Heuvelrugnieuws van vrijdag 1 september 2006

Jagerspad 4 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.35 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Politieke kleur burgemeester overeenkomstig mini-enquête

DRIEBERGEN Vandaag wordt Frits Naafs (VVD) geïnstalleerd als de eerste echte burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Heuvelrugnieuws.nl heeft gedurende een paar maanden haar bezoekers gevraagd een voorkeur aan te geven wat de politieke kleur van de nieuwe burgemeester moet zijn. Nadat wekenlang de meeste stemmen gingen naar de PvdA, bleek ten langen leste de VVD de voorkeur te hebben.

De vraag “Welke politieke kleur moet de burgemeester hebben?” werd als volgt beantwoord:

  • 38% VVD
  • 36% PvdA
  • 12% SGP
  • 10% CDA
  • 4% D66

Een nipte overwinning voor de VVD. Maar er wordt niet bij verteld wat de absolute aantallen stemmen waren, zodat we niet goed kunnen beoordelen wat de statistische relevantie van die percentages is. Ik zie dat alle percentages op een veelvoud van 2 eindigen. Dat doet mij vermoeden dat het totaal aantal stemmen in de orde van 50 lag.  En als dat klopt houdt dat in dat de VVD slechts één stem meer kreeg dan de PVDA. Niet echt veelzeggend…. 
Opmerkelijker vind ik het geringe aantal stemmen voor het CDA. Dat scoort significant lager dan in de laatste gemeenteraadsverkiezingen.
Michiel van der Vlist, 1-9-2006

Beste Michiel, Dit soort enquêtes op internet stellen natuurlijk niets voor. Het is een aardigheidje. In dit geval waren er 95 deelnemers. Wat de uitslag wel aangeeft is, wat voor soort bezoekers Heuvelrugnieuws.nl trekt. En dat is dus geen afspiegeling van de bevolking. En dat is maar goed ook.
Redactie Heuvelrugnieuws.nl, 1-9-2006

Utrechtse Heuvelrug weigert gezinnen op straat te zetten

LEERSUM  Uitgeprocedeerde asielzoekers worden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet op straat gezet. Dat meldt het AD/UN. Tussen 1 januari en 20 april van dit jaar heeft burgemeester Boekhoven vijf keer geweigerd gezinnen uit het AZC in Leersum op straat te zetten.
Over twee gevallen is nog geen beslissing genomen, in een geval is medewerking bij de ontruiming toegezegd. Ontruiming vindt plaats, als de rechter heeft bepaald dat een asielzoeker is uitgeprocedeerd. De asielzoeker heeft na die uitspraak 28 dagen de tijd de opvang te verlaten. Doet hij dit niet, dan gaat het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) over tot ontruiming. De asielzoeker staat dan op straat. Een burgemeester heeft echter de bevoegdheid om humanitaire redenen, redenen van openbare orde of juridische redenen ontruiming aan te houden. Veel gemeenten in Nederland maken geregeld gebruik van deze bevoegdheid, omdat ze feitelijk niet mee willen werken aan het op straat zetten van asielzoekers.


De genoemde argumenten die een burgemeester kan/mag aanvoeren om ‘opstraatzetting’ te weigeren, lijken mij alleszins legitiem. Maar een piepklein stemmetje, ergens in de diepste catacomben van mijn onderdanige burgerbrein, fluistert mij in dat deze burgemeester natuurlijk wist dat hij binnenkort met pensioen zou gaan. En dat maakt een beslissing, waarmee je als burgemeester, ongeacht je bevoegdhéden, in concflict zou kunnen komen met de minister, net even wat makkelijker.
Hans Hermans, 1-9-2006

Voetbaldoel wordt verwijderd

DOORN  Door medewerkers van de gemeente is woensdag 30 augustus geconstateerd dat op het gazon aan de Oude Rijksstraatweg in Doorn een voetbaldoel is geplaatst. Dit doel is onveilig. Het doel staat los, verkeert in een zeer slechte staat van onderhoud en staat te dicht bij andere speeltoestellen.
Het doel voldoet niet aan de basisveiligheidseisen die gelden voor speeltoestellen in de openbare ruimte. De aanwezigheid van het doel levert daarom een veiligheidsrisico op en daarom is besloten het doel te verwijderen.
Het doel wordt voorlopig opgeslagen op de gemeentewerf in Maarn waar de eigenaar tot en met vrijdag 13 september de mogelijkheid heeft het op te halen.

Achterstand vergunningen wordt weggewerkt

DOORN Het AD/UN meldt dat met ingang van 4 september vijftien medewerkers de afdeling Vergunningen en Handhaving van de gemeente Utrechtse Heuvelrug tijdelijk komen versterken. Zij zijn voor drie tot vier maanden aangenomen om de enorme achterstand bij die afdeling weg te werken.
Cor Grasmeyer is projectleider van de afdeling. ,De grote achterstand is niet alleen veroorzaakt door de herindeling vanaf 1 januari. Ook bij de vijf oude gemeenten was al een achterstand en die is groter geworden.’’ Binnen een maand komt Grasmeyer met een plan van aanpak om de achterstanden weg te werken. Na drie of vier maanden gaat Grasmeyer vaste medewerkers werven.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 2 september 2006

Traaij Driebergen: oude begraafplaats
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Feestelijke opening speelplaats Ludenbos

DOORN  Op woensdag 6 september wordt de speelplaats Ludenbos te Doorn feestelijk geopend door wethouder Van Wijngaarden. Deze speelplaats is eind 2005 ingericht voor kinderen van 4 tot ongeveer 14 jaar, met ondermeer een kabelbaan, duikelrek, klim/klautertoestel, doeltjes, tafeltennistafel etc. In het voorjaar van 2006 waren er problemen met de kabelbaan, die door de leverancier opgelost moesten worden. Deze werkzaamheden zijn nu afgerond. Het speelveld wordt daarom op 6 september feestelijk opgeleverd.

Jongerenwerk Doorn en de gemeente Utrechtse Heuvelrug verzorgen samen het programma, waarbij ook voor drinken en een hapje is gezorgd. De festiviteiten zullen starten om 15:00 uur met een openingshandeling door wethouder Van Wijngaarden en eindigen om 16:00 uur.

De speelplaats is tot stand gekomen na een enquête waarin gekeken is of er draagvlak is voor een speelplaats op deze locatie. Uit de enquête bleek dat er voldoende draagvlak is. Samen met een aantal kinderen is de inrichting van de speelplaats tot stand gekomen.

Gemeente brengt knelpunten in kaart

DOORN De gemeente wil voorkomen dat er in toekomst na een wolkbreuk opnieuw kelders en complete woningen onder water lopen. Een speciaal waterplan dat momenteel in de maak is, geeft aan wat er concreet moet gebeuren om dit doel te bereiken. Dit meldt weekblad De Kaap.

Heuvelrugnieuws van zondag 3 september 2006

Arnhemsebovenweg 81-83 Driebergen: sloop supermarktje
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.50 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Blokkendoos naar Oranjestein

DOORN Het doek leek bijna te vallen voor peuterspeelzaal de Blokkendoos. Maar door bemiddeling van bezorgde moeders is er een geschikte locatie gevonden in Oranjestein. Weekblad De Kaap meldt dat het om een tijdelijke oplossing gaat.
De peuters verhuizen naar het restaurant van Verzorgingshuis Oranjestein. De school duurt tot half twaalf en de maaltijd van de bewoners begint om half één12.30. Het restaurant is met behulp van ouders van de peuters veranderd en geschikt gemaakt voor de opvang van de peuters.

Dalto/ DSB Bank klaar voor competitiestart

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag heeft Dalto/ DSB BANK de voorbereiding op het nieuwe seizoen officieel afgesloten met een wedstrijd tegen DOS’46. De regerend Nederlands kampioen (DOS’46 versloeg Dalto/ DSB BANK in de finale) werd in een schitterende en gelijkopgaande wedstrijd uiteindelijk vakkundig opzij gezet: 16-19. De ploeg van de nieuwe trainer/coach Erik Wolsink maakte een fitte indruk en de nieuwe gezichten lijken hun plek al te hebben gevonden in de gerenoveerde Driebergse formatie.

Jos Roseboom
Het meest in het oog springende nieuwe gezicht is allicht international Jos Roseboom. De geboren Bennekommer geldt als één van de grootste talenten van dit moment en is hard op weg een vaste keuze te worden in het Oranje-keurkorps van bondscoach Jan-Sjouke van den Bosch. Het afgelopen seizoen kwam Roseboom nog uit voor het amsterdamse Blauw-Wit, maar zijn ambitie om alles uit zijn mogelijkheden te halen deed hem besluiten om de overstap te maken naar Dalto/ DSB BANK. Roseboom was het afgelopen seizoen met liefst 139 doelpunten de topscorer in de Korfbal League.

Henriette Brandsma
Naast Roseboom heeft Dalto/ DSB BANK ook Henriëtte Brandsma aan haar selectie toegevoegd. Brandsma is afkomstig van DVO uit Bennekom en is een aanvallend ingestelde speelster die vooral door haar grenzeloze inzet vaak de handen op elkaar krijgt.

Erik Wolsink
Het derde nieuwe gezicht in Driebergen is die van de 42-jarige trainer/coach Erik Wolsink. Wolsink stond tijdens zijn carrière als speler bekend als een korfbalrebel in de behoudende korfbalwereld, speelde 45 interlands, was vijf keer korfballer van het jaar en kwam zeven keer uit in de nationale korfbalfinale. Als trainer/coach was Wolsink voornamelijk succesvol bij het papendrechtse PKC/ Café Bar, met deze ploeg behaalde hij enkele malen het Nederlands kampioenschap.

Voorbereiding
In de voorbereiding op het nieuwe seizoen heeft Dalto/ DSB BANK wisselende resultaten behaald. Eerst was er een goede overwinning op SKF Veenendaal, gevolgd door goede overwinningen tijdens het trainingsweekend op Fortuna Delft en DOS-WK Enschede. Vervolgens werd er twee maal op rij met één punt verschil verloren van wederom Fortuna Delft en Koog Zaandijk. De laatste testcase gaf echter goede hoop op een prima seizoen, want regerend landskampioen DOS’46 werd in een enerverende wedstrijd verslagen met drie doelpunten verschil (16-19).

Van de spelers die het vorige seizoen nog actief waren in het eerste team hebben Arjen Blankenstein en Hieke Bessels plaats moeten maken voor de eerder genoemde nieuwkomers. De eerste helft van de veldcompetitie zal de ploeg van Erik Wolsink met vijf heren en vijf dames afwerken. Bij de start van de Korfbal League zal dit terug worden gebracht naar vier om vier.

Dalto thuis op dubbele winst

DRIEBERGEN Zowel het eerste als het tweede elftal van voetbalvereniging Dalto wonnen gisteren hun thuiswedstrijd. Het eerste elftal versloeg DOSC met 4-1 en het tweede behaalde een overwinning op CJVV met 2-1.

De Driemasters in de prijzen

DRIEBERGEN  Shantykoor De Driemasters uit Driebergen valt in de prijzen op het 1e Shanty festival te Woudenberg. In Woudenberg werd op zaterdag, 2 september j.l. voor het eerst een shantyfestival georganiseerd.  Al die ruige zeebonken in het dorp was wel even wennen voor de Woudenbergers, maar het enthousiasme was groot en de organisatie verliep soepel. En de Driemasters behaalden een verdiende 2e prijs.

Rugbyers zorgen voor droomdebuut

DRIEBERGEN  Vandaag maakten de rugbyers van RC The Pink Panthers hun debuut in de Eerste klasse van de Nederlandse Rugby Bond. Mooi was wel dat ze de eerste wedstrijd thuis op de heuvelrug mochten beginnen. Thuis tegen de Hookers uit Hoek van Holland een team dat al vier jaar meedraait op dit één na hoogst platform van het Nederlands Rugby.
Bij aankomst van de Hookers op sportpark De Woerd was meteen duidelijk een ouder team maar dat maakt dit team van The Panthers al drie jaar mee. Ouder is dan wel tussen aanhalingtekens, rugbyers komen op hun top tussen hun 25 en 30 jaar oud en de meeste spelers van The Hookers waren in die leeftijd.

Exact 14.30 uur de Kick-Off voor The Hookers. Die meteen voor druk en aanval kozen. Door geweldig verdedigend werk van 15 man Panthers sterk was er echter geen doorkomen aan voor de mannen uit Hoek van Holland.

In de negende minuut een break van The Panthers over rechts waardoor Stompie de Zuid Afrikaan van The Panthers voor de eerste try kon tekenen. Jeff Nuijten wist de conversie te benutten waardoor de stand op 7-0 werd gezet. Door de score van The Panthers kreeg de jonge ploeg vertrouwen en werd door The Panthers nu druk gezet op The Hookers, gevolg een tweede score binnen vier minuten ditmaal door Rabbe Borchert. Daar de try ver aan de buitenzijde was ging de conversie deze keer mis. Alsof The Panthers er de klok op zetten weer naar vier minuten de break van de mannen in roze. Nu was het Danny Wijngaarden die van Obbe Winkels, de nieuwe trainer coach het vorig jaar verloren vertrouwen in hem herstelde, en op zijn geliefde Fly-Half positie is begonnen aan het nieuwe seizoen. Nu werd de conversie weer 100% benut door Jeffrey Nuijten. 19-0.

The Hookers waren niet voor een pak slaag naar Driebergen gereisd dus deden er alles aan om de wedstrijd naar hun hand te zetten. Daarin lukte het hun om in de 19de minuut tegen te scoren. Conversie ging mis dus 19-5. De score van The Hookers had echter niets te maken met de goede aanval van die Hookers meer met het op dat moment slechte verdedigingswerk van The Pink Panthers. Tien minuten later was het alweer Panther tijd in de 31 minuut wist weer Danny Wijngaarden zijn tweede try te scoren en met conversie van Nuijten de scoren te zetten op 26-5. In de 32ste minuut een blunder van de verder goed leidende scheidsrechter Albert Roling door de rust acht minuten eerder te laten beginnen. In goed overleg met beide aanvoerder is deze gemiste tijd er in de tweede helft bijgeteld.

Tweede helft was het meteen Panthers die het voortouw namen. Met als gevolg dat Jeff Nuijten in de tweede minuut als de vijfde try wist te scoren. Met conversie van die zelfde Jeff 33-5. Door goed balveroverend werk in de voorwaartse van The Panthers konden de drie-kwarten zich heerlijk uitleven. Gevolg de volgende try al in de vijfde minuut van de tweede helft door Rick Timmermans met conversie 40-5. The Hookers perste er vanaf dat moment alles uit om te voor komen dat ze echt zouden worden afgeslacht. Duurde dan ook tot de 21ste minuut dat weer Rick Timmermans kon gaan scoren. Daan van Rooijen de “nieuwe” Full-back van The Panthers was in goede support meegelopen met Rick en mocht de conversie menen die dan ook zorgde dat ook Daan gaan 0 achter zijn naam kreeg. The Hookers, niet echt fit, werden de laatste tien minuten getrakteerd op en waar try-festijn van The Pink Panthers In de 29ste, 31ste, 32ste en 40ste minuut wisten The Panthers nog try’s te scoren door respectievelijk Jeff Nuijten, Quentin Reitsma, Marc Verbraak en Marijn(Tinus) Schut. Van deze vier try’s drie conversies waardoor de eindstand werd gezet op 73 tegen 5.

Hierdoor staan The Pink Panthers meteen op de eerste plaats van die eerste klasse. Een pracht van debuut. Volgende week spelen The Panthers hun tweede wedstrijd. Thuis op de Heuvelrug in Driebergen tegen RCC Bekaro uit Roosendaal. Kick-Off 14.30 uur.

Heuvelrugnieuws van maandag 4 september 2006

Schotellaan Driebergen: bs De Kring
foto: © Robert Wassens
tijd: 7.35 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Groot openlucht bruiloftsmaal bij ‘ouderwets’ huwelijk

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 10 september is het op de Binnenplaats (vooraan de Traaij) groot feest. In het kader van de Open Monumenten Dagen wordt er een grote open-lucht-maaltijd gehouden waaraan alle Driebergenaren kunnen deelnemen. Een bruiloftsmaal ‘uit grootmoeders tijd’, afgewisseld met ballroom dansen en hilarische toespraken. Georganiseerd omdat kort daarvoor Jan en Dina in de Grote Kerk ‘in het huwelijk zijn getreden’ en de dorpsgenoten willen betrekken bij hun feest na afloop.

Jan en Dina trouwden in werkelijkheid al bijna een eeuw geleden, maar ter gelegenheid van de Open Monumenten Dag doen ze het dit jaar nog eens over. Die ‘bruiloft’ is een van de onderdelen van een weekend met activiteiten die zijn gekoppeld aan het landelijk Monumententhema: Feest! Op zaterdag kinderspelen, op beide dagen tentoonstellingen in Nieuw Salem en de Grote Kerk. Maar: het laatste onderdeel is het meest spectaculaire. Op verzoek van de organisatoren bereiden de koks van Bourgonderie De Reiziger een ouderwets drie gangen menu, de bruiloftsgasten wensen bij een heildronk van bruidstranen het paar een ‘lang en gelukkig leven’, er is muziek en gelegenheid om, onder leiding van een dansmeesteres en op klanken van een ouderwets instrumentarium, te zwieren en draaien op foxtrot, wals en andere dansen. En tussen door is er tijd voor leuke anekdotes, voor hilarische terugblikken op eerdere feesten en voor heilwensen.

Deelnemen aan dit spectaculaire dorpsfeest kost slechts € 10. Voor de maaltijd, een consumptie en de heildronk. Kaarten voor dit feestelijk evenement zijn te koop bij Boekhandel Jacques Baas (t.o. de Binnenplaats), bij slagerij Marlet aan de Traaij 194, bij Sigarenmagazijn Westeneng aan de Traaij 81 en bij Bakkerij Jacobs in de dr. Hermansstraat. En vanaf maandag 4 september ook bij de dan nieuw geopende VVV-vestiging, Traaij 106. Het feest begint (om ca. 14.00 uur) direct aansluitend aan de nagespeelde huwelijksvoltrekking in de Grote Kerk (die om 13.00 uur zal aanvangen).

Welkom op mijn weblog

DOORN  “Van harte welkom op mijn site. Ik ben Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Op deze pagina’s informeer ik u graag over mijn werkzaamheden.”
Zo begint de weblog die de nieuwe burgemeester Frits Naafs op de gemeentelijke website is begonnen. Klik hier voor de weblog.


Puik idee, een burgemeester met een weblog. Succes Frits.
Hans Hermans, 4-9-2006

Daltons schieten met scherp in derby

DRIEBERGEN  De afgelopen zomer was qua transfernieuws allerminst rustig te noemen. De meest in het oog springende transfers waren echter niet van Charisteas en Kluivert, maar van een dozijn nieuwe Daltons. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de derby tussen de bezoekers uit Den Dolder en onze eigen Driebergse Daltons in het voordeel van de laatste ploeg werd beslist. Dalto scoorde viermaal, DOSC mocht één keer wat terugdoen. Dalto – DOSC werd 4-1.

Na de afgelopen weken ettelijke malen om des keizers baard te hebben gespeeld was het nu eindelijk tijd voor het echte werk, de competitie. Hierin maakte DOSC haar opwachting, traditioneel gezien een lastige ploeg voor de Daltons. Een mix van technisch vernuftige spelers en bonkige dokwerkers koesterde de illusie om één of misschien zelfs wel enkele punten mee terug te nemen naar Den Dolder. Deze illusie werd al snel aan flarden geschoten, reeds na een stief kwartiertje kwamen de Daltons op voorsprong. De opvolger van de naar DOVO vertrokken zwarte parel Sharlo Galmo, Imad el Khatib, werkte zich een slag in de rondte, veroverde de bal, passeerde twee Dolderse verdedigers en mocht ongehinderd oprukken richting vijandelijk doel. Hier aangekomen dacht hij zijn magistrale run met een doelpunt te kunnen bekronen. Een voetbalhater van DOSC maakte een bruut einde aan deze gedachte door Imad ongenadig neer te sabelen. De dienstdoende arbiter kon niets anders doen dan een strafschop geven. Koele kikker Kooi stuurde de keeper de ene hoek van het doel in, en de bal de andere. 1-0. Kort hierna Was het Imad zelf die op aangeven van “old soldiers never die” Romario wist te scoren. De ruststand van 2-0 was verdiend, het spel speelde zich vrijwel alleen op Dolders grondgebied af.

In de rust wist de coach van de bezoekers blijkbaar de puntjes op de i te zetten, want de Dolderse formatie kwam flitsend uit de startblokken. De verdediging, met de debuterende Bram Nicolai (doelwachter), Dennis van de Ridder en Bas Bruining (tevens jarig) en oude bekenden Foad Khalota en Edwin Schenkels, hield echter goed stand. Desondanks was het DOSC dat het eerste doelpunt van de tweede helft wist te produceren. 2-1. Vrij snel hierna mocht de ploeg opnieuw juichen, ditmaal echter wat korter, het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. In de fase die volgde kreeg Dalto meer grip op de wedstrijd, mede doordat het middenveld met aanvoerder Sebastiaan Broers (die voortaan liever Miele genoemd wil worden), Dennis Kooi, Patrick Schenkels en Michiel van Tuil zich het snot voor de ogen liep. Het was laatstgenoemde die een magistrale vrije trap op de buitenkant van de paal zag belanden, waardoor de 3-1 nog even uitbleef.

Trainer Fares wisselde de moegestreden Edwin Schenkels voor Martin Rietbergen (lang, niet Dom, behalve zijn kuit) en kort hierna Romario voor Jeroen Visser. Het was Martin die zijn debuut wist te bekronen met een assist. Met een weergaloos steekpassje bediende hij de vrijgelopen Imad, die koelbloedig inschoot en het lot van DOSC beslechtte. 3-1. De publiekswissel die Imad kreeg was niet meer dan verdiend, een competitiedebuut met 2 doelpunten en 1 assist mag met recht een droomdebuut genoemd worden. Hij werd vervangen door de, jawel, debuterende Ed Carrée. Ed, die in de voorbereiding al een uitstekende indruk achterliet, gaf meteen zijn visitekaartje af. Uit een ingooi passeerde hij handig twee man en stormde met bal en al het strafschopgebied van de tegenpartij in. Een iets te bruuske sliding van een DOSC-verdediger werd door de scheidsrechter omgezet in een tweede strafschop, die op haar beurt weer werd omgezet in een doelpunt. Dennis Kooi was opnieuw de boosdoener, althans, vanuit de ogen van de Dolderse doelman. 4-1. De resterende 15 minuten van de wedstrijd werden routinematig uitgespeeld door Dalto, ook al omdat DOSC meer bezig was met het schofferen van de ietwat onzekere leidsman dan met het produceren van doelpunten. Na het laatste fluitsignaal stond de 4-1 niet op het scorebord, om de doodeenvoudige reden dat Dalto geen scorebord bezit. Volgende week mag Dalto naar Eemdijk om daar te strijden met de enige ploeg waar vorig jaar tijdens het reguliere seizoen van verloren werd. 14:30 is de aftrap, komt allen!

Opstelling Daltons: Nicolai, E. Schenkels (Rietbergen), Bruining, Khalota, van de Ridder, van Tuil, Kooi, Broers, P. Schenkels, el Khatib (Carrée), Romario (Visser)

60 jaar De Breul

ZEIST  Met een reünie, een grootouderdag op school en een leerlingenfeest in een discotheek viert Zeister scholengemeenschap De Breul binnenkort zijn 60-jarig bestaan. Het AD/UN noemt in haar bericht als opvallendste programmapunt de grootouderdag. Opa’s en oma’s van leerlingen zijn een dag lang welkom op school om samen met hun kleinkind lessen te volgen. Zo kunnen zij ervaren wat het verschil is tussen hun schooltijd en school nu.
Dat is op donderdag 23 november, dezelfde dag waarop er ’s avonds een ’groot leerlingenfeest’ is. De schoolleiding heeft daarvoor discotheek Brothers in Bunnik afgehuurd.
De reünie, voor oud-leerlingen en -docenten, is zaterdag 7 oktober.

Online indienen milieuklachten nu mogelijk

UTRECHT  Burgers en bedrijven die een milieuklacht bij de provincie Utrecht willen indienen, kunnen dat vanaf nu ook via het internet doen. Het online formulier hiervoor is te vinden op de website van de provincie: www.provincie-utrecht.nl , onder het thema ‘milieu’.

Met het formulier kunnen burgers en bedrijven eenvoudig milieuklachten melden bij de provincie. Het gaat om klachten of meldingen over stank, lawaai, stof, overlast van bedrijven, lucht-, water- of bodemverontreiniging. Ook voor meldingen van milieu-misstanden zoals het dumpen van afval, illegaal kappen van bomen, illegale ontgrondingen of afgravingen en vervuiling van water kan men het online formulier gebruiken.

Voor dringende zaken die vragen om een snelle aanpak, kan men terecht bij de Milieuklachtentelefoon. Deze is 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 0800-0225510. Het milieuklachtenformulier is met name bedoeld voor minder urgente meldingen en klachten.
Met behulp van vragen wordt de melder snel door het formulier geleid. Klachten die via het online formulier binnenkomen, worden de eerstvolgende werkdag in behandeling genomen en binnen twee werkdagen afgehandeld.

De provincie Utrecht werkt eraan haar dienstverlening naar burger en bedrijf eenvoudiger en toegankelijker te maken. Dat doet zij onder meer door steeds meer diensten via het internet aan te bieden. In de toekomst wordt het mogelijk om bijvoorbeeld ook vergunningen en subsidies aan te vragen via het internet. Naast deze nieuwe online service blijven de vertrouwde vormen van dienstverlening bestaan.

Programmaboekje jongerenwerk uitgereikt

DOORN  Op de trap van het gemeentekantoor in Doorn ontving wethouder Emmy van Wijngaarden maandagmiddag het programmaboekje, najaar 2006-2007, van de Doornse Welzijns Stichting. Op de achtergrond kijken de jongerenopbouwwerkers Joep van Dam en Wouter Kroes toe. Speciaal voor jongeren in Amerongen, Doorn, Leersum en Maarn presenteerde het jongerenopbouwwerk een programma met verschillende activiteiten en cursussen.
Het programma-aanbod loopt uiteen van sport tot feesten.
Of de geplande activiteiten doorgaan, hangt van het aantal aanmeldingen af.

Festival ‘Kleur verrijkt’ trekt volle zaal Grote Bos

DOORN  Muziek, poëzie en een vleugje politiek; dat waren de belangrijkste ingrediënten van het multiculturele festival ‘Kleur verrijkt’ dat zaterdag 2 september door GroenLinks was georganiseerd in de grote zaal van camping Het Grote Bos tussen Driebergen en Doorn.

Het festival werd geopend door burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In zijn eerste publieke optreden buiten de raadszaal stond de daags tevoren geïnstalleerde burgemeester vooral stil bij de waarde van kleuren: “Kleur verrijkt: kleuren zijn mooi, kleuren geven ons informatie en ze hebben betekenis.” Dhr. Boekhoven, tot afgelopen donderdag burgemeester van onze gemeente, verzorgde daarna de prijsuitreiking van de poëziewedstrijd voor scholieren, die GroenLinks eerder deze zomer had uitgeschreven. Het thema van de wedstrijd was ‘op de vlucht’, een thema dat Boekhoven deed herinneren aan zijn persoonlijke ervaring als kleuter tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij vanwege de verzetsactiviteiten van zijn ouders van de ene op de andere dag op straat was komen te staan. De vijf winnende gedichten werden door de kinderen die ze geschreven hadden voorgelezen, waarna ‘verhalenverteller’ Jac Vroemen de jurywaardering toelichtte.

Met een gevarieerd, feestelijk programma wilde de plaatselijke GroenLinks-afdeling de inwoners van de nieuwe gemeente (en de gasten van Het Grote Bos) – tegen de politieke tijdgeest in – de rijkdom van de culturele en sociale verscheidenheid van onze samenleving laten ervaren. Zo was er indrukwekkende muziek uit Armenië en Gambia en muziek en dans uit Turkije. Maar vooral de Djembe-groep Kobadji uit Zeist mocht zich in een grote belangstelling verheugen. Daarna legden gemeenteraadsleden uit de vijf kernen van de gemeente onder leiding van oud-NCRV-presentator Hans Sleeuwenhoek een inburgeringsexamen af. De winnaars Hans Nijhof en zijn secondant Rinus de Knikker uit Amerongen mochten de hoofdprijs – twee oer-Hollandse kazen – mee naar huis nemen, voor de verliezers (Driebergen en Maarn) waren er verhuisdozen.

Het programma bood ook ruimte aan minder vrolijke zaken, want zoals festivalpresentator Wilma Hielema zei: “de manier waarop Nederland met vluchtelingen omgaat, geeft weinig aanleiding voor feest”. Schrijfster Marion Bloem vertoonde het filmpje dat zij in het kader van de actie ‘26.000 gezichten’ had gemaakt en vertelde over de onzekerheid waarin de 13-jarige, Angolese hoofdpersoon tot op de dag van vandaag verkeert. En GroenLinks–kamerlid Nevin Özütok vroeg aandacht “voor wat beter kan”. Ze pleitte voor een humaan asielbeleid en een ruimhartige pardonregeling voor vluchtelingen die al veel te lang op een beslissing hebben moeten wachten. Ook hekelde ze de achterstanden die voor sommige groepen allochtone jongeren haast onoverbrugbaar lijken te worden: “participatie is de sleutel tot integratie, daarom is het belangrijk dat jongeren in het onderwijs en op de arbeidsmarkt meer kansen krijgen”.

Behalve podiumoptredens, konden de festivalbezoekers zich ook te goed doen aan smakelijke hapjes uit de Turkse keuken, gemaakt door de Driebergse Turkse vrouwengroep. Ze konden een deel van de fototentoonstelling ‘Ontheemde kinderen’ bezichtigen en zich laten informeren over het werk van Amnesty International, Vluchtelingenwerk en de Wereldwinkel. Voor de kinderen was er een eigen parallelprogramma, waar ze creatief bezig waren en waar verhalenvertelster Pauline Seebregts hen met prachtige verhalen aan haar lippen kluisterde.

De organisatie vond de middag geslaagd: “Het was een geweldig festival”, zei Wilma Hielema in haar slotwoord; “we hoopten op veel mensen en er waren veel mensen. We hebben, zoals de bedoeling was, de kleur van verscheidenheid en de warmte van eenheid kunnen ervaren”.

Zij sloot af met de oproep: “Laten we met elkaar zorgen dat we ons niet hoeven te schamen voor ons land en voor onszelf. Laten we niet verkillen maar ons hart laten spreken en ons openstellen voor elkaar. Wanneer dit festival daartoe een bijdrage heeft kunnen leveren, en wanneer u een interessante en ontspannende middag hebt gehad, is dit festival geslaagd” . En dat was het!

Heuvelrugnieuws van dinsdag 5 september 2006

Parklaan 9-11 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.10 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

SP actie ‘Behoud Lijn 51’ succesvol afgerond

HEUVELRUG  Op maandagmorgen 4 september heeft een delegatie van SP afdeling Heuvelrug de handtekeningen aangeboden die zijn verzameld tijdens de actie ‘Behoud Lijn 51’. De handtekeningen werden in ontvangst genomen door de voorzitter van de Bestuursregio Utrecht, burgemeester Tchernoff van De Bilt.

Sjoerd Uitslag voerde namens de delegatie het woord. Hij beklemtoonde het grote belang van een fijnmazig openbaar vervoer op de Heuvelrug. Hij wees op zowel het sociale belang als het milieubelang. Zoals bijvoorbeeld de vermindering van de verkeersdruk in het Nationale Park ‘Utrechtse Heuvelrug’. Openbaar Vervoer is een collectieve voorziening die niet beheerst mag worden door uitsluitend economische motieven.

Hij bracht onder de aandacht van de BRU dat de SP weliswaar verheugd is dat de actie succesvol is geweest, maar dat dit wat de SP betreft slechts een stap in de goede richting is. Een goede aansluiting tussen de beide delen van de lijn én een terugkeer tot de halfuursdienst acht de SP noodzakelijk.

De heer Tchernoff deelde de zorgen van de SP en pleitte voor een  “harde” discussie over vervoer, waarbij “principieel andere keuzen moeten worden gemaakt”. De heer Tchernoff zegde toe zich hard te maken voor een goede aansluiting tussen de twee nieuwe buslijnen die samen het oorspronkelijke traject van lijn 51 gaan rijden.

Sjoerd Uitslag beloofde de BRU scherp te houden en stelde een eventuele vervolgactie alvast in het vooruitzicht.

CDN overklast Vliegdorp met 0-6

DRIEBERGEN  Het eerste elftal is afgelopen zaterdag het nieuwe seizoen 2006-2007 uitstekend begonnen door Vliegdorp in Soesterberg met 0-6 te verslaan. De ploeg uit Driebergen wist vooral de eerste helft goed te combineren en voelde zich al snel thuis op het kunstgras. Met snel en direct spel wist CDN de ene na de andere aanval te creëren, wat leidde tot veel kansen op het doel van Vliegdorp. De eerste treffer stond na dertien minuten op het scorebord door Fred van Ginkel, 0-1. Doordat CDN druk bleef uitoefenen op het doel van Vliegdorp, kwam de ploeg uit Soesterberg niet aan de bal. In de acht en twintigste minuut kwam CDN op 0-2 door goed doorzetten van Jeffrey Veenendaal die de bal goed laag voorzette waardoor Victor Hengeveld de bal uitstekend binnen kon tikken. Nog geen twee minuten later was het 0-3, door Martijn Haars die een vrije trap goed wist in te schieten. De 0-4 werd gemaakt door Elmar van Doorn. Deze speler, die een lange tijd uit de roulatie is geweest, wist op meesterlijke wijze de bal over de keeper heen te lobben. De thee werd gedronken met een ruststand van 0-4. CDN begon de eerste helft van de eerste competitie wedstrijd uitstekend. In de tweede helft kwam Pim van Amerongen erin voor de goed spelende Jaap van Vliet. De tweede helft begon de ploeg iets minder geconcentreerd te voetballen waardoor Vliegdorp een aantal kansen wist te creëren maar keeper Marijn Onwezen stond het doelpunt in de weg. Een half uur voor het einde van de wedstrijd werd Fred van Ginkel gewisseld voor Martijn van Loon ook wel Piwi genaamd. Deze kleine spits wist de achterhoede van Vliegdorp in verwarring te brengen met zijn snelle acties, wat beloond werd met de 0-5. Ook de 0-6 werd door deze snelle spits in de acht en tachtigste minuut gemaakt, wat tevens ook de eindstand was. CDN kan terugkijken op een goede wedstrijd in het begin van de competitie en heeft dikverdiend gewonnen.

Zaterdag 9 september speelt CDN zijn eerste thuiswedstrijd tegen DVSA. U bent van harte welkom op Sportpark de Woerd. Deze Heuvelrug derby begint om 14.00 uur.

Heuvelrugnieuws van woensdag 6 september 2006

Verdacht pakketje op Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN  Op station Driebergen-Zeist heeft een verdacht pakketje voor ophef gezorgd. Het treinverkeer heeft gisteravond een uur stilgelegen, aldus een bericht van RTV Utrecht. Ook het wegverkeer kon tijdens het onderzoek geen gebruik maken van de overweg. Uiteindelijk bleek dat het om een tas ging die op het station was blijven staan.


De afdeling ‘gevonden voorwerpen’ van de NS staat vol met alle mogelijke vergeten en/of verloren artikelen, waaronder ongetwijfeld heel veel tassen. Een vergeten tas op een willekeurig station ergens in de provincie is dus niet verdacht. Het wordt verdacht gemáákt door een stelletje (overheids)personen, die gedurende korte tijd lekker gewichtig kunnen doen en onder andere het volledige verkeer kunnen lamleggen. Fijn hoor, ook station Driebergen-Zeist staat nu op de kaart van mogelijke ‘aanslaglocaties’.
Hans Hermans, 6-9-2006

Restauratie kasteel Amerongen

AMERONGEN  Ter gelegenheid van de 20ste Open Monumentendag deelt het Bestuur van de Stichting Kasteel Amerongen met vreugde mede dat een begin is gemaakt met de volledige restauratie van Kasteel Amerongen met zijn unieke collectie kunstvoorwerpen, interieur en tuinen.

Vier jaar geleden werd de dreiging van ernstige verzakkingen van het kasteel gesignaleerd, terwijl de financiën voor de aanpak daarvan ontbraken. Uit nadere metingen bleek de fundering echter nog steeds deugdelijk, en kon dankzij een subsidietoezegging van Rijk en Provincie van in totaal 10 miljoen Euro met de restauratie worden aangevange.
Met deze subsidietoezeggingen is de helft van het benodigde restauratiebudget voor gebouwen, interieur, collectie en tuinen gedekt.

Onder leiding van de Commissaris van de Koningin, de heer Boele Staal is de afgelopen jaren een reorganisatie tot stand gebracht. Per 1 september is een nieuwe directeur benoemd, mr. Jaap Hülsmann, die tot 1 juli van dit jaar Directeur van het Nederlands Dans Theater in Den Haag was. Hülsmann heeft de verantwoordelijkheid voor de fundraising van de resterende 10 miljoen Euro, het professionaliseren van de organisatie en de opzet van een nieuwe exploitatie en het herstel van de museale functie. Ondersteuning wordt geboden door een fundraisingcomité van vooraanstaande ondernemers. Inmiddels hebben enkele fondsen en ondernemingen hun belangstelling reeds getoond en zelfs toezeggingen gedaan.

Naast het opzetten van een hoogwaardige culturele programmering wordt een nieuwe exploitatieopzet ontwikkeld om ook na voltooiing van de restauratie het geheel op hoog niveau te kunnen blijven onderhouden. Een eerste stap in deze richting is gezet met het contract met de nieuwe exploitant van Poortgebouw en de Oranjerie, de twee gebouwen die zojuist zijn opgeleverd ter afsluiting van de eerste fase van restauratie van het complex. Als ook het Koetshuis over anderhalf jaar zal zijn gerestaureerd, staat deze exploitant een weergaloos ensemble ter beschikking voor de evenementenorganisatie. Het Poortgebouw is blijvend beschikbaar als Brasserie voor de bezoekers van de tuinen en het Kasteel.

Op de Open Monumentendag, zaterdag 9 september a.s. om 14.00 uur, zal oud -Staatssecretaris Medy van der Laan, een plaquette onthullen waarin de legging van de eerste steen door haar drie jaar geleden bij de aanvang van de restauratie van het Poortgebouw wordt vastgelegd. Deze kleine plechtigheid, in aanwezigheid van de Gedeputeerde voor Cultuur van de Provincie Utrecht de heer J. van Bergen, markeert de afsluiting van de eerste fase in het restauratieproces en het begin van de periode waarin de volledige restauratie zal worden voltooid.

De heropenstelling van het Kasteel en zijn museale collectie voor publiek wordt gepland per einde van 2010. Het publiek zal de vorderingen van de restauratie van gebouw en de conservering van de vele eeuwenoude kunstvoorwerpen de komende jaren kunnen volgen, onder andere met behulp van nieuwe multimediale technieken en rondleidingen onder het motto: Wegens restauratie geopend!

Heuvelrugnieuws van donderdag 7 september 2006

De Beaufortlaan 11 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.20 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Opgelichters gepakt

DRIEBERGEN  Dinsdag 5 september kwamen twee mannen aan de deur van een woning aan de Emmalaan. Ze boden aan een bank te repareren en kwamen hiervoor met verschillende opties. De mannen namen de bank voor enkele uren mee en na terugkomst moest de 73-jarige bewoner 2300 euro betalen voor de eenvoudige reparaties die waren verricht aan de bank. Woensdagochtend werden de twee oplichters opgepakt.


Een paar ‘heren’ rekenen voor een simpele reparatie aan een bank 2300 euro. De (wat meer anonieme) ‘heren’ van een willekeurig adviesbureau rekenen voor een simpel adviesje aan de/een gemeente minstens een veelvoud van 2300 euro; slechts de eersten worden oplichters genoemd.
Hans Hermans, 7-9-2006

De opmerkingen van Hans Hermans beginnen me steeds meer tegen te staan. Niet zozeer de steeds terugkerende domheid ervan, maar vooral de intolerantie, bevooroordeeldheid, arrogantie en betweterigheid. Ik probeer die opmerkingen niet te lezen, maar hij dringt zich overal op. Langzamerhand is het geen pretje meer om op bepaalde delen van “heuvelrugnieuws” te komen en probeer ik bepaalde pagina’s maar over te slaan. Het zal wel niets helpen, maar ik zeg het maar even.
John van Leeuwen, 7-9-2006

Sorry John, maar ik ben geen koninklijk onderscheiden ex-raadslid en dus ben ik per definitie dom. Reken maar dat ik het mij aantrek dat een progressief en gelouterd iemand als jij dergelijke waardeoordelen over mij velt. Ik zal proberen om voortaan minder dom, intolerant, bevooroordeeld, arrogant en betweterig over te komen. Dat daardoor geen politieke carrière (meer) voor mij is weggelegd, moet ik dan maar voor lief nemen.
Hans Hermans, 8-9-2006

Speelplaats Ludenbos in Doorn feestelijk geopend

DOORN Wethouder Emmy van Wijngaarden heeft gisteren de speelplaats “Ludenbos” in Doorn samen met een groot aantal kinderen feestelijk geopend door het lint door te knippen waarmee de kabelbaan werd vrijgegeven. De kabelbaan werd direct daarna enthousiast in gebruik genomen door de aanwezige kinderen.
Begeleid door muziek werden alle speeltoestellen door de kinderen intensief bespeeld. De kinderen kregen limonade en koek, waarna zij weer vol energie en met goede moed zelfs de meest uitdagende toestellen bedwongen. Het mooie weer en het enthousiasme van de kinderen zorgden voor een feestelijke middag en een geslaagde opening.
Foto: gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Omwonenden geven nog niet op

DOORN Weekblad De Kaap meldt dat de Raad van State op 30 augustus 2006 opnieuw de kwestie van de bouw van een appartementencomplex voor senioren op de hoek van de Frans Halslaan en de Paulus Potterlaan heeft behandeld. Hoewel de werkzaamheden al een flink eind zijn gevorderd, blijft de Vereniging Ludenkwartier zich verzetten tegen de bouw van de appartementen. Ook al heeft het hoogste bestuurscollege al twee keer eerder een door de omwonendenvereniging gevraagde bouwstop afgewezen.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 8 september 2006

De Beaufortlaan 7 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.45 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Ds. Corine Beeuwkes bevestigd

LEERSUM  Na een periode waarin de Johanneskerk het zonder eigen voorganger moest doen, is zondag 3 september ds Corine Beeuwkes-van Ede bevestigd als predikant. Weekblad De Kaap meldt verder dat Beeuwkes afkomstig is uit De Glind, een jeugddorp nabij Barneveld, waar zij dertien jaar meehielp bij de opvang van uit huis geplaatste kinderen.

Nieuwe kringloopwinkel

AMERONGEN  Het AD/UN meldt dat op initiatief van de vorig jaar opgerichte leefgemeenschap de Akker in de voormalige tabaksschuur op de hoek van de Holleweg en de Bergweg in Amerongen een kringloopwinkel is gekomen onder de naam GoedZo.

De winkel is voorlopig alleen om de twee weken op zaterdag geopend (de eerstvolgende keer op 16 september) en wel van 09.00 uur tot 12.00 uur. Het is de bedoeling dat GoedZo op den duur iedere zaterdag is geopend. De kringloopwinkel wordt geleid door Aart van Kruistum. GoedZo is een van de projecten van de leefgemeenschap de Akker en heeft als doel geld te verdienen waarmee het Zendings-Diaconessenhuis in Amerongen haar werk kan doen.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 9 september 2006

Valkenkamp 89-95 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.10 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Informatieavond stationsgebied Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN Op deze avond wordt u geïnformeerd over het onlangs opgestarte project “Herinrichting Stationsgebied Driebergen- Zeist”. De regio ziet kansen om van deze bijzondere locatie een aantrekkelijke toegangspoort te maken tot de Stichtse Lustwarande, de nabijgelegen gemeenten en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het betreft een gezamenlijk project van de provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug, gemeente Zeist en het Bestuur Regio Utrecht. Voor de zomer heeft u hierover al het één en ander in de plaatselijke krant kunnen lezen. Het is nu tijd om u nader te informeren over de toekomstige ontwikkelingen in dit gebied.
Dinsdag 19 september a.s om 19:30 uur in conferentiecentrum Nieuw Salem, de Lei 86 in Driebergen

Op deze avond wordt uitgelegd welke maatregelen aan het spoor en de wegen te verwachten zijn rond het station Driebergen- Zeist en hoe wij denken deze te realiseren. Het gaat om o.a. een spoorverdubbeling, een ongelijkvloerse kruising en een nieuw stationsgebouw. Daarnaast krijgt u een toelichting over hoe de regiopartijen willen komen tot een concrete gebiedsvisie en wat uw rol daarin kan zijn.

Het programma ziet er globaal als volgt uit:

  • 19:00 uur: inloop met koffie/ thee
  • 19:30 uur: welkomstwoord door gedeputeerde dr. G. Mik
  • 19:35 uur: toelichting projectleider op het project en een toelichting van Pro Rail over de maatregelen rond het spoor
  • 20:30 uur: tijd voor vragen en antwoorden
  • 20:50 uur: informele afsluiting met de mogelijkheid door te praten met ambtenaren en projectleiding

Heuvelrugnieuws van zondag 10 september 2006

Aalscholver 67-105 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto/ Dsb bank speelt meervogels van de mat

DRIEBERGEN Afgelopen zaterdag heeft Dalto/ DSB BANK het nieuwe korfbalseizoen geopend met een thuiswedstrijd op Sportpark De Woerd tegen het Zoetermeerse De Meervogels. Ondank het feit dat de thuisploeg het moest doen zonder haar geblesseerde aanvoerder Bob de Jong, werden de twee winstpunten volledig volgens verwachting gemakkelijk gepakt.

De Driebergenaren startten nerveus en waren niet gelukkig in de afronding. Het openingsdoelpunt viel zodoende aan de andere kant, maar de 0-1 achterstand was de enige achterstand die het team van coach Erik Wolsink moest incasseren. Jos Roseboom, international en dit seizoen nieuw in de ploeg, schoot in de vierde minuut van grote afstand de gelijkmaker binnen en luidde een goed periode in. Via Jorrit Bergsma, Sietske van de Sande, Riko Kruit, Simone Timmerman en wederom Riko Kruit was het definitieve gaatje al snel geslagen: 6-3.

Trainer/coach Erik Wolsink predikt dit seizoen een nieuwe speelstijl die gestoeld is op de afspraken van de afgelopen seizoenen. De succescoach ziet in zijn ploeg een scoremachine die over elke schijf zou moeten kunnen scoren. Op die manier wordt de ploeg minder kwetsbaar in grotere wedstrijden en kan het in moeilijke fases terugvallen op meerdere spelers, daar waar de ploeg vorig jaar toch meer afhankelijk was van de grillen van spelers als Bob de Jong, Riko Kruit en Sietske van de Sande.

Wolsink moet hebben genoten van de veelzijdigheid die zijn ploeg in de eerste helft ten toon spreidde: alle spelers scoorden en De Meervogels werden in fases werkelijk overklast. De frisse wind door de speelstijl zorgde ervoor dat het bij rust al 10-5 was en de ploeg leek zodoende op weg naar een monstercscore.

Een monsterscore werd het uiteindelijk niet, maar ook in het tweede bedrijf wist Dalto/DSB BANK vaak en over veel schijven tot scoren te komen. Bij 14-7 zetten de geel-zwarten nog even aan en scoorden liefst vijf maal op een rij: 19-7. In deze fase ontpopte Ilona van de Berg zich als de killer die zij de afgelopen seizoenen al vaker was en met uiteindelijk drie treffers was zij aan de vrouwenkant het meest trefzeker.

Volgende week, als de uitwedstrijd tegen het haagse Die Haghe op het programma staat, zullen zowel Bob de Jong als Linda Stolk hun opwachting gaan maken in het keurkorps van Wolsink. De eerste gedeelte van het veldseizoen wordt er namelijk in een vijf-om-vijf opstelling gespeeld, waardoor iedere week een tweetal spelers buiten de basis vallen.

Scores:
Riko Kruit 6, Jorrit Bergsma 4, Ilona van den Berg 3, Sietske van de Sande 2, Simone Timmerman 2, Adriaan van Dijk 2 en Jos Roseboom 1 en Henriette Brandsma 1.

Daltons buigen ten derden male voor ‘diekers’

DRIEBERGEN  Na de knappe overwinning op DOSC vorige week, wachtte vandaag de enige ploeg waarvan onze Daltons in de reguliere competitie van het afgelopen jaar verloren hebben, Eemdijk. Twee weken geleden was deze ploeg al de tegenstander in de beker, al konden de zwart-gelen geen kracht putten uit die ontmoeting. Toentertijd werden onze Driebergse helden met 5-2 afgeslacht, dus eenieder was op de hoogte van de kracht van deze tegenstander. De ‘diekers’, zoals de mannen van Eemdijk door het eigen publiek liefkozend genoemd worden, bleken echter opnieuw te sterk voor Dalto. Na 90 minuten mocht Eemdijk 3 punten en 4 doelpunten aan de ranglijst toevoegen. Dalto wist hier slechts 1 schamel doelpuntje tegenover te zetten. Eemdijk – Dalto, 4-1.

De wedstrijd begon positief voor de Driebergenaren. Eemdijk werd vastgezet en langzaam maar zeker werden de duimschroeven aangedraaid. Iedere poging tot aanval van de thuisspelende ploeg werd vroegtijdig in de kiem gesmoord door met name Patrick Schenkels, hierbij geassisteerd door “Miele”, van Tuil en Kaouass.

De eerste kans, een passje van de eerdergenoemde Patrick Schenkels op de goed vrijgelopen Imad el Khatib, werd afgevlagd en gefloten door de man in het zwart en zijn groengekleurde assistent. De tweede tegenslag liet niet lang op zich wachten, want Edwin Schenkels moest al na 15 minuten het veld verlaten met een liesblessure. Deze aderlating werd opgevangen door Romario in het veld te brengen, Patrick Schenkels nam de opengevallen plek van zijn broer over. Het spelbeeld veranderde door deze wissels nauwelijks. Dalto bleef aanvallen en Eemdijk moest de opgelopen averij steeds herstellen met behulp van de lange bal op de snelle spitsen.

De verdediging, met opnieuw het koningskoppel Khalota-Bruining in de basis, hield gemakkelijk stand. Sterker nog, de opkomende de Ridder en, opnieuw, Patrick Schenkels bleken een ware plaag voor de Eemdijk-defensie. Verscheidene kansen werden gecreëerd, maar geen enkele werd benut. Van efficiency had de Eemdijkse aanval helaas wel kaas gegeten. Op slag van rust werd een gelukkig versierde hoekschop van de noeste arbeiders niet voldoende weggewerkt en kon een vrijstaande middenvelder met een lelijk, laag schot de impasse doorbreken. 1-0. Direct na deze goal luidde het laatste fluitsignaal van de arbiter. Rust.

Direct na de rust was het opnieuw Eemdijk dat wist te scoren. Een in de baan van de zon getrapte dwarrelbal wist keeper Bram Nicolai te verrassen. 2-0. De direct hierop gescoorde 2-1 was absoluut van grotere kwaliteit. Imad el Khatib ging goed door na een lange bal van de sterk spelende Dennis Kooi en wist de bal tegen de touwen te werken. Met nog bijna 40 minuten op de klok leek het geen onmogelijke opgave te worden om Eemdijk een hak te zetten.

Helaas lukte het de Daltons niet meer om te scoren, ook al werd extra spits Martin Rietbergen ingezet waardoor nog meer druk op de Eemdijkse defensie uitgeoefend kon worden. Sterker nog, een andere wissel betekende het einde voor Dalto. Dennis de Ridder, die een degelijke wedstrijd had gespeeld, werd tien minuten voor tijd vervangen door Jeroen Visser. Deze stond nog geen 2 minuten in het veld, of zijn directe tegenstander had met 2 doelpunten de wedstrijd beslist. 4-1. Einde verhaal en einde wedstrijd. Volgende week komen de Merino’s op bezoek in Dalton City. De ploeg, die vorig jaar nog tweede klasse speelde, heeft zich danig versterkt met een aantal hoofdklasse-waardige spelers, waardoor het volgende week een waar spektakelstuk belooft te worden. Zaterdag 16 september, 14:30 uur, sportpark de Woerd. Komt dat zien!

Opstelling Dalto: Nicolai, E. Schenkels (Romario)(Rietbergen), Bruining, Khalota, van de Ridder (Visser), Kooi, Broers, van Tuil, Kaouass , P. Schenkels, el Khatib

Heuvelrugnieuws van maandag 11 september 2006

Van Rijckevorselstraat 9-11 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Insluiper betrapt

LEERSUM Een bejaarde bewoonster van de Lomboklaan heeft zondagmiddag een insluiper in haar woning betrapt. Ze was omstreeks 12.00 uur in de tuin planten aan het water geven, toen ze een onbekende man in haar slaapkamer zag staan. Toen hij zich betrapt wist, liep de man op de vrouw af. Zij pakte hem in eerste instantie beet, maar besloot toch los te laten omdat ze hem niet aan kon en 112 te bellen.

Daarop verdween de insluiper te voet in de richting van de Rijksstraatweg. Het gaat om een man van 30 – 40 jaar oud, met een lichtgetinte huidskleur en een lengte van circa 1.65 meter. Hij heeft een fors postuur, zwart haar en een vol gezicht. Hij droeg een zwart T-shirt met horizontale witte strepen en een donkere broek. Verder droeg hij een gouden ketting. Eventuele getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug: 0900 – 88 44

Dat krijg je ervan…

DOORN  Een 34-jarige man uit Leersum is zondagavond aangehouden omdat hij vermoedelijk met te veel drank op een brommobiel bestuurde. Omstreeks 20.15 uur zagen surveillerende politieagenten de man rijden op de Leersumsestraatweg. Hij slingerde over de hele wegbreedte en overschreed daarbij de doorgetrokken streep. Ook remde hij alsof hij een noodstop moest maken. Een achterop komende automobilist kon de brommobiel nog maar net ontwijken. Vervolgens gaf de Leersummer een ruk aan zijn stuur en kwam bij een bushalte tot stilstand.

De bestuurder weigerde mee te werken aan de blaastest, en ook verleende hij geen medewerking aan de ademanalyse op het bureau. De man kreeg een rijverbod van 22 uur en moest zijn bromfietscertificaat inleveren.

Toen de man en een vrouw later die avond de brommobiel wilden ophalen bij de bushalte, bleek de radio eruit gestolen en met het contactslot te zijn geknoeid. Daarvan is aangifte gedaan.

Overhandiging eerste exemplaar

DRIEBERGEN Op monumentendag overhandigde burgemeester Frits Naafs het eerste exemplaar van het door Joost Kingma geschreven boek ‘BUITEN WONEN, villawijken in Driebergen 1920 – 1940’ aan de de heer Neuteboom die al van jongs af aan in zo’n wijk woont.
‘BUITEN WONEN, Villawijken in Driebergen 1920 – 1940’ is gebonden in een harde cover en volledig in kleurendruk uitgevoerd met veel illustraties en overzichtskaartjes; het wordt uitgegeven door de uitgeverij Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug. Het boek is te koop in de plaatselijke boekwinkel en kost €17,50.

Rugbyers zonder te spelen alleen op de eerste plaats

DRIEBERGEN  De mannen van The First XV van rugbyclub The Pink Panthers hadden een slecht weekeinde. Reden geen tegenstander. Al op vrijdagavond laat werd door RCC Bekaro de rugbyers uit het Noord Brabantse Roosendaal aan gegeven dat met voor zondag 10 september geen team op de been zouden kunnen brengen. Dit is door The Pink Panthers niet geaccepteerd met de opmerking dat we in de eerste klasse spelen en niet mee willen werken aan het Mickey Mouse idee van de Roosendaalers. Gevolg is dat de technische staf rond The First XV van The Pink Panthers een claim hebben neergelegd bij de Nederlandse Rugby Bond. Als deze claim wordt toegewezen, dat is wel de verwachting, wordt de wedstrijd toegewezen aan The Pink Panthers met een uitslag van 30-0 (jammer want er zat veel meer in) en dus 5 wedstrijdpunten krijgen. Daarbij krijgt Bekaro 5 punten in mindering en wordt de uitwedstrijd van The Panthers op 7 januari volgend jaar omgedraaid en wordt de wedstrijd in Driebergen gespeeld. Wilt u sneller de uitslagen zien dan kunt u kijken op www.rcthepinkpanthers.nl  op de team vermelding in de high-line is een link naar het overzicht van de competities.

Voor de dames en The reserves van The Pink Panthers begon dit weekeinde ook de competitie. Voor beide teams een nederlaag. De Dames waren op bezoek bij Nederlands Kampioen The Wasps in Nijmegen en werden verslagen met 57-0.

De reserve XV waren op bezoek in Velzen bij RC The Smuggles een club in een mix van Nederlanders en Engelsen werkend bij Corus. Bij rust waren The Panthers nog in het voordeel met een ruststand van 6-10. In de tweede helft waren de Smugglers vooral fitter waardoor de wedstrijd verloren ging met 21-10.

Nieuwe leden, daar hebben ze bij The Pink Panthers op dit moment niet echt over te klagen. De laatste weken zijn maar liefst 12 nieuwe spelers en speelsters begonnen aan een ontdekkingsreis in de rugbysport. En deze week worden nog meer nieuwe spelers verwacht. Daarnaast begint deze week de JeugdSportPas van Heuvelrug Actief en Sportservice Heuvelrug. Ook daar zijn 8 aanmeldingen van kinderen die de sport willen ontdekken.

Mocht men nu denken Ja laat ik ook eens proberen, nu is de tijd daarvoor mede omdat er veel nieuwe splers zijn is het leuk en makkelijk aanhaken. De eerste training is geheel gratis en kan worden opgevolgd met een introductie periode van 6 weken voor 10 euro. Daarvoor krijg je een gebitsbeschermer en aanmelding van de Nederlandse Rugby Bond zodat je meteen aan het echte werk dus wedstrijden kan beginnen. Trainingstijden dinsdag: jeugd tot 16 jaar 18.30 uur en oudere om 20.00 uur. Zo ook op de vrijdag dan begint de jeugd om 19.00 uur en dat is vanaf 11 jarige. Jonger trainen alleen op de dinsdag.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 12 september 2006

Hoofdstraat 135 Driebergen: bouw Villa Nuova
foto: © Renk Knol
tijd: 9.20 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

CDN wint heuvelrugderby 4-3

DRIEBERGEN  Na de overwinning van vorige week heeft CDN deze week goede zaken gedaan door met 4-3 te winnen van DVSA uit Amerongen. CDN begon bij aanvang van de wedstrijd direct met veel pressie te voetballen, wat resulteerde in diverse opgelegde kansen. Elmar van Doorn had in de eerste minuten al voor een voorsprong kunnen zorgen, maar de bal verdween op de lat. Even later een schot op de keeper van DVSA, deze liet de bal los maar er waren geen spelers van CDN in de buurt om het af te maken. In de dertiende minuut een geweldige voorzet van Jeffrey Veenendaal die goed in de wedstrijd zat, deze werd door Paul van Hofwegen goed ingekopt 1-0. Na deze goal was het DVSA dat het betere van het spel begon te krijgen. Een aanval in het strafschopgebied van DVSA werd door CDN slecht afgebroken, wat eigenlijk een strafschop had moeten zijn, maar de slecht leidende scheidsrechter zag het anders. CDN wist de wedstrijd weer naar zich toe te trekken. Met goed circulatievoetbal wist CDN weer te combineren waardoor Michel Hoekstra een voorzet op maat wist te geven aan Elmar van Doorn die de bal goed afrondde in het doel, 2-0. DVSA wist daarna weer het betere van het spel te krijgen, en kwam weer gevaarlijk in het strafschop gebied terecht. Een overtredingen van CDN werd voor de tweede maal niet bestraft met strafschop waardoor DVSA wederom de dupe was van de slechte leiding. Maar het doelpunt voor de tegenstander viel snel daarna, door onoplettendheid van de verdediging van CDN. Door een ongelukkige situatie werd het zelfs 3-1 in de eerste helft door een eigen doelpunt van DVSA. Rust 3-1.

Fred van Ginkel werd in de rust gewisseld voor Martijn van Loon. Het was DVSA die met stevig aanval de aanval koos, maar Marijn onwezen bewees zijn kwaliteiten. Hierna raakte de scheidsrechter totaal de kluts kwijt doordat hij totaal de wedstrijd niet aanvoelt. Hij gaf de ene na andere gele kaart. DVSA wist ondanks de slechte leiding de wedstrijd na zich toe te trekken door binnen vijf minuten twee doelpunten te maken, waardoor de stand weer gelijk was. Hierna gingen beide teams voor de overwinning, waardoor er een spannend eind aan de wedstrijd kwam. Guido Onwezen werd na een blessure gewisseld voor Jens Marik. De invaller Martijn van Loon was wederom fortuinlijk als invaller. Hij pikte de bal op die volgens DVSA al over de achterlijn was geweest, maar de scheidsrechter besliste anders waardoor hij beheerst de bal in het doel kon schieten. DVSA kon deze teleurstelling niet meer ombuigen. CDN speelde daardoor de wedstrijd kalm uit. De scheidsrechter wist na afloop niet om te gaan met een teleurgesteld DVSA, en gaf een speler van DVSA nog een rode kaart voor het taalgebruik van deze speler. Het publiek kan terug kijken op een spannende aantrekkelijke wedstrijd waar CDN verdiend de overwinning pakte.

Zaterdag 16 september, vriendschappelijk Cobu Boys 1 – CDN 1 in Amersfoort.

Man mishandeld

DRIEBERGEN  Een 27-jarige man uit Driebergen heeft maandag aangifte gedaan van mishandeling. De politie kreeg omstreeks 17.15 uur een melding dat een man op de Lei liep die kort daarvoor in park De Wildbaan zou zijn mishandeld door twee mannen op een scooter. De politie trof de man ter plaatse aan. Die vertelde dat hij met een voorwerp in zijn gezicht was geslagen en was beroofd van papieren. De daders kende hij. Op zijn aanwijzingen trof de politie in het park een aantal getuigen. Die weigerden echter iets te vertellen.

Toen de agenten met het slachtoffer op het bureau aankwamen om de aangifte op te nemen, meldde een van de verdachten, een 18-jarige man uit Driebergen, zich telefonisch. Hij stelde dat het slachtoffer de eerste klap had uitgedeeld en dat er geen sprake was van een beroving. Een getuige bevestigde dit verhaal telefonisch. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Heuvelrugnieuws van woensdag 13 september 2006

Hoofdstraat Driebergen: thv Horstlaan
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur      temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Getuigen gezocht

DRIEBERGEN De politie is op zoek naar getuigen die meer kunnen vertellen over een mogelijke beroving afgelopen weekend van een 22-jarige vrouw uit Driebergen. De vrouw fietste in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 03.00 uur over de Lange Dreef, toen zij plotseling viel.  Daarbij liep zij ernstig letsel op aan haar gezicht en knie. Een passerende man, die haar zag vallen, bracht haar met de auto naar het ziekenhuis, waar zij werd opgenomen. Pas de volgende ochtend ontdekte de vrouw dat haar tas weg was en belde de politie.

Agenten troffen op de plek van het ongeval sporen aan. Een tiental meter verderop lag de tas. De inhoud ontbrak.
De politie heeft de zaak in onderzoek en is op zoek naar eventuele overige getuigen, die opheldering kunnen geven over wat zich die nacht heeft afgespeeld. Hen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug: 0900 – 88 44.

Verhuizing van De Kring begonnen

foto’s: Anthon Keuchenius
DRIEBERGEN Vanmorgen is een begin gemaakt met de verhuizing van De Kring naar de noodschool aan de Akkerweg. Onder begeleiding van Aurora liepen de kinderen naar de Akkerweg. Maandag betrekken ze de noodschool officieel en dan begint ook de sloop van de oude school. Vanmiddag is er op het oude schoolplein nog een feestelijk terras voor mensen die afscheid willen nemen van de oude school.

Jeugd van tegenwoordig

DRIEBERGEN Het wordt blijkbaar hoog tijd dat er in Driebergen wat meer voorzieningen voor de jeugd komen. Anders vertonen ze steeds meer een vervelend puberaal gedrag. Bijgaande video is daarvan een voorbeeld. http://video.google.nl/videoplay?docid=7125037521665185827&q=driebergen


Ik zie niet meteen in wat het (steeds meer) vertonen van puberaal gedrag te maken heeft met te weinig of te meer voorzieningen voor de jeugd. Alsof het jongerenwerk en aanpalende voorzieningen tot taak hebben puberaal gedrag te voorkomen. Zo zit dat dus niet in elkaar! 

Als ik het goed zie is er sprake van het op Oudejaarsdag (sic!) gooien van een rookbommetje, net zoals er die dag tal van zeer veel, extreem lawaaimakende, vuurwerkbommetjes worden afgestoken. Dat mag, het is toegestaan, zelfs!!!  Hoe verschrikkelijk hinderlijk ik en vele anderen dat ook vinden. 

Daarom vind ik hert stukje “de jeugd van tegenwoordig” tendentieus, suggestief en op het verkeerd been zettend. Jammer, een kans gemist. 

John van Leeuwen, directeur SWD (waaronder jongerenwerk), 14-9-2006

 

Waarschijnlijk is het komkommertijd waardoor dit bericht tussen al het andere nieuws verschijnt. Het lijk inderdaad een filmpje uit de winter. Volgens mij is het trouwens alleen toegestaan om in de nacht vuurwerk af te steken en in ieder geval niet op plaatsen waar andere overlast ondervinden. Ik wil wel graag weten van John van Leeuwen wat dan wel de taak van het jongerenwerk is. Puberaal gedrag komt meestal voort uit verveling en ik dacht dat jongerenwerk en aanpalende voorziengen deze jongeren juist probeerde aan te spreken. Maar blijkbaar is de doelgroep beperkter. Ik ben ook zo idealistisch!
Jan Koert Lange, 14-9-2006

 

Hallo Jan Koert Lange, Je vraag “wat dan wel de taak van het jongerenwerk is”, is volkomen terecht. Ik ontdekte door jouw opmerking, dat ik een door mijzelf aangebrachte correctie vergeten was op te slaan.

Bedoeld was te schijven: “Alsof het jongerenwerk en aanpalende voorzieningen in staat zijn alle puberaal gedrag te voorkomen”. Sorry voor het misverstand. Goede correctie dus. 

John van Leeuwen, 14-9-2006

Heuvelrugnieuws van donderdag 14 september 2006

Van Berckstraat 10-16 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

Brand in kelderboxen

DRIEBERGEN  In twee kelderboxen aan de Lange Dreef heeft woensdag brand gewoed. Omstreeks 19.45 uur kreeg de politie een melding van de brand. De brandweer heeft het vuur geblust. De hele boxgang liep roet- en waterschade op. De politie heeft de gang afgezet. Bovenliggende woningen hoefden niet te worden ontruimd. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. (Foto: Roderick Heek)

Voortbestaan zwembad De Zwoer in gevaar

DRIEBERGEN  Jan de Beer schrijft in de Stichtse Courant dat het voortbestaan van zwembad De Zwoer aan een zijden draad lijkt te hangen omdat een deel van de Heuvelrugraad niet van plan is om de toegezegde extra bijdrage van 668.000 euro volledig beschikbaar te stellen. Vanavond zal de VVD tijdens de raadsvergadering het college van B&W confronteren met een wijzigingsvoorstel om in plaats van bovengenoemde bijdrage, slechts een bedrag van 359.000 euro uit te keren, waarvan bovendien het al eerder toegekende bedrag van 123.568 euro wordt afgetrokken.


Ik hoop dat onze bestuurders nu eens eindelijk duidelijk zijn en niet continu met allerlei tegenstrijdige berichten de vergaderingen en de pers bestoken. Laat staan de medewerkers en gebruikers van het zwembad. Als een bedrijf dit overkomt staat iedereen, inclusief de bonden op zijn achterste poten en onze lokale bestuurders mogen elke maand weer een ander bericht de wereld in sturen. Het ontbreekt juiste bij hun aan visie en beleid. In een tijd waarin sport vanuit de landelijke overheid gepromoot wordt om welvaartziekten te voorkomen, moet er geen discussie meer komen over het voortbestaan van een zwembad. Een zwembad in een gemeente is gewoon een basisvoorziening. Zwemmen is een van de minst belastende vormen van beweging voor jong en oud en kan het hele jaar door gebruikt worden. In andere landen is het geen eens een vraagstuk. Daar liggen zelfs de tarieven nog later. De VVD kan beter met suggesties en voorstellen komen om de bedrijfsvoering te verbeteren. Zouden er nu geen mensen zijn, die hier hun schouders onder kunnen en willen zetten.
Jan Koert Lange, 14-9-2006

Mensen die hier hun schouders onder kunnen en willen zetten? Natuurlijk, gewoon de toegangsprijs in één klap verdubbelen, wat maakt het uit. Daardoor blijven uiteraard weer meer échte zwemmers weg en is het op enig moment geen zwembad meer, maar een gemeentevijver. Of doe zelf een voorstel, Jan Koert. Nu even zonder gekheid; het valt mij op dat het de laatste jaren regelmatig financieel bonje is in het zwembad. Misschien deed die weggesaneerde Piet v.d. Vlist het toch niet zo slecht. In vrij korte tijd is de toegangsprijs verdubbeld tot ongekende hoogte, maar het heeft niets geholpen. Ik vind het werkelijk schandalig hoeveel gemeenschapsgelden er daarnaast de laatste tijd naar het zwembad zijn gevloeid, en nog is het niet genoeg. Basisvoorziening? Niks basisvoorziening, zeker niet in de huidige constellatie; afbreken die hap en een afgeslankt zwembad terug waar je alleen voor je gezondheid baantjes kunt zwemmen. Als men wil recreëren in een/het zwembad, gaat men maar naar een echt zwemparadijs. Een ander alternatief is een sterk gedifferentieerd tarief, bijvoorbeeld afgestemd op het tijdstip van binnenkomst. Ik vind dat elke Heuvelrugse belastingbetaler moet weigeren om nog verder mee te betalen aan dit antieke ‘zwemparadijs’, de lol van een handvol recreanten (ook nog vaak toeristen), een te fors personeelsbestand en een te ambitieus bestuur (zie ook mijn column “Heet”).
Hans Hermans, 14-9-2006

Eens met Jan Koert dat zwembad een basisvoorziening is. Een zwemparadijs is dat niet. Eens met Hans Hermans om dit zwembad op te doeken. Daarvoor in de plaats moet komen een eenvoudig zwembad (50meter wedstrijdbad) en instructiebad met een watertemperatuur die lager is dan in het huidige bad. Omdat het een zwembad moet zijn voor de gehele gemeente ligt het voor de hand het nieuwe bad te bouwen tussen Doorn en Driebergen.
Een blik op de rode contourenkaart leert dat er bij afbraak van het zwembad een groot gebied vrijkomt dat uitermate geschikt is voor de bouw van luxe villa’s. De opbrengst van deze grondverkoop kan gebruikt worden voor de bouw van een nieuw zwembad en/of een groter aandeel goedkope starterswoningen in het bestemmingsplan bij de Lange Dreef.
Renk Knol, 14-9-2006

De Zwoer is enerzijds een prachtige en zeer luxe voorziening maar anderzijds een gedateerd, energie- en euro’s slurpend recreatie ”poedel”” bad, waar met de gratie van het management nog sporadisch  schoolklassen en zwemclub gebruik van kunnen maken. Aanvulling van de jaarlijkse exploitatie tekorten, investeringen in sauna’, stoombaden en glijbanen etc..  zijn ten koste gegaan van andere echte sportaccommodaties en gymnastiek lokalen in ons dorp die nu in veel gevallen in deplorabele staat verkeren; een visie (?) en beleid van de oude gemeente waar we nu de tol voor moeten betalen. Bekend is dat de komende jaren nog veel grote investeringen gepleegd zullen moeten worden dan hetr bedrag waar het nu om gaat om het compleet verouderde complex te laten voldoen aan de moderne veiligheid- en milieueisen (oa asbest?).  Gelukkig hebben we nu te maken met een nieuwe gemeente die daar anders tegen aan kijkt; heeft de herindeling toch nog voordelen. 
Als we de Zwoer open willen houden ook prima, maar laat dan de de hele regio en provincie meebetalen. Zo niet,  dan snel besluiten om in plaats van de Zwoer en Woestduin (Doorn) elders in onze gemeente een nieuw en efficient  ‘echt” zwembad te bouwen, geschikt voor waar zwembaden voor bedoeld zijn: (school) zwemlessen, ouderen beweging, zwemsport, waterpolo enz. Men een beetje sportvisie en ambitie zou desnoods gedacht kunnen worden aan een 50 meter bad, geschikt voor (internationale) wedstrijden. Oke, zal ook jaarlijks de nodige centen kosten, maar dan heb je wat en kan de gemeente Heuvelrug zich ook op dit gebied profileren, als sport centrum van Midden-Nederland.
Wim Hak, 14-9-2006

Bewoners zeggen contract met Rijnheuvel op

MAARN In weekblad De Kaap meldt René Leget dat de bewoners van het woon/zorg-complex Trompstaete in Maarn uit onvrede met het niet verlenen van zorg het collectieve contract met Stichting Rijnheuvel hebben opgezegd.
Veel bewoners die, in de verwachting dat de zorg goed was geregeld, een appartement in het zogeheten Wozoco (woonzorgcomplex) hebben gekocht voelen zich misleid. Als zij dit van te voren hadden geweten dan waren zij zelfstandig blijven wonen of elders gaan wonen, zo blijkt uit reacties van de bewoners.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 15 september 2006

Sperwerkamp 17-47 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.50 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Prijs appartementen is domper op feestvreugde

AMERONGEN Wethouder Robert Waltmann gaf afgelopen zaterdag het startsein voor de verkoop van de 32 appartementen en vier exclusieve penthouses op het molenterrein. Weekblad De Kaap meldt verder dat een aantal Amerongse jongeren minder enthousiast was wegens de ‘veel te hoge’ prijzen van de startersappartementen.

Zwembad gered met extra geld

DRIEBERGEN  Het was even spannend tijdens de raadsvergadering van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, maar het voortbestaan van zwembad De Zwoer in Driebergen is verzekerd. Dat meldt het AD/UN. Drie amendementen en een motie dienden de diverse politieke partijen in. Na een urenlange discussie is besloten om zo’n 500.000 euro voor het zwembad beschikbaar te stellen.


Werkelijk te gek voor woorden dat men gewoon doorgaat met het geldpompen in deze bodemloze put. Een regelrechte belediging voor alle inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, dat ze moeten meebetalen aan dit wanbeleid, zeker voor alle niet-Driebergse inwoners die hier nimmer om hebben gevraagd. Ik heb in het verleden met veel plezier vele baantjes in dit zwembad gezwommen, maar ik wens al heel lang niet meer vrijwillig mee te betalen aan deze bende.
Hans Hermans, 15-9-2006

Beste Hans, blijkbaar betaal je wel mee (indirect) doordat de gemeente deze subsidie verstrekt. Wat veel beter is dat je heel vaak gaat zwemmen, waardoor de inkomsten van het zwembad worden vergroot en dus de subsidie kan worden verminderd. Heb je ook nog plezier van je geld.
Jan Dogger, 15-9-2006

Gisteren werd weer de jaarlijkse collecte gehouden voor de instandhouding van zwembad De Zwoer in Driebergen. Voor het eerst werd de collecte ook gehouden in Amerongen, Maarn, Leersum en Doorn. De collectanten hadden slechts een paar uur nodig om de 20.000 adressen in de gemeente te bezoeken. Gemiddeld werd per adres 25 euro opgehaald. Of anders gezegd: 10 euro per inwoner.
Renk Knol, 15-9-2006

Bij mij zijn de collectanten niet geweest! 
John van Leeuwen, 15-9-2006

Zomaar wat krantenberichten over deze bodemloze put.

Driebergen trekt extra geld uit voor De Zwoer
Kreeg zwembad De Zwoer vorig jaar nog een bezuiniging van 40.000 gulden aan zijn broek, voor het volgend jaar wil Driebergen het bad daarentegen weer extra steunen met een bedrag van 100.000 gulden. De Zwoer kampt met teruglopende bezoekersaantallen en raakt daardoor in de rode cijfers.
Utrechts Nieuwsblad van 11 mei 1999

Bodem kas De Zwoer in zicht
Het Driebergse zwembad De Zwoer heeft jaarlijks een extra financiële injectie nodig om niet in financiële problemen te komen. Het zwembad krijgt nu al een jaarlijkse subsidie van 442.000 gulden. W. Derksen, voorzitter van de zwembadstichting stelde gisteren bij de presentatie van een beoordelingsrapport over het zwembad dat er 270.000 gulden extra nodig is.
Utrechts Nieuwsblad van 1 september 1999

Tekort van zwembad de Zwoer loopt verder op tot zes ton
Het tekort van het zwembad De Zwoer in Driebergen is vorig jaar toegenomen tot 600.000 gulden. Ook over het lopende jaar wordt een tekort verwacht. “Maar we krabbelen uit de dip”, aldus zwembadvoorzitter W. Derksen. De laatste jaren kampt het zwembad met teruglopende inkomsten en oplopende kosten. Het exploitatietekort groeide daardoor tot 3 ton in zowel 1998 als 1999. Omdat de reservepot al leeg was, heeft het zwembad een schuld van 600.000 gulden. De Zwoer krijgt vanaf dit jaar 180.00 gulden boven op de jaarlijkse subsidie van een half miljoen om de opgelopen tekorten te dekken.
Utrechts Nieuwsblad van 21 maart 2000

Politiek sceptisch over subsidie De Zwoer
De gemeentelijke subsidie aan het zwembad De Zwoer moet groeien naar een miljoen gulden per jaar. Dit zegt het zwembadbestuur. Wethouder Schravesande komt volgend jaar met een gelijkluidend voorstel. De politiek toont zich sceptisch. Met name de VVD en D66 willen eerst een fundamentele discussie gevoerd zien over het zwembad.
Utrechts Nieuwsblad van 12 oktober 2000

Zwembad De Zwoer komt fors geld tekort
Zwembad De Zwoer in Driebergen kampt met grote exploitatieproblemen. Dat komt ondermeer door fors achterstallig onderhoud, teruglopende bezoekersaantallen en de noodzaak tot het inhuren van meer personeel. Het tekort bedrag bedraagt de komende jaren een half miljoen euro per jaar.
Utrechts Nieuwsblad van 12 juli 2002

Driebergen maakt De Zwoer en bibliotheek in één keer gezond
DRIEBERGEN  In een extra commissievergadering Middelen en Bestuur heeft wethouder Klijnhout de commissieleden voorstellen gedaan voor de invulling van de begroting 2005. Zelfs als zijn voorstellen doorgaan, vertoont het huishoudboekje van de gemeenten geen tekorten. Ook niet na een structurele subsidie van 15.000 euro voor de bibliotheek en financiele steun aan het zwembad: het zwembad krijgt er vanaf 2005 121.842 euro bij.
Nieuwsbode 30 september 2004

De Zwoer wil ruim 1 miljoen van gemeente
DRIEBERGEN  Zwembad De Zwoer verkeert in grote financiële nood. Het zwembadbestuur heeft bij de gemeente aangeklopt voor een eenmalige subsidie van 500.000 euro om het tekort weg te werken en daarnaast zou de jaarlijkse subsidie met 100.000 euro verhoogd moeten worden naar 600.000 euro.
Utrechts Nieuwsblad 15-3-2005

Zwembad De Zwoer uit de problemen
DRIEBERGEN Sluiting van Zwembad De Zwoer is van de baan. De provincie Utrecht heeft ingestemd met het reddingsplan waarbij de gemeente Driebergen een extra subsidie van 509.000 euro verstrekt.
Utrechts Nieuwsblad 30-4-2005

Renk Knol, 15-9-2005

Zeg Renk, zou John nou echt de grap van die collectanten niet begrijpen? Of zou hij zijn vrijgesteld van de gemeentelijke belastingen?
Hans Hermans, 16-9-2006

Ik ben drie dagen thuis gebleven om de collectanten van de gemeente op te wachten en geld te kunnen geven. Had zelf € 12,50 klaar gelegd (iets meer dan de gemiddelde bijdrage, omdat ik korter bij het zwembad woon dan bijvoorbeeld iemand uit Amerongen). Ik ben helemaal niet vrijgesteld van de gemeentelijke belastingen. Wel is het zo -maar dat heeft hier niets mee te maken- dat ik regelmatig betalingen krijg van het zwembadbestuur om te lobbyen en positieve dingen te zeggen over het zwembad (dus dat subsidiegeld komt dus niet rechtstreeks van de gemeente). Ik ben dus volstrekt integer. 
John van Leeuwen, 16-9-2006

Voorontwerpbestemmingsplan Woongebied Driebergen-Rijsenburg

DRIEBERGEN  Met ingang van vrijdag 15 september tot en met donderdag 26 oktober ligt het voorontwerp-bestemmingsplan “Woongebied Driebergen-Rijsenburg” ter inzage. Het voorontwerpbestemmingsplan beslaat de gehele bebouwde kom van Driebergen-Rijsenburg met uitzondering van het centrumgebied.
De vigerende bestemmingsplannen zijn overwegend gedateerd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom is een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Het bestemmingsplan heeft een consoliderend karakter, dat wil zeggen dat de bestemmingsregeling primair gericht is op het vastleggen van de bestaande ruimtelijke situatie. Naast het bieden van een juridisch-planologisch kader voor bestaande situaties, biedt het bestemmingsplan ook een juridisch-planologisch kader voor nieuwe beoogde situaties voor zover deze binnen de geformuleerde beleidslijnen passen.

Gedurende de termijn dat het plan ter inzage ligt kan een ieder zijn of haar reactie op of mening over het voorontwerp van het bestemmingsplan schriftelijk of mondeling kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 200, 3940 AE Doorn.

De opmerkingen uit de inspraak worden in het voorontwerpbestemmingsplan verwerkt. Hierna wordt het plan als ontwerpbestemmingsplan opnieuw ter inzage gelegd. Ook op dit ontwerpbestemmingsplan kunnen tezijnertijd reacties (zienswijzen) worden ingediend.

In het kader van de ter inzage legging van het voorontwerpbestemmingsplan wordt een inloop/voorlichtingsavond georganiseerd en wel op woensdagavond 20 september en niet op donderdag 20 september zoals vorige week per abuis werd vermeld. De inloop/voorlichtingsavond vindt plaats in het zalen- en vergadercentrum “Nieuw Salem” (de Lei 86 in Driebergen). De zaal gaat open om 19.30 uur. Van 19.30 tot 20.15 uur heeft de avond het karakter van een inloopavond, waar rechtstreekse informatie over het voorontwerpbestemmingsplan kan worden verkregen van en/of vragen kunnen worden gesteld aan ambtenaren van de gemeente. Aansluitend wordt om 20.15 uur een korte presentatie gegeven over het bestemmingsplan. Naar aanleiding van de presentatie is er eveneens gelegenheid tot het stellen van vragen.

Het voorontwerpbestemmingsplan “Woongebied Driebergen-Rijsenburg” met bijbehorende stukken ligt ter inzage bij de receptie van het gemeentekantoor in Doorn, Raadhuisplein 2 en, omdat het hier het hele woongebied van Driebergen-Rijsenburg betreft, aanvullend ook in de openbare bibliotheek in Driebergen (Hoofdstraat 164).

Heuvelrugnieuws van zaterdag 16 september 2006

Bosstraat 129-131 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Bouwen met hindernissen

DOORN  Het heeft een tijd geduurd maar het college van B&W heeft besloten de bouwvergunning voor de bouw van garage en tankstation van ZAM Doorn in stand te laten. Weekblad De Kaap meldt verder dat de bezwaren deels niet ontvankelijk en deels ongegrond zijn verklaard. De trage gang van zaken heeft de bezwaarmakers gemotiveerd om een verzoek voor een bouwstop in te dienen. Dat niet alle bezwaren niet ontvankelijk zijn verklaard is voor raadsman Spigt van de bezwaarmakers het belangrijkste wat uit dit advies voortgekomen is.

Bezwaren tegen sloop van Villa De Ark

DRIEBERGEN  De Stichtse Courant meldt dat villa De Ark aan de Hogesteeg in Driebergen niet mag worden gesloopt. Dat eisten buurtbewoners maandag bij de bestuursrechter in Utrecht. De buurt maakte bezwaar tegen de sloopvergunning die de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft verleend.

Het gebouw staat al geruime tijd leeg en projectontwikkelaar Van der Klift wil er een appartementencomplex bouwen. Advocaat Van Haren stelde dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug de bewoners geen eerlijke kans heeft gegeven om de villa zelf te kopen. Hij suggereerde dat de gemeente zich veel te vroeg aan de projectontwikkelaar heeft verbonden. Namens de gemeente werd betoogd dat er maar een paar redenen zijn om een sloopvergunning te weigeren in deze gemeente, “en” zo werd gemeld “die zijn niet van toepassing”. Projectontwikkelaar Van der Klift vulde nog aan dat het momenteel een woestenij is bij de betreffende villa en dat er op dit moment helemaal niet in te wonen is. De rechter doet op 25 september uitspraak.

Toekomstperspectief belicht

MAARN  Al ruim 30 jaar speelt Stichting Sociaal-Cultureel Centrum ‘De Twee Marken’ een centrale rol in het leven van de inwoners van de ‘marken’, Maarn en Maarsbergen. In een artikel in weekblad De Kaap wordt vermeld dat, door een minder directe betrokkenheid van gemeente, een afname van club- en sportactiviteiten en verhuizing van de ouderenbonden, deze rol aan het veranderen is. In hoeverre is er in de toekomst nog plaats voor het ontmoetingscentrum? En in welke vorm? Om nu de juiste keuzes te maken vraagt het bestuur de inwoners hun visie aan te dragen.

Onrust onder omwonenden

AMERONGEN Bewoners in de omgeving van de Holleweg zijn niet gelukkig met de net geopende kringloopwinkel in de tabaksschuur en de bouwplannen op de aan het bos grenzende akker. Het Zendings-Diakonessenhuis en leefgemeenschap De Akker willen op de locatie aan de Holleweg ongeveer veertig zorgwoningen en een wooncomplex voor de leden van de leefgemeenschap bouwen. Aldus een bericht in weekblad De Kaap.

Heuvelrugnieuws van zondag 17 september 2006

Drieklinken Driebergen: RK-begraafplaats
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Winkeldieven aangehouden

DRIEBERGEN  Vrijdagavond omstreeks 19.30 uur heeft de politie drie winkeldieven aangehouden. Na een melding dat drie mannen een vitrinekast in een winkel aan de Traaij aan het openbreken waren, is de politie ter plaatse gegaan. Aldaar bleek dat de mannen de winkel net hadden verlaten. De politie heeft met de winkelierster uitgekeken naar de mannen.  Het drietal werd later gesignaleerd in hun auto. De politie heeft de drie mannen, in de leeftijd van 24 tot 38 jaar afkomstig uit Luttelgeest en Kampen, aangehouden.

Concurrent Die Haghe in eigen huis verslagen

DRIEBERGEN Met Linda Stolk en Bob de Jong weer in de basis ten koste van Henriëtte Brandsma en Adriaan van Dijk wist het Driebergse Dalto/ DSB Bank afgelopen zaterdag een goede stap richting de kampioenspoule te zetten door Die Haghe met 15-17 in eigen huis te verslaan. Jorrit Bergsma opende in de allereerste aanval direct de score door zijn eerste schot binnen te schieten.
En na de 1-1 en 2-1 uit Haagse handen, wist Dalto/ DSB Bank het heft volledig in handen te nemen. Onder aanvoering van de ontketende Jorrit Bergsma (5x raak in de eerste helft) en Sietske van de Sande (4x raak in de eerste helft) werden de Hagenaars bij vlagen overklast. Dalto/ DSB Bank legde de zwakke punten in de Haagse formatie feilloos bloot en had de wedstrijd al vroeg beslist. Dit tot ergernis van Sander Kok, die bij een reboudduel opzichtig uithaalde naar het hoofd van topscorer Jorrit Bergsma. Een terechte gele kaart was zijn deel. Bij 7-12 floot scheidsrechter Nellen voor de rust en kon Die Haghe coach Erik Snaphaan orde op zaken stellen, want een oorwassing in eigen huis is niet iets waar je als topkorfbalclub op zit te wachten.

Snaphaan wist de juiste snaar blijkbaar te raken en Die Haghe tapte uit een ander vaatje. Het knokte zich direct na rust terug in de wedstrijd: 8-12 door Guido Dijkstra en 9-12 door Leon Braunstahl, die het Dalto international Jos Roseboom met in totaal vier treffers soms erg lastig maakte. Maar ook Braunstahl kon niet voorkomen dat Dalto/ DSB Bank steeds op het juiste moment wist te scoren. De Hagenaars mochten in de tweede helft nog één keer echt hopen toen Bob de Jong bij 13-16 en strafworp miste en Leon Braunstahl in de daar op volgende aanval de 14-16 liet aantekenen. Riko Kruit maakte toen aan alle Haagse illusies een eind door in de slotfase van afstand voor de bevrijdende 14-17 te zorgen. In de slotfase tekende Margot van de Schilde nog voor de 15-17, maar die treffer bleek slechts voor de statistieken.

De schotloosheid van Dalto/ DSB Bank in de tweede helft was opvallend. Wat zo goed ging in het eerste bedrijf, leek zo moeilijk in het tweede. Bovendien kwamen de doelpunten in de tweede helft uit handen van slechts twee spelers. Bob de Jong wist in het tweede bedrijf nog twee keer de korf te vinden, Riko Kruit deed dit drie maal. Het geeft maar aan dat Dalto/ DSB Bank nog zoekende is naar het juiste gevoel en de beste opstelling, maar als de ploeg het niveau weet vast te houden dat het de eerste helft ten toon spreidde, dan kan het nog wel eens een mooi seizoen worden.

Scores:
Dalto/ DSB BANK
Riko Kruit 5, Jorrit Bergsma 5, Sietske van de Sande 4, Bob de Jong 3.

Die Haghe
Leon Braunstahl 4, Cindy Laarakkers 3, Sander Kok 3, Guido Dijkstra 2, Margot van de Schilde 2, Hugo van den Berg 1.

Heuvelrugnieuws van maandag 18 september 2006


Àkkerweg 21 Driebergen: noodschool De Kring
foto: © Robert Wassens
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Bijenvereniging Driebergen-Doorn sluit 100 jaar-jubileum af

ZEIST  In de Schaapskooi op het landgoed Heidestein is over het houden van bijen op de heide een expositie ingericht met als titel: ‘De Hei en de Bij’. De nadruk van deze tentoonstelling ligt op de verbondenheid van de imkerij en de heide door de eeuwen heen. Oude imkermaterialen en gereedschappen, een honingpers, oude prenten en foto’s  en vooral vele soorten oude korven zijn er te zien, o.a. een grote verzameling verschillende korven, gevlochten door de imkers uit Uddel, staan op een lange wagen tentoongesteld. Er zal ook een korfvlechter aan het werk zijn.
Expositie in de Schaapskooi van Landgoed Heidestein op de zondagen 24 september en 1 oktober, van 13.30 tot 16.30 uur.

De Utrechtse Heuvelrug was in het verleden rijk bedeeld met heidevelden. Tijdens de bloei ervan plaatsten vele imkers er hun bijenvolken. Zo oogsten ze daar jaarlijks heel wat heidehoning, de honing die door veel mensen het allerlekkerst wordt gevonden. Het houden van bijen was in het verleden in deze streken een belangrijke activiteit, waarover veel interessants valt te laten zien.
Tijdens de tentoonstelling is er voortdurend iemand aanwezig die de bezoekers rondleidt en uitleg geeft.
Er staat een observatiekast met een bijenvolk, achter glas, en natuurlijk wordt er honing, met de nadruk op heidehoning, verkocht.
Kinderen kunnen zelf een kaars rollen van bijenwas.
Rondom de expositie spelen zich nog andere activiteiten af: voor kinderen is er een puzzelroute uitgezet met vragen over bijen. Bovendien is er een mogelijkheid om met paard en wagen een tochtje over de heide te maken.
Verder zullen er diverse variëteiten van heideplanten uitgestald staan.

De expositie zal op twee zondagen te zien zijn n.l. op 24 september en op 1 oktober.
De schaapskooi is geopend van 13.30 uur tot 16.30 uur.
De toegang tot het landgoed Heidestein bevindt zich aan de Prinses Margrietlaan in Zeist.

Zwemvereniging De Zwoer heeft nieuwe sponsor

DRIEBERGEN  Tijdens het startweekeinde van Zwemvereniging de Zwoer ontvingen alle wedstrijdzwemmers nieuwe tassen en trainingspakken gesponsord door McDonald’s Huis ter Heide. Op de foto, genomen bij het KNVB zwembad, staat het grootste deel van de vereniging samen met de trainers Steven, Kees en Cathrien. Links achter met witte polo èn pet Leen van ’t Hoog van McDonalds Huis ter Heide.

Uitwisselingsprogramma van scholieren

DOORN  Het Revius Lyceum in Doorn heeft een uitwisselingsprogramma in het kader van het Comenius-project met scholen uit Polen, Turkije en Litouwen. Het thema is tolerantie.
Wethouder Elisabeth van Oostrum ontving de groep scholieren vanochtend in de raadszaal van het gemeentekantoor in Doorn. Ook Joost Kentson, rector van het Revius Lyceum, en Hans Belderbos, muziekdocent en coördinator Internationalisering waren aanwezig.
Na de inleiding van de wethouder gingen de scholieren in groepjes uiteen en werd er gediscussieerd over thema’s als: ‘persvrijheid en vrijheid van meningsuiting’.
De buitenlandse scholieren gaan woensdag weer terug naar huis.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 19 september 2006

Parklaan 13 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.40 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Velddebat in Nationaal Park

DOORN Door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug werd maandagavond een “Velddebat” georganiseerd. Bestuurders en medewerkers van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, Veenendaal en Woudenberg waren hiervoor uitgenodigd.
In de omgeving van chalet Helenaheuvel in Doorn werd tijdens een wandeling in het veld door verschillende partijen informatie gegeven over projecten van het Nationaal Park, die voor de gemeenten van belang zijn.
Ook werd het in 2003 door betrokken gemeenten ondertekende Beheers- en Inrichtingsplan (BIP) van het Nationaal Park nog eens onder de aandacht gebracht. Na elke toelichting konden de aanwezigen met rode en groene kaarten reageren op stellingen over bijvoorbeeld de plannen voor poorten en groene entrees, waar bezoekers aan het gebied worden opgevangen.
Op de foto ziet u Chris Bakker van het Utrechts Landschap. Hij vertelt over het project Robuuste Natuur. Doel van dit project is het gebied geschikt te maken voor de terugkeer van bijzondere planten en dieren die uitgestrekte bossen en heidevelden nodig hebben. Symbool voor dit project staat het edelhert. Daarvoor is het nodig om delen van het park te reserveren voor dieren en wandelaars die van rust houden.

Eerste thuisnederlaag Dalto

DRIEBERGEN Na de deceptie van vorige week bij Eemdijk wachtte Dalto opnieuw een tegenstander van formaat. De formatie van de Merino’s is vorig jaar uit de tweede klasse gedegradeerd en van zins om daar linea recta naar terug te keren. Verschillende grote namen werden gehaald om deze doelstelling te verwezenlijken. De Daltons waren aldus gewaarschuwd. Het cliché dat een gewaarschuwd mens voor twee telt ging helaas niet op. Het overwicht mocht in de beide helften verdeeld worden over de twee ploegen, de doelpuntenweegschaal sloeg door in het voordeel van het team uit Veenendaal. Daltons – Merino’s 0 – 1.

De zinderende hitte in Dalton City was niet alleen te wijten aan de koperen ploert die genadeloos brandde, ook de spanning voorafgaand aan de ontmoeting tussen twee toppers uit de derde klasse droeg zijn steentje bij aan het ontstaan van menig zweetdruppel. De zware omstandigheden leken het eerste bedrijf echter vooral in het voordeel van de Merino’s te werken. Dalto kwam er bijna niet aan te pas, de Merinos waren steeds gevaarlijk, al leidde dit in eerste instantie niet tot doelpunten. Dit veranderde rond de 30e minuut, toen een goede aanval van de bezoekers leidde tot de 0-1. Dit veranderde weinig aan het spelbeeld, al kregen de Daltons nog wel een mooie kans toen Imad el Khatib gevloerd werd. Helaas belande de vrije trap in de muur. De tweede helft zou er uit het clichématige “andere vaatje” getapt moeten worden als de Daltons nog een serieuze gooi naar de eindoverwinning wilde doen. Dat dit vaatje vol met steroïden bleek te zitten was echter niet voorzien. De Daltons starten de tweede helft bevlogen. Zeker na het inbrengen van de opnieuw sterk spelende Eddy Carrée was Dalto continu beter dan de Merino’s. Verschillende kansen werden niet benut, waardoor de stand steeds in het voordeel van de Veenendalers bleef. Zelfs het inbrengen van ‘meester’ Balk mocht niet baten, de Daltons gingen voor het eerst tijdens deze competitie in eigen huis ten onder. Volgende week is de wedstrijd tegen UVV, opnieuw een soort van thuiswedstrijd, met als extra agressor de rood-wit geblokte shirts die een sterke gelijkenis vertonen met de tricots van buurman CDN. De alternatieve derby dus eigenlijk. Komt allen!

Opstelling Daltons: Nicolai, P. Schenkels, Bruining, Van de Ridder (Balk), Visser,(Carrée) Kaouass, Kooi, Broers, Aarab (Larcoubi), El Khatib, Khalota

Eerste verlies voor Pink Panthers

DRIEBERGEN  Zondag 17 september stond de derde wedstrijd in de eerste klasse op het schema van The First XV der Pink Panthers. Tegenstanders waren de mannen van RC The Bassets uit Sassenheim. Een team dat enige jaren terug nog op ereklasse niveau acteerde. Bij de Sassenheimers is de benadering van een goed rugbyteam anders dan in Driebergen. The Pink Panthers met veel talent uit vooral hun eigen jeugdopleiding. The Bassets met vier Engelsen en een speler uit Schotland. Dat noemt men inkopen. Doelstelling van de club uit Sassenheim is kampioenschap en terugkeer in de Ereklasse.

Dat deze doelstelling bereikt gaat worden is de grote vraag want ondanks de grote buitenlandse inbreng hadden ze hun handen vol aan het jonge maar snelle team van The Panthers. In de eerste helft waren The Bassets alleen maar druk met verdedigen. Door de super snelle balhandeling van The Panthers kwamen de tackels van The Bassets elke keer net te laat. Hierdoor kon Jeffrey Nuijten met een slim en snel kickje achter de driekwarten van The Bassets Martijn Tinus Schut in stelling brengen om eenvoudig te scoren dit met de conversie van Jeffrey 7-0. Ondanks het goede en snelle spel konden The Panthers echter niet meet aan scoren toe komen.

In de tweede helft een ander spel. Nu stonden The Panthers met de rug tegen de muur en drongen The Bassets aan op scoren. In deze helft zagen we dan toch de inbreng van de buitenlanders, met veel creativiteit wisten de Bassets The Panthers voor 90% vast te zetten op eigen helft. Door een dekkingsfout aan de korte zijde konden de bezoekers de gelijkmaker laten aantekenen op het scorebord. 7-7. Hierna een gelijk beeld een aandringend Bassets team en een verdedigend Panthers team. Doordat The Panthers onder die constante druk meer overtredingen maakte is een logica waardoor The Bassets een kick op de palen konden nemen, gevolg 7-10. Dit gevolgd doordat The Panthers een exact zelfde fout maakte als bij de eerste try kon weer de nummer 10 van The Bassets zijn tweede try maken. De conversie werd deze keer gemist. 7-15. In de laatste vijf minuten wisten The Panthers zich te ontworstelen aan de druk van de Sassenheimers en zowaar op hun helft te komen. Dat The Panthers te laat aan hun offensief begonnen was jammer. In de aller laatste minuut kregen The Panthers nog de mogelijkheid tot scoren uit een Kick. Deze werd 100% benut door kicker Jeffrey Nuijten waardoor de eindstand werd bepaald op 10-15. Voor The Panthers goed voor toch nog een bonuspunt. Hierdoor staan de Panthers nu op de vierde plaats. Aanstaande zondag de eerste uitwedstrijd voor The Panthers in Rijswijk tegen RC The Werve.

Deze afgelopen zondag was voor het reserve team van The Panthers wel positief die wonnen hun eerste wedstrijden met 12-10 tegen RC ’t Gooi uit Naarden. Voor de dames was er de tweede nederlaag. Naar The Wasps uit Nijmegen vorige week was het hu RC Leuven uit België te sterk voor de lady’s van The Panthers 0-22.

Heuvelrugnieuws van woensdag 20 september 2006

Engweg Driebergen: spits Immanuelkerk
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:20 uur      temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Open atelierroute met 32 kunstenaars

DRIEBERGEN  Twee en dertig kunstenaars tonen in hun ateliers van zaterdag 30 september tot en met zondag 1 oktober van 12.00 – 17.00 uur een breed palet aan beeldende kunst. Wethouder Pamboer zal om 11 uur de Atelierroute in hotelcongrescentrum De Bergse Bossen openen en het trio Abundancia zal met meeslepende klezmermuziek de opening muzikaal omlijsten. Mede dank zij de financiële steun van Driebergse ondernemers kon de Stichting Ateliers Driebergen de route realiseren.

De route voert langs een grote verscheidenheid van beeldende kunstenaars: schilderijen( olie, acryl, aquarel en gemengde technieken), grafiek, tekeningen, keramiek, beelden in steen, sieraden en foto’s. Die grote verscheidenheid aan kunst is het resultaat van een grote artistieke inspanning in de afgelopen periode. Een atelierroute is een unieke gelegenheid om nader kennis te maken met kunstenaars en hun werkruimte en hun werkwijze.

Routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar bij de VVV, Boekhandel Baas, Lijstenatelier Hans, Heger Keukens, Elenbaas Bloemen, hotelcongrescentrum de Bergse Bossen en de Openbare Bibliotheek. Bij elke kunstenaar ligt ook een routebeschrijving zodat iedereen zelf zijn eigen route kan samenstellen. Overal hangen posters en de ateliers zijn te herkennen aan de bekende rode vlag.

De werkgroep, die dit jaar bestaat uit Verena op ten Noort, Dieter Klaasen, Leo Tortike en Frank Renssen, heeft veel werk verzet om de Open Atelierroute 2006 tot een succes te maken maar dit succes hangt ook af van uw belangstelling. U komt toch ook.

Plan nieuw station Driebergen-Zeist gepresenteerd

DRIEBERGEN  RTV Utrecht meldt dat de natuur niet zal lijden onder de nieuwe plannen voor station Driebergen-Zeist. Dat stelt gedeputeerde Mik van de provincie Utrecht. Hij reageert daarmee op vragen die dinsdagavond werden gesteld op een informatiebijeenkomst.
De provincie, gemeenten en spoorbeheerder ProRail gaven daar uitleg over hun plannen om voor 120 miljoen euro een tunnel te maken, het station te verbouwen en het spoor te verbreden. Vooral de tunnel is belangrijk, omdat die een eind moet maken aan de dagelijkse verkeersoverlast bij de spoorwegovergang bij het station.

Het station van Driebergen-Zeist ligt in natuurgebied De Stichtse Lustwarande. Daar wordt bij de bouw van de tunnel en het model ervan rekening gehouden, aldus de plannenmakers.

Heuvelrugnieuws van donderdag 21 september 2006

Dokter Hermansstraat 18-24 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Work First-aanpak voorkomt onterechte uitkeringen

HEUVELRUG De Work First aanpak door de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug is een succes. Uit de cijfers van het eerste jaar blijkt dat in totaal 149 onterechte bijstands-uitkeringen zijn voorkomen. Ook is de uitstroom naar betaald werk onder de in totaal 573 deelnemers aan het project verhoogd van 10% naar 20%.

Het Work First project, dat luistert naar de naam “Maak werk van je uitkering”, is 1 augustus 2005 gestart. Kern van het project is dat iedereen die bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) een bijstandsuitkering aanvraagt, zich meldt bij een werk- en mobiliteitscentrum in Zeist. Daar worden mensen door de uitvoerder van het project, SagEnn uit Zwijndrecht, intensief begeleid bij het zoeken naar werk. Ook doen de deelnemers daar werkritme en -ervaring op door daadwerkelijk werk te verrichten.

De Work First aanpak is onderdeel van het pilot-project “Maak werk van je uitkering” dat in augustus 2005 door de gemeenten Bunnik en Zeist is gestart. Eind februari 2006 hebben ook de andere gemeenten in de regio, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede, zich aangesloten. De deelnemers aan dit project zijn mensen tussen de 23 en 60 jaar die bij het CWI een gemeentelijke uitkering aanvragen. Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie (ESF-subsidie).

Het doel van het project is tweeledig. Enerzijds wil de RSD voorkomen dat mensen onterecht een gemeentelijke uitkering krijgen. Anderzijds hebben mensen met een gemeentelijke uitkering recht op alle mogelijke hulp om zo snel mogelijk uit de uitkering te komen. De RSD heeft via een aanbestedingsprocedure uitvoerder SagEnn uit Zwijndrecht opdracht gegeven om de mensen een werkritme te bieden en tegelijkertijd optimaal te begeleiden naar werk. SagEnn heeft daarvoor in Zeist het werk- en mobiliteitscentrum ingericht.

De RSD Kromme Rijn Heuvelrug verstrekt de gemeentelijke uitkeringen voor de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. Verder begeleidt de RSD haar cliënten naar werk. De RSD bestaat sinds 1 januari 2006 en is onderdeel van het bedrijfsverzamelgebouw aan het Rond 6 in Zeist. In het bedrijfsverzamelgebouw zijn ook het CWI en het UWV gehuisvest. Meer informatie over de RSD is te vinden op de website: www.rsdkrh.nl

RSD onder vuur in raad

DOORN Maarleen Meijer meldt in weekblad De Kaap dat de Regionale Sociale Dienst niet voldoet. Wachttijden zijn veel te lang, waardoor mensen te lang moeten wachten voordat ze een uitkering krijgen. Cliënten worden onbeschoft behandeld aan de telefoon, wat ook SP fractievoorzitter Ad Schiedon aan den lijven mocht ondervinden. Alle signalen wijzen erop dat er twijfel bestaat of de keuze voor deelname aan de RSD in Zeist wel de juiste is geweest. Maar volgens directeur Kees Mosselman van de dienst zijn de achterstanden medio oktober ingelopen en wordt er hard gewerkt aan de klantvriendelijkheid.
Zelden zit de politiek zo op één lijn als nu met de kritiek op het functioneren van de RSD. In de raadsvergadering afgelopen donderdag dienden de negen fracties gezamenlijk een motie in. In de motie roepen ze de RSD op om zich spoedig, met als streefdatum 2008 om te vormen in een uitvoeringsorganisatie die effectief, klantvriendelijk en van goede kwaliteit is. Dit zonder dat de kosten stijgen.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 22 september 2006

Nabij Heidetuin Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 18 °C
Komst Muziekkoepel nu zeker

LEERSUM  Weekblad De Kaap meldt dat met de unanieme goedkeuring van de gemeenteraad de komst van de muziekkoepel op het Kerkplein definitief is geworden. Nadat voorzitter van de Stichting Muziekkoepel Leersum, Peter Jansen, de raad nog op een enkel punt opheldering had gegeven was er geen enkele belemmering meer.

Onder druk cellen gebouwd

ZEIST  Burgemeester Janssen van Zeist zegt dat hij door justitie onder druk is gezet om in korte tijd veel cellen te bouwen in Kamp Zeist. De veiligheid stond daarbij op de tweede plaats. Aldus een bericht op teletekst van de NOS.
De secretaris-generaal en de directie van justitie hebben er bij de gemeente Zeist continu op aangedrongen om meer te bouwen dan volgens de vergunningen mogelijk was, zegt Janssen.
De burgemeester denkt dat het vertrek van Donner en Dekker niet genoeg is om de problemen op te lossen. Bij justitie in zijn geheel moet de houding anders. Veiligheid moet voorop staan en niet het aantal extra cellen, vindt Janssen.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 23 september 2006

Rijsenburgselaan 23-41 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.05 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Clubkampioenschappen senioren Risenborgh

DRIEBERGEN  Van zaterdag 26 augustus t/m zondag 10 september zijn de senioren clubkampioenschappen van tennisvereniging Risenborgh gespeeld. Er is door 199 deelnemers gestreden om de titels in maar liefst 28 categorieën.
Deze liepen uiteen van de 4/5 categorie voor de ervaren tennissers t/m de 8 categorie voor tennissers die het graag iets rustiger aandoen. Daarnaast kon voor de meeste onderdelen ook gekozen worden voor een 40+ categorie die alleen openstond voor deelnemers van 40 jaar en ouder. 
In de koningsklasse (de 4/5 categorie) bleek Hugo Rijpstra opnieuw de sterkste in de herenenkel. Net als vorig jaar versloeg hij in de finale Rogier Fonteijne in drie sets

In de damesenkel 4/5 hadden helaas slechts drie deelnemers ingeschreven, één van deze deelnemers moest door ziekte ook nog eens opgeven waardoor de strijd beslist werd tussen slechts twee speelsters Marjan Berg versloeg hierin Sandra Swagten in twee sets

In de herendubbel ging de titel in de 4/5 categorie naar Wouter Sondervan en Kevin van Roest die in een spannende finale Guido Onwezen en Peter van Vliet in twee sets versloegen. In de damesdubbel werden Ingrid van Klaveren en Franciska Pauw verslagen door Linde en Marjan Berg.

Marjan Berg acteerde samen met Franklin Knoop ook nog in de gemend dubbel finale. Haar dochter Linde samen met Edwin Severs bleken net te sterk in drie sets waardoor haar totaal op twee gewonnen finales bleef steken.

Naast de finales is de 4/5 categorie zijn er natuurlijk nog 23 andere finales in verschilleden categorieën gespeeld een overzicht van al deze wedstrijden en uitslagen is te vinden op de internetsite van Risenborgh.

Heuvelrugnieuws van zondag 24 september 2006

Eikenlaan 52 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Leersum heeft primeur met kerkspeelplein

LEERSUM  Leersum heeft een primeur: het eerste kerkspeelplein van Nederland. Het is een project van de Protestantse Kerk Nederland en Jantje Beton om kinderen een veilige speelplek te geven, midden in de gemeente. RTV Utrecht meldt verder dat Den Haag binnenkort ook komt met een zogeheten kerkspeelplein. Voor volgend jaar heeft zich inmiddels een aantal geïnteresseerde gemeenten gemeld.

Dalto/DSB bank plaatst zich voor kampioenspoule

DRIEBERGEN  Dalto/ DSB bank heeft zich als eerste korfbalploeg van de hoofdklasse ongeslagen geplaatst voor de kampioenspoule en behoudt daarmee zicht op het veldkampioenschap. Door de overwinning op het Amsterdamse ROHDA kan Dalto de tweede plaats niet meer ontgaan. Bij winst in de volgende ontmoeting tegen ROHDA volgende week kan de eerste plaats binnengespeeld worden. De wedstrijden in de kampioenspoule worden pas na de Korfbal League (korfbal top-zaalcompetitie) gespeeld, dus de échte voorbereiding voor de Korfbal league kan nu gaan beginnen.
Foto: Ilona vd Berg scoort

Dalto/ DSB Bank, deze keer zonder de geblesseerde Linda Stolk en Riko Kruit, startte de score met een vrije bal van Sietske van de Sande, een schot van Henriëtte Brandsma en een afstandschot van Jos Roseboom. ROHDA (Recht Op Het Doel Af) hield haar naam in ere en wist nog tot 3-2 bij te blijven. Maar toen Jos Roseboom en Bob de Jong het gaatje sloegen naar 5-2 was de wedstrijd eigenlijk in een kwartiertje al beslist. Dalto/ DSB Bank liep in de daar op volgende tien minuten uit naar 10-4 en de goed leidende arbiter Cees Pieters floot bij 11-5 voor de rust.

Dat de schade niet nóg groter was voor ROHDA, dat had de ploeg voornamelijk te danken aan het feit dat het vak De Jong-Bergsma-Van de Sande-Van den Berg grossierde in schitterdende aanvallen die geen doelpunt opleverden. Aan amsterdamse zijde ging veel fout, maar het miste vooral de bekende amsterdamse bluf. Alleen het duo Onno Braat en Martijn Roos liet bij vlagen die onverzettelijkheid zien. Braat schuwde het fysieke duel niet en Roos ging het duel aan met die andere Dalto-schutter Jorrit Bergsma. De Jong had het daardoor moeilijk tegen de geboren Scheveninger in amsterdamse dienst en Roos hield Bergsma op slechts één treffer. Aanvallend was de tandem Roos-Braat verantwoordelijk voor het enige aanvallende succes van ROHDA: de vrije bal van Roos. De ene keer scoorde Braat en de volgende keer maakte Roos het doelpunt.

Veel angst zal Dalto/ DSB Bank niet van de vrije ballen hebben gehad. En na het geblesseerd uitvallen van Onno Braat aan amsterdamse zijde was Bob de Jong los en schoot hij hoogstpersoonlijk zijn team naar de overwinning. Het mooiste doelpunt kwam op naam van Ilona van den Berg. In een schitterend opgezette één-twee met haar maatje Sietske van de Sande was het Van den Berg die vanuit de ruimte een doorloopbal met één hand door de korf kreeg, het publiek ging er voor staan. Maar jammergenoeg was dit het enige mooie moment uit de tweede helft. Dalto/ DSB Bank hoefde niet en ROHDA kon niet, twee prima ingrediënten om een wedstrijd als een nachtkaars uit te laten gaan. Eindstand 18-13.
Scores:
Dalto/ DSB BANK
Bob de Jong 6, Jos Roseboom 5, Ilona van den Berg 2, Sietske van de Sande 2, Henriëtte Brandsma 2, Jorrit Bergsma 1 .

Domheid troef (6)

DOORN  Een 16-jarige jongen uit Driebergen is zaterdagavond betrapt op rijden onder invloed. De politie kreeg omstreeks 23.40 uur een melding van een eenzijdig ongeval op de Gooijerdijk. Een bromfietser zou tegen een boom zijn gereden. De politie trof de jongen naast een sloot op de grond aan. Hij bleek geen helm te dragen en zijn brommer was opgevoerd. Van het ongeval kon hij zich niets herinneren. Uit de blaastest bleek dat hij te veel had gedronken. De ademanalyse op het bureau wees uit dat het om een alcoholgehalte van 515 ug/l ging. De jongen kreeg een rijverbod van vijf uur. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Feestelijke dag voor Sportvereniging Maarn- Maarsbergen

MAARN  Op zaterdag 23 september was het dan zover. Om negen uur ’s ochtends was iedereen keurig op tijd aangetreden. De twee vertegenwoordigers Bert van de Berg en Wim Vos van het RABO-coöperatiefonds (Woudenberg en omstreken) hadden de cheque bij zich. Met daarop vermeld een bedrag van maar liefst €1400,= bestemd voor een tweetal broodnodige jeugddoelen.
Foto: Astrid Willemsen

De doelen waren inmiddels aangeschaft en stonden met de veilige ronde aluminium doelpalen fraai te glimmen in het ochtendlicht. De voorzitter van SVMM, Arjeh Stofkooper, sprak zijn oprechte dank uit voor dit genereuze gebaar. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. SVMM wil voor de kern Maarn zeker deel uitmaken van die toekomst. De jeugd moet dicht bij huis kunnen blijven sporten. Daarbij is ondersteuning van gemeente en sponsoren onontbeerlijk. Rabobank geeft hierbij een goed voorbeeld van hoe dat lokaal kan. De club zelf zorgt natuurlijk voor de vrijwilligers. Gewoon een dag om te vieren.”

SVMM viert in mei 2007 haar 60-jarig bestaan. Dat zal niet zonder de nodige festiviteiten gaan. Ook daar is geld en menskracht voor nodig. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Astrid Willemsen, lid van het algemeen bestuur.

Heuvelrugnieuws van maandag 25 september 2006

Van Rijckevorselstraat 2a Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Daltons verliezen ten derden male

DRIEBERGEN  Drie keer scoren en toch verliezen. Het zijn zeldzame tijden. Op een in meerdere opzichten merkwaardige zaterdag bereikte Dalto een nieuw dieptepunt. Voor de derde maal op rij werd verloren, ditmaal was de voormalige vereniging van de bondscoach doelgerichter. UVV – Dalto: 3 – 4.

De wedstrijd van afgelopen zaterdag had de afsluiting van een moeilijke periode moeten zijn voor de Daltons, UVV had immers nog geen punt gepakt deze competitie. De omstandigheden waren optimaal. Het nieuwe sportpark aan de rand van Utrecht lag er fantastisch bij, het veld was er één waar men in de Arena natte dromen van krijgt en de kleedkamers waren vernoemd naar grootheden als Piet van Dijk en Marco van Basten.

Desondanks startten de Daltons niet al te best. UVV, met voormalig Utrecht-prof Raymond Graanoogst in de gelederen, was sterker en het was bijzonder dat hier pas in de 40e minuut uiting aan werd gegeven door middel van een doelpunt. Dit was eigenlijk ook het enige wapenfeit dat beide teams aan elkaar konden presenteren in de eerste helft. De tweede helft zou qua voetbal weinig opleveren, qua spektakel echter des te meer. Joost Boersma, die uitstekend inviel, wist na enig gerommel de bal bij Imad te bezorgen, die met een driftige actie drie, vier man passeerde en de bal met buitenkant rechts langs de doelwachter schoot. Het was 1-1 en de Daltons roken bloed. Een vrije trap van de Utrechters bracht de score echter weer in onbalans, door ongenadig hard in de kruising te vliegen. Dit was het startschot voor een doldwaas doelpuntenfestijn, dat voor de neutrale toeschouwer ongetwijfeld het aanzien waard was geweest. Helaas voor eenieder die Dalto een warm hart toedraagt was het UVV dat tweemaal kort achter elkaar scoorde en bijna alle hoop uit de Dalto-harten joeg. Bijna staat er, want waar Imad is, is hoop. De opvolger van zwarte parel Sharlo heeft al enkele harten van liefhebbers weten te veroveren met zijn snelheid en doelgerichtheid, en velen zullen er nog volgen. Hij was het dan ook die zowel de 4-2 als de belangrijke Anschluß (4-3) wist te produceren. De sterk leidende arbiter trok voldoende tijd bij voor de Daltons om nogmaals raak te schieten, maar zelfs Bas Bruining (met een jagend harde poeier) was niet meer in staat om de score recht te trekken. Zo gebeurde het dat de Daltons drie maal op rijd verloren in de competitie, een gebeurtenis die voor de laatste keer opgetekend mocht worden toen Henk Slaats (die overigens op deze zelfde memorabele zaterdag voor het eerst in zijn 50-jarig bestaan een toilet schoon heeft gemaakt!) nog jong was.

Volgende week gaan de Daltons de impasse doorbreken door TOV uit Baarn te verslaan. De locatie is het vertrouwde sportpark de Woerd, 14:30 uur is de aanvang, komt dat zien!

Opstelling Dalto: Nicolai, Larcoubi, Bruining, van de Ridder, Visser, Broers, Kaouass (Schenkels), Broers, Carrée (Lary), Kooi, Khalota (Boersma), el Khatib

Heuvelrugnieuws van dinsdag 26 september 2006

Hoofdstraat 135 Driebergen: bouw Villa Nuova
foto: © Renk Knol
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

CDN verslaat kampioenskandidaat

DRIEBERGEN In een aantrekkelijke wedstrijd begon Candia  direct scherp aan de wedstrijd. Binnen tien minuten hadden zij twee 100% kansen om zeep geholpen. Door dit geluk kon CDN terug komen in de wedstrijd en deed dit uitstekend. CDN combineerde goed, en wist het tempo hoog te houden. Ondanks de omzettingen in het team door blessures werden er met veel inzet kansen gecreëerd. Ruststand 0-0.

CDN begon na de rust direct door te zetten zoals ze in de eerste helft ook deden. In de twee en vijftigste minuut werd een goed lopende aanval opgezet door Martijn van Loon die geregeld zijn tegenstander te snel af was. Hij zette de bal voor aan Victor Hengeveld die de rebound goed intikte 1-0. Na dit doelpunt deed Candia nog iets terug, maar dat was niet echt gevaarlijk. Het was CDN dat bleef drukken en gevaarlijk was door de goed aanvallende voorwaartse Martijn van Loon, Victor Hengeveld en vooral Jeffrey Veenendaal. Éen minuut voor tijd werd het zelfs nog 2-0, de helemaal leeg gespeelde Jeffrey Veenendaal wist zich langs de achterhoede te frommelen en wist de 2-0 in te tikken. Door het vele oponthoud door vele blessures moest de scheidsrechter acht minuten extra tijd toevoegen, waar CDN het erg moeilijk ging krijgen. In de blessure tijd scoorde Candia dan ook 2-1. Maar daar bleef het bij, en mag CDN terugkijken op een uitstekende wedstrijd.

Zaterdag 30 september a.s. de streek Derby in Zeist FZO – CDN 14.30 aan de Zinzendorflaan.

Driebergse veelpleger aangehouden

ZEIST  Maandagmiddag probeerde een man in een winkel aan het Vrijheidsplein goederen zonder te betalen mee te nemen. Hij werd betrapt en de politie werd gealarmeerd. Die kon de man, een 30-jarige inwoner van Driebergen, aan de Talmalaan aanhouden. De man die bekend staat als veelpleger, gaf zich niet zonder slag of stoot over. Hij moest geboeid worden overgebracht worden naar het politiebureau. Daar heeft de man de nacht doorgebracht.

Container voor frituurvet

DRIEBERGEN Vanaf nu kunnen inwoners uit Doorn, Driebergen, Maarn en Maarsbergen frituurvet en –olie kwijt in de speciale container die op het Afvalaanbiedstation Driebergen is geplaatst. Voor de zomer was deze voorziening ook al op het aanbiedstation Remmerden geplaatst. Van het ingeleverde vet wordt biodiesel gemaakt.
Op de foto Arthur Rep en Bert Verhoek (rechts) van Bio-D.


Waar ik bij dit soort projecten altijd zeer nieuwsgierig naar ben, is het volgende. Het brengen van het vet naar de werkplaats, daarna van de werkplaats naar de ‘biodieselfabriek’ en tot slot het omvormen van het vet naar biodiesel kost energie. Kosten al deze handelingen minder energie dan straks de biodiesel kan opleveren? Simpelweg, levert het een positief rendement op? Anders is het niets anders dan ‘windmolens op zee’.
Hans Hermans, 26-9-2006

Waarbij je het milieubezwaar van andere vormen van verwerking ook in rekening moet brengen.
Harry Boeschoten, 26-9-2006  

k heb het al eerder op deze site gezegd en herhaal het nogmaals. Waarom niet de mogelijkheid bieden om dit bij de supermarkten in te leveren, net als glas, flessen e.d. Desnoods met statiegeld. In Duitsland kan ik zelfs lege blikjes bij de supermarkten inleveren tegen retourgeld.
Jan Koert Lange
, 26-9-2006

“Zelfs lege blikjes inleveren…”. Moet je er ook bij vertellen wat dat statiegeldsysteem niet alleen in Duitsland, maar ook in de omliggende landen teweeg heeft gebracht.
Hans Hermans, 27-9-2006

Hans, ik zou het niet weten, maar dat kun jij mij vast wel vertellen. Je kunt alleen maar blikjes inleveren waarop het speciale retoursymbool staat, dus het heeft geen zin om Nederlandse blikjes in Duitsland in te leveren. Verder kun je de blikjes nog gewoon in de afvalbak gooien, dat kost je dan alleen 5 of 10 eurocent aan statiegeld en daar liggen een hoop mensen niet meer wakker van.
Verder denk ik dat er genoeg mensen zijn die frituurolie e.d. gewoon wegspoelen of in de afvalbak gooien. Ik zou er trouwens wel een voorstander voor zijn als er een oplossing wordt bedacht voor kartonnen en plastic verpakkingen voor vloeibare produkten e.d. Die nemen gewoon veel ruimte in en dragen bij aan de afvalberg. Het minste dat de gemeente kan doen is informatie geven over hoe je dit afval het beste kunt verwerken.
Jan Koert Lange, 27-9-2006

Als je de bovenkant van die plastic containers knipt en ze vervolgens vult met afval, voorkom je dat er veel lucht in de vuilniszak komt.
Renk Knol, 27-9-2006

Als ik gefilterd frituurvet bij de gewone benzine gooi, doet mijn auto het misschien nog beter? Dan zou het mes aan twee kanten snijden toch. Toch eens proberen…..

John van Leeuwen, 27-9-2006

Nou, daar gaan we dan, hoewel je het allemaal zelf had kunnen verzinnen Jan Koert: Toets in Google de woorden ‘blikjes’, ‘statiegeld’ en ‘Duitsland’ in en lees op vele sites wat voor puinhoop het Duitse statiegeldsysteem op dit moment is. Ik was trouwens niet in het minst van plan om Nederlandse blikjes naar Duitsland te brengen. De Nederlandse overheid heeft weer andere plannen: Statiegeld op blikjes en alle plastic frisdrankflessen vrij van statiegeld. Ik heb sterk de indruk dat Coca Cola met de nieuwe flessen al heeft geanticipeerd op die voorgenomen wijziging. Er wordt nog wel statiegeld geheven, maar de flessen worden na inlevering weggegooid, terwijl de inhoud aanzienlijk in prijs is verhoogd sinds deze in de nieuwe flessen zit. Plastic flessen en containers zonder statiegeld? Draai de dop iets los, ga op de fles staan, draai de dop vast en de verpakking blijft plat. Overigens wordt de ‘afvalberg’ niet gemeten naar het volume, maar naar het gewicht; bovendien heeft elke vuilniswagen een afvalpers, juist om het volume te verkleinen. En tot slot kan frituurolie/-vet (verpakt) in de vuilniszak ook geen kwaad; het meeste van ons afval wordt verbrand, waarbij de frituurvetten ervoor zorgen dat het lekker fikt.
Hans Hermans, 27-9-2006


Meedenken over profielschets

UTRECHT  Waaraan moet de nieuwe commissaris van de Koningin voldoen? De Provincie Utrecht vraagt dit aan haar inwoners. Zij is op zoek naar een nieuwe commissaris van de Koningin omdat mr. Boele Staal, sinds 9 jaar het boegbeeld van de provincie, heeft aangegeven per 1 januari 2007 afscheid te zullen nemen.
Ter voorbereiding op de selectie zal een vertrouwenscommissie een profielschets opstellen. De provincie nodigt haar inwoners uit om hiervoor elementen aan te dragen. Oftewel: wat moet de commissaris kunnen; wat is naar uw mening belangrijk? Burgers kunnen hun bijdrage leveren tot en met 13 oktober 2006.

De commissaris van de Koningin wordt voor 6 jaar benoemd. Hoewel commissarissen afkomstig zijn van de (grote) politieke partijen, moeten zij hun functie onafhankelijk en onpartijdig uitvoeren. De commissaris van de Koningin maakt deel uit van het provinciaal bestuur en is daarnaast vertegenwoordiger van het Rijk in de provincie.

Wat doet de commissaris van de Koningin?
Als provinciaal bestuurder is hij voorzitter van provinciale staten. Hij is geen lid en heeft ook geen stemrecht. De commissaris is daarnaast voorzitter en lid van Gedeputeerde Staten. De commissaris van de Koningin is in de eerste plaats de bewaker van het zorgvuldig verloop van het democratisch besluitvormingsproces. Daarnaast kan hij één of meerdere taken binnen het college van gedeputeerde staten vervullen. Over zijn provinciale taken legt de commissaris verantwoording af aan provinciale staten.
Naast provinciale bestuurstaken heeft de commissaris van de Koningin een aantal rijkstaken. Rijkstaken zijn burgemeestersaangelegenheden, provinciale coördinatie crisisbeheersing, gemeentebezoeken, ombudsfunctie besturen, toezicht op rijksfunctionarissen, toezicht op de politie en Koninklijke onderscheidingen. Over zijn rijkstaken legt de commissaris verantwoording af aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Mail uw bijdrage tot uiterlijk vrijdag 13 oktober 2006 naar statengriffie@provincie-utrecht.nl
of per post naar: Provincie Utrecht, dhr. L.C.A.W. Graafhuis, griffier, Antwoordnummer 8402, 3500 VW Utrecht. Meer informatie: Marian Mulder, telefoon 030-2582522

Herstel Pyramide van Austerlitz kost 3 miljoen

AUSTERLITZ   RTV Utrecht meldt dat volgens het stichtingbestuur De Pyramide van Austerlitz de totale restauratie van de Pyramide van Austerlitz niet één maar drie miljoen euro kost. Inmiddels is gestart met de fondsenwerving, onder meer bij de provincie Utrecht en Monumentenzorg.

De beroemde toren ligt er al drie jaar gehavend bij, nadat een eerste restauratie mislukte. Graszoden op de trappen zijn weggezakt en de toplaag is verschoven. Uit vrees voor instorting is de restauratie stilgelegd.
De afgelopen twee jaar is gediscussieerd over de oorzaak, schuld en een nieuwe aanpak. Donderdag maakt de gemeente Woudenberg bekend op welke manier ze het monument wil herstellen.


En? Wie is nou de schuldige?
Hans Hermans, 27-9-2006

Heuvelrugnieuws van woensdag 27 september 2006

Dennenhorst Driebergen: einde fietsenwerkplaats Barthimeus
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:15 uur      temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Expositie in het kader van de Stichtse Lustwarande

DOORN  In het kader van de slotmanifestatie van de Stichtse Lustwarande (Agenda 2010) organiseert de provincie Utrecht de expositie “Zien en Gezien worden” De provincie wil nog één keer de uitgangspunten en het gedachtegoed van de Stichtse Lustwarande onder de aandacht brengen bij het publiek, gemeenten en belangengroeperingen. Deze expositie vormt hierbij het platform. Gedeputeerde J. Binnekamp opent de expositie op 5 oktober.

De Stichtse Lustwarande (letterlijk: ‘Utrechts plezierige jachtgebied’) floreerde tussen 1850 en 1900 als vakantiegebied voor rijke mensen. Vooral bankiers en kooplieden uit Amsterdam en Utrecht bouwden prachtige landhuizen, met tuinen zo groot als parken, in de Engelse landschapsstijl. De buitenplaatsen fungeerden niet alleen als buitenverblijf, maar speelden ook en belangrijke rol in de sociale contacten die de families met elkaar onderhielden; met name in de zomerperiode reden de koetsen af en aan.

De provincie heeft een visie ontwikkeld over hoe deze ketting van cultuurhistorische waarden van de Bilt tot aan Rhenen- er uit moet zien. Samen met de gemeenten in de Stichtse Lustwarande probeert men dit te realiseren: een Lustwarande waarin natuur en landschap, cultuur recreatie en toerisme samenkomen

De expositie, in de prachtige parkachtige tuinen van Huis Doorn, is mogelijk gemaakt door 13 Utrechtse kunstenaars . De expositie loopt van 5 oktober t/m 24 november 2006 en is gratis toegankelijk. Gedurende deze maanden zullen workshops plaatsvinden.


Een mooi voorbeeld van hoe gemeente en provincie met de mond het ene doel belijden en het met de daad anders invullen. De Stichtse Pompwarande wordt door het vasthoudende beleid van de gemeente Heuvelrug toch maar mooi weer een tankstationnetje rijker (nadat eerst 50 volgroeide bomen te veel gekapt zijn). Men praat over de Stichtse Lustwarande, men realiseert de Stichtse Pompwarande….
Theo Koster, 27-9-2006

Waarschuwing: diefstal kliko’s

HEUVELRUG  De afgelopen maanden worden met regelmaat kliko’s gestolen. Vooral in Doorn en Driebergen zijn de kliko’s in trek bij dieven. Niet alleen afvalcontainers die op de openbare weg staan worden meegenomen, maar ook containers die in tuinen of op een erf staan.

De politie waarschuwt inwoners voor dit probleem en adviseert mensen alert te zijn. Zet kliko’s bij voorkeur in een afgesloten tuin neer. Hoort u herrie buiten, bijvoorbeeld gesleep van kliko’s, wees dan alert. Ziet u verdachte personen bij de kliko’s staan of met de kliko’s lopen, bel dan meteen de politie via 112. De politie adviseert tevens eigenaren hun kliko te merken, bijvoorbeeld met een opvallende sticker. Mocht de politie een kliko terugvinden dan is de rechtmatige eigenaar makkelijker te herleiden.


112 voor zoiets ????????
moet niet gekker worden.
Met vriendelijke groet,
Nico Willers, 27-9-2006

De kliko’s zijn al gemerkt, ze hebben allemaal een uniek nummer op de deksel. Toen jaren geleden in Driebergen deze gevaartes werden uitgedeeld, liepen een paar ambtenaren op een lijst heel gewichtig de nummers van de kliko’s aan de respectieve adressen te koppelen. Of is dat lijstje ergens onder in een gemeentelijke bureellade verdwenen?
Nog langer geleden besloot de toenmalige PTT om op alle adressen waar (de brievenbus in) de voordeur zich op meer dan 10 meter van de openbare weg bevond, groene brievenbussen te plaatsen. Niemand heeft om die dingen gevraagd, maar een ieder is er inmiddels wel verantwoordelijk voor, ook als er ‘per ongeluk’ een stuk vuurwerk in terechtkomt. Ik ben bang dat het met de kliko’s dezelfde kant opgaat. Voor het gemak van bezorgers/afhalers worden er voorzieningen getroffen, maar voor de schade mag de burger (sorry Frits, ‘inwoner’) zelf opdraaien.
Hans Hermans, 27-9-2006

Werkzaamheden Traaij vertraagd

DRIEBERGEN De rioolwerkzaamheden aan de Traaij in Driebergen zijn uitgelopen. Enerzijds waren er problemen met de leverantie van materialen, anderzijds was de situatie onder de grond anders dan vooraf werd voorzien. 
De gemeente heeft alles in het werk gesteld om de situatie onder de grond zo goed mogelijk in beeld te brengen. Helaas heeft het opvragen van kabel- en leidingeninformatie, het raadplegen van de archieven en het graven van proefsleuven niet voldoende informatie opgeleverd.
Tijdens de graafwerkzaamheden bleken er niet vijf, maar vijftien kabels aanwezig te zijn. Dit heeft de ondergrondse werkzaamheden sterk bemoeilijkt.

Aannemer Ballast-Nedam probeert met de inzet van extra personeel de achterstand in de rest van het werk in te halen. De ondergrondse situatie ter plaatse en het weer beïnvloedt echter de planning. Inmiddels is de bijgestelde planning met de aannemer besproken. Via de gemeentelijke website en www.traaij.nl kunt u zich op de hoogte stellen van de planning.

Om de snelheid op de omleidingsroute te beperken worden er nog deze week maatregelen genomen. Na diverse klachten en vragen uit de buurt is er gekeken naar de mogelijkheden hiertoe. De gemeente plaatst op een aantal locaties tijdelijke kunststof drempels. Deze worden op het asfalt geboord en na de werkzaamheden weer verwijderd. Deze drempels leveren wellicht enige extra geluidsoverlast op. De veiligheid in de omgeving is echter belangrijker.

Nieuw klompenpad langs historische lanen

AMERONGEN  Het AD/UN meldt dat er een tweede klompenpad in de gemeente Utrechtse Heuvelrug komt. Het nieuwe pad is een onderdeel van de tweede fase van het project ’De paden op de lanen in…Langbroekerwetering’, waarbij oude lanen en zuwes (waterkeringen) worden hersteld ten behoeve van een toegankelijk en duurzaam cultuurhistorisch landschap.
Het eerste klompenpad, het Aderwinkelpad in het buitengebied van Driebergen en Bunnik, werd vorig jaar geopend. Begin 2007 moet het nieuwe klompenpad, dat nog geen naam heeft, opengaan. Klompenpaden zijn rondwandelingen door het agrarisch landschap. Het klompenpad, dat nu nog volop in ontwikkeling is, loopt voornamelijk over de aan elkaar grenzende landgoederen Zuylestein en Kolland in Amerongen. Het klompenpad wordt ongeveer 12 kilometer lang. De start van de route is bij Herberg Den Rooden Leeuw in Amerongen.

Heuvelrugnieuws van donderdag 28 september 2006

Parklaan 13a-13b Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Vandaal moet schade betalen

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil vandalen op laten draaien voor de schade die ze aanrichten. RTV Utrecht meldt verder dat, volgens burgemeester Naafs, steeds vaker gemeentelijke eigendommen, zoals verkeersborden en bankjes, worden vernield. Ook zijn in Doorn al een paar keer ruiten van het gemeentehuis ingegooid.
De schade loopt in de tienduizenden euro’s per jaar. De verzekering vergoedt niet alles waardoor de kosten steeds zwaarder op de begroting drukken. De gemeente bekijkt samen met de politie hoe de vandalen het best kunnen worden aangepakt.


Was dat dan nog niet zo? Ik bedoel, kon je tot voor kort maar van alles slopen zonder voor de kosten op te draaien? Maar hoe kun je ze nu aanpakken, als de meeste vernielers niet eens worden opgepakt; vandalen gaan immers pas over tot actie als ze zeker weten dat er niemand in de buurt is, zeker geen politie. Dus je kunt wel heel stoer roepen dat je de vandalen gaat aanpakken, maar zie ze nu maar eerst op te pakken.
Hans Hermans, 28-9-2006

“Protect yourself, rubbers on!”

HEUVELRUG  De pil beschermt niet tegen een SOA! Het klinkt zo logisch, maar daar moet je wél op tijd achterkomen. Daarom krijgen jonge meiden tijdens het ophalen van de pil van de apotheker een informatiepakketje mee over veilig vrijen. Met dit voorlichtingsproject ‘Protect yourself, rubbers on!’ gaat de GGD Midden-Nederland op 1 oktober van start. Inmiddels hebben al een aantal apotheken in de regio Midden-Nederland zich aangemeld om mee te doen.

De GGD Midden-Nederland vindt het belangrijk om jongeren op tijd te wijzen op het belang van veilig vrijen. In de regel gaat deze voorlichting meestal via scholen, jongerenwerk en uitgaansgelegenheden. Met het project “Protect yourself, rubbers on!”  wil de GGD de jonge meiden nu ook via de apotheken benaderen. Apotheken die meedoen aan het project zullen aan jonge vrouwen tot en met 20 jaar, die de pil komen ophalen, een informatiepakketje meegeven. Het informatiepakketje wijst deze groep jonge vrouwen erop dat de pil alleen tegen zwangerschap beschermt, maar niet tegen het oplopen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

In Nederland lopen naar schatting ieder jaar zo’n 110.000 mensen een soa op. Hoewel de recente signalen geen eenduidig beeld geven, lijkt het aantal soa weer toe te nemen. Dit komt deels doordat het jongeren nog niet altijd lukt om het vrij veilig gedrag consequent in de praktijk te brengen, ondanks goede voornemens. De meest voorkomende soa in Nederland is Chlamydia. Met name bij jonge vrouwen komt deze soa veelvuldig voor. Deze soa is erg besmettelijk en kan onvruchtbaarheid veroorzaken. Aandacht voor veilig vrijen blijft daarom noodzakelijk. 

Heuvelrug van start met één BOS-project

HEUVELRUG  Staatssecretaris Ross van VWS heeft onlangs bekendgemaakt welke projecten in aanmerking komen voor de tijdelijke stimuleringsregeling Buurt, Onderwijs en Sport (BOS-impuls). In gemeente Utrechtse Heuvelrug is subsidie toegekend voor slechts één project.
Het gaat om een project voor jongeren ouder van 12 jaar. Doel is het bevorderen van jeugdparticipatie in de buurt door:
– Jongeren te betrekken in de organisatie van sportactiviteiten(project whoZnext)
– VMBO-leerlingen kennis te laten maken met nieuwe sporten
– Uitbreiding van de sportfaciliteiten voor jeugd in de buurt.

VVV gastheer Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  De VVV’s van Leersum, Doorn, Maarn en Driebergen zijn sinds vorige week officieel gefuseerd. VVV Utrechtse Heuvelrug is de naam van de VVV dat een centraal informatiepunt wil zijn voor inwoners, bedrijfsleven en gasten in de gemeente. Merleen Meijer van weekblad De Kaap praat met de manager van de VVV Henny Verbruggen die vertelt hoe de VVV dit gaat realiseren.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 29 september 2006

Timmerijgang Driebergen: richting Appelgaard
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Gewond na tak op de weg

MAARSBERGEN  Op donderdagmiddag sloeg een 62-jarige fietser uit Vianen over de kop nadat hij tegen een grote tak was gefietst die op de Sandenburgerlaan lag. Hij is met verwondingen aan rug en schouder naar het ziekenhuis vervoerd. Het vermoeden bestaat dat de tak op de weg is gelegd. De politie doet onderzoek.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 30 september 2006

De Grutto 126-128 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Verbazing over bomenkap

DRIEBERGEN  In de Stichtse Courant meldt Jan de Beer dat bewoners van de Willem van Abcoudelaan met verbazing en verontwaardiging hebben kennisgenomen van de voorgenomen kap van zo’n vijftig grote bomen aan de bosrand die grenst aan deze laan. Zij vrezen dat het beeld van de straat hierdoor ingrijpend zal veranderen.