Heuvelrugnieuws van maandag 1 augustus 2011 (kopie)

Traaij  X  Mevrouw van Vollenhovenpark
tijd: 10:25 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Aanrijding met drank op

ZEIST  Een bromfietser raakte op zondagavond 31 juli lichtgewond bij een aanrijding met een auto. Hij bleek beduidend te veel te hebben gedronken.
 
Rond 19.00 uur reed een 38-jarige automobilist uit Zeist op de Jagersingel de parkeerplaats van een restaurant af. Daarbij verleende hij geen voorrang aan een 39-jarige bromfietser uit Zeist, die over het fietspad reed. De bromfietser kwam ten van en klaagde over pijn in zijn hand en been. Hij werd ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht en hoefde niet naar het ziekenhuis te worden gebracht.
 
Uit de blaastest bleek dat de 39-jarige Zeister beduidend te veel alcohol had gedronken. De agenten hielden hem aan en brachten hem over naar het politiebureau. Bij de ademanalyse blies hij 670 ug/l, bijna acht keer het wettelijke maximum van 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Cello8ctet speelt Piazzolla en Philip Glass

AUSTERLITZ  Het Cello8ctet Amsterdam speelt zondag 7 augustus om 17.30 uur in de Achter de Linie Zomerserie in het  Beauforthuis. Tijdens dit tapasconcert spelen de acht celli muziek van o.a. Piazzolla, Philip Glass en Manuel de Falla.

Rondom het concert is Spaanse tapas verkrijgbaar. Kaarten zijn te koop via www.beauforthuis.nl 

Het Cello8ctet heeft met een bezetting van acht celli een uniek geluid en een zeer veelzijdig repertoire. Ze deelden het podium met Teresa Berganza en Isabelle van Keulen, maar ook met Christina Branco en Blöf. De wereldberoemde cellist Yo Yo Ma zei in een interview: “… dit ensemble is een schat; het is een geweldig voorbeeld voor de muziekwereld… Overal waar ik speel: Brazilië, Japan, USA, word ik over het Cello8ctet aangesproken…”

zo 7 aug, 17.30 uur 
Cello8ctet Amsterdam 
entree € 15| reductieprijs € 9 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Heuvelrugnieuws van dinsdag 2 augustus 2011 (kopie)

Langbroekerdijk  X  Broekweg
tijd: 10:05 uur   temperatuur: 23 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Wielrenner gewond

RHENEN  Een wielrenner raakte op maandagochtend 1 augustus gewond bij een aanrijding met een auto.
 
Rond 11.50 uur reed een 29-jarige automobilist uit Culemborg over de Grebbeweg en sloeg rechtsaf de Grebbedijk. Daar wilde hij keren, maar werd net op dat moment ingehaald door een 37-jarige wielrenner uit Wageningen, die naar eigen zeggen ongeveer 55 km/u reed. De Wageninger botste tegen de auto en kwam ten val. Hij werd met vermoedelijk een gebroken sleutelbeen per ambulance naar het ziekenhuis De Gelderse Vallei gebracht.

Insluipingen

ZEIST  Op maandagavond 1 augustus pleegde een man kort na elkaar twee insluipingen.
 
Rond 18.45 uur bevond een 76-jarige vrouw zich in haar woning aan de Nicolaas Beetslaan. Zij hoorde een geluid bij de keukendeur en zag vervolgens een man door de achtertuin wegrennen. Toen zij in de keuken poolshoogte ging nemen, zag zij dat haar tas verplaatst was. Omdat er niets van waarde in de tas zat, had de verdachte niets gestolen.
 
Rond 19.00 uur zat een 50-jarige vrouw in de woonkamer van haar woning aan de Constantijn Huygenslaan. Zij zag een schim via de achtertuin naar de keukendeur lopen. De persoon liep naar binnen en de bewoonster keek hem recht in het gezicht. Ondanks dat griste hij nog vlug twee portemonnees uit de gang van de woning en rende hij de woning uit.
 
Het signalement bij beide insluipingen komt geheel overeen:
Lichtgetinte man, 20-25 jaar, ± 1.70 meter, tenger/dun postuur, donker krullend haar, opvallend volle wenkbrauwen en hij droeg een wit T-shirt met daarop donkere letters.
 
Aan getuigen van de insluipingen en aan mensen die menen de verdachte te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Speelweek start op maandag 8 augustus

DRIEBERGEN  Het is bijna zover: de Speelweek op het seminarieterrein in Driebergen. Op maandag 8 augustus om 9.30 uur gaat de poort open naar het ZomerCarnaval van de Speelweek. Vijf dagen lang zijn alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van harte welkom om lekker te komen spelen, knutselen, schminken, sporten, spelletjes spelen en nog veel meer.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitleen, thuiszorgwinkel en dienstverlening voor iedereen in Doorn

DOORN  Vanaf dinsdag 2 augustus kan iedereen in Doorn en omgeving voor de uitleen van hulpmiddelen (onder meer krukken, rolstoelen en rollators), thuiszorgartikelen en dienstverlening naar Zorg PlusPunt in de Kerk aan de Kampweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Komende maanden: Wegwerkzaamheden N224 en N227

HEUVELRUG  De provincie Utrecht voert vanaf 1 augustus tot en met 17 oktober wegwerkzaamheden uit op de provinciale wegen N224 en N227. Het verkeer in de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug moet in die periode rekening houden met verkeershinder.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 3 augustus 2011 (kopie)

Heetveld  X  Catharijnestraat  X  De Griffel
tijd: 14:50 uur   temperatuur: 24 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Brutale winkeldief

ZEIST  Een winkeldief dacht op dinsdag 2 augustus relaxed met twee tassen boodschappen langs de kassa te kunnen lopen, zonder die af te rekenen. Dat mislukte.
 
Rond 12.00 uur ging een man een winkel aan het Emmaplein binnen. Hij laadde twee tassen vol met vlees- en viswaren. Daarmee liep hij naar de kassa. Hij vroeg aan enkele in de rij staande klanten of hij mocht passeren, liep zonder af te rekenen langs de kassa en verliet de winkel. Een medewerker van de winkel ging achter de winkeldief, een 30-jarige man uit Utrecht, aan en wist hem tegen te houden.
 
Gewaarschuwde agenten kwamen ter plaatse. De verdachte bleek voor bijna 160 euro aan vlees- en viswaren te hebben gestolen. Zij hielden de verdachte aan en brachten hem over naar het politiebureau. Hij bekende de winkeldiefstal. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Een nieuwe blik op de ‘fietsacties’

DRIEBERGEN  Of de uitspraak die de bestuursrechter in Utrecht onlangs heeft gedaan betreffende het verwijderen van een fout gestalde fiets bij het Centraal Station in Utrecht ook gevolgen heeft voor de gemeentelijke ‘fietsacties’ bij het Driebergse NS-station, moet volgens de Fietsersbond Utrechtse Heuvelrug goed onderzocht worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Schilderen en tekenen onder heerlijk zomerzonnetje

AMERONGEN  Het weerzien van oud-cursisten en kennismaken met nieuwe deelnemers aan de Amerongse Zomerschool zorgde afgelopen maandag direct voor een goede sfeer op de zolder van het Open Atelier Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 4 augustus 2011 (kopie)

Jkvr C.M. Asch van Wijcklaan  X  Hendrik Kraemerlaan
tijd: 9:45 uur   temperatuur: 20 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Stomdronken

AMERONGEN  Woensdagochtend kreeg de politie de melding dat een man op de Prinses Christinastraat in beschonken toestand zijn ex-vriendin zou lastigvallen. Ter plaatse spraken de agenten de vrouw. Zij verklaarde al langere tijd door de 28-jarige Veenendaler te worden lastiggevallen.
 
De agenten spraken met de 28-jarige man. Hij bleek rondom dronken te zijn. Daar het vermoeden bestond dat de man auto wilde gaan rijden, lieten de agenten hem een ademanalyse doen. Daarbij blies hij 1590 ug/l, ruim zeven keer het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l. De Veenendaler kreeg een rijverbod van 22 uur.
 
Rond 11.00 uur zagen agenten dat de Veenendaler, ondanks het rijverbod, toch was gaan rijden. Zij hielden hem in Amerongen aan en brachten hem over naar het politiebureau. Nu blies hij bij de ademanalyse 1125 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en het rijden in strijd met een rijverbod. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Auto tegen boom

ZEIST Woensdagochtend reed een 25-jarige automobilist uit Haarzuilens over de Amersfoortseweg, komende uit de richting van de Utrechtseweg en gaande in de richting van de Panweg. Door nog onbekende oorzaak raakte hij van de weg en botste tegen een boom.

De man raakte ernstig gewond en werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. Daar is hij opgenomen. Door de Afdeling Verkeersongevallenanalyse van de Verkeerspolitie Utrecht is ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Heuvelrug Festival in Doorn

DOORN  In plaats van Heuvelrug Totaal is er dit jaar op 27 augustus het Heuvelrug Festival. Dit festival is een initiatief van de winkeliers en horeca uit Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwbouw voor Oranjestein

DOORN  Een particulier die een energieneutrale woning aan de Willem de Zwijgerlaan wil laten bouwen, vist waarschijnlijk achter het net. De gemeente verkoopt het betreffende stuk grond liever aan verzorgings- en verpleeghuis Oranjestein. Dat blijkt uit een brief van gemeentesecretaris Terry van der Steen aan de gemeenteraad.

Lees verder op de website van De Kaap

Festival voor kinderen tussen 6 en 12 jaar in het Beauforthuis

AUSTERLITZ  Het jaarlijks terugkerende Festival Achter de Linie is deze zomer helemaal van en voor kinderen. Van 8 t/m 14 augustus kunnen kinderen meedoen aan het muziektheaterproject Ali Baba en de Zeven Dwergen of deelnemen aan één van de losse middagworkshops.

Vijfentwintig kinderen tussen zeven en twaalf jaar kunnen de hele week meedoen aan een muziektheaterproject onder leiding van professionele theatermakers. Ze werken iedere dag aan de multiculturele voorstelling Ali Baba en de zeven Dwergen, waarin sprookjes en muziekstijlen uit de hele wereld aan bod komen. Aan het einde van de week wordt de voorstelling uitgevoerd voor publiek.
Daarnaast zijn er van maandag tot en met vrijdag middagworkshops waar kinderen van zes tot twaalf jaar aan kunnen deelnemen. Iedere dag heeft de workshop een ander thema: decors bouwen, zingen in een koor, instrumenten bouwen, sprookjes schrijven, buikdansen of zwaardvechten.

Ook volwassenen hoeven de zomerse gezelligheid van Festival Achter de Linie dit jaar niet te missen, want de hele zomer zijn er Achter de Linie Zomerconcerten in het Beauforthuis. Met o.a. een ode aan Herman Brood, een Iftar met muziek uit alle windstreken en een uitvoering van de Canto Ostinato. Meer informatie over zowel het kinderfestival als de zomerserie is te vinden op www.achterdelinie.nl

Festival Achter de Linie – KIDS 
ma 8 t/m zo 14 augustus 2011
Informatie en kaartverkoop: www.achterdelinie.nl
Prijzen muziektheaterproject: € 75 / € 25 (stadspas)
Prijzen workshops: € 12,50 / € 5 (stadspas)

Heuvelrugnieuws van vrijdag 5 augustus 2011 (kopie)

Park Seminarie  X  Park Sparrendaal
tijd: 9:45 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Bloemencorso 2011: Ginkelduin roert de trommels

LEERSUM  Het is alweer voor de vierde keer dat Molecaten Park Landgoed Ginkelduin present is in de stoet van het Bloemencorso. Deelnemen is belangrijker is dan winnen, vond men en dus had men vrede met de lage klassering.

Lees verder op de website van De Kaap

Groenafval wellicht naar Doorn

HEUVELRUG  Het voormalige terrein Van Opijnen in Doorn gooit hoge ogen als toekomstig gemeentelijk composteerterrein. Dat blijkt uit een QuickScan door de afdeling wijkbeheer. De knoop wordt echter pas doorgehakt na een vervolgonderzoek. Daarin komt ook de mogelijkheid van een biovergistingscentrale aan de orde.

Lees verder op de website van De Kaap

Kritiek op toelatingsbeleid voor herten

HEUVELRUG  Binnenkort wandelen herten en wilde zwijnen regelrecht de Utrechtse Heuvelrug op. Dankzij nieuwe ecoducten als Mollebos en Rumelaer vormt de snelweg A12 dan geen onoverkomelijke hindernis meer.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 6 augustus 2011 (kopie)

Traaij  X  Smederijgang
tijd: 12:45 uur   temperatuur: 23 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Voorbereiding fietstunnel Bakkersweg

MAARN  Ter voorbereiding van de realisatie van de fietstunnel in het verlengde van de Bakkersweg worden volgende week damwanden ingetrild.  Het intrillen van de damwand begint dagelijks tussen 15.00 uur aan de zijde van het spoor en wordt ’s avonds tot 01.00 uur voortgezet aan de zijde van de weg.

Lees verder op de website van De Kaap

Bloemencorso 2011: Jeugd is goed vertegenwoordigd

LEERSUM  In de stoet van het komende corso trekken 42 wagens langs het publiek. Vijftien daarvan vallen onder de categorie ‘Jeugdwagens’. Het bestuur huldigt al jaren de gedachte ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. Bestuurslid Hans Charvat jr. staat daar volledig achter en zet dit jaar zijn zoons Hans (14) en Bas (11) aan het werk.

Lees verder op de website van De Kaap

Kijk op Cultuur: Wollige buren op Stameren

HEUVELRUG  Het kan in deze zomermaanden zomaar gebeuren dat je de kudde schapen tegenkomt. Een prachtig gezicht, de schapen, de lammeren, een groepje Bordercollies en een herder rondtrekkend over de Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Utrechtse Heuvelrug viert Nationale Ouderendag 2011

HEUVELRUG  In alle dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt op vrijdag 30 september de Nationale Ouderendag gevierd. Op deze dag zetten vrijwilligers zoveel mogelijk ouderen in het zonnetje.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 7 augustus 2011 (kopie)

Traaij  X  Timmerijgang
tijd: 10:05 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Gemeente Zeist genomineerd voor beste stagebedrijf

ZEIST  De gemeente Zeist is door ECABO genomineerd als een van de tien beste stagebedrijven van Nederland. ECABO is een kenniscentrum dat het beroepsonderwijs met het bedrijfsleven verbindt op het gebied van economisch/administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen.

Nominatie
In de vakjury van ECABO zitten vertegenwoordigers uit het onderwijs en het bedrijfsleven. Zij nomineerden de gemeente Zeist als een van de beste tien bedrijven van Nederland om stage bij te lopen. Er werd vooral gelet op stagebeleid, opleiden van stagiaires en stagebegeleiders, het aantal stagiaires t.o.v. medewerkers, stagiaires van allochtone afkomst, lageropgeleiden en gehandicapten. Andere bedrijven die ook genomineerd zijn, zijn onder andere Stadsdeel Centrum Financieel Beheer en Planning van de gemeente Amsterdam, Philips Concern uit Eindhoven en de Hanzehogeschool in Groningen. Begin september maakt de vakjury een definitieve selectie van de 3 finalisten. Op vrijdag 18 november wordt de winnaar in het Spant te Bussum bekend gemaakt.
Stage lopen bij gemeente Zeist
Stageplekken zijn beschikbaar voor studenten op verschillende niveaus, zoals VMBO, MBO en HBO/WO. Er zijn ook mogelijkheden voor maatschappelijke stages of stages voor herintreders. Om stagiaires zo goed mogelijk te begeleiden worden trainingen gegeven en is er een start gemaakt met een intervisiegroep. Ook heeft de gemeente Zeist een stagecoördinator. Stagelopen kan op verschillende afdelingen waarbij een of meer opdrachten worden uitgevoerd die gerelateerd zijn aan de studie van de stagiair. Stagevacatures van de gemeente Zeist staan op www.werkenbijzeist.nl en op www.stagemarkt.nl

Maatschappelijk betrokken
De Gemeente Zeist vindt het, vanuit maatschappelijke betrokkenheid, belangrijk om het mogelijk te maken voor studenten om werkervaring op te doen, maar leert er zelf ook van. Bijkomend effect is dat jongeren een andere kijk krijgen op het werken bij een gemeente. Soms gebeurt het dat een stagier, na afloop van de studie,  terugkeert en aan de slag gaat bij de gemeente Zeist. 

Oplossing in zicht voor Meerkoet

DRIEBERGEN  Het lijkt er op dat de woonwijk Meerkoet binnenkort verlost wordt van het zware vrachtverkeer dat de wijk al meer dan tien jaar onveilig maakt. Het college heeft meerdere alternatieven geformuleerd die nu op haalbaarheid worden onderzocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 8 augustus 2011 (kopie)

Hoofdstraat  X  Korte Dreef  X  Traaij
tijd: 13:35 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Met je neus in de bijen

DRIEBERGEN  Mensen die belangstelling hebben voor bijen en overwegen zelf bijen te gaan houden, kunnen deelnemen aan de snuffelcursus, die georganiseerd wordt door bijenvereniging Driebergen-Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Geniet van het buitenleven op de 100% Buitendag

HEUVELRUG  Na het succes van vorig jaar biedt Stichting 100% Heuvelrug ook dit jaar de mogelijkheid tot ontsnappen aan alle stadsdrukte, volle agenda’s en snelwegen. Op zondag 28 augustus 2011 wordt de tweede 100% Buitendag gehouden. Dit keer niet bij Huis Doorn, maar bij het Von Gimborn Arboretum in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 9 augustus 2011 (kopie)

Speelweek 2011:  Zomercarnaval
tijd: 10:30 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Weekend lang Achter de Linie Zomerconcerten

AUSTERLITZ  Festival Achter de Linie presenteert in het weekend van 12 en 14 augustus mooie voorstellingen in het Beauforthuis: in het bos, een iftar maaltijd met concert en kindervoorstellingen. 
  


Vrijdagavond 12 augustus de aftrap met Piazzolla en tango, uitgevoerd door het trio van gitariste Esther Steenbergen (bij mooi weer in het bos).

Zondag 14 augustus om 17.30 uur een concert met het Amstel Saxofoon Quartet en tabla-speler Niti Ranjan Biswas.

Het Achter de Linie weekend wordt afgesloten met een iftar. Tijdens de Ramadan-maaltijd geven onder andere zangeres Sinna Casita en ud-speler Karim Eharruyen een concert. De iftar is gratis toegankelijk, reserveren is verplicht. Zoals altijd zijn terras en café het hele weekend geopend. Er is op zondag overdag een kinderprogramma. Kijk op www.achterdelinie.nl voor het hele festivalprogramma (v.a. 8 augustus) 
  
Vrijdag 12 aug, 20.15: PIAZZOLLA EN TANGO 
Esther Steenbergen trio 
Zondag 14 aug, 17.30: SAXOFOON EN TABLA 
Amstel Quartet & Niti Ranjan Biswas 
Zondag 14 aug, 20.00: IFTAR EN RAMADANCONCERT 
Maaltijd & multicultureel concert

Rommelmarkt in Tuindorp

MAARN  De straten van het Tuindorp veranderen zaterdag 13 augustus weer in een antiek- en curiosa markt. Natuurlijk staan er weer diverse eetstandjes tussen en voor de kinderen een draaimolen en schiettent.

Lees verder op de website van De Kaap

Open schaaktoernooi

DOORN/DRIEBERGEN  Schaakvereniging Doorn-Driebergen organiseert op 18 en 25 augustus weer het jaarlijkse Strijlandtoernooi als gebruikelijke opening van het seizoen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 10 augustus 2011 (kopie)

Weekmarkt op de Traaij
tijd: 13:30 uur   temperatuur: 20 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Heuvelrug vecht voor behoud intercity

HEUVELRUG   De gemeente Utrechtse Heuvelrug doet een dringend beroep op het kabinet om de intercitystatus van station Driebergen-Zeist te behouden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Avondwandeling

ELST  De volzomer eens ervaren op een oude tabaksplantage die na betrekkelijk korte tijd veranderde in een uniek natuurgebied? Het Utrechts Landschap stelt u graag in staat om onder leiding van een kenner dit in de vroege avond van woensdag 17 augustus a.s. te beleven.

De gids staat om 19.00 uur klaar op de parkeerplaats van de Plantage Willem III aan de Utrechtsestraatweg tussen  het ecoduct en de kom van Elst (U).
In circa 1½ uur begeleidt hij u en vertelt onderwijl over geschiedenis en schoonheid van dit pronkjuweel van de Utrechtse Heuvelrug.
Deelname is gratis en van tevoren aanmelden is niet nodig.

Voor meer informatie over de activiteiten van Het Utrechts Landschap, kijk op
www.utrechtslandschap.nl

Open dag Blue Arrows basketball

DRIEBERGEN  Basketballvereniging Blue Arrows houdt op zaterdag 13 augustus een open dag. Vanaf 11.00 uur zijn geïnteresseerden welkom in sporthal Hoenderdaal.

Lees verder op de website van De Kaap

Onkruid schoffelen in het gemeenteplantsoen

HEUVELRUG  Er komen minder bomen in het openbaar groen van de Heuvelrugdorpen. Ook de beplanting wordt aangepast, om geld uit te sparen bij het groenonderhoud. Bovendien zullen steeds vaker inwoners worden ingeschakeld bij het wieden en snoeien.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 11 augustus 2011 (kopie)

Verbreding A12
tijd: 12:20 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Kinderen leven zich uit tijdens Driebergse Speelweek

DRIEBERGEN  Ongeveer zeshonderd kinderen vermaken zich deze week kostelijk op het Seminarieterrein tijdens de 43ste Driebergse Speelweek. Van sport- en spel, tot creatieve activiteiten, de Speelweek biedt vertier op allerlei gebied.

Lees verder op de website van De Kaap

De spijker op z’n kop

DOORN  Om een stevige hut te bouwen, heb je handigheid en concentratie nodig. Op het terrein van de voormalige gemeentewerf aan de Van Bennekomweg waren deze week volop zaag- en timmergeluiden te horen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ballast Nedam bouwt gemeentekantoor

HEUVELRUG  De aannemerspoot van Ballast Nedam gaat het nieuwe gemeentekantoor in Doorn bouwen. Het bedrijf uit Nieuwegein heeft de aanbesteding gewonnen, zo blijkt uit een publicatie van de Europese Unie.

Lees verder op de website van De Kaap

Wethouder gewond geraakt

HEUVELRUG  Op weg naar haar vakantieadres in Noord-Italië is wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) gewond geraakt. Bij een onfortuinlijke val op het vliegveld heeft ze een nier gescheurd.

Lees verder op de website van De Kaap

Bloemencorso 2011: Zorgen om kwaliteit bloemen

LEERSUM  Nog een week lang zal het weer de zenuwen van de corsobouwers teisteren. ,,Bij ons bezoek aan de dahliavelden van Zundert bleek de zomer, zoals we die momenteel kennen, de bloemen geen goed te hebben gedaan,’’ vertelde voorzitter Cees van Swieten sr. maandag jl. op de bloemenvergadering.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 12 augustus 2011 (kopie)

Wildbaanpark
tijd: 15:50 uur   temperatuur: 21 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Burgemeester beschermt stukje gras bij woning

DOORN  Burgemeester Frits Naafs beschermt het groen in zijn directe woonomgeving goed. Om te voorkomen dat auto’s het stukje gras tussen zijn ambtswoning aan de Van der Leelaan en de straat kapot rijden, legde Naafs de afgelopen tijd een aantal houtblokken aan de rand van het stukje groen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kindermisbruik Beukenrode werd jarenlang verzwegen

DOORN  De landelijke koepelorganisatie tegen kerkelijk kindermisbruik (KLOKK) is op zoek naar slachtoffers van een broeder uit het Doornse observatiecentrum Beukenrode. Die zou zich in de jaren 1958 en 1959 schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van jongens.

Lees verder op de website van De Kaap

Wat inwoners niet mogen weten

HEUVELRUG  De lokale overheid moet doelmatig en doeltreffend werken. De gemeentewet schrijft daarom periodieke onderzoeken voor, naar het bestuur dat door het college wordt gevoerd. In dat verband heeft de Utrechtse Heuvelrug het onderhoud van wegen, riolering en gebouwen onder de loep gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 13 augustus 2011 (kopie)

Outletmarkt op de Traaij
tijd: 12:30 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

‘Late spoedklus’ in Zeist blijkt koperdiefstal

ZEIST  In Zeist zijn twee koperdieven opgepakt. De mannen waren al een paar dagen bezig om in slooppanden aan de Utrechtseweg de leidingen te strippen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ouderenhulp en -advies onder één dak

DOORN  Je zou het bijna een LAT-relatie kunnen noemen. Het Zorg Pluspunt, de Driebergse bemiddelaar en thuiszorgwinkel, strijkt twee keer per week neer bij welzijnsorganisatie Welnúh in de Doornse Kampwegkerk.

Lees verder op de website van De Kaap

Maarn Wijzer verbouwt cursusruimte

MAARN  De boekjes met het cursusaanbod 2011-2012 liggen klaar en de website is vernieuwd en voorzien van de mogelijkheid via internet in te schrijven en te betalen. Maarn Wijzer lijkt zo helemaal klaar voor een nieuw seizoen. Niets is minder waar. Volgende week start de verbouw van de cursusruimte in de Twee Marken.

Lees verder op de website van De Kaap

Geluidsschermen noordzijde A12

MAARN  Poort van Bunnik start maandag 15 augustus met de aanleg van de fundering voor de geluidsschermen aan de noordzijde van de A12 – wegvak ter hoogte van station tot voorbij Planetenbaan – zo heeft het bedrijf de omwonenden per brief laten weten.

Lees verder op de website van De Kaap

Kiwanis voor Heuvelrugkinderen

HEUVELRUG  De Kiwanisclubs Driebergen en Amerongen-Leersum bestaan al langer, maar nu is er ook een Kiwanis Utrechtse Heuvelrug. In tegenstelling tot de twee bestaande Kiwanisclubs is de Heuvelrugvariant niet uitsluitend voor mannen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 14 augustus 2011 (kopie)

Waterdruppels
tijd: 14:05 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Diefstal en vernieling

LEERSUM  In de nacht van vrijdag 12 op 13 augustus kreeg de politie een melding dat drie jongeren vernielingen pleegden bij de bloemenzaak aan de Rijksstraatweg. De politie zocht de omgeving af en trof een verdachte aan die aan het signalement van de melder voldeed. Deze 19-jarige jongen uit Amerongen werd aangehouden. Diverse lantaarns en beeldjes uit de bloemenzaak en ook een verkeersbord werden in de omgeving aangetroffen. De politie doet nader onderzoek naar deze zaak en de andere verdachten.

Rugby Club the Pink Panthers starten competitie met Afrikaanse coach en trainer

DRIEBERGEN  De vakanties zitten erop, deze week start het basisonderwijs, dit terwijl de senioren van de nieuwe eerste-klasser the Pink Panthers alweer trainen vanaf 19 juli. Doel; fit worden voor het komende seizoen. En fit zijn als de nieuwe trainer vanuit Zuid Afrika aankomt. Al moet gezegd worden dat de meeste spelers tussendoor toch nog wel een verdiende vakantie genoten.

Deze week gaat alles 100% van start. Einde van de week de eerste wedstrijd, vrijdagavond tegen mede eerste klasser DSR-C uit Delft, Kick-off om 20.30 uur (de oudste rugby club van Nederland) Waarna er zondag een toernooi wordt gespeeld in het Noord Brabantse Uden. Bij rugby club Octopus. Een mooi toernooi met teams uit Engeland, Belgie en Nederland. (totaal 16 teams). Een mooi toernooi met ere-klasse teams.

Weekeinde later komen de studenten uit Amsterdam, genaamd Ascrum met twee teams naar Driebergen. Kick-off op de zondag 13.00 en 14.30 uur. Leuk detail is dat de enige verloren wedstrijd van afgelopen seizoen de uitwedstrijd tegen dat zelfde Ascrum was.

Dit allemaal om dinsdag 30 augustus fit te zijn voor de eerste training te ondergaan van Shaheen Baadjies. Shaheen is de nieuwe trainer van The Pink Panthers. The Panthers al op zoek naar een nieuwe trainer zins december hebben lang moeten zoeken. In Nederland zijn weinig trainers welke echt bij the Panthers passen. En de juiste opleiding hebben opgedaan. Daarbij was het bekent dat de oud trainer Richard van den Broek die is naast een goede trainer een meer dan fijn mens is, en 1000% paste bij de leukste club van Nederland, moeilijk te vervangen zou zijn.
Shaheen is geen onbekende van The Pink Panthers in seizoen 2009-2010 rugbyde twee van zijn zoons bij the Panthers en is Shaheen weken in Nederland geweest om de verrichtingen van zijn zonen te zien. Zodra hij hoorde van de zoektocht bood hij zich aan. Moet bij gezegd worden dat de staat van dienst en opleiding van Shaheen tot de verbeelding spreekt. Dus verlaat hij zijn gezin, bedrijf en omgeving om the Pink Panthers op de juiste weg te brengen. Daar is dus alle vertrouwen dat the Pink Panthers de eerste klasse aan het einde van het seizoen nog de status kunnen hebben van eerste-klasser.

Het team van the Pink Panthers kent weinig veranderingen. Twee vertrokken spelers, Richard van den Broek, gaat bij The Dukes in Den Bosch spelen. Een team wat de laatste jaren diverse malen in de finale heeft gestaan voor het nationaal kampioenschap. En Glenn Nuijten die vertrokken is naar zijn grote liefde en woont en speelt inmiddels dus in Zweden.
Deze twee vertrokken spelers worden vervangen voor de Zuid Afrikaanse speler, Warrick Rhoda. Verder is de technische staf in gesprek met spelers uit Ierland, Wales en Engeland.
Gesprekken welke voor einde augustus rond zijn.

Shaheen gaat trouwens niet alleen bij The Pink Panthers aan de slag. Shaheen gaat naast het eerste team der Panthers trainen en coachen ook het Mini team der Pink Panthers (jongens en meiden van onder13) gaat gebruik maken van zijn vaardigheden. En zetten the Pink Panthers hem in voor zoveel mogelijk clinics welke al jaren worden verzorgt bij scholen op de Heuvelrug en Zeist. Daarbij lenen the Panthers Shaheen uit aan rugby club De Betuwe in Bemmel.

Interesse in rugby? Dinsdag 16 augustus trainen alle teams weer. Onder 13 jaar oud op dinsdag en donderdag van 18.30  tot 19.30 uur. Van 14 tot en met 18 jaar oud van 19.00 tot 20.30 uur en ben je van 1992 of later geboren trainingen starten om 20.00 uur.
Waar? Sportpark de Woerd. Driebergen (is bij de kastbaan) of meer info kijk op www.rcthepinkpanthers.nl

Ondertekening Regionaal Hennepconvenant

RHENEN  Jan van Oostrum, burgemeester van de gemeente Rhenen, Henk van Lunteren, groepschef van wijkteam Rhenen van de politie Utrecht, district Heuvelrug en Eep van Dijk, directeur van de Rhenense Woningstichting hebben donderdag 10 augustus 2011 het “Regionaal Hennepconvenant Regio Utrecht” ondertekend.

De drie partijen willen een einde maken aan de ongewenste ontwikkelingen voor hennepkwekerijen in de gemeente Rhenen. Het doel van het convenant is het ontmoedigen van het telen en verwerken van hennep door een integrale aanpak, die de overtreders treft en ook een afschrikkingseffect heeft. En verder om zicht te krijgen op de achterliggende criminaliteit van hennepteelt in de regio Utrecht en dit als geheel aan te pakken.

De samenwerking bestaat uit een consequente en actieve deelname aan de integrale aanpak van de hennepteelt, het nemen van voortvarende op elkaar afgestemde maatregelen en acties tegen bewoners, gebruikers van woningen plaatsen, voer- of vaartuigen waarin hennepkwekerijen zich bevinden. Ook van eigenaren die hetzij zelf, hetzij door anderen hun woning voor de hennepkweek gebruiken.

Door de samenwerking willen de drie partijen komen tot een afname van criminele samenwerkingsverbanden op het gebied van de organiseerde hennepteelt. Ook willen zij gevaarlijke situaties in de leefomgeving beëindigen, de leefbaarheid verbeteren en oneigenlijk gebruik van woonruimte tegengaan. Ook wil men illegale stroomaansluitingen, onderdrukking en uitbuiting en de herhaling van strafbare feiten tegengaan.

Voorafgaand aan de ontmanteling van een hennepkwekerij zal de politie de Rhenense Woningstichting informeren, voor zover het opsporingsbelang zich daar niet tegen verzet en dit binnen de grenzen van de beslissing als bedoeld in de Wet politiegegevens plaats vindt, zodat de Rhenense Woningstichting maatregelen kan treffen zoals toegangverschaffing en afdichting.

DJ Kypski & Matangi Strijkkwartet

AUSTERLITZ  DJ Kypski en het Matangi Strijkkwartet delen vrijdag 19 augustus om 20.15 uur het podium van het Beauforthuis in de Achter de Linie Zomerserie. De show ‘Scrassic’ is een fusie van electronische en klassieke music en live scratchen zoals nooit eerder vertoond.

Sinds de Utrechtse formatie C-Mon & Kypski het rustiger aan doet, is er voor de bandleden tijd voor avontuurlijke uitstapjes. Enkele jaren geleden trad DJ Kypski ook al in het Beauforthuis op met enkele operazangers van het Engelse Young London Opera. En nu dus met het Matangi Strijkkwartet, dat ook al zo’n muzikaal omnivoor is: de strijkers spelen klassieke muziek op wereldniveau, maar deelden ook het podium met bijvoorbeeld Youp van ’t Hek en Herman van Veen.
19 augustus, 20.15 uur 
DJ Kypski & Matangi Quartet 
entree € 15 | reductieprijs € 9 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Wat heeft die uil gegeten?

ZEIST  Op zondag 21 augustus 2011 vindt bij Bezoekerscentrum De Boswerf de activiteit 
“Wat heeft die uil gegeten?” plaats. Kinderen kunnen dan zelf uilenballen uit elkaar peuteren om te zien wat er op het menu staat van een uil.

De uil eet zijn voedsel letterlijk en figuurlijk altijd op met huid en haar. De door de kinderen gevonden botjes worden goed bekeken, op een kartonnetje geplakt en mogen als aandenken mee naar huis. Een leuk werkje voor jonge onderzoekers.
De activiteit vindt plaats van van 12.30 uur tot 16.00 uur. Deelname kost € 2,50 per persoon. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Het bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 uur tot 16.30 uur. Van dinsdag tot en met vrijdag is De Boswerf van 10.00 uur tot 16.30 uur geopend.

Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl.
Het bezoekerscentrum De Boswerf is gelegen aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos. 

Laatste loodjes voor Kastelentocht

DOORN  ,,Het is een kippenvelmoment voor de koetsier om tussen rijen enthousiast publiek door de hoofdpoort van Huis Doorn het terrein op te rijden en verwelkomd te worden door de speaker.’’ Voorzitter Tony Lith kan het weten, al voor het achtste jaar tekent hij met de werkgroep ‘Kastelentocht Doorn’ voor de organisatie van de Kastelentocht, dit jaar op 21 augustus.

Lees verder op de website van De Kaap

Ladies veroveren Jazz at the Castle

AMERONGEN  Op 27 augustus zal voor de 21ste keer het festival Jazz at the Castle plaatsvinden. Grotendeels in de buitenlucht, op de unieke locatie van kasteel Amerongen met de tuinen en de bijgebouwen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 15 augustus 2011 (kopie)

Half uurtje Traaij in 24 foto’s
tijd: 13:40 – 14:10 uur   temperatuur: 21 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Kangoeroe Maarsbergen terug in weiland

MAARSBERGEN  De ontsnapte kangoeroe in een wei aan de Brummelsberg in Maarsbergen is weer gevangen. Een dierenarts heeft het dier met een verdovingsgeweer neergeschoten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Over slakken, kreeften en ander watergespuis

DRIEBERGEN  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn nodigt je uit samen met hen op zoek te gaan naar waterbeestjes. Gewapend met emmertje en schepnet gaan we tussen de waterplanten op zoek naar allerlei waterdieren. Met behulp van zoekkaarten gaan we bekijken welke dieren we verzameld hebben en misschien weet je daarna dan ook wel meer over de kwaliteit van het water. De gidsen kunnen er van alles over vertellen. Natuurlijk laten we de dieren weer heel voorzichtig los. Je zult versteld staan hoeveel leven er in het water is. Laat deze kans niet aan je voorbijgaan en neem gerust je ouders mee.

De activiteit vindt plaats op zaterdag 20 augustus van 14.00-16.00 bij kinderboerderij ‘t Woelige Nest, Boterbloem 3 te Driebergen-Rijsenburg.
Voor sap wordt gezorgd.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Zomeravondwandelingen in Driebergen

DRIEBERGEN  Ook dit jaar zal de stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu weer twee zomeravondwandelingen organiseren. Deze zullen worden gehouden op dinsdag 23 en woensdag 24 augustus. Aanvang: 19.00 uur. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.

Lees verder op de website van De Kaap

Nog geen overname Caiway

DOORN  Televisiekijkers in Doorn blijven aangesloten via het onafhankelijke kabelbedrijf Caiway. De overname van de Naaldwijkse provider door KPN wordt voorlopig tegengehouden door de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Lees verder op de website van De Kaap

Italiaans Fimfestival in Kasteeltuin.

AMERONGEN  Het tienjarig jubileum van de Amerongse Kunststichting SKIAM wordt door het Filmhuis Amerongen Leersum op feestelijke, zomerse wijze gevierd bij Het Kasteel. Op woensdag 17 augustus en op zondag 21 augustus presenteert het immer inventieve filmhuis een serie films van topkwaliteit.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 16 augustus 2011 (kopie)

Oversteken
tijd: 16:30 uur   temperatuur: 20 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Overvallers bank Driebergen verdwenen

DRIEBERGEN  De politie is op zoek naar de twee gevaarlijke verdachten van de overval op de Rabobank in de Bosstraat in Driebergen, op 24 mei. Het gaat om de Amsterdammers Karim el Mahdi (23) en Yassine Aananouch (22).

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Opening nieuw Zakelijk Seizoen

HEUVELRUG  Ondernemersverenigingen Zakelijk Heuvelrug, Federatie Doornse Ondernemers en het ZZP Netwerk Heuvelrug organiseren op 1 september de opening van het Zakelijk Seizoen 2011-2012 in Tenniscentrum Doorn, Mariniersweg 3 te Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 17 augustus 2011 (kopie)

Langs de vijver aan de Schippersdreef
tijd: 16:40 uur   temperatuur: 22 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Canto Ostinato in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Luister op 21 augustus in het Beauforthuis naar de prachtige, hypnotische klanken van Canto ostinato. En loop tussendoor even het bos in om de muziek in je lijf te laten resoneren.

Canto ostinato van Simeon ten Holt is een van de bekendste hedendaagse nederlandse werken. Pianisten Daphne Keune en Robert Lambermont (vanavond met zijn tweeën) brachten het in 2010 op cd uit met het Rondane Kwartet. Simeon ten Holt zelf heeft die productie mede gesponsord. De uitvoering van het Rondane Kwartet werd al op Radio 6 in VPRO’s Café Sonore gedraaid. En Trouw schreef erover: “Canto Ostinato zou weleens het meest succesvolle werk van een Nederlandse componist ooit kunnen zijn, op het Wilhelmus na. Het is minimal music voor vier piano’s maar dan met Ten Holts geheel eigen signatuur. Sensueel minimalisme, zou je kunnen zeggen.” Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 21 augustus, 17.30 u 
Daphne Keune & Robert Lambermont – Canto Ostinato 
entree € 17,50 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

SKDD opent 14e BSO locatie

DOORN  BSO de Ontdekkingsreis heeft maandag haar deuren geopend. De BSO is bedoeld voor alle kinderen van de school De Ontdekkingsreis aan de Driebergsestraatweg in Doorn. De BSO is gevestigd in de school en biedt opvang voor 20 kinderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 18 augustus 2011 (kopie)

Bij een kruispunt
tijd: 12:10 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

‘Leer in het Verkeer’ voor de jongste verkeersdeelnemers


AMERONGEN  Wethouder Tim Verhoef verricht donderdag 18 augustus de officiële openingshandeling bij Peuterspeelzaal ’t Kwetternest in Amerongen
‘Leer in het Verkeer’ is een nieuw verkeerseducatief lespakket voor peuters en kleuters.

In de komende maanden wordt op een aantal kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug een pilot gedraaid met dit nieuwe lespakket. Dit gebeurt in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht (ROV-Utrecht) en in samenwerking met de gemeente.

Spelenderwijs leren 
Het lespakket is gebaseerd op nieuwe illustraties van Dick Bruna. ‘Leer in het Verkeer’ biedt peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen een programma waarin kinderen spelenderwijs – door middel van voorlezen, vertellen, praten, zingen, knutselen, spelen en oefenen – worden voorbereid op deelname aan het verkeer. Leermiddelen op straat, in de vorm van stoeptegels en lesborden, ondersteunen de oefeningen die de kinderen op de kinderdagverblijven en peuterspeelzalen krijgen aangeboden. Zo leren de kinderen – samen met ouders, leidsters en leerkrachten – op een natuurlijke en leuke manier hoe ze zich veilig kunnen gedragen in het verkeer: jong geleerd is oud gedaan.
Proef en vervolg 
De proef wordt uitgezet bij vijf instellingen: psz ’t Kwetternest in Amerongen, kdv Harlekijn in Leersum, psz ’t Hummelhonk en kdv De Trommelaar in Maarn en psz De Speeldoos in Maarsbergen.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug zorgt voor de plaatsing van de stoeptegels en lesborden. Het ROV-Utrecht verzorgt het lesmateriaal. Een belangrijk onderdeel van de pilot is de evaluatie. Deze vindt plaats onder zowel de leidsters als de gemeente. Na de evaluatie besluit het ROV-Utrecht of de inzet van het lespakket een vervolg krijgt in de regio.

Bacterie in water van enkele huishoudens Zeist

ZEIST  In het water van een bejaardentehuis enkele huishoudens en Zeist is een indicatiebacterie aangetroffen. Waterbedrijf Vitens adviseert drinkwater eerst te koken. De betreffende huishoudens wonen aan de Driebergseweg en de Laan van Rijnwijk.


Lees verder op de website van RTV Utrecht

Open repetitieweek EMM

LEERSUM  Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht houdt in de week van maandag 22 augustus tot en met 24 augustus een open repetitieweek. Belangstellenden zijn welkom in deze week om tijdens een van de repetities te komen kijken.

Lees verder op de website van De Kaap

Slapen op kinderboerderij

DRIEBERGEN  Uitgezwaaid door hun ouders kwamen afgelopen vrijdag negen voerkinderen een weekendje logeren op kinderboerderij ’t Woelige Nest. De twee meisjes en zeven jongens komen al maandenlang trouw elke week de dieren voeren en hebben als beloning een logeerweekend met barbecue aangeboden gekregen van het bestuur.

Lees verder op de website van De Kaap

Ondernemers krijgen het deksel op de neus

HEUVELRUG  Het takel- en bergingsbedrijf Hoogenraad hoeft niet te rekenen op een snelle oplossing voor zijn huisvestingsprobleem. Na 12 jaar gesteggel diende Hoogenraad afgelopen voorjaar opnieuw een verzoek voor een bedrijfsverhuizing in. Maar de Leersumse ondernemer krijgt alweer nul op het rekest.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 19 augustus 2011 (kopie)

Bij de ingang van een camping
tijd: 14:25 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Onterechte Pgb’s teruggevorderd

HEUVELRUG  De gemeente heeft nog ruim € 50.000 tegoed van een aantal inwoners. Die kregen in 2009 een persoonsgebonden budget uitgekeerd, maar besteedden het bedrag niet voor het bestemde doel. Om het geld alsnog in de gemeentekas te laten terugvloeien, loopt er nu een invorderingsprocedure.

Lees verder op de website van De Kaap

Bloemencorso 2011: ‘Bloemenkoningin zijn is leuk’

LEERSUM  Linda van Vliet is alweer de 33-ste Bloemenkoningin. Evenals haar voorgangsters ervaart zij het ambassadriceschap van het Leersumse Bloemencorso als een eervolle, maar ook zware taak.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsavondvierdaagse

DOORN  De 32e Doornse fietsavondvierdaagse wordt gehouden van maandag 22 tot en met donderdag 25 augustus 2011. De voorinschrijving is open tot en met maandag 22 augustus bij Rijwielspeciaalzaak J. v.d. Berg, Amersfoortseweg 57 en bij het VVV-kantoor (Cultuurhuis). De kosten bedragen € 5,00 per persoon.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitgavenstop bij gemeente

HEUVELRUG  Financiële tegenvallers eisen hun tol. Om de tering naar de nering te zetten, hebben het college en het directieteam van de gemeente een voorlopige uitgavenstop ingesteld. ,,Er worden geen nieuwe verplichtingen aangegaan, totdat het plan van aanpak is vastgesteld”, zo valt in collegestukken te lezen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 20 augustus 2011 (kopie)

Langs de Langbroekerwetering
tijd: 15:00 uur   temperatuur: 20 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Jonge zusjes beklimmen Alp

DRIEBERGEN  ,,Het is een vreselijke ziekte”, zegt de 7-jarige Noa Faaij. Haar vrolijke gezicht betrekt een beetje, maar klaart al gauw weer op als ze uitlegt hoe ze zich samen met haar 5-jarige zusje Myrthe heeft voorbereid op de prestatie die zij gaan leveren.

Lees verder op de website van De Kaap

Conflictsituatie in het Tepeklooster

DRIEBERGEN  Volgens de ouders van één der cliënten van zorgorganisatie Philadelphia die in het Tepeklooster te Driebergen verblijft, wordt hun zoon binnenkort door Philadelphia ‘op straat gezet’ omdat de ouders het niet eens zijn met het zorgplan dat Philadelphia voor hun zoon heeft opgesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Welnúh zoekt bijzondere vrijwilligers

HEUVELRUG  Welnúh is op zoek naar bijzondere vrijwilligers. Vrijwilligers die het leuk vinden binnen de stichting een belangrijke plaats in te nemen. Welnúh heeft voor 2012 van de gemeente Utrechtse Heuvelrug de taakopdracht gekregen flink te bezuinigen.

Lees verder op de website van De Kaap

VVD Heuvelrug: Veelplegers harder aanpakken

HEUVELRUG  De VVD is bijzonder geschrokken van de verhalen over veelplegers. Dat zegt de partij in een persbericht. Nu drie veelplegers tijdelijk achter slot en grendel zitten, is het aantal insluipingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gedaald van gemiddeld 35 naar 3 per maand.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 21 augustus 2011 (kopie)

Hortensia’s
tijd: 12:45 uur   temperatuur: 27 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Homovoorlichting in het schoollokaal

HEUVELRUG  Zeker negen basisscholen op de Utrechtse Heuvelrug geven hun leerlingen voorlichting over homoseksualiteit. Dat schrijft burgemeester Frits Naafs, in antwoord op vragen van D66. Nog niet alle onderwijsinstellingen hebben gereageerd op een informatieverzoek van de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Aangereden door caravan

LEERSUM  Op zaterdag omstreeks 18.45 uur was een man bezig zijn caravan op de oprit te zetten aan de Gezichtslaan. De man probeerde met zijn vrouw en met behulp van een mover de caravan op de oprit te zetten.

Dit lukte op een gegeven moment niet, vermoedelijk door de helling, en de caravan ging rollen. Het slachtoffer kwam tussen de caravan en een lantaarnpaal terecht. De man raakte ernstig gewond en medisch personeel werd ingevlogen met de traumahelikopter. De man werd in zorgwekkende toestand vervoerd naar het ziekenhuis en is daar overleden.

Zwembad Dijnselburg na verbouwing klimaatneutraal

ZEIST  Wethouder Johan Varkevisser van de gemeente Zeist opende zaterdag 20 augustus het vernieuwde zwembad Dijnselburg. Door een scala aan maatregelen te nemen, verbruikt zwembad Dijnselburg nu 60 procent minder energie dan voorheen.

Zo zijn er volledig digitaal aangestuurde warmtemeters waardoor er geen onnodig warmteverlies is. Alle baden worden afgedekt met dekens zodat het water minder warmte verliest als er niet wordt gezwommen. Ook zijn er zonnecollectoren op het dak geplaatst en staan er ‘heatpipes’, een nieuwe warmtevoorziening voor de boilers. Door ultraviolette straling uit de zon is het niet meer nodig om de boilers door een andere energiebron te verwarmen. Uit de eerste testfase blijkt de werking ervan al boven verwachting te zijn.

Wethouder Johan Varkevisser, Financiële duurzaamheid en dienstverlening: ‘Als gemeente vinden we het heel belangrijk dat wij deze investering hebben gedaan in de vorm van het nemen van energiezuinige maatregelen. We zijn trots op wat we met deze verbouwing hebben bereikt. De CO2 uitstoot van ons zwembad is maar liefst met 60 procent gedaald. Daarmee levert de gemeente zelf een belangrijke bijdrage aan een duurzame toekomst voor de gemeente Zeist.’

Op zaterdag 20 augustus zijn er rondleidingen waarbij men de duurzame oplossingen kan bekijken, maar er kan die dag ook meteen gezwommen worden. Verder zijn er diverse clinics zoals aquazumba, aquajoggen, aquaspinning en aerobic. Ook is er een recreatief programma met een stormbaan in het water en buikglijden. Het speciale tarief voor de openingsdag is € 2, -. Het klimaatneutrale zwembad is speciaal in de week van maandag 22 t/m vrijdag 27 augustus geopend van 9.00 – 20.00 uur. Daarna gelden de reguliere openingstijden.

Keurmerk voor kinderboerderij ‘t Woelige Nest

DRIEBERGEN  Kinderboerderij ‘t Woelige Nest heeft onlangs het keurmerk ‘Zoönosen-verantwoord bedrijf’ behaald. Een dergelijk keurmerk geeft aan dat het bedrijf voldoende maatregelen neemt om een uitbraak van ziekten die overdraagbaar zijn van dieren op mensen te voorkomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 22 augustus 2011 (kopie)

De school is weer begonnen
tijd: 14:20 uur   temperatuur: 24 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Konijnen zorgen voor verplaatsing eerste officiele duel FC Drieberen

DRIEBERGEN  Op de eerste officiële wedstrijd van FC Driebergen, de kersverse vereniging die uit de fusie van Dalto en CDN is ontstaan, kwam veel publiek af. Hoewel deze wedstrijd natuurlijk een heuglijke gebeurtenis was, was er toch sprake van een kleine tegenslag.

Lees verder op de website van De Kaap

Winnaars Kastelentocht Doorn

DOORN  Wie gisteren het terrein van Huis Doorn op wandelde, stapte ineens terug in de tijd. De 46ste editie van de Kastelentocht Doorn was weer een prachtig schouwspel. In de ochtend werd een uitgebreide rit gemaakt over de paden en lanen van de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderparade

HEUVELRUG  De Kiwanis Utrechtse Heuvelrug (www.kiwanisheuvelrug.nl) organiseert op 28 augustus tijdens de 100% Buitendag op het Von Gimborn Arboretum ´de Kinderparade´.

De Kinderparade is er voor ouders met kinderen vanaf 4 tot circa 15 jaar en bestaat uit een aantal vaste activiteiten en een aantal roulerende activiteiten en
workshops voor deze doelgroep.

Zo is er vanaf 11.00 tot 17.00 uur het ‘Kinderplein’, met diverse vaste activiteiten als schminken, muffins versieren, schilderen; speciaal voor kinderen vanaf 4 tot 8 jaar.
Vanaf 11.00 uur zijn er ook diverse workshops en activiteiten voor kinderen vanaf 6 tot 15 jaar, waaronder theatersport (JTS Driebergen), zang workshops met Ray Klaassen (TVOH) en boomklimmen. Op ons terrein zijn er gedurende de dag ook verhalenvertellers die prachtige verhalen over de natuur kunnen vertellen en kunnen de kinderen samen met hun ouders een puzzeltocht maken door het arboretum.
Met de opbrengst van deze Kinderparade steunt de Kiwanis Utrechtse Heuvelrug stichting Lotje&co, een stichting voor en door ouders van zorgintensieve kinderen (www.lotjeenco.nl).
Kiwanis Utrechtse Heuvelrug hoopt door het organiseren van deze Kinderparade voldoende geld in te zamelen voor het Brusjesproject van Lotje&co. Dit project heeft onder meer tot doel voor de broertjes en zusjes van zorgintensieve kinderen, een theaterweekend te organiseren in 2012. Laat uw kinderen mee  spelen, zingen luisteren naar verhalen, boomklimmen, mee doen met theatersport ….. en steun daarmee stichting Lotje&co.
Koop loten voor stichting Lotje&co uit Driebergen
Zonder uw hulp kan Lotje&co niet bestaan. Steun daarom Lotje&co door de aankoop van één of meerdere loten! Maak hierbij  kans op:
    •    Een geheel verzorgd kinderfeestje voor 15 kinderen bij Restaurant Buitenlust in Amerongen
    •    Een zangworkshop van Ray Klaassen van The Voice of Holland
    •    Drie lekkere taarten van Bakkerij Van Asperen
    •    Stylingadvies van A2 Style van Anja Budding
Steun dit initiatief ook door de aankoop van één of meerdere loten – 1 lot € 2,– 3 loten € 5,–  of kom naar de 100% Buitendag (locatie Von Gimborn Arboretum te Doorn) op  28 augustus aanstaande! Meer informatie over de verkoopadressen van deze loten vindt u op www.kiwanisheuvelrug.nl

Bouwgroep De Heuvelrug wint Bloemencorso 2011

LEERSUM  Bouwgroep de Heuvelrug heeft het Bloemencorso 2011 gewonnen. De Struisvogels van De Heuvelrug werden door de jury het best beoordeeld. Voor de bouwgroep van de Darthuizer toneelvereniging – de winnaar van vorig jaar – was er dit jaar grote pech.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 23 augustus 2011 (kopie)

Parapludag
tijd: 14:20 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Patiënt Philadelphia mag tot 1 januari blijven

DRIEBERGEN  De verstandelijk beperkte man die uit zijn appartement gezet dreigde te worden, mag tot 1 januari in Philadelphia blijven. Als hij langer blijft, krijgt hij een dwangsom van 100 euro per dag. Dat hebben de ouders van de man en de zorginstelling afgesproken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Gemeente Zeist vernieuwt APV

ZEIST  Per 1 september geldt de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Zeist. Op 29 juni 2011 is deze vastgesteld door de gemeenteraad. De vernieuwde APV sluit beter aan op de huidige maatschappelijke en juridische ontwikkelingen. 

Wat verandert er zoal?
De veranderingen in de nieuwe APV zijn deels van toepassing op bedrijven en deels van toepassing op burgers. De belangrijkste wijzigingen zijn dat:
    •    de exploitatievergunning voor horeca en terrasvergunning wordt samengevoegd tot één besluit. Dit vermindert de administratieve lasten voor horecaondernemers.
    •    een aantal kleine evenementen wordt vrijgesteld van vergunningsplicht. Deze vergunningsplicht wordt omgezet in een meldingsplicht met algemene regels.
    •    regels voor onder andere het verstrooien van as, het optreden van straatartiesten of het venten grotendeels vervallen.
    •    een recreatievoertuig 3 aaneengesloten dagen op de openbare weg geparkeerd mag staan in plaats van 7 dagen.

Waarom een nieuwe APV?
De oude APV kende veel regels. De overbodige regels zijn geschrapt zodat alleen nog noodzakelijke regels gelden. De vernieuwde APV gaat uit van het vertrouwen dat burgers en bedrijven zelf goed weten hoe te handelen en hoe hun zaken te regelen. Ook was de vorige APV verouderd en moest deze juridisch vernieuwd worden. Naast deregulering heeft op een enkel punt verscherping plaatsgevonden, bijvoorbeeld dat recreatievoertuigen nog maar 3 in plaats van 7 aaneengesloten dagen geparkeerd mogen worden.

Wat is een APV?
Een APV is een gemeentelijk verordening. Er staan regels in waar burgers en bedrijven zich in Zeist aan  moeten houden. De APV is een middel om de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid en de bescherming van het milieu te bevorderen. Overtreding van de regels kan leiden tot een boete.

Inwerkingtreding
De nieuwe APV gaat per 1 september 2011 in. Vanaf 1 oktober zal de handhaving van de nieuwe regels van start gaan. De komende twee jaar worden de effecten van de nieuwe APV in de praktijk gemeten om te achterhalen of bijstelling van de regels nodig is.

Burgemeester Frits Naafs deelt eerste wenskaart uit

DOORN  Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug verricht woensdag 24 augustus om 10.30 uur in Park Boswijk in Doorn de aftrap voor de viering van de Nationale Ouderendag in zijn gemeente. Hij doet dat door de eerste ‘wensenkaart’ uit te reiken aan één van de bewoners van Park Boswijk. Via dergelijke wenskaarten kunnen ouderen in de periode van 24 augustus tot 15 september een wens doen. Vrijwilligers gaan proberen om zoveel mogelijk van dergelijke wensen op vrijdag 30 september in vervulling te laten gaan.

Wensen centraal
Niet alleen in Park Boswijk, maar ook in veel andere woonzorgcentra gaan mensen op pad om bij de ouderen wensen te inventariseren. Maar ook de particuliere, zelfstandig wonende ouderen worden op tal van manieren geïnformeerd over deze wenskaarten. De wenskaarten kunnen tot aan 15 september ingevuld en verzonden worden. Wensen invullen via internet zal ook vanaf 24 augustus mogelijk zijn. De Nationale Ouderendag nodigt voorts vrijwilligers, jong én oud, uit om zich via www.nationaleouderendag.nl aan te melden om wensen te helpen vervullen.

Succes
Vorig jaar was het een groot succes. Zo gingen toen enkele ouderen voor het eerst sinds jaren weer eens vissen, anderen woonden een muziekvoorstelling bij, en er ging een senior een ritje maken in een zijspan van een motorfiets. Gewoon een autoritje maken over de Heuvelrug was ook heel populair.

Koffieochtenden en verwendagen
Stichting Welnuh organiseert in samenwerking met het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug en de Nationale Ouderendag in de week van de Nationale Ouderendag in Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum en Maarn bijzondere koffieochtenden. In diverse woonzorgcentra worden extra verwendagen gehouden.

Muziek op het kaseel

AMERONGEN  Internationale artiesten – die allen tot de top van het hedendaagse Jazz behoren – staan zaterdag 27 augustus op de playlist van Jazz at the Castle.  Op zondag 28 augustus komt het Koper van het KCO voor het eerst naar Amerongen om een verrassend klassiek&jazz programma in de prachtige tuinen van Kasteel Amerongen te geven.

Op zaterdag 27 augustus vindt de 21ste editie plaats van JAZZ AT THE CASTLE. Vanaf 19.00 uur staan de poorten van het sfeervolle kasteelterrein open voor een bijzondere jazzavond. Vanwege de heropening van het kasteel en de belangrijke rol van Margaretha Turnor in de geschiedenis van Kasteel Amerongen is er gekozen voor het thema “Ladies in Jazz”.
De internationale top artiesten die naar Amerongen komen zijn: Mathilde Santing met haar band,  Maria Markesini de mooie roodharige dame geboren op Kafolonie Griekenland weet haar Griekse roots prachtig zwoel weer te geven. Uit Azerbeidzjan pianiste Amina Figarova met haar sextet, trompettiste Saskia Laroo brengt met haar achtkoppige band lekkere vette funk. Myriam Gaasbeek met de band “Soul Express” zal het publiek met heerlijke swingende nummers uit de jaren 70 tig betoveren. Kim Hoorweg, volwassen jazz gezongen door een talentvolle tiener. Zij is aanwezig met haar festival band. Masha Bijlsma zal met volle overtuiging mooie nummers uit haar repertoire brengen en de Duits-Afghaanse zangeres Simin Tander zingt zeldzaam intens en neemt je volledig mee met haar muziek. Verder nog draait DJ Milena van Swoolish damesplaatjes. Diverse stijlen, voor jong en oud, voor elk wat wils. Volg Jazz at the Castle ook op Twitter: www.twitter.com/JazzattheCastle en Facebook.com. Kaartverkoop via www.jazzatthecastle.nl de VVV-kantoren van de Utrechtse Heuvelrug en op 27.8. aan de kassa bij Kasteel Amerongen.

Voor het eerst komt op zondag 28 augustus het Koper van het Koninklijk Concertgebouw-orkest naar Amerongen om een verrassend KLASSIEK & JAZZ programma te geven. Het Koper komt met 15 musici direct vanuit het Grachtenfestival in Amsterdam naar Kasteel Amerongen en zal dit seizoen nog verder reizen naar Zwitserland, Italië, Oostenrijk en de Verenigde Staten. Het Koper van het Koninklijk Concertgebouworkest heeft zich tot taak gesteld publiek door middel van concerten en masterclasses op hoog niveau kennis te laten maken met de veelzijdigheid van de koperinstrumenten (aangevuld met slagwerk), zowel wat het repertoire betreft als de samenstelling.
Het Klassiek & Jazz programma op Kasteel Amerongen omvat het Concert voor Hoorn van S.R. Mercadante, de Jazz-suite van Dimitri Schostakowitsch, de Danse Bacchanale van Camille Saint-Saens, een Gershwin Selection van Richard Bissill en een verrassend Jazzarrangement. 
Kaartverkoop via www.kasteelamerongen.nl en de kasteelwinkel van Kasteel Amerongen.

Vrolijke gezichten na verhuizing BSO van SKDD

DRIEBERGEN  Stichting Kinderopvang Driebergen Doorn (SKDD) vierde deze week wederom een feestje. De onlangs geopende Buitenschoolse opvang Petit Maupertuus nam afgelopen week haar intrek in een nieuw onderkomen op het terrein van CBS Instituut Coolsma in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Erelid Hengeveld herdacht bij Strijland schaaktoernooi

DOORN/DRIEBERGEN  Bij de start van het Strijland-schaaktoernooi van SV Doorn Driebergen stonden de deelnemers stil bij het overlijden van erelid Henk Hengeveld (91).

Lees verder op de website van De Kaap

Open dag in Kampwegkerk

HEUVELRUG  Het cursusproject en de werkgroep evenementen van Welnúh organiseren zaterdag 27 augustus tussen 10.00 en 14.00 uur een open dag waar de activiteiten voor het najaar van 2011 worden gepresenteerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Ronde van Midden-Nederland doorkruist de Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  De 55e editie van de Ronde van Midden-Nederland voert de wielrenners ook dit jaar over de Utrechtse Heuvelrug. De ploegen starten zondag om 12.30 uur vanaf Stadion Galgenwaard. Het peloton doorkruist daarna diverse dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 24 augustus 2011 (kopie)

Fiets en spoor
tijd: 15:00 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Boterbloem bezorgd om uitblijven vergunning

AMERONGEN  Leo van Doorn wacht al bijna vier jaar op een vergunning voor zijn bloeiende recreatieboerderij De Boterbloem. Intussen is de vergunning voor zijn agrarische bezigheden verlopen en onbeert zijn bedrijf eigenlijk elke juridische basis. ‘Het is een voorbeeld van een zogenaamd achterstanddossier,’ aldus verantwoordelijk wethouder Tim Verhoef.


Lees verder op de website van Nieuwspost Heuvelrug

Nieuwe jeugdgemeenteraad in Utrechtse Heuvelrug

DOORN  Utrechtse Heuvelreug krijgt eind oktober opnieuw een zogeheten jeugdgemeenteraad. Leerlingen van vier scholen in de gemeente nemen zitting in de raad, die ook een eigen jeugdburgemeester kent.


Lees verder op de website van RTV Utrecht

Open Avond badmintonvereniging Maarn-Maarsbergen

MAARN/MAARSBERGEN  Badmintonvereniging Maarn-Maarsbergen houdt op woensdag 31 augustus tussen 19.00 en 22.00 uur Open Avond. Iedereen die wil komen kennismaken met de club en de sport is welkom om te komen meespelen. de verschillende leeftijdsgroepen.

Lees verder op de website van De Kaap

Start nieuw seizoen JTS Driebergen

DRIEBERGEN  Acteren en zingen kan bij jeugdtheaterschool (JTS) Driebergen. Binnenkort starten nieuwe lessen voor kinderen tussen de 5 en 17 jaar. De jeugdtheaterschool heeft een gevarieerd aanbod theaterlessen, toegesneden op de verschillende leeftijdsgroepen.

Lees verder op de website van De Kaap

Moestuin Bartiméus nieuw doel Heuvelrugfonds

HEUVELRUG  De Utrechtse heuvelrugwijn heeft komend jaar een nieuw doel. De wijn die goede doelen op de Heuvelrug ondersteunt, kiest elk jaar een nieuwe gelukkige. Dit jaar is het ,,De historische moestuin van Bartiméus” in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 25 augustus 2011 (kopie)

Fietsen met een mandje of kratje
tijd: 14:30 uur   temperatuur: 24 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Merseberch: nog geen groen licht

MAARSBERGEN  Het sein voor de langverwachte renovatie van basisschool Merseberch staat nog niet op groen. In juni verklaarde onderwijswethouder Elisabeth van Oostrum (D66) dat het college de knoop snel moest doorhakken. Het besluit over een krediet van bijna vier ton is echter aangehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandverzekering van € 228 miljoen

HEUVELRUG  Ook voor de gemeentelijke overheid is een brandverzekering is geen overbodige luxe. De Utrechtse Heuvelrug wil zich tegen onverantwoorde risico’s indekken en heeft daarom een openbare aanbesteding uitgeschreven.

Lees verder op de website van De Kaap

Impasse rond bedrijventerrein Leersum

LEERSUM  Het geharrewar rond de aanleg van een nieuw bedrijventerrein tussen Leersum en Amerongen is een nieuwe fase ingegaan. De politieke besluitvorming is stilgelegd in afwachting van onderhandelingen over de grondoverdracht. Een voorspelling van de uitkomst vergt koffiedik kijken.

Lees verder op de website van De Kaap

Openbaar Lyceum Zeist biedt lessen Chinees

ZEIST  Het Openbaar Lyceum Zeist gaat aan vwo-leerlingen de mogelijkheid geven om het vak ‘Chinese taal en cultuur’ te volgen. Ook de ouders van de kinderen kunnen lessen Chinese taal krijgen.


Lees verder op de website van RTV Utrecht

Atelierroute Leersum

LEERSUM  Dit jaar organiseert het Kunstgilde Heuvelrug voor de 13de keer een atelierroute in Leersum. In en rond Leersum wonen en werken een flink aantal kunstenaars die mooi en divers werk maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Open dag brandweerpost Doorn

DOORN  De Veiligheidsregio Utrecht nodigt jong en oud uit voor de open dag van brandweerpost Doorn, aanstaande zaterdag. Er is een aantrekkelijk en educatief programma voor iedereen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw gebruik – oud gebouw

AMERONGEN  Op zaterdag 10 september vindt Open Monumentendag plaats . Het landelijke thema is nieuw gebruik – oud gebouw. Amerongen heeft aan deze dag de ondertitel ‘levende monumenten’ meegegeven.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen zwijnen en damherten op de Heuvelrug

HEUVELRUG  Wilde zwijnen en damherten zijn niet welkom in de bossen en de op de landerijen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Edelherten daarentegen mogen juist wel komen. Het ree mag blijven.

Lees verder op de website van Nieuwspost Heuvelrug

Veel te veel

LEERSUM  Op donderdagmiddag werd een automobilist aangehouden omdat hij veel te veel gedronken had en betrokken was geweest bij een aanrijding.
 
Omstreeks 12.00 uur kreeg de politie de melding dat er een aanrijding had plaatsgevonden aan de Rondweg West. Hierbij vielen geen gewonden maar ontstond er wel schade. De veroorzaker, een 28-jarige man uit Veenendaal, reed vervolgens hard weg. Een kwartier later zagen agenten de auto rijden over de N226. De voorkant van de auto was geheel ingedeukt en de voorruit was gebarsten. Bij het zien van de agenten botste de man tegen een andere auto die voor hem reed. De man werd direct aangehouden en hij bleek alcohol te hebben gedronken. Op het bureau blies hij maar liefst 1025 ug/l.
 
Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kon uiteraard ook zijn rijbewijs inleveren.

Ambtenaren gaan vervroegd ‘nieuw werken’, oppositie boos

HEUVELRUG  De gemeente gaat voor €300.000 nieuw kantoormeubilair aanschaffen, zodat de ambtenaren vervroegd kunnen overgaan op het ‘nieuwe werken’. De oppositie noemt de uitgave ‘alle perken te buiten gaan’. Coalitiepartij D66 noemt de uitgave ‘weinig omgevingsgevoelig’.

Lees verder op de website van Nieuwspodt Heuvelrug

Aanleg fietsstroken Breullaan verhoogt veiligheid in Zeist

ZEIST  De gemeente Zeist legt op de Beullaan fietsstroken aan waardoor de verkeersveiligheid voor fietsers aanzienlijk verbetert. Door het aanleggen van de stroken krijgen fietsers meer ruimte en kunnen veilig gepasseerd worden door auto’s.

Snel realiseerbaar
De fietsstroken worden 1,5 meter breed en zijn met markering gescheiden van het autoverkeer. Hierdoor zijn de fietsers beter zichtbaar en ontstaat er meer ruimte voor ze. Het aanleggen van de stroken is snel uit te voeren doordat het wegprofiel maar beperkt hoeft te worden verbreed en er geen bomenkap nodig is. De fietsstroken gaan wel ten kosten van de het (illegale) bermparkeren aan de kant van de Arnhemse Bovenweg.

Vrijliggende fietspaden niet mogelijk
In eerste instantie zou er een apart fietspad langs de Breullaan komen, die dan deels over landgoed De Breul zou lopen. Dit voorstel stuitte op ecologische en cultuurhistorische bezwaren vanuit het Utrechts Landschap en Werkgroep Natuurlijk Zeist-West. De gemeente heeft samen met Utrechts Landschap gesteld dat fietsstroken voor alle partijen en belangen een goede en verkeersveilige oplossing is. Deze oplossing wordt in september gezamenlijk uitgewerkt, waarbij ook aandacht wordt geschonken aan het faciliteren van de paddentrek over de Breullaan. Werkgroep Natuurlijk Zeist-West zal hier bij worden betrokken.

Gemeentelijk beleid
Wethouder Bodes de Vries van Duurzaam veilig Verkeer en Vervoer: ‘In ons collegeprogramma 2010 – 2014 staat als punt opgenomen dat we de verkeersveiligheid voor fietsers op de Breullaan willen verbeteren. Met het aanleggen van deze fietsstroken bereiken we dit op een snelle manier. Belangrijk is dat de fietsers niet meer in de knel komen en een veilige fietsroute ontstaat tussen station Driebergen-Zeist en de wijken Kerckebosch en Hoge Dennen.’

Planning
In de maanden augustus en september gaat de gemeente in gesprek met omwonenden om de ontwerpen van de weg af te stemmen. In oktober wordt het ontwerp aanbesteed en is het streven om de fietsstroken nog dit jaar aan te leggen. De Breullaan zal tijdens de werkzaamheden worden afgesloten en het verkeer zal worden omgeleid via de Driebergseweg – Heideweg.

Stayokay Elst sluit deuren voorgoed

ELST  De Stayokay in Elst gaat vandaag definitief dicht. De eigenaar van het landgoed waarop de jeugdherberg besloot vorig jaar de pacht niet te verlengen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Dorpsgezicht Maarsbergen onder druk

MAARSBERGEN  De ondertunneling van het spoor in Maarsbergen staat in grote lijnen vast. Sommige oplossingen zijn in de ogen van Maarn Maarsbergen Natuurlijk echter zeer ongewenst. ,,Het betreft een vierkante kilometer tussen drie rijksmonumenten en een kolk die de hoogste natuurbescherming geniet”, aldus de organisatie.

Lees verder op de website van De Kaap

Afscheid Dokter Happel

DOORN  Na 27,5 jaar als toegewijd huisarts in Doorn werkzaam te zijn geweest gaat Dokter Happel van zijn welverdiend pensioen genieten. Op 1 januari 1984 nam Dokter Happel de praktijk op de Middenlaan te Doorn over waarna ook mevrouw Happel per april van datzelfde jaar als doktersassistente bij de praktijk kwam werken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 27 augustus 2011 (kopie)

Met rode jas
tijd: 14:45 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Grenzen verleggen: ‘vlak is het al een opgave’

MAARN  Onafgebroken doorlopen en dat gedurende 98 kilometer in de Alpen. Dat is wat Simon Hoogenkamp gaat doen, als een van de negen Nederlandse deelnemers aan CCC, een van de lopen de Ultra Trail du Mont Blanc op 26 augustus.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto ziet af van eigen sporthal

DRIEBERGEN  Het plan van kortbalvereniging Dalto om op Sportpark De Woerd een eigen korfbalhal te bouwen, is van de baan. Na langdurig vertrouwelijk overleg met de Stichting Health Center Hoenderdaal, die zich hevig verzette tegen het plan, hebben beide partijen een overeenkomst opgesteld over hun onderlinge samenwerking.

Lees verder op de website van De Kaap

Driebergse jongens helpen Afghanistan

DRIEBERGEN  De broers Emal en Romal Yarzai wonen sinds 2000 met hun moeder in Driebergen. Inmiddels spreken ze beiden uitstekend Nederlands, hebben hier een hbo-diploma behaald en hebben werk gevonden. Maar hun vaderland zijn ze niet vergeten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 28 augustus 2011 (kopie)

Bessen in de tuin
tijd: 16:20 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Speur mee naar diersporen met Natuurmonumenten

DOORN  Op zaterdag 3 september kun je met een gids van Natuurmonumenten mee op zoek naar diersporen. Je gaat vanaf 13.30 uur mee op pad in de Kaapse Bossen, gelegen midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

De pootafdruk van een ree, een afgekloven dennenappel van een eekhoorn, een vossenspoor en een braakbal van bosuil. Allemaal sporen van dieren die je tegen kunt komen in de Kaapse Bossen. Een wandeling wordt veel leuker als je de sporen herkend. Je gaat op zoek naar loop- en vraatsporen, nesten en uitwerpselen. De Kaapse Bossen is een oud bos met een gevarieerd landschap. Deze variatie zorgt ook voor een grote variatie in diersoorten. Je zult versteld staan wat je allemaal tegenkomt. Dus ga op pad met je (groot)ouders en speur mee. 

Ondanks dat de bosdieren zich niet altijd laten zien, verraden de sporen hun aanwezigheid. Samen met een gids van Natuurmonumenten gaan we op zoek naar deze diersporen. Als we heel stil zijn komen we misschien wel een echt bosdier tegen.

Ben je lid van Natuurmonumenten? Dan krijg je natuurlijk korting op deze activiteit. De kosten en andere details over deze activiteit vind je op www.natuurmonumenten.nl. De hond kan helaas niet mee. Deze excursie is ook niet geschikt voor buggy’s en rolstoelen.

Startpunt is Helenaheuvel (de parkeerplaats), St. Helenalaan 2 in Doorn.
We starten om 13.30 uur. Je bent om 15.30 uur weer terug bij Helenaheuvel.

Kunstgilde Heuvelrug start met project ‘Herfstschetsboek’

LEERSUM  De komende 13 weken (1 september tot en met 24 november) kunnen natuurliefhebbers met enige teken-ervaring op de donderdagavond in het Kunstgildehuis aan het Kerkplein in Leersum terecht voor het project Herfstschetsboek.

Lees verder op de website van De Kaap

Boekhandel Jacques Baas wordt twee keer zo groot

DRIEBERGEN  In een tijd waarin overal wordt bezuinigd, waarin meer winkels gaan sluiten dan er geopend worden en waarin juist de boekenverkoop onder grote druk staat, gaat de Driebergse boekenwinkel Jacques Baas uitbreiden.

Lees verder op de website van De Kaap

Minder faillissementen

HEUVELRUG  De daling van het aantal faillissementen in de Utrechtse Heuvelrug zet door. Maar dat is geen indicatie voor een beter economisch klimaat, zegt de Kamer van Koophandel.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 29 augustus 2011 (kopie)

Op de Korte Dreef
tijd: 13:30 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Bouw gemeentekantoor start november

HEUVELRUG  De bouw van het nieuwe gemeentekantoor gaat op 19 november van start, aldus wethouder Pamboer in zijn laatste informatieronde naar de gemeenteraad. Vanaf 11 september zullen vast een aantal bouwvoorbereidingen starten, zoals het verleggen van leidingen, het aanleggen van omleidingen en het verleggen van aanrijroutes.

Lees verder op de website van Nieuwspost Heuvelrug

Pak slaag voor gelegenheidsteam SVMM: 37-0

MAARN  Eén uitslag uit het districtsbekertoernooi sprong er afgelopen weekend duidelijk tussenuit. SVMM kreeg op bezoek bij vijfdeklasser Veenendaal met 37-0 een ongenadig pak slaag.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA houdt HDS op gelijkspel

AMERONGEN  Afgelopen zaterdag 27 augustus heeft DVSA een punt overgehouden aan de bekerwedstrijd tegen HDS. In Leersum kwamen de Amerongers al vroeg op voorsprong, maar moesten vrijwel de hele wedstrijd tegenhouden. Uiteindelijk kon DVSA de vernieuwde zondag vierdeklasser op 2-2 houden.

Lees verder op de website van De Kaap

Koninklijke Onderscheiding voor mw. van ’t Slot uit Zeist

BUNNIK/ZEIST  Op zondag 28 augustus reikte  burgemeester H.M. Ostendorp van Bunnik een Koninklijke onderscheiding uitreiken aan dominee mevrouw G.J. van ’t Slot uit de gemeente Zeist. Zij wordt onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Van ’t Slot is vanaf 1984 predikant van de Protestantse Gemeente Bunnik en gaat met emeritaat. Zij gaat om 10.30 uur voor in de viering in kerkgebouw De Gaarde, Provincialeweg 32a in Bunnik. Aan het eind van de viering (naar verwachting rond 11.30 uur) zal de heer Ostendorp haar de onderscheiding opspelden.

Enige informatie over de decoranda
    0-1    actief als vrijwilliger bij sociale projecten van de kerk in de Bijlmermeer
    0-1    predikant in Amsterdam-Noord
1984-heden    predikant Hervormde Gemeente Bunnik

Mevrouw Van ’t Slot heeft haar werk met grote toewijding gedaan en is ook maatschappelijk altijd zeer actief geweest. Zij heeft een groot pastoraal hart en grote pastorale kwaliteiten, en heeft hart en oog voor mensen binnen en buiten de Bunnikse kerkgemeenschap.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 30 augustus 2011 (kopie)

Op de Damhertlaan
tijd: 14:30 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Camping Dijnselhoek eist tonnen van Zeist

ZEIST  Camping Dijnselhoek in Zeist eist de dwangsom terug, die de gemeente Zeist in 2009 en 2010 aan de camping had opgelegd. Ook wil de camping allerlei kosten op de gemeente verhalen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Publieksdag archeologie

ZEIST  Op zondag 4 september 2011 opent Bezoekerscentrum De Boswerf van 12.00 tot 16.30 uur haar deuren voor de publieksdag archeologie. De dag is vooral heel leuk en leerzaam voor kinderen, maar zeker ook interessant voor volwassenen die meer willen weten over archeologie. 

vergroot  foto1   foto2Activiteiten voor de kinderen

Kinderen vanaf ca. vier jaar kunnen deelnemen aan de workshop archeologische schatten graven in het speelbos of de workshop vondsten natekenen. Ook de workshop  potscherven lijmen is voor hen heel geschikt. Deelname aan deze workshops kost 
€ 2,50 voor de drie workshops; opgave vooraf is niet nodig. 

Kinderen vanaf acht jaar en ouder zijn welkom om onder begeleiding van archeoloog Nils Kerkoven oude munten te zoeken met een metaaldetector. Tijd: 14.00 – 16.00 uur. Deelname aan de metaaldetector workshop kost € 3,50 per persoon; opgave vooraf via telefoonnummer (030) 69 22 393 of boswerf@milieudienstzou.nl  is gewenst in verband met het beperkte aantal plaatsen. Uw eigen vondsten onder de loep
Voor volwassenen staat er een lezing over archeologie in (de omgeving van) Zeist op het programma. Archeologen van de Archeologische Werkgemeenschap van Nederland (AWN) zijn daarnaast aanwezig met een informatiestand. Zij staan klaar om uw vragen te beantwoorden en samen met u eigen archeologische vondsten te onderzoeken. De AWN houdt zich bezig met het opsporen van archeologische locaties. Daarnaast werken de archeologen mee aan opgravingen, het conserveren en documenteren van vondsten. Door hun bijdragen wordt veel werk gedaan waar professionele archeologen niet altijd aan toe kunnen komen.

Voor meer informatie en de routebeschrijving kijk op www.boswerf.nl.

Aftrap FC Driebergen

DRIEBERGEN  Op zaterdag 3 september om 12:45 uur begint de nieuwe club FC Driebrrgen het seizoen feestelijk met de presentatie van de kleding en is er een leuk programma voor jong en oud.

12:45 Inschrijven ballonnen wedstrijd voor de jeugd
13:15 Verzamelen FCD leden op tribune in volledig nieuwe tenue
13:20 Foto door Robert Zwart 13:40 Kick off door Burgemeester Naafs
13:45 Ballonnen loslaten
14:00 Drankje voor alle kinderen
14:30 Eerste competitiewedstrijd FC Driebergen 1
16:30- 22:00 Muziek, drankjes en broodjes (gereduceerd tarief)

Kinderopvang De Harlekijn viert 20-jarig bestaan

LEERSUM  In september bestaat de Vereniging kinderopvang De Harlekijn 20 jaar. Dit wordt gevierd in de week van 5 tot en met 9 september 2011 met allerlei festiviteiten voor de kinderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zwemdiploma’s uitgereikt op laatste open zaterdag Bosbad Leersum

LEERSUM  Aan het eind van het zomerseizoen hebben 23 kinderen in Bosbad Leersum hun zwemdiploma gehaald. Twee kinderen haalden zelfs twee diploma’s, zodat badmeester Jeffrey Lindeboom 25 diploma’s mocht uitreiken.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsexcursie langs kastelen

DOORN  Het landschap van het Langbroekergebied is historisch en landschappelijk een uitzonderlijk fraai gebied. Op 3 september wordt door dit gebied een fietsexcursie gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 31 augustus 2011 (kopie)

Van en naar De Sluis
tijd: 13:40 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Toekomst marinierskazerne Doorn onzeker

DOORN  Defensie onderzoekt de mogelijkheid om onderdelen van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn over te brengen naar Zeeland. Dat heeft minister Hillen geschreven aan de Tweede Kamer.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Klein miljoen meer kwijt in 2012 aan RSD en WMO

HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug is volgend jaar zowel aan de Regionale Sociale Dienst (+€300.000) als aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (+€600.000) meer geld kwijt. Waar de stijgingen precies vandaan komen wordt nog bekeken, aldus wethouder Pamboer.

Lees verder op de website van Nieuwspost Heuvelrug

Open dag archief gemeente Zeist

ZEIST  Op zaterdag 3 september organiseert het Gemeentearchief Zeist een open dag. Bezoekers krijgen van 10.00 uur tot 14.00 uur in het gebouw aan Het Rond een idee van wat er allemaal in het gemeentearchief te vinden is.

In het archief ligt veel informatie over Zeist, Den Dolder, Austerlitz, Huis ter Heide en Bosch en Duin. Zoals het archief van de hervormde gemeente van Huis ter Heide, het gerechtsarchief van Austerlitz, de familie Van der Mersch en de IJsvereniging Zeist. Naast archieven zijn ook foto’s, kranten en een uitgebreide bibliotheek over de geschiedenis van Zeist te bezichtigen. Bezoekers kunnen vragen stellen over hoe ze in de studiezaal van het archief onderzoek kunnen doen.

Openingstijden archief
De studiezaal van het archief is normaal gesproken open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur; ’s middags (behalve op vrijdag) alleen op afspraak van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Rhenen is klaar voor Open Monumentendag 2011

RHENEN  Zaterdag 10 september 2011 vindt ook in Rhenen Open Monumentendag plaats. Het thema is “Nieuw gebruik, Oud gebouw”. Het organisatiecomité is hard bezig om het programma in Rhenen wederom aantrekkelijk op te zetten. Door samenwerking met de Streekmarkt wordt het net als vorig jaar een bijzondere dag! Kom gerust langs en kijk hoe oude gebouwen nieuw gebruikt worden.

Actueel thema
Door te kiezen voor het actuele thema Nieuw gebruik, Oud gebouw zullen overal in Nederland monumenten die een nieuw leven gekregen hebben gratis open gaan voor publiek. Nieuw gebruik van oude gebouwen is een actueel maatschappelijk thema, doordat naar verwachting de komende decennia veel gebouwen leeg komen te staan. Verplaatsing van productie, ontkerkelijking, teruglopende middenstand, nieuwe eisen aan werkomgevingen en gezondheidszorg, en minder boerenbedrijven zijn een paar redenen. Veel van de gebouwen die daarbij vrijkomen – denk bijvoorbeeld aan industriële complexen, kerken, winkelpanden, ziekenhuizen en boerderijen – zijn monumenten die vragen om hergebruik, om zo een nieuw leven, een nieuwe toekomst te krijgen.

Bijzondere wandel- en fietsroute
In Rhenen heeft het plaatselijke comité van alles georganiseerd rondom het thema. Er zijn twee bijzondere routes uitgestippeld. In de stad Rhenen is een wandeltocht waarbij u op 10 september bij gebouwen kunt komen en bekijken hoe een gebouw tegenwoordig een ander, nieuw gebruik heeft dan het oorspronkelijk gebouwd werd. De fietsroute brengt u naast Rhenen ook in Elst en Achterberg. Ook hier zijn de meeste gebouwen op 10 september van binnen te bekijken. De route wordt in de week voor Open Monumentendag huis aan huis verspreid.

Streekmarkt
Op het terrein van Open Monumentendag, rondom de Cuneratoren, vindt een Streekmarkt plaats. Een gezellige markt met demonstraties, bijvoorbeeld met de hand vlegelen en met de machine dorsen. Er zijn kramen met streek- en ambachtelijke producten die u kunt proeven en kopen. Historische tractoren zijn te bezichtigen en attracties voor de kinderen. In diverse kraampjes vindt u onder andere kunst en curiosa.

Cuneramaaltijd
Alweer jaren een traditie: de Cuneramaaltijd. Tussen 17.30 en 19.30 uur kunt u weer genieten van de Cuneramaaltijd in de open lucht op het plein voor het Oude Raadhuis. De maaltijd wordt verzorgd door Rhenen Culinair. De maaltijd zal worden opgeluisterd door een troubadour. Kaarten voor de maaltijd kosten slechts €15,- en zijn nu al te verkrijgen bij de VVV Rhenen.

Cultuur
Naast de bovengenoemde activiteiten, is er nog veel meer te zien en te doen in Rhenen. De beiaard van de Cunerakerk wordt bespeeld door Klaas de Haan. Er is veel kunst te zien, onder andere bij Kunst in Rhenen; in eigen ateliers, museum Het Rondeel en Cultureel Centrum Alleman exposeren plaatselijke kunstenaars. In het Oude Raadhuis is een expositie van werkstukken van de basisscholen. Rhenus Cantat zingt in het Oude Raadhuis, de Panoramamolen en de Cunerakerk. U kunt mee met een rondleiding in het Oude Raadhuis met een gids van het Cuneragilde. Het Museum Het Rondeel voor slechts € 1,00 geopend. Er zijn diverse presentaties over het thema ‘Nieuw gebruik, Oud gebouw’ bij het Oude Raadhuis, de Cunerakerk en Museum Het Rondeel.

Open
Veel gebouwen zijn deze dag geopend. Zo kunt u de Cunerakerk bezichtigen en is de Hervormde Kerk in Achterberg open waar de koffie klaar staat. De Panoramamolen in Rhenen en de molen ‘t Wissel In Elst zijn open. U kunt de Cuneratoren beklimmen, kaartjes van € 1,00 zijn op 10 september te koop bij de Cuneragilde kraam. De jeugd kan zich opperbest vermaken bij de Spelen voor de schooljeugd onder leiding van Scouting Rhenen. Intussen verzorgt Rhenen Culinair de inwendige mens. ’s Avonds is er een orgelconcert in de Cunerakerk. Kaartjes zijn voor € 7,00 te koop bij de kerk.

Informatie
Kortom een dag waarin van alles te beleven en bezichtigen is in en rond het mooie stadje Rhenen. Het complete programma van Open Monumentendag is te vinden op www.openmonumentendag.nl of via de VVV Rhenen, Markt 20 te Rhenen, telefoon 0317-612333.

SP Utrechtse Heuvelrug viert feest in Doornse Gat

DOORN  De SP organiseert op zondag 4 september een feest in de buitenlucht. De SP-actie voor het behoud van de dagcamping het Doornse Gat in februari van dit jaar is volgens de partij een succes geworden.

Lees verder op de website van De Kaap

Compromis over nieuwbouw Rosarium

DOORN  Blije gezichten bij recreatiepark Het Rosarium aan de Molenweg. Alexandra en Wilco Löwenstein krijgen eindelijk groen licht voor hun nieuwbouwplannen.

Lees verder op de website van De Kaap