Heuvelrugnieuws van donderdag 1 september 2011 (kopie)

Blue top  –  Blauw van boven
tijd: 14:00 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Dalto begint aan nieuw seizoen.

DRIEBERGEN  Met een compleet nieuwe staf, op één verzorger na, zijn de korfballers van Dalto begonnen aan het nieuwe seizoen. Trainer Herman van Gunst vertrok naar DOS’46 en Floris Stam naar SKF. Daarnaast stopten ook de verzorger van Dalto 1 en de teambegeleiders.

Lees verder op de website van De Kaap

Ondernemers in de kou door bestuurscultuur

HEUVELRUG  Het ondernemersklimaat in de Utrechtse Heuvelrug kan en moet beter, vindt voorzitter Paul Blom van belangengroepering Zakelijk Heuvelrug. Bij een recent onderzoek bleek de Utrechtse Heuvelrug de minst MKB-vriendelijke gemeente van de provincie te zijn. ,,Er is dus werk aan de winkel, de tijd van pappen en nathouden is voorbij”, vindt Blom.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente dreigt met opbergen buitenkunst

HEUVELRUG Er moet structureel €70.000 komen voor onderhoud en verzekering van de kunstobjecten in de openbare ruimte van de gemeente Heuvelrug. Komt dat geld er niet, dan kunnen bepaalde kunstobjecten beter worden opgeborgen, vindt de gemeente.

Lees verder op de website van Nieuwspost Heuvelrug

College wil Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn behouden

DOORN  Het college van Burgemeester en Wethouders heeft kennis genomen van het bericht op de website van het ministerie van Defensie over de voorgenomen sluiting van een aantal defensiecomplexen. In dit bericht staat dat naar de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn nog een onderzoek loopt.

Hierover zijn gesprekken met ons college. Het ministerie geeft aan dat er in Doorn nieuwe investeringen nodig zijn en dat er niet uitgebreid kan worden. Het ministerie onderzoekt nu in hoeverre dit kan leiden tot mogelijke sluiting van de marinierskazerne.   

Standpunt college
Het college wil de marinierskazerne uiteraard voor onze gemeente behouden. Het voorziet op de eerste plaats in werkgelegenheid. Daarnaast zijn er in onze gemeente diverse organisaties die zich concentreren op veiligheid, zoals de KLPD, de Basis en de mariniers. Dit netwerk werkt goed samen.

Het college ziet het resultaat van het onderzoek met vertrouwen tegemoet en gaat ervan uit dat de historische band en de prettige samenwerking met de mariniers wordt voortgezet.

Exposities in nieuw-Salem

DRIEBERGEN  Roy K Nai Shung Tong houdt een expositie van hedendaagse Chinese kunst gemaakt door Chinese kunstenaars . Hij exposeert in Nieuw Salem tot 1 november 2011.

Lees verder op de website van De Kaap

Fotokring Heuvelrug exposeert in Cultuurhuis

MAARN / DOORN  Het jaarthema van de Fotokring Heuvelrug uit Maarn was ‘Patronen’. Het mooiste fotowerk rondom dit thema is van 2 september tot 21 oktober te zien in het Cultuurhuis in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Van Rappard over herindeling: ‘Rol CDA zeer bedenkelijk’

DRIEBERGEN  Oud-burgemeester Van Rappard heeft zich in de jaren 2003 tot 2005 met hand en tand verzet tegen de gemeentelijke herindeling. Dat blijkt uit enkele – nooit eerder openbaar gemaakte – explosieve brieven die hij destijds naar de plaatselijke CDA-afdeling stuurde en in het bezit van deze krant zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Drie bijzondere monumenten open zondag 11 september

DOORN  Het landelijke thema ‘Nieuw Gebruik, Oud Gebouw’ voor de Open Monumentendagen van dit jaar is ook in Doorn op veel gebouwen van toepassing. Een ziekenhuisje en dienstwoningen van Huis Doorn, een tolhuis en een oude herberg kregen alle een nieuwe bestemming.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD/Decohome na goede voorbereiding klaar voor nieuwe competitie

DOORN  Voor KCD/Decohome start zaterdag de nieuwe veldcompetitie. De Doornse korfballers hebben de opdracht om het verloren terrein snel te heroveren. Eind vorig seizoen degradeerde de ploeg naar de vierde klasse.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 2 september 2011 (kopie)

Hondenuitlaters
tijd: 14:15 uur   temperatuur: 23 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Programma Muzemiks is klaar

LEERSUM  Het bestuur van Muzemiks is enthousiast over de inhoud van het programma dat de Programmacommissie voor 2011-2012 heeft samengesteld. ,,Daar is veel werk voor verzet en het heeft voor vernieuwende elementen gezorgd’’, weet voorzitter Jan Koudijs.

Lees verder op de website van De Kaap

Speur mee naar diersporen met Natuurmonumenten

DOORN  Op zoek naar diersporen met een gids van Natuurmonumenten, dat kan op 3 september aanvang 13.30 uur, in de Kaapse Bossen, gelegen midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Boer Leo wacht op een vergunning

AMERONGEN  Het scenario is even bizar als opmerkelijk. Als boer Leo van Doorn zich aan alle regeltjes van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zou houden, moet hij met zijn armen over elkaar gaan zitten. Zijn camping De Boterbloem aan de Ameronger Wetering mist nog steeds de benodigde vrijstelling van het bestemmingsplan.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweerregio onder vuur

HEUVELRUG  Als het aan burgemeester Frits Naafs (VVD) ligt, is de brandweer van de Heuvelrugdorpen ook in de toekomst binnen acht minuten ter plekke. Vanwege bezuinigingen en reorganisaties klinkt landelijk de roep om langere aanrijdtijden. Maar Naafs verzet zich hevig tegen die teneur.

Lees verder op de website van De Kaap

Conflict over kantoormeubels gemeente

HEUVELRUG  De kantoorinrichting van het nieuwe gemeentekantoor gaat geen vijf maar acht ton kosten. Dat blijkt uit een collegevoorstel dat volgende week aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Volgens het CDA is daarmee de eerste financiële overschrijding bij het omstreden bouwproject een feit.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 3 september 2011 (kopie)

FC Driebergen stelt zich voor
tijd: 13:15 uur   temperatuur: 27 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

FC Driebergen in openingswedstrijd hard onderuit tegen De Meern

DRIEBERGEN  Zaterdag derdeklasser FC Driebergen speelde in de thuiswedstrijd tegen DE Meern met name in de eerste helft ver onder de maat. Driebergen trainer Bert v/d Brom was dan ook duidelijk in zijn commentaar:” We verdedigden de eerste helft achteruit.

Lees verder op de website van De Kaap

Wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof stelt hoger beroep voor

ZEIST  Wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof wil in hoger beroep gaan tegen de uitspraak over camping Dijnselhoek. Er lopen twee juridische procedures over deze camping. De eerste procedure is met de uitspraak van 18 augustus door de gemeente verloren. De gemeente ziet echter mogelijkheden om tegen de uitspraak in beroep te gaan en de wethouder gaat het college voorstellen dat te doen.

Het college besluit in de tweede helft van september over het hoger beroep en het terugbetalen van de dwangsom.

Op de andere (tweede) procedure is de vernieuwde Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Deze nieuwe wetgeving geeft de gemeente veel ruimere mogelijkheden om onrechtmatig gebruik zoals op Dijnselhoek tegen te gaan. In deze tweede procedure heeft de gemeente niet alleen Dijnselhoek maar ook de twee uitzendbureau’s aangeschreven. De voorzieningenrechter heeft de gemeente in zijn uitspraak van 31 maart 2011 in het gelijk gesteld. Daarmee is ook een einde gekomen aan het illegaal gebruik van de chalets. Gezien deze uitspraak van 31 maart 2011 is terugkeer naar het onrechtmatig gebruik van de camping wat betreft de wethouder uitgesloten.

Struinen langs hakhout en houtwal

WERKHOVEN  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn organiseert een excursie rond kasteel Beverweert.  Kasteel Beverweert, liggend aan de Kromme Rijn bij Werkhoven, is een van de mooiste kastelen van het Kromme Rijngebied daterend uit het einde van de 13-eeuw.

Het natte gebied eromheen is een afwisseling van bos, weiden, houtwallen en hakhout. De diversiteit van de flora en fauna floreert bij deze afwisseling waardoor u van een mooie wandeling verzekerd bent. De wandeling gaat via planken over sloten. Het kasteel zelf is niet toegankelijk. Het vertrekpunt is de brug over de Kromme Rijn bij het kasteel. 
 
De excursie vindt plaats op zondag 11 september van 14.00-16.00 en start bij de brug over de Kromme Rijn, Molenhoeflaan te Werkhoven.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

De Grebbetrekkers nemen ecologische akker Koerheuvel in gebruik

RHENEN  Burgemeester en wethouders van Rhenen hebben toestemming verleend aan oldtimerclub ‘De Grebbetrekkers’ om de ecologische akker aan de Koerheuvel in gebruik te nemen. Daartoe zal een bruikleenovereenkomst worden gesloten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Het Driebergse filmhuis timmert aan de weg

DRIEBERGEN  Filmhuis Parklaan gaat alweer het tweede jaar in. Het nieuwe seizoen start op dinsdag 6 september met ‘Little Miss Sunshine’, een hartverwarmende tragikomedie uit 2006 waarover je nog lang kunt nadenken en napraten.

Lees verder op de website van De Kaap

Politieagente verleent hulp in Afrika

DRIEBERGEN  ,,Ja, het is wel steeds een overgang, maar ik kijk er telkens weer naar uit”, zegt de 25-jarige Bianca van den Berg. Zij is werkzaam bij de politie regio Utrecht, district Heuvelrug, maar hangt haar blauwe uniform elk jaar van maart tot juni en van september tot december in de kast om in Ghana, aan de Afrikaanse westkust, vrijwilligerswerk te doen.

Lees verder op de website van De Kaap

Maarten Kleinhans opent bètajaar op Revius Lyceum

DOORN  Het Revius Lyceum Doorn wil graag dat leerlingen met bètatalent ook voor een bètaprofiel kiezen. In dat kader begint het een traditie te worden het schooljaar voor bèta-geïnteresseerde leerlingen op een bijzondere wijze te openen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 4 september 2011 (kopie)

In korte broek
tijd: 14:30 uur   temperatuur: 21 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Klooster Zusters Ursulinen sluit deuren

DRIEBERGEN  Op 15 september vertrekken de laatste zusters uit het Ursulinen-klooster op de hoek Rijsenburgselaan/Drieklinken. Daarmee komt een einde aan een tijdperk: ruim  150 jaar woonden en werkten op deze markante plek religieuzen van verschillende orden.  Generaties parochianen hebben er op de bewaarschool, later kleuterschool gezeten, eerst bij de Zusters van Liefde en vanaf 1950 bij de Zusters Ursulinen.

vergroot   foto1   foto2   foto3

Voor de Ursulinen was ‘Rijsenburg’ vooral het Missiehuis Xaverius, waar zusters woonden die in de missie in Indonesië hadden gewerkt of daar gingen werken.  Ook kwamen er regelmatig zusters uit Indonesië op bezoek.
De zusters die les gaven aan de kleuterschool, waren veruit in de minderheid, maar voor de parochianen wel de meest bekende, zoals Zr. Tarcisius en Zr. Margaretha Maria. Ursulinen waren binnen de parochie ook actief voor zieken en ouderen, die zij bezochten en met raad en daad terzijde stonden.
De komst van de Zusters van Liefde (uit de Congregatie van Tilburg) naar Rijsenburg is te danken aan de toenmalige Heer van Rijsenburg, Thomas van Rijckevorsel. Hij liet als dank voor de verpleging van zijn vrouw door een Zuster van Liefde de witte villa bouwen waarin de zusters in 1855 hun intrek namen. Zij  verzorgden er ouderen, onder wie verschillende emeriti-pastoors en breidden hun werk  uit met de bewaarschool en naai- en breischool. In 1898 werd langs de Rijsenburgselaan een nieuw kloostergebouw met kapel gebouwd. Dat is een eeuw later verkocht aan de stichting Philadelphia, die het klooster liet aanpassen om er mensen met een verstandelijke beperking in onder te brengen.
De laatste Ursulinen stonden toen voor de keus om Rijsenburg te verlaten of in een aangepaste vorm verder te gaan. Het besluit viel om met een kleine communauteit in de witte villa te gaan wonen. De villa werd  op de begane grond voorzien van een huiskapel, eetkamer, keuken en zitkamer. In de loop der jaren verhuisden zusters die vanwege hun gevorderde leeftijd meer zorg nodig hadden naar verzorgingshuis La Providence  in Grubbenvorst.  In het klooster op Rijsenburg bleven daardoor zo weinig zusters over dat sluiting onvermijdelijk was. Met pijn in het hart, want de zusters bewaren goede herinneringen aan het Missiehuis en aan de parochie.
Helemaal verdwijnen zullen de Ursulinen  niet van de Utrechtse Heuvelrug. Zuster Edith OSU, de laatste overste van het klooster, gaat in de vroegere pastorie in Austerlitz wonen om de lokale parochiegemeenschap te helpen. Vanuit Austerlitz kan Zr. Edith bovendien haar vrijwilligerswerk op de Maupertuus-school in Driebergen voortzetten.

George Marlet

Inbrekerswerktuigen

DOORN  Zondag 4 september controleerde de politie rond 03.00 uur een auto op de Driebergsestraatweg. De inzittenden bleken inbrekerswerktuigen bij zich te hebben, waarop de twee, van 18 en 20 jaar uit Veenendaal, aangehouden werden. Zij kregen bekeuringen voor het bij zich hebben van inbrekerwerktuigen en de 20-jarige man werd ook bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs en het opgeven van een valse naam.

Flinke brand in pianobedrijf Driebergen

DRIEBERGEN  Op de Sportlaan in Driebergen is zaterdagnacht een flinke brand geweest in de werkplaats van een pianobedrijf. Omdat het om een uitslaande brand ging kreeg de lokale brandweer assistentie van collega’s uit Doorn.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Winkeliers Zeist centrum verenigen zich

ZEIST  Het centrummanagement voor het centrum van Zeist werkt verder aan een sterk economisch dorpshart. Om het te financieren voert de gemeente een reclameheffing in voor het centrum. De opbrengsten uit deze heffing vloeien naar het ondernemersfonds voor het centrummanagement. Wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof: ‘Dit is goed nieuws voor ons centrum.’

De Stichting Centrummanagement Zeist Centrum heeft de afgelopen maanden draagvlak verkregen onder de winkeliers afzonderlijk en onder de winkeliersverenigingen. Gezamenlijk geven de verenigingen aan dat er draagvlak is voor de invoering van de reclameheffing. De winkeliers zien op deze manier een mogelijkheid om gezamenlijk het centrum van Zeist te versterken.

Volgens wethouder Verbeek-Nijhof is ‘het centrummanagement een goed instrument gebleken en het is noodzakelijk dat we er mee door kunnen gaan. Samen bereiken we meer en het is prettig dat wat de winkeliers afdragen aan heffing in het ondernemersfonds wordt gestort. Ik verwacht dat het de betrokkenheid en onderlinge band versterkt.’

Reclameheffing
Verbeek-Nijhof vervolgt: ‘Reclameheffing is nu de meest haalbare manier om het ondernemersfonds te voeden. Het centrummanagement wordt betaald uit het fonds. Voorheen betaalden niet alle winkels mee aan activiteiten voor het centrum, maar ze profiteerden er wel van. Met de heffing kun je een eerlijker systeem opzetten, dat ook alleen voor een bepaald gebied en een bepaald soort ondernemers geldt. De heffing gaat alleen gelden winkelbedrijven in het centrum.’

Raad
De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel om de reclameheffing in te voeren. Als de raad akkoord gaat moet zij vervolgens een belastingverordening vaststellen. De reclameheffing zou dan in kunnen gaan vanaf 1 januari 2012.

Meerwaarde
Het centrummanagement organiseert evenementen zoals een Sinterklaasviering en regelt bijvoorbeeld ook de kerstverlichting.. Ook pakt zij de promotie op van het centrum. Het is een samenwerking tussen ondernemers en gemeente. Gezamenlijk trekken zij op om het centrum economisch krachtig te houden en te versterken. Dat doen zij ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid. Door goede samenwerking en communicatie versnelt het de ontwikkelingen. Een voorbeeld van deze samenwerking is de onlangs verbeterde bewegwijzering en de opgefriste parkeergarages in het centrum.

Lezing en wandeling over vleermuizen

ZEIST  Op vrijdagavond 9 september organiseert bezoekerscentrum De Boswerf een vleermuizenwandeling in het Zeisterbos. De wandeling wordt vooraf gegaan door een lezing van Eric Jansen van de Utrechtse Werkgroep Vleermuizen. Hij begeleidt ook de wandeling.
De vleermuis is het enige zoogdier dat vleugels heeft en kan vliegen. In Nederland komen zeventien vleermuissoorten voor. Tijdens de wandeling ontdekt u welke soorten er in het Zeisterbos leven. De maand augustus is de tijd dat vleermuizen paren. De mannetjes bezetten boomholtes en roepen dan om een vrouwtje te lokken. Als het goed weer is, is de kans groot dat er volop vleermuizen worden waargenomen. De lezing begint om 19.30 uur en de wandeling start om 20.15 uur. Het bezoekerscentrum is op deze avond vanaf 19.00 uur geopend. Er is ook een kleine expositie over vleermuizen te zien. Aanmelden is verplicht en kan tot 7 september.
De activiteit is voor alle leeftijden. Met erg slecht weer kan de wandeling worden afgelast, houd daarvoor onze website in de gaten. U kunt zich aanmelden door te bellen met 030 – 69 22 393 of een mail te sturen naar boswerf@milieudienstzou.nl. Aanmelden bij de balie van De Boswerf is ook mogelijk. Er is plek voor 40 deelnemers. De activiteit kost € 3,00 per persoon. Dit is inclusief een kopje thee of koffie.
Bezoekerscentrum De Boswerf is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot en met vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur (tot eind oktober). Hierna is het bezoekerscentrum tot april alleen op de zondagen geopend. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl. U vindt het bezoekerscentrum aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Landschapfietstocht: Langs de boer in de Gelderse Vallei

MAARN  IVN Heuvelrug en Kromme Rijn fietst met u langs prachtige landschappen met stromende beken, griften en het valleikanaal. We staan stil bij wat natuur en cultuur ons te vertellen heeft.
Hoofddoel zal een veeboerderij zijn. Daar zullen wij kennis kunnen nemen van twee ultra moderne pluimveebedrijven waar volgens de boer kennis en liefde voor het dier, samengaan met optimale verzorging en economisch nut. Hij zal daarom graag met ons van gedachten wisselen over de bedrijfsvoering en ons indien mogelijk veel van het bedrijf laten zien.

De fietstocht vindt plaats op zaterdag 10 september vanaf 10 uur tot ongeveer 15.00 en start vanaf station Maarn, 5 mei plein te Maarn. Afstand 30 km.
Zelf lunch meenemen.
Inlichtingen: Dick Vlot, telefoon 0343 516137 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Musketiers onderuit tegen DHSC

ELST  De doelstelling is duidelijk voor Musketiers; zonder play-offs in de derde klasse blijven. Waar vorig jaar op het nippertje in deze klasse werd gebleven moet het dit seizoen allemaal anders. Een goed begin voor Musketiers zat er niet in.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Onherkenbaar Candia’66 onderuit tegen Elsweide

RHENEN  Wat een mooie start van de competitie had moeten worden, is uitgelopen op een totale offday. Candia’66 is geen moment in de wedstrijd gekomen en zag een beter Elsweide de drie punten op haar eigen sportpark houden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

David Stekkinger (15) jongste IVA-student ooit

DRIEBERGEN  De 15-jarige David Stekkinger is de jongste IVA-student in 81 jaar tijd op de Driebergse business school. Stekkinger begon deze week met zijn eerste lessen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zaterdag 10 september: Versterking door samenwerking

AMERONGEN  Versterking zoeken bij elkaar. Penningmeester Jaap van Dijke van het Amerongse Open Monumentencomite en voorzitter Jeroen Hinfelaar van de Grietmarkt weten dat daar de kracht in zit van een geslaagde 10 september in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 5 september 2011 (kopie)

In de regen
tijd: 15:10 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

SVMM aan de kant gezet door FZO

MAARN  SVMM kwam op meerdere fronten tekort tegen het solide FZO. De verjonging bij SVMM gaat met vallen en opstaan. Dit keer was het vallen.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV Doorn debuteert met winst in 3e klasse

DOORN  Na de promotie van vorig seizoen startte DEV voortvarend tegen Renswoude. In Doorn trok DEV in een doelpuntrijke wedstrijd aan de hand van Rick Andeweg aan het langste eind, 5-3.

Lees verder op de website van De Kaap

Gaslek: school Doorn ontruimd en N225 dicht

DOORN  TMO, Hogeschool voor Modemanagement, in Doorn is vanmiddag ontruimd vanwege een gaslek. Ook is de N225 afgesloten. Bij graafwerkzaamheden op het terrein aan de Driebergsestraatweg is een gasleiding geraakt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Uitbreiding Maarsbergen (nog) niet op plankaart provincie

HEUVELRUG  De door de gemeente Heuvelrug gewenste uitbreiding van Maarsbergen staat nog niet op het ‘voorontwerp’  van de PRS, de Ruimtelijke Structuurvisie van de Provincie Utrecht. Ook de plannen voor uitbreiding van Overberg komen niet voor op de provinciale kaart.

Lees verder op de website van Nieuwspost Heuvelrug

Derde beachvolleybalevenement Leersum prooi voor Inglorious Bastards

LEERSUM  Voor de derde keer alweer hebben Pannenkoekenhuis ‘Het Leersums Laarsje’ en organisator Jeroen van Dijk het Kerkplein omgetoverd tot een beachvolleyballocatie. De beslissing om het in juni af te gelasten en te verplaatsen naar zaterdag 3 september bleek een juiste

Lees verder op de website van De Kaap

Zwaargewonden bij brommobielongeluk

AMERONGEN  Op de Amerongse Berg in Amerongen zijn twee jongens in een brommobiel ernstig gewond geraakt. Ze reden maandagmorgen op hoge snelheid de bosjes in en raakten meerdere bomen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Politie zet straat in Zeist af na botsing

ZEIST  In Zeist heeft de politie de 2de Dorpsstraat afgezet na een ernstig verkeersongeluk. Rond zes uur maandagochtend botsten een auto en een vrachtwagen op elkaar.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Jeugdvoetbaltoernooi voor E- en F-teams

DOORN/HEUVELRUG  Woensdagmiddag 5 oktober wordt het vierde jeugdvoetbaltoernooi voor de E’tjes en F’jes van de voetbalverenigingen binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Groei & Bloei Natuurmarkt

DOORN  Producten uit de natuur, voor in de natuur en organisaties die vertellen over de natuur. Het is allemaal te vinden op de Natuurmarkt van Groei & Bloei Doorn en omstreken op zondag 18 september in het Von Gimborn Arboretum in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 6 september 2011 (kopie)

In de regen
tijd: 13:40 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Ladies only Suikerfeest in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Speciaal en alleen voor dames, is er op zondag 11 september om 16.00 uur een Suikerfeest in het Beauforthuis. Ook niet-islamitische vrouwen zijn van harte welkom op deze middag vol muziek en zoetigheid.

Vrouwenband Zohra treedt op, de wereldberoemde buikdanseres Aisa Lafour geeft een workshop, er zijn marktkraampjes met mode, accessoires en make-up en er kan worden gedanst op de muziek van DJ Nora.
Kaarten kosten € 11,50, inclusief een Turkse pizza, een kop muntthee en veel om te snoepen. Kaartverkoop via www.beauforthuis.nl. Reserveren kan via info@beauforthuis.nl of per telefoon: 0343 49 18 58.
zondag 11 september, 16.00 uur 
Ladies Only Suikerfeest 
entree € 11,50 | reductieprijs € 7,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Op weg naar maatregelen Koelaan en Koningin Julianalaan

ZEIST/BUNNIK  De gemeente Zeist vergroot samen met Bunnik en Bestuur Regio Utrecht (BRU) de verkeersveiligheid op de Koelaan en de Koningin Julianalaan. Hierbij wordt ook gestreefd naar vermindering van het aantal motorvoertuigen op deze wegen.

Om de verkeersveiligheid op beide wegen te vergroten, hebben de colleges van burgemeester en wethouders van Zeist en Bunnik eerder dit jaar opdracht gegeven om een aantal maatregelen uit te werken. Klankbordgroepen bestaande uit inwoners gingen aan de slag en op 23 augustus 2011 stemde beide colleges hiermee in. Nu is het zover dat inwoners op de uitwerking van deze maatregelen tot 1 november 2011 kunnen reageren.

Het gaat om de volgende maatregelen:
    •    Het instellen van 60 km per uur op de Koelaan
    •    Het maken van middengeleiders op kruising Oranjestraat–Koningin Julianalaan–Burgemeester van de Weijerstraat, zodat voetgangers en fietsers veiliger kunnen oversteken
    •    Het aanleggen van een rijrichtingscheiding op de Koelaan, vergelijkbaar met de Sportlaan
    •    Het aanleggen van een verhoogd verkeersplateau op kruising Koelaan–Tiendweg
    •    Het aanleggen van bochtbebakening op de Koelaan
Afbeeldingen van deze maatregelen zijn vanaf 12 september te bekijken op: http://www.zeist.nl/Wonen_en_leven/Verkeer_en_vervoer

Geen route-informatiesysteem
Bovenstaande maatregelen wijken op één onderdeel af van de eerder door de colleges vastgestelde maatregelen. Er wordt geen route-informatiesysteem geplaatst. De verwachting is dat daardoor het verkeer over de Koelaan eerder toe- dan afneemt. De gemeente Zeist gaat de BRU vragen om het niet benutte deel van de subsidie beschikbaar te stellen voor maatregelen gedurende de werkzaamheden bij het station Driebergen-Zeist. Meer informatie over de herinrichting van het station staat op www.stationsgebieddriebergenzeist.nl.

Reageren en vervolg
Inwoners van de gemeente Zeist en Bunnik kunnen op de voorgestelde maatregelen reageren tot 1 november  2011. De gemeenten organiseren aparte inspraakavonden. Deze vinden plaats in
Zeist: op maandag 26 september in de trouwzaal van het gemeentehuis
(’t Rond 1 Zeist) van 20.00 tot 22.00 uur
Bunnik: op donderdag 29 september in Locatie 78
Burg. van de Werijerstraat 78 Bunnik van 20.00 tot 22.00 uur
Hierna nemen Zeist en Bunnik een definitief besluit over de maatregelen. Naar verwachting zullen de maatregelen in de eerste helft van 2012 worden uitgevoerd.

Bezoek monumenten in Maarsbergen en Maarn

MAARSBERGEN/MAARN  De dorpskern van Maarsbergen staat centraal op de Open Monumentendag 2011. Daar is een aantal fraaie voorbeelden te zien van het thema Nieuw gebruik – Oud gebouw.

Lees verder op de website van De Kaap

Maallust dit weekend geopend

AMERONGEN  Een jaar na de officiële opening van molen ‘Maallust’ zijn bezoekers welkom om te zien hoe het met de molen staat, wat er allemaal al gedaan is en er in de toekomst nog gaat gebeuren.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 7 september 2011 (kopie)

In de regen
tijd: 15:35 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Digitale gemeentewinkel is veilig

HEUVELRUG  Het digitale loket van de Utrechtse Heuvelrug is betrouwbaar, inwoners kunnen er zonder bedenkingen gebruik van maken. Volgens een woordvoerder is de gemeente voor de beveiliging van haar website niet in zee gegaan met het Beverwijkse bedrijf DigiNotar, maar met concurrent Getronics uit Houten.

Lees verder op de website van De Kaap

Chaletbrand op camping De Bonte Vlucht

DOORN  Op camping De Bonte Vlucht in Doorn is een chalet uitgebrand. Omdat het voor de brandweer lastig was om aan bluswater te komen kwamen meerdere brandweerwagens op de melding af.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Gemeenteraad van harte voor herbenoeming burgemeester Janssen

ZEIST  De gemeenteraad van Zeist wil Koos Janssen graag houden als burgemeester van de gemeente Zeist. Gisteravond besloot de gemeenteraad daarom een positief advies uit te brengen over zijn herbenoeming aan Piet Hein Donner, de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties.

Op 16 januari 2012 verstrijkt de eerste ambtstermijn van burgemeester Janssen. Over zijn herbenoeming moet de gemeenteraad via de Commissaris van Koningin een advies uitbrengen aan de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties.

Raad enthousiast over Janssen
Om de herbenoeming voor te bereiden werd een vertrouwenscommissie herbenoeming ingesteld. De voorzitter van deze commissie, Floris Veenendaal, stelt vast dat de raad enthousiast is over het functioneren van de burgemeester: “De commissie heeft vastgesteld dat Koos Janssen nog steeds uitstekend past bij het profiel van de burgemeester van Zeist. Vanuit de gemeenteraad is er grote waardering voor de wijze waarop hij het burgermeesterschap invult. Janssen is een burgemeester die goed kan communiceren op allerlei niveaus. Hij is een professionele bestuurder met een groot netwerk en een plezierig mens.”

Utrecht meest innovatieve provincie

UTRECHT  Uit onderzoek van het ING Economisch Bureau blijkt dat Utrecht de meest innovatieve provincie is. Provincies met grote stedelijke gebieden zijn over het algemeen het meest innovatief. De provincie Utrecht steekt hierbij ver boven het Nederlands gemiddelde uit.

Volgens de ING komt dit doordat deze provincies een hoger opleidingsniveau kennen, en meer kenniswerkers èn creatieve banen bieden. In Utrecht is bijvoorbeeld 36 procent van de bewoners hoog opgeleid.
Volgens het Economisch Bureau is de leefkwaliteit van de regio een belangrijke voorwaarde voor een goed innovatieklimaat. Het woning- en winkelaanbod en de aanwezigheid van horeca en culturele voorzieningen zijn hierbij van invloed. Een hoog aanbod trekt kenniswerkers aan en maakt de regio voor nieuwe bedrijven interessant.
Bekijk het rapport via de website van Invest in Utrecht

Bijzondere fiets –en wandelroute tijdens en na Open Monumentendag

RHENEN  Op zaterdag 10 september is het Open Monumentendag.  In Rhenen heeft het plaatselijke comité  speciaal voor deze dag twee bijzondere routes uitgestippeld. In de stad Rhenen is een wandeltocht waarbij u op 10 september bij gebouwen kunt komen en bekijken hoe een gebouw tegenwoordig een ander, nieuw gebruik heeft dan het oorspronkelijk gebouwd werd.

vergroot foto

De fietsroute brengt u naast Rhenen ook in Elst en Achterberg. Ook hier zijn de meeste gebouwen op 10 september van binnen te bekijken. De route wordt deze week voor Open Monumentendag huis aan huis verspreid. Daarnaast is de route nu en in de toekomst beschikbaar bij de VVV Rhenen.

Openingsfeest Centrum voor Jeugd en Gezin

RHENEN  Zaterdag 10 september 2011 houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Rhenen het openingsfeest. Rhenense ouders, jongeren, kinderen en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Er zijn verschillende leuke en leerzame activiteiten.

Zaterdag 10 september 11.00-16.00 uur.
Openingsfeest/open huis Centrum Jeugd en Gezin
Nieuw Veenendaalseweg 53a Rhenen


Na een intensieve voorbereiding met de CJG partners van het Centrum Jeugd en Gezin in de afgelopen maanden, geeft het CJG een feest voor de (aanstaande) Rhenense ouders, jongeren en kinderen. Wethouder Frank Bongers zal de aftrap voor het feest geven. Men kan vervolgens kennismaken met de verschillende kernpartners en haar activiteiten. Tijdens het open huis worden verschillende feestelijke activiteiten voor ouders, jongeren en kinderen aangeboden, bijvoorbeeld fruitspies maken, een springkussen, een mobiele ontmoetingsplek voor jongeren. Op de CJG- website kunnen de jongeren een vragenquiz beantwoorden. De middag wordt afgesloten met een jongerendebat waarin zij zullen discussiëren met o.a. wethouder Frank Bongers.

Het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) richt zich op kinderen en jongeren van min 9 maanden tot 23 jaar én hun ouders. Het gaat hierbij om prenatale voorlichting, Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar (o.a. consultatiebureaus) en voorlichting, informatie en advies over opvoeden en opgroeien. In het Gezondheidscentrum zijn de verschillende voorzieningen van het Centrum op een laagdrempelige en uitnodigende locatie gezamenlijk gehuisvest.

De openingstijden van het CJG zijn maandag en dinsdag van 9.00 – 12.00 uur en donderdag en vrijdag 13.00 – 16.00 uur. Tijdens de openingstijden van het Centrum kan het publiek zonder afspraak binnenlopen om informatie te krijgen of een vraag te stellen. Het CJG is ook bereikbaar op 0317 – 617072 om een afspraak te maken of een vraag te stellen. Daarnaast is het Centrum via de mail bereikbaar op info@cjgrhenen.nl en is er een website ww.cjgrhenen.nl

Doornse Open Monumenten bieden gevarieerde keuze

DOORN  Wethouder cultuurhistorie en monumenten Tim Verhoef noemt het openstellen van drie Doornse monumenten voor een breed publiek ‘een bijzondere kans’. Normaal gesproken zijn het Maarten Maartenshuis en het Jachthuis Beukenrode niet vrij toegankelijk, maar zondag 11 september wel.

Lees verder op de website van De Kaap

Vijfde generatie geboren

DOORN/DRIEBERGEN  Een Doorns-Driebergse familie heeft twee weken geledem een bijzondere geboorte beleeft. De geboorte van Danique zorgde er namelijk voor dat deze familie nu uit vijf generaties bestaat.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 8 september 2011 (kopie)

Diversen
tijd: 15:40 uur   temperatuur: 15 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Column: Nieuw werken

– ‘Hallo, goedenmiddag, Met de gemeente spreekt u.’

- ‘Ook goedenmiddag’.

– ‘Ja, even een misverstand uit de weg ruimen. U heeft vragen ingestuurd voor het persgesprek met het college van b&w, maar er is eigenlijk geen persgesprek. We gaan natuurlijk wel meteen met uw vragen aan de slag!’

Lees verder op de website van Nieuwspost Heuvelrug

Gemeente aanvaardt kunstwerk Vestdijk

DOORN  De stichting Comité Vestdijk 1998 heeft aan de gemeente een bronzen kunstwerk met de beeltenis van Simon Vestdijk aangeboden. In 1998 heeft de stichting ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Simon Vestdijk door de kunstenaar Jaap te Kiefte dat beeld laten ontwerpen.

Dit bronzen beeld verbeeldt de schrijver, zittend achter een schrijftafel, gegoten in brons en op ware grootte (160×160). De bedoeling was dat het kunstwerk aan de toenmalige gemeente Doorn zou worden aangeboden.
De stichting heeft echter nooit genoeg middelen bijeen kunnen vergaren, om het beeld ook daadwerkelijk te laten maken. Onlangs heeft de stichting echter een sponsor gevonden en kan het beeld alsnog worden gerealiseerd.

De gemeente wil het kunstwerk graag. Naar de nationaal bekende schrijver Simon Vestdijk (die in Doorn heeft gewoond en gewerkt) zijn maar weinig verwijzingen terug te vinden in onze gemeente. Het plaatsen van een beeld op een centrale plek eert deze belangrijke schrijver, bepaalt de inwoners bij de eigen geschiedenis en heeft een uitstraling richting toeristen en bezoekers.

In overleg met de stichting wordt het beeld geplaatst aan de voorzijde van het Cultuurhuis of  aan de Kampweg.

Spoorongeluk Overberg legt treinverkeer stil

OVERBERG  Tussen de stations Driebergen-Zeist en Ede-Wageningen rijden geen treinen. Donderdagochtend rond kwart voor tien werd in de buurt van Overberg iemand door een trein gegrepen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heemschuur als feniks uit de as herrezen

LEERSUM  Precies 992 dagen nadat in de rampzalige nacht van 13 op 14 december 2008 de heemschuur in vlammen opging kon Bloemenkoningin Linda van Vliet met het doorknippen van een bloemenslinger de officiële openingshandeling verrichten van het nieuwe onderkomen van enkele werkgroepen van de vereniging voor Dorp en Natuur (D&N) op het terrein van de Londotuin.

Lees verder op de website van De Kaap

Het bos in met een kompas

DOORN  Op zaterdag 17 september organiseert Natuurmonumenten een excursie waarin je leert omgaan met een kompas. Weet jij al hoe een kompas werkt? Naast het bepalen van het noorden kun je met een kompas nog meer.

Zo zou je een route kunnen lopen aan de hand van een kompas of je kunt je positie bepalen ten opzichte van een herkenningspunt. Ontdek hoe een kompas werkt tijdens deze excursie in de Kaapse Bossen. Heb je al een eigen kompas? Neem deze dan mee.
De excursie start om 10 uur en duurt tot 12 uur bij de parkeerplaats ingang Helenaheuvel in Doorn. Net buiten de bebouwde kom van Doorn op de Amersfoortseweg (N227) is de Helenalaan. Aan het begin van de laan staan 2 leeuwen op stenen muren. Aan het einde van deze laan is de parkeerplaats waar de excursie start.
Ben je lid van Natuurmonumenten? Dan krijg je natuurlijk korting op deze activiteit. De kosten en andere details over deze activiteit vind je op www.natuurmonumenten.nl. De hond kan helaas niet mee. 


Vrachtwagenchauffeur gewond na botsing in Zeist

ZEIST  Op de Koelaan in Zeist is woensdagmiddag een vrachtwagen tegen een auto gebotst en daarna tegen een eik gereden. De chauffeur is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van vrijdag 9 september 2011 (kopie)

Diversen
tijd: 14:45 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Heuvelrug wil geen wilde dieren

HEUVELRUG  Een meerderheid van de Heuvelrugse gemeenteraad wil geen grote hoefdieren op de Heuvelrug. Ook over de eventuele komst van twee roedels edelherten moet de provincie negatief geadviseerd worden. “Zwijnen zijn levensgevaarlijk.’

Lees verder op de website van Nieuwspost Heuvelrug

Kaarten vertellen de historie

MAARN/MAARSBERGEN  Met de verhalen van Rien Pater erbij komen circa 2200 historische ansichtkaarten van Maarn en Maarsbergen tot leven. Jaarlijks selecteert Pater een serie die tentoongesteld wordt tijdens Open Monumentendag op 10 september.

Lees verder op de website van De Kaap

Tweede lustrum ‘Honingraat’

LEERSUM  Winkelcentrum ‘De Honingraat’ bestaat 10 jaar en het mag een groot succes worden genoemd. Maar voor de eerste schop de grond in ging zijn er vele jaren van plannen maken aan vooraf gegaan. Kees Jan Spijker, van 1987 tot 2001 voorzitter van de Ondernemers Vereniging Leersum (OVL), was daar nauw bij betrokken.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitgebreid buurtonderzoek na brand aan de Sportlaan

DRIEBERGEN  Jaap Blauwendraat, de eigenaar van het pianobedrijf aan de Sportlaan dat in de nacht van zaterdag op zondag door een uitslaande brand verwoest werd, is flink aangeslagen door deze tweede brand in korte tijd.

Lees verder op de website van De Kaap

Celstraf geëist tegen brandstichter politiecel

DRIEBERGEN/DOORN (JPU)  De officier van justitie in Utrecht heeft maandag een jaar gevangenisstraf geëist tegen een 39-jarige man uit Driebergen die in Doorn brand heeft gesticht in het politiebureau en een agent in zijn arm heeft gebeten. De verdachte heeft zich volgens de officier ook schuldig gemaakt aan zeer ernstig huiselijk geweld.

Lees verder op de website van De Kaap

Start aanleg kwelgeul in Amerongse Bovenpolder

AMERONGEN  De Dienst Landelijk Gebied en Rijkswaterstaat starten vandaag met de aanleg van een kwelgeul in de Amerongse Bovenpolder. Dit project maakt deel uit van Europese afspraken voor verbetering van de waterkwaliteit.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorbereiding kerntakendiscussie achter gesloten deur

HEUVELRUG  Er zijn drastische bezuinigingen op komst en de kans is groot dat de gemeente taken gaat afstoten. Om te bepalen welk dienstenpakket overeind blijft, heeft de gemeenteraad dit voorjaar een maatschappelijk debat in het vooruitzicht gesteld. Maar tot dusver vindt die kerntakendiscussie vooral achter gesloten deuren plaats.

Lees verder op de website van De Kaap

Commentaar: Vergaderen in de achterkamer

HEUVELRUG  In het artikel ‘Politiek achter gesloten deur’ van politiek verslaggever Michiel Schaaij is een opvallende passage te lezen. De journalist van De Kaap-Stichtse Courant stipt aan dat hij na een half uur door burgemeester Frits Naafs van de publieke tribune werd gestuurd, tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad in voorbereiding op de kerntakendiscussie.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 10 september 2011 (kopie)

Kinderbraderie op de Binnenplaats
tijd: 10:50 uur   temperatuur: 24 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

DVSA op eigen terrein heer en meester tegen VSC uit Utrecht


AMERONGEN  Zaterdag vijfdeklasser had vandaag geen kind aan het zwak spelende VSC uit Utrecht. Het team van trainer Joop Vink won met maar liefst 6-0 en nestelt zich daardoor aan de kop van het klassement.

Lees verder op de website van De Kaap

Winst Driebergen

DRIEBERGEN  Met een 1-4 overwinning in en tegen Weesp liet FC driebergen zien dat het tot goed voetbal in staat is. Met absolute uitblinkers Lucas v/d Hengel, Alexander Kosterman (verdedigers) en Robin Noteboom (aanvaller) en een ditmaal goed keepende doelman Michel van Bruggen, draaide het team van trainer Bert van den Brom op volle toeren.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV maatje te klein

DOORN  Met een afgetekende 0-4 nederlaag tegen JSV Nieuwegein, bleek DEV duidelijk een maatje te klein. DEV trainer Michel van Aken:” Alhoewel een aantal van mijn spelers zeker het niveau niet haalden van de week er voor, moet ik zeggen dat dit Nieuwegein een klasse beter speelde.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente geeft kampers 500.000 voor nieuwe woning

DRIEBERGEN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Woonwagenschap Zeist trekken 5 ton uit om een nieuwe woning te kopen voor bewoners van een woonwagenkamp in Driebergen.

Lees verder op de website van het AD

Wandelroute ‘Beleef het landgoed’

LEERSUM  De gemeente heeft het afgelopen jaar met onder meer Staatsbosbeheer samengewerkt om Landgoed Broekhuizen in Leersum beter op de kaart te zetten als natuur- en cultuurhistorische bestemming. Hiervoor is een project opgestart waarbij bezoekers de verhalen van vroeger over het landgoed kunnen beleven.

Informatie wandelroute
Op diverse (interactieve) informatiepanelen langs het bestaande mindervalidenpad is te zien en te lezen wat er vroeger allemaal te doen was op het landgoed. Ook kom je te weten welke dieren er op het landgoed voorkomen en kun je lezen wie de prachtige landschapstuin hebben ontworpen. Langs de route is eveneens een audiozuil te vinden waaruit anekdotes te horen zijn van de kleindochter van de familie Pauw van Wieldrecht die als kind haar vakanties doorbracht op het landgoed. Deze zuil is een unicum voor onze gemeente.
Het wandelpad is toegankelijk voor (minder)validen en heeft een totale lengte van 2,4 km.

Achtergrondinformatie project
In het beleidsplan Recreatie en Toerisme van de gemeente is als een van de drie recreatief-toeristische profielen “Recreëren in weelde” opgenomen. Dit profiel richt zich op het beter beleefbaar maken van het cultuurhistorisch aanbod in de gemeente. Dit houdt in dat het cultuurhistorisch erfgoed in onze gemeente voor iedereen toegankelijk en beleefbaar wordt gemaakt zoals bijvoorbeeld: landgoederen, kastelen en buitenplaatsen, de dorpskernen, parken en tuinen, galerieën, bezienswaardigheden en evenementen. Het realiseren van een belevingswandelroute past hier prima in.
De gemeente is vervolgens op zoek gegaan naar een geschikte locatie hiervoor. Landgoed Broekhuizen bleek het meest geschikt door de uitgebreide cultuurhistorie, de fraaie aangelegde tuin in landschapsstijl, de diverse bijzondere flora en fauna die er te vinden is en het nieuw aangelegde (minder)validen pad. De doorslaggevende factor was het feit dat Staatsbosbeheer- de eigenaar van de grond van het landgoed- voor de komende jaren een herstelplan voor het landgoed heeft opgesteld. Een van de doelen uit dit plan is het beter toegankelijk maken van het landgoed.                

Auto tegen boom

LEERSUM  In Leersum is vanochtend rond acht uur op de Nieuwe Steeg een vrouw gewond geraakt nadat ze met haar auto tegen een boom was gereden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nog geen nieuwe locatie voor Hoek BV gevonden

DRIEBERGEN  De gemeente en Hoek Beheer BV hebben nog geen nieuwe locatie kunnen vinden voor het benzinestation en bijbehorend vervoersbedrijf.

Lees verder op de website van De Kaap

Concertseizoen Maartenskerk niet in gevaar

DOORN  Nog vóór de officiële heropening klinkt er klassieke muziek in de Maartenskerk. De herinrichting van het monumentale gebouw kostte meer tijd dan voorzien, maar volgens de stichting Muziek in de Maartenskerk komt de start van het concertseizoen niet in gevaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Ruiters slaan paaltjes in de bossen

HEUVELRUG  De komende weken zijn ruiters en menners in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug bezig met het plaatsen van knooppuntpaaltjes langs de bestaande paardenpaden als eerste actie in het kader van het project Netwerk paardenroutes.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 11 september 2011 (kopie)

Diversen
tijd: 13:45 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Verkeersregelaar aangereden

DRIEBERGEN Een verkeersregelaar is vrijdagmorgen aangereden toen hij op de Arnhemsebovenweg het verkeer aan het regelen was.
 
Omstreeks 10.55 uur kreeg de politie een melding van doorrijden na een ongeval. Een verkeersregelaar had een bestuurder een stopteken gegeven. Toen hij de bestuurder verdere aanwijzingen gaf, reed de bestuurder op hem af. De verkeersregelaar kon de auto nog net ontwijken, maar werd geraakt bij zijn hand en voet. De bestuurder van de auto reed met hoge snelheid weg richting Zeist. De verkeersregelaar heeft zijn hand en voet laten nakijken bij de huisarts. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Verwarde man wil zich laten aanrijden

ZEIST  Op zaterdagmiddag kreeg de politie de melding dat automobilisten op de Amersfoortseweg een 47-jarige man uit Rotterdam moesten ontwijken die bewust op de rijbaan liep.

Een 67-jarige automobilist uit Bilthoven kon hem niet meer ontwijken en de man werd aangereden. De 47-jarige man rende vervolgens de bossen in. Een zoektocht werd gehouden en in Bilhoven werd de man aangetroffen. Hij had een flinke verwonding aan zijn arm en moest hiervoor naar het ziekenhuis. De man was geestelijk in de war en zal hier hulp voor krijgen.

Wethouder sluit ‘deal’ met laatste woonwagenbewoner

DRIEBERGEN  Om schoon schip te maken voordat er een nieuw woonwijkje verrijst, heeft de gemeente de laatst overgebleven bewoners van het woonwagenkamp aan de roerige Sportlaan uitgekocht, voor €40.000 uit de gemeentepot, plus €300.000 uit de woonwagenpot. ‘Ik ben honderd procent zeker dat het saldo positief zal zijn,’ aldus wethouder Homan.

Lees verder op de website van Nieuwspost  Heuvelrug

Al 35 jaar gratis rechtshulp in Driebergen

DRIEBERGEN  ,,Het is eigenlijk grappig”, zeggen de juristen Hannie Mastenbroek en Jurgen Dahmen. ,,Hoewel je tegenwoordig op internet van alles kan vinden over juridische vraagstukken, is het bezoekersaantal van de Rechtswinkel door de jaren heen vrijwel gelijk gebleven.

Lees verder op de website van De Kaap

Muzikaal cabaret ‘De Ministers’ in Cultuurhuis Doorn

DOORN  Het theaterprogramma Zeekoorts van De Ministers is op zaterdag 24 september te zien in Cultuurhuis Doorn. Daarmee brengen deze heren voor het eerst hoog bezoek aan Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Theo timmert al 50 jaar aan de weg

DOORN  Officieel is hij met pensioen, maar stilzitten druist in tegen zijn beweeglijke natuur. Theo Schippers (65) is elke dag om 05.30 uur uit de veren. Onder het motto ‘aanpakken wat je tegenkomt’ verricht hij hand en spandiensten voor ‘de zaak’ en zet hij zich als vrijwilliger in voor de samenleving.

Lees verder op de website van De Kaap

Vijftig jaar korfballen bij Hemur Enge

AMERONGEN  Korfbalvereniging Hemur Enge viert op 27 september haar vijftigste verjaardag. In 1961 begonnen met uitsluitend een seniorenteam is Hemur Enge uitgegroeid tot een vereniging met 110 leden en twaalf teams.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 12 september 2011 (kopie)

Diversen (met veel wind)
tijd: 15:30 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Wethouder mag €25 miljoen opmaken

HEUVELRUG  Eventuele meevallers bij de bouw van het gemeentekantoor worden niet direct als bezuiniging ingeboekt. Het blijft beschikbaar voor wethouder Pamboer, om eventuele tegenvallers mee weg te strepen. Tot verdriet van een deel van de oppositie.

Lees verder op de websoite van Nieuwspost Heuvelrug

JSV zonder problemen langs DEV

DOORN  DEV had weinig in te brengen tijdens de uitwedstrijd bij JSV Nieuwegein. De thuisploeg bouwde op de juiste momenten de score uit tot maar liefst 4-0.

Lees verder op de website van De Kaap

Flexmeubilair nu uit ander geldpotje

HEUVELRUG  Om niet de schijn te wekken dat de gemeente zichzelf voorrang geeft, gaat wethouder Pamboer de aanschaf van nieuw kantoormeubilair uit een ander potje betalen. Het komt nu uit het potje ‘aanbestedingsvoordeel’, waarmee het binnen de begroting van het nieuwe gemeentekantoor blijft. ‘Ik sta niet te trappelen van blijdschap, maar ik wil dat wel doen.’

Lees verder op de website van Nieuwspost Heuvelrug

Oranje Wit op dreef tegen De Dreef

ELST  Na de enorme dreun van vorige week, een 1-9 nederlaag in en tegen Almere, herstelde Oranje Wit zich zondag knap met een 3-1 overwinning op De Dreef uit Wapenveld. De Elsterse zesdeklasser keek halverwege de wedstrijd nog tegen een 0-1 achterstand aan, maar stelde in het tweede bedrijf orde op zaken.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Toch nog Monumentendag voor leerlingen De Schakel

LEERSUM  Voor de kinderen uit Leersum kwam er toch nog een excursie voor Monumentendag. Helaas was het de organisatoren van Monumentendag dit jaar niet gelukt om een excursie voor de Leersumse basisschoolleerlingen te organiseren.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto deelt punten met PKC

DRIEBERGEN  Dat één zwaluw nog geen zomer maakt, na de mooie overwinning van vorige week, werd duidelijk voor Dalto in het duel tegen PKC. Met een hele goede eerste helft en een matige tweede helft werden de punten in Papendrecht verdeeld: 17-17.

Lees verder op de website van De Kaap

Sponsorspringen bij Lis Hartel

DOORN  Manege Lis Hartel organiseert op zondag 2 oktober een wedstrijd sponsorspringen. Tijdens deze wedstrijd verschijnt een combinatie aan de start, die 2 minuten de tijd krijgt om zoveel mogelijk punten bij elkaar te springen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 13 september 2011 (kopie)

Diversen
tijd: 14:05 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Gemeente Zeist wil laagopgeleide vrouwen motiveren werk te zoeken

ZEIST  Wethouder Bodes de Vries van Zeist heeft samen met minister Van Bijsterveldt en twintig andere grote en middelgrote gemeenten de intentie uitgesproken om samen meer laagopgeleide vrouwen te motiveren betaald werk te zoeken. Gezamenlijk gaan ze vrouwen aanspreken op hun kracht en hun talent. De symbolische ondertekening van deze afspraken vond plaats aan een keukentafel, centrum van het gezin, de familie en de buurt. 

vergroot foto

Uit onderzoek, gedaan in opdracht van het ministerie van OCW blijkt dat er één miljoen laagopgeleide vrouwen buiten de arbeidsmarkt staan, zonder uitkering. Ze zoeken niet actief naar werk, maar een groot aantal van hen wil wel een betaalde baan. Gebrek aan zelfvertrouwen en gebrek aan steun uit de eigen omgeving houdt hen tegen. Aldus concluderen de onderzoekers van Research voor Beleid in het rapport: ‘Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt’.
“Het is van groot belang om deze vrouwen in een vertrouwde omgeving te laten ontdekken waar hun kracht ligt en hoe ze die kunnen gebruiken. Ze willen, zo blijkt, vaak maar al te graag hun toekomst in eigen handen nemen. Daarbij gaan we ze helpen, want we hebben deze vrouwen in de komende jaren hard nodig op de arbeidsmarkt”, zegt minister Van Bijsterveldt.

Aanpak
De deelnemende gemeenten zoeken deze vrouwen op en nodigen ze uit aan diezelfde keukentafel. Daar ontdekken vrouwen, in gesprek met elkaar, waar hun eigen kracht ligt. Dan gaan ze het gesprek aan met hun omgeving. Zo zetten ze zelf stappen op weg naar een baan of een opleiding. Met een steuntje in de rug van andere vrouwen en hun gemeente. Bij deze aanpak worden de gemeenten ondersteund door Women Inc.
“In de gemeente Zeist willen we met dit project deze vrouwen vooral motiveren om in de zorg te gaan werken”, vertelt wethouder De Vries.“ We verwachten een tekort aan personeel in de zorg doordat het personeelsbestand vergrijst.”

Overzicht deelnemende gemeenten: Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Breda, Delft, Den Haag, Deventer, Doetinchem, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Hengelo, Leeuwarden, Nijmegen, Rotterdam, Sittard-Geleen, Tiel, Tilburg, Utrecht, Zeist

Ruimte voor ondernemerschap en focus op eigen verantwoordelijkheid

UTRECHT  De Utrechtse landbouw produceert in 2025 voedsel, houdt het landschap open en groen en speelt in op de vraag naar rust, ruimte en beleving. Zo zien Gedeputeerde Staten de toekomst van de Utrechtse landbouw.

Een blijvend economisch toekomstperspectief voor de landbouw is hierbij cruciaal. Daarom wordt ruimte voor ondernemerschap en eigen verantwoordelijkheid geboden. De landbouwvisie is één van de bouwstenen voor de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en wordt in oktober in Provinciale Staten besproken.
Met de visie wil de provincie anticiperen op ontwikkelingen als de noodzaak tot intensivering, schaalvergroting, innovatie en verbreding voor het behoud van bedrijfsinkomsten. Ook worden hogere eisen gesteld aan dierenwelzijn, uitstoot, landschap en biodiversiteit.

Ondernemerschap centraal
De bewegingsruimte voor de landbouw wordt sterk bepaald door Europese en nationale wet- en regelgeving en beleid vanuit andere provinciale beleidsvelden. De provincie ondersteunt de landbouwondernemers vooral vanuit een kaderstellende en regulerende rol en als inkoper van diensten. “Het is belangrijk dat we daarbij duidelijk aangeven waar de extra ruimte ligt voor de landbouw en waar boeren rekening moeten houden met natuur, landschap, bodem, water, milieu en leefomgeving.”, aldus gedeputeerde Bart Krol. “De meeste gezinsbedrijven hebben voldoende aan een bouwperceel van 1,5 hectare. Onder strikte voorwaarden en in bijzondere situaties staan we echter soms een groei naar 2,5 hectare toe. “

Kennisnetwerken
De provincie zet in op kennisnetwerken en samenwerking op het terrein van multifunctionele landbouw. “Innovatieve ideeën om meer inkomsten te genereren of milieuvriendelijker te boeren, juichen wij toe en zullen wij waar mogelijk ondersteunen”, benadrukt Bart Krol, “Een goede samenwerking tussen boeren onderling en goede afstemming met de provincie bieden volop kansen. Zo is er ruimte voor ondernemerschap bij de boer en kunnen we het bijzondere Utrechtse landschap in stand houden!”

Op 10 oktober 2011 wordt de landbouwvisie besproken in de vergadering van de Statencommissie Ruimte, Groen en Water. Op 31 oktober 2011 stellen Provinciale Staten de visie vast als bouwsteen voor de Structuurvisie.

Hemur Enge niet scherp genoeg

AMERONGEN  Na het verlies op Tiel ’72 stonden de studenten uit Nijmegen op het programma voor de korfballers uit Amerongen. SkunK heeft zich in de zomerperiode weten te versterken en dit was bekend bij Hemur Enge.

Lees verder op de website van De Kaap

Overval op tankstation

DRIEBERGEN  Op maandagavond omstreeks 23.00 uur werd een tankstation overvallen aan de Hoofdstraat. Een onbekende man kwam het tankstation binnen, bedreigde een medewerker met een wapen en eiste geld.

De medewerker zat achter veiligheidsglas en deed daarom niet wat de man zei. De overvaller verdween vervolgens weer.
 
De politie is op zoek naar getuigen. Heeft u informatie, neemt u dan contact op via 0900-8844, district Heuvelrug.

Bezuinigingsdiscussie Heuvelrug blijft geheim

HEUVELRUG  De gemeenteraad blijft voorlopig achter gesloten deuren in hun kerntakendiscussie overleggen over de aanstaande bezuinigingsronde. Het ‘maatschappelijk achterveld’ intussen toont zich al flink bezorgd.

Lees verder op de website van Nieuwspost Heuvelrug

Vroege herfstvlagen over de Plantage

ELST  Toch niet bang voor een najaarsbuitje? Uw gids staat temidden van de nattigheid op zaterdagmiddag 17 september om 14.00 uur klaar om u toch de nodige waardering bij te brengen voor de (te) vroege regenflarden van deze bijzondere zomer.

Hoe reageren de dieren? Is ook aan de planten te merken dat het vocht te vroeg is?
Het kost u niets en vroegtijdig aanmelden is er niet bij.

Start:    Parkeerplaats van de Plantage Willem III aan de Utrechtsestraatweg tussen ecoduct en kom van Elst (U).
Welkom!

Voor meer  informatie over de activiteiten van Het Utrechts Landschap, zie www.utrechtslandschap.nl

Nieuwe hockeyseizoen feestelijk van start

DOORN  Veel jeugdleden en hun ouders kwamen zaterdag af op de festiviteiten bij hockeyclub Doorn. De drukte en het warme weer zorgden voor een gezellige start van het nieuwe hockeyseizoen.

Lees verder op de website van De Kaap

Met De Zonnebloem naar het Dolfinarium

LEERSUM  De afdeling Leersum van Nationale Vereniging De Zonnebloem is vorige week naar het Dolfinarium bij Harderwijk geweest. Rond 08.30 uur verzamelden de eerste deelnemers al bij het Woonzorgcentrum de Schermerij in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Mini Champions League groot succes

DRIEBERGEN  Meer dan vijfentwintig vier- en vijfjarigen trotseerden de onweer en regen en namen deel aan de eerste training van de Mini Champions League van FC Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 14 september 2011 (kopie)

Diversen
tijd: 14:25 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Raad vraagt burger bezuinigingsadvies

HEUVELRUG  Het bezuinigingsoverleg is voortaan openbaar. Volgende maand gaat de gemeenteraad de bevolking bovendien vragen waar ze wel of geen geld aan moet uitgeven. ‘Heel spannend om te kijken hoe de mensen daar tegenaan kijken.’


Lees verder op de website van Nieuwspost Heuvelrug

LTO: Edelhert toelaten op Heuvelrug is fout

UTRECHTSE HEUVELRUG  Het toelaten van het edelhert op de Utrechtse Heuvelrug is een grote fout. Dat zegt Landbouworganisatie LTO Noord Utrecht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Hoogenraad opnieuw in wachtkamer

HEUVELRUG  Takelbedrijf Hoogenraad mag zich nog altijd niet vestigen in de boerderij naast de opritten van snelweg A12 in Driebergen. Dat heeft de gemeente Hoogenraad laten weten, een half jaar nadat het takelbedrijf hiervoor een hernieuwde aanvraag had ingediend.

Lees verder op de website van Nieuwspost Heuvelrug

Simon Hoogenkamp weer thuis

MAARN  Simon Hoogenkamp heeft het gehaald. In minder dan 21 uur liep hij de Courmayeur Champex Chamonix in het Mont Blanc-gebied, een ultraloop over 98 km.

Lees verder op de website van De Kaap

Open dag brandweerpost Maarn-Maarsbergen

MAARN/MAARSBERGEN  De Veiligheidsregio Utrecht nodigt jong en oud uit voor de open dag van brandweerpost Maarn-Maarsbergen op 17 september. Er is een educatief programma voor iedereen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 15 september 2011 (kopie)

Diversen
tijd: 14:40 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Cees Keur wint Zilveren Camera

AMERONGEN  Na de mini-pubkwis in restaurant Buitenlust werd afgelopen zaterdag de Zilveren Camera uitgereikt. Er waren 22 kwalitatief hoogstaande inzendingen, daaruit moesten er acht genomineerd worden door een vakkundige jury.

Lees verder op de website van De Kaap

Jelle de Bruijn en Michelle van Rossum clubkampioen

MAARN  Op het tennispark van LTV Maarn aan de Planetenbaan zijn van 3 tot en met 11 september de Clubkampioenschappen 2011 gehouden. Met een deelnemersveld van 176 deelnemers resulteerde dat in een record van 271 wedstrijden.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Wilde dieren’ in de lobby

In de aanloop naar een beslissing rond het tolereren van ‘grote hoefdieren’ op de Heuvelrug neemt de lobby van alle kanten toe.

Lees verder op de website Nieuwspost Heuvelrug

Kwekerij wil verkassen

LEERSUM  De gemeente geeft al tien jaar geen uitsluitsel over een verhuizing van Boomkwekerij Darthuizer BV. Dat zegt directeur Guido Ilsink in een nieuwsbrief van de Kamer van Koophandel.

Lees verder op de website van De Kaap

Markant plan voor locatie postkantoor

DRIEBERGEN  Er is een markant plan ontwikkeld om de locatie van het oude postkantoor op de hoek van de Hoofdstraat en Buzziburglaan een compleet ander uiterlijk te geven, waarbij tevens sprake is van een functionele invulling van de plek.

Lees verder op de website van De Kaap

Carlo Cesar werkt hard in de zomer

DOORN  ‘Wat doet een schaatser in de zomer?’, een vraag die langebaan schaatser Carlo Cesar uit Doorn regelmatig wordt gesteld. Het sporttalent van het jaar 2010 van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is dan een korte periode in Thialf in Heerenveen te vinden.

Lees verder op de website van De Kaap

Natuurgroep voor ‘groene’ jeugd

HEUVELRUG  IVN afdeling Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn start een natuurgroep voor enthousiaste kinderen van acht tot elf jaar. Onder leiding van natuurgidsen gaan de kinderen één keer per maand op een zaterdagmiddag op onderzoek uit.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 16 september 2011 (kopie)

Diversen
tijd: 14:45 uur   temperatuur: 19 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Felle oppositie tegen nieuwbouw Zonstraat

DRIEBERGEN  Bewoners van de Welgelenlaan zijn fel in hun oppositie tegen de nieuwbouwplannen aan de aanpalende Zonstraat. Ze willen dat het aantal woningen van 65 naar beneden wordt bijgesteld.

Lees verder op de website Nieuwspost Heuvelrug

Onwrikbare meningen bij hoorzitting over Zonstraat-plan

DRIEBERGEN  Tijdens de hoorzitting over het bestemmingsplan voor de Zonstraat die de raadscommissie Ruimte maandag in de raadszaal van Cultuurhuis Pléiade had belegd, werd tamelijk gespierde taal gebezigd.

Lees verder op de website van De Kaap

Portretten van schrijvers in bibliotheek

LEERSUM  Schrijvers, die in de gemeente Utrechtse heuvelrug of in de nabije omgeving wonen, zijn door fotograaf Robert Zwart op bijzondere wijze geportretteerd en samen met (een deel van) hun werk worden deze foto’s geëxposeerd in de Leersumse bibliotheek.

Lees verder op de website van De Kaap

Second opinion nodig voor kruispunt Driebergseweg

ZEIST  Gemeente Zeist laat een second opinion uitvoeren naar het plan voor een rotonde op kruispunt Driebergseweg-Heideweg-Bunsinglaan. Uit dit onderzoek volgt of de gemeente beter verkeerslichten of een rotonde kan realiseren.

In het voorjaar van 2008 heeft een adviesbureau onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een rotonde of verkeerslichten op het kruispunt. Vanuit de verkeersveiligheid, de afwikkeling van fietsers en de kosten ging de voorkeur destijds uit naar een rotonde.

Invloed van fietsers
Er zijn in 2008 geen fietsers meegenomen in de berekening voor de verkeersafwikkeling. Dit omdat fietsers op een rotonde buiten de bebouwde kom geen voorrang hebben en de doorstroming dus ook niet beïnvloeden. In het onderzoek werd wel gesteld dat het oversteken van fietsers vanuit veiligheid voor de fietsers geen probleem oplevert. Deze laatste constatering wordt drie jaar later in twijfel getrokken omdat er een reële kans is dat het aantal overstekende fietsers zal toenemen.
Daarnaast verwacht de gemeente dat na de realisatie van de tunnel onder het spoor bij Driebergen – Zeist meer auto’s deze route zullen nemen. Door de tunnel zal het verkeer constant doorstromen zonder onderbreking van een trein. Hierdoor wordt oversteken voor fietsers ook lastiger.

Bodes de Vries: “Voor de verkeersveiligheid van fietsers is het wenselijk om de fietser voorrang te geven, anders kunnen zij in de spitsperioden moeizaam oversteken. Deze gewijzigde voorrangssituatie heeft echter weer een negatieve invloed op de verkeersafwikkeling voor de auto en het openbaar vervoer. Daarom wordt er bekeken of verkeerslichten toch een betere oplossing zijn.”

Fietstellingen
Voor de second opinion worden in september 2011 aanvullende fietstellingen verricht. Naar verwachting is eind september bekend wat de meest robuuste en daarmee duurzame oplossing is, waarbij de verkeersveiligheid en doorstroming het meest optimaal zijn.

Onderzoek naar extra busbaan
De bussen richting station Driebergen – Zeist staan vaak in de file, waardoor ze de al aanwezige busbaan lastig kunnen bereiken. Een oplossing is het verlengen van de busbaan. De gemeente Zeist gaat daarom in opdracht van de provincie Utrecht de mogelijkheden van een busbaan onderzoeken op de Driebergseweg, tussen Heideweg en Breullaan (richting station Driebergen – Zeist). De uitkomsten van dit onderzoek worden in november verwacht.

Uitvoering
Aansluitend aan het onderzoek wordt de rotonde of het kruispunt met verkeerslichten in 2012/2013 gerealiseerd.

Nieuwe meubels opgenomen in begroting gemeentekantoor

HEUVELRUG  Er wordt door de gemeente voor € 300.000,- nieuw kantoormeubilair aangeschaft. Deze investering wordt betaald met het voordeel dat de gemeente behaalt uit de aanbesteding van het nieuwe gemeentekantoor.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Crazy Dutchman’ vertelt over 24 uurs ultraloop

MAARSBERGEN  Bij de 24-uurs ultraloop van zaterdag 3 september in Glenmore in de Schotse Hooglanden stond Jeroen Renes als enige Nederlander tussen Engelstaligen aan de start.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsen buiten de rekken weggehaald

DRIEBERGEN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft fietsen die buiten de rekken geplaatst waren op het station Driebergen-Zeist afgelopen dinsdag laten verwijderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Schaapskooi Engweg wordt kantoor

DRIEBERGEN  De Open Monumentendag was zonovergoten en de opengestelde locaties trokken veel bezoekers. In Driebergen kon men op zaterdag onder meer de begraafplaats en het museumgebouw Vroeger en Nu aan de Traaij bezoeken. Ook de Grote Kerk, de Sint Petrus Bandenkerk, Koetshuis Bijdorp en de schaapskooi aan de Engweg waren opengesteld voor publiek.

Lees verder op de website van De Kaap

Educatieve Bijentuin zaterdag officieel geopend

DRIEBERGEN  De educatieve bijentuin die op Landgoed Kraaybeekerhof zou komen wordt aanstaande zaterdag officieel geopend. Vanaf januari zijn vele mensen druk bezig met de bouw van de tuin.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 17 september 2011 (kopie)

Diversen
tijd: 15:50 uur   temperatuur: 16 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Musketiers knap gelijk tegen koploper Jonathan

ELST  Waar het eerder nog wel eens elf individuen waren, stond er vandaag een hecht team bij Musketiers. De ploeg uit Elst speelde 2-2 tegen koploper Jonathan, en zag in de laatste minuut nog een grote mogelijkheid op een overwinning gemist worden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Candia’66 speelt gelijk tegen De Treffers

RHENEN  Tevreden blikken waren er vandaag te bewonderen bij het elftal van Candia’66, na het gelijkspel tegen De Treffers. Ondanks het gelijkspel tegen De Treffers waren er volgens trainer Jan Westerhof genoeg aanknopingspunten voor het vervolg van de competitie.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Drankgebruik jeugd onder de loep

HEUVELRUG  De uitvoering van de nieuwe drank- en horecawet krijgt in de Heuvelruggemeente een extra scherp randje. Speciale aandacht zal worden gegeven aan het terugdringen van het alcoholgebruik van de jeugd. Dit werd maandag besloten tijdens het vervolg van de raadsvergadering van afgelopen donderdag.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA laat het in de uitwedstrijd tegen OSM uit Maarssen volledig liggen

AMERONGEN  In een bij tijd en wijle bikkelharde wedstrijd, waarin de leidsman ook niet het benodigde gezag kon handhaven, verloor DVSA met grote cijfers. Trainer Joop Vink:” Een absolute wanprestatie van mijn team.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM heeft ondanks verlies weer vertrouwen in eigen kunnen

MAARN  Ondanks het 1-2 verlies tegen Vianen, heeft SVMM toch weer het vertrouwen in eigen kunnen terug gevonden. Na twee zware nederlagen op rij had SVMM trainer Fred Veenstra zijn ploeg op eenn aantal posities aangepast, wat tegen Vianen zeker zijn vruchten afwierp.

Lees verder op de website van De Kaap

Teleurstellende nederlaag voor Driebergen tegen De Posthoorn

DRIEBERGEN  FC Driebergen leed een toch wel enigszins teleurstellende 1-2 thuisnederlaag tegen De Posthoorn uit Amersfoort. Toch begon het team van trainer Bert van den Brom voortvarend en zag al na 30 seconden de bal achter de Amersfoortse doelman in het net verdwijnen door een treffer van Elmar van Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV op eigen terrein op ongelukkige wijze naar een “zure” nederlaag

DOORN  Zaterdag derdeklasser DEV leed op eigen terrein een “zure” 1-2 nederlaag tegen VRC uit Veenendaal. Zuur omdat die nederlaag zeker niet te wijten was aan het gedegen spel van de Doornse formatie.

Lees verder op de website van De Kaap

Acht voor de Rhenense Woningstichting

RHENEN  Het KWH (Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector) heeft onderzocht hoe het staat met de dienstverlening van de Rhenense Woningstichting. De Rhenense Woningstichting scoort gemiddeld een acht. Deze score ligt boven het landelijke gemiddelde.

Lees verder op de website van De Kaap

Voetpad Trompstaete pijnpunt

MAARN  ,,Het was een mooi gekleurd plaatje, maar we werden er een beetje lacherig van”, is de reactie van het bestuur van de Vereniging van Eigenaren op het laatste voorstel van de gemeente om een voetpad te realiseren tussen Trompstaete en de Raadhuislaan

Lees verder op de website van De Kaap

Fibou Kinderopvang viert 5-jarig bestaan

DRIEBERGEN  Het Driebergse Fibou vierde onlangs haar vijfjarig bestaan. Het feest in en rond kinderdagverblijf ‘t Vijvertje en bso Spetters aan de Vijverlaan was een groot succes.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 18 september 2011 (kopie)

Diversen
tijd: 13:00 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Afgetekende overwinning voor Oranje Wit

ELST  De Elsterse zesdeklasser Oranje Wit boekte vanmiddag een afgetekende 1-4 uitzege op Domstad Majella. De ploeg van trainer Cees van Swetselaar leidde in Utrecht halverwege de wedstrijd al met 1-3.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

HDS mag handen dichtknijpen met het binnenhalen van één punt

LEERSUM  Zondag vierdeklasser HDS mocht in het uittreffen tegen Sporting ’70 de handen dichtknijpen met een 2-2 gelijkspel. HDS trainer Jan van Dalem:” We hebben een zeer matige wedstrijd gespeeld, waarin we alleen de eerste tien minuten enigszins konden overtuigen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe voorganger voor baptistengemeente Doorn

DOORN  Na ruim een jaar vacant te zijn geweest hoopt de Baptistengemeente Doorn en omstreken op 9 oktober haar nieuwe voorganger Ds. M.B. Gorsira in te zegenen.

Lees verder op de website van De Kaap

Het blijft stil op het digitale dorpsplein

HEUVELRUG  Het virtuele dorpsplein is mislukt. De respons op het digitale initiatief van de gemeente was nihil en dus onbruikbaar. Dat blijkt uit een informatiebrief van het college aan de gemeenteraad. Een blik in het ‘dorpscafé’ van de gemeentelijke website leert, dat zich slechts twee inwoners en één raadslid hebben gemeld.

Lees verdere op de website van De Kaap

Gemeente werkt ‘dramatisch slecht’

HEUVELRUG  Minder nota’s en plannen, méér aandacht voor dagelijkse gang van zaken in de Utrechtse Heuvelrug. Op die manier wil ondernemersvereniging Zakelijk Heuvelrug stroperigheid binnen de gemeente te lijf gaan.

Lees verdere op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 19 september 2011 (kopie)

Ontwikkeling van een nieuwe buurt
tijd: 14:00 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Herstel voor KCD/Decohome

DOORN  KCD/Decohome heeft zich zaterdag netjes hersteld van zijn slechte competitiestart. Na een vrij weekend speelden de groen witten in Ede een frisse partij korfbal tegen Reehorst.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto wint van DeetosSnel/Volhuis

DRIEBERGEN   Dalto 1 pakte afgelopen zaterdag de (gedeelde) koppositie in de Ereklasse B door DeetosSnel met 17-11 te verslaan. Hoewel er bij vlagen mooie acties te zien waren, was het spel over de gehele wedstrijd gezien niet denderend, maar uiteindelijk wel goed genoeg voor een ruime overwinning.

Lees verder op de website van De Kaap

Open dag Militair Revalidatie Centrum Aardenburg

DOORN  Het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg houdt op vrijdagmiddag 23 september open dag aan de Korte Molenweg 3 in Doorn. De Open Dag vindt plaats in het kader van het 65 jarig bestaan van het revalidatiecentrum.

Lees verder op de website van De Kaap

Pink Panthers in het nieuw maar zonder punten

DRIEBERGEN  Vorige week in en bij Amstelveen gingen de Pink mannen ten onderuit met 17-8. Deze wedstrijd miste the Panthers wegens blessures en vakanties nog negen spelers. Desondanks scoorde ze toen al meteen in de eerste minuut door middel van een penalty-kick op de palen. 0-3. Panthers de debutant in de eerste klasse hadden de Amstelveense buitenlanders (er spelen daar meer niet Nederlanders dan wel Nederlanders) flink onder druk. Na flink fysiek geweld van de Amstelveeners wisten hun in de 25 minuut de eerste try op het scorebord te zetten met daarbij de conversie 7-3. Dit wat ook de ruststand.

vergroot foto

Tweede helft weer twee aan elkaar gewaagde teams. Opmerking daarbij dat The Pink Panthers wilde rugbyen en de Amstelveeners met afbraakrugby de punten probeerde binnen te lopen. In de 19de minuut namen the Panthers weer de leiding door een mooie try van de winger. Zonder de conversie te benutten 7-8. Hierna scoorde Amstelveen wederom twee try’s waar door de eindstand van 17-8 op de teller werd gezet.

Afgelopen zondag kwam RC Waterland uit Purmerend op bezoek te Driebergen. Vorige week wonnen zij hun wedstrijd met 56-0 tegen het Sassenheimse The Bassets.
Dus zou een zware pot worden.
14.32 uur start de wedstrijd met meteen druk van beide teams. Waterland wat door de ruime overwinning van een week eerder meteen wakker en alert speelde scoorde al in de 3de minuut met een uitgespeelde try. Daarbij werd de conversie niet benut. The Pink Panthers meteen wakker verplaatste het spel meteen op de Waterland zijde. Hierdoor scoorde the Pink Panthers al in de 8ste minuut hun try en met de conversie 7-5. Hierna twee teams die heerlijk aan elkaar gewaagd waren. Met in de 32ste minuut weer en try van Waterland, nu met conversie 7-12. Drie minuten later een kick op de palen van The Panthers 10-12. In de slot minuut van de eerste helft scoorde the Panthers hun tweede try, zonder de conversie te benutten 15-12.
Tweede helft ging het lekker door, the Pink Panthers werden tot twee keer op niet legale manier gestopt door de Waterlanders waardoor ze twee keer een kick op d epalen konden nemen. Echter de kickers waren niet erg scherp, beide mis.
Leuk over en weer spel met de derde try voor Waterland zich liet noteren met conversie 15-19. De aansluiting van The Panthers kwam in de 14de minuut door de derde try van The Panthers 20-19. Tien minuten voor tijd scoorde Waterland zijn vierde met conversie 20-26.
Spanning en daardoor druk bij de Panthers werd uiteindelijk hun verlies, in de aller laatste minuut scoorde Waterland nog een penalty-kick waardoor de eindstand op 20-29 werd gezet.

Komende zondag gaan de mannen van The First XV naar Leiden om daar dan toch de eerst punten op te halen tegen DIOK. Want the Pink Panthers zijn nog vol vertrouwen en overtuigd dat ze in de eerste twee ronden meteen twee teams zijn tegen gekomen die aan het einde van het seizoen zeker in de top drie zullen vertoeven.


Kerkjubileum en Heyboer-expo in Austerlitz

AUSTERLITZ  De oude kerk van Austerlitz, het huidige Beauforthuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Reden voor een jubileumfeest, op zondag 25 september, met ’s middags een historische wandeling en daarna de opening van een nieuwe Heyboer-expositie: ‘Kunst & Religie’. 


De kerk is in 1861 voor de Austerlitzers gebouwd door de familie de Beaufort. Onder leiding van een gids maakt u een mooie wandeling door Austerlitz en omgeving en komt u nog veel meer te weten over de bijzondere verbintenis tussen de Austerlitzers en de De Beauforts. 


U bent daarna op tijd terug voor de opening van een nieuwe Heyboer-expositie. Anton Heyboer hield zich veel bezig met religie. “Religie is noodzakelijk voor een inhoudelijk bestaan,” zegt hij. Zijn werk in de oude kerk van Austerlitz is dan ook op zijn plaats. Heyboerverzamelaars Willy en Trees van Kleef geven bij de opening van de expositie een lezing over het thema ‘kunst & religie’. De geëxposeerde werken uit hun priveverzameling zijn deels te koop. 
Koop kaarten voor de opening/lezing online via www.beauforthuis.nl.

In 1832 werd op de heide buiten Austerlitz een boerderij, ‘Heidenoord’, gebouwd. In 1844 kocht ene J.B. Stoop de boerderij en vestigde er een landbouwschool in. Toen Stoop in 1856 overleed, werd Heidenoord eigendom van dochter Anna en schoonzoon Arnoud J. de Beaufort. Zij wisten er eerst geen raad mee tot zij ontdekten dat de kerkelijke situatie in Austerlitz niet ideaal was: voor een kerkbezoek moesten de protestanten helemaal naar Zeist. Daarom liet de Beaufort in 1861 achter Heidenoord een kerk bouwen. Heidenoord zelf werd verbouwd tot pastorie. Ruim honderd jaar heeft het gebouw een kerkelijke functie gehad. In 1984 verhuisde de hervormde Gemeente naar haar nieuwe kerk ‘de Hoeksteen’ midden in het dorp. 
Na een procedure met de gemeente om het oude pand van de sloophamer te redden en het een culturele bestemming te geven werd het in 1984 in gebruik genomen als muziekacademie, een initiatief dat echter niet levensvatbaar bleek te zijn. In 1987 verwierf de Stichting de Beaufort het gebruiksrecht. De pastorie werd in gebruik genomen als woonhuis en het pand kreeg de huidige benaming Beauforthuis, vernoemd naar de familie de Beaufort, de vroegere weldoeners van Austerlitz, die tot in 1971 een grote rol hebben gespeeld in het sociale leven van het dorp. 
De eerste concerten werden gegeven in 1989 en deze nieuwe activiteiten sloegen bijzonder goed aan. In 1990 werd een nieuwe aanbouw gerealiseerd en vond de officiële opening plaats. 
Sindsdien is het Beauforthuis in deze richting doorgegaan en gegroeid tot het theater  van vandaag de dag.
zondag 25 september, 15.30 historische wandeling, 17.30 lezing ‘Kunst en Religie’ over Anton Heyboer 
entree lezing € 5

Driebergse Tourclub organiseert Veluwse Herfsttocht

DRIEBERGEN  De Driebergse Tourclub organiseert zondag 25 september de Veluwse Herfsttocht. Deelnemers kunnen kiezen uit vier afstanden: 30, 75, 110 en 140 kilometer. Nu de herfst is ingetreden is de route een keer richting de Veluwe gelegd.

Lees verder op de website van De Kaap

Lokaalhoutdagen bij het Leersumse Veld

LEERSUM  Staatsbosbeheer organiseert in samenwerking met Lokaalhout de Lokaalhoutdagen. Deze zullen op zaterdag 1 en zondag 2 oktober plaatsvinden bij boswachterij Leersumseveld aan de Maarsbergeseweg 18a te Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 20 september 2011 (kopie)

Diversen
tijd: 13:15 uur   temperatuur: 17 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Gemeente Zeist en Politie staan voor veilig park

ZEIST  Bij de ingang van diverse parken staan vanaf deze week borden die politie een handvat geeft om overlast aan te pakken. Wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof en wijkagent Ed van Kesteren onthulden vandaag het eerste bord bij de ingang van het Walkartpark. De andere borden komen te staan in de Dieptetuin, op het Bethaniëplein en in het Wilheminapark.

vergroot foto

De borden geven naast de regels ook aantrekkelijke cultuurhistorische informatie over het park. De komende drie weken geldt er een overgangssituatie waarbij de politie waarschuwt als er overlast plaats vindt in de parken. Daarna volgen bekeuringen bij overlast op basis van artikel 4.61 uit het Wetboek van strafrecht.


Lezing ‘De toekomst van ons voedsel – welke opties dienen zich aan?’

ZEIST  Op donderdag 22 september verzorgt Machteld Huber de lezing ‘De toekomst van ons voedsel – welke opties dienen zich aan?’ Machtled Huber is arts en onderzoeker voedingskwaliteit en gezondheid bij het Louis Bolk Instituut in Driebergen.

vergroot foto

Duurzaamheid is geen luxe meer, maar bittere noodzaak, gezien de groei van de wereldbevolking, de klimaatverandering en de beschikbaarheid van grondstoffen. In haar lezing over de toekomst van ons voedsel zal Machteld Huber de verschillende perspectieven voor voedselproductie belichten, die in het kader van duurzaamheid in ontwikkeling zijn.
Dit is een gebied waar de consument uiteindelijk zelf keuzes moet maken en dan is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. In haar lezing zal Machteld Huber zich dan ook met name richten op onderzoeksgegevens en er naar streven zoveel mogelijk samenhangen te laten zien. Ook zal zij de resultaten presenteren van haar onderzoek naar gezondheidseffecten van biologische producten. Zij sluit af met een aantal tips van wat je als consument zelf kunt doen, om duurzaam met je voeding om te gaan.

Machteld Huber (1951) is arts en onderzoeker voedingskwaliteit en gezondheid bij het Louis Bolk Instituut in Driebergen.  Ze is opgeleid als huisarts, maar tijdens een periode met ernstige ziekte werd haar belangstelling voor onderzoek gewekt. Jarenlang heeft zij sindsdien therapeutisch en onderzoekswerk gecombineerd; nu werkt zij fulltime als onderzoeker. Inmiddels werkt zij al 15 jaar aan vragen rond de kwaliteit van biologische producten en de mogelijke invloed daarvan op de gezondheid. De laatste tijd houdt zij zich ook veel bezig met duurzaamheidvraagstukken, in relatie tot de toekomst van ons voedsel.
In dat kader is zij lid van de Raad voor Integrale Duurzame Landbouw & Voeding.

Dit is de derde van een serie van vier lezingen die Bibliotheek Zeist in samenwerking met de lokale natuur- en milieuorganisaties Stichting Milieuzorg Zeist, IVN, KNNV en Natuurlijk Zeist-West, Solobio en het team NMC van de Milieudienst in 2011 organiseert. Dit jaar is het thema “gezond en veilig voedsel”. De lezing begint om 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van IVN, KNNV, SMZ, NZW en vrijwilligers van het team NMC. Leden van de RUM-bibliotheken (Zeist, Bunnik, De Bilt/Bilthoven, Soest) betalen € 2,00 en voor niet-leden is de toegang € 3,00 (inclusief koffie/thee in de pauze).


Peter Sluis beste Handbiker van Nederland

DOORN  In de H2 klasse werd Peter Sluis afgelopen weekend in Emmen de beste handbiker van Nederland. Hij reed een sterke wedstrijd op de finale dag van het NHC Kampioenschap.

Lees verder op de website van De Kaap

Olympische zwemmers bezoeken LACO Woestduin

DOORN  De wedstrijdzwemmers van Woestduin en Dolphins werden afgelopen zaterdag verrast met een bezoek van de twee olympisch genomineerde zwemmers Joost Reijns en Sebastiaan Verschuren in zwembad LACO Woestduin. De topzwemmers gaven een clinic aan de wedstrijdzwemmers.

Lees verder op de website van De Kaap

Amerongse schoolkinderen volgen verkeersproject

AMERONGEN  Alle kinderen van de Wilhelminaschool in Amerongen gaan in de laatste week van september en de eerste twee weken van oktober aan de slag met een project over verkeer.

Lees verder op de website van De Kaap

Oliespoor na auto-ongeluk in Zeist

ZEIST  Een automobilist heeft vannacht in Zeist een ravage aangericht. De man knalde op de Schaerwijdelaan tegen een paaltje en reed vervolgens door.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van woensdag 21 september 2011 (kopie)

Vanaf de dorpsrand
tijd: 16:20 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Zonstraatplan naar wandelgangen

DRIEBERGEN  De gemeenteraad gaat niet zonder meer akkoord met het bouwplan voor de Driebergse Zonstraat. Het plan moet hier en daar aangepast, en als het aan de VVD ligt zelfs helemaal terug naar de tekentafel.

Lees verder op de website Nieuwspost Heuvelrug

Homan zet tering naar nering

HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug wil het lopende begrotingsjaar niet met een tekort afsluiten. Om het tekort van ruim €2 miljoen op te vangen zet financieel wethouder Homan een hele reeks uitgaven stop. Belangrijkste slachtoffers: wegonderhoud, peuterspeelzalen en jongerenwerk.

Lees verder op de website Nieuwspost Heuvelrug

Hennep

ZEIST Op dinsdagavond kreeg de politie de melding dat mannen met zakken aan het slepen waren aan de Prinses Irenelaan. Agenten gingen poolshoogte nemen. Twee mannen renden vervolgens hard weg maar konden na een korte achtervolging worden aangehouden.

Bij nader onderzoek bleek dat de mannen vuilniszakken voor hennepresten aan het verslepen waren. In een nabijgelegen woning werd een afgebroken hennepkwekerij aangetroffen. Onderzoek wees uit dat er illegaal stroom werd afgetapt. Beiden mannen, 29-jaar uit Utrecht, werden ingesloten voor verhoor. De spullen werden inbeslaggenomen.

Vertelmiddag bij Bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Op zondag 25 september worden er bij het bezoekerscentrum De Boswerf prachtige verhalen verteld door het vertelduo Gerard Toonen en Mirjam Backus.

Bent u benieuwd naar “Heksen op de koffie”, “Het Ierse Kaboutertje”, “De koning met de paardenoren” en “De schoenmaker en de dwergen”, dan kunt u luisteren naar Mirjam Backus.
Gerard Toonen vertelt de volgende verhalen: “De geest van het Zeisterbosch”, “De haan die de zon wakker kraaide” en “de kat die zijn pootjes wast ”.

Beide verhalenvertellers hebben hun sporen verdiend met het vertellen van verhalen. Zij traden eerder op bij het Spoorwegmuseum, landgoed Oostbroek, de Christmas Fair en andere (historische) musea. Beide verhalenvertellers zijn ook actief lid bij de Vertelkring  “Eva Luna” te Wageningen.

De verhalen worden onder andere verteld in de Plaggenhut en de tipi op het terrein van het bezoekerscentrum. Vanaf 14.00 uur wordt er om de 20 minuten een ander verhaal verteld. Beide vertellers wisselen elkaar af. De verhalen duren ongeveer 10 à 15 minuten en zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en ouder. En ook voor volwassenen. De toegang is gratis.

Vanaf november tot april is het bezoekerscentrum alleen op de zondagen van 12.00 – 16.00 uur geopend. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030-69 22 393. U vindt bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.


Achtduizend euro voor verontreinigde tuinen

DOORN  De gemeente wil de eigenaren van zes huizen aan de Heuvelweg financieel bijstaan in het saneren van hun verontreinigde tuinen. Ze krijgen achtduizend euro terug als ze hun tuinen afgraven en van schone grond voorzien.

Lees verder op de website Nieuwspost Heuvelrug

Coos en Tinie vieren gouden bruiloft

LEERSUM  Coos Tessers en Tinie Gesthuizen vieren vandaag hun vijftigjarige huwelijk. Zij hebben elkaar tijdens de carnaval in Millingen aan den Rijn leren kennen. Na wat verhuizingen Middelaar en Cuijk zijn ze veertien jaar geleden in Leersum beland.

Lees verder op de website van De Kaap

Driebergse tennisverenigingen organiseren jeugdtoernooi

DRIEBERGEN  De Driebergse Tennisverenigingen Risenborgh en Manger Cats hebben de handen ineen geslagen en organiseren samen het eerste Open Driebergse Jeugdtoernooi.

Lees verder op de website van De Kaap

Educatieve bijentuin geopend

DRIEBERGEN  De educatieve bijentuin op landgoed Kraaybeekerhof is afgelopen zaterdag officieel geopend.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorbereidingen gemeentekantoor van start

DOORN  Ondanks een veelbewogen voorgeschiedenis gaat de schop voor het nieuwe gemeentekantoor nu toch de grond in. Deze week werden er naast Cultuurhuis Pléiade al enkele bomen geveld en de komende periode staat een reeks van voorbereidende werkzaamheden op het programma.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 22 september 2011 (kopie)

Rondom de Oranjevijver
tijd: 13:25 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Zwerfsteneneiland wint Beelaerts Prijs

MAARN  Met het project Binnenstebuiten heeft de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland (SVvhZ) de prestigieuze Beelaerts van Blokland Prijs 2011 gewonnen. Deze prijs is vandaag uitgereikt in het Cultuurhuis in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoogenraad moet wijken voor ‘hoger belang’

DRIEBERGEN  Takel- bergings- en sleepbedrijf Hoogenraad kan beter verhuizen naar Veenendaal, denkt de meerderheid van de gemeenteraad. Ook op de een-na-laatste mogelijke vestigingsplaats is voor Hoogenraad geen plaats, omdat de gemeente daar met andere partners in zee wil.

Lees verder op de website Nieiwspost Heuvelrug

Gewelddadige straatroof

DOORN  Op woensdagavond omstreeks 20.40 uur kreeg de politie een melding van een straatroof. Een 23-jarige man uit Wijk Bij Duurstede reed op zijn fiets over de Kapelweg, toen hij twee jongemannen passeerde. Eén van hen rende naar hem toe en pakte hem beet.

Het slachtoffer raakte daardoor uit evenwicht en viel op de grond. Hij werd door de jongeman mishandeld. Het slachtoffer verdedigde zich, maar de tweede jongeman kwam erbij, die hem bedreigde met een wapen. Ze beroofden hem vervolgens van zijn portemonnee en gingen er te voet vandoor in de richting van het Kerkplein. Agenten hebben in de omgeving gezocht naar de verdachten, maar zij werden niet meer aangetroffen.
 
Signalement:
–         twee jongemannen
–         ongeveer 1.90 meter
–         normaal postuur
–         zwarte trui met capuchon
–         één met een lichtblauwe spijkerbroek en een ander met een standaard blauwe spijkerbroek
 
Het slachtoffer werd na de beroving geholpen door twee mannen die kwamen vanuit de richting van een school aan de Frans van Dijklaan. De politie komt graag in contact met hen. Ook is de politie op zoek naar andere getuigen. Heeft u meer informatie over deze straatroof, neemt u dan contact op via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Internationale Classic Motorcross in Rhenen

RHENEN  De spectaculaire Classic Motorcross des Nations beleeft zaterdag 24 september de negentiende editie in Rhenen. Dit jaar op het circuit van Kwintelooyen in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Woningen ontruimd na brand in Driebergen

DRIEBERGEN  In Driebergen zijn negentien woningen ontruimd na brand in een garagebox aan park Sparrendaal. Daar kwam zoveel rook vanaf dat de brandweer besloot de bewoners hun huis uit te halen. Daarna was de brand snel onder controle.
 
Lees verder op de website van RTV Utrecht

Feestelijke opening Kringloopwinkel aan de Traaij

DRIEBERGEN  Honderd gekleurde ballonnen gingen dinsdagmiddag de lucht in tijdens de feestelijke opening van de Kringloopwinkel aan de Traaij. Burgemeester Naafs gaf het startschot en noemde de winkel een aanwinst voor de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Ludieke opening van vernieuwde Kersweg

AMERONGEN  Het lijkt zo gemakkelijk: nieuw riool erin, kabels vervangen, zand erover en dan secuur herinrichten en bestraten. Dan heb je een voorbeeldige ‘fietsstraat’ waar de auto te gast is. De eerste in de Gemeente, en waar beter dan in het smalle Amerongen?

Lees verder op de website van De Kaap

Wilde zwijnen en grote herten niet welkom op de Heuvelrug

HEUVELRUG  Edelherten, damherten en wilde zwijnen zijn, als het aan de meerderheid van de gemeenteraad ligt, niet welkom op de Utrechtse Heuvelrug. Met deze boodschap gaat het college naar de provincie.

Lees verder op de website van De Kaap

Grootse Dance Battle 4 Peace

HEUVELRUG  Er was weken naar toe gewerkt, de Dance Battle 4 Peace. Een buitenvoorstelling voor en door de kinderen uit groep 5 en 6 van vijftien scholen uit de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 23 september 2011 (kopie)

Fietsers
tijd: 14:45 uur   temperatuur: 18 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

PVV windt zich op over economieles in Zeist

ZEIST  Statenlid René Dercksen van de PVV windt zich op over de manier waarop het Christelijk Lyceum in Zeist lesgeeft. RTV Utrecht liet donderdag zien hoe scholieren van 5-vwo dicussieerden over de Miljoenennota en de situatie in Griekenland.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Wethouder wil biogasinstallatie

HEUVELRUG  Nog voor de ‘bladcampagne’ komend najaar komt een eind aan de transporten van groenafval door het Driebergse woonwijkje aan de Meerkoet. Uiteindelijk moet alle groenafval vergast worden in een biogasinstallatie.

Lees verder op de website Nieuwspost Heuvelrug

Collegebezoek in het kader van dorpsgericht werken

AMERONGEN    Dorpsgericht werken was het thema van de bijeenkomst van het college na het dorpsbezoek aan Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Pilotproject ‘Papierinzameling Elst’

ELST  De gemeente Rhenen start het pilotproject ‘Papierinzameling Elst’. De inzameling van papier vindt een keer per maand plaats. In januari 2012 wordt er mee gestart.

In het Milieubeleidsplan tot 2012 van Rhenen staat dat bij de inzameling van huishoudelijk afval een betere scheiding van oud papier en karton moet worden bereikt. Daartoe zijn in 2009 enkele verbeteracties ingezet, waaronder de actie “Papiervrije Kliko”. De evaluatie in 2010 van deze actie laat zien dat hiermee niet het beoogde resultaat is behaald.

Andere maatregelen zijn noodzakelijk om te komen tot een betere scheiding van oud papier en karton. Één van deze maatregelen is een proef met de inzameling van oud papier en karton met minicontainers in Elst. De gemeente Rhenen kent nu nog een passieve manier van oud papier en karton inzamelen. Inwoners kunnen zelf het oud papier en karton naar diverse locaties brengen. Niet alle inwoners brengen regelmatig het oud papier en karton weg, waardoor er nog te veel oud papier en karton via het restafval verdwijnt.

Door een actieve inzamelmethode (met kliko’s) te kiezen zal een betere scheiding plaatsvinden. De opbrengst van het ingezamelde oud papier en karton komt (voor het grootste deel) ten goede aan de verenigingen, scholen, kerken en instellingen. Een actieve inzamelmethode zorgt voor een betere scheiding van het oud papier en karton waardoor er uiteindelijk meer oud papier en karton aan de papierhandel kan worden aangeboden.

Rhenen heeft geen mogelijkheid de inzameling zelf volledig ter hand te nemen. Daarnaast zou hiermee de inkomstenbron voor de huidige inzamelaars wegvallen. Om de inkomstenbron voor hen te waarborgen is een inzameling met kliko’s de meest aangewezen manier. De huidige inzamelaars zullen vrijwilligers beschikbaar moeten stellen voor het huis aan huis ledigen (haalsysteem) van de papiercontainers. Als de bestaande papierinzamelaars geen mogelijkheden hebben om vrijwilligers te leveren, wordt papierinzameling door een externe partij verzorgd.

Er is gekozen voor het pilotproject van het inzamelen van oud papier en karton met minicontainers in Elst, omdat het dorp een compacte woonkern met overwegend laagbouw en een bestaande inzamelingsstructuur met vrijwilligers heeft. Natuurlijk blijven de huidige inzamelaars (scholen, verenigingen en kerkelijke instellingen) – uiteraard op vrijwillige basis – betrokken bij de inzameling.

Groene Entree Prattenburg

RHENEN  Burgemeester en wethouders van Rhenen gaan de gemeenteraad in de vergadering van 25 oktober 2011 voorstellen om het bestemmingsplan Groene entree Prattenburg vast te stellen.

De Groene Entree Prattenburg gaat de huidige parkeerplaats in het Prattenburgse bos vervangen. Deze Groene Entree wordt een van de toegangen tot het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en komt aan de rand van het Nationaal Park, aan het begin van de Cuneraweg tegenover restaurant La Montagne. Recreanten kunnen er hun auto of fiets parkeren en van hieruit het Nationaal Park bezoeken.

De Groene Entree Prattenburg gaat deel uitmaken van een stelsel van bestaande en nog te realiseren Poorten* en Groene Entrees*. Deze officiële en bewegwijzerde toegangen tot het Nationaal Park bevinden zich aan de randen van het Park. Hierdoor blijven de auto’s zover mogelijk uit de buurt van het stille en waardevolle natuurgebied en kan het Nationaal Park op een verantwoorde wijze worden beheerd.

Autoluw maken deel Cuneraweg richting Prattenburg
Aansluitend op de aanleg van de Groene Entree Prattenburg, nemen de provincie Utrecht en de gemeente Rhenen maatregelen om de Cuneraweg ( vanaf Veenendaalsestraatweg richting Prattenburg) autoluw te maken door de weg alleen open te stellen voor bestemmingsverkeer. Ook dit vormt een bijdrage aan de ontsnippering van de ecologische hoofdstructuur en geeft meer veilige ruimte op de weg voor fietsers, ruiters en wandelaars.

*Poorten
Poorten zijn toegangen tot het Nationaal Park die vooral gericht zijn op bezoekers van buiten de regio. De Poorten beschikken over een horecagelegenheid en een informatiecentrum. Ook eventuele andere voorzieningen kunnen hieraan gekoppeld worden, zoals een klimbos bij Kwintelooyen. De Poorten zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer (trein of bus).

*Groene Entrees
Groene Entrees zijn toegangen tot het Nationaal Park die vooral gericht zijn op bezoekers uit de directe omgeving van het Park. Een Groene Entree heeft minimaal een parkeerplaats, een informatiezuil en aansluiting op de wandel- en/of fietspadenstructuur. De Groene Entrees zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer (trein of bus).

Speelplein bij Multifunctioneel Gebouw (MFG) Elst

ELST  Het Multi Functionele Gebouw (MFG) wordt een gebouw voor alle inwoners van de kern Elst en omgeving. Door deze voorziening wordt bijgedragen aan de leefbaarheid van de kern Elst.
Ook het plein van het MFG krijgt  een multifunctioneel gebruik. Zo krijgt het plein, naast het gebruik als schoolplein, gedeeltelijk ook een functie als openbare speelruimte.

Dit betekent dat de scholen en de gemeente een gedeelde verantwoordelijkheid hebben voor onderhoud en veiligheid van de speelvoorzieningen. Dit moet worden vastgelegd zodat duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is.

Bij openbare speelvoorzieningen draagt de gemeente ondermeer de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de veiligheid. Door vier maal per jaar  inspectie en onderhoud uit te voeren, dat wordt bijgehouden in een logboek, wordt voldaan aan vereisten die in het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen staan.

De met de scholen gesloten afspraken komen er op neer dat de gemeente verantwoordelijk is voor het veiligheidsinspectie en onderhoud van de speelvoorzieningen en valondergrond. De scholen zijn verantwoordelijk voor het dagelijks gebruik en voor de dagelijkse controle op gebreken. En voor het vernieuwen van speelvoorzieningen en valondergrond.

‘De Harlekijn’ bestaat 20 jaar

LEERSUM  Wat ooit begon als ‘een probeersel’ van de Peuterspeelzaal, is uitgegroeid tot een voorziening voor kinderopvang die niet meer is weg te denken. Kinderdagverblijf ‘De Harlekijn’ viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Staatssecretaris blijft vaag over Tepeklooster

DRIEBERGEN  De antwoorden die staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten heeft gegeven op de vragen die Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP had gesteld over het Tepeklooster in Driebergen, kunnen volgens de Driebergse familie Schroten worden gekwalificeerd als ‘een bijna dode mus’.

Lees verder op de website van De Kaap

Tjendol Sunrise Rock’n Rollt in Het Wapen

DRIEBERGEN  In Het Wapen Van Rijsenburg treedt zondag 25 september vanaf 15.00 uur de band Tjendol Sunrise op. In samenwerking met Wout Nijland Productions wordt dit gratis toegankelijke zondagmiddag concert mogelijk gemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente moet 5 miljoen euro bezuinigingen

HEUVELRUG  Terwijl de Haagse politiek deze week helemaal in het teken van bezuinigen staat, maakt ook de Utrechtse Heuvelrug zich op voor fikse ombuigingen. Wethouder van financiën Bert Homan (VVD) is druk bezig zijn begrotingskoffertje te vullen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 24 september 2011 (kopie)

Fietsers pp de Arnhemsebovenweg
tijd: 14:00 uur   temperatuur: 20 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Zeisterse Judith beste jonge debater provincie

ZEIST  De 16-jarige Judith Harmsen uit Zeist is de best debater van de provincie. In de Tweede Kamer versloeg ze vrijdag 9 andere scholieren uit Utrecht tijdens een nationale debatwedstrijd.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Motorrijder overleden na ongeval in Doorn

DOORN  Een motorrijder is zaterdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding met een auto in Doorn. De auto ligt op de kop. Over de inzittenden is niets bekend.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ontdek de paddenstoelen in de Kaapse Bossen

DOORN  Ontdek samen met Natuurmonumenten de wereld van de paddenstoelen in de Kaapse Bossen. Midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn in deze tijd vele paddenstoelsoorten te vinden. Ga mee en ontdek de enorme diversiteit die er ook dit jaar weer is. Ervaar de herfst in het bos, snuif de geuren op en laat je verrassen door de kleuren.

Van porseleinzwam tot koraalzwam
Je gaat op pad met een gids van Natuurmonumenten om de wereld van de paddenstoelen te ontdekken. Je kunt zo maar de porseleinzwam zien, de grote stinkzwam, de grote sponszwam, de koraalzwam of de biefstukzwam. Heb jij hier al eerder van gehoord? Of deze zwammen gezien? En welke paddenstoelen zijn nu eigenlijk giftig? Nu heb je de kans om de paddenstoelen eens nader te bekijken en hier meer over te leren. Misschien zie je nog wel veel meer in heb bos. Dus ga mee op pad en ontdek deze wondere wereld. Dat kan op zaterdag 1 of zondag 9 oktober. Je start om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats Kaapse Bossen (aan de N225 Leersumsestraatweg bij Doorn). Deze excursie duurt tot 15.30 uur.

Kijk op www.natuurmonumenten.nl voor alle informatie en om je aan te melden. Ben je al lid van Natuurmonumenten? Dan krijg je natuurlijk korting voor deze excursie.


Bezuinigingsvoorstellen uit interactieve dialoog klaar voor besluitvorming

ZEIST  Net als andere gemeenten krijgt ook Zeist vanaf 2012 minder inkomsten van de Rijksoverheid. De gemeente moet € 6,2 miljoen per jaar structureel bezuinigen. Dat is tien procent op het deel van het budget waar ze vrij over kan beschikken.

Daarvoor heeft de gemeente begin 2011 de hulp gevraagd van de samenleving. In een intensief interactief proces De Bezuinigingsdialoog hebben acht themagroepen met experts uit de samenleving (expertcomités), bezuinigingsvoorstellen bedacht en uitgewerkt om de gemeentelijke begroting nu en in de toekomst sluitend te krijgen. Dat is gelukt. De gemeenteraad is nu aan zet.

Iedere themagroep heeft een Totaalboek (groenboek en witboek) opgeleverd met daarin onder andere alle bezuinigingsvoorstellen voor dat thema. Het college van B en W heeft die voorstellen beoordeeld op realiseerbaarheid. In technische zin maar ook in politiek-maatschappelijk zin. Bij dit laatste is gekeken of alles bij elkaar opgeteld niet een te groot negatief effect heeft op bepaalde (kwetsbare) doelgroepen. Het college heeft alle voorstellen betekenisvol gevonden. Zij heeft de voorstellen geselecteerd op directe bruikbaarheid: kan het idee onverkort worden ingevoerd en levert het dan de gedachte besparing op. Daarnaast heeft zij gekeken naar het maatschappelijk effect. Op basis hiervan kan het college een groep voorstellen selecteren die zij direct overneemt, soms in een enigszins aangepaste vorm. De overige voorstellen beschouwt het college nog steeds als waardevol, maar kunnen niet ingevoerd worden zonder nader onderzoek of nadere analyse. Bij een enkel voorstel werden de maatschappelijke consequenties zodanig gewogen, dat het college het voorstel niet overneemt. Hiermee laat het college de ideeën in stand, maar brengt een duidelijke scheiding aan tussen voorstellen die zij wil adviseren voor besluitvorming en voorstellen waarvan zij vindt dat uitviering nu (nog) niet (in deze vorm) kan plaatsvinden.
In het raadsvoorstel is de afweging van het college van B en W meer uitgebreid verwoord als advies aan de gemeenteraad.

Het raadsvoorstel, de Totaalboeken met de bezuinigingsvoorstellen en het Centraal Witboek zijn allemaal te vinden op de website www.zeist.nl/bezuinigingsdialoog. Over het interactieve proces, de concrete bezuinigingsvoorstellen en de stappen in politieke besluitvorming die nog komen. Voor wie geen toegang tot internet heeft, is een complete set met informatie in te zien in de Publiekshal. 

Wethouder Varkevisser: “Bezuinigingen, vernieuwing én een waardevol netwerk”
“De gemeente Zeist past steeds meer interactie toe waarbij inwoners en belanghebbenden een grote rol hebben in de idee- en planvorming,” vertelt wethouder Burgerparticipatie en Financiën Johan Varkevisser. “Gemeentelijke bezuinigen worden in de Zeister samenleving voelbaar. Onze inwoners hebben daarom vanaf de start een grote stem in het hoe en wat. In korte tijd is een enorme prestatie geleverd door de deelnemers (experts) aan de acht themagroepen. Zij zijn mede gevoed door de ideeën en suggesties die we kregen via het Burgerpanel, bij de straattekeningen in Zeist, van scholieren en via het digitaal forum. Die gezamenlijke uitkomst gaat nu naar de gemeenteraad voor besluitvorming. Waar ik bijzonder trots op ben is dat naast bezuinigingsmogelijkheden, er ook kansen tot vernieuwing zijn ontstaan. Doordat over elkaars grenzen heen is gekeken. Daarbij is door de kennismaking en interactie, een waardevol netwerk tot stand gekomen dat veel deelnemers graag willen onderhouden. We kunnen met recht zeggen dat de Zeister samenleving de hoofdrol heeft gehad in het vinden van bezuinigingsvoorstellen. Die rol blijft straks na besluitvorming. Ook in de fase van realisatie maken we graag gebruik van de kennis en kunde van de mensen om wie het gaat. Maar nu is eerst de gemeenteraad aan zet.”

Uitnodiging Hoorzitting op 6 oktober a.s.
Op donderdag 6 oktober om 19.30 uur houdt de gemeenteraad in de Broederkerk in Zeist een Hoorzitting. Voordat de raad gaat besluiten, wil ze iedereen de gelegenheid geven zijn of haar opmerkingen over de bezuinigingsvoorstellen naar voren te brengen. De gemeenteraad luistert die avond naar de insprekers, die in 3 minuten hun mening geven, en stelt zonodig vragen. Wie het woord wil voeren, kan zich via het aanmeldingsformulier op www.zeist.nl/bis tot uiterlijk maandag 3 oktober aanmelden. Telefonisch aanmelden kan ook door contact op te nemen met de raadsgriffie via tel. 14 030. Alleen luisteren naar de Hoorzitting kan ook. Aanmelden is dan niet nodig.

Vervolg politieke besluitvorming
Na de Hoorzitting, spreekt de gemeenteraad op 11 oktober vanaf 20.45 uur in de Ronde Tafel met het college verder over de bezuinigingsvoorstellen. Waarna op 25 oktober het Debat plaatsvindt. Tot slot zal op 8 november de gemeenteraad besluiten over de bezuinigingsvoorstellen. Al deze bijeenkomsten vinden plaats op het gemeentehuis en zijn openbaar.

Minder hondenpoep bij basisschool De Uilenburcht

DRIEBERGEN  Het gaat goed met de hondenpoep rondom basisschool de Uilenburcht. Eind juni berichtte deze krant over een ludieke actie van Sheila Kosterman tegen de enorme aantallen hopen hondenpoep.

Lees verder op de website van De Kaap

Buitenkunst in het gedrang

HEUVELRUG  De Amsterdamse beeldend kunstenaar Frank Mandersloot ziet geen brood meer in zijn installatie De Tijdlijn. Het concept bleek steeds moeilijker uitvoerbaar. De kunstenaar is afgekocht en wethouder Roy Pamboer (VVD) heeft de discussie over een kunstwerk naast het nieuwe gemeentekantoor uitgesteld tot de nieuwbouw is opgeleverd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 25 september 2011 (kopie)

In de tuin
tijd: 14:00 uur   temperatuur: 22 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Mishandeling, getuigen gezocht

ZEIST In de nacht van vrijdag 23 september op zaterdag 24 september werden aan Het Rond om 03.30 uur twee jongens mishandeld.
 
Toen agenten ter plaatse kwamen troffen zij in de parkeergarage in de buurt twee jongens van 19 jaar uit Austerlitz met hoofdwonden aan. De jongens verklaarden door een groep jongens met een licht getint uiterlijk aangevallen te zijn.
 
De politie onderzoekt de zaak en vraagt getuigen van deze mishandeling zich te melden via 0900-8844.

Getuigenoproep: dodelijk ongeval

DOORN  Op zaterdag 24 september kwam rond 14.30 uur op de Driebergstestraatweg een 44-jarige motorrijder uit Lopik door een ongeval om het leven.
 
Bij het ongeval is een personenauto betrokken. Deze werd bestuurd door een 28-jarige man uit Driebergen. De bestuurder van de auto is ongedeerd.
De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval. De politie heeft meerdere getuigen gesproken, maar komt graag in contact met iedereen die iets heeft gezien. Getuigen kunnen zich melden bij 0900-8844.

SCAUH rekent op duizend bezoekers bij korenfestival

DRIEBERGEN  De Stichting Culturele Activiteiten Utrechtse Heuvelrug (SCAUH) rekent op zo’n duizend belangstellenden voor het korenfestival op 8 oktober in Driebergen. Aan dit festival nemen twaalf koren en zangensembles uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug deel.

Lees verder op de website van De Kaap

Provincie wil recreatiesector omvormen

UTRECHT  Het Utrechtse provinciebestuur neemt de recreatie in de regio onder de loep. Zo worden de recreatieschappen omgevormd en komt er meer ruimte voor ondernemers.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Musketiers verliest twee punten bij Renswoude

ELST  Nadat er vorige week knap gelijk werd gespeeld, was er zaterdag opnieuw een puntendeling voor Musketiers. Uit bij Renswoude was het de betere partij maar verloor het twee punten. ,,Zo kan je dat noemen”, legt trainer Steef van den Oosterkamp uit.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Pak slaag voor Candia’66

RHENEN  In de wedstrijd tegen Excelsior Zetten heeft Candia’66 een offday gehad. In de thuiswedstrijd verloor het met 0-3 en had het geen moment aanspraak op de overwinning. ,,Wij waren vandaag simpelweg niet goed genoeg”, was de mening van aanvaller Dion Korf.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuws van Kinderboerderij ’t Woelige Nest

DRIEBERGEN  Op 2 oktober is er van alles te doen op de kinderboerderij. In het kader van Dierendag worden tussen 14 en 17 uur diverse activiteiten georganiseerd. De activiteiten worden gecombineerd met de festiviteiten bij buurman Champ’Aubert die op die dag zijn 25-jarig bestaan viert en open huis met proeverij organiseert.

Lees verder op de website van De Kaap

Kijkje in Driebergse ateliers

DRIEBERGEN  De Stichting Ateliers Driebergen organiseert ieder jaar in het eerste weekend van oktober een atelierroute ten behoeve van in Driebergen woonachtige dan wel werkzame beeldende kunstenaars.

Lees verder op de website van De Kaap

Opening concertseizoen Andrieskerk

AMERONGEN  Onder de titel ‘Favorite Songs’ brengen Guya Sandholt (mezzosopraan), Carolien van Eersel (mezzosopraan) en Simone van Lieshout (sopraan), begeleid door Abigail Richards op vleugel, op 30 september een liedrecital.

Lees verder op de website van De Kaap

Gezond bewegen bij de kinderopvang

HEUVELRUG  Een sportieve kinderopvang mag iets kosten. Kinderopvang SKDD gaat voor eigen rekening combi-functionarissen inhuren. Daarmee hoopt de organisatie jonge ‘Heuvelruggertjes’ verantwoord in beweging te krijgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 26 september 2011 (kopie)

GFT-afval inzameling
tijd: 14:40 uur   temperatuur: 22 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Gemeente overweegt betaald parkeren

HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug gaat misschien betaald parkeren invoeren bij NS-station Driebergen-Zeist, en in de oude dorpskern van Amerongen. De rioolbelasting gaat €50 omhoog. Er wordt onderzocht of Doornse winkeliers verplicht deel moeten nemen in een ‘bedrijveninvesteringszone’.

Lees verder op de website Nieuwspost Heuvelrug

Man rijdt onder invloed tegen boom

DOORN  Zondagmorgen omstreeks acht uur uur kregen agenten een melding dat er op de Leersumsestraatweg, ter hoogte van de Sandenburgerlaan, een auto tegen een boom was aangereden.

Agenten gingen ter plaatse, maar er was niemand meer bij het voertuig aanwezig. Een getuige had gezien dat de bestuurder een plastic tas in het bos had verstopt en daarna was opgehaald met een andere auto. De agenten vonden een tas met een lege fles drank en medicijnen.
 
Later werd de 30-jarige man uit Zeist aangetroffen bij het politiebureau in Zeist. Agenten hielden de man aan voor het rijden onder invloed. De man moest blazen. De ademanalyse op het bureau wees 615 ug/l uit. De man bleek ook niet meer in het bezit te zijn van een rijbewijs. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Rugby Festival bij The Pink Panthers

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag was het de buurt aan Rugby Club The Pink Panthers om een zogenaamde TBMdag in te vullen. Een TBMdag houdt in de organisatie van een rugbytoernooi voor kinderen van onder 9 (de turven), onder 11 (de benjamins) en onder 13 (de mini’s). Dat gebeurd elke week (drie per maand) ergen in midden en Noord West Nederland. Op zo’n toernooi wordt door ongeveer 175-200 kinderen in de leeftijden onderling lekker gerugbyd.

Vergroot   foto1   foto2

Zo ook in Driebergen waar 180 kinderen op vier velden aan het rugbyen zijn geweest. Doel plezier en schik maken. Uitslagen zijn interessant maar niet het doel dus worden deze ook niet bijgehouden. Dus alles op basis van play-fair.
Door het super weer waren er niet alleen veel rugbyers ook ouder en grootouders wisten het Pink Panthers veld te vinden. Gevolg een meer van grandioze dag.

Lijkt het je ook leuk om te rugbyen, loop eens binnen op de dinsdag of donderdag avond. Tot 12 jaar van 18.30 tot 19.30 uur. Van 13 tot en met 17 jaar van 19.00 tot 20.30 uur en voor 18 jaar en ouder vanaf 20.00 uur. Voor 10 euro kan je introductielid worden en ondervinden of rugby mogelijk jouw sport is.

25 jaar Champ’Aubert

DRIEBERGEN  Champ’Aubert bestaat nu 25 jaar. Een hele periode die begonnen is op 11 september 1986. De Gemeenteraad van Driebergen nam toen in een bijzondere raadsvergadering het besluit tot oprichting van een Stichting  “De Boerderij”, een naam die later gewijzigd werd in Champ’Aubert. Deze Stichting had tot doel het instandhouden en exploiteren van de pas verbouwde boerderij aan de Boterbloem in Driebergen.
De boerderij was al in 1971 in handen gekomen van de Gemeente, die het geheel in 1985 restaureerde en verbouwde tot Sociaal-, Cultureel- en Educatief Centrum.
De hoofdactiviteit, om deze doelstelling te bereiken, werd het faciliteren van verenigingen, clubs, instellingen en organisaties. De boerderij heeft door deze activiteiten de bijnaam
“huiskamer van Driebergen” gekregen. Later werd, om het jaarlijkse subsidiebedrag te verminderen, voorzichtig begonnen met verhuur aan wat meer zakelijke cliënten.
Ruim zeven jaar geleden werd door de Gemeente aangekondigd dat door bezuinigingen gestopt werd met de subsidiering.
Om het ontstane financiële gat te dichten heeft het bestuur van de Stichting met succes gekozen voor een meer commerciële aanpak. Er werd flink geïnvesteerd o.m. in personeel, nieuw meubilair aangeschaft, een moderne volwaardige keuken geïnstalleerd, alle zalen voorzien van airco en nog veel meer.
Champ’Aubert heeft nu alle mogelijkheden voor vergaderingen, bijeenkomsten, trainingen en bedrijfspresentaties, maar ook voor bruiloften, familiefeesten en recepties.
Hiervoor kunnen dranken, lunches en/of buffetten, Engelse High Teas en warme en koude hapjes verzorgd worden. En dat alles “vers en uit eigen keuken” Ook kan externe catering worden verzorgd.
Om de doelstellingen van de Stichting niet in gevaar te brengen zijn de Horeca en de sociaal-culturele activiteiten nu intern van elkaar gescheiden.

Champ’Aubert heeft in de afgelopen 25jaar een hele metamorfose ondergaan,
van  Boerderij  tot  Sociaal Cultureel Centrum  tot  Vergader- en Partyboerderij
Het was een periode om eens goed bij stil te staan, maar ook een reden om eens goed te vieren.
Er zal een heel feestprogramma worden gepresenteerd met als centraal hoogtepunt
op 2 oktober a.s. van 14.00 tot 17.00 uur een Open Dag met een gratis Proeverij.
Voor de kinderen worden dan, in samenwerking met de kinderboerderij ’t Woelige Nest,
een aantal feestelijke activiteiten georganiseerd. Ouders kunnen dan op hun gemak een bezoek brengen aan Champ’Aubert.
Tijdens de open dag zal om 15.00 uur aan de kinderboerderij een cadeau in de vorm van een cheque worden aangeboden, waarmee het gezegde “Beter een goede buur dan een verre vriend” nog eens zal worden benadrukt.
Verder zullen de trouwe bezoekers van de 70/80 Party’s op 29 oktober 2011 en “Jazz op de
Zondagmiddag” op 20 november 2011, zeker niet worden vergeten.
Champ’Aubert, Boterbloem 1, 3972SB  Driebergen, (Tel.) 0343  514233
Voor het volledige programma zie www.champ’aubert.nl

Beleef de herfst in het Zeisterbos met de Pompoenenmarkt!

ZEIST  Op zondag 2 oktober kunnen bezoekers van het Bezoekerscentrum De Boswerf genieten van de prachtige en (h)eerlijke herfstnatuur. Er zijn zo’n 20 marktkramen met pompoenen, huis- en tuindecoratie en andere mooie producten zoals Fair Trade-, biologische- en streekproducten. Kinderen kunnen pompoenlampions en herfstknutsels maken en er is een springkussen.

vergroot   foto1   foto2   foto3

Mooie herfstproducten en informatiemarkt
Op het sfeervolle terrein van Bezoekerscentrum de Boswerf staan aanbieders van allerlei soorten pompoenen, en streekproducten. Er zijn natuurlijk veel biologische producten te krijgen. Heerlijk en Eerlijk biedt een assortiment van meer dan 20 soorten paddenstoelen,.zowel wilde paddenstoelen: truffels, eekhoorntjesbrood, cantharellen, en biologisch gekweekte paddenstoelen: oesterzwam, koraalzwam, beukenzwam, portabella, paarse ridderzwam enz. ’t Winkeltje van Het Utrechts Landschap komt met een selectie van seizoensfruit en cadeauartikelen. Ekodepeko verkoopt ecologische kleding en accessoires voor kinderen in de basisschoolleeftijd.Het aanbod varieert van vrolijke T-shirts, zwierige rokjes, stoere broeken, fijne vesten tot warme leggings en leuke tassen. Daarnaast zijn er informatiestands van natuur- en milieuorganisaties. Bij de informatiestand van het Wereld Natuur Fonds bijvoorbeeld kunt u informatie krijgen over het werk van het WNF: het beschermen herstellen van de belangrijkste leefgebieden (bossen, zeeën en waterrijke gebieden) op aarde en het aanpakken van de bedreigingen van de natuur. U kunt zich uiteraard aanmelden als donateur. Voor de kinderen zijn er leuke en leerzame spelletjes en ze kunnen geschminkt worden in hun favoriete dier.

Lezing over de das door Ruud van den Akker
Ruud van den Akker heeft in zijn leven al heel wat dassen gezien en gefilmd, hij weet daarom bijzonder veel van deze grote marterachtige en hij wil ons daarvan deelgenoot maken.  
Om 14.00 uur zal hij met een powerpointpresentatie en met filmopnamen zijn verhaal vertellen over de das.

Kinderherfstactiviteiten
Onder begeleiding kunnen kinderen een pompoenlampion maken (hier zijn wel kosten aan verbonden). Ook kunnen ze broodjes bakken rondom de vuurbak. In de Tipi kunt u luisteren naar een spannend verhaal en er is een springkussen aanwezig. Tijdens de Pompoenenmarkt kunt u de herfst proeven, er zijn pompoengerechten, zoals hartige taarten en soep te krijgen. Sfeervolle live muziek wordt verzorgd door De Zagerij. Voor wie in echte herfstsferen wil komen is dit het ideale uitstapje.

U bent welkom vanaf 12.00 uur tot 16.30 uur en de toegang bedraagt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar € 3,00. Donateurs van de Stichting Vrienden van de Boswerf hebben gratis toegang.
Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot en met vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur (tot eind oktober). Hierna is het bezoekerscentrum tot april alleen op de zondagen geopend. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393. U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Hattrick Verhoog helpt Oranje Wit aan zege

ELST  Oranje Wit had het zondagmiddag nog knap moeilijk met de hekkensluiter van de zesde klasse C, HSV’69 uit De Hoef. De Elsterse formatie keek bij de rust zelfs nog tegen een 1-2 achterstand aan, maar won uiteindelijk wel met 5-3.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Afsluitende clubkampioenschappen TV Larsheim

LEERSUM  Van zaterdag 17 september tot en met zondag 25 september zijn de jaarlijkse tennis dubbelkampioenschappen gehouden voor de leden van TV Larsheim.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen deelt de punten

DRIEBERGEN  In een uitermate spannende wedstrijd die eindigde in een doelpuntloos gelijk spel, was het Robin Noteboom die halverwege de tweede helft een polsbreuk opliep en zeker voor een aantal weken is uitgeschakeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto neemt koppositie in na winst

DRIEBERGEN  Tijdens een heerlijke nazomerse dag in Sassenheim speelde Dalto tegen de landskampioen zaal en veld TOP/wereldtickets.nl. TOP, met een aantal internationals en alleen zaalspelers in de ploeg, speelde met een op vele plaatsen ander team dan het kampioensteam, maar dat deed niets af aan de goede prestatie van Dalto.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA bestolen van twee punten

AMERONGEN  Het thuisspelende DVSA dat tegen Voorwaarts uit Utrecht niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel, verloor desalniettemin twee belangrijke punten door een absolute misstap van de arbitrage, die de ploeg van trainer Joop Vink in de 83e minuut een loepzuiver doelpunt onthield.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrouwen Volleer debuteren met verlies

HEUVELRUG  Het debuut van de vrouwen van Volleer in de promotieklasse eindigde met een 1-3 nederlaag tegen Limes. Toch gaf het vertoonde spel voldoende aanknopingspunten voor de toekomst.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 27 september 2011 (kopie)

Hooien
tijd: 15:30 uur   temperatuur: 21 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Speeddate zonder match

HEUVELRUG  Afgelopen donderdag was de vereniging Zakelijk Heuvelrug te gast bij de gemeenteraad. Wat volgde was een onnavolgbaar schouwspel van elkaar moeilijk begrijpende mensen. Voor de afwezigen hieronder een verkorte weergave van de ontmoeting.

Lees verder op de website Nieuwspost Heuvelrug

Scouting gaat gericht op zoek naar nieuwe leden

DRIEBERGEN  De Driebergse scouting, de Dr. A.E. Hermansgroep, gaat voor het eerst sinds jaren gericht op zoek naar nieuwe leden. De groep organiseert aanstaande zaterdag een open dag en hoopt daarmee nieuwe leden aan zich te binden.

Lees verder op de website van De Kaap

Mendelssohn & Saint-Saëns in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op zondag 2 oktober speelt het duitse Notos Pianokwartet, winnaars van het prestigieuze Charles Hennen Concours voor Kamermuziek 2011, in het Beauforthuis. Zij brengen o.m. werken van Mendelssohn en Saint-Saëns ten gehore.

Voorafgaand aan het concert is er een wandeling met gids door de historische omgeving van Austerlitz, dit maal met thema ‘de Napoleontische tijd’. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Sindri Lederer – viool; Liisa Randalu – altviool; Florian Streich – cello; Antonia Köster – piano
programma
Frank Bridge (1879-1941) 
Fantasie in fis-klein 

Felix Mendelssohn (1809-1847) 
Pianokwartet in b-klein opus 3 
Allegro molto • Andante • Allegro molto • Allegro vivace 

pauze 

Camille Saint-Saëns (1835-1921) 
Pianokwartet in Bes-groot opus 41 
Allegretto • Andante maestoso ma con moto • Poco Allegro piu tosto moderato • Allegro
 
 
zondag 2 oktober, 17.30 uur (15.30 u wandeling) 
Notos Quartett – Mendelssohn Saint-Saëns, Bridge 
Sindri Lederer – viool; Liisa Randalu – altviool; Florian Streich – cello; Antonia Köster – piano 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Fototentoonstelling ‘De jaren ’50 – anno nu’

RHENEN  De hele maand oktober is er in het gemeentehuis de fototentoonstelling van fotoclub ’t Sticht met het thema “De jaren ’50 – anno nu“ van de Maand van de Geschiedenis.

De jaren ’50 – anno nu
De Maand van de Geschiedenis heeft als thema de jaren ’50 van de vorige eeuw. Veel clubs en verenigingen uit de gemeente Rhenen nemen deel aan deze maand. Fotoclub ’t Sticht heeft ervoor gekozen een flink aantal foto’s van Rhenen, Elst en Achterberg uit de Rhenense beeldbank te lichten en deze op dezelfde locatie opnieuw te maken.

Meestal lukte dat en kun je nog wel zien waar een bepaalde foto vroeger gemaakt is. Soms is de locatie nauwelijks herkenbaar, omdat gebouwen, wegen of begroeiing veranderd zijn. De molen uit Achterberg is verdwenen; dat er een molen geweest is merk je nog slechts aan de naam van de straat: de Molenweg.

De scholen in Achterberg en Elst zijn herkenbaar aan hun vorm, maar allang niet meer in gebruik als school. En wat dacht u van het Spoorgat: er is nog een enkel spoor over en de “nieuwe” weg vol met in files rijdende auto’s!

De foto’s van de jaren ’50 worden naast de foto’s van nu opgehangen, zodat de verschillen goed zichtbaar zijn. De tentoonstelling is te zien in het gemeentehuis aan de Nieuwe Veenendaalseweg 75 in Rhenen. In Elst is een selectie te zien in het dorpshuis aan de Rijksstraatweg 164.

Het volledige programma van de Maand van de Geschiedenis is te lezen op www.oudrhenen.nl.
Fototentoonstelling ‘De jaren ’50 – anno nu’


RHENEN  De hele maand oktober is er in het gemeentehuis de fototentoonstelling van fotoclub ’t Sticht met het thema “De jaren ’50 – anno nu“ van de Maand van de Geschiedenis.

De jaren ’50 – anno nu
De Maand van de Geschiedenis heeft als thema de jaren ’50 van de vorige eeuw. Veel clubs en verenigingen uit de gemeente Rhenen nemen deel aan deze maand. Fotoclub ’t Sticht heeft ervoor gekozen een flink aantal foto’s van Rhenen, Elst en Achterberg uit de Rhenense beeldbank te lichten en deze op dezelfde locatie opnieuw te maken.

Meestal lukte dat en kun je nog wel zien waar een bepaalde foto vroeger gemaakt is. Soms is de locatie nauwelijks herkenbaar, omdat gebouwen, wegen of begroeiing veranderd zijn. De molen uit Achterberg is verdwenen; dat er een molen geweest is merk je nog slechts aan de naam van de straat: de Molenweg.

De scholen in Achterberg en Elst zijn herkenbaar aan hun vorm, maar allang niet meer in gebruik als school. En wat dacht u van het Spoorgat: er is nog een enkel spoor over en de “nieuwe” weg vol met in files rijdende auto’s!

De foto’s van de jaren ’50 worden naast de foto’s van nu opgehangen, zodat de verschillen goed zichtbaar zijn. De tentoonstelling is te zien in het gemeentehuis aan de Nieuwe Veenendaalseweg 75 in Rhenen. In Elst is een selectie te zien in het dorpshuis aan de Rijksstraatweg 164.

Het volledige programma van de Maand van de Geschiedenis is te lezen op www.oudrhenen.nl.

Rugbyers op stoom in Leiden.

DRIEBERGEN  Afgelopen zondag 25 september pakten de gepromoveerde rugbyers van Rugby Club The Pink Panthers de volle winst bij het mede gepromoveerde DIOK uit Leiden.  Na een goed gesprek vooraf in Driebergen tussen spelers en staf vertrokken de Pink mannen richting Leiden om daar de derde wedstrijd in de competitie te spelen. Het zou een pittige wedstrijd worden tegen de ervaren, vooral voorwaartsen, van DIOK in Leiden.

Vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4

Lekker op tijd en goed ontspannen onder een heerlijk zonnetje starten the Pink Panthers de warming-up die er al meer dan goed uitzag.
Exact 14.30 uur floot de scheidsrechter voor het beginsignaal, de Kick-off was voor DIOK waardoor the Pink Panthers meteen in balbezit kwamen. Na al meteen een poging tot een drop-goal van nummer 10 Warrick Rhoda in de eerste minuut werd duidelijk dat the Panthers voor de punten zouden gaan. Deze drop-goal was mis, 22 drop-out van DIOK bracht weer the Panthers in balbezit. Nu was het de drie-kwart-lijn der Panthers die meteen voor de aanval kozen. Via een snelle balcirculatie wist in de tweede minuut Glenn Nuijten (net terug uit Zweden) de eerste try op de teller te zetten. Conversie werd niet benut. 0-5. Hierna een vijf minuten wat rommelig beeld waarbij the Panthers zelf wat rommelig om gingen met de bal.

Duurde niet lang dat the Pink Panthers weer de juiste druk wisten te zette op de DIOKers. Resultaat een tweede try van nu winger Peter Vuurpijl Waardenburg op snelheid. 0-10 ook nu werd de conversie niet benut. Panthers roken dat hier een goed resultaat zat aan te komen en met goed echt 15 mans rugby werden de Leidenaren op alle fronten vast gezet. Nog voor het kwartier verstreken was wisten Jeffrey Nuijten en wederom Peter Vuurpijl Waardenburg nog twee keer te scoren, nu met één conversie 0-22 waardoor zelfs de bonus punt al binnen was.

Na dat super kwartier stapte the Pink Panthers iets terug van de inspanningen, tempo lag zo hoog dat dit zeker geen twee keer 40 minuten was vol te houden. Nadeel hiervan DIOK kreeg de kans om terug in de wedstrijd te komen. Dit resulteerde in de 31ste minuut in een score met conversie 7-22. In de slot minuten hadden de roze mannen alle hens aan dek nodig om verdere score van DIOK te voorkomen, met als topper het omhoog houden van de DIOKer in het try-gebied waardoor niet gescoord kon worden. In de laatste minuut van de eerste helft werd weer Peter Vuurpijl Waardenburg in stelling gebracht met daarbij de benutte conversie werd de ruststand van 7-29 op het scorebord gezet.

Tweede helft werden wissels doorgevoerd door de Afrikaanse trainer van the Pink Panthers, Shaheen Baadjies. Mooi was te zien  dat ook de wisselspelers hun mannetje staan en het Pink Panthers team niet verzwakt werd. Twee helft een gelijk beeld als de eerste helft, een DIOK team wat de wedstrijd naar zich toe probeerde te trekken echter door hard werken van Panthers voorwaartsen en de flair van de drie-kwarters liepen the Panthers makkelijk uit in de score. Met try’s van Warrick Rhoda in de 10de en 17de minuut, Vincent Piet Lehmann in de 15de minuut, Martijn Tinus Schut in de 28ste minuut en Peter Vuurpijl Waarenburg in de 38ste minuut, en moet gezegd worden een push-over try va DIOK in de 25ste minuut werd de eindstand bereikt van 14-60.
Hierdoor staan the Pink Panthers op de vijfde plaats, nog één of twee plaatsen omhoog en the Panthers staan waar ze voor dit seizoen willen eindigen.
Komende zondag 2 oktober komt het gedegradeerde AAC uit Amsterdam naar Driebergen. Deze staan nu 2de zonder verliespunten dus belooft een mooie wedstrijd te worden
Kick Off 14.30 uur, sportpark de Woerd Driebergen (bij het kartcircuit)

SVMM zet ingeslagen weg voort

MAARN/MAARSBERGEN  SVMM pakte afgelopen zaterdag de eerste drie punten van het seizoen. Waar het volgende week onverdiend met nul punten achter bleef, werd er nu wel gewonnen tegen FC de Bilt.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV Doorn is dicht bij een punt bij Woudenberg

DOORN  Voor DEV Doorn stond afgelopen zaterdag Woudenberg op het programma. Woudenberg mag worden gezien als favoriet in poule 3D. Vorig seizoen stonden ze het hele seizoen bovenaan maar trokken aan het kortste eind in de beslissingswedstrijd en in de nacompetitie.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 28 september 2011 (kopie)

In de najaarszon
tijd: 15:20 uur   temperatuur: 24 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

College bezoekt Driebergen (kopie)

Klik op foto’s

Koperdieven op A12 bij Driebergen

DRIEBERGEN  Op de A12 bij Driebergen zijn twee koperdieven op heterdaad betrapt. Een derde verdachte wist donsdagavond te ontsnappen en is nog voortvluchtig.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ernstige aanrijding

ZEIST Op woensdagmiddag reed een 72-jarige fietser uit Den Haag over de Henriette van Lijndelaan. Een 31-jarige automobilist uit Zeist zag hem over het hoofd en een aanrijding ontstond. De fietser liep ernstig hoofdletsel op en werd vervoerd naar het ziekenhuis. De politie heeft de aanrijding in onderzoek.

Gemeente huldigt de Heuvelrug vrijwilligers

LEERSUM/HEUVELRUG  Voor de zesde keer werd in de gemeente Utrechtse Heuvelrug op hartelijke wijze de Landelijke Vrijwilligersdag gevierd. Alle vrijwilligers uit de zeven dorpen waren uitgenodigd voor een feestelijk en informatief onthaal, met muziek, maaltijd en de traditionele prijsuitreiking.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 29 september 2011 (kopie)

Omlegging Hoge Woerd
tijd: 14:05 uur   temperatuur: 26 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Ernstige aanrijding met dodelijke afloop

ZEIST Op dinsdag 27 september raakte een fietsster ernstig gewond bij een aanrijding. Zij overleed op 29 september aan haar verwondingen.
 
Omstreeks 15.15 uur reed een 72-jarige fietsster uit Den Haag over de Henriette van Lijndelaan. Een 31-jarige automobilist uit Zeist zag haar over het hoofd en een aanrijding ontstond. De fietsster liep ernstig hoofdletsel op en werd vervoerd naar het ziekenhuis. Op 29 september overleed zij in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De politie heeft de aanrijding in onderzoek.

Inbreker aangehouden

ZEIST  Buurtbewoners hebben woensdagavond 28 september een inbreker aangehouden. Agenten hebben de man overgebracht naar bureau.
 
Rond 19.00 uur gingen agenten ter plaatse op de Schaerweijdelaan. Daar zouden buurtbewoners een inbreker hebben aangehouden. Ter plaatse bleek dat de buurtbewoners getuige waren geweest van een woninginbraak. Zij waarschuwden de direct de politie. Ondertussen kwam de 51-jarige man uit Zeist naar buiten. Hij wilde wegrennen, maar buurtbewoners konden dit voorkomen en hielden hem vast. De agenten konden de man aanhouden en hebben hem ingesloten voor verhoor. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Weer samenwerking tussen Ray Klaassen en Team Amazing

AMERONGEN  Singer-songwriter Ray Klaassen is klaar voor het nieuwe winterseizoen. Vrijdag 30 september organiseert hij weer een Amazing Meezingavond met zijn band in Café-Restaurant Buitenlust in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Het gras wordt dit jaar niet meer gemaaid

HEUVELRUG  ,,Het zijn zware tijden en deze bezuinigingen zijn nodig.” Met die stellingname schaarde fractieleider Hans Waaldijk (Groen Links/PvdA) zich donderdag achter de nieuwste maatregelen van het college. Door tegenvallers bij de Wmo en de Regionale Sociale Dienst is het tekort op de lopende begroting inmiddels gestegen tot ruim 2 miljoen euro.

Lees verder op de website van De Kaap

Sesamstraatheld Frank Groothof in Bibliotheek Amerongen

AMERONGEN  Sesamstraatheld Frank Groothof is woensdagmiddag 12 oktober om 15.00 uur te vinden in de bibliotheek in Amerongen. Daar speelt hij de voorstelling JazzBabar voor de allerkleinsten.

Lees verder op de website van De Kaap

De Breeakker kijkt uit naar….

AMERONGEN  Directeur Anne-marie Barkhuis onthulde samen met Ilona Drent van Woningbouwvereniging Amerongen een groots bord voor de school. Met onthulling van het bord wordt alvast uitgekeken naar de nieuwbouw van de school, die klaar moet zijn in 2013.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 30 september 2011 (kopie)

Alweer een zonnige najaarsdag
tijd: 14:35 uur   temperatuur: 25 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Man gewond geraakt bij steekpartij

ZEIST  Ddonderdagavond rond 22.00 uur kreeg de politie een melding over een steekpartij in een woning aan de Prinses Irenelaan. Agenten gingen ter plaatse en troffen een 46-jarige man uit Zeist aan.

Vermoedelijk lag de aanleiding van de steekpartij in de relationele sfeer. De man had diverse steekwonden. Hij is door de brandweer uit zijn woning getakeld en met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De man is ernstig gewond geraakt.

Magna Carta in Austerlitz

AUSTERLITZ  Deze herfst ziet de terugkeer van een van de beste akoestische bands ter wereld: het onvergelijkbare Magna Carta, de scheppers van klassiekers als Airport Song en Lord Of The Ages.

Op donderdag 6 oktober spelen zij in het Beauforthuis. Oprichter Chris Simpson [‘de Engelse Paul Simon’ – MOJO magazine] stopte na het afscheidsconcert in het Amsterdamse Carré in 2009. Maar dit betekende niet het werkelijke einde, want na het verkopen van ruim 8 miljoen albums wereldwijd en touren door 84 landen realiseerde hij zich dat Magna Carta veel te goed is om te stoppen. Vandaar dat hij de afgelopen twee jaar toch weer podia besteeg in landen als Zuid-Afrika, Canada en Spanje, met verschillende muzikanten als begeleiders. 
De komende Nederlandse tournee zal bestaan uit klassieke Magna Carta songs, oud en nieuw (want Chris blijft nieuwe muziek schrijven). Naast Chris Simpson zal oud-Magna Carta bandlid George Norris (bekend van het album Midnight Blue) op gitaar en zang meekomen, samen met hun Nederlandse geheime wapen, Laurens Joensen uit Amsterdam. Hij speelt gitaar, banjo, mandoline en viool èn zingt. Laurens is singer-songwriter aktief èn als begeleider van Fay Lovsky. 
Deze line-up zal een verbazingwekkend muzikaal spectrum brengen. Ze zijn ook een van de beste podium communiceerders ter wereld. Wees verzekerd van één ding: zorg dat je ze niet mist! 
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
donderdag 6 oktober, 20.15 u 
Magna Carta – The return 
entree € 18

De Vrijwillige Hulpdienst blijft helpen

MAARN/MAARSBERGEN  In beide dorpen bestaat een Vrijwillige Hulpdienst sinds 1976 en nog steeds volop in bedrijf. Voortgekomen uit los georganiseerde burenhulp en in deze tijd omgevormd tot een goed georganiseerde vervoersdienst.

Lees verder op de website van De Kaap

Aandacht voor fietsroutes bij stationsontwerp

DRIEBERGEN  Zevenhonderd fietsers per uur krijgt de N225 dagelijks te verwerken ter hoogte van het station Driebergen-Zeist. Dat er bij het ontwerp voor het nieuwe station veel aandacht aan goede fietsroutes wordt besteed, is daarom vanzelfsprekend. Toch klonk er tijdens een toelichting die vorige week door ProRail en Arcadis in gebouw ‘t Hoge Licht werd gegeven opnieuw kritiek.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente zoekt nog steeds composteerterrein

HEUVELRUG  Het voormalige bedrijfsterrein Van Opijnen in Doorn wordt geen gemeentelijk composteerterrein. Ook komt er geen biovergistingscentrale op het perceel aan de rand van de Kaapse Bossen. Wethouder Bert Homan (VVD) legt zich neer bij de wens van de raadscommissie Ruimte, die het gebied voor natuur en wonen wil bestemmen.

Lees verder op de website van De Kaap

NMU en RECRON stellen toekomstvisie voor natuur op

HEUVELRUG  De Natuur en Milieufederatie Utrecht, NMU, en de RECRON, de vereniging voor recreatieondernemers Nederland, hebben gezamenlijk een visie opgesteld voor de toekomst van de natuur en de recreatiebedrijven op de Utrechtse Heuvelrug. 

Lees verder op de website van De Kaap

Bestuurlijke bedrijfsblindheid

HEUVELRUG  De relatie tussen gemeente en ondernemers lijkt op een dieptepunt aangeland. Bij recent onderzoek kwam de Utrechtse Heuvelrug als minst MKB-vriendelijke gemeente van de provincie uit de bus. Fractieleider Henk Veldhuizen (CDA) schrok van de berichten en stak vorige week de hand in eigen boezem.

Lees verder op de website van De Kaap

Reclamebelasting lijkt van tafel

HEUVELRUG  De ondernemers van de Heuvelrugdorpen worden niet opgezadeld met reclamebelasting. In het collegeakkoord werd een onderzoek naar deze lokale heffing aangekondigd, maar volgens een ambtelijke nota is de invoering te kostbaar.

Lees verder op de website van De Kaap