Heuvelrugnieuws van zaterdag 1 september 2007

Krommesteeg Odijk
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 18 °C


Open Monumentendag zaterdag 8 september 2007 in Maarn

MAARN  De Cultuurhistorische Commissie van de vereniging Maarn-Maarsbergen Natuurlijk houdt op zaterdag 8 september 2007 een Open Monumentendag. Van 10.00 uur tot 16.00 uur zijn de hieronder omschreven objecten voor het publiek toegankelijk.

De Ark, Poortse Bos
Is een vrij nieuw wit gebouwtje dat naast de St.Theresiakerk, Amersfoortseweg 48, is gebouwd. Het doet dienst als ontmoetingsruimte. Hier is het centrum van de activiteiten op de Open Monumentendag op zaterdag 8 september 2007. Het thema is treinen door Maarn en Maarsbergen. De opening van de OMD vindt hier om 10.00 uur plaats door wethouder mevrouw van Oostrum aan wie het eerste exemplaar van het speciaal voor deze OMD geschreven boekje ‘Treinen door Maarn en Maarsbergen’ zal worden uitgereikt. Dit boekje met veel interessante informatie is daarna voor slechts € 5,– te koop bij Boekhandel Ribberink, de VVV en in De Ark.

Er zijn drie exposities t.w.:
* treinen door Maarn en Maarsbergen vanaf 1845 tot 1972 uit de collectie van Hans Hanenbergh;

* prentbriefkaarten van Maarn en Maarsbergen uit de collectie van Rien Pater;

* een interessante collectie poststempels van Maarsbergen (destijds belangrijker dan Maarn) uit de collectie van Max Lerk.

Er is voldoende parkeergelegenheid voor auto’s op de parallelweg van de Amersfoortseweg maar komen met de fiets verdient de voorkeur.

De Zanderij, Bergweg
De Zanderij in Maarn is ontstaan door het graven van zand door de spoorwegen in de 19 e en 20ste eeuw. In 1999 is hier een aardkundig monument opgericht bestaande uit ca 800 zwerfstenen die hier in de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden, door het landijs zijn aangevoerd. De zwerfstenen zijn zo gerangschikt dat voor de bezoekers de geologische indeling in stollingsgesteenten, afzettingsgesteenten en omzettingsgesteenten herkenbaar is. Onderdeel van het monument vormt ook een collectie zwerfstenen die al in 1917 een oud geologisch monument van Natuurmonumenten vormde: het Geologisch Park Maarn.

Tussen 1900 en 1932 heeft in de afgraving een groot rangeerterrein gelegen. Dankzij de initiatieven van de stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland zijn twee restanten gespaard gebleven voor het lot van de puinbreker

Een oude draaischijf, die van 1918 – 1932 op het toenmalige rangeerterrein is gebruikt, is enkele honderden meters naar het oosten verplaatst. Daar vormt het de monumentale ingang naar het zwerfsteneneiland. In 2002 is bij de afwerking van De Zanderij nog een oudere bakstenen draaischijf uitgegraven, die van 1900 – 1918 heeft gefunctioneerd. Deze draaischijf ligt nog op de oorspronkelijke locatie.

De stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland is eigenaar/beheerder van het aardkundig én industrieel erfgoed in De Zanderij. Zij verzorgt jaarlijks 26 rondleidingen in de afgesloten Zanderij. Informatie over de rondleidingen, de stichting en de bereikbaarheid kunt u vinden op de website www.aardkundigewaarden.nl . Ter gelegenheid van de Open Monumentendag zal op 8 september om 10.30 en 12.30 uur een rondleiding worden gegeven door Wim Hoogendoorn.

Daarnaast zijn er permanent rondleidingen over het overige deel van De Zanderij.

Er is parkeergelegenheid op het pas aangelegde parkeerterrein aan het begin van de Bergweg maar komen met de fiets is beter.

Het (oude) station Maarn , Stationsweg 1-3

Het station is in 1910 ten noorden van de spoorlijn Arnhem-Utrecht gebouwd als opvolger van een klein haltegebouwtje uit 1875.

Het gebouw wordt gedeeltelijk gebruikt door kunstschilders die hier op deze OMD een expositie hebben. Zij noemen zich de kunstschilders van Perron 3.

De Maarnse toneelvereniging Kleurspoeling speelt de eenakter ‘Instappen/Uitstappen’ uit het vierluik Komen & Gaan, geschreven door Hans Brans. Het stuk past geheel in het thema van deze dag.

Kunst en kleinkunst ontmoeten elkaar zo op Perron 3. Uitvoeringen om 11.30 uur, 13.30 uur en om 14.30 uur.

De wijk Tuindorp

Dit woningbouwcomplex dat in de jaren twintig van de vorige eeuw op initiatief van de Spoorwegen werd gebouwd t.b.v. spoorwegpersoneel verkeert qua aanzicht nog praktisch in de oorspronkelijke staat en behoort hierdoor met die van Haren en Geldermalsen tot een van de weinige nog in tact zijnde tuindorpen van Nederland.

Er zijn twee woningen opengesteld. De woning aan de Schoollaan 10, die in de oorspronkelijke staat verkeert en de woning aan de Schoollaan 34, waar een ingrijpende renovatie wordt uitgevoerd, overigens met behoud van het uiterlijk aanzien.

Op het Burgemeester Everwijn Langeplein, dat midden in de wijk ligt, rijdt een treintje voor kinderen en de Maarnse middenstand viert daar met de bewoners haar jaarlijkse Tuindorpfeest.

Amerikaanse schoolbus met dixielandjazz-band en oldtimers

Er rijdt een Amerikaanse schoolbus met band die vanaf 11.35 uur een half uur op het Burgemeester Everwijn Langeplein speelt en er rijden permanent oldtimers door de kernen van de gemeente. De oldtimers stoppen op de parallelweg voor de St.Theresiakerk aan de Amersfoortseweg 48.

Heuvelrugnieuws van zondag 2 september 2007

Parklaan 7 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.10 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Ooievaarsgezin vertrokken

door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  De ooievaarsfamilie die zich eerder dit jaar op het terrein van kwekerij de Engh aan het Kloosterlaantje had gevestigd is vertrokken. De eigenaar van de kwekerij, de heer C. Tiggeloven heeft woensdag 28 augustus het jong voor het laatst gezien. De laatste waarneming van één van de ouders is van donderdag.

Het was de tijd er voor. Eind augustus, begin september verzamelen de jonge ooievaars zich om met jaargenoten naar Noord Afrika te trekken. De jongen vliegen niet samen met de ouders, de ouders vertrekken gemiddeld twee weken later.

De nestgelegenheid op de Engh bestaat al meer dan tien jaar en er waren al eerder nestpogingen, maar die waren niet succesvol. In 2004 streek een paartje neer op het nest en er werden twee eieren gelegd. Tot uitbroeden kwam het echter niet, de ooievaars waren te jong en te onervaren. In 2005 streek een eenzame ooievaar neer, die slaagde er niet in een partner te vinden.

Maar nu was het dus raak. Volgens de aantekeningen van Tiggeloven vestigde het ooievaarsechtpaar zich op 1 april op het nest. Op 5 juni werden twee kuikens gezien, op 6 juni een derde. Helaas werd de storm in de nacht van 14 op 15 juni eerst één en een paar dagen later ook een tweede jong fataal. Het overblijvende kuiken werd onder grote belangstelling op 21 juni geringd.

Aanvankelijk leek het er op dat ook het derde jong het niet zou redden. Het liep duidelijk mank op de linkerpoot. Maar in de weken die volgden verbeterde de toestand en tegen de tijd dat het vliegvaardig was, was de mankheid grotendeels verdwenen. Op 5 augustus werden de eerste luchsprongetjes gemaakt en een dag later op maandag 6 augustus volgde de eerste echte vlucht.

De eerste weken na de luchtdoop bleef het jong nog in de buurt van het nest, het scharrelde wat rond in de weilanden naast de kloostermuur, de nacht werd nog op het veilige nest doorgebracht. Vanaf maandag jongstleden ging het ook verder weg om woensdag definitief te vertrekken.

Heuvelrugnieuws van maandag 3 september 2007

De Boomgaard 9 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 8:50 uur
temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Ludieke actie tegen bouwplannen Zeist

ZEIST  Met een ludieke actie heeft ‘Zeist voor Zeist’ afgelopen weekend geprotesteerd tegen de bouwplannen van de gemeente.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Inbraak in postagenschap

ZEIST De politie heeft in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 september twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij inbraak in een winkel annex postagentschap in winkelcentrum De Clomp. Het gaat om een 19-jarige man uit Zeist en een 23-jarige man uit Roosendaal. De laatste is een bekende van de politie.

Omstreeks 00.50 uur ging het inbraakalarm af. Agenten namen een kijkje en zagen een auto geparkeerd voor de zaak met daarin de twee mannen. De Roosendaler droeg een uniformjasje en zei voor een beveiligingsbedrijf te werken, maar kon dat niet aantonen. De Zeistenaar zou een kennis zijn die bij hem was ingestapt op te schuilen tegen de regen.

De agenten roken een hasjgeur in de auto. Vanwege de verdachte omstandigheden werden de mannen aangehouden. Later trof de politie een gat aan in het dak van de zaak. Vooralsnog lijkt er niets te zijn weggenomen. De politie heeft de zaak in onderzoek. De verdachten zijn ingesloten.

Kampioenen!

DOORN  Vorige week waren er bij Ludenti clubkampioenschappen. En dat is altijd een feestweek aangezien er na alle wedstrijden elke avond een leuke activiteit plaats vindt.

Lees verder op de website van De Kaap

Joost van Oostrum Nederlands Kampioen wielrennen

RHENEN  Joost van Oostrum heeft als burgemeester van Rhenen z’n eerste sportieve succes behaald. In de straten van Bergambacht werd Van Oostrum glansrijk eerste bij het Nederlands Kampioen (NK) wielrennen voor burgemeesters.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Examen vinoloog

MAARN  In een bijkans gewijde sfeer ondergingen in de Twee Marken nerveuze examinandi, uit binnen- en buitenland, het organoleptische deel van het examen voor vinoloog.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 4 september 2007

Baden Powelllaan 2 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:25 uur
temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Rugbyclub The Pink Panthers open “kom ook trainen” weken

DRIEBERGEN  Vanaf dinsdag 4 september zijn er bij rugby club The Pink Panthers open dagen. Voor een ieder die de rugby sport eens wil proberen. Zeker nu einde deze week het WK Rugby gaat starten en op de TV zeven weken lang het genieten is van mooie wedstrijden kunnen wij ons voorstellen dat men de sport ook wel eens zelf zou willen proberen.

Dat kan dus deze en volgende week geheel vrijblijvend.

Rugbyen bij The Pink Panthers kan al vanaf 6 jaar. Dus vaders en moeders u kunt het samen met de kinderen ervaren. De trainingen zijn op dinsdag en donderdag van 18.30 tot 19.30 uur voor meiden en jongens van 6 tot en met 12 jaar (in drie verschillende leeftijdsgroepen) voor de oudere jeugd van 13 tot en met 16 jaar (in twee groepen) zijn de tijden 18.30 tot 20.00 uur en voor 17+ zowel dames als heren van 20.00 tot ca 21.30 uur.

Tijdens de jeugdtrainingen is er altijd een gratis kopje koffie is thee voor de ouders en worden deze meteen helemaal op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen van de club en het rugby in Nederland. Voor 17+ers ook voor jullie een welkoms kopje koffie en uitleg over de club. Daarbij een rondleiding in het clubgebouw met daarin een eigen krachttraining gym.

Wil u eerst eens komen kijken dan kan dat natuurlijk ook. U bent van harte welkom tijdens de trainingen en elke zondag middag tot november zijn er wedstrijden van één van onze senioren teams. Kick-off is altijd om 14.30 uur.

Twee nieuwe informatiezuilen in Nationaal Park

LEERSUM  In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn deze week twee nieuwe informatiezuilen geplaatst. De zuilen staan bij de groene entree Kaapse Bossen en de groene entree de Hoogstraat (langs de N225 tussen Doorn en Leersum).

Lees verder op de website van De Kaap

Open beenbreuk na aanrijding

DOORN  Maandagochtend raakte een fietser gewond na een aanrijding. Tegen negenen reed een fietser vanuit een brandgang aan de Dorpsstraat de weg op. Hier stond echter net een auto met een open portier. De fietser botste hier tegenaan en liep hierdoor een beenbreuk op en werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Actie ‘Zet je fiets klem!’ is gestart

DRIEBERGEN  Burgemeester Naafs en wethouder Salverda deelden vanmorgen op het station Driebergen-Zeist flyers uit. De actie ‘Zet je fiets klem” is hiermee officieel gestart. In de maand september geldt er nog een gewennings- c.q. waarschuwingsperiode; vanaf oktober wordt er handhavend opgetreden.

Lees ook

Mini expositie ART 33

DOORN  Vanaf september 2007 zal in Atelier ART33 elke derde zondag van de maand een mini-expositie gehouden worden. De eerste expositie (van september) wordt verzorgd door 6 fotografen die vanuit 2 fotoclubs (Fotogroepen Krommerijn en Bartimeus) gezamenlijk 1 locatie bezochten.

Deze locatie is de voormalige leerfabriek Oisterwijk, een industrieel monument dat hard aan restauratie toe is.
In deze expositie komt tot uitdrukking hoeveel de individuele fotografen toevoegen aan het monumentale sfeer van een oude fabriek.

De expositie is open donderdag 13 september van 10 tot 13 uur, zaterdag 14 september en zondag 15 september van 12 tot 17 uur.

De toegang is vrij.

ART33 is gevestigd in een voormalige stoffeerderwerkplaats aan de kampweg nr. 33 in Doorn.

Deze werkplaats die dateert uit begin 1900 is het afgelopen jaar verbouwd tot een kunstenaarsatelier annex expositie ruimte.

Bij de verbouwing zijn authentieke elementen van de oude stoffeerderij zoveel mogelijk gespaard. Zo zijn de oude ramen, de balken lagen en de oude wagendeuren met sluitwerk gehandhaafd.

In deze omgeving werken sinds een half jaar verschillende kunstenaars.

Tevens is hier elke donderdagochtend tijdens de markt een koffie-inloop waar onder het genot van een kopje koffie (of thee) kennis gemaakt kan worden met de mogelijkheden van ART33.

JeugdSportPas Heuvelrug van start bij DTV Smash

DRIEBERGEN  Op maandag 3 september hebben kinderen in de leeftijd van 9 tot 11 jaar deelgenomen aan de eerste kennismakingscursus in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In het kader van het sportstimuleringsproject de JeugdSportPas hebben de kinderen bij de Tafeltennis Vereniging Smash kennis gemaakt met de sport. De les was leuk en bovenal erg leerzaam voor de jonge deelnemers!

vergroot foto

JeugdSportPas in het kort
Op een eenvoudige en leerzame manier kennis maken met sport en bewegen. Dat kan ook dit jaar weer met de JeugdSportPas in de gemeente Heuvelrug. Voor slechts 5 euro kunnen kinderen van 8 tot en met 12 jaar meedoen aan sportcursussen bij sportaanbieders in de gemeente.

Veel animo
In totaal hebben 460 kinderen zich aangemeld voor de JeugdSportPas. De kinderen zijn op basis van hun voorkeur geplaatst bij 21 sportaanbieders: Larsheim badminton, SV Spirit, Badmintonclub Doorn, Blue Arrows, Aart Stigter’s Sport- en gezondheidscentrum, Health Center Hoenderdaal, Gymnastiekvereniging Larsheim, Gympleasure, S.V. Unitas, karateschool Doorn, Korfbalclub Doorn, Ruitersportcentrum Maarn, rugbyclub Pink Panthers, DTV Smash, TTV Reflex, Amerongse Tennis Vereniging, Tennisschool Becico, VV Dalto, VC Heuvelrug, Yoga Balans en Zwemclub de Zwoer. Meest populair onder de basisschoolkinderen zijn de cursussen paardrijden in Maarn, jumpstyle, golf en squash bij Health Center Hoenderdaal en tennis bij Tennisschool Becico.

Bestuurders nieuwsgierig naar toekomstvisie burger

DOORN  Het gemeentebestuur Utrechtse Heuvelrug wil van haar inwoners weten waar het volgens hen in de toekomst gaat knellen op de Heuvelrug. Zelf heeft de gemeente in het voorjaar met een startnotitie al een begin van een structuurvisie opgesteld, maar erg veel keuzes werden daarin nog niet gemaakt. Om tot duidelijker keuzes te komen krijgen de inwoners de komende maand op vijf verschillende inspraakavonden een ‘prikkelend wensbeeld 2030’ voorgelegd om op te reageren. Het wensbeeld komt ook beschikbaar op een speciale website van de gemeente, waarop verder de startnotitie, oude kaarten en luchtfoto’s te vinden zijn. Op de site zijn ook de plaatsen en data van de discussiebijeenkomsten te vinden. De eerste is op 18 september voor Amerongen, Leersum en omgeving (locatie D’Arthuizen, Rijksstraatweg 115 in Leersum).

Het bedrijfsleven praat overigens separaat mee over de toekomst van de Heuvelrug, maar dan aan de hand van een streefbeeld 2020. Op 3 oktober vindt de tweede werkconferentie plaats, in Conferentiecentrum Zonheuvel tussen Doorn en Maarn.

Heuvelrugnieuws van woensdag 5 september 2007

Pr Bernhardlaan 40-42 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:45 uur
temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Slechts licht gewond

ZEIST  Gistermiddag rond een uur reed een 30-jarige vrouw uit Zeist op een fiets over de Boulevard. Op de kruising met de Oude Woudenbergsezandweg kwam zij in aanrijding met een vrachtwagen bestuurd door een 25-jarige man uit Asch. De vrouw werd enkele meters onder de vrachtwagen meegenomen omdat de chauffeur in eerste instantie niets in de gaten had. De vrouw kwam onder de vrachtwagen terecht en werd vervoerd naar het ziekenhuis. Wonder boven wonder liep de vrouw alleen enkele schaafwonden op en een pijnlijke rug. De politie doet onderzoek naar de aanrijding. Mogelijk dat de vrouw voor de stilstaande vrachtwagen langsliep en toen de vrachtwagen ging  rijden. Voor een vrachtwagenchauffeur is het nagenoeg niet te zien, zonder speciale spiegels, wat er vlak voor zijn wagen gebeurt.

Valse start Dalto

DRIEBERGEN  Na een voorbereiding die bijna twee maanden heeft geduurd, stonden de Daltons te popelen om weer te beginnen. Helaas gooide IJFC roet in het eten bij de seizoensouverture. Dalto verloor thuis met 0-1.

Een paar nieuwe spelers en een groot aantal oude bekenden maakten hun opwachting in de wedstrijd tegen IJFC. Zo is bijvoorbeeld Sharlo Galmo, Dalto’s zwarte parel, weer terug op het oude nest. Dat hij zich hier alweer thuis voelt, bewees hij in de eerste twintig minuten. Dennis Kooi, inmiddels gestegen in de hiërarchie tot aanvoerder, leidde steeds de aanval in, door verschillende luchtduels van de IJsselsteinse verdedigers te winnen. De tandem Galmo/el Khatib zorgde voor veel gevaar, maar Sharlo en Imad konden de zelf gecreëerde kansen helaas niet verzilveren.

Na het eerste kwart van de wedstrijd kabbelde de wedstrijd rustig voort. Foad Khalota, die in de zomer getrouwd is, liet bij vlagen zien dat hij nog altijd fantastisch kan voetballen, Milton bewees een echte aanwinst te zijn voor de Daltons en Edwin Cremers verdedigde zijn doel met verve. Echte kansen waren er niet voor beide ploegen.

Even na rust veranderde dit. Een vrije trap van Galmo ging via de onderkant lat in of uit het doel van IJFC, maar werd niet tot doelpunt gepromoveerd door de scheidsrechter. Dalto bleef sterker en had veruit het meeste balbezit, maar scoorde niet, waardoor het logisch was dat IJFC als eerste scoorde. De 0-1 kwam ongeveer een kwartier voor tijd, waarna IJFC zich ingroef als waren zij in de loopgraven in Ieper in ’14-’18. Logischerwijs wist Dalto niet meer te scoren, ondanks enkele kleine kansjes voor verschillende spelers. Een valse start dus, voor de ploeg die dit jaar toch hoge ogen zou moeten kunnen gooien in de derde klasse. Komende zaterdag staat Candia op het program, een oude bekende van Dalto, en verwacht wordt dat hier een positief resultaat wordt geboekt.

Opstelling Dalto: Cremers, El Haddachi (Veldhuizen), Bruining, Vaarnold, Khalota, Carree, Boersma, Aarab, Kooi (Visser), El Khatib (Lary), Galmo

Boeteregen bij spoorwegovergang Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN  De Spoorwegpolitie heeft dinsdag en woensdag tientallen bekeuringen uitgedeeld bij station Driebergen-Zeist. De boetes gingen vooral naar scholieren die niet voor de overgang stopten terwijl de rode lichten al knipperden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

TNS NIPO onderzoekt het ondernemingsklimaat gemeente

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug doet mee met de Benchmark Ondernemingsklimaat die TNS NIPO jaarlijks uitvoert. Het doel van de benchmark is inzicht te krijgen in de tevredenheid bij ondernemers over het ondernemingsklimaat in de gemeente en om inzicht te krijgen in hoe de gemeente scoort ten opzichte van andere gemeenten.

Om tot een totaalbeeld te komen voor de tevredenheid zijn in het onderzoek vragen opgenomen op tal van terreinen die van invloed zijn op het ondernemingsklimaat. Voorbeelden zijn de bereikbaarheid en deskundigheid van het gemeentelijk personeel en duidelijkheid in de regelgeving. Ook facetten buiten de gemeentelijke organisatie, zoals bereikbaarheid, veiligheid en de lokale arbeidsmarkt, komen aan de orde.

Door middel van het onderzoek krijgt de gemeente informatie over hoe de gemeente scoort vanuit het perspectief van de ondernemers. Deze informatie kan worden gebruikt om dagelijkse processen te verbeteren of als input voor beleidsontwikkeling.

Het onderzoek bestaat uit een telefonische enquête onder bedrijven in de gemeente. In de periode van 10 september tot 5 oktober benaderen enquêteurs van TNS NIPO bedrijven in de gemeente. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het register van de Kamer van Koophandel. Deelname aan de enquête wordt van harte aanbevolen. Voor het eind van het jaar worden de enquêteresultaten bekend gemaakt.

Voor meer informatie over de Benchmark Ondernemingsklimaat kunt u contact opnemen met dhr. E. de Hooge, telefoon (0343) 56 58 52 of dhr. L. van Lith, telefoon (0343) 56 58 76 van het cluster Economische Zaken, gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Parkeerpolitie uitgescholden

ZEIST Aan het eind van de middag ging gisteren de parkeerpolitie van Zeist poolshoogte nemen bij een auto aan het Bethanieplein. Hier bleek een autobezitter ten onrechte gebruik te maken van een invalidenparkeerkaart. Toen de parkeercontroleur de kaart wilde innemen werd hij uitgescholden door de 35-jarige man uit Zeist. De politie werd gewaarschuwd en de man werd aangehouden en ingesloten voor verhoor.

De echte feestbeesten wonen in Amerongen

AMERONGEN  Vandaag is bekend gemaakt dat Amerongen de meest feestelijke plaats van Nederland is. 15 september is het nationale Burendag en omdat Amerongen de meeste ‘buren’ heeft opgegeven gaat Amerongen nu als echt feestdorp de geschiedenis in.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 6 september 2007

Burgemeesterpark 27 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:15 uur
temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Gedeputeerden bezoeken Rhenen

RHENEN  Geen gesprekken in het Provinciehuis, maar actief de boer op in de provincie Utrecht. Onder dat motto is het nieuwe dagelijkse bestuur van de provincie Utrecht op 3 juli van start gegaan met een bustour langs de Utrechtse gemeenten.

Na eerst Leusden en Amersfoort te bezoeken, komen de provinciebestuurders op vrijdag 7 september ’s middags om 15.00 uur naar Rhenen. Hier bezoeken ze Kwintelooijen waar veel te vertellen is. De verkeersafwikkeling zal een belangrijk onderwerp van gesprek zijn. Daarnaast zal worden gesproken over het klimbos en het bezoekerscentrum welke gepland staan bij de voormalige zandafgraving.

Met de bus zal het gezelschap vervolgens over de N416 richting Elst rijden waar de DELM gepasseerd wordt. In Elst zal ook worden stilgestaan bij de Ecopassage die in aanbouw is. Het fietspad Elst Rhenen zal hier zeker een onderwerp van gesprek zijn.

Einddoel van de reis is het viaduct waar het verkeer over de Rijnbrug en over de N225 dagelijks veel geduld moeten oefenen om dit knooppunt te slechten. De provinciebestuurders kunnen met eigen ogen zien hoe dit knooppunt bijna dagelijks dichtslibt.

Rijksbijdrage Huis Doorn te laag

DOORN  Het Museum Huis Doorn wordt geleid door twee stichtingen. In overheidsopdracht is er een stichting die het beheer voert over de collectie en het landgoed. Algemeen directeur hiervan is Diederick van Beekhoff. Daarnaast is in 1992 de Stichting Vrienden van Huis Doorn opgericht met als voorzitter Guus Drukker.

Lees verder op de website van De Kaap

Grietmarkt groter dan ooit

AMERONGEN  Zaterdag 8 september vindt in Amerongen de tweede Grietmarkt van dit jaar plaats. De Grietmarkt is een sfeervol kunst-, muziek- en groenfestival in het historische hart van Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Aangehouden na geweld

ZEIST  Gistermiddag zag een 64-jarige man uit Huis ter Heide dat een 26-jarige automobilist uit Zeist op de Bergweg rotzooi uit zijn auto gooide. De 64-jarige man zei hier wat van en er ontstond een discussie welke uit de hand liep. De vervuiler sloeg de man in zijn gezicht waardoor deze letsel aan zijn neus opliep. De politie werd gewaarschuwd en de geweldpleger werd direct aangehouden.

Verkeerscontrole

LEERSUM Op de Hoogstraat werd woensdag door de politie een groot aantal voertuigen gecontroleerd. In totaal werden 10 bekeuringen uitgeschreven voor o.a. rijden zonder autogordel, rijden met te hoge snelheid en het niet kunnen tonen van autopapieren.

Beweegproject Sport4You medio september van start

RHENEN  Het nieuwe sport- en beweegprogramma Sport4You gaat dinsdag 18 september officieel van start. Het project is gericht op de inwoners van de gemeente Rhenen in de leeftijd van 25 tot 55 jaar.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Hennep aangetroffen

ZEIST Na een tip ging de politie gisteren poolshoogte nemen bij een woning aan de Laan van Vollenhove. In deze woning werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met 735 planten. Mogelijk werd er illegaal stroom afgetapt. De politie heeft nog geen verdachte kunnen aanhouden. De gehele inboedel is in beslag genomen.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 7 september 2007

Sterrenboslaan 9 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 8:35 uur
temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

RSD maakt werken in de zorg aantrekkelijker

ZEIST  Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug gaat 1 oktober van start met een pilotproject voor RSD-cliënten, die als helpende in de thuiszorg of in de zorg willen werken. Na afloop van de opleiding, die tien maanden duurt, krijgen de deelnemers een baangarantie van een half jaar.

Om de opleiding – een erkend Mbo-diploma – extra aantrekkelijk te maken, biedt de RSD de deelnemers ook nog een uniform, een mobiele telefoon met beltegoed en een reiskostenvergoeding aan, plus de mogelijkheid om voordelig een fiets te kopen.

“Het aantrekkelijke van dit project, waar zowel mannen als vrouwen aan kunnen meedoen, is dat we alle voorwaarden bieden om een nieuwe start te maken,” legt projectleider Judith Hopster uit. “Je krijgt alles wat je nodig hebt om aan het werk te kunnen. Het aardige is dat je niet de hele dag in de schoolbanken zit, maar werk en opleiding kunt combineren. Een ander voordeel is dat je na de opleiding meteen aan de slag kunt en niet meer van een uitkering afhankelijk bent.”

Ervaringen uitwisselen
De opleiding tot helpende in de (thuis)zorg omvat training, stage en werken, en dat alles onder begeleiding. Wekelijks zijn er koffieochtenden waarop de deelnemers met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen.

RSD-cliënten tussen de 23 en 55 jaar die meer over de opleiding willen weten, kunnen contact opnemen met het projectbureau van de RSD KRH en vragen naar Lineke van Doren of Judith Hopster. Het projectbureau is bereikbaar via telefoonnummer 030 – 692 95 19.

Opleidingen
Overigens zijn er nog meer sectoren waarvoor de RSD KRH opleidingen aanbiedt: beveiliging, transport, heftruckchauffeur, kinderopvang, commercieel of administratief medewerker en wokkok.

Diefstal met geweld

LEERSUM  Op de Honingraat zijn gisteren twee mannen aangehouden die uit een winkel dure potjes crème hadden gestolen. Personeel van de winkel betrapte het duo toen een van de mannen 10 potjes in een mouw van zijn jas had gestopt. Toen de medewerkers de mannen wilden aanhouden, begonnen dezen om zich heen te slaan en te schoppen. De inmiddels gearriveerde politie nam het tweetal mee naar het politiebureau. Daar zijn ze ingesloten voor nader onderzoek. Het gaat om een 38-jarige man uit Litouwen en een onbekende man. Hij zal waarschijnlijk aan de Vreemdelingenpolitie worden overgedragen ter vaststelling van zijn identiteit en verblijfstatus.

Galant gebaar pakt verkeerd uit

DRIEBERGEN  Donderdagmorgen is bij een verkeersongeval een 24-jarige automobiliste uit Driebergen gewond geraakt. Zij reed op de Van Rijckevorselstraat en wilde afslaan de Hoofdstraat in. Op dat moment was er veel verkeer op de Hoofdstraat en kreeg zij van een automobilist voorrang om de kruising over te steken. De automobiliste zag hierbij een lijnbus over het hoofd met een aanrijding als gevolg. De Driebergse raakte gewond en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Utrecht.

Duiken, vliegen en blokken

DOORN  Keepers uit de omgeving volgden woensdag een keepers clinic van Martijn Drijver, de ex-keeperstrainer van het Nederlandse herenteam en nu van het Spaanse heren en dames team.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeugd clubkampioenschappen 2007 Risenborgh

DRIEBERGEN  Vorige week zijn de jeugd clubkampioenschappen van TV Risenborgh afgewerkt. Als gevolg van de vakantie van diverse spelers waren er iets minder deelnemers dan vorig jaar. Door het introduceren van een verliezersronde waren er echter wel veel meer wedstrijden. Onder het toezicht van diverse ouders werden alle wedstrijden in een sportieve sfeer gespeeld.
De weergoden waren goedgezind en diverse dagen was de tennispet, door de jeugdcommissie aan alle deelnemers verstrekt, hard nodig.

Generaal Pardon in Utrechtse Heuvelrug

DOORN  Via een zogenaamde raadsinfornatiebrief heeft het college van b&w de raad op de hoogte gebracht over het verloop van de Generaal Pardonregeling. De eerste vergunninghouders onder de regeling hebben inmiddels een woning binnen de gemeente toegewezen gekregen. Zij gaan binnenkort verhuizen.
Hieronder de raadsinformatiebrief.

 

Geachte leden van de raad,

Graag informeren wij u over het volgende.

Op 29 mei hebben wij ingestemd met het onderhandelaarsakkoord tussen de VNG en de Staatssecretaris van Justitie aangaande de Regeling Afwikkeling Oude Vreemdelingenwet, het zogenaamde Generaal Pardon.

Het Generaal Pardon heeft heel wat voeten in aarde. Zo moet de burgemeester verklaren dat een kandidaat in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning op basis van de pardonregeling. Indien die kandidaat niet bekend is bij de IND, krijgt de gemeente te maken met een verhoogde huisvestingstaakstelling en moeten er meer nieuwkomers worden ingeburgerd.

Door de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling van onze gemeente is een “uitvoeringsprotocol” geproduceerd op basis waarvan een efficiënte afwikkeling van de regeling wordt gewaarborgd. In nauwe samenwerking met gemeenten, die zich hebben georganiseerd binnen de Landelijke Organisatie Gemeentelijke Opvang (LOGO), is beleid ontwikkeld om tot een adequate afwikkeling van de regeling te komen.

Het gaat daarbij voor wat betreft onze gemeente voornamelijk om personen die niet in een Rijksopvanginrichting, zoals bijvoorbeeld een asielzoekerscentrum, verblijven. In onze gemeente verblijven ca. 30 personen buiten zo’n Rijksopvanginrichting die onder de regeling zullen vallen.

Inmiddels hebben reeds vijf personen van deze 30 langs reguliere weg een verblijfsvergunning gekregen. Zeven kandidaten van de groep van 30 verblijven in de Noodopvang, de anderen zijn met behulp van particulier initiatief gehuisvest. Voor de overige 25 kandidaten moet de gemeente aantonen dat zij recht hebben op een verblijfsvergunning alhoewel het mogelijk is dat van deze 25 personen enkelen alsnog via de reguliere weg een verblijfsvergunning kunnen krijgen.

Door middel van een zogenaamde burgemeestersverklaring moet de aanspraak op een verblijfsvergunning voor de overige kandidaten bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) kenbaar worden gemaakt.

De door de LOGO-organisatie ontwikkelde Pardonbank stelt software ter beschikking waarmee een nauwkeurige en waarheidsgetrouwe “Burgemeestersverklaring” kan worden geproduceerd.

Onze gemeente heeft deelgenomen aan de pilot tot ontwikkeling van deze software en wij hebben als eerste gemeente ten lande de software geïnstalleerd.

Van de 500 bewoners van het AZC Leersum vallen naar schatting 300 personen onder de regeling. Daarvan worden in het kader van de speciale pardon-huisvestingstaakstelling tot eind 2009 ca. 75 personen door onze gemeente gehuisvest. Ook op het AZC Leersum verblijvende kandidaten die onder de regeling een verblijfsvergunning krijgen moeten worden uitgeplaatst. Vooral de kandidaten die al langere tijd op het AZC Leersum woonachtig zijn, hebben over het algemeen een sterk sociaal netwerk en vaak kinderen die lokaal of regionaal naar school gaan.

Het is evident dat een sterk netwerk een voordeel is bij inburgering, niet alleen voor de kandidaten zelf maar zeker ook voor de gemeente, Bureau Inburgering, VluchtelingenWerk, CWI, RSD en woningbouwverenigingen. Met hulp van omliggende gemeenten, de provincie Utrecht en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wordt er naar gestreefd deze bewoners zo veel mogelijk regionaal uit te plaatsen.

Door het Rijk is derhalve naast de reguliere huisvestingstaakstelling een extra taakstelling opgelegd voor personen die onder de pardonregeling een verblijfsvergunning krijgen.

Na het verkrijgen van een verblijfsvergunning in het kader van de regeling volgen de statushouders een identiek inburgeringstraject volgen als reguliere inburgeraars.

De afwikkeling van de regeling verloopt binnen onze gemeente naar tevredenheid. De eerste vergunninghouders onder de regeling (een alleenstaande man uit de Noodopvang en een familie uit het AZC) hebben inmiddels een woning binnen de gemeente toegewezen gekregen. Zij gaan binnenkort verhuizen. Het college verwelkomt hen binnenkort binnen onze gemeente.

Voor de uitvoering van de regeling stelt het Rijk extra middelen beschikbaar. Op het eerste gezicht is de bijdrage kostendekkend.

Tot slot delen wij u mede dat bij de griffie de complete uitvoeringsregeling ter inzage ligt.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 8 september 2007

Gooijerdijk 10 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.20 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Zorgwoningen zonder lift

DOORN  In het nieuwe bouwplan voor zes vrije sector woningen en acht of tien zorgappartementen aan de Acacialaan zijn dusdanige wijzigingen opgenomen dat een aantal mensen die ingeschreven staan voor de zorgwoningen er niet voor in aanmerking zullen komen.

Lees verder op de website van De Kaap

Inbraak uit 2003 alsnog opgelost op basis van DNA

RHENEN  De politie van Rhenen heeft alsnog een inbraak uit 2003 in een kapperszaak kunnen oplossen. De verdachte is gehoord en bekende zijn daad.

Lees verder op de website van de Veenenendaalse Krant

Plan woningbouw De Kolk aangepast

LEERSUM  Voor het terrein aan de Oude Kolk in Leersum waar momenteel nog “De Kolk” is gevestigd, is in december 2005 na inspraak een plan vastgesteld voor de bouw van acht vrije sector woningen. Na de gemeentelijke herindeling hebben de coalitiefracties echter besloten dat in elk nieuwbouwproject minimaal 30% van nieuw te bouwen woningen in de sociale sector gerealiseerd dient te worden. Dit strookt niet met het vastgestelde plan.

Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente een drietal ontwikkelaars benaderd met de vraag of zij interesse hebben in ontwikkeling van de locatie met inachtneming van die nieuw opgestelde randvoorwaarden.

Twee ontwikkelaars hebben schriftelijk laten weten hiervoor belangstelling te hebben en in mei 2006 heeft de gemeente de geïnteresseerde ontwikkelaars gevraagd een inschrijving te doen voor aankoop van de grond en tot realisering van het terrein in overeenstemming met de geformuleerde randvoorwaarden.

Dat heeft, na onderhandelingen, geresulteerd in een plan waarbij het oorspronkelijke model werd opgewaardeerd met 4 sociale sectorwoningen. Dit plan is op 6 juni gepresenteerd aan de bewoners. Daar bij bleek dat de buurt zich vooral zorgen maakt over de bouwhoogte en het feit dat de twee buitenste woningen te dicht bij de bestaande woningen komen te staan.

Hierop heeft op 20 juli de initiatiefnemer een aangepaste ontwerp gepresenteerd waarbij de minimale afstanden tot de bestaande woningen 17 meter bedraagt. Er mogen maximaal 6 grondgebonden (vrije sector) woningen en 6 appartementen (sociale sector) worden gerealiseerd (hierbij moet worden vermeld dat een deel van deze sociale woningen ook de sociale component van het plan “Hoofdstraat 86” te Driebergen compenseert).

Door een bouwkundige aanpassing is de goothoogte van de woningen met 30 cm verlaagd. Daarnaast zijn de bergingen van de woningen met 20 cm (x3) verkleind waardoor de vrijstaande woningen zijn opgeschoven. Hierdoor kan de groene erfscheiding doorgetrokken worden tot aan de voorgevelrooilijn van de woningen. Het zicht vanaf de hoekwoningen aan de Oude Kolk is nu niet meer op de muur van de woningen maar op de groene erfscheiding. De afstand van de bestaande woningen tot de nieuwe woningen bedraagt circa 17 meter. Stedebouwkundig gezien biedt deze verschuiving meer ruimte op het erf, hetgeen de ruimtelijke kwaliteit ten goede komt.

Het is nu aan de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug aan deze plannen haar fiat te geven.

Heuvelrugnieuws van zondag 9 september 2007

Damhertlaan 35-39 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.50 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Burgemeester helpt bij tabakspluk

AMERONGEN  De Amerongse tabaksplukkers kregen gisteren hulp van burgemeester Frits Naafs bij het plukken en aan stokken rijgen van de tabaksbladeren. Na het plukken werd de daarbij behorende borrel geschonken.

Lees verder op de website van De Kaap

Tuindorpfeest zorgt voor veel vermaak

MAARN  De middenstand in Maarn en Maarsbergen bleven gisteren op Open Monumentendag niet achter bij de talrijke en gevarieerde activiteiten in de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Vijf keer teveel op

RHENEN  Naar aanleiding van een aanrijding op de Bontekoestraat heeft de politie afgelopen zaterdag een vrachtwagenbestuurder uit Wageningen aangehouden.  De man had teveel gedronken en blies op het politiebureau 1185 ug/l, terwijl 220ug/l het toegestane maximum is. De politie heeft de man meegenomen naar het politiebureau en zijn rijbewijs ingevorderd.

Gemeente bestelt brandweerauto jaar eerder

DOORN  Naar aanleiding van de nota Materieel en Materiaal brandweer heeft de raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug besloten om in 2008 een in Doorn gestationeerde brandweerauto te vervangen. Deze brandweerauto heeft als inzetgebied de gemeente en de buurgemeente Wijk bij Duurstede. Het voertuig is essentieel voor verantwoorde brandweerzorg.
Nu blijkt echter dat de lasten voor het nieuwe voertuig ca. € 10.000 per jaar hoger uitvallen dan geraamd. Deze extra kosten zijn veroorzaakt door een calculatiefout bij de regionale brandweer en tussentijdse prijsverhogingen, als gevolg van strengere milieueisen voor dieselmotoren.

Tegelijkertijd is het huidige 27 jaar oude redvoertuig dermate versleten dat het nauwelijks operationeel te houden is. Dat gaat met hoge onderhoudskosten gepaard, waardoor overschrijding van het onderhoudsbudget dreigt.

Daarom wil het college niet wachten tot 2008 met het bestellen van die nieuwe brandweerauto, temeer omdat er een levertijd van een jaar mee is gemoeid.

Heuvelrugnieuws van maandag 10 september 2007

Traaij Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 11:20 uur
temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

SP lanceert actie ‘Geen Kolos in het Bos!’

LEERSUM  Met het inzamelen van handtekeningen in het winkelcentrum van Leersum is de SP begonnen aan een grote actie tegen de bouwplannen bij de Donderberg. Op deze locatie dreigt de meerderheid van de gemeenteraad de bouw van een enorm appartementencomplex toe te staan. Wethouder Waltmann (VVD) beweert dat de plannen op grote steun kunnen rekenen van de bevolking. SP-Raadslid Sjoerd Uitslag noemt dit onzin. “Een grote meerderheid van de inwoners van Leersum zit niet te wachten op een flatgebouw bij de ingang van het dorp. Maar aan hen is nooit iets gevraagd. Met de oprichting van het actiecomité wil de SP deze mensen een stem geven.”

Het actiecomité haalde binnen 2,5 uur al 160 handtekeningen op. De komende weken zal het comité huis-aan-huis folders verspreiden en handtekeningen ophalen. Op zaterdagen staat de kraam in het winkelcentrum van Leersum.

Het enorme appartementencomplex is in strijd met het bestemmingsplan, het streekplan, het beeldkwaliteitsplan en het aanzicht van de Stichtse Lustwarande, waar de Provincie miljoenen aan spendeert. Bovendien is het volgens de SP bizar dat er weer gekozen wordt voor het bouwen van dure appartementen- waarmee landelijk geadverteerd moet worden om ze kwijt te raken- terwijl er in de gemeente al een groot gebrek is aan betaalbare woningen.


En als die ‘kolos in het bos’ nu ineens wel gaat bestaan uit betaalbare ‘sociale’ appartementen; is de Socialistische Partij dan nog steeds tegen?
Hans Hermans, 10 september 2007

Beste Hans,
Ja, dan is DIT plan voor de SP nog altijd onaanvaardbaar.
Vriendelijke groet, Sjoerd Uitslag, 12-9-2007

Maar waar moeten alle, thans eigen huisloze, Heuvelrugse socialisten dan gaan wonen?
Hans Hermans, 12 september 2007

Aanrander aangehouden

LEERSUM  Zondagavond 9 september heeft de politie een 44-jarige man uit Leersum aangehouden voor een aanranding. Gisteravond rond zeven uur was een 17-jarig meisje samen met haar vriendin van 16 jaar (beiden uit Leersum) bij de paarden in het weiland op de hoek van de Boerenbuurt en Roekenes. Hier kwam een man op de meisjes af die seksueel getinte opmerkingen maakte. Op een gegeven moment betaste hij het 17-jarige meisje, die daar niet van gediend was. Zij belde haar moeder en deze kwam naar hen toe. De verdachte, een 44-jarige man uit Leersum, ging er vandoor toen er ook nog een automobilist stopte. Via getuigenverklaringen kwam de politie achter het woonadres van de verdachte. Om 22.30 uur kon de man worden aangehouden.

Stichts Mannenkoor presenteert zich

DRIEBERGEN  Op maandag 17 september geven omstreeks 17.00 uur het Stichts Mannenkoor uit Driebergen samen met de bekende jazz- en soulzangeres Denise Jannah uit Zeist in het nieuwe cultureel centrum De Binder in Leersum een kort concert voor leden van de provinciale staten van de provincie Utrecht en vertegenwoordigers van de Europese korenfederatie Europa Cantat.

De statencommissie Wonen, Maatschappij en Cultuur en vertegenwoordigers van Europa Cantat zijn op 17 september in Leersum bijeen om het festival ‘Europa Cantat Utrecht’ dat in juli 2009 in de Domstad plaatsheeft, voor te bereiden. De provincie Utrecht is nauw betrokken bij de realisatie van het festival. Een woordvoerder van het managementteam van ‘Europa Cantat Utrecht’ noemt het ‘uitzonderlijk’ dat de statencommissie van de provincie de ,overigens besloten, presentatie van het koor en Denise Jannah toestaat. “Men is benieuwd hoe muzikale ‘cross overs’ zoals het Stichts Mannenkoor met een jazz zangeres klinken en eruit zien. Normaal gesproken heeft de statencommissie nooit zo direct contact met een ensemble”, aldus de woordvoerder van ‘Europa Cantat Utrecht’.

Europa Cantat is een grote korenfederatie waarbij uit een groot aantal landen uit West- en Oost-Europa amateurkorenkoepels zijn aangesloten. Deze organisatie stimuleert de koorzang, houdt internationale symposia, organiseert dirigentencongressen en organiseert om de paar jaar een groot festival, met work-shops e.d. Tientallen vermaarde koren uit heel Europa treden tevens op. Voor 2009 is de keuze dus op de stad Utrecht gevallen.

Voorzitter Gerrit van der Kruk van het Stichts Mannenkoor vindt het een ‘unieke kans’voor het Stichts Mannenkoor om samen met Denise Jannah op te treden voor provinciale politici en Europese korenvertegenwoordigers. “We kunnen hier als opstap naar het grote Europese korenfestival in de zomer van 2009 in Utrecht een visitekaartje afgeven. Dat niet alleen. We beschouwen dit concert als een soort try-out voor ons koor, omdat het koor samen met Denise bezig is aan de productie van een CD die in 2008 moet worden uitgebracht.”

Het Stichts Mannenkoor telt 75 leden, voornamelijk uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug en vervolgens uit Zeist, Houten, Wijk bij Duurstede, Veenendaal en Woudenberg. Dirigent is Piet van der Sanden.

Dat is raar wakker worden

ZEIST  Gistermiddag om vijf uur kreeg de politie een melding van een aanrijding op de Utrechtseweg. Het bleek dat een 65-jarige bestuurder uit Zeist achter het stuur in slaap was gevallen. Hierdoor kwam hij op de verkeerde weghelft, raakte twee tegemoetkomende auto’s en kwam vervolgens op het fietspad terecht. Een fietser moest uitwijken en toen de automobilist weer op de weg terugkeerde moest er nog een auto uitwijken. De verschillende auto’s liepen schade op. Niemand van de betrokkenen hoefde gelukkig naar het ziekenhuis. Tegen de 65-jarige Zeistenaar is proces-verbaal opgemaakt.

Muzemiks populair

LEERSUM  Ook Muzemiks is weer thuis. Twee jaar lang moest men de activiteiten spreiden over diverse locaties, nu kan men gebruikmaken van de nieuwe ruimten in Sport- en Cultuurcentrum De Binder.

Lees verder op de website van De Kaap

Arena klopt promovendus Reflex

RHENEN  Na een goede voorbereiding moesten de korfballers uit Rhenen zaterdag het veld op tegen het gepromoveerde Reflex uit Woerden. De spelers van coach André van de Haar waren gewaarschuwd voor onderschatting.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Hoe maak je zonder licht fietsen duurder

ZEIST  Afgelopen zondagavond hield de politie tegen elven op de Arnhemse Bovenweg een 21-jarige fietser uit Driebergen aan omdat deze zonder licht fietste. Daarvoor kreeg hij een bekeuring. De Drieberger vond het echter nodig om de agenten uit te schelden. Daarop is de man aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Nadat proces-verbaal was opgemaakt mocht hij het politiebureau weer verlaten, nu twee bekeuringen rijker.

Buurtfeest Vossenkamp

DRIEBERGEN  Voor het eerst in 37 jaar is in de Vossenkamp een buurtfeest georganiseerd. Ongeveer 100 buurtgenoten kwamen bijeen met zelfgemaakte lekkernijen. Cees Vink –een van de eerste bewoners van de Vossenkamp- zorgde voor een originele cabaretvoorstelling, speciaal voor het buurtfeest in elkaar gezet.

vergroot foto

Enige ogenblikken daarvoor was Vink reeds met enkele buren winnaar geworden van de Grote Driebergse Kennisquiz. De quiz was samengesteld met voornamelijk vragen over de historie van Driebergen in het algemeen en de Vossenkamp in het bijzonder. Nico Verbeek sprak zijn buren toe met herinneringen aan de begintijd van de Vossenkamp. Speeltoestellen en een zandbak zijn volgens Verbeek verdwenen en het aantal struiken is uitgebreid als gevolg van klachten door buurtbewoners over spelende kinderen.
Het buurtfeest in de Vossenkamp is mede tot stand gekomen door de subsidie die de gemeente voor de zomer beschikbaar heeft gesteld voor straatfeesten. Robert Zwart maakte een foto reportage


Afgelopen zondag is in de Vossenkamp een buurtfeest georganiseerd. Ongeveer 100 buurtgenoten, groot en klein in de leeftijd van 0 tot 93,  kwamen bijeen op het plantsoen. Om 10 uur bruisde het al van de activiteit, want er werd druk gesjouwd met stoelen, slingers, tafels, speelgoed en zelfgebakken appeltaart en andere lekkernijen. De dag startte met spelletjes voor de kinderen en een koffie-inloop om  11.00 uur en daarna bleven de meesten de hele dag op het plein, want het weer was verrassend aangenaam. Er was een waslijn opgehangen vol met oude foto’s van Driebergen in het algemeen en van de Vossenkamp in het bijzonder. Dit vormde een leuke aanleiding voor gesprekken tijdens de koffie. 

Er was lunch met broodjes, zelfgemaakte quiches, salades en voor de kinderen waren er natuurlijk pannekoeken! Na de lunch streden de buurtbewonders in een heuse kennisquiz om de eer wie zich echte Driebergen-kenner zou mogen noemen. Toppunt van de middag was een optreden van Kees Vink (foto),een van de eerste bewoners van de Vossenkamp. Hij zorgde voor een originele cabaretvoorstelling, speciaal voor het buurtfeest in elkaar gezet. Nico Verbeek sprak zijn buren toe met herinneringen aan de begintijd van de Vossenkamp. Voor velen was het een verrassing om te horen dat er voorheen speeltoestellen en een zandbak waren. Inmiddels is de volgende generatie kleine kinderen neergestreken. Tot groot plezier van de langst-wonenden die met plezier kijken hoe de Vossenkamp weer nieuw leven wordt ingeblazen.

De kinderen schminckten elkaar en speelden met stelten, figuurballonnen, krijten en voetballen. De zon scheen en de vakantiesfeer groeide. En toen iemand een opblaasbal over de vlaggelijn wierp ontstond er spontaan een vrolijk volleybalspel. Vossenkamp in beweging!

Aan het eind van de dag genoten de achterblijvers onder genot van een biertje nog van een spetterend dansoptreden van 4 meiden (nieuwe K4?). 

Het buurtfeest in de Vossenkamp is mede tot stand gekomen door de subsidie die de gemeente beschikbaar heeft gesteld voor straatfeesten. Daarnaast bedanken we Super de Boer Verberne, om de hoek, voor hun spontane bijdrage.

De dagen erna spraken bewoners elkaar aan op straat: wat was het geweldig gezellig!
buurtbewoner, 12-9-2007

Leuk verslag. Maar begrijp ik goed dat de armlastige bewoners van de Vossenkamp, alwaar de huizen ‘slechts’ minimaal € 275.000,00 opbrengen, zonder het schamele bedrag van eenhonderdenvijftig euro en zonder de spontane gift van de buurtsuper dit feestje niet hadden kunnen vieren?
Hans Hermans, 12 september 2007

Heuvelrugnieuws van dinsdag 11 september 2007

Oosterdwarslaan 7-9 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:40 uur
temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Zorg om de kip met de gouden eieren

UTRECHT  Miljoenen euro’s worden uitgetrokken voor wildpassages, ecoducten en dassentunnels op de Utrechtse Heuvelrug. Nadat het gebied de afgelopen eeuwen versnipperd is geraakt door de aanleg van wegen en spoorlijnen, wil de overheid de natuur nu zoveel mogelijk teruggeven aan het wild.

Lees verder op de website van het AD/UN

Nieuwe afstand bij Uilentorenloop

LEERSUM  Het is alweer de 23ste keer dat zaterdag 22 september de Uilentorenloop wordt georganiseerd. Er is dit jaar een aantal nieuwtjes aan het programma toegevoegd.

Lees verder op de website van De Kaap

Start Heuvelrugdagen 2007 met opening Kunsttentoonstelling

DOORN  Burgemeester Frits Naafs opende maandagavond de Heuvelrugdagen 2007 in Cultuurhuis Het Pleiade in Doorn met een speciaal welkomstwoord aan de sponsor van onder andere de kunsttentoonstelling.

Lees verder

Rondje Amerongen en Atelierroute succes

AMERONGEN  De Open Monumentendag 2007 vormde voor veel Amerongse kunstenaars een goed moment om de Atelierroute open te stellen. Vrijdag, zaterdag en zondag presenteerden zij in hun ateliers sieraden, textiele kunst, schilderijen, zeefdrukken en objecten.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto pakt de eerste punten

DRIEBERGEN  Een redelijke wedstrijd van een dominant Dalto was genoeg voor de overwinning, en dus voor de punten, in Rhenen. Dalto won met 0 – 2 van Candia.

Dalto begon de wedstrijd overtuigend en wist al snel kansen te creëren via onder andere Imad en Mustapha Veldhuizen, maar helaas wist de doelman van Candia een snelle tegentreffer te voorkomen. Dalto had de touwtjes stevig in handen, en gaf maar weinig weg, mede door de rentree (na bijna 9 maanden blessureleed!) van aanjager Hamid Kaouasss. Deze ijzer- en kilometervreter speelde en heerste alsof hij nooit geblesseerd is geweest en bewees eens te meer de ontbrekende schakel te zijn geweest in het systeem van de Daltons. Een andere waardevolle kracht, Foad Khalota, heeft ook veel met metaal te maken, maar allerminst met ijzer. Dit goudhaantje bewees niet alleen een mooie, maar ook een zeer effectieve traptechniek te hebben. Een vrije trap verdween vanaf een meter of twintig in het vijandig doel. De doelpuntenmaker droeg het doelpunt op aan Floor Kooi, een van Dalto’s trouwste supporter, die speciaal was komen kijken. Ook het tweede doelpunt werd aan Floor opgedragen, ditmaal door Said Aarab, die een losgelaten schot van Sharlo Galmo wist binnen te tikken.

De Daltons gingen zodoende met een voorsprong de rust in, nadat Veldhuizen met een oogblessure was gewisseld voor Lary.

Na de rust leek Candia wat vermoeid en konden de Daltons een groot aantal keer voor de keeper opduiken. Helaas wisten respectievelijk Lary, Malek en Bannouh net niet te scoren. Candia wist echter geen moment druk te zetten of kansen te creëren, vooral dankzij fantastisch verdedigend werk van Bruining en Vaarnold, die nu al lijken te gaan strijden om de MVP-award. De laatste maakte er nog een fijne middag van voor de supporters, met vele hakjes en weergaloze passeeracties (als laatste man!), terwijl de eerste deed wat hij altijd doet: houthakken. Zo eindigde de wedstrijd in een fijne overwinning voor de Daltons, die hiermee de eerste punten van deze editie van de competitie mee naar huis mogen nemen.

Aanstaande zaterdag speelt Dalto uit tegen Delta Sports, om 15:00 uur.

Opstelling Dalto: Cremers, Aarab, Vaarnold, Bruining, Carree, Boersma, Khalota, Kaouass (Bannouh),Veldhuizen (Lary), Galmo, El Khatib (Malek)

Heuvelrugnieuws van woensdag 12 september 2007

Van Vollenhovenpark 12-13 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:30 uur
temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Expositie: ‘Beelden in het Bos’ bij Perron 3

MAARN  Negen amateur beeldhouwers exposeren zondag 7 oktober hun werk bij Perron 3. Deze kunstenaars maken deel uit van een groep die eens per week gezamenlijk hun fascinatie met steen, in beelden vormgeeft.

Lees verder op de website van De Kaap

Diefjes

ZEIST Twee meisjes van 12 jaar en één van 13 jaar uit Zeist werden gistermiddag betrapt bij de diefstal van vier paar schoenen in een winkel aan de Slotlaan. De politie heeft ze meegenomen naar het politiebureau waar de ouders zijn geïnformeerd. Er zal gekeken worden of de minderjarigen een alternatieve straf via bureau Halt kunnen krijgen.

Eerder al werden een 14-jarige jongen uit Zeist en een 14-jarige jongen uit Austerlitz aangehouden omdat ieder een pakje sigaretten had gestolen in een winkel aan de Voorheuvel. De ouders van de jongens zijn geïnformeerd en gaan akkoord met een alternatieve straf via bureau Halt.

Komende weken rampenoefening in Veiligheidsregio Utrecht

DEN HAAG  Op een nog onbekende datum in de periode 15 september tot 15 oktober 2007 zullen de hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en de geneeskundige hulpverlening) en gemeenten van de Veiligheidsregio Utrecht een rampenoefening houden. De oefening moet een verrassing zijn voor de hulpverleners en hun bestuurders; daarom blijft de precieze datum tot het laatste moment geheim. Over de plaats van de nagespeelde ramp is alleen bekend dat het incident in één van gemeenten Utrecht, Amersfoort, Veenendaal en Lopik zal plaatsvinden. In het echt weten de hulpverleningsdiensten namelijk ook niet wanneer en waar zich een ramp gaat afspelen.

De oefening wordt georganiseerd door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tijdens de oefening worden de hulpverleningsdiensten onverwachts geconfronteerd met een in scène gezette ramp, een simulatie. Daarop moeten zij gezamenlijk een organisatie neerzetten en beslissingen nemen om de ramp te bestrijden. Het gaat hierbij niet om het oefenen door de operationele diensten, maar om het oefenen van bestuurders en leidinggevenden. Ambulances, brandweer- en politie-auto’s die met gillende sirenes en zwaailicht uitrukken, zijn dan ook niet te zien. Wel zal er ergens in de regio mogelijk enige activiteit van hulpverleners zichtbaar zijn.

Belangrijk is dat de hulpverleningsdiensten goed zijn voorbereid op eventuele rampen in de breedste zin van het woord. De Inspectie OOV bekijkt daarom of de hulpverleningsdiensten van alle regio’s in Nederland goed zijn voorbereid om een ramp te bestrijden.

In de Veiligheidsregio Utrecht heeft de Inspectie OOV al in 2006 gekeken hoe het met de plannen van de Veiligheidsregio Utrecht op dit gebied staat. Op basis van de uitkomsten heeft de Veiligheidsregio Utrecht waar nodig verbeteringen uitgevoerd. Het naspelen van een echte ramp is bedoeld om te kijken of de (verbeterde) plannen in de praktijk ook echt werken.

Huisarts moet stoppen: langzaam met computer

DRIEBERGEN  Haar patiënten steunen haar, juist, omdat ze op een ouderwetse en betrokken manier haar werk als huisarts doet. Met een kleine duizend steunbetuigingen op zak staat de 73-jarige Tonny Bakhoven uit Driebergen morgen in Den Haag voor de Raad van State om te vechten voor het voortbestaan van haar praktijk.

Lees verder op de website van het AD/UN

‘Discussie in de tent’ bij GroenLinks

LEERSUM  Op 15 en 16 september komen zo’n 600 leden van GroenLinks naar Ginkelduin in Leersum voor het debatweekend ‘Discussie in de tent’. Gasten zijn onder meer Marcel van Dam, Wubbo Ockels, Daniël Cohn Bendit (Europese Groenen) en Els Keytsman (Vlaamse Groenen). Het weekend wordt afgesloten met een vooruitblik van Femke Halsema op Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen.

Het weekend is de aftrap voor het Toekomstproject dat de partij organiseert. Komend jaar wordt het bestaande beginselprogramma uit 1991 tegen het licht gehouden en vinden allerlei debatten plaats over beginselen, strategie en organisatie van GroenLinks. Het project wordt in november 2008 afgesloten met een Toekomstcongres dat een nieuw beginselprogramma vaststelt.

Op het programma staan meer dan dertig discussies rond dilemma’s waar politieke partijen vandaag de dag voor staan. Het gaat onder meer om vragen als: Hoe ga je als partij om met de personendemocratie? Moet je als partij een kiesvereniging of een kiezersbeweging zijn? Hoe ziet partijdemocratie er over tien jaar uit? Hoe zit het met de verbinding met maatschappelijke organisaties?

Ook meer politieke en ideologische vragen komen aan bod: Marcel van Dam (ex-PvdA) en Kees Vendrik (Kamerlid GroenLinks) debatteren op zondagmiddag over het sociale gezicht van GroenLinks. De manier waarop GroenLinks zich in de toekomst moet profileren als groene partij wordt zaterdagmiddag besproken door Wubbo Ockels (professor TU Delft), Els Keytsman (Groen! uit Vlaanderen) en Wijnand Duyvendak (Kamerlid GroenLinks).

Op zondag is er een speech van de fractieleider van de Europese Groenen, Daniël Cohn Bendit. Ook Femke Halsema houdt een toespraak, waarin ze vooruitblikt op Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen. Het weekend wordt afgesloten door onder meer Bram van Ojik die met de deelnemers vooruitblikt op het vervolg van het Toekomstproject.

Heuvelrugnieuws van donderdag 13 september 2007

Traaij 12-14 Driebergen: nieuwbouw apotheek
foto: © Renk Knol
tijd: 12:45 uur
temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Uitbreiding recreatiebedrijven op de Heuvelrug: wanneer wel en niet?

UTRECHT  Wanneer kunnen bungalowparken of campings op de Utrechtse Heuvelrug uitbreiden? Deze vraag staat centraal in een uitwerkingsbesluit van GS, dat is genomen op verzoek van de Adviescommissie Recreatie en Toerisme. Deze commissie helpt recreatieondernemers op de Heuvelrug bij het opstellen van uitbreidingsplannen en heeft het college van GS gevraagd om duidelijkheid te verschaffen over het provinciale beleid op dit gebied. Indien recreatiebedrijven in natuurgebieden liggen, is het uitgangspunt dat niet wordt uitgebreid, tenzij natuur en landschap intact blijven. Vaak is over de gevolgen voor natuur en landschap nader onderzoek nodig. In het nieuwe uitwerkingsbesluit wordt aangegeven in welke gevallen wel of niet sprake is van een wezenlijke aantasting van natuur en landschap. In de gevallen dat hiervan geen sprake is, is ook geen nader onderzoek nodig en kan de bouwaanvraag worden ingediend. Om deze nieuwe richtlijn goed werkbaar te laten zijn, zorgt de provincie voor een toetsingslijst met vier hoofdcriteria waarop bouwplannen van recreatieondernemers in de praktijk door gemeenten kunnen worden beoordeeld.


Ik heb eigenlijk geen idee of er (grootschalige) recreatie bedrijven in onze omgeving zijn. Natuurlijk, recreatieterrein Het Grote Bos ken ik. Maar eigenlijk zou ik wel een overzichtje willen hebben. Ik vind de Heuvelrug niet zo’n toeristische trekpleister. Meer een landschappelijk mooie omgeving, waar je fietst of wandelt. Maar er zal vast iemand zijn die mij verder kan helpen.
Jan Koert Lange, 14-9-2007

Muziek, zaken en Utrechts geluid in China

UTRECHT  Van 15 tot 23 september zal er wederom een nationale missie onder leiding van de commissaris van de Koningin, de heer R.C. Robbertsen naar China plaatsvinden. Deze missie kent naast een belangrijk economisch component ook een cultureel belang.
Doel is de bevordering van handelsrelaties, acquisitie van investeringen, bevordering van het toerisme en het promoten en uitwisselen van cultuur. In de delegatie is dit keer ook een vertegenwoordiger van de stad Utrecht opgenomen (hoofd EZ) die een mogelijke relatie met de hoofdstad Guangzhou gaat onderzoeken. Ook maakt de voorzitter van de Kamer van Koophandel Utrecht deel uit van de delegatie. Oud-commissaris Staal – die voorgaande missies naar China leidde, zal als bestuurder van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement ook in onderdelen van het programma participeren.

Op economisch gebied zullen er verdere afspraken worden gemaakt over acquisitie van de (nieuwe) vestigingen van het Netherlands Foreign Investment Agency in Guangdong en Shanghai. Ook zal er een uitgebreid matchmaking programma plaatsvinden waarbij bedrijven hun handelscontacten met China kunnen uitbreiden.

Op cultureel gebied zal het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement op basis van onze goede contacten in Guangdong een expositie in Guangzhou organiseren die door de commissaris van de Koningin en zijn bestuurlijke collega van de provincie Guangdong officieel zal worden geopend. Het is daarmee het eerste Nederlandse museum dat exposeert in China en daarnaast ook nog een samenwerkingsverband heeft met het Palace museum in Beijing. De tentoonstelling zal op 19 september worden geopend en loopt tot en met 11 november 2007. De opening van de tentoonstelling is het moment waarop alle samenwerkende organisaties van de Handelsmissie bijeenkomen: het Liszt Concours, de Kamer van Koophandel, de Provincie Utrecht de Gemeente Utrecht en het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement.

Bovendien gaan in Shanghai de Internationale Selectieronden van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours van start. De grote finale zal in april 2008 in Utrecht worden gehouden. Voor het eerst in de geschiedenis van dit gerenommeerde pianoconcours worden verspreid over de wereld drie Internationale Selectieronden gehouden, Shanghai, New York en Utrecht. Ruim 75 jonge pianisten hebben zich ingeschreven, waaronder ook Chinese musici die in de voetsporen hopen te treden van virtuoze voorgangers.

Op de website van de provincie Utrecht zult u vanaf volgende week over de voortgang worden geïnformeerd.

Scholen willen nieuwbouw op eigen locatie

RHENEN  De Cuneraschool en de Springplank spreken allebei de wens uit op de eigen locatie nieuwbouw te plegen. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek van Ernst & Young Advisory. De huidige schoolgebouwen voldoen niet meer aan de onderwijskundige eisen van deze tijd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Drie doden, maar hulpdiensten tevreden bij oefening

RHENEN  Drie doden, en toch waren de diverse hulpdiensten tevreden. ,,We hebben veel ervaring opgedaan. Een ramp van deze omvang komen we niet vaak tegen en daarom is het alleen maar goed om het eens te hebben kunnen oefenen”, stelt een leidinggevende van de Rhenense politie. Het gaat hier niet om een echte ramp, maar een interregionale oefening.

Lees verder

Bezoek familie Marjani

DOORN  Burgemeester Frits Naafs en wethouder Elisabeth van Oostrum brengen morgenmiddag een bezoek aan de familie Marjani die in het kader van het generale pardon nu woonruimte hebben in Doorn. De familie Marjani heeft op 20 februari 2000 een eerste aanvraag voor toelating in Nederland gedaan. De familie bestaat uit vader, moeder en drie kinderen.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 14 september 2007

Sterrenboslaan 19-21 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 8:30 uur
temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Zeister broer en zus verongelukken in de bergen

ZEIST  Bij een noodlottig ongeval in de Oostenrijkse bergen zijn de Zeister broer en zus Willem (21) en Nienke van de Heuvel (28) dodelijk verongelukt. Het tweetal was op wandelvakantie, en al enige dagen vermist.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Afscheid nemen in stijl

DOORN  Onder grote belangstelling is donderdag de nieuwe aula geopend op de Nieuwe Algemene Begraafplaats. Burgemeester Naafs viel de eer te beurt de openingshandeling te verrichten.

Lees verder op de website van De Kaap

Domheid is troef (19)

RHENEN  Een 24-jarige man uit Rhenen kon in de nacht van donderdag op vrijdag zijn rijbewijs inleveren omdat hij met te veel alcohol op achter het stuur zat.
Rond middernacht controleerden agenten de 24-jarige bestuurder op het Frederik van de Paltshof. Een eerste blaastest wees uit dat hij te veel alcohol had gedronken. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar wees ademanalyse uit dat hij 240 ug/l alcohol in zijn lichaam had. Proces-verbaal is opgemaakt. Omdat het niet de eerste keer was dat deze automobilist met te veel alcohol op werd betrapt is zijn rijbewijs ingevorderd.


Ik begrijp nog steeds niet waarom je na 1 keer al niet je rijbewijs en misschien je auto ook kwijt bent. Bij minimaal een kwart van alle verkeersdoden in Nederland is alcohol in het spel. Dat is makkelijk te voorkomen zonder kosten. Dus hard aanpakken lijkt mij. Verder schijn je ook een startblokkering, die op alcohol reageert, aan te kunnen brengen. Als je dus de eerste keer wordt betrapt, moet je gelijk zo’n blokkering aan laten brengen op jouw kosten. Dit natuurlijk als extra naast rijontzegging en boete! Misschien dat mensen dan eindelijk een verstandig worden.
Ik kan mij altijd nog het ongeluk op kerstavond voor de Grote kerk aan de Hoofdstraat (red: in Driebergen)herinneren, waarbij een dronken persoon iemand doodreed.
Jan Koert Lange, 14-9-2007

Wilhelminaschool kan eindelijk bouwen

AMERONGEN  Het college wil een bedrag van 34.629 euro extra beschikbaar stellen voor de realisatie van een permanent lokaal bij de Wilhelminaschool aan de Gasthuisstraat. In het Onderwijshuisvestingsplan 2004 werd al een bedrag van 205.500 euro beschikbaar gesteld voor de bouw van het lokaal.

Lees verder op de website van De Kaap

Wethouder Berkhout geeft startsein modernisering gebouwencomplex Algemene Begraafplaats

ZEIST  Woensdag 19 september geeft wethouder Cees Berkhout om 12.00 uur het startsein voor de modernisering en verbouwing van het gebouwencomplex op de Algemene Begraafplaats van de gemeente Zeist.

Onder het gebouwencomplex vallen o.a. de aula, ontvangst- en condoleanceruimten voor familie en belangstellenden en de koffieruimten. Het bestaande bouwwerk is een gemeentemonument en zal onder leiding van gemeentearchitect Gijs Kuiper zo veel mogelijk in de originele jaren ’60 stijl worden verbouwd zodat het gebruik van de ruimten beter voldoet aan de eisen van deze tijd. Zo wordt aan de bestaande bouw van de aula een ronde glazen uitbouw toegevoegd waardoor deze in capaciteit toeneemt van 85 naar ongeveer 125 zitplaatsen. De huidige opstelling van de zitplaatsen wordt een kwartslag gedraaid en gericht op de glazen uitbouw. Dit is in de richting van een denkbeeldige landschappelijke as. Door het uitzicht te verleggen wordt de ruimte serener. Het geheel wordt moderner en lichter. Ook worden de ontvangstruimte voor de nabestaanden en bezoekers uitgebreid en er zal een tweede condoleanceruimte bijkomen. Aan de uitwerking van het ontwerp hebben diverse uitvaartondernemers bijgedragen.

Werkzaamheden
Rond 1 augustus 2008 verwacht men dat de aula en de andere ruimten klaar zijn en zal het vernieuwde complex worden geopend. Tot die tijd worden de gebouwen door hekken, met daarop doeken, afgeschermd. Om de rust op de begraafplaats niet te verstoren wordt de geluidsoverlast tot een minimum beperkt. Er wordt niet geheid en de aannemer zal erop toezien dat er geen radio aanstaat.  

Alternatieve locaties
Dit betekent dat het complex vanaf 3 september 2007 gesloten is voor publiek. De begraafplaats is wel toegankelijk. Begrafenisondernemers zijn in een vroeg stadium betrokken bij de bouwplannen en waren bereid te voorzien in andere locaties voor het houden van diensten, het condoleren en het nuttigen van koffie en thee. Ter compensatie van het ontbreken van deze dienstverlening van de gemeente Zeist zijn de tarieven voor het kopen van een graf verlaagd.

Tijdelijke sluiting dancings Chaos en Club 1862 in centrum van Zeist

ZEIST  Burgemeester Janssen heeft vandaag besloten om dancing Chaos aan de Jagerlaan en Club 1862 aan Slotlaan met ingang van zaterdag 15 september a.s. vanaf 22.00 uur gedurende 10 dagen te sluiten. De reden van sluiting is een veelheid van ordeverstoringen en aantastingen van het woon- en leefklimaat.

Het gaat om geluidhinder op straat, vechtpartijtjes, urineren, vernielingen etc. tot laat in de nacht. Hierover ontving de gemeente vanaf het begin van het jaar diverse signalen van buurtbewoners. Voor een aanmerkelijk deel blijken de klachten terecht, zoals ook is aangegeven door de politie. Van die zijde is ook een (tijdelijke) sluiting geadviseerd.

Ook bleek er sprake te zijn van overschrijdingen van het geluidsniveau in de zaken, het niet altijd adequaat optreden van portiers/personeel, het niet aanwezig zijn van leidinggevenden, een niet toegestane doorloop tussen de twee zaken en een te laat ingediend Veiligheidsplan. Het gaat naar het oordeel van de burgemeester om een optelsom, die heeft geleid tot deze maatregel.

De komende anderhalve week heeft de ondernemer de tijd om het door hem (te laat) ingediende Veiligheidsplan verder aan te scherpen en (interne) maatregelen te nemen die er toe moeten leiden dat de kans op overlast en ordeverstoringen aanmerkelijk wordt beperkt.

Chaos, een weekendzaak, mag op vrijdag 28 september a.s. weer open. Club 1862 op dinsdag 25 september a.s.

Burgemeester drs. J.J.L.M. Janssen: “Het kon zo niet langer, de maat is vol. De ondernemer is nu aan zet. Mocht de tijdelijke sluiting onvoldoende effect hebben dan zijn andere maatregelen, zoals beperking van de openingstijd, in de toekomst niet uitgesloten”.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 15 september 2007

Laantje van Boer Bos Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Utrechts Landschap viert 80-jarig bestaan met landgoedfestival

DE BILT Stichting Het Utrechts Landschap viert haar 80-jarig bestaan met een uniek festival op landgoed Oostbroek. Op 22 en 23 september vormt het sfeervolle landgoed een podium voor diverse theater- en muziekvoorstellingen. Een feest voor jong en oud waar natuur en cultuur samenkomen. Iedereen is van harte welkom!

Tussen het oude loofbos, de moerassen en bloemrijke graslanden treden diverse groepen op. Bezoekers kunnen genieten van de swingende band Fiddelhead, het koperkwintet PentaBrass of de exotische muziek van Caramba. Bigband Utrecht treedt op met de Surinaamse Jazzdiva Denise Jannah. Op de verschillende podia wisselen zowel klassieke als jazzy koren elkaar af. In de fruitschuur kunnen jong en oud luisteren naar vier verhalenvertellers. Op een nieuwe manier vertellen zij samen een sprookje, ieder vanuit een eigen personage. Met een speciale duikboot kunnen kinderen met kapitein Kosto mee onder water. Wandel via de boomgaard, het bos en het moeras naar het landhuis en kom onderweg allerlei bijzondere figuren tegen!

Het landgoedfestival begint op beide dagen om 12.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Meer informatie over de programmering vindt u op www.utrechtslandschap.nl. Het festival vindt plaats op landgoed Oostbroek, Bunnikseweg 39 in De Bilt. Dit verrassend mooie landgoed ligt verborgen tussen de snelweg, Zeist en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (De Uithof).

Beschermers van het Utrechts Landschap kunnen op vertoon van een geldige Beschermerspas 2007 gratis naar het festival. Niet-Beschermers betalen € 5,- per persoon per dag. Voor kinderen tot en met 12 jaar is het festival gratis. Als u tijdens het festival Beschermer (donateur) wordt van Het Utrechts Landschap, ontvangt u de entree voor het festival direct retour.

De afgelopen 80 jaar heeft Het Utrechts Landschap actief gewerkt aan het beschermen van de natuur en het cultureel erfgoed in de provincie Utrecht. Landgoederen, bossen, heidevelden, uiterwaarden en ook kastelen, landhuizen en polder- en korenmolens blijven daardoor behouden voor toekomstige generaties. Het Utrechts Landschap beschermt natuur en landschap niet alleen door aankoop en beheer van gebieden, maar behartigt deze belangen ook in de richting van de overheden. Tijdens het festival kunt u meedenken over de toekomstagenda van Het Utrechts Landschap.

Wij nodigen iedereen van harte uit om het 80-jarig bestaan met ons mee te vieren. Kom genieten van muziek, theater én natuur op zaterdag 22 en zondag 23 september!

Open dag Brandweer Driebergen

DRIEBERGEN  Vandaag hield de Driebergse brandweer een open dag. Fotograaf Robert Zwart maakte van de gelegenheid gebruik om naast andere foto’s ook een aantal ‘luchtfoto’s’ te maken vanuit een hoogwerker op 37 meter hoogte.

vergroot foto

Klik hier voor de overige foto’s.


Tel voor de aardigheid eens hoeveel airco-units er op het dak van het gemeentekantoor staan.  Dat had vast veel efficiënter gekund. Op foto’s van de andere gebouwen (Rabo ABN) zie je er veel minder.
Renk Knol, 17-9-2007

Tja Renk, de banken moeten die apparaten zelf betalen en ambtenaren werken kennelijk harder dan efficiënte bankemployés.
Hans Hermans, 19 september 2007


Heuvelrugnieuws van zondag 16 september 2007

Diederichslaan 25 Driebergen: Kraaybeekerhof
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Spirit verwelkomt 1000e lid

door Robert Zwart
DRIEBERGEN Tijdens de jaarlijkse barbecue voor de vrijwilligers van sv Spirit werd het 1000e lid in het zonnetje gezet. Wethouder Emmy van Wijngaarden feliciteerde de gelukkige Hester van Leeuwen en de vereniging met dit heugelijke feit. Hester kreeg van de vereniging een gratis lidmaatschap van een jaar aangeboden. De wethouder prees alle vrijwilligers voor al het fantastische werk dat zij verrichten.

vergroot foto

Enkele van hen werden in het zonnetje gezet en verkozen tot vrijwilligers van het jaar. Dit jaar viel de eer te beurt aan Janny van der Vlist en Inge Swildens. Janny vanwege haar tomeloze inzet voor het laten drukken en verspreiden van het clubblad “Het Sprintje”. Twee dagen per week is zij hiermee belast. Volgens voorzitter Nijenmanting is de vloer van haar huis vaak compleet bezaait met clubblaadjes. Ondanks dat Janny zelf niet aanwezig was, kreeg zij een luid applaus van alle aanwezigen. Inge werd tot vrijwilliger van het jaar gekozen voor haar enorme inzet voor de gymnastiek- en turnafdeling. “Ze is de drijvende kracht achter de gym- en turnafdeling, zij organiseert, regelt, begroot, traint, begeleidt tijdens wedstrijden, heeft een luisterend oor voor de kinderen, regelt subsidies, organiseert boswandelingen en nog veel meer” volgens Nijenmanting.

vergroot foto


Vrijwilligster van het jaar als je een “luisterend oog” hebt? Inge moet daarvoor minstens een ereplaats krijgen op de lijst “Biologisch wereldwonder”.
Hans Hermans, 16 september 2007

“luisterend oog” is vervangen door “luisterend oor” en daarmee wordt Inge weer afgevoerd van de lijst “biologisch wereldwonder”
Renk Knol, 16-9-2007Daltons winnen opnieuw uitwedstrijd

DRIEBERGEN  Na de knappe overwinning van vorige week op Candia was het zaak voor de Daltons om opnieuw te winnen, om zodoende in het kielzog van de koploper te blijven. Delta Sport uit Houten had tot dusver nog niet gewonnen in de competitie, en dat bleef ook deze mooie zaterdagmiddag zo. De Daltons wonnen met 1-3.

Een prachtig zonnetje en een vrolijke stadionspeaker verwelkomden de Daltons op sportpark de Kruisboog, waar onze helden vandaag hun kunsten vertoonden. Er waren een aantal wijzigingen in de opstelling van Dalto. Zo is Eddy Carree geblesseerd aan zijn hamstring, in zijn plaats speelde Visser. Mustapha van Veldhuizen, die vorige week uitviel met een oogblessure, werd vervangen door, de van vakantie teruggekeerde, Patrick Schenkels. De Daltons domineerden vanaf de start, maar zagen Delta Sport op voorsprong komen door een onachtzaamheid in de verdediging die genadeloos werd afgestraft. Hierna was het echter Dalto wat de klok sloeg. Het was Khalota die in een mooie rush drie man van de gastheren omspeelde en een meer dan bruikbare voorzet gaf, waaruit Aarab (net als vorige week) wist te scoren. Deze gelijke stand was ook meteen de ruststand, aangezien Visser, na een werkelijk schitterende crosspass van Kaouass, Imad, die zich in kansrijke positie bevond, niet zag staan en zelf schoot. Zijn schot werd gepareerd door de keeper.

Vlak voor rust werd Khalota, die hinder ondervond van het vasten (vanwege de Ramadan, red.), vervangen door Bjorn Geerding. Dit betekende het officiële debuut van deze pupil in Dalto 1. Dat hij zijn debuut luister bij wilde zetten, bleek meteen. Zijn eerste balcontacten in het eerste stichtten direct onrust in de gelederen bij Delta Sport.

Na rust bleek Dalto nog steeds de sterkere partij en ging Delta Sport steeds fysieker spelen. Zo ook toen na een minuut of 15 een Houtense speler dacht dat het misschien wel leuk zou zijn om een rugby-intermezzo in te lasten. Dat Said hiervan het slachtoffer was, was echter niet zo doordacht van de gastheer. Zijn poging tot dwergwerpen leverde hem namelijk een penalty (tegen) op. Deze “assist” van Said (die dus ook al scoorde!) werd verzilverd door Galmo, die hiermee zijn eerste doelpunt van deze competitie liet aantekenen. De debuterende Geerding vond de middag echter nog niet spectaculair genoeg, en besloot hier eigenhandig verandering in aan te brengen. Het wegspelen van zijn tegenstander, door Bjorn, werd de eerste iets teveel, waarna hij besloot om Bjorn eens flink vast te houden. Dat deze hier niet van gediend was liet hij merken door zich met handen en voeten los te rukken. Helaas voor de Benjamin van het team stond de scheidsrechter er bovenop en werd de overtreding bestraft met een rode kaart voor Geerding. Wellicht was dit een iets te zware straf voor onze jongste aanwinst, maar een feit was het wel. De aanvallende ambities van Dalto werden iets getemperd, al was daar bijvoorbeeld nog wel El Khatib die Galmo vrij wist te spelen met een schitterende voetbeweging. De laatste kon de wedstrijd echter nog niet beslissen. Dit gebeurde pas in de laatste minuut, toen Dalto’s zwarte parel een enorme kans miste, enkel en alleen om een mooier doelpunt te kunnen maken. De akka was er een voor op Youtube, de voorzet op maat en het afmaken van Hamid Kaouass via de binnenkant paal voor in het boekje. De zon scheen, iedereen bij Dalto was blij en de wedstrijd werd afgefloten.

Opstelling Dalto: Cremers, P. Schenkels, Vaarnold, Bruining, Visser, Aarab (El Haddachi), Kaouass, Boersma, Khalota (Geerding), El Khatib (Dors), Galmo

KCD / Verf & Interieur verrast titelkandidaat

DOORN  Zaterdag speelde KCD / Verf & Interieur haar eerste thuiswedstrijd van het nog prille seizoen. Op bezoek kwam RDZ uit Zeist. Afgelopen seizoen was RDZ in de zaal gepromoveerd, en tweede geworden op het veld. Een ploeg die het vorig seizoen dus beduidend beter heeft gedaan dan KCD / Verf & Interieur.

Lees verder op de website van De Kaap

Vechtpartij skatebaan

ZEIST Op vrijdagmiddag 14 september heeft de politie rond vier uur  op de Blikkenburgerlaan twee jongens van 13 jaar aangehouden vanwege mishandeling en openlijk geweldpleging.

De politie kreeg een melding dat ter hoogte van de skatebaan door hangjeugd gevochten werd. Ter plaatse aangekomen, troffen agenten een behoorlijk groep jongeren aan. Een 17-jarige jongen uit Zeist gaf aan door een grote groep van ongeveer twintig personen te zijn omsingeld, uitgescholden, geduwd en bespuugd te zijn. Hierop werd het tweetal van 13 jaar mee naar het politiebureau genomen. Hun ouders zijn in kennis gesteld en de twee zijn weer in vrijheid gesteld. Er wordt nog gekeken of de minderjarigen een alternatieve straf krijgen.

Heuvelrugnieuws van maandag 17 september 2007

Weth Teselinglaan 41-53 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:20 uur
temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Plezier voor twee met volksdansen

MAARN  Dansen is plezier voor twee. Dat bewijst de volksdansgroep van de Stichting Welzijn Utrechtse Heuvelrug in Maarn-Maarsbergen al jaren. Op het programma staan traditionele en moderne dansen uit alle delen van de wereld.

Lees verder op de website van De Kaap

Grote controle

HEUVELRUG  Op zaterdag 15 september werd een grote controle gehouden in de bossen. Deze controle werd gehouden van 16.00 tot 01.00 uur. In totaal werkten 22 personen mee aan deze controle door boswachters, natuurmonumenten, particuliere boswachters, stichting Boom en politie Heuvelrug/Binnensticht en het regionale milieuteam.

Er werd toezicht gehouden in en op de recreatie in de bossen. In totaal werden 30 bekeuringen uitgeschreven voor vissen zonder vergunning, lopen met paarden buiten de paden, loslopende honden, foutief parkeren en rijden zonder autogordel. Drie bestuurders reden onder invloed en de hoogste waarde bedroeg 780 ug/l. In het bos werden nog twee gestolen auto’s aangetroffen die enkele dagen ervoor uit Zevenaar waren gestolen.


Ik vraag mij af wat de achterliggende reden van deze controle is. Is het de aanwezigheid laten zijn, moest het quotum aan bekeuringen worden gehaald of was het echt gericht op het toezicht om recreëren voor anderen prettiger te maken? De gememoreerde bekeuringen doen mij wel de wenkbrauwen fronsen. Vissen zonder vergunning in het bos; waar dan? Je mag niet met je paard lopen buiten de paden, dus als je er op zit wel! Ik dacht dat je op de wegen in het bos niet mocht rijden, maar er zijn blijkbaar uitzonderingen. Dat je dan nog dronken in de auto zit, tsjjjj!
Gelukkig geen bekeuringen voor wildplassen, na zonsondergang zich in het bos ophouden of obsceen gedrag. Dat zijn namelijk de overtredingen, die ik regelmatig waarneem in ons bos.
Jan Koert Lange, 17-9-2007

Grappig, Jan Koert, dat jij regelmatig bij jou in het bos wordt geconfronteerd met wildplassers en obscene gedragingen; wat doe jij daar eigenlijk na zonsondergang als je er niet mag komen?
Hans Hermans, 17 september 2007

Liep jij daar dan ook na zonsondergang? Ik heb je niet gezien.
Jan Koert Lange, 17-9-2007

Jijbakken? Bah, wat kinderachtig, Jan Koert!
Hans Hermans, 17 september 2007

Gelukkig wel, ik moet er niet aan denken ooit volwassen te worden. Je zou toch maar eens serieus worden genomen. Laat mij maar kind blijven, dan kan ik tenminste nog lachen om mijn eigen stommiteiten. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
Jan Koert Lange, 17-9-2007

Naar aanleiding van de inbreng van Jan Koert Lange met betrekking tot ‘wildplassen’ stel ik hier dat je buiten de bebouwde kom dat mag doen. De AlgemenePlaatselijkeVerordening is daar duidelijk over.
Artikel 4.2.1 Natuurlijke behoefte doen
Het is verboden binnen de bebouwde kom op of aan de weg zijn natuurlijke behoefte te doen buiten een daarvoor bestemde inrichting of plaats.

Binnen de bebouwde kom wordt het echter problematisch. Men mag dan namelijk niet zijn natuurlijke behoefte doen buiten een daarvoor bestemde inrichting of plaats. Als zo’n inrichting of plaats niet aanwezig is, zal ik dus in mijn broek moeten plassen. De ellende is echter dat mijn broek daarvoor geen bestemde inrichting of plaats is.
In de APV heb ik niet kunnen vinden op welke manier ik een vergunning kan krijgen om in de broek te plassen. De gemeente ontneemt mij daarmee het recht om een natuurlijke behoefte te doen. Volgens mij is dat in strijd met de mensenrechten.
Artikel 4.2.1 van de APV dient dan ook geschrapt te worden.
Renk Knol, 17-9-2007

Zwemseizoen weer van start

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag was de eerste wedstrijd van het zwemseizoen 2007/2008 voor Zwemvereniging De Zwoer. In Vianen werd de eerste onderlinge wedstrijd in het Duikcircuit georganiseerd door ZV De Albatros. 14 jongens en meisjes mochten aan de start verschijnen om tegen andere verenigingen uit onze omgeving van start te gaan. Voor een enkeling was het de eerste wedstrijd die ze ooit zwommen.

Ondanks het feit dat er pas twee weken wordt getraind waren er toch al enkele goede resultaten. Thom Hansen wist zowel op de 50 meter vrije slag alsook op de 50 meter schoolslag de eerste plaats te veroveren. Daarbij wist hij ook nog zijn tijd op deze laatste afstand te veroveren. Mathijs Esmeijer en Peter Snijders zetten hun goede prestaties van het vorige seizoen door. Ze wisten op bijna elke afstand hun tijd fors te verbeteren.

Bij de meisjes ging het ook goed. Marije Harlé wist op de 50 meter rug haar tijd te verbeteren. Op de 50 meter vlinderslag verbeterde ze haar tijd zelfs met enige seconden en behaalde hiermee de derde plaats.

Bij de afsluitende wisselslag estafettes wisten zowel de jongens als de meisjes beslag te leggen op de tweede plaats.

Komend weekeinde gaat een gedeelte van de zwemvereniging naar Duitsland voor een internationale wedstrijd in Bergkamen (bij Dortmund). De week daarna wacht de eerste belangrijke competitiewedstrijd na de promotie.

VVD is en blijft tegen huidig bouwplan de Donderberg

DOORN  In de Kaap van vorige week stond vermeld als zou de VVD ‘schoorvoetend’ akkoord gaan met de bouwplannen op de Donderberg. In een persbericht meldt de VVD dat dat niet juist is.
In de raadscommissievergadering werden een aantal nieuwe elementen naar voren gebracht. Onder meer werd aandacht gevraagd voor de financiële consequenties die het terugdraaien van het raadsbesluit van de voormalige gemeenteraad van Leersum zou kunnen hebben. Reden om het onderwerp opnieuw binnen de VVD fractie te bespreken. Ook met financiele consequenties blijft de VVD fractie unaniem tegen het huidige bouwplan.

VVD-woordvoerder ruimtelijke ordening Peter van der Zee:
“De uitkomst van ons fractieberaad is, dat ons standpunt over het huidige bouwplan is herbevestigd. Al in het voorjaar hebben wij ons in de Kaap uitgesproken tegen de bouwplannen op de Donderberg. Wij zijn faliekant tegen massale bouw en verstening op onze prachtige Heuvelrug . Het huidige bouwplan houdt een verstedelijking in van de entree van het dorp Leersum en dat is onacceptabel. Het wijkt volkomen af van de op het gebied betrekking hebbende bestemmingsplannen, die echt niet zonder reden zo omschreven zijn.”

“Er mag wat ons betreft best wat gebouwd worden op die gezichtsbepalende plek, maar dan in lijn met de dorpse uitstraling van Leersum. Dat betekent voor het huidige bouwplan dat er in ieder geval een verdieping af moet en het geheel verder naar achteren moet worden geplaatst.

Het huidige voorstel zullen wij afkeuren, zelfs als het geld kost. Een en ander zal uitvoerig door de VVD worden toegelicht in de raadsvergadering van 27 september aanstaande, ” aldus gemeenteraadslid Van der Zee.

Clubkampioenschappen LTV Maarn

MAARN  Van zaterdag 8 september tot en met zondag 16 september zijn op het tennispark aan de Planetenbaan in Maarn de clubkampioenschappen van de LTV Maarn gehouden. Aan de clubkampioenschappen hebben 172 leden deelgenomen, van jong tot oud, leeftijden variërend van 17 tot 81 jaar.

Het weer tijdens het finaleweekend was uitzonderlijk. Onder het genot van een hapje en drankje en een plekje in de zon, kwamen veel leden hun clubgenoten aanmoedigen. Er waren veel spannende partijen die het bekijken waard waren.
Winnaars van de categorie Open Dames- en Heren enkel zijn: Esther Hebly en Jelle van Haaren.

Arena speelt gelijk in Voorthuizen

RHENEN  Voor de korfballers van Arena stond zaterdag de moeilijke uitwedstrijd tegen Spirit in Voorthuizen op het programma. De uitslagen in het verleden geven aan dat dit over het algemeen gelijkopgaande wedstrijden zijn met weinig doelpunten. Dat was ook dit keer niet anders: 11-11.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van dinsdag 18 september 2007

Van Vollenhovenpark 6a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:20 uur
temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Vlinderfauna in beweging

ZEIST  Lezing op dinsdagavond 25 september door dr. Dick Groenendijk van de Vlinderstichting over vlinders en libellen en de invloed van klimaatverandering

Het staat inmiddels vast: er vindt onder invloed van het veranderende klimaat een verschuiving plaats van het leefgebied en het voorkomen van bepaalde vlindersoorten- en libellensoorten. Dr. Dick Groenendijk zal een aantal voorbeelden van verschuivingen in soorten onder de aandacht brengen die in onze directe omgeving waar te nemen zijn en hij gaat in op de consequenties voor onze soortenrijkdom.

De gevolgen van klimaatverandering
Naarmate de gemiddelde temperatuur stijgt op aarde, zullen de klimaatgrenzen opschuiven naar het noorden. Hierdoor verandert de soortensamenstelling van ecosystemen. De temperatuurstijging zorgt bijvoorbeeld voor een stijging van het CO2-gehalte in de lucht waardoor planten sneller kunnen groeien.

Ook zorgt de temperatuurstijging ervoor dat er meer warme dagen in een jaar zijn, waardoor de planten langer kunnen groeien. Daardoor is een langere beschikbaarheid van de planten voor bijvoorbeeld rupsen en vlinders. Dit lijkt positief maar toch kunnen hierdoor leefgebieden ook juist ongeschikt worden voor bepaalde vlindersoorten.

Een ander effect van de klimaatverandering is meer regen in de zomer. Dit heeft waarschijnlijk een positieve invloed op een aantal libellensoorten.

Naast effecten van de temperatuurstijging op de leefomgeving, heeft de temperatuurstijging ook een directe invloed op vlinders en libellen. Vlinders zijn koudbloedig en dus afhankelijk van de temperatuur en de zon voor hun activiteiten. De temperatuurstijging zorgt ervoor dat vlinders mobieler worden. Dat verhoogt de kans om nieuwe leefgebieden te ontdekken.

Van libellen wordt verwacht dat ze zich sneller en makkelijker zullen aanpassen aan de klimaatverandering dan vlinders.

Deze lezing is de vierde van een serie lezingen, die dit jaar georganiseerd worden door IVN, KNNV, SMZ en het NMC Zeist. Rode draad van de lezingen vormt de klimaatverandering en de invloed ervan op de biodiversiteit. Het is een nieuw initiatief om te komen tot meer samenwerking en afstemming tussen de verschillende natuur- en milieuorganisaties in Zeist en omstreken.

De lezing wordt gehouden in het gebouw van NMC Zeist, Nic. Beetslaan 2 in Zeist en begint om 20.00 uur. De zaal zal om 19.30 uur open zijn. Iedereen is gratis welkom.

Receptie camping Dijnselburg afgebrand

ZEIST  In Zeist heeft vannacht brand gewoed op camping Dijnselburg. Het vuur, dat rond drie uur begon, heeft het receptiegebouw bij de hoofdingang volledig in de as gelegd.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zadels gestolen

RHENEN  In de nacht van 16 op 17 september is er ingebroken in een manege aan de Stokweg. De dieven braken verschillende kasten open en namen meer dan tien paardenzadels weg. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug; 0900-8844.


Bah, wat een minne streken zijn dat toch.
Je vraagt je echter wel af, waar die zadels blijven. Ze zullen niet voor eigen gebruik zijn, dus worden ze verkocht. Dan moeten er toch diverse mensen zijn, die deze zadels kopen. Marktplaats is vaak een plek waar dit soort zaken te koop wordt aangeboden, neem ik aan. Ik hoop dat mogelijke gegadigden zo verstandig zijn om het gepaste wantrouwen aan de dag te leggen als dit soort zaken worden aangeboden. Anders houd je de diefstalpraktijken in stand. Je kunt dan wel goedkoop aan iets komen, maar ze kunnen die spullen ook een keer bij jou stelen en dan ben je er minder blij mee. Ook de verzekeringspremies blijven  oplopen.
Het stelen van zadels is eigenlijk heel dom, want meestal passen zadels maar op 1 paard. Iets andere afmetingen van een paard (dikker of dunner) en het zadel past niet goed meer, met alle gevolgen van dien.
Jan Koert Lange, 18-9-2007

Was jij niet onbezoldigd boscontroleur Jan Koert? Wellicht kun je bij jou in het bos eens uitkijken naar buiten de paden paraderende paarden die zijn opgezadeld met deze gestolen goederen.
Hans Hermans, 18 september 2007

Hans, jij hebt de mond vol van jij-bakken. In mijn beleving is dat iemand die een spottende of beschuldigende opmerking maakt op een eerdere uitspraak of opmerking. Meestal is dit te wijten aan een gebrek aan zinnige argumenten. Blijkbaar kun jij je ei niet kwijt op je werk en gebruik je internet op deze manier. Ik vind het jammer dat iemand die soms best wel interessante stukjes kan schrijven regelmatig op deze manier uit de bocht vliegt. Dus ga in het vervolg rustig je gang hiermee, maar ik reageer er niet meer op.
Jan Koert Lange, 18-9-2007

Laten we over een onbenullig onderwerp als gestolen paardenzadels geen polemiek gaan voeren, Jan Koert. Overigens zou ik dat wel met je willen doen over veel ernstiger misdaden, maar dat boeit jou blijkbaar minder. Ook die bocht en dat ei interesseren mij niet, slaat nergens op en hoef jij je trouwens geen zorgen over te maken. Het enige wat mij écht verontrust, is dat jij kennelijk niet in staat bent de ironie van mijn reacties te doorgronden. Ik zal jouw reacties op mijn bijtende humor missen, maar eerlijk is eerlijk; beloofd is beloofd en misschien is dat maar beter ook.
Hans Hermans, 18 september 2007

En in het vervolg reageren we vooral op de inhoud van het bericht en veel minder op elkaar.
Renk Knol, 18-9-2007

Op zoek naar een buurtfeest

AMERONGEN  In Amerongen was het rustig op burendag. Werd het dorp een week geleden nog uitgeroepen tot feestelijkste dorp van Nederland. Zaterdag kostte het moeite een buurtfeest te ontdekken. Maar het lukte.

Lees verder op de website van De Kaap

Belediging politie

ZEIST  Rond drie uur gistermiddag zagen agenten een auto geparkeerd staan op de invalidenparkeerplaats aan de Johan van Oldenbarneveltlaan. Deze auto had geen ontheffing en de bestuurder, 32 jaar uit Zeist, kreeg hiervoor een bekeuring. De man werd erg boos en beledigde de agenten. De man werd direct, na enig verzet, aangehouden en ingesloten voor verhoor.

GS: ‘Gemengde gevoelens over nieuwe Miljoenennota’

UTRECHT  Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht heeft gemengde gevoelens over de Miljoenennota voor 2008 die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Positief is dat de regering met voorrang investeert in verbetering van de bereikbaarheid van de regio Utrecht. Zorgen zijn er bij het college van GS vooral over de toenemende problemen met de luchtkwaliteit in de provincie.

Het Kabinet heeft oog voor de bijzondere positie van de provincie Utrecht als Draaischijf van Nederland en wil nog deze regeerperiode besluiten nemen over nieuwe infrastructuurprojecten voor de Ring rondom Utrecht en de Driehoek tussen de A1, A27 en A28. In de begroting van 2008 voor Verkeer en Waterstaat spreekt het kabinet hierover klare taal. Om een investering van ruim 3 miljard euro mogelijk te maken, hakt het rijk voor het einde van de lopende kabinetsperiode hierover de knoop door. Daarmee worden, in samenwerking met de regio Utrecht, nieuwe maatregelen geïntroduceerd om het vastgelopen verkeer op de Utrechtse wegen vlot te trekken. Voor GS een belangrijke reden om positief te reageren op de Miljoenennota.

‘Gemiste kans voor de Randstad’
In de Rijksbegroting 2008 is ook verbetering van de concurrentiepositie van de Randstad een belangrijke thema. Dit sluit goed aan bij de ambitie van GS om Utrecht te ontwikkelen tot een topregio, waar de kwaliteit van leven, wonen en werken verzekerd is. De provincie Utrecht werkt daarom mee aan het Urgentieprogramma Randstad (UPR); het aanbod van de provincie om volgend jaar 23 miljoen euro te investeren in dit programma is onlangs door het rijk afgewezen. GS zien dit als een gemiste kans om versneld het Randstadprogramma gezamenlijk uit te voeren. Bestuurlijk zal het college van GS het initiatief nemen om – in de persoon van gedeputeerden Ekkers, Krol en Binnekamp – aan drie UPR-projecten namens de provincie Utrecht leiding te geven.

Zorgen over luchtkwaliteit
De Miljoenennota voor 2008 is weliswaar over de gehele linie met instemming ontvangen door het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht. Maar er klinken in de reactie van GS ook zorgen door, vooral over de kwaliteit van de leefomgeving. De problemen met de slechte luchtkwaliteit zetten met name de toon. Hoewel het Kabinet luchtkwaliteit hoog in het vaandel heeft staan en het ministerie van VROM hierop een actief beleid voert, komt de provincie Utrecht op dit vitale punt tekort. Tot nu toe heeft de regio Utrecht circa 14 miljoen euro ontvangen van het rijk om de belangrijkste problemen met luchtvervuiling op te lossen. Een compleet pakket aan maatregelen voor de regio Utrecht rechtvaardigt echter op z’n minst een verdubbeling van deze rijksbijdrage, aldus GS. De belangrijkste problemen met de luchtkwaliteit spelen bij de invalswegen naar de stad Utrecht en in het stationgebied. Utrecht staat in de Top Vier van landelijke hotspots met de meeste problemen op het gebied van uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide. Met het extra geld van het rijk kunnen gemeente en provincie Utrecht aan de slag met aanvullende maatregelen, zoals de aanleg van transferia en acties die de doorstroom van het verkeer bevorderen op de Ring rondom Utrecht.

Steun in provinciale rug bij aanpak Utrechtse probleemwijken
In de Miljoenennota zet het kabinet met een investering van 2,5 miljard euro de komende tien jaar fors in op een samenhangende aanpak van 40 probleemwijken. In de provincie Utrecht gaat het om de Utrechtse wijken Overvecht, Kanaleneiland, Ondiep en Zuilen en de Amersfoortse wijk de Kruiskamp. GS zien dit plan van het Kabinet als een belangrijke steun in de provinciale rug. In 2008 wil het college – zoals aangekondigd in het provinciale coalitieakkoord – immers een provinciaal fonds voor stedelijke vernieuwing en wonen in het leven roepen, die is bedoeld om Utrecht, Amersfoort en middelgrote gemeenten financieel te ondersteunen. Het beleid van het rijk sluit goed op dit provinciale initiatief aan.

Risico op overstromingen blijft, ondanks extra geld
Extra geld in de rijksbegroting is er ook voor verbetering van de dijken. Toch blijft het overstromingsrisico in de provincie Utrecht relatief groot. Voor de dijken langs de grote Utrechtse rivieren gelden volgens het college van GS lage normen. Dit terwijl de gevolgen van een overstroming in deze provincie groot zijn. Bij aanhoudend slecht weer en hoge waterstanden kan een dijkdoorbraak bij de Lek in de omgeving van Amerongen ervoor zorgen dat het land tot ver in Noord-Holland blank staat. De waterschade blijft dan niet beperkt tot één dijkring, maar verspreidt zich over grote delen van de Randstad. GS bepleiten daarom bij het rijk structureel meer geld voor verhoging van de Utrechtse dijken, rekening houdend met de meest recente toekomstscenario’s over de verandering van het klimaat in Nederland.

Heuvelrugnieuws van woensdag 19 september 2007

Oosterlaan 49-51 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:30 uur
temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Wethouder Salverda opent standplaats Greenwheels

DRIEBERGEN  In de Week van de Vooruitgang gaat autodelen van Greenwheels van start in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en wel in Driebergen. Wethouder van Verkeer en Vervoer, Jankees Salverda opent op zaterdag 22 september om 13.00 uur de eerste standplaats bij het NS-station Driebergen-Zeist. Er komt ook een standplaats voor een deelauto aan de Korte Dreef in Driebergen.


Leuk idee, maar zoals zoveel van die leuke ideën in het verleden wordt dit natuurlijk ook weer niks. Herinnert u zich deze nog: witte fietsen. Of deze: witkar. Het werkt niet omdat de doorsnee mens het niet kan opbrengen het ding in dezelfde staat achter te laten als hij het zelf aan zou willen treffen. En dus verloedert het binnen de korste keren. De witte fietsen staan met lekke banden, de witkar met een lege accu en de greenwheels met kapotte ruitenwissers en een lege tank. Leuk idee, maar niet realistisch. 
Michiel van der Vlist, 19 september 2007

Beste Michiel,
met jouw opstelling tegenover een positief initiatief zou het inderdaad niets worden. Gelukkig zijn er ook mensen die deze initiatieven wel positief benaderen.
In Utrecht, Amsterdam en veel andere steden in het land is Greenwheels inmiddels een vast onderdeel van het straatbeeld. In Bunnik is men toe aan een 3e deel-auto (van Wheels4all)!
Driebergen is een eerste schuchter begin op de Heuvelrug. Ik probeer in Doorn een initiatief te nemen en heb geen behoefte aan “kritische” lolbroeken.
Arnoud Venema, 19 september 2007


Past dat slecht in je straatje, Arnoud, op ervaring gefundeerde kritiek? Maar vertel eens, is het positieve milieu-effect al meetbaar? Renk, er zou toch nog alleen inhoudelijk commentaar worden geplaatst? Ik geloof namelijk niet dat Michiel hier de lolbroek wilde uithangen. Overigens is het voor een wethouder natuurlijk een enorm leuke dagbesteding om van al dit soort modernistische, maar bij voorbaat mislukte milieunieuwigheden te mogen onthullen.
Hans Hermans, 19 september 2007

Ik denk dat Greenwheels niet alleen gezien moet worden als vervanging van de ‘eigen’ auto, maar meer als een transportmiddel tussen een OV-knooppunt en de locatie waar men werkt. Veel van de ambtenaren, werkzaam bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug wonen hier niet. Zij komen nu met de eigen auto of met het OV (combinatie bus, trein). Met name voor de autogangers zou Greenwheels een uitkomst kunnen bieden als er in Doorn bij het gemeentehuis ook zo’n parkeerplaats komt. De ambtenaren, maar natuurlijk ook anderen, kunnen dan de grootste afstand per OV afleggen en daarna comfortabel naar de werkplek rijden. Daarom, maar ook om andere redenen, steun ik het voorstel van Arnoud Venema. Voor het milieu levert het wat op, maar ook is er een bijdrage in het terugdringen van de files.
En naar Hans Hermans en Michiel van der Vlist: Als je er bij voorbaat al vanuit gaat dat dergelijke initiatieven tot mislukking zijn gedoemd, dan is er geen ontwikkeling meer mogelijk.
Renk Knol, 19-9-2007

Arnoud, wie niet openstaat voor kritiek. ook al is die onwelgevallig, zal de fouten van anderen herhalen. Het witte fietsenplan is mislukt. Het witkar project is mislukt. Dat is geen mening, dat zijn feiten. Dus wat is er aan Greenwheels anders dat het wel kans op succes biedt?
Hans: Inderdaad, het was niet mijn bedoeling de lolbroek uit te hangen. Ik wilde alleen even de lezer met de realiteit confronteren. Er wordt hier tenslotte beslag gelegd op de openbare ruimte, die plaats voor dat groene karretje gaat ten koste van de na de verbouwing van het stationsplein toch al zeer schaarse parkeerruimte voor de wegbrengers. En inderdaad een overheidsfunctionaris besteedt er tijd aan. Een van ons belastinggeld betaalde overheidsfunctionaris. Redenen genoeg voor een kritische burger om er iets over te zeggen.
Renk: Zo’n ding is alleen bruikbaar voor woon/werk verkeer van en naar het station als men er gegarandeerd gebruik van kan maken. Als het ding zo maar voor je neus weggekaapt kan worden door een ander heb je er niks aan als je om negen uur op je werk moet zijn. Idem op de terugweg. Dat ding blijft toch niet de hele dag voor het gemeentekantoor staan wachten tot die ambtenaar om vijf uur weer terug van het gemeentekantoor naar het station wil? Een pendelbusje voor die ambtenaren zou een veel betere oplossing zijn. Zeker, het is beter voor het milleu dan wanneer de ambtenaar alles met zijn eigen auto doet. Maar weet je wat nog véél beter voor het milleu zou zijn? Als de ambtenaar gewoon in onze gemeente zou komen wonen. Het liefst binnen fietsafstand van Doorn, dan is er helemaal geen auto nodig. Laat de overheid dat maar eens gaan bevorderen: dat mensen dichter bij hun werk komen wonen!
Je hebt natuurlijk wel gelijk dat je niet alles bij voorbaat moet afkappen, want dan gebeurt er inderdaad niks. Maar ja, dit is al zo vaak in vele varianten geprobeerd en mislukt dat enige scepsis wel op zijn plaats is lijkt me.
Michiel van der Vlist  19 september 2007

Beste Michiel, Het verschil met vorige systemen is dat het niet gratis is en dat je van tevoren moet reserveren. Dat het niet gratis is zal er zonder meer toe bijdragen dat de kwaliteit beter is. Het feit dat er gereserveerd moet worden zal er toe leiden dat de auto’s uiterst efficiënt benut zullen gaan worden; een stilstaande auto is immers een onding; een auto moet gebruikt worden, liefst 24 uur per dag.
Renk Knol, 19-9-2007

Na alle al dan niet grappig bedoelde reacties kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er weer veel gezegd wordt zonder dat even wordt nagegaan wat Greenwheels nu eigenlijk is. Even “googlelen” leert bijvoorbeeld dat er in Nederland minimaal 700 uitgiftepunten zijn en dus nog veel meer auto’s, in Duitsland minimaal 120 uitgiftepunten en 400 auto’s (stand begin 2006). Er werken 100 mensen bij Greenwheels en het bedrijf bestaat al pakweg 10 jaar. Het lijkt me niet dat je dan van een geflopt experiment spreekt. De groei wordt voornamelijk beperkt door het gebrek aan uitgiftepunten, niet door het gebrek aan belangstelling.
De auto’s zijn niet bedoeld voor de dagelijkse forens, die wil ’s morgens en ’s middags vervoer op een vaste tijd. Ze zijn veel meer bedoeld voor de incidentele gebruiker.
En tenslotte: fietsen van Driebergen of Maarn naar Doorn lijkt me een prima alternatief.
Bert Rook, 19-9-2007

De laatste zin van Bert Rook is natuurlijk het belangrijkst. Ik zou daarbij nog willen opmerken dat het dan ook kan gaan over grotere afstand. Mijn vrouw fiets dagelijks voor haar werk naar het centrum van Utrecht vanuit het centrum van Driebergen. Als het slecht weer is fiets ze met de vouwfiets naar het station en dan verder met de trein.
Renk Knol, 19-9-2007

Water op Daltonschool Nicolaas

DOORN  Daltonschool Nicolaas in Doorn heeft haar nieuwe schooljaar officieel met een openingsfeest ingezet. De dag startte met de traditionele gezinsviering in de Martinuskerk, met het thema ‘Water’.

Lees verder op de website van De Kaap

Brand camping lijkt opzet

ZEIST  Eigenaar Marco Hassoldt is behoorlijk zeker van zijn zaak: de brand die gisternacht het receptiegebouw van camping Dijnselhoek in Zeist verwoestte, is aangestoken.

Lees verder op de website van het AD/UN

Brandstichtingen in Amerongen

AMERONGEN  Afgelopen nacht werd er brand gesticht in een kliko en afvalcontainer aan de Koenestraat. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug; 0900-8844.

Informatieavond bouwplan

RHENEN Bij de gemeente Rhenen is het bouwplan ingediend voor de bouw van 32 appartementen op het terrein van basisschool de Rank aan de Prins Bernhardstraat 2 in Rhenen. De gemeente Rhenen vindt het belangrijk om te horen wat u, als inwoner van de gemeente, van dit bouwplan vindt.

Daarom vindt op woensdag 26 september 2007 van 20:00 tot 21:30 op het gemeentehuis aan de Nieuwe Veenendaalseweg 75 in Rhenen een informatieavond plaats met betrekking tot het bouwplan voor de bouw van 32 appartementen op het terrein van basisschool de Rank aan de Prins Bernhardstraat 2 in Rhenen. Op deze avond zal het bouwplan worden gepresenteerd door de initiatiefnemer. Iedereen is van harte uitgenodigd bij deze avond aanwezig te zijn.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Brandenburg via telefoonnummer 0317-681668.

Nieuwbouw lager onder druk bewoners

MAARN  De nieuwbouw met winkels en daarboven appartementen in het centrum van Maarn wordt minder hoog dan aanvankelijk gepland. Daarmee komt de gemeente Utrechtse Heuvelrug tegemoet aan wensen uit de Maarnse bevolking.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van donderdag 20 september 2007

Nassaulaan 1 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:50 uur
temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Jump verder zonder Trommelaar

MAARN/MAARSBERGEN  De samenwerking tussen kinderdagverblijf De Trommelaar en Stichting Jump voor sportieve en speelse activiteiten tijdens de naschoolse opvang is afgeblazen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bibliotheekleden krijgen vooruitstrevende nieuwe pas

DOORN  Op 26 september 2007 krijgt de commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, de heer R.C. Robbertsen, de eerste nieuwe bibliotheekpas officieel overhandigd. Deze overhandiging onderstreept een markant resultaat in de gezamenlijke inspanning tussen de Samenwerkende Utrechtse Bibliotheken en de Provincie Utrecht om te komen tot bibliotheek-vernieuwing. De overhandiging zal om 16.00 uur plaats gaan vinden in het Cultuurhuis Doorn.

Wat is er zo bijzonder aan die pas? De nieuwe pas is voorbereid op toekomstige technische ontwikkelingen. Voordeel van deze nieuwe pas is dat ieder lid van een bibliotheek in de provincie Utrecht, voortaan in elke bibliotheek in de provincie boeken en andere materialen kan lenen en terugbrengen. ‘Overal lenen, overal inleveren’, noemen we dit principe. De Utrechtse bibliotheken zijn landelijk gezien voorlopers in het aanbieden van deze dienst.

Een pas van 2 miljoen!
De collectie van alle Utrechtse bibliotheken vormt één grote schat van 2 miljoen boeken, cd’s dvd’s, tijdschriften en nog veel meer. De nieuwe bibliotheekpas geeft toegang tot deze schat van maar liefst 38 kilometer aan informatie! Alle 250.000 bibliotheekleden krijgen in oktober hun nieuwe bibliotheekpas.

De introductie van de nieuwe bibliotheekpas krijgt uiteraard een feestelijk tintje. Jeugdleden krijgen een cadeautje als ze met hun pas naar de bibliotheek komen. Volwassen leden ontvangen tijdens de nationale leesbevorderingsactie Nederland Leest (van 19 oktober t/m 16 november) het boek ‘De gelukkige klas’ van Theo Thijssen (zolang de voorraad strekt). Voor alle leden zijn er voordeelacties, zoals korting op het Spoorwegmuseum en op bestellingen bij Bol.com.

Clubkampioen ATV

AMERONGEN  De zon scheen ruimhartig tijdens de finaledag van de asito clubkampioenschappen 2007 op het tennispark van de Amerongse Tennis Vereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Horecabaas noemt sluiting cafés in Zeist ’belachelijk’

ZEIST  De uitbater van Café Club 1862 en dancing Chaos in Zeist vindt het ’belachelijk’ dat de burgemeester de zaken voor anderhalve week gesloten heeft, vanwege overtredingen en overlast.

Lees verder op de website van het AD/UN

Eerste discussieavond Structuurvisie Utrechtse Heuvelrug druk bezocht

DOORN Dinsdagavond 18 september is de discussieronde voor de structuurvisie gemeente Utrechtse Heuvelrug van start gegaan met de eerste bijeenkomst gericht op bewoners van en andere betrokkenen bij het gebied Leersum, Amerongen en omgeving. De opkomst was met vijftig belangstellenden hoog.

Lees verder


Of een discussieavond als succesvol moet worden betiteld lijkt mij niet te worden bepaald door de opkomst van 50 personen. Als zo vaak bij dit soort bijeenkomsten bestaat het merendeel van de belangstellenden uit raadsleden, ambtenaren en consultants. Ik ben benieuwd hoeveel burgers bij deze bijeenkomst aanwezig waren. Ook ben ik benieuwd of die burgers een afspiegeling zijn van de bevolking.
Renk Knol, 20-9-2007

Beste Renk, ik kan nergens, dus ook niet op de gemeentelijke pagina, ontdekken dat aan de hoge opkomst de kwalificatie ‘succesvol’ is verbonden. Er wordt slechts geconstateerd dat er 50 personen aanwezig waren. Maar dat laatste is wel minimaal misleidend indien inderdaad niet is aangegeven wat de samenstelling van die groep van belangstellenden en/of deelnemers is. Voorts is de vraag gerechtvaardigd of een opkomst van minder dan een half procent van de bewoners als hoog mag worden bestempeld. Goed beschouwd vind ik het nieuwsbericht op de gemeentelijke website een hoog demagogisch gehalte hebben.
Hans Hermans, 20 september 2007

Hans, je hebt helemaal gelijk mbt ‘succesvol’, dat staat er inderdaad niet. Maar politici spreken vaak van een succesvolle opkomst als de eerste rij in een zaal is bezet.  Bij een opkomst van minder dan 10 burgers noemen ze de opkomst matig en bij een opkomst van vier zeggen ze dat de opkomst teleurstellend is, maar dat de inbreng van de burgers van een hoge kwaliteit was en zeker zal worden meegenomen in de uiteindelijke planvorming.
Renk Knol, 20-9-2007

Blijkbaar is dit voor de gemeente, in vergelijking met andere bijeenkomst, een hoge opkomst. Aangezien er nog een aantal bijeenkomsten in de andere kernen volgen, is het verstandig om een positief verhaal te brengen. Dat scheelt waarschijnlijk weer in de opkomt bij die bijeenkomsten. Ik zie niet in waarom een gemeente niet wat public relations methoden zou mogen hanteren. Je kunt ook stellen, dat het de inwoners misschien totaal niet boeit, maar je geeft wel de gelegenheid tot het meedenken en meepraten. En als ik mij goed herinner was dat in de verkiezingsperiode wel een hot item.
Jan Koert Lange, 20-9-2007

Poppenkast, opgelegd pandoer, schertsvertoningen, gelopen paden, demagogie, volksverlakkerij, dat is wat het allemaal is. Verkiezingen zijn vierjaarlijkse kruisjeszetbijeenkomsten, daarna kijken de gekozenen onder ons lijdzaam toe hoe de vierde macht gewoon verder gaat met de uitgestippelde koers. En dat moet jij maar al te goed weten, Jan Koert.
Hans Hermans, 20 september 2007

Natuurlijk, het zijn ook maar mensen. Ik vergelijk het soms met voetbal. In Nederland kennen we ook 15 miljoen trainers, die het allemaal beter weten dan Marco van Basten. Maar zolang iedereen nog naar het voetbal gaat, blijft het zo gaan. Dus zolang iedereen netjes zijn of haar stem uitbrengt op zijn of haar partij, zal er niets veranderen. Alleen zie ik niet zo snel een alternatief voor de politiek. In Amerika kennen ze een ander kiessysteem, maar daar is het zo mogelijk nog erger.
Iedereen heeft weer andere belangen en meningen en om die op één lijn te krijgen is geen sinecure. Ik blijf van mening dat de politiek moet blijven proberen om zoveel mogelijk inwoners te betrekken bij hun beraadslagingen (zoals in dit geval) en moet proberen de mensen te enthousiasmeren. Het gebruik van internet kan ook een bijdrage leveren door middel van bijvoorbeeld een goed opgezette weblog (niet de dagelijks gang van zaken, maar uitleg geven of stelling nemen). Een reactiemogelijkheid zoals op deze site kan ook gebruikt worden, mits goed ingezet.
Om te eindigen waarmee ik ben begonnen, het is makkelijk om vanaf de zijlijn commentaar te leveren. Dat mag, ik doe het ook, maar we zouden meer pogingen moeten wagen om daadwerkelijk de gang van zaken te veranderen.
Ik geloof trouwens niet zo in de vierde macht. Mijn (praktijk) ervaring is anders. De besluiten worden vaak genomen in de waan van de dag en daar kan geen ambtenaar wat aan veranderen. Zoals je de laatste weken misschien hebt gelezen is de klokkenluiderregeling geen succes; je wordt persoonlijk afgerekend ondanks de vaak goede bedoelingen.
Jan Koert Lange, 21-9-2007

Kasteel geeft zijn geheimen prijs

AMERONGEN  Nico van der Woude taxeert een lichtelijk aangetast portret van Anna, koningin van Groot Brittannië en Ierland (1665-1714). Wat is het beste? In huis restaureren, of het schilderij toch naar een atelier buiten kasteel Amerongen transporteren?

Lees verder op de website van het AD/UN

Belediging politie (2)

ZEIST  Net na zeven uur ‘s avonds werd een 20-jarige automobilist uit Zeist gecontroleerd op de Thorbeckelaan. Zijn auto bleek niet te zijn verzekerd en hij kreeg hiervoor een bekering en moest zijn auto laten staan. De man sloot zijn auto af en liep weg. Toen de agenten langs de man reden, schold hij hen uit. Daarop werd hij direct aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 21 september 2007

Sterrenboslaan 20-22 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 8:45 uur
temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

De Jantjes bij Darthuizer toneel

LEERSUM  De Darthuizer Toneelvereniging bestaat al 58 jaar en weet al die jaren volle zalen te trekken met de blijspelen en kluchten die zij twee maal per jaar opvoeren. In november staat er iets heel anders op de rol. De groep gaat een toneelstuk-musical opvoeren.

Lees verder op de website van De Kaap

Installatie Jongerenraad Rhenen

RHENEN  Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 25 september zal de Rhenense jongerenraad officieel worden geïnstalleerd. Onderdeel van de installatie, die om 19.30 uur zal plaatsvinden, is in ieder geval het ondertekenen van het reglement door wethouder Marius Guichelaar en de voorzitter van de jongerenraad.

De jongerenraad bestaat uit een groep jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 25 jaar, woonachtig in gemeente Rhenen en is een officieel adviesorgaan van het college van B&W. Naast de ondertekening van het reglement zal er aandacht zijn voor een nadere kennismaking tussen jongerenraad en gemeenteraad. De leden van de jongerenraad hebben zelf bedacht op welke (ludieke) manier dit gaat gebeuren.

Aanhouding na poging tot autoinbraak

ZEIST  Een getuige meldde donderdag dat aan de Savornin Lohmanlaan twee jongens een autoruit hadden ingeslagen. In de omgeving van de Verzetslaan troffen agenten een 15-jarige Zeistenaar aan, die aan het opgegeven signalement voldeed. Hij werd aangehouden en bleek niet in staat om zich te kunnen legitimeren. In het politiebureau herkende de getuige de aangehouden jongen als degene die betrokken was bij het inslaan van de autoruit. De Zeistenaar bekende dit hierna in het verhoor. Ook noemde hij de naam van een mededader, die op het moment dat de politie arriveerde nog kans zag om de benen te nemen. Het onderzoek naar deze tweede verdachte wordt voortgezet.

Presentatie nieuwbouwplan Het Zonnehuis

DOORN  De Jong architecten uit Langbroek heeft afgelopen maandag voor de commissie welstand een uitleg gegeven over de plannen voor nieuwbouw van Het Zonnehuis.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 22 september 2007

Damhertlaan Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Judoka’s Bartiméus doen mee aan Special Olympics

DOORN  Van 2 tot 11 oktober worden in Shanghai de Special Olympics World Summer Games gehouden. Hét internationale sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Aan deze Games doen 4 judoka’s mee, die cliënt zijn bij Bartiméus.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 23 september 2007

Langbroekerdijk Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.25 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Inbreker opgepakt

RHENEN  Bij de politie kwam rond 22.00 uur de melding binnen van een woninginbraak aan de Cuneraweg, waarbij meerdere inbrekers nog in het huis waren. Even daarvoor hadden overburen gezien dat rond het huis enkele verdachte personen zich ophielden. Zij hadden de op dat moment afwezige bewoners ingelicht, die hierop onmiddellijk naar huis gingen. De bewoners troffen bij de deur van de woning meerdere mannen aan, die naar buiten wilden. De voordeur kon echter nog net gesloten worden, waarop de bewoners de politie belden. De opgesloten inbrekers wisten echter via een raam de woning te verlaten. Ter plaatse gekomen agenten zetten vervolgens de achtervolging in. Een diensthond werd hierbij ingezet, die een van de verdachten wist te traceren en in zijn been beet. Deze verdachte, een 40-jarige Utrechter, werd aangehouden. Een zoektocht naar de andere inbrekers leverde, op enkele inbrekerswerktuigen na, vooralsnog niets op. De aangehouden Utrechter toonde zich niet spraakzaam. Hij bekende de inbraak, maar weigerde de namen van zijn collega’s te noemen. De man werd hierop ingesloten in het politiebureau. Het onderzoek naar de anderen gaat nog door.

“Liever schapen dan koeien op de heide”

AMERONGEN  Oude tijden herleefden afgelopen vrijdag toen een schaapsherder met vijftig Drentse Heideschapen over Het Leersumse Veld aankwam bij de veldschuur in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Vijftal naar politiebureau

DRIEBERGEN  Even voor tienen meldde een bewoonster van de Welgelegenlaan dat zij een harde klap had gehoord en vervolgens een auto met daarin enkele jongens zag voorbijrijden. Nadat de vrouw had gezien dat de ruit van een auto beschadigd was, belde zij de politie. Een andere getuige ging achter het voertuig aan, waarna agenten op de Arnhemsebovenweg de vijf inzittenden konden aanhouden. Het ging om vier Driebergenaren (17 tot 19 jaar) en een 19 jarige inwoner van Wijk bij Duurstede. Het vijftal had uit baldadigheid in het voorbijgaan de voorruit van de geparkeerde auto vernield.

Honden ingezet tegen jongeren

DRIEBERGEN  De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond half vier op de kruising van de Hoendersteeg en de Faunalaan in Driebergen diensthonden ingezet om een groep jongeren tot rust te manen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Dalto nog niet op stoom

DRIEBERGEN  “Laat Die Haghe niet in de wedstrijd komen en ze zo het idee geven dat er wat te halen is tegen ons” Dit was het devies van coach Erik Wolsink aan zijn ploeg tijdens de bespreking vooraf aan de wedstrijd tegen Die Haghe.

Dat er voor Die Haghe wel wat te halen viel bleek al snel. Het was voor Dalto een wedstrijd waarin er niet veel lukte, terwijl daar bij de tegenstander wel sprake van was. Schoten van grote afstand door de dames van Die Haghe die wel vielen, daar waar bij Dalto het geluk niet altijd mee zat.
Er moet wel gezegd worden dat Die Haghe heel scherp startte wat resulteerde in 4 – 1 voorsprong. Met rust was het 7 – 5 voor Die Haghe.
Coach Erik Wolsink liet in de rust tijdens de bespreking heel duidelijk aan de ploeg weten dat er uit een ander vaatje getapt moest gaan worden. De ploeg leek hierna geluisterd te hebben. Startte in ieder geval beter en feller dan in de 1e helft. Via af en toe goed combinatiespel sloop de ploeg dichterbij met als resultaat een score van 10 – 10. Daarna viel de score stil en liep Die Haghe uit naar een 15 – 11 eindstand. De wissel van Maruli
Groothuis voor Adriaan van Dijk kon daar helaas niets aan veranderen. Zo leed Dalto/DSB het eerste puntenverlies.
Aankomende zaterdag spelen beide ploegen weer tegen elkaar, nu op sportpark Hoenderdaal bij Dalto/DSB; een ideale gelegenheid voor de ploeg om zich te
revancheren.

Heuvelrugnieuws van maandag 24 september 2007

Akkerweg Driebergen: boomkwekerij
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:20 uur
temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Heideschapen wachten op oversteekpolitie

DRIEBERGEN  Een kudde van vijftig Drentse heideschapen van het Goois natuurreservaat trok gisteren over Driebergs grondgebied. De schapen lopen dezer weken van de Grebbeberg naar het Gooimeer, om te laten zien dat de natuurgebieden op de Heuvelrug wat al te versnipperd zijn geraakt.

vergroot foto

Die versnippering verhindert de vrije migratie van de fauna -nodig voor een gezond ecosysteem op de Heuvelrug. De kudde moet tal van wegen en snelwegen oversteken, om hekken heenlopen en over spoorwegen geleid worden om over de Heuvelrug te komen. ”Waar wij niet verder kunnen, daar kan een ree ook niet verder,” aldus de schaapherder. Gisteren moesten de schapen vlak na de afdaling van de Maarnse berg wachten op de oversteekpolitie. Die zou hen over de Traaij zou loodsen, zodat ze verder konden trekken naar Heidestein, waar zij afgelopen nacht logeerden in de schaapskooi van de Heidesteinkudde. Vandaag genieten de schapen (en hun volgers) van een rustdag, morgen trekken ze verder naar Austerlitz.

Uilenloop gelopen

LEERSUM  De 23ste Uilentorenloop kende een aantal nieuwtjes. De organisatoren hadden voor de ruim 400 deelnemers ook een trimloop van 5 kilometer uitgezet naast de traditionele kwart- en halve marathon. Voor liefhebbers van Noords wandelen waren parkoersen van 3, 6 en 9 km uitgezet.

Lees verder op de website van De Kaap

Doorrijden na aanrijding

DRIEBERGEN  Op zondagochtend werd een man aangehouden omdat hij was doorgereden na een aanrijding. Even daarvoor was hij op de Langbroekerdijk  tegen een aantal bielzen gereden en vervolgens doorgereden. Bij deze aanrijding was zijn kenteken achterbleven. De 33-jarige man uit Driebergen werd aangehouden en ingesloten voor verhoor. Hij bleek ook te hebben gedronken en blies 420 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor het doorrijden na aanrijding en het rijden onder invloed.


“Bij deze aanrijding was zijn kenteken achterbleven.”
Het kenteken van een auto is geen fysiek object. Dat kan dus ook niet bij een aanrijding achterblijven. Bedoeld is waarschijnlijk dat de kentekenplaat is achtergebleven.
Michiel van der Vlist, 24 september 2007

Wie zegt dat het de autokentekenplaat was? Misschien had die man, dronken als hij was, wel een ander ‘kenteken’ achtergelaten. Een kenteken dat voor de politie voldoende was om hem op te sporen. Maar iets anders, hoe kan, nadat de man is opgespoord, worden bewezen dat de alcoholconsumptie heeft plaatsgevonden vóór de aanrijding? Wat mij trouwens meer stoort, is dat wij het oorspronkelijk Franse woord ‘biel’ hebben verkracht; officieel is het één biel en twee biels.
Hans Hermans, 24 september 2007
 
Beste Hans,
Inderdaad, wie zegt dat het de autokentekenplaat was? Wie zegt dat er een auto bij betrokken was? Misschien reed hij wel op de fiets. Of op een autoped. Je weet het maar nooit met dat soort verslaggeving. En hoe kon bewezen worden dat de inname van de alcohol vóór de aanrijding plaatsvond? Dat wordt inderaad moeilijk, maar dat was dan ook niet waarvoor hij werd geverbaliseerd. Er stond dat hij werd geverbaliseerd voor rijden onder invloed. En dat rijden onder invloed kon best na de opsporing geconstateerd zijn en derhalve even goed reden voor een verbaal.
En wat die bielzen betreft, ach daar zit ik niet zo mee. Taal is dynamisch en nu noemen we die dingen bielzen als het er twee of meer zijn.
Michiel van der Vlist, 24 spetember 2007

Zwembad de Zwoer: Plezier en Prestatie

DRIEBERGEN  Vrijdag 28 september en zaterdag 29 september zijn er in zwembad de Zwoer in Driebergen twee grote festijnen.

Op vrijdagavond wordt er een disco in het grote bad georganiseerd. Het mooie hel blauw verlichte bassin leent zich uitstekend om de wekelijkse disco daar een keer te houden.

Elke vrijdagavond wordt er in de Zwoer een disco gehouden voor de jeugd tot 15 jaar. De vele kinderen, veelvuldig als ‘verjaardagspartijtje’ aanwezig, dansen in het water van het doelgroepenbassin dat het een lieve lust is. Deze vrijdag is de nieuwe beweegbare bodem van het grote bad het danspodium. Gelijktijdig wordt er ook een ‘jump-style’wedstrijd gehouden. Hiervoor wordt de serre gebruikt waar een speciaal tapijt wordt neergelegd om uitglijden te voorkomen. Restaurant de Zwoer beloont alle winnaars met een prijs die bij een volgend bezoek voor de inwendige mens zorgt.

Op zaterdagochtend wordt vanaf 06.00 uur voor de derde keer de zwemprestatietocht gehouden. Dit evenement trekt vele deelnemers die niet schrikken van 40 baantjes of meer. Men kan kiezen uit om een afstand van 1, 2, of 3 kilometer te zwemmen, De medewerkers van het zwembad organiseren dit evenement gezamenlijk met Zwemclub de Zwoer. Elke deelnemer ontvangt een certificaat met daarop de tijd, zodat de individuele progressie gemeten kan worden. Tevens worden de deelnemers door de organisatie na het volbrengen van de inspanning, verwent met een ontbijt.

Candia’66 in blessuretijd naar winst

RHENEN  Candia’66 heeft veerkracht getoond in de wedstrijd tegen Delta Sports. In vier minuten tijd werd een ‘bijna’ nederlaag gekanteld naar een 5-4 overwinning.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Elfenbankjes kijken in Kaapse bossen

DOORN  Oktober is de maand om paddenstoelen te kijken. Op 6, 14 en 28 oktober kan men met de boswachter van Natuurmonumenten op zoek naar paddenstoelen in de Kaapse Bossen. 

Lees verder op de website va De Kaap


Door deskundigen is berekend, dat op genoemde data met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op de paddenstoelen heen en weer wippende Heuvelrugse kabouters van verschillende politieke kleuren te zien zullen zijn. En wat velen moet aanspreken, voor deze mogelijk extra attractie worden geen meerkosten in rekening gebracht.
Hans Hermans, 24 september 2007

Heuvelrugnieuws van dinsdag 25 september 2007

Van Vollenhovenpark 23-24 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:25 uur
temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Arena kan Korbis maar even doen beven

RHENEN  Arena heeft zaterdag de uitwedstrijd tegen Korbis verloren. De ploeg uit Waddinxveen was in eigen huis met 11-8 te sterk voor het Rhenense team van trainer André van de Haar.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

CU/SGP Zeist boos over afsluiten verkeersader

ZEIST  De fractie van ChristenUnie/SGP in Zeist is boos dat de gemeente een van de belangrijkste verkeersaders in de stad, de Krakelingweg, recent drie dagen heeft afgesloten om cameraploegen de mogelijkheid te geven filmopnamen te maken.

Lees verder op de website van het Reformatorisch Dagblad


Krakelingweg een ‘hoofdroute voor autoverkeer’? Dat smalle weggetje door het bos? Waar je altijd bijna frontaal op je tegenliggers knalt? Kom op CU/SGP, ga alsjeblieft niet zitten zeuren om maar wat te zeuren te hebben. Als er nou op zondag pal voor de kerk was gefilmd… Het is gebeurd, iedereen leeft nog en er is nu toch niets meer aan te veranderen. Ik stel voor dat als de CU/SGP toch wat omhanden wil hebben, deze partij zich juist gaat inzetten voor een totale afsluiting van de Krakelingweg voor alle sluipverkeer tijdens de spitsuren. Zo, en nu een eerst een lekker kopje thee met een krakelingetje.
Hans Hermans, 25 september 2007, 21.00 uur.

De filmploeg had eerst gevraagd om dit op drie opeenvolgende zondagen te doen omdat er dan minder verkeer van en naar de A-28 gaat, maar dat werd tegengehouden door een christelijke partij. Op deze dag mag er blijkbaar niet gewerkt dus gefilmd worden. Blijkbaar is de filmploeg daarop in woede ontstoken waardoor er brand op de camping is ontstaan. Toen zij dat wilde filmen moest de weg worden afgesloten om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen. Ik vraag mij trouwens af over welk sluipverkeer we het hebben? Er zal vast een oplettende gemeenteambtenaar (is dat een pleonasme?) een aantal lussen op de verschillende wegen hebben gelegd om dit te onderzoeken. Dat lijk mij een uitgelezen mogelijkheid.
Jan Koert Lange, 25-9-2007

Ik weet niks van filmploegen, maar ik weet wel dat de Krakelingenweg geen sluiproute is, maar een officiële door de blauwe bewegwijzeringsborden aangegeven route om van Zeist-noord naar Driebergen te komen. En daar had ik dus gisteren vanwege die afsluiting even een “Hulkmoment”.
Ik gebruik de auto zeer bewust en spaarzaam, ik maak nog geen vijfduizend kilometer per jaar. Maar ik betaal mij wel blauw aan belasting voor het recht er mee te rijden en dus vind ik dat ik dan mag verwachten dat de overheid er voor zorgt dat ik zo nodig op een fatsoenlijke manier van A naar B kan komen. A is in dit geval de dichterswijk in Zeist waar ik door omstandigheden twee maal in de week moet zijn en B is Noord-Driebergen waar ik woon. 
Eén van de routes leidt over de Steynlaan. Die mijd ik als de pest vanwege de verschrikkelijk agressieve drempels die daar liggen. Als de gemeente Zeist mij wil ontmoedigen over de Steynlaan te rijden, dan is dat gelukt. Het alternatief is over de Dalweg. Maar die is momenteel voor werkzaamheden afgesloten. En dan wordt het lastig. Tenminste als je op de Arnhemse Bovenweg uit wilt komen en de weg niet zo heel goed kent. De wijk Valckenbosch is voor sluipverkeer heel goed dichtgetimmerd, alle pogingen om vanaf de afzetting in de Dalweg via zijstraten alsnog de Boulevard te bereiken lopen dood. Dus dan maar de Bergweg af en vandaar de officiële bewegwijzering volgen. Om dan vervolgens weer vast te lopen tegen een afzetting. En toen kreeg ik het even te kwaad. Ik begrijp best dat een afzetting af en toe onvermijldelijk is, maar zet niet twee routes tegelijkertijd af zonder voor een fatsoenlijk alternatief te zorgen.
Michiel van der Vlist, 26 september 2007

Michel, ik weet niet precies waar je precies in Zeist zit, maar als ik aan de andere kant van Zeist moet zijn, rij ik meestal langs het ziekenhuis (Jagersingel, Lindelaan) naar de boulevard. Dan richting Huis ter Heide en dan linksaf de Dijnselburgerlaan. Ik heb namelijk een hekel aan de Krakelingweg. Je kunt zo moeilijk richting Austerlitz/Driebergen komen tijdens de spits. Maar de gemeente zou de werkzaamheden beter moeten afstemmen en een logische omleiding moeten aangeven.
Jan Koert Lange, 26-9-2007

Jan Koert: 1) Die route is inderdaad een goede route, maar als je die in de richtig Driebergen rijdt, is dat dus de sluipweg, want komende vanaf de Dijnselburglaan gaat de officieël aangegeven route naar Driebergen toch echt over de Oude Woudenbergse Zandweg en de Krakelingweg,
2) Het was buiten de spits en dan is daar best te rijden.
3) Er was niks aangegeven bij het begin van de Oude Woudenbergse Zandweg en vanaf de afzetting op de Krakelingweg was géén omleidingsroute uitgezet. Ik werd bijna letterlijk het bos ingestuurd en kwam uiteindelijk bij toeval op de Lorentzlaan uit.
Michiel van der Vlist, 26 september 2007

Meer dan een kwart te snel

RHENEN  Op de Grebbeweg heeft de politie maandag een snelheidscontrole gehouden. In totaal werden van 16.00 tot 17.45 uur 1348 voertuigen gemeten en reden 384 bestuurders sneller dan de limiet van 50 km/uur. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 94 km/uur.


Dit bericht is, naar ik mag aannemen, verspreid door de politie. Goed gedaan hoor jongens, de inwoners van Rhenen zijn gedurende krap twee uur weer behoed voor allerlei nare verkeersrampen. Echter, vanuit de lucht gezien (m.b.v. Google Earth) lijkt deze weg zich door de breedte, ligging etc. vrij makkelijk te lenen voor te snel rijden. Daarom is het nog veel interessanter om te weten of controle plaatsvond vanwege bijvoorbeeld veel ongelukken. Zo niet, dan is het wederom ordinaire en wel zeer makkelijke zakkenvullerij.
Hans Hermans, 25 september 2007

Bijna weer eind van een kwartaal, dus inderdaad, waarschijnlijk moet het quotum nog even worden gehaald. Zeker gezien het feit dat er normaal gesproken, procentueel, minder bekeuringen worden gegeven, lijkt de keuze voor deze plaats te zijn bepaald om snel te scoren.
Jan Koert Lange, 25-9-2007

Heuvelrugnieuws van woensdag 26 september 2007

Pr Beatrixlaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 7:40 uur
temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto verliest kostbare punten in thuisduel tegen Renswoude

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag kreeg Dalto een oude bekende op bezoek. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen werd Renswoude nog verslagen in een bekerduel. De gasten bleken gewaarschuwd, want de ploeg wist een punt mee te nemen uit Driebergen. Dalto – Renswoude: 1-1. Gelukkig was er ook een lichtpuntje te noemen, want er vond weer eens een rentree plaats op de velden van sportpark de Woerd. Chiel van Tuil keerde namelijk terug na maanden van blessureleed en dat is voor iedereen, behalve voor de komende tegenstanders van de Daltons, fantastisch nieuws!

De opstelling van het winnende elftal vorige week was slechts op een plaats gewijzigd. Waar vorige week Imad el Khatib de spitspositie naast Sharlo Galmo bekleedde, was het nu Rachid Lary die de 2 in het 4-4-2 van Dalto compleet maakte. Dalto begon sterk aan de wedstrijd en wist Renswoude meteen onder druk te zetten. Dit leidde in de eerste helft tot een aantal grote kansen voor onder andere, maar niet achtereenvolgens, Lary, Galmo, Aarab en Visser. Geen van deze spelers wist echter te scoren. Keeper Cremers had eveneens een slechte dag. In de eerste helft kreeg hij vrijwel geen bal te verwerken, hij mocht slechts een paar keer uittrappen.

De tweede helft was dit niet anders. Helaas wist Renswoude uit een corner een volledig onterechte goal te scoren, waar het onterechte de krachtsverhouding betrof. Hierdoor wisten zij vroeg in het tweede bedrijf Dalto op een achterstand te zetten. Dalto probeerde met man en macht iets terug te doen, maar alle pogingen leken tevergeefs, want zij strandden in het dichte (Rens)woud van verdedigers. Gelukkig zijn de Daltons tegenwoordig voorzien van een dermate sterke reservebank dat een wissel geen verzwakking meer betekent, maar een verandering. Zo werden Boersma en Lary vervangen door El Khatib en de Chiel der Chielen, Chiel van Tuil, om de speelstijl nog wat offensiever te maken. Toen de laatste het veld betrad, leek het alsof de hemel boven Dalto opentrok. Supporters snelden zich vanuit de kantine naar buiten om het beter te kunnen zien, kinderen hielden op met spelen, Tegel hield op met schreeuwen en Sharlo verschoot van kleur, want iedereen wist het nu. Chiel is er weer!

De rentree van de meester betekende een nog sterker, nog dwingender Dalto, dat uiteindelijk via Galmo (op aangeven van Visser, met rechts(!)) een penalty wist te scoren. Doordat hij de strafschop benutte mag Milli Vanilli (nee, niet het Duitse muzikale duo, maar de nieuwe aanvoerder van de Daltons) zich op dit moment samen met Aarab competitietopscorer van de Daltons noemen. Helaas voor de thuisploeg werd de gelijkmaker laat in de blessuretijd gescoord, waardoor een winnende treffer laten optekenen niet meer tot de mogelijkheden behoorde. De wedstrijd eindigde dus in een 1-1 gelijkspel.

Volgende week wacht Jonathan, een heuse derby dus, die immer garant staat voor vermaak van de bovenste plank. Komt dat dus zien!

Opstelling Dalto: Cremers, P. Schenkels (Haddachi), Bruining, Khalota, Visser, Vaarnold, Kaouass, Boersma (Van Tuil), Aarab, Lary (El Khatib), Galmo

Noodlokaal Wilhelminaschool afgevoerd

AMERONGEN  Het noodlokaal bij de Wilhelminaschool in Amerongen is afgelopen dinsdag in drie delen verwijderd. Het lokaal wordt vervangen voor permanente nieuwbouw.

Lees verder op de website van De Kaap

Roy Pamboer genomineerd voor Politicus van het Jaar 2007

DOORN  Wethouder Roy Pamboer van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is genomineerd om Politicus van het Jaar 2007 te worden op het gebied van Toerisme en Recreatie.

De verkiezing is een initiatief van de Travel Press Society, de kring van reis- en luchtvaartjournalisten in samenwerking met het Platform Toerisme en Recreatie (PTR) van VNO-NCW en MKB-Nederland. “Ondernemers in toerisme en recreatie vinden goed, samenhangend beleid van groot belang voor een gunstig toeristisch klimaat,” aldus een woordvoerder van het PTR. ,,Daarom zetten we politici die hieraan een positieve bijdrage leveren in de schijnwerpers.” Politici moeten zich afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt voor de toeristisch-recreatieve sector. ,,De genomineerden zijn in staat gebleken om wel integrale beleidsvoorstellen te doen en te verwezenlijken”, aldus de PTR.

Roy Pamboer is trots, verbaasd en verheugd met zijn nominatie. ,,Dit is een enorme stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan. We werken binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug met zoveel partijen samen om er op het gebied van Recreatie en Toerisme iets mooi van te maken. Dit gebeurt niet alleen met natuur- en landschappelijke organisaties binnen de gemeente, maar ook op regionaal en provinciaal niveau wordt op een goede manier samengewerkt.”

De nominatie voor Politicus van het Jaar 2007 is toegespitst op één persoon. De wethouder benadrukt dat alle ondernemers, natuur- en landschappelijke organisaties, de gemeentelijke beleidsmedewerkers en maatschappelijke organisaties, zoals de Recron, Koninklijke Horeca Nederland en NORT, in het succes van de nominatie meedelen.

De onderscheiding van de Politicus van het Jaar Toerisme en Recreatie vindt plaats tijdens de Horeca- en Toerismepoort op woensdag 3 oktober om 16.00 uur in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Naast wethouder Roy Pamboer zijn ook Ivo Opstelten, burgemeester van Rotterdam, en Annie Schreijer-Pierik, lid Tweede Kamer, genomineerd.

Heuvelrugnieuws van donderdag 27 september 2007

Van Oosthuyselaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:45 uur
temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwkomer Holleman wint

LEERSUM  Op de tweede speelavond kwam Bart de Vos drie caramboles tekort tegen een matig spelende Bart Schuilenburg. Kees van Burken speelde een gedegen partij won van Michiel Kersloot in 30 beurten.

Lees verder op de website van De Kaap

Broek op enkels

DRIEBERGEN  Woensdagavond fietste rond half acht een vrouw in Park Seminarie. Daar zag zij een man van middelbare leeftijd, 1.80 lang en in het zwart gekleed met zijn broek op zijn enkels staan. De politie werd gewaarschuwd, maar de man werd niet meer aangetroffen. Een aangifte van openbare schennis zal worden opgenomen.

Vier keer uitstel mishandelingszaak

DOORN  De politierechter in Utrecht bedacht dinsdag voor een vrouw uit Doorn een zeer vroege Sinterklaassurprise. De vrouw zal op Sinterklaasdag door de politie in alle vroegte van haar bed worden gelicht en naar de rechtbank worden gebracht.

Lees verder op de website van De Kaap

Weer uitstel autoboulevard

ZEIST  Er komt voorlopig geen autoboulevard bij Landgoed Oud-Zandbergen in Zeist. De Raad van State heeft gisteren in Den Haag geoordeeld dat het bouwplan van de gemeente niet door de beugel kan.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrug denkt aan invoeren cameratoezicht

DOORN  Bezoekers en inwoners van de dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug krijgen wellicht camera’s op zich gericht. Waar precies, wil het gemeentebestuur nog niet zeggen.

Lees verder op de website van het AD/UN


Betekent dit dat de gemeente een uitgaansgebied gaat ontwikkelen? Dat is nog eens goed nieuws. Hoeven we niet meer naar Zeist of Bunnik te fietsen en kan Hoenderdaal als sportaccommodatie gebruikt worden. Ik kan mij anders geen plekken voorstellen waar camera’s nodig zouden zijn. In het buitengebied, zodat de politie niet meer de bossen in hoeft? Misschien heeft iemand anders ideeën waar en waarom dit cameratoezicht nodig is.
Jan Koert Lange, 27-9-2007

Braderie Traaij

DRIEBERGEN Vanmiddag om twaalf uur is de jaarlijkse braderie op de Traaij begonnen onder prachtige weersomstandigheden. De braderie wordt dit jaar later gehouden wegens de reconstructie van de Traaij. De braderie duurt nog tot 9 uur vanavond.

vergroot foto


Wel jammer dat de braderie ineens een heel ander karakter heeft gekregen. Voorheen was altijd het gedeelte van de Dr Hermansstraat tot aan van Velzen een vlooienmarkt waar je van allerlei leuke dingen tegen kon komen. Maar dat is verdwenen. Die twee aardige dames uit de Meern met hun zelfgemaakte poppenkleertjes, jaar in, jaar uit waren ze er en ineens zijn ze weg. Misschien dat de prijs van €65,- voor een kraam hen afgeschrikt had of misschien waren ze met hun “rommel” niet meer welkom van de winkeliersvereniging. Ik mis ze, evenals die tientallen anderen met hun van rommelzolders geplukte spulletjes uit grootmoeders tijd en andere curiosa. Iemand had nog een alternatief rommelmarktje opgezet in een garage op de Appelgaard. Maar voor de rest was het allemaal reguliere handel en tien keer hetzelfde. Kleding, sieraden en eten. Een opmerkelijke absentie was ook die van Fons Marlet met zijn beenham. Die zag zeker ook aankomen dat de spoeling wel erg dun zou worden met al die concurrentie. Een  vriendin uit  Amsterdam merkte op dat het wel de Albert Cuyp leek. 
Nee, het is niet meer wat het geweest is. Vroeger ging ik altijd minstens twee keer om de dingen te zien die ik de eerste keer gemist had. Nu heb ik het met één keer wel gezien. Volgend jaar weer een vlooienmarkt er bij a.u.b.
Michiel van der Vlist, 27 september 2007

Ik ben blij dat voor zowel de standhouders alsook voor de bezoekers droog en vrij zonnig is. De afgelopen weken was het doordeweekse weer vaak onbestendig en dan tref je het wel met dit weer.
Jan Koert Lange, 27-9-2007

De braderie wordt later gehouden vanwege de reconstructie van de Traay. Maar als ik Michiel mag geloven, komt de Braderie niet verder dan het ongereconstrueerde gedeelte. Voorts wilde ik na mijn werk even gaan kijken, maar dankzij Michiel’s verslag kan ik mijn tijd gaan besteden aan nuttiger zaken.
Hans Hermans, 27 september 2007

Officiële start Boodschappen Plus Bus

DRIEBERGEN  De Stichtingen Welzijn Driebergen (SWD) en Welzijn Ouderen Wijk bij Duurstede (SWOW) zijn samen de “Boodschappen Plus Bus” in Driebergen en Wijk bij Duurstede gestart. De “BoodschappenPlusBus” is een initiatief van het Nationaal Fonds Ouderenhulp.

vergroot foto

Met deze bus kunnen ouderen en mensen met een functiebeperking mee met diverse uitstapjes, maar ook naar de supermarkt om zelf boodschappen te doen of te gaan winkelen.
De openingshandeling werd vanmiddag verricht door mevrouw E.J. van Oostrum, wethouder Zorg/WMO van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de heer J. Burger, wethouder Zorg/WMO van de gemeente Wijk bij Duurstede.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 28 september 2007

Horstlaan 6 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:00 uur
temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Drie mannen aangehouden na vechtpartij

ZEIST  Om half negen gisteravond kreeg de politie de melding dat drie jongemannen op de Javalaan geslagen waren door drie volwassen mannen. De politie kwam ter plaatse en hield een 37-jarige Zeistenaar, een 35-jarige inwoner van Bunschoten-Spakenburg en een 36-jarige Amstelvener aan.
Een 18-jarige man uit Zeist was inmiddels al op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan met gezichtsletsel. Twee andere mannen, een 20-jarige Zeistenaar en een eveneens 18-jarige plaatsgenoot, wilden aangifte doen. Eén van hen verklaarde dat ze zonder aanleiding op een schoolplein in elkaar waren geslagen. (Van de anderen is nog geen aangifte opgenomen.) De politie heeft de zaak in onderzoek.

Liegbeest

Ingezonden door Hans Hermans
In het voorjaar nam ik van mijn werk enkele afgeschreven luxe schrijfmappen mee. Ik gaf er één aan een overbuurmeisje, laten we haar Ida noemen. Op haar vraag wat ze daarmee moest doen, antwoordde ik voor de grap dat ze maar een brief aan de burgemeester moest schrijven voor speeltoestellen op de Sperwerkamp. Ida nam mij echter zeer serieus, met als gevolg dat zij eind augustus bij bovenburger Frits Naafs op bezoek is geweest, samen met haar moeder, broertje en een schoolvriendje. Ida heeft met verve haar standpunten verdedigd. Vervolgens kwam een door de buurtkinderen gebouwde hut ter sprake. Deze hut staat aan de rand van het grasveld en wordt grotendeels aan het oog onttrokken door de bosjes. Onze burgervader beloofde Ida dat hij zijn best zou doen om de hut daar te mogen laten staan. Kort na Ida’s bezoek werd haar moeder gebeld door een ambtenaar; de hut moest worden afgebroken, want hij was gevaarlijk door uitstekende spijkers. Toen Ida’s moeder refereerde aan de belofte van Naafs, repliceerde de ambtenaar, “de burgemeester kan wel zoveel zeggen“.

Omdat al eerder door de gemeente een hut op de Sperwerkamp stiekem was afgebroken, vorig jaar schreef ik verontwaardigd daarover op deze site en in de Stichtse Courant, stuurde ik per e-mail enkele vragen naar Naafs. Hij antwoordde dat de hut, onder bepaalde condities, zoals het kromslaan van de spijkers, kon blijven staan. Voorts schreef Naafs dat als de hut moest worden verwijderd, dit in overleg zou gaan. De veel- en voltallige kinderschaar was weer gerustgesteld.

Eind vorige week ontving Ida een persoonlijk aan haar gerichte brief van het afdelingshoofd openbare ruimte. Deze ingenieur legde op zijn schriftelijke hurken aan Ida uit dat de hut gevaarlijk was door scherpe uitsteeksels, zoals spijkers en splinters. En als de omwonenden binnen een week de hut niet hadden opgeruimd, zou de gemeente dat wel even komen doen. Is dat overleg? Over de belofte van generaal Naafs aan een achtjarig meisje én aan mij werd totaal niet gerept. Bah, een oppercommies die gewichtig zeurt over een onveilig hutje, alsof de rest van de ‘openbare ruimte’ zo kindveilig is. Tja, de slangenkuil waarin parmantige politici en ambitieuze ambtenaartjes koket k(r)onkelen, is ons ouders niet vreemd, maar hoe leg je zoiets uit aan je zwaar teleurgestelde dochtertje en aan alle andere huttenbouwertjes?

Alle Sperwerkampbewoners ontvingen van hetzelfde baasje een soortgelijke brief als Ida, maar dan wel in pennenlikkerstaal en ranzig riekend naar ’s mans jeugdfrustraties. Dit na-ijverige opperbureelklevertje is duidelijk vet jaloers op hopman Naafs, omdat Fritsje vroeger wel hutten had gebouwd, zoals Naafs snaaks Ida had toegefluisterd. En de speeltoestellen? “Dat wordt nog onderzocht, maar kost tijd”, schreef de pseudokindervriend ingenieus in vage jip-en-janneketaal aan Ida. Wellicht dat haar kleinkinderen nog de uitkomst van het stroperige ‘speelruimtebeleidsplan’ zullen beleven. Ida vindt de burgemeester trouwens een ‘liegbeest’. Toch deed Naafs niets anders dan wat usance is in het openbaar bestuur; lekker de populaire patstrapper uithangen terwijl op de achtergrond de vierde macht de smoezelige lakens uitdeelt.


Uit de weblog van wethouder Emmy van Wijngaarden:
Donderdagavond 27 september
las ik een ingezonden brief in de Kaap, waarin de burgemeester voor liegbeest werd uitgemaakt. Het is onterecht dat dat alleen de burgemeester werd verweten, want dat verwijt gaat mij ook aan. Ik begrijp het verwijt, want het is ook niet goed uit te leggen. Wat is het geval? In een gesprek met een 8 jarig meisje over speelmogelijkheden werd door de burgemeester en mij beloofd dat de hut op een speelveldje voorlopig mocht blijven staan. Bij navraag bleek dat voor het bouwen van hutten in de openbare ruimte regels gelden. Zo mogen in de openbare ruimte alleen hutten gebouwd worden op daarvoor ingerichte bouwplaatsen en onder toezicht. In de Speelweken van Driebergen en van Leersum worden op deze wijze onder toezicht naar hartelust hutten gebouwd. In de openbare ruimte is de gemeente verantwoordelijk voor de veiligheid, dus ook voor veilige speeltoestellen en voor het veilig bouwen van hutten. Omdat de gemeente aansprakelijk is voor schade en letsel, dat wordt veroorzaakt door onveilge speeltoestellen en hutten halen wij onveilige toestellen weg om te vervangen voor veilige toestellen. Hutten, dikwijls gemaakt met planken en spijkers, kunnen eveneens onveilig zijn. Om alle risico’s te vermijden halen wij daarom ook hutten in de openbare ruimte weg. Bovendien –zoals reeds gezegd- hutten mogen in de openbare ruimte alleen maar gebouwd worden onder toezicht.

Ook burgemeesters en wethouders moeten zich houden aan regels. Daarom heeft het college moeten besluiten om, ondanks de goed bedoelde belofte, de hut te verwijderen. Heel jammer, want vroeger waren deze regels niet zo streng! Hutten kunnen wel gebouwd worden in eigen tuinen, alwaar ouders hun verantwoording hebben.

 

Wat zou het leuk zijn als die hut gewoon kon blijven staan. ….
Het is heel jammer dat dit tegenwoordig niet meer kan. Maar komt dat door de gemeente? Door enkele ambtenaren die te ambtelijk zijn? Welnee. Het komt door onze samenleving. Waar het cultuur is geworden dat mensen voor hun eigen stommiteiten direct een andere schuldige gaan zoeken en die verantwoordelijk stellen. En vervolgens belachelijk hoge claims indienen.
Lees maar eens een gebruiksaanwijzing van een Amerikaans product. Daar kom je niet doorheen vanwege de vele waarschuwingen. Omdat bijvoorbeeld een of andere idioot een keer een huisdier in de magnetron heeft gestopt om de vacht te laten drogen, krijgen we nu bij de handleiding waarschuwingen wat je er allemaal niet in mag stoppen. In vette letters, met gevarendriehoeken en verkeersborden midden in de tekst.
Wat de denken van de exorbitante claims tegen een tabaksfabrikant door iemand die dodelijk ziek is van tientallen jaren roken. We weten al bijna een halve eeuw hoe slecht dat is. Wie de waarschuwingen bewust heeft genegeerd, moet niet zielig gaan doen en moet zelf de consequenties dragen. Wie zo’n claim indient zou zich de ogen uit zijn kop (of longen uit zijn lijf) moeten schamen!
Maar ja, de claimcultuur woekert steeds verder voort, en neiamdn die het een halt toeroept.
Heel jammer dus voor Ida. En voor andere kinderen. Maar stel je voor dat een van die kinderen een oog verliest door zo’n uitstekende spijker ….. Reken maar dat de ouders de weg weten naar degene die de hut heeft toegelaten. Of die niet heeft verwijderd. Of die daar heeft gebouwd. Dat zullen de ouders van Ida ook weer niet leuk vinden.
Het is vast moeilijk uit te leggen. “Ida, eigenlijk ben je de dupe van onze Nederlandse claimcultuur… Wees toch maar blij dat de ambtenaren jou hebben behoed voor een levenslang trauma (en je ouders voor een faillissement)”.

Henk Jan Derksen, 23-10-2007

Donderberg krijgt negatief advies raad

LEERSUM  De gemeenteraad heeft bijna unaniem een negatieve beslissing genomen over het bouwplan voor de Donderberg in Leersum. Daarmee is het besluit van de voormalige Leersumse raad teruggedraaid.

Lees verder op de website van De Kaap

Dancing Chaos moet deuren eerder in de nacht sluiten

ZEIST  Dancing Chaos in Zeist moet de komende drie weken op vrijdag en zaterdag twee uur eerder sluiten dan gebruikelijk. Burgemeester Janssen vindt dat in het veiligheidsplan niet concreet genoeg staat hoe de overlast in en om het café zal worden aangepakt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Cuneraschool en Springplank blijven zelfstandig

RHENEN  De Rhenense gemeenteraad heeft geen behoefte aan een verder onderzoek of de Cuneraschool en de Springplank gezamenlijk tot vervangende nieuwbouw moeten komen. Een door bijna alle partijen in de Rhenense raad ondertekende motie kreeg een raadsbrede steun.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Mijpe genomineerd als kunstenaar van het jaar

MAARN  Mijpe, beeldend kunstenaar uit Maarn, is genomineerd voor Kunstenaar van het Jaar 2007. Inmiddels is zij – geboren als Mirjam Emeralda Pekelder van de Pijpekamp – met 25 anderen doorgedrongen tot de halve finale van dit evenement.

Lees verder op de website van het AD/UN

Fietspad tussen Rhenen en Elst

RHENEN  De gemeente Rhenen gaat bij de provincie Utrecht nogmaals de gevaarlijke situatie van het fietspad tussen Rhenen en Elst onder de aandacht brengen. Raadsbreed werd een motie met die strekking aangenomen door de gemeenteraad.

In de motie staat dat inwoners uit Elst en Rhenen zich ernstig zorgen maken over de onveilige situatie van het fietspad, dat dagelijks intensief wordt gebruikt door schoolgaande kinderen en fietsliefhebbers.

Het stoort de Rhenense gemeenteraad dat wel is gestart met een zogenaamde eco-passage tussen de twee plaatsen, maar dat de provincie zich er niet aan heeft gehouden om gelijktijdig met die aanleg te starten met de realisatie van een nieuw en veilig fietspad. Rhenen wil van de provincie Utrecht een concrete tijdsplanning hebben en weten wat de geplande datum is waarop het nieuwe fietspad een feit is.

,,Binnen een maand dient aangegeven te worden welke knelpunten er in de weg staan, die de aanleg van een nieuw en veilig fietspad op korte termijn onmogelijk maken. En dient te worden aangegeven hoe de provincie de knelpunten denkt op te lossen,” staat verder in de motie.

Wethouder Betty van den Bosch kon zich in motie vinden en ziet daarin een steun in de rug om bij de provincie Utrecht op spoed aan te dringen.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 29 september 2007

Janshof Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.05 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Antropia gerestyled en uitgebreid

DRIEBERGEN  Antropia, Cultuur- en Congrescentrum opent per 1 oktober 2007 na een fikse verbouwing de deuren voor haar gasten. Na een verbouwing van drie maanden heeft het cultuur- en congrescentrum een uitstraling gekregen die past in het beeld van de 21ste eeuw.

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum heeft zowel een restyling als een uitbreiding gekregen. Een restyling, om het gebouw te upgraden naar een cultuur- en congrescentrum dat matcht met de huidige tijdsgeest. Een uitbreiding, om in de groeiende congresbehoeftes te kunnen blijven voorzien. Zowel bij de restyling als de uitbreiding is, trouw aan de eigen visie, gekozen voor duurzame materialen en duurzaam gebruik van water en energie.

Alle vergaderzalen zijn gerestyled naar het kristal of mineraal waarnaar ze vernoemd zijn en ademen ieder een unieke en vernieuwende sfeer. Bijzonder is de metamorfose van de Iona-zaal; een prachtige congres- en symposiumzaal met theaterfaciliteiten. Het restaurant is eveneens grondig onder handen genomen en heeft een geheel eigentijds karakter gekregen. De creatieve ontwerpen van architect Jan Kooijman lagen ten grondslag aan alle plannen.

Op 17 december 2007 is het exact 30 jaar geleden dat de eerste steen van het Iona-gebouw werd gelegd. Deze dag viert Antropia, Cultuur- en Congrescentrum haar officiële opening en tijdens een minisymposium zal zij zich aan u voorstellen als het vernieuwde cultuur- en congrescentrum.

Eerste Hulp Bij Opvoeden

MAARN  De opvoeding, het lijkt voor ouder én kind soms op een niet aflatende worsteling. Waarin er veel niet mag en wel moet. Het kan zo veel leuker, en iedereen kan het leren. Bij Maarn Wijzer start volgende week de cursus Eerste hulp bij opvoeden voor ouders.

Lees verder op de website van De Kaap

Verrasssende openingspartij

LEERSUM  In de openingspartij bij Biljart verneiging Leersum verraste Joost Granzier om in 23 beurten met goed spel Kokkie Jacobs te verslaan. Kees van Burken speelde een gedegen partij en won deze in 27 beurten van Hans Holleman.

Lees verder op de website van De Kaap

Gezondheidscentrum naar Groeneweg

RHENEN  Voor de nieuwe locatie van het Gezondheidscentrum heeft de gemeente Rhenen het oog laten vallen op een locatie achter het gemeentehuis en bij sportcentrum Het Gastland. Dat zei wethouder Ad van Hees naar aanleiding van vragen van raadslid Frank Bongers (CDA).

Volgens Bongers is het huidige gezondheidscentrum aan de Nieuwe Veenendaalseweg niet meer van deze tijd. De gemeente Rhenen is al een tijdje op  zoek naar een alternatieve locatie. In de Rhenense gemeenteraad vertelde Van Hees dat er voor het college van burgemeester en wethouder twee voorkeursopties zijn.

Naast het perceel aan de Groeneweg is de Ontmoetingskerk aan de Nieuwe Veenendaalseweg een optie voor het gezondheidscentrum,  zo zei Van Hees. De voorkeur van het Rhenense gemeentebestuur gaat uit naar de locatie aan de Groeneweg.

Heuvelrugnieuws van zondag 30 september 2007

Jachtlaan Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Gelijkspel hoogst haalbare DEV

DOORN  In een druilerig regentje moesten de mannen van DEV het opnemen tegen Brederode. Ondanks de strijd en de wilskracht van de Doornaars en een doelpunt van Tim Kas, wist DEV er niet meer uit te halen dan een 1-1 gelijkspel.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD / Verf & Interieur weer ongeslagen

DOORN   Afgelopen zaterdag speelde KCD / Verf & Interieur haar tweede thuiswedstrijd van de veldcompetitie. Ondanks dat KCD geen makkelijke tegenstanders heeft in de poule, heeft KCD met drie punten uit drie wedstrijden gewoon een goede start gemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Gewonde bij ‘kettingbotsing’

RHENEN  Zaterdagmiddag rond half zes zag een 44-jarige automobilist uit Alphen kennelijk de auto’s voor hem niet stilstaan. Deze auto’s stonden op de Lijnweg. Bij de daarop volgende aanrijding raakten drie auto’s zwaar beschadigd. Een 25-jarige automobiliste uit Tiel raakte gewond aan haar nek en werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Driebergers vernielen spiegels

ZEIST  De politie kreeg vannacht om half twee de melding van een getuige dat twee jongens druk doende waren autospiegels te vernielen. Op aanwijzing van die getuige kon de politie op de Montaubanstraat twee jongens van 16 en 17 jaar uit Driebergen aanhouden. Na inspectie bleken inderdaad autospiegels te zijn vernield aan de Walkartweg en de 1e Dorpsstraat. De twee jongens zijn meegenomen naar het politiebureau en de ouders zijn in kennis gesteld.

Korfballers SVMM verslaan Huizen

MAARN  Op een regenachtige herfstdag moest SVMM naar Huizen voor de plaatselijke korfbalvereniging. Bij SVMM ontbraken deze wedstrijd twee geroutineerde spelers. Toch had SVMM er alle vertrouwen in de strijd te gaan winnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Belediging politie (3)

ZEIST  In de nacht van vrijdag op zaterdag is een 19-jarige man uit Zeist aangehouden wegens vernieling. Omstreeks 02.00 uur hoorden agenten tijdens een surveillance op de Slotlaan het geluid van een gebroken ruit. De agenten liepen naar de plek en konden een verdachte aanhouden. De verdachte verzette zich hevig en beledigde de agenten. Hij is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Mooie partij Van Dam en Jansen

DOORN  Op de afgelopen speelavond ging de aandacht onder meer uit naar de verrichtingen van het nieuwe lid Van Doorn. Deze leverde een verdienstelijke prestatie door in twee partijtjes de stand tegen routinier Arie Groeneveld gelijk te houden: verlies en winst.

Lees verder op de website van De Kaap

Spinningfietsen in Sportcentrum

AMERONGEN  Aart Stigter’s Sport- en Gezondheidscentrum in Amerongen heeft met ingang van deze week gloednieuwe spinningfietsen in haar sportzaal geplaatst.

Lees verder op de website van De Kaap

Quick behaalt grote overwinning

DOORN  In Tiel heeft het team van tafeltennisvereniging Quick Doorn een grote overwinning behaald op formatie van de plaatselijke Tielse TC 4. Echter, de tegenstand was groter dan de uitslag doet vermoeden.

Lees verder op de website van De Kaap

Daltons winnen van Jonathan in spannend duel

DRIEBERGEN  De wedstrijd tegen Jonathan is altijd weer een beladen duel. Niet alleen vanwege het predikaat ‘derby’ dat op de wedstrijd plakt, maar ook vanwege het feit dat meerdere spelers van beide ploegen elkaar kennen. Zo schijnt Said Aarab wel eens te laat te zijn gekomen op een training vanwege zijn relatie tot Kevin van Kampen. Dat dit niet tot omkoping heeft geleid was duidelijk, het duel ging namelijk lange tijd gelijk op, tot een wonderschone goal van Rachid Lary een einde maakte aan het equilibrium dat tot dan toe stand hield. Het team van de Daltons (want er stond een echt team vandaag) wist de voorsprong tot het einde te verdedigen en keerden dus met de drie punten, en een 0 – 1 uit-overwinning huiswaarts.

Er viel de eerste helft weinig te genieten voor de toeschouwers, die echter wel veel strijd te zien kregen. De verdediging van Dalto stond als een huis, er werden geen kansen weggeven. Het middenveld, waar de twee Grootmeesters Vaarnold en van Tuil samen met oude bekende Kaouass heersten, knapte veel vuil werk op en ondersteunde en passant ook nog eens de aanval, met Imad, Sharlo en Said, die voor vele gevaarlijke momenten wist te zorgen. Dit leverde de Daltons vooral een veelheid aan vrije trappen op, die uiteindelijk wel gevaar, maar geen doelpunt opleverden.

De ruststand van 0-0 was voor Jonathan best goed, voor Dalto, gezien de kansen, iets te weinig. De tweede helft was het opnieuw Dalto dat domineerde. Jonathan kwam er niet aan te pas, het geel-zwarte bastion bleek onneembaar voor de mannen uit Zeist. Dit kwam mede door de uitstekend keepende Cremers, die vooral in de slotfase heel veel rust uitstraalde en enkele belangrijke reddingen verrichtte. De jonge keeper van Dalto kreeg voor het eerst dit seizoen de kans om zijn meerwaarde te bewijzen en hij deed dit absoluut. Hij wierp zich voor ballen waar geen andere keeper zich aan waagt, trapte steeds uiterst goed en doelgericht uit en coachte de verdediging alsof hij nooit anders gedaan had.

Werd vorige week de terugkeer van van Tuil al bejubeld, deze week speelde de oude aanvoerder samen met de nieuwe aanvoerder, Milton Vaarnold. Het moet voor tegenstanders een absolute angst zijn om deze twee genieën te moeten verdedigen. Niet alleen is het onmogelijk, er valt verder ook weinig eer aan te behalen. Ook de aanval, waarin vooral Imad erg gevaarlijk was, deed het erg goed. Dalto kreeg in de tweede helft dan ook een veelvoud aan vrije trappen en corners van het ook al niet geringe aantal dat ze van deze spelhervattingen in de eerste helft had gehad. Een van deze spelhervattingen leidde tot het breekpunt in de wedstrijd. Een eerdere corner van Galmo werd door Visser op doel gekopt, maar helaas tot corner verwerkt door de doelwachter van Jonathan. Deze tweede corner in de serie werd door de geweldig spelende Khalota getrapt op de ook heel goed ingevallen Lary. Deze zal hebben gedacht: “a coeur vaillant, rien d’ impossible”, want hij aarzelde geen moment, maar ranselde het leder ziedend hard via de onderkant van de lat in de kruising van het doel. Een orkaan van gejuich, die zelfs het geschreeuw van Hennie Haalboom nog zou overtreffen, steeg op, en de uitzinnige spelers (van Dalto) vielen elkaar in de armen. In een vorige editie van Jonathan – Dalto was het ook al Lary geweest die op hetzelfde veld, in hetzelfde goal, op eveneens ongeëvenaarde wijze binnen wist te schieten. Zijn vernietigende schot was voor de neutrale (en Dalto-) toeschouwer gelijk aan wat een uitvoering van het Zwanenmeer door het Russisch staatsballet voor liefhebbers van klassiek ballet is. Pure genialiteit dus.

Na deze fantastische goal van Lary volgden nog vele kansen voor de Daltons, via onder andere de altijd goede Romario, Larcoubi, Galmo en Imad, maar de keeper, spanning of techniek bleken een sta-in-de-weg voor een tweede goal. Gelukkig gaf de sterke verdediging van Dalto niets weg, waardoor na ongeveer 10 minuten blessuretijd de armen de lucht in gingen en het feest begon. De feestvreugde werd nog eens versterkt door het feit dat YFC verloren heeft. Zodoende hervind Dalto de aansluiting met de koppositie en wordt volgende week, hopelijk, Nieuwland aan de zegekar van Dalto gebonden. De wedstrijd vind plaats om 14:30 uur, locatie Sportpark de Woerd, komt allen, en vergeet niet Lary te feliciteren met zijn grandioze goal.

Opstelling Dalto: Cremers, El Haddachi, Bruining, Khalota, Visser, Vaarnold, Van Tuil, Kaouass (Loukili), El Khatib (Larcoubi), Galmo, Aarab (Lary)

Dalto stelt in laatste minuten orde op zaken

DRIEBERGEN  “Goed korfballen vanmiddag” , dat  was de opdracht die coach Erik Wolsink aan zijn ploeg meegaf in de wedstrijd tegen Die Haghe. Het werd een wedstrijd met 2 gezichten. De 1e helft werd er goed gekorfbald met in de hoofdrol Jorrit Bergsma met 4 scores. Het mooiste doelpunt in de 1e helft werd gemaakt door Simone Timmerman na mooi samenspel met Sietske van de Sande. Ruststand was 13 – 7 voor Dalto.

vergroot foto

De toeschouwers gingen er eens goed voor gaan zitten. De 2e helft zou wel eens wat kunnen gaan beloven. Echter de eerste 4 scores waren voor Die Haghe en zo kwam deze ploeg terug tot 16 -14. De eerste 20 minuten van de 2e helft waren van Dalto kant rommelig, onzorgvuldig in de passing en er was geen samenspel meer. Coach Erik Wolsink greep in door gebruik te maken van de time-out. Bij de 2e time-out werd Jorrit Bergsma gewisseld voor Rik Brouwer. In de laatste 10 minuten stelde Dalto weer orde op zaken met daarbij nu een hoofdrol voor Ilona van de Berg, zij scoorde 3 keer. 

Doelpuntenmakers:

  • Ilona van de Berg          5
  • Jorrit Bergsma              4
  • Bob de Jong                  4
  • Jos Roseboom              3
  • Adriaan van Dijk            2
  • Sietske van de Sande     2
  • Simone Timmerman     1