Introductie De Wissel Driebergen

andere straat

  intro  kaart  foto’s  ansichten  luchtfoto  woningmarktDe weg die loopt van de Engweg – bij garage Hoek – tot de Damhertlaan lijkt grotendeels naamloos te zijn, toch moet het daar ook de Korte Dreef heten…
Links en rechts liggen flats die deels zijn genummerd als Groenhoek, deels als Lange Dreef zus-en-zoveel. Aan het begin en het einde van deze (te) brede weg staan straatnaamborden. Aan de kant van de Engweg staat er ‘Tussen de Dreven’ en aan de kant van de Damhertlaan ‘De Wissel’. Die laatste naam werd uit nood geboren. De acht woonhuizen die hier staan waren aanvankelijk genummerd aan de Korte Dreef. Maar geen hond, laat staan een taxi- of ambulancechauffeur die die adressen wist te vinden.
Toen in 1966 de naam Korte Dreef werd gegeven, kon die straat nog niet onbelemmerd doorlopen van Engweg naar Damhertlaan. Er stond nog een stuk ‘oudbouw’ in de weg, de voormalige wasmachinefabriek aan de Drieklinken.
Om van de ene naar de andere kant van de Korte Dreef te geraken moest een slalom worden gemaakt door de Groenhoek. Toen de straat tenslotte wel kon worden doorgetrokken lagen er links en rechts alleen maar de ongenummerde achterkanten van de Groenhoekflats en de zijgevels van de Lange Dreef-flats. Het leed van de onvindbare woningen aan de Korte Dreef bleek tenslotte op te lossen door daar de Korte Dreef een andere naam te geven. Het werd De Wissel. De naam werd indertijd (1986) een welkome vondst geacht, in aanvulling op de wildnamen in de buurt. De naam werd opgehoest door de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging, voor wie een wissel gesneden koek is. Namelijk een vast paadje waarlangs wild van zijn leger naar zijn wei- of drinkplaats gaat.

Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3