heuvelrugnieuws 1 september 2013

Diederik van Vleuten blijft ‘Buiten Schot’ in Doorn

20130901 DOORN   Aan de vooravond van een internationaal congres over de Eerste Wereldoorlog als keerpunt in de Europese geschiedenis, speelt Diederik van Vleuten op vrijdag 20 september zijn theatervoorstelling ‘Buiten Schot’ in de Maartenskerk in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Monsterzege bekerwedstrijd FC Driebergen – DVSA Za1 12-1

20130901 DRIEBERGEN  In een eenzijdige wedstrijd heeft FC Driebergen zaterdag uitgehaald tegen DVSA in hun 3e bekerwedstrijd.Het werd een schiettent tegen een goed willend DVSA dat duidelijk kwaliteit te kort kwam tegen een vooral in de  eerste 20 minuten goed en leuk spelend FC Driebergen.

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5  foto6  foto7  foto8  foto9  foto10

Wat al in de 10e min.de1-0 opleverde  door Pascal van Doorn en nog binnen de minuut gevolgd door Kevin Dame die er 2-0 van maakte. Dat er na deze snelle doelpunten nog meer zullen vallen hadden de supporters wel verwacht maar dat men t/m de 30e min moest wachten was jammer Robin Notenboom maakte er 3-0 van, 40e min.Pascal van Doorn 4-0, 44e Robin Notenboom 5-0 ,en in de 45e min Pascal van Doorn zijn derde (Hattrick) 6-0 Rust.

De 2e helft begon met wissels voor Dobias Aldenkamp werd Jordi Sonneville ,voor Lucas v/d Hengel werd Ismet Sahin, en later nog Thomas Meeles werd Mathijs Brink.De mee naar voren gekomen Arjan Prijs maakte er in de 50e min 7-0 van gevolg door Kevin Dame in de 55e min 8-0 Invaller Jordi Sonneville in de 60e min 9-0 gevolgd door de zelfde speler 62e min 10-0 ,75e min 11-0 door Arjan Prijs ,en als troost voor te blijven voetballen scoorde DVSA tegen in de 86e min 11-1,en als laatste weer een hattrick en nu van Jordi Sonneville 12-1. Zo kwam er einde aan een doelpuntenfestival.
Zaterdag 7 september begint de competitie met een uitwedstrijd bij VRC in Veenendaal aanvang 14.30 sportpark Spitsenbergen

Vruchten, te mooi om op te eten

20130901 ZEIST  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn neemt u mee naar de resultaten van de bestuiving van bloemen in het voorjaar.

Welke zaden en vruchten zijn uit die bestuiving ontstaan en hoe worden deze verspreid waardoor er weer nieuwe planten kunnen ontstaan? Wat wordt bedoeld met zelf-, wind-, water- en dierverspreiders. Kun je aan de vruchten zien op welke manier ze verspreid worden. Is hun bouw daaraan aangepast? Nieuwsgierig geworden naar informatie over de verspreiding van vruchten en zaden? Ga dan mee met onze excursie. Na afloop van de excursie kunt u een zoekkaart kopen waarop u later nog van alles na kunt lezen.

De excursie vindt plaats op zondag 8 september om 14:00 uur en start op de parkeerplaats Zinzendorflaan hoek Blikkenburgerlaan 3703CG te Zeist
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage. Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn
heuvelrugnieuws 2 september 2013

Nipte zege voor Dalto bij ouverture

20130902 DRIEBERGEN   Na een succesvolle oefencampagne waarin alle wedstrijden werden gewonnen, was zaterdag de eerste competitiewedstrijd voor de korfballers van Dalto. Op het nieuwe kunstgrasveld was DOS’46 te gast

Lees verder op de website van De Kaap

Enervo klaar voor nieuw seizoen

20130902 DRIEBERGEN   Volleybalvereniging Enervo verheugt zich op het nieuwe sportseizoen. En met reden: dames 1 zat dichtbij promotie naar de derde divisie. Dames 3 vierde het kampioenschap.

Lees verder op de website van De Kaap

Tweede kunstgrasveld Dalto geopend

20130902 DRIEBERGEN   Met een openingswoord van voorzitter Paul van de Griendt, het heffen van het glas, een raak schot van topscorer Barbara Brouwer en het oplaten van vele zwart/gele ballonnen werd het tweede kunstgrasveld van Dalto/BNApp.nl zaterdag officieel geopend.

Lees verder op de website van De Kaap

Welke kunstenaar maakt hèt koningsportret voor de Raadszaal?

20130902 ZEIST  Gemeente Zeist organiseert, in samenwerking met Kunstenhuis Zeist, een wedstrijd voor alle Zeister kunstenaars. Het winnende koningsportret krijgt een prominente plaats in de Raadszaal van de nieuwe aanbouw aan het gemeentehuis. Inschrijven kan tot 29 september 2013.

Op 30 april van dit jaar heeft de troonwisseling plaatsgevonden. Willem Alexander en Maxima zijn sinds die dag koning en koningin van Nederland. Begin volgend jaar wordt de nieuwe Raadzaal in het gemeentehuis in gebruik genomen. De gemeenteraad van Zeist heeft besloten om voor die gelegenheid een koningsportret van onze koning of het koningspaar te laten maken, door een lokale kunstenaar.

Alle lokale kunstenaars krijgen de mogelijkheid om zich in te schrijven voor deze eervolle uitdaging. Via de site www.koningsportretzeist.nl kunt u zien hoe u kunt meedoen en hoe de procedure tot het einde van het jaar zal verlopen. Ook de vereisten, waaraan het schilderij moet voldoen, komen daar uitgebreid aan bod.

In de maand september zijn twee ‘kijkmomenten’ in de nieuwe Raadszaal georganiseerd voor de kunstenaars, om een idee te krijgen van waar het werk zal komen te hangen. Deze momenten zijn op dinsdag 10 september van 16.30 tot 17.30 uur en op zaterdag 14 september van 11.00 tot 12.00 uur.

Magna Carta

20130902 AUSTERLITZ  Een van de beste akoestische bands ter wereld, nu voor de aller laatste keer: Magna Carta. De scheppers van klassiekers als Airport Song en Lord Of The Ages zetten er nu definitief een punt achter.

Dit Nederlandse tournee bestaat uit klassieke Magna Carta songs. Bestaande maar ook nieuwe muziek zal er worden gespeeld. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Oprichter Chris Simpson stopte na het afscheidsconcert in het Amsterdamse Carré in 2009. Dit betekende echter niet het einde van de band. Na het verkopen van acht miljoen albums wereldwijd en touren door 84 landen realiseerde hij zicht dat Magna Carta veel te goed is om te stoppen. Dat was dan ook de reden dat Chris het podium weer besteeg, met verschillende muziekanten, in landen als Zuid-Afrika, Canada en Spanje. Chris blijft bezig met nieuwe muziek schrijven. Samen met de Nederlands Scandinavisch akoestische tovenaar Laurens Joensen en viool virtuoos Wendy Ross.

maandag 9 september, 20.15 u
Magna Carta – The last show
entree € 18
www.beauforthuis.nl
heuvelrugnieuws 3 september 2013

15-jarige aangehouden na achtervolging

20130903 ZEIST  De politie heeft maandagavond een 15-jarige jongen uit Zeist aangehouden na een achtervolging.

Rond 21.50 uur zagen agenten op de Johan van Oldebarneveldlaan een auto rijden die er vervolgens met hoge snelheid van doorging. Agenten zagen dat de auto het Jacob van Lennepplein opreed en tegen een boom tot stilstand kwam.

Vier personen renden weg, waarbij de 15-jarige jongen is aangehouden. De jongen bleek gewond te zijn geraakt door de aanrijding en is naar het ziekenhuis gebracht ter observatie. Hij zal op een later tijdstip worden verhoord. De politie doet verder onderzoek naar de identiteit van de andere drie betrokkenen.

Brute bronsroof bedroeft Driebergen

20130903 DRIEBERGEN  Niet veel meer is de laatste week duidelijk geworden over de bronsroof van vorig weekend op de Driebergse begraafplaats. Slachtoffers laveren intussen tussen droevenis en boosheid.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Videoclip Doornaar gaat hele wereld rond

20130903 DOORN   Dankzij het Van Gogh Museum in Amsterdam ging een videoclip die Max de Beer uit Doorn maakte binnen enkele uren de hele wereld rond. Zijn pas gestarte ontwerpbureau kreeg hierdoor een opmerkelijke impuls.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 4 september 2013

Voetveer Rhenen ook deze maand dagelijks

20130904 RHENEN  In tegenstelling tot eerdere berichten is besloten, in verband met het enorme succes, dat het voetveer Rhenen-Lienden nu ook in de maand september dagelijks gaat varen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Seizoensopening de Twee Marken

20130904 MAARN   De Twee Marken bruisen vrijdagavond 6 september van de activiteit. De eerste vrijdag in september is de inschrijfavond voor de cursussen van Maarn Wijzer. Dit keer hebben vele verenigingen en gebruikers van het dorpshuis zich aangesloten en zo wordt het Maarnse culturele en sportieve seizoen groots geopend.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Brandmeesters’ winnen in Kamerik

20130904 LEERSUM   De ‘Brandmeesters’ – ex-brandweermannen die niet meer in het korps actief zijn, maar hun vaardigheden nog niet zijn verleerd – hebben zaterdag 31 augustus aan een wedstrijd in Kamerik deelgenomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Acteur Alfred van den Heuvel in Nieuw Groenland

20130904 DRIEBERGEN   Vanaf de heropening eind april is restaurant Nieuw Groenland in Driebergen volop actief met culinaire en culturele activiteiten in het restaurant. Eén van de vaste maandelijkse evenementen is ‘Proza aan de Bar’.

Lees verder op de website van De Kaap

Gezelligheid centraal op Doorns Festival

20130904 DOORN   Na lang wachten is het zaterdag zover. Het Doorns Festival, een initiatief vanuit de Doornse ondernemersvereniging zal dit jaar wederom in een spetterende dag uitmonden. Er is meer te doen, meer te zien en nog meer te proeven dan voorheen.

Lees verder op de website van De Kaap

Van der Linden na vijf jaar weg bij Sportgala

20130904 DOORN   Rob van der Linden heeft na vijf jaren Sportgala het stokje als mede-organisator overgedragen aan Desiree Brouwer.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelruggers tevreden over voorzieningen, stuk minder over bestuurders

20130904 HEUVELRUG  De helft van de inwoners van de gemeente Utrechste heuvelrug is bereid te betalen voor betere voorzieningen, terwijl ze over het niveau van die voorzieningen toch al redelijk tevreden zijn. Minder tevreden is men over de bestuurders, die krijgen magere zesjes van de inwoners.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

GLP wil Zwoer open houden

20130904 DRIEBERGEN  De raadsfractie van de lokale partij GroenLinks/PvdA wil het contract met exploitant Laco van zwembad de Zwoer verlengen. En geen lange discussie en afwegingen over oude en nieuwe zwembaden.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

CDA’er Gudde verlaat Zeister politiek

20130904 ZEIST  Na 11 jaar vertrekt Dirk Gudde van het CDA uit de Zeister politiek. Gudde kan zijn werk in de gemeenteraad niet meer combineren met zijn nieuwe baan.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Weer auto in Zeist in brand gestoken

20130904 ZEIST   De politie gaat ervan uit dat de auto die woensdagochtend in Zeist in vlammen opging, is aangestoken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 5 september 2013

Man aangehouden na vier DNA-hits

20130905 DRIEBERGEN  Op woensdag 4 september werd een man aangehouden die verdacht wordt van woninginbraken en auto-inbraken. Dankzij DNA-hits kwam de politie achter de identiteit van de verdachte.

Woensdag werd een man die gesignaleerd stond, aangehouden toen hij aankwam op de luchthaven Schiphol in Amsterdam. De 21-jarige man uit Driebergen wordt verdacht van het plegen van twee woninginbraken in Driebergen-. Daarnaast wordt hij verdacht van het plegen van twee auto-inbraken, ook in Driebergen. De inbraken werden gepleegd in 2010 en 2012.

DNA
Bij de vier inbraken is DNA achtergebleven. Uit onderzoek is gebleken dat het DNA van de aangehouden man is. Het dossier tegen de man wordt opgemaakt en aangeboden aan justitie.

Hillridge is ook een watchdog

20130905 HEUVELRUG  Hyperlocals die de lokale overheid stalken zijn waardevol, maar hebben het moeilijk, blijkt uit het rapport Nieuwsvoorziening in de Regio. Gaat ook over hillridge.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Heinz in Zeist schrapt 180 banen

20130905 ZEIST  Bij voedselproducent Heinz in Zeist verdwijnen de komende tijd 180 kantoorbanen. Volgens het management zijn de ontslagen nodig om de wereldwijde marktpositie te versterken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Veilig verkeer voor mens en ree

20130905 UTRECHT  De Statenfractie van de Partij voor de Dieren Utrecht vraagt Gedeputeerde Staten om de snelheid van autoverkeer in begroeide gebieden tijdelijk naar beneden bij te stellen i.v.m. de bronsttijd van de reeën.

In deze periode vinden op de provinciale wegen veel aanrijdingen met reeën plaats. Jaarlijks worden in Utrecht meer dan 360 reeën doodgereden, waarbij er zich een piek voordoet in de bronsttijd. Vooral in sterk begroeide gebieden zoals op en nabij de Utrechtse Heuvelrug gebeuren er dan ongelukken. Zo’n confrontatie tussen mens en ree brengt naast dierenleed aanzienlijke autoschade met zich mee. In sommige gevallen loopt het ook voor de automobilist slecht af.
           
Boswachters adviseren daarom in deze periode extra uit te kijken op wegen buiten de bebouwde kom, en de snelheid te beperken tot een maximum van zestig kilometer per uur. Bij deze snelheid is het mogelijk om op tijd af te remmen en een botsing met een ree te voorkomen.
          
 “Als automobilist is het zaak om rekening te houden met de omstandigheden die zich voordoen tijdens het rijden. Bij een glad wegdek of mist, minder je vaart. Reeën horen bij de natuur en ook daarmee zou men dus rekening moeten houden. De provincie zou er goed aan doen om hier een sturende rol in aan te nemen, aangezien plotseling remmen bij een snelheid van tachtig kilometer een auto stuurloos maakt”, aldus Willem van der Steeg, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Utrecht.
           
De Partij voor de Dieren verzoekt het college van Gedeputeerde Staten middels schriftelijke vragen de maximum snelheid gedurende de bronsttijd van tachtig kilometer per uur bij te stellen naar zestig kilometer per uur, in het belang van veiligheid voor mens en dier.

Opening Voorbeeldhuis Zeist Energiek

20130905 ZEIST  Dinsdagmiddag vond de feestelijke opening plaats van het Energiezuinig Voorbeeldhuis in Zeist. Wethouder duurzaamheid Joke Leenders verrichtte de opening in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de betrokken bouwbedrijven, buurtbewoners en andere genodigden.

Wat is het Voorbeeldhuis?
Het energiezuinig voorbeeldhuis is een eengezinswoning. Het huis is eigendom van de gemeente Zeist en is qua bouwstijl een typerende woning. In de afgelopen periode zijn er allerlei maatregelen genomen waardoor de woning van energielabel F naar energielabel A+ is gegaan. Zo zijn er zonnepanelen geplaatst en is het glas vervangen door isolatieglas (HR+++). Ook zijn de radiatoren aangepakt, is er spouwmuurisolatie uitgevoerd en werd het dak geïsoleerd. Alle werkzaamheden zijn uitgevoerd door bedrijven uit Zeist en de regio die hun uren gratis ter beschikking hebben gesteld.

Meer informatie?
Op www.zeistenergiek.nl vindt u meer informatie. Zeist Energiek is een project van de gemeente Zeist en de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) in samenwerking met (plaatselijke) bouwondernemers.

Team Grietmarkt klaar voor dag vol schatten

20130905 AMERONGEN  Zaterdag 14 september zijn er vele schatten te ontdekken op de Grietmarkt in Amerongen. Zo zijn er kunstschatten, theaterschatten, muzikale schatten en natuurlijk de culinaire schatten die vragen om geproefd te worden.

Veel enthousiaste mensen zorgen er iedere keer voor dat de Grietmarkt weer een succes wordt. En dat zijn niet alleen de Amerongse vrijwilligers die de Grietmarkt organiseren. Ook de standhouders, muzikanten, kunstenaars en cateraars zorgen er voor dat de bezoekers iedere keer weer worden verrast met veel moois en lekkers. Dit zijn ook schatten van de Grietmarkt. Wie zijn deze betrokken mensen die de Grietmarkt op 14 september ook weer tot een succes willen maken? Een aantal mensen aan het woord over de Grietmarkt die u op 14 september kunt ontmoeten.

Wethouder Tim Verhoef opent al jaren de Grietmarkt. Ook weer op 14 september
 “Het is bijzonder hoe in betrekkelijk korte tijd de Grietmarkt zich een vaste en vanzelfsprekende plek op de Amerongse evenementenkalender heeft verworven. Dat komt vooral omdat wat de Grietmarkt te bieden heeft, erg goed aansluit bij wat zo kenmerkend is voor het dorp Amerongen: ongedwongen genieten van een keur aan smaakvolle en smakelijke producten die kunstenaars en voedselproducenten vol enthousiasme aan de man (m/v) brengen. Het is daarom iedere keer weer een feestje de Grietmarkt als dorpswethouder te mogen openen. Graag tot 14 september!”

Live muziek van Ray Klaassen & Band
 “Ambachtelijk, kunstzinnig, biologisch. Dit zijn allemaal termen die in één lijn te trekken zijn met muziek die vanuit het hart wordt gebracht. Muziek is een mooi medium om mensen nog meer met elkaar te verbinden. Ik vind het een eer dat ik mijn steentje zowel uitvoerend als organisatorisch mag bijdragen. De Grietmarkt is een begrip geworden en het leuke er van is dat de commercie er niet van af druipt. Het blijft gezellig en Amerongs Frans. Ik hoop dat dit altijd zo blijft”.


Kunstenaar Yvonne Berben van Athena Keramiek
 “Ik ga altijd met veel plezier naar de Grietmarkt toe. Het is een sfeervolle markt, met publiek dat enorm veel interesse en waardering toont. Mensen willen graag weten hoe mijn keramiek gemaakt wordt en ik vertel met veel plezier minstens 100 keer hetzelfde verhaal op zo’n dag. Mensen worden vaak gegrepen door de prachtige kristallen in het glazuur en zien soms de overeenkomsten met ijskristallen. Mensen op de Grietmarkt willen het naadje van de kous weten.Ik heb er weer zin in!”

René van der Veer, eigenaar van De Veldkeuken, regelt de catering
 “Het leuke aan de Grietmarkt is dat wij een groot aantal van onze leuke kleine leveranciers hier ontmoeten en samen met hen, enthousiastelingen, onze spullen verkopen aan een heel leuk divers publiek in Amerongen! Op de markt staan onder andere onze kledingleverancier, paddenstoelen-leverancier, wijnleverancier, kaas- en zuivelleverancier, fruit en sap leverancier en de koffie-leverancier! Het leuke is dat wij met een aantal van hen pas contact hebben gekregen via de Grietmarkt! Op de Grietmarkt kun je natuurlijk ook weer taarten en brood van ons kopen en een lekker stuk quiche of broodje voor op het terras. Maar je mag de markt natuurlijk niet af zonder bijpassende wijn, paddenstoelen, olie, azijn, sap, kaas, koffie en een mooi schort! Slowfood op en top!”

Kijk voor het hele Grietmarkt programma op www.grietmarkt.nl. 

Open dag Kraaybeekerhof

20130905 DRIEBERGEN   Op zaterdag 7 september kan tijdens een open dag (van 11 tot 17 uur) kennis gemaakt worden met de vele activiteiten en aspecten van dit landgoed.

Doornse ijskelder geopend tijdens Open Monumentendag

20130905 DOORN  Op zaterdag 14 september tijdens de Open Monumentendag is de historische ijskelder van Huis Doorn te bezichtigen voor het publiek tussen 10.00 en 16.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 6 september 2013

Kabinet maakt veel rijbewijzen goedkoper

20130906 UTRECHTSE HEUVELRUG/PROVINCIE UTRECHT  De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet de prijs voor een rijbewijs flink verlagen. Een rijbewijs mag van het kabinet straks maximaal 38,48 euro kosten en inwoners van de gemeente betalen nu 53,05 euro.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelruggers krijgen voorrang bij nieuwe woningen

20130906 HEUVELRUG  Inwoners van de gemeente Utrechtse heuvelrug krijgen voorrang bij de toewijzing van een bescheiden golf (128) aan nieuwbouwwoningen die er de komende jaren aankomt. Dat heeft de gemeente bedongen bij de provincie.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

10 jaar Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

20130906 HEUVELRUG  In oktober bestaat Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug 10 jaar! Toenmalig minister Veerman verklaarde in oktober 2003 het Nationaal Park als ‘geopend’. Het 6000 ha grote gebied herbergt waardevolle natuur en een schat aan unieke cultuurhistorie.

Voor viering van dit jubileum is een feestprogramma samengesteld. Samen met tal van organisaties en bedrijven in het Nationaal Park worden van 20 september tot 27 oktober ruim 30 publieksactiviteiten, initiatieven en kortingsacties aangeboden. Onder andere een Big Five Safari, tal van activiteiten in de herfstvakantie met tovenaar Autumnus voor kinderen, een sneak preview zanderij Maarn, een natuurbewustzijnswandeling, met koets en paarden over de Heuvelrug, paddenstoelentochten, ravotten in het bos, gratis pannenkoek, op pad met een stille scooter, kabouterpad met verrassing, vele kortingen op overnachtingen, gratis fiets- en wandelkaarten en nog veel meer.
Beleef de natuur en cultuurhistorie van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in deze jubileumperiode!
Kijk op www.np-utrechtseheuvelrug.nl/jubileum  voor het gehele feestprogramma.

Heuvelrug loopt half miljoen aan bouwleges mis

20130906 HEUVELRUG  Omdat er bijna niet meer gebouwd wordt loopt de gemeente Heuvelrug dit jaar bijna een half miljoen euro aan bouwleges mis. Ambtenaren moeten de rest van het jaar op zoek naar ‘uitstelbare’uitgaves, om het ontstane gat te dekken.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Bakkerij Bos failliet; onderzoek naar doorstart

20130906 MAARSBERGEN   Bakkerij Bos uit Maarsbergen is failliet verklaard. Dat heeft rechtbank in Utrecht dinsdag uitgesproken. Curator Henk Pasman kijkt naar de mogelijkheden van een doorstart.

Lees verder op de website van De Kaap

Antroz en Warande willen fuseren

20130906 HEUVELRUG   De zorginstellingen Antroz en Warande willen op korte termijn tot een fusie komen. De beide organisaties hebben tezamen een achttal vestigingen in Zeist, Driebergen, De Bilt, Houten en Bilthoven.

Lees verder op de website van De Kaap

Receptie jubilerend Andrieskerkkoor

20130906 AMERONGEN   Het Andrieskerkkoor uit Amerongen viert dit jaar haar vijftig jarig jubileum.  In het kader van de feestelijkheden houdt het koor ook een receptie.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 7 september 2013

D66 Vlissingen doet aangifte tegen Damen

20130907 LEERSUM  De D66-fractie in Vlissingen doet aangifte tegen oud-wethouder Jacques Damen uit Leersum. Volgens de fractie heeft de VVD’er gerommeld met zijn reiskostendeclaraties. Dat meldt Omroep Zeeland.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Eigenaresse winkel Amerongen blijkt vermoord

20130907 AMERONGEN   De 27-jarige Nikki Lawalata van de Amerongse winkel Il Sogno is vermoord. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Winkel Amerongen dicht na verdwijnen eigenaresse

20130907 AMERONGEN   De winkels van Il Sogno in Amerongen en Amsterdam blijven voorlopig dicht. Eigenaresse Nikki Lawalata wordt al een week vermist en de familie houdt ernstig rekening met een misdrijf.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Jazz op zondagmiddag

20130907 DRIEBERGEN Op  zondag 15 september start alweer het 23 ste seizoen “Jazz op Zondagmiddag in Champ’Aubert” met zeer gevarieerd programma. Van september tot en met april 2014 worden op de derde zondag van de maand van 14.30 tot 17.30 uur concerten gegeven in Champ’Aubert in Driebergen.

De spits wordt afgebeten door de:  The South Jazzband: oude stijl jazz met een bourgondische knipoog.


De Tilburgse South Jazzband timmert al meer dan 55 jaar aan de weg en hoe?
In 2007 hebben zij een fantastisch 50 jarig jubileum gevierd.
En hopen nog vele jaren voor u te mogen spelen! 

Kwaliteit staat bij het orkest hoog in het vaandel, getuige de vele successen van de afgelopen jaren. Maar naast de pure jazz voor de jazzclubs en de festivals is het orkest kind aan huis in andere muziekstijlen. Gepokt en gemazeld door een staat van dienst van ruim 50 jaren weet ‘The South’ waar Abraham zijn mosterd haalt. 

De bezetting :
Henk van Belkom – Bandleider / Trompettist / Zanger
Leo Versteden       – Gitarist / Banjospeler
Fred Gelderblom  – Pianist
Will Soffers            – Bassist
Louck ’t Sas            – Saxonist / Klarinettist
Bart Kuijstermans – Trombonist
Hans Jansen           – Drums

Meer info:
www.thesouthjazzband.nl/

 
Zaal open                  : 14.00 uur        Champ’Aubert
Aanvangstijd               : 14.30 uur        Boterbloem 1
Toegangsprijs              : € 10,00 per persoon    3972 SB Driebergen
                                                                       Tel : 03438-14233
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar    www.champaubert.nl


heuvelrugnieuws 8 september 2013

HDS had tegen Houten recht op meer

20130908 LEERSUM  Onder leiding van de nieuwe trainer Frank Brouwer leed zondag derdeklasser HDS in eigen huis tegen Houten een nipte 0-1 nederlaag.

Lees verder op de website van De Kaap

SVL in slotfase alsnog onderuit

20130908 LANGBROEK   Zaterdag eersteklasser SVL begon aanvallend aan de wedstrijd tegen de gasten uit Soest en kregen na een kwartier bijna loon naar werken.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Green Key’ voor Buitenplaats Amerongen

20130908 AMERONGEN – Buitenplaats Amerongen heeft vrijdag het internationaal keurmerk Green Key ontvangen uit handen van de wethouder economische zaken van de Utrechtse Heuvelrug Bert Homan.

Lees verder op de website van De Kaap

Gasten eten door terwijl keuken afbrandt

20130908 ZEIST   Ondanks een brand in de keuken van een restaurant in Zeist hebben de gasten van de horecagelegenheid aan de Weeshuislaan gewoon verder gegeten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Uniek tuinenproject van Woningbouwvereniging Maarn.

20130908 MAARN  Woningbouwvereniging Maarn is in samenwerking met de afdeling Doorn e.o. van Groei en Bloei gestart met een inventarisatie van de tuinen in het zogenaamde Tuindorp in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Valse competitiestart voor SVMM

20130908 MAARN   Zaterdag vierdeklasser SVMM kende een valse competitiestart. In eigen huis werd met 0-2 verloren van SVP uit Veenendaal.

Lees verder op de website van De Kaap

Nederlaag voor FC Driebergen

20130908 DRIEBERGEN   In een voor de neutrale toeschouwer leuke wedstrijd moest zaterdag derdeklasser FC Driebergen de punten in Veenendaal laten. Met een 4-3 nederlaag ging de ploeg van trainer Bert van den Brom tegen een fysiek sterk spelend VRC ten onder.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV hard onderuit bij IJFC

20130908 DOORN   Zaterdag derdeklasser DEV ging in IJsselstein hard onderuit. Met 4-0 was het uit de tweede klasse gedegradeerde IJFC te sterk voor een hard werkend DEV.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA komt tekort tegen Candia

20130908 AMERONGEN   Het dit seizoen in de zaterdag vierde klasse (vijfde klasse opgeheven) uitkomende DVSA uit Amerongen leed in Rhenen een 4-1 nederlaag tegen het plaatselijke Candia’66.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 9 september 2013

Heuvelrug heft hondenbelasting alsnog

20130909 HEUVELRUG  Heuvelrugse hondebenzitters krijgen binnenkort alsnog de uitgestelde aanslagen voor hondenbelasting in de bus, verwacht wethouder Homan.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Simultaantoppers bij 80-jarige damclub

20130909 AMERONGEN   De zaal van De Ark in Amerongen was zaterdag vol damliefhebbers. De damtoppers Ton Sijbrands en Andrew Tjon A Ong namen het in een simultaanseance op tegen 26 respectievelijk en 25 tegenstanders.

Lees verder op de website van De Kaap

Geert Stomp nieuwe trainer KCD

20130909 DOORN   Tegen het eind van het vorige seizoen heeft trainer Klaas Otten besloten korfbalclub KCD te verlaten. Hoewel beide partijen tevreden waren over de resultaten, zag Otten na lange aarzeling te weinig perspectief om de eigen sportieve ambities te realiseren.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD toont karakter bij seizoenstart

20130909 DOORN   KCD is de nieuwe veldcompetitie goed begonnen. Het Almelose Achilles werd met 10-8 verslagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Teleurstellend begin competitie VRC-FC Driebergen

VEENENDAAL/DRIEBERGEN  De nieuwe competitie 2013/2014 ging afgelopen zaterdag van start met een uitduel in Veenendaal bij VRC.
In een voortreffelijk gespeelde 1e helft met een mindere 2e helft heeft FC Driebergen een 1-3 voorsprong toch nog uit handen gegeven en het einde kwam met een 4-3 nederlaag.

vergroot   foto1   foto2   foto3   foto4

Zoals al gezegd FC Driebergen startte met verzorgd voetbal en zag tegen een hardere tegenstander (wel sportief) door ons spel dat er ruimte kwam en dat leidde al in de 11e min voor een verdiende voorsprong ,na een uitstekende aanval ingeleid door de vandaag uitstekende spelende Jelle Adema die Kevin Dame in een mooie positie bracht en deze laatste speler heel beheerst in de linker hoek de VRC keeper verschalkte 0-1.
Helaas al 3 min. later ging de zelfde speler op het middenveld in de fout door de bal te zacht terug te spelen op Michel Hoekstra ende tegenstander er sneller bij was en ook beheerst dit buitenkansje benutte .1-1
FC Driebergen bleef ondanks deze tegenvaller aanvallend met goede combinaties de wedstrijd vervolgen wat ook behoorlijke kansen opleverden o.a Robin Notenboom net naast ,20 min net naast Arjan Prijs,30 en 36 e minuut de ook verdienstelijk spelende Jordi Sonneville net naast maar al deze kansen werden toch beloond door Pascal van Doorn die een goed genomen vrije trap beheerst in tikte 1-2 dit was in de 39e min en het laatste wapenfeit in de eerste helft een goed schot van Jelle Adema die ook net naast ging kwam de wel verdiende rust aan met een 1-2 voorsprong.
 
De 2e helft begon met een veel fellere tegenstander hadden in de rust wel een praatje gehad om er steviger in te gaan.
Maar ondanks dit verzet kwam FC Driebergen op een 1-3 voorsprong in de ene min door een schitterende aanval ingeleid door Pascal van Doorn en uitstekend afgerond door Jelle Adema.
4 minuten later was de omkeer van de wedstrijd toen kreeg VCR een onterechte strafschop alles wat er aan publiek was zag tot verbijstering dat de zeer matig leidende scheidsrechter v/d Berg geen vrije trap voor hands aan FC Driebergen gaf maar een strafschop wegens duwen aan VCR ene dit buitenkansje feilloos benutte 2-3.
In de 59e minuut kwam VRC goed weg toen een afstand schot van Jordi Sonneville op de lat uit een spatte .
Het laatste kwartier werd fataal in de 74e min wederom een strafschop wel of niet terecht daar lopen de meningen uiteen maar ook deze werd benut 3-3 .
In de 75e min had het maar zo 3-4 kunnen worden toen Kevin Dame de grootste kans van de wedstrijd kreeg maar net naast schoot.
Een onnodige overtreding in de 81e minuut werd fataal de goed opgestelde muur,maar door een foutje van doelman Michel van Bruggen werd het 4-3 voor VRC
Maar wat men ook probeerde het had maar zo 4-4- of zelfs 4-5 kunnen worden .Al met al leuke wedstrijd en een ongelukkige nederlaag vooral door het zwakke optreden van de arbiter.
 
Zaterdag 14 september as de eerste thuiswedstrijd en tevens de officiële opening van het vernieuwde hoofdveld(kunstgras) door burgemeester F .Naafs aanvang 13.45
Aanvang wedstrijd 14.30 FC Driebergen Za1-FC de Bilt Za1 een revanche wedstrijd voor het goede spel tegen VRC

Cadeau-actie Welnúh voor jongeren die zorgen

HEUVELRUG  Vrijwilligster Malu maakt een envelop klaar met daarin informatie en een verrassing voor een ‘jonge mantelzorger’. Deze envelop gaat naar Leersum, naar een jongen die veel doet in huis, omdat zijn broertje een beperking heeft.
Malu helpt op deze manier mee aan de speciale cadeau-actie bedoeld voor jongeren van 12-18 jaar die wonen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

vergroot foto

De meeste jongeren helpen wel eens mee in huis met het huishouden of klusjes. Maar als er iemand in het gezin langdurig ziek is of een beperking heeft, kan dat zorgen met zich meebrengen. Zorgen … doen: helpen om het huishouden te laten draaien, maar ook zorgen … maken. Het Steunpunt Mantelzorg van Welnúh vraagt met de cadeau-actie op een leuke manier aandacht voor deze jongeren en informeert waar zij terecht kunnen met vragen  
Kent u zo’n jonge mantelzorger en wilt u laten weten dat zijn/haar hulp gewaardeerd wordt, dan kunt u dat bij ons melden.
De persoonsgegevens gebruiken wij enkel voor het versturen van het cadeautje. Indien hij/zij geïnformeerd wil blijven door het Steunpunt Mantelzorg van Welnúh, mag hij/zij dit zelf aangeven. Stuur ons een mailtje infopuntdoorn@welnuh.nl of neem telefonisch contact op: 0343-523002. Vind ons op Facebook: Jonge Mantelzorgers Welnúh   

Najaar op de Plantage Willem III

20130909 ELST  Na de schitterende zomer van dit jaar hoopt Utrechts Landschap u toch ook weer te interesseren voor een vroege herfst.   

Op zaterdag 14 september vertrekt onze gids om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats van de Plantage Willem III aan de Utrechtsestraatweg tussen  Elst en de wildpassage onder de N225 tussen Rhenen en Elst.
Heel interessant om in dit boeiende landschap de verschillen tussen afgelopen zomer en komende herfst samen vast te stellen.
De wandeling duurt 1½ uur, kosten zijn er niet, reserveren is overbodig.
Nadere info: www.utrechtslandschap.nl

Aanrijding met fietser en auto in Zeist

20130909 ZEIST  Op de kruising van de Maurikstraat en de Utrechtseweg in Zeist heeft maandagochtend een aanrijding plaatsgevonden. Daarbij botste een auto op een fietser.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Doornse Gat wellicht in de verkoop

20130909 DOORN   Verkoop van het recreatieterrein Doornse Gat aan een commerciële uitbater is niet bij voorbaat uitgesloten. Dat blijkt uit een leidraad die het Recreatieschap voor geïnteresseerde ondernemers heeft opgesteld.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 10 september 2013

Basisschool Hoog Moersbergen 50 jaar!

20230910 DOORN  Afgelopen week is het jubileumjaar van start gegaan op christelijke basisschool Hoog Moersbergen. Tijdens het jaarlijkse zomerfeest is in het bijzijn van ouders en leerlingen de nieuwe vlag gehesen en het jubileumjaar feestelijk ingeluid.

Lees verder op de website van De Kaap

Zwemvereniging De Zwoer start met kennismakingsproject Swimstar

20130910 DRIEBERGEN  Om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de diverse zwemsporten, start zwemclub de Zwoer met Swimstar. Dit jeugdkennismakingsproject houdt in dat kinderen in vier lessen via spelletjes en trucjes de vele facetten van de zwemsport ervaren.

Lees verder op de website van De Kaap

Doornse modeschool schrikt van ontgroeningsrelletje

20130910 DOORN  De modeschool in Doorn is flink geschrokken van de berichtgeving over een uit de hand gelopen ontgroening vorige maand.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

IVN publiekswandeling: Bloemen langs het Valleikanaal

20130910 AMERSFOORT  Op zondag 15 september organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publiekswandeling langs het Valleikanaal. De start is bij buurthuis ‘Het Klokhuis’ Weberstraat 2, 3816 VC Amersfoort. De gidsen van het IVN gaan samen met u kijken naar de bloemen langs het Valleikanaal en naar de poelen die er vlak bij liggen. De wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.

vergroot foto

Het onderwerp van deze wandeling zijn de bloemen langs het Valleikanaal en de poelen die er vlakbij liggen. Het Valleikanaal is in 1939 gereed gekomen als afwateringskanaal voor de Gelderse Vallei. Tussen 2005 en 2010 is er veel aan de oevers gedaan om er een ecologische verbindingszone door de stad van te maken. De oevers zijn daarom minder steil gemaakt, er zijn veel soorten bomen gepoot en zaden van veel soorten bloemen gezaaid. Er zijn ook enkele poelen aangelegd. De gidsen van het IVN kijken samen met u naar het resultaat van al die inspanningen. Van brug naar brug komen minimaal 150 soorten planten voor! Water is landelijk thema van het IVN in 2013. Naast aandacht voor de functie van het Valleikanaal; waar komt al dat water vandaan en waar gaat het naar toe?                                      
                                                                                          
Meer informatie: IVN, tel. 033-4325700 of mail: wandelingen@ivnamersfoort.nl
Foto: Slangenkruid
(foto: Arie van den Bremer)

Percussieconcert met Nippy Noya

20130910 AUSTERLITZ  De beroemde percussionist Nippy Noya komt woensdag 18 september om 20.15 uur optreden in het Beauforthuis. Samen met slagwerkers Martin Verdonk en Anouk Verdonk geeft de conga-speler van Massada een spetterend concert vol improvisatie.

Daarna mag het publiek meedoen op zelf meegebrachte instrumenten. Alleen een basiskennis van akkoorden is vereist. Kaarten zijn te koop via www. beauforthuis.nl
Deze avond brengt twee bijzondere veelzijdige slagwerkers samen: Nippy Noya treedt nog altijd op met de band Massada en speelde verder met grootheden als J.J. Cale, Billy Cobham, Jan Akkerman en Chaka KIahn. Martin Verdonk is de vaste percussionist van Nick en Simon. Maar ook staan er grote namen als Prince, Lionel Ritchie en Donna Summer op zijn cv.
18 september, 20.15u
‘the great conga jam’
entree € 15
www.beauforthuis.nl

Een Hotel vol Honden

20130910 OVERBERG  Van vrijdag 27 tot zondag 29 september is de themagroep Geleidehonden (van het Oogfonds) te gast bij Boshotel Overberg. Met 27 honden (en bazen) wordt er overnacht in het hotel. Geweldig dat er in het hotel zoveel honden welkom zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Kans op doorstart Bakker Bos’

20130910 MAARSBERGEN   ,,Er zijn kansen op een doorstart”, zegt curator Henk Pasman. Maar zeker is dat nooit tot het moment waarop het rond is. Voorlopig blijven de twee bakkerijen (Maarsbergen en Ede) en de zeven winkels (Ede, Veenendaal, Heelsum en Oosterbeek) van de vorige week failliet verklaarde Bakkerij Bos open.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubileum en uitbreiding voor G. van den Bos Grondwerken

20130910 DOORN  G. van den Bos Grondwerken uit Doorn bestaat dit jaar 35 jaar. Dit jubileum is extra bijzonder omdat dochter Fleur en haar partner Raoul de Danschutter nu in de directie van het grondverzetbedrijf zijn gekomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Poging tot doodslag

20130910 ZEIST  Maandag 9 september heeft een 49-jarige man een voertuig aangevallen met een bijl. In het voertuig zaten twee mannen. Er is niemand gewond geraakt.

In een auto die geparkeerd stond op de Ruys de Beerenbroucklaan voor de woning van het slachtoffer, zaten twee mannen waaronder een 30-jarige man uit Zeist. Op een gegeven moment kwam een 49-jarige man uit Zeist aanlopen met een bijl insloeg op de auto. De 30-jarige man is vervolgens hard weggereden.
Bij het incident is niemand gewond geraakt, de auto is wel beschadigd.
heuvelrugnieuws 11 september 2013

Gemeente kiest voor ‘voldoende’ oplossing Hoofdstraat

20130911 DRIEBERGEN  De Driebergse Hoofdstraat wordt minder ingrijpend heringericht dan bewoners graag zouden willen. De ingrijpende oplossing met drie rotondes en een onoverbrugbare middenberm is te duur en kost teveel tijd.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Ongeval kruispunt

20130911 MAARN  Op dinsdag 10 september heeft er een aanrijding plaatsgevonden op een kruispunt op de Amersfoortseweg met Poortsebos in Maarn.

Agenten kregen rond 17:00 uur een melding van een aanrijding op een kruispunt. Ter plekke troffen de agenten twee voertuigen aan. De 28-jarige bestuurder uit Veenendaal verklaarde dat hij de Poortsebos op wilde rijden toen hij werd aangereden door een 50-jarige bestuurster uit Ter Apel. De 50-jarige bestuurster is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis.

Gemeente en Saestum kijken naar de toekomst

20130911 ZEIST  Het college van b&w stemde in met de afwikkeling van een Rijkssubsidieregeling uit 2006. Deze subsidie was bedoeld voor de inrichting van sportpark Noordweg, maar is door ontstane vertraging bij het aanpassen van de accommodatie door het Rijk teruggevorderd.

Saestum en de gemeente hebben nu een bevredigende oplossing bereikt met veel maatschappelijke kansen voor de wijk en een goed perspectief voor de toekomst van het sportpark.
 
De afgelopen periode heeft de gemeente samen met Saestum het Rijk ervan proberen te overtuigen dat de subsidie goed is besteed. Zo heeft de subsidie geleid tot sportactiviteiten vanuit de brede school, de wijk, het bedrijfsleven, gerealiseerde stageplaatsen vanuit het onderwijs en naschoolse opvang. Ook zijn er aanvullende voorzieningen aangebracht in de vorm van een voetbalplaza. Het overleg met het Rijk heeft uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat geleid. De gemeente en Saestum zijn vervolgens gaan zoeken naar een toekomstbestendige oplossing.
 
Oplossing
De bereikte oplossing bestaat uit vier onderdelen. Ten eerste zijn tussen de gemeente Zeist en Saestum afspraken gemaakt over het blijven investeren in sport en bewegen in de buurt. Doelstelling is om inwoners, ook die mensen die nauwelijks actief zijn, te laten sporten en bewegen. Door samenwerking met andere partijen levert Saestum een maatschappelijke bijdrage aan de leefbaarheid in de buurt. Ten tweede stelt Saestum zich coöperatief op om eventuele clustering van buitensportverenigingen mogelijk te maken. Clustering is een van de voorstellen uit de bezuinigingsdialoog, waarbij het gaat om verduurzaming van sport, het levensvatbaar houden van de verenigingen en een efficiënter gebruik van velden en accommodaties. Als derde is de gemeente bereid de kunstgrasvelden van Saestum over te nemen, zodat het beheer en onderhoud van deze velden gelijk wordt getrokken ten opzichte van andere voetbalverenigingen. Als laatste investeert de gemeente in sportpark Noordweg door de verouderde was- en kleedaccommodatie te vernieuwen.
 
Gereed voor de toekomst
De afgesproken stappen tussen de gemeente Zeist en Saestum maakt dat de Rijkssubsidieregeling kan worden afgewikkeld en dat beide partijen weer met vertrouwen naar de toekomst kijken. Doordat de gemeente al eerder een voorziening op de teruggevorderde subsidie heeft genomen, kan de bereikte oplossing zonder extra begrotingsmiddelen worden uitgevoerd. De raad zal hier nog een standpunt over innemen.

Maak kans op een Duurzaamheidspluim

20130911 HEUVELRUG  Leerlingen van het Revius Lyceum gaan in de week van 28 oktober tot en met 1 november op bezoek bij  ondernemers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, die zich hebben aangemeld voor de Duurzaamheidspluim.

De leerlingen doen dit in het kader van de maatschappelijke stage. Zij zullen de ondernemers vragen stellen over hoe uw organisatie omgaat met duurzaamheid, hoe duurzaam gaat de organisatie om met mensen, hoe kijkt de organisatie aan tegen de leefomgeving en hoe duurzaam wordt er geïnvesteerd.

Naar aanleiding van de interviews die de leerlingen hebben gehouden zal er aan het einde van de week een aantal winnaars uit de bus komen. Deze organisaties winnen een Duurzaamheidspluim op één van de duurzaamheidsthema’s: People, Profit of Planet. De prijzen zullen door de gemeente Utrechtse Heuvelrug en het WNF worden uitgereikt.

Wilt u als bedrijf weten of u goed scoort op het gebied van duurzaamheid en op welke gebied u misschien nog iets kan betekenen? Doe dan mee en stuur  een mail met naam en telefoonnummer van de contactpersoon in uw organisatie naar Welnúh, karin@welnuh.nl.
Voor meer informatie kunt u contact op nemen met Welnúh, Karin Marchal: 06-86898555 of mailen naar karin@welnuh.nl

OM eist drie jaar cel tegen overvallers Leersum

20130911 LEERSUM   Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist tegen twee mannen uit Leersum. Zij worden ervan verdacht dat ze eind april barbeque-restaurant De Heuvelrug in Leersum hebben overvallen.

Lees verder op de website van De Kaap

Politiek schiet ‘proefballon zwembad’ af

20130911 HEUVELRUG   Sportieve inwoners hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken. De geldkraan voor de zwembaden De Zwoer in Driebergen en Woestduin in Doorn blijft gewoon open.

Lees verder op de website van De Kaap

Werelwinkel Doorn viert 40-jarig bestaan

20130911 DOORN  De Wereldwinkel Doorn bestaat dit jaar 40 jaar en dat wordt gevierd met een groot feest op zaterdagmiddag 21 september (14.00-17.00 uur) in en rond het gebouw van Welnúh aan de Kampweg.

Lees verder op de website van De Kaap

“Doe ff normaal”

20130911 HEUVELRUG  Om de jeugdproblematiek aan te pakken is de politie in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Halt een project gestart.

Lees verder op de website van De Kaap

Stationsrestauratie La Porte toch over de kop

20130911 DRIEBERGEN  De  Driebergse stationsrestauratie La Porte is definitief gesloten. Ook de nieuwe uitbater is het niet gelukt de baten groter te maken dan de kosten.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug
heuvelrugnieuws 12 september 2013

Overbergse vrijgesproken van overval

20130912 OVERBERG   Ook in hoger beroep is een 34-jarige vrouw uit Overberg vrijgesproken van betrokkenheid bij een gewelddadige overval in Woudenberg, op 22 november 2011.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeentekantoor oorzaak van dalende populariteit

20130912 HEUVELRUG   ,,De bouw van het nieuwe gemeentekantoor en de forse bezuinigingen hebben ons geen goed gedaan.” Dat zegt wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) in reactie op de dalende populariteit van het gemeentebestuur.

Lees verder op de website van De Kaap

Scooterrijder overlijdt na ongeluk in Zeist

20130912 ZEIST  Op de Driebergseweg in Zeist is een scooterrijder om het leven gekomen. Het slachtoffer werd rond 14.50 uur aangereden door een vrachtwagen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Echtpaar Van Dalum uit Zeist viert 65 jaar huwelijks jubileum

20130912 ZEIST  Op maandag 9 september vierde het echtpaar van Dalum uit Zeist hun 65 jarig huwelijks jubileum.

Lees verder op de website van Slotstadnieuws

Geen extra getuigen in rechtszaak over brute bankoverval Driebergen

20130912 DRIEBERGEN  De rechtbank in Utrecht gaat geen getuigen uit Marokko horen in de rechtszaak tegen Karim el M. De 25-jarige Amsterdammer wordt ervan verdacht dat hij in 2011 met zijn compaan Yassin A. de Rabobank in Driebergen heeft overvallen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Paul Rosenmöller in beeld als voorzitter VO-raad

20130912 DRIEBERGEN/UTRECHT  Paul Rosenmöller stopt als presentator bij de IKON. De oud-GroenLinks-leider uit Driebergen is voorgedragen als nieuwe voorzitter van de VO-raad, de koepelorganisatie voor het voortgezet onderwijs in Utrecht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Oprichtingsvergadering nieuwste politieke partij van Zeist

20130912 ZEIST  Op woensdagavond 18 september a.s. vindt de oprichtingsvergadering plaats van een nieuwe politieke partij in Zeist (gevormd uit een fusie van ProZeist en Groene Democraten Zeist).

Lees verder op de website van Slotstadnieuws

Huidig fusieplan minister overtuigt provincie Utrecht niet

20130912 UTRECHT  De provincie Utrecht kan vooralsnog niet instemmen met het voorstel van minister Plasterk om Utrecht, Noord-Holland en Flevoland samen te voegen. De provincie komt tot die conclusie nadat ze het wetsvoorstel getoetst heeft aan de door Provinciale Staten vooraf gestelde randvoorwaarden.

De provincie is wel bereid kennis en expertise in te zetten om samen met de minister verder te onderzoeken, met welke taken en bevoegdheden, op welke schaal en in welke samenwerkings- en/of opschalingsvariant haar maatschappelijk opgaven het best uitgevoerd kunnen worden. Dit staat in de concept-zienswijze die Gedeputeerde Staten gisteren hebben vastgesteld. De zienswijze is een reactie op het ontwerp-wetsvoorstel van de minister.

Inhoudelijke integrale visie
Volgens de provincie Utrecht ontbreekt een voldoende uitgewerkte integrale visie op de modernisering van het gehele binnenlands bestuur. Een dergelijke visie moet er zijn vòòr dat drastische keuzes worden gemaakt over de herinrichting van het openbaar bestuur. Alleen dan is volgens de provincie een verantwoorde keuze mogelijk die bijdraagt aan een bestendig middenbestuur met maatschappelijk draagvlak en een blijvend hoogwaardige regio Utrecht. Dit geldt eens te meer in tijden van economische crisis, aldus de provincie.

Terugbrengen van het aantal bestuurlijke tussenlagen en hulpstructuren
De provincie is verheugd dat de minister met het herindelingsvoorstel aan een deel van haar randvoorwaarden tegemoet is gekomen, in het bijzonder door het voor Utrecht schrappen van de WGR+-regio (Bestuur Regio Utrecht). Met het wetsvoorstel afschaffing WGR+ introduceert de minister echter voor de Noordvleugelprovincie een voor Utrecht niet aanvaardbare bestuurlijke hulpstructuur: de vervoerregio. De extra bestuurslaag doet volgens de provincie afbreuk aan een doelmatig en krachtig middenbestuur en ook de door het kabinet gewenste, bestuurlijke drukte neemt niet af. Het beperkt de nieuw te vormen provincie wezenlijk in de invulling van de regionale regiefunctie op haar kerntaken, zo schrijft de provincie in haar zienswijze.

Alternatieve varianten en voorstellen
De provincie constateert dat andere varianten en opties niet serieus zijn onderzocht en dat het wetsvoorstel een overtuigende onderbouwing van de meerwaarde van de samenvoegingsvariant Noordvleugel mist. Dit vindt de provincie niet aanvaardbaar, vooral omdat een dergelijke keuze maar één keer kan worden gemaakt. In het doorvoeren van het nu voorliggende “geïsoleerd” herindelingsvoorstel schuilt het risico dat het leidt tot een duur bestuurlijk experiment in plaats van tot het versterken van het openbaar bestuur in Nederland.

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden op kerntaken en een eigen belastinggebied
De minister kondigt in zijn voorstel een verkenning aan van het overdragen van Rijkstaken naar het nieuwe landsdeel. Het enkel aankondigen van een verkenning komt onvoldoende tegemoet aan de voorwaarde van de provincie om de belangrijkste bevoegdheden en verantwoordelijkheden op ruimtelijk en economisch terrein onder te brengen bij een krachtig en toekomstgericht middenbestuur. Zonder harde afspraken over een krachtig pakket met extra taken, bevoegdheden en middelen heeft een opschaling geen meerwaarde voor een beter functionerend middenbestuur. De positie in Europa wordt daarmee ook niet verstevigd. Decentralisatie van taken en bevoegdheden moet volgens de provincie onlosmakelijk onderdeel zijn van het wetsvoorstel.

Besparingen
Daarnaast heeft de minister volgens de provincie Utrecht niet aangetoond dat de door hem genoemde besparingen reëel zijn. De financiële onderbouwing ziet er niet solide uit. Zeker ten tijde van een economische crisis valt dit niet aan de inwoners te verantwoorden. De in de Memorie van Toelichting genoemde besparing volgt niet uit de businesscase. Aangezien zowel voor de minister als voor onze inwoners besparing een belangrijke overweging voor opschaling is, moet de gegeven onderbouwing in ieder geval degelijk zijn, zo stelt de provincie.

Draagvlak
Uit een opiniepeiling, gehouden door TNS-NIPO, blijkt dat twee op de drie inwoners zich verbonden voelt met Utrecht en dat een zelfstandigheid van Utrecht op een breder draagvlak kan rekenen dan een fusie met één of meer provincies. Als gekozen wordt voor een fusie dan wordt niet alleen naar de Noordvleugel gekeken, maar in gelijke mate naar een fusie met Gelderland en (iets) minder mate met Flevoland en Zuid-Holland. Tijdens stakeholdersbijeenkomsten zijn partners van de provincie gevraagd naar hun mening. Zij geven nadrukkelijk aan dat het huidige fusieplan willekeurig overkomt. Bestuurlijke schaalvergroting is minder urgent, andere ontwikkelingen vragen meer aandacht. Daarbij wordt met klem aangegeven dat opschaling weliswaar kan helpen bij het verminderen van de bestuurlijke drukte, maar dat het nog belangrijker is om te komen tot een krachtige en duidelijke positionering van het middenbestuur met een heldere taakverdeling.

Conclusie zienswijze
De provincie Utrecht is van mening dat het kabinet er nog niet in geslaagd is om aan te tonen dat de voorgestelde fusie past binnen een groter geheel van modernisering van het openbaar bestuur. Tevens is de provincie van mening dat in financiële zin het wetsvoorstel onvoldragen is. Er is onvoldoende zicht op het realiseren van besparingen en niet onderzocht is of alternatieven leiden tot minder bestuurlijke lasten en tot een beter en efficiënter bestuur. Daarbij komt dat de minister met het wetsvoorstel Wgr+ een voor de provincie niet aanvaardbare nieuwe hulpstructuur introduceert.
Deze en de bevindingen uit de opiniepeiling en de stakeholdersbijeenkomst leiden voor de provincie tot de conclusie dat het wetsvoorstel op dit moment niet voldoet aan de door Provinciale Staten vooraf gestelde randvoorwaarden. Daarom kan de provincie vooralsnog niet met het voorliggende wetsvoorstel instemmen. De provincie is bereid haar kennis en expertise in te zetten om samen met de minister verder te onderzoeken, met welke taken en bevoegdheden, op welke schaal en in welke samenwerkings- en/of opschalingsvariant haar maatschappelijk opgaven het best uitgevoerd kunnen worden.

Vervolg
Op 30 september beslissen Provinciale Staten over de zienswijze die de provincie uiterlijk 16 oktober indient bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook inwoners, bedrijven, gemeenten en andere organisaties kunnen tot die datum met een zienswijze reageren op het herindelingsontwerp.

Time to Tango bij Welnúh

20130912 DRIEBERGEN  Dit najaar heeft Welnúh weer leuke, nieuwe activiteiten. Eén daarvan is Time to Tango.

Op gepassioneerde muziek worden de basistechnieken van de Argentijnse tango geleerd. Het is een voor iedereen aan te leren dans en een heerlijke vorm van bewegen. Dus meld u aan! De cursus is voor paren en alleengaanden. De cursus van 10 lessen start op woensdag 18 september van 19.15-20.30 uur in gebouw ‘De Vijver’, Vijverlaan 10 in Driebergen. Kosten:  130,-. Voor meer informatie of inschrijven: www.welnuh.nl/activiteiten of 0343 523011 (tussen 9.00 en 12.00 uur).

Toren in topvorm met chocokerk

20130912 DRIEBERGEN  Met de verkoop van de kerk in chocolade gaat de actie ‘Toren in Topvorm’ voor de Sint Petrus’  bandenkerk in Driebergen-Rijsenburg van start. De door banketbakker Harry Jacobs speciaal vervaardigde chocolade tabletten (melk en puur) zijn voor het eerst te koop tijdens de Kerkplein-markt op zondag 22 september in de kraam van Sint Petrus’ banden.

vergroot foto

De kerktoren is toe aan een grote opknapbeurt, waarvoor zo’n 50.000 euro nodig is. De monumentale Sint Petrus’ bandenkerk stamt uit 1810 en is de enige kerk in Nederland in de Empire-stijl. Samen met de huizen op het Kerkplein vormt de kerk een unieke beeldbepalende combinatie voor dorp en streek. Daarom is de actie ‘Toren in Topvorm’ mede gericht op inwoners van Driebergen-Rijsenburg en de Utrechtse Heuvelrug.
De chocolade kerk is ook te bestellen via de webshop van Sint Petrus’ banden: www.parochie-sintmaarten.nl/winkel.aspx.  


Ruzie over subsidie Welnúh

20130912 HEUVELRUG   Welzijnsorganisatie Welnúh en wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) ruziën over een bezuiniging van 45.000 euro. Als Van Oostrum voet bij stuk houdt, betekent dat volgens het bestuur van Welnúh het einde van het steunpunt vrijwilligerswerk.

Lees verder op de website van De Kaap

Geldzorgen bij de gemeente

20130912 HEUVELRUG   De financiële krapte van de gemeente neemt verder toe. Wethouder Bert Homan (VVD) heeft zijn ambtenaren daarom de opdracht gegeven om bij alle gemeentelijke uitgaven te kijken of uitstel mogelijk is.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Bedrijven in beweging’

20130912 HEUVELRUG   Een fitte werknemer, een verstevigde onderlinge band, grotere saamhorigheid en een gezamenlijk streven: welk bedrijf wil dit niet voor zijn werknemers creëren?

Lees verder op de website van De Kaap

Driebergenaar Albert Munting als waarnemer naar de Westbank

20130912 DRIEBERGEN  Dhr. Albert Munting wordt in november 2013 drie maanden lang waarnemer bij EAPPI, Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 13 september 2013

Onthulling afkoppelkunstwerk in Driebergen

20130913 DRIEBERGEN  Dinsdagmiddag 17 september onthullen wethouder B. Homan van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en G. Beugelink van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden een afkoppelkunstwerk.
 
Dit kunstwerk duidt het gebied aan waar de gemeente het regenwater niet langer via het riool afvoert, maar in de bodem infiltreert. Het kunstwerk is gemaakt door de uit Doorn afkomstige kunstenaar Frank Winnubst.
De onthulling is dinsdagmiddag aan de Secretarislaan in Driebergen-Rijsenburg.

Nieuwe koers voor Slot Zeist

20130913 ZEIST  Slot Zeist als bruisende plek voor recreatie en cultuur in Zeist. Een Slot waar buiten net zo belangrijk is als binnen. Eigenlijk: een nieuwe en intensieve verbinding van Slot Zeist met de Zeister samenleving. Dat is wat de gemeente voor ogen staat met het Slot Zeist van de toekomst. De gemeente wil dit doel bereiken via een vernieuwend proces waarin inwoners, ondernemers en instellingen een belangrijke rol spelen bij het nadenken over de toekomst van het Slot.

vergroot  foto1  foto2

Wethouder Varkevisser: “De afgelopen jaren heeft Slot Zeist BV het Slot geëxploiteerd en daar vele mooie activiteiten georganiseerd. Maar we leven in nieuwe tijden en nieuwe omstandigheden sinds de dag dat gemeente het slot aan Slot Zeist BV verhuurde. De mogelijkheden om het Slot winstgevend te exploiteren, werken niet meer. Ook is de visie van de gemeente op het Slot veranderd. Dit vraagt om een nieuw toekomstbeeld voor het Slot. Uitgangspunt daarbij is de maatschappelijke functie van het Slot: hoe kunnen we de samenleving zoveel mogelijk laten genieten van wat het Slot te bieden heeft? We gaan dus niet uit van de vraag hoe we met het Slot geld kunnen verdienen. Bovendien kiezen we voor een moderne, vernieuwende manier om tot dat nieuwe toekomstbeeld te komen.”

Huurcontract aangepast
Om met deze nieuwe werkelijkheid om te gaan, heeft de gemeente, als eigenaar van het Slot, in goed overleg met de huidige exploitant, Slot Zeist BV, het huurcontract aangepast. Tot eind 2014 wordt de huur verlaagd, daarna loopt het contract af. Het gebruik van de culturele vleugel en het Slottuintheater wordt voortgezet evenals de Slotconcerten en de Dag der Kunsten.

Via open innovatie naar 2015
In de komende periode start de gemeente een proces dat de uitwerking van de nieuwe toekomst oplevert voor het Slot na 2014. Varkevisser: “De gemeente wil in dit proces niet zelf aan het stuur zitten, dat past niet bij deze tijd en hoe we daarin als overheid willen optreden. We willen dat nieuwe perspectief samen bedenken met de Zeistenaren, Zeister ondernemers en Zeister instellingen en natuurlijk de huidige gebruikers.”
De gemeente wil dit gaan doen via de methode van ‘open innovatie’: een methode die past bij de tijd en de uitdaging. Via zo’n proces stellen de gemeente en andere partijen zich open voor elkaar en elkaars kennis, om op deze manier tot nieuwe energie en vernieuwende oplossingen te komen. Ook bedrijven als bijvoorbeeld Philips en Heinz werken via ‘open innovatie’, met deze bedrijven is inmiddels contact gelegd om te adviseren in de aanpak van ons proces.
Daarnaast wil de gemeente naar een nieuwe vorm voor het beheer van het Slot. Varkevisser: “Doordat we het Slot sterker willen verbinden met de samenleving van Zeist, ligt het voor de hand dat de samenleving ook in het beheer een belangrijke plaats gaat innemen.”

Kom archeologie beleven bij bezoekerscentrum De Boswerf

20130913 ZEIST  Op zondag 15 september organiseert de gemeente Zeist samen met bezoekerscentrum De Boswerf en Archeologen Vereniging AWN, de publieksdag Archeologie in Zeist.
Wethouder Bodes de Vries opent de publieksdag om 13.00 uur. Locatie voor de publieksdag is het bezoekerscentrum De Boswerf.
 
Activiteiten en workshops voor alle leeftijden 

De dag is leuk en leerzaam voor kinderen, maar zeker ook interessant voor volwassenen die meer willen weten over archeologie. Centraal staat deze dag de Limes, het grootste archeologische monument van ons land. Jong en oud kunnen een kijkje nemen in de Mobilimes; een rijdende expositie over de Limes. De Limes is de noordelijke grens van het Romeinse rijk van 47 voor Chr. tot zo’n 400 na Chr. Het was een militaire zone, met verbindingswegen, forten, wachttorens, waterwerken en nederzettingen. 
Verder speelt Hans Doornweerd van Stichting Latifundium ad Flevum, de voorstelling ‘Barba de veteraan’ (doorlopend). Barba, Romeins soldaat, is zijn wapenuitrusting kwijt. Hij schakelt kinderen in om te helpen met zoeken.
Ook kunnen kinderen vanaf vier jaar meedoen aan de workshop archeologische schatten graven en er is een kinderfilm over de Romeinen. Kinderen zijn ook welkom om onder begeleiding van amateur archeoloog Cees Hoogeveen oude munten te zoeken met een metaaldetector. Dat kan tussen 14.00 – 16.00 uur. Deelname aan deze workshop kost € 3,50 per persoon.
 
Uw eigen vondsten onder de loep
Regio archeoloog Hester van den Ende en Alexander van der Bunt van Landschap Erfgoed Utrecht en het AWN zijn daarnaast aanwezig met een informatiestand. Zij beantwoorden vragen en kunnen samen met u uw eigen archeologische vondsten onderzoeken. De AWN houdt zich bezig met het opsporen van archeologische locaties. Daarnaast werken de archeologen mee aan opgravingen, het conserveren en documenteren van vondsten. Door hun bijdragen wordt veel werk gedaan waar professionele archeologen niet altijd aan toe kunnen komen.

Plan voor Brede School Kerckebosch naar de raad

20130913 ZEIST  Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor, het geld beschikbaar te stellen om de brede school in Kerckebosch te realiseren.

Als de raad eind oktober instemt met het voorstel van het college, kunnen de plannen worden uitgevoerd zodat over ruim twee jaar de brede school is gerealiseerd op de plek van de huidige openbare Montessorischool.

De brede school biedt huisvesting aan de Kerckebosch-locaties van de Damiaanschool en de  Montessorischool. KMN Kind & Co verzorgt in de brede school opvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar. De kinderdagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar is nieuw. De buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal zitten nu al in de wijk. Schooldirecteur Kees Francino van de Damiaanschool: “De afgelopen maanden is door medewerkers en ouders van de scholen en de kinderopvang, samen met de gemeente, met veel energie en enthousiasme aan de uitwerking van het scenario Brede School gewerkt.
Wethouder Bodes de Vries: ”Dit biedt veel kansen en kan de sociale samenhang in Kerckebosch verder versterken”.

Intentieovereenkomst
Om de samenwerking te bekrachtigen tekenen de kernpartners de Damiaanschool, de Montessorischool en kinderopvangorganisatie KMN Kind & Co en de gemeente deze maand een intentieovereenkomst. Alle kernpartners gaan inhoudelijk samenwerken om de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten en een doorgaande lijn te bieden aan kinderen van 0 tot 12 jaar. Daarbij behoudt ieder van hen zijn eigen identiteit en zelfstandigheid. Tegelijkertijd zoeken zij de meerwaarde van samenwerken in gezamenlijke activiteiten en in het gebruik van ruimten en materialen.

De kernpartners richten zich ook op de samenwerking met andere partijen in Kerckebosch zoals de toekomstige multifunctionele accommodatie (MFA),  MeanderOmnium, het CCZ en de Stuifheuvel. Zo vinden naast onderwijs en opvang, ook andere activiteiten plaats in de Brede School. Tegelijkertijd kunnen de kinderen van de brede school voor bepaalde activiteiten naar een van de andere partijen in de wijk toe gaan.  

Hoe nu verder?
Als de raad eind oktober 2013 met het voorstel van het college instemt, kan een architect het programma van eisen vertalen in een mooi ontwerp dat goed past bij de omgeving en de rest van de wijk. Voor de herinrichting van het ‘Scholenlaantje’ waaraan de huidige scholen en de toekomstige Brede School zijn gelegen, is een bestemmingsplanwijziging in voorbereiding.

Barokconcert in de Pauluskerk

20130913 DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 22 september wordt in de Pauluskerk een muziekuitvoering gegeven door Jacoba Dilg – van der Hoeven, sopraan, Susanne Kühnemann, blokfluit en Laura Hölzenspies, clavecimbel.

Op het programma staan werken van Bach, Händel, Scarlatti, Barsanti, Caccini en Pepusch. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvangstijd 15.30 uur. Toegangsprijs 10 euro per persoon. Inlichtingen bij Rob Steinbuch, tel. 0343-512491.

Gemeenten praten met elkaar

20130913 HEUVELRUG  Op dinsdag 10 september 2013 hebben de colleges van de gemeenten Bunnik, Rhenen, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug met elkaar gesproken over de ontwikkelingen in het openbaar bestuur, in een oriënterend, open gesprek.

Geconstateerd is, dat er op diverse terreinen al goed wordt samengewerkt in de regio, tussen deze gemeenten en zeker ook met andere gemeenten, zoals De Bilt en Zeist.
Een gemeentelijke herindeling is voor geen van de aanwezige gemeenten aan de orde.

Afgesproken is, dat de gemeentesecretaris van Utrechtse Heuvelrug het initiatief neemt om op korte termijn met de gemeentesecretarissen van Bunnik, De Bilt, Wijk bij Duurstede en Zeist samen te komen.
Doel van dat overleg is te bespreken waar de samenwerking versterkt kan worden, en hoe dat kan worden vormgegeven.

De samenwerking kan zowel betrekking hebben op het gebied van (strategische) beleidsadvisering als op het gebied van bedrijfsvoering.

Als de verkenning gereed is, vindt een volgend bestuurlijk overleg tussen deze vijf gemeenten plaats.
Rhenen werkt op een aantal terreinen samen in de Food Valley regio, en blijft het verdere verloop geïnteresseerd volgen.

Moestuinen Rhenen mogelijk op besmette grond

20130913 RHENEN  Eigenaren van moestuintjes aan de Doelenwal in Rhenen hebben het advies gekregen om voorlopig even geen groenten uit eigen tuin te eten. Er is een hoge concentratie lood aangetroffen in de bodem.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Meer fietsendiefstallen bij station Maarn

20130913 MAARN  Het aantal fietsendiefstallen bij station Maarn is nu al een stuk hoger dan vorig jaar. Tot woensdag 11 september zijn er bij de politie 25 meldingen van gestolen fietsen binnengekomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Open middag in “De Fontein”

20130913 DRIEBERGEN  Op donderdag 26 september 2013 zal “De Fontein”een open middag/avond organiseren. U bent welkom van 16.30 uur tot 19.30 uur. “De Fontein”is een kleine activiteiten groep, speciaal voor volwassenen met hersenletsel (NAH) en/of afasie.

Lees verder op de website van De Kaap

Diakonessenhuis opnieuw roze lintje voor borstkankerzorg

20130913 ZEIST  Het Diakonessenhuis Utrecht-Zeist-Doorn heeft volgens de aangescherpte criteria van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) ook dit jaar weer het roze lintje gekregen.

Lees verder op de website van Slotstadnieuws
heuvelrugnieuws 14 september 2013

Verdiende overwinning voor SVMM

20130914 MAARN   Zaterdag vierdeklasser SVMM behaalde in Wijk bij Duurstede een verdiende maar zwaar bevochten 0-1 overwinning tegen het plaatselijke CDW.

Lees verder op de website van De Kaap

Dik verdiend punt voor SVL

20130914 LANGBROEK   Zaterdag eersteklasser SVL nam in de uitwedstrijd tegen LRC (Leerdam) een dik verdiend punt mee naar huis.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen thuis hard onderuit

20130914 DRIEBERGEN   FC Driebergen ging op het eigen sportpark De Woerd met 0-6 hard onderuit tegen een op alle fronten beter acterend De Bilt.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV haalt fors uit tegen Jonathan

20130914 DOORN   Thuisploeg DEV was tegen de Jonathan uit Zeist verreweg de gehele wedstrijd de bovenliggende partij, waardoor de 4-1 eindoverwinning meer dan verdiend te noemen was.

Lees verder op de website van De Kaap

Gezocht: vrijwilligers redactie voor website nieuw schrijftalent

20130914 HEUVELRUG   Heb je leeservaring en ben je een dagdeel per week beschikbaar? Meld je dan aan als lid van de redactie van de website www.Nederlandschrijft.nl die de Bibliotheek Z-O-U-T lanceert voor nieuwe schrijvers.

In oktober presenteert de Bibliotheek Z-O-U-T de website Nederland Schrijft, voor nieuw schrijftalent uit Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Rhenen en Renswoude. Iedereen kan het werk lezen, downloaden en voorzien van feedback. De Bibliotheek organiseert ook regelmatig schrijfwedstrijden op de website. En voor schrijvers zijn er handige tips bij het schrijven en uitgeven van hun werk. Ook vind je er allerlei nieuwtjes rondom schrijven.

Redactie
We zoeken een aantal vrijwilligers die, samen met een medewerker van de Bibliotheek, de redactie gaan vormen van deze nieuwe website.

Redactiewerk
o Globaal beoordelen van werk van schrijvers vóór plaatsing. o Beoordelen van feedback van lezers vóór plaatsing.
o Meedenken over wedstrijden.
o Aanleveren van nieuwsitems.
o Meedenken over het verder ontwikkelen van de website.
Tijdsbesteding
De redactie komt 1 keer per maand bijeen (in de aanvangsfase mogelijk iets vaker).
We schatten in dat je maximaal 4 uur per week besteedt aan redactiewerk. Dit werk doe je voornamelijk vanuit huis.

Eisen
o Leeservaring, liefhebber van lezen, taalgevoelig.
o Bij voorkeur ervaring met het beoordelen van teksten. o Minimaal Mbo-opleiding.
o Samen kunnen werken met andere redactieleden.
Interesse?
Laat het ons weten. Stuur een e-mail met de volgende informatie:
        –  Naam, adres, woonplaats, telefoonnummer
        –  Leeftijd en geslacht
        –  Opleiding
        –  Kort iets over jezelf (max. 100 woorden)
        –  Wat heb je met schrijven en lezen
        –  Je vijf favoriete titels en/of schrijvers 

Stuur deze informatie naar: hbouman@rbzout.nl

‘Kies voor kwaliteitsscenario voor de herplant van bomen’

20130914 ZEIST  “Zeist moet kiezen voor een scenario waarin de kwaliteit van het bomenbestand in de gemeente ook in de toekomst gehandhaafd blijft.” Dat is de voornaamste aanbeveling van de adviesgroep Bomenvervanging, een groep van betrokken bewoners die door de gemeente waren uitgenodigd om mee te denken over de problematiek rondom de vervanging van de Zeister bomen. Het college van B&W heeft eveneens besloten om voor het kwaliteitsscenario te kiezen en in oktober aan de gemeenteraad voor te leggen.

Scenario’s
Aanleiding voor het advies was het inzicht dat het vervangen van het gemeentelijk bomenbezit ons in de nabije toekomst boven het hoofd zal groeien; veel bomen zijn aan vervanging toe. Er is op den duur veel te weinig geld beschikbaar om alle bomen één op één te kunnen vervangen op het moment dat ze afsterven.
De adviesgroep ging op verzoek aan de raad aan de slag met als opdracht om verschillende scenario’s uit te werken. Op basis van die uitkomsten kan de raad dan tot een besluit komen over de hoeveelheid geld die zij in de toekomst beschikbaar wil stellen voor de bomenvervanging.
Daarnaast heeft de raad ook behoefte aan een visie op het beheer van de bomen van de gemeente Zeist, voordat zij een besluit neemt over een nieuwe bomenverordening.

Rooikosten
Het interactieve proces heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd. Een belangrijk inzicht was, dat ook een scenario waarbij je geen enkele boom meer zou vervangen, in de komende decennia veel geld gaat kosten. Dat komt door de onvermijdbare rooikosten. Je kunt dode bomen immers niet zomaar laten staan, dat levert gevaar op. Als je uitgaat van de totale kosten voor de gehele levenscyclus van een boom (gemiddeld 70 jaar), dan bedragen de rooikosten 45% daarvan, de plantkosten 25% en het onderhoud 30%! Door dit inzicht bleek het financiële verschil tussen het slechtste en beste scenario uit het oogpunt van bomenbehoud opeens veel kleiner te zijn dan gedacht.

Al met al zou een keuze voor het kwaliteitsscenario de gemeente langjarig zo’n 3 ton extra kosten. In de piekjaren van de bomensterfte (2023-2038) gaat het om hoge bedragen: 1,3 miljoen voor het kwaliteitsscenario, waarvan 800.000 – 1 miljoen voor de onvermijdbare rooikosten. Ter vergelijking: er is nu nu jaarlijks zo’n 4 ton beschikbaar voor de bomencyclus. De oplossing moet komen door fondsvorming. Deze gedachte wordt nader uitgewerkt.

Slimme oplossingen
Ook als de raad de aanbevelingen van de adviesgroep overneemt, zal het beeld in de gemeente op bepaalde plekken op den duur veranderen. De adviesgroep heeft gekeken naar zogenaamde “slimme oplossingen”, zowel financieel als technisch, om de uitgaven te verminderen en de piek daarin af te zwakken. Zo kan worden gekozen voor grotere plantafstanden tussen bomen, als het beeld en de functie dat toelaten. En voor een uitvalpercentage (zonder tussentijdse herplant) van 50% voordat tot vervanging van een laan wordt overgegaan. Ook wil de adviesgroep niet zonder meer overgaan tot herplant als duidelijk is dat een boom geen toekomstmogelijkheden heeft op die plek. Het doel is om uiteindelijk tot een evenwichtig bomenbestand te komen, waarin pieken geen grote rol meer spelen en het gemiddelde jaarlijkse budget volstaat. Dan is het bomenbeheer toekomstbestendig vormgegeven.
heuvelrugnieuws 15 september 2013

KCD laat punt liggen in Woudenberg

20130915 DOORN  Aanspraak op een zege zou te veel zijn geweest maar een punt had KCD zaterdag in en tegen Woudenberg zeker verdiend. Dat bleek echter net iets teveel gevraagd en zo verloren de groen witten al in hun tweede competitiewedstrijd hun ongeslagen status.

Lees verder op de website van De Kaap

Ruim 2000 bezoekers voor Amerongse Grietmarkt

20130915 AMERONGEN   De elfde Grietmarkt in Amerongen was zaterdag volgens de organisatie beslist een succesvol evenement, naast Open Monumentendag. Meer dan 2000 bezoekers wandelden nieuwsgierig over de M. Turnorlaan, op zoek naar gezonde levensmiddelen en naar kunst en nijverheid.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA onderuit in streekderby tegen Musketiers

20130915 AMERONGEN  Ook in de tweede competitiewedstrijd van het nog prille voetbalseizoen slaagde DVSA er niet in om tot winst te komen. In eigen huis ging de ploeg van trainer Wes Meerssman met 0-2 onderuit tegen Musketiers uit het nabij gelegen Elst.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen overklast door FC de Bilt 0-6

DRIEBERGEN  Na de officiële opening van het nieuwe kunstgrasveld moest FC Driebergen zijn eerste thuiswedstrijd spelen tegen titelkandidaat FC de Bilt. Een wedstrijd om gauw te vergeten; op alle fronten werden de goedwillende spelers voorbij gestreefd door hun tegenstander. Het was aan doelman Michel van Bruggen te danken dat in het eerste kwartier de stand nog op 0-0 stond.

vergroot  foto1  foto2  foto3

Maar na dit gedacht te hebben was het raak door een zeer snelle aanval van FC de Bilt uitstekend afgemaakt door hun geweldige spits 0-1
FC Driebergen was eigenlijk nog niet voor het vijandelijke doel geweest maar na 21 minuten kreeg de thuisclub zijn eerste hoekschop te nemen.
Een minuut later werd een verdedigingsfout voortreffelijk afgestraft 0-2.
Net deze teleurstelling verwerkt, lag er in de 25e minuut het derde doelpunt erin met een duidelijk buitenspel luchtje.0-3
Na de eerste wissel (Arjan Prijs werd vervangen voor de weer herstelde Pim van Amerongen)  kwam er leek wat meer rust in het spel van FC Driebergen .
Door de goede reddingen van de FC Driebergen doelman bleef de achterstand binnen de perken,maar in de 35e minuut werd het uit een scrimmage 0-4 het laatste tikje werd door FC Driebergen verdediger gegeven. Rust 0-4
 
in de 2e helft weinig verandering in het spel pijl ,je zag dat FC de Bilt wat gas terug nam door alle wissels in te zetten en er kwamen wat frustraties wat diverse onnodige gele kaarten met zich meebracht.
Het werd zelfs al in de 52e minuut 0-5 en tot overmaat van ramp de 2e gele kaart voor Pim van Amerongen die dus in de 69e minuut rood kreeg .
Het werd in de slotfase nog door een strafschop 0-6 .En na dit doelpunt floot de scheidsrechter direct af.
Totale conclusie was dat we overklast werden door FC de Bilt.
Volgend week zaterdag 21 september de uitwedstrijd tegen SVM(Maartensdijk) aanvang 14.30

Vrijwilligers gezocht voor De Lounge van Welnúh

LEERSUM  Jongerenruimte de Lounge van Welnúh is een plek in Leersum waar alle jongeren uit het dorp welkom zijn. Op woensdagmiddag is het geopend voor kinderen vanaf 10 jaar en minimaal 2 avonden per week is het geopend voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. In de ruimte is er de mogelijkheid om te darten, tafelvoetballen, tafeltennissen,computeren of gewoon gezellig te kletsen. Ook worden er maandelijks verschillende activiteiten georganiseerd zoals een disco, high tea of filmavond. 


Om meerdere avonden in de week open te blijven, zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers! Heb je één keer per maand een avond vrij en lijkt het je wat om op een gezellige manier wat voor de jongeren te betekenen? Kom een keer een kijkje nemen in de ruimte of neem contact op met jongerenwerker van Welnúh, Tessa Heijbroek, tessa@welnuh.nl. Voor de avonden zijn wij op zoek naar vrijwilligers van 18 jaar of ouder. Ben je dat niet en wil je toch wat doen? Dat kan ook door bijvoorbeeld een activiteit te bedenken en te organiseren, al jouw ideeën zijn welkom!

Historisch Café 24 september 2013

20130915 RHENEN  Op dinsdag 24 september 2013 opent de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen het seizoen met een Historisch Café.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant
heuvelrugnieuws 16 september 2013 

Utrechtse Heuvelrug positief over kopen terrein Marinierskazerne

20130916 DOORN  Utrechtse Heuvelrug heeft goede hoop dat de gemeente het terrein van de Marinierskazerne in Doorn kan overkopen van Defensie. Wethouder Homan zei dat na afloop van een gesprek met het Ministerie.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Grafschenner actief in Zeist

20130916 ZEIST   Van het graf van de familie Huigens, uit het jaar 1920, is een wit marmeren plantenbak gestolen. Dat gebeurde op de begraafplaats aan de Woudenbergseweg in Zeist, meldt M. van den Brink uit Zeist. De vaas stond op het graf van zijn grootvader.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Willibrord van Beek begonnen als commissaris van de Koning

20130916 UTRECHT  Willibrord van Beek is begonnen als commissaris van de Koning in de provincie Utrecht. Op 1 juni van dit jaar maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat Willibrord van Beek per 15 september tot waarnemend commissaris was benoemd.

Feestelijke kick-off Supersnelle Glasvezelweken Doorn

20130916 DOORN  Een mijlpaal voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in Doorn. Op vrijdag 13 september jl. werd op  feestelijke wijze het eerste wijkverdeelpunt geïnstalleerd.
In de aanleg van het glasvezelnetwerk in Doorn is de eerste mijlpaal bereikt. De omgeving van de Hoogsteeg heeft sinds vrijdag 13 september jl. een PoP-huisje. Dit is een wijkverdeelpunt waar alle glasvezelkabels uit de wijk samen komen. Dit betekent dat de Doornse wijk officieel klaar is om verglaasd te worden!

vergroot foto

Eigenaar van het glasvezelnetwerk CIF BV nodigde alle buurtbewoners uit om de feestelijke plaatsing bij te wonen. Buurjongen David (4), die een passie voor hijskranen heeft, mocht het startsein geven voor de plaatsing van het PoP-huisje met de grote hijskraan. Volgens Alex Hamilton van A.Hak Telecom zal de aanleg naar verwachting in het voorjaar van 2014 gereed zijn. Zodra het netwerk in heel Doorn gereed is zal Caiway de diensten over glasvezel gaan aanbieden.

Maandag 23 september organiseert de PvdA Zeist een discussieavond over actuele onderwerpen

20130916 ZEIST Maandag 23 september organiseert de PvdA een discussieavond over twee actuele onderwerpen. Het eerste onderwerp is de koopzondag, het tweede is de samenvoeging van de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland.

Lees veder op Slotstadnieuws

CDA-Zeist wil zorgvuldige besluitvorming zondagsopenstelling

20130916 ZEIST  Het CDA-Zeist wil een zorgvuldig proces rond de besluitvorming over de zondagsopenstelling dat recht doet aan de inbreng van burgers en ondernemers.

Lees veder op Slotstadnieuws

Vuurvogel beste school Heuvelrug

20130916 HEUVELRUG  De Driebergse Vrije School Vuurvogel wint de Heuvelrugse Ranking the Schools, net voor de RK Nicolaasschool uit Doorn en CBS Hoeksteen uit Leersum.

Lees verder Nieuwspost Heuvelrug

Brand in jeugdinstelling Zeist

20130916 ZEIST  In een kamer van jeugdinstelling De Lindenhorst in Zeist heeft maandagmorgen brand gewoed. Verschillende kamers in het pand aan de Verlengde Slotlaan moesten worden geëvacueerd.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Dalto speelt gelijk

20130916 DRIEBERGEN   Met een benutte vrije bal van Jelle Steenbeek in de allerlaatste seconden redde hij voor Dalto alsnog een punt. Gezien het wedstrijdverloop een gewonnen punt, want lange tijd voerde tegenstander KVS de boventoon.

Lees verder op de website van de Nieuwsbode

Bedrijven in beweging

HEUVELRUG   Tijdens het Doorns Festival op 7 september lanceerden Denise de Beer (SportOptimaal) en Joost Doelman (Bweeg!) heuvelrugsport.nl, waarmee zij midden- en klein bedrijven van de Utrechtse Heuvelrug en hun medewerkers willen stimuleren om gezamenlijk in beweging te komen. Vanaf oktober tot juni 2014 begeleiden zij (aspirant-) sporters naar een gezamenlijke prestatie op het gebied van wandelen, hardlopen of fietsen. IJkpunt voor iedere deelnemer is een fitmeting aan het begin van de trainingen.

vergroot foto

Na 25 wekelijkse trainingen en deelname aan een aantal wandel-, fiets- of hardloopevenementen zal tot slot wederom een fittest worden afgenomen. Hiermee kan het verschil van start tot finish in conditie, gewicht, vetgehalte en bmi worden gemeten, hetgeen een stimulans zal zijn voor de deelnemers.

De Beer is ruim 10 jaar werkzaam als fysiotherapeut en sportmasseur op de Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast geeft ze hardloop- en nordic walking trainingen. Zelf is ze fervent hardloopster, ze fietst en sinds dit jaar begeeft ze zich ook met regelmaat te water. Als SportOptimaal begeleidt ze verenigingen en doet ze aan blessurepreventie.

Eigenaar van het Amerongse bedrijf Bweeg!, Joost Doelman, heeft een passie voor alles wat met bewegen te maken heeft. Hij is een fanatiek sporter en begeleidt hardloopgroepen en mountainbikers. “Zonder beweging sta je stil” is zijn lijfspreuk.
“Binnenkort gaan we actief bedrijven benaderen”, vertelt De Beer, “ en we hopen natuurlijk op veel enthousiaste deelnemers. Ook zzp-ers zijn van harte welkom zich aan te melden”.
Afhankelijk van conditie en ambitie zullen er meerdere groepen worden samengesteld, die op verschillende locaties gaan trainen onder het toeziend oog van gediplomeerde trainers.
“Naast de sportieve doelstellingen en verbeterende conditie van  de werknemers zijn er meer pluspunten voor de bedrijven. Zo zullen de werknemers trainen in een heuvelrugsport.nl shirt met logo van het eigen bedrijf. Prettige bijkomstigheid is dat sporten een informele ontmoeting is waar ondernemers bij gebaat kunnen zijn. Bovendien zetten we aan het eind de fitste deelnemer en het fitste bedrijf in het zonnetje”, aldus Doelman.

De Beer en Doelman zullen met hun aanstekelijk enthousiasme er alles aan doen zoveel mogelijk deelnemers te mobiliseren om mee te trainen voor een aantal sportieve evenementen die tussen maart en juni 2014 op de Heuvelrug worden georganiseerd. “Per slot van rekening is het belangrijk om te investeren in het kloppend hart van het bedrijf: de mens”, benadrukken ze.
Uitgebreide informatie over deelname en voorwaarden is te vinden op de website: heuvelrugsport.nl of via 06.27043388.

Zen-concert met ontbijt in Beauforthuis

20130916 AUSTERLITZ  De Japanse pianiste Atzko Kohashi geeft op zondag 22 september in de vroege ochtend om 06.45 uur in het Beauforthuis een concert met bassist Frans van der Hoeven.

Na afloop is er ontbijt met onder andere misosoep, bereid door Atzko Kohashi zelf. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
De klassiek geschoolde Atzko Kohashi was in Tokio in vele bezettingen te beluisteren in de jazzclubs. In 2005 verhuisde ze naar Amsterdam. In datzelfde jaar maakt ze haar eerste album ‘amstel delight’. Samen met een van de beste bassisten van Nederland, Frans van der Hoeven, nam ze in 2009 de CD ‘Amstel Moment’ op.

zondag 22 september, 06.45 u 
Atzko Kohashi (piano) & Frans van der Hoeven (bas) – Concert ‘zen en het ochtendgloren’ 
entree € 10 | reductieprijs € 7,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr) – incl. ontbijt: €17,50 / €15

HDS in tweede helft onderuit

20130916 LEERSUM   Ook in het tweede competitieduel wist derdeklasser HDS zondag niet tot winst te komen. De ploeg van trainer Frank Brouwer bleef in Harmelen steken op een 3-1 nederlaag.

Lees verder op de website van De Kaap

Basisschoolleerlingen genieten van macht en pracht

20130916 AMERONGEN   De groepen 7 en 8 van de Regenboogschool, de Wilhelminaschool en de Wereldkidz de Uitkijk uit Amerongen liepen vrijdag met een speciale opdracht in Amerongen lang bijzondere monumenten van de route Macht & Pracht.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoornse cellist Berend Stumphius wint Cultuurprijs

20130916 HEUVELRUG   De getalenteerde Berend Stumphius (19) uit Doorn heeft zondag de Cultuurprijs 2013 gewonnen. De cellist kreeg de prijs uit handen van wethouder Tim Verhoef tijdens de Open Monumentendagen op Landgoed Zuylestein in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 17 september 2013

Chocolade voor kerktoren

20130917 DRIEBERGEN   De gepensioneerde banketbakker Harry Jacobs heeft van de beste Belgische chocolade speciale chocoladetabletten met de hand gemaakt. Jacobs helpt zo mee om 50.000 euro bijeen te krijgen voor een opknapbeurt voor de torenspits van de Sint Petrus’ bandenkerk in Rijsenburg.

Lees verder op De Nieuwsbode Heuvelrug

Kabinet houdt vast aan provinciefusie

20130917 PROVINCIE UTRECHT   Ondanks grote weerstand van de provincies zelf en de meeste politieke partijen, houdt het kabinet vast aan de samenvoeging van de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland.

Lees  verder op de website van RTV Utrecht

Plankeuze herinrichting Hoofdstraat problematisch

20130917 DRIEBERGEN   Sommige omwonenden van de Hoofdstraat in Driebergen weten het wel: de Hoofdstraat moet ingrijpender worden heringericht dan met het plan, waarmee de gemeente aan de slag wil.

Lees  verder op de website van Nieuwsbode Heuvelrug

Leersumse leerlingen onder de indruk van kastelen

20130917 LEERSUM   De groepen 7 en 8 van CBS De Hoeksteen en CBS De Schakel hadden vrijdagochtend 13 september een levendige geschiedenisles bij kasteel Broekhuizen en kasteel Zuylestein in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsevenement op Kerkplein Driebergen

20130917 DRIEBERGEN  Een tocht op de pedalen langs kastelen en buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande, omlijst door speciale activiteiten op het Rijsenburgse Kerkplein. Dat zijn de elementen van het fietsevenement dat de Vrienden van het Kerkplein samen met het Wapen van Rijsenburg aanstaande zondag organiseren.

Lees verder op de website van De Kaap

Matige overwinning voor Hemur Enge

20130917 AMERONGEN  Wederom punten voor de door Technivorm gesponsorde korfballers uit Amerongen. Hemur Enge won afgelopen zaterdag in een matig duel van de korfballers uit Westervoort.

Lees verder op de website van De Kaap

Oprichter Weggeefwinkel Zeist heeft zijn bakfiets weer terug gekregen van de politie

20130917 ZEIST  Oprichter Weggeefwinkel Zeist werd vorige week opgepakt door polite ivm gestolen fiets. De Gazelle Caddy weggeefwinkelbakfiets stond als gestolen geregistreerd. Opmerkelijk want Jantje Paasman had de bakfiets indertijd gewonnen met een prijsvraag.

Lees verder op Slotstadnieuws

21 september open dag rioolwaterzuivering Zeist

20130917 ZEIST  Altijd al willen weten hoe afvalwater wordt gezuiverd? Op zaterdag 21 september is de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Zeist open voor publiek.

Lees verder op Slotstadnieuws

Overstroomde rivieren bij De Ontdekkingsreis

20130917 DOORN  De Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen heeft maandag laten filmen hoe de kinderen van de Ontdekkingsreis in Doorn wetenschap doen samen met een wetenschapper van de Universiteit Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Openingsconcert Koffieconcerten Driebergen met The Atlantic Trio

20130917 DRIEBERGEN  Zondag 6 oktober vindt het eerste concert plaats in de nieuwe serie Koffieconcerten Driebergen met een optreden van The Atlantic Trio. Het trio bestaat uit Bas Verheijden piano, Janneke van Prooijen viool en Ansfried Plat cello. Zij spelen werken van Haydn, Juon en Chaminade.

Lees verder op de website van De Kaap

Vertrek mariniers uit Doorn uitgesteld

20130917 DOORN   De verhuizing van het Korps Mariniers van Doorn naar Vlissingen loopt vertraging op. Dat blijkt uit uitlatingen van wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) in de raadscommissie Samenleving.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 18 september 2013

Provincie: betaalbare en toegankelijke natuur

20130918 PROVINCIE UTRECHT  De provincie Utrecht gaat natuurgebieden toegankelijker maken voor het publiek. Ook gaat het provinciebestuur op zoek naar meer privaat geld om de natuur te onderhouden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Rotonde Bosstraat terug op agenda

20130918 DRIEBERGEN  Behalve een rotonde bij de Buzziburglaan komt er mogelijk toch een rotonde op de Driebergse kruising Bosstraat-Hoofdstraat. Een derde nieuwe rotonde en daarmee een nieuw verkeersregime over de gehele Hoofdstraat komt er niet.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Dierenbescherming sluit kantoor in Zeist

20130918 ZEIST / AMERSFOORT   Als gevolg van fusie van Dierenbescherming Regio Utrecht, sluit het kantoor in Zeist vanaf 1 december. Overige regiokantoren van de Dierenbescherming zijn eerder dit jaar al verhuisd naar de Loes van Overeemlaan te Amersfoort.

Lees verder op de website van de Nieuwsbode Zeist

Maarsbergense hardloper bij Griekse Spartathlon

20130918 MAARSBERGEN  Hardloper Jeroen Renes uit Maarsbergen is woensdagochtend vertrokken naar Griekenland. Hij doet daar over anderhalve week mee aan de Spartathlon. Dat is een hardloopwedstrijd over maar liefst 246 kilometer.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Open dag opgraving Limesweg Bunnik

BUNNIK  Op zaterdag 21 september organiseert de provincie Utrecht in samenwerking met adviesbureau RAAP een open dag op de opgraving van de Limesweg die onlangs bij de Achterdijk in Bunnik is aangetroffen. Iedereen kan langskomen om de Limesweg te bekijken tijdens een rondleiding over de opgraving.

Archeologen van RAAP zijn aanwezig om bezoekers rond te leiden over de opgraving van de Limesweg. Ook zijn Romeinse vondsten te zien, zoals een mantelspeld en muntjes. Ook worden de eerste resultaten van de opgraving van een middeleeuwse vindplaats getoond. De rondleidingen beginnen elk half uur, tussen 13.30 en 16.00 uur.

Datum, tijd en locatie
Zaterdag 21 september 2013, van 13.30 tot 16.00 uur.
Locatie: Achterdijk, vlakbij de kruising met de Rijsbruggerweg.

Achtergrondinformatie
In oktober begint de provincie Utrecht met de aanleg van een nieuwe verbindingsweg tussen Houten en de A12. Deze weg loopt door een archeologisch zeer interessant gebied. De provincie heeft daarom de archeologische adviesbureaus Vestigia en RAAP opdracht gegeven onderzoek te doen. RAAP heeft deze zomer de Limesweg blootgelegd, een weg die langs de Romeinse rijksgrens liep.
Het vermoeden bestond al langer dat deze weg bij de Achterdijk in Bunnik heeft gelopen. De weg kon over een lengte van tientallen meters worden onderzocht. De Romeinse Limes is ongeveer 2000 jaar oud.

Politiek Café D66

20130918 DOORN  Op maandag 30 september a.s. organiseert D66 Utrechtse Heuvelrug een actueel Politiek Café met als titel ‘Wat zijn de gevolgen van Prinsjesdag en alle akkoorden?’ Speciale gast is Tweede Kamerlid voor D66 Wouter Koolmees.

Aan de orde komen thema’s als hervormingen op de arbeidsmarkt (Sociaal Akkoord), het Woonakkoord, het Onderwijsakkoord en het Duurzaamheidsakkoord en de keuzes van dit kabinet. En wat betekent de nieuwe begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd voor onze gemeente? In hoeverre worden de ‘landelijke’ bezuinigingen afgewenteld op gemeenten, al dan niet samenhangend met de overheveling van beleid van centraal naar decentraal. Welke van deze bezuinigingen gaan ons treffen en welke alternatieven biedt D66?

Wouter is een groot voorstander van modernisering van onze economie. De overheidsfinanciën moeten op orde worden gebracht. In 2012 zijn, mede door D66, stappen in de goede richting gezet. Maar hoe pakt de nieuwe begroting uit die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Is dit een stap in de goede richting of pakt het huidige kabinet niet door? Gaat deze nieuwe begroting helpen voor het economisch herstel en het aan het werk helpen van mensen die nu nog langs de kant staan?

‘Mensen moeten de kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen, met een overheid die ruimte laat voor eigen initiatief en vertrouwt op de eigen kracht van mensen, bedrijven en organisaties. Dit betekent voor mij: kansen bieden’, aldus Wouter Koolmees. Tijdens dit Politiek Cafe gaat hij nader in op de rol van onze overheid om juist deze kansen te bieden.

Het Politiek Café wordt gehouden in Café Restaurant Brocante, Driebergsestraatweg 54 in Doorn. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanvang : 20.00 uur. Na afloop, rond 22.00 uur, is gelegenheid tot napraten.

Belangstellenden kunnen vragen of discussiepunten vooraf e-mailen aan: info@d66utrechtseheuvelrug.nl

Prijs kazerne moet omlaag

20130918 DOORN  Plannen voor de ontwikkeling van het te verlaten mariniersterrein in Doorn moeten klaar zijn voordat de mariniers vertrekken, vindt de Heuvelrugse wethouder Homan. En de prijs van het terrein moet omlaag.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

100-jarige betaalt maaibeurt Utrechts Landschap

20130918 ZEIST/ BUNNIK  Thijs van der Knaap uit Bunnik werd 100 jaar en vroeg de mensen die met hem het feest wilden vieren een geschenk voor de natuur. Niet zo verwonderlijk , want natuur en landschap ligt hem na aan het hart.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Hylke Warners lijsttrekker D66 Zeist

20130918 ZEIST / AUSTERLITZ  De leden van D66 Zeist hebben maandag 16 september Hylke Warners (37) gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Dat maakt D66 Zeist vandaag bekend.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Onthulling afkoppelkunstwerk infiltrerend regenwater

DRIEBERGEN  Dinsdag 17 september hebben Bert Homan, wethouder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, en Guus Beugelink, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, een afkoppelkunstwerk onthuld.
Dit kunstwerk duidt het gebied aan waar de gemeente het regenwater niet langer via het riool afvoert, maar in de bodem infiltreert. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Frank Winnubst.

vergroot foto

De onthulling was aan de Secretarislaan in Driebergen.
In stedelijk gebied valt een groot deel van de regen op daken, trottoirs, terrassen en pleinen. Dat regenwater wordt vrijwel meteen via het riool afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie. Dit heeft echter meerdere nadelen. Bij heftige regenbuien raakt het riool overvol. Om water op straat te voorkomen, storten riolen hun verdunde afvalwater op sloten en rivieren. Het gevolg hiervan is vervuiling van het oppervlakte en de bodem. Het is beter om regenwater af te koppelen van het riool. Het regenwater wordt dan geïnfiltreerd in de bodem. Op deze manier wordt de grondwaterstand op een natuurlijke manier aangevuld.

Ook inwoners kunnen afkoppelen
Niet alleen regenwater dat op de wegen valt, kan worden afgekoppeld, maar ook het regenwater dat op daken valt. Het principe is eenvoudig: de regenpijp afzagen, afdoppen en zorgen dat het regenwater in de bodem kan infiltreren.
Afkoppelplannen? Het waterschap en de gemeente betalen mee!
Om afkoppelen te stimuleren, hebben de gemeente en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden een afkoppelsubsidie ingesteld.

Persbericht gemeente UH

D66 geeft het goede voorbeeld

20130918 MAARN   D66 Utrechtse Heuvelrug biedt morgen, donderdag 19 september, een bank aan aan de gemeenschap. Dat gebeurt bij het monument op het plantsoentje aan De Pol in Maarn.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Hightech speurtocht: Geocache door Zeister Bosch beschikbaar

20130918 ZEIST  Ergens in het Zeister Bosch ligt een schat te wachten op ijverige speurders. Peter de la Mar, als vrijwilliger verbonden aan t Gilde, heeft een geocache ontwikkeld door het Zeister Bosch die wandelen en schat zoeken combineert.

Lees verder op Slotstadnieuws.nl

Warme klanken in Kasteel Amerongen

20130918 AMERONGEN  Op de prachtige Bovengalerij van kasteel Amerongen treden op 28 sept. zes jonge, internationale musici Academisten van het Kon. Concertgebouworkest op. Ze sluiten hun week van masterclasses af en betoveren ons met werken van Haydn en J.C.Bach, Bliss en Von Beethoven.

Lees verder op de website van De Kaap

Filmhuis Doorn van Welnúh start 24 september

20130918 DOORN  Op 24 september presenteert Filmhuis Doorn van Welnúh om 20.00 uur een hommage aan de stomme film in de twintiger jaren. Locatie: Cultuurhuis Doorn. Een passe-partout voor alle negen films a 45 euro of losse kaarten a 6 euro zijn verkrijgbaar aan de zaal, bij de VVV en bij de receptie van Welnúh in de Kampwegkerk.

George, ster van de stomme film, wil de jonge bewonderaarster Peggy beslist als tegenspeelster.
Als de geluidsfilm aarzelend opkomt ziet hij daar niets in en wordt ontslagen. Peggy daarentegen ziet een geweldige toekomst voor zich. George raakt steeds verder in de goot, waar Peggy hem uiteindelijk uit redt.
Deze film van een Franse regisseur is vele malen bekroond, met o.a. 5 Academy Awards.

Meer informatie: 0343 523000 of www.welnuh.nl/activiteiten

Van Marwijk en Van Bommel bij benefiet Ruben en Julian

20130918 ZEIST   Oud-bondscoach Bert van Marwijk coacht één van de teams die meedoet aan de benefietwedstrijd voor Ruben en Julian. Die wedstrijd wordt dinsdag gespeeld op het sportpark van V.V.Jonathan in Zeist, de club waar Ruben speelde.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Bijeenkomst Maarsbergen over kruising N226

20130918 MAARSBERGEN  Op woensdagavond 25 september a.s. is er in de Dorpskerk van Maarsbergen een informatiebijeenkomst over de stand van zaken rond het onderzoek met betrekking tot het plan dat inwoners zelf ontwikkelden voor de kruising provinciale weg /Tuindorpweg/Haarweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Subsidiekorting Welnúh kost werkgelegenheid

20130918 HEUVELRUG   De controverse tussen welzijnsorganisatie Welnúh en de gemeente woekert verder, maar wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) wil geen duimbreed wijken.

Lees verder op de website van De Kaap

Oud-burgemeester Bloemen volgend jaar met pensioen

20130918 DRIEBERGEN   Hein Bloemen, oud-burgemeester Driebergen en oud-waarnemend burgemeester van Maarn, gaat volgend jaar met pensioen. Vanaf 2005 is Bloemen burgemeester van de gemeente Berkelland.

Lees verder op de website van De Kaap

Droomrit IVA ook over de Traaij

20130918 DRIEBERGEN   De Droomrit voor het Leven, de jaarlijkse rijtoer voor zieke kinderen van de Driebergse Business School IVA, komt aanstaande zaterdag ook over de Traaij in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Diefstal fiets

20130918 ZEIST  Op woensdag 18 september heeft de politie een man aangehouden op verdenking van het stelen van een fiets.

Agenten kregen rond 01:20 uur een melding dat een man zich verdacht ophield bij een fietsenhok aan de 1e hogeweg in Zeist. Ter plaatse was de verdachte alweer verdwenen. Een getuige verklaarde dat de verdachte was vertrokken met een fiets. Vrijwel direct daarop kwam de man weer terug het terrein op om, naar eigen zeggen, zijn tas te halen. 
Agenten vroegen de 37-jarige man uit Nijmegen waar zijn fiets was, waarop de man wees naar een fiets die tegen een boom aan de Meester de Klerkstraat stond. Op de vraag of hij de fiets van het slot zou kunnen halen, begon de man zich agressief te gedragen.
In de tas van de verdachte werden meerdere inbrekerswerktuigen aangetroffen. De man is aangehouden en meegenomen voor verhoor. De fiets en tas zijn in beslag genomen.
het nieuws van 19 september 2013
16e jaargang nummer 4883

Van Beek officieel geïnstalleerd als Commissaris van de Koning

20130918 PROVINCIE UTRECHT  Willibrord van Beek heeft er al een paar werkdagen opzitten, maar donderdagavond is hij officieel geïnstalleerd als Commissaris van de Koning.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Flat in Zeist voor 55-plussers

20130919 ZEIST  De wachtlijsten voor een betaalbare huurwoning in Zeist zijn lang. Wie op zoek is naar een eengezinswoning, moet helemaal veel geduld hebben. Seyster Veste en de Gemeente Zeist zetten zich in voor meer doorstroming op de woningmarkt.

Lees verder op de website van de Nieuwsbode

Kinderbraderie in Driebergen

20130919 DRIEBERGEN  De jaarlijkse Kinderbraderie waarbij kinderen hun eigen spulletjes kunnen verkopen in een kraampje, is op het pleintje naast Janssen Schoenmode aanstaande zaterdag 21 september.

Lees verder op de website van de Nieuwsbode

Veel belangstelling voor wisseltentoonstelling

20130919 DRIEBERGEN / AMERONGEN   Onder grote belangstelling is afgelopen zaterdag in het Museum Militaire Traditie in Driebergen de wisseltentoonstelling ‘Wat Schroot leek is tot Blikvanger’ geopend.

Lees verder op de website van Nieuwsbode Heuvelrug

Een workshop met tips voor ouderen in Zeist

20130919 ZEIST  Onder de titel “Perspectief op vitaal ouder worden” organiseert ‘t Gilde Zeist een inspirerende workshop voor ouderen. Aanleiding is het twintig jarig bestaan van ‘t Gilde Zeist.

Lees verder op Slotstadnieuws.nl

“NieuwDemocratischZeist” ontstaan uit fusie ProZeist en Groene Democraten Zeist

20130919 ZEIST  Woensdag 18 september 2013 zijn ProZeist en Groene Democraten Zeist gefuseerd tot één nieuwe partij: “NieuwDemocratischZeist”.

Lees verder op Slotstadnieuws.nl

Yoga Dans Workshop in het Beauforthuis

20130919 AUSTERLITZ  Vanaf woensdag 25 september om 14.30u kun je wekelijks een workshop Yoga Dans volgen in het Beauforthuis. De workshop wordt verzorgd door Arianne Collee, gecertificeerd yoga en dansdocente.

Er zal gedanst worden op wereldmuziek en klassieke muziek. De eerste workshop op 25 september is gratis toegankelijk. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@draadvanarianne.nl, of ga voor meer informatie naar www.beauforthuis.nl.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
25 september, 14.30u, wekelijks
YogaDansWorkshop
Entree: eerste workshop gratis,
Kosten daarna per keer: € 6,- (5-rittenkaart = € 25,-)

Vakbond: geld voor ondermaatse kazerne Doorn ondanks sluiting

20130919 DOORN   Defensie moet geld steken in de marinierskazerne in Doorn ondanks de bezuinigingen. Dat stelt de militaire vakbond AFMP in Woerden, nu duidelijk is dat de verhuizing naar Vlissingen in 2017 met twee jaar wordt uitgesteld.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Koude winters steeds duurder

20130919 HEUVELRUG   De barre achterliggende winter heeft de gemeente op kosten gejaagd. Wethouder Bert Homan (VVD) heeft bijna 80.000 euro extra uitbetaald aan de zoutleverancier, verschillende aannemers en de provincie. Na strenge winters zal vaker een aanvullend budget nodig zijn, blijkt uit de evaluatie van de gladheidsbestrijding.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Raadswerk is meer dan alleen vergaderen’

20130919 HEUVELRUG   Fractievoorzitter Jan Willem Eggink (D66) heeft sinds deze maand zijn functie neergelegd. Samen met zijn partner Gerry van der Hulst (GroenLinks/PvdA) wil hij volgend jaar naar Afrika.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoofdstraat kleurt dorpsgesprek

20130919 DRIEBERGEN   Hoewel in vier verschillende deelgroepjes over allerlei andere onderwerpen kon worden gediscussieerd, werd het door de gemeente gehouden dorpsgesprek dat maandag in Nieuw Salem plaatsvond vooral gekleurd door de herinrichting van de Hoofdstraat.

Lees verder op de website van De Kaap

Historisch weekend bij Huis Doorn

20130919 DOORN  Op landgoed Museum Huis Doorn wordt 21 en 22 september een historisch weekend gehouden. Bezoekers zijn welkom op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en zondag van 10.00 tot 16.00 uur aan de Langbroekerweg 10 in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Mishandeling na verkeersconflict

20130919 ZEIST  Dinsdag 17 september vond er een mishandeling plaats. Vermoedelijk was de aanleiding een verkeersconflict.

De politie kreeg omstreeks 20:20 uur een melding van een mishandeling op de Slotlaan. Een 58-jarige automobilist uit Friesland kreeg het aan de stok met de bestuurder van een blauwe Volkswagen Golf. Beide bestuurders stapten uit op een parkeerplaats. De bestuurder van de Golf zei tegen de 58-jarige man dat hij zijn richting moest aangeven. Direct hierna gaf hij de 58-jarige man een aantal klappen op het hoofd. Ook kreeg hij een kopstoot en verloor hierbij zijn bril. Het slachtoffer is licht gewond geraakt.
Er is nog geen verdachte aangehouden.
Signalement verdachte:
       
        Licht getinte huidskleur
        Kort gemillimeterd haar
        Ovaal gezicht
        Wit shirt, met daarvoer iets roods
        Blauwe spijkerbroek
        Nike schoenen, licht van kleur
        De verdachte reed in een blauwe Volkswagen Golf


 
Weet u meer over deze mishandeling? Neem dan contact op met politie Zeist via 0900-8844.

Parkeergarage station wordt toch parkeerplaats

20130919 DRIEBERGEN  De P&R parkeergarage naast NS-station Driebergen-Zeist komt toch boven de grond en wordt een kwart kleiner dan eerder gepland. Een ondergrondse parkeergarage wordt te duur en verstoort de grondwaterstromen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug
het nieuws van 20 september 2013
16e jaargang nummer 4884

Dorpsapotheek Cothen mag weer open

20130920 COTHEN  De dorpsapotheek in Cothen is schoongemaakt, heeft gezondheidsrisico’s weggenomen en haar werkwijze verbeterd en mag daarom de deuren weer open. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vrijdag bekendgemaakt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Preventieve afsluiting douches Bunnik ‘73

20130920 BUNNIK  Tijdens een preventief onderzoek is in het waterleidingsysteem van de kleedkamers die voetbalvereniging Bunnik 73 in Bunnik gebruikt legionella aangetroffen.

Lees verder op de website van Nieuwsbode Bunnik

Gemeentelijk Wmo-beleid scoort hoog in Wijk bij Duurstede

20130920 WIJK BIJ DUURSTEDE  Jaarlijks laat de gemeente onderzoek doen naar het functioneren van het Wmo-loket en de tevredenheid van de cliënten. Deze zomer zijn de resultaten daarvan weer bekend geworden en wat blijkt: net als voorgaande jaren zijn de scores hoog, ook in vergelijking met andere gemeenten.

Cliënten geven het Wmo-loket gemiddeld ruim een 8! Ook de tevredenheid over de voorzieningen die toegekend worden is groot: van een 7,5 voor voorzieningen als rolstoelen en scootmobielen tot bijna een 8 voor de huishoudelijke hulpen, die zorginstellingen in opdracht van de gemeente op pad sturen.
Daarbij komt dat er nauwelijks bezwaarschriften worden ingediend tegen de besluiten van het loket.

De resultaten zijn grotendeels terug te voeren op de wijze waarop het loket werkt: waar nodig vindt een uitgebreid gesprek plaats, waarbij wordt nagegaan waaraan de cliënt echt behoefte heeft. En het antwoord op die vraag is lang niet altijd de toekenning van een rolstoel, een huishoudelijke hulp of een regiotaxipas. Vaak blijkt dat mensen geholpen zijn met informatie over geschikte activiteiten waaraan ze kunnen deelnemen, of kan een vrijwillig maatje uitkomst bieden.
‘Met de vergrijzing in aantocht en de nieuwe taken die op de gemeente afkomen, zijn dit mooie resultaten waarop verder gebouwd kan worden!’ laat een tevreden wethouder Jan Burger weten.

WereldKidz lijkt financiële positie te versterken

20130920 UTRECHTSE HEUVELRUG / ZEIST  Het in financiële nood verkerende WereldKidz, openbaar onderwijsorganisatie in Rijn- en Heuvelland, lijkt greep te krijgen op haar problematische financiële situatie.

Lees verder op de website van Nieuwsbode Heuvelrug

Medewerkster gewond in Ouwehands Dierenpark

20130920 RHENEN  Een medewerkster van Ouwehands Dierenpark in Rhenen is vrijdagmiddag in de dierentuin gewond geraakt. Bij het opstappunt van het treintje viel de vrouw naar beneden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Sport en spel in de bieb

20130920 HEUVELRUG  Van woensdag 2 t/m zaterdag 12 oktober vindt voor de 59e keer de Kinderboekenweek plaats. Dit jaar staat alles in het teken van Sport en spel. Het motto is ‘Klaar voor de start! Feest in alle locaties van de Bibliotheek Z-O-U-T!
Fanatieke sporters zijn niet altijd fanatieke lezers, en andersom. Maar vanaf de Kinderboekenweek wordt dit heel anders. Dan ontdekken zelfs de meest fervente sportfanaten hoe leuk lezen kan zijn en worden lezers aangespoord om lekker te sporten. De Kinderboekenweek staat daarom volledig in het teken van boeken over bewegen, over winnen en verliezen en over talent en training.

Cadeautje voor nieuwe leden

Tijdens de Kinderboekenweek krijgen kinderen t/m 12 jaar bij inschrijving als jeugdlid  van de bibliotheek een leuk cadeautje: ‘Klaar voor de start! Boeken scoren met sporthelden’. Daarin vertellen topsporters over hun favoriete boeken toen ze nog jong waren maar vertellen ze ook over hun sportbeleving op die leeftijd. Ook worden er tips gegeven hoe kinderen zelf een sport kunnen ontdekken die ze leuk vinden.

Digitaal spel CODEWOORD

Tijdens de Kinderboekenweek kan er mee gespeeld worden aan het digitale spel CODEWOORD. Een spel waarmee kinderen van groep 5 t/m 8 in de Bibliotheek, in de klas of thuis aan de slag kunnen.
CODEWOORD staat in het teken van sport en spel. Wat weet jij van sport?  De kennis op het gebied van sport en spel wordt op de proef gesteld. Gekoppeld aan de vragen worden er boekentips gegeven. Een leuke manier om boekentips te krijgen. Spelers verdienen letters door vragen juist te beantwoorden. Het spel eindigt met het puzzelen van de letters, zodat het Codewoord ontstaat. Onder alle goede inzendingen worden 4 x 2 kaartjes verloot voor de voorstelling De Mees Kees show op zaterdag 12 oktober.

Meer informatie over het spel en andere activiteiten in de bibliotheek zijn te vinden op www.rbzout.nl

Bestuurskrachtmeting in gemeente Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  In de gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt in 2013 voor de tweede keer een bestuurskrachtmeting uitgevoerd. Deze meting biedt inzicht in de kwaliteit van het functioneren van de gemeente. Vier jaar geleden heeft de gemeente eenzelfde meting uitgevoerd en de aanbevelingen hieruit opgepakt. Met de resultaten van de huidige meting krijgt de gemeente ook nu informatie over hoe zij ervoor staat. Dit biedt opnieuw de mogelijkheid om de kwaliteit van het eigen functioneren te verbeteren.

vergroot foto

Als onderdeel van deze bestuurskrachtmeting worden zes debatten georganiseerd, met verschillende doelgroepen. Deze  foto is vrijdagochtend gemaakt tijdens het debat met medebestuurders.

Nieuwe sportaccomodatie Maarsbergen geopend

20130920 MAARSBERGEN   Ruim een jaar lang konden leerlingen van Scholengemeenschap Maarsbergen niet sporten in de eigen sportzaal. In dat jaar werd een nieuwe sportaccomodatie gebouwd die donderdag officieel in gebruik werd genomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubileumprogramma ‘10 jaar Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug!’

20130920 HEUVELRUG  In oktober bestaat Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug 10 jaar! Toenmalig minister Veerman verklaarde in oktober 2003 het Nationaal Park als ‘geopend’. Het 6000 ha grote gebied herbergt waardevolle natuur en een schat aan unieke cultuurhistorie.

Voor de viering van dit jubileum is een jubileumprogramma samengesteld. Samen met tal van organisaties en bedrijven in het Nationaal Park worden van 20 september tot 27 oktober ruim 50 publieksactiviteiten, initiatieven en kortingsacties aangeboden. Onder andere een Big Five Safari, tal van activiteiten in de herfstvakantie met tovenaar Autumnus, een sneak preview zanderij Maarn, een kruiden-, bomen- en natuurbewustzijnswandeling, een houtbewerkingsworkshop, met koets en paarden over de Heuvelrug, paddenstoelentochten, ravotten in het bos, gratis pannenkoek, op pad met een stille scooter, kabouterpad met verrassing, vele kortingen op overnachtingen, gratis fiets- en wandelkaarten en nog veel meer.
Voor het volledige jubileumprogramma, kijk op www.np-utrechtseheuvelrug.nl/jubileum .
Beleef de natuur en cultuurhistorie van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in deze jubileumperiode!

Wandeling door de natuur van de Heuvelrug en Zeist

20130920 DRIEBERGEN Het Gehandicapten en Patiënten Platform Zeist en IVN, afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn organiseren gezamenlijk een excursie waarbij bijzondere aandacht is voor de doelgroepen van het GPPZ en de leden van de Oogvereniging Nederland.

Uiteraard is verder iedereen welkom. De excursie voert u over het terrein van het congrescentrum Antropia en volgt de verharde paden. Het terrein kent een aantal prachtige bomen zoals oude esdoorns, een moerascipres en een ceder. De herfst is immers prachtig, vol met kleur, geur en die typische herfstverschijnselen. Het blad valt van de bomen, zaden en vruchten worden verzameld door de dieren. Daardoor worden ze verspreid, maar zaden kennen nog andere trucjes om zich te verspreiden waar we aandacht aan zullen besteden. Paddenstoelen schieten uit de grond, soms in de meest vreemde vormen. De natuur bereidt zich voor op de winter en dat betekent dat sommige vogels zullen vertrekken of al vertrokken zijn. Immers de insecten door een aantal vogels gegeten, zijn niet meer volop aanwezig. Genieten van de herfst, het kan ook veel rust brengen na een woelige zomer. Na afloop is er gelegenheid om een kop koffie te drinken.
 
De excursie vindt plaats op woensdag 9 oktober van 14.00 – 15.30 en start voor de hoofdingang station Driebergen-Zeist, Stationsweg 2, 3972 KA Driebergen-Rijsenburg
Te bereiken met buslijn 50, 56 71, 74 en 81, uitstappen bij station Driebergen-Zeist
Inlichtingen:  Jos Sprenkels, telefoon: 030 699 3066 of www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn of www.gppz.nl

Gratis zitbankje voor de gemeente

20130920 MAARN   Een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen maken de politieke partijen zich langzaam op voor hun electorale campagnes. D66 was er donderdag vroeg bij en bood gemeente en inwoners vorige week een gratis zitbankje aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Excursies naar ecoduct en bosreservaat en stoere activiteiten op landgoed Noordhout

20130920 DRIEBERGEN  Op 5 en 6 oktober viert Utrechts landschap haar jaarlijkse publieksweekend. Dit jaar is het thema de “Waarde van het bos”. Op landgoed Noordhout (afslag A12 Driebergen-Zeist) zijn er excursies naar het bosreservaat, het ecoduct en allerlei stoere bosactiviteiten voor jong en oud.

Lees verder op de website van De Kaap

Onveilig rijgedrag eindigt tegen boom

20130920 ZEIST  Op vrijdag 20 september heeft de politie na een korte achtervolging een man aangehouden die zonder verlichting en met zeer hoge snelheid door Zeist reed.

Rond 04:10 uur zagen agenten op de Oude Arnhemseweg een voertuig met zeer hoge snelheid rijden. Agenten verloren het voertuig uit het zicht, maar troffen deze op de Utrechtseweg weer aan. De 25-jarige bestuurder uit Zeist reed zonder verlichting en negeerde het stopteken van de agenten en een rood verkeerslicht.
Bij de Kromme-Rijnlaan verloor de bestuurder de macht over het stuur en kwam tot stilstand tegen een boom. De verdachte ging er te voet vandoor en kon op het fietspad tussen de Noordweg en Aalschol aangehouden worden. Bij de aanhouding constateerde de politie een overmatige alcohollucht.
De verdachte is aangehouden en meegenomen voor verhoor.
het nieuws van 21 september 2013
16e jaargang nummer 4885

SVL boekt eerste overwinning

20130921 LANGBROEK  In een spannende wedstrijd heeft SVL de eerste zege van het seizoen geboekt. Thuis werd FC Breukelen met 4-3 verslagen, waardoor de mannen van trainer Gaasbeek een plek in de middenmoot bezetten.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD rukt op naar subtop

20130921 DOORN  Met een afgetekende 16-10 zege op het Wierdense Blauw Zwart heeft KCD laten zien dat de ploeg dit seizoen de blik omhoog wil richten. De overwinning brengt de Doornaars op de derde plaats met de kop binnen schootsafstand.

Lees verder op de website van De Kaap

Eijkemans op schot voor VVA’71

20130921 ACHTERBERG  VVA’71 heeft zich na de 4-1 thuiszege op Volendam genesteld in de bovenste regionen van de hoofdklasse A.

Lees verder op de Geldelander

SVMM schiet uit de slof tegen Oranje Wit

20130921 MAARN   SVMM heeft de stijgende lijn al vroeg in het seizoen te pakken. Werd de eerste competitiewedstrijd thuis tegen SVP nog verloren, vandaag boekte de ploeg de tweede opeenvolgende zege in de vierde klasse.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV en Elinkwijk in evenwicht

20130921 DOORN  In de derde klasse D hebben Elinkwijk en DEV Doorn zaterdag 1-1 gelijkgespeeld. De Doornaren snoepten daarmee hun tegenstander, die de eerste twee duels had gewonnen, de eerste punten af.

Lees verder op de website van De Kaap

Veldkorfballers Dalto verslaan OVVO

20130921 DRIEBERGEN Dalto heeft de veldkorfbalderby tegen OVVO ruim gewonnen. De ploeg uit Driebergen was met 25-14 veel sterker dan de ploeg uit Maarssen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Spijkerman de snelste in Austerlitz

20130921 AUSTERLITZ   Erik-Jan Spijkerman heeft de Pyramide Duathlon in Austerlitz gewonnen. De inwoner van Hoorn was na 2 uur en 58 seconden de snelste.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zaterdag 28 september Landelijke Appelplukdag

20130921 COTHEN  Op zaterdag 28 september a.s. wordt dit hoogtepunt van de oogst gevierd, tijdens de Landelijke Appelplukdag. Voor jong en oud is dit dé ultieme kans om een kijkje te nemen in een boomgaard, zelf appels te plukken en te genieten van het lekkere fruit waarop de Nederlandse telers terecht trots zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Auke Wouda 105 jaar

20130921 WIJK BIJ DUURSTEDE Auke Wouda de oudste inwoner van de gemeente en een van de oudste Nederlandse mannen in Nederland viert vandaag zijn 105 ste verjaardag in het Ewoud en Elisabeth Gasthuis.

Lees verder op ditiswijk.nl

40 plus party in het Beauforthuis

20130921 AUSTERLITZ  Vrijdagavond 27 september om 20.15u organiseert het Beauforthuis samen met Dixo Balthazar de veertigplus party.

Met muziek uit de jaren 70 tot nu, biologische/fairtrade hapjes en drankjes en masseurs op de dansvloer zal het wederom een onvergetelijke avond worden. Ook voor smaakvolle dertigers is het een leuke feest. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
27 september, 20.15u
40 plus party
Entree € 10 (aan de deur €12)
het nieuws van 22 september 2013
16e jaargang nummer 4886

Gemeente sluit nieuwe lening van 15 miljoen af

20130922 HEUVELRUG   De gemeente gaat opnieuw een grote lening afsluiten, maar volgens wethouder van financiën Bert Homan is die transactie niet van invloed op de schuldpositie van Utrechtse Heuvelrug. 

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA krijgt harde klap van FZO

20130922 AMERONGEN   De zaterdag vierdeklasser DVSA ging zaterdag in tegen FZO heel hard onderuit. Met maar liefst 9-2 werd de ploeg van trainer Wes Meerssman onder de voet gelopen.

Lees verder op de website van De Kaap

Doorns badmintonduel onbeslist: 4 – 4

20130922 DOORN  De krachtmeting tussen het eerste en het tweede herenteam van Badmintonclub Doorn is uitgelopen op een gelijkspel. Beide sleepten donderdag in de openingswedstrijd van de Hoofdklassecompetitie 4 punten in de wacht.

Lees verder op de website van De Kaap

Derde nederlaag FC Driebergen bij SVM 5-0

20130922 DRIEBERGEN  In wederom een slecht gespeelde wedstrijd tegen een veel fellere tegenstander moest FC Driebergen de derde nederlaag incasseren en weer met grote cijfers 5-0.
Had ook nog hoger uit kunnen vallen. Niets lukt op dit moment bij het eerste elftal: fysiek moeten we het in de vele duels afleggen tegen een sterkere tegenstander.

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto 4

Zo ook zaterdag al binnen de minuut kreeg SVM een grote kans die tegen de buitenkant van de paal belande.
FC Driebergen kwam niet in zijn spel en de sporadische aanvallen werden door slordig spel steeds heel snel afgekapt .
In de 10e  minuut werd het 1-0 door een aanval die slecht werd verdedigd en de spits van SVM liet doelman Michel van Bruggen kansloos.
Nadat SVM een  duidelijk overwicht kreeg bleef het toch heel lang maar 1-0 en FC Driebergen dacht als we dit tot de rust kunnen houden sterkt ons dat om de 2e helft uit een ander vaatje te tappen.
Maar het ging volledig mis zowel in de 41e als 43e minuut toen SVM 2 maal scoorde .Rust 3-0

In de 2e helft na diverse wissels toegepast te hebben werd het al in de 49e minuut 4-0 en was het gebeurt de kopjes gingen hangen en dat het nog in de 82e minuut 5-0 werd was meer voor de statistieken.Een teleurstellende start van deze competitie en krijgen zaterdag as 28 sep de kans om het een andere wending te geven thuis tegen DHSC(Utrecht)  aanvang 14.30

Volle bak in de haven tijdens Lekkodagen

20130922 WIJK BIJ DUURSTEDE Nog even geduld en dan gaan de traditionele Lekkodagen weer van start. Al weer voor de 8e keer, keert Wijk bij Duurstede zich richting het water van de Lek.

Lees verder op ditiswijk.nl

OM eist werkstraf tegen Doornaar

20130922 DOORN   Wegens de mishandeling van zijn echtgenoot hangt een 61-jarige inwoner van Doorn een werkstraf van 80 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk, boven het hoofd. Zo hoorde hij tegen zich eisen na hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem.

Lees verder op de website van De Kaap

Gruppo Sportivo in het Beauforthuis

20130922 AUSTERLITZ  Gruppo Sportivo komt zondag 29 september om 17.30 optreden in het Beauforthuis. De Haagse popband bestaat al ruim 35 jaar en staat nog steeds garant voor een knallende potpourri doucherijpe meezingers, woordspelige humor en een dosis punkbrutaliteit. Rondom het concert is tapas verkijgbaar. 
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
29 september, 17.30u
Concert, Gruppo Sportivo
Entree: € 18,50
Reductieprijs: € 15,00
het nieuws van 23 september 2013
16e jaargang nummer 4887

Oudere dame rolt van dijk

20130923 WIJK BIJ DUURSTEDE  Passerende fietssters zagen vanmiddag een oudere dame met elektrische fiets en al achteruit de dijk afrollen op de Lekdijk-Oost ter hoogte van de Dijksingel.

Lees verder op ditiswijk.nl

Museum Het Rondeel zoekt vrijwilligers

20130923 RHENEN  Museum Het Rondeel verzamelt, bewaart en toont stukken uit het verleden en kunstbeoefening van Rhenen. Het geeft daarmee de inwoners een gezamenlijke achtergrond en het draagt bij aan de stad als aantrekkelijke plek om te wonen en toeristisch-recreatief te verblijven. De museumcollectie is bijeengebracht sinds 1907. Ze groeit nog steeds  en telt een aantal stukken van landelijk belang. Dat trekt bezoek aan uit het hele land. Rhenen heeft een museum waar het trots op mag zijn. De werkzaamheden in het museum worden uitgevoerd door een team van betaalde medewerkers en trouwe vrijwilligers.

Door het gedeeltelijk vertrek van een van de medewerkers en door langdurige gezondheidsproblemen in het vrijwilligerscorps is behoefte aan
enkele vrijwilligers
met name op de vrijdagmiddag
werkzaamheden

• Het ontvangen van het museumbezoek en dit bezoek wegwijs maken in het museum.

• Het bedienen van scanner (streepjescode op de museumjaarkaart) en kassa.
• Het beantwoorden van vragen van het bezoek of het doorverwijzen daarvan.
wie zoeken wij

• Goedgemutste mensen van elke leeftijd, die het leuk vinden met museumbezoekers om te gaan en
• belangstelling hebben voor geschiedenis en kunstbeoefening van Rhenen en omgeving.
wat bieden wij
• Een ontspannen en beschaafde werkomgeving waarin u uw betrokkenheid bij de Rhenense samenleving tot uiting kunt brengen.
• Zonodig hulp bij het verwerven van de benodigde vaardigheden en kennis.
• Prettig contact met tevreden museumbezoekers.
belangstelling of eerst meer weten?
 Bel of mail met Bert Huiskes om een afspraak te maken.
 0317 612077 | bert.huiskes@rhenen.nl
 Hij is ’s ochtends op maandag en dinsdag en ’s middags van dinsdag tot en met vrijdag aanwezig.

Gemeentelijke vrijwilligersprijs 2013

20130923 WIJK BIJ DUURSTEDE  De gemeente Wijk bij Duurstede heeft grote belangstelling voor het lokale vrijwilligersbeleid en wil dat ook tonen. Daarom wordt dit jaar alweer voor de elfde keer de Wijkse vrijwilligersprijs uitgereikt.

Bij de uitreiking van de vrijwilligersprijs is het nadrukkelijk niet de bedoeling om daarbij één vrijwilliger in het zonnetje te zetten, maar juist een hele organisatie of vereniging. Net als de afgelopen jaren nomineert de gemeente zelf organisaties die op een positieve wijze in het nieuws zijn gekomen. Bijvoorbeeld door het leveren van een uitzonderlijke prestatie, het winnen van een bijzondere prijs, noem maar op!

Als u een organisatie wilt voordragen die naar uw mening in aanmerking zou komen voor de prijs, dan is dat erg fijn! U kunt dat tot uiterlijk 15 oktober 2013 aan de gemeente kenbaar maken.

De gemeente streeft ernaar 12 organisaties te nomineren, waaruit een deskundige jury drie winnaars zal kiezen. De genomineerde organisaties worden tijdig van hun nominatie voor de gemeentelijke vrijwilligersprijs 2013 op de hoogte gebracht.
De bekendmaking van de winnaars vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis op woensdag 11 december aanstaande om 19.30 uur. De winnende organisatie ontvangt € 1.000,-. Daarnaast looft de gemeente een 2e en 3e prijs uit van elk € 250,-.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Mascha Heemskerk van de afdeling Strategie, Beleid en Projecten, telefoonnummer 0343-595 595.

Geslaagde veteranenmiddag

20130923 ODIJK  Vrijdag 20 september vond in het Dorpshuis in Odijk alweer de vierde veteranenbijeenkomst plaats.

Na het formele gedeelte (toespraak van burgemeester Ostendorp, een minuut stilte en het Wilhelmus) hadden de veteranen alle gelegenheid om verhalen uit te wisselen en bij te praten.
Er was ook een vrijwilliger van het Veteraneninstituut aanwezig. Hij beantwoordde vragen van veteranen over het instituut en had veel nuttig promotiemateriaal bij zich.
In 2014 zal de bijeenkomst plaatsvinden rondom de landelijke Veteranendag in juni.

Zondag 13 oktober : Zin in Zondag

20130923 DRIEBERGEN  Iedere tweede zondag van de maand staat Antropia in het teken van beleving. Genieten van (live) muziek, lekker eten, een mooie discussie of een leuke workshop. Op het prachtige Landgoed de Reehorst. Iedere ’Zin in Zondag’ heeft een eigen karakter.

Lees verder op de website van De Kaap

Officiële start bouw ‘de Groene tuinen’

20130923 DRIEBERGEN In Driebergen komt het nieuwbouwproject ‘de Groene tuinen’ met in totaal 250 woningen. Op 12 april is  het verkoop- & informatiecentrum geopend. Op 7 oktober zal officieel gestart worden met de bouw van 108 hofwoningen en 32 appartementen.

Om dit te vieren vindt er een officiële handeling plaats door de heer T. Verhoef, wethouder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de heer J.A. Sleyfer, directeur Heuvelrug Wonen en de heer G Verkerk, directeur Janssen de Jong Projectontwikkeling.

Mogelijk derde verdachte overval Driebergse Rabobank

20130923 DRIEBERGEN  In een vluchtauto die twee jaar geleden werd gebruikt na een overval op een Rabobank in Driebergen is DNA aangetroffen van een derde verdachte. De sporen zaten op kraaienpoten die in de auto lagen.

Lees verder op  de website van RTV Utrecht

Heuvelrug en Zeist verder met winkelzondag

20130923 HEUVELRUG  De proef met de winkelzondag op de Heuvelrug hoeft niet te leiden tot een ja of nee tegen de zondagsopening. Het kan ook leiden tot een variant per dorp of soort winkel. In Zeist mogen winkels vanaf 1 december op proef ook zondags open, mogelijk zelfs tot 1 januari 2015.

Lees verder op  Nieuwspost Heuvelrug

Paddenstoelenexcursie voor kinderen

20130923 LEERSUM  Op woensdagmiddag 2 oktober organiseert de Vereniging voor Dorp en Natuur voor kinderen een paddenstoelenexcursie, dit keer in de bossen rond het AZC aan de Hoogstraat (Leersum).

Lees verder op  de website van De Kaap

Victorie ontbreekt HDS ook tegen Victoria (update)

20130923 LEERSUM    Een door vele blessures geteisterd HDS ging in eigen huis hard onderuit. Tegen het eveneens puntloze Victoria uit Hilversum, kwam thuisploeg HDS niet verder dan een 1-4 verlies.

Lees verder op  de website van De Kaap

Minister Jet Bussemaker(OCW) in Doorn bij congres over Eerste Wereldoorlog

20130923 DOORN  Afgelopen zaterdag was Minister van OCW, Jet Bussemaker te gast bij het door Huis Doorn georganiseerde congres mbt de Eerste Wereldoorlog.

Lees verder op  de website van De Kaap

WereldKidz wil extra geld

20130923 HEUVELRUG   Onderwijsinstelling WereldKidz wil financiële hulp van het Rijk. Ook Utrechtse Heuvelrug en vijf andere gemeenten in de regio zouden moeten bijspringen. Voor 1 oktober moeten de benodigde cijfers op tafel liggen, waarna een beslissing over het reddingsplan valt.

Lees verder op  de website van De Kaap

Gemeente wil kazerne kopen

20130923 DOORN   De gemeente Utrechtse Heuvelrugis in de markt om het terrein van de Van Braam Houckgeestkazerne aan de Doornse Mariniersweg te kopen. Wethouder Bert Homan (VVD) heeft daarover vorige week in Den Haag overleg gevoerd. Raadslid Erwin Kamp van collegepartij D66 is kritisch.

Lees verder op  de website van De Kaap

Informatiebijeenkomst woningbouw voor starters

20130923 WIJK BIJ DUURSTEDE  Bouwen voor mensen met een beperkt budget is mogelijk. Op donderdag 3 oktober houdt de SP een grote informatiebijeenkomst voor starters en kleine huishoudens die op zoek zijn naar een woning.

Lees verder op  ditisnwijk.nl

Boekenmarkt en optreden op Kasteel Duurstede

20130923 WIJK BIJ DUURSTEDE  In goede samenwerking met stichting WijknogLeuker houdt stichting Kasteel Cultureel op zondag 6 oktober de inmiddels traditionele boekenmarkt op Kasteel Duurstede.

Lees verder op  ditisnwijk.nl

Nieuwe voorzitter bij het Rode Kruis

20130923 WIJK BIJ DUURSTEDE  De Rode Kruis afdeling van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek heeft op woensdag 18 september afscheid genomen van haar voorzitter, de heer Wouter van der Zouwen.

Lees verder op  ditisnwijk.nl

Strijdvaardige thuiszorgmiddag Wozoco

20130923 COTHEN  Vrijdagmiddag was actiecomité Wij zijn de thuiszorg Wijk bij Duurstede in het Cothense Wozoco om de ouderen daar te informeren over de recente ontwikkelingen binnen de thuiszorg.

Lees verder op  ditisnwijk.nl

Tim Knol en De Kast komen naar Zeist

20130923 ZEIST  In het weekend van 11 en 12 oktober kun je terecht in Pop- & Cultuurpodium De Peppel voor twee knallers van concerten: Tim Knol op vrijdag en De Kast op zaterdag.

Lees verder op de website van Nieuwsbode Zeist
het nieuws van 24 september 2013
16e jaargang nummer 4888

Klushuizen te koop in Wijk bij Duurstede

20130924 WIJK BIJ DUURSTEDE   Na Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, komen er ook zogenoemde klushuizen in Wijk bij Duurstede. Woningstichting Volksbelang doet vier huizen uit de jaren vijftig in de verkoop.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Vrijwilligersprijzen 2013 uitgereikt

20130924 HEUVELRUG Wethouder Elisabeth van Oostrum heeft maandagavond in Champ’Aubert de Vrijwilligersprijzen 2013 uitgereikt. In de prijzen vielen Servicepunt Sitiolaan in Doorn en Hans van Ewijk.

vergroot foto

‘Utrechtse Heuvelrug Compliment’ voor Servicepunt Sitiolaan in Doorn
Servicepunt Sitiolaan is een nieuw initiatief in Doorn, ontstaan vanuit een samenwerking van Kwintes met Heuvelrug Wonen. Bij het Servicepunt zijn buurtbewoners actief  om een ontmoetingsplek te creëren voor bewoners  van de nabijgelegen Beschermende woonvorm van Kwintes  en voor mensen uit de buurt en omgeving.

De vaste kern vrijwilligers wordt gevormd door de buurtbewoners  Tom Jooren, Rob Telderman, Riet Buschman en Frank Ligterink. Zij helpen mensen op weg met computervaardigheden, kleine klussen, creatieve activiteiten, etc.  en doen dit op een laagdrempelige manier, zodat mensen zich snel thuis voelen. Er is ook altijd gelegenheid om een praatje te maken, een spelletje te doen of een kop koffie te drinken. Daarnaast zijn er altijd weer buurtgenoten die hand en spandiensten verrichten indien nodig. Het Servicepunt wil de leefbaarheid in de wijk verbeteren door iedereen de mogelijkheid te bieden deel uit te kunnen maken van de samenleving.  Dit initiatief past goed bij de uitgangspunten van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Inwoners van Doorn laten hier het beste van zichzelf zien en stimuleren dat ook bij anderen.
Dit initiatief is gestart vanaf januari 2013 met twee dagen per week. Vanaf augustus is  Servicepunt Sitiolaan drie middagen per week open. Daarnaast wordt er eens in de twee weken  s ’avonds samen gegeten.

‘Pluim op de Hoed’ voor Hans van Ewijk
Hans van Ewijk kreeg een beeldje gemaakt door Frans Verheijen voor zijn inzet voor:

        De Zonnebloem afdeling Driebergen
        Zorgcentrum Beukenstein
        Katholieke Bond voor Ouderen
        Stichting Vroeger en Nu.
Ook coördineert Van Ewijk kaartavonden van de klaverjasclub.

Kunstmarkt op 6 oktober

20130924 WIJK BIJ DUURSTEDE  Stichting WijkNogLeuker organiseert op zondag 6 oktober 2013 vanaf 12.00 uur de 26e Internationale KunstMarkt in het oude centrum van Wijk bij Duurstede.

Lees verder op ditiswijk.nl

Driebergen wil nieuw hart in oud gemeentehuis

20130924 DRIEBERGEN  Het voormalige gemeentehuis van Driebergen moet nu niet verkocht, maar de komende vijf jaar onderdak bieden aan een veelkleurig soort dorpshuis, zegt een groepje Driebergenaren.  ‘We hoeven er alleen maar het licht aan te doen.’

Lees verdeer op Nieuwspost Heuvelrug

Gravenbol voorbeeld voor provincie

20130924 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 19 september organiseerde de Provincie Utrecht samen met Ministerie van Economische Zaken en de provincie Gelderland een inspiratiesessie over recreatie en natuur genaamd: ‘Het kan toch?!’ Effectief omgaan met recreatieontwikkeling in Natura 2000/EHS gebieden.

Lees verder op ditiswijk.nl

Gemeente in de race voor Jong Lokaal Bokaal

20130924 HEUVELRUG   De gemeente Utrechtse Heuvelrug is één van de twaalf gegadigden voor de Jong Lokaal Bokaal van jongerenorganisatie NJR.

Lees verder op de website van De Kaap

Repetitie weekend Limburg Harmonie Aurora

20130924 DRIEBERGEN  Afgelopen weekend was het harmonie orkest van muziekvereniging Aurora uit Driebergen in Limburg te vinden. Een repetitie weekend in Sevenum stond op het programma.

Lees verder op de website van De Kaap

Burgemeester Naafs veilt muizen voor KiKa

20130924 MAARN  Veertig gehaakte muizen bevolken dinsdagavond 15 oktober het dorpshuis van Maarn.  Een stuk of dertig exemplaren van dit kleurrijke fantasievolkje worden die avond bij opbod verkocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Geslaagde burendag Sitiolaan Doorn

20130924 DOORN  Servicepunt Sitiolaan kan terugkijken op een zeer geslaagde burendag op zaterdag 21 september. Samen met bezoekers van Servicepunt Sitiolaan en bewoners van de Sitiolaan was er een mooi programma opgezet om mensen de gelegenheid te geven samen in actie te komen.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 25 september 2013
16e jaargang nummer 4889

Woningbouw in Werkhoven

20130925 WERKHOVEN  Op vrijdag 27 september ondertekenen wethouder Walburgh Schmidt namens de gemeente Bunnik, de heer Kemp, en de heren van Leeuwen en van der Knaap van BAM Woningbouw BV een overeenkomst over het bouwen van woningen in Werkhoven. De overeenkomst gaat over het bouwen van circa 60 woningen op de locatie `Landje van Kemp’ in Werkhoven, inclusief de bijbehorende ontsluiting en groenvoorzieningen. Er zullen 19 sociale huurwoningen worden gebouwd. De andere woningen zijn koopwoningen.

Informatiebijeenkomst Bomenplan Langbroekerdijk op 2 oktober

20130925 LANGBROEK  Inmiddels is het een bekend gezicht: rijdend door het Ameronger- en Langbroekerweteringgebied zijn de Amerongerwetering, Wijkerweg en Bovenwijkerweg flink van uiterlijk veranderd.

Dit komt door de uitgevoerde bomenplannen, die de veiligheid qua beplanting langs deze wegen voor de toekomst moeten garanderen. Bomen die bij harde wind en storm een gevaar vormden voor de veiligheid van mens en dier, zijn vervangen. Er is meer ruimte tussen de bomen gekomen om ze betere groeimogelijkheden te bieden.
Het volgende bomenplan waar momenteel aan gewerkt wordt, betreft de Langbroekerdijk (A en B). Ook langs deze weg staan bomen -met name populieren- waarvan een deel in slechte conditie verkeert en aan vervanging toe is.
Informatiebijeenkomst op 2 oktober a.s.
Woensdag 2 oktober 2013 organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor de (in)direct omwonenden. Zij hebben een schriftelijke uitnodiging voor deze avond ontvangen. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. De avond begint om 19.30 uur in dorpshuis “De Toekomst”, Marijkelaan 5 in Langbroek.
Let op: het betreft geen inspraakavond, want dat traject is al afgerond; de gemeenteraad heeft op 9 november 2010 ingestemd met het IBOR (Integraal Beheerplan Openbare Ruimte), waaruit dit bomenplan voortvloeit.

Controles in 30-km zones in Zeist

20130925 ZEIST   De politie gaat de komenden maanden extra controleren of de maximum snelheid gehandhaafd wordt in de 30 km-zones in het centrum van Zeist.

Lees verder op de website van Nieuwsbode Zeist

Gestolen legertruck aangetroffen

20130925 MAARSBERGEN  Maandagmiddag 23 september is een gestolen legertruck aangetroffen op de Griftdijk. De Koninklijke Marechausse (KMar) doet onderzoek en krijgt ondersteuning van politie Midden Nederland.

Rond 13.00 uur stelden agenten een onderzoek in op de Griftdijk. Een legertruck stond op een vreemde manier half in de bosrand geparkeerd. Onderzoek ter plaatse wees uit dat de legervrachtauto afkomstig was van een legerplaats uit Brabant. Samen met de KMar werd een nader onderzoek ingesteld omdat de vindplaats van de legertruck erg vreemd was. Al snel bleek dat het voertuig was gestolen. Het voertuig was op de legerbasis gereed gemaakt voor een oefening en was geladen met militaire veldbedden, stoelen, legerkachels en boogtenten. Deze lading bleek niet meer aan boord van de vrachtauto.
getuigenoproep
De Koninlijke Marechausse vraagt getuigen die iets verdachts hebben gezien of gehoord contact op te nemen met de brigade Utrecht via 035-5481311.

Midweekse inhaalrace brengt KCD naar koppositie

20130925 DOORN  Dinsdag moest KCD naar Tiel om het eerder verregende duel in te halen. Bij winst zou het ongeslagen Tiel een ongenaakbare koploper worden, maar een Doornse zege zou de groen witten aan de leiding kunnen brengen.

Lees verder op de website van De Kaap

Schrijfcafé in het Beauforthuis

20130925 AUSTERLITZ  Iedere eerste zaterdag van de maand is er een schrijfcafé in het Beauforthuis, met iedere maand een wisselend thema. Ook komende zaterdag 5 oktober van 10.00u tot 12.30u is er een schrijfcafé. Samen met anderen een ochtend ongedwongen schrijven. Er worden laagdrempelige opdrachten gegeven om iedereen op gang te helpen. Schrijfervaring is niet nodig. Schrijfdocent en biografisch coach, Arianne Collee, begeleid het schrijfcafé.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

5 oktober (iedere eerste zaterdag van de maand), 10.00u tot 12.30u
Schrijfcafé
Entree € 15,00 (incl. twee consumpties)

Overvallers restaurant twee jaar achter slot en grendel

20130925 LEERSUM   De overvallers van barbequerestaurant De Heuvelrug in Leersum gaan twee jaar de cel in.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 26 september 2013
16e jaargang nummer 4890

Klein overschot in 2014, daarna heroverwegingen onontkoombaar

20130926 HEUVELRUG  De begroting van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is in 2014 in evenwicht. In de jaren erna schieten bezuinigen van het Rijk forse gaten in de begroting. Burgemeester en wethouders sturen de conceptbegroting vandaag aan de raad.

Zij stellen de raad voor om de begroting 2014 vast te stellen, een aantal nieuwe ontwikkelingen in de begroting op te nemen, het tarief voor de afvalstoffenheffing 2014 nog een keer te verlagen en een nieuwe heroverwegingsopdracht van € 3,5 miljoen te formuleren voor de periode 2015-2017.

Nieuwe heroverwegingen
De begroting 2014 heeft een overschot van € 438.000. Burgemeester en wethouders zetten dit apart om eventuele tegenvallers op te vangen. Met ingang van 2015 zijn de bezuinigingen van het Rijk meegenomen in de meerjarenbegroting. Dit leidt tot tekorten die oplopen tot ruim 3 miljoen euro in 2017.

Deze tekorten vragen om nieuwe beleidskeuzes. Keuzes die – zo vindt het huidige college- met oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014, een nieuw gemeentebestuur moet maken. Daarom brengt de ambtelijke organisatie voor 1 februari 2014 opties in beeld voor een heroverweging. Op deze manier zijn de politieke partijen in staat keuzes te maken tijdens de verkiezingscampagne en de coalitieonderhandelingen.

Nieuwe ontwikkelingen
Net als andere jaren, lag de Kadernota 2014-2017 ten grondslag aan deze begroting.
In de zomerperiode deden zich ontwikkelingen voor die niet voorzien waren en die aan de begroting zijn toegevoegd.
Het gaat om invoeringskosten voor Jeugdzorg, de uitbreiding van capaciteit voor de Servicepunten, een stimuleringspremie wijkteams voor het verzorgen van de zorg coördinatie,
een budget voor het opvangen van kwetsbare groepen, een aanvullend krediet voor de nieuwbouw van de brandweergarage in Maarn en een bedrag voor de renovatie van het woonwagencentrum De Lijsterbes in Doorn.

Afvalstoffenheffing
Vorig jaar werd het tarief voor de afvalstoffenheffing verlaagd met 9,6%. Het product Afval biedt de ruimte om de afvalstoffenheffing nog een jaar naar beneden bij te stellen. Deze verlaging leidt tot de volgende tarieven:

Afvalstoffenheffing/Reinigingsrechten
Tarief 2013
Tarief 2014
Per perceel
€ 155,52
€ 135,60
Bij meerpersoonshuishoudens
€ 196,80
€ 169,56
Bedrijven (exclusief BTW)
€ 229,92
€ 198,12

Door deze verlaging gaat de lastendruk voor huurders omlaag. Dit geldt ook voor de bewoners van een eigen woning met een WOZ waarde tot € 5 ton.

Het collegebeleid was de afgelopen jaren gericht op het in stand houden van het voorzieningenniveau. Het college is verheugd dat dit, dankzij de medewerking van de samenleving, nog steeds mogelijk is.

De behandeling van de begroting
De begrotingsbehandeling vindt plaats op maandag 4 en donderdag 7 november  in het Cultuurhuis, Kerkplein 2 in Doorn. Beide raadsvergaderingen beginnen om 19.30 uur. De begroting is te raadplegen via de website www.heuvelrug.nl

Onderzoek meedoen in de samenleving

20130926 WIJK BIJ DUURSTEDE  De gemeente investeert veel in ‘participatie’: meedoen van mensen in de samenleving. En dan gaat het om alle inwoners, ook mensen die op leeftijd zijn of een ziekte of beperking hebben. Meedoen is belangrijk: actieve mensen zijn gezonder en minder eenzaam. 

Onderzoek participatie
Dit voorjaar is in opdracht van de gemeente onderzocht hoe het zit met de participatie in onze stad. Het is belangrijk om dit te weten, omdat gemeenten steeds meer taken op het terrein van zorg erbij krijgen. Tegelijkertijd vinden er bezuinigingen plaats en moet een deel van die zorg via vrijwilligers of mantelzorgers uitgevoerd worden.

Uitkomsten
Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen het prima redden, maar een aantal groepen kwetsbaarder zijn dan anderen. Dat is niets nieuws. Met de nieuwe taken die naar de gemeenten toekomen, zal het aantal kwetsbare mensen, dat onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt, toenemen in aantal en in complexiteit. Ook blijven steeds meer mensen thuis wonen op hogere leeftijd, ook als ze een aandoening of ziekte hebben. Zaken als ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers en het monitoren van de resultaten daarvan, moeten dan goed geregeld zijn.

Nu al blijkt dat veel inwoners van Wijk bij Duurstede zich inzetten voor anderen, bij voorbeeld als vrijwilliger of mantelzorger. Vooral mantelzorgers hebben regelmatig het gevoel overbelast te raken.
Ook eenzaamheid ligt nog altijd op de loer bij sommige groepen inwoners, vooral ouderen en mensen met een lichamelijke beperking of psychische aandoening kunnen hier last van hebben.

Mensen die echt zorg en ondersteuning nodig hebben, kunnen die gelukkig nog steeds krijgen. De gemeente werkt, samen met klanten, klantorganisaties en zorgaanbieders aan plannen voor de nabije toekomst om dit zoveel mogelijk in stand te houden, ook als vanaf 2015 de bezuinigingen vanuit het rijk verder oplopen.

Burgemeester wint kort geding in zaak La Gondola

20130926 DRIEBERGEN  De voorzieningenrechter te Utrecht heeft op 10 september  een verzoek om voorlopige voorziening afgewezen. Het verzoek was ingediend door de eigenaar van Pizzeria La Gondola te Driebergen en was gericht tegen het besluit van de burgemeester om zijn vergunningen in te trekken.

Door het intrekken van de vergunningen moest de exploitatie van de pizzeria worden gestaakt.
De burgemeester had begin mei tot intrekking van de vergunningen besloten vanwege ernstige vermoedens dat de verleende vergunningen mede werden gebruikt voor het plegen van criminele en strafbare feiten.
Door de uitspraak van de voorzieningenrechter blijft de pizzeria voorlopig gesloten.

Maarsbergen krijgt extra geld voor langere tunnel

20130926 MAARSBERGEN  Het door infrastructuur gesplitste dorpje Maarsbergen krijgt extra geld om een tunnel langer onder het dorp door te laten lopen. Hoeveel precies blijft geheim.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Zwembad Zwoer langer open, Woestduin onzeker

20130926 HEUVELRUG  De Heuvelrugse gemeenteraad wil de contracten met zwembadexploitant Laco verlengen. In elk geval voor het Driebergse zwembad De Zwoer, voor vijf jaar of tien jaar. Dus tot 2022 of zelfs 2027.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Zorgwoningen op hoek Traaij Driebergen

20130926 DRIEBERGEN   Er zijn plannen in ontwikkeling om op de hoek Traaij-Arnhemsebovenweg een woonzorgcomplex voor cliënten van Bartiméus te realiseren. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hier een horeca-voorziening zou worden gecreëerd, maar volgens projectontwikkelaar Van Bekkum is daar van afgezien.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoog(s)tepunt Oranjehof

20130926 LANGBROEK  Gisteren werd gevierd dat het hoogste punt van de multifunctionele accommodatie Oranjepoort werd bereikt.

Lees verder op ditiswijk.nl

Dirk Gudde neemt afscheid

20130926 ZEIST  Dirk Gudde nam op dinsdagavond 24 september afscheid van de gemeenteraad van Zeist. Hij gaat werken als pastoraal werker in het bisdom Rotterdam, maar blijft in Zeist wonen.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Jeugdwerloosheid groeit met 64%

20130926 UTRECHTSE HEUVELRUG   De jeugdwerkloosheid in onze regio groeit schrikbarend. Dat lieten burgemeester en wethouders woensdag weten in de informatiebrief aan gemeenteraad.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Appelplukdag in Bunnik dit jaar met Romeins tintje

20130926 BUNNIK   Een keertje je appels zelf plukken in de boomgaard? Dat kan weer op de Appelplukdag, op zaterdag 28 september van 10.00-16.00 uur. En dit jaar krijgt de appelplukdag een Romeins tintje met de MobiLimes.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik
het nieuws van 27 september 2013
16e jaargang nummer 4891

Sportvliegtuig maakt noodlanding bij Werkhoven

20130927 WERKHOVEN  Een sportvliegtuigje heeft vrijdagmiddag een noodlanding gemaakt in een maïsveld bij het Utrechtse dorp Werkhoven. De piloot en zijn leerling bleven ongedeerd. Dat heeft de politie gemeld.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Bartiméus campus in gebruik; groot feest in Zeist

20130927 ZEIST  Alle ingrediënten voor een goed feest waren aanwezig. Goede muziek, lekker eten, gasten die enthousiast zijn en…een lachend zonnetje. Donderdag 26 september vierden leerlingen, bewoners, ouders/vertegenwoordigers en medewerkers de opening van de Bartiméus campus in Zeist.

Lees verder op de website van de Nieuwsbode Zeist

Koning Willem-Alexander van Anka

20130927 UTRECHTSE HEUVELRUG  Voortaan siert het portret dat Anka Reijnierse-Athmer maakte van Koning Willem-Alexander de Raadzaal van het Cultuurhuis in Doorn.

Donderdagavond, aan het begin van de eerste raadsvergadering na het zomerreces, is dat kunstwerk overhandigd aan burgemeester Frits Naafs. De maakster lichtte haar werk toe.

Lees verder op de website van de Nieuwsbode Heuvelrug

Bruggen bouwen met de Binder

20130927 LEERSUM  De Binder heeft als alles in zich om het bruisende middelpunt van het dorp te zijn, maar is het helaas niet. De vraag is er, het aanbod is er, het is tijd voor 1+1=3!


De Binder fungeert nu als een zalencentrum zonder ziel. Het is voor veel inwoners van Leersum onduidelijk wat er allemaal in de Binder gebeurd. De deuren blijven te vaak gesloten. Het lijkt erop dat iedereen op zijn eigen eilandje zit. Eilandjes waar tussen bruggen gebouwd moeten worden.


Gelukkig heeft Leersum de afgelopen jaren laten zien dat zij gezamenlijk naar buiten kan treden als het erop aankomt..  daardoor zit de bibliotheek nog in De Binder! Dat de gemeenteraad het belang van de bibliotheek in de Binder in grote meerderheid blijft bevestigen en ondersteunen geeft hoop , ook voor de Binder als geheel.


De behoefte aan een plek om elkaar te ontmoeten in Leersum is groot.  In de komende jaren waarin sociale zelfredzaamheid,  in combinatie met zorg voor elkaar, van wezenlijk belang zal zijn voor het goed functioneren van ons dorp,  is een bruisende Binder van groot belang. Als je elkaar kent ontstaat er betrokkenheid en dat is wat we de komende jaren willen en moeten vergroten. De bypass die ons Cultuurcentrum / Dorpshuis weer aan een kloppend hart kan helpen ondersteunen we vanuit De Binder Bindt.


Uit oriënterende gesprekken blijkt dat er vooral gepraat moet worden. Met alle belanghebbenden. De ondersteuning die daarvoor nodig is vanuit de gemeente zien wij in de bruggen bouwers en we willen de Binder van harte bij u aanbevelen als het eerste bruggenbouwerproject.

Doet u ook mee? Dat kan door voor 8 oktober een mail te sturen naar griffie@heuvelrug.nl

Geachte Raadsleden,

Als Leersummer vind ik het belangrijk dat De Binder weer gaat bruisen in ons dorp.

Ik wil De Binder dan ook aanmelden als bruggenbouwproject,


De Binder is rijp voor een nieuwe aanpak.

NaamGemeente organiseert tweede Woonforum

20130927 UTRECHTSE HEUVELRUG  Tijdens het eerste Woonforum in het voorjaar heeft de gemeente met inwoners en een aantal  belangrijke spelers op de lokale woningmarkt van gedachten gewisseld over de mogelijkheden om de vastgelopen lokale woningmarkt weer in beweging te krijgen.

Hierbij waren onder meer makelaars, zorginstellingen, woningbouwverenigingen en raadsleden aanwezig. Daarna is met enkele partijen nog een extra gespreksronde geweest. Ook zijn er twee internetenquètes uitgevoerd onder de inwoners van de gemeente om te onderzoeken hoe zij wonen in de toekomst zien.

De uitkomst van de verschillende  activiteiten moet leiden tot een geactualiseerde Woonvisie voor de gemeente. Op basis van alle informatie en ideeën wordt een zogeheten ‘doelenboom’ opgesteld met concrete doelen en maatregelen. Deze doelenboom zien wij als de kern van de geactualiseerde Woonvisie. Voordat we de doelen en maatregelen verder uitwerken en aan de gemeenteraad voor besluitvorming voorleggen, gaan we hierover graag eerst opnieuw met geïnteresseerden in gesprek tijdens het tweede woonforum op maandag 14 oktober.

De bijeenkomst is in Cultuurhuis Pléiade in Doorn. Het programma start om 19.30 uur en wordt rond 21.30 uur afgesloten. U bent vanaf 19.15 uur van harte welkom.  

Proef met afsluitbare fietsstalling bushalte Jordanlaan

20130927 ZEIST  De gemeente Zeist voert bij bushalte Jordanlaan / Kroostweg-Noord een proef uit met zogenaamde chipkluizen. In deze chipkluizen kunnen busreizigers hun eigen fiets veilig en droog stallen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de OV-chipcard. De chipkluizen zijn afsluitbaar. Begin 2014 worden er acht geplaatst.

vergroot foto

Wethouder Verkeer, Johan Varkevisser: “Chipkluizen kunnen er aan bijdragen dat de combinatie van fiets en bus aantrekkelijker wordt. Daarom ben ik blij met deze proef en benieuwd naar de ervaringen.” De gemeente evalueert de proef met de chipkluizen na twee jaar.

Gemeente Zeist, Bestuur Regio Utrecht (BRU) en Fietsberaad willen graag weten of er behoefte is aan de chipkluis en of men daar bijvoorbeeld voor wil betalen. Vooruitlopend op de proef wordt daarom een enquête gehouden. Men kan deze tot en met 10 oktober invullen. De keuze of de gebruiker moet gaan betalen voor de kluizen, is mede afhankelijk van de uitslag van de enquête.
De OV-chipcard wordt in ieder geval gebruikt voor het afsluiten van de kluis. Of er dan ook geld voor het gebruik van de kluis wordt afgeschreven, is dus nog niet bekend.

Eerder was al besloten dat de bushalte toegankelijk wordt gemaakt en wordt voorzien van nieuwe fietsbeugels. De bushaltes worden in oktober – november toegankelijk gemaakt. Begin 2014 worden de nieuwe fietsbeugels en de chipkluizen geplaatst.

Bijeenkomst vernieuwing van Sociaal Domein druk bezocht

20130927 HEUVELRUG  Op dinsdag 24 september waren inwoners en organisaties uit de Utrechtse Heuvelrug welkom op de bijeenkomst ‘vernieuwing in het sociaal domein’. Dit is de tweede bijeenkomst in een reeks van vier bijeenkomsten over de decentralisaties in het sociaal domein.

Gastsprekers toonden verschillende vernieuwende ideeën op het gebied van jeugdzorg, AWBZ en participatie. Vervolgens gingen inwoners, organisaties en gastsprekers hierover met elkaar in gesprek.

De bijeenkomst in het  nieuwe gemeentekantoor in Doorn stond in het teken van nieuwe manieren om de zorg in onze gemeente in de toekomst te organiseren. Na een welkomstwoord door wethouder van Oostrum werd een inleidend verhaal gehouden over de ontwikkeling die er gaande is in de samenleving. Daarna konden de bezoekers aansluiten bij twaalf verschillende gastsprekers die  in gesprek gingen met inwoners over hun vernieuwende ideeën en projecten in het sociaal domein.

Iedereen kon ongedwongen aansluiten bij de gastsprekers waardoor een interessante open sfeer ontstond. Inwoners en professionals kregen informatie over voorbeelden van vernieuwing en stelden vele vragen. Vele bezoekers gaven aan dat zij enthousiast waren over de opzet van de bijeenkomst. Inwoners en organisaties raakten met elkaar in gesprek en netwerken werden versterkt. De verschillende zalen zaten vol met geïnteresseerden en de drukte bleef aan tot het einde van de bijeenkomst.

Vele bezoekers hebben na afloop een vragenlijst ingevuld. Daarin gaven zij aan welke voorbeelden geschikt zijn voor de Heuvelrug. Ook konden zij aangeven bij welk voorbeeld zijzelf zouden willen helpen. Een aantal bezoekers gaf op de avond zelf al aan oplossingen te zien in de voorbeelden van gastsprekers en zij nemen de aangedragen methodieken mee in hun eigen aanpak.

De derde bijeenkomst over de decentralisaties in het sociaal domein vindt plaats op 29 oktober. Deze bijeenkomst staat in het teken van ‘contracteren in het sociaal domein’.

De vierde bijeenkomst zal gaan over de manier om deze contracten te monitoren en te verantwoorden. Deze staat gepland voor december.

Radio 90FM viert 20 jarig jubileum!

20130927 LEERSUM  In het weekend van 5 en 6 oktober viert Radio90FM het 20-jarig jubileum. De eerste officiële uitzending vond plaats op 9 oktober 1993.

Lees verder op de website van De Kaap

Nog dertig kandidaten over voor H26

20130927 DRIEBERGEN  Slechts drie hebben er afgehaakt, dertig initiatiefnemers blijven er over als kandidaat-koper van de de Driebersge snelwegboerderij Hoofdstraat 26.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug
het nieuws van 28 september 2013
16e jaargang nummer 4892

Zeister Erepenning voor dirigent Gert Buitenhuis

20130928 ZEIST  Vanavond  ontving de heer Gert Buitenhuis, dirigent van het Koninklijk Harmoniegezelschap O.B.K. Zeist uit handen van burgemeester Koos Janssen een Zeister Erepenning.
 
Stokje door na veertig jaar
De heer Buitenhuis is al bijna veertig jaar dirigent van het Koninklijk Harmoniegezelschap. Met een concert in Theater Figi Zeist op zaterdag 28 september, neemt hij afscheid van het muziekgezelschap. Deze maand bereikt de heer Buitenhuis de leeftijd van zeventig jaar en vindt hij het tijd om het stokje door te geven. Zijn opvolger is de heer Arnold Span.
 
Zeister Erepenning
Na afloop van het afscheidsconcert zal burgemeester Koos Janssen de heer Buitenhuis onderscheiden met een Zeister Erepenning; dit is een zilveren penning. De Erepenning wordt toegekend aan personen en rechtspersonen die zich langdurig en op een bijzondere manier hebben ingezet voor de Zeister maatschappij. De Erepenning is een bijzondere onderscheiding en wordt niet zo vaak uitgereikt. In april 2010 gebeurde dit voor de laatste keer.
 
Indrukwekkend loopbaan
Naast zijn veertigjarige dirigentschap van het Koninklijk Harmoniegezelschap O.B.K. Zeist, heeft de heer Buitenhuis een indrukwekkend loopbaan achter de rug. Jarenlang heeft hij de Marinierskapel der Koninklijke Marine gedirigeerd. In 1995 nam hij hier afscheid vanwege het bereiken van de voor marine-officieren pensioengerechtigde leeftijd. De heer Buitenhuis is als jurylid en adviseur actief voor diverse organisaties en heeft verschillende marsen gecomponeerd, zoals De Prinses Amalia Mars, de Prinses Alexia Mars en de Prinses Ariana Mars. In 1996 werd hij onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden. In 1998 kreeg hij het Zeister Waarderingssymbool Ot en Sien en in 2009 ontving hij de Nederlandse Blaasmuziekprijs 2009. 
 
Afscheidsconcert
De heer Buitenhuis is een muzikaal vakman en dat zal tijdens zijn afscheidsconcert op 28 september voor de laatste maal te horen zijn bij het Koninklijk Harmoniegezelschap O.B.K. Zeist.

Toneelgezelschap Chapeau speelt twee stukken

20130928 AMERONGEN  Op zaterdag 5 oktober voeren de leden van het Historische Toneelgezelschap “Chapeau” in De Ark aan de Imminkstraat te Amerongen een tweetal boeiende toneelstukken op.

Lees verder de website van De Kaap

Driebergen blijft nog altijd op ‘nul’

DRIEBERGEN   Het ene seizoen is het andere niet. Dat weten ze maar al te goed bij FC Driebergen. Terwijl de equipe van Bert van den Brom vorig jaar na vier speeldagen nog zonder puntverlies was, wacht het nu nog op de eerste punten.

Lees verder de website van De Kaap

Kuijer schiet tien SVL’ers langs Almkerk

20130928 LANGBROEK   In en tegen Almkerk heeft SVL beslag gelegd op drie punten. Ondanks dat de Langbroekers meer dan een helft met tien man speelden, werd een 1-3 zege geboekt. Danny Kuijer was met twee doelpunten de gevierde man.

Lees verder de website van De Kaap

‘DEV op cruciale momenten niet bij de les’

20130928 DOORN   Thuis tegen VRC is DEV Doorn er niet in geslaagd de goede lijn door te trekken. De brigade van Michel van Aken zakte met 2-3 door het ijs. ,,Het heeft alles met scherpte te maken. Beide helften begonnen we niet goed genoeg”, baalt Van Aken.

Lees verder de website van De Kaap

Zeelieden en parlevinkers

20130928 WIJK BIJ DUURSTEDE  Zestien shanty- en piratenkoren zetten de Wijkse binnenstad en haven vandaag op z’n kop met vrolijke zeemansliederen en stoere piratendeuntjes. Het elfde Shantyfestival Rijn & Lek is een feit.

Lees verder op ditiswijk.nl

Veerpont Rhenen-Lienden heet RheLie

20130928 RHENEN  De veerpont tussen Rhenen en Lienden heeft zaterdag een naam gekregen: RheLie. Voor het verzinnen van de naam was een wedstrijd uitgeschreven.

Lees verder op de website van de Gelderlander

jeugdbrandweer Leersum-Amerongen derde op NK

20130928 LEERSUM/EDE De jeugdbrandweer Leersum-Amerongen is derde geworden op de NK Jeugdbrandweer in Ede. Aldus twittert burgemeester Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Dalto wint

DRIEBERGEN/BENNEKOM De korfballers van Dalto hebben in Bennekom met 14-19 gewonnen van DVO. Bij rust stond het al 9-14 voor de ploeg uit Driebergen. Dalto heeft nu 7 punten uit vijf duels in de Ereklasse B van de veldcompetitie.
bron: RTV UItrecht

VakantieBieb weer live 


20130928 ZUID OOST UTRECHT  De VakantieBieb-app van de Bibliotheek gaat op 30 september weer live met e-books.  Na het grote succes deze zomer, waarin meer dan 110.000 lezers gebruikmaakten van de app, staat de nieuwe collectie klaar.

Liefhebbers kunnen van 30 september t/m 27 oktober weer kiezen uit thrillers, (streek)romans en andere verhalen van o.a. Gouden Stropwinnaar 2012 Bram DeHouck (Zomer zonder slaap), Mankell (Wallander)en Bas Steman (De aankomst). 
Omdat deze periode niet alleen samenvalt met de herfstvakantie, maar ook met de Kinderboeken-week, staan er in de boekenkast ook leuke titels voor kinderen zoals Chitty vliegt weer van Cottrell Boyce, De stille dief van Rian Visser en Kleine sprookjesverteller van Tjong-Khing.

De VakantieBieb-app is via de App Store en Google Play Store te downloaden op tablet en smartphone. Tijdens de vakantieperiodes is per keer een nieuwe selectie e-books beschikbaar.

Over de VakantieBieb
De VakantieBieb is een app met een selectie van populaire boeken voor tijdens de vakantie. De lezer kiest een aantal e-books die in een virtuele boekenkast komen te staan. Een internetverbinding voor het lezen is na het eenmalig registreren en downloaden niet meer nodig. Het boekenaanbod is onbeperkt beschikbaar, totdat de betreffende vakantieperiode voorbij is.
De activering van de app rondom de herfst- en de kerstvakantie duurt beide vier weken. In de herfstperiode staan ongeveer 30 boeken in de lijst. De Kerstvakantieperiode staat gepland voor 9 december t/m 5 januari.
Meer informatie: www.rbzout.nl

Leonard Cohen vertolkt in het Beauforthuis

20130928 AUSTERLITZ  Het Avalance Quartet komt zondag 6 oktober om 17.30 (uitverkocht) en 21:00 optreden in het Beauforthuis. Het viertal laat die avond Leonard Cohen herleven. Nits-voorman, Henk Hofstede speelt samen met het Avalanche Quartet het beste van Cohen nog eens. Naast het concert is er tapas verkrijgbaar. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
6 oktober, 17.30 (uitverkocht) en 21:00u
Concert ‘Leonard Cohen Vertolkt’
Entree: € 18,50
Reductie: € 15,00
het nieuws van 29 september 2013
16e jaargang nummer 4893

CDW zet zich te kijk

20130929 WIJK BIJ DUURSTEDE  Om maar met het positieve te beginnen, eindelijk scoorde CDW weer eens, dat was in de laatste 2 wedstrijden niet gebeurd, althans goals die ook geteld werden. Maar liefst 3 stuks gingen er in tegen SVP, maar omdat er in deze wedstrijd 4 keer door de CDW keeper gevist moest worden was het resultaat weer negatief.

Lees verder op ditiswijk.nl

HDS verliest met opgeheven hoofd

20130929 LEERSUM   Uit bij Kampong heeft HDS niet voor een stunt kunnen zorgen. De nog puntloze ploeg van Frank Brouwer speelde tegen de nog ongeslagen Domstedelingen zeer verdienstelijk, maar een vroege 2-0 achterstand bleek onoverbrugbaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrouwen Volleer op karakter langs Enervo

20130929 HEUVELRUG   Al op de tweede competitiedag stond de vrouwenderby tussen Enervo en Volleer op het volleybalprogramma.

Lees verder op de website van De Kaap

Duizenden belangstellenden voor Lekkodagen Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE   Enkele duizenden mensen kwamen volgens de tevreden organisatie af op het evenement, waar traditiegetrouw sleepboten, opduwers en andere historische scheepstypen in de haven aanmeren.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Brandweerman krijgt lintje

20130929 WIJK BIJ DUURSTEDE  Gisterenavond werd, tijdens de jaarlijkse korpsavond van de Wijkse brandweer, stilgestaan bij verschillende behaalde diploma’s, jubilarissen en ook een koninklijke onderscheiding.

Lees verder op ditiswijk.nl

Wandeling Vriendendienst Leersum

20130929 ZEIST/LEERSUM  Maatjesproject Vriendendienst uit Zeist organiseert 12 oktober een wandeling in Leersum voor mensen met een psychische achtergrond of soortgelijke ervaringen.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Laco-Heuvelrugwedstrijd groot succes

20130929 DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag vond de eerste wedstrijd in de serie plaats van het Laco-Heuvelrugcircuit. Aan dit zwemcircuit nemen dit jaar 12 zwemverenigingen uit de regio deel.

Alle betere verenigingen hebben zich dit jaar aangemeld omdat de ervaring is dat de wedstrijd altijd uitstekend is georganiseerd en dat het zwembad voldoende mogelijkheden biedt om een prima wedstrijd te zwemmen en dat daardoor vaak vele persoonlijke records sneuvelen. De samenwerking van de zwemvereniging de Zwoer en de exploitant van het zwembad Laco beseffen dat ze gezamelijk iets hebben neergezet de laatste jaren.

Zaterdag werd er door de bijna 200 wedstrijdzwemmers ook weer prima gestreden om de beste tijden. Dit alles was live te volgen op internet. Een aantal zwemmers van Z&PC de Zwoer wisten de concurrenten op diverse afstanden prima partij te bieden. Het niveau van onze zwemmers is hoog, ondanks dat we een relatief kleine vereniging zijn. Maar ook bij de overige verenigingen waren de trainers erg tevreden over de prestaties. Nadat Sigrid Dogger als eerste van de Zwoer de 200 rugslag wist te winnen, werd dit kunststukje door Matthijs Mulder herhaald. De 100 vrije slag werd gewonnen door een zwemster van de Haaien uit Leusden waarna de 100 vrij gewonnen werd door Sven Dogger van AZ&PC net voor Auke Koops van Z&PC de Zwoer. Op deze afstand wist ook Mart Niehoff een prima persoonlijk record te zwemmen. De 100 meter schoolslag werd gewonnen door een zwemster van de Amer uit Amersfoort, nipt voor Suzanne de Lange van de Zwoer die net Elja Douma van de Zwoer nog voor wist te blijven. Bij de heren ging de winst weer naar Sven Dogger. Als laatste werd de 200 meter wisselslag gezwommen. Deze werd bij de dames weer een prooi voor een zwemster uit Leusden. Bij de heren wist Auke Koops echter met de eer te strijken, ruim voor een zwemmer uit Soest.

Ook de jongere zwemster hebben meegedaan aan deze wedstrijd maar hier is duidelijk te zien dat ze nog ervaring missen, maar hun enthousiasme doet vermoeden dat ze er ook zeker gaan komen over een aantal jaren.

Al met al een zeer geslaagde wedstrijd die alleen met behulp van veel vrijwilligers kan worden georganiseerd (denk hierbij alleen al aan de ruim 30!! KNZB officials die bij deze wedstrijden aanwezig zijn). Dit naast alle verwilligers voor verzorging, trainers etc.

Kunstgeschiedenis bij Welnúh

20130929 DRIEBERGEN  Dit seizoen worden er bij Welnúh een viertal lezingen kunstgeschiedenis gehouden. De lezingen zijn steeds een inleiding op een tentoonstelling, die na de lezing in overleg met de cursisten  bezocht kan worden.
De lezingen zijn op vrijdag van 10.00–12.00 uur.

De eerste is op 18 oktober. Het onderwerp is: René Lalique, eerste overzichtstentoonstelling van deze Franse sieraad- en glaskunstenaar in Nederland (Haags Gemeente Museum). Geïnspireerd door de Art Nouveau en de nieuwe industriële mogelijkheden combineerde hij 19de eeuwse ideeën met moderne vormgeving.
De volgende lezingen zijn op: 29 november (Russische liefde voor Franse kunst),, 28 februari 2014 (Brancusi, Rosso en Man Ray, moderne beeldhouwkunst en Amerikaanse fotografie) en 21 maart 2014 (Pracht en praal aan het hof van koning Willem II) Kosten: één lezing: € 25,-, twee lezingen naar keuze: € 47,50, drie lezingen: € 70,-, vier lezingen: € 90,-.
Locatie: Gebouw De Vijver, Vijverlaan 10. Meer informatie en aanmelden: 0343 523011 (tussen 9.00 en 12.00 uur) en www.welnuh.nl/activiteiten

KCD pakt punt in slotfase

20130929 DOORN/WESTERHAAR  De reis naar het verre Westerhaar bracht KCD slechts een punt. Tegenstander SDO/UNI was bepaald geen hoogvlieger maar het ontbreken van drie basisspelers (Laura Briedé, Susanne Honingh en Johan Kraan) kostte teveel automatismen en daarmee was het gelijke spel wel verklaard.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM laat geen spaan heel van DVSA

20130929 AMERONGEN   De streekderby tussen DVSA en SVMM heeft een duidelijke winnaar opgeleverd. In Amerongen werd de nog puntloze thuisploeg op een 1-8 nederlaag getrakteerd.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 30 september 2013
16e jaargang nummer 4894

Criminaliteit neemt af

20130930 UTRECHTSE HEUVELRUG  Als het om de criminaliteitscijfers gaat, doet Gemeente Utrechtse Heuvelrug het op dit moment niet slecht. Over de periode mei-augustus is het totaal aantal misdrijven volgens het bureau Regionale Veiligheidsstrategie met 9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Lees verder op De Nieuwsbode Heuvelrug

Heuvelrug: tekort voorbij 3 miljoen

20130930 HEUVELRUG  Voor het jaar 2014 sluit de begroting van de gemeente Heuvelrug nog met een overschot, de jaren erna lopen de tekorten gestaag op, tot een tekort van 3,1 miljoen euro in 2017.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Veiligheidsbeeld 2013: aantal woninginbraken sterk gedaald

20130930 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op de website www.stopdecriminaliteit.nl is nu het veiligheidsbeeld van Wijk bij Duurstede van de eerste acht maanden van 2013 te vinden. Vergelijken we de cijfers van 2013 met die van 2012, dan valt op dat fietsendiefstal is gestegen en woninginbraken is gedaald.

In vergelijking met het meerjarig gemiddelde tonen de cijfers over 2013 een nauwelijks afwijkend beeld. Uitzondering is huiselijk geweld. De stijging van dit delict komt zeer waarschijnlijk door de hogere aangiftebereidheid, omdat hier (landelijk) veel op wordt geïnvesteerd via campagnes etc.

Meer doorstroming op de woningmarkt

20130930 ZEIST  Het college van b&w heeft ingestemd met een bijzondere voorrangsregeling; uitgevoerd door woningcorporatie Seyster Veste. De regeling moet ervoor zorgen dat 55-plussers die nu in een eensgezinswoning (sociale huur) wonen, met voorrang kunnen verhuizen naar een levensloopbestendig appartement in Flat 40 in Nijenheim.

De woningen die hierdoor vrijkomen, zijn erg gewild bij jonge gezinnen. De voorrangsregeling wordt ingezet voor een deel van de woningen; WoningNet verhuurt de overige appartementen.

Persoonlijk geïnformeerd
Huurders van Seyster Veste die voor deze regeling in aanmerking komen, worden persoonlijk geïnformeerd. Zij mogen als eerste kiezen als de woningen in de Grift klaar zijn. Meer informatie over de voorwaarden van deze regeling is verkrijgbaar bij Seyster Veste.

Doorstroming
De wachtlijsten voor een betaalbare huurwoning in Zeist zijn lang. Wie op zoek is naar een eensgezinswoning, moet veel geduld hebben. Meer doorstroming op de woningmarkt is daarom ook een belangrijk punt voor de gemeente en woningcorporaties.

Flat 40
Dit najaar start de verbouwing en toewijzing van de appartementen in Flat 40. De ligging vlakbij winkelcentrum De Clomp en toch midden in het groen, maakt het gebouw ideaal voor 55-plussers.

Daling aantal inbraken in Rhenen en Veenendaal

20130930 RHENEN  Het aantal inbraken in Rhenen en Veenendaal is de periode april tot augustus gedaald ten opzichte van de eerste 4 maanden van het jaar. Vooral in Rhenen daalde het aantal inbraken flink.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Leerlingen T3 Revius brengen ‘Icarus, de rebel met vleugels’

20130930 WIJK BIJ DUURSTEDE   Het terrein van de oude steenfabriek de Bosscherwaarden was het podium voor de opvoering van 2 voorstellingen van ‘Icarus, de rebel met vleugels’.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Ultraloper rent 246 kilometer in 27 uur

20130930 MAARSBERGEN   Ultraloper Jeroen Renes uit Maarsbergen heeft de Spartathlon helemaal uitgelopen. Hij legde de hardloopwedstrijd van 246 kilometer af in iets meer dan 27 uur.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Teleurstellende thuisnederlaag FC Driebergen 0-1

20130930 DRIEBERGEN  FC Driebergen heeft zaterdag zijn 4e nederlaag geleden, men moest zich in DHSC de meerdere herkennen. In een matige 1e helft met een te laag tempo was het een gelijk opgaande wedstrijd met weinig kansen aan beide zijden.

In de 13e minuut was het Robin Notenboom die zich knap vrij speelde en zag zijn schot voorlangs gaan.
27e minuut leuke solo van Pascal van Doorn die zijn schot in handen van de keeper zag belanden.
Dit en een niet gegeven strafschop aan het einde van de 1e helft Pascal van Doorn werd tegen het gras gewerkt binnen de 16 meter maar de goed leidende arbiter zag dit anders.
Rust 0-0
 
Het 2e gedeelte begon met een wissel de licht geblesseerde Thomas Meeles bleef in de kleedkamer achter zijn vervanger werd Pim van Amerongen.
Een ander gemotiveerd team stond er in het veld, FC Driebergen werd met de minuut sterker en kreeg de ene na de andere kans,vooral had Gerwin v/d Klift veel pech bij zeer kansrijke doelpogingen.
In de 57e minuut veerde het publiek op dat de voorsprong aan zag komen maar de bal werd van de lijn gehaald en de bal belande in handen van de keeper.
Zeker tussen de 58-79 minuut heeft FC Driebergen zeker 4 opgelegde kansen volledig gemist.

En dan gebeurt het net zoals heel vaak een counter van DHSC in de 80e minuut die de spits Stefan Heil koelbloedig afronde 0-1.
Wat FC Driebergen ook probeerde het lukte niet om de gelijkmaker te scoren al waren ze er wel kort bij, in de 89e minuut werd een doelpunt afgekeurd voor buitenspel.
Door het vele tijdrekken en de blessures kwamen er 11 minuten bij wat in de 92e minuut een hele grote kans opleverde voor de alweer falende Gerwin v/d Klift die van kort bij over het doel schoot(koppen had beter geweest)
Maar het venijn zat in de staart van de wedstrijd het was de 98e minuut dat Arjan Prijs een terechte strafschop mocht nemen maar de bal werd een prooi voor de keeper die de veel te zacht ingeschoten bal makkelijk in zijn handen kon krijgen. Zo bleef de eindstand op 0-1 staan.
Zaterdag as 5 oktober de uitwedstrijd in Nieuwe ter Aar aanvang 14.30   Nita Za1 – FC Driebergen Za1

Het Leersumse Veld en de ondergrondse wereld van paddenstoelen

20130930 LEERSUM   IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn neemt u mee naar de (ondergrondse) wereld van de paddenstoelen. Er wordt steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de rol van het ondergrondse, niet zichtbare deel van het paddenstoelenleven. Wat wij in zomer en herfst waarnemen aan paddenstoelen, is een fractie van wat er het hele jaar plaatsvindt in de ondergrondse wereld van witte draden; het zgn. mycelium.

vergroot foto

Deze mycelia blijken van levensbelang voor vele bomen en planten. Door de afbraak van plantaardig materiaal, zorgen ze ervoor dat er allerlei waardevolle stoffen vrijkomen, die nodig zijn voor de groei van nieuwe planten en bomen. Beheerders van natuurgebieden worden zich steeds meer bewust dat het belangrijk is, om met hun beheersmaatregelen, rekening te houden met deze belangrijke samenhang. In de herfst mogen wij als natuurliefhebbers getuige zijn van de vorming van de vruchtlichamen van deze onbekende ondergrondse wereld. En deze vruchtlichamen, de ons welbekende paddenstoelen, hopen we in groten getale tegen te komen tijdens onze wandeling.
De excursie vindt plaats op zondag 13 oktober om 14.00 en start bij de  Veldschuur van Staatsbosbeheer, Maarsbergseweg 18A, 3956 KW Leersum.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage. Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Sven Dogger wordt met AZ&PC tweede op NK estafettes

20130930 DRIEBERGEN/EINDHOVEN  Afgelopen zondag vond de NK estafettes plaats in het Pieter van den Hoogenband zwembad in Eindhoven. Sven Dogger uit Driebergen nam daar als onderdeel van het estafetteteam van AZ&PC uit Amersfoort ook aan deel.

Tijdens deze wedstrijd werden de volgende onderdelen gezwommen: 4*100 meter schoolslag, 4*100 meter vlinderslag, 4*100 meter rugslag, 4*100 meter wisselslag en de 10*100 meter vrijeslag. Tot op het laatste moment bleef het spannend welke vereniging met de eer ging strijken. Uiteindelijk kwam AZ&PC uit Amersfoort 2,5 seconde te kort voor de overwinning. Maar toch een eervolle tweede plaats.

Brandje in winkelcentrum De Sluis

DRIEBERGEN  Er woedde vanochtend een binnenbrand in de bloemenwinkel in het winkelcentrum De Sluis. De bovenliggende woningen werden ontruimd.

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5

Ballon teruggevonden in Polen

20130930 DOORN  De ballonnenwedstrijd die tijdens Koninginnendag in Doorn werd gehouden, is gewonnen door de 7-jarige Floor (foto). Haar ballon werd 722 kilometer verderop teruggevonden in het Poolse Kolobrzeg.

Lees verder op de website van De Kaap

VVD houdt enquête over Wijkse rivierfront

20130930 WIJK BIJ DUURSTEDE   De Wijkse VVD heeft tijdens het zonovergoten Shantyfestival en de lekkodagen een enquête gehouden. De bezoekers werd gevraagd naar hun mening over het Rivierfront in Wijk.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Verkeersproblemen bij vernieuwde Lidl

20130930 WIJK BIJ DUURSTEDE   De SP wil dat op korte termijn maatregelen worden genomen om verkeersproblemen op de Hoogstraat aan te pakken.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Glas-in-lood in Leersum

20130930 LEERSUM  Op zaterdag 5 oktober wordt een bijzondere nieuwe expositie geopend met Glas-in-lood, Tiffany, ontwerpen, beschilderd glas en plexiglas.

De benedenverdieping van het Gildegebouw aan het Kerkplein in Leersum wordt helemaal ingericht in de sfeer van een kapel met glas-in-lood ramen, compleet met antieke deuren en kaarsjes. Van 5 tot 31 oktober elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 2 en half 5 gratis toegang.

“Stel je voor, een aantal vermogende natuurliefhebbers wil in het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug een St. Hubertuskapel (stiltecentrum) laten bouwen. De initiatiefnemers willen de ramen laten voorzien van veelkleurig glas in lood.” Met deze tekst inspireerde Flip Rieff een flink aantal leden van het Kunstgilde Heuvelrug tot het maken van ontwerpen voor glas-in-lood. Hij organiseerde zelfs een workshop met uitleg hoe glas-in-lood traditioneel gemaakt wordt. De Gildegenoten werden zo enthousiast dat er behalve een paar èchte glas-in-lood ramen ook Tiffany ramen (een techniek waarbij glas met koperfolie aan elkaar wordt gesoldeerd) werden gemaakt, daarnaast werden glas en plexiglas panelen beschilderd in glas-in-lood stijl. Vroeger werd glas-in-lood gebruikt omdat het toen nog niet mogelijk was om een groot raam uit één stuk te maken. Daarna is het een ambachtelijke kunstvorm geworden, met zeer vele toepassingsmogelijkheden. Maar liefst 14 kunstenaars laten hun eigen kijk op deze zeer oude techniek zien.
Voor meer informatie kunt u kijken op www.kunstgildeheuvelrug.nl