Introductie Ninaber van Eijbenlaan Driebergen

andere straat

  intro  kaart  foto’s  ansichten  luchtfoto  woningmarktBoven de meubelzaak van C.B. Ninaber van Eijben (1898-1945) aan de Traaij 23 werd in het najaar van 1942 min of meer de basis gelegd voor de landelijk georganiseerde hulp aan onderduikers, later bekend als de L.O. Behalve een 20-tal Driebergenaren waaronder D. Appels, J. van Manen en W. Haalboom, was daarbij ook de bekende onderduikers-dominee ds. Slomp (schuilnaam: Frits de Zwerver) aanwezig. Slomp reisde in die tijd stad en land af om zo’n landelijke organisatie van de grond te krijgen.
De op 25 november 1942 gestichte Driebergse afdeling van de L.O. heeft een aantal medeburgers uit de grijpgrage handen van de bezettende macht weten te houden. Ook persoonlijk had de heer Ninaber van Eijben een belangrijk aandeel in de directe hulpverlening. Dat hulpbetoon is hem noodlottig geworden.
Hij werd op 19 augustus 1943 min of meer ‘per ongeluk’ gearresteerd in Eindhoven, na betrapt te zijn bij het overhandigen van voor onderduikers bestemde bonkaarten. Bij nader onderzoek bleek de verdachte ‘zwarthandelaar’ een verzetsman te zijn.
Ninaber werd, na een periode van gevangenschap in Nederland, overgebracht naar het beruchte kamp Bergen-Belsen. Daar is hij in maart 1945 overleden.

Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3