het nieuws van 1 september 2014
17e jaargang nummer 5230

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Programma Kleurrijk Uit in Wijk 2014

20140901 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op zaterdag 6 september 2014 zal in de binnenstad van Wijk bij Duurstede wederom het culturele feest KLEURRIJK Uit in WIJK plaatsvinden. De organisatie is in handen van het Calypso Theater, het uitgangspunt is: samen staan we sterk! Het uitgangspunt van de UITMARKT is dat iedereen die met cultuur in Wijk bij Duurstede bezig is zich kan presenteren aan de bewoners.

Lees verder

Schaerweijde begint met 9 nieuwe gezichten

20140901 ZEIST  Op 7 september start het hockeyseizoen 2014-2015 van de Rabobank Hoofdklasse. Schaerweijde Heren 1 speelt haar eerste wedstrijd uit tegen HGC in Wassenaar. Afgelopen zondag koos Schaerweijde voor een oefenduel, in plaats van deelname aan de ABN-AMRO Cup.

Lees verder

Nieuwe directeur aan de slag op De Ladder

20140901 MAARN  In de regio Midden-Nederland zijn maandagmorgen de scholen weer begonnen. Op basisschool De Ladder in Maarn werden alle kinderen en hun ouders welkom geheten door de nieuwe directeur, Jos Tiel Groenestege.

Lees verder

25 jaar stratenfeest in de Klaproos te Doorn.

20140901 DOORN  In 1989 waren Hetty en Jan Woudenberg de initiatiefnemers van het organiseren van een BBQ met de bewoners van de Klaproos en Speenkruid. Gestart werd in de tuin van een bewoner. Van een aanvankelijk eenmalige gebeurtenis is de BBQ uitgegroeid naar een jaarlijks evenement wat dit jaar voor de 25e keer werd gehouden.

Het evenement werd in de loop der jaren een stratenfeest met ook diverse activiteiten voor de kinderen, bijv. speurtochten of zwemmen. En de locatie werd verbeterd: van een stuk zeil gespannen tussen twee vrachtwagens naar tegenwoordig o.a. een grote eigen partytent en veel straatversiering. De brandweer kwam voorheen regelmatig controleren of de locatie wel veilig was en gelukkig zijn onze bouwsels nooit afgekeurd.
In de loop der jaren zijn ook een aantal bewoners van de Bloemengaard mee gaan doen.

Omdat je tegenwoordig steeds meer hoort dat de mensen langs elkaar heen leven, is het prettig om te ervaren dat het ook anders kan. Onder het genot van een hapje en een drankje praat je gezelliger en blijft het contact niet alleen bij goedendag zeggen en doorlopen.
Dit jubileumjaar was aanleiding om het stratenfeest een extra feestelijk tintje te geven. Naast meer straatversiering, werd ook “DAD Barst Los”, de dweilband van Aurora uit Driebergen uitgenodigd. Een optreden wat door alle deelnemers zeer werd gewaardeerd en een extra dimensie gaf aan de feestvreugde.
Wij prijzen ons gelukkig dat woningcorporatie Heuvelrug Wonen als verhuurder van de woningen van de deelnemers, een financiële bijdrage heeft gegeven om dit jubileumjaar op gepaste wijze te kunnen vieren.

Hulp voor Zeister senioren zonder lift

20140901 ZEIST  Tientallen bewoners van het Zeister seniorencomplex De Heuvel zitten deze week zonder lift. Sinds maandag worden er renovaties uitgevoerd en woningbouwvereniging de Kombinatie vindt een tijdelijke noodlift te duur.

Lees verder

Gemeente Bunnik precies 50 jaar oud

20140901 BUNNIK  De gemeente Bunnik heeft een gouden jubileum te vieren. Burgemeester Hans Martijn Ostendorp herinnerde inwoners er maandagmorgen via Twitter aan dat het op dat moment exact een halve eeuw geleden was dat Werkhoven, Bunnik en Odijk fuseerden tot één gemeente.

Lees verder

ABN Amro sluit kantoor in Rhenen

20140901 RHENEN  ABN Amro sluit de vestiging aan de Herenstraat in Rhenen. Reden voor de sluiting per 3 oktober is volgens de bank ‘sterk afgenomen bezoek van klanten’. De bank verwijst klanten naar het kantoor aan de Markt in Veenendaal. Aan de Herenstraat komt wel een geldautomaat waarop ook geld gestort kan worden. Verder blijft er een sealbagautomaat voor zakelijke klanten.

Lees verder

Handbalvereniging Fortissimo viert 50 jarig bestaan

20140901 COTHEN   Afgelopen weekend vierde handbalvereniging Fortissimo haar 50 jarig bestaan. Vrijdagavond was er receptie. Vele sponsors, verenigingen, bedrijven en oud-leden en leden waren naar de receptie gekomen om het bestuur te feliciteren. Ook gaf muziekvereniging Excelsior een serenade voor de jubilerende club.

Lees verder

CDW 1 speelt nuttige wedstrijden in bekerstrijd

20140901 WIJK BIJ DUURSTEDE  In zowel de doordeweekse wedstrijd in Veenendaal tegen de Merino’s als thuis tegen Jonathan uit Zeist heeft het jonge team van CDW niet alleen kostbare minuten met elkaar gemaakt, maar zeker ook laten zien dat ze prima voetbal op de mat kunnen leggen.

Lees verder

Coram Deo start met repetities

20140901 AMERONGEN  Christelijk gemengd koor Coram Deo start woensdagavond 3 september met haar repetities. Die worden gehouden in de kerkzaal van De Ark aan de Imminkstraat 11 in Amerongen. ,,Die kerkzaal heeft een fantastische akoestiek en beschikt over een goede vleugel. De repetities zijn van 19.45 tot 22.00 uur”, aldus het koor.

Lees verder

KCD heeft eerste team toch rond

20140901 DOORN  Het was even spannend bij de Korfbalclub Doorn (KCD), maar het is gelukt: deze week werd het nieuwe eerste team bekend gemaakt, inclusief nieuwe hoofdtrainer Louis de Laat. Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat het voltallige eerste team uit elkaar viel en dat er een volledig nieuwe selectie moest komen.

Lees verder

Stichts Mannenkoor op zoek naar nieuwe leden

20140901 DRIEBERGEN  De zomervakantie is voor het Stichts Mannenkoor uit Driebergen voorbij en de activiteiten zijn weer opgestart. Het lijkt nog ver weg, maar de repetities staan nu al deels in het kader van de concerten rond kerst. U kunt alvast noteren: zaterdag 20 december kerstconcert in de Grote Kerk in Driebergen.

En natuurlijk wordt er uitgekeken naar het concert volgend jaar november in The Royal Albert Hall in Londen. Binnenkort starten de repetities ook daarvoor. U kunt zich dus nog aanmelden om deel te nemen aan dit concert. En partners zijn ook van harte welkom aan deze koorreis deel te nemen.

Het Stichts Mannenkoor uit Driebergen bestaat inmiddels ruim 60 jaar en is een begrip in Utrechtse Heuvelrug en omgeving.
Het koor staat vooral bekend om de grote diversiteit in repertoire en is daarmee meer dan een standaard mannenkoor: klassieke werken van grote componisten op onder meer opera- en operettegebied tot hoogwaardige religieuze composities en volksmuziek van vroeger en nu uit binnen- en buitenland. Daarnaast zingt het koor speciaal voor mannenkoor bewerkte composities uit musicals en schuwt het evenmin de hedendaagse popmuziek. Veel aandacht besteedt het koor aan Slavische koormuziek voor mannen.
Indien het koor zich blijvend wil kunnen bewegen op het huidige niveau met deze diversiteit, dan moet het aantal leden op z’n minst gelijk blijven, maar liever nog groeien en verjongen.
Nieuwe leden zijn dan ook meer dan van harte welkom. Zangervaring is zeker geen voorwaarde voor aanmelding. Bezoek eens een repetitie-avond op donderdag in kerkgebouw ‘De Bron’ aan de Damhertlaan 87 (naast winkelcentrum ‘De Sluis’) te Driebergen. En neem dan gerust uw partner mee.
Zie ook www.stichtsmannenkoor.nl

Rhenen welwillend tegenover komst klimbos op Kwintelooijen

20140901 RHENEN  Het college van B en W van Rhenen zegt in principe medewerking te willen verlenen aan het realiseren van een klimbos in natuurgebied Kwintelooijen. Fun Forest heeft eind vorig jaar aan de gemeente Rhenen gevraagd medewerking te verlenen aan de komst van een klimbos.

Lees verder
het nieuws van 2 september 2014
17e jaargang nummer 5231

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Heuvelrug weigert WOB van PVV

20140902 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug werkt niet mee aan een WOB-verzoek van de landelijke PVV. Die schijnt cijfers over allochtonen en subsidies aan elkaar te willen koppelen.

Lees verder

Rhenen twijfelt over plek voor jongeren aan de Nederrijn

20140902 RHENEN  De komst van een jongerenontmoetingsplek aan de Loswal in Rhenen is onzeker. De gemeente wil opnieuw beoordelen of de kade aan de Nederrijn geschikt is voor een zogenoemde JOP.Lees verder

Laatste Von Gimborn avondwandeling van dit seizoen

20140902 DOORN  De laatste avondwandeling van dit seizoen gaat over plantenevolutie. Arboretumkenner Piet de Jong neemt u mee en vertelt. Van diverse geslachten bomen en struiken is er in het arboretum een grote verscheidenheid aan soorten aanwezig.

Hun vormenrijkdom biedt de mogelijkheid om aan de hand van bladeren, basten, knoppen, bloemen en vruchten te laten zien welke ontwikkelingen in de loop van de evolutie hebben plaatsgevonden.

De voorgaande zes avondwandelingen zijn, soms ondanks het slechte weer, heel goed bezocht. Velen van de eerste deelnemers zijn op latere wandelingen teruggekomen en vaak met introducees.

Op de site van het Von Gimborn Arboretum is meer informatie te vinden over het arboretum en over de vele activiteiten in het arboretum: www.gimbornarboretum.nl/evenementen.html

Tijd: woensdag 3 september vanaf 19.30 bij het bezoekerscentrum. Vanaf 19.00 uur is er koffie en thee te koop.
Locatie: het bezoekerscentrum in het arboretum. Velperengh13, 3941BZ Doorn.
Kosten: de toegang tot het arboretum bedraagt € 5,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot het arboretum.
Meer info: www.gimbornarboretum.nl

Gratis kennismaken met nieuw paviljoen Huis Doorn

20140902 DOORN  Inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug kunnen op zaterdag 13 en zondag 14 september gratis kennismaken met het nieuwe tentoonstellings paviljoen van museum Huis Doorn. In de verbouwde garage van de voormalige keizer Wilhelm II wordt stilgestaan bij de betekenis van de Eerste Wereldoorlog voor Nederland.

Lees verder

Brandweerkorps start zoektocht naar nieuwe collega’s

20140902 MAARN  Het brandweerkorps van Maarn en Maarsbergen is dit jaar een wervingscampagne gestart omdat men dringend op zoek is naar nieuwe collega’s. Donderdagavond 4 september is er een bijeenkomst in de kazerne van Maarsbergen. Deze avond start om 20.00 uur en is bedoeld voor mannen en vrouwen uit Maarn en Maarsbergen die interesse hebben in het brandweervak.

Lees verder
het nieuws van 3 september 2014
17e jaargang nummer 5232
foto’s op flickr

foto’s op 500px

PeppelParty Kidz

20140903 ZEIST  Op vrijdag 12 september 2014 is de eerste PepeplParty Kidz van het seizoen! Een avond voor de jonge feestgastjes in Pop- & Cultuurpodium De Peppel, hét feest voor kids van 8-12 jaar. Dus heb jij wel zin in een feestje? Kom dan naar deze altijd gezellige kidsdisco voor een te gekke avond!

Er is een DJ die de tofste nummers draait en er kan lekker gedanst worden. En deze keer een Justin Bieber-dansworksop van Mister Aquiles!  Jij komt toch ook? Een hartstikke leuke avond om gezellig met je vrienden en vriendinnen naar toe te gaan. Ben je binnenkort jarig? De PeppelParty Kidz is ook erg leuk voor je feestje! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 18.30 uur en de entree is € 2,00.

Regenachtige derde Leientocht werd groot succes

20140903 WERKHOVEN  Na twee mooi-weer edities, leek de derde Leientocht op een waterballet. Bijna 700 deelnemers uit het hele land hebben in het afgelopen weekend één of meerdere zware regenbuien moeten trotseren bij het volbrengen van de wandeltocht rond Werkhoven.

Lees verder

Ostendorp ziet uitdagingen voor Krachtig Krommerijn

20140903 BUNNIK  Stichting Krachtig Krommerijn bestaat bijna vier jaar. Als ambassadeur vertelt burgemeester Hans Martijn Ostendorp hoe Krachtig Krommerijn in zijn ogen bijdraagt aan de Bunnikse samenleving en waar nog uitdagingen liggen. Ook doet hij een oproep voor de Beursvloer op 8 oktober: ‘Ik zeg: groot en klein, komt allen!’

Lees verder

Witte Huisjes flink opgeknapt

20140903 BUNNIK  De Witte Huisjes zijn opgeknapt door een groep van veertig vrijwilligers vanuit de kerk en door de enorme inzet van de families Miltenburg en Liebrecht. De grote zaal is helemaal opnieuw geverfd, ingericht en er is zelfs een hele nieuwe keuken ingezet.

Lees verder

Toch vaste commissaris van de Koning voor Utrecht

20140903 PROVINCIE UTRECHT  Utrecht krijgt alsnog een vaste commissaris van de Koning. Minister Plasterk gaat volgende week praten over het opstellen van een profielschets voor de opvolger van de huidige tijdelijke commissaris Willibrord van Beek van de VVD.

Lees verder

Buurman ontvlucht vuile stomerijbodem

20140903 DOORN  De bodemvervuiling rond de stomerij in Doorn heeft vorige week onverwacht grote vormen aangenomen. Een buurman heeft zich inmiddels elders gehuisvest. Volgens wethouder Nijhof zijn twee weken geleden onder twee van de vijf betrokken huizen tienmaal hogere waardes aangetroffen dan bij eerdere metingen.

Lees verder

Woningbouwvereniging Amerongen flink in de problemen

20140903 AMERONGEN Het Centraal Fonds Volkshuisvesting heeft Woningbouwvereniging Amerongen onder verscherpt toezicht gesteld. De financieel toezichthouder heeft grote zorgen over de financiële situatie bij de woningbouwvereniging. Woningbouwvereniging Amerongen, met 600 woningen, is actief in Amerongen, Overberg, Maarn en Elst.

Lees verder

Nijenheim 21 viert pleinfeest

20140903 ZEIST  Voor de 7e keer was het op 30 augustus feest rondom het speelplein 21. De organisatie was dit jaar in handen van Shirley en Jeroen van der Ploeg. Het voornaamste doel was ook dit jaar: op een ontspannen manier contact maken met buurtbewoners.

Lees verder

Voorlichtingsbijeenkomsten over zorg voor elk dorp

20140903 UTRECHTSE HEUVELRUG  Het Seniorenplatform in de gemeente Utrechtse Heuvelrug houdt dit najaar zes voorlichtingsbijeenkomsten over de ontwikkelingen in de zorg. De bijeenkomsten zijn vooral bedoeld om de oudere inwoners de stand van zaken in de eigen omgeving te schetsen.

Lees verder

Sans Souci speelt voor Beatrix

20140903 DOORN  Duo Sans Souci verzorgt de muzikale omlijsting bij de opening van Paviljoen Huis Doorn door Prinses Beatrix. Op donderdag 4 september opent Prinses Beatrix het nieuwe tentoonstellingspaviljoen op het Landgoed van Huis Doorn. Het nieuwe paviljoen krijgt de status van officiële herdenkingsplaats voor de Eerste Wereldoorlog in Nederland (1914 – 1918).

Lees verder
het nieuws van 4 september 2014
17e jaargang nummer 5233

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Handels- en ambachtenmarkt in Dorestad

20140904 WIJK BIJ DUURSTEDE  In de vroege middeleeuwen bezochten talloze schepen Dorestad om hun handelswaar aan te bieden of te bewerken. Potten, textiel, huiden, sieraden…. Dorestad was dé handelsplaats van west Europa. Om die oude tijden te laten herleven, komen zondag 7 september diverse handelaren en ambachtslieden naar Museum Dorestad Wijk bij Duurstede.

Lees verder

Hulp voor de gemeente bij inventarisatie van de bermen

20140904 WIJK BIJ DUURSTEDE  In de zomer van 2000 heeft de Stichting Ecologisch Advies in opdracht van de Stuurgroep Kromme Rijnlandschap een onderzoek uitgevoerd naar een aantal gemeentelijke bermen in het Kromme Rijngebied. Ook bermen in Cothen en Wijk bij Duurstede kwamen daarbij aan bod. Bijna 15 jaar later ontstond bij de gemeente Wijk bij Duurstede de behoefte om dit onderzoek te herhalen.

Lees verder

‘Avond vol sport, cultuur en welzijn’

20140904 MAARN  Een interactieve avond in het dorpshuis. Morgenavond, vrijdag 5 september van 19.00 tot 20.30 uur, staat dorpshuis De Twee Marken bol van de activiteiten. Culturele en sportverenigingen presenteren zich, naast diverse maatschappelijke en welzijnsorganisaties.

Lees verder

Oud-Internationals te sterk voor DEV Doorn

20140904 DOORN  De benefietwedstrijd voor stichting Spieren voor Spieren is woensdagavond gewonnen door de oud-internationals. De voormalige ‘oranje leeuwen’ waren in Doorn met 1-3 te sterk voor de Doornse derdeklasser. Alle doelpunten vielen in de eerste helft, Tim Kas scoorde voor de thuisclub.

Lees verder

Beatrix opent in Doorn paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog

20140904 DOORN  Prinses Beatrix opent donderdagmiddag het paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog op het terrein van museum Huis Doorn. Voor het paviljoen is de voormalige garage van de Duitse keizer Wilhelm II omgebouwd en uitgebreid.

Lees verder
het nieuws van 5 september 2014
17e jaargang nummer 5234

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Heuvelrugambtenaren gaan solliciteren naar eigen baan

20140905 UTRECHTSE HEUVELRUG  Volgend jaar moeten alle Heuvelrugse ambtenaren solliciteren naar hun eigen baan. Het proces kost eenmalig zeven ton, maar moet een structurele bezuiniging van een miljoen jaarlijks opleveren.

Lees verder

Geen onderhoud, wel bekeuringen op parkeerterrein Doorn

20140905 DOORN  Geen onderhoud aan de weg, niet strooien als het glad is en bladafval wordt niet weggehaald. Maar er worden wel bekeuringen uitgedeeld op het parkeerterrein van de Albert Heijn in Doorn.

Lees verder

Ook kliko voor plastic afval

20140905 WIJK BIJ DUURSTEDE  Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, wordt het huishoudelijk plastic afval vanaf 2015 ‘aan huis’ ingezameld. Huishoudens in de gemeente Wijk bij Duurstede krijgen een extra container voor het apart inzamelen van het plastic.

Lees verder

Prijswinnaar ‘van Steenoven naar Stroomfabriek’ in Energy Pit

20140905 WIJK BIJ DUURSTEDE   Het project van de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) om 500 zonnepanelen op het dak van de Wijkse Steenoven Bosscherwaarden te leggen is gekozen als een van de drie winnaars van Energy Pit. Energy Pit is onderdeel van ‘Hier Opgewekt’.

Lees verder

12e Dolders PopPodium

20140905 DEN DOLDER  Zaterdag 6 september vindt bij Eetcafé De Egelantier in Den Dolder weer het jaarlijkse Dolders PopPodium plaats. Tijdens dit muzikale spektakel spelen 7 bands vanaf 13.30 uur op het grote buiten podium.

Lees verder

“Utrecht en Zeist onderdeel van regionaal jihad-netwerk”

20140905 UTRECHT/ZEIST  In Utrecht en Zeist is een jihadistische beweging actief. Dat schrijft dagblad Trouw. Volgens de krant zijn er in Nederland drie regionale netwerken van moslim-extremisten in Nederland. Het gaat om streng gelovige moslims met plannen om in Syrië of Irak te gaan strijden.

Lees verder

Eerste lustrum Dit-is-Het

20140905 WIJK BIJ DUURSTEDE Gisteren werd het eerste lustrum van “Dit-is-Het, Arbeid met Zorg” gevierd. Dit-is-Het bestond afgelopen maandag officieel vijf jaar en is een initiatief van Henny Brouwer.  De dag vol met feestelijkheden bestond uit een open dag, een barbecue voor medewerkers en vrijwilligers en vanaf 17:30 uur was er een receptie.

Lees verder
het nieuws van 6 september 2014
17e jaargang nummer 5235
foto’s op flickr

foto’s op 500px

DEV moet meerdere erkennen in Valleivogels

20140906 DOORN  In de met 1-7 verloren thuiswedstrijd van DEV tegen opponent Valleivogels stond een ding vast: een verdiende overwinning voor Valleivogels die gewoonweg twee klassen beter speelde als de thuisploeg. DEV trainer Michel van Aken:,, Aan de nederlaag viel absoluut niets af te dingen, ook al is eindscore wat aan de hoge kant.

Lees verder

SVL start competitie met nederlaag

20140906 LANGBROEK  Zaterdag eersteklasser SVL begon het eerste competitietreffen met een 3-1 nederlaag in de uitwedstrijd tegen Almkerk. Voor de ploeg van trainer Jan Gaasbeek best wel een domper na een goede voorbereiding in zowel de beker als in de overige oefenduels.

Lees verder

SVMM hard onderuit

20140906 MAARN  In het eerste competitietreffen liep zaterdag vierdeklasser SVMM tegen een behoorlijke zeperd aan. Met maar liefst 6-2 ging de ploeg van trainer Olaf Kersbergen hard onderuit tegen Rood Wit ’58 uit en in Putten. SVMM dat dit jaar een gooi wil doen naar het kampioenschap, kwam dus in dit eerste competitieduel bedrogen uit.

Lees verder

Valse start voor FC Driebergen

20140906 DRIEBERGEN   In de eerste competitiewedstrijd van het seizoen kende zaterdag derdeklasser FC Driebergen een valse start. In eigen huis werd met 0-1 verloren van een CJVV uit Amersfoort. Van meet af aan was het Amersfoort dat het spel dicteerde en een tandje hoger speelde dan de thuisploeg.

Lees verder

Kleurrijk uit in Wijk 2014

20140906 WIJK BIJ DUURSTEDE  In navolging op de afgelopen twee jaar vindt vandaag in de Wijkse binnenstad het festival Kleurrijk uit in Wijk plaats: een mooie samenwerking van Kleurrijk Wijk, de Uitmarkt en Wijk bij Duurzaam. Lees het volledige programma op de website van Kleurrijk uit in Wijk.

Lees verder

Dalto begint competitie met verlies

20140906 DRIEBERGEN De veldkorfballers van Dalto zijn de competie met een nederlaag begonnen. De Driebergse ploeg verloor de uitwedstrijd met 26-21 van het Bennekomse DVO.

Dialoog Betrokken Inwoners

20140906 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hoe helpen we de gemeenschap van Utrechtse Heuvelrug het beste om de grote financiële problemen van de gemeente op te lossen? Zou er niet wat meer moeten gebeuren dan de snelle incidentele ‘crowdsourcing’-actie die op dit moment wordt gevoerd? Hoe kunnen we constructief meewerken aan nieuwe vormen van samenwerking waarnaar de gemeenteraad zoekt?

Rond deze drie centrale vragen cirkelden de gedachten en de twitterdiscussies van een zestal betrokken inwoners als reactie op het plan van de wethouder van Financiën, Jan Willem van Dongen, om het publiek actief te betrekken bij de bezuinigingsdiscussie. Het idee is uitstekend, de vorm riep vragen op bij het zestal. Het individueel invullen van een website is maar een halve stap, zo redeneert men: ‘Het op gang brengen van een dialoog, zowel tussen inwoners onderling als met de gemeente is de andere noodzakelijke halve stap’.

Eerste reactie gemeente
De wethouder wil graag meedenken over zo’n traject, maar hij kan en wil zijn plan om dit najaar nog een sluitende begroting te presenteren daarvoor niet laten varen. Maar er moet na deze begroting verder gedacht worden over het meerjarenbeleid. Het op gang brengen van een constructieve gedachtewisseling past perfect in de visie van het dit jaar aangetreden college. Samenwerking, wederzijds vertrouwen, duurzaamheid zijn sleutelwoorden voor zowel de initiatiefnemers als het college.

Dialoogavond
De initiatiefnemers voegen de daad bij het woord. Zij organiseren een eerste dialoogavond op maandagavond 15 september a.s. Dat gebeurt in Sociaal Cultureel Centrum De Twee Marken in Maarn, Trompplein 5, aanvang 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.
De avond sluit aan bij het bruggenbouwersinitiatief. Men hoopt dat het initiatief overgenomen wordt door maatschappelijke organisaties, zodat er op verschillende tijden en plaatsen dergelijke dialoogavonden gehouden kunnen worden.

Centrale vragen
Welke maatregelen zijn nodig om de gemeente weer financieel gezond te maken? Wat kunnen en willen inwoners zelf bijdragen? Durven we dingen die vanzelfsprekend lijken ter discussie te stellen? En op welke wijze kunnen overheid en inwoners daarbij beter samenwerken? Vooralsnog zijn dat de vragen die 15 september op tafel liggen.

Initiatiefnemers
De ‘Dialoog Betrokken Burgers’ is gestart door Jeroen Beumer, Erwin Hollestelle, Arjan Muil, Mariet Wolterbeek, Gerard van Wijk en Anne-Marie Zwanink. Het initiatief komt voort uit de passie het belang van het publieke domein gezamenlijk beter vorm te geven.

Welkom
Alle inwoners die zich ook betrokken voelen en een opbouwende bijdrage willen leveren aan de dialoog zijn van harte uitgenodigd. De toekomst is te belangrijk om het alleen aan politici over te laten.

De organisatoren willen graag weten op hoeveel deelnemers ze kunnen rekenen. Daarom graag aanmelden op e-mailadres inwonersdialoog@rbzout.nl of bellen naar (0343) 442710
Programma

Inloop vanaf 19.00 u., koffie, thee

19.30 u. – opening door avondvoorzitter
19.35 u. – inleiding door wethouder Jan Willem van Dongen
19.45 u. – enthousiasmerende opwarmer door Willem Edelenbos van ‘Wijk is leuker’  uit Wijk bij Duurstede

20.00 u. discussie aan staantafels. Maximaal 8 deelnemers per tafel
Aan het begin maximaal 30 seconden per deelnemer voor motivering deelname en verwachtingen van de bijeenkomst
Aan elke tafel de vraagstelling: waar komen we vandaan  – waar staan we nu  – waar willen we naar toe. Ruimte voor processuggesties en inhoudelijke bezuinigingsvoorstellen. Tijdens de gesprekken kunnen suggesties worden genoteerd op ‘geeltjes’. De suggesties gaan mee naar het stadhuis.

21.00 u. – rapportage per tafel
21.30 u. – samenvatting door wethouder Jan Willem van Dongen
21.40 u. – verwachtingen versus resultaat
21.50 u. – reflectie door wethouder Jan Willem van Dongen
22.00 u. – afsluiting door de avondvoorzitter

Voor wie wil, drankje na (op eigen kosten) in de Twee Marken.
het nieuws van 7 september 2014
17e jaargang nummer 5236

foto’s op flickr

foto’s op 500px

HDS deelt de punten

20140907 LEERSUM  Voor zondag derdeklasser HDS begon het nieuwe seizoen met een 3-3 gelijk spel in de zeker niet eenvoudige uitwedstrijd tegen Brederodes. Een beduidend betere start dan het jaar er voor. HDS trainer Frank Brouwer:,, Het enige wat in de wedstrjid ontbrak was winst.

Lees verder

Penning van Verdienste voor ‘Concert in Cothen’

20140907 COTHEN  Op zondag 7 september 2014 vond in de 13e eeuwse Protestants Kerk op De Brink in Cothen het 200ste ‘Concert in Cothen’ plaats. ‘Concert in Cothen’ bestaat 30 jaar. Feitelijk is dus sprake van een dubbel feestelijk jubileum. Voor deze bijzondere gelegenheid is een speciaal concert georganiseerd met een uniek ensemble: ‘Gesto Antico’, een strijktrio.

Na afloop van dit bijzondere concert reikte burgemeester Poppens een Penning van Verdienste van de gemeente Wijk bij Duurstede uit aan Ab Bosman, Jaco Rus en Joost Zwaan, initiatiefnemers en organisatoren van ‘Concert in Cothen’.

Concert in Cothen, met 200 muzikale uitvoeringen in 30 jaren, een ‘begrip’ in Cothen en omstreken
Begin jaren tachtig ontstond Concert in Cothen (CIC) vanuit het ‘Cursusproject’ in Cothen. Ab Bosman, Jaco Rus en Joost Zwaan startten een samenwerking teneinde concerten te organiseren in Cothen. Er ontstond een traditie van een jaarlijks terugkerende reeks van zes à zeven concerten per seizoen. CIC kende al snel een zelfstandige organisatievorm.
CIC is bijzonder van opzet en slaagt er al 30 jaren in om op een gemoedelijke manier, met nog steeds hetzelfde niet aflatende enthousiasme, honderden uitvoerenden en luisteraars op zondagmiddag bij elkaar te brengen en te laten genieten van muziek in alle toonaarden. De organisatie presenteert op professioneel niveau muziek in de meest uiteenlopende genres en ensembles: van Gouden Eeuw tot modern, klassiek en traditioneel, van lokaal tot mondiaal passeren de revue. De organisatie wordt gekenmerkt door een zeer originele programmering van de concerten, muziekeducatie, muziekbeleving, harmonie in organisatie en uitstraling, professionaliteit, zelfwerkzaamheid en financiële laagdrempeligheid.
CIC vindt plaats in Cothen, waarmee muziekweelde als het ware thuis om de hoek wordt gepresenteerd voor liefhebbers uit de gemeenschap van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Dit is uniek! CIC geeft de kleine plattelandskern Cothen cultureel een meer dan lokale betekenis.

Gemeentelijke Penning van Verdienste gemeente Wijk bij Duurstede
De initiatiefnemers en organisatoren, de  Cothenaren Ab Bosman, Jaco Rus en Joost Zwaan, komen in aanmerking voor de Gemeentelijke Penning van Verdienste van de gemeente Wijk bij Duurstede, omdat zij 30 jaar lang, jaarlijks, onafgebroken op zorgvuldige, originele en inspirerende wijze zorgdragen voor de organisatie van zes à zeven muziekuitvoeringen in de 13e eeuwse Protestantse Kerk op De Brink in Cothen. Zij doen dit op geheel vrijwillige basis, vanuit een grote betrokkenheid bij en in nauwe samenwerking met de gemeenschap van Cothen. Zij bieden publiek vanuit de gemeente en vanuit de regio, een zeer gevarieerd muzikaal programma van hoogwaardige kwaliteit aan, en bieden enthousiaste getalenteerde muzikanten een podium. Dit gebeurt allemaal op eigen sfeervolle en harmonieuze wijze. Concert in Cothen verbindt!

‘En alweer is er een Concert in Cothen, het 200ste! Een niet meer weg te denken inspirerende én leerzame muzikale traditie, een begrip voor bezoekers en musici tot ver buiten de Kromme Rijnstreek. Ab, Jaco en Joost weten keer op keer velen te verrassen met een originele programmering en grenzeloze gastvrijheid. Zij beheersen samen, al 30 jaar lang, de kunst van het volhouden en zijn mede hierdoor een voorbeeld voor anderen. Concert in Cothen verbindt en is onlosmakelijk verbonden met de gemeenschap van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede.’
 Zo luidt de tekst op de oorkonde, behorend bij deze Penning van Verdienste.

Zonnedag van Zonnebloem

20140907 COTHEN  Op zaterdag 6 september vierde de Zonnebloem afd. Cothen/Langbroek haar jaarlijkse Zonnedag in het Dorpshuys te Cothen. Ruim 75 aanwezigen genoten van een schitterende middag. De middag begon met een viering, samengesteld door de bestuursleden, waarbij het jaarthema: Je kunt veel meer dan je denkt, uitgebreid belicht werd.

Lees verder

Handbalsters GOconnectIT/Fortissimo winnen

20140907 COTHEN  De handbalsters van het Cothense GOconnectIT/Fortissimo zijn het nieuwe seizoen in de eerste divisie begonnen met een overwinning. Bij United Breda boekte de ploeg van trainer Kees Boomhouwer een 25-22 zege.

Lees verder

Brandweer moet tak afzagen om jongen te bevrijden in Driebergen

20140907 DRIEBERGEN  Een jongen in Driebergen heeft zich zondag bij het spelen behoorlijk in de nesten gewerkt. De jongen was bij de Drieklinken in de boom aan het klimmen toen hij vast kwam te zitten.

Lees verder

Hockeyers Schaerweijde beginnen met nederlaag

20140907 ZEIST  De hockeyers van Schaerweijde hebben de eerste competitiewedstrijd in de hoofdklasse verloren. In Wassenaar was HGC met 2-0 te sterk voor de ploeg uit Zeist. De eindstand was al in de eerste helft bereikt.

Lees verder

Jazz op zondagmiddag

20140907 DRIEBERGEN  Op  zondag 21 september start alweer het 24 ste seizoen “Jazz op Zondagmiddag in Champ’­Aubert” met zeer geva­rieerd programma oudestijl jazzmuziek. Van september tot en met april 2015 worden op de derde zondag van de maand van 14.30 tot 17.30 uur oude-stijl jazz concerten gegeven in het gelijknamige Champ’Aubert in Driebergen.

De spits wordt afgebeten door de:  Chicago Jazz Band

De in 1995 opgerichte “CHICAGO JAZZ BAND”  speelt in de traditie van die beginjaren van de jazz, zo rond 1910 tot 1930 en dat komt tot uiting in de bezetting, met onder andere bas-saxofoon en banjo.
De muziek is vrolijk en swingend, meeslepend en ingetogen, maar vooral compact en authentiek, waarbij de nadruk ligt op het collectief.
Veel oorspronkelijke New Oleans nummers staan op het repertoire en worden met groot enthousiasme gespeeld.

Zaal open                  : 14.00 uur                       Champ’Aubert
Aanvangstijd               : 14.30 uur                      Boterbloem 1
Toegangsprijs              : € 10,00 per persoon                  3972 SB Driebergen
 Seizoe nkaart                  : €  65.00  sept. t/m april                 Tel : 03438-14233
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar                  www.champaubert.nl

Verdwenen spoorlijnen en ondergrondse kanalen


ZEIST  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houdt samen met gidsen van Utrechts landschap een rondwandeling op landgoed Heidestein. Dit landgoed, gelegen in de bossen tussen Driebergen en Zeist, is in 1906 gesticht door de familie De Wetstein Pfister, die hier de nodige sporen heeft achtergelaten zoals sprengen, een roeivijver, een wal doorkruist met tunnels, een theehuis en diverse bruggetjes.


vergroot foto

Een aantal van deze landschapselementen zijn rijksmonument.
In 1974 is het landgoed geschonken aan Utrechts Landschap. Sinds 1982 loopt er een kudde schapen rond en ook deze bewoners hebben een grote invloed op het aanzien van het landgoed. 
Er zal aandacht zijn voor de sporen die het verleden heeft achtergelaten in het gebied, voor de huidige begroeiing en begrazing en voor de toekomstplannen die er in de maak zijn.


De deelname aan deze activiteit is gratis en u behoeft zich niet vooraf aan te melden. 
Datum: Zondag 14 september om 14:00
Locatie: parkeerplaats kruising Grensweg/Prinses Margrietlaan 3708 WN Zeist
Informatie: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn
het nieuws van 8 september 2014
17e jaargang nummer 5237

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Autocross in Werkhoven

20140908 WERKHOVEN  Autocross vereniging Rang Pang organiseert op zaterdag 20 september in Werkhoven – voor de tweede maal dit jaar – weer een spectaculaire autocross wedstrijd. Deze wedstrijd is de één na laatste van het cross seizoen.

Lees verder

Woonzorg locatie Lievegoed Salvia viert 50-jarig jubileum

20140908 DRIEBERGEN  Op 12 september bestaat Lievegoed Salvia 50 jaar. Lievegoed Salvia is een woonzorg locatie in Driebergen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ter ere van het jubileum wordt een feest georganiseerd. Speciale gast is bewoonster Winifred. Zij woont al 50 jaar op Salvia en is daarmee de langstwonende bewoonster van het huis.

Salvia is in 1964 opgericht als antroposofisch tehuis voor jonge vrouwen met een verstandelijke beperking. Inmiddels is een aantal van deze jonge dames met pensioen en deden mannen hun intrede. 50 jaar lang is Salvia een goede bekende in de omgeving van de Buntlaan in Driebergen. Marion Rombout, manager van Salvia: “Het is hier een sociale buurt, je merkt dat de bewoners van Salvia er gewoon bij horen. De buurtbewoners en Salviabewoners kennen elkaar natuurlijk ook al een hele tijd. En de lokale middenstand van Driebergen draagt ons een warm hart toe. De bakker, de slager, de bloemist zijn erg betrokken en altijd bereid ons te helpen om van een feest ook echt een feestje te maken samen. Ook deze keer weer steunen ze ons om met de bewoners een prachtdag te organiseren”.

Bewoonster Winifred woont vanaf het prille begin bij Salvia. Daarmee is zij een van de bewoners die het langst bij Salvia wonen. Ze is echt het gezicht van Salvia, je ontmoet haar altijd wel ergens. Iedereen die langskomt krijgt een vriendelijke lach en een welkomstzwaai van haar. “Vooral nu ik ouder ben, vind ik het heerlijk om in de tuin te zijn en te genieten van alles om me heen.” Goed nieuws voor Winifred en de andere bewoners: met dank aan gulle sponsors is er geld bijeengebracht voor een prachtig (tuin)verjaardagscadeau.

Feest
Ter ere van het 50-jarig bestaan organiseert Lievegoed Salvia op vrijdag 12 september tussen 11.00 en 15.30 uur een tuinfeest voor bewoners, medewerkers en buurtgenoten. Met onder andere shantykoor Driemaster, een open podium, een Salviamuseum en feestelijke hapjes en drankjes uit eigen keuken. Ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om het feest bij te wonen.

Over Lievegoed
Lievegoed is een bijzondere zorgorganisatie. Binnen de antroposofische zorg kijken we niet alleen naar iemands probleem of beperking, maar vooral ook naar wat iemand wel kan. We kijken naar het gezonde in de mens. Daarnaast hechten we veel waarde aan een gezonde omgeving, zingeving en het samen zijn en samen doen. www.lievegoed.nl

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Hordijk

20140908 ZEIST  Vanmiddag reikte loco-burgemeester Jacqueline Verbeek-Nijhof een Koninklijke Onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, uit aan de heer Hordijk bij zijn afscheid als directeur van de Hordijk Holding BV in Slot Zeist in de Spiegelzaal.
 
De heer Hordijk heeft in alle bedrijfsonderdelen van Hordijk Holding (verpakkingsindustrie, EPS-produktie en Kassenbouw) ingezet op moderne technologie. Het toepassen van nieuwe logistieke concepten en beter energiebeheer in de glastuinbouw hebben de Hordijkkas tot ver buiten Nederland bekend gemaakt. In de kunststof verpakkingsindustrie wordt veel aandacht besteed aan de optimalisatie van het gebruik van grondstoffen om de milieubelasting zo klein mogelijk te maken. Recycling en terugwinnen van grondstoffen is essentieel.
 
Als bestuurder bij diverse organisaties zoals de Federatie van de Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) en de Vereniging van Kunststof Verpakkingen heeft de heer Hordijk bijgedragen aan een krachtige opstelling en de ontwikkeling van deze industrieën en brancheorganisaties. Ook heeft hij aan de wieg gestaan van organisaties zoals Plastic Heroes en Nedvang. Als bestuurder van Stybenex was hij gedelegeerd naar de Europese EPS brancheorganisatie EUMEPS. Als voorzitter van de Stichting Kringloop Hout gaf hij invulling aan de verplichtingen uit de wet en regelgeving in het kader van de Europese Raamovereenkomst Verpakkingen. Ook was hij jaren voorzitter van het pensioenfonds Houtverwerkende Industrie Jachtbouw.
 
Binnen de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt in Leiden en Zeist was hij jarenlang een zeer betrokken lid. Als ouderling, diaken en als voorzitter van de commissie beheer heeft hij zich met overgave en een groot verantwoordelijkheidsgevoel ingezet voor de financiële aspecten van de gemeente en het beheer van de eigendommen.

Amerongse corporatie krijgt injectie: €4 miljoen

20140908 AMERONGEN  De failliete woningbouwvereniging Amerongen krijgt een acute geldinjectie van €4 miljoen. De gemeente Heuvelrug staat automatisch garant. Dat meldt de gemeente Heuvelrug vanochtend aan de gemeenteraad. De injectie is nodig om de acute geldnood van de failliete woningbouwvereniging te ledigen.

Lees verder

Straatfeest Herenlaan groot succes

20140908 ZEIST  Zaterdag 6 september vierde de Herenlaan haar traditionele straatfeest. Met mooi weer, tal van kinderspelen, een ‘open podium’ vol talent en het straatdiner was de dag wederom een groot succes.

Lees verder

In de hoek waar klappen vallen

20140908 AMERONGEN  Een failliete woningbouwvereniging, een failliete kinderopvang en een basisschool op het punt van omvallen. Amerongen zit even in de hoek waar klappen vallen.

Lees verder

Bourgondië Nederlands Kampioen

20140908 WIJK BIJ DUURSTEDE  Zaterdag 6 september heeft Bourgondië Mix 3 in Utrecht de nationale titel behaald door in de finale AAA Bovo met 2-0 te verslaan. Hiermee sloot Bourgondië een uiterst soepel verlopen toernooi af en kroonde zich tot Nederlands Kampioen.

Lees verder

Verlies bij eerste competitie wedstrijd FC Driebergen

20140908 DRIEBERGEN  In een voor het publiek saaie wedstrijd heeft FC Driebergen in zijn eerste competitie wedstrijd o.l.v. de nieuwe trainer Richard van Vliet een verdiende nederlaag geleden tegen een sterker CJVV (Amersfoort) met 0-1. Dit lijkt een kleine nederlaag maar dat is een vertekend beeld van de wedstrijd.

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5  foto6  foto7  foto8

Het was al in de beginfase dat CJVV drie opgelegde kansen kreeg om de score te openen maar FC Driebergen had geluk dat de voorwaartse van CJVV het vizier niet op scherp hadden.
Een klein tegenstoot was de kopbal van Paul van Hofwegen die in de CJVV keeper zijn handen belande.

De Amersfoortse gasten bleven sterker en waren meer in bal bezit en het was diverse keren aan het goede doel mans werk van Michel van Bruggen te danken dat ze de score konden openen.
De eerste echte kans van de thuisclub kwam pas in de 30e minuut toen een voorzet na goed werk van Pim van Amerongen op het hoofd van de alleen voor de keeper staande Gerwin v/d Klift kwam; maar die timede verkeerd en kopte over.
De supporters hoopten dat de rust met een 0-0 gehaald zou worden en dat lukte maar net daarvoor was er nog een gevaarlijke situatie waar de bal de lat raakte onhoudbaar voor de doelman van FC Driebergen. Rust 0-0.

De eerste wissel was bij de thuisclub de weer op het nest terugkerende Daan van Amerongen voor Marco v/d Klift.
Er kwam iets meer dreiging in deze tweede helft maar kansen gaf dit niet, het was CJVV die ondanks een mindere helft toch meer in bal bezit bleef al was het minder dreigend dan de eerste helft.
Maar de omkeer kwam in de 67e minuut toen na foute afspeelbal op het middenveld de gasten in bal bezit kwamen en dwars door de verdediging slalomde en met een geweldige uithaal doelman Michel van Bruggen passeerde 0-1.

Ook met de volgende wissel Jeffrey Veenendaal in zijn plaats kwam Ismet Sahin gaf niet de verbetering. Trainer Richard van Vliet wachtte tot de laatste 10 minuten en zette toen ook zijn laatste wissel in Bjorn Geerding .

Om toen een op een te gaan spelen en dat leidde tot een zeer grote kans in de 90+1 minuut van Pascal van Doorn die zich handig door de defensie van CJVV speelde en alleen voor de keeper kwam maar zag zijn schot afketsen op de doelman.
Jammer anders was er een punt gestolen uiteindelijk floot de goed leidende arbiter de Groot uit Zeist voor het laatst en bleef FC Driebergen teleurgesteld achter.
het nieuws van 9 september 2014
17e jaargang nummer 5238
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Nacht van de Buitenplaats

20140909 PROVINCIE UTRECHT  Tijdens het Open Monumentenweekend kan het publiek op 13 september vanaf half 8 ’s avonds de tweede editie van de Nacht van de Buitenplaats meevieren. De 25 deelnemende buitenplaatsen worden op de avond van Open Monumentendag letterlijk en figuurlijk in bijzonder licht gezet voor u.

Laat u verrassen op unieke locaties door de feeërieke sfeer en een afwisselend cultureel programma. In een sprookjesachtige omgeving kunt u genieten van theater, muziek, rondleidingen, diner, wandelingen en vertellingen.
Diverse gemeenten in de provincie Utrecht nemen deel aan dit evenement (Bunnik, Utrecht, De Bilt, Zeist, Soest, Utrechtse Heuvelrug) dus er is altijd wat te doen bij u in de buurt. Grijp deze kans om de Utrechtse buitenplaats beter te leren kennen en kom een kijkje nemen achter de heggen en hagen! Deze avond vindt plaats in het Open Monumentenweekend dat als thema Reizen heeft.
De provincie Utrecht is al een aantal jaren benoemd tot Topregio: regio van kennis en cultuur, waar het heel aantrekkelijk is om te wonen en te werken. De provincie wil deze toppositie behouden en niet in de laatste plaats is cultuur en cultureel erfgoed hierbij van groot belang. Want mensen van binnen en buiten de provincie beleven graag het historisch erfgoed, waaronder de buitenplaatsen, dat Utrecht te bieden heeft.

Kijk voor het volledige programma op www.nachtvandebuitenplaats.nl. Voor meer informatie over de buitenplaatsen.

Week van het Walkartpark: 17 t/m 21 september

20140909 ZEIST  Van woensdag 17 tot en met zondag 21 september organiseert de gemeente een scala aan leuke activiteiten in het Walkartpark onder de noemer ‘De week van het Walkartpark’. Tijdens deze week is het park gevuld met activiteiten, zoals sportclinics, muziek, een Zeister zomergasten editie, een buurtmaaltijd en een picknick.

Het volledige programma van de Week van het Walkartpark is te vinden op: www.zeist.nl/walkartpark. De activiteiten zijn bedoeld om de inwoners van Zeist te inspireren en te laten meedenken over de toekomst van het park.
 
Wensen en ideeën voor de toekomst
Het Walkartpark is een Rijksmonument en nalatenschap van de dames Walkart. Zij hebben dit park geschonken aan de gemeente Zeist onder de voorwaarde dat het een openbaar wandelpark blijft. Naast wandelen biedt het park alle ruimte om te picknicken op zomerse dagen en leuke dingen te organiseren. Helaas wordt dat op dit moment te weinig gedaan. De bekendheid van het park onder de inwoners van Zeist is niet groot en het park wordt, met uitzondering van de omwonenden, weinig gebruikt.
 
De gemeente wil daar graag verandering in brengen. Wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof: “Tijdens de Week van het Walkartpark willen we bezoekers op verschillende manieren tijdens de activiteiten betrekken bij het Walkartpark. We maken er een mooie en inspirerende week van, waarin de ideeën van de gebruikers van het park centraal staan’.
 
Visie
De ideeën en wensen die worden opgehaald tijdens de activiteitenweek worden vervolgens door een zogeheten dialoogtafel op haalbaarheid en wenselijkheid getoetst. De dialoogtafel wordt gevormd door vertegenwoordigers van natuur&milieuorganisaties, erfgoedspecialisten, jongeren, bewoners van de Walkartartbuurt en wordt gefaciliteerd vanuit de gemeente.
 
De dialoogtafel clustert de ideeën en geeft prioriteiten en voorkeuren aan. Deze worden verwerkt in een visie die begin volgend jaar wordt aangeboden aan de gemeenteraad. Als de raad de visie overneemt kan de visie uitgewerkt worden in concrete plannen voor het park.

Nieuwe invulling de Woerd in Driebergen

20140909 DRIEBERGEN  Het voormalig composteerterrein in Driebergen krijgt een nieuwe invulling. Eerdere plannen leverden veel commentaar op vanuit een deel van de bevolking bij de Woerd. Ook groenorganisaties waren er niet gelukkig mee. Na een intensief participatietraject met bewoners en groenorganisaties hebben de initiatiefgroep en de gemeente besloten het plan op diverse punten flink aan te passen.

Wat verandert er?
    –    De beheerderswoning op landgoed de Woerd wordt gevestigd in de monumentale schaapskooi.
    –    Het voormalig composteerterrein wordt toegevoegd aan landgoed de Woerd en omgevormd tot natuur. Daarvoor verwijdert de landgoedeigenaar de gehele verharding.
    –    De verkoop van 10 hectare gemeentelijk natuurgebied aan de landgoedeigenaar gaat niet door; de gemeente zoekt een andere koper.
    –    Vooraan op het landgoed (zijde golfterrein) wordt een mogelijkheid geboden om kinderen onder begeleiding kennis te laten maken met de natuur.
    –    Er komt geen klompenpad. Wel worden er rondleidingen op de Woerd georganiseerd.
    –    Een aantal buurtbewoners gaat samen met de gemeente een afgesloten speelgedeelte voor de buurtkinderen inrichten rond het bestaande kunstwerk.

Wethouder Gerrit Boonzaaijer is verheugd over deze wending en hoopt hierdoor een goede ruimtelijke invulling voor het gebied te waarborgen en de cohesie in de wijk te bevorderen.

Hoe nu verder?
Er wordt een nieuw voorontwerp opgesteld waarin de natuurbestemming van het composteerterrein en een woonvlak voor de beheerderswoning op landgoed de Woerd worden opgenomen.
Dit voorontwerp wordt naar verwachting eind dit jaar ter inzage gelegd. Ook het vooroverleg met de provincie vindt dan plaats. Daarna volgt de bestemmingsplanprocedure.

Reacties
Na de participatiemomenten, die in het afgelopen half jaar zijn georganiseerd, volgt nu de bestemmingsplanprocedure. Dit betekent dat belanghebbenden kunnen reageren wanneer  het bestemmingsplan ter inzage ligt, volgens de procedure die daar voor gevolgd wordt (inspraak, zienswijze, beroep).

Definitief Ontwerp Brede School Kerckebosch klaar

20140909 ZEIST  Het Definitief Ontwerp van de brede school Kerckebosch is klaar. In het gebouw worden de Kerckebosch-locaties van de Damiaanschool en de Montessorischool gehuisvest. KMN Kind & Co verzorgt er de opvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar.
 
Nu het ontwerp helemaal klaar is, wordt een aannemer gezocht die de brede school gaat bouwen. Hiervoor is onlangs een aanbestedingsprocedure gestart. Intussen is ook een landschapsarchitect bezig het speelgebied te ontwerpen dat bij de school komt.
 
Omgevingsvergunning
Voordat de bouw kan starten, is een omgevingsvergunning nodig. Deze wordt binnenkort aangevraagd. Zodra de omgevingsvergunning is verleend, beginnen de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe school. Als alles volgens plan verloopt start van de bouw in januari 2015 en staat de brede school er begin 2016.
 
Wijkvernieuwing Kerckebosch Zeist
Kerckebosch wordt de komende jaren vernieuwd. De gemeente Zeist en woningcorporatie Seyster Veste werken samen aan het levensloopgeschikt maken van deze wijk. Nieuwe of verbeterde voorzieningen komen in een bosrijke wijk waarin 800 – 1000 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen en types worden ontwikkeld, waaronder ten minste 45 vrije kavels. Voor de uitvoering van de plannen richtten de gemeente en Seyster Veste de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) op.

Onderzoeksopzet samenwerking Houten-Wijk bij Duurstede gereed

20140909 WIJK BIJ DUURSTEDE  De gemeenten Houten en Wijk bij Duurstede onderzoeken de komende maanden de mogelijkheden om intensiever samen te werken. Op 2 september 2014 hebben de colleges van beide gemeenten de onderzoeksopzet hiervoor vastgesteld en dit nog eens bevestigd tijdens een gezamenlijke bespreking op 3 september.

De onderzoeksopzet wordt nu eerst besproken met de gemeenteraden op 16 september. Dit gebeurt in iedere gemeente afzonderlijk. De raadsleden kunnen tijdens de bijeenkomst suggesties meegeven voor de verkenning. In Houten wordt de onderzoeksopzet daarna vastgesteld in een raadsvergadering op 7 oktober. De gemeenteraad van Wijk bij Duurstede heeft hier niet voor gekozen, omdat zij eerder al opdracht tot het verkennen van samenwerking heeft gegeven, en houdt het bij de voorbespreking op 16 september.

Vanaf 8 oktober start vervolgens de daadwerkelijke verkenning en wordt onderzocht op welke wijze samenwerking tussen de twee gemeenten een verbetering kan brengen op het gebied van kwaliteit, kwetsbaarheid en beheersing van kosten. In de onderzoekopzet is al een voorzet gegeven voor de beleidsterreinen waarop samenwerking kansrijk kan zijn. Tijdens de verkenning worden de beleidsterreinen verder afgebakend. De verwachting is dat het eindrapport begin volgend jaar wordt opgeleverd.

Utrechts Landschap herstelt stuifduinen op Bornia

20140909 AUSTERLITZ  Utrechts Landschap herstelt het komende najaar en deze winter een deel van het oorspronkelijke stuifzandlandschap op landgoed Bornia bij Austerlitz. Bomen die gemarkeerd zijn met een verfstreep worden geveld en in een 10 hectare groot gebied wordt de grond geplagd.

Lees verder

Minnaar stopt na 35 jaar als voorzitter van SVL

20140909 LANGBROEK  Tijdens de Algemene Leden Vergadering van de Omnisportvereniging SVL op 19 september, zal Gerard Minnaar officieel terugtreden als voorzitter van het dagelijks bestuur. Hij zal na 35 jaar zijn voorzittershamer overdragen aan zijn opvolger, Gerhard Roeterd.

Lees verder

D66 stelt vragen over privacy bescherming

20140909 UTRECHTSE HEUVELRUG  D66 Utrechtse Heuvelrug wil dat de gemeente de privacy van haar inwoners uitstekend beschermt. Die staat namelijk onder druk doordat steeds meer activiteiten van de gemeente raken aan die privacy. Denk aan de inzet van cameratoezicht en het uitwisselen van steeds meer gegevens tussen diverse overheidsorganisaties.

D66-fractievoorzitter Hugo Prakke: “De gemeente moet een rol spelen bij het beschermen van de privacy van de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Steeds meer gemeentelijke activiteiten raken aan die privacy en daarom is het van belang dat wij waarborgen inbouwen om die schending van privacy te voorkomen.”

D66 vraagt het College een privacy handvest op te stellen waarin afspraken worden gemaakt die de privacy van de inwoners moeten beschermen. Zo wil D66 dat vastgelegd wordt dat privacygevoelige informatie zorgvuldig wordt bewerkt en beveiligd, dat er regels komen over wie inzage krijgt in de Gemeentelijke Basisadministratie, dat er een privacyfunctionaris wordt aangesteld en dat inwoners het recht krijgen om hun gegevens te laten verwijderen. Maar ook ligt er een belangrijke taak bij de Gemeenteraad om te controleren of de toepassing van privacy schendende middelen juist gebeurt. Zo moet de burgemeester de Raad bijvoorbeeld altijd informeren over de mogelijke inzet van cameratoezicht en drones.
het nieuws van 10 september 2014
17e jaargang nummer 5239

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Dit weekend geen trein tussen Utrecht en Zeist

20140910 ZEIST / BUNNIK / DRIEBERGEN  Komend weekend geen treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist. In het weekend van 13 en 14 september verricht ProRail grootschalige werkzaamheden rond het spoor in Bunnik.

Lees verder

Ook tweede buurman ontvlucht gifdampen

20140910 DOORN  Ook de tweede buurman van de Doornse stomerij is zijn huis ontvlucht. De milieudienst noemt de verontreiniging onder de stomerij ‘een vrij uitzonderlijke situatie’. Het vertrokken gezin was tot voor kort op vakantie, maar is door saneringsorganisatie Bosatex tijdelijk elders ondergebracht.

Lees verder

Vacature: commissaris van de Koning in Utrecht (m/v)

20140910 PROVINCIE UTRECHT  Gevoel voor humor, daadkrachtig en 100 procent inzet voor de provincie Utrecht. Zo maar een paar eisen waaraan de nieuwe commissaris van de Koning (cdK) van Utrecht moet voldoen als het aan Provinciale Staten ligt.

Lees verder

“Net of ik in Madurodam woon”

20140910 WERKHOVEN  Ze is vriendelijk, ziet er stralend en tot in de puntjes verzorgd uit, en spreekt vloeiend Nederlands, met een charmant Frans accent. Annie ‘ met de klemtoon op de tweede lettergreep! ‘ Viladrosa woont inmiddels veertig jaar in Nederland, maar mist haar geboorteland Frankrijk nog dagelijks.

Lees verder

Rabobank tekent sponsorcontract Wijk in Bedrijf

201409010 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 5 februari 2015 staat lokale bedrijfsleven in de spotlights. Vorige week dinsdag 2 september is de eerste stap gezet om Wijk in Bedrijf tot een succes te laten worden. Jeroen de Heer, directievoorzitter Rabobank Kromme Rijnstreek en Etske Muis, projectleider Wijk in Bedrijf, hebben de samenwerking bezegeld.

Lees verder

Adieu Klim-op: welkom op De Wegwijzer

20140910 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op het schoolplein van voorheen basisschool De Klim-op werd afgelopen donderdag een groot naambord onthuld door de oudste en de jongste leerling, Justin en Louis. Op het bord staat de tekst: Adieu Klip-op, welkom op de Wegwijzer met een verwijzing naar het verleden en een blik op de toekomst.

Lees verder

Nationale Zonnedag

20140910 COTHEN  De Zonnebloem afdeling Cothen/Langbroek vierde zaterdag haar jaarlijkse Zonnedag in het Dorpshuys. Meer dan 75 aanwezigen genoten van een schitterende middag. De middag begon met een viering, samengesteld door bestuursleden, waarbij het jaarthema ‘Je kunt veel meer dan je denkt’, uitgebreid belicht werd.

Lees verder

Bomenplan Gooijerdijk

20140910 WIJK BIJ DUURSTEDE  De afgelopen jaren zijn verschillende wegen in het Amerongerwetering- en Langbroekerweteringgebied op sommige delen flink van uiterlijk veranderd. Dit komt door de uitgevoerde bomenplannen, die de veiligheid qua beplanting langs de Amerongerwetering, Wijkerweg, Bovenwijkerweg en Langbroekerdijk voor de toekomst moet garanderen.

Lees verder

Opening kunstgrasveld

20140910 BUNNIK  Op zondagmiddag 14 september is het zover: burgemeester Hans Martijn Ostendorp zal dan samen met de jongste leden van Bunnik ’73, de Kikkers, het kunstgrasveld gelegen aan de Tolhuislaan officieel openen. De vereniging nodigt alle inwoners van Bunnik en overige geïnteresseerden uit hierbij aanwezig te zijn.

Lees verder

‘Wijn aan de Rijn’ een zonnig succes

20140910 BUNNIK  Donderdag 5 septembervond in de tuin van Kasteel Cammingha in Bunnik de tweede editie plaats van ‘Wijn aan de Rijn’. Ruim 300 gasten, zakenmensen uit de Kromme Rijnstreek, genoten tijdens dit unieke netwerkevenement van een goed glas wijn, streekproducten en de prachtige omgeving.

Lees verder

Nick Meijer werkt bij zijn vader in de tandartspraktijk

20140910 BUNNIK  Nick Meijer (30) heeft zijn professionele hockeycarrière opgezegd en werkt sinds het voorjaar bij zijn vader Lex Meijer in de tandartspraktijk, bij vele Bunnikers bekend.

Lees verder

CD-presentatie Rick Kostelijk

20140910 AUSTERLITZ  Op zondagmiddag 21 september presenteert  Rick Kostelijk zijn CD Compass in het Beauforthuis. Special Guest is pianist Bert van den Brink.

Rick put hierbij uit een breed palet aan invloeden zoals Pat Metheny, Jeff Beck en Joe Satriani maar ook uit de popmuziek waar hij mee opgroeide in de jaren 80 en 90 en de melodische wereld van de klassieke muziek.

Rondom het concert wordt de cd uiteraard verkocht – voor onze bezoekers met een korting van €5. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zo 21 september, 15:00 
Rick Kostelijk: CD-presentatie Compass

bezetting: gitaar – Rick Kostelijk • klarinet – Peter Habraken • toetsen – Marius van den Brink • basgitaar en vocals – Phaedra Kwant • percussie – Janco van der Kaaden • drums – Arno van Nieuwe, piano – Bert van den Brink
entree € 10,- | 
www.beauforthuis.nl
het nieuws van 11 september 2014
17e jaargang nummer 5240

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Tractorolie op het veer

20140911 WIJK BIJ DUURSTEDE  Een olie lekkende tractor met aanhanger, geladen met appels, zorgde er vanmorgen voor dat ‘het veer’ tijdelijke geen motorvoertuigen kon overzetten. Door nog onbekende oorzaak lekte tegen 09.00 uur de tractor olie aan de kant van Rijswijk. Dit werd niet eerder opgemerkt totdat de tractor op het veer stond. Met als gevolg een oliespoor op beide kades en op het veerpont.

Lees verder

Stevige taal in de Uitkijkaffaire

20140911 UTRECHTSE HEUVELRUG  Nam wethouder Henk Veldhuizen(CDA) het nu op voor Wereldkidzbestuurder Wubbo Wever of niet? ‘‘Het in stand houden van een kleine school als De Uitkijk in deze tijd is voor een bestuur niet gemakkelijk’’, zei hij tijdens de vergadering van de Commissie samenleving van afgelopen maandagavond.

Lees verder

Geluidsscherm op de weg, A28 dicht

20140911 DEN DOLDER  De A28 is afgesloten omdat er bij Den Dolder glas van een geluidsscherm naar beneden is gekomen. Tussen Utrecht en Den Dolder zijn alle rijstroken dicht. Er stond lange tijd een flinke file, maar inmiddels is al het verkeer dat vaststond weggeleid, meldt de verkeersdienst VID.

Lees verder

Start graven watergang

20140911 WIJK BIJ DUURSTEDE   In de David van Bourgondiëweg is afgelopen ochtend door wethouder Jan Burger samen met 200 kinderen van de kinderdagverblijven in Wijk bij Duurstede, het startsein gegeven voor het graven van de nieuwe watergang. Van alle kanten kwamen de kinderen in groepjes aan met hun begeleidsters en ze waren allemaal gewapend met een schep en emmertje.
 
Lees verder

Finaleronde van start voor SVL

20140911 WIJK BIJ DUURSTEDE / LANGBROEK  Bij de Verkiezing van de Leukste Sportvereniging is SVL uitgeroepen tot winnaar van de gemeente Wijk bij Duurstede. Met 99 stemmen en een waardering van 9,53 gemiddeld liet SVL de andere sportverenigingen achter zich. SVL vertegenwoordigd nu de gemeente Wijk bij Duurstede in de finale

Lees verder

Gouden paar Rook-Ravestein

WIJK BIJ DUURSTEDE  Coby en Peter Rook-Ravestein vieren vandaag het heugelijke feit dat zij vijftig jaar geleden in het huwelijk traden in Utrecht. Coby en Peter leerden elkaar in 1956 op het lyceum in Utrecht kennen. Zij kregen verkering in 1958 en dit duurde tot 1964 waarin de periode dat zij verloofd waren is meegeteld.

Lees verder

Rhenen wil weer een jonge burgemeester

20140911 RHENEN  De nieuwe burgemeester van Rhenen staat bij voorkeur middenin zijn carrière. Hij moet wel bereid zijn minstens 1 ambtstermijn van 6 jaar in de gemeente vol te maken. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Rhenen waarin de profielschets werd vastgesteld.

Lees verder

Profiel nieuwe commissaris van de koning vastgesteld

20140911 PROVINCIE UTRECHT  De nieuwe commissaris van de koning (cvdk) van de provincie Utrecht moet een daadkrachtige, innemende persoonlijkheid zijn, die als boegbeeld uitdraagt waar de provincie voor staat. Hij of zij moet daarnaast een goed politiek netwerk hebben en een scherp voorzitter zijn.

Lees verder
het nieuws van 12 september 2014
17e jaargang nummer 5241
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Wereldkidz wil gewoon verder met De Uitkijk

20140912 AMERONGEN  Scholenkoepel Wereldkidz is echt niet van plan het Amerongse schooltje De Uitkijk te sluiten. ‘We hopen op groei.’ Het is onwaar dat Wereldkidz een sterfhuisconstructie heeft verzonnen voor het kleine schooltje, zoals de krimp in het aantal groepen en leerkrachten soms wordt geinterpreteerd door verontruste ouders en lokale politici,’ zegt Grada Huis, woordvoerder van Wereldkidz.

Lees verder

Justitie vervolgt oud-wethouder Damen uit Leersum

20140912 LEERSUM  Oud-wethouder Jacques Damen uit Leersum wordt vervolgd wegens fraude. Hij zou onterecht woon-werkverkeer hebben gedeclareerd toen hij als wethouder in Vlissingen werkte. Damen woonde in Leersum toen hij in Vlissingen aan de slag ging als wethouder.

Lees verder

Start Zin in Werk Week

20140912 
REGIO  Actieplan Jeugdwerkloosheid Utrecht-Midden organiseert van 20-26 september in samenwerking met vier jongerenjongereninitiatieven de ‘Zin in Werk Week’. Gedurende deze week wordt er elke dag iets georganiseerd om jongeren te inspireren bij hun zoektocht naar een stage, leerplek of baan.

Op 20 september wordt deze week om 12.30 uur feestelijk afgetrapt met een groot openingsevent in Seats2meet.com op het centraal station van Utrecht.


Streetwise op De Hoeksteen

20140912 ZEIST  Op maandag 8 september verzorgde de ANWB op basisschool De Hoeksteen aan de Jagerlaan het leuke en leerzame verkeersprogramma Streetwise. Door het oefenen met praktijksituaties leren de kinderen beter om te gaan met het drukke verkeer.

Lees verder

Praat mee over de sport in Zeist

20140912 ZEIST  Zeist heeft een bloeiend sportleven. Om dat te behouden en uit te bouwen, wil de gemeente met belanghebbenden in gesprek om te komen tot een nieuwe sportvisie. De kick-off is op donderdagavond 2 oktober in Sporthal Dijnselburg, van 19.30 uur tot 22.00 uur. Iedereen die mee wil praten, kan zich hiervoor aanmelden en is welkom.
 
De sportvisie geldt voor de periode 2015-2020 en geeft duidelijkheid over de ambities en koers voor de sport. Hierbij spelen ook welzijn, gezondheid en bewegen een belangrijke rol. Daarom wil de gemeente de sportvisie niet alleen samen met sportverenigingen ontwikkelen, maar ook met andere maatschappelijke organisaties, onderwijs, marktpartijen en inwoners. Het leggen van verbindingen tussen die groepen, kan extra kansen bieden.
 
Kick off
Als start van het proces organiseert de gemeente op donderdag 2 oktober een kick off bijeenkomst voor alle sportliefhebbers uit Zeist in Sporthal Dijnselburg (Badmeester Schenkpad 2). De kick off staat in het teken van informatie en inspiratie. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.zeist.nl/sportvisie of telefonisch bij de gemeente: 14 030. Op de genoemde site kunt u meer informatie vinden. In de weken na de kick off gaat een aantal werkgroepen praktisch van start met daarin betrokkenen uit en rondom het sportveld. Uiteindelijk wordt eind april 2015 de sportvisie voorgelegd ter besluitvorming aan de gemeenteraad.
 
Trots
Wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof: “een sportvisie voor Zeist staat hoog op de agenda. Niet alleen bij het college, maar ook bij sportverenigingen. We mogen trots zijn op de sport in Zeist. We beschikken over een breed aanbod, een actief verenigingsleven en er is sprake van een hoge sportdeelname. Daar zijn we blij mee, dat willen we zo houden en liefst nog uitbouwen”.
Het belang van sport groeit en dit is niet alleen onder de beleidsmakers het geval. Verbeek-Nijhof: “de rol van de overheid verandert, we gaan steeds meer uit van de eigen verantwoordelijkheid en kracht van burgers. Maar daarbij kunnen we ze natuurlijk wel een handje helpen. Een visie kan ons hierbij houvast bieden”.
 
Samenwerken aan de sportvisie
De sportvisie wordt gemaakt in een actief samenspel met belanghebbende partijen. De gemeente verwelkomt informatie en ideeën van deze partijen wat betreft de visie, behoefte en de functie van sport. Gemeente en samenleving gaan hierbij in gesprek over dingen die goed gaan en minder goed gaan en vestigen daarop samen de aandacht.

Gemeente Bunnik maakt meters voor het goede doel!

20140912 BUNNIK  Op 25 september a.s. gaat een team van medewerkers van de gemeente Bunnik meedoen aan de Gemeentemarathon, die exact 42.195 meter bedraagt. Het evenement vindt plaats op Papendal in Arnhem. De Gemeentemarathon kiest er voor om de sportieve activiteit ook te koppelen aan de maatschappelijke activiteit.
In 2014 wordt het Fonds verstandelijk gehandicapten gesteund met de opbrengst van de Gemeentemarathon.

Het enthousiaste Bunnik-team telt tien lopers, waaronder de wethouders Jorrit Eijbersen en Rob Zakee. De lopers willen, naast het inschrijfgeld, nog een extra donatie doen aan het Fonds. Bijdrages zijn welkom in de bus in de hal van het gemeentehuis.

Inlichtingen over het evenement: http://degemeentemarathon.nl

‘Zorg op de Heuvelrug’ in Driebergen-Rijsenburg

20140912 DRIEBERGEN  Maandagmiddag 22 september staat gebouw ‘De Vijver’ aan de Vijverlaan in Driebergen in het teken van de ontwikkelingen in de zorg. De ouderenorganisaties ANBO, KBO en PCOB vinden het hoog tijd dat er met de senioren zelf gesproken wordt over de ontwikkelingen. Daarom organiseert het Seniorenplatform een serie voorlichtingsmiddagen. De eerste is nu in Driebergen-Rijsenburg. De bijeenkomst begint om 14.00 uur.

Vragen
Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst. Brokkelt het recht op goede zorg voor ouderen af? Of is het waar dat we anders en zorgvuldiger om moeten gaan met gemeenschapsgelden? Worden we straks massaal afhankelijk van familie of vrienden of komen er nieuwe soorten zorg op de markt? Bij wie moeten we aankloppen als het nodig is? Waarom moet de gemeente opeens een rol spelen? Kan de gemeente die verantwoordelijkheid wel aan?
Het Seniorenplatform in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zoekt naar de antwoorden. Zij krijgen daarbij hulp van mensen die midden in de ontwikkelingen op dit terrein zitten.

Twee inleidsters
Saskia van der Lyke, directeur ISZ De Brug en Jeannette Schoone, beleidsmedewerker gemeente, houden beiden een korte inleiding en gaan dan in gesprek met senioren. Doel is zoveel mogelijk onzekerheid weg te nemen, zonder te verbloemen dat er nog veel niet in detail is uitgewerkt. Maar waar mensen met hun vragen en zorgen terecht kunnen, dát is wel duidelijk. Die weg kan nu vast gewezen worden.

Iedereen is welkom
De bijeenkomst is bestemd voor álle senioren in dit deel van Driebergen. Op 24 november is er een tweede bijeenkomst, maar dan in Buurthuis De Brug,Sperwerkamp 38. Men hoeft overigens nergens lid van te zijn, iedere oudere is welkom. De toegang is gratis.

‘Twee gevallen geplande jihadreis bekend in Utrechtse Heuvelrug’

20140912 UTRECHTSE HEUVELRUG  Er zijn twee gevallen bekend van inwoners uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug die een mogelijke jihadreis wilden gaan maken. Dat maakte burgemeester Frits Naafs donderdagavond bekend in de commissie Bestuur en Middelen. Hij antwoordde daarmee op vragen van de VVD tijdens de rondvraag in de commissievergadering.

Lees verder

Stomerijgif: Tachtig omwonende gezinnen moeten drinkwater eerst koken

20140912 DOORN / DRIEBERGEN  Een nieuwe ontwikkeling in de uitdijende stomerijverontreiniging: Tachtig omwonenden moeten voorlopig hun drinkwater koken. De huishoudens -vijftig rond de Doornse en dertig rond de Driebergse stomerij van Van Boordt- hebben vanmiddag en vanavond een brief gekregen waarin het kookadvies staat.

Lees verder

Kinderdagverblijf Zeist hoopt op terugkeer springkussen

20140912 ZEIST  Kinderdagverblijf Kiekeboe in Zeist doet een dringend beroep op de dieven die er met een springkussen vandoor gingen dat gebruikt zou worden tijdens een jubileum. Leidster Linda Rijntjes: “Breng alsjeblieft de aanhanger en het luchtkussen terug zodat wij dat zwarte randje van het feest af kunnen halen.”

Lees verder

Automobilist botst op auto wegwerkers

20140912 ODIJK   Om even voor 2 uur vanacht heeft een automobilist rijdend vanuit Houten richting Odijk ter hoogte van de kruising N229 (Werkhovenseweg) en de N410 (Burgweg) en wegwerkersvoertuig komende van Werkhoven over het hoofd gezien.

Lees verder
het nieuws van 13 september 2014
17e jaargang nummer 5242

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Lange adem maakt Maarn en Maarsbergen hart veilig

20140913 MAARN Na ruim anderhalf jaar inspanning van de plaatselijke Lionsclub en de EHBO om de dorpen Maarn en Maarsbergen ‘hart veilig’ te maken, is op 9 september de kroon op het werk gezet: Hartveilig Maarn Maarsbergen wordt aangesloten op het alarmeringssysteem van HartslagNu.

Het systeem alarmeert direct, naast een ambulance, geschoolde vrijwilligers die snel ter plaatste hulp verlenen.

Om Maarn en Maarsbergen ‘hart veilig’ te maken moesten heel veel zaken worden geregeld en kwam het aan op het hebben van lange adem van de kartrekkers van het project. Naast het vinden van sponsoren om een aantal geselecteerde locaties te voorzien van AED-apparatuur, was het motiveren van voldoende vrijwilligers de belangrijkste en misschien wel minst makkelijke opgave voor de initiatiefnemers.

Bekendheid over en het belang van het project onder de plaatselijke bevolking alleen was hiervoor niet voldoende. De persoonlijke inzet van zowel Lionsclubleden als EHBO-leden hebben er toe bijgedragen dat uiteindelijk maar liefst 100 vrijwilligers zich aanmeldden en zich door de EHBO lieten scholen om in het bezit te komen van een reanimatiecertificaat.

Ten slotte moest nog een ‘hobbel’ worden genomen: een overeenkomst tussen de gemeente Utrechtse Heuvelrug, ambulancedienst RAVU en de EHBO Maarn Maarsbergen om de aansluiting op het alarmsysteem van HartslagNu te formaliseren. Door de ondertekening van deze overeenkomst op 9 september jongstleden is een Hartveilig Maarn Maarsbergen nu een feit. De initiatiefnemers waren hun tijd vooruit: de Nederlandse participatiemaatschappij avant la lettre!

Onnodige nederlaag DEV

20140913 DOORN  Zaterdag derdeklasser DEV leed in de uitwedstrijd tegen Brederodes een onnodige 6-3 nederlaag, waarbij een 0-2 ruststand door de thuisploeg werd omgebogen in de uiteindelijke toch nog grote nederlaag. Een zwaar teleurgestelde DEV trainer Michel van Aken:,, We zijn in de tweede helft onze afspraken gewoonweg niet nagekomen. Daar ben ik behoorlijk “pissig” over.”

Lees verder

Dalto/BNApp.nl wint van PKC/SWKGroep

20140913 DRIEBERGEN  Het was alweer even geleden dat Dalto van PKC had gewonnen en daarom waren de verwachtingen vooraf niet zo heel hoog gespannen. Wie dacht “appeltje, eitje voor PKC” had het vandaag helemaal mis, want Dalto verraste iedereen. Er werd weer eens heel duidelijk dat behaalde resultaten in het verleden geen garantie bieden en dat iedere wedstrijd er weer één op zich is.
       
WOW, dat is in één woord de samenvatting van de eerste helft. Want wat speelde Dalto goed. Na een kwartier spelen had Dalto er al 8 inliggen en PKC slechts 2 uit benutte strafworpen. Het strijdplan (vooral gaan voor de tweede bal, gelijk de rebound pakken en fysiek aanwezig zijn) werd tot in de puntjes uitgevoerd met tomeloze inzet van alle spelers. De passie spatte er van af en er waren vele mooie goals te noteren. Ruststand 13-6.

Dat deze speelwijze veel energie kostte was wel duidelijk, maar de basis was wel gelegd en daar kon Dalto mee vooruit in de tweede helft. Een tweede helft die pas in minuut acht een eerste score opleverde, van PKC. Hierna miste Dalto de kans op de 14-7 en benutte PKC wel de toegekende strafworp.Jelle Steenbeek stond in de tweede helft in scorend opzicht op, hij scoorde op hele belangrijke momenten, vooral toen PKC terugkwam tot 16-14 waren zijn prachtige schoten van groot belang. Dalto liep wel steeds meer op zijn tenen, want de eerste helft had duidelijk heel veel kracht gekost. Dalto had meer moeite om het spel te blijven maken en was de bal snel kwijt. PKC rook kansen, ging beter schieten en kroop dichterbij. Bij 18-17 was het weer Jelle Steenbeek die met een prachtige omdraai in de lucht Dalto letterlijk weer lucht gaf. Bij 19-18 in de laatste seconden van de wedstrijd was het nog even heel spannend, maar verder dan dat kwam het niet want Vera van Ekris onderschepte de bal en de scheidsrechter floot af. Een verdiende overwinning voor Dalto dat had laten zien dat als het als team speelt ze moeilijk zijn te verslaan.

Maarten Groot Hulze, met 7 doelpunten de topscorer, was heel blij met de overwinning: “De eerste helft was super goed en we hadden een goed strijdplan dat door iedereen werd uitgevoerd. De tweede helft was moeizaam, de krachten was op, maar op de belangrijke momenten scoorden we toch. We hebben een hele goede pot gespeeld en ik vind dat we terecht hebben gewonnen. Voor mezelf ben ik blij dat de kleine kansen er vandaag in gingen, dat ging de laatste weken wat moeizamer en dan is het fijn dat het nu wel lukte”.

Zwaar bevochten overwinning SVMM

20140913 MAARN  De 4-3 thuisoverwinning van zaterdag vierdeklasser SVMM op Oranje Wit, was een wedstrijd met twee gezichten. SVMM trainer Olaf Kersbergen:,, Naast bij vlagen goed voetbal, werden er ook op momenten domme fouten gemaakt. Al met al een onrustige wedstrijd die eigenlijk veel hoger voor ons had moeten uitvallen.”
       
Lees verder

SVL toont ware karakter

20140913 LANGBROEK  Met de 9-1 overwinning op Lienden liet SVL zien uit het goede hout te zijn gesneden. Met attractief voetbal werden de Liendenaren volkomen onder de voet gelopen. SVL trainer Jan Gaasbeek:,, Het was een plezier om mijn ploeg vanmiddag aan het werk te zien. Van meet af aan vol de druk er op en geen clementie met de tegenstander.
       
Lees verder

VVA’71 verliest thuis van Volendam

20140913 ACHTERBERG   VVA’71 uit Achterberg heeft het tweede duel in de hoofdklasse nipt verloren. In de thuiswedstrijd tegen Volendam werd het 0-1. Bij rust stond de brilstand nog op het scorebord.
       
Lees verder

Man gewond bij grasmaaien

20140913 WIJK BIJ DUURSTEDE  Een jongeman is vanmorgen gewond geraakt nadat zijn kleine maaimachine kantelde tijdens het maaien van de Rijndijk nabij de Molen ‘Rijn en Lek’. Zijn collega en een bewoner van een nabij gelegen woonark schoten de jongeman te hulp.
       
Lees verder

Opzetten Taalpunt tegen laaggeletterdheid in gemeente Wijk bij Duurstede

20140913 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op vrijdag 12 september 2014 heeft wethouder Wil Kosterman in de openbare bibliotheek aan de Karel de Grotestraat 61 in Wijk bij Duurstede de startnotitie Taalpunt in ontvangst genomen. Deze notitie is opgezet door Vluchtelingenwerkgroep Wijk bij Duurstede, Bibliotheek Z-O-U-T en Stichting Binding. Deze drie partijen gaan samen bekijken of er in de gemeente Wijk bij Duurstede een Taalpunt kan worden opgezet.

vergroot foto

Naast een fysiek punt in de bieb, is een Taalpunt een initiatief om laaggeletterdheid te bestrijden door de inzet van vrijwilligers. Met dit nieuwe initiatief hopen de drie partijen een doelgroep, die nu niet in deze gemeente geholpen kan worden, beter te kunnen bereiken. Het initiatief wordt ondersteund door de Stichting Lezen & Schrijven.

De overhandiging van de startnotitie gebeurde op de laatste dag van de Week van de Alfabetisering. De startnotitie is een eerste stap: na de overhandiging gaan de drie partijen aan de slag om een Plan van Aanpak te maken.
Wethouder Wil Kosterman geeft het belang van een Taalpunt in Wijk bij Duurstede aan: ‘Onderzoek toont aan, dat in Nederland één op de negen mensen laaggeletterd is, en dus problemen heeft met lezen en schrijven. Dat is een schrikbarend aantal mensen, ondanks de goede onderwijskansen en -mogelijkheden die ons land rijk is. Duidelijke cijfers voor Wijk bij Duurstede ontbreken. Wel heb ik van de initiatiefnemers begrepen dat er voldoende aanwijzingen zijn, dat het beeld in onze gemeente vergelijkbaar is met het landelijk gemiddelde. Alle redenen om laaggeletterdheid ook in Wijk bij Duurstede aan te pakken!’
Voor de overhandiging van de startnotitie Taalpunt plaatsvond, droeg stadsdichter Andr    é van Zwieten een gedicht voor met een knipoog naar onbegrijpelijk samengestelde spam.

De Stichting Lezen en Schrijven is een landelijke stichting, die nu overal in het land Taalpunten probeert op te zetten onder de noemer Taal voor het Leven. De stichting ondersteunt de lokale initiatiefnemers met bijvoorbeeld een opleidingsplan voor vrijwilligers en allerlei voorbeeldprojecten, die uitgerold kunnen worden.

IVN publiekswandeling zondag 21 september

20140913 AMERSFOORT  Op zondag 21 september organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publiekswandeling in Randenbroek XL: we wandelen door Park Randenbroek en door het beekdal van de Heiligenbergerbeek.

De gidsen van het IVN gaan samen met u kijken naar de veranderingen in dit gebied en vertellen over de toekomstplannen. De start is bij kinderboerderij “De Vosheuvel”, Heiligenbergerweg 187, 3816 AJ Amersfoort. De wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.

Randenbroek dat aan de ‘rand van een broek (moeras) ligt’, is drastisch veranderd. Het Park Randenbroek is onderdeel van een veel groter gebied: Randenbroek XL. Dit omvat naast het park ook het beekdal van de Heiligenbergerbeek, dat loopt van de A28 tot aan de Bisschopsweg. Hier is veel veranderd. Er werden bomen gekapt of ze werden gesnoeid om ze te kunnen behouden als nestgelegenheid voor vogels en vleermuizen. Maar er werden ook veel nieuwe bomen geplant, duizenden bloembollen gepoot, een vistrap aangelegd en de Heiligenbergerbeek werd een ecologische verbindingszone met ecologische overs. In de toekomst zal er nog meer veranderen, zoals het ziekenhuisterrrein, de sportvelden en het zwembad aan de Bisschopsweg. De natuurgidsen zullen u op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen en u meenemen op een leerzaam rondje door dit prachtige beekdal!
 
Meer informatie: IVN, tel. 033-4566878 of mail: fmvanholland@hotmail.com

Wai Wurrie ladies night

20140913 ZEIST  Kom op woensdag 17 september 2014 ook naar het gezelligste doordeweekse avondje uit voor vrouwen! Trendy fashion store Wai Wurrie organiseert van 19.00 – 21.30 uur een gezellige Ladies Night in Pop- & Cultuurpodium De Peppel en er is een boel te beleven op het gebied van fashion, lifestyle en beauty.

De modeshow start om 19.30 uur en is powered by Wai Wurrie, By Jenn, Bella en Di Machiavelli. Daarnaast kun je lekker shoppen voor kleding (ook outlets), bijous en accessoires. En verder: wenkbrauwen epileren met touw, nagels (gel) lakken, handlezen, visagie en meer ‘vrouwendingen’.  Je ontvangt een welkomstdrankje bij binnenkomst en maakt bovendien kans op een van de vier goedgevulde goodiebags die na de modeshow verloot zullen worden. De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 19.00 uur en de toegang is gratis! Kijk voor meer informatie op www.peppel-zeist.nl, www.waiwurrie.nl of op Facebook.
het nieuws van 14 september 2014
17e jaargang nummer 5243

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Winst Schaerweijde, nederlaag Voordaan

20140914 ZEIST/GROENEKAN  De hockeysters van Schaerweijde hebben gewonnen van Groningen. In de overgangsklasse werd het 2-1 voor de ploeg uit Zeist. Voor Schaerweijde maakte Anne Wiegers uit een strafbal de eerste goal. De Zeister dames zijn na twee duels nog ongeslagen in de overgangsklasse.

Lees verder

Thuisnederlaag handbalsters Fortissimo

COTHEN  De handbaldames van Fortissimo hebben hun eerste thuiswedstrijd in de eerste divisie verloren. In de eigen sporthal De Rijnsloot waren de Cothense dames niet opgewassen tegen Aalsmeer. Aalsmeer, dat vorig jaar degradeerde uit de eredivisie, won nipt met 22-21.

Lees verder

Eerste seizoenszege voor Schaerweijde

20140914 ZEIST  Schaerweijde heeft de eerste zege in de hoofdklasse te pakken. De ploeg uit Zeist was met 5-4 te sterk voor Pinoké. Schaerweijde heeft nu drie punten. Schaerweijde ging met een 2-0 voorsprong de rust in.

Lees verder


HDS verliest twee punten14-09-2014 20:20

20140914 LEERSUM  Zondag derdeklasser HDS verloor in de thuiswedstrijd tegen promovendus Zwaluwen Utrecht twee dure punten. HDS trainer Frank Brouwer:,, Wij hebben ons teveel het spel van de tegenstander laten opdringen. Geboden kansen werden niet afgemaakt. Op basis van de tweede helft verdienden de Utrechtenaren absoluut een punt, maar lieten wij het afweten.”

Lees verder

Het doek is gevallen voor toneelvereniging VZOD

20140914 DRIEBERGEN  Ondanks alle pogingen om nieuwe leden te werven en de bezoekersaantallen voor hun voorstellingen te vergroten sluit dan toch het doek voor toneelvereniging VZOD. VZOD is opgericht op 11 september 1946 en op donderdag 11 september jl. hebben leden en donateurs een drankje gedronken en geproost op 68 mooie toneeljaren.

VZOD staat voor Vriendschap Zij Ons Doel en in die 68 jaar hebben zij veel lief en leed met elkaar gedeeld, het valt het bestuur dan ook zwaar om de beslissing te nemen om zichzelf op te heffen.

VZOD dankt alle leden, donateurs, bezoekers en iedereen die hen heeft gesteund in hun voortbestaan.

Roel Berg (Traay Art) wint Cultuurprijs

20140914 UTRECHTSE HEUVELRUG  Driebergenaar Roel Berg (foto, links) is zondagmiddag gekozen tot winnaar van Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug 2014. Deze prijs werd uitgereikt aan een volwassene of groep die op inspirerende wijze cultuur als verbindend element weet te presenteren. Berg ontving de prijs voor zijn initiatief TraayArt in het Driebergse centrum.

Lees verder

Utrechtse Heuvelrug in gesprek met moslimgemeenschap

20140914 UTRECHTSE HEUVELRUG  VVD-fractievoorzitter Rob Jorg van Utrechtse Heuvelrug vindt het goed dat de gemeente actief gesprekken voert in de moslimgemeenschap. De partij stelde deze week vragen over mogelijke jihadstrijders in de gemeente.

Lees verder

Man beschoten met luchtdrukwapen

20140914 ZEIST  Een 21-jarige man uit Zeist is zaterdagavond 13 september beschoten met een luchtdrukwapen en hierbij gewond geraakt. Dit gebeurde rond 17.30 uur op de hoek van De Dreef met de Laan van Vollehoven. De man werd geraakt op het moment dat hij aan de zijkant van de flat liep.

De politie doet onderzoek en zoekt getuigen van dit incident. Heeft u informatie dat kan leiden naar de identiteit van de dader(s), neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven, belt u dan naar Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Scooter en auto botsen op N410 Odijk

20140914 ODIJK  Op de N410 bij Odijk zijn zaterdagavond rond 23.00 uur een scooter en auto op elkaar gebotst. Twee mensen die op de scooter zaten, raakten gewond. De automobilist reed na het ongeluk nog een paar honderd meter door, maar stopte uiteindelijk.

Lees verder

‘Bekeuren voordelig voor supermarkt’

20140914 DOORN  De gemeente is in goed overleg met de Albert Heijn Doorn om te kijken naar een oplossing voor het onderhoudsprobleem van het naastgelegen parkeerterrein.  Dat zegt wethouder Gerrit Boonzaaijer in een reactie op het bericht dat afgelopen week verscheen in deze krant over de vermeende ruzie over het parkeerterrein in Doorn.

Lees verder

Shantyfestival ‘Rijn en Lek’

20140914 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op zaterdag 27 september vindt van 13.00 tot 19.00 uur alweer het 12e Shantyfestival ‘Rijn en Lek’ plaats. Ook dit jaar zullen er weer zestien koren uit het hele land optredens verzorgen op de acht verschillende podia, verspreid over de mooie binnenstad.

Lees verder

Steenen Brug weer compleet

20140914 LANGBROEK  Open monumentendag kreeg gisteren een bijzonder tintje in Langbroek. Na jarenlange afwezigheid werd het uithangbord van Herberg de Steenen Brug overhandigd aan de familie Molthoff, die het door brand verwoedde pand in ere herstelden. Jarenlang was men op zoek naar het bord. Het bleek in bezit te zijn van nazaten van de familie van de oude eigenaars.

Lees verder

Mix van late zomer en beginnende herfst in de Blauwe Kamer

20140914 WAGENINGEN  In deze septembermaand is de mooiste wandeling een wandeling  in rivieroeverreservaat “ Blauwe Kamer”. Daar doet de natuur extra haar best een mooi afscheid van de zomer te maken en ons het begin van de herfst te doen ervaren.

In de Blauwe Kamer bloeit nog veel en tegelijk ziet men volop zaadvorming. Vogels vliegen hier graag rond, zoals prachtige putters.
Wandelen kan onder leiding van een gids van Utrechts Landschap op woensdag 17 september 2014.

De excursie begint om 14.00 uur bij de ingang van het informatiecentrum van de Blauwe Kamer, De Blaauwe Kamer 15, 6702 PA Wageningen.
Reserveren is niet nodig. Deelname is gratis.
Advies: stevig schoeisel of laarzen en een verrekijker mee.

Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap kijk op: www.utrechtslandschap.nl

Hallo Venray + The Fire Harvest

20140914 ZEIST  Op vrijdag 19 september 2014 staan Hallo Venray en The Fire Harvest in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. Hallo Venray bestaat uit Henk Koorn op gitaar en zang, Peter Konings op bas en Henk Jonkers op drums. Als vanouds zijn de invloeden van Neil Young, Velvet Underground en The Beatles terug te horen.

Sinds de band in deze vorm bestaat wordt echter het experiment ook zeker niet geschuwd en dat hoor je op hun dertiende album Show. Met hun gebruik van dynamiek, vernieuwingsdrang, vakmanschap, maar toch pakkende songs, hebben ze met Show een nieuw meesterwerk afgeleverd. En zeker live blijft het Nederlandse antwoord op The Velvet Underground en Neil Young een band om niet te missen! Support door The Fire Harvest, die desolate country/slowcore tracks brengt in de traditie van bands als Low en American Music Club.

De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is € 9,- in de voorverkoop en € 13,- aan de deur. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.
het nieuws van 15 september 2014
17e jaargang nummer 5244
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Wethouder ‘verguld’ met 280 (crowd)sources

20140915 UTRECHTSE HEUVELRUG  De digitale inspraakronde over mogelijke bezuinigingen ligt op koers, vindt wethouder Van Dongen. Wel is er onder de deelnemers van de crowdsourcing nog steeds een oververtegenwoordiging van oudere, hoogopgeleide mannen.

Lees verder

Aurora slaat toe in tweede helft

20140915 WERKHOVEN  Aurora is de terugkeer in de vierde klasse goed begonnen. Op eigen veld was de ploeg van trainer Gerard Pouw nipt (3-2) te sterk voor het Utrechtse PVC. Voor de rust lukte het Aurora nog niet om afstand te nemen van de bezoekers (1-1), maar in de tweede helft wisten de Werkhovenaren alsnog het verschil te maken.

Lees verder

Wilbert Veenbrink terug als hoofdtrainer bij Bunnik

20140915 BUNNIK  Ruim vijftien jaar geleden was Wilbert Veenbrink al eens hoofdtrainer van Bunnik’73. Anno 2014 begint hij aan zijn tweede trainerstermijn bij de club waar hij als jong jongetje begon met voetballen en waar een groot gedeelte van zijn trainersloopbaan ligt.

Lees verder

Nacht van de Buitenplaats: 3.000 bezoekers

20140915 ZEIST / BUNNIK / UTRECHTSE HEUVELRUG  Op 13 september was er van alles te beleven tijdens de tweede editie van de Nacht van de Buitenplaats. De buitenplaatsen werden op deze avond letterlijk en figuurlijk in bijzonder licht gezet. Zeker 3.000 mensen hebben genoten van een zeer gevarieerde programmering op 25 bijzondere locaties.

Lees verder

Zeer grote brand in pizzeria in centrum Rhenen

20140915 RHENEN  In pizzeria Bella Venezia aan de Herenstraat in het centrum van Rhenen heeft zondag kort na middernacht een zeer grote brand gewoed. De brandweer rukte uit met groot materieel. De brand woedde vooral aan de achterzijde van het oude pand.

Lees verder

het nieuws van 16 september 2014
17e jaargang nummer 5245

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Gemeente Bunnik krijgt nieuwe hardlooproute

B20140916 BUNNIK  Na afloop van de prijsuitreiking van Bunniks Mooiste 2014 maakte wethouder Jorrit Eijbersen de winnaar bekend van de prijsvraag om de leukste hardlooproute te bedenken in de gemeente Bunnik.

Lees verder

Aurora aan kop, Bunnik en Odijk verliezen

20140916 UTRECHT / BUNNIK  Alledrie de voetbalclubs uit de gemeente Bunnik speelden afgelopen weekend uit en alledrie deden ze dit in Utrecht. Met goed resultaat voor Aurora, maar niet voor Bunnik en Odijk.

Lees verder

Historisch Leersum in kaart gebracht

20140916 LEERSUM  Leersum inventariseert de komende weken panden en objecten die van cultuurhistorische waarde zijn. Dat wordt gedaan door een adviseur van de gemeente. De inventarisatie moet een goed overzicht geven van de cultuurhistorische waarden in het Heuvelrugdorp.

Lees verder

Riet (79) maakt parachutesprong

20140916 ZEIST  ‘‘Het was grandioos.’’ Riet van Nes (79) is er zaterdagavond nog helemaal vol van. Woensdag zou ze parachutespringen. Dat ging niet door. De lucht was niet helder genoeg, en het regende. Maar zaterdag was het ideaal weer voor een tandemsprong in Teuge.

Lees verder

Onrust over stomerijgif neemt nog niet af

20140916 DOORN  De bedoeling was ongerustheid weg te nemen. Een informatieavond inclusief deskundigenpanel leidde gisteravond niet tot het gewenste resultaat. Want de waardes zijn weer hoger.

Lees verder

Verstevigde Ludenkapel heropend

20140916 DOORN  De Open Monumentendagen vormden een mooie gelegenheid voor de heropening van de Doornse Ludenkapel. Wethouder Gerrit Boonzaaijer verrichtte zaterdag de officiële openingshandeling door met vaardige hand het schildje met het opschrift ‘gemeentelijk monument’ aan de gevel te schroeven.

Lees verder

Gewonde na zwaar ongeval in Overberg

20140916 OVERBERG  Op de Parallelweg in Overberg heeft maandagmiddag rond 17.40 uur een eenzijdige aanrijding plaatsgevonden. Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurder van het voertuig de macht over het stuur kwijt en kwam het voertuig tegen een boom tot stilstand.

Lees verder

Tweede verdachte vast voor woningoverval in Doorn

20140916 DOORN  De politie heeft een tweede verdachte aangehouden voor een overval aan de Kersengaard in Doorn. Tv-aandacht in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld leidde naar de 20-jarige man, een inwoner van het dorp.

Lees verder

Provincie en McDonald’s ruilen grond

20140916 ZEIST/HUIS TER HEIDE  Fietsers die van Zeist naar Huis ter Heide willen hoeven binnenkort niet meer om de McDonald’s heen te fietsen. Als er niemand met succes bezwaar maakt en de gemeenteraad stemt er ook mee in, ruilen de provincie en de ‘Mac’ een stuk grond. Het fietspad van de Zandbergenlaan loopt dan door tot het kruispunt.

Lees verder

Groei & Bloei Natuurmarkt 2014

20140916 DOORN  De Natuurmarkt staat ieder jaar opnieuw garant voor veel gezelligheid in de prachtige entourage van het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Met een gevarieerd aanbod aan producten uit en voor de natuur, kinderactiviteiten en nu ook met workshops en lezingen.

 Op deze dag staan er in de Doornse bomentuin veel gezellige kramen. waar van alles te zien, te doen en te koop is. Van natuurproducten zoals jam en honing tot kleding en sierraden, van tuin¬gereedschap tot decoratie- en cadeauartikelen. Ook zijn er veel planten, bloembollen, stekken en zaailingen verkrijgbaar. De lokale bijenvereniging is aanwezig en diverse natuurorganisaties, zoals Natuurmonumenten, Vriendenstichting Wachendorff en het Utrechts Landschap.

Op de Natuurmarkt is veel te doen. Voor volwassenen zijn er rondleidingen door het arboretum en workshops over bloemschikken, plaagdieren en cyclamen. Kinderen kunnen een spannende boomhut bezoeken, houtsnijden, kleurplaten maken en geschminkt worden. Ook zullen de inzendingen van de jaarlijkse fotowedstrijd te zien zijn. Op de Natuurmarkt kiezen alle bezoekers samen de mooiste foto door hun stem uit te brengen.

Dit jaar staat ‘De Levende Tuin’ centraal. Een levende tuin is een tuin waar volwassenen en kinderen genieten en bezig zijn in en met de natuur. Maar ook een tuin waar dieren zich thuis voelen, zoals bijen, kikkers en vlinders. Dit leven in de tuin wordt vooral gestimuleerd door planten. Planten met bessen, met mooie herfstkleuren, eetbare planten, bijen- en vlinderplanten. Daarom is er dit jaar extra aandacht voor de tuin en tuinplanten.
De Natuurmarkt wordt georganiseerd door Groei & Bloei, afdeling Doorn en omstreken samen met het Von Gimborn Arboretum.

Meer informatie is te vinden op de site van de Natuurmarkt: http://natuurmarkt.gimbornarboretum.nl

Tijd: zondag 21 september van 10.00 uur tot 17.00 uur
Locatie: Von Gimborn Arboretum, Velperengh13, Doorn
Entree: € 4,00 per persoon. Donateurs van de Vriendenstichting Wachendorff: € 1,00 per persoon op vertoon van de donateurpas. Kinderen tot 12 jaar: gratis. Voor sommige workshops en kinderactiviteiten wordt een kleine extra bijdrage gevraagd.

D66 wil actie op leegstaande panden en terreinen in Leersum

20140916 UTRECHTSE HEUVELRUG  D66 Utrechtse Heuvelrug wil dat het College op korte termijn actie onderneemt op de leegstaande panden en terreinen in Leersum.

Tijdens het huiskamergesprek van de nieuwe D66-wethouder Jan Willem van Dongen op dinsdag 9 september jl. in Leersum werd benadrukt dat veel Leersummers zich groen en geel ergeren aan de braakliggende terreinen en de verpauperende panden.

D66-fractievoorzitter Hugo Prakke: ‘In de afgelopen jaren heeft D66 hiervoor al vaker aandacht gevraagd bij het College, maar zonder zichtbaar resultaat. Panden als De Donderberg, voormalig Hotel Vogelezang en de voormalige Knaus-dealer zien er gewoon niet uit. Dit is geen visitekaartje voor Leersum.’

D66 spoort het College aan om met de eigenaren in gesprek te gaan om de verpaupering tegen te gaan. Tijdelijk gebruik door bijvoorbeeld kunstenaars zou gestimuleerd dienen te worden. ‘En de braakliggende terreinen zouden bijvoorbeeld ingezaaid kunnen worden of als speelplek ingericht kunnen worden’, aldus Prakke. D66 wil graag dat het College samen met inwoners naar oplossingen gaat zoeken waardoor de verschillende locaties weer een zinvolle bestemming krijgen en het aanzien van Leersum wordt verbeterd.
het nieuws van 17 september 2014
17e jaargang nummer 5246

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Lezing over WABO in Werkhoven lijkt net reünie

20140917 WERKHOVEN  De lezing over de Werkhovense Autobus Onderneming (WABO) door Johan van Impelen op de Open Monumentendag trok veel belangstellenden. De aanwezigen in de Sint Stevenskerk hoorden van het wel en wee van de oprichting in 1930 tot het verdwijnen van deze particuliere autobusonderneming in 1981.

Lees verder

Nacht zonder dak in Odijk haalt veel geld op

20140917 ODIJK  Achter het Witte Kerkje in Odijk ligt een klein eilandje, verbonden met de tuin van de pastorie door een bruggetje. Hier was het zaterdagavond een drukte van belang: 25 kinderen sliepen er in kartonnen hutjes om een keer te voelen hoe het is om dakloos te zijn.

Lees verder

Eerste ‘handdruk van Odijk’ uitgereikt

ODIJK  Dit jaar werd voor de derde keer het feest ‘Odijk komt thuis’ gevierd, georganiseerd door Dorpshuis Odijk. Nieuw was de uitreiking van de vrijwilligersprijs ‘De handdruk van Odijk’, in het leven geroepen door het nieuwe bestuur van het Dorpshuis.

Lees verder

Hoenderkopershoek Bunnik houdt al 40 jaar buurtbarbecue

20140917 BUNNIK  Voor de veertigste keer hielden de bewoners van de Hoenderkopershoek hun gezamenlijke buurtbarbecue. Een traditie die begon toen de buurt nog vol blubber en loopplanken lag. Nu staat het meubilair onder partytenten en zijn de tafels keurig gedekt. Deze buurtbarbecue blijft nog steeds de bewoners binden.

Lees verder

Te hoge huur nekt zaak in Zeist

20140917 ZEIST  DA Hollestelle aan de Slotlaan 199-a sluit nog voor het eind van het jaar voorgoed. De ondernemer legt uit waarom het onmogelijk is om een verdienmodel te bedenken, voor een speciaalzaak met goed opgeleid personeel, in deze tijd op de Slotlaan.

Lees verder

Vijf jaar Sport BSO Odijk

20140917 ODIJK  De Sport BSO uit Odijk vierde haar vijfjarige bestaan. Ooit gestart met een groepje van 12 kinderen in het oude Dorpshuis omdat er te weinig buitenschoolse opvangplekken waren in Odijk. Inmiddels uitgegroeid tot 3 groepen en nog altijd trouw aan het concept ‘lekker met elkaar sporten na school’.

Lees verder

Open Dag en Jubileumfeest

20140917 BUNNIK  Op zaterdag 20 september houdt het Jongerenwerk De Schoudermantel een groot jubileumfeest voor jong en oud, ter ere van het 30-jarig bestaan van De Schoudermantel.

Lees verder

Lezing ‘Stil Verleden’ bij Welnúh

20140917 DOORN  Op woensdag 1 oktober 2014 organiseert de werkgroep Creatief van Welnúh een lezing over het Nederlandse slavernijverleden in de 17e, 18e en 19e  eeuw alsmede vormen van moderne slavernij.

De kennis over de Gouden Eeuw is goed verankerd in de geschiedenis van Nederland. De rol van Nederland bij de slavenhandel en de slavernij is bij velen minder bekend. Onder de titel ‘Stil Verleden’ wordt ingegaan op de ontwikkeling van slavernij door de eeuwen heen, gevolgd door het Nederlands slavernijverleden in de voormalige koloniën en de Christenslaven.

Daarnaast wordt aandacht besteed aan de rol van vrouwen in onze koloniale slavernijgeschiedenis én vormen van moderne slavernij anno 2014. Kort wordt ingegaan op de rol van de religie in het Nederlands slavernijverleden. Natuurlijk zijn er sporen van het slavernijverleden zichtbaar in steden als Amsterdam, Middelburg en Utrecht. Ook zijn enkele sporen van het Nederlands slavernijverleden in Doorn te vinden. 

De lezing wordt gegeven door drs. Maria Reinders-Karg van MiraKa Educatie.
Zij kwam op haar 19e kwam naar Nederland. Na opleidingen en werk in de sociale sector heeft ze antropologie gestudeerd, was docent Maatschappijleer en werkte aansluitend bij het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis). Dat bleek ook een ontdekkingsreis door haar eigen geschiedenis te zijn. 

Locatie: Kampwegkerk in Doorn. Tijd: 20.00-22.00 uur.  Kosten: € 14,-.
Meer informatie en inschrijving: www.welnuh.nl/activiteiten of bel 0343 523000.

Afscheid en welkom in de Raad

20140917 WIJK BIJ DUURSTEDE  Rutger Vinke sprak gisterenavond voor de laatste keer als raadslid de gemeenteraad toe. Achtereenvolgens dankten, met woorden en een cadeau, burgemeester Tjapko Poppens en scheidend fractievoorzitter van de VVD Serge Segboer Vinke hem voor zijn inzet als raadslid in de afgelopen vier jaren.

Lees verder

Voorzitter Stichting Ruben en Julian stal uit kas

20140917 ZEIST  Voormalig voorzitter Remco M. van de Stichting RuJu heeft drieduizend euro van de stichting in zijn eigen zak gestoken. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht. De stichting werd opgericht na de moord op de broertjes Ruben en Julian uit Zeist, mei vorig jaar.

Lees verder
het nieuws van 18 september 2014
17e jaargang nummer 5247
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Kerkkoor bestolen van podium

20140918 DRIEBERGEN  Het podium van het Kerkkoor Driebergen is gestolen uit een stalling aan de Arnhemsebovenweg. De dieven hebben de toegangspoort opengebroken en een aanhanger met daarop het podium meegenomen.

Lees verder

Start bouw volgende fase – de Groene tuinen Driebergen

20140918 DRIEBERGEN  In het project de Groene tuinen in Driebergen wordt op 29 september gestart met de bouw van de eerste 10 woningen van het type Kijkers in het groen. Deze zeer ruime woningen (188-212 m2 woonoppervlak) worden gekenmerkt door hun prachtige sedumdaken en de vrije ligging aan de natuurzone.

vergroot foto

De officiële handeling zal, in het bijzijn van kopers en genodigden, worden verricht door wethouder Boonzaaijer van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

In totaal komen er 250 duurzame woningen. Inmiddels zijn aan de Lange Dreef al 108 eengezinswoningen gebouwd. De Groene tuinen is een samenwerkingsproject tussen Janssen de Jong Projectontwikkeling, Heuvelrug Wonen en de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Het ontwerp is van Han van Zwieten Architecten en Janssen de Jong Bouw uit Hengelo is verantwoordelijk voor de bouw. Meer informatie op de projectwebsite www.degroenetuinen.nl

8-12 Jarigen opgelet, jeugd gezocht!

20140918 ZEIST-DRIEBERGEN  Ben je 8-12 jaar of ken je iemand die dat is, lees dit dan goed! Zoals jullie misschien weten heeft onze IVN-afdeling Heuvelrug en KrommeRijn een enthousiaste jeugdgroep. Met heel veel plezier komen begeleiding en jeugd met elkaar samen om van alles in de natuur te ontdekken.

De jeugdgroep staat open voor jeugd van 8 tot 12 jaar, waarvan de ouders lid zijn van het IVN of lid willen worden.

Eén keer per maand gaan we samen de natuur in, onder begeleiding van natuurgidsen van het IVN. We verzamelen ons als groep op verschillende plaatsen in de omgeving van Zeist en Driebergen. Waar we verzamelen is een beetje afhankelijk van het thema. De bijeenkomsten zijn op zaterdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur. Nieuwsgierig naar de onderwerpen? 

We beginnen 13 september met eten uit de natuur en eindigen 27 juni met kamperen.
Voor overige onderwerpen en data kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn
Aanmelden kan via een mail naar Lucy van de Vijver: jeugd_ivnheuvelrug@live.nl. 
Kosten voor deelname zijn 10 euro per schooljaar per kind, als ouders nog geen lid zijn van het IVN kunnen ze voor 20 euro per jaar lid worden.
het nieuws van 19 september 2014
17e jaargang nummer 5248

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Amerongen start met restauratie verwaarloosde Andrieskerk

20140919 AMERONGEN  In Amerongen is vrijdag begonnen met de restauratie van de Andriestoren. De kerktoren is in zo’n slechte staat, dat deze broodnodig toe is aan een opknapbeurt. Volgens koster Huib van Alfen is de opknapbeurt noodzakelijk om ongelukken te voorkomen: “Ik heb in de buurt van de toren stukken van de wijzerplaat gevonden.

Lees verder

Burgerpanel van start; wordt geen gemeenteraad

20140919 UTRECHTSAE HEUVELRUG  Burgemeester Naafs noemt zijn experiment met een burgerpanel ‘geslaagd’. Hij gaat verder met de 31 genodigden die gisteren kwamen opdagen, maar het wordt geen gemeenteraad nieuwe stijl. Gisteravond ontvingen Naafs en zijn medewerkers eenendertig inwoners van de Utrechtse heuvelrug.

Lees verder

Bromfietser en fietser botsen

20140919 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op de parallelweg van de N-227 net buiten Langbroek richting Cothen vond vanmiddag een aanrijding plaats tussen een bromfietser en fietser. Rond 15.30 uur werden politie en een Rapid Responder naar de plaats van de aanrijding gedirigeerd.

Lees verder

Wijkse Kunstmarkt editie 27

20140919 WIJK BIJ DUURSTEDE  Stichting WijkNogLeuker houdt op 5 oktober tussen 12.00 en 17.00 uur de 27e internationale Kunstmarkt in het oude centrum van Wijk bij Duurstede. Om dit jaar de Kunstmarkt wat compacter te maken is locatie ‘Kasteelpark’ afgestoten en daarvoor in de plaats de gehéle Markt in gebruik.

Lees verder

Eigenaar wil afgebrand hotel Grebbeweg herbouwen

20140919 RHENEN  Wim ter Haar hoopt zijn pand aan de voet van de Grebbeberg in Rhenen te kunnen herbouwen. Het dak en de zolderverdieping zijn volledig verwoest. De rest van het pand is zwaar aangetast en moet worden gestript voordat het pand herbouwd kan worden. Het is afgezet met hekken.

Lees verder

Gemeente Utrechtse Heuvelrug start proef digitaal inzicht burgergegevens


20140919 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug doet als één van de eerste gemeenten mee aan een proef van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waarmee inwoners via internet kunnen opvragen welke organisaties inzage hebben in hun persoonsgegevens uit de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP). Het initiatief past bij de verdere uitbreiding van digitale dienstverlening aan de inwoner, en geeft transparantie over wat de overheid doet met persoonsgegevens.

Iedereen heeft het recht om zijn of haar eigen persoonsgegevens in de Basisregistratie personen (BRP) in te zien. Ouders of verzorgers met ouderlijk gezag hebben inzage in gegevens van hun minderjarige kinderen. Persoonsgegevens die zijn opgenomen in de BRP zijn niet openbaar, maar organisaties met een maatschappelijke of publieke taak zoals pensioenfondsen of uitkeringsinstanties, kunnen deze wel opvragen. Zij gebruiken die persoonsgegevens om hun taken uit te voeren.

Hoe werkt het?
Via www.heuvelrug.nl kiest u voor Online regelen en vervolgens voor Opvragen Protocolleringsgegevens (Protocolleren betekent vastleggen). Omdat de gemeente deze informatie zelf ook moet opvragen, kan het even duren voor u het overzicht toegezonden krijgt.

Eerste stap begroting 2015-2018 gereed

20140919 UTRECHTSE HEUVELRUG  De opbouw van de meerjarenbegroting 2015-2018 bestaat dit jaar uit twee delen. 
Het eerste deel, de exacte doorrekening van het bestaande beleid, is gereed en burgemeester en wethouders hebben dit  ‘Deel 1 Begroting 2015-2018, bestaand beleid’ deze week alvast aan de gemeenteraad gestuurd.

De dialoogavond van maandag 15 september heeft interessante ideeën opgeleverd die tot kostenbesparing kunnen leiden. Drie van deze ideeën worden voorgedragen voor een nader onderzoek.
 
Opbouw van de meerjarenbegroting
Het begrotingstekort bedraagt € 3,5 miljoen in 2015 en loopt op tot  € 5,3 miljoen in 2018.
Het eerste deel van de begroting 2015-2018 is een exacte doorrekening van het bestaande beleid en geeft inzicht in de werkelijke tekorten voor de komende vier jaar. ‘Deel 2 Begroting 2015-2018, bezuinigingsvoorstellen’ betreft het raadsvoorstel over de invulling van de taakstelling. 
Burgemeester en wethouders kiezen voor deze splitsing zodat er voldoende tijd is voor de crowdsourcing, waarin inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers geraadpleegd worden over de bezuinigingen. Deze twee delen samen vormen de meerjarig sluitende conceptbegroting 2015-2018, waarover de gemeenteraad begin november beslist. In de week van 6 oktober ontvangt de raad het raadsvoorstel over de invulling van de bezuinigingstaakstelling.

Resultaten crowdsourcing
Nog net geen 300 keer is de Begrotingswijzer ingevuld en op dit moment zijn 62 ideeën in aanmerking gekomen om na te bellen.
    •    Over 36 ideeën is al telefonisch contact geweest.

Van de 36 ideeën waarover telefonisch contact is geweest:
    •    Leiden 20 ideeën tot een onderzoek. Deze onderzoeksvragen zijn uitgezet in de organisatie en leiden begin volgende week tot voorstellen aan de portefeuillehouders. 3 ervan zijn afgerond en leiden niet tot een extra bezuinigingsmogelijkheid.
    •    Gaat het in 4 gevallen om ideeën over het verdere proces van crowdsourcing.
    •    Staan er 3 al op de vinkenlijst.
    •    Reageren 3 indieners niet op verzoek om het telefoonnummer te leveren.
    •    Zijn 2 indieners vanwege vakantie nog niet telefonisch benaderd.
    •    Resteren er 4 ideeën die niet tot directe of indirecte input leiden voor het begrotings-of crowdsourcingsproces.
Dialoogavond
De dialoogavond werd georganiseerd door een betrokken groep bewoners en werd door ca. 50 mensen bezocht. Tijdens deze avond zijn aan vijf gesprekstafels ideeën besproken waarmee zowel kostenbesparingen of inkomsten kunnen worden gerealiseerd. Ook werden ideeën gelanceerd over hoe de gemeente de inzet van bewoners beter kan benutten, via participatie van de inwoners en dialoog. Dit gebeurde vanuit een per tafel geformuleerde visie op de toekomst van de dorpen en het voorzieningenniveau. Opvallend was dat Dorpsgericht werken hoog in het vaandel staat. 
Veel deelnemers vonden wel dat de initiatieven en betrokkenheid en participatie vanuit de dorpen zelf moet komen. 

Wethouder Jan Willem van Dongen was enthousiast over sommige ideeën en beloofde deze ideeën te laten onderzoeken. Een aantal  ingebrachte ideeën is ook al opgenomen in de Begrotingswijzer en over sommige ideeën kon de wethouder geen toezeggingen doen, omdat deze niet in zijn  portefeuille vallen. Hij prees de organisatoren voor hun initiatief en beloofde actief deel te blijven nemen aan de dialoog. ,,Een dialoog moet van twee kanten komen. Ik juich het toe dat inwoners zelf met ideeën komen en daarover met mij of met de andere collegeleden, bijvoorbeeld vanuit hun rol als dorpswethouder, in gesprek gaan over of en hoe deze te realiseren.” Hij moedigde de initiatiefnemers aan nog vaker dialoogavonden te organiseren.

Mike del Ferro speelt op D9 gestemde vleugel

20140919 AUSTERLITZ  In Europa is er één D9 gestemde vleugel (Fazioli) en deze staat de komende tijd in het Beauforthuis. En op zondag 28 sept. om 17.30u. geeft Mike del Ferro er een solo-concert op. Divine 9 is een gloednieuwe stemming gebaseerd op het negentallig/numerisch stelsel, een wiskundige perfectie die ook in de natuur is te vinden.

Mike del Ferro speelt over de hele wereld en houdt van cross-overs met traditionele muziek. Omdat deze muziek dichter bij de D9 stemming staat dan onze huidige stemming gaat hij graag de uitdaging aan om een concert op dit bijzondere instrument te verzorgen.

De in Divine 9 gestemde Fazioli 228 van Evert Snel, is de komende maanden voor pianist en publiek te bewonderen in het Beauforthuis, waar wij heel blij mee zijn.

Divine 9 stemming
In 2012 ontdekte Gert Kramer (Doorn) een nieuwe muziekstemming gebaseerd op het negentallig/numerisch stelsel. Deze wiskundige perfectie is vandaag hoor- en voelbaar in muziek en is overal in de natuur te vinden. Het is meesterstemmer Danilo Cosucci werkzaam bij Evert Snel in Werkhoven, gelukt om dit te vertalen naar een muziek instrument.

Mike del Ferro
Mike del Ferro speelt in meer dan 95 landen variërend van solo recitals tot crossovers met traditionele muziek.
Divine 9 Music staat dichter bij de traditionele muziek dan bij onze zwevende stemming. Gezien de vele landen waar Mike heeft gespeeld en zijn bekendheid met de vele stemmingen, wilde hij direct kennis maken met de D9 gestemde vleugel. En dat beviel: 
 “Ik moest eerst wennen (ook omdat de stemming laag is en ik een absoluut gehoor heb) en sommige intervallen zijn echt een uitdaging, maar na een half uur diverse toonsoorten uit geprobeerd te hebben, zitten er ook schitterende klanken tussen die recht het hart ingaan.”
het nieuws van 20 september 2014
17e jaargang nummer 5249

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Twaalfde editie Shantyfestival

20140920 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op zaterdag 27 september 2014 vindt het alweer 12e Shantyfestival “Rijn en Lek” in Wijk bij Duurstede plaats. Het festival wordt door ca. 15.000 mensen bezocht. Ook dit jaar zullen er weer 16 koren uit het hele land optredens verzorgen op de acht verschillende podia verspreid over de binnenstad.

Lees verder

Act1 + SolarFlare

20140920 ZEIST  Zaterdag 20 september 2014 wordt een bijzondere avond voor de jonge Zeister band Act1, namelijk hun EP release party. Act1 schrijft zijn muziek door rock te combineren met verschillende stijlen als jazz, blues en reggae.

De band heeft een repertoire van 15 zelfgeschreven nummers dat door de Utrechtse stichting Young Locals ‘inventief en vooruitstrevend’ werd genoemd, denk Pink Floyd en Red Hot Chili Peppers.

vergroot foto

Sinds 2013 treedt Act1 veel op in Utrecht en omstreken en waren ze zes weken lang te zien in het televisieprogramma Music Academy van de AVRO. Met hun coach Lange Frans stonden ze uiteindelijk in de finale. “Van jullie wil je gewoon meer horen” zei jurylid Eric van Tijn, en Martin Buitenhuis zag Act1 wel op grote podia als Lowlands spelen. Support deze avond is SolarFlare uit Zeist, die met hun genre varieert van slow rock tot funk rock met invloeden uit andere muziekstijlen. De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is gratis! Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.

Beleef de vogeltrek in Wijk bij Duurstede

20140920 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op zaterdag 4 oktober neemt De Vogelwerkgroep van Natuur en Milieu WbD samen met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogelteldag, de Euro Birdwatch. Dit jaar wordt er op meer dan 150 telposten in ons land geteld, ook bij de telpost Waarden van Gravenbol.

Lees verder

Oplossingen openbare verlichting gecompliceerd

20140920 WIJK BIJ DUURSTEDE  Als de monopolisten Stedin en Citytec naar elkaar wijzen wanneer de problemen rond de openbare verlichting met hen worden besproken, geeft dat een machteloos gevoel” laat wethouder Hans Marchal in een gesprek met de redactie van ditiswijk.nl weten.

Lees verder
het nieuws van 21 september 2014
17e jaargang nummer 5250
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Verdiende overwinning FC Driebergen-Cobu-Boys 6-0

20140921 DRIEBERGEN  In eenzijdige wedstrijd heeft FC Driebergen, Cobu-Boys alle hoeken van het veld laten zien maar dat is helaas niet tot uitdrukking gekomen in de eindstand 6-0. Een karige beloning voor het overwicht wat de thuisclub had.

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5  foto6  foto7  foto8  foto9  foto10  foto11  fotoi12  foto13

Het had al binnen 10 minuten gewoonweg 3-0 voor de thuisclub moeten zijn, kansen van o.a. Dennis v/d Berg, Jelle Adema, Pascal van Doorn werden door veel te snel handelen om de zeep geholpen.

Aan werklust geen twijfel die was er zeer zeker maar de afwerking liet te wensen over.
Het werd uiteindelijk in de 14e minuut dik en dik verdiend 1-0 door een mooie kopbal van Dennis v/d Berg.

Het bleef eenrichtingsverkeer met nog kansen voor Paul van Hofwegen over gekopt ,Pascal van Doorn  die zijn inzet van de lijn zag getrapt worden.
Het was gewoonweg FC Driebergen die het spel dicteerde en eigenlijk ten onder ging aan de vele ruimte die het kreeg waar ze geen antwoord op hadden.
Het waren bijna alle spelers die wel in een of andere minuut kansen om zeep hielpen.
Het werd nog in blessure tijd van de 1e helft  toch 2-0 door een goede Aktie van Pascal van Doorn. Rust.

De tweede helft begon de thuisclub met de zelfde elf wat al in de 58e minuut leidde tot een treffer van de voet van Jelle Adema 3-0.  Gevolgd door een kopbal via de keeper en paal door Paul van Hofwegen gescoord 4-0 dat was in de 64e minuut.
De ingevallen spits Daan van Amerongen maakte er beheerst via een lob 5-0 van.
De zelfde speler zag ook nog kans 3 grote kansen te missen .
De eindscore kwam van de voet van Pascal van Doorn die zijn solo beloond zag en beheerst 6-0 op het score bord bracht.
Al met al een dik verdiende overwinning die zeker met dubbele cijfers gewonnen had moeten worden.
Zaterdag as 27 september 2014 de uitwedstrijd bij Brederodes in Vianen aanvang 14.30 aanvang.

HDS krijgt deksel op de neus

20140921 LEERSUM  In de uitwedstrijd tegen VVZA uit Amersfoort liep HDS tegen een onnodige 3-1 nederlaag aan en kreeg de ploeg van trainer Frank Brouwer de deksel bijna letterlijk op de neus . Na een minuut stilte vanwege het onverwachte overlijden  Jan Willemse, begon HDS voortvarend aan de wedstrijd en kwam al in de 10e minuut op een 0-1 voorsprong.

Lees verder

Ruime nederlaag handbalsters Fortissimo

20140921 COTHEN  De dames van GOconnectIT/Fortissimo hebben een ruime nederlaag geleden in de eerste divisie A. Het uitduel tegen Borhave werd met 31-15 verloren. De Cothense ploeg bezet de achtste plaats, met twee punten uit drie wedstrijden.

Lees verder

Schaerweijde verliest van Den Bosch

20140921 ZEIST  De hockeymannen van Schaerweijde hebben in de hoofdklasse verloren van Den Bosch. De formatie uit Zeist kwam in Brabant niet verder dan 3-1. Voor Schaerweijde maakte Thijn Knetemann uit een strafcorner de treffer. De ploeg van trainer Dave Smolenaars heeft drie punten uit evenveel duels.

Lees verder

Weer of geen weer op de Grebbeberg

20140921 RHENEN  Op woensdag 8 oktober  staat om 14.00 uur een gids van Utrechts Landschap op de parkeerplaats naast de Erebegraafplaats op de Grebbeberg, Grebbeweg 123, 3911 AV Rhenen voor u klaar.  Deze gids zal u in  de eerste plaats bezig houden met al wat groeit en u altijd weer boeit binnen dit fraaie bezit van Utrechts Landschap.

Daarenboven wordt in dit jaar van de herdenking van de Slag op de Grebbeberg in de meidagen van 1940 binnen de rondwandeling van ongeveer 1½ uur aandacht besteed aan dit noodlottige begin van de Tweede Wereldoorlog. De excursie is gratis, reserveren overbodig.
Meer info: www.utrechtslandschap.nl

VVA’71 overtuigend langs Achilles Veen

20140921 ACHTERBERG  Na het tikkie dat Bennekom vorige week uitdeelde aan VVA’71, hebben de Achterbergers zich knap hersteld. Bij Achhilles Veen werd een 1-4 overwinning mee huiswaarts genomen en die overwinning was verdiend, legt trainer Johan de Man uit. ,,Wij hadden het de eerste twintig minuten lastig, maar daarna speelden wij beter. Ik kan de jongens alleen maar een groot compliment geven.”

Lees verder

DEV beroofd van twee punten

20140921 DOORN  Thuisploeg DEV bleef tegen IJFC met lege handen staan. DEV trainer Michel van Aken:,, We zijn beroofd van twee punten. Aan de tweede treffer van IJFC ging een forse overtreding vooraf die door de scheidsrechter niet werd gezien, of die hij niet wilde zien. Ik ben ziedend!” En daar had de bevlogen DEV trainer best wel een punt.

Lees verder

FC Driebergen slordig met de geboden kansen

20140921 DRIEBERGEN  De 6-0 thuisoverwinning tegen Cobu Boys uit Amersfoort, had voor zaterdag derdeklasser FC Driebergen vele malen hoger moeten uitvallen. Driebergen trainer Richard van Vliet:,, We gingen veel te slordig om met de geboden kansen. Concentratie blijft de gehele wedstrijd geboden, ook al is er weinig of geen tegenstand.”

Lees verder

Bezoekcijfers kasteel Amerongen schieten omhoog

20140921 AMERONGEN  De bezoekcijfers van kasteel Amerongen liggen nu al een stuk hoger dan vorig jaar. In totaal brachten ruim 21.000 geïnteresseerden dit jaar een bezoek, nu al zo’n 2000 meer dan vorig jaar. ,,Daar zijn we vanzelfsprekend erg blij mee”, zegt woordvoerder Monique Tromp van kasteel Amerongen.

Lees verder

Gemakkelijke zege Dalto/BNApp.nl op KVS

20140921 DRIEBERGEN  Een gemakkelijke overwinning was het voor Dalto. KVS kwam alleen op een 1-0 voorsprong, maar moest vanaf de 2-2 in de achtervolging. Bij rust stond er al een ruime voorsprong van 9-14 op het scorebord en dit aantal werd in de tweede helft verdubbeld: 17-28.

Dalto was op alle fronten beter en het enige wat de ploeg te verwijten viel was het groot aantal vrije ballen en stippen tegen. KVS scoorde daar negen keer uit en dat is gelijk meer dan de helft van de productie.

Dalto gaf veel druk op de ballijnen en was daarin in het eerste kwartier van de wedstrijd iets te gretig. Bij 3-4 had KVS alleen nog maar uit twee strafworpen en een vrije bal gescoord. Het tweede kwartier ging dat veel beter en toen ook de aanvallen rustiger werden opgezet en de goede kansen werden gekozen speelde Dalto een redelijk gemakkelijke wedstrijd. Er werd over alle schijven gescoord en bij 3-6 had Rudo Schulting er al drie inliggen (100% score). Jelle Steenbeek die vorige week zo belangrijk was met zijn doelpunten, nam in deze wedstrijd een meer steunende rol op zich en deed dit met verve. Jesper Oele en zijn tegenstander hielden elkaar qua score redelijk in evenwicht, met het grote verschil dat de tegenstander van Oele het vrijwel alleen moest doen terwijl in het vak van Oele de andere spelers zich ook nadrukkelijk met de score bemoeiden. Er waren vele mooie goals te noteren. Er stond net als in de wedstrijd tegen PKC, een team in het veld.

Bij rust was de voorsprong al redelijk geruststellend (9-14), maar zoals Dalto doorging na rust was ook prima en bij 11-19, met een goal van Jelle Steenbeek, hadden alle basisspelers gescoord en dat gaf gelijk de kracht aan van Dalto vandaag. Scoren over alle schijven. De laatste twee doelpunten waren van KVS. Eindstand 17-28 en twee verdiende punten voor Dalto.

Kaylee Alblas: “Het ging in het begin wat moeizaam, we waren te gretig en kregen te gemakkelijk de vrije ballen en stippen tegen. Dat is wel het risico van onze manier van verdedigen en dat moet nog beter. In het tweede gedeelte speelden we veel rustiger met betere looplijnen waardoor we beter in de 2-2 uitkwamen. We hadden nog meer goals kunnen maken en er nog minder moeten doorlaten, maar we hebben goed over alle schijven gescoord. Ik heb een lekker gevoel over deze wedstrijd”.

Doelpuntenmakers: Maarten Groot Hulze (5), Loraine Vissers (5), Rudo Schulting (5), Jesper Oele (4), Paula Bos (3), Vera van Ekris(2), Jelle Steenbeek (2), Kaylee Alblas en René Siedsma

SVL sleept belangrijk punt binnen

20140921 LANGBROEK  Zaterdag eersteklasser SVL sleepte tegen koploper Roda Boys uit Bommelaerwaard een belangrijk punt in de wacht. SVL trainer Jan Gaasbeek:,, Op basis van het vertoonde spel in de tweede helft hadden we absoluut niet meer verdiend en ben ik tevreden met het behaalde punt. Wij hadden geen afdoende antwoord op het compacte spel van Roda Boys.”

Lees verder

Atelierroute Driebergen 2014

20140921 DRIEBERGEN  Op 4 en 5 oktober 2014 stellen 31 kunstenaars hun ateliers open voor het publiek in het kader van de Atelierroute Driebergen. De route voert langs een grote verscheidenheid van schilders, keramisten, beeldhouwers, fotografen, wevers en edelsmeden. De opening van de atelierroute vindt plaats op vrijdag 3 oktober 2014 om 20.00 uur in het voormalig gemeentekantoor Bosstraat door wethouder Hans Nijhof.
het nieuws van 22 september 2014
17e jaargang nummer 5251

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Samenwerking Wijk-Houten

20140922 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vorige week boog de raad zich over een onderzoeksvoorstel dat ambtelijke samenwerking tussen Wijk en Houten gaat onderzoeken. Eerder had de gemeenteraad van Houten zich al positief over dit voorstel uitgesproken. Ook de Wijkse raad gaf hiervoor groen licht.

Lees verder
 

Burgemeester gaat voor herbenoeming

20140922 ODIJK  De eerste termijn van burgemeester Hans Martijn Ostendorp loopt per 20 april 2015 ten einde. Ostendorp heeft laten weten graag in aanmerking te komen een herbenoeming voor nogmaals een periode van 6 jaar. Bij de gemeente en de provincie wordt de procedure hiertoe inmiddels opgetuigd.

Lees verder
 

Natuurmiddag voor kinderen: zintuigen

20140922 LEERSUM  Op woensdagmiddag 1 oktober organiseert de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum een kindermiddag rond het thema “zintuigen”. Zien, horen, ruiken, voelen en proeven: al onze zintuigen komen deze middag aan bod om de natuur te ontdekken.

Kinderen van 6-12 jaar zijn welkom om 14.00 uur op de parkeerplaats bij de kruising Broekhuizerlaan – Middelweg in Leersum. Om vier uur kunnen ze daar weer worden opgehaald. De activiteit is gratis, opgave is niet nodig. Voor nadere informatie, zie www.dorpennatuur.nl..

Cuneraschool viert eerste steen en hoogste punt in één keer!

20140922 RHENEN  Donderdag 18 september heeft de Cuneraschool met de BAM, de SKR en de gemeente het leggen van de eerste steen en het bereiken van het hoogste punt van haar nieuwe gebouw in één keer gevierd. De bouw startte vlak voor de zomervakantie, maar verloopt zo voorspoedig dat inmiddels al het hoogste punt is bereikt.

vergroot foto

Leerlingen kwamen in optocht van hun tijdelijke onderkomen naar de nieuwbouw van de Cuneraschool. Daar boden zij de BAM een kistje met wensen voor de school aan. Dit kistje wordt in de constructie van de school verwerkt. Dezelfde wensen waren aan drie ballonnen bevestigd, die door een drietal leerlingen werden opgelaten. Tot slot dansten leerlingen van groep 8 de sterren van de hemel.

Vitens heft waterkookadvies in Doorn deels op

20140922 DOORN / DRIEBERGEN  Met uitzondering van zes van de getroffen adressen, kunnen inwoners van Doorn hun kraanwater gewoon weer drinken zonder het te koken. Dat stelt waterbedrijf Vitens in een bericht op de website. Zo’n tachtig omwonenden van stomerij Van Boordt in Doorn en Driebergen mochten van Vitens hun water niet meer direct drinken.

Lees verder

De heer Odenkirchen koninklijk onderscheiden

20140922 WEERT / DRIEBERGEN  Commandant der Strijdkrachten, Generaal T. Middendorp, heeft op donderdag 18 september een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer A.J.G.M. Odenkirchen uit Driebergen, ter gelegenheid van zijn inzet voor defensie en zijn functioneel leeftijdsontslag.

vergroot foto

Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de landmacht in zijn algemeenheid en aan het onderofficierenkorps in het bijzonder.  De heer A.J.G.M. Odenkirchen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden.

File ov-paaltjes ergert reizigers Zeist

20140922 DRIEBERGEN  Veel reizigers op station Driebergen-Zeist balen van de drukte bij het uitchecken. Reizigersorganisatie Rover vindt dat er te weinig incheckplekken voor het ov zijn. Volgens de NS vallen de rijen wel mee en ligt het grootste probleem bij de reiziger zelf.

Lees verder

Lekkodagen maritiem spektakel in stadshaven

20140922 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 27 en 28 september worden voor de negende keer de Lekkodagen georganiseerd. Een evenement waar het neusje van de zalm aan motor- en stoomsleepboten te bewonderen valt. Het evenement valt op de zaterdag traditioneel samen met het Shantykoren festival.

Lees verder

Feestelijke oplevering De Geer II

20140922 WIJK BIJ DUURSTEDE  De nieuwbouwwijk De Geer II in Wijk bij Duurstede is afgelopen vrijdag feestelijk opgeleverd door Bouwfonds Ontwikkeling. Wethouder Jan Burger van de gemeente Wijk bij Duurstede onthulde tijdens de bijeenkomst een archeologische plaquette, wat een aandenken is aan de bijzondere bodemvondsten uit de Dorestadperiode die in dit project zijn gedaan.

vergroot foto

De inrichting van de wijk verwijst naar de Romeinse vesting Dorestad die hier ooit lag. In totaal zijn er in de De Geer II 220 woningen gerealiseerd.
 

Acht Doornse teams in badmintoncompetitie

20140922 DOORN  Badmintonclub Doorn neemt dit seizoen met acht teams aan de competitie deel: drie jeugd- en vijf seniorenteams. Bijzonder is dat Doorn voor het eerst in vele jaren ook een gemengd team opstelt.

Het mixed team is de competitie goed gestart door vorige week thuis met 6-2 te winnen van Hercules uit Utrecht.
Het mannendubbel, het vrouwendubbel en één van de gemengde dubbels wonnen de Doornaren in twee games. Beide heren (Robert Polman en Frits Haalboom) wonnen hun single, terwijl Roos Termorshuizen één van de twee damesenkelspelen in de wacht sleepte.

Reshuffle
Binnen de herenteams van vorig seizoen heeft een grondige reshuffle plaatsgevonden, mede noodzakelijk door de toestroom van een aantal recreanten naar de competitie. Het eerste mannenteam bestaat nu uit vader Joost en zoon Daan van Klink, Justin Booij en Leon van Kempen.
Vader en zoon Van Klink en Booij zijn vorig jaar in een ander teamsamenstelling kampioen geworden in de Hoofdklasse. Ze wonnen niet alleen de regionale competitie, maar eindigden ook landelijk als beste regiokampioen. Dat dit team ook dit jaar een serieuze kandidaat is voor de eindoverwinning, blijkt uit de cijfers waarmee zondag Smashing uit Wijchen werd verslagen: 7-1.

Tweede mannenteam
Het tweede Doornse mannenteam komt ook uit in de Hoofdklasse, maar in een andere afdeling. René Sondervan, Peter van Beek, Freek Petersen, Robert Bosch en Frank Koudijs versloegen zondag met 6-2 Thiela uit Tiel. De thuis spelende Doornaren wonnen alle dubbels, Van Beek en Petersen ook de singles.
Het derde Doornse mannenteam trad zondag in het strijdperk tegen Deto uit Nijmegen. Dit nieuwe team was niet opgewassen tegen deze sterke tegenstander. Met 1-7 wonnen de Nijmegenaren deze ontmoeting in de Eerste Klasse.
Een paar dagen daarvoor speelde het vierde herenteam zijn eerste partij in de Tweede Klasse. Met 5-3 won het van De Sjeve Sjuttel uit Bunschoten-Spakenburg.

Jeugdteams
Zondag kwamen ook twee van de drie Doornse jeugdteams in actie. Het eerste had in Sporthal Steinheim een zware dobber aan het sterke DVS uit Utrecht. De bezoekers zegevierden met ruime cijfers: 0-8.
Het tweede jeugdteam, dat een paar banen verderop stond te spelen, had een lange wedstrijd. Bij vijf van de acht partijen moest een derde game de beslissing brengen. Twee daarvan kwamen uiteindelijk op het conto van Doorn: Valquiria de Jong en Annemijn van Klink wonnen in het dubbelspel en Sanne Stormbroek in de singles.

Lees verder

CDW en CJVV delen punten

20140922 WIJK BIJ DUURSTEDE  Dat deze wedstrijd in een gelijkspel eindigde heeft een over de meeste speeltijd beter en sterker spelend CDW geheel aan zichzelf te danken. Zowel voor als na de rust werden er vooral door CDW aardig wat kansen om zeep geholpen. Vooral in de eerste 20 minuten kreeg een sterk openend CDW diverse kansen en mogelijkheden.

Lees verder
het nieuws van 23 september 2014
17e jaargang nummer 5252

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Haan blinkt weer op Noorderlichtkerk

20140923 ZEIST  Tachtig jaar lang keek de haan op de toren van de Noorderlichtkerk uit over Zeist, tot twee jaar geleden bleek dat hij te zwaar aangetast was door de elementen en de tand des tijds.  Vrijwilligers trokken zich het lot van de roestige haan aan. Ze lieten hem opknappen en vanaf dinsdag staat hij weer trots op de 36 meter hoge toren.

Lees verder

Boek over Rhenense stadsmuren

20140923 RHENEN  Wethouder Henk van den Berg moest het als oud-directeur van een Rhenense drukkerij toch even kwijt: ´´Ik kan het niet laten, maar als ik een boek krijg dan moet ik er altijd even aan ruiken…’’. Van den Berg ontving vorige week het eerste boek met als titel ‘Beschermd door steen.

Lees verder

Lions dragen steentje bij aan hospice Zeist

20140923 ZEIST  Tijdens een informele bijeenkomst op maandagavond 15 september heeft Ruud van de Fliert, namens Lions Zeist, een cheque van 13.250,- euro overhandigd aan Mauk van Heemstra, voorzitter van de Stichting Hospice Heuvelrug. Mauk van Heemstra heeft aangegeven dat het gehele bedrag zal worden besteed aan de huisvesting van het nieuw te bouwen Hospice.

Lees verder

Uitreiking vrijwilligersprijzen Utrechtse Heuvelrug

20140923 DOORN  Wethouder Hans Nijhof heeft maandag 22 september in Zalencentrum De Koningshof in Doorn de vrijwilligersprijzen uitgereikt. De vrijwilligersavond wordt georganiseerd om de vrijwilligers in de gemeente te bedanken voor hun inzet. Na een optreden van Tom Odenthal werden de prijzen uitgereikt.

vergroot foto

Pluim op de Hoed
Genomineerden voor de Pluim op de Hoed waren:
Jopie Wilschut, Riet Bodde en Roel Zaaijer.


De eerste prijs is gewonnen door Jopie Wilschut. Zij is sinds 30 december 1996 actief als vrijwilliger bij de Nationale Vereniging De Zonnebloem, Plaatselijke Afdeling Leersum. Bezoekwerk, intakegesprekken, coördineert de jaarlijkse bezorging van plantjes tijdens de nationale ziekendag en neemt maandelijks deel aan de uitjes die de afdeling organiseert voor de gasten/deelnemers. 
Ze is al 25 jaar koster bij de Johanneskerk en 10 jaar betrokken bij het Asielzoekerscentrum.  Ze heeft een beeld gewonnen van Marianne Hartog uit Leersum

Utrechtse Heuvelrug Compliment
Genomineerden waren: 
Vrijwilligersgroep Kasteel Amerongen, Huurders Collectief Heuvelrug Wonen en vrijwilligers van het Tabaksteeltmuseum.


De eerste prijs ging naar het Huurders Collectief Heuvelrug Wonen. Deze vrijwilligers behartigen de belangen van 3300 huishoudens. Zij ontvingen een geldbedrag.

Voorbereidingsavond De Binder Bindt

20140923 LEERSUM  Veel Leersumse verenigingen en organisaties weten De Binder al te vinden als de centrale plek voor hun activiteiten. Anderen hebben een eigen stek en nog weer anderen maken incidenteel gebruik van de faciliteiten van De Binder. ,,De Binder is nog niet wat het zou kunnen zijn: het logische, levendige en verbindende activiteitencentrum van Leersum.

Lees verder

Eerste overwinning Austerlitz

20140923 AUSTERLITZ  Na 2 nederlagen tegen respectievelijk Voorwaarts 1-3 en Eminent Boys 4-2, behaalde Austerlitz tegen VSC hun 1e overwinning, 2-1.  Reeds in de 1e minuut moest keeper Tim van Beek handelend optreden en ook daarna had VSC 2 kleine kansjes.

Lees verder

Raadslid Nico Drost voorzitter van de regiocommissie FoodValley

20140923 RHENEN  Het Rhenense gemeenteraadslid Nico Drost (ChristenUnie) is uit vier kandidaten gekozen tot voorzitter van de regiocommissie FoodValley. In deze commissie is elke gemeente in de Regio FoodValley vertegenwoordigd met twee raadsleden. Zij praten elkaar onderling bij over lokale aangelegenheden en worden door het dagelijks bestuur van de regio bijgepraat over zaken die op regioniveau spelen.

vergroot foto

Vanaf de oprichting in 2011 is de regiocommissie op zoek geweest naar haar precieze taak binnen Regio FoodValley. Nu er, na de verkiezingen van 19 maart, een nieuwe samenstelling is, zal ook hier de komende periode verder over nagedacht worden.
het nieuws van 24 september 2014
17e jaargang nummer 5253
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Unieke hopoogst in Odijk voor uniek bier

20140924 ODIJK/HOUTEN  Meer dan honderd jaar geleden verdween de hopteelt uit Nederland. In Utrecht zelfs al eerder. Maar met de opkomst van kleine, ambachtelijke brouwerijen verschijnen her en der ook weer eigen hopkwekerijen. Zoals op de Bijenakker in Odijk, waar brouwerij Hommeles uit Houten een traditionele hoptuin heeft ingericht.

Lees verder

Infocentrum Tabaksschuur Amerongen zoekt vrijwilligers20140924 AMERONGEN  Utrechts Landschap zoekt voor het informatiecentrum Tabaksschuur Amerongen twee vrijwilligers: een vrijwilliger informatie & verkoop en een vrijwilliger kinderactiviteiten.

Utrechts Landschap heeft in een aantal gebieden informatiecentra met een winkeltje. Al deze informatiecentra draaien op de inzet van een groep vrijwilligers.

Eén van de centra is gevestigd in de Tabaksschuur, Veenseweg 8 in Amerongen. Het infocentrum wordt gerund door een vrijwilligersteam dat extra handen kan gebruiken.

Vrijwilliger informatie & verkoop infocentrum Tabaksschuur
In het infocentrum wordt informatie verstrekt over Utrechts Landschap en over de wandelmogelijkheden op de Utrechtse Heuvelrug en vooral de Amerongse Berg en de Amerongse bovenpolder. Er wordt een assortiment producten aangeboden variërend van natuurvriendelijke levensmiddelen tot cadeauartikelen en wandelboekjes en het is mogelijk om een kop koffie of thee met lekkers te gebruiken. Heeft u belangstelling voor natuur en natuurbescherming? Lijkt het u interessant zelf meer te leren over de natuur in uw woonomgeving?

Vrijwilliger kinderactiviteiten
Verder organiseert een klein team een aantal keren per jaar kinderactiviteiten en excursies in samenwerking met Natuurwijs en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Bij evenementen wordt soms ook een kinderactiviteit aangeboden. Heeft u affiniteit met kinderen van 4 tot 10 jaar en kunt u bij voorkeur een dagdeel per maand beschikbaar zijn?

Neem dan contact op met Irene van den Broek, vrijwilligerscoördinator, telefoonnummer 030-221  99 95 (ma, di, do) of via e-mail vdbroek@utrechtslandschap.nl


Pompoenenmarkt

20140924 ZEIST  Op zondag 5 oktober 2014 organiseert het bezoekerscentrum De Boswerf een (h)eerlijke en kleurrijke herfstmarkt. Zo’n 25 kramen laten bezoekers kennis maken met biologische- en streekproducten, vintage meubeltjes, verantwoorde kleding en inspiratie voor in de tuin en  je kunt kapotte tuingereedschap laten repareren bij het repair cafe. Kinderen kunnen lampionnen maken, schilderen of een insectenhotel knutselen.

Genieten voor jong en oud
Op het terrein van Bezoekerscentrum De Boswerf is een gezellige markt met o.a. De Firma Vernooij met oude fruitrassen, zoals Goudreinetten, Gieserwildemannen (peren),maar ook fruitsappen en jams. Green Lily verkoopt prachtige, duurzaam geproduceerde kleding. ’t Winkeltje van Het Utrechts Landschap komt met nestkastjes, vogelvoer en cadeauartikelen. Het is mogelijk om voor een voordelige prijs haardhout aan te schaffen en als je nog iets unieks voor in  huis zoekt dan is er misschien iets te vinden bij de tweedehands en vintage meubels. Daarnaast zijn er informatiestands van natuur- en milieuorganisaties (WNF, KNNV en de Bijenvereniging). Er zijn pompoengerechten, zoals hartige taarten en soep te krijgen. Sfeervolle live muziek wordt verzorgd door Djembé school Kobadji.

Kinderherfstactiviteiten
Onder begeleiding kunnen kinderen een pompoenlampion en een insectenhotel maken. Ook kunnen ze popcorn bakken boven het vuur. Er wordt een levensgroot kunstwerk geschilderd met bosdieren, er is een demo pijl en boogschieten, je kunt een workshop djembe spelen volgen of je eigen finse fakkel maken.

Bezoekers zijn welkom vanaf 12.00 uur tot 16.30 uur en de toegang bedraagt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar € 3,00 (activiteiten zijn gratis m.u.v. pompoenlampioen maken € 2,50). Donateurs van de Stichting Vrienden van De Boswerf hebben gratis toegang. Voor meer informatie en routebeschrijving kijk op www.boswerf.nl of bel naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.

Museum Dorestad: op naar de toekomst

20140924 WIJK BIJ DUURSTEDE  Nu de gemeente heeft besloten om het pand aan de Muntstraat, waarin Museum Dorestad is gevestigd, te verkopen, staat er heel wat te gebeuren. Het museum zal een plek gaan krijgen in het oude stadhuis op de Markt. De plannen zijn gemaakt en het bestuur van het museum is volop bezig met de ontwikkeling, vorm en invulling.

Lees verder

Mooi hardloopfeest Werkhoven Loopt

20140924 WERKHOVEN  Een zonnige monumentale Brink, met enthousiast publiek en deelnemers die letterlijk stonden te springen om in beweging te komen voor de snelste ‘rondjes om de kerk’ in de geschiedenis van Werkhoven. Met 238 deelnemers werd de 1e editie van Werkhoven Loopt een enorm succes ‘ de jongste deelnemer was 4 jaar en de oudste 71 jaar.

Lees verder

Deal Lekstede zorgwoningen op scholeneiland ketst af

ODIJK  Lekstede gaat geen 46 wooneenheden bouwen voor dementerende ouderen op het scholeneiland in Bunnik. Wethouder Rob Zakee (P21) deed deze mededeling tijdens de raadsvergadering. Volgens de wethouder heeft Lekstede zich recent uit de intentieovereenkomst teruggetrokken. “Lekstede kreeg het financiële plaatje niet rond en trok de stekker uit het project.

Lees verder

Landje van Kemp: geen nadelige gevolgen grondwater

20140924 WERKHOVEN  In het Wapen van Werkhoven was het minder druk dan verwacht bij de informatieavond van de BAM over de bestemmingsplanprocedure voor de bouw van 63 woningen op het Landje van Kemp aan de Achterdijk. BAM zei ervoor te gaan zorgen dat het bestaande dorp wat waterproblematiek betreft, geen nadelige gevolgen zal ondervinden van de geplande woningbouw.

Lees verder

Uitbreiding AH geeft een ingewikkeld bestemmingsplan

20140924 BUNNIK  Het nieuwe bestemmingsplan voor de uitbreiding van de AH in Bunnik ligt momenteel ter besluitvorming voor bij de gemeenteraad. Het plan bevat de uitbreiding van het magazijn. Tevens de komst van 21 openbare parkeerplaatsen.

Lees verder

Brandweer en Vrumona, onlosmakelijk verbonden

20140924 BUNNIK  De Brandweer Bunnik en frisdrankproducent Vrumona, een van de grootste bedrijven in Bunnik, hebben al jaren een warme band. Vrumona heeft een eigen brandweerpost op het bedrijventerrein aan de Vrumonaweg en een groot aantal Vrumonianen was, en is, ook actief bij de Bunnikse Brandweer.

Lees verder

Ondernemers opgelet

20140924 DRIEBERGEN  Op donderdag 9 oktober organiseren vier ondernemers verenigingen DE regiobijeenkomst voor alle (startende) ondernemers in de regio Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik en de Bilt. Deze avondvullende bijeenkomst staat in het teken van verkopen, durven en doen. Alle ondernemers in de regio worden van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn, collega ondernemers te ontmoeten en geïnspireerd te raken door de bevlogen presentaties.

Deze bijeenkomst start om 17.45 uur in Cultuur- en Congrescentrum Antropia in Driebergen. Gerard Weck van de Kamer van Koophandel is de ceremoniemeester van deze avond. Elke Croiset van Uchelen (directeur Antropia) spreekt over de historie van deze prachtige locatie. Claes Groot vertelt over de kansen die Q4+ biedt voor ondernemers (Q4+ is een samenwerkingsverband van bovengenoemde vier ondernemersverenigingen). De regio heeft veel economische potentie, hoe benutten ondernemers deze optimaal en hoe kunnen we dit samen nog beter benutten?

Hierna is er even tijd voor ontspanning, samenwerking, muziek…
En als we helemaal in het ritme zitten, is het tijd voor de echte actie. Het verkopen. Hoe doen we dit nog beter? Ondernemers leren tips en trics voor de juiste verkoopmethodes. In deze tijd is dit een kwestie van opvallen, creatief denken en vooral: durven en doen! Marc van Dijk stipt hierbij een aantal onderwerpen aan, die de ondernemers zelf kunnen bepalen als ze zich aanmelden voor deze avond.

En natuurlijk is er alle gelegenheid om samen te eten, te netwerken en in korte tijd kennis te maken met vier ondernemersverenigingen en ondernemers uit de regio.

Kijk voor alle informatie op www.deregiobijeenkomst.nl en meld je direct aan. Voor leden van genoemde ondernemersverenigingen is deelname gratis. Voor mensen die nog geen lid zijn of introducés zijn de kosten zeer vriendelijk: slechts € 20,– per persoon incl. eten en drinken. Aanmelden kan direct op genoemde site. Voor vragen over deze avond kunt u contact opnemen met Zakelijk Heuvelrug (info@zakelijkheuvelrug.nl of 0343 – 516 343).

Zaterdag 11 oktober oogstfeest op Dorpsakker De Parel

20140924 AMERONGEN  Op zaterdag 11 oktober is er voor iedereen iets te beleven op het eerste Oogstfeest van Dorpsakker De Parel! De medewerkers van de ecologische moestuin aan de Holleweg 35 in Amerongen en het Zendings-Diaconessenhuis pakken flink uit. Het wordt een feestelijke dag voor jong en oud, iedereen is welkom!

Kinderen hebben de mogelijkheid hun eigen spulletjes te verkopen op de kleedjesmarkt. Ook is er voor hen o.a. een workshop ‘bijenhotelletje maken’, een springkussen, speurtocht en een mini-kinderboerderij. Jongeren vanaf 11 jaar kunnen meedoen aan de ‘Amerongen Survival Challenge 2014’. Op het interculturele plein kunt u proeven van allerlei hapjes en drankjes uit verschillende culturen en er zijn home-made producten te koop. Om 11.30 uur begint een wildplukwandeling georganiseerd door ‘De Groene Lach’ uit Wageningen. Zowel om 11.00 uur als om 13.30 uur starten er in het tegenoverliggende Zendings-Diaconessenhuis PowerPointpresentaties en wandelingen in de Stiltetuin.

Coördinator van De Parel Liesbeth van de Berge: “We willen dat deze dag een samenbindend karakter heeft en een beeld geeft van de activiteiten die het Zendings-Diaconessenhuis en Dorpsakker De Parel organiseert. Alle inwoners uit Amerongen en directe omgeving zijn van harte uitgenodigd.” Het Oogstfeest duurt van 10.00-16.30 uur en is een initiatief van Zendings-Diaconessenhuis Bethanië. Voor het volledige programma, kijk op www.zdh.nl .

Honden vinden na tien jaar een thuis in Rhenen

20140924 RHENEN  De soap over de hondenschool uit Rhenen is na tien jaar definitief voorbij. Dinsdagavond heeft de gemeenteraad haar fiat gegeven aan de verhuizing van de school Canis Cunerae, die naar het industrieterrein tussen Rhenen en Elst gaat.

Lees verder

Streep door plan zorgcentrum Achterberg

20140924 ACHTERBERG  Het plan voor een kleinschalig woonzorgcentrum voor ouderen in Achterberg gaat niet door. Zorginstelling Charim acht het initiatief financieel niet haalbaar. De zorginstelling concentreert zich op zorgcentrum De Tollenkamp in Rhenen. 

Lees verder

Comedynight in Grand Café Bergse Bossen

20140924 DRIEBERGEN  Na een wervelende eerste show in mei, keert het Comedyhuis terug naar Driebergen. Ook dit keer nemen ze weer een groep topcomedians mee met volop ervaring op grote Comedy Podia en op festivals in binnen-, en buitenland. Op 11 oktober wordt het in Grand Café Bergse Bossen weer lachen geblazen.

Lees verder

Duurzaamheid: Bunnik staat op 4 en is klaar voor meer!

20140924 GEMEENTE BUNNIK  In de onlangs gehouden Nationale Monitor Gemeentelijke Duurzaamheid scoort Bunnik een vierde plaats. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Bunnik dus dit is voor u vast geen verrassing. Toch zijn er ook uitdagingen, bijvoorbeeld om deze positie vast te houden voor de generaties na ons.

De burgers en bedrijven in Bunnik vragen aandacht voor milieu, willen zelf ook bijdragen aan een beter milieu en verwachten ook van hun lokale overheid een actieve rol. Duurzame ontwikkeling is een actueel en belangrijk thema voor gemeente Bunnik. Uit het collegeprogramma 2010 – 2014 blijkt dat de gemeente zich als organisatie wil profileren op het gebied van duurzaam bouwen en zij wil zelf het goede voorbeeld geven door energie te besparen en duurzaam in te kopen.

Duurzaamheid is echter geen doel van de gemeente of overheid in het algemeen, maar een mondiaal streven waar iedereen aan bijdraagt. Er mag dan ook van iedereen inzet worden verwacht. Dat betekent een actieve rol van de overheid als het om haar eigen handelen gaat en een stimulerende rol als het om anderen gaat. Bunnik wil die rol niet op ad-hoc basis invullen, maar wil op structurele wijze de positieve veranderingen nu en in de toekomst duurzaam realiseren volgens het principe van ‘Duurzame ontwikkeling’.

In een interactief proces is de afgelopen tijd gewerkt aan de invulling van het duurzaamheidprogramma. Als resultaat zijn concrete duurzaamheiddoelstellingen geformuleerd waar de gemeente de komende jaren mee aan de slag gaat. Daarbij was het de uitdaging om met de beperkte middelen toch een zo goed mogelijk milieurendement te genereren.

Reacties en ontbijtsessie 10 oktober
Het ontwerpprogramma ligt ter inzage van 18 september tot en met 15 oktober 2014. Met uw bijdrage kan het beleid verder vorm krijgen, aangescherpt worden waar nodig. U kunt per e-mail reageren via j.neyssen@bunnik.nl.

We nodigen u ook van harte uit voor een ontbijtsessie op 10 oktober, Dag van de Duurzaamheid, van 8.00 tot 9.00 uur. Onder het genot van een ontbijt bespreken we dan graag de staat van de Bunnikse Duurzaamheid en het voorgestelde programma met u. U kunt zich hiervoor tot uiterlijk dinsdag 7 oktober aanmelden via j.neyssen@bunnik.nl.

Muziek in de klas

20140924 WERKHOVEN  Vorige week woensdag hadden de kinderen van de basisscholen in Werkhoven muziek in de klas. Onder het motto ‘Zien, Voelen, Horen en Zelf doen’ maakten zij kennis met muziek maken en Muziekvereniging Constantia.

Lees verder

Verzet van omwonenden heeft zin: Wandelpad Odijk behouden

20140924 ODIJK  De liefhebbers van het Rijnpad in Odijk kunnen opgelucht ademhalen nu plannen om het fiets- en wandelpad te verwijderen grotendeels van de baan zijn. Zo’n 3000 mensen in Odijk kwamen in verzet tegen plannen van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.

Lees verder
het nieuws van 25 september 2014
17e jaargang nummer 5254

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Uitwerking coalitieakkoord Zeist

20140925 ZEIST  De vier coalitiepartijen VVD, D66, Seyst.nu en CDA hebben op 28 april 2014 met elkaar voor de periode 2014 tot en met 2018 het akkoord ‘Samen kansen pakken!’ gesloten. Dit is een akkoord op hoofdlijnen. In de afgelopen periode heeft het college van burgemeester en wethouders het coalitieakkoord verder uitgewerkt.

Deze uitwerking vormt het kompas voor de komende jaren. Voor 2015 heeft het college accenten aangebracht op specifieke prioriteiten. De belangrijkste prioriteit is daarin het sociale domein.
 
Het college wil ‘met zorg omgaan met Jeugd, Zorg en Participatie’. Enerzijds heeft dit betrekking op de kwaliteit van de dienstverlening in de zorg. De mens staat voorop, uitgaand van de eigen mogelijkheden van burgers. Het college wil nadrukkelijk met tijd en zorgvuldigheid op dit domein kunnen acteren.

Naast het sociale domein hecht het college veel waarde aan de pijlers nieuwe (lokale) democratie/participatie, duurzaamheid en financiële degelijkheid, gebaseerd op zorgvuldige afwegingen en keuzes. De tabel van de uitwerking van het coalitieakkoord (pagina 16) laat zien dat het college geld uittrekt voor onder meer de kwaliteit van de openbare ruimte, lastenverlichting (o.a. bevriezing van de OZB in 2015), stimulering van het fietsverkeer, een vijfde wijkmanager, buurtcoaches en voor het organiseren van de Dag der Democratie in het kader van versterking van de lokale democratie. Het college van B&W: “We zien de samenleving als een onuitputtelijke bron van kwaliteiten, kennis en kracht om de lokale democratie verder te versterken. Door echt mee te draaien in de samenleving kan een bijdrage geleverd worden aan betere leefbaarheid.”
 
Via de Reserve Integrale Ontwikkeling Zeist (RIOZ) zet het college geld opzij voor de ontwikkeling van het centrum van Zeist (centrumvisie), de vervangingsopgave voor onze bomen en voor het sociaal domein. Voor het risico dat de rekening voor de aanleg van een fiets- en voetgangerstunnel in Den Dolder bij de gemeente komt te liggen, wordt eveneens uit deze reserve geld apart gezet.
Daar waar mogelijkheden zijn, pakt het college op zeer korte termijn andere zaken op. Ofwel uit bestaande middelen ofwel door hiervoor middelen beschikbaar te stellen (zie hiervoor de lijst in de uitwerking van het coalitieakkoord).
 

Welke organisaties willen gesubsidieerd zwemactiviteiten organiseren?

20140925 WIJK BIJ DUURSTEDE  Gezien de sluiting van het huidige zwembad op 1 januari 2016 nodigt het college van b&w van Wijk bij Duurstede organisaties  uit om een subsidieaanvraag in te dienen voor het organiseren van zwemactiviteiten.

Deze activiteiten moeten in een door organisaties zelf te realiseren en exploiteren overdekte zwemaccommodatie binnen de gemeentegrenzen van Wijk bij Duurstede plaatsvinden.

Namens het college roept wethouder Jan Burger betrokken organisaties op om een plan te ontwikkelen en deze uiterlijk 25 november 2014 in te dienen bij de gemeente. De gemeenteraad heeft eerder besloten om initiatieven voor een nieuw zwembad aan de samenleving over te laten. De gemeente ondersteunt de ontwikkeling van zwemactiviteiten met een subsidie van maximaal €20.000. De afgelopen tijd is met een meedenkgroep gesproken over alle criteria. Verder is de “subsidie-uitvraag zwemactiviteiten” opgesteld, waarin beschreven is hoe een aanvraag kan worden ingediend.

Wethouder Jan Burger legt uit: “Inmiddels zijn er vanuit de samenleving ook een aantal initiatieven bekend en zijn initiatiefgroepen opgericht. Het zou natuurlijk prachtig zijn als daar een haalbaar uitgewerkt idee bij zit. Een goede en betaalbare zwemvoorziening is voor Wijk bij Duurstede van groot belang.”

De subsidie-uitvraag en de andere relevante stukken staan op de website van de gemeente: www.wijkbijduurstede.nl. Mocht u na het lezen van de stukken nog vragen hebben, dan kunt u tot en met zondag 5 oktober contact opnemen met mw. Debby van Zetten, via email: dvanzetten@wijkbijduurstede.nl. Daarna hebben organisaties tot 25 november 2014 de tijd om een subsidieaanvraag in te dienen.  

Shenjun (8) mag in Nederland blijven

20140925 ODIJK  De 8-jarige Shenjun uit Odijk mag in Nederland blijven. Gisteravond werd bekend dat in ieder geval vijftig gezinnen alsnog een verblijfsvergunning krijgen omdat ze onder de kinderpardonregeling vallen. Shenjun behoort tot deze groep, meldt burgemeester Hans Martijn Ostendorp van Bunnik.

Lees verder

Gezinnen Doorn rest van het jaar niet naar huis door gifgrond

20140925 DOORN  De kans is groot dat twee gezinnen in Doorn dit jaar hun huis niet meer in kunnen vanwege de grontwaterverontreining. De bodemsanering laat nog op zich wachten. Bij een stomerij aan de Acacialaan is in de jaren zeventig en tachtig het giftige schoonmaakmiddel PER in de grond gelekt.

Lees verder

Utrechts Landschap geeft uitleg op Bornia

20140925 AUSTERLITZ  Utrechts Landschap herstelt het komende najaar en deze winter een deel van het oorspronkelijke stuifzandlandschap op landgoed Bornia bij Austerlitz. Bomen die gemarkeerd zijn met een verfstreep worden geveld en in een 10 hectare groot gebied wordt de grond geplagd.

Lees verder

Veel vrijwilligers helpen Hordenboomgaard

20140925 WIJK BIJ DUURSTEDE   “Genoten hebben we, met de ruim dertig vrijwilligers die afgelopen week in de Hordenboomgaard hebben geholpen met rapen, plukken en sorteren van de Goudreinetten. Het is uniek dat dit beeld van fruitteelt uit de vorige eeuw nog bestaat”, vertelt Peter Jansen, voorzitter. “Al 28 jaar beheren we als vrijwilligersorganisatie deze oude hoogstamboomgaard”

Lees verder

Overleg over Doornse gymzaal komt niet van de grond

20140925 DOORN  ,,Het is duidelijk dat de zinloosheid van meedenken over sport- en onderwijsvoorzieningen groot is, als ambtenaren en politieke ambtsdragers hun afspraken niet nakomen. Dit kan geen onbewuste incompetentie meer zijn; hier is sprake van bewuste afhouding van bruggenbouwers uit de samenleving.”

Lees verder

Dialoog over huishoudelijke hulp van start

20140925 ZEIST  Momenteel ontvangen ongeveer 1500 Zeister huishoudens hulp in de huishouding. Net als alle andere gemeenten, krijgt ook de gemeente Zeist vanaf 2015 veel minder geld van het Rijk voor het betalen van huishoudelijke hulp. Daarom bespreken de gemeente en belanghebbenden in maximaal vijf bijeenkomsten hoe hulp in de huishouding vanaf juli 2015 vorm gaat krijgen.
 
Wethouder Marcel Fluitman: “We gaan met belanghebbenden onderzoeken hoe het geld dat we hebben voor huishoudelijke hulp, op een rechtvaardige en effectieve manier ingezet kan worden. Ook gaan we op zoek naar nieuwe oplossingen voor mensen die hulp in de huishouding nodig hebben. De gemeente zal minder vaak huishoudelijke hulp financieren. Maar uitgangspunt blijft, dat mensen die het écht niet zelf kunnen oplossen, worden ondersteund.”
 
Minder geld
Tot op heden krijgt de gemeente bijna 5 miljoen euro van het Rijk om huishoudelijke hulp te betalen. In 2015 wordt dit ruim 1,2 miljoen euro minder: een korting van 24,4%. Vanaf 2016 krijgt de gemeente ruim 1,6 miljoen minder: dat is een korting van 40%.
De gemeente heeft inmiddels al € 850.000,- bezuinigd. Deels doordat de gemeente huishoudelijke hulp goedkoper heeft kunnen inkopen. En deels doordat medewerkers van de gemeente in gesprekken met aanvragers al meer de nadruk leggen op andere oplossingen dan door de gemeente betaalde huishoudelijke hulp.
 
Bijeenkomsten openbaar
Op 25 september, van 19 tot 21 uur, is de eerste bijeenkomst over de huishoudelijke hulp-dialoog. In deze dialoog praten onder andere mee: vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties en van bedrijven die huishoudelijke hulp bieden, mensen uit de Wmo-raad en Wmo-consulenten. De bijeenkomsten zijn openbaar: iedereen is welkom om in het gemeentehuis te komen luisteren. De tweede en derde avond zijn op 2 en 30 oktober. Eventuele verdere data staan nog niet vast.
 
Overgangstermijn
Zeistenaren die een indicatie voor huishoudelijke hulp hebben die doorloopt tot na 1 juli 2015, houden dat recht tot 1 juli 2015. Een indicatie is een formeel besluit over de soort van hulp en de duur ervan. Ruim vóór 1 juli gaat de gemeente met deze Zeistenaren in gesprek over het vervolg. Dat kan leiden tot een nieuwe indicatie voor huishoudelijke hulp, mogelijk voor een kleiner aantal uren. Maar het kan ook leiden tot een andere oplossing. Bij die gesprekken zijn de resultaten van de dialoog die nu gaat starten, het uitgangspunt.
 
Besluit en brief
Naar verwachting besluit de raad begin 2015 over hoe de gemeente in de toekomst om gaat met huishoudelijke hulp. Daarna stuurt de gemeente alle Zeistenaren die huishoudelijke hulp ontvangen, een brief over wat het raadsbesluit voor hen betekent. Snel daarna start de gemeente met de gesprekken met de mensen die op dat moment huishoudelijke hulp hebben.
het nieuws van 26 september 2014
17e jaargang nummer 5255

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Stomerijgif al meer dan decennium in beeld

20140926 DOORN  Al in 1998 kreeg de grond onder de Doornse stomerij de titel ernstig verontreinigd. De vraag anno 2014 is waarom er nooit iets met die informatie gedaan is.

Lees verder

1e Paal sportaccommodatie

20140926 WIJK BIJ DUURSTEDE  Zes weken nadat de oude kleedkamers werden gesloopt is vanmiddag door John Maas (GVLevitas) geassisteerd door Freek van Veenendaal(KV Viking) en Jan Burger(wethouder) de symbolische eerste paal van de Multifunctionele sportaccommodatie op sportpark Marienhoeve geslagen.

Lees verder

Veiligheidsbeeld 2014

20140926 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op de website www.stopdecriminaliteit.nl is het veiligheidsbeeld van Wijk bij Duurstede van de eerste acht maanden van 2014 te vinden. Ten opzichte van 2013 is er in deze maanden in Wijk bij Duurstede een grotere afname (20%) van de criminaliteit zichtbaar, waar in Midden-Nederland juist een lichtere afname (5%) te constateren is. Positieve uitschieters zijn de afname van het aantal woninginbraken, geweld, fietsendiefstal, zakkenrollen en winkeldiefstal.  
 
Woninginbraken
De eerste acht maanden van 2014 is het aantal woninginbraken met 34% afgenomen. Burgemeester Tjapko Poppens zegt hierover: ‘Deze ontwikkeling in Wijk bij Duurstede is gunstiger dan de ontwikkeling in Midden-Nederland, waar het aantal woninginbraken met 15% is afgenomen. De aanpak van woninginbraken is opgenomen als speerpunt in het gemeentelijk Integraal Veiligheidsplan. Nu blijkt duidelijk dat dat zijn vruchten afwerpt,’ aldus burgemeester Poppens.
Deze aanpak blijft een gezamenlijke prioriteit. Door goede afspraken te maken met politie, woningbouwcoöperaties en andere partijen, is het mogelijk dit cijfer structureel laag te houden.

Autokraak, vernielingen en bedrijfsinbraken
De enige stijging betreft autokraak, vernielingen en bedrijfsinbraken. Afgezet tegen het meerjarig gemiddelde, wijken de cijfers echter nauwelijks af. Bij deze delicten valt op dat de cijfers erg laag zijn, waardoor een geringe stijging het percentage snel laat stijgen.
 
Inwoners
Gemeenten, politie en Openbaar Ministerie blijven onverminderd hard werken om woninginbraken integraal en gericht aan te pakken, zowel preventief als repressief. Maar de overheid kan het niet alleen; inwoners moeten ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen voor het voorkomen van inbraak in hun woning.
Zij kunnen op www.geefinbrekersgeenkans.nl zien, wat zij zelf kunnen doen om woninginbraak te voorkomen of te verminderen (o.a. preventiemaatregelen in en rond het huis). En hoewel er ook steeds meer initiatieven van inwoners te zien zijn, zoals WhatsApp-groepen, kunnen inwoners de politie goed helpen criminelen te pakken door bij verdachte situaties 1-1-2 te bellen. De politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Let op het signalement van de verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoersmiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Uw informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van verdachte(n).
Hiernaast helpt Burgernet ook om via een telefonisch netwerk de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen: inwoners helpen op basis van een signalement mee met zoekacties van politie.

Donkere Dagen Offensief
Omdat de meeste inbraken plaatsvinden in de herfst en winter, organiseren politie en gemeente het zogenoemde Donkere dagen Offensief van oktober 2014 tot en met maart 2015. De aftrap hiervoor is tijdens de Week tegen Woninginbraak, die van 6 tot12 oktober 2014 wordt gehouden. In deze week tegen de woningbraak geeft de politie op woensdagavond 8 oktober om 19.30 uur de workshop Observeren en signaleren in het gemeentehuis. Inwoners leren hier hoe ze verdacht gedrag signaleren en via 112 kunnen melden.

Dieptetuin herkenbaar als Rijksmonument

20140926 ZEIST  Burgemeester Koos Janssen heeft op 26 september bij de Dieptetuin het eerste, nieuwe Rijksmonumentenbord in Zeist onthuld. De Dieptetuin in Zeist is een historische siertuin, aangelegd in 1905 bij Huize Valckenbosch, en is nu vrij toegankelijk. De Vrienden van de Dieptetuin zijn er trots op dat zij als eerste monument in Zeist het nieuwe schildje mogen voeren.

Lees verder

Van Begrotingswijzer tot Begrotingsvoorstel

20140926 UTRECHTSE HEUVELRUG  De laatste week van de Begrotingswijzer is ingegaan waarin inwoners invloed kunnen uitoefenen op het begrotingsproces. Ruim 300 mensen hebben via de Begrotingswijzer het college geadviseerd over waar ze wel en niet op willen bezuinigen.

De volgende stap is nu de ideeën en de resultaten van de Begrotingswijzer verwerken tot een document dat geschikt is voor besluitvorming. Inwoners kunnen nog tot en met 30 september via de Begrotingswijzer hun mening geven.
 
Naast de resultaten van de Begrotingswijzer, de zogenaamde ‘vinkenlijst’ en de onderzochte ideeën, worden de kosten van het raadsprogramma opgenomen in Deel 2 van de begroting 2015-2018. Over de invulling van de bezuinigingstaakstelling maakt het college een eigen afweging en stelt het concept raadsvoorstel op. In de week van 6 oktober ontvangt de gemeenteraad dit concept raadsvoorstel en neemt daarover in november een besluit.
 
Ingediende ideeën
De ruim 20 ingediende ideeën die tot nu toe hebben geleid tot een onderzoek betrekt het college bij de afweging van de concept meerjarenbegroting. Andere ontvangen ideeën gingen over het proces, waren aanvullingen op al bestaande ideeën, of stonden al in de ‘vinkenlijst’ van de Begrotingswijzer.
De ideeën die nu nog nader worden onderzocht, gaan over de langere termijn en vereisen meer en diepgaander onderzoek. Dit zijn onder andere ideeën die gaan over (onderwijs)voorzieningen samenvoegen, over de participatie van inwoners bij het ondersteunen van mede inwoners en of dorpshuizen de verantwoordelijkheid van de dorpen zelf moeten zijn en zo kunnen bijdragen aan de bezuinigingen. Tijdens de dialoogavond is dit al toegezegd.
Wethouder Jan Willem van Dongen: ,,Deze onderwerpen zijn zo veel omvattend dat daar een ook een goede discussie met belanghebbenden en betrokkenen voor nodig is. Ook vereisen ze een invulling van een visie op het voorzieningenniveau in de dorpen, waarvoor de collega’s in het college ook verantwoordelijkheid dragen”.  Over hoe deze discussie op te pakken, wordt nog nagedacht.
 
Terugkoppeling
De komende week wordt gewerkt om tot een uitgebalanceerd raadsvoorstel te komen. De beschikbare documenten die daarbij een rol spelen zijn openbaar. Indieners van een idee krijgen bericht over hoe met hun idee is omgegaan.

‘Overgang van de zorg is in gevaar’

20140926 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente moet in januari zorgtaken van het Rijk overnemen, maar de gegevens van het ministerie over het aantal cliënten en hun zorgzwaarte kloppen voor geen meter. Dat laat wethouder Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) weten op de website van het vakblad Zorgvisie.

Lees verder

Bezuinigen met gezond verstand en het hart op de juiste plaats


20140926 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het college heeft de begroting vastgesteld. Door de Rijksbezuinigingen en als gevolg van de nasleep van de economische crisis moet de gemeente de komende jaren nog structureel circa anderhalf miljoen euro bezuinigen. In het begrotingsvoorstel aan de gemeenteraad staan forse bezuinigingen, lastenverzwaringen en ‘snijden in eigen vlees’.

‘Zo willen we op een verantwoorde wijze invulling geven aan de nieuwe bezuinigingsopdracht en tegelijkertijd werken aan de transities in de zorg en arbeidsparticipatie,’ aldus Hans Marchal, wethouder Financiën. ‘Voorzieningen moeten waar mogelijk lokaal worden ingevuld, gericht op wie de zorg en ondersteuning daadwerkelijk nodig hebben, met oog voor de kosten en de benodigde kwaliteit. Dat vraagt om creativiteit, zorg voor elkaar, eerlijke lastenverdeling, maar ook om lef, durven uitproberen en met zijn allen er het beste van te maken!’

Al sinds juli jl. is bekend dat de gemeente voor een flinke ombuigingsopgave staat om de begroting reëel sluitend te krijgen. ‘Wij hebben hierover de open dialoog gezocht met de samenleving,’ vertelt wethouder Wil Kosterman. ‘In augustus hebben we onze inwoners en organisaties opgeroepen om mee te denken. Welke taken kunnen we als gemeente anders uitvoeren, loslaten en aan de samenleving overlaten?  Tijdens twee avonden is met zo’n 75 inwoners, ondernemers, instellingen, raadsleden en ambtenaren met veel enthousiasme en betrokkenheid hieraan gewerkt. En met succes. De laatste avond zijn meerdere  ideeën gepresenteerd, met creatieve, praktische toepassingen.’ ‘Het college neemt die ideeën en denkrichtingen dan ook graag over,’ zei wethouder Jan Burger op de afsluitende avond.

De afgelopen jaren heeft de gemeente al meerdere malen geschaafd en gesneden in tal van zaken op de gemeentelijke begroting. Een herhaling hiervan acht het college zinloos tot onmogelijk. Het heeft ervoor gekozen een aantal zaken toch te handhaven, door ze op een geheel andere wijze te (laten) organiseren. Dat betekent financiële pijn aan het begin van de collegeperiode.

‘Naast uitvoering van onze kerntaken zien we het als onze rol en verantwoordelijkheid om ons de komende tijd verder te positioneren als partner voor veel andere zaken die van maatschappelijk belang zijn,’ geeft burgemeester Tjapko Poppens aan. ‘Het gaat daarbij om het creëren van de juiste omstandigheden voor de gemeenschap, vrijwilligersorganisaties en belangenverengingen om een aantal taken over te nemen of op te gaan zetten. Daarbij kijken we steeds goed naar onze rol bij de uitvoering van die taken.’

De meeste inwoners van Wijk bij Duurstede redden zichzelf prima.  Voor wie -al dan niet tijdelijk- niet (helemaal) mee kunnen doen, wordt eerst samen gekeken wat hij/zij zelf nog wel kan of wat mogelijk is via het eigen netwerk. 
Het college wil inzetten op werkgelegenheid en participatie en de gemeentelijke economie versterken, inclusief toerisme en recreatie. 
Inwoners worden actief betrokken bij de openbare ruimte,  door bijvoorbeeld bij zelfbeheer materialen en gereedschappen beschikbaar te stellen.

Bij duurzaamheid wil de gemeente  het thema duurzaamheid meer naar buiten brengen en belemmerende regelgeving wegnemen of verminderen.
Preventie en zorg in de buurt staan centraal binnen het programma Integrale veiligheid. De subsidie aan Stichting Binding voor het jongerenwerk en voor de dorpshuizen in Cothen en Langbroek blijft daarom ongemoeid. Wel zijn er voorstellen om te bezuinigen op de overhead bij Stichting Binding, het peuterspeelzaalwerk, maatschappelijk werk en de herhuisvesting van de bibliotheek.
 De afvalstoffenheffing wordt verlaagd en de straatreinigingskosten worden toegerekend aan de rioolheffing.

Daarnaast wordt – gezien het voorzieningenniveau in deze gemeente- voorgesteld de OZB met € 400.000 structureel te verhogen. In de vorm van een korting op de afvalstoffenheffing van € 200.000 worden inwoners daarvoor deels gecompenseerd. Per huishouden zal dat bedrag gemiddeld op € 25 uitkomen.

 
De ambtelijke organisatie wordt verder ingekrompen naar 126 fte ( in 2012 was dit nog 161 fte). Het college streeft ernaar regiegemeente te worden, hetgeen minder medewerkers, maar ook medewerkers nieuwe stijl vergt. De komende maanden wordt duidelijk hoe de gemeentelijke organisatie eruit zal gaan zien.
Op 7 oktober 2014 debatteert de gemeenteraad over de voorliggende begroting, waarna op 11 november de uiteindelijke begroting moet worden vastgesteld.

Henschotermeer Leukste Recreatieterrein

20140926 WOUDENBERG / REGIO  Voor de tweede keer werd de verkiezing van het Leukste Recreatieterrein georganiseerd. Dit jaar waren vijf recreatiegebieden genomineerd. Op de site van Recreatie Midden-Nederland kon er gestemd worden. In totaal hebben meer dan 700 mensen een stem uitgebracht. Op de derde plaats is het Doornse Gat geëindigd.

Lees verder

Werk N229 in Langbroek in volle gang

20140926 LANGBROEK  De geplande werkzaamheden aan de N229 in Langbroek zijn in volle gang. Een groot deel van het asfalt is inmiddels weggefreesd. De volledige afzetting van de weg leidt tot extra drukte op verschillende binnenwegen zoals o.a. de Langbroekerdijk en de Gooijerdijk.

Lees verder

Leerlingen basisschool Op Dreef spuiten graffitikunst op parkmuren

20140926 ZEIST  Leerlingen van basisschool Op Dreef bespuiten vanmiddag de muren in park Vollenhove met zelf ontworpen graffitikunst. Kinderen van groep 7 en 8 hebben van kunstenaar Olivier Schimmel twee lessen gehad over graffitikunst. Elke leerling heeft onder zijn leiding een eigen sjabloon gemaakt. Alle ontwerpen zorgen straks samen voor een nieuwe, frisse uitstraling van de muren.
 
Voorbereiding en afwerking
De muur is voor het project schoongespoten en daarna van een verflaag met groene basiskleuren voorzien. Met witte letters staat er ‘park Vollenhove’ op. De ontwerpen van de leerlingen worden daar vrijdag aan toegevoegd. Als alles af is, krijgt het geheel een beschermlaag om de graffitikunst te beschermen.
 
Nog meer verbeteringen
Het opknappen van de parkmuren is niet de enige verbetering in park Vollenhove. Dit jaar zijn onder meer  nieuwe speeltoestellen geplaatst. Er komt ook nieuwe verlichting in de buurt van basisschool Op Dreef en de bushalte. Verder worden de spoorbielzen bij de school weggehaald en vervangen door keerwanden met kleurrijke beplanting.
 
Initiatief
Het project is een initiatief van Wijkteam Noord in samenwerking met het netwerk cultuureducatie om het park samen met parkgebruikers op te knappen.

Provincie wist al jaren van verontreiniging Doorn en Driebergen

20140926 DOORN/DRIEBERGEN  De ernstige bodemverontreiniging in Doorn en Driebergen was al tien jaar bekend bij de provincie. Dat blijkt uit documenten die RTV Utrecht in handen heeft. De provincie en de twee stomerijen die ervoor zorgden dat de giftige stof PER in de grond belandde, gingen al in 2003 met elkaar in gesprek over een eventuele schoonmaak maar opgeruimd werd de verontreiniging al die jaren niet.

Lees verder
het nieuws van 27 september 2014
17e jaargang nummer 5256
foto’s op flickr

foto’s op 500px

DEV wederom hard onderuit

20140927 DOORN  En weer geen punten voor zaterdag derdeklasser DEV. In Amersfoort werd met maar liefst 5-1 verloren van CJVV. Een aangeslagen DEV trainer Michel van Aken:,, Naarmate de wedstrijd verloopt sluipt de angst in de ploeg en laten we ons meer en meer het spel van de tegenstander opdringen.”

Lees verder

FC Driebergen onderuit tegen Brederodes

20140927 DRIEBERGEN  FC Driebergen liep in de uitwedstrjd tegen Brederodes weliswaar tegen een 2-1 nederlaag aan, maar had op basis van het vertoonde spel in de eerste helft minimaal een punt verdiend. Driebergen kreeg al vroeg in de wedstrijd een drietal dotten van kansen die echter allen doel misten.

Lees verder

SVMM verliest van zichzelf

20140927 MAARN  Zaterdag vierdeklasser SVMM liep in de uitwedstrjd tegen Ede/Victoria tegen een niet verwachte 3-1 nederlaag aan. SVMM trainer Olaf Kersbergen:,, We hebben uiteindelijk van ons zelf verloren. We hebben verzuimd de vele geboden kansen om te zetten in doelpunten.

Lees verder

Té magere overwinning voor SVL

20140927 LANGBROEK  Voor SVL lijkt de weg naar boven te zijn ingeslagen. De 2-3 uitoverwinning op DTS/Ede mocht zelfs in dat kader wat té mager worden genoemd. SVL trainer Jan Gaasbeek:,, Op basis van de eerste helft hadden we al meer afstand moeten nemen. Het bleef in de tweede helft nog even billen knijpen

Lees verder

Zon, schepen en shanty’s

20140927 WIJK BIJDUURSTEDE  De dag begon mistig vandaag, maar tegen het einde van de ochtend brak de zon door en kon het massaal toegestroomde publiek genieten van de twaalfde editie van het Shantyfestival en de Lekkodagen in de stadshaven.

Lees verder

Dalto verslaat KCC

20140927 DRIEBERGEN  De veldkorfballers van Dalto hebben thuis met 20-17 gewonnen van KCC. Dalto komt uit in de ereklasse B en heeft na vier gespeelde wedstrijden 6 punten.

Lees verder

Speciale steen voor boerderij De Engh

20140927 DRIEBERGEN  De Boerderijen Stichting Utrecht (BSU) heeft vrijdag in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht de officiële prijs Boerderij van het Jaar uitgereikt aan de eigenaren van boerderij De Engh in Driebergen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst metselde Mariëtte Pennarts, gedeputeerde provincie Utrecht, een steen in die hoort bij deze eervolle onderscheiding.

Lees verder

Repelsteeltje in het Beauforthuis (5+)

20140927 AUSTERLITZ  Zondag 5 oktober 12:00u. wordt Repelsteeltje door Rijn & Trijn op een verrassend komische wijze gespeeld. Natuurlijk spelen ze alle rollen zelf. Rijn & Trijn benadrukken in deze voorstelling de macht die men krijgt door de naam van iemand te weten. Het publiek laten zij op hun eigen wijze iets van deze macht voelen.

Het oude verhaal wordt eigentijds gespeeld in een spel vol geheimen tussen spelers en publiek.

Na afloop staat Bram klaar met zijn Pannenkoekenbakfiets! Blijf gezellig nog een pannenkoek eten.

Naar aanleiding van hun deelname aan KARAVAAN  schreef de pers:….
’het duo Rijn & Trijn weet sprookje, werkelijkheid en improvisatie op aanstekelijke wijze te combineren’… Alkmaarse Courant….
’de voorstelling mist de uitwerking op de volwassen toeschouwers niet: wat eng is, werkt op de lachspieren’… Volkskrant

zondag 5 okt, 12:00u.
Rijn en Trijn – Repelsteeltje (5+)
entree € 7,50 | kortingprijs € 6,- (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)
het nieuws van 28 september 2014
17e jaargang nummer 5257

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Dubbel verlies FC Driebergen

20140928 DRIEBERGEN / VIANEN  In een matige wedstrijd heeft FC Driebergen afgelopen zaterdag dubbel verlies geleden: ten eerste de 2-1 nederlaag uit in Vianen tegen Brederodes en ten tweede het verlies van de ernstig geblesseerd geraakte speler Dennis van der Berg (de spelbepaler op het middenveld).

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5  foto6  foto7

Na een uitstekend begin waar de voorwaartse van FC Driebergen binnen 4 minuten 3 open scorings kansen om zeep hielpen maar ook doelman Michel van Bruggen moest eenmaal handelend optreden. Het uitstekende begin leek een hoop vol gegeven te zijn voor het verdere verloop van de wedstrijd.

Het waren achtereen volgens Jeffrey Veenendaal die een grote fout in de verdediging niet afstrafte en even later eerst Kevin van Woudenberg en daarna Pascal van Doorn die FC Driebergen de voorsprong hadden kunnen geven.

Maar wat zo vaak gebeurd viel het doelpunt aan de andere kant na knullig ingrijpen van de verdediging werd het door een goede kopbal 1-0 voor de thuisclub.
Het antwoord werd direct gegeven door vanaf de aftrap de aanval te kiezen en de zich uitstekend vrij spelende Pascal van Doorn zag zijn verwoestende schot keihard tegen de paal uit een spatten.

Maar FC Driebergen bleef de aanval kiezen en dat resulteerde na goed werk van Thomas Meeles(uitstekende wedstrijd) waar de bal bij Jeffrey Veenendaal kwam en zijn uitstekende voorzet bij Pim van Amerongen die heel beheerst de verdiende gelijkmaker aan tekende 1-1.
In de 29e minuut ging FC Driebergen door het oog van de naald maar door geweldig ingrijpen van de beste man bij FC Driebergen Gerwin van der Klift bleef het 1-1.
Je zag dat Brederodes iets sterker werd en nog voor de thee 2 goede kansen kreeg om weer op voorsprong te komen. Daarvoor werd nog een doelpunt van Pascal van Doorn terecht afgekeurd voor buitenspel door de goed leidende arbiter. Rust 1-1.

Een andere helft brak aan een sterker Brederodes maakte het vooral de FC Driebergen verdediging zeer moeilijk en dat leverde een verdiende voorsprong op door na een goede aanval werd het in de 60e minuut 2-1.
Toen brak de fatale 65e minuut aan, een onschuldig duel tussen Dennis van der Berg en zijn tegenstander. Dennis viel verkeerd met zijn tegenstander op zich en schreeuwde het uit van de pijn en wist dat zijn oude blessure weer terug was (zijn enkel waar nog niet de juiste diagnose kon voor worden vastgesteld ). Ismet Sahin werd zijn vervanger.

FC Driebergen raakte van slag en kwam niet echt meer in de wedstrijd en moest alle zeilen bijzetten om niet aan een grotere achterstand te geraken. Jeffrey Veenendaal en Pim van Amerongen werden nog gewisseld voor Marco van de Klift en Daan van Amerongen. De laatste kans op de gelijkmaker kreeg Pascal van Doorn door alleen op de doelman af te gaan maar faalde in de afwerking. Zo kwam er een einde aan een van te voren hoopvolle wedstrijd die met een teleurstellend resultaat afliep.

Zaterdag as 4 oktober de thuiswedstrijd tegen koploper Valleivogels (Scherpenzeel) aanvang 14.30 sportpark De Woerd.


Schaerweijde wint in Zeist van Push

20140928 ZEIST  De heren van Schaerweijde hebben in de hockey hoofdklasse een eenvoudige zege geboekt. In de thuiswedstrijd tegen Push won de ploeg uit Zeist met 4-2. Schaerweijde stond in de rust al met 3-0 voor.

Lees verder

Symposium

20140928 DOORN  De veranderende rol van de inwoner, de zorg en de overheid in de participatie samenleving is het actuele thema van het symposium dat D66 Utrechtse Heuvelrug organiseert op vrijdag 10 oktober om 15.00 uur in de Raadszaal van Cultuurhuis Pléiade te Doorn.

De sprekers zijn:
Mevrouw Prof. dr. Marieke Schuurmans, hoogleraar Verplegingswetenschap aan de Universiteit Utrecht en lector Ouderenzorg aan de Hogeschool Utrecht. Zij gaat in op de veranderende rol van de inwoner.

Mevrouw drs. Jopie Nooren, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bartiméus in Doorn. Bartiméus zet zich samen met mensen die slechtziend of blind zijn in om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Zij bespreekt de veranderende rol van de zorgaanbieder.

Mevrouw Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo, de Landelijke Vereniging van Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. Zij geeft een presentatie over de gemeentelijke mogelijkheden om mantelzorgers en vrijwilligers te ondersteunen.

Mevrouw Saskia Boelema, oud-wethouder van Breda met de portefeuille onderwijs, financiën en organisatie en lid van het Landelijk Bestuur van D66. Zij behandelt de veranderende rol van de overheid.

Het symposium wordt georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van Elisabeth van Oostrum als wethouder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar ze van 1 januari 2006 – 19 mei 2014 namens D66 deel uitmaakte van het College van Burgemeester en Wethouders.

Na aanmelding per mail voor 3 oktober op info@d66utrechtseheuvelrug.nl zijn belangstellenden vanaf 14.30 uur welkom.

Koninklijke onderscheiding

20140928 DRIEBERGEN  Burgemeester Frits Naafs heeft op zaterdag 27 september een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw P.W. den Ouden-van Dam uit Driebergen. De uitreiking heeft plaatsgevonden in de Grote Kerk aan de Hoofdstraat.

Mevrouw Den Ouden-van Dam is actief lid van het Hervormd Kerkkoor Driebergen en zij vervangt ook regelmatig de dirigent. Zij is daarnaast dirigente van het jeugd- en brugkoor en van het ouderenkoor Avondzang. Ook is zij is een lange periode begeleider geweest van de zanggroep op woensdagmorgen in Huize Beukenstein in Driebergen.
Daarnaast was zij enkele jaren voorzitter van het vrouwen-kamerkoor Driebergen en omstreken.

Austerlitz van het veld gespeeld

20140928 AUSTERLITZ  Austerlitz heeft geen seconde de illusie gehad dat er ook maar 1 punt te halen viel. Puck Steenhuizen doet verslag namens de vereniging. In de 1e helft werd er veel onnodig balverlies geleden door foutieve passes. In de 15e min. werd balverlies op het middenveld door de spits afgerond, 1-0.

Lees verder

Deel Odijk ruim uur zonder stroom

20140928 ODIJK  In Odijk hebben 1300 huishoudens de zondagochtend deels zonder stroom moeten doorbrengen. De elektriciteit viel volgens netbeheerder Stedin om 9.32 uur uit. Monteurs gingen op zoek naar de oorzaak en ontdekten een defecte kabel.

Lees verder
het nieuws van 29 september 2014
17e jaargang nummer 5258

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Reviusleerlingen verzorgen muziektheater

20140929 WIJK BIJ DUURSTEDE  ‘Mag ik u voorstellen aan Odysseus.’ Op een inspirerende locatie in en rond de oude steenfabriek Bosscherwaarden bij de Lek hebben derdejaars leerlingen VMBO-T afgelopen vrijdagavond twee voorstellingen gespeeld van het muziektheater Odysseus.

Lees verder

Thema Kunstroute Bunnik is schaduw

20140929 ODIJK/BUNNIK  Het weekend van 4 en 5 oktober is het Kunstroute in Bunnik. Deze wordt om 11 uur geopend bij Amati Art Center door wethouder Rob Zakee (P21). Ook is er een openingsact met het thema Schaduw. Tijdens de Kunstroute zijn er 10 kunstpunten die bezocht kunnen worden.

Lees verder

Stephan Veen opent Coaching Academy op Schaerweijde

20140929 ZEIST  Hockeyclub Schaerweijde is de eerste hoofdklasser met een Coaching Academy. Woensdag opende Stephan Veen, bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, de opleidingsacademie van Schaerweijde.

Lees verder

‘Schip heeft op Hudson gevaren’

20140929 WIJK BIJ DUURSTEDE  Afgelopen weekeinde genoten enige duizenden mensen onder een stralend zonnetje van de Lekko-dagen, het evenement waarbij zo’n 80 oude schepen aanmeerden en dat werd opgeluisterd met een groot shanty-festival op verschillende plaatsen in de stad.

Lees verder

VVA’71 haakt aan bij kopgroep

20140929 ACHTERBERG  Het Achterbergse VVA’71 heeft op eigen veld tegen Volendam goede zaken gedaan. Vooral in de eerste helft werd de basis gelegd voor de 3-0 overwinning, maar had de eindstand volgens trainer Johan de Man veel hoger moeten zijn. ,,Vooral voor de pauze hadden we er vier tegen de touwen moeten schieten.”

Lees verder

Stomerijlucht schoon, maar stomer heeft geen zin meer

20140929 DOORN   In de lucht van alle binnenruimtes van de stomerij zijn geen ‘te hoge’ waardes PER aangetroffen, zegt eigenaar Thomas van Boordt: ‘Ik heb zelf al sinds 2009 meetapparatuur hangen, ik heb immers die verantwoordelijkheid jegens mijn personeel en kamerbewoners. De jongste rapporten zijn net terug uit Delft. Ik heb echt een goede dag, want alles is positief, alles is onder de toegestane waarden.’

Lees verder

HDS pakt eerste driepunter van het seizoen

20140929 LEERSUM  Zondag derdeklasser HDS pakte in de thuiswedstrijd tegen Culemborg drie belangrijke punten. Op basis van hard werken kreeg de ploeg van trainer Frank Brouwer in de tweede helft loon naar werken en won uiteindelijk overtuigend met 2-0.  Brouwer: ,,Eindelijk weer eens een driepunter. Op basis van het vertoonde spel ook dik verdiend.

Lees verder

Sociaal Fit & Vitaal gestart met fittesten

20140929 ZEIST  Het project Sociaal Fit & Vitaal is op maandag 22 en donderdag 25 september van start gegaan. Tijdens deze kick-off bijeenkomsten hebben de deelnemers meegedaan aan een fittest. Op donderdag was ook wethouder Marcel Fluitman aanwezig. Het doel is om mensen met een psychische en/of psychosociale kwetsbaarheid door beweeglessen en een beweegmaatje zelfredzamer te maken.

Lees verder

Eerste Laco Heuvelrugwedstrijd gezwommen.

20140929 DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag vond de eerste Laco Heuvelrugwedstrijd plaats. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Zwemvereniging de Zwoer in goede samenwerking met Laco. De wedstrijd is zeer gewild in de regio, gezien het aantal van bijna 200 zwemmers die aan deze grote wedstrijd meedoen.

Hierdoor krijgen de zwemmers van de Zwoer ook veel tegenstand. Volgens de trainers is dit belangrijk om op die manier te kijken waar je persoonlijk staat. Winst is dan minder belangrijk. Ondanks dit wisten de zwemmers prima prestaties neer te leggen, wat al wel verrassend was omdat het trainingsseizoen nog maar kort geleden is begonnen.

De nieuwe aanwinst van de Zwoer, Pieter Ytsma, wist in zijn eerste wedstrijd voor de Zwoer een nieuw clubrecord te zwemmen op de 100 meter rugslag. Dat is pas een begin.
Daarnaast waren er al veel persoonlijke records. De organisatie was weer prima, vooral omdat er bij de gezellige zwemvereniging toch veel vrijwilligers zijn om dit mogelijk te maken. Mocht iemand geïnteresseerd zijn in wedstrijd zwemmen, kom gerust een paar keer mee zwemmen. Informatie is te vinden op www.dezwoer.nl
het nieuws van 30 september 2014
17e jaargang nummer 5259
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Inwoners Zeist voltooien visie voor het centrum

20140930 ZEIST  De centrumvisie voor Zeist, waaraan een groep enthousiaste en betrokken inwoners van Zeist de afgelopen maanden heeft gewerkt, is klaar. 30 september hebben zij het stuk aangeboden aan B&W, dat zich nu over de ideeën voor het centrum moet gaan buigen. In oktober neemt het college een besluit of zij de visie van de inwoners overneemt.

vergroot foto
 
Dialoog met samenleving
Vorig jaar heeft de gemeente een brede dialoog gevoerd met een grote groep betrokkenen en belanghebbenden van het centrum. Iedereen die wilde, kon hieraan meedoen. Vertrekpunt voor de gesprekken vormde een visie op het centrum die de gemeente in 2012 heeft laten opstellen. De dialoog leverde veel goede ideeën op om het centrum van Zeist aantrekkelijker en toekomstbestendig te maken. De raad besloot in december 2013 de uitkomsten van de dialoog te gebruiken om tot een definitieve centrumvisie te komen.
 
Visie van inwoners
Om de visie te voltooien heeft de gemeente drie betrokken burgers van Zeist, met een achtergrond als winkelier, vastgoedeigenaar en centrumbewoner, om hun medewerking gevraagd. Zij hebben de afgelopen maanden de uitkomsten van de dialoog tegen het licht gehouden, vele gesprekken gevoerd met hun achterbannen, enquêtes gehouden en diverse bijeenkomsten georganiseerd. Ook hebben zij experts op het gebied van detailhandel en verkeerskundigen geraadpleegd om ideeën op haalbaarheid te toetsen. Het resultaat is een definitieve visie, met als doel het centrum weer nieuw leven in te blazen. De visie heeft als motto mee gekregen: “Beleef Zeist; groen, gezond en gastvrij.”
 
Hoe verder
Na het besluit van het college volgt een Ronde Tafel en debat in november. In december van dit jaar beslist de gemeenteraad definitief over de toekomst van het centrum. De data van de raadsvergaderingen zijn te vinden op www.zeist.nl/bis. De centrumvisie is te downloaden via www.beleefzeist.nl.

Minister Bussemaker op Fort Vechten

20140930 VECHTEN  Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, bracht maandag een bliksembezoek aan Fort Vechten. Belangrijk onderwerp was de nominatie van Fort Vechten voor de lijst van werelderfgoed van UNESCO. Vanuit Bunnik waren burgemeester Ostendorp en wethouder Zakee aanwezig, de provincie werd vertegenwoordigd door gedeputeerde Mariëtte Pennarts.

Lees verder

Echt een mooie boerderij

20140930 DRIEBERGEN  Vrijdagochtend kreeg de Driebergse boerderij De Engh een nieuwe steen ingemetseld: boederij van het jaar 2014. ‘Dit is echt een mooie boerderij.’ De boerderij is al drie generaties in de familie, maar geboren is hij er net niet, vertelt Gerald Wijnen. Kort voor zijn geboorte verhuisde het gezin Wijnen naar een gewoon huis, ook in Driebergen.

Lees verder

Organisaties slaan handen ineen voor Week van de opvoeding

20140930 UTRECHTSE HEUVELRUG  Het Centrum van Jeugd en Gezin Utrechtse Heuvelrug organiseert van maandag 6 tot zondag 12 oktober diverse activiteiten voor zowel ouders als voor kleinere kinderen en jongeren. De activiteiten zijn in de Week van de Opvoeding.

Lees verder

Vierhonderd voetballertjes staan klaar voor de start

20140930 DRIEBERGEN  Zo’n vierhonderd E- en F-pupillen van de voetbalverenigingen uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug zetten woensdag 8 oktober weer hun beste beentje voor tijdens het jaarlijkse jeugdvoetbaltoernooi op sportpark De Woerd in Driebergen. Samen met andere collegeleden verricht wethouder Henk Veldhuizen de aftrap.

Lees verder

Volleer sterkste in volleybalderby

201409320 LEERSUM  Net als vorig jaar stonden de vrouwen van Volleer en Enervo in de tweede competitieronde tegenover elkaar. Na een rommelige wedstrijd kwam Volleer als winnaar uit de bus met de setstanden 18-25, 25-19, 26-24, 25-19. Volleer nestelt zich in de middenmoot, Enervo zal de weg omhoog moeten zien te vinden na de tweede nederlaag op rij.

Lees verder

‘Overberg moet open dorp blijven’

20140930 OVERBERG  Overberg-dorp moet vooral zichzelf blijven. Dat is de teneur van de nieuwe beheersverordening Amerongen-Overberg van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Omdat er niet veel ontwikkelingen worden verwacht in dit deel van het 1.200 zielen tellende dorp, wordt geen compleet nieuw bestemmingsplan gemaakt maar een wat meer globale beheersverordening.

Lees verder