Heuvelrugnieuws van woensdag 1 juni 2011 (kopie)

Faunalaan  X  De Kievit
tijd: 13:55 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info
Kijk ook eens op Beleef de Lente
Krantenknipsels over Driebergen vanaf 1998

Gewonden door kop-staartbotsing Rhenen

RHENEN  Bij een kop-staartbotsing in Rhenen zijn woensdagmiddag drie mensen gewond geraakt. Ten minste één van de slachtoffers raakte bekneld en moest door de brandweer worden bevrijd.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

De politie wil het vertrouwen terugwinnen

DOORN  De politie gaat beter luisteren naar de mening en ervaring van burgers. Dat is de kern van een proefproject, waarmee het politiedistrict Heuvelrug het vertrouwen van de Doornse bevolking wil terugwinnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Topdag cliënten Vitras

DOORN  Cliënten van Vitras/CMD kijken blij verrast terug op hun uitje van het Rode Kruis. Het Rode Kruis heeft dit georganiseerd omdat mensen die zorg thuis krijgen nog maar weinig buiten de deur komen.

Lees verder op de website van De Kaap

Veel belangstelling voor korenfestival

HEUVELRUG  De belangstelling voor het korenfestival dat op 8 oktober in drie kerken in Driebergen-Rijsenburg wordt gehouden, is groot. Twintig koren en ensembles hebben zich inmiddels aangemeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Onderdak voor asielzoekers

AMERONGEN  De stichting Noodopvang voor Dakloze Vreemdelingen krijgt € 18000,- subsidie van de gemeente. Dat hebben burgemeester en wethouders eerder deze maand besloten.

Lees verder op de website van De Kaap

Eerste paal voor ‘Kunst’ muur Park Boschwijk

DOORN  De eerste paal voor de ‘Kunstmuur’ in Park Boschwijk is afgelopen maandag geslagen. De Kunstmuur wordt 2 meter hoog en 12 meter lang en krijgt de naam ‘Gat in de Heg’.

Lees verder op de website van De Kaap

Musketiers stuurt trainer Niels Visser de laan uit

ELST  Door de tegenvallende resultaten van het huidige seizoen heeft Musketiers de verbintenis met trainer Niels Visser per direct verbroken. ,,Het speelde al een langere tijd maar maandagavond hebben wij de beslissing gemaakt. Wij gaan per direct uit elkaar”, legt voorzitter Jaap Septer uit.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Uitspraak hoogste rechter in zaak Cash Beheer B.V. te Amerongen

AMERONGEN  Op 27 april 2011 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan inzake het verzoek om schadevergoeding van Cash Beheer B.V. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank Utrecht in deze zaak. De rechtbank oordeelde dat Cash Beheer B.V. geen schade heeft geleden als gevolg van het handelen van de gemeente en dat de Raad van State zich hier al eerder over had uitgesproken.

De claim van Cash Beheer B.V. bedroeg bijna 1 miljoen euro. Cash Beheer B.V. stelt deze schade te hebben geleden door de weigering van burgemeester en wethouders om een vrijstelling en bouwvergunning te verlenen voor een opbouw voor een liftschacht.

Met de uitspraak van de Raad van State is een einde gekomen aan het proces tussen Cash Beheer B.V. en burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

‘Zeist op de kaart’ geopend

ZEIST  Een unieke tentoonstelling over de geschiedenis van Zeist, dat is de afgelopen zaterdag geopende expositie ‘Zeist op de kaart’.  Via het project ‘De Utrechtse Schatkamer’ is de provincie betrokken bij deze tentoonstelling, waar vier belangrijke impulsen voor de ontwikkeling van Zeist worden uitgelicht: de bouw van het Slot, de komst van de Hernhutter Broedergemeente, de groei van het toerisme en de vestiging van de zilverindustrie.

De nieuwe gedeputeerde voor cultuur, Mariëtte Pennarts-Pouw, sprak voor ruim 150 genodigden: “Het is een multimediale en veelzijdige tentoonstelling.  Een mooi voorbeeld van 1+1=3! Door samenwerking meer resultaat”. Na een kort programma met muziek van onder meer het blazerskoor van de Evangelische Broedergemeente volgden een rondleiding en een bezoek aan de tentoonstelling.

De tentoonstelling is gratis te zien in de expositieruimten van de Evangelische Broedergemeente aan het Zusterplein 20 in Zeist, van 29 mei tot en met 23 oktober 2011, dinsdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

Festival voor kinderen in het BeauforthuisVijfentwintig kinderen tussen zeven en twaalf jaar kunnen de hele week meedoen aan een muziektheaterproject onder leiding van professionele theatermakers. Ze werken iedere dag aan de multiculturele voorstelling Ali Baba en de zeven Dwergen, waarin sprookjes en muziekstijlen uit de hele wereld aan bod komen. Aan het einde van de week wordt de voorstelling uitgevoerd voor publiek.
Daarnaast zijn er van maandag tot en met vrijdag middagworkshops waar kinderen van zes tot twaalf jaar aan kunnen deelnemen. Iedere dag heeft de workshop een ander thema: decors bouwen, zingen in een koor, instrumenten bouwen, sprookjes schrijven, buikdansen of zwaardvechten.

Ook volwassenen hoeven de zomerse gezelligheid van Festival Achter de Linie dit jaar niet te missen, want de hele zomer zijn er Achter de Linie Zomerconcerten in het Beauforthuis. Met o.a. een ode aan Herman Brood, een Iftar met muziek uit alle windstreken en een uitvoering van de Canto Ostinato. Meer informatie over zowel het kinderfestival als de zomerserie is te vinden op www.achterdelinie.nl
Festival Achter de Linie – KIDS 
ma 8 t/m zo 14 augustus 2011
Informatie en kaartverkoop: www.achterdelinie.nl
Prijzen muziektheaterproject: € 75 / € 25 (stadspas)
Prijzen workshops: € 12,50 / € 5 (stadspas)

Hoera, een zwemdiploma

DOORN  Voor wie eenmaal is uitgenodigd voor het diplomazwemmen, zijn de diploma-eisen een koud kunstje maar het blijft spannend als al die papa’s, mama’s, oma’s, opa’s broertjes en zusjes toekijken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 2 juni 2011 (kopie)

Sint Hubertuslaan  X  De Wouw
tijd: 12:40 uur   temperatuur: 20 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Musketiers leeft weer na hectische week

ELST  Na een hectische week, waarin trainer Niels Visser ontslagen werd en assistent trainer Nico Henzen solidair was met de hoofdtrainer, moest de ploeg uit Elst zich focussen op de wedstrijd tegen Hilversum.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Rotonde Schaerweijdelaan nog dit jaar gereed

ZEIST  Het plan voor een rotonde op de kruising Schaerweijdelaan – Oude Arnhemseweg wordt dit jaar gerealiseerd. De Bestuur Regio Utrecht stelt hiervoor een subsidie beschikbaar.

Na meerdere klankbordgroepbijeenkomsten en adviezen vanuit verschillende organisaties, zoals Veilig Verkeer Nederland, heeft het college van de gemeente Zeist gekozen voor het aanleggen van een rotonde op de kruising Schaerweijdelaan – Oude Arnhemseweg. Dit om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal ongelukken te verminderen.

Waarom een rotonde?
Tijdens meerdere klankbordgroepbijeenkomsten zijn diverse oplossingen om de verkeersveiligheid te verhogen, besproken. Gezamenlijk is gekozen voor de aanleg van een rotonde omdat voor alle verkeersdeelnemers en vanuit alle verkeersrichtingen, dit de duidelijkste oplossing met betrekking tot de voorrangssituatie. Voor alle verkeersdeelnemers die naar de rotonde toe rijden, is er alleen sprake van verkeer van links. Ook remt de rotonde alle aankomende verkeersstromen af waardoor er minder hard wordt gereden.

Wethouder Duurzaam veilig Verkeer en Vervoer, Bodes de Vries: “De inrichting van de kruising is in de afgelopen jaren geregeld gewijzigd bijvoorbeeld van voorrangssituatie. Ooit hebben er ook verkeerslichten gestaan. De rotonde is een nieuwe oplossing waar we samen met omwonenden, verkeersexperts en bestuurders voor hebben gekozen. We willen dat het kruispunt weer veilig wordt en het aantal verkeersongevallen zo snel mogelijk wordt teruggebracht tot een minimum. Iedere verkeersongeval is er een teveel.”

Hoe nu verder?
Inmiddels is de omgevingsvergunning voor het kappen van elf bomen verleend. Het kappen van de bomen staat gepland nog voor de zomervakantie. De bomen zullen allemaal gecompenseerd worden vlakbij de rotonde.
Nu de omgevingsvergunning verleend is, kan de gemeente verder met het uitwerken van de plannen en op zoek naar een aannemer om het werk uit te voeren. Het gaat hierbij niet alleen om de aanleg van de rotonde zelf, maar ook om de inrichting van de nieuwe groenvakken. Volgens planning zal de aannemer na de zomervakantie gaan starten met de uitvoering. De planning is dat de rotonde in oktober / november 2011 gereed is.

Nieuwe skeelerbaan in Doorn

DOORN  Het was maandagochtend aan het IJsbaanlaantje een komen en gaan van vrachtverkeer. Na 10 jaar intensief gebruik werd de skeelerbaan van de Doornsche IJsclub opnieuw geasfalteerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Circustheatervoorstelling bij Huis Doorn

DOORN  Het festival Kunst: overal op de Heuvelrug wordt op zondag 5 juni afgesloten. Om 15.00 uur kunnen kinderen vanaf 6 jaar, ouders, opa`s en oma`s gratis naar de familievoorstelling `De Kroon en de Zot` van Circustheater Meatball & van de Camp.

Lees verder op de website van De Kaap

Unicef wordt het grote uithangbord van FC Driebergen

DRIEBERGEN  De nieuwe Driebergse voetbalvereniging FC Driebergen heeft woensdagavond verrassend nieuws naar buiten gebracht. Unicef wordt namelijk het grote uithangbord van de vereniging die een vijfjarige overeenkomst tekende met de organisatie.

Door Wesley Bekker
Met ingang van volgend seizoen zullen daarom alle leden van FC Driebergen met Unicef op de borst spelen. De voetbalvereniging stelt de shirtreclame beschikbaar als tegenprestatie voor de samenwerkingsovereenkomst die werd afgesloten. 
De voetbalvereniging wordt de eerste in Nederland die een dergelijke overeenkomst aangaat met Unicef. Internationaal springt vooral de samenwerking met Champions League-winnaar FC Barcelona in het oog die op dezelfde manier Unicef op het shirt presenteert. 
FC Driebergen slaat hiermee een totaal andere weg in dan de verenigingen Dalto en CDN tot nu volgden. Shirtsponsoring werd op beide verenigingen per team verkocht en daarom verschilde de shirts per team. 
De nieuwe voetbalvereniging wil nog meer een maatschappelijke rol vervullen in Driebergen dan beide verenigingen tot nu toe samen gehad hebben volgens voorzitter Peter Dingemans (CDN). 
,,Onze ambitie is om een bindende factor te zijn tussen bevolkingsgroepen door op een positieve wijze FC Driebergen te positioneren en actief te betrekken bij sportieve, maatschappelijke en sociale activiteiten.”
De aanschaf van de kleding wordt betaald door het opstarten van een kledingfonds. De leden van de vereniging gaan iets meer contributie betalen en krijgen in ruil daarvoor de komende vijf jaar een gratis broek en shirt.
Het nieuwe concept ‘Founding Fathers’ moet extra geld in de la brengen om de sportieve en sociale ambities waar te maken. Hierbij kunnen bedrijven, particulieren, teams en groepen de vereniging sponsoren waarmee ze tegelijkertijd een bijdrage leveren aan Unicef en het aanzien van Driebergen. 
Om ervoor te zorgen dat zowel Unicef als (FC) Driebergen beter worden van het initiatief wordt er jaarlijks een activiteitenplan opgesteld met concrete maatschappelijke doelstellingen waar ook de financiën deel van uitmaken. 
Na goedkeuring door Unicef gaat het bestuur van FC Driebergen ermee aan de slag. Founding Fathers ontvangen de resultaten van alle inspanningen jaarlijks in een rapport en ook de Driebergse gemeenschap wordt hierover geïnformeerd.
Peter Dingemans is erg tevreden met de gesloten overeenkomst. ,,Dit is een typische win-win situatie voor alle partijen. Unicef krijgt meer exposure in de regio en daarnaast komt er voor hen ook extra geld binnen. FC Driebergen staat vanaf het begin af aan positief in het daglicht en Driebergen als dorp gaat hier ook direct van profiteren.”
Onno Adolfs van Unicef is blij met de overeenkomst. ,,UNICEF ziet in sport een krachtig platform dat goed aansluit bij de visie op een betere wereld voor kinderen of een beweging voor kinderrechten. Sport is een platform om te verbinden, nieuwe doelgroepen aan te spreken en in beweging te krijgen voor Unicef.”
“FC Driebergen maakt een groots maatschappelijk statement. Om in voetbaltermen te spreken, het gaat bij hen niet om ‘snel scoren’, maar om een langdurige duurzame samenwerking met Unicef.”


Twintig procent minder naar leerlingenvervoer

HEUVELRUG  De eerste pijnlijke bezuiniging is een feit. Er gaat jaarlijks € 150.000,- minder naar het leerlingenvervoer. De oppositie vindt de bezuiniging van 20 procent disproportioneel. Vooral GroenLinks/PvdA werd aangesproken op het sociale gezicht van de linkse coalitiepartij.

Lees verder op de website van De Kaap

‘NS loket moet open blijven’

DRIEBERGEN  Het kaartjesloket op station Driebergen-Zeist mag niet zomaar worden gesloten, vindt de gemeenteraad. Om lichamelijk en verstandelijk beperkte reizigers niet in de kou te zetten, diende SP-er Jasper van Geijtenbeek maandagavond een motie in.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen gaat maatschappelijke samenwerking aan met Unicef

DRIEBERGEN  De nieuwe Driebergse voetbalvereniging FC Driebergen laat er geen gras over groeien. Woensdagavond werd een vijfjarige maatschappelijke samenwerking met Unicef bekendgemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 3 juni 2011 (kopie)

Faunalaan  X  Hoendersteeg
tijd: 13:00 uur   temperatuur: 23 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Jongeren vertalen The West Side Story

AUSTERLITZ  Het Beauforthuis daagt jongeren uit om van nummers uit de West Side Story een originele, grappige of mooie Nederlandse vrije vertaling te maken; oftewel een hertaling. Tijdens een concert op zaterdag 6 augustus om 20.15 uur in het Beauforthuis worden de beste inzendingen gezongen en de winnaars met prijzen beloond.

Jongeren van 12 tot en met 18 jaar kunnen hun inzendingen tot 25 juli sturen naar info@achterdelinie.nl. Volwassenen mogen ook meedoen en ook hun hertaling maakt kans op een uitvoering, maar volwassenen kunnen niet in de prijzen vallen. Op www.achterdelinie.nl/hertaal zijn de volledige teksten en youtube-fragmenten te vinden van de nummers die in aanmerking komen voor de wedstrijd.
Meer informatie: www.achterdelinie.nl/hertaal, info@achterdelinie.nl of bel 0343 49 18 58 (Beauforthuis)
 
Voorbeelden van hertalingen uit de vorige wedstrijd in 2008:
My Ship (origineel), Weill/Brecht
My ship has sails that are made of silk, its sides are lined with gold 
And with jam and spice there’s a paradise in the hold. 
My ship’s aglow with a million pearls and rubies fill each bin.  
The sun sets high in a sapphire sky when my ship comes in. 
I can wait the years ‘til it appears one fine day one spring.  
But the pearls and such, they won’t mean much if there’s missing just one thing. 
I do not care if that day arrives.  
My dream need never be if the ship I sing doesn’t also bring my own true love to me.
 
Mijn slip (hertaling)
Mijn slip heeft kant met gouden strikjes, 
Die mijn vriend graag afscheurt. 
Met slagroom of honing is het paradijs 
Mijn slip schittert als een ster in de zwoele midzomernacht. 
Ik zit in de zevende slip, zo blij ben ik nu. 
Hij mag nooit gewassen worden mijn slip zo kuis als ze is. 
Want de parels en saffieren zullen dan geruïneerd zijn 
Het maakt mij niet uit of de dag komt 
Waarop mijn slip niet meer uit kan 
Want hier in mijn slip wil ik voor altijd blijven.
 
Mijn kip (hertaling)
Mijn kip heeft veren gemaakt van zijde en zijn ogen omrand met goud. 
Dat hij jam en kruiden eet, maakt dat ik van hem houd. 
Mijn kip glanst als parel en heeft een blik die ik zo bemin. 
De zon staat hoog, zijn veren stralen niet te min. 
Ik tel de dagen tot de zomer, daarin heb ik echt zin. 
Maar zelfs de diepste glans, het mooiste goud, zijn nog niet mijn ding. 
Want als jij niet in mijn tuin rondloopt, 
Is het leven als een gezonken boot.

Leersumer maakt bezwaar tegen verleende vergunning

LEERSUM/HEUVELRUG (JPU) – De rechter moet beslissen of de gemeente Utrechtse Heuvelrug terecht een vergunning heeft verleend voor de bouw van twee woningen aan Koningin Julianalaan in Leersum.

Lees verder op de webste van De Kaap

Veelzijdige expositie in Kunstgildehuis

LEERSUM  Het is te zien aan het werk van Jana Verboom (Leersum) dat biologie en landschapsecologie haar vak én haar hobby vormen. Naast haar onderzoekswerk bij Alterra (instituut voor natuurbeheer) is zij ook actief in de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum en startte daarbinnen de werkgroep Natuurbeleving en Educatie voor kinderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Opnieuw onrust rond Philadelphia

DRIEBERGEN  In het Tepeklooster te Driebergen, een instelling van de Stichting Philadelphia waar zestien jonge mensen met een verstandelijke of sociaal-emotionele stoornis wonen, is enkele weken geleden het complete begeleidingsteam vervangen.

Lees verder op de website van De Kaap

Weg vrij voor woningen Lange Dreef

DRIEBERGEN  De bewoner van Landgoed Dennenburg, Mike Willems, en de gemeente Utrechtse Heuvelrug stonden onlangs tegenover elkaar voor zowel de Raad van State als voor de bestuursrechter. Inzet: het woningbouwproject Lange Dreef. Na de uitspraak van de Raad van State zegt de gemeente aan de slag te kunnen met het bouwen van woningen.

Lees verder op de website van De Kaap

Gerben Kroeze dertig jaar aan de bal bij DVSA

AMERONGEN  Al dertig jaar is hij spelend lid bij DVSA, waarvan hij 23 jaar in het eerste elftal heeft gespeeld. Gerben Kroeze heeft de balans opgemaakt en afgelopen zaterdag afscheid genomen van zijn team.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 4 juni 2011 (kopie)

Sint Hubertuslaan  X  Wulfert Floorlaan
tijd: 16:00 uur   temperatuur: 27 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Lokale afdeling Amnesty met opheffing bedreigd

DRIEBERGEN  De werkgroep Amnesty Driebergen dreigt na 36 jaar te worden opgeheven wegens uitstroom van leden. Een gebrek aan nieuwe leden en actiemoeheid van de huidige leden is hiervan de oorzaak.

Lees verder op de website van De Kaap

Vroege vogels concert en Walking lunch

AMERONGEN  In het kader van het festival Kunst: overal op de Heuvelrug is op zondag 5 juni, de laatste festivaldag, te genieten van een Vroege vogels concert door Ensemble Enchanté en een walking lunch op diverse locaties in het prachtige Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeentekantoor: ‘Als de politiek het wil, kunnen we nog stoppen’

HEUVELRUG  Met een koevoet heeft het CDA maandag de besluitvorming rond de bouw van het nieuwe gemeentekantoor opengebroken. In een unaniem aangenomen motie van raadslid Chantal van Steenderen werd vastgelegd, dat de bouwopdracht pas gegeven mag worden nadat de gemeenteraad zich daarover heeft kunnen uitspreken.

Lees verder op de website van De Kaap

Vastgoed in de uitverkoop

HEUVELRUG  De gemeenteraad is vorige week akkoord gegaan met de verkoop van elf woningen, twee kantoren, zestien garageboxen en een opslagschuur. Op dit moment zijn dit nog allemaal bezittingen van de gemeente en daar wil wethouder Bert Homan (VVD) zo snel mogelijk vanaf.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 5 juni 2011 (kopie)

Rosariumlaan  X  Du Celliee Mullerlaan
tijd: 12:45 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Ongeval met letsel

DOORN  Aan de Leersumsestraatweg vond zaterdagmiddag omstreeks 16.30 uur een ongeval plaats tussen een auto en een motor. De motorrijder raakte gewond.
 
Een 81-jarige automobilist uit Zeist wilde vanaf de Bonte Vlucht links de Leersumsestraatweg opdraaien. Hij zag rechts heel ver weg in de bocht de motorrijder wel aankomen, maar dacht dat hij nog genoeg ruimte had. Dit bleek niet het geval en een botsing tegen de rechterzijde van de auto was het gevolg. De motor sloeg over de kop en de 42-jarige motorrijder uit Leersum viel. Het slachtoffer maakte een slechte indruk en werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Dezelfde avond ging het al beter met het slachtoffer, die een wond op zijn arm opliep en een schouder uit de kom had. Wel moest hij ter observatie nog in het ziekenhuis blijven.

Wmo-beleid op de Heuvelrug wordt sober

HEUVELRUG  De toekomst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) staat op het spel. Net als andere gemeenten krijgt ook de Utrechtse Heuvelrug minder geld uit de Haagse Wmo-pot. Fikse bezuinigingen zijn daarvan het gevolg.

Lees verder op de website van De Kaap

Inspiratieloos Musketiers roept het over zichzelf af

ELST  Dat Musketiers aan het vechten was voor haar laatste kansen in de derde klasse was zaterdag tegen Abcoude niet te zien. Een enkeling van de spelers was wel bereid dat ene stapje extra te zetten maar een meerderdeel liet het vandaag afweten.

Lees verder op de website van De Kaap

Survivalbaan Hang On is illegaal

DOORN  De survivalers van Hang On hebben sinds dit jaar een mooie survivalbaan op vakantiepark RCN Het Grote Bos in Doorn. De gemeente wil handhaven, de baan is illegaal aangelegd en moet snel verdwijnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 6 juni 2011 (kopie)

Welgelegenlaan  X  Van Wassenaerstraat
tijd: 11:55 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Onderhoud aan twee velden op sportpark Elst

ELST  ,,De zandvlakte, die je nu ziet, is in oktober weer een mooi hoofdveld voor de voetbalvereniging Musketiers”. Woorden van wethouder Frank Bongers, die afgelopen maandag een kijkje kwam nemen op het sportpark in Elst waar hard wordt gewerkt aan het vernieuwen van twee velden. Alle vier de velden op het Elsterse sportpark moeten gerenoveerd worden. Twee velden in 2011 en twee velden in 2012.

vergroot foto

Het grote onderhoud houdt in dat de toplaag van de grasmat er af is gehaald. Daarna is er zand op gestrooid om de velden te egaliseren en ter bescherming van het zaad.  Daarna zijn de velden ingezaaid.

De twee velden, die nu aan bod zijn, zijn het hoofdveld van Musketiers en het gezamenlijk trainingsveld van Musketiers en Oranje-Wit. Het groot onderhoud kost de gemeente ongeveer dertigduizend euro. Door toepassing van nieuwe methoden is dat de helft van wat groot onderhoud vroeger kostte.

Poëtische natuurtocht Blauwe Bever

ELST  Het Utrechts Landschap organiseert een poëtische natuurtocht met haar excursieboot De Blauwe Bever op de Nederrijn op donderdag 9 juni van 19.00 – 21.30 uur.
Een boottocht op de Nederrijn is op zich al poëtisch te noemen.

Deelnemers aan deze excursie worden uitgenodigd een literaire bijdrage te leveren door een gedicht of een stukje proza voor te dragen. Dit kan zijn van eigen hand of uit een andere bron van inspiratie als het maar de sfeer uitademt van water, natuur en lente.
Er wordt een uitstapje gemaakt in één van de uiterwaarden waar de natuur van dat gebied meer in detail wordt belicht.

Vertrekpunt is aan de rivier tegenover industrieterrein Remmerden aan de N225 tussen Elst en Rhenen bij het bord: ” Parkeren safariboot de Blauwe Bever ”.
Er is voldoende parkeergelegenheid.
Openbaar vervoer: Bus 50 Connexxion,  halte Remmerden, Rhenen.
De kosten zijn per persoon € 12,- voor beschermers en € 15,00 voor niet-beschermers. Kinderen van 0 tot 6 jaar gratis en van 6 t/m 12 jaar € 6,-.
Reserveren kan per telefoon bij VVV Wijk bij Duurstede 0343-575995 of via internet www.utrechtslandschap.nl.
Stevige schoenen en winddichte kleding aanbevolen.
Voor meer informatie over de activiteiten van Het Utrechts Landschap, kijk op www.utrechtslandschap.nl

Spannende strijd DEV Hertha zonder winnaar

DOORN  DEV en Hertha maakten er op de dorre Doornse grasmat een spannende wedstrijd van met kansen over en weer. Beide ploegen aasden op de drie punten in de strijd om promotie, het werd 2-2.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Zoek de schat’ bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Houd je van speurwerk? Kom dan op Tweede Pinksterdag, 13 juni, naar het bezoekerscentrum De Boswerf en ga samen met je ouders, met een GPS, op zoek naar een schat in het Zeisterbos.

Tijdens de tocht verzamel je stukjes van een schatkaart. Aan het eind van de speurtocht weet je waar de schat verborgen ligt. Heb je nog nooit met een GPS gewerkt? Geen probleem, er zijn mensen aanwezig die uitleg geven.
Er zijn twee startijden voor de tocht: 12.30 uur en 15.00 uur. De tocht duurt anderhalf uur. Je kunt voor de tocht je eigen GPS gebruiken, dan kost deelname € 1,00. Je kunt ook een GPS bij het bezoekerscentrum lenen. Je moet je dan wel legitimeren. Deelname kost dan  € 7,50 per GPS. Leeftijd: 6 t/m 12 jaar.
Aanmelden is verplicht, stuur daarvoor een mail naar boswerf@milieudienstzou.nl of bel met het bezoekerscentrum 030 69 22 393.

Het bezoekerscentrum is op zondagen open van 12.00 uur tot 16.30 uur. Van dinsdag tot en met vrijdag is het van 10.00 uur tot 16.30 uur geopend.

Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl.
Het bezoekerscentrum De Boswerf is gelegen aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.


Wilde planten op Fort Vechten

BUNNIK  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn neemt u graag mee op deze tocht naar een plek waar geschiedenis en natuur elkaar raken. Bescherming van de bodem ten behoeve van het behoud van de Romeinse geschiedenis, geeft ook weer mogelijkheden aan de natuur. Rust en ruimte, schoon water en verschillende grondsoorten zijn gunstig voor de natuurontwikkeling geweest. Niet alleen komen we hier planten tegen die elders niet zo snel voorkomen, de gracht en de vele struiken daarlangs bieden diverse zangvogels goede schuilgelegenheid.

De excursie vindt plaats op zondag 12 juni van 14.00-16.00 en start bij de ingang van Fort Vechten, Marsdijk 2 te Bunnik.

Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Magnifiek Broekhuizen

LEERSUM  Met als decor het fraaie kasteel Broekhuizen worden zaterdag 11 en maandag 13 juni rondleidingen verzorgd en het muziektheater ‘Magnifiek Broekhuizen’ georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Tuinwandelingen voor jong en oud tijdens de Dag van het Kasteel

DOORN  Huis Doorn sluit zich dit jaar weer aan bij de landelijke dag van het kasteel op maandag 13 juni, Tweede Pinksterdag. Dit evenement wordt elk jaar georganiseerd vanuit de Nederlandse Kastelenstichting om meer aandacht te vragen voor de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees verder op de website van De Kaap

Brand in bos bij Doorn

DOORN  De brandweer uit Doorn moest zaterdagavond alle zeilen bijzetten. Aan de Molenweg in Doorn midden in het bos op een moeilijk bereikbare plek stond een stuk bos van ongeveer 400 m2 in de brand.

Lees verder op de website van De Kaap

De Hazenberg zoekt pleeggezinnen voor kittens

AMERONGEN  Iedere zomer is het weer raak: het dierenasiel De Hazenberg in Amerongen wordt overspoeld door kittens. Sommige met, sommige zonder moeder. Alle kittens wil het asiel onderbrengen in pleeggezinnen, zodat zij de aandacht krijgen die ze nodig hebben en ook kunnen wennen aan een huiselijk leven.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 7 juni 2011 (kopie)

De Hermelijn  X  Aart van Lutzenburglaan
tijd: 10:50 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Uilenburcht 1 Schoolvadervoetbalkampioen 2011

DRIEBERGEN  Het tiende Schoolvadervoetbaltoernooi is voor de vijfde maal in de Driebergse basisscholengeschiedenis gewonnen door De Uilenburcht. Met de imposante cijfers 25 voor en 0 tegen werd zeven keer gewonnen en slechts eenmaal eindigde een wedstrijd in 0-0.

Lees verder op de website van De Kaap

Inschrijven Speelweek Leersum

LEERSUM  Kinderen uit Leersum en Amerongen kunnen zich op donderdag 16 juni zich tussen 19.00 en 20.30 uur inschrijven voor de Speelweek in Bosdbad Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

SKDD opent twee nieuwe locaties

DRIEBERGEN/DOORN  Onlangs is de SKDD uitgebreid met twee nieuwe BSO locaties. In CBS De Triangel in Doorn heeft BSO de Beestenbende haar deuren geopend. De andere BSO is een uitbreiding van BSO Maupertuus bij CBS Instituut Coolsma in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Wandelen in voetsporen van Gerrit Achterberg

DOORN  Met Wim van Amerongen als gids kan men op zondag 12 juni, Eerste Pinksterdag, een rondwandeling maken over het Gerrit Achterbergpad. Begin- en eindpunt zijn bij bosrestaurant Het Wapen van Sandenburg.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 8 juni 2011 (kopie)

Rijsenburgselaan  X  Sint Hubertuslaan
tijd: 13:45 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Landschapswandeling “Van A(merongen) tot Z(uylenstein)”

AMERONGEN  Het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn verzorgt een lange afstandswandeling van  A naar Z,  vrij vertaald van Amerongen via Zuylenstein naar Amerongen. Niet alleen de geologische kenmerken van het gebied zullen voor u in beeld gebracht worden maar er is ook aandacht voor cultuurhistorische elementen, flora, fauna en waterhuishouding.

Kortom een wandeling die door een prachtig natuurgebied over geaccidenteerd terrein gaat. De ongeveer 15 kilometer lange wandeling start vanaf kasteel Amerongen en gaat richting Amerongse Bovenpolder Oost en dan via het Amerongse Bos,het Zuylensteinse Bos, landgoed Zuylenstein,  Kolland naar de Amerongse Bovenpolder West om te eindigen bij kasteel Amerongen.
Deelnemers kunnen rekenen op een wandeling van ongeveer 4 uur, zelf lunch meenemen. Halverwege de route is een horeca gelegenheid. Het is niet  toegestaan dat u daar uw meegenomen lunch nuttigt. Stevige schoenen worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten. Deelname is gratis en u hoeft zich niet van tevoren  aan te melden.
De wandeling vindt plaats op: zaterdag 18 juni en start om 10.00 uur vanaf kasteel Amerongen, Amerongen.
Inlichtingen: Leendert van der Velden, telefoon 0343-411866 of mail lvandervelden@kpnmail.nl

SVMM heeft opgeleide AED-bedieners

MAARN  Enige tijd geleden kreeg SVMM de mogelijkheid om via een schenking van Patiëntenvereniging Maarn – Maarsbergen een Automatische Externe Defibrillator (AED) aan te schaffen.

Lees verder op de website van De Kaap

Team Amazing is er klaar voor

AMERONGEN Team Amazing is klaar voor de Roparun. Zaterdag 11 juni gaat de 20e editie van de estafetteloop van 530 kilometer van Parijs naar Rotterdam van start.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkoop van Spokenbos gaat niet door

DOORN  De verkoop van het Spokenbos aan de Wijngaardsesteeg is van de baan. Volgens het college zijn de onderhandelingen afgebroken, omdat de nieuwe eigenaar de helft van het bos wilde afsluiten.

Lees verder op de website van De Kaap

Tuinenfietstocht voor Bartiméus

DOORN  De Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Groei & Bloei Doorn e.o. organiseren zaterdag 18 juni aanstaande een Tuinenfietstocht. De opbrengst van deze fietstocht en de activiteiten eromheen zijn bestemd voor aangepaste fietsen voor de meervoudig beperkte bewoners van Bartiméus in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 9 juni 2011 (kopie)

Wulfert Floorlaan  X  Aart van Lutzenburglaan
tijd: 11:35 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Bouwplan stoppen kost 2,3 miljoen

HEUVELRUG  Als de bouw van het nieuwe gemeentekantoor nu wordt afgeblazen, bedraagt de rekening € 2,3 miljoen. Daarnaast voorspelt adviesbureau Twynstra Gudde een boekverlies van € 3,7 miljoen voor de bouwgrond naast het Doornse cultuurhuis.

Lees verder op de website van De Kaap

Homohuwelijk moet kunnen

HEUVELRUG  Hetero’s en homo’s moeten in elke Nederlandse gemeente kunnen trouwen, vindt raadslid Hans Nijhof (Groen Links/PvdA).

Lees verder op de website van De Kaap

Hondentraining voor kinderen BSO Wijs

DRIEBERGEN  De kinderen en leidsters van de buitenschoolse opvang in de buitenlucht, BSO Wijs!, krijgen een speciale training over hoe om te gaan met de vele loslopende honden in de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 10 juni 2011 (kopie)

Waterhoen  X  Fuut
tijd: 12:25 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Gewonde door aanrijding beruchte kruising Zeist

ZEIST  In Zeist is een fietster gewond geraakt toen ze tegen een auto botste. Ze liep flinke schaafwonden aan de knie op. Omdat niet duidelijk is of ze ook interne verwondingen heeft, is ze naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Extra bezuinigingen op komst

HEUVELRUG  We moeten dit jaar extra bezuinigen. Dat was de boodschap van wethouder Bert Homan (VVD) op een persbijeenkomst over de financiële situatie van de gemeente. Volgens Homan staat de meerjarenprognose van € 7 miljoen nog steeds recht overeind. ,,In de komende maanden gaan we bekijken, wat daar voor 2011 nog bij komt”, aldus de wethouder.

Lees verder op de website van De Kaap

‘We willen niet in een museum wonen’

HEUVELRUG  ,,Het duurt even, maar dan heb je ook wat”, zei Aloys van Spaandonk (Groen Links/PvdA) vorige week in de gemeenteraad. Bij het aanpassen van het bestemmingsplan voor het buitengebied van Doorn ging het college niet over één nacht ijs. 

Lees verder op de website van De Kaap

CDA vraagt uitstel gemeentekantoor

HEUVELRUG  Veel inwoners vinden de bouw van een nieuw gemeentekantoor onverantwoord in deze tijd van bezuinigingen. Die conclusie trekt de raadsfractie van het CDA na de hoorzitting over de voorgenomen nieuwbouw.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeersbrigadiers voor veilig oversteken

AMERONGEN  Basisschool De Regenboog heeft besloten verkeersbrigadiers in te gaan zetten om de leerlingen veilig op school te krijgen. Door de vele bouwwerkzaamheden voor de Allemanswaard is het in de straten rondom de school onoverzichtelijk en gevaarlijk voor de schoolgaande kinderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 11 juni 2011 (kopie)

De Hermelijn  X  Sint Hubertuslaan
tijd: 13:35 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Schaapskudde op Seminarieterrein

DRIEBERGEN  Passanten blijven verbaasd staan. Sinds een paar dagen graast een kudde schapen op het Seminarieterrein achter huis Sparrendaal. Het betreft een proef van de gemeente met begrazing van grasland.

Lees verder op de website van De Kaap

Speelplein Merseberch lijkt achterstandswijk

MAARSBERGEN  Een afdankertje als peuterspeelzaal, een half afgebroken fietsenhok, schots en scheef liggende stoeptegels en bosjes waar spelende kinderen schrammen en bulten aan overhouden. De leefbaarheid rond openbare basisschool Merseberch laat veel te wensen over, vindt Mariëtte van den Hoven.

Lees verder op de website van De Kaap

Leerkrachten rennen met emmers

LEERSUM  ,,Het gebouw van de christelijke basisschool De Hoeksteen is ongeschikt voor onderwijs. ’s Winters zitten leerlingen met een dikke jas in de schoolbankjes, ’s zomers is het in de lokalen niet uit te houden van de hitte. En als het buiten regent, rennen leerkrachten met emmers door de school.”

Lees verder op de website van De Kaap

‘Bouwbesluit financieel onverantwoord’

HEUVELRUG  De Vereniging Leefbaar Doorn ziet een nieuwe budgetoverschrijding op de Utrechtse Heuvelrug afkomen. De belangengroepering was niet betrokken bij de petitie tegen de bouw van het gemeentekantoor, maar noemt het succes van de alternatieve volksraadpleging ,,een motie van wantrouwen tegen het gemeentebestuur”.

Lees verder op de website van De Kaap

Naast plezier ook presteren

DOORN  Een nieuw, multifunctioneel clubgebouw met een terras, kunstgrasvelden, meer voetballende dames en een grote groep vrijwilligers die zich gezamenlijk inzet voor de club.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 12 juni 2011 (kopie)

Willem van Abcoudelaan  X  De Wetstein Pfisterlaan
tijd: 12:35 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Ondernemers zetten schouders onder promotie Heuvelrug

HEUVELRUG  Dat de Utrechtse Heuvelrug behoort tot de mooiste en groenste regio’s in Nederland is voor iedere inwoner bekend. Maar hoe meer mensen dit weten, hoe beter dat is voor de lokale economie.

Lees verder op de website van De Kaap

Midzomerfeest bij bezoekerscentrum de Boswerf….

ZEIST  Op zondag 19 juni organiseert bezoekerscentrum De Boswerf het midzomerfeest.
We vieren dan de zomer met allerlei zomerse activiteiten, zoals bloemenkransen vlechten en broodjes bakken en voor slimmeriken is er een quiz. De activiteiten vinden plaats van 12.30 tot 15.30 uur. Deelname is € 2,50 per persoon.

vergroot   foto1   foto2

Midzomer
Midzomer wordt op de langste dag van het jaar gevierd. Deze dag valt rond 21 juni.
Net als bij midwinter doet de naam midzomer vermoeden dat het midden van de zomer op deze dag is bereikt. De zomer begint echter, bij ons, op deze dag. Bij de Kelten viel midzomer echter wel precies midden in de zomer. Dit omdat de seizoenen anders werden geteld. De zon is met midzomer in haar volle kracht. De dag is hier op haar langst. Na midzomer zal de zon weer afnemen in kracht. De dagen worden minder lang en de nachten zullen weer gaan lengen.
De nadruk bij dit feest ligt enerzijds op de volheid van het licht en de kracht van de zon. Anderzijds ligt de nadruk ook op de overgang naar de ‘donkere’ helft van het jaar.

Het bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 uur tot 16.30 uur. Van dinsdag toten met vrijdag is het van 10.00 uur tot 16.30 uur geopend.

Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl.
Het bezoekerscentrum De Boswerf is gelegen aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.Continurooster ingevoerd op De Meent

MAARN  OBS De Meent gaat met ingang van het nieuwe schooljaar over op een continurooster. De leerlingen staan dan dagelijks van 08.30-14.15 uur (woensdag tot 12.00 uur) onder de hoede van de eigen leerkracht.

Lees verder op de website van De Kaap

Musketiers blijft strijdend in de derde klasse

ELST  Voorafgaand aan de wedstrijd leek het er niet op dat het voor Musketiers een zonnige dag ging worden. Er waren veel geschorsten en ook het weer zat niet mee.

Lees verder op de website van De Kaap

Schaepman staat in het donker

DRIEBERGEN  Het voornaamste monument in Driebergen-Rijsenburg, het Schaepmanmonument aan de Hoofdstraat, is al meer dan anderhalf jaar ’s avonds niet meer verlicht. De Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu is hier zeer verbolgen over.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomercarnaval tijdens de Driebergse Speelweek

DRIEBERGEN  Het thema van de Driebergse Speelweek is dit jaar ‘Zomercarnaval’. De Speelweek wordt gehouden van 8 tot 13 augustus. Het seminarieterrein wordt dan omgetoverd tot een kleurig terrein met vrolijke zomerse muziek.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV promoveert ondanks verlies

DOORN  Al lang voordat scheidsrechter Chris Maas zaterdag in Doorn voor het einde van de wedstrijd floot, wisten de vierdeklassers DEV en Cobu Boys dat ze volgend seizoen een klasse hoger mogen uitkomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Wilhelm II en de klassieke wereld

DOORN  Drs Liesbeth Ruitenberg – conservator van de fotocollectie van Huis Doorn – geeft op 19 juni om 14.00 uur een lezing over de passie van keizer Wilhelm II voor de archeologie.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 13 juni 2011 (kopie)

Hoofdstraat  X  Engweg  X  Bosstraat
tijd: 9:30 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

High tea evenement met zicht op paarden

MAARSBERGEN  Met veel enthousiasme bereiden drie Maarsbergse dames de Vriendentheetuin op Landgoed Maarsbergen voor. Na een succesvolle try out enkele weken geleden, is de officiële start tijdens de Eventing paardenwedstrijden op 18 juni, van 10.00-18.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Benefietconcert Utrechtse Studentencantorij

DRIEBERGEN  In de Parklaankerk zal zaterdagavond 18 juni een concert van de Utrechtse Studentencantorij plaatsvinden. De jongeren van dit koor bezochten afgelopen herfst Estrela Nova, een wijkvereniging in één van de sloppenwijken van Sao Paulo, Brazilië.

Lees verder op de website van De Kaap

Inzenden tot 20 juni voor Lustrumfotowedstrijd SKiAm

AMERONGEN  De Stichting Kunst in Amerongen (SKiAm) houdt ter gelegenheid van het tweede lustrum een fotowedstrijd met als thema ,,Levend Amerongen”. De maker van de beste foto wint de ,,zilveren camera”. Er is bovendien een publieksprijs te winnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 14 juni 2011 (kopie)

Hoofdstraat  X  Appelgaard
tijd: 13:30 uur   temperatuur: 20 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Pianist Colijn Buis en de Toscaanse zon

AUSTERLITZ  Pianist, componist en arrangeur Colijn Buis is geen onbekende in onze regio. Donderdag 16 juni speelt hij met zijn Italian Quartet in het Beauforthuis. 
Als pianist en leerling van Bert van de Brink was en is Buis vaste gast in het Beauforthuis.

Ook werkt hij met een aantal Zeister koren. Als componist won hij de Kunstanjer van het Bernard Cultuurfonds. Van zijn debuut cd (met o.a. Thijs van Leer) zijn er meer dan 1500 verkocht. 
Hij werkte met vele topmusici uit de Nederlandse en internationale pop- en jazzscene: Hans Dulfer, Denise Jannah, John Engels. Hij volgde masterclasses bij duizelingwekkende grootheden als Brad Mehldau, Clare Fischer en Enrico Pieranunzi. Van zijn arrangementen werd de mis ‘Dona Nobis Pacem’ voor koor (gecomponeerd door Thijs van Leer) uitgevoerd in o.a. de kathedraal van Reims, Frankrijk. 
Tijdens een project in Italië besloot Colijn Buis gelijk maar wat concerten te geven van zijn eigen composities, samen met Italiaanse musici. Zo ontmoette hij saxofonist Damiano Niccolini. Hij completeerde zijn ad hoc kwartet met Marco Benedetti op bas en Bernardo Guerra op drums, die al lang samenwerken o.a. met de New York University. Nu komen ze in Nederland zowel een nieuw publiek als critici imponeren. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
donderdag 16 juni, 20.15 u 
Colijn Buis Quartet – jazz vanonder de Toscaanse zon 
entree € 15 | reductieprijs € 7,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Zang met luit

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 19 juni geven Inge van Keulen, zang, en Gert de Vries, luit, een muziekuitvoering  met liederen van o.a. John Dowland en Henry Purcell. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvang 15.30 uur. Toegangsprijs € 10.-, kinderen €5.-. Inl. Rob Steinbuch 0343-512491.

Acht aanhoudingen bij vechtpartij

ZEIST  Op de Jagerlaan heeft maandagavond 13 juni een vechtpartij plaatsgevonden waarbij een man gewond raakte en de politie acht personen, zes mannen en twee vrouwen en allen afkomstig uit Zeist, aanhield.
 
Rond 19.10 kreeg de politie de melding dat twee groepen met elkaar op de vuist waren gegaan. Een 24-jarige man was met een autokrik op zijn hoofd geslagen en was gewond. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Ook een 44-jarige vrouw moest met nekklachten naar het ziekenhuis. De man en vrouw konden na behandeling weer naar huis en zijn aangehouden. Ook werd gemeld dat er was geschoten, maar de politie heeft geen sporen aangetroffen waaruit dat blijkt. Vier auto’s zijn in beslag genomen. In een van de auto’s lag een busje pepperspray en in de andere auto een balletjespistool. De aanleiding van de vechtpartij is een conflict uit het verleden. De zaak is in onderzoek.

Beachvolleybal en pleinfeest Leersum

LEERSUM  Pannenkoekenhuis Leersums Laarsje en Jeroen van Dijk organiseren dit jaar al weer voor de derde keer het Leersums beachvolleybaltoernooi op het Kerkplein in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Open tuinendag

DRIEBERGEN  Voor de elfde maal organiseert Groei & Bloei Driebergen-Rijsenburg een Open tuinendag. Dit jaar wordt deze dag gehouden op zaterdag 25 juni.

Lees verder op de website van De Kaap

Het tourpeloton finisht in Doorn

DOORN  Vier dagen nadat het peloton van de Tour de France in Parijs arriveert, wordt in Doorn de eindstreep getrokken voor een etappe uit Ome Joop’s Tour.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 15 juni 2011 (kopie)

Jachtlaan  X  Jagersdreef
tijd: 12:55 uur   temperatuur: 22 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Koninklijke onderscheidingvoor prof. Dr. O. van Nieuwenhuizen

UTRECHT/DRIEBERGEN  Burgemeester Frits Naafs reikte op woensdag 15 juni in de Domkerk te Utrecht een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer prof. Dr. O. van Nieuwenhuizen uit Driebergen.
 De heer prof. Dr. O. van Nieuwenhuizen is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Decorandus heeft zich ingezet voor de volgende activiteiten:
2005 – heden   
Wetenschappelijk directeur Stichting Bio Kinderrevalidatie

2000 – heden
European Taskforce on Childhood Epilepsy Surgery

2000 – 2010
Hoofd van het Sylvia Tóth Centrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis

2000 – 2008
Lid adviesraad voorlichting van en andere werkzaamheden voor het Nationaal Epilepsie Fonds

1997 – heden
Hoofd afdeling kinderneurologie van het UMC Utrecht

1992 – 1999
Voorzitter bestuur Nederlandse Vereniging voor Kinderneurologie

De heer G.P. Lelyveld (72) Lid in de Orde van Oranje Nassau

RHENEN  De heer G.P. (Gerrit) Lelyveld  (72) uit Rhenen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen heeft hem woensdag 15 juni 2011 de versierselen opgespeld, die horen bij deze Koninklijke onderscheiding.

KWF Kankerbestrijding
De heer Lelyveld heeft zich gedurende 35 jaar als secretaris, wijkhoofd en collectant bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor KWF Kankerbestrijding, afdeling Rhenen. Onlangs heeft hij wegens een afnemende gezondheid zijn bestuursfunctie moeten neerleggen.

Comité Open Monumentendag Rhenen
Daarnaast heeft de heer Lelyveld zich van 2002 tot en met 2009 ingezet voor het Comité Open Monumentendag Rhenen. In deze periode vervulde hij een bestuursfunctie en werd hij ook ingezet voor het werven van advertenties voor het programmaboekje en het verwerven van sponsorgelden.

Toneelvereniging
De afgelopen tien jaar heeft de heer Lelyveld met zijn toneelspel menig Rhenens hart geroerd en hiermee een avond culturele ontspanning bezorgd. In 1993 begon hij met toneelspelen bij toneelvereniging ‘De Kleine Komedie’ in Opheusden. In 2000 maakte hij de overstap naar de toneelvereniging in Rhenen. Hier heeft hij diverse keren als Koning Radboud meegewerkt aan de uitvoering van de Cuneralegende..

Activiteiten
De activiteiten van de heer Lelyveld op het gebied van welzijn, toneel en cultuur zijn indrukwekkend te noemen. Zijn verdiensten hebben een uitstraling naar de lokale samenleving.

Beachvolleybaltoernooi verplaatst naar september

LEERSUM  Het beachvolleybaltoernooi op het Kerkplein in Leersum gaat komende zaterdag niet door. De organisatie heeft het evenement afgelast wegens de verwachte slechte weersomstandigheden.

Lees verder op de website van De Kaap

Peter Bieshaar wint minitriatlon Bosbad Leersum

LEERSUM  Peter Bieshaar heeft vrijdagavond de eerste triatlon op de vierkante meter in Bosbad Leersum gewonnen. Bieshaar bleef broer Jan zeven seconden voor.

Lees verder op de website van De Kaap

38e Heuvelrugwielerronde

DRIEBERGEN  Het comité Heuvelrug Wielerronde van Driebergen organiseert op donderdag 23 juni voor de 38e keer de Grote Heuvelrug Wielerronde. Met dit jaar voor de vijftiende keer de Rabo Dikke Banden Race voor de Driebergse jeugd van 7 tot 12 jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijwilligers welkom bij kindervakantieweek Doorn

DOORN  In de laatste week van de schoolvakantie (9 -12 aug.) kunnen kinderen tussen 4 en 12 jaar weer spannende avonturen beleven, geheime spellen spelen en natuurlijk hutten bouwen.  Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het welslagen van zo’n week.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 16 juni 2011 (kopie)

Aart van Lutzenburglaan  X  Ien Daleslaan
tijd: 13:50 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Twee mannen aangehouden

ZEIST  Twee mannen werden in de nacht van woensdag op donderdag aangehouden, omdat zij in een gestolen auto reden.
 
Omstreeks 00.55 uur kreeg de politie een melding dat er op het Vrijheidsplein twee mannen in donkere kleding van een dak waren geklommen. Vervolgens waren de mannen in een auto gestapt en weggereden in de richting van de Panweg. Agenten gingen ter plaatse en zochten in de omgeving naar de auto met de twee inzittenden. Op de Gunninglaan zagen zij het voertuig rijden. De agenten reden achter het voertuig aan en de bestuurder sloeg af de Laan van Vollenhove in. Toen de bestuurder in de gaten kreeg dat hij achtervolgd werd, ging hij harder rijden. De agenten vroegen informatie over het kenteken op bij de meldkamer, waarna bleek dat het voertuig als gestolen gesignaleerd stond. Ze gaven de bestuurder een stopteken en blokkeerden de auto met daarin de verdachten. De inzittenden, een man van 19 jaar en een man van 22 jaar en beiden uit Zeist, werden aangehouden. De auto werd in beslag genomen. Deze bleek te zijn weggenomen bij een woninginbraak in Gorinchem. De verdachten zijn ingesloten in het politiebureau.

Medelijden met wethouder; Een debat voor vakidioten en fijnproevers

HEUVELRUG  Als de politiek zich over de gemeentelijke boekhouding buigt, vliegen de vaktermen en miljoenen over tafel. Donderdagavond rekenden twee raadscommissies af met het tekort van 2,3 miljoen op de jaarrekening van 2010.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitreiking Koninklijke onderscheiding

ZEIST  Woensdagavond 15 juni 2011 heeft de burgemeester van Baarn, jonkheer M.A. Röell, een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer M. Vermeer, inwoner van de gemeente Baarn. De uitreiking vond plaats ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van Voetbalvereniging Jonathan in Zeist, tijdens de Algemene Ledenvergadering van deze vereniging.

De heer Vermeer is sinds 1992 bestuurslid en vanaf 1994 onafgebroken voorzitter van voetbalvereniging Jonathan te Zeist. Zijn voorzitterschap kenmerkt zich door zijn niet aflatende werk in de bestuurskamer, langs de velden en in zijn contacten met de gemeente. Hij nam het voortouw tot nieuwe activiteiten en initiatieven, zoals het op een hoger plan brengen van de kwaliteit van de accommodatie en het invoeren van het “4 x 4 voetbal” (voetbal op kleine veldjes met kleine doelen, voor jongens en meisjes van 5 en 6 jaar).

Door zijn enorme inzet en enthousiasme is v.v. Jonathan uitgegroeid tot een vereniging met meer dan duizend leden. Hij heeft de Zeister samenleving een organisatie bezorgd die garant staat voor stabiliteit en een boeiende vrije tijdsbesteding.

Naast het voorzitterschap treedt hij al 10 jaar lang vrijwel iedere zaterdag op als scheidsrechter bij wedstrijden en zet hij zich als Rotary-lid al jaren belangeloos in voor Zeister Rotary-doelen.

De heer Vermeer is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vernielingen in centrum Maarn

MAARN  De nieuwe lift bij het station Maarn was amper klaar of hij werd al ‘opgesierd’ door grote sterren in de ruiten. De vernielzucht bleef niet tot de lift beperkt, ook de fietsenstalling van het station moest er aan geloven.

Lees verder op de website van De Kaap

Een ongezouten mening; Indieners petitie pleiten voor referendum

HEUVELRUG  De sfeer op de publieke tribune was strijdbaar en bijna 100 bezoekers toonden zich mondig en eensgezind. Vrijdagmiddag ging de gemeenteraad in gesprek met de tegenstanders van het nieuwe gemeentekantoor

Lees verder op de website van De Kaap

Wandelexcursie langs Middeleeuws waterkasteel

DOORN  Op de grens van de Utrechtse heuvelrug en het Kromme Rijngebied ligt het 15e eeuwse landgoed Moersbergen. Hier wordt op zaterdagmiddag 18 juni een wandelexcursie gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportklassers Schoonoord bedwingen stormbaan Mariniers

DOORN  Sportklasleerlingen van het eerste leerjaar van Schoonoord Doorn hebben onder leiding van een ervaren instructeur van het Korps Mariniers de stormbaan en de touwbaan bij de Van Braam Houckgeestkazerne bedwongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 17 juni 2011 (kopie)

Rosariumlaan  X  Prinses Irenelaan
tijd: 14:00 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Inspectie pakt Zonnehuizen hard aan

ZEIST  Stichting Zonnehuizen in Zeist moet twee afdelingen sluiten omdat de huisvesting verwaarloosd en gevaarlijk is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakt zich grote zorgen over de gehandicapteninstelling.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Iraanse klassieke muziek in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Een meeslepend, eigentijds klankspel, gebaseerd op oude Iraanse muziek uit de mondelinge overlevering, zondag 19 juni in het Beauforthuis. De Iraanse componist en penvedel-speler Saeed Kamjoo en de fameuze vaastrommel-speler Pedram Khavarzamini zijn enkele dagen in Nederland, met Mehmet Polat op luit, sopraan Sonia Karimi en een setar speler. De oneindige variatiemogelijkheden van de oude thema’s blijven fascineren, ook als ze zijn vervat in hedendaagse composities. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 19 juni, 20.15 u 
Namaad Ensemble – muziek uit Perzië 
entree € 12,50 | reductieprijs € 8,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Geen maïsverbouw meer in deel uiterwaarden

RHENEN  Veel inwoners hebben hun verontrusting uitgesproken over het telen van maïs in de uiterwaarden van Rhenen; feitelijk gaat het om een deel van het zgn. Kleigat aan de Cuneralaan. In dit seizoen is daar niets meer tegen te doen.

Als grondeigenaar neemt Rhenen in een volgende pachtovereenkomst een voorwaarde op, dat in het gedeelte van de uiterwaarden, (globaal) gelegen tussen Rijnbrug en Veerwei, alleen grasteelt mogelijk is.

In het geldende bestemmingsplan Buitengebied zijn de percelen bij de stad bestemd voor agrarische doeleinden met bijzondere landschappelijke kenmerken (open landschap, gebied met veel reliëf). Het telen van maïs op deze locatie is niet strijdig met dit bestemmingsplan.  Het gebied waarbinnen het bewuste perceel ligt is door de minister aangewezen en in ontwerp gepubliceerd als Natura 2000 gebied “Uiterwaarden Neder-Rijn”. De uiterwaarden zijn ook aangewezen als Vogelrichtlijngebied. Bescherming van deze gebieden is geregeld in de Natuurbeschermingswet.

Een wijziging van agrarisch weiland naar agrarisch bouwland heeft geen belangrijk effect voor het Vogelrichtlijngebied. Dit is een toetsingscriterium voor de vergunningsplicht uit de Natuurbeschermingswet. Gedeputeerde Staten vinden dat ook.  De gemeenteraad heeft met de eerdere vaststelling van het Inrichtingsplan uiterwaarden bij de stad Rhenen de intentie uitgesproken dit gebied in te willen richten als ‘open uiterwaardengebied met agrarisch natuurbeheer’.

Volgens de lopende pachtovereenkomst voor het ‘mais’ perceel heeft de gemeente geen mogelijkheden de verbouw van maïs te beëindigen. De gemeente is terughoudend om agrariërs te beperken in de exploitatie van grond. In dit geval zal de gemeente als grondeigenaar in een volgende pachtovereenkomst een voorwaarde opnemen, dat in het gedeelte van de uiterwaarden, (globaal) gelegen tussen Rijnbrug en Veerwei, alleen nog grasteelt mogelijk is. Dit om de waarde van het landschap en het zuidelijk aangezicht van Rhenen te beschermen.

Nieuwe leden gezocht voor Cultuurraad

HEUVELRUG  De Cultuurraad Gemeente Utrechtse Heuvelrug is een onafhankelijk orgaan van en voor alle organisaties die (willen) bijdragen aan de kwaliteit van het culturele leven in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Nieuwe leden voor deze raad kunnen zich tot 1 juli melden bij voorzitter Marco van Vulpen.

Lees verder op de website van De Kaap

Driebergenaar Nolan Mooney beste CrossFit-atleet van Nederland

DRIEBERGEN  Driebergenaar Nolan Mooney is bij de Europese Kampioenschappen CrossFit in Engeland als 23ste geeindigd en was daarmee de beste Nederlander.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeersonderzoek in volle gang

AMERONGEN  Ameronger Aart Kroeze is inmiddels halverwege het verkeersonderzoek dat hij opgezet heeft in Amerongen en omgeving.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen afstel, misschien uitstel

HEUVELRUG  De beslissing tot bouw van het gemeentekantoor wordt misschien twee maanden uitgesteld. Kan dat niet, dan zal de raad maandag in meerderheid voor de bouw van een nieuw gemeentekantoor stemmen. Dat is de uitkomst van de raadscommissieveragdering donderdagvond laat.

Lees meer

Heuvelrugnieuws van zaterdag 18 juni 2011 (kopie)

De Warande Wulfert Floorlaan
tijd: 15:15 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Schilderijen van Paulus Sloots

DRIEBERGEN  Van 19 juni tot 12 augustus a.s.exposeert Paulus Sloots met schilderijen in Champ’Aubert  Deze expositie is te bezoeken op zondag 26 juni van 15.00 tot17.00 uur. Of na het maken van een telefonische  afspraak.  0343-514233.
 
Paulus Sloots   (1939 te Geffen)  noemt zich op zijn visitekaartje “Quastenaer”.
 
“Misschien vindt hij de term kunstschilder of beeldend kunstenaar niet toepasselijk.”
 “Zijn schilderijen getuigen van het tegendeel.” aldus een citaat uit een
uit het Brabants Dagblad

Zowel de acryl- als olieverfschilderijen zijn origineel van opzet en hebben bijzonder harmonisch of juist zeer contrasterende kleurstellingen.                                     Hoewel Paulus veel landschappen en bloemen schildert zijn de afbeeldingen nooit waarheidsgetrouw.                                                                                                      Hij maakt de doeken uit zijn fantasie waardoor vorm en kleur een persoonlijke dimensie krijgen.
Hiermee benadrukt hij op heel eigen wijze de sfeer van het object.
Een nieuwe ontwikkeling in zijn werk is het streven naar meer abstractie in de weergave van de werkelijkheid, gepaard gaande met humor en lichte spot.
De uitwerking ondergaat de toeschouwer met een glimlach

Interactief concert EMM op plein De Schakel

LEERSUM  Stagiaires van de Pabo hebben afgelopen maand op CBS De Schakel in Leersum een serie muzieklessen over verschillende onderwerpen in de wereld van muziek gegeven aan de groepen 3, 4 en 5.

Lees verder op de website van De Kaap

Concertreis Scherzando naar Engeland

DRIEBERGEN  Tijdens het driedaagse verblijf van het gemengde koor Scherzando in het plaatsje Cheltenham in Engeland was de workshop van Stephen Connolly één van de hoogtepunten.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie Herlevend Keramiek

AMERONGEN  In het kader van het tweede lustrum van de Stichting Kunst in Amerongen (SKiAm) wordt op zaterdag 25 juni om 12.30 uur door beeldend kunstenaar Nikolaas van Os de expositie ‘Herlevend Keramiek’ geopend in de tuinen van Kasteel Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 19 juni 2011 (kopie)

Engweg  X  Korte Dreef
tijd: 10:20 uur   temperatuur: 13 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Identiteit dode man Zeist bekend

ZEIST  In een woning in de Amalia van Solmslaan in Zeist is vanavond een dode man gevonden. Volgens de politie gaat het om de 80-jarige bewoner. De politie gaat uit van een misdrijf.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Opleiding tot natuurgids

ZEIST Houdt u veel van de natuur en zou u er meer over willen weten. Dan heeft IVN een oplossing! U kunt natuurgids worden bij het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn.
De IVN-afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn start in januari 2012 met een nieuwe opleiding tot IVN-natuurgids. U leert meer over de natuur in uw eigen regio en u kunt deze kennis en ervaring met anderen delen en aan anderen doorgeven. Dan kunnen nog meer mensen in de toekomst blijven genieten van de natuur die nu zo onder druk staat.

vergroot foto

Het werkgebied van het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn bestaat uit de volgende gemeenten: Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Naast kennis van de natuur komen ook didactische vaardigheden aan bod, waarmee je leert hoe je deze kennis in kunt zetten tijdens wandelingen, cursussen en andere activiteiten.

Een greep uit de vele onderwerpen:
Natuur en cultuurhistorie in het werkgebied
Ontstaan en ontwikkeling van bodem en landschappen van de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied
Wisselingen der seizoenen
Herkennen van planten en dieren
Het fragiele evenwicht tussen planten, dieren en hun omgeving (ecologie)
Natuurbeheer en natuurbescherming
Organiseren van educatieve activiteiten
Mens,milieu en maatschappij

Tijdens de cursus voer je samen met andere cursisten een onderzoeksproject uit. Je wordt daarbij begeleid door een ervaren en deskundige IVN-mentor. 
De cursus is intensief en vraagt tijd, maar voorkennis is niet vereist. De opleiding duurt 1 ½ jaar en heb je deze succesvol afgerond dan krijg je een diploma en ben je een landelijk erkende IVN-natuurgids. Van de mensen, die een natuurgidsencursus volgen, verwachten we dat ze tijdens en vooral na afloop van de cursus naar vermogen actief gaan meewerken binnen een werkgroep van onze afdeling.

De lesavonden worden vanaf januari 2012 om de veertien dagen op de woensdagavond gegeven van 20.00 tot 22.15 uur in een zaal van de Oosterkerk te Zeist aan de Woudenbergseweg 44. Op de aansluitende zaterdagochtend wordt een excursie of een buitenles gehouden. De schoolvakanties zijn uitgeroosterd.
De cursusprijs bedraagt € 250,00. Tijdens de cursus dient men lid te zijn van de IVN-afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn (contributie  € 20,00 per jaar).
Voor inlichtingen en aanmelding kunt u terecht bij:
Harry Kerver, cursusleider
Roemer Visscherlaan 10
3705 SG Zeist.
Telefoon 030 6952865
hkerver@nims.nl

Leden GroenLinks/PvdA vragen aandacht voor dialoog

HEUVELRUG  Méér nog dan de twijfels die links en rechts geuit worden over nut en noodzaak van het bouwplan voor een nieuw gemeentekantoor in Doorn, maken leden van GroenLinks/PvdA zich bezorgd over de vertrouwensbreuk tussen inwoners en ‘de politiek’.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van Kinderboerderij ’t Woelige Nest

DRIEBERGEN  Op initiatief van het bestuur is de kinderboerderij voorbereidingen aan het treffen voor het verkrijgen van het keurmerk kinderboerderijen. Het is geen verplichting maar de kinderboerderij wil met dit keurmerk op termijn voldoen aan algemene voorschriften voor een goed beheerde kinderboerderij die de zaken op orde heeft.

Lees verder op de website van De Kaap

Juf Didi neemt afscheid

DRIEBERGEN  Na een carrière van 28 jaar op basisschool De Uilenburcht neemt Didi Pronk-Selders (63) afscheid om met pensioen te gaan. Dit gebeurt tijdens een feestelijke afscheidsreceptie op donderdag 23 juni van 16.00 tot 18.00 uur in De Uilenburcht.

Lees verder op de website van De Kaap

Driebergenaar Erdtsieck: ‘Duurzaamheid zit niet in labeltjes’

DRIEBERGEN  ,,Elke gemeente heeft tegenwoordig een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid, maar als dat vooral tot uiting komt in het scoren van puntjes en labeltjes, is dat een onvolwassen manier om met duurzaamheid om te gaan”, zegt Peter Erdtsieck.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 20 juni 2011 (kopie)

Kardinaal Alfrinklaan  X J Eijkmanlaan
tijd: 13:05 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Jongen gewond in Driebergen-Rijsenburg

DRIEBERGEN Bij een school aan de Coolsmalaan in Driebergen is een jongen door een glazen plaat heengevallen. Volgens omstanders was de jongen op het dak van het CBS Coolsma Driebergen toen hij om onbekende reden door een glazen plaat of koepel heenzakte.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Slijterijen in gemeente starten met leeftijdscontrole-op-afstand ‘Ageviewers’

DRIEBERGEN/LEERSUM  Met ingang van woensdag 22 juni nemen Wijnhandel/Slijterij King William in Leersum en De Mol Drankenspecialist in Driebergen het leeftijdscontrolesysteem ‘Ageviewers’ in gebruik. Burgemeester Frits Naafs verricht bij De Mol Drankenspecialist om 16.00 uur de officiële opening.

Bij de aankoop van leeftijdsgebonden artikelen, zoals alcohol, worden de potentiële kopers bij deze zaken voortaan op leeftijd gecontroleerd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het systeem ‘Ageviewers’ van het Bredase bedrijf HEM (Hollandsche Exploitatie Maatschappij).

De ingebruikname van ‘Ageviewers’ bij slijters in Nederland is het resultaat van de goede samenwerking tussen de KSU (Koninklijke SlijtersUnie), de Hollandsche Exploitatie Maatschappij in Breda, meerdere gemeenten, GGD-afdelngen en hieraan gelieerde organisaties  in Nederland. Zij zijn allen actief om het alcoholgebruik door jongeren/minderjarigen onder de aandacht te brengen en om dit structureel aan te pakken.

Met ‘Ageviewers’ worden transacties op afstand beoordeeld. Vanuit een terminal met  netwerkcamera’s bij de kassa wordt een beeld van de consument via een beveiligd netwerk naar een extern controlecentrum verstuurd. Daar wordt door een operator in ongeveer drie  seconden vastgesteld of de klant leeftijdsgerechtigd is. Bestaat er ook maar de geringste onzekerheid over de leeftijd, dan verzoekt de operator de klant om zijn/haar legitimatiebewijs op de terminal te plaatsen. Zodoende kan op afstand de exacte leeftijd worden vastgesteld en alsnog een autorisatiesignaal worden afgegeven, of juist worden uitgesloten dat een transactie plaatsvindt. De privacy van de klant is gewaarborgd.
Er worden namelijk geen beelden opgeslagen!

De klant is niet verplicht aan deze leeftijdscontrole mee te doen. Dit houdt dan wel in dat de klant de gewenste (leeftijdsgebonden) artikelen niet meekrijgt.  

Giftige adder op Utrechtse Heuvelrug

DOORN  De giftige adder is op de Utrechtse Heuvelrug gesignaleerd. Natuurmonumenten heeft borden geplaatst om mensen te waarschuwen voor de reptielen.

Lees verder op de ebsite van RTV Utrecht

Succesvol jaar voor ooievaars in Leersum

LEERSUM  Nadat vorig jaar geen jongen zijn groot gebracht op het nest aan de Roekenes in Leersum, is dat dit jaar wel gelukt. Mogelijk door het prachtige weer van dit voorjaar hebben de ooievaars kans gezien twee nazaten groot te brengen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 21 juni 2011 (kopie)

Faunalaan  X  vijvers
tijd: 10:35 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Zeistenaren betrokken bij tragisch ongeval in Bergeijk

ZEIST  Burgemeester Koos Janssen: “Vanmiddag werd ik gebeld door mijn collega, burgemeester Driek van de Vondervoort van de gemeente Bergeijk, met het schokkende nieuws dat bij een ongeval in Bergeijk, 20 bewoners en 10 begeleiders van de Zeister woonzorginstellingen Mirtehof, Spathodea en De Looborch zijn betrokken. Eén 66-jarige begeleidster is daarbij om het leven gekomen. Drie bewoners zijn gewond geraakt.
Ik ben geschrokken en verdrietig door dit tragische nieuws en leef mee met de nabestaanden van de overledene, met de getroffen reisgenoten en hun familieleden. Deze gebeurtenis raakt veel mensen diep. Ik wens betrokkenen veel sterkte en steun toe in de komende periode.”
 
Meer informatie over het ongeval in Bergeijk is te verkrijgen via het informatienummer van de gemeente Bergeijk: 0497 551455 of via de site www.bergeijk.nl

Deel oude stadsmuur Rhenen bewaard

RHENEN  De oude stadsmuur die een paar weken geleden in Rhenen is opgegraven wordt onderdeel van een nieuwe parkeergarage. De historische muur werd gevonden door archeologen, die een groot bouwproject in Binnenstad Oost voorbereiden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Tim Krabbé rijdt mee in Ronde van de Utrechtse Heuvelrug

LEERSUM  De tweede Ronde van de Utrechtse Heuvelrug finisht dit jaar in Leersum. Op woensdag 22 juni is de eindstreep getrokken op de Scherpenzeelseweg. Bekendste deelnemer aan de wedstrijd voor amateurs is schrijver Tim Krabbé.

Lees verder op de website van De Kaap

Bouw gemeentekantoor definitief

HEUVELRUG  ‘Ik weet niet of het wel een felicitatie waard is’, zei wethouder Pamboer, nadat enthousiaste ambtenaren hem in de wandelgangen kwamen feliciteren met zijn ‘overwinning’. Die overwinning betrof het besluit tot het bouwen van een nieuw gemeentekantoor voor de tweehonderd ambtenaren van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, dat maandagavond even voor tienen definitief werd. Hoewel het er nog even om spande.

Lees verder

Bart Evers uit Maarn loopt Oxfam Novib Trailwalker

MAARN  Bart Evers (42) uit Maarn zal op 25 en 26 juni meedoen aan de Oxfam Novib Trailwalker, een wandeltocht van 100 kilometer over de Veluwe, te lopen in maximaal 30 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Meander neemt afscheid van juf Lenie

LEERSUM  Na een dienstverband van bijna 40 jaar in het openbaar onderwijs van Leersum heeft Lenie van Eldik besloten om met vervroegd pensioen te gaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Studenten geven IVA Driebergen Business School een topbeoordeling

DRIEBERGEN  Van 1 februari tot en met 4 april 2011 is de Nationale Studentenenquête (NSE) uitgevoerd, het grootschalige onderzoek onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeu de boulen bij Bartiméus

DOORN  Wie het Franse vakantiegevoel dicht bij huis wil beleven kan ook deze zomer terecht bij Bartiméus. Elke woensdagmiddag wordt er naar hartenlust jeu de boules (pétanque) gespeeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 22 juni 2011 (kopie)

Wethouder Teselinglaan  X  Dennenhorst
tijd: 13:35 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Gert Vlok Nel – dichter/zanger uit Zuid-Afrika

AUSTERLITZ  De Zuid-Afrikaanse dichter en zanger Gert Vlok Nel (Beaufort-Wes, 1963) is bekend geworden in Nederland door zijn cd Beaufort-Wes se beautiful woorde. Een in muziek omgezette versie van zijn gedichtenbundel ‘Om te lewe is onnatuurlik’, die in 1995 uitkwam.

Hij produceerde de cd hoofdzakelijk zelf en kreeg daarbij steun van een vriend die als tweede stem fungeerde. Gert speelt gitaar en piano, en hij zingt natuurlijk. Met zijn zachte stem weet hij zalen muisstil te krijgen, met zijn bescheidenheid het publiek diep ontroerd achter te laten. Donderdag 23 juni speelt hij in het Beauforthuis (Austerlitz). Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
donderdag 23 juni, 20.15 uur 
Gert Vlok Nel – Beaufort Wes, Zuid-Afrika 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Safariboot Blauwe Bever uit de vaart

UTRECHT Safariboot de Blauwe Bever van Het Utrechts Landschap kan niet meer varen dit seizoen. Het schip heeft motorpech waardoor het maken van vaarexcursies op Nederrijn en Lek niet mogelijk is. Voor noodzakelijke reparatie is externe financiering nodig waardoor het excursieschip nu stil komt te liggen.

vergroot foto

Het uit vaart nemen van de Blauwe Bever is een grote teleurstelling voor alle mensen die zich al hadden ingeschreven voor een van de vele vaarexcursies. Op jaarbasis vaart de Blauwe Bever ongeveer 100 keer uit om publiek en groepsexcursies te verzorgen. De afgelopen tien jaar heeft de Blauwe Bever succesvol gevaren op de Nederrijn en Lek. Door de vaarexcursies leerden de vele deelnemers de natuur bij, in en langs de grote rivieren van Utrecht kennen. Een groot team van enthousiaste vrijwilligers, ondersteunt door het Utrechts Landschap, is er veel aan gelegen de Blauwe Bever ook de komende jaren nog te laten varen. De Blauwe Bever is ruim 30 jaar oud. Het schip is in goede staat alleen de motoren zijn na 30 jaar niet meer inzetbaar. Om het schip volgens de huidige normen van de scheepsvaartinspectie veilig en verantwoord te kunnen laten varen zijn nieuwe motoren nodig.

Voor de hermotorisatie is €100.000,- nodig. In tijden van bezuinigingen moet het Utrechts Landschap op zoek naar partners, bedrijven of andere enthousiaste betrokkenen die financieel willen bijdragen. In september moet duidelijk zijn of de financiële steun haalbaar is. Op dat moment kan besloten gaan worden of ook in 2012 weer gevaren kan gaan worden.

Onderzoek vraag en aanbod bedrijventerreinen Zuidoost Utrecht

HEUVELRUG  De regio Zuidoost Utrecht (gemeenten Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, Renswoude en Veenendaal) en de provincie Utrecht werken de komende maanden – in opdracht van het rijk – aan een Regioconvenant Bedrijventerreinen.

Lees verder op de website van De Kaap

Feest bij jeugdtheaterschool Midden Nederland

DRIEBERGEN  De theaterzaal van de Vrije School in Driebergen zag er afgelopen zaterdagavond heel anders uit dan normaal. Paspoppen, een kledingatelier, een geurlaboratorium en een pruikenafdeling bepaalden even de sfeer.

Lees verder op de website van De Kaap

Team AMAZING trots op geslaagde Roparun en opbrengst van 25.000 euro

AMERONGEN  Team AMAZING kijkt terug op een succesvolle deelname aan de Roparun. Het avontuur van hun leven werd maandag 13 juni ‘moe maar voldaan’ afgesloten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 23 juni 2011 (kopie)

Vossenkamp  X De Vos
tijd: 14:05 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Veteranen uit de regio in het zonnetje gezet

DOORN  In het Cultuurhuis in Doorn is dinsdag voor de vijfde maal de regionale veteranendag gehouden. De dag wijkt af van de landelijke veteranendag zodat de veteranen van de Utrechtse Heuvelrug geen keuze hoeven te maken tussen beide dagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Parkeerschijf binnenplein De Sluis

DRIEBERGEN Het college van b&w heeft besloten tot het instellen van een parkeerschijfzone van maandag tot en met zaterdag van 08.00 – 18.00 uur (vrijdagavond tot 21.00 uur) met een parkeerduurbeperking van 1,5 uur op het binnenplein van winkelcentrum De Sluis in Driebergen.

Politiek circus neemt bouwbesluit

HEUVELRUG  De Heuvelrugpolitiek staat op z’n kop, maar het nieuwe gemeentekantoor van € 25 miljoen gaat er komen. In een tumultueuze vergadering verwierp de gemeenteraad een motie van CDA en ChristenUnie, om het bouwbesluit tot augustus uit te stellen.

Lees verder op de website van De Kaap

Leden KCD/Decohome kiezen voor eigen clubgebouw

DOORN  Na langdurige discussie op een ledenvergadering woensdag 15 juni hebben de leden van korfbalvereniging KCD/Decohome met grote meerderheid uitgesproken een eigen nieuwe accommodatie (kantine en kleedkamers) op sportpark Tuilland te willen realiseren.

Lees verder op de website van De Kaap

Gezellige slotdag bij DVSA

AMERONGEN  Voetbalvereniging DVSA hield zaterdag 18 juni de slotdag van het seizoen. Zo’n 120 deelnemers deden mee aan het Hutspottoernooi waarbij gemengde teams van mini’s t/m 1e elftal het tegen elkaar opnemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 24 juni 2011 (kopie)

Jagersdreef  X  Sint Hubertuslaan
tijd: 14:05 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Nieuwe voorzitter bij Het Utrechts Landschap

UTRECHT  Michaël Kortbeek (59) wordt de nieuwe voorzitter van Het Utrechts Landschap. Hij volgt in september dhr. Lodewijk de Geer op, die ruim 25 jaar voorzitter is geweest.
Michaël Kortbeek komt uit het bedrijfsleven en is o.a. voorzitter van de Kamer van Koophandel Midden-Nederland. Hij onderkent het belang van natuur en landschap voor de economische ontwikkeling van Utrecht. Verder is hij betrokken bij culturele instellingen als Vrede van Utrecht en de Utrechtse Spelen.

vergroot foto

Michaël Kortbeek is geboren en getogen in Utrecht en voelt zich sterk verbonden met de stad en de provincie Utrecht.

Ernstige aanrijding Driebergseweg in Zeist

ZEIST  In Zeist is rond het middaguur een ernstig ongeluk gebeurd. Daarbij zijn meerdere mensen gewond geraakt. De brandweer is ingezet om zeker een slachtoffer los te knippen uit het voertuig.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

‘Scholen mogen geen speelbal worden’

HEUVELRUG  De huisvesting van scholen dwingt de gemeente in een spagaat. Oude schoolgebouwen moeten dringend worden opgeknapt of door nieuwbouw worden vervangen. Aan de andere kant dreigen klaslokalen overbodig te worden, door een dalend aantal leerlingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Leerlingen Dolfijn spelen Oliver Twist

DRIEBERGEN  Woensdag schitterden honderd leerlingen van basisschool De Dolfijn in de musical Oliver Twist. De uitvoering in de theaterzaal van RNC het Grote Bos werd bijgewoond door het massaal toegestroomde publiek bestaande uit ouders, grootouders, leerlingen en belangstellenden.

Lees verder op de website van De Kaap

Boze buren met een hoog Nivea-gehalte

DOORN  De ambities voor nieuwbouw van het Revius Lyceum roepen voorlopig weinig politieke weerstand op. In de raadscommissie Samenleving gingen de bouwplannen er in als zoete koek en volgende week neemt de gemeenteraad een principebesluit.

Lees verder op de website van De Kaap

Sprookjesachtige sfeer in kasteeltuin

AMERONGEN  Wie door de kasteeltuin wandelt, waant zich in een sprookje. De serene sfeer van de tuin en de verrassende beelden die overal te ontdekken zijn, maken de tuin deze dagen meer dan een bezoekje waard.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 25 juni 2011 (kopie)

Marterkamp  X  De Marter
tijd: 16:30 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Alle jonge ooievaars dood

DRIEBERGEN  Alle drie de jonge ooievaartjes bij het Kloosterlaantje zijn dood. Volgens de heer Tiggeloven, eigenaar van de kwekerij waar het nest staat,  is het laatste jong het afgelopen weekend tijdens de buien overleden.

Afscheid meesters en juffen

MAARN  Beide basisscholen in Maarn – De Meent en De Ladder – nemen afscheid van meesters en juffen die al heel lang voor de klas staan.

Lees verder op de website van De Kaap

Verhalen over de Heuvelrug

HEUVELRUG  Als we verhalenverteller Rinus Zwabber mogen geloven, galmde er ooit wolvengehuil bij Kasteel Amerongen. In het koetshuis vertelde hij over de natuur en de rust, die de Utrechtse Heuvelrug tot één van de mooiste gebieden in Nederland maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Veel voorkomende criminaliteit op Heuvelrug daalt

HEUVELRUG  ,,De criminaliteit blijft dalen, u kunt rustig gaan slapen vannacht”. Dat advies gaf politiechef Willem van de Vliert vorige week aan de plaatselijke politiek. De commissie Bestuur & Middelen van de gemeenteraad hield een speciale dialoogavond over de aanpak van overlast en misdaad.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 26 juni 2011 (kopie)

Johannes de Heerlaan  X Wulfert Floorlaan
tijd: 12:50 uur   temperatuur: 21 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

De drijfveren van Wout Nijland

DRIEBERGEN  ,,Als mensen met verschillende cultuur en huidskleur plezier met elkaar hebben is dat de beste manier om barrières te slechten”, zegt Wout Nijland. De Driebergenaar geldt al jaren als een succesvol organisator van uiteenlopende evenementen, waarvan zijn Pasar Malams en Goud van Oud-festivals de bekendste zijn.

Lees verder pp de website van De Kaap

Spookrijden na aanrijding

OVERBERG  In de nacht van 25 op 26 juni vond een verkeersongeval plaats op de A12 ter hoogte van hectometerpaal 87,0. De veroorzaker van de aanrijding is hierna doorgereden.
 
Rond 02.00 uur kreeg de politie een melding van een verkeersongeval op de A12. Ter plaatse bleek bij hectometerpaal 87,3 een personenauto te staan met forse schade aan de linkerkant. De bestuurster van deze personenauto, een 50-jarige vrouw uit Utrecht, meldde dat zij in de richting van Utrecht reed toen zij een harde knal voelde tegen de linkerzijde van het voertuig, waardoor het uit balans raakte. De auto die dit veroorzaakte, draaide 180 graden en reed tegen het verkeer in richting Veenendaal. De politie is op zoek naar getuigen van dit ongeval. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het district Heuvelrug, tel.: 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

FC Driebergen start met mini champions league voetbal

DRIEBERGEN  Dit berichtje is voor alle 4-5 jarige meisjes en jongens uit Driebergen en omgeving die graag willen voetballen: na de grote schoolvakantie gaat FC Driebergen starten met de mini champions league voetbal.
Er zijn 2 ervaren trainers  (zelfs een oud speler van het eerste team van CDN) aangenomen om dit samen met een enthousiaste oudergroep op te gaan zetten.

vergroot foto

Wat kunnen jullie allemaal doen bij onze nieuwe vereniging:
Vanaf 1 september gaan jullie op elke woensdagmiddag van 17.00 – 18.00 uur trainen bij 2 enthousiaste en gemotiveerde trainers, die jullie alles kunnen leren om goed te gaan voetballen. Plezier staat voorop.
In oktober gaan we starten met de mini champions league, dit houdt in dat jullie door jullie trainers ingedeeld gaan worden in teams van 5 spelertjes. Jullie zijn dan een team van bv:  Barcelona, AC Milan, Bayern Munchen, Manchester United, Real Madrid, Liverpool, Arsenal, Celtic, Inter Milan of FC Porto. Elk team krijgt 1 coach.
Het shirtje krijgen jullie van de club in bruikleen, het broekje, de sokken en scheenbeschermers moeten papa of mama voor je kopen.
Jullie gaan dan in oktober onderlinge wedstrijdjes spelen, misschien een uitwisseling met andere clubs (dan spelen jullie uit) en aan het einde van het seizoen doen jullie zelfs mee aan een echt voetbaltoernooi.
Je hebt dus het hele jaar door training, net als alle andere voetballers. Wie heeft er zin om mee te doen ?
Alle informatie en inschrijfformulier kunnen je ouders per 1 augustus vinden op de nieuwe website van FC Driebergen.
Hebben je ouders nog vragen of wil je je NU alvast opgeven, dan kan dat via de mail:
schouten.m@ziggo.nl

We hopen dat jullie en al jullie vriendjes en vriendinnetjes mee komen doen.
En ouders: als u mee wilt helpen met de organisatie, wij zoeken nog enthousiaste mensen, geef u ook op per email !

Amerikaanse politiewagen regelmatig op Heuvelrug te zien

HEUVELRUG/AMERONGEN  Sinds korte tijd is er geregeld een zogenaamde SWAT-van te zien die over de Utrechtse Heuvelrug rijdt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 27 juni 2011 (kopie)

Damhertlaan  X  Jagersdreef  X  Jagerspad
tijd: 13:40 uur   temperatuur: 29 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Sturen in elkaar

RHENEN Zondagmiddag kreeg de politie een melding van een verkeersongeval op de Utrechtsestraatweg, waarbij twee fietsers betrokken waren.

Tijdens het fietsen waren de sturen van de twee fietsers in elkaar gekomen. Een 73-jarige vrouw uit Rhenen kwam ten val en moest met verwondingen aan haar gezicht en pols naar het ziekenhuis.

Motorrijder gewond

ZEIST  Op zondagmiddag kreeg de politie een melding van een aanrijding tussen een motor en een auto. Een 36-jarige man uit Zeist reed op zijn motor over de Weteringlaan in de richting van de Filips van Bourgondiëlaan.

Ter hoogte van de afslag met de Couwenhoven, zag hij te laat dat een auto stilstond. Hij moest hard remmen en ging hierdoor onderuit. De man werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Zomertijd bij bibliotheken Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  Het wordt weer zomertijd bij de locaties van de regiobibliotheek Z-O-U-T (Zuid-Oost Utrecht). Dat betekent dat de uitleentermijn van diverse materialen langer is en de bibliotheken minder open zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 28 juni 2011 (kopie)

Sint Hubertuslaan  X  De Wezel
tijd: 9:00 uur   temperatuur: 26 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Brandweerhuwelijk in Maarn

MAARN  De brandweer rukte vrijdag massaal uit. Niet voor een grote brand, maar in het nette pak voor het huwelijk van collega Matthijs Breur.

Lees verder op de website van De Kaap

Derde zondag in augustus: paarden en koetsen in Doorn

DOORN  Op de derde zondag in augustus is het weer zover: de Kastelentocht. Dit jaar is de 46ste editie van het Doornse evenement, georganiseerd door de Vereniging de Stichtse Aanspanning.

Lees verder op de website van De Kaap

Opening Volière aan de Sitiolaan

DOORN  Bij de organisatie Kwintes (beschermde woonvorm) aan de Sitiolaan in Doorn is tijdens de familie/vriendendag op 23 juni de volière officieel geopend.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrug turners en turnsters presteren goed op invitatie toernooi

MAARN  Op 25 juni organiseerde Levitas haar jaarlijkse clubwedstrijd en tevens invitatietoernooi voor de regio. In de vroege ochtend lieten de Gymkids (tot 6 jaar) zien welke motorische bekwaamheden ze beheersen. Daarna werden zes wedstrijdrondes geturnd.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitslag Rabo Dikke Banden Race Leersum

LEERSUM  In Leersum is vorige week de Dikke Banden Race verreden. Jonge fietsers bonden de strijd met elkaar aan op hun eigen ‘huis-tuin-en-keukenfiets’.

Lees verder op de website van De Kaap

Ata Kraan 80

DOORN  Ata Kraan uit Doorn, bij velen bekend van Kraan B.V. Doorn en nu nog steeds werkzaam bij de Wereldwinkel in Doorn, is op 26 juni 80 jaar geworden. Op 25 juni heeft ze dat met haar familie en bekenden gevierd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 29 juni 2011 (kopie)

Open Imkerijdag 2011
tijd: 11:25 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Zondag 10 juli: Open dag imkerij

HEUVELRUG  In heel Nederland houden imkers op zondag 10 juli open dag. Ook in onze regio doen diverse imkers mee. Breng één of meer van hen een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes.

Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen. Andere imkers laten u zien hoe honing wordt geslingerd, hoe ze kaarsen maken van bijenwas, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen, hoe je met honing lekkere koek kunt maken, wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen.

Thema 2011: Bloemen, Bijen en Vlinders

Bijen en vlinders hebben veel gemeen, het zijn zeer boeiende insecten die moeilijke tijden doormaken. Ze kunnen geholpen worden met de aanplant van nectarhoudende planten.
Om dat te benadrukken krijgt u bij de imker een gratis zakje bloemzaadjes mee, zo lang de voorraad strekt.

De imkers zijn allen met de auto bereikbaar. Maar, indien u dat wilt, kunt u ook op de fiets. Er zijn namelijk fietsroutes uitgezet, die langs de deelnemende imkers voeren. De routes bedragen rond de dertig kilometer. U kunt het natuurlijk zo lang of zo kort maken als u wilt. U kunt de routebeschrijvingen binnenkort vinden op internet, via http://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/. Daar vindt u ook per deelnemende inmker gegevens over onderwerpen waarmee ze zich die dag speciaal bezig zullen houden.
Deelnemende imkers vindt u op de volgende adressen:

Austerlitz    Woudenbergseweg 37
Bosch en Duin    Dennenweg 25
Driebergen    Akkerweg 15
Driebergen    Diederichslaan 25 (Kraaybeekerhof)
Driebergen    Hoofdstraat 8(Landgoed de Reehorst)
Driebergen    Sportlaan 45
Doorn    Velperengh 13 (Von Gimborn Arboretum)
Leersum    De Heemtuin achter kasteel Broekhuizen, Broekhuizerlaan
Renswoude    Dorpsstraat 2
Wijk bij Duurstede    Hoek Overloop/Boterslootweg 2 (Hordenboomgaard)
Zeist    Driebergseweg 10 C

U kunt bij de imkers terecht tussen 10.00 en 16.00 uur (Leersum: 14.00 – 17.00).
Bij alle imkers kunt u honing kopen.

Zandfilter maakt afvalwater Zeist nog schoner

ZEIST  Afvalwater in Zeist kan voortaan nog beter gezuiverd worden. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een nieuwe zandfilter in gebruik genomen, waardoor de waterkwaliteit sterk verbetert.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrug Totaal afgelast

DOORN/HEUVELRUG  Het bestuur van Heuvelrug Totaal heeft onlangs besloten Heuvelrug Totaal dit jaar geen doorgang te laten vinden. Op basis van een financiële en organisatorische inventarisatie van de beschikbare sponsorgelden blijkt het niet mogelijk Heuvelrug Totaal te organiseren zoals voorgaande jaren.

Lees verder op de website van De Kaap

Honderdste basketballclinic bij de Valkenheuvelschool

DRIEBERGEN  Vorige week gaf Jesper Oele van Blue Arrows Basketball de honderdste clinic van dit seizoen op één van de basisscholen op de Heuvelrug. Dit was het tweede seizoen dat de clinics werden gegeven en de Valkenheuvel had de eer om de honderdste keer mee te maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 30 juni 2011 (kopie)

Drieklinken  X  Groenhoek
tijd: 14:05 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Gemeente Zeist werkt mee aan Marokkaans referendum

ZEIST  De gemeente Zeist ondersteunt op verzoek van de minister van Veiligheid en Justitie, de Marokkaanse ambassade bij het houden van een referendum over de ontwerptekst van een nieuwe Grondwet voor Marokko. Dit doet de gemeente door bijvoorbeeld een aantal stemhokjes en verwijsbordjes beschikbaar te stellen. Inwoners met een Marokkaans paspoort of identiteitskaart kunnen op 1 of 2 juli stemmen.
 
De ondersteuning van de gemeente Zeist ten aanzien van de organisatie van dit referendum heeft vooral te maken met het faciliteren van kennis en materialen. De gemeente stelt een aantal stemhokjes en verwijsbordjes “Stemlokaal” ter beschikking en geeft advies indien nodig. Verder ziet de gemeente toe op de gebruikelijke openbare orde aspecten zoals het parkeren en het ordelijk verloop van het referendum. In dat kader zijn Politie en Veiligheidsregio Utrecht op de hoogte gesteld van de inrichting van het stembureau.

Het stemlokaal in de gemeente Zeist wordt in het wijkcentrum ‘t Hollebloc in de Clomp ingericht en is op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli open van 08.30 tot 19.00 uur. De inrichting en bezetting van het stembureau is een verantwoordelijkheid van de Marokkaanse ambassade. De Stichting Kleurrijk Zeist vervult hierin een uitvoerende rol.

Naast de gemeente Zeist zijn in de provincie Utrecht ook de gemeenten Utrecht, Amersfoort en Veenendaal door het ministerie van Veiligheid en Justitie benaderd om hun medewerking te verlenen bij het houden van dit Marokkaans referendum. Andere benaderde gemeenten in Nederland zijn onder meer Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Almere, Leiden, Gouda, Tiel, Dordrecht, Roermond en Ede.

Jeugd van tegenwoordig is niet fit

HEUVELRUG  Gezonde kinderen zijn minder fit dan ze lijken, zo blijkt uit onderzoek van het medisch centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze zijn minder lenig, minder sterk en langzamer dan hun leeftijdgenootjes van dertig jaar geleden. Om die negatieve trend te keren, slaan gemeente, scholen en sportverenigingen de handen ineen.

Lees verder op de website van De Kaap

Dode man op dak in Zeist

ZEIST  De politie doet vanochtend onderzoek in Zeist na de vondst van een dode man. Die werd op het dak van een gebouw aan het Emmaplein aangetroffen. De politie kijkt of de man is overleden na een ongeluk of dat sprake is van een misdrijf.

Lees verder op de website van RTV Utrecht