Heuvelrugnieuws van vrijdag 1 juli 2011 (kopie)

Engelenburg  X  ’t Oostrom
tijd: 14:05 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Gemeente strijdt voor loket Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug doet er alles aan om het loket op station Driebergen-Zeist open te houden. NS sluit het loket aanstaande zondag in de aanloop naar de landelijke invoering van de ov-chipkaart volgend jaar.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Gelderland reserveert geld voor Rijnbrug bij Rhenen

RHENEN  Tijdens de Gelderse Statenvergadering afgelopen woensdag is er geld gereserveerd voor het oplossen van de verkeersproblematiek van de Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Struinen in de Bovenpolder

LEERSUM  De Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum organiseert op woensdagmiddag 6 juli een excursie voor kinderen naar de Amerongse Bovenpolder. De excursie staat in het teken van vogels, bloemen, waterdieren en het landschap.

Lees verder op de website van De Kaap

Herinrichting Beukbergen weer stap dichterbij

ZEIST  De gemeenteraad stelde dinsdag 28 juni het nieuwe bestemmingsplan Beukbergen unaniem vast. Een lang gekoesterde wens om de wachtlijst voor bewoners op te lossen is daarmee binnen handbereik. Het plan geeft de mogelijkheid het aantal plaatsen op de Beukbergenlaan en aan het Beukbergenplein uit te breiden tot maximaal 220. Daarnaast is een extra vluchtroute voor calamiteiten opgenomen, wat de veiligheid verder vergroot.
 
De plannen voor de herinrichting vorderen gestaag. Er is veel belangstelling voor woningen, waarbij bewoners momenteel kunnen kiezen of en in welke soort woning zij willen wonen. Op Beukbergen komen gezinswoningen en seniorenwoningen die de Kombinatie gaat bouwen. Als duidelijk is hoeveel woningen er gaan komen, wordt ook duidelijk waar iedereen komt te staan.

Plaatsingsplan
In het plaatsingsplan dat na de zomer aan de bewoners wordt voorgelegd, staat waar men komt te wonen. Hoewel lang niet alle bewoners worden verplaatst, krijgen vele toch een andere standplaats. Bewoners konden eerder al aangeven of zij willen blijven huren of een kavel willen kopen.
 
Raad
De gemeenteraad is verheugd dat de herinrichting weer een stap dichterbij is. Naar aanleiding van zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan heeft de gemeenteraad enkele wijzigingen en verbeteringen laten doorvoeren. Nu de raad het bestemmingsplan gewijzigd heeft vastgesteld, wordt het bestemmingsplan gedurende maximaal zes weken voorgelegd aan Gedeputeerde Staten van de Provincie Utrecht en de Vrom-inspectie. Mochten zij geen opmerkingen hebben tegen het gewijzigd vaststellen, dan maakt de gemeente het bestemmingsplan bekend en legt zij het vervolgens gedurende zes weken ter inzage. De verwachting is dat het bestemmingsplan in het najaar in werking treedt.

Vlaggetjesactie tegen hondenpoep

DRIEBERGEN   Sheila Kosterman heeft op wel heel ludieke wijze laten weten dat ze de hondenpoep op het grasveld bij basisschool De Uilenburcht helemaal zat is. Kosterman stak vlaggetjes in tien hopen poep om aandacht te vragen voor de vervuiling rondom de basisschool.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Bezuinigen doet heftig pijn’

HEUVELRUG Het minimabeleid van de sociaal-liberale coalitie blijft overeind, zo bleek vorige week in de gemeenteraad. VVD-wethouder Bert Homan beloofde om ook in 2012 oog te hebben voor Heuvelruggers met een kleine portemonnee. ,,De minima mogen niet het kind van de rekening worden”, aldus Homan. Voor Groen Links/PvdA vormt het minimabeleid de belangrijkste rechtvaardiging voor een zetel in het college.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 2 juli 2011 (kopie)

Rosariumlaan  X  Ninaber van Eijbenlaan
tijd: 15:15 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Koninklijke onderscheiding voor de heer J.D. Bakker

LEERSUM  Burgemeester Frits Naafs reikte zaterdagmiddag in de brandweerkazerne van Leersum een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer J. D. Bakker.  De heer Bakker is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 1 juli 1976 is hij actief als vrijwilliger bij de brandweer Utrechtse Heuvelrug, post Leersum.
Sinds 1991 zit hij in het bestuur van de brandweervereniging in de functie van penningmeester.
Grote promotor om mee te doen met het spelen van brandweerwedstrijden.
Grote drijfveer tijdens het bouwen van de bloemencorsowagens van de brandweervereniging.
Sinds 1991 actief voor de brandweeervereniging voor de verenigingsplaybackshow.
Sinds enkele jaren actief als jeugdleider bij de jeugdbrandweer Amerongen-Leersum

Geduldig wachten op bedrijventerrein

LEERSUM  De aanleg van een nieuw bedrijventerrein tussen Leersum en Amerongen heeft weer vertraging opgelopen. De gemeenteraad zou vandaag een beslissing nemen over het bestemmingsplan voor de Ameronger Eng, maar het debat is tot september uitgesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Lange Dreef kost € 18 miljoen

DRIEBERGEN  Projectontwikkelaar Janssen de Jong heeft de aanbesteding van de nieuwbouwwoningen aan de Lange Dreef in de wacht gesleept. Met welke aannemers het Brabantse bedrijf in zee gaat, is nog niet bekendgemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Kamervragen over het Tepeklooster

DRIEBERGEN  Renske Leijten, lid van de Tweede Kamer voor de SP, heeft vorige week een groot aantal schriftelijke vragen bij de staatssecretaris van Volksgezondheid ingediend over de situatie in het Tepeklooster te Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen garanties voor Ozb-tarief

HEUVELRUG  Het onverhoedse tekort op de jaarrekening drukt nog steeds een stempel op de Heuvelrugpolitiek. Tijdens het debat over de financiële stukken beloofde wethouder Bert Homan (VVD) om de gemeenteraad voortaan beter te informeren. Regelmatige rapportages moeten voorkomen, dat de partijen nogmaals voor onaangename verrassingen komen te staan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 3 juli 2011 (kopie)

Zonstraat  X  Cordesstraat
tijd: 14:05 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Prijsvraag over toekomst Doornse Gat

DOORN  De toekomst van recreatieterrein Doornse Gat wordt onderwerp van een prijsvraag. Dat heeft de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug besloten. Het Recreatieschap en de gemeente hopen dat inwoners goede ideeën hebben om het terrein kostendekkend open te kunnen houden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Aanhouding na autokraak

DRIEBERGEN In de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 juli hebben agenten een 17-jarige jongen uit Maarsbergen en een 18-jarige man uit dezelfde plaats aangehouden op verdenking van een autokraak.
 
Rond 04.30 uur kreeg de politie een melding dat een getuige van een autokraak aan de Diederichslaan achter de vermoedelijke daders aan zat. Verschillende eenheden keken met de getuige uit naar het tweetal, dat even later in de Patrimoniumstraat aangehouden kon worden. Het tweetal is ingesloten en de politie heeft de zaak in onderzoek.

Avond over verkeer in Amerongen

AMERONGEN  In De Ark in Amerongen wordt op donderdag 7 juli om 20.00 uur door wethouder Bert Homan en een verkeersdeskundige een presentatie gegeven van de discussienota verkeersvisie Oude Dorp Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw: Kringloopwinkel aan de Traay

DRIEBERGEN  De Traay heeft er een nieuwe winkel bij. Vorige week is er een kringloopwinkel geopend in het pand waarin een aantal jaren geleden Hubo Heger was gevestigd en dat sindsdien een groot aantal snel wisselende huurders heeft gekend.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 4 juli 2011 (kopie)

Buntlaan  X  Vijverlaan  X  Bosbeemd
tijd: 14:00 uur   temperatuur: 20 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Verpleeghotel Zeist ontruimd na brand

ZEIST  In verpleeghotel Bovenwegen in Zeist is vanmiddag brand uitgebroken. Zo’n tachtig bewoners moesten een vleugel van het gebouw ontruimen vanwege de rookontwikkeling.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Fladderaars en snelle vliegers op Heidestein

ZEIST  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn gaat op insectenjacht! Zomer, zon en een blauwe lucht daar worden we vaak blij van. En als er dan ook nog een vlinder voorbij fladdert en een libelle zich laat zien dan is het echt feest.

We gaan ons best doen om deze en andere insecten, zoals schrijvertjes en mestkevers nader te bekijken op Heidestein. Dat is altijd weer spannend want ze moeten zich wel vertonen. Het landgoed Heidestein werd in 1906 gesticht door de heer De Wetstein Pfister. Om de heide te behouden, zijn Drentse Heideschapen ingezet. Door hun begrazing wordt het dichtgroeien van de heide met bomen en struiken voorkomen. De laatste jaren zijn er weer veel bomen gekapt. We vinden op Heidestein nog meer bezienswaardigheden zoals de potstal, het theehuis, de tunneltjes, de vijver en het ven. Als het warm weer is, bestaat de kans dat we in de buurt van het ven ook zandhagedissen kunnen zien.

De excursie vindt plaats op zondag 10 juli van 14.00-16.00 en start bij de Prinses Margrietlaan hoek Hoog Kanje in Zeist bij fietspad en ANWB-paddenstoel 21315.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Familievoorstelling De Draak van Draeckestein

DOORN  In de kapel van Huis Doorn vindt op zondagmiddag 17 juli een Speakers’ Corner Junior plaats. Poppentheater 2000 zal die middag een spannende familievoorstelling geven rondom het eeuwenoude verhaal over Sint Joris en de draak.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 5 juli 2011 (kopie)

Mevrouw Leinweberlaan  X  Coolsmalaan
tijd: 10:50 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

25 jaar tandarts

LEERSUM  Mevrouw Hermiona van Zetten-Tintea is 25 jaar praktiserend tandarts, waarvan ruim 21 jaar in Leersum. Op maandag 4 juli 1986 ontving mevrouw Van Zetten-Tintea haar tandartsenbul in Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen Driebergs Dorpsfeest

DRIEBERGEN  Het bestuur van de Stichting Driebergs Dorpfeest heeft besloten het Driebergs Dorpsfeest dit jaar geen doorgang te laten vinden. Op basis van een financiële en organisatorische inventarisatie blijkt het niet mogelijk het Driebergs Dorpsfeest te organiseren zoals voorgaande jaren.

Lees verder op de website van De Kaap

Waterschap stimuleert afkoppelen regenwater op Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat inwoners, bedrijven en instellingen in delen van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, De Bilt, Zeist en Rhenen ondersteunen bij het afkoppelen van regenwater op hun perceel.

Lees verder op de website van De Kaap

Genomineerden voor Jongeren Cultuurprijs bekend

HEUVELRUG  De jury van de Jongeren Cultuurprijs was blij verrast door het hoge niveau van de kandidaten die zich hadden aangemeld voor de eerste Jongeren Cultuurprijs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 6 juli 2011 (kopie)

Prins Bernhardlaan  X  Prinses Beatrixlaan
tijd: 12:30 uur   temperatuur: 20 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Integraal Huisvestingsplan Onderwijs

HEUVELRUG  Op 30 juni 2011 heeft de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) vastgesteld. Dit plan is een van de laatste harmonisatieprojecten en gaat over de huisvesting van het basisonderwijs, het (voorgezet) speciaal onderwijs en het voorgezet onderwijs.

Voor alle scholen zijn voor de komende tien jaar de plannen voor onderhoud, nieuwbouw en/of renovatie bekend. Tevens zijn voor deze plannen de noodzakelijke investeringen in de periode 2011 – 2020 begroot. Veel schoolgebouwen zijn aan vervanging toe. Het college en de raad vinden het belangrijk te investeren in de jeugd, dat is immers onze toekomst. Goede onderwijshuisvesting is van belang en ondanks alle gemeentelijke bezuinigingen willen ze extra geld uittrekken voor nieuwe huisvesting of voor duurzame renovatie.

Leegstand verwacht
Onderzoek laat zien dat het leerlingenaantal in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de komende tien jaar met maar liefst 20% terugloopt. Leegstaande lokalen komen, als het beleid niet wijzigt, dan steeds vaker voor. In 2021 zouden maar liefst 61 lokalen leeg komen te staan. Met de uitvoering van het Integraal Huisvestingsplan wordt dit aantal met bijna de helft teruggebracht. Ook stimuleert de gemeente het gebruik door derden van leslokalen en gymnastieklokalen buiten schooltijd en in de vakanties. Met schoolbesturen en geïnteresseerde huurders wordt over het huurtarief gesproken.

Brede scholen
Binnen verschillende dorpen lopen al onderzoeken naar brede scholen. Een betere combinatie van zorg en werk en vergroting van multifunctioneel gebruik van ruimtes, vormen daarbij de uitgangspunten. De plannen worden in samenspraak met scholen en maatschappelijke partijen verder ontwikkeld en uitgevoerd.

Nieuwbouw
Bij nieuwbouw van een school wordt uitgegaan van het leerlingenaantal van 2021. Zodat alleen de vierkante meters gebouwd worden die op lange termijn noodzakelijk zijn. Als scholen in de tussentijd meer lokalen nodig hebben, dan wordt dat met tijdelijke huisvesting opgelost.

Ruimtetekort?
Bij ruimtetekort zijn er verschillende mogelijkheden. Er wordt verwezen naar leegstaande lokalen in een nabijgelegen school. Twee scholen kunnen samen gehuisvest worden in één pand. Een school kan van gebouw ruilen met een school die leegstand heeft. Ook kan een multifunctioneel schoolgebouw worden gebouwd voor meerdere scholen, waarbij uitruil van ruimten mogelijk is.

Dinsdag 5 juli: afvalaanbiedstation Doorn open

HEUVELRUG  Alle inwoners van Doorn, Driebergen, Maarn en Maarsbergen, kunnen vanaf dinsdag 5 juli hun huishoudelijk afval brengen naar het nieuwe afvalaanbiedstation aan de Velperengh 7 in Doorn.
Inwoners kunnen terecht voor hetzelfde afval als men in Driebergen gewend was. Ook de openingstijden blijven ongewijzigd.

Het nieuwe afvalaanbiedstation
Het aanbiedstation in Doorn heeft een verhoogd perron. Aan dit perron staan de afvalcontainers zodat het makkelijk is om afval uit de auto of aanhanger in de containers te deponeren. Een ander voordeel van het perron is dat er grotere containers gebruikt kunnen worden. Hierdoor worden de containers minder vaak afgevoerd naar de verwerkers. Dit bespaart kosten en spaart het milieu.

Ook de afdeling Wijkbeheer verhuist
Naast het aanbiedstation wordt op dinsdag 5 juli ook de duurzame gemeentewerf in gebruik genomen. Vanuit deze locatie verzorgen de medewerkers van Wijkbeheer het dagelijks onderhoud aan de openbare ruimte in de gemeente. Alles onder één dak dus. Zowel het groenonderhoud, het onderhoud aan wegen, verkeersborden, riolen maar ook de reiniging en gladheidbestrijding gebeurt vanuit deze nieuwe locatie.

Duurzaam
De gemeentewerf is op een duurzame wijze gebouwd met veel aandacht voor de inpassing in de omgeving. Een paar voorbeelden:
•    Op de gemeentewerf is een grijswatersysteem, waarbij regenwater wordt hergebruikt voor besproeiing van het openbaar groen en voor de gladheidbestrijding.Zo bespaart de gemeente waardevol drinkwater.
•    Het terrein wordt verlicht door groene energiezuinige LED-verlichting, de groene kleur van de verlichting verstoort de natuur zo min mogelijk
•    De vogelnestkasten, enkele vleermuisflats en de ecologische verbindingsstrook met inheemse bloeiende en vruchtdragende bomen en struiken zorgen voor een fijne leefplek voor dieren
•    Het groene dak met inheemse grassoorten houdt water vast en is een leefplek voor vogels en insecten
•    Het kantoor is  heel energiezuinig,  door een goede isolatie en vloerverwarming met behulp van een warmtepomp en warmte koude opslag (WKO) in de bodem. Het gebruik van duurzame materialen zoals FSC hout. Zo zorgen we ervoor dat er geen tropische bossen gekapt worden voor onze gebouwen.

Dialoog raadsleden en Leersumers praten over De Binder

LEERSUM  Twee jaar geleden werd de overeenkomt tussen de gemeente en de beheerder van De Binder beëindigd. Daarna is er door de gemeente van alles geprobeerd om het beheer en de exploitatie van het gebouw op de rails te krijgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 7 juli 2011 (kopie)

Drieklinken  X  Groenhoek
tijd: 14:15 uur   temperatuur: 20 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Wethouder Bert Homan springt in de bres voor ‘zwakkeren’ op het station

DRIEBERGEN  VVD-wethouder Bert Homan (Openbaar Vervoer) heeft maandag geprotesteerd tegen de sluiting van het NS-loket op het station Driebergen-Zeist. Homan stond ’s ochtends rond het spitsuur op het station om, zoals hij het noemt, de zwakkeren te helpen met het halen van treinkaartjes en aandacht te vragen voor de ontstane problematiek.

Lees verder op de website van De Kaap

Opvanghuis Overberg gaat toch dicht

OVERBERG  Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) blijft bij haar besluit om de voormalige jeugdgevangenis Overberg te sluiten. In de instelling worden momenteel meisjes opgevangen die het slachtoffer zijn geworden van een loverboy of te maken hebben gehad met buitensporig seksueel gedrag.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Bijzondere herbegrafenis skeletten in Doorn

DOORN  In Doorn worden dit najaar ruim 100 skeletten herbegraven. De lichaamsdelen werden in 2009 tijdens werkzaamheden bij de Maartenskerk gevonden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Raad kiest voor nieuwbouw Revius

DOORN  De gemeenteraad heeft vorige week ingestemd met het nieuwbouwplan voor het Revius Lyceum. Alleen Burgervertegenwoordiging Heuvelrug (BVH) stemde tegen het voorstel. Volgens de BVH is er geen geld voor een dergelijk groot project.

Lees verder op de website van De Kaap

Schrijnende armoede te lijf

HEUVELRUG  Een middagje shoppen of een avondje uitgaan is niet voor iedereen weggelegd. Volgens cijfers van de gemeente neemt de armoede in de Utrechtse Heuvelrug hand over hand toe.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorlichting homoseksualiteit op alle scholen

HEUVELRUG  Vorige week heeft raadslid Erwin Kamp (D66) schriftelijke vragen gesteld aan het college over de voorlichting over homoseksualiteit op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Omstreden circus strijkt neer in Zeist

ZEIST  Circus Sydney heeft gisteren pas haar eerste voorstelling in Zeist gegeven maar is niet bepaald met open armen in het dorp onthaald. Het circus moest zich al meteen verdedigen tegen beschuldigingen van dierenmishandeling.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Steef van den Oosterkamp nieuwe trainer Musketiers

ELST  Musketiers heeft een nieuwe trainer aangetrokken. Steef van den Oosterkamp heeft voor één jaar getekend bij de derdeklasser uit Elst, met een optie op nog een seizoen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van vrijdag 8 juli 2011 (kopie)

Hoofdstraat  X  Van Rijckevorselstraat
tijd: 14:40 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Haalboom kan verhuizen

DRIEBERGEN  De gemeenteraad heeft vorige week groen licht gegeven voor de verhuizing van boomkwekerij Haalboom naar de Akkerweg.  De boomkwekerij moet wijken voor nieuwbouwwijk Lange Dreef.

Lees verder op de website van De Kaap

Meer bezuinigingen op welzijnswerk, gebouw de Vijver afgestoten

DRIEBERGEN  In een brief aan alle vrijwilligers van Welnúh kondigt de directeur van welzijnsstichting Welnúh, Sjaak Blenk, vergaande bezuinigingen en veranderingen in de organisatie van het welzijnswerk in de gemeente Utrechtse Heuvelrug aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Weinig aanmerkingen op huisvestingsplan onderwijs

HEUVELRUG  Het huisvestingsplan voor scholen op de Utrechtse Heuvelrug (IHP) is vorige week door de gemeenteraad vastgesteld. Veel was er niet aan te merken op het omvangrijke plan, het werd unaniem aangenomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 9 juli 2011 (kopie)

Loolaan  X  Middellaan
tijd: 12:50 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Leersumse Rozanne zingt over de liefde

LEERSUM  ,,Een elektrische piano is belangrijker dan een rijbewijs’, vindt Rozanne Land. Waar haar leeftijdsgenoten alles op alles zetten om het felbegeerde roze kaartje binnen te halen, stelt singer-songwriter RO.s.e andere prioriteiten.

Lees verder op de website van De Kaap

Toezegging ambtenaar niet bekend bij Homan

DRIEBERGEN  Het CDA vroeg tijdens de behandeling van het Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) bij verkeerswethouder Bert Homan (VVD) om aandacht voor de verkeerssituatie op het kruispunt Damhertlaan/Jagersdreef. Het kruispunt, in de buurt van de scholen De Valkenheuvel en Dolfijn-zuid, is onveilig en moet snel aangepakt worden, vindt de partij.

Lees verder op de website van De Kaap

Politiek pleidooi voor een goed gesprek

HEUVELRUG  Bezuinigingen en burgerparticipatie worden de heetste politieke hangijzers, na het bouwbesluit voor het nieuwe gemeentekantoor. Met een krappe meerderheid gaf de gemeenteraad vorige week groen licht voor het grootste project in de geschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug. Tegelijkertijd drongen de coalitiepartijen aan op een scherpe controle en op een dialoog, om het wantrouwen van de inwoners weg te nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 10 juli 2011 (kopie)

Bessen in de tuin
tijd: 14:50 uur   temperatuur: 22 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Mannen aangehouden voor zware mishandeling

ZEIST  In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie twee mannen aangehouden die met elkaar in gevecht waren.
 
Om 01.25 uur kreeg de politie de melding dat twee mannen in een flatgebouw aan de Brugakker fikse ruzie met elkaar hadden. Eén van de mannen zou een mes hebben. Agenten kwamen ter plaatse en zagen twee mannen op een trap tussen twee galerijen staan. Eén van hen, een 52-jarige Zeistenaar, was bebloed en hield een mes vast. De andere man, een 44-jarige man uit Zeist, hield een slagwapen vast. Agenten sommeerden de mannen hun wapens te laten vallen, maar dit gebeurde niet en de situatie dreigde uit de hand te lopen. Daarom heeft een agent een waarschuwingsschot in de lucht gelost. Beide mannen schrokken hiervan en renden weg. De politie hield hen allebei aan. De 44-jarige man is ingesloten. De 52-jarige man is ook aangehouden maar moest naar het ziekenhuis vanwege een forse hoofdwond.

Ik hou van Herman Brood

AUSTERLITZ  Op zondagavond 17 juli houdt saxofonist Bertus Borgers in het Beauforthuis een muzikaal verhaal over zijn vriend Herman Brood, tien jaar nadat die van het Amsterdamse Hilton sprong. Borgers heeft daar ook wel recht toe: hij schreef Broods hit Still believe.

Ze ontmoetten elkaar begin jaren ’70, jong, onervaren, onbekend en allebei met een grote lust om muziek te maken. Ze sloten een verbond – wachtten geduldig in rumoerige kleedkamers, aan smoezelige tafeltjes, in slecht verlichte bars, in stationair draaiende auto’s. Het was wachten op de terugkeer van de intelligentie. Vanavond komt hun muziek van toen volop aan de orde.
zondag 17 juli, 17.30 uur 
Bertus Borgers – Ik hou van Herman Brood 
entree € 12 | reductieprijs € 8,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr) 
www.beauforthuis.nl

Heuvelrugnieuws van maandag 11 juli 2011 (kopie)

Akkerweg  X  Van Bijnenlaan
tijd: 13:25 uur   temperatuur: 22 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Loket station Driebergen-Zeist blijft dicht

DRIEBERGEN  Het bemande loket op station Driebergen-Zeist blijft gesloten. Dat stelt de NS na nieuwe protesten van blinden en slechtzienden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Gevallen na straatroof

ZEIST Zondagavond rond half acht liep een 90-jarige vrouw uit Zeist over de Slotlaan. Plotseling kwam een jongen langsfietsen en trok aan de tas van de bejaarde vrouw. Ze hield haar tas goed vast, maar kwam hierdoor ten val.

De jongen, die hoorde bij twee andere jongens, is hard weggefietst. Het betrof drie lichtgetinte jongens van rond de 15 jaar oud. Eén van hen droeg een grijs vest.
 
Het slachtoffer werd voor onderzoek per ambulance naar het Diakonessenziekenhuis gebracht. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844, district Binnensticht.

Aanrijding

AUSTERLITZ  Zondagmiddag reed een 69-jarige vrouw uit Zeist over de Woudenbergseweg. Ze was verkeerd gereden en keerde vervolgens. Ze zag hierbij een 66-jarige automobilist uit Zeist over het hoofd.

Een aanrijding ontstond en de auto van de man sloeg over de kop. Beide bestuurders liepen schaafwonden op en moesten naar het ziekenhuis. Na controle mochten beiden weer naar huis.

Jeu de boules toernooi

LEERSUM  De jeu de boulesgroep Leersum houdt op dinsdag 26 juli aanstaande een open toernooi op het landgoed Broekhuizen. De eerste wedstrijd begint om 13.30 uur. Het evenement vindt plaats bij de ingang van het landgoed aan de Broekhuizerlaan. De inschrijving is vanaf 13.15 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Heren van de Thee lezing

DRIEBERGEN  De stichting Vroeger en Nu organiseert woensdag 13 juli een lezing over Indonesië: ‘Oost-Indische dames en heren van de thee’. Het beeldverhaal van Hella Haasse’s Heren van de thee door Karel A. van der Hucht.

Lees verder op de website van De Kaap

Een week lang buiten tekenen en schilder in de natuur rond Amerongen

AMERONGEN  In het tweede jubileum jaar van de Stichting Kunst in Amerongen organiseert het Open Atelier van 1 t/m 4 augustus voor de vierde keer een 4-daagse workshop aquarelleren, schetsen en schilderen in het karakteristieke dorp Amerongen en haar omgeving.

Lees verder op de website van De Kaap

Timmeren en zagen voor een kasteel

LEERSUM  De jaarlijkse speelweek is weer verleden tijd. Maar wat de 110 kinderen in vier dagen van enthousiast zagen en timmeren hebben gepresteerd, zal nog wel enige tijd bij hen blijven hangen.

Lees verder op de website van De Kaap

Peter Sluis pakt zilver op NK Handbiken

DOORN  Handbiker Peter Sluis (56 jaar) heeft een topprestatie neergezet op het NK voor handbikers. De Doornse sporter heeft in Venhuizen zilver gewonnen in de klasse H1-H2.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrug Bedrijven Golftoernooi steunt De Vrolijkheid

HEUVELRUG/LEERSUM  Wim van Eeden, organisator van het Heuvelrug Bedrijven Golftoernooi dat op 3 oktober wordt gespeeld bij Golfclub Anderstein, overhandigde vrijdagmiddag een cheque van € 500,- aan stichting De Vrolijkheid in het Asielzoekerscentrum Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 13 juli 2011 (kopie)

Loolaan  X  Verheullaan
tijd: 12:40 uur   temperatuur: 13 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Nieuw programma Cultuurhuizen

HEUVELRUG  Er is een nieuw cultureel programma voor de Cultuurhuizen Pléiade en De Binder, met onder andere Nico Dijkshoorn, Hester Macrander, Joris Linssen en Frank Groothof. Concerten, cabaret, voorstellingen, jeugdtheater, lezingen, films, het is allemaal te bezoeken in de cultuurhuizen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 14 juli 2011 (kopie)

Melvill van Carnbeelaan  X  Van Hardenbroekplein
tijd: 10:40 uur   temperatuur: 13 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Zomervakantie bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Bij bezoekerscentrum De Boswerf kun je tijdens de zomervakantie van 3 juli tot en met 14 augustus terecht voor natuurlijke knutsel- en speuractiviteiten. Je kunt zelf kiezen wat je gaat doen, zoals een speurneuzentocht, een gelukspoppetje kleien of een totempaal schilderen.

Je kunt ook een een indianenuitrusting maken zoals bijvoorbeeld een hoofdtooi, amulet, tasje van leer, touw, vilt, knopen en veren. Weet je alles al van De Boswerf of wil je meer weten van ons? Doe dan de kennisquiz! Op de vrijdagen in de zomervakantie kun je tussen 13.00 – en 15.00 uur broodjes bakken bij het kampvuur. Daarna kun je heerlijk klimmen, klauteren, spetteren en je verstoppen in ons prachtige speelbos. De kosten zijn € 1,00 – €3,00 per activiteit.

Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl.
Het bezoekerscentrum De Boswerf is gelegen aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.


Plaag processierups over hoogtepunt heen

DRIEBERGEN  Vorige week zijn de meeste bomen die waren aangetast door de eikenprocessierups schoongemaakt. De gemeente meldt desgevraagd dat de verspreiding van de rups in onze gemeente dit jaar iets kleiner was dan vorig jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Machtig Mooie Mieren’: wandelexcursie Kaapse Bossen

DOORN  In de tuin, in het bos, langs wegen, op akkers, in de bergen en soms zelfs in huizen. Ze zijn er altijd: mieren. Als ze niet te zien zijn, zitten ze vaak onder de grond. Op zondag 24 juli organiseert Natuurmonumenten een speciale wandelexcursie door de Kaapse bossen over het bijzondere en fascinerende leven van de mier.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 15 juli 2011 (kopie)

Horstlaan  X  De Horst
tijd: 11:10 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Rolstoeltoerisme zit in de knel

HEUVELRUG  In Toscane beschikken zelfs middeleeuwse kastelen over een lift, maar in de Utrechtse Heuvelrug maken rolstoelende vakantiegangers weinig kans. Toch is er een groeiende vraag van klanten met een zorgbehoefte, zo signaleren ondernemers in het toerisme en het Platform Mensen met een Functiebeperking (PMF). ,,Er is te weinig aanbod voor deze doelgroep”, luidt de gezamenlijke conclusie.

Lees verder op de website van De Kaap

D66: ‘Geef meer invulling aan MVO binnen gemeente’

HEUVELRUG  Raadslid Hugo Prakke heeft onlangs schriftelijke vragen gesteld aan het college over de mogelijke inzet van de website www.overbijdeoverheid.nl om meer invulling te geven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

De Binder verwacht een koele herfst

LEERSUM  Er lijkt een oplossing in zicht voor het hitteprobleem in Cultuurhuis De Binder. De gemeente heeft de klimaatcrisis uit handen gegeven en Leersummer Pieter van Kruistum ingeschakeld als extern adviseur. Zijn plan moet verhitte bezoekers eindelijk verkoeling brengen.

Lees verder op de website van De Kaap

Overeenkomst over kerk aan de Oranjelaan

DRIEBERGEN  In Driebergen heeft onlangs de ondertekening plaatsgevonden van de ‘intentie tot koop overeenkomst’ tussen de stichting Centraal Bouwen en Wonen Heuvelrug (CBWH) en het kerkbestuur van de Christelijk Gereformeerde Kerk aan de Oranjelaan.

Lees verder op de website van De Kaap

De Basis past bouwplan aan

DOORN  Het hoofdgebouw van De Basis aan de Woestduinlaan wordt niet gesloopt. De bouw van 82 zorgwoningen op die plek is daarmee definitief van de baan. De dienstverlener voor veteranen wil het hoofdgebouw nu gaan verkopen of verhuren aan een AWBZ-instelling.

Lees verder op de website van De Kaap

Programma Jazz at the Castle is rond

AMERONGEN  Het was voor de organisatie een hele puzzel, maar het programma van Jazz at the Castle is rond. Het muziekevenement vindt 27 augustus plaats bij Kasteel Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 16 juli 2011 (kopie)

Prins Bernhardlaan  X  Prinses Irenelaan
tijd: 11:45 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Zomeravond op de Plantage

ELST  Een ervaren en kundige gids staat op de vroege zomeravond van woensdag 20 juli a.s. om 19.00 uur voor u klaar om tot genoegen van de organiserende stichting Het Utrechts Landschap de belangstellenden in 1½ uur het vele fraais van de Plantage Willem III te tonen.

Startpunt: Parkeerplaats Plantage Willem III aan de Utrechtsestraatweg tussen  het ecoduct en de kom van Elst (U).
Deelname is gratis en van tevoren aanmelden is niet nodig.

Voor meer informatie over de activiteiten van Het Utrechts Landschap, kijk op
www.utrechtslandschap.nl

Heuvelrugnieuws van zondag 17 juli 2011 (kopie)

Arnhemsebovenweg  X  Van Oosthuyselaan  X  Loolaan
tijd: 9:30 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Autoinbreker op heterdaad betrapt

DRIEBERGEN  Zaterdag 16 juli heeft de politie een man aangehouden die verdacht wordt van het plegen van een autoinbraak.
 
Rond 03.00 uur kreeg de politie de melding dat een man had geprobeerd in te breken in een auto op de Secretarislaan. Een oplettende getuige gaf aan dat de man was weggefietst richting het Burgemeesterpark. Toen de agenten ter plaatse kwamen zagen zij een man op een fiets naast een auto staan op de Burgemeesterlaan. Het portier van de auto was open.  De 43-jarige man uit Driebergen fietste vervolgens de richting van de agenten op, waarbij zij zagen dat hij inbrekerswerktuig in zijn hand had. De man voldeed aan het signalement en werd vervolgens aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Groei & Bloei Driebergen-Rijsenburg keurt de voortuinen

DRIEBERGEN  De keurmeesters van Groei & Bloei zijn op pad om de wijk gelegen tussen A12, Hoofdstraat, De Traaij en verlengde Traaij aan een nauwkeurige inspectie onderwerpen. De voortuinkeuring eindigt 1 augustus.

Lees verder op de website van De Kaap

Sanquin Bloedvoorziening zoekt donors in Amerongen

AMERONGEN  Sanquin Bloedvoorziening op zoek naar mensen die in Amerongen bloed willen doneren. Ook is de bloedbank altijd op zoek naar nieuwe donors om het natuurlijk verloop van circa 8% per jaar binnen het donorbestand op te vangen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 18 juli 2011 (kopie)

Dennenhorst  X  Schotellaan
tijd: 12:40 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Fotowedstrijd Groei & Bloei ‘Water en de natuur’

DOORN  Ook deze zomer organiseert Groei & Bloei Doorn e.o. een fotowedstrijd. Dit jaar is het thema ‘Water en de natuur’. Iedereen kan meedoen en zijn/haar foto’s insturen. Dus pak de camera, ga er op uit en laat zien hoe mooi de natuur is.

Lees verder op de website van De Kaap

Korfballen in Sitiopark in Doorn

DOORN  Sportservice Midden Nederland organiseert op woensdag 27 juli wederom een zomeractiviteit in het Sitiopark in Doorn. Dit keer is er van 14.00 tot 15.30 uur een korfbalclinic in samenwerking met KC Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe activiteit: speurtocht via smartphone

AMERONGEN  Met ingang van deze week biedt het Tabaksteeltmuseum in Amerongen jonge bezoekers en hun begeleiders de mogelijkheid om een speurtocht door het dorp te volgen waarbij gebruik gemaakt wordt van de eigen mobiele telefoon.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 19 juli 2011 (kopie)

Traaij  X  Binnenhof
tijd: 11:40 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Compu’Train en Twice overgenomen

UTRECHT / DRIEBERGEN  Opleiders Compu’Train uit Utrecht en Twice uit Driebergen worden overgenomen door NCOI uit Hilversum. Compu’Train en Twice blijven wel zelfstandig functioneren.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ria van Ommeren wint prijsvraag uit campagne ‘Doe meer met afval’

RHENEN  Wethouder Piet van Leeuwen reikte vorige week het duurzaam verrassingspakket ‘Doe meer met afval’ uit aan de Rhenense Ria van Ommeren. Zij is een van de winnaars van de prijsvraag Grof huishoudelijke afval & Kringloopgoederen uit de campagne ‘Doe meer met afval’ ter verbetering van afvalscheiding in de provincie Utrecht.

vergroot foto

In april van dit jaar startten alle Utrechtse gemeenten alweer de vierde campagne-etappe van de gezamenlijke campagne ‘Doe meer met afval’. Dit keer brachten zij de gescheiden inzameling van grof huishoudelijk afval en kringloopgoederen onder de aandacht. Dat zorgt voor een groener milieu en een goedkopere afvalverwerking. Bovendien is het gescheiden afval weer direct herbruikbaar of grondstof voor nieuwe producten.

In het najaar van 2011 begint de volgende campagne-etappe over de thema’s elektrische apparaten en energiezuinige lampen. Ook hierover verschijnt er zowel in een nieuwe editie van ‘Afvalnieuws’ als op de campagnewebsite een prijsvraag. Houd uw brievenbus en de website goed in de gaten. 

Weer koperdieven bij tuinencomplex Zeist

ZEIST  Opnieuw zijn koperdieven actief geweest op tuinencomplex De Grifthoek in Zeist. Net als afgelopen najaar hadden de dieven het ook nu weer gemunt op de kranen in het complex.


Lees verder op de website van RTV Uttrecht

Opvallend: Kreeft in Diebergse tuin

DRIEBERGEN  Een opvallende ontdekking in een Driebergse tuin aan de Jachtlaan. Hetty Wouda zag vrijdagavond iets door de tuin bewegen, het leek van veraf op een bruin blad met pootjes. Dichterbij zag ze een geleedpotig beest van ongeveer 20 centimeter. Bij nader bekijken leek het op een kreeft.

Lees verder op de website van De Kaap

Kadoshop ’t Ogenblikje is weer open

DOORN  De verhuizing van ’t Ogenblikje is achter de rug. Maandag 18 juli is het ’t Ogenblikje weer open voor het publiek om cadeauartikelen te kopen. De kadoshop is onderdeel geworden van het Winkelplein op het terrein van Bartiméus.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 20 juli 2011 (kopie)

Hoofdstraat  X  Prins Hendriklaan
tijd: 13:00 uur   temperatuur: 21 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Inschrijftermijn MVO-prijs Zeist verlengd

ZEIST  De inschrijftermijn voor de MVO-prijs voor Zeister ondernemers is verlengd tot 8 augustus. De gemeente Zeist organiseert samen met Centrum voor Internationale Samenwerking Utrecht (COS Utrecht) deze prijs om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de gemeente te stimuleren.

Ondernemers uit de gemeente Zeist kunnen zich tot 8 augustus 2011 aanmelden met hun bedrijf om in aanmerking te komen voor de MVO-prijs. Ook kunnen zij een ander bedrijf aanmelden. Een onafhankelijke vakjury beoordeelt de inzendingen en selecteert zes bedrijven die meedingen naar de MVO-prijs. Deze zes genomineerden staan van 27 augustus tot 15 oktober a.s. op de website www.mvoprijs.nl. Het publiek in Zeist kiest in die periode via een online publieksstemming de drie finalisten. De drie bedrijven met de meeste stemmen gaan door naar de finale. Uiteindelijk maakt de jury aan de hand van het aanmeldformulier, en een bedrijfsbezoek, de keuze voor de winnaar.

De MVO-prijs is een tweejaarlijkse prijs voor ondernemingen die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door deze tweejaarlijkse prijs komen de ondernemingen beter in beeld en inspireren zij andere bedrijven om ook maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De winnaar van de MVO-prijs ontvangt een duurzame trofee, gemaakt door kunstenaar Guus Voermans. Verder krijgt de winnaar volop regionale en landelijke publiciteit. Bovendien mag het winnende bedrijf zich de komende twee jaar De Beste Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemer van de gemeente Zeist noemen.

In de 1e of 2e week van november reikt wethouder Joke Leenders de prijs uit. Dit gebeurt in het raadhuis van Zeist of op een andere locatie. Nadere informatie over de prijsuitreiking is tegen die tijd te vinden op www.mvoprijs.nl en in de lokale pers.

Heuvelrugnieuws van donderdag 21 juli 2011 (kopie)

Laan van Blommerweert  X  Weidestraat
tijd: 14:20 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Heuvelrugnieuws van vrijdag 22 juli 2011 (kopie)

Arnhemsebovenweg  X  Wethouder Verhaarlaan
tijd: 12:00 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Babbeltruc

ZEIST Donderdagmiddag rond half twee werd er op de Nicolaas Beetslaan aangebeld bij de woning van een 85-jarige vrouw. Voor de deur stond een vrouw die vertelde binnenkort in de straat te komen wonen en graag de maten van de kasten op te willen meten.

Drie verdachten poging beroving aangehouden

ZEIST  Een 90-jarige vrouw uit Zeist werd op zondagavond 10 juli het slachtoffer van een laffe straatroof. Zij raakte gewond en moest naar het ziekenhuis worden gebracht.
 
Die avond probeerden drie jongens haar op de Slotlaan van haar tas te beroven. Zij hield de tas vast en kwam ten val, waarna de verdachten er zonder buit vandoor gingen. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar bleek dat haar schouder was gebroken en dat zij een hersenschudding had opgelopen.
 
De politie stelde een onderzoek in. Daarbij werden op woensdag 20 juli de drie verdachten, jongens van 12, 13 en 14 jaar uit Zeist, aangehouden. Bij hun verhoor bekenden zij de straatroof. De jongens zitten nog vast en worden op vrijdag voorgeleid bij de Officier van Justitie.

Dit weekend: Tuinfair bij Laag Kanje

MAARN  Er is de hele zomer hard in de tuin gewerkt door de eigenaren van de vakantiehuisjes op Allurepark Laag Kanje en ook de seizoengasten hebben hun staplaats aangekleed. En dat vanwege de verkiezing van de mooiste tuin op 23 juli tijdens de Tuinfair, die wordt georganiseerd op het park.

Lees verder op de website van De Kaap

De fairtradegemeente komt dichtbij

HEUVELRUG  De laatste maanden is er hard gewerkt om in alle kernen van de Utrechtse Heuvelrug deelnemers te werven voor de Fairtrade Gemeente campagne. Winkels, bedrijven of maatschappelijke organisaties worden deelnemer als ze een bepaald aantal fairtrade producten aanbieden en dat duidelijk bekend maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 23 juli 2011 (kopie)

Prins Bernhardlaan  X  Prinses Margrietlaan
tijd: 12:10 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

‘Raad stemt in met onderzoek Social Return’

HEUVELRUG  D66 zegt verheugd te zijn dat de raad onlangs een D66-motie over een onderzoek naar de inzet van Social Return raadsbreed heeft aangenomen. ,,Maatregelen in het kader van ‘social return’ kunnen de werkgelegenheid bevorderen voor mensen met een grote afstand (kwetsbare groepen) tot de arbeidsmarkt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 24 juli 2011 (kopie)

Traaij  X  Oranjelaan
tijd: 9:25 uur   temperatuur: 12 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Canto Ostinato, DJ Kypski & Cello8ctet in Zomerserie

AUSTERLITZ  DJ Kyspki, Canto Ostinato en het Cello8ctet zijn deze zomer vanaf 29 juli te horen tijdens de Achter de Linie Zomerserie in en rond het Beauforthuis.

Elk weekend kan iedereen die thuis vakantie viert zijn hart ophalen met zomerse concerten, optredens in het bos, kampvuur in de tuin, boswandelingen vooraf, tapas of film.

Het complete programma is te lezen op www.achterdelinie.nl 

Het eerste Achter de Linie-weekend start met een optreden van Vliegende Panter Rutger de Bekker. Hij geeft op vrijdag 29 juli om 20.15 uur zijn muzikale ziel bloot en legt waarom hij vroeger altijd Billy Joel speelde op de muziekavonden en wat hij met Queen en The Beatles heeft. 

Een dag later staat sinds jaren weer een orgel in het Beauforthuis, tijdens een tapasconcert van het alom geprezen gezelschap Windstreken. Sebastiaan van Delft bespeelt een kistorgel, in een wereldse combinatie met fluit (Pieter de Mast), tabla (Niti Ranjan Biswas) en ud (Kamal Hors). Voorafgaand aan het concert is er om 18.00 uur een historische boswandeling. 

De Achter de Linie Zomerserie loopt tot en met 21 augustus. Het complete programma is te lezen op www.achterdelinie.nl/zomerserie. 
  
Kaartverkoop via www.beauforthuis.nl en www.achterdelinie.nl/zomerserie of bellen met 0343 493 227

Achter de Linie Zomerconcerten: 

Vr 29 juli, 20.15 u: De helden van Rutger de Bekker 
Za 30 juli, 20.15 u: Orgel meets tabla: Windstreken tapasconcert 
Za 6 aug, 20.15 u: The West Side Story 
Zo 7 aug, 17.30 u: Cello8ctet tapasconcert met boswandeling 
Vr 12 aug, 20.15 u: Esther Steenbergen Trio 
Zo 14 aug, 17.30 u: Amstel Quartet met tabla in het bos 
Zo 14 aug, 20.00 u: Iftar maaltijd met concert 
Vr 19 aug, 20.15 u: Matangi Kwartet feat. DJ Kyspki 
Zo 21 aug, 17.30 u: Canto Ostinato tapasconcert

Kiwanis Utrechtse Heuvelrug organiseert Kinderparade tijdens 100% Buitendag

HEUVELRUG  De Kiwanis Utrechtse Heuvelrug organiseert op 28 augustus tijdens de 100% Buitendag op het Von Gimborn Arboretum ‘de Kinderparade’. De Kinderparade is er voor ouders met kinderen vanaf 4 tot circa 15 jaar en bestaat uit een aantal vaste activiteiten en een aantal roulerende activiteiten en workshops voor deze doelgroep.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 25 juli 2011 (kopie)

Dokter Hermansstraat  X  Wethouderslaan
tijd: 13:35 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

,,Ome Joop’s Tour” kinderfeest op wielen komt naar Doorn

DOORN  De jeugdwielerronde ‘Ome Joop’s Tour’ is deze week voor de 61ste van start gegaan. Afgelopen zondag startte de kinderfietstocht, en de fietsvakantie duurt tot en met woensdag 3 augustus. De tocht voert de deelnemers dit jaar door, onder meer, Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 26 juli 2011 (kopie)

Traaij  X  Van der Muelenstraat
tijd: 12:30 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Monument of niet?

MAARSBERGEN  Dit vervallen boerderijtje aan de Van Beuningenlaan is de inzet van een juridische strijd tussen de gemeente en mede-eigenaar Kors Pater. De Utrechtse Heuvelrug plaatste het oude keuterboerderijtje op de monumentenlijst en werd daarbij gesteund door een gerechtelijke uitspraak.

Lees verder op de website van De Kaap

Fladderende Vlindermiddag bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  In en rond het bezoekerscentrum is op zondag 31 juli van alles beleven over vlinders. Frans van Bussel van de KNNV, (Vereniging voor Veldbiologie) zal een lezing over vlinders verzorgen. Hij gaat in op de soorten die bij ons voorkomen. In Nederland zijn dat zo’n 53 soorten. Hij vertelt ook over de leefwijze van vlinders en hoe je ervoor kunt zorgen dat er veel vlinders je tuin komen bezoeken. De lezing wordt om 13.30 uur gehouden.

vergroot foto

Kinderactiviteit
Met een opdrachtentochtje door de tuin van het bezoekerscentrum, met als onderdeel het tellen van vlinders, kom je vast een heleboel te weten over deze vrolijke fladderaars. Ook kun je een prachtige vlinder knutselen. De kinderactiviteit vindt plaats van 12.30 tot 15.30 uur. Deelname kost € 2,50.

Nationale Vlindertelling
Deze activiteit is een voorproefje op de Nationale Vlindertelling die de Vlinderstichting in het het weekend van 6 en 7 augustus organiseert. Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Door de vlinders te tellen, kan je meten hoe het met de natuur in je omgeving is gesteld. Die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op milieufactoren en klimaatverandering en zijn daarmee een goede graadmeter voor de kwaliteit van ons leefmilieu. Lees meer op www.vlindermee.nl 
Het bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 uur tot 16.30 uur. Van dinsdag tot en met vrijdag is het van 10.00 uur tot 16.30 uur geopend.
Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl.
Het bezoekerscentrum De Boswerf is gelegen aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.Jubileum voor Zeister vakantieweek

ZEIST  In Zeist zijn voor de 65e keer de vakantieweken van start gegaan. Drie weken lang kunnen kinderen van vijf tot en met twaalf jaar aan allerlei activiteiten meedoen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van woensdag 27 juli 2011 (kopie)

Hoofdstraat  X  Akkerweg  X  Horstlaan
tijd: 15:55 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Fietstocht Driebergen Vroeger en Nu

DRIEBERGEN  Onder leiding van Anna Folman wordt er op zaterdag 30 juli een fietstocht langs onbekende plekken in de omgeving van Driebergen gehouden. De belangrijkste monumenten in Driebergen-Rijsenburg zijn bij de meeste inwoners wel bekend. Er zijn echter vele bezienswaardigheden die ergens verborgen liggen.

Lees verder op de website van De Kaap

Top foto Ameronger op ZomerExpo Den Haag

AMERONGEN  De kunstlievende Jaap van Dijke, fotograaf en actieve Ameronger, heeft de stoute schoenen aangetrokken door mee te doen met een selectie voor deelname aan de ZomerExpo 2011. Onder de noemer ,, Anoniem Gekozen” hangen vanaf 9 juli in het Gemeentemuseum Den Haag 250 verrassende kunstwerken.

Lees verder op de website van De Kaap

De gemeente loopt achter

HEUVELRUG  De achterstand bij het verwerken van bouwaanvragen kan binnen drie jaar worden weggewerkt. Die conclusie trekt de ambtelijke Taskforce, die de afhandeling van achterstallige aanvragen onder de loep nam. De gemeente voegt de daad bij het woord en neemt voor een periode van drie jaar extra personeel in dienst.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 28 juli 2011 (kopie)

Traaij  X  Van Heemstrastraat
tijd: 12:05 uur   temperatuur: 22 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Snelle inbraak

DRIEBERGEN In de nacht van woensdag 27 juli op donderdag 28 juli werd er een inbraak gepleegd in een horecagelegenheid op de Traaij.
 
Rond 02.45 uur kreeg de politie de melding dat drie mannen met zwaar gereedschap een rolluik en de ruit van de gelegenheid vernielden en na slechts enkele minuten met een snelle auto vertrokken in de richting van de Hoofdstraat. De agenten troffen een behoorlijke chaos aan bij het pand en stelden vast dat de verdachten(n) vermoedelijk kort waren binnengeweest.
De verdachten waren gemaskerd en zijn vermoedelijk vertrokken in een Volkswagen Golf of Polo. Mogelijk gaat het om een GTI – of  R32 model.
 
De politie doet onderzoek naar deze inbraak en verzoekt getuigen, die nog niet door de politie zijn verhoord, zich te melden bij de politie in het district Heuvelrug via het telefoonnummer 0900-8844.

Potje voor buurtfeesten is al leeg

HEUVELRUG  Het jaar is net over de helft en het subsidiepotje voor buurtfeesten is al leeg. In de gemeentebegroting is jaarlijks € 3900,- gereserveerd voor buurtfeesten en buitenspeeldagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Met je neus in de bijen

HEUVELRUG  U hebt belangstelling voor bijen? U denkt er wel eens aan om ook bijen te gaan houden?  Woont u de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Wijk bij Duurstede en omgeving? Kom dan naar de snuffelcursus, die georganiseerd wordt door de bijenvereniging Driebergen – Doorn.

De snuffelcursus houdt in dat u, onder leiding van ervaren imkers, even mee kunt kijken in een bijenvolk (kast). Er wordt  informatie geven over wat bijen houden inhoudt, u kunt verschillende soorten imkermaterialen zien en er wordt verteld wat een beginnerscurus inhoudt.

U kunt komen neuzen op  zaterdag 13 augustus om 10.00u of om 13.00uur op de verenigingsbijenstal op Landgoed De Reehorst Driebergen.

Het snuffelen kan mogelijk bijdragen om te overwegen bijen te houden als hobby en om een beginnerscursus te volgen. Bij voldoende belangstelling organiseert de vereniging begin volgend jaar weer een cursus voor beginners.

Deze cursus is gratis.  Wilt u deelnemen? Meldt u dan aan bij het secretariaat van de vereniging: gensen@casema.nl en voor meer informatie kunt u bellen met 0343-597519

Heuvelrugnieuws van vrijdag 29 juli 2011 (kopie)

Hoofdstraat  X  Stationsweg
tijd: 12:00 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Wateroverlast na wolkbreuk boven oosten regio

UTRECHT  Een wolkbreuk in het oosten van de provincie Utrecht veroorzaakte donderdagavond flink wat wateroverlast. Zo was het onder meer raak boven de A12 bij Bunnik. Bij Maarsbergen stond een deel van de snelweg zelfs blank.

vergroot foto’s van Johan Prins:  foto1   foto2

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Bomenkap dilemma voor MMN

MAARSBERGEN  De goedgekeurde vergunningaanvraag van de gemeente voor het vellen van 24 bomen, heeft vraagtekens opgeroepen bij Maarn Maarsbergen Natuurlijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Floranke is weer thuis na succesrijke World Transplant Games

LEERSUM  De World Transplant Games liggen alweer een maand achter haar, maar Floranke te Brake (29) is pas twee weken thuis in Leersum. Na haar deelname aan het sportevenement in het Zweedse Götenborg.

Lees verder op de website van De Kaap

Een pastor met een open deur

DRIEBERGEN  ,,Die stond bijna altijd open”, zegt ds. Ton van Vliet, wijzend op de deur van zijn werkkamer in verpleeghuis Nassau Odijckhof. ,,Daardoor heb ik veel mensen ‘in het voorbij gaan’ gesproken en leren kennen. Er ontstonden dan wandelganggesprekjes.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 30 juli 2011 (kopie)

Traaij  X  Oosterdwarslaan
tijd: 13:25 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Bloemencorso 2011: ‘De Heuvelrug’ steekt de kop niet in het zand

LEERSUM  Met negen parmantige struisvogels doet Bouwgroep ‘De Heuvelrug’ zoals elk jaar weer een gooi naar één van de hoofdprijzen. Hoe moeilijk dat is weet Gert-Jan Kroeze als geen ander, immers het wordt alweer de veertiende deelname.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 31 juli 2011 (kopie)

Traaij  X  Mevrouw van Vollenhovenpark
tijd: 12:00 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Welnúh koestert vernieuwde Kampwegkerk

DOORN  Voor welzijnsorganisatie Welnúh breekt deze zomer de nieuwe tijd aan. Gemeentelijke bezuinigingen vragen om een andere kijk op welzijnswerk. Tegelijkertijd neemt Welnúh zijn nieuwe, centrale huisvesting in gebruik.

Lees verder op de website van De Kaap

West Side Story in het Nederlands

AUSTERLITZ  Het Beauforthuis heeft het publiek uitgedaagd om originele vertalingen te maken van nummers uit de The West Side Story. Op zaterdag 6 augustus om 20.15 uur zingen Leonie Timmermans en Henk Kraaijeveld de resultaten, begeleid door Floris Verbeij op piano en Bart Soeters op bas.

Na afloop van het concert wordt de originele film van The West Side Story gedraaid. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.
Zowel volwassenen als jongeren hebben de afgelopen weken hertalingen ingeleverd. Zo wordt “America” in de hertaling een multiculturele ode aan “Nederland” en het nummer “Cool” wordt “Pit”. Aan het eind van het concert worden prijzen uitgereikt aan de beste hertaler..
za 6 aug, 20.15 uur 
West Side Story 
entree € 5