Heuvelrugnieuws van woensdag 1 oktober 2008 (kopie)

Schellingerlaan 7 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:15 uur    temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Rookmelders in alle huurhuizen van Amerongen

AMERONGEN  De Amerongse Woningbouwvereniging plaatst deze maand in al haar huurwoningen rookmelders. De actie sluit aan bij de Nationale Rookmelderscampagne van deze maand. Nieuwbouwhuizen worden inmiddels standaard voorzien van rookmelders.

Lees verder op de website van het AD/UN

Stationsrestauratie op de biologische toer

DRIEBERGEN  Eerlijk, gezond en verantwoord; milieuvriendelijk en energiezuinig. Natuurcafé La Porte in de voormalige restauratie van NS-station Driebergen-Zeist is een uniek concept. Gasten kunnen vanaf 17 oktober terecht voor honderd procent biologisch-dynamisch geproduceerd eten in een energiezuinig en milieuvriendelijk gerund restaurant.

Lees verder op de website van het AD/UN

Winnaars Rabobank Ballonnenwedstrijd Rijnweek

RHENEN  Rabobank Vallei en Rijn hield tijdens de Rijnweek in Rhenen op zaterdag 12 juli een ballonnenwedstrijd. Ondanks het druilerige weer was de wedstrijd wederom een groot succes en kent inmiddels twee jonge winnaars: Nena van Rheenen en Nauras Feyzi.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Natuureducatie basisscholen

LEERSUM  De Vereniging voor Dorp en Natuur (D&N) is al geruime tijd actief op het gebied van natuureducatie. De gemeente Utrechtse Heuvelrug steunt dit initiatief en daarom ging wethouder Clemens van der Burg vorige week op bezoek bij de drie Leersumse basisscholen om daar het boekje van D&N ‘Dierenleven in de Londotuin’ uit te reiken.

Lees verder op de website van De Kaap

Zwerfvuilactie

DOORN  Een aantal vrijwilligers gaat op zaterdag 18 oktober onder het motto “Heuvelrug Schoon” weer aan de slag om in een inmiddels halfjaarlijkse actie het zwerfvuil langs de invalswegen van Doorn te verwijderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Politiek café D66

DOORN  De lokale fractie van D66 organiseert op dinsdag 7 oktober voor de derde keer dit jaar een politiek café. Centraal op deze avond staat het thema ‘De eigenheid van de dorpskernen op de Heuvelrug’.

Lees verder op de website van De Kaap

Laatste Kennedy wandeltocht

AMERONGEN  De vierde en tevens laatste Kennedy Walker wandeltocht vanuit Amerongen vond afgelopen vrijdag plaats. Rond 20.00 uur ’s avonds hadden zich een twintigtal wandelaars verzameld in café De Tram voor hun nachtelijke wandeltocht van 80 kilometer door de mooie omgeving van de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Rhenen zoekt leden voor jongerenraad

RHENEN  Woon jij in Rhenen, Elst of Achterberg? Ben je tussen de 12 en 25 jaar? Dan zijn is de gemeente op zoek naar jou.
De jongerenraad Rhenen is op zoek naar enthousiaste jongeren die willen meedenken op gemeenteniveau over alle zaken die jongeren aangaan.

Wil je jouw mening ook laten horen? Reageer dan snel via jongerengemeenteraad@rhenen.nl 

IVN-Paddenstoelenwandeling Broekhuizen

LEERSUM  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een paddenstoelenexcursie voor ouderen en tevens een paddenstoelen-speurtocht voor kinderen van 6 tot 10 jaar op Broekhuizen. Het landgoed staat bekend om zijn rijkdom aan paddenstoelen, dus we kunnen wat verwachten. De ouders kunnen mee met de IVN volwassenen wandeling en wij (de heksen en hun helpers) gaan met kinderen die houden van spannende verhalen er een onvergetelijke middag van maken.
Kom gerust in sprookjeskleding, zoals een tovenaar, elfje of kabouter.
Het zal niet alleen spannend, uitdagend en geheimzinnig zijn, maar als je dat wilt, kun je ook nog iets leren over duivelseieren, heksenboter en dodemansvingers.
Na afloop is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee of een heksenbrouwsel te drinken tegen een vrijwillige bijdrage.
Nou, kom maar op als je durft en we zien je graag op zondagmiddag 12 oktober om 14.00 uur op Landgoed Broekhuizen, Broekhuizerlaan, afslag rotonde (N225/226) te Leersum.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458.

Heuvelrugnieuws van donderdag 2 oktober 2008 (kopie)

Waterhoen 1-15 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:20 uur    temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Kindergemeenteraad van start

RHENEN  Het project kindergemeenteraad is op woensdag 24 september 2008 van start gegaan. Toen vond de docenteninstructie plaats, waarbij de leerkrachten van de Eben-Haëzer school en de Springplank aanwezig waren. Het Visnet, die ook meedoet, kon helaas niet aanwezig zijn en wordt later geïnformeerd over het project.

De kindergemeenteraad wordt georganiseerd door de jongerenraad Rhenen in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek. De bedoeling van het project is om kinderen op een leuke manier te interesseren voor de politiek. De komende weken zullen zij door een lessenserie van alles te weten komen over de politiek. En zullen zij werken aan voorstellen die worden gepresenteerd tijdens de kindergemeenteraad op dinsdag 11 november 2008.

Eén van de voorstellen zal ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. De vergadering in de raadszaal van de gemeente Rhenen zal om 18:00 uur beginnen. Iedereen is daarbij van harte welkom op de publieke tribune.

Man gaat door het lint

ZEIST   Rond 07.55 uur kreeg de politie de melding dat er een ruzie tussen een zoon en zijn moeder was in een woning in Zeist. Daarbij zouden ook spullen van de derde verdieping naar beneden zijn gegooid. Hierbij zou een man gewond zijn geraakt en een auto zijn beschadigd. Meerdere politie-eenheden gingen naar de opgegeven locatie.

Ter plaatse troffen agenten een 43-jarige man uit Zeist gewond op straat aan. Hij had een stuk hout op zijn hoofd gekregen, met een bloedende hoofdwond tot gevolg. Het slachtoffer werd per ambulance naar het Diakonessenhuis in Utrecht gebracht. Daar werd de wond gehecht. Hij mocht na behandeling het ziekenhuis verlaten. Hij deed later aangifte van poging tot doodslag.

In de woning troffen de agenten de 21-jarige zoon en de 47-jarige moeder aan. De vrouw was door haar zoon mishandeld en had meerdere blauwe en pijnlijke plekken opgelopen. De zoon werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht..

De verdachte bleek enkele kozijnen van de woning te hebben vernield en had stukken hout daarvan van drie hoog naar beneden gegooid. Daardoor was de 43-jarige man geraakt, maar er kwamen ook enkele stukken op een geparkeerde auto terecht. De auto raakte daardoor beschadigd. De 31-jarige eigenaar van de auto deed aangifte van vernieling.

Waarom de verdachte door het lint is gegaan, moet uit onderzoek blijken. Hij is in het politiebureau ingesloten en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Onder invloed

DRIEBERGEN Op woensdag 1 oktober vond een aanrijding tussen een bromfiets en een brommobiel plaats. De bromfietser had beduidend te veel gedronken.

Rond 16.00 uur reed een 69-jarige man uit Driebergen-Rijsenburg met zijn brommobiel over de rijbaan van de Nijendaal. Op een gegeven moment sloeg hij rechtsaf, maar verleende daarbij geen vrije doorgang aan een naast hem over het fietspad rijdende 49-jarige bromfietser uit Zeist, met een aanrijding tot gevolg. Beide bestuurders liepen geen letsel op.

De politie kwam ter plaatse. Daarbij bleek dat de bromfietser veel te veel alcohol had genuttigd. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij de ademanalyse blies hij 680 ug/l, meer dan drie keer het wettelijke maximum  van 220 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van acht uur.

Spelende kinderen vernielen grafheuvel

ELST  In het bos bij Elst hebben spelende kinderen een oeroude grafheuvel opengegraven. Het cultuurhistorische monument heeft grote schade opgelopen. Staatsbosbeheer heeft de vernieling gemeld bij de politie.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Kinderboekenweek in teken van poëzie

MAARN  Gisteren – 1 oktober – is de Kinderboekenweek van start gegaan. Tot en met 10 oktober zal poëzie centraal staan. Het motto is: ‘Zinnenverzinzin’. In de bibliotheek van Maarn zal met veel activiteiten ruimschoots aandacht zijn voor de Kinderboekenweek.

Lees verder op de website van De Kaap

Verrassend gevarieerde avond in de Binder

LEERSUM  In het sport- en cultuurhuis De Binder werd afgelopen zaterdagavond een zeer gevarieerde avond verzorgd door de Stichting Historisch Toneelspel uit Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Stophersentumoren.nl wint Utrechts Heuvelrug Compliment

DOORN  De stichting Stophersentumoren.nl heeft donderdag het Utrechts Heuvelrug Compliment gewonnen. Deze prijs kent de gemeente Utrechtse Heuvelrug aan de stichting toe om haar te roemen vanwege haar nieuwe initiatieven

Lees verder op de website van De Kaap

School De Ontdekkingsreis wint wedstrijd

DOORN  In het kader van de Duurzame Dagen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft NMC Zeist, regionaal centrum voor natuur- milieucommunicatie, scholen gevraagd een plan in te dienen om hun schoolomgeving natuurvriendelijker in te richten. Drie scholen gaven gehoor aan deze oproep: basisscholen Hoog Moersbergen (Doorn), De Ontdekkingsreis (Doorn) en De Ladder (Maarn).

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 3 oktober 2008 (kopie)

Weth Teselinglaan Driebergen: thv Pr Bernhrdlaan
foto: © Robert Wassens
tijd: 8:50 uur    temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Tweede editie kidsday in Rhenen

RHENEN  Speciaal voor de kinderen van alle basisscholen uit Rhenen, Elst en Achterberg houdt de ondernemersvereniging Rhenen Shopping op zaterdag 4 oktober van 10:00 tot 17:00 uur voor de tweede maal een kidsday.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

De Schakel grossiert in bekers op schoolkorfbaltoernooi

AMERONGEN/LEERSUM  Het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi werd vorige week gehouden bij korfbalvereniging Hemur Enge. Vier basisscholen deden mee: de Regenboog en de Wilhelminaschool uit Amerongen en de Schakel en de Hoeksteen uit Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Echtpaar zestig jaar getrouwd

DOORN  Het echtpaar Bleijenberg-Doornekamp vierde afgelopen maandag hun zestigjarig huwelijksjubileum. Ter ere van deze mijlpaal zette burgemeester Frits Naafs hun diamanten jubileum extra luister bij. Hij feliciteerde afgelopen dinsdag het paar.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie 100 jaar veldbiologie

ZEIST  Van 7 oktober  tot 28 november 2008 is de Expositie ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de KNNV, afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn te zien in de bibliotheek Zeist.
Vertoont worden waarnemingen van vogels, planten en landschap uit onze regio en feiten uit de 100 jarige geschiedenis van de afdeling.
“KNNV” staat voor “Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, oftewel vereniging voor veldbiologie”. Zelf alles van de natuur tot in details bekijken in groepsverband.
De bibliotheek is gevestigd aan de Markt 1.

Burgemeester Naafs nieuwe voorzitter Leader Kromme Rijn

HEUVELRUG  Burgemeester Frits Naafs is voorzitter geworden van de plaatselijke groep van Leader Kromme Rijn, een Europese subsidieregeling ten bate van plattelandsontwikkeling. Voorheen was mevrouw Van Rijnbach, oud-burgemeester van Bunnik voorzitter van de plaatselijke groep.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Grote moeite met groepen recreanten’

HEUVELRUG  Voordat de oprichting van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een feit was, werd er druk overleg gevoerd met de 60 landgoedeigenaren. Dit waren onder andere Staatsbosbeheer, met een aandeel van rond de 3000 ha, en Natuurmonumenten. Maar ook met particuliere eigenaren zoals de familie Van Asch Van Wijck die het landgoed Prattenburg bezitten.

Lees verder op de website van De Kaap

Beleef de herfst in het Zeisterbos met de herfstfair

ZEIST  Pompoenlampions maken, herfstknutsels maken, een bosspel voor kinderen met als leus: “Op de Boswerf kunnen we het maken, op de Boswerf nou en of! Er zijn zo’n 20  kramen met pompoenen, huis- en tuindecoratie en andere verantwoorde life-style producten. Ook is er een prachtige tentoonstelling “Zwammen over paddenstoelen” te bezichtigen. Op zondag 12 oktober brengt Bezoekerscentrum De Boswerf u weer een middag dichter bij de prachtige en (h)eerlijke herfstnatuur….

Mooie herfstproducten en informatiemarkt
Op het sfeervolle terrein van Bezoekerscentrum de Boswerf staan kramen met pompoenen, geitenkaas van Geitenboerderij Eureka, biologische helende kruiden van de Polderknol, natuurfotografie van Ton en Gerda Janssen, speelgoed van Rozemarijn, Casa Foresta met groeibaaltjes om zelf paddenstoelen te kweken en Stichting de Wederkerigheid met groente uit eigen moestuin, sappen en wol. Ook zijn er kramen met creatieve producten en (zelfgemaakte) kinderkleding. Daarnaast zijn er informatiestands van natuur- en milieuorganisaties: Floralia presenteert o.a. haar workshops en thema-avonden, Het Winkeltje van Stichting Het Utrechts Landschap, Wereld Natuur Fonds,  KNNV, Bijenvereniging en Stichting Ezelsociëteit zijn aanwezig met informatie en activiteiten. Wilt u besparen op uw autokosten dan kunt u te rade gaan bij de autodeelorganisatie Wheels4all.

Kinderherfstactiviteiten
Kinderen vermaken zich tijdens het kinderbosspel waarvoor stoere makers worden gezocht.
Ze maken onder begeleiding hun eigen pompoenlampion (hier zijn wel kosten aan verbonden) en mogen broodjes bakken rondom de vuurbak. Verder zijn er ook verschillende kramen waar de kinderen een waskaars kunnen rollen of kunnen knutselen met herfstproducten. Ook is er een ritje op een ezel mogelijk.
Tijdens de Herfstfair kunt u de herfst proeven, er zijn pompoengerechten, zoals hartige taarten en soep te krijgen. Sfeervolle live muziek maakt de belevenis compleet! Voor wie in echte herfstsferen wil komen is dit het ideale uitstapje.

U bent welkom vanaf 12.00 uur tot 16.30 uur en de toegang bedraagt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar € 3,00. Met de Zeistpas, Geld Terug Regeling, kunt u de entree volledig terug krijgen. Donateurs van de Stichting Vrienden van de Boswerf hebben gratis toegang.
Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur (tot eind oktober).  Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393. U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 4 oktober 2008 (kopie)

Binnenhof Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.10 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Rhenenaar met gemeente overhoop om toegangsweg

RHENEN  De gemeente Rhenen gedraagt zich ,,onbehoorlijk” tegenover een man uit Rhenen. Dat stelde de vertegenwoordiger van de man maandag op de zitting van de bestuursrechter in Utrecht.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Woningbouwvereniging denkt na over Tuindorp

MAARN  Op een informele bijeenkomst, belegd door woningbouwvereniging Maarn, is gesproken over verleden, heden en toekomst van Tuindorp Maarn. Met de nadruk op de vraag: hoe kunnen we het oorspronkelijke karakter en de leefbaarheid van het Tuindorp op een eigentijdse manier bewaren en verbeteren?

Lees verder op de website van De Kaap

Kleurrijk en vrolijk geheel op bosdag De Hoeksteen

LEERSUM  De leerlingen van de Leersumse basisschool De Hoeksteen hadden onlangs een prachtige middag in het bos. Op het terrein van het Doornse Gat werd een bosdag met als thema ‘Indianen en Cowboys’ gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Pleinfeest Dotter/Bloemengaard groot succes

DOORN  De jaarlijkse barbecue aan de Dotter en Bloemengaard werd vorige week gehouden. Onder zeer gunstige weersomstandigheden konden de buurtbewoners elkaar treffen op het plein tussen de Bloemengaard en de Dotter.

Lees verder op de website van De Kaap

De ‘boom bij de pont’ wordt herplant

AMERONGEN  De organisatie van de Grietmarkt is druk bezig om de ‘boom bij de pont’ terug te laten keren. Tot in de jaren ’60 stond er voor de pont rechts in het weiland een reusachtige populier. Inmiddels zijn alle voorbereidingen in volle gang om een nieuwe, gezichtsbepalende boom te herplanten.

Lees verder op de website van De Kaap

Bettie Serveert speelt nog één keer Velvet Undergound

AUSTERLITZ  Op zondag 19 oktober speelt het befaamde Bettie Serveert nog één keer op speciaal verzoek van het Beauforthuis liedjes van The Velvet Underground. Tien jaar geleden bracht Bettie Serveert het album “Venus in furs” uit, een verzameling Velvet Underground liedjes. Verwacht eigenwijze versies van al even eigenwijze liedjes als “Sunday Morning” en “European Son”. De muziek van Lou Reed en John Cale is van een tijdloze schoonheid, zeker wanneer het wordt uitgevoerd door Neerlands indietrots Bettie Serveert. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar, dus wees er snel bij! De band begint om 17.30 uur en de tapasbar is om 16.30 uur open. Kaarten kunt u online bestellen via www.

Bettie Serveert (vernoemd naar tennisster Bettie Stöve) is al jaren een van de pijlers onder de Nederlandse gitaarpop. Hun album Palomine uit 1993 wordt tot in Amerika geroemd als een tijdloze klassieker. De band ontwikkelde zich van indiebandje, via country-achtige neigingen tot een volwassen band met een bijna jazzy geluid, zoals te horen is op hun laatste semi-akoestische cd Bare Stripped Naked uit 2006. Dus wanneer de band onder leiding van zangeres Carol van Dyk de liedjes van de legendarische groep The Velvet Underground gaat aanpakken, dan staat er iets fraais te gebeuren.  Tien jaar geleden bracht de band al een album uit met Velvet Underground liedjes en nu zijn ze dus wederom live te bewonderen.

zondag 19 oktober, 17.30 u (tapasbar open 16.30 u)
entree €16,00 / CJP, CKV, Studentenkaart & Zeistpas €11,00 / Kinderprijs €8,50

Tafelpoppenspel

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 12 oktober vertelt en speelt Mennie van Nimwegen met haar tafelpoppenspel het sprookje “Gelukkige Hans”  van Grimm, voor kinderen vanaf 4 jaar. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvang 15.30 uur. Toegangsprijs 2 euro per kind. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 0343-517467.

Heuvelrugnieuws van zondag 5 oktober 2008 (kopie)

De Sluis Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.05 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

CDN verdiend naar gelijk spel

door Hans van Vugt
BENSCHOP  In een verdienstelijke wedstrijd heeft CDN een verdiend gelijkspel behaald op Benschop, al gebeurde dat pas in de laatste minuten van de wedstrijd. CDN begon direct aanvallend met Pim van Amerongen die na een blessureperiode weer in de gelederen aantrad. CDN kreeg al in de eerste minuut een corner die door Martin van loon prachtig werd voorgezet maar door Kevin Woudenberg werd over geschoten. Je zag dat CDN met hun inzet wel voor een verassing kon zorgen; dat bleek ook uit de aanvallende actie’s die de spelers ondernamen. Een paar momenten in de 8e min schot net over van Albin Meyer, de 12e min een goede aktie van Pim van Amerongen net naast geschoten. Daarentegen waren er ook wat tegenaanvallen met vooral de gevaarlijke spits van Benschop Daniel Wilekens die niet van gevaar ontbloot waren een type Makaay spits. Dat bleek in de 29e minuut toen de bal uit een vrije trap van Benschop bij de geheel vrij staande speler Wilekens kwam die droog in knalde, onhoudbaar voor de zeer goed keepende Andre van Randwijk. 1-0
Na deze teleurstelling direct een uitstekende aanval tussen Kevin Woudenberg en Jefrey Veenendaal welke de bal net naast mikte.Rust 1-0
Met een wissel Albin Meyer moest plaats maken voor Danny van Ginkel begon CDN met fris en gecombineerd voetbal om te proberen zo snel mogelijk de gelijkmaker te scoren.Maar dat lukte niet erg naar gelang de tijd verstreek zag de neutrale toeschouwer dat een moment van tijd moest zijn om CDN de verdiende gelijkmaker te laten scoren. Maar Benschop liet zich maar niet zo op de slachtbank leggen en het werd 2-0 door een indirecte vrije trap die direct in het doel belande en daardoor terecht afgekeurd werd door de goed leidende arbiter De Groot uit Zeist. In de 61e min werd Jefry Veenendaal vervangen door de al weken lang geblesseerde Elmar van Doorn: hierdoor werd er nog meer aanvallend gevoetbald en wat ook de aanval extra versterkte zoals bleek in de 71e min door een goede kopbal van Elmar van Doorn die net naast ging. Om toch nog meer de aanval te ondersteunen werd verdediger Remco Stoltekamp vervangen door Jens Marik .
Wat CDN ook probeerde het lukte niet om de verdiende gelijkmaker te scoren maar het venijn zat in de staart met nog 2 min te spelen een vrije trap rand strafschop gebied genomen door de naar voren gekomen aanvoerder Paul van Hofwegen uitstekend genomen en voortreffelijk tegen gehouden door de doelman maar de rebound werd ingeschoten door Hugo Bruining en het werd verdiend 1-1. (Hugo scoort normaal maar eens in de 4 jaar) Hierna kreeg CDN nog kans op de volle winst maar Gerwin v/d Klift zijn omhaal ging net naast. Al met al een dik verdiend gelijkspel.
Zaterdag As 11 Oktober 2008  De thuiswedstrijd tegen Woudenberg Aanvang 14.30 uur Sportpark DE WOERD

,Weegschaal valt negatiever uit’

MAARN  Met de ruim honderd Maarnse bewoners en daarnaast vele raadsleden en andere politieke vertegenwoordigers die aanwezig waren bij de bijeenkomst dinsdagavond in De Twee Marken was een ding gelijk duidelijk: het onderwerp al dan niet bouwen aan de Planetenbaan leeft.

Lees verder op de website van De Kaap

Radio 90 FM bestaat 15 jaar

LEERSUM  Op 9 oktober 1993 ging de Lokale Omroep Heuvelrug Centraal officieël van start. Het kersverse radiostation was in de gemeenten Amerongen, Leersum, Doorn, Maarn en Maarsbergen te horen. Locatie was en is nog steeds het voormalige revalidatiecentrum De Hoogstraat, nu asielzoekerscentrum.

Lees verder op de website van De Kaap

Huisartsenpost in Doorn grote wens

DOORN/HEUVELRUG  Vijftienhonderd inwoners uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede is gevraagd of zij een huisartsenpost in Doorn wenselijk achten. 98 procent van de ondervraagden is van mening dat de afstand met een zieke van hun woonplaats naar de bestaande huisartsenposten te groot is en zij graag een huisartsenpost in Doorn zien.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderrondleidingen Huis Doorn

DOORN  In de ‘Week van de geschiedenis’ van 11 tm 19 oktober kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar dagelijks (uitgezonderd de zondagen) een bijzonder bezoek brengen aan het huis van Keizer Wilhelm in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 6 oktober 2008 (kopie)

Prinses Margrietlaan Driebergen: trapveldje
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:35 uur      temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Zwemvereniging De Zwoer begint rustig

DRIEBERGEN Afgelopen zaterdag werd de eerste competitiewedstrijd door zwemvereniging De Zwoer gezwommen in De Meern. De Duinkikkers uit Soest en Startgemeenschap Vecht en Rijn zijn de tegenstanders dit seizoen in klasse 2, District 3 van de KNZB (Utrecht/Noord-Holland).
Individueel werd er over het algemeen goed gepresteerd. Bij de jongens wisten Sven Dogger, David Smalbrugge, Tim Douma en zeker Matthijs Mulder hun persoonlijke records te verbeteren op de wisselslag. Sven behaalde op deze afstand en op de 100 meter vrije slag een eerste plaats. Bij de meisjes waren Anniek Naef en Kiefer van Rosmalen degenen die hun tijden fors konden verbeteren. Kiefer wist door haar krachtsinspanning zowel op de 100 meter vrije slag als op de 100 meter wisselslag de eerste plaats te behalen.
De andere zwemmers van de Zwoer zwommen ook dicht in de buurt van hun persoonlijke records. Bij Rianne Weijburg en Suzanne Lange resulteerde dat in 2 eerste plaatsen voor ieder.

Dorpshuis van Austerlitz mag uurtje langer open blijven

AUSTERLITZ  Dorpshuis ’t Trefpunt in Austerlitz mag langer open blijven dan vergelijkbare, niet-commerciële horecabedrijven in de gemeente Zeist. Waar andere gesubsidieerde kantines en wijkcentra de deuren om middernacht moeten sluiten, mag ’t Trefpunt tot 1.00 uur open blijven.

Lees verder op de website van het AD/UN

Gemeenteraad houdt donderdag 9 oktober open huis voor inwoners

DOORN  De gemeenteraad behandelt de begroting op maandag 20 en donderdag 23 oktober, met als doel die de 23ste vast te stellen.
Als voorbereiding op de besluitvorming wisselt de gemeenteraad graag met inwoners van gedachten over de voorstellen van het college. Wat zijn de ideeën van de inwoners over de plannen van de gemeente voor de komende jaren?

In Cultuurhuis Pléiade in Doorn houdt de gemeenteraad donderdagavond 9 oktober open huis.
Vanaf 19.30 uur worden belangstellenden ontvangen in de raadzaal. De voorzitter van de gemeenteraad neemt eerst nog het doel en de organisatie van de avond door.
Daarna is er ruimschoots gelegenheid om in contact te komen met leden van de gemeenteraad en van de raadscommissies.

Leerling Revius wint bij filmfestival

DOORN  Thomas van de Gronde, scholier (vwo-6) op het Revius Lyceum Doorn, is afgelopen maandag in de prijzen gevallen tijdens het NFFS Filmfestival, een jaarlijks terugkerend festijn waarbij scholieren gestimuleerd worden om films te maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Vraaggericht koken in Beatrix

DOORN  Binnen stichting Rijnheuvel, waartoe ook woonzorgcentrum Beatrix behoort, is gekozen voor een vraaggerichte manier van werken, waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten bij de wensen van de cliënt. Het serveren van de warme lunch op een dienblad met deksel en het weken van te voren invullen van menulijsten, zoals nu nog de praktijk is, past daar niet meer bij.

Lees verder op de website van De Kaap

Winkeliers: unieke waarden beter uitspelen

AMERONGEN/OVERBERG  In het kader van de structuurvisie voor de hele gemeente, werd dinsdag een workshop gehouden voor de Amerongse winkeliers. Eerder was de gemeente al in de andere vier kernen in discussie gegaan met middenstanders; in De Hucht in Overberg speelde de laatste ronde.

Lees verder op de website van De Kaap

Duizenden bezoekers verwacht bij Les Manoeuvres d’Austerlitz

AUSTERLITZ  Het Frans-Bataafsche leger kan zijn bivak opslaan aan de voet van de Pyramide. Alles is geregeld voor de veldslagen op de Leusderheide.  De organisatie van het historisch evenement Les Manoeuvres d’Austerlitz is er, na maanden van voorbereiding, klaar voor. Het spektakel komend weekend, 11 en 12 oktober, kan beginnen. De naar verwachting duizenden bezoekers krijgen een uitgebreid programma voorgeschoteld.

Twee eeuwen geleden vond in 1804 op zondag 12 oktober de inwijding van de Pyramide plaats met vuurwerk, diner, en een groots bal. De Pyramide werd door zo’n zeventienduizend soldaten onder de bezielende leiding van de Franse generaal Marmont in 27 dagen opgericht. Sindsdien is het opvallende bouwwerk op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug een levend monument, hét icoon van de Franse Tijd in Nederland.

De Commissie De Franse Tijd heeft de (verjaar)dag van de Pyramide georganiseerd met het doel er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Het weekend staat bol van de activiteiten. Er is een doorlopend programma op zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur met onder meer optredens van het Reünieorkest Trompetterkorps der Cavalerie op zaterdag en het Oud-leden Fanfarecorps der Genie op zondag. Een troubadour begeeft zich tussen het publiek. Voorts is beklimming van de Pyramide mogelijk en wordt in het bezoekerscentrum doorlopend de film over de geschiedenis van het monument vertoond. Zondag rond het middaguur arriveert koning Lodewijk Napoleon per koets. Hij inspecteert de troepen en zal hij aanzitten aan een buffet met de officieren.

Hoogtepunt van het programma is de manoeuvres op de heide op beide dagen van 14.00 tot 15.30 uur. Hieraan wordt deelgenomen door bijna tweehonderd in historisch uniform gestoken, leden van de Napoleontische Associatie der Nederlanden. Bezoekers kunnen verder van dichtbij meemaken hoe de soldaten in 1804 in het kampement rond de Pyramide leefden. Wat aten ze, hoe sliepen ze, wat was er nog meer te beleven?

Er valt op beide dagen veel kleurrijks te fotograferen. Daarom is er ook een fotowedstrijd.
Iedereen is van harte welkom om dit spektakel te beleven. Entree dagkaarten: volwassenen € 9,00 en kinderen tot 12 jaar € 4,50. Parkeren auto’s op de parkeerplaatsen bij het Henschotermeer, ingang Zeisterweg, Woudenberg. Een pendelbus (gratis) brengt de bezoekers naar de Pyramide. Er is een fietsenstalling tegenover de ingang van de Pyramide (Zeisterweg). Kijk voor meer informatie over het programma en de stichting op www.defransetijd.nl of www.nanweb.org.

Het spektakel wordt georganiseerd door de Commissie De Franse Tijd in samenwerking met de Napoleontische Associatie der Nederlanden en Landschap Erfgoed Utrecht.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 7 oktober 2008 (kopie)

Nijendal 12 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:25 uur      temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Tribune op sportpark De Meent

RHENEN  Burgemeester en wethouders van Rhenen willen in principe medewerking verlenen voor de bouw van een tribune met 160 zitplaatsen op sportpark De Meent. Voetbalvereniging V.V.A. ’71 moet daarvoor een goede planologische onderbouwing indienen. Ook moet voldaan worden aan de randvoorwaarden van de afdeling OBOR.

V.V.A. ’71 heeft in juni 2008 een bouwaanvraag ingediend voor de bouw van een tribune (16 meter breed, 5.45 m hoog en 4.70 m diep) op het ‘sportpark De Meent’.

Ontwikkelingen binnen de vereniging maken de bouw van de tribune noodzakelijk. Het eerste elftal is gepromoveerd naar de tweede klasse, zodat de accommodatie dient te worden afgestemd op deze status.

De bouw van een tribune is in strijd met bestemmingsplan Buitengebied. Een bouwvergunning kan eventueel via een vrijstelling worden afgegeven. Voor de beoordeling van het vrijstellingsverzoek is een goede planologische onderbouwing vereist.

Daarin zal onder andere aandacht moeten worden gegeven aan mogelijke effecten op de nabij gelegen ecologische hoofdstructuur (EHS). Uit een oogpunt van landschappelijke inpassing en beheer zijn er ook maatregelen nodig.

Visie ontwikkeling winkelgebied binnenstad

RHENEN Seinpost Adviesbureau B.V. uit Arnhem gaat in opdracht van de gemeente Rhenen een visie opstellen voor de ontwikkeling van het winkelgebied van de binnenstad van Rhenen. Burgemeester en wethouders van Rhenen vinden één binnenstad van belang. De opdracht moet daarom leiden tot zichtbare fysieke resultaten.

De Rhenense gemeenteraad heeft een motie aangenomen om 200.000 euro beschikbaar te stellen voor de uitvoering van een samenhangende inrichting van de inrichting van de Binnenstad Oost en West.

Na een brainstormsessie, waar onder andere ondernemers, raadsleden en een afvaardiging van de Kamer van Koophandel bij aanwezig waren, werd geconcludeerd dat een toekomstvisie voor de herinrichting van het plangebied nodig was.

Bij het opstellen van de visie is er een werkgroep gevormd door ondernemers uit de binnenstad, de historische vereniging, de monumentencommissie, de plaatselijke VVV en ambtenaren van de gemeente Rhenen. De werkgroep deed de voordracht om met Seinpost in zee te gaan. De gemeente Rhenen heeft de voordracht van de werkgroep overgenomen.

Het onderzoek door Seinpost moet een inzicht geven in het gewenste en haalbare ambitieniveau voor commerciële ontwikkelingen van het centrum . De visie wordt vertaald in een programma waarin de hoofdlijnen voor de gewenste ontwikkelingen zijn verwoord, de ruimtelijke economische structuur.

De visie moet door de ondernemers, de gemeenten en andere belanghebbenden worden gedragen. Bij de uitvoering van de visie dient de binnenstad op korte en lange termijn aantrekkelijker te worden.

Volgens de planning dient de visie aan het eind van dit jaar uitgewerkt te zijn, zodat deze in februari 2009 gepresenteerd ka n worden.

Kennismaken met the Pink Panthers, met Rugby !?

DRIEBERGEN  De oorsprong van de rugbyclub the Pink Panthers ligt bij SVMD (sport vereniging mariniers Doorn). SVMD is een vereniging die als doel heeft het promoten en beoefenen van diverse sporten door mariniers en hun familieleden. Een rugbyteam op de been krijgen was een moeilijke opgave voor SVMD omdat mariniers met regelmaat naar het buitenland worden uitgezonden. Daarom namen de heer Abrahamse (sportinstructeur bij de IVA) en de heer John Kenbeek (sportinstructeur mariniers Doorn) medio 1979 het initiatief om, ter aanvulling van het mariniers rugbyteam, burgers te laten instromen binnen SVMD. Dat initiatief was succesvol. Al snel waren er 20 burgers lid van SVMD, dat aantal was ruim genoeg voor een competitieteam. Na een jaar intensief trainen was het team zover om wedstrijden te gaan spelen, eerst oefenwedstrijden gevolgd door deelname aan de nationale competitie. Na een aantal jaren bleek het team uit louter burgers te bestaan, waarmee het gevoel groeide om de rugbyafdeling af te scheiden van de SVMD. Op 13 juli 1984 leidde dit tot de oprichting van rugbyclub the Pink Panthers te Driebergen – Rijsenburg. In eerste instantie had de club geen eigen veld (dat moest gedeeld worden met Dalto korfbal) en geen clubhuis (tot vreugde van de Driebergse horeca). Door het zeer intensieve veldgebruik, de Panthers hadden inmiddels al twee competitieteams, werd samen met de gemeente Driebergen naar een passende oplossing gezocht. In 1989 kregen de Panthers een eigen veld, het voormalige hoofdveld van CDN, het veld naast de skelterbaan. De jaren daarop werd alle energie gestoken in het waarmaken van de droom, een eigen clubhuis. Dit clubhuis staat er nog steeds, het vormt het hart van de opstal van de Panthers, met aan de skelterkant een zaal en tegenwoordig aan andere zijde vier kleedkamers, een fitnessruimte en een bestuurskamer. Bestond de rugbyclub vroeger uit 20 vrienden, tegenwoordig is het een club met ruim honderd spelers en nog eens honderd leden uit alle dorpen rond Driebergen en verder. In 1998 is men gestart met de jeugdafdeling, inmiddels speelt de tweede generatie spelers in het eerste team. De Panthers proberen in alle jeugdklassen een team op de been te krijgen, soms lukt dat zelfstandig, soms is daar een samenwerking met een ander vereniging voor nodig. De Panthers zijn op zoek naar spelers; jeugdspelers maar ook volwassenen die graag kennis willen maken met het prachtige rugby. Rugby is een (h)eerlijke sport voor grote en zware maar ook kleine en snelle spelers. In de rugbysport staat respect centraal, respect voor de tegenstander en respect voor de referee (scheidsrechter). Het is een eerlijke sport waar het soms ruig aan toe gaat, het is echter ook een sport waarbij men door techniek en snelheid onderscheid kan maken. Rugby is een sport zonder toeters en bellen: een broek, een shirt en schoenen met noppen zijn voldoende om te scoren. Wilt u of wil je kennis maken met de Panthers, wil je eens sfeer proeven en met een ovale bal scoren? Kom dan op dinsdag- of donderdagavond langs, een aantal proeftrainingen meemaken kan zonder kosten. We zoeken nog spelers in alle leeftijdsklassen. Kom gerust alleen of neem wat vrienden en/of vriendinnen mee, je bent meer dan welkom, graag tot op sportpark de Woerd.

Komende weekeinde speelt Pink Panthers eerste team tegen Rotterdam op zondag KO is om 14.30 uur. Dit terwijl drie jeugdteams van The Pink Panthers voor vier dagen in Engeland zitten om daar per team twee wedstrijden te rugbyen.

Plannen Grote Bloemheuvel

MAARSBERGEN  De eigenaar van de Grote Bloemheuvel, Hans van Nuyssenborgh, heeft een maand geleden plannen ingediend bij de gemeente, zowel voor de restauratie van het monumentale pand als voor nieuwbouw op zijn terrein. Van Nuyssenborgh wil momenteel zijn plannen niet voor de pers toelichten: ,,Ik wil de gemeente nu niet voor de voeten lopen.”

Lees verder op de website van De Kaap

Quarijn behaalt certificaat

HEUVELRUG  De stichting Quarijn heeft het HKZ-certificaat van certificeringsbureau TNO ontvangen. Hiermee voldoet Quarijn aan de kwaliteitseisen die landelijk zijn vastgesteld. Het HKZ-certificaat is toegespitst op de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen.

Lees verder op de website van De Kaap

Maatschappelijke stages populair

DOORN  Maatschappelijke stages zijn in het hele land populair. In de regio werken het Steunpunt en drie middelbare scholen al jaren samen. Maar nu gaan de drie Steunpunten uit de Heuvelrug, Zeist en Wijk bij Duurstede werken aan één regionale pilot. In het totaal zijn dat 12 scholen met 2200 leerlingen die als vrijwilliger in de regio zouden kunnen gaan werken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 8 oktober 2008 (kopie)

Van Vrijberghestraat 12-14 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:50 uur      temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

‘Gezicht op Rhenen’ in Mauritshuis

DEN HAAG  Het Mauritshuis aan de Korte Vijverberg 8 in Den Haag presenteert vanaf 11 oktober drie maanden lang de tentoonstelling ‘Bewonderde Stad’. Rhenen is daar vertegenwoordigd door het schilderij ‘Gezicht op Rhenen’ van Jan van Goyen uit 1646, het doek dat speciaal voor deze gelegenheid uit Washington is geleend.

Het zijn dit keer Hollandse stadsgezichten uit de Gouden Eeuw die de museumzalen sieren. Gezicht op Delft van Vermeer (ca. 1660/61) vormt het uitgangspunt van deze tentoonstelling. Geïnspireerd door Vermeer maakte het Mauritshuis een selectie van ruim vijfendertig stadsgezichten van bekende meesters als Jan van der Heyden, Gerrit Berckheyde, Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen en Aelbert Cuyp.

Het schilderij ‘Gezicht op Rhenen’ van Jan van Goyen laat Rhenen zien, zoals je de stad nadert vanuit het oosten, de Wageningse kant. Over de afgebeelde weg begaven zich ruim twee jaar na voltooiing van Van Goyens schilderij Rembrandt van Rijn en Hendrickje Stoffels, op weg naar Bredevoort. Bij het tekenen van zijn schetsen moet Van Goyen ongeveer ter hoogte van het spoorgat hebben gestaan.

Tijdens een groot deel van de zeventiende eeuw trok het stadje Rhenen de aandacht van het puik der Nederlandse landschapsschilders. Twee panelen van Hercules Seghers uit het eind van de jaren twintig van die eeuw vormen de oudste voorbeelden. In de decennia daarna volgen tal van meesters, waaronder Salomon Ruysdael, Anthony van der Croos en Albert Cuyp.

Rhenen, gevleid tegen een heuvelrug, omringd door uitgestrekte velden en gelegen aan een rivier, biedt kunstenaars in één oogopslag enkele dankbare motieven van on-Nederlandse allure. Ook het stedenschoon van het stadje – dat na de hervorming geen drukbezochte bedevaartplaats meer is en langzaam in verval raakt waardoor het aan schilderachtigheid wint – trekt schilders als Van Bassen, Saenredam en Rembrandt. Terwijl Saenredam het interieur van de Cunerakerk tekent en schildert, concentreert Rembrandt zich op de stadspoorten.

Qua omvangrijke productie spant Jan van Goyen de kroon van dit gezelschap. Van zijn hand komen volgens de oeuvrecatalogus van Beck tweeëntwintig gedateerde en gesigneerde schilderijen. De schilderijen zijn in de loop van enkele tientallen jaren ontstaan.

Van Goyen heeft Rhenen van veel kanten benaderd, op de middengrond en de achtergrond geplaatst, maar altijd zó, dat een grote rol voor de rivier is weggelegd en – maar dat is vanzelfsprekend bij Van Goyen – voor een hoge lucht.

Rhenen betaalt advocaat bezwaarmakers

RHENEN  De gemeente Rhenen betaalt een aantal inwoners 800 euro aan advocaatkosten. Ze hadden bezwaar gemaakt tegen het verlenen van een kapvergunning voor twee eiken aan de Radboudweg.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van donderdag 9 oktober 2008 (kopie)

Meerkoet 2-18 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:05 uur      temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Jongen uit Rhenen aangereden door busje

RHENEN Op de Lijnweg is donderdag een 12-jarige jongen uit Rhenen door een busje aangereden. De jongen fietste over het fietspad langs de Lijnweg toen hij ter hoogte van Achter de Lijn bij een bord kwam en over moest steken vanwege werkzaamheden.

Lees verder op de website van het AD/UN

Samen werken aan een vitale gemeente

DOORN  Op donderdag 9 oktober heeft wethouder Robbert Waltmann met de directeuren van de vier lokale corporaties een prestatieconvenant ondertekend voor 2009-2014. In dit convenant tussen de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Heuvelrug Wonen, Woningbouwstichting Leersum, Woningbouwvereniging Amerongen en woningbouwvereniging Maarn staan afspraken op het gebied van wonen waar de partijen gezamenlijk de komende jaren mee aan de slag gaan.

Op 24 april van dit jaar heeft de gemeenteraad de woonvisie vastgesteld. De gemeente en de corporaties hebben op basis hiervan diverse thema’s gekozen, die samen de lokale opgave vormen.
De verschillende thema’s zijn uitgewerkt in een aantal actiepunten, waar beide partijen de komende jaren aan gaan werken. Het gaat hierbij om de volgende onderwerpen:
– nieuwbouw en de aanpassing van de huidige voorraad sociale huurwoningen;
– de doelgroepen van beleid en de woonruimteverdeling;
– energiebesparing en duurzaamheid;
– wonen en zorg;
– leefbaarheid en veiligheid.

In het convenant is hiervoor een werkprogramma met concrete projecten opgenomen. Inmiddels zijn drie projecten in voorbereiding genomen:

– onderzoek naar de mogelijkheden voor regionale urgentiecommissie;
– het opstellen van een woningbouwmonitor;
– het nemen van maatregelen voor energiebesparing en terugdringing van CO2 uitstoot.   

Het werkprogramma wordt jaarlijks gemonitord, geëvalueerd en geactualiseerd.
 
Via het prestatieconvenant zijn ook de prestatieafspraken tussen gemeente en de vier corporaties voor 2009-2014 vastgelegd. In totaal zijn hiervoor vijftien actiepunten vastgesteld, waarvoor gezamenlijk projecten worden gestart of beleid wordt opgesteld.

Het maken van prestatieafspraken is een belangrijke opdracht vanuit de woonvisie. In het voorjaar hebben de corporaties de gemeente daarvoor een concreet voorstel gedaan, met het prestatieconvenant als resultaat. Daarmee is de eerste stap gezet voor het samen werken aan een vitale gemeente.

Kerkgebouw aan de Houweg in Elst

ELST  Burgemeester en wethouders van Rhenen zijn bereid medewerking te verlenen aan de definitieve vestiging van een kerkgebouw aan de Houweg 21a in Elst van de Hersteld Nederlands Hervormde Kerk (HNHK) in Elst.

In 2004 is vrijstelling verleend voor de tijdelijke vestiging van een kerkgebouw van de HNHK aan de Houweg 21a in Elst. Hiervoor is een voormalige tabaksschuur omgebouwd naar een kerkgebouw met 135 zitplaatsen en verschillende vergader- en recreatieruimten. In totaal worden er bij het kerkgebouw 30 parkeerplaatsen gerealiseerd.

Op 15 september 2009 loopt de tijdelijke vrijstelling af. Uit een locatieonderzoek, waarbij nog dertien andere locaties werden bekeken, kwam de locatie aan de Houweg als de beste en meest waarschijnlijke locatie uit de bus.

Het kerkgebouw aan de Houweg 21a is dicht bij de kern van Elst. En de locatie is goed bereikbaar met de auto en per fiets. Ook heeft het huidige gebouw voldoende capaciteit voor de kerk nu en in de toekomst.

Fusie tussen Unitas en Spirit is een feit

DOORN/DRIEBERGEN  Voor de Doornse volleybalvereniging Unitas en de volleybalafdeling van sv Spirit uit Driebergen breken nieuwe tijden aan. Beide verenigingen hebben het samenwerkingsverband dat begon in medio 2007 omgezet in een fusie.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeentewerf en afvalbrengstation

DOORN  In de Koningshof was er dinsdagavond een informatiebijeenkomst voor bewoners over de laatste stand van zaken van de realisatie van een gemeentewerf en afvalbrengstation op het industrieterrein aan de Velperengh.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderkoor wil uitbreiden

AMERONGEN/LEERSUM – Het kinderkoor Amerongen/Leersum is in juli gestart. Inmiddels zijn er zes proeflessen achter de rug. De kinderen zijn razend enthousiast over hun docent Marion Dobbe. Anneke Nijman en Rietie Linders van de Stichting Kunst in Amerongen (SKiAm) zijn gestart met het initiatief.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 10 oktober 2008 (kopie)

Kloosterlaantje Driebergen: richting Engweg
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:30 uur      temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Botsende belangen op de Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG  Vijf jaar geleden kreeg de Utrechtse Heuvelrug de status van nationaal park en zou de recreant er meer ruimte en mogelijkheden moeten krijgen om te genieten van de natuur. Betrokken partijen vinden echter dat er in die tijd weinig tot niets is bereikt. ,,De meeste mensen kijken vooral naar hun eigen belang en dan bestaat de indruk dat er niks lukt.’’

Lees verder op de website van het AD/UN

Directe aansluiting vanaf de N233 naar Kwintelooijen

RHENEN  De gemeente Rhenen en de provincie Utrecht vinden dat er een directe aansluiting vanaf de N233 naar dagrecreatieterrein Kwintelooijen moet komen. Zij willen een verkeersveilige ontsluiting maken waarbij de doorstroming op de N233 zo min mogelijk wordt gehinderd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kritiek Fietsersbond op vernieuwd kruispunt

DOORN  De afdeling Utrechtse Heuvelrug van de Fietsersbond heeft grote kritiek op het kruispunt in Doorn dat onlangs is gereconstrueerd. Met name op de fietsstroken. Die zijn volgend de bond veel te smal uitgevallen. ,,Voor fietsers is de situatie levensgevaarlijk,” vindt bestuurslid Herbert Tiemens uit Driebergen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Jongen zwaar gewond

RHENEN  Een 13-jarige jongen uit Rhenen fietste met een groepje andere fietsers omstreeks 13.30 uur over de Lijnweg en wilde ter hoogte van de onderdoorgang richting Achterberg de Lijnweg oversteken. Hij stak voor een stilstaande vrachtauto over en keek naar de bestuurder van de vrachtauto. Terwijl hij deze vrachtauto voorbijreed, zag hij niet dat uit tegenovergestelde richting een busje naderde. De bestuurder van het busje zag geen mogelijkheid meer om de fietser te ontwijken en schepte de fietser, die met zijn hoofd tegen de voorruit sloeg en vervolgens op het wegdek terechtkwam. De ambulance en de traumahelikopter kwamen ter plekke. De jongen is met zwaar hoofdletsel overgebracht naar het UMC.

Finaledag Zeist Cup 2008

ZEIST  De Zeist Cup is een straatvoetbal buurtcompetitie dat op initiatief van wethouder Sport Cees Berkhout georganiseerd wordt. Het is een jaarlijks terugkerend toernooi en heeft onder andere als doel om de samenhang tussen en in de buurten van Zeist te versterken. Het doel sluit aan bij het ‘Burenjaar’ wat de gemeente in 2008 tot thema heeft uitgeroepen. Het is vooral een sportief, leuk en gezellig evenement. Iedere burger kan met zijn of haar buurt meedoen.

De organisatie is in handen van de Gemeente Zeist in samenwerking met SV Saestum, Sportservice Zeist en MeanderOmnium. De finaledag wordt op 12 oktober 2008 gespeeld op het sportterrein van SV Saestum.

Iedereen is vanaf 12.00 uur van harte welkom om zijn of haar buurtteam aan te komen moedigen. Neem familie, buren, vrienden en kennissen mee en kom kijken!

Rond 16.00 uur worden de finales gespeeld waarna wethouder Cees Berkhout de Zeist Cup uit zal reiken.

Programma finales Zeist-Cup:
12:00 u. Melden teams bij wedstrijdtafel.
12:30 u. Start wedstrijden.
16:00 u. Finalewedstrijden.
16:30 u. Prijsuitreiking door wethouder Cees Berkhout
17:00 u. Einde finaledag Zeistcup 2008

Renovatie Koningshof gereed

DOORN  Na het vertrek van Hans Sannen en Jan Vroege als respectievelijk koster van de Maartenskerk en beheerder van de Koningshof zijn per 1 oktober als beheerders van zowel de Maartenskerk en de Koningshof, Joke Snijders (45) en Arnoud van Os (38) als hun opvolgers begonnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe pont en nieuwe boom

AMERONGEN  Menig bericht doet de ronde over het planten van een grote boom, bij de Amerongse pont. Bijna 100 jaar heeft daar een markante populier gestaan. Een signaal voor pontgebruikers en beschutting tegen regen, wind en zon. Ook als sociaal en romantisch trefpunt bewees de boom goede diensten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 11 oktober 2008 (kopie)

Traaij Driebergen: oude begraafplaats
foto: © Robert Zwart
tijd: 12.10 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Lezing Annet Werkhoven

DRIEBERGEN  Op donderdagavond 16 oktober houdt Annet Werkhoven bij boekhandel Jacques Baas een lezing over de geschiedeniscanon van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dit ter gelegenheid van de nationale Week van de Geschiedenis (11 tot en met 19 oktober). De Driebergse Annet Werkhoven is de auteur van het onlangs verschenen boek Over Heerweg en Schapendriften. Geschiedeniscanon van de gemeente Utrechtse Heuvelrug (uitgeverij Kleine geschiedenis van de Heuvelrug, prijs 17,50)

Voor deze presentatie zijn afgevaardigden van de Historische Kringen uitgenodigd om samen met de Driebergse historica te vertellen over de totstandkoming van deze canon. En ook enkele bekende dorpshistorici zullen ongetwijfeld van zich laten horen deze avond.

Tijdens de lezing wordt zowel ingegaan op het proces als op de inhoud. Wat moeten we ons voorstellen bij een landelijke- en regionale canon,  waarom is deze canon er gekomen en welke doelen stonden Annet Werkhoven voor ogen? Hoe is deze canon tot stand gekomen, wat is er ingekomen en wat niet?

En over de inhoud van de canon: Wat waren de bindende factoren en de specifieke dorpsgeschiedenissen?

Annet Werkhoven wil vooral ook in debat gaan met het publiek over de keuzes die gemaakt zijn en over het belang van een lokale geschiedeniscanon.

Natuurlijk zal haar boek deze avond te koop zijn en zal zij desgevraagd signeren. Verder is het erg leuk dat enkele oude uitgaven van Wim Harzing (Driebergen-Rijsenburg in oude ansichten en Kent u ze nog? Driebergenaren en Rijsenburgers in oude ansichten) en J. Neve (Driebergen in oude ansichten) opnieuw zijn verschenen en eveneens deze avond verkrijgbaar zijn.

De lezing begint om 20.15 uur bij Boekhandel Jacques Baas, Traaij 4c te Driebergen-Rijsenburg. De toegang is gratis, maar aanmelden vooraf is gewenst ivm het beperkte aantal plaatsen. Tel: 0343-518571, email: info@boekhandeljacquesbaas.nl, of kijk op www.boekhandeljacquesbaas.nl.

Bewoners ontdaan van plannen

MAARSBERGEN  De meeste bewoners van de Scherpenzeelseweg en de Woudenbergseweg in Maarsbergen-Zuid zijn geschrokken en ontdaan na het lezen van de nieuwe structuurvisie. Want volgens de plannen wordt de Woudenbergseweg een drukke doorgaande verkeersader en zal datzelfde verkeer zijn weg vervolgen over de Scherpenzeelseweg, die dan de zuidelijke helft vormt van de rondweg ten oosten van Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bridgeclub Larsheim 45 jaar

LEERSUM  De toenmalige secretaris van Omni Sportvereniging Larsheim, mevrouw Celant-Egbring, en haar man organiseerden in 1963 een bridgedrive. Dat leidde tot de oprichting van een bridgeafdeling die met 16 spelers in hotel Vogelesang tweemaal per maand speelden. De club is inmiddels uitgegroeid naar 150 leden.

Lees verder op de website van De Kaap

Programma ‘het Verhaal op de Heuvelrug’

HEUVELRUG  Het festival ‘het Verhaal op de Heuvelrug’ vindt van 11 tot en met 18 oktober plaats. Een greep van allerlei activiteiten die de komende week gehouden worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Nationaal Park en Autumnus 5 jaar

HEUVELRUG  Het is in oktober precies vijf jaar geleden dat Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug officieel werd geopend door (toenmalig) minister Veerman. Met de komst van het Nationaal Park kwam ook tovenaar Autumnus op de Utrechtse Heuvelrug. Iedere herfstvakantie keert hij hier terug.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 12 oktober 2008 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: thv nummer 83
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.50 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Brandstichting en openlijk geweld

DOORN  Op zaterdag 11 oktober rond 02.00 uur zijn aan de Schoonoordselaan twee mannen van 18 en 20 jaar uit Doorn aangehouden in verband met brandstichting en openlijke geweld.

Agenten zagen op de kruising van de Schoonoordselaan met de Postweg dat er brand werd gesticht. Er waren ongeveer zes jongeren bij aanwezig en er werd geschreeuwd.

De jongeren sloegen op de vlucht voor de politie. De politie kon uiteindelijk twee verdachten een 18- en 20-jarige man uit Doorn aanhouden. Tijdens hun vlucht kwamen beiden ten val. De 18-jarige man liep daarbij een bebloed gezicht op en toonde verzet bij zijn aanhouding. Beide mannen zijn geboeid naar het politiebureau overgebracht.

Aangehouden voor heling gestolen fiets

ZEIST  Zaterdag rond 12.30 uur is een 16-jarige jongen uit Zeist aangehouden op de Wetlaan voor heling omdat hij op een gestolen damesfiets reed.

Agenten zagen de jongen op de Steynlaan op een nieuwe damesfiets rijden. Toen hij de politieauto zag, reed hij snel een zijstraat in. Op de Wetlaan werd hij staande gehouden. Aan de hand van het framenummer kon de politie vaststellen dat deze in Zeist gestolen was. De jongen is aangehouden voor heling.

Zwerftocht langs Etruskische dodensteden

ZEIST  De afdeling Zeist van het  Nederlands Klassiek Verbond geeft een aantal lezingen waarvan de eerste zal plaatsvinden op woensdag 29 oktober 2008. De lezing wordt gegeven door Drs. H. de Greeve en heeft als onderwerp: Zwerftocht langs Etruskische dodensteden.

In deze lezing worden niet alleen de beroemde dodensteden vanTarquinia en Cerveteri bezocht, maar ook minder bekende zoals Orvieto, Norchia, Castel d’Asso, Populonia en Sovana. Ook komen de herkomst van de Etrusken, hun taal en hun invloed op de Romeinen ter sprake. Met dia’s.
De  lezing wordt gehouden in  Verzorgingscentrum ‘de Mirtehof’ , Molenweg 50, Zeist, aanvang  20.00u.  Niet-leden zijn welkom à €. 5,00,  scholieren gratis.
Inlichtingen: mw. J.  Kruys – van Loen, secr. NKV afd. Zeist, tel. 0348-442468, e-mail jkruys@planet.nl

Eerste Speedo wedstrijd geslaagd voor zwemvereniging ‘de Zwoer’

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag vond in het Sportfondsenbad in Amersfoort de eerste Speedo wedstrijd plaats van het nieuwe seizoen. Deze wedstrijd is voor de jongere zwemmers. Zij kunnen zich tijdens deze wedstrijden plaatsen voor de landelijke finales volgend jaar.
Hoewel door de vakantie een aantal zwemmers niet aan de wedstrijd mee kon doen, waren de overgebleven zwemmers gemotiveerd om goed te presteren. Op het programma stonden vooral de wat langere afstanden, iets waar de trainingen de afgelopen weken ook op waren afgestemd. En dat bleek. Persoonlijke records sneuvelden bij de vleet. Thom Hansen verbeterde zijn beste tijd op de 200 vrij met ruim 20 seconden en sloot deze dan ook af op de eerste plaats. Ook bij de 100 meter wisselslag wist hij de eerste plaats te behalen. Amy Weijburg wist zowel op de 200 vrij als op de 200 school haar beste tijd ruimschoots te verbeteren.
Sven Dogger die dit jaar de NJK wil halen zette een goede stap in deze richting door op zowel de 200 vrij als de 200 school als tweede te eindigen. Belangrijker was echter de ruimschootse verbetering van beide persoonlijke records op deze afstand zodat de limieten voor de NJK in juni volgend jaar een heel stuk dichterbij zijn gekomen.
Al met al een zeer geslaagde wedstrijd die vertrouwen geeft voor de toekomst.

Candia wint in extremis

RHENEN  Diep in blessuretijd sleepte Abdal Aijach met zijn tweede van de middag toch nog de drie punten uit het vuur. Thuis tegen Benschop stond de ploeg met 3-1 voor zag het de tegenstander terugkomen tot 3-3 maar won het alsnog met 4-3 en dat getuigde van veerkracht aldus trainer Adrie Morren.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Geen extra geld voor Opstapje

HEUVELRUG  Een motie van Groen Links en de PvdA waarin zij voorstellen om 30.000 euro extra ter beschikking te stellen voor het programma voor voorschoolse educatie ‘Opstapje’ werd verworpen door een kleine meerderheid van de raad afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering.

Lees verder op de website van De Kaap

Voormalig gemeentehuis in de verkoop

AMERONGEN  De voorbereidingen voor de verkoop van het voormalige gemeentehuis in Amerongen zijn in de laatste fase beland. De tijdelijke bewoners hebben het pand verlaten en het wordt nu gereed gemaakt voor bezichtiging van mogelijke kopers.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 13 oktober 2008 (kopie)

Coolsmalaan 16-18 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.25 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Adje treedt op in Cultuurhuis

DOORN  Adje, bekend van zijn wekelijkse en spraakmakende verschijningen in het tv-programma van Mooi! Weer de Leeuw, komt vrijdag 24 oktober naar het Cultuurhuis in Doorn. Om 20.15 uur is zijn nieuwe theatershow ‘Adje’s Losse Vlodders’ te zien.

Lees verder op de website van De Kaap

Aangehouden na inbraak in auto

RHENEN  Vanochtend omstreeks vier uur kreeg de politie de melding dat er zou worden ingebroken in een auto aan de Platanenlaan. Agenten gingen direct ter plaatse op zoek naar de verdachte. Op de Koerheuvelweg werd de verdachte, een 29-jarige man uit Buren, aangetroffen. De man stapte snel op een scooter met Pools kenteken. Een agent was echter al uitgestapt en sprong de man op zijn rug. Beiden kwamen ten val en de man verzette zich heftig. Uiteindelijk kon de man worden geboeid en werd ingesloten op het politiebureau.

Aangehouden vanwege ongeldig rijbewijs

ZEIST  Op zondagavond werd een automobilist aangehouden omdat hij met een ongeldig rijbewijs reed. Omstreeks 21.30 uur zagen agenten een 33-jarige man uit Zeist rijden over De Dreef. Bij de agenten was bekend dat het rijbewijs van de man al eerder was ingenomen. Toen ze hem een stopteken wilden geven gaf de man gas en reed met een snelheid van ongeveer 120 kilometer per uur in de richting van de Rijksweg A28. Hier kon de man uiteindelijk worden klemgereden en hij werd direct aangehouden.

Drie prijzen op filmfestival

DOORN  Thomas van der Gronde, 6-vwo leerling op het Revius Lyceum, heeft met twee eigen producties drie prijzen gewonnen op Het Nationaal Filmfestival voor Scholieren in Lelystad. De jury was enorm onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden films en kende van der Gronde de eerste prijs toe in de categorie Live action en de stimuleringsprijs en de tweede prijs in de categorie non-fictie.

Lees verder op de website van De Kaap

November 1918: Op de drempel van een nieuw Europa

AMERONGEN  Ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan organiseert de Stichting Vriendenkring Kasteel Amerongen een themamiddag over het einde van de Eerste Wereldoorlog, 90 jaar geleden.

Lees verder op de website van De Kaap

Matige wedstrijd

DRIEBERGEN  In een matig gespeelde wedstrijd heeft CDN wederom gelijkgespeeld met 1-1 tegen Woudenberg. Het was CDN dat sterk begon met al in de eerste minuten drie hoekschoppen op rij welke niet goed werden afgewerkt.Maar het was niet alleen CDN dat de aanval koos; de tegenstoten van Woudenberg waren ook gevaarlijk en dat bleek al in de elfde minuut toen uit een vrije trap Woudenberg de score bijna opende maar de voortreffelijk keepende doelman Andre van Randwijk hield zijn doel schoon. Hierna zakte het spelpeil en werd er door beide teams slecht geplaatst: menige bal verdween in de voeten van de tegenstander. Eigenlijk was het een strijd van beide keepers die de enige uitblinkers in deze matige strijd waren. Maar nog net voor de rust werd de strijd iets grimmiger en kreeg CDN een strafschop te nemen welke werd toegekend wegens hands binnen de beruchte lijnen. Deze werd feilloos benut door aanvoerder Paul van Hofwegen.1-0   Maar als je dacht dat is lekker net voor de rust kwam men bedrogen uit want door een ongelukkige kopbal in de verdediging van CDN belande deze op de kop van een speler van Woudenberg en achter doelman Andre van Randwijk 1-1; direct hierna floot de scheidsrechter voor de rust 1-1.
Over de tweede helft valt heel weinig te vertellen alleen maar negatieve dingen veel gele kaarten door spelbederf harde charges en zelfs een rode kaart voor Michel Hoekstra  in de 75e min voor zijn tweede gele kaart. Er kwamen nog wel kleine kansen voor beide teams maar faalde allebei in de afwerking. Zodoende was dit gelijkspel wel de verhouding maar  wat CDN betreft had er meer ingezeten. Helaas volgende keer en dat is op Zaterdag 25 Oktober de uitwedstrijd tegen Renswoude aanvang 14.30. Komende zaterdag is een inhaaldag en is men vrij.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 14 oktober 2008 (kopie)

St Hubertuslaan Driebergen: vanaf Jagersdreef richting Rijsenburgselaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Gemeente Zeist ontvangt 1,67 miljoen euro subsidie

ZEIST  Op 7 oktober jl. heeft de provinciale staten van Utrecht een bedrag van 1,67 miljoen euro toegekend aan de gemeente Zeist voor nieuwbouw in Zeist-West. Wethouder Gudde: “we zijn zeer verheugd met dit goede nieuws.”
Het geld wordt beschikbaar gesteld vanuit het provinciale fonds stedelijk bouwen en wonen. Het fonds van de provincie stelt de gemeente in de gelegenheid om woningen te bouwen binnen een afzienbare tijd en op deze manier het buitengebied van Zeist te ontlasten. Een ander doel van de provincie is om de gemeente Zeist de gelegenheid te geven om een aantrekkelijk woon- en leefmilieu te blijven bieden voor verschillede doelgroepen waarbij sociaal evenwicht hoog in het vaandel staat.

De subsidie is toegekend voor nieuwbouw en verbetering van het winkelcentrum de Clomp en woonpark Zeist-West (huidig kantoor Utrechtseg/Kromme Rijnlaan). Het gaat om de ontwikkeling van aantrekkelijke en duurzame woningbouw, in combinatie met het verbeteren van de voorzieningen en het sociale evenwicht in de wijk.

In De Clomp gaat het geld besteedt worden aan het verbeteren van de leefbaarheid en de (sociale) veiligheid in het gebied. Tevens wordt het winkel- en voorzieningencentrum vernieuwd en worden er ongeveer 130 nieuwe woningen gebouwd. Daarnaast wordt de verkeersontsluiting verbeterd en wordt het parkeren gedeeltelijk ondergronds opgelost.

Voor het Woonpark Zeist wordt het geld besteedt aan de bouw van 206 middeldure en dure appartementen op het voormalige kantoorterrein.

Jongerenontmoetingsplaatsen Doorn zijn verwijderd

DOORN  Op 9 september heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de jongerenontmoetingsplaatsen (jops) aan het Raadhuisplein in Doorn te verwijderen. Afspraken die zijn gemaakt tussen de jongeren, omwonenden, politie en de gemeente hebben niet geleid tot vermindering van de overlast rondom de jops.
Vanmorgen zijn de jops weggehaald. De onlangs geopende jongerenruimte ‘Fort Doorn’ is vandaag eerder open om de jongeren, die voorheen bij de jops kwamen, met een kop koffie te ontvangen.
Jongerenruimte ‘Fort Doorn’ is voor de zomer geopend aan de Dorpsstraat 33-35. Het is een mooie ontmoetingsplaats geworden die vóór jongeren is, maar ook dóór jongeren is opgeknapt.
De openingstijden van ‘Fort Doorn’ zijn:
Dinsdag : 19.00 – 21.00 uur (Ladies only)
Donderdag : 16.00 – 18.00 uur (12 tot en met 15 jaar)
Donderdag : 19.00 – 21.00 uur (16 tot en met 23 jaar)
Vrijdag :    16.00 – 18.00 uur (12 tot en met 15 jaar)
Vrijdag :    19.00 – 21.00 uur (16 tot en met 23 jaar)

Pink Panthers verliezen van Rotterdam

DRIEBERGEN  Afgelopen zondag mocht het eerste van de plaatselijke rugbyclub thuis aantreden tegen het eerste van RC Rotterdam. Volgens de stand zouden beide teams aan elkaar gewaagd zijn, beide teams waren voor aanvang middenmoters in de tweede klasse zuid. Om 14:30 uur was de kick-off, het veld lag er strak bij, de zon maakte dat het een perfecte dag was voor een overwinning en aansluiting bij de top in de 2e klasse. De eerste minuten waren voor de Panthers, er werd druk gezet op de Rotterdamse defensie, de driekwarten wisten elkaar aanvallend goed te vinden en de voorwaartsen gaven goed support. Rotterdam verdedigde solide, ieder tackelde zijn mannetje, men leek niet onder de indruk van de Panthers. Keer op keer smoorde de aanval van de Panthers en nam Rotterdam met ouderwets gedegen spel de aanval over. Een goed uitgevoerde mooie aanval over veel schijven resulteerde in de eerste score van de wedstrijd, door een geconverteerde kick kwam de score op 0 – 7 voor Rotterdam. De Panthers vochtten vervolgens voor wat ze waard waren, echter zonder rust en overzicht in het spel. Te vroeg afspelen van de bal (en daarmee geen tegenstander binden), niet zuiver aangooien, geen overzicht, slechte tactische kicks, irritatie, .. Met rust stonden de Panthers met 7 – 19 achter, geen man overboord, met de schouders eronder zou het goed moeten komen in de 2e helft. Na rust liep het iets beter, werd er iets minder rommelig gespeeld door de plaatselijke helden. Rotterdam werd er echter niet koud of warm van, men bleef verdedigend correct tackelen en de aanvallen speelde men rustig uit. Er werd nog wel gescoord maar de achterstand kwam geheel niet in gevaar. Een teleurstellende uitslag van 17 – 34, de Panthers in de onderste regionen ofwel uithuilen en opnieuw beginnen. Saillant detail is dat de junioren van de Panthers (leeftijd tot 17 jaar) samen met Rotterdam een competitieteam vormen dat prima draait. In dat team vult men elkaar goed aan, men knokt goed samen en men pakt meestal de winst. Mogelijk komt het jeugdige enthousiasme van de Panthers en het gedegen spel uit Rotterdam, die plaats is zo gek nog niet! De jeugd van de Panthers is dit weekend op toer naar Engeland. 55 speler(tje)s en een handvol begeleiding is zaterdag­ochtend in alle vroegte vertrokken naar het Rugbywalhalla aan de andere kant van de plas. Meestal nemen ze naast mooie verhalen en vermoeide lichamen, een waardevolle ervaring mee terug naar Driebergen. Een paar dagen spelen bij onze Westerburen staat vaak garant voor een enorme vooruitgang in het rugbyspel. Helaas zijn er aanstaand weekend geen thuiswedstrijden op de Woerd, u bent dus een weekje vrij, de week daarop kunt u de schade inhalen.

14-jarigen in de nacht

AMERONGEN Op dinsdagochtend, net na middernacht, zag een getuigen dat een auto op de Prins Bernhardlaan door twee jongens werd vernield. De getuige bedacht zich geen moment, pakte een van de jongens vast en belde het alarmnummer 112. De 14-jarige jongen uit Amerongen gaf al snel aan dat zijn vriendje, een eveneens 14-jarige jongen uit Amerongen, ook bij de vernieling betrokken was geweest. Deze jongen werd later ook aangehouden. De jongens waren onder invloed van alcohol en hadden de ruitenwissers van de auto vernield. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en zij zullen de schade moeten vergoeden.

Fietser (81) zwaar gewond

OVERBERG  Op maandagmiddag raakte een fietser ernstig gewond bij een aanrijding. Omstreeks 17.45 uur reed een 81-jarige fietser uit Veenendaal samen met zijn vrouw  een uitrit uit en stak de Dwarsweg over. Kennelijk had de man een naderende auto niet gezien met een aanrijding als gevolg. De man liep bij deze aanrijding een beenbreuk op en verschillende hoofdwonden. De man werd vervoerd naar het ziekenhuis waar hij op de medium care werd opgenomen. De 24-jarige automobilist uit Ede raakte niet gewond.

Oud papier per november in papierkliko

MAARN  Aanstaande zaterdag kan voor de laatste maal het oud papier in doosjes langs de weg worden gezet. Op de volgende ophaaldag, 8 november, zullen papierkliko’s geleegd worden door Drumband Klein Maar Dapper.

Lees verder op de website van De Kaap

Kees Willemsen gaat fietsen tegen kanker

AMERONGEN  Getroffen door een uitzending van RTV Utrecht en ervaringen in zijn kennissenkring heeft Kees Willemsen uit Amerongen doen besluiten om zich actief in te gaan zetten voor Kika, het fonds voor kinderen met kanker.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 15 oktober 2008 (kopie)

Hogesteeg 8 Driebergen: bouw van zes appartementen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.10 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Sportconvenant ondertekend

HEUVELRUG  De gemeente en Heuvelrug Sport Initiatief gaan lokale sportverenigingen ondersteunen. HSI geldt als verbindingsstuk tussen de sport en de politiek.

Lees verder op de website van De Kaap

Weinig belangstelling inloopavond

HEUVELRUG  Voorafgaand aan de definitieve vaststelling van de begroting volgende week heeft de gemeenteraad dit jaar voor het eerst initiatief genomen om tijdens een inloopavond inwoners de gelegenheid te geven om met de raadsleden in discussie te gaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Riante overwinning BC Doorn

DOORN  Het eerste herenteam van Badmintonclub Doorn zette zijn zegereeks in de competitie voort. In Rhenen boekten de Doornaars een riante overwinning op Arena: 0-8.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie papier-maché poppen

DOORN  Atelier ART33 heeft op zondag 19 october, in het kader van het Cultureel Rondje Doorn, een expositie van papier-maché poppen van: Hanneke Hijmans. “Het is een uit de hand gelopen hobby. Het zijn poppen die je iets doen. Ze zeggen dat je er erg vrolijk van wordt”.
en foto’s van:
Liesbeth van der Laan, Mary Janssen en Ellen Swaan. Liesbeth, Mary en Ellen zijn allen lid van de fotogroep Bartimeus en namen deel aan de atelierroute Driebergen, begin deze maand.
De expositie is open zondag 19 october tussen 13.00 en 17.00uur een gratis toegankelijk.

Open dag op landgoed Prattenburg

RHENEN  De heer en mevrouw Van Asch van Wijck en de Stichting Rhenen 750 organiseren een open dag op het privé-gedeelte van landgoed Prattenburg. De openstelling wordt op 1 november 2008 gehouden in het kader van het 750-jarig bestaan van de gemeente Rhenen en heeft als thema’s ‘Historie en Natuur’.

Tijdens de open dag op Prattenburg wordt er aantal activiteiten georganiseerd. Van 10.00 tot 16.00 uur. Op het hele uur zijn er rondleiding met gidsen voor geïnteresseerden. Op het halve uur: rondleiding met gids met als thema ‘Beplanting’. Om 12.00 uur is er een kinderwandeling met de boswachter. Om 14.30 uur is er een rondleiding langs de unieke bomen in de tuin.

Tenslotte is er om 15.30 uur een kinderwandeling met de boswachter en een rondleiding langs de unieke bomen in de tuin. Alle activiteiten starten bij het koetshuis. Bovendien is er in het koetshuis koffie, thee en warme chocolademelk met iets lekkers te krijgen.

De naam ‘Prattenburg’, ook wel bekend als ’Grootveld’, komt voor het eerst tegen in 1474. Evert van Soudenbalch koopt in dat jaar een boerderij met land van Johan van Hemerten. De familie Soudenbalch blijft tot 1598 eigenaar van het landgoed. Nadien komt het na ondermeer enkele schenkingen en een verkoop in 1694 in handen van Jacob van Wijck, die het bij zijn sterven nalaat aan zijn neef, mr. Anthony van Asch van Wijck.

Nadat hun vader, jhr. mr. Hubert Matthys Adriaan Jan van Asch van Wijck, het huis en landgoed in 1843 opdeelt onder zijn twee zonen, erft Anthony Michael Cornelis het huis en Lodewijk Henrick van Asch van Wijck het landgoed. De eerste geeft het huis echter al snel in erfpacht aan zijn jongere broer die het pand in 1861 van zijn oudere broer koopt.

In 1887 geeft de zoon van Lodewijk Henrick van Asch van Wijck, jhr. mr. Lodewijk Henrick Johan Mari van Asch van Wijck, aan architect Wentink de opdracht tot het bouwen van het huidige woonhuis rond de vierkante toren, die op middeleeuwse fundamenten rust. Wentink kreeg daarom de opdracht het huis een kasteelachtig aanzien te geven. Dit is te zien aan de kantelen en torentjes.

Drie jaar na de bouw erft Lodewijk Henrick Johan Mari van Asch van Wijck het van zijn vader, sterft zelf in 1934 en laat het na aan zijn zoon, jhr. mr dr. Lodewijk Henrick Karel Cornelis van Asch van Wijck, die op dat moment officier van Justitie in Den Haag was en zijn carrière afsloot als procureur-generaal bij de Hoge Raad.
Het woonhuis is in de jaren vijftig verbouwd om zo te worden aangepast aan de geldende normen.

Overigens is dit niet de enige mijlpaal voor Prattenburg. Het 432 hectare grote landgoed mag met ingang van 1 januari het FSC certificaat voor goed en duurzaam bosbeheer voeren. Daarmee wordt voldaan aan de gestelde eisen van de Forest Stewardship Council, een internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert.

De kasteeltuinen zijn wel toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Bezoekers moeten er wel rekening mee houden dat de paden na veel regen wat modderig kunnen zijn. Het woonhuis is gesloten voor bezoekers!
De open dag wordt gehouden van 10:00 tot 17:00 uur. Het landgoed Prattenburg bevindt zich aan de Cuneraweg 420 (in te rijden schuin tegenover restaurant ‘La Montagne’ langs de weg van Rhenen naar Veenendaal). Dan de Cuneraweg over ongeveer één kilometer volgen.

Aanmelden kan tot 22 oktober bij Keimpe Dijk (Stichting Rhenen 750) via prattenburg@keimpedijk.eu, via antwoordnummer 2023, 3900 XB  Rhenen of op werkdagen van 08:30 tot 22:00 uur via de aanmeldingslijn: 06-47.84.13.90. Vermeld uw naam, telefoonnummer en het aantal personen. Er is plaats voor ongeveer tweehonderd personen. Bij buitengewoon grote belangstelling wordt er geloot onder de aanmeldingen.

Dien Valkenburg stopt als trainster

DOORN – De herenvolleybalgroep 50+ van Sportvereniging Unitas nam vorige week afscheid van hun trainster Dien Valkenburg. Sinds de oprichting van deze groep in 1976 heeft Valkenburg de leiding gehad over de groep die op recreatief niveau volleybalt.

Lees verder op de website van De Kaap

Jump bruist van ideeën voor donderdag

MAARN  Na het succes van het afgelopen jaar op de dinsdagmiddag is het voor Jump tijd om vervolgstappen te zetten. Op dit moment is men druk bezig om in samenwerking met Maarnse verenigingen invulling te geven aan de donderdagmiddag.

Lees verder op de website van De Kaap

Duocino brengt sfeer met luistermuziek

MAARN  Ruim twee jaar geleden speelden Petra van der Snoek (piano) en Johanna Eijsbouts (klarinet) voor het eerst samen tijdens een concert. ,,Het klikte muzikaal en we zijn doorgegaan. Nu hebben we als doel regelmatig te spelen en concertjes te geven onder de naam Duocino.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 16 oktober 2008 (kopie)

Jachtlaan 12-12a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Samenloop van omstandigheden

DOORN  Op woensdag 15 oktober, vond aan het eind van de middag, op de Amersfoortseweg een aanrijding tussen een fietser en een voetganger plaats waarbij laatstgenoemde, een 50-jarige inwoner van Wijk bij Duurstede, gewond raakte.

De fietser, een 18-jarige inwoner van Doorn, reed over de Amersfoortseweg uit de richting van Doorn en zag op het fietspad een auto stilstaan met de alarmverlichting aan. Hij wilde de auto aan de linkerzijde passeren, maar zag over zijn schouder dat hem van achteren een personenauto naderde. Hij besloot de auto vervolgens aan de rechterzijde via het trottoir te passeren waar op dat moment de voetganger vanaf een oprit het trottoir opstapte. Beiden raakten elkaar en vielen op de grond.

De voetganger werd overgebracht naar het UMC voor nader onderzoek. Hij bleek een hersenschudding en sleutelbeenbreuk te hebben.

Belediging

DOORN  De politie heeft woensdag 16 oktober om 01.10 uur een 24-jarige inwoner van Doorn aangehouden voor het beledigen van de politieagenten.
Surveillerende agenten zagen de man uit een horecagelegenheid op de Amersfoortseweg komen, waarbij gehoord werd dat de man luid schreeuwde en hiermee hinderlijk gedrag voor de omgeving veroorzaakte.

De agenten spraken de man hierop aan, waarna hij begon te schelden en hen beledigde. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Tegen de Doornaar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Zakkenrollers aangehouden

ZEIST   Woensdagmiddag kreeg de politie de melding dat een 81-jarige inwoonster van Zeist in een winkel op de Clomp van haar pinpas was bestolen. Het slachtoffer bemerkte tijdens het afrekenen dat haar portemonnee werd gerold en vroeg aan de twee verdachten om haar portemonnee terug te geven. Deze gooiden de portemonnee op de grond en gingen met de pinpas op de loop. Een medewerker van de winkel rende er nog achteraan, maar raakte hen kwijt.

Omdat de politie beschikte over een bruikbaar signalement van de verdachten en een door hen gebruikte auto konden zij getraceerd worden op de Schaerweijdelaan. In de auto zaten vier personen die allen werden aangehouden. Twee van hen werden herkend als verdachten van de pinpasdiefstal. De verdachten, inwoners van Etten-Leur en Breda in de leeftijd tussen 12 en 40 jaar, werden ingesloten in het politiebureau. De pinpas werd later teruggevonden op de Schaerweijdelaan.

KC Doorn B1 is kampioen

DOORN  Er waren aan het begin van het seizoen nog vele vraagtekens rondom de nieuwe B1 van KCD. Een heel nieuw team, gemixt van spelers van de oude C1 en C2. Zouden ze het wel redden tegen de oudere en grotere B-spelers? Die conclusie mag inmiddels getrokken worden: Jazeker, de B1 van KCD werd zelfs kampioen.

Lees verder op de website van De Kaap

Beethoven centraal in Maartenskerk

DOORN  Bij het tweede concert van de kamermuziekserie Muziek in de Maartenskerk brengen musici van het Koninklijk Concertgebouworkest muziek van en rond Beethoven ten gehore. Vier strijkers, vier blazers en een harpiste zullen worden op 18 oktober worden aangevuld door gast Patricia de la Vega op piano.

Lees verder op de website van De Kaap

Op avontuur in de natuur

HEUVELRUG/DOORN  Iedere inwoner van de gemeente kan meedoen aan een uniek project, bestemd voor jong en oud.
In het kader van Festival het Verhaal van de Heuvelrug verzorgt Herman de Jongh van de stichting Veldwerk Nederland, 3 workshops Op Avontuur in de Natuur van de Heuvelrug op zaterdag 18 oktober van 11.00 tot 16.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Festival ‘Het Verhaal van de Heuvelrug’

LEERSUM  Geboeid luisterden tientallen kinderen afgelopen dinsdag in de Londotuin naar geheimzinnige herfstverhalen. De Vereniging Dorp en Natuur Amerongen-Leersum verzorgde deze middag, waarbij verder onder meer een spannende activiteit bij het kampvuur werd ondernomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Vijf ateliers tonen collectie

LEERSUM  Twee keer per jaar wordt in vijf plaatsen rond het Langbroekerweteringgebied twee weekeinden lang een ‘kunstreis vol verrassingen’ georganiseerd. Van 17 tot en met 19 oktober en van 24 tot en met 26 oktober is het weer zover. Dan kunnen liefhebbers van kunst, antiek, design en projects weer hun hart ophalen in Leersum, Bunnik, Cothen, Langbroek en Schalkwijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Kunstvormen in Theresiakerk en de Ark

MAARN  Liefhebbers van kunst en muziek kunnen hun hart ophalen in Maarn. Van 18 oktober tot en met 12 januari 2009 exposeert Hetty Wouda-Verstraeten haar acryl-schilderijen in de Ark, gemeenschapsgebouw naast de Theresiakerk.

Lees verder op de website van De Kaap

Rhenenaar krijgt deels gelijk van rechter

RHENEN  De bestuursrechter in Utrecht heeft een man uit Rhenen dinsdag deels zijn zin gegeven in een zaak die hij tegen de gemeente Rhenen had aangespannen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van vrijdag 17 oktober 2008 (kopie)

Hoofdstraat 20 Driebergen: kunstwerk op landgoed Reehorst
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.55 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Ruurd Walinga speelt ‘Op zoek naar mezelf’

DOORN  Cabaretier Ruurd Walinga uit Leeuwarden speelt op zondagavond 2 november om 19.00 uur zijn stuk Op zoek naar mezelf in de Kampwegkerk in Doorn. De toegang is gratis.
Het programma ‘Op zoek naar mezelf’ gaat over identiteit en heeft Walinga al meer dan 400 keer opgevoerd. Het programma begint in de babybox, vervolgens klimt de cabaretier in een uitkijkpost met een verrekijker en is hij op zoek naar zichzelf. De zoektocht leidt langs zijn ouders (moet ik beginnen bij dat jonge stelletje dat verliefd was, naar bed ging en¼), langs scholen en kerken (die als adviesbureaus vertelden wat wel en vooral wat niet hoorde), langs Bert en Ernie (terug naar de knuffelperiode), langs uitgaanscentra (disco’s als bonafide sextenten), vrienden, Britney Spears en Jezus.
‘Op zoek naar me-zelf’ is prikkelend, soms ietsje gedurfd en confronterend. Het spreekt vooral jongeren aan die op zoek zijn naar ‘wie ben ik’, maar ook hun ouders, die zich mogelijk afvragen of ze de opvoeding wel goed hebben gedaan.

Meer informatie bij Ruurd Walinga: 06-23449545
zie ook: www.waterinwijn.nl  
Muzikale begeleiding in de rest van de dienst is van Bandjamin.

Van Sinte Cunera tot plantage Willem III

RHENEN  Tegelijk met het jubileum van 750 jaar stadsrechten van Rhenen, vierde ook de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en Omstreken een jubileum. De HVOR vierde in oktober 2007 haar honderdjarig bestaan.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Feest op landgoed Maarsbergen

HEUVELRUG Landgoed Maarsbergen was zondag het kloppend hart van de viering van het eerste lustrum van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Enkele honderden (groot)ouders met hun kroost, Heuvelrugse inwoners met meegetroonde familie maar ook toevallige passanten beleefden er een ouderwetse zondagmiddag.

Lees verder op de website van De Kaap

Succesformule met plantenruilbeurs

LEERSUM  De teller van de halfjaarlijkse plantenruilbeurs van de Vereniging voor Dorp en Natuur (D&N) staat na afgelopen zaterdag op 48. Daarmee is deze activiteit van D&N een blijvertje gebleken op de jaarlijkse agenda.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Heuvelrug Schoon’ in actie

DOORN  Een aantal vrijwilligers gaat op zaterdag 18 oktober onder het motto ‘Heuvelrug Schoon’ aan de slag om zwerfvuil langs de invalswegen van Doorn te verwijderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Snuffelen tussen oude boeken

AMERONGEN  Als voorloper van het 90-jarig bestaan hield Muziekvereniging Ons Genoegen afgelopen zaterdag de bekende markt met oliebollen, boeken en een levendige loterij. Bedoeling was, als altijd, geld binnen te krijgen voor instrumenten en kleding van de harmonie.

Lees verder op de website van De Kaap

Islamavond – de bijbel en de koran

DRIEBERGEN  Op woensdag 29 oktober vindt in Driebergen de eerste Islamavond van dit seizoen plaats in de Marokkaanse moskee aan de Akkerweg 3. Spreker is professor dr. Anton Wessels.
Anton Wessels doceerde als hoogleraar godsdienstwetenschappen ‘islam’ aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Daarvóór was hij jarenlang werkzaam in Egypte en Libanon. Hij publiceerde een aantal werken op het gebied van de verhouding tussen islam en christendom.

De wereld is een stad geworden
Wereldwijd zijn mensen van het platteland naar de steden getrokken. Velen van hen zijn hun land ontvlucht door oorlogen of zijn op zoek naar werk. We kunnen stellen dat niet alleen in grote plaatsen, maar ook in dorpen mensen van overal zijn komen te wonen. Met culturen, godsdiensten en gewoontes die van elkaar verschillen is het niet altijd eenvoudig om in vrede en harmonie dicht op elkaar te leven. Dat is waar we in onze tijd mee te maken hebben.

De steden Babel en Jeruzalem,  Mekka en Medina
We kennen het verhaal in de bijbel over de toren van Babel, waar de bewoners uiteengedreven werden omdat ze elkaar niet meer konden verstaan. Het werd een stad van onrecht en onderdrukking. Jeruzalem was de stad waar mensen van alle windstreken naartoe trokken. En het Nieuwe Jeruzalem is het toekomstvisioen waarmee het laatste boek van de bijbel eindigt. Jeruzalem wordt gezien als een plek waar in de toekomst gerechtigheid en vrede zullen zijn.
Mohammed begon zijn prediking in Mekka waar onrecht heerste. Het was de stad die de karavanen aandeden op hun lange tochten van het ene werelddeel naar het andere. Mohammed kwam op voor de armen, maar de rijke handelaren wilden niet naar hem luisteren.
Daarna bouwde Mohammed in Medina zijn gemeenschap op die probeerde te leven naar de voorschriften die Allah aan hem geopenbaard had. Deze stad zou later de ‘lichtstad’ gaan heten. 

De weg naar een stad van vrede
De voorbeelden in de bijbel en de koran laten zien waarom het vaak misgaat op plaatsen waar grote aantallen mensen wonen. Maar de bijbel en de koran houden de hoop levend dat mensen in harmonie zullen kunnen samenleven. Beide boeken wijzen hierin een richting.  

Praktische gegevens
Deze eerste avond wordt gehouden op woensdagavond 29 oktober van 20.00 tot 22.00 uur. Plaats: de moskee van de Marokkaanse Driebergenaren, Akkerweg 3. De toegang is gratis. Van ieder wordt een vrijwillige bijdrage in de kosten gevraagd. Vanaf 19.30 uur is bezichtiging van de moskee mogelijk.
Nadere informatie: Huguette Jurriaanse, tel. 510005.

Palmerswaard één van de speerpunten

RHENEN  De Programmabegroting 2009-2012 van de gemeente Rhenen is de derde begroting van het huidige college. Een college dat een daadkrachtig en enthousiast bestuur wil zijn voor alle inwoners. Het in een vroeg stadium actief betrekken van de inwoners is één van de belangrijkste speerpunten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Lezing over de vrijmetselarij

RHENEN  Karel Musch vertelt zondag 19 oktober in De Vlam over zijn ervaring met de vrijmetselarij. Is het een filosofie of een geloof? Is het uit de tijd of juist uiterst actueel? Is het een netwerk of een verzameling enkelingen?

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van zaterdag 18 oktober 2008 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwe Belbus Plus in het zonnetje gezet

DOORN  Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd door de vrijwilligers die de belbus bemannen de ingebruikname gevierd van de nieuwe Belbus Plus. De oude was na zeven jaar trouwe dienst aan vervanging toe.

Lees verder op de website van De Kaap

Bedrijfsverzamelgebouw in aanbouw

DOORN  Het ecologische bedrijventerrein Vossenstein in Doorn is eind 2009 een bedrijvenverzamelgebouw rijker. Aan het eind van de Velperengh is in september gestart met de bouw van een verzamelgebouw waar veertien bedrijven een plekje zullen krijgen. Tot nu toe zijn het vooral bedrijven uit Doorn en Driebergen die een unit gekocht hebben.

Lees verder op de website van De Kaap

Jarig Belcour: niks te vieren

ZEIST  Volgende maand bestaat winkelcentrum Belcour in Zeist precies twaalf en een half jaar, maar volgens de winkeliers valt er niets te vieren en dus gebeurt dat ook niet. Aan het winkelgebied is tot 1996 bijna tien jaar gebouwd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van zondag 19 oktober 2008 (kopie)

’t Oostrom 1 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.50 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Grote achtervolging

ZEIST/AMERSFOORT  In de nacht van zaterdag op zondag vond in Zeist en Amersfoort een grote achtervolging plaats met verschillende voertuigen. Aanleiding was een melding, rond 01.30 uur, dat op een parkeerterrein aan de Laan van Vollenhove, drie auto’s stonden waarvan de inzittenden kentekens aan het verwisselen waren.

Door verschillende politie-eenheden werd in de directe omgeving post gevat om gezamenlijk op te trekken. Op dat moment stapten de personen in hun auto’s en reden bij het zien van de politieauto’s vol gas weg. Bij twee van de drie voertuigen wist de politie aan te haken, waarna een wilde achtervolging volgde naar en door Amersfoort. Hierbij werd ook een politieauto geramd. Uiteindelijk wisten de agenten in Amersfoort een auto tot stoppen te dwingen en konden twee inzittenden na een korte achtervolging worden aangehouden.

Het onderzoek naar de andere auto’s en de inzittenden wordt voorgezet. De twee verdachten die momenteel vastzitten zijn twee mannen van 27 en 48 jaar en komen uit Italië.

Twee agenten die in de auto zaten die geramd werd, zijn met nekklachten in het ziekenhuis beland, maar mochten na controle weer hun werk hervatten.

Doorn straatnaam rijker

DOORN  Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Doornsche IJsclub heeft burgemeester Frits Naafs samen met Auke Porte, voorzitter van de IJsclub, vorige week vrijdag bij de ingang van het terrein een straatnaambord onthult. Met de toepasselijke naam IJsbaanlaantje.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 20 oktober 2008 (kopie)

Engweg Driebergen: blad zuigen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:45 uur      temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Elfde Koploop Amerongen

AMERONGEN  Aart Stigter’s Sport- en Gezondheidscentrum organiseert op zaterdag 25 oktober voor de elfde opeenvolgende keer de Amerongse Koploop. De loop wordt ook dit jaar mede mogelijk gemaakt door Deur Financiële diensten uit Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

”MHCM is echte familieclub”

MAARN  De Mixed Hockeyclub Maarn bestaat binnenkort 45 jaar. ,,Een jubileum dat niet groots gevierd wordt, maar voor de leden zeker ook niet ongemerkt voorbij zal gaan”, aldus Joep van den Bercken, die al ruim dertig jaar lid is.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 21 oktober 2008 (kopie)

De Warande Driebergen: herfst
foto: © Renk Knol
tijd: 12.45 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Beleef de Heuvelrug: zwervend rond Maarn

MAARN  De Heuvelrug beleven – het thema van de lustrumviering van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug – kon op diverse plaatsen in en rond Maarn. Alles leren over zwerfstenen, zwerven en speuren door de Kaapse Bossen en – jaarlijks terugkerend – het opruimen van zwerfvuil.

Lees verder op de website van De Kaap

Elfde Koploop Amerongen

AMERONGEN  Aart Stigter’s Sport- en Gezondheidscentrum organiseert op zaterdag 25 oktober voor de elfde opeenvolgende keer de Amerongse Koploop. De loop wordt ook dit jaar mede mogelijk gemaakt door Deur Financiële diensten uit Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Themarondleiding schilderijen Kasteel

AMERONGEN  Momenteel vindt op kasteel Amerongen een indrukwekkend restauratieproces plaats. Naast de restauratie van het “Huys” worden ook alle schilderijen letterlijk “onder handen” genomen. Belangstellenden wordt de mogelijkheid geboden om dit proces van dichtbij te volgen door middel van een themarondleiding.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsverwijderingsactie op station

DRIEBERGEN  Binnenkort houdt de gemeente in samenwerking met de politie weer een fietsverwijderingsactie op het stationsplein Driebergen-Zeist. Alle fietsen die niet in een klem van een van de stallingen staan, worden verwijderd. De gemeente vindt het belangrijk dat het stationsplein veilig is, er netjes uitziet en voor iedereen goed toegankelijk is. Zo is het bijvoorbeeld niet acceptabel wanneer blinden of slechtzienden struikelen over rondslingerende fietsen!

Tijdens de vorige fietsverwijderingsactie in september 2007 zijn 235 fietsen verwijderd. De gemeente hoopt dat dit aantal dit keer lager is, doordat meer mensen hun fiets op de goede manier stallen.

De fietsenstallingen bieden voldoende ruimte voor alle gebruikers. Naast de stallingen op het voorplein van het station zijn er ook stallingen geplaatst langs de Odijkerweg. Bij deze stallingen zijn perronopgangen gemaakt en kaartjesautomaten neergezet. Hier wordt echter nog te weinig gebruik van gemaakt.

Naast het streven om samen met de gebruikers een veilig en net stationsplein te creëren waar iedereen profijt van heeft, is het ook in het belang van de gebruikers zelf hun fiets goed op slot in de stalling te plaatsen. Dit vermindert namelijk het risico op diefstal aanzienlijk.

Op donderdag 23 oktober vraagt de gemeente met een flyeractie op het station aandacht voor de fietsverwijderingsactie. Burgemeester Frits Naafs en wethouder Jankees Salverda delen die ochtend flyers uit. Zij roepen daarmee alle gebruikers van het station op om medewerking te verlenen aan het veilig en netjes maken van het stationsgebied.

Lezing en IVN-wandeling over paddenstoelen

ZEIST  Op zondagmiddag 26 oktober verzorgt paddenstoelendeskundige Annie de Bruin een dialezing over paddenstoelen bij bezoekerscentrum De Boswerf. Veelvoorkomende soorten, herkennen van soorten en nut en functie van paddenstoelen (o.a. over indeling van zwammen en de rol van de paddenstoel in de kringloop) komen aan bod.
Na de dialezing vindt er aansluitend paddenstoelenwandeling plaats in samenwerking met gidsen van het IVN.  De lezing en wandeling zijn gratis. Start dialezing is om 13.15 uur, de wandeling is om 14.00 uur.

Zwemvereniging De Zwoer doet het goed op de lange afstanden

DRIEBERGEN Afgelopen zondag werd in De Meern een zwemwedstrijd gehouden waarbij een 800 meter werd afgelegd. Voor de zwemmers en zwemsters van zwemvereniging De Zwoer is dat een succes geworden.
Om op te warmen mochten de 7 zwemmers eerst de honderd meter rugslag zwemmen. Suzanne wist haar persoonlijk record met bijna 2 seconden te verbeteren. De overigen zwommen op of iets onder hun PR. Paul van der Voort, de langeafstandszwemmer van De Zwoer, haalde op de 200 meter wisselslag een tijd van 2.49.09.
Na een korte pauze mochten de dames en heren van start voor de 800 meter vrije slag. Sven en Symen Dogger en Paul mochten in dezelfde serie van start. Sven wist halverwege, op de 400 meter, zijn persoonlijke record op deze afstand te verbeteren. Natuurlijk verbeterde hij ook zijn eindtijd op deze afstand. Symen wist echter nog harder te zwemmen en wist zelfs zijn twee jaar oudere zus Sigrid qua tijd nog voorbij te zwemmen (10:44:30). Dat wist hij echter niet gelijk, want in de serie erna, gingen de dames van de Zwoer van start.
Alle dames, Michelle Groot Hulze, Rianne Weijburg, Sigrid Dogger en Suzanne Lange hebben een persoonlijk record op deze afstand, de 800 meter vrije slag gezwommen. Michelle wist de grootste winst te behalen, Suzanne heeft nu het clubrecord op deze afstand (9:53:39). Met deze tijd staat Suzanne bij de beste tien meisjes senioren 1. Zo vroeg in het seizoen is dit al een goede prestatie.

Pink Panthers verliezen van de Panthers

DRIEBERGEN  Zondag 12 oktober had het eerste van de Panthers de zware uitwedstrijd op het programma staan tegen de Vets, de Rugbyclub uit Valkenswaard. De Panthers waren met een voltallige selectie afgereisd naar het zuiden om de Vets goed weerstand te bieden. Het zou een spannende pot moeten worden, de Panthers hadden wat goed te maken en de Vets moesten winnen om in de kopgroep mee te blijven draaien. Vanaf het startsignaal was de pressie van de Vets groot, ze vochten voor elke meter, waren agressief en ze speelden op het randje. Door dit agressieve spel kwamen de Panthers niet in hun ritme; kwamen ze niet in de wedstrijd en stond het al snel 19 – 0 voor de thuisploeg. Geholpen door een warrig fluitende referee, die veel moeite had met de nieuwe maar ook met de oude spelregels, waren de Vets heer en meester in de eerste helft. De Panthers vochtten voor wat ze waard waren maar tegen de 16 uit Valkenswaard was weinig in te brengen. Na een goede peptalk, doch met een bijna niet te overbruggen achterstand (31 – 0), starten de Panthers aan de 2e helft. Met overzicht en rust in het spel trachtte men de tegenstander uit te spelen, de Panthers lieten de bal het werk doen, de Vets liepen daar achteraan. Dit “conditioneel stuk maken” van de tegenstander werd beloond met een tweetal tries, waardoor de achterstand gehalveerd werd en dat smaakte naar meer. De 16de man van Valkenswaard dacht er echter anders over, beslissingen werden weer wazig, Pink Panthers moesten uit het veld (gele kaarten), met als gevolg dat de frustratie bij de Panthers opliep. Rugby is een spelletje wat geënt is op snelheid, hardheid maar zeker op discipline. De Panthers beheersten dat laatste onderdeel afgelopen zondag onvoldoende met als gevolg dat het leek alsof ze tegen 20 man speelden. De einduitslag van 45 – 12 was geflatteerd en zeer teleurstellend. Verliezen met dergelijke cijfers kan gebeuren bij rugby, verliezen door het hoofd te verliezen mag eigenlijk niet gebeuren, ook niet bij een jong team. Aanstaande zondag is het eerste vrij (kunnen de zonden overdacht worden) en moet het tweede verplicht parket leggen in het clubhuis. 

Heuvelrugnieuws van woensdag 22 oktober 2008 (kopie)

Sint Hubertuslaan 134-150 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.55 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Klassiek en tango in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Maëstro Mirel Iancovici is terug in het Beauforthuis, omdat “jullie altijd mijn muzikale hart weten te raken”. Deze Roemeense cellist laat u de wereld van de tango ontdekken, samen met de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal. Ze spelen Piazzolla, maar ook prachtige klassieke stukken van o.m. Albéniz en Saint-Saëns. Klassiek meets tango, Roemenië meets Argentinië en weer terug! Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

zondag 26 oktober, 17:30 u
Tangoconcert vol hartstocht
Juan Pablo Dobal – piano & Mirel Iancovici – cello
16:30 u tapasbar open
Entree   € 16,00 / kind t.m. 12 j  € 6,00 /  CJP,CKV, studenten &! amp; Zeistpas € 11,00

Bewonersprotest tegen Woonpark Zeist

ZEIST  Bewoners rondom het voormalige UWV-kantoor in Zeist, waar het Woonpark moet komen, protesteren tegen het bouwplan.
afbeelding vergroten. Aanstaande zaterdag plaatsen zij als ludieke actie een kraan, die de geplande hoogte van het gebouw aangeeft.

Lees verder op de website van het AD/UN

Motorrijder aangereden

ZEIST Dinsdagmiddag omstreeks 17.50 uur reed een motorrijder langs een file aan de Koelaan. Een 53-jarige automobilist uit Arnhem wilde keren uit de file en zag de motorrijder over het hoofd. De 43-jarige motorrijder uit Odijk reed tegen de auto aan en hij werd gelanceerd. Hij raakte gewond en werd met onbekend letsel vervoerd naar het ziekenhuis.

Schennispleger aangehouden

ZEIST Op dinsdag werd een man aangehouden omdat hij zijn geslacht had laten zien in het openbaar. Omstreeks 17.30 uur zagen surveillerende agenten dat een man op een bankje zat aan de Oude Arnhemseweg. De mannen zagen dat de man zijn geslachtsdeel uit zijn broek had hangen. De man werd verzocht zich weer aan te kleden en werd aangehouden voor openbare schennis der eerbaarheid.

Wedstrijden karate voor de jeugd

DOORN  Liefst honderdtachtig karateka’s zullen zaterdag 25 oktober deelnemen aan karate-wedstrijden voor de jeugd van zes tot en met zeventien jaar. De wedstrijden vinden plaats in sporthal Steinheim aan de Wijngaardsesteeg en duren van 13.00-17.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Muzemiks geeft creatief feest

LEERSUM  Ruim honderd kinderen van de drie Leersumse basisscholen waren afgelopen zaterdagmiddag aanwezig in de Binder, voor een creatief feest georganiseerd door Stichting Creatief Centrum Muzemiks.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoger beroep van 27-jarige Leersumer lijkt succesvol

LEERSUM  De kans is groot dat een 27-jarige Leersumer na hoger beroep bij het hof van justitie in Arnhem wordt vrijgesproken van openlijk geweld en zware mishandeling.

Lees verder op de website van De Kaap

Natuurwerkdag op landgoed De Laan

OVERBERG  Landgoed De Laan in Overberg is op zaterdag 1 november één van de ruim driehonderd locaties waar landelijke Natuurwerkdag 2008 plaatsvindt. Vorig jaar deed een recordaantal van 11.000 Nederlanders mee met deze ‘grote opknapbeurt van het Nederlandse landschap’.

Lees verder op de website van De Kaap

Start sloop voormalig TNT-sorteercentrum in Doorn

DOORN  Vrijdag 24 oktober start Ahold Vastgoed B.V. met de sloop van het voormalige TNT-postsorteercentrum achter de Albert Heijn aan de Dorpsstraat in Doorn. Op het daardoor vrijkomende terrein komen 36 parkeerplaatsen. Met de aanleg hiervan kan de parkeerdruk in dit gebied op korte termijn minder worden.

Deze ingreep is een voorlopige maatregel voor het centrum van Doorn. De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat binnenkort van start met het ontwikkelen van een visie voor het centrum voor de langere termijn.

Op basis van deze centrumvisie moet een vitaal en herkenbaar centrum van Doorn ontstaan, met een goede combinatie van wonen, winkelen, verkeer, cultuur, recreatie en groen.

Ontwikkelingsplannen in het centrum van Doorn kunnen op basis van zo’n visiedocument beter, en in samenhang met elkaar, worden beoordeeld.

De sloop van het TNT-gebouw is uiterlijk 1 december afgerond.

Inloopspreekuur Steun bij Rouw

DRIEBERGEN  Vanaf vrijdag 31 oktober van 10.30 tot 11.30 uur houdt Humanitas Heuvelrug elke vrijdagochtend een inloopspreekuur (kosteloos) voor iedereen die iets wil weten over ondersteuning bij gevoelens van rouw en verlies.

Naast deze mogelijkheid kunt u een beroep doen op een vrijwilliger voor individuele steun bij rouw. Iemand die thuis, in de vertrouwde omgeving, naar u luistert, met u praat, net zolang totdat het verdriet wat afneemt.
Adres: Vijverlaan 10 (in het gebouw van de SWD), 3971 HK Driebergen-Rijsenburg
Inloopspreekuur: vrijdagmorgen van 10.30-11.30 uur
Coördinator Steun bij Rouw: Mirjam van Scheepen.

Heuvelrugnieuws van donderdag 23 oktober 2008 (kopie)

Jachtlaan 53-55 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.10 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Jazzcafé Beauforthuis met Harmen Fraanje

AUSTERLITZ  Op woensdag 29 oktober is er weer een jazzcafé met Harmen Fraanje in het Beauforthuis (Austerlitz), deze avond met Clemens van der Feen (bas) en Joost Patocka (drums). Zoek hem eens op op You Tube voor een impressie. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl en bij Kralensteyn (Steynlaan 44, Zeist). Maar langs komen op de avond zelf is ook altijd mogelijk.

Harmen Fraanje werd enkele jaren geleden door bassist Hein van de Geyn als broekie bij het Beauforthuis geïntroduceerd. Inmiddels speelt hij wereldwijd, met zijn eigen groep (Stefan Lievestro & Martijn Vink) en in de meest uiteenlopende combinaties: met Ernst Reijseger, Michael Moore, Eric Vloei! mans, Magic Malic, Nelson Veras, nou ja, ‘met wie niet!’ zou je haast zeggen.
Zijn jazzcafé in het Beauforthuis is een zeer informele avond, waarop Harmen en zijn gasten nieuwe composities uitproberen. Ze spelen steeds grotendeels een nieuw programma. Met uitgewerkte composities, maar soms ook zojuist ontstane schetsjes, en met bijzondere gasten. Fraanje vertelt over de totstandkoming, maar ook het proces van schrijven, improviseren.

woensdag 29 oktober, 20.15 uur
Harmen Fraanje – piano; Clemens van der Feen – bas; Joost Patocka – drums
entree €10 / CJP, CKV en studentenkaart €5

De Nacht van de Nacht….in het Zeisterbos

ZEIST  Op zaterdag  25 oktober organiseert bezoekerscentum de Boswerf  de belevingstocht “De Nacht van de Nacht” . Op deze avond (in de nacht dat de wintertijd weer ingaat) vragen we aandacht voor donkere nachten en dieren in de nacht. De tocht start om 19.30 uur.
Gidsen van bezoekerscentrum De Boswerf en van Stichting het Utrechts Landschap gaan met u op zoek naar tekenen van leven in het nachtelijk bos. We gaan op zoek naar vleermuizen en uilen. Bij helder weer gaan we de sterrenhemel bekijken, voor zover die niet verstoord wordt door het stedelijke licht.
De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Daarna is er gelegenheid om een drankje te gebruiken.
De Boswerf is vanaf 19.00 uur geopend. Kosten € 2,50 per deelnemer incl. een kop koffie/ thee. Aanmelden verplicht: telefonisch (030-6922393) of via de mail: boswerf@zeist.nl.  

Landelijke campagne
De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu organiseren elk jaar de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor de schoonheid van de donkere nacht. Zij willen hiermee bereiken dat gemeentes en bedrijven permanent beleid gaan voeren waarbij nachtelijke duisternis voorop staat. Niet alleen levert dat een energiebesparing op, het is ook beter voor dier en mens.
 
Waarom?
Er zijn nog maar weinig echt donkere plekken in Nederland. Reclamezuilen, straatverlichting en verlichte kassen gooien onder andere roet in het eten. Mens en dier hebben hier last van. Mensen slapen minder goed naarmate het lichter wordt en het ritme van dieren wordt er door verstoord: vogels maken eerder nesten, de sterrenhemel is vrijwel onzichtbaar. Elk jaar wordt het lichter en lichter. Daar kan iets aan gedaan worden!

Voor meer informatie over de nachtwandeling kunt u ook onze website raadplegen: http://www.Boswerf.nl  of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393. Voor meer informatie over de landelijke campagne kunt u terecht op de website: www.laathetdonkerdonker.nl  
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Krommerijnpad ceremonieel geopend

WIJK BIJ DUURSTEDE  Donderdagochtend is het Krommerijnpad ceremonieel geopend. Het pad voert 29 kilometer langs de oevers van de Kromme Rijn, tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. De (her)ontwikkeling van het pad -een eeuwenoud jaagpad waarover vroeger de trekkers van trekschuiten liepen- kostte vijf jaar onderhandelen met grondeigenaars. Bij de provincie en via het recreatieschap is een mooi routeboekje te koop, waarin de route uitvoerig vanuit vele invalshoeken beschreven wordt. Halverwege, bij kasteel Beverweert, sluit het pad aan bij het Driebergse Aderwinkelpad.

Cabaret van Nathalie Baartman in Beauforthuis

AUSTERLITZ Na haar bejubelde debuutvoorstelling STAM trekt Nathalie Baartman met opvolger LOS de wijde wereld in. Donderdag 30 oktober staat zij hiermee in het Beauforthuis. En dan zal zij eens laten zíen hoeveel lef ze heeft. Of is ze toch meer een tobberige, filosoferende eigenheimer? Ze vraagt zich af: Waarom hebben we eigenlijk nog een lichaam? En komt tot Bulgaarse clownsdansen, dode paling, kamerplanten en andere conclusies.  Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

Het knappe van Nathalie Baartmans spel is dat het voortdurend tussen toneel, een rol spelen, en cabaret, jezelf zijn, in laveert. De Volkskrant noemde haar “een opmerkelijk talent” en Trouw “een belofte voor de toekom! st”. Kom kijken waarom men zo enthousiast is over deze eigenzinnige en theatrale cabaretière die steeds het verkeerde been weet te vinden. Nathalie won in 2004 de Persoonlijkheidsprijs op Cameretten, met haar vorige programma “Stam” won ze Voor de Leeuwen 2005.

donderdag 30 oktober, 20.15 u
Nathalie Baartman – LOS – cabaret
entree € 16,- / CJP, CKV, studenten en Zeistpas € 12,50

Invalswegen Doorn verlost van zwerfvuil

DOORN  Lege blikjes, kapotte boterhamzakjes en wikkels van chocoladerepen. De twintig vrijwilligers die afgelopen zaterdag de bermen van de invalswegen naar Doorn schoonmaakten, vulden de ene vuilniszak na de andere met al het zwerfvuil dat mensen achterlieten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 24 oktober 2008 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: Wildbaanpark
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.50 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

‘Doornse’ houdt concessie voor water

DOORN  De onderhandelingen tussen Vitens en het Doornse waterleidingbedrijf moeten opnieuw worden opgepakt.
Vitens had de gemeente verzocht de concessie in te trekken en aan Vitens te geven, maar het college van b en w heeft dat verzoek afgewezen.

Lees verder op de website van het AD/UN

‘Tunnel is minimalistische oplossing’

MAARSBERGEN  ProRail belegde dinsdagavond een bijeenkomst over de ondertunneling van het spoor bij Maarsbergen. De belangstelling overweldigend; er moesten veel stoelen worden bijgeplaatst.

Lees verder op de website van De Kaap

Kleurige sieraden en schilderijen

MAARN  Trudy Fliek en Angela van Iersel hebben afgelopen maandag hun expositie in De Twee Marken ingericht. Fliek heeft de vitrines gevuld met sieraden en aan de wanden prijken de schilderijen met (stads)landschappen van Van Iersel.

Lees verder op de website van De Kaap

Jongeren laten zich niet wegjagen

DOORN  De gemeente heeft vorige week dinsdag twee jongerenontmoetingsplaatsen (jops) aan het Raadhuisplein laten weghalen. De aanleiding voor het weghalen van de jops was dat afspraken die waren gemaakt tussen de gemeente, politie, omwonenden en de jongeren zelf door de laatste groep niet werden nagekomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Feest bij honderdjarige Doornsche IJsclub

DOORN  Vanwege het honderdjarig bestaan van de Doornsche IJsclub zijn er in de week van 25 oktober tot en met 1 november allerlei activiteiten georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Kleutervoorstelling in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Een jongetje gaat met een spin mee naar de wondere wereld van insecten. Hij kan zijn geluk niet op als hij wordt gekroond tot bijenkoning! Maar als hij ook mierenkoning wordt, is de bijenkoningin razend…
Na het succes van Beren, beren, beren en Kippetje Tok een nieuwe kleuteropera: Help!, voor kinderen vanaf 4 jaar. Met de aansprekende muziek van Hannie van Veldhoven en herkenbare tekst van Gerard Luijkenaar is dit weer een voorstelling die kinderen nog lang na zullen zingen!
Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

zondag 2 november, 12.00 u
HELP! – een insectenopera – v.a. 4 j
entree € 12,50 / kinderen t/m 12 j € 7,50

Heuvelrugnieuws van zaterdag 25 oktober 2008 (kopie)

Kloosterlaantje Driebergen: tussen Kloosterlaantje en Langbroekerdijk
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur   temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Drie doden bij frontale botsing Zeist

ZEIST  Bij een frontale botsing tussen een personenauto en een vrachtwagen op de Koelaan in Zeist zijn vanmiddag drie doden gevallen. Het ongeluk gebeurde rond half vier.

Lees verder op de website van het AD/UN

Zondag 2 november: Kleuren in het bos

AUSTERLITZ  Herfst is toptijd voor een boswandeling. Vele kleuren en sterke geuren maken het verblijf in het bos aantrekkelijk. Die kleuren en geuren hebben alles te maken met de voorbereiding op de winter. Daarbij is te zien hoe planten en bewoners van het bos elkaar nodig hebben om de winter door te komen.

De wandeling start om 14.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis.

De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

Actieve viering vijf jaar Nationaal Park

DOORN  Op conferentiecentrum Zonheuvel werd woensdagmiddag voor een zestigtal genodigden teruggekeken op wat in vijf jaar op de Utrechtse Heuvelrug aan plannen is bedacht en uitgevoerd. Na een uurtje ging het gezelschap per fiets het gebied in.

Lees verder op de website van De Kaap

Openingstijden VVV gewijzigd

MAARN  Na de herhuisvesting van de VVV Maarn in de Openbare Bibliotheek worden ook de openingstijden per 1 november gewijzigd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 26 oktober 2008 (kopie)

Traaij Driebergen: toegangshek oude begraafplaats
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.15 uur   temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Candia’66 boekt knappe overwinning

RHENEN  Candia’66 lijkt de weg omhoog gevonden te hebben. Zaterdag was er opnieuw een overwinning, en een belangrijke. Titelkandidaat IJFC werd op het eigen kunstgras met 0-1 verslagen door de Rhenense voetbalformatie.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Slachtoffers ernstige aanrijding bekend

ZEIST Op zaterdagmiddag kwamen drie personen om bij een ernstig verkeersongeval. Omstreeks 15.30 uur reed een personenauto met hierin twee personen over de Koelaan.

Door nog onduidelijke reden kwam de auto op de verkeerde weghelft terecht en kwam frontaal in botsing met de vrachtwagen die hier reed. De auto stond na de aanrijding direct stil op het wegdek en de vrachtwagen reed van de weg en botste tegen een boom.

Twee minuten nadat de melding bij de politie was binnenkomen waren de agenten ter plaatse. Helaas moesten zij constateren dat de twee inzittenden van de auto, een 18-jarige vrouw en een 23-jarige man, beiden uit Amsterdam, waren overleden.

De bijrijder van de vrachtwagen, een 21-jarige man uit Hollandscheveld, was ook overleden. De vrachtwagenchauffeur, gegevens nog onbekend, zat bekneld en kon na anderhalf uur uit de cabine worden gehaald. Hij werd met onbekend letsel vervoerd naar het ziekenhuis.

De politie heeft de aanrijding in onderzoek.

Door de grote ravage en het sporenonderzoek is de Koelaan tot tegen middernacht afgesloten geweest voor al het verkeer.

Toneelvoorstelling Cuneralegende in bibliotheek Rhenen

RHENEN  Theatergroep De Hucht treedt zaterdag 1 november op in de bibliotheek van Rhenen met een bewerking van de Cuneralegende voor jonge kinderen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kaartmarathon in De Binder

LEERSUM  In sport- en cultuurcentrum De Binder wordt zaterdag 1 november een kaartmarathon gehouden. Vanaf 14.30 uur kan iedereen die mee wil doen klaverjassen of jokeren.

Lees verder op de website van De Kaap

Rijksmuseum op de Heuvelrug

DOORN  Op 22 oktober was het precies 150 jaar geleden dat de eerste echtgenote van de Duitse keizer Wilhelm II, Auguste Victoria (1858-1921), werd geboren in Dolzig, Niederlausitz. In de laatste jaren van haar leven werd deze voormalige keizerin verbannen naar Nederland. Haar laatste woonhuis is nu een officieel rijksmuseum.

Lees verder op de website van De Kaap

Kindervoorstelling Kleine Zon

DOORN  Theater Kleine Zon speelt zondag 2 november de kindervoorstelling ‘Prins en Ploes en de cavia’ in het Cultuurhuis Doorn. Dit is een speelse en kleurrijke voorstelling over dieren op de boerderij en is bestemd voor kinderen vanaf vier jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Wintermarkt in zorgcentrum Elim

AMERONGEN  De jaarlijkse wintermarkt in zorgcentrum Elim in Amerongen, onderdeel van de stichting IntraZorgPlus, is op woensdag 19 november.

Lees verder op de website van De Kaap

Opnieuw concerten in Koetshuis

AMERONGEN  De bekende zondagmiddagconcerten in het Koetshuis van Kasteel Amerongen zullen, na goed overleg met de directie van het Kasteel, dit nieuwe seizoen weer plaatsvinden. Het is enige tijd onzeker geweest of de aantrekkelijke muzikale optredens, onder de hoede van de muziekcommissie, zouden verder gaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 27 oktober 2008 (kopie)

Buntlaan Driebergen: herfst
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:00 uur      temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Pink Panthers winnen en verliezen

DRIEBERGEN  Afgelopen weekend was een belangrijk weekend voor de junioren van Rugbyclub de Pink Panthers. Samen met de leeftijdsgenoten van de Rotterdamse rugbyclub vormen zij één competitieteam van 15 en 16 jarigen in de regio zuid-west.

Op zaterdag speelde het team van de “Rotterdam-Panthers” uit tegen het eerste juniorenteam van Tilburg. Beide teams hadden in de competitie drie wedstrijden gewonnen en één wedstrijd verloren en uitgerekend op de laatste competitiedag speelden deze twee teams tegen elkaar voor een plek in de kampioenspoule. Beide teams gingen fanatiek van start, toch kwam Tilburg iets beter uit de startblokken met als gevolg dat zij na 5 minuten voorstonden met 5 – 0. De Rotterdam-Panthers werden door deze score wakker geschud, wellicht hadden ze de avond daarvoor iets teveel gegeven en genomen tegen een Engels team.

Met een mooie bulldozer try scoorden onze toekomstige helden een prachtige try en omdat de bal tussen de palen door werd gekickt kwam de stand op 5 – 7. Tilburg schakelde een tandje bij met als gevolg dat men voor de rust nog twee tries scoorden, de ruststand kwam daarmee op 19 – 7.

In de rust werden er enkele wijzigingen doorgevoerd, er kwamen verse krachten in het veld, onze spelers geloofden er nog in. Behalve een plaats in de winnaarspoule stond het kapsel van een van de Rotterdamse trainers op het spel, bij winst zou zijn haar er helemaal af gaan.

Extra gemotiveerd starten de Rotterdam-Panthers aan de 2e helft, het zou en moest rechtgezet worden. Beide teams speelden spijkerhard, men gaf elkaar weinig ruimte, het spel golfde op en neer. De Rotterdam-Panthers zagen de inzet beloond met een try en niet veel later werd er nog en keer gescoord: 19 – 19 met nog 15 minuten te gaan op het scorebord.

Er moest een winnaar komen, beide teams gooiden er nog een schepje bovenop. Twee minuten voor tijd scoorden de Rotterdam-Panthers nog een prachtige try, 19 -24 een pracht uitslag, de winst was binnen. Iedereen had er hard voor gewerkt, toetje op de Driebergse taartpunt waren de tries van Thomas en Geoffrey.

Ben je 15-16 jaar, ben je niet bang voor een deuk en een beuk, ben je niet allergisch voor wat modder en heeft je moeder een wasmachine, kom dan eens rugbyproeven!
Het eerste van de Panthers moest afgelopen zondag thuis spelen voor de beker tegen het tweede team van het Gooi. Het werd een mooie wedstrijd, goed spel van beide zijden met prachtige aanvallen en goed tackelwerk. Helaas verloren de Panthers ruim van het Gooi, het getoonde spel en de inzet waren echter hoopvol.


Celstraf Veenendaler na vechtpartij in Rhenense kroeg

RHENEN  Een 26-jarige Veenendaler moet van de Utrechtse politierechter vier maanden de gevangenis in voor zijn betrokkenheid bij een vechtpartij in een café in Rhenen. Een 21-jarige medeverdachte uit Rhenen kreeg vrijdag 240 uur werkstraf opgelegd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

D1 van SVMM viert kampioenschap

MAARN  Afgelopen zaterdag is de D1 van de korfbalafdeling van SVMM kampioen geworden. De laatste competitiewedstrijd werd gewonnen met liefst 25-0.

Lees verder op de website van De Kaap

Bart van Zelst wint 10 kilometer bij Koploop

AMERONGEN  De elfde Koploop werd afgelopen zaterdag gehouden in Amerongen. Dit loopfestijn kent een onverhard en zwaar parcours met twee pittige klimmen, die de lopers één of twee maal dienden te overbruggen.

Lees verder op de website van De Kaap

Schoolkorfbaltoernooi in De Twee Marken

MAARN  Sporthal De Twee Marken in Maarn is zaterdag 1 november de plaats van handeling van het schoolkorfbaltoernooi. De groepen 4, 5, en 6 spelen van 13.30 uur tot 15.00 uur. De groepen 7 en 8 spelen komen van 15.15 uur tot 17.15 uur in actie.

Lees verder op de website van De Kaap

Lampionoptocht Sint Maarten voor KiKa

DOORN  Zoals veel kinderen weten, is het 11 november Sint Maarten. Je loopt met een lichtje langs de deuren, zingt een liedje en krijgt wat lekkers. Maar waar komt dat feest vandaan en wie is die Sint Maarten?

Lees verder op de website van De Kaap

Maarten Luther Wandeltocht

AMERONGEN  Rond Hervormingsdag op 31 oktober wordt in Amerongen de Maarten Luther Wandeltocht gehouden in het prachtige natuurgebied van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. Zaterdag 1 november 2008 wordt deze wandeltocht voor de achtste maal gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 28 oktober 2008 (kopie)

Faunalaan 77 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:50 uur      temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Koninklijke Erepenning voor Doornsche IJs- en Skeelerclub

DOORN  In de gemeente Utrechtse Heuvelrug is de te goeder naam en faam bekend staande Doornsche IJs- en Skeelerclub gevestigd. Deze vereniging bestaat dinsdag 28 oktober 100 jaar. Ter gelegenheid van dit 100-jarig bestaan is aan de vereniging een Koninklijke Erepenning toegekend.
Dit is een aantoonbare bekroning van jarenlang hard en intensief werken, niet alleen voor de huidige bestuursleden, maar zeker ook voor oud-bestuursleden en de vele vrijwilligers.

Historie
Op 28 oktober 1908 werd de Doornsche IJsclub opgericht. In de notulen komen vele oude Doornse namen voor zoals baron de Geer van Jutfaas Henri la Bouchère, jhr Prins van Westdorpe, de heren Karenstee van Dam en Ruitenbeek. De doelstelling was het verschaffen van een ijsbaan en het organiseren van wedstrijden op de schaats. Dit alles vond plaats op de vijver van het landgoed Aardenburg. De inkomsten over het eerste jaar waren 154,55 en de uitgaven bedroegen 106,59 en een halve cent.

Na 1913 verhuisde de club naar Huize Doorn, aangezien het ijs daar sterker was. Op 14 januari 1914 vond een spoedvergadering plaats vanwege het plotseling invallen van zeer strenge vorst. Er werden ijsfeesten georganiseerd met hardrijden voor jongens, meisjes mochten toen nog niet meedoen. In de Eerste Wereldoorlog organiseerde het bestuur liefdadigheidswedstrijden; er werden geldprijzen beschikbaar gesteld om eten aan te schaffen. In 1935 kreeg de club Koninklijke goedkeuring en groeide van 44 naar 52 leden, waarvan 9 van de familie Ruitenbeek. De IJsclub verhuisde in 1936 naar het terrein Woestduin, dat vanuit de werkverschaffing ook als een originele 400  meter ijsbaan werd aangelegd.
In de Tweede Wereldoorlog kwam een einde aan alle activiteiten van de ijsclub. Maar na de oorlog, in 1949 werd de draad weer opgepakt. Vooral mevrouw Vroege-van Beusichem zag kans een nieuw bestuur bij elkaar te krijgen. Dokter Endert, de heren de Jager, Van Vulpen en Van Setten namen plaats in het bestuur.

De barre winter van 1963 herinnert iedereen zich nog goed. Er waren wedstrijden voor scholieren. De ijsbaan werd gratis beschikbaar gesteld. Er deden 375 kinderen mee. In datzelfde jaar deden verschillende Doornse schaatsers mee aan de barre Elfstedentocht waaronder Ries Varseveld (24) en Johan Zuubier (19). Zij waren twee van de 72 die deze barre tocht uitreden.
Eind 1981 leek de ijsclub weer minder te gaan, toen voorzitter Dr. Endert overleed. Dankzij het initiatief van het bestuurslid Cees Vredenburg kwam een geheel nieuw bestuur bij elkaar en de oude bestuursleden werden benoemd tot erelid.
Na de sluiting van het zwembad Woestduin werd de ijsbaan verplaatst naar de tennisbanen van Ludenti. In 1987/1988 was er geen ijs,  maar werd er met 3 volle bussen gereden naar de kunstijsbaan te Utrecht.
De locatie in de Wijngaard werd in 1990  in gebruik genomen en is niet meer weg te denken en wordt multifunctioneel gebruikt. Een natuurijsbaan, men kan er rolschaatsen, skeeleren en skateboarden.
In 1990  mocht de ijsclub de oude bouwkeet van de hockeyclub (die tijdelijk had gediend als onderkomen na een brand) overnemen voor een doos wijn en hebben deze verplaatst naar de huidige accommodatie.
In 1996 is er een aktie gehouden onder de inwoners voor een nieuw onderkomen. Omdat iedereen op wat voor manier dan ook plezier beleeft aan de schaatssport wil de ijsclub een eigentijds gebouw met behoorlijke sanitair bouwen. Kinderen en kleinkinderen genieten van deze speciale volkssport of volksfeest. Dit nieuwe gebouw is uiteindelijk helemaal in eigen beheer gebouwd.

Met in 1995, met onder meer de financiële hulp van Jantje Beton, aangelegde krabbelbaantje blijkt een groot succes. Beginnelingen kunnen er rustig leren schaatsen zonder zich te hoeven bekommeren om aan alle kanten voor-bij snellende cracks. En kinderen komen elkaar op dit nieuwe stukje ijsbaan veel gemakkelijker tegen dan op de ovale baan, waar zij eigenlijk constant achter elkaar aan moeten schaatsen. Uit veiligheidsoverwegingen is de krabbelbaan aan de rechterzijde van het terrein aangelegd, zodat niemand de hardrijbaan hoeft over te steken. Na negen uur ’s avonds wordt de nieuwe baan omgetoverd tot ijshockeybaan en ook voor deze ijsport blijken veel enthousiastelingen iedere avond naar de ijsclub te komen.
Tevens heeft de baan als prettige bijkomstigheid dat de drukte op de ovale baan wat afneemt, zodat de hardrijders nog beter uit de voeten kunnen. Al met al zorgt de baan, samen met de vorst, voor nog meer schaatsplezier voor iedereen.

Sociaal beleid binnen de vereniging.
De vereniging bestaat uit een bestuur en vele enthousiaste vrijwilligers.  Hele gezinnen zijn actief binnen de vereniging, man, vrouw en kinderen helpen ook mee. Het onderhoud van het terrein, de gebouwen en machines gebeurt door eigen mensen en vrijwilligers. Ook heerst er altijd een goede sfeer als ze weer in de nachtelijke uren bezig zijn om het ijs te repareren. En te weinig nachtrust hebben.
Het huidige bestuur bestaat op dit moment uit:
De heer D. Bakhuizen, geboortedatum 29 januari 1938
De heer C.J.W. Schippers, geboortedatum 4 juni 1950
Mevrouw P.C. Stam, geboortedatum 28 november 1933
De heer Th.J.A. Schippers, geboortedatum 2 januari 1946
De heer A. Port, geboortedatum 7 augustus 1947
De vereniging heeft ongeveer 450 abonnementhouders.

Sociaal beleid binnen de lokale gemeenschap
Als eerste doel heeft de IJsclub om in de zanderige omgeving, waar geen water voorhanden is, ijs te maken voor schaatsplezier, Eenmaal per jaar organiseert de Doornsche IJsclub een Elfstedentocht voor alle basisschoolkinderen. Bij ijs op schaatsen en anders op rolschaatsen of skeelers. Een echt Elfstedenkruisje kan verdiend worden als alle elfstedenstempels zijn bemachtigd. Natuurlijk wordt er tijdens deze Elfstedentocht ook chocomelk gedronken en geeft een echte prominent het startschot. Tijdens het schaatsen wordt “koek en zopie” verzorgd, met allerlei lekkernijen tegen ouderwetse prijzen. De ijsclub doet elke keer mee aan de Oranje-optocht op Koninginnedag.  Op de Kerstmarkt bij de Maartenskerk zorgt de ijsclub dat er lekkere warme glühwein wordt geschonken. Ook verzorgt de club skeelertochten in de omgeving waar vaak de kastelen als decor dienen. Daarnaast wordt er regelmatig een triatlon gehouden, hardlopen, fietsen en skeeleren zijn dan de onderdelen.

Wie jong is geweest heeft meestal leuke herinneringen aan de schaatstijd. Een ijsbaan heeft iets aparts, wat niet onder woorden is te brengen. ledereen is druk bezig om op zijn eigen manier een echte Hollandse sport te bedrijven. Wat vooral niet vergeten moet worden, is dat vooral de “koek en zopie” hierin een belangrijke rol spelen.
Vele liefdes zijn op de ijsbaan ontsproten. Maar ook veel vriendschap komt er spontaan tot stand. De Doornse jeugd  kan overdag gebruik maken van deze openbare speelplaats. Zij kunnen er rustig en vooral veilig rolschaatsen en skeeleren. Skateboarden in de halve pijp of gewoon op de baan. De Doornse scholen zijn ook een graag geziene gast. Zij gebruiken deze prachtige locatie voor hun sportdagen of andere activiteiten

Met name de laatste jaren met kwakkelende winters heeft de toen gerealiseerde asfaltbaan -die het grootste deel van het jaar dienst doet als skeelerbaan – toch veel natuurijsdagen gekend. Op die dagen leeft het aloude schaats- en koek en zopiegevoel in Doorn weer op. Hele families en scholen trekken dan weer naar de ijsbaan voor een paar rondjes schaatsen en snuiven de sfeer op die hoort bij een echte winter. Dit is echter het werk van een groep gedreven enthousiastelingen die dan gedurende soms een heel etmaal een ongekende hoeveelheid werk moet verzetten voor het maken van een dun laagje ijs. Overigens zou zonder hen er in z’n geheel geen ijs- of skeelerbaan in Doorn zijn. Doorn geniet onder andere daardoor zelfs landelijke bekendheid, wanneer het gaat om ijsclubs die in staat zijn als eerste natuurijs te prepareren.
Menigmaal hebben radio en televisie daarom aandacht besteed aan dit gezellige ijsbaantje gelegen aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug.

De Doornsche IJsclub is meestal het eerste open van heel Nederland. Een nacht van zeven graden vorst en ijsmaker Theo Schippers en zijn assistenten maken met de zelfgemaakte dweilmachine in een nacht hard werken een perfecte ijsvloer.  Halve millimeter na halve millimeter wordt het water met de dweilmachine zorgvuldig opgebracht totdat het een dikte heeft bereikt van I à 2 centimeter. Dan ligt er ook een spiegelgladde baan met voldoende dikte om veilig te schaatsen. Deze methode heeft als voordeel dat er geen druppel water wordt verspild. Maar ook dat er elke avond na sluitingstijd opnieuw wordt gedweild, zodat de baan er de volgende dag weer als een spiegel bij ligt. Al die arbeid wordt beloond als honderden kinderen en volwassenen volop ijspret hebben.
Het mooist voor de ijsclub zijn heldere nachten en overdag bewolking ter bescherming tegen de zon.

Maar ook de ouderen hebben de skeelersport ontdekt,  niet zozeer als vervoermiddel,  maar meer om de schaatssport ook in de warme maanden te kunnen beoefenen. Juist door een grote technische verbetering van de skeelers is het nabootsen van de schaatssport mogelijk geworden. Ook topschaatsers zoals Falco Zandstra en Rintje Ritsma hebben hier in Doorn hun rondjes gemaakt en zijn kampioenen van wereldklasse geweest. Het is dan ook de Doornsche IJsclub die alle skeelerliefhebbers in de gelegenheid stelt de sport op een veilige manier te beoefenen.

De coach Leen Pfrommer van het Jong-Oranje heeft met het bestuur contact opgenomen met de vraag of zij van die faciliteit ook gebruik mochten maken. Met open armen zijn zij ontvangen en hebben reeds jaren in de zomer uitgebreid aan de schaatstechniek en conditie kunnen werken. Het is prachtig om te zien dat de IJsclub, door het beschikbaar stellen van de accommodatie aan Jong Oranje, een bijdrage aan de hele schaatssport in het algemeen en de ontwikkeling van de Nederlandse toptalenten in het bijzonder.
Het is ook mogelijk om bij de Doornsche IJsclub geheel gratis een aantal malen skeelers lenen. Als het bevalt, kunnen mensen zelf tot aanschaf overgaan. Ook is het mogelijk om  advies te vragen, om zo tot de juiste beslissing te komen bij de aankoop.  Dat is belangrijk, want skeelers moeten net als schaatsen perfect zitten.

De Doornsche IJsclub is zonder twijfel een zeer belangrijke vereniging. De vereniging  staat in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en daarbuiten al generaties lang bekend om de goede kwaliteit van het ijs. Maar ook de garantie dat er ijs is.
Met hun zelf ontwikkelde procédé, hebben zij een methode bedacht om snel ijs te hebben en te behouden. Daarnaast wordt de baan multifunctioneel gebruikt.

De kern van de geplande activiteiten rondom het 100-jarig bestaan zal worden gevormd door een kunstijsbaan die gedurende de maand oktober 2008 op het middenterrein van de skeelerbaan zal worden opgezet. Verder komen er clinics voor de jeugd, een kastelenskeelertocht en een bijzondere uitvoering van de jaarlijkse Elfstedentocht voor de jeugd. Er wordt druk gesproken met enkelen van onze nationale schaatscracks over een geven van de demonstratie.

Winnaars fotowedstrijd Groei & Bloei

DOORN  Begin van de zomer riep Groei & Bloei afd. Doorn e.o. iedereen op mee te doen aan de fotowedstrijd BeNeLux Natuurlijk. Net als vorig jaar gaven velen aan deze oproep gehoor. Er waren meer dan 80 inzendingen.

Tijdens de Natuurmarkt eind september was er dan ook veel te zien op de borden bij de ingang van het Von Gimborn Arboretum. En alle bezoekers mochten stemmen voor de mooiste foto. Het aantal stemmen was overweldigend! Meer dan 600 mensen brachten een stem uit.
Na lang stemmen tellen zijn toch de prijswinnaars bekend geworden en alle prijzen aan de winnaars uitgereikt.
De hoofdprijs is gewonnen door Jan de Jong uit Amerongen. Hij maakte een prachtige foto aan het strand van Zoutelande in Zeeland. Jan won hiermee een vergroting van zijn foto op linnen, aangeboden door Foto van Kesteren uit Doorn.
De overige prijzen gingen naar; 2de prijs Hugo de Jong uit Driebergen, 3de prijs Ellen Swaan uit Doorn en de 4de prijs Kees de Haas uit Leiden.
De winnende foto’s zijn binnenkort te bezichtigen op de website van Groei & Bloei afd. Doorn e.o. http://doorn.groei.nl
Volgend jaar zal er weer een fotowedstrijd gehouden worden. Dan met het thema “Europa Natuurlijk”. Hierbij zullen we de foto’s in 2 categorieën verdelen. Namelijk “Landschappen” en “Groei & Bloei”. In deze laatste categorie komen de foto’s van bloemen en planten terecht. Ook dit jaar waren er namelijk weer veel macro foto’s bij van bloemen. Dus in 2009 volop winkans in beide categorieën.

Op de foto: Jan de Jong (rechts) met zijn prijs aangeboden door Diderik van Foto van Kesteren.


Th. J.A. Schippers koninklijk onderscheiden

DOORN  Vanavond is Theo Schippers koninklijk onderscheiden wegens zijn verdiensten voor de Doornse ijsvereniging. Hij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Theo Schippers is vanaf 1985 actief voor de Doornsche IJs- en Skeelerclub. Eerst als vrijwilliger en vanaf 1989 als bestuurslid. Hij hielp actief mee met het maken van de ijsbaan (op de tennisbanen van Ludenti) en hij droeg zijn steentje bij aan de realisatie van een permanente skeelerbaan in 1990. Daarnaast ontwikkelde Schippers in eigen beheer een speciale dweilmachine. Ook zorgde hij er mede voor dat in 1995 een nieuw clubhuis werd opgericht. De skeelerbaan wordt het hele jaar door intensief gebruikt door schaatsverenigingen en schaatsselecties uit het hele land en door Nederlandse professionele ploegen. De Doornsche IJs- en Skeelerclub groeide in bijna 25 jaar uit van 30 naar ruim 500 leden.

Daarnaast heeft Theo Schippers zich nog voor diverse andere vrijwilligersactiviteiten ingezet:
 
1978 – 1991
Lid van de ouderraad van de Nicolaas basisschool in Doorn.

1980 – heden
Vrijwilliger bij de Koninklijke Harmonie in Doorn.

2000 – 2006
Initiatiefnemer tot de ontwikkeling van een nieuw (ecologisch) bedrijventerrein aan de VelperEngh in Doorn.

2001 – heden
Vrijwilliger bij de organisatie Habitat for Humanity. Diverse keren heeft Theo Schippers voor deze organisatie huizen gebouwd in diverse ontwikkelingslanden, zoals op de Filippijnen, Ghana, Thailand, Sri Lanka en India.

In 2005 werd Theo Schippers benoemd tot Vrijwilliger van het jaar van de gemeente Doorn en in 2006 tot Ondernemer van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Toch tweede kunstgrasveld Jonathan

ZEIST  Voetbalvereniging Jonathan krijgt toch zijn tweede kunstgrasveld. In de begroting van de gemeente Zeist stelt het college van b en w voor daarin te investeren.

Lees verder op de website van het AD/UN

Maarsbergen afvoerputje van de Heuvelrug?

MAARSBERGEN  Als Maarsbergen in de toekomst weer een tr einstation krijgt, zal het dorp ook flink moeten groeien, tot wel zo’n drieduizend woningen over dertig tot veertig jaar.
,,Het lieflijke dorp wordt dan het afvoerputje van de gemeente Utrechtse Heuvelrug,’’ zo sprak een bewoner zijn vrees uit tijdens een eerste informatie-avond over de toekomst van het gebied.

Lees verder op de website van het AD/UN

Oproep getuigen – schennispleging

AMERONGEN  Op vrijdagavond 24 oktober omstreeks 23.00 uur kreeg de politie een melding van een vrouw dat er in haar tuin aan de DS Keppellaan een man zichzelf stond te bevredigen.

De vrouw reageerde erg geschrokken en hierop is de verdachte te voet gevlucht in de richting van de Domineesteek. Het signalement van de verdachte luidt als volgt: hij droeg een lichtgrijs joggingvest/trui met capuchon en een donkere broek, slank postuur, tussen de 1.75m en 1.85m lang, vermoedelijk een vrij jonge man.

De politie verzoekt eventuele getuigen die een man hebben zien vluchten die voldoet aan het genoemde signalement, of die mogelijk eerder iets verdachts hebben gezien of wellicht zelf ook het slachtoffer zijn geworden van een dergelijke situatie, contact op te nemen via: 0900 – 88 44. U kunt ook anoniem informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Diverse verkeerscontroles

ZEIST  Op maandag 27 oktober heeft de politie verspreid over de dag gecontroleerd op verkeersovertredingen. De controles vonden plaats vanaf 10.00 uur op de Clomp en rond 11.45 uur bij een school aan de Koppelweg, waar specifiek werd gelet op het dragen van de autogordel door kinderen. De laatste controle betrof een snelheidscontrole en deze vond aan het einde van de middag plaats op de Arnhemsebovenweg.

Bij de controles zijn bekeuringen uitgeschreven voor onder andere niet dragen van de gordel (8x), niet bij zich hebben van het rijbewijs (6x), onjuist of geen kinderzitje (2x) en het overtreden van de maximaal toegestane snelheid (15).

Brandweer Amerongen beste in kippen vangen

AMERONGEN/LANGBROEK  De brandweer Amerongen heeft afgelopen zaterdag meegedaan met de kringwedstrijden in Langbroek waar zij de eerste plaats hebben behaald.

Lees verder op de website van De Kaap

Tabaksteeltmuseum dicht wegens renovatie

AMERONGEN  In het Amerongse Tabaksteeltmuseum wordt de geschiedenis van de tabaksteelt in en rond Amerongen verteld en worden voorwerpen getoond, die te maken hebben met de tabaksteelt en oogst. In de loop van de jaren is de kwaliteit van het gebouw en collectie achteruit gegaan en is besloten te gaan renoveren.

Voor de renovatie begint is er een bijeenkomst op woensdag 29 oktober van 15.00 tot 16.30 uur, waarbij de officiële sluiting wordt verricht door gedeputeerde mevrouw Anneke Raven en wethouder Roy Pamboer. De renovatie duurt van 1 november tot eind april en wordt uitgevoerd door Van Hoogevest Architecten. Het interieur van het gebouw voldoet straks aan alle eisen die aan een modern museum worden gesteld. Het wordt rolstoeltoegankelijk, wind en stofdicht, er komt meer lichtinval en de brandveiligheid verbetert. Ook wordt de kap vernieuwd. De buitenkant blijft er wel hetzelfde uitzien, het betreft immers een gemeentelijk monument.
Na de renovatie en herinrichting zal ook de VVV in het vernieuwde museum trekken, zodat beide partijen elkaar kunnen aanvullen en versterken.

Als het gebouw gereed is, volgt de herinrichting door bureau Tekst en Uitleg. Dit bureau richt het museum en VVV helemaal nieuw in, zodat het verhaal van de Tabaksteelt in Amerongen zo optimaal mogelijk wordt verteld. Bovendien komt er een mooie balie bij het VVV. Dit zorgt voor een goede wisselwerking en doorverwijzing van toeristen naar elkaar. Ook gaan de vrijwilligers van museum en VVV elkaar aanvullen, zodat de openingstijden van het museum kunnen worden verruimd. Begin juni 2009 gaat het geheel vernieuwde museum weer open.

De vernieuwing van het museum is een initiatief van de gemeente, provincie en het museumbestuur, aangevuld met VVV. De gemeente betaalt de renovatie van het gebouw, de provincie draagt hieraan bij. De provincie neemt ook de herinrichting voor haar rekening. Dit doet ze in het kader van het provinciale programma “Van Collectie naar Connectie”, waarbij provinciale musea gestimuleerd worden om het publieksbereik te vergroten en samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere partijen. In dit geval het kasteel Amerongen, het Utrechts Landschap en het VVV.

HDS trekt weer aan het kortste eind in slotfase

LEERSUM  HDS heeft in de slotfase van de thuiswedstrijd tegen de Zebra’s weer een punt uit handen gegeven. Tien minuten voor tijd maakten de Zebra’s vanuit een vrije trap het enige doelpunt.

Lees verder op de website van De Kaap

Iain Matthews & Searing Quartet in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Iain Matthews (Fairport Convention) is al 40 jaar als singer/songwriter actief. De laatste jaren richt hij zich in toenemende mate op jazz, o.m. in zijn samenwerking met het nederlandse Searing Quartet. Het eerste resultaat daarvan ligt nu in de winkels: de prachtige cd Joy Mining. Een opmerkelijke cd die iedereen met een gevoelig oor voor muziek en muzikale vernieuwing zal aanspreken, niet alleen de liefhebbers van Iain Matthews. Op 7 november spelen Iain en Searing Quartet live in het Beauforthuis, Austerlitz. De muziek van hun nieuwe cd speelt tijdens dit concert een hoofdrol. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

Samen met Searing-pianist Egbert Derix – een van de meer geprofileerde Nederlan! dse jazzcomponisten van de laatste 10 jaar – heeft Matthews een reeks liedjes geschreven. Het siert Iain Matthews dat hij als muzikant nog steeds de drang heeft nieuwe dingen te ontdekken. Stilstand is immers achteruitgang. De legendarische liedjesschrijver samen met het up and coming Limburgs jazzkwartet belooft een bijzondere samenwerking te worden.

Iain Matthews verwierf naam en faam in de jaren zestig met Fairport Convention, een hit als ‘Woodstock’, en later Matthews’ Southern Comfort en Plainsong. En natuurlijk vooral als solo-artiest. Hij blijft zich ontwikkelen, wordt steeds veelzijdiger en rijker in zijn muziek en optreden. Fascinerend om te zien!
Het Searing Quartet werd in 1995 opgericht en heeft inmiddels 4 cd’s op zijn conto. Het won o.m. de Publieksprijs van het Internationaal Jazzconcours Breda (1997) en eindigde in 2006 zeer hoog in de Thelonious Monk Competition (USA). Composities van Egbert Derix worden gespeel! d door o.m. Trijntje Oosterhuis, Glenn Corneille en Loet van der Lee.< /p>

vrijdag 7 november, 20.15 u
entree € 16,- / CJP, CKV, studenten en Zeistpas € 11,-

Heuvelrugnieuws van woensdag 29 oktober 2008 (kopie)

Jachtlaan 20 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:50 uur      temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Koningin bij Zeister Sociale Dienst

ZEIST  Koningin Beatrix heeft gisteren een bezoek gebracht aan de Regionale Sociale Dienst in Zeist. In oktober 2006 stak een man daar drie medewerkers neer.

Lees verder op de website van het AD/UN

Succesvol voorspeelmoment van tennisschool OTB

RHENEN  Tenniscoach Tjerk Bogtstra gaf zaterdag samen met de Argentijnse tennisleraar Gabriel Rujinsky het laatste voorspeelmoment in Rhenen. Een beetje zenuwachtig waren de kinderen wel.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Leerlingen De Schakel maken eigen krant

LEERSUM  Groep 7b van de Leersumse basisschool de Schakel heeft de afgelopen week een krant gemaakt. Dit onder leiding van stagiair Mark Timmer uit Elst, die de afgelopen twee weken regelmatig les gaf aan deze groep van vierentwintig leerlingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Lobby voor huisartsenpost gaat door

HEUVELRUG  Een kwalitatief hoogwaardige huisartsenpost gevestigd in Doorn, dat wil niet alleen een groot deel van de inwoners, maar ook een overgrote meerderheid van de gemeenteraad.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe rolstoelfiets voor Bartiméus

DOORN  Namens DBV Verzekeringen uit Zeist overhandigde de heer Schuit vorige week donderdag aan de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt een rolstoelfiets met hulpmotor. Boy, bewoner van Bartiméus, nam samen met begeleidster Marloes, de fiets in ontvangst.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe expositie bij Il Sogno van start

AMERONGEN  Bij galerie/boekhandel Il Sogno wordt vrijdag 7 november om 19.00 uur een nieuwe expositie geopend. Tot en met 6 december worden werken van Marco Manzella ten toon gesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Brel in het Fries

AUSTERLITZ  Het Beauforthuis introduceert dit seizoen de Streektaalconcerten: regionaal beroemde, maar landelijk vaak onbekende artiesten zingen in hun moerstaal. Op zondag 9 november is de beurt aan de Fries Douwe Heeringa, die Brel vertolkt. Het eerste exemplaar van zijn cd met Brel-vertolkingen werd uitgereikt aan madame Brel in Brussel. Zij verklaarde later erg onder de indruk te zijn van Heeringa, onder meer vanwege de verfrissende aanpak. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

Na vele muzikale omzwervingen nam Douwe Heeringa in 2007 een Brel-cd op, getiteld TWA, met 12 chansons in het Fries, Nederlands en Frans. De Leeuwarder Courant schreef over TWA: ‘Heeringa heeft zich ontwikkeld tot een zanger die de nummers v! an binnenuit benadert, als het ware zelf beleeft, waardoor ze in overtuigingskracht nergens tekortschieten. Hij zet de chansons neer vol karakter en passie, vaak zelfs zo, dat we het origineel vergeten, in avontuurlijke en kleurrijke arrangementen met steeds weer andere instrumenten.’

zondag 9 november, 17.30 u
16.30 u tapasbar open
Douwe Heeringa zingt Brel
entree € 16 / kinderen € 8,50 / CJP, CKV, studenten. Zeistpas € 11

Heuvelrugnieuws van donderdag 30 oktober 2008 (kopie)

Van Rijckevorselstraat 32-34 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:15 uur      temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Minima gemeente Zeist krijgen in 2009 hogere vergoedingen

ZEIST  In 2009 verhoogt de gemeente Zeist de bijdrage voor de premie van de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering  van  € 15 naar € 20 per deelnemer per maand. Op jaarbasis is dat een bedrag van € 240,– per deelnemer per jaar.

Naast deze tegemoetkoming wordt ook het maximum declaratiebedrag van de ZeistPas/Geld-Terug-Regeling voor volwassen in 2009 verhoogd van € 70 naar € 100 en voor kinderen van € 100 naar € 200 per kind (tot 18 jaar) per jaar.

De collectieve ziektekostenverzekering is een combinatie van een basisverzekering van Agis met een aanvullende verzekering. Deze aanvullende verzekering is speciaal samengesteld voor mensen met een inkomen op of rond het sociaal minimum. Wie een uitkering van de Regionale Sociale Dienst (RSD) ontvangt, of een inkomen op het sociaal minimum heeft, komt in aanmerking voor een collectieve Ziektekostenverzekering via de RSD. Wie al bij Agis is verzekerd, kan op elk gewenst moment overstappen. Wie bij een andere maatschappij is verzekerd moet vóór 1 november 2008 aan de huidige ziektekostenverzekeraar doorgeven dat zij gaan overstappen en een aanmeldingsformulier voor de Agis-verzekering invullen en bij de RSD inleveren.

Mensen met een inkomen op of rond het rond het sociaal minimum komen in aanmerking voor de Geld-Terug-Regeling. De aanvraag loopt via de ZeistPas. Met de Geld-Terug-Regeling kunnen onder andere kosten van sport, cultuur, zwemlessen, bibliotheek, schoolreisjes, lidmaatschappen, aanschaf van een computer, internet,  identiteitsbewijs en vervoer gedeclareerd worden.

Meer informatie en de contactgegevens staan vermeld op de website van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug  www.rsdkrh.nl en op de website van de ZeistPas www.zeistpas.nl.

Beperkte rem op overtreden bouwregels

UTRECHTSE HEUVELRUG  Net even iets anders of groter bouwen dan je bouwvergunning toelaat. Of een stukje gemeentegroen stiekem bij je tuin trekken. Het mag niet, maar gebeurt wel. Gebrek aan geld speelt de gemeente Utrechtse Heuvelrug parten als het gaat om controle op naleving van dat soort regels.

Lees verder op de website van het AD/UN

Kerstspel uitgesteld, in 2009 wel uitvoering

AMERONGEN  Het Kerstspel dat in december van dit jaar opgevoerd zou gaan worden in de Andrieskerk, wordt uitgesteld naar volgend jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Scharrelen tussen de strijkbouten

LEERSUM  Antieke strijkijzers en aanverwante attributen zoals mangels, linnenpersen en oude strijkijzerkacheltjes. Voor Nederlandse verzamelaars van strijkbouten was het allemaal te vinden op de strijkboutenbeurs die afgelopen zaterdag gehouden werd in cultureel centrum De Binder in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Maarsbergen is strijdlustig

MAARN  Op uitnodiging van de gemeente is het maximaal toegestane aantal van ruim 150 inwoners van Maarn en Maarsbergen op 27 oktober naar de Twee Marken gekomen om te discussiëren over de structuurvisie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Onderdeel van de plannen is de realisatie van een nieuw dorp bij Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bijna een ton voor olifantsgras

RHENEN  De provincie Utrecht subsidieert de teelt en verbranding van olifantsgras om duurzame energie op te wekken. Het project van kalverhouder Henken uit Rhenen krijgt 97.825 euro. Landbouw veroorzaakt zo’n 15 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in de provincie Utrecht.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van vrijdag 31 oktober 2008 (kopie)

Hogesteeg 10 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 10:55 uur      temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Discussiemiddag mantelzorg

DOORN  Donderdag 13 november organiseert de Stichting Welzijn Utrechtse Heuvelrug (SWUH) in samenwerking met de gemeente een discussiepanel voor en over mantelzorgers.

Mantelzorgers en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd de discussiemiddag bij te wonen. Het is een gelegenheid om u te laten informeren over de plannen van de gemeente op het gebied van mantelzorg en om vragen te stellen en ervaringen te delen.

De bijeenkomst vindt plaats in ‘de Cantina’ van Cultuurhuis Pléiade in Doorn.

Datum: 13 november van 14.00 – 15.15 uur. De Cantina is open vanaf 13.45 uur.

Belangstellenden kunnen zich voor 12 november aanmelden. Telefonisch (0343) 43 00 39 of schriftelijk:

SWUH Steunpunt Mantelzorg
Postbus 10
3940 AA Doorn.

Engels voor beginners

LEERSUM  Het ROC Midden Nederland start op 19 november een basiscursus Engels. De cursus wordt gegeven in Sport- en cultuurcentrum “De Binder,” Hoflaan 29 in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Automobilist onder invloed

ZEIST  Op de Weteringlaan is donderdagmorgen 30 oktober een 66-jarige automobilist uit Zeist aangehouden voor rijden onder invloed. De man werd om 00.40 uur gecontroleerd en had te veel gedronken. Hij werd aangehouden en moest blazen. De uitslag was 425 ug/l. Proces-verbaal is opgemaakt.

Storing centrale Regiotaxi Eemland en Heuvelrug

HEUVELRUG  Op donderdag is de centrale van Regiotaxi Eemland en Heuvelrug getroffen door een ernstige storing. Als gevolg van een virus op het computernetwerk is door de internetprovider XS4ALL al het internetverkeer platgelegd.

Aangezien alle ritten inzake Regiotaxi Eemland en Heuvelrug via het internet vanaf het call-center naar de centrale worden gestuurd, was het vanaf dat moment niet meer mogelijk ritten uit te voeren.Als gevolg hiervan hebben een groot aantal reizigers ernstige hinder ondervonden en zijn er een groot aantal ritten veel te laat of niet uitgevoerd.

Connexxion Taxi Services vindt dit zeer vervelend en biedt hiervoor oprechte excuses aan alle reizigers aan, die als gevolg van deze storing niet de dienstverlening hebben ontvangen die zij zouden mogen verwachten.

Uiteraard zijn direct extra beveiligingsmaatregelen genomen. Ook zijn er nieuwe afspraken met de internetprovider gemaakt om dit probleem in de toekomst te voorkomen.

Onkruidbestrijding

HEUVELRUG  De gemeente is van plan om over te gaan op milieuvriendelijke onkruidbestrijding. Inmiddels is de gemeente al gestopt met enkele vormen van giftige onkruidbestrijding.
Maar aan de overgang op milieuvriendelijke onkruidbestrijding hangt een kostenplaatje van tussen de 150.000 en 200.000 euro.

Lees verder op de website van De Kaap

Koninklijke Doornsche IJsclub

DOORN  Vorige week zaterdag was het startschot van een week feest op de Doornsche IJsclub ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan. De opening van de feestweek begon met de overhandiging van het eerste exemplaar van het jubileumboek Doornsche IJsclub 100 jaar aan burgemeester Frits Naafs en eindigde met het in ontvangst nemen van de erepenning waardoor de ijsclub zich de Koninklijke Doornsche IJsclub mag noemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Koorconcert als jubileumcadeau

AMERONGEN  Stichting Cursusproject Amerongen vierde in 2008 het 35 jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan organiseerde de stichting enkele feestelijke evenementen in, en voor het dorp Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap