Heuvelrugnieuws van dinsdag 1 september 2009 (kopie)

Sterkenburgerlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur  temperatuur: 17 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Toneelstuk Cunera nadert première

RHENEN  Wivineke van Groningen en Karien Noordhoff maken deel uit van de cast van een heel bijzondere locatietheatervoorstelling die van 1 tot met 12 september wordt uitgevoerd, de officiële première is donderdag 3 september.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Atelier Route Leersum 5 en 6 september

LEERSUM  Het Kunstgilde sluit het zomerprogramma af met de Atelier Route. Op zaterdag- en zondag 5 en 6 september kunnen geïnteresseerden van 12.00 – 18.00 uur een ronde maken langs 9 ateliers in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Lunchconcert in Doorn met Willeke Smits en Yvonne Rietbergen

DOORN  Willeke Smits is de organiste die op 5 september het lunchconcert in de Maartenskerk te Doorn verzorgt. Een zeer talentvolle musicienne met een druk bestaan

Heuvelrugnieuws van woensdag 2 september 2009 (kopie)

Traaij 245 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:30 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Controle hondenbelasting gaat weer van start

RHENEN  Vanaf begin oktober 2009 gaan de controleurs (wederom) huis-aan-huis controleren op het bezit van honden. Voor de ondersteuning bij de uitvoering van de controle is het Velpse bureau LEGITIEM BV in de arm genomen.

De controleurs bellen bij alle  inwoners van de gemeente aan om het hondenbezit te inventariseren. De controleurs vullen, ingeval een hond wordt aangetroffen en waarvoor geen belasting wordt betaald, een aangiftekaart in. Als de controleur bij u aanbelt kan hij zich legitimeren.

De gemeente Rhenen heft de hondenbelasting middels een aanslag. U betaald dus niet direct aan de controleur. Het aantal honden dat u bezit, bepaalt de hoogte van de aanslag hondenbelasting. Het tarief per hond per jaar bedraagt in 2009 € 54,35 voor de eerste hond. Voor het bezit van een tweede hond  bedraagt het tarief € 72,70. Het tarief voor elke volgende hond bedraagt € 91,00.

De hondenbezitter is verplicht aangifte te doen van het hondenbezit. Daarvoor kan gebruik worden gemaakt van het internet. Via de gemeentepagina; www.rhenen.nl > Digitale Belastingbalie kunt u online uw hond(en) aanmelden. U kunt ook telefonisch aangifte doen bij het team belastingen, bereikbaar onder telefoonnummer: 0800-0233770.

Door het zelf doen van aangifte voorkomt u onnodige boetes die kunnen worden opgelegd bij het niet doen van aangifte.

Wijzigt in de loop van jaar het aantal honden dan wordt de belasting verrekend. U moet deze wijzigingen zelf door geven aan de gemeente.

U kunt aangifte- of afmeldingsformulieren verkrijgen bij de receptie van de gemeente Rhenen, of de wijziging doorgeven via; www.rhenen.nl > Digitale Belastingbalie.

Aanrijding met letsel

DOORN Op dinsdagochtend omstreeks 08.50 uur reed een 32-jarige bromfietser uit Maurik over de Dorpsstraat. Een 62-jarige automobilist uit Elst zag bij het afslaan de bromfietser over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De bromfietser raakte gewond aan zijn been en werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Heuvelrugderby onbeslist

MAARN  De uitgestelde bekerwedstrijd tussen SVMM en HDS stond afgelopen dinsdagavond op het programma. Deze wedstrijd zou voor de beslissing zorgen in deze poule. Beide ploegen hadden de voorgaande twee wedstrijden gewonnen, tegen respectievelijk OSM en Focus’07.

Lees verder op de website van De Kaap

Najaarsprogramma Zoute Inval

LEERSUM  Het najaarsprogramma van Zoute Inval start op donderdagmorgen 3 september om 10.00 uur met een high tea/’coffee’. Onder begeleiding worden de lekkerste sandwiches/cakejes gemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Ballonnenwedstrijd Hemur Enge

AMERONGEN  Ter ere van de opening van de nieuwe kunstgrasvelden, organiseerde Hemur Enge een ballonnenwedstrijd. Inmiddels zijn er vele kaartjes teruggekomen en zijn de winnaars bekend.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 3 september 2009 (kopie)

Van Oosthuyselaan 79 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:10 uur  temperatuur: 17 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Mishandeling, belediging en belemmering

ZEIST  Woensdagavond rond zeven uur kreeg de politie de melding dat een 43-jarige Amerongse werknemer in een winkel aan de Johan van Oldenbarneveltlaan was geslagen door een man. De verdachte was op dat moment nog in de winkel.

Toen de politie bij de winkel arriveerde was de verdachte in een auto gestapt. Met behulp van een signalement dat de werknemer gegeven had, zagen de agenten de 46-jarige man uit Zeist en konden ze hem aanhouden.
Hierna kwam een groep jongens aanlopen. Agenten vertelden meerder keren tegen een 19-jarige jongen uit Zeist die begon te schreeuwen, dat hij afstand moest houden. Hij werd aangehouden voor belemmering. Een 17-jarige jongen uit Zeist stak daarna zijn middelvinger naar de agenten en beledigde ze. Ook hij werd aangehouden.

‘Meer geld voor godsdienst op school’

HEUVELRUG  De Stichting Openbaar Onderwijs Rijn- en Heuvelland juicht de nieuwe regeling voor het levensbeschouwelijke onderwijs op openbare basisscholen toe. Het ministerie van Onderwijs stelt vanaf komend schooljaar zo’n 10 miljoen euro beschikbaar voor het godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs (gvo en hvo) op openbare basisscholen

Lees verder op de website van De Kaap

Bijzondere gasten

HEUVELRUG  De Ronde van Midden Nederland werd afgelopen zondag verreden. Een belangrijk deel van deze koers werd in de gemeente Utrechts Heuvelrug afgelegd.

Lees verder op de website van De Kaap

Kaartverkoop Salone dell’Opera gestart

AMERONGEN  Na het succes van vorig jaar vindt op zaterdag 3 oktober opnieuw het operafestival ‘Salone dell’Opera’ plaats. Een opera-route door het historische dorp Amerongen gelegen op de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Polen op camping Zeist moeten weg

ZEIST  Poolse werknemers die op camping Dijnselhoek in Zeist bivakkeren, moeten opzoek naar andere woonuimte. De gemeente Zeist wil de camping laten ontruimen omdat de Polen er illegaal zouden zitten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van vrijdag 4 september 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:00 uur  temperatuur: 14 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Wegwerkzaamheden N225 tussen Elst en Rhenen

RHENEN Op maandag 7 september aanstaande start aannemer Heijmans Wegenbouw met werkzaamheden op en langs de N225 tussen Elst en Rhenen. De werkzaamheden vinden plaats in opdracht van de provincie Utrecht en hebben als doel het verbeteren van de fietsvoorzieningen langs de N225.
De werkzaamheden duren tot medio 2010 en geven de komende maanden beperkte hinder voor het verkeer.

Werkzaamheden
De werkzaamheden betreffen het rooien van bomen en struiken en de aanleg van een vrijliggend fietspad.
Vanaf eind september worden ook werkzaamheden verricht aan een gasleiding ter hoogte van de Autoweg. Deze werkzaamheden duren circa twee weken.
In deze twee weken wordt het fietsverkeer ter plaatse omgeleid via de parallelweg. Remmerden blijft altijd bereikbaar via minstens één aansluiting.

Beperkte hinder voor het verkeer
De komende maanden kan het verkeer gewoon doorgang vinden. Wel zal er af en toe sprake zijn van wat vertraging en hinder, bijvoorbeeld bij het rooien van bomen. Dergelijke hinder zal altijd plaatsvinden buiten de spits waarbij verkeersregelaars zorgen voor een veilige afwikkeling van het verkeer.
Van 7 september tot medio 2010 zal de maximum snelheid op het traject worden verlaagd naar
50 km/uur.

Later dit jaar zal er sprake zijn van tijdelijke afsluitingen van een gedeelte van de weg, waarbij het verkeer moet worden omgeleid. Over dergelijke afsluitingen informeren wij te zijner tijd het verkeer en de omgeving.

Nadere informatie
Voor nadere informatie over de wegwerkzaamheden kunt u contact opnemen met de provincie Utrecht:
T (030) 258 38 88 (infonummer wegwerkzaamheden provincie Utrecht)
E wegwerkzaamheden@provincie-utrecht.nl

Scholen doen mee aan actie Groene Voetstappen

ZEIST  In de week van 14-18 september doen in totaal 16 scholen (4 scholen uit Zeist, 10 uit Utrechtse Heuvelrug en 2 uit de Bilt) mee met de actie Groene Voetstappen.

Bij deze landelijke actie, die wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Vooruitgang, gaan de kinderen een week lang zoveel mogelijk op de fiets en te voet naar school. Veilig en ook goed voor het milieu!

Alle leerlingen ontvangen via het NMC een stickerboekje en stickervellen. Elke keer dat ze met de fiets of te voet naar school komen plakken ze een sticker in hun boekje.

De deelnemende scholen ontvangen bovendien lesmateriaal om in de lessen ook aandacht te besteden aan het thema energiebesparing en klimaatverandering.

Aan het eind van de week zullen wethouders uit de drie gemeenten alle verzamelde voetstappen in ontvangst nemen.

Italianen verblijven illegaal in vakantiewoning

LEERSUM De politie heeft op donderdagochtend 3 september zes verdachten aan de Bijenlaan en de Rijksstraatweg aangehouden. Zij worden verdacht van het illegaal verblijven in een vakantiewoning op vakantiepark Ginkelduin.
 
Na een melding van het personeel van het vakantiepark dat een aantal mannen daar illegaal zou verblijven, gingen agenten ter plaatse. Agenten hadden inmiddels ook de kenmerken van de vluchtauto van het personeel doorgekregen en zagen de auto in het centrum van Leersum rijden. Toen de verdachten de politie-auto zagen, gingen zij er met hoge snelheid vandoor. Agenten zetten de achtervolging in en gaven de bestuurder van de verdachte auto een stopteken. Deze negeerde de bestuurder in eerste instantie, maar toen hij niet langs een langzaamrijdend voertuig kon komen moest hij op de Bijenlaan toch stoppen. De politie hield hem daarop aan net als de bijrijder en twee passagiers. Eerder die ochtend konden andere agenten de twee overige verdachten aan de Rijksstraatweg aanhouden die waren herkend door een van de personeelsleden.
 
De zes verdachten van respectievelijk 23 (2), 24, (2), 25 en 29 jaar en afkomstig uit Italië zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De mannen hebben een campingverbod opgelegd gekregen. Bovendien moeten zij de rekening betalen voor hun verblijf in de vakantiewoning van 650 euro.  

Tim van de Zee juniorenkampioen tennisvereniging Risenborgh

DRIEBERGEN  Roos, Lieke, Rosalie, Boris, Jeffrey, Joris B., Hugo, Mees, Jeroen, Nino, Justus, Michiel, Rolf, Tim, Joris M., Tom, Yannick, Thijs, Jim, Sebastian, Sander, Pascal, Jasper, Ruben en Pieter hebben van 24 t/m 29 augustus de jeugdclubkampioenschappen gespeeld.
In verschillende leeftijdscategorieën werden zeer sportieve wedstrijden gespeeld.

vergroot foto

Het weer speelde goed mee en met hulp van een aantal ouders konden de wedstrijden worden gespeeld. Op zaterdag 29 augustus vonden de finales plaats met de volgende resultaten.
ME t/m 10 1. Rosalie Tulen, 2. Roos Henneken,
JE t/m 12 1. Mees Henneken, 2. Jeffrey Smit
JE t/m 14 1. Jim v.d. Zee, 2. Nino Platenkamp
JD t/m 17 1. Jim en Tim v.d. Zee, 2. Pascal van Remmerden en Tom Schoenmakers
JE t/m 17 1. Tim v.d. Zee, 2. Pascal van Remmerden
Tim van de Zee is dit jaar clubkampioen junioren en mag de wisselbeker dit jaar thuis houden.
Tijdens de prijsuitreiking prees Dirk van de Peppel de sportieve inzet van de deelnemers.

Kernfusieshow op het Revius

DOORN Het Revius Lyceum Doorn wil graag dat leerlingen met bètatalent ook voor een bètaprofiel kiezen. In dat kader begint het een traditie te worden het schooljaar voor bèta-geïnteresseerde leerlingen op een bijzondere wijze te openen. Deze opening is gekoppeld aan het nog prille vak Natuur Leven en Technologie (NLT).

Lees verder op de website van De Kaap

Gildedag Utrechtse Heuvelrug

DOORN  In het park bij Huis Doorn wordt op zondag 27 september vanaf 12.30 tot 17.00 uur voor de eerste keer een Gildedag georganiseerd. Er hebben zich al 17 gildes gemeld met zo’n 600 deelnemers.

Lees verder op de website van De Kaap

Natuurmonumenten ontvangt cheque van b&b Boschzicht Doorn

DOORN  Natuurmonumenten ontving eind augustus een cheque van € 1.500 van Corine Thiadens ter gelegenheid van de officiële opening van haar Bed & Breakfast Boschzicht in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 5 september 2009 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:25 uur  temperatuur: 19 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Nieuw natuurgebied in Zeist geopend

ZEIST Burgemeester Janssen van de gemeente Zeist heeft vrijdag de Bunsing geopend. Dat is een nieuw natuurgebied dat tussen de Bunsing- en de Blikkenburgerlaan ligt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuwe expositie in Kunstgilde

LEERSUM  In het Kunstgilde wordt op zaterdag 12 september om 16.00 uur een nieuwe expositie geopend in het Kunstgilde, waarin werk te zien is van vier gildeleden. Bob van de Pijpekamp uit Maarn en Miep van Wingerden uit Leersum exposeren schilderijen. Frank Renssen uit Driebergen en Joke van het Loo uit Amerongen tonen beelden in steen en de laatste ook keramiek.

Lees verder op de website van De Kaap

Postduif, 400 gram, vliegt 1000 kilometer

DOORN  De simpele mededelingen in deze krant over de postduiven vluchten geven niets prijs van de enorme organisatie die er achter schuilgaat binnen de ‘duivenwereld’. De postduif, gemiddeld 400 gram zwaar, wat saai van tint, voorzien van een snavel en twee pootjes.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 6 september 2009 (kopie)

Arnhemsebovenweg 65 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:00 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Vandalen aangehouden

ZEIST In de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 september omstreeks 3.30 uur heeft de politie vier mannen aan de Slotlaan aangehouden voor het vernielen van een auto.
 
Een medewerker van cameratoezicht zag dat een groepje van vier mannen tegen een auto aantrapte. Agenten gingen ter plaatse en zagen dat de mannen voldeden aan de opgegeven signalementen. Daarbij zagen de agenten dat de auto waar de mannen stonden, lak- en krasschade had. De mannen in de leeftijd van 19, 21, 22 en 31 jaar en afkomstig uit Doorn, Driebergen en Nieuwegein zijn aangehouden voor vernieling en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Alle vier de mannen bekenden de vernieling te hebben gepleegd. Bij de fouilering van de mannen bleek één van hen (de 31-jarige man uit Doorn) amfetamine bij zich te hebben. De drugs is in beslag genomen.

Aardig begin promovendus Candia’66

RHENEN  Candia’66 kende een goede start in de tweede klasse. Uit tegen Loosdrecht, die toch voor de bovenste plekken wil gaan, pakte de promovendus knap een punt. ,,Een goed resultaat en dan mag je alleen maar tevreden zijn. We speelden echt goed en hebben Loosdrecht verrast”, kan Candia trainer Adrie Morren alleen maar tevreden zijn.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Judoschool: nieuw en vertrouwd gaan samen

MAARN  De judolessen in Maarn zijn afgelopen vrijdag weer begonnen. Albert Wanner is vol enthousiasme aan de slag gegaan, met dat verschil dat de judoschool in Maarn nu van hemzelf is.

Lees verder op de website van De Kaap

Toneelvereniging is 60 jaar

LEERSUM  De Darthuizer Toneelvereniging (DTV) is niet weg te denken uit de Leersumse gemeenschap. Als er iets wordt georganiseerd in het dorp, dan is DTV van de partij. Naast de twee jaarlijkse uitvoeringen op de planken van De Binder bouwt DTV jaarlijks een corsoreus;

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie MRC Aardenburg

DOORN  Jan Neven exposeert van 3 september tot 1 december in MRC Aardenburg, Korte Molenweg 3 in Doorn. De expositie is dagelijks te bezoeken van 12.00 tot 21.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Erik Bronkhorst nieuwe hoofdtrainer Hockeyclub De Haaskamp

AMERONGEN  Hockeyclub De Haaskamp heeft voor het komend hockeyseizoen een nieuwe hoofdtrainer gecontracteerd. De routinier Erik Bronkhorst is in de hockeywereld geen onbekende.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 7 september 2009 (kopie)

Koningin Julianalaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:40 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

KCD/Decohome verliest eerste wedstrijd geflatteerd

DOORN  KCD/Decohome kende een moeilijke voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Doornse korfballers werden geconfronteerd met een mislukt oefenprogramma en ook de griep gooide roet in het eten.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV komt terug uit geslagen positie

DOORN – Met een rijtje geblesseerden langs de lijn stapten elf Doornse mannen het veld in om promovendus Elinkwijk te bestrijden. DEV kwam 0-2 achter, maar vocht zich terug naar een 3-2 overwinning.

Lees verder op de website van De Kaap

Minister Ter Horst kritisch over Beheerplannen gemeente, maar vernietigt ze niet

HEUVELRUG  Het verzoek van de fracties van GroenLinks en PvdA aan minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om een besluit van de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug voor vernietiging voor te leggen aan de Kroon, is door de minister niet gehonoreerd.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM start competitie met overwinning

MAARN  De competitie is afgelopen zaterdag weer begonnen. Er stond direct een Heuvelrugderby op het programma. DVSA ging op bezoek bij SVMM.

Lees verder op de website van De Kaap

Team-up van 3 basketballclubs voor meisjes- & damesbasketball

DRIEBERGEN WIJK ZEIST Het Nederlands dames basketballteam zit in de lift. Zowel het nationale meisjes team (MU16) als het dames team (MU20) werd afgelopen zomer Europees kampioen. Hier in de regio is het meisjes- en dames basketball ook enthousiast van start gegaan. Door een samenwerking tussen Blue Arrows (Driebergen), Bourgondië (Wijk bij Duurstede) en BZ’72  (Zeist) is het mogelijk geworden om een gecombineerd MU16 en MU20 meisjesteam in te schrijven voor de competitie.

vergroot foto

Van jong (12 jaar) tot oud (senioren) kan nu gebasketbald worden in damesteams. In Zeist speelt een MU14 team en zowel in Zeist als Driebergen zijn damesteams actief op regio- en rayon niveau. De samenwerking tussen de 3 basketball verenigingen is vooral gericht om de leeftijdsgroepen MU16 (14-15 jaar) en MU20 (16-19 jaar) te laten groeien. Door de team-up van 3 verenigingen is continuïteit van het damesbasketbal in de regio gerealiseerd.

Tot 12 jaar kunnen meisjes meedoen in gemengde teams. Door de samenwerking is het voor zowel de beginner als de meer gevorderde speler mogelijk geworden om lid te worden van een basketbalvereniging. In Driebergen worden bij Blue Arrows bijvoorbeeld extra lessen gegeven voor beginnende basketballers.

Bij deze nieuwe samenwerking hoort een nieuw tenue met een gezamenlijk logo. Tijdens het 35 jarig jubileum van BV Bourgondië werd het nieuwe MU20 team al gepresenteerd. Dankzij de sponsor ‘Maison Ravel’ uit Wijk bij Duurstede loopt dit team nu in een speciaal BBB-tenue! Inmiddels is ook een sponsor voor MU16 gevonden, dus binnenkort een presentatie van alle dames in nieuwe kleding!

Trainingstijden meiden jeugd:
MU14 traint op woensdag in Zeist (18.00-19.15 uur) en kan zeker nog aanvulling gebruiken. Dus kom een keer meetrainen en kijk of basketball iets voor jou is ! De thuiswedstrijden worden in de Clomp, Zeist gespeeld.

MU16 traint op dinsdag in Driebergen (17.15-18.00 uur) en op woensdag in Zeist (18.00 – 19.15 uur). Thuiswedstrijden worden tot en met december gespeeld in de Clomp, Zeist. Het tweede deel van de competitie speelt het team in Driebergen.

MU20 traint op dinsdag van 18.30-20.00 uur in Driebergen. De thuiswedstrijden worden zowel in Driebergen als Wijk bij Duurstede gespeeld.

Het enthousiaste damesteam in Driebergen (regio 3e klasse) zoekt nog een coach, is dat iets voor jou ? Nee dan contact op met bestuur@bluearrows.nl

Wil je ook meedoen aan de supersnelle en aanvallende basketball sport? Kijk dan voor meer informatie op de websites van de BBB verenigingen.
www.bz72.nl      Zeist
www.bluearrows.nl     Driebergen
www.bvbourgondie.nl    Wijk bij Duurstede

Oorlog! Maar voor de kerst weer thuis

DOORN  Huis Doorn organiseert op 13 november 2009, in samenwerking met het Duitsland Instituut, ter gelegenheid van het 150ste geboortejaar van keizer Wilhelm II een internationaal symposium in Doorn (1859-1941). De titel: Oorlog! Maar voor de kerst weer thuis.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 8 september 2009 (kopie)

De Kievit 78-84  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:20 uur  temperatuur: 19 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Uitgiftepunt voedselbank Doorn gestart

DOORN  Mede op verzoek van beoordelaars en cliënten van de Voedselbank Zeist uit de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede is 4 september het uitgiftepunt Doorn gestart. Het uitgiftepunt is ontstaan in samenwerking tussen de Voedselbank Zeist en het Rode Kruis afdeling Utrechtse Heuvelrug.

Lees berder op de website van De Kaap

IVN-Landschapsfietstocht

 DRIEBERGEN  We nodigen u uit om deel te nemen aan een landschapsfietstocht van IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn. De tocht gaat langs boomgaarden in het Kromme Rijn gebied.
Hierbij gaan we langs een fruitmuur en brengen een bezoek aan een fruitteeltbedrijf. En wat te denken van vlinders, zweefvliegen, wespen, kevers, spinnen en vogels die in boomgaarden een verblijfplaats hebben.
We verwachten de deelnemers op zaterdag 19 september om 10.00 uur bij station Driebergen/Zeist, aan de Driebergse kant
De lengte van deze fietstocht is ongeveer 30 km en omstreeks 15.00 uur denken we weer terug te zijn.
Deelname is gratis en u hoeft zich niet aan te melden; denk wel om eten en drinken mee te nemen.
Inlichtingen: tel. 0343-416137 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Route van de historische Parade van het Driebergs Dorpsfeest

DRIEBERGEN  De definitieve route van de historische Parade in Driebergen is bekend.  Deze parade vindt plaats op zaterdag 12 september in combinatie met “de Droomrit” van Cars for Charity (zie www.carsforcharity.nl).
De parade zal één van de hoogtepunten zijn van het door de Stichting Driebergs Dorpsfeest opgezette feestweekend. Zie ook www.driebergsdorpsfeest.nl.
 
De parade zal om circa 16.15 uur vanaf Rijsenburgselaan over het Kerkplein aansluiten achter “de Droomrit” de Hoofdstraat op richting Doorn. Vervolgens wordt linksaf de Traaij ingereden tot aan de Oranjelaan.
Bij het Cultuurpodium ter hoogte van de Nassaulaan zal speaker Rob van Rees toelichten wat er te zien is in Droomrit en Historische Parade.
In deze parade zullen uiteenlopende historische voertuigen te zien zijn. Paardentram, rijtuigen politieporsche van de AVD, een brandweerauto uit 1947, een lijnbus van 1946, motoren en brommers van de Driebergse Motorenfabriek, oldtimers, tractoren, enzovoort.
 
De wagens van “de droomrit” zullen doorrijden naar de Hogesteeg waar zij zullen ontbinden.
De parade zal uiterlijk 18.00 uur eindigen.

Nieuwe voorganger voor NPB / De Vlam

RHENEN  De vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB afdeling Rhenen heeft sinds 1 september weer een eigen voorganger: ds. Anja van de Poppe. Zij heeft haar theologische opleiding genoten aan de Universiteit van Leiden en aan het Opleidingsinstituut voor Vrijzinnig Pastoraat in Bilthoven.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Zeskamp Leersumse brandweer

LEERSUM  De brandweer Leersum heeft zaterdag 5 september een zeskamp georganiseerd. Deze werd gehouden bij de zandafgraving aan de Utrechtse baan in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 9 september 2009 (kopie)

Van Oosthuyselaan 33  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:20 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Provincie gaat fors bezuinigen

UTRECHT  Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Utrecht hebben op 8 september de concept begroting voor 2010 vastgesteld. Deze concept begroting wordt ter besluitvorming voorgelegd aan Provinciale Staten (PS). GS hebben een balans gevonden tussen investeren, bezuinigen en herschikking van de uitgaven.

Gedeputeerde Anneke Raven: ‘Het was geen gemakkelijke opgave om een sluitende concept begroting voor 2010 op te stellen. Enerzijds investeren we extra in duurzaamheid en erfgoed, vanwege de economische recessie. Aan de andere kant doet het Rijk een greep uit de provinciekas door de korting op het Provinciefonds. Het is ons gelukt om de begroting sluitend te maken, omdat we hebben bezuinigd, hebben geschoven in de tijd met uitgaven en kritisch hebben gekeken naar mogelijke onderbesteding van geld. Het resultaat is dat in de meerjarenraming voor 2011 de provincie 33 miljoen euro minder uitgeeft dan oorspronkelijk was begroot.’

Grote verzamelbeurs rond Cunerakerk

RHENEN  In samenwerking met het comité Open Monumentendag verzorgt Verzamelend Nederland zaterdag 12 september van 10.00 tot 17.00 uur een verzamelbeurs. Het thema is ‘Op de kaart gezet’.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

CDA-fractie vraagt meer voor mensen met een beperking

HEUVELRUG  Tijdens de commissie Samenleving van maandag is de beleidsnota voor mensen met een beperking 2009-2012 ‘Onbeperkt meedoen’ weer terug verwezen naar het college en de ambtenaren. Met name de CDA-fractie had op een aantal onderdelen nog vragen en opmerkingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ernstig gewond bij aanrijding

DOORN  Een 53-jarige automobilist uit Doorn reed dinsdagochtend over de Oude Woudenbergseweg gaande in de richting van de Dorpsstraat. Op de kruising met de Acaciastraat kwam de automobilist in aanrijding met een 77-jarige fietser. De fietser kwam ten val en werd met ernstig hoofdletsel vervoerd naar het ziekenhuis.

Gewond door aanrijding

DOORN Op dinsdagmiddag omstreeks 17.30 uur kreeg de politie de melding dat een ongeval had plaatsgevonden op de Langbroekerweg. Een 58-jarige automobilist uit Zeist keerde op een gegeven moment op de weg en zag de 51-jarige motorrijder uit Wijk bij Duurstrede over het hoofd. Een aanrijding volgde, de motorrijder raakte gewond en werd met onbekend letsel vervoerd naar het ziekenhuis.

Gewoon zoals het was

DRIEBERGEN Gedurende het dorpsfeest op 12 en 13 september zal in de Consistorie van de Grote Kerk aan de Hoofdstraat een korte film vertoond worden met als titel: Gewoon zoals het was. Het is de werktitel van een boek dat waarschijnlijk half  2010 in de boekwinkel ligt. Een boek vol met verhalen van mensen, ouder dan 80 jaar, die geboren en getogen zijn in Driebergen–Rijsenburg.

Aan deze mensen is gevraagd mee te werken aan een interview om oude verhalen van vroeger via mondelinge overlevering op papier te krijgen en zo voor later te behouden. Immers, het zou jammer zijn als al die oude verhalen, over hun leven van destijds en over het wel en wee van ons dorp van toen, verloren zouden gaan.
De initiatiefnemers voor dit boekproject schreven een vrij willekeurige groep mensen aan, eerst die van 90-plus, om hun bereidheid van medewerking te polsen.
Inmiddels is men in onderhandeling met een uitgever die het leuk vindt met al die verhalen een mooi boekwerk te maken. Mét foto’s!

Gewoon zoals het was
Het boek zal de weerslag zijn van de interviews, gemaakt met zo’n 25 tot 30 personen. Het zijn herinneringen uit hun persoonlijke leven, hun leven zoals het geleefd werd in hun eigen omgeving. Het zijn de verhalen die leven en werken in het Driebergen-Rijsenburg van vroeger (wellicht) op een andere manier inkleuren dan met historisch onderzoek mogelijk is.
Het boek zal ongeveer 150-200 pagina’s tellen daarin begrepen foto’s van geïnterviewden en (oude) foto’s uit hun fotoalbums.

De makers
Interviewers/schrijvers zijn: Toos Ghijssen, Netty Krook en Annet Werkhoven.
Fotografie: Robert Zwart en filmmaker: Jurjen Dijkstra. 

Bent u geïnteresseerd in het boek?
U kunt zich bij de filmpresentatie inschrijven, zodat u het boek, zodra het is verschenen, thuis krijgt afgeleverd. Tegen betaling van een gereduceerde prijs. Want als u dat doet ontvangt u
€2 korting per exemplaar op de prijs waarvoor het in de boekhandel (€19,95) te verkrijgen zal zijn. Dezelfde korting ontvangt u ook als u het boekje vóór 1 oktober 2009 bestelt via boekprojectdriebergen@gmail.com

Filmpresentatie
U kunt een eerste indruk van het te verschijnen boek krijgen als u tijdens de feestdagen ‘Driebergen 850 jaar’ naar de filmpresentatie komt kijken, die op zaterdag 12 (vanaf 12  tot 16 uur) en zondag 13 september (vanaf 13 tot 16 uur) te zien is in de consistoriekamer van de Grote Kerk aan de Hoofdstraat. De consistorieruimte bevindt zich vooraan in de kerk achter een deur.

Je leven op een lap

DOORN  De Christelijk maatschappelijke vrouwenbeweging, De Passage, heeft voor donderdag 17 september mevrouw Afke Wullink uit Marle aan de IJssel uitgenodigd.

Lees verder op de website van De Kaap

Groei & Bloei Natuurmarkt in Doorn

DOORN  Producten uit de natuur, spullen voor in de natuur en organisaties die vertellen over de natuur. Het is allemaal te vinden op de Natuurmarkt van Groei & Bloei, afdeling Doorn en omstreken, op zondag 20 september in het Von Gimborn Arboretum in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 10 september 2009 (kopie)

Jacob van Gaesbeeklaan 14  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:55 uur  temperatuur: 17 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Brandweer Zeist genomineerd voor innovatieprijs

ZEIST Het project om VMBO-leerlingen op te leiden tot gediplomeerd bedrijfshulpverleners heeft de brandweer Zeist de nominatie voor de Jan van der Heyden innovatieprijs opgeleverd.
 
Op 2 oktober zal het congres van de Nederlandse Brandweer Vereniging stemmen aan wie de prijs wordt toegekend. Het winnende project mag rekenen op een landelijke uitrol. Naast de brandweer Zeist zijn ook de brandweer Amersfoort en Rotterdam genomineerd.

Frank Slob, commandant van de brandweer Zeist, is trots op de nominatie.:’Het mooiste vind ik het voor de VMBO leerlingen. Het project is bedoeld om deze groep, die vaak negatief in beeld komt, meer perspectief te bieden. Ik hoop dat ons project landelijk opgepakt wordt. Indertijd heeft de gemeenteraad van Zeist opdracht gegeven om meer voor VMBO scholen te doen door bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van stageplekken. Wij hebben toen een plan ontwikkeld om leerlingen van Schoonoord op te leiden tot Bedrijfshulpverlener. Dit verhoogt het veiligheidsbewustzijn onder de jeugd en slaat een brug te slaan tussen VMBO- leerlingen en de brandweer. Ik denk dat dit schoolverlaters met een BHV diploma op zak extra kansen biedt op de arbeidsmarkt.’ Inmiddels zijn 20 leerlingen opgeleid tot bedrijfshulpverlener. De Jan van der Heyden prijs is de innovatieprijs voor de brandweer.

Eerste bewoner woningcomplex Prattenbergh

AMERONGEN  Voor de bouwvakvakantie was het al duidelijk: het woningcomplex Prattenbergh bij de molen naderde zijn voltooiing. Om de puntjes op de i te zetten heeft de ontwikkelaar nog twee weken extra tijd genomen. Vorige week was het zo ver dat oplevering aan de eerste bewoners kon plaatsvinden.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoofdaannemer poli Diak Zeist failliet

ZEIST  Een tegenvaller voor het nieuwe polikliniekgebouw van het Diakonessenhuis in Zeist. De poli zou deze week worden opgeleverd, maar dat loopt vertraging op omdat de hoofdaannemer failliet is.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Golf voor en door Heuvelrugondernemers

MAARSBERGEN  ,,Met alleen ondernemers uit de omgeving is het netwerken dichtbij en dat in de ontspannen sfeer van de golfbaan.”, roemt Wim van Eeden gelijk het grootste pluspunt van het door hem al voor de derde keer te organiseren Heuvelrug Bedrijven Golftoernooi.

Lees verder op de website van De Kaap

Zwembadonderzoek nog incompleet

HEUVELRUG  Het was maandagavond de beurt aan de raadscommissie Samenleving om over het onderzoek naar de zwembaden binnen de gemeente te praten. Conclusie: er valt nog heel wat aan te sleutelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Acacialaan moet veiliger worden

DOORN  Twee jaar geleden tijdens het dorpsbezoek door het college van burgemeester en wethouders hebben een aantal bewoners van de Acacialaan de verantwoordelijk wethouder Jankees Salverda aangesproken over de gevaarlijke verkeerssituatie in de laan.

Lees verder op de website van De Kaap

Drukke snuffelmarkt rond de Andrieskerk

AMERONGEN  Op de eerste zaterdag van september verzorgden zo’n 140 vrijwilligers uit het dorp een zeer gevarieerde snuffelmarkt rondom de Andrieskerk. Vooral ten bate van het kerkinterieur; voor nieuwe verlichting en binnenschilderwerk.

Lees verder op de website van De Kaap

Meisje gewond

RHENEN Woensdagavond reed een 36-jarige automobilist uit Rhenen over de Grebbeweg. Hij zag ter hoogte van de Cuneraweg een 16-jarig meisje uit Ommeren, die op haar bromfiets reed, over het hoofd. Een aanrijding volgde en het meisje werd met rugletsel vervoerd naar het ziekenhuis.

Jeugdbasketbal in Doorn en mogelijk ook in Leersum

DOORN  Na een succesvolle proef start Blue Arrows definitief met jeugdbasketbal in Doorn. Op maandagmiddag is er een trainingsgroep in sporthal Steinheim van 16.30 tot 17.30 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Amerongen op de Kaart

AMERONGEN  Dit jaar heeft open monumentendag het thema ‘op de kaart’. In Amerongen worden bezoekers op 12 en 13 september meegenomen op een culinaire en kunstzinnige reis door Amerongen. De juiste route, op kleine schaal, leidt naar plaatsen vol kunst, sieraden, delicatessen, eten, drinken en muziek.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 11 september 2009 (kopie)

Jachtlaan 26-28  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:40 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Speurtocht voor slimme speurders

ZEIST In het kader van Monumentendag kun je op zondag 13 september bij bezoekerscentrum De Boswerf een speurtocht  door het bos maken met een supergave speurderskaart.
De route  van deze tocht is aangegeven op vierkantjes. In ieder vierkant zie je een splitsing van paden. De pijl geeft aan welke richting je moet lopen. Op de achterkant van de routekaart vind je foto’s van monumenten met informatie. Deze foto’s staan in een
willekeurige volgorde. Tijdens het lopen kom je deze monumenten tegen. Als je de foto’s op de wandelvolgorde zet, staat er een zin die slaat op deze tocht.

De tocht is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Deelname kost € 1,00.

Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur (tot eind oktober).  Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393. U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Bewoners Middelweg kijken terug op geslaagd straatfeest

LEERSUM  Tijdens het Het Middelweg-feest 2009 op zaterdag 5 september was het een gezellige drukte van ’s middags tot ’s avonds laat tijdens het vierde straatfeest. Alle ruim honderd deelnemers, van 1 tot 85 jaar en van huisnummer 1 tot 85, zijn weer helemaal bijgepraat en hebben nieuwe contacten en inspiraties opgedaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanrijding met letsel

DRIEBERGEN  Donderdagmiddag vond er op de Hoofdstraat een aanrijding plaats tussen twee personenauto’s. De aanrijding vond plaats doordat een van de bestuurders een rood verkeerslicht negeerde.

Een 65-jarige man uit Hoofddorp probeerde een 21-jarige bestuurder uit Driebergen te ontwijken maar botste hierbij tegen een ANWB paal. Een 61-jarige bijrijdster uit Hoofddorp had last van haar nek en rug. Zij zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht. Ook had de man uit Hoofddorp last van zijn nek. De 21-jarige man werd aangehouden, tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Vernieling

ZEIST  Donderdagavond kreeg de politie een melding dat op de Crosestein een vrouw bedreigd werd door een man; deze zou ook op de auto van de vrouw aan het dansen zijn.

Toen de agenten ter plaatse kwamen was de verdachte al vertrokken. Het bleek dat de verdachte tegen de auto geslagen en getrapt had. Daarnaast zou hij geroepen hebben dat hij de vrouw wat aan zou doen. De verdachte werd voor zijn woning aangehouden en ingesloten voor verhoor.
Na het spreken met getuigen bleek dat de 46-jarige man uit Zeist al vaker was aangehouden voor dezelfde soort incidenten.

Maarn Wijzer: leren en binden

MAARN  De inschrijfavond voor het 35e cursusjaar van Maarn Wijzer is achter de rug. Met ruim 900 deelnemers die reeds een keus hebben gemaakt uit het aanbod van circa 100 cursussen, lezingen, wandelingen etc. blijft ook voor latere beslissers de mogelijkheid open om zich in te schrijven.

Lees verder op de website van De Kaap

’55-Plussers pas uw huis tijdig aan’

HEUVELRUG  Dat in de gemeente Utrechtse Heuvelrug relatief veel ouderen wonen, mag als bekend worden beschouwd. Binnen de gemeente wonen 6% meer 65+’ers dan in de gemiddelde Nederlandse gemeente. Om huisvestingsproblemen in de toekomst voor te zijn heeft wethouder Elisabeth van Oostrum afgelopen week de folder ‘Uw huis, uw toekomst’ verspreid onder de inwoners van 55 jaar en ouder met een eigen huis.

Lees verder op de website van De Kaap

Ludiek, Vereniging voor Huismuziek Doorn viert 40-jarig jubileum

DOORN  De Vereniging voor Huismuziek, afdeling Doorn, tegenwoordig ook Ludiekgeheten, viert dit jaar haar veertigjarig jubileum.

Lees verder op de website van De Kaap

Grietmarkt in harmonie met monumentendag

AMERONGEN  Het wordt dit weekend druk in Amerongen. Open Monumentendag, het spirituele festival Insight Out en er is weer een nazomerse Grietmarkt. ,,We werken zoveel mogelijk samen met de andere Amerongse evenementen. Dat verloopt prima”, aldus Ernst Hart, bestuurslid van de Stichting Grietmarkt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 12 september 2009 (kopie)

De Kievit 53-63  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:40 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Historisch Dorpsfeest Driebergen

DRIEBERGEN  Onder goede weersomstandigheden is vanochtend het historisch dorpsfeest in Driebergen begonnen. Op het terrein naast het monument van Schaepman was een middeleeuwse markt ingericht waar talrijke middeleeuwse ambachten werden gedemonstreerd.
Bij Sparrendaal presenteerden zich een aantal beeldend kunstenaars met hun werk.
Op de Traaij hadden diverse winkeliers zich in historische kledij  gekleed. Er was een plaats voor kindervermaak en ter hoogte van de Lindelaan was een heus muziekpodium met optredens van Aurora en De Driemasters.

Vergroot foto of Klik hier voor fotoreportage

Aan het eind van de middag vertrok er vanaf het Kerkplein een historische optocht. Deze werd voorafgegaan door de  10e “Droomrit voor het leven”.

Klik hier voor de fotoreportage van de Droomrit voor het leven

Klik hier voor de fotoreportage van de historische optocht

Klik hier voor de fotoreportage van Robert Zwart over DwergpopVroege tegengoal nekt Candia’66

RHENEN  Een vroeg tegendoelpunt heeft Candia’66 in eigen huis gebroken. Nog voordat de Rhenense voetballers goed en wel ontwaakt waren stond het al 0-1 omdat Ayhan Yelmer niet treuzelde en de bal binnen dertig seconden al in het net wist te jagen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Uilen in Leersum

LEERSUM  Vogelvereniging de Voliere organiseert samen met ‘The Barnowl’ uit Zelzate (Belgie) een lezing en presentatie over uilen. Deze organisatie heeft tot doel kinderen en ouderen kennis te laten maken met uilen, die zich normaal gesproken in de natuur bevinden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 13 september 2009 (kopie)

Binnenplaats  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:30 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Baldadigheid en diefstal

AUSTERLITZ  Op de Woudenbergseweg zijn vrijdag 11 september rond 13.50 uur vijf verdachten aangehouden in verband met baldadigheid en diefstal van spullen uit een cultureel centrum.
Vrijdagmiddag kreeg de politie een melding over baldadige jongeren die verkeersborden zouden omtrekken en zich rond cultureel centrum het Beauforthuis zouden ophouden.
Het ging om een 20-jarige man uit Leiden, een 20-jarige man uit Rijswijk, een 19-jarige jongen uit Bussum, een 20-jarige man uit Amsterdam, een 19-jarige jongen uit Bussum, allen lid van een studentenvereniging uit Amsterdam.
 
De verdachten bekenden de diefstal van spullen uit het cultureel centrum en poging tot diefstal van het naambord van het gebouw. De gestolen goederen zijn in beslag genomen. Na verhoor zijn de verdachten heen gezonden.

Schapen in de Kaapse bossen

DOORN  Natuurmonumenten laat rond 21 september een schaapskudde grazen op de heide bij de Helenaheuvel in de Kaapse Bossen. 258 schapen blijven daar enkele dagen lopen om de hei hier open te houden.

Lees verder op de website van De Kaap

Kasteel Amerongen gered met miljoenensubsidie provincie

AMERONGEN – Dankzij extra subsidie door de provincie Utrecht is de voortgang van de restauratie van Kasteel Amerongen alsnog zeker gesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 14 september 2009 (kopie)

Gooijerdijk  Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 11:00 uur  temperatuur: 19 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Rhenense veroordeeld voor bedreiging met mes

RHENEN  De Utrechtse rechtbank heeft een 28-jarige vrouw uit Rhenen vrijdag veroordeeld tot 150 uur werkstraf, waarvan 50 uur voorwaardelijk. De rechters vonden bewezen dat de Rhenense in de koninginnenacht een andere vrouw met een mes had bedreigd na afloop van een feest in sport- en recreatiecentrum ’t Gastland in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Rhenens Historisch Café in teken afscheid Hans Dekhuyzen

RHENEN – De Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen start dinsdag 15 september start haar nieuwe seizoen, met het inmiddels traditionele, ‘Historisch Café’. De bijeenkomst staat geheel in het teken van het afscheid van het bestuurslid Hans Dekhuyzen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nipte nederlaag HDS

LEERSUM  Op het Marco van Basten sportcomplex startte HDS deze uitwedstrijd. Die op twee plaatsen gewijzigd was ten opzichte van vorige week. Berry Harteman en Pim Brouwer waren geblesseerd, hun vervangers waren Lourens Peter Klootwijk en Rick van Kooten.

Lees verder op de website van De Kaap

CDN op karakter en inzet langs FC Almere

DRIEBERGEN  CDN ontving afgelopen zaterdag de absolute kampioenskandidaat voor de 4de klasse E FC Almere. FC Almere dat 2 jaar terug nog uitkwam in de 2de klasse maar door een faillissement weer opnieuw moest beginnen in de 5de klasse waar ze zonder puntverlies gelijk kampioen in werden.

Vergroot foto

CDN begon zeer goed aan de wedstrijd en wist al na 5 minuten op voorsprong te komen door Gerwin van de Klift die erg attent reageerde toen de keeper van Almere een schot van Henk-Jan Veenendaal niet klemvast kon houden. Almere kwam al weer vrij snel terug op 1-1 toen CDN een corner niet goed verwerkte en een speler van Almere de bal prachtig in de bovenhoek plaatste. De wedstrijd ging daarna gelijk op maar het was CDN die met 2 goede aanvallen de ruststand op 3-1 bracht. Eerst was het Henk-Jan Veenendaal die na een goede combinatie tussen Maarten Dingemans en Elmar van Doornvrij kon doorgaan en beheerst de 2-1 binnenschoot. De 3-1 kwam op naam van Elmar van Doorn die een goede voorzet van Henk-Jan Veenendaal binnenkopte.
Na rust een sterk spelend Almere die liet zien waarom ze al ruim een jaar geen enkele puntverlies hadden geleden in competitieverband. De verdediging en keeper Michel van Bruggen hadden de handen vol om Almere van het score af te houden. Dit lukt prima tot 10 minuten voor tijd toen Almere op 3-2 kwam na een knullig gegeven vrije trap voor hands buiten de zestien na het uittrappen van keeper Michel van Bruggen. CDN moest nu alle zeilen bijzetten om de wedstrijd toch nog winnend af te sluiten. Het was weer de goed spelende Henk-Jan Veenendaal die na een goede pass zich vrij speelde in de zestien en daar onderuit werd getrokken met een penalty tot gevolg. Het was Henk-Jan Veenendaal zelf die dit klusje 5 minuten voor tijd feilloos klaarde en de zo begeerde 4-2 maakte. CDN dacht de wedstrijd nu definitief beslist te hebben in hun voordeel maar door knullig verdedigen kwam Almere in de 87ste minuut tot nog terug tot 4-3. Het werd nog even spannend maar de jonge CDN ploeg hield stand en zo konden 3 hele belangrijke punten worden bijgeschreven.

Volgende week ontvangt CDN de ploeg uit Nieuwer ter Aa Nita aanvang 14.30 uur.Dus wederom een thuiswedstrijd op sportpark de woerd.

SVMM pakt een punt bij sterk Elinkwijk

MAARN  SVMM mocht afgelopen zaterdag aantreden tegen de zaterdagtak van het alom bekende voetbalvereniging Elinkwijk. In de voetbaltempel van de 4e klasse G mocht SVMM proberen de punten mee naar huis te nemen. In deze heksenketel is menig hoofdklasser puntloos huiswaarts gegaan, maar SVMM mocht uiteindelijk niet klagen met één punt.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV Doorn steelt punt bij Odysseus’91

DOORN Na de overwinning op Elinkwijk vorige week, stond wederom een lastige wedstrijd op het programma, uit tegen de studenten van Ody. DEV speelde zwak en mocht blij zijn dat het bij het laatste fluitsignaal slechts 1-1 stond.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge zet stijgende lijn door

AMERONGEN  Hemur Enge trof in haar tweede wedstrijd het stugge DWS uit Kootwijkerbroek. Geen geheel onbekende tegenstander voor de korfballers uit Amerongen en gezien het feit dat de ploeg net terug komt uit de derde klasse, waarschijnlijk een goede tegenstander.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 15 september 2009 (kopie)

Broekweg 3  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:25 uur  temperatuur: 15 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Arena geeft wedstrijd in slotfase uit handen

RHENEN – De korfballers van Arena moesten zaterdag in Wierden aantreden tegen Blauw Zwart, een team waar nog nooit tegen gespeeld was. Blauw Zwart had zijn eerste wedstrijd verloren en wilde voor eigen publiek iets recht zetten. Arena daarentegen wilde na het gelijkspel van vorige week maar wat graag winnen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

CBS Hoog Moersbergen gaat ‘groen’

DOORN  De landelijke actie Groene Voetstappen is afgelopen maandag van start gegaan. Alle schoolkinderen gaan zo veel mogelijk lopend of fietsend naar school. Doel van de aktie is de CO2-uitstoot te verminderen, de verkeersveiligheid te verhogen en meer te bewegen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bijeenkomst rond voortbestaan arboretum 25 september

DOORN  Het unieke Von Gimborn Arboretum in Doorn is met een oppervlakte van 27 hectare het grootste arboretum van Nederland. Het arboretum herbergt een internationaal beroemde collectie aan zeldzame bomen en struiken. Dit ‘best bewaarde geheim van de Utrechtse Heuvelrug’ opent op vrijdag 25 september 2009 haar park om haar toekomst zeker te stellen.

Lees verder op de website van De Kaap

Fons van den Broek vertrekt, Hans Nijhof komt bij PvdA

HEUVELRUG  In verband met een verhuizing naar buiten de gemeentegrens zal PvdA gemeenteraadslid Fons van den Broek tijdens de gemeenteraadsvergadering van 24 september afscheid nemen als raadslid.

Lees verder op de website van De Kaap

Krachtig herstel DVSA na onfortuinlijke nederlaag tegen SVMM

AMERONGEN  De tweede wedstrijd van het nieuwe seizoen was ook meteen weer een derby. Dit keer was de beurt aan het vorig seizoen gepromoveerde Musketiers uit Elst.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 16 september 2009 (kopie)

Buntlaan 19-21  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:05 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Mishandeld na verkeersconflict

DRIEBERGEN   Op de Traaij is dinsdag 15 september een 43-jarige man uit Driebergen-Rijsenburg mishandeld nadat hij een automobilist aansprak op zijn asociale rijgedrag.
 
Omstreeks 20.45 uur fietste de 43-jarige man over de Arnhemsebovenweg richting de Traaij. De man werd ingehaald en bijna aangereden door een automobilist, die daarna zijn auto bij een coffeeshop parkeerde. De fietser kwam de automobilist daar weer tegen en maakte een opmerking over zijn rijgedrag. Bij de verdachte viel dit kennelijk niet in goede aarde, want de man gaf de 43-jarige man een harde trap. Daarna sloeg de verdachte de man nog een paar keer en schoten andere onbekende mannen de verdachte te hulp. Het slachtoffer kon aan zijn belagers ontkomen en twee getuigen belden voor hem de politie. Bij aankomst van de agenten was de verdachte al weg. De 43-jarige man is door ambulancepersoneel behandeld en naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft de zaak in onderzoek. Het signalement van de verdachte luidt: man met licht getinte huidskleur van ongeveer 25 jaar oud, 1.85 meter lang, mager postuur, kaal/gemillimeterd haar, sprak met Arabisch accent.
Getuigen wordt verzocht te bellen met de politie van het district Heuvelrug, op tel: 0900-8844 of M: 0800-7000.

Heuvelrugfonds grijpt naast AD Natuurprijs

HEUVELRUG/LEERSUM  Afgelopen week werd bekend wie de winnaar is geworden van de AD Natuurprijs 2009. Het Heuvelrugfonds was doorgedrongen tot de laatste 10 kanshebbers op de 50.000 euro met het project Herder op de Heuvelrug maar ging er niet met de hoofdprijs vandoor.

Lees verder op de website van De Kaap

Speuren naar sporen

DOORN  Dieren ‘verraden’ op verschillende manieren hun aanwezigheid. Wie heeft er aan die dennenappel zitten knagen? Misschien wel een eekhoorn of een muis. Op zondag 20 september kunnen de deelnemers samen met de gids op zoek naar sporen in de Kaapse Bosse.

Lees verder op de website van De Kaap

Debacle voor KCD in eerste thuiswedstrijd

DOORN  De eerste thuiswedstrijd van het seizoen bracht KCD/Decohome niet wat vooraf was gehoopt. Het Wezepse Rood Wit verzilverde bijna elke kans en omdat de Doornse brigade het vizier juist niet op scherp had staan, eindigde de wedstrijd in een enorme nederlaag: 9-18.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 17 september 2009 (kopie)

Van Oosthuyselaan 63-65  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:10 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Opening dynamische bushalte in Leersum

LEERSUM Vanmiddag opende wethouder Jankees Salverda samen met mevrouw Bär van het Platform Mensen met een Functiebeperking (PMF) de dynamische bushalte bij De Schermerij in Leersum.
Bij verschillende bushaltes langs de provinciale weg N225 worden dynamische reisinformatiepanelen geplaatst. Op deze digitale borden wordt de daadwerkelijke vertrektijd van de bus getoond. Voor visueel gehandicapten wordt de paal voorzien van een drukknop. Als deze wordt ingedrukt, wordt de informatie voorgelezen.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren. In het concept Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan (GVVP) staat dat voor de toename van de automobiliteit de (fysieke en milieu) ruimte ontbreekt. Door het openbaar vervoer en het fietsgebruik te stimuleren, blijft de bereikbaarheid gegarandeerd zonder de nadelige gevolgen van het autoverkeer. 

Het openbaar vervoer moet wel worden verbeterd. De gemeente is daarom in gesprek met de provincie over meer en betere buslijnen in onze gemeente. De gemeente levert zelf een actieve bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van de bushaltes. Een aantal haltes staat er niet goed bij. De bushokjes zijn oud, vies en kapot of de omliggende bestrating laat te wensen over. Omdat de gemeente vindt dat de bushalte de voordeur moet zijn van het totale openbaar vervoersysteem is besloten daar wat aan te doen.

vergroot foto 1   vergroot foto 2   vergroot foto 3

In samenwerking met de provincie Utrecht worden alle bushaltes langs de N225 het komende jaar voor iedereen toegankelijk gemaakt. Dit betekent dat ook mensen met een functiebeperking beter gebruik kunnen maken van de bus. De haltes worden ook herstraat waardoor alles er weer goed uitziet.

Met de kwaliteitsverbetering van de bushaltes wil de gemeente het openbaar vervoer aantrekkelijker maken.


Politie waarschuwt voor oplichters

DRIEBERGEN/DOORN/MAARN  Er zijn in het district Heuvelrug weer oplichters actief die bejaarden geld afhandig trachten te maken.  
 
Op vrijdag 11 september kwamen omstreeks 17.15 uur twee vrouwen aan de deur bij een 75-jarige vrouw aan De Lei in Driebergen. De vrouwen nodigden de bejaarde vrouw uit voor een ouderenmiddag in Doorn en gaven haar bonbons cadeau. Het slachtoffer liet de vrouwen daarop binnen. Toen zij eenmaal weer vertrokken waren, vertrouwde het slachtoffer de situatie niet. Zij kwam er vervolgens achter dat er een groot geldbedrag uit haar woning was gestolen en schakelde de politie in.
Diezelfde dag kreeg de politie ook een melding van een 74-jarige vrouw uit Cothen. Twee onbekende vrouwen waren die avond rond 18.00 uur bij haar aan de deur geweest aan het Cob Balkplein in Cothen. Zij deden zich voor als medewerkers van de “buurtzorg” en boden de vrouw ook bonbons aan. De bewoonster vertrouwde de twee vrouwen niet en verzocht hen weg te gaan. Op zondag 13 september belden een man en vrouw aan bij een woning aan de Hemert tot Dingshofplein in Maarn. Zij gaven de 89-jarige bewoonster een bos bloemen en maakten de vrouw wijs van het “buurtschap” in Doorn te zijn. De bewoonster geloofde de man en vrouw niet en liet hen vertrekken. 
 
Wees alert
De politie adviseert mensen alert te zijn en verdachte personen niet binnen te laten. Vraag medewerkers van instellingen of nutsbedrijven altijd om een legitimatiebewijs voordat u hen binnenlaat en contoleer dit goed. Laat u niet verleiden door sluwe verkooppraat. Als u een situatie niet vertrouwt, bel dan direct de politie op telefoonnummer 112.

Muziek in de Theresiakerk

MAARN   Het openingsconcert van de 8e concertreeks van muziek in de Theresiakerk vindt op zaterdag 19 september plaats. Evert Jan Nagtegaal, bariton concertzanger, zal zaterdag het optreden verzorgen. Jacomijn Puite speelt daarbij piano.

Lees verder op de website van De Kaap

Stemwijzer voor raadsverkiezingen

HEUVELRUG   Inwoners van de Heuvelruggemeente kunnen op 3 maart een weloverwogen keuze maken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De commissie Middelen heeft vorige week het plan voor een gemeentelijk Kieskompas als hamerstuk doorgestuurd naar de komende raadsvergadering.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing over Sigurd von Ilsemann, laatste vleugeladjudant van Wilhelm II

DOORN   Tijdens Speakers Corner op 20 september zal Fred Vogelzang om 14.00 uur en 15.30 uur een lezing houden over de laatste vleugeladjudant van keizer Wilhelm II, Sigurd von Ilsemann (1884 – 1952).

Lees verder op de website van De Kaap

Schapen in de Kaapse bossen

DOORN   Natuurmonumenten laat rond 21 september een schaapskudde grazen op de heide bij de Helenaheuvel in de Kaapse Bossen. 258 schapen blijven daar enkele dagen lopen om de hei hier open te houden.

Lees verder op de website van De Kaap

Veelzijdig Amerongs weekend

AMERONGEN  Open Monumentendag en de Grietmarkt vormden in dit weekend een ideale duo-manifestatie in Amerongen. De vele evenementen zetten Amerongen duidelijk op de kaart.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 18 september 2009 (kopie)

Jachtlaan 77-79  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:30 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Groene voetstappen

DRIEBERGEN  In het kader van de actie ‘ groene voetstappen’ kwam wethouder Van Wikselaar vandaag naar de Valkenheuvelschool om de door de leerlingen verzamelde groene voetstappen feestelijk in ontvangst te nemen. De ‘groene voetstap’ staat symbool voor het lopend of met de fiets naar school gaan.

Vergroot foto van overhandiging handtekeningen

De schoolleiding maakte van de gelegenheid gebruik om ook veel handtekeningen te overhandigen die waren verzameld om de gemeente te bewegen een eind te maken aan de onveilige situatie bij het kruispunt Damhertlaan-Jagersdreef-Jagerspad. De wethouder zei toe dat hij het probleem bij zijn verkeerscollega op het bordje zal leggen.


Handtekeningactie gevaarlijk kruispunt

DRIEBERGEN  Scholieren van de Valkenheuvel school in Driebergen hebben een handtekening actie opgezet om de gemeente er nog eens attent op te maken dat het kruispunt bij hun school aan de Jagersdreef met de Damhertlaan in Driebergen levensgevaarlijk is.

Sinds de school weer begonnen is zijn er al weer diverse ongelukken en bijna ongelukken gebeurd op dit kruispunt. Vanmorgen was het ook weer raak en is een lerares van de Uilenburghtschool aangereden. De gemeente heeft al wel erkend dat dit kruispunt verkeerstechnisch niet geheel klopt, maar zegt geen geld te hebben voor aanpassingen hiervan. Wellicht moeten er eerst doden vallen voordat men de knip wil trekken. Doordat dit kruispunt ligt op een doorgangsroute voor enkele scholen is dit ook een zeer druk kruispunt.

Vrijdagmiddag 18 september zullen de leerlingen dan ook handtekeningen overhandigen om hun ongerusheid over dit kruispunt nogmaals eens kenbaar te maken. Iedereen die ook deze actie kracht bij wil zetten is van harte welkom om 14.30 op het schoolplein van de Valkenheuvelschool aan het Jagerspad 4 in Driebergen.

Aanrijding onder invloed

RHENEN  Om 01.20 uur kreeg de politie de melding dat afgelopen nacht op het Paardenveld een automobilist tegen een geparkeerde auto was aangereden.  Agenten gingen ter plaatse en troffen midden op de rijbaan een auto aan.

Daarin zat geen bestuurder, maar wel een gewonde passagier. Deze man, een 34-jarige Rhenenaar, had een forse hoofdwond en gebroken ribben. Hij is per ambulance naar het UMC in Utrecht vervoerd. Naast de auto stond een 32-jarige man uit Rhenen die aangaf dat hij ook als passagier in de auto had gezeten. Echter, omstanders hadden gezien dat hij de bestuurder was. De man rook naar alcohol en is aangehouden. Ademanalyse wees uit dat hij 815 ug/l in zijn lichaam had. Het rijbewijs is ingevorderd en de man is ingesloten.

Aanhoudingen na vechtpartij

DRIEBERGEN  Bij een woning aan het Janshof heeft vrijdag 18 september een vechtpartij plaatsgevonden. De politie hield twee mannen aan.
 
Omstreeks 01.00 uur kreeg de politie een melding van geluidsoverlast vanuit de woning. Agenten gingen ter plaatse en troffen een man aan met bloed op zijn gezicht. De man gaf aan geslagen te zijn door een andere man. Laatstgenoemde man, een 23-jarige man uit Zeist, werd direct aangehouden. Een vriend, een 29-jarige inwoner van Driebergen, bemoeide zich met de aanhouding en werd vervelend. Daarom is ook hij aangehouden. Bij zowel slachtoffer als verdachten was alcohol in het spel. De toedracht van de vechtpartij is onduidelijk.

Wedstrijden Brandmeesters

LEERSUM   Het terrein van de voormalige gemeentewerkplaats aan de Pomplaan zal zaterdag 19 september het toneel zijn van bijzondere brandweerwedstrijden. De jubilerende Leersumse Vrijwillige Brandweer viert zijn 70-jarig bestaan met wedstrijden voor senioren.

Lees verder op de website van De Kaap

Toekomstvisie Bonte Vlucht afgekeurd

DOORN   De toekomstvisie van vakantiepark Bonte Vlucht is door de gemeente afgekeurd. De visie ‘Bonte Vlucht, een groene beleving’ bevat plannen voor toename in oppervlakte en inhoud van stacaravans en recreatiewoningen.

Lees verder op de website van De Kaap

Doorn heeft een markant figuur verloren

DOORN  Op zaterdag 5 september is Jan Lith op 88-jarige leeftijd overleden. Tijdens zijn leven heeft Lith vele functies bekleed bij verschillende instanties en verenigingen in Doorn. Vrijdag 11 september, de dag dat hij 89 zou zijn geworden, was de crematieplechtigheid in Bilthoven.

Lees verder op de website van De Kaap

Veel nieuw werk bij Galerie 4Lof-Art

LEERSUM  Het zomerseizoen loopt weer langzaam ten einde, en dat betekent tevens dat voor Galerie 4Lof-Art, de galerie van de Leersumse kunstenares Wil Lof, het winterseizoen 2009/2010 weer is aangebroken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 19 september 2009 (kopie)

De Wouw  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:25 uur  temperatuur: 23 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Minder legesinkomsten voor de gemeente

HEUVELRUG  Als gevolg van de economische crisis wordt er ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug minder gebouwd en zijn er ook minder bouwplannen. Dit betekent dat de gemeente te maken krijgt met een gat in de begroting omdat er veel minder bouwleges geïnd kunnen worden. Het college van b&w heeft de gemeenteraad via een Raadsinformatiebrief op de hoogte gesteld.
Hieronder is deze afgedrukt.


Geachte leden van de raad,
Graag informeren wij u over het volgende.

Inleiding
In de voorjaarsnota 2009 is melding gemaakt van een verminderde legesopbrengst van € 471.000.
Op dat moment was de verwachte legesopbrengst naar beneden bijgesteld tot € 1.900.000. Inmiddels is geworden dat de legesinkomsten 2009 opnieuw met € 400.000 moeten worden afgeraamd. Hiervan is € 50.000 het gevolg van de wettelijke verandering van het Gebruiksbesluit. Hierdoor volstaan in veel gevallen meldingen en is geen vergunning meer nodig.
Het college is zich bewust van de buitensporige omvang van deze bijstelling ten opzichte van de raming van de legesinkomsten in de begroting. Wij hebben daarom de huidige situatie geanalyseerd en beraden ons op de toekomstige omvang van de afdeling Vergunning en Handhaving in relatie tot de kwaliteit van dienstverlening en de dekking door legesinkomsten. In deze raadsinformatiebrief kunt u hier meer over lezen.

Kern
Oorzaken verminderde legesopbrengst
Economische crisis
Belangrijkste oorzaak van de grote afwijking in legesinkomsten in 2009 is de economische crisis. Uit landelijke publicaties ( o.a. Binnenlands Bestuur 21 augustus jl.) blijkt dat bij vele gemeenten de legesopbrengsten fors teruglopen. Het aantal aanvragen voor bouwvergunningen is door de crisis lager, maar vooral het totale bouwvolume waarvoor een vergunning wordt aangevraagd, is drastisch gekelderd.

Lager aantal vergunningaanvragen

Concreet is het aantal aanvragen in onze gemeente als volgt verminderd. In de tabel staat een vergelijking over de periode 1 januari tot en met 1 augustus over de jaren 2008 en 2009:

    jan-aug 2008    jan-aug 2009     Afw. t.o.v. 2008
Principeverzoek            30            42            + 40 %
Lichte vergunning        223            171            – 23 %
Reguliere vergunning   173            121            – 30 %
1e fase vergunning        87            39            – 55 %
2e fase vergunning        38            32            – 16 %
Monumenten            33            19            – 42 %
Sloopvergunning        79            44            – 44 %
Kapvergunningen        295            245            – 17 %
Overige vergunningen    552            602            + 9 %
           
Totaal                1510            1347            – 13 %

Uit de tabel blijkt dat het aantal vergunningaanvragen met gemiddeld 13 % is verminderd, terwijl het aantal bouwaanvragen met ongeveer 25 – 30 % is afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Vooral de aanvragen voor grote bouwprojecten, die zorgen voor het grootste deel van de legesinkomsten, zijn verminderd ( aanvragen 1e fase – 55 %). De kleinere vergunningaanvragen bleven redelijk op peil, en zijn in het geval van ‘overige vergunningen’ zelfs iets gegroeid. Kleine vergunningen geven relatief veel werk en de leges zijn niet dekkend.
In 2009 zijn en worden een aantal grote bouwaanvragen afgehandeld, die vorig jaar al waren ingediend en waarvoor ook vorig jaar al de leges is geheven. Hierdoor is de totale hoeveelheid werk in 2009 ook vrijwel in stand gebleven ten opzichte van vorig jaar, terwijl hiervoor dit jaar voor een belangrijk deel geen legesinkomsten tegenover stonden.

Afname bouwsom
De afname van bouwaanvragen betreft vooral de grote bouwaanvragen. Dit blijkt uit de afname van de bouwsom. De volgende tabel geeft over dezelfde periode de bouwsom over de aangevraagde vergunningen weer:

    jan-aug 2008    jan-aug 2009
Bouwsom/bouwvolume        € 97600000    € 30700000

Het bouwvolume waarvoor bouwaanvragen zijn ingediend is met 69% gedaald, ten opzichte van dezelfde periode in 2008. De belangrijkste oorzaak is het vertragen en uitblijven van grote projecten met grote bouwsommen.

De conclusie is dan ook dat het aantal aanvragen met een lage bouwsom in redelijke mate doorloopt. De aanvragen voor grote projecten blijven achter en daarmee ook het gros van de legesinkomsten. De legesinkomstenzijn hierdoor sterk afgenomen, terwijl de werkvoorraad (hoeveelheid werk) grotendeels in stand blijft.

Inhaalslag 2008 als gevolg van nieuwe wet RO
De invoering van de nieuwe wet Ruimtelijke Ordening per 1 juli 2008 is voor veel projectontwikkelaars aanleiding geweest om de aanvraag voor grote projecten vroeg in te dienen. Dit heeft een hoge legesopbrengst in 2008 gegeven. Dit kwam toen overigens goed uit door de hogere kosten in 2008 als gevolg van inhuur voor vacatures en dergelijke.
Het gevolg is echter dat in de rest van 2008 en begin 2009 minder aanvragen voor grote projecten worden ingediend. Het spreekt voor zich dat dit is versterkt door de gevolgen van de economische crisis.

Komst WABO en nieuwe Wet ruimtelijke ontwikkeling
Een aantal ontwikkelingen betreffende de afgifte van vergunningen spelen nu of gaan spelen.
Zo is door de komst van de nieuwe wet RO en de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) de mogelijkheid om vrijstellingen te verlenen komen te vervallen. Op dit moment kan alleen met een ontheffing dan wel een projectbesluit/herziening van het bestemmingsplan medewerking worden verleend aan ontwikkelingen die strijdig zijn met het bestemmingsplan. 
Een complicatie hierbij is dat pas leges kan worden geheven nadat het gewijzigde bestemmingsplan is vastgesteld. Dit in tegenstelling tot de huidige praktijk, waarin bij een ontvankelijke aanvraag vooraf een voorlopige legesheffing wordt uitgedaan. Daarnaast is er veel meer capaciteit nodig dan vooraf verwacht voor de beargumentering van afwijzingen van aanvragen. Afwijzingen kunnen immers alleen gebaseerd zijn op ruimtelijk relevante argumenten. 

Wettelijke bepalingen gebruiksvergunning
Door een wijziging van het Gebruiksbesluit zijn veel inrichtingen meldingsplichtig in plaats van vergunningsplichtig geworden. Hierdoor is het aantal aanvragen voor gebruiksvergunningen lager dan werd verwacht, toen de begroting 2009 werd opgesteld.
Tot nu toe is bijna € 11.000 aan leges ontvangen. Er wordt in de Najaarsnota een structurele aframing met € 50.000 voorgesteld. Het is niet aannemelijk dat het aantal aanvragen voor een gebruikvergunning in 2010 en later gaat toenemen.
Voor de bijkomende werkzaamheden van de gemeente is er bij de wijziging van vergunning naar melding niet veel veranderd. De gemeente blijft verplicht een aantal aspecten op het gebied van brandveiligheid uit te zoeken en te controleren, zonder dat hier legesopbrengsten tegenover staan. Dit heeft gevolgen voor de dekking van de noodzakelijke formatie.

Inspelen op de toekomst: Verwachting legesontwikkeling

Grotere bouwprojecten in de pijplijn
Het college stelt zich uiteraard de vraag wat in de komende jaren te verwachten is.
Wij hopen de diepste dip in de bouw in de maanden augustus – oktober 2009 te hebben gehad. Een aantal grote bouwaanvragen waarvan de legesinkomsten dit jaar werden verwacht, is vertraagd door de financiële crisis en de daaruit voortvloeiende bouwcrisis.
Voor 2010 en 2011 zit naar verwachting een aantal (vertraagde) grote bouwprojecten in de pijplijn. Dit zijn projecten zoals Manger Cats (2e fase, Driebergen), Bartimeüs (Doorn), Zonnehuis (Doorn), het Galgenbosje (Leersum), Allemanswaard (1e fase, Amerongen), Kopkanten Lange Dreef (Driebergen), Middelweggebied (Leersum), Gemeentekantoor (Doorn), Oude Rijksstraatweg (Driebergen), Handelsstal (Driebergen), Lange Dreef (Driebergen, 1 fase van het bouwproject), Kerk Kikvors en woningen Burg v d Boschstraat (Leersum), Dorpshuisplein (Amerongen) en Zonstraat (Driebergen).
De projecten Allemanswaard en Lange Dreef zullen waarschijnlijk gedurende een aantal jaren achtereen gefaseerd leiden tot het indienen van “grotere” aanvragen om een bouwvergunning
Wellicht dat enkele projecten, als bijvoorbeeld Zonnehuis, Bartimeüs en Beukestein, zelfs in 2009 al tot een concrete bouwaanvraag leiden.

Of bovengenoemde projecten allen in 2010 en 2011 tot een aanvraag leiden is uiteraard niet zeker. De praktijk laat vaak vertragingen zien voor tot een vergunningaanvraag wordt overgegaan. Oorzaken zijn onder andere maatschappelijke weerstand, gewijzigde politiek inzichten, gerechtelijke uitspraken, gewijzigde marktomstandigheden, economische oorzaken evenals gewijzigde en complexe regelgeving.
Een groot deel van deze zaken kan de gemeente niet of nauwelijks te beïnvloeden.

De fictieve legesopbrengst voor deze projecten in 2010 wordt geraamd op circa een miljoen euro. Echter gelet op het bovenstaande is de hardheid van de bouwprojecten en daarmee de leges inkomsten niet definitief te bepalen. Gebaseerd op ervaringen acht het college 75% zeker reëel.

De grote projecten die door ontwikkelaars zijn aangedragen en die in meer of mindere mate in voorbereiding zijn om in de komende 5 jaar uitgevoerd te worden, hebben een geschatte bouwsom van in totaal € 180 miljoen.
Als deze projecten werkelijk in de komende 5 jaar tot legesinkomsten leiden, met de nu gehan-teerde 2,5 % legesheffing, geeft dit een gemiddelde legesopbrengst van € 0,9 miljoen per jaar.


Verhoging enkele legessoorten
In 2008 is voor een aantal leges voor kleinere aanvragen besloten een geleidelijke verhoging door te voeren, die ook in 2010 een positief effect heeft. Overwogen wordt in de nieuwe legesverordening 2010 opnieuw een aantal verliesgevende legessoorten te verhogen, om de verliesgevendheid te verkleinen.
De verhoging van leges voor bijvoorbeeld evenementen-, horeca- of kapvergunningen kan minder gewenste maatschappelijke gevolgen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld drempels opwerpen voor (gewenste) evenementen  of zelfs leiden tot het niet aanvragen van een vergunning vanwege (relatief) hoge kosten. Op niet-vergunde evenementen moet controle plaatsvinden.  Dit heeft hogere kosten voor handhaving tot gevolg.

Vacatures tijdelijk ingevuld
Een aantal vacatures is ‘tijdelijk’ ingevuld of ingevuld door middel van inhuur. Daarnaast is de inhuur 2009 beperkt tot het meest noodzakelijke.
Nieuwe vacatures worden vanaf nu in principe niet meer ingevuld en externe inhuur wordt tot het strikt noodzakelijkste beperkt. Flexibiliteit om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen is daardoor aanwezig.

Verwachting legesinkomsten 2010
De veranderde wetgeving zal meer bouwwerken vergunningsvrij maken. Ook wordt gesproken over maximum legesbedragen per soort aanvraag. Het college verwacht gezien deze ontwikkelingen en de vertraagde grote projecten voor 2010 een lagere totale legesopbrengst dan geraamd voor 2009, namelijk € 2.0 miljoen.

Interne en landelijke ontwikkelingen (nWro, WABO)

Frontoffice: voordeur voor de klant
De afdeling V&H heeft voorgesorteerd op de toekomst. De contouren van de WABO en de nieuwe wet RO waren bekend en de organisatie is daarop eind 2007 opgebouwd en ingericht. Begin 2008 is de afdeling gestart met een Frontoffice en een Backoffice, vooruitlopend op de nieuwe wetgeving en de omgevingsvergunning.
De Frontoffice is bewust breed ingezet om de klantvraag centraal binnen te laten komen, de dienstverlening naar klanten zo goed mogelijk te laten verlopen en ook alle ruimte gerelateerde vragen via deze “voordeur” de organisatie binnen te laten komen.
De regie op de klantvraag kan zo beter in de hand worden gehouden. Het is daarbij noodzakelijk dat de Backoffice (onder meer een groot deel van de rest van de organisatie) naadloos aansluit op de Frontoffice. De Backoffice bestaat daarnaast ook uit externe organisaties als Waterschappen, Milieudienst, constructeurs en Welstand- en Monumentencommissie.

Het vraaggericht werken heeft als nieuwe werkwijze vanaf 1 januari 2008 de nodige impact gegeven binnen de sector Ruimte in het algemeen en de afdeling Vergunning en Handhaving in het bijzonder. De ‘klantvraag’ centraal stellen betekent niet alleen een verandering in houding en gedrag maar betekent ook intensieve afstemming over de wijze van werken en de overdracht van dossiers. In 2009 is geïnvesteerd in cursussen voor het personeel om de afdeling klantgerichter te laten werken.

Eind 2008 is gestart met de ontwikkeling van een nieuw workflowsysteem voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dit is vooral een gevolg van de wens om het vergunningenproces te versnellen, maar wordt versterkt door de komst van de WABO. In dit nieuwe workflowsysteem is rekening gehouden met de doorlooptijden van de WABO. Op dit moment bevinden we ons in een test- en opleidingsfase. Vanaf 1 oktober a.s. gaan we het workflowsysteem gebruiken. Het spreekt voor zich dat de ontwikkeling van het systeem (fine tunen van onze werkwijze) en de implementatie capaciteit en energie vraagt.
De verwachting is dat met invoering van het nieuwe workflowsysteem een efficiëntievoordeel behaald kan worden, dat in en na 2010 zichtbaar wordt.

Hierbij willen wij u graag laten weten dat ons Frontoffice-concept landelijk positief bekend raakt en een flink aantal zichzelf oriënterende gemeenten onze Frontoffice in 2009 heeft bezocht. 

WABO
De komst van de WABO, de verkorting van de (wettelijke) doorlooptijd en de samenhangende digitalisering van het vergunningenproces heeft gevolgen voor de organisatie als geheel. 

De WABO wordt naar verwachting per 1 januari 2010 van kracht en heeft invloed op de werkprocessen van de afdeling en van de organisatie als geheel. De werkprocessen moeten namelijk onderling op elkaar worden aangesloten en geoptimaliseerd, zodat de gehele organisatie nog meer als geheel gaat (samen-)werken. De voorbereiding en implementatie zijn complex en vragen op dit moment de nodige aandacht en capaciteit.

Daarnaast heeft de WABO nog een aantal onzekerheden in zich. Medio november 2009 wordt over een aantal uitvoeringsbesluiten (concretisering van de WABO) een beslissing door de Tweede Kamer genomen. De effecten hiervan worden in de loop van 2010 duidelijk. 
Punt van aandacht is de verwachting dat het Rijk criteria/plafonds heeft aangekondigd voor de heffing van leges. Ook hiervan worden de effecten in de loop van 2010 duidelijk.

Regionale Uitvoerings Dienst (Omgevingsdienst)
Ook de ontwikkeling rond de Regionale Uitvoerings Dienst (RUD = omgevingsdienst) werpt zijn schaduw vooruit. Op Rijksniveau hebben op 10 juni IPO, VNG en VROM afspraken gemaakt over de uitvoering van de WABO en de handhaving en toezicht van VROM-taken (zgn. Package deal). Hierin is ondermeer vastgelegd dat de huidige provinciale milieutaken en de gemeentelijke milieutaken met een bovenlokaal karakter of complexe activiteiten naar de Regionale Uitvoerings Diensten (RUD) gaan. De RUD dient gelijk te zijn aan de politie/Veiligheidregio. In december kan aan VROM worden aangegeven of men wil afwijken van de schaalgrootte van de politieregio. Deze afweging vindt plaats onder leiding van de provincies.
Op 23 september vindt een bestuurlijke bijeenkomst plaats in de provincie Utrecht, waar hierover een besluit zal worden genomen.
Omdat er meerdere Milieudiensten zijn die werken binnen de politieregio van de provincie Utrecht, heeft het ook gevolgen voor de Milieudiensten. Op 23 september ligt aan de lokale en provinciale bestuurders voor  om te kiezen voor een stapsgewijs intensievere samenwerking van de Milieudiensten in Utrecht
Daarnaast is sprake van een mogelijkheid ook andere gemeentelijke taken, bijvoorbeeld een deel van de Backoffice, het toezicht en/of de handhaving onder te brengen bij deze dienst. Het spreekt voor zich dat ook dit nauwlettend wordt gevolgd en de gevolgen voor de gemeente en de afdeling Vergunning en Handhaving worden onderzocht.

Conclusie interne en externe ontwikkelingen
Bovenstaande ontwikkelingen zetten veel zaken in beweging.
Intern wordt sterk gestuurd op verhoging van de effectiviteit en efficiency, maar helaas zijn nog niet alle spelregels duidelijk. Vooral de centrale wetgeving is nog niet voldoende helder en maakt dat er niet eerder dan in de loop van 2010 duidelijkheid ontstaat over de gevolgen die onder meer WABO en de vorming van de Regionale Uitvoerings Dienst (RUD) op de gemeentelijke organisatie heeft.

De organisatie zet op dit moment alle zeilen bij om externe wetgeving om te zetten naar een werkbaar geheel, zodat we in 2010 tijdig besluiten kunnen nemen. Zoals gezegd betekent dit ook dat we een aantal functies vooralsnog niet zullen invullen. Waar mogelijk en echt noodzakelijk volstaan we met tijdelijke invulling van vacatures of inhuur van personeel. Op deze manier wordt de organisatie flexibel gehouden en kunnen we in spelen op de nieuwe ontwikkelingen.

Aan de andere kant moeten we onderkennen dat we bij de opbouw van de nieuwe V&H-organisatie in 2007 – 2008 onvoldoende rekening hebben gehouden met de afwikkeling van aanvragen die afwijken van het bestemmingsplan. Deze moeten zorgvuldig onderzocht worden en kunnen leiden tot een beargumenteerde afwijzing of tot een projectbesluitprocedure/inpassing in het bestemmingsplan.
Hiervoor is destijds geen capaciteit berekend, omdat er vanuit werd gegaan dat de inkomsten (exploitatieovereenkomst) voor dergelijke afwijkingen dekkend zouden zijn voor het aantrekken van extra capaciteit voor dit werk. Dit blijkt veel minder het geval, vooral door het grote aantal afwijzingen dat ook onderzocht en gemotiveerd beantwoord moeten worden. Dit vraagt extra capaciteit binnen of buiten de afdeling Vergunning en Handhaving.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug kenmerkt zich als een gebied met een hoogwaardige kwaliteit van de leefomgeving. Dit wordt gezien als een bindende kracht in onze gemeente. Zoals in de conceptstructuurvisie staat, leidt deze ambitie tot een houding van bedachtzaamheid als het gaat om veranderingen in de leefomgeving. Een verandering vereist steeds een integrale belangenafweging. Immers elke vierkante meter is spreekwoordelijk belegd met grote waarde.
Dit alles maakt dat er is gekozen voor stringente bestemmingsplannen, die ruimtelijke ontwikkeling aan banden legt en automatische ontheffingen en vrijstellingen beperkt. De raad wil hierbij ook nadrukkelijk vinger aan de pols houden.
Afwijkingen van vastgesteld beleid vragen hierom extra werk en brengen extra kosten met zich mee, ten opzichte van andere gemeenten. Dit speelt zowel bij het maken van bestemmingsplannen, bij de behandeling van aanvragen die afwijken van het bestemmingsplan en bij het beantwoorden van vragen en zoeken naar mogelijkheden met klanten.
De extra capaciteit die dit vraagt, hangt dus samen met het gekozen ruimtelijke beleid.

Toekomstbeeld

Bestuurlijke vragen rond WABO en Regionale Uitvoerings Dienst (omgevingsdienst)
Eind 2010, als over de WABO een en ander voldoende helder is, wordt ook duidelijker hoe de toekomst bij de afgifte van vergunningen en het toezicht en handhaving eruit kan en zal zien. Ook is dan duidelijker welke consequenties de komst van de Regionale Uitvoerings Dienst (RUD) en het onderbrengen daarin van (delen van) de Milieudienst heeft voor de capaciteit en werkwijze van de gemeentelijke afdeling Vergunning en Handhaving.
Het college brengt u zo spoedig mogelijk van de uitkomsten en de gevolgen op de hoogte.

Toekomst lange termijn
Het college ziet vooruit en speelt in op een mogelijk soberder toekomst. Zoals geschetst zitten voor 2010 en verder een aantal grote projecten in de pijplijn, die de legesinkomsten voor 2010 naar verwachting op een niveau van ongeveer € 2,0 miljoen zullen brengen. Bij deze verwachting spelen ook de al eerder ingezette verhoging van een aantal niet kostendekkende legessoorten een rol.
De jaren na 2010 gaat het college echter vooralsnog van lagere inkomsten uit.
Gezien de aankondiging van de rijksoverheid om een groter aantal bouwwerken vergunningsvrij te maken, de verwachte wettelijke legesplafonds, ontwikkeling van de omgevingsdienst en de onzekerheid over grotere projecten op de langere termijn verwachten wij dat de totale legesinkomsten wellicht lager dan € 2,0 miljoen voor 2011 en verder uitkomen. Hoeveel dit echter precies is, welke gevolgen dit heeft voor de organisatie en hoe de lagere inkomsten gedekt kunnen worden, is nu nog niet duidelijk.
Naar verwachting zijn eind 2010, begin 2011 de gevolgen van de WABO, nWro en invoering RUD duidelijk en vertaald naar onze organisatie. Op dat moment komen wij als college bij u terug om de gevolgen en de concrete vertaling naar de organisatie met u te bespreken.

Wij gaan er vanuit u hiermee op dit moment voldoende geïnformeerd te hebben.

Paddenstoelen fotograferen in de Kaapse Bossen

DOORN  Voor liefhebbers van natuur en fotografie is er gelegenheid om beide passies aan elkaar te koppelen. Voor mensen die nog niet veel ervaring hebben met natuurfotografie organiseert Natuurmonumenten een workshop over het fotograferen van paddenstoelen op zaterdag 10 oktober.

Lees verder op de website van De Kaap

Recreantentoernooi badmintonvereniging Maarn-Maarsbergen

MAARN/MAARSBERGEN  Badmintonvereniging Maarn-Maarsbergen organiseert op zaterdag 7 november haar eerste ‘Sterren’ recreantentoernooi.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 20 september 2009 (kopie)

Buntlaan 68-70  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:20 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Henry van Breenen lid in de Orde van Oranje Nassau

RHENEN  De heer Henry van Breenen uit Rhenen is zaterdag benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn activiteiten voor de samenleving op het terrein van sport, belangenbehartiging, cultuur en onderwijs.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Comeback Candia’66 goed voor punt

RHENEN  Tien minuten voor tijd stond Candia’66 nog met 0-2 achter tegen UVV maar de Rhenenaren vochten zich knap terug tot 2-2. ,,Achteraf ben je natuurlijk hartstikke tevreden met die 2-2. Vooraf hoop je dat je meer punten kan pakken maar als je de wedstrijd ziet is het punt verdiend”, aldus een licht tevreden trainer Adrie Morren.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Jo Schrijver haalde ruim 114.000,- euro op voor KWF

DOORN  Een indrukwekkend bedrag van €114.499,80 haalde Jo Schrijver op voor het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) Kankerbestrijding. Dat in de zestien jaar dat hij, samen met zijn vrouw, de collecte in Doorn organiseerde.

Lees verder op de website van De Kaap

Cursusproject Amerongen ook actief in het najaar

AMERONGEN  De programmacommissie van het cursusproject is al weer heel druk voor het jaar 2010, maar voor die tijd wordt nog het Amerongs Dictee georganiseerd in Café de Tram, Burg. v.d. Boschstraat 29 te Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 21 september 2009 (kopie)

Akkerweg  Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:40 uur  temperatuur: 13 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Tempo – Dalto (12-20)

DRIEBERGEN  Het was wederom een plichtmatige wedstrijd voor het vlaggenschip: Tempo uit Alphen aan den Rijn moest aan de zegekar worden gebonden om een plek in de ereklasse voor het volgend seizoen veilig te stellen.
Met een luidruchtig supportersgroepje met trommel, zwart/gele vlaggenlijnen en een heerlijk zonnetje heeft Tempo getracht voor sfeer op het veld te zorgen. In het veld was Tempo niet van plan om het Dalto gemakkelijk te maken en Tempo startte zeer opportunistisch en nam heel brutaal een 3-0 voorsprong. Pas in de 8e minuut lukte het om tot scoren te komen door een strafworp die Merle van Rijn mee kreeg; het benutten er van liet ze over aan Jos Roseboom. Het doelpunt ging de boeken in op naam van Martijn Sprangers omdat Jos was zijn rode reserveshirt was vergeten en speelde in dat van Martijn hetgeen de speaker niet wist. Jos Roseboom is kennelijk nog niet bekend genoeg om hem ook zonder nummer te herkennen.
De 3-1 werd direct gevolgd door een volgende strafworp die Bob de Jong benutte. Het lukte maar moeizaam om gewoon tot scoren te komen; verkeerde keuzes werden gemaakt en er werd in een te laag tempo gespeeld. Tempo daarentegen domineerde de wedstrijd maar had wel veel (bewuste) overtredingen nodig om Dalto af te stoppen en die overtredingen werden soms wel en soms niet door het scheidsrechterlijke duo gezien en bestraft.
Bij een 5-2 achterstand vroeg Ilona van den Berg aan haar teamgenoten of ze wakker wilden worden… en dat hielp klaarblijkelijk want de achterstand was snel omgezet in een 5-6 voorsprong. Vanaf dat moment schakelde Tempo om en besloot om te gaan achterverdedigen en het tempo volledig uit de wedstrijd te halen door het spelen van trage, lange saaie aanvallen. De schotklok werd in die fase node gemist.
Met een schamele 7-7 werd de kleedkamer opgezocht en daar zal vast wel het nodige gezegd zijn door trainer Herman van Gunst.
Ook vlak na rust nam Tempo het initiatief en scoorde direct de 8-7 maar de actie van Linda van Woudenberg zorgde ervoor dat Merle van Rijn helemaal vrij stond en die kleine kansjes moet je haar niet geven: dus 8-8.
Tot 10-10 lukt het Tempo om bij te blijven maar toen kwam de Daltotrein een beetje op stoom en met een schitterende one-hander met zijn rug naar de korf gaf Bob de Jong het startsein voor een tandje er bij. Er werd even extra gas gegeven en de doelpunten vielen als rijpe appeltjes zoals dat hoort in de maand september. Bij een stand van 11-15 was het prijsschieten voor Dalto want door het hogere wedstrijdtempo kwamen er ook meer kansen. Dat deze niet allemaal lukten was jammer, maar er waren wel leuke acties. Een blessurewissel van Tempo had erg veel tijd nodig en haalde het tempo uit de wedstrijd; bewust of niet bewust.. Het lange wachten werd benut voor een drinkpauze en nog wat tips van Herman van Gunst: blijf goed en gedegen spelen.
Met een droge afstandspoeier gaf Ilona van den Berg hier gehoor aan en ook Aad van Dijk deed wat hij moest doen: zijn wegtrekbal benutten. In de verdediging was Otto Fabius heer en meester onder de korf en hij had aardig wat rebounds op zijn naam staan.
De laatste aanval was voor Merle van Rijn die twee keer wist te scoren met de bekende Merle-balletjes.
Zaterdag komt Tempo naar Driebergen en het publiek rekent op een hoge score met veel leuke acties.
De doelpunten zijn gemaakt door: Otto, Simone, Aad (2), Ilona (2), Merle (3), Jos (5) en Bob (6)

CDN nog ongeslagen CDN-NITA 2-1

DRIEBERGEN  In een matige wedstrijd heeft CDN zijn 3e zege  behaald uit 3 wedstrijden, deze keer was het NITA uit Nieuwer ter AA dat met 2-1 werd verslagen. De wedstrijd ging gelijk op en na afloop waren er wel 3 punten bijgeschreven maar de verhouding in het veld gaf een gelijkspel aan. Het duel was een beetje mat tegen een zeer verdienstelijke tegenstander. Het was een sportieve wedstrijd die goed geleid werd door scheidsrechter van ’t Klooster uit Lopik.

vergroot foto 1      vergroot foto 2     vergroot foto 3

Het was CDN dat in de eerste minuten van de strijd wat kleine kansen kregen door Pascal van Doorn en Elmar van Doorn maar hun inzetten werden gestopt door de keeper van Nita. In de 15e minuut werd een kleine misser van keeper Michel van Bruggen niet afgestraft. Het was Nita dat iets gevaarlijker werd maar door goed optreden van de CDN achterhoede werd het scoren bemoeilijkt. In de 30e minuut een gevaarlijke aanval van Nita dat een uitstekende kopbal net over de lat zag getikt worden door de CDN doelman en uit de volgende corner wederom een gevaarlijk moment maar geluk voor CDN ook deze bal ging net over het doel. Naarmate de 1e helft verstreek dachten de supporters dat CDN met een ruststand van 0-0 niet mochten mopperen maar dat pakte anders uit. Het goed doorzetten van de aanvallers en vooral door de nummer 8 van Nita Bastiaan Schoondermark die goed voorbereidde en Mike Fokker van Nita de gelegenheid boot om de 0-1 te scoren met een schitterend schot vanaf de 16 meter lijn. Dit werd tevens de ruststand.

De 2e helft begon zonder wissels. CDN kwam uitstekend uit de kleedkamers en met meer aanvallend voetbal werd het een leuke strijd om snel de gelijkmaker te scoren. Maar voordat dat gebeurde in de 54e minuut een schitterend schot van Henk-Jan Veenendaal dat uiteen spatte op de lat. Door goed doorzetten van Roald Jornick kreeg CDN een minuut later een terechte strafschop doordat Roald door zijn actie onderuit werd gehaald en tevens het veld geblesseerd moest verlaten en vervangen werd door Kevin van Woudenberg werd deze strafschop uitstekend benut door henk-Jan Veenendaal 1-1. CDN drukte door zonder dat Nita daar wat tegenoverstelde in de 65e minuut werd Elmar van Doorn vervangen door Nicky Swaen. Het betere spel van CDN in deze tweede helft werd beloond door de voorsprong die men kreeg. Een vrije trap in de 74e minuut van ongeveer 22 meter afstand werd via de binnenkant van de paal voortreffelijk ingeschoten door Henk-Jan Veenendaal 2-1. Na deze voorsprong is CDN er niet meer aangekomen het was Nita dat alles op alles zette om de gelijkmaker te forceren waar ze eigenlijk over de gehele wedstrijd ook recht op zouden hebben maar gelukkig voor alles wat CDN was gebeurde dat niet al was het wel af en toe zeer gevaarlijk voor het doel van keeper Michel van Bruggen. Ook werd Pascal van Doorn nog gewisseld voor verdediger Bart van Gelder. Maar met veel inspanning werd toch het einde gehaald en was de 3e opeenvolgende overwinning een feit.
Volgende uitwedstrijd zaterdag 26 september  naar Fc de Bilt aanvang 14.30Herbeleef De Franse Tijd tijdens festival Les Manoeuvres d’Austerlitz

AUSTERLITZ  Honderden militairen in uniformen van het Frans-Bataafse leger slaan in het weekend van 10 en 11 oktober hun bivak op aan de voet van de Pyramide van Austerlitz. Vol overgave gaat het leger van de Napoleontische Associatie der Nederlanden (NAN) ruim twee eeuwen terug in de tijd van Generaal Auguste de Marmont en zijn soldaten. De bosrijke omgeving van de Pyramide vormt het terrein van het festival Les Manoeuvres d’Austerlitz. Bezoekers van het festival herbeleven in een historisch decor de bijzondere periode van De Franse Tijd (1795-1813) in Nederland.

vergroot foto 1        vergroot foto 2

Volgens organisator Wim Oerlemans belooft de tweede editie van Les Manoeuvres d’ Austerlitz een groots festival te worden. ‘Op vaste tijden voert het Frans-Bataafse leger manoeuvres uit op de Leusderhei. Deze veldslag is een indrukwekkend spektakel met kanonschoten en wapengekletter. De gezamenlijke uitvoering door drie orkesten van de ‘Ouverture 1812’ is ook een echte publiekstrekker.
Het festival biedt een sfeervol programma voor jong en oud. Ruim twintig verenigingen uit de regio doen mee. Bezoekers herbeleven een weekend lang De Franse Tijd. Natuurlijk moet je niet vergeten om de Pyramide te beklimmen en te genieten van het uitzicht.’

Oudhollandse spelletjes op het Kinderspeelveld
Het festivalterrein is opgedeeld in verschillende velden. Op de podia op het Theaterveld en het Zigeunerveld treden talloze bands, koren en orkesten op. Zanger en entertainer Henk Westbroek is op zaterdagavond ook van de partij. Op het Kinderspeelveld kunnen kinderen de typische Oudhollandse spelletjes doen, zoals stelten lopen en hoepelen. Ook zijn er dans-en drumdemonstraties en workshops voor kinderen die zelf willen dansen of trommelen. Op www.defransetijd.nl is het gehele festivalprogramma te vinden.

Het festival wordt voor de tweede keer georganiseerd door de Commissie De Franse Tijd ter gelegenheid van de bouw van de Pyramide in 1804. Het monument is gebouwd als eerbetoon aan de heldendaden van Napoleon Bonaparte. Op 12 oktober was het monument, inclusief obelisk, klaar. Dat werd uitbundig gevierd door duizenden militairen en vele andere betrokkenen bij het kamp.

SVMM verslaat DEV in spannende derby

MAARN  Even leken de ‘comeback kids’ van DEV een 2-0 achterstand weer om te kunnen buigen in een winstpartij. Het was toch de Maarnse thuisploeg die met een man meer op het veld de drie punten veilig stelde en met 3-2 won.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 22 september 2009 (kopie)

Binnenhof  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:50 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Opening seizoen met “Boswandeling en Hapasconcert”

AUSTERLITZ  Het Beauforthuis opent op zondag 4 oktober in de namiddag het seizoen met een “Boswandeling en Hapasconcert”. Het Russische Strijkkwartet Anima speelt werken van Schubert, Mozart en Rachmaninoff. Voorafgaand aan het concert uur laat oud-boswachter Huub Berger de mooiste plekjes van de boswachterij Austerlitz zien. Het thema van de wandeling is “Het Enge Dierenbos”. In het nieuwe theatercafé zijn de hele dag heerlijke hapas verkrijgbaar.

vergroot foto

Vanaf 4 oktober voortaan iedere zondag: uitslapen, wandelen in het bos en een mooi concert in het Beauforthuis met een hapje eten. Kaarten kunnen worden gereserveerd bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27 of via www.beauforthuis.nl

Evgenia Norkina (viool), Ksenia Evtushenko (viool), Maria Dubovik (altviool), Vladimir Reshetko (cello) vonden elkaar op het Conservatorium van St. Petersburg. Zij vormen sinds 2005 het Russische Strijkkwartet Anima en studeerde onder Josif Levinzon, cellist van het Taneyev Kwartet. Anima heeft sindsdien aan veel verschillende festivals, councoursen en masterclasses deelgenomen. Vanaf 2007 heeft het kwartet verschillende muziekprijzen gewonnen waaronder de eerste prijs bij het Charles Hennen Concours voor kamermuziek in het voorjaar van 2009. Sinds januari van dit jaar studeert het kwartet bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie te Amsterdam. 


Dit is het eerste concert in de serie hapasconcerten, iedere zondag in het Beauforthuis om 17:00 uur. Voortaan is het theatercafé op zondag al vanaf 11:00 uur open, voor koffie en een krantje.
zondag 4 oktober 
Theatercafé vanaf 11:00 uur geopend 
Boswandeling om 15:00 uur 
Concert om 17:00 uur 
”Der Tod und das Mädchen” – Anima Kwartet 
Entree  € 15,00 / Studenten, CKV, CJP, kind t.m. 12 jaar € 10,00

Thea Figee exposeert in Museum Het Rondeel

RHENEN Thea Figee (Soest, 1952) exposeert in Museum Het Rondeel. De expositie wordt zaterdag 26 september 2009 officieel geopend door Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en verzamelaar van glas. Naafs vertelt dan over zijn fascinatie voor glas.
Figee is in 1984 aan de Kunstacademie Artibus in Utrecht afgestudeerd als graficus. Ze zocht al aan het begin van haar carrière de grenzen van diverse grafische technieken door te experimenteren en ontwikkelde daardoor in vijfentwintig jaar tijd een geheel eigen ‘schilderachtige’ werkwijze. Op de etspers in haar Utrechtse atelier drukt ze bijna uitsluitend unica, die soms wel dertig drukgangen kennen.
Om haar blikveld verder te verruimen, maakte ze ‘uitstapjes’ naar andere disciplines, zoals keramiek en glassfusen. In 1999 zocht ze een nieuwe uitdaging en zag ze in Glassstudio De Oude Horn (Acquoy) de meesterglasblazer Bernard Heesen het hete glas aan de blaaspijp vormen. De vonk sloeg over.
Glas is een bijzonder mooi materiaal, maar gevaarlijk heet en scherp, kwetsbaar en snel te verpesten. Waar de schilder met zijn paletmes een verkeerde verftoets kan weghalen is één fout in het glasblazen desastreus voor alle schoonheid die je onder je vingers ziet ontstaan.
Die ervaring is te vergelijken met een even heftig en intensief scheppingsproces van de unica op papier in het atelier van de kunstenares. Glas, verf en etsinkten gedragen zich anders dan gekleurd glas, maar toch lijkt het alsof Thea Figee met glas schildert.
Voedingsbodem voor zowel de lyrische abstracte prenten als het glas, is boven alles liefde en respect voor de natuur. De vondst van een bijzondere schelp of steentje dat zich uit eeuwenlang gevormde aardlagen naar boven heeft gewerkt kan het begin zijn van een serie prenten of een glasobject.
De inspiratiebronnen zijn nooit letterlijk in het kunstwerk terug te vinden, maar begin van een intuïtief scheppingsproces.
Museum Het Rondeel, Kerkstraat 1, 3911 LD Rhenen (tel: 0317-612077)
open:     di t/m vrij 12 – 17 uur en za  13 – 17 uur

Natuurspeelplaats Driebergen Noord

DRIEBERGEN Tijdens een druk bezochte informatieavond gaf de gemeente maandagavond uitleg over de voorgenomen aanleg van een natuurspeelplaats in Driebergen Noord. Als leidraad hiervoor dient het Speelruimtebeleidsplan dat onlangs door de gemeenteraad is vastgesteld.Tijdens het opstellen van dit plan is door kinderen, jongeren en ouders aangegeven dat op een aantal locaties binnen de gemeente grote behoefte is aan speelplekken. Voor Driebergen Noord is door bewoners van die wijk een initiatief ingediend.

Omdat vanuit het Speelruimtebeleidsplan wordt gestreefd naar een meer natuurlijke inrichting, is voor deze wijk een natuurspeelplaats ontworpen. 

Er is gekozen voor een kleinschalige speelplaats, die vooral bedoeld is voor kinderen tot circa 6 jaar. De natuurlijke speelelementen worden gemaakt van hout uit het bos. Bij de verdere uitwerking van het Speelruimtebeleidsplan wordt op langere termijn aan de hand van wijkspeelplannen aandacht besteed aan de andere leeftijdsgroepen in de wijk.
Akkoord met werkgroep
Tijdens de informatieavond werd uitleg gegeven over de gevolgde procedure, het speelruimtebeleidsplan en de inrichting van de natuurspeelplaats. Een levendige discussie werd gevoerd tussen voor- en tegenstanders. De aanwezigen stemden in met het voorstel van de gemeente om een werkgroep samen te stellen, die gaat nadenken over de definitieve locatie en inrichting. Voor de werkgroep hebben zich zestien personen aangemeld. De werkgroep wordt op korte termijn bijeen geroepen. De gemeente heeft de intentie nog dit jaar een natuurspeelplaats in Driebergen Noord te realiseren.

Groot koren- en orkestenfestival

HEUVELRUG  Op zaterdag 3 oktober heeft in de gemeente Utrechtse Heuvelrug een groot muziek- en korenfestival plaats. Daaraan nemen, verspreid over locaties in de vijf dorpen van de gemeente, 21 koren en 9 (harmonie-)orkesten, alle uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug, deel. De koren variëren van shanty- smartlap- vrouwenkoren tot het klassieke mannenkoor.

De deelnemende koren en orkesten zijn verdeeld over de locaties: de Andrieskerk in Amerongen; het dorpscentrum, De Binder, in Leersum; de sporthal, De Twee Marken, in Maarn; de sporthal, Steinheim, in Doorn en de Grote Kerk in Driebergen. De concerten beginnen gelijktijdig om 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro p.p. per locatie. Elke locatie heeft een locatiemanager voor de opvang en begeleiding van koren en orkesten. Daarnaast beschikt de organisatie over een groot aantal vrijwilligers voor het plaatsen van stoelen in de sporthallen en het regelen van het verkeer. Per locatie treden vijf tot zes koren en orkesten op die elk vijf werken zingen of spelen. De afgelopen weken zijn in een oplage van 17.000 exemplaren programmaboekjes huis aan huis verspreid.

De organisatie is in handen van de Stichting Culturele Activiteiten Utrechtse Heuvelrug (SCAUH). Het doel van deze organisatie is het bevorderen, activeren en ondersteunen van culturele activiteiten in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Bij het evenement zijn zo’n 1.100 zangers en musici betrokken. SCAUH verwacht ruim 3.000 bezoekers. 

Voor meer informatie (o.a. over kaartverkoop en het volledige progammaoverzicht): www.scauh.nl

Bewust aangereden

ZEIST Maandagavond omstreeks tien uur zag een motoragent twee brommers rijden over de Nooitgedacht. De agent wilde beide bromfietsen controleren. Een van de bromfietsen reed bewust tegen de agent aan.

De achtervolging werd door meerdere agenten ingezet en op de Utrechtseweg kon een 18-jarige man uit Zeist worden aangehouden. In de omgeving werd ook een 27-jarige man uit Zeist aangetroffen. Ook hij werd aangehouden en beiden zijn ingesloten voor verhoor. De agent liep letsel op aan zijn vinger en na het plaatsen van enkele hechtingen kon hij het ziekenhuis weer verlaten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Senioren Elst winnen brandweerwedstrijd

LEERSUM De senioren van de Elsterse brandweer deden afgelopen zaterdag met nog zeven andere ploegen mee aan een door de Leersumse brandweer georganiseerde seniorenwedstrijd. Elst kwam als beste uit de bus en de bevelvoerder uit Elst mocht een prachtige antieke straalpijp in ontvangst nemen

Elst moest als eerste ploeg ‘s morgens al om acht uur het spits afbijten. Dat viel voor enkele ploeggenoten niet mee. Toch raakten de Elstenaren door het vroege tijdstip niet van slag.
Tijdens de prijsuitreiking ’s middags om zes uur bleken de senioren uit Elst met 1.624 punten de eerste prijs te hebben behaald voor Renswoude (2.612 punten) en Kamerik (3.608 punten)
Met 5.601 punten eindigden de senioren uit Rhenen op de vijfde plaats.

Concerten De Korenwinde viert 10-jarig jubileum

RHENEN  Concerten De Korenwinde bestaat deze maand tien jaar en dus wordt er feest gevierd! Het is een moment om even bij stil te staan en ook om terug te blikken. Het jubileum wordt door het bestuur zaterdag 26 september luister bijgezet met een feestelijk concert.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

HDS op karakter naar winst

LEERSUM  HDS speelde de tweede thuiswedstrijd van het seizoen tegen Hooglanderveen wat nog niet verloren had. HDS startte met een sterkt elftal alleen topscoorde Bleijenberg en spelverdeler Brouwer waren geblesseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Vierde Natuurmarkt Groei & Bloei groot succes

DOORN  Groei & Bloei afdeling Doorn organiseerde in samenwerking met het Von Gimborn Arboretum voor de vierde keer een Natuurmarkt. Het was ook dit jaar weer een prachtige nazomerdag en dat werkte mee aan het succes van deze dag.

Lees verder op de website van De Kaap

Benauwde zege DVSA tegen achttal JSV

AMERONGEN  De derde competitiewedstrijd, uit tegen JSV, verliep in de eerste helft tumultueus. De Nieuwegeiners raakten voor rust al twee spelers kwijt door rode kaarten en kort voor het eindsignaal kon zelfs een derde speler met rood vertrekken. JSV had het aan zichzelf te wijten zij tegen een nederlaag aanliepen.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge laat weinig heel van Onder Ons

AMERONGEN  Hemur Enge ondervond weinig tegenstand van de korfballers van Onder Ons. De ambitieuze korfballers uit Oosterbeek hebben in een rap tempo hun weg gevonden naar de vierde klasse en hadden daar grootse plannen. Hemur Enge stond deze week daarvoor wel in de weg.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 23 september 2009 (kopie)

Aalscholver 16-28  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:30 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

KCD/Decohome komt net te kort voor eerste punt

DOORN  In een zonovergoten Deventer is KCD/Decohome er net niet in geslaagd het eerste competitiepunt binnen te slepen. Na een desastreuze eerste helft zette de Doornse ploeg een prima tweede deel neer waarin tegenstander Devinco het vuur na aan de schenen werd gelegd, maar uiteindelijk resteerde een 8-6 nederlaag.

Lees verder op de website van De Kaap

Gildedag Utrechtse Heuvelrug in Doorn


DOORN  Zondagmiddag 27 september vindt op het luisterrijke landgoed van Huis Doorn een prachtig festijn plaats dat qua omvang uniek is voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Liefst 16 schuttersgildes met zo’n 700 gildebroeders geven acte de presence en verzorgen een waar spektakelstuk. Bewonder de zilverpracht van de schutterskoningen. Verbaas u over het vakmanschap van de schutters, vendelzwaaiers, bazuinblazers, trommelaars en ruiters. Hoewel er serieus wordt gestreden om de eer, staat de gezelligheid voorop.
 
Een gildedag brengt kleurrijke pracht, ceremoniële praal en vooral gezelligheid met zich mee. Voor mensen die een gildedag niet kennen, hier is uw kans! Neem uw kinderen, familieleden en kennissen mee en laat u verrassen. Bezoekers kunnen makkelijk met de fiets komen, voor hen is een gratis bewaakte fietsenstalling.
 
Genieten maakt hongerig en dorstig, dat weten onze gildebroeders als geen ander. Ook daar is tijdens de Gildedag ruimschoots in voorzien. Naast een kolossale horecatent is er een voortreffelijke streekproductenmarkt met eerlijke en gezonde producten uit onze regio. Rechtstreeks van de producenten kunt u ter plekke proeven of producten kopen om thuis na te genieten.
 
Om 12.00 uur begeven de circa 700 gildebroeders zich in optocht vanaf de marinierskazerne naar Huis Doorn. Dit is het begin van een uniek spektakel, mis het niet! De heer Roel Robbertsen, commissaris van de Koningin van de provincie Utrecht, is tijdens de Gildedag een van de gasten van het college van burgemeester en wethouders.

Programma Gildedag
11.30 – 17.30 uur: Streekproductenmarkt
12.00 uur: Historische optocht 
 (Ludenlaan, Kampweg, Amersfoortseweg, Huis Doorn)                           
13.00 uur: Defilé
14.00 – 17.00 uur : Diverse demonstraties

Quiznight verzorgt de aftrap
Zaterdagavond 26 september wordt op het terrein van Huis Doorn een quiznight georganiseerd; aanvang 20.00 uur. Tijdens deze quiznight zijn ook leden van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug aanwezig.
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Driebergse coverband ‘The Senior Rockers’.

Rhenens raadslid onder vuur

RHENEN  De positie van raadslid Jan Wiesenekker in Rhenen wankelt. De fractievoorzitter van Rhenens Belang ligt al enige tijd onder vuur en een onderzoek naar zijn integriteit is voor veel raadsleden de laatste druppel. Volgens het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten is hij niet integer en zelfs intimiderend.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

CIZ schrapt honderden banen

DRIEBERGEN  Het Centrum Indicatiestelling Zorg in Driebergen schrapt de komende drie jaar ruim 400 banen. Daarmee wil het CIZ de jaarlijkse kosten met 25 miljoen euro verlagen, in opdracht van het kabinet.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Openluchtviering op het Raadhuisplein naar tevredenheid verlopen

MAARN  De openluchtviering op het Raadhuisplein, afgelopen zondag is succesvol verlopen. Het thema was ‘Kerken naar buiten’.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanmelden voor clinics van JeugdSportPas Heuvelrug

HEUVELRUG  Voor het zesde opeenvolgende jaar organiseert Sportservice Heuvelrug de JeugdSportPas. Kinderen uit groep 5 t/m 8 kunnen ook dit najaar kennismaken met sporten en sportverenigingen bij hen in de buurt.

Lees verder op de website van De Kaap

Houtworm bedreigt clubhuis scouting Thorheim

DOORN   In het jaar waar scouting groep Thorheim haar 75e verjaardag viert blijkt dat zij ongewenste inwoning in haar clubhuis heeft gekregen. Houtworm heeft een aanval op het clubhuis gedaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 24 september 2009 (kopie)

Kardinaal Alfrinklaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:35 uur  temperatuur: 17 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Chauffeur schoolbus Zeist niet langer verdacht

UTRECHT  De chauffeur van een schoolbusje die in april werd verdacht van ontucht is niet langer verdachte. Dat zegt de gemeente Zeist. De verklaringen van de ouders en de kinderen lopen zo uiteen dat er geen conclusies uit kunnen worden getrokken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Prijsuitreiking actie Groene Voetstappen

MAARN Negen basisscholen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug deden vorige week mee aan de actie Groene Voetstappen. Scholieren kwamen met de fiets of lopend of steppend naar school. Het belang van de actie was ouders en kinderen bewust te maken dat het niet altijd nodig is de auto te pakken. Daarnaast is lopend of fietsend naar school komen ook duurzaam en goed voor het milieu. De actie Groene Voetstappen werd gehouden tijdens de Duurzame Dagen die de gemeente de afgelopen weken organiseerde.

vergroot foto1   foto2   foto3   foto4
 
Vorige week werd de actie afgesloten en vanochtend maakte wethouder Waltmann bekend dat Basisschool De Meent uit Maarn winnaar is van de Groene Voetstappenactie.  Hij overhandigde een cheque van 1000 euro waarmee de school een duurzaam cadeau voor de hele school mag kopen.
 
De actie Groene Voetstappen is een initiatief van het Klimaatverbond en is georganiseerd door de gemeente in samenwerking met Team Natuur en Milieucommunicatie van de Milieudienst Zuidoost-Utrecht, het Wereldnatuurfonds en de Fietsersbond.Verkeersveiligheidsdagen op Scholengemeenschap Maarsbergen

MAARSBERGEN  Scholengemeenschap Maarsbergen (SGM) heeft een regiofunctie. De leerlingen komen overal vandaan, uit Leersum, Eck en Wiel, Elst, Cothen, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, Langbroek en soms zelfs uit Zeist. Al deze leerlingen komen in grote groepen op de fiets of op de scooter naar school en nemen dus dagelijks deel aan het verkeer.

Lees verder op de website van De Kaap

Historisch Toneel sluit seizoen af

AMERONGEN  Het toneel van de Uithof was afgelopen zaterdag omgetoverd tot een huiskamer uit het begin van de twintigste eeuw. Een oude secretaire, een manshoge staande klok, antiek serviesgoed en stoelen met gedraaide poten deden vermoeden dat men in een periode verzeild geraakt was van honderd jaar geleden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 25 september 2009 (kopie)

Buntlaan 16  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:45 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Diefstal

AMERONGEN  Donderdagavond rond elf uur kreeg de politie de melding dat twee mannen aan weerszijden van een hek op de Prins Hendriklaan elkaar goederen stonden over te geven. Ook werd de auto waar zij mee waren gekomen beschreven.

Toen de agenten ter plaatse gingen zagen zij de auto rijden in de richting van Doorn. De agenten keken bij het hek op zoek naar braaksporen, zij troffen niets aan. Andere agenten zagen de auto richting Maarsbergen rijden en hielden de bestuurder en zijn bijrijder staande. In de auto troffen de agenten goederen aan. De mannen, 20 en 30 jaar uit Weesp en Utrecht, werden aangehouden. Een van de verdachten werd al eerder aangehouden voor diefstal.

Blauwe avond

DOORN  Op donderdag 24 september heeft een verkeerscontrole plaatsgevonden op de Driebergsestraatweg en op de Dorpsstraat.
 
Tussen 15.00 uur en 22.00 uur heeft de politie een grootschalige verkeerscontrole gehouden waarbij 451 bestuurders moesten blazen en 250 voertuigen gecontroleerd werden. De Belastingdienst heeft 1500 voertuigen gecontroleerd. Daarnaast heeft de Douane ook nog een aantal voertuigen gecontroleerd. Het UWV was ook ter plaatse en controleerde op uitkerings- en verzekeringsfraude. Er werd een groot aantal bekeuringen uitgedeeld voor onder andere het niet kunnen tonen van een geldig rijbewijs, het niet dragen van de autogordel en het overtreden van de maximum snelheid. De controle van de Belastingdienst leverde een aantal overtredingen op, waarbij beslag werd gelegd voor een bedrag van 28500 euro. De Douane trof een aantal wapens en drugs aan en heeft die in beslag genomen. Ook de ANWB was aanwezig en zij hebben een aantal lampen gerepareerd.

Mini-heemtuin in centrum van Leersum

LEERSUM  Ruim een jaar geleden kwamen Werner van Katwijk en Frans Keuchenius elkaar tegen. Zij kwamen te spreken over de tuin achter Ouders & COO. ,,Zou het niet mooi en nuttig zijn die tuin zó in te richten, dat Leersumse schoolkinderen gemakkelijk een bezoek konden brengen, teneinde onder leiding van docenten van Dorp & Natuur de natuur beter te leren kennen,” was het uitgangspunt van beide heren.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeersstructuurplan Rhenen 2010-2015

RHENEN B&W gaan de gemeenteraad in de vergadering van 17 november 2009 voorstellen om in te stemmen met het gemeentelijk Verkeersstructuurplan Rhenen en de oplossingsrichtingen in het Verkeersstructuurplan verder uit te werken.
Voor de uitwerking daarvan wordt de gemeenteraad gevraagd een bedrag van 40.000 euro beschikbaar te stellen

In 2007 is een nieuwe verkeersvisie voor de gemeente Rhenen opgesteld. Met inbreng van onder andere inwoners, belangenorganisaties en raadsleden is deze visie gemaakt.
Bij de aanpak van de speerpunten uit deze visie, bleek aanpassing van de verkeersstructuur in Rhenen wenselijk.
Belangrijkste item uit de verkeersvisie was en is wel het knooppunt van de N225 en de N233. En dan vooral de negatieve effecten als file in de stad en sluipverkeer door de woon¬wijken.
In de bestaande verkeerstructuur van Rhenen is de weggebruiker vrij om te kiezen. Burgemeester en wethouders vinden dat een sturing van de weggebruiker gewenst is om de negatieve effecten op de leefbaarheid in de wijken te verminderen.
Hiervoor is aanpassing van de verkeersstructuur nodig. Het verkeersstructuurplan moet daarin voorzien.
Bij het opstellen van het plan is gekeken naar de verschillende termijnen. Meerdere onderzoeken naar de doorstroming van de N233-N225 geven aan dat aanpassingen met een effect hierop niet eerder dan op de middellange en lange termijn te verwachten zijn.
Daarom gaat in dit plan de aandacht vooral uit naar de korte termijn (2010-2015 ).
Omdat een verkeersstructuurplan alleen niet de oplossing geeft, is het plan aangevuld met een maatregelpakket met mogelijke oplossingsrichtingen.
De oplossingsrichtingen die in dit Verkeersstructuurplan zijn opgenomen moeten de diverse verkeersstromen zodanig ombuigen dat de ongewenste verkeersbewegingen niet meer de diverse wijken belasten.
Dit verkeer wordt naar de aangrenzende ontsluitingswegen geleid zodat het verkeersklimaat in de wijken verbetert.
Het nieuwe Verkeersstructuurplan Rhenen geeft handvatten en uitvoering aan de bestaande knelpunten. Zo wordt de vraag naar een betere leefklimaat beantwoord. Eerder ingezette actieplannen worden in dit verkeersstructuurplan niet beëindigd.
En wordt er bijvoorbeeld verder gewerkt aan  het verkeersluw maken van het Binnenveld en de inrichting van verblijfsgebieden als 30 km zones.

Nieuwe fase verbreding A12

MAARN  Na 20 jaar discussie komt de verbreding van de A12 weer een stap dichterbij. Met de publicatie op 6 oktober van het Wegaanpassingsbesluit (WAB) voor het wegdeel Utrecht-Maarsbergen en het Ontwerp Tracé Besluit (OTB) voor Maarsbergen-Veenendaal gaat een nieuwe fase in.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Het is geluk dat je niet kunt kopen’

LEERSUM  Het echtpaar Van Keken is 60-jaar getrouwd. Martien van Keken en Ada van Keken-Fliek tradt op 22 september 1949 in het huwelijksbootje.

Lees verder op de website van De Kaap

Dorpspomp weer in oude glorie hersteld

DOORN  Sinds een paar weken staat de dorpspomp op het Kerkplein er weer bij of hij net gemaakt is. De pomp kent een lange geschiedenis en is al een aantal keer van plaats verwisseld. Hopelijk dat de plek waar hij nu staat definitief is.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 26 september 2009 (kopie)

De Warande  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 15:30 uur  temperatuur: 19 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Blauwe zône moet parkeerproblemen voorkomen

RHENEN  De straten rond het NS-station in Rhenen komen in een blauwe zone. Omwonenden van het station klagen al lange tijd over de auto’s van treinreizigers in hun straten. Dat leidt in de spits voor drukte en gevaarlijke situaties.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Tweede kunstgrasveld in gebruik genomen

DOORN  Vanmiddag is het tweede kunstgrasveld van de Doornse Hockeyclub officieel in gebruik genomen. In de afgelopen weken is een nieuwe toplaag aangebracht. Het oude veld voldeed niet meer aan de normen NOC*NSF. De opening werd verricht door wethouder Roy Pamboer.
De Doornse Hockeyclub is de eerste vereniging binnen de gemeente waarbij de invoering van de gemeentelijke Nota Sportbeleid plaatsvindt.

vergroot foto1   foto2

De verantwoordelijkheid voor het gebruik en het onderhoud van de velden bij buitensportaccommodaties ligt bij de gemeente. De verantwoordelijkheid voor het gebruik en het onderhoud van de gebouwen(kleed/doucheruimte/kantine) ligt bij de (buitensport)verenigingen.

Voetbaltechniek jeugd en recreantensport

MAARN  Met nieuwe activiteiten hoopt SVMM nog meer tegemoet te komen aan de wensen die leven bij de Maarnse bevolking. ‘Jong’ kan in de herfstvakantie deelnemen aan de Nederlandse Techniek Kampioenschappen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 27 september 2009 (kopie)

Verheullaan 7-9  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:40 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Verkeersongeval

MAARN  In de middag van zaterdag 26 september vond een aanrijding plaatst op de kruising van de Amersfoortseweg en de Bergweg. Omstreeks 15.10 uur kreeg de politie een melding van de aanrijding, waarbij een 80-jarige vrouw uit Hilversum bekneld raakte.

Zij is door de brandweer uit de auto gehaald en met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Na onderzoek bleek dat de vrouw Rijksweg N227 wilde oversteken en hierbij geen voorrang verleende aan een 47-jarige automobilist uit Amersfoort. Deze man raakte door de aanrijding niet gewond.

Geweld op straat

DOORN  Agenten kregen in de nacht van zaterdag op zondag rond vier uur een melding van een autobrand. Een 22-jarige man uit Doorn, die verklaarde de eigenaar van de auto te zijn, ging ter plaatse hevig tekeer. Toen de rust was wedergekeerd vertrok hij samen met een andere man in de richting van winkelcentrum de Passage.
 
Even later reden agenten over de Dorpsstraat, toen daar een opstootje uitbrak waarbij een 20-jarige man uit Doorn in zijn buik werd getrapt. De 22-jarige eigenaar van de uitgebrandde auto en zijn vriend, een 20-jarige man eveneens uit Doorn, waren hierbij betrokken en werden aangehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek.
 

Beweegcursus voor 60-plussers in Maarn en Maarsbergen

MAARN  Het succesvolle concept van Leefstijl Actief 60+ krijgt dit najaar een vervolg in Maarn en Maarsbergen. Op donderdag 29 oktober van 14.00 tot 17.00 uur kunnen alle inwoners tussen de 60 en 70 jaar meedoen aan de fitheidstest in Gezondheidscentrum Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderdisco Time-out Amerongen

AMERONGEN  Het is zover, op vrijdag 2 oktober is er een kinderdisco. Kinderen uit groep 7 en 8 zijn van harte welkom op dit dansfestijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 28 september 2009 (kopie)

Akkerweg  Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:00 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Gelukkig gelijkspel CDN bij FC de Bilt 0-0

DRIEBERGEN  CDN heeft een gelukkig gelijkspel behaald in De Bilt bij FC De Bilt 0-0. In een door CDN matig gespeelde wedstrijd, waar diverse spelers niet in de wedstrijd zaten, kwam ondanks wat pogingen richting het doel van FC De Bilt de voorhoede van CDN er niet aan deze middag.
Wat spelde prikjes in de 7e minuut, een schot van Henk-Jan Veenendaal net over. Een schot van Roald Jornink over in de 10e minuut. Toen brak er een periode aan van een paar twijfelingen van de CDN doelman Michel van Bruggen; tot tweemaal toe trapte hij de bal in de voeten van de tegenstander, dat was in de 15e en 22e minuut en ook twee keer op de zelfde identieke wijze verdween de bal die over onze doelman werd gespeeld net naast de paal. Het volgend hachelijke moment was in de 25e minuut toen een verdwaald schot via de binnenkant van de paal het doel voorbij ging zonder dat iemand de bal aanraakte. Deze momenten waren wel de laatste echte kansen voor FC De Bilt dat niet met 3-0 voorstond maar de stand nog op 0-0 zag staan.
Met een beetje geluk was CDN de rust ook nog met een voorsprong ingegaan als Henk –Jan Veenendaal beter met zijn grote kans was omgegaan; door de bal direct langs de keeper te spelen probeerde hij de keeper te omspelen wat deze inzag en net voor de voeten van Henk-Jan de bal ontsuffelte. Rust 0-0

De tweede helft zag er gelukkig een stuk beter uit CDN zocht de aanval op wat niet echte grote kansen opleverde maar wel meer strijd met zich mee bracht. In de 62e minuut werd Pim van Amerongen gewisseld voor Bart van Gelder. In de 73e minuut veerde alles wat CDN was op door een grote kans van wederom Henk-Jan Veenendaal die jammerlijk naast schoot. 5 minuten later was CDN bijna op achterstand gekomen door een schitterend schot van FC De Bilt wat uiteen spatte op de lat. Elmar van Doorn werd nog gewisseld voor Jeroen Polling maar ook dit bracht niet het effect wat de trainer Wilco Nap wenste. Zo bleef op sportpark Weltevreden een bloedeloze 0-0 op het scorebord staan. CDN kan zaterdag as 3 oktober zich revancheren met het thuisduel tegen VIOD (uitTienhoven) aanvang 14.30 op sportpark de woerd.De stand is momenteel na 4 gespeelde wedstrijden.
CDN                   4-10
Omniworld         4-10
Fc Hilversum      4-9
Fc Almere           4-9
Fc Abcoude         2-6

Openstelling politiebureau Leersum

LEERSUM  Het politiebureau van Leersum aan Rijkssraatweg 90 is met ingang van 1 oktober 2009 alleen nog geopend op de maandag van 09.00 tot 12.00 uur. Vanwege de geringe aanloop vanuit de bevolking is deze maatregel genomen.
 
Als gevolg hiervan kan de politie meer toezicht houden in de wijk. Inwoners kunnen dagelijks terecht in het politiebureau in Driebergen dat iedere werkdag geopend is van 08.30 uur tot 12.00 uur, of op het politiebureau in Doorn op dinsdag, woensdag en donderdag van 13.00 tot 16.00 uur en op woendag van 18.00 tot 20.00 uur.
 
Op verzoek is het mogelijk om buiten de reguliere openingstijden op afspraak een gesprek met de wijkagent te hebben of aangifte te doen. Hiervoor kunt u bellen naar 0900-8844 en vragen naar het wijksecretariaat van het wijkteam MALDD.

Korfballers SVMM onderuit tegen Hebbes 4

MAARN  Hebbes kon afgelopen zaterdag revanche nemen bij SVMM in Maarn. De vorige wedstrijd was een zwaarbevochten overwinning voor het eerste team van SVMM.

Lees verder op de website van De Kaap

Volleybal in de regio

HEUVELRUG   De volleyballers van Enervo en Volleer startten het nieuwe competitieseizoen met wisselend succes. De vrouwen van Volleer kwamen met de schrik vrij tegen UVV/Sphynx (3-2), de mannen begonnen tegen VTC Woerden 4 met een nederlaag (2-3). Enervo opende met 4-0 winst op Warande (V) en 1-3 verlies tegen VOC-Maarssen 2.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto’s en sieraden bij ART33 in Doorn

DOORN  In het weekend van 16-18 oktober opent Atelier ART33 aan de Kampweg 33 in Doorn een nieuwe cyclus mini-exposities. De cyclus loopt tot juni 2010, elke 3e zondag van de maand plus de voorafgaande zaterdag en soms de vrijdag.

16,17 en 18 oktober exposeert Tanja van Heesch foto’s en sieraden in galerie ART33 in Doorn. De expositie bestaat uit zilveren sieraden en de fotoserie People Gotta Move.
Tanja van Heesch heeft bij het fotograferen een bijzondere fascinatie voor mensen in beweging: “Pas als je zelf, om welke reden dan ook, tot stilstand komt valt op hoeveel beweging er om je heen is. Met de camera is het mogelijk om die beweging vast te leggen.” Haar fascinatie heeft geleid tot de fotoserie People Gotta Move met straatfoto’s van alledaagse mensen die te voet of op de fiets onderweg zijn. Vaak zijn de mensen op de foto gereduceerd tot schimmen die voorbijrazen, soms is juist de achtergrond vaag en de bewegende persoon duidelijk te zien. De tegenstelling tussen scherpte en onscherpte, tussen stilstand en beweging leidt tot dynamiek in de foto’s. Oorspronkelijk fotografeerde Tanja van Heesch met een analoge camera, maar een tijd geleden maakte ze de overstap naar de digitale camera. Om haar enthousiasme voor fotografie te delen startte ze vier jaar geleden met een aantal fotovrienden fotoclub De Pixels.
Bij de vroegere Zeister Edelsmidse heeft Tanja van Heesch leren edelsmeden. Ze heeft les gehad van de goudsmeden Sarah Kobak en Merlijn Renkema, en gebruik mogen maken van hun atelier. Inmiddels heeft ze een eigen werkplaats. De sieraden die ze maakt zijn van zilver, en soms van goud of van koper. De vorm is steeds belangrijk. Door het oppervlakte van het materiaal op verschillende manieren te bewerken ontstaat er ‘kleur’. Voor extra kleur gebruikt ze edelstenen. Soms spreekt de robuustheid van het metaal, bij andere sieraden juist de teerheid ervan. Dit laatste is goed te zien in haar nieuwste serie sieraden, waarin ze gebreid en gehaakt dun zilverdraad heeft verwerkt.
Afgelopen zomer won Tanja van Heesch de gedeelde tweede prijs bij de fotowedstrijd Kunstenaars en het Landschap 2009, die in het Cultuurhuis van Doorn werd uitgereikt door  burgemeester Naafs.   Foto’s van Tanja van Heesch waren al vaker te zien op groepstentoonstellingen. De huidige expositie bij galerie ART33 in Doorn is haar tweede solo-expositie dit jaar, waarbij ze ook haar sieraden toont. Galerie ART33, Kampweg 33 in Doorn is geopend op vrijdag 16 oktober van 19.00-21.00 uur en op zaterdag 17 oktober en zondag 18 oktober van 13.00-17.00 uur. Meer werk van Tanja van Heesch is te zien op www.tanjavanheesch.nl en meer informatie over de aktiviteiten van Atelier ART33 op www.art33.eu

HDS verliest twee punten in Nieuwegein

LEERSUM  Het zwaar gehavende HDS dat wegens blessures zes spelers moest missen begon zwak. Achterin kon de bal nog wel rond gespeeld worden, maar op het middenveld onbrak creativiteit.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM mist aanvalskracht tegen Odysseus

MAARN  SVMM wist zaterdagmiddag op het zandstrand van Odysseus aardig stand te houden, behoudens het eerste kwartier.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 29 september 2009 (kopie)

Kardinaal Alfrinklaan 1  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:10 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Poging inbraak

DRIEBERGEN In de nacht van maandag op dinsdag omstreeks half een kreeg de politie de melding dat er ingebroken zou worden in een bedrijf op de Beukenhorst. Toen de agenten ter plaatse kwamen zagen zij een auto met hoge snelheid over Hoofdstraat in de richting van Zeist rijden.

De agenten hebben deze auto staande gehouden. In de auto zaten drie mannen, waarvan één aan het afgegeven signalement voldeed. De mannen, in de leeftijd van 22 tot en met 38 jaar uit Goes, Wemeldinge en Den Haag, werden aangehouden. Op het bureau bleek dat de 38-jarige man nog een vonnis had openstaan. De verdachten zijn ingesloten voor verhoor. De auto werd in beslag genomen, hierin werden diverse breekvoorwerpen aangetroffe

ProForKids ontvangt ondersteuning van de Lions

HEUVELRUG  De leden van de Lions Club Utrechtse Heuvelrug hebben het afgelopen voorjaar de handen uit mouwen gestoken in de bossen bij Maarsbergen. De gehele opbrengst van dit boswerk, is nu geschonken aan ProForKids.

Lees verder op de website van De Kaap

Mevrouw Voogt wint Groot Amerongs Dictee

AMERONGEN  Bij Groot Amerongs Dictee werd de eerste lokale prijs gewonnen door de 85 jarige inwoonster, mevrouw E. de Voogt Frenkel. Vorige week werd het jaarlijks terugkerende evenement gehouden het cafe De Tram in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Asbestsanering Tollekamp Rhenen begonnen

RHENEN  Ter voorbereiding op de sloop van de Tollekamp, is gestart met de asbestsanering en het verwijderen van de kozijnen. De sloop van het gebouw start komende maand.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Hoogste punt Hotel Maarsbergen

MAARSBERGEN  Bij de bouw van Hotel Maarsbergen werd na zeven maanden systeembouw het hoogste punt bereikt. Om dit te vieren werden de bouwheren, bouwlieden en omwonenden uitgenodigd om van “pannenbier” te genieten.

Lees verder op de website van De Kaap

Teleurstellend DEV verliest van Musketiers

DOORN  Na twee wedstrijden zonder overwinning leek Musketiers voor DEV een geschikte tegenstander om weer punten te pakken. De jonge ploeg uit Elst bleek echter een zware dobber en ging er in de slotfase zelfs met drie punten vandoor.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe fase ontwikkeling Allemanswaard

AMERONGEN  De Allemanswaard is weer een stapje dichterbij gekomen. De gemeenteraad heeft vorige week het beeldkwaliteitsplan voor het grote Amerongse project goedgekeurd. De raad was het unaniem eens over het feit dat de Allemanswaard toe is aan een nieuwe fase.

Lees verder op de website van De Kaap

Regenboog wint Amerongs schoolkorfbal

AMERONGEN  Het jaarlijkse schoolkorfbal werd vorige week georganiseerd door de Amerongse korfbalvereniging Hemur Enge. Alle scholen hadden zich om half 4 verzameld om er ook dit jaar weer een leuk toernooi van te maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 30 september 2009 (kopie)

Jacob van Gaesbeeklaan 33-35  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:25 uur  temperatuur: 15 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Wethouder van Kuijk geeft startsein voor 75+ project

ZEIST  Op 1 oktober, Nationale Ouderendag, zal wethouder Albert van Kuijk het 75+ project starten. Om 11.00 uur bezoekt hij samen met een ouderenconsulent een Zeister burger die op 1 oktober 75 jaar wordt.

Het 75+-project is een project van de Gemeente Zeist en Stichting MeanderOmnium. Iedereen die in de gemeente Zeist woont en 75 jaar wordt kan gebruik maken van het huisbezoek van een ouderenconsulent . De ouderenconsulent informeert de 75-jarige over onderwerpen zoals het aanpassen van de woonruimte, zorg, of recreatieve behoeften. De consulent helpt met het aanvragen van voorzieningen en het wegwijs maken.
 
Gemeente Zeist en MeanderOmnium willen dat de 75+-ers goed geïnformeerd zijn over de mogelijkheden die er voor ze zijn, zodat ze hun leven zo goed mogelijk kunnen inrichten. Uit de praktijk blijkt namelijk dat rond het 75 ste levensjaar mensen meer te maken krijgen met de gevolgen van ouder worden door lichamelijke klachten of doordat de partner wegvalt.

Angst voor rommel in natuur Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug laat het toe dat het buitengebied verslonst. Dat zeggen de fracties van GroenLinks en de Partij van de Arbeid.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Schennispleger, de politie is op zoek naar getuigen

AMERONGEN  Gisteravond, tussen 22.30 en 23.00 uur, hoorde een vrouw dat er steentjes tegen de ruit van haar woning aan de Dwarsakkers werden gegooid. Ze opende de gordijnen en zag een man zichzelf bevredigen. De 33-jarige vrouw uit Amerongen belde direct de politie, maar agenten hebben de man niet meer aangetroffen. Het is niet de eerste keer dat de vrouw door deze man werd lastig gevallen.
 
Signalement:
–         man
–         20-25 jaar oud
–         1.80-1.85 meter lang
–         Normaal postuur
–         Donker kleurig petje
–         Wit sweatshirt met capuchon
 
Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Najaars expositie bij Perron 3 op 10 en 11 oktober

MAARN  Beeldhouwers, schilders en tekenaars van Atelier Perron 3 exposeren op zaterdag en zondag 10 en 11 oktober hun werk in het fraai gelegen voormalige station van Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Voetbaltoernooi Utrechtse Heuvelrug E- en F-teams

HEUVELRUG  Onder leiding van Ellen van der Plas-Emondt, voorzitter werkgroep voetbaltoernooi, wordt op 7 oktober een feestelijk voetbaltoernooi georganiseerd voor alle E- en F-teams. Dit gebeurd in nauwe samenwerking met de jeugdafdelingen van alle voetbalverenigingen binnen de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Lions Club actief het najaar in

HEUVELRUG  De Lions Club Utrechtse Heuvelrug verzorgt jaarlijks (alweer sinds een jaar of tien) een succesvolle verkoopactie voor haardhout; ook dit najaar wil de Lions club weer zo’n 100 tot 120 kuub aan de man brengen.

Lees verder op de website van De Kaap

Plantenruil en rondleiding moestuin Bartiméus

DOORN  Planten ruilen, een oude traditie die hoort bij liefhebbers van tuinieren. Groei & Bloei afdeling Doorn en omstreken hervat deze traditie en organiseert op zaterdag 10 oktober aanstaande een plantenruil en bezoek aan de moestuin van Bartiméus.

Lees verder op de website van De Kaap

Startschot voor Willem Tell Amerongen

AMERONGEN  De honderdjarige schietvereniging uit Amerongen is afgelopen zaterdag het nieuwe schietseizoen gestart met een gezellig uitje. Bij KleiduivenSchietVereniging de Betuwe in Ommeren is een groot aantal van de leden haar geluk wezen beproeven op de mooie schietbanen.

Lees verder op de website van De Kaap