heuvelrugnieuws 1 oktober 2012

(H)eerlijk genieten bij de Pompoenenmarkt in het Zeisterbos

20121001 ZEIST  Op zondag 7 oktober 2012 organiseert het bezoekerscentrum De Boswerf een (h)eerlijke en kleurrijke herfstmarkt. Zo’n 15 kramen laten bezoekers kennis maken met biologische-, streek-, Fair Trade producten en handwerk. Kinderen kunnen pompoenlampions maken en herfstknutsels. Bezoekers kunnen er ook inspiratie opdoen voor het maken van een eigen vierkante meter moestuin.

Genieten voor jong en oud
Op het terrein van Bezoekerscentrum de Boswerf is een gezellige markt met o.a. De Firma Vernooij met oude fruitrassen, zoals Goudreinetten, Gieserwildemannen (peren),maar ook fruitsappen en jams. Landwinkel de Hooijerij heeft groenten en zuivel in het assortiment. Heerlijk en Eerlijk biedt een assortiment van meer dan 20 soorten paddenstoelen. ’t Winkeltje van Het Utrechts Landschap komt met nestkastjes, vogelvoer en cadeauartikelen. Maître Bertrand is aanwezig met azijn, mosterd en olie. Ekodepeko verkoopt ecologische kleding en accessoires voor kinderen vanaf 4 jaar. Daarnaast zijn er informatiestands van natuur- en milieuorganisaties (WNF, KNNV en de Bijenvereniging). Er zijn pompoengerechten, zoals hartige taarten en soep te krijgen. Sfeervolle live muziek wordt verzorgd door een harpist met zang.

Kinderherfstactiviteiten
Onder begeleiding kunnen kinderen een pompoenlampion (kosten € 2,50) en herfstknutsels maken. Ook kunnen ze broodjes bakken boven het vuur. Er is een springkussen en er bestaat de mogelijkheid om met paard en wagen een ritje door het bos te maken.

Bezoekers zijn welkom vanaf 12.00 uur tot 16.30 uur en de toegang bedraagt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar € 3,00. Donateurs van de Stichting Vrienden van De Boswerf hebben gratis toegang. Voor meer informatie en routebeschrijving kijk op www.boswerf.nl of bel naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.
 
Week van de Duurzame Smaak
Van 1 tot en met 10 oktober 2012 vindt in Zeist de ‘Week van de Duurzame Smaak’ plaats. Met smaakvolle activiteiten, zoals de Pompoenenmarkt, worden inwoners verleid tot smaakvol, gezond en duurzaam eten. Bestaande initiatieven, producenten en bedrijven worden in de schijnwerpers gezet. De Week van de Duurzame Smaak valt samen met de landelijke Week van de Smaak.  Het volledige programma vindt u op www.zeist.nl/duurzaam  

Atelierroute Driebergen 2012

20121001 DRIEBERGEN  Vierendertig deelnemers aan de Atelierroute Driebergen 2012 tonen hun werk op 29 locaties in Driebergen-Rijsenburg. Belangstellenden zijn zaterdag 6 en zondag 7 oktober welkom van 12.00 tot 17.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Acht Daltons in jeugdselectie

20121001 DRIEBERGEN  In de afgelopen weken zijn er selectieronden geweest voor de distictsselecties Oost onder 16 en 19. Van Dalto zijn acht spelers geselecteerd.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD verliest in eigen huis

20121001 DOORN  Het is afgelopen zaterdag KCD1 niet gelukt de punten in Doorn te houden. VZOD was te sterk voor een matig korfballend KCD.

Lees verder op de website van De Kaap

Woonzorgcentrum Beatrix bestaat 50 jaar

20121001 DOORN   Met een feestprogramma voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers vierde woonzorgcentrum Beatrix, een locatie van QuaRijn, in september haar 50-jarig jubileum.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto komt in slotfase net tekort

20121001 DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto bleven afgelopen weekend lang in het spoor van TOP/Wereldtickets, maar het lukte de ploeg de hele wedstrijd niet om het initiatief te nemen. Uiteindelijk kwamen de Driebergenaren nog erg dichtbij. Met een nipte 17-16 stapte TOP als winnaar van het veld.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 2 oktober 2012

Heuvelrugbegroting 2013: mager, maar sluitend

20121002 HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse heuvelrug heeft de begroting voor 2013 rond en sluitend kunnen krijgen. Veel meer plezier valt er niet aan te beleven.

Lees verder op de Nieuwspost Heuvelrug

Bedreiging met een mes 


20121002 DRIEBERGEN In de nacht van maandag 1 op dinsdag 2 oktober heeft er een ruzie plaatsgevonden, waarbij één van de mannen een mes heeft getrokken.

Rond 01.00 uur kreeg de politie de melding dat er een ruzie had plaatsgevonden op de Loolaan. Toen de politie ter plaatse kwam, bleek dat twee mannen, een 37-jarige man en een 44-jarige man, beiden afkomstig uit Driebergen met elkaar slaags waren geraakt. Eén van hen had hierbij een mes getrokken en gedreigd. Beide mannen zijn aangehouden voor verhoor en de politie onderzoekt de zaak.

Cheque van 1325 euro voor borstkankeronderzoek

20121002 AMERONGEN  Het boek ‘De Amerongse Tabaksschuur – Ontwikkelingen door de eeuwen heen’ van Cees Delfgou uit Amerongen, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan het KWF/Stichting A Sister’s Hope ten behoeve van het borstkankeronderzoek, heeft reeds zijn vruchten afgeworpen.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeugdbrandweer Amerongen-Leersum Landskampioen Aspiranten Hoge druk 2012

20121002 AMERONGEN/LEERSUM  Jeugdbrandweer van Amerongen-Leersum is afgelopen zaterdag Landskampioen geworden in de klasse aspiranten hoge druk.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugse Spelen voor de basisscholen

20121002 HEUVELRUG  Sportteam Heuvelrug verzorgt maandag 15 oktober weer de ‘Heuvelrugse Spelen’ voor alle kinderen van groep 3 tot en met 8 uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Zondagelftal Oranje Wit kansloos onderuit tegen Roda ’28

ELST  Oranje Wit is er afgelopen zondag weer niet in geslaagd punten te pakken. Thuis tegen Roda ’28 eindigde de wedstrijd in een vernietigende 0-7: ,,Vandaag was het heel beroerd”, aldus een verslagen coach.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Koffieconcert Driebergen met Bas Verheijden

20121002 DRIEBERGEN  Pianist Bas Verheijden opent op zondag 7 oktober het nieuwe seizoen koffieconcerten in Driebergen. Op het programma staan werken van Beethoven, Schubert, Chaminade en Doucet.

Lees verder op de website van De Kaap

Volleybal: Vrouwen winnen, mannen verliezen

20121002 HEUVELRUG  De vier thuiswedstrijden van Enervo en Volleer leverden winst op voor de vrouwen en verlies voor de mannen.

Lees verder op de website van De Kaap

D66 wil minder inhuur externen

0121002 HEUVELRUG  ,,6,75 miljoen aan de inhuur van externen en extern advies. Daar is D66 van geschrokken en we vragen de wethouder om actie te ondernemen om dit drastisch te verlagen”, aldus Hugo Prakke, raadslid van D66.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 3 oktober 2012

Tafelpoppenspel: Repelsteeltje

20121003 DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 7 oktober wordt door Mennie van Nimwegen het verhaal van Repelsteeltje als tafelpoppenspel verteld en gespeeld.

Het is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvangstijd 15.30 uur. Prijs 2 euro per kind, begeleiders vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Rob Steinbuch, tel. 0343-512491.

Wilt u meedingen naar een duurzaamheidspluim?

20121003 HEUVELRUG  Doe mee met het maatschappelijke stageproject van het Revius Lyceum. Leerlingen van het Revius Lyceum gaan in de week van 29 oktober tot en met 2 november op zoek naar duurzame ondernemers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
 
De leerlingen gaan voor dit maatschappelijke stageproject in kleine groepjes de organisaties, die zich hebben aangemeld, bezoeken en een vragenlijst afnemen. De leerlingen zullen vragen stellen over hoe uw organisatie omgaat met duurzaamheid, hoe duurzaam gaat de organisatie om met mensen, hoe kijkt de organisatie aan tegen de leefomgeving en hoe duurzaam wordt er geïnvesteerd.
 
Naar aanleiding van de interviews die de leerlingen hebben gehouden zal er aan het einde van de week een aantal winnaars uit de bus komen. Deze organisaties winnen een duurzaamheidspluim op één van de duurzaamheidsthema’s: People, Profit of Planet. De prijzen zullen door de gemeente Utrechtse Heuvelrug en het WNF worden uitgereikt.
 
Meedoen is simpel. Stuur een mail met naam en telefoonnummer van de contactpersoon in uw organisatie naar steunpunt@welnuh.nl. Er zal dan in de komende weken contact gezocht worden om het interviewuurtje in te plannen. Voor meer informatie kunt u contact op nemen met Tineke Eendebak (0343) 52 30 08, of mailen naar steunpunt@welnuh.nl.

Wie wint dit jaar een gemeentelijke sportprijs?

20121003 HEUVELRUG  Wie wordt het Sporttalent, de Sportvrouw, de Sportman, de Sportploeg, de Sportvereniging of de sportiefste basisschool?
Daar heeft elke inwoner van Utrechtse Heuvelrug invloed op. Gebruik de gelegenheid om uw favoriete sporter, sportploeg, sportclub of basisschool voor te dragen.
 
De gemeente Utrechtse Heuvelrug is sportminnend. Nagenoeg elke tak van sport wordt binnen Utrechtse Heuvelrug beoefend. Weet u dat de gemeente zo’n 19.000 georganiseerde sporters telt? Hoeveel mensen zijn er wekelijks, individueel of in teamverband, niet bezig om het gezegde ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ in de praktijk te brengen? En dan maakt het niet uit of het om recreatieve sporters gaat of dat er wedstrijdgericht prestaties worden geleverd.
 
Tijdens het eerste lustrum van het Sportgala zal bekend worden gemaakt wie een sportprijs mee naar huis mag nemen. Het Sportgala wordt gehouden op 1 februari 2013 in Sport- en Cultuurcentrum De Binder in Leersum waarbij bekende mensen uit de sportwereld de prijzen weer zullen uitreiken.
Iedereen uit de Gemeente heeft de mogelijkheid om voor te dragen. Uit deze voordrachten zal de Nominatiecommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de pers, sportkoepels, voortgezet onderwijs en gemeente drie nominaties per categorie aanwijzen.
 
Een jury bestaande uit alle voorzitters van sportverenigingen, directeuren van basisscholen en vertegenwoordigers van de gemeenteraad kiezen uit de genomineerden de winnaars.
 
Hoe kunt u voordragen?
Tot 1 december 2012 is het mogelijk individuele inwoners, teams, verenigingen en scholen voor te dragen.

Tas vol gestolen goed

20121003 DOORN Op dinsdagavond werd gezien dat een dief een winkel aan de Amersfoortseweg wilde verlaten met een geprepareerde tas vol met huidverzorgingsartikelen ter waarde van 100 euro.

De alarmpoortjes gingen ondanks de geprepareerde tas toch af. De 42-jarige man uit Arnhem rende hard weg en verstopte zich in zijn auto. Winkelpersoneel ging er achteraan en zij lieten de banden van de auto leeglopen. De man vluchtte vervolgens uit de auto en wist in eerste instantie te ontkomen. Agenten keken uit in de omgeving en op de Leersumseweg zagen zij de man zitten in een bushokje. Hij werd direct aangehouden en ingesloten voor verhoor. In de auto lagen nog twee tassen met gestolen spullen.

Jan Rot in het Beauforthuis

20121003 AUSTERLITZ Op zaterdag 6 oktober staat Jan Rot in het Beauforthuis in Austerlitz. Met zijn nieuwe show ‘De Grote Jan Rot Show’ neemt hij ons met de hoogtepunten van zijn carriere. Zijn succes als vertaler van meesterwerken, tijd als ‘Rocker in Holland’ en projecten als Nachtlied laten zien wat voor een artiest Jan Rot is.
 
Jan Rot staat al 30 jaar aan de top van Nederland met zijn muzikale achtergrond. Hij neemt je mee met veel van zijn successen en laat alle hoeken van muziekkamer zien. Sinds Jan Rot zijn debuut als stersopraan van de Zandvoortse Zangertjes is er ontzettend veel gebeurt. Na eerst veertig jaar van zijn leven te hebben vastgelegd in driehonderd eigen liedjes op plaat, duizend columns en drie autobiografische romans was Jan Rot sinds het nieuwe millennium vooral actief als ‘zanger en vertaler van meesterwerken’.
 
Je kunt vooraf een hapje eten in het theatercafé.
 
20:15 zaterdag 6 oktober 2012
Jan Rot – De Grote Jan Rot Show
Entree €15,- | reductieprijs € 10,- 

Open dag zorgboerderij de Hondspol in Driebergen

20121003 DRIEBERGEN  Na heel wat schilder- en timmerwerk wordt de biologisch dynamische boerderijwinkel van de Hondspol op zaterdag 6 oktober heropend.

Lees verder op de website van De Kaap

Paul Haenen in Cultuurhuis Doorn

20121003 DOORN  Op vrijdag 12 oktober komt cabaretier Paul Haenen naar Cultuurhuis Doorn met een vrolijke en meeslepende voorstelling van het unieke duo Dolman & Gremdaat.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge verzaakt niet

20121003 AMERONGEN  Een moeizame eerste helft en een prima tweede helft was het wedstrijdbeeld van afgelopen zaterdag van de wedstrijd Hemur Enge 1 – Ermelo 1.

Lees verder op de website van De Kaap

Mountainbiken levert 6400,- euro op

20121003 HEUVELRUG/DOORN  De Lions Club Utrechtse Heuvelrug heeft vorige week tijdens een feestelijke avond op Landgoed Beukenrode een donatie gedaan van € 6400,- aan meerdere goede doelen gericht op de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 4 oktober 2012

Kinderboekenweek ook in Maarn geopend

20121004 MAARN  Ontdekkingsreiziger Bob, alias meester Cees, is nieuwsgierig en komt tijdens zijn reizen over de wereld veel tegen. Tijdens een schoolvoorstelling waar ook diverse juffen in meespelen werd de Kinderboekenweek op De Ladder geopend.

Lees verder op de website van De Kaap

Traaij-stoepen deels hersteld

20121004 DRIEBERGEN  De afgelopen weken zijn de stoepen op het middendeel van de Traaij opnieuw bestraat. Hoewel het plaveisel op de gehele Traaij in tamelijk deplorabele toestand verkeert, is voorlopig alleen het slechtste deel aangepakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Gewond bij aanrijding

20121004 ZEIST Op woensdagavond ontstond een aanrijding op de Antonlaan en twee personen raakten gewond.

Omstreeks 1945 uur kreeg de politie de melding dat er een aanrijding was gebeurd op de Antonlaan met de kruising Steynlaan. Beide bestuurder kwamen vast te zitten in hun auto en de brandweer moest er aan te pas komen om hen uit hun benarde positie te halen. De bestuurders, een 75-jarige man uit Zeist en een 43-jarige man uit Soesterberg, werden voor behandeling vervoerd naar het ziekenhuis. Zij konden na behandeling het ziekenhuis verlaten.

Kinderboekenweek van start op Kameleon

20121004 DOORN  OBS Kameleon startte de Kinderboekenweek deze week met een interactief toneelstuk waarin een aantal kinderboeken werd geïntroduceerd en hoofdrolspeler Bob, een ontdekkingsreiziger, een paar belangrijke dingen leert.

Lees verder op de website van De Kaap

Wim van Geijtenbeek onderscheiden

20121004 AMERONGEN  Sommige onderscheidingen krijg je niet zomaar. Maar het gouden onderscheidingsteken dat de huidige voorzitter van Scoutinggroep Zuylensteyn, Wim van Geijtenbeek, ontving uit handen van Bas Mulder van Scouting Nederland was meer dan verdiend.

Lees verder op de website van De Kaap

Extra taalondersteuning voor kinderen in Zeist succesvol

20121004 ZEIST De onderwijsinspectie geeft het beleid en de uitvoering van de Voor- en Vroegschoolse Educatie in de gemeente Zeist een goede beoordeling. Op het gebied van extra taalondersteuning voor jonge kinderen tussen de 2 en 6 jaar is de gemeente succesvol. Dit staat in een rapport.

De onderwijsinspectie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap houdt toezicht op de kwaliteit van de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) van alle gemeenten. In een rapport laat de onderwijsinspectie weten dat in Zeist goed wordt gewerkt aan het terugdringen van taalachterstanden bij kinderen tussen de 2 en de 6 jaar. De startpositie van kinderen verbetert namelijk aanzienlijk wanneer ze op die leeftijd al extra taalondersteuning krijgen. Door te investeren in de taalvaardigheid en woordenschat, kunnen de kinderen op latere leeftijd beter meedoen op school.

Wat gaat er goed?
De gemeente Zeist wordt als voorbeeld genoemd voor andere gemeenten omdat de kinderen die het nodig hebben deze extra taalondersteuning ook daadwerkelijk krijgen. Kinderen waarbij in de peuterleeftijd door het consultatiebureau een achterstand wordt geconstateerd, gaan in Zeist naar een speciale VVE-peuterspeelzaal of krijgen extra taalstimulering op het kinderdagverblijf. Daarnaast vindt de onderwijsinspectie dat de peuterspeelzalen en de basisscholen die extra taalondersteuning goed geven. Ze werken volgens een duidelijk plan en met een vast programma en hebben goed contact met de ouders.

Verbeterpunten
Wethouder Onderwijs Bodes de Vries is blij met het rapport. “Ons gemeentelijk beleid laat mooie concrete resultaten zien in korte tijd. Kinderen hebben veel profijt van Voor- en Vroegschoolse Educatie en daarmee betere kansen voor de rest van hun leven. Maar er zijn ook nog een aantal verbeterpunten. Zo willen we dat meer basisscholen deze extra taalondersteuning gaan bieden. Ook willen we betere afspraken maken over de overgang van peuterspeelzaal of kinderdagverblijf naar de basisschool. Voor het kind en de ouder is het prettig als de werkwijze van de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf ook wordt toegepast op de basisschool.”

Wat is VVE?
Voor- en Vroegschoolse Educatie is een erkend educatief programma dat is bedoeld om taalachterstanden bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand aan te pakken. Voor het wegwerken van taalachterstanden is bekend dat een vroege aanpak het beste effect heeft. Juist daarom is het zo belangrijk om al op de peuterleeftijd extra stimulering te geven. Landelijk is vastgelegd dat gemeenten moeten zorgen voor voldoende plekken waar kinderen, die dat nodig hebben, extra ondersteuning krijgen. Hierdoor krijgen zij een betere basis krijgen voor hun verdere ontwikkeling.

Pas op: foutparkeerders en spoorboomduikers

20121004 DRIEBERGEN Morgen ruimt de gemeente foutgeparkeerde fietsen rond NS-station Drie-Zeist. En tot eind november controleert de NS extra op spoorboomduikers.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Expositie Kunstgilde Leersum

20121004 LEERSUM  Het Kunstgilde opent zaterdag om 16.00 uur weer een nieuwe expositie. De kunstenaars die exposeren zijn Josephine Duijker, Ank Bouman, Clara Antonisse, Marijke Dijkman, Trudy Fliek, Erna Glazener, Erna Kop, Jeanne Smits en Licia Stempvoort-Ciotti.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderboerderij ’t Woelige Nest krijgt opknapbeurt op Dierendag

20121004 DRIEBERGEN   Kinderboerderij ’t Woelige Nest in Driebergen krijgt vandaag, op Wereld Dierendag, een opknapbeurt. Zo’n 250 medewerkers van Dela steken vandaag gezamenlijk de handen uit de mouwen tijdens hun jaarlijkse DoegoedDag.

Lees verder op de website van De Kaap

Straatnaambord Dames Holsthof onthuld

20121004 DRIEBERGEN  Gisteren heeft het binnenplein achter de school aan de Akkerweg officieel de naam ‘Dames Holsthof’ gekregen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ding mee naar een Duuzaamheidspluim

20121004 DOORN  Leerlingen van het Revius Lyceum gaan in de week van 29 oktober tot en met 2 november in het kader van hun maatschappelijke stage op zoek naar duurzame ondernemers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 5 oktober 2012

Laag ziekteverzuim bij sociale werkvoorziening Zeist

ZEIST  Sociale Werkvoorziening Biga Groep in Zeist heeft het op twee na laagste ziekteverzuim in Nederland. Dat staat in een rapport van een arbeids- en opleidingsfonds voor de sociale werkvoorziening.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Fietsopruimactie 


DRIEBERGEN De gemeente en politie hielden op donderdag 4 oktober een fietsenactie op het station Driebergen-Zeist. In totaal werden 87 fietsen verwijderd en opgeslagen. Dit zijn er veel minder dan voorgaande jaren.

Ramkraak

LEERSUM  In de vroege ochtend van vrijdag 5 oktober pleegden meerdere mannen een ramkraak. Zij wisten te ontkomen.

Rond 04.40 uur kreeg de politie de melding van een alarm bij een pinautomaat aan de Torenzichtlaan. Meerdere politie-eenheden gingen die kant op. Agenten die ter plaatse kwamen, zagen een zwarte Audi A6-station bij de bank staan. De Audi ging er direct over de Torenzichtlaan vandoor en de agenten zetten de achtervolging in. Die leidde over de Roekenes, Boerenbuurt naar de Rijksstraatweg in de richting van Amerongen. De Audi reed echter zo hard, dat de agenten bij Amerongen het zicht op de auto kwijtraakten.
Een deur naast de pinautomaat bleek met een auto te zijn geramd. Deze auto was ter plaatse achtergebleven en bleek van diefstal afkomstig. Vermoedelijk zijn de verdachten er met geldcassettes vandoor gegaan.
Aan getuigen van de ramkraak en aan mensen die de zwarte Audi A6-station in of in de omgeving van Leersum/Amerongen of de omringende (snel-)wegen hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Opnieuw harde woorden in kwestie Hoogenraad

20121005 HEUVELRUG Lokale partij BVH wil dat de gemeente door het stof gaat voor takelbedrijf Hoogenraad. Onbegrijpelijk, vinden andere politici.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Bloemetje voor Doornse Burgernetdeelnemers

HEUVELRUG  Twee Burgernetdeelnemers in Doorn zijn donderdag door de gemeente in het zonnetje gezet. Zij kregen van burgemeester Naafs een bloemetje omdat ze de politie zo goed hebben geholpen bij het opsporen van een vermist persoon.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Stekkenmarkt Bartiméus Doorn

20121005 DOORN  Voor de vierde keer op rij wordt ook dit jaar weer de stekkenmarkt georganiseerd. Op zaterdag 6 oktober zijn belangstellenden welkom in de historische moestuin van Bartiméus.

Lees verder op de website van De Kaap

Schilderijen en houtsnijwerk in dorpshuis

20121005 MAARN  Fantasie en gevoel voor vormen, dat zijn volgens Berend van de Lagemaat de belangrijkste eigenschappen die hij heeft om hout te draaien tot gebruiks- en siervoorwerpen. Hoe dat eruit ziet is tot 9 november te zien in de vitrines van De Twee Marken.

Lees verder op de website van De Kaap

Onvrede over reclameborden op rotondes

20121005 DRIEBERGEN  ,,U loopt vooruit op beleid dat er nog moet komen, u bent een beetje in het luchtledige bezig.” Met die woorden richtte mevrouw Zalme, voorzitter van de commissie bezwaarschriften, zich maandagavond tot de heer Arends, ambtenaar van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Smalle straten, drempels en paaltjes

20121005 DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft enkele jaren geleden de Doornse wijk Kom Noord I gerenoveerd. Met alle gevolgen van dien.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 6 oktober 2012

DEV neemt een belangrijk punt mee naar huis

20121006 DOORN  In een wedstrijd waarin DEV met name in de tweede helft het beste uit zichzelf wist te halen, werd tegen Delta Sports een belangrijk punt veilig gesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Monsterscore voor FC Driebergen tegen naaste concurrent Hercules

20121006 DRIEBERGEN  Tegen een zeker niet slecht voetballend Hercules behaalde thuisploeg FC Driebergen een op alle fronten verdiende 8-2 overwinning.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM kruipt in slotfase door het oog van de naald

20121006 MAARN  In een wedstrijd waarin het voetbal op laag pitje stond kroop SVMM in eigen huis door het oog van de naald. Tegen de hekkensluiter Lopik werd een 0-2 achterstand in de laatste tien minuten omgebogen in een 2-2 eindstand

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto en Ovvo winnen in Ereklasse

20121006 DRIEBERGEN De regionale veldkorfbalclubs hebben in de Ereklasse B gewonnen.  Dalto was met 23-21 te sterk voor PKC. De ploeg uit Driebergen heeft nu vijf punten uit evenveel duels.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Verdere stijging woninginbraken. Naafs wil harder straffen

20121006 HEUVELRUG Het aantal woninginbraken op de Heuvelrug steeg de afgelopen maanden verder door. Burgemeester Naafs zoekt nu de publiciteit,  met een pleidooi voor langere straffen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Autobranden 


20121006 ZEIST Op zaterdagmorgen 6 oktober kwam er omstreeks 05.20 uur een melding binnen van auto’s die in brand stonden op de Steniahof. De brandweer heeft de auto’s geblust, maar allen bleken volledig verwoest door de brand.
De politie vermoed brandstichting en vraagt getuigen zich te melden via 0900-8844. Of anoniem via M: 0800-7000

ROOD & Nighthawks At The Diner

20121006 AUSTERLITZ  Vrijdagavond 12 oktober de melancholie van ROOD & Nighthawks At The Diner in het Beauforthuis. Noem het tango-blues-vuilnisbak-jazz. Noem het nachtmuziek. Noem het een uit de hand gelopen ode aan Tom Waits. Hij bezingt de lichtheid van het bestaan met melancholische zwaarte.
 
Eigenlijk kan je over ROOD & Nighthawks At The Diner zo veel zeggen als je wilt, je moet gewoon luisteren!  Liedjes over dromen die als sigarettenrook vervliegen. Geen enkel concert in het Beauforthuis kreeg zoveel postieve reacties als Rood/NighthawksOp 12 oktober de presentatie van zijn nieuwe CD ‘Mindful Indifference’. Je hoort een nieuwe John Lee Hooker, Nick Cave, John Cale, Tom Waits en zelfs Neil Diamond maar eigenlijk kun je ROOD alleen met zichzelf vergelijken. De CD bevat  een eerbetoon aan Amy Winehouse op, in de vorm van een Phil Spector-ballad. Werk van  Hemingway, en Salinger.
 
Rood & Nighthawks at the Diner werd opgericht in 1994 onder de naam Nighthawks at the Diner, een verwijzing naar het gelijknamige live-album van Tom Waits . ROOD & NATD  is inmiddels uitgegegroeid tot een  band met die een sfeer neerzet die in Nederland weinig geëvenaard wordt.
De muziek heeft grote bekendheid in de voormalige oostbloklanden waar het gevoel voor esthetiek nog sterk leeft. ROOD & Nighthawks at the Diner ROOD’s mooi hees krakende stem en woorden komen aan, dankzij ’s mans superieure combinatie van intonatie, timing en gevoel. ROOD kan op het ene moment met een verstilde noot het publiek de adem doen inhouden en laat even later de swingende stoelen onder hun gat kraken. . n genot. Grote klasse. OOR,
 
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Vrijdag 12 oktober om 20:15 
ROOD&Nighthawks At The Diner – Flarden van liefde 
Entree €16,00 | reductieprijs € 11,00 
www.beauforthuis.nl

KickFun in oktober in Jongerencentrum Djoi

20121006 DRIEBERGEN  In de maand oktober kunnen jongens en meisjes vanaf 12 jaar gratis deelnemen aan vier sportlessen KickFun in Jongerencentrum DJOI van Welnúh..

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsen langs buitenplaatsen

20121006 HEUVELRUG  Fietsen van Driebergen tot Amerongen langs een lint van buitenplaatsen. En bij een zevental buitenplaatsen verrast worden door cultuur, theater of muziek. Dat kan op 13 en 14 oktober van 11.00-17.00 uur in het kader van Buitenplaatsen 1712-2012.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 7 oktober 2012

Sensationele Overwinning FC Driebergen-Hercules 8-2

20121007 DRIEBERGEN  Wat een wedstrijd als je na afloop de uitslag hoort; wat betreft de uitslag zal je denken wat is er op Sportpark de Woerd gebeurd. Nou ik kan zeggen heel wat, wat je van de errste helft niet helemaal kan zeggen. Je zag twee ploegen die wilden voetballen maar die de weinige kansen onbenut lieten met Hercules iets meer aan de bal door hun sterkere middenveld.

vergroot  foto1  foto2  foto3

De eerste kansen kwamen van de FC Driebergen kant al in de 3e minuut een uitstekend schot van de deze middag goed spelende Pascal van Doorn dat net naast ging. Maar naar gelang de wedstrijd vorderde kreeg Hercules meer vat op het spel wat al in de 16e minuut een gevaarlijke uitbraak van de spits van Hercu met zich mee bracht die goed werd gekeerd tot hoekschop door doelman Michel van Bruggen die deze middag er goed het oog in had.

Het eerste doelpunt kwam tot stand via een goede aanval van een van de uitblinkers Pim van Amerongen die de bal mooi gaf aan de al eerder genoemde Pascal van Doorn die de doelman in de korte hoek passeerde en zo stond in de 21e minuut FC Driebergen voor met 1-0.

Hercules liet het hier niet bij zitten en het al vermelde sterke middenveld van de gasten uit Utrecht bracht toch wel wat gevaar voor doelman Michel van Bruggen maar leidde uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat.
Al was het wel Mathijs Brink die net voor de thee een bijna niet te missen kans om zeep hielp om FC Driebergen nog voor de rust om iets veiliger voorsprong te brengen maar faalde helaas. Rust 1-0

Het 2e gedeelte van deze wedstrijd was er een om niet snel te vergeten allereerst was er de wissel Kevin van Woudenberg voor Dobias Aldekamp
Maar vooral al direct vanaf de aftrap een geweldige voorzet van Arjan Prijs op Mathijs Brink die met lichte beweging FC Driebergen op een 2-0 voorsprong bracht. Maar het werd opnieuw een wedstrijd door een domme overtreding van Marco v/d Klift die zijn tegen stander binnen de 16 meter vast hield en een terechte strafschop werd gegeven door de uitstekend leidende scheidsrechter Budding uit Langbroek.Feilloos genomen 2-1.Het klinkt heel gek maar nu kwam er een kleine periode van 20 minuten dat er elke minuut wel wat te beleven viel vanaf minuut 59 t/m minuut 79 vielen er 7 doelpunten.ER volgen nu op rij zonder iemand te kort te doen 59e  3-1 kopbal Arjan Prijs, 60e goed doorzetten Dobias Aldekamp 4-1, 63e solo van Pascal van Doorn 5-1, een plotselinge uitval van Hercules in de 65e minuut schitterend afgerond door deze Herculaan 5-2,Nu even een kort overwicht van Hercules maar het was in de 76e minuut dat de voor Tolga Albayrak ingevallen Robin Notenboom een geweldige rush begon vanaf zijn eigen doellijn en met snelheid 5 man passeerde en de gelegenheids doelman van Hercules het nakijken liet 6-2,77e minuut net voor zijn applauswissel scoorde Pascal van Doorn zijn 3e doelpunt 7-2,78e wederom de gretig ingevallen Robin Notenboom 8-2. Dit bleek ook de eind uitslag te zijn in een wedstrijd duidelijk met 2 gezichten met dik en dik verdiende overwinning van FC Driebergen.
As Zaterdag 13 Oktober wederom een thuiswedstrijd tegen ’T Vliegdorp Aanvang 14.30 sportpark de Woerd.

HDS heeft zijn draai in de zondag derde klasse gevonden

20121007 LEERSUM   Zondag derdeklasser HDS schijnt zijn draai te hebben gevonden. Na een eerdere overwinning tegen het Amersfoortse Quick, werd nu ook Wasmeer met een 2-3 nederlaag het slachtoffer van de Leersumse promovendus.

Lees verder op de website van De Kaap

Veiligheidsbeleving rotonde Schaerweijdelaan verbeterd

20121007 ZEIST  Vooruitlopend op de officiële verkeersveiligheidcijfers die beschikbaar komen in 2013 heeft de gemeente met een enquête de ervaringen van omwonenden en weggebruikers in beeld gebracht. De ervaringen zijn overwegend positief en weggebruikers lijken steeds beter hun weg te vinden op de rotonde, waar automobilisten en fietsers zich mengen.

In totaal hebben 246 personen de enquête ingevuld. De uitkomst is over het algemeen positief. Zo vindt 70% dat de verkeersveiligheid is verbeterd. Dit komt vooral doordat de rotonde overzichtelijker is geworden. Ook vindt 66% van de respondenten de rotonde mooi en vindt 70% dat de gemeente de omgeving voor en tijdens de aanleg van de rotonde goed geïnformeerd heeft.

Wel of geen fietsstroken?
Over het ontbreken van fietsstroken waren de reacties minder positief. Gemeente, verkeerspolitie en Veilig Verkeer Nederland hebben hier destijds bewust voor gekozen. Dit zorgt namelijk voor menging van autoverkeer en fietsverkeer. Fietsverkeer moet dus voor de auto’s gaan rijden en niet naast de auto’s om problemen met de dode hoek te voorkomen.
Van de ondervraagden vindt 26% het ontbreken van de fietsstroken veiliger, maar 54% ziet liever dat er fietsstroken worden aangebracht. Tijdens de presentatie van de enquêteresultaten gaven de aanwezigen echter aan de indruk te hebben dat weggebruikers steeds beter hun weg vinden op de rotonde. Het ontbreken van fietsstroken zal in hun ogen uiteindelijk wel gaan werken. Zij gaven aan de evaluatieperiode te kort te vinden. Daarom heeft de wethouder Verkeer ingestemd met het verlengen van de proefperiode tot medio 2013. Wethouder Verkeer Johan Varkevisser: “De meningen zijn op dit moment verdeeld. Daarom gaan we over een half jaar nogmaals naar de ervaringen vragen, onder meer met betrekking tot de fietsstroken, en hakken dan de knoop door.”
In het najaar van 2012 worden al enkele verbeteringen aangebracht. Zo komen er duidelijkere verkeersborden. Op de Schaerweijdelaan wordt net vóór de rotonde extra markering aangebracht om het ritsen van fietser en automobilist beter te begeleiden.

Waarom nu al meten?
De rotonde Schaerweijdelaan – Oude Arnhemseweg is sinds 30 november 2011 in gebruik. Op 21 maart 2012 zijn de laatste werkzaamheden uitgevoerd op de rotonde Schaerweijdelaan. Met het planten van de bomen en het overige groen was de rotonde helemaal klaar.
De gemeente kan pas in de loop van 2013 beschikken over de officiële verkeersveiligheidcijfers sinds de oplevering van de rotonde. Dat duurt nog vrij lang. Omdat er in het verleden veel ongevallen zijn gebeurd was de gemeente erg geïnteresseerd naar de ervaringen van omwonenden en weggebruikers. Daarom is er een enquête afgenomen, om nu al een beeld te krijgen van het gebruik en de veiligheidsbeleving. Tijdens een bijeenkomst op 5 september 2012 heeft de gemeente de uitkomsten van de evaluatie gepresenteerd.

Kijk voor meer achtergrondinformatie en de enquêteresultaten op www.zeist.nl/schaerweijdelaan.

Leer Toveren tijdens de Wilde Buiten Dagen

20121007 DOORN  Natuurmonumenten organiseert op zaterdag 13 oktober de Wilde Buiten Dag bij Helenaheuvel in de Kaapse Bossen. Midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waar de herfstkleuren nu prachtig zijn. Tijdens deze herfsteditie leren kinderen toveren in de natuur. Natuurlijk wordt ook weer het herfstverhaal van Autumnus verteld. Een leuk dagje uit voor het hele gezin! Voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Paddenstoelen in de Kaapse bossen

20121007 DOORN  Met het IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn op paddenstoelenjacht! In de Kaapse bossen, eigendom van Natuurmonumenten sinds 1953, kan je prachtig wandelen en natuurlijk valt er ook veel te zien. Het gebied kwam rond 1750 in bezit van de familie Sellengrebel, die afkomstig was uit de Kaapkolonie in Zuid-Afrika. Naar men zegt deden de bossen op de Utrechtse Heuvelrug de familie erg denken aan de Kaapstreek, vandaar de naam. Het oorspronkelijk eentonige productiebos is inmiddels omgevormd tot een natuurlijk en gevarieerd natuurgebied. Daardoor is er veel variatie in het landschap ontstaan. Dit levert weer een grote variatie op aan dieren maar ook aan paddenstoelen. Paddenstoelen met of zonder rokje, rood met witte stippen, geheel door franje omhangen of verstopt achter een gordijn. Hopelijk komen we mooie en aansprekende soorten tegen als amethistzwam, eekhoorntjesbrood, porseleinzwam, echte kopergroenzwam en de alom bekende vliegenzwam.
 
De excursie vindt plaats op zondag 14 oktober van 14.00-16.00 en start op het parkeerterrein van de Kaapse Bossen aan de Leersumse Straatweg (N225) tegenover nummer 4-6 (= het Conferentiecentrum ”De Kaap”), 3941 KA Doorn
 
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Man overleden nadat auto geschept wordt door trein

OVERBERG In Overberg is gisteravond een man overleden nadat zijn auto werd geschept door een trein. Dat gebeurde iets voor tien uur ’s avonds bij de spoorwegovergang aan de Heuvelsesteeg op het treintraject tussen Utrecht en Arnhem.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Oranje Wit sleept gelijkspel binnen in extremis.

20121007 ELST  Oranje Wit beleefde afgelopen zaterdag thuis tegen OSO een ,,knotsgekke” middag. Een wedstrijd van 103 minuten, afgekeurde doelpunten en een rode kaart maakte dat het een spraakmakende middag werd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Candia’66 speelt gelijk: ,,Meer dan een punt gewonnen”

20121007 RHENEN  Nadat er wekenlang geen overwinning werd behaald, is het Candia’66 tegen Odysseus’91 gelukt om een puntje ‘te winnen’.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Panorama Heuvelrug moet trekpleister worden

20121007 HEUVELRUG  Gebrek aan ambitie hebben kunstenaars Leo Dekker, José Raayman en Heidi Zoestbergen niet. Hun droom is om Panorama Heuvelrug te schilderen, een kunstwerk van 50 bij 3 meter dat op één doek de bijzonderheden van de Utrechtse Heuvelrug weergeeft.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 8 oktober 2012

Asbestsaneringswerkzaamheden in gemeentelijke gebouwen in Doorn

20121008 DOORN  In opdracht van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn asbestinventarisaties uitgevoerd in de gemeentelijke gebouwen. Het resultaat hiervan is dat in twee locaties in Doorn asbesthoudend materiaal is aangetroffen. Dit wordt in de herfstvakantie door een gespecialiseerd verwijderd buiten de openingstijden om van de gebouwen.

In sporthal Steinheim en in Kinderdagverblijf Ziezo is een kleine hoeveelheid asbest aangetroffen in de elektra- en gasmeterruimte, de verwarmingsruimte en in de keuken. Hierna zijn direct lucht- en stofmonsters afgenomen. Uit dit onderzoek is gebleken dat de overige ruimtes veilig zijn. Er bestaan geen gezondheidsrisico’s voor kinderen, bezoekers en medewerkers van de sporthal en het kinderdagverblijf.

De leiding van sporthal Steinheim en Kinderdagverblijf Ziezo is van de asbestsaneringswerkzaamheden op de hoogte gebracht. Ook omwonenden, ouders en gebruikers van de sporthal en het kinderdagverblijf zijn geïnformeerd.

BC Doorn incasseert verlies

20121008 DOORN  Voor het eerst in 2,5 jaar heeft het eerste team van Badmintonclub Doorn verlies moeten incasseren. In het Gelderse Wezep verloren de Doornaren zaterdag met 5-3 van Badminton 80.

Lees verder op de website van De Kaap

Zitvolleyballers winnen overtuigend eerste duel

20121008 HEUVELRUG  Ook voor de zitvolleyballers van Volleer is de competitie begonnen. Bij Netwerk werden op overtuigende wijze de punten opgehaald (0-4).

Lees verder op de website van De Kaap

Eerste lustrum Jeugdvoetbaltoernooi

20121008 HEUVELRUG  Zo’n vierhonderd kinderen van de E- en F-teams van voetbalverenigingen binnen de gemeente, plus een team van het AZC in Leersum, spelen woensdag 3 oktober mee bij het jaarlijkse jeugdvoetbaltoernooi.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto wint van PKC/Hagero

20121008 DRIEBERGEN  Na de vele regenbuien vrijdagnacht en zaterdagmorgen knapte het gelukkig in de loop van de zaterdagmiddag op en was het in een heerlijk herfstzonnetje niet verkeerd om de laatste wedstrijd op het veld te aanschouwen. Het duel met PKC mondde uit in een aantrekkelijke wedstrijd die uiteindelijk door Dalto werd gewonnen (23-21).

Lees verder op de website van De Kaap

KCD komt niet in de problemen in Nieuw Vennep

20121008 DOORN  KCD heeft geen last gehad van de nederlaag van vorige week. Het bezoek aan KIOS leverde een duidelijke zege op. Geen moment kwamen de Doornse korfballers in de problemen: 7-12.

Lees verder op de website van De Kaap

Verscherpt toezicht na autobranden Zeist

20121008 ZEIST De politie in de Utrechtse gemeente Zeist houdt sinds maandag extra toezicht in twee buurten net buiten het centrum, nadat afgelopen weekeinde opnieuw drie auto’s in brand werden gestoken. Dat zei een woordvoerder van de politie maandagmorgen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Wielrenner gewond

20121008 ELST  Zondagmiddag reed een 56-jarige wielrenner uit Leiden over de Rijksstraatweg. Daar kwam hij bij een verkeersdrempel ten val.
Hij liep een open armbreuk op en werd per ambulance naar het Gelderse Valleiziekenhuis in Ede gebracht.

Camerasysteem met kentekenherkenning voor Zeist

ZEIST De gemeente vervangt in oktober in het centrum van Zeist de vijf inzinkbare zuilen in het autoluwe deel rond de Voorheuvel, de Markt en het Emmaplein door een systeem met camera’s met kentekenherkenning.

De inzinkbare zuilen waren versleten en aan vervanging toe. Het nieuwe camerasysteem is efficiënter, betrouwbaarder en minder storingsgevoelig. Bovendien is het gebied dan altijd goed toegankelijk bij calamiteiten. De verkeersregels en het ontheffingsbeleid voor het autoluwe gebied blijven ongewijzigd.

Om het centrum aantrekkelijk en toegankelijk voor winkelend publiek te houden heeft de gemeente in de jaren negentig besloten een gedeelte van het centrum autoluw te maken. Dit betekent dat in het autoluwe deel alleen laden en lossen tussen 06.00 uur en 11.00 uur mogelijk is en dat slechts een beperkt aantal bewoners en winkeliers een ontheffing heeft voor dat gedeelte. Er werden inzinkbare zuilen geplaatst om overtredingen tegen te gaan. Dit systeem wordt nu vervangen door een camerasysteem.

Handhaving door kentekenherkenning
In de nieuwe situatie fotografeert de camera het kenteken van een voertuig dat het autoluwe gedeelte inrijdt en weer uitrijdt. Een database vergelijkt het kenteken met de kentekens van ontheffingshouders en laad en losverkeer. Als blijkt dat er geen overeenkomst is tussen beide, dan wordt de naam van de eigenaar van het voertuig met het camerabeeld van de overtreding, voorzien van datum en tijdstip, ter controle verstuurd naar één van de gemeentelijke toezichthouders. Die controleert de gegevens op juistheid en stuurt deze in geval van overtreding door naar het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau). Na enige weken krijgt de overtreder een boete thuisgestuurd.

Planning
Ter hoogte van de plekken waar nu een inzinkbare zuil staat, komen palen met camera’s te staan, te weten: bij de Voorheuvel / Montaubanstraat, de Rozenstraat, Voorheuvel / Jagerlaan, Emmaplein en aan de Weeshuislaan. De inzinkbare zuilen worden vanaf 8 oktober verwijderd. De gemeente installeert dan meteen het nieuwe camerasysteem. Ook komen er grote, duidelijk zichtbare borden naast het inrijverbodsbord om de nieuwe situatie aan te geven.

Evaluatie
Zeist is de eerste gemeente in Nederland waar een centrumafsluiting wordt gerealiseerd met behulp van een camerasysteem in plaats van een fysiek obstakel. Diverse andere gemeenten hebben al interesse getoond in de ervaringen met het systeem zoals dat in Zeist gerealiseerd wordt. Medio 2013 evalueert de gemeente samen met ondernemers en aanwonenden het systeem.

Lezing

20121008 ZEIST Op woensdag 10 oktober 2012 houdt dr. J. Abbenes een lezing met als onderwerp: De wonderbaarlijke reizen van Pausanias.
Pausanias heeft in de tweede eeuw na Chr. een beschrijving gemaakt van het Griekenland van zijn tijd. Hij gaat daarbij in op het uiterlijk van gebouwen, beschrijft kunstwerken en bijzondere gebruiken van vele tientallen locaties in Griekenland. Ook behandelt hij allerlei wetenswaardigheden uit de klassieke geschiedenis, flora en fauna. Het accent van de lezing zal liggen op de klassieke kunstgeschiedenis en archeologie en het belang van Pausanias voor een goed begrip hiervan. Powerpointpresentatie.

De  lezing wordt gehouden in Verzorgingscentrum ‘Mirtehof’, Molenweg 50, Zeist, aanvang  20.00 u. precies. Niet-leden zijn welkom à €. 5,00; scholieren gratis.

Heks is jarig in het Beauforthuis!

20121008 AUSTERLITZ  Op zondag 14 oktober om 12:00 staat de theatergroep Met Slagroom klaar om een spannende voorstelling te geven. Dit keer is de heks jarig! Buurman wil haar graag een feestje geven, maar dat wil heks helemaal niet… Hoe gaat dit aflopen?
 
Met Slagroom heeft een theaterprogramma waarbij ze steeds een andere wereld creeren. Zij nemen de kinderen mee in een avontuur waarin ze zelf onderdeel zijn. Samen fantaseren laat het verhaal altijd verrassend eindigen. Het staat wel vast dat de voorstellingen altijd goed aflopen en zij zijn grappig, verrassend, vrolijk maar ook verdriet krijgt een plek. De voorstellingen zijn voor kleuters, maar het hele gezin kan gezellig meekijken en hoeft zich niet te vervelen.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Zondag 14 oktober om 12:00uur 
Met Slagroom – Heks is jarig 
entree €5,00 | reductieprijs €3,50

Canadese veteranen bedanken Doorns A-Team

20121008 DOORN  Een groep Canadese veteranen heeft afgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan Doorn. Onder aanvoering van de naar Canada geëmigreerde oud-Doornaar Adrian Hovestad legden de veteranen bloemen bij de plaquette voor de Queen’s Own Rifles, een van de twee regimenten die Doorn op 7 juli 1945 bevrijdde, aan de Dorpsstraat.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 9 oktober 2012

Leersumse asielfamilie mag voorlopig blijven

20121009 LEERSUM  De Leersumse familie Camara mag voorlopig in Leersum blijven, heeft de dienst terugkeer en vertrek laten weten.  Dat schrijft Carolien Spruijt, die de zaken van de familie behartigt.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Gemeente pakt Voorheuvel bij Albert Heijn aan

20121009 ZEIST Op woensdagmiddag 10 oktober geeft wethouder Verbeek-Nijhof het startsein voor de herinrichting van het plein voor Albert Heijn aan de Voorheuvel. Doel is om het plein toegankelijker, veiliger en leefbaarder te maken.

Om de onoverzichtelijke en rommelige situatie op het plein aan de Voorheuvel ter hoogte van Albert Heijn te verbeteren verwijdert de gemeente muurtjes en verplaatst zij fietsenrekken. Ook komen er enkele fietsenrekken bij. Bij de fietsenrekken worden beukenhagen geplant. Voor de veiligheid van voetgangers en fietsers wordt ook het fietspad gemarkeerd met strepen en fietsemblemen. De blindegeleidelijn wordt ook verplaatst.

Met de ingrepen verbetert ook de toegang tot Albert Heijn. Zelf verwijdert Albert Heijn op dit moment de luifels voor de winkel. Ook dit komt de toegankelijkheid van de winkel en leefbaarheid op het plein ten goede.

Centrumplan
Het herinrichten van het plein aan de Voorheuvel is een van ingrepen om het centrum te verbeteren. De gemeente wil graag een aantrekkelijk, winkelcentrum met een regionale functie, waar het prettig winkelen en vertoeven is. Vorig jaar zijn in het centrum al de parkeergarages opgeknapt en is er bewegwijzering aangebracht. Andere, grotere ingrepen die nodig zijn om het centrum te verbeteren worden momenteel uitgewerkt in een zogeheten Centrumplan. Het gaat dan onder meer om oplossingen voor knelpunten op het gebied van verkeer, looproutes en het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte. Meer informatie over het Centrumplan is te vinden op: http://www.zeist.nl/centrumplanzeist.

Informatieavonden
Op dinsdagavond 30 oktober van 18.30 tot 20.30 uur en op donderdagavond 1 november van 19.30 tot 21.30 uur organiseert de gemeente twee informatiebijeenkomsten waar het concept-Centrumplan gepresenteerd wordt. Als symbolisch vertrekpunt voor het plan worden beide avonden gehouden in een, voor de gelegenheid verwarmd, leegstaand winkelpand aan het Emmaplein 160, naast de achteringang van V&D.

Plan Donderberg weer mislukt

20121009 LEERSUM  De nieuwe Donderberg is mislukt. De ingeschakelde projectontwikkelaar ziet wegens geringe belangstelling toch af van het project. Miljoenenverlies dreigt opnieuw voor de gemeente.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Plaatsing zonnepanelen

20121009 RHENEN  Wethouder Frank Bongers en Jacob van Berkel van het bedrijf Solesta waren in de voorbije week aanwezig bij het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf op Remmerden. Energiebesparing en duurzame energie zijn een van de speerpunten uit het gemeentelijk klimaatbeleid en milieubeleidsplan.

vergroot foto

Na de uitvoering van diverse energiebesparende maatregelen bij gemeentelijke gebouwen en een succesvolle stimuleringsregeling energiebesparing voor inwoners zijn mogelijkheden voor duurzame energie op gemeentelijke gebouwen bekeken. Qua dakoppervlak bleek de gemeentewerf goed geschikt te zijn voor zonnepanelen.
Voor de zonnepanelen heeft Rhenen een SDE subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) gekregen. De hoogte van de subsidie is gebaseerd op een hoeveelheid panelen, die voldoende elektriciteit opwekken voor het eigen gebruik van de gemeentewerf. De SDE subsidie houdt in dat de gemeente 15 jaar subsidie krijgt voor de stroomopbrengst die door deze panelen wordt geleverd. Door de subsidie is de terugverdientijd van dit systeem ongeveer 6,4 jaar.
De levensduur van zonnepanelen is 30, 40 jaar. Naast een milieuvoordeel levert dit ook een financieel voordeel op.

Maak foto’s van meest geliefde plekje

20121009 AMERONGEN/LEERSUM  De Vereniging voor Dorp en Natuur wil graag weten welke plekjes Amerongers en Leersumers het mooist of juist lelijkst vinden in hun eigen dorp.

Lees verder op de website van De Kaap

Herfstactiviteiten Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

20121009 HEUVELRUG  Van zaterdag 13 oktober tot en met zondag 21 oktober wordt elke dag op een andere plek in nationaal park Utrechtse Heuvelrug het avontuur van Autumnus verteld en dan mee het bos in voor een leuke doe-activiteit.

Lees verder op de website van De Kaap

Het college leest voor op de Dag van de Duurzaamheid!

20121009 HEUVELRUG Het college van b&w van de gemeente Utrechtse Heuvelrug leest voor op woensdag 10 oktober op de Dag van de Duurzaamheid.  Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd door  Stichting Urgenda. Op deze dag laat Nederland zien hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan.

Kinderen hebben veel vragen over milieu, klimaat, energie, samenleven en eerlijk delen. Daarom is er voor hen de scholenactie op de Dag van de Duurzaamheid. Leerkrachten, burgemeesters, wethouders, ouders en bekende en onbekende Nederlanders lezen op deze dag voor op een basisschool en gaan daarna in gesprek over hoe we op een duurzame manier met de aarde om kunnen gaan.

Het college van B&W nodigde scholen in onze gemeente uit voor een voorleesbezoek op school. Zes basisscholen in onze gemeente doen hieraan mee. Woensdag 10 oktober lezen Burgemeester Frits Naafs en de wethouders voor uit “Pluk redt de dieren”, “mr Finney en de andere kant van het water” en “Help mijn iglo smelt”.
Daarna gaan zij met de leerlingen in gesprek over duurzaamheid.  In het onderstaande overzicht vindt u meer informatie over de deelnemende scholen.

Wethouder opent openbaar watertappunt in Zeist

20121009 ZEIST Komende woensdag opent wethouder Varkevisser, in samenwerking met waterbedrijf Vitens, een  openbaar watertappunt in de gemeente Zeist. Het tappunt wordt door Vitens aangeboden aan de gemeente Zeist op de Dag van de Duurzaamheid.

Het tappunt ligt aan de Slotlaan ter hoogte van de publiekshal van de gemeente Zeist. In de publiekshal houdt Vitens woensdag een waterproeverij. Mensen kunnen een test doen of ze het verschil proeven tussen kraanwater, water uit een fles of water uit een ander deel van Nederland.

Gezonder en duurzaam
Wethouder Johan Varkevisser. “Wij zijn heel verheugd dat we van Vitens dit waterpunt aangeboden krijgen. Vitens wint water uit een gebied aan de Bergweg in de gemeente Zeist en voorziet nagenoeg alle huishoudens van Zeist van drinkwater. Op dit moment leeft in de gemeenteraad de wens om drinkwater op meerdere plaatsen in de openbare ruimte beschikbaar te stellen. We vinden dat ook belangrijk, omdat de kwaliteit van kraanwater beter wordt gecontroleerd dan die van water uit flessen. Kraanwater is dus minstens zo gezond als gebotteld water. Daarbij is kraanwater veel goedkoper dan gebotteld water. En door kraanwater te drinken helpen we met z’n allen mee aan het terugdringen van het plastic afval. We hopen dat het gratis beschikbaar stellen van water mensen bewuster maakt van wat ze drinken”

Hoe ziet het eruit?
Het watertappunt wordt aangesloten op de drinkwaterleiding door Vitens. Het is een modern vormgegeven pijp met een knopje om het water uit te tappen.

Dag van de duurzaamheid
Op woensdag 10 oktober vinden door heel Nederland allerlei duurzame activiteiten plaats door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. De gemeente Zeist heeft van 1 t/m 10 oktober een week van de Duurzame Smaak. Kijk op www.zeist.nl/duurzaam en zie welke duurzame activiteiten er in Zeist plaats vinden.

Herfstspektakel bij de Boswerf, kom genieten van het smulbos

20121009 ZEIST  In de herfstvakantie, op woensdag 17 en vrijdag 19 oktober kunnen kinderen bij bezoekerscentrum De Boswerf komen proeven hoe de herfst smaakt.

Herfst, herfst wat heb je te koop?  Bladeren op een hoop! Maar natuurlijk ook bessen, noten en kastanjes. Kom dus smullen uit het herfstbos. Je kunt kiezen uit een aantal activiteiten zoals tamme kastanjes poffen in de tipi. Als de kastanjes gaar zijn mag je ze heerlijk oppeuzelen met een beetje suiker. Je kunt ook een broodje bakken en zelf het beleg kruidenboter maken. De kruiden voor je eigen kruidenboter kun je zo uit de tuin van de Boswerf knippen voor op je warme broodje, verser kan niet!
Op woensdag 17 oktober kun je jam maken van wilde bessen uit het bos.
Wel eens zelf jam gemaakt? Dit is je kans!  Voor deze activiteit moet je je wel aanmelden.

De activiteiten zijn voor kinderen vanaf zes jaar. Aanmelden voor de kookworkshop ’jam maken’ kan telefonisch 030 – 69 22 393 of  aan de balie van het bezoekerscentrum De Boswerf. Deze activiteit kost € 4,50 per persoon.  Broodjes bakken en Kastanjes poffen kosten  € 2,00 en de activiteit kruidenboter maken kost € 0,50.

Let op: gewijzigde openingstijden in het winterseizoen!
Het bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot en met vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur (tot eind oktober). Hierna is het bezoekerscentrum tot april alleen op de zondagen geopend.

Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393. U vindt bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.


Buurt Zeist in geweer tegen autobranden

20121009 ZEIST  Bewoners in en om de Steniahof in Zeist nemen zelf maatregelen tegen de aanhoudende autobranden in hun buurt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Start jubileumactiviteiten Kerkkoor Driebergen

20121009 DRIEBERGEN  Een vierdaagse concertreis naar Aken was vorige week voor het Kerkkoor Driebergen de start van een aantal bijzondere activiteiten ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 10 oktober 2012

Najaar op de Plantage Willem III en de Remmerdense Heide

20121010 ELST Zin om op zo’n lekkere ruige herfstdag weer eens ouderwets door de natuur te struinen? Het Utrechts Landschap organiseert op zaterdag 13 oktober om 14.00 uur die mogelijkheid.

De gids staat op dat tijdstip klaar op de parkeerplaats van de Plantage Willem III tussen kom Elst en het ecoduct aan de N225 tussen Rhenen en Elst.
De wandeling is kosteloos, duurt circa 1½ uur, en reserveren is niet nodig.
Nadere info vindt u op: www.utrechtslandschap.nl

Hoenderdaal sportinstuiven weer van start

20121010 DRIEBERGEN  Health Center Hoenderdaal gaat weer van start met de sportinstuiven. Een sportinstuif betekent dat iedereen voor € 2,- zonder verplichtingen anderhalf uur kan bewegen en bezig kan zijn met een sport of spel naar keuze.

Lees verder op de website van De Kaap

Burgemeester Naafs opent vernieuwd sportpark Tuilland

20121010 DOORN  Op zaterdag 13 oktober vindt de officiële ingebruikname plaats van de nieuwe clubaccommodatie van de Doornse voetbalvereniging DEV. Op Tuilland zal burgemeester Frits Naafs de aftrap verrichten van de eerste officiële wedstrijd die het eerste elftal van DEV Doorn zal spelen op het nieuwe kunstgrasveld.

Lees verder op de website van De Kaap

Winnaar ballonnenwedstrijd feestelijk bekend gemaakt

20121010 DOORN  Eind augustus is ter ere van de opening van het nieuwe schoolplein van basisschool Hoog Moersbergen een ballonnenwedstrijd georganiseerd voor alle 170 leerlingen van de school. Boris de Vries uit groep twee is de gelukkige winnaar. Zijn ballon heeft maar liefst 179 kilometer afgelegd.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 11 oktober 2012

Hoofdstraat-A12: tot Sinterklaas langer stilstaan

20121011 DRIEBERGEN Forensen moeten tot eind november blijven rekenen op langere wachttijden rond het kruispunt N225/A12. Pas tegen Sinterklaas neemt de verkeersdruk significant af.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Ze rijden als gekken

20121011 DRIEBERGEN  Verkeersregelaar Henk Hartendorp ontmoet uit hoofde van zijn beroep redelijk veel aggressie. ‘Het is hier wel erger dan elders.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Wethouder leest voor op Wilhelminaschool

20121011 AMERONGEN  In het kader van de ‘Dag van de Duurzaamheid’ heeft wethouder Tim Verhoef afgelopen woensdag voorgelezen op de Wilhelminaschool in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

ProRail: ‘Hellingbaan te duur’

20121011 MAARN  De gemeenteraad wil niet dat de nieuwe lift op station Maarn ten koste gaat van de hellingbaan aan de westzijde van het station. ProRail heeft het plan opgevat om de hellingbaan aan de westzijde van het station te verwijderen, zodra de nieuwe lift bij het station in werking is.

Lees verder op de website van De Kaap

Drie ‘ladies’ samen in ‘Iconen’

20121011 DRIEBERGEN  Jacqueline Kennedy, Lady Di en Grace Kelly schitteren samen in toneelstuk ‘Iconen’ op zondagmorgen 14 oktober in Het Wapen van Rijsenburg in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Herfstkleurenwandeling in Von Gimborn Arboretum

20121011 DOORN  Het is zondag 14 oktober vanaf 14.00 uur mogelijk een ‘herfstkleurenwandeling’ te maken door het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Hier is een groot aantal exotische bomen en struiken te bezichtigen, die vaak spectaculair verkleuren in de herfst.

Lees verder op de website van De Kaap

Juf Nienke neemt afscheid

20121011 DOORN  Gisteren was het dan zover: juf Nienke van Brink gaat met pensioen. Zij nam na 23 jaar afscheid van collega’s, kinderen en ouders van OBS Kameleon.

Lees verder op de website van De Kaap

Maarsbergen moet vooruit

20121011 MAARSBERGEN Maarsbergen verliest de brandweerkazerne, maar houdt Bakker Bos en krijgt een nieuw schoollokaal en bedrijventerrein.  De gemeente probeert Heuvelrugs een-na-kleinste dorp aan alle kanten leefbaar te houden.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug
heuvelrugnieuws 12 oktober 2012

Inbreker loopt met bewoonster mee 


20121012 DRIEBERGEN Donderdagmiddag kwam een 80-jarige vrouw thuis in haar woning aan de Engweg en ging in de woonkamer zitten. Ongeveer tien minuten later hoorde zij boven gerommel.

Zij liep naar de eerste etage en trof daar een inbreker in haar slaapkamer aan. Zij schrok zich een ongeluk en riep wat hij daar deed? De inbreker bleef opmerkelijk ontspannen en vroeg of de bewoonster de voordeur van het slot wilde halen zodat hij weg kon. Hij zei nog dat hij niets had gestolen en liet zien dat hij niets onder zijn kleding had. De totaal overrompelde bewoonster deed de deur van het slot, waarna de inbreker ervandoor ging. Hij bleek een raam te hebben opengebroken.

Signalement 
Blanke man, 30-35 jaar, 1.80-1.85 meter, smal postuur, donker halflang haar. Hij droeg een donkere jas met een lichtkleurige bontkraag, felkleurige blauwe of groen shirt/trui, blauwe spijkerbroek en donkere schoenen. Tevens rook hij naar alcohol.
Aan getuigen van de inbraak en aan mensen die menen de verdachten te herkennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844.

Inbreker ontkomt

20121012 ZEIST  In de nacht van donderdag op vrijdag 12 oktober kreeg de politie de melding van een poging tot inbraak bij een winkel aan de Laan van Vollenhove. Een getuige verklaarde dat de verdachte vrijwel geheel in het wit was gekleed en ervandoor was gegaan.

Agenten stelden een onderzoek in de omgeving in. Een agent zag de verdachte op de Laan van Vollehove in de verte lopen en ging achter hem aan. Nog voordat hij bij de verdachte was, vernielde die een ruit van een winkel, pakte iets uit de winkel en zette het op een lopen.
De agent zette de achtervolging voort en zag dat de verdachte van een talud afsprong. De verdachte stak de Dreef over, verdween de struiken in, liep door een sloot en verdween in het donker. Meerdere agenten, waaronder een politiehondengeleider, zochten naar de verdachte. Zij troffen daarbij onder andere wel een natte broek en schoenen aan, maar de inbreker werd niet meer gevonden.
Aan getuigen die de verdachte hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Kinderen in de gemeente Zeist leren recyclen

ZEIST Wethouder Joke Leenders bezocht afgelopen donderdag bij naschoolse opvang Skelt een workshop over de inzameling en recycling van elektronisch afval. De kinderen maken van het afval een kunstwerk. In de gemeente Zeist worden momenteel op de buitenschoolse opvang workshops gegeven over het inzamelen en recyclen van elektrische apparaten, ook wel e-waste genoemd.

vergroot foto

Kinderen worden betrokken bij de inzameling van het afval en onderzoeken waaruit het bestaat. Van de verschillende materialen uit e-waste worden kunstwerken gemaakt waardoor ze zelf aan het recyclen zijn. De gemaakte kunstwerken worden in december tentoongesteld. Het mooiste kunstwerk wint een prijs.

Wat is e-waste?
Elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd, is afval dat bestaat uit defecte of verouderde elektrische en elektronische toestellen. De term verwijst naar componenten die eerder gedumpt dan gerecycled worden. Ook onverkochte toestellen worden als elektronisch afval beschouwd.

Waarom is recyclen belangrijk?
De workshops worden gratis aangeboden en gefinancierd uit het ‘Wecycle-gemeenten’-fonds. Dit fonds is opgezet door recycle-organisaties Wecycle en ICT~Milieu. Jaarlijks wordt per persoon bijna 24 kilo aan gebruikte elektrische apparaten met een stekker, accu of batterij afgedankt. Grote apparaten, zoals koelkasten en wasmachines worden wel naar de milieustraat gebracht. Toch wordt twee kilo e-waste per huishouden, voornamelijk kleine apparaten en lampen, in de vuilnisbak gegooid waardoor het moeilijk wordt om te recyclen. Veel waardevolle grondstoffen gaan daardoor verloren en gevaarlijke stoffen komen in het milieu.

Kinderen betrekken
Door de kinderen te betrekken bij de inzameling en recycling van e-waste wordt bij hen de grondslag gelegd om te gaan inzamelen. Door het project wordt het ook mogelijk klein e-waste in te zamelen bij de BSO’s. Voor elk apparaat dat bij de BSO ingeleverd wordt, ontvangt ze een punt. Tegen inlevering van punten kan de BSO sport-, spel-, en lesmateriaal ontvangen.

Pink Panthers jeugd op tour naar Engeland

20121012 DRIEBERGEN  Rugby Club the Pink Panthers organiseren de Jubileumtour Jeugdrugby van 13 tot 17 oktober. Binnen de Rugby wereld is het een traditie om regelmatig op tour te gaan  en daar wat wedstrijden te spelen. 

Deze keer is het wel heel bijzonder. De jeugdafdeling van the Pink Panthers gaat a.s. zaterdag met 2 tours vanuit Driebergen naar Engeland. De jongste spelers gaan via Duinkerken en Dover naar London om daar te spelen tegen  Gravesend RFC en Horsham RUFC. Deze laatste rugbyclub is door the Pink Panthers al eerder bezocht en Horsham was ook al enkele malen te gast bij  the Panthers op de Woerd in Driebergen.
De jongste spelers Mini’s en Cubs vertrekken zaterdag om 05.30 uur vanaf de club en komen dinsdag rond 21.00 uur weer terug.    

De oude jeugd ( tot 18 jaar) de Junioren en Colts vertrekken zaterdag om 14.00 uur naar de ferry in IJmuiden en gaan vervolgens met de nachtboot naar Newcastle. Daar spelen zij en zijn te gast bij ondermeer, Rugby Club Tynedale. Deze Rugby Club heeft goede banden met the Pink Panthers. Zij komen reeds 14 jaar bij ons als gast, met zowel jeugd als senioren.   Op de maandag nemen deze Pink Panthers tegen een team van een School in Morpeth.
 
Het eerste team van deze club speelt in de allerhoogste klasse van Rugby Nederland. Het tweede team kan met hun huidige inzet kampioen worden in hun klasse, terwijl de jeugd het ook  goed doet in het veld en in de competitie.
 
Zaterdag speelt het Eerste team thuis tegen de huidige koploper The Dukes uit  Den Bosch.
Start wedstrijd 15.00 uur.

Bos blijft brood bakken in Maarsbergen

20121012 MAARSBERGEN  Eerlijk en rechtvaardig noemt burgemeester Frits Naafs de overeenstemming die is bereikt met Bakkerij Bos. De broers Henk en Jan Bos stonden – sinds buren in 2009 bij de gemeente op handhaving aandrongen – voor de opgave te voldoen aan de wet- en regelgeving.

Lees verder op de website van De Kaap

Groenorganisatie vreest ernstige geluidshinder treinen

20121012 DRIEBERGEN  De maatregelen die ProRail heeft voorgesteld om de geluidsoverlast in het toekomstig stationsgebied te bestrijden, zijn volgens de Driebergse Vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering ver onder de maat.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Utrecht goalie Robbin Ruiter komt naar DEV Doorn

20121012 DOORN  FC Utrecht doelman Robbin Ruiter zal zaterdag 13 oktober te bewonderen zijn tijdens de feestelijke opening van de nieuwe clubaccommodatie van DEV Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 13 oktober 2012

Man aangehouden na bedreiging 


20121013 ZEIST  Op vrijdagavond 12 oktober werd een man aangehouden nadat hij iemand had bedreigd met een steekwapen. Omstreeks 21.40 uur reed een 20-jarige man uit Zeist op zijn fiets en botste bijna op een andere fietser. Ze reden rakelings langs elkaar, waarna de andere man omkeerde en de man uit Zeist probeerde te slaan. Het slachtoffer verdedigde zichzelf door terug te slaan. De man bedreigde hem vervolgens met een steekwapen. De man uit Zeist ging er snel vandoor naar het politiebureau, waar hij vertelde wat er gebeurd was en een signalement van de andere fietser doorgaf. Agenten gingen ter plaatse en zagen de verdachte op het Emmaplein. Deze 18-jarige man, ook afkomstig uit Zeist, werd aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor. Bij fouillering werd het steekwapen en nog een ander wapen aangetroffen. Beide wapens zijn in beslag genomen.

Aanhouding voor overval supermarkt Zeist

20121013 ZEIST Zaterdag 13 oktober werd een 26-jarige verdachte aangehouden op verdenking van een overval op een supermarkt aan de Laan van Vollenhove van vrijdag 12 oktober 2012. De man kon worden aangehouden na oplettenheid van personeel van dezelfde supermarktketen aan de Korte Steynlaan.

Na de overval van vrijdag 12 oktober werd een foto van de verdachte onder het supermarktpersoneel verspreid. Een medewerkster van de supermarkt aan de Korte Steynlaan zag zaterdag omstreeks 12.20 uur een man die overeenkwam met het signalement. Ze schakelde collega’s in en zij hielden de man in de gaten. De verdachte rende er plotseling vandoor waarna de politie gebeld werd. Agenten konden de man op de Krugerlaan aanhouden. Een nader onderzoek is ingesteld.

FC Driebergen met tien man naar overwinning

20121013 DRIEBERGEN  FC Driebergen kroop tegen ’t Vliegdorp uit Soesterberg door het oog van de naald. Met tien man en nog nagenoeg een gehele tweede helft voor de boeg won de ploeg van trainer Bert v/d Brom in eigen huis met 3-2.

Lees verder op de website van De Kaap

Candia’66 pakt drie punten bij koploper

20121013 RHENEN  Nadat er vorige week al goed werd gevoetbald, heeft Candia’66 bij Delta Sport de lijn doorgetrokken. Bij de koploper werd er knap met 0-1 gewonnen, al was het voetbal deze keer niet hoogstaand.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

SVMM behaalt drie belangrijke punten tegen Bunnik

20121013 MAARN  De Maarnse zaterdag vierdeklasser SVMM behaalde in en tegen Bunnik een belangrijke 1-2 overwinning, waardoor de ploeg van trainer Olaf Kersbergen direct een aantal plaatsen steeg op de ranglijst.

Lees verder op de website van De Kaap

Gedegen spelend DVSA houdt de punten in eigen huis

20121013 AMERONGEN  DVSA behaalde in eigen huis een uitermate verdiende en belangrijke overwinning op het Utrechtse DWSV.

Lees verder op de website van De Kaap

25 jaar Regenboog in Maarn

20121013 MAARN  Dagcentrum De Regenboog bestaat 25 jaar en dat is gevierd met de cliënten. Ook de inwoners van Maarn hebben de gelegenheid gekregen het dagcentrum te bezoeken en kennis te maken met het werk van Reinaerde waar de Regenboog onderdeel van is.

Lees verder op de website van De Kaap

De Kameleon opent Engelse bibliotheek

20121013 DOORN  Obs Kameleon heeft deze week op feestelijke wijze een splinternieuwe Engelse bibliotheek geopend in de school. Voorleeskampioen 2011 Juliette Hazes uit groep 8 las ter gelegenheid van de opening de Engelse versie van Jip en Janneke voor aan haar schoolgenootjes.

Lees verder op de website van De Kaap

Grote namen muziekwereld op Kasteel Amerongen

20121013 AMERONGEN   In het Huys van Kasteel Amerongen vindt op zondag 28 oktober een klassiek concert plaats. Die dag valt de eer te beurt aan twee grootheden om gebruik te maken van de grote zaal als concertplaats.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 14 oktober 2012

Spannende strijd FC Driebergen– Vliegdorp 3-2

20121014 DRIEBERGEN Op een moeilijk te spelen hoofdveld (te hoog gras) heeft FC Driebergen weer een goede prestatie neergezet door thuis ’T Vliegdorp met een 3-2 nederlaag naar huis te sturen en zodoende zijn 3e achtereen volgende overwinning behaalde. Wel een zeer spannende strijd vooral in de laatste 37 minuten van de 2e helft toen FC Driebergen met 10 man verder moest na een rode kaart van verdediger Michel Hoekstra(2x geel).

vergroot   foto1  foto2  foto3  foto4  foto5  foto6  foto7

Een wedstrijd die alle kanten op kon gaan een “T Vliegdorp die wel een minder goede periode achter de rug had maar toch als team een gevaarlijke outsider is in deze competitie.
Een 1e helft die als totaal bekeken een gezapig tempo gaf en het leek dat beide teams alleen maar bezig waren om elkaar af te tastten.  Het was FC Driebergen die met wat druk op de verdediging van ’T Vliegdorp het begin van de wedstrijd dicteerde zonder echt gevaarlijk te worden. Zeker tweemaal moest Keeper Michel van Bruggen al in het begin handelend optreden door een paar uitstekende reddingen zijn doel schoon te houden.
Het was ’T Vliegdorp wat betreft het veldspel steeds iets sterker werd en dat beloond zag in de 25e minuut door een goede aanval uitstekend af te ronden.0-1
Maar geschrokken  van deze tegenvaller zag FC Driebergen kans om wat meer de aanval te kiezen en dat werd beloond met een uitstekende aanval die voortreffelijk werd afgerond door Dobias Aldekamp 1-1 dit was 5 minuten later dan de 0-1 voor ’T Vliegdorp. Rust 1-1
Het 2e gedeelte van deze wedstrijd werd ondanks het slechte weer steeds spannerder en vooral in de eerste 10 minuten van deze helft was het FC Driebergen dat toesloeg met 2 doelpunten in de 47e minuut en de 51e minuut .Allereerst werd Mathijs Brink door alleen op de keeper af tegaan  onderuit gehaald en kreeg alleen een vrije trap en de keeper geel . Dit was het moment dat scheidsrechter Karakay de fout in ging (binnen de 16 gevloerd) dus strafschop en een rode kaart voor de keeper maar, het werd een gele kaart en een directe vrije trap net buiten het strafschop gebied. De vrije trap werd tot hoekschop verwerkt en uit deze hoekschop was het Pascal van Doorn die dit uitstekend afronde en met zijn rechtse ( hij is oer links)de bal langs de keeper speelde 2-1
FC Driebergen kreeg de smaak te pakken en het was 3 minuten later dat een voortreffelijke aanval tussen Tolga Albayrak en Pascal van Doorn uitstekend werd afgerond door Aanvaller Mathijs Brink.3-1
Dit was een binnenkomer maar kreeg een domper doordat in de 52e minuut verdediger Michel Hoekstra zijn 2e gele kaart opliep en het veld moest verlaten met rood.Dus met een 3-1 voorsprong te verdedigingen en met 10 man verder.
FC Driebergen wisselde Mathijs  Brink in voor Kevin van Woudenberg om het middenveld te komen versterken.
Wat ’T Vliegdorp ook probeerde de sterke verdediging met Sjoerd Blankenstein en aanvoerder Paul van Hofwegen in de hoofdrol werd het zeer spannend doordat ’T Vliegdorp terug kwam door een uitstekend doelpunt dat was in de 77e minuut.
3-2  Even daarvoor had Dobias Aldekamp de grootste kans van deze wedstrijd door voor een leeg doel te falen.
Na al deze schermmusstelingen kwam er toch een einde aan deze wedstrijd .3-2 met in de laatste minuut de beste redding van de wedstrijd door doelman Michel van Bruggen die zijn team in de race hield door  zich voor 3 man die vrij stonden om in te schieten voor hun voeten te werpen.
Zaterdag 20 oktober 2012 vrij
Zaterdag 27 oktober 2012  de uitwedstrijd tegen Altius(Hilversum) aanvang 14.30

DEV maakt geen gebruik van de vele geboden kansen

20121014 DOORN  In de eerste wedstrijd op het gloednieuwe kunstgrasveld liet een ineffectief DEV de punten aan tegenstander DVSU. De feestelijke opening van zowel het nieuwe veld als ook het nieuwe prachtige clubhuis, kreeg daarmee toch een donker randje.

Lees verder op de website van De Kaap

Zwemgala

20121014 DRIEBERGEN Afgelopen weekend werd het jaarlijkse Merwestein Zwemgala gehouden in Nieuwegein voor zwemmers tot 20 jaar. Een belangrijk weekend in de aanloop naar de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen (NJK) korte baan, begin maart 2013. Met 300 zwemmers van 29 verenigingen, waaronder ook clubs uit Eindhoven, Amsterdam, Zoetermeer en Alkmaar, werd gestreden voor limieten, PR’s en natuurlijk medailles.

vergroot foto

Uit Driebergen deden drie leden van zwemclub De Zwoer mee en met het nodige succes. Zo zwom Auke Koops, uit Wijk bij Duurstede, op al zijn afstanden sneller dan ooit, knap voor een 17 jarige! Mijke Bergkotte (13 jaar) en Mart Niehoff (11 jaar) zijn ruim drie jaar aan het wedstrijdzwemmen en maken snelle progressie. De in Odijk wonende Mijke is in de race om op de 50 m vrije slag de limiet te halen voor het komend NJK en haalde tot haar eigen verrassing een nieuwe PR op de 50 m vlinderslag. Drieberger Mart verbrak al zijn PR’s en ging met 6 keer goud naar huis. Op drie afstanden heeft hij zichzelf inmiddels in de ranglijst binnen de top 10 van Nederland gezwommen.

Zeer goede resultaten dus voor deze enthousiaste zwemclub. Een compliment dus niet alleen voor de zwemmers, maar ook voor de trainers en hun trainingen. De Zwoer heeft naast wedstrijdzwemmen ook andere varianten om kinderen op een leuk manier kennis te laten maken met de zwemsport. Zo kan ieder op eigen tempo en eigen wensen binnen de zwemsport zich te verbeteren. Er is goed nieuws; er is nog plaats voor nieuwe zwemmers binnen de club (zie www.dezwoer.nl)

Gewonden bij verkeersongeval 


20121014 DOORN  Een man en een vrouw moesten naar het ziekenhuis nadat zij op zaterdagochtend 13 oktober een aanrijding hadden gehad.

Rond 08.20 uur kreeg de politie de melding dat er een aanrijding tussen twee auto’s had plaatsgevonden op de Driebergsestraatweg. Een 26-jarige man uit Zeist reed vanuit de richting van Driebergen en reed in de richting van Doorn. Hij zag plots dat een 29-jarige automobiliste uit Doorn de weg overstak, waardoor hij nog probeerde uit te wijken. Er ontstond een aanrijding tussen de twee auto’s, waarna de man tegen een boom botste en uiteindelijk tegen een lantaarnpaal tot stilstand kwam. De man en de vrouw werden door de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis. Zij konden in de middag met lichte verwondingen weer naar huis.

Openlijke geweldpleging 


20121014 ZEIST  Op zaterdagavond 13 oktober werd een jongen mishandeld door een groep. De politie is op zoek naar getuigen.Omstreeks 20.00 uur kreeg de politie de melding dat er een vechtpartij gaande was op het Emmaplein. Een jongen zou na een woordenwisseling in zijn gezicht geslagen en geschopt zijn door meerdere lichtgetinte jongens. Daarna waren de verdachten ervandoor gegaan. Agenten zochten in de omgeving naar de verdachten van ongeveer 15 jaar, maar troffen ze niet meer aan. Het 16-jarige slachtoffer moest met verwondingen aan zijn gezicht naar het ziekenhuis. 

De politie is op zoek naar de groep jongens en roept getuigen van de openlijke geweldpleging op zich te melden. Heeft u meer informatie over deze zaak, neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844. Wilt u anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Record boomknuffelen behaald

20121014 DOORN  Tachtig boomknuffelaars hebben vanmiddag een nieuw record boomknuffelen behaald.  In het Doornse gat. Dat meldt de promotiecampagne Uitindeheuvelrug via twitter.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

CU niet blij met horoscoop in ‘gemeenteboekje’

20121014 HEUVELRUG  De Christenunie is niet blij met een  horoscoop in een uitgave van de gemeente Utrechtse heuvelrug. Die helemaal geen gemeenteuitgave blijkt te zijn.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Najaarseditie Enjoy the ride Leersum

20121014 LEERSUM  In de bossen rond Leersum kunnen ruiters en amazones op 20 oktober deelnemen aan een lange paardenrit. Deze tocht van ‘Enjoy the rode’ is toegankelijk voor iedere ruiter of amazone en menner in Nederland.

Lees verder op de website van De Kaap

Breeakker met nieuwe naam op nieuwe locatie

20121014 AMERONGEN  Na een periode van 27 jaar verhuist obs de Breeakker naar een nieuwe (tijdelijke) locatie. Op deze markante plek in Amerongen gaat de school door met haar wijze van onderwijs.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 15 oktober 2012

Asbestschool Zeist stelt lijnbussen in

20121015 ZEIST  Basisschool De Sluis in Zeist blijft door de vondst van asbest in het pand niet drie maar acht weken dicht. Omdat de sluiting zo lang duurt, brengen lijnbussen de leerlingen vanaf volgende week naar andere scholen in Zeist.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Inwoner Zeist valt van trap en overlijdt

20121015 ZEIST  In Zeist is een 71-jarige man verongelukt. Het slachtoffer viel zondagavond van de trap. Dat gebeurde aan de Jan Schepmanlaan.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zonnebloem Leersum viert 35-jarig bestaan

20121015 LEERSUM  Op 10 oktober was het precies 35 jaar geleden dat de Zonnebloem afdeling Leersum werd opgericht.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrouwen Volleer winnen thriller van UVV/Sphynx

20121015 HEUVELRUG  De volleybalwedstrijd tussen de vrouwen van Volleer en UVV/Sphynx 1 (3-2) eindigde pas in de vijfde set met 17-15 winst voor Volleer. De mannen leden een 1-3 nederlaag tegen koploper VOC-Maarssen 2.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe plannen voor oude Donderberg

20121015 LEERSUM Nu de Nieuwe Donderberg is afgeblazen, kan er misschien wat met de oude Donderberg.  Iets met zorg, of horeca, denkt de wethouder.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

KCD opent nieuwe accommodatie

20121015 DOORN  Voor korfbalclub Doorn ging zaterdag een grote wens in vervulling. Al jaren voldeed de oude accommodatie niet meer aan de eisen, maar daar kwam nu een einde aan.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 16 oktober 2012

Sponsorspringen manege Lis Hartel

20121016 DOORN  Manege Lis Hartel houdt op zondag 4 november een wedstrijd sponsorspringen. Bij deze wedstrijd verschijnt een combinatie aan de start, die in twee minuten zoveel mogelijk punten bij elkaar moet springen.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanrijding tussen twee fietsers 


20121016 ZEIST  Maandagavond 15 oktober zijn twee fietsers tegen elkaar op gereden. Beide fietsers zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Rond 22.25 uur kreeg de politie de melding dat er een aanrijding tussen twee fietsers had plaatsgevonden op de Woudenbergseweg. De fietsers zijn tegen elkaar opgebotst, maar konden beiden niet vertellen hoe de botsing was ontstaan. De 20-jarige fietser uit Driebergen had een gat in zijn hoofd en de 15-jarige fietsster uit Austerlitz klaagde over pijn in haar nek en benen. Beide fietsers zijn met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Ontdek de paddenstoelen in de Kaapse Bossen

DOORN  Ontdek samen met Natuurmonumenten de wereld van de paddenstoelen in de Kaapse Bossen. Midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn in deze tijd vele paddenstoelsoorten te vinden. Ga mee en ontdek de enorme diversiteit die er ook dit jaar weer is. Ervaar de herfst in het bos, snuif de geuren op en laat je verrassen door de kleuren.

Van porseleinzwam tot koraalzwam
Je gaat op pad met een gids van Natuurmonumenten om de wereld van de paddenstoelen te ontdekken. Je kunt zo maar de porseleinzwam zien, de grote stinkzwam, de grote sponszwam, de koraalzwam of de biefstukzwam. Heb jij hier al eerder van gehoord? Of deze zwammen gezien? En welke paddenstoelen zijn nu eigenlijk giftig? Nu heb je de kans om de paddenstoelen eens nader te bekijken en hier meer over te leren. Misschien zie je nog wel veel meer in heb bos. Dus ga mee op pad en ontdek deze wondere wereld. Dat kan op zaterdag 20 of zondag 28 oktober. Je start om 13.00 uur vanaf de parkeerplaats Kaapse Bossen (aan de N225 Leersumsestraatweg bij Doorn). Deze excursie duurt tot 15.00 uur.

Kijk op www.natuurmonumenten.nl voor alle informatie en om je aan te melden. Ben je al lid van Natuurmonumenten? Dan krijg je natuurlijk korting voor deze excursie.

Soefiemuziek in Beauforthuis

20121016 AUSTERLITZ Op zondag 21 oktober, 12.00 uur,  is er een Soefieconcert in het Beauforthuis van Hazrath Inayat Khan.
Samen met de musici betreden we de wonderbaarlijke wereld van muziek, mystiek, poëzie en stilte; we ervaren de eenheid van het musiceren en luisteren. 

De Indiase musicus en mysticus Hazrath Inayat Khan vergelijkt het hele leven met een symfonie, volgens zijn woorden is onze samenleving als een melodie, die op één akkoord berust; een akkoord van allerlei persoonlijkheden, zoekend naar harmonie in het leven.

Rijsenburg-lezing

DRIEBERGEN Top-politica Corien Wortmann-Kool houdt op zondag 28 oktober de jaarlijkse Rijsenburg-lezing over een waarde(n)vol Europa. Corien Wortmann is sinds 2009 vice-voorzitter van de christen-democratische EVP-fractie in het Europees Parlement. Het ‘project Europa’ heeft joods-christelijke wortels en is als zodanig een gemeenschap van waarde en waarden.

vergroot foto

Corien Wortmann  zal tijdens de Rijsenburg-lezing ingaan op de vraag hoe je in de Europese politiek nog een herkenbaar christelijk geluid kunt laten horen. Politiek is immers per definitie een kwestie van concessies doen en compromissen sluiten.
De lezing begint op 28 oktober om 14.00 uur in de Petrus- & Pauluszaal van het parochiecentrum, Rijsenburgselaan 4 te Driebergen-Rijsenburg en is gratis toegankelijk. Na afloop is er een informele ontmoeting met Corien Wortmann.
De Rijsenburg-lezing is in 2010 ingesteld bij gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Sint Petrus’ bandenkerk. Kerkhistoricus Ton van Schaik beet in het jubileumjaar het spits af met een lezing over de emancipatie van de katholieken in Nederland. In 2011 hield vicaris mgr. Herman Woorts een lezing over de relatie tussen geloof, kerk en kunst.

Oranje Wit verliest drie dure punten

20121016 ELST  Het zondagelftal heeft afgelopen weekend slechte zaken gedaan tegen DVSG. ,,Deze wedstrijd moesten we eigenlijk gewoon winnen. De tegenstander heeft weinig voetbal in zich en draaien een slecht seizoen”, somberde Kees van Swetselaar. Op eigen veld verloor de Elsterse formatie met 2-3.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Herfstactiviteit Schaapskooi Landgoed Zuylestein

20121016 LEERSUM  In de historische schaapskooi op Landgoed Zuylestein wordt op 21 oktober van 13.30 uur tot 16.00 uur, in samenwerking met het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug en de Stichting Vrienden van de Schaapskudde Leersum, een herfstactiviteit gehouden voor kinderen tot 12 jaar en hun (groot)ouders.

Lees verder op de website van De Kaap

Herstructurering Zonstraat volgende week van start

20121016 DRIEBERGEN  Wethouder Tim Verhoef (GroenLinks-PvdA) en Jan Sikking van de bewonerscommissie Zonstraat verrichten op 23 oktober om 16.00 uur de starthandeling voor de bouw van de Zonstraat fase 1 in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw beheer voor Gravenbol

20121016 HEUVELRUG  In het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede is afgelopen vrijdag de intentieverklaring voor het behoud van recreatieterrein de Gravenbol getekend.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 17 oktober 2012

Pink Panthers beginnen hun draai te vinden

20121017 DRIEBERGEN Zaterdag jongstleden was Rugby Club the Dukes (op dit moment de nummer één van de Nederlandse ere-klasse rugby) uit Den Bosch te gast bij the Pink Panthers .
Dat the Dukes punten kwamen halen was te verwachten echter ze moesten toch het vel begeerde bonus punt achter laten.

The Pink Panthers na drie promoties nu acterend op het hoogste niveau heeft het de eerste wedstrijden niet makkelijk gehad. De eerste wedstrijden werden met redelijke punten verloren wellis waar van teams die allemaal zich bevinden in het linker rijtje.
The Dukes met flink wat internationals starte de wedstrijd met de Kick Off om 15.02 uur. Daar de twee teams elkaar niet echt goed kennen waren beide op zoek naar hun spel.

Dat lukte the Pink Panthers eigenlijk het best en als eerste wisten ze de score te openen in de 10de minuut door een gegeven penalty – kick op de palen te nemen met succes 3-0. Hierna bleven the Panthers aandringen. Echter in de 24ste minuut na een cross – kick van de nummer 10 van the Panthers viel de bal verkeerd waardoor de winger van the Dukes een vrije uitloop kreeg naar the Panthers try – line 3-5 want de conversie werd niet benut. Toch beleven the Panthers vertrouwen in eigen kunnen houden met als gevolg drie minuten later weer een penalty – kick echter nu kwam de nummer 9 van the Pink Panthers Ambrose Barends net een meter te kort.

In de 36ste minuut kwam verandering in het spel met een aanvallend Dukes team. Met resultaat een try met conversie 3-12. Op aansluiting te houden ontworstelde the Panthers weer aan de druk van de Bossenaren met als gevolg in de laatste minuut van de eerste helft wederom een kick op de palen nu wel raak rust stand 6-12.

Tweede helft begon zoals de eerste eindigde een Panthers team vol vertrouwen en een geweldige werklust. Twee teams die graag wilde en beide een zeer goede verdediging ten toon spreidde. Kregen the Dukes in de 10de minuut van deze tweede helft een kick welke werd benut 6-15. Zeven minuten later een discutabele beslissing van de scheidsrechter door de nummer 9 van de Panthers voor 10 minuten en dus geel aan de kant te sturen. Gevolg werderom een kick stand 6-18. Resultaat was echter een nog meer getergt Panthers team wat het voor elkaar kreeg tijdens dit zogenaamde power moment van the Dukes deze met de rug tegen hun eigen try –line te zetten  Helaas zonder resultaat. Jammer was dat de scheidsrechter de wedstrijd niet goed aanvoelde en met penalty’s bleef strooien. Gevolg weer kick met resultaat in de 32ste minuut stand inmiddels opgelopen naar 6-21. Net hierna nu met een terechte gele kaart werd één van de flankers van the Pink Panthers 10 minuten aan de kant gezet en eigenlijk dus voor de rest van de wedstrijd. Door een klein foutje in de Panthers verdediging wisten the Dukes in de aller laatste minuut toch nog een try te scoren met conversie stand welke tevens de eindstand werd 6-28.

Een beetje een flateerde stand. Echter The Panthers en aanwezige publiek hadden een overwinning gevoel. Met een zeer goede wedstrijd in de benen komt aanstaande zaterdag Castricum RC naar Driebergen. Dus vertrouwen is er en ook deze wedstrijd belooft een topper te worden. Kick Off is om 15.00 uur U bent van harte uitgenodigd op sportpark De Woerd te Driebergen om te genieten van neerlands toprugby.

Aldi naar Appelgaard, dokters naar Bosrand

20121017 DRIEBERGEN Supermarktketen Aldi wil verhuizen naar de Appelgaard, middenin Driebergen. De laatste individuele huisartsen verhuizen gezamenlijk juist naar de periferie van het dorp.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Orleana Jazzband in Champ’Aubert

20121017 DRIEBERGEN  Op  zondag 21 oktober, 14.00 uur, speelt op veler verzoek Orleana Jazzband in  “Jazz op Zondagmiddag in Champ’Aubert”.
 
Dat New Orleans en Louisiana o.a. synoniemen zijn voor de oude stijl jazz, is bij de liefhebber van deze muziek een aloud begrip. Het zijn dié twee namen die samengevoegd als Orleana de naam vormen van deze jazzband. De band is samengesteld uit geroutineerde jazzmuzikanten die al menig jaar de New Orleans oude stijl beoefenen.
De muzikale inspiratie van deze jazzband gaat terug naar de jaren ’20. De componist heeft ooit bedoeld een boodschap muzikaal te vertolken. Het begrijpen en zich inleven in deze boodschap is waar Orleana zich op toelegt. Zo ontstaat een muzikale vertaling in de vorm van een verhaal waarbij ieder instrument iets te vertellen heeft, zowel in het collectief als in de soli. Het geheel samen zweept het enthousiasme op en het effect is meer dan merkbaar bij zowel de muzikanten, als bij het publiek. 

Orleana treedt op in binnen- en buitenland tijdens festivals, evenementen en festiviteiten. Verder verzorgt Orleana ook regelmatig de muzikale invulling tijdens jazzkerkdiensten. 

Met de komst van zangeres Violetta is een extra dimensie aan deze jazzband toegevoegd. De roots van Violetta liggen in het Caribische gebied en al jong heeft zij haar zangtalenten ontwikkeld. Als solo- of gastzangeres, maar ook deel uitmakend van gerenommeerde gospelkoren, is zij inmiddels uitgegroeid tot een allround artieste die zeker niet alleen het traditionele gospelrepertoire volledig beheerst.

Schooldag op de Vuurvogel in het teken van zonne-energie

20121017 DRIEBERGEN  Op Vrije School De Vuurvogel worden op 22 oktober zonnepanelen geïnstalleerd en worden de leerlingen opgeleid tot jonge zonne-energie experts. De dag is onderdeel van het project zon op school.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrug Herfsttoernooi

20121017 AMERONGEN  In sporthal De Ploeg wordt donderdag 18 oktober het Heuvelrug Herfsttoernooi gespeeld. Het is een toernooi dat al vele jaren bekend staat als het stratenvolleybaltoernooi.

Lees verder op de website van De Kaap

Overschot aan katten bij dierenasiel de Hazenberg

20121017 AMERONGEN  De afgelopen maanden is dierentehuis de Hazenberg in Amerongen overspoeld met katten. Er zijn bijna 250 kittens binnengebracht die voor het overgrote deel weer zijn herplaatst.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 18 oktober 2012

Nieuwbouw op Hydepark

20121018 DOORN  Het conferentiecentrum en het F.D. Roosevelthuis op Landgoed Hydepark gaan plat en worden vervangen door een gloednieuw ‘huis van de kerk’ op het Doornse landgoed. Dat meldt de Protestantse Kerk Nederland (PKN).

Lees verder op de website van De Kaap

Verhalen van vluchtelingen

20121018 DOORN  Verhalen van vluchtelingen worden verteld in de theatervoorstelling ,,As I Left My Father’s House” die op zondagmiddag 28 oktober om 15.00 uur zal plaatsvinden in de Maartenskerk in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Lotgenotengroep: Verlies van een dierbare

20121018 HEUVELRUG  Humanitas Heuvelrug start op 1 november in Zeist en/of Driebergen op donderdagochtend opnieuw een lotgenotengroep voor deelnemers uit de gemeenten De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 19 oktober 2012

Tegen boom 


20121019 ZEIST  Een automobilist botste aan het begin van de nacht van donderdag 18 op vrijdag 19 oktober tegen een boom. Hij wilde er daarna kennelijk vandoor gaan.

Rond 00.20 uur hoorde een getuige op de Bergweg een harde klap. Toen hij de kant opkeek waar het geluid vandaan kwam, zag hij dat een auto tegen een boom was gebotst. Hij belde direct 1-1-2. Vervolgens zag hij dat de automobilist probeerde de auto te starten, kennelijk om weg te rijden, maar dat dit niet lukte.
Agenten waren binnen twee minuten ter plaatse. Zij zagen de automobilist, een 23-jarige man uit Zeist nog achter het stuur zat. Hij rook sterk naar alcohol en had onder andere letsel in zijn gezicht. Hij werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. Omdat de automobilist alcohol had gebruikt, is bij hem door een arts bloed afgenomen om het bloedalcoholgehalte te kunnen bepalen. De uitslag daarvan laat enkele weken op zich wachten. Aan de hand daarvan wordt proces-verbaal tegen de Zeister opgemaakt. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De auto is door een takelbedrijf weggesleept.

Aannemer centrumplan Maarn failliet

20121019 MAARN  Gerritsen Bouwgroep, de beoogd aannemer voor het centrumplan, is vorige week failliet verklaard. Dit op het moment dat de Woningbouwvereniging van het Centraal Fonds Volkshuisvesting een goede solvabiliteitsbeoordeling heeft gekregen.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweer wacht op toestemming provincieiet

20121019 MAARN/MAARSBERGEN – In het verleden zijn plannen gemaakt voor en onderzoeken gedaan naar nieuwbouw van een brandweerkazerne voor Maarn/Maarsbergen. Het beschikbare aantal vrijwilligers maakt de fusie noodzakelijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Leren observeren en signaleren

20121019 MAARN  ,,Bewust worden van wat u ziet, dat hopen we te bereiken vanavond.” Zo begon de workshop observeren en het geven van signalementen door de politie vorige week in het dorpshuis in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Joods Monument op centrale plek in Driebergen

20121019 DRIEBERGEN  Hoewel de gemeente bijna drie jaar lang bleef volhouden dat er ‘geen bestuurlijke mogelijkheden voor zijn’, ziet het er nu toch naar uit dat er in Driebergen-Rijsenburg een openbare gedenkplaats komt voor de Joden die in de oorlogsjaren 1940-1945 uit Driebergen zijn weggevoerd en omgebracht.

Lees verder op de website van De Kaap

Scouting kan grond toch niet kopen van SBI

20121019 DOORN  Scoutinggroep Thorheim huurt al sinds jaar en dag een een stukje grond van SBI Zonheuvel. Dit voorjaar kwam de interim-directeur van SBI met het voorstel om het stukje grond te verkopen aan de Doornse scoutinggroep.

Lees verder op de website van De Kaap

Renovatie L-flat in Zeist klaar

20121019 ZEIST  Het einde van de renovatie van de L-flat in Zeist wordt vanavond gevierd met onder meer een lasershow. De werkzaamheden aan de flat begonnen in maart 2011.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 20 oktober 2012

DVSA verliest de aansluiting met de middenmoot

20121020 AMERONGEN  In de inhaalwedstrijd tegen Austerlitz slaagde DVSA er niet in om tot winst te komen. Met 1-0 ging de wedstrijd verloren, waardoor de ploeg van trainer Joop Vink in de zaterdag vijfde klasse de aansluiting verloor met de middenmoot.

Lees verder op de website van De Kaap

Kritische blik op ‘groene’ bouw

20121020 DRIEBERGEN  Het plan van de ‘groene’ Triodos-bank om op het Driebergse landgoed De Reehorst een nieuw hoofdkantoor te bouwen, wordt nauwgezet gevolgd door meerdere belangenorganisaties.

Lees verder op de website van De Kaap

Verdachte situatie 


20121020 ZEIST  In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 oktober heeft de politie een 31-jarige man uit Zeist aangehouden voor het scooterrijden zonder helm en verlichting.

Surveillerende agenten reden die nacht in de wijk Griffesteijn en zagen een man met gedoofde lichten op een scooter rijden. Hij had opvallend veel aandachting voor de woningen aan de Laan van Cattenbroeck. Toen agenten de man aanspraken, was hij aan het rommelen bij een bakfiets die voor een woning geparkeerd stond. Agenten controleerden de man, hierna bleek dat hij een slagwapen en een mes bij zich droeg.
De man is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verdere controle. Aangezien agenten vermoedden dat de man drugs had gebruikt, is een bloedproef bij hem afgenomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor het scooterrijden zonder helm en verlichting.

Lezing over ‘moeder aller vaste planten’

20121020 DOORN  In Moestuin Bartimeus in Doorn wordt woensdag 24 oktober vanaf 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) een lezing gehouden over Gertrude Jekyll, de ‘moeder van de vaste planten’.

Lees verder op de website van De Kaap

Latin diva Izaline Calister in Beauforthuis

AUSTERLITZ Op zaterdag 27 oktober treedt Izaline Calister, de diva van de Cariben, op in het Beauforthuis. Soms warm en intiem, dan weer expressief en extravert.

Deze Curaçaose singer-songwriter heeft een indrukwekkende staat van dienst.  Izaline is een zangeres, componist en tekstschrijfster met een kenmerkende persoonlijke muzikale stijl. Met prachtige ballades, slechts begeleid door gitaar of piano, tot Afro-Caribische feestnummers waarbij de band uit zijn dak gaat. Ze beschikt over de uitzonderlijke gave die het verschil voor een solist maakt, als ze zingt in haar moedertaal, het Papiaments, met gevoel en gratie. Izaline wordt begeleid door topmusici van Caribische afkomst. Op piano, gitaren, bas, viool en het nodige vuurwerk aan percussie-instrumenten.
zaterdag 27 oktober, 20:15 uur  
Izaline Calister, CD presentatie tour  
entree € 16,50 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Mijmeringen(1): Steken

20121020 HEUVELRUG  Nieuw: hillridge roept ervaringsdeskundigen op te mijmeren over de geschiedenis achter de actualiteit. Driebergenaar Hans Hermans bijt het spits af.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug
heuvelrugnieuws 21 oktober 2012

CDA wil actievere rol gemeente bij glasvezel

20121021 HEUVELRUG Het CDA gaat bij de algemene beschouwingen het Heuvelrugcollege oproepen de aanleg van een glasvezelnetwerk te bespoedigen. En roept inwoners op hun motie te ondersteunen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Big band met trompettist Bert Joris in Beauforthuis

20121021 AUSTERLITZ Op zondag 28 oktober speelt in het Beauforthuis de West Coast Big Band samen met jazztrompettist Bert Joris. Aanvang is om 17:30.
 
Bert Joris vormt samen met Toots Thielemans en Philip en Catherine de Belgische top van de internationale jazzscené. De West Coast Big Band is een geziene gast op Jazz festivals en speelde met grote namen zoals Benjamin Herman, Piet Noordijk, Jarmo Hoogendijk, Greetje Kauffeld, Soesja Citroen en Denise Janah. De West Coast Big Band staat onder leiding van Kurt Weiss.
                              
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
28 oktober, 17:30 uur   
Bert Joris – West Coast Big Band 
entree € 11,00

25 jaar Zenner Dance Masters

20121021 LEERSUM  Zenner Dance Masters openden in september 1987 hun deuren in het pand aan de Rijksstraatweg waar voorheen de supermarkt EMHA Gorter was gevestigd.

Lees verder op de website van De Kaap

Landgoed Zonheuvel wordt boekspotlocatie

20121021 DOORN  De Utrechtse Heuvelrug krijgt binnenkort haar tweede boekspot. Vanaf 1 november zal er in de lounge van het hotel op Landgoed Zonheuvel in Doorn een Boekspot geopend worden.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 22 oktober 2012

Oud-wethouder Houten en Leersum overleden

20121022 LEERSUM/HOUTEN  Voormalig wethouder van Houten Jan Koudijs is op 63-jarige leeftijd overleden. De GroenLinkspoliticus zat van 2006 tot 2010 in het gemeentebestuur met de portefeuilles Sport, Onderwijs en Cultuur.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Lokaal hennepconvenant en convenant aspirant huurders

20121022 HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug, Politie, woningcorporatie Heuvelrug Wonen, Woningbouwvereniging Amerongen en Woningbouwvereniging Maarn ondertekenen woensdag 24 oktober het lokale hennepconvenant en het convenant screening aspirant huurders.

Hennepconvenant
Het hennepconvenant moet bijdragen aan een betere aanpak van de wietteelt en dat is beslist nodig volgens burgemeester Frits Naafs. ,,Een hennepkwekerij zorgt voor veel overlast in de omgeving en maakt de buurt onveilig. Het gaat vaak om grote kwekerijen met honderden planten. De daders tappen illegaal stroom af en de kans op brand is veel groter. Daarnaast veroorzaakt een kwekerij schade en overlast door lekkage, stank en schimmelvorming. Hennepkwekers tasten zo het leefklimaat in de woonwijken aan. Ook willen we met dit convenant een signaal afgeven dat we deze praktijken hier niet tolereren.”

Illegale hennepteelt werd altijd al aangepakt, maar de werkafspraken in dit convenant zorgen ervoor dat deze criminaliteit nog steviger kan worden aangepakt. Dit kan voor de gepakte kweker verregaande financiële gevolgen hebben omdat wederrechtelijk verkregen voordeel wordt verhaald. Verder kan een kweker geconfronteerd worden met huisuitzetting en gevangenisstraf.

Screening aspirant huurders
Het convenant screening aspirant huurders is bedoeld om overlast in kwetsbare objecten/straten in de gemeente te voorkomen. Vanaf 2013 kunnen gemeente, politie en corporatie straten of complexen aanwijzen waar woningzoekenden worden gescreend als ze zich in willen schrijven. Deze maatregel wordt alleen toegepast wanneer er in het verleden sprake is geweest van ernstige overlast en criminele activiteiten. Het is de bedoeling in Driebergen hiervoor de Janshof en de Hermanshof aan te wijzen.

Bel de politie
Heeft u overlast van een hennepkwekerij of vermoedt u dat er bij u in de buurt een kwekerij is? Bel de politie, 0900 – 88 44 (lokaal tarief) of Meld misdaad anoniem, 0800 – 7000 (gratis).

Hemur Enge 2 kampioen

20121022 AMERONGEN  De korfballers van Hemur Enge 2 wisten afgelopen zaterdag de titel binnen te slepen tegen de directe concurrent Oost Arnhem 6.

Lees verder op de website van De Kaap

Utrechtse Heuvelrug kijkt over de Grens

20121022 HEUVELRUG  De eerste editie van Heuvelrug over de Grens wordt op 15 november gehouden. De bijeenkomst is bedoeld voor internationale organisaties binnen de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Panthers 20 van de 80 minuten niet scherp genoeg

DRIEBERGEN  Zaterdag 20 oktober  is voor the Pink Panthers wedstrijd nummer vijf in de ere-klasse; op bezoek in Driebergen is de huidige nummer drie van die zelfde ere-klasse, Cas RC uit Castricum. Na vorige week de wedstrijd tegen RC The Dukes, de leider in de ere-klasse, waren de Panthers op zoek naar de eerste wedstrijd punten ondanks het feit dat ze tot op heden alleen nog tegenstanders hebben gespeeld uit de top zes of te wel het linker rijtje. De focus was er team is er klaar voor.

vergroot  foto1  foto2  foto3

De Kick Off was aan Cas RC waardoor de bal meteen in Panthers handen komt. Ondanks dat Cas meteen druk probeerde te zetten kwamen the Panthers met goed werk aan hun eigen spel toe. Al in de 3de minuut een Penalty Kick voor de roze mannen, genomen door de Zuid Afrikaan Ambrose Barends stand 3-0. Wedstrijd was in evenwicht. Vorige week wisten the Panthers met name in de scrum aardig wat balwinst te behalen deze wedstrijd was het Cas die de overmacht had in de voorwaartse. Met als gevolg en de 21ste minuut een zogenaamde Push-Over try vanuit de scrum op vijf meter van de Panthers try-line over die zelfde lijn om te scoren. Met de verkregen conversie stand 3-7. Na een half uur in de wedstrijd moesten the Panthers gaan doen zonder Glenn Nuijten een zekere factor in de verdediging in de back-line. Mede doordat hierdoor de verdediging even niet werkte bij The Panthers wist Cas RC is de laatste tien minuten van de eerste helft de slag te slaan met het scoren van nog drie try’s allen zonder de conversie te benutten ruststand 3-22

In de rust een stevig gesprek tussen de Panthers en interim coaches zette de Panthers de schakelaar om op jacht naar aansluiting. Ondanks druk van the Panthers wist Cas de boel redelijk schoon te houden al werden daar middelen voor gebruikt die weinig met de sport te maken hebben. Jammer is dan wel te constateren dat zelfs een scheidsrechter daar geen oog voor heeft en daarmee de wedstrijd uit handen geeft. Ondanks dat wisten the Panthers in de 20ste minuut een aansluitende try te scoren met conversie 10-22. Hierna kwam het Panthers team niet meer toe aan scoren. Een paar minuten voor het einde wist Cas hun vijfde try te scoren eveneens zonder conversie waardoor de eindstand werd gezet op 10-27.

Met voor al de eerste 20 minuten en de gehele tweede helft in het achterhoofd waren the Panthers al meteen weer gefocust op volgende week zaterdag de uitwedstrijd tegen titelverdediger Rugby Club Hilversum. Kick Off in Hilversum staat (als altijd) op 15.00 uur.

Tweede team der Panthers blijft het super goed in de vierde klasse met een winst van 0-34 in Amstelveen. Panthers Seconds zijn op jacht naar promotie mede om aansluiting te krijgen naar het First XV team en tevens ruimte te maken volgend seizoen voor een Panthers derde senioren team.

Geen zin of tijd om naar Hilversum af te reizen in Driebergen spelen de junioren en colts tegen Kings School uit Engeland Kick Off 15.00 en 16.30 uur. Op zondag spelen zowel de colts (hun tweede wedstrijd dat weekeinde) en tweede Panthers team op jacht naar promotie thuis in Driebergen 13.00 uur Tweede tegen het Almerense RC the Bulldogs 2 en de colts ontvangen combi Tilburg-Einhoven om 14.30 uur.

Twijfels over haalbaarheid Nieuw Hydepark

20121022 DOORN  Op landgoed Hydepark moet een nieuw ‘huis van de kerk’ verrijzen. Dagblad Trouw uit twijfels over het slagen van Nieuw Hydepark, dat ook ruimte moet bieden aan de zakelijke markt.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Opnieuw autobrand in Zeist, ook raak in Baarn

20121022 ZEIST  Zeist is vannacht opnieuw opgeschrikt door een autobrand. Dit keer ging een auto in vlammen op aan de Javalaan. Waarschijnlijk is er sprake van opzet.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 23 oktober 2012

Vernieling politieauto’s

20121023 DOORN  De afgelopen dagen zijn drie politieauto’s vernield bij het politiebureau aan de Dorpsstraat. Ruiten van de auto’s werden vernield met vuurwerk.
Eén auto werd op zondagavond 21 oktober rond 20.00 uur vernield. Twee andere auto’s werden op maandagavond 22 oktober omstreeks 21.15 uur vernield.
 
De politie heeft de zaak in onderzoek en is op zoek naar getuigen. Heeft u meer informatie over deze zaak, neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven? Neemt u dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Woningoverval

20121023 DRIEBERGEN Op maandagochtend drongen twee mannen met bivakmutsen een woning binnen aan de Willem van Abcoudelaan. De bewoonster werd bedreigd en de auto van de vrouw werd gestolen.
De overvallers gingen er vandoor met een Volvo V 90 voorzien van het kenteken XD-JG-70. Een burgernetactie werd opgezet in verschillende gebieden en kregen 20.000 gebruikers een melding. Helaas werden de daders niet meer aangetroffen.
 
De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen te bellen met 0900-8844, district Heuvelrug.

De Hoeksteen 60 jaar

20121023 LEERSUM  De leerlingen, leerkrachten en ouders van CBS De Hoeksteen hebben de afgelopen periode het 60-jarig jubileum van de school gevierd.

Lees verder op de website van De Kaap

Ivo Jansen brengt Bach en Händel samen

AUSTERLITZ Op zondag 28 oktober arrangeert Ivo Jansen, dé Bachpianist van Nederland , samen met Tamar muziektheater  een ontmoeting tussen twee grote componisten, Bach en Handel in het Beauforthuis. Pianomuziek van Bach en Handel, uitgevoert door Ivo Janssen, vormt de rode draad van deze producten van het Tamar muziektheater.
 
Een fictieve ontmoeting tussen twee grote pianisten. Händel ,die handig componeert en weet wat het hof wil horen. Bach,  die moeite heeft zijn gezin met twintig kinderen te onderhouden.
 
Ivo Janssen treedt regelmatig op in het binnen- en buitenland. Hij bracht in 2011 een cd-box uit met het complete pianowerk van Bach. De missie van Tamar is muziektheater maken waarin muziek en theater in elkaar vervlochten zijn zonder dat het één het ander domineert.  
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 28 oktober, 14:00 uur
Ivo Janssen en TAMAR Muziektheater – Bach en Handel ‘Het duel’ 
entree € 17,50 | reductieprijs € 13,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Het kacheltje van Jan Koudijs

20121023 LEERSUM  Oud-wethouder van Leersum Jan Koudijs is gisteren op 63-jarige leeftijd overleden. Anthon Keuchenius zag hem in zijn jeugd regelmatig langskomen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Nieuwe start eenaktergroep Kadans

20121023 DRIEBERGEN  Eenaktergroep Kadans uit Driebergen wil een nieuwe start maken. Nadat de oprichter en regisseur Bas de Haas na 18 jaar trouwe dienst afscheid had genomen, moest er een nieuwe regisseur gevonden worden. Die is er inmiddels. Frans de Lange wil graag de groep gaan leiden.

Lees verder op de website van De Kaap

Avondwandeling tijdens Nacht van de Nacht

20121023 AMERONGEN  De landelijke Nacht van de Nacht wordt zaterdag 27 oktober voor de achtste keer gehouden. De lichten van veel openbare gebouwen worden deze nacht gedoofd. Met het Utrechts Landschap Amerongen kan deze duisternis ervaren worden tijdens een avondwandeling.

Lees verder op de website van De Kaap

Bekerwinst voor Volleervrouwen en Enervomannen

20121023 HEUVELRUG In de bekercompetitie waren er successen voor de vrouwen van Volleer met eenvoudige winst op UVV/Sphynx 2 en de mannen van Enervo via 3-2 winst op Gemini-Kangoeroes 1.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 24 oktober 2012

Wachtgeldaffaire Klijnhout: administratieve fout

20121024 HEUVELRUG Het onderzoek naar de wachtgeldaffaire Klijnhout is afgerond, over een maand volgt het eindoordeel.  De beschuldigde zelf wijt de affaire aan administratieve fouten.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

VVD over Klijnhout: Stan was wat naief

20121024 HEUVELRUG Gisteren sprak VVD-wethouder Homan voor de nationale radio over integriteit en beeldvorming. Maar hoe staat het eigenlijk met Heuvelrugs eigen integriteitskwestie? Hillridge vroeg het Hermannus Stegeman, lokaal partijsecretaris.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Koffieconcert Quink Vocaal Ensemble

20121024 DRIEBERGEN  Quink Vocaal Ensemble treedt op zondag 4 november op in de serie Koffieconcerten in Driebergen. Het ensemble staat bekend als één van de beste a capella ensembles ter wereld.

Lees verder op de website van De Kaap

Museum Huis Doorn doet beroep op nieuwe Tweede Kamerleden

20121024 DOORN  Huis Doorn informeert deze week de kamerleden van de net geïnstalleerde Tweede Kamer der Staten-Generaal over de gevolgen van de beoogde subsidiekorting.

Lees verder op de website van De Kaap

Start serie workshops “Kunst van Recyclen”

DRIEBERGEN  Wethouder Bert Homan heeft dinsdag 23 oktober bij BSO de Steltloper in Driebergen het startsein gegeven voor een serie workshops:
’de Kunst van recyclen’ over de inzameling en recycling van e-waste in de gemeente. 


In deze workshops staan duurzaamheid en techniek centraal. De thema’s inzameling en recycling worden op een creatieve en interactieve manier toegelicht. Kinderen worden actief betrokken bij de inzameling van e-waste en gaan onderzoeken waaruit het bestaat. Van de verschillende materialen uit e-waste worden kunstwerken gemaakt. Op deze manier recyclen de kinderen zelf. De gemaakte kunstwerken worden tentoongesteld in diverse gemeentelijke gebouwen. Het mooiste kunstwerk wint een prijs.

Website UHR 99,96% bereikbaar

20121024 HEUVELRUG  De website van de gemeente Utrechtse heuvelrug is in 14 dagen 25 minuten uit de lucht geweest’, blijkt uit onderzoek. Dat is bovengemiddeld kort, maar volgens de onderzoekers nog altijd te lang.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Young Leaderz presenteren hun plannen voor Zeist-West

20121024 ZEIST Vanavond zijn elf jongeren uit Zeist-West te gast op het gemeentehuis in Zeist. Ze presenteren daar om 19.30 uur hun plannen voor jongerenactiviteiten in Zeist aan de burgemeester.

De jongeren zijn de afgelopen maanden in hun vrije tijd getraind tot Young Leaderz: rolmodellen voor leeftijdsgenoten in hun omgeving. In intensieve workshops leerden zij alles over leiderschap, zich presenteren, anderen motiveren en meer. Als afsluiting van de training organiseren de Young Leaderz de komende maanden een aantal activiteiten voor de jongeren in hun wijk. Burgemeester Janssen hoort als eerste hoe de Young Leaderz hen gaan betrekken bij onderwerpen als overlast, discriminatie en werkloosheid.  Young Leaderz is een project van NJR en Noorda en Co in nauwe samenwerking met de gemeente Zeis.
 
De thema’s overlast, discriminatie en werkloosheid zijn niet zomaar gekozen. De Young Leaderz hebben in hun omgeving kritisch gekeken naar wat er leeft onder jongeren en hoe zij hier een positieve bijdrage aan kunnen leveren. Dat is ook wat het project Young Leaderz bijzonder maakt. De deelnemende jongeren krijgen in anderhalf jaar tijd niet alleen meer inzicht in hun eigen talenten, maar leren deze ook in te zetten als rolmodel door  zélf activiteiten op te zetten. Waar in veel projecten volwassenen het voorbeeld moeten geven en de richting bepalen, nemen binnen dit project de jongeren deze taak op zich.
 
Zeist is een van de zes gemeenten waar Young Leaderz als pilot plaatsvindt. Ook in Waalwijk, Haarlem, Twenterand, Capelle aan den IJssel en Amsterdam Nieuw-West worden getalenteerde jongeren uit sociaaleconomisch kwetsbare milieus opgeleid. Tijdens een training van tien dagdelen worden zij klaargestoomd door twee jonge trainers die ze stimuleren alles uit zichzelf te halen voor een betere toekomst voor zichzelf en voor hun wijk. Het project loopt tot eind 2013.
 
Young Leaderz wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds, VSB Fonds, Stichting Kinderpostzegels, Janivo Stichting, Ministerie van Binnenlandse Zaken en de zes deelnemende gemeenten.

Verscherpt toezicht in natuur rond Rhenen

20121024 RHENEN  Utrechts Landschap heeft het toezicht in een aantal natuurgebieden rond Rhenen verscherpt. Deze controle op de spelregels is nodig omdat Utrechts Landschap steeds weer zoekt naar de balans tussen het behoud van natuurwaarden en de beleving van de bezoekers.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuwe expositie Kunstgilde

20121024 LEERSUM  In november (van 3 tot 29) exposeren drie kunstenaars in het gebouw van het Kunstgilde Leersum: Koos Dekker-Sturm, Aad Gordijn en Henk Vos.

Lees verder op de website van De Kaap

Lodewijk Hoekstra geeft aftrap landelijke Natuurwerkdag

20121024 LEERSUM  Lodewijk Hoekstra geeft zaterdag 3 november op landgoed Zuylestein de aftrap van de landelijke Natuurwerkdag. Op deze dag steken jong en oud de handen uit de mouwen om het Nederlandse landschap een opknapbeurt te geven.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 25 oktober 2012

Leo Kruse krijgt Van Zon-prijs

20121025 DRIEBERGEN  Leo Kruse heeft gisteren de Marinus Van Zon-prijs ontvangen. ,,Het is iemand die exact past in het profiel voor de Marinus van Zon-prijs”, zei Wim Kosterman gisteren bij de uitreiking van deze onderscheiding in het Museum van Vroeger en Nu aan de Traaij.

Lees verder op de website van De Kaap

Muziekuur in Het Hoekje

20121025 DRIEBERGEN  In inloophuis ‘het Hoekje’ heeft afgelopen maandag een muziekuurtje plaatsgevonden. Met bijna twintig personen was de opkomst groot en met het warme najaarsweer konden de bezoekers heerlijk buiten zitten.

Lees verder op de website van De Kaap

Vervanging kastanjes aan de Rijnstraat

20121025 RHENEN  Door ziekte worden een aantal kastanjes in de Rijnstraat gekapt. Na de kap worden daar twaalf tamme kastanjes herplant. De gemeente Rhenen hoopt dat de oudere (gezonde) kastanjes nog jaren kunnen blijven staan. Als deze bomen toch het veld moeten ruimen, zullen de leeg komende plekken opgevuld worden met tamme kastanjes.

Jarenlang hebben de kastanjes aan de Rijnstraat de ingang van de onderstad gesierd. In het voorjaar geven de bomen een schitterend beeld door de witte bloesem. Zeker door de leeftijd kent iedereen in Rhenen deze bomen wel. Bomen hebben niet het eeuwige leven. Door de tijd heeft de gemeente om ongelukken en schade te voorkomen al stevig moeten snoeien in deze straat. Ook zijn er al noodgedwongen bomen verwijderd.

Kastanjebloedingsziekte
De gemeente Rhenen bezit ongeveer 135 (paarden)kastanjes. Een deel daarvan is aangetast door de kastanjebloedingsziekte. De kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Pseudomonas syringae), die ervoor zorgt dat de bast afsterft. Zieke bomen zijn te herkennen aan roestbruine plekken op de bast, waaruit een bruine, stroopachtige vloeistof komt. Bij zware aantasting ontstaan scheuren in de bast en uiteindelijk laat de bast los. Ernstig zieke bomen sterven uiteindelijk. De kastanjebloedingsziekte is voor het eerst in 2002 waargenomen in Nederland en heeft zich sindsdien razendsnel verspreid. De kastanjebloedingsziekte komt alleen voor op paardenkastanjes (Aesculus-soorten). Tamme kastanjes (Castanea sativa) hebben er geen last van.

Kastanjemineermot
Ook is er een aantasting van de kastanjemineermot waargenomen. Nu is deze niet de meest schadelijke ziekte. De larve van deze mot zit in het blad zit kan de boom en eet daar het bladgroen weg. Bladgroen is essentieel voor de vitaliteit van de boom. Het zorgt voor een balans tussen koolzuur en zuurstof, tevens zorgt het bladgroen voor de aanmaak van suikers in de boom. Deze suikers worden in de herfst opgeslagen in de wortels van de boom en dienen in het aankomende jaar voor de opstart van de boom.

Wat nu?
De Rijnstraat is in verval geraakt door het noodzakelijk verwijderen van zwaar aangetaste bomen. Daardoor zijn er gaten in deze straat gevallen. Op korte termijn worden dat er alleen maar meer. Om dit voor te blijven worden zieke kastanjes vervangen. De drie oudere bomen (noordelijkste) komend vanuit de binnenstad zullen gespaard blijven en een viertal kastanjes die parallel met de Rijn staan.

Informatiebijeenkomsten over centrumplan Zeist

20121025 ZEIST  De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een plan om van het centrum van Zeist weer een aantrekkelijk winkelgebied te maken. Inmiddels is er een concept-Centrumplan gereed. Op dinsdagavond 30 oktober en op donderdagavond 1 november organiseert de gemeente twee openbare informatie-avonden, waarin het concept-Centrumplan wordt gepresenteerd.

De gemeente heeft voor de plannen samengewerkt met het stedenbouwkundig bureau VVKH en ontwikkelcombinatie MAB/Van Wijnen. De eerder opgehaalde – zeer waardevolle – ideeën en verrichte onderzoeken vormen de basis voor dit concept.

programma dinsdag 30 oktober:                        programma donderdag 1 november:
18.00-18.30u inloop met broodjes                       19.00-19.30u inloop
18.30-19.00u presentatie                                       19.30-20.00u presentatie
19.00-20.30u informeel deel                                   20.00-21.30u informeel deel

De avonden vinden plaats in het leegstaande winkelpand Emmaplein 160 (naast de achteringang van de V&D), als symbolisch vertrekpunt voor de ingrepen die nodig zijn om het centrum van Zeist te verbeteren.

Programma
De avond start met een plenaire presentatie door het stedenbouwkundig bureau VVKH. Daarna volgt een informeel deel, waarbij over verschillende onderdelen van het Centrumplan een nadere toelichting wordt gegeven aan thematafels.
Tijdens deze avonden is wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof aanwezig. Ook stedenbouwkundig bureau VVKH en ontwikkelcombinatie MAB/Van Wijnen zijn aanwezig. Meer informatie over het Centrumplan is te vinden op www.zeist.nl/centrumplanzeist.

Enquête over betrokkenheid burgers

20121025 HEUVELRUG  De werkgroep Bruggenbouwers publiceert op donderdag 1 november op internet een enquête die gaat over betrokkenheid van de inwoners en de samenwerking op dat punt met het gemeentebestuur.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 26 oktober 2012

Gemeente stoft zichzelf af: nieuwe website

20121026 HEUVELRUG  De nieuwe website van de gemeente Utrechtse heuvelrug is bijna klaar. Ingewijden krijgen maandag vast een sneak preview.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Situatie ‘kaskrakers’ niet bekend bij gemeenteraad

20121026 DRIEBERGEN  Het verblijf van vier daklozen in lege kassen aan de Lange Dreef duurt al veel langer dan aanvankelijk werd aangenomen. Niet enkele weken, zoals eerder werd gemeld, maar wellicht al bijna een jaar bestaat deze situatie.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorzitterswissel in WMO-raad

20121026 HEUVELRUG  Na vijf jaar het voorzitterschap van de WMO-raad te hebben vervuld geeft Jaap Lagendijk de hamer over aan Arie van Leeuwen. ,,Een min of meer logische wissel,’’ zo legt Lagendijk uit.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 27 oktober 2012

Collectieve wanprestatie DEV tegen zwak HMS

20121027 DOORN  Tegen het uitermate zwakke team van HMS leverde zaterdag derdeklasser een absolute collectieve wanprestatie. Tegen de Utrechtse hekkensluiter werd slechts ternauwernood met 4-4 gelijkgespeeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Zware nederlaag voor een tegen zichzelf vechtend DVSA

20121027 AMERONGEN  Zaterdag vijfdeklasser DVSA kreeg in Wijk bij Duurstede een behoorlijke zeperd te verwerken. Tegen het plaatselijk CDW ging de ploeg van trainer Joop Vink met 6-1 hard onderuit.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM loopt de gehele wedstrijd achter de feiten aan

20121027 MAARN  In een zeer matige wedstrijd verspeelde SVMM op eigen terrein drie kostbare punten. Tegen DOSC uit den Dolder liep de ploeg van trainer Olaf Kersbergen eigenlijk continu achter de feiten aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontdek en fotografeer de natuur

20121027  DOORN  Op zaterdag 3 november organiseert Natuurmonumenten met natuurfotograaf Fer Boei (www.natuurgefotografeerd.nl) een excursie waarbij u de natuur ontdekt en meteen tips krijgt om dit (beter) te fotograferen.

Een mooie combinatie van buiten genieten en fotograferen. En dat allemaal met de prachtige herfstkleuren in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Deze foto-excursie start om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Koffie, thee en soep worden voor u verzorgd (zelf brood voor de lunch meenemen).

Beter leren fotograferen in de natuur
Wellicht neemt u uw camera al mee als u de natuur in trekt. Maar hoe fotografeert u nu het beste een paddenstoel van dichtbij? En hoe om te gaan met veel of juist weinig zon in de natuur? Dit en veel meer leert u van Fer Boei, een natuurfotograaf die vele jaren ervaring heeft.
U wandelt door het bos, kijkt om u heen en fotografeert. U loopt niet heel ver (ongeveer vijf tot zes kilometer), onderweg wordt veel gestopt om te kijken en te fotograferen. U hoeft geen professionele camera te hebben om mee te doen. Het is handig als u echte buitenkleding aantrekt. U loopt door het bos, maar ligt ook nog wel eens op de grond om bijvoorbeeld paddenstoelen van dichtbij te fotograferen. Om uw kleding te sparen is het handig om hiervoor een vuilniszak mee te nemen om op te liggen.

U bent welkom op zaterdag 3 november om 10.00 uur. U start vanaf Chalet Helenaheuvel (St. Helenalaan 2 in Doorn) waar u wordt verwelkomd met koffie/thee en een versnapering. Net buiten de bebouwde kom van Doorn richting Maarn (Amersfoortseweg/N227) is de Helenalaan. Het begin van de laan wordt gemarkeerd door twee leeuwen op stenen muren. Aan het eind van deze laan is een parkeerplaats waar de excursie start. Deze excursie duurt tot 16.00 uur. Tijdens de lunch wordt koffie/thee en soep voor u verzorgd. Zelf graag brood meenemen.
De excursie kost € 30,00 voor leden en € 35,00 voor niet-leden.

Kijk op www.natuurmonumenten.nl voor alle informatie en om u aan te melden.

Duo Sans Souci presenteert Titanic CD

20121027 DRIEBERGEN  Na lang zoeken heeft Duo Sans Souci, bestaande uit violiste Annoesjka Cabo en pianist Frans van Dalen,de originele speellijst van de Titanic gevonden met daarop de 341 nummers die het repertoire vormden voor de musici aan boord.

Lees verder op de website van De Kaap

Toenemende belangstelling voor fairtrade

20121027 HEUVELRUG  ,,Het accent ligt nu op het binnenhalen van nieuwe deelnemers”, zegt Clemens Egelie. ,,Na het grote feest in maart gaat het nu om onderhoudswerk. Want de titel Fairtrade Gemeente wordt niet stilzwijgend verlengd.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 28 oktober 2012

FC Driebergen koploper na winst op Altius

20121028 DRIEBERGEN  Zaterdag derdeklasser FC Driebergen heeft door een 0-3 overwinning de koppositie van Loosdrecht over genomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Leersumse straat wint slimstestraatquiz Heuvelrug

20121028 DRIEBERGEN  De Kerkweg in Leersum mag zich een jaar lang slimste straat van de Heuverug noemen. Tweede werd de Vijverlaan, ook uit Leersum. Waarmee Leersum misschien wel tot slimste dorp van de Heuvelrug is gekroond.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Aanhouding na mishandeling 


20121028 DOORN  Een 24-jarige inwoner van Doorn raakte in de nacht van vrijdag op zaterdag 27 oktober even na 02.00 uur in een horecagelegenheid aan Plein 1923 betrokken bij een opstootje.

De man ging naar buiten alwaar de man met wie hij binnen ruzie had op hem afkwam. De man uit Doorn viel op de grond en kreeg klappen. Omstanders haalden de twee uit elkaar. De man die de inwoner van Doorn buiten aanviel, werd aangehouden. Het betreft een 33-jarige plaatsgenoot. Hij bleek een mes op zak te dragen dat in beslag is genomen. Een onderzoek naar wat zich precies heeft voorgevallen loopt. De 24-jarige man hield letsel over aan zijn gezicht.

‘Het Model in de Kunst’

20121028 MAARN  Het Model in de Kunst. Onder deze naam organiseert Perron 3 op zaterdag 3 en zondag 4 november een expositie met modeltekeningen.

Lees verder op de website van De Kaap

Sinterklaas komt op 17 november aan in Driebergen

20121028 DRIEBERGEN  Sinterklaas heeft ook dit jaar weer tijd vrijgemaakt voor een ontvangst en rijtoer in Driebergen. Het volle schema van de Sint en zijn Pieten begint om 9.30 uur in sporthal Hoenderdaal.

Lees verder op de website van De Kaap

Aan de slag met A Rocha op Landelijke Natuurwerkdag

20121028 HEUVELRUG/OVERBERG – Landschapsbeheer Nederland houdt op 3 november voor de twaalfde keer de landelijke Natuurwerkdag. Op honderden plekken in Nederland gaan vrijwilligers een handje helpen bij het natuurbeheer in hun omgeving.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 29 oktober 2012

Elektrisch “tanken” in gemeente Utrechtse Heuvelrug

DOORN  Wethouder Bert Homan onthult vrijdag 2 november op de Kampweg in Doorn een van de nieuwe oplaadpunten voor elektrische auto’s in de gemeente. De in totaal acht laadpalen stimuleren het elektrisch rijden en vormen een stapje naar een klimaatneutrale gemeente in 2035.
Stichting E-laad schenkt drie oplaadstations aan de gemeente. Deze komen in Driebergeng en Maarn bij de stations en in Amerongen op de groene entree ‘Burgwal’.
De overige vijf stations komen in de buurt van bewoners met een elektrische auto.

Per oplaadstation komen er  twee oplaadpunten. Dat betekent dat de gemeente vanaf begin november over 16 nieuwe oplaadpunten beschikt. Wethouder Bert Homan is blij en trots met de ingebruikname van de nieuwe oplaadstations. ,,Dit is een vliegende start! Ik ben er zeker van dat wij in de nabije toekomst een goed toegankelijk netwerk van oplaadpunten in onze gemeente kunnen bieden.”

Elektrische oplaadpunten in werking

20121029 ZEIST Begin deze maand zijn drie oplaadpunten voor elektrische auto’s in gebruik genomen. Het gaat om locaties: aan de Slotlaan ter hoogte van de ING, op de Zinzendorflaan tegenover de Comeniusschool en op de parkeerplaats bij DOSC in Den Dolder.

Wethouder Verkeer Johan Varkevisser: “Met het plaatsen van openbare oplaadpunten willen we het gebruik van elektrisch vervoer stimuleren voor de inwoners en bezoekers van Zeist. Dit is één van de maatregelen om Zeist schoon en leefbaar te houden.”

Schoon, stil, duurzaam
Elektrisch vervoer is schoon en stil. De stroom uit de oplaadpalen is duurzaam opgewekt. Zo wordt daadwerkelijk bijgedragen aan de CO2 reductie. Johan Varkevisser: “Als we zorgen dat er oplaadpunten aanwezig zijn, wordt het voor bewoners aantrekkelijker om te besluiten een elektrische auto aan te schaffen.”

Praktische informatie
Zowel inwoners van Zeist als bezoekers kunnen hun elektrische auto op bovengenoemde drie locaties opladen. Daarnaast was er al een openbaar oplaadpunt tegenover de Jumbo aan de Slotlaan. Naar verwachting wordt eind 2012 nog een elektrisch oplaadpunt bij Zwembad Dijnselburg in gebruik genomen. Voor het opladen dient men te beschikken over een oplaadpas. Deze kan bij verschillende aanbieders worden aangevraagd, zie voor een overzicht www.e-laad.nl. De oplaadpunten zijn bedoeld voor het opladen van de elektrische auto, uitsluitend parkeren is niet toegestaan.

Stichting e-laad
De oplaadpunten zijn geplaatst in samenwerking met Stichting e-laad. Stichting e-laad is een initiatief van de samenwerkende netbeheerders in Nederland. Samen bereiden zij het elektriciteitsnetwerk voor op de grootschalige introductie van elektrisch rijden. E-laad beheert en onderhoudt publieke oplaadpunten voor elektrische auto’s in Nederland.

SP: bezuiniging op openbaar onderhoud schandalig

20121029 HEUVELRUG  In een typische SP-actie zijn toegangsborden tot de Heuvelrugse kernen vanochtend omhangen met een waarschuwing: betreden op eigen risico.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

‘Buurt betreden op eigen risico’

20121029 HEUVELRUG  ‘Betreden op eigen risico – achterstallig onderhoud’ is de tekst op borden die zijn opgedoken aan de toegangswegen tot de dorpen in Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Vier overwinningen voor volleyballers Enervo en Volleer

20121029 HEUVELRUG  Voor de tweede keer in de nog jonge competitie wonnen de vier teams van Enervo en Volleer hun wedstrijden. Enervo ging op bezoek bij Taurus 4, waar de vrouwen met 0-4 wonnen en Utrecht 3 wat 1-3 winst voor de mannen opleverde.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe deelnemers door Wervingscampagne Burgernet

20121029 ZEIST  Vrijdag won Burgernet deelneemster Jeanine van Zwam een Samsung Tablet  Deze reikte burgemeester Koos Janssen aan haar uit voor haar deelname aan de campagne om méér deelnemers voor Burgernet te werven. Mede door haar inzet telt Burgernet in de gemeente Zeist nu ruim 3100 leden.

vergroot foto

In de gemeente Zeist is sinds eind augustus actief geflyerd en werd Burgernetdeelnemers gevraagd om zelf actief in de eigen omgeving te werven. Hierdoor is het aantal leden van 2900 naar ruim 3100 gegaan.

Burgemeester Janssen: “Sinds de start van Burgernet in Zeist zijn er meerdere succesvolle momenten geweest waarbij de deelnemers van Burgernet de ogen en oren van de maatschappij werden. In bijna 10% van de gevallen levert Burgernet een bijdrage aan het snel terugvinden van vermiste kinderen. Hoe meer mensen deelnemer zijn van Burgernet, hoe sneller en beter de politie haar werk kan doen. Mevrouw Van Zwam is een prima ambassadrice voor Burgernet gebleken”.

Wat is burgernet?
Burgernet is een telefonisch netwerk van politie, gemeente en burgers. Deelnemers aan Burgernet krijgen een bericht via hun vaste of mobiele telefoon zodra de politie op zoek is naar een verdachte of een vermist persoon.

Ook meedoen?
Iedere inwoner van de gemeente Zeist van 16 jaar en ouder kan meedoen aan Burgernet. Aanmelden kan via www.burgernet.nl  Deelnemers van burgernet die een melding doen maken gratis gebruik van het Burgernet telefoonnummer, dat direct uitkomt in de meldkamer van de politie. Zo wordt er samen aan veiligheid gewerkt.

Beschonken amokmaker aangehouden na vernieling

20121029 ZEIST Een 37-jarige man uit Maarn is zondagochtend voor het politiebureau in Zeist aangehouden nadat hij tegen de deuren van het politiebureau trapte, een bord met opschrift “politie” vernielde en tegen een geparkeerde scooter viel.

Rond 05.30 uur verscheen de man aan het politiebureau en wilde aangifte doen. Omdat de man behoorlijk beschonken was en hij diverse beledigingen uitte werd hij het bureau uit gezet. De amokmaker trapte meerdere malen tegen de deuren van het bureau, vernielde een bord met opschrift “politie” en een geparkeerde scooter die daardoor beschadigd raakte. De agenten hielden de man aan die zijn roes kon uitslapen in een dagverblijf. Zondagochtend is tegen de man proces-verbaal opgemaakt terzake vernieling. Hij is rond het middaguur met een dagvaarding heengezonden.

Wijkagenten: bezuinig niet op jongerenwerk

20121029 HEUVELRUG Bezuinig nu niet op het jongerenwerk, schrijven Heuvelrugse wijkagenten aan alle Heuvelrugse raadsleden. De wijkagenten vrezen hernieuwde toename van overlast en criminaliteit.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Hoogste punt nieuwbouw sportcomplex MRC Aardenburg

20121029 DOORN  De bouw van het nieuwe sportcomplex van Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg vordert met rasse schreden. De staalconstructie is bijna gereed. De bouw van de nieuwe sportaccommodatie bereikte vrijdagmiddag 26 oktober het hoogste punt.

Lees verder op de website van De Kaap

Dynathus Kwintet in Andrieskerk

20121029 AMERONGEN  Het Dyanthus Kwintet, bestaande uit Anahi Oraison en Paul Medeiros (viool), Hans Rijkmans (altviool), Giselle Bentvelsen (cello) en Thea Rosmulder (klarinet) brengt vrijdagavond 2 november in de Andrieskerk te Amerongen werken voor klarinet en strijkkwartet ten gehore van Brahms en Mozart.

Lees verder op de website van De Kaap

The Pink Panthers First XV hielden openhuis.

20121039 DRIEBERGEN Competitie wedstrijd nummer zes voor the First XV rugbyers van the Pink Panthers was er één om snel af te strepen op lijstje. Tegenstander Hilversum had geen enkele moeite om de Panthers als nieuwkomer lessen te leren in de ere-klasse.

Met goede hoop bezochten de rugbyers van The Pink Panthers de huidige landskampioen Rugby Club Hilversum. Hilversum was de laatste weken (nog) niet in goeden doen. Mede door een overvloed aan blessures en andere reden om niet de echte eerste keuze in het veld los te kunnen laten. Panthers hadden pech, op twee – drie spelers na was Hilversum weer op volle oorlog sterkte. Na een gedegen warming up start om 15.05 uur Hilversum het de Kick Off. Druk was er vrijwel meteen van Hilversum. Die The Panthers niet onderschat hadden zeker gezien de resultaten van de laatste weken in de wedstrijden tegen The Dukes het Cas RC.
Toch wisten the Panthers onder die druk uit te komen. Door een eigen fout kwam Mo Peter Tijding de winger van the Panthers in de problemen waardoor Hilversum de eerste try kon aantekenen na vijf minuten. Met conversie 7-0 Vier minuten later de volgende eveneens met conversie 14-0. Hierna worstelden the Panthers zich enigszins onder de druk van Hilversum uit waardoor ook The Panthers aan aanvallen kon gaan denken. Met druk op de defensie kwamen the Panthers dicht bij de try-line. Dit “offensief” mocht een kwartiertje duren hierna pakte Hilversum genadeloos uit door vooral in de driekwarten flink huis te houden. Daarbij vielen er ook nog een paar spelbepalende Panthers uit waardoor de ruststand al opgelopen was naar 45-0. Tweede helft was niet veel anders, Panthers bleven voor een groot deel achter de feiten aanlopen waardoor in de tweede helft nog zes try’s van Hilversum kant bijkwam. Enige licht puntje was dat The Panthers probeerde te blijven rugbyen met als resultaat één try voor de moeite. Eindstand 94-7.
Met deze ervaring in het achterhoofd zal het the Panthers niet mee gaan vallen punten te gaan halen. Met in het achterhoofd dat van de top zeven in de ere-klasse the Panthers er nu zes gehad hebben hopen ze met de wedstrijden tot en met 22 december daar toch nog te kunnen gaan doen. Komende zaterdag staat de inhaal wedstrijd tegen mede gepromoveerde RC Waterland uit Purmerend op de rol. De hoop is dat de roze mannen deze klappen dan te boeven zijn. Kick Off in Purmerend staat op 15.00 uur.

De Vijver extra dag open

20121029 DRIEBERGEN  Wegens toenemende belangstelling is het Ontmoetingscentrum ‘De Vijver’ in Driebergen per 1 november maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag open van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Flinke zeperd voor zondagelftal Oranje Wit

20121029 ELST  Op de winterse zondagmiddag heeft het zondagelftal van Oranje Wit slechte zaken gedaan. De ,,knotsgekke” en doelpuntrijke wedstrijd tegen de koploper eindigde in 9-4.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant
heuvelrugnieuws 30 oktober 2012

Klijnhout stapt per direct op

20121030 HEUVELRUG  Stan Klijnhout treed per direct terug als raadslid voor de VVD in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.  Zijn aftreden is geen verrassing, maar komt wel op een overwacht moment.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Persbericht GUH: Gemeente ontvangt teveel ontvangen wachtgeld terug van oud-wethouder

20121030 HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft het aan de heer S.M. Klijnhout teveel uitbetaalde wachtgeld terugontvangen. De heer Klijnhout ontving, na zijn wethouderschap bij de voormalige gemeente Driebergen, wachtgeld en heeft destijds geen adequate melding gedaan van zijn volledige neven inkomsten over de periode januari 2006 tot oktober 2009. Hierdoor is te veel wachtgeld van circa €26.000 bruto per jaar uitgekeerd. De heer Klijnhout heeft bij de terugbetaling zijn volledige medewerking verleend. Het volledige bedrag is inmiddels teruggestort bij de gemeente.

Eerder heeft de gemeente bekend gemaakt dat de heer S.M. Klijnhout, na zijn aftreden als wethouder in 2005, geen adequate melding zou hebben gedaan van zijn volledige neveninkomsten, terwijl dat voor het bepalen van zijn wachtgeld van belang was.

Inmiddels is uit inventarisatie gebleken dat de heer Klijnhout een bruto bedrag inclusief wettelijke rente à € 121.609,= terug diende te betalen. Hij heeft het volledige bedrag inmiddels aan de gemeente overgemaakt.

Het onderzoek bij het Openbaar Ministerie in deze zaak loopt nog.

Persbericht GUH: Wethouder in gesprek over nieuw Wmo-beleid

20121030 HEUVELRUG In de toekomst komen er meer taken uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) naar de gemeenten, maar is er tegelijkertijd minder geld voor beschikbaar.

De gemeente wil toch kwalitatief goede ondersteuning blijven bieden aan de steeds grotere groep inwoners met een zorgvraag en ging daarom met allerlei betrokkenen in gesprek. Wethouder Elisabeth van Oostrum is in vijf bijeenkomsten in de dorpen in gesprek gegaan met in totaal ruim 200 personen. De deelnemers waren cliënten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zorgaanbieders en geïnteresseerde inwoners.

Zelfredzaamheid?
Aan de hand van stellingen werd gediscussieerd over de uitgangspunten van het nieuwe beleid. Betekent zelfredzaamheid dat we de regie over zorg aan de mensen zelf moeten laten of heeft de gemeente nog steeds een belangrijke rol? Overbelasten we daarmee de vrijwilligers en mantelzorgers? In hoeverre draagt u zorg voor uw buurtgenoten? De grens tussen wat inwoners zelf kunnen dragen en wat er van de gemeente verwacht mag worden werd zo al pratend opgezocht. Inwoners zijn bang dat ze straks geen gebruik meer mogen maken van de dagopvang van hun eigen keuze. Ouders vertellen dat de zorg voor hun gehandicapte kind hen zwaar valt en hun leven en gezin onder druk zet.

Tips
Naast zorgen zijn er mooie ervaringen en goede tips voor de gemeente om de uitvoering van de Wmo anders te organiseren. Zo adviseert een mevrouw om inwoners bij een aanvraag voor een scootmobiel een paar rijlessen mee te geven en biedt een cliënt haar aangepaste auto te leen uit als zij er geen gebruik van maakt. Een andere inwoner vertelt hoe zij, nadat een deel van haar rolstoel is verwijderd, weer zelf haar voeten gebruikt en meer kan en daardoor minder zorg nodig heeft. De intentie van de gemeente om meer maatwerk te gaan leveren, wordt door de aanwezige inwoners ondersteund.

Input voor het nieuwe beleidsplan
Voor de gemeente was het vooral luisteren. Passen de uitgangspunten bij de ideeën van de ervaringsdeskundigen, oftewel de cliënten? Alle ideeën, opvattingen en ervaringen zijn vastgelegd en worden zoveel mogelijk meegenomen in het nieuwe beleidsplan dat naar alle waarschijnlijkheid in januari aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Column: Sikkeneurig

20121030 HEUVELRUG  Je kent dat wel, beginnend keelpijntje, wat slapjes, op deze ochted na the night before: sikkeneurig. Niet dat we ook maar iets dronken gister, behalve koffie.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Bezuinigingen treffen Welnúh opnieuw

20121030 DRIEBERGEN  Welnúh moet wederom bezuinigen. Op het ouderenwerk, jongerenwerk, maar ook op de Steunpunten Welzijn, Zorg en Wonen. Met ingang van 1 januari 2013 moeten alle steunpunten een spreekuur inleveren.

Lees verder op de website van De Kaap

Arm en Rijk, in de Maand van de Geschiedenis

2121030 AMERONGEN   Afgelopen maand oktober, uitgeroepen tot de Maand van de Geschiedenis, stond in het teken van ,,Arm en Rijk”. Op diverse plaatsen werd dit thema uitgewerkt door Annet Werkhoven van De Werkhoven ‘Geschiedenis voor u’ door middel van historisch spel en verhaal.

Lees verder op de website van De Kaap

Eschkenazy en Petkova in de Maartenskerk

20121030 DOORN  Muziek in de Maartenskerk heeft twee Bulgaarse topmusici, beiden met een indrukwekkende solocarrière, aangetrokken voor een gezamenlijk optreden in de Maartenskerk in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 31 oktober 2012

Persbericht GUH: Voorkeursvariant gebiedsontwikkeling Maarsbergen

20121031 MAARSBERGEN  Wolfswinkel Reiniging in Maarsbergen en de gemeente hebben in mei 2012 een intentieovereenkomst gesloten om samen de haalbaarheid te onderzoeken van een gebiedsontwikkeling in Maarsbergen.

Deze gebiedsontwikkeling betrof:
    •    de uitbreiding van het bedrijventerrein in Maarsbergen waardoor er ruimte is voor het oplossen van knelpunten in de gemeente door bedrijfsverplaatsingen en Wolfswinkel Reiniging zijn bedrijfslocaties kan samenvoegen;.
    •    de herstructurering van het bestaande bedrijventerrein Ambachtsweg;
    •    natuurontwikkeling, aansluitend op het ecoduct bij de A12;,
    •    en eventueel woningbouw van beperkte omvang om de kosten te dragen. 
Als eerste stap van het haalbaarheidsonderzoek voor de gebiedsontwikkeling Maarsbergen hebben de gemeente Utrechtse Heuvelrug en van Wolfswinkel Reiniging gezamenlijk onderzoek gedaan naar de verkeersontsluiting en de financiële haalbaarheid van uitbreiding van het bedrijventerrein Maarsbergen. 
De resultaten van deze onderzoeken geven aan dat een variant met uitbreiding van 10 ha. bedrijventerrein (bruto) niet haalbaar is om verkeerskundige redenen.
De voorkeursvariant die zowel verkeerskundig als financieel gezien realistisch is omvat 7,8 ha. bruto bedrijventerrein en in totaal 43 woningen om de kosten te dekken. Verkeersafwikkeling naar de N226 vindt plaats via de bestaande wegenstructuur van Griftdijk en Rottegatsteeg die daarvoor wordt aangepast.
Het haalbaarheidsonderzoek wordt nu verder voortgezet met deze variant als uitgangspunt. 
Belangrijke vervolgstappen zijn het uitvoeren van diverse ruimtelijke onderzoeken en het opstellen van een stedenbouwkundig en landschappelijk plan.Persbericht 31 oktober 2012 Voorkeursvariant gebiedsontwikkeling Maarsbergen
    •    Wolfswinkel Reiniging in Maarsbergen en de gemeente hebben in mei 2012 een intentieovereenkomst gesloten om samen de haalbaarheid te onderzoeken van een gebiedsontwikkeling in Maarsbergen. Deze gebiedsontwikkeling betrof:
    •    de uitbreiding van het bedrijventerrein in Maarsbergen waardoor er ruimte is voor het oplossen van knelpunten in de gemeente door bedrijfsverplaatsingen en Wolfswinkel Reiniging zijn bedrijfslocaties kan samenvoegen;.
    •    de herstructurering van het bestaande bedrijventerrein Ambachtsweg;
    •    natuurontwikkeling, aansluitend op het ecoduct bij de A12;,
    •    en eventueel woningbouw van beperkte omvang om de kosten te dragen. 
Als eerste stap van het haalbaarheidsonderzoek voor de gebiedsontwikkeling Maarsbergen hebben de gemeente Utrechtse Heuvelrug en van Wolfswinkel Reiniging gezamenlijk onderzoek gedaan naar de verkeersontsluiting en de financiële haalbaarheid van uitbreiding van het bedrijventerrein Maarsbergen. 
De resultaten van deze onderzoeken geven aan dat een variant met uitbreiding van 10 ha. bedrijventerrein (bruto) niet haalbaar is om verkeerskundige redenen.
De voorkeursvariant die zowel verkeerskundig als financieel gezien realistisch is omvat 7,8 ha. bruto bedrijventerrein en in totaal 43 woningen om de kosten te dekken. Verkeersafwikkeling naar de N226 vindt plaats via de bestaande wegenstructuur van Griftdijk en Rottegatsteeg die daarvoor wordt aangepast.
Het haalbaarheidsonderzoek wordt nu verder voortgezet met deze variant als uitgangspunt. 
Belangrijke vervolgstappen zijn het uitvoeren van diverse ruimtelijke onderzoeken en het opstellen van een stedenbouwkundig en landschappelijk plan.
Aan het haalbaarheidsonderzoek wordt toegevoegd de realisatie van drie woningen wegens beëindiging van een agrarisch bedrijf waarmee de omzetting van agrarische grond naar natuur in de uitloop van het ecoduct Rumelaer ten noorden van de A12 mogelijk wordt gemaakt. 
Naar verwachting liggen de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek in de vorm van een integraal ruimtelijk plan eind 2012 op tafel, waarna bestuurlijke besluitvorming plaatsvindt door de gemeenteraad. 
Bij de gebiedsontwikkeling is een overleggroep betrokken bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende groeperingen (VBMM, VMMN, OSM, LTO en Groen voor Groen). De voortgang van de gebiedsontwikkeling wordt regelmatig met hen besproken en bij de uitwerking van voorstellen wordt
    •    gebruik gemaakt van de aanwezige expertise in de overleggroep. De inwoners van Maarsbergen e.o. worden geïnformeerd over de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voordat de gemeenteraad tot besluitvorming overgaat.
    •    
Aan het haalbaarheidsonderzoek wordt toegevoegd de realisatie van drie woningen wegens beëindiging van een agrarisch bedrijf waarmee de omzetting van agrarische grond naar natuur in de uitloop van het ecoduct Rumelaer ten noorden van de A12 mogelijk wordt gemaakt. 
Naar verwachting liggen de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek in de vorm van een integraal ruimtelijk plan eind 2012 op tafel, waarna bestuurlijke besluitvorming plaatsvindt door de gemeenteraad. 
Bij de gebiedsontwikkeling is een overleggroep betrokken bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende groeperingen (VBMM, VMMN, OSM, LTO en Groen voor Groen). De voortgang van de gebiedsontwikkeling wordt regelmatig met hen besproken en bij de uitwerking van voorstellen wordt
gebruik gemaakt van de aanwezige expertise in de overleggroep. De inwoners van Maarsbergen e.o. worden geïnformeerd over de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voordat de gemeenteraad tot besluitvorming overgaat.

Persbericht GUH: Afspraken over gebruik survivalbaan Het Grote Bos

20121031 DOORN  Sinds begin 2010 loopt er een handhavingszaak van de gemeente Utrechtse Heuvelrug tegen RCN Het Grote Bos. Aanleiding hiervoor was een verzoek om handhaving van de bewonersvereniging Het Grote Bos. RCN Het Grote Bos heeft begin 2010 een survivalbaan aangelegd op meerdere locaties op het park. Deze baan wordt gebruikt door de Stichting Hang-On. Deze stichting traint hier voor survivalruns en zet zich in voor goede doelen gerelateerd aan kanker, zoals Survival for Life.

Omdat de survivalbaan niet past in het huidige bestemmingsplan en volgens de bewonersvereniging overlast veroorzaakt, is in onderling overleg gezocht naar een oplossing die voor alle betrokkenen aanvaardbaar was. De burgemeester heeft hierover in de afgelopen periode diverse gesprekken gevoerd met het bestuur van de bewonersvereniging Het Grote Bos en RCN Het Grote Bos. Er is gezocht naar diverse oplossingen om de overlast te beperken die wordt ervaren door diverse bezoekers van het park.

De volgende afspraken zijn gemaakt:
het hekwerk langs de Konijnenweg wordt twee meter naar binnen geplaatst om parkeren mogelijkheid te maken voor seizoengasten;
het hekwerk aan de Brinklaan wordt twintig meter ingekort;
op zaterdag en zondag werken de gebruikers van de baan (Hang-On) niet meer met bladblazers;
RCN Het Grote Bos treedt op tegen overlast veroorzaakt door gasten of groepen van Hang-On, net als tegen overlast van andere gasten;
er is minstens één douche in het gebouw Beuken beschikbaar voor bewoners, wanneer gebruikers van Hang-On in het gebouw gaan douchen;
RCN Het Grote Bos gebruikt het passantenveld niet structureel voor kampeerders met Hang-On arrangementen;
met Hang-On worden afspraken gemaakt over het warm lopen. Er mag niet over het schelpenpad worden gelopen en ook niet te dicht langs caravans. Op andere paden mag alleen worden hardgelopen, zolang de doorgang voor andere weggebruikers niet wordt geblokkeerd.
De genoemde werkzaamheden aan het hekwerk worden vóór 1 januari 2013 uitgevoerd.

Op dit moment past de baan niet in het geldende bestemmingsplan. Vanuit het gemeentebestuur ligt er de wens om bij de herziening van het bestemmingsplan in 2013 de survivalbaan mogelijk te maken. Totdat deze herziening gerealiseerd is, wordt de huidige situatie onder genoemde voorwaarden toegestaan.

Heuvelrugenergie start pilot

20121031 HEUVELRUG  De cooperatieve vereniging Heuvelrug Energie (Hé) start vanavond de levering van energie aan groep van 25 testers. Hé wil die energie lokaal gaan opwekken.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Monic Slingerland over pelgrimages op PCOB vergadering

20121031 DRIEBERGEN  De PCOB afdeling Driebergen houdt op maandagmiddag 12 november een bijeenkomst.  De bijeenkomst heeft een feestelijk tintje omdat het op 12 november dertig jaar geleden is dat de afdeling Driebergen van de PCOB is opgericht.

Lees verder op de website van De Kaap

Persbericht GUH: Vernieuwde website voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug

20121031 HEUVELRUG  Vanaf vandaag (woensdag 31 oktober) heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug een vernieuwde website. De reden hiervoor is dat we de website voor onze inwoners en andere bezoekers overzichtelijker en toegankelijker willen maken: door de nieuwe opzet vindt u sneller en gemakkelijker wat u zoekt. Veelgevraagde onderwerpen staan prominent in beeld.
Wij zijn benieuwd naar uw reacties. U kunt rechtstreeks reageren via de homepage van de site door het gebruik van de knop “reageer op de site”.

Webrichtlijnen
De gemeente streeft ernaar dat de vernieuwde website zoveel mogelijk voldoet aan de webrichtlijnen. Dit is een door de overheid verplicht  instrument om te waarborgen dat een website op allerlei apparatuur werkt en op een moderne wijze is gebouwd. Door gebruik van de webrichtlijnen wordt de inhoud van de site bovendien veel sneller en beter gevonden door de verschillende zoekmachines.

Slim@work
In het voorjaar van 2012 zijn meerdere cruciale processen van de gemeente samen met inwoners en ondernemers onder de loep genomen in het kader van het project Slim@work.
Eén van de kernprocessen ging over de website. Voor het kernproces Website was het doel de inhoud van de site zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de wensen en behoeften van de diverse gebruikers. Als basis voor de vernieuwde website is gekozen voor eenvoud, snelheid, doelgerichtheid en interactie.

Gitarist Harry Sacksioni in De Binder met Beatlesmuziek

20121031 LEERSUM  Gitarist Harry Sacksioni brengt op zaterdag 10 november een muzikale ode aan de tien jaar geleden overleden Beatle George Harrison en diens tijdgenoten.

Lees verder op de website van De Kaap