Heuvelrugnieuws van maandag 1 oktober 2007

Akkerweg Driebergen: vernield infobord bomenroute
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:40 uur    temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Bordjes bomenroute geplaatst

DRIEBERGEN  In de Akkerwegbuurt kunnen voorbijgangers voortaan lezen over de ahornsiroop van de Suikeresdoorn, de schoenpoetsende bladeren van de Liquidambar en de fossiele oorsprong van de Gingko en de Metasequoia. Vijftien bomenborden hebben vrijwilligers het afgelopen weekend geplaatst bij evenzoveel markante bomen in ‘de Akker’.

vergroot foto

In de woonwijk in het zuidoosten van Driebergen, staan veel bijzonder laanbomen. Om daar de verdiende aandacht op te vestigen -de bomen geven de buurt naast veel aanzien immers schaduw in de zomer, bladerpracht in de herfst, en veel vogels het jaar rond- is in juni de bomenroute ten doop gehouden. De bomenroute is een wandeltocht van twee kilometer door de straten en lanen van de wijk. In een begeleidende folder -verkrijgbaar bij de VVV- staan bijzonderheden van de bomen en de wijk geschreven. Afgelopen weekend zijn in de nabijheid van vijftien van die bomen verklarende borden geplaatst, in bladvorm gezaagd door Bartimeus en gefinancierd door ondernemers uit de wijk. Aanwonenden en ambassadeurs van de bomenroute dragen voortaan zorg voor de borden. Niet onbelangrijk, gezien de vernieling van het in juni geplaatste grote startbord van de bomenroute bij Beukenhorst.

Dames 1 Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel wint eerste wedstrijd

DRIEBERGEN De start van het nieuwe basketballseizoen is weer begonnen. Afgelopen zaterdagmiddag speelde de dames van Blue Arrows thuis in Hoenderdaal tegen Lokomotief.
Afgelopen seizoen zijn er een aantal dames gestopt, gelukkig zijn er een aantal nieuwe dames bijgekomen die een goede aanwinst zijn voor het dames 1 team.

Het eerste kwart startte zeer goed, de aanvallen liepen goed bij de dames. De dames van Lokomotief hadden al snel een hoge foutenlast waardoor Blue Arrows meerdere vrije worpen kon nemen. Stand na het eerste kwart: 15-10. Bij het tweede kwart hadden de dames van Blue Arrows meer moeite met de dames van Lokomotief. Gedurende het tweede kwart lopen de dames van Lokomotief in en staat het zelfs even gelijk. Na een time out van de kant van Blue Arrows, om de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen, wordt er weer gescoord. Stand na het tweede kwart: 29-24. De dames van Blue Arrows starten slecht in het derde kwart, de dames van Lokomotief geven zich nog niet gewonnen en lopen in. Ze komen zelfs voor te staan met een punt en de dames van Blue Arrows geven hun voorsprong uit handen. De Driebergse dames zetten alles op alles om de voorsprong weer te bemachtigen. Dit lukt de dames en de stand na het derde kwart is dan ook 42-38. Het vierde en laatste kwart spelen de Blue Arrows dames goed uit. Conclusie na deze wedstrijd is dat er goed gespeeld is ondanks de dipjes die er waren tijdens de wedstrijd. De dames konden elkaar niet altijd vinden in het veld waardoor pages misliepen en de tegenstander daar gebruik van maakten.

Eindstand van deze wedstrijd: 52-46.

Scores: Annelies Roelen 14 punten, Douwina van de Peppel 11 punten, Hetty Booijink 11 punten, Marielle Kats 7 punten, Korina Tolsma 5 punten en Simone Thuis 4 punten. Vrijdagavond 5 oktober a.s. spelen de dames van Blue Arrows tegen de Flyers in Waddinxveen.

Tegen boom gebotst

DOORN  Net na middernacht reed een 26-jarige vrouw uit Wijk bij Duurstede over de Sandenburgerlaan waar ze door nog onbekende oorzaak ze van de weg af reed en tegen een boom botste. Ze kwam vast te zitten in haar auto en de brandweer moest haar uit haar benarde positie halen. Ze werd met onbekend letsel vervoerd naar het ziekenhuis.

Project veilige schoolroute’s van start

RHENEN  De gemeente Rhenen gaat hard aan de gang met het project ‘Veilig op weg naar school’. Dat antwoordde wethouder Betty van den Bosch naar aanleiding van vragen van Reinoud Dirksen, fractievoorzitter van de Progressieve Combinatie, tijdens de raadsvergadering.

Het project ‘Veilig op weg naar school’ is intussen door middel van een presentatie uitgelegd aan de scholen. Van den Bosch verwacht dat de school-thuisroutes en de schoolomgevingen in drie jaar tijd veiliger gemaakt kunnen worden. Hierin is volgens haar een actieve rol van leerlingen, leraren, buurtbewoners en ouders en verzorgers noodzakelijk.

De Rhenense wethouder vindt het jammer dat het Visnet uit Elst als enige basisschool in de gemeente Rhenen niet meedoet aan het project. Het Visnet kan het niet inplannen in het schoolplan. ,,Dat is jammer, misschien kunnen raadsleden hun invloed aanwenden dat de school toch nog mee doet”, stelt Van den Bosch.

Hardlopen op Doornse Gat

DOORN  Onder gunstige weersomstandigheden vond zondag 30 september de eerste editie van de Run4Fun plaats. Dit sportieve evenement voor jong en oud, dat in het kader van de Heuvelrugdagen werd georganiseerd, vond plaats in het Doornse Gat en bestond uit een drietal hardlooponderdelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugdagen: voor iedereen wat te doen

HEUVELRUG  Of het nou boerengolf, een stevig debat of een lunch in stijl was, voor iedereen was er wat aantrekkelijks te doen tijdens de Heuvelrugdagen afgelopen weekend. De meeste evenementen konden op een goede opkomst rekenen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ballon vliegt 311 kilometer ver

LEERSUM  Tijdens het openingsfeest van Sport- en Cultureel Centrum De Binder op 7-7-7 popelden meer dan duizend ballonnen in een gigantisch net om door Bloemenkoningin Chantal Goes en oud-wethouder Hennie Kemner te worden losgelaten.

Lees verder op de website van De Kaap


Wat ongelofelijk leuk! Die ballon wist de weg naar Hamelen! Gefeliciteerd Elise!
Ellen van der Plas-Emondt, 1-10-2007

Candia’66 met 6-3 onderuit bij TOV

RHENEN  De uitslag geeft het al aan, wel doelpunten maken maar er ook te veel tegen krijgen. Candia’66 is de meest scorende ploeg van de derde klasse D, maar het is ook de ploeg met de meeste tegengoals.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van dinsdag 2 oktober 2007

Van Vollenhovenpark 40 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:40 uur     temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

“Circus Renz weren uit Driebergen”

DRIEBERGEN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet geen vergunning meer geven aan Circus Renz. Dat eist Stichting Wilde Dieren De Tent Uit!, een samenwerkingsverband van verschillende dierenwelzijnsorganisaties.

Lees verder op de website van RTV Utrecht


Waarom wordt de bal nu weer bij de overheid gelegd? Laat de burger maar met de kassa stemmen. Niet naar toe gaan, geen kaartje kopen, dan houdt het vanzelf op. 
Michiel van der Vlist, 2 oktober 2007

Brandweer & jeugdbrandweer presteert goed op landelijke wedstrijden

LEERSUM  De Leersumse vrijwillige brandweer heeft afgelopen zaterdag meegedaan aan de landelijke 112 wedstrijden in Halderberge – Oudenbosch. Leersum behaalde de zesde plaats en had tevens de beste waterploeg bestaande uit Richard van Os van de Abeelen en Mark van de Neut.

Lees verder op de website van De Kaap

Altemühl niet verrast door letsels

DRIEBERGEN  Niemand kijkt er van op als een voetbalwedstrijd wordt gestaakt, omdat het veld onbespeelbaar raakt. Dat heb je nu eenmaal met echt gras. Vreemd wordt het als dat gebeurt met kunstgras.

Lees verder op de website van het AD/UN


Zo te lezen hebben we er weer een schandaal bij, inclusief ‘schuldafschuiving’. Maar de uitkomst maakt niet uit, de burger zal wel weer het gelag moeten betalen.
Hans Hermans, 2 oktober 2007

Wel apart dat het 2 spelers zijn van de bezoekende ploeg en niet van CDN zelf. Blijkbaar levert het spelen op kunstgras de thuisspelende ploeg een tactisch voordeel op. Ik ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar wat voor onderhoud er eigenlijk moet plaatsvinden op een kunstgrasveld. Kunstgras, je hoeft het niet te maaien, niet te sproeien, de stukken vliegen er niet af bij slidings. Ideaal, maar blijkbaar moet er meer mee gebeuren. Het zou vreemd zijn als de gemeente wel investeert in een dure kunstgrasmat, maar dan het onderhoud niet juist laat uitvoeren. Dan investeer je dus verkeerd. En inderdaad met gemeenschapsgeld. Er zal allicht een partij wat vragen gaan stellen in de raad over deze zaak, mag ik aannemen.
Jan Koert Lange, 2-10-2007

Herdenking Leersum

LEERSUM  Bij het monument voor het voormalig gemeentehuis van Leersum aan de Rijksstraatweg worden woensdag net voor 10.00 uur kransen gelegd ter herdenking van de ambtenaren die op 3 oktober 1944 door de Duitsers werden gefusilleerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Krakers mogen nog blijven

ZEIST  De bewoners van Nooitgedacht 28 in Zeist mogen in hun kraakpand blijven wonen tot de gemeente echt werk maakt van renovatie. De gemeente had het liefst gezien dat de krakers per direct zouden moeten vertrekken, maar ging bij een kort geding voor de rechtbank van Utrecht akkoord met uitstel.

Lees verder op de website van het AD/UN

Fietsen bij het station verwijderd

DRIEBERGEN  Bij het station Driebergen-Zeist zijn vanochtend buiten de fietsenstalling geparkeerde fietsen verwijderd. In totaal werden 235 fietsen door het bedrijf Modern weggehaald en opgeslagen in een loods in Utrecht.

Zie ook


Buiten alle proporties zoals de gemeente Utrechtse Heuvelrug tekeer is gegaan met de fietsenactie nabij het station. Fietsen zijn beschadigd, sloten doorgeknipt, fiets is ver buiten Driebergen gebracht om opgehaald te worden tegen betaling van 25 euro. Kosten voor ons 70 euro of zelfs meer. Dit staat niet in verhouding tot het gepleegde feit. Mijn zoon plaatste zijn fiets in de stalling alleen daar ontbraken de klemmen. Met name aan de overzijde van het station staat niet duidelijk aangekondigd op welke wijze de fiets weggezet moet worden. Deze aankondiging staat gelet op de rijrichting van fietsers aldaar achter de rijwielstalling. Een vader kwam zijn dochter ophalen. Zij had haar fiets wel in een klem gezet, maar kennelijk onder druk van de actie van de gemeente heeft iemand haar fiets uit de klem gehaald en zijn fiets daarvoor in de plaats gezet. Resultaat fiets van het meisje weg en zij mag hem tegen betaling van 25 euro in Utrecht ophalen! Dit is echt buiten alle proporties. De fietswrakken die wel in de wielklemmen staan en de ruimte voor de dagelijkse fietser bezetten zijn niet weggehaald. Ik overweeg dan ook om aangifte tegen de gemeente te doen als zij niet bereid zijn mij schadeloos te stellen.
Frans Zuiderhoek, 2-10-2007

Zondagavond 30 september bracht ik mijn zoon naar het station. Het viel mij op dat er vele fietsen buiten de stallingen waren geplaatst. Toen ben ik eens rond gaan kijken en kon ik niet anders dan constateren dat, zelfs op zondagavond, er onvoldoende ruimte was voor al die ‘illegaal’ gestalde tweewielers. Voorts heb ik nergens aankondigingen gezien dat er op korte termijn buiten de stalling geplaatste rijwielen zouden worden weggehaald. De vraag dringt zich dan ook op of er op voorhand voldoende publiciteit is geweest én of er eigenlijk wel een juiste capaciteitsberekening is gemaakt. Maar ja, we hebben kunnen lezen dat het gehele project van de ongelijkvloerse spoorwegkruising met alles er omheen 50 miljoen duurder uit zal vallen; waarschijnlijk gaat men daarvoor nu alvast ‘sparen’ door fietsforensen te pesten. Het doet mij trouwens goed dat zelfs de woordvoerder van de KLPD zijn beklag durft te doen over deze onfrisse fietsverdwijntruc. En vooral zijn vermoeden dat er fietsen zijn verplaatst om de eigen vélocipède in de stalling te kunnen zetten, deel ik.
Hans Hermans, 3 oktober 2007

Er zijn gisteren ook fietsen verwijderd die netjes in de stalling stonden. Doorgeknipte sloten nog hangend in de zwarte beugels van de stalling zijn daar de stille getuigen van. Wordt bedrijf Modern per fiets betaald door de gemeente? Het lijkt er veel op. En wat gebeurt er met de fietsen? Mag Modern deze zelf in de handel brengen? Want de gemiddelde stationsfiets is geen rit naar Utrecht + € 25,- waard. Dus Modern lacht zich 2x kapot. Om 6.30u is de stalling al voor 90% bezet, dus kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er veel te weinig ruimte is. Ik zie dan ook met belangstelling uit naar de volgende renovatie van de stationsomgeving, en dan hopelijk wel geslaagd. De verkeerslichten kunnen wel weer verwijderd worden want werken niet. Van de opbrengst kan makkelijk weer tientallen meters fietsenstalling worden bekostigd.
P. Bruggema, 3-10-2007

Deze fietsenverwijderingsaktie lijkt wel erg veel op een MODERNE brute vorm van fietsdiefstal door het bedrijf MODERN.  Raak je je fiets niet kwijt aan een kruimeldief dan zorgt de politie er wel voor.  En dan de onzin om de fietsen naar Utrecht te brengen en niet ergens in de buurt van het station. Mijn Zweedse neefje die zojuist begonnen was met werken in Amsterdam zal wel weer gauw naar Zweden terug gaan. Wat een land dat Nederland. Eerst ontzettende vertragingen met de trein en dan wordt nog eens je van famile geleende fiets gejat. Door wie? Weet zo’n buitenlander veel dat het hier om een aktie van de politie gaat.
Maar laten wij positief blijven (al kost het moeite). Hoe voorkomt de gemeente Utrechtse heuvelrug in het vervolg een hoop elende en ergernis. Daar moet de gemeente eens ernstig met de burgers over praten. Want wij willen graag met de fiets en de trein maar dan moet de gemeente daar wel aan mee werken.
Hugo de Jong, 3-10-2007

Zo krijgen we natuurlijk nooit de automobilisten uit de auto en in het openbaar vervoer. En blijven we met langzaam rijdende auto’s door onze dorpen zitten. Aangezien er al sinds mijn heugenis grote aantallen fietsen rond het station staan, zullen het meestal mensen zijn, die altijd al de trein nemen. Dat betekent dat er altijd al een tekort is geweest aan fietsenstallingen. Gaven deze verkeerde geplaatste rijwielen zoveel overlast? Dan kan ik mij nog wel meer dingen voorstellen, die moeten worden aangepast.
Het had een positiever verhaal kunnen worden als je de mensen eerst met een briefje erop had gewezen, dat dit binnenkort niet meer getolereerd zou worden. Of de hele dag rondlopen en de mensen er vriendelijk op wijzen dat dit niet de bedoeling is en de juiste plaatsen aanwijzen. Daar zit waarschijnlijk het probleem, zoals eerdere schrijvers al aangaven. Te weinig stallingsruimte. Ondanks al het geld, alle onderzoeken is er blijkbaar niet nagedacht over de mogelijkheden om fietsen te stallen. De gemeente heeft dit probleem dus zelf veroorzaakt en gaat dit op een fors aantal forensen verhalen. Te triest voor woorden en dit verhaal sluit weer naadloos aan op een eerdere ingezonden brief van Hans Hermans (Liegbeest), waarin ook om de hete brij wordt heengedraaid. Soms schaam ik mij, dat ik ambtenaar ben en durf het haast al niet meer te vermelden. Ik blijf hopen dat dit de uitzonderingen op de regel zijn.
Jan Koert Lange, 3-10-2007

Ik vind het goed dat de gemeente nu eens eindelijk die fietsenrotzooi opruimt. Dat daarbij fouten worden gemaakt is erg jammer. Wat betreft opmerkingen dat dit allemaal zo plotseling is, wil ik opmerken dat de gemeente de afgelopen weken diverse keren (persberichten, flyeren door b&w, etc,) gewezen heeft op het feit dat verkeerd geparkeerde fietsen na 1 oktober verwijderd zullen worden.
Dat er te weinig stallingruimte zou zijn is kolder. Er zijn er voldoende, alleen niet direct bij de ingang van het station. Men zal wat verder moeten lopen, maar nog altijd minder ver dan de automobilisten die hun auto op het P&R terrein parkeren.
Dat de fietsen helemaal naar Utrecht versleept worden is inderdaad niet zo’n goed idee. Ze kunnen beter opgeslagen worden op de boerderij Hoofdstraat 26; deze is immers van de gemeente.
Renk Knol, 3-10-2007

Renk is de enige onder dit nieuwsbericht die beweert dat er voldoende stallingsruimte is. Ik stel voor dat hij morgenochtend om 08.00 uur, al dan niet in gezelschap van (een deel van) de overige klagers, gaat kijken of er (nog) voldoende ruimte is. De uitkomst dient overigens wel te worden gesaldeerd met 235!
Hans Hermans, 3 oktober 2007

Ik blijf erbij dat er ruim voldoende stallingruimte voor fietsen is. Ik heb zojuist om 14.15 uur de stalling aan de Odijkerweg gefotografeerd. Deze stalling is nagenoeg leeg. En datzelfde geldt voor de stalling aan de Stationsweg op dezelfde hoogte. vergroot foto
Ik neem aan dat het beeld ’s ochtend om 8 uur niet veel anders is.
Renk Knol, 3-10-2007

Kunnen daar 235 fietsen staan?
Hans Hermans, 3 oktober 2007

Ja, op Odijkerweg en Stationsweg samen.
Renk Knol, 3-10-2007


Mijn fiets wil daar niet staan! Troosteloos. Zonder gekheid, dat is natuurlijk voor fietsendieven ideaal om weg te halen. Ik ben bij het station in de loop der tijden al drie fietsen kwijtgeraakt, tegen mijn wil. Blijkbaar hebben veel mensen het idee, dat vlakbij het station meer toezicht is en hun fiets daar minder snel wordt gestolen. Behalve gisteren dan met een gelegaliseerde actie. Er zijn dan misschien voldoende stallingsplaatsen, maar als deze dusdanig zijn gesitueerd, dat niemand er gebruik van wil of kan maken, schiet je nog je doel voorbij. Als overheid moet je daar rekening mee houden. Want dat geldt namelijk ook voor woningen (voldoende voordelig aanbod in het noorden van het land), bedrijfsruimte (niet alleen in het noorden voldoende), wegen (tijdens de nachtelijk uren doen zich verbazingwekkend weinig files door).
Ofwel, er is voldoende, maar niet op de juiste tijd en plaats en daar heeft de gemeente blijkbaar niet goed over nagedacht. Ik lees trouwens de kranten vrij aardig, maar mij is deze aangekondigde aktie blijkbaar totaal ontgaan. Nogmaal, ik vind het een publieksonvriendelijke manier en had liever een positieve actie gezien van de gemeente. Ze kunnen leuke ideeën voor de Heuvelrugdagen bedenken dus waarom niet voor deze uitdaging!
Jan Koert Lange, 3-10-2007

Vanmorgen om 9.00 uur ben ik gaan kijken bij het station. De krant en de sites staan vol met commentaar op de aanpak van de “foutstallers”. Toen ik bij het station aankwam schrok ik. Een mudvolle fietsenstalling en een fors aantal fietsen buiten de stalling gestationeerd. Dat bleken er 33 te zijn. Grote twijfel kwam naar boven of we juist gehandeld hadden. Er waren toch flyers uitgedeeld, mensen aangesproken en gewaarschuwd voor de aanpak die komen zou. Maar kunnen we dat wel uitvoeren als er zo weinig plaats is? Na een wandeltochtje langs het station kwam ik bij een fietsenstalling die niet vol was. Maar ja, dat was een betaalde stalling. Toch nog maar even verder lopen. Tot mijn grote verbazing zag ik ineens een fietsenstalling die helemaal niet vol was. Ik ben aan het tellen gegaan. Wat bleek: 181 lege rekken, die 33 fietsen hadden keurig in het rek gezet kunnen worden. Is het probleem van stallingruimte zo groot? Ik ga volgende week nog maar een paar keer kijken voordat ik een conclusie trek!
Wim van Wikselaar, 5-10-2007

Wim van Wikselaar houdt geen rekening met de volgende feiten:
  (A) Er zijn 235 fietsen verwijderd. Daar rekening mee houdende kom je tot een groot tekort.
  (B) Op vrijdag worden minder fietsen gestald.
  (C) Een aantal mensen durven nu de fiets niet meer bij het station te stallen.
  (D) De stallingsruimte waar lege plekken zijn wordt gewantrouwd i.v.m. verhoogde diefstalkans.
       Afgelopen zondag stond daar welgeteld 1 fiets.
Het lijkt er op dat de gemeente van te voren geen grondig onderzoek heeft verricht naar de gewenste stallingsruimte. Dat kan uiteraard alsnog. Ik stel ook voor om de stallingsruimte waar (bijna) niemand zijn fiets durft neer te zetten te verhuizen naar plekken welke wel goed in het zicht staan.
Hugo de Jong, 8-10-2007

In een wetenschappelijk onderzoek (kan nu niet meer op de titel komen) las ik onlangs dat de meeste fietsen gestolen worden op de meest drukke plaatsen. Daar valt het namelijk minder op dan op wat achteraf gelegen plaatsen. Als men bovendien met een kabelslot de fiets vastzet aan het fietsenrek is de kans op fietsendiefstal nagenoeg nul. Bovendien voorkomt een kabelslot het door anderen uit het rek halen van een fiets waar men dan zijn of haar eigen fiets inzet.
Renk Knol, 8-10-2007

Renk, dat kabelslot moet dan wel van een superieure kwaliteit (dus duur) zijn. Anders is het volgens kenners een kwestie van hooguit een halve minuut om een kabelslot van ca 60 euro open te breken.
Hugo de Jong, 8-10-2007

Jan-Koert heeft helemaal gelijk: de fietsenstallingen zijn gewoon verkeerd gelegen.
Ze liggen op de rest-plekken die overbleven bij de herinrichting van de stationsomgeving na de perronverlenging. Ze zijn wel verbeterd, en het ziet er ook veel beter uit.
Toch lijkt mij dat er niet gehandeld is op basis van een onderzoek naar de herkomst van de fietsers. Maar ook niet op basis van onderzoek naar gedrag van de reizigers.
Er zijn twee soorten reizigers te onderscheiden:
1.    de vrijetijdsreiziger, die een incidentele reis maakt van een of meer dagen, en er redelijk de tijd voor heeft; die neemt wel de tijd voor stallen van auto of fiets en voor het nuttigen van iets uit het schrale assortiment van de Wizzl-winkel, het magere overblijfsel van een roemruchte historie met beroemde perronkoffie en stationsrestaurant.
2.    de forens, die op meestal vaste dagen en tijden tussen huis (of school op kinderopvang) en werk/school reist en dat zo snel en efficiënt mogelijk wil doen; die wil zo snel mogelijk zijn fiets stallen of auto parkeren, precies weet hoeveel minuten hij heeft om het perron te bereiken, geen tijd neemt voor een versnapering, precies weet ter hoogte van welke tegel hij moet instappen om op het uitstappunt zo weinig mogelijk tijd te verliezen.
Het zal wel duidelijk zijn dat zich onder de fietsers een hoog percentage forensen bevindt in verhouding tot de toeristische reizigers.
De meeste fietsers komen naar verwachting uit Driebergen en Zeist, enkele uit Odijk.
Voor vanuit Driebergen komend fietsverkeer is de stalling in park Beerschoten-Willinkshof het gemakkelijkst. Niet in de laatste plaats omdat je gemakkelijker zonder, dan mét fiets oversteekt en zo gemakkelijk naar het eilandperron kunt lopen. Lekker snel!
Als je de stalling aan de Zeister Odijkerweg wilt gebruiken moet je wachten voor het spoor, voor de verkeerslichten, omrijden en een eind teruglopen. Dat maakt de rit van huis naar perrontegel vermoedelijk twee keer zo lang. En dat wil een gehaaste forens niet. Diezelfde nadelen gelden voor het gebruik van de stalling aan de Stationsweg, nabij de Odijkerweg. Nadelig is dat je dan terug moet en onder het spoor door voor het perron richting Utrecht.
Tot zover kritiek op de beslissers. Maar nu ook op de forensen.
Wanneer je uit de Intercity vanuit Utrecht stapt, kun je direct naar de fietsenstalling aan de stationsweg de fiets pakken. Naar mijn ervaring en waarneming kun je dan vaak sneller de Hoofdstraat nemen, dan wanneer je vanaf de stalling B-W’hof weer eerst die Hoofdstraat moet oversteken; dat kan ook lang duren wanneer de spoorwegovergang net weer open is.
Waarom gebeurt dat dan zo weinig? Dát is nou interessant om mede te onderzoeken. Er moeten toch redenen voor zijn.
Er is nog een reden waarom de fietsenstallng iets voller kan zijn dan voorheen. Als ik de bus neem naar de Uithof, kon dat vroeger met de doorgaande lijn 51. Prima! Maar nu stap ik niet meer op lijn 81, die te weinig rijdt buiten de spits en ik loop het risico de overstap op de 71 te missen. Dus fiets ik naar het station om daar lijn 71 te nemen. Dat spaart ook nog eens twee strippen per dag uit.
Het duurt met fietsen, stallingsplaats zoeken, wachten, reizen per bus, langer dan wanneer ik van huis af fiets naar mijn bestemming.
Dus als ik geen plek vind in de stalling en de bus dreig te missen, kan ik beter de hele weg fietsen. Dat spaart nog meer strippen.
Maar op deze manier maak ik steeds minder gebruik van het openbaar vervoer. Dat is jammer; ik heb wel een alternatief. Maar voor de mensen die geen alternatief hebben wordt het steeds slechter als er minder reizigers komen. Dan wordt er weer verder bezuinigd en rijden de bussen nog minder.
Het is een lang verhaal geworden. Maar zo heb ik willen aantonen dat het willen bevorderen van de leefbaarheid en een beter milieu door bevorderen van gebruik openbaar vervoer, vraagt dat er beetje verder wordt gekeken dan de neus lang is. Je moet dus wat dieper nadenken. Fietsen opruimen bij verkeerd geplaatste stallingen past daar niet bij. Dat is het paard achter de wagen spannen. Of misschien in hedendaagse termen: de bus achter de fiets laten rijden….
De gemeente kan beter eens bekijken waar er nog wat fietsenrekken bij kunnen, dicht bij het busstation.
Henk Jan Derksen, 18-10-2007

Medewerkers gemeente Zeist gaan grasmatten leggen

ZEIST In het kader van een teambuildingsdag helpt het managementteam van de productgroep Middelen van de gemeente Zeist om van de tuin van de W.A. van Lieflandschool een plek te maken met veel groen waarin de kinderen kunnen spelen.

De tuin van de school was verwaarloosd en daarom waren Gina Mimpen, locatieleider van de school, en Eline Vernooij, leerkracht SO3, op zoek gegaan naar mankracht en kennis. Via Samen voor Zeist kwamen zij in contact met de groengroep Reinaerde. Deze groengroep, bestaande uit mensen met een verstandelijke beperking en begeleiders, heeft kennis en mankracht. Enkele uit de groep zijn afkomstig van de W.A. van Lieflandschool. Daarnaast is er contact gelegd met de gemeente Zeist. Die heeft aangegeven graag een steentje te willen bijdragen door het managementteam van de productgroep Middelen een dag mee te laten helpen.

Het contact was snel gelegd want op 2 september 2005 stak het managementteam ook al de handen uit de mouwen door met 56 kinderen van de school een bezoek te brengen aan de dierentuin in Amersfoort. Dit initiatief kwam voort uit Samen voor Zeist, het netwerk voor maatschappelijk betrokken organisaties.

Afgelopen augustus is de groengroep van Reinaerde gestart met het opknappen van de tuin van de school. Het doel is een mooie tuin met veel groen om spelletjes met de kinderen in te spelen en kleine tuintjes. Iedere groep van de school heeft een eigen stukje tuin om voor te zorgen. De school heeft daarnaast een schenking gekregen voor een grasmaaier.

Het managementteam komt op 5 oktober a.s. met tien mensen om de grasmatten te leggen. Het gaat om een terrein van 400 vierkante meter. De groengroep Reinaerde, medewerkers en leerlingen van de school zijn ook aanwezig. De dag start om 9.00 uur en eindigt om 16.00 uur. De horecagroep van de school verzorgt de lunch.
De W.A. van Lieflandschool is een ZMLK school voor kinderen met een verstandelijke beperking in de leeftijd van 4 tot 13 jaar.

Vasthoudende titelverdedigers

LEERSUM  Zondag 30 september zijn bij Tennisvereniging Larsheim de finales van de Clubkampioenschappen 2007 enkel en dubbel gespeeld. Op zondag 23 september zijn de finales in de mixed categorie al gespeeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 3 oktober 2007

Van Wassenaerstraat 5a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:35 uur     temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Begroting 2008: Zeist financieel weer in balans

ZEIST  Het College van b&w van de gemeente Zeist heeft de Begroting 2008 opgesteld. Dit document moet gezien worden als het belangrijkste inhoudelijke en financiële kader voor de gemeentelijke activiteiten. De begroting wordt op 18 oktober voorgelegd aan de gemeenteraad. De meerjarenbegroting 2008 – 2011 sluit met een positief saldo.

Bij de Voorjaarsnota 2007 heeft de gemeenteraad de richtlijnen vastgesteld voor het opstellen van de voorliggende begroting. Met name de hogere algemene uitkering uit het Gemeentefonds leidt tot een voordeel. Een groot deel van deze hogere uitkering wordt veroorzaakt door een hogere bijdrage voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De raad besloot eerder om deze middelen beschikbaar te houden voor de WMO.

De gemeente heeft een sluitende meerjarenbegroting 2008 – 2011 met een positief saldo.

Wat is nieuw?
Voor 2008 worden extra impulsen gegeven aan bepaalde thema’s. Eén daarvan is veiligheid. Hier wordt o.a. aan gewerkt door het toezicht te versterken en meer aandacht aan brandveiligheid bij organisaties en instellingen te geven. Daarnaast wordt gewerkt aan veiligheid door acute gevaarlijke situaties in het verkeer aan te pakken. De gemeente investeert verder in het milieubeleidsplan, in het aanjaagteam woningbouw, in de WMO en in wijkservicepunten. Ook worden de mogelijkheden voor inwoners om “mee te doen” vergroot door de structuur van het wijkgericht werken te verbeteren, door de sportwachtlijsten met 500 kinderen te verkleinen, door de voorlichting over het minimabeleid te intensiveren en door cultuur beter bereikbaar te maken (o.a. door een jongerenfestival en door meer kunsteducatie). Verder gaat de gemeente van start met een vernieuwde vorm van burgerparticipatie, interactieve planvorming genaamd. In een eerder stadium wordt met belanghebbende samen opgetrokken om een idee tot een plan te ontwikkelen. Interactieve planvorming is een onderdeel van de organisatieverandering ‘Op weg naar de kern’. De verandering heeft tot doel om van de gemeente Zeist een kleinere, meer slagvaardige en klantgerichte organisatie te maken.

Zorgen voor de toekomst
Op basis van de huidige gegevens laten de jaren vanaf 2012 een tekort van ruim € 400.000 te zien.. Dat tekort loopt daarna jaarlijks met circa € 100.000 op. Bij de Voorjaarsnota 2008 zal moeten worden bekeken of en welke verdere maatregelen nodig zijn om het lange termijn financieel perspectief te laten sluiten.

Wijzigingen in de tarieven
In 2008 stijgen de meeste gemeentelijke tarieven met 2% om de gestegen kosten te compenseren (inflatiecorrectie). Bijzondere toelichting vereisen de leges waar de kosten van de uitbreiding van de digitale dienstverlening (E-loket) in zijn verwerkt door een tariefsstijging van 8%. Uitzonderingen hierop zijn de rijksleges, leges bouwvergunning ex art 19 WRO, leges gebruiksvergunningen i.v.m. brandveiligheid en de tarieven waarvoor wettelijke maxima gelden. De leges bouwvergunningen zijn met 5% verhoogd. De tarieven voor parkeervergunningen zijn in verband met het E-loket met 6% verhoogd.

Omtrent de toeristenbelasting is bij de behandeling van de begroting 2006 besloten gefaseerd te verhogen. Dit betekent voor 2008 een verhoging van 12% procent naast de inflatiecorrectie van 2%.

Bij een aantal heffingen wordt gestreefd naar volledige kostendekkendheid. Het betreft de rioolrechten, de reinigingsheffingen (afvalstoffenheffing en reinigingsrechten) en de begraafrechten. De tariefstijging van deze heffingen wordt bepaald door de specifieke kostenstijging van de betrokken producten.

Bij de rioolrechten geldt dat het meerjarige programma van vernieuwing en verbetering in de periode 2006 t/m 2011 leidt tot een lastenstijging van ca. 8% per jaar (incl. 2% inflatiecorrectie). Voor 2008 stijgen de tarieven met gemiddeld 8% (incl. 2% inflatiecorrectie).

De tarieven voor afvalstoffenheffing en reinigingsrechten blijven voor 2008 ongewijzigd. Dit kan omdat de kosten zijn gedaald door de opbrengst van de ingevoerde papierinzameling.

Bij de begraafrechten geldt dat de grafrechten (vergoeding voor het recht op een graf) en de afkoopsommen voor onderhoud van een grafmonument stijgen met 2% (inflatiecorrectie). De begraafrechten (vergoeding voor begraafwerkzaamheden) stijgt met ca. 21%. Dit is een gevolg van de extra kosten voor de renovatie van de aula. Deze stijging was vorig jaar reeds aangekondigd. Zoals eerder bekendgemaakt wordt voor de periode waarin geen gebruik gemaakt kan worden van de aula, een reductie op het tarief voor de begraafrechten gegeven.

De OZB-tarieven worden later dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd. Dit vanwege de (wettelijke) hertaxatie die zorgt voor een andere grondslag van de belasting in 2008.

De begroting wordt op 18 oktober om 19.30 uur door de gemeenterad besproken tijdens de Ronde Tafel (gemeentehuis Het Rond). Op 30 oktober staat de begroting centraal in het Debat om 14.15 uur, waarna de gemeenteraad op 6 (of bij uitloop 8) november over de begroting zal besluiten. Deze vergaderingen zijn openbaar.

Zeven miljoen voor vernieuwing inrichting

OVERBERG  De justitiële jongereninrichting (JJI) Overberg, in het gelijknamige dorp tussen Amerongen en Veenendaal, wordt deels vernieuwd. Justitie vervangt voor een bedrag van 7 miljoen euro de vier gebouwen van de open afdeling.

Lees verder op de website van het AD/UN

Aanleg fietsroute “Let de Stigter” in hogere versnelling

AMERONGEN  De nieuwe doorgaande fietsverbinding “Let de Stigterpad” over de Utrechtse Heuvelrug komt steeds dichterbij. Nadat deze zomer een fietspad is aangelegd aan de oostzijde van Amerongen verplaatst het werk zich nu naar de westkant, waar vanaf 15 oktober een verbinding wordt gemaakt door bos en heide naar Leersum. Ook bij Rhenen worden de fietsmogelijkheden verbeterd.

De provincie Utrecht is opdrachtgever voor deze nieuwe fietsverbinding en werkt voor deze gelegenheid samen met het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Vanaf maandag 15 oktober start de aanleg van een nieuw fietspad dat vanaf de Zutphenseweg/Boslaan in Amerongen richting Leersum gaat. De verbinding loopt over een lengte van circa 2,5 kilometer door het Zuylesteinse Bos. Vervolgens legt de provincie een fietspad bij het Leersumse veld aan. Dit nieuwe fietspad loopt over een afstand van ongeveer 800 meter vanaf de Heulweg tot de Boswachterij. Vanwege de kwetsbare natuuromgeving zijn met de grondeigenaren bijzondere afspraken gemaakt. Het fietspad loopt daarom langs de uitlopers van de heide op het Leersumse veld, waardoor heideplanten niet beschadigd worden.

Zodra in 2008 een fietstunnel is aangelegd onder de N226 wordt dit fietspad volledig aangesloten op deze doorgang onder de provinciale weg. Het werk aan de nieuwe fietsverbinding tussen Amerongen en Leersum is in december klaar. Het jaar daarop wil de provincie de overige delen van het Let de Stigterpad aanleggen, tussen Leersum en Driebergen.

Fietsen puur natuur
De nieuwe fietspaden tussen Amerongen en Leersum worden puur natuur aangelegd. In plaats van asfalt maakt de provincie Utrecht gebruik van een natuurlijk mengsel dat bestaat uit zeer fijn gebroken steen en dat eruit ziet als zand. Bijzonder is dat als bindmiddel een Amerikaans woestijnplantje gebruikt wordt, genaamd Phyllius. Deze natuurlijke verbinding zorgt ervoor dat het fietspad niet uitspoelt door erosie en is vooral geschikt in een omgeving met veel hoogteverschil, zoals de Utrechtse Heuvelrug. Om dit natuurlijke fietspad zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de omgeving volgt de verbinding met veel bochten de aanwezige open ruimten. Op deze manier worden zo min mogelijk bomen gekapt.

Nieuw: fietssuggestiestroken
Ten westen van Rhenen op de Defensieweg gaat de provincie Utrecht eveneens aan het werk voor het Let de Stigterpad. Aan weerszijden van deze weg legt de provincie zogenaamde ‘fietssuggestiestroken’ aan. Deze witte stroken versmallen de weg en leveren extra ruimte op voor de fietsers. Niet alleen voor het comfort maar vooral ook voor de veiligheid van de fietsers levert dit voordelen op. De stroken worden over een afstand van ruim 3 kilometer aangelegd, tot aan de provinciale weg N416 bij Elst. In december 2007 is dit werk gereed.

Let de Stigterpad
Het Let de Stigterpad is een nieuwe fietsverbinding over het zuidelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug met een totale afstand van 18 kilometer. Het fietspad is vernoemd naar mevrouw Let de Stigter, eerste voorzitter van Nationaal park Utrechtse Heuvelrug (en oud-burgemeester van de gemeente Maarn). Het fietspad verbindt niet alleen bestaande fietspaden met elkaar, maar zorgt ook voor nieuwe fietsmogelijkheden tussen de woonkernen op de Heuvelrug. Het fietspad volgt de rug van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waardoor een doorgaande route ontstaat via bos en heidelandschap.

Provincie zet vaart achter milieuvriendelijke bussen

UTRECHT  Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht wil snel het openbaar vervoer schoner maken. Binnen drie jaar moeten alle bussen die vanaf eind 2008 in opdracht van de provincie rijden, voldoen aan normen die een stap verder gaan dan de wettelijke voorschriften. Een snelle omschakeling naar deze nieuwe generatie milieuvriendelijke bussen levert naar verwachting een forse verbetering op van de luchtkwaliteit.

Dit blijkt uit het programma van eisen voor het openbaar vervoer, dat het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht heeft vastgesteld. Op basis van dit programma zal de provincie aanbestedingen doen voor het openbaar vervoer in de periode 2009-2016. Nieuw is dat vanaf dat moment ook de bussen in de stadsdienst Amersfoort in opdracht van de provincie Utrecht rijden. Met 47.000 buskilometers per vierkante kilometer is dit een intensief bereden gebied, met veel uitstoot van uitlaatgassen. Zodra vanaf eind volgend jaar in Amersfoort de schone bussen als eerste rijden, zijn de directe voordelen voor het milieu aanzienlijk. Vooral daar waar de meeste mensen wonen en werken, is de winst voor het milieu en de volksgezondheid het sterkst. Zo is becijferd dat dan het aantal dagen waarop er in Amersfoort teveel fijn stof in de lucht hangt met circa tien procent afneemt.

Jaarlijks schone lucht van 15.000 bomen
Wanneer alle bussen zijn vernieuwd, zijn de gevolgen voor de luchtkwaliteit in de gehele provincie Utrecht het grootst. De uitstoot van stikstofoxiden in het openbaar vervoer daalt dan met ongeveer 40%. In het geval van koolstofdioxide (CO2) – veroorzaker van het broeikaseffect – levert de milieuwinst (300 ton reductie van CO2) jaarlijks de schone lucht op van 15.000 bomen. De afname van de uitstoot van fijn stof, dat kankerverwekkende stoffen bevat, is ongeveer 75%. Kortom: recent onderzoek, op basis van een vergelijking met dieselbussen zonder roetfilter, laat zien dat het openbaar vervoer een substantiële bijdrage levert aan verbetering van de luchtkwaliteit in de provincie Utrecht.

Méér service aan de reiziger
De schone bussen worden behalve in Amersfoort als eerste ook ingezet in Soest, Woerden en op streekbuslijnen met veel reizigers. In het gehele concessiegebied waarvoor de provincie Utrecht opdrachtgever is, rijdt vanaf dat moment één vervoerder. De provincie verwacht dat daardoor de omschakeling naar de nieuwe, schone bussen vlot verloopt. Als stimulans voor een vlekkeloze overgang stelt de provincie het eerste jaar een financiële bonus in het vooruitzicht. Dit extra geld is er ook voor de vervoerder vanaf 2010, als de klant tevreden is over de service. Hiervoor wordt twee keer per jaar een reizigersonderzoek gehouden. In het geval dat ritten uitvallen die de vervoerder had kunnen uitvoeren, betaalt de vervoerder een boete. De provincie vraagt daarom bij de aanbestedingen om een ‘Niet goed, geld terug’ regeling voor de klant. Voor de promotie van het openbaar vervoer legt de provincie ruim 4,2 miljoen euro op de plank. Daarmee worden tijdelijke tariefacties voor goedkoop busvervoer georganiseerd. Tenslotte wordt de dienstverlening aan de reiziger uitgebreid. Zo rijden er op weekdagen en zaterdagen tussen 18 en 19 uur meer bussen in de provincie. De provincie wordt behalve in Amersfoort ook verantwoordelijk voor het streekvervoer op de Utrechtse Heuvelrug.


Het zal een keer tijd worden,roepen al jaren dat de burgers om het milieu moeten denken en allerlei heffingen moet betalen,en dan na jaren nou moeten we toch is wat aan die stink bussen gaan doen.
Kitty Nol, 4-10-2007

Roy Pamboer moet eer aan Ivo Opstelten laten

DEN HAAG  Vanavond is in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag Ivo Opstelten uitgeroepen tot Politicus van het Jaar 2007 op het gebied van Recreatie en Toerisme. Wethouder Roy Pamboer van de gemeente Utrechtse Heuvelrug was één van de twee andere genomineerden.

Zie ook

Heuvelrugnieuws van donderdag 4 oktober 2007

Oranjelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:35 uur     temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuw team Haaskamp dames

AMERONGEN  De vrijdagtraining van Jacco Remeeus heeft zijn weerslag gehad op de wedstrijd van zondag. Er werd namelijk gewonnen tegen Epe.

Lees verder op de website van De Kaap

Schoonoord krijgt negentiende-eeuwse allure terug

ZEIST  In opdracht van de bewoners wordt landschapspark Schoonoord in Zeist op dit moment in oude luister hersteld. Over twee maanden moet het park weer de uitstraling hebben die het in de negentiende eeuw had.

Lees verder op de website van het AD/UN

Zaalvoetbal van start

LEERSUM  Vrijdag gaat het dan eindelijk gebeuren. Zaalvoetbal in Leersum. Nu De Binder een veld heeft wat voldoet aan de eisen van de K.N.V.B. gaat de eerste competitie in Leersum beginnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Hardlopen in het bos: vergunning!

AMERONGEN  Een vergunning om te mogen hardlopen in de bossen rond Amerongen? Een groepje hardlopers van het Utrechts Running Team (URT) kon onlangs de oren niet geloven toen een boswachter hen tijdens hun training staande hield. 


Ik neem aan dat het betreffende groepje dus inderdaad groter was dan 10 personen! Ik vraag mij wel af of iedereen dit weet. Geldt dit alleen in de bossen van Staatsbosbeheer of ook in de bossen van anderen en waar ligt de grens? In het bewuste artikel wordt gesteld dat het nodig is om te weten wat er allemaal in de bossen gebeurd. Als er dus op een zondag een familie van meer dan 10 personen in het bos gaat wandelen moeten zij vergunning vragen? Dus als je vergunning aan vraagt kan er wel van alles. Ik begrijp dat het Staatsbosbeheer ook verantwoordelijk is voor de natuur, maar dan vraag ik mij wel af waarom iedere maand honderden mountainbikes zich door de bossen van Driebergen en Maarn worstelen en daarbij alles wat in hun weg komt danig vernielen met achterlating van de nodige rommel.
Nee, ik ben absoluut voor behoud van de natuur, maar ik vind dit, zonder nadere uitleg, moeilijk te begrijpen. Misschien kan iemand anders hier zijn of haar licht eens over laten schijnen.
Jan Koert Lange, 4-10-2007

Dat is toch niet zo moeilijk, Jan Koert? Je woont in Nederland. Het enige land ter wereld waar we in een omgekeerde wereld leven.
Hans Hermans, 4 oktober 2007

Ja, het vergunningverhaal roept een hoop vragen op. Lijkt mij iets voor de redaktie van 1 van onze streekbladen (zoals Stichtse Courant) om dat eens haarfijn uit te zoeken en er een goed onderhoudend artikel over te schrijven. Er zullen op de heuvelrug beslist loop/wandel/fiets-groepjes bestaan, die geen vergunning hebben.
Hugo de Jong, 5-10-2007

Bestemmingsplan ‘Kamp van Zeist 2006’ goedgekeurd

ZEIST  Gedeputeerde Staten keuren het bestemmingsplan ‘Kamp van Zeist 2006’ goed voor het deel dat gelegen is op Zeister grondgebied. Het plan regelt hoofdzakelijk de bestemming voor de aanleg van bos en natuur en voor een klein gedeelte de permanente vestiging van het detentiecentrum van het Ministerie van Justitie. Deze ontwikkelingen zijn onderdeel van het programma Hart van de Heuvelrug. Kamp van Zeist ligt op grondgebied van zowel Zeist als Soest waardoor de gemeenten gezamenlijk een bestemmingsplan ontwikkelden. GS keurden het plan voor het Soester grondgebied in mei jongstleden goed.

Inbraak in auto

ZEIST Woensdagavond rond negen uur kreeg de politie een melding dat er werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd op de Blikkenburgerlaan. De politie trof daar twee jongens aan die voldeden aan het signalement. De jongens van 18 en 19 jaar uit Zeist werden ingesloten voor verhoor.

Derde groep nordic walking SWOR van start

RHENEN  De Stichting Welzijn Ouderen Rhenen heeft enkele zeer actieve nordic walking groepen, die begeleid worden door een gediplomeerde trainer van de Atletiekunie. Tijdens deze trainingen wordt niet alleen gelet op het plezier hebben.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant


Mag ik één kleine tip geven? Vergeet geen ‘bosloopvergunning’ aan te vragen.
Hans Hermans, 4 oktober 2007

Meer aandacht voor cultuur en jong talent in de provincie

UTRECHT  De provincie Utrecht wil zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met theater, dans, muziek en film. Om een goede kwaliteit in het aanbod in de hele regio te bieden is er een subsidieregeling podiumkunsten voor culturele instellingen en cultuurmakers.
De huidige subsidie blijkt momenteel onvoldoende om de vele goede projecten te kunnen ondersteunen. Gevolg is dat juist nieuwe initiatieven vaak tussen wal en schip vallen. Daarom stellen Gedeputeerde Staten voor het budget incidentele podiumkunstsubsidies te verhogen. Ook wordt 50.000 euro beschikbaar gesteld voor het opstellen van een interactief traject voor het cultuurprogramma 2009 – 2012. In totaal gaat het om 163.000 euro. Het voorstel staat op de agenda van Provinciale Statenvergadering van 5 november.

Subsidie podiumkunsten
Het budget voor incidentele subsidies podiumkunst is van groot belang voor doorstroming van nieuw en jong talent. Meer subsidie draagt bij aan de culturele vernieuwing, die juist als doel is gesteld in het huidige cultuurbeleid van de provincie. Tot en met 2008 is een bedrag van 87.000 euro per jaar beschikbaar. Daar komt nu een fors bedrag bij van 113.000 euro voor dit jaar, waardoor meer aanvragen gehonoreerd kunnen worden. Culturele instellingen en (jonge) programmamakers kunnen aanspraak maken op een incidentele subsidie van maximaal 7.500 euro voor een productie en maximaal 12.500 euro voor een evenement. Jonge makers kunnen zich op deze wijze een plaats verwerven tussen bekende gezelschappen. Meer informatie over de subsidie en voorwaarden vindt u op de website: www.provincie-utrecht.nl onder subsidiewijzer Podiumkunst.

Interactieve vaststelling cultuurbeleid
De opzet van het cultuurprogramma voor de jaren 2009-2012 zal een interactief karakter krijgen. Middels regiobijeenkomsten en inspraak op het programma zal dit nieuwe beleidsdocument tot stand komen. Er wordt ook geld beschikbaar gesteld voor de kosten van artistiek-inhoudelijke advisering over de subsidieaanvragen. De regiobijeenkomsten zullen plaatsvinden in het najaar van 2007, het cultuurprogramma is in de loop van 2008 gereed.

Turn trainingen tijdens vakantie

MAARN  Gympleasure bied sinds september 2003 in Dorpshuis “De Twee Marken” al gymnastiek en turnlessen aan voor de jeugd van “Maarn”. Dit is tot op heden een groot succes.

Lees verder op de website van De Kaap

Ondernemersconferentie economische beleidsontwikkeling

DOORN  Onder aanvoering van dagvoorzitter J. Berkhof is woensdag 3 oktober de tweede ondernemersconferentie ten behoeve van de economische beleidsontwikkeling voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug gehouden.

Zie ook

IVA Driebergen weer de nummer 1

DRIEBERGEN  Na het behalen van het predikaat: de nummer 1 HBO-opleiding van Nederland blijkt het IVA Driebergen ook sportief haar mannetje te staan in de vorm van het Volvo 240 Rallyteam. Na hun uiterst succesvolle debuut in 2006 waarbij in 5 wedstrijden het kampioenschap werd binnengehaald, herhaalt het Volvo 240 Rallyteam dit kunststuk.

vergroot foto

Ook in 2007 mag het team zich Volvo Original Cup Holland sprintkampioen noemen. Het team wordt gevormd door de IVA docenten Ruurd Ochse (rijder) en Gerard Mulder (navigator).

Het behalen van het kampioenschap is niet alleen te danken aan de kwaliteiten van de rijder en navigator. Het serviceteam wat gevormd wordt door een aantal studenten van het IVA te Driebergen (Instituut voor Autobranche & Management) is van groot belang voor het kunnen behalen van deze successen.

De wedstrijd op 2 september in Amsterdam kon de beslissing in het kampioenschap brengen. Een 2e plaats voor het team zou ongeacht de prestatie van de concurrentie het kampioenschap veilig stellen. Dat de druk hoog was bleek uit de eerste klassementsproef. Een iets te agressief genomen rechter bocht resulteerde in een kapotte velg en band. Ter plekke moest het wiel gewisseld worden daar doorrijden onmogelijk bleek. Het hierdoor opgelopen tijdsverlies van ruim 4 minuten kon niet meer goed gemaakt worden. Toch had het team het geluk aan zijn zijde toen de directe concurrentie, de equipe van Cor Yntema en Rutger Bakker, ook lek reed op de eerste proef. Dit herhaalde zij nogmaals op dezelfde klassementsproef bij de 3e omloop. Voor de wedstrijd betekende dit dat het Volvo 240 Rallyteam de auto alleen nog naar de finish moesten brengen om kampioen te worden in 2007. Met nog een laatste publiekspoef op het industrieterrein Sloterdijk mocht dit geen probleem zijn. Het publiek werd op zijn wenken bediend door Ruurd Ochse. Met een meer dan spectaculaire rijstijl werd de laatste ronde driftend afgelegd. Het publiek en de fotografen vonden het prachtig gezien het grote aantal foto’s welke zijn terug te vinden op het Internet.

De volgende wedstrijd zal verreden worden op zaterdag 13 oktober in Barneveld en Putten. De bedoeling is dat het team hier nadrukkelijk op de paddock aanwezig zal zijn met een grote ontvangst voor sponsoren en genodigden. Mochten er bedrijven interesse hebben om eenmalig vrijblijvend kennis te willen maken met de rallysport in al zijn facetten en daarbij zijn of haar relaties een onvergetelijke dag aan te bieden, neemt u dan contact op met Ruurd Ochse of Gerard Mulder via www.volvo240rallyteam.nl.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 5 oktober 2007

Oranjelaan Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:00 uur     temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Naafs reikt ‘zijn’ bokaal uit

LEERSUM  ‘Wat in het vat zit, verzuurt niet’ moet burgemeester Frits Naafs hebben gedacht. Tijdens de Verenigings Playbackshow van 12 mei had hij spontaan bedacht dat hij, op persoonlijke titel, een prijs met daaraan zijn naam verbonden aan de playback-act van zijn voorkeur moest geven.

Lees verder op de website van De Kaap

Eerste ruimte-voor-ruimte regeling in Rhenen

RHENEN  Het college van Rhenen heeft de eerste ruimte-voor-ruimte regeling aanvraag positief beantwoord. Na afbraak van een aantal schuren zullen er op het erf van de boerderij aan de Weteringsteeg 54 in Achterberg twee woningen gebouwd gaan worden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Poortgebouw Oude begraafplaats krijgt nieuwe functie

ZEIST  Het Wijkteam Centrum zal met ingang van 1 oktober verhuizen van de Voorheuvel naar de Bergweg. Het Poortgebouw van de Oude begraafplaats heeft daarmee een andere functie gekregen.

De oude locatie is het InformatiePunt (aan het marktplein) aan de Voorheuvel 26. Vanaf 1 oktober wordt Het Poortgebouw aan de Bergweg 21-23 de nieuwe locatie. Deze nieuwe locatie is het recent opgeknapte pand van de oude begraafplaats, tegenover de watertoren.

Spreekuur
Het spreekuur blijft op woensdagmiddag, echter niet meer van 14.00 uur tot 15.00 uur, maar van 16.00 tot 17.00 uur. Het Wijkteam is bereikbaar via telefoon, (030) 699 46 32.

Paddestoelen

door Hugo de Jong
DRIEBERGEN Sinds een paar dagen heeft de Rijsenburgselaan bij het gebouw van Philadelphia een enorme trekpleister voor jong en oud. Vol verbazing kan men daar een groot aantal prachtige paddestoelen bekijken. Wat zijn ze groot en mooi van vorm en kleur. De jongste kijkers fantaseren uiteraard over kabouters en de oudere kijkers nemen vaak hun fototoestel mee. Soms komt er zelfs een juffie met haar klasje.

vergroot foto

Nieuwe leerruimten CLZ geopend

ZEIST  Twee nieuwe leerzolders zijn afgelopen vrijdag feestelijk geopend op het Christelijk Lyceum Zeist. De één is ingericht in de vorm van een computer- en lesruimte (het digitorium), de ander als atelierzolder. Kees van Domselaar, coördinator van dit project vanuit de school, vertelt: “Door de toename van het aantal leerlingen was er een lokalentekort ontstaan. De nu verbouwde zolders werden voorheen alleen als opslag gebruikt. Door ze als lokaal in te richten is het tekort opgelost”.

Rector Riemke Leusink sprak tijdens de opening van een zeer goede oplossing, nadat vele andere opties overwogen waren: “Noodlokalen, een extra verdieping, een stuk bij de gymzaal… het is allemaal de revue gepasseerd. Toen bedachten we ons dat we onze vleugels uit moesten slaan. Dus: bouwen in de zolders van de vleugels van het gebouw”, aldus de rector.

Er moesten snel knopen doorgehakt worden, want de aankomend brugklassers die zich hadden aangemeld, wilden graag weten waar ze aan toe waren. Leusink: “Door veel en hard werk, is het allemaal nog op tijd afgekomen. Erg professioneel en mooi: een uitstekende oplossing”. Even na deze woorden opende Leusink de atelierruimte, toen zij door een papieren wand rende (zie foto). Ook werd het digitorium officieel in gebruik genomen.

Hoewel de lokalen er nu uitzien alsof het nooit anders is geweest, was het verkrijgen van een vergunning voor het ombouwen niet zo eenvoudig. De voorkant van het CLZ-gebouw wordt gezien als monumentaal pand. Van Domselaar: “Verbouwingen mogen alleen indien noodzakelijk, en dan moet er ook nog gekeken worden naar de mogelijkheden. Gelukkig is het uiteindelijk allemaal gelukt”.

Half mei werd uiteindelijk begonnen met de verbouwingen. Oude elementen van de zolders werden gecombineerd met moderne computers en nieuwe atelierspullen. “We proberen de ruimtes authentiek te houden, met balken en al”, aldus Van Domselaar. “Desondanks willen we een moderne inrichting die veel mogelijkheden biedt. Ook zijn we vernieuwend met de namen, de computerruimte heet bijvoorbeeld ‘digitorium’ en wordt beheerd door een ‘digitecaris’.”

Heuvelrugnieuws van zaterdag 6 oktober 2007

Kloosterlaantje Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Bijzondere les eindigt met stoelendans

DOORN  Alsof ze dagelijks voor de klas stonden, zo gaven drie leerlingen van het tweede schooljaar Gymnasium en Atheneum- tweetalig onderwijs van het Revius Lyceum in het Engels les aan leerlingen van groep acht van de basisschool De Kameleon.

Lees verder op de website van De Kaap

College op de fiets door Amerongen

AMERONGEN  Het college heeft afgelopen donderdag een bezoek gebracht aan Amerongen. Tijdens de fietstocht door het dorp werd onder andere stilgestaan bij de speelvoorzieningen voor kinderen en de rioolproblemen bij de Kersweg.

Lees verder op de website van De Kaap


Op de fiets door Amerongen; zouden ze hun fiets ‘modern’ in de klemmen hebben geparkeerd?
Hans Hermans, 6 oktober 2007

Het Zonnehuis in Doorn zoekt buddy’s

DOORN  Quarijn, locatie Het Zonnehuis richt zich op de drie domeinen: wonen, welzijn en zorg. In 2003 is er een speciale unit voor cliënten met een niet aangeboren hersenbeschadiging geopend.

Lees verder op de website van De Kaap

Gele Kaart

Ingezonden door Renk Knol
Gisteren kregen wij van de gemeente een gele kaart omdat onze heg wel 20 cm over het trottoir stak. Gezagsgetrouw als wij zijn, zijn we onmiddellijk gaan snoeien. Erg fraai is het er niet op geworden.
In de beleidsregels ‘hinderlijke beplanting’ valt te lezen dat in de weg staand of hangend groen gevaar kan opleveren. Ondermeer door dat voetgangers moeten uitwijken naar de rijbaan. Nu hoefde dat bij onze heg niet. Maar toch wijken veel voetgangers in de Lindelaan uit naar de rijbaan omdat de gemeente zo dom is geweest bomen midden in het trottoir te planten. Omdat een overheid niet met twee maten moet meten, lijkt het dan ook voor de hand te liggen dat de bomen in de Lindelaan gekapt worden. Zij leveren immers gevaar op. Als de gemeente niet op korte termijn hiervoor een kapvergunning aanvraagt, dan zal ik dat wel voor haar doen.

 

 

 

Tja, die gele kaarten. Misschien moeten we in deze groene gemeente maar alle beplantingen en bomen opdoeken, zijn we van al dat gezeur af. Het wordt er allemaal niet leuker op in onze nieuwbakken gemeente Utrechtse Heuvelrug. Wat ik mij wel afvraag, gaan onze nijvere controleurs ook nog eens al die auto-eigenaren, die hun auto’s op de trottoirs parkeren, aanpakken? In de Nassaulaan, vlak om de hoek van de Lindelaan, stonden vorige week maar liefst drie auto’s achter elkaar midden op de stoep geparkeerd, voetgangers moesten dus de weg op. Dát is pas echt storend. Maar ook op overige plaatsen in Driebergen staan auto’s op wandelpaden, stoepen en op fietsstroken. Laat de gemeente eerst maar eens iets doen aan dát asociale gedrag voordat ze mensen, die met hun prachtige tuinen bijdragen aan onze groene omgeving, gaat lastigvallen met haar vervelende regeltjes. Trouwens Renk, zolang het ongepersonaliseerde, niet-aangetekende brieven zijn, mogen ze het van mij bekijken met hun vreemde en klantonvriendelijke gele brieven.
Hans Hermans, 6 oktober 2007


Ter verduidelijking voeg ik twee foto’s toe. De eerste foto is het nieuwe aanzicht van onze heg vergroot foto 1. De tweede foto toont aan dat het voor rolstoelgangers onmogelijk is over het trottoir te gaan: Men moet altijd naar de rijbaan uitwijken vergroot foto 2.
Renk Knol, 6-10-2007

Ik begrijp de commotie die ontstaat als een gemeente gaat doen wat in het verleden nooit gebeurd is. Tenminste, als het er in onze beleving niet op vooruit gaat.  Volgens mij had het nooit zover mogen komen dat struiken e.d. over de aangelegde stoepen groeien. Die stoepen zijn niet aangelegd om de openbare ruimte maar te vullen, nee ze hebben een functie.  Iedereen zal het met me eens zijn dat mensen deze stoepen dan ook moeten en kunnen gebruiken.  Ik constateer dat overhangend groen veelvuldig in onze gemeente voorkomt. Aanpak is dus geen gezeur, maar gewenst, zo niet geboden. Vervolgens maak je kaders waarbinnen een vorm van overhangend groen getolereerd wordt. En dan moet je doen wat je zegt! Bij de kaders is een meetlat gemaakt om ons personeel mee te geven waar de grenzen liggen. Dat blijft ten allen tijde , binnen marges,  een interpretatie van de medewerker Wijkbeheer. Daar ga ik in een aantal praktijkgevallen naar kijken en zal dat ook met de afdeling bespreken. De eerste foto’s staan al op mijn camera. Ik constateer ook veel stoepen van verschillende breedte. Met de afdeling ga ik bespreken of we daar nog een onderscheid in moeten gaan maken. Tot slot het parkeergedrag. Dat is een feit waar ik me ook mateloos aan erger. Dit is bij het beleid t.a.v. overhangend groen ook ter sprake geweest. Afgesproken is dat we ook daar handhavend gaan optreden. U zult dat nog merken, maar niet alles kan tegelijk.
Wim van Wikselaar, 6-10-2007

Wim, ik heb geen enkele moeite met het terugsnoeien van overhangend groen. De stoep moet in de volle breedte beschikbaar zijn voor de wandelaar. Vandaar dat ik heb terug gesnoeid. Dat neemt echter niet weg dat de gemeente dezelfde plicht heeft om trottoirs en fietspaden over de volle breedte beschikbaar te houden voor wandelaar en fietser. Voor de Lindelaan betekent dit het kappen van alle bomen die in het trottoir staan.
Renk Knol, 6-10-2007

Inderdaad, die bomen moeten er uit, die staan duidelijk in de weg. Maar daar kan het niet bij blijven. Op sommige plaatsen zullen ook de lantarenpalen er aan moeten geloven. Zoals hier op de Bosstraat…
vergroot foto 3
Michiel van der Vlist, 6 oktober 2007

Zojuist wees een civiel-technicus mij via de telefoon erop dat de algemeen aanvaarde ontwerprichtlijnen voor trottoirs ervan uitgaan dat in de breedte van een trottoir minstens 90 cm obstakelvrij moet zijn. Deze 90 cm wordt zeker niet gehaald bij de situatie van foto 2 (een tegel is 30 cm breed). Met betrekking tot de lantaarnpaal van Michiel van der Vlist kan opgemerkt worden dat hier de breedte van 90 cm wel realiseerbaar is: als het op foto 3 overhangende groen gesnoeid wordt zijn er 3 tegels obstakelvrij beschikbaar.
Renk Knol, 6-10-2007

90 cm obstakelvrij? Is dat echt zo? Dan vraag ik mij werkelijk af wat die ijverige controleurtjes heeft bezield om op de Wildbaan-kampen, alwaar de meeste trottoirs 1,80m breed zijn, gele kaarten uit te delen voor heesters die enige decimeters overhangen. Met de reactie van Wim van Wikselaar aangaande op de stoep geparkeerde auto’s ben ik zeer gelukkig.
Hans Hermans, 7 oktober 2007

Onze nieuwe gemeente lijkt verdacht veel op het oude Driebergen-Rijsenburg. IJverige (overijverige?) ambtenaren de straat op sturen, maar het mag duidelijk niks kosten. Een briefje op A5 formaat met een 4 á 5 punts lettertje. En dat in de week dat er gesproken wordt over de noodzaak overheidsformulieren leesbaar te maken…
Mijn reactie is heel simpel: wanneer deze gemeente het niet nodig vindt mij fatsoenlijk (en dus ook leesbaar) te benaderen, zie ik geen enkele reden hier verder aandacht aan te besteden.
Cees Voshol, 7-10-2007

A5-formaat? Vreemd, mijn gele ‘kaart’ was op A4-formaat. Als ik trouwens de beleidsregels mag geloven, moeten de controleurs eerst maar eens terug naar de eerste klas/derde groep om te leren lezen en vervolgens naar de plaatselijke timmerman om te leren meten.
Hans Hermans, 7 oktober 2007

In reactie op Wim van Wikselaar: Met mijn helaas te vroeg overleden zus (gekluisterd aan een rolstoel), probeerden wij regelmatig te wandelen in Driebergen. Op de Lindelaan ben je dan aangewezen op de rijbaan. Maar als je dan via de Lindelaan naar de Traaij wilt wordt je vaak geconfronteerd met op de stoep geparkeerde auto. Doordat daar ook een rood-wit hek is geplaatst kun je met een rolstoel en waarschijnlijk ook een rollator je weg niet vervolgen. Dus maar weer terug naar de Nassaulaan en vandaar naar de Traaij. Dan wil je de Hema in. Dat lukt meestal wel maar soms zijn er zoveel fietsen geparkeerd tegen de daarstaande fietsenrekken, dat ook een bezoek met een rolstoel aan de Hema onmogelijk wordt.
Ik wil er daarom voor pleiten dat de wijkbeheerders hun prioriteit gaan verleggen naar verkeerd geparkeerde voertuigen, Wat mij betreft mag dat met een waarschuwing, maar ik heb er ook geen enkele moeite mee dat op het trottoir geparkeerde auto’s direct een bon krijgen. Auto’s die niet in de vakken geparkeerd staan, maar verder geen hinder geven, kunnen buiten beschouwing blijven.
Renk Knol, 8-10-2007

Renk, je hebt natuurlijk wel gelijk voor wat betreft die lantarenpaal. Als de heg tot op de erfgrens wordt gesnoeid zijn er inderdaad drie tegelbreedtes beschikbaar. Dan kun je er evengoed als visueel gehandicapte nog tegen aan lopen, maar alas. vergroot foto 4
Dus om de gele kaart voor te zijn ben ik maar gaan snoeien. Zie foto. Net op tijd waarschijnlijk, want de met de controle belaste ambtenaar is hier in de buurt gesignaleerd en er zijn vandaag ook weer gele kaarten uigedeeld. De “bol” bij de Kattekroeg moet ook weg…
Michiel van der Vlist, 8 oktober 2007

Ook wij ontvingen een gele kaart voor ‘overhangende coniferen’. Nu heb ik in het geheel geen coniferen in de voortuin, wel een vliegden die met 1 dun takje (nagemeten) 15 cm overhangt op een stoep van 4 ½ tegel breed. In de eerste plaats is het blijkbaar toch moeilijk voor iemand van groenbeheer om de verschillende planten uit elkaar te houden en ten tweede heeft echt niemand last van het buigzame takje. Goed, ik zal het eraf halen maar de kosten die de gemeente nu heeft gemaakt voor de controle, het uitschrijven van een gele kaart en de geplande na-controle, wegen natuurlijk nooit op tegen de ‘overlast’ die er mijns inziens niet eens is. Toch zonde van ons belastinggeld! Dit had men toch véél beter kunnen besteden.
Arnold van Leeuwen, 9-10-2007

Wil meneer van Leeuwen even contact met mij leggen om de situatie (als steekproef) in ogenschouw te nemen
Tel. Secretariaat 0343-565649 (Conny Willers)
Wim van Wikselaar (wethouder), 10-10-2007

Korfballers Dalto naar volgende ronde

DRIEBERGEN  Dalto heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van de veldcompetitie korfbal. De ploeg uit Driebergen won in de hoofdklasse B thuis van KVS. Het werd 17-16.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieiws van zondag 7 oktober 2007

Damhertlaan Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.00 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Daltons winnen en worden koploper

DRIEBERGEN  De Daltons mochten zich, na de overwinning op Jonathan van vorige week, opnieuw klaarmaken voor een geduchte tegenstander. Nieuwland stond op slechts een punt achterstand van onze geelzwarte favorieten, maar de voortekenen waren gunstig. Immers, zoals Judge a.k.a. Maarten Hoevers al constateerde, de eerste herfstbladeren vielen van de bomen. Het toeval (of misschien niet, voor meer informatie over dit onderwerp, zoek Willem de Kruif even op) wilde dat deze bladeren geelzwart gekleurd waren, als was het een aanmoediging van een hogere macht. Wat het ook was, Dalto was scherp en gemotiveerd, waardoor het wist te winnen met een mooie 3-1 score.

De wedstrijd tegen de grote onbekende (Nieuwland komt uit de 2e klasse), begon vrij aardig. De positief, aanvallend ingestelde ploeg uit Amersfoort en onze vrienden uit Driebergen waren beiden van plan er een leuke voetbalmiddag van te maken. Gelukkig voor Dalto was de verdediging ook vanmiddag weer niet van de lucht. Het verdedigingsblok van Dalto, waarin Bruining en Khalota inmiddels een onafscheidelijk en schier onpasseerbaar duo vormen, en Visser (en later Larcoubi, die de vroeg geblesseerd geraakte Visser verving) en El Haddachi goed gebekt en gebackt zijn, wordt gecompleteerd door Edwin Cremers. Vorige week keepte hij al de sterren van de hemel, maar deze week overtrof hij zichzelf opnieuw. Corners werden uit de lucht geplukt alsof het roosjes voor zijn moeder waren, afstandsschoten werden gedegenereerd tot terugspeelballen en doeltrappen en uittrappen hadden assists kunnen zijn als de spitsen wat meer geluk hadden gehad in de afronding. Het was dan ook niet vreemd dat Cremers, die zijn weg bij Dalto helemaal gevonden lijkt te hebben, na afloop werd gekroond tot man van de wedstrijd. Echter, niet alleen Cremers speelde goed. Ook het Duo Penotti (Michiel van Tuil en Milton Vaarnold) bleek weer van onschatbare waarde voor Dalto. Niet alleen braken zij keer op keer de aanvallen van Nieuwland af, ook wisten zij steeds opnieuw weer de rust in de ploeg te houden door te coachen, te passeren, te verdelen, te dirigeren, kortom, te heersen. Lary speelde in een wat vrijere rol en wist, net als vorige week, de openingstreffer te scoren. Een goede aanval werd uiteindelijk door Lary afgerond, zei het via de voet van een Nieuwland-speler. De 1-0 voorsprong met rust was zodoende een feit.

Vlak na rust was het opnieuw Lary die een doelpunt inleidde. Hij werd in een uithoek van het zestienmetergebied op vrij onbesuisde wijze geattaqueerd door een Nieuwlander. De scheidsrechter floot, wees naar de penaltystip en een aantal ogenblikken later deed hij dit opnieuw, met het verschil dat hij nu naar de middenstip wees, omdat Milton de strafschop tot doelpunt had gepromoveerd. Na deze 2-0 ging Dalto wat rustiger voetballen. Dit leidde tot een paar mooie aanvallen, waarbij Sharlo Galmo weer eens van zich deed spreken. Na een actie waarbij hij een fiks aantal mensen van de tegenpartij passeerde werd hij op onreglementaire wijze gestuit. De arbiter erkende dit met een vrije trap. Deze werd door Galmo zelf op de binnenkant van de paal getrapt, maar helaas niet op dusdanige wijze dat hier ook een doelpunt uit voort kwam. Later wist Galmo zijn magnus opus wel te voltooien, door, op de voor hem kenschetsende wijze, een verdediger en een doelwachter het bos in te sturen. Het tegendoelpunt dat Nieuwland uiteindelijk nog scoorde was slechts voor de statistici. Doordat CDN een knap gelijkspel tegen YFC wist de behalen staat Dalto nu gelijk met YFC aan kop van de derde klasse.

Volgende week wacht CDN. Het is de eerste maal in de historie van beide clubs dat de eerste elftallen elkaar ontmoeten. Het publiek zal in grote getale toestromen, en ook u, juist u, wordt verwacht. De eerste echte Driebergse derby vindt plaats op het terrein van CDN en zal om 14:30 uur zijn aanvang vinden. Zorg dat u er op tijd bent, dan kunt u vooraan staan. O, en vergeet niet om spandoeken, toeters etcetera mee te nemen om onze mannen aan te moedigen!

Opstelling Dalto; Cremers, El Haddachi, Bruining, Khalota, Visser (Larcoubi), Van Tuil, Vaarnold, Lary (van Veldhuizen), El Khatib, Galmo, Loukili (Aarab)

Bewoners nog niet enthousiast over Centrumplan Maarn

MAARN  ,,Te hoog en niet passend in het dorpse”. Dat zijn in het kort de belangrijkste bezwaren van bewoners en belangenorganisaties tegen de nieuwbouwplannen voor het centrum van Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Dineren voor het goede doel

LEERSUM  Elma Smeets, gastvrouw van Eethuis Touché, gaat huizen bouwen in India. Ze gaat deelnemen aan een project van Habitat for Humanity in de Indiase deelstaat Karjat.

Lees verder op de website van De Kaap

Wie wil ‘Handjehelpen’

MAARN  Handjehelpen regio Utrecht organiseert vrijwillige thuishulp en mantelzorgondersteuning voor kinderen en volwassenen met een handicap of chronische ziekte. En het kan al vanaf een uurtje per week.

Lees verder op de website van De Kaap

Dames Blue Arrows halen doelstelling

DRIEBERGEN  De sterren leken niet gunstig te staan voor het eerste damesteam van basketbalvereniging Blue Arrows/Peugeot van der Mispel BV. Een uitwedstrijd op vrijdagavond om 21.00 uur met slechts 7 speelsters.
Het relatief nieuwe team van coach Robinson begon moeizaam aan de wedstrijd, verdedigend stonden de basketbalsters niet goed opgesteld en kon de tegenstander een aantal keren het voetenwerk succesvol testen. De aanvallen waren eveneens nog niet goed georganiseerd, maar qua punten was de eerste periode toch in het voordeel van Blue Arrows/Peugeot van der Mispel BV; 8 – 12. Een stand die geen recht deed aan de geleverde inspanning. .De boodschap van de coach was duidelijk; verdedigend de ruimtes klein houden en aanvallend ruimte voor elkaar creëren. Op zich een makkelijke opdracht. Door goed samenspel lukte het om in de tweede periode het verschil met de dames van Flyers verder te vergroten. De ruststand 13 – 28 toonde dat in ieder geval aan. De toeschouwers op de tribune hadden hun hoop op een overwinning van de thuisploeg blijkbaar al opgegeven. De aanmoedigingen waren verworden tot ach- en oh-uitingen. Ondertussen was het vuur bij de Waddinxveense dames ook enigszins gedoofd en konden de geroutineerde dames van Blue Arrows/Peugeot van der Mispel BV het spel domineren. De kansen onder het bord werden echter vaak verstoord door de thuisspelende ploeg, die met het maken van persoonlijke fouten trachtten het ritme van de Driebergse vrouwen te verstoren. Dat laatste lukte wel, maar de kans op de volle winst lag toch echt bij Blue Arrows. Het laatste kwart kon daar nog verandering in brengen, maar onze dames kregen de smaak nu goed te pakken. Hard werken in de verdediging en soepel lopende aanvallen met een mooie score als beloning aan de andere kant van het veld, leidden tot het gewenste doel. Een overwinning waarbij de zestig puntengrens gepasseerd werd. De speelsters van Blue Arrows/Peugeot van der Mispel BV blikten na afloop terug op een wedstrijd waarin ze een hechter team vormden dan ze aan het begin van de avond waren geweest. De einduitslag van 34 – 63 vormde de kroon op het geleverde werk. De sterren stonden dus toch wel goed.

De puntenverdeling: Simone Thuis 16, Douwina van de Peppel 13, Suzanne Duivenvoorde 12, Hetty Booijink 10, Marielle Kats 6 en Annelies Roelen 6.

Driebergenaren vliegen elkaar in de haren

ZEIST  In de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 oktober werd een 17-jarige jongen uit Driebergen aangehouden omdat hij een 17-jarige plaatsgenoot geslagen zou hebben.

Rond drie uur afgelopen nacht kreeg de politie een melding van mishandeling op de Arnhemse Bovenweg. Twee agenten gingen er heen en spraken met het slachtoffer dat geslagen zou zijn. Hij verklaarde dat de dader ondertussen richting station Driebergen-Zeist was gefietst. De politie trof daar de verdachte aan en hield hem aan. Eerder op de avond bleek zich ook al een conflict tussen de twee te hebben afgespeeld, wat werd waargenomen door middel van cameratoezicht. De twee werden toen door de politie uit elkaar gehaald. De politie heeft de zaak in onderzoek.


Een paar weken geleden werd er melding gemaakt dat er in onze gemeente cameratoezicht zou gaan plaatsvinden. Blijkbaar is er dus al ergens een camera geplaatst (of het was in Zeist?). De vraag is natuurlijk waar deze camera dan staat en waar de eventuele andere worden geplaatst. Uit dit bericht maakt ik op dat het ergens op de Arnhemse Bovenweg is. Naar mijn mening niet direct een plaats waar je cameratoezicht gaat uitoefenen.
Maar misschien is het een mobiele camera die overhangend groen aan het controleren was.
Jan Koert Lange, 8-10-2007

Candia’66 en Renswoude in evenwicht

RHENEN  Een leuke maar bij vlagen harde derby leverde geen winnaar op in Rhenen. Na een 0-0 ruststand stond er na negentig minuten een 1-1 eindstand op het bord.

Lees verder op de website van de Veenendalse Krant

Dalto/DSB – KVS

DRIEBERGEN  Het  was mooi weer op sportpark Hoenderdaal en de omstandigheden waren ideaal om er een mooie wedstrijd van te maken.  ” Probeer vanmiddag te investeren in je samenspel ” . Dit waren de woorden waarmee Erik Wolsink  Dalto/DSB afgelopen zaterdag  tegen KVS de wedstrijd instuurde.

Samenspel was er wel. Scores echter niet. De eerste 7 minuten werd er  zelfs helemaal niet gescoord. Na 10 minuten maakte Dalto /DSB   pas de eerste score. Het lukte niet om afstand te nemen van KVS. Scores bleven uit wat resulteerde in 5 – 5 ruststand. 

Voor de tweede helft bleef de opdracht; blijven investeren in het samenspel. Ook nu lukte het niet om afstand te nemen van KVS. Sterker nog, na een kwartier stond  KVS met 8 – 10 voor. Na die periode  kwam   er een sterke fase van Bob de Jong. Met 2 scores van zijn kant liep Dalto /DSB  uit naar 15 – 12. Wie  toen dacht dat Dalto /DSB  de genade klap ging  uitdelen  kwam  bedrogen uit. Binnen de laatste minuut scoort KVS de gelijkmaker; 16 – 16. De inmiddels ingevallen Riko Kruit  die zijn rentree maakte na een blessure scoorde in de laatste aanval  met een afstandschot  nog 17 – 16. Dalto /DSB pakte hiermee toch nog de volle winst en  blijft  daardoor aan de goede kant van de score.  Die Haghe verloor van Koog Zaandijk waardoor Dalto/DSB met twee punten meer dan de nummer 2  bovenaan staat. 

Doelpuntenmakers:

 • Bob de Jong : 4
 • Sietske van de Sande : 3
 • Jorrit Bergsma : 3
 • Jos Roseboom  : 2
 • Adriaan van Dijk : 2
 • Simone Timmerman : 1
 • Riko Kruit: 1
 • Henriet Brandsma: 1

Motor-fiets botsing

DRIEBERGEN  Omstreeks drie uur reed gistermiddag een 23-jarige motorrijder over de Hoofdstraat. Plotseling stak een fietster tussen geparkeerde auto’s door de weg over. De motorrijder botste tegen de fietsster, 39 jaar uit Driebergen, op en zij liep enkele schaafwonden op. De motorrijder liep een pijnlijke nek op. Beiden werden ter plaatse behandeld.

Zwemvereniging De Zwoer naar Veenendaal

DRIEBERGEN  Een aantal zwemmers is afgelopen zaterdag naar Veenendaal gereisd voor de eerste Speedo wedstrijd. Deze wedstrijden worden georganiseerd voor kinderen tot 12 jaar en zijn voor zowel beginnende als ervaren zwemmers en zwemsters. Zo kunnen ze oefenen tegen leeftijdgenoten en wordt spelenderwijs aan het wedstrijdzwemmen gewend.

Omdat er later op de dag nog een wedstrijd voor de hele vereniging moest worden gezwommen waren er slechts 5 kinderen die aan de start verschenen. Sven Dogger wist op de 200 meter vrije slag de eerste plaats te behalen. Thom Hansen werd zowel op de 100 meter vrije slag als op de 100 meter rugslag eerst.

De meisjes deden het ook goed. Elja Douma werd eerste op de 100 meter vrije slag alsook op de 50 meter vlinderslag, haar specialiteit. Amy Weijburg (derde op de 100 vrij) en Merel de Goede wisten weliswaar geen eerste te worden, maar zwommen wel persoonlijke records.

Beroving

ELST  Afgelopen middernacht liep een 45-jarige vrouw uit Veenendaal over de Rijksstraatweg in de richting van haar auto. Plotseling werd zij vastgepakt door vier onbekende personen en zij vroegen om geld. De vrouw vertelde dat ze geen geld bij zich had en de daders renden vervolgens weg met een tas van haar. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug, 0900-8844.

Voetjes van de vloer bij Brickyard Bluesband

LEERSUM  De Brickyard Bluesband trad afgelopen zaterdagavond op in het eetcafé de Wereld van Verschil. De band, die officieel gestart is op 22 oktober 2005, bestaat uit vijf leden.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge vergeet kansen te verzilveren

AMERONGEN  In de belangrijke derby tegen KCD had Hemur Enge het eerste half uur volop kansen het overwicht in doelpunten uit te drukken. Maar doordat er slechts een 3-0 voorsprong was genomen, kon de tegenstander terugkomen in de wedstrijd.

Lees verder op de website van De Kaap

Café Bar Holland nieuwe sponsor van Dalto F1

DRIEBERGEN Sinds kort spelen de pupillen F1 van korfbalvereniging Dalto in Driebergen in prachtige gesponsorde shirts. Met dank aan Café Bar Holland, de nieuwe teamsponsor van Dalto F1. Op de foto de Dalto pupillen F1 met hun trainsters. Van links naar rechts: Trainster Esther Brouwer, Eva, Swen, Lies, Jonas, Petra en trainster Esther Brouwer.

vergroot foto

Heuvelrugnieuws van dinsdag 9 oktober 2007

Lindelaan Driebergen: gesnoeide haag bij 17
foto: © Renk Knol
tijd: 12:00 uur     temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Dorpsbezoek Amerongen verloopt in ontspannen sfeer

AMERONGEN Het college bracht vorige week een bezoek aan Amerongen volgens het vertrouwde concept. In de middag stapten de wethouders en leden van het Managementteam op de fiets. Zij stopten op diverse plekken waar inwoners vragen konden stellen. Van deze mogelijkheid werd goed gebruik gemaakt.

Zie ook

Rhenen gaat duurzaam bouwen

RHENEN  Het college van Rhenen heeft besloten dat alle ingediende bouwaanvragen beoordeeld gaan worden op duurzaam bouwen. De gemeente heeft een licentie genomen op een computerprogramma die de bestekken van ingediende bouwaanvragen gaat doorrekenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Krakers willen meer uitstel

DRIEBERGEN  Omdat het gebied wordt teruggegeven aan de natuur, willen de krakers die op het voormalige militaire complex Austerlitz in Driebergen wonen best vertrekken.

Lees verder op de website van het AD/UN

Nahuwelijkse perikelen

DRIEBERGEN  Gisteravond omstreeks half elf kreeg de politie de melding dat een 35-jarige man de ruiten van een woning aan de Aalscholver eruit aan het gooien was. De man, ex van de bewoonster, was erg agressief en luisterde niet naar de agenten. Om hem tot bedaren te brengen moest pepperspray gebruikt worden om hem rustig te krijgen. De man werd vervolgens overgebracht en ingesloten voor verhoor.

Bandjamin zoekt drummer

DOORN  Al twee jaar is de band Bandjamin actief in de Protestante Kerk van Doorn. Van rock tot opwekking, in het Nederlands en in het Engels, met luistermuziek en als begeleiding van de kerk. Bandjamin treedt 6 keer per jaar op in jeugdkerk. Verder inicidenteel in jeugddiensten en jeugdgerichte diensten. Recent speelden ze op de Heuvelrugdagen mee in de openluchtdienst in het Doornse Gat. Door verhuizing van twee van de leden is Bandjamin nu op zoek naar een nieuwe drummer. Verder bestaat de band uit twee zangeressen, een gitarist, een bassist, een klarinettiste en een toetseniste. De leeftijdvan de leden is tussen de 16 en 18 jaar, maar jongere leden zijn van harte welkom Om de twee weken wordt op zondagavond gerepeteerd.
Belangstelling? Neem contact op met Lieke Lindijer, telefoon 0343- 413153.

Kamer verbolgen over hardloopvergunning

DEN HAAG  De Tweede Kamer hekelt de hardloopvergunning voor de Amerongse bossen.Staatsbosbeheer wil het recreëren in het zuidelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug aan banden leggen. Vanaf 2008 moeten groepen groter dan tien man een vergunning van 250 euro per jaar kunnen laten zien.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

DEV E 4 spiksplinternieuw

DOORN  De E4-pupillen van DEV Doorn zijn in het nieuw gestoken door de praktijk voor fysiotherapie, manuele therapie en medisch trainingscentrum Stoltenkamp in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge in het nieuw

AMERONGEN  Hemur Enge kreeg voor de wedstrijd tegen KCD nieuwe trainingspakken van sponsor Breeschoten. Deze pakken moeten wat extra geluk brengen na de promotie naar de derde klasse.

Lees verder op de website van De Kaap

Kleurrijk samenleven – gewoon doen

RHENEN  De laatste jaren vindt een breed maatschappelijk debat plaats over de multiculturele samenleving. Ook in Rhenen staan de ontwikkelingen rond dit thema niet stil.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuw Gezondheidscentrum wil graag in het Gemeentehuis

AMERONGEN  De huisartsen Gabriel Schiebroek en Paul Breuking uit Amerongen hebben al eerder hun idee naar buiten gebracht voor een gezondheidscentrum in het oude gemeentehuis. De artsen hebben niet stilgezeten en het plan is verder ontwikkeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 10 oktober 2007

Lindelaan Driebergen: achtertuin 17
foto: © Renk Knol
tijd: 13:15 uur     temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Deurwaarderskantoor geopend

DRIEBERGEN  Het deurwaarderskantoor Flanderijn ter Weele heeft zich gevestigd in Driebergen-Rijsenburg. De opening van het deurwaarderskantoor in het voormalige politiebureau aan de Hoofdstraat vond plaats door het doorboren van het voordeurslot.

Zie ook


Tja, een nieuw deurwaarderskantoor in een voormalig politiebureau vestigen en dan als openingsstunt de voordeur openen door het doorboren van het voordeurslot is wellicht leuk, maar wel een ‘open deur’. Met een stormram zou origineler zijn geweest.
Hans Hermans, 10 oktober 2007

Tocht langs Zeister eilandjes

ZEIST  Zeist bestaat uit eilandjes. Witte, zwarte en grijze. ,,Soms is het wel lekker om op je eilandje te blijven, maar nooit eens op een ander eiland kijken is wat beperkt,’’ zegt Steven Spaargaren.

Lees verder op de website van het AD/UN

Asbest in paden

MAARN  In wandelpaden bij het Henschotermeer ten hoogte van Laag Kanje zijn asbestdeeltjes gevonden. Het gaat om het wandelpad tussen het meer en de parkeerplaatsen en het pad tussen de Laan van Laag Kanje en de weg langs de parkeerplaats.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijwilligers gezocht voor oprapen zwerfvuil

DOORN  Onder het motto ‘Heuvelrug schoon’ gaan vrijwilligers op zaterdag 20 oktober op pad om langs de invalswegen van Doorn zwerfvuil te verzamelen. Voor deze actie worden vrijwilligers gevraagd die zich voor enige uren beschikbaar willen stellen om deze klus te klaren.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 11 oktober 2007


Traaij Driebergen: aansluiting Oranjelaan
foto: © Renk Knol
tijd: 14:40 uur     temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Zon in het zuiden

DOORN Sinds september 2007 wordt in Atelier ART33 elke derde zondag van de maand een mini-expositie gehouden. De expositie van oktober wordt verzorgd door de Wassenaarse schilder Rien Meijerink onder de titel: Zon in het Zuiden.

Rien Meijerink schildert al ruim twintig jaar. Aanvankelijk niet zo intensief, vooral tijdens vakanties. Eerst waterverf, toen acryl en sinds een jaar of acht olieverf. Het maken van een schilderij duurt bij hem heel lang. Niet alleen omdat hij er niet voldoende aan toekomt, maar ook door de techniek: laag over laag.

De grootste inzet wordt nog steeds bereikt in de vakanties. Samen met zijn vrouw Ita volgt hij cursussen in Zuid Frankrijk en een enkele keer Toscane. Ze krijgen dan ook les van nieuwe leraren, zoals Alex Lichtveld in Roquefort-les-pins en Jaap van der Wal in St. Berain in de Auvergne. Hun “thuisleraar” is Hiroshli Goto, verbonden aan Ars et Studium in Wassenaar.

Rien Meijerink vindt inspiratie bij veel hedendaagse figuratieve schilders, wals Hopper, Röling en Krabbé. Zijn onderwerpen zijn meestal landschappen, maar hij heeft ook koeien, kippen en duiven geschilderd.

Deze expositie bevat een aantal recente doeken. Meestal zijn het zonnige Zuidfranse en Corsicaanse landschappen, met schaduw, waar ook wel wat vervreemding of dreiging vanuit gaat.
De meeste schilderijen zijn te koop.
De expositie is open donderdag 18 oktober van 10 tot 13 uur, zaterdag 20 oktober en zondag 21 oktober van 12 tot 17 uur. De toegang is vrij.

ART33 is gevestigd in een voormalige stoffeerderwerkplaats aan de kampweg nr. 33 in Doorn.
Deze werkplaats die dateert uit begin 1900 is het afgelopen jaar verbouwd tot een kunstenaarsatelier annex expositie ruimte. Bij de verbouwing zijn authentieke elementen van de oude stoffeerderij zoveel mogelijk gespaard. Zo zijn de oude ramen, de balken lagen en de oude wagendeuren met sluitwerk gehandhaafd.
In deze omgeving werken sinds een half jaar verschillende kunstenaars.

Tevens is hier elke donderdagochtend tijdens de markt een koffie-inloop waar onder het genot van een kopje koffie (of thee) kennis gemaakt kan worden met de mogelijkheden van ART33.

Boswachters teruggefloten

AMERONGEN  Sporters en recreanten die in groepen gebruik willen maken van het bosgebied Amerongse Berg, hoeven geen vergunning meer aan te vragen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Voortgang bedrijventerrein vertraagd

LEERSUM  Tijdens het ondernemerscafé van de Ondernemers Vereniging Leersum (OVL), dat dinsdag 9 oktober ‘op locatie’ bij Albert Heijn werd gehouden, bleek wethouder Roy Pamboer geschrokken over het feit dat er verschillende verhalen over het bedrijventerrein circuleren.

Lees verder op de website van De Kaap

Begroting Rhenen niet sluitend

RHENEN  Het college van Rhenen heeft haar meerjarenbegroting voor 2008-2011 gepresenteerd maar is er niet in geslaagd om deze sluitend te krijgen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Brommobiel over het hoofd gezien

DOORN  Omstreeks vier uur reed gisteren een 58-jarige automobilist over de Oude Arnhemse Bovenweg en zag hierbij een 83-jarige bestuurster van een brommobiel over het hoofd. Een aanrijding ontstond en de vrouw raakte gewond aan haar heup en werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Hek omver en gedronken

AUSTERLITZ  Vannacht om half drie kreeg de politie de melding dat een automobilist op de Oude Postweg een hek omver had gereden en vervolgens was doorgereden. Op de plaats van de aanrijding was een kentekenplaat achtergebleven. Na onderzoek bleek de bestuurder een 25-jarige man uit Austerlitz te zijn. Hij werd aangehouden en bleek te hebben gedronken en blies op het bureau 560 ug/l.


Ah, niet zo maar een “kenteken” deze keer, maar een “kentekenplaat”. Ze leren het nog wel eens. De scribenten bij de politie wel te verstaan, niet de beschonken bestuurders.
Michiel van der Vlist, 11 oktober 2007

Nee de scribenten hebben het nog steeds over een kenteken. Maar gezien de reacties op een eerder bericht heb ik dat maar veranderd.
Renk Knol, 11-10-2007

Toch blijf ik mij afvragen hoe het in dergelijke kwesties met de bewijslast zit. Man rijdt per ongeluk hek omver, spoedt zich verschrikt huiswaarts en drinkt zich aldaar moed in met de intentie telefonisch aangifte te doen van het gepleegde feit, maar werd, vlak voordat hij wilde gaan bellen, door de politie thuis in kennelijk staat aangetroffen. Hoe kan worden bewezen dat hij met teveel drank op achter het stuur zat?
Hans Hermans, 12 oktober 2007

Hans, dit lijkt mij overduidelijk dat je volledig gelijk hebt. Waarschijnlijk was deze man volstrekt nuchter. Helaas was hij wel geschrokken en doorgereden. Thuis gekomen het internet geraadpleegd en kwam tot de conclusie dat een straf voor een te hoog alcoholgehalte lager was dan doorrijden na een ongeval. Dus even de jenever erbij gepakt, een hele stevige borrel genuttigd, en daarna lachend de deur opengedaan toen de politie hem kwam halen. Weet niet of in deze gevallen er een arrestatieteam wordt ingezet, maar ook dat zou mij niet verbazen. Iets creatiever in de reacties in het vervolg. De vorige reacties had ik al eerder gelezen. Misschien iets voor dhr. Woensdag?
Jan Dogger, 12-10-2007

Tja, ik zal wel weer met eeen dooddoener komen, maar met een bloedproef valt vrij goed vast te stellen hoeveel iemand heeft gedronken en wanneer dit ongeveer gebeurd moet zijn. Als je namelijke een te hoog promillage met de blaastest hebt, moet je in ieder geval laten bloedprikken om de juiste waarde te kunnen vaststellen.
Ik blijf het echter triest vinden dat mensen, die blijkbaar niet of niet goed tegen drank kunnen, achter het stuur kruipen van een auto. Nu was het een hek, maar de volgende keer is het misschien een voetganger of wandelaar, net als dit weekeinde in Gemert. Dan is het niet zo leuk meer. Het zal je kind maar wezen.
Jan Koert Lange, 14-10-2007

Heuvelrugnieuws van vrijdag 12 oktober 2007

Hoofdstraat 65 Driebergen: na renovatie
foto: © Robert Wassens
tijd: 8:45 uur     temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Buitenschaakspel voor Zeist

ZEIST  Op zaterdag 13 oktober aanstaande om 13.00 uur zal de Schaakclub Zeist een openluchtschaakspel aanbieden aan de gemeente ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de schaakclub in 2006. Burgemeester Janssen zal aansluitend een partij schaak spelen tegen de voorzitter van de jubileumcommissie van de Schaakclub Zeist, de heer Willem Graal.

De schaakclub geeft het schaakspel cadeau ter herinnering aan dit jubileum. In overleg met het gemeentebestuur is voor een openluchtschaakbord gekozen naast het gemeentehuis aan Het Rond, zodat iedereen gemakkelijk toegang heeft en er ook mensen kunnen toekijken vanaf de banken er omheen.

De gemeente heeft het schaakbord aangelegd met zwarte en witte tegels en een grote kist gemaakt waarin de stukken worden opgeborgen. Om met het schaakspel te spelen moet de sleutel van de kist tegen een bescheiden borgsom worden opgehaald bij Figi. Zo kan iedereen die zin heeft om in de open lucht te schaken, daarvoor terecht bij het gemeentehuis.

Met de schaakpartij tussen burgemeester Janssen en de heer Willem Graal sluit de jubileumcommissie haar laatste activiteit af in het jubileumjaar, dat eindigt op 15 oktober 2007.

Iedereen is welkom om zaterdag voor het gemeentehuis om te zien hoe beiden schaken.

Domheid is troef (20)

ZEIST  Een 20-jarige beginnende bestuurder uit Utrecht is vrijdagmorgen 12 oktober op de Steynlaan aangehouden voor rijden onder invloed. De man werd om 02.00 uur gecontroleerd en werd gecontroleerd omdat hij slingerend over de weg reed. Hij had te diep in het glaasje gekeken en werd aangehouden. Ademanalyse wees vervolgens uit dat hij 595 ug/l alcohol in zijn lichaam had. Zijn rijbewijs is ingevorderd en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Kansen in het buitengebied

HEUVELRUG  Landgoederenbeleid, bouwen in het buitengebied, beschermen van kwetsbare natuur, functiewijzigingen van monumentale bouwsels in het buitengebied. Het buitengebied staat volop in de belangstelling.

Lees verder op de website van De Kaap

Digitale vragen aan jongeren

HEUVELRUG  Hoe gaat het met de jongeren? Wordt er op school gepest? Drinken of roken ze veel? Zijn ze te dik? Allemaal problemen waar een school en gemeente van moeten weten, willen ze er ook wat aan kunnen doen.

Lees verder op de website van De Kaap

Stuctuurvisie Rhenen fase verder

RHENEN  Er is een nieuwe stap gezet naar een structuurvisie voor de gemeente Rhenen. In het voorjaar van 2007 begon het met een wandeling door de kernen van Rhenen, Achterberg en Elst. Durf te dromen, maak de kern zo mooi als je die wilt hebben, was de boodschap. ,,Wel met een stukje beperking,” zei wethouder Ad van Hees maandagavond 8 oktober 2007 tijdens een raadsconferentie in het gemeentehuis.

De insteek is om in de komende tien jaar zestig tot zeventig woningen per jaar voor senioren en starters in de gemeente Rhenen te bouwen. Wat de meedenkgroepen tijdens vier avonden hebben bedacht is geen eindfase, maar een tussenstap. Het ontwerp van de structuurvisie komt in november in de vergadering van burgemeester en wethouders.

Als daar gezegd wordt dat het goed genoeg is om de inspraak in te gaan, volgen er dorpsgesprekken in Achterberg en Elst en een stadsgesprek in Rhenen. Dat is de opmaak om het plan ter visie te leggen. Daarna is het aan de gemeenteraadsleden om een eindoordeel geven.

Tijdens de raadsconferentie presenteerden de drie kernen zich.

Elst
De meedenkgroep in Elst vindt dat het dorp de laatste jaren is opgeknapt en dat Elst best nog wel wat mag groeien. ‘Maar met behoud van het dorpskarakter.’ Gepleit wordt voor een open lintbebouwing in het dorp met doorkijkjes en groen. En verder voor gebouwen met een kap, waarbij de nokhoogte niet meer dan twaalf meter mag zijn.

Verder vindt de Elsterse meedenkgroep dat het dorp een hart nodig heeft, Als voorbeeld werd de plaats Uithoorn genomen. Ook moet er een meervoudig grondgebruik zijn en het parkeren van de auto’s ondergronds. Als inbreidingslocaties wordt het gebied De Vordel en de Driehoek Driftweg/Verbindingsweg/Franseweg gezien. ,,Een centrumplan vereist visie, lef, en een pro-actievel rol van de gemeente. Een beeldkwaliteitplan moet met de gemeente uitgewerkt worden. De totale bouwcapaciteit in Elst bedraagt naar schatting vijfhonderd woningen,” concludeert de meedenkgroep.


Achterberg
‘Achterberg beheerst laten groeien, niet dichtmetselen. Zelfstandig blijven, zowel de mens als de kern’. Opvallende uitspraken in de meedenkgroep van Achterberg. Als kleinste van de drie kernen is Achterberg altijd verbonden geweest met Rhenen, maar met een eigen karakter en een eigen bevolking. De meedenkgroep waardeert het nog steeds open karakter (doorkijkjes) van Achterberg. Uitgebreide verdichting wordt als ongewenst ervaren.

Boerderijen met de uitgang op de rode contour (het gebied waar gebouwd mag worden) mogen van de meedenkgroep verbouwd worden tot appartementen voor starters of senioren. ,,De positie van Achterberg als kleine kern moet versterkt worden,” concludeert de meedenkgroep. ,,Er is een beperkt aantal plekken voor een kleinschalige inbreiding. In de Hogesteeg en langs De Dijk moet de open structuur behouden blijven. Er is ruimte voor ongeveer honderdvijfenzeventig woningen.”


Rhenen
De meedenkgroep in Rhenen verkende eerst wat goed en mooi is in de Grebbestad. En wat stedenbouwkundig echt niet kan. In Rhenen moet volgens de groep geen ruimte meer zijn voor zogenaamde postzegelprojecten. Het centraal winkelcentrum en het faciliteitencentrum moeten versterkt worden. ‘Inbreiding met visie en een integrale woonvisie.’

De meedenkgroep pleit er voor een aantal projecten in Rhenen, die in voorbereiding zijn, bij te stellen ten behoeve van het landschap. En er moeten grote herstructureringsprojecten komen, waarbij de ruimtelijke structuren worden verbeterd. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan renovatie/nieuwbouw met behoud van karakter in Vreewijk en aan sloop van flats bij de Valleiweg/Lijsterberg.

,,Om voldoende woningen te bouwen is een meervoudig ruimtegebruik op enkele locaties noodzakelijk,” concludeert de Rhenense meedenkgroep. ,,Voor de overige gebieden zijn beeldkwaliteitplannen gewenst, zodat nieuwe initiatieven aansluiten op de bestaande bebouwing. De schatting is dat er in de komende tien jaar in Rhenen ruimte is voor ongeveer zevenhonderdenvijftig woningen.”

Heuvelrugnieuws van zaterdag 13 oktober 2007

Traaij 53 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.45 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Kunst en kinderen

LEERSUM  Het Kunstgilde gaf vrijdagmiddag de Leersumse jeugd de kans hun creativiteit te tonen. In het bos, wel te verstaan. Het gaat om het project Kinder Bos Kunst, waarbij kinderen in de gelegenheid worden gesteld hun versie van kunst te geven.

Lees verder op de website van De Kaap

Grote schade na verkeerde inschatting

MAARN  Op de Raadhuislaan in Maarn is de bestuurder van een bestelbus met de schrik vrijgekomen. De vrouw had een tunnel hoger ingeschat dan haar 2.70 hoge bus en botste frontaal.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Driebergse Janneke Schotveld debuteert met kinderboek

DRIEBERGEN  Driebergen is een kinderboekenschrijfster rijker. Janneke Schotveld debuteert deze week met het geweldig leuke kinderboek Villa Fien en daarmee gaat voor haar een lang gekoesterde wens in vervulling. Op zaterdag 20 oktober a.s. is zij ‘s middags op bezoek bij boekhandel Jacques Baas om haar boek te presenteren en signeren.

vergroot foto

Waar gaat Villa Fien over?
Kaatjes moeder houdt van poetsen. Alles in huis glimt en blinkt, en ook Kaatje ontkomt niet aan haar moeders schoonmaakwoede. Ze moet elke dag een schone witte jurk dragen, en buiten spelen is er allang niet meer bij. Op een dag wordt Kaatje naar Villa Fien gebracht, een opvanghuis voor kinderen, zodat haar moeder ongestoord kan poetsen. Gelukkig is Kaatje gauw gewend aan het leven op de rommelige boerderij van Fien, waar ook Pim, Deesje en Bleke Willem wonen. Dan komt er een inspecteur langs om te controleren of ze wel volgende de regels van het Ministerie van Gewezen-wezen leven. Algauw blijkt dat hij het allemaal niks vindt en hij wil de kinderen naar een Beter Pleeggezin sturen. Maar Fien en de kinderen steken daar een stokje voor… Het boek is geschikt om voor te lezen vanaf 6 jaar en om zelf te lezen vanaf 8 jaar.

Dierenarts worden
We laten Janneke aan het woord hoe het allemaal zo is gekomen:
“Mijn eerste boek was gelijk een serie, het heette de Monsters deel 1,2 en 3. Ik had het geschreven op aan elkaar geniete kladblaadjes met minstens vijf verschillende kleuren geurpennen. Ik was toen acht. Daarna volgden nog veel meer boekjes, zelfverzonnen tijdschriften, kranten en samen met mijn buurmeisje Tanneke schreef ik verhuisdozen vol met brieven. (Doen we nog, inmiddels al dertig jaar!)

Toch wilde ik geen schrijfster worden, maar dierenarts. Toen bleek dat dat meer inhield dan poezen aaien, (je moet er ook in snijden, brr) was dat gauw over.

Daarna wilde ik een tijdje kunstenaar worden, ik maakte grote gekleurde beesten van papier-maché. Sommige van deze beesten heb ik verkocht aan café’s en een dierenarts wilde er een paar in de wachtkamer… zo kwam ik toch nog bij de dierenarts terecht!

Na mijn middelbare school leek het me ook leuk om in de jeugdhulpverlening te gaan werken. Uiteindelijk heb ik een mooie tussenvorm gevonden om én met kinderen én met kunst iets te doen; ik ging creatieve therapie studeren. Ik leerde om kinderen te helpen hun problemen te verwerken door middel van tekenen, schilderen en alles wat je nog meer kunt verzinnen om kunstwerken mee te maken.

Toen ik met die opleiding klaar was heb ik een klein jaar in een kindertehuis in Costa Rica (Midden-Amerika) gewerkt. In dat tehuis woonden kinderen die niet meer thuis konden wonen omdat hun ouders problemen hadden. De kinderen hadden niets, geen speelgoed, geen eigen kleren. Met sponsorgeld zorgde ik voor een grote voorraad teken, schilder en knutselmateriaal. Dat vonden ze geweldig en ze maakten de mooiste dingen. De kinderen gingen ook naar school en kwamen steeds vaker met hun huiswerk bij mij. Toen ontdekte ik dat ik het heel leuk vond om ze daarmee te helpen. Daarom ben ik toen ik terug kwam in Nederland weer naar school gegaan; nu om voor juf te studeren.”

Zorgboerderij
“Juf worden deed ik in de avonduren, overdag werkte ik op een zorgboerderij als groepsleidster.
Op de zorgboerderij De Dijckhof aan de Gooijerdijk wonen 9 jongeren vanaf 14 jaar, die niet meer thuis kunnen wonen omdat het daar niet goed ging. Ook komen er overdag jongeren naar de boerderij toe, die wel thuis, in een ander tehuis, of pleeggezin wonen. Ze hebben een licht verstandelijke beperking en daarbij ook nog sociaal-emotionele problemen. (Ze hebben wat meer moeite om met zichzelf en anderen om te gaan dan de meeste mensen.) Maar bovenal zijn ze vaak ook erg gezellig en lijkt het op de boerderij soms net één groot vakantiekamp.

Overdag helpen de jongeren mee met de verzorging van de dieren en de tuin. Ook is er een school; want ook al ging het op de vorige scholen vaak heel moeizaam, ze willen erg graag leren en diploma’s halen, net als iedereen. En daar help ik ze bij, want ik ben daar inmiddels de juf! We houden één keer per jaar een expositie, want in Kunst zijn deze jongeren ook erg goed!

Hernia
Samen met mijn partner Arthur en onze dochter Lotte, die toen twee was, ben ik vier jaar geleden op de Dijckhof gaan wonen. Met nog een ander gezin zijn we er als er bijvoorbeeld ’s nachts iets is met een van de jongeren of als er een koe ontsnapt, geit op de weg loopt, licht uitvalt, verzin het maar. In 2003 werd onze zoon Luuk geboren en samen met 5 poezen is ons gezin nu compleet!

Tussen alle bedrijven door ben ik blijven schrijven, niet alleen brieven, maar ook steeds vaker (en steeds langere) verhalen. Ik vond dat erg leuk en ik begon stiekem te hopen dat een van die verhalen ooit een Echt Boek zou kunnen worden.

Hoewel ik vooral schreef in de weekenden en in de schoolvakanties, veel te weinig dus, is het toch gelukt! Dat was vooral ook te ‘danken’ aan mijn hernia, waardoor ik een hele tijd plat moest. Dat was natuurlijk stomvervelend, maar… ik had wel eindelijk tijd om te schrijven! De uitgever was er blij mee en mijn tweede boek verschijnt dan ook volgende zomer.

Vanaf nu zorg ik ervoor dat er minstens anderhalve dag in de week tijd is om echt ongestoord te schrijven. Best moeilijk op een boerderij vol kinderen, katten en koeien, maar er zitten nog een heleboel verhalen in mijn hoofd te dringen om Boek te worden, dus ik verstop me met mijn laptop op een plekje waar niemand mij kan vinden.”

De presentatie en het signeren van Villa Fien is op zaterdagmiddag 20 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur bij boekhandel Jacques Baas aan de Traaij 4c te Driebergen. 


Wat een heerlijk boek ! We kunnen niet stoppen met lezen en ik betrap mijzelf er op dat ik smoezen verzin om meer dan een verhaaltje per avond voor te lezen. Gewoon omdat het zo gezellig is in bed en je bij het zien van het plaatje van de Inspecteur-op-de-wc al aanvoelt waar het naartoe gaat en je Deesje al hoort roepen “welke letter is het?” nog voor je de eerste alinea uit hebt.
En wat is het vreeeeeselijk dat het het eerste boek van Janneke Schotveld is. Nu moeten we ik-weet-niet-hoe-lang wachten op boek twee … .
Zelfs als dit boek drie keer in de herhaling wordt voorgelezen is dat niet vol te houden … .
Nou ja. Niet zeuren.
Wat een vreugde dat er zo’n fantastisch boek voor een tientje te koop is !!!}|
Dank en veel succes met boek 2 (en 3 en 4 en … .)
Fam. Nijhuis, Ommen. 25-10-2007
P.S. En reken maar dat dit een compliment is want wij lezen alles wat los en vast zit. Vergelijkingsmateriaal genoeg dus.


Heuvelrugnieuws van zondag 14 oktober 2007

Damhertlaan Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Hygiëne in gemeentelijk gymnastieklokaal Doorn ver onder de maat

DOORN  De VVD fractie verlangt van het college van Burgemeester & Wethouders dat de toiletten weer bruikbaar worden in het gemeentelijk gymnastieklokaal in Doorn. Honderden (school)kinderen maken elke dag gebruik van de gymnastiekruimte. Er zijn slechts twee toiletten aanwezig. Het ene toilet is al meer dan een half jaar buiten gebruik. Deze week werd ook het laatste toilet onbruikbaar. Bovendien is de hygiëne in het gebouw ver te zoeken. Dat moet snel veranderen, vindt de VVD fractie in een brief aan het college.

Dames 1 Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel wint

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdagmiddag speelde Dames 1 van Blue Arrows thuis in Hoenderdaal tegen Baros 2. Van te voren was bekend dat het geen moeilijke wedstrijd zou worden. Baros 2 komt net uit de regio en staan onderaan in de competitie. Daarentegen hebben de dames van Blue Arrows al enige ervaring in het Rayon en staan ongeslagen bovenaan.

Het eerste kwart opende zich met een aantal mooi fastbreaks aan de kant van Blue Arrows waar o.a Hetty Booijnk en Marrielle Kats uit scoorde. Gedurende de eerste kwart lieten de dames van Blue Arrows gelijk zien over een hoger niveau te beschikken en liepen weg van de tegenstander. Baros 2 had moeite met het vinden van de basket en kwamen de eerste 5 minuten niet aan scoren toe. Stand na 1ste kwart: 24-03.

In het tweede kwart waren een paar een paar slordigheden, maar ook mooie aanvallen waar onder andere een driepunter van Sanne de Steenwinkel uit voortkwam. Stand na 2e kwart: 43-08. In het 3e en 4e kwart verslapte af en toe de verdediging een beetje waardoor de tegenstander beter de basket konden vinden. Aanvallend gingen de dames van Blue Arrows op dezelfde voet verder, maar in het 4e kwart werden de meeste scores gemaakt. Stand na 3e kwart 58-18. Eindstand van deze wedstrijd: 88-29.

Scores: Hetty Booijink 20 punten, Annelies Roelen 10 punten, Douwina van de Peppel 10 punten, Marielle Kats 10 punten, Korina Tolsma 10 punten, Simone Thuis 10 punten, Ellen Kelly-Noordam 6 punten, Sanne de Steenwinkel 5 punten Suzanne Duivevoorde 5 punten en Annemiek van Ginkel 2 punten. Zaterdag 20 oktober a.s. spelen de dames van Blue Arrows tegen de Green Eagels om 16.00uur in Hoenderdaal.

Pioniersgeesten gezocht

DOORN  Met de gemeente Utrechtse Heuvelrug is KringloopCentrum Zeist overeengekomen om in januari 2008 te starten met kringloopactiviteiten in Driebergen en Doorn. De intentieverklaring daartoe is door beide partijen getekend. 

Lees verder op de website van De Kaap


Misschien is er in de nieuw te bouwen gemeentewerf tussen Doorn en Driebergen nog wel wat mogelijk. Waarom zou je dat niet combineren? Mensen kunnen dan op 1 plaats hun (oude) spullen kwijt. Heeft het nog enige waarde dan kan het naar de Kringloopwinkel. Je kunt je ook voorstellen dat bijvoorbeeld bepaalde bouwmaterialen over zijn of nog bruikbaar zijn en om niet ter beschikking worden gesteld van anderen (retourette). Andere gemeenten werken hier al met succes mee. PS. Mocht ik in aanmerking komen voor een diner, dan geef ik deze graag weg aan iemand die hem beter gebruiken kan.
Jan Koert Lange, 14-10-2007

Aangehouden voor geweld

DRIEBERGEN  Door getuigen werd omstreeks 01.55 uur naar de politie gebeld omdat er een vechtpartij zou plaatsvinden op de Hoofdstraat. Ter plaatse kreeg de politie in eerste instantie niet helder wat er gaande was. Uiteindelijk bleek dat er diverse personen met elkaar gevochten hadden. Hierbij was een 21-jarige man uit Driebergen door een auto aangereden. De politie hield drie mannen – twee van 19 en één van 20 jaar uit Doorn en Driebergen – aan. Verder onderzoek moet uitwijzen wat zich precies heeft afgespeeld.

Dalto verliest en geeft koppositie weg

DRIEBERGEN  “Jullie hebben afgelopen week goed en scherp getraind , neem dit mee in de wedstrijd van vanmiddag” , dat waren de woorden die coach Erik Wolsink  Dalto/DSB  meegaf vooraf gaande aan de wedstrijd  tegen Koog Zaandijk. 

De eerste 10 minuten waren goed. Vijf aanvallen  leverden drie doelpunten  op.  Dat resulteerde in een 3 – 1 voorsprong voor Dalto. Daarna werd het  spel  minder. Het leek wel een kopie van de wedstrijd van vorige week  tegen KVS .  Er werden heel veel kansen gecreeerd maar ook heel veel kansen gemist. Uiteindelijk was de uitslag 18 – 13 voor KZ. Door het onderlinge resultaat is KZ eerste geworden in de poule en Dalto /DSB  daarmee tweede. 

“Het  resultaat van deze wedstrijd moeten we niet meenemen naar de zaalcompetitie, wel de goede punten uit deze wedstrijd; zoals blijven investeren in het samenspel, blijven werken voor elkaar. We zijn op de goede weg” . Dit  was wat coach Erik Wolsink na de wedstrijd zijn ploeg meegaf. Aankomend weekend is er  een  trainingsweekend gepland, daarna een week vrij en dan  weer de zaal in met diverse voorbereidingswedstrijden richting de Korfbal League.

Heuvelrugnieuws van maandag 15 oktober 2007

Hoofdstraat 211 Driebergen: De Horst
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:20 uur    temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Boek van Driebergse Dorine Haveman

DRIEBERGEN  Als kind hoorde Dorine Haveman de verhalen die planten en bomen haar vertelden. Zoals zoveel kinderen die horen. Het enige verschil is dat zij die verhalen als volwassene nog steeds weet en ze gebruikt in haar werk als therapeute. In het boek ‘Een zinvol geheim, want planten mij vertellen’ weeft zij de verhalen uit verleden en heden tot een persoonlijk én informatief boek.   

Wanneer Dorine Haveman (1957) voor het eerst bewust een plant ziet, weet ze niet meer precies, maar het zou heel goed kunnen zijn toen ze vijf was. Met haar ouders en twee zussen was ze op vakantie in Beieren. Haar zussen waren ziek en na een bezoek van de heilpraktiker neemt haar vader haar mee het Beierse Woud in. Tijdens de rit wordt ze steeds banger en spoken sprookjes door haar hoofd – allemaal sprookjes waarin een klein meisje bijna doodgaat in het bos. Eenmaal in het Woud aangekomen wandelen ze langs een beekje tot ze bosaardbeitjes ontdekken. Staand in het veld met deze aardbeitjes krijgt ze het heerlijke gevoel dat alles goed komt. Dat die vruchtjes zullen helpen om haar zussen beter te maken. Ze plukken er zoveel als ze kunnen en haar moeder maakt er een milkshake van. De zussen kunnen er iets van binnenhouden en zijn de volgende dag genezen. In de tuin bij haar huis ontdekte Dorine drie jaar geleden de spontane komst van een bosaardbeitje: “Kruidendeskundige en genezeres Mellie Uyldert heeft in een van haar boeken geschreven dat de planten die spontaan in je tuin verschijnen, geneeskrachtig voor je zijn. De natuur komt je genezing thuis brengen. Nu zijn we allemaal vrij gezond, gelukkig, maar misschien is dat wel dankzij de aardbeitjes.”

Het verhaal over de bosaardbeitjes is het eerste in het boek, de andere verhalen gaan onder meer over het herderstasje, gras, de abeel, de zonnebloem, tijm, de grote ratelaar, brandnetels en de wilde wingerd. In haar voorwoord schrijft Dorine dat de bomen, planten en bloemen uit haar jeugd met haar zijn meegereisd, net zoals de mensen van toen: ‘Hun geest is er nog, en de schoonheid en kracht van de energie die ze in mijn leven brachten neemt nog steeds toe. Iedere bloem, iedere plant draagt een verhaal in zich mee. Deze verhalen sterven niet als de plant sterft. Overal waar de plant opkomt, wordt het verhaal opnieuw vertelt.” en ook: “Bloemen, bomen en planten delen hun kracht met iedereen, toch zijn weinig mensen zich nog bewust van het bijzondere en onvergankelijke dat de natuur te vertellen heeft. In dit boek vertelt het kind hoe je met andere, ontvankelijke ogen naar planten kunt kijken. De volwassene vertelt hoe ze het geschenk van de planten een plek in haar leven geeft.”

Na haar studie Nederlands werkte Dorine enkele jaren in het onderwijs, maar vond het toen weer tijd om het pad uit haar jeugd te vervolgen. Ze startte met trainingen intuïtieve ontwikkeling en een praktijk voor loopbaan- en levensloopvragen. Haar diepe contact met de plantenwereld heeft geresulteerd in een heel eigen werkwijze in de energietheraptie, de aura- en chakratherapie. De helende energie van bloemen en planten speelt hierbij een grote rol. Eerder schreef zij hierover het boek ‘Rooslezen, werken met beelden’ en ‘Bloemkarakters, als afspiegeling van de persoonlijkheid’.

Bij alle 15 verhalen in ‘Een zinvol geheim’ staat een pentekening van Coor Muller-de Groot (1941). Deze kunstenares ontdekte als kind op Sumatra dat de natuur haar grote vriend was. Die liefde is nooit overgegaan, ook niet toen het gezin enkele jaren later als repatriant uit Nederlands Indië in Noordwijk aan zee terechtkwam: de bergen waren verruild voor duinen, strand, zee en bloembollenvelden. Na haar huwelijk ontwikkelde zij haar kunstenaarschap op het Groningse land en aan de waddenkust met zware klei, koolzaadvelden, mooie luchten, boerderijen, dijken en blaarkoppen.

‘Een zinvol geheim, wat planten mij vertellen, Dorine Haveman, met pentekeningen van Coor Muller-de Groot, uitgeverij A3 boeken, Geesteren, www.A3boeken.nl, ISBN 978 90 77408 46 9, € 14,50.

Eerste Heuvelrugwedstrijd De Zwoer zwemfestijn

DRIEBERGEN Afgelopen zaterdag was de eerste van een serie van vijf Heuvelrug wedstrijden. Maar liefst tien zwemverenigingen uit Utrecht en Gelderland kwamen met zwemmers en zwemsters naar Driebergen. In totaal waren er meer dan 500 individuele starts.

vergroot foto

Er werd dan ook besloten om de 400 meter vrije slag met een dubbele bezetting te laten zwemmen. Een spectaculair gezicht om 12 zwemmers tegelijkertijd het water in te zien gaan. Doordat er veel verenigingen waren, was het ook gezellig druk en het lijkt erop dat de Heuvelrugwedstrijden een begrip gaan worden in de regio.

Kiefer van Rosmalen (foto) wist de grootste verbetering te realiseren van zwemvereniging de Zwoer door haar tijd op de 400 meter vrije slag met maar liefst 30% te verbeteren (6.02.60). Maar ook de andere zwemmers hebben hun best gedaan, getuige de 34 persoonlijke records. De trainer, Steven Hulst, kijkt dan ook tevreden terug op de wedstrijd. “Het is voor sommige zwemmers niet eenvoudig om tijdens een dergelijke drukte een goede prestatie neer te zetten, maar de meesten is dit prima gelukt. Mede door de goede leiding en de inzet van veel vrijwilligers is het ook een fijne wedstrijd om te zwemmen geworden”.

Deze wedstrijden zijn onder meer mogelijk door de steun van McDonald’s Huis ter Heide, Karssen BV, Bakkerij De Korenaar, Van der Linden Bouw e.a.

Rode kaarten doen Candia’66 de das om

RHENEN  Candia’66 heeft de uitwedstrijd bij SVM verloren met 3-1. Daarnaast werd het einde van de wedstrijd bereikt met negen spelers. Het eerste rood was na een half uur voor Bas Biere, hij zou hebben nagetrapt.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Getuige houdt inbreker aan

DRIEBERGEN  Gisteren omstreeks vier uur was een man zijn hond aan het uitlaten toen hij twee jongens bij een woning aan de Rosariumlaan zag staan. Ze hadden een beeldscherm in hun handen en probeerden een brommer te starten. De getuige vertouwde het niet en wilde de jongens aanhouden. Die gingen er vandoor, maar het lukte om één van hen op de Esmeijerlaan aan te houden. De getuige droeg de jongen, een 14-jarige inwoner van Driebergen over aan de gewaarschuwde politie. De jongen is ingesloten voor nader onderzoek.

Signalement andere verdachte:  16 – 17 jaar oud, licht getinte huidskleur, gezet postuur, 1.75 – 1.80 meter lang, kort zwart haar, droeg een groene trui met capuchon. Getuigen wordt verzocht te bellen met de politie van het district Heuvelrug via 0900-8844.

Motorrijders onderuit

RHENEN  Op de Grebbeweg is zondag 14 oktober een 29-jarige man uit Opheusden gewond geraakt nadat hij met zijn motor ten val was gekomen. Omstreeks 15.55 uur reed de man over de N225 en moest remmen voor auto’s die voor hem – ter hoogte van de begraafplaats – afremden. De man had dit te laat door en ging onderuit. Hij liep letsel op aan zijn hand en knie en is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. 

Een uur later is een 59-jarige motorrijder uit Renkum gewond geraakt nadat hij met zijn voertuig ten val was gekomen onderaan de Grebbeberg. Omstreeks 16.50 uur kreeg de politie een melding van het ongeval. Het bleek dat de man over de Provinciale weg N225 uit de richting van Rhenen kwam rijden en in een bocht met de Nude zo hard moest remmen, dat hij onderuit ging. Hij liep een open beenfractuur op en is per ambulance naar het Gelderse Valleiziekenhuis vervoerd. Zijn motor is weggesleept.

Diefstal door babbeltruc

DOORN Een bewoonster van de Oranjelaan in Doorn is zondag aan het eind van de middag slachtoffer geworden van een babbeltruc. Twee vrouwen belden aan bij de bewoonster en zeiden dat ze bij de thuiszorg werkten. Ze vroegen of ze binnen mochten komen en begonnen, eenmaal binnen, met een vaag verhaal. Daarna verlieten ze de woning en korte tijd later werd de vrouw gebeld door ‘de politie’. Haar bankpas was aangetroffen bij twee vrouwen en de agent wilde haar pas wel voor haar blokkeren, maar had dan wel de pincode nodig. De vrouw dacht dat ze de politie wel kon vertrouwen en gaf haar code. Vervolgens twijfelde de vrouw toch en belde ze terug naar de politie, die naar aanleiding van haar verhaal direct een onderzoek heeft ingesteld.

Signalementen:
Vrouw 1: 20-25 jaar oud, 1.60-1.70 meter lang, slank, blanke huidskleur met lichte tint, zwart, vettig krullend haar tot in de nek. Sprak goed Nederlands maar met een licht accent (mogelijk Turks / Marokkaans)

Vrouw 2: Leeftijd tussen 15-18 jaar, licht getinte huidskleur, gezet figuur, boller gezicht, kort zwart glad haar en een piercing onder haar onderlip.

Heeft u informatie over de verdachten, belt u dan met de politie van het district Heuvelrug, via tel: 0900-8844.  Tot slot: geef nooit uw pincode af, ook niet aan ‘bankmedewerkers’ of  ‘de politie’, die hier nooit naar zullen vragen.


Dit soort grappenmakerij komt nog steeds zeer regelmatig voor. Inmiddels vraag ik mij dan ook af of we hier nog moeten spreken over oplichting, babbeltruc en hoe je het verder wilt noemen of gewoon van enorm domme naïviteit.
Hans Hermans, 15 oktober 2007

Wielrenner gewond

DOORN  Zondagochtend tegen twaalven kreeg de politie de melding dat een wielrenner was aangereden. Het bleek dat een 45-jarige automobiliste uit Doorn met haar auto over de Berkenweg reed en de Driebergsestraatweg op wilde rijden. Ze zag te laat dat een 46-jarige wielrenner man uit Austerlitz over het fietspad aan kwam rijden en kon niet meer op tijd remmen. De man kwam via de auto op het wegdek terecht en bleef liggen. De politie en ambulance werden gebeld. Ambulancepersoneel stabiliseerde de man en heeft hem naar het Diaconessenhuis in Zeist vervoerd. Zijn letsel is onbekend.

Karate certificaat

DOORN  Zaterdag 13 oktober vond de afsluiting plaats van de sportkennismakingslessen Karate. Een twintigtal kinderen uit Doorn, Amerongen, Leersum en Driebergen hebben in het kader van het project JeugdSportPas van de gemeente Utrechtse Heuvelrug deelgenomen aan de kennismakingslessen karate.

Lees verder op de website van De Kaap

Arena trakteert koploper op eerste nederlaag

RHENEN  ‘Een spannend einde maar met een terechte winnaar’. Dat was bij de meeste mensen op het sportpark in Terschuur de conclusie. De korfballers van Arena moesten daar op bezoek bij koploper Revival.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Info-avond Zorg voor Paard en Landschap in Rhenen

RHENEN  De eerste, zeer succesvolle, informatieavonden, die werden georganiseerd in de maanden mei en juni van dit jaar, zullen een vervolg krijgen in de maanden oktober en november.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

GroenLinks wil koelingen in supermarkten afdekken

DOORN  De raadsfractie van GroenLinks Utrechtse Heuvelrug wil supermarkten verplichten hun koelingen af te dekken. Daarmee kan het energieverbruik van supermarkten met 50% worden teruggebracht. Fractievoorzitter Wilma Hielema heeft daarover vragen gesteld aan het college.

De gemeenten Amsterdam en Zandvoort hebben supermarkten al eerder verplicht om meer energie te besparen door koelingen af te dekken. Verzet van supermarkten tegen deze maatregelen liep vorige maand stuk op een uitspraak van de Raad van State. Daarmee ligt de weg voor andere gemeenten open om dit voorbeeld te volgen.

Energiebesparing is geen luxe, maar bittere noodzaak! GroenLinks wil dat de CO2 uitstoot zodanig wordt teruggebracht dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug in 2020 klimaatneutraal is. Dat wil zeggen dat de gemeente het klimaat niet belast en daar waar dat onvermijdelijk is zorgt voor voldoende klimaatcompensatie. Daarvoor zal GroenLinks tijdens de komende Algemene Beschouwingen een voorstel doen. Maatregelen als het afdekken van koelingen in supermarkten passen binnen deze ambitie en schelen een slok op een borrel. Daarom wil de fractie van GroenLinks dat het college de supermarkten via regelgeving verplicht tot het afdekken van hun koelingen.

Als alle supermarkten dat zouden doen scheelt dat 40 miljoen aan energie per jaar. Ter vergelijking: dat is vier keer het energiegebruik van alle inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De investering kan door de supermarkt binnen vijf jaar worden terugverdiend. Daarna is het niet alleen voor het milieu maar ook voor de supermarkt pure winst.

Supermarkten zijn bang voor omzetdaling. Maar ervaring in Scandinavië en België leert dat dagafdekking niet ten koste gaat van de omzet van supermarkten. Bovendien voorkomt de aanpak van alle supermarkten in de gemeente concurrentievervalsing.


Als de koelingen worden afgedekt, wordt het ook minder koud in de winkel. s’Zomers bij warm weer wil het wel eens onaangenaam koud zijn in supermarkten als men gekleed is op 25+ graden.
Michiel van der Vlist, 15 oktober 2007

“Klimaatneutraal”, één der laatste neologismen om ons te doen geloven dat we het milieu sparen. Met een paar listige rekensommetjes wordt het volk voor de gek gehouden. Koelingen afdekken? Ik vind het een verkeerde vorm van winkeliertje pesten door een stelletje kifterige kabouters. Als ze dan écht de verspilling willen tegengaan, laat ze dan maar eens beginnen met de vele winkels, veel meer dan de supermarkten, die complete voorgevels door alle seizoenen heen wagenwijd hebben openstaan. Miljoenen kubieke meters aan warme lucht die zo de koude buitenlucht in worden geblazen. Dát is pas verspilling en daarmee valt meer winst te behalen dan het afdekken van koelingen, die vanwege hun constructie, het principe van vallende koude lucht, minder mileubelastend zijn dan ‘luchtgordijnen’ die warme lucht naar buiten blazen. 
Hans Hermans, 15 oktober 2007

Het lijkt mij een goed initiatief maar komt nogal als willekeurig over. Er zijn in onze gemeente veel andere zaken waar ook energie op kan worden bespaard, maar je moet natuurlijk ergens beginnen. De opmerking van Michiel vindt ik voor de supermarkten overigens wel een goed aanvullend argument.
Waar ik wel een beetje moeite mee heb is het gegoochel met getallen.
Er wordt gesteld : “Als alle supermarkten dat zouden doen scheelt dat 40 miljoen aan energie per jaar. Ter vergelijking: dat is vier keer het energiegebruik van alle inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.” is nogal verwarrend. Welke supermarkten gebruiken voor de koeling acht keer zoveel energie voor de koeling als alle bewoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug? Misschien worden alle supermarkten in Nederland bedoeld? Ik vindt het nogal een demagogische en een oncontroleerbare stelling en hiermee lok je verkeerde discussies uit.
Misschien dat dit initiatief een eerste stap is naar een verstandig energiebeleid, de toekomst zal leren of deze actie een toevallige losse flodder zal blijken.
Arjan Muil, 15-10-2007

Heuvelrugnieuws van dinsdag 16 oktober 2007

Van Heemstrastraat 5-7 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:45 uur     temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Doornse kunstschilder op Kunstmanifestatie in Luxemburg

DOORN  De Doornse kunstschilder Gé Duursma is uitgenodigd voor een kunstmanifestatie in Luxemburg, Europa’s Culturele Hoofdstad voor 2007. In dat kader zal er een kunstmanifestatie plaats vinden, waarvoor door gastvrouw, en bekende Luxemburgse beeldhouder/schilder Carla Rudbach-Kars, kunstenaars uit verschillende Europese landen zijn uitgenodigd om deel te nemen. De samenhang wordt gevormd door een eigen, sprekende beeldentaal die bij alle deelnemers in hun werk op gebied van schilderijen, beelden en glaskunst wordt aangetroffen. De manifestatie zal naast het tentoonstellen van recent werk van de acht deelnemers bestaan uit gezamenlijke workshops en open atelier overdag en publieksbijeenkomsten met een accent op muziek, poëzie en literatuur in de avonduren.

Uit Nederland is de Doornse kunstschilder Gé Duursma uitgenodigd om aan dit evenement deel te nemen. Zij zal, naast haar aanwezigheid en inbreng bij de verschillende evenementen, met twaalf nieuwe schilderijen aan de expositie deelnemen.

Gé Duursma neemt in ons land niet veel deel aan exposities, omdat zij veel van haar werk in opdracht schildert. Door haar expressieve, realistische onderwerpen, en sterk kleurgebruik, worden haar werken veelal direct voor specifieke interieurs gemaakt, hetgeen mede een gevolg is van haar eerdere werk als ontwerper van tapijten na haar kunstopleiding.

De manifestatie onder de titel Sates of Matter zal plaatsvinden van 27 oktober tot 4 november in de grote ruimte van de oude watermolen Marxmillen in Luxemburg.

Muziekverenigingen goed voor het milieu

RHENEN  Veel mensen hebben de weg naar de groene oud papiercontainer van de muziekverenigingen Ons Genoegen en OBK aan de Valleiweg 92 gevonden. En dat is niet verwonderlijk omdat die iedere werkdag dag open is.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Doorlie Gerdes brengt Weerwoord uit

DRIEBERGEN  Kunstenares Doorlie Geerdes heeft in Weerwoord een aantal gedichten bijeengebracht die zij schreef vanuit een keerpunt rond haar 33e levensjaar, voor deze gelegenheid aangevuld met tekeningen die zij 40 jaar later maakte.

vergroot foto


Diegenen die beroepshalve met ontwikkelingsvragen te maken, herkennen bepaalde wetmatigheden in de biografie, die wijzen op de momenten in het leven waar zulke keerpunten kunnen optreden. Zo zijn er velen die rond hun 33e levensjaar bemerken dat ze in een fuik zijn terecht gekomen waar vertrouwde waarden niet meer gelden, waar het oude afgelegd moet worden om iets nieuws te doen ontstaan. Maar wat dat nieuwe dan zal moeten zijn, is vooralsnog in duister gehuld.

De presentatie van het boek zal plaats hebben tijdens de conferentie ‘100 jaar kunstimpuls van Rudolf Steiner’ op donderdag 18 oktober om 16.30 uur door Sipke Huismans (beeldend kunstenaar en voormalig directeur van de AKI in Enschede)
Weerwoord, isbn978-90-6238-842-4.

Doorlie Gerdes (1935, Laren N.H.) volgde de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (beeldhouwen) in Den Haag. Zij betrok een atelier op het terrein van de Reehorst en gaf les aan studenten van de Vrije Hogeschool. Ook werd zij docent aan de Academie De Wervel en aan het managercentrum De Baak in Noordwijk. In 1990 kreeg zij Atelier Dijckhof ter beschikking en legde zich toe op het tekenen met kleurpotlood. Haar werk werd gekocht door particulieren, instituten en bedrijven in binnen- en buitenland.

Werk in uitvoering bij Prattenburg

RHENEN  Landgoed Prattenburg gaat met steun van de Provincie Utrecht de oude oprijlaan naar het kasteel herstellen. De werkzaamheden zullen afhankelijk van het weer enige weken in beslag nemen. De werkzaamheden zullen rond 20 oktober aanvangen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Gemeentelijke financiën problematisch

DOORN  Het college van b&w heeft de gemeenteraad meegedeeld dat bij het vaststellen van de begroting op 25 september is gebleken dat het structurele financiële beeld van de gemeente er niet gezond genoeg uitziet omdat er geen financiële ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen. Het college vindt het noodzakelijk dat deze financiële ruimte er wel komt. Hiervoor moeten er de komende jaren ombuigingen worden doorgevoerd tot een totaalbedrag oplopend van € 500.000 in 2008 tot € 1.500.000 in 2011.


“Ombuigingen”, is dat niet dat enge woord dat ergens in de tijd van ‘Ome Joop’ werd uitgevonden om het volk te misleiden? Ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug blijkt niet met geld te kunnen omgaan en, ik voorspel het u, laat de burger straks daarvoor opdraaien in de vorm van ordinaire belastingverhogingen, pardon, ombuigingen. Als de gemeente nu eens begint met het ontslaan van de twee parttime wethouders; ze zijn overbodig en omdat ze toch al een ander baantje hebben, kost dat ook geen wachtgeld. Dat lijkt mij een voortreffelijke ‘nieuwe ontwikkeling’, waardoor er vanzelf ‘financiële ruimte’ komt.
Hans Hermans, 16 oktober 2007

Beste meneer Hermans, ik voel me geroepen om op uw reactie te reageren. Allereerst schrijft u dat er sprake is van misleiden. Ik bestrijd dat. Als u de begroting bestudeerd hebt, heeft u kunnen zien dat de begroting 2008, bij gelijkblijvend beleid, een sluitende begroting is. Inmiddels blijkt dan dat we in 2006 geen belastingverhoging gezien hebben, in 2007 geen verhoging behoudens de inflatiecorrectie en als de begroting vastgesteld wordt zoals deze nu aan de raad gepresenteerd is, er ook in 2008 geen OZB verhoging inzit. Let wel, het is een unicum in ons land dat dit na een herindeling gepresteerd wordt. Daarom vind ik uw conclusie dat we niet kunnen omgaan met geld volledig onterecht.  Graag zie ik uw argumenten voor uw bewering dat de inwoners straks opdraaien voor ordinaire belastingverhogingen! Uw conclusie dat er geen wachtgeldrisico is als  twee (in werkelijkheid 4) parttime wethouders ontslagen worden is volledig onjuist. Als een parttimer voor het deel dat hij/zij bij de gemeente werkzaam was geen andere functie krijgt blijft de wachtgeldverplichting gewoon bestaan.  
Wim van Wikselaar, 16-10-2007

Beste meneer Van Wikselaar, Fijn én sportief dat u reageert; beter dan al dat zelfgenoegzame éénrichtingsverkeer-geneuzel van uw collega’s op weblogs. Toch begrijp ik iets niet; u schrijft dat de begroting sluitend is en er ook voor 2008 geen ozb-verhoging inzit, terwijl ik in het nieuwsbericht lees dat het financiële beeld van de gemeente er niet gezond genoeg uitziet en er derhalve ombuigingen moeten worden doorgevoerd. Wie zit hier nu te jokken? Of worden we toch misleid, doordat u niet de ozb, maar wel de overige retributies verhoogt? Overigens kunnen overheden per definitie niet omgaan met geld, het is namelijk bekend dat ze altijd tekort komen en die tekorten direct op de burger verhalen. Maar waar kan de burger met zijn tekorten heen? Precies, nergens. Tot slot verheugt het mij dat u goed op de hoogte bent van de wachtgeldregeling. Mag ik hieruit concluderen dat de deeltijders onder u daar bij gelegenheid zonder meer en zonder gêne gebruik van zullen maken?
Hans Hermans, 17 oktober 2007

De berichtgeving waarop u gereageerd heeft is zeer summier en wekt een ander beeld dan er in feite is. Het is soms ook moeilijk om een juiste samenvatting te geven van wat naar buiten komt. In de begroting staat duidelijk aangegeven dat de OZB ook in 2008 alleen met de inflatiecorrectie aangepast wordt. Voor wat betreft de andere tarieven, die buiten deze begrotingsbehandeling vallen, kan ik tot nu toe concluderen dat ook daar geen exorbitante verhogingen zullen plaatsvinden. Hier geldt natuurlijk wel dat er in het ene dorp een verlaging en het andere dorp een verhoging zal plaatsvinden. Dat is echter geen gevolg van kostenstijgingen, maar van de harmonisatie. In de berichtgeving wordt gesproken over ombuigingen omdat we een aantal ontwikkelingen op ons af zien komen waarvoor geld moet komen. Om de lasten niet te laten stijgen kijk je dan eerst naar kosten reduceren of efficiencymaatregelen. Als ook die niet voldoende zijn ga je kijken naar zaken die je als gemeente eerst wel deed, maar nu niet meer of op een andere manier gaat uitvoeren. Dat wordt bedoeld met ombuigingen. Een andere kreet die daar ook voor wordt gebruikt is “nieuw voor oud”. In de ontwikkelingen die op ons afkomen, zien we een paar onvermijdelijke (al dan niet met keuzemogelijkheden) maar ook een aantal waarbij volledige keuzevrijheid is. Uiteindelijk zal de gemeenteraad het besluit nemen welke keuze, in welke variant gemaakt wordt. In feite is er dus sprake van voorsorteren en dat hoort naar mijn overtuiging bij gedegen, gezond financieel beleid. Je kunt niet meer uitgeven dan je ontvangt, is het uitgangspunt van de huidige coalitie. Tot slot stelt u nog de vraag of deeltijders van de wachtgeldregeling zonder meer en zonder gêne gebruik zullen maken. Allereerst heeft het begrip deeltijder daar niet mee te maken. Het geldt voor iedere wethouder. Ik kan uw vraag natuurlijk alleen voor mijzelf beantwoorden. Voor mij geldt dat ik tot nu toe een goede gezondheid ontvang. Ook dat is geen vanzelfsprekendheid voor de toekomst. Ik ga er echter vanuit dat ik, als mijn wethouderschap ten einde is, weer gewoon aan de reguliere arbeidsmarkt zal gaan deelnemen. Dus gewoon solliciteren naar een nieuwe baan. Zodra dat gelukt is, zal en kan ik geen gebruik meer maken van de wachtgeldregeling. Tot die periode uiteraard wel. Ik heb voor deze klus, die zeer ongewis is, mijn vaste baan opgezegd. In de overwegingen om aan de uitnodiging tot deze functie gehoor te geven, heb ik natuurlijk meegenomen dat ik een tijdelijke zekerheid (in de vorm van wachtgeld) van inkomsten heb. Ik heb tenslotte ook de verantwoordelijkheid voor mijn gezin. In mijn geval dus zonder gêne, maar maak er geen misbruik van. Ik moet mijn gedrag in deze ook naar de gemeenschap kunnen verantwoorden.
Wim van Wikselaar, 17-10-2007

Jeugdige brandstichtertjes

ZEIST  Rond 17.30 uur kregen politie en brandweer de melding dat een vuilcontainer op het Dr. D. Bosplein in brand stond. De brandweer had de brand snel onder controle. Aan de hand van getuigenverklaringen wist de politie de verdachten te identificeren: jongens van 8, 9 en 13 jaar oud en afkomstig uit Zeist.

De agenten zijn bij alle ouders van de drie langs gegaan. Daarbij bleek dat de drie sterretjes in de container hadden gegooid, waardoor de brand was ontstaan. De agenten hadden een goed gesprek met de ouders. Allen waren geschrokken en zegden toe een gepaste straf voor de drie te verzinnen. Mocht de container schade hebben opgelopen, dan zouden de ouders de schade vergoeden.

Werkstraf geëist voor koperdiefstal

RHENEN  Een 39-jarige inwoner van Rhenen moet als het aan justitie in Arnhem ligt veertig uur onbetaald werken. De man zou eind vorig jaar in Overberg een partij kabels waarin koper zat verwerkt hebben gestolen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Rhenen doet mee aan ‘Millennium gemeente’ campagne

RHENEN  Het Rhenense gemeentebestuur Rhenen uitgeroepen tot ‘Millennium Gemeente’. Rhenen geeft hiermee gehoor aan een oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De Millenniumdoelen zijn gericht op vermindering van schrijnende armoede in de wereld, op eerlijke handel en op een schoner milieu.

Nederlandse gemeenten die aan de Millennium Gemeente campagne mee doen geven op verschillende manieren invulling: door bij het inkoopbeleid rekening te houden met milieu en arme landen, door samen met de bevolking ontwikkelingsprojecten te ondersteunen, door kennis over te dragen aan lokale besturen in ontwikkelingslanden en door de millenniumdoelen meer bekend te maken.

Woensdag 17 oktober is ‘White band Day’: de dag waarop wereldwijd de strijd tegen armoede centraal staat. Op deze woensdag wordt om 8.45 uur in de hal van het gemeentehuis het aluminium ‘Millenniumbord’ officieel onthuld door wethouder Marius Guichelaar en raadslid Simone Veldboer. Tijdens de onthulling is aandacht aan de inspanningen die de gemeente Rhenen gaat plegen en al pleegt om bij te dragen aan het bereiken van de millenniumdoelen, zoals:

 • Duurzaamheidbeleid
 • Jaarlijkse uitreiking wereldburgerbokaal
 • Bewust inkopen van Max Havelaarproducten
In de hele wereld ondersteunt een brede beweging van overheden en niet-overheden de strijd voor de millenniumdoelen. In Nederland heeft het kabinet Balkenende IV de strijd voor de millenniumdoelen opgenomen in het regeringsbeleid. Meer informatie via www.millenniumgemeente.nl.

Eervolle vermelding voor gemeente Utrechtse Heuvelrug

DOORN Maandag 15 oktober was de Dag van de Witte Stok. Hiermee is de landelijke Week voor Toegankelijkheid gestart. Tevens werd ook de uitslag bekendgemaakt van de Buiten-Gewoon-Veilig-Prijs waarvoor de gemeente Utrechtse Heuvelrug door Bartiméus genomineerd was. De instelling voor slechtzienden en blinden noemde de volgende positieve elementen:

– veilige oversteken
– markering bushaltes op verzoek
– vlotte realisering aanpassingen
– goed overleg met Bartiméus, ook met cliënten

Tijdens een bijeenkomst van Viziris, de landelijke netwerkorganisatie van mensen met een visuele beperking, is de Buiten-Gewoon-Veilig-Prijs uitgereikt aan de gemeente Rotterdam. De gemeente Utrechtse Heuvelrug kreeg een eervolle vermelding.

‘Het Rondeel’ bij honderd topmonumenten

RHENEN  Minister Ronald Plasterk heeft het aan de Kerkstraat 1 in Rhenen gevestigde ‘Het Rondeel’, de voormalige brandweerkazerne waar tegenwoordig het streekmuseum is gevestigd, geplaatst op de lijst van honderd topmonumenten uit de Wederopbouwperiode 1940 tot en met 1958.

Op de lijst staan allemaal objecten met een bijzondere architectuur of nationale herinneringswaarde, die in aanmerking komen voor de status van beschermd monument. De lijst van de topmonumenten is zorgvuldig voorbereid door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM)

De leidraad bij de keuzes was een tiental thema’s: onderdak, verzorgingstaat, economie, productie, techniek, verkeer, verzuiling, vorming, vrije tijd en herdenking. De selectie doet recht aan verschillende architectuurstromingen en aan de bijzonderheden van de diverse regio’s in Nederland.

‘Het Rondeel’ in Rhenen is een traditioneel vormgegeven brandweerkazerne met slangentoren, twee inrijdeuren en dubbelbovenhuis. Hoek- en middenpilasters van kolossale orde (over twee verdiepingen), die nog worden geaccentueerd doordat ze wit geschilderd zijn. Het gebouw is van belang als fraai vormgegeven, in traditionalistische stijl opgebouwde brandweerkazerne, passend in zijn omgeving. In zijn omgeving en voor de tijd bijzonder in zijn architectonische afwerking.

Het gevolg van de aanwijzing tot monument is dat er voor wijzigingen van ‘Het Rondeel’ een vergunningplicht geldt. Daar tegenover staat dat aanspraak gemaakt kan worden op financiële voorzieningen voor instandhouding van de cultuur historische waarden.

Na inbraak auto gestolen

ZEIST  Op maandagochtend rond 08.00 uur ontdekte de 48-jarige bewoner van een woning aan de Krullelaan dat in de voorgaande nacht in zijn huis was ingebroken. Bij die inbraak werden twee tassen gestolen, met daarin onder andere persoonlijke bescheiden en autosleutels. Vervolgens ontdekte de bewoner dat zijn auto niet meer voor de deur stond. Het ging om een ongeveer drie jaar oude koffiebruine Volkswagen Passat Variant.

Aan getuigen die in de nacht van zondag op maandag iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Krullelaan of die daar de Volkswagen Passat hebben zien rijden, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Heuvelrugnieuws van woensdag 17 oktober 2007

Hoofdstraat 151 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:00 uur     temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Provincie investeert in ontwikkeling van 8 nieuwe cultuurhuizen

UTRECHT  De gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Utrecht, De Bilt, Lopik, De Ronde Venen, Rhenen, Amersfoort ontvangen elk € 200.000,- als ontwikkelingsbijdrage voor een cultuurhuis. Een cultuurhuis is een multifunctioneel gebouw waarin verschillende functies samenwerken. Doel is om kennis toegankelijk te maken, door informatie-uitwisseling en educatie zoveel mogelijk te laten samenkomen. Er is bijvoorbeeld een bibliotheek, een school, peuterspeelzaal, sportvereniging, oudervereniging en er worden cursussen georganiseerd op het gebied van kunst- en cultuur of gezondheid.

Al eerder ontvingen 9 gemeenten eenzelfde subsidie, waarmee zij de ontwikkeling van een cultuurhuis zijn gestart. Het geld wordt gebruikt om de centrale ruimte goed in te richten, met bijvoorbeeld bewegwijzering, balie, informatiescherm, leestafel, presentatiekasten, koffiecorner, kidscorner.

De subsidiëring vindt plaats in het kader van Utrecht Poort tot Kennis, waarmee de provincie de toegankelijkheid, uitwisseling van kennis en informatie wil stimuleren. “Wij willen met cultuurhuizen een belangrijke impuls geven aan het culturele klimaat in dorpen en wijken. Dat is niet alleen goed voor de leefbaarheid, maar ook voor de kwaliteit van het samen leven”, aldus gedeputeerde mevrouw A.H. Raven


Leuk, kan onze gemeente ons “Cultuurhuis” nu eindelijk in de weekends gaan openstellen. Want een in het weekend gesloten cultuurhuis mag die naam eigenijk niet dragen. En als er dan nog iets over schiet van die 2 ton, een paar spotjes om kunstwerken op de galerij te verlichten is geen overbodige luxe.
Arnoud Venema, Doorn, 17-10-2007

Fijn dat er nu ook geld isvoor een “koffiecorner” in het Cultuurhuis!
De automaat in de oude bibliotheek voldeed trouwens ook prima.
Leo van Halem, 11 januari 2008

Auto tegen boom

ZEIST  Gistermiddag rond vier uur reed een 49-jarige automobiliste uit Zeist over de Koelaan van Bunnik naar Zeist. Door nog onbekende oorzaak kwam zij op het rechte stuk van de Koelaan met haar auto in de berm terecht en botste tegen een boom.

Het slachtoffer raakte bekneld in de auto en werd door de brandweer bevrijd. Zij werd met vooralsnog onbekend letsel per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht.

Door de politie werd de Koelaan aan zowel de zijde van Bunnik als de zijde van Zeist afgesloten. Er werd door de Verkeerspolitie Utrecht onderzoek verricht en door een politiehelikopter die in de buurt was, werden overzichtfoto’s gemaakt.

Jubileum buitenpolikliniek

DOORN  Deze maand bestaat de buitenpolikliniek in Doorn 12,5 jaar. En deze gebeurtenis wilde men niet ongemerkt voorbij laten gaan. Voor medewerkers, specialisten en huisartsen uit de regio was er daarom vrijdag een ontvangst in de buitenpoli.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM wint niet

MAARN  Na een extra week rust is SVMM er niet in geslaagd om de drie punten in Maarn te houden. SVMM is nog steeds geplaagd door blessureleed. Roy van Ettekoven, Bart Lolkema, Robbin van de Heijkant en René Dijkhorst waren hierdoor niet beschikbaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Krakers Driebergen moeten weg

DRIEBERGEN  De krakers in het Driebergse complex Austerlitz moeten binnen 24 uur vertrekken. Dat heeft de rechtbank bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de eigenaar van het terrein, de Staat.

Lees verder op de website van RTV Utrecht


Dus de loodsen worden gesloopt omdat het gebied teruggeven wordt aan de natuur. En ze moeten nu gesloopt worden omdat ze niet gesloopt mogen worden als de vleermuizen er eenmaal in zitten. En waar moeten die vleermuizen dan straks heen? Toch een wat dubbelhartige wijze van natuurbeheer. 
Michiel van der Vlist, 17 oktober 2007

Ontuchtzaak

DOORN De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft zojuist in een persbericht bekend gemaakt dat de informatie die in de media is verschenen over een ontuchtzaak IN de Utrechtse Heuvelrug onjuist is. De aangehouden persoon is woonachtig OP de Utrechtse Heuvelrug, maar niet binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

In datzelfde persbericht laat de gemeente weten dat er begin deze week in Maarn brieven werden verspreid waarin een inwoner wordt beschuldigd van pedofilie. De politie laat weten dat deze beschuldigingen niet op waarheid zijn gebaseerd. De politie doet een onderzoek naar de herkomst van deze brief.

Heuvelrugnieuws van donderdag 18 oktober 2007

Oosterstraat 13-15 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:30 uur     temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Recreatieschap in nieuwe jas

UTRECHT  GS kunnen zich vinden in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor het recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei en Kromme Rijngebied. Het bestuur van het schap heeft de gemeenschappelijke regeling aangepast, die dateert uit 1989. De nieuwe overeenkomst was nodig vanwege verandering in de wetgeving en omdat de deelname van gemeenten aan dit samenwerkingsverband in de tussentijd is gewijzigd. Het schap beheert namens de betrokken gemeenten in het gebied en de provincie Utrecht de recreatieterreinen.

Voormalig Verzet Nederland viert 60 jarig jubileum in Doorn

DOORN  De Nationale Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederland heeft vorige week vrijdag in conferentieoord Zonheuvel in Doorn haar zestig jarig bestaan gevierd. Er waren in totaal 240 oud verzetsstrijders deze dag aanwezig.

Lees verder op de website van De Kaap

Politie onderzoekt lasterbrief

MAARN  Op dinsdag 16 oktober kwam het een 46-jarige Maarnaar ter ore dat in zijn woonomgeving een schrijven was verspreid waarin wordt gesteld dat hij actief zou zijn als schennispleger/pedofiel. In het schrijven werd ook zijn naam en adres genoemd. De Maarnaar heeft inmiddels aangifte gedaan van smaad en/of laster.

De politie wil benadrukken dat er tegen de Maarnaar geen enkele verdenking is van pedofilie dan wel van schennispleging. Door de smaadbrief wordt de man ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld.

De politie heeft direct op dinsdagochtend een buurtonderzoek in Maarn ingesteld om de bron en de verspreidingsgraad van de lasterbrief vast te stellen. Tot op heden heeft de politie de bron (nog) niet kunnen achterhalen. Het onderzoek wordt voortgezet.

Aan personen die weten of menen te weten wie de opsteller en/of verspreider van deze lasterbrief is, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844.


Hoewel ik nooit vies ben van een goeie grap, gaat deze toch echt te ver. Want al gaan de complete gemeente en het voltallige korps op hun kop staan om deze flauwe brief te ontkrachten, die man komt nooit meer van dat (onterechte) stigma af. Kortom, een sterk staaltje van hoe een zieke geest een onschuldig persoon aan de rand van de afgrond kan helpen.
Hans Hermans, 18 oktober 2007

Hemur Enge gaat voor winst

AMERONGEN  Door de 7-9 overwinning in en tegen Tiel heeft Hemur Enge weten te voorkomen dat het niet nog vaster op de laatste plaats is komen te staan.

Lees verder op de website van De Kaap

Super SVA speeldag

AMERONGEN  Zaterdag werd, voor de derde keer, in sporthal de Ploeg een spelletjesdag georganiseerd voor jonge kinderen ( 3 tot 12 jaar ) uit Amerongen, Overberg en Elst.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 19 oktober 2007

Korte Dreef Driebergen: Parkeerplaats Greenwheels
foto: © Robert Wassens
tijd: 8:40 uur     temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Rhenen praat over internetpedofiel

RHENEN  In Rhenen is een bijeenkomst gehouden voor de buren van de internetpedofiel die deze week werd aangehouden. Burgemeester Joost van Oostrum en politiewijkchef Hans van den Berg wilden hen informeren over de zaak.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Utrechtse Heuvelrug lastig voor blinden

DOORN  Visueel gehandicapten ondervinden veel problemen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat blijkt uit onderzoek van blindeninstelling Bartimeus in Doorn.

Lees verder op de website van RTV Utrecht


WAT?? Nog geen week geleden kreeg onze gemeente een eervolle vermelding op de ‘Dag van de Witte Stok’. We waren nota bene genomineerd door Bartiméus. “Sorry hoor, maar dit klopt niet, ‘meneer’ Bartiméus. Bedenkt u zich ook even dat we een leefgemeenschap vormen met een infrastructuur, die oorspronkelijk is opgebouwd voor zienden. En dat u met uw instelling én een aantal huizen voor zelfstandig wonende slechtzienden nou toevallig binnen de grenzen van onze gemeente zit, wil nog niet zeggen dat we dan maar direct en klakkeloos alles naar uw wensen dienen aan te passen. Als ik zo om mij heen kijk, zie ik dat er al heel veel is aangepast; meer dan in menig andere gemeente. U kunt niet van de boodschappende Heuvelruggers verwachten dat zij telkens hun fiets stallen naar de zin van enkele winkelende slechtzienden. Trouwens, Bartiméus behoort tot de allerrijkste stichtingen in Nederland, betaalt u zelf maar eens mee aan uw wensenpakket. En tot slot heb ik ook nog een idee, meneer Bartiméus. In Driebergen hebben we minstens één winkel waar klanten zelf hun snoep kunnen kiezen en scheppen. Vraagt u eens aan die winkelier of er van alle snoepjes één exemplaar op een blad kan worden gelegd. Dan hoeven de over onze fietsen struikelende Bartiméussers niet meer met hun handen in de bakken te graaien, de snoepjes tegen hun neus te houden om deze vervolgens terug te gooien als ze niet bevallen. Want dáár heb ik mij al meerdere malen aan gestoord en ik zal u het commentaar besparen, dat mij ten deel viel toen ik er voorzichtig iets van zei.”
Hans Hermans, 19 oktober 2007

Inderdaad een uiterst merkwaardig bericht!
Het juryrapport van de ‘Buiten-Gewoon-Veilig prijs 2007’ geeft de volgende reactie op de nominatie van de Utrechtse Heuvelrug:  “De voorzieningen voor slechtzienden en blinden in Driebergen-Rijsenburg worden door de jury gewaardeerd, maar het hoort ook wel tot de standaard in een gemeente waar een grote instelling voor slechtzienden is gehuisvest.” Ik vindt dit een nogal cryptische omschrijving waaruit ik wel begrijp dat de voorzieningen bovengemiddeld zijn.
Ik ben benieuwd of we nog een verklaring krijgen voor de verwarrende acties van Bartiméus.
Arjan Muil, 19-10-2007

De cliëntenraad van Bartiméus heeft inderdaad Driebergen-Rijssenburg van de Utrechtse Heuvelrug voorgedragen voor de buitengewoon veilig prijs. Deze voordracht betekent niet dat wij als organisatie niet positief kritisch blijven over de toegankelijkheid van de totale gemeente Utrechtse Heuvelrug. Er gaat veel goed, maar er zijn ook nog tal van zaken die onder de aandacht gehouden moeten worden. Ook voor een stuk bewustwording van de gemeente en haar bewoners.  
De week van de toegankelijkheid is een uitgelezen moment om aandacht te vragen voor de toegankelijkheid van dorpen en steden voor mensen met een visuele beperking. En dat moment wordt ook door Bartiméus benut. De bewuste bijeenkomt ging over de toegankelijkheid van het Cultuurhuis voor mensen met een visuele beperking. Die is namelijk niet optimaal. En wij zien het als onze taak om de gemeente daar op te wijzen.
Met vriendelijke groet,
Paulien Vreman, Hoofd Communicatie, 7-11-2007

Buurt bezorgd over lot vrouw internetpedofiel

RHENEN  Omwonenden van de deze week aangehouden internet-pedofiel in Rhenen zijn donderdagavond op het gemeentehuis bijgepraat over de ontstane situatie. De meeste bewoners uit de straat van de 44-jarige man maken zich vooral zorgen over de vrouw en kinderen van de verdachte.

Lees verder op de website van het AD/UN

Berovingen

ZEIST De politie onderzoekt de beroving van vier jongens van 14 en 15 jaar  uit respectievelijk Zeist, Bilthoven en De Bilt. De vier fietsten op donderdag 18 oktober omstreeks 23.45 uur over de Eikenlaan in de richting van de Bergweg.

De vier werden plotseling geconfronteerd met een jongen die voor hun fietsen sprong. Zij moesten afstappen en zagen dat de jongen vermoedelijk hoorde bij een groepje jongeren bestaande uit vier jongens en een meisje. De 14-jarige jongen uit Zeist kreeg vrijwel meteen een harde klap in zijn gezicht van de jongen die voor de fietsen was gesprongen.

Hierna kreeg hij nog diverse klappen en schoppen en wist de jongen hem te  beroven van een aantal persoonlijke goederen. De jongen schopte en sloeg ook de andere drie jongens en wist hen ook van een aantal persoonlijke spullen te beroven. Hierna wisten de vier op hun fietsen weg te komen.

Het signalement van de verdachte werd direct doorgegeven aan diverse politie-eenheden die naar hem uitkeken. De verdachte noch de groep werd aangetroffen. Het signalement van de verdachte: een jongen met een negroïde uiterlijk, ongeveer 1.80 m. en een donkere muts droeg. Inmiddels heeft de 14-jarige jongen uit Zeist aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt getuige(n) zich te melden bij de politie, district Binnensticht, telefoon 0900-8844.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 20 oktober 2007

De Woerd Driebergen: CDN-De Meern
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.35 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Groots jubileumconcert Kerkkoor Driebergen

DRIEBERGEN  Het Kerkkoor Driebergen viert zijn 65-jarig bestaan met een groot en vooral bijzonder jubileumconcert. Het vindt plaats op zaterdag 27 oktober in de Grote Kerk aan de Hoofdstraat.
Het koor wordt in dit concert begeleid door een 20 man sterk orkest. En het nodigde twee bekende solozangeressen uit. Ook organist Sjaak Verboom is van de partij. Hij bespeelt het geheel gerestaureerde orgel van de Grote Kerk, dat voor het eerst na vele jaren weer in een koorconcert te horen is.

Het jubilerende koor werd in de oorlogsjaren (oktober ’42) opgericht door een aantal dames die al langere tijd met elkaar zongen. Het werd een kerkkoor, omdat de Duitse bezetter kerkelijke verenigingen onthief van de verplichting om culturele activiteiten aan te melden bij de zog. Kulturkammer. De dames voelden voor dat laatste niets, aansluiting bij de (toen nog hervormde) kerk bleek de oplossing.

Inmiddels zingt het koor dus al 65 jaar. In kerkdiensten, voor radio en televisie en in concerten. De ruim 75 enthousiaste koorleden hebben naast kerkmuziek ook klassieke en moderne stukken op het repertoire. Een aantal daarvan zullen in het concert worden ten gehore worden gebracht. Muziek van de componisten Vivaldi, Bach, Händel en Saint Saëns, maar ook van Karl Jenkins (bekend van The Soft Machine) en Tom Parker (bekend van The Young Mozart etc.)

De solisten zijn de sopraan Maja Roodveldt, een operazangeres die op vele podia in de hele wereld heeft gestaan, en de alt Maria den Hertog die o.m. de rol van Maria heeft vertolkt in de West Side Story.

Het concert staat onder leiding van koordirigent Martin den Boer, die speciaal voor deze jubileumavond alle muziek en koorwerken arrangeerde. Het wordt mede daardoor een bijzonder concert, waarin Hans Sleeuwenhoek de presentatie verzorgt.

Kaarten voor het concert (dat op 27 oktober om 20.00 uur begint) zijn, mét programmaboekje, voor 10 euro verkrijgbaar bij de VVV aan de Traay 106 en bij Boekhandel Baas, Traay 4c. En natuurlijk op de avond zelf aan de ingang van de Grote Kerk aan de Hoofdstraat 115.

SWD-gebouw wordt ‘apart gezet’

Stichtse Courant
DRIEBERGEN De Stichting Welzijn Driebergen (SWD) gaat een splitsing aanbrengen in de organisatie. Het SWD-gebouw aan de Vijverlaan wordt ‘apart gezet’ in een beheersstichting, en alle activiteiten en ook alle personeelsleden van de SWD worden vervolgens ondergebracht bij een nieuw te vormen ‘activiteitenstichting’. Met de splitsing wil men voorkomen dat het SWD-gebouw aan de Vijverlaan een speelbal wordt in een mogelijke fusie met die andere welzijnsorganisatie in de Heuvelruggemeente, de Stichting Welzijn Utrechtse Heuvelrug.

Luchtkwaliteit Lijnbaan Rhenen verontrustend

RHENEN  De luchtkwaliteit is op enkele plaatsen in Rhenen verontrustend zo blijkt uit een quick scan uitgevoerd door de afdeling milieu van Haskoning Nederland. Rhenen wil maatregelen treffen maar zegt wethouder Ad van Hees. ,,We willen geen valse verwachtingen wekken want op gemeentelijk niveau kunnen we niet veel.”

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant


Wat een abacadabra toch, al dat gedoe over luchtkwaliteit, fijnstof en grenswaardes. Overschrijding met 94 dagdelen per jaar, terwijl 35 dagdelen is toegestaan. Hoelang is een dagdeel? En waar komt de toegstane hoeveelheid van 35 dagdelen vandaan? Wie bepaalt dat? En wat als het lekker waait? De luchtkwaliteit is toch nimmer hetzelfde in een land waar het veel waait? Is dit nou het nieuwste stokpaardje van milieufreaks, fijnstof?
Hans Hermans, 21 oktober 2007

Ik denk niet dat dit het nieuwste speeltje van milieufreaks is. Ik denk wel dat het voortschijdend inzicht is. Vroeger was roken een medicijn, nu denkt men daar toch anders over. Sterker nog, door het roken ontstaan veel (ziekten). Vervelend voor mij (ex-roker) zijn rokers niet, maar ze verhogen wel onze ziektekosten. Fijn stof, dat is inmiddels al lang en breed aangetoond, veroorzaakt ook diverse ziekten, zeker bij kinderen, ouderen etc. Dus wat is er mis mee om daar eens goed naar te kijken en eventueel maatregelen te treffen!
Los van het fijnstof vind ik trouwens wel, dat we onze leefomgeving op een verschrikkelijke manier aan vervuilen zijn op alle mogelijke manieren. Alsof wij de enige levende wezens op de aarde zijn die het recht hebben om de aarde te benutten. Ik vind het wel knap, dat wij in een record tijd de aarde kunnen omtoveren tot een ongelooflijke vuilnisbelt. En daar wil toch niemand wonen.
Het zou fijn (sic) zijn als we iets beter voor onze directe leefomgeving zouden zorgen!
Jan-Koert Lange, 21-10-2007

Heuvelrugnieuws van zondag 21 oktober 2007

Schippersdreef Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Twee ton subsidie voor MFC

RHENEN  Een gelukkige wethouder Betty van den Bosch kon donderdag mededelen dat Rhenen de aangevraagde subsidie van twee ton voor het Multifunctioneel Centrum in Elst heeft toegewezen gekregen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Vechtpartij

ZEIST  Rond vier uur afgelopen nacht kreeg de politie de melding van een vechtpartij op de Slotlaan. Op Het Rond zagen agenten schermutselingen tussen enkele personen. Eén van de personen kwam naar de agenten toe en riep dat zij zojuist was geslagen door een man. De agent sprak de man hierop aan, waarna deze hard wegrende in de richting van de Lageweg. Op het Zusterplein werd de verdachte, een 23-jarige Zeistenaar, vervolgens aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Na vier wedstrijden nog steeds ongeslagen

DRIEBERGEN  De dames van Blue Arrows Peugeot van der Mispel speelden afgelopen zaterdag tegen Green Eagles uit Maasluis. Dit team speelden de laatste wedstrijden een sterke zone verdediging dus onze dames wisten wat hen te doen stond.

De 1e helft verliep vrij makkelijk in het voordeel van Blue Arrows Peugeot van der Mispel. Vrije worpen werden deze speelminuten goed benut waardoor de ruststand resulteerde in 31-21.

Helaas was de foutenlast al zodanig hoog opgelopen dat coach Robinson ook besloot een zone verdediging neer te zetten. De tegenstanders waren er inmiddels achter gekomen dat hun zone verdediging niet het gewenste resultaat boekte en zij gingen daarom een men to men verdediging spelen. Dit veroorzaakte een kleine dip bij de Driebergse dames. Na een time out was de concentratie terug en ontstonden er mooie 1-2-tjes. Met een voorsprong van 50-33 begon Blue Arows Peugeot van der Mispel aan de laatste 10 minuten.

Green Eagles wist het nog even spannend te maken door aardig wat punten in te lopen met het scoren van 4 3-punters. Gelukkig speelden de dames van Blue Arrows Peugeot van der Mispel de wedstrijd rustig uit en wonnen met 64-53.

Scores: Suzanne 13 Simone 10 Karina 9 Ellen 8 Douwina 7 Hetty 6 Annemiek 5 Sanne 4 en Mariel 2

Zaterdag 27 oktober om 17.00 uur spelen de dames van Blue Arrwos tegen Lokomotief in Rijswijk

Heuvelrugnieuws van maandag 22 oktober 2007

Langbroekerdijk Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 11:00 uur    temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Politie zoekt naar 2-jarig jongetje

ZEIST  Op zaterdag 20 oktober kreeg de politie rond 13.30 uur een melding dat er een 2-jarig jongetje werd vermist. De moeder van het jongetje had al geruime tijd gezocht zonder resultaat. De politie startte direct met veel agenten een zoekactie rondom winkelcentrum de Clomp. Hier vond zaterdag ook een multicultureel festival plaats. Na 3,5 uur werd het jongetje in het winkelcentrum door een vrouw aangetroffen. Zij bracht het jongetje naar de politiepost. Gelukkig bleek er geen sprake te zijn van een kinderlokker, zoals gesuggereerd werd door passanten.


Met een al te spontane reactie om verdwaalde of naar ouders zoekende kinderen een veilig heenkomen te bieden is het raadzaam terughoudend te zijn.
Voor je het weet suggereren passanten van alles en nog wat. Zo wordt een hulpverlener kennelijk al snel versleten als kinderlokker. Waarom twijfelden die passanten aan goede bedoelingen? Hebben die omstanders soms hun mond open gedaan, en gevraagd: ‘Mijnheer/mevrouw, bent u een kind aan het lokken?’
Dit nieuwsbericht is een mooie casus waarin de publieke veroordeling de werkelijke feiten vooruit snelt.
Hugo Zelders, 22-10-2007

Ombudsman Rhenen bemiddelt in bouw conflict

RHENEN  De omwonenden van Stationsweg 16-18, de Rhenense Woningstichting en de gemeente Rhenen hebben besloten om de Gemeentelijke Ombudsman Marliz Schellekens in te schakelen inzake het gerezen conflict over te massale nieuwbouw op het terrein van het oude politie bureau.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Auto botst op lantaarnpaal

ZEIST  Agenten kregen ’s avonds om zes uur de melding dat er een auto tegen een lantaarnpaal was gebotst op de Woudenbergseweg ter hoogte van hotel Oud London. Ter plaatse zagen agenten dat ambulancepersoneel al bezig was met het slachtoffer. De automobiliste was met haar personenauto door nog onbekende oorzaak van de weg de berm in gereden en kwam aan de kant van hotel Oud London tegen een lantaarnpaal tot stilstand. De bermpaaltjes waren uit de grond getrokken en de lantaarnpaal stond scheef. Het slachtoffer, een 75-jarige vrouw uit Austerlitz, was bij bewustzijn en had letsel aan haar hoofd. Agenten roken dat haar adem naar alcoholhoudende drank rook. De vrouw werd overgebracht naar het UMC. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Hoe word ik een assertieve patiënt?

MAARN  Zelfs de meest mondige mensen laten de zorg voor hun gezondheid vaak geheel over aan hun huisarts of specialist. Patiënten lijken soms te stoppen met nadenken, geven keurig antwoorden op de zorgvuldig gestelde vragen en wachten op het advies van de betreffende arts.

Lees verder op de website van De Kaap

Schrijvers lasterbrief Maarn gepakt

MAARN  De politie heeft drie verdachten aangehouden in de zaak rond de Maarnse lasterbrief. Het trio werd gedreven door wraakzucht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Fatsoen moet je doen

Ingezonden door Henk C. Achterberg
Inderdaad een wat oubollige titel.
Weet je wat ook oubollig is: Als ‘s avonds blijkt dat je fiets is weggehaald en je die de volgende dag weer ergens, tegen betaling in Utrecht terug kunt krijgen. En daar dan over gaan zeuren.

De fiets die je ’s ochtends bij het station even gauw tegen de muur had gezet, want in de rekken was geen plaats en je had ook geen tijd om verderop te kijken of daar wel plaats was; want ja je was weer te laat van huis gegaan.
Want ja, je had wel wat in de krant gelezen over dat ze nu eindelijk van plan waren die fietsenbende op het station eens aan te pakken, maar ja er zal toch wel niks van komen, dacht je.

En dan nog zo wat:
Verontwaardigd zijn dat er een ‘rode kaart’ van de gemeente in de bus ligt. Je had eerder die gele kaart wel gezien en eens naar dat overstekende groen bij voortuin gekeken, maar je dacht het valt wel mee, ik zal er wel eens wat aan doen, maar ik heb nu even geen tijd. Over dit soort dingen zeuren, die toch gewoon je eigen schuld zijn, dat noem ik oubolligheid.
Ik weet er nog één: Wie z’n gat brandt moet op de blaren zitten.


Het doet mij goed dat we in de gemeente Utrechtse Heuvelrug ook nog fatsoenlijke modelburgers hebben. Overigens snap ik de term ‘oubolligheid’ niet, de zuivere betekenis van dat woord is écht anders dan hier kennelijk wordt bedoeld.
Hans Hermans, 22 oktober 2007

College feliciteert Kamiel Maase

ZEIST  College van burgemeester en wethouders van Zeist feliciteert Kamiel Maase met het verbeteren van zijn eigen Nederlandse record met 8 seconden.

Het college van b&w stuurt bloemen en een brief als blijk van waardering voor deze bijzondere prestatie afgelopen zondag in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Hij verbeterde niet alleen zijn eigen Nederlandse record, hij liep tevens onder de limiet voor de Olympische Spelen in Peking.

Het college is trots dat een inwoner van Zeist zich heeft genomineerd voor de Olympische Spelen in Peking en wenst hem veel succes toe.


Record waarin?
Hans Hermans, 22 oktober 2007

De marathon
Renk Knol, 22-10-2007

Heuvelrugnieuws van dinsdag 23 oktober 2007

Nassaulaan 7-11 Driebergen: achterzijde
foto: © Renk Knol
tijd: 11:30 uur     temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Matches met gevolgen

DRIEBERGEN  Op de Beursvloer Heuvelrug van afgelopen zomer maakte het Rode Kruis een aantal matches. Mede hierdoor kon afgelopen week een voor Nederland uniek project van start gaan, een taalstage voor vrouwen van allochtone afkomst, gecombineerd met vrijwilligerswerk.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanrijding met tractor

ZEIST  Gisteren rond tien uur stond een 38-jarige automobiliste uit Zeist met haar auto geparkeerd op de Prinses Margrietlaan. Bij haar in de auto zaten haar 4-jarige dochtertje en 5-jarige zoontje. Toen zij weg wilde rijden zag zij een naderende tractor, bestuurd door een 48-jarige man uit Barneveld, niet aankomen, met een aanrijding tot gevolg.
De kinderen liepen geen letsel op, maar de Zeistse klaagde over pijn in haar nek en rug. Door de brandweer werd de auto opengeknipt en het slachtoffer werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. De twee kinderen werden door familie opgevangen. De auto moest worden weggesleept.

Doorn is weer schoon

DOORN  Zaterdag organiseerde de actiegroep “Heuvelrug Schoon, Heel Gewoon” de tweede zwerfvuilopruimactie van dit jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Excursie buitengebied Maarsbergen – Overberg

MAARSBERGEN  Onder leiding van Kees van Lambalgen, landschapscoördinator, werd vorige week een excursie in het buitengebied Maarsbergen/Overberg gehouden. Op diverse plekken gaf Van Lambalgen uitleg. Van de wethouders waren Emmy van Wijngaarden, Roy Pamboer, Robbert Waltmann en Jankees Salverda van de partij.

Lees verder

Ouders trainen karate

DOORN  Tijdens de wekelijkse karatetraining hebben een groot aantal ouders van jeugdkarateka’s deelgenomen aan de karateles van hun zoon of dochter. Sportschool J. v.d. Hoofdakker organiseerde de afgelopen week de gezamenlijke training voor kinderen met hun ouders.

Lees verder op de website van De Kaap

Straatroof

ZEIST  Gisteren om zeven uur ’s avonds stond een 19-jarige vrouw uit Montfoort op de Koppelweg bij een bushalte. Er kwamen twee jongemannen bij haar staan, die vervolgens haar mobiele telefoon en haar tas van haar afpakten. Daarna ging het tweetal ervandoor.
De verdachten waren beide licht getinte jongemannen van 18 – 20 jaar oud, een normaal postuur en ongeveer 1.70 meter lang. Beiden droegen donkere kleding en één van hen had een zwart petje op. Aan getuigen van de straatroof wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Judoka’s Bartiméus ontvangen in Cultuurhuis

DOORN  Aan de Olympische Zomerspelen in Shanghai namen circa 7.500 deelnemers vanuit de gehele wereld deel. Begin oktober waren ook deelnemers afkomstig van het Bartiméus instituut in Doorn van de partij.

Lees verder

Kampioenen bij Hemur Enge

AMERONGEN  Hemur Enge D1 is kampioen geworden. Na een spannende wedstrijd bij directe concurrent DVO is Hemur Enge D1 kampioen geworden! Het leek er in het begin niet op dat de Amerongers kans zouden maken op de titel. Voordat de ploeg goed en wel wakker was, stond DVO met 3-0 voor.

Lees verder op de website van De Kaap

Tegen lantaarnpaal

ZEIST  Rond half vijf zag gistermiddag een getuige dat een automobilist de bocht op de Koppelweg met de Nijenheim te ruim nam, de stoep opreed en een lantaarnpaal uit de grond reed. Vervolgens reed de automobilist met zijn zwaar gehavende auto door.

De politie stelde aan de hand van het kenteken van de auto een onderzoek in. Zij gingen naar het nabij gelegen adres van de tenaamgestelde, een 69-jarige Zeistenaar. De man rook sterk naar alcohol en bleek beduidend te veel te hebben gedronken. Hij werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 585 ug/l, meer dan 2,5 keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor doorrijden na een aanrijding en het rijden onder invloed van alcohol. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Doornse jeugd wint finale Jan Rijk Tour

DOORN  Onlangs vond op de baan van de Doornse Golf Club de finale van de Jan Rijk Tour 2007 plaats. Hoewel het voor de Doornse jeugd een thuiswedstrijd was, hielden de jongens en meiden het hoofd koel en wonnen uiteindelijk de finale.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 24 oktober 2007

Traaij Driebergen: weekmarkt
foto: © Renk Knol
tijd: 14:05 uur     temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Sloop munitiemagazijncomplex Austerlitz gestart

DRIEBERGEN  In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat de Dienst Landelijk Gebied (DLG) woensdag 24 oktober de aannemer starten met de eerste fase van de sloop van het voormalig munitiemagazijncomplex Austerlitz. Na de sloop wordt de 8,5 ha toegevoegd aan het zuidelijk gelegen natuurgebied Groot Heidestein/Bornia dat Het Utrechts Landschap in beheer heeft.

Om te voorkomen dat vleermuizen in de gebouwen gaan overwinteren, moet de sloop snel starten. Het werk moet klaar zijn voordat het vogelbroedseizoen begint. Het complex telt 23 lege opslaggebouwen. Bosgebied en heideterrein omgeven het voormalige militaire complex. In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de Dienst Landelijk Gebied (DLG) samen met toekomstig beheerder Het Utrechts Landschap het inrichtingsplan voor het voormalige militaire terrein gemaakt. Alle benodigde vergunningen zijn verleend voor de uitvoering van het plan. DLG is tijdelijk eigenaar van het terrein.

De natuurontwikkeling vindt plaats in het kader van het Project Ontwikkeling Militaire Terreinen (PrOMT); in opdracht van het ministerie van LNV geven DLG en Dienst Domeinen Onroerende Zaken een nieuwe bestemming aan 53 voormalige militaire terreinen in heel Nederland.

Voormalig munitiemagazijncomplex Austerlitz was de afgelopen negen jaar gekraakt. De laatste krakers zijn dinsdag 23 oktober van het complex vetrokken. Iets meer dan een jaar geleden heeft DLG de krakers ingelicht dat zij het terrein najaar 2007 zouden moeten verlaten. Omdat de krakers dit weigerden heeft Dienst Landelijk Gebied afgelopen september namens de staat een kort geding aangespannen tegen de krakers. De rechtbank Utrecht heeft op 17 oktober 2007 het vonnis uitgesproken dat de krakers binnen 24 uur het terrein moesten verlaten. Om de krakers tegemoet te komen heeft DLG de krakers tot dinsdagochtend 23 oktober 12.00 uur de tijd gegeven om te vertrekken.

’Nieuw leven in activiteitencentrum Vollenhove’

ZEIST  Hans de Bree, directeur van welzijnsorganisatie Meander wil het activiteitencentrum in Vollenhove in Zeist nieuw leven inblazen. De voormalige school heeft voldoende ruimte voor meerdere organisaties en activiteiten, maar volgens De Bree staat een groot deel van de ruimte leeg.

Lees verder op de website van het AD/UN

Henneptoppen

RHENEN  Gisteren stelde de politie naar aanleiding van binnengekomen informatie een onderzoek in in een tuinhuisje bij een woning aan de Dennenweg. Daar troffen de ze ruim drie pond gedroogde henneptoppen aan. Die werden in beslag genomen en de 48-jarige eigenaar uit Rhenen werd aangehouden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Buurtbewoners tevreden met parkeercontrole

MAARN  De politie heeft op diverse straten een controle op parkeren in de blauwe zone gehouden. Bij de controle op de Tuindorpweg, Kapelweg, Raadhuislaan en Raadhuisplein werden dertien bekeuringen uitgeschreven. Meerdere buurtbewoners uitten hun tevredenheid omdat zij veel overlast ondervonden van parkeerders die hun auto bij hen voor de deur parkeerden en vervolgens op de trein stapten.

Celstraf geëist tegen verdachte verkrachting

RHENEN  Een 16-jarig meisje verzette zich met hand en tand toen een 18-jarige jongen uit Rhenen haar in april van de fiets rukte en probeerde te verkrachten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van donderdag 25 oktober 2007

Traaij Driebergen: kaaskraam van Barneveld
foto: © Renk Knol
tijd: 12:25 uur     temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Twintigste Bergrace by Night

RHENEN  Was het eerste ‘loopfeest’ dit jaar in april met 2800 deelnemers een groot succes, op 2 november wordt 20 jaar Bergrace by Night afgesloten met een party met veel live muziek. Er worden meer dan 2200 hardlopers cq. feestvierders verwacht en er treden drie verschillende bands op.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Verrassingen op Maarten Luthertocht

AMERONGEN  Zo rond hervormingsdag wordt in Amerongen de Maarten Luther Wandeltocht gehouden in het prachtige natuurgebied van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. In 2007 wordt de tocht voor de 7e maal gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Zonder ongelukken keihard door de bocht

MAARN  Op de eerste dag van de herfstvakantie werd op de buitenschoolse opvang van de Trommelaar de eerste workshop dag voor de kinderen georganiseerd door Marleen van ’t Hoog. Zij koos als activiteit: slotracen.

Lees verder op de website van De Kaap

Diefstal televisie

ZEIST  Op dinsdag en woensdag werd er ingebroken in twee woningen aan de Comeniuslaan. Een raam werd geforceerd van een woning en een LCD televisie werd gestolen. Vermoedelijk werd op woensdagochtend op de dag getracht nog een LCD televisie te stelen. Vermoedelijk zijn hier de dader(s) gestoord omdat de tv uiteindelijk achterbleef. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie district Binnensticht; 0900-8844

Winkeldiefstal

DOORN  Afgelopen woensdagmiddag hield de politie een winkeldief aan. Een 21-jarige man uit Doorn had verschillende goederen weggenomen uit een winkel aan het Plein. De man werd aangehouden en kreeg een boete van 140 euro.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 26 oktober 2007

Sterrenboslaan Driebergen: richting Rosariumlaan
foto: © Robert Wassens
tijd: 11:35 uur     temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

AH-verbouwing uitgesteld

Stichtse Courant
DRIEBERGEN  De ingrijpende verbouwing van supermarkt Albert Heijn aan het Binnenhof zal naar verwachting pas volgend jaar van start gaan. Dat heeft de heer Oushoorn van Ahold deze krant meegedeeld.

Milieufederatie Utrecht onderzoekt mening van over klimaat en energie

UTRECHT  De komende twee weken vraagt Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) aan de inwoners van de provincie Utrecht om mee te doen aan ‘De Groene Peiler’ dat onderzoek doet naar ‘klimaat en energie’.
De Groene Peiler is het natuur- en milieupanel van de Provinciale Milieufederaties. Met het onderzoek hoopt de NMU te weten te komen wat de inwoners van de provincie Utrecht vinden van alle aandacht in de media en politiek voor het klimaatvraagstuk. Daarnaast vragen we de deelnemers of ze door die aandacht anders tegen het veranderende klimaat en hun rol daarin aankijken.

Denkt u verder dan uw eigen voordeur? En wilt u uw stem laten horen? Meldt u dan nu aan als panellid bij De Groene Peiler, het online natuur- en milieupanel van de NMU. Door middel van De Groene Peiler gaan we regelmatig onderzoeken welke kansen en bedreigingen inwoners zien op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid in de eigen provincie. Dankzij uw mening kan de NMU beslissers beïnvloeden om te kiezen voor duurzame ontwikkeling en een groene provincie Utrecht. De resultaten zijn eind november bekend.

De Groene Peiler gaat in eerste instantie van start met vier van de twaalf Provinciale Milieufederaties. De rest zal begin 2008 volgen. In totaal zijn per jaar vier panelonderzoeken gepland, over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar volgt nog een onderzoek naar wat de inwoners van de provincie Utrecht vinden van de toenemende verrommeling van het landschap. De deelnemers kunnen in de vragenlijst aangeven aan welke storende landschapselementen ze zich het meeste ergeren.

Schone berm werkt preventief

MAARN  Slordige mensen veroorzaken zwerfvuil en nette mensen ruimen dat vuil vervolgens op. Dat opruimen gebeurde afgelopen zaterdagmorgen, tijdens de halfjaarlijkse schoonmaakactie georganiseerd door de werkgroep Schoon van Maarn Maarsbergen Natuurlijk.

Lees verder op de website van De Kaap

VVD stelt vragen over ontwikkelingen op recreatiepark De Bonte Vlucht

DOORN  Nieuwe ontwikkelingen op recreatiepark De Bonte Vlucht zijn aanleiding voor de VVD fractie om schriftelijke vragen te stellen aan het college van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

De brief aan het college:
Geacht College,
Naar aanleiding van vragen in de raad in juli 2007 heeft u ons medegedeeld, dat u in juli in overleg zou treden met de eigenaar en gebruikers van het recreatieterrein De Bonte Vlucht.
Daarna is het stil geweest rond dit onderwerp. Tot op heden hebben wij geen meldingen gekregen over de voortgang daaromtrent.

Inmiddels is ons informatie toegekomen over een overleg dat kennelijk op 17-08-2007 heeft plaatsgevonden tussen de eigenaar en de gemeente. Conclusies uit dat overleg zijn kennelijk de volgende:

 1. Er wordt toestemming gegeven om het aantal recreatiewoningen van 86 op te trekken naar het aantal van 100.
 2. Er wordt toestemming gegeven om de inhoudsmaat van recreatiewoningen van 200 m3 op te trekken naar 250m3.
 3. Er wordt toestemming gegeven om het aantal stacaravans van 173 op te trekken naar het aantal van 200.
 4. Er wordt toestemming gegeven om de inhoudsmaat van stacaravans van 35 m3 op te trekken naar 60 m3.
 5. Er wordt toestemming gegeven om verschillende vormen van recreatie te clusteren, waarbij het niet duidelijk is, of de clustering wel binnen het bestemmingsplan past.
 6. Er wordt toestemming gegeven om bomen weg te halen, waarbij het maar de vraag is, of er aan de Boswet wordt voldaan.

Wij hebben de volgende vragen hierover:

 1. Is het juist dat het college toestemming heeft gegeven om minstens 4 overtredingen van het bestemmingsplan “Woongebieden en Recreatieterreinen” toe te staan?
 2. Zo ja, is het college het dan met ons eens, dat dit soort wijzigingen eerst aan de raad zouden moeten worden voorgelegd?
 3. Is het college het met ons eens, dat al deze genoemde toestemmingen tesamen een volledige omvorming van de Bonte Vlucht inhouden en dat daarmee de uitgangspunten van het vigerende bestemmingsplan met voeten wordt getreden?
 4. Bent u met ons van mening, dat hiermee volledig Carte Blache wordt gegeven voor alle recreatieterreinen in het vigerende bestemmingsplan en eigenlijk op de hele Heuvelrug?

Graag willen wij ten spoedigste antwoord op deze vragen. Indien deze conclusies juist zijn, is het college bereid deze standpunten terug te draaien en eerst voor te leggen aan de raad? Wij zouden het op prijs stellen om reeds volledige beantwoording te krijgen in de commissie Ruimte van a.s. dinsdag 30-10-2007. Wij zullen de griffie verzoeken dit onderwerp met deze brief voor die vergadering te agenderen.

In afwachting van uw antwoord,
Met vriendelijke groet,
namens de VVD-fractie,
Peter van der Zee
Raadslid gemeente Utrechtse heuvelrug

Heuvelrugnieuws van zaterdag 27 oktober 2007

Waterhoen 17 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Als echte mannequins

AMERONGEN  In de grote zaal van het Zendings-Diaconessenhuis prijkte deze week een heuse catwalk. Kinderen van de tienerclub waren voor één dagje mannequin van spiksplinternieuwe kinderkleding, die even later aan ruim zestig kinderen uit Amerongen en Leersum werd uitgedeeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe bedden in Diakonessenhuis

ZEIST  De oude bedden van de Diakonessenhuizen in Utrecht en Zeist gaan naar Roemenië. Tussen 29 oktober en 15 november komen er vierhonderd nieuwe bedden in het ziekenhuis.

Lees verder op de website van het AD/UN

Lustrum Goud van Oud

DOORN  Op zaterdag 3 november staat het RCN Het Grote Bos in het teken van het lustrum voor Goud van Oud. Het is dan tevens de afsluiting van het Istimewa-seizoen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kom naar KOM

DOORN  De St. Martinusparochie Doorn/Langbroek heeft een nieuw initiatief genomen, dat Kerk-Op-Maandag (KOM.) genoemd wordt. Eén maandagavond in de maand is iedereen uitgenodigd in Ons Centrum.

Heuvelrugnieuws van zondag 28 oktober 2007

Groenhoek Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Nacht van de nacht

Ingezonden door Arjan Muil
AMERONGEN Vanavond hebben we meegedaan aan een avontuurlijke wandeltocht op de Amerongse berg in het kader van de ‘NACHT VAN DE NACHT’. Het was een bijzondere belevenis om in het donker door het bos te wandelen onder leiding van een gids en dingen mee te maken die je overdag niet zult meemaken. We hebben bijvoorbeeld een aantal uilen horen roepen en op korte afstand een hert voorbij horen lopen.

Overigens was het niet echt donker, enerzijds door het licht van de volle maan maar ook voor een belangrijk deel door verstrooiing van allerlei verlichting van bijvoorbeeld steden en industrie.

Vele gemeenten en bedrijven hebben op 27 oktober een steentje bijgedragen aan de ‘nacht van de nacht’, een initiatief van een initiatief van De Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu. Onze gemeente Utrechtse Heuvelrug schitterde echter door afwezigheid. Onderweg over de N225 van Driebergen naar de Amerongse berg kwamen we veel overbodige verlichting tegen. Ons Cultuurhuis bijvoorbeeld, pronkte in het licht van een geweldige schijnwerper. Zeker in onze gemeente, waar het gelukkig al betrekkelijk donker is, is veel te winnen met het uitschakelen van overbodige verlichting. http://www.laathetdonkerdonker.nl/

Branden

AMERONGEN  De politie kreeg op zaterdagavond omstreeks 20.30 uur de melding van brand in een conifeer in een tuin aan het Engelse Werk. De bewoner heeft het brandje zelf kunnen blussen.

Omstreeks 23.00 uur kreeg de politie wederom melding van brand bij een carport bij een woning aan de Dwarsakkers. Hier kon de brandweer niet meer voorkomen dat de carport geheel afbrandde.
De politie zal de oorzaak van beide branden nader onderzoeken.

Dalto wint overtuigend van DOSC

DRIEBERGEN  Voorafgaand aan het seizoen wist iedereen het zeker. Dalto had een geweldig team, dus het zou geen enkele moeite kosten om bovenin mee te draaien. De valse start die Dalto desondanks maakte, is gisteren definitief teniet gedaan met DOSC als slachtoffer. De cijfers spreken ditmaal voor zich. Dalto – Dosc, 4 – 0.

Na een pauze van drie weken was het eindelijk weer tijd voor Dalto om te voetballen. De gretigheid van de Daltons was dan ook niet van de lucht. In de eerste twintig minuten van de wedstrijd leek DOSC niet te weten wat het overkwam. Aanval na aanval werd gelanceerd op het doel van DOSC, dat alleen al in de eerste twintig minuten machteloos moest toekijken hoe, onder andere:

 • Foad Khalota achtereenvolgens een vrije bal op schitterende wijze in de kruising krulde en een kopbal in de hoek plaatste (helaas wist de keeper de bal tot tweemaal toe tot corner te verwerken);
 • Sharlo Galmo de bal over de kansloze keeper lobte na een verre trap van Cremers (helaas ging de bal net naast);
 • Imad el Khatib keer op keer voor de doelman mocht opduiken;
 • Appie Larcoubi veel sneller was dan zijn directe tegenstander;
 • Rachid Lary, Dennis Kooi, Milton Vaarnold en Chiel van Tuil heersten op het middenveld;
 • Bas Bruining, Edwin Cremers, Mustafa el Haddachi, Foad Khalota en Appie Larcoubi niet alleen de 0 hielden, maar ook zeer verzorgd opbouwden.

Kortom, er was geen houden aan. DOSC werd op alle fronten overklast, een onterecht toegekende (en zodoende gemiste) strafschop kon hier niets aan veranderen. Sterker nog, Dalto was oppermachtig, en wist derhalve ook te scoren. Een prachtige actie van Sharlo Galmo, zoals die we dit seizoen nog niet eerder gezien hebben, betekende de 1-0. De verdedigers en keeper die werden uitgekapt waren nog naar de bal aan het zoeken toen DOSC allang weer had afgetrapt. Kort voor rust werd het 2-0, door opnieuw Galmo.

De tweede helft liet een zelfde spelbeeld zien. Divide et impera was het motto van Dalto, dat geen kans weggaf, maar zelf wel veel kansen creëerde. De ontketende Imad el Khatib deed ook van zich spreken. Tijdens de training op donderdag bleek al dat hij bijzonder scherp was (hij wist daar Milton Vaarnold te poorten), maar ook tijdens de wedstrijd was hij een ware plaag voor de DOSC-verdediging. De zoveelste passeeractie van Imad was aanleiding voor een van de DOSC-verdedigers om hem onreglementair van de bal af te zetten. De scheidsrechter wees resoluut naar de stip, Lary stuurde de keeper resoluut de verkeerde kant op. Na 3-0 was het verzet van DOSC volledig gebroken en mocht Dalto de wedstrijd rustig uitcombineren. Dit leidde nog tot de 4-0, die op naam van good old Romario kwam te staan. Van een meter afstand wist hij de keeper via de onderkant van de lat te verschalken.

Dalto is inmiddels de virtuele koploper in de derde klasse. Volgende week tegen TOV kan zij deze positie versterken. Komt allen kijken om hen aan te moedigen!

Opstelling Dalto: Cremers, Larcoubi, Bruining, Khalota, El Haddachi, Vaarnold (P. Schenkels), Van Tuil, Kooi (Aarab), Lary, Galmo (Romario), El Khatib


Waarom wordt er door u nooit iets gemeld over CDN, en ( te ) veel over Dalto?
Hein Ros, 29-10-2007

In voorgaande jaren werden ook de verslagen van CDN opgenomen. Maar dit jaar is er (nog) geen verslaggever voorhanden. Vandaar.
Renk Knol, 29-10-2007

Grappig, de heer Ros vraagt iets aan de heer Knol.
Hans Hermans, 29 oktober 2007

In 2006 ( toen CDN kampioen werd ) heb ik ook niets over CDN gelezen.
Hein Ros, 29-10-2007

Google maar eens met ‘cdn heuvelrugnieuws’. Er is dan zelfs een berichtje dat cdn in Doorn in april 2007 kampioen werd.
Renk Knol, 29-10-2007

Dit gaat verdacht veel lijken op een paardensprong op een hengstenbal.
Hans Hermans, 29 oktober 2007

Het spijt mij, u heeft gelijk. Wellicht dat u dan wel de uitslagen van de door CDN 1 gespeelde wedstrijden kunt vermelden, daar hoeft toch geen speciale verslaggever voor te komen?
Hein Ros, 30-10-2007

Degelijk Candia’66 wint van Jonathan

RHENEN  Op het eigen sportpark heeft Candia’66 de drie punten binnengehaald door een nuttige en zwaarbevochten 2-1 zege op Jonathan uit Zeist.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Dames 1 Blue Arrows wint met maar 6 puntjes

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdagmiddag 27 okt. speelde Dames 1 van Blue Arrows in Rijswijk tegen Lokomotief Dames 1. Van te voren wisten we dat we het best moeilijk zouden kunnen krijgen. De thuiswedstrijd hadden we namelijk ook maar net gewonnen van Lokomotief. En Lokomotief wilde ditmaal bij hun thuiswedstrijd in Rijswijk erg graag van ons winnen.

Zij waren met 11 speelsters. Wij waren niet compleet. Helaas misten wij Annelies Roelen en Hetty Booijink.

De geblesseerde Liane van der Mispel had zich deze wedstrijd ook omgekleed om als reservespeelster als het nodig was toch een paar minuutjes te spelen.

Het eerste kwart van de wedstrijd werd geopend met een mooie fastbreak waaruit Simone Thuis scoorde. De verdediging liep bij de dames van Blue Arrows goed. De verdediging werd afgewisseld met een zone verdediging. Door deze verdediging hadden de dames van Lokomotief veel moeite om te scoren Dit kwart had Douwina van de Peppel een aantal mooie scores met 1 tegen 1 acties. Stand na 1ste kwart: 13 – 7 voor Blue Arrows

Het tweede kwart ging het scoren iets moeizamer bij de dames van Blue Arrows. Lokomotief daarin tegen scoorde juist meer punten. Het werd zelfs even spannend in het tweede kwart. In de achtste minuut van het tweede kwart stond het 23- 22 voor Blue Arrows. Maar door onder andere mooie scores van Suzanne Duivenvoorde en de vrije worpen van Marielle Kats werd de stand na het 2de kwart: 29 -22 voor Blue Arrows.

Het derde kwart werd het weer spannend. Karina Tolsma opende het kwart met een mooie centermove. Maar helaas lukten het de dames van Blue Arrows vijf minuten lang niet om te scoren waardoor het gelijk stond in de 7e minuut van het derde kwart. 38-38

De laatste drie minuten van het derde kwart werd er toch nog gescoord.

De stand na het 3de kwart: 44-40 voor Blue Arrows

Het laatste kwart liepen we 12 punten uit halverwege het vierde kwart door onder andere Ellen Noordam en de goede verdediging van Annemiek van Ginkel en Sanne de Steenwinkel. De laatste vijf minuten van het vierde kwart gingen de scheidsrechters extra streng fluiten. Waardoor er bij Blue Arrows acht keer twee vrije worpen werden genomen en bij Lokomotief ook acht keer. Helaas vielen de vrije worpen van de dames van Blue Arrows iets minder goed als de vrije worpen bij Lokomotief waardoor het nog best een beetje spannend werd die laatste minuutjes van het vierde kwart. Ook de coach Johnny Robinson kreeg een beetje de zenuwen.

Maar de dames van Lokomotief liepen nog iets in en de eindstand van de wedstrijd werd 62 – 56 voor Blue Arrows.

Wij hebben deze wedstrijd echt gewonnen omdat wij heel goed als team samen hebben gespeeld. We hebben er heel hard voor moeten werken maar het is gelukt om te winnen.

Onze volgende thuiswedstrijd is a.s. zaterdag 3 november om 13.00 in Hoenderdaal.

Douwina van de Peppel 18 punten, Ellen Noordam 15 punten, Simone Thuis 10 punten, Suzanne Duivenvoorde 8 punten, Marielle Kats 6 punten en Karina Tolsma 5 punten.

Heuvelrugnieuws van maandag 29 oktober 2007

Akkerweg Driebergen: Volkstuin Moesakkers
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:30 uur    temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Koploop met recorddeelname

AMERONGEN  Met 507 inschrijvingen voor de 10e editie van de Amerongse Deur Assurantiën Koploop was de organisatie zeer verguld. Het aantal voorinschrijvingen, was meer dan het dubbele dan in 2006.

Lees verder op de website van De Kaap

Niemand teveel op

RHENEN  De politie heeft op zondagavond 28 oktober een alcoholcontrole op de Cuneraweg gehouden. In de avonduren werd gedurende driekwartier gecontroleerd. Achtendertig bestuurders moesten een blaastest afleggen. Allen bliezen een P (pass), wat betekent dat niemand (te veel) had gedronken.

Algemene Beschouwingen VVD

DOORN  De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug behandelt de begroting 2008-2011 in eerste termijn schriftelijk. Na de schriftelijke vragenronde en de mondelinge behandeling in de drie raadscommissies Middelen, Ruimte en Samenleving stelt elke gemeenteraadfractie haar Algemene Beschouwingen vandaag ter beschikking aan het college van b&w en aan elkaar. Het college reageert daarop schriftelijk in eerste termijn. Daarna wordt het debat mondeling vervolgd in de raadsvergadering van donderdag 8 november. 

Hieronder treft u de Algemene Beschouwingen van de VVD aan. Deze zijn hedenmorgen verzonden naar het college van burgemeester & wethouders.  

Inleiding
Regeren is vooruitzien. Vanuit dit perspectief beschouwt de VVD fractie de begroting 2008 – 2011. Er ligt een sluitende begroting voor. Dat is op het eerste gezicht geruststellend. Het college is in 2006 en 2007 geconfronteerd met ongeveer € 6.5 miljoen aan tegenvallers. Desondanks is het college in staat geweest daarvoor dekking te vinden dan wel de taakstelling te realiseren. Een prestatie die onze waardering verdient. Het besturen van een nieuwe gemeente met een ambtelijk apparaat dat midden in een omvormingsproces zit tot een effectieve en doelmatige organisatie, is geen sinecure. Zeker niet als daar ook nog nieuwe gemeentelijke taken bijkomen. Dan is frictie onvermijdelijk.

Resultaten
De harmonisatie verloopt tot nu toe volgens plan. Eerst OZB, leges en tarieven; dit jaar de afvalstoffenheffing. Er zijn in 2007 kwalitatieve beleidsplannen ontwikkeld betreffende cultuur,  recreatie & toerisme en economische zaken. Het VVD initiatiefvoorstel Visie op jeugdbeleid is aangenomen en leidraad voor beleidsplannen. Daarmee zijn in 2007 belangrijke doelstellingen uit het VVD verkiezingsprogramma gerealiseerd. Het college zal in samenspraak met ondernemers deregulering voor 30 gemeentelijke producten vorm gaan geven. Het ontwikkelproces van de Structuurvisie is goed op gang gekomen. Effectieve communicatie over en weer met belanghebbenden in de samenleving heeft tempo gegeven aan deze beleidsvorming.  

2008
De VVD prijst het college dat zij ervoor gaat om van de Utrechtse Heuvelrug een veilige, vitale en duurzame gemeente te maken. Dat neemt niet weg dat wij allen kritisch moeten blijven om de nieuwe gemeente voor inwoners een succes te maken. De Najaarsnotitie 2007 laat een positief begrotingsresultaat zien. Mooi, maar dat resultaat zal te danken zijn aan incidentele meevallers en niet aan een structurele balans tussen inkomsten en uitgaven. De begroting 2008 laat zien dat de balans tussen inkomsten en uitgaven nog niet verbetert. Met incidentele meevallers valt echter niet te rekenen. Reeds bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2007 maakten wij ons zorgen en ook nu dringen we krachtig aan op bijsturing, op een kordaat actieprogramma. Waarom?

De voorliggende begroting 2008 laat helaas geen ruimte voor het oppakken van nieuwe taken. Het college acht ombuigingen oplopend van € 500.000 in 2008 tot € 1.500.000 in 2011 nodig om financiële ruimte te scheppen. Maar daarmee zijn wij er nog niet. Rekening moet worden gehouden met de in de begroting opgenomen maar (nog) niet nader gespecificeerde besparingen door autonome efficiency en inkrimping van de formatie voor een bedrag van circa € 600.000. Het succes van deze maatregelen zal eerst blijken bij de behandeling van de Jaarrekening 2008 (te behandelen in voorjaar 2009). Wij hopen dat de wethouder ook tussendoor de Raad op de hoogte houdt van de voortgang van bezuinigingen en ombuigingen. Wat de VVD betreft moeten alle taakstellende besparingen worden geconcretiseerd.

Het dwingende karakter van deze opvatting wordt nog duidelijker als we ons realiseren, dat in de begroting 2008-2011 nog geen rekening is gehouden met verdere taken en investeringen die op ons afkomen. Wij noemen het nieuwe gemeentekantoor, het integrale veiligheidsplan, het integrale huisvestingplan voor het onderwijs, consequenties van harmonisatie, de professionalisering van de brandweer (met minder vrijwilligers), de invoering van BAG (Basis Administratie Adressen Gebouwen). In de huidige begroting is geen geld gereserveerd voor deze taken en investeringen, omdat het college niet met schattingen wil werken. Wij delen die mening niet: een best mogelijke schatting geeft een realistischer beeld dan geen schatting.

Het college heeft zich inmiddels verplicht in 2008 tenminste € 900.000 ombuigingen te realiseren: € 400.000 door lagere kapitaallasten (lees minder investeringen) en €  500.000 door andere bezuinigingsmaatregelen. De concrete invulling is er nog niet, wel de schriftelijke toezegging van het college, dat de concrete invulling uiterlijk in februari 2008 aan de raad wordt voorgelegd.

Overigens is het onze uitdrukkelijke wens dat de begroting inzichtelijker wordt. Er is veel extra tijd en energie gaan zitten in het stellen en beantwoorden van vragen ter verduidelijking.

Besparingstips
De VVD draagt het college een aantal besparingsmogelijkheden aan:

 • Deregulering. Snelle realisatie laat procedures sneller verlopen. Wellicht geldbesparend en de burger wordt sneller en effectiever bediend. Voorbeeld Ruimte: Vanaf januari 2007 is de toetsing voor een bouwaanvraag veel ingewikkelder gemaakt. Breng deze toetsing terug tot het hoogst noodzakelijke. De behandelingskosten zullen daardoor afnemen.
 • De nieuwe brandweerkazerne Maarn/Maarsbergen (bouw 2008) moet leiden tot lagere kosten door hogere efficiency. Uit de begroting is dit niet op te maken. Hier dient minimaal de investering van bouw en sloop te worden terugverdiend.
 • De voorgenomen productie van visies en beleidsnota’s is een kostbare procedure. Schuif nota’s met weinig urgentie door. Stem vroegtijdig met de raad af, wat wel en niet in nota’s dient te worden verwerkt. Start deze benadering onmiddellijk met de Structuurvisie.
 • De meerjarenbegroting onderhoud wegen omvat € 4,5 miljoen. Het is onduidelijk wat daarvoor gaat gebeuren. Geef een heldere verklaring, dan wel stel het bedrag naar beneden bij in de begroting.
 • De 30km-zones begroot voor € 152.000. Er zijn onzes inziens inmiddels voldoende drempels, chicanes en paaltjes in onze dorpen. Bespaar € 100.000 door alleen het hoogst noodzakelijke uit te voeren.
 • Inventarisering waardevolle bomen begroot voor € 75.000,-. Breng deze post naar 2009 en laat het dan uitvoeren door studenten.

OZB
Het VVD verkiezingsprogramma is duidelijk over het doorberekenen van inflatie in de OZB tarieven: Niet! Inflatoire verhogingen komen eerst in aanmerking als kostenbesparingen en efficiencymaatregelen onvoldoende ruimte bieden voor een sluitende begroting. In 2006 en 2007 is de OZB dan ook niet verhoogd. Maar de gemeente verkeert nu duidelijk in de gevarenzone. We gaan dan ook voor 2008 bij uitzondering akkoord met een inflatiecorrectie van de OZB tarieven.

De recente waardebepaling lijkt de uitkomst te krijgen dat voor goedkopere huizen minder OZB betaald wordt en voor de duurdere veel meer. Indien deze uitkomst geen marktconforme ontwikkeling is, wil de VVD dat het college de waarde van onroerende zaken opnieuw laat beoordelen.

Maatschappelijke ondersteuning
De invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning verloopt binnen onze gemeente tot nu toe doeltreffend. Hulde. Ook ziet het er naar uit dat er voldoende geld is voor 2008. Het college wil de extra gelden die vanuit het Rijk zijn toegezegd als algemeen dekkingsmiddel gebruiken. De VVD kan hiermee in dit specifieke geval instemmen met de aantekening dat indien de middelen onvoldoende blijken het geld alsnog terugvloeit naar het budget voor Maatschappelijke Ondersteuning.

Na deze veelbelovende start wordt het nu tijd om een helder beeld te krijgen van alle geldstromen die binnen het veld van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bewegen. In de begroting 2008 ontbeert dit inzicht. De VVD wil in de begroting 2009 wel alle prestatievelden van de WMO helder en inzichtelijk in beeld hebben. De Jaarrekening 2007 die wij in 2008 moeten vaststellen kan daartoe al een eerste aanzet geven.

De effectiviteit van de Regionale Sociale Dienst maakt op dit moment vorderingen. Het onderzoek van het NIBUD geeft aan dat de keuze die wij als gemeente hebben gemaakt op het terrein van de minima een evenwichtig eindresultaat laat zien. De aangenomen VVD motie om 100.000 euro extra beschikbaar te hebben voor het harmoniseren van het gemeentelijke minimabeleid is een effectief hulpmiddel geweest. In de toekomst kan het college kleine veranderingen passend binnen het reguliere budget opvangen. Na vaststelling van het meerjarenbeleid dient de Regionale Sociale Dienst de opgedragen doelstellingen wel te halen.

Harmonisatie subsidies
De VVD wil dat het college de harmonisatie van subsidies in 2008 krachtig oppakt. Elke subsidieontvanger had twee jaar lang financiële zekerheid, terwijl het gemeentebestuur en raad de tijd kregen om na te denken over de harmonisatie van alle subsidies. De VVD kan niet instemmen met een tijdpad waarin de harmonisatie pas in 2010 of later doorgevoerd wordt. De VVD gaat voor een vaststelling in 2008, zodanig dat de subsidies in 2009 moeten zijn geharmoniseerd. De verantwoordelijkheid voor de afronding van de harmonisatie van subsidies in deze raadsperiode ligt bij het huidige college en de huidige raad. De VVD is zich bewust van de korte tijdspanne waarin dit zich dient af te spelen, maar is graag bereid hierin mee te denken en te werken.

In de aanloop tot harmonisatie zullen aan aantal stappen moeten worden gezet:

 • Inventarisatie van alle bestaande regelingen, verplichtingen en toezeggingen.
 • Vaststelling van kaders per maatschappelijke sector.
 • Voorstellen van denkbare criteria en kaders.
 • Vaststelling van omvang per sector, de criteria en wegingsfactoren.

De harmonisatie van subsidies is een grote klus. Wij stellen voor één van de wethouders ermee te belasten om deze operatie tijdig tot een goed einde te brengen.

Sportparken
Maatschappelijk belangrijke subsidiecontracten liggen op het terrein van de sport. Uit de Inventarisatienota Sport van de Stichting Heuvelrug Sport Initiatief blijkt dat er een chronisch gebrek is aan permanent bruikbare speelvelden zowel buiten, als binnen. Dat er vervangende kleedaccommodaties moeten komen staat buiten kijf. Maar moet de gemeente in 2008 98% van het investeringsbudget sport steken in kleedkamers en 2% in speelvelden? Speelvelden binnen en buiten zijn de primaire voorzieningen. Daar is een investeringsrol voor de gemeente weggelegd. Het bouwen van kantines en kleedkamers zal een coproductie moeten worden. Clubs nemen hier met steun van de gemeente het initiatief. Eigen verantwoordelijkheid, zelfwerkzaamheid, kosteneffectief bouwen en clubbeheer zijn daarbij kernbegrippen. De VVD wil in de toekomst af van alle gemeentelijke kleedkamers en gemeentelijke kantines. Door hun betrokkenheid verzorgen sportclubs veel beter onderhoud en beheer. De investeringskeuzen van het college stelt de VVD ter discussie. Laten we binnen de kapitaallasten van het investeringsbudget de sport een beter programma bieden.

Samenwerking onderwijs en sport
De schaalvergroting moet de kwaliteit van bestuur verhogen. Vraagstukken dienen integraal te worden beschouwd en te worden aangepakt. Helaas is dit nog geen gemeengoed binnen de organisatie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

In 2008 worden zowel bij Beukenrode Onderwijs als de Scholengemeenschap Maarsbergen nieuwe vervangende gymnastieklokalen gebouwd. Investering meer dan 1,5 miljoen. Gebleken is dat de sport in onze gemeente niet is betrokken bij deze plannen. Het ontbreken van een integrale aanpak kan betekenen dat nog geen 50% van de gebruikscapaciteit van een gymnastiekzaal wordt benut. De VVD zal investeringsplannen in dit soort voorzieningen alleen goedkeuren als onderwijs en sport samen zorgen voor een optimale bezettingsgraad. Deelt het college dit uitgangspunt?

En wat zijn de effecten van het integrale huisvestingsplan onderwijs voor de begroting 2008-2011?
De VVD vindt het huidige investeringsplan 2008 voor onderwijs, jeugd, gezin en maatschappij onevenwichtig, niet actueel, incompleet en onvoldoende toekomstgericht. Ook de overzichten van investeringsprioriteitstellingen zijn achterhaald. Daar kan iets beters voor in de plaats komen.

Ruimte
De VVD staat voor het behoud van onze groene omgeving. Bestemmingsplannen dienen daarom snel op orde te worden gebracht. Tevens moet er effectief gelobbyd worden om onze verkeersproblematiek op te lossen. Met betrekking tot nieuwe beleidsvoornemens zal de VVD:

 • voorstellen om op de heuvelrug nieuwe verkeersaantrekkende wegen aan te leggen, afwijzen. Upgrading van de A12 en de N229 is de echte oplossing.
 • het zonder enig overleg kappen van onze bossen een halt willen toeroepen. Wij vinden dat de inwoners meer zeggenschap moeten krijgen over de ons omringende natuurgebieden. De VVD komt met voorstellen.
 • de volle aandacht vragen voor de flexibilisering van het agrarische gebied. Zowel economisch als ruimtelijk moet worden vastgesteld wat wel en niet kan in het buitengebied. Ondersteuning van de agrariër en behoud van het landschap staan voorop.
 • er op aandringen dat er snel duidelijkheid komt betreffende de bedrijventerreinen. Het uitplaatsen van niet-kerngebonden bedrijven kan dan in gang gezet worden.
 • Niet tolereren dat er uitbreiding van woningbouw komt buiten de rode contouren. Inbreiding is dus de enige mogelijkheid voor meer woningbouw. Dat mag echter nooit ten koste gaan van speelplaatsen, trapveldjes, parkjes en ander openbaar groen. Houd de dorpen leefbaar.

Prioriteiten stellen
Met de begroting 2008 – 2011 betreden wij het 3e jaar van de nieuwe gemeente. De wittebroodsjaren zijn voorbij. Het is bestuurlijk niet langer mogelijk met alles bezig te zijn. Wij steunen dan ook van harte het idee om ingaande 2008 een termijnagenda in te voeren. Dat is een jaarlijks vast te stellen lijst met een beperkt aantal hoge prioriteitsprogramma’s. Hierover wordt regelmatig gerapporteerd en door de raad gedebatteerd.

De VVD wil hoog op deze agenda plaatsen:

 • de harmonisatie van subsidies
 • de Structuurnota. Het beschermen van onze unieke omgeving verdient de hoogste prioriteit. Het vaststellen van de structuurvisie, het economische beleidsplan en de bestemmingsplannen mogen niet worden vertraagd. Maak verouderde bestemmingsplannen sneller actueel: binnen 5 jaren in plaats van 8 jaren.
 • Deregulering. Essentieel naar onze inwoners, instellingen en bedrijven.

Overige zaken
Van het college willen wij nog antwoorden op zaken die ook al speelden bij de vaststelling van de begroting 2007:

 • De gemeentesecretaris streeft er naar dat wij in 2008 een “normale” gemeente zijn. De VVD wil de bevestiging horen dat dit voornemen wordt gerealiseerd.
 • Het aantal betrokken wethouders per programma is te groot. Dat bemoeilijkt een integrale aanpak. Welke voorstellen zijn ontwikkeld om de taken tussen wethouders onderling te herverdelen?
 • Consultants worden ingeschakeld om ontbrekend in-huis expertise te verwerven. Een kostbare inzet. Heeft het college duidelijke criteria vastgelegd wanneer consultant in te zetten en hoe de daarmee verbonden kosten in de hand te houden?

Conclusie
Visie, ambitie en effectieve interactie met de samenleving hebben in 2007 tot goede resultaten geleid op de beleidsterreinen ruimtelijke ordening, maatschappelijke ondersteuning, jeugd, cultuur, recreatie & toerisme en economische zaken. 

De harmonisatie verloopt voorspoedig, maar dient wel in deze raadsperiode voltooid te worden.

De financiële huishouding van de nieuwe gemeente is echter nog steeds in zwaar weer. Elke gemeentelijke herindeling geeft jarenlange frictie. Maar als we deze herindeling willen laten slagen zonder autonome kostenstijgingen, dan moeten we elkaar nu blijven aanspreken op actie en matiging. Dat is niet altijd leuk en doet pijn, maar is wel in het belang van onze inwoners.
Daarom zal de VVD fractie de begroting kunnen goedkeuren onder de volgende voorwaarden:

 1. Er wordt een bezuiniging van € 900.000 gerealiseerd.
 2. Voorstellen voor de nadere invulling worden de Raad uiterlijk februari 2008 voorgelegd.
 3. De autonome efficiency en inkrimping van de organisatie ten bedrage van € 600.000 wordt nader gespecificeerd en gehaald.
 4. Schattingen worden verstrekt voor verdere taken en investeringen die op ons afkomen. 

Mini concert Harmonie

DOORN  Het Koninklijke Muziekgezelschap ,,De Harmonie” had zaterdagmiddag een open middag georganiseerd waarbij iedereen die het leuk vindt een instrument te leren bespelen van harte welkom was.

Lees verder op de website van De Kaap

Ellende via MSN

ZEIST  Rond zes uur gisteravond kreeg de politie de melding dat drie mannen op de Crosestein een woning waren binnengedrongen en daar enkele personen hadden mishandeld, waarbij ook pepperspray was gebruikt.

Ter plaatse spraken de agenten met een 21-jarige man uit De Meern en een 13-jarig meisje uit Zeist. De man verklaarde die dag via de MSN ruzie te hebben gehad met zijn ex-vriendin. Rond 17.50 uur verscheen de 43-jarige Utrechtse vader van die ex-vriendin met twee andere mannen in Zeist aan de deur van de ouderlijke woning van de man uit De Meern. Het drietal drong de woning binnen. Het meisje en de man werden door het drietal mishandeld en met pepperspray bespoten. Vervolgens gingen de drie er met een auto vandoor. Beide slachtoffers liepen licht letsel op en deden aangifte van mishandeling.

Agenten gingen naar de Utrechtse woning van de 43-jarige verdachte. Daar werden hij en de twee andere verdachten, mannen van 20 en 31 jaar oud en afkomstig uit Utrecht en De Bilt, aangehouden.

De drie verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Klachten tegen politie in regio Utrecht

UTRECHT In 2006 ontving Politie Utrecht 893 klachten over haar optreden. In 2006 bleken de meeste klachten te zijn ingediend over houding en gedrag (442), verwachtingen van burgers (170) en gebruik maken van bevoegdheden (127).

De klachten over houding en gedrag hadden met name betrekking op onfatsoenlijke bejegening (103), onvoldoende inlevingsvermogen (61) en autoritaire/intimiderende houding (59).

In 283 van de 893 gevallen kwam de klachtbrief niet in aanmerking voor behandeling volgens de klachtenprocedure. Redenen daarvoor waren onder meer dat de klacht niet over de politie ging of alleen bedoeld was als bezwaar tegen een aanhouding of bekeuring. Dan werd de klager doorverwezen naar de juiste instantie.

Om zoveel mogelijk te leren van klachten wordt altijd geprobeerd klager en de medewerker over wie geklaagd is, met elkaar in gesprek te brengen. Als dit niet lukt, kan de klager ervoor kiezen de klacht voor te leggen aan de onafhankelijke commissie voor de politieklachten. In 11% van de gevallen werd van die mogelijkheid gebruik gemaakt.  

De klachtenregeling van Politie Utrecht biedt burgers de mogelijkheid de politieorganisatie en haar medewerkers aan te spreken op de manier waarop het politiewerk wordt uitgevoerd. De klachtenregeling biedt waarborgen voor klachtbehandeling op maat binnen de daarvoor gestelde wettelijke kaders.  

Voor Politie Utrecht zijn klachten signalen dat er mogelijk fouten zijn gemaakt en dat het vertrouwen van de burger in de politie is beschaamd. Alle reden voor het korps om deze grondig te onderzoeken en te leren van eventuele fouten. De klachten worden inhoudelijk behandeld tijdens de beroepsvaardigheidstrainingen en leerpunten worden in werkoverleg en interne media zichtbaar en bespreekbaar gemaakt.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 30 oktober 2007

Lindelaan Driebergen: Linde
foto: © Renk Knol
tijd: 10:35 uur     temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Algemene Beschouwingen BVH

DOORN  De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug behandelt de begroting 2008-2011 in eerste termijn schriftelijk. Daarna wordt het debat mondeling vervolgd in de raadsvergadering van donderdag 8 november. 

Hieronder treft u de Algemene Beschouwingen van de BVH aan.

Algemene Beschouwingen 2008 Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug

Jaarlijks kijken de inwoners van de gemeente met grote belangstelling uit naar wat hen te wachten staat voor het komende jaar. Veel van de spanning is weggehaald door niet meer de algemene beschouwingen, met verrassingen, te doen laten uitspreken maar dat er een schriftelijke behandeling de voorkeur heeft gekregen. Veel van de ‘levendigheid’ en verantwoord publiek theater wordt en is hiermee weggehaald. Dat is spijtig.

Wanneer we de begroting openslaan dan valt ons als eerste op dat het zogenaamde Arabische gedeelte duidelijke leesbaar is edoch het Romeinse gedeelte beduidend minder. Enkele voorbeelden ter verduidelijking. Wat moet de lezer denken bij ‘realisering van viersporigheid ter hoogte van…’ en ‘eerst de kwaliteit in een nota vastleggen en daarop gaan toetsen’. Het lijkt wel of het college veel onder de burka wenst te houden. Niet voor niets heeft een inwoner zich bij een inspraakronde zich zorgen gemaakt over dit taalgebruik.

Wij begrijpen zonder meer dat een begroting ook een meerjaren- perspectief dient te hebben, maar wij begrijpen niet dat deze begroting ook de jaren na de volgende verkiezingen ‘meeneemt’. Het is niet ondenkbaar dat er dan een ander programma zal zijn met een andere financiële onderlegger. Wij zouden het dan ook veel juister vinden dat de begroting voor hoogstens een jaar zal worden geëtiketteerd.

Voor het komende jaar heeft onze fractie bij de voorzitter van de raad een tweetal initiatieven ingediend, initiatieven die het volgende behelzen.

 • Het invoeren van een spaarsysteem voor alle huishoudens van deze gemeente die aangeslagen worden voor de afvalstoffenheffing. Inwoners kunnen punten ‘verdienen’ wanneer zij zelf vuil/glas/papier aanbieden bij de milieustraat en glasbakken. Met ons ter beschikking staande technieken is de realisering hiervan zeer goed mogelijk. De op deze wijze vergaarde punten kunnen worden verzilverd als gemeentelijke diensten nodig zijn zoals bijvoorbeeld bij het verstrekken van reisdocumenten, rijbewijzen etc. Wij denken dat een dergelijk systeem een positieve uitwerking zal hebben en ook wellicht leidt tot het verminderen van het zogenaamde illegale storten.
 • In de raad wordt vaak langdurig stil gestaan bij stedenbouwkundige ontwikkelingen die, wanneer in de raad besproken, nogal weerstand oproepen. Wij vinden dit geen goede zaak en doen een handreiking in de richting van de raad door u voor te stellen een tweetal inwoners van de gemeente te benoemen in de Welstand en Monumenten Commissie waar deze gemeente deel van uitmaakt. Het draagvlak van de besluitvorming wordt zodoende vergroot. Het spreekt uiteraard vanzelf dat aan een goede sollicitatieprocedure en alles wat daarbij behoortniet voorbij mag en kan worden gegaan.

Wat ons bijzonder zorgen baart is de wijze waarop het cultureel centrum ‘De Binder’ is gefinancierd. Wij hebben in een ander gremium hier al aandacht voor gevraagd. Wij zijn bijzonder nieuwsgierig hoe de financiering tot stand is gekomen en evenals de besluitvorming daartoe. De Rekenkamer heeft hier volgens onze mening een taak, een verzoek in de richting van deze is reeds gedaan.

Vervolgens spreekt de BVH haar bezorgdheid uit over de ontwikkelingen bij de sociale dienst (RSD). De kosten driegen de pan uit te lopen. Zoals bekend is de BVH altijd voorstander geweest van een zelfstandige sociale dienst binnen onze gemeente. Vooralsnog is dat niet mogelijk. Lopende de contracttermijn zal de BVH de gang van zaken bij de RSD kritisch volgen. Kritisch stelt de BVH zich eveneens op t.a.v. de WMO. Zij blijft van oordeel dat veel patienten/clienten, wat betreft adequate hulp- of dienstverlening buiten de boot blijft vallen. Tevens blijft zij zorgen houden over de toekomstige positie van het goed opgeleide thuiszorgpersoneel. De BVH heeft er al eerder op gewezen dat een ver doorgevoerde marktwerking in de gezondheidszorg tot zeer nadelige effecten leidt.

Opnieuw breekt de BVH, als enige politieke groepering, de lans voor het oplossen van de verkeersproblematiek n onze gemeente. Een klein jaar geleden heeft zij een plan bij de raad ingediend oor de aanleg van een noordelijke randweg ten einde de verkeerscongestie op de doorgaande provinciale weg ‘N225’ aan te pakken. Min of meer schouderophalend werd het BVH plan naar de prullenmand verwezen, met als argument dat eerst maar moet worden gewacht op het zogeheten gemeentelijke vervoersplan. Vastgesteld moet worden dat een dergelijk plan er ‘nog’ niet is, maar dat wel binnen de gemeente steeds meer pleidooien te horen zijn voor de aanleg van de door BVH bepleite randweg langs de A12. De BVH overweegt nu bij het Min van Verkeer & Waterstaat aandacht te vragen voor het plan.

Sybe Streekstra
Raadslid BVH

Dit jaar al ruim vijftig branden

DOORN  Sinds het begin van dit jaar zijn er in Doorn nu al vijftig buitenbranden geweest, waar de inzet van de brandweer bij nodig was. Al deze branden zijn in containers, kliko’s en afvalbakken en steeds aangestoken.

Lees verder op de website van De Kaap

Kleutervaccinatie voortaan op consultatiebureau

HEUVELRUG  Vanaf volgend jaar geeft de GGD niet langer meer de vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP) aan de kleuters, maar neemt het consultatiebureau dit over. De kleuters ontvangen deze vaccinatie dan tijdens het laatste bezoek aan het consultatiebureau. De GGD Midden-Nederland vaccineert vanaf 2008 alleen nog de 9-jarige kinderen en verzorgt de vaccinaties die een kind heeft gemist vanaf het moment waarop het kind 4 jaar is geworden. De GGD Midden-Nederland sluit hiermee als een van de laatste GGD’en aan bij de landelijke situatie, dat het consultatiebureau de 4-jarige vaccinatie (DKTP) uit het Rijksvaccinatieprogramma geeft.

Alle kinderen geboren tussen 1 januari 2004 en 31 maart 2004 krijgen de DKTP vaccinatie nog van de GGD. De kinderen geboren vanaf 1 april 2004 zullen hun DKTP-vaccinatie voortaan op het consultatiebureau krijgen. Vanaf november zal de Entadministratie de oproepen naar de ouders toe gaan sturen voor deze vaccinatie. Via het consultatiebureau worden de kinderen dan uitgenodigd voor hun laatste peuterconsult (vanaf de leeftijd van 3 jaar en 9 maanden), waarin ook de DKTP vaccinatie wordt gegeven.

Pinpas oplichting

MAARN  Op maandagmiddag 29 oktober vond op de Tromplaan een oplichting plaats waarbij een 76-jarige bewoonster werd overgehaald haar pinpas af te geven.

Rond vijf uur meldde zich bij het slachtoffer een onbekende vrouw aan de deur die zich voordeed als een medewerkster van de Postbank. Zij hield een betoog over de noodzaak de bankpas te moeten blokkeren en de toezegging dat zij een nieuwe pas kreeg opgestuurd. Kort daarna meldde zich een onbekende man die volgens de vrouw ook bij de Postbank werkte. Hij nam het bankpasje van het slachtoffer aan, haalde dat door een onbekend apparaat, en deed het pasje in een enveloppe. Nadat zij de Maarnse hadden overgehaald om ook haar pincode in te toetsen op een telefoon verdwenen zij uit de woning.

Het slachtoffer kreeg toch haar bedenkingen en belde met de Postbank. Toen bleek dat de oplichters al voor 1250 euro hadden gepind bij betaalautomaten op de Raadhuislaan.

Van de man is een signalement bekend:
blanke man, ongeveer 1.65 meter lang, tenger postuur, blauwe kleine ogen, blond/rossig haar (waarschijnlijk kort), smal gezicht.

De politie stelt een onderzoek in naar de verdachten en verzoekt eventuele getuigen, die de verdachten hebben zien lopen in de Tromplaan of hebben zien pinnen op de Raadhuislaan, contact op te nemen met de politie in het district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844.

Anoniem bellen kan ook op het telefoonnummer 0800-7000.

Verder waarschuwt de politie de inwoners van Maarn alert te zijn op deze methode en de betaalpas of pincode nooit af te geven aan personen die zich bij de woning melden. Mocht een dergelijk voorval plaatsvinden dan kunt u bellen met het alarmnummer 112.

Gemeente controleert parkeergedrag fietsers

DRIEBERGEN  Maandagmiddag 29 oktober (13.30 uur) bleek tijdens een rondgang op het stationsplein dat zo’n honderd fietsen foutief stonden geparkeerd. Uit een telling bleek ook dat er nog zo’n vierhonderd lege plekken in de fietsenstalling waren.

Korfballers Arena winnen topper

RHENEN  Op sportpark Candia stond zaterdag de korfbaltopper tussen de nummers twee en drie van de derde klasse G op het programma. De nummer drie Arena ontving de nummer twee Spirit.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Sluitende begroting in 2008

DOORN  Met gepaste trots presenteert het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een sluitende begroting 2008 zonder OZB-stijging anders dan de inflatiecorrectie. Er ligt een goede begroting. Veel overdrachtsdossiers uit het verleden zijn opgelost en financiële risico’s zijn afgewend.

Lees ook


Nou, fijn hoor, netjes gedaan. Maar ik lees ook dat er financiële zorg is voor de toekomst. Misschien dan toch maar die opgeknapte ambtswoning verkopen voor anderhalf miljoen? En natuurlijk de overbodige gemeentehuizen.
Hans Hermans, 31 oktober 2007

Heuvelrugnieuws van woensdag 31 oktober 2007

Traaij 153a1-153a2 Driebergen: Lidl
foto: © Renk Knol
tijd: 12:00 uur     temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Geslotenverklaring gecontroleerd

LEERSUM De politie heeft dinsdag 30 oktober tussen 07.00 en 09.00 uur de geslotenverklaring op de Haarweg gecontroleerd. Tijdens de controle werden dertig automobilisten betrapt op het negeren van de bebording.
Zij kregen allen een bekeuring van 50 euro.

Winkeldiefstallen

ZEIST  De politie heeft dinsdagochtend een 17-jarige inwoner van Zeist aangehouden voor het plegen van een winkeldiefstal in een winkel op het Emmaplein. De jongen was betrapt op het stelen van snoepgoed en werd overgedragen aan de politie. Bij controle van zijn identiteit bleek dat het om een minderjarige veelpleger ging. De verdachte is ingesloten in het politiebureau.
Halverwege de middag kon in een winkel op de Van Reenenweg een 42-jarige Utrechter aangehouden worden voor het stelen van negen pakjes shag waarbij hij werd betrapt door het personeel. De man kreeg een proces-verbaal.

Openbaar vervoer in provincie moet op de klok rijden

UTRECHT  Bussen die te vroeg vertrekken of te laat aankomen. Het is een ergernis voor nogal wat reizigers in het openbaar vervoer. De provincie Utrecht gaat daaraan scherpere eisen stellen. De bussen die vanaf eind 2008 in opdracht van de provincie rijden, moeten stipter op de klok rijden. Vertrekt de bus te vroeg of moet de reiziger te vaak lang wachten? Dan wacht de vervoerder een boete die jaarlijks kan oplopen tot 400.000 euro.

De provincie Utrecht introduceert deze stiptheidseisen in het bestek dat door GS is vastgesteld. Op basis van dit bestek wordt binnenkort een openbare aanbesteding gedaan van het openbaar vervoer in de provincie Utrecht in de periode 2009-2016. Aanleiding om extra aandacht te besteden aan een punctueel openbaar vervoer is een nulmeting die in opdracht van de provincie is uitgevoerd. Daaruit blijkt dat gemiddeld ruim 20% van de bussen te laat aankomt en 9% van de bussen in het streekvervoer te vroeg vertrekt. GS hebben daarom besloten om in de vergunningsvoorschriften scherpe eisen te stellen. Vanaf 2009 geldt de norm dat niet meer dan 1% van alle bussen te vroeg vertrekt. In het geval van bussen die laat aankomen (met meer dan 3 minuten vertraging) is de stelregel dat dit niet meer dan 15% van alle ritten mag zijn. Valt een busrit uit, terwijl dit wel voorkomen had kunnen worden? Ook dan heeft dit financiële gevolgen en betaalt de vervoerder per uitgevallen rit 250 euro boete.

Om toezicht te houden op de kwaliteit van het openbaar vervoer schrijft de provincie verder voor dat alle bussen vanaf 2009 zijn voorzien van boordcomputers. Door middel van een aansluiting op het mobiele telefonienetwerk levert deze apparatuur actuele informatie op over eventuele overschrijdingen van de reistijden. Op deze manier wordt vooral gemeten op knooppunten of de reiziger voldoende tijd heeft om over te stappen. De klant heeft ook een belangrijke stem in de beoordeling van de dienstverlening door de vervoerder. Jaarlijks wordt hiervoor onder de reizigers een enquête gehouden. Als het rapportcijfers hoger dan een 7,5 uitvalt, dan kan de vervoerder rekenen op een financiële bonus.

Nieuw: actuele reisinformatie over bus en trein
Comfortabele bussen met voldoende zitplaatsen zijn een belangrijk aandachtspunt in het wensenpakket van de provincie. Een nieuw fenomeen in de Utrechtse bussen zal zijn dat deze worden voorzien van een display. De reiziger wordt op die manier geïnformeerd bij welke eerstvolgende halte de bus stopt. In het geval dat de busrit eindigt op een treinstation komt op het scherm ook te staan hoe laat de actuele vertrektijd is van aansluitende treinen. De provincie wil op deze manier ervoor zorgen dat de reiziger in het openbaar vervoer bediend wordt met een compleet pakket aan informatie over overstapmogelijkheden.

Hoe nu verder?
Nadat GS eind oktober het bestek hebben behandeld voor de nieuwe vergunningen start de openbare aanbesteding van het openbaar vervoer. In maart 2008 is bekend aan welke busmaatschappij de provincie Utrecht opdracht geeft om de komende acht jaar het openbaar vervoer te verzorgen. Voor de financiering van het openbaar vervoer in deze periode stelt de provincie jaarlijks circa 24 miljoen euro beschikbaar.

Dansen met je kind

DOORN  Ook dit najaar wordt weer een blok “dansen met je kind” gegeven. Kleine kinderen bewegen graag en zijn dol op muziek. Waarschijnlijk begint uw dreumes of peuter ook meteen te dansen op het moment dat er muziek te horen is.

Lees verder op de website van De Kaap

Bewoners Zonnehuis kunnen weer zelf boontjes doppen

DOORN  Bewoners van verzorgingshuis Het Zonnehuis in Doorn kunnen het vanaf vandaag weer. De Stichting Vrienden van Het Zonnehuis heeft de bewoners een mobiele keuken geschonken, zodat er op de afdeling gekookt kan worden.

Lees verder op de website van het AD/UN

Nieuwe naam voor soroptimist club

MAARN  Vanaf vandaag, donderdag 1 november, is het officieel: de Soroptimist club Doorn e.o. heet nu Soroptimist club Utrechtse Heuvelrug. ,,Een naam die recht doet aan het gebied waar onze leden bijna allemaal vandaan komen,” zo vertelt Annemieke Bisschop, aftredend presidente van de club.

Lees verder op de website van De Kaap

Honderd jaar christelijk onderwijs in Rhenen

RHENEN  Het is in november van dit jaar precies honderd jaar geleden dat enkele bevlogen Rhenenaren de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van een School met de Bijbel te Rhenen oprichtten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Karate kids

DOORN  Karate kent niet zoals voetbal een competitie, om kinderen toch wedstrijden te laten spelen heeft Johan van den Hoofdakker van de gelijknamige sportschool een aantal jaren geleden een competitie opgezet.

Lees verder op de website van De Kaap

7.7 miljoen euro extra geld voor aanpak luchtkwaliteit

UTRECHT  Provincie Utrecht heeft circa 7.7 miljoen euro van het Rijk ontvangen voor de aanpak van de luchtkwaliteit met lokale maatregelen. De hardnekkigste knelpunten liggen, naast de knelpunten langs de rijkswegen, vooral in het stedelijke gebied van de gemeente Utrecht. Dit bedrag wordt daarom volledig aan de gemeente Utrecht ter beschikking gesteld.

De provincie stelt als eis dat de gemeente Utrecht concrete voorstellen ter verbetering van de luchtkwaliteit indient. Deze worden vervolgens getoetst of ze daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit en of de maatregelen kosteneffectief zijn.

Provincie Utrecht werkt samen met Utrechtse gemeenten aan de verbetering van de luchtkwaliteit via het Regionale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Utrecht (RSLU). Dit programma maakt onderdeel uit van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit van het Rijk. Het Rijk heeft de provincie verantwoordelijk gemaakt voor de verdeling van Rijksmiddelen onder de regio en de gemeenten.

Onlangs uitte Gedeputeerde Staten haar zorgen over de hardnekkige problemen met de luchtkwaliteit in de provincie richting het Rijk tijdens Prinsjesdag. Ondanks deze ruggensteun van het Rijk zijn Gedeputeerde Staten van mening dat een veelvoud van het ontvangen bedrag nodig is voor de oplossing van alle knelpunten in de provincie Utrecht.

Heuvelrugnieuws van maandag 8 oktober 2007

Akkerweg Driebergen: tegenover nummer 82
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:35 uur    temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat