Heuvelrugnieuws van vrijdag 1 april 2011 (kopie)

Nijendal
tijd: 11:15 uur   temperatuur: 12 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Natuurmiddag paddentrek

AMERONGEN/LEERSUM  De Vereniging voor Dorp en Natuur organiseert op woensdagmiddag 6 april een kinderactiviteit. Het thema is: paddentrek, er wrodt een bezoek gebracht aan de padden-overzet-locatie bij Broekhuizen.

Lees verder op de website van De Kaap

Start herinrichting Harlanterrein

ZEIST  Op 1 april start de Provincie Utrecht met de herinrichting van het Harlanterrein. In het bosgebied van de gemeente Zeist staan op dit terrein 24 gebouwen van het voormalige TNO-proefdiercentrum. Het Harlanterrein is onderdeel van het programma Hart van de Heuvelrug. De totale oppervlakte van acht hectare wordt als natuurgebied ingericht.
 
De Provincie Utrecht start op 1 april met de sloop van de gebouwen en de sanering van het terrein. Naar verwachting worden deze werkzaamheden eind 2011 afgerond en kan begin 2012 de eindinrichting van het terrein plaats vinden. Bomen en struiken worden zoveel mogelijk behouden. Het terrein bestaat straks uit open bos en heide. In enkele gebouwen verblijven dwergvleermuizen. Voor deze vleermuizen wordt een vleermuizentoren gebouwd en worden aan de bomen vleermuiskasten opgehangen.
 
Het voormalige TNO-proefdiercentrum ligt ten zuiden van de A28, in het bosgebied van de gemeente Zeist bij Austerlitz. Na het vertrek van het proefdiercentrum in 1998 werden de grond en de opstallen particulier eigendom. Eind 2009 heeft de provincie Utrecht het terrein aangekocht. Het gebied heeft de bestemming ‘proefdierbedrijf’ (TNO) en wordt door de gemeente Zeist gewijzigd in bestemming bos-natuur, omdat het gebied middenin de Ecologische Hoofdstructuur ligt. Hart van de Heuvelrug wil deze acht hectare graag inzetten om de natuur op de Heuvelrug verder te versterken.
 
De panden werden de afgelopen jaren door krakers bewoond. Nu alle vergunningen binnen zijn en de gebouwen gesloopt kunnen worden, hebben de krakers per 1 april 2011 het terrein verlaten. Hierover hadden de Provincie Utrecht en de krakers eerder al overeenstemming bereikt.
 
Hart van de Heuvelrug
In Hart van de Heuvelrug werken 17 partners samen aan een betere ruimtelijke kwaliteit van het gebied tussen Soest, Zeist en Amersfoort. Per saldo komt er meer en beter verbonden natuur in het gebied door de aanleg van 5 ecoducten en het slopen van gebouwen in waardevolle natuurgebieden. Hart van de Heuvelrug zoekt in het gebied naar een goede balans tussen wonen, werken, zorg, natuur & recreatie. Vliegbasis Soesterberg is één van de kroonprojecten uit Hart van de Heuvelrug. Meer informatie: www.hartvandeheuvelrug.nl.

Natuurfotografie voor beginners bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Op zondag 17 april organiseert bezoekerscentrum De Boswerf  een korte workshop natuurfotografie voor beginners. Onder leiding van natuurfotograaf Johan van der Wielen leert u met een aantal eenvoudige tips en trucs om natuurfoto’s om te toveren van ‘kiekje’ tot ‘foto’.

De workshop vindt in en om de prachtige tuin bij het bezoekerscentrum plaats. Voor elk wat wils en voor ieder niveau (van absolute beginner tot gevorderde amateur) krijgt u nieuwe tips en theorie om mee aan de slag te gaan. Het gaat om het kijken en het zien, niet om de apparatuur! Aan het eind van de workshop worden de foto’s op de beamer nabesproken en krijgt u tips en aanwijzingen om de foto’s nog verder te verbeteren. De sfeer gedurende middag zal vooral ongedwongen en enthousiasmerend zijn.
De workshop start om 12.30 uur (ontvangst met koffie/ thee) en duurt tot 16.00 uur. U werkt met uw eigen fotocamera.

Workshopleider ‘schoffie’
Schoffie staat voor Johan van der Wielen, professioneel  en enthousiast natuurfotograaf, gepassioneerd natuurliefhebber en survival/bushcraft instructeur.
“…Mijn wens en drijfveer is de schoonheid van de natuur vast te leggen, anderen te laten ervaren wat ik ervaar en mensen enthousiast te maken over wat mij elke dag weer verbaast…“

De workshop kost € 17,50 euro per persoon en aanmelden kan aan de balie van het Bezoekerscentrum De Boswerf of via de mail boswerf@milieudienstzou.nl of telefonisch: 030 – 69 22 393.


Oproep getuigen: inbraak in winkel

ZEIST  Op vrijdag 1 april kreeg de politie rond 03.15 uur een inbraakmelding bij een winkel aan de Voorheuvel. Hier bleken dader(s) de ruit van het pand te hebben ingeslagen om binnen te komen. In de winkel werden vitrines vernield en een hoeveelheid sieraden weggenomen.
 
Een getuige meldde dat een persoon op een persoon met een zwart jack en een zwart/witte muts met een witte scooter mogelijk is betrokken bij de inbraak.
 
De politie roept getuigen of personen met meer informatie op om contact op te nemen met de politie in Zeist via tel. 0900-8844 of anoniem via tel. 0800-7000.

Parallelweg afsluiten, ja of nee?

MAARSBERGEN   In grote getale waren Maarsbergers vorige week naar het Amrâth Hotel gekomen, waar men in eerste instantie verdeeld reageerde op de oplossingen die VBMM en OSMM aandroegen over het wel of niet afsluiten van de Parallelweg Woudenbergseweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Verlichting van Rabo Cooperatiefonds

MAARN  Tijdens het Voorjaarsconcert overhandigt Nel ter Kuile namens het Rabo Coöperatiefonds van de Rabobank in Woudenberg een cheque aan Harmonieorkest Manderen ter waarde van € 15.000,– te besteden aan een nieuwe verlichtingsinstallatie.

Lees verder op de website van De Kaap

Thema ‘dode hoek’ centraal bij De Schakel

LEERSUM  CBS De Schakel is gecertificeerd als veilige school. Dat werd woensdag 30 maart waar gemaakt met een project dat als thema de ‘dode hoek’ van vrachtwagens had.

Lees verder op de website van De Kaap

Bert Homan: ‘Heuvelrug wordt groene etalage’

HEUVELRUG  Wethouder Bert Homan (VVD) bulkt van de groene ambities. LED-straatverlichting, een Co2-neutraal wagenpark en een groen transportsysteem, allemaal speerpunten van de milieuwethouder.

Lees verder op de website van De Kaap

Doornse scholier pakt afvalprobleem Vietnam aan

DOORN/ZEIST  De Doornse middelbare scholier Koen Helwegen (17) heeft samen met drie andere scholieren van KSG De Breul de Imagine Scholierenwedstrijd 2011 gewonnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 2 april 2011 (kopie)

Hoofdstraat  X  Nijendal
tijd: 12:25 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Rode kaart doet Candia’66 de das om

RHENEN  Tegen een sterk spelend Woudenberg had Candia’66 vooraf gehoopt op een stunt maar heeft die droom niet kunnen verwezenlijken. Na een kwartier voetballen leek de droom al te zijn vervlogen door twee tegendoelpunten en een rode kaart.

Lees verder op de website van De Kaap

Negental Musketiers wordt afgedroogd

ELST  Het lijkt er steeds meer op dat Musketiers zich moet richten op de play-offs. De ploeg heeft na de winterstop nog geen enkele wedstrijd weten te winnen en ook vandaag lukte dat niet.

Lees verder op de website van De Kaap

Ambachtelijke banketbakkerij sluit na bijna 75 jaar de deuren

DRIEBERGEN  Niemand in Driebergen zal zich anders kunnen herinneren; op Traaij 64 vind je de lekkerste taarten, koekjes en bonbons. Sinds jaar en dag zit in dit pand een banketbakkerij, in 1937 begonnen door Theo Visser.

Na verschillende eigenaren gekend te hebben kwam de familie van Steenderen in 1973 naar Driebergen, om met hun ambachtelijke werkwijze het dorp (en omgeving) van de het heerlijkste banket te voorzien. Nu – ruim 38 jaar nadat Jan en Gemma van Steenderen zich vestigden op de Traaij – sluit de banketbakkerij definitief de deuren.

“Op maandag 19 februari a.s. (1973 red.) zullen wij de Banketbakkerij van de heer en mevr. Gies overnemen. Wij zullen blijven zorg dragen voor de goede kwaliteit en service die u steeds van de fam. Gies genoten heeft.”
Met deze woorden openden Van Steenderen en zijn vrouw de banketbakkerij, nadat de familie Gies de zaak na ruim 25 jaar had overgedragen. De banketbakker ging voortvarend van start en wist de bakkerij binnen enkele jaren te moderniseren en naar eigen wijze in te richten. Ook werd in de loop der tijd het pand van binnen opgeknapt en kreeg de winkel een nieuwe uitstraling.

Ondanks de moderne werkwijze van de nieuwe banketbakker, bleef het ambachtelijke karakter hoog in het vaandel staan. Van Steenderen maakte zijn producten altijd op ambachtelijke wijze, met de beste ingrediënten. Zo haalde hij ’s avonds – na een lange werkdag – nog appels bij de boer uit Langbroek. En was Van Steenderen de eerste banketbakker in het land met een eigen fabricaat bonbon sortering. Ook bekend werden zijn bruidstaarten, zoute koekjes en wintertaarten. Niet alle machines werden overigens vervangen, nog altijd staat de speculaasmachine uit 1937 in de bakkerij, waar ook voor het afgelopen Sinterklaasfeest nog de lekkerste speculaas mee werd gemaakt!

Hoewel de verdeling van het werk altijd strikt is gebleven – Jan was de baas in de bakkerij en Gemma in de winkel – maakten ze samen de mooiste producten. De luxe paaseieren bijvoorbeeld werden door Jan gegoten en door Gemma op chique wijze versiert. Ook de kinderen van Van Steenderen – Arjan, Ronald en Elly – werkten mee. “Appels schillen, kaas schaven en amandelen leggen. Op de koekjes, keurig recht met het puntje naar boven”, weten zij zich te herinneren. “Jan was een strenge baas!”

Gemma van Steenderen stond vanaf de opening in 1973 in de winkel, waar zij altijd met liefde voor de klanten aan het werk was. Dienstbaar, volgens de kinderen. De middelste zoon van Van Steenderen weet te vertellen: “Ik ben op een zaterdag geboren, dat was erg onhandig voor mijn ouders. Binnen een aantal dagen stond mijn moeder alweer in de winkel”. Gemma zorgde voor de inrichting van de winkel en gaf de etalage thema’s als carnaval, schaatsen, of Kerst. Ook Jan hield zich bezig met de actualiteit en maakte Sparrenarrenkoekjes, bockbiertaarten en Honeymoonpunten (in de tijd van Ron’s Honeymoonquiz).

Vakantie hadden Jan en Gemma niet veel. In de beginperiode was dat twee weken per jaar. Later werden dat er drie en op het laatste nog een weekje wintersport erbij. Alle overige weken werkten ze beiden zes dagen per week. Maar zeg je tegen Gemma van Steenderen: ‘Nu kun je eindelijk gaan genieten’, dan krijg je te horen: ‘Dat deed ik al!’
 
In de loop der jaren is veel veranderd, dat merkte ook de familie van Steenderen. “Vroeger met de Kerst stond het van voor tot achter vol, je kon er niet meer langs”, vertelt Arjan. “We werkten allemaal hard mee, om alles op tijd klaar te hebben voor de klanten. Mijn vader bracht zelf de bestellingen rond. In die tijd stond er drie man in de bakkerij. De laatste jaren konden mijn ouders het met z’n tweeën af.” De oude klanten bleven komen, maar voor de jongeren werd het luxe banket meer iets voor speciale gelegenheden. Toch bleven ook zij de weg naar de banketbakkerij vinden, voor de kwaliteit van de ambachtelijke producten. Maar sinds 2 april j.l.  – na bijna 75 jaar – is dat verleden tijd. Op die dag was de winkel voor de laatste keer geopend.


Marlene Marlet

Nieuwe voorzitter Harmonie Manderen

MAARN  Harmonieorkest Manderen heeft een nieuwe voorzitter. Tijdens het Voorjaarsconcert droeg Betty van der Meulen onder toeziend oog van het toegestroomde publiek het stokje over aan Nick Breur.

Lees verder op de website van De Kaap

Veteranen willen naar het boekenbal

DOORN  Als je ingrijpende dingen meemaakt, verandert er iets aan de manier waarop je naar de wereld kijkt. Met een verhalenwedstrijd voor veteranen vraagt De Basis aandacht voor die persoonlijke beleving.

Lees verder op de website van De Kaap

Schoolvoetbal in Doorn

DOORN  Ook dit jaar organiseert de Stichting Jeugdvoetbal Doorn voor de leerlingen van de Doornse basisscholen het schoolvoetbaltoernooi.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 3 april 2011 (kopie)

Traaij  X  Van Westrenenlaan
tijd: 10:10 uur   temperatuur: 11 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

CDN stelt interim coaches aan voor behoud 3e klasse

DRIEBERGEN  Voetbalvereniging CDN heeft de samenwerking met trainer Wilco Nap met directe ingang beëindigd. De belangrijkste redenen zijn dat CDN haar (jonge) spelers wil behouden en in de 3de klasse wil blijven spelen.

vergroot foto1  foto2

Dit is alleen mogelijk wanneer de spelersselectie binnen en buiten het veld als ėėn team opereert. De afgelopen periode hebben we moeten constateren dat dit helaas niet het geval was en dat de leiding niet in staat was het tij te keren. Peter Dingemans voorzitter van CDN zegt hierover “Het was een moeilijke beslissing voor het bestuur want Wilco heeft zich de afgelopen jaren met veel passie ingezet voor de selectie van CDN. Daarnaast was de promotie van vorig jaar een groot succes te noemen”
Andre van Randwijk (oud keeper CDN 1) en Ben Altemuhl hebben ingestemd om de laatste 6 wedstrijden de scepter over te nemen. Het bestuur heeft veel vertrouwen in dit duo en verwacht dat de laatste competitie wedstrijden veel spelvreugde en natuurlijk de benodigde punten zullen opleveren.


Poging fietsdiefstal

ZEIST In de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 april werd een jongen aangehouden voor  een poging tot fietsdiefstal. Cameratoezicht zag omstreeks 01.00 uur dat een jongen met een valse sleutel meer dan drie fietssloten open probeerde te maken op Het Rond.
Agenten gingen ter plaatse en troffen bij de de 17-jarige jongen uit Woudenberg twee blanco moedersleutels aan. Met deze sleutels kunnen meerdere fietssloten opengemaakt worden.
 
De jongen is aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Vogelen op de Blauwe Bever

ELST  Zaterdagmiddag 9  april 2011 organiseert het Utrechts Landschap een speciale boottocht over de Nederrijn met als thema weide- en watervogels. 14.00 uur steekt excursieboot de Blauwe Bever van wal om de lente op het water te beleven.

Iedereen die de voorjaarsvogels op en bij de rivier wil observeren en van  ervaren vogelgidsen meer wil leren is welkom.
Vanaf de boot zijn nog de laatste wintergasten onder de watervogels te zien en kunnen we mooi waarnemen hoe de weidevogels zich voorbereiden op het komende broedseizoen in de uiterwaarden.
Een kolonie lepelaars is alweer in de Blauwe Kamer neergestreken.

Datum en tijd: zaterdag 9 april van 14.00 uur tot 16.30 uur.
Vertrekpunt: parkeerplaats gelegen aan de N 225 tussen Elst en Rhenen tegenover industrieterrein Remmerden. (bij bord P safariboot de Blauwe Bever), Utrechtsestraatweg 198,  3911 TX  Rhenen.
Kosten per persoon: € 12,- voor beschermers en € 15,00 voor niet beschermers. Kinderen 6 t/m 12 jaar € 6,00.

Reserveren is noodzakelijk. Dit kan via de site van Het Utrechts Landschap of per telefoon VVV Wijk bij Duurstede 0343-575995.

Informatiebijeenkomst Gemeenschappelijk Wonen met Afasie

DRIEBERGEN  Als je als (echt)paar te maken krijgt met afasie heb je net zo veel behoefte aan een passende woon- en leefomgeving als in je voorgaande leven. Je wilt dan ook kunnen kiezen voor een woonvorm waar je als (echt)paar samen kunt blijven wonen en hoe en waar je de benodigde zorg en welzijn wilt ontvangen.
 
Op 3 en 17 mei 2011 organiseert de Stichting Gemeenschappelijk wonen met afasie een tweetal  informatiebijeenkomsten over gemeenschappelijk wonen voor (echt)paren met afasie. De bijeenkomsten hebben als doel een eerste kennismaking met elkaar en het project. Er is voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen.
 
Het verhaal achter het verhaal
Ruim 10 jaar geleden kreeg de man van initiatiefneemster en voorzitter van de stichting, Marianne Sybesma-Drijver, een hersenbloeding met als gevolg een halfzijdige verlamming, een lichte vorm van neglect en afasie. Allerlei mogelijkheden heeft zij overwogen. Tenslotte lijkt het gemeenschappelijk wonen met anderen, die in eenzelfde positie verkeren de aantrekkelijkste oplossing. Samen met deskundigen op het gebied van afasie, wonen en zorg heeft zij een woonconcept ontwikkeld en een stichting opgericht.

Medebewoners gezocht
Door het bestuur van de stichting wordt hard gewerkt aan het vinden van een geschikte locatie. Samen met de toekomstige bewoners zal invulling gegeven worden aan de realisatie van dit woonidee.

Woonidee
Elk (echt)paar beschikt over een eigen woning. Daarnaast worden er gemeenschappelijke voorzieningen gerealiseerd waarvan alle deelnemers gebruik kunnen maken. In deze gemeenschappelijke ruimte kunnen bewoners met elkaar en anderen contact hebben en al dan niet onder begeleiding activiteiten ontplooien. Het project biedt mensen met afasie de mogelijkheid om samen met hun partner of mantelzorger een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden terwijl het lotgenotencontact de kwaliteit van leven van beide partners in sterke mate positief kan beïnvloeden
 
Aanmelden
Wilt u deelnemen aan een van deze bijeenkomsten geeft u zich dan per telefoon: 033-2012491 of e-mail: aschimmel@vathorstnet.nl op bij de projectleider Anita Schimmel.
Voor een lunch wordt gezorgd. Deelname is gratis.

Toon Hermans in de schijnwerpers van het Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op 10 april zetten Jacques Klöters (Toons biograaf) en Ivo Rosbeek (zanger en pianist) Toon Hermans in de schijnwerpers in het Beauforthuis. 
Toon Hermans repeteerde in 1996 twee maanden lang in het Beauforthuis voor zijn laatste show.

Vlak voor zijn overlijden maakt hij nog plannen om er samen met Bert van den Brink een intiem concert te geven. Toon was niet makkelijk te ontraadselen. Hij blijkt kanten gehad te hebben die niet algemeen bekend waren. Zo was hij niet alleen maar de man van het zonlicht en de strooien hoed, maar kon hij ook erg onaangenaam zijn. Zijn jeugd leek op die van een personage uit een roman van Dickens, op rijkdom volgde grote armoede en daarna begon de weg omhoog. 
Het programma van 10 april wordt geopend door zanger/pianist Ivo Rosbeek, die grote bekendheid kreeg door zijn Limburgse vertolking van de liederen van Ede Staal, die niet alleen Limburgers maar ook Groningers ontroerden. Ivo zingt nu Toons allermooiste liedjes. Geen show vol bombarie, maar liedjes die spelen met woorden, spelen met gevoel en ’n zachte G. 
Daarna vertelt Jacques Klöters alles over Toon Hermans, over zijn contacten met Toon en over de totstandkoming van de biografie die hij over hem schreef. Klöters heeft zich ook vragen gesteld als: waar lachten de mensen nu eigenlijk om als ze om Toon lachten? Hoe kwam hij aan zijn filosofie die bij zoveel mensen aansloeg? Wat stellen die versjes eigenlijk voor? Hoe was hij als vader, als echtgenoot en als werkgever? Op al deze vragen kwam hij met verrassende antwoorden. Vervolgens is er tijd voor het stellen van vragen en Ivo zal vast nog wel een deuntje van Toon spelen. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 10 april, 17.30 uur 
Ivo Rosbeek – De mooiste liedjes van Toon Hermans 
Jacques Klöters – Toon Hermans, de biografie 
entree € 12,50 | reductieprijs € 9 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

De missiedrang van Sietse Bosgra

DRIEBERGEN  Ooit heeft hij grootgrutter Albert Heijn op de knieën gedwongen met een succesvolle consumentenactie tegen ‘Angola-koffie’. In het kader van zijn jarenlange strijd tegen de apartheid in Zuid Afrika had hij een ontmoeting met Nelson Mandela.

Lees verder op de website van De Kaap

Toneelgroep Kadans speelt twee eenakters

DRIEBERGEN  Onder de titel “Moord met een knipoog” speelt toneelgroep Kadans twee eenakters op zaterdag 9 april om 20.30 uur in de Vrije school aan de Faunalaan 250 te Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 4 april 2011 (kopie)

Engweg  X  Rosariumlaan
tijd: 11:40 uur   temperatuur: 12 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Woninginbraak

RHENEN  Zondagochtend 2 april heeft de politie een 31-jarige man uit Grave (Gelderland) aangehouden op verdenking van poging tot woninginbraak.
 
Na een melding van een burger over een verdachte situatie in de wijk gingen agenten die ochtend naar de Bergweg om poolshoogte te nemen. Toen agenten aankwamen, bleek dat een onbekende man met een smoes had aangebeld bij een woning aan de Bergweg. De bewoner vertrouwde de situatie niet en belde de politie. Andere buurtbewoners hadden de man ook verdacht zien rondlopen in de wijk. Agenten troffen in de omgeving een man aan die voldeed aan het opgegeven signalement. Het bleek inderdaad om de verdachte te gaan.
 
Na onderzoek bleek dat hij nog dertig dagen hechtenis open had staan en dat hij bij de politie gesignaleerd stond op verdenking van twee andere woninginbraken.

Dalto A1 grijpt naast plek in Ahoy

DRIEBERGEN  Ondanks de winst van 25-23 op PKC/Lucassenboer A1 is Dalto A1 er niet in geslaagd om de finale in Ahoy te bereiken. Aangezien de eerste wedstrijd door PKC met 20-16 was gewonnen, had Dalto met vijf punten verschil moeten winnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Volleermannen verliezen met opgeheven hoofd

HEUVELRUG  Het kampioenschap van de Volleervrouwen komt steeds dichterbij. Na de winst op Irene 2 (3-1) zijn zaterdag tegen Enervo nog twee gewonen sets nodig. Die vrouwen verspeelden eveneens een punt tegen Tovo in de wedstrijd tegen Tovo (3-1).

Lees verder op de website van De Kaap

Leesgroep voor 50-plussers van start in Rhenen

RHENEN  Senia Literair houdt donderdag 7 april van 10.00 tot 11.30 uur een informatiebijeenkomst voor mensen van 50+ die belangstelling hebben voor een leesgroep.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Linda van Vliet Bloemenkoningin 2011

LEERSUM  De nieuwe koningin van het Bloemencorso Leersum is Linda van Vliet. Zij werd afgelopen zaterdagavond door burgemeester Frits Naafs in de theaterzaal van vakantiepark Ginkelduin gekroond tot Bloemenkoningin 2011.

Lees verder op de website van De Kaap

Tienerdisco in DJOI met Beatbazen Dave&Steef

DRIEBERGEN  In Jongerenruimte DJOI van Welnúh is op vrijdag 8 april van 19.30 tot 22.00 uur weer een Tienerdisco. De bekende Driebergse Beatbazen Dave & Steef en DJ Hover komen hun allerbeste hits draaien.

Lees verder op de website van De Kaap

Doornse finalist Prinses Christina Concours

DOORN  De 13-jarige violiste Lena ter Schegget uit Doorn is één van de acht finalisten van het Prinses Christina Concours. In Den Haag zijn zaterdagavond de finalisten van dit vooraanstaande muziekconcours bekendgemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 5 april 2011 (kopie)

Faunalaan  X  Reiger
tijd: 10:55 uur   temperatuur: 5 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

SVMM zo slap als een vaatdoek

MAARN/MAARSBERGEN  SVMM heeft gisteren de laatste kans op een mogelijk kampioenschap laten liggen. In de slechtste helft van dit seizoen werd SVMM op alle fronten afgetroefd.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV Doorn veerkrachtig naar drie punten

DOORN  Na twee slechte wedstrijden tegen DVSA en Bunnik is DEV er in geslaagd zich van een geheel andere kant te laten zien. Tegen de altijd stugge Panters (SVP) hield de thuisploeg een 1-0 voorsprong vast.

Lees verder op de website van De Kaap

Mat KCD/Decohome lijdt verdiende nederlaag

DOORN  De hervatting van de veldcompetitie bracht KCD/Decohome weinig goeds. In een vierpunten wedstrijd tegen mededegradatiekandidaat Kesteren toonde de Doornse ploeg weinig teamspirit en een dramatisch slecht schot.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanrijding met veel schade

RHENEN  Op maandagochtend omstreeks 11.45 uur reed een 29-jarige vrachtwagenchauffeur uit Raamsdonksveer over de Lijnweg. Hij zag te laat dat vier auto’s voor hem stilstonden en botste hier tegenaan. De mogelijkheid bestaat dat tussen de auto’s al eerder een aanrijding was ontstaan en vervolgens reed de vrachtauto op de auto’s. Een 56-jarige vrouw uit Gennep, die in een van de auto’s zat, raakte gewond aan haar nek en werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Over het hoofd gezien

DRIEBERGEN   Op maandagmiddag fietste een 68-jarige man uit Bunnik over de Sterkenburgerlaan. Een 45-jarige automobiliste uit Driebergen zag de fietser over het hoofd. De fietser kwam ten val en hij liep een forse hoofdwond op en werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Koperdiefstal

MAARSBERGEN   Op maandagmiddag kreeg de politie de melding dat er koper werd gestolen bij een pand aan de Heygraefflaan. Agenten kwamen ter plaatse en de dief werd in eerste instantie niet aangetroffen.

Een politiehond werd losgelaten en ging op zoek naar de verdachte. De hond rook spoor en een 27-jarige man uit Rotterdam koos eieren voor zijn geld en gaf zich over. De man werd aangehouden en is ingesloten voor verhoor.

Jesse van Ruller, Clemens van der Feen & Joris Roelofs – Chambertones

AUSTERLITZ  Superlatieven lijken moeilijk te vermijden wanneer het gaat om het nieuwe drumloze trio van Jesse van Ruller, Joris Roelofs en Clemens van der Feen. Deze drie musici van internationale allure maken ruimtelijke kamerjazz van een zeldzame schoonheid.

Melodieus en ingetogen, sfeervol en lichtvoetig. Vrijdag 8 april spelen ze in het Beauforthuis. 
Toen ze enkele jaren geleden als trio begonnen, voelde dat als een nieuw avontuur voor hen. “Het leek me te gek om iets met alleen bas en gitaar te doen. Het zal zeker een intieme, aparte sfeer creëren,” zei altsaxofonist/klarinettist Joris Roelofs. Dat bewijzen ze met hun mix van eigen composities en standards als Norwegian Wood en Just In Time. De pers kopte over hun cd Chambertones: “Met afstand dé plaat van 2010” en “Als je hier je vrienden niet mee over de streep krijgt, is de zaak definitief verloren.” Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Gitarist Jesse van Ruller wordt vaak geroemd als solist en componist. Hij ontving naast complimenten van Pat Metheny, Jim Hall en John Scofield de prestigieuze Thelonious Monk Award. Joris Roelofs speelde onder andere in The Jazz Orchestra of the Concertgebouw en woont en werkt tegenwoordig in New York. Met de begenadigde gitarist Jesse van Ruller speelde Roelofs de laatste jaren veelvuldig en bassist Clemens van der Feen kent hij al sinds zijn jongensjaren.
vrijdag 8 april, 20.15 uur 
Chambertones – Jesse v Ruller, Clemens vd Feen, Joris Roelofs 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Knotsgekke wedstrijd De Meer-CDN 3-7

DRIEBERGEN   CDN heeft belangrijke punten behaald in Amsterdam bij De Meer door er een klinkende wel wat geflatteerde overwinning te behalen met 3-7.
De wedstrijd begon bijna 10 minuten later maar dat had verder geen invloed op de concentratie doordat er vooraf gaande aan deze strijd diverse organisatorische problemen waren opgelost.

De eerste minuten waren voor de gastheer maar na 4 minuten kreeg CDN al zijn eerste kans na een goede Aktie van Tolga Albayrak via Henk-Jan Veenendaal( die een goede wedstrijd speelde) en Elmar van Doorn hun inzet ging net naast. Na 2 hoekschoppen was het in de 11e minuut Paul van Hofwegen(beste speler bij CDN) die net naast kopte. Na deze aktie de volgende solo van Tolga Albayrak die het strafschop gebied in kwam en de keeper passeerde maar werd onderuit gehaald en bezorgde CDN een strafschop die gemist werd door Kevin van Woudenberg maar in de rebound op een gelukkige wijze toch in het doel werd gewerkt door Pim van Amerongen 0-1

Na een verre uittrap van doelman Michel van Bruggen kwam de bal bij Henk-Jan Veenendaal die zijn tegenstander uitspeelde en beheerst scoorde 0-2.
Een diepe bal die niet goed werd verwerkt door de CDN verdediging werd fataal  en het werd in de 37e minuut 1-2 Het werd iets onvriendelijker vooral door woord en gebaar van de zijde van De Meer.die de ene na de andere gele kaart opleverde maar complimenten aan de discipline aan de kant van CDN welke deze wedstrijd geen gele kaart opleverde de tegenstander zag er deze strijd 6 stuks voor hun ogen gepresenteerd.
Net voor de rust kwam de bal bij Tolga Albayrak die 2 man passeerde en beheerst de bal langs de doelman van De Meer schoot 1-3.De rust ging in met een verdiende voorsprong van een goed spelend CDN in deze 1e helft.
In de 47e minuut was het Paul van Hofwegen die een vrije trap precies op het hoofd van spits Elmar van Doorn plaatste en deze kopte de bal perfect langs de keeper van de Meer 1-4.CDN zat in een zetel maar voetbal blijft een sport waar je het nooit weet .In de 49e minuut was het De

Arena verslaat Hellas’63 in laatste minuut

RHENEN  Voor de korfballers van Arena stond na het kampioenschap in de zaal drie weken geleden, nu de veldcompetitie weer te wachten. Arena moet daar vechten voor een langer verblijf in de tweede klasse.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Voorjaarsexcursies Kaapse Bossen

HEUVELRUG  In de maand april is er in de Kaapse Bossen van Natuurmonumenten een aantal excursies. Kom langs en geniet van het voorjaar en het prachtig ontluikende bos.

Lees verder op de website van De Kaap

Veldtoezichtdag in het Nationaal Park

HEUVELRUG   Onder leiding van burgemeester Frits Naafs werd vorige week vrijdag een bijeenkomst over het dagelijks werk van de Buitengewoon OpsporingsAmbtenaren (BOA) georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Gevangenisstraf voor overvaller Diek Wechgelaar

DRIEBERGEN  De rechtbank in Utrecht heeft een 19-jarige man uit Utrecht een 18-jarige man uit Den Bosch veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf vanwege een overval op juwelier Diek Wechgelaar aan de Traay in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Burgemeester maakt Oorlogsmonument schoon

DOORN  Voor de vaste groep kinderen (het A-team) die iedere maand vrijwillig het Oorlogsmonument in Doorn schoonmaakt, kwam vorige week onverwachte hulp. Burgemeester Frits Naafs kwam persoonlijk zijn steentje bijdragen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 6 april 2011 (kopie)

Jagersdreef  X  De Warande
tijd: 9:50 uur   temperatuur: 12 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Bijeenkomst Engelse motoren

DRIEBERGEN  Onder de naam ‘Indoor Eenhoorn Treffen’ is er op zondag 17 april tussen 11.00 en 16.00 uur in en rond café ‘De Krim’ aan de Van Oosthuyselaan 79 in Driebergen een bijeenkomst van Engelse motoren en hun berijders.

Lees verder op de website van De Kaap

Blijspel door VZOD succes

DRIEBERGEN  De Driebergse toneelgroep VZOD gaf op vrijdag 1 april voor een volle zaal een zeer geslaagde uitvoering van het eigentijdse blijspel ,,De Richel” geschreven door Ton Davids.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw programma arboretum

DOORN  Het Von Gimborn Arboretum opent op zaterdag 9 en zondag 10 april het nieuwe arboretumseizoen. Volwassenen kunnen op beide dagen deelnemen aan een lentewandeling onder leiding van een gids.

Lees verder op de website van De Kaap

Caravanbrand op camping Laag Kanje

MAARN  De brandweer Maarn-Maarsbergen werd zondagmiddag even na twaalven gealarmeerd voor een caravanbrand op Camping Laag Kanje in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Toeristenbelasting beperken voor grote gezinnen

HEUVELRUG  Wethouder Roy Pamboer heeft tijdens de raadsvergadering van vorige week beloofd om te kijken naar de mogelijkheden om de toeristenbelasting te beperken voor gezinnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Wapenconcert

DRIEBERGEN  In navolging van de twee zeer succesvolle klassieke ,,Wapenconcerten” die vooraf gingen, is het Wapen van Rijsenburg bijzonder verheugd op zondag 10 april de laatste in deze voorjaarsserie te kunnen presenteren.

Lees verder op de website van De Kaap

Inbraak bij DEV

DOORN  Onbekenden hebben in de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 april ingebroken in het clubhuis van DEV Doorn. Ook op andere plekken in de regio sloeg het dievengilde toe.

Lees verder op de website van De Kaap

Feest op de Wijngaardschool

DOORN  Het was feest op de Christelijke basisschool de Wijngaard in Doorn op 4 april. Eenentwintig leerlingen van groep 8 behaalden hun jeugd eerste hulp diploma A.

Lees verder op de website van De Kaap

Tramjam: daar zit muziek in

AMERONGEN  In Café De Tram was het afgelopen vrijdag een groot muzikaal feest. De twaalfde editie van de Tramjam was een succes en trok veel muziekliefhebbers.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 7 april 2011 (kopie)

Loolaan  X  Lookant
tijd: 11:10 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Controle coffeeshop

DRIEBERGEN Op woensdagmiddag tussen 15.00 uur en 16.30 uur heeft de politie in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de brandweer, de Veiligheidsregio Utrecht en de Douane een controle gehouden in een coffeeshop in Driebergen.

Er werd gecontroleerd op affichering, harddrugs, overlast, de aanwezigheid van jeugdigen en de hoeveelheid van de drugs die verkocht werd.
 
Alle personen die in het pand waren en later het pand wilde betreden werden door agenten gecontroleerd. Er werden geen strafbare feiten geconstateerd. De brandweer controleerde op brandveiligheid, alles bleek in orde. De douane controleerde in verband met accijnsheffingen, maar constateerde ook geen overtredingen.

Botsing tussen fietser en snorfietser

ZEIST  Een 15-jarige fietser uit Zeist en een 18-jarige snorfietser uit Driebergen-Rijsenburg kwamen ten val, nadat zij met elkaar in botsing waren gekomen. 

De fietser reed woensdag 6 april omstreeks 21.45 uur op de Oude Arnhemseweg om een geparkeerde auto heen, met de bedoeling het fietspad op te rijden. Hij zag echter de uit tegenovergestelde richting naderende snorfietser over het hoofd. Ambulancepersoneel onderzocht de snorfietser die schaafplekken en een gekneusde heup opliep, maar niet naar het ziekenhuis hoefde. De fietser raakte niet gewond.

Inschrijving voor Cuneraloop gestart

RHENEN  Atletiekvereniging Arena uit Rhenen houdt zaterdag 28 mei voor de zevende keer de Cuneraloop. De inschrijving daarvoor is inmiddels geopend. Naast wedstrijden van 5 en 10 km is er een scholierenloop en estafetteloop.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

A12: Tracébesluit Maarsbergen – Veenendaal onherroepelijk

MAARSBERGEN  De Raad van State heeft vorige week alle beroepen tegen het Tracébesluit A12 Maarsbergen – Veenendaal, voor zover ontvankelijk, ongegrond verklaard. Daarmee is het Tracébesluit voor de verbreding van de A12 Utrecht Lunetten – Veenendaal onherroepelijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Inloopavond A12 in Maarn druk bezocht

MAARN  Vele inwoners van de aan de A12 grenzende gemeenten Driebergen, Maarn en Maarsbergen vonden vorige week hun weg naar de Twee Marken. Poort van Bunnik, een samenwerking van BAM-bedrijven die de verbreding uitvoert, had een informatieavond georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw regionaal computercentrum

HEUVELRUG  De kantoorautomatisering van de gemeente wordt ondergebracht bij een nieuwe Regionale ICT Dienst. Die gaat vanuit één locatie alle ICT-voorzieningen beheren en neemt ook het automatiseringspersoneel in dienst.

Lees verder op de website van De Kaap

Politiek steunt bevolking Maarsbergen

MAARSBERGEN  De politiek schaart zich achter de bevolking van Maarsbergen om de afsluiting van de parallelweg van de Woudenbergseweg tegen te gaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Winkels Utrechtse Heuvelrug blijven op zondag dicht

HEUVELRUG  De winkels op de Heuvelrug blijven op zondag dicht. De motie die D66 had opgesteld, om een onderzoek naar de mogelijkheden voor zondagsopenstelling te doen, werd tijdens de raadsvergadering van vorige week niet eens in stemming gebracht.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderconcert in aula Revius

DOORN  Het jaarlijkse kinderconcert voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders/begeleiders vindt op zaterdag 9 april om 13.30 uur weer plaats in de aula van het Revius Lyceum in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen kiest nieuw shirt

DRIEBERGEN  De fusie tussen voetbalverenigingen Dalto en CDN krijgt steeds meer vorm. Afgelopen week werd bekend dat de naam FC Driebergen wordt en hebben de leden van beide verenigingen het nieuwe shirt gekozen.

Lees verder op de website van De Kaap

MHC Maarn en Doornse Hockeyclub willen fuseren

DOORN/MAARN  Mixed Hockeyclub Maarn en de Doornse Hockeyclub hebben het voornemen in 2012 te fuseren en onder één naam verder te gaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 8 april 2011 (kopie)

Drieklinken  X  Jagerspad
tijd: 10:15 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Terugblik: Cross voor jachtpaarden op Landgoed Maarsbergen

MAARSBERGEN  Op de eerste stralende zomerdag, afgelopen zaterdag, vond op Landgoed Maarsbergen het verenigingskampioenschap plaats van de Koninklijke Nederlandse Jachtvereniging (KNJV).

Lees verder op de website van De Kaap

Bloemenkoningin Linda van Vliet heeft er zin in

LEERSUM  Ze stond stralend op het podium van Ginkelduin. Na maanden geheimzinnigheid werd zaterdag 2 april om 21.34 uur Linda van Vliet (21) door burgemeester Frits Naafs gekroond als opvolgster van Miranda Schuilenburg.

Lees verder op de website van De Kaap

Kritiek op boekhouding gemeente

HEUVELRUG  De gemeente heeft een nieuwe boekhouder en die is met de stofkam door de financiën van de Utrechtse Heuvelrug gegaan. Volgens tussentijdse bevindingen van accountantskantoor PwC schiet de gemeente op verschillende punten tekort.

Lees verder op de website van De Kaap

Onzekerheid gebruikers postkantoor blijft

DRIEBERGEN  De vijf organisaties die in het oude postkantoor van Driebergen zitten, kunnen het best nog even wachten met het zoeken naar een andere locatie. Dat adviseert het college van B&W in een brief aan de raad.

Lees verder op de website van De Kaap

Snel besluit over schoolfusie

DOORN  Nog deze maand valt er een beslissing over de fusie van basisscholen De Triangel en Hoog Moersbergen. ,,Het wordt tijd voor duidelijkheid, we kunnen ouders en onderwijsteams niet langer in onzekerheid laten”, zegt bovenschools directeur Harrie Groeneveld.

Lees verder op de website van De Kaap

Feestelijke start lustrumactiviteiten SKIAM

AMERONGEN  Om het tweede lustrum te vieren startte de bekende Stichting Kunst In Amerongen (SKIAM) op 2 april een feestjaar vol culturele manifestaties.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 11 april 2011 (kopie)

Hoofdstraat
tijd: 12:25 uur   temperatuur: 22 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Zwemvereniging de Zwoer sluit competitie goed af.

DRIEBERGEN  De laatste competitiewedstrijd van de Zwoer was spannend. Het degradatiespook was nog niet verdwenen dus het was noodzakelijk om geconcentreerd naar de wedstrijd toe te werken. Dat werd in de weken voorafgaande aan de wedstrijd dan ook gedaan.

Trainingen werden afgestemd op de te zwemmen afstanden. Nadat de vereniging vorig jaar was gepromoveerd was het natuurlijk niet de bedoeling om na één jaar alweer terug te keren op het lagere niveau.
Tijdens de wedstrijd was iedereen dan ook goed gefocust op het resultaat. Er werd gezwommen tegen een directe mededegradatie kandidaat (in totaal degraderen er 3 verenigingen). Na de wedstrijd was al wel bekend dat we in ieder geval van de directe concurrent hadden gewonnen. Nu nog afwachten wat er in andere zwembaden was gepresteerd. In de loop van de week kwamen de uitslagen binnen en het werd al snel duidelijk dat er zodanig goed door iedereen was gezwommen dat ook volgend seizoen in deze klasse wordt gezwommen. Chapeau voor alle zwemmers die dit hebben gepresteerd.
Afgelopen zaterdag was dan de laatste wedstrijd in het eigen georganiseerde circuit. Ook hier lagen de beslissingen te wachten. Wie kwam er binnen zijn of haar categorie in aanmerking voor de medailles en welke vereniging mocht zich overall winnaar gaan noemen. Ook hier was de vreugde groot. Zwemvereniging de Zwoer zelf wist beslag te leggen, voor het tweede jaar op rij, op de wisselbeker. Directe concurrenten zoals OTS uit Woerden en AZ&PC uit Amersfoort werden verslagen. Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat deze twee grote verenigingen niet met hun sterkste zwemmers aan de start verschenen (AZ&PC is natuurlijk niet voor niets de top van Nederland!!). Maar dit doet niets aan de prestaties van de zwemmers individueel af.
De komende weken zal in het teken staan van de diverse toernooien. Zowel de kringkampioenschappen van de kring Utrecht, als de internationale toernooien in Volendam, Purmerend en Herford (Duitsland). Alle zwemmers alvast veel succes tijdens deze zware wedstrijden.

Conflict

RHENEN  Aan de Vreewijkstraat ontstond zondagavond omstreeks 18.10 uur een conflict waar meerdere mensen bij betrokken waren. 

Allereerst had zich een conflict op straat afgespeeld in familiaire sfeer. Toen agenten ter plaatste kwamen, was dit vrij snel gesust. Er hadden zich echter veel omstanders uit de buurt verzameld die het nodig vonden met de agenten een confrontatie aan te gaan. Er ontstond een hectische situatie waarin ook beledigingen en bedreigingen naar de agenten werden geuit. 

In verband het het familiaire conflict kon later op de middag een 52-jarige man uit Veenendaal worden aangehouden omdat hij geen gehoor had gegeven aan aanwijzingen van de politie ten tijde van het conflict. De politie onderzoekt nog wie er verantwoordelijk zijn voor de beledigingen en bedreigingen in het andere conflict.

Vier personen aangehouden voor vernieling fietsen

DRIEBERGEN Zaterdagavond omstreeks 21.45 uur kreeg de politie een melding dat een groep personen mogelijk fietsen aan het stelen was. Agenten kwamen ter plaatse en troffen een aantal vernielde fietsen aan. De getuige zag de groep lopen en de agenten hielden twee jongens, 16 en 17 jaar uit Maarn en twee 19-jarige mannen, uit Driebergen en Doorn, aan. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Bedrijfsleven enthousiast over plannen brug bij Rhenen

RHENEN  In de coalitieakkoorden van de provincies Utrecht en Gelderland is een paragraaf opgenomen over de aanpak van de brug over de Rijn bij Rhenen (N233). Het bedrijfsleven (Federatie van ondernemersverenigingen Valleiregio, MKB Midden, VNO-NCW Midden en Kamer van Koophandel Midden-Nederland) aan beide zijden van de brug is blij dat er aandacht is voor de verkeersproblemen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Candia’66 niet tevreden met gelijkspel

RHENEN  Candia’66 heeft niet het gewenste resultaat weten te behalen tegen Scherpenzeel. ,,We hadden vandaag gehoopt onszelf veilig te spelen maar dat is niet gelukt. Zelf spelen we gelijk en helaas weet VOP te winnen van Musketiers”, legt Gerard Jansen uit.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Voorjaarsconcert Crescendo in Dorpshuis Elst

ELST  Muziekvereniging Crescendo houdt zaterdag 16 april haar jaarlijks voorjaarsconcert. Dit concert vindt traditiegetrouw plaats in de grote zaal van het Dorpshuis aan de Rijksstraatweg in het Utrechtse Elst.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Musketiers kan zich opmaken voor play-offs

ELST  Het had een mooie middag kunnen worden voor Musketiers, op eigen veld ontving het naaste concurrent VOP dat vier punten voorsprong had op de ploeg uit Elst.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Gift voor de Nederlandse Patiëntenvereniging

OVERBERG  Een delegatie van de bazarcommissie van de Efrathakerk in Overberg heeft 4200 euro overhandigd aan het bestuur van de Nederlandse Patiëntenvereniging, afdeling Amerongen, Leersum en Overberg.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeentekantoor: positief oordeel

HEUVELRUG  De welstandscommissie geeft groen licht voor het nieuwe gemeentekantoor. In een brief aan het college oordeelt de commissie positief over het bouwontwerp, het inrichtingsplan, de materialen en de kleuren.

Lees verder op de website van De Kaap

Enervo winnen, Volleer kampioen

HEUVELRUG  In de wedstrijd tussen de vrouwen van Enervo en Volleer stond nog heel wat op het spel. Met twee gewonnen set zou Volleer kampioen zijn, Enervo had nog punten nodig om in de race te blijven voor de tweede plaats.

Lees verder op de website van De Kaap

De Baak breidt verder uit op Landgoed de Horst

DRIEBERGEN  Congrescentrum De Baak heeft zijn mogelijkheden verder uitgebreid door de bouw van het résidence van het gebouw Eb & Vloed dat ruimte biedt aan veertig logés. Het kennisinstituut geeft hiermee een verdere invulling aan het herstelplan voor Landgoed de Horst.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto 2 verliest van slimmer Blauw Wit

DRIEBERGEN  In een finale die in de laatste minuten nog heel spannend was trok Dalto aan het kortste eind en verloor met 18-19 (rust 9-11). Tegenstander Blauw Wit uit Amsterdam had de hele wedstrijd het initiatief en was slimmer in de duels.

Lees verder op de website van De Kaap

Herstel KCD/Decohome levert geen punten op

DOORN  KCD/Decohome herstelde zich geducht na de zeperd van de eerste veldwedstrijd, maar het bezoek aan Midlandia leverde geen punten op. Na een gelijkopgaande wedstrijd bleken de tien minuten voor de rust beslissend voor het resultaat.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 12 april 2011 (kopie)

Damhertlaan  X  De Wissel
tijd: 12:55 uur   temperatuur: 10 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Doornse Lena derde op Prinses Christina Concours

HEUVELRUG  De 13-jarige violiste Lena Ter Schegget uit Doorn heeft de derde prijs bij het Christina Concours in de wacht gesleept. In Den Haag werd ze afgelopen zaterdag derde in de leeftijdscategorie 12 t/m 14 jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

50-jarige bijenmarkt beter bezocht dan ooit

DRIEBERGEN  De bijenvereniging Driebergen-Doorn organiseerde dit jaar voor de vijftigste keer de P.J. Beens Bijenmarkt in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Komende vier weekends veel rugby te genieten bij the Pink Panthers.

DRIEBERGEN Na het 15 tegen 15, de reguliere vorm van het rugbyseizoen starten deze week de Sevens toernooien. Sevens is de vorm van rugby dat in 2016 in Brazilië olympisch wordt. In deze vorm van rugby strijden twee team van elk zeven spelers, twee keer zeven minuten tegen elkaar op een groot veld (100 x 70 mtr).

Komende zondag is er weer het PanthersJeugdSevens voor teams in de leeftijd 13-14 en 15-16 jarige, in rugbyland genaamd de Cubs en Junioren. In twee keer twee poules van elk vier teams strijden teams uit het hele land tegen elkaar voor de Cup en Plate trofeeën. Toernooi begint om 10.00 uur en zal duren tot tegen 18.00 uur.
Tegelijk gaan de First VII (het Panthers senioren team) naar Den Haag voor eveneens een Sevens Toernooi.

Tijdens het Paasweekeinde toch nog wat 15 a site rugby, zaterdag komen voor de mini’s (11 en 12 jarige)een rugby team uit Sri Lanka, gevolgd door een team uit Engeland voor de junioren en eveneens uit Engeland een team van Crawley RFC voor colts en jonge senioren (17 tot 20 jarige). Kick Off tijden 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Paaszondag krijgen de Krasse Knarren van the Pink Panthers (veteranen > 35 jaar oud) Fareham RFC op bezoek. Kick Off dan 15.00 uur.

Op 1 mei spelers de senioren der Pink Panthers hun Sevens toernooi PanthersSevens. Al voor het vierde jaar een toernooi wat geliefd is bij alle rugbyclubs in Nederland. Toch zijn er maar 16 teams, heeft alles te maken met de beperking door het feit dat the Pink Panthers maar één veld ter beschikking hebben. Tijdens deze toernooien maakt men daarbij gebruik van het voetbalveld van VV Dalto. Waar wij als Panthers meer dan happy mee zijn en van worden. PanthersSevens wordt bezocht door de top van Nederland en men ziet daar werkelijk mooi en spectaculair rugby. Ook hier wordt gestart om 10.00 uur en staan de finales op de rol tussen 18.00 en 19.00 uur.

8 mei wordt ook een speciale dag. The Pink Panthers zijn gevraagd door de Nederlandse Rugby Bond om één van de vijf voorronden op weg naar het Nationaal kampioenschap wat gehouden wordt op het Nationaal Rugby Centrum in Amsterdam. Dan strijden zes teams voor de beste drie plaatsen die recht geven op deelname aan die eindronde. The Pink Panthers hebben als doel dit jaar om mee te doen in de top vier van Nederland. Dit geeft dan weer recht op deelname aan het Amsterdam Sevens toernooi weer een week later. Dan met meer dan 120 team wordt gestreden om de Amsterdam bokaal. Daar zijn teams uit de gehele wereld met echt toprugby. Daar mee doen is super voor de ontwikkeling van The Pink Panthers, speciaal kijkend naar de landelijke eerste klasse volgende seizoen.

Kanjer van het Jaar

HEUVELRUG  De Oranjeverenigingen besteden ook dit jaar aandacht aan jongeren die een stapje extra zetten, die een bijzondere prestatie hebben verricht of een speciale actie hebben bedacht.
Als u iemand kent, stuur dan uiterlijk 22 april een e-mail naar Nana Bies: nana.bies@heuvelrug.nl. De uitreiking van de medaille Kanjer van het Jaar vindt plaats tijdens de aubade op Koninginnedag.

Voortgang samenvoeging VV CDN en VV Dalto

DRIEBERGEN  Op 14 maart hebben de leden van CDN tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering unaniem besloten om met ingang van het nieuwe voetbalseizoen samen met voetbalvereniging Dalto als een club met een nieuwe naam en nieuwe clubkleuren verder te gaan. Beide besturen kregen van hun leden op die dag het mandaat om dit te gaan regelen.

De afgelopen periode hebben werkgroepen met vertegenwoordigers van beide verenigingen voorbereidingszaken ter hand genomen. De nieuwe naam die met grote meerderheid naar voren is gekomen is FC Driebergen. Om deze naam te mogen gaan gebruiken moet de KNVB goedkeuring verlenen en de statuten worden aangepast.
De nieuwe clubkleuren zijn turquoise blauw, wit en zwart geworden. Hiermee wordt teruggegrepen naar de historie van voetbal in Driebergen. Voetbal vereniging N.I.O. (start 1924) en vereniging Driebergen (start 1927) speelden beide in deze kleuren.
Over de nieuwe clubkleding van FC Driebergen hebben de leden van CDN en Dalto massaal gestemd. Er wordt nog gezocht naar een sponsor voor de kleding. Een unieke kans voor een ondernemer om jarenlang zijn naam in de regio te verspeiden.
Op basis van de nieuwe clubkleding en kleur is ook een nieuwe huisstijl in de maak. De nieuwe huisstijl zal ondermeer gebruikt worden voor de nieuwe website van FC Driebergen www.fcdriebergen.nl . Onze ambitie is om die vanaf 1 juli 2011 in de lucht hebben
Seizoen 2011-2012 is voor beide vereningen een overgangsjaar. In dat jaar zal flexibel worden omgegaan met teamindelingen. Er wordt gezocht naar de juiste balans tussen prestatie en spelplezier. FC Driebergen zal 800 spelende leden gaan tellen verdeeld over 52 teams. Daarnaast zijn er nog 200 niet-spelende leden en relaties zodat de club ongeveer 1000 leden telt. Vrijwilligers van beide verenigingen werken nauw samen om de teamindelingen voor het volgende seizoen op tijd klaar te hebben.
Begin september is een spetterend openingsfeest gepland van ons nieuwe FC Driebergen.

Lente barst los op Plantage Willem III

ELST  Juist in het voorjaar organiseert Het Utrechts Landschap met graagte een zwerftocht onder leiding van een vertrouwde gids in dit unieke gebied.
Op zaterdag 16 april aanstaande verwacht hij u om 14.00 uur op de parkeerplaats tussen Elst en het ecoduct, de wildpassage onder de weg van Rhenen naar Elst (N225) door.
De gids vertelt u over ontstaan en ontwikkeling van dit prachtige glooiende landschap tussen hoog en laag, de Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden van de Nederrijn.
Juist deze overgangszone blijkt een paradijs voor een rijke verscheidenheid aan dieren en planten.
De merkwaardige tegenstellingen tussen de bospartijen op de hogere delen van de heuvelrug en de veel lagere begroeiing op de eigenlijke plantage roepen vragen op. De opvallende boomkap eveneens. De rol die de grote grazers als koniks, galloways, damherten en reeën hier invullen geven eveneens aanleiding tot verwondering. De gids bevredigt uw nieuwsgierigheid.
De tocht duurt 1½ uur. Kosten zijn er niet aan verbonden en reserveren is niet nodig.

Paaseieren zoeken bij bezoekerscentrum de Boswerf

ZEIST  Op Eerste Paasdag, zondag 24 april, kunnen kinderen van 2 t/m 6 jaar van 13.00 tot 16.00 uur paaseieren zoeken bij het bezoekerscentrum De Boswerf. Ook is op die dag de paashaas aanwezig. Hij verstopt overal op het terrein van De Boswerf mooie gekleurde eieren. Deze activiteit is gratis.

Het Bezoekerscentrum is vanaf april ook weer door de week geopend. Op zondagen zijn de openingstijden van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur.

Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon 030 – 69 22 393.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.


Gemeenteraad in gesprek met inwoners

RHENEN  De gemeenteraad van Rhenen wil met de inwoners in gesprek over de koers die de gemeente moet volgen op weg naar 2020. De kernvraag is: hoe wil Rhenen zich ontwikkelen en welke gemeentelijke taken horen daar bij?
Op 19 april 2011 houden we dat gesprek met de inwoners vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis aan de Nieuwe Veenendaalseweg 75 in Rhenen. U bent van harte uitgenodigd.
Door de enorme bezuinigingsopdracht moeten we kiezen aan welke taken de gemeente haar geld uitgeeft. Die ingrijpende keuzes kun je alleen maken als je goed weet welke doelen je wilt bereiken en – vooral – hoe je dat aanpakt.
De gemeenteraad heeft een visie Rhenen 2020 ontwikkeld. Daarin kiezen we voor een kleinere gemeentelijke organisatie en een grotere verantwoordelijkheid van de inwoners voor hun leefomgeving. We blijven werken aan toerisme en recreatie als economische pijler en we bewaken de zorg voor de meest kwetsbare groepen in onze samenleving.
U kunt het visiedocument bekijken op de website www.rhenen.nl of een papieren versie opvragen bij Tineke Poortinga tel. 0317-681606 of griffie@rhenen.nl
Wat denkt u als u dit zo leest? Wilt u er meer over horen? Maakt u zich zorgen? Ziet u kansen voor onze gemeente? Heeft u ideeën hoe we als inwoners samen aan een sterk Rhenen kunnen werken? Doe 19 april 2011 mee aan het gesprek met de gemeenteraad en geef uw mening over Rhenen 2020.

Midlife Revival Jazzband in Champ ‘Aubert

DRIEBERGEN  De Midlife Revival Jazzband speelt muziek, die hoofdzakelijk is geinspireerd door de oorspronkelijke New Orleans stijl en New Orleans Revival stijl. 
De leden van het orkest  hebben ieder hun sporen verdiend in verschillende jazzcombinaties.  
Inspiratie werd opgedaan bij de opnames van o.m. George Lewis en Kid Ory.
Het repertoire, waarbij de oude jazz van de twintiger jaren centraal staat, wordt gepresenteerd in eigen arrangementen, waarin ook het entertainmentgehalte duidelijk aanwezig is.
Hierdoor musiceert het orkest ook in de traditie van veel Engelse orkesten en zou de band het etiket “Engelse Trad“ bepaald niet misstaan.
De uitstraling en de geheel eigen sound van het orkest resulteerde in vele concerten op diverse jazzfestivals en in een groot aantal jazzclubs, zowel in binnen- als buitenland.
De 6-mans-formatie, met banjo, bas en slagwerk in de ritmesectie, staat garant voor een enthousiast optreden. 
Kortom: het orkest weet wat sfeerscheppen en muziek maken betekent.
Zondag 17 april 2011
Zaal open : 14.00 uur   Aanvangstijd : 14.30 uur   Boterbloem 1
    Toegangsprijs : € 8,00 p.p.   

Steinway en Fazioli volgens Bert van den Brink

AUSTERLITZ  Zondag 17 april treedt pianist Bert van den Brink op in het Beauforthuis. Voorafgaand wordt de documentaire over Bert, ‘Mijn piano is een spiegel’, vertoond. Bert laat bij dit concert de verschillen horen tussen de eigenwijze, gerijpte, broze klank van de 120-jarige Steinway en de heldere, soepele, ranke klankkleur van de nieuw Fazioli. 


Bert van den Brink is in Zeist geboren en heeft als pianist wereldfaam. Hij is ook al vanaf het begin betrokken bij het Beauforthuis en bracht de grootsten er mee naar toe: Toots Thielemans, Philip Catherine, Deedee Bridgewater, Gino Vannelli, Clare Fischer, Brad Mehldau. Toon Hermans maakte vlak voor zijn overlijden nog plannen om met Bert op te treden, en wie weet speelt Bert nu nog een deuntje van Toon. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 17 april, 16.30 u documentaire, 17.30 u concert 
Bert van den Brink solo – Mijn piano is een spiegel 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Politie roept benadeelden op aangifte te doen

DRIEBERGEN  Zaterdagavond zijn vier personen aangehouden voor het vernielen van fietsen. Uit onderzoek blijkt dat er is getracht meerdere fietsen open te breken.
 
Op zaterdag 9 april omstreeks 21.45 uur kreeg de politie een melding van een getuige dat een groep personen mogelijk fietsen aan het stelen was. Agenten kwamen ter plaatse en troffen een aantal vernielde fietsen aan. De getuige zag de groep lopen en de agenten hielden twee jongens, 16 en 17 jaar uit Maarn en twee 19-jarige mannen, uit Driebergen en Doorn, aan. De politie roept benadeelden op om aangifte te doen. Het gaat om twee damesfietsen en een retromodel herenfiets. Mogelijk zijn er meer fietsen beschadigd of opengebroken. De benadeelden worden verzocht aangifte te doen op het politiebureau in Driebergen.

Botsing tussen twee fietsers

RHENEN  Op maandagmiddag surveilleerden agenten over de Utrechtsestraatweg in de richting van Elst. Daar werden zij gewenkt door een getuige omdat daar twee fietsers met elkaar in botsing waren gekomen.

Een 57-jarige man uit Leersum is met een gebroken sleutelbeen, gebroken ribben en een hersenschudding naar het ziekenhuis gebracht. De andere fietser, een 64-jarige vrouw uit Leersum, moest ook naar het ziekenhuis. Zij had verwondingen aan haar gezicht en vermoedelijk een hersenschudding. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend.

Vakantie Wit Russische kinderen op de Heuvelrug voorbij

AMERONGEN/HEUVELRUG  De Stichting Rusland Kinderhulp heeft via de werkgroep Heuvelrugprojecten er voor gezorgd dat een groep jonge kankerpatiënten (gemiddeld 12 jaar) ruim vier weken lang van een gezonde en actieve vakantie konden genieten, in Bethanie, bij de Amerongse Berg.

Lees verder  op de website van De Kaap

Excursie de Zonnebloem Amerongen

AMERONGEN  Vanaf de Ridderhof vertrok vorige week woensdag een bus vol kakelende gasten van de Zonnebloem afdeling Amerongen naar het kip en ei museum in Barneveld.

Lees verder  op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 13 april 2011 (kopie)

Engweg  X  Kloosterlaantje
tijd: 13:20 uur   temperatuur: 12 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Festival Overal op de Heuvelrug

DOORN  Dinsdag 12 april is in Hotel Conferentiecentrum Zonheuvel in Doorn festival Overal op de Heuvelrug feestelijk gepresenteerd op één van de festivallocaties.
Hierbij waren naast de festivalorganisatie ook aanwezig Roy Pamboer, wethouder Cultuur; Anneke Raven, gedeputeerde van de provincie Utrecht; en genodigden.
 
Het festival Overal op de Heuvelrug is van 13 mei t/m 5 juni en heeft de natuur en het landschap als inspiratiebron voor een keur aan culturele activiteiten.

Voor meer informatie kijkt u op www.overalopdeheuvelrug.nl

Activiteiten voor en door jongeren in Zeist-West

ZEIST  De gemeente Zeist gaat samen met jongerengroep ‘Samen Denken, Samen Doen’ (Zeist-West) op zoek naar een geschikte Vaste Ontmoetingsplek (VOP) waar zij hun naschoolse activiteiten kunnen organiseren. Vorig jaar was er een VOP gevonden in het Leerwerkbedrijf aan de Kwikstaartlaan, tevens als vindplaats voor jongeren die in het leerwerkbedrijf aan de slag konden. De rechtbank wees echter op 16 maart voor die locatie een verzoek om een voorlopige voorziening toe.

De jongeren zijn de afgelopen tijd geregeld betrokken geweest bij initiatieven om de veiligheid in Zeist-West te verbeteren. Zo hielden ze toezicht bij Sint Maarten en tijdens de feestelijkheden in Oudejaarsnacht. Daarnaast organiseerden ze een verkiezingsdebat in De Clomp, gingen in gesprek met buurtbewoners en organiseren een wekelijkse sportactiviteit. Ze willen graag een Vaste Ontmoetingsplek om hun activiteiten te organiseren.

Uitspraak rechtbank
Een aantal bedrijven in de omgeving vroeg om een voorlopige voorziening aangaande het leerwerkbedrijf en  de Vaste Ontmoetingsplek (VOP). Volgens de uitspraak past het leerwerkbedrijf binnen de geldende bestemming, maar de VOP niet. In overleg met de jongeren wordt nu gekeken naar een nieuwe vaste locatie. Intussen werken de jongeren aan een nieuw activiteitenprogramma voor andere jongeren in Zeist-West.

Nieuwe plek voor de jongeren
Wethouder Bodes de Vries steunt de jongeren: “Natuurlijk is het jammer dat we met de VOP op deze locatie niet verder kunnen. Gelukkig is de groep jongeren die initiatief heeft genomen voor de VOP sterker en hechter geworden en is men niet voor alle activiteiten gebonden aan een vaste locatie.” 

Initiatiefnemer Ali Safraoui: “We zetten ons nu al meerdere jaren in. We willen graag een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in Zeist West. Om de jeugd centraal te ontmoeten, activiteiten te bieden en te begeleiden is een VOP erg belangrijk. Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar we blijven gemotiveerd.”

Achtergrond VOP
Sinds een paar jaar is een groep enthousiaste Marokkaans-Nederlandse jongeren onder de naam ‘Samen Denken, Samen Doen’ in Zeist-West bezig om een Vaste Ontmoetingsplek (VOP) te vinden. Samen met partners in de wijk probeerden ze aanvankelijk een plek te vinden aan het Koppelveld en daarna aan de Kwikstaartlaan. Het college van B&W wil de jongeren helpen bij het zoeken naar alternatieven. Een van de opties is een voormalige werkplaats van de beheerders van Sporthal De Clomp.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u op maandag t/m donderdag contact opnemen met Danielle van Wieringen op telefoonnummer 030-6987 562 en op vrijdag met Sjoukje Stuurman op telefoonnummer 030-6987 774 of mobiel 06-526 455 71. U kunt ook contact met ons opnemen via persvoorlichting@zeist.nl.

Vocal Vision verwelkomt de lente met concertreeks ‘Springtime!’

ZEIST Op 15 en 17 april presenteert Vocal Vision haar gloednieuwe lenteconcert “Springtime! in Zeist en Utrecht. Het enthousiaste en ambitieuze A-capella en close harmony koor uit Zeist zingt meerstemmige, aanstekelijke en ontroerende nummers uit de pop, jazz en wereldmuziek. De 2 lenteconcerten zijn op vrijdagavond 15 april in Zeist en zondagmiddag 17 april in Utrecht.

Onder de muzikale leiding van dirigent en ‘Wishful Singing’- zangeres Annemiek van der Ven belooft dit een concertreeks te worden vol verfrissende en warme muziek. Kaartjes via de website.

Springtime! avondvoorstelling in Zeist
Locatie: Broederkerk (naast Slot Zeist), Zusterplein 12
Datum: 15 april 2011  Aanvang: 20:00 uur

Springtime! matinee voorstelling in Utrecht
Locatie: Pauluskerk (Tuindorp), Willem de Zwijgerplantsoen 19
Datum 17 april 2011  Aanvang 15.00 uur

Toegangskaarten: €8,50 en €6,50 (kinderen tot 12 jaar en 65+)
Reserveren: www.vocalvision.nl

Excursie Geomorfologie

MAARN  Tijdens de excursie Geomorfologie op zondag 17 april wordt de opbouw van het landschap van de Utrechtse Heuvelrug bekeken onder leiding van de geomorfoloog dr. H.A.Visscher.

Lees verder op de website van De Kaap

Wethouder wil geen lege klaslokalen

UTRECHTSE HEUVELRUG  Scholen moeten meer samenwerken om hun huisvestingsproblemen op te lossen. Dat vindt wethouder Elisabeth van Oostrum (D66), die maandag het integraal huisvestingsprogramma voor het onderwijs presenteerde.

Lees verder op de website van De Kaap

Veel activiteiten rond Henschotermeer tijdens Recreatie Dagen

MAARN  Op vrijdag en zaterdag 15 + 16 april worden de Open Recreatie Dagen op het Henschotermeer in Woudenberg gehouden. Van 11.00 tot 16.00 uur kunnen bezoekers talloze activiteiten en demonstraties bijwonen en ook zelf actief meedoen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ronde van Midden-Nederland doorkruist Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  De Ronde van Midden-Nederland doet ook deze zomer de Utrechtse Heuvelrug aan, met weer de Amerongse Berg als scheprechter.

Lees verder op de website van De Kaap

Amazing 12-uurs estafetteloop

DOORN  De Amazing 12-uurs estafetteloop is vrijdag 8 april verlopen op Landgoed Beukenrode. Iets na 9 uur ’s avonds werd gestart aan de het bijna 2 kilometer lange parcours.

Lees verder op de website van De Kaap

Feestelijke opening vernieuwd schoolplein CBS De Wijngaard

DOORN  Ter ere van het 35 jarig jubileum van CBS De Wijngaard te Doorn is er vorig schooljaar enorm hard gewerkt door de kinderen om geld te verzamelen voor een nieuw schoolplein.

Lees verder op de website van De Kaap

Lustrumfotowedstrijd SKiAm

AMERONGEN  De Stichting Kunst in Amerongen (SKiAm) houdt ter gelegenheid van het tweede lustrum een fotowedstrijd met als thema ,,Levend Amerongen”.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 14 april 2011 (kopie)

Sparrenlaan  X  Esdoornlaan
tijd: 11:10 uur   temperatuur: 9 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Nieuwe wijkgemeente, nieuwe website

DRIEBERGEN  De samengevoegde wijkgemeente ‘de 3Wijken’ heeft een nieuwe website. Zondagmorgen 10 april is de nieuwe website www.3wijken.nl van de officieel gepresenteerd aan de gemeenteleden.

Lees verder op de website van De Kaap

Polen verlaten Camping Dijnselhoek in Zeist

ZEIST  De 400 Polen die op Camping Dijnselhoek in Zeist woonden, zijn allemaal vertrokken. De Polen hebben daarmee gehoor gegeven aan een oordeel van de rechter.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Afsluiting houdt gemoederen bezig

MAARSBERGEN  Projectleider Luuk van Hengstum en zijn assistent Erik Rhebergen, beiden van ProRail, stonden tegenover een massaal toegestroomd publiek tijdens hun presentatie over de ondertunneling van het spoor en de gevolgen ervan. En het merendeel wilde het liefst horen dat de afsluiting van de parallelweg niet door gaat.

Lees verder op de website van De Kaap

Lindeboom mag op vakantie

DOORN  Help, daar rijdt een boom over het kruispunt! Buurtbewoners en passanten keken maandagochtend raar op, toen deze majestueuze lindeboom werd versleept.

Lees verder op de website van De Kaap

Grebbebos in lentebloei

RHENEN  Mooier dan ooit lokken de voorjaarsbloesems ons om erop uit te gaan. Gretiger dan ooit doet Het Utrechts Landschap pogingen om u te laten genieten van wat deze uitbundige lente voor het Grebbebos inhoudt.

Op zaterdag 16 april staat onze gids op de parkeerplaats naast de Erebegraafplaats op de Grebbeberg, Grebbeweg 123, 3911 AV  Rhenen om 14.00 uur gereed om u dit te tonen. Het blijft niet bij groei en bloei van velerlei gewassen en vogelherkenning aan de hand van hun lokroep. Ook de betekenis van dood hout en de merkwaardige bewijzen van het leven van onze verre voorouders in deze beboste omgeving.
De wandeling duurt 1½ uur, deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Links wil aan de bak

HEUVELRUG  ,,We zijn met idealen de coalitie ingestapt, maar we moeten toegeven dat het verrekte ingewikkeld is”. Fractievoorzitter Hans Waaldijk (Groen Links/PvdA) kijkt realistisch terug op het eerste jaar van de paarse Heuvelrugcoalitie.

Lees verder op de website van De Kaap

Golfbaan lijdt opnieuw verlies

DOORN  Zoals een slager zijn eigen vlees niet mag keuren, zo willen politici de schijn van belangenverstrengeling voorkomen. Ook de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug heeft zich over integriteitkwesties uitgesproken. Maar bij de exploitatie van de Doornse golfbaan hebben drie raadsleden nog steeds een dubbele pet op.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugpop wil meer live-muziek

AMERONGEN  De Stichting Heuvelrugpop bestaat volgende maand twee jaar. Drijvende krachten zijn Milan Meijer, Jim Brouwer, Rick Pack en Dominique de Graaf. Live-muziek optredens organiseren in Amerongen en omgeving is hun doel.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 15 april 2011 (kopie)

Damhertlaan  X  Valentijn
tijd: 12:30 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Man rijdt door na aanrijding

ZEIST  Op donderdagmorgen 14 april werd op de Laan van Vollenhove een 16-jarige fietsster aangereden. De bij de aanrijding betrokken automobilist reed echter door zonder zich om het slachtoffer te bekommeren of zijn identiteit achter te laten.
 
Rond 09.00 uur fietste het slachtoffer, een inwoonster van Zeist, op de Laan van Vollenhove, waar op dat moment een aantal auto’s op de rijbaan geparkeerd stonden. De fietsster week hiervoor uit naar het midden van de rijbaan en zag plotseling een tegemoetkomende automobilist, enigszins slingerend, op haar af komen. Een aanrijding was niet meer te voorkomen waarbij het slachtoffer op de weg viel en mogelijk schouderletsel opliep. De automobilist van een blauwkleurige auto reed echter door zonder te stoppen. Van de bestuurder is bekend dat het om een man ging met een lichtgetint uiterlijk en dat hij kort voor de aanrijding aan het bellen was in de auto. Het slachtoffer is voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De fiets raakte beschadigd aan het voorwiel.
 
De politie verzoekt eventuele getuigen van deze aanrijding contact op te nemen met de politie van het district Binnensticht via het telefoonnummer 0900-8844.

Wandelexcursie Landgoed Moersbergen

DOORN  Op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied ligt het 15e eeuwse landgoed Moersbergen. Hier worden op de zaterdagmiddagen 16 april, 21 mei en 18 juni begeleide wandelexcursie gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen fusie tussen De Triangel en Hoog Moersbergen

DOORN  Het schoolbestuur van vereniging De Oorsprong heeft op 12 april besloten om niet door te gaan met haar plannen tot fusie tussen de Doornse scholen Hoog Moersbergen en De Triangel.

Lees verder op de website van De Kaap

Open Huis bij verbouwd Klein Haksfoort

MAARSBERGEN  Omdat de verbouwing is afgerond organiseerden Frans en Wilma Donselaar afgelopen zaterdag een open huis voor familie, vrienden en bekenden. Iedereen kon een kijkje nemen in de nieuwe groepsaccommodatie en de vergaderzaal, waaraan sinds september 2010 is gewerkt.

Lees verder op de website van De Kaap

Vergunning voor Centrumplan

MAARN  De procedure rond de vergunning van de ontwikkeling op de hoek Raadhuislaan/Tuindorpweg (Centrumplan/Plus) heeft een onverwachte wending genomen tijdens de behandeling van het onderwerp bij de commissie Bezwaarschriften maandagavond.

Lees verder op de website van De Kaap

Lentefestival brengt cultuur dichtbij huis

HEUVELRUG  Ze heeft een warm hart voor cultuur en voorspelt een mooi voorjaar op de Utrechtse Heuvelrug. In haar laatste week als gedeputeerde kwam Anneke Raven naar Doorn. In het Maartenshuis woonde ze dinsdagmiddag de presentatie bij van het festival ‘Kunst: Overal op de Heuvelrug’.

Lees verder op de website van De Kaap

KLPD kan eind van het jaar het pand weer in

DRIEBERGEN  Het is alweer een half jaar geleden dat er brand was uitgebroken in het KLPD-pand aan de Faunalaan. Daarbij is de hele benedenverdieping verloren gegaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Poppentheater in Martinuskerk Doorn

DOORN  Poppenspeler Jeroen van den Berg komt zondag 17 april naar Doorn. In de Rooms Katholieke St. Martinuskerk geeft hij de voorstelling ‘Lang zul je leven’.

Lees verder op de website van De Kaap

Zeskamp in Amerongen op Koninginnedag

AMERONGEN  Vanwege het onverwachts en spontaan aanmelden van teams heeft de Oranjevereniging op het laatste moment toch nog een zeskamp weten te organiseren.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 16 april 2011 (kopie)

Engweg  X  Tussen de Dreven
tijd: 14:15 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

A-Junioren bezorgen Candia’66 drie punten

RHENEN  ,,We hebben vandaag een zwaarbevochten maar zeer belangrijke overwinning weten te behalen”, was de conclusie van Candia’66 trainer Gerard Jansen na afloop van de wedstrijd tegen Hees.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Musketiers is buurman dankbaar

ELST  Ondanks de nederlaag van Musketiers bij Odysseus’91 waren er blije gezichten. ,,Wij zijn de buurman Candia’66 erg dankbaar dat zij in de laatste minuten de winst hebben weten te pakken bij onze concurrent Hees”, aldus Niels Visser.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

‘De Traaij zal weer gaan bruisen’

DRIEBERGEN  ,,Er is volop beweging op de Traaij, men heeft een vertekend beeld geschetst.” Han Roeten en Hans van Vugt, respectievelijk de nieuwe voorzitter en de nieuwe vice-voorzitter van Ondernemersvereniging Driebergen Centrum (ODC), zijn het totaal niet eens met de tamelijk negatieve berichten die de laatste weken zijn verspreid over de situatie op de Driebergse winkelstraat.

Lees verder op de website van De Kaap

THW lezing over herbestemming gebouwen

DRIEBERGEN  Het voorprogramma en openbare gedeelte van de Algemene Leden Vergadering van de vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering (THW) zal worden opgeluisterd door een spreker die zijn ‘roots’ in de dorpskern Driebergen-Rijsenburg heeft liggen.

Lees verder op de website van De Kaap

Jaarvergadering MM Natuurlijk

MAARN/MAARSBERGEN  De Algemene Ledenvergadering van de vereniging Maarn-Maarsbergen Natuurlijk wordt dit jaar gehouden op woensdag 20 april om 19.30 uur in De Twee Marken.

Lees verder op de website van De Kaap

Muziektheater, rondleidingen en een veiling op Broekhuizen

LEERSUM  Kasteel Broekhuizen spreekt in Leersum nog altijd tot de verbeelding. Daarom zal het programma ‘Magnifiek Broekhuizen’ dat de Stichting KunstRijk tijdens het Pinksterweekeinde op zaterdag 11 en maandag 13 juni bij het kasteel zal brengen bij velen in de belangstelling staan.

Lees verder op de website van De Kaap

Gezellige paasmarkt Boschwijk

DOORN  Bij de werkplaats Boschwijk van Bartiméus is op donderdag 21 april van 10.00-15.00 uur de traditionele paasmarkt, inmiddels een begrip in de regio Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 17 april 2011 (kopie)

Hoofdstraat Lindelaan  X  Meenkselaan
tijd: 11:30 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Ambulance rijdt op muur van stenen

DOORN  Op zaterdagochtend 16 april kreeg de politie omstreeks drie uur de melding dat een ambulance in was gereden op een muur van stenen. Deze muur was midden op de Amersfoortseweg opgebouwd.

De ambulance was onderweg naar een spoedklus en de bestuurder had de muur niet gezien en was in volle vaart tegen de muur aangereden. Hierdoor liep de ambulance forse schade op, gelukkig raakte niemand gewond. De politie heeft de zaak in onderzoek en komt graag in contact met getuige(n) of met personen die menen informatie te hebben over deze zaak. Zij kunnen zich melden via het telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Eiergooier bekeurd

DOORN  Op vrijdag 15 april heeft de politie een man aangehouden die met eieren het politiebureau in Doorn aan het bekogelen was.
 
Rond 23.45 uur stond een agent met zijn dienstvoertuig voor het politiebureau in Doorn toen hij doffe klappen op de auto hoorde. Toen de agent ging kijken waar het geluid vandaan kwam, zag hij een man staan die met eieren tegen het politiebureau en de auto aan het gooien was. De man zag de agent en ging er vervolgens vandoor. Agenten gingen achter de 24-jarige man uit Doorn aan. Uiteindelijk kon hij op de Acialaan aangehouden worden. Hij kon met een bekeuring voor baldadigheid op zak weer naar huis.

Subsidie voor bloemenranden langs akkers

HEUVELRUG  De agrarische natuurvereniging Vallei Horstee zoekt nog agrariërs in de gemeente Utrechtse Heuvelrug die een natuurstrook willen laten inzaaien op hun akkers. De bloemrijke randen zijn goed voor vogels, vlinders en insecten. Bovendien geven ze een fraai beeld in het landschap.

Lees verder op de website van De Kaap

Drie Driebergse kerken worden gesloten

DRIEBERGEN  Het aantal kerkgebouwen van de Protestantse Gemeente Driebergen wordt teruggebracht van vier naar één. Dit ‘voorgenomen besluit’ heeft de Algemene Kerkenraad onlangs kenbaar gemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 18 april 2011 (kopie)

Koningin Wilhelminalaan  X  Jan Glaudemanslaan
tijd: 10:40 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Paastuintje in de Pauluskerk.

DRIEBERGEN  Op Tweede Paasdag (25 april) zijn de kinderen van 3 tot 10 jaar weer welkom in de Pauluskerk. Er worden liedjes uit de Paastijd gezongen en een verhaal verteld. Daarna mogen de kinderen door het Paastuintje wandelen.

Ook ouders en begeleiders zijn van harte welkom. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvang 15.30 uur. Na afloop vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Rob Steinbuch, tel. 0343-512491.

Amerikaanse ambassadeur bezoekt provincie Utrecht

UTRECHT/ZEIST De commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, de heer R.C. Robbertsen, ontvangt op woensdag 20 april de ambassadeur van de Verenigde Staten, mevrouw F. Hartog-Levin. Samen brengen ze een bezoek aan het Amerikaanse bedrijf H.J. Heinz, het Vorstelijk Complex en het Rietveld-Schröderhuis.

H.J. Heinz in Zeist is een van de grootste Amerikaanse bedrijven in de provincie Utrecht. De delegatie krijgt er een rondleiding en een presentatie over de duurzame productie van ketchup. Burgemeester Wolfsen sluit aan bij het bezoek aan het Vorstelijk Complex, het nieuwe sociaal-culturele hart van de Utrechtse wijk Zuilen. De deelnemers in het Vorstelijk Complex, Zimhic, Portes en the Colour Kitchen, geven een presentatie. Het bezoek wordt afgesloten in het Rietveld-Schröderhuis.

Het bezoek staat in het teken van het versterken van de vriendschap tussen Utrecht en de Verenigde Staten. In de provincie Utrecht zijn ruim 300 Amerikaanse bedrijven gevestigd. In totaal telt de provincie meer dan 1200 buitenlandse bedrijven, goed voor bijna 10 procent van de Utrechtse werkgelegenheid.

Driebergenaar krijgt vijf maanden cel

DRIEBERGEN  De Utrechtse rechtbank heeft donderdag een 38-jarige Driebergenaar veroordeeld tot vijf maanden celstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De rechtbank achtte bewezen dat de man in december vorig jaar agenten bedreigde en mishandelde.

Lees verder op de website van De Kaap

Rick de Leeuw in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Rick de Leeuw was zanger in de roemruchte Nederlandstalige rockband Tröckener Kecks. Solo profileert hij zich inmiddels ook als schrijver van romans, presentator en producer. Samen met de Belgische radiomaker en klassiek geschoolde pianist Jan Hautekiet maakt hij nu een tour met liedjes, verhalen en gedichten.

Het duo kreeg grote media-aandacht door de vertolking van Lou Reeds Caroline says. 
Donderdag 21 april ontmoet De Leeuw zijn boezemvriend en pianist Jan Hautekiet in het Beauforthuis. Een hartverwarmende omarming van sprankelende levensvreugde in deze soms zo donkere, cynische dagen. In hun programma Waar vertellen zij over de unieke sfeer tijdens de opnames in de legendarische Jet-studio in Brussel, waar in lang vervlogen tijden artiesten als Edith Piaf, Shirley Bassey en Gilbert Bécaud hun platen opnamen. Waar vertelt het verhaal van de tomeloze ambitie van twee vrienden, die samen naar Londen reisden om persoonlijk aan Lou Reed toestemming te vragen voor hun schitterende versie van ‘Karolien Zegt’. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
De Belgische Jan Hautekiet is radiomaker, klassiek geschoold pianist en veelgevraagd sessiemuzikant. Rick de Leeuw bracht met de Tröckener Kecks een eigen stijl in het Nederlandse muzieklandschap van de jaren ’80 en ’90. Hij is tegenwoordig ook schrijver, dichter, presentator en interviewer.
donderdag 21 april, 20.15 u 
Rick de Leeuw & Jan Hautekiet – Waar! 
entree € 16,50 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Aankondiging wijziging regeling Leerlingenvervoer

HEUVELRUG  De gemeente moet in de komende jaren fors bezuinigen. Eén van de maatregelen is een bezuiniging op het leerlingenvervoer. Om samen tot een goede, maar financieel aantrekkelijkere regeling te komen, zijn gesprekken gevoerd met ouders en scholen.

Ondanks dat zij een bezuiniging van 20% op het leerlingenvervoer heel fors vinden, hebben ze toch constructief meegedacht. Er is samen gezocht naar manieren om te besparen en toch het vervoer zo optimaal mogelijk te regelen. Het besluit hierover staat op de agenda voor de gemeenteraadsvergadering van 26 mei.

De wijzigingen gelden alleen voor leerlingen in het speciaal basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs. Voor hen is gezocht naar een manier om voor wie het nodig is, vervoer met taxibusjes te kunnen blijven bieden.

Daarvoor zijn de volgende maatregelen voorgesteld:
    1.    Scholen en gemeente kijken samen veel beter naar welke leerlingen zelfstandig kunnen reizen. Leerlingen die zelfstandig kunnen reizen, krijgen alleen nog een vergoeding voor een jeugdjaarkaart voor het openbaar vervoer.
    2.    Voor twee groepen leerlingen wordt in de regeling vastgelegd dat ze zelfstandig reizen: leerlingen van groep 8 van het speciaal basisonderwijs en leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs in cluster 3 en 4. Een uitzondering op deze regel is alleen mogelijk na een goede onderbouwing door de school, eventueel aangevuld met een advies van een externe medisch adviseur.
    3.    Ouders van leerlingen die niet zelfstandig kunnen reizen, krijgen ook een vergoeding op basis van de kosten van het openbaar vervoer. Zij kunnen daarnaast kiezen voor vervoer met een taxibusje. Ze betalen dan wel een eigen bijdrage. Deze bijdrage is voor iedereen gelijk en wordt afgeleid van de kosten van een jeugdjaarkaart voor het openbaar vervoer.

De wijzigingen gaan in vanaf het schooljaar 2011-2012, mits de raad het voorstel in mei goedkeurt. De betrokken ouders en scholen zijn schriftelijk geïnformeerd over het voorgenomen besluit.

Ramkraak

ZEIST  Op maandagochtend heeft een ramkraak in een winkel in Zeist plaatsgevonden. Een achtervolging richting en door Utrecht was het gevolg. De politie is nog op zoek naar de verdachten en roept getuigen op contact op te nemen.
 
De politie kreeg rond 06.00 uur een melding van een ramkraak in een winkel aan de Hoog Kanje. De melder had een auto met daarin twee personen zien wegrijden. Agenten gingen direct ter plaatse en zagen de auto met hoge snelheid rijden op de kruising van de Amersfoortseweg met de Soestdijkseweg Zuid in de richting van Utrecht. Na een achtervolging over de Utrechtseweg verloren de agenten de auto uit het oog. Een getuige wenkte op de Biltstraat de agenten, dat de auto de FC Donderstraat was ingereden. Op de kruising van de Alexander Numankade en de Van Speijkstraat, troffen zij de auto aan. Hierin lag de buit bestaande uit rookwaren. Een getuige vertelde dat de verdachten de Van Speijkstraat in gerend waren. Meerdere eenheden van de politie zochten in de omgeving. Een motoragent zag toen hij bij de Buys Ballotstraat op het fietspad langs het spoor reed, drie personen op twee motorscooters zonder kentekenplaten. De agent zette de achtervolging in, die door Overvecht heen ging. Tijdens de achtervolging is de motoragent gevallen, maar hij raakte hierbij niet gewond. In het parkje aan het einde van de Ramsesdreef richting de Sjanghaidreef verloor de agent de verdachten uit het oog.

Volleybalcompetitie zit erop

HEUVELRUG  Met een kampioenschap, twee degradaties en een nipt gemiste kans op promotie via promotiewedstrijden is de volleybalcompetitie 2010-2011 verleden tijd geworden.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitreiking cheques AH clubactie

LEERSUM  Onder het genot van een hapje en een drankje zijn woensdag 13 april, in de Albert Heijn in Leersum, de cheques uitgereikt aan de 10 geselecteerde verenigingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Energieneutraal monument ‘Gebouw van het Jaar’ van de regio

DRIEBERGEN  Het Energieneutraal Monument in Driebergen van Zecc Architecten heeft de regionale voorronde van de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011 gewonnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 19 april 2011 (kopie)

Willem van Abcoudelaan  X  Van Heeckerenlaan
tijd: 10:35 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Doorrijden na aanrijding

ZEIST  Maandagmiddag kreeg de politie een melding van een verkeersongeval met letsel op de Griffensteijnselaan, waarbij een scooter en een fietsster betrokken waren.

Toen de agenten ter plaatse kwamen bleek dat een 10-jarig meisje uit Zeist voor een stilstaande bus langsreed. Een jongen op een scooter reed het meisje vervolgens aan. Hij liep naar het meisje toe en ging er daarna vandoor. Een getuige heeft het kenteken van de scooter genoteerd. Aan de hand daarvan stelde de politie een onderzoek in naar eigenaar van scooter, maar hij bleek niet thuis te zijn. De politie zet het onderzoek voort.

Flinke schade, auto doorgereden

DRIEBERGEN Maandagochtend fietste een 36-jarige vrouw uit Driebergen over de Drieklinken. Zij reed hier over het fietspad en werd plotseling aangereden door een rode auto.

De vrouw kwam op de motorkap terecht en viel vervolgens op de grond. Zij raakte hierbij licht gewond. De veroorzaker reed door. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen te bellen met 0900-8844. Vermoedelijk heeft de auto forse schade aan de motorkap.

19.000e inwoner gemeente Rhenen

ELST  Leontien van Tricht is dinsdag 12 april 2011 door burgemeester Joost van Oostrum in haar huis in Elst (U) in het zonnetje gezet. De zwangere vrouw is de 19.000e inwoner van de gemeente Rhenen. Samen met haar vriend Bard van de Wardt  is Leontien vanuit IJzerdoorn verhuisd naar Elst. Uit handen van burgemeester Joost van Oostrum kreeg Leontien een welkomstpakket uitgereikt.

vergroot foto

Eerste vrouwenteam HDS is kampioen

LEERSUM  Het vrouwenteam HDS 1 heeft met een zege op HMS Utrecht het kampioenschap veiliggesteld en promoveert hierdoor naar de tweede klasse.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijwilligers QuaRijn in het zonnetje gezet

HEUVELRUG  Stichting QuaRijn zette vorige week haar 500 vrijwilligers in het zonnetje. Alle acht locaties boden hun vrijwilligers een dag aan met activiteiten en een etentje.

Lees verder op de website van De Kaap

ANBO Utrechtse Heuvelrug uit de startblokken

HEUVELRUG  Met ingang van 1 mei 2011 fuseren de twee ANBO-afdelingen ‘Driebergen/Doorn’ en ‘Heuvelrug Oost’ tot één grote afdeling ‘Utrechtse Heuvelrug’ met circa 1000 leden. Daarmee past de ANBO zich aan de schaal van de gemeente aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Gevarieerd concert Stichts Mannenkoor met Zeister Vrouwenkoor

DRIEBERGEN  Het Zeister Vrouwenkoor en het Stichts Mannenkoor uit Driebergen verzorgden zaterdag 16 april in een goed gevulde Grote Kerk in Driebergen een zeer gevarieerd concert.

Lees verder op de website van De Kaap

Kwaliteit basisschool De Ontdekkingsreis voor het eerst onderzocht

DOORN/DRIEBERGEN  Namens alle Driebergse scholen feliciteerde Anne Arink (directeur van Instituut Coolsma) directeur Jetske van der Greef van De Ontdekkingsreis met het positieve resultaat van het kwaliteitsonderzoek van de onderwijsinspectie.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 20 april 2011 (kopie)

Tempellaantje  X  Acacialaan
tijd: 10:15 uur   temperatuur: 21 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Toekomst Revius Lyceum in drie varianten

HEUVELRUG  Het Revius Lyceum in Doorn kampt met een capaciteitstekort van onderwijs- en gymlokalen. Dit tekort wordt tijdelijk opgevangen met noodbouw, maar op termijn is dat geen gewenste situatie. Ook moet de school aangepast worden aan onderwijskundige ontwikkelingen, waarbij andere eisen gesteld worden aan de indeling van de ruimte. Daarnaast zijn delen van het schoolgebouw nodig aan vervanging toe en voldoen ze niet meer aan de huidige duurzaamheidseisen. Dit alles vormde de aanleiding van het Revius Lyceum om in nauwe samenwerking met de gemeente onderzoek te doen naar de toekomst van de school.

vergroot foto

Drie varianten
In het onderzoek zijn drie varianten bekeken, eventueel in combinatie met een zwembad. In twee varianten blijft de huidige school gehandhaafd en wordt gerenoveerd. De eerste variant gaat alleen om renovatie met uitbreiding van tijdelijke huisvesting. De tweede variant is een renovatie waarbij het gebouw wordt uitgebreid en de tijdelijke huisvesting verdwijnt. Hierbij worden dan ook onderwijskundige ontwikkelingen meegenomen.
De derde variant gaat uit van nieuwbouw, waarbij uiteraard ook de onderwijskundige ontwikkelingen worden meegenomen.

Voorkeur voor nieuwbouw
Het college van b&w en het Revius Lyceum hebben de voorkeur uitgesproken voor de nieuwbouwvariant van de school. Het geldbedrag dat hiermee gemoeid is, wordt opgenomen in het Integraal Huisvestingsplan voor het onderwijs (IHP), dat op 30 juni in de gemeenteraad wordt behandeld. Naast het bedrag dat de gemeente in het IHP opneemt, draagt het Revius Lyceum zelf ook bij in de kosten voor nieuwbouw. Hierover is een kostenverdeling afgesproken.

Zwembad bij het Revius?
Bij de nieuwbouwvariant van het Revius kan mogelijk een zwembad worden gebouwd. Bij de andere twee varianten is dit minder waarschijnlijk, omdat het zwembad dan gebouwd moet worden naast de bestaande school, waar de beschikbare grond in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) ligt.

In december 2009 heeft de gemeenteraad besloten om ter vervanging van het bestaande zwembad De Zwoer in Driebergen-Rijsenburg en (wellicht) het bestaande zwembad Woestduin in Doorn een nieuw binnenbad te bouwen, met het profiel ‘omni’. Dit betekent een bad voor doelgroepen, wedstrijdzwemmers (zwemverenigingen) en instructiezwemmen. Daarnaast komt er een klein recreatiebassin. Het omni-zwembad is geen zwemparadijs, maar een binnenbad zonder glijtorens en dergelijke. Buiten komst alleen een ligweide en een klein peuterbadje.

Vervolgonderzoek Omnibad
De gemeenteraad besluit in juni over de meeste geschikte locatie voor het zwembad, die in elk geval in of tussen Driebergen en Doorn moet liggen. Ook moet er een combinatie worden gemaakt met sport, onderwijs, zorg en/of gezondheid. Dit maakt het Revius tot een geschikte locatie. Leerlingen kunnen hier het beweegonderwijs gedeeltelijk met zwemmen invullen. Daarnaast zijn er efficiencyvoordelen voor de school en het zwembad te behalen, door horeca en parkeerplaatsen te delen. Ook kunnen bij nieuwbouw van zowel school als zwembad nieuwe duurzaamheidstechnieken worden toegepast. Zoals WarmteKoudeOpslag (WKO) of het gebruik van biogas in combinatie met een Warmtekrachtkoppeling (WKK). Tenslotte is het zwembad bij het Revius centraal gelegen in de gemeente, ligt het langs de provinciale weg (N225) en is het goed bereikbaar per fiets en bus. Door het nieuwe Revius Lyceum en het zwembad achter op het terrein te bouwen en een samenhangende vormgeving te kiezen, past het geheel ook goed in de Stichtse Lustwarande passen.

Als de raad kiest voor nieuwbouw van het Revius, met daarbij nieuwbouw voor een zwembad, dan worden beide trajecten tegelijk opgepakt. De planning is dan dat de nieuwbouw van de school gereed is bij aanvang van het schooljaar 2017-2018. De nieuwbouw van het zwembad dient uiterlijk eind 2017 gereed te zijn.

Gouden echtpaar

DRIEBERGEN  Op 15 april 2011 vierden Dan en Hilda Hengstmengel hun 50-jarig huwelijk. De Rotterdammer Dan en de in Den Haag opgegroeide Hilda ontmoetten elkaar in Canada, waar beiden destijds woonachtig waren.

Lees verder op de website van De Kaap

Intieme barokmuziek op Goede Vrijdag

AUSTERLITZ  Het Beauforthuis komt met een bijzonder concert op Goede Vrijdag. Het Margaretha Consort zal de Membra Jesu Nostri van Dietrich Buxtehude zingen en spelen.

Dit krachtige werk is een serie ultrakorte cantates voor solo’s en klein koor, omlijst met prachtige instrumentale passages. Als introductie zal het magistrale, achtstemmige Crucifixus van Antonio Lotti klinken: ‘Gekruisigd is Hij voor ons, onder Pontius Pilatus, en gestorven.’ Een muzikale bezinning op de stille dagen die dan voor ons liggen. Het concert vindt plaats in het Beauforthuis, duurt circa vijf kwartier en is daarom zeer geschikt om kinderen kennis te laten maken met deze prachtige muziek en voor te bereiden op Pasen. Omdat het vroeg begint, is daarna nog tijd voor kerkgang. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Goede Vrijdag – vrijdag 22 april, 17.30 uur 
wandeling 15.30 uur 
Goede Vrijdag – concert met avondmaal en boswandeling 
Margaretha Consort & Choir – Muziek in de Lijdenstijd – Buxtehude 
entree € 21 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas) | kinderen t/m 12 jr € 2,50

Theatervoorstelling bij de SKDD

DRIEBERGEN/DOORN  Eindelijk was het zover, 21 kinderen van buitenschoolse opvang locaties van de stichting Kinderopvang Driebergen Doorn (SKDD) traden vrijdag 15 april op voor zo’n 100 gasten.

Lees verder op de website van De Kaap

Opera in Von Gimborn Arboretum

DOORN  In het Von Gimborn Arboreten worden op 15 mei twee voorstellingen gegeven. Allereerst zijn om 11.30 uur kinderen vanaf 3 jaar aan de beurt voor de jeugdopera Roos en het Rengras door Opera Tralala over Roos en haar knuffelhaas Tom.

Lees verder op de website van De Kaap

Feestelijke opening historische moestuin

DOORN  De historische moestuin van Bartiméus is vorige week officieel geopend. De moestuin is na een ingrijpende restauratie in ere hersteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Hydepark blijft open

DOORN  Het protestantse conferentiecentrum Hydepark blijft open en er komt een onderzoek naar mogelijkheden voor renovatie en nieuwbouw.

Lees verder op de website van De Kaap

Wandeltocht voor SOS-Kinderdorpen

DOORN  Vrijwilligers van SOS-Kinderdorpen organiseren op zaterdag 7 mei een wandeltocht langs bos, landerijen en het boerenklompenpad rond Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 21 april 2011 (kopie)

Langbroekerdijk  X  Rijsenburgselaan
tijd: 11:10 uur   temperatuur: 22 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Openbare schennis der eerbaarheid

RHENEN Woensdagmiddag rond 17.20 uur kreeg de politie een melding dat een man schennis had gepleegd op de Cuneraweg. Een man had zijn geslachtsdeel laten zien aan een 10-jarig meisje uit Rhenen.

De slimme meid had het kenteken van de auto waar de man in reed onthouden en zo kon de politie de tenaamgestelde achterhalen. Agenten gingen naar de woning van de verdachte, een 43-jarige man uit Rhenen, en hielden hem aan op verdenking van schennis. Aangezien de man in dienst is bij de luchtmacht, is het onderzoek overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Baldadigheid

DRIEBERGEN Rond 20.35 uur kreeg de politie een melding van jongens die een vuurtje aan het stoken waren op de Willem van Abcoudelaan. Agenten gingen direct ter plaatse, waar zij de jongens aantroffen.

Het vuur was uit, maar smeulende kranten werden wel aangetroffen. De brandweer heeft de smeulende hoop geblust. De jongen die het vuurtje aangestoken had, 14 jaar en afkomstig uit Driebergen, kreeg een bekeuring voor baldadigheid. In overleg met de ouders werd het proces-verbaal overgedragen aan Bureau Halt voor afhandeling middels een alternatieve straf.

Verdachte in plafond

ZEIST  Op woensdagmiddag kreeg de politie een melding dat het personeel van een winkel aan de Bergweg achter een dief aan zat. Agenten zochten in de omgeving naar de verdachte.

Een getuige sprak de agenten aan en vertelde dat de winkeldief een andere winkel in gerend was. Twee getuigen in deze winkel hadden de man opgesloten in het toilet. De agenten openden de deur en zagen nog net een voet uit het plafond steken. Eén van hen trok aan de voet, waardoor de dader met een deel van het plafond naar beneden kwam. De verdachte, 27 jaar en afkomstig uit Zeist, werd aangehouden voor diefstal en vernieling. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Driebergs tintje op AutoRAI

DRIEBERGEN  Momenteel is de AutoRAI weer bezig in Amsterdam. De RAI kent jaarlijks ook een Driebergs tintje doordat de IVA Driebergen is vertegenwoordigd.

Lees verder op de website van De Kaap

Briljant echtpaar Van der Pijl

DOORN  Het echtpaar Van der Pijl heeft maandag 18 april zijn 65-jarig huwelijk gevierd. Ze leerden elkaar kennen in de roerige oorlogsjaren waar ze allebei hand- en spandiensten verleenden aan het verzet in Vlaardingen.

Lees verder op de website van De Kaap

De pijnlijke schoonheid van Nighthawks at the Diner

AUSTERLITZ  Zondag 24 april speelt ROOD & Nighthwaks at the Diner in het Beauforthuis. Muziek die doet verlangen naar Paolo Conte, Chopin, Tom Waits en Randy Newman.  Deze band, die ooit geformeerd is om muziek van Waits uit te voeren, treedt gek genoeg vaker op in het buitenland dan in Nederland.

Hun werk verjaart niet zo snel. Dat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan hun akoestische spel. Dat heeft een soort eeuwigheidswaarde, en raakt niet gedateerd, zoals allerhande electronische klanken. Hoe dan ook, de prachtige doorrookte stem van ROOD brengt een bonk melancholie. Door alle ellende heen weet ie je stiekem weer gelukkig te maken.  Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 24 april, 17.30 uur 
Nighthawks at the Diner & ROOD 
entree € 15 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Kunst op station Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN  De spoortunnel op station Driebergen-Zeist is vanaf zaterdag 16 april een kunstwerk rijker. In opdracht van ProRail maakte de Zeisterse kunstenaar Debby van Zon een schilderij van 40 meter, 20 meter aan beide kanten van de tunnel.

Lees verder op de website van De Kaap

Paaseieren versieren naar keizerlijk voorbeeld

DOORN  Huis Doorn houdt op 23 april, de zaterdag voor Pasen, van 10.00 tot 16.00 uur een speciale dag voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Lees verder op de website vab De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 22 april 2011 (kopie)

Valkenkamp  X  Hoendersteeg  X  Rijsenburgselaan
tijd: 12:00 uur   temperatuur: 25 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Luisteren naar vroege vogels op tweede Paasdag

DOORN  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn organiseert een vroege vogelexcursie in de tuin van Bartiméushage. Voor de vogels breekt immers een drukke tijd aan. Ze moeten een territorium uitzoeken en zich daarin handhaven.

Ze zoeken een vrouwtje en dit alles gaat gepaard met veel gezang, geroep en soms geroffel. Vogels zingen om te waarschuwen en om zich te presenteren. Vogels kijken is vooral luisteren en herkennen van hun gezang. We zullen diverse soorten mezen horen en zien, waarschijnlijk de winterkoning, de heggemus en natuurlijk de echte zangvogels zoals merel en zanglijster. We letten eveneens op de zangvolgorde. Niet elke vogel zingt heel vroeg, er zijn uitslapers bij.
Kom zelf eens vroeg uit de veren en vergeet uw verrekijker niet!

De excursie vindt plaats op: tweede paasdag, maandag 25 april om 06.00 uur
Start: Bartiméushage, Oude Arnhemseweg 3 te Doorn.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Ouderenvoorziening Trompstaete in gevaar?

MAARN  De Vereniging van Eigenaren van Trompstaete maakt zich ernstig zorgen. Zij zijn bang dat de ouderenvoorzieningen in Trompstaete in gevaar komen nu de gemeente voornemens is de voor Trompstaete aangelegde reserve over te boeken naar de algemene reserve Woonzorg.

Lees verder op de website van De Kaap

Schoolbestuur De Hoeksteen is onthutst over plan gemeente

LEERSUM  Gammele plafonds met vochtplekken, scheuren in de muur en enkele beglazing. Leren en werken bij christelijke basisschool De Hoeksteen is verre van comfortabel. Aan de buitenkant oogt het schoolgebouw aan de Burgemeester van den Boschlaan gedateerd, aan de binnenkant slaat het verval genadeloos toe.

Lees verder op de website van De Kaap

Dorpsfeest wordt anders en kleiner

DRIEBERGEN  Het Driebergs Dorpsfeest wordt dit jaar anders en kleiner van opzet. Bovendien wordt de historische context waarin het dorpsfeest de afgelopen twee jaar plaatsvond, wellicht verlaten.

Lees verder op de website van De Kaap

Onrust rond sluiting Driebergse kerken

DRIEBERGEN  Over het ‘voorgenomen besluit’ van de Algemene Kerkenraad om drie kerkgebouwen van de Protestantse Gemeente Driebergen te sluiten, bestaan gemengde gevoelens.

Lees verder op de website van De Kaap

Afscheid van markant wedstrijdleider

DOORN  Dolf Swenker ging afgelopen week, na 28 jaar wedstrijdleiderschap bij de Bridgeclub Doorn, voor de tweede maal met erkenning voor bewezen diensten met ‘pensioen’. Hij kreeg er het erelidmaatschap voor mee.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 23 april 2011 (kopie)

Arnhemsebovenweg  X  Baden Powelllaan  X  Buntlaan
tijd: 11:20 uur   temperatuur: 24 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Oud-bestuursleden Stedenband steunen internationaal beleid

DRIEBERGEN  De discussie die dit voorjaar in de gemeenteraad is gevoerd over de wenselijkheid om als gemeente het initiatief te nemen voor internationale samenwerking is gesloten. Op 31 maart heeft gemeenteraad gekozen voor een faciliterende rol van de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Grietmarkt groeit door naar festival

AMERONGEN  Een fris bestuur met vernieuwende ambities. De Grietmarkt will vooral de festival kant verder uitbouwen. Veel live-muziek en nieuwe activiteiten gaan samen met een kwaliteitsverhoging van de kunst en groenmarkt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 24 april 2011 (kopie)

Hoendersteeg  X  Boterbloem  X  Aalscholver
tijd: 11:25 uur   temperatuur: 22 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Boeken- en plantenmarkt Ons Genoegen

AMERONGEN  Muziekvereniging Ons Genoegen houdt op zaterdag 7 mei weer een boeken- en plantenmarkt. De markt zal gehouden worden in en rond het muziekcentrum aan de Majoorsweg 6 te Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

De Londotuin op Broekhuizen

LEERSUM IVN afdeling Heuvelrug en Kromme rijn organiseert i.s.m. Dorp en Natuur Amerongen deze excursie naar de Londotuin. De Londotuin (genoemd naar dr. Londo geestelijk vader van de tuin) is een soort heemtuin op het landgoed Broekhuizen en bestaat uit diverse grondsoorten die uit verschillende delen van ons land komen.

Elke grondsoort kent een eigen diversiteit aan inheemse planten en bijzonder zijn de verschillende orchideeën die er voorkomen. Een werkgroep probeert de soortenrijkdom zo groot mogelijk te maken, o.a. door de grond schraal te houden (maai- en afvoerbeleid). Het landgoed Broekhuizen bestaat uit een park in Engelse Landschapsstijl met een slingerende vijver met eilandjes en glooiende gazons omzoomd door oude beuken en eiken.

De excursie vindt plaats op: zondag 1 mei van 14.00-16.00
Start: ingang landgoed Broekhuizen, Broekhuizerweg te Leersum.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Candia’66 machteloos tegen Renswoude

RHENEN  ,,Een terechte nederlaag, ik kan er niets anders van maken”, was de heldere analyse van Candia’66 Gerard Jansen na afloop van de verloren wedstrijd tegen, en bij, Renswoude.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Musketiers kan voorsprong niet vasthouden

ELST  Tegen een op papier sterkere tegenstander is het Musketiers gelukt een goed resultaat neer te zetten. Tegen Lopik, dat achtste staat in de derde klasse, werd met 2-2 gelijk gespeeld.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Geen Zomerfair in arboretum

DOORN  De Zomerfair in het Von Gimborn Arboretum wordt geannuleerd. Dat heeft de gemeente na overleg met de provincie en de milieudienst besloten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 25 april 2011 (kopie)

Melvill van Carnbeelaan  X  Johan van Limbeecklaan
tijd: 11:25 uur   temperatuur: 22 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Belangrijke Overwinning CDN 1-2

DRIEBERGEN  CDN heeft zeer belangrijke punten behaald in en tegen Kockengen door een grote concurrent voor de nacompetitie met 1-2 te verslaan. Het was niet een van de beste wedstrijden van dit lange seizoen maar de inzet was er niet minder om. CDN begon de strijd met het zelfde team dat de laatste 4 wedstrijden niet verloren heeft, mede doortoedoen van het nieuwe trio Ben Altemuhl, Andre van Randwijk en Wim Hengeveld die de sfeer en inzet net op tijd en goede wending hebben gegeven.

vergroot foto1  foto2 

Het was al direct in de 3e minuut dat een voorzet van Tolga Albayrak , Elmar van Doorn bereikte en deze zijn schot net naast de paal zag hobbelen.CDN bleef aandringen in de beginfase van deze belangrijke wedstrijd wat in de 12e de voorsprong inleidde .Henk-Jan Veenendaal nam de hoekschop deze werd goed ingekopt door aanvoerder Paul van Hofwegen uitstekend uit het doel gewerkt door de doelman van Kockengen maar de bal kwam op ongeveer 15 meter op de schoen van Henk-Jan Veenendaal en zijn schot sloeg als een granaat in de touwen 0-1.Na 20 minuten nam de thuisclub het CDN overwicht over en er kwamen hachelijke momenten voor het doel van doelman Michel van Bruggen doordat de ballen allemaal met lange ballen naar de voorwaartsen van Kockengen werden gespeeld .Het was de 30e minuut dat hij een uitstekende redding moest plegen door een schot van de spits die allen op hem afstormende gelijkmaker hing in de lucht en dat gebeurde middels een vrije trap op 25 meter van het CDN-doel in de 34e minuut die schitterend en onhoudbaar voor de CDN doelman in het doel belande 1-1.
Maar nog voor het rustsignaal in de 42e minuut kwam de bal na een voorzet van Roald Jornick doorgekopt door Elmar van Doorn voor de voeten van wederom Henk-Jan Veenendaal die dit buitenkansje uitstekend benutte 1-2.RUST.
CDN begon de 2e helft met een wissel Maarten Dingemans werd gewisseld voor Gerwin v/d Klift.Kockengen bleef ook in deze fase zijn lange ballen hanteren maar met iets minder overtuiging dan in de 1e helft.Vooral de CDN verdediging stond zijn mannetje deze middag en het was zoals in de laatste wedstrijden dat doelman Michel van Bruggen in een uitstekende vorm verkeerd.Het was de 63e minuut dat er nog 2wisselspelrs het veld inkwamen Nick Swaen voor Elmar van Doorn en Pascal van Doorn voor Lucas v/d Hengel.Vooral in de 72e minuut toen een keihard schot dat hij in tweede instantie nog knap op de doellijn de bal stopte geen doel trof. Nog een wapenfeit in de77e minuut een hard schot van Henk-Jan Veenendaal die uitstekend werd gered door de doelman.Zo eindigde deze strijd in een overwinning en gingen de dure punten naar Driebergen.Met nog 2 wedstrijden voor de boeg staat CDN op plaats 10 met 4 punten voorsprong op FC Hilversum die plaats 11 inneemt en nacompetitie zou moeten spelen.
Zaterdag 7 Mei 2011 Aanvang 14.30  CDN Za1- De Meern Za1

Initiatief om bouw nieuw gemeentehuis te stoppen

HEUVELRUG  Teken via internet de petitie: Stop de bouw van het Gemeentekantoor, nu het nog kan! Klik op onderstaande hyperlink:
http://petities.nl/petitie/stop-de-bouw-van-het-gemeentekantoor-in-doorn-nu-het-nog-kan

Ruit streekbus ingegooid

DOORN  Het achterraam van een rijdende streekbus is zaterdagavond 23 april op de Amersfoortseweg ter hoogte van het restaurant tegenover Huis Doorn bekogeld met een nog onbekend voorwerp. Daarbij sneuvelde de ruit.
 
Omstreeks 23.50 uur kreeg de politie een melding van het incident. Vlak daarvoor was de bus drie personen gepasseerd die op het fiets/voetpad liepen. Zij worden ervan verdacht iets te hebben gegooid.
 
Op verzoek van de buschauffeur gingen drie passagiers achter de vermoedelijke daders aan. Toen de agenten arriveerden, hadden de passagiers een van de verdachten aangehouden. Deze werd overgedragen aan de politie. Het gaat om een 17-jarige Doornaar. Omdat hij zich verzette, werd hij geboeid.
 
De politie is op zoek naar getuigen van het voorval. Deze wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug: 0900 – 88 44. Anoniem bellen kan ook, naar Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000.

Fietsster zwaar gewond bij aanrijding

LEERSUM  Een 76-jarige vrouw uit Leersum is zondagmiddag 24 april zwaar gewond geraakt toen zij met haar fiets werd aangereden door een automobilist. Het slachtoffer is in kritieke toestand overgebracht naar het UMC.
 
De vrouw reed omstreeks 16.30 uur vanaf de Nieuwe Steeg en wilde linksaf slaan naar de Boerenbuurt. De auto, bestuurd door een 58-jarige man uit Amerongen, kwam uit de richting van de Boerenbuurt, zijde Rijksstraatweg, en reed richting Amerongenwetering.
 
De bestuurder dacht voor de vrouw langs te kunnen omdat zij de binnenbocht nam. Te laat zag hij dat ze bijstuurde. Voor zover bekend zijn er geen getuigen van het ongeval. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht.

Onthulling ketenen Sint Petrus

DRIEBERGEN  Vicaris mgr. Herman Woorts heeft zaterdag aan het eind van de Paaswake in de Sint Petrus’ banden-kerk te Driebergen-Rijsenburg de vitrine onthuld met de replica van de ketenen van de apostel Petrus. De replica is een cadeau van de ‘moederkerk’ San Pietro in vincoli  te Rome aan de parochiekerk van Sint Petrus’ banden bij gelegenheid van het 200-jarig bestaan in 2010.

vergroot foto

In de basiliek van San Pietro in vincoli hangen sinds de vijfde eeuw na Christus de originele ketenen waarmee volgens de overlevering de apostel Petrus gevangen werd gehouden.
De replica is vervaardigd en naar Driebergen-Rijsenburg gekomen door bemiddeling van mgr. Woorts. Tijdens een Rome-reis met parochianen in september 2008 heeft hij het eerste contact gelegd met de rector van San Pietro in vincoli. Twee jaar later resulteerde dat in de overhandiging van de replica.
De vitrine is ontworpen door ir. René Smorenburg en gefinancierd door de stichting Vrienden van Sint Petrus’ banden. De plaats van de vitrine is zo gekozen vanwege twee nabije objecten die ook  aan de apostel Petrus herinneren: het Van Rijckevorsel-raam en het beeld van Petrus. Op het gebrandschilderde raam  staat de roeping van Petrus afgebeeld. Naast het raam staat het beeld van Sint Petrus met aan zijn voeten de verbroken ketenen.

Radio 90FM gaat verhuizen

LEERSUM  Met ingang van 14 mei gaat Radio 90FM haar uitzendingen verzorgen vanaf een nieuwe locatie in Leersum. De huidige studioruimte wordt binnenkort gebruikt als kantoorruimte voor het AZC-Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Von Gimbornpark op zijn mooist

DOORN  Anbo Heuvelrug organiseert op dinsdag 3 mei om 14.00 uur een rondleiding door het Von Gimbornpark Velperengh 13, 3941 BZ in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 26 april 2011 (kopie)

Nassau Odijcklaan  X  Jacob van Gaesbeeklaan
tijd: 11:15 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Al meer dan 1590 ondertekenaars (22:30 uur)

HEUVELRUG  Teken via internet de petitie: Stop de bouw van het Gemeentekantoor, nu het nog kan! Klik op onderstaande hyperlink:
http://petities.nl/petitie/stop-de-bouw-van-het-gemeentekantoor-in-doorn-nu-het-nog-kan

16:30   1310
17:30   1350
19:30   1420
22:30   1590

SVMM maatje te groot voor Dalto

DRIEBERGEN  Om de laatste periode te winnen zal SVMM de laatste twee competitiewedstrijden moeten winnen. De eerste horde was de uitwedstrijd tegen Dalto. Na een warm middagje eenrichtingsverkeer was de uiteindelijke score 0-5 in het voordeel van SVMM.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV Doorn verliest ongelukkig van JSV

DOORN  De reguliere competitie is voor DEV al gelopen en het kan zich gaan voorbereiden op de nacompetitie. Toch staan er nog twee interessante wedstrijden op het programma, over twee weken uit tegen SVMM en deze keer thuis tegen JSV Nieuwegein. Beide ploegen zijn nog vol in de race voor de derde periode.

Lees verder op de website van De Kaap

Ernstige verwonding aan duim

LEERSUM Op maandagochtend kwam een 20-jarige automobiliste uit Baarn op de Haarweg in botsing met een groepje fietsers, waaronder een 33-jarige wielrenner uit Zaandam. Deze raakte ernstig gewond aan zijn duim en werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Kop-staart botsing

ZEIST  Op maandagmiddag ontstond er een aanrijding tussen drie auto’s op de Amersfoortseweg ter hoogte van Beukbergen. Twee auto’s, rijdend in de richting van Soesterberg en komend uit de richting van Zeist, eremden voor een rood verkeerslicht.
De bestuurder van de derde auto, die in dezelfde richting reed, kon niet meer op tijd remmen en een kop-staartaanrijding ontstond. Bij de aanrijding waren drie personen betrokken, waaronder twee vrouwen, één van 22 jaar uit Soesterberg en één van 33 jaar uit Driebergen-Rijsenburg. Ook was een 25-jarige man uit Amersfoort bij de aanrijding betrokken. Eén vrouw werd met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht.

Acacialaan: eventjes omrijden is lastig

DOORN  Verkeersproblemen op de Acacialaan zorgen nog steeds voor opschudding. Het straatje wordt als sluiproute gebruikt en actieve bewoners zien dat helemaal niet zitten. Na jarenlange protesten kwam wethouder Bert Homan (VVD) onlangs met een voorstel om het knelpunt aan te pakken. Sindsdien staan bewoners van aangrenzende straten op hun achterste benen.

Lees verder op de website van De Kaap

Keeperspromotiedag bij DVSA in Amerongen

AMERONGEN  Bij voetbalvereniging DVSA vindt op vrijdag 6 mei de KNVB Frans Hoek Keeperspromotiedag plaats. Daarbij zal Loes Geurts, keepster van AZ en het Nederlands dameselftal, haar opwachting maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 27 april 2011 (kopie)

Damhertlaan  X  De Sluis
tijd: 11:55 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Indianenmiddag bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Op zondag 1 mei kunnen kinderen zich bij Bezoekerscentrum De Boswerf helemaal uitleven als indiaan. Ze kunnen een dromenvanger maken, indianenbroodjes bakken boven een kampvuur en spelen in een prachtige tipi (indianentent). Het wordt helemaal een feest als kinderen als indiaan verkleed komen.

Geen nachtmerries met een dromenvanger boven je bed
Een dromenvanger bestaat uit een ring met daarin een web. Vaak zitten er kraaltjes en steentjes in het web en onder de ring hangen veren. De dromenvanger wordt echt iets van jezelf als er je er persoonlijke dingetjes in verwerkt. Eeuwenlang maken Indianen al dromenvangers om boven het bed van hun kinderen te hangen. ‘s Nachts worden de nare dromen gevangen in het ‘web’. Fijne dromen gaan ongehinderd naar het centrum van de dromenvanger en bereiken dan de dromer. Indianen en Aboriginals geven een dromenvanger aan pasgeborenen cadeau.
Deelname aan de activiteit kost € 3,00 per persoon.
 
Het bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 uur tot 16.30 uur. Van dinsdag tot en met vrijdag is het van 10.00 uur tot 16.30 uur geopend.

Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon 030 – 69 22 393.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.


Overval

ZEIST Dinsdagavond rond half tien kreeg de politie de melding dat een overval was gepleegd op een bedrijf aan de Voorheuvel. Twee overvallers met bivakmutsen kwamen het bedrijf binnen en bedreigden de twee medewerkers met wapens. Ondanks deze dreigingen kregen zij geen geld. Zij renden vervolgens zonder buit in de richting van de De van Lenneplaan.
 
De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen te bellen via 0900-8844, district Binnensticht.

Pilot voetbalschool bij SVMM

MAARN  SVMM Voetbal is één van de twee clubs in dit district die meedoen aan een pilot Voetbalschool binnen de vereniging. Deze pilot is bedoeld om na te gaan wat de meerwaarde is, en op welke wijze je een Voetbalschool zou kunnen integreren binnen een voetbalclub.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen presenteert nieuw logo

DRIEBERGEN  De nieuw te vormen voetbalvereniging FC Driebergen heeft het nieuwe logo gepresenteerd voor komend seizoen. Daarnaast keurde de ledenvergadering van CDN een statutenwijziging goed waardoor één van de laatste hordes om de nieuwe naam vast te leggen genomen is.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto-jongelingen officieus wereldkampioen

DRIEBERGEN  Daltospelers Marvyn Toonen en Barbara Brouwer kwamen tijdens het snikhete paasweekeinde in topsportcentrum Leek in actie voor de Junior World Cup.

Lees verder op de website van De Kaap

The Senior Rockets en DJ Paul bij Het Wapen

DRIEBERGEN  Vanwege de enorme drukte bij hun optreden vorig jaar met Koninginnedag vindt er dit jaar opnieuw een optreden plaats van de Driebergse ,,The Senior Rockets” . Bij mooi weer zal dit ‘Oranje’concert op het buitenterras bij Het Wapen plaatsvinden.

Lees verder op de website van De Kaap

Degradatiespook waart rond bij KCD

DOORN  KCD/Decohome is in zwaar weer terecht gekomen. Een vrij kansloze 13-16 nederlaag tegen Blauw Zwart drukte de Doornse ploeg diep in de zorgen. Omdat alle concurrenten wel punten pakten, zakken de korfballers steeds verder weg op de ranglijst.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomerevenement gaat naar Zonheuvel

DOORN  De Zomerfair verhuist van het Von Gimborn arboretum naar landgoed Zonheuvel. Dat heeft organisator Elly Stolk deze week bekend gemaakt. Het tweede weekeinde van augustus staat het terrein rond het Maarten Maartenshuis in het teken van vorstelijke allure.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 28 april 2011 (kopie)

Lange Dreef  X  Vossenkamp
tijd: 12:30 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Al meer dan 2800 ondertekenaars (20:00 uur)

HEUVELRUG Teken via internet de petitie: Stop de bouw van het Gemeentekantoor, nu het nog kan! Klik op onderstaande hyperlink: http://petities.nl/petitie/stop-de-bouw-van-het-gemeentekantoor-in-doorn-nu-het-nog-kan

14:20 uur 2620
17:00 uur 2680
20:00 uur 2808

Dorpsontwikkeling Austerlitz verder onderzocht

AUSTERLITZ  Op woensdag 27 april 2011 hebben wethouder Joke Leenders van de gemeente Zeist en Willem de Bruin, directeur van woningbouwvereniging de Kombinatie de intentieovereenkomst ondertekend voor de dorpsontwikkeling van Austerlitz.
Met de ondertekening spreken de gemeente Zeist en de Kombinatie de intentie uit om te komen tot een samenhangende aanpak van woningbouw aan de noordrand van Austerlitz en herontwikkeling van de schoollocatie in het centrum van Austerlitz aan de Schoolweg.

vergroot foto

Het totale dorpsplan voorziet in een gevarieerd woningbouwprogramma met aandacht voor senioren en starters. In het centrum van Austerlitz is een nieuwe school gepland met daarboven sociale woningen en kleinschalig wonen voor ouderen.
 
De komende maanden onderzoeken de gemeente Zeist en woningbouwvereniging de Kombinatie de definitieve haalbaarheid van het totale plan. Dit onder voorbehoud van de goedkeuring van het voorlopige Dorpsplan Austerlitz door de gemeenteraad. De raad neemt hier op 31 mei 2011 een besluit over.

Natuurexcursie voor mensen met een visuele beperking op het Landgoed Vollenhoven.

ZEIST  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn organiseert een excursie voor mensen met een visuele beperking. De tocht staat onder leiding van IVN gidsen. Zij zullen vertellen hoe het landgoed is ontstaan en stilstaan bij de flora en fauna die op dit terrein voorkomen.
De geschiedenis verhaalt van boerderij bij het klooster van Oostbroek tot aan de huidige bewoners de familie van Marwijk Kooy.
De excursie voert door de Engelse landschapstuin, de moestuin en het park.

De excursie vindt plaats op zaterdag 7 mei van 10.00-12.00 en start bij het hek van de ingang van het landgoed Vollenhoven, Utrechtse weg 59, De Bilt.
Blindengeleidehonden vormen geen probleem.

Aanmeldingen per e-mail aan dvdkamp@kpnmail.nl  of telefonisch 030-6957308.

Schoolvoetbaltoernooien Driebergen wederom succes

DRIEBERGEN  Op woensdag 13 en 20 april zijn de jaarlijkse Driebergse schoolvoetbaltoernooien voor respectievelijk onder- en bovenbouw weer gehouden. Het was een enorme drukte. Over beide dagen verspreid speelden er zo’n 490 kinderen om de eer van hun school te verdedigen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bedreiging

DRIEBERGEN  Woensdagavond kreeg de politie een melding van een burenruzie en dat een man met een vuurwapen in een woning aan de Bosstraat aanwezig zou zijn. Meerdere eenheden van de politie gingen direct ter plaatse.

Toen de agenten bij de woning kwamen was de verdachte er niet meer. Zij zochten in de omgeving naar de man en aan de hand van het signalement kon hij aangehouden worden op de Dokter Hermansstraat. De 35-jarige man uit Driebergen-Rijssenburg is ingesloten voor verhoor. In de omgeving werd gezocht naar het vuurwapen, maar het werd niet aangetroffen. De politie onderzoekt de zaak.

Protest tegen gemeentekantoor

HEUVELRUG/DOORN  ,,De politiek heeft nooit aan inwoners gevraagd, of die het nieuwe gemeentekantoor wel zien z i tten. Maar dit project wordt een financiële ramp en daar moet de burger straks wél voor opdraaien.” Dat zeggen Anne van Doorn en Marian van der Linden, die deze week een burgerinitiatief starten.

Lees verder op de website van De Kaap

Vogels geteld

MAARN  Jaarlijks wordt de NGF Golfcourse Birdwatching gehouden. Op deze dag worden op veel golfbanen de aanwezige vogels geteld, zaterdag 23 april deed ook Golfclub Anderstein mee.

Lees verder op de website van De Kaap

Forse financiële tekorten bij gemeente

HEUVELRUG  De financiële tegenvallers van de gemeente stapelen zich op. In de politieke wandelgangen werd de afgelopen week gespeculeerd over een probleem met de boekhouding. Wethouder Bert Homan (VVD) bevestigt desgevraagd, dat de jaarrekening over 2010 met een fors tekort is afgesloten.

Lees verder op de website van De Kaap

Drukte bij bultentocht

DRIEBERGEN  Afgelopen paasmaandag was het ouderwets druk op de Utrechtse Heuvelrug met deelnemers aan de door DTC georganiseerde bultentocht. Circa 1600 fietsers genoten van de prachtige natuur en het wel zeer fraaie weer.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 29 april 2011 (kopie)

Jachtlaan
tijd: 12:35 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Raadsinformatiebrief nieuwbouw gemeentekantoor

HEUVELRUG  Vandaag verstuurde het college van b&w onderstaande Raadsinformatiebrief naar de gemeenteraad.1    Inleiding
Met uw raad is afgesproken dat wij u elk kwartaal informeren over de nieuwbouw van het gemeentekantoor. De laatste informatie-uitwisseling was in uw vergadering van 3 maart jl. In die vergadering heeft u onder meer het bestemmingsplan vastgesteld. Verder is in de commissie Bestuur en Middelen van 10 februari 2011 gesproken over de RIB van 22 december 2010 en onze reactie op de observatie van het Verkeersberaad.
Met deze RIB informeren wij u over de voortgang van het project.
    1    Kern
Ontheffing rode contour
Bij de rechtbank is geen beroep ingesteld tegen de ontheffing voor het verschuiven van de rode contour ter plaatse van de Dorpsstraat/Raadhuisplein te Doorn op grond van de Provinciale Ruimtelijke Verordening Provincie Utrecht 2009. Hierdoor is de verleende ontheffing onherroepelijk geworden.

Bestemmingsplan
Uw raad heeft bij besluit van 3 maart jl. het bestemmingsplan “Nieuwbouw gemeentekantoor en cultuurhuis te Doorn” vastgesteld. Vervolgens is het plan op 10 maart gepubliceerd in het Gemeentenieuws, waarmee de beroepstermijnprocedure is gestart. Deze termijn liep tot 21 april jl. Zover onze informatie reikt is er geen beroepschrift ingediend, hiermee is het bestemmingsplan onherroepelijk.Aanvraag omgevingsvergunning
Op dinsdag 15 februari 2011 heeft wethouder Pamboer de aanvraag omgevingsvergunning voor het nieuwe gemeentekantoor digitaal ingediend bij het Omgevingsloket.
De omgevingsvergunning bestaat uit de onderdelen:
    •    bouwen: de bouw van het nieuwe kantoor dat bestaat uit drie gebouwen die ondergronds met elkaar verbonden zijn met een souterrain en via de parkeergarage met het Cultuurhuis.
    •    Slopen: de sloop i.v.m. de verbreding van de huidige in-/uitrit van de parkeergarage en de doorsteek vanuit de huidige garage naar de nieuwe parkeergarage.
    •    Kappen van bomen: in de directe omgeving van het Cultuurhuis wordt een aantal bomen gekapt. In totaal komen er meer bomen terug dan dat er gekapt worden. Zo worden twee beukenbomen van het Laantje van de Keizer gekapt en wordt dit laantje versterkt door er vier nieuwe in te planten.


bouwvergunning
Nu het bestemmingsplan onherroepelijk is, kan de omgevingsvergunning verleend worden.
De cluster mobiliteit en milieu van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling is akkoord met de ingediende plannen. Ook ligt er inmiddels een positief welstandsadvies.
Beide adviezen liggen op de gebruikelijke wijze ter inzage.
Van de milieudienst en de brandweer wordt het advies één dezer verwacht.

Het streven is om voor 11 mei a.s. over de omgevingsvergunning te beschikken. Deze wordt dan vervolgens gepubliceerd.

Waterwet
De benodigde vergunning ingevolge de Waterwet, i.v.m. tijdelijke onttrekking van water aan de bodem (bemaling) en de Koude en Warmte Opslag (KWO), is in procedure gebracht. De ontwerp vergunning is op 28 februari jl. afgegeven. De termijn van indiening van zienswijzen is al verstreken. Er zijn geen zienswijzen ingediend tegen de ontwerpvergunning.
De definitieve vergunning wordt één dezer dagen verwacht.

Afronding bestek
In de week van 4 april 2011 is het bestek afgerond. Er wordt gewerkt met één (hoofd)bestek waarin o.a. de algemene voorwaarden zijn opgenomen terwijl de technische bestekken als het ware aan het (hoofd)bestek hangen en op deze wijze onderling met elkaar zijn afgestemd.
Wij hebben het (hoofd)bestek en alle technische bestekken door een gespecialiseerd extern bedrijf laten controleren op volledigheid, onderlinge samenhang en juridische volledigheid. Hoewel het nagenoeg onmogelijk is een bestek 100% sluitend te krijgen, zijn wij van mening dat we alles in het werk hebben gesteld om de kwaliteit van het complete bestek zo optimaal mogelijk te krijgen. 

Europese aanbesteding
In de vorige RIB, van 22 december 2010, bent u uitvoerig geïnformeerd over het proces van de Europese aanbesteding. Op 8 april jl. zijn de vijf, op basis van de selectieleidraad gekozen, aannemers uitgenodigd deel te nemen aan de aanbesteding van de nieuwbouw. Hiermee is de procedure formeel begonnen.
Het definitieve bestek maakt uiteraard onderdeel uit van de uitnodiging.

Overzicht verdere aanbestedingsprocedure tot en met de gunning conform de Europese richtlijnen


omschrijving
datum
Uiterste termijn voor het stellen van vragen (per mail) tbv de 1ste nota van inlichtingen
4 mei 2011; 17.00 uur
Verzenden 1ste nota van inlichtingen
11 mei 2011
Uiterste termijn voor het stellen van vragen (per mail) tbv de 2e nota van inlichtingen
18 mei 2011; 17.00 uur
Verzenden 2e nota van inlichtingen
24 mei 2011
Uiterste termijn voor inschrijving (tevens datum aanbesteding)
30 mei 2011; 10.00 uur
Voorgenomen gunningsbesluit
20 juni 2011
Mogelijkheid tot bezwaar op de gunning (Alcatel termijn)
Binnen 15 kalenderdagen

 


Zoals al eerder aangegeven hebben wij als doel om voor 11 mei a.s. over de omgevingsvergunning te beschikken, omdat dit een positieve werking heeft op de inschrijfsom van de aannemers. Als we in de 1ste Nota van Inlichtingen kunnen aangeven dat de omgevingsvergunning er is, geeft dit voor de inschrijvers zekerheid dat in 2011 met de bouw begonnen kan worden. De planning is dat half augustus 2011 gestart wordt met het bouwrijpmaken, waarna half oktober 2011 de bouw start. De bouwkundige oplevering is voorzien op 29 april 2013.

Beeldkwaliteitsplan
Recentelijk heeft de interieurarchitect het concept-beeldkwaliteitsplan gepresenteerd. De verschillende gremia zijn hierover uitermate positief gestemd.
Binnen dit plan wordt Het Nieuwe Werken nog verder gestalte gegeven door het gekozen inrichtingsconcept. Ook is het verlichtingsplan verder geoptimaliseerd en is er veel aandacht voor duurzaamheid bij de inrichting. Binnen het bestek is waar dat mogelijk is of was zoveel mogelijk rekening gehouden met het concept plan. In deze valt te denken aan de afwerking van de vloeren en wanden en tevens aan de kleurstelling van het interieur.

Buitenruimte
In de raad van 16 september 2010 heeft u ingestemd met het definitief ontwerp bouw en het voorlopig ontwerp buitenruimte. Inmiddels is het definitieve ontwerp buitenruimte vastgesteld en vertaald naar het bestek inrichting buitenruimte. In het bestek civiel is verder ook het beplantingsplan opgenomen. Het beplantingsplan is in nauwe samenwerking met de landschapsarchitect, de huisleverancier van de gemeente en de beplantingsdeskundige van de Grontmij tot stand gekomen.
Uitgangspunt bij de inrichting was dat bij de planvorming rekening gehouden moest worden met het begrip parel zoals omschreven in de LIOR (leidraad inrichting openbare ruimte). Hierbij was uiteraard het aspect beheer en onderhoud een belangrijk bespreekpunt. De DO tekening inrichting buitenruimte ligt bij de stukken ter inzage.

Wij zijn in gesprek met de nutsbedrijven voor het omleggen van de aanwezige kabels en leidingen binnen het plangebied. In de periode van het bouwrijpmaken (van half augustus 2011 tot half oktober 2011) worden de nutsbedrijven in de gelegenheid gesteld om de kabels en leidingen te verleggen in het nieuwe tracé dat in goed overleg met alle partijen is bepaald.
Bij de inrichting van de buitenruimte wordt ook het herdenkingsplein opgewaardeerd. Zo wordt bereikt dat er een goede samenhang ontstaat met de omgeving.

Parkeren
Gedurende de bouw zal de parkeercapaciteit onder druk komen te staan. Er wordt naar gestreefd de overlast te minimaliseren. Zo is onze inzet om de verbreding van de in-/uitrit van de parkeergarage uit te voeren terwijl de bovengrondse plaatsen nog beschikbaar zijn, met andere woorden in de bouwrijpfase die voorzien is in de periode van half augustus tot half oktober 2011.
Op deze wijze zal de parkeergarage gebruikt kunnen worden wanneer de nieuwe parkeergarage inclusief het souterrain wordt gebouwd. De nieuwe parkeergarage kan namelijk pas in gebruik worden genomen na oplevering aangezien de afzuiging en andere technische voorzieningen niet eerder in bedrijf kunnen worden gesteld.
Bovengronds parkeren is na realisatie van de nieuwbouw niet langer mogelijk, behoudens de 20 plaatsen aan de westzijde van het plangebied.
Tijdens de bouw, vanaf half oktober 2011, zal het voor bezoekers van het Cultuurhuis, de Koningshof en andere die met de auto komen betekenen dat zij op grotere afstand van het Cultuurhuis zullen moeten parkeren. Wij gaan in gesprek met onder meer de Koningshof om hiervoor een zo goed mogelijke oplossing te zoeken. Als er duidelijkheid is over alternatieve parkeermogelijkheden, zijn wij van plan hierover een folder te maken die op verschillende plaatsen afgehaald kan worden (oa bij de gemeentewinkel en de Koningshof).
     
Communicatie
Op dinsdag 5 april jl. hebben wij de direct omwonenden geïnformeerd over de definitieve plannen.
Hierbij is onder meer gesproken over de tijdelijke ontsluiting van het gebied tijdens de fase dat de doorgang via het Raadhuisplein onmogelijk is vanwege de werkzaamheden.
De eerste vijf maanden van de bouw kan geen enkele verkeersdeelnemer het achterliggende gebied bereiken via het Raadhuisplein. Voor de tijdelijke ontsluiting hebben wij alle mogelijkheden onderzocht. Uiteindelijk is als enige mogelijkheid ontsluiting via de Langbroekerweg overgebleven. Een extern verkeerskundige heeft in nauwe samenwerking met de gemeente een plan gemaakt dat met de direct betrokkenen is besproken.
De tijdelijke ontsluiting is van toepassing voor die periode, ca. vijf maanden, dat er gewerkt wordt aan de nieuwe parkeergarage, inclusief het dak; daarnaast tijdens de woonrijpfase, deze fase wordt geschat op circa één maand. Zodra het Raadhuisplein weer met voertuigen bereden mag worden zal de tijdelijke ontsluiting worden afgesloten voor auto’s. Direct na het gereedkomen van de werkzaamheden, april 2013, zal de tijdelijke ontsluiting in zijn geheel weer in de huidige situatie worden teruggebracht.
De aanwezigen hadden alle begrip voor de problematiek en zijn akkoord met de tijdelijke ontsluiting. Ook dit plan ligt bij de stukken ter inzage.
Het verslag van de informatieavond wordt aan alle uitgenodigde direct omwonenden gezonden.

Voor het hele project is een communicatiekalender opgesteld die regelmatig wordt bijgewerkt. Op deze kalender staan alle communicatiemomenten richting de diverse doelgroepen zowel intern als extern vermeld. Uiteraard wordt alle relevante informatie op de site van de gemeente geplaatst. Getracht wordt deze site zo volledig mogelijk en actueel te houden. Verder wordt de komende periode nadrukkelijk via de media gecommuniceerd met de omwonenden, de inwoners van Doorn en verder met alle inwoners van onze gemeente.
 
Financiën
Op basis van het bestek is een nieuwe kostenraming opgesteld. Deze kostenraming toont aan dat alles past binnen het door uw raad oorspronkelijk beschikbaar gestelde taakstellende budget.
De nieuwe kostenraming ligt met geheimhouding ter inzage.
Een nieuw overzicht van de projectadministratie hebben wij niet ter inzage gelegd aangezien ten opzichte van het vorige overzicht er nagenoeg geen financiële mutaties zijn geweest.

Reactie college Utrechtse Heuvelrug op petitie tegen bouw gemeentekantoor

HEUVELRUG  De afgelopen dagen bereikte het college langs verschillende wegen het burgerinitiatief (de petitie) van twee inwoners van de gemeente. Het college staat positief tegenover petities als democratisch middel om het beslissingsproces te beïnvloeden of een mening over een besluit te geven. Hetzelfde geldt voor spreekrecht, bezwaarprocedures en enquêtes.
De kracht van een petitie is sterk afhankelijk van:
    1.    de inhoud en de argumentatie (wat wil men en waarom, op basis van wat)
    2.    de tijdigheid (is het besluit nog te beïnvloeden, is er nog tijd voor een alternatief)
    3.    draagvlak (hoeveel steun is er).

Hoewel de petitie pas in de loop van mei wordt aangeboden, voelt het college zich toch geroepen om nu al te reageren, omdat burgemeester en wethouders het belangrijk vinden dat inwoners op basis van de juiste gegevens hun eigen afweging kunnen maken. Het gaat hierbij met name om de overwegingen die worden opgevoerd in de mail waarmee de petitie onder de aandacht wordt gebracht. In deze toelichting geven we puntsgewijs onze visie op de overwegingen.

1. Inhoud en argumentatie petitie en begeleidende mail
De initiatiefnemers stellen dat de kosten van het nieuwe kantoor buitenproportioneel zijn op basis van de vierkante meter prijs per medewerker, gebaseerd op een artikel in Binnenlands Bestuur. Dit is onjuist omdat
    o    in het artikel in Binnenlands Bestuur niet overal de grondkosten zijn meegenomen, waardoor een onjuiste vergelijking ontstaat;
    o    bij het ontwerp van het gemeentekantoor de raad er bewust voor heeft gekozen om in te stemmen met een aantal kostenverhogende factoren zoals:
        het neerzetten van drie relatief kleine losstaande gebouwen die ondergronds verbonden zijn in plaats van één massief blok, zodat het beter past in de Stichtse Lustwarande;
        het creëren van een parkachtige omgeving en een open structuur door ondergronds parkeren;
        de hoge duurzaamheidsambities.
    o    het totale bedrag 25 miljoen is en geen 27 miljoen zoals in de mail staat. En er is geen enkele aanwijzing dat dit budget mogelijk wordt overschreden. Sterker nog: alles wordt in het werk gesteld om tegenvallers en verrassingen te voorkomen.

Daarnaast stellen de initiatiefnemers dat de gemeente een prestige object in crisistijd wil realiseren en dat de inwoners hiervoor de rekening betalen. Dit klopt niet, omdat:
    o    de investerings- en exploitatiekosten van het nieuwe gemeentekantoor niet hoger zijn dan de huidige kosten van de vier dislocaties, waarbij
        de huidige locaties niet voldoen aan de huidige arbo-eisen en ook niet aan de duurzaamheidseisen, tenzij de gemeente enorm gaat investeren;
        de noodzakelijke efficiencyslagen in verband met de bezuinigingen niet mogelijk zijn als gewerkt wordt vanuit vier verschillende kantoren.
        IT-netwerken en flexplekken geen alternatief zijn voor de nieuwbouw. Het nieuwe kantoor biedt juist de mogelijkheid door de inrichting en de voorzieningen om te voldoen aan de eisen van het nieuwe werken (o.a. minder werkplekken en vervoersmanagement)
    o    het stopzetten van het nieuwbouwproject geen bezuiniging is, maar leidt tot kapitaalvernietiging en extra lasten voor de inwoners omdat:
        de exploitatie van de oude kantoren niet goedkoper is dan nieuwbouw, dus de lasten blijven gelijk (berekeningen hiervoor zijn in het verleden aan de raad verstrekt).
        de voorbereidingskosten (ontwerp, tekeningen, bestek, onderzoeken etc.) zijn al gemaakt en veroorzaken een aanzienlijke extra last op de begroting
        de grondaankoop dan een kostenpost wordt met aanzienlijke rentelasten
    o    bij de dekking van de investering al rekening is gehouden met de economische ontwikkelingen (o.a. lagere opbrengst bij verkoop oude kantoren). Daarnaast:
        is er in de gemeente geen sprake van expliciete leegstand van kantoorgebouwen;
        is er wel degelijk belangstelling voor de gemeentekantoren die zijn vrijgegeven voor verkoop;
        wordt het gemeentekantoor van Amerongen wel verkocht en niet voor lagere bedragen dan begroot.

Verder stellen de initiatiefnemers dat er nooit inspraak is geweest over een centraal kantoor en over de locatie naast het Cultuurhuis in Doorn. Hier stelt het college dat:
    o    alle besluiten over de centrale huisvesting in alle openbaarheid zijn genomen door de gemeenteraad;
    o    de gemeente al vijf jaar, sinds de herindeling, werkt met centrale dienstverlening in de Gemeentewinkel in Doorn;
    o    de raad in 2006 na diepgaand onderzoek heeft besloten om centraal een nieuw kantoor te bouwen. Na een uitgebreide afweging tussen een dertigtal mogelijkheden is uiteindelijk Doorn als ideale locatie gekozen.
    o    vanuit de Doornse bevolking hier zeer positief op gereageerd is, want:
        dit was een bevestiging van het feit dat Doorn de centrale plek in de gemeente is
        winkeliers voorzagen een toename van de omzet door de komst van de medewerkers van de gemeente
        het was een prachtig alternatief voor het massale appartementencomplex dat op deze locatie zou komen.
        de lichte toename van het verkeer (≤5%) werd erkend, maar woog niet op tegen de voordelen.
(Verder stellen de initiatiefnemers dat er nooit inspraak is geweest over een centraal kantoor en over de locatie naast het Cultuurhuis in Doorn. Deze bewering is incorrect, omdat:)

    o    berekeningen van verkeersdeskundigen aantonen dat:
        de toename van het verkeer ≤5% bedraagt en dat dit niet tot extra verkeersmaatregelen hoeft te leiden (geen extra verkeerslicht o.i.d.)
        de toename van de verkeersdruk afgezet tegen het oorspronkelijke appartementencomplex zelfs minimaal is.
        de parkeercapaciteit onder het gemeentekantoor ruim voldoende is voor de medewerkers en bezoekers van de gemeente en het cultuurhuis en ook nog rekening houdt met de behoefte van de Koningshof. De parkeergarage onder het kantoor is op vrijdag en in het weekend ook te gebruiken voor bezoekers van de AH en andere winkels.

2. De tijdigheid van de petitie
Doel van de initiatiefnemers is om besluiten die de raad al heeft genomen en het college nu uitvoert, terug te draaien. Hierbij wordt de illusie gewekt dat het proces van de nieuwbouw nog stopgezet kan worden zonder al te veel kosten. Dit is niet juist, omdat:
    o    de exploitatie/kosten van de oude kantoren niet goedkoper is/zijn dan de nieuwbouw. Geen nieuwbouw levert dus geen besparing op
    o    de voorbereidingskosten zijn al gemaakt en veroorzaken bij stopzetten een extra kostenpost op de begroting
    o    de al aangekochte grond veroorzaakt een kostbare rentelast totdat de grond weer verkocht kan worden aan: bijv. een ontwikkelaar van een appartementencomplex.


3. Draagvlak
Het college heeft inmiddels begrepen dat de nodige inwoners de petitie steunen. Onze bezorgdheid ligt in het feit dat de ondertekening gebeurt op basis van onjuiste of onvolledige informatie en dat het advies van stopzetting alleen maar leidt tot lastenverzwaring voor de inwoners.

Het raadsbesluit tot nieuwbouw is naar mening van het college op basis van de juiste argumentatie en informatie genomen. Het college ziet geen aanleiding de opdracht van de raad c.q. de uitvoering van dit raadsbesluit stop te zetten.

Nieuw station komt in beeld

DRIEBERGEN  Het toekomstige uiterlijk van het station Driebergen-Zeist wordt langzaam maar zeker duidelijk. Vorige week donderdag werd voor de gemeenteraden van Utrechtse Heuvelrug en Zeist een informatieavond gehouden waarbij gemeld werd dat de ontwerpfase nu ‘op de helft’ is en dat begin volgend jaar de definitieve besluitvormig plaatsvindt.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen monument voor Nobelprijskandidaat

DOORN  Er komt voorlopig geen standbeeld voor Simon Vestdijk. Voor de tweede keer sinds de eeuwwisseling is een initiatief om financiële redenen gestrand.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 30 april 2011 (kopie)

Hoofdstraat  X  Buzziburglaan  X  Park Seminarie
tijd: 13:05 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Nieuwe website en expositie voor Fotokring

MAARN  ,,Het niveau van de club is door de mentoraten echt gestegen”, menen de Fotokringleden unaniem. Het beste werk van het net afgesloten derde mentoraat is tot 3 juni te zien in De Twee Marken en ook op de website die de club sinds kort heeft: www.fkheuvelrug.nl.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe jonge bestuursleden MMN enthousiast

MAARN  Met drie nieuwe bestuursleden gaat Maarn Maarsbergen Natuurlijk verder op de ingeslagen weg. ,,Het is een dynamische vereniging, waar ook achter de schermen verschrikkelijk veel gebeurt”, aldus de nieuwe voorzitter Richard Zweekhorst.

Lees verder op de website van De Kaap

Wilde-dierentuin bij kinderboerderij

DRIEBERGEN  Op kinderboerderij ’t Woelige Nest is vorige week een ecologische tuin aangelegd. De tuin is gebouwd naar een ontwerp van Toon van de Sande, betrokken buurtbewoner en van beroep bosbouwer.

Lees verder op de website van De Kaap

Doorn is de thuishaven van Marjolijn Februari

DOORN  ,,Als je een groot vertrouwen in de mensheid hebt, hoef je niet te schrijven. Maar cynisme is te gemakkelijk en je schiet er niets mee op”, zegt Marjolijn Februari. De Doornse filosofe en schrijfster bemoeit zich graag met de maatschappelijke thema’s van deze tijd.

Lees verder op de website van De Kaap