Heuvelrugnieuws van dinsdag 1 maart 2011 (kopie)

 
 
 
 

Park Sparrendaal
tijd: 14:00 uur   temperatuur: 3 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Heuvelrug Wonen praat over duurzaamheid

HEUVELRUG  Duurzaamheid staat hoog in het vaandel op de Utrechtse Heuvelrug. Ook Heuvelrug Wonen doet een duit in het zakje. Op 9 maart leveren zij vijf extra duurzame woningen op aan het Zuiderplantsoen.

Lees verder op de website van De Kaap

Martin Simek in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Je moet hersens hebben om van Martin Simek te houden. En durf om te leven. Op 5 maart vertelt hij zijn levensverhaal in het Beauforthuis, nu eens hilarisch, dan weer ontroerend.

En hij hééft ook wat te vertellen: als 20-jarige ontvluchtte hij zijn vaderland en kwam terecht in Nederland, waar hij zijn draai vond. Hij is een charmeur, provocateur, pyromaan en brandweerman… Zijn ouders en zijn broer zijn dood, Tsjecho-Slowakije bestaat niet meer en geïntegreerd zijn is uiteindelijk ook niet alles. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Zaterdag 5 maart 2011, 20:15 
Martin Simek – ’69 
Entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Spelersgroep Musketiers staat achter trainersduo

ELST  De eerdere uitspraken van Corne Davelaar, die niet tevreden was met de aanpak van Niels Visser, heeft de spelersgroep van Musketiers verbaasd. Binnen de selectie is nog steeds veel vertrouwen in Niels Visser legt Jordy van Laar namens de spelersgroep uit.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

SVMM wint weer niet

MAARN/MAARSBERGEN  SVMM moest vandaag de inhaalwedstrijd tegen DVSA spelen. Normaal gesproken moet SVMM tegen deze tegenstander 3 punten pakken, maar in deze fase van de competitie is voor SVMM niets vanzelfsprekend. Het werd uiteindelijk een gelijkspel, waar een overwinning dit keer meer op zijn plaats was geweest.

Lees verder op de website van De Kaap

Passieconcert Haydn in Theresiakerk

MAARN/UTRECHT  Het Utrechts Kamerkoor en het Grazia Kwartet brengen onder leiding van dirigent Wolfgang Lange een weinig uitgevoerde versie van Haydns aangrijpende muziek voor de Passietijd: ‘Die sieben letzte Worte unseres Erlösers am Kreuze’ van Haydn.

Lees verder op de website van De Kaap

Concert Weidler Kwartet in Pauluskerk

DRIEBERGEN  Het Weidler Kwartet geeft zondag 6 maart een concert in de Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a in Driebergen. Op het programma staan werken van Bach en Debussy, alsmede het tweede strijkkwartet van de Russische componiste Sofia Gubaidulina.

Lees verder op de website van De Kaap

Carnaval in Sparrenrijck barst los

DRIEBERGEN  Voor de 36e keer barst op vrijdag 4 maart het carnavalsfeest in het Sparrenrijck weer los. De leus van dit jaar is ‘Alles komt goed’.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubilarissen Andrieskoor

AMERONGEN  Het Andrieskerkkoor uit Amerongen heeft dinsdag 22 februari enkele leden in het zonnetje gezet tijdens de jaarlijkse ledenvergadering.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 2 maart 2011 (kopie)

 
 
 
 

Drieklinken X Buzziburglaan
tijd: 13:40 uur   temperatuur: 5 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Margriet Eshuis in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Zondag 6 maart in het Beauforthuis Margriet Eshuijs zingt liedjes van haar nieuw te verschijnen cd The Shadows of your heart en een mooie selectie uit de liedjes die Maarten Peters schreef voor o.a. Liesbeth List (Ik moet nog zoveel doen), Rob de Nijs (Nu het om haar gaat), Syb van der Ploeg (De tijd staat even stil) en De Kast (Wat ben ik waard).

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl. 
Maarten zelf zingt een lied van de cd cyclus Bevroren tranen en natuurlijk zijn hit White horses in the snow en samen zingen ze de mooiste duetten, verzameld in de loop der jaren. Natuurlijk komen de publieksfavorieten House for sale en Black pearl voorbij. 
Kortom een verrassend concert waarbij je ogen en oren te kort komt. Wegdromen bij indrukwekkende samenzang, kijken naar fantastische muzikanten en een podium dat vol staat met de mooiste gitaren, percussie en keyboards. Kleine verbindende en onderhoudende verhaaltjes maken de voorstellingen compleet.

Zondag 6 maart 2011, 17:30 
Margriet Eshuijs 
Margriet Eshuijs – zang, gitaar, octaaf gitaar, ukulele, accordeon, keyboard 
Maarten Peters – zang, akoestische gitaren, voetpercussie 
Co Vergouwen – zang, keyboards, accordeon, conga, djembé 
Entree € 22,50 | reductieprijs € 17,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Joke van Leeuwen in De Binder

LEERSUM  De Boekenweek start op 16 maart in Leersum met schrijfster, performer en illustratrice Joke van Leeuwen. Zij is vooral bekend van haar veelvuldig vertaalde en bekroonde kinderboeken, waaronder het recent verfilmde boek Iep.

Lees verder op de website van De Kaap

Heg hersteld in Driebergen

DRIEBERGEN  Landschap Erfgoed Utrecht is, met Heg-en-Landschap en vrijwilligers, in januari begonnen met het herstel van 10 waardevolle heggen in het Kromme Rijnlandschap. Veel heggen en hagen in het Kromme Rijnlandschap zijn verdwenen omdat ze hun oude functies hebben verloren.

Lees verder op de website van De Kaap

Overhandiging HKZ-certificaat aan MRC Aardenburg

DOORN  Aan de commandant van MRC Aardenburg werd gisteren het officiële HKZ-kwaliteitscertificaat overhandigd door een externe auditor van de onafhankelijke keuringsinstantie KIWA. MRC Aardenburg heeft als derde revalidatiecentrum in Nederland het HKZ-certificaat voor medisch specialistische revalidatiezorg.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijwilligers voor Rozentuin Huis Doorn gezocht

DOORN  Vrijwilligers leveren een onmisbare bijdrage aan het beheer en onderhoud van het landschap en erfgoed in Utrecht. Huis Doorn is daarom op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor het onderhoud van de Auguste Victoria Rozentuin, onderdeel van het parkbos van Huis Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Arie Vuyk in bibliotheek

AMERONGEN  Cabaretier Arie Vuyk speelt zijn nieuwe programma ‘Slingeren’ vrijdag 11 maart in de sfeervolle zolderruimte van bibliotheek Amerongen. Arie Vuyk speelt al ruim tien jaar avondvullend op de meest uiteenlopende locaties in Nederland.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 3 maart 2011 (kopie)

 
 
 
 

Arnhemsebovenweg X ’t Haagje
tijd: 13:00 uur   temperatuur: 4 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Renovatie van bouwval in zicht

DOORN  De renovatie van de Torbijnpanden krijgt groen licht van het college. De gedeeltelijk onbewoonbare panden aan de Dorpsstraat worden opgeknapt door eigenaar Heuvelrug Wonen. Er komen appartementen voor een doelgroep die met begeleiding zelfstandig kan wonen.

Lees verder op de website van De Kaap

Rondweg is al een eeuw hét Doorns dispuut

DOORN  Een rondweg om het dorp? Niets nieuws onder de zon, want elke tien jaar komt het idee weer eens bovendrijven. Peter Kranenburg (CDA) verdiepte zich in de Doornse geschiedenis en zag tot zijn verbazing, dat er 83 jaar geleden al over werd gesproken.

Lees verder op de website van De Kaap

Musketiers en Davelaar per direct uit elkaar

ELST  Na een hectische week heeft de technische staf van Musketiers besloten om de samenwerking met Corne Davelaar te beëindigen. Volgens de technische staf is het vertrouwen zo aangetast dat een verdere samenwerking niet mogelijk blijkt.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Dodelijke aanrijding

ZEIST Op donderdagochtend omstreeks 06.50 uur ontstond een aanrijding tussen een auto en een fietsster op de kruising Utrechtseweg/Sanetoriumlaan. De fietsster overleed kort na de aanrijding.
De politie heeft de aanrijding in onderzoek.

Gemeentelijk vastgoed onder de loep

HEUVELRUG  Het onroerend goedbezit van alle Nederlandse gemeenten beloopt zo’n 30 tot 50 miljoen euro. De Utrechtse Heuvelrug heeft behalve de dorpspompen van Amerongen, Leersum en Doorn ook verschillende bouwkavels en de ambtswoning van burgemeester Frits Naafs in eigendom.

Lees verder op de website van De Kaap

Kiwanis Club Driebergen schenkt €14.000,-

DRIEBERGEN  De Driebergse serviceclub schenkt dit keer de opbrengst van het jaarlijkse golftoernooi aan de Johan Neeskens Foundation.

Lees verder op de website van De Kaap

Programma lustrumactiviteiten SkiAm

AMERONGEN  De Stichting Kunst in Amerongen (SKiAm) bestaat 10 jaar. Ter gelegenheid van het tweede lustrum organiseert de SKiAm in 2011 de Culturele Manifestatie Amerongen ‘Herleven’.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Uw huis, uw toekomst’ in De Ark

AMERONGEN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft eind 2009 een serie bijeenkomsten georganiseerd over het thema ‘Uw huis, uw toekomst’, met de bedoeling senioren voor te lichten over de aspecten om zo lang mogelijk in hun huis te blijven wonen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 4 maart 2011 (kopie)

 
 
 
 

Engweg X Hogesteeg
tijd: 14:00 uur   temperatuur: 4 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Gemeente zet recreatie- en toerismebeleid voort

HEUVELRUG  Het college van B&W van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft op 22 februari 2011 ingestemd met het nieuwe beleidsplan Recreatie en Toerisme 2011-2013. Dit beleidsplan zet de lijn van het succesvolle recreatie- en toerismebeleid 2007-2011 voort, maar kiest een andere focus. De afgelopen jaren heeft de gemeente samen met de sector actief gebouwd aan een gezonde toekomst voor toerisme en recreatie en is veel bereikt.  Met de goede basis die er nu is, kan de rol van de gemeente meer faciliterend worden en kan de sector zelf meer de operationele rol oppakken.

Speerpunten
De gemeente ziet toerisme en recreatie als een van de belangrijke sectoren voor de toekomst en kiest voor ontwikkeling van deze sector binnen randvoorwaarden. De drie pijlers van de toeristisch-recreatieve profilering blijven natuur en landschap, cultuurhistorie en verblijfsrecreatie. Speerpunten voor de komende jaren zijn promotie, recreatie en samenwerking.
Promotie staat de komende jaren nog meer centraal. De regionale campagne om de bestemming Utrechtse Heuvelrug in heel Nederland in de schijnwerpers te zetten, wordt voortgezet. De samenwerking met de gemeenten Baarn, De Bilt, Rhenen, Soest, Woudenberg, Wijk bij Duurstede en Zeist en de provincie Utrecht is kort geleden zeker gesteld voor 2011 en 2012. Verder wordt stevig ingezet op het professionaliseren van informatievoorziening en gastheerschap op lokaal niveau. De gemeente levert een bijdrage aan het stimuleren van het zakelijk bezoek aan onze gemeente.

Dagrecreatieterreinen
Op het gebied van recreatie levert de gemeente haar bijdrage op het gebied van publieke voorzieningen, maar laat zij het initiatief meer aan de markt. Zo werkt zij aan het realiseren van poorten en groene entrees die een rol spelen in de zonering van natuur en recreatie. Ook wil zij zich hard maken voor het behoud van de openbare dagrecreatieterreinen op de Utrechtse Heuvelrug, zoals Doornse Gat en Henschotermeer. In de discussie over de toekomst van deze terreinen, die op dit moment binnen het Recreatieschap speelt, wil de gemeente een actieve rol spelen en de maatschappelijke betekenis van de terreinen benadrukken.
Samenwerking met regionale en lokale partners heeft de gemeente hoog in het vaandel de komende periode. Als grootste toeristisch-recreatieve gemeente in de regio wil de gemeente het initiatief nemen bij de verdere ontwikkeling van toerisme en recreatie in de regio Utrechtse Heuvelrug.

Dalto en CDN willen fuseren

DRIEBERGEN  Voetbalverenigingen Dalto en CDN uit Driebergen hebben, gelijktijdig, op 14 maart 2011 een buitengewone algemene ledenvergadering uitgeschreven. Op deze ledenvergadering zullen de clubs hun leden om toestemming vragen om over te gaan tot een fusie van beide clubs. De fusie moet dan komend seizoen al afgerond zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Drie verdachten op heterdaad aangehouden

ZEIST De Politie hield donderdagavond drie verdachten op heterdaad aan nadat zij een poging deden om bij een woning aan de Schubertlaan in te breken.
 
Omsteeks 19.50 uur kreeg de politie van een melder door dat deze drie jongens in de tuin van een woning zag die daar niet thuishoorden. Nadat de melder ophing, vluchtten de verdachten. Agenten stelden direct een onderzoek in de omgeving in en hielden kort daarna drie mannen aan die aan de opgegeven signalementen voldeden. Het gaat om een 31-jarige man uit Boekarest, een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 32-jarige man uit Utrecht. Een van de verdachten verzette zich tijdens zijn aanhouding en trapte een van de agenten. Een van de agenten moest daarop gepast geweld gebruiken om de verdachte onder controle te krijgen.

Teveel gedronken

ZEIST De politie hield in de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 02.20 uur aan de Stationslaan een 20-jarige snorfietser uit Zeist aan omdat hij met teveel alcohol op zijn snorfiets reed. Twee uur later werd dezelfde man aangehouden omdat hij zijn weg weer was vervolgd op zijn snorfiets.
 
De politie zag de 20-jarige man rijden op zijn snorfiets vanaf een horecagelegenheid. In de Stationslaan stopte hij en begon tegen een boom te plassen. Agenten hielden hem staande en lieten hem blazen, daar kwam uit dat hij teveel had gedronken. Bij de ademanalyse op het bureau blies hij 500 ug/l. Het rijbewijs van deze beginnend bestuurder werd ingevorderd. Omstreeks 04.15 uur zagen agenten hem weer op zijn snorfiets stappen aan de Stationslaan. Agenten hielden hem wederom aan en bij de tweede ademanalyse op het bureau blies hij 370 ug/l. Zijn snorfiets werd in beslag genomen. Tegen de man is procesverbaal opgemaakt voor het tot twee keer toe rijden onder invloed, rijden met een ingevorderd rijbewijs en rijden tijdens een rijverbod.

Van streekdracht tot 20e-eeuwse mode in de Twee Marken

MAARN  De grote Antiek-Textielmarkt vindt zaterdag 5 maart plaats in De Twee Marken. De Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht (NVKKMS) organiseert vier maal per jaar een speciale dag voor haar 1000 leden, die zowel een professionele als verzamelaars achtergrond hebben.

Lees verder op de website van De Kaap

Beslissing gemeente voelt als pesterij voor Hin

LEERSUM  Robert Hin gaat zich tot het uiterste verzetten tegen de beslissing dat hij zijn woning aan de MC Verloopweg deels moet afbreken. ,,We gaan vragen om opschorting bij de bestuursrechter. Er zijn zo veel fouten gemaakt, dat er voldoende aanknopingspunten zijn om die opschorting voor elkaar te krijgen”, aldus een strijdbare Hin.

Lees verder op de website van De Kaap

Driebergse woonwijk zucht onder vrachtverkeer

DRIEBERGEN  ,,Wethouder Homan kwam hier onlangs hoofdschuddend binnen toen hij de situatie had bekeken”, zegt Barbara van Aa. Haar hoekhuis op de Meerkoet grenst aan een klein parkje met speeltoestellen. Dagelijks rijden daar enorme vrachtwagens door heen, omdat zich achter de Meerkoet een composteer- en opslagterrein bevindt.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Een rondweg is de beste oplossing’

DOORN  ,,De voorspelde verkeerstoename van vijf procent is precies de druppel die de emmer doet overlopen”, denkt accountmanager Gerard Weck van de Kamer van Koophandel. Hij maakt zich ernstig zorgen over de bereikbaarheid van Doorn en vreest dat het dorpscentrum door de bouw van het nieuwe gemeentekantoor nog verder verstopt zal raken.

Lees verder op de website van De Kaap

Korfbalclub blijft op Tuilland

DOORN  Als het aan korfbalclub Doorn ligt, is een verhuizing van sportpark Tuilland naar het terrein van de hockeyclub aan de Wijngaardsesteeg van de baan. Het college dacht door dubbelgebruik van het hockeycomplex een besparing te kunnen inboeken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 5 maart 2011 (kopie)

 
 
 
 
 
 

Carnavalsoptocht  2011
tijd: 14:15 uur   temperatuur: 5 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Geluidsoverlast slecht voor gezondheid

HEUVELRUG  Geluidsoverlast van horecagelegenheden zorgt nogal eens voor ergernis bij omwonenden. Omdat teveel geluid slecht is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, heeft de overheid maximale geluidsniveaus vastgesteld. De Milieudienst Zuidoost-Utrecht gaat komende zomer de geluidsoverlast van de horeca in drie Heuvelrugdorpen meten.

Lees verder op de website van De Kaap

Eindelijk maatregelen Acacialaan

DOORN Om de Acacialaan voor doorgaand verkeer onaantrekkelijk te maken, stelt wethouder Bert Homan (VVD) voor, het eenrichtingsverkeer tussen de Oude Woudenbergseweg en het Zonnehuis om te draaien. Of klagende Acacialaners tevreden zijn met het plan, moet nog blijken.

Lees verder op de website van De Kaap

Bouw bijentuin in volle gang

DRIEBERGEN  Het gaat slecht met de bijen in Nederland en dat is geen goed nieuws. Deze bijzondere insecten zijn verantwoordelijk voor zo’n tachtig procent van de bloemenbestuiving in Nederland. Die bestuiving is nodig om de flora in stand te houden. Een aantal imkers neemt nu het initiatief om in Driebergen, op Landgoed Kraaybeekerhof, een bijentuin te maken met een educatieve functie: mensen bewust maken van het belang van de bij.

Lees verder op de website van De Kaap

Ook mannen zijn welkom op Vrouwendag

DRIEBERGEN  ,,Vorig jaar was er veel discussie, maar we willen de dag nu vooral gezellig maken en feestvieren”. Cees van den Broek, initiatiefnemer van de Eurowinkel in het Driebergse postkantoor, geeft samen met twee dames van het Participatieteam (P-Team) Utrechtse Heuvelrug een toelichting op de viering van de Internationale Vrouwendag.

Lees verder op de website van De Kaap

Amerongen Schoon

AMERONGEN  In het kader van de landelijke actieweek ‘Nederland Schoon’ wordt ook dit jaar wordt in alle dorpen binnen de Gemeente Utrechtse Heuvelrug weer een activiteit ontwikkeld. Voor Amerongen worden vrijwilligers gezocht die bereidt zijn om op zaterdag 12 maart circa 4 uur van hun tijd hieraan te besteden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 6 maart 2011 (kopie)

 
 
 
 

Arnhemsebovenweg X Drift
tijd: 11:40 uur   temperatuur: 6 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Verwarde man

DOORN  Agenten hielden op vrijdag 4 maart een verwarde man aan, die met een bivakmuts op en kennelijk gewapend door een bos had gelopen.
 
Rond 07.25 uur kreeg de politie de melding dat een man in het bos aan de Molenweg zou lopen. Hij zou een bivakmuts op hebben en een holster dragen, met daarin kennelijk een vuurwapen. Meerdere agenten gingen ter plaatse en stelden een onderzoek in, maar troffen de verdachte daarbij niet aan.
 
Op het politiebureau meenden agenten de verdachte te herkennen van een melding van een verdachte situatie van enkele dagen eerder. Daarbij hadden zij 41-jarige man uit Doorn bij zijn woning gesproken. Hij kwam toen verward over, maar omdat hij geen strafbare feiten had gepleegd, waren de agenten weggegaan. Agenten gingen naar de woning van deze man. Hij bleek thuis te zijn. De agenten troffen het holster met het vermoedelijk vuurwapen in de woning aan. Daarop werd de verdachte aangehouden. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en was zeer verward. Een crisisarts onderzocht de verdachte en liet hem verplicht opnemen in een psychiatrische instelling.

Houtdief

ZEIST  Agenten hielden op zaterdagmiddag 5 maart een man aan op verdenking van houtdiefstal.
 
Rond 13.25 uur kreeg de politie de melding dat een man op de Krakelingweg hout op een aanhangwagen aan het laden was. Agenten gingen ter plaatse, maar de verdachte bleek met een bestelbus met daarachter de aanhangwagen te zijn weggereden.
 
Agenten gingen naar de woning van de eigenaar van de bestelbus, een 55-jarige man uit Amersfoort. Daar hielden zij hem aan. Hij bleek twaalf boomstammen met een lengte van twee meter en een doorsnee van twintig centimeter te hebben gestolen. De aanhangwagen met het hout werd in beslag genomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Mishandeling

ZEIST  Drie jongemannen werden in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 maart door meerdere andere jongemannen mishandeld.
 
Rond 03.00 uur liepen drie vrienden, jongemannen van 18 jaar uit Driebergen (2) en Utrecht (1), over een parkeerplaats op de Laan van Beek en Royen. Op het moment dat zij hun fietsen wilden pakken, zagen zij dat meerdere jongemannen op hen af kwamen lopen. Vervolgens werd het drietal door hen mishandeld, waarbij de slachtoffers letsel aan hun hoofd en lichaam opliepen. Daarna gingen de verdachten ervandoor. De slachtoffers herkenden meerdere van hun belagers als jongemannen waar zij in het verleden al problemen mee hadden gehad. De drie gingen naar het politiebureau om aangifte van mishandeling te doen. De politie stelt een onderzoek naar de verdachten in.

Boekenmarkt Dorpskerk Maarsbergen

MAARSBERGEN  In ’t Gebouwtje achter de Dorpskerk in Maarsbergen wordt zaterdag 12 maart een Boeken-/Curiosamarkt gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Aurora blij met opbrengst papier

DRIEBERGEN – Sinds januari 2010 kunnen inwoners van Driebergen hun oud papier kwijt in een eigen papiercontainer die eens per maand aan de weg kan worden gezet. Vanaf die datum is de inzameling bovendien uitbesteed aan twee plaatselijke verenigingen: de CGK (Christelijk Gereformeerde Kerk) en Harmonie Aurora.

Lees verder op de website van De Kaap

Buitenkans: Koopappartementje voor een ton

DOORN  Het lijkt te mooi om waar te zijn: een koopwoning in een groene omgeving, met een prijskaartje van rond € 100.000. Voor zo’n bedrag kom je in de Utrechtse Heuvelrug nergens aan de bak. Maar Heuvelrug Wonen biedt huurders en starters op de woningmarkt een buitenkansje.

Lees verder op de website van De Kaap

Verdiepen graf onbetaalbaar

AMERONGEN  Wie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug een graf wil laten verdiepen moet flink in de buidel tasten. Vroeg de gemeente vorig jaar al €3500,- om een vol graf geschikt te maken voor twee extra bijzettingen en de stoffelijke overschotten te herbegraven, nu is dit bedrag zelfs verhoogd naar €7500,-.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 7 maart 2011 (kopie)

 
 
 
 

Akkerweg X Gooijerdijk X Engweg
tijd: 12:40 uur   temperatuur: 4 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

KCD/Decohome herstelt zich in tweede helft en haalt punt

DOORN  Een goede tweede helft heeft KCD/Decohome een punt opgeleverd in de uitwedstrijd tegen DKOD. Met 12-12 kregen de teams waar ze recht op hadden. Volgende week sluit de Doornse ploeg de zaalcompetitie af met een thuiswedstrijd en kan het terugkijken op een goed seizoen.

Lees verder op de website van De Kaap

Rugbyers the Pink Panthers nog één te gaan

DRIEBERGEN  Aanstaande zondag de laatste 15-a-site rugby uitdaging voor the First XV van rugby club the Pink Panthers. Dan spelen de mannen van het eerste team van de Pink Panthers hun laatste competitie wedstrijd tegen SRC Rush in Schagen NH.
Dat het op de laatste wedstrijd aankomt is bijzonder: op dit moment hebben de mannen slechts één wedstrijd verloren, dat was op zondag 12 september 2010 in Amsterdam tegen studenten rugby club Ascrum.

vergroot    foto1   foto2

Toentertijd de tweede wedstrijd van het seizoen en doordat de eerste wedstrijd een week eerder werd gewonnen met zeer grote cijfers was daar een onderschatting.
Dat zelfde Ascrum staat nu al weken tweede en hebben ook slechts één wedstrijd verloren, op 19 januari tegen the Panthers. Daar in de rugbycompetitie bij een gewonnen wedstrijd 4 punten wordt toegekend, kan een team daarbij ook nog een bonuspunt krijgen als met 4 try’s scoort. Voor een verliezend team zijn er ook bonuspunten te behalen, bij eveneens het scoren van 4 try’s en als de puntenverdeling zo is dat er een verschil is van 6 punten of minder. Dus kan een verliezend team toch nog twee wedstrijd punten halen.
The Pink Panthers hebben al hun wedstrijden gewonnen met vier try’s of meer dus overal 5 punten verdiend, daarbij bij de verloren wedstrijden in Amsterdam toch nog een punt gescoord door het maken van vier try’s. Ascrum heeft aan bonus punten er 2 laten liggen dus is het verschil tussen the Pink Panthers en hun belagers drie punten.

De laatste drie weken hebben de mannen van the Pink Panthers de goede reeks doorgezet. Op 22 februari werd RC Haarlem verslagen met 76-19 op eigen het Driebergse veld. (laatste wedstrijd die The Pink Panthers verloren op eigen veld dateert alweer van 29 november 2008, toen tegen Ter Werve 5-10) een week laten moesten de mannen op bezoek bij Hilversum en in een grote modderpoel werden ook de Hilversummers bestreden met hardwerk rugby. Passes en hardlopen was bijna uitgesloten gezien de weersomstandigheden. Winst was daar met de cijfers 0-34. Afgelopen zondag moesten de mannen in Driebergen voor 30 minuten aan de bak. De uitwedstrijd in en tegen Groningen op 12 december 2010 werd toen gestaakt door wangedrag van de Groninger coach die weigerde naar het ontvangen van een rode kaart het veld ook daadwerkelijk te verlaten. De meervoudige arbitrage commissie van de Nederlandse Rugby Bond besloot dat de wedstrijd moest worden afgespeeld dit omdat de schuld van het staken bij de coach en het bestuur van RC Groningen lag en niet bij de spelers. Wel moest dat dan gebeuren in Driebergen. Bij aanvang van deze 30 minuten stonden the Panthers achter met 10-11. Spannend was het niet echt, de Groninger rugbyers hebben niet één kans gekregen om te scoren. The Panthers daar een tegen wisten met mooi rugby drie keer te scoren, de eerste try door winger Peter Vuurpijl Waardenburg, tweede try door trainer-coach-speler Richard van den Broek en als laatste wist ook de captain van het team Marten Kampman de tryline te vinden, met daarbij twee conversies van Jeffrey Nuijten is de stand om 11-29 rechtgezet.

Komende zondag zullen de spelers en het bestuur samen met veel supporters afreizen naar het Noord Hollandse Schagen om daar de laatste punten op te halen. Met bussen vertrekt men om 10.30 uur die kant op en zijn om ca 19.00 uur terug in het Driebergse. Als er supporters zijn die de berichtgeving binnen de club niet hebben gezien of ontvangen. Tot donderdagavond 22.00 uur kan met zich opgeven voor een of meerdere plaatsten in de bussen. Aan de bar in het clubgebouw of Mail dan naar ws@rcthepinkpanthers.nl kosten ca  10 euro.
Kledingadvies ROZE!

Met deze stap komen the Pink Panthers volgende seizoen te spelen in de landelijke eerste klasse. Een super prestatie en tevens een geweldige uitdaging om daar mee te mogen doen. Daarbij een prachtig gegeven op de onderhandelingen om een echte samenwerking te bewerkstellen tussen de gemeente Rugby in de Midlands in Engeland en de gemeente Utrechtse Heuvelrugby.

Als toetje voor het First XV team spelen de mannen op zaterdag 19 maart een vriendschappelijke wedstrijd Durham University uit Engeland, Kick Off 16.00 uur op sportpark De Woerd in Driebergen.

Rikkert Zuiderveld in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Zondag 13 maart verzorgt Rikkert Zuiderveld het hapasconcert in het Beauforthuis. Veel mensen weten niet dat hij een zeer begenadigd tekstschrijver is. Zijn tweede solo-album (sinds 40 jaar) ‘Solo’ staat vol mooie poëtische liedjes die aan Boudewijn de Groot doen denken.

Met een paar goed gekozen woorden weet Rikkert een wereld aan gedachten en emoties te schetsen. Muzikaal is het een feest: sfeervol, accentuerend, soms een tikje brutaal, maar altijd de tekst ondersteunend. Op www.beauforthuis.nl kan je zijn muziek vast beluisteren èn kaarten kopen.
zondag 13 maart, 17.30 u 
Rikkert Zuiderveld – Solo 
entree € 12,50 | reductieprijs € 7,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Brutale beroving

ZEIST Op zondagavond parkeerde een 41-jarige man uit Zeist zijn auto op de Vestdijklaan. De man stapte uit en plotseling kwamen twee onbekende mannen aanrennen. De ruit van de auto werd kapotgeslagen en een tas werd uit de auto gestolen.

De twee mannen rende vervolgens hard weg en stapte in een donkerkleurige auto die klaar stond aan de Utrechtseweg. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, district Binnensticht.

Succesvolle postactie op koperdieven

HEUVELRUG In de nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 maart hebben Boa’s (Buitengewoon Opsporings Ambtenaren) van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug  een verdachte van koperdiefstal aangehouden.
 
In de nacht van 27 op 28 februari werd een aanzienlijke hoeveelheid koper gestolen van een bouwterrein in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Een surveillerende boswachter van Natuurmonumenten trof in een naastgelegen bosperceel de onder takken verstopte buit aan. De buit was daar kennelijk verstopt om later opgehaald te worden.
 
Hierop besloot een groep Boa’s gecoördineerd door de boa’s van het Nationaal Park om over te gaan tot een zgn. “postactie”. Vanaf maandagavond 28 februari is er continu gepost door Boa’s van Recreatie Midden Nederland, Natuurmonumenten en een aantal particuliere landgoederen.
 
Hierdoor kon op 4 maart een 22-jarige man uit Zeist worden aangehouden die het koper op wilde halen.
 
De politie van het wijkteam Utrechtse Heuvelrug heeft de zaak in onderzoek.

Rhenen sluit Defensieweg in strijd tegen sluipverkeer

RHENEN  De Defensieweg in Rhenen wordt afgesloten voor alle motorvoertuigen. Dat heeft het gemeentebestuur besloten. Alleen (brom)fietsers, wandelaars, ruiters, aangespannen wagens, bosarbeiders en minder validen kunnen er nog doorheen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Volleervrouwen rekenen af met Be Fair

LEERSUM  Er stond maar één wedstrijd op het volleybalprogramma, maar dat was wel een belangrijke. Het vrouwenteam van Volleer trok naar Waddinxveen voor de strijd tegen Be Fair 3, waarvan thuis nog met 2-3 werd verloren.

Lees verder op de website van De Kaap

Voel je lekker in je vel op De Hoeksteen

LEERSUM  Vorige week is op de Leersumse basisschool De Hoeksteen het startschot gegeven voor het project “Voel je lekker in je vel”.

Lees verder op de website van De Kaap

Weerbaarheidscursus voor meisjes in Doorn

DOORN  Het jongerenwerk Welnúh in Doorn start dinsdagavond 22 maart met een zelfverdedigings- en weerbaarheidscursus voor meiden tussen de 11 en 14 jaar oud. De cursus duurt 8 avonddelen en zal worden gegeven in de dojo in de jongerenruimte in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 8 maart 2011 (kopie)

 
 
 
 

Hoofdstraat X Buntlaan
tijd: 10:40 uur   temperatuur: 4 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

SVMM overtuigt steeds meer

MAARN/MAARSBERGEN  SVMM moest afgelopen zaterdag aantreden tegen het sterke Vianen. Door de slechte prestaties van de afgelopen weken was SVMM ver teruggezakt op de ranglijst. Om nog enigszins mee te kunnen doen voor de prijzen moest er gewonnen worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Wethouder Frank Bongers bezoekt De Tollekamp

RHENEN  Wethouder Frank Bongers bracht in de voorbije week een bezoek aan de Tollekamp in Wageningen. Tijdens het bezoek lichtte hij de bewoners in over de stand van zaken rondom de bouw van de nieuwe Tollekamp aan de Nieuwe Veenendaalseweg in Rhenen. ,,Naar verwachting is de bouw eind 2011/ begin 2012 is voltooid.”

Vergroot foto

De wethouder, die de bewoners van de Tollekamp zeker een keer per kwartaal wil bewonen, had voor iedereen een traktatie meegenomen. ,,De bewoners kijken er naar uit om terug te keren naar Rhenen. In de nieuwe Tollekamp krijgt iedereen een grotere kamer. En kunnen zij gebruik maken van veel meer voorzieningen.”

ZAPPERS in het zonnetje gezet!

RHENEN  Donderdagavond 3 maart werd een grote groep ZAPPERS (ZwerfAfvalPakkers) in het zonnetje gezet voor hun vrijwillige inzet voor de gemeente Rhenen. De burgemeester sprak zijn dank uit voor hun inzet en reikte hen, samen met wethouder Piet van Leeuwen en het wijkcomité Rhenen allemaal een voorjaarsbloemenbak uit.

vergroot foto

Zwerfafvaladoptieplan
Josée Dols van het wijkcomité Rhenen gaf het startschot voor het zwerfafvaladoptieplan. Met dit plan wil ze het probleem van zwerfafval op een ludieke wijze aanpakken. Het wijkcomité wil mensen met elkaar in contact brengen die zich (willen) inzetten tegen zwerfafval. Tijdens de avond werden er al direct goede tips uitgewisseld. Zo had Wil Schulte, voormalig lid van wijkcomité Elst een handige verzameltas gemaakt van een grote boodschappentas en de houder voor het verzamelen van het plastic afval. In de wijk Cunera heeft zich al groepje ouders en kinderen verzamelt die de Stikke Hucht gaan schoonhouden. Maar er waren ook mensen die aangaven ‘gewoon’ alleen, tijdens hun dagelijkse wandeling het zwerfafval prikken dat ze zien liggen. Alle ZAPPERS hebben zich wel aangemeld voor het adoptieplan zodat er ook een netwerk is ontstaan van ZAPPERS die snel geïnformeerd kunnen worden.

Door plekken waar zich zwerfafval verzamelt op de kaart te prikken zetten de ZAPPERS het zwerfafval letterlijk op de kaart. Tevens gaven de ZAPPERS aan waar zij al zwerfafval prikken. Bent u nieuwsgierig? Kom dan eens kijken in de hal van het gemeentehuis naar de zwerfafvalkaarten! Weet u nog een plek waar afval zich verzamelt? Dan kunt u dat nog steeds aangeven, evenals als u ook een plek wilt adopteren.

De gemeente ondersteunt dit project en voorziet ZAPPERS van een prikker, handschoenen, vuilniszakken en zo nodig een hesje.

Ook organisaties zijn benaderd voor het adoptieplan. Een aantal scholen en stichting Alleman hebben ook al een plek geadopteerd. Gemeente en wijkcomité Rhenen hopen dat ook sportverenigingen, winkeliers en andere organisaties zich nog bij het project aansluiten.

Max van Amerongen opnieuw Clubkampioen DTV Smash

DRIEBERGEN  Traditiegetrouw organiseerde de Driebergse Tafeltennisvereniging Smash weer de clubkampioenschappen tafeltennis voor de junioren.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto A1 kampioen van de hoofdklasse

DRIEBERGEN  Met een klinkende overwinning van 26-14 op Top A1 kon het kampioenschap in de hoofdklasse door de jonge korfballers van Dalto A1 worden gevierd. De sponsor (C1000 Verberne) was bij de wedstrijd aanwezig en had voor de kampioenen een mooie bos bloemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Korfballers Dalto nog niet definitief veilig

DRIEBERGEN  In Hoenderdaal troffen de middenmoters Dalto en Blauw-Wit elkaar zaterdagavond. Hoewel beide ploegen toch graag de punten wilden hebben, zagen de toeschouwers een vrij matte eerste helft die eindigde met een 14-12 ruststand in het voordeel van de thuisploeg.

Lees verder op de website van De Kaap

Verwarring homotrouwen na antwoord minister

RHENEN  Het standpunt van minister van Bijsterveld over trouwambtenaren in Rhenen heeft voor meer verwarring gezorgd. De minister beantwoordde maandag schriftelijke vragen over het homohuwelijk en de PvdA leest daar een andere uitkomst in dan de SGP.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Oliebollenactie voor Alpe d’HuZes groot succes

LEERSUM  De oliebollen voor Alpe d’HuZes vlogen zaterdag de kraam uit in het winkelcentrum van Leersum. Regelmatig vormde zich een rij voor de verse bollen van bezorgbakker Ronald Roosen en Remmert van den Berg.

Lees verder op de website van De Kaap

Poging beroving

ZEIST  Op maandagavond liep een 17-jarige jongen uit Zeist over de Slotlaan. Plotseling kwam een scooter naast hem rijden en de bijrijder probeerde de tas van hem te pakken.

Er werd in de tas gekeken maar er zat niets waardevols in. De twee mannen op de scooter vertrokken vervolgens. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, district Binnensticht.

Brandweerlieden op De Wijngaard

DOORN  Op de CBS De Wijngaard hebben de groepen 1 en 1b/2 het over de hulpverleningsdiensten. Om het allemaal tastbaar te maken voor de kinderen is gisteren de brandweer op de school langs geweest.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 9 maart 2011 (kopie)

 
 
 

Nijendal X Dr Schaepmanlaan
tijd: 11:55 uur   temperatuur: 7 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Help mee met zwerfvuil opruimen

AMERONGEN  In het kader van de landelijke actieweek “Nederland Schoon” wordt ook dit jaar in alle dorpen bnnen de Gemeente Utrechtse Heuvelrug weer een activiteit ontwikkeld. Voor Amerongen zoekt de organisatie vrijwilligers die bereid zijn om op zaterdag 12 maart circa 4 uur van hun tijd hieraan te besteden.

Lees verder op de website van De Kaap

Ernstige aanrijding

DOORN  Dinsdagmiddag stak een 16-jarige jongen uit Amerongen op zijn fiets vanaf de Hydeparklaan de Oude Arnhemse Bovenweg over. Hij zag hier mogelijk een taxibusje over het hoofd, bestuurd door een 52-jarige man uit Utrecht. De jongen raakte ernstig gewond.

Gezien het letsel werd medisch personeel via de traumahelikopter ingevlogen. Toen de jongen was gestabiliseerd werd hij met de ambulance vervoerd naar het ziekenhuis.

Lente in mijn knop

HEUVELRUG  Wachten op de lente duurt altijd zolang! IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn brengt de lente naar u toe! Hoe? Door te laten zien dat een aantal bomen die lente al dik in de knop hebben. De belofte van een mooie lange lente en zomer dient zich al helemaal aan.

De boom, nu nog vrij kaal en moeilijk te herkennen aan de stam alleen, heeft al zijn kenmerken in de knop. Aan de knop en zijn plaatsing op de twijg en de stam herkent men de boom en u kunt dat ook. En wij gaan u dat laten zien.

De excursie vindt plaats op: zondag 13 maart van 14.00-16.00
Start: Parkeerplaats Landgoed de Niënhof, Grotelaan te Bunnik t.o. pont van het Landschap.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Zijlstra & Wilkens vertolken Cornelis Vreeswijk

AUSTERLITZ  13 maart treden twee bijzondere zangers samen op in het Beauforthuis (Austerlitz). Zij zullen voornamelijk liederen van Cornelis Vreeswijk vertolken.

Jeroen Zijlstra is vooral bekend geworden door Durgerdam slaapt. Piter Wilkens is een Friese troubadour, vertaalde Vreeswijks liedjes in het Fries en speelde op het Vreeswijk festival in Stockholm. De Nederlandse Vreeswijk groeide uit tot een nationale held in Zweden. Het is een eenmalig gebeuren dus wees er snel bij. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
vrijdag 11 maart, 20.15 u 
Piter Wilkens & Jeroen Zijlstra zingen Cornelis Vreeswijk 
entree € 15 | reductieprijs € 11,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Kinderen dansen ruim 300 euro bij elkaar voor Kika

DRIEBERGEN  Zeventig kinderen uit Driebergen en omgeving tussen de elf en veertien jaar hebben 342 euro bij elkaar gefeest in jongerencentrum Djoy in Driebergen. De opbrengst van het feest gaat naar Kika. 

Lees verder op de website van De Kaap

Schaatstalent Carlo Cesar doet mee aan NK afstanden voor junioren

DOORN  Het sporttalent van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug, de 18-jarige schaatser Carlo Cesar uit Doorn is zeker van een startplek op de 1000 meter op het Nederlands Kampioenschap afstanden voor junioren.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 10 maart 2011 (kopie)

 
 

Rijsenburgselaan X Valkenkamp X Klaproos
tijd: 11:55 uur   temperatuur: 7 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Bomenkap voor woningbouw

DRIEBERGEN  Tweehonderd bomen gaan er binnenkort tegen de grond op het terrein aan de Arnhemse Bovenweg 275 in Driebergen, tenzij de rechter ingrijpt. Dat bleek vrijdag op de zitting van de bestuursrechter in Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Kindervoorstelling (4+) De muzikale toverketel

AUSTERLITZ  Zondag 13 maart weer een heerlijke muzikale kindervoorstelling (vanaf 4 jaar) in het Beauforthuis: De muzikale toverketel. Twee leerlingen moeten een toelatingsexamen afleggen bij Anna Musicanta, een muzikale toverfee. En daar kunnen ze de hulp van de kinderen in de zaal goed bij gebruiken!

Want muziek is niet zomaar iets. Je wordt er blij van, of juist verdrietig. Je kunt muziek maken met echte instrumenten, maar ook al met een stok en een koekblik. En sommige mensen gaan opeens bewegen als ze muziek horen. Maar hoe werkt dat dan? Wat is een instrument? Waar komt een lied vandaan? En hoezo ritme? Een interactieve voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Zondag 13 maart, 11:30  
Anna Elis de Jong e.a. –  De muzikale toverketel 
Entree € 11,50 | reductieprijs € 7,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Raad bezorgd over vertraging onderwijshuisvestingsplan

HEUVELRUG  In de raadsvergadering van vorige week uitten de fracties eensgezind hun zorgen over de voortgang van het Onderwijshuisvestingsprogramma (IHP), waarin de plannen voor onderwijshuisvesting staan.

Lees verder op de website van De Kaap

Bodem Henschotermeer wordt gereinigd

MAARN  De komende weken wordt het slib van de bodem van het Henschotermeer verwijderd. Om deze reden ligt er een baggerschuitje in het meer dat door middel van slangen het slib wegpompt in depots.

Lees verder op de website van De Kaap

BVH geen voorstander Fairtrade-gemeente

HEUVELRUG  Met een versgezet bakje fairtrade-koffie werd vorige week de discussie ingeleid over de titel ‘Fairtrade-gemeente’. Alle partijen schaarden zich achter het plan om de gemeente Utrechtse Heuvelrug dit label op te plakken, op één fractie na.

Lees verder op de website van De Kaap

De Meerkoet voert fanatiek actie

DRIEBERGEN  ,,In mijn hele bestuurlijke carrière ben ik zo’n situatie nog nooit tegengekomen”, zei wethouder Homan (VVD) dinsdagavond tijdens de bijeenkomst die de bewoners van de Meerkoet in de Uilenburchtschool hadden georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 11 maart 2011 (kopie)

 
 
 
 

Damhertlaan X Schippersdreef
tijd: 13:30 uur   temperatuur: 10 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Verlenging verblijfsontzegging in Doorn

DOORN  Burgemeester Frits Naafs heeft voor een periode van een jaar de gebiedsaanwijzing in Doorn verlengd waardoor hij op grond van de APV artikel 2:1C een verblijfsontzegging kan opleggen.
De verblijfsontzetting geldt met ingang van 12 maart voor een periode van een jaar voor het volgende gebied:
 
    •    Dorpsstraat (vanaf Gezichtslaan tot kruising N227)
    •    Korte Molenweg
    •    Molenweg (vanaf punt Korte Molenweg t/m Raadhuisplein)
    •    Dorpsstraat (Thorheimpassage tot aan Kampweg)
 
Met de aanwijzing van het gebied kan de burgemeester een verblijfsontzegging opleggen aan personen die zich schuldig maken aan overlast en vernielingen. Een verblijfsontzegging houdt in dat personen na een strafbaar feit voor enige tijd niet meer in het gebied mogen komen. De termijn kan oplopen tot drie maanden en verlenging is mogelijk. Overtreding van een verblijfsontzegging wordt gezien als misdrijf en wordt gestraft met een boete van maximaal € 3.350,- of een gevangenisstraf van maximaal drie maanden.
 
De burgemeester heeft tot verlenging besloten vanwege recent terugkerende overlast in het centrum van Doorn. ,,Ik blijf bij mijn standpunt dat ik er geen moeite mee heb als jongeren elkaar willen ontmoeten. Als men zich gedraagt, is er niets aan de hand; ook niet in het aangewezen gebied. Maar als er weer grenzen worden opgezocht en overschreden, volgt handhaving.”

Het doek valt voor Tafeltje-dek-je

HEUVELRUG  Het sprookje is bijna uit. Wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) streept het vertrouwde Tafeltje-dek-je uit haar begroting.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van Kinderboerderij ’t Woelige Nest

DRIEBERGEN  Daar zijn ze dan, op woensdag 1 maart, de eerste dag van de lentemaand, zijn zij geboren: twee mooie bokjes. Door het mooie zonnige weer konden ze meteen naar buiten en van de eerste warme lentezonnestralen genieten.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Postkantoor Driebergen niet jaren leeg’

DRIEBERGEN  ,,Zolang wij met TNT mee blijven denken over de mogelijkheden voor het voormalige postkantoor, mogen de instanties die er nu zitten, er blijven zitten. Dat kan nog wel drie jaar duren.”

Lees verder op de website van De Kaap

Graven in de Maartenskerk

DOORN  De monumentale Maartenskerk in het dorpscentrum krijgt een nieuw interieur. Bij de veelbesproken herinrichting wordt het godshuis ook voorzien van een nieuwe vloer. Bij het verwijderen van de oude ondergrond werden vorige week historische sporen blootgelegd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 12 maart 2011 (kopie)

 

Rijsenburgselaan X Van Vrijberghestraat X Drieklinken
tijd: 13:30 uur   temperatuur: 11 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Candia’66 afgetroefd op drie persoonlijke fouten

RHENEN  In een gelijkwaardig duel tussen Odysseus’91 en Candia’66 hebben persoonlijke fouten de ploeg uit Rhenen drie punten gekost. ,,Als je drie persoonlijke fouten maakt waaruit doelpunten komen verdien je het simpelweg niet om te winnen”, was de conclusie van trainer Gerard Jansen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Musketiers verliest weer met één doelpunt verschil

ELST  Uit bij titelkandidaat Woudenberg is het Musketiers niet gelukt drie punten te pakken. Ondanks dat de bezoekers op papier de mindere waren was dat op het veld niet te zien. Zo kwam Musketiers in de eerste helft een paar keer gevaarlijk voor het doel maar ontbrak het aan precisie.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Banketbakkerszaak Van Steenderen gaat dicht

DRIEBERGEN  Het was volgens Jan van Steenderen ‘puur toeval’ dat hij in het banketbakkersvak rolde. Maar hij heeft het wel 50 jaar met evenveel plezier als vakmanschap volgehouden, waarvan 38 jaar op de Traaij in Driebergen. Op 2 april gaat de banketbakkerszaak definitief dicht .

Lees verder op de website van De Kaap

Provincie zet rotondes te huur

LEERSUM  Een schaap met een sandwichboard is geen gezicht. Maar gelukkig kunnen de schaapjes van kunstenaar Cees van Swieten opgelucht ademhalen: ze krijgen geen reclamebord om hun nek.

Lees verder op de website van De Kaap

Bouw heemtuinschuur gestart

LEERSUM  Het was voor de Vereniging voor Dorp en Natuur (D&N) een absoluut dieptepunt in haar bijna 45 jaar bestaan toen in de nacht van 13 op 14 december 2008 de Heemtuinschuur in vlammen opging.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 13 maart 2011 (kopie)

 
 
 
 

Diederichslaan X Van Oosthuyselaan
tijd: 11:15 uur   temperatuur: 10 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info
Krantenknipsels over Driebergen vanaf 1998

Veel abstracte kunst bij Gilde

LEERSUM  Drie beeldende kunstenaars van het Kunstgilde Utrechtse Heuvelrug tonen vanaf zaterdag 12 maart 16.00 uur hun werk in het gebouw van het Kunstgilde te Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Centrum voor Jeugd en Gezin opent in Zeist

ZEIST  Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Zeist is vanaf 16 maart te bezoeken in het inlooppunt in  Wijkcentrum ’t Hollebloc (De Clomp). Sinds april vorig jaar is het CJG al te bereiken via www.cjgzeist.nl en 030 8200227 (op werkdagen van 13.00 – 16.00 uur). 
Dat blijft zo, maar daarnaast is het vanaf 16 maart ook mogelijk om gewoon binnen te lopen.

De opening: een groot kinderfeest
Woensdagmiddag 16 maart is de feestelijke opening van het inlooppunt. Het muzikale startsein is om 13.30 uur met wethouder Bodes de Vries. Dan wordt ook de samenwerkingsovereenkomst door de kernpartners van het CJG getekend. Daarna, tot 17.30 uur, is er voor kinderen van basisschoolleeftijd van alles te doen: spelletjes, ganzenbord, op de foto met je ouder/verzorger (1 gratis foto direct mee), poppentheater Fiedel Diedel, muzikale workshops, schminken, een luchtkussen en ballonnenvouwen. Voor ouders en opvoeders is de ‘roadshow’ van het CJG aanwezig. Het afgelopen jaar is het CJG met deze roadshow door Zeist getrokken, in afwachting van het eigen onderkomen. Hier is informatie te krijgen over alles wat het CJG heeft te bieden.
Kijk voor het volledige programma op: www.cjgzeist.nl.

Over het inlooppunt van CJG Zeist in ’t Hollebloc
Dit zijn de openingstijden van het inlooppunt:
Dinsdagmiddag        14. 30 – 1700 uur
Woensdagochtend     08.30 – 10.30 uur  en  19.00 – 20.30 uur (speciaal voor jongeren)
Vrijdagmiddag         14.30 –  17.00 uur
De medewerkers van het CJG helpen met adviezen of het vinden van de juiste hulp. Daarnaast zijn er met regelmaat activiteiten en informatiebijeenkomsten. Die worden onder andere vermeld op www.cjgzeist.nl.

Het CJG Zeist, waarom?
Het CJG zet zich in voor het veilig en gezond opgroeien van kinderen en jongeren van -9 maanden tot 23 jaar. Daarbij ligt de nadruk op het ontwikkelen van talenten van kinderen. Alle opvoeders – ouders en verzorgers, maar ook leraren, sportcoaches enz.- èn kinderen kunnen nu op één plek terecht met al hun kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien in Zeist.
Voor gezinnen betekent dit: een toegankelijke vraagbaak en: op tijd samenhangende hulp.

Het CJG Zeist, wie zijn dat? 
De kernpartners van het CJG zijn: Vitras/CMD, GGD Midden-Nederland, MeanderOmnium, Bureau Jeugdzorg Utrecht, en MEE Utrecht, Gooi en Vecht en de gemeente Zeist. 
De partners in het CJG vormen samen een netwerkorganisatie. Daarin wordt de kennis die alle partners afzonderlijk hebben, effectief bij elkaar gebracht.

Lezing Nederlands Klassiek Verbond

ZEIST  Op woensdag 16 maart 2011 houdt Prof. dr. D. den Hengst een lezing over Julianus de Afvallige, de laatste heidense keizer (361-363).

De bronnen over Julianus – waaronder zijn eigen brieven en filosofische essays – zijn uitzonderlijk rijk. Toch is het niet eenvoudig een afgerond beeld te vormen van zijn persoon en zijn kortstondige regering. Dat komt vooral doordat zijn religieuze politiek felle reacties pro en contra heeft opgeroepen. Die controverse is niet geëindigd met zijn dood. Ter illustratie worden enkele hoogtepunten uit het ‘Nachleben’ van deze nog steeds omstreden keizer nader bekeken. Zonder beeldmateriaal.

De lezing wordt gehouden in  Verzorgingscentrum ‘de Mirtehof’ , Molenweg 50, Zeist, aanvang  20.00u.  Niet-leden zijn welkom à €. 5,00,  scholieren gratis.
Inlichtingen: mw. J.  Kruys – van Loen, secr. NKV afd. Zeist, tel. 0348-442468,
e-mail: jkruys@planet.nl

De lange aanloop naar de ‘kaalslag’

DRIEBERGEN  Hoewel er voor de verbreding van de snelweg A12 al heel lang plannen bestaan, hoewel er vuistdikke rapporten werden samengesteld en sommige mensen al meer dan tien jaar geleden hun woning of bedrijf moesten verlaten vanwege de voorgenomen maatregelen, werden de consequenties van de ingreep in Driebergen pas goed duidelijk toen onlangs een enorm aantal bomen tegen de vlakte ging.

Lees verder op de website van De Kaap

Veel klussen voor NL Doet

DRIEBERGEN  Inwoners van de Utrechtse Heuvelrug hebben nog een week de tijd om een keuze te maken uit het grote aanbod klussen, die door diverse organisaties in het kader van de landelijke vrijwilligersdag NL Doet in de gemeente plaatsvinden.

Lees verder op de website van De Kaap

Lopen voor bestrijding borstkanker

AMERONGEN  Vier vriendinnen uit Amerongen trekken de wandelschoenen aan en gaan op 8 en 9 oktober van Amersfoort naar Amsterdam lopen om geld op te halen voor de bestrijding van borstkanker.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 14 maart 2011 (kopie)

 
 
 

Tussen de Dreven X Korte Dreef X Drieklinken
tijd: 13:30 uur   temperatuur: 11 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Krantenknipsels over Driebergen vanaf 1998

‘Iedereen doet mee’ ondertekend

HEUVELRUG Wethouder Elisabeth van Oostrum en Joke Kuipers voorzitter van het Platform voor Mensen met en Functiebeperking (PMF UH) hebben op 11 maart de intentieverklaring getekend waarin zij verklaren er alles aan te doen om de lokale samenleving en voorzieningen ook voor de 7.500 inwoners (15%) met een functiebeperking of chronische ziekte toegankelijk te maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Mannen Enervo in gevarenzone door nederlaag

HEUVELRUG  Met nog vijf wedstrijden te gaan krijgt de competitie voor de volleyballers van Enervo en Volleer een spannende finale. Voor de mannen van Enervo betekent de 1-3 nederlaag tegen Utrecht 2 dat men in de gevarenzone is terecht gekomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto verliest in Groningen

DRIEBERGEN  Nic./Alfa-college, de tegenstander van Dalto, heeft zich met de overwinning op Dalto definitief veilig gespeeld in de Lotto Korfbal League. Voor eigen publiek boekten de Groningers een 23-17 overwinning op Dalto.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD/Decohome eindigt zaalcompetitie met fraaie zege

DOORN  Voor KCD/Decohome eindigde de zaalcompetitie op een mooie manier. Het in goede vorm verkerende Midlandia werd na een 2-8 achterstand met 17-13 verslagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Muzikaal sprookje De Gelukkige Prins in Cultuurhuis Doorn

DOORN  Kinderen vanaf 8 jaar kunnen op zondag 27 maart, met ouders, opa’s en oma’s naar de familievoorstelling De Gelukkig Prins van acteur Niels Brandaan Cotterink.

Lees verder op de website van De Kaap

Iain Matthews & Egbert Derix in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Zaterdag 19 maart een bijzonder koppel in het Beauforthuis: singer/songwriter Iain Matthews en pianist Egbert Derix. De heren zetten de grenzen open en denken in termen van kwaliteit, niet van genres. Een concert waarbij ze zowel het vroegere werk van Matthews als ook gezamenlijke songs spelen. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl. 
Iain Matthews (Fairport Convention, Matthews Southern Comfort, Planesong) werd wereldberoemd met Joni Mitchells song ‘Woodstock’. Enkele jaren geleden kwam hij in Limburg wonen en vond daar in Egbert Derix een muzikale metgezel. Iain levert teksten en ideeën, Egbert voegt daar zijn eigen ideeën aan toe en verwoordt dit alles in muziek . 
Egbert Derix is niet alleen een toonaangevend jazzpianist en componist, maar ook brengt hij binnenkort een cd uit met zijn versie van een aantal Marillion-songs. In oktober speelt hij met Supertramp-saxofonist John Helliwell in concertcafé Cambrinus.
zaterdag 19 maart, 20.15 uur 
Iain Matthews & Egbert Derix – On paper, a strange pairing 
entree € 15 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Gewijzigde vergunning in overeenstemming met gerechtelijke uitspraak

DOORN  In maart vorig jaar heeft het college van B&W bouwvergunning verleend voor de bouw van achttien zorgwoningen, ter vervanging van de huidige zorgwoningen op zorgcentrum De Basis in Doorn. Tegen de verleende bouwvergunning is bezwaar aangetekend door omwonenden en andere belanghebbenden. Een belangrijk bezwaar van omwonenden was het toekomstig gebruik van de zorgwoningen.

Uitspraak
Op 15 februari 2011 heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Utrecht uitspraak gedaan. 
De voorzieningenrechter heeft de beslissing op bezwaar vernietigd en het besluit herroepen. Het gevolgd was dat de bouw is stilgelegd. De rechter kwam tot dit oordeel, omdat er in de toekomst mogelijk sprake zou zijn van zorg die niet vanuit het eigen BNMO-hoofdgebouw aan de bewoners van de nieuwe woningen verleend zou worden. Het bouwplan voor de nieuwbouw voor de huidige bewoners van het terrein, die hun zorg in en vanuit het hoofdgebouw ontvangen, past wel binnen het bestemmingsplan.

Gewijzigde aanvraag
Het college heeft de aanvrager in de gelegenheid gesteld de bouwaanvraag te wijzigen, dit is in overeenstemming met de uitspraak van de voorzieningenrechter. Begin maart 2011 is door Stichting Heuvelrug Wonen en door de Stichting tot Instandhouding van een Centrum voor Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers een verklaring afgegeven ter aanvulling op de bouwaanvraag. In de verklaring staat dat “in de lijn met de aan de bestemming “verzorgingscentrum” gegeven inhoud en reikwijdte wordt gehandeld, nu en in de toekomst”. Dat betekent dat gebruik binnen het huidige bestemmingsplan, dus binnen de bestemming “verzorgingscentrum” is verzekerd.
De verklaring maakt onderdeel uit van de gewijzigde bouwvergunning.

Vergunning verleend
Hierop heeft het college besloten een gewijzigde bouwvergunning te verlenen voor de bouw van 18 zorgwoning op zorgcentrum De Basis in Doorn.

Korfballers Arena kampioen na ruime zege op DLKV

RHENEN De korfballers van Arena moesten het kampioensfeestje vorige week uitstellen na een nederlaag tegen ECKA uit Arnhem, maar afgelopen zaterdag was het wel raak.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Bazar en rommelmarkt

OVERBERG  In dorpshuis ‘de Buurthucht’, aan de Haarweg 33b in Overberg, wordt vrijdag 18 en zaterdag 19 maart een bazar en rommelmarkt gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Leersumseveld deels afgesloten tijdens broedseizoen

LEERSUM  Het broedseizoen is in aantocht. Om vogels in deze periode niet te verstoren sluit Staatsbosbeheer het gebied rond de plassen in het Leersumseveld gedeeltelijk af voor publiek. Deze maatregel geldt van 15 maart tot 15 juli.

Lees verder op de website van De Kaap

Bachconcert Andrieskerk

AMERONGEN  Onder de titel ‘Kantata….’ brengt het Barokensemble van het Utrechts Conservatorium onder leiding van Mark Lippe een Bach programma in de Andrieskerk Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 15 maart 2011 (kopie)

 

Engweg X Zuiderplantsoen
tijd: 13:40 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info
Krantenknipsels over Driebergen vanaf 1998

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Kuijten

ZEIST  Vanmiddag reikte burgemeester Janssen aan de heer prof. dr. R.H. Kuijten een Koninklijke Onderscheiding, ridder in de Orde van Oranje Nassau, uit tijdens zijn afscheid als voorzitter van de Stichting Hospice Heuvelrug in Heerewegen.

De heer Kuijten was een van de oprichters en bestuurder van de Landelijke Werkgroep Wiegendood. Vanaf 1998 heeft hij zich ingezet om de palliatieve zorg in Zeist en omgeving te realiseren. Dat leidde tot de opening van Hospice Heuvelrug in 1999.
Tijdens zijn loopbaan heeft hij een belangrijke rol gespeeld binnen de kindergeneeskunde in Nederland en daarbuiten. Mede door zijn inzet is Nederland toonaangevend op het gebied van nierziekten bij kinderen.

SVMM behoudt aansluiting met degelijk spel

MAARN/MAARSBERGEN  SVMM heeft vorige week de laatste strohalm gepakt met de winst tegen Vianen. Ditmaal was het Cobu Boys dat met lege rolkoffers weer naar Amersfoort werd gestuurd.

Lees verder op de website van De Kaap

Leden CDN en Dalto stemmen in met fusie

DRIEBERGEN  De leden van voetbalverenigingen Dalto en CDN hebben ingestemd met de plannen voor een fusie tot één Driebergse voetbalvereniging. De besturen hebben het mandaat gekregen om verdere invulling te gaan geven aan de fusie die met ingang van komend seizoen zal ingaan.
Weerstand tegen de fusie kwam er vooral, zoals verwacht, vanaf de kant van Dalto. Stemden de leden van CDN unaniem voor de fusie was er bij de buren een lichte scheiding waar te nemen: 48 stemmen voor, 17 tegen.

Vergroot foto’s van Johan Prins:   foto1   foto2   foto3   foto4

Lees verder op de website van De KaapNeergestoken politieman weer aan het werk

ZEIST  De agent die begin 2009 op station Driebergen-Zeist werd neergestoken, is voorzichtig weer aan het werk gegaan bij de politie in Zeist.

Lees verder op de website van het AD/UN

Vrouw overleden na aanrijding trein

LEERSUM Op maandagmiddag omstreeks 17.00 uur reed een 20-jarige vrouw uit Leersum weg van haar woning aan de Groep. Ze wachte bij de onbewaakte spoorwegovergang op de trein van Utrecht naar Arnhem. Toen deze voorbij was stak zij de spoorbaan over en zag waarschijnlijk de trein uit de andere richting niet aankomen.

Een ernstige aanrijding tussen de trein en de auto was het gevolg. De vrouw werd uit de auto geslingerd en overleed ter plekke. De auto vloog vervolgens in brand en werd door de brandweer geblust.

Rugbyers The Pink Panthers Kampioen

DRIEBERGEN  Afgelopen zondag 13 maart speelde the First XV van rugbyclub the Pink Panthers hun laatste wedstrijd in de competitie tweede klasse Noord van de Nederlandse Rugby Bond.
Zondagmorgen 10.00 uur was het verzamelen voor de spelers en om 10.30 uur de vele supporters om twee bussen te vullen en de rit naar Schagen Noord Holland te ondergaan.
Daar stonden de rugbyers van SRC Rush te wachten op the Pink mannen en de vele supporters. Schagen was namelijk voorbereid op de komst van de vele in Roze uitgedorste mensen.

vergroot   foto1   foto2   foto3

Na een flinke en vooral indrukwekende warming-up stonde de roze mannen klaar om de laatste nodige punten binnen te halen. Als in de tweede minuut maakte Richard van den Broek de eerste score, na twee site steps en diverse dummies was hij in no time in het trygebied. De conversie werd niet benut 0-5. Drie minuten later weer een mooie aanval dan de Panthers. Nu was het Bas Geurtsen die de try line wist de bereiken. Nu met conversie door Jeffrey Nuijten 0-12. In de 15de minuut deed Peter Vuurpijl Waardenburg zijn bijnaam eer aan, met zijn ongelofelijke snelheid en behendigheid was hij alle verdedigers te snel af en wist Peter te scoren onder de palen, conversie 100% 0-19. Tien minuten later een super actie van Jeffrey Nuijten, terwijl Bas Geurtsen in kwam lopen zetten Jeff iedereen te kijk door de bal niet te spelen aan Bas. Iedereen inclusief al het publiek dachten dat Bas de bal had. Hierdoor kon Jeff zonder enige tegenstander de vierde try scoren, coversie geschoten door Richard van den Broek 0-26.
Na dit 25 minuten durende offensief stapte the First Xv van de Panthers iets terug. Tempo lag zo hoog dat het eenvoudig niet vol te houden was, daarbij de 5 wedstrijdpunten waren al binnen en verliezen zat er echt niet meer in.
Hierdoor wist Rush toch een keer door te dringen op de Panthers zijde van het veld, met een mooie off load scoorde ook Rush zijn try en met conversie was de stand 7-26. Dit was ook de ruststand.
In de rust de aanmoediging om vooral te blijven spelen zoals de Panthers dat het best kunnen, open spel, snel spel en waar nodig een goede tackel maken.
In de derde en dertiende van de tweede helft wist Richard de try line  weer te halen bijde keren met conversien van Jeff Nuijten 7-40.
Halve wegen de tweede helft werd even alles uit de kast gehaald door de Panthers met scores in de 18de, 19de en 21ste minuut door Martijn Tinus Schut, Vincent Piet Lehmann en Xander Prop van Mourik. Alle try’s voorzien de conversies 7-57 inmiddels. Als laatste en na de nodige wisselste hebben doorgevoerd, alle spelers hebben in zo’n wedstrijd recht op speeltijd, maakte Peter Vuurpijl nog een super snelle try met conversie. 7-64. In de laatste minuut scoorde Rush nog voor de eer in de tweede helft. Eindstand 12-64.

Hierna barste er een super feest los met bloemen verzorgt door Plantion in samenwerking met Lavendel bloemen op de Traaij en veel Campagne.
http://www.youtube.com/watch?v=xvtOHkBgVqk kunt u zien hoe dat ging.

Na het feest te hebben gevierd tot ca 17.00 uur is de roze wolk terug gekeerd in Driebergen waar tot diep in de nacht is gefeest.

Komende zaterdag spelen de mannen van The First XV tegen Durham University uit Engeland. Kick Off 16.00 uur sportpark de Woerd.Kunst maken voor Schermerij

LEERSUM  Tijdens NL Doet en de landelijke open dag van de Zorg respectievelijk op 18 en 19 maart staat De Schermerij, het woonzorgcomplex voor ouderen van QuaRijn in Leersum, in het teken van Verbinding.

Lees verder op de website van De Kaap

SP biedt handtekeningen aan

HEUVELRUG  De SP afd. Heuvelrug zal donderdagochtend 17 maart een kleine 1000 handtekeningen aanbieden tijdens de bestuursvergadering van het Recreatieschap in het kader van de actie voor behoud van dagcamping het Doornse Gat.

Lees verder op de website van De Kaap

Wilco Nap van CDN naar Saestum

DRIEBERGEN  Wilco Nap gaat volgende seizoen aan de slag bij Saestum. De huidige hoofdtrainer van CDN wordt verantwoordelijk voor het tweede elftal.

Lees verder op de website van De Kaap

Amerongen weer schoon

AMERONGEN  Zowel in het oude als het nieuwe dorp verliep de opschoondag in het kader van ‘Nederland schoon’ afgelopen zaterdag succesvol.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 16 maart 2011 (kopie)

 
 

Dr Schaepmanlaan X Prins Hendriklaan
tijd: 12:15 uur   temperatuur: 7 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info
Krantenknipsels over Driebergen vanaf 1998

Veel te zien op Paasveetentoonstelling in Rhenen

RHENEN  De Paasveetentoonstelling bij Manege Blaauwendraat belooft komende zaterdag 19 maart weer een prachtige show. De traditionele keuring van de dikbillen, de luxe vleeskoeien, laat zien waar het vlees vandaan komt dat mensen bij de ambachtelijke slager vinden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Niet slim

RHENEN Afgelopen nacht werd een automobilist op de Cuneraweg op alcohol gecontroleerd. Hij bleek niet gedronken te hebben maar kon zich niet legitimeren. De man gaf een naam op die vermoedelijk niet klopte.

De agenten kwamen er achter dat hij de naam van zijn broer had opgegeven. De 26-jarige man uit Veenendaal werd aangehouden en gaf aan dat hij nog boetes had openstaan en daarom de naam van zijn broer had opgegeven. Hij kon zijn openstaande boetes betalen en kreeg voor 360 euro aan nieuwe boetes.

WS78 De Maarnsche Berg houdt 40 km wandeltocht

MAARN  WS78 de Maarnsche Berg verzorgt op zaterdag 19 maart een wandeltocht van 40 km. De startlocatie is Dorpshuis De Twee Marken, Trompplein 5 in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Rioolheffing gaat omhoog

HEUVELRUG  Het rioolstelsel moet op de schop en de rioolheffing gaat omhoog. Die boodschap heeft het college vorige week per brief aan de gemeenteraad gestuurd. Tot dusver lag de rioolheffing in de Utrechtse Heuvelrug onder het gemiddelde. Dat kan zo niet langer, vinden burgemeester en wethouders.

Lees verder op de website van De Kaap

André van Vliet met Oriolus in Grote Kerk

DRIEBERGEN  Het thema van de concertuitvoering van projectkoor Oriolus onder leiding van André van Vliet op zaterdagavond 26 maart om 20.00 uur in de Grote Kerk aan de Hoofdstraat 115 in Driebergen is Op weg naar Pasen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bring-a-Dish feest

DRIEBERGEN  Iedereen is van harte uitgenodigd samen met buren, vrienden en familie om op zaterdag 19 maart mee te komen eten, feesten, dansen en genieten van diverse culturen tijdens het Bring-a-Dish feest in de Vrij School Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 17 maart 2011 (kopie)

 
 

Drieklinken X Engelenburg
tijd: 13:35 uur   temperatuur: 8 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info
Krantenknipsels over Driebergen vanaf 1998

Bouwbedrijven zetten zich vrijwillig in voor betere toegankelijkheid

DRIEBERGEN/DOORN  Het Platform voor Mensen met een Functiebeperking doet, samen met de gemeente Utrechtse Heuvelrug, mee aan NL DOET op 18 maart aanstaande.

Lees verder op de website van De Kaap

Mozaïeken op Wilhelminaschool

AMERONGEN  Leerlingen van de Wilhelminaschool konden zich afgelopen dinsdag helemaal uitleven met het mozaïeken van een vijftal zitelementen en een groot schilderij. Ze maakten de kunstwerken voor de expositie in de kasteeltuin ter ere van het tienjarig bestaan van het Open Atelier.

Lees verder op de website van De Kaap

Sluiting camping Doornse Gat uitgesteld

DOORN  Dagcamping het Doornse Gat blijft nog een jaar open. De afgelopen tijd was er veel onrust ontstaan onder recreanten omdat de beheerder, Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, moet bezuinigingen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

De Basis: herhaling van zetten

DOORN  Het schaakspel rond de nieuwbouw bij De Basis blijft voorlopig steken in een herhaling van zetten. De bouwvergunning voor 18 patiowoningen werd door de rechter vernietigd, maar het college heeft besloten om de vergunning aan te passen.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanleg twee bergbezinkbassins

B&W van Rhenen hebben een uitvoeringskrediet van 1.110.850 euro beschikbaar gesteld voor het bergbezinkbassin bij de Opslag in Elst en een uitvoeringskrediet van 1.383.250 euro voor het bergbezinkbassin onder de Veerweg in Rhenen en de bijbehorende rioleringsmaatregelen bij de Rijnstraat/Buitenomme.

Door afspraken met Rijkswaterstaat over de waterkwaliteit moet de gemeente Rhenen, voor 1 januari 2012, nog twee bergbezinkbassins aanleggen. Eén daarvan komt bij de kern Elst (de Opslag) en één daarvan bij Rhenen (de Veerweg). De voorbereidingen (ontwerp en vergunningsaanvragen) hiervoor zijn in volle gang. Intussen zijn op basis van schetsontwerpen ramingen beschikbaar voor de uitvoering.

De aanleg van de bergbezinkbassins vloeit voort uit de wettelijke plicht (vermindering vervuiling oppervlaktewater) om voor de riolering aan de basisinspanning te voldoen. Deze wettelijke plicht is geconcretiseerd in afspraken met Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in het afvalwaterakkoord.

Als de twee bergbezinkbassins zijn gerealiseerd, voldoet de gemeente Rhenen aan de wettelijke verplichting om de vuiluitworp uit de rioolstelsels te verminderen.

Woonzorglocatie De Vink feestelijk geopend

MAARN  Zon, muziek en een hapje met een drankje voor de vele belangstellenden. Alle ingrediënten waren afgelopen zaterdag aanwezig om de nieuwbouw van De Vink feestelijk te openen.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen garanties voor toegang tot AZC

LEERSUM  Het overlijden van een zwangere Somalische vrouw in het asielzoekerscentrum De Hoogstraat klinkt nog steeds na in de politiek van de Utrechtse Heuvelrug. Bijna negen maanden na het incident kwam directeur Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa) naar de gemeenteraad.

Lees verder op de website van De Kaap

Open dag Vitras/CMD

DRIEBERGEN  Tijdens de landelijke open dag van de zorg op zaterdag 19 maart opent Vitras/CMD in Driebergen haar deuren aan de Schippersdreef 4 te Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Korenmolen Maallust in Amerongen doet mee aan NL DOET

AMERONGEN  Korenmolen Maallust in Amerongen doet op zaterdag 19 maart mee aan NL DOET. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 18 maart 2011 (kopie)

 
 

Dokter Hermansstraat X Weidestraat
tijd: 11:35 uur   temperatuur: 9 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info
Krantenknipsels over Driebergen vanaf 1998

Parkeerschijfzone in Binnenstad Oost

RHENEN  De bouw voor de herontwikkeling van Binnenstad Oost is van start gegaan. Het gemeentebestuur wil een parkeerschijfzone (ook wel blauwe-zone genoemd) in het gebied instellen.

Voor de bouw van het Rhenense Hof komt een aantal parkeerplaatsen te vervallen. Het is van groot belang dat ook gedurende de bouwperiode de ondernemers/winkeliers in Rhenen bereikbaar zijn. Dit kan door het ‘kort parkeren’ mogelijk te maken in Binnenstad Oost.

De parkeerschijfzone wordt ingesteld voor de M.W. van der Waalstraat, parkeerterrein de Brakken (voor de helft), Molenstraat, Plantsoenstraat en Buitenomme (bovenste plateau) in het centrum van Rhenen.
Hiermee wil de gemeente bereiken dat het, ook tijdens de bouw van het Rhenense Hof, mogelijk blijft het centrum van Rhenen te bereiken met de auto en om daar inkopen te kunnen doen.

Voor de bewoners van Binnenstad Oost en het personeel, dat werkt in Binnenstad Oost, worden een aantal parkeerplaatsen buiten de parkeerschijfzone gelaten. De beperkingen gelden alleen tijdens de openingstijden van de winkels. Het handhaven van de maximale parkeertijden zal door de Buitengewoon opsporingsambtenaar (Boa) worden gehandhaafd.

21 juni 2011 Kasteel Amerongen weer open

AMERONGEN  21 juni 2011 is Kasteel Amerongen weer open,  zo is vandaag bekend gemaakt op Kasteel Amerongen. Het kasteel was bijna tien jaar gesloten in verband met de complexe restauratie van gebouw, interieur en collectie. Op 21 juni opent het kasteel zijn deuren met een verrassende theatrale presentatie van filmmakers Peter Greenaway en Saskia Boddeke. Kasteel Amerongen groeit de komende jaren uit tot een  nieuwe ontmoetingsplaats van kennis en cultuur in het midden van het land.


Kasteel Amerongen is zoals het was: het pronkhuis van weleer, nu als ontmoetingsplaats van kennis en cultuur in het midden in het land.
Met een grootschalige multimediaproductie van filmmakers Peter Greenaway en Saskia Boddeke komen op theatrale wijze de bewoners van het kasteel op midzomerdag 1680 weer tot leven.
De keuze voor een gefaseerde inrichting en presentatie doet recht aan de rijke geschiedenis van het kasteel. De komende jaren presenteert het zich in zijn 17de eeuwse gedaante, daarna volgen de 18de, 19de en 20ste eeuw.
Het kasteel was tien jaar gesloten in verband met een complexe restauratie van gebouw interieur, collectie en tuin. Dit in nauw overleg en samenwerking met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.  De bouwkundige restauratie is nu afgerond binnen de gestelde tijd en budget. De kennis en ervaring opgedaan wordt gedeeld in een Restauratie Expertise Centrum, dat in ontwikkeling is met publieke en private partijen reed betrokken bij de restauratie.

Handhavingsbeleid 2011 vastgesteld

HEUVELRUG  Het college van b&w heeft op dinsdag 8 maart het Handhavingsprogramma 2011 vastgesteld. Hiermee zijn de kaders gesteld van waaruit de gemeente dit jaar het handhavingsbeleid vormgeeft. Dit is nodig omdat het niet mogelijk is om alles te handhaven en er dus prioriteiten gesteld moeten worden. De gemeente zet in op een eerlijk en rechtvaardig handhavingsbeleid, dat structureel en integraal wordt opgepakt.
 
Bij de prioriteitstelling van handhavingsverzoeken staan de thema’s veiligheid en ruimtelijke ordening bovenaan. Daarnaast wordt ook een aantal projecten opgepakt. Bij milieuzaken handhaaft de milieudienst Zuidoost Utrecht namens onze gemeente.
 
Volgorde van handhaving
Het aantal klachten en verzoeken om handhaving in de gemeente is groot. Om de handhaving binnen de gemeente te stroomlijnen wordt gekozen voor een gestructureerde aanpak. Dit betekent dat de hoogste prioriteit bij handhaving in geval van acute en/of onomkeerbare situaties geldt. Op de tweede plaats staan verzoeken om handhaving. Er is sprake van een verzoek om handhaving als deze schriftelijk wordt ingediend. In het verzoek moet zijn aangegeven wat het belang is en het moet goed gemotiveerd zijn.
 
De klachten en meldingen die niet als een verzoek om handhaving kunnen worden aangemerkt worden geregistreerd. Vervolgens wordt per geval afgewogen of een medewerker van toezicht en handhaving een controle uitvoert. Als een klacht of melding vervolgens leidt tot toezicht/handhaving, dan wordt dit intern als handhavingsverzoek opgepakt of meegenomen in programmatisch handhaven. Jaarlijks wordt vastgesteld welke onderwerpen programmatisch (als project) worden opgepakt, zoals bijvoorbeeld:
 
    •    beëindiging permanente bewoning recreatiewoningen
    •    2 keer per jaar aanpak overhangend groen
    •    4 keer per jaar fietsenopruimactie station Driebergen-Zeist
    •    actief uitvoering gegeven aan de gemeentelijke precarioverordening.
 
Besluitvormingstermijnen
Per handhavingsverzoek wordt bepaald of het een lichte, een gemiddelde, een zware of een zeer zware handhavingszaak betreft. De zwaarte hangt af van de complexiteit van de wetgeving en de aard van de afwijking.
Op grond van artikel 4.13 van de Algemene wet bestuursrecht heeft de gemeente afhandelingstermijnen voor handhavingszaken vastgesteld. Deze termijnen variëren van 12 weken voor een lichte handhavingszaak tot 20 weken voor een zeer zware zaak.
 
Handhavingsbesluiten in gemeentenieuws
Om voor inwoners zichtbaarder te maken welke en hoeveel handhavingsbesluiten er genomen worden, worden voortaan bij de officiële publicaties in het Gemeentenieuws ook de handhavingsbesluiten vermeld.
 
Het college gaat er vanuit dat met de vaststelling van het jaarprogramma er voor inwoners meer herkenbaarheid en structuur ontstaat als het gaat om de aanpak van handhaving.

Bankoverval

ZEIST  Op donderdagochtend 17 maart werd een overval op een bank gepleegd. Agenten hielden de twee verdachten aan.
 
Rond 11.20 uur gingen twee mannen met bivakmutsen een bank aan de 2e Hogeweg binnen. In het pand bedreigden zij het aanwezige personeel, maar wisten niets buit te maken. De twee verlieten vervolgens het pand, sprongen op een scooter en gingen ervandoor. Op de Huydecoperweg dumpten de twee de scooter, sprongen in een auto en zetten hun vlucht voort.
 
De verdachten vluchtten via de Rijksweg A27 in de richting van Utrecht. Agenten zagen hen op de A27 rijden en zetten de achtervolging in. Die leidde naar Utrecht, waar de auto van de verdachten in botsing kwam met een politieauto. Vervolgens ging het tweetal er te voet vandoor. Agenten gingen achter hen aan. Eén van hen, een 38-jarige Amsterdammer, werd op de Euterpedreef aangehouden. De andere verdachte, een eveneens 38-jarige plaatsgenoot, werd op de Albert Schweitzerdreef in de boeien geslagen. De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

Het comedy universum van Harry Glotzbach

AUSTERLITZ  Stap donderdag 24 maart in het comedy universum van Harry Glotzbach en laat je verrassen door zijn bizar grappige verhalen. Marsmannetjes en Venusvrouwen, de Tour de France voor junkies, de Belgische Tom Tom, sexuele frustraties etcetera, het komt allemaal aan bod.

En ook met zijn gitaar en zangstem weet hij het publiek aan zijn voeten te krijgen. Harry Glotzbach kreeg nationale bekendheid door de commercial van Holland Casino, waarin hij de mislukte volkszanger Barry vertolkte: ‘Beetje rijmelarij van het nivo-lik-me-vessie!’ 
De pers over Harry: “De talentvolle Harry Glotzbach combineert treffende typetjes met authentieke, incorrecte en originele grappen.” – “Harry is muzikaal en heeft een warme stem.” Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
donderdag 24 maart, 20.15 uur 
Harry Glotzbach – El Niño – cabaret 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Wachtgeld kost ruim 1 miljoen

HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft tussen 2006 en 2011 ruim 1 miljoen aan wachtgeld uitgekeerd. Ruim de helft (€544.000,-) van het totaalbedrag, werd betaald aan drie oud-wethouders uit de voormalige gemeente Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Seniorenplatform: Tafeltje-dek-je moet blijven

HEUVELRUG  Er kan geen sprake van zijn dat zomaar het doek zou moeten vallen voor ‘Tafeltje-dek-je’. Het is een uitstekend lopend vrijwilligersproject dat helemaal past in het streven van de overheid dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen.

Lees verder op de website van De Kaap

TNT: ‘Ons geduld raakt op’

DRIEBERGEN  TNT is niet van plan nog drie jaar te wachten met de verkoop van het voormalige postkantoor in Driebergen. ,,Hoe mooi het ook is dat Stichting VluchtelingenKinderen er nu in zit, wij willen het pand verkopen. Ons geduld raakt op”, aldus woordvoerder Wendy Eelsing van TNT.

Lees verder op de website van De Kaap

Jongerenoverlast in Doorn zonder rechter te lijf

DOORN  De overlast van hangjongeren lijkt toch weer de kop op te steken. Daarom verlengt burgemeester Frits Naafs zijn wettelijke bevoegdheid om vandalen een verblijfsontzegging op te leggen.

Lees verder op de website van De Kaap

Tafeltje-dek-je is teleurgesteld in wethouder

DOORN  ,,Tafeltje-dek-je is geen luxe. De mensen die eraan meedoen, hebben het écht nodig.” Dat zeggen Neeltje Baaij (74) en Leneke Heijbroek (72) van de stichting die de Doornse maaltijddienst draaiende houdt. Ze reageren op het plan van wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) om de subsidie voor Tafeltje-dek-je stop te zetten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 19 maart 2011 (kopie)

 

Mevrouw Leinweberlaan X Boomgaard
tijd: 13:05 uur   temperatuur: 8 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info
Krantenknipsels over Driebergen vanaf 1998

Candia zet belangrijke stap richting lijfsbehoud

RHENEN  In een ware galavoorstelling is het Candia’66 eindelijk gelukt overtuigend te winnen van een naaste concurrent. Lopik moest er in Rhenen aangeloven en werd met 5-1 huiswaarts gestuurd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Niels Visser: ,,Wij horen in deze klasse”

ELST  Het wordt langzamerhand steeds het zelfde liedje bij Musketiers. Een goede wedstrijd op de mat leggen, tegen een hoger genoteerde tegenstander, maar steeds met één doelpunt verschil verliezen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

“Van kikkerdril tot kikker” bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Op zondag 20 maart organiseert bezoekerscentrum De Boswerf de activiteit “Van kikkerdril tot kikker”. Je hebt vast wel eens een kikker, pad of salamander in je achtertuin of in de buurt gevonden. Was het een Groene of juist een Bruine kikker, een Gewone pad of misschien zelfs wel een Kleine watersalamander? In Nederland hebben we 16 verschillende soorten amfibieën. (zo noemen we de kikkers, padden en salamanders samen). Wil je meer over deze dieren weten, doe dan mee met de activiteit “Van kikkerdril tot kikker”!

Naast een tentoonstelling over amfibieën is er een spelparcours uitgezet met opdrachtjes en weetjes over amfibieën. Hoe wordt kikkerdil een kikker? Waar leeft de pad? Welke gevaren komen ze tegen? De starttijden zijn 12.30 uur, 13.45 uur en 15.00 uur. Deelname € 2,50. Duur ca. 1 uur. De activiteit is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Aanmelden gewenst.

Het Bezoekerscentrum is tijdens het winterseizoen op zondagen geopend van 12.00 uur tot 16.00 uur. Vanaf zondag 27 maart kunt u ook op dinsdag tot en met vrijdag bij ons terecht van 10.00 uur tot 16.30 uur, en op zondag van 12.00 tot 16.30 uur.

Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon 030 – 69 22 393.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Vernieuwing Fazantenplein Zeist-West beste wijkinitiatief

ZEIST  De vernieuwing van het Fazantenplein in Zeist-West is uitgeroepen tot het ‘Beste wijkinitiatief van 2010’. Dat hebben de partners van het Wijkgericht Werken besloten. Wethouder Johan Varkevisser: “De bewoners hebben het Fazantenplein helemaal zelf opgeknapt met budget van het wijkteam.

Een goed voorbeeld van een wijkinitiatief!”. De initiatiefnemers ontvangen hiervoor een prijs 1.000 euro. Dit bedrag moet ten goede komen aan de leefbaarheid in de wijk. De wethouder reikt op 24 maart 2011 de cheque uit.

Fazantenplein vernieuwd
De bewoners van het Fazantenplein vonden het tijd dat het rommelige Fazantenplein in hun wijk Zeist-West werd aangepakt. Op het plein werd bijvoorbeeld veel dubbel geparkeerd. Na een handtekeningenactie in de wijk hebben de bewoners het wijkinitiatief om het plein aan te pakken ingediend bij het wijkteam West. Het wijkteam was enthousiast over het initiatief van de bewoners, helemaal omdat de bewoners de vernieuwing van het plein zelf wilden aanpakken. De bewoners maakten zelf tekeningen voor het nieuwe ontwerp van het plein en de speeltoestellen. Het wijkteam heeft de ideeën van de bewoners overgenomen. Het plein heeft nu na de vernieuwing een heel ander gezicht en is het visitekaartje van de straat. De buurtbewoners hadden tijdens de officiële opening een feestelijke barbecue georganiseerd op het plein.
Zodra het weer het toelaat worden de verkeerslijnen op het plein aangebracht en het groen geplant. De bewoners onderhouden het plein zelf, zoals het schoonhouden.

Wijkinitiatief indienen
Wilt u kans maken op de titel ‘Beste wijkinitiatief van 2011’? Dat kan met het wijkbudget waar het wijkteam over beschikt. Met dit wijkbudget speelt het wijkteam snel en via een korte lijn in op de plannen van bewoners, ondernemers en organisaties uit de wijk. Het gaat dan om plannen zoals het opknappen van een plein, het organiseren van een buurtfeest, het inrichten van een speelplaatsje, het aanpassen van verlichting etc. Kijk op www.zeistwijkgericht.nl/over/wijkinitiatief voor de voorwaarden en meer informatie over het indienen van een wijkinitiatief. Op deze website kunt u een formulier downloaden om een wijkinitiatief in te dienen.

Wijkgericht Werken
Wijkgericht Werken is gericht op samenwerken met bewoners om te komen tot een leefbare, schone en veilige wijk. Wijkgericht Werken is een samenwerkingsverband tussen gemeente Zeist, de Zeister woningcorporaties (Seyster Veste, De Kombinatie en RK Woningbouwvereniging), de Politie Regio Utrecht district Binnensticht en MeanderOmnium. Kijkt u voor meer informatie op de vernieuwde website www.zeistwijkgericht.nl.  

Lente op de Plantage Willem III

ELST  Op zaterdag 26 maart om 14.00 uur organiseert Het Utrechts Landschap een spannende voorjaarswandeling door dit unieke natuurgebied.

Spannend omdat de lente voluit in aantocht is. Met wat geluk ervaart u allerlei verschijnselen die het naderende voorjaar aankondigen.
Voor de zekerheid toch maar warme kleding, waterdichte schoenen en vooral een verrekijker meebrengen!
De tocht duurt circa 1½ uur en de gids vindt u om 14.00 uur op de parkeerplaats   Plantage Willem III tussen ecoduct of wildpassage op de N225 en de kom van Elst.
Aan deze excursie zijn geen kosten verbonden en reserveren is niet nodig.

Songs from the Isles – harp, altviool en tenor

AUSTERLITZ  Zondag 27 maart is er in het Beauforthuis een lichtvoetig programma met een selectie uit de Folksongs van Britten en liederen van Purcell en Dowland. Het concert wordt verzorg door Manja Smits (harp), Joost van der Linden (tenor) en Suzanne Dijkstra (altviool).

De Britse eilanden hebben iets ongenaakbaars. Het weer is er slecht, de kusten zijn steil, het eten heeft een slechte reputatie. Maar één ding staat vast: ze kunnen daar zingen. De Engelse, Ierse, Schotse en Welshe zangers en koren die wereldberoemd zijn geworden passen niet op deze pagina. Volksliedjes als Greensleeves en The Salley Gardens zitten ergens wel in ieders geheugen opgeslagen. Geen componist uit deze contreiën die niet een groot deel van zijn werk aan de liedkunst heeft gewijd. 
Een goede reden om daar eens een programma over te maken. Met oude liederen van luitvirtuoos John Dowland, van Henry Purcell, Ivor Gurney en Gustav Holst. Maar ook met volksliedjes vol weemoed, geestigheid en verlangen, in de meesterlijke bewerking door Benjamin Britten. Van die laatste componist ook twee instrumentale werken: delen uit de Suite voor harp-solo, en het onvergelijkbare Lachrymae, geïnspireerd door een lied van John Dowland, voor solo-altviool en harp. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 20 maart, 17.30 uur 
Manja Smits, Joost van der Linden, Suzanne Dijkstra – Songs from the Isles 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Maandag weer Sportuh-tijd

MAARN  De Sportuh activiteiten zorgden bij aanvang na de winterstop vorige week voor verwarring. Kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool die aan het voetballen waren bij het hockeyveld werden aangesproken door een ‘vreemde meneer’ die vroeg of ze samen wilden spelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Fête da la Musique in centrum van Leersum

LEERSUM  ,,We hebben in Leersum zo’n prachtig Kerkplein met de Muziekkoepel en ook de omgeving van het winkelcentrum en het Schermerijplein zijn er ideaal voor: een muziekfeest waaraan iedereen die dat maar wil één of meer optredens kan verzorgen.” Aan het woord zijn Jan Koudijs en Jan Fontijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Controle afschaffen scheelt ergernis

HEUVELRUG  De controle op het persoonsgebonden budget moet worden afgeschaft. Dat schrijft gemeenteraadslid Gerry van der Hulst (GroenLinks/PvdA) in de nieuwsbrief Sociaal en Groen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bekvechten met Rekenkamer

HEUVELRUG  Met onafhankelijk onderzoek houdt de Rekenkamer het gemeentebestuur scherp. Maar het laatste wapenfeit van oud-voorzitter Henk Satijn oogst vooral kritiek van het college. Volgens burgemeester Frits Naafs is de Rekenkamer haastig en onduidelijk te werk gegaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijwilligers gezocht voor overzetten padden

DRIEBERGEN  De paddenwerkgroep Zeist is op zoek naar vrijwilligers die in de avonduren willen helpen met het overzetten van padden op de Arnhemse Bovenweg tussen de spoorwegovergang en Kerckebosch.

Lees verder op de website van De Kaap

Bouwen op een postzegel

DRIEBERGEN  ,,De ruimte is hier zeer beperkt. Dit is echt bouwen op een postzegel”. Zo omschrijft Arjan Hartgerink, de uitvoerder van de nieuwbouw aan De Lei en dorpsplein De Binnenplaats, de werkzaamheden die hier momenteel plaatsvinden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 20 maart 2011 (kopie)

 

Arnhemsebovenweg X Gezichtslaan
tijd: 11:40 uur   temperatuur: 9 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Jongen mishandeld

ZEIST  Zaterdagmiddag werd een jongen door vier andere jongens zonder enige aanleiding mishandeld. De politie zoekt getuige(n).
 
Een 12-jarige jongen uit Zeist was met zijn fiets rond 17.30 uur op de Stationslaan. Plotseling werd de jongen, zonder enige reden, aangevallen door vier andere jongens. De jongens sloegen het slachtoffer in zijn gezicht en trapten tegen zijn fiets. De politie is op zoek naar getuige(n). De verdachten waren jongens met een getinte huidskleur en rond de 13 jaar oud. Eén van de jongens reed op een opvallende roze damesfiets en had een paarse jas aan. Heeft u informatie of weet u wie deze jongens zijn, belt u dan met de politie van het district Binnensticht, tel.: 0900 – 88 44.

Filmavond Historische Vereniging Leersum

LEERSUM  De Historische Vereniging Leersum (HVL) houdt op dinsdag 22 maart haar eerste ledenvergadering in 2011 in De Binder, aanvang 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur open. Naast enkele huishoudelijke zaken zal het grootste deel van de avond gereserveerd worden voor een filmavond en een fotomontage van oude ansichtkaarten van Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Toeristen geven minder uit

HEUVELRUG  ,,Gemeente zet succesvol recreatie- en toerismebeleid voort’, zo juichte onlangs een persbericht uit Cultuurhuis Pléiade. Maar dat is toch echt te optimistisch, vindt de Doornse toerismedeskundige Jean-Paul Haenen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 21 maart 2011 (kopie)

 
 

Rijsenburgselaan X Damhertlaan X Nijendal
tijd: 11:10 uur   temperatuur: 7 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info
Krantenknipsels over Driebergen vanaf 1998

Rhenen zamelt 78.072 kilo kleding en schoenen in

RHENEN  Inwoners van Rhenen hebben in 2010 in totaal 78.072 kilo kleding en schoenen ingezameld voor Humana. De opbrengst van de ingezamelde kleding en schoenen komt ten goede aan ontwikkelingsprojecten in zuidelijk Afrika.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

SVMM pakt weer drie punten

MAARN  Afgelopen zaterdag moest SVMM aantreden aan tegen FZO uit Zeist. Deze club heeft alle duels in Maarn tot nog toe gewonnen, dus uit de cijfers blijkt dit toch een moeilijke tegenstander. Dat het dit jaar minder moeilijk zou worden bleek wel weer in de uitwedstrijd. Hierin excelleerde SVMM naar 0-5 overwinning.

Lees verder op de website van De Kaap

Degradatie voor mannen Volleer; vrouwen riant aan kop

HEUVELRUG  De eerste beslissing is gevallen. Met nog vier wedstrijden te gaan is voor de mannen van Volleer het doek gevallen met degradatie naar de derde klas.

Lees verder op de website van De Kaap

Tweehonderd bomen aan de Arnhemse Bovenweg mogen plat

DRIEBERGEN  De voorzieningenrechter in Utrecht heeft vrijdag de kap goedgekeurd van tweehonderd bomen aan de Arnhemse Bovenweg in Driebergen. De rechter oordeelde dat het kappen van de bomen niet zal leiden tot een aantasting van het dorpsschoon.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderen Tsjernobyl herstellen op de Heuvelrug

HEUVELRUG  Eind maart, begin april is een groep van 19 kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl in de leeftijd van 9 tot 13 jaar, op initiatief van de Werkgroep Heuvelrug van Stichting Rusland Kinderhulp, voor een maand op de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Dansconcert met Izaline Calister

AUSTERLITZ  Zaterdag 26 maart is het dansen geblazen in het Beauforthuis, bij het optreden van Izaline Calister. De zangeres is opgegroeid op Curaçao, waar ze twee nummer-1 hits had en gekroond werd tot tumba-koningin in 2001.

Onlangs verscheen haar vijfde cd, getiteld ‘Speransa’, die met een Edison werd bekroond. Met haar concerten in Nederland slaat ze een brug tussen de Antillen en Nederland. Aangestoken door het enthousiasme van de Antilliaanse bezoekers zingt en danst het Nederlandse publiek vanzelf mee. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zaterdag 26 maart, 20.15 u 
Izaline Calister – dansconcert 
entree € 17,50 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Dalto stelt plek veilig door winst op TOP

DRIEBERGEN  In een sfeervol Hoenderdaal wist Dalto de zegereeks van TOP/ Wereldtickets.nl te stoppen. Door de 20-19 winst is Dalto ook volgend jaar van de partij in de Lotto Korfbal League.

Lees verder op de website van De Kaap

Discussieavond afsluiting ventweg

MAARSBERGEN  Ondernemers Sociëteit Maarn-Maarsbergen (OSMM) en Vereniging Bewonersbelangen Maarn-Maarsbergen (VBMM) organiseren op donderdag 24 maart, 20.00 uur, een discussiebijeenkomst voor alle inwoners van Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Boomfeestdag

HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug, Staatsbosbeheer, Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum, Landgoed Huis te Maarn en Landgoed Maarsbergen werken samen om Boomfeestdag 2011 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug mogelijk te maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 22 maart 2011 (kopie)

 

Kleinloolaan
tijd: 9:50 uur   temperatuur: 10 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info
Krantenknipsels over Driebergen vanaf 1998

Vier jaar geëist voor overval Driebergen

DRIEBERGEN  Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar celstraf geëist tegen twee meerderjarige overvallers die vorig jaar toesloegen bij een juwelier in Driebergen. Tegen een minderjarige verdachte werd 15 maanden geëist.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Eerste kievitsei in regio gevonden

MAARSBERGEN  Met de vondst van het eerste kievitsei is het beschermingsseizoen van werkgroep Weidevogelbescherming ‘De Kiewiet’ weer aangebroken. De komende weken zullen vrijwilligers veel in het buitengebied te vinden zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Man overleden

RHENEN De zoon van een 64-jarige man uit Ede maakte zich zorgen omdat hij zijn vader de hele dag niet te pakken kon krijgen. Zijn zoon besloot maandagmiddag naar de Oude Veensegrindweg te gaan omdat zijn vader daar regelmatig kwam. Daar trof hij de auto van zijn vader verlaten aan.

De politie werd gewaarschuwd en er bestond een vermoeden dat de 64-jarige man het water was ingegaan. Duikers werden gewaarschuwd en troffen het levenloze lichaam in het water aan. De man was door verdrinking om het leven gekomen.

Camping Dijnselburg vraagt om uitstel

ZEIST  Camping Dijnselburg heeft de rechter gevraagd om uitstel. De gemeente Zeist wil dat de 450 Polen op het terrein voor 1 april weg zijn omdat ze op de camping wonen en niet kamperen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Darthuizer toneelvereniging speelt

LEERSUM  De Darthuizer toneelvereniging speelt haar voorjaarsuitvoering op vrijdag 25 maart en zaterdag 26 maart. Gespeeld wordt: ‘Wie het onderste uit de kan wil hebben’, van Carl Slotboom, een vrolijk toneelspel in drie bedrijven.

Lees verder op de website van De Kaap

Gewijzigde openingstijden politiebureau Driebergen

Gewijzigde openingstijden politiebureau Driebergen
DRIEBERGEN  Het politiebureau van Driebergen gaat per 1 april 2011 op woensdag dicht voor het publiek. Desondanks is er elke werkdag nog steeds een politiebureau geopend voor het publiek.

Lees verder op de website van De Kaap

Jan Rot zingt Randy Newman in Cultuurhuis Doorn

DOORN  de bekende zanger Jan Rot komt zaterdag 9 april naar Cultuurhuis Doorn met zijn programma ‘Eenzaam aan de top’ waarin hertaalde liedjes van Randy Newman worden gespeeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 23 maart 2011 (kopie)

 
 
 

Hoofdstraat X Hogesteeg
tijd: 12:20 uur   temperatuur: 13 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info
Krantenknipsels over Driebergen vanaf 1998

PKN twijfelt over toekomst van Hydepark

DOORN  De toekomst van conferentiecentrum Hydepark is nog onduidelijk. De PKN moet jaarlijks € 200.000 toeleggen op de exploitatie en wilde eigenlijk af van het landgoed aan de Driebergsestraatweg. Maar vorige week pleitte het dienstencentrum van de kerk voor het behoud van Hydepark.

Lees verder op de website van De Kaap

Je kan de boom in bij De Boswerf

ZEIST  Op zondag 27 maart organiseert bezoekerscentrum De Boswerf de Activiteitendag, de officiële opening van het zomerseizoen. Kinderen van 8 tot 14 jaar die van avontuur houden kunnen van 12.00 – 16.30 uur boomklimmen bij het bezoekerscentrum.

Ook vindt de opening van een nieuwe educatieve bijenkast plaats. Deze kast heeft aan weerszijden een glazen wand, zodat alle werkzaamheden van het bijenvolk goed te zien zijn. Er is een lezing over bijen, een bosspel en kinderen kunnen voor € 0,50 een broodje bakken in de tipi.

The Treeclimbing Company zorgt voor uitvoering en begeleiding van het boomklimmen zodat het veilig en verantwoord is voor de boom, de klimmer en de omgeving!
Voor boomklimmen is weinig kracht nodig, wel lef en concentratie. Kun je door de knieën buigen en weer overeind gaan staan en je handen gebruiken, dan voldoe je aan de minimale eisen voor verantwoord boomklimmen. Een (lange) broek en sportieve dichte schoenen zijn aan te bevelen en neem je fotocamera mee. Wil je meedoen dan moet je je verplicht aanmelden. Dit kan tot en met 24 maart via telefoonnummer 030 – 69 22 393. Er is plek voor maximaal 70 personen bij het boomklimmen. De activiteit kost € 7,50 per persoon. Heb je je aangemeld en kun je toch niet, laat dat dan uiterlijk 24 maart weten, dan kan een ander jouw plekje innemen. Als het weer het niet toelaat dan gaat het boomklimmen niet door, houd hiervoor de website van De Boswerf in de gaten.
SoloBio verzorgt de horeca tijdens de Activiteitendag en serveert heerlijke biologische soep vanuit een levensgrote soeppan en er zijn biologische broodjes met (h)eerlijk beleg. SoloBio is een Zeister organisatie die er naar streeft dat heel Nederland bewust en biologisch eet en minstens een keer per week het vlees laat staan.

Bezoekerscentrum De Boswerf is vanaf 29 maart ook weer door de week geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur en op de zondagen van 12.00 – 16.30 uur.
Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon 030 – 69 22 393.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Wereldvrouwen Sinna Casita en Dorine Wiersma

AUSTERLITZ  Zondag 27 maart in het Beauforthuis weer een Ladies Only, dit keer voor én door vrouwen uit de hele wereld. Sinna Casita treedt op met haar prachtige mix van arabische klanken en hiphop, Dorine Wiersma geeft een preview uit haar nieuwe show.

We zien een Kandy Dans en je kunt meedoen aan een flamenco workshop. Tussendoor kan je dansen op de sounds van DJ Hiba, die speciaal voor deze avond een collectie platen uit alle windstreken meeneemt. Verder een minibazaar, waar je mooie Nederlandse en Marokkaanse mode kunt kopen, een make-up advies kunt krijgen of een prachtige Henna tattoo kunt laten zetten. Natuurlijk zijn er lekkere hapjes en drankjes te koop voor een nette prijs. Samen zorgen we weer voor een geweldig feest! 
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 27 maart, 16.00 uur 
artiest, titel 
entree € 5

Ringencommissaris De Volière neemt afscheid

LEERSUM  Na afloop van de jaarvergadering van de vogelvereniging De Volière in Leersum werd Wim van Ewijk door voorzitter Stephan Goes in de bloemen gezet voor zijn jarenlange inzet als ringencommissaris.

Lees verder op de website van De Kaap

Een kijkje in de keuken van de zorg

DRIEBERGEN  Vitras/CMD opende op zaterdag 19 maart haar deuren tijdens de landelijke Open Dag van de Zorg. Op de Schippersdreef kwamen ruim 100 bezoekers. Velen van hen lieten hun bloeddruk en hun gewicht meten.

Lees verder op de website van De Kaap

Oranjevereniging Amerongen zoekt vernieuwing

AMERONGEN  Maar liefst drie bestuursleden verlaten de Oranjevereniging na Koninginnedag. Bestuurslid Edwin Putman, penningmeester Jan Hardeman en voorzitter Nico van Donkelaar zien zich alledrie genoodzaakt om het stokje over te dragen aan nieuwe bestuursleden die voor een frisse wind kunnen zorgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 24 maart 2011 (kopie)

 

Arnhemsebovenweg X Horstlaan X Verl Horstlaan
tijd: 12:10 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info
Krantenknipsels over Driebergen vanaf 1998

Uitreiking eerste exemplaar burgerjaarverslag

ZEIST  Burgemeester Koos Janssen overhandigde gistermiddag het eerste exemplaar van het burgerjaarverslag 2010 aan acht kinderen van de Beestenbende. Het thema van het verslag is ‘Duurzaam Zeist’. In het verslag vertellen verschillende inwoners hoe zij bewust met het milieu omgaan. Één van die teksten gaat over leden van de Beestenbende.

Het Burgerjaarverslag 2010
In het burgerjaarverslag blikt de burgemeester terug op de dienstverlening van het afgelopen jaar. De ontwikkelingen op het gebied van burgerparticipatie worden beschreven, het aantal klachten dat het afgelopen jaar is binnengekomen wordt genoemd en ook de koninklijke onderscheidingen die zijn uitgereikt komen aan bod. Het verslag wordt vanaf 25 maart huis-aan-huis verspreid in de gemeente Zeist.

Duurzaam Zeist
De gemeente Zeist wil een duurzame gemeente worden. Zo gebruikt de gemeente bijvoorbeeld groene stroom en laat het een klimaatneutraal gemeentehuis bouwen. In de toekomst wil de gemeente haar energiegebruik zo veel mogelijk terugdringen. Voorbeelden daarvan zijn de openbare verlichting en het zwembad. De gemeente streeft naar een volledig klimaatneutrale gemeente in 2050.

De Beestenbende
Het project De Beestenbende betrekt kinderen van zeven tot elf jaar actief bij de problemen rondom zwerfafval. De kinderen worden aangemoedigd om mee te helpen met het schoonhouden van hun eigen buurt. De twee teams van deze middag maken deel uit van de Beestenbende in Austerlitz. De meiden zitten in groep 5 en 6 en hoorden op school over het project De Beestenbende. In twee groepjes van vier kinderen met een begeleider ruimen ze elke week het zwerfafval in hun dorp op.

Utrechtse Heuvelrug begint Cultuurprijs voor jongeren

HEUVELRUG  De Cultuurraad van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug organiseert dit jaar de Jongerencultuurprijs Utrechtse Heuvelrug. Met deze prijs wil de gemeente jongeren, die in de gemeente Utrechtse Heuvelrug wonen, stimuleren om hun talent verder te ontwikkelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Veel schade na plofkraak Rhenen

RHENEN  Aan de Valleiweg in Rhenen is vannacht een pinautomaat van de Rabobank opgeblazen. De daders hebben forse schade aangericht. Deuren zijn weggeblazen en een stuk muur is gescheurd en deels ingestort.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zorgen voor huurders De Binder

LEERSUM  Het huren van ruimtes in SCC De Binder geschiedt sinds 1 januari op uurbasis. Daarvoor was dat per dagdeel. Die wijziging heeft voor een aantal huurders een onverwacht effect. In sommige gevallen is het huren van bijvoorbeeld de toneelzaal bijna driemaal zo duur geworden.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente in financiële problemen

HEUVELRUG  De gemeente heeft financiële problemen, maar de bouw van het nieuwe gemeentekantoor in Doorn is niet in gevaar. Volgens wethouder Bert Homan (VVD) moet er wel snel geld in het laatje komen, om de financiële dekking van de cultuurhuizen in Doorn en Leersum niet in gevaar te brengen.

Lees verder op de website van De Kaap

Intercultureel feest ‘Bring a dish’ geslaagd

DRIEBERGEN  De opzwepende klanken van djembé-band Kobadji kondigden het einde aan van het geslaagde interculturele feest dat zaterdag 19 maart in de Vrije School werd gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Voortaan eten zonder subsidie

DOORN  Subsidie voor Tafeltje-dek-je is niet noodzakelijk. Zo reageert de gemeente op de commotie over de Doornse maaltijddienst. Volgens een woordvoerder bieden commerciële en niet-commerciële partijen al warme maaltijden aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Het Doornse Gat is voorlopig gered

DOORN  Het Henschotermeer en de dagcamping van het Doornse Gat krijgen uitstel van executie. Over een jaar zal duidelijk worden hoe de toekomst van beide recreatieterreinen eruit ziet.

Lees verder op de website van De Kaap

Een kijkje in een leeg kasteel Amerongen

AMERONGEN  Onlangs heeft de bouwkundige oplevering van het gerestaureerde Kasteel Amerongen plaatsgevonden. Een enorm monumentaal herstelproject is ten einde.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 25 maart 2011 (kopie)

 
 
 
 

Hoofdstraat  X  A12
tijd: 9:50 uur   temperatuur: 12 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Rhenen stopt met ambtelijke ondersteuning Zuidoost Utrecht

RHENEN  Rhenen kiest voor de Regio FoodValley. Burgemeester en wethouders van Rhenen gaan de gemeenteraad voorstellen de deelname aan het samenwerkingsverband Zuidoost Utrecht per 1 juli 2011 te beëindigen.
Rhenen wil ambtelijk niet meer meedoen aan overleggen van het samenwerkingsverband. Als “waarnemer” wil Rhenen wel blijven participeren aan het bestuurlijk overleg.

De gemeenten, die aan het samenwerkingsverband Zuidoost Utrecht deelnemen, hebben een Gebiedsvisie vastgesteld voor de doelen die zij gezamenlijk hebben. Na het vaststellen van de gemeenschappelijke punten zijn er specifiek voor Rhenen maar weinig punten overgebleven. Er is een gering voordeel van het uitwerken van het Meerjaren Uitvoeringsprogramma (MUP) voor specifiek Rhenen. Het voordeel is voornamelijk  voor geheel Zuidoost Utrecht.

De te bereiken doelen van de Gebiedsvisie kunnen als een redelijk algemeen belang voor het zuidoostelijk deel van de provincie  Utrecht worden beschouwd. De doelen van Regio FoodValley bestrijken een groter gebied waarbij de belangen interprovinciaal, nationaal en wellicht internationaal erkend zullen worden en mogelijk aanleiding kunnen zijn voor het verwerven van de benodigde gelden.

De specifiek voor Rhenen geldende actiepunten zijn allen opgenomen in de agenda van Regio FoodValley, waarbij zaken als bijvoorbeeld de noord-zuidverbinding even belangrijk is voor de  buurgemeenten.  Doordat in Regio FoodValley meer menskracht beschikbaar is en het netwerk naar bedrijfsleven aanzienlijk groter is, kan er naar verwachting sneller worden gewerkt.

Omdat FoodValley, naar verwachting,  meer capaciteit dan de WERV vraagt  (meer acties specifiek voor Rhenen, hogere snelheid van werken)  is deelname aan zowel Zuidoost Utrecht als FoodValley , gezien de beperkte financiën en beperkte ambtelijke capaciteit voor Rhenen niet langer haalbaar.  Zou hiertoe besloten worden dan is het alleen mogelijk  benedenmaats aan beide samenwerkingsverbanden deel te gaan nemen.

Zeist slaat handen ineen voor hulp aan Yamada

ZEIST  Het Christelijk Lyceum Zeist, Stichting De Hofreis, gastoudergezinnen van Japanse logees en de gemeente Zeist hebben de handen ineen geslagen om de, door de aardbeving en tsunami ernstig getroffen, zusterstad Yamada bij te staan.

Ook het Koningin Wilhelmina College in Culemborg, dat eveneens contacten met Japan onderhoudt, sluit zich hier waarschijnlijk bij aan. Het gemeentebestuur van Zeist heeft € 5000,- beschikbaar gesteld als start van hulpacties.

Hulpacties
Door de uitwisselingsprogramma’s komen de contacten tussen Zeist en Yamada vooral tussen de scholen opgang. De hulpacties zullen dan ook vooral voor de kinderen en jongeren van deze scholen bedoeld zijn. Velen van hen zijn alles kwijt, ook hun schoolspullen. Vanuit Yamada kwam dan ook als eerste het verzoek om het aanleveren van schoolmaterialen zoals potloden, pennen en notieblokken.

Donaties
Zodra in Yamada de eerste drukte rond de opvang van getroffenen achter de rug is, en contact via telefoon en internet weer mogelijk is, zal met de gemeente Yamada worden overlegd wat we nog meer voor hen en haar bewoners kunnen doen. Giften ter ondersteuning van de hulpacties kunnen worden gestort op bankrekening 42.34.798, ten name van Stichting De Hofreis.

Situatie in Yamada
Er zijn momenteel 387 doden en nog vele vermisten in het kleine Yamada geteld. 5156 inwoners zijn opgevangen in opvangcentra. Ongeveer 1000 daarvan zijn teruggekeerd naar hun eigen huis of vertrokken uit Yamada, dat voor de ramp 19.000 inwoners had. De verdwenen infrastructuur bemoeilijkt het contact via internet en telefoon. Wel is gebleken dat alle leden van de scholierenuitwisseling uit Yamada, hier te gast in januari in Zeist, de ramp overleefden. Onduidelijk is nog hoe het met de ouders, broertjes en zusjes van deze jongeren gaat. Door de vriendschapsband tussen Zeist en Yamada voelen veel bewoners en organisaties, die hiermee te maken hebben, zich nauw betrokken bij de gevolgen van de aardbeving en tsunami.

Mozaïeken verfraaien gevels schoolgebouwen

DRIEBERGEN  Op de twee schoolgebouwen van Openbare Jenaplanschool Dolfijn in Driebergen prijkt sinds vanmorgen een kunstwerk. De mozaïeken werden ontworpen door de kunstenares – en Dolfijn-ouder – Boukje Heidema. Op locatie Noord, aan de Weidestraat, hangen er twee: een bij de hoofdingang, en een aan de kant van de Laan van Blommerweert. Op locatie Zuid is het werk goed te zien vanaf het fietspad langs de school, het Jagerspad. Gina Mimpen, directrice van de school, verrichtte vanochtend de feestelijke onthulling.

vergroot foto

Voor de kunstwerken, elk zo’n anderhalve bij anderhalve meter, zijn heel wat kleurige tegeltjes gesneuveld. Maar Bouke Heidema maakte haar werk niet alleen. Kinderen, vooral uit de bovenbouw, ouders en teamleden werkten mee. Vol overgave zelfs: vooral na schooltijd droeg menigeen zijn steentje bij. Velen vonden het heerlijk om gezamenlijk, en in opperste concentratie, iets moois te maken.

Ambtenaar met I-pad op pad

HEUVELRUG  Het straatbeeld van de Heuvelrugdorpen maakt binnenkort kennis met een nieuw verschijnsel: de handhaver met een I-Pad. Op het scherm van zo’n draagbare multimedia computer kan de ambtenaar ter plekke in het bestemmingsplan kijken. Dat scheelt straks heel wat ritjes naar het nieuwe gemeentekantoor.

Lees verder op de website van De Kaap

Vastgoednota is een politieke teleurstelling

HEUVELRUG  Het blijft onduidelijk welke gebouwen en terreinen de gemeente wil gaan verkopen. Tot zijn teleurstelling slaagde Wethouder Bert Homan (VVD) er niet in, om zijn inventarisatie door de raadscommissie Ruimte te loodsen. De lijstjes met gemeentelijk vastgoed zijn onder de maat, vinden de meeste partijen in de gemeenteraad.

Lees verder op de website van De Kaap

Professionele inbrekers actief in Driebergen

DRIEBERGEN  De afgelopen maand is er veel ingebroken in Driebergen. Onlangs bracht de politie bewoners op de hoogte door hen een brief te sturen waarin de burgers worden gewezen op het grote aantal inbraken van de afgelopen weken. Monique Slingerland is één van de vele slachtoffers.

Lees verder op de website van De Kaap

Metamorfose voor het Zonnehuis

DOORN  Meer ruimte en privacy, dat is het toekomstperspectief voor bewoners van het Zonnehuis. Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. Met een ambitieus nieuwbouwplan ondergaat het verpleeg- en zorgcentrum aan de Bergweg een ware metamorfose.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 26 maart 2011 (kopie)

 
 
 
 

Rijsenburgselaan X Scholekster X De Havik
tijd: 11:30 uur   temperatuur: 8 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info
Krantenknipsels over Driebergen vanaf 1998

Archief keizer Wilhelm II op internet

UTRECHT  Het complete archief van de Duitse ex-keizer Wilhelm II is vanaf april via internet in te zien. Via de online archiefbank van het Utrechts Archief kunnen 175-duizend afbeeldingen tegen een vergoeding worden bekeken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuws van Kinderboerderij ’t Woelige Nest

DRIEBERGEN  Een groep van zeven vrijwilligers is op zaterdag 19 maart aan het klussen geweest op de kinderboerderij. Zij hadden zich aangemeld in het kader van de nationale vrijwilligersactie NL Doet.

Lees verder op de website van De Kaap

Boekje over de hond van de keizer

DOORN  In Rijksmuseum Huis Doorn vindt woensdag 30 maart om 11.00 uur de feestelijke aanbieding plaats van de eerste twee exemplaren van het boekje Senta, een speelse beschrijving van het leven van de teckel van de voormalige Duitse Keizer Wilhelm II, geschreven door Margriet van der Werf-Franke uit Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

L-flat Zeist krijgt opknapbeurt

ZEIST  De L-flat in Zeist staat aan de vooravond van een grote opknapbeurt. De flat werd landelijk bekend door Jack de Knipper. Die maakte de bewoners van de flat het leven zuur door 48 keer de liftkabels door te knippen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Een rijker leven voor bijen, vlinders en andere insecten Netwerkbijeenkomst

HEUVELRUG  Het gaat niet goed met de bijen. Maar de honingbij is niet het enige insect waarmee het slecht gaat. Ook met wilde bijen, vlinders en talloze andere insecten gaat het niet goed. Dat heeft grote negatieve gevolgen voor de bestuiving van planten en gewassen en voor de dieren die van de zaden van deze planten moeten leven.
Kortom: de biodiversiteit is in gevaar, ook in onze gemeente.

Dat probleem moet worden opgelost. Een belangrijk deel van de oplossing is er in gelegen om binnen de gemeentegrenzen te zoeken naar meer en rijkere zogenaamde drachtgebieden, gebieden waar de insecten een rijk aanbod aan voedsel vinden.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug bevat veel groen. Maar dat wil nog niet zeggen dat al dat groen optimaal geschikt is voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Denk aan alle openbare groen, aan het groen op de vele landgoederen, lang niet altijd wordt er bij de inrichting en beheer ervan rekening gehouden met insecten.
Daarnaast is er de categorie van tuinbezitters. Ook zij weten lang niet altijd dat het van belang is om bij beplantingen rekening te houden met insecten, evenmin beseffen ze altijd welke schade ze kunnen aanrichten met het gebruik van bepaalde insecticiden.

De twee imkerverenigingen in de gemeente, de Bijenvereniging Driebergen-Doorn en de Imkervereniging Leersum, gaan over dit onderwerp een netwerkbijeenkomst houden. Voor deze bijeenkomst zijn alle verenigingen en instanties uitgenodigd die maar iets met milieu en groen te maken hebben.
De bijeenkomst is ook toegankelijk voor anderen die iets met het onderwerp van doen hebben of daarin sterk zijn geïnteresseerd.

De netwerkbijeenkomst vindt plaats op maandag, 18 april a.s., in het Von Gimborn Arboretum in Doorn, aanvang 20.00 uur.

Het programma ziet er als volgt uit:
    1.    Dr. Tjeerd Blacquière, teamleider en senioronderzoeker bij Bijen@wur in Wageningen zal in een korte lezing het belang laten zien van een rijk gevarieerde en continue dracht voor de gezondheid en vitaliteit van bijen en andere bestuivers.
    2.    Dr. Bram Mabelis, senior gastmedewerker van Alterra in Wageningen, zal een korte lezing houden over Duurzaam groenbeheer.
    3.    Gedachtewisseling over hoe de situatie verbeterd zou kunnen worden.

Om half acht is de zaal open voor een kopje koffie e.d. De toegang en consumpties zijn gratis. U moet zich wel van te voren aanmelden. U kunt bellen naar: Wim Oerlemans (0343-491597) of een e-mailtje sturen aan: wim.oerlemans@hccnet.nl.
Bij hem kunt u ook indien gewenst telefonisch meer informatie krijgen.

Woningbouw zakt in

HEUVELRUG  Er zijn vorig jaar fors minder huizen opgeleverd, dan de bedoeling was. Volgens het uitvoeringsprogramma van de gemeente zouden er 135 nieuwe woningen gebouwd moeten worden. In werkelijkheid waren het er maar 35, waarvan een tiental in de sociale sector.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 27 maart 2011 (kopie)

 
 
 

Gezichtslaan X Park Sparrendaal
tijd: 11:30 uur   temperatuur: 11 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Heren 1 squash Hoenderdaal kampioen.

DRIEBERGEN  Afgelopen vrijdag moest het 1e herenteam van squashcentrum Hoenderdaal in Dronten aantreden voor de kampioenswedstrijd. De laatste drie weken had het team een indrukwekkende inhaalrace gedaan waardoor de kansen op het kampioenschap volledig in eigen handen waren gekomen.

Drie weken geleden moest het team aantreden tegen de toentertijd koploper Apeldoorn. In de eerste wedstrijd werd nog kansloos verloren in Apeldoorn, maar drie weken geleden waren de rollen meer dan omgedraaid. Het team wist een 15-3 overwinning te boeken. Voor de duidelijkheid, een team bestaat uit 4 spelers die elk een wedstrijd spelen. Een wedstrijd gaat om de ‘best of five’ games, waarbij elke gewonnen game een punt oplevert. Hiernaast krijgt het team dat de meeste punten behaalt in deze 4 wedstrijden 3 bonuspunten.

Door deze ruime overwinning was de achterstand op de koploper minimaal geworden. Ook de week erna werd er ruim gewonnen, terwijl Apeldoorn wederom een aantal punten verspeelde. Nu moesten er nog twee wedstrijden worden gespeeld, maar tot de grote schrik van het team blesseerde de nummer 1 van het team, Gerhard van Ooijen zich tijdens de clubkampioenschappen, waardoor hij tijdens deze laatste 2 wedstrijden niet meer kon meedoen. Het team was bang voor een ware aderlating. Maar in de praktijk bleken de twee reserves, Marco Westra was al eerder geblesseerd, zich volwaardige vervangers te tonen.
De laatste twee wedstrijden werden afgelopen week gespeeld. Woensdagavond stond nog de zware wedstrijd uit tegen Houten op het programma. In theorie kon Houten ook nog kampioen worden. Deze wedstrijd werd echter ook met 13-4 gewonnen. Alleen Edgar Verhoef moest met 3-1 zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander. Zowel Jan Dogger, Edwin Boel als Rob van Stigt wisten echter, zij het soms met de nodige moeite, hun wedstrijden te winnen. Na deze avond was de voorsprong op Apeldoorn echter wel teruggelopen naar 2 punten.

Op de laatste avond moest het team naar Dronten. Deze ploeg vocht tegen degradatie en was daardoor super gemotiveerd. De speler (nu dus even niet) coach, Gerhard, was speciaal deze avond meegegaan om het mogelijke kampioenschap te kunnen vieren. Gelijktijdig had hij een ‘directe lijn’ naar Houten waar de wedstrijd Houten – Apeldoorn op hetzelfde moment plaats vond. Rob moest als eerste aantreden en hij liet zijn tegenstander volstrekt kansloos, 3-0. Hierna moest Jan trachten de punten te houden. Met het nodige geluk en meer dan gemiddelde inzet wist ook hij zijn wedstrijd met 3-0 te winnen. Gelijktijdig kwam het bericht dat Apeldoorn zijn eerste wedstrijd in Houten had verloren, waardoor er nog twee games benodigd waren. Edgar ging als derde de baan op. Zijn eerste game wist hij te winnen, maar de tweede ging verloren, hierna wist hij echter de tegenstander continue onder druk te houden waardoor hij uiteindelijk met 3-1 wist te winnen, het kampioenschap was binnen. Als laatste moest Edwin nog de baan op. De eerste 2 games gingen verloren, misschien door de vroegtijdige vreugde over het kampioenschap. Hij dacht er echter geen moment aan om als enige op deze speciale avond te verliezen. Dus uiteindelijk toch nog 3-2. Klasse. Een terechte districtskampioen. Nu volgend jaar in de promotieklasse.

Historisch voorjaar op de Grebbeberg

RHENEN  Zaterdag 2 april om 19.30 uur organiseert Het Utrechts Landschap een rondwandeling op de Grebbeberg. De gids is een specialist op het gebied van o.a. bosbouw en archeologie en zal u zeker niet alleen maar overladen met een keur aan voorjaarsverschijnselen.

Gaat de wandeling richting het zogenaamde aardfort oftewel ringwal, dan komt ongetwijfeld het verre verleden aan de orde.
Bijzondere aandacht zal besteed worden aan het feit hoe juist in een hellend landschap de natuur de grootste verschillen in dierenleven en plantengroei bereikt.
Maar bovenal zult u beleven hoe de mens sinds oeroude tijden hiervan gebruik heeft kunnen maken.
U gaat genieten van de mooiste uitzichten van onze provincie en ook daarbij zal de nodige uitleg een verrijking van uw ervaringen blijken.

De excursie begint om 19.30 uur op de parkeerplaats naast de Erebegraafplaats op de Grebbeberg aan de provinciale weg N225, Grebbeweg 123, 3911 AV  Rhenen.
U hoeft zich niet op te geven. Deelname is gratis. De wandeling duurt ongeveer 1½ uur. Neem uw verrekijker mee en zorg zonodig voor warme kleding en waterdichte schoenen.

Voor meer informatie over de activiteiten van Het Utrechts Landschap, kijk op
www.utrechtslandschap.nl

Vincent Bijlo en de lichtverslaafden

AUSTERLITZ  Vrjdag 1 april geeft Vincent Bijlo een benefietconcert voor de zienden, in het Beauforthuis. Poëzie, muziek en conferences en danseres Judith van Hul zal zelfs stokdansen met een blindenstok! Een benefiet voor de zienden is op zijn plaats, want zienden hebben het moeilijk.

De spiegel, de TV waar ze naar moeten kijken. Ze zouden slechter horen en minder muzikaal zijn dan Vincent. Het geld dat ze vanavond inzamelen komt ten goede aan de bouw van een ziendenschool in Hillegom. Vincent komt overigens niet alleen, maar neemt vrienden mee: Bert Louissen (een blinde pianist) is de nieuwe Ray Charles en Stevie Wonder in één. Zangeres Mariska Reijmerink is van de partij en ook meesterdrummer Frans Meijer is aanwezig (drumde o.a. bij Bonnie St. Clair en Peter Koelewijn). Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
vrijdag 1 april, 20.15 uur 
Vincent Bijlo – Help de lichtverslaafden 
entree € 15 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Musketiers verliest terecht van Valleivogels

ELST  De nederlagen voor Musketiers blijven komen. Waar er eerst steeds verloren werd met één doelpunt verschil was ditmaal Valleivogels een maatje te groot.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Candia komt niet verder dan gelijkspel

RHENEN  Candia’66 heeft met een gelijkspel zichzelf tekort gedaan. Ondanks dat het beter voetbalde dan Elinkwijk kwamen de Rhenenaren niet verder dan 1-1.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Gemeentebode Willem van der Heijden stopt

DOORN  Verreweg het grootste deel van de tijd dat hij gemeentebode was, werkte Willem van der Heijden op het oude gemeentehuis van Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Harmonie Doorn geeft concert met PopKoor Luidkeels

DOORN  Het Koninklijk muziekgezelschap de Harmonie Doorn geeft op zaterdagavond 2 april haar voorjaarsconcert in sporthal Steinheim in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 28 maart 2011 (kopie)

 
 

Traaij X Oosterlaan
tijd: 13:50 uur   temperatuur: 10 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

SVMM verliest cruciaal duel in Veenendaal

MAARN  SVP bleef met groot geluk overeind in de 1e helft tegen het oppermachtige SVMM. SVMM verzuimde om met een ruime voorsprong de rust in te gaan. Na rust een gelijkopgaande wedstrijd met kansen over en weer. Uiteindelijk was het Wilco Kooiker die de wedstrijd in het voordeel van de Panters besliste, 1-0.

Lees verder op de website van De Kaap

Enervovrouwen geven nog niet op

HEUVELRUG  Weer is er een competitieronde volleybal gespeeld en opnieuw deed de vrouwenploeg van Volleer goede zaken. De winst (0-4) op Switch bracht het kampioenschap een forse stap dichterbij.

Lees verder op de website van De Kaap

Beschamend verlies DEV Doorn

DOORN  Veel ongelukkiger heeft DEV de afgelopen jaren niet verloren. Zeker tien vrije kansen werden om zeep geholpen, maar de vroege 1-0 leek genoeg te zijn. Tot Bunnik in de blessuretijd twee keer toe sloeg en de Doornse ploeg zich alleen maar kon schamen.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorjaar op De Reehorst

DRIEBERGEN  Vorig jaar heeft de werkgroep Milieu en Landschap van het IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn een start gemaakt met de voorlichting over de herstructurering van het stationsgebied. Die voorlichting krijgt nu een vervolg.

Lees verder op de website van De Kaap

Wisselend succes voor Dalto-teams bij PKC

DRIEBERGEN  Het was afgelopen zaterdag een Daltodag in Papendrecht, want zowel de A1, Dalto 2 en Dalto 1 moesten tegen PKC/Lucassenboer aantreden.

Lees verder op de website van De Kaap

Project ‘herder op de Heuvelrug’ krijgt € 2500,- van Streekfonds

HEUVELRUG  Vrijdagmiddag 25 maart heeft schaapherder Arjen Daalhuisen een cheque van €2500,- in ontvangst mogen nemen. Voorzitter Daan Vergunst van het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug reikte met trots de eerste cheque van het fonds uit.
Het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug investeert in projecten die bijdragen aan bescherming en ontwikkeling van natuur in de provincie Utrecht.

vergroot foto

Het Streekfonds heeft deze bijdrage kunnen doen door rente die is vrijgekomen van de Rabo Streekrekening. Ruim 60 rekeninghouders hebben door deelname aan de Rabo Streekrekening deze bijdrage mogelijk gemaakt.

Op Vliegbasis Soesterberg, eigendom van de Provincie Utrecht, staat in een van de bomvrije shelters de schaapskudde. Vorige week is het laatste lammetje geboren. De kudde heeft dit voorjaar ruim 700 lammetjes ter wereld gebracht. De schapen gaan binnenkort weer naar buiten. In het kader van het project ‘ Herder op de Heuvelrug’ worden de schapen ingezet voor begrazing op de Utrechtse Heuvelrug. Schaapherder Arjen licht toe’ De kudde kan gericht ingezet worden om heide te begrazen. Door de schapen in te rasteren worden bepaalde stukken natuurgebied open gehouden.’

Tijdelijke verhuizing apotheek Maarn

MAARN  De huisartsenpraktijk van het Gezondheidscentrum Maarn-Maarsbergen wordt binnenkort grondig verbouwd en uitgebreid. De verbouwing zal van maart tot oktober 2011 plaatsvinden.

Lees verder op de website van De Kaap

Ledenvergadering Dorp en Natuur

LEERSUM/AMERONGEN  De jaarlijkse algemene ledenvergadering van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen – Leersum wordt op 6 april gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Oranjevereniging Doorn zet programma op poten

DOORN  Ondanks de perikelen rondom de financiën en het teruglopend aantal vrijwilligers, pakt de oranjevereniging Doorn samen met de horeca ook in 2011 weer uit met een goed gevuld programma op 30 april.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 29 maart 2011 (kopie)

Dr Schaepmanlaan X Kon Wilhelminalaan X Laantje van Boer Bos
tijd: 13:05 uur   temperatuur: 12 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Clubkampioenschappen gymvereniging Larsheim

LEERSUM  In De Binder zijn afgelopen zaterdag de clubkampioenschappen van gymvereniging Larsheim uit Leersum gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Adviesgroep verkeer neemt afscheid van twee leden

RHENEN  De adviesgroep verkeer heeft afscheid genomen van de leden Adrie van Blitterswijk en Rein Bijkerk. Beiden hebben besloten te stoppen met hun (vrijwilligers-) werk voor Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Rhenen.

Adrie van Blitterswijk was jarenlang voorzitter en Rein Bijkerk was secretaris van de plaatselijke afdeling van VVN. Namens de VVN hadden beiden zitting in de adviesgroep verkeer en hebben zij bijgedragen aan het ontwikkelen en begeleiden van verkeersveiligheidprojecten.

Ook heeft het tweetal jarenlang geholpen met het organiseren van de praktische verkeersexamens voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen. Geert van de Laak heeft, als voorzitter van de adviesgroep verkeer, Adrie van Blitterswijk en Rein Bijkerk bedankt voor hun jarenlange inzet voor de adviesgroep.

Opvolgers zijn nog niet gevonden. Dit betekent dat VVN afdeling Rhenen voorlopig geen zitting meer heeft in de adviesgroep verkeer. Ook de bijdrage van VVN afdeling Rhenen aan de praktische verkeersexamens stopt hiermee voorlopig.

De adviesgroep verkeer adviseert het college van burgemeester en wethouders over verkeersprojecten en -onderwerpen. In de adviesgroep hebben vertegenwoordigers van belangengroepen (VVN, Brandweer, Ondernemersvereniging, Politie, Fietsersbond, Connexxion) zitting. Namens de gemeente Rhenen hebben drie medewerkers zitting in de adviesgroep (voorzitter/beleidsmedewerker verkeer/secretariaat).

Hennep aangetroffen

ZEIST  Maandagmiddag ging de politie poolshoogte nemen bij een pand aan de Woudenbergseweg. Hier zou mogelijk een hennepplantage aanwezig zijn. In een loods werden 100 planten aangetroffen in een drogerij. Een 42-jarige man uit Zeist werd aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Koninginnedag in Overberg

OVERBERG  Ook in Overberg zijn de voorbereidingen in volle gang voor de Koninginnedagviering 30 april. Het Oranje Comité Overberg heeft het programma rond. Het belooft een ludieke, gezellige dag te worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Het levende orgel in st Petrus Banden

DRIEBERGEN  Het Nederlands Fluit Kwartet geeft zondag 3 april om 12.30 uur een concert in de kerk st Petrus Banden in Driebergen. Zij komen met het programma ‘Het Levende Orgel’.

Lees verder op de website van De Kaap

Valkenheuvel heeft primeur met bedrijvenspel

DRIEBERGEN  Basisschool de Valkenheuvel had vorige week de primeur in Driebergen met het bedrijvenspel BizWorld. Onder leiding van Dolmans Facilitaire Diensten richtten de leerlingen van groep acht eigen bedrijfjes op.

Lees verder op de website van De Kaap

Monuta overhandigt cheque voor uitbreiding keuken Beukenrode-Onderwijs

DOORN  Robert Landsman, van uitvaartverzorger van Monuta Nijenheim, heeft donderdag 24 maart een cheque van € 1600,- aan directeur Kees de Bruin van Beukenrode-Onderwijs overhandigd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 30 maart 2011 (kopie)

Hogesteeg X Parklaan
tijd: 12:55 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

50e P.J. Beens Bijen- en Natuurmarkt

DRIEBERGEN  Op de tweede zaterdag in april wordt, voor de 50e keer, de jaarlijkse Bijen- en Natuurmarkt gehouden. In 1961 organiseerde de Driebergse imker P.J. Beens voor het eerst deze markt en in 1990 werd de markt naar hem vernoemd, als eerbetoon aan de oprichter.
De bijenmarkt valt samen met de plantjesmarkt die jaarlijks door De Zonheuvel wordt georganiseerd.

vergroot foto

De Driebergse markt is traditioneel voor de imkers in het land de eerste belangrijke markt in het voorjaar. De prijzen van bijenvolken worden voornamelijk hier bepaald. De volken worden aangevoerd in kasten en korven. Die blijven uiteraard gesloten, en ze worden nog steeds op de traditionele wijze van loven en bieden met handjeklap verhandeld.
Imkers uit het hele land ontmoeten elkaar hier. Ze kopen of verkopen hun bijenvolken, slaan hun imkermaterialen in en praten bij over hun ervaringen, zoals honingoogst, koninginnenteelt en ziektebestrijding. Vooral dat laatste is momenteel een belangrijk onderwerp, zoals iedereen in diverse publicaties heeft kunnen lezen.
Behalve imkerbenodigdheden zijn er natuurlijk ook bijenproducten te koop: honing, waskaarsen en producten waarin propolis en koninginnengelei zijn verwerkt.

Imkers zijn zeer betrokken bij de natuur. Het in stand houden van veel gewassen is grotendeels afhankelijk van de bestuiving door bijen. Het winnen van honing is daarom voor de meeste imkers niet de belangrijkste reden om bijen te houden. Daarom worden voor deze markt ook organisaties en bedrijven uitgenodigd die ‘met de natuur’ bezig zijn.
Er zijn planten te koop en er zijn stands met kunstnijverheid met natuurlijke producten. De mandenvlechter zal er dit keer ook weer zijn met zijn prachtige manden van wilgentenen. Men kan zien hoe raat van bijenwas gegoten wordt en waskaarsen worden gemaakt.

Hugo de Wijs laat de bijen in drie dimensionale beleving zien. Het is alsof je ze kunt aanraken. Hij zal drie maal een 3D-dia-show geven. Met een speciale bril kunnen de bezoekers dan genieten van zijn vele dia’s van bijen en andere insecten. Deze show duurt ongeveer een half uur.
In de kraam van de bijenvereniging is ook een bijenvolk achter glas te bezichtigen. Ook kan men via een spiegel onder in een korf met bijen kijken.
Men kan er terecht voor informatie over het houden van bijen als hobby of voor een afspraak om eens met een imker mee te kijken in een bijenvolk. Bij voldoende belangstelling organiseert de vereniging weer een cursus voor beginnende imkers. Men kan zich hier alvast inschrijven.

Dit jubileumjaar gebeurt er veel speciaal voor de kinderen:
    –    Kinderen kunnen van echte was hun eigen kaars rollen.
    –    Op de Zonheuvelschool hebben een vijftal imkers een hele dag lang een bij-les gegeven aan alle groepen. Op deze manier zijn de schoolkinderen voorbereid op de bijenmarkt. Ze zullen over dit onderwerp kijkdozen maken. Een jury zal de mooiste kijkdozen met een prijs belonen.
    –    Zo lang de voorraad ballonnen niet opraakt kunnen kinderen meedoen aan een gratis ballonnenwedstrijd.
    –    Om hun extra energie wat kwijt te raken kunnen de kinderen lekker op het springkussen.

Verkoop plantjes door de school
Jaarlijks organiseert de ouderraad van de Zonheuvel in het voorjaar een plantjesmarkt. Mensen hebben vooraf planten kunnen bestellen, maar ook op de dag zelf is er een ruim assortiment om uit te kiezen. Met de opbrengsten worden aanvullende materialen voor de groepen aangeschaft.

Imkers zijn er vroeg bij. De markt begint om 7.00 uur en eindigt om 13.00 uur.
De natuurorganisaties zullen om ongeveer 9.00 uur hun kraam inrichten. De entree is vrij. In de school is een kantine ingericht, waar men koffie, soep en broodjes kan bestellen.

Flitspaal bijna kampioen

DOORN  De flitspaal aan de Dorpsstraat brengt zijn geld dubbel en dwars op. Vorig betrapte de digitale camera zo’n 32.000 automobilisten op een snelheidsovertreding. Volgens een onderzoek van het AD staat de Doornse flitspaal daarmee op de tweede plaats in de provincie Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweer Leersum beste in onderlinge wedstrijden

LEERSUM  De onderlinge brandweerwedstrijden die ieder jaar gehouden worden tussen de korpsen Cothen-Langbroek,Werkhoven en Leersum, waren dit jaar een groot succes voor de brandweer Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

D66 bezoekt Overberg

OVERBERG  Drie leden van de D66-fractie van de gemeenteraad Utrechtse hebben op 26 maart een werkbezoek gebracht aan Overberg.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitvoering Darthuizer jeugd

LEERSUM  Het jeugdtoneel van de Darthuizer Toneelvereniging speelt op vrijdag 8 april in SCC De Binder het stuk ‘Geen huiswerk meer’ van John Henderson.

Lees verder op de website van De Kaap

Presentatieavond Bloemenkoningin

LEERSUM  De nieuwe Bloemenkoningin voor corsojaar 2011 wordt zaterdag 2 april wordt het corsobestuur gepresenteerd. Zij zal samen met het promotieteam het Bloemencorso Leersum gaan promoten

Lees verder op de website van De Kaap

Stichting Fairtrade Utrechtse Heuvelrug een feit

HEUVELRUG  Vorige week is de Stichting Fairtrade Gemeente Utrechtse Heuvelrug opgericht. Op de foto het moment van ondertekenen door (v.r.n.l.) Remmelt Veenstra, penningmeester, Clemens Egelie, voorzitter, Dick Karssen, secretaris en Martijn Maas, notaris Heuvelrugnotarissen.

Lees verder op de website van De Kaap

Uilenburcht haalt geld op voor Japan

DRIEBERGEN  Basisschool De Uilenburcht heeft deze week geld opgehaald voor de slachtoffers in Japan. Iedere week wordt er geld opgehaald voor de zending. Deze week was het opgehaalde bedrag dus bestemd voor Japan.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie Hetty Wouda

DOORN  ,,Culturele lente start op de Heuvelrug”, van 1 april tot 1 juli is er een expositie van acrylschilderijen van Hetty Wouda – Verstraeten op landgoed Beukenrode in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 31 maart 2011 (kopie)

Lange Dreef  X  Tussen de Dreven
tijd: 12:30 uur   temperatuur: 11 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Winkels wellicht op zondag open

HEUVELRUG  Een ondernemer moet zelf kunnen kiezen of hij zijn winkeldeur op zondag opent, vindt gemeenteraadslid Hugo Prakke (D66). Hij dient vanavond een motie in, die uiteindelijk tot een zondagopenstelling kan leiden. Of een meerderheid van de raadsleden de deur op een kier wil zetten, is nog maar de vraag.

Lees verder op de website van De Kaap

Alstublieft: een gele kaart!

ZEIST  Op vrijdag 1 april kan het winkelende publiek van Zeist zich schrap zetten voor een ludieke actie van de leerlingen van Bartiméus. Fietsers die hun fiets plaatsen op de geleidelijn, krijgen een gele kaart. En let op: het is geen 1 april grap!

Zeist heeft, door de aanwezigheid van Bartiméus, een bijna 100 jaar lange verbinding met slechtziende en blinde inwoners. De gemeente doet haar uiterste best om een toegankelijke gemeente te zijn. De ribbellijnen die geplaatst zijn, vormen een belangrijk middel voor blinden en slechtzienden om zich door Zeist te kunnen bewegen. Voor blinden vormen de geleidelijnen op straat letterlijk hun leidraad. Toch plaatsen winkeliers reclameborden op de lijn en bezoekers parkeren er hun fiets. Tijd voor actie vonden de leerlingen van Bartiméus. Samen met het Wijkteam Centrum organiseren zij daarom de ‘gele-kaarten-actie’. Alle objecten die op een geleidelijn zijn geplaatst, krijgen een gele kaart.

De leerlingen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar starten om 10.00 uur bij de bushalte aan de Utrechtseweg. Wethouder mevrouw Jacqueline Verbeek-Nijhof van de gemeente Zeist zal dan ook aanwezig zijn.

Campagne ‘Uit in de Heuvelrug’ gaat door

HEUVELRUG  De gemeenten Baarn, De Bilt, Rhenen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Wijk bij Duurstede en Zeist geven gezamenlijk de regionale promotie van de Utrechtse Heuvelrug vorm in de jaren 2009-2012. De provincie Utrecht ondersteunt dit project.

Het promotiebureau Lammers van Toorenburg Promotie (LVTPR) uit Bunnik zet de regio in de komende jaren nationaal op de toeristische kaart. Doel is het verblijfstoerisme te stimuleren. De gemeenten werken in dit project nauw samen met de VVV’s, de recreatieondernemers (verenigd in RECRON) en het programmabureau Heel de Heuvelrug.

Ruim 700 tellers op pad voor provinciale faunatelling

UTRECHT  Zaterdag 2 april 2011 organiseert de Faunabeheereenheid Utrecht (FBE) voor de zesde keer een provinciedekkende faunatelling in samenwerking met de Utrechtse Wildbeheereenheden, de Terrein Beherende Organisaties (Het Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en Vereniging Natuurmonumenten), LTO Noord, de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer, het Utrechts Particulier Grondbezit en de provincie Utrecht. In totaal zijn op deze dag ruim 700 deskundige tellers actief om de Utrechtse fauna in kaart brengen.

De FBE organiseert deze telling om een beeld te krijgen van de aantallen en de verspreiding van bepaalde diersoorten in de provincie Utrecht. Dit zijn onder andere ganzen, knobbelzwanen en meerkoeten, kraaiachtigen, wildsoorten en exoten (dieren die niet van nature in Nederland voorkomen). De diersoorten die op zaterdag 2 april worden geteld, zijn dieren die van nature in Nederland voorkomen. Juist vanwege het feit dat deze diersoorten algemeen voorkomen en andere tellingen vooral betrekking hebben op zeldzamere soorten, bestond er tot voor kort geen duidelijk beeld over de exacte verspreiding en populatieomvang van deze soorten in de provincie Utrecht. Met de Faunatelling, die dit jaar voor de zesde keer plaatsvindt, brengt de Faunabeheereenheid Utrecht hier verandering in aan.

Hoe verloopt de telling
De inventarisatie vindt plaats tussen 09.00 en 12.00 uur. Om dubbeltellingen zoveel mogelijk te voorkomen, vindt de telling in een relatief kort tijdsbestek met een groot aantal deskundige vrijwilligers plaats. Een unieke gebeurtenis die in omvang haar gelijke niet kent. De faunatelling is zeer waardevol omdat er een unieke samenwerking is tussen de verschillende partners die aan deze telling een actieve bijdrage leveren. De samenwerking tussen deze partners en het grote aantal deskundige tellers maken de verkregen telgegevens zeer betrouwbaar.

De Faunabeheereenheid en de Provincie Utrecht gebruiken de resultaten van de faunatelling voor het natuurbeleid en het faunabeheer.

Evaluatie buurtbudget

RHENEN  Medio 2009 is er in Rhenen gestart met het buurtbudget. Het buurtbudget is een instrument binnen het wijkgericht werken, waar individuele inwoners of een groep van inwoners gebruik van kunnen maken om buurt- of straatactiviteiten te organiseren. Ze kunnen tot maximaal 200 euro aanvragen voor sociale activiteiten in hun buurt.

Deze activiteiten moeten gericht zijn op het bevorderen van de betrokkenheid en leefbaarheid in een buurt of straat. Er zijn een aantal spelregels waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor het buurtbudget. In 2009 en 2010 per jaar is 5.000 euro per jaar gereserveerd binnen het budget wijkgericht werken om te besteden aan het buurtbudget.

Er is een stijgende lijn van het aantal inwoners dat een aanvraag doet bij het buurtbudget. In 2009 waren dit vijf inwoners, in 2010 is dit gestegen tot negen. Er ontstaan nieuwe initiatieven in de buurt. Het buurtbudget is een eenvoudig instrument om mensen zelf activiteiten te laten organiseren om met elkaar in contact te komen. Inwoners geven ook aan dat deze activiteiten de betrokkenheid vergroten. Mensen hebben elkaar op een andere manier leren kennen en organiseren daarna weer nieuwe activiteiten in/voor de buurt.

In de praktijk blijkt dat het totale beschikbare bedrag van 5.000 euro niet wordt gebruikt. Bij de start is binnen het werkbudget van wijkgericht werken € 5.000 gereserveerd voor het buurtbudget. Dit is een te hoge inschatting geweest. Er vanuit gaande dat de stijgende lijn van de vraag naar het buurtbudget zich wel doorzet, wordt in 2011 een plafond van 3.000 euro aangehouden.

Museumweekend geldt ook voor Militair Museum

DRIEBERGEN  Het Museum Militaire Traditie ’t Schilderhuis in Driebergen doet ook dit jaar mee aan het museumweekend op zaterdag 2 en zondag 3 april. Dat betekent dat de toegangsprijs 1 euro bedraagt en kinderen tot en met 14 jaar hebben, onder begeleiding, gratis toegang.

Het Driebergse museum is het enige museum dat over een collectie beschikt die alle krijgsmachtsonderdelen omvat. Het museum is in het museumweekend geopend van 13.00 – 17.00 uur. Het is gevestigd aan de Van Rijckevorselstraat 2 in Driebergen (Rijsenburg). Meer informatie is te vinden op de website: www.schilderhuis.COM.

Bewoners hebben tientallen ideeën voor Hoofdstraat

DRIEBERGEN  ,,Consensus bereiken we nooit”, concludeerde één van de aanwezigen dinsdagavond tegen het einde van de discussiebijeenkomst over de verkeersveiligheid van de Hoofdstraat in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bewoners van De Tienden zijn wachten beu

LEERSUM  Woonwagenbewoner Tinus van Engelen wil terug naar zijn plek. Begin september gaf de gemeente hem te verstaan, dat hij woonwagenlocatie De Tienden met spoed moest verlaten. Twee weken later zou de langverwachte de bouw van zijn nieuwe woning beginnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Rolf Weijburg maakt Revius Lyceum Examencadeau

DOORN  Het is intussen traditie geworden dat elk jaar een andere kunstenaar het Revius Examencadeau maakt voor de examenkandidaten van de Doornse school.

Lees verder op de website van De Kaap

Polen moeten camping Dijnselhoek verlaten

ZEIST  De Oost-Europeanen op camping Dijnselhoek in Zeist moeten uiterlijk 15 april vertrekken. De rechter oordeelde vandaag dat de ongeveer 400 werkers, vooral Polen, daar niet mogen wonen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Niet maaien, maar grazen

HEUVELRUG  Binnenkort start de gemeente met iets nieuws: in Driebergen en in Maarn worden schaapskuddes ingezet voor het landschapsbeheer. Wanneer de Schoonebekers en Veluwse heideschapen daar gaan grazen, hangt van het weer en de vegetatie af. De verwachting is in april/mei.
 
Voordelen
Ecologisch gezien biedt deze vorm van beheer ten opzichte van het ‘traditionele’ maaien een meerwaarde. De schapen nemen zaden en insecten in hun mest en wol mee naar nieuwe terreinen. Zo ontstaat er een grotere diversiteit aan planten op de plekken waar zij grazen.
 
Duur en locaties
Het traject in Driebergen duurt ongeveer een maand en loopt als volgt:
 
    1.    IJsbaan
    2.    Veld 3 Seminarie
    3.    Veld 4 Seminarie
    4.    Boswei
    5.    Heideveld Driebergse bos
 
Telkens wordt er een verplaatsbaar hekwerk om de kudde gezet. De volgorde van de graaslocaties kan wijzigen; dit hangt af van de groeisnelheid van de vegetatie. In Maarn graast er circa vijf dagen een kudde op de Koeheuvels. Hier wordt geen gebruik gemaakt van een omheining; de schapen worden gehoed. Voor een optimaal effect is het belangrijk dat de kudde twee keer per jaar langskomt. De tweede graasronde vindt in het najaar plaats.
 
Spelregels
‘Het is belangrijk dat de schapen niet worden gevoerd door de mensen’, aldus Jan Crets van C&K Landschapsbeheer en hoeder van de schapen (foto). Dit vooral voor hun gezondheid en om te voorkomen dat de schapen blijven mekkeren om eten. Daarnaast is het op de Koeheuvels van belang dat hondenbezitters hun hond aangelijnd houden zodra zij zich in de buurt van de kudde bevinden. De gemeente plaatst borden rondom het begrazingsterrein met daarop de nodige informatie.
 
Vegetatieonderzoek
Voorafgaand aan het project vindt een vegetatieonderzoek plaats om de toegevoegde waarde van het grazen aan het landschap te kunnen meten.

Ramkraak

ZEIST  Afgelopen nacht kreeg de politie de melding dat een auto een ruit van een winkelop de 1e Hogeweg eruit had gereden. Ter plaatse troffen agenten een totaal vernielde ruit aan die was kapotgereden door een auto die nog voor de deur stond.

 Dit betrof een gestolen auto. In de winkel waren vitrines kapotgeslagen en sieraden weggenomen.De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met 0900-8844, district Binnensticht.

Kijk ook eens over de grenzen

HEUVELRUG  De stedenband zaait verdeeldheid in politiek kringen. Ontwikkelingssamenwerking hoort op het bordje van de landelijke overheid, vinden tegenstanders. Maar voorstanders zien kansen om de groene reputatie van de Utrechtse Heuvelrug ook buiten de landsgrenzen te versterken.

Lees verder op de website van De Kaap

Tijdelijk andere naam gemeente

HEUVELRUG  Vooruitlopend op de politieke beslissing over een internationale stedenband – het onderwerp wordt vanavond in de gemeenteraad besproken – heeft rugbyclub The Pink Panthers contact gezocht met het bestuur van de Engelse gemeente Rugby.

Lees verder op de website van De Kaap

Indrukwekkend paasconcert Projectkoor Oriolus

DRIEBERGEN – Zaterdagavond 26 maart om 20.00 uur klonken in de Grote Kerk in Driebergen de eerste klanken van het lied Adoramus te Christe, a capella gezongen door Projectkoor Oriolus onder leiding van André van Vliet.

Lees verder op de website van De Kaap

Celebrations voor 115 jaar Aurora

DRIEBERGEN  Het opstap en harmonieorkest van muziekvereniging Aurora uit Driebergen geeft op zaterdagavond 2 april haar voorjaarsconcert. Locatie is Maranatha-Morgenster kerk, Melvill van Carneelaan 34.

Lees verder op de website van De Kaap

Plantjesactie Scouting Zuylensteyn

AMERONGEN/LEERSUM  Scouting Zuylensteyn houdt zaterdag 2 april haar plantjesactie. De leden van de scoutinggroep zullen van 9.15 tot 12.30 uur huis aan huis plantjes verkopen in Amerongen en Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap