Heuvelrugnieuws van maandag 1 september 2008 (kopie)

Scheurkalender
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:00 uur
temperatuur: 18 °C


Eben-Haëzer organiseert workshop “Zingen in vroeger tijd”

RHENEN  Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 13 september organiseert het Eben-Haëzer Koor in het kader van Rhenen 750 jaar een workshop “Zingen in vroeger tijd” in het Oude Raadhuis in Rhenen.

Met deze workshop wil het Rhenense koor Eben-Haëzer een bijdrage leveren aan het 750-jarig bestaan van de stad. De bedoeling is om iedereen die zingen leuk vindt of lijkt de mogelijkheid te geven liederen van vroeger te zingen en te laten zien dat zingen al honderden jaren plezier geeft aan jong en oud!

De workshop, onder leiding van dirigente Jannie Wichards, begint om 14.00 uur en het programma duurt tot 17.00 uur. De liederen die ingestudeerd en gezongen worden zijn erg divers. De bedoeling is dan ook om met elkaar vooral een gezellige zangmiddag te hebben en natuurlijk wat meer over deze oude liederen te weten te komen. Na afloop bestaat voor wie dat leuk vindt, de mogelijkheid om de ingestudeerde liederen buiten bij de festiviteiten ook nog ten gehore te brengen.

Opgeven kan via info@ebenhaezer-rhenen.nl of bel Egberdina van Mourik 06-48758396. Deelname aan de workshop kost 5 euro p.p., inclusief consumpties.

Grafheuvels in Rhenen hersteld

RHENEN  Landschap Erfgoed Utrecht heeft in samenwerking met Archeologische Monumentenwacht en Utrechts Particulier Grondbezit grafheuvels in Rhenen hersteld. Grafheuvels zijn de vroegste vormen van begraafplaatsen, daterend vanaf de Late Steentijd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Hazelzet exposeert in Cultuurhuis

DOORN  In de kantine van het Cultuurhuis hangen sinds kort werken van, de in Driebergen woonachtige, kunstschilder Franz Hazelzet. Deze expositie is tot 8 oktober tijdens kantooruren te zien.

Lees verder op de website van De Kaap

Gezellig, zonnig en goed bezocht Heuvelrug Totaal

DOORN  Zonnig en gezellig, zo zou het evenement Heuvelrug Totaal kunnen worden gekenschetst dat zaterdag werd gehouden. Aangemoedigd door het mooie weer, vonden zo’n 15.000 bezoekers de weg naar Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Auteur Jaap Scholten spreekt over ‘De Wet van Spengler’

DOORN  Jaap Scholten verzorgt vrijdag 5 september om 20.00 uur een lezing bij Binkhorst &Van Wijnen Boekverkopers aan de Kampweg 25 over zijn onlangs verschenen boek, ‘De wet van Spengler’.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 2 september 2008 (kopie)

Arnhemsebovenweg Driebergen: 1915
ansicht: collectie Ed Tiele
tijd: 11.22 uur  temperatuur: 18 °C

meer ansichten van deze straat

Geen verruiming hondenlosloopgebied stadsbossen

RHENEN  Burgemeester en wethouders hebben het verzoek om het hondenlosloopgebied in Rhenen te verruimen afgewezen en wel omdat de stadsbossen onderdeel uitmaken van het nationaal park Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van de Veenendaals Krant

Bouwplan zoekt grenzen woonvisie op

ZEIST  De inkt van de woon- en bouwvisie in Zeist is nauwelijks opgedroogd of het eerste grote bouwproject sindsdien zoekt de grenzen van de twee visies meteen op.
Op de hoek van de Kromme Rijnlaan en de Utrechtseweg, op de plek van het voormalig UWV-kantoor, wil Modulus Vastgoed Ontwikkeling een appartementencomplex van zeven verdiepingen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Het edelhert op de Utrechtse Heuvelrug?

ZEIST  Het kan nog lang duren, maar eens zullen er edelherten op de Utrechtse Heuvelrug te zien zijn. Er moeten nog wel de nodige ecoducten (natuurbruggen) gebouwd worden om een ‘robuuste ecologische verbinding’ mogelijk te maken.
De tentoonstelling “Het edelhert op de Utrechtse Heuvelrug?” gaat over de kansen en bedreigingen die er zijn voor een succesvolle terugkeer van het edelhert op de Utrechtse Heuvelrug. De tentoonstelling wordt op zondag 7 september om 14.00 uur geopend door Hans Peter Bruggink, de nieuwe teamleider van NMC Zeist. Daarna zal Hans Nijman, actief lid van de Vereniging het Edelhert een korte lezing verzorgen. De tentoonstelling is van 7 september tot 27 september 2008 te zien bij het Bezoekerscentrum De Boswerf en is gratis toegankelijk.

Vier panelen en een mooie verduidelijkende film geven antwoord op de volgende vragen: Hoe ziet het edelhert er uit, wat is zijn leefgewoonte, wat is de bronsttijd van het edelhert. Ook wordt ingegaan op het verspreidingsgebied van het edelhert in Nederland en de relatie met de Ecologische Hoofdstructuur. Er is een groot gewei te zien dat kinderen mogen vasthouden.

De foto`s van de tentoonstelling zijn gemaakt door natuurfotografe Eline Verwoerd.
Eline Verwoerd woont in Staverden op een boerderijtje tussen de edelherten. Zij zegt over haar foto’s: “Door de fotografie kreeg ik veel meer oog voor de natuur, ik struin veel rond en leer dagelijks over het edelhert en zijn leefgebied.”

Vereniging Het Edelhert houdt zich al sinds 1946 bezig met het beschermen van het leefgebied en waakt over het welzijn van het edelhert onder andere door overleg met terreinbeherende instanties en het uitvoeren van werkzaamheden die in het belang zijn voor het behoud van de leefgebieden van het edelhert.
De tentoonstelling Het edelhert op de Utrechtse Heuvelrug? is mede mogelijk gemaakt door Vereniging het Edelhert.

Paddenstoelenexcursie

LEERSUM  De Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum organiseert op woensdagmiddag 3 september weer een kinderactiviteit. Dit keer staat er een paddenstoelenexcursie op het programma.

Lees verder op de website van De Kaap

Minister Van der Hoeven bezoekt stuw- en sluiscomplex

AMERONGEN  Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven bracht maandagmiddag samen met haar man een werkbezoek aan het stuwencomplex in Amerongen. Vanuit het Netwerk DeltaTechnologie werd geprobeerd om voor de minister een inspirerend programma samen te stellen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 3 september 2008 (kopie)

Marterkamp vanf Schippersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.20 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Vleermuizen en andere nachtdieren

AUSTERLITZ  In de schemering en het begin van de nacht worden sommige dieren pas actief. De verschillende soorten vleermuizen hebben elk hun jachtgebied op insecten. Het ree en de boommarter gebruiken de rust in het bos om voedsel te verzamelen. De bosuil gaat op jacht naar muizen en soms jonge vogels. Zonder te storen gaan we naar hen op zoek en proberen we ze te zien en te horen.

De wandeling start vrijdag 5 september om 19.30 uur  vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis.

De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

IKO-lezing: ‘Ons levensverhaal in een notendop’

DRIEBERGEN  Jac Vroemen schreef  ‘ode aan de olifant’, over de eenvoudige kunst van vertellen en luisteren. Hij ziet ons eigen leven als onderwerp. Maar hoe maken we daar een verhaal van? En ‘in een notendop’ nog wel?! Dat er heel veel van die notendoppen zijn en hoe we die kunnen vullen, komt hij uitleggen. Jac vertelt ook andere korte verhalen. In de novelle ‘Eindmorene’ laat hij een verteller optreden op een geheime school ergens op de Utrechtse Heuvelrug.
Boeken verkrijgbaar bij boekhandel Baas. Uitgever: A3 Boeken in Geesteren.
In ‘Reis door de dag’ (een miniboekje, uitgegeven door ’t  Schrijverke, Den Bosch) publiceerde hij eigen korte verhalen over dagelijkse dingen zoals we ze allemaal meemaken. Misschien herkent u zichzelf of iemand anders er in.
Dinsdag 9 september 2008 in ’t HOGE LICHT, KLAPROOS 2, 10.00 UUR.
Gespreksleider: Joke de Zwaan, tel. 517096   Vervoer: Tiny Kingma, tel. 518799

Inzameling plastic afval gaat door

ZEIST  Zeist gaat voorlopig door met de gescheiden inzameling van plastic afval. In juni 2007 werd begonnen met een landelijke proef voor de inzameling van plastic flessen en flacons. De proefperiode is op 1 september afgelopen. De gemeente heeft besloten om de gescheiden inzameling van plastic flessen en flacons voort te zetten. Daarnaast mogen inwoners nu ook ander plastic afval zoals plastic tassen, broodzakjes, folies, boterkuipjes, lege tubes en dergelijke in de containers deponeren.

We verwachten dat het gescheiden inzamelen van plastic afval de komende jaren toeneemt in Nederland. Hoe dit het beste kan gebeuren is nog niet bekend. Zeist wacht met verdere investeringen totdat duidelijk is op welke wijze plastic afval het beste kan worden ingezameld. Dit najaar worden de uitkomsten van alle landelijke proeven bekend. Op basis daarvan kan Zeist een keuze maken voor een goede en efficiënte inzamelmethode.

Uit andere proeven in Nederland is al duidelijk geworden dat de inzameling van al het plastic afval bij elkaar, beter is dan alleen plastic flessen en flacons. Vandaar dat de containers vanaf 1 september ook mogen worden gebruikt om ander plastic afval in te werpen. De aanwijzingen op de containers worden daarom aangepast. Zeist verwacht hierdoor meer plastic afval in te zamelen. Het Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) leegt de containers vaker als dat nodig blijkt.

Op de volgende locaties is een container voor plastic afval aanwezig:

Oude Postweg  Austerlitz
Winkelcentrum Kerckebosch  Zeist
Slotlaan/stationsstraat  Zeist
Winkelcentrum De Clomp (Albert heijn) Zeist
Winkelcentrum De Clomp (Netto Rama) Zeist
Afvalbrengstation Kwikstaartlaan Zeist
Winkelcentrum Laan van Vollenhoven Zeist
Johan van Oldebarneveldlaan Zeist
Retourette Vrijheidsplein (Super de Boer) Zeist
Van Ostadelaan  Bosch en Duin
Retourette Albert Heijn  Den Dolder

Gelijktrekken subsidies: verenigingen voelen zich klem gezet

UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat subsidies voor plaatselijke organisaties en verenigingen gelijktrekken. Sommige clubs gaan er met de nieuwe regels in 2009 meer dan de helft op achteruit. Andere clubs krijgen meer geld dan voorheen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Atelier Route Leersum viert tweede lustrum

LEERSUM  Voor de tiende keer vindt de Atelier Route Leersum plaats. Het culturele evenement wordt op 6 en 7 september gehouden. Op dertien verschillende adressen, allemaal gelegen in Leersum, zijn kunstwerken van dertig kunstenaars te bezichtigen en te koop.

Lees verder op de website van De Kaap

Start verkoop op Kaapse Hof

DOORN  Toen de gemeente Doorn besloot een bedrijventerrein in te richten op de Velperengh, waar in eerste instantie Doornse bedrijven zich konden vestigen, was het de bedoeling van de gemeente om op de opengevallen plaatsen in Doorn woningbouw te realiseren.

Lees verder op de website van De Kaap

Koper en kranen

RHENEN  Op dinsdag omstreeks 11.45 uur zagen agenten twee personen, 17 en 36 jaar uit Rhenen, rijden over de Nieuwe Veenendaalseweg. Zij werden gecontroleerd en agenten kwamen erachter dat zij zojuist koper hadden gestolen van de Tollenkamp. De mannen werden aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Cursus ‘Uitkomen met je inkomen’ in Zeist

ZEIST  Het ROC Midden Nederland start in september 2008 weer een avondcursus ‘Uitkomen met je inkomen’. Deze korte budgetcursus is bedoeld voor mensen met een zelfstandige huishouding, die door allerlei omstandigheden met weinig geld moeten rondkomen. Gedurende 7 weken gaat u vooral met de eigen situatie aan de slag: ordenen van de administratie, plannen en bijhouden van de eigen huishoudelijke uitgaven. U zet uw eigen maandinkomsten en maanduitgaven op een rijtje. Uiteindelijk maakt u uw eigen jaarbegroting, eventueel met gebruik van een computerprogramma. Tijdens de cursus worden handige tips uitgewisseld om geld te besparen. De praktijk leert dat deze cursus een goede steun kan zijn als u uw financiën en administratie serieus op orde wilt brengen. De cursus heeft maximaal 15 deelnemers en is gratis.

Voor meer informatie en inschrijving bent u welkom op dinsdagavond 9 september 2008 om 20.15 uur. Gebouw: ROC Midden Nederland, Noordweg 12 te Zeist. Telefonisch bereikbaar vanaf 1 september op 030- 69 99 400.

IVN-wandeling Kaapse bossen

DOORN  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een wandeling met als thema uit- en inheemse bomen in De Kaapse bossen.
Uit verre landen bracht men zaden en stekken mee, die in de bossen en landschapstuinen aangeplant werden. En wel in de bossen vanwege dat ze vrij snel groot en dik werden en in de tuinen vanwege de status die verkregen werd.
We verwachten de deelnemers op zondag 14 september om 14.00 uur op parkeerplaats De Kaap aan de straatweg Doorn/Leersum (N225).
Na afloop is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458.

Heuvelrugnieuws van donderdag 4 september 2008 (kopie)

Jachtlaan 10-10a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Prof. Kroonenberg geeft startschot voor nieuw bètavak op Revius Lyceum

DOORN  Het Revius Lyceum in Doorn daagt leerlingen die de natuurprofielen kiezen voortdurend uit om zoveel mogelijk uit hun studie te halen. Zo doet de school mee aan de Olympiades voor natuurkunde, wiskunde, scheikunde en biologie. Verder studeren er in de laatste 2 jaar van hun vwo-opleiding steeds zeven of acht leerlingen aan het Junior College in Utrecht. Dit ter voorbereiding op een studie in de exacte vakken. Voordat deze leerlingen voor deze bijzondere vorm van onderwijs geselecteerd worden, vindt er een stevige competitie plaats.

Vanaf september 2008 biedt de school nu ook het nieuw ontwikkelde profielkeuzevak Natuur, Leven en Technologie, oftewel NLT aan. NLT richt zich op die thema’s waar de verschillende bètavakken elkaar raken. Het vak wordt in modulevorm aangeboden in vwo-5 en 6. Onderwerpen die de komende tijd onder andere aan de orde komen zijn Bewegende Aarde, Kijken en Zien, IJs en Klimaat en Levensloop van Sterren. Docenten natuurkunde, scheikunde, wiskunde, aardrijkskunde en biologie werken in teamverband aan de verschillende modules die samen met enkele universiteiten zijn ontwikkeld. Daarmee is het nieuwe vak zowel voor de leerlingen als voor de docenten een grote uitdaging. De belangstelling is dan ook enorm.

“Met de invoering van het nieuwe vak NLT wil de school bètaleerlingen extra uitdagingen bieden”, vertelt Pim Backer, modulecoördinator NLT. “Bovendien hopen wij op deze manier meer leerlingen voor het bètaonderwijs te interesseren en de aansluiting met het vervolgonderwijs te versoepelen.”

Om het bijzondere karakter van NLT te benadrukken heeft het Revius Lyceum professor Salomon Kroonenberg (hoogleraar technische aardwetenschappen TU Delft) gevraagd om de officiële aftrap voor NLT te geven. Hij zal dit doen door middel van een lezing op donderdag 11 september.

Professor Kroonenberg heeft met zijn boek De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar behoorlijk aan de weg getimmerd. Hij stelt daarin prikkelende vragen die waard zijn om over na te denken. Want, hoe lang duurt duurzaamheid? Hoe eeuwig zingen de bossen? Wanneer komt de volgende ijstijd? Kunnen er nog grotere vloedgolven volgen dan die van tweede kerstdag 2004? Hoe zinvol is dijkverhoging? Leerlingen die NLT kiezen, zullen zich zeker ook met dit soort vragen bezig houden.

Gevallen

LEERSUM Op woensdagochtend raakte een wielrenner gewond bij een ongeval op de Langbroekerweg.

Omstreeks 10.35 uur kreeg de politie de melding dat een wielrenner (leeftijd onbekend) een noodstop moest maken op de Langbroekerweg omdat iemand zijn autoportier opendeed. Door de noodstop buitelde over zijn stuur en kwam op het wegdek terecht. Met behoorlijk aangezichtsletsel werd de man vervoerd naar het ziekenhuis.

Peppel start 12 september

ZEIST  Vrijdag 12 september 2008 gaat Pop- en Cultuurpodium de Peppel weer volop open. De indie-punkers van The Sheriff of Hong Kong trappen af en daarna komt de nieuwe beatgeneratie aan de beurt in de vorm van het snelgroeiende The Madd.
De deuren op de Montaubanstraat 106 in Zeist gaan open om 21:00 en de entree is €7,00

The Sheriff of Hong Kong
Geen 3e persoon in onze biografie, misschien zegt dat ook wel wat over onze band. Dit betekent overigens niet dat we een duo zijn. Onze naam is een titel van een liedje van Captain Beefheart, dan is die vraag alvast uitgesloten.
Psychedelische indie punk. Ja, dat Captain Beefheart was ook al niet logisch. We zijn afkomstig uit Soest. Eigenlijk woont Tom in Baarn maar laatst hebben we ”ge-rock paper scissort” of we zouden zeggen dat we uit Soest of Baarn komen. Soest heeft gewonnen.
De band is ontstaan in de herfst van 2006 met ons podium-debuut in januari 2007. Onze band is nu gemiddeld 16 jaar oud. Op het podium proberen we jeugdige energie uit te stralen. Een fijne chaos is misschien wel de beste typering van onze live-show. Dat is geen quote van een criticus bij de NRC maar van een kale dronken man die zijn hoofd op Tom zijn monitor legde tijdens een optreden.

The Madd
Misschien wel de meest spannende band van de afgelopen 5 jaar in Nederland. De duizenden mensen die de band hebben zien spelen weten namelijk heel goed dat the Madd het toppunt van verfrissende muziek is. Wie nog geen getuige is geweest van hun beat-sound-anno-nu, moet zeker eens langskomen.
The Madd is ontstaan in Rotterdam en voortgekomen uit een uit de hand gelopen grap

Het Rotterdams beton vormt de voedingsbodem waaruit The Madd zo’n anderhalf jaar geleden verrees. Was het uit hilariteit geboren geesteskind van zanger/gitarist Dave von Raven aanvankelijk van tijdelijke aard, een goede ontvangst in de lokale popscene van een stad met een wereldhaven, zorgt ervoor dat Stardumb Records het talent van vier jongemannen – die het leven van popmuzikus boven havenarbeider verzkozen – niet over het hoofd ziet, met als gevolg dat in mei 2006 de debuut-ep van het viertal officieel het licht ziet in een uitverkocht Rotown.

Kortom voor ouders die de tijden van de Beatles nog eens willen herleven of voor de jongere mensen onder ons die gewoon een ongeloofelijk leuke band willen zien. Kom naar the Madd en word helemaal gek!

Wethouder Van der Burg opent nieuwe schooljaar

DOORN  Basisschool De Ontdekkingsreis is het nieuwe schooljaar feestelijk van start gegaan. Wethouder van Onderwijs, Clemens van der Burg, hees de nieuwe schoolvlag op deze bijzondere dag. In het schooljaar 2008/2009 ontvangt De Ontdekkingsreis namelijk voor het eerst rijksfinanciering. Voor ouders in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omstreken goed nieuws: met deze financiering kan de school de snel groeiende instroom van nieuwe leerlingen blijvend goed accommoderen met ‘onderwijs op maat’.

De schooldag startte met taart en kado’s: voor elke leerling een écht school t-shirt. Waarna wethouder Van der Burg namens de gemeente de school veel succes toewenste met deze “door-start”. Van der Burg: “Het gebeurt me niet zo vaak dat ik een ‘nieuwe’ school open de afgelopen tijd. Ik wens jullie een goede reis”.

Basisschool De Ontdekkingsreis is momenteel gevestigd op Landgoed Beukenrode. Door de snelle instroom van het aantal leerlingen, dreigde de school uit haar jasje te groeien. Door tijdelijke aanvullende behuizing op Beukenrode is de huisvesting ook voor het komende jaar goed geregeld. Voor de periode daarna wordt in samenwerking met de gemeente een andere locatie voor de school in de gemeente gezocht.

Tennisweek succesvol afgerond

MAARN  De jeugdtennisweek van het jaar is weer achter de rug. Traditioneel wordt de agenda de laatste week van de zomervakantie in Maarnse gezinnen vrijgehouden voor de Rabo jeugdclubkampioenschappen bij LTV Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 5 september 2008 (kopie)

Engweg Driebergen: Ingang Dennenburg
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.45 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Binnenmolen viert verjaardag Rhenen met oud-Hollandse Klucht

RHENEN  De Stichting De Utrechtse Molens (onderdeel van Het Utrechts Landschap) organiseert ter ere van het 750-jarig bestaan van Rhenen op zaterdag 20 september de theatervoorstelling ‘De Klucht van de molenaar’. De Amsterdamse theatergroep De Kale voert het stuk in de buitenlucht op het molenerf. Entree is 7 euro per persoon, reserveringen lopen via www.utrechtslandschap.nl.  Aanvang: 15.30 uur.

Het toneelstuk uit 1613 gaat over een hitsige molenaar die de huwelijkse trouw op de hak neemt, maar uiteindelijk in zijn eigen kuil valt. Dit gegeven op zich is al komisch. Maar met name het bloemrijke en onverschrokken taalgebruik maakt het stuk onweerstaanbaar. De Klucht is geschikt voor een breed publiek van zowel volwassenen als kinderen. Het speelvlak voor Theatergroep De Kale bevindt zich tussen de molen en het publiek, dicht op het publiek en in de open lucht.

Reserveren
Er is een voorstelling voor publiek, om 15.30 uur, waar plaats is voor 60 bezoekers. Daarom is het zaak om snel een kaartje te reserveren. Geïnteresseerden kunnen dit doen via de website van Het Utrechts Landschap: www.utrechtslandschap.nl. U kunt ook telefonisch reserveren via 030 2219 729.

Let op, bij extreem slecht weer gaat de voorstelling niet door. Hierover wordt u via dezelfde website op de hoogte gebracht. Het is sowieso verstandig om regenkleding en een paraplu mee te nemen.

Bezoekadres: Koningin Elisabethplantsoen 3 in Rhenen.

Bromfietser raakt brommer kwijt

LEERSUM  Op de Rijksstraatweg heeft de politie donderdag 4 september van een 17-jarige jongen uit Leersum zijn brommer in beslag genomen. Agenten zagen de jongen om 17.30 uur met flinke snelheid rijden en wilden hem controleren. Op de kruising bij de Hoflaan werd de jongen aan de kant van de weg gezet. Hij had een afgebroken kentekenplaat en zijn banden waren te glad. De jongen kon zich niet identificeren en weigerde mee te werken aan de controle. Hij kreeg de keus om mee te rijden naar Doorn, waar een rollentestbank stond. Dat wilde de jongen niet, waarop zijn bromfiets in beslag is genomen. Het voertuig zal aan een technisch onderzoek worden onderworpen.

Krakers aangehouden

ZEIST  Vrijdagmorgen omstreeks 02.55 uur kreeg de politie de melding dat buurtbewoners geklop hoorden in een leegstaande woning. De politie nam poolshoogte en trof zes personen, mannen en vrouwen, aan die aangaven de woning te willen kraken. Eerder die nacht hadden ze een woning aan de Boulevard geprobeerd te kraken, maar daar waren ze weggegaan omdat de woning nog geen jaar leeg bleek te staan. De woning aan de Aristoleslaan stond echter ook nog geen jaar leeg. Bovendien hadden de verdachten de woning opengebroken met een hamer en dus vernielingen aangericht. De agenten troffen nog meer gereedschappen aan en ook had een aantal verdachten drugs op zak. De verdachten, uit Veessen, Driebergen, Doorn en Soest en in de leeftijd van 20 tot 42 jaar oud, zijn aangehouden en ingesloten.

Oranjevereniging 75 jaar jong

MAARN  De Oranjevereniging Maarn-Maarsbergen bestaat dit jaar 75 jaar en dat wordt op 20 september met het hele dorp gevierd. ,,We hebben een programma samengesteld met onderdelen voor alle leeftijden en doelgroepen”, vertellen voorzitter Astrid Willemsen en secretaris Marjolein Hammers van de Oranjevereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Improvisatie Duo432

DOORN  Na de Uitmarkt van afgelopen zaterdag gaat de programmering van de Stichting Cultuurhuis Doorn vol van start. Op 14 september om 12.00 uur staat Duo432 op de planken in het Cultuurhuis. Joris Boon (cello) en Kees Paasen (viool) improviseren er lustig op los in ‘De gloeiworm en de nachtvlinder’.

Lees verder op de website van De Kaap

Archeologie in het museum van Vroeger en Nu

DRIEBERGEN  Met ingang van de Open Monumentendagen op zaterdag 13 en zondag 14 september zal er in het museum van Vroeger en Nu de tentoonstelling ‘Speuren naar Archeologische Sporen’ te zien zijn. Deze tentoonstelling is vooral gericht op leerlingen van de basisschool, maar voor iedereen die niet veel weet van archeologie en het werk van de archeoloog zal het de moeite waard zijn om een bezoekje aan ons museum te brengen.
In de vitrines vindt men objecten die door amateur-archeologen zijn opgegraven. De meeste vondsten zijn uit de Romeinse Tijd maar er is meer, zo ook een spannende vondst uit de omgeving van het vroegere kasteel Rijsenburg.
Op panelen wordt in tekst en beeld o.a. het verblijf van de Romeinen in Nederland getoond. Als je echt nieuwsgierig bent, kun je het verhaal van de Romeinse Tijd ook nog lezen en er is een vragenformulier waarop je kunt invullen wat je allemaal van de tentoonstelling hebt opgestoken.
Er wordt een filmdocumentaire vertoond over het werk van de professionele archeoloog. Er wordt veel gegraven door die archeologen maar ook gedoken!
In de tuin van het museum kunnen kinderen, net als echte archeologen, graven naar een archeologische vondst. Die schat mogen ze meenemen naar huis.
Tijdens de Open Monumentendagen zal er van 14 tot 16 uur een deskundige aanwezig zijn om uit te leggen wat je hebt gevonden.
De tentoonstelling blijft in het museum tot het einde van dit jaar. We hopen dat de basisscholen de weg naar ons museum in die tijd kunnen ‘opsporen’! Ook de leerlingen mogen ‘opgraven’.
Museum van Vroeger en Nu
Traaij 104, Driebergen
Zaterdag 13 en zondag 14 september geopend van 11 tot 16 uur
Daarna op woensdag en zaterdag van 11 tot 16 uur of op afspraak.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 6 september 2008 (kopie)

Traaij Driebergen: Dwergpop 2008 Dweilband Aurora
foto: © Robert Zwart (klik op Robert Zwart: dan vind je links onder op zijn site onder ‘reportages’ een fotoreportage over Dwergpop)
tijd: 11.35 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Sneller, maar niet per HSL

UTRECHT  De treinverbinding van Amsterdam via Utrecht en de Utrechtse Heuvelrug naar Duitsland moet worden opgewaardeerd, maar wordt geen HSL-Oost. Dat heeft minister Eurlings van verkeer en vervoer gisteren onderstreept tijdens de presentatie van de Structuurvisie Randstad 2040.

Lees verder op de website van het AD/UN

Celstraf geëist tegen man die clubhuis motorclub vernielde

RHENEN  Tegen een 53-jarige man uit Rhenen die in april het clubhuis van een Rhenense motorclub heeft gesloopt, is donderdag bij de rechtbank in Utrecht een jaar gevangenisstraf geëist waarvan de helft voorwaardelijk.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Izaline Calister in Cultuurhuis

DOORN  Izaline Calister zal op vrijdag 19 september een swingend optreden verzorgen in het Cultuurhuis in Doorn. Wie zin heeft in een spetterend optreden van een geweldige zangeres en performer is deze avond welkom in het Cultuurhuis.

Lees verder op de website van De Kaap

Kennedy wandeltocht van 80 km

AMERONGEN  Voor de vierde en laatste keer wordt in Amerongen de Kennedy Walker Prestatietocht van 80 km gehouden. De wandelaars lopen op vrijdag 19 en zaterdag 20 september door Het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 7 september 2008 (kopie)

Traaij Driebergen: Dwergpop 2008 The day after
foto: © Robert Zwart (klik op Robert Zwart: dan vind je links onder op zijn site onder ‘reportages’ een fotoreportage over Dwergpop)
tijd: 8.50 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Jazz op de zondagmiddag

DRIEBERGEN Zondag 21 september alweer het eerste jazz concert van het nieuwe seizoen in Champ’Aubert. Na zeventien succes volle seizoenen heeft de Jazzclub in Champ’Aubert zijn waarde wel bewezen.
Het seizoen 2008/2009 begint op 21 september  met een zeer gevarieerd programma, tot en met april 2009 worden op de derde zondag van de maand van 14.30 tot 17.30 uur  Jazz oude stijl concerten gegeven in het gelijknamige Driebergse Champ’Aubert.
Zondag 21  september wordt de spits afgebeten door The Four Stream Jazz Band.

De Four Stream New Orleans Jazzband staat garant voor een middagje vol swingende, maar ook gevoelige New Orleans-jazz, waar heerlijk op gedanst kan worden maar ook lekker naar geluisterd kan worden.
Dit orkest is opgericht in 1992. Een stel muzikanten dat hun liefde voor de echte oude stijl jazz wilde uitleven in een nieuwe en “pure” band. Hun stijl is te omschrijven als New Orleans en oud zwart. Dat staat voor swingende jazz, niet of weinig gearrangeerd. Timing gecombineerd met een stevig en opzwepend ritme. Genieten dus!

Het orkest heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een graag geziene en gehoorde New Orleans revival Jazzband. De meeste bandleden hebben hun sporen in de jazzmuziek reeds verdiend, o.a. bij de, Maryland Jazzband of Cologne, de La Vida Jazzband en de Second Line Jazzband. De band heeft reeds op vele jazzfestivals en in jazzclubs acte de presence gegeven, in Nederland maar ook veel in Duitsland en België.
De muzikale inspiratie van de Four Stream New Orleans Jazzband gaat terug tot de New Orleans jazz uit de jaren ’50 en ’60; naar bands die de New Orleans-jazz opnieuw populair maakte, zoals die van Kid Howard, George Lewis, Kid Thomas en Billie en Dede Pierce.
Kenmerkend voor onze muziek is het gevoel en de timing, gecombineerd met een stevig en swingend New Orleans-ritme. Een optreden van de Four Stream New Orleans Jazzband is daardoor altijd een muzikale happening.
De Four Stream New Orleans Jazzband heeft drie CD’s uitgebracht, ‘Tell me your dreams’ (1999) en ‘Stompin’ at New Orleans’ (2002) en ‘Beautiful Ohio’ (2006)
Bezetting:
Dick Olij :trompet, zang
Ton Nas :klarinet , tenor-sax
Jan Lebesque :trombone, zang
Peter Anders :contrabas
Roeland Kolkmeijer :banjo
Hugo Jungen :piano (leider)
Ton Kolkman :drums
 
Zaal open: 14.00 uur                   
Aanvangstijd: 14.30 uur
Toegangsprijs: € 7,00 per persoon
Seizoenkaart: € 45,00 per persoon  ( 8 concerten)

Tel : 03438-14233

Fietsendief aangehouden

DOORN  Op zondagochtend werd een fietsendief aangehouden. Omstreeks 03.20 uur kreeg de politie de melding dat een fiets werd gestolen vanaf de Oude Arnhemse Bovenweg. Agenten gingen direct ter plaatse en zagen net een 22-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats hard wegrijden op de gestolen fiets. Hij zag kennelijk het mechanische hek van het terrein over het hoofd en boste hier tegenaan. De man werd direct aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Fietser op snelweg

ZEIST/UTRECHT  Op zondagochtend 7 september kreeg de politie een melding binnen van een politiecollega in zijn vrije tijd: hij zag een fietser al slingerend over de vluchtstrook en de rechterrijbaan fietsen van de Rijksweg A-28 ter hoogte van de Uithof.

De 28-jarige inwoner van Zeist was op zijn fiets op weg in de richting van Amerfsoort. Ter plekke aangekomen liet de politie de man blazen en het bleek dat de man te diep in het glaasje had gekeken. Op het politiebureau blies de Zeistenaar 420 ug/l. Hij kreeg een boete en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Vechten voor de camera

ZEIST Op zondag werd een jongen aangehouden na een tweegevecht. Omstreeks 01.25 uur zag een agent via cameratoezicht dat twee mannen aan het vechten waren op de Slotlaan. De agent alarmeerde direct zijn collega’s die ter plaatse gingen. De geweldpleger, 17-jaar uit Zeist, werd direct aangehouden. De andere man is nog onbekend. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Open monumentendagen

DOORN  Op zaterdag 13 en zondag 14 september zijn er weer de landelijke Open monumentendagen. Het thema is ‘Sporen’ en dat in de meest brede zin van het woord. Ton de Graaff, beheerder van de Oudheidkamer, heeft voor Doorn en Leersum een boeiend programma opgesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Festival van cultuur en groen

AMERONGEN  Voor de dertiende keer houdt Stichting Grietmarkt haar eendaagse kunst- en biologische markt. Op zaterdag 13 september, tegelijk met Open Monumentendag, zal de Grietmarkt , op de Margaretha Turnor Laan , talloze producten en attracties bieden. De entree is gratis, ook voor de Kasteeltuin.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 8 september 2008 (kopie)

Schellingerlaan 1 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.10 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Vrouw herkent haar gestolen fiets

ZEIST Zondagmiddag zag een getuige twee jongens op een fiets zitten. Ze voerden een tweede fiets aan de hand met zich mee. Deze tweede fiets herkende de vrouw als haar fiets. De politie werd gewaarschuwd en controleerde het tweetal. Onderzoek wees uit dat de fiets inderdaad van diefstal afkomstig was. Tegen het duo, van 14 en 15 jaar oud en afkomstig uit Bunnik en De Bilt, is proces-verbaal opgemaakt.

Ouwehands krijgt Zonnedag Award van Zonnebloem

RHENEN  Ouwehands Dierenpark krijgt op dinsdag 9 september een Zonnedag Award uitgereikt. Met deze onderscheiding bedankt Nationale Vereniging de Zonnebloem het park voor haar gastvrijheid en toegankelijkheid.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Predikant Overberg uit ambt gezet

OVERBERG  Het Regionaal College voor het Opzicht in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft ds. A. J. de Kievit met onmiddellijke ingang uit het ambt gezet.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweer Zeskamp

HEUVELRUG  In Maarsbergen werd afgelopen zaterdag de jaarlijkse zeskamp van de brandweer gehouden. De deelnemende korpsen uit Driebergen, Leersum, Maarn/Maarsbergen, Woudenberg en Achterveld, moesten zes onderdelen afwerken met natuurlijk veel water als een belangrijk thema.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrachtwagen vol grind kantelt in sloot

DOORN  Een vrachtwagen met oplegger kantelde vijdagavond 5 september toen hij van de Sandenburgerlaan in Doorn richting de Gooijerdijk (Langbroek) wilde rijden.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubilerend Stichts Mannenkoor zingt ‘swingend’ CD met Denise Jannah

DRIEBERGEN  Het Stichts Mannenkoor uit Driebergen geeft op vrijdag 19 september en zaterdag 20 september twee grote jubileumconcerten in swingende stijl in de Grote Kerk aan de Hoofdstraat in Driebergen. Dit in het kader van het 55-jarig bestaan van het koor. Medewerking aan de concerten verlenen de bekende jazz-, soul- en gospelzangeres Denise Jannah en het speciaal voor dit doel samengestelde Stichts Symphonic Orchestra. Het geheel staat onder leiding van dirigent Piet van der Sanden.

De concerten beginnen op beide avonden om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. (Ingang: Nieuw Salem, de achterzijde van de kerk.) Programmaboekjes, tevens toegangsbewijzen (12,50 euro p.p.), zijn inmiddels verkrijgbaar in Driebergen bij Slagerij Van Alphen in het Winkelcentrum De Sluis, bij boekhandel Jacques Baas, Traay 4 en in Doorn bij boekhandel de Readshop, Thorheimpassage 4. Voor  zover de voorraad strekt zijn programmaboekje eveneens verkrijgbaar op 19 en 20 september bij de Grote Kerk.

CD
De concerten staan geheel in het teken van de presentatie van de CD, ‘I have a Love’, die het koor, Denise Jannah en het orkest de afgelopen maanden hebben opgenomen. Het repertoire op de CD bestaat vrijwel geheel uit voor koor en soliste bewerkte nummers uit het Amerikaanse jazzrepertoire, aangevuld met negrospirituals en gospelsongs. Te denken valt aan onder meer vermaarde werken als Oh, Happy day (Edwin Hawkins), What the world needs now (Burt Bacharach), To my Father’s house (Les Humphries), Go like Elijah (Chi Coltrane). De CD is geheel ‘live’ opgenomen in het centrum De Bron in Driebergen waar het koor ook de wekelijkse repetities heeft. De CD is tijdens de concerten, zowel in de pauze als na afloop, te koop.

Afspiegeling
Het Stichts Mannenkoor is een middelgroot regionaal koor van ongeveer 70 zangers. Het repertoire dat het koor in de afgelopen jaren heeft opgebouwd, varieert van religieuze en klassieke liederen tot opera, negrospirituals en musical. De laatste jaren is het koor bewust gaan werken aan verdere kwaliteitsverbetering en repertoireverbreding. Het uitbrengen van de CD ‘I have a  Love’ is hier een afspiegeling van.

Het koor vindt het een ‘gedurfde keuze’ om als mannenkoor zich te wagen aan het Amerikaanse jazz- en soulrepertoire en zeer swingende gospels. Voor pop- en gospelkoren lijkt dat de gewoonste zaak van de wereld, voor een mannenkoor is dat toch wat anders, zo vindt het koor. Juist daarom is het mannenkoor trots op dit bijzondere project. Het hoopt dat de CD ook veel jongeren zal aanspreken.

Bijzonder is ook het Stichts Symphonic Orchestra, dat in veel nummers koor en soliste begeleidt. Het orkest bestaat uit circa 25 musici, die zowel het klassieke repertoire, het lichtere genre als de jazz- en gospelsound uitstekend beheersen. Speciaal voor het begeleiden van de CD-opnames heeft dirigent Piet van der Sanden dit orkest samengesteld uit musici met wie hij ook al bij eerdere gelegenheden heeft gewerkt.

Eerste competitiewedstrijd CDN eindigt in gelijkspel 1-1

door Hans van Vugt
DRIEBERGEN  CDN heeft in zijn 1e competitiewedstrijd 1 punt aan over gehouden door gelijk te spelen tegen Scherpenzeel 1-1.
In een matig gespeelde wedstrijd heeft CDN (In nieuwe outfit van shirt –sponser Hoek-Beheer BV) toch wel een paar punten laten liggen. Met een uitstekende start zette CDN de verdediging van Scherpenzeel  direct onder druk.

Vergroot foto

En dat leverde al heel snel een paar kleine kansen op door Elmar van Doorn die geen geluk had bij zijn 1e doelpogingen vooral na de 1e hoekschop in de 10 e min. kreeg Pim van Amerongen de afvallende bal in zijn  bezit en met een paar geweldige schijn bewegen belande hij vrij voor de keeper van Scherpenzeel maar i.p.v. de bal rechts van hem te plaatsen gaf hij de bal links op Elmar van Doorn die er niet op rekende en naast schoot .Dit was echt een heel grote kans. In de 14e min kwam Scherpenzeel gevaarlijk voor doelman Andre van Randwijk maar die redde uitstekend met handen en voeten hield hij de nul.Tot de 25e min.was het CDN dat de strijd beheerste maar de kansen niet benutte en langzamerhand werd Scherpenzeel sterker met in de 37emin de grote kans om op voorsprong te komen maar de bal voor het doel langs  zag gaan.
Het werd nog spannend voor dat de spelers de thee op gingen zoeken doordat Scherpenzeel 2 vrije trappen kreeg te nemen maar door goed optreden van de CDNdefensie bleef gevaar uit .Rust 0-0
Direct na de rust nam Scherpenzeel het initiatief om de wedstrijd een andere wending te geven wat al in de 46e min een gevaarlijke vrije trap opleverde die rakelings over ging.De strijd werd iets grimmiger en dat leverde de 1e gele kaart op voor Kevin Woudenberg.Hierna een uitstekende aanval van CDN met Pim van Amerongen in de hoofdrol maar zijn schot ging ver naast.Eindelijk in de 64e min een vrije schiet kans van 25 meter afstand, een fantastisch schot op het doel en het was Jeffry Veenendaal die doeltreffend uithaalde 1-0.Scherpenzeel liet het er niet bij zitten en antwoordde direct bijna met de gelijkmaker maar oog in oog met doelman Andre van Randwijk ging het schot net naast.De omekeer in de wedstrijd kwam in de 67e min toen een overtreding van Danny van Ginkel terecht werd bestraft door een gele kaart op de 16 meter lijn maar tot ieders verbazing trok de arbiter een rode kaart.De stoppen dreigden door te slaan bij verschillende spelers want niemand begreep waarom.Het bleek duidelijk een menselijke vergissing van de arbiter van ’t Hof uit Wamel. Het was Danny’s 1e kaart maar de arbiter bleef bij zijn beslissing en CDN moest verder met 10 man.De vrije trap die hierop volgde werd snoei hard ingeschoten en dwars door de muur doeltreffend afgerond 1-1.
Met nog ruim 20 min. te spelen met 10 tegen 11 werd het een moeilijke klus om het ene punt binnen te halen met 2wissels Kevin Woudenberg moest het veld ruimen voor Remco Stoltekamp(debuut in 1e elftal) en Alie Alkan kwam voor Elmar van Doorn.Maar het was CDN die op het eind van de strijd nog wat kleine kansen kregen d.m.v. Jeffry Veenendaal in handen van de keeper en Alie Alkan net naast .De arbiter telde er 3 min blessure tijd bij maar er werd niet meer gescoord 1-1 een juiste uitslag voor beide teams.
Zaterdag 13 September 2008 aanvang 14.30 in scherpenzeel tegen Valleivogels(een van de titelkandidaten).

IKO-lezing ‘De afschaffing van de slavernij in Suriname’

DRIEBERGEN  Elk jaar op 1 juli herdenken de Afro-Surinamers het feit dat op die datum in 1863 de Nederlandse overheid de slavernij in de Nederlandse kolonies afschafte. Voor Suriname betekende dat voor 34.443 slaven hun ‘Emancipatie’ tot vrije burgers. Voor deze mensen had de wet ingrijpende gevolgen.
Dr. Wim Hoogbergen zal in zijn lezing ingaan op het verloop van het Emancipatieproces van oktober 1862 tot 1 juli 1863.
Wim Hoogbergen was universitair hoofddocent bij de opleiding Culturele Antropologie, Universiteit Utrecht.
Morgensterkapel / Maranathakerk, Melvill van Carnbeelaan 34
17 september
Gespreksleider: Ineke Droogers, tel. 532834  Vervoer: Tiny Kingma, tel 518799

Heuvelrugnieuws van dinsdag 9 september 2008 (kopie)

Binnenplaats Driebergen: einde parkeerplaats
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:45 uur
temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

VVD: Géén nieuwe wijk bij de Planetenbaan

MAARN  “Binnenkort (eind september) zal door het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug aan de inwoners van Maarn gevraagd worden of men het een goed idee vindt dat er aan de oostzijde van de planetenbaan – richting Maarsbergen – een nieuwe wijk gaat verrijzen. Die vraag heeft te maken met de restanten van het Dominoplan, een aantal jaren geleden besproken in de raad van de gemeente Maarn.” Aan het woord is raadslid Peter van der Zee,  verantwoordelijk binnen de VVD voor Ruimtelijke Ordening.

“Het is nuttig om even te kijken wat er indertijd was afgesproken, aldus van der Zee.

Het Dominoplan hield o.a. in dat de voetbal- en korfbalvelden op de Buurtsteeg zouden verhuizen richting Planetenbaan, dat de hoogspanningskabels bij de Buurtsteeg onder de grond zouden verdwijnen en om dit alles te betalen zou op de Buurtsteeg een nieuwe woonwijk kunnen verrijzen. Het college pakt de intentie van dit plan nu weer op.”

“Echter, is er in de tussentijd wat veranderd in de regelgeving rond hoogspanningskabels? In tegenstelling tot vroeger dienen zij nu minimaal 20 meter onder de grond te zitten. Dat levert een kostenplaatje op van 10 tot 20 miljoen euro. En dat bedrag kan niet worden opgehoest door een nieuwe woonwijk. Dat gedeelte van het plan blijkt nu dus financieel onhaalbaar te zijn. De kabels blijven dus boven de grond. Wat betekent dat? Als je huizen wilt bouwen moet je tegenwoordig ca.120m afstand bewaren t.o.v. dit soort kabels. Je kunt dus al snel de conclusie trekken, dat je bij de Buurtsteeg geen woonwijk kunt bouwen, afgezien van mogelijk een klein stukje dicht bij de bosrand in het zuid-oosten.”

“Waar het nog wel kan gezien deze regelgeving? Inderdaad, bij de Planetenbaan dus. Het Dominoplan had echter een achterliggende gedachte. Door het verhuizen van de sportvelden zou, samen met de golfbaan de garantie ontstaan, dat er voor de toekomst een gebied tussen Maarn en Maarsbergen komt, waar niet meer gebouwd zou kunnen worden. De doelstelling ‘geen uitbreiding van Maarn meer richting Maarsbergen’ kon daarmee worden waargemaakt.

De VVD wil van deze belangrijke doelstelling absoluut niet gaan afwijken. Overigens ondersteunt o.a. ook het CDA ons daarin. Dat de provincie Utrecht zélf de suggestie doet om de mogelijkheden tot bouw van huizen bij de Planetenbaan te gaan onderzoeken, begrijpen wij niet. De Provincie heeft altijd de mond vol over bescherming van de landschaps- en natuurwaarden van Geldersche Vallei, Heuvelrug en Kromme Rijn-gebied, maar zet tegelijkertijd gemeentes onder druk om er zoveel mogelijk huizen bij te bouwen. Ik roep in herinnering, dat gezamenlijk door de gemeente Maarn en de Provincie is besloten, dat de Rode Contour (het gebied waar je nog mag bouwen) ophoudt bij de Planetenbaan en dat is eind 2004 vastgelegd in het Provinciale Streekplan. Dat laatste moet voldoende garantie zijn, wat het Dominoplan óók beoogde, om de landschappelijke waarden tussen Maarn en Maarsbergen te behouden. Bij de Buurtsteeg kan niet meer gebouwd worden. Jammer dan. Dat is geen reden om de Planetenbaan als alternatief te gebruiken. Wij vinden, dat ook de landschappelijke waarden tussen Maarn en Maarsbergen beschermd móeten blijven.” aldus VVD raadslid Peter van der Zee.

Rechtstreekse treinverbinding met Den Haag weg

ZEIST/DRIEBERGEN – De gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug zijn ontevreden over de nieuwe dienstregeling van de NS.
Vanaf 14 december 2008 verdwijnt de rechtstreekse treinverbinding tussen Arnhem in Den Haag. Reizigers vanaf station Driebergen-Zeist naar Den Haag zullen dan over moeten stappen in Utrecht.

Lees verder op de website van het AD/UN

Speelplek op schoolplein Triangel in Doorn geopend

DOORN  Burgemeester Frits Naafs opende op 1 september een speelplek op het schoolplein voor basisschool ‘De Triangel’ in Doorn.

De speelplek is een uitvloeisel van de jeugdgemeenteraad die op 14 april plaatsvond. Afgevaardigden van groep 7/8 van diverse  scholen uit de gemeente namen deel aan deze vergadering. De voorstellen van de jeugdraad hadden betrekking op het thema Speel- en Leefomgeving. Het voorstel van basisschool ‘De Triangel’ uit Doorn voor een speelplaats in Doorn behaalde de meeste stemmen.

De gemeente bekeek aan de hand van het voorstel mogelijke locaties voor de speelplek. Het schoolplein voor basisschool De Triangel was de meest geschikte locatie; bekend bij de buurtkinderen en in een buurt waar weinig speelruimte en speelmogelijkheden zijn.

De gemeente stelde in samenwerking met de school het plan op. Een tafeltennistafel en enkele spelaanleidingen zijn geplaatst. In de herfstvakantie komt er nog een speeltoestel bij.

Sprengenwandeling IVN

DRIEBERGEN  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een sprengenwandeling naar de sprengkoppen van Driebergen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Sprengen zijn min of meer kunstmatige beken die zijn gegraven om de vijvers op de landgoederen van water te voorzien. Ze zijn echter sterk in verval geraakt, daarom is een voorstel tot herstel opgesteld en is er tot een opknapbeurt van deze sprengen besloten.
De eerste herstelfase is reeds uitgevoerd en dat kunnen we laten zien.
Onze bedoeling is om elk jaar langs de bovenloop van de sprengen te gaan wandelen om zo samen met u de verbeteringen van deze fraaie historische beken op de voet te volgen.
We verwachten de deelnemers op zondag 21 september om 14.00 uur op het kerkplein aan de Hoofdstraat in Rijsenburg, tegenover restaurant “Het Wapen van Rijsenburg”.
Duur van de wandeling is ongeveer 2 uur, u hoeft zich niet aan te melden en is gratis.
Inlichtingen: Jenny Gottenbos, tel.: 0343-521018.

Start Rugbycompetitie met 3 thuiswedstrijden

DRIEBERGEN  Aanstaand weekend (13 en 14 september) start de competitie voor de rugbyers van Rugbyclub the Pink Panthers uit Driebergen met een thuisprogramma voor alle teams. Na een goede voorbereiding onder leiding van de nieuwe trainer Richard van der Broek  waarbij onder andere van Oisterwijk Oysters, Ter Werve uit Rijswijk en Spakenburg werd gewonnen en een heus trainingskamp te Egmond aan zee, zijn de seniorenteams klaar voor de competitiestart. Nieuw voor de seniorenteams is dat de krachttraining in het eigen clubhuis wordt gehouden. Door het aanbouwen van een extra deel aan het clubhuis kunnen the Panthers niet alleen beschikken over vier nieuwe kleedkamers, in de aanbouw (geheel in eigen beheer en met eigen mankracht neergezet) is ook een fitnessruimte ingericht die uniek is in Rugby Nederland. Trainen bij the Panthers is hierdoor een combinatie geworden van veldwerk (o.a. team­training en loopwerk) en krachttraining geënt op Rugby. Voor dat laatste heeft men John Kenbeek (conditietrainer van de Nederlandse rugbybond en oud veldtrainer van the Panthers) bereid gevonden enkele avonden per maand deze training te begeleiden.

Programma aanstaand weekend:
Zaterdag 13 september
De Turven, Benjamins en Mini’s (6 tot en met 12 jarige) gaan naar Haarlem om aldaar een play-fair toernooi te spelen.

De cubs van the Pink Panthers spelen in Driebergen tegen de cubs van Hilversum om 11.00 uur (leeftijd tot en met 14 jaar)
De junioren van the Pink Panthers tegen de junioren van RC Breda, in Breda(leeftijd tot en met 16 jaar)

Zondag 14 september in Driebergen
14.30 uur het 1ste  team tegen RC Breda 1 (2e klasse zuid)
13.00 uur het 2de  team tegen de vrienden uit Amersfoort van Rugbyclub Eemland

The Pink Panthers is een echte regiovereniging, met spelers vanuit Zeist tot Amerongen en vanuit Wijk bij Duurstede tot Soest.
De thuiswedstrijden worden gespeeld op Sportpark de Woerd te Driebergen (naast de skelterbaan). Dankzij de terreinmannen van de gemeente ligt het veld er weer prachtig bij, een excuus om te verliezen is er aanstaand weekend dus niet.

Heuvelrugnieuws van woensdag 10 september 2008 (kopie)

Horstlaan 15 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:30 uur
temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Roemeens bezoek aan Remmerden

RHENEN  Een delegatie van de gemeente Victoria uit Roemenië was zaterdagochtend onder leiding van loco-burgemeester Sorin Molnar op bezoek bij het afvalbrengstation van de gemeente Rhenen op Remmerden. Daar werd het gezelschap ontvangen door de Rhenense wethouder Anne van der Boon.

Op Remmerden kon het gezelschap met eigen ogen zien hoe een afvalbrengstation in de praktijk werkt. Doorn, dat nu deel uitmaakt van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, heeft door de Stichting Dorpenband Doorn-Victoria verschillende contacten met Roemenië.

In Roemenie, dat nog niet zo lang is aangesloten bij is bij de Europese Unie, is er grote belangstelling om zelf te starten met een efficiënt systeem voor het ophalen van huisafval. Via een Europese subsidie hoopt men dat op poten te gaan zetten.

Ook burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug was bij het bezoek van de Roemeense delegatie op Remmerden aanwezig. Voor de inwoners van Amerongen en Leersum verzorgt Rhenen ook het afvalbrengstation. De Roemeense delegatie keek op Remmerden haar ogen uit. In het land staat het ophalen van afval in vergelijking met hoe dat in Nederland is geregeld in de kinderschoenen.

Voor wethouder Van der Boon viel er genoeg uit te leggen. ,,De delegatie was speciaal op zaterdag naar Remmerden gekomen om het afvalbrengstation in bedrijf te zien. Men was enthousiast hoe het allemaal geregeld is op Remmerden. Er was veel interesse voor cijfermateriaal over de verwerking van de verschillende soorten van afval. Ook had men veel belangstelling voor het wagenpark, dat in Rhenen door de buitendienst wordt gebruikt.”

Anne van der Meiden in de Vlam

RHENEN – In de dienst van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB afdeling Rhenen gaat zondag 14 september ds Anne van der Meiden voor. De dienst begint om 10.30 uur en wordt gehouden in gebouw De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Van Binnen bij De Notabelen

DOORN  Gasthuys De Notabelen organiseert zaterdag 13 september alweer de laatste Plein Pop van deze zomer. De Nederlandstalige formatie ‘Van Binnen’ treedt op.

Lees verder op de website van De Kaap

Week van de Zonnebloem

DOORN  Onder het motto ‘Kleur de wereld geel’ delen 22 vrijwilligers deze week honderdtwintig zonnebloemen uit. De uitdeelactie gaat uit van nationale vereniging De Zonnebloem, afdeling Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Bosbad zo ruim mogelijk gebruiken’

LEERSUM  Het zwemseizoen van het Bosbad in Leersum is afgelopen. ,,Het weer was minder dan waar we op gehoopt hebben. Maar we zijn niet ontevreden. We hebben meer bezoekers gehad dan vorig jaar”, vertelt Ruud Menger, bestuurslid van de stichting die het Bosbad beheert en exploiteert.

Lees verder op de website van De Kaap

Twijfel over zin huidige stedenbanden

HEUVELRUG ,,Het beeindigen van een stedenband hoeft niet te betekenen dat er een einde komt aan activiteiten tussen twee plaatsen, want het zijn de inwoners die het doen.

Lees verder op de website van De Kaap

Aula Algemene Begraafplaats Zeist geheel stijlvol vernieuwd

ZEIST  Op zaterdag 20 september 2008 organiseert de gemeente Zeist een Open Dag op de Algemene Begraafplaats. Dan kan een ieder in een ongedwongen sfeer kennis maken met het prachtig vernieuwde complex. Bezoekers zijn welkom van 11.00 tot 16.00 uur.

Tijdens de Open Dag kunnen geïnteresseerden kennis maken met de gerenoveerde en eigentijds ingerichte ontvangstruimte en koffiekamers en natuurlijk de prachtige stijlvolle aula bezoeken. Van tijd tot tijd zal ook het orgel worden bespeeld. In elke ruimte zijn gastheren en gastdames aanwezig om vragen te beantwoorden en om iets te vertellen over de verbouwing. Buiten de aula zullen uitvaartondernemingen, steenhouw-bedrijven, dragers, rouw-auto-verhuur en bloemisten zich presenteren. Hierdoor kan op een ongedwongen wijze onderwerpen worden besproken, waar men anders niet zo gauw aan toe komt. Ook de Vereniging Betrokkenen Algemene Begraafplaats Zeist zal zich presenteren.

Op maandag 15 september 2008 worden de gerenoveerde aula, ontvangstruimte en de condoleance- en koffieruimten van de Algemene Begraafplaats Zeist aan de Woudenbergseweg 46 weer in gebruik genomen. Wethouder C.M.W. Berkhout zal de officiële opening verrichten. Het is een sfeervolle en stijlvolle ambiance geworden, waar op gepaste wijze afscheid kan worden genomen van overledenen. Bij de verbouwing is rekening gehouden met de zichtlijnen op de Begraafplaats, zodat gebouw en de begraafplaats nog meer dan voorheen samen één geheel vormen. Naast een totaal vernieuwde ontvangstruimte en de condoleance- en koffiekamers is de aula een slag gedraaid, waardoor de natuur zichtbaar wordt vanuit de aula. De gemeentearchitect Gijs Kuiper heeft zorggedragen voor het fraaie ontwerp.

Aanleg verlengd busstation Doorn vordert

DOORN  De werkzaamheden in de Dorpsstraat in Doorn vorderen. De weersomstandigheden werken mee waardoor het straatwerk, waaronder het verbeteren van de voetgangersoversteek vanaf de parkeerplaats bij de Albert Heijn, en het verlengen van het busstation volgens planning verloopt.

De verwachting is dat de werkzaamheden grotendeels vrijdag 19 september worden afgerond. Tot die tijd is het voor het gemotoriseerd verkeer niet mogelijk om vanaf het kruispunt richting Driebergen-Rijsenburg te rijden. Alleen de bussen van Connexxion rijen conform de dienstregeling naar Driebergen.

Zie ook website gemeente

Cursus “Wat vliegt daar in de herfst?”

ZEIST  Bent u geïnteresseerd in vogels en hun gedrag in herfst en winter? Wilt u weten welke vogels in de winter in uw tuin komen. Verwondert u zich over de mysterieuze vogeltrek? Bent u nieuwsgierig naar die grote groepen ganzen en eenden hier in de winter?

NMC Zeist, regionaal centrum voor natuur en milieucommunicatie organiseert een
cursus vogels zien en leren kennen in het najaar. De cursus geeft antwoord op deze vragen en behandelt de spectaculaire vogeltrek, de overwinterende ganzen en eenden en de wintergasten in onze tuin. U leert de vogels herkennen aan uiterlijk, gedrag en geluid in relatie met hun omgeving. De cursus wordt op maandagavond gegeven.

De cursus is op 22 september, 6 en 27 oktober en 3 november 2008 telkens van 19.45 tot 22.00 uur en altijd bij NMC Zeist,  Nicolaas Beetslaan 2, 3705 SW Zeist.   
Er zijn ook vier excursies:
Op zondag 5 oktober van 9.00 uur tot 14.00 uur naar de Amerongse Bovenpolder
Op zaterdag 25 oktober van 9.00 tot 16.00 uur naar de Waterleidingduinen.
Op zondag 2 november van 9.00 tot 15.00 uur naar de Oostvaardersplassen.
Op zondag 9 november van 9.00 tot 14.00 uur naar Nijkerk.
De cursusprijs bedraagt  € 75,-  (koffie/thee en losse cursusmaterialen inbegrepen). Het cursusboek (verplicht) kost €5,00.
De docent is Frans van Bussel, opgave en inlichtingen bij NMC Zeist, nmc@zeist.nl of 030- 6990254

Gratis ‘Marktconcert’

ZEIST  Het Millennium Mannenkoor geeft eenmalig een openbaar repetitieconcert in de Oude Kerk (bij politiebureau Zeist). Het MMK oefent daar op zaterdag 20 september van 9 tot 12.30 uur. Van 12 tot 12.30 uur wordt een concert gegeven. Iedereen kan binnenlopen tussen 9 en 12.30 uur, gratis toegang, en men mag zo lang blijven luisteren als men zelf wil.
Het is een beetje als vroeger: op marktdagen gingen de mensen even uitrusten in de open kerk en kregen muziek toe.
Deze repetitie staat al in het teken van het kerstconcert. Er wordt dus veel muziek geoefend voor dat concert (19 december Barbarakerk Bunnik). Het Hallelujah van Handel bijvoorbeeld, prachtig bewerkt voor vierstemmig mannenkoor, is een evergreen.
Bezoekers maken mee, hoe dirigent Jaap Jan Hunze vierstemmige muziekstukken ‘in de grondverf zet’, zoals hij het noemt. Stem voor stem, stukje voor stukje, wordt geoefend. Binnen de kortste keren vult het volle ‘orgelgeluid’ van dit bekende mannenkoor de ruimte.
Zo valt er veel te beluisteren waarvan je denkt: ‘Ik wist niet dat dat zo mooi klinkt,’ en je willen meezingen. Dat kan.

Heuvelrugnieuws van donderdag 11 september 2008 (kopie)

Fuut 18-20 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:35 uur
temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

Fietstocht ‘Menselijke sporen in het landschap’

ZEIST Op zondag 14 september 2008 kunt u vanuit bezoekerscentrum de Boswerf, speciaal in het kader van Monumentendag, deelnemen aan een begeleide fietstocht. Thema is de onstaansgeschiedenis en cultuurhistorie van het landschap tussen Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn: het ‘Rondje zuid-west Zeist’.  Een landschapsgids begeleidt de tocht. De fietstocht start op de beboste Utrechtse Heuvelrug. Vervolgens gaat u naar het overgangsgebied van heuvelrug en het rivierengebied met zijn prachtige landgoederen. Elk van deze gebieden wordt gekenmerkt door zijn eigen flora en fauna. Via het Kromme Rijn gebied komt u in de bebouwde kom van Zeist met al zijn monumentale gebouwen. Start 13.00 uur.  De fietstocht is ongeveer 15 kilometer lang en duurt 2,5 uur. Opgave/ informatie: 030-6922 393.

GroenLinks: “kom 18 september op Voeten en Fietsen naar school”!

HEUVELRUG  Zelf naar school fietsen of lopen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Veel ouders brengen hun kinderen met de auto, omdat ze de schoolroutes te onveilig vinden. Maar door al die extra auto’s wordt de situatie voor de lopende en fietsende kinderen nog onveiliger.
Om deze trend te doorbreken houdt Veilig Verkeer Nederland jaarlijks de actiedag ‘Op Voeten en Fietsen naar school’. Het is dan de bedoeling dat álle kinderen lopend of fietsend naar school komen.
GroenLinks wil op deze dag in de gemeente Utrechtse Heuvelrug op een ludiek manier ouders aan moedigen hun kinderen lopend of fietsend naar school te laten gaan. Daarnaast wil GroenLinks aandacht voor onveilige schoolroutes.
Daarom is GroenLinks Utrechtse Heuvelrug samen met de scholen aan het inventariseren waar de problemen in de verkeerssituatie rond scholen zitten en welke fiets- en looproutes onveilig zijn. Met de resultaten van deze inventarisatie wil de fractie van GroenLinks gaan kijken wat er verbeterd moet worden en hoe dat aangepakt kan worden.
Wat wil GroenLinks op de actiedag bereiken?
GroenLinks wil graag dat ouders op de actiedag de positieve kanten van het lopen of fietsen met kinderen ervaren en heroverwegen of het  nodig en verstandig is om de kinderen met de auto te brengen en te halen.
Kom dus allemaal op de fiets of lopend naar school op 18 september! Misschien staat GroenLinks op het schoolplein die dag om uw kind daarvoor te belonen.
Mocht GroenLinks niet op uw schoolplein zijn de 18de en hebt u toch iets te vertellen over de verkeersveiligheid van de schoolroutes of de situatie rondom uw school, dan nodigt GroenLinks u van harte uit om te e-mailen naar hielema@xs4all.nl.

Van Eijck: Coalitie CDA, VVD en ChristenUnie

UTRECHT  De CDA statenfractie heeft met instemming kennis genomen van de rapportage van informateur Steven van Eijck. Zij zullen met een positieve insteek deelnemen aan gesprekken met VVD en ChristenUnie die kunnen leiden tot een nieuwe coalitie in de provincie Utrecht. Het CDA wil graag vooruit kijken en meebouwen aan een stabiel provinciebestuur. Inhoudelijk liggen de ChristenUnie, de VVD en het CDA niet ver uiteen. Deze programmatische overeenkomsten kunnen een goede basis vormen voor een nieuwe samenstelling van het Utrechts provinciebestuur.

“Coalitie SP, PvdA, CDA was het beste geweest”

UTRECHT  De SP-fractie is teleurgesteld dat het CDA niet heeft willen kiezen voor  een coalitie met SP en PvdA. Fractievoorzitter Annelies Jonkers: “We  hebben ons hard gemaakt voor een coalitie van CDA, PvdA en SP omdat we  geloven dat daarmee echt een nieuwe koers kon worden ingezet in de  provincie.”

Even is er nog de mogelijkheid van een CDA, VVD, SP coalitie aan de orde  geweest. De informateur wilde die optie als eerste verkennen. Jonkers:  We waren skeptisch over een goede uitkomst, toch waren we in eerste  instantie bereid er serieus over te praten. Maar de mensen die het  laatste woord hebben, onze Utrechtse afdelingsvoorzitters, zagen geen  heil in een coalitie met de VVD. Bij het eerste gesprek met CDA en VVD  hebben we aangegeven dat we de PvdA aan tafel wilden hebben in plaats  van de VVD. Dat is echter nooit gebeurd.”

De SP-fractie is blij dat de oude coalitie van tafel is. Jonkers: “De  ChristenUnie was in de oppositie een kritische fractie waar goed mee was  samen te werken. We hopen dat dat zo blijft, en dat ze als nieuwe partij  in de coalitie ook voor een nieuw geluid zullen zorgen.”

Provinciebestuur Utrecht maakt ruk naar rechts

UTRECHT  De informatieronde die een eind moest maken aan de bestuurlijke crisis in de provincie Utrecht levert een coalitie op van CDA, VVD en ChristenUnie. Dit is naar mening van GroenLinks een verrechtsing van het provinciaal bestuur. Fractievoorzitter Bas Nugteren van GroenLinks: “Met deze coalitie dreigt voor onze provincie een conservatieve agenda, een agenda met meer asfalt en minder woningbouw. Ik vrees dat er villa’s op voormalig vliegveld Soesterberg worden gebouwd.”

 GroenLinks vindt dat de VVD ten onrechte in het college blijft zitten. Nadat de VVD samen met de PvdA begin juli het vertrouwen in coalitiepartner CDA had opgezegd, en nadat er besprekingen waren gestart door VVD en PvdA met GroenLinks en ChristenUnie voor een nieuwe coalitie, besloot de VVD een week later weer terug te keren naar de CDA waarmee het provinciaal bestuur in een crisis werd gestort. “Tweemaal breken en dan gewoon blijven zitten. Dat is de arrogantie van de macht in de provincie Utrecht.”

Informateur Van Eijck liet zijn advies vergezeld gaan van forse kritiek op de bestuurscultuur in de provincie. GroenLinks is tevreden dat dit nu ook eens door een buitenstaander aan de kaak is gesteld. Twijfel is er of CDA en VVD, die immers decennia lang verantwoordelijk zijn voor die bestuurscultuur, zichzelf zo kunnen veranderen dat de noodzakelijke open bestuurscultuur er zal komen.
Informateur Van Eijck, voormalig staatssecretaris van financiën, besteedde ook aandacht aan het financieel beleid van de provincie, iets waar GroenLinks bij herhaling op heeft gewezen. Fractievoorzitter Nugteren: “De provincie is vooral bezig om miljoenen aan reserves op te maken. Zonder ingrepen in het huidige beleid zal de goede financiële positie van de provincie Utrecht na 2011 omslaan in publieke armoede.”

De provincie had grote behoefte aan een andere coalitie dan de coalitie van CDA, VVD en PvdA die meer dan 30 jaar de provincie heeft geregeerd. Het is goed dat er een eind gekomen is aan dit verbond dat volstrekt op elkaar was uitgekeken, maar de voorgestelde  coalitie is een stap terug. Gezien de programma’s van mn. CDA en VVD en de ervaring van afgelopen jaren mag niet verwacht worden dat deze coalitie  van CDA, VVD en ChristenUnie verder kijkt dan de eigen zittingsperiode. “Daar zat de provincie niet op te wachten.”

Amnesty in de klas? vrijwilliger gezocht

DRIEBERGEN  Dat kan best! Je kunt een video bekijken over kinderrechten of over Amnesty en je kunt met de hele klas kaarten maken voor mensen die het moeilijk hebben.
Gezocht: een enthousiaste vrijwillger voor het scholenwerk.

Mensenrechteneducatie is volgens Amnesty wereldwijd een belangrijk wapen tegen schendingen van mensenrechten. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren leren wat mensenrechten zijn, welke afspraken hierover wereldwijd zijn gemaakt, wat er van die afspraken terecht komt en waarom die mensenrechten ook voor henzelf belangrijk zijn.
Ook kinderen hebben rechten, er is zelfs de dag van de rechten van het kind, op 20 november!
Vanaf groep 7 van de basisschool  hebben we themamateriaal over kinderrechten, straatkinderen, vluchtelingen en kinderarbeid.
Ook voor de onderbouw van de middelbare school is er materiaal beschikbaar.
De groep Driebergen-Doorn  heeft twee scholenwerkers. Zij hebben het afgelopen jaar 9 basisscholen in Driebergen bezocht.
Voor de scholen in Doorn is nog een enthousiaste vrijwilliger nodig. Het gaat om 5 scholen. Wij zoeken iemand die achter de doelstellingen van Amnesty staat en die het leuk vindt om een les over mensenrechten te geven aan kinderen.
Het is een afgeronde taak, die een kortdurende inzet vergt, meestal in mei, rondom Bevrijdingsdag.
Amnesty geeft een training en voorziet in lesmateriaal. Bovendien wordt u ingewerkt door onze eigen scholenwerkers.
Irene Sibbles legt de contacten met de scholen, omdat dat meestal veel (terug-) belwerk is.

Vernieling horecagelegenheid

DRIEBERGEN  Op woensdagavond werd een man aangehouden omdat hij vernielingen had gepleegd in een horecagelegenheid aan de Traaij. Omstreeks 21.30 uur kreeg de politie de melding dat een 32-jarige man vernielingen had gepleegd. De man was sterk onder invloed van alcohol en werd direct aangehouden. De eigenaar deed aangifte van vernieling.

Verkeerstwist

ZEIST- Op woensdagavond omstreeks acht uur reed een 22-jarige automobilist over de Panweg. Hier reed ook een 41-jarige man uit Zeist op zijn bromfiets. Er ontstond op een gegeven moment onenigheid en de twee mannen stopten. De 41-jarige man sloeg vervolgens met zijn helm tegen het hoofd van de 22-jarige man. Vervolgens ontstond er een handgemeen. De politie werd gewaarschuwd en de 41-jarige man werd aangehouden. De 22-jarige man uit Utrecht deed aangifte.

Maarn Wijzer start nieuw seizoen

MAARN/MAARSBERGEN  Op de drukbezochte open inschrijfavond hebben honderden mensen, zowel kinderen als volwassenen, zich ingeschreven voor een cursus uit het gevarieerde aanbod van Maarn Wijzer 2008-2009.

Lees verder op de website van De Kaap

Doornaar zet zich in voor Papoea’s

DOORN  Papua is de meest oostelijke provincie van Indonesië. Een exotisch land: regenwouden, blauwe luchten, zon en inheemse volkeren. Een beeld dat niet helemaal meer klopt. De binnenlandse bevolking en haar bossen worden bedreigd.

Lees verder op de website van De Kaap

Vijf funky saxofoons op het Beauforthuis podium

AUSTERLITZ  Vijf saxofoons bestormen zondag 21 september het podium van het Beauforthuis. Het jazzy funky Captain Hook uit Amsterdam heeft zijn krachten gebundeld met het moderne Utrechtse Esquire Saxofoonkwartet. Ze verschillen als dag en nacht, maar zullen deze namiddag over elkaar heen buitelen, improviseren en verrassen. Een uiteenlopende muzikale tapasmiddag die de oren zal doen spitsen. Vanaf 16.30 uur is de tapasbar open, het concert begint om 17.30 uur. Kaarten zijn te koop via www.beauforthuis.nl of 0343 49 32 27

Captain Hook werkte samen met leden van New Cool Collective en The Young Sinatras. De muzikanten smeden een hechte groovy sound die drijft op improvisatie en exploratie. Het moderne saxofoonkwartet Esquire uit Utrecht is altijd op zoek naar nieuwe ervar! ingen en de samenwerking met Captain Hook is daar zo’n uitvloeisel van. Voor deze dubbeltour schreven o.a. Corrie van Binsbergen en Oene van Geel nieuwe composities.

zondag 21 september, 17.30 (tapasbar va 16.30 uur open)
Captain Hook meets Esquire Saxofoonkwartet
entree € 13,50 | € 8,50

Heuvelrugnieuws van vrijdag 12 september 2008 (kopie)

Weth Teselinglaan 12 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.45 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Regen veroorzaakt wateroverlast

HEUVELRUG  In Doorn werd  de Amersfoortseweg  afgesloten, omdat  het water niet snel genoeg afgevoerd kon worden waaroor de putdeksels omhoog kwamen.
Ook de Dorpsstraat ging korte tijd dicht en er dreigden winkels onder te lopen. Ook in Amerongen en Maarn was er sprake drijvende putdeksels.

Nieuwe campingbaas wil ook zwembad kopen

ZEIST  Hans Achterberg, de nieuwe eigenaar van camping De Dijnselhoek, wil ook meedingen naar sportpark De Dijnselhoek in Zeist. De Dijnselhoek (het zwembad Dijnselburg, de sporthal en overige sportactiviteiten in de omgeving) worden geprivatiseerd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Sportvereniging VELO viert dertigste verjaardag

OVERBERG  De Overbergse sportvereniging VELO (Vlug En Lenig Overberg) bestaat dit jaar 30 jaar. Dit laat de vereniging niet ongemerkt voorbij gaan. Voor leden staan allerlei leuke activiteiten op stapel.

Lees verder op de website van De Kaap

Onder invloed

DRIEBERGEN  Op de Hoofdstraat is een 21-jarige beginnend bestuurder uit Driebergen-Rijsenburg aangehouden voor rijden onder invloed. De man reed vrijdagmorgen 12 september omstreeks 00.40 uur ter hoogte van het Wapen van Rijsenburg achteruit vanuit een zijstraat (de Diederichslaan) de Hoofdstraat op. Hij deed dit dusdanig hard en roekeloos dat hij met zijn auto op de andere weghelft terecht kwam en vervolgens met een haakse bocht weer op zijn eigen weghelft kwam. Hij kwam vlak bij het trottoir tot stilstand, waar op dat moment 50 a 60 personen op een terras stonden. De man is aangehouden door toevallig passerende agenten.

Hij moest een blaastest afleggen en had teveel gedronken. De uitslag van de ademanalyse bedroeg 400 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Voetgangster aangereden

RHENEN  Donderdag omstreeks 17.00 heeft op de kruising Ribeslaan – Achterbergsestraatweg een aanrijding plaatsgevonden. Het bleek dat een 82-jarige vrouw uit Rhenen de Achterbergsestraatweg te voet wilde oversteken. De vrouw dacht dat een 40-jarige automobilist uit Ingen stilstond. Ze stak over maar op dat moment trok de automobilist op. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw belandde op het wegdek en raakte gewond aan haar heup, knie en schouder. Een omstander verleende eerste hulp. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Aanrijding

DOORN  Donderdag omstreeks 10.25 uur heeft op de Langbroekerweg een aanrijding plaatsgevonden.  Een 62-jarige man uit Wijk bij Duurstede reed met zijn bestelauto op vier voorgangers. Hij had te laat door dat ze stilstonden. De man bleek onder invloed van alcohol te zijn en is aangehouden. De ademanalyse wees uit dat hij 400 ug/l in zijn lichaam had.

Vier auto’s liepen schade op en een passagier van een 33-jarige automobiliste uit Cothen is met nekletsel per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Man geslagen

ZEIST  Een bewoner van de Promenade is donderdag 11 september geslagen door een man. De bewoner liep die dag omstreeks 15.00 uur naar zijn woning en zag een man in het portiek zitten roken. De man zei er wat van en vroeg of de man weg wilde gaan. Hij kreeg als antwoord een klap in zijn gezicht. Vervolgens liep de verdachte weg via de garage in de richting van de Antonlaan. Zijn signalement luidt: man van ongeveer 20-25 jaar oud, ongeveer 1.80 meter lang, zeer donkere huidskleur, slank postuur, zwart kort kroeshaar. Droeg een lange kakikleurig broek en T-shirt in dezelfde kleur. Beide kledingstukken waren voorzien van grijs/bruine vlammen. Getuigen wordt verzocht te bellen met de politie van het district Eemland zuid, op tel: 0900-8844.

Informatie conform verkiezingsuitslag, maar cultuuromslag noodzakelijk

UTRECHT Twee maanden na de het ontstaan van de coalitiecrisis rond CDA, VVD en PvdA heeft informateur Steven van Eijck geadviseerd om een college van CDA, VVD en de Christenunie te formeren. D66 kan deze optie van 25 zetels billijken vanuit het oogpunt van de verkiezingsuitslag van maart 2007, toen de Christenunie tot de winnaars behoorde.  “Of dit evenwel ook tot een noodzakelijke politieke cultuuromslag in de provincie zal leiden, blijft de vraag,” aldus D66-fractievoorzitter Ralph de Vries. “Daarvoor is wel even wat meer nodig dan het aanschuiven van de Christenunie bij CDA en VVD.”

Het allerbelangrijkste bespreekpunt voor D66 tijdens de informatie vormde de stijl van besturen en de politieke cultuur in Provinciale en Gedeputeerde Staten. Het ging dan om dualisme, transparantie, integriteit en de relatie tussen oppositie en coalitie. Daarbij hoorde ook de relatie van de provincie tot de gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties en het Rijk.

D66 was bereid indien nodig bestuursverantwoordelijkheid op zicht te nemen. Voor D66 stond evenwel de inhoud voorop tijdens de informatiegesprekken. D66 sloot geen van de huidige fracties in Provinciale Staten uit mits er voldoende basis bestond voor inhoudelijke samenwerking waarbij de deelname van D66 zichtbaar en herkenbaar moest zijn om deelname aan een mogelijke coalitie verdedigbaar en geloofwaardig te maken.

In dit licht heeft D66 bij de informateur aangedrongen op een “open mind” bij alle fracties, waarbij allianties en kongsi’s van tafel moesten. Deze “open mind” moet volgens D66 ook het vertrekpunt worden voor een herstel van vertrouwen binnen Provinciale Staten en een normalisering van de verhoudingen.

“Minder betaalbare woningen en meer asfalt”

UTRECHT  De PvdA fractie in provinciale staten van Utrecht is verbaasd en buitengewoon teleurgesteld in de conclusies van informateur van Eijck. Daarin is aangekondigd dat CDA, VVD en Christenunie een nieuwe coalitie gaan vormen.

Stuitend
Wim Bos: “Het is stuitend dat de VVD die samen met de PvdA breekt met het CDA en daarna weer draait naar het CDA, tenslotte beloond wordt met bestuursverantwoordelijkheid. De dankbaarheid van het CDA daarvoor is zo groot dat de VVD een overmaat van haar programmatische punten zal binnenhalen.”

Beleid woningbouw
De PvdA fractie is het maar ten dele eens met de conclusies van de informateur. Zo schrijft Van Eijck in zijn eerste aanbeveling dat er: …”fundamentele verschillen van inzicht bestaan op belangrijke dossiers vooral ten aanzien van woningbouw.”…De PvdA fractie constateert dat er een nota ‘Bouwen en Wonen’ ligt waar alle partijen van het huidige college hun handtekening onder hebben gezet. Ook de motie over woningbouw in Rijnenburg, de aanleiding voor de Utrechtse bestuurscrisis, is met uitzondering van het CDA door een meerderheid van Provinciale Staten aangenomen, waaronder de VVD en Christenunie. De vraag is natuurlijk wel wat er van dat beleid overeind blijft in de CDA-VVD-CU-coalitie.

Signalen
Afgelopen weken zijn bij voortduring door CDA en VVD signalen aan de PvdA afgegeven dat zij streefden naar herstel van de coalitie. Zo hebben de provinciale voorzitters van VVD en CDA enige weken geleden mondeling voorgesteld om gesprekken tussen de drie partijen te beginnen waarbij alle programmatische eisen van tafel werden genomen. Nog afgelopen maandag heeft de PvdA, op initiatief van de fractievoorzitter van het CDA, de informateur gevraagd een initiatief te nemen tot het herstel van de coalitie. Woensdag jl. liet de informateur weten dat VVD en CDA op dit moment niet tot een gesprek bereid waren.
Wim Bos: “Blijkbaar was dat een goed georganiseerd rookgordijn om de besprekingen met CU te maskeren.”

Verwacht beleid
Op belangrijke dossiers zal het beleid bijgesteld worden. PvdA fractie verwacht dat er minder betaalbare woningen zullen worden gebouwd. De VVD zal er vanzelfsprekend voor zorgen dat er meer wegen wordt aangelegd. Klimaat en Duurzaamheidsfondsen zullen worden aangetast. Ook de Samenwerkingsagenda met de Utrechtse gemeenten waardoor de provincie participeert in tientallen gemeentelijke projecten, zal niet aan de snoeiwoede van de nieuwe coalitie ontkomen.
Tenslotte is het zeer de vraag of de Jeugdzorg in de provincie, sinds 2007 in beheer bij de PvdA (na acht jaar wanbeheer door het CDA) op hetzelfde niveau kan doorgaan. Een terugval naar de oude situatie is helaas een realistisch scenario.

SVMM boekt met 7-6 eerste korfbalzege nieuwe seizoen

MAARN  De eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen speelden de korfballers van SVMM tegen Viking 4 uit Wijk bij Duurstede. Beide ploegen kennen elkaar goed van wedstrijden uit het verleden.

Lees verder op de website van De Kaap

Technivorm scoort goed bij test in VS

AMERONGEN  Het Amerongse bedrijf Technivorm heeft, bij een door het toonaangevende blad ‘Cooks Illustrated’ uitgevoerde test van koffiezetapparaten, uitzonderlijk hoog gescoord. Het Technivorm-Moccamaster koffiezetapparaat is als enige geclassificeerd als “highly recommended”.

Lees verder op de website van De Kaap

Succesvolle werkbijeenkomst recreatie en toerisme

RHENEN  De gemeente Rhenen hield in de voorbije week een geslaagde werkbijeenkomst over het beleidsplan Recreatie en Toerisme, dat de gemeente aan het opstellen is.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Goedkeuring bestemmingsplan “Amersfoortseweg e.o.” van Gemeente Zeist

ZEIST  Gedeputeerde staten keuren het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Amersfoortseweg e.o.”van de gemeenten Zeist goed. Het plan is deels gelegen buiten de rode contouren van het streekplan Utrecht 2005-2015 en betreft een gemengd gebied (o.a. natuur, sport, wonen en maatschappelijk). Dit bestemmingsplan vervangt zes bestemmingsplannen. Daarnaast voorziet het plan o.a. in de realiseringsmogelijkheid van 480 woningen op het terrein van Abrona-Sterrenberg.

Zondag 21 september Groei & Bloei Natuurmarkt

DOORN  Na het succes van de voorgaande jaren organiseert Groei & Bloei afd. Doorn e.o. voor de 3de keer een Natuurmarkt in het Von Gimborn Arboretum in Doorn.

Op deze Natuurmarkt is van alles te vinden dat met de natuur te maken heeft. Producten uit de natuur, spullen voor in de natuur en organisaties die iets vertellen over de natuur. En, niet te vergeten, de Groei & Bloei Natuurmarkt wordt gehouden in een prachtig Natuurpark.

Er zijn diverse standjes met natuur(lijke) producten, zoals planten, kruiden, plantenvoeding, bloembollen, gereedschap, kruiden, honing, geitenkaas, sambal, vogelvoederhuisjes, kaarsen, verschillende streekproducten, etherische oliën, tuindecoraties, biologische koffie en wijn en nog veel meer. Dit jaar hebben zich ook weer een aantal kunstenaars aangemeld. U kunt genieten van schilderijen en andere kunststukken die met de natuur te maken hebben.

Verder zijn er diverse demonstraties en workshops voor groot en klein. U kunt genieten van de kookdemo door Tim Schut. Hij maakt diverse lekkere en gezonde gerechten klaar en tijdens het bereiden vertelt hij u over de diverse ingrediënten die hij gebruikt. En natuurlijk kunt u proeven van wat hij voor u heeft gemaakt. Ook kunt u zien hoe manden gevlochten worden. En natuurlijk zijn die ook te koop.
De kinderen nemen we mee in de wereld van de waterbeestjes. Je kunt zelf waterbeestjes uit de vijver scheppen om ze daarna onder een microscoop te bekijken. Buiten waterbeestjes zijn er ook nog andere interessante dingen te bekijken, zoals doorzichtige wormen, en te doen zoals uilenballen plukken. En natuurlijk kunnen de kinderen zich ook laten schminken.

De foto’s die zijn ingezonden voor de fotowedstrijd “BeNeLux Natuurlijk” worden tentoongesteld tijdens de Natuurmarkt. U kunt ook dit jaar weer stemmen om aan te geven wat volgens u de mooiste foto is.
Daarnaast worden er om 11:00 en 14:00 uur rondleidingen gehouden door het park, onder de deskundige leiding van de beheerders van het park.
Op het horecaplein is naast de gebruikelijke drankjes ook biologische koffie en thee te verkrijgen. En er is een crêperie waar op ambachtelijke wijze heerlijke pannenkoekjes gebakken worden.

Dus kom langs en geniet van de natuur in alle opzichten.

De Natuurmarkt is open op zondag 21 september van 10:00 tot 17:00 uur.
Von Gimborn Arboretum, Velperengh 13, 3941 BZ Doorn
Entree €2,50 per persoon. Kinderen tot 12 jaar gratis.
Leden van Groei & Bloei hebben gratis toegang op vertoon van de ledenpas.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 13 september 2008 (kopie)

 
SeminarieterreinDriebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.00 uur  temperatuur: 13 °C


Fotografie en hoeden samen in Twee Marken

MAARN  In De Twee Marken zijn sinds een paar dagen de foto’s van Jom Erlings en hoeden van Melody Reyneveld te bezichtigen. Moeder en dochter exposeerden vier jaar geleden ook in Maarn, maar stellen nu totaal ander werk ten toon.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie Yvonne van Lokhorst in MRC

DOORN  In het therapiegebouw van Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg exposeert Yvonne van Lokhorst haar schilderijen. De expositie is dagelijks te bekijken van 12.00-21.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 14 september 2008 (kopie)

Schellingerlaan 4 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 8:05 uur
temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Bedreiging en vernieling

RHENEN  De politie heeft vrijdagavond 12 september op De Kleine Kampen een 28-jarige man uit Rhenen aangehouden op verdenking van het bedreigen van een 27-jarige man uit dezelfde plaats en het vernielen van een tuinstoel.

Toen een 20-jarige bewoner die avond rond 22.50 uur zonder enige aanleiding op straat voor zijn huis werd bedreigd door de beschonken verdachte, waarschuwde hij de politie. Intussen liep de verdachte verder en probeerde op de Watertoren een woning binnen te komen door met een houten tuinstoel de ruit van de schuifpui in te slaan. De schuifpui hield het, maar de stoel brak.

De verdachte is toen het bos in gelopen. Agenten slaagden er na een achtervolging te voet in de verdachte in te rekenen. Hij werd ingesloten in het politiebureau en verklaarde de volgende dag over zijn gedrag dat hij zijn verstand had verloren door de alcohol. De politie maakt proces-verbaal op.

Snorfietser aangereden

ELST  Een 25-jarige man uit Elst op een snorfiets is vrijdagmiddag 12 september op de kruising van de Bosweg met de Elsterstraatweg aangereden door een 20-jarige automobilist uit Veenendaal.

Toen hij die middag rond 16.45 uur de kruising opreed zag de man uit Veenendaal de snorfietser over het hoofd. Een botsing was toen onvermijdelijk. De snorfietser raakte hierbij lichtgewond aan zijn voet en werd daarvoor in het ziekenhuis behandeld. De politie maakt terzake deze voorrangskwestie proces-verbaal op.

Dievegges aangehouden

ZEIST  De politie heeft zaterdagmiddag 13 september bij een warenhuis aan de 1e Hogeweg een 13-jarig meisje en een 49-jarige vrouw, beiden uit Zeist, aangehouden op verdenking van diefstal van kleding.

De vrouw was die middag rond 14.15 uur betrapt toen ze de labels van enkele kledingstukken had verwijderd en vervolgens de goederen mee had genomen zonder af te rekenen.

Het meisje ging die middag rond 14.30 uur een pashokje in met vier kledingstukken en haar tas. Toen ze uit het pashokje kwam, had ze nog maar een kledingstuk in haar handen en was haar tas iets gevulder. Ook het meisje werd ingerekend toen ze naar buiten was gelopen zonder af te rekenen.

Beide dievegges moesten mee naar het politiebureau voor verhoor. De moeder van het meisje kwam haar dochter ophalen. De politie maakt tegen beide verdachten proces-verbaal op.

Zeister brandweer beste van Nederland

ZEIST  Tijdens een landelijke brandweerwedstrijd is het Zeister Korps landelijk kampioen geworden. De ploeg moest zo snel mogelijk een brand blussen en het ‘slachtoffer’ redden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Open dag Brandweer Zeist

ZEIST  Op zaterdag 27 september houdt Brandweer Zeist een open dag. Iedereen is van harte welkom tussen 11:00 en 16:00 op de brandweerkazerne aan de Van Renesselaan 32 in Zeist.

Spectaculaire demonstraties
Jong en oud zijn welkom om te genieten van spectaculaire demonstraties, zoals gas- en vloeistofbranden, een inzet met speciaal redgereedschap en reddingshonden van het Veterinair Reddingshonden Team, een autobrand en aanschouwen hoe een auto opengeknipt wordt om een slachtoffer te bevrijden. Ook zal een nieuw voertuig worden gepresenteerd: mercedes Vito 4×4. Tijdens de open dag kunt u zich laten informeren over brandveiligheid, uw brandblusser laten controleren, zelf ervaren hoe het is om door rook te moeten lopen en nog veel meer.

Kinderactiviteiten
Naast de demonstraties zijn er voor de kinderen allerlei spannende brandweerspelletjes, een springkussen en een clown. Tevens worden de winnaars van de kleurplaatwedstrijd bekend gemaakt. De eerste prijs is een kinderfiets. Op basisscholen in Zeist worden kleurplaten uitgedeeld. De kleurplaten zijn ook op te halen bij de brandweerkazerne.

Samenlevingsgericht
Brandweer Zeist wil een organisatie zijn die er niet alleen staat wanneer het nodig is, maar die ook bij de samenleving betrokken is en waar burgers zich betrokken bij voelen. Thema van de open dag is dan ook: “Samenlevingsgericht”.

Demonstratieprogramma
11:00 opening en bekendmaking winnaar kleurplatenwedstrijd
11:30 Gas- / vloeistofbrand
12:00 Brandveiligheid in en om het huis
12:30 Specialistisch redgereedschap en reddingshonden
13:00 Autobrand wedstrijdploeg
13:30 Inzet jeugdbrandweer
14:00 Gas- / vloeistofbrand
14:30 Brandveiligheid in en om het huis
15:00 Specialistisch redgereedschap en reddingshonden
15:30 Autobrand wedstrijdploeg
16:00 Sluiting

Heuvelrug nieuws van maandag 15 september 2008 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: nieuw asfalt
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:55 uur
temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Gezondheidsonderzoek onder volwassenen in De Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  Inwoners van De Utrechtse Heuvelrug: houd uw brievenbus deze week in de gaten. Misschien bent u één van de inwoners uit De Utrechtse Heuvelrug die een uitnodiging ontvangt om mee te doen met het gezondheidsonderzoek van GGD Midden-Nederland. De gemeente De Utrechtse Heuvelrug wil met dit onderzoek graag weten hoe het met de gezondheid van haar inwoners gesteld is en welke vragen en behoeften er zijn. In De Utrechtse Heuvelrug ontvangen ongeveer 600 inwoners tussen de 19 en 64 jaar een envelop met hun persoonlijke code. Met deze code kunnen zij digitaal, via de website van de GGD, meedoen. Deze enquête maakt deel uit van een grootschalig onderzoek dat wordt afgenomen in 28 Utrechtse gemeenten. In totaal krijgen hiervoor rond de 28.000 mensen steekproefsgewijs een uitnodiging in de bus.
Iedereen tussen 19 en 64 jaar maakt kans op een uitnodiging. In eerste instantie digitaal, maar het is ook mogelijk om schriftelijk te reageren. Hiervoor ontvangen de deelnemers, die nog niet gereageerd hebben, drie weken later een vragenlijst per post. Als dank voor het invullen verloot de GGD mooie prijzen onder de inzenders. Aan het einde van de digitale vragenlijst krijgen deelnemers ook de gelegenheid om te zien hoe het er met hun eigen gezondheid en leefstijl voor staat. Als zij er voor kiezen, kunnen ze in een persoonlijke leefstijlprofiel antwoord krijgen op vragen als: ‘Beweeg ik wel genoeg?’, ‘Drink ik wel verantwoord alcohol?’ en ‘Hoe lekker zit ik in m’n vel?’. Aan de hand van dit profiel ontvangen ze ook aanvullende gezondheidsinformatie over de onderwerpen die extra aandacht nodig hebben.

De gemeente De Utrechtse Heuvelrug gebruikt de uitkomsten bij het maken van plannen en beslissingen.

Zo zijn een aantal gemeenten na het vorige onderzoek extra aandacht gaan geven aan opvoedingsondersteuning. Veel ouders hadden hier behoefte aan en bleken niet op de hoogte te zijn waar ze terecht konden voor vragen of ondersteuning rond opvoeding. Ook het hoge percentage ‘te dikke’ inwoners heeft veel gemeenten aangespoord om het sportaanbod uit te breiden of te zorgen voor nieuwe fiets- en wandelroutes.

De gemeentelijke- en regionale uitkomsten uit dit onderzoek worden medio 2009 gepresenteerd. Deze zijn terug te vinden op de website www.ggdmn.nl.

Drs. H.J.M. ter Braak aangesteld als formateur

UTRECHT  Als uitkomst van een inventariserend gesprek van afgelopen zaterdag van de commissaris van de Koningin met de fractievoorzitters van het CDA, VVD en de CU hebben de drie voorzitters vandaag besloten de heer drs. H.J.M. ter Braak, opdracht te geven als formateur op te treden. De heer Ter Braak zal de onderhandelingen tussen partijen leiden met als gewenst resultaat een voorstel voor een inhoudelijk akkoord en een personele invulling van het nieuwe college. De heer Ter Braak is organisatieadviseur bij WagenaarHoes organisatieadvies. Tevens is hij wetenschappelijk hoofddocent bij de VU. Ter Braak kent de provincie vanuit zijn vorige functie bij de provincie (griffier der Staten), waardoor hij snel aan de slag kan. De formatieopdracht is een vervolg op de rapportage van informateur Van Eijck. Hij concludeerde dat een coalitie samengesteld uit het CDA, VVD en CU een solide en werkbare basis heeft bij een meerderheid van Provinciale Staten. De heer Ter Braak is vandaag met zijn werkzaamheden begonnen. Naar verwachting zal eind september / begin oktober in Provinciale Staten het collegeprogramma worden besproken en het nieuwe college van GS kunnen worden benoemd.

Trap eens wat vaker naar de baas met “Fietsen Scoort”

ZEIST  Nederland Fietsland. Toch kunnen er nog veel meer mensen op de fiets naar het werk. Voor de Week van de Vooruitgang nodigt de gemeente Zeist bedrijven uit deel te nemen aan de campagne ‘Fietsen Scoort’.  De gemeente wil hierbij graag zelf het goede voorbeeld geven. Alle medewerkers, college- en raadsleden worden in de Week van de Vooruitgang opgeroepen zo veel mogelijk de auto te laten staan en de fiets te pakken!
Onder de deelnemers van de eerste drie Zeister bedrijven die zich in de Week van de Vooruitgang voor de campagne aanmelden worden 30 fietscomputers verloot.

Fietsen Scoort is een project dat het fietsen in Nederland op een actieve en uitdagende wijze moet stimuleren. Fietsen heeft een positieve invloed op de gezondheid en leefomgeving en het is voordelig voor je portemonnee. Op www.fietsenscoort.nl zie je direct of je voldoet aan de Norm Gezond Bewegen en hoeveel CO2-uitstoot je voorkomt. De campagne ‘Fietsen Scoort’ past in een gezond en slim personeelsbeleid, hoort bij maatschappelijk verantwoord ondernemen en versterkt het positieve imago van een bedrijf. Alle informatie over en aanmelden kan via de website: www.fietsenscoort.nl
 
Van 14 t/m 22 september vindt de landelijke ‘Week van de Vooruitgang’ plaats.
Een groot aantal organisaties  roept deze week gemeenten en bewoners op een week lang groen licht te geven voor wandelen, fietsen, openbaar vervoer en kritisch autogebruik. De week wordt financieel ondersteund door de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat.

Aula Algemene Begraafplaats Zeist voldoet aan moderne wensen

ZEIST  Hoe ziet de moderne aula van een begraafplaats er uit? Voor die vraag stond de Zeister gemeentearchitect Gijs Kuiper. Zijn antwoord: strak, modern, licht en toch intiem. En vooral de mogelijkheid om de ruimten zowel een besloten, als een open sfeer te geven.

Lees verder op de website van het AD/UN

Tessa speelt kruistochtmeisje

MAARN  De 11-jarige Tessa Willemsen uit Maarn speelt mee in de nieuwe musical ‘Kruistocht in Spijkerbroek’, naar het bekende boek van Thea Beckman.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV Doorn 1 verslaat ‘Angstgegner’ Bunnik ruim: 6-0

DOORN  DEV Doorn 1 verloor de afgelopen twee seizoenen alle wedstrijden tegen Bunnik ’73, zodat met recht van een ‘Angstgegner’ kon worden gesproken.   Op zaterdag, 13 september 2008 konden de Bunnikers tegen de Doornaren hun reputatie geen moment waarmaken.

Lees verder op de website van De Kaap

Noodweer teistert Puur by Country Fair Doorn

DOORN  Noodweer teisterde afgelopen vrijdag de Puur by Country Fair in Doorn. Omstreeks 13.00 uur brak de hemel open en de neerslag daalde twee uur lang neer op het terrein van Huis Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Woningbouwlocatie Planetenbaan (Dominoplan) Maarn

MAARN  In het voorjaar werd aangegeven dat er mogelijk woningbouw gaat plaatsvinden aan de Planetenbaan in Maarn in plaats van aan de Buurtsteeg. Het visiestuk hierover is inmiddels klaar. De uitkomst is dat de Planetenbaan de meest reële bouwlocatie in Maarn is. Niet alleen is hier de kans op aantasting van natuurlijk-landschappelijke structuren het kleinst, maar hier zijn ook de beste kansen voor de ontwikkeling van een nieuw stukje Maarn.

Wij willen de uitkomst van het visiestuk graag met u bespreken en nodigen u daarom uit voor een bijeenkomst op: dinsdag 30 september, van 19.30 uur tot 21.30 uur. Locatie: De Twee Marken, Trompplein 5 in Maarn.

Doel van deze avond is een beeld te krijgen van uw mening over woningbouw aan de Planetenbaan.
Met uw inbreng kunnen wij vervolgens de gemeenteraad adviseren over deze locatie. Zoals u in de krant heeft kunnen lezen, zijn de meningen over deze locatie in de gemeenteraad verdeeld.
Uw inbreng is dus heel belangrijk!

Naast uw inbreng op de avond zelf, is het ook mogelijk om reacties en suggesties mondeling of schriftelijk aan ons door te geven. Dit kan tot en met 22 oktober. Mondeling, door te bellen met de projectleider (zie hierna); schriftelijk via een reactieformulier. De reactieformulieren liggen op
30 september ’s avonds voor u klaar in De Twee Marken. U kunt ze vanaf deze datum ook vinden op onze website (www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl, onder “actueel/projecten”).

Alle omwonenden zijn middels een brief uitgenodigd, maar iedereen die interesse heeft in informatie over deze locatie, is van harte welkom.

Wij hopen u te begroeten op dinsdag 30 september in De Twee Marken. U kunt zich hiervoor tot en met 29 september aanmelden bij het secretariaat: Elina Boom, (0343) 56 56 79.

Aardwarmte bezorgt Natuurcafé La Porte behaaglijk binnenklimaat

DRIEBERGEN  Tussen 10 en 18 september worden er op het station Driebergen-Zeist bronnen geboord ten behoeve van de Warmte Koude Opslag voor Natuurcafé La Porte.
Op 17 oktober opent de voormalige stationsrestauratie van station Driebergen-Zeist het Natuurcafé La Porte haar deuren. Het geheel is een uniek concept waarbij het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, de VVV, stichting Reinaerde en Antropia, Cultuur en Congrescentrum integraal en duurzaam samenwerken op basis van de Triple P gedachte. (Triple P staat voor People – Planet – Profit/Prosperity.)
De verbouwing die momenteel plaatsvindt,  is een samenwerkingsverband tussen Kuijpers Installaties, bouwbedrijf Van Rhenen en Rau Architecten. Rau Architecten is gerenommeerd door zijn klimaatneutrale gebouwconcepten in binnen-en buitenland en ontving hiervoor meerdere prijzen voor de gerealiseerde projecten volgens hun ‘oneplanetarchitecture’. Samen met het betrokken technisch adviesbureau Nobel Advies en Kuijpers installaties is het energieconcept opgesteld en het interieur ontworpen. Ook hebben veel leveranciers nagenoeg belangeloos bijgedragen aan de realisatie van het project.
Het energieconcept van het Natuurcafé La Porte heeft als uitgangspunt energiezuinig te zijn. Zo wordt in het innovatieve energieconcept gebruik gemaakt van kinetische energie van bezoekers om elektra op te wekken. Een andere maatregel is de keuze voor zeer energiezuinige verlichting. De ventilatie is voorzien van een warmteterugwinunit die de energie uit de af te blazen lucht terugwint. Op deze manier is er minder energie nodig om de toe te voeren lucht te verwarmen (winter) of te koelen (zomer).
Tevens wordt het geheel voorzien van een WKO systeem (Warmte/Koudeopslag in de bodem). Dit systeem zorgt voor de benodigde verwarmings- en koelenergie. Dit wordt bereikt door water uit bronnen op te pompen, hier warmte aan te onttrekken voor het verwarmen van de ruimte en vervolgens het afgekoelde water weer te infiltreren. Hierdoor ontstaat er rondom de infiltratiebron een verlaagde temperatuur van het grondwater. Na verloop van tijd ontstaat rondom de infiltratiebron een concentratie van kouder grondwater. Is er behoefte aan koeling, dan wordt het hele proces omgekeerd. De warmtepomp wordt, in combinatie met zonnepanelen, ook gebruikt voor het maken van warmwater voor een drinkwaterinstallatie.
Om de warmte en koude te benutten, boort Installatiebedrijf Kuijpers uit Arnhem negen bronnen van elk circa 65 m diep. Het boren van de bronnen vindt plaats van 10 t/m 18 september.
Het gehele energieconcept maakt het mogelijk om zonder gebruik van aardgas het gebouw van het gewenste binnenklimaat te voorzien. Op termijn wordt er op het gebouw een windmolen geplaatst, die een deel van de benodigde elektrische energie opwekt.

Regionale brandweer is noodzaak

HEUVELRUG  De brandweer in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat met ingang van 2010 op in een grote regionale brandweerorganisatie binnen de provincie Utrecht. 29 gemeenten gaan participeren in deze brandweerorganisatie, waarin de vrijwillige brandweer een grote rol blijft spelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zingen onder de Andries kerktoren

AMERONGEN  Het Cursusproject Amerongen organiseert in twee avonden een bijzondere zangervaring, ‘samen zingen onder de toren van de Andrieskerk’. De eerste avond wordt kennis gemaakt met het repertoire, eenvoudige meerstemmige muziek.

Lees verder op de website van De Kaap

Onderscheiding voor kerkelijke ‘duizendpoot’ (kopie)

DRIEBERGEN  Mevrouw Geertje van Haarlem is vanwege haar grote inzet voor de rooms-katholieke Sint Petrus’ bandenparochie in Driebergen-Rijsenburg onderscheiden met de Willibrord-plaquette van het Aartsbisdom Utrecht.
De plaquette en bijbehorende oorkonde werden mevr. Van Haarlem zondag aan het einde van de Eucharistieviering uitgereikt door pastoor Woorts. Mevr. Van Haarlem mag met recht een kerkelijke ‘duizendpoot’ worden genoemd. De afgelopen tien jaar heeft zij zich onder meer ingezet voor de r.k. begraafplaats aan de Drieklinken, het kosteren tijdens huwelijks- en uitvaartdiensten en het schoonmaken van de kerk. Mevr. Van Haarlem roemde op haar beurt de vrijwilligers met wie zij heeft samengewerkt.
Mevr. Van Haarlem ontving vorig jaar al een koninklijke onderscheiding voor haar vrijwilligerswerk.

CDN verliest verdiend (kopie)

DRIEBERGEN In een leuke en sportieve wedstrijd heeft CDN met 4-2 verdiend verloren van misschien wel een van de kampioens kandidaten. CDN begon heel slecht door al binnen de minuut op achterstand te komen door slecht uit te verdedigen werd het al 1-0.De eerste tegen aanval kwam pas in de 10e min door een vrije trap van Jeffry Veenendaal die rakelings over het valleivogels doel ging.In de 12e min keek CDN al tegen een 2-0 achterstand aan doordat men helemaal vrij kon inkoppen. Maar na echt wakker geschud te zijn kwamen de CDN aanvallers meer in hun spel en het was Kevin Woudenberg die na een mooie aktie op de lat schoot. Maar het was een tijdelijke opleving niet dat CDN slecht speelde maar Valleivogels was in deze periode gewoonweg een maatje te groot .Ze kregen kans op kans maar het was Edwin Evers(invaller voor Andre van Randwijk)die diverse keren bekwaam redding bracht.
Plotseling kwam CDN terug in de wedstrijd door de uitstekend spelende Alie Alkan die slalomde door de valleivogels verdediging en met een mooie lob de keeper passeerde 2-1.
Dat was in de 38e min en CDN dacht deze stand  tot de rust vast te houden mede door diverse blessure behandelingen kwam er 3 ½ min blessure tijd bij en dat werd de ploeg noodlottig door wederom een vrij in te koppen bal werd het 3-1 . De trouwens uitstekend fluitende scheidsrechter  Blommensteijn floot direct voor het rustsignaal. Rust 3-1.
CDN kwam zeer sterk uit de kleedkamer door op alle fronten zijn tegenstander vast te zetten en kreeg steeds meer overwicht maar doelpunten bleven uit.De 52e min werd Alie Alkan noodlottig hij werd onderuit gehaald en viel verkeerd op zijn hand.Dat zag er niet goed uit (pols gebroken) en werd vervangen door Whitney Isebea . Wel kreeg CDN diverse kleine kansen maar er werd niet gescoord men wisselde wel nog Gerwin v/d Klift voor Stefan v/d Berg en Michel Hoekstra voor Robin Geerding. En het was deze laatste speler die nadat CDN 4 hoekschoppen na elkaar genomen had de aansluit treffer maakte door van grote afstand hard in te schieten. Er was nog 3 min te spelen en CDN nam veel risico en dat werd goed afgestraft door een uitval werd het in de laatste min toch nog 4-2
Zaterdag as 20 September 2008 De thuiswedstrijd  CDN- Nieuwland  aanvang 14.30 sportpark de woerd

Heuvelrugnieuws van dinsdag 16 september 2008 (kopie)

Horstlaan 10 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:10 uur
temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Twee keer ID

ZEIST Bij de politie werd een portemonnee afgegeven die was gevonden in Zeist. Agenten probeerde via de inhoud van de portemonnee de eigenaar te achterhalen. Er zaten echter twee identiteitsbewijzen in met dezelfde foto en gegevens behalve de geboortedatum. Deze was bij een van de kaarten vervalst. De 16-jarige eigenaar uit Zeist kwam zijn portemonnee ophalen en werd hier direct aangehouden voor het vervalsen van de kaart. Tegen de jongen is proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden in winkel na inbraak

LEERSUM Op dinsdag werden twee winkelinbrekers aangehouden. Omstreeks 01.15 uur kreeg de politie de melding dat er werd gebroken in een winkel aan de Honingraat. Agenten gingen ter plaatse en zagen inderdaad mannen lopen in de onverlichte winkel. De agenten benaderde het pand en gingen naar binnen. De twee mannen renden vervolgens door de winkel op zoek naar een uitweg. Uiteindelijk waren de agenten hen te snel af en de twee mannen, 21 en 26 jaar uit Utrecht, werden aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Arena begint sterk aan het seizoen

RHENEN  Arena is onder leiding van trainer/coach Arjen van Houwelingen sterk aan het seizoen begonnen. Na vorige week de punten te hebben meegenomen uit Doorn (eindstand 6-15) stond zaterdag de wedstrijd tegen alweer een oude bekende op het programma. Reehorst uit Ede was de eerste tegenstander van het seizoen op het kunstgras van Candia.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Proefproject met energiezuinige HRe-ketel

MAARN  In een woonhuis van de woningbouwvereniging Maarn aan de Schoollaan is recent een HRe-ketel geplaatst. Hiermee loopt de owingbouwvereniging voorop in de ontwikkelingen op het gebied van energie en duurzaamheid.

Lees verder op de website van De Kaap

Leerling Revius Lyceum naar filmfestival

DOORN  Het Revius Lyceum Doorn heeft dit jaar de film van leerling Thomas van der Gronde uit vwo-6 ingezonden voor het Nationaal Film Festival voor Scholieren.

Lees verder op de website van De Kaap

Belangstelling voor breimachines

AMERONGEN  Leden van de nationale vereniging De Zonnebloem, afdeling Amerongen, brachten vorige week dinsdag een bezoek aan De Breierij in Beneden-Leeuwen.

Lees verder op de website van De Kaap

Pink Panthers verliezen eerste Rugbywedstrijd

DRIEBERGEN  Afgelopen zondag werden er twee Rugbywedstrijden gespeeld op sportpark de Woerd te Driebergen. Om 13:00 uur speelde het tweede team tegen Eemland (Amersfoort), om 14:30 uur speelde het eerste team tegen het eerste team van Breda. Het was een mooie dag, het veld lag er goed bij en de mannen van het tweede team hadden er zin in. Dit combinatieteam van een aantal ervaren Krasse Knarren, een aantal nieuwe spelers en een aantal “jongsters” lieten een goede pot Rugby zien. De vrienden van Eemland mochten na een ouderwetse derde helft, thuis gaan vertellen dat ze met 34-7 hadden verloren. De eerste punten van het seizoen waren binnen, de voorwedstrijd was een goed voorbeeld dat hard en eerlijk Rugby prima in een wedstrijd samengaan.
Aansluitend moest het eerste team van de Panthers het opnemen tegen Breda, een nieuw team in de tweede klasse. Afgelopen jaar is dit team met overmacht kampioen geworden met een record trygemiddelde. Het team van Breda bestaat uit ervaren mannen die erg hoog gespeeld hebben en een aantal goede en snelle jonge spelers, een waardige tegenstander voor de Panthers.
Een zenuwachtige start waarin de Panthers te soft speelden en veel initiatief aan Breda overlieten resulteerde erin dat de thuisploeg al snel achter stond. Breda scoorde tweemaal alvorens de Pink Panthers echt wakker werden. Aan het einde van de eerste helft leek de wedstrijd te kantelen in het voordeel van de Panters, men wist elkaar beter te vinden, passes kwamen aan en men vocht voor elkaar. Het kon dan ook niet uitblijven, aan het eind van de eerste helft scoorden de Panthers door een prachtig uitgevoerde aanval. Peter “Vuurpijl van Waardenburg tot trygebied” passeerde met een van zijn befaamde rushes de ene na de andere speler. Marc Verbraaksel kruiste Peter achterlangs, in deze manoeuvre kreeg hij de bal mee en zette hij heel Breda op het verkeerde been. Na een korte rust en met een achterstand van 12 – 5 mochten de Panthers aan een inhaalrace beginnen. Aan het begin van de tweede helft scoorde Breda wederom een snelle try, gelukkig konden de Panthers nagenoeg direct de aansluitende try drukken (5 punten voor Pradeep). De resterende 2e helft was spannend en met vlagen werd er goed Rugby gespeeld door the Panthers. De ervaring van Breda gaf echter de doorslag, the Panthers liepen steeds een stap achter de feiten aan en een met vlagen naar de spelregels zoekende scheidsrechter gaf het laatste zetje.
De eindstand was 10 – 26 in het voordeel van Breda, de echte winnaars waren de aanwezige toeschouwers. Ondanks het verlies staat er weer een veelbelovend Rugbyteam in Driebergen; het bij vlagen harde werken en goede spel is niet geheel beloond, aanstaand weekend zal Roosendaal het moeten bezuren.

Aanstaande zondag speelt het eerste team uit tegen het eerste van Roosendaal, het tweede zoekt het hogerop en mag uit naar Alkmaar. Wilt u toch Rugby bekijken aanstaand weekend, kom dan op zaterdag de verrichtingen bekijken van de jeugd. Om 12.00 uur spelen de junioren (leeftijd tot 17 jaar) tegen RC Bekaro uit Roosendaal.  Het bestuur en jeugdbestuur heten u graag welkom op sportpark de Woerd te Driebergen (naast de skelterbaan).
Op dinsdag- en op vrijdagavond trainen de Pink Panthers. Als u wilt kennismaken met een sport waarin het afhangt van snelheid, kracht, inzicht, doorzettingsvermogen en teamgeest, dan moet u echt eens komen kijken.

Hylda Kuiper nieuw VVD raadslid (kopie)

DOORN  Drs. Hylda E. Kuiper uit Doorn volgt Willem Jan Struyck uit Amerongen op in de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug. De moeder van drie dochters gaat het raadswerk combineren met haar functie als docent aan de Hogeschool Utrecht. Wegens verhuizing naar elders in het land moest Willem Jan Struyck zijn raadszetel ter beschikking stellen. Hylda Kuiper wordt op de eerstvolgende raadsvergadering van 24 september beëdigd. Daarmee is de VVD fractie weer op de volle sterkte van zeven zetels.
Hylda Kuiper (51) was al eerder raadslid voor de VVD. Tot aan de gemeentelijke herindeling maakte ze vier jaar deel uit van de gemeenteraad in Doorn. Door de fusie van vijf voormalige gemeenten kwam ze als negende op de VVD kandidatenlijst. De VVD won toen de verkiezingen en is sindsdien met zeven zetels de grootste fractie in de gemeenteraad. Nummer acht op de VVD lijst, Frans Cremer uit Maarn, is in 2006 benoemd tot wethouder in IJsselstein. Daardoor kwam drs. Hylda Kuiper in aanmerking voor het innemen van de vacant gekomen raadszetel. Het nieuwe raadslid treedt toe tot de Raadscommissie Middelen. Binnen de VVD-fractie heeft ze economische zaken, toerisme, recreatie, communicatie en ICT strategie in portefeuille.
Hylda Kuiper is een liberaal in hart en nieren en vanaf 1979 lid van de VVD. Voor haar verhuizing naar Doorn, was ze bestuurslid van de VVD Sint Michielsgestel en lid van de Leidse VVD Propagandacommissie.
Na het Atheneumdiploma in Dordrecht behaalde ze het kandidaatsexamen Nederlands Recht in Leiden. In Rotterdam studeerde ze af als doctorandus Bedrijfskunde met als afstudeerrichting Marketing management. Daarna verdiepte ze zich verder in het Nederlands Recht aan de Universiteit van Tilburg. Vier jaar geleden volgde ze met succes de opleiding tot senior consultant aan de Hogeschool Utrecht. Aan dit instituut is Hylda Kuiper nog steeds verbonden als docent.
Maar daarvoor werkte ze onder meer in Frankfurt als staffunctionaris voor Hoechst Holland NV, voor de exportdivisie van Campina Melkunie BV als productmanager nieuwe producten en als wetenschappelijk docent Internationale Marketing en Strategie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Heuvelrugnieuws van woensdag 17 september 2008 (kopie)

Van Vrijberghestraat 18 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:00 uur
temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Candia werkt samen met Stichting Kinderopvang

RHENEN  Met de ondertekening van de overeenkomst is de samenwerking tussen sv Candia’66 en Stichting Kinderopvang Rhenen (SKR) van start gegaan. Beide organisaties zijn enthousiast over deze nieuwe mogelijkheid om kinderen met sport en spel in aanraking te laten komen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Zeister vereniging eist Pyramide op

ZEIST  De Vereniging Austerlitz’ Belang eist de Pyramide van Austerlitz op. Op dit moment staat het monument uit 1804 op grondgebied van Woudenberg. Maar de activisten van Austerlitz’ Belang hebben de provincie om een grenscorrectie gevraagd.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Plan muziekpaviljoen Maarn geschrapt

MAARN  Er komt geen muziekpaviljoen op het raadhuisplein in Maarn. De initiatiefnemers voor het bouwwerk hebben de aanvraag voor een bouwvergunning met onmiddellijke ingang ingetrokken.

Lees verder op de website van het AD/UN

Conflict rond oud papier in Leersum

LEERSUM  Klachten van een buurman zijn er de oorzaak van dat de leden van de Leersumse muziekvereniging EMM geen oud papier meer mogen ophalen bij winkels en bedrijven in Leersum.

Lees verder op de website van het AD/UN

Legionella bracht Geytenbeek bij de Koningin

ZEIST  Dat was wel de mooiste klus die loodgietersbedrijf GeytenbeekZns uit Zeist in de honderd jaar van zijn bestaan deed: meewerken, afgelopen jaar, aan de renovatie van Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche ten behoeve van Koningin Beatrix. Letterlijk is het de kroon op de jubileumviering van eind deze week.

Lees verder op de website van het AD/UN

Tenniskamp bij Larsheim geslaagd

LEERSUM – Ondanks de stromende regen en vrieskou ’s nachts hebben de 72 jongens en meisjes van de tennisverenigingen Breukelen en Larsheim afgelopen weekend een geslaagd tenniskamp beleefd.

Lees verder op de website van De Kaap

Open dag bij BC Doorn

DOORN  Voor Badmintonclub Doorn is het nieuwe seizoen begonnen. De competitie staat op punt van beginnen en de spelers doen ook mee aan verschillende toernooien. Wie wat uitgebreider met deze veelzijdige sport kennis wil maken en tegelijk aan zijn conditie wil werken, is welkom op de open dag.

Lees verder op de website van De Kaap

Laatste Plein Pop deze zomer

DOORN  Gasthuys De Notabelen organiseerde afgelopen zaterdag alweer de laatste Plein Pop van deze zomer. Het was de vierde keer dit jaar dat er buiten op het grote terras genoten kon worden van een muzikale happening. Plein Pop is inmiddels uitgegroeid tot een begrip niet alleen in Doorn maar ook ver daarbuiten.

Lees verder op de website van De Kaap

Herfst voetbalkampen in Driebergen

DRIEBERGEN Afgelopen zomer werden er bij vv CDN in Driebergen in diverse weken trainingskampen voor jeugdvoetballers georganiseerd. Deze trainingskampen waren bedoeld voor jonge sporters die het maximale uit hun mogelijkheden willen halen.
Spelers kwamen afgelopen zomer niet alleen uit Driebergen; de organisatie ontving vele inschrijvingen uit Bunnik, Zeist, Nieuwegein, Ijsselstein, Vianen, Utrecht, Houten, Langbroek, Columborg maar ook uit Ryswijk, Veenendaal en Giesbeek. We willen een regionale uitstraling en dat is goed gelukt. Dat komt ook mede omdat we clubonafhankelijk zijn aldus Harold van Ineveld, eigenaar van HOAC Voetbal, Sports en Management.
 
In de herfstvakantie zullen we van maandag 13 t/m donderdag 16 oktober een trainingsweek organiseren wederom op de velden van vv CDN in Driebergen. Belangstellenden kunnen zich opgeven voor halve dagkampen. We gaan in de ochtenduren de leeftijden 1997, 1998 en 1999 trainen. In de middag zijn de oudere leeftijdsgroepen welkom teweten 1994, 1995 en 1996. Dat is een bewuste keuze om de club en het KNVB programma niet in de weg te zitten. We willen helpen en samenwerken maar ook een toegevoegde waarde zijn. De trainingslocatie is echt perfect. Het ligt heel centraal in Nederland, het park is zeer goed te bereiken omdat het vlakbij de rijksweg A12 ligt. Verder is het een rustige groene omgeving en de vv CDN beschikt over de beste kunstgrasvelden die je kunt krijgen, kortom alle ingrediënten zijn aanwezig.
 
Belangstellenden kunnen zich nu voor de nieuwe voetbalactiviteiten inschrijven. Er is een beperkt aanname beleid om de kwaliteit te waarborgen. We nemen inprincipe iedereen aan maar vol = helaas vol. Inschrijven via de website van HOAC: http://hoac.come2me.nl. Via deze site is ook meer informatie te vinden over de organisatie.

Theo Nijland over Masterclass

AUSTERLITZ  Theo Nijland behoort tot de absolute top van Nederlandse singer-songwriters. Op vrijdag 26 september speelt hij in het Beauforthuis ‘Masterclass’: zijn nieuwe voorstelling vol lieve, venijnige en poetische liedjes. Daarmee staat hij in de traditie van Maarten van Roozendaal, Jeroen van Merwijk en Kees Torn – drie andere kanjers, met wie hij begin september een gezamenlijk optreden gaf. Komend seizoen is hij niet alleen in theaters te vinden, maar vertolkt hij ook de rol van Harrie Bannink in de NPS-serie over Anne M.G. Schmidt. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl of afhalen bij Kralensteyn, Steynlaan 44 te Zeist.

Theo Nijland speelt met het fenomeen Masterclass. Laat en passant weten wat ‘ie mooi en lelijk vindt’. Hij hekelt de musicals – zelfs v! an het dagboek van Anne Frank wordt al een musical gemaakt. Hij haalt uit naar de teksten van Blöf. De chansons van Wende Snijders noemt hij fonetische bedwelmingen en hij veegt de vloer aan met schouwburgdirecteuren omdat ze commercie de boventoon laten voeren. Wel of niet mee eens, bij het verlaten van de zaal zal het publiek voorgoed gewonnen zijn voor een van Nederlands beste singer-songwriters.

‘Nijland heeft een prachtstem. Of hij nu zingt of spreekt: deze man moet worden gehoord.’ – de Volkskrant

Theo Nijland was 14 september te gast bij NPS Kunststof, vertelt over zijn CD en zingt een liedje. Luister op www.kunststoftv.nl

vrijdag 26 september, 20.15 uur
Theo Nijland – ‘Masterclass’
entree €16,-

Heuvelrugnieuws van donderdag 18 september 2008 (kopie)

Langbroekerdijk 15a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:50 uur       temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Meedenken over gezondheidsbeleid 2008-2012

DOORN  Op dit moment stelt de gemeente de nota ‘Gezondheid voor de periode 2008-2012’. Dit gebeurt om het gezondheidsbeleid van de vijf voormalige gemeenten op elkaar af te stemmen en waar nodig aan te passen.

Startbijeenkomst
In dit proces wil de gemeente nauw samenwerken met de verschillende partijen binnen het gezondheidsveld. Daarom organiseert de gemeente op 7 oktober een bijeenkomst met instellingen die een belangrijke schakel vormen in de gezondheidszorg. Tijdens deze bijeenkomst wordt het eerste concept van de nota Gezondheid 2008-2012 besproken.

Naast de bijeenkomst met instellingen, willen de gemeente ook graag weten wat de inwoners zelf van het eerste concept van de nota vinden. Heeft u opmerkingen of aanvullingen op de nota, laat het ons dan weten. Via de website www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl / Wonen en leven/ Zorg en welzijn kunt u op korte termijn de gezondheidsnota downloaden. De nota ligt ook ter inzage in de Gemeentewinkel in Cultuurhuis Pléiade in Doorn en in de openbare bibliotheken.

Hoe reageren?
Uw opmerkingen of aanvullingen op de nota kunt u tot en met donderdag 9 oktober schriftelijk richten aan:
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
T. den Boer
Postbus 200
3940 AE Doorn.

Half jaar cel voor bedreiging met graafmachine

RHENEN  Willem G (53) die in april met een graafmachine het clubhuis van de Confederates in Rhenen vernielde is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk.

Lees verder op de website van het AD/UN

Bewoners Bonte Vlucht mogen blijven

UTRECHTSE HEUVELRUG  Bewoners van camping de Bonte Vlucht in Doorn houden hun vaste plaats. De eigenaar van de camping wilde de contracten vernieuwen, maar dat gaat niet door.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Provincie keurt bestemmingsplan Amersfoortseweg e.o. goed

ZEIST  Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben op 11 september 2008 het bestemmingsplan Amersfoortseweg e.o. goedgekeurd. Het bestemmingsplan maakt enkele belangrijke nieuwe ontwikkelingen mogelijk, zoals de nieuwbouw op het terrein van Sterrenberg/Abrona en twee ecologische viaducten.

Het eerste ecologische viaduct komt over de Amersfoortseweg ter hoogte van huize Beukbergen. In het verlengde daarvan komt het tweede viaduct over de Rijksweg 28 ter hoogte van de vroegere aan de beide kanten van de rijksweg gelegen recreatieterreinen. Verder is voor het woonwagencentrum Beukbergen een (nog uit te werken) woonbestemming opgenomen. Het vliegveld Soesterberg heeft haar militaire bestemming behouden, maar er is wel rekening gehouden met een ecologische corridor over het terrein.

Tegen dit bestemmingsplan, dat op 15 januari 2008 door de gemeenteraad is vastgesteld, hadden 5 personen/instanties bij de provincie bedenkingen ingediend. Alle bedenkingen zijn verworpen.

Het goedkeuringsbesluit ligt nu vanaf 25 september a.s. gedurende 6 weken ter inzage. In die periode kan beroep worden ingesteld bij de Raad van State. Als geen beroep wordt ingesteld wordt het besluit van Gedeputeerde Staten daags daarna onherroepelijk. Tegelijk met het beroep kan ook bij de Raad van State een verzoek om een voorlopige voorziening/schorsing worden ingediend. In dat geval treedt het bestemmingsplan pas in werking als over het verzoek om voorlopige voorziening/schorsing een uitspraak is gedaan.                

Op het randje van de Grebbeberg

RHENEN  Het Utrechts Landschap nodigt geïnteresseerde natuurliefhebbers uit om zaterdagmiddag 20 september onder leiding van een gids een wandeling van circa anderhalf uur over de Grebbeberg te maken.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Binnenmolen viert verjaardag Rhenen met oud-Hollandse Klucht

RHENEN  De Stichting De Utrechtse Molens (onderdeel van Het Utrechts Landschap) houdt ter ere van het 750-jarig bestaan van Rhenen zaterdag 20 september de theatervoorstelling ‘De Klucht van de molenaar’. De Amsterdamse theatergroep De Kale voert het stuk in de buitenlucht op het erf van de Rhenense Binnenmolen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

DVSA huldigt speler Erwin Brienesse

AMERONGEN  Voorafgaand aan de wedstrijd DVSA 1 – Hercules 1 van afgelopen zaterdag werd Erwin Brienesse gehuldigd. Voorzitter Ad Verbart zette Brienesse in het zonnetje vanwege het feit dat hij zijn tweehonderdvijftigste wedstrijd voor DVSA speelde.

Lees verder op de website van De Kaap

Schennispleger

DOORN  Woensdagmiddag werden kinderen geconfronteerd met een schennispleger. Omstreeks 16.15 uur waren twee kinderen aan het spelen bij een schoolplein aan de Bloemengaard. Plotseling stond een onbekende man bij de zandbak. De kinderen voelden zich hier niet prettig bij en liepen weg. Omdat ze toch graag wilden spelen liepen zij op een gegeven moment weer terug en toen stond deze man er weer. Nu liet hij zijn geslachtdeel zien aan de kinderen. De kinderen vertrokken gelijk en de man verdween ook. Signalement:

Man, blanke huidskleur, dun postuur, alleen haar op zijkant van hoofd, bruine snor en gekleed in een rood/groen blousse met blauwe spijkerbroek. De politie zoekt getuigen en zij kunnen contact opnemen op 0900-8844, Heuvelrug.

Uitreiking ‘Dierenleven in de Londotuin’

LEERSUM  De vereniging Dorp & Natuur hecht veel waarde aan natuur- en milieueducatie en heeft aan de rand van Leersum een heemtuin, de Londotuin. In het kader hiervan heeft de vereniging het boekje “Dierenleven in de Londotuin” ontwikkeld. Dit boekje biedt een leidraad voor natuurlessen. Het geleerde kan in de heemtuin of in de nieuwe schooltuin (die ook in Leersum komt) in praktijk worden gebracht. Schrijver van het boekje is Frans Keuchenius.

Dorp en Natuur werkt samen met scholen in Leersum om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met de natuur.  De Hoeksteen is hierin al actief. Jana Verboom neemt hierin het voortouw.
Met het uitreiken van de boekjes wordt ook op De Schakel en De Meander een start gemaakt met natuur- en milieueducatie in samenwerking met Dorp en Natuur.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug ondersteunt natuur- en milieueducatie. Met NMC-Zeist is een contract om deze educatie te stimuleren. In Leersum neemt Dorp en Natuur deze rol op zich. De gemeente ondersteunt dit door de financiering van de lesboekjes “Dierenleven in de Londotuin”. Deze boekjes worden donderdag 18 september door wethouder Clemens van der Burg uitgereikt.

Doel van de vereniging Dorp en Natuur is kinderen zoveel mogelijk te laten zien in en van de natuur. Vandaar dat veel lessen in de Heemtuin plaatsvinden.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 19 september 2008 (kopie)

Weth Teslinglaan Driebergen: richting Akkerweg
foto: © Robert Wassens
tijd: 8:40 uur       temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Huldiging Zeister deelnemers aan Olympische Spelen

ZEIST  Op woensdag 24 september 2008 vanaf 16.00 uur (tot plm. 17.00 uur) bij de ingang van het raadhuis aan Het Rond vindt de huldiging plaats van Eva de Goede en Kamiel Maase, Zeister deelnemers aan de Olympische Spelen.

Tijdens de laatste Olympische Spelen streden twee Zeister topsporters, te weten Eva de Goede en Kamiel Maase, met alle andere wereldsporters om een plaats op het podium. Het lukte Eva de Goede om met haar medespeelsters in het vrouwenhockey-team het goud te bemachtigen; Kamiel Maase viel helaas buiten de prijzen. Maar daar staat tegenover dat hij vele malen Nederlands kampioen is geweest. Kamiel heeft laten weten zijn sportcarrière te willen beëindigen.

Na het bijkomen van alle inspanningen tijdens de Spelen en de enerverende momenten van de huldigingen door HM de Koningin en de Minister-President is het tijd om “onze” Zeister sporters hier en nu te huldigen voor hun behaalde resultaten.

Kinderboekenweek 2008

ZEIST  Op de eerste dag van de kinderboekenweek donderdag 1 oktober organiseert De Nieuwe Boekerij: ‘Het muisje zonder staart’, een vertelvoorstelling door Sprookjestheater Margo van Schie.
Een gezellig interactieve voorstelling vol liedjes en versjes. De kinderen maken op speelse wijze kennis met de versjes van kleine kriebelspelletjes over poezen en muizen geïllustreerd met de in het decor verschijnende prenten. Bekende en minder bekende liedjes worden gezonden. De voorstelling wordt afgesloten met het verhaal “Het muisje zonder staart” dat in een ouderwets huiskamertheatertje gespeeld wordt.
Voor kinderen vanaf 3 jaar
Voorstelling 1 om 14.30 uur
Voorstelling 2 om 15.30 uur
Entrée: 2,50 euro (kinderen) 3,50 euro (volwassenen)
Reserveren aanbevolen!
Boekhandel De Nieuwe Boekerij
Steynlaan 55, Zeist
030 -6923250

Diefstal bromfiets

ZEIST  Op donderdagmiddag 18 september is een 76-jarige inwoner van Zeist slachtoffer geworden van diefstal. Het slachtoffer probeerde tevergeefs het stuurslot van zijn, voor het huis geparkeerde, bromfiets open te krijgen. Een voorbijganger bood “hulp” aan en forceerde het stuurslot. Vervolgens bood de voorbijganger aan een nieuw slot voor het slachtoffer te halen. Even later was de bromfiets verdwenen. Er zijn twee verdachten bij deze diefstal betrokken.

Karin Harmsen wint brons

MAARN/LEERSUM  De Maarnse Mechteld van den Berg, directeur van het Revalidatiefonds, verbleef afgelopen weken bij de Paralympische Spelen in Peking. De Leersumse Karin Harmsen legde afgelopen week met het Nederlandse zitvolleybalteam beslag op de bronzen medaille. Harmsen stopt na deze Paralympische Spelen met topsport.

Lees verder op de website van De Kaap

Rhenen en omwonenden voor rechter om seniorenwoningen

RHENEN  ,,Als het nog veel langer duurt voor wij die seniorenwoningen mogen bouwen, dan kan ik er straks zelf in.” Dat zei R. Lodder van de Rhenense Woningstichting dinsdag tijdens een zitting bij de Utrechtse bestuursrechter.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Hamlet voor Huis Doorn opgevoerd

DOORN  The American Drama Group Europe voerde vorige week twee keer William Shakespeare’s ‘Hamlet’ op. Deze openluchtvoorstellingen werden op het plein voor Huis Doorn gegeven.

Lees verder op de website van De Kaap

Zitvolleybal mag niet de dupe worden

LEERSUM  De zitvolleyballers van volleybalvereniging Volleer uit Leersum dreigen de dupe te worden van de gelijktrekking van de subsidies in de gemeente. De nieuwe subsidieregeling betekent voor Volleer een verlies van duizenden euro’s aan inkomsten.

Lees verder op de website van De Kaap

Begraven in eigen grond

HEUVELRUG  De commissie Middelen kreeg onlangs een beleidsstuk ‘begraven in eigen grond’ voorgeschoteld door het college. De strekking van het stuk is dat begraven in eigen grond in principe ongewenst is.

Lees verder op de website van De Kaap

Elke maand jazzcafé met Harmen Fraanje

AUSTERLITZ  De jonge en internationaal opererende pianist Harmen Fraanje houdt elke maand jazz-café in het Beauforthuis (Austerlitz), de eerste keer op woensdag 1 oktober. Het worden verrassende concert met wisselende gasten. Zoek hem eens op op You Tube voor een impressie. Vooraf kan er worden gegeten. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl en bij Kralensteyn (Steynlaan 44, Zeist). Maar langs komen op de avond zelf is ook altijd mogelijk.

Harmen Fraanje werd enkele jaren geleden door bassist Hein van de Geyn als broekie bij het Beauforthuis geïntroduceerd. Inmiddels speelt hij wereldwijd, met zijn eigen groep (Stefan Lievestro & Martijn Vink) en in de meest uiteenlopende combinaties: met Ernst Reijseger, Micha! el Moore, Eric Vloeimans, Magic Malic, Nelson Veras, nou ja, ‘met wie niet!’ zou je haast zeggen.
Zijn jazzcafé in het Beauforthuis is een zeer informele avond, waarop Harmen en zijn gasten nieuwe composities uitproberen. Vanaf 18.00 uur is de zaal open en wie wil kan lekker samen met de musici eten (niet bij entree inbegrepen) en praten. Daarna een concert, twee sets van ca. 45 minuten, of drie kortere setjes. Ze spelen steeds grotendeels een nieuw programma. Met uitgewerkte composities, maar soms ook zojuist ontstane schetsjes, en met bijzondere gasten. Fraanje vertelt over de totstandkoming, maar ook het proces van schrijven, improviseren.

woensdag 1 oktober, 20.15 uur (eten vanaf 18.00)

Heuvelrugnieuws van zaterdag 20 september 2008 (kopie)

Diederichslaan 25 Driebergen: Kraaybeekerhof
foto: © Robert Zwart
tijd: 12.00 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Man rijdt frontaal tegen boom

ZEIST  Op de Woudenbergesweg in Zeist heeft vanmiddag een eenzijdig auto-ongeluk plaatsgevonden. Een man werd naar alle waarschijnlijkheid onwel achter het stuur en reed frontaal tegen een boom.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Bouwer wil L-flat graag terugkopen

ZEIST – Laten staan die flat. Als de Kombinatie renovatie niet ziet zitten, dan wil Lisman en Lisman de L-flat in Zeist desnoods zelf kopen. Het bedrijf heeft wat met de plek en het gebouw dat het er in de jaren ’60 neerzette.

Lees verder op de website van het AD/UN

Toneel ‘Raak me aan’

LEERSUM  Het jubileumprogramma ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum van Muzemiks begint zondagmiddag 21 september met een toneelvoorstelling in De Binder.

Lees verder op de website van De Kaap

Veel vragen over kruispunt

DOORN  Het doel van de grondige renovatie van het kruispunt in het centrum van Doorn was om de veiligheid van zowel fietsers als voetgangers te verbeteren. Nu de werkzaamheden bijna gereed zijn komen er steeds meer vragen niet alleen van inwoners maar ook van raadsleden of er inderdaad sprake is van een verbeterde veiligheid.

Lees verder op de website van De Kaap

Loodgietersbedrijf bestaat 100 jaar

ZEIST  Op vrijdag 19 september reikte burgemeester Janssen het Predikaat Hofleverancier uit aan de firma C. Geytenbeek & zns tijdens een feestelijke bijeenkomst in Figi.
De firma Geytenbeek bestaat 100 jaar! Drie generaties Geytenbeek hebben door de jaren heen een loodgietersbedrijf opgebouwd, dat bekend en vertrouwd is in de regio. Naast de dagelijkse onderhoudswerken is het bedrijf erg actief op het gebied van de legionella-problematiek van collectieve drinkwaterinstallaties.

Hofleverancier
Koning Willem I voerde in 1815 het predikaat ‘hofleverancier’ in. Dit predikaat geeft bedrijven het recht om het Koninklijke wapen te voeren, met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking
‘De Koningin kan het predikaat toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een zeer belangrijke plaats innemen in hun regio. De bedrijven moeten daarnaast minimaal honderd jaar bestaan. Op dit moment zijn er ongeveer 250 bedrijven die zich hofleverancier mogen noemen. Ook hiervoor geldt dat het bedrijf ten minste honderd jaar moet bestaan.

CD presentatie Colijn Buis

AUSTERLITZ  Hij is nog lang geen dertig, maar Colijn Buis speelt al met musici als Thijs van Leer, Denise Jannah, Hans Dulfer en John Engels. Geen wonder dat hij de Kunstanjer 2005 van het Prins Bernhard Cultuurfonds won. Deze prijs gebruikte hij om een cd op te nemen met uitsluitend eigen composities. Op 2 oktober presenteert hij hem in het Beauforthuis, Austerlitz. Net als op de cd speelt Colijn deze avond met Jasper van Hulten op drums, Sven Happel op contrabas en Tom Beek op saxen. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl en bij Kralensteyn (Steynlaan 44, Zeist).

Colijn is pianist van o.a. het Utrechts Jazz Orkest, waarmee hij heeft opgetreden met o.a. Joke Bruys en Hans Dulfer. Ook werkte hij met een grote verscheidenheid aan koren, waar! onder het Nationaal Jeugdkoor, en duo met Thijs van Leer.
Daarnaast speelt het Colijn Buis Trio regelmatig in Cees’ Place (Utrecht), ook met speciale gasten als Hans Mantel, John Engels, Thijs van Leer, Hans Dulfer, Denise Jannah, en vele andere topmusici uit de Nederlandse en internationale pop- en jazzscene.

donderdag 2 oktober, 20.15 u
Colijn Buis – cd presentatie
entree €15 / CJP, CKV, Studentenkaart & Zeistpas €10

Heuvelrugnieuws van zondag 21 september 2008 (kopie)

Langbroekerdijk Driebergen: Bruggetje Aderwinkelpad
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Inwoners Wijk bij Duurstede willen huisartsenpost Doorn

WIJK/HEUVELRUG – De inwoners van Wijk bij Duurstede willen graag een huisartsenpost in Doorn, ook al zijn zij tevreden over de huisartsenpost in Houten. Zij hebben liever een post in Doorn omdat die makkelijker en sneller te bereiken is.

Lees verder op de website van het AD/UN

Dalto levert teweinig strijd tegen DVO

BENNEKOM  Dalto leverde te weinig strijd. Dat was het oordeel van trainer Herman van Gunst na afloop van de veldkorfbalwedstrijd tegen DVO, die in 14-14 eindigde. Het gepromoveerde DVO verrast in de hoofdklasse. Vorige week won de ploeg uit Bennekom van Koog Zaandijk en nu werd er een punt tegen Dalto gepakt.

Lees verder op de website van het AD/UN

CDN komt kracht tekort tegen Nieuwsland

Door Hans van Vugt
DRIEBERGEN  In een wedstrijd die CDN begon met twee invallers (Elmar van Doorn-spit, Alie Alkan –gebroken pols) en dus stonden Albin Meijer en Robin Geerding in de basis. Over de inzet valt niet te twijfelen die was uitstekend maar de tegenstander Nieuwland was een maatje te groot met snel en aanvallend voetbal zette het direct na beginsignaal van de weer goed leidende arbiter Kerkhof de CDN verdediging onder grote druk. Wat al in tweede minuut tot een achterstand leidde door niet goed op te letten en de bal goed weg te werken was door een schot van 20 meter in de verre hoek doelman Andre van Randwijk kansloos: 0-1.
Geschrokken door deze snelle achterstand kwam men iets uit de grote druk vandaan en probeerde wat terug te doen. Twee vrije trappen, goed genomen door de man van de wedstrijd Martijn van Loon, leverde niets op. Men moest wachten tot de 22e min voor er weer iets vermeldenswaardig gebeurde maar dat was direct negatief doordat Nieuwland zijn verdiende 0-2 scoorde. Het was wederom CDN er Martijn van Loon die na een goede aktie in de handen van de keeper schoot. In de 32e min was het de mee naar voren geschoven Paul Hofwegen die net over kopte. Hopende nog voor de rust de aansluittreffer te scoren kwam het gevaar aan de andere kant. Door een bal verkeerd te beoordelen kon doelman Andre van Randwijk ook in tweede instantie de bal niet onder controle krijgen en het werd 0-3. Na dit doelpunt kwam de wedstrijd helemaal op slot te zitten. De Rust werd bereikt met een kansloze 0-3 achterstand.
Maar het was weer Nieuwland die ook na de thee het sterkste was in de duels maar met alle inzet van onze jongens kreeg CDN een licht overwicht maar kreeg bijna geen kans om de achterstand iets draaglijker te maken. CDN wisselde Danny van Ginkel voor Remco Claessen en Pim van Amerongen voor Remco Stoltenkamp.
Maar de wedstrijd kwam op een lager pitje te staan. Nieuwland geloofde het wel en CDN kon maar niet de aansluittreffer maken tot in de 83e min door goed doorzetten van de ingevallen Kevin Woudenberg werd het 1-3. En als de schitterende omhaal van Jeffry Veenendaal meer succes gebracht had dan zou het nog spannend geworden zijn. Nu eindigde de strijd nog met 1-4 door een benutte strafschop van Nieuwland. Zaterdag as 28 September 2008 de zware uitwedstrijd tegen Candia’66 in Rhenen Aanvang 14.30

Fietsers rijden tegen slagboom

AMERONGEN – Een 17-jarige jongen en zijn 14-jarige broer uit Nieuwegein zijn zaterdag 20 september gewond geraakt toen zij omstreeks 21.50 uur met hun fietsen tegen een slagboom aanreden. Het ongeluk gebeurde op de Kollandselaan te Amerongen.

De twee broers fietsten in het donker met ongeveer 30 km/u tegen een 1.50 meter hoge slagboom die dwars over de weg stak. De 17-jarige jongen had rug –en handletsel en zijn 14-jarige broer had verwondingen aan zijn hoofd. Beide jongens zijn naar het ziekenhuis overgebracht.

Verkeerscontrole

DRIEBERGEN/LEERSUM – Zowel op de Appelgaard als de Lei in Driebergen en op de Rijkstraat in Leersum heeft de politie op zaterdagmiddag omstreeks 15.00 uur een verkeerscontrole gehouden.

In totaal hebben 19 personen een proces-verbaal gekregen voor onder meer de volgende overtredingen:

10 personen droegen geen gordel, één persoon was aan het bellen achter het stuur, bij één persoon was het kenteken niet goed leesbaar, één persoon had zijn rijbewijs niet bij zich, één persoon had geen juiste apk-keuring, vijf personen parkeerden hun auto zonder blauwe parkeerschijf en één persoon parkeerde zijn voertuig op het trottoir.

Next-Up hiphop avond

ZEIST  Vrijdag 26 september 2008 is er in Pop- en Cultuurpodium de Peppel weer Next-Up hiphop avond. Editie 4.1 inmiddels alweer met vanavond niemand minder dan YES-R. De deuren op de Montaubanstraat 106 in Zeist gaan open om 21:00 en de entree is €10,00 Wil je zeker zijn van een kaartje surf dan naar www.peppel-zeist.nl


Yes-R
Yes-R (Yesser Roshdy, 1986) is een MC uit Amsterdam-Oost die bekend staat om zijn uitermate swingende flow. Geïnspireerd door zijn neef Ali B besloot Yes-R op 13 jarige leeftijd dat hij rapper wilde worden. Op zijn 14e deed hij voor het eerst mee aan een talentenjacht waar hij de 2e plaats won. Net als zijn neef had hij de smaak van het optreden meteen te pakken en is sindsdien niet meer van het podium af te slaan. Hij maakte twee jaar lang deel uit van de hiphopformatie Ongerept.
Na zijn vertrek uit de groep Ongerept besloot Yes-R als soloartiest verder te gaan. In 2003 ontmoette hij Lange Frans van D-Men Entertainment die onder de indruk was van Yes-R’s flow. Lange Frans ging direct aan de slag met de productie van Yes-R’s nummers. Het eerste nummer ‘Chickiesflasher’ werd een undergroundhit en staat op de compilatie CD de Gastenlijst. Ook de featuring op ‘Sletje’ van Baas B werd een heuse clubhit. Hij won de auditieronden voor een Mc Donalds reclame en kreeg zodoende meer naamsbekendheid. Hieruit volgde een featuring op de debuutsingle ‘Laat je gaan’ van Maritza.
In 2004 sleepte Yes-R de publieksprijs binnen van de meest toonaangevende talentenjacht de GROTE PRIJS VAN NEDERLAND. Dit zorgde voor veel publiciteit en dus nog meer bekendheid voor de ambitieuze Yes-R.
Zijn eerste single werd in maart uitgebracht onder de naam “Stel je voor” featuring Baas B. Hoewel dit nummer in de charts hoge ogen scoorde werd hij bij het grote publiek pas echt bekend toen hij samen met Ali B het nummer “Leipe Mocro Flavour” uitbracht. Dit nummer haalde maar liefst een nummer 2 positie in zowel de TOP 40 als de MEGA TOP 50.
In augustus 2005 werd zijn debuutalbum album ‘Mijn Pad’ gereleased. Van dit album verschenen de 3 singles Fissa, Mijn Pad en Mammie. Het laatste nummer kwam op 27 binnen in de top 40.
Samen met zijn neef Ali B scoort Yes-R begin 2006 weer twee monsterhits ‘Ghetto’ (#2 in de charts) en ‘Rampeneren’ (#4 in de charts). Hij wint een TMF award voor beste nieuwkomer en wordt genomineerd voor een Urban Award en een PP2G award.
Samen met Baantjer personage de Cock draagt hij bij aan de nationale overheidscampagne “Nederland Veilig”. De campagne is een mega succes en wordt opgevold door een tweede campagne.
Voor het televisieprogramma Jensen! deed Yes-R verslag bij premières op de rode loper van Nederlandse films.
In 2006 maakt Yes-R zijn debuut als acteur. Hij speelt als Omar de hoofdrol in de kerstkomedie “’n Beetje verliefd”. De film behaald de Gouden status wat goed is voor meer dan 100.000 bezoekers. De gelijknamige soundtrack is een top 40 hit.
Yes-R’s tweede album ‘Zakenman’ ligt nu in de winkels.
“Yes-R is als Coca Cola je vindt hem overal, stapt de hiphop-scene binnen en schreeuwt dit is een overval”

Regiowerktop Kromme Rijn Heuvelrug

DRIEBERGEN  Op maandag 22 september 2008 vindt de Regiowerktop Kromme Rijn Heuvelrug plaats. Deze bijeenkomst is voor werkgevers en andere partijen in het netwerk van werk, economische zaken en scholing. Staatssecretaris Aboutaleb en Staatssecretaris Van Bijsterveldt nemen deel aan deze Regiowerktop om het landelijke beleid toe te lichten.

Tijdens deze Regiowerktop wordt bovendien het officiële startsein gegeven voor het regionale Werkgeversservicepunt. Dit servicepunt neemt werkgevers een zorg uit handen door creatief mee te denken over de invulling van vacatures en het aanvragen van subsidies. Het is een vraagbaak voor werkgevers en helpt hen verder bij het vinden van geschikt personeel.

Waarom een Regiowerktop?
De vraag naar personeel groeit, terwijl het aanbod van personeel niet voldoet aan de eisen van werkgevers. Dat moet anders, want ‘mismatches’ kosten veel tijd en geld. Tijdens de Regiowerktop bespreken we met elkaar hoe we vraag en aanbod van personeel beter op elkaar kunnen afstemmen en willen we daar concrete afspraken over maken. Ook de rol van het bedrijfsleven, de overheden en het onderwijs komen aan de orde. Zo’n 50 bedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio hebben zich inmiddels aangemeld.

Om ca. 16.45 uur vindt de plenaitre terugkoppeling plaats en worden de resultaten van de werktop bekend gemaakt. Om ca. 17.00 uur vindt het startsein plaats voor het regionale Werkgeversservicepunt waarbij de pers van harte is uitgenodigd.
Locatie: Cultuur- en Congrescentrum Antropia
Landgoed de Reehorst
Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen

De regio Kromme Rijn Heuvelrug bestaat uit de gemeenten: Bunnik, De Bilt, UtrechtseHeuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist.

Lezing “water in de stedelijke omgeving”

ZEIST  Op donderdag 25 september verzorgt Theo Kuipers een lezing over het watersysteem van Leidsche Rijn bij NMC Zeist.

Het watersysteem van Leidsche Rijn is zeer bijzonder, nergens in Nederland wordt met het oppervlaktewater van zo’n groot gebied zo milieuvriendelijk omgegaan. Het goed laten functioneren van dit watersysteem vraagt het nodige van de communicatie richting de bewoners en gebruikers. Theo Kuipers, heeft in zijn voormalige baan als programmamanager communicatie de opgave gehad om het watersysteem van Leidsche Rijn aan de nieuwe bewoners uit te leggen. Dat was en is nodig omdat de nieuwe bewoners zich een aantal gedragsregels t.o.v. (hemel)water eigen moeten maken. In heel Leidsche Rijn wordt zo veel mogelijk schoon regenwater rechtstreeks in de sloten en in de ondergrond opgeslagen. Het belangrijkste voordeel is dat we op deze manier voldoende schoon water in de ondergrond hebben. Theo Kuipers legt tijdens zijn lezing uit hoe het systeem in Leidsche Rijn is aangelegd en geeft het waarom daarvan aan. Daarna gaat hij in op de ‘regels’ die er voor bewoners en bedrijven zijn.

Schoon en helder oppervlaktewater voor natuur, recreatie en stedelijk landschap is een wens van vele overheden. Niet alleen omdat dit een wensbeeld is dat vele burgers aanspreekt, maar ook omdat dit ook een basis is voor ons drinkwater.
En daarnaast hebben we in Nederland moeten constateren dat we de afgelopen decennia heel veel (teveel?) water uit onze bodem hebben weggehaald met als gevolg: verdroging en verzakking. Dat werd ook nog eens versterkt doordat we in onze steden en dorpen het regenwater meestal op de snelst mogelijke manier naar rivieren en zeeën hebben afgevoerd. Op veel plaatsen en plekken wordt daarom nagedacht aan een andere manier van (regen)waterbeheer. Meer gericht op duurzaamheid en met respect voor de kringloopgedachte.

Deze lezing is de vierde lezing uit een reeks over water in onze omgeving, die dit jaar georganiseerd worden door IVN, KNNV, SMZ, Natuurlijk Zeist West en het NMC Zeist. De lezingencyclus is een initiatief om te komen tot meer samenwerking en afstemming tussen de verschillende natuur- en milieuorganisaties in Zeist en omstreken.  
De lezing wordt gehouden in het gebouw van NMC Zeist, Nic. Beetslaan 2 in Zeist en begint om 20.00 uur. De zaal zal om 19.30 uur open zijn. Iedereen is gratis welkom.
Informatie is verkrijgbaar bij M. Bours,  NMC Zeist,  tel. 030-6990254 of  nmc@zeist.nl

Ernst Daniël Smid met Ons Genoegen en GOOG in Cunerakerk

RHENEN  De muziekvereniging Ons Genoegen Rhenen sluit de viering van haar 140-jarig jubileum af met een galaconcert van haar symfonisch harmonieorkest. In de sfeervolle Cunerakerk aan het Kerkplein treedt het orkest op zaterdag 1 november (aanvang 20.00 uur) op met medewerking van de van theaters en televisie bekende bariton Ernst Daniël Smid.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Topgolfers op GC Anderstein

MAARSBERGEN  Het was afgelopen maandag hartstikke druk op golfclub Anderstein. Voor het eerst in haar 20-jarig bestaan mocht Anderstein internationale topgolfers op haar golfbaan verwelkomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Najaarsactie van Unicef gestart

HEUVELRUG – De najaarsactie van Unicef is in de dorpen Doorn, Driebergen en Maarn gestart. De verkoopcollectie bevat een schat aan wenskaarten met reproducties van vooraanstaande kunstenaars, geschenkartikelen voor alle leeftijden en bureau- en kunstagenda’s voor 2009.

Lees verder op de website van De Kaap

Zangzaterdag in de Rijnkapel

AMERONGEN  Ronald Naar leidt op zaterdag 4 oktober een zangzaterdag in de Rijnkapel. In een kleine groep wordt een gevarieerd meerstemmig repertoire gezongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 22 september 2008 (kopie)

Meenkselaan 20 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:40 uur    temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Clubkampioenschappen Risenborgh

DRIEBERGEN  Van 30 augustus t/m 14 september zijn bij TV Risenborgh de clubkampioenschappen gespeeld. Het aantal deelnemers was wat minder dan vorige jaren maar dat ging zeker niet ten koste van de sfeer en de gezelligheid. De weersomstandigheden hadden wel een negatieve invloed op de gezelligheid maar de finales konden gelukkig toch nog onder zonnige omstandigheden gespeeld worden.

In de herenenkel ging de titel naar Erik Veerman die in de finale te sterk was voor Marc Bijlsma. Voor hem was het de tweede titel na zijn eerdere zege in 2004. Bij de dames ging de titel naar Sandra Swagten. Door een blessure van Ingrid van Klaveren kon de partij niet uitgespeeld worden.. Op het moment van de blessure van Ingrid stond Sandra in games en sets ruim voor en kon op basis van deze cijfers dan ook terecht gekroond worden tot clubkampioen.

 In het herendubbelspel was de titel verrassend voor Guus Fabius en Mick Wildschut. In hun eerste gezamenlijke optreden waren zij alle andere koppels de baas. In de finale werden Peter van Vliet en Rogier Fonteijne verslagen. Peter van Vliet schreef wel de mixed titel op zijn naam door samen met Brigit ter Hoeve, Floris Andriessen en Miranda van der Haar te verslaan. In de damesdubbel was de titel voor Brigit ter Hoeve en Reni Moerland.

Hierbij een overzicht van de finalisten. De eerst genoemden hebben gewonnen.

HE alg 4/5 Erik Veerman/ Marc Bijlsma 6-4 4-6 6-1
HE alg 6     Eloy Snapper / Bart van Gelder 6-4 7-5
HE alg 7/8 Ad Cosijn/ Egon Velders 6-4 6-3
DE alg 6/7 Sandra Swagten/ Ingrid van Klaveren 6-3 Opg.
DE alg 8    Fenke Groenendaal/ Geertje Verduyn De Vette 7-6 6-0
HD alg 4/5Guus Fabius en Mick Wildschut/Peter v. Vliet en Rogier Fonteijne 7-5 4-6 6-4
DH alg 6    Bas Hermsen en Chretien van Rhijn/Remco Bouman en Jan van Hunnik 1-6 6-1 6-4
HD alg 7/8 Erwin Daatselaar en Michiel van Gent/ Henny van Engelenburg en Henny Gobel 6-4 4-2 Opg.
DD alg 4/5 Brigit ten Hoeve en Reni Moerland/Yvette van Dok en Gaby de Jong 6-4 2-6 6-4
DD alg 6    Sonja van der Gun en Ida Boekhout/ Hanneke Schuller en Maria Snapper 6-3 6-1
DD alg 7    Brigitte van Remmerden en Dixy Veenstra/ Dorine Noorda en Lisa de Vilder 7-6 6-2
DD alg 8     Ilse van de Burgt en Fieke van Grinsven/ Marion Gielisse en Marijke Schaafsma 6-1 7-6
GD alg 4/5 Brigit ter Hoeve en Peter van Vliet/Miranda van de Haar en Floris Andriessen 7-5 6-4
GD alg 6    Lisa de Vilder en Jake de Vilder/Andre Wildeman en Ida Boekhout 6-2 2-6 6-3
GD alg 7    Mayette van Kampen en Michiel van Gent/ Miranda Bouman en Brand Gerlagh 6-1 6-1
GD alg 8    Kitty Velder en Egon Velders / Annemieke Ram en Brand Gerlagh 6-3 6-7 6-4
HE 35+6    Fred Stuger/ Han Fonteijne 6-3 6-3
HE 35+7    Jan Joop Treffers/ Lex Esmeijer 6-3 6-1
HE 35+8    Georges Mohn/ Albert Hofman 4-6 6-3 7-5
HD 35+6    Remco Bouman en Charly Frigge / Bram van der Vorst en Tom Wolfs 6-4 6-4
DE 35+7/8 Brigitte van Remmerden/ Wendely Prinsen 3-5 Opg.
DD 35+7    Marianne Braun en Anneke Steenbrink/ Olga Gerlagh en Sandra Swagten 7-6 7-6
GD 35+6    Sonja van der Gun en Bert Koot/ Albertje en Sjaak Zeijpveld 6-2 3-6 6-1
GD 35+7    Mirjam Teunissen en Henny Gobel/Marry de Jong en Henk Homminga 6-1 3-6 6-1

Asbest vrijgekomen bij brandje Driebergen

DRIEBERGEN  Bij een brand in een schuurtje aan de Brinkesweg in Driebergen is maandagmorgen asbest vrijgekomen.
Dat is in zes aangrenzende tuintjes terechtgekomen. Asbestverwijderaars zijn tot maandagavond bezig geweest om dat verspreide asbest op te ruimen. Ook is de weg ter hoogte van de woning op nummer 22 de hele dag afgesloten geweest voor gemotoriseerd verkeer, omdat dat vanwege de snelheid voor wervelingen kan zorgen die het asbest weer verder kunnen verspreiden. Fietsers en voetgangers konden de woning wel passeren. De brand ontstond in de ochtenduren door nog onbekende oorzaak. De brandweer van Driebergen riep de assistentie in van de collega’s in Doorn, omdat de brand makkelijk zou kunnen overslaan naar de anderhalve meter verderop gelegen woning. De brandweer had de brand echter onder controle voordat dat kon gebeuren. De straat is maandagavond weer vrijgegeven voor alle verkeer. Volgens de gemeente Utrechtse Heuvelrug s er geen gevaar voor de volksgezondheid geweest.


Lees verder op de website van het AD/UN

Bewonersbijeenkomst Planetenbaan

MAARN  Het college van b en w wil graag weten wat omwonenden, organisaties en andere belanghebbenden vinden van woningbouw aan de Planetenbaan. Om die reden wordt op dinsdag 30 september van 19.30 uur tot 21.30 uur een bijeenkomst gehouden in buurthuis De Twee Marken.

Lees verder op de website van De Kaap

Open badminton

MAARN  Badmintonvereniging Maarn-Maarsbergen organiseert op woensdag 24 september tussen 19.00 en 22.00 uur een open avond. Een kleine vereniging, waar leden vanaf 14 jaar, van beginner tot gevorderde, terecht kunnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Openstaande boetes

ELST  Zondagavond werd een 44-jarige automobiliste uit Veenendaal op de Veenendaalsestraatweg bekeurd omdat zij 10 km/u te hard reed. Bij het natrekken van de vrouw bleek dat zij nog dertien bekeuringen open had staan. Daarop werd de Veenendaalse aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Op het politiebureau kon zij aantonen dat zij op 17 september tien boetes had betaald, maar die bleken nog niet in het signaleringssysteem te zijn verwerkt. De overige drie boetes ter grootte van in totaal ruim €850 betaalde zij, waarna zij het politiebureau mocht verlaten.

Brandstichting

AMERONGEN  Rond 06.00 uur zag een 49-jarige man uit Amerongen dat er op de Veenseweg brand woedde in een oude tabaksschuur. Hij slaagde erin het beginnende brandje in de schuur te blussen, maar kort daarna laaide de brand toch weer op en moest de brandweer er aan te pas komen het vuur te bedwingen. Dankzij de vroegtijdige ontdekking door de getuige bleef de schade beperkt.

Gezien de aangetroffen sporen gaat de politie uit van brandstichting. Aan getuigen die op zondagochtend iets verdachts bij of in de omgeving van de schuur aan de Veenseweg hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Aftrap onderzoek Fietsbalans-2

ZEIST  Op woensdag 24 september om 10.30 uur geeft wethouder Joke Leenders de aftrap voor het onderzoek van Fietsbalans-2 op gemeentehuis aan het Rond 1. Zij zal op een van de hightech meetfietsen stappen en daarmee het onderzoek in gang zetten. Een afgevaardigde van het landelijk bureau van de Fietsersbond komt uitleg geven over het doel en het onderzoek van Fietsbalans-2. De meetfietsen en auto met speciale apparatuur zijn aanwezig voor demonstratie.

Van 2000 tot 2004 fietsten onderzoekers van de Fietsersbond in totaal 10.000 km op speciaal ontwikkelde meetfietsen voorzien van computerapparatuur, microfoon en camera om het fietsklimaat in 125 gemeenten in kaart te brengen. Najaar 2006 is de Fietsersbond gestart met het vervolgonderzoek Fietsbalans-2. Zeist is een van de gemeenten die zich hiervoor hebben aangemeld. Zij vindt het belangrijk te weten of zij met het fietsactieplan op de goede weg is en het fietsklimaat in de gemeente sinds het eerste onderzoek in 2002 is verbeterd.

Oude en nieuwe onderzoeksaspecten
In Fietsbalans-2 worden gemeenten weer beoordeeld op de tien aspecten uit het eerste onderzoek zodat kan worden bekeken welke vooruitgang er geboekt is. Het onderzoek is uitgebreid met drie nieuwe aspecten: fietsparkeerbeleid, luchtkwaliteit en de gezondheidseffecten van het fietsgebruik. Op een veertigtal drukke locaties gaat de Fietsersbond beoordelen of je er veilig je fiets kan parkeren. Ook wordt gekeken naar de hoeveelheid ingeademde schadelijke ultra fijn stof in de auto en op de fiets. In de Fietsbalans-2 krijgt de gemeente tevens informatie over manieren om vanuit gezondheidsoogpunt burgers te stimuleren tot (vaker) fietsen.

Nog meer hightech
Voor het meten van de luchtkwaliteit is met subsidie van het ministerie van VROM speciale apparatuur ontwikkeld voor op de fiets en voor in de auto. Hiermee wordt onderzocht of er in de gemeente verschil is tussen de luchtkwaliteit in de auto en op de fiets. Hierbij wordt samengewerkt met het IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences) van de Universiteit Utrecht. Verder zijn de hightech meetfietsen met de ervaringen uit de Fietsbalans-1 nog verder ontwikkeld en onder andere voorzien van GPS.

Fietsstad 2008
De laatste anderhalf jaar zijn al 25 gemeenten door de Fietsbalans-2 onderzoekers bezocht, dit jaar zijn dat 20 gemeenten. Elke gemeente ontvangt afzonderlijk een uitgebreid rapport en een set concrete aanbevelingen.
Op 29 oktober 2008 wordt voor de derde keer de titel Fietsstad uitgereikt. Eerder ontvingen Veenendaal (2000) en Groningen (2002) deze eretitel. In 2005 werden de gemeenten Amsterdam en Winterswijk gelauwerd voor hun inzet tegen diefstal.

Fraai uitzicht vanaf bouwkraan

AMERONGEN  Op de Utrechtse Heuvelrug geldt Amerongen letterlijk als het hoogste punt. Recent heeft de kern een nieuw hoogste punt gekregen. De metershoge bouwkraan in de bouwput van project Prattenbergh op het voormalige molenterrein geeft een fraai uitzicht over de kern, de uiterwaarden, de Rijn en het Kasteel. Het uitzicht reikt zelfs tot aan het Amerongse Bos.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 23 september 2008 (kopie)

Fuut 2 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:35 uur    temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Ongeval met zeecontainer

OVERBERG  Op de Heuvelsesteeg in Overberg is zaterdag 20 september omstreeks 00.45 uur een 35-jarige man uit Woudenberg met zijn auto tegen een zeecontainer gebotst. De zeecontainer stond naast de weg.

Lees verder op de website van De Kaap

Jaarlijkse feestweek bij Bartiméus

DOORN  Instituut Bartiméus stond de afgelopen week helemaal in het teken van de jaarlijkse feestweek. Overal op het terrein hingen grote spandoeken met daarop de tekst ‘Feest’. Niet alleen cliënten en hun familieleden, maar ook inwoners van de gemeente waren van harte welkom.

Lees verder op de website van De Kaap

Een stralende avond in de Maartenskerk

DOORN  Het eerste kamermuziekconcert van het nieuwe seizoen van ‘Muziek in de Maartenskerk’ vond vorige week woensdag plaats. Het werd een prachtige avond, waarbij een ander karakter van de barokmuziek naar voren kwam, die normaliter weinig aan bod komt.

Lees verder op de website van De Kaap

Tegen lantaarnpaal

RHENEN  Maandag om 18.00 uur kreeg de politie de melding dat er een aanrijding had plaatsgevonden op De Hollentoren. Een 30-jarige automobilist was hier tegen een lantaarnpaal aangereden en vervolgens weggelopen. De man werd getraceerd en aangehouden. Hij bleek te hebben gedronken en blies op het bureau 300 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed.

Controles op fietsverlichting starten weer

UTRECHTSE HEUVELRUG  Nu de dagen weer korter worden en de avonden langer, zal de politie weer extra controles gaan uitvoeren op fietsverlichting.

Goede zichtbaarheid van fietsers is van groot belang. Vooral nu het ’s avonds weer eerder donker wordt en ’s ochtends later licht is, controleert de Politie de komende periode extra op het juiste gebruik van fietsverlichting. De controles hebben tot doel de verkeersveiligheid te vergroten.

Direct op de bon
Er wordt direct verbaliserend opgetreden. Voor of achter geen licht kost € 20,-. Geen reflectie op trappers of wielen kost eveneens € 20,-.

Kabouterhol geopend

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag is op een feestelijke manier het volledig gerenoveerde “Kabouterhol” geopend door wethouder Elisabeth van Oostrum.

Dit “Kabouterhol” is een van de gebouwen van de driebergse scouting, de Dr. Hermansgroep aan de Baden Powellaan. De renovatie kon gefinancierd worden door bijdragen van de gemeente en een groot aantal sponsoren. Het vorige gebouw wat gerenoveerd werd is uit eigen middelen betaald. Er staan nog een aantal gebouwen voor renovatie op het programma maar daar moet eerst weer geld voor ingezameld worden. Daarom waren er afgelopen zaterdag ook allerlei activiteiten georganiseerd zoals een sponsorloop en de verkoop van lekkernijen. De bedoeling is om in 2009 met een volgend gebouw aan de slag te gaan.

Zie fotorapportage van Robert Zwart

Rhenen houdt thema-avonden over toekomst van wonen

RHENEN  Meepraten over de toekomst van ‘wonen in de gemeente Rhenen’?. Dat kunnen inwoners van Achterberg op woensdagavond 1 oktober en inwoners van Rhenen op donderdag 2 oktober.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Voetbalcheque voor Stichting de Nees

RHENEN  Tijdens de voetbalactiviteiten in het kader van Rhenen 750 werd er geld ingezameld voor de Stichting de Nees. Deze stichting heeft als doelstelling het verlenen van financiële steun aan organisaties en instellingen, die werken op het gebied van zorgverlening aan jeugdigen die door ziekte en/of een beperking hulp nodig hebben.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Arena wint ook van DWS

RHENEN  Ook de derde competitiewedstrijd heeft Arena in winst om kunnen zetten. DWS uit Kootwijkerbroek was niet bij machte om voor een stunt te zorgen: 10-15.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

IVN-Landschapsfietstocht

DRIEBERGEN  U kunt deelnemen aan een landschapsfietstocht van IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn. De tocht gaat via Maarn naar de het Valleikanaal en vervolgens naar Den Treek.
Hierbij speciale aandacht voor de  belangrijke ecologische verbindingen tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse vallei en de Utrechtse veengebieden met de heidegebieden van het Gooi.
Start zaterdag 27 september om 10.00 uur bij station Driebergen/Zeist, aan de Driebergse kant.
De lengte van deze fietstocht is ongeveer 35 km. Deelname is gratis en u hoeft zich niet aan te melden.

Heuvelrugnieuws van woensdag 24 september 2008 (kopie)

Traaij 12-14d Driebergen: nieuwe apotheek met appartementen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:40 uur    temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Openbare excursie op landgoed Bornia/ Heidestein

DRIEBERGEN  Zaterdag 4 oktober 2008 sluit de KNNV afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn zich aan bij de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV), die ter gelegenheid  van haar 100 jarig bestaan een voor ieder toegankelijke excursie op het landgoed Bornia/ Heidestein in Zeist onder deskundige leiding van Peter-Jan  Keizer (mycoloog/ paddenstoelendeskundige).

De landgoederen Heidestein, Bornia en Noordhout vormen tezamen het grootste aaneengesloten beheersgebied van Het Utrechts Landschap. Het uitgestrekte gebied wordt gekenmerkt door naald- en gemengde bossen met heidevelden, stuifzanden en akkerlanden.

Vanaf 12.30 uur verzamelen op ingang Bornia aan de Arnhemse bovenweg, kruising ” ’t Haagje” (van Zeist komend net voor de spoorwegovergang links)

Parkeermogelijkheid: Op het Haagje en omgeving daarvan.

Het is ook goed mogelijk om met bus 74 vanaf busstation Zeist richting Driebergen – Rijsenburg naar halte Prinses Margrietlaan in Zeist te gaan of dit juist te doen vanaf station Driebergen/Zeist te doen (ook met bus 74!) en vandaar af naar het Haagje toe te lopen.

Vertrek excursie: 13.00 uur na een korte inleiding.

Duur: ongeveer 2 uur.

Woonpark in Zeist nog niet zoals gewenst

ZEIST  Het complex met 206 luxe appartementen dat aan de Utrechtseweg in Zeist moet verrijzen, voldoet nog niet aan de wensen van de gemeenteraad.

Lees verder op de website van het AD/UN

Plaatsing eerste Wheels4all auto in Driebergen

DRIEBERGEN Morgen 25 september om 9.00 uur wordt de eerste Wheels4all auto in de gemeente ‘geplaatst’ door wethouder Jankees Salverda. Deze activiteit vindt plaats op de Lange Dreef 119 in Driebergen. Wheels4all is een autodeelsysteem waarbij verschillende bewoners dezelfde auto na elkaar gebruiken. Het systeem van deelauto’s is handig voor mensen die soms een auto nodig hebben; korte ritjes maken en er niet over (willen) denken een tweede, of in sommige gevallen een eerste auto aan te schaffen. Het systeem is voor kort gebruik aanmerkelijk voordeliger en makkelijker dan een huurauto.

Hoe werkt het?
Om gebruik te maken van Wheels4all kunt u een abonnement afsluiten. U kunt dan op ieder gewenst moment een auto reserveren. Wanneer u gebruik maakt van een deelauto betaalt u abonnementsgeld per maand en een bedrag per kilometer. Elke auto heeft een beheerder die er voor zorgt dat de auto in orde en rijklaar is. Als u minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt, bent u met een deelauto goedkoper uit. Abonnementen beginnen met 5 euro per maand. Meer informatie over de mogelijkheden van wheels4all: www.wheels4all.nl; Marianne v.d. Glind: 030-6919209, m.vandeglind@tiscali.nl

Waar staan de auto’s?
Wheels4all heeft al verschillende auto’s in de omgeving zoals in Zeist, Odijk, Bunnik en Veenendaal. De nieuwe auto, een Honda Jazz, komt in Driebergen-Rijsenburg op de Lange Dreef 119 te staan. Wheels4all wil dit aantal op korte termijn graag uitbreiden, als er voldoende belangstellenden zijn. Voor elke Wheels4all auto zijn er zeven leden in de omgeving nodig. Potentiële nieuwe locaties in Driebergen zijn: de Aalscholver, de Brinkseweg en de Julianalaan, of misschien bij u voor het huis. Niet alleen in Driebergen, maar ook in bijvoorbeeld Amerongen, Doorn en Leersum kunnen deelauto’s komen.

Waarom is dit onderdeel van de Duurzame Dagen?
Autodelen vermindert autobezit en bevordert het openbaar vervoer en fietsgebruik. Hierdoor wordt de leefbaarheid en de bereikbaarheid bevorderd. Voor iedereen die geen auto heeft, maar wel af en toe een auto nodig heeft, is gedeeld autogebruik ideaal. Bovendien draagt u bij aan een beter milieu en bespaart u op uw autokosten, een duurzaam initiatief dus!

‘Maak je schoolomgeving natuurvriendelijk’

DOORN  In het kader van de Duurzame Dagen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft NMC Zeist, regionaal centrum voor natuur- en milieucommunicatie, scholen gevraagd een plan in te dienen om hun schoolomgeving natuurvriendelijk in te richten. Drie scholen gaven gehoor aan deze oproep: Basisschool Hoog Moersbergen (Doorn), De Ontdekkingsreis (Driebergen) en De Ladder (Maarn). Deze scholen hebben elk een plan opgesteld om met kinderen aan de slag te gaan met de schoolomgeving.

Het winnende plan is gemaakt door De Ontdekkingsreis, Beukenrodelaan 2, 9341 ZP Doorn.
 
Woensdag 24 september om 11.00 uur reikte wethouder Robbert Waltmann op deze school een certificaat met de bijbehorende prijs uit. De Ontdekkingsreis ontvangt van de gemeente € 1.000,-. Hiermee kan de school de bedachte plannen ook daadwerkelijk gaan uitvoeren: voorbeelden van ingediende plannen waren onder andere: het aanleggen van een moestuin, zwerfvuilacties met buurtbewoners organiseren of de schoolomgeving zo inrichten dat er vogels, egels en andere dieren op bezoek komen. De scholen kunnen bij NMC Zeist aankloppen voor adviezen.

Het project ‘Maak je school natuurvriendelijk’ is opgezet door Natuur- en Milieucommunicatie (NMC) en de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het project is enerzijds bedoeld scholen te betrekken bij de Duurzame Dagen, anderzijds om het NMC kans te geven zich extra te profileren bij de scholen. Hierdoor kan het NMC vaker worden ingeschakeld bij het geven van natuurlessen op school. Met als voordeel dat scholen op deze manier op een leuke manier aandacht kunnen besteden aan natuur- en milieueducatie.

Scholen kunnen zich ook nog steeds inschrijven om dit schooljaar lesmaterialen te lenen en deel te nemen aan activiteiten die het NMC organiseert, o.a. in samenwerking met de Vereniging Dorp en Natuur.

Het contract tussen NMC Zeist en de gemeente wordt binnenkort verlengd, zodat het NMC de komende drie jaar de educatie op de Utrechtse Heuvelrug verder uit kan breiden. Doelstelling hierbij is het naar buiten gaan van de leerlingen, het ‘beleven’ van de natuur en de groene omgeving en daar over leren.

Ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van het NMC krijgen alle scholen deze maand een nestkast voor koolmezen cadeau.

Paddenstoelen in het bos

AUSTERLITZ  Paddenstoelen spelen een belangrijke rol in de kringloop van de natuur. Ze doen hun werk voor het grootste deel onzichtbaar onder de grond. Lang niet alle paddenstoelen hebben een steel en een hoed. Ook hebben veel paddenstoelen en bomen elkaar nodig. Ieder jaar is het weer een verrassing welke paddenstoelen hun gezicht laten zien. We gaan op zoek naar de verschillende soorten en welke plaats ze hebben in het bos.
De wandeling start op zondag 5 oktober om 14.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis.
De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen.

Rhenen 750, Rhenen Danst

RHENEN  Een groots dansfestival op zaterdag 27 september om 19.00 uur in sporthal ’t Gastland in Rhenen. Rhenen 750. Rhenen danst is een grote theatershow, uitgevoerd door tweehonderd amateurdansers uit de gemeente Rhenen, van jong tot oud zowel uit Rhenen, Elst als Achterberg.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

,,Je ziet ineens iemand op je voorruit”

DRIEBERGEN/VEENENDAAL – ,,Ik heb haar op de een of andere manier over het hoofd gezien”. Dat zei een 47-jarige Driebergense vrijdag tegen de Utrechtse rechtbank over de 81-jarige fietster die zij met haar auto had geschept.

Lees verder op de website van De Kaap

Even buiten bewustzijn

ZEIST Dinsdagavond omstreeks acht uur reed een 17-jarige bromfietser uit Zeist over de Van Reenenweg. Uit een uitrit kwam een 69-jarige automobiliste uit Zeist. De 17-jarige jongen schrok en remde zich onderuit en kwam tegen de auto aan. De jongen raakte even buiten bewustzijn en werd vervoerd naar het ziekenhuis met een hersenschudding.

Alex Roeka in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op donderdag 9 oktober treedt Alex Roeka op in het Beauforthuis, Austerlitz. Het concert komt enkele dagen voor de officiële première van ‘Beet van Liefde’, Roeka’s nieuwe programma. Voor het publiek een uitgelezen mogelijkheid al eerder kennis te maken met de liedjes van de gelijknamige cd. Ergens tussen chanson, hoempa, luisterliedjes en rauwe Tom Waits-blues in bevindt zich de muzikale biotoop van Alex Roeka. Stoer en kwetsbaar tegelijk. De ene keer humoristisch-ironisch en de andere keer verwoestend cynisch uithalend, geeft Roeka in “Beet van liefde” een meesterproeve van zijn liedkunst. Kaarten kunt u bestellen via www.beauforthuis.nl.

Speelde Alex Roeka’s vroegere werk zich vooral ’s ! nachts in de zelfkant van het bestaan af, tegenwoordig schijnt de zon iets vaker in zijn liedjes. In de letterlijke zin dan, want ze worden nog steeds bevolkt door losers, teleurgestelden en andere slachtoffers van het leven en de liefde. Met zijn persoonlijke stijl, zijn unieke stemgeluid en de trefzekere beelden die hij oproept won Roeka in 2000 zeer terecht de Annie M.G. Schmidtprijs.

donderdag 9 oktober, 20.15 u
entree €17 / CJP, CKV, Studentenkaart en Zeistpas €11

Heuvelrugnieuws van donderdag 25 september 2008 (kopie)

Waterhoen 36-42 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 8:20 uur    temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Gemeente redt kerkgebouw

DOORN  De protestante kerk aan de Kampweg in Doorn blijft behouden. Het kerkbestuur, dat drie kerkgebouwen in Doorn beheert, wil die kerk afstoten en de andere twee kerken (de gereformeerde kerk aan de Kampweg en de Koningshof aan het Kerkplein) renoveren en eventueel het interieur vernieuwen. Maar de gemeente Utrechtse Heuvelrug is bereid de protestante kerk, gebouwd in 1909, over te nemen en zo veel mogelijk terug te brengen in de oorspronkelijke vorm en indeling.

Lees verder op de wewbsite van het AD/UN

Heuvelrug bereidt drastische ingreep voor in verkeersstromen

UTRECHTSE HEUVELRUG  Een nieuwe, verlengde N226 vanuit Wijk bij Duurstede naar de A12, een treinstation in Maarsbergen, de Langbroekerwetering autoluw, en de N225 alleen bereikbaar voor bestemmingsverkeer. Over twintig jaar zou het werkelijkheid kunnen zijn.

Lees verder op de wewbsite van het AD/UN

Meer rust op de Heuvelrug?

SOESTERBERG Het laatste operationele squadron van de vliegbasis Soesterberg verhuist op maandag 6 oktober met haar Chinook transporthelikopters naar haar nieuwe locatie op vliegbasis Gilze-Rijen. Gilze-Rijen is sinds 4 juli jl. de thuisbasis voor het Defensie Helikopter Commando, waar alle helikopters van Defensie in ondergebracht zijn. Deze verplaatsing vormt het sluitstuk van een periode van verhuizen van mensen en materiaal van vliegbasis Soesterberg naar Gilze-Rijen.

De elf Chinook CH-47D transporthelikopters zijn sinds december 1995 in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht en ingedeeld in het 298 Squadron. Sinds 1995 hebben de Chinooks vanaf vliegbasis Soesterberg geopereerd. Deze transporthelikopters hebben deelgenomen aan missies in Ethiopië, Eritrea, Kroatië, Bosnië, Macedonië, Irak en Afghanistan. Ook zijn de Chinooks vaak ingezet voor hulp bij brandbestrijding. Gedurende de komende jaren stromen zes Chinooks van het modernste type CH-47F in bij de Koninklijke Luchtmacht.

Maandag 6 oktober wordt met een korte ceremonie ten overstaan van het personeel aandacht besteed aan de historie van de Chinook helikopters op vliegbasis Soesterberg. Hierna vindt symbolisch de overdracht plaats van de squadronvlag, die op Gilze-Rijen weer wordt gehesen. Tenslotte vindt een fly-by plaats waarna de helikopters richting Gilze-Rijen vertrekken.

Turkse Laydown in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op zaterdag 11 oktober wordt het Beauforthuis ingericht als één grote loungebar. Er is Turkse thee, lekkere hapjes en wierook. De zaal gaat open om 20.00 uur en om half tien gaat de muziek los: Tineke Postma, saxofoniste en bandleider extra-ordinaire, ontmoet de Turkse zangeres Esra Dalfidan. West en oost komen samen in frisse jazz en pop en de band groovet door tot middernacht! Kaarten voor dit middenoosters lounge-spektakel kunt u bestellen via www.beauforthuis.nl.

Zangeres Esra Dalfidan mengt haar Turkse achtergrond met het Westen. De uitkomst is een mengvorm van mystieke Turkse en Azerbeidjanse liefdesliederen met jazz of frisse op pop georiënteerde muziek. Haar traditionele liedjes op een bedje van rustige jazz zijn weemoedig en verlangend. In het Engels ! vult ze de typische oosterse toonladders staccato en vurig in.

Saxofoniste Tineke Postma staat bekend om haar wonderschone saxgeluid, haar ideeënrijkdom, haar improvisaties en haar talent om eigen stukken te componeren. Tineke en Esra passen helemaal in onze serie Multicul Laydown: twee uitstekende musici uit verschillende culturen.

Dit is het eerste Multicul Laydown concert van een complete serie: volgende maand een Marokkaanse Laydown (Thidrin op 15 november) en over 2 maanden een Antilliaanse Laydown (Randal Corsen Group op 13 december)

zaterdag 11 oktober, 20.00 uur
entree  16,00 / CJP, CKV, Studentenkaart & Zeistpas 11,00

Politiek dwingt Leersummer tot sloop deel villa

LEERSUM – Robert Hin, eigenaar van de omstreden villa aan de MC Verloopweg in Leersum, heeft zijn strijd met de gemeente verloren.
Die duurde al vanaf 2004.

Lees verder op de website van het AD/UN

GGD Eemland en GGD Midden-Nederland gaan samen

ZEIST  De GGD Midden-Nederland en GGD Eemland bereiden momenteel een samengaan voor. Gisteren, 24 september, stemden alle 28 wethouders voor één gezamenlijke GGD. Het wachten is nu nog op het besluit van de colleges en  gemeenteraden. Mochten ook zij positief beslissen, dan gaan beide GGD’en vanaf 1 januari 2009  verder onder de naam GGD Midden-Nederland. Eén GGD voor 28 gemeenten met 900.000 inwoners. De GGD Midden-Nederland is daarmee, qua grootte, de derde GGD van Nederland.

Het samengaan is een logische stap. De beide GGD’en werkten al veel samen op het gebied van ICT, infectieziektebestrijding, bevolkingsonderzoeken en campagnes. Dit bood beide vele voordelen qua kosten, kennis en werk. Nu beide GGD’en samengaan nemen deze voordelen alleen maar verder toe. “De meerwaarde zit vooral in kwaliteit, continuïteit en specialisatie: ‘Een groter werkgebied, en tóch dichtbij de gemeente’. De GGD zit met iedere gemeente afzonderlijk om de tafel om samen te werken aan een gezondere gemeente. Iedere gemeente heeft daarbij zo zijn eigen ideeën en oplossingen voor zijn gezondheidsproblemen. Amersfoort is tenslotte Loenen aan de Vecht niet. Een grote GGD die in alle gemeenten meepraat, maakt het mogelijk om te kunnen praten over verschillende oplossingen, met praktijkvoorbeelden uit andere gemeenten. Er ontstaat dan een soort kenniscentrum.” beamen beide voorzitters van de GGD’en, dhr. Verkroost (wethouder van Maarssen) en dhr. van Benthem (burgemeester van Eemnes).

Met het samengaan ontstaat er een GGD met 275 medewerkers,waarvan 175 van Midden-Nederland en 100 uit Eemland. Er vallen daarbij geen gedwongen ontslagen. De hoofdvestiging wordt de Dreef in Zeist, waar de ondersteunende functies worden ondergebracht. De vestiging aan de Zonnehof in Amersfoort blijft bestaan voor alle publieksfuncties waaronder Jeugdgezondheidszorg, reizigersvaccinatie, TBC en SOA bestrijding en Sociaal Medische Advisering, Technische hygiënezorg en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. Daardoor verandert er voor alle inwoners van de Eemland-gemeenten niets.

Het nieuwe werkgebied van de GGD gaat bestaan uit de 28 gemeenten: Abcoude,  Amersfoort, Baarn, Breukelen, Bunnik, Bunschoten, De Bilt,  Eemnes, Houten,  Leusden, Loenen, Lopik, Maarssen, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, De Ronde Venen, Soest, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg, IJsselstein, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Maar voordat dit zover is moeten alle colleges en  gemeenteraden er mee in stemmen. Dan pas kunnen beide GGD’en samen werken aan een gezonde Utrechtse regio dichtbij gemeenten.

Denk mee over de toekomst van de Utrechtse Heuvelrug

DOORN  Het college heeft op 25 september 2008 de discussieversie van de structuurvisie bekend gemaakt. Een integrale visie, om te bepalen hoe ‘onze’ Heuvelrug mooi kan blijven en om ervoor te zorgen dat mens en dier hier ook in de toekomst goed kunnen leven. Door over de toekomst na te denken, proberen het college beslissingen te vermijden waar ze later spijt van krijgen. Het helpt ook om de regie te houden, zodat ze niet worden overvallen door ongewenste ontwikkelingen.

Een structuurvisie is daarbij een goed hulpmiddel. Hierin staan belangrijke toekomstige ontwikkelingen en wensen op diverse gebieden. Op basis daarvan kunnen weloverwogen keuzes worden gemaakt over hoe de gemeente zich verder ontwikkelt. Het resultaat is een document dat aangeeft hoe de gemeente er over twintig jaar in grote lijnen uitziet

Het college probeert een optimale kwaliteit voor de hele gemeente te bereiken. Daarbij zijn er dilemma’s, bijvoorbeeld rond het verkeer. Als er minder doorgaand verkeer door de dorpen rijdt, worden die leefbaarder. En als op de Heuvelrug de verkeersbarrières verdwijnen, kan de natuur zich beter ontwikkelen. Maar dat lukt alleen als er voor het verkeer een nieuwe weg beschikbaar komt, zoals de verlengde N226. Dat is een moeilijke afweging.

Over de dilemma’s gaat het college graag met u in gesprek. Dat deed ze ook al in de herfst van 2007. Naar aanleiding van de opmerkingen die tijdens en na de discussie-avonden werden gemaakt, is de structuurvisie aangepast. Tijdens de avonden die binnenkort gehouden worden, horen b&w graag hoe u nu tegen het plan aankijkt. Uw opmerkingen worden de komende maanden bij het opstellen van de ontwerp-structuurvisie gebruikt.

Burgemeester en wethouders hebben in de discussieversie alle beschikbare informatie gebundeld over de onderwerpen die volgens hen in de uiteindelijke structuurvisie thuishoren. Op de speciale website over de structuurvisie vindt u alle informatie over de discussieversie en over de discussieavonden:  www.structuurvisieutrechtseheuvelrug.nl
Ook kunt u hier het boekje aanvragen met de discussieversie en reageren op de inhoud van de discussieversie.

Groen licht voor structuurvisie

RHENEN  Het was een volle bak dinsdagavond in het gemeentehuis tijdens de behandeling van de structuurvisie door de Rhenense gemeenteraad. Na een lange beraadslaging kreeg de structuurvisie tegen middernacht het groene licht.

De coalitiepartijen Progressieve combinatie (PC), VVD en PvdA stemden in met de structuurvisie. De oppositiepartijen, SGP, CDA en Rhenens Belang (RB) stemden tegen. Een amendement van de VVD om burgemeester en wethouders opdracht te geven een terrein aan de Radboudweg als mogelijke bouwlocatie in de stedenbouwkundige structuurvisie op te nemen werd aangenomen. Alleen de PC stemde tegen

In het collegeprogramma 2006 – 2010 was vastgelegd dat er een stedenbouwkundige structuurvisie moet worden opgesteld, die perspectief biedt voor de woningbouw op de langere termijn in de gemeente Rhenen. Belangrijk kenmerk is dat het eindresultaat een ontwikkelingsvisie is, die richting geeft aan de gewenste bouwinitiatieven passend bij de schaal en het karakter van de drie kernen Elst, Achterberg en Rhenen..

De woningbouwopgave van de gemeente Rhenen, 600-700 woningen in de komende tien jaar, moet op basis van deze visie kunnen worden gerealiseerd. Waar in werkelijkheid gebouwd gaat worden, is ook afhankelijk van de uitkomst van de woonvisie, waarmee de gemeente Rhenen meteen aansluitend aan de besluitvorming over de structuurvisie is gestart.

Er werden bijzondere eisen gesteld aan het proces om te komen tot een door alle betrokkenen gedragen structuurvisie. De visie is samen met inwoners van de drie kernen van de gemeente Rhenen opgesteld. Tijdens de beraadslagingen werden diverse moties en amendementen ingediend.

Het amendement van de PC, VVD en PvdA om de stedenbouwkundige structuurvisie vast te stellen met een wijzigingsbevoegdheid van de gemeenteraad, waarbij de woonvisie in de raadsvergadering van december 2008 wordt vastgesteld, en waarvoor de integrale structuurvisie voor het gehele gemeentelijk grondbedrijf, die medio 2009 zal worden vastgesteld, werd aangenomen. RB en CDA stemden tegen.

Een amendement van RB om meer zoekgebieden in Elst en Achterberg aan te wijzen werd met de stemmen van RB en SGP voor verworpen. Ook een amendement van de SGP om in overleg te treden met de provincie Utrecht om aan de westzijde van de Friesesteeg tussen de Cuneraweg en het huis van de familie Van de Kolk de rode contouren aan te passen voor een bouwlocatie werd verworpen. De SGP, CDA en RB stemden voor.

Het amendement van de SGP om De Vordel te schrappen als zoeklocatie voor woningbouw en de locatie De Eng daarvoor in de plaats aan te wijzen werd met de stemmen van SGP, CDA en RB voor verworpen. Datzelfde overkwam een amendement van de SGP om het gebied tussen de Bosweg en de Vissersweg als mogelijke bouwlocatie op langere termijn aan te wijzen.

Voor het amendement van de SGP om de structuur te wijzigen om woningbouw bij de Koerheuvel mogelijk te maken stemden de SGP, CDA en RB. Hetzelfde laken een pak voor het amendement van de SGP om de rode contour langs de Cuneraweg in overleg met de provincie door te trekken naar de Snijdersteeg.

Een motie van de PC om de vrijgekomen grond – na verplaatsing van de muziektent in Elst – te gebruiken voor uitbreiding van groen- en speelvoorzieningen voor de wijk werd verworpen. De PC en de PvdA stemden voor. De motie van de SGP om de bouwaanvraag en eventuele bestemmingswijzing voor de bouw van een kerkgebouw van de Oud Gereformeerde Gemeente in Achterberg voortvarend ter hand te nemen werd aangenomen. De PvdA, CDA, RB en SGP stemden voor.

SGP belegt dienst in kader van Rhenen 750 jaar

RHENEN  De SGP in Rhenen belegt dinsdag 30 september een kerkdienst in verband met het 750-jarig bestaan van Rhenen als stad.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Korfbal: SVMM en KCD behalen overwinning

MAARN  SVMM speelde afgelopen zaterdag de tweede competitiewedstrijd thuis tegen Mia 5. Beide ploegen hadden hun eerste wedstrijd gewonnen en omdat deze ploegen nog niet eerder tegen elkaar zijn uitgekomen was vooraf moeilijk in te schatten hoe de krachtverhouding zou zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

HDS klampt aan bij subtop

LEERSUM  Vooraf aan de wedstrijd HDS-SCH’44 was bij de spelers van HDS duidelijk dat deze wedstrijd gewonnen moest worden. Anders zou de aansluiting met de subtop verloren gaan. HDS kweet zich goed van deze taak: 4-2 winst.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijwilligers oefening Rode Kruis

DOORN  Opvang en verzorging behoort bij rampenhulpverlening, welke door het Nederlandse Rode Kruis al jaren verzorgd wordt. Voor een reeks trainingen in Doorn zoekt het Rode Kruis vrijwilligers die de rol van slachtoffer of evacué kunnen spelen tijdens de oefeningen.

Lees verder op de website van De Kaap

Derde Natuurmarkt door Groei en Bloei

DOORN  Voor de derde keer werd afgelopen zondag, de Groei en Bloei Natuurmarkt gehouden in het Von Gimborn Arboretum. Op deze Natuurmarkt was er weer een keur aan producten te vinden uit de natuur, over de natuur en met de natuur.

Lees verder op de website van De Kaap

Bedevaart voor de natuur in Cultuurhuis

DOORN  Bedevaart voor de natuur is een film over de trektocht van de schaapskudde over de Heuvelrug. De film wordt op dinsdag 30 september om 20.15 uur vertoond in het Cultuurhuis aan het kerkplein in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe vestigingsmanager voor bieb Rhenen en Elst

RHENEN  De bibliotheek van Rhenen en Elst heeft sinds 1 september een nieuwe vestigingsmanager. Deze functie wordt nu vervuld door Ceciel Borchert.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van vrijdag 26 september 2008 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: richting Doorn vanaf Rosariumlaan
foto: © Robert Wassens
tijd: 8:55 uur    temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Weer twee VVD’ers weg uit provincie

UTRECHT  Opnieuw zijn twee politici van de VVD in provinciale staten opgestapt. Het zijn Esther Dijk en Els de Graaf. Daarmee komt het aantal VVD’ers dat sinds de crisis uit de partij is gestapt op vier. Eerder stapten de fractievoorzitter en zijn plaatsvervanger al op.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Man komt met benen in machine

RHENEN  Bij een loonwerkers- en machineverhuurbedrijf aan de Zuidelijke Meentsteeg in Rhenen is vrjidagmiddag een man met zijn benen vast komen te zitten in een zware machine.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Chalets weg van Bonte Vlucht

DOORN Op camping de Bonte Vlucht is begonnen met het verwijderen van chalets. Gisteren werden de eerste twee van het recreatiepark afgevoerd. Komende week volgen er nog twee. Recreanten van het park voerden sinds maart 2007 strijd tegen de komst van een dertigtal chalets.

Lees verder op de website van het AD/UN

Henschotermeer mogelijk naar RSW

WOUDENBERG  Het Henschotermeer moet in de toekomst in zijn geheel bij de nieuwe Valleigemeente gaan horen. Dat staat in het rapport van de Inter Provinciale Commissie (IPC) over de fusie van Woudenberg, Renswoude en Scherpenzeel.

Lees verder op de website van De Kaap

Gestolen fiets

ZEIST  Op donderdagmiddag 25 september  rond 16.50 uur zagen agenten een jongeman op een damesfiets over de Griftlaan rijden. Zij herkenden de jongeman, 19 jaar oud en afkomstig uit Zeist. Hij was in het verleden al in contact met de politie geweest in verband met heling van een fiets. Daarop controleerden de agenten de fiets. Het framenummer van de fiets bleek te zijn verwijderd en het originele slot ontbrak. Bovendien kwam de jongeman met meerdere verhalen hoe hij aan de fiets kwam. Daarop werd hij aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De fiets werd in beslag genomen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Hij deed afstand van de fiets.

‘Vuurwapen’

ZEIST  Op donderdagmiddag 25 september bleek een vuurwapen geen vuurwapen te zijn. Eén verdachte werd aangehouden.

Rond 17.10 uur kreeg de politie de melding dat een man op de Laan van Volenhove enkele meisjes met een vuurwapen had bedreigd en vervolgens in een auto was weggereden. Direct gingen enkele politie-eenheden ter plaatse en agenten zagen de auto met daarin de man bij de kruising van de Utrechtseweg/Universiteitsweg. Zij bleven in afwachting van een tweede politie-eenheid de auto volgen. De verdachte reed de Rijksweg A28 op en sorteerde vervolgens links voor om naar de Rijksweg A27 te rijden. Door de tweede politie-eenheid werd het achteropkomende verkeer tegen gehouden en de eerste eenheid liet de verdachte stoppen. Door de agenten werd de verdachte middels een uitpraatprocedure uit de auto gepraat. De verdachte, een 22-jarige man uit Zeist, werd aangehouden, geboeid en naar het politiebureau overgebracht. De auto werd in beslag genomen en eveneens naar het politiebureau overgebracht. Bij fouillering van de verdachte en doorzoeking van de auto werd geen vuurwapen aangetroffen.

Bij zijn verhoor verklaarde de verdachte dat hij op de Laan van Vollenhoven reed en daar drie meisjes op twee fietsen had zien fietsen. Eén van hen stak naar zijn zegen haar middelvinger naar hem op. Hij ging verhaal halen en de meisjes zeiden dat hij hen bijna had aangereden. Vervolgens vielen er over en weer woorden. Om de meisjes bang te maken, deed hij net of hij een vuurwapen uit de kofferbak van zijn auto pakte en die in zijn zak stopte. In werkelijkheid pakte hij een tang, maar dat was voor de meisjes en een andere getuige niet te zien. Hij had de tang vervolgens onder zijn stoel gelegd. Bij het onderzoek van de auto, werd de tang inderdaad onder de voorstoel van de auto aangetroffen.

Gewonde bij aanrijding

MAARN  Een automobilist raakte op donderdag 25 september gewond bij een aanrijding tussen twee auto’s.

Rond 14.45 uur reed een 40-jarige automobilist uit Leersum over de Berkenweg. Op de kruising met de Kastanjelaan verleende hij geen voorrang aan een voor hem van rechts komende 43-jarige automobiliste uit Doorn, met een aanrijding tot gevolg.

De Leersummer werd met rugletsel per ambulance naar het Diakonessenhuis in Utrecht gebracht. De Doornse raakte niet gewond.

Alcohol en straf tegoed

DOORN  Een automobilist had in de nacht van donderdag 25 op vrijdag 26 september niet alleen te veel gedronken, hij bleek ook nog 90 dagen hechtenis tegoed te hebben.

Rond 00.45 uur zagen  agenten dat hen een auto tegemoet kwam rijden. De automobilist zag hen kennelijk ook: hij sloeg snel af en reed met hoge snelheid de Kampweg in. De agenten gingen achter hem aan en wisten de automobilist, een 48-jarige man uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug, aan de kant te zetten. Hij bleek beduidend te veel gedronken te hebben en werd aangehouden.

De man was niet meer in het bezit van een rijbewijs, dat bleek ongeldig te zijn verklaard. Tevens had hij nog een gevangenisstraf van 90 dagen openstaan. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 770 ug/l, 3,5 keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs. Hij is ingesloten en zal de straf van 90 dagen uit moeten zitten.

Nieuwe werken expositie Autumn Art

MAARN  De expositie ‘Autumn Art’ van kunstenares Mijpe is zaterdag 27 en zondag 28 september wederom te bezichtigen. De nieuwste werken van Mijpe worden ook ten toon gesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Leerlingen Revius, beste debaters?

DOORN  Ter voorbereiding op het Nederlands Kampioenschap debatteren voor middelbare scholieren (NK Scholieren 2008), ontvangen circa 30 leerlingen van het Revius Lyceum Doorn op 26 september een intensieve training debatvaardigheden, verzorgd door een professionele debattrainer van het Nederlands Debat Instituut.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoormarkt in Diakonessenhuis

DOORN  Mensen die zich willen oriënteren omtrent de mogelijkheden die er zijn om slechthoren een heel stuk de baas te worden kunnen terecht op de hoormarkt op 27 september.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Geen achterbankgeneratie’

AMERONGEN  ,,Ik ben een held, want ik kom zonder auto naar school”, stond er op de roodgroene sticker die afgelopen donderdagmiddag door enkele leden van GroenLinks Utrechtse Heuvelrug aan leerlingen van de basisschool De Breeakker werden uitgedeeld. Voorwaarde was wel dat zij lopend of met de fiets naar school gekomen waren.

Lees verder op de website van De Kaap

Jaarprogramma werkgroep Kerk en Israël

DRIEBERGEN  Onder het motto Met het oog op….. gaat de werkgroep Kerk en Israël vanuit de Raad van Kerken in Driebergen het nieuwe seizoen in. En met het oog op uw agenda geven wij de data en onderwerpen van de verschillende lezingen aan u door.

De eerste open avond valt op woensdag 8 oktober. Ds. Pieter Oussoren komt een lezing houden over de Naardense bijbelvertaling: ‘Haken en ogen bij de vertaling van de bijbel vanuit de Hebreeuwse en Griekse bronnen’. Ds. Oussoren zal in deze lezing de keuzes toelichten die hij gemaakt heeft in zijn 32 jaren vertaalwerk voor de Naardense Bijbel. Deze lezing wordt gehouden in ’t Hoge Licht, Klaproos 2, Driebergen.

Op woensdag 19 november komt rabbijn Elisa Klapheck spreken over ‘Joodse vernieuwing’. Rabbijn Klapheck zal spreken over de diepere betekenis van Joodse vernieuwing en hoe haar gemeente Beit Ha’Chidush in Amsterdam daaraan vorm geeft. Rabbijn Klapheck is de eerste vrouwelijke rabbijn met een eigen gemeente in Nederland. Haar gemeente geldt als zeer progressief. Deze lezing wordt gehouden in de Maranathakerk, Melvill van Carnbeelaan 34, Driebergen.

Voor woensdag 21 januari 2009 is dr. Eric Ottenheijm uitgenodigd. Deze maand springt in katholiek Nederland de ‘Dag van het Jodendom’ in het oog, die in 2009 voor de tweede keer wordt gehouden. Daarom een katholieke spreker. De titel van zijn lezing is Ánti-judaïsme als de andere kant van het christelijke gelijk’. Dr. Ottenheijm stelt indringende vragen bij het eeuwenlange anti-judaïsme als onlosmakelijk deel van de christelijke identiteit. De lezing zal plaats vinden in de Maranathakerk.

Als slotavond dit jaar een theatervoorstelling: ‘EVA en vele anderen’. Het zal gaan over meer en minder in het oog lopende vrouwen in de bijbel. Elsbeth Littooy en Henk van ’t Hoff  laten ons op eigen wijze kennis maken met deze vrouwen met tekst, muziek en zang. De datum is woensdag 18 maart en de avond zal plaats vinden in ’t Hoge Licht.

Alle avonden beginnen om 20.00 uur. De kosten voor de eerste drie avonden zijn € 3.- , voor de laatste avond € 5.50. Inmiddels is onze folder met meer uitgebreide informatie verspreid. Voor informatie: mevr. Alida Rensenbrink, tel. 030 2441851.
In oktober begint ook het Leerhuis Tenachon weer. Info hierover bij mevr. Meta van der Lee, tel. 0343 531392.

Zeeuwse troubadours in het Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op zondag 12 oktober waait er een straffe Zeeuwse wind door het Beauforthuis. In de nieuwe serie Streektaalconcerten presenteert het Beauforthuis Anja Kopmels en Adrie Oosterling. Zij zingen verhalen uit Nederlands waterrijkste provincie. Weemoedige verhalen, nauw verbonden met het strakke Zeeuwse landschap en weerspiegelt in de Zeeuwse taal. Aan deze twee zangers/liedjesschrijvers de eer het spits af te bijten in het eerste tapasconcert van het nieuwe seizoen. De tapasbar is open vanaf 16.30 en een uur later begint het concert. Kaarten kunt u bestellen via www.beauforthuis.nl.

Voor Anja Kopmels is het Zeeuwse landschap meer dan alleen inspiratie. Ze is er dermate mee verbonden dat de liedjes over Zeeland puur en uit het hart komen. Ze schrijft al heel lang liedjes maar d! ebuteerde pas in 2005 met de cd “Diek”. Een titel die in klank en naam het Noordbevelands dialect lijkt samen te vatten. “Twi Meeuwen” is het prijsnummer van dit album en het ontroerende relaas van de teloorgang van de echt mooie plekjes van Zeeland.

Na de pauze Adrie Oosterling in het West-Zeeuws-Vlaams dialect. “Ik ben vaak ernstig, maar ik steek ook regelmatig de draak met van alles en nog wat. Aan de ene kant melancholiek, aan de andere kant spottend,” zegt Oosterling. “De mensen genieten natuurlijk vooral van herkenbare dingen van vroeger, situaties die ze zich kunnen voorstellen en waarom ze kunnen lachen. Maar ik streef toch naar een breder programma, niet alleen nostalgie uit Zeeuws-Vlaanderen. Een programma over de volle breedte met zoveel mogelijk van mijn eigen ik erin.” Adrie Oosterling studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en werkte voor de Nederlandse Opera Stichting, tot hij zijn eigen huistheat! er in Groede begon. Hij is een multi-instrumentalist, bespeelt alles w at geluid maakt, van piano en accordeon tot blokfluit.

zondag 12 oktober, 17:30 uur (tapas-bar open vanaf 16.30 uur)
entree   € 16,00/ CJP, CKV, studentenkaart & Zeistpas € 11,00 /Kinderprijs   € 8,50

Heuvelrugnieuws van zaterdag 27 september 2008 (kopie)

Kleinloolaan 13 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:25 uur    temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Gemeenten Veenendaal en Rhenen weer in overleg met Vitras /CMD

RHENEN/VEENENDAAL  De gemeenten Veenendaal en Rhenen en Vitras/CMD gaan opnieuw rond de tafel om de mogelijkheden voor voortzetting van levering van huishoudelijke hulp te bespreken. De gemeenten willen de hulp aan klanten kunnen blijven garanderen ook voor langere termijn. Vitras/CMD gaf afgelopen juni aan door de veranderde marktsituatie niet meer voor het afgesproken tarief verantwoord hulp te kunnen bieden. Beide partijen is er echter alles aan gelegen om een oplossing te vinden.

De aanbesteding die in het verleden door de gemeenten is gedaan voor huishoudelijke hulp is correct uitgevoerd. Echter in de periode tussen de aanbesteding en nu is er een aantal onvoorziene veranderingen geweest, die een financieel haalbare levering  in 2009 in de weg staan, aldus VItras / CMD.  Zo drukt de CAO verhoging fors op de personeelslasten en is de administratieve verwerking  aan gemeenten veel omvangrijker dan voorzien. Verder heeft Vitras /CMD door de verschuiving van intensieve hulp naar eenvoudiger hulp in verhouding te veel gekwalificeerde (dus duurdere) medewerkers in dienst. Dit is een knelpunt, omdat door de krappe arbeidsmarkt het aantrekken van lager betaalde hulpen erg moeilijk is.

Partijen verwachten binnenkort te kunnen vertellen wat de resultaten van de bespreking zijn.

Kinderactiviteit Dorp en Natuur

LEERSUM  De Vereniging Dorp en Natuur gaat woensdagmiddag 1 oktober als kinderactiviteit de bladeren van bomen en planten nader bekijken.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe dirigent koor Song of Spirit

DOORN  Loek van der Leeden, de vorige dirigent van het gemengd regio koor ‘Song of Spirit’, kondigde vorig jaar na een loopbaan van vijftig jaar als dirigent zijn afscheid aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Herdenkingsconcert componistes

DOORN/UTRECHT  Nederlands beroemdste zangpedagoge Catharina van Rennès wordt op zondagmiddag 12 oktober herdacht. In de Lutherse Kerk in Utrecht wordt een concert georganiseerd ter gelegenheid van het honderdvijftigste geboortejaar van Van Rennès. Aan het concert is ook een Doorns tintje verbonden.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Ik ben eigenlijk voor de lol begonnen’

AMERONGEN  In een monumentale herenboerderij in het hart van het dorp, Overstraat 17, is het weefatelier Weefsels gevestigd. Elsebeth van Leeuwen trekt daar letterlijk aan de touwtjes.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 28 september 2008 (kopie)

Langbroekerdijk Driebergen: vanaf Rijsenburgselaan richting Odijk
foto: © Renk Knol
tijd: 9:10 uur    temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Onverdiende nederlaag CDN

door Hans van Vugt
RHENEN  CDN heeft een onnodige en onverdiende nederlaag geleden in Rhenen bij Candia met 3-0. In gelijk opgaande wedstrijd met voor CDN wederom diverse invallers want bij blessure lijst was ook Pim van Amerongen bij gekomen. Dus dat hield in dat buiten de twee spitsen die CDN miste ook nog de beste speler van het middenveld gemist werd door een enkelblessure.
CDN begon zeer compact aan de wedstrijd en kreeg direct al een paar kleine kansen en al na 4 minuten lag de bal in het net door een uitstekende kopbal van Paul van Hofwegen maar werd afgekeurd om onduidelijke redenen door de overigens goed leidende arbiter Drost.Het spel speelde in de eerste fase van de strijd meestal op het middenveld plaats maar af en toe kwam Candia gevaarlijk richting doelman Andre van Randwijk en dat werd in de 22e min fataal door een goed opgezette aanval van Candia uitstekend afgerond en onhoudbaar in het net belande.1-0
CDN had geluk toen even later Michel Hoekstra de bal van de doellijn moest trappen om een groter achterstand op te lopen.Hierna werd CDN sterker om proberen nog voor de rust de gelijkmaker te scoren maar wat de goed spelende Kevin Woudenberg ook probeerde het lukte niet om gevaarlijk te worden.Rust 1-0.
Na de thee was het CDN dat probeerde snel de gelijkmaker te forceren maar de verdediging van Candia stond zijn mannetje en gaf geen krimp.CDN met meer balbezit zonder echte kansen te krijgen probeerde van alles maar de stootkracht ontbrak om de verdiende gelijkmaker te scoren.In de 70e min wisselde trainer Wilco Nap Robin Geerding voor Whitney Isebia en Kevin Woudenberg voor Stefan v/d Berg om een doelpunt te forceren maar ook deze spelers konden het juiste moment niet vinden.Het werd helaas nog erger terwijl het publiek op een gelijkmaker stond te wachten kwam Candia op 2-0 door een goed genomen vrije trap die verkeerd werd beoordeeld door de CDN-verdediging in de 80e min.
Danny van Ginkel werd nog gewisseld voor Jeroen Rook maar ook dat hielp niet want het was doelman Andre van Randwijk die een bal verkeerd beoordeelde en het was een makkie voor de speler van Candia om te scoren 3-0. Dit was in de 86e min. De wedstrijd was beslist iedereen zat te wachten op de verdiende gelijkmaker maar dat kwam niet en CDN verloor onverdiend van Candia met een geflatteerde nederlaag tegen Candia in Rhenen met 3-0.
Zaterdag As 4 Oktober 2008 wederom een uitwedstrijd nu uit tegen Benschop aanvang om 14.30 in Benschop.

Twee maal te veel op en brokken

RHENEN  Zaterdagvond omstreeks elf uur kreeg de politie de melding dat een 58-jarige automobilist meerdere malen tegen een stoeprand was aangereden aan de Majoor Landzaatweg. Agenten troffen de man aan in zijn auto. Hij sliep op dat moment. De auto was flink beschadigd. De man werd wakker gemaakt en bleek te hebben gedronken. Hij blies op het bureau 610 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Zondagochtend tegen vier uur kreeg de politie de melding dat een 23-jarige automobilist uit Kesteren tegen een lantaarnpaal was gereden aan de Nude.
Agenten troffen de man aan in zijn auto. Hij had een hoofdwond welke werd verzorgd door ambulancepersoneel. De auto was flink beschadigd.
De man rook naar alcohol en na behandeling van zijn wond moest hij mee naar het politiebureau. Hier blies hij 765 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kon tevens zijn rijbewijs inleveren.

Gestolen goed

DOORN  Op zaterdagochtend werden drie personen aangehouden omdat ze vermoedelijk gestolen goed bij zich hadden. Omstreeks 01.50 uur werd een auto gecontroleerd op de Leersumsestraatweg. Agenten zagen dat in deze auto enkele golfclubs, twee hamers en een zaklamp lagen. Agenten roken onraad en bij nader onderzoek werden ook nog eens 3 navigatiesystemen aangetroffen en meerdere houders hiervoor. De mannen, 18 en 19 jaar oud uit Zeist en Doorn werden aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Geslagen

ZEIST Op zondagochtend werden twee mannen aangehouden omdat ze een 25-jarige vrouw en een 27-jarige man hadden geslagen. Omstreeks 04.30 uur zag de politie via cameratoezicht dat er werd gevochten op Het Rond. Toen agenten ter plaatse kwamen troffen zij de man en de vrouw aan. Zij waren dusdanig gewond dat zij moesten worden behandeld door ambulancepersoneel. Na kort onderzoek werd duidelijk dat de twee verdachten waren weggereden in een auto. In de omgeving werd de auto aangetroffen en de twee inzittenden, beiden 19 jaar uit Soesterberg, werden direct aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Candia’66 neemt revanche

RHENEN  De thuiswedstrijd tegen CDN was voor Candia’66 een revanchewedstrijd. Na de zware 4-0 nederlaag van vorige week werd CDN thuis makkelijk aan de kant gezet: 3-0. Trainer Adrie Morren was dan ook dik tevreden. ,,De verdediging en organisatie stonden vandaag als een huis. Wij zijn de volkomen verdiende winnaar”, aldus de trainer.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Ronald Stiefelhagen bij Fotokring

MAARN  Op donderdagavond 9 oktober van 20.00 tot 22.00 uur geeft plaatsgenoot Ronald Stiefelhagen een fotopresentatie bij Fotokring Heuvelrug in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Schadepost van 8.000 euro voor EMM

LEERSUM  Omdat de Milieudienst Zuid-Oost Utrecht daar een verbod voor heeft uitgevaardigd, moet muziekvereniging Eendracht Maakt Macht (EMM) het ophalen van oud papier bij bedrijven en winkels staken. ,,Dat gaat ons ten minste € 8.000,- per jaar kosten,” verklaart voorzitter Willem Koudijs gelaten.

Lees verder op de website van De Kaap

Cursus Circus voor kinderen van Sportvereniging Amerongen

AMERONGEN  De Sportvereniging Amerongen SVA organiseert samen met Circus in Huis een cursus Circus van 9 lessen en een optreden. Op 1 oktober gaat de cursus Circus van start voor kinderen van de basisschoolleeftijd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 29 september 2008 (kopie)

Akkerweg Driebergen: maandagochtendpingpong bij De Kring
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:25 uur      temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwe leden college van GS geïnstalleerd

In een bijzondere Statenvergadering op 29 september 2008 zijn de nieuwe leden van het college van gedeputeerde staten geïnstalleerd. Een motie van GroenLinks waarin het zittende college gevraagd werd in zijn geheel terug te treden kon niet op een meerderheid in PS rekenen. De gedeputeerden van de PvdA dienden daarom na een motie van uitgeleide hun ontslag in bij de commissaris van de Koningin. Voorafgaand aan de installatie van de nieuwe gedeputeerden werd het coalitieakkoord van CDA, VVD en ChristenUnie besproken.

Voordat zij haar ontslag indiende sprak Marjan Dekker haar afscheidswoorden tot de Staten. Hierin sprak zij, naast kritische noten over de gebeurtenissen van deze zomer, de hoop uit dat vooral in de dossiers rond de gemeentelijke herindelingen en de jeugdzorg de nieuwe, actieve lijn wordt voortgezet.
Jan de Wilde wenste, evenals Marjan Dekker, bij zijn afscheid de Staten veel wijsheid, moed en sterkte toe bij werken aan een betere bestuurscultuur en sprak de hoop uit dat men in staat zal zijn gezamenlijk het tij te keren. De commissaris van de Koningin bedankte de beide gedeputeerden in een toespraak voor hun grote inzet.

Coalitieakkoord ‘Accent 2008, slagvaardig verder’
Bij de bespreking van het coalitieakkoord maakten de partijen gebruik van de gelegenheid om niet alleen hun visie op de inhoud van het akkoord te geven, maar ook hun mening over de gebeurtenissen van afgelopen zomer te benoemen. Uit deze betogen bleek dat emoties als wantrouwen en teleurstelling over de wijze waarop de crisis verlopen is, nog aanwezig zijn. Vanuit zowel de coalitie als de oppositie werd keer op keer het belang van een andere bestuurscultuur benadrukt. Alle fractievoorzitters deelden dan ook de oproep van de cvdK om met elkaar voortvarend te gaan werken aan een nieuwe bestuurscultuur.
Vanuit de coalitiepartijen werden verschillende inhoudelijke accenten uit het coalitieakkoord aangestipt: het provinciale belang bij de projecten uit de samenwerkingsagenda, het bevriezen van de motorrijtuigbelasting (opcenten), het kiezen voor een ruimtelijke benadering bij de woningbouwvraagstukken, het sturen op resultaat bij mobiliteitsvraagstukken, de duurzame en veilige aanleg van de N201 en het belang dat gehecht wordt aan het versnellen van de EHS.
De oppositiepartijen spraken hun zorgen uit over het ontbreken van bepaalde aspecten in het nieuwe coalitieakkoord zoals harde afspraken voor het realiseren van betaalbare woningen (woningbouwdifferentiatie), een financiële doorvertaling van het akkoord, uitgangspunten voor de wijze waarop de bestuurscultuur moet veranderen en de portefeuille dierenwelzijn.

Installatie nieuwe leden GS
Na afloop van het debat werden de heer drs. W.M. (Wouter) De Jong en mevrouw M. Haak-Griffioen van de ChristenUnie geïnstalleerd als leden van GS. Dinsdag 30 september worden de definitieve portefeuilles verdeeld.

Woningbouw Stationsweg

RHENEN De Rhenense Woningstichting (RWs) kan aan de slag om aan de Stationsweg in Rhenen een appartementscomplex met negen appartementen te realiseren.

De Rechtbank Utrecht, sectie bestuursrecht, heeft het beroep van een aantal omwonenden aan de Stationsweg tegen de bouw van het complex en de sloop van de huidige opstallen ongegrond verklaard. Ook wees de rechtbank het verzoek om voorlopige voorziening af.

De RWs kocht het pand Stationsweg 16-18, het oude politiebureau, in 2002 en is al geruime tijd bezig op die locatie een bouwplan te realiseren. Omwonenden ageerden sinds die tijd tegen het plan. Het appartementencomplex is bedoeld voor de bouw van negen sociale huurwoningen voor senioren. In het voorjaar 2009 verwacht de RWS met de bouw te kunnen beginnen. Burgemeester en wethouders van Rhenen hadden een bouw- en sloopvergunning voor het bouwplan verleend.

De RWs en de gemeente Rhenen willen binnenkort in overleg met de omwonenden de sloop van het pand Stationsweg 16-18 bespreken. Bij dat gesprek zal ook het parkeren in het gebied worden meegenomen.

Stratenvolleybaltoernooi in vakantie

AMERONGEN  Sportvereniging Amerongen organiseert tijdens de herfstvakantie bij voldoende deelname weer het jaarlijkse stratenvolleybaltoernooi. Het jaarlijkse evenement vindt plaats op dinsdag 14 oktober en donderdag 16 oktober in sporthal De Ploeg.

Lees verder op de wwebsite van De Kaap

Feestelijk voetbaltoernooi E- en F-teams

DRIEBERGEN In nauwe samenwerking met de jeugdafdelingen van alle voetbalverenigingen binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug, wordt op woensdagmiddag 8 oktober een feestelijk voetbaltoernooi georganiseerd voor alle E- en F-teams.
 
Een aantal vrijwilligers is druk bezig met de voorbereidingen. Ruim 400 kinderen zetten hun beste beentje voor, alle clubs spelen tegen en met elkaar! Er is ook muziek, lekkers en iets te drinken. Natuurlijk zijn er ook prijzen!
Het belooft een heel gezellige en feestelijke middag te worden! Papa’s, mamma’s, broertjes, zusjes, oma’s, opa’s, tantes en ooms kunnen natuurlijk komen kijken!
 
Het toernooi is onderdeel van een groot aantal activiteiten binnen de gemeente met de naam Beleef de Herfst op de Heuvelrug. Die activiteiten lopen tot eind oktober en worden door verschillende organisaties geregeld. Dit kinderfeest hoort daarbij!
 
Het toernooi wordt gehouden op woensdagmiddag 8 oktober in sportpark De Woerd in Driebergen. Het begint om twee uur en is om vijf uur afgelopen. Burgemeester Naafs doet de aftrap, hij en alle wethouders werken mee die middag.
 
Wil je meer informatie? Vraag dat dan even bij de jeugdafdeling van je eigen club of bel nummer 51 35 64.

Clubkampioenschappen Tennis Jeugd Risenborgh 2008

DRIEBERGEN  Onder ideale weersomstandigheden werden afgelopen week de clubkampioenschappen voor de jeugd van tennisvereniging Risenborgh gespeeld. 45 deelnemers hadden zich ingeschreven voor dit jaarlijks terugkerend toernooi. De wedstrijdleiding had de deelnemers in verschillende poules ingedeeld.

Hierdoor werden er door alle deelnemers meerdere wedstrijden gespeeld. Afgelopen zondag resulteerde dit in 10 finales in verschillende leeftijdscategorieën. Na 95 wedstrijden, 199 sets en 1550 games kon de volgende eindstand worden opgemaakt: bij de meisjes tot en met 10 won Rosalie Tulen met 6-2,4-6, 6-3 van Suzanne Koopman, bij de meisjes tot en met 14 won Sophie van der Horst met 6-0,6-0 van Sandra Anbeek.  Bij de jongens tot en met tien won Joel Hollander van Boris Bakker met 6-4 en 6-3. Jongens tot en met 12 werd gewonnen door Dani Snapper, tegenstander Auke Broeijer, 6-3, 6-2. Een ware thriller werd de partij tussen Nino Platenkamp en Jim van der Zee, na meer dan twee en een half uur werd de stand duidelijk, 6-0, 2-6, 7-6 voor Nino. In de dubbel t/m 12 wonnen Thijs Tulen en Justin van Eck van Boris Bakker er Joel, t/m 14 werd een overwinning voor Dani Snapper en Auke Broeijer, tegenstanders waren Justus van der Velden en Nino Platenkamp. In de categorie dubbel t/m 17 werden Pieter Schuller en Eloy Snapper verslagen door Tim Butje en Rogier van Rijnbach.. Bij de meisjes enkel tot en met 17 ging de overwinning naar Linda Geerling, zij won van Judith van Fraayenhoven. Bij de jongens t/m 17 ging de overwinning naar Jake de Vilder, hij won in twee sets van Eloy Snapper. Linda en Jake mogen dit jaar de wissel beker mee naar huis nemen. Het was mede door het weer een geslaagd toernooi.


Heuvelrugnieuws van dinsdag 30 september 2008 (kopie)

Van Vrijberghestraat 6-10 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:35 uur    temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Fietsendieven

RHENEN  De politie kreeg maandagmiddag omstreeks kwart over twee een melding dat twee mannen op het NS station mogelijk fietsen zouden stelen.
Toen de politie ter plaatste kwam waren de twee verdachten al gevlucht. Een getuige voorzag de politie van het kenteken van de auto waarin ze waren weggereden. Beide heren afkomstig uit Nijmegen, één van 28 jaar en één van 29 jaar, konden worden aangehouden in Nijmegen. In overleg met de politie in Gelderland-Zuid werden de twee mannen overgebracht Veenendaal alwaar zij konden worden verhoord.
Beide verdachten zijn ingesloten.

Bejaarde vrouw oog in oog met insluiper

DRIEBERGEN  Maandagmiddag omstreeks 14.10 uur kwam een 77-jarige bewoonster van een verzorgingstehuis aan de Hoofdstraat oog in oog te staan met een insluiper.

De verdachte, een 38-jarige man uit Enkhuizen, sloop de kamer van de vrouw binnen, ging ongevraagd tegenover haar zitten en op een later moment liep hij naar de kamerdeur en deed deze van binnenuit op slot. De bewoonster zag toen kans op de noodknop te drukken waarna zij werd geholpen door personeel. De verdachte had de kamer toen via de achterzijde reeds verlaten, maar werd buiten alsnog geconfronteerd met de politie die hem aanhield.

De man werd overgebracht naar het bureau in Doorn, alwaar bleek dat hij nog 28 dagen hechtenis tegoed heeft. Hierop is de verdachte gehouden en ingesloten.

Hans Hagen bezoekt De Kameleon

DOORN  Vijf dagen voor het begin van de Kinderboekenweek bezocht kinderboekenschrijver Hans Hagen basisschool De Kameleon in Doorn. Maar liefst zes groepen ontmoetten de bekende kinderboekenschrijver in de speelzaal van de school.

Lees verder op de website van De Kaap

Arena maakt zich op voor topper

RHENEN  Het seizoen is goed begonnen voor de Rhenense formatie onder leiding van trainer Arjen van Houwelingen. Tot nu werd er nog geen punt verspeeld. Echter zaterdag stond de eerste echte testcase op het programma, namelijk de altijd beladen streekderby tegen Animo uit Geldermalsen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Boshotel Overberg in aanbouw

OVERBERG  Het heeft al met al negen jaar nodig gehad, maar nu is Boshotel Overberg eindelijk in aanbouw. Een hotel deels verzonken onder het maaiveld en met veel groen en natuurlijke materialen passend in de natuurlijke omgeving aan de Dwarsweg in Overberg.

Lees verder op de website van De Kaap

Bouw nieuw lokaal bij De Ladder

MAARN  De bouw van een nieuw lokaal bij basisschool De Ladder (zijde Breeschotenlaan) start op 1 oktober. ,,De voorbereidingen worden dan getroffen, zodat tijdens de herfstvakantie graafwerkzaamheden en dergelijke kunnen plaatsvinden.

Lees verder op de website van De Kaap

Dagje uit bewoners Zonnehuis

DOORN  In het kader van de Beursvloer-happening die in april in Doorn plaatsvond, kwam de afdeling Rode Kruis Utrechtse heuvelrug in contact met de grote internationale beroepsgoederenvervoerder Schenker Logistics te Ede.

Lees verder op de website van De Kaap

Fotowedstrijd: Wat is voor u het mooiste plekje van het Utrechts landschap?

ZEIST  12 ½ jaar geleden droeg de gemeente Zeist haar bossen over aan het Utrechts Landschap. Reden voor een feestje, maar ook een mooie gelegenheid om stil te staan bij wat de bossen rond Zeist betekenen voor u als inwoner. En deze twee dingen zijn ook nog eens prima te combineren!

Fotowedstrijd
Welk beeld heeft u bij het Utrechts Landschap? Wat betekent het Utrechts Landschap voor u? Dat kan de eekhoorn zijn, die elke dag bij u komt buurten in de tuin, maar ook de fraaie parken en landhuizen langs de Stichtse Lustwarande. Ter gelegenheid van dit 12 ½ jarig jubileum organiseren Het Utrechts Landschap en de gemeente Zeist een fotowedstrijd met als thema: Zeistenaren fotograferen het Utrechts Landschap.

U bent vrij invulling te geven aan het thema voor deze wedstrijd. Gezien het aantal natuurfoto’s dat de gemeente ontvangt voor de gemeentelijke website, voor de rubriek Foto van de Week, zijn er in Zeist heel veel mensen met oog voor hun groene omgeving. Wij kijken dan ook uit naar uw inzendingen! De fotowedstrijd wordt georganiseerd met medewerking van “fotogroep de Essentie” uit Zeist.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de jubileumviering op vrijdag 17 oktober. Dit is de laatste dag van de herfstvakantie.

Wat kunt u winnen?
Er zijn drie prijzen te winnen. De eerste prijs is een overnachting voor twee personen met ontbijt op de Ernst Sillemhoeve in Den Dolder. De tweede prijs  is een dinercheque voor een diner voor twee in Brasserie Marot in Het Slot. De derde prijs is voor 4 personen pannenkoeken eten in het Jagershuys. Alle prijswinnaars ontvangen bovendien een jaar gratis lidmaatschap van het Utrechts Landschap en een boekenpakket.

Spelregels voor het insturen van uw foto
·    Deelname staat vrij voor inwoners van de gemeente Zeist. Uw naam en adres moeten duidelijk leesbaar aan de foto zijn gehecht, bijv. met een sticker.
·    Eén inzending per deelnemer.
·    De foto’s moeten genomen zijn binnen een straal van 5 km rond de gemeentegrens van Zeist.
·    Het formaat is minimaal 20 x 30 cm, maximaal 30 x 40 cm.
·    De foto’s mogen in zwart-wit of kleur zijn.
·    Foto’s moeten binnen zijn op 10 oktober vóór 12.00 uur. Latere inzendingen worden niet meer meegenomen in de beoordeling.
·    Stuur uw foto vóór 10 oktober naar de gemeente Zeist, t.a.v. mw. I.H. Broekstra o.v.v. fotowedstrijd UL. Postbus 513, 3700 AM Zeist.

Beoordeling
·    De inzendingen worden beoordeeld door een jury, bestaande uit een medewerker van het Utrechts Landschap, wethouder Joke Leenders en twee deskundigen. Voorzitter van de jury is Henk Lugtmeijer, voormalig directeur-rentmeester van het Utrechts Landschap.
·    Bij inzending van meer dan 25 foto’s wordt door de jury een voorselectie van 20 foto’s gemaakt. De geselecteerde foto’s zullen worden ingelijst. De makers van de geselecteerde foto’s ontvangen persoonlijk bericht en een uitnodiging voor de prijsuitreiking.
·    De 20 geselecteerde foto’s worden tijdens de viering van het jubileum geëxposeerd in de bosschuur van het Utrechts Landschap. Daarna vindt een expositie plaats in de Boswerf en in de Publiekshal van de gemeente Zeist.
·    Na inzending worden de foto’s eigendom van het Utrechts Landschap en de gemeente Zeist. Zowel de gemeente als het Utrechts landschap kunnen, onder naamvermelding van de maker, vrij gebruik maken van de foto’s.
·    De juryuitslag is bindend. Over de uitslag kan niet wordengecorrespondeerd.

Klasse Rugby in Driebergen

DRIEBERGEN  Afgelopen zondag speelde het eerste team van de Heuvelrugse Rugbyclub de Pink Panthers de derde competitiewedstrijd en de tweede thuiswedstrijd. Nadat de eerste twee wedstrijden verloren gingen, waren de Panthers erop gebrand het talrijke thuispubliek te laten zien dat ze het spelletje nog niet verleerd waren. Tegen het Haagse Havenstate hadden de Panthers een moeizame start, er werd hard gewerkt maar geen efficiënt rugby gespeeld. Met een ruststand van 14 – 5 wisselden de teams van kant waarbij de thuisploeg wist dat er meer in zat. Het spel moest open en de bal moest het werk doen. Aan het begin van de tweede helft ging het gelijk beter draaien en naarmate de wedstrijd vorderde werd het spel van de Panthers beter en beter. De lijnspelers (de snelle jongens) vonden elkaar beter, het spelveld werd breed gemaakt waardoor Havenstate het niet meer kon belopen. De bal werd keer op keer correct door de voorwaartsen gewonnen en doorgevoerd de lijn in. Door de snelle balcirculatie speelden de Panthers voor het eerst sinds jaren weer het spel waar ze om bekend staan, nagenoeg contactloos Rugby. Zorg ervoor dat de bal sneller is dan de tackleraar en de tegenstander loopt achter de feiten aan. De eindstand van 50 – 12 was verdiend, met name de 2e helft speelden de Panthers fantastisch rugby. Een groot compliment voor de spelers en trainingsstaf, als men dit niveau kan vasthouden gaan we nog mooie wedstrijden zien op sportpark de Woerd te Driebergen.
Wilt u kennismaken met rugby, zelf spelen (jong en “oud”), kom dan eens op een trainingsavond kijken. De Panthers trainen iedere dinsdag en donderdagavond,voor verdere info zie www.rcthepinkpanthers.nl