Introductie Rozenstraat Driebergen

andere straat

  intro  kaart  foto’s  ansichten  monumenten  luchtfoto  woningmarktVeel ouder dan de Rosariumlaan is de Rozenstraat. Aan de naamgeving van deze straat zijn in de gemeenteraad blijkbaar niet veel woorden besteed. Of de notulist van de gemeenteraadsvergadering van 29 juli 1904 vond ze niet belangrijk genoeg om te notuleren. Zodoende tasten we in het duister bij de verklaring van de naam Rozenstraat. Maar die spreekt toch eigenlijk voor zich zelf?
Overigens was de straat er in 1904 al, de gemeenteraadsnotulist schrijft immers ” … dat het wenselijk is om aan enkele straten alsnog namen te geven”. En volgens zijn aantekeningen besluit de gemeenteraad om de weg tussen Bosstraat en Secretarislaan de naam te geven van Rozenweg. Maar waarschijnlijk was er tóch een straat bedoeld.
Het oudste huisje in de Rozenstraat draagt nu het huisnummer 6, het werd kort na 1900 gebouwd door en voor timmerman De Graaf, in dienst bij de Driebergse aannemer Appels. De Graaf vertelde z’n kleinkinderen dat opa vroeger in de ‘kenienefang’ had gewoond, ofwel ‘konijnenvang’. Die benaming waarschijnlijk bij meerdere oude Driebergenaren nog wel bekend – gold het gebied tussen de Bessenweg en de Arnhemsebovenweg, waar het enkele generaties geleden goed konijnen strikken was. Op de oudst bekende foto van het huisje van opa De Graaf staat in het kleine voortuintje maar één struik, een stamroos. Ter ere van de Rozenstraat.
Erg breed was ’t straatje niet, slechts vier meter, gemeten van voortuin tot voortuin. In 1928, toen de gemeente de weg overnam van de diverse grondeigenaren, werd de breedte op tenminste zes meter gebracht: vier meter voor de rijbaan, aan beide kanten één meter voetpad.

Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3