Heuvelrugnieuws van zondag 1 mei 2011 (kopie)

Van Rijckevorselstraat  X  Van Vrijberghestraat
tijd: 14:50 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Laan ‘doet’ Nieuw-Zeeland te voet

DRIEBERGEN  Driebergenaar Dirk-Jan Laan (18) is na een wandeltocht van 1804 kilometer weer veilig thuis aangekomen in het dorp. De jongeman liep het gehele Noordelijke deel van Nieuw-Zeeland af. Daarnaast liep hij een deel van het zuidelijke stuk van het land.

Lees verder op de website van De Kaap

Bevrijdingsdag kinderspelen in winkelcentrum de Sluis

DRIEBERGEN  Voor alle schoolkinderen tot en met groep 8 van Driebergen organiseren de winkeliers van Winkelcentrum De Sluis op donderdag 5 mei de ‘Bevrijdingsdag Kinderspelen’. Dit nieuwe initiatief is bedacht door de bestaande en nieuwe ondernemers.

Lees verder op de website van De Kaap

Agent gewond na opstoot

DRIEBERGEN  Na een melding van enkele opstootjes bij een feest aan de Traaij gingen twee politiebikers omstreeks 21.50 uur poolshoogte nemen. Vanaf de Hoofdstraat ging het tweetal de mensenmenigte in. Plotseling trokken er meerdere mensen aan de fiets van één van de bikers en kreeg de biker een klap tegen zijn rug. Beide bikers werden belaagd door groepen van mensen die onder invloed waren. De agenten vroegen daarop versterking van collega’s aan.
 
Beveiligers van het feest gaven aan dat een man (60 jaar uit Driebergen) zich vervelend gedroeg en de bikers konden hem onder bedwang houden met een nekklem. Daarop keerde een groep mensen zich tegen de bikers en deze mensen sloegen en trapten hen. De verdachte met de nekklem verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Andere mannen begonnen ook in te slaan op één van de bikers. Hierop gebruikte de biker pepperspray om de man onder controle te houden en kon hij hem boeien. Vervolgens gingen er andere mannen door het lint, waarop zij aangehouden moesten worden. Echter verschillende mensen probeerden dit te verhinderen. Met hulp van andere agenten die te hulp waren geschoten, konden twee mannen (39 en 52 jaar uit Driebergen) uiteindelijk geboeid afgevoerd worden naar het politiebureau. Een vierde verdachte is aangehoudenvoor belediging van agenten, het gaat om een 46-jarige man uit Driebergen.  
 
De bikers zijn tijdens de ongeregeldheden gewond geraakt, in het gezicht en aan een hand. De politie heeft het feest korte tijd daarna beëindigd. De hondengeleiders die ook ter plaatse waren, zijn zonder inzet weer teruggekeerd naar het politiebureau. Alle aangehouden verdachten waren behoorlijk onder invloed van alcohol.

Feest mee met jubilerend IVN!

AUSTERLITZ  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn bestaat dit jaar dertig jaar en dat willen we met u erbij vieren. Geen mooier gelegenheid dan deze om een kijkje te nemen in de keuken van onze afdeling. Alle werkgroepen pakken uit. U kunt meedoen met de nieuwste activiteit ‘Op eigen kracht’ van de jeugd- en wandelexcursie werkgroep. In kleine groepjes zelf op pad in de bossen van Austerlitz langs allerlei natuuropdrachten. Kom gerust met het hele gezin,  uw vriendengroep, of sluit gewoon ergens bij aan.

vergroot foto

De cursuswerkgroep toont de geschiedenis van 30 jaar IVN afdeling. Laat u kennismaken met cursusopdrachten, op smaak gebracht met een beetje theorie. Tussen de bedrijven door kunt u terecht bij onze informatiekraam, neuzen tussen tweede handsboeken en de foto’s van de fotowedstrijd bewonderen.
Vanaf 15.30 vieren wij in kleine kring verder met alle (oud) leden/donateurs. Heeft u als oud donateur/lid geen uitnodiging ontvangen dan hopen wij u door dit bericht te bereiken. Tijdens het besloten gedeelte van de dag wordt de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt.

Overzicht programma:
11.00-13.30 Bostocht ‘Op eigen kracht.’
14.00-15.00 Snuffelen aan het cursusgevoel.
Vanaf 15.30 besloten deel voor (oud) leden/donateurs

We zien u graag op 14 mei in het Dorpshuis ’t Trefpunt, Schooldwarsweg 19 te Austerlitz


Weer drie herdenkingen op woensdag 4 mei

DRIEBERGEN  De samenstelling van het Comité 4 en 5 mei Driebergen-Rijsenburg, dat volgende week woensdag de 4 mei-herdenkingen in Driebergen organiseert, is drastisch gewijzigd.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Hier Radio Oranje’ ….uit museum in Driebergen

DRIEBERGEN  Gerard Achterberg uit Driebergen demonstreert op woensdag 4 mei in Museum Militaire Traditie ’t Schilderhuis in Driebergen hoe in de oorlog met een kristalontvanger kon worden geluisterd naar Engelse zenders of Radio Oranje.

Lees verder op de website van De Kaap

Een rustiek pleintje in het bos

DRIEBERGEN  ,,Ik heb het gevoel dat hier voorlopig niemand gaat verhuizen, de bewoners hebben hier meer binding met de plek dan gewoonlijk het geval is”, zegt Katja van der Valk.

Lees verder op de website van De Kaap

Van menuet tot rap bij het kasteel

AMERONGEN  De historie herleeft in het theaterstuk met muziek van het Muziekonderwijs Amerongen. Kinderen uit Amerongen en omgeving zorgen samen met een aantal acteurs en muzikanten voor een stuk met toneel, zang en dans dat begint met een klassiek menuet en eindigt met een moderne rap.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 2 mei 2011 (kopie)

Nijendal
tijd: 13:35 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Schilderijen van Henriëtte Hissel

DRIEBERGEN  In mijn leven heb ik altijd al getekend en geschilderd. In 2003 ben ik begonnen met teken- en schilderlessen bij de Werkschuit, beeldende kunst in Zeist.
Binnen deze cursus kwamen tal van materialen (b.v. aquarel- acryl- en olieverf), beeldaspecten (zoals compositie, ruimte, vorm- en kleurenleer) en onderwerpen aan bod. Ook heb ik portret- modeltekenen/ -schilderen gevolgd. Tot 17 juni exposeert Henriëtte Hissel uit Driebergen haar schilderijen in Champ “Aubert.

vergroot foto

Sinds 2008 volg ik de academie beeldende kunst bij De Kom in Nieuwegein, waar ik word begeleid naar een zelfstandig kunstenaarschap, door het ontwikkelen van een eigen stijl en het leren keuzes maken in onderwerpen en inhoud.
In deze expositie laat ik werken zien van de afgelopen twee jaar. De schilderijen zijn abstract/figuratief. Het thema architectuur was o.a. een belangrijke bron van inspiratie.
Het spelen met perspectief, lijnen en vlakken vind ik een spannende uitdaging. Daarbij wil ik de realistische voorstelling steeds verder abstraheren en met kleurstellingen spelen. Door met grote bewegingen en laag over laag te schilderen werk ik naar verdieping. Mijn werken zijn in olieverf en gemengde techniek.
Expositie tot 17 juni 2011 .
De expositie is te bezoeken tijdens uw bijeenkomst in Champ ‘Aubert.
Of na het maken van een telefonische afspraak 0343 514233.
Champ ‘Aubert
Boterbloem 1
3972SB Driebergen
343 514233

Woningen ontruimd voor brand bij Kesler

ZEIST  Bij een grote brand bij doe-het-zelfzaak Kesler in Zeist zijn vijftien appartementen ontruimd. Drie autobranden achter de Kesler zorgden ervoor dat het vuur even voor 5.00 uur vanmorgen oversloeg naar de winkel.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van dinsdag 3 mei 2011 (kopie)

Rosariumlaan  X  Sterrenboslaan
tijd: 12:00 uur   temperatuur: 11 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Straatverlichting op zonne-energie en schapen als grasmaaiers

ZEIST  Wat vinden scholieren belangrijk als het gaat om bezuinigingen? En welke scholieren hebben het beste bezuinigingsidee? Jongeren vormen –mede- de toekomst van Zeist. Omdat ook hun ideeën over de bezuinigingen tellen, is er een prijsvraag uitgeschreven. Aan Zeister scholieren is gevraagd om hun idee voor de Bezuinigingsdialoog in korte filmpjes vast te leggen. Woensdag 27 april was de prijsuitreiking.

vergroot foto

De ideeën van de scholieren varieerden van: minder paaltjes op straat, geen speeltuintjes op plekken waar ze niet gebruikt worden en autovrije zones, tot het inzetten van schapen i.p.v. grasmaaiers en verstandig omgaan met straatverlichting.
De jury, bestaande uit de scholieren Pepijn, Romy, en Tristan, wethouder Johan Varkevisser en burgemeester Koos Janssen, beoordeelde de vormgeving van de filmpjes, de inhoud en de haalbaarheid.

Winnend idee: denk na over straatverlichting
Er waren drie trofeeën te winnen. De inzenders kregen bovendien bioscoopbonnen. Deelnemende scholen waren: OLZ (Openbaar Lyceum Zeist), CCZ (Christelijk College Zeist) en Katholieke scholengemeenschap De Breul. Zij stuurden elk een filmpje in.

Het Openbaar Lyceum Zeist kreeg de eerste prijs omdat hun filmpje ging over één idee: het bezuinigingen op straatverlichting, dat op vervolgens allerlei originele manieren werd uitgewerkt.  De leerlingen dachten onder meer aan lantarenpalen met zonnepanelen, straatverlichting met bewegingssensoren zodat ze alleen aangaan als er iemand is, en geen straatverlichting pal naast verlichte etalageramen.

Het Christelijk College Zeist en Katholieke scholengemeenschap De Breul kregen respectievelijk de tweede en derde prijs. De ideeën van de scholieren worden meegegeven aan de acht expertcomités, bestaande uit inwoners, bedrijven en organisaties, die nu werken aan bezuinigingsvoorstellen.

De Blauwe Bever is weer in de vaart

ELST  In en om het rivieroeverreservaat De Blauwe Kamer is een team enthousiaste vrijwilligers actief. De vrijwilligers doen klussen, bemannen het informatiecentrum en zijn gids in één van de gebieden en op de excursieboot “De Blauwe Bever”.
Rob Moret, de nieuwe voorzitter van het Blauwe Kamer Team, vertelt over zijn vrijwilligerswerk als gids op de Blauwe Bever.

vergroot foto

Vraag:  Wat voegt de excursieboot de Blauwe Bever aan een rondleiding in de Blauwe Kamer toe?
Rob:  De Blauwe Bever is uniek in Nederland. We varen langs de oever; vanaf het water vertel ik over wat daar te zien is. Langs de Rijn ontwikkelt zich bijzondere natuur.
Nieuwsgierig hoe beversporen er uit zien? Dan gaan we op zoek.
Ik vertel ook over historische gebeurtenissen en plekken waar we voorbij komen. Bijvoorbeeld over de Cunerakerk in Rhenen en over de Grebbeberg.
Op de boot is het behalve leerzaam ook gewoon gezellig; er worden verhalen uitgewisseld.
Vraag:  Is De Blauwe Bever voor iedereen?
Rob:   De Blauwe Bever is in de eerste plaats voor natuurliefhebbers. Juist voor kinderen is het op de boot een avontuurlijk reisje.
Er is een vast vaarschema met vermelding van datum en tijd.
Daarnaast kan men reserveren om iets persoonlijks te vieren; de gasten worden dan getrakteerd op een interessant verhaal van de gids.
Er kan tegen vergoeding gezorgd worden voor een drankje en een kleine versnapering.
Vraag:  Wat doe je allemaal tijdens een vaart?
Rob:  Ik houd een inleiding waarin ik vertel over het project Noordoever-Nederrijn.
De boot kan bij elke krib aanleggen; dan gaan we van boord en maken een wandeling in één van de gebieden. Dat kan zijn in de Palmerswaard, de Elster Buitenwaarden of de Amerongse Bovenpolder.
Ook varen we naar bijzondere bestemmingen, bijvoorbeeld naar de Renkumse Poort, Kasteel Doorwerth en de stuw bij Amerongen.
Zo beleven we samen een uniek uitstapje in de natuur.
Het vaarschema voor de maand mei:
zaterdag 7, 14 en 21 mei: Rivieroevervaart van 14.00 – 16.30 uur
zaterdag 21 en 28 mei:  Rivieroevervaart van 10.30 – 13.00 uur
zaterdag 28 mei:  Bekenvaart van 13.45 – 17.00 uur
dinsdag 31 mei:  Stuweiland Amerongen 13.00 – 17.30 uur.

Reserveren:
Dit kan bij de VVV Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-575995 van maandag 13.30 – 17.00 u. en dinsdag t/m zaterdag 9.30 – 17.00 u. Of via www.utrechtslandschap.nl
Op de site is ook nadere informatie te vinden over opstapplaats en prijs.

50-jarig jubileum van Doornse manege Den Toom

DOORN  Manege Den Toom vierde afgelopen vrijdag uitbundig haar gouden jubileum. ,,Plezier in paardrijden staat bij ons voorop”, zegt Theo den Toom.

Lees verder op de website van De Kaap

Verdiepen van graf wordt betaalbaar

AMERONGEN  ,,Het was te gek om los te lopen, maar ik ben heel blij dat de tarieven voor het verdiepen van een graf nu worden verlaagd”. Zo reageert Ameronger Dick van Barneveld op het voorstel, dat het college vorige week aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 4 mei 2011 (kopie)

Engweg  X  Tussen de Dreven
tijd: 14:15 uur   temperatuur: 13 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Poep op de stoep

DRIEBERGEN  Beeldend kunstenares Verena op ten Noort uit Driebergen grijpt de gelegenheid aan om tijdens het festival ‘Kunst: overal op de Heuvelrug’ het thema ‘Poep op de stoep’  op een ludieke wijze onder de aandacht te brengen van bewoners en van hondeneigenaren en wellicht zelfs een oplossing te bieden voor het hondenpoepprobleem.

Verena op ten Noort: ,,Ik werd geïnspireerd door het poepprobleem toen ik voor de zoveelste keer een kind bij een school in de poep zag trappen. Uit navraag in de buurt en bij de gemeente bleek de aanwezigheid van hondenpoep op de stoep een serieus probleem in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.  Kunst lijkt mij bij uitstek een goede manier om maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht te brengen en mensen bewust te maken van het probleem.  Ik zie mezelf als het ware als een moderne nar die een maatschappelijk probleem op een andere manier onder de aandacht brengt, zonder last van allerlei heilige huisjes.’’

Het project  ‘Poep op de stoep’ bestaat uit verschillende onderdelen. De campagne onder, het motto “Doe me een lol en stap zelf eens in die drol”, begint op 9 mei met een vlaggetjesactie, waarmee inzichtelijk wordt gemaakt wat het poepprobleem inhoudt. Kinderen en ouders van twee Driebergse basisscholen, CBS Coolsma en de Zonheuvel, krijgen op die dag biologisch afbreekbare vlaggetjes uitgedeeld, die ze in echte hondendrollen kunnen steken. Het is de bedoeling dat zij daarvan een foto maken en opsturen naar info@verenaoptennoort.nl. De foto’s worden vervolgens geplaatst op de website van Verena op ten Noort (verenaoptennoort.nl) en op de site van de hondenstrontbond.nl.

Op 18 mei volgt een ludieke actie in de vorm van een Performance Art. De beeldend kunstenares speelt samen met ondermeer burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, prof. dr. Frans van Knapen, specialist veterinaire volksgezondheid, de leerlingen van de Zonheuvel en Coolsma (zo’n 120 kinderen in het totaal) en enkele andere VIP’s, tweemaal een korte voorstelling met de naam “Poep op de stoep”. Tijdens de Performance wordt de Nationale Bond Tegen Hondenstront opgericht.

Verena op ten Noort:  ,,We willen er een leuke, grappige voorstelling van maken, met een serieuze ondertoon. En we proberen een oplossing te bieden voor het probleem. Want niet alleen is poep op de stoep vervelend voor heel veel mensen, het is ook nog eens een gevaar voor de volksgezondheid, voor mens én dier. Poep komt namelijk niet alleen voor op de stoep, maar je ziet het ook geregeld in de buurt van plekken waar kinderen spelen en waar andere honden uitgelaten worden. Komen die in aanraking met hondenpoep, dan kunnen ze daar zelfs ziek van worden door besmetting met de toxocara spoelworm.’’

Poep op de stoep wordt op woensdag 18 mei tweemaal opgevoerd. Om 11.00 uur in de Coolsmalaan en om 11.45 uur in de Cordesstraat (kinderspeelplaats) in Driebergen. De voorstellingen duren ongeveer drie kwartier. Belangstellenden, inclusief hondenbezitters, zijn van harte welkom om te komen kijken.

Vier de meivakantie bij bezoekerscentrum de Boswerf

ZEIST  Ben je tussen de 6 en 10 jaar oud? Houd je van het voorjaar en vind je het leuk om te knutselen en lekker buiten bezig te zijn?  Kom dan in de meivakantie, vanaf dinsdag 3 mei, samen met je ouders/ verzorgers naar het bezoekerscentrum De Boswerf. Je kunt (zelfstandig) een bloempotje beschilderen, een bijenkorfje kleien, een schaapje maken van wol en een speurneuzentocht doen. De kosten zijn € 1,00 – €2.00 per activiteit.

Daarna kun je heerlijk klimmen, klauteren, spetteren en je verstoppen in ons prachtige speelbos.

Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur.


Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon  030 – 69 22 393.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Tekenen voor zekerheid geld Trompstaete

MAARN  Er moet een getekende overeenkomst komen waarin wordt vastgelegd dat het geld dat voor de voorzieningen in Trompstaete bestemd is, ook in de toekomst deze bestemming houdt. De gemeenteraad heeft vorige week een motie aangenomen waarin deze afspraak is vastgelegd.

Lees verder op de website van De Kaap

Sterk tennisveld LTV Maarn in competitie

MAARN  Met ruim 200 competitiespelers, verdeeld over 38 teams, is de LTV Maarn als grootse sportvereniging van Maarn sterk in de KNLTB voorjaarscompetitie van start gegaan.

Lees verder op de website van De Kaap

De Basis sluit convenant met omwonenden

DOORN  Na overleg ondertekenen Stichting de Basis, omwonenden en de Vereniging Leefbaar Doorn op maandag 9 mei een convenant over het gebruik van het Basisterrein.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 5 mei 2011 (kopie)

Bosstraat  X  Catharijnestraat
tijd: 9:15 uur   temperatuur: 9 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Vragen over A12 beantwoord

MAARN  Dat de verbreding van de rijksweg A12 de Maarnse gemoederen bezig blijft houden, bleek wel uit de opkomst bij de openbare presentatie door Patrick Voet van Poort van Bunnik na afloop van de ALV van de Vereniging Bewonersbelangen Maarn Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Massale steun voor petitie

HEUVELRUG  Inwoners tekenen massaal protest aan tegen de bouw van het nieuwe gemeentekantoor in Doorn. Woensdagmiddag hadden al ruim 4300 mensen zich tegen het bouwproject uitgesproken en de teller van de digitale petitie loopt nog elk uur op.

Lees verder op de website van De Kaap

Pamboer verdedigt nieuwbouw

HEUVELRUG  De petitie tegen de bouw van het nieuwe gemeentekantoor is geen aanleiding om het project stop te zetten. Dat zegt wethouder Roy Pamboer (VVD). ,,Natuurlijk neem ik de petitie in ontvangst”, aldus Pamboer. ,,Maar wat moet ik ermee? Juist omdat ik de belangen van de inwoners meetel, kan ik er met geen mogelijkheid achter staan”.

Lees verder op de website van De Kaap

Drie kunstenaars Kunstgilde exposeren

LEERSUM  Het Kunstgilde Heuvelrug opent zaterdag 7 mei een nieuwe expositie van drie van zijn leden in het Kunstgildegebouw te Leersum. Er zijn sieraden, schilderijen en objecten gemaakt van diverse materialen te zien.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweer met pech langs de weg

DOORN  De grote natuurbrand in Schoorl kreeg voor het Doornse brandweerkorps onverwachte gevolgen. Na een drukke nacht in de Noord-Hollandse duinen mochten de brandweerlieden maandagochtend rond 08.00 uur weer terug naar huis. Maar op de N246 ter hoogte van Wormerveer kwam de brandweerwagen met pech langs de weg te staan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 6 mei 2011 (kopie)

Engweg  X  Meenkselaan
tijd: 11:30 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

MMN en VBMM onderzoeken mogelijkheden van fusie

MAARN  De leden van Maarn Maarsbergen Natuurlijk en Vereniging Bewonersbelangen Maarn Maarsbergen hebben zich tijdens hun Algemene Ledenvergaderingen met een grote meerderheid uitgesproken voor het onderzoeken van een samengaan van beide verenigingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Wethouder presenteert alarmerende cijfers gemeente

HEUVELRUG  ,,U zult na de presentatie denken: ‘o jee, o jee, wat vallen wij in een verschrikkelijk zwart gat als gemeente’, maar u zult ook merken dat er zeker oplossingen zijn.” Zo opende wethouder financiën Bert Homan (VVD) zijn presentatie over de financiële positie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Wilhelminaschool mogelijk naar Allemanswaard

AMERONGEN  De prognose voor de komende jaren van de gemeente laat zien dat het leerlingenaantal van de drie scholen in Amerongen afneemt. In het Integraal huisvestingsplan geeft de gemeente aan dat er leegstand gaat komen, al is dat nu nog niet zichtbaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 7 mei 2011 (kopie)

Melvill van Carnbeelaan  X  Willem van Abcoudelaan
tijd: 10:40 uur   temperatuur: 22 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Paarden gered bij brand in stal Zeist

ZEIST  De brandweer heeft vannacht rond 1.30 uur elf paarden uit een brandende stal in Zeist gered. De brand aan de Koeburgerweg was overgeslagen van een trailer.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Feest rond stratentoernooi

MAARN/MAARSBERGEN  In het diepste geheim bereiden de deelnemende straten aan het stratentoernooi zich al voor op de strijd van volgende week. En niet te vergeten op de uitdossing die hoort bij het optreden op de laatste spelavond.

Lees verder op de website van De Kaap

Consultatiebureau op nominatie voor sloop

DOORN  Het consultatiebureau aan de Schimmelpenninck van der Oyelaan gaat dicht. Eigenaar van het pand is de Bilthovense beleggingsmaatschappij Dennenborgh en die heeft het perceel als bouwgrond verkocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 8 mei 2011 (kopie)

Buntlaan  X  Dennenlaan
tijd: 12:15 uur   temperatuur: 24 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Candia’66 wint doelpuntrijk duel

RHENEN  In de laatste thuiswedstrijd heeft Candia’66 haar supporters getrakteerd op een doelpuntrijk duel. Op sportpark de Grebbeberg vielen negen doelpunten, vijf voor Candia’66 en vier voor DOSC.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Imker Kees van Holland vertelt

LEERSUM  Tijdens de Zoute Inval op donderdag 12 mei komt Kees van Holland, beroepsimker uit Rhenen, op bezoek in SCC De Binder in Leersum. Van 10.00 tot 12.00 uur zal hij vertellen over zijn werk als imker. De lezing is in de foyer en gratis toegankelijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Festival Kunst: overal op de Heuvelrug

HEUVELRUG  Van 13 mei t/m 5 juni 2011 staat de gemeente Utrechtse Heuvelrug in het teken van het festival ‘Kunst: overal op de Heuvelrug. Een festival waar de natuur en het landschap als inspiratiebron en als locatie dienen voor een verscheidenheid aan culturele activiteiten. Aantrekkelijk voor iedereen!
Ga fietsend of wandelend erop uit en laat u verrassen. Bewonder de verschillende kunstwerken, leef mee met de theatervoorstellingen, kom buiten luisteren naar muziek of laat u inspireren en informeren op andere wijze. Er is tussen 13 mei en 5 juni elke dag iets te zien of te beleven bij ‘Kunst: Overal op de Heuvelrug’.

vergroot foto

Kijk voor meer informatie op www.overalopdeheuvelrug.nl.
Op vrijdag 13 mei is om 16.00 uur de opening in Buitenlust (Amerongen). Hier exposeren enkele professionele kunstenaars die geïnspireerd zijn door het thema vogels. De opening wordt verricht door Nederlands bekendste vogelaar Nico de Haan, en door de burgemeester van gemeente Utrechtse Heuvelrug (de heer Naafs). Nico de Haan vertelt over het rijke vogelleven op de Heuvelrug.

Op zaterdag 14 mei is bij Landgoed Zonheuvel in Doorn, rondom het prachtige Maarten Maartenshuis, een centrale locatie waar beeldend kunstenaars uit de Utrechtse Heuvelrug zowel binnen als buiten hun werk exposeren. Te zien zijn o.a. landschapsfoto’s, keramiek, schilderijen en beelden. De omgeving en het terras van het Maarten Maartenshuis zijn tevens het decor van een drietal koren (Cappella Cantica, Scherzando en het Piratenkoor ManOverBoord). Om 19.15 uur is er een openingswoord van burgemeester Naafs.

Op zondag 15 mei worden er in de grootste botanische tuin van Nederland (Von Gimborn Arboretum in Doorn) twee opera’s opgevoerd. Om 11.30 uur een sprankelende opera speciaal voor peuters en kleuters. De jeugdopera Tralala: Roos en het rengras. Om 16.00 uur een opvoering van ‘Trio Calore: The Truth About Love (trust her not). Dit is een opera over twee vrouwen in hun eigen kracht.

Later in het festival is op 28 mei het Maarten Maartenshuis de locatie voor de Schrijversproeftuin. Schrijvers krijgen hier een podium om hun werk te presenteren en kunnen geïnspireerd en geïnformeerd worden door andere schrijvers en sprekers d.m.v. een inspiratielezing, een netwerkhoek en korte presentatie. Voor schrijvers en literatuurminnaars.

Het festival wordt op zondag 5 juni afgesloten met een ‘vogelconcert’ en een walking lunch door Amerongen. S ’middags is er het circustheater door Meatball & van de Camp. Een zinderend theater voor iedereen vanaf 6 jaar bij Huis Doorn.
Er is tussen 13 mei en 5 juni bijna iedere dag wel iets te zien of te beleven bij ‘Kunst: overal op de Heuvelrug’. Kijk voor alle activiteiten op www.overalopdeheuvelrug.nlSlappe eerste helft breekt Musketiers op

ELST  Het belooft een moeilijk slot van de competitie te worden voor Musketiers. Tegen Elinkwijk zat een overwinning er wel in, maar was het weer net niet voor de ploeg uit Elst.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van maandag 9 mei 2011 (kopie)

Rijsenburgselaan  X  Sperwerkamp
tijd: 12:35 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Burgemeester reikt waarderingssymbool Ot en Sien uit aan de heer van Eeden 


ZEIST  Burgemeester Janssen reikte op maandag 9 mei het waarderingssymbool Ot en Sien uit aan de heer van Eeden voor zijn inzet aan de Zeister samenleving. Het waarderingssymbool is een replica van het bronzen beeld ‘Ot en Sien’ aan de Promenade in het centrum van Zeist.
 
De heer van Eeden heeft onlangs afscheid genomen van zijn taak om het carillon van het gemeentehuis te onderhouden. Dat heeft hij gedurende bijna 40 jaar met veel liefde voor het klokkenspel gedaan. Hiermee heeft de heer van Eeden zich op een bijzondere manier ingezet voor Zeist. Reparaties aan het carillon voerde hij zelf uit. Toen enkele jaren geleden het carillon gerenoveerd moest worden, heeft hij de Klokkengieterij in Asten deskundig geïnformeerd en geadviseerd over de uit te voeren werkzaamheden. Daarnaast is hij ook langdurig betrokken geweest bij de klokken in de toren van de Oude Kerk. Zijn inzet wordt bijzonder gewaardeerd.

Het Waarderingssymbool, een replica van het bronzen beeldje ‘Ot en Sien’ aan de Promenade in Zeist, wordt een paar keer per jaar door burgemeester Janssen uitgereikt aan individuen die zich opvallend en intensief hebben ingezet voor de Zeister samenleving.

Medaillons evangelisten onthuld

DRIEBERGEN  Als herinnering aan het 200-jarig bestaan van de Sint Petrus’ bandenkerk in Driebergen-Rijsenburg zijn zondag twee gebrandschilderde medaillons onthuld met de symbolen van de evangelisten Marcus (de leeuw) en Lucas (het rund). De medaillons zijn ontworpen en vervaardigd door beeldend kunstenaar Ramon de Geus uit Driebergen-Rijsenburg.  In oktober 2010 werd het eerste medaillon onthuld, met het symbool van Matteüs, de mens. Het vierde en laatste medaillon zal het symbool van Johannes dragen, de adelaar. Voor de symbolen is mede gekozen omdat de vier evangelisten tot de vergroting van de Sint Petrus’ bandenkerk in 1951 ramen van het toenmalige priesterkoor sierden. 

vergroot   foto1   foto2

De medaillons zijn aan de parochiekerk geschonken door de stichting Vrienden van Sint Petrus’ banden. Deze onafhankelijke stichting heeft als doel om fondsen te werven voor het in stand houden en verfraaien van de Sint Petrus’ bandenkerk. De stichting richt zich vooral op particulieren en ondernemers buiten de parochie die het monumentale en gezichtsbepalende  kerkgebouw een warm hart toedragen.

Doornse hockeyers behalen finale op het WK Tafeltennis 2011

DOORN  Vier Doornse hockeyers, die de clubcompetitie tafeltennis hadden gewonnen, waren op 8 mei in Ahoy in Rotterdam om de strijd aan te gaan met alle overige landelijke clubkampioenen om de titel ‘Beste tafeltennissende hockeyer 2011’.

Lees verder op de website van De Kaap

Politie onderzoekt reeks branden Zeist

ZEIST   De politie onderzoekt of er een verband is tussen de branden in Zeist van de afgelopen weken.  Het lijkt erop dat ook dit weekend brandstichters hun slag hebben geslagen in de gemeente. Dit keer was het raak in een caravan aan de Koeburgweg, niet ver van station Driebergen-Zeist.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Driebergse Sprengenexcursie

DRIEBERGEN De net dertig jarige afdeling van het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn organiseert de traditioneel geworden excursie langs de Driebergse sprengen. Mede in het kader van de Duurzame dagen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deze sprengen (gegraven vijvers en beken) bezaten een hoge ecologische waarde, die helaas verloren is gegaan door verdroging. Het waterschap en de gemeente hebben daarom een herstelplan laten maken en dit plan is nu sterk gefaseerd in uitvoering.

vergroot foto

Zo kunnen we er nu weer poelkikkers, watersalamanders en veel soorten libellen aantreffen. Naast de ecologische waarde is het sprengenstelsel van Driebergen-Rijsenburg als landschapselement van grote cultuurhistorische waarde.
Wij willen de deelnemers aan de excursie laten zien hoe de sprengen er nu bijliggen en wat er al is gedaan aan de uitvoering van het herstelplan.

De excursie vindt plaats op: zondag 15 mei van 14.00 tot 16.00 uur en start op het Kerkplein Driebergen-Rijsenburg tegenover restaurant Het Wapen van Rijsenburg.
Inlichtingen: Jenny Gottenbos telefoon 0343521018 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Keramische rotondekunst wordt onthuld

AMERONGEN  Op zaterdag 14 mei om 16.00 uur wordt het keramische project op de rotondes te Amerongen onthuld. Ter gelegenheid van het tweede lustrum van de Stichting Kunst in Amerongen (SKiAm) heeft de jeugd van Amerongen voor elk van de drie rotondes in het dorp een kunstwerk gemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 10 mei 2011 (kopie)

Schippersdreef  X  Marterkamp
tijd: 10:40 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Ontwerp stationsgebied Driebergen-Zeist stap verder

DRIEBERGEN  Hoe het station en de stationsomgeving van Driebergen-Zeist er straks uit gaan zien is weer een stuk duidelijker. In het ontwerp staan extra fietsenstallingen en de perrons zijn straks bereikbaar via twee trappen en een lift. De ligging van de fietspaden is verder uitgewerkt en voor het busstation is het eerdere ontwerp aangepast.
Op woensdagavond 18 mei, om 20.00 uur in Cultuur en Congrescentrum Antropia, worden de plannen toegelicht.

De informatieavond start met een plenair deel waarin Roland Jansen, projectmanager van ProRail, een toelichting geeft op het ontwerp, de planning en de bouwfasering. Ook wordt ingegaan op de vragen en zorgpunten die tijdens de vorige informatieavond, op 1 december 2010, naar voren kwamen. Aansluitend is er een informatiemarkt waar meer informatie beschikbaar is en vertegenwoordigers van alle partijen vragen van belangstellenden kunnen beantwoorden. 

De volgende stappen
De aanvulling in het huidige ontwerp is weer een belangrijke stap in deze projectfase. Hierna volgt nog één aangepast ontwerp. De planstudie door  Provincie Utrecht, ProRail, gemeente Zeist, gemeente Utrechtse Heuvelrug en Bestuur Regio Utrecht is in het najaar van 2011 afgerond. Daarna volgen de definitieve besluitvorming of tot realisatie wordt overgegaan en de bestemmingsplanprocedure. De bouw start in 2015 en ruim een jaar na start van de bouw kruist de Hoofdstraat het spoor ondergronds. Volgens de huidige planning liggen er eind 2019 vier sporen en een jaar later is het hele station vernieuwd.

Man overleden bij ingang ziekenhuis

ZEIST/UTRECHT Op maandagavond werd een man zwaar gewond aangetroffen in een auto bij een ziekenhuis. Deze man kwam later te overlijden. Twee mannen zijn aangehouden.
 
Omstreeks 23.00 uur zagen agenten een auto met hoge snelheid rijden over de Utrechtseweg in Zeist. De bestuurder negeerde hier het rode verkeerslicht en de agenten besloten hem te controleren. Een stopteken werd gegeven maar de bestuurder reageerde hier niet op. Hij gebaarde wel dat hij haast had. Omdat ze al in de buurt van het ziekenhuis reden besloten de agenten de auto te blijven volgen. De auto stopte voor de ingang van het ziekenhuis. De agenten zagen dat er twee mannen voorin de auto zaten. Achterin zat een zwaargewonde man. Medisch personeel snelde naar buiten en gaven de man medische zorg. Helaas mocht dit niet meer baten. De 34-jarige man uit Zeist overleed korte tijd later. De twee mannen, 25 en 35 jaar uit Zeist, werden aangehouden. De politie onderzoekt hun betrokkenheid bij de dood van de man.

Theatergroep Flint over dichter Herman de Coninck

AUSTERLITZ  Zondag 15 mei in het Beauforthuis laat Theatergroep Flint (Felix Strategier, Ernst Reijseger en Wolfert Brederode) het werk van de Coninck in al zijn schoonheid schitteren.

Herman de Coninck begon ’s avonds om 23 uur met dichten. De desolate sfeer waarin hij dat deed hebben de heren in deze voorstelling weten te vangen. Felix Strategier speelt De Coninck, die de gedichten voorleest of zingt. De gedichten zijn vertaald in muziek door niemand minder dan cellist Ernst Reijseger en pianist Wolfert Brederode. Herman de Coninck is de dichter van de gewone man, zijn gedichten staan dicht bij zijn eigen leven en zo geeft de voorstelling een intieme blik in dat leven. 
Felix Strategier (zoon van Herman) is een acteur-musicus waar Nederland zuinig op moet zijn. Hij vertolkt werken van o.a. Ingrid Jonker, Nescio, Louis Davids, Andrade en is oprichter van het allerleukste theater van Nederland: De Roode Bioscoop in het hartje van de Jordaan. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

zondag 15 mei, 17.30 uur 
Theatergroep Flint – Klaarlichte nacht – naar poëzie van Herman de Coninck 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Start overleg gemeente en bewonerscommissie Vreewijk

RHENEN  Het startoverleg tussen wethouder Henk van den Berg en de bewonerscommissie Vreewijk heeft op maandag 2 mei in een prettige sfeer plaatsgevonden. In het overleg is afgesproken dat gemeente en bewonerscommissie elk kwartaal overleg gaan voeren over de planontwikkeling van Vreewijk.

De gemeenteraad van Rhenen heeft op 8 februari 2011 besloten mee te werken aan volledige sloop-nieuwbouw voor de wijk Vreewijk. In de raadsvergadering beloofde wethouder Van den Berg, dat hij er op zou toezien dat de bewoners van Vreewijk zo snel als mogelijk hun nieuwe huizen kunnen betrekken.  Via dit kwartaaloverleg wil de wethouder goed de vinger aan de pols houden.

Doel van het kwartaaloverleg is om de voortgang van de planontwikkeling te bespreken en de bewonerscommissie te informeren over de werkzaamheden die de gemeente doet ten behoeve van de planontwikkeling. Ook hebben gemeente en bewonerscommissie afgesproken te zorgen voor goede communicatie naar alle inwoners van Rhenen.

De bewoners spraken tijdens het overleg uit, dat zij blij zijn met de uitnodiging van de wethouder en er graag gebruik van maken. Zij hopen dat de plannen snel worden uitgewerkt, zodat met de sloop en nieuwbouw kan worden begonnen.

DEV veel effectiever dan SVMM en wint

MAARN  De laatste reguliere competitiewedstrijd was met name voor SVMM een belangrijke wedstrijd. Bij winst zou de thuisploeg zich, net als DEV, voor de nacompetitie plaatsen. Daar kwam echter niets van terecht doordat DEV haar sportieve plicht richting JSV en SVP ruimschoots vervulde: 1-4.

Lees verder op de website van De Kaap

Politiek Café D66

DRIEBERGEN  D66 Utrechtse Heuvelrug organiseert maandag 23 mei een Politiek Café met als thema ‘Jeugd: onze zorg?!’. Over dit thema kunnen de aanwezigen in debat gaan met Pia Dijkstra (Tweede Kamerlid voor D66) en Elisabeth van Oostrum (wethouder D66 Utrechtse Heuvelrug).

Lees verder op de website van De Kaap

Concertreis naar Oostenrijk hoogtepunt voor jubilerend Aurora

DRIEBERGEN  Een groep van 52 mensen vertrok donderdag 5 mei naar Au, Oostenrijk voor een concertreis in het teken van het 115 jarig bestaan van Harmonie Aurora. De jongste deelnemer 11 jaar, de oudste 82.

Lees verder op de website van De Kaap

Doornse scholieren doen praktisch verkeersexamen

DOORN  Ook dit jaar verzorgen de Doornse basisscholen het praktisch verkeersexamen in Doorn. Op 17 mei zullen de leerlingen van groep 7 van de basisscholen Hoog Moersbergen, De Triangel, De Wijngaard en De Kameleon aan dit praktisch verkeersexamen deelnemen. In totaal doen er ongeveer 115 leerlingen aan mee.

Lees verder op de website van De Kaap

Veel zwemdiploma’s uitgereikt bij zwembad Woestduin

DOORN  Ondanks het lekkere weer en het feit dat het meivakantie was, waren en toch weer een hoop diplomazwemmen van Laco zwembad Woestduin op dinsdag 3 mei.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 11 mei 2011 (kopie)

Bosstraat  X  Burgemeesterlaan
tijd: 11:00 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Uitreiking Koninklijke onderscheiding aan Kees Jansma

DOORN  Burgemeester Frits Naafs heeft vanmiddag een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Kees Jansma, woonachtig in Doorn. De uitreiking vond plaats in St. Helenaheuvel, Sint Helenalaan 2 in Doorn.

De loopbaan van Kees Jansma in het kort:
    •    1966 tot 1997 journalist bij Studio Sport, 1988 als chef Sport van de NOS.
    •    1966 actief als (freelance) journalist en spreker.
    •    Vanaf 2004 werkzaam als perschef van het Nederlands voetbalelftal van de KNVB.
    •    1997 – 2002 voorzitter van de voetbalvereniging Alphense Boys in Alphen aan den Rijn en actief als jeugdleider. Hij verrichtte ook diverse hand- en spandiensten.

Maallust open tijdens molendagen A

AMERONGEN  De molen ‘Maallust’ is 14 en 15 mei open voor bezoekers van de nationale molendagen. Iedere bezoeker krijgt bij aankoop van een beker koffie of thee voor de prijs van € 1,50, of voor de jeugd bij aankoop van aanmaaklimonade van € 0,50, gratis een plak cake.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietstoertocht DTC

DRIEBERGEN  De Driebergse Tourclub (DTC) organiseert op zondag 15 mei een fietstoertocht over vier afstanden. Er kan gekozen worden uit 140 kilometer, 100 kilometer, 75 kilometer en 30 kilometer.

Lees verder op de website van De Kaap

Reaal Straattennis op Kerkplein Leersum

LEERSUM  Reaal Straattennis komt woensdag 25 mei naar Leersum. De befaamde tenniscontainer met speelmuur, verschillende tennisveldjes en het freestylecourt staan van 13.00 tot 16.00 uur op het Kerkplein in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Lokaalhout vermarkt Nederlands hout in Leersum

LEERSUM  Lokaalhout organiseert in samenwerking met Staatsbosbeheer op 20 en 21 mei in Leersum de eerste Lokaalhoutdagen. Tijdens de Lokaalhoutdagen worden bomen uit de directe omgeving ter plekke verzaagd en tot plank, meubel, haardhout of snijplank vermaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Floranke te Brake weer naar World Transplant Games

LEERSUM  Floranke te Brake wordt deze zomer voor de tweede keer uitgezonden naar de World Transplant Games. Dit sportevenement is bedoeld om aandacht te vestigen op het belang van orgaandonatie.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen inspraakavond nieuwbouw Breeakker

AMERONGEN  Er komt geen inspraakavond voor het bouwplan Breeakker. Begin maart organiseerde de gemeente al een voorlichtingsavond en de meeste bezoekers waren positief. Dat schrijft burgemeester Frits Naafs aan de gemeenteraad.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 12 mei 2011 (kopie)

Lange Dreef  X  Damhertlaan
tijd: 13:00 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

“Kunst van het loslaten”

DOORN  De expositie bestaat uit acht olieverf schilderijen die gaan over ‘Verander de wereld, begin bij jezelf’.
Anneke Huting-de Jager werkt voornamelijk in opdracht. Dit is haar eerste expositie met vrij werk. Boeiend aan het portret vindt zij de uniekheid van het individu. 
Anneke is geboren in 1961. Ze woont en werkt in Driebergen.  Zij is deels autodidact, maar sinds 2001 heeft ze zich verder ontwikkeld door opleidingen te volgen bij UCK (Centrum van de Kunsten in Utrecht, waar zij in 2007 winnares was van de publieksprijs) en Wackers Academie in Amsterdam. De afgelopen vijf jaar was zij te zien tijdens de atelierroute in Driebergen.

vergroot foto
 
De expositie is open op zaterdag 28 mei en zondag 29 mei tussen 13 en 17 uur.

De ruige romantiek van de Engelse dichters

AUSTERLITZ  Waan je op 16 mei in het Beauforthuis op de ruige Yorkshire Moors van dichteres Emily Brontë en in het negentiende eeuwse hypermondaine Londen van schilder en dichter Dante Gabriel Rossetti en zijn eveneens dichtende zus Christina.

Zangeres Mariska Reijmerink en pianist Jan-Frans van Dijkhuizen (The Rossettis) hebben hun gedichten in moderne, jazzy songs gegoten: Emily Dickinson, Emily Brontë, de Rossetti’s, Thomas Hardy. Op 16 mei wordt hun cd ‘Letter to the world’ (naar het gedicht van Emily Dickinson) gepresenteerd door Vincent Bijlo. De cd is inbegrepen bij de entreeprijs. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Mariska Reijmerink zong in drie voorstellingen van Vincent Bijlo en maakte een cd met hem. 
Jan-Frans van Dijkhuizen maakte eerder cd’s met drummer Chris Barchet en contrabassist Tjitze Vogel en met de dichter Han van der Vegt. 
NCRV-presentator Hijlco Span zei over The Rossettis: “De tekst en de muziek smelten prachtig samen”. 
The Rossettis bewijzen dat poëzie en muziek heel goed samengaan. Overtuig je zelf en luister op beauforthuis.nl naar een muzikaal voorproefje.
maandag 16 mei, 20.15 ur 
The Rossettis – Mariska Reijmerink & Jan-Frans van Dijkhuizen – cd-presentatie 
entree € 15 (incl. cd!)

Vredesakkoord is getekend bij De Basis

DOORN  De gemoederen waren lange tijd verhit en emoties waren niet van de lucht. Het conflict over nieuwbouw bij De Basis laaide hoog op. Maar na een jarenlange strijd over de toekomst van het terrein aan de Woestduinlaan, werd maandagmiddag de vrede getekend.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweerwedstrijden in Amerongen

AMERONGEN  Amerongen kleurt zaterdag 14 mei rood van de brandweervoertuigen, als die dag dertien wedstrijdploegen strijden om de felbegeerde eerste plaats van de gewestelijke wedstrijden van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 13 mei 2011 (kopie)

Rijsenburgselaan  X  Faunalaan
tijd: 11:45 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Bosbad Leersum zet minitriatlon op agenda

LEERSUM  Bosbad Leersum organiseert op vrijdag 10 juni een triatlon op de vierkante meter. Deze activiteit sluit een spetterende zwemweek af, want van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 juni is in het bosbad ook de Zwemvierdaagse.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Massaal protest niet negeren’

HEUVELRUG  Hoewel de formele besluitvorming al is afgerond, keert het nieuwe gemeentekantoor terug op de politieke agenda. De petitie tegen de bouw is inmiddels door bijna 5000 inwoners ondertekend en de roep om een gesprek met de initiatiefnemers klinkt steeds luider.

Lees verder op de website van De Kaap

Fiets mee met de Bakfietsrally voor MC Daniël Den Hoed

DOORN  De eerste bakfietsenrally op de Utrechtse Heuvelrug gaat op zondagmiddag 15 mei van start. Het doel van dit evenement: geld inzamelen voor Erasmus MC Daniël den Hoed Stichting.

Lees verder op de website van De Kaap

Schilderen in kasteeltuin

AMERONGEN  Het Open Atelier Amerongen organiseert op zaterdag 14 mei ter gelegenheid van haar tweede lustrum een workshop Schilderen in de tuinen van Kasteel Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 14 mei 2011 (kopie)

Faunalaan  X  Meerkoet
tijd: 12:50 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Musketiers stelt nacompetitie veilig tegen Candia’66

ELST  Er telde vandaag maar één ding voor Musketiers, winnen van buurman Candia’66. Alleen bij winst zou de ploeg uit Elst zich kunnen verzekeren van deelnamen aan de play-offs om degradatie.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Landschap Erfgoed Utrecht opent 33ste Klompenpad: het Gerrit Achterbergpad

LANGBROEK  Op vrijdag 20 mei opent Landschap Erfgoed Utrecht alweer het 33ste Klompenpad: het Gerrit Achterbergpad. Daarvoor worden alle geïnteresseerden op de 106de geboortedag van de dichter uitgenodigd. Om 10.00 uur bent u welkom op boerderij Het Boompje, Gooijerdijk 17 in Langbroek. Tijdens de opening wordt onder andere een deel van het Gerrit Achterbergpad gelopen.

Het Gerrit Achterbergpad is ongeveer 11 km lang en leidt door het mooie buitengebied van Wijk bij Duurstede, Langbroek en Doorn. Dit nieuwe Klompenpad is door Landschap Erfgoed Utrecht in samenwerking met Wim van Amerongen en mede dankzij de grote betrokkenheid van diverse financiers, particuliere grondeigenaren en vrijwilligers tot stand gekomen. De initiatiefnemer Wim van Amerongen schreef het boek ‘In de voetsporen van Gerrit Achterberg’ over het leven van de dichter. Dit boek was de inspiratiebron voor het Klompenpad dat onder andere voert langs plaatsen en gebouwen die een belangrijke rol in het leven van de dichter hebben gespeeld.

Als je het Gerrit Achterbergpad loopt met de bijbehorende folder leert u ook meer over de natuur en de cultuur. Weet u niet wat essenhakhout is? Of wilt u meer weten over landgoed Sandenburg? Dan leest u hierover, en over andere bijzondere natuur en cultuurhistorie langs de route, meer in de folder die bij dit Klompenpad hoort. Langs de route staan daarnaast panelen met streekgebonden gedichten van Gerrit Achterberg, die Wim van Amerongen selecteerde. Meer informatie over het Gerrit Achterbergpad en andere Klompenpaden staat op www.klompenpaden.nl. Kortom: Klompen aan, rugzak op en gaan!

Klompenpaden
Klompenpaden zijn rondwandelingen door het agrarische cultuurlandschap, die zoveel mogelijk over historisch tracé gaan. De lengte van een Klompenpad ligt tussen de 3 en 15 kilometer. Wanneer mogelijk wordt bij wandelroutes langer dan 10 kilometer ook een ‘doorsteekroute’ gecreëerd waardoor de wandelroute ook verkort kan worden gelopen. Er zijn inmiddels 33 Klompenpaden in Utrecht en Gelderland. Folders van deze Klompenpaden zijn onder andere verkrijgbaar bij de VVV’s in de regio. Meer informatie over deze routes kunt u vinden op: www.klompenpaden.nl.

Het Gerrit Achterbergpad is mede mogelijk gemaakt door Landschap Erfgoed Utrecht, Wim van Amerongen, gemeenten Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug, provincie Utrecht, Staatsbosbeheer, Landgoed Sandenburg, Nationale Postcode Loterij, Streekhuis Kromme Rijn en De Stichtse Rijnlanden.

Opnieuw Dikke Banden Race op de Utrechtse Heuvelrug

LEERSUM  Na het succes van vorige jaar, komt er weer een Dikke Banden Race op de Utrechtse Heuvelrug. De Englaan in Leersum is op 22 juni (vanaf 19.00 uur) het toneel van de fietsraces voor kinderen tussen 7 en 14 op de huis-tuin-en-keuken-fiets. 

Lees verder op de website van De Kaap

Gezocht: exploitant voor sport en cultuur

LEERSUM/DOORN  Een fraai ogend cultuurhuis bouwen, is één ding. Om die accommodatie vervolgens kosteneffectief te beheren, is een heel andere kwestie.

Lees verder op de website van De Kaap

Opbrengst Heuvelrugwijn naar Heuvelrugfonds

DRIEBERGEN  De opbrengst uit de verkoop van de goede doelenwijn van Rogier de Mol (De Mol DrankenSpecialist) en George Verberne (C1000 Verberne) gaat dit jaar geheel naar de Stichting Heuvelrugfonds.

Lees verder op de website van De Kaap

Wolken, seizoenen, weer en wind

DRIEBERGEN  De IKO-lezing in de Morgensterkapel/Maranathakerk, Melvill van Carnbeelaan 34 op woensdag 18 mei, aanvang 10.00 uur staat in het teken van het weer.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 15 mei 2011 (kopie)

Pioenroos
tijd: 13:25 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Wartburgia -CDN 0-2

DRIEBERGEN  De laatste wedstrijd onder de vlag van CDN is afgelopen zaterdag in Amsterdam gespeeld tegen Wartburgia dat reeds gedegradeerd was naar de 4e klasse. Het werd een verdiende 0-2 overwinning.
Op een zeer slecht veld in Amsterdam begon CDN deze wedstrijd met een andere gedachte dan normaal, de gedachte er wordt historie geschreven om hier in Amsterdam de laatste wedstrijd onder de naam van vvCDN te spelen .Volgend jaar in de 3e klasse onder de nieuwe fusienaam FC Driebergen.

vergroot  foto1  foto2  foto3

In een wedstrijd die begon met een aantal spelers die gedurende het seizoen regelmatig op de wisselbank moesten plaats nemen maar nu de gelegenheid kregen om het tegendeel te bewijzen. Ze hebben dit uitstekend aangegrepen om er een leuke wedstrijd van te maken CDN kreeg na 20 minuten een verdiende strafschop te nemen en dit buiten kansje werd feilloos verricht door Kevin van Woudenberg 0-1.Na nog wat kleine kansen maar die kregen de gasten ook werd er tot aan de the niet meer gescoord.Rust 0-1

Een 2e helft die wat minder op de slechte grasmat te zien gaf maar na wat kleine kansen was het in zijn laatste wedstrijd Pascal van Doorn (Het nieuwe seizoen naar SVL in Langbroek)die een goede wedstrijd afsloot met een mooi treffer 0-2.
Verder was het belangrijkste om deze wedstrijd rustig uit te spelen en met de winst terug naar Driebergen te gaan en dat lukte en sloot CDN dit zware seizoen af met een ruime handhaving wat duidelijk de laatste 6 wedstrijden bleek met de geweldige inbreng van interim trainer B.en Althemul zijn rechter hand Andre van Randwijk en leider Willem Hengeveld.
Het nieuwe seizoen 2011/2012 onder een nieuwe trainer en wel Bert v/d Brom(broer van!)
De eerste trainingen beginnen weer op zaterdag 30 Juli 2011

Jongens de Zwoer excelleren

DRIEBERGEN  Tijdens het eerste weekend van de kringkampioenschappen in Amersfoort hebben de jongens in de leeftijd 15-16 jaar zowel op de zaterdag als de zondag de estafette naar hun hand weten te zetten.

Voor het eerst in de geschiedenis van Zwemvereniging de Zwoer wist een jongensploeg een gouden medaille te behalen. Op de zaterdag wisten Auke Koops, Tim Douma, Matthijs Mulder en Sven Dogger hun directe concurrenten van AZ&PC uit Amersfoort nipt achter zich te houden op de 4*100 meter vrije slag. De vreugde hierover was onbeschrijflijk. Dit kunststukje wisten ze op de zondag nogmaals te herhalen op de 4*200 vrij. Naast deze uitslagen waren er ook diverse persoonlijke successen. Op de zaterdag was het grootste succes voor Sven Dogger. In een uitstekend opgebouwde race wist hij goud te behalen op de 200 meter schoolslag. De gezwommen tijd was ook direct een limiet voor de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen in juni. Daarnaast wist hij nog drie bronzen medailles te halen, op de 200 wisselslag, de 100 vrije slag en de 100 meter rugslag. Ook Auke Koops wist op de 50- en 100 meter vrije slag brons te behalen. Elja Douma wist op zowel de 100 meter schoolslag als de 50 meter schoolslag een zilveren medaille te behalen. Ook Rebecca Hietink wist zich in de prijzen te zwemmen, 2e op de 200 meter rugslag. Bij de dames wist Sigrid Dogger een aantal prima prestaties in het water te leggen. 2e op de 200 meter rugslag. Angie, Mijke, Tim en Matthijs wisten geen individuele medailles te behalen maar wel uitstekende tijden te zwemmen. Dit biedt veel perspectief voor het tweede weekend van de kringkampioenschappen.

Van Sprengkop tot Kromme Rijn, een IVN excursie wateronderzoek.

DRIEBERGEN IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houdt op verzoek van de gemeente Heuvelrug binnen het kader van de “Duurzame dagen” een fietsexcursie wateronderzoek voor alle leeftijden. Tevens zal een informatiekraam van het IVN aanwezig zijn.

Water is van levensbelang voor de mens en de totale natuur. Het vormt een essentieel onderdeel van het ecosysteem. Het is daarom van groot belang de kwaliteit van het water te bewaken.
Voor de excursie gaan wij op de fiets langs een zevental markante plaatsen en voeren daar delen van het onderzoek uit. Gekeken wordt naar:
De fysische kwaliteit: onder andere kleur, geur, zuurgraad.
De chemische kwaliteit: voedingsstoffen, metalen en afvalstoffen.
De biologische kwaliteit: Soortenrijkdom aan waterplanten en waterdieren.
Alle deelnemers ontvangen “een boekwerkje” waarin de resultaten van ons gezamenlijk uitgevoerde onderzoek, per onderzoekslocatie, kunnen worden opgetekend. Na afloop van het onderzoek worden de resultaten op de kinderboerderij besproken.

De excursie vindt plaats op: zaterdag 21 mei van 14.00-17.00 en start op de fiets vanaf kinderboerderij “ ’t Woelige Nest”, Boterbloem 3 te  Driebergen.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Dick Vlot, telefoon 0343 516137 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Mogelijke brandstichter aangehouden

AMERONGEN  Zaterdagmiddag rond twee uur uur zag een getuige brand in een bos aan de Bergweg. De getuige zag hierbij een man hard wegrennen. 112 werd gebeld en de brandweer bluste de bosbrand. In het bos werd uitgekeken naar de vermoedelijke brandstichter. Na enig zoeken werd een 25-jarige man uit Amerongen aangetroffen. Hij voldeed aan het opgegeven signalement en werd direct aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Kinderen beplanten het waterwingebied

ZEIST  Kinderen van de Montessorischool aan de Sumatralaan in Zeist planten woensdag 18 mei mee in het waterwingebied aan de Bergweg te Zeist. Samen met wethouder mevrouw J. Verbeek-Nijhof planten zij struiken op een deel van het waterwingebied.

Voetballen tijdens het overblijven
De leerlingen van de school zijn veelgebruikers van het park. Tijdens het overblijven voetballen zij meestal in het park. Tijdens de inspraakavonden ontvingen wij een petitie van de kinderen waarin ze vroegen of het voetbalveldje behouden kon worden. Dat is gebeurd. Er komt in het park een voetbalveld. Maar er komt voor iedere leeftijdscategorie iets te doen in het park. Voor de allerkleinsten komen er zandbakken en kleine speeltoestellen, voor de wat oudere kinderen grote klimrekken en een speelbos. Er komen bankjes, in de zon, en een jongerenontmoetingsplek (JOP). Zelfs voor de honden zijn er diverse paadjes waar langs zij kunnen snuffelen. Voor de hondenpoep geldt een opruimplicht. Want ondanks dat er nu een mooi park wordt aangelegd, zit er in de grond nog steeds het drinkwater voor de inwoners van Zeist, dat door Vitens gewonnen wordt.

Het Waterwingebied
Het waterwingebied wordt omgevormd tot park. Het terrein ligt midden in Zeist in de bebouwde kom en is in eigendom van Vitens. Het park dat nu wordt aangelegd, is door omwonenden zelf ontworpen. Onder leiding van landschapsarchitectenbureau OKRA is dit ontwerp tijdens meerdere bewonersavonden tot stand gekomen.
Het park wordt aangelegd door Van de Haar groep. De aannemer is in maart gestart met de realisatie van het park. De verwachting is dat in de zomer het park helemaal klaar is. Een officiële ingebruikneming van het park zal in augustus plaatsvinden.
Dit project is een samenwerkingsverband van Vitens, woningbouwvereniging De Kombinatie en de gemeente Zeist.

Duurzame Dagen 2011: Duurzaamheid en Water

HEUVELRUG  De Duurzame Dagen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden van vrijdag 13 tot en met zondag 22 mei gehouden. Het thema is: Duurzaamheid en Water.

De gemeente gaat de komende jaren veel doen aan duurzaam waterbeheer. Wij hopen dat de inwoners ook in actie komen. Daarom wordt er tijdens de Duurzame Dagen informatie over afkoppelen gegeven en is er een geldterugactie als inwoners duurzame waterproducten kopen. 

Kom kijken op de Grietmarkt op 14 zaterdag mei 
Op de Grietmarkt in Amerongen is er zaterdag 14 mei van alles te zien en te beleven over water; van een waterpreuvement tot een waterquiz en spelletjes voor kinderen. Ook kunnen inwoners er terecht met vragen over afkoppelen en duurzaam tuinieren.
 
Excursies op zaterdag 21 mei 
Zaterdag 21 mei zijn er door de hele gemeente waterexcursies, bij o.a. de stuw in Amerongen (Belangstellenden kunnen zich aanmelden vóór 17 mei via: duurzamedagen@heuvelrug.nl),  het Biezenveld in Driebergen-Rijsenburg, het waterpompstation in Driebergen-Rijsenburg en de rioolwaterzuivering.

In Leersum demonstreert de brandweer om 11.30 uur de werking van de infiltratie-voorzieningen en het waterinformatiepunt. Verder kunnen inwoners genieten van een dagje gratis zwemmen in het bosbad in Leersum. Voor fietsliefhebbers is er vanaf de kinderboerderij in Driebergen-Rijsenburg een Wateronderzoeksexcursie langs de sprengen. Bij de kinderboerderij is voor de kinderen een reuze waterbaan.

Meer informatie over de Duurzame Dagen:
www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl > actueel >activiteitenkalender> 14 mei

Workshop “Hoe overleef ik in de natuur”

ZEIST  Op zondag 22 mei kunnen jongeren vanaf 10 jaar bij bezoekerscentrum De Boswerf meedoen met de Workshop “Hoe overleef ik in de natuur?”  Houd je ervan om spannend, uitdagend en lekker praktisch in de natuur bezig te zijn, doe dan mee.

Wat ga je doen? Je gaat leren vuur te maken zonder lucifers maar wel met met stenen en boog. Je gaat  zelf een houten lepel snijden en een eigen soepje maken  op een houtvergasbrander. De workshop  duurt  2,5 uur en start om 10.15 uur en om 13.30 uur.
Sandra en Johan van der Wielen van In2nature, organiseren deze activiteit  voor bezoekerscentrum de Boswerf.  Deelname kost 7,50 per persoon.  Reservering vooraf is verplicht via telefoon 030 – 69 22 393 of via de mail boswerf@milieudienstzou.nl of aan de balie van het bezoekerscentrum.

Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur.

Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon  030 – 69 22 393.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Vogelwacht blijft dichtbij huis

DOORN  Vogelwacht Doorn/Driebergen gaat haar excursiebeleid meer toespitsen op de drukke weekendagenda’s van haar belangstellenden. Altijd al in kleine groepjes van tien deelnemers per gids, maar nu alleen halve dagen én in de omgeving.

Lees verder op de website van De Kaap

Groei & Bloei lezing macro foto’s en micro fauna

DOORN  De combinatie van bioloog en fotograaf staat bijna altijd garant voor een boeiende avond. Lex Kreffer is zo iemand die vanuit zijn vak niet alleen verschrikkelijk veel weet van de natuur maar dat ook nog eens op een prachtige manier weet vast te leggen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 16 mei 2011 (kopie)

Akkerweg  X  Zuiderplantsoen
tijd: 12:25 uur   temperatuur: 12 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Raadslid Liesbeth Reitsma overleden

HEUVELRUG  In een persbericht maakt de gemeente bekend dat de commissie Ruimte donderdagavond 19 mei niet doorgaat in verband met het overlijden van raadslid Liesbeth Reitsma. Verdere informatie ontbreekt en is ook de gemeentelijke website niet aangepast.

Volleer weer tweede op NK zitvolleybal

LEERSUM  Tijdens de final four om het kampioenschap van Nederland is Volleer voor de derde keer op rij tweede geworden. Evenals vorig jaar was het team van Holyoke uit Belfeld een klasse apart en na winst op Volleer in de finale dus de verdiende kampioen.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge drukt KCD/Decohome naar laatste plaats

AMERONGEN/DOORN   KCD/Decohome is er niet in geslaagd de negatieve spiraal te doorbreken. Het onderaan staande Hemur Enge bleek in Amerongen een onneembaar obstakel. Daarmee passeerden de Amerongers de Doornse korfballers op de ranglijst en staan de groen witten nu op degraderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Stratentoernooi Maarn weer groot feest

MAARN  Vanaf woensdag- tot en met vrijdagavond stond Maarn in het teken van het 28e Stratentoernooi. Elf stratenteams namen het in diverse onderdelen tegen elkaar op.

Lees verder op de website van De Kaap

Soesja Citroen in Beauforthuis

AUSTERLITZ  The virgin voice, de maagdelijke stem, dat is de bijnaam van Soesja Citroen. Zondag 22 mei brengt ze haar jazz- en popballads ten gehore in het Beauforthuis.

In de vroege jaren van haar carrière werd Soesja Citroen door de pers ontvangen als de nieuwe vocale jazzbelofte. Ze werd dan ook door niemand minder dan trompettist Nedly Elstak gecoacht en begeleid. Critici en het publiek bestempelen haar sindsdien als een van de beste Nederlandstalige jazz-zangeressen. 
Soesja vertolkt deze avond songs met een vleugje romantiek, intelligente liedteksten en een sprankelende melodie. Zij onderscheidt zich van haar collega’s door haar fenomenale songwriters talent. Het doordachte karakter van haar Engels teksten is des te indrukwekkender als er rekening mee wordt gehouden dat Engels niet haar moedertaal is. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 22 mei, 17.30 u 
Soesja Citroen – subliem vocaliste van nederlandse bodem 
entree € 16 | reductieprijs € 11,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Omstreden verpleeghuis in Rhenen geopend

RHENEN  In het Rhenense dorp Elst is het omstreden nieuwe, luxe verpleeghuis De Tabakshof geopend. Op de plek van de dure appartementen waren gewone seniorenwoningen gepland.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van dinsdag 17 mei 2011 (kopie)

Buntlaan  X  Coolsmalaan
tijd: 10:10 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Struikrovers gezocht!

HEUVELRUG  Ze zijn vlug en alert! Je hebt geluk als je er één ziet: de kleine marters wezel, hermelijn en bunzing. Niet in de laatste plaats omdat ze in Utrecht zeldzaam lijken te zijn. Zo zeldzaam dat wezel en hermelijn op de Rode lijst van Nederlandse zoogdieren zijn geplaatst. Maar klopt dit beeld wel? Zoogdieratlas Utrecht roept uw hulp in.

Zoogdieratlas Utrecht probeert van alle zoogdiersoorten in de provincie Utrecht de verspreiding in kaart te brengen. Van veel soorten krijgen we al een goed beeld, maar het aantal waarnemingen van wezel, hermelijn en bunzing valt tegen. Dit zijn de kleine broertjes en zusjes van otter en boommarter. Net zij hebben de kleine marters korte poten en een langgerekt lichaam. Wezel en hermelijn lijken veel op elkaar. Beide hebben een grijs- tot roodbruine rug en witte buik, maar de hermelijn is groter en heeft een langere staart met een zwarte punt. De bunzing is de grootste van de drie, heeft en donker gekleurde rug en poten en lichte buik en flanken. Op z’n gezicht draagt hij een ‘Zorro’-masker.
Nu kan het natuurlijk zo zijn dat deze dieren daadwerkelijk zeldzaam zijn. Door veranderingen in het landschap is veel leefgebied van de kleine marters verdwenen. Kleine marters houden van kleinschalig cultuurlandschap. Als ware struikrovers houden ze zich vooral op waar heggen, houtwallen, ruige bermen en ruige slootoevers de akkers en graslanden doorsnijden. Daar vinden ze hun favoriete voedsel (muizen) en zijn voldoende schuilplaatsen om uit te rusten en jongen te werpen. Tegenwoordig is het agrarisch cultuurlandschap grootschaliger. Ook het ‘schoner’ worden van bossen en boerenerven (ontbreken van ‘rommelplekken’, zoals takkenhopen, oude schuurtjes en dergelijke) beperkt de mogelijkheden voor kleine marters. Dit kan de verklaring zijn voor het geringe aantal waarnemingen, maar toch vermoeden wij dat de kleine marters ruimer verspreid voorkomen. Daarom roepen wij iedereen op om iedere wezel, hermelijn of bunzing die men ziet door te geven.
Waarnemingen doorgeven kan via www.telmee.nl of via www.waarneming.nl. Je mag ook een e-mail sturen naar dennis.wansink@zoogdiervereniging.nl. Vermeld daarin dan:
– de soort, met een korte beschrijving hoe die er uitzag (heb je ‘m gefotografeerd, nog beter);
– de locatie waar je hem zag (bij voorkeur aangegeven op een kaart; GPS-coördinaten of een Google Earth bestand mag ook);
– datum en tijd;
– hoe je hem zag (levend, verkeersslachtoffer, jagend, slapend etc.).
Ook waarnemingen van sporen (prenten, uitwerpselen, vraatresten) zijn welkom. Leg deze waarnemingen wel vast op foto of film, zodat we kunnen controleren dat de determinatie juist is. Beide websites hebben de mogelijkheid om foto’s en video’s te uploaden.
Meer informatie over de drie kleine marters vind je op de website van de Zoogdiervereniging (www.zoogdiervereniging.nl) onder het kopje ‘Zoogdiersoorten’.

In Memoriam Liesbeth Reitsma

HEUVELRUG Wilma Hielema gedenkt het plotseling overleden GroenLinks-raadslid Liesbeth Reitsma met een In Memoriam.


Het plotselinge overlijden van Liesbeth Reitsma vervult ons met verdriet en respect. Verdriet omdat we afscheid moeten nemen van een hartelijk en betrokken mens. Respect voor de wijze waarop zij haar leven vol fysieke tegenslag heeft geleefd en voor de buitengewone betekenis die Liesbeth heeft gehad voor de lokale, nationale en internationale samenleving op het gebied van welzijn, zorg en de behartiging van cliëntenbelangen. Maandagavond nam Liesbeth Reitsma nog deel aan de vergadering van de commissie samenleving. Ze was ziek, flink ziek, maar dat was ze al jaren en het heeft haar nooit weerhouden van een zeer actieve maatschappelijke betrokkenheid. Het is ongelofelijk dat dit warme, sociale hart nu gestopt is met kloppen.
Liesbeth Reitsma leidde een zeer actief leven. Ze combineerde haar passie voor kunst en haar liefde voor mensen in een baan in de geestelijke gezondheidszorg en was daarnaast moeder van een dochter, mantelzorger en pleegmoeder voor kinderen die het moeilijk hadden. Onder haar beschermende vleugels vond menigeen rust en zorg. Begin jaren 80 kreeg Liesbeth Multiple Sclerose en werd ze afhankelijk van de zorg van anderen. Een moeilijk en pijnlijk proces voor een zelfstandige en gevende vrouw als Liesbeth. Vijf jaar duurde haar revalidatie in het MRC in Doorn. In die tijd heeft Liesbeth gezien dat er op het gebied van zorg, voorlichting en belangenbehartiging voor mensen met MS nog veel te verbeteren was. Liesbeth was niet iemand die zich daar over beklaagde. Nee, ze ging zorgen dat het veranderde, ze ging er iets aan doen! Met een niet aflatende gedrevenheid zocht ze contacten, legde ze verbanden en stond ze aan de wieg van de huidige MS-Vereniging, waarvan ze tot 1999 voorzitter was. Haar ziekte weerhield haar niet, in tegendeel, het motiveerde haar. Ze ontdekte en ontwikkelde ongekende talenten. Met de rolstoel en haar felrode autootje doorkruiste ze al netwerkend het hele land. Liesbeth zette MS op de kaart, niet alleen in Nederland, ook wereldwijd. Ze werd bestuurslid van de Multiple Sclerosis International Federation en bezocht in vele landen congressen en vergaderingen. De focus van Liesbeth was echter veel breder dan MS alleen. Ze zette haar deskundigheid en betrokkenheid in waar zij vond dat dit noodzakelijk was en leverde belangrijke bijdragen als beleidsmedewerker bij de Chronische zieken en gehandicaptenraad en als bestuurslid van ondermeer budgethoudervereniging Per Saldo, de Nederlandse Patiënten en Cliënten Federatie en Kwadraad. Ook bij de geestelijke gezondheidszorg was Liesbeth nauw betrokken via het Landelijk Platform Ggz, waarvan ze secretaris was en als voorzitter van de koepel voor cliëntenraden LPR. Liesbeth was een kei in het verbinden en committeren van mensen. Kennen en gekend worden was voor haar dé manier om aandacht te vragen en te krijgen voor misstanden, knelpunten en ideeën. Aandachtig, vasthoudend en enthousiast wist ze veel te bereiken. Ook voor mensen met psychiatrische aandoeningen zette zij zich in als adviseur voor het EAOF, waarvoor ze in oktober dit jaar zou spreken op een internationaal congres in Rotterdam. Bij haar afscheid als voorzitter van de MS-Vereniging in 1999 is Liesbeth Reitsma benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Liesbeth had ook een grote betrokkenheid bij mensen met een handicap in haar eigen woonplaats Driebergen. Jarenlang was ze trekker van het Platform voor patiënten en gehandicapten Driebergen (PPGD). Ze was nauw betrokken bij de invoering van de Wet voorzieningen gehandicapten in Driebergen. Voor haar inzet en sociale betrokkenheid ontving ze in 1996 de Marinus van Zon prijs, een ereprijs voor vrijwilligers van de gemeente Driebergen-Rijsenburg.
Als democraat in hart en nieren was Liesbeth vanaf 2001 tot 2006 actief in de Driebergse gemeenteraad voor D66, de laatste zes jaar als fractievoorzitter. In haar allereerste raadsvergadering stelde ze de ontoegankelijkheid van de raadszaal Sparrendaal aan de orde.Na de herindeling stapte Liesbeth de over naar GroenLinks en sinds het voorjaar van 2010 maakte zij deel uit van de raadsfractie van GL/PvdA. Met name bij agendapunten rond maatschappelijke ondersteuning en gehandicaptenbeleid vertegenwoordigde Liesbeth de fractie met verve. Daarnaast had ze, met haar enorme expertise, binnen de fractie een belangrijke adviserende rol. Liesbeth vond dat de overheid de belangrijke taak heeft te voorkomen dat zwakkeren overschaduwd worden. Zij liet geen gelegenheid onbenut om dat uit te dragen en te helpen waarmaken. Liesbeth had een ijzeren wil en wist keer op keer haar achteruitgaande gezondheid het hoofd te bieden. Ze leverde steeds meer in, maar peinsde er niet over zich neer te leggen bij haar weigerachtige lijf. Ze zocht en vond steevast weer een weg om gehoor te geven aan haar onstuitbare drang iets voor de samenleving te betekenen. We zullen haar geëngageerde aanwezigheid missen. We gedenken in dankbaarheid en met bewondering deze hartelijke en strijdlustige vrouw.
Wilma Hielema

Ludieke keramiek kunst op rotondes onthuld

AMERONGEN  Wie deze dagen de drie rotondes van Amerongen passeert ziet een wonderlijk schouwspel van vrolijk gekleurde keramiek figuren en constructies. Dit is het ludieke initiatief van Open Atelier Amerongen om het tienjarig jubileum van SkiAm (Kunst in Amerongen) luister bij te zetten.

Lees verder op de website van De Kaap

Park Utrechtse Heuvelrug wil fors groeien

HEUVELRUG  Het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug wil bijna verdubbbelen in oppervlakte. Het park hoopt nog dit jaar het gebied tussen de A12 en A28 bij het al bestaande gedeelte te trekken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zwerven op de Plantage

ELST  Op zaterdag 21 mei a.s. staat om 14.00 uur een gids voor u klaar op het parkeerterrein van de Plantage Willem III aan de Utrechtsestraatweg tussen het ecoduct en de kom van Elst (U).

Het Utrechts Landschap organiseert een gratis excursie voor al diegenen die benieuwd zijn naar de vele manieren waarop de lente zich op dit luisterrijke deel van de Utrechtse Heuvelrug manifesteert. Voorjaarsbloemen tonen hun kleurenpracht, de vogels produceren meer geluid dan ooit en de grote grazers zoeken bij warm weer de koele schaduw van het geboomte.
De gids zal u bovendien in de 1½ uur van deze wandeltocht graag iets vertellen over de veranderingen die in het landschap plaats vinden.

Overigens, van tevoren aanmelden is niet nodig.

Voor meer informatie over de activiteiten van Het Utrechts Landschap kijk op:
www.utrechtslandschap.nl

Verbeterplan voor een omstreden afdeling

HEUVELRUG  Werkachterstanden, personeelsverloop en onrust: de afdeling Vergunningen & Handhaving is het zorgenkindje van de gemeentelijke organisatie. In politiek en publiciteit ligt de afdeling regelmatig onder vuur. 

Lees verder op de website van De Kaap

Regiotaxi Eemland-Heuvelrug krijgt nieuwe vervoerder

HEUVELRUG  Regiotaxi De Vallei B.V. heeft een voorlopige gunning gekregen om per 1 januari 2012 het regiotaxivervoer te gaan verzorgen in het gebied Eemland-Heuvelrug. 

Lees verder op de website van De Kaap

Een prinsheerlijke vakantieweek in Driebergen

DRIEBERGEN  Prinsheerlijk is een vakantieweek die deze zomer georganiseerd wordt voor mensen met een lichamelijke beperking uit Driebergen en omstreken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 18 mei 2011 (kopie)

Jagersdreef  X  De Warande
tijd: 13:45 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Mariniers zuiveren water voor schoolkinderen

MAARSBERGEN  De leerlingen van Scholengemeenschap Maarsbergen kregen vandaag bijzonder bezoek. Een groep mariniers kwam langs op de school om te laten zien hoe de inhoud van een vieze sloot wordt veranderd in drinkwater.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ruim 200 ideeën voor de Bezuinigingsdialoog

ZEIST  Er zijn ruim tweehonderd ideeën geleverd voor de Bezuinigingsdialoog van de gemeente Zeist. Aanleiding hiervoor was een oproep van de gemeente om creatieve ideeën voor manieren waarop zij kan bezuinigen.
Onder andere het thema ‘Burger & Buitenruimte’ riep veel reacties en ideeën op.
Daarnaast maken zo’n 200 mensen deel uit van een van de acht ‘expertcomités’. Deze comités werken intensief aan bezuinigingsvoorstellen. De ideeën worden aan hen meegegeven.

Net als andere gemeenten krijgt Zeist vanaf 2012 minder geld van het Rijk. De gemeente Zeist moet daardoor ongeveer 6,2 miljoen euro per jaar bezuinigen. Inwoners kunnen vanaf het begin meepraten over de manier waaróp bezuinigd moet worden. Dat gebeurt in de Bezuinigingsdialoog, die eind februari is begonnen.
Op dit moment werken acht expertcomités van inwoners, vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties aan bezuinigingsvoorstellen.

Daarnaast kon iedereen die wil zijn of haar ideeën meegeven aan deze expertcomités.
Zo zijn er 3D-straattekeningen gemaakt in alle vijf kernen van de gemeente Zeist. Medewerkers van de Bezuinigingsdialoog gingen bij de straattekeningen in gesprek met passanten. Verder was er een digitaal forum (www.zeist.nl/bezuinigingsdialoog) waar mensen ideeën konden achterlaten.
Ook deelnemers van het online burgerpanel zijn geraadpleegd. Middelbare scholieren leverden ideeën aan in filmpjes. 

Opbrengst
Er zijn 217 ideeën ingebracht. Naast ‘algemene’ ideeën, bijvoorbeeld over de organisatie en de manier van beleid maken (66 ideeën) leverde vooral het thema Burger & Buitenruimte (over openbare ruimte, verkeer en vervoer, waterlopen, groen en milieu) reacties op: 57. Een document met alle verzamelde ideeën is bijgevoegd en in de loop van vanmorgen te vinden op www.zeist.nl/bezuinigingsdialoog. De reactie van de expertcomités hierop wordt in juni op deze site gepubliceerd en op de gemeentepagina in de Nieuwsbode.

Werkwijze Bezuinigingsdialoog
In de Bezuinigingsdialoog werken acht expertcomités per thema aan bezuinigingsvoorstellen. Elk comité vertegenwoordigt alle belangen op hun thema. Die thema’s zijn: Zorg & Welzijn (inclusief werk & inkomen); Burger & Buitenruimte; Sport; Cultuur & Toerisme; Ruimtelijke Ontwikkeling; Veiligheid; Onderwijs; Publiekszaken & Wijkgericht Werken. Elk comité bepaalt eerst, wat het probleem en het doel is in het zogeheten ‘groenboek’. Daarna wordt een voorstel gemaakt om tot de gewenste bezuiniging te komen in het ‘witboek’.

Interactief: meedoen vanaf het begin
Belanghebbenden zijn vanaf het begin betrokken bij de bezuinigingen.
Voor de gemeente is het voordeel van deze werkwijze, dat ze zo goed gebruik kan maken van de kennis en kunde van inwoners. De gemeente zet deze collegeperiode in op ‘interactief werken’: inwoners vanaf het begin betrekken bij plannen en beleid.

Het vervolg
De expertcomités werken nu aan witboeken met oplossingen. Die moeten begin juni klaar zijn. Dan wordt gekeken of er tegenstrijdigheden in staan en worden de financiële kanten doorgerekend. In september neemt het college van burgemeester en wethouders er een besluit over. Daarna volgt de reguliere inspraak en neemt de gemeenteraad een besluit.

Heuvelrugnieuws van donderdag 19 mei 2011 (kopie)

Damhertlaan  X  Engelenburg
tijd: 13:30 uur   temperatuur: 13 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Lichtmasten sportvelden Elst

ELST  Als de procedure volgens plan verloopt worden de sportvelden in Elst nog deze zomer met licht beschenen. Nu de bouwvergunning voor de acht lichtmasten is verleend, kunnen na de beroepstermijn tot en met 6 juli 2011 de lichtmasten geplaatst worden Zodat de sporters straks bij het korter worden van de dagen, voldoende licht hebben om te sporten.

Alcoholmisbruik jongeren Rhenen aangepakt

RHENEN  De gemeente Rhenen pakt alcoholmisbruik bij jongeren aan . Met het plan ‘Alcoholmatiging bij Rhenense jongeren’ wordt de aanpak gestructureerd. Onderdeel van de aanpak is aansluiting bij FrisValley, een regionaal project dat zich richt op het voorkomen van gezondheidsschade door alcoholgebruik door jongeren.

Jongerenraad
De Rhenense jongerenraad heeft in 2010 het rapport “Comazuipen” uitgebracht. Hiermee bracht zij de noodzaak van  preventief alcoholbeleid gericht op jongeren onder de aandacht. Comazuipen is in Nederland een groot probleem. De jongerenraad vindt dat hier ook lokaal iets aan gedaan moet worden. Tijdens een thema-avond hebben zij hun nota gepresenteerd. De gemeenteraad heeft vervolgens gevraagd het lokale beleid voor alcoholpreventie bij jongeren verder uit te werken.

Hoog alcoholgebruik
Het alcoholgebruik van de jongeren in Rhenen is, net als elders in de regio, hoog. Opvallend is dat een relatief grote groep jongeren vrij regelmatig en dus ook doordeweeks alcohol drinkt. Ook binge-drinken komt, met name bij de hogere klassen, veel voor. Verder valt op dat relatief veel jongeren die jonger dan 16 zijn zelf wel eens alcohol kopen en dat er veel thuis gedronken wordt. De meerderheid van de ouders keurt het goed dat hun kind alcohol drinkt of zegt er niets van. Het is wel zo dat naarmate de jongeren jonger zijn, minder ouders het goedkeuren dat ze alcohol drinken. 

FrisValley
Sinds 2009 zijn de gemeenten in Regio De Vallei (gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel, Wageningen en Woudenberg) samen een alcoholmatigingsproject gestart onder de naam FrisValley. Veenendaal is in 2011 aangeschoven. Rhenen sluit zich nu aan bij dit project.  FrisValley richt zich op het voorkómen van gezondheidsschade als gevolg van alcoholgebruik onder jongeren. Daarbij ligt de nadruk op twee deelproblemen. De aandacht gaat uit naar de schade die kan ontstaan als gevolg van het alcoholgebruik van jongeren onder de 16 jaar (de landelijke leeftijdsgrens voor alcoholverkoop). Daarnaast ligt de focus op het terugdringen van gezondheidsschade als gevolg van overmatig alcoholgebruik (binge-drinken) door jongeren vanaf ongeveer 15 jaar dat vooral tijdens uitgaansavonden plaatsvindt.

Leerlingenvervoer levert in

HEUVELRUG  De aangekondigde bezuiniging op het leerlingenvervoer blijft omstreden. Ouders die hun kinderen met een taxibusje naar het speciaal onderwijs laten brengen, moet zelf gaan bijbetalen.

Lees verder op de website van De Kaap

Tegen boom

ZEIST  Op donderdagochtend is een man aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Samen met een bijrijder reed de man tegen een boom.
 
Omstreeks 03.50 uur reed een 19-jarige automobilist uit Bosch en Duin samen met een 20-jarige plaatsgenoot over de Oude Woudenbergse Zandweg. Daar raakte de automobilist van de weg en botste aan de overzijde van de weg tegen een boom. Beide mannen zijn met lichte verwondingen naar het Diakonessenhuis in Zeist vervoerd. Omdat de politie het vermoeden had dat de 19-jarige bestuurder had gedronken, werd in het ziekenhuis een bloedproef van hem afgenomen. De uitslag daarvan laat enkele weken op zich wachten. Aan de hand daarvan wordt proces-verbaal tegen de verdachte opgemaakt. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Provincie brengt flora en fauna in kaart

UTRECHT  Van 17 mei tot eind september 2011 gaan medewerkers van de provincie op pad om te inventariseren welke planten en dieren er leven in onze provincie. Deze inventarisatie vindt ieder jaar plaats in een ander deel van de provincie. Dit jaar staan delen van de Lopikerwaard, het Kromme Rijngebied en de Utrechtse Heuvelrug op het programma.

Met de inventarisatie brengt de provincie in kaart welke beschermde en bedreigde soorten planten en dieren er voorkomen, en welke soorten er leven die nog niet eerder voorkwamen in het gebied. Met de actuele natuurinformatie kan de provincie bij het maken van haar beleid de belangen van de natuur meewegen met de vele andere belangen in het landelijk gebied.
Van Lopikerwaard tot Utrechtse Heuvelrug 
Dit jaar kunt u de veldwerkers van de provincie Utrecht tegenkomen in het buitengebied van de gemeenten Oudewater, Lopik, Montfoort, IJsselstein, Bunnik, Zeist, Soest, Driebergen-Rijsenbug, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Rhenen. Dit is ruim 12.000  hectare. De meeste aandacht gaat uit naar wegbermen, sloten, poelen, houtwallen, heiden en (park)bossen. De veldwerkers zullen zich altijd melden voordat zij in een gebied gaan inventariseren.

Tussenstand: 5296 inwoners tegen nieuw gemeentekantoor

DOORN  Marian van der Linden  en Anne van Doorn dienden maandagmiddag hun petitie in tegen de bouw van het nieuwe gemeentekantoor.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoogvliegers op Doornse sportochtend

DOORN  Ruim 500 basisscholieren keken er al maanden naar uit. De jaarlijkse sportochtend kende woensdag een record aantal deelnemers. De jeugdige hoog- en verspringers, hardlopers en balsporters verdrongen zich op sportpark Tuilland.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 20 mei 2011 (kopie)

Hoofdstraat  X  Kerkplein
tijd: 11:40 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Prikken

ZEIST  Vanavond reikte burgemeester Janssen aan de heer ing. L.J.J. Prikken een Koninklijke Onderscheiding, ridder in de Orde van Oranje Nassau, uit tijdens een bijeenkomst t.g.v. het 25 jarig bestaan van het platform voor parkeren in Nederland, Vexpan, in Kasteel Hooge Vuursche in Baarn.

De heer Prikken is een expert op het gebied van parkeren en verkeersveiligheid. Hij heeft daarbij nationaal en internationaal aansprekende projecten gerealiseerd. Naast zijn werk vervulde hij verschillende vrijwillige functies bij organisaties in dit vakgebied, zoals NEN, Vexpan en CROW. Binnen Veilig Verkeer Nederland was hij secretaris en voorzitter van district Utrecht en de regio Zeist. Ook was hij van 2000 – 2006 actief in de lokale politiek als fractievoorzitter BIZ en raadslid voor Leefbaar Zeist.

Waarderingssymbool Ot en Sien uitgereikt aan Cathrien Koppelaar

ZEIST  Vanmiddag reikte loco-burgemeester Jacqueline Verbeek-Nijhof het gemeentelijk waarderingssymbool Ot en Sien uit aan mevrouw Koppelaar als blijk van waardering voor haar inzet voor Scouting Sleutelgroep Zeist. Het waarderingssymbool is een replica van het bronzen beeld ‘Ot en Sien’ aan de Promenade in het centrum van Zeist.

Mevrouw Koppelaar heeft ruim 30 jaar geleden Scouting Sleutelgroep Zeist opgericht. Deze scoutinggroep is voor scouts met of zonder een visuele, lichamelijke, verstandelijke of gedrags beperking. Zij was contactpersoon tussen Scouting Sleutelgroep Zeist en Bartiméus, groepsbegeleidster en onderhield contact met de ouders van de kinderen en de zorginstellingen. Voor blinde groepsleden zette zij informatie om in brailleschrift en regelde de sponsoring van diverse zomerkampen. Ook organiseerde zij reünies voor oud-leden van de Scouting Sleutelgroep. Daarnaast collecteerde mw. Koppelaar ruim 30 jaar voor Jantje Beton. Als blijk van waardering voor haar tomeloze inzet ontvangt zij dit symbool.

Het Waarderingssymbool wordt uitgereikt aan individuen die zich opvallend en intensief hebben ingezet voor de Zeister samenleving.

Parkeergelegenheid centrum Rhenen blijft op peil

RHENEN  De gemeente Rhenen start een parkeerfonds voor het centrumgebied van Rhenen. Het parkeerfonds moet ervoor zorgen dat de parkeergelegenheid in het centrum van Rhenen op peil blijft.

In het vervolg zal iemand die een bouwvergunning aanvraagt en de bouw gaat ten koste van een parkeerplaats of de ruimte hiertoe te klein wordt, kan men terecht bij het parkeerfonds. Het fonds gaat na de betaling van geldbijdrage elders binnen het centrum een parkeergelegenheid realiseren zodat het aantal parkeerplaatsen in het centrum van Rhenen op peil blijft.

Aangezien het centrum van Rhenen te kampen heeft met weinig parkeergelegenheid gaat dit een grote rol spelen bij de beoordeling van bouwplannen. In de bouwverordening 2010 staat dat de parkeerbehoefte op eigen terrein moet worden gerealiseerd. De gemeente heeft hierbij de mogelijkheid om een ontheffing te verlenen.

Hierdoor komt de parkeergelegenheid onder druk te staan. Met de instelling van het parkeerfonds wordt de parkeergelegenheid gelijk gehouden. Het parkeerfonds is overigens alleen van toepassing voor het centrumgebied van Rhenen..

Invalide man beroofd

ZEIST  Twee jongens op een fiets beroofden op donderdagmiddag 19 mei een invalide man  van zijn tas.
 
Rond 15.40 uur reed een 42-jarige man uit Zeist met zijn rolstoel over de Couwenhoven, in de buurt van winkelcentrum De Clomp. Twee jongens op één fiets naderden hem van achteren en één van hen rukte de tas van de man van de rolstoel, waardoor de hengsels braken. De twee gingen er vervolgens met de tas vandoor. Zij waren uit de richting van het tunneltje aan de Filips van Bourgondiëlaan gekomen.
 
Signalement:
Twee lichtgetinte jongens van rond de 18 jaar oud, beiden droegen een blauwe spijkerbroek en de jongen achterop de fiets had een blauwe jas aan.
 
Aan getuigen van deze laffe beroving wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Fietser gewond

AUSTERLITZ Donderdagmiddag fietste een 75-jarige man uit Achterveld over de Traayweg. Hij kwam met een behoorlijke snelheid een helling af, reed de berm in en kwam ten val.
Daarbij raakte hij buiten bewustzijn. Hij werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht en is daar opgenomen.

Mies Bouwman geeft startsein Initiatief Kinderzwerfboek

RHENEN  Rhenen is de eerste gemeente in de provincie Utrecht, die aan het initiatief Kinderzwerfboek van de stichting Kinderhulp meedoet. De lancering van dit initiatief vindt plaats in het gemeentehuis van Rhenen op 30 mei 2011 om 14:00 uur. Dit wordt gedaan door Mies Bouwman.
Het initiatief komt van de stichting Kinderhulp, die het Kinderzwerfboek heeft bedacht zodat ieder kind de mogelijkheid heeft om boeken te lezen.

Voor de lancering zijn  zo’n  20 kinderen van de Ericaschool uit Rhenen uitgenodigd, die allemaal een boek zullen meenemen. Mies Bouwman, die heel enthousiast is over het initiatief Kinderzwerfboek, zal uit haar eerste kinderboek Rambamboelie voorlezen. Hierna gaan de kinderen onderling eigen boeken ruilen. Vorig jaar mei gaf Prinses Leontien het startsein voor het initiatief Kinderzwerfboek op de O.G. Heldringschool in Den Haag. Voor dit project is de gemeente Leerdam aangewezen als pilot-gemeente.

Kinderzwerfboek houdt in dat kinderen een voor hun overbodig, al gelezen boek pakken, deze van een sticker voorzien waarop staat: Pak mij, Lees mij en laat me weer zwerven. Het principe van het initiatief is dat kinderen gratis boeken kunnen meenemen, die voorzien zijn van een herkenbare sticker en boekenlegger. Voorwaarde is dat het boek – na het lezen – weer wordt achterlaten, gaat zwerven voor een ander kind. Op de website www.kinderzwerfboek.nl kunnen kinderen vertellen van waar ze het boek meegenomen hebben, wat zij ervan vonden en waar ze het weer hebben achtergelaten.

Rhenenaar Leo Dijkgraaf heeft het Kinderzwerfboek bedacht om alle kinderen een kans te geven om boeken te kunnen lezen. Ook voor kinderen uit gezinnen waar thuis niet gelezen wordt. ,,Omdat er geen geld is voor boeken of omdat de ouders dit niet doen. Lezen is erg belangrijk, omdat je hierdoor heel veel leert. Kinderen die lezen, leren meer en gaan langer naar school. Hierdoor kunnen ze later ook beter een goede baan vinden. Maar lezen is ook gewoon erg leuk. Het is heerlijk om af en toe even in een boek weg te dromen,” aldus Dijkgraaf.

Landschapsfietstocht

DRIEBERGEN  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn organiseert een landschapsfietstocht langs boerderijen door het landschap van de Kromme Rijn. Hoofddoel van deze tocht zal de kaasboerderij De Brienenshof in Cothen zijn.

Onderweg zal de gids u wijzen op ‘tekens’ in het landschap die wijzen op het gebruik in oude tijden. Het met de ontginning ontstane ‘Cope-landschap’, diverse types boerderijen, fruitboomgaarden, kastelen en ridderhofsteden.
De fietstocht van 35 kilometer vindt plaats op zaterdag 28 mei en start om 10.00 vanaf station Driebergen-Zeist, kant Driebergen. Geplande terugkomst 15.00.
U dient zelf een lunch mee te nemen.
Nadere informatie bij Dick Vlot; telefoon 0343 516137.

Gemeentekantoor: Het rommelt in de achterban

HEUVELRUG  De politieke steun voor de bouw van het nieuwe gemeentekantoor begint langzaam af te kalven. Steeds meer raadsleden en partijbestuurders zeggen het massale protest van inwoners serieus te nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Een collectief vormen en netwerken

HEUVELRUG  ,,Samenwerken, daar draait het allemaal om bij Zakelijk Heuvelrug. Of dat nu is met de lokale politiek, of met bedrijven onderling. Daarom is het belangrijk dat wij er zijn”, aldus kersverse voorzitter Paul Blom.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw tennispark Manger Cats

DRIEBERGEN  ,,Het zijn ontzettend spannende maanden geweest en er is heel veel lobbywerk verricht”, zeggen Jeroen van der Meer, voorzitter, en Nynke Geerts, secretaris, van tennisvereniging Manger Cats.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente op zoek naar ontwikkelaar

AMERONGEN  Voor de huurders van een drietal woningen aan de Burgemeester Jhr. Van de Boschstraat is de toekomst onzeker. De afdeling Vastgoed Grond Projecten van de gemeente heeft bekendgemaakt, dat de woningen met huisnummers 2, 6 en 8 worden verkocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 21 mei 2011 (kopie)

Engelenburg  X  Groenhoek
tijd: 11:25 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Glazen potje met bijzondere inhoud

DRIEBERGEN  De Driebergse familie Van Ginkel kreeg onlangs van een kennis een oud glazen potje waarin een vergeeld briefje zat en een antieke vierkante stuiver.

Lees verder op de website van De Kaap

Nico Faaij heeft een missie

DRIEBERGEN  Hoewel volgens de doctoren Driebergenaar Nico Faaij (42) eigenlijk nog maar een krappe twee jaar te leven zou hebben, gaat hij niet bij de pakken neerzitten.

Lees verder op de website van De Kaap

Atelierroute in Amerongen

AMERONGEN  Het thema ‘2011: Back to the Future’ staat centraal op zaterdag 28 en zondag 29 mei als de ateliers van de jaarlijkse Atelierroute Amerongen weer open zijn voor publiek.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 22 mei 2011 (kopie)

Faunalaan  X  Scholekster
tijd: 12:30 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

La douce France: de kunst van het behagen toegepast in de muziek

DRIEBERGEN  ,,Een mooi panorama van Franse orkestmuziek uit de 19e en begin 20e eeuw”, zo typeert Rudolf Rasch violist en voorzitter van het Kamerorkest Driebergen het programma dat 28 mei op de lessenaars staat op het lenteconcert van het Kamerorkest Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Festival Kunst: overal op de Heuvelrug

HEUVELRUG  Tot en met 5 juni heeft u nog de tijd om het festival Kunst: overal op de Heuvelrug te bezoeken. Laat u elke dag verrassen door een mooie mix van beeldende kunst, concerten, voorstellingen, filmvertoningen, kunstroutes en workshops. Kijk voor alle activiteiten op www.overalopdeheuvelrug.nl

Er zijn maar liefst dertien doorlopende exposities die u elke dag, weer of geen weer, kunt bezoeken. Zaterdag 28 mei zijn er drie voorstellingen (om 13, 15 en 17 uur) in de tuinen van Kasteel Amerongen van ‘Historie Herleeft’. Jonge Amerongse acteurs, muzikanten en leerlingen van de basisschool spelen het muzikaal theaterstuk “Van menuet tot rap”. Dit is een initiatief van Skiam in Amerongen.

Op zaterdag 28 mei is er ook een schildersdag Panorama Heuvelrug. Onder begeleiding van vier kunstenaars, die zich ten doel hebben gesteld om een Panorama Heuvelrug met landschappelijke elementen uit de Heuvelrug te realiseren, kunt u in een mooie omgeving drie uur lang buiten schilderen.

Houdt u meer van lezen of schrijven? Kom dan zaterdag 28 mei van 15 – 18 uur naar de meet & greet met schrijvers van de Heuvelrug. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug en directe omgeving wonen en werken veel schrijvers. Op zaterdag 28 mei komt een groot aantal schrijvers (schrijvers van romans, jeugdboeken, poëzie, thrillers, non-fictie, streekhistorie) bijeen in de tuin van het Maartens Maartenshuis. Hier krijgen ze een podium om elkaar en u te vertellen over hun werk. Het is een gevarieerd programma met o.a. presentaties van schrijvers en boeken, een inspiratielezing en netwerkhoek.

Zondag 29 mei is er een verhaal van verhalenverteller Anne van Delft in de historische moestuin van Bartiméus in Doorn. Zij is dit jaar verteller van het jaar geworden. De jury vindt haar verhalen spannend, veelzijdig, ontroerend en inspirerend. Kom zelf luisteren naar Anne van Delft op zondag 29 mei om 15.00 uur, voor ouders en (klein)kinderen vanaf 8 jaar.
Wilt u liever zelf op pad? Dat kan natuurlijk ook. Er is een fiets-wandelroute ‘Tastbaar Verleden’. De route voert langs kastelen, boerderijen en landschapselementen van de Heuvelrug. De route is verkrijgbaar bij de VVV’s en bibliotheken in de regio Utrechtse Heuvelrug. Kijk op de site voor alle informatie: www.overalopdeheuvelrug.nl. 

Vrijdag 3 juni kunt u zelf tekenen of schrijven in het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Hier is een workshop die de kunst van het schrijven combineert met de kunst van het tekenen. Laat u inspireren door de befaamde collectie bomen van het Arboretum.

Verzwakt Musketiers verliest eerste wedstrijd

ELST  Na de knappe 2-0 overwinning op buurman Candia’66 ging Musketiers met vol goede moed de play-offs tegemoet. De missie was duidelijk, Musketiers moet in een poule van vijf bij de beste twee zien te eindigen om niet alsnog te degraderen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Jubileumuitvoering SKiAm

AMERONGEN  De Stichting Kunst in Amerongen (SKiAm) bestaat 10 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum voeren zaterdag 28 mei muzikanten van de Amerongse Muziekschool met medewerking van een koor van leerlingen van de drie basisscholen en een aantal jonge acteurs het muzikale theaterstuk Historie Herleeft op.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 23 mei 2011 (kopie)

Arnhemsebovenweg  X  Welgelegenlaan
tijd: 13:30 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Twee nederlagen in één week voor Dalto

DRIEBERGEN  Dalto 1 hervatte vorige week dinsdag de competitie. Daarin moeten in drie weken tijd vijf wedstrijden worden gespeeld. Een zware belasting voor de spelers, maar vanwege het drukke competitieschema, het EK onder 21 en het WK onder 19 kon dat niet anders.

Lees verder op de website van De Kaap

De Uilenburcht gaat er met Schoolkorfbal-wisselbeker vandoor

DRIEBERGEN  De complete Driebergse jeugd was afgelopen woensdagmiddag te vinden op het sportpark de Woerd bij het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi, georganiseerd door korfbalvereniging Dalto. Bij bewolkt, maar droog weer maakten zo’n 400 kinderen kennis met het korfbal.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge pakt belangrijke punten

AMERONGEN  Na een teleurstellend verlopen zaalseizoen heeft het eerste seniorenteam van Hemur Enge op het veld de stijgende lijn te pakken.

Lees verder op de website van De Kaap

Herrieschopper

DOORN  Een jongeman vond het aan het begin van de nacht van zondag 22 op maandag 23 mei nodig om veel herrie op straat te maken. Hij werd bekeurd.
 
Rond 0.35 uur reden agenten over het Plein 1923 en zagen daar drie personen staan. Eén van de drie schreeuwde en floot hard en gebaarde naar de agenten. De agenten keerden hun auto en gingen naar de man, 23 jaar oud en afkomstig uit Doorn, toe om te kijken wat er aan de hand was. Dat bleek eigenlijk niet zo veel te zijn: hij wilde weten hoe laat het was.
 
De agenten maakten het de man duidelijk dat het wel erg asociaal was om in de nacht zo een herrie te schoppen, zeker gezien de reden. De man bleef echter zeer rumoerig en gedroeg zich zeer vervelend. De agenten vroegen hem daarop om zijn identiteitsbewijs om hem een bekeuring te geven. Hij verklaarde die niet bij zich te hebben. Daarop hielden de agenten hem aan.
 
De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht. Daar werd zijn identiteit vastgesteld en kreeg hij een bekeuring voor het veroorzaken van nachtrumoer.

Schapen scheren bij de schaapskooi

LEERSUM  De jasjes van de moederschapen worden op zaterdag 28 mei, dat wil zeggen dan is het schaapscheerdag op de schaapskooi te Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Schrijversproeftuin in Maarten Maartenshuis

DOORN  In het kader van het festival Kunst: Overal op de Heuvelrug organiseert regiobibliotheek Z-O-U-T in samenwerking met ZIMIHC op zaterdag 28 mei de Schrijversproeftuin. Het programma start om 15.00 uur en zal tot 18.00 uur duren.

Lees verder op de website van De Kaap

Mee naar de midzomerdag 1680?

AMERONGEN  Stap in de schoenen van een bewoner van Amerongen anno 1680: boer, pachter, notabele, houtvester, republikein of monarchist. Neem een rol in de openluchtvoorstelling ‘Mijn heer en liefste hartje.’

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 24 mei 2011 (kopie)

Sint Hubertuslaan  X  Schippersdreef
tijd: 13:30 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Klopjacht na overval bij bank Driebergen

DRIEBERGEN  In Driebergen is vanochtend een gewapende overval gepleegd bij een bank aan de Bosstraat (zie archieffoto). De politie is nog op zoek naar de daders. Het gaat vermoedelijk om twee overvallers. Niet bekend is of zij ook wat buit hebben gemaakt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Centrum voot Jeugd en Gezin Rhenen van start

RHENEN  Het  Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Rhenen is sinds enkele weken geopend. Op 26 mei om 16.30 uur vindt de officiële opening plaats. Inmiddels heeft het CJG  in het Gezondheidscentrum aan de Nieuwe Veenendaalseweg 51A te Rhenen de eerste bezoekers ontvangen.

Het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) richt zich op kinderen en jongeren tot 23 jaar en hun ouders. Het CJG biedt een mogelijkheid om vragen over bijvoorbeeld slapen, voeding of pesten aan een deskundige voor te leggen.  De centrummedewerkers kunnen veel vragen direct beantwoorden of weten naar wie zij kunnen doorverwijzen.

Het informatiepunt is geopend op maandag en dinsdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en op donderdag en vrijdag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens de openingstijden van het Centrum kunt u zonder afspraak binnenlopen om informatie te krijgen of een vraag te stellen.  Het CJG is ook bereikbaar op 0317 – 617072 om een afspraak te maken of een vraag te stellen. Daarnaast is het Centrum via de mail bereikbaar op info@cjgrhenen.nl en is er een website www.cjgrhenen.nl

In het Gezondheidscentrum zijn de verschillende voorzieningen van het Centrum op een laagdrempelige en uitnodigende locatie gezamenlijk gehuisvest. Het gaat hierbij om prenatale voorlichting, Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar (o.a. consultatiebureaus) en voorlichting, informatie en advies over opvoeden en opgroeien. Hiervoor is het consultatiebureau verbouwd tot CJG.  De coördinator van het Centrum is Marion Koolstra.

Op donderdag 26 mei zal voor genodigden een feestelijke opening van het Centrum plaatsvinden waarbij wethouder Frank Bongers een openingshandeling zal verrichten.
Voor ouders, jongeren en kinderen wordt op 10 september 2011 een mooi openingsfeest gegeven.

Raadsexcursie in de Kromme Rijnstreek

HEUVELRUG  Het Streekhuis Kromme Rijn heeft op zaterdag 21 mei voor de vier gemeenten in de Kromme Rijnstreek een excursie georganiseerd. Raadsleden van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Houten en Bunnik en hebben deze dag verschillende projecten bezocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Eensgezindheid bij leden TV Manger Cats over toekomstplannen

DRIEBERGEN  Het was een spannende tijd voor Manger Cats de afgelopen maanden. Duidelijk was dat de tennisclub haar laatste seizoen op het huidige park zou spelen, maar wat er volgend seizoen zou gebeuren, was lang de vraag.

Lees verder op de website van De Kaap

Winnaar IVA Geerlig Riemerprijs

DRIEBERGEN  Dirk van den Brand ontving vorige week de Geerlig Riemerprijs 2011. Door een grote meerderheid van studenten en docenten werd Dirk aangewezen als dé kandidaat voor deze belangrijke IVA-prijs.

Lees verder op de website van De Kaap

Kennismaken met Rugby en the Pink Panthers.

DRIEBERGEN  Aanstaande zaterdag is er de mogelijkheid om kennis te maken met de rugbysport en dé sportvereniging van de Heuvelrug en volgens BNN en 3FM de leukste sport verenging van Nederland Rugby Club The Pink Panthers.
Iedereen van zes jaar oud tot en met; u zegt het maar, hij of zij, dik of dun is van harte uitgenodigd om onder leiding van diverse trainers, de ovale bal te ervaren evenals de tackle en meer rugby zaken.
Tijden zijn van 10.00 tot 13.00 uur en is de laatste trainingactiviteit op het rugbycomplex van the Pink Panthers. Dit mede doordat de beheerder van de velden al begonnen is met het grote zomeronderhoud.

vergroot foto

Voor het nieuwe seizoen starten the Pink Panthers weer met trainingen op 19 juli met “weer fit worden” trainingen voor senioren en colts (vanaf 17 jaar). De trainingen voor de jeugd (vanaf zes jaar) starten weer op dinsdag 16 augustus, 18.30 uur voor 6 t/m 12 jarige, 19.00 uur voor 13 t/m 16 jarige en voor 18 jarige en ouder om 20.00 uur.
Dan is er de mogelijkheid om in te stromen met een introductie lidmaatschap van 10 euro. Hiervoor krijg je een bitje (gebitsbescherming) en 6 weken meetrainen en spelen.
De trainingen zijn dinsdag en donderdag voor alle leeftijden.
Voordeel van deze kennismaking aanstaande zaterdag is dat men zijn huidige lidmaatschap kan opzeggen. Mocht het rugby toch niet zijn wat je zoekt kan je in de loop van september ergens anders wel weer instromen.
The Pink Panthers ontvangen jullie graag komende zaterdag, neem sportschoenen (indien aanwezig liever noppenschoenen) en sportkleding mee. Voor de ouders; u wordt voorzien van alle informatie die u nodig heeft om ervan overtuigd te zijn dat uw kind terecht komt in een goed georganiseerde verenging waar sportplezier hand in hand gaat met veiligheid en een geborgen gevoel. Dit onder het genot van koffie en/of thee.

Zomerse klanken bij bezoekerscentrum De Boswerf
ZEIST  Op zondagmiddag 29 mei treden leerlingen van “De Fluitzolder” op bij bezoekerscentrum Boswerf. Onder leiding van Mevr. Bea Kloosterman geven verschillende fluitensembles van 13.00 uur tot 16.00 uur een uitvoering. Kinderen kunnen na het optreden een demonstratie bamboefluiten maken bijwonen.


Na de uitvoering gaan de kinderen met de pet rond om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst van het optreden naar de aanleg van een nieuw dierenhotel op het terrein van de Boswerf. Zo’n dierenhotel wordt gemaakt van kringloopmateriaal (hergebruik van stenen/ dakpannen en stro en riet en hout) en biedt in de holtes en tussen de stenen en het stro nest- en schuilgelegenheid voor allerlei insecten en andere dieren.

Het bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 uur tot 16.30 uur. Van dinsdag toten met vrijdag is het van 10.00 uur tot 16.30 uur geopend.

Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl.
Het bezoekerscentrum De Boswerf is gelegen aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.


Record aantal deelnemers Leersumse Avondvierdaagse

LEERSUM  Het record stond al scherp, maar toch begonnen er 1439 deelnemers, vijf meer dan in 2010 aan de zestiende Leersumse Avondvierdaagse. 

Lees verder op de website van De Kaap

Degradatie nabij voor KCD/Decohome

DOORN  KCD/Decohome is er zaterdag niet in geslaagd om titelkandidaat Nova een punt af te snoepen. En omdat naaste concurrent Hemur Enge van Kesteren won, is de situatie voor de Doornse korfballers nagenoeg uitzichtloos geworden.

Lees verder op de website van De Kaap

Schoonoord adopteert Huis Doorn als monument

DOORN  In iedere gemeente is wel een monument waar veel mensen dagelijks voorbij fietsten, maar wat weten ze eigenlijk over dit gebouw of deze plek? Het project Scholen Adopteren Monumenten van Lanschap Erfgoed Utrecht benadert een monument vanuit veel verschillende invalshoeken. In Doorn ‘adopteren’ de 2 vmbo-klassen van Schoonoord Huis Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV Doorn met nodige moeite langs HMS

DOORN  DEV Doorn is de nacompetitie voortvarend begonnen met een 2-4 overwinning op HMS. Het eerste half uur was DEV heer en meester, maar na de 1-2 kwam de spanning geheel terug. Toch trok DEV aan het langste eind, 2-4.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 25 mei 2011 (kopie)

Bosstraat  X  De Lei
tijd: 14:25 uur   temperatuur: 20 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Bankovervallers Driebergen met lege handen

DRIEBERGEN  De twee mannen die dinsdag een Rabobank in Driebergen hebben overvallen, hebben geen geld buitgemaakt. Dat heeft de poltiie bekendgemaakt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Slechtziende man aangereden

DRIEBERGEN  Dinsdagmiddag liep een 55-jarige slechtziende man uit Driebergen over de Oranjelaan. Hij hield zijn blindegeleidestok in zijn hand. Een 29-jarige vrachtwagenchauffeur zag de man over het hoofd en een aanrijding ontstond.

De man liep verschillende schaafwonden op en werd vervoerd naar het ziekenhuis. Tegen de chauffeur is proces-verbaal opgemaakt.

Bezuinigingen Wmo

HEUVELRUG  De gemeente moet de komende jaren fors bezuinigen. Eén van de maatregelen is een bezuiniging op de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het Rijk geeft onze gemeente jaarlijks 7 ton minder voor de Wmo.

Het college heeft besloten deze bezuiniging niet in een keer door te voeren, maar in drie stappen omdat zij dit geleidelijk en zorgvuldig wil doen. Samen met leden van de Wmo-raad, het Seniorenplatform en het Platform voor Mensen met een Functiebeperking Utrechtse Heuvelrug is nagedacht over de beste manier om dit te doen. Ondanks dat zij het volstrekt niet eens zijn met bezuinigen op de Wmo, is er met hen toch in goed overleg gezocht naar bezuinigingen die het minst ingrijpend zijn voor inwoners.

Het college heeft op 24 mei besloten om te bezuinigen op de volgende onderdelen.

    1.    De eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp wordt, alleen voor mensen met een hoger inkomen, verhoogd. In drie jaar tijd wordt de eigen bijdrage geleidelijk aan kostendekkend.
    2.    De vergoeding voor het inhuren van een familielid of bekende voor huishoudelijke hulp wordt lager.
    3.    Inwoners die een scootmobiel van de gemeente krijgen en een inkomen hebben van minimaal anderhalf keer het minimum, betalen éénmalig een vergoeding van € 250,-.
    4.    Het indicatieorgaan SCIO krijgt de opdracht nog beter te kijken naar wat iemand echt nodig heeft bij bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, scootmobiel, rolstoel of ander hulpmiddel.
    5.    In overleg met verzorgingshuizen zal gekeken worden naar de mogelijkheid om bewoners scootmobielen te laten delen, in plaats van iedereen een eigen scootmobiel te geven. Uiteraard blijft maatwerk waar dat nodig is, gegarandeerd.
    6.    Er wordt gekeken of het mogelijk is om kleine woningaanpassingen goedkoper te laten uitvoeren.
    7.    Er is een nieuw contract afgesloten met een leverancier van trapliften. Dit contract heeft een besparing opgeleverd. 

Deze maatregelen zullen ingaan per 1 januari 2012. Voor punt 2 en 3 moet de Verordening Wmo worden aangepast. De gemeenteraad zal hier in het najaar over beslissen.
Deze zeven bezuinigingen leveren in 2012 in totaal € 249.000 op. De Wmo-raad heeft in haar advies aangegeven dat zij deze bezuinigingen ondersteunt.

Langere termijn
Voor de jaren 2013 en 2014 zijn nog geen concrete voorstellen gedaan. In het najaar zal met de gemeenteraad en betrokken partijen nagedacht worden over de toekomst van de Wmo.
Het college verwacht dat de Wmo op de langere termijn alleen betaalbaar kan blijven als er minder dure Wmo-voorzieningen verstrekt worden en er meer van burenhulp, vrijwilligers en andere soort algemene voorzieningen gebruikt gemaakt wordt. Ook zal er door de gemeente nog meer maatwerk geleverd moeten worden, door beter samen met de aanvrager te bekijken wat precies de vraag is en hoe het beste hulp geboden kan worden. Bijvoorbeeld in plaats van het verstrekken van een scootmobiel, vervoer regelen met vrijwilligers om toch één keer in de week in het plaatselijke koor te kunnen zingen als er verder geen vervoersbehoefte is. 

Alle inwoners die in 2012 te maken zullen krijgen met deze veranderingen, zullen met een persoonlijke brief geïnformeerd worden.

Soms heeft de gemeente ongelijk

HEUVELRUG  Wie boos is op de gemeente, mag best klagen. Jaarlijks vallen er 50 tot 60 boze brieven in de bus van het Doornse cultuurhuis, zo blijkt uit het zojuist gepubliceerde Klachtenjaarverslag 2009-2010.

Lees verder op de website van De Kaap

SP boos over verdwijnen NS-loket station Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN  De sluiting van het enige NS-loket op station Driebergen-Zeist op 20 juni is de SP Heuvelrug in het verkeerde keelgat geschoten.

Lees verder op de website van De Kaap

Top-badminton beleven in Doorn

DOORN  In de Doornse Sporthal Steinheim is zondag 29 mei meer dan tien uur lang top-badminton te zien. Bijna 160 spelers nemen deel aan het Open Utrechtse Heuvelrug Badminton Toernooi 2011, georganiseerd door BC Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 26 mei 2011 (kopie)

Hogesteeg  X  Wethouder Teselinglaan
tijd: 11:55 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Duurzaamheid en water, tweemaal anders

DRIEBERGEN  Vanaf de kinderboerderij is afgelopen zaterdag in het kader van de Duurzame Dagen van de gemeente een wateronderzoekexcursie gestart langs zogenaamde sprengen.

Lees verder op de website van De Kaap

Met safariboot de Blauwe Bever naar het stuw- en sluiscomplex en de vispassage in AmerongenAMERONGEN  De stuw bij Amerongen is een zeer interessant bedrijf, waar elektriciteit wordt opgewekt, gebruikmakend van het verval in de rivier. Ook worden van hieruit de waterstanden geregeld en de sluis bediend.

De vispassage is een onderdeel van het stuw- en sluiscomplex. Vistrappen leiden riviervissen langs alle obstakels. 
Meer weten over dit alles? Vaar dan mee met de excursieboot de Blauwe Bever van het Utrechts Landschap. Op de boot en ter plekke krijgt u een rondleiding over de ‘vizierschuif’ van de stuw met uitleg van een deskundige gids.

Datum en tijd: dinsdag 31 mei van 13.00 uur tot 17:30 uur.
Vertrekpunt: parkeerplaats gelegen aan de N 225 tussen Elst en Rhenen tegenover industrieterrein Remmerden. (bij bord P safariboot de Blauwe Bever)
Kosten per persoon: € 17,- voor beschermers en € 20,00 voor niet beschermers. Kinderen t/m 12 jaar € 6,–. Reserveren is noodzakelijk.
Voor nadere informatie en reserveren kunt u terecht bij de VVV Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-575995, geopend maandag 13.30 – 17.00 uur en dinsdag t/m zaterdag van 9.30 – 17.00 uur. U kunt ook reserveren via www.utrechtslandschap.nl.

Bouwbesluit gemeentehuis niet van tafel

HEUVELRUG  De petitie tegen de bouw van het nieuwe gemeentekantoor heeft niet tot een oproer binnen de coalitiepartijen VVD en D66 geleid. De derde coalitiepartner Groen Links/PvdA gaf al eerder te kennen, aan het bouwbesluit vast te houden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugpolitiek is tegen kabinetsplan

HEUVELRUG  De plannen van het kabinet Rutte voor de sociale werkvoorziening liggen onder vuur van de gemeenten.  De Utrechtse Heuvelrug heeft zich deze week bij de tegenstanders van het bestuursakkoord aangesloten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 27 mei 2011 (kopie)

Rijsenburgselaan  X  De Grutto
tijd: 12:40 uur   temperatuur: 13 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

FC Driebergen zoekt vrouwen met balgevoel

DRIEBERGEN  Het vrouwenvoetbal in Driebergen zit in de lift. Twee van de drie elftallen zijn in hun categorie (B en D) kampioen geworden. De toeloop van spelers betekent dat FC Driebergen volgend jaar met vier elftallen in alle categorieën (Vrouwen1, B, C en D) vertegenwoordigd is.

Lees verder op de website van De Kaap

Concert OpStap en OpStreek

DRIEBERGEN  Meer dan 50 jeugdigen tussen de 8 en 18 jaar en hun dirigent Martin Kuijlenburg geven zondagmiddag 29 mei om 15 uur een concert in de Ionazaal van Antropia naast NS-station Driebergen-Zeist.

Lees verder op de website van De Kaap

Naar een versterkt museum

RHENEN  De toekomst van museum het Rondeel en het museumkwartier wordt steeds duidelijker. In de raadsvergadering van 28 juni 2011 praat de gemeenteraad van Rhenen over het vervolg van het project ‘Naar een versterkt museum Rhenen’.

Toeristen en onderwijs
De nadruk bij het nieuwe museum zal liggen op toeristen en onderwijs. Het museum functioneert als historisch knooppunt voor toeristen in een breder lokaal en vooral regionaal aanbod en werkt daarbij samen met vele partners, in en buiten Rhenen.  Daarbij richt het museum zich op de historische, culturele en maatschappelijke vraag vanuit het basis- en voortgezet onderwijs en verbindt voor het onderwijs het heden en verleden.

Wederopbouw
Met de plannen wordt de wederopbouw van dit deel van Rhenen vervolmaakt. De wederopbouw was in 1941-1943 grootschalig en intensief. Deels werden de inspanningen teniet gedaan door de acties van de geallieerden na de Slag om Arnhem tot de capitulatie. Toen ging voor Rhenen fase II van de wederopbouw in maar ook die dichtte niet alle gaten in de beschadigde stad.

Horeca in het Oude Raadhuis
Het Oude Raadhuis zal in de toekomst grotendeels worden geëxploiteerd als horeca.  Zo is een deel van de inrichting van het museumkwartier al duidelijk. De verdere ontwikkelingen in dit bijzondere, historische deel van Rhenen worden de komende periode uitgewerkt. Het versterken van het museum en het Oude Raadhuis zal bijdragen aan versterking van het museumkwartier. Het gebied is van historisch belang door de aanwezigheid van de rijksmonumenten en de  nieuwere Delftse Schoolmonumenten vanuit de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.


Festival Kunst: overal op de Heuvelrug

HEUVELRUG  Er zijn maar liefst dertien doorlopende exposities die u elke dag, weer of geen weer, kunt bezoeken. Zo is er in Amerongen de expositie ‘Vogels’ te zien in Buitenlust, in Il Sogno kunt u ‘Italiaanse heuvels’ van Susan Schildkamp bekijken, bij Skulp is de expositie ‘Magnolia’ met een combinatie van sieraden en foto’s en op de toren van het voormalige gemeentehuis is iets wonderlijks gebeurd.

In Doorn is een groepsexpositie van 30 kunstenaars bij het Maarten Maartenshuis en bij landgoed Beukenrode is de expositie van Hetty Woude ‘Godinnen van de Heuvelrug’ te zien. In Leersum exposeert CIAAN bij de bibliotheek.
Wilt u liever met uw (klein)kinderen op pad? Dat kan op zondag 5 juni. Dan is er de gratis voorstelling van circustheater Meatball & van de Camp ‘De Kroon en de Zot’. Voor kinderen vanaf 6 jaar een zinderend optreden met zotte kunsten. Geen fiets is hen te hoog, geen vuur te heet, geen grap te dol. Een voorstelling  waarin het dramatisch effect en de circustechnieken een sluitend geheel vormen in perfect passende rollen. De ontroerende komedie is lachen en huilen tegelijk.
Wie van vogels en lunchen houdt kan ook terecht op zondag 5 juni in Amerongen. De dag start om 11.30 uur  met een vroege vogelconcert in galerie Den Boogert. In de klassieke muziek met name in opera, operette en liedkunst, zijn veel componisten, zoals Debussy, Mahler en Rachmaninov geïnspireerd door vogels. Hannie Slingerland, zangeres bij o.a. Ensemble Enchanté en de Nationale reisopera verzamelde liederen en aria’s over nachtegalen en andere zangvogels. Ensemble Enchanté brengt deze verschillende composities ten gehore op piano (Yolanda van Tongeren), fluit (Mieke Keizer) en zang. 
Daarna kunt u op pad met de walking lunch. U bezoekt al wandelend Il Sogno, La Baronne, Skulp en Buitenlust. Bij elke locatie krijgt u een heerlijke lunchgang en kunt u de exposities bekijken.

Toch ooievaarskuikens op Kloosterlaantje

Door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN De vrijage van de ooievaars aan het Kloosterlaantje kwam dit jaar moeizaam op gang. Het mannetje dat als eerste terugkeerde, is hetzelfde mannetje als vorig jaar. Het vrouwtje van vorig jaar keerde echter niet terug. Een ander vrouwtje wilde het nest wel met hem delen, maar werd aanvankelijk niet geaccepteerd.

Zij werd steeds weer door het mannetje van het nest gejaagd. Maar ook bij ooievaars kan kennelijk de aanhouder winnen want uiteindelijk kwam het toch tot broeden. Nu zijn er jongen gesignaleerd. Hoeveel het er zijn is nog niet duidelijk. Twee zijn er gezien, mogelijk zijn er drie.

Ondanks de aanhoudende droogte schijnt er voldoende voedsel te zijn, dus de kansen voor dit broedsel zijn redelijk goed. Toch zijn de kuikens de eerste drie weken kwetsbaar omdat ze dan nog geen veren hebben. Een flinke storm met kou en regen kan dan fataal zijn.

Voedingsbedrijf Heinz breidt uit in Zeist

ZEIST  Voedingsmiddelenbedrijf Heinz in Zeist gaat uitbreiden. Het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse bedrijf is nu al in Zeist gevestigd, maar daar komt de Europese inkoop- en planningafdeling straks bij. Dat meldt de provincie Utrecht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Maarnse teamsporten in zwaar weer

MAARN  Al een aantal jaar heeft SVMM korfbal te maken met een terugloop van het aantal leden. ,,We hebben nu de pijnlijke conclusie moeten trekken dat het niet meer mogelijk is om teams samen te stellen voor de competitie 2011-2012″, aldus Harry Hamersma.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 28 mei 2011 (kopie)

Jachtlaan  X  De Hermelijn
tijd: 15:00 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Amber de Vries wint ballonwedstrijd

RHENEN  De negenjarige Amber de Vries van basisschool Het Visnet uit Elst is de winnaar geworden van de ballonwedstrijd, die ter ere van de eerste steenlegging van het Multi Functionele Gebouw (MFG) Elst werd gehouden. 
De ballon van Amber vloog vanuit Elst over een afstand van 120 kilometer naar het Drentse Erica.

Uit handen van wethouder Piet van Leeuwen kreeg winnares Amber de Vries een gezinsabonnement voor een jaar op Ouwehands Dierenpark.  De groep, waarin Amber zit, krijgt een reisje vanuit Elst met de Beestenbus naar Ouwehands, waarna de kinderen het dierenpark kunnen bezoeken.  Dit cadeau ontvangen de leerlingen van de directie van het Rhenense dierenpark.

De tweede prijs was voor de ballon van de zesjarige Noach Janssens (leerling van basisschool De Woudmees), die na een afstand van 116 kilometer in de bossen tussen Gees en Meppen in Drenthe op de grond plofte.

Noah Janssens kreeg een waardebon van vijftig euro. De zevenjarige Anique Diesveld en de achtjarige Jacco Rijksen (beide leerlingen van Het Visnet) eindigden op de derde plaats. Hun ballon landde na een afstand van 110 kilometer.

De ballon van Anique Diesveld maakt er als enige ballon een buitenlands reisje van. De ballon werd gevonden in het Duitse Wilsum. Voor Anique Diesveld en Jacco Rijksen zat een waardebon van vijfentwintig euro in het vat.

Ongeveer 530 luchtballonnen kozen op woensdag 30 maart 2011 vanaf de bouwlocatie van het MFG het luchtruim.  Tot 1 mei konden de aan de ballonnen gestrikte kaartjes worden teruggestuurd naar het gemeentehuis in Rhenen. Op de kaartjes moest de locatie – waar de ballon werd gevonden – worden genoteerd.  Het aantal mensen dat reageerde was overweldigend. Liefst 105 kaartjes werden teruggestuurd.  De meeste kaartjes werden gevonden in de provincie Overijssel. Nog steeds druppelen er kaartjes op het gemeentehuis binnen.

Koninklijke Onderscheiding voor echtpaar van Rheenen

ZEIST  Vanmiddag reikte burgemeester Janssen aan mevrouw M.C. van Rheenen-Remeeus en de heer A. van Rheenen een Koninklijke Onderscheiding, lid in de Orde van Oranje Nassau, uit t.g.v. hun 40 jarig jubileum als vrijwilliger bij de Kynologenclub Zeist en omstreken.

De heer en mevrouw Van Rheenen hebben zich 40 jaar lang met hart en ziel ingezet voor de Kynologenclub Zeist. Alle jaren hebben zij samen het gezicht bepaald van de club met hun kennis van zaken, hartelijkheid en gastvrijheid.

Huismus zit in de weg

OVERBERG  Grootoorvleermuizen, steenuilen, dassen en huismussen gooien roet in het eten van de Woningbouwvereniging Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Andersteinweg wel of niet afgesloten?

MAARSBERGEN  De gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg zijn voornemens om de Andersteinweg en de in het verlengde daarvan gelegen Ringelpoel af te sluiten.

Lees verder op de website van De Kaap

Dominee Goedendorp bevestigd

LEERSUM  Het was zondag 15 mei een bijzondere zondag voor de protestantse gemeente van de Michaëlkerk in Leersum. Met de bevestiging van ds. P.F. (Pieter) Goedendorp wam er een eind aan een periode van bijna twee jaar zonder eigen voorganger.

Lees verder op de website van De Kaap

Drukkerij De Jong bestaat 75 jaar

DRIEBERGEN  ,,De huidige tijd vraagt veel creativiteit van ondernemers, en dat geldt zeker ook voor de drukkerswereld”, zeggen Gerard en Herman de Jong. De twee broers vormen samen de directie van De Jong Driebergen BV.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 29 mei 2011 (kopie)

Hoofdstraat  X  Parklaan
tijd: 13:00 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

De Zwoer presteert prima in Duitsland.

DRIEBERGEN/HERFORD Afgelopen weekend is onder de begeesterde begeleiding van Steven Hulst, de trainer, weer deelgenomen aan het sterk bezetten internationale toernooi in Herford, Duitsland. In totaal 13 zwemmers deden hieraan mee. Er deden 4 Nederlandse verenigingen, meer dan 30 Duitse verenigingen en een zeer sterke Poolse vereniging aan het toernooi mee. Dit gaf al aan dat het moeilijk zou worden om in de prijzen te zwemmen. Toch waren een aantal zwemmers goed voorbereid aan het toernooi begonnen en dat bleek niet onterecht.

vergroot foto van Rebecca Hietink

In het kort waren zijn volgende medailles gewonnen door de Zwoer, Sven Dogger 2-maal goud en 4-maal Zilver, Rebecca Hietink 1-maal goud en 1-maal zilver, Sigrid Dogger 1-maal goud en 2-maal brons, Elja Douma 2-maal zilver 1-maal brons,  Auke Koops 1-maal zilver en 2-maal brons Tim Douma 1-maal brons. De overige zwemmers, Bart, Ruben, Matthijs, Isabella, Mijke, Nicky en Nina waren niet in staat om de concurrentie te verslaan. Als klap op de vuurpijl wisten zondagmiddag echter Mijke, Elja, Rebecca en Isabella nog brons te behalen op de 4*50 meter wisselslag estafette. In een zodanig sterk toernooi iets om heel trots op te zijn.

Pijnlijk verlies voor DEV in het tweede treffen van de nacompetitie

DOORN  In de tweede wedstrijd van de nacompetitie leed zaterdag vierdeklasser DEV een pijnlijke 0-1 nederlaag tegen een fysiek op de grenzen spelend SVM uit Maartensdijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Dwangsom kost wethouder lieve duit

HEUVELRUG  Bij het nemen van beslissingen blijft de gemeente steeds vaker in gebreke. Wie een vergunning aanvraagt en niet tijdig de uitslag krijgt, heeft recht op een dwangsom.

Lees verder op de website van De Kaap

Scherzando op concertreis naar Engeland

DRIEBERGEN  Achtendertig leden van het gemengde koor Scherzando vertrekken begin juni voor een vijfdaagse concertreis naar Cheltenham, Engeland.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 30 mei 2011 (kopie)

Jagersdreef  X  Uilenkamp
tijd: 11:50 uur   temperatuur: 23 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Schapen hebben hun jas uitgedaan

LEERSUM  Op de jaarlijkse schaapscheerdag hebben zaterdag 28 mei de schapen van de kudde uit de schaapskooi nabij Zuylestein hun wintervacht uitgedaan. De Leersumse scheerders van J. Cornelisse deden dat vakkundig en snel.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente Zeist laat inwoners Amazonegebied beleven

ZEIST  De gemeente Zeist laat inwoners het Amazonegebied beleven door op 2 juni in en om het Beauforthuis de Amazonedag te organiseren. Zeistenaren kunnen die dag allerlei activiteiten ondernemen in het kader van het behoud van bossen.

Wat is de Amazonedag?
De Amazonedag is op donderdag 2 juni van 12.00 – 19.00 in en om het Beauforthuis in Zeist. Verschillende organisaties die te maken hebben met het behoud van bossen zijn dan aanwezig. Ook zijn er allerlei activiteiten. Zo is er een informatiemarkt waar o.a. het WNF, FSC Nederland en de Vogelbescherming informatie geven over projecten en producten die meehelpen bossen in stand te houden. Meindert Brouwer, Amazonedeskundige, geeft om 17.30 uur de ‘Amazone-experience.’ Hij neemt bezoekers mee naar de Amazone en laat de diversiteit van de natuur en het belang van duurzaam bosbeheer zien en voelen. Wethouder Joke Leenders van gemeente Zeist geeft een korte introductie. Kinderen tussen de 8 en 15 jaar kunnen begeleid boomklimmen of geïnteresseerden kunnen wandelen met een voormalige boswachter van Staatsbosbeheer.

Waarom een Amazonedag?
De dag is er om het belang van gezonde bossen en duurzaam bosbeheer onder de aandacht te brengen. Bossen hebben niet alleen een belangrijke rol in de klimaatregulatie, maar wereldwijd is 80 procent van alle biodiversiteit te vinden in de bossen. En bossen worden op grote schaal bedreigd. Daarom heeft de VN het jaar 2011 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Bossen. Tijdens dit jaar zal wereldwijd de rol van mensen in het beheer, de bescherming en de duurzame ontwikkeling van bossen onder de aandacht worden gebracht. Het doel van het jaar is het vergroten van het publieke bewustzijn over duurzaam bosbeheer en hoe je als inwoner daaraan kunt bijdragen door bijvoorbeeld te kiezen voor FSC-hout en Fair trade producten. De gemeente Zeist werkt mee aan dit doel door het organiseren van de Amazonedag.

Twee gewonden bij ongeluk Zeist

ZEIST  In Zeist zijn twee mensen gewond geraakt bij een auto-ongeluk. Op de weg tussen Driebergen en Zeist vergat één van de bestuurders waarschijnlijk voorrang te geven.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Gaslek Zeist: bewoners mogen naar huis

ZEIST  In Zeist zijn vanochtend flatwoningen en enkele huizen aan de Schermerslaan ontruimd vanwege een gaslek. Het ging om dertig tot veertig bewoners. Zij mogen weer naar huis, want het probleem is verholpen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

CDA: Busbaan N229 snel openstellen voor vrachtverkeer

HEUVELRUG  Provincie Utrecht moet de busbaan op de N229 tussen Wijk bij Duurstede en Bunnik zo snel mogelijk openstellen voor vrachtverkeer. Volgens CDA-Statenlid Herman Graaff is dit noodzakelijk om de verkeersdrukte in de omgeving aan te pakken

Lees verder op de website van De Kaap

Doornse Kindervakantieweek in augustus

DOORN  De zevende Kindervakantieweek vindt plaats van 9 tot 12 augustus en is bestemd voor kinderen van de basisscholen in Doorn, dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 31 mei 2011 (kopie)

Rosariumlaan  X  Wethouder Teselinglaan
tijd: 11:10 uur   temperatuur: 13 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

CDA zet koevoet in bouwplan gemeentekantoor

DOORN  Met een koevoet heeft het CDA maandag de besluitvorming rond de bouw van het nieuwe gemeentekantoor opengebroken. In een unaniem aangenomen motie van raadslid Chantal van Steenderen werd vastgelegd, dat de bouwopdracht pas gegeven mag worden nadat de gemeenteraad zich daarover heeft kunnen uitspreken.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportief en spannend schoolvoetbaltoernooi bij DVSA

AMERONGEN  Het traditionele Schoolvoetbaltoernooi vond op dinsdag 24 en donderdag 26 mei plaats op de velden van DVSA in Amerongen. Aan het toernooi deden alle scholen uit Overberg, Leersum en Amerongen mee.

Lees verder op de website van De Kaap

Kruisgrijper

ZEIST  Op maandagavond omstreeks 21.00 uur was een 39-jarige vrouw uit Zeist aan het joggen over de Prinses Irenelaan. Plotseling werd zij in haar kruis gegrepen door een jongen van een jaar of 14 die haar van achteren benaderde op zijn fiets.

De jongen, licht getinte huidskleur gekleed in Barcelona voetbalshirt, fietste vervolgens hard weg op een zwarte opoefiets. De politie verzoekt getuigen te bellen met 0900-8844, district Binnensticht.

Boek SVMM korfbal op mooie manier gesloten

MAARN  SVMM korfbal heeft ondanks de moeilijke periode het seizoen op een mooie manier afgesloten. Bij de jeugd werden twee teams op de slotdag kampioen.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto handhaaft zich in Ereklasse

DRIEBERGEN  Het liefst wilde Dalto zich op eigen kracht veilig spelen in de Ereklasse. Behoud in deze klasse heeft als groot voordeel dat er alle ruimte en tijd is om voor een goede voorbereiding op de Korfbal League, omdat er een kleinere competitie van maar tien wedstrijden wordt gespeeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrije School wint provinciaal schoolkorfbaltoernooi

DRIEBERGEN  Na het winnen van Driebergse finale van het schoolkorfbaltoernooi voor groep 7/8 zijn de leerlingen van het team van de Vrije School afgereisd naar Amersfoort.

Lees verder op de website van De Kaap

Doek valt voor KCD/Decohome

DOORN  Zaterdag is het doek gevallen voor KCD/Decohome. De ploeg wist de confrontatie tegen naaste concurrent Devinco niet te winnen en moet nu afdalen naar de vierde klasse.

Lees verder op de website van De Kaap

Bosbad Leersum sluit zwemvierdaagse af met minitriatlon

LEERSUM  De Zwemvierdaagse in Bosbad Leersum wordt volgende week afgesloten met een triatlon op de vierkante meter. Sportverslaggever Hans van Zetten zal daarbij de opening verrichten.

Lees verder op de website van De Kaap

Vier ambtenaren tegen homohuwelijk

HEUVELRUG  Vier van de 21 trouwambtenaren in de Utrechtse Heuvelrug weigeren om paren van hetzelfde geslacht in de echt te verbinden. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van belangenorganisatie COC.

Lees verder op de website van De Kaap

Winnaars kleurwedstrijd SKiAm

AMERONGEN  Op het Open Atelier (SKiAm) was het afgelopen vrijdag 27 mei een feestje voor de kinderen van de drie basisscholen. Aanleiding was de prijsuitreiking van de kleur- en tekenwedstrijd, uitgeschreven ter gelegenheid van het tweede lustrum.

Lees verder op de website van De Kaap