Heuvelrugnieuws van zondag 1 oktober 2006

Valentijn 24-31 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur   temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Bosbrandje op Bornia

DRIEBERGEN  Zaterdagavond werd er door een groep jongeren een kleine buitenbrand gemeld aan de Traayweg in Austerlitz. Bij aankomst van de brandweer bleek het om een kleine bosbrand te gaan met meerdere brandhaarden. De brandweer heeft hierop de politie ter plaatse laten komen. Ook de boswachter van het gebied is polshoogte komen nemen. De brand is, gezien het feit dat deze niet dicht langs de spoorlijn lag en uit meerdere brandhaarden bestond, aangestoken. De politie heeft de zaak in onderzoek.
foto: Roderick Heek

Daltons winnen verdiend van TOV

DRIEBERGEN  Maradonesque solo’s, rushes a la Cafu of Carlos, een verdedigingshart dat deed denken aan Theo de Tank en IJzeren Rinus en een onkreukbaar middenveld. Het heeft even moeten duren, maar de Daltons zijn er weer. Eindelijk werd er gewonnen, het arme TOV was slachtoffer van de wraaklustige Daltons. Dalto–TOV eindigde in 2-1.

Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, allen zijn het oude meesters. De Daltons hebben een eigen oude meester, Arthur Balk genaamd, die zich op het gebied van kunstschilderen wellicht minder verdienstelijk heeft gemaakt dan eerstgenoemde drie mannen, maar qua voetballerij een misschien nog wel grotere staat van dienst heeft. Waar Leonardo da Vinci zijn Mona Lisa als pièce de résistance had, beleefde Balk afgelopen zaterdag misschien wel zijn finest hour. Aan de lange lijst van schitterende goals is er afgelopen zaterdag opnieuw één toegevoegd. Arthur Balk, Zwalk voor intimi, schitterde opnieuw op ‘zijn’ veld en maakte het eerste doelpunt in de wedstrijd tegen TOV. Het was de voorbode van een prachtige voetbalmiddag, die geheel in stijl werd afgesloten door de Daltons, die wisten te winnen van TOV, dat voor het verwerken van de nieuwe uitslagen nog tweede staat. De goal van Balk deed het bekende doelpunt van San Marco in de finale van het EK ’88 bijna verbleken. Vanuit een schier onmogelijke hoek schoot meester Balk de bal midden in de winkelhaak, zelfs zo nauwkeurig dat de bal enige malen resoneerde in de kruising. De keeper van de tegenstander trof geen enkele blaam, ook Dassajev had slechts naar de bal kunnen kijken. De 1-0 was meer dan verdiend. Dalto, dat na het onvoordelig verlopen drieluik van de afgelopen weken een aantal nieuwe basisspelers had, voetbalde er op los dat het een lust was en een aard had.

Aanstaand publiekslieveling Ilias Bannouh stuurde tegenstanders aan de lopende band om zich daarna over te geven aan zijn favoriete tijdverdrijf (crossen), Kooi, Broers en Bruining bikkelden zo hard dat de vonken eraf vlogen en voorin stonden bovengenoemde Balk en el Khatib hun mannetje. De laatstgenoemde was de eerste die weer wist te scoren. Fouad Khalota had vanaf de bank al gezien dat Imad vlijmscherp was, en na 10 minuten in de tweede helft bleek dit. Een splijtende pass van Bannouh (geen cross), kwam bij de meer dan solide acterende van de Ridder terecht. Deze speelde de bal ridderlijk door op Patrick Schenkels. Diens schot was angstaanjagend hard, ondervond ook de doelwachter van TOV, zodat deze de bal voor de voeten van Imad stompte. Deze maakte zijn naam als goalgetter wederom waar en prikte de bal in de hoek. 2-0. Deze comfortabele voorsprong werd relatief gemakkelijk verdedigd, ondanks dat TOV in de slotminuten nog éénmaal wist te scoren. Zelfs de fantastisch keepende Sluis kon hier niets aan verhinderen. Al was de goal van de tegenstander an sich van grote klasse, vergeleken bij de goal van Balk, het spel van Dalto of de reddingen van Sluis verbleekte hij tot een schrale intikker. Via de ingevallen Carrée en Khalota kregen de Daltons nog een drietal goede kansen, maar de keeper van de tegenstander kwijtte zich zorgvuldig van zijn taak. Het fluitsignaal klonk dra, en trainer Fares wist dat zijn verjaarscadeau goed was ingepakt. Volgende week is de derby tussen SVL en onze geliefde Daltons in Langbroek. Voor spektakel, spanning en sensatie, komt allen! Voor een saaie middag zonder apotheose (en andere hoogtepunten), blijft thuis! Aanvang: 14:30 uur, locatie: Sportpark Oranjehof, Langbroek.
Opstelling Dalto: Sluis, Larcoubi, Broers, Bruining (Visser), van de Ridder, Boersma, Kooi (Khalota), Bannouh (Carrée), Schenkels, Balk, el Khatib

Dalto/DSB Bank door naar play-offs

DRIEBERGEN  Dalto/DSB BANK is door de uitoverwinning op het Amsterdamse Rohda nu helemaal zeker van de plaatsing voor de kampioens-play-offs van ná het zaalseizoen. De ploeg van trainer Erik Wolsink speelde echter in Amsterdam niet haar beste wedstrijd, maar stopte aan het einde van de wedstrijd toch nog vrij gemakkelijk de twee punten in de tas.

Trainer/coach Erik Wolsink liet Jorrit Bergsma en Ilona van den Berg buiten de ploeg en maakte na de wedstrijd bekend dat deze twee spelers ook niet deel zullen uitmaken van de basis-acht die in de Korfbal League zullen starten. Op basis van de beste combinaties kiest Wolsink voor Linda Stolk, Henriette Brandsma, Sietske van de Sande, Simone Timmerman, Bob de Jong, Jos Roseboom, Adriaan van Dijk en Riko Kruit. De twee nieuwelingen Brandsma en Roseboom hebben zich zodoende in korte tijd in de basis gespeeld. Brandsma zal over een aantal weken debuteren in de Korfbal League, Roseboom was daar vorig jaar al actief en sloot deze topcompetitie af als topscorer.

Om goed voorbereid de zaalcompetitie te starten heeft de driebergse formatie er voor gekozen om vanaf deze week al volledig in de zaal te gaan trainen. Riko Kruit hierover: “Op het veld zijn we geplaatst voor de kampioens-play-offs en dat was de eerste doelstelling. Nu gaan we werken aan de tweede doelstelling en dat is zo goed mogelijk presteren in de Korfbal League. We bevinden ons wat dat betreft in een luxe positie en zijn in de gelegenheid om de knop nu volledig om te zetten. Met behulp van een aantal sponsoren en de medewerking van Health Center Hoenderdaal staat vanaf vandaag alles in het teken van de Korfbal League.”

In de wedstrijd tegen Rohda startte Dalto/DSB Bank furieus en binnen 10 minuten stond het dan ook al 1-4 door doelpunten van Jos Roseboom, tweemaal Riko Kruit en Simone Timmerman. ROHDA kon daar slechts een strafworp van Ivar Spierings en een schotje van René Mol tegenover stellen. Na een half uur was de stand 3-9 en had Riko Kruit net een strafworp gemist. Het was de ommekeer in de prestatiespiraal van Dalto/DSB Bank. Rohda scoorde vervolgens drie maal en kon zodoende de schade in de rust tot 6-9 beperken.

Na rust was Rohda de betere ploeg en kon het bij 12-12 voor het eerst langszij komen. Onder aanvoering van de goed spelende René Mol, die Kruit met zijn aanvallende acties een lastige middag bezorgde en Martijn Roos, die Roseboom prima verdedigde en zelf voor een aantal doelpunten tekende leek Rohda op weg te zijn naar een verrassing. Maar bij 12-12 wilde het maar niet lukken aan Amsterdamse zijde. Wolsink bracht hierop Jorrit Bergsma in en met zijn eerste schot bracht hij Dalto/DSB Bank weer op voorsprong. René Mol scoorde daarna nog maar eens een doorloop, maar verder kwam ROHDA niet.

Aanvoerder Bob de Jong die het regelmatig aan de stok had met zijn directe tegenstander Ivar Spierings lepelde de bal na een reboundduel handig met één hand door de korf en in de daar op volgende aanval gaf Riko Kruit zijn ploeg met een afstandschot weer wat lucht. Toen vervolgens Jos Roseboom de 13-16 binnenlegde legde ROHDA zich neer bij het resultaat en speelde het de laatste vijf minuten een verloren wedstrijd. Spierings schoot nog wel van ver de 14-16 binnen, maar de goed leidende

Scores:
Dalto/DSB BANK
Riko Kruit 4, Jos Roseboom 4, Bob de Jong 3, Sietske van de Sande 2, Adriaan van Dijk 1, Simone Timmerman 1, Jorrit Bergsma 1 .
Rohda
Martijn Roos 5, Ivar Spierings 4, René Mol 4, Liane de Groot 1

Peugot Van der Mispel Blue Arrows Dames 1 goed van start

DRIEBERGEN  De basketbal dames van Blue Arrows speelde afgelopen zondagmiddag thuis tegen de dames van Cangeroes uit Utrecht. De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen met een nieuwe coach/trainer. De start van de wedstrijd begon goed, de Blue Arrows dames scoorde goed door en namen redelijk snel een voorsprong met 8 punten. Stand na het eerste kwart was 21-13.

In het tweede kwart kregen de dames van Blue Arrows het moeilijk en speelde eigenlijk tegen zich zelf. Er werd niet goed aangevallen, de dames konden elkaar niet vinden in het veld. Gelukkig nam de tegenstander hier niet optimaal gebruik van en stonden de dames nog voor in de rust. Tweede kwart: 26-22.

Opdracht voor het derde kwart van de coach was dan ook om sneller de bal naar voren te spelen en kansen te benutten. De Blue Arrows dames deden dit ook, zij speelde sneller en liepen al weer snel met een grotere voorsprong naar het vierde kwart. Eindstand derde kwart: 45-31.

In het vierde en laatste kwart werd er nog redelijk gespeeld maar bij door nog gebrek aan conditie en concentratie werd er minder goed verdedigd. Gelukkig is de wedstrijd winnend afgesloten. Eindstand was dan ook 61-53! Een goede overwinning voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Volgende week spelen de Peugot Van der Mispel Blue Arrows dames uit in Leidschendam tegen Gymnova.

Scores: Lisette Hoffmann 12, Renate Vermeulen 12, Liane van der Mispel 11, Suzanne Duivenvoorde 7, Hari Muljokarno 6, Annelies Roelen 6, Barbara Kooi 5 en Annemiek van Ginkel 2.

Heuvelrugnieuws van maandag 2 oktober 2006

Schotellaan 8 Driebergen: afbraak bs De Kring
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.50 uur   temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto selectieteams bij de jeugd winnen

DRIEBERGEN  Ook dit veldseizoen draaien de selectieteams van Dalto korfbal weer mee in de top. Vanaf de jonkies, de 11-jarige pupillen in de D1, tot aan de junioren in de A1 zitten zij in de top drie in hun competities. De D1, gedeeld tweede op twee punten van koploper MIA, won dit weekeind van het Kampense Wit-Blauw D1.
Foto: Jan Slettenhaar

De Wit-Blauwen hadden geen antwoord op het gevarieerde aanvalsspel van de thuisspelende Dalto-pupillen. Dewi de Jager zorgde er met drie treffers voor dat met een comfortabele 7-2 voorsprong de rust werd bereikt. In de tweede helft was de ploeg uit Kampen scherper. Met nog tien minuten te spelen, leek het nog een echte wedstrijd te worden toen de gasten terug kwamen naar 8-6. Doelpunten van Denise Nieuwkerk en Mark Brouwer beslisten de wedstrijd echter, 10-6.
Score voor Dalto/ DSB Bank D1: Dewi de Jager 3x, Denise Nieuwkerk 2x, Mark Brouwer 2x, Esmee van de Laar 1x, Jordi Stam 1x, Kas van Noordenburg 1.

Het jongste aspirantenteam van Dalto/ DSB Bank, de C1, staat na vijf wedstrijden op een derde plaats. De ruime overwinning, afgelopen zaterdag op Dindoa C1, belooft echter nog wat voor het vervolg van dit seizoen. De ploeg uit Ermelo moest op het Driebergse kunstgras ruimschoots zijn meerdere erkennen in de leeftijdgenoten van Dalto. Dindoa maakte geen schijn van kans en werd met een 13-1 nederlaag huiswaarts gestuurd.

Dalto/ DSB Bank B1, afgelopen twee seizoen veldkampioen van Nederland, draait ook dit jaar weer als een zonnetje. Zonder puntverlies staat het na vijf wedstrijden aan de leiding in de Aspiranten Hoofdklasse B. Afgelopen zaterdag werd op eigen veld tegen Fortuna aangetreden. De ploeg uit Delft is sinds jaar en dag een geduchte concurrent om het kampioenschap van Nederland. Ook zaterdag werd het geen gemakkelijke wedstrijd. Hoewel Dalto scherp begon en uitliep naar 3-0, wist Fortuna terug te knokken naar 4-4. Met twee treffers uitlopend naar 6-4, wist Dalto echter het initiatief te behouden. De gemakkelijk scorende Marlies Dingemans hielp haar ploeg de voorsprong nog een puntje uit te bouwen. De eindstand (10-7) betekent dat Dalto B1 drie punten voorsprong neemt op de nummers twee en drie HKV/ Ons Eibernest en Fortuna.

Dalto/ Hans v.Vugt A1, het eerste juniorenteam van Dalto, speelde zaterdag tegen Blauw Wit uit Amsterdam. Ook deze twee ploegen komen elkaar regelmatig tegen op weg naar het Nederlands kampioenschap. Vorig seizoen werden de Amsterdammers in de finale verslagen door Dalto/ Hans v.Vugt. De rivaliteit tussen beide ploegen droop er dan ook vanaf, afgelopen zaterdag. Geen van beide wilde voor de ander onder doen. het duurde maar liefst zes minuten voordat het eerste doelpunt viel. Blauw Wit op voorsprong, maar Dalto/ Hans v.Vugt kon in dezelfde minuut gelijk maken. Toch hielden de Amsterdammers het initiatief en zo keek de thuisploeg bij rust tegen een 5-6 achterstand aan.
Na de rust werd er door beide partijen flink op los geschoten en werd het voor beide teams en voor het aanwezige publiek een spannende en doelpuntrijke wedstrijd.

Blauw Wit wist uit te lopen naar een voorsprong van vier punten en leek de overwinning naar zich toe te trekken. Een time-out aan Driebergse zijde, bracht de thuisploeg wat meer in haar eigen spel. Via 14-14 en 15-15 werd vlak voor tijd zelfs een minimale voorsprong gepakt (16-15). Blauw Wit wist pal voor het eindsignaal echter nog langszij te komen. Dalto/ Hans v.Vugt kwam met de puntendeling (16-16) goed weg deze middag.
Score Dalto/ Hans v.Vugt: Merle van Rijn 4x, Bianca Lieftink 3x, Maarten Groot Hulze 3x, Saskia van den Brink 2x, Rob Heijbroek 1x, Aryan Wezendonk 1x, Otto Fabius 1x en Tim Backx 1x.

Natuurmarkt Groei & Bloei succes

DOORN  Groei & Bloei afd. Doorn e.o. organiseerde in samenwerking met het Von Gimborn Arboretum hun eerste Natuurmarkt. Het was een prachtige nazomerdag en dat werkte mee aan het enorme succes van deze dag. De ruim 500 bezoekers hebben kunnen genieten van vele workshops en kraampjes. 

Bij de kookdemonstratie was het steeds erg druk. Er werd vol lof geproefd van de peterseliepesto, de kervelsoep en de vijgenchutney. Er werd ook veel geknutseld aan herfststukjes voor op tafel of in de tuin.

Ook de standhouders deden goede zaken. Er werden allerlei producten aangeboden vanuit de natuur en voor in de natuur. Mevr. Jaaltink, die zich inzet voor stichting Gaandeweg, was er ook met haar eigen gemaakt jam assortiment. Ze heeft voor bijna € 350 aan jam verkocht voor dit goede doel.

Voor de kinderen was er een springkussen en de mogelijkheid zich te laten schminken. Vooral dit laatste gaf een zeer vrolijke noot aan de Natuurmarkt. Er liepen kinderen geschminkt als bloementjes, kikkers, lieve heersbeestjes en vlinders rond.

Door het mooie weer was ook het terras gezellig druk waar men kon genieten van een hapje en drankje verzorgt door recreatieperk Het Rosarium.

Kortom het was een mooie succesvolle dag. De organisatoren nemen daarom in overweging aan dit evenement een vervolg te geven.

Regionale samenwerking vmbo

MAARSBERGEN  Op 4 oktober ondertekenen de besturen van het Openbare VMBO/MAVO Zeist, het Christelijk College Zeist en Scholengemeenschap Maarsbergen een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee sluiten ze een regionaal arrangement af voor het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) in hun regio. Doel: het vmbo in de regio beter op de kaart zetten en meer laten aansluiten bij maatschappelijke, economische en onderwijskundige ontwikkelingen.

Enkele jaren geleden stemde de Tweede Kamer in met een regeling waardoor vmbo-scholen meer zelf zouden kunnen bepalen welke afdelingen ze aanbieden. In de voorstellen werd gewezen op de noodzaak om andere vmbo-scholen, het vervolgonderwijs, gemeenten en het regionale bedrijfsleven te betrekken bij vernieuwingen. Voordat men op dit gebied echter met een wetswijziging kwam, wilde de minister dat eerst ervaring werd opgedaan in zogenaamde regionale arrangementen. Op die manier kon het ministerie nagaan of de voorstellen zoals die gedaan werden, daadwerkelijk effectief zijn. Aan de andere kant wilde het ministerie scholen de mogelijkheid bieden op korte termijn knelpunten in het regionale onderwijsaanbod op het gebied van het vmbo op te kunnen lossen. Het is de bedoeling dat scholen in regionale arrangementen het onderwijsaanbod zo goed mogelijk afstemmen op de onderwijsbehoefte van leerlingen en hun ouders en op de vraag vanuit het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven.

Op initiatief van de provincie Utrecht besloten de besturen van Scholengemeenschap Maarsbergen, het Openbaar VMBO/MAVO Zeist en het Christelijk College Zeist na te gaan of zij hun plannen voor het vmbo op de Utrechtse Heuvelrug zouden kunnen vastleggen in een regionaal arrangement. De conclusie was positief en dus ondertekenen de drie scholen deze week een samenwerkingsovereenkomst, waarin ze aangeven de komende vijf jaar samen te willen werken in het Regionaal Arrangement Utrechtse Heuvelrug. Ze beperken zich daarbij tot het beroepsgerichte vmbo in de regio. In eerste instantie wil men samen knelpunten in deze leerwegen oplossen. Scholengemeenschap Maarsbergen wil bijvoorbeeld haar opleidingsaanbod uitbreiden op het gebied van consumptief en uiterlijke verzorging. De beide Zeister scholen concentreren zich op de situatie in de sector techniek. Steeds minder leerlingen kiezen voor de sector techniek; een landelijke trend die ook voor Zeist geldt. Daarom gaan de scholen de mogelijkheid onderzoeken om samen met het mbo een nieuwe, aantrekkelijke techniekopleiding op te zetten.

De samenwerking is gericht op regionale versterking van het vmbo-aanbod. Daarbij zal vooral gekeken worden naar de aansluiting op het vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt en het bestrijden van uitval. De besturen van de betrokken scholen hebben daarom overleg gevoerd met het vervolgonderwijs in de regio en met het bedrijfsleven. Die hebben zich positief uitgelaten over de samenwerking.

De ondertekening van de overeenkomst vindt plaats in aanwezigheid van de wethouders van onderwijs van de gemeenten De Bilt, Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Gedeputeerde van de Provincie Utrecht, de heer J. van Bergen, zal zijn visie op deze ontwikkelingen geven.

Gemeentewapen Utrechtse Heuvelrug

DOORN  Aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug is door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een gemeentewapen verleend. Het wapen is opgebouwd uit elementen van de gemeentewapens van de opgeheven gemeenten.

,,Gevierendeeld door een kruis van zilver, het eerste kwartier van sabel, beladen met een leeuw van zilver, getongd, genageld en gekroond van goud, de overige kwartieren van keel, beladen met een zuil, een lelie en een rad, alles van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee maal drie parels.”

Het eerste kwartier is gereserveerd voor de leeuw uit het wapen van het geslacht van Driebergen (bastaarden van het geslacht Van Gaesbeeck-Abcoude). Deze keuze is gerechtvaardigd doordat het geslacht Van Gaesbeeck-Abcoude vanouds in alle vijf gemeenten een prominente rol bekleedde. Ook was na de bisschoppelijke leenkamer het Gaesbeeckse leenhof het grootste in de provincie Utrecht. De overige kwartieren zijn ingevuld met een zuil, een lelie en een rad, alles van goud op een rood veld.

(De kroon en lelie zijn van voormalig Amerongen, het wiel is van voormalig Maarn/Doorn, de zuil is van voormalig Leersum en Driebergen-Rijsenburg).


Nu heb ik helemaal geen verstand van heraldiek, laat staan van gemeentewapens. Ik weet niet of er eisen aan zo’n wapen gesteld worden. Maar als dat niet zo is, dan vind ik dat het gemeentebestuur een kans heeft laten liggen.
Het nieuwe gemeentewapen grijpt terug op de wapens van de opgeheven gemeenten en op het wapen van de Van Abcoudes die hier in de veertiende eeuw heer en meester waren.
Waarom geen modern gemeentewapen dat de missie van de nieuwe gemeente weergeeft. Zodanig dat ik aan het gemeentewapen kan zien met welke vier hoofdzaken de nieuwe gemeente de komende 100 jaar zich wil profileren.
Dus geen blik op het verleden maar op de toekomst. En vooral ook niet een benadrukking van de samenvoeging, zoals ook te zien is in het nieuwe logo (klavertje vijf).
Renk Knol, 2-10-2006

Dus bijvoorbeeld een ongelijkvloerse kruising met het spoor bij station Driebergen in het eerste kwartier; een klein wiel met grote ‘Naaf’ in het tweede; het nieuwe, in neogotische stijl opgetrokken Heuvelrugse gemeentehuis in het derde en door zure regen aangetaste bomen (na verbreding van de A12) in het vierde kwartier? En daarbovenop niet een kroon, maar de Maarnse Berg met een hoogspanningsmast in de vorm van een kruis?
Hans Hermans, 2-10-2006

Aan een gemeentewapen worden inderdaad eisen gesteld. De Hoge Raad van Adel doet een aantal suggesties op basis van de oude gemeentewapens. Het college van BenW en de gemeenteraad hebben besloten een nieuw gemeentewapen te kiezen waarin de 5 oude gemeenten zijn vertegenwoordigd. De Koningin geeft uiteindelijk toestemming voor het nieuwe gemeentewapen.
Frits Naafs, burgemeester, 3-10-2006


Heuvelrugnieuws van dinsdag 3 oktober 2006

Parklaan 18-20 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.25 uur   temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Blikseminslag Burgemeesterpark

DRIEBERGEN Maandagmiddag is bij basisschool De Zonheuvel aan het Burgemeesterpark de bliksem ingeslagen in een boom. De donder werd door vele inwoners in de wijde omgeving gehoord. Doordat het gevaar bestond dat de boom zou afbreken, werd de omgeving door de brandweer afgesloten en heeft een gespecialiseerd bedrijf de boom verwijderd.
Foto: Roderick Heek

CDN wint streekderby tegen FZO

DRIEBERGEN  In een spannende en vooral in de tweede helft spectaculaire wedstrijd heeft CDN streekgenoot FZO in Zeist met 2-3 verslagen. Het eerste gedeelte van de eerste helft was in het voordeel van FZO, vooral omdat de thuisclub fysiek zeer sterk was. De kansen gingen daarna over en weer en er werd niet gescoord in de eerste helft. Rust 0-0. In de tweede helft begon CDN direct goed te voetballen. In de twee en vijftigste minuut kwam CDN op voorsprong, Jeffrey Veenendaal gaf een uitstekende voorzet, die goed werd afgerond door de mee opgekomen Paul van Hofwegen. CDN bleef het betere van het spel houden en probeerde via diverse schoten op doel de voorsprong uit te breidden, maar dit lukte helaas niet. De inzet werd toch beloond, in de drie en zestigste minuut was het wederom raak. Victor Hengeveld wist met een geweldig schot op doel CDN naar 0-2 te schieten. Zo leek CDN met nog vijf en twintig minuten te gaan op rozen te zitten, maar niets is veranderlijk als voetbal. FZO begon na het doelpunt direct met een offensief, de hoekschop die daaruit volgde werd in de zes en zestigste minuut feillos ingekopt, 1-2. FZO bleef na dit doelpunt direct op de bal spelen, waardoor zij de bal veroverde en binnen korte tijd de 2-2 aantekende. CDN was weer terug bij af. In de twee en zeventigste minuut werd Elmar van Doorn erin gebracht, die zorgde voor de ommekeer in de wedstrijd. Hij werd direct naar voren gestuurd waar de laatste man hem vast hield. Het was dus het tegen houden van een doorgebroken speler, wat dus een rode kaart voor FZO opleverde. FZO moest dus verder met tien man. Met Elmar van Doorn in de voorhoede werd het gevaarlijk in het strafschop gebied van FZO, een bal werd door hem over de keeper gelobd maar werd van de lijn gehaald door een verdediger van FZO. CDN nam uiteindelijk toch de overwinning mee naar Driebergen, Martijn van Loon sprintte de diepte in en scoorde beheerst onder de keeper door de 2-3 binnen. Een verdiende overwinning voor CDN.

Zaterdag 7 oktober CDN 1 – SVP 1 LET OP om 14.45 op “De Woerd”.

Ruimte voor de fiets

DRIEBERGEN  Prorail is bij station Driebergen-Zeist begonnen met het vernieuwen van de fietsenstallingen. Alle bestaande houten fietsenstallingen en fietsklemmen worden vervangen door nieuwe overdekte fietsenstallingen. Dit is in het kader van het landelijk project ‘Ruimte voor de fiets’.
De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd. Per gebied worden eerst de huidige stallingen gesloopt en wordt nieuwe bestrating en de fietsenstallingen aangebracht. De start van de sloop van de fietsenstallingen wordt bekend gemaakt door middel van borden waarop men wordt verzocht om geen gebruik meer te maken van de fietsenstallingen. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot en met januari 2007.

Heuvelrugdagen succes

HEUVELRUG  De Heuvelrugdagen hebben nu al 22.000 euro opgebracht. Daarmee is het streefbedrag van de Stichting De Driewerf, die de Heuvelrugdagen in Driebergen organiseerde, bereikt.
In het AD/UN zegt Wim Kosterman “Overigens kan het bedrag nog hoger worden want we hebben nog niet alle gegevens binnen.’’ Het bedrag wordt bijna verdubbeld door ontwikkelingsorganisaties De Wilde Ganzen en NCDO. Uiteindelijk zal het uiteindelijke bedrag dat op zo’n 55.000 euro komen. Met het geld worden twee schooltjes in Zuid-Afrika ondersteund.


Prachtig resultaat hoor maaruh……. 
wat was ook alweer het doel van de Heuvelrugdagen? 
Volgens de website http://www.heuvelrugdagen.nl/html/heuvelrugdagen.html : “Heuvelrugdagen zijn ontmoetingsdagen voor de hele bevolking van de hele gemeente Utrechtse Heuvelrug.”
Eerder schreef een columnist op deze website: “Een lastige materie zo stel ik vast om dat het inderdaad niet makkelijk is om van een administratieve eenheid een echte gemeenschap te maken”
Het succes zou toch afgemeten moeten worden aan het aantal bezoekers die uit alle kernen zijn gekomen? 
Alle pretenties ten spijt lijkt het er op van de Heuvelrugdagen vooral een inzamelingsactie is geweest en de “belangrijke toegift” lijkt het werkelijke doel te zijn geweest van de organisatie.  
Jammer van de goede bedoelingen en zoals ik eerder schreef…..
……..word ik een beetje melig van!
Arjan Muil, 3-10-2006

Groene Entree Amerongen

AMERONGEN  Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht heeft op 3 oktober 2006 het groene licht gegeven voor de aanleg van een rotonde op de provinciale weg N225 bij Amerongen. De rotonde gaat deel uitmaken van de Groene Entree Amerongen, waar bezoekers van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug op een leuke en verantwoorde manier kunnen worden opgevangen en geïnformeerd.

Groene Entree Amerongen
Met de komst van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is besloten om een lint van poorten, Groene Entrees en kleinschalige informatievoorzieningen aan te leggen aan de randen van het gebied om bezoekers op een goede en verantwoorde manier op te vangen en te informeren. Er is een bushalte, parkeergelegenheid, een informatiepaneel en er starten wandel- en fietsroutes. Twee eenvoudige Groene Entrees zijn al gerealiseerd: één bij de Hoogstraat in Leersum en één bij het Doornse Gat in Doorn.

De Groene Entree Amerongen komt langs de provinciale weg N225 te liggen, net buiten het dorp Amerongen aan de kant van Elst. Met deze Groene Entree ontstaat één toegang tot de verschillende natuurwaarden vande Utrechtse Heuvelrug en de Amerongse Bovenpolder en de cultuurhistorische waarden van de oude kern van Amerongen.

Rotonde
Om de Groene Entree Amerongen veilig bereikbaar te maken, gaat de provincie Utrecht als eerste stap een rotonde aanleggen. Een rotonde brengt de snelheid van het verkeer omlaag waardoor op een veilige manier de Groene Entree in en uit kan worden gereden. Daarnaast biedt de rotonde een veilige oversteekplaats voor fietsers en voetgangers tussen het dorp Amerongen en het Nationaal Park. Tevens is het een goede maatregel om de snelheid in de kom van Amerongen te verlagen, de komgrens zal hiervoor worden verlegd tot voor de rotonde.

Voordat de rotonde kan worden aangelegd moeten ongeveer 80 bomen worden geveld. De meeste bomen maken deel uit van een beukhaag op de scheiding van de provinciale weg en sportcomplex De Burgwal. Op het terrein van de Groene Entree zal het aantal bomen ruimschoots weer worden aangeplant. Er komen nieuwe bomen langs de oprijlaan, tussen de parkeervakken en op het plein bij de Blauwe Schuur.

Verwachting is dat de rotonde in het voorjaar van 2007 in gebruik kan worden genomen. De kosten voor aanleg bedragen 600.000 Euro.

Ook stemmen op station Driebergen-Zeist

DOORN  De minister van Binnenlandse Zaken heeft alle gemeenten in Nederland uitgenodigd deel te nemen aan het experiment ‘stemmen in een willekeurig stembureau’ (SWS). In de gemeenteraadsvergadering van 14 september heeft de raad tot deelname aan deze proef besloten.
Deze methode van stemmen heeft tot doel de deelname aan en daarmee de opkomst te vergroten. Ook tijdens de verkiezing van de leden van de Provinciale Staten op 7 maart 2007 wordt deze methode gebruikt.

U krijgt als kiezer geen oproepingskaart meer maar een stempas. Deze stempas maakt het mogelijk om in een stembureau naar keuze in de Utrechtse Heuvelrug uw stem uit te brengen. Hoewel u normaal gesproken gaat stemmen in het stembureau dat op uw stempas staat vermeld is dit dus geen verplichting meer.

Stemmen op het station Driebergen-Zeist
Om het u als kiezer nog makkelijker te maken hebben burgemeester en wethouders besloten een extra stembureau in te richten in de oude stationsrestauratie. Omdat u zelf mag kiezen in welk stembureau u wilt stemmen kunnen de kiezers uit deze gemeente die gebruik maken van bus en openbaar vervoer (uiteraard ook anderen) hun stem uitbrengen in dit stembureau. Speciaal voor de kiezer die vroeg op pad gaat is dit stembureau al geopend vanaf 06.30 uur. De overige stembureaus gaan open om 07.30 uur. Alle stembureaus sluiten om 21.00 uur.

Heuvelrugnieuws van woensdag 4 oktober 2006

Hoofdstraat 115 Driebergen: grote kerk
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:40 uur      temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Vierde keer naar rechter voor zelfde zaak

DOORN  Voor de vierde keer heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug een bouwvergunning afgegeven, voor de vierde keer maken de buren bezwaar en staan de partijen binnenkort weer voor de rechter. Dat meldt het AD/UN, die het nog over de gemeente Doorn heeft.

Het plan voor een uitbouw aan de achterkant van het huis aan de Woestduinlaan in Doorn is op deze manier al ruim een jaar vertraagd en de bewoners bivakkeren nog steeds in de caravan in de achtertuin. De rechter heeft steeds geoordeeld dat de gemeente onvoldoende heeft aangetoond dat de buren geen last hebben van de zeven meter hoge uitbouw. In de volgende zitting wordt de berekening van de daglichttoetreding nogmaals uitgebreid toegelicht om de rechter deze maal wel te overtuigen. Maar in theorie is het mogelijk dat de gemeente nogmaals het huiswerk moet overdoen. De zitting bij de rechtbank in Utrecht is op vrijdag 6 oktober.


En die mensen moeten naast elkaar blijven wonen?
Hans Hermans, 4-10-2006

Yasmine Allas in Literair Café Driebergen

DRIEBERGEN Op woensdag 11 oktober start Literair Café Driebergen het nieuwe seizoen met de schrijfster Yasmine Allas. Yasmine Allas (1967, Mogadishu, Somalië)verliet op jonge leeftijd haar geboorteland en kwam in 1987 in Nederland terecht, waar zij onder meer als actrice werkte.
Ze volgde een toneelopleiding, acteerde bij verschillende gezelschappen en trad op met een soloprogramma. In 1998 debuteerde Allas met de succesvolle roman Idil, een meisje. Haar tweede roman De generaal met de zes vingers (2001) werd in de literaire kritiek lovend ontvangen. Haar derde roman De blauwe kamer (2004) vertelt het aangrijpende verhaal van twee jonge vrouwen, Hedwig en Nikki. Samen reconstrueren zij de herinnering van Hedwig, die opgroeide onder het bed van haar oudere zus. Begin 2006 verscheen Ontheemd en toch thuis, een bundeling van zes openhartige essays.

Yasmine Allas kan beschouwd worden als een aanwinst voor de Nederlandse literatuur. De multiculturele samenleving is voor haar duidelijk een thema. Dat wil echter niet zeggen dat zij zich wenst te manifesteren als een schrijfster uit een andere cultuur. Allas wil gewoon verhalen vertellen.
Op deze avond zal journaliste Iris Pronk de schrijfster interviewen.

De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in Champ’Aubert, Boterbloem 1 in Driebergen.
Kaarten à € 10,- zijn aan de zaal verkrijgbaar of in de voorverkoop bij Boekhandel Jac. Baas, Traay 4 in Driebergen. Het is tevens mogelijk aan de zaal een abonnement à € 45,- te kopen.

Het programma voor de overige avonden ziet er als volgt uit:

 • woensdag 22 november 20.00 uur Leon de Winter
 • zondag 14 januari 14.30 uur Fik Meijer
 • woensdag 28 februari 20.00 uur Tommy Wieringa
 • woensdag 4 april 20.00 uur Annelies Verbeke

Toch tankstation op Vossenstein in Doorn

DOORN Het AD/UN meldt dat de Zeister Automobiel Maatschappij (ZAM) mag doorgaan met de bouw van een tankstation op het bedrijventerrein Vossenstein in Doorn. Dit heeft de bestuursrechter gisteren bepaald.
De Vereniging Leefbaar Doorn is tegen de door de gemeente verleende bouwvergunning, omdat zij meent dat de welstandscommissie zich niet heeft kunnen uitspreken over de bouwaanvraag. Het bezwaarschrift dat de vereniging hierop indiende, heeft de gemeente afgewezen, daar de bezwaarmakers te ver van het tankstation vandaan zouden wonen en dus geen belanghebbenden zijn. De rechtbank was het hiermee eens en dus mag de bouw van het tankstation en het hoofdgebouw worden voortgezet.

Ozb-tarief licht verhoogd

DOORN  Het AD/UN bericht dat de burgers in 2007 meer gaan betalen aan ozb, rioolrechten en hondenbelasting. Op de tarieven voor ozb wordt straks alleen inflatiecorrectie toegepast. Dat betekent dat de ozb omhooggaat met 1,25 procent. De rioolrechten worden per 2007 geharmoniseerd. In de begroting kon echter nog niet worden aangegeven wat de nieuwe tarieven worden. Tot slot wordt ook op de hondenbelasting de inflatiecorrectie toegepast. Deze belasting is dit jaar al geharmoniseerd. Bezitters van een hond gaan dan 60 cent meer betalen. Een tweede hond kost 1,20 euro meer; elke volgende hond kost 1,80 euro meer. Forensenbelasting en toeristenbelasting worden pas in 2008 geharmoniseerd. Dat geldt ook voor de afvalstoffenheffing. In 2007 wordt namelijk een heel nieuw systeem opgezet voor het ophalen van huisvuil.


Vooralsnog goed nieuws.
Hans Hermans, 4-10-2006

Heuvelrugnieuws van donderdag 5 oktober 2006

Dokter Hermansstraat 11-13 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.10 uur   temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

TV opnamen in Maarn

MAARN Morgen 6 oktober zal een filmteam van ZappSport SVMM bezoeken in het kader van de grote club actie. Er zullen ondermeer opnames gemaakt worden van het sportcomplex aan de Buurtsteeg te Maarn, van pupillen die het publiek in Maarn zullen vragen om een wedstrijd bij te wonen van het D2 pupillen elftal tegen een senioren “straatteam” en van de wedstrijd zelf.
Het filmteam komt reeds om 15.30 uur en aanvang van de wedstrijd is om 17.30 uur aan de Buurtsteeg te Maarn. Diegenen die de wedstrijd wil bijwonen moet een “grote clubactie lot” kopen.
Pas gisteren is de vereniging door Zappsport benaderd, maar men doet toch mee omdat dit een unieke gelegenheid biedt SVMM financieel te steunen (ondermeer voor aanschaf twee voetbaldoeltjes voor mini pupillen).

Man in de war

DRIEBERGEN  Op woensdagmiddag werd een verwarde man aangehouden. Omstreeks 17.10 uur kreeg de politie de melding dat een verwarde man op de Bosstraat zou staan. De man was gekleed in een camouflagepak en zou messen in zijn bezit hebben. Agenten gingen ter plaatse en benaderde de 40-jarige man uit Zeist voorzichtig. Hij kon worden geboeid en in zijn kleding werden drie messen aangetroffen. De verwarde man werd aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Motorrijder gewond

DRIEBERGEN Woensdagochtend raakte een motorrijder gewond bij een aanrijding. Omstreeks 07.20 uur reed de 55-jarige motorrijder uit Breukelen over de Hoofdstraat. Vanuit de Engweg kwam een 46-jarige automobiliste uit Driebergen. Een aanrijding ontstond en de motorrijder raakte gewond aan zijn ribben en werd vervoerd naar het ziekenhuis. De politie heeft de aanrijding in onderzoek.

Google Maps ook via Heuvelrugnieuws.nl

DRIEBERGEN  In de nieuwste editie van de topografische atlas van Driebergen is sinds gisteren ook de Nederlandse versie toegevoegd van GoogleMaps. Door in de atlas een straat te kiezen en vervolgend het item ‘luchtfoto’ aan te klikken komt u bij GoogleMaps. Als u daar vervolgens uw eigen adres (straatnaam huisnummer, driebergen) invult bij <adressen zoeken> en daarna ‘als mijn standaardlocatie instellen’ aan klikt, heeft u vervolgens een routeplanner die uw eigen adres als startpunt heeft door te klikken op <routebeschrijving>.


Succes! 
Dit is een goede mogelijkheid om de huidige communicatie-technieken goed te gebruiken, aan te moedigen en wellicht ook voor wat schuchtere IT-gebruikers open te stellen. 
Algemeen: Het is goed, dat “Heuvelrugnieuws” er is!
J.A.Agasi, Traay 275, 6-10-2006

Heuvelrugnieuws van vrijdag 6 oktober 2006

Horstlaan 7 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.45 uur   temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Vrijwilligersprijs voor Driebergse stichting

DRIEBERGEN  RTV Utrecht meldt dat de Stichting Jeugdrecreatie Driebergen van de provincie de prijs heeft gekregen voor het binden van vrijwilligers. De stichting krijgt de prijs, een cheque van duizend euro, voor het organiseren van de Driebergse speelweek. De jury vindt verder dat de stichting investeert in jongeren, door ze een goed begeleiding bij een stage aan te bieden. De prijs werd op het provinciehuis uitgereikt door gedeputeerde Kamp.

Man en vrouw aangehouden

DRIEBERGEN  Omdat ze zich verdacht gedroegen, zijn een 57-jarige man en een 55-jarige vrouw uit Polen donderdag aangehouden. Een agent zag omstreeks 20.15 uur dat het stel zich verdacht ophield bij een winkel in Driebergen. De agent herkende hun werkwijze van een diefstal in Vianen en volgde de twee. Ze stapten in een auto en reden naar Doorn en gingen naar een winkel aan de Driebergsestraatweg, waarna ze weer terugreden naar Driebergen. Daar hield de agent hen aan. De politie stelt een onderzoek in. De man en vrouw zijn ingesloten.


Ik mag aannemen dat inmiddels bekend is wat deze twee mensen hebben ‘misdaan’. Kan de politie ons daar onverwijld van op de hoogte stellen?
Hans Hermans, 8-10-2006

Hoogste punt De Binder bereikt

LEERSUM De nieuwbouw van het Sport- en Cultuurcentrum De Binder in Leersum heeft vrijdag het hoogste punt bereikt. Onder grote belangstelling werd deze mijlpaal gevierd. Zo plaatste wethouder Jankees Salverda de laatste dakplaat. Aansluitend volgde er een rondleiding over de bouwplaats.

In zijn toespraak wees de wethouder op het belangrijke aspect dat De Binder op het verenigingsleven in Leersum heeft. Verder dankte de wethouder iedereen die de bouw van De Binder tot nu toe mogelijk heeft gemaakt. Daarnaast ging een speciaal dankwoord uit naar de omwonenden voor het geduld dat ze tijdens de bouw van De Binder tonen.
Als de weersomstandigheden geen roet in het eten gooien, vindt op 30 maart 2007 de officiële overdracht van De Binder aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug plaats.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 7 oktober 2006

Dokter Hermansstraat 1-3 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13.20 uur   temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Vrijwilligersbijeenkomst 2006 groot succes

DOORN  De vrijwilligers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn dondermiddag in ’t Grote Bos in Doorn in het zonnetje gezet tijdens de Vrijwilligersdag 2006. Dat vrijwilligerswerk enorm belangrijk is onderschreef wethouder Elisabeth van Oostrum met de woorden: ,,vrijwilligers vormen met z’n allen het cement van de samenleving.”
Tijdens de Vrijwilligersdag werden ook prijzen uitgereikt. De ‘Pluim op de Hoed’ voor de individuele vrijwilliger en het ‘Utrechts Heuvelrug Compliment’ voor de vrijwilligersgroep.

In totaal waren er elf organisaties en vrijwilligers genomineerd. Zij werden door het artiestenduo Jan van Galen en Anton de Kale muzikaal op het podium ontvangen waarna zij van de wethouder alvast een papieren hoedje kregen uitgereikt.

Een deskundige jury stelde aan de hand van de nominaties juryrapporten op.

De ‘Pluim op de Hoed’ ging naar Klaske de Visser die namens de Stichting Vluchtelingenwerk Doorn-Maarn actief is.

Het ‘Utrechts Heuvelrug Compliment’ kwam in het bezit van de vrijwilligersgroep van Bartiméus/Sonneheerdt die al twintig jaar de Zondagsoos begeleidt.

Klaske de Visser (79 jaar) woont sinds acht jaar in Doorn. Na een oproep bij de Natuurwinkel meldde zij zich als vrijwilliger bij de Stichting Vluchtelingenwerk Doorn-Maarn aan. Zij zet zich in voor de maatschappelijke begeleiding van asielzoekers en vluchtelingen. Voor de jonge vluchtelingengezinnen fungeert zij eigenlijk ook als oma, die deze kinderen zelf zo missen. ,,Ik doe het werk voor de Stichting puur vanuit mede-menselijkheid. Daarnaast is het een verrijking om met deze mensen van verschillende culturen om te gaan. Daar leer ik zelf ook weer van.” De Visser ontving uit handen van wethouder Van Oostrum een beeldje dat door keramiste Barbara Baars van Veen is gemaakt. ,,Eigenlijk vind ik het niet terecht dat ik deze prijs heb ontvangen”, merkte de winnares op. ,,Alle vrijwilligers die actief zijn verdienen eigenlijk een prijs. Het is niet goed om onderscheid tussen vrijwilligers te maken.” 

Toen de vrijwilligersgroep van de Zondagsoos van Stichting Bartiméus/Sonneheerdt hoorde dat zij genomineerd was voor het ‘Utrechts Heuvelrug Compliment’ was de eerste gedachte eigenlijk: ,,Laat Hospice De Wingerd uit Amerongen de groepsprijs maar winnen. Zij verdienen het echt, want deze vrijwilligers hebben intenstief met de begeleiding van stervenden te maken.”

De jury oordeelde anders. De oprichtster van de Zondagsoos, Henny Sjouken, ontving een oorkonde en een geldbedrag. ,,Hiervoor gaan we iets leuks organiseren voor onze bewoners.” Twintig jaar geleden richtte Sjouken de soos op. ,,Op 57-jarige leeftijd werd ik afgekeurd, maar ik wilde me voor de bewoners van Bartiméus in blijven zetten.”

Met een totaal van negentien vrijwilligers wordt er een soos voor zo’n honderd bewoners georganiseerd. Spelletjes, muziek en gezellig bij elkaar zijn bezorgt de bewoners dan, samen met hun familie, een gezellige zondagmiddag. Het parool van Henny Sjouken: ,,Enthousiasme helpt andere mensen enthousiast te maken waardoor nieuwe vrijwilligers worden geworven.”

Het ‘Utrechts Heuvelrug Compliment’ leverde de vrijwilligersgroep van de Zondagsoos nog een leuke verrassing op. Het artiestenduo Jan van Galen en Anton de Kale had eerder op de avond al een optreden in de soos toegezegd als Bartiméus/Sonneheerdt de Vrijwilligersprijs in de wacht zou slepen. Na de afsluiting van de Vrijwilligersbijeenkomst 2006 wordt deze afspraak direct vastgelegd.

Foto: Wethouder Elisabeth van Oostrum staat tussen de prijswinnaars Klaske de Visser en de vrijwilligersgroep van de Zondagsoos van Bartiméus/Sonneheerdt. Accordeonist Jan van Galen zorgt voor de muziek.

Gratis Rondje Musea op de Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2006 vindt het vijfde Gratis Rondje Musea plaats in de provincie Utrecht. Aan deze actie doen 40 musea mee, waaronder vier in de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. Het initiatief komt van de provincie Utrecht die hiermee het museumbezoek wil stimuleren.

Inwoners in de regio Utrechtse Heuvelrug kunnen een gratis rondje maken langs de volgende musea:

-Amerongs Historisch Museum (Burg. jhr. H. van de Boschstraat 46, Amerongen, geopend 13-17 uur)
In een voormalige tabaksschuur wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de tabaksteelt in Utrecht van 1640-1960. Te zien zijn gereedschap, de woonkamer van een tabaksteler en een tabaksakker. Op deze akker telen authentieke telers elk jaar nog tabak die op oorspronkelijke wijze wordt gedroogd in de droogschuur.

-Kasteel Huis Doorn (Langbroekerweg 10, Doorn, geopend zaterdag 10-17 uur, zondag 13-17 uur/
Toegang tot 16.00 uur. Sluitingstijd 17 uur)
In dit kasteel woonde van 1920 tot aan zijn dood in 1941 Wilhelm II, de laatste keizer van Duitsland, in ballingschap. De Victoriaanse interieurs en de kunstwerken geven een levendige indruk hoe het was om te leven als een echte vorst aan het begin van de 20ste eeuw.

-Museum ’t Schilderhuis Driebergen (Van Rijckevorselstraat 2, geopend 12-17 uur)
Dit is het enige museum in Nederland dat de geschiedenis bestrijkt van alle Nederlandse krijgsmachtdelen, van de Tachtigjarige Oorlog tot nu. Ook het voormalige Nederlands-Indische leger staat in de schijnwerpers. Van soldaat tot generaal, te zien o.a. in 120 originele uniformen op poppen en ‘levende’ diorama’s.

-Gemeentemuseum Het Rondeel Rhenen (Kerkstraat 1, geopend zaterdag 13-17 uur. Zondag gesloten)
Rhenen heeft een lang, rijk verleden en oefende een sterke aantrekkingskracht uit op kunstenaars.
De topstukken uit het archeologische collectie overstijgen het plaatselijke belang. In de late Middeleeuwen bloeide het stadje als pelgrimsoord. Rembrandt en zijn tijdgenoten hebben Rhenen getekend en geschilderd. Het Rondeel viert het Rembrandt-jaar met een doorlopende Powerpoint-presentatie: ‘Rembrandt in Rhenen’.

Gratis museumfolder
Een gratis folder met informatie over alle 40 deelnemende musea in de provincie Utrecht kunt u downloaden vanaf www.gratisrondjemusea.nl. Of bestel een exemplaar bij verkoop@provincie-utrecht.nl, tel. 030- 258 2228. De folder is ook verkrijgbaar bij alle deelnemende musea, lokale VVV’s, gemeentehuizen, bibliotheken, hotels en bungalowparken in de provincie Utrecht.

Eerste nieuwe rijbewijs uitgereikt

In het gemeentehuis in Doorn werd vrijdagmorgen om 9.00 uur officieel het eerste nieuwe rijbewijs uitgereikt. Burgemeester Frits Naafs overhandigde aan Nico Kostermann het vernieuwde rijbewijs. ,,Een mooi en handzaam formaat”, was de reactie van Kostermann, woonachtig in Driebergen. Het was deze week druk aan de balies van de afdeling Burgerzaken.
Volgens Angélique van der Lit, adviseur backoffice Burgerzaken, was het goed merkbaar dat inwoners hebben gewacht met het aanvragen van een nieuw rijbewijs. Zo werden er op maandag, dinsdag en woensdag in totaal 212 nieuwe rijbewijzen aangevraagd, terwijl dit aantal tijdens de eerste drie werkdagen in september op 38 lag.

Heuvelrugnieuws van zondag 8 oktober 2006

Engweg 34 Driebergen: weilandje voor Dennenburg
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.20 uur   temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto/DSB bank veel te sterk voor De Meervogels

DRIEBERGEN  Dalto/ DSB Bank krijgt vorm. De basis is bekend, de spelers raken steeds meer op elkaar ingespeeld en de automatismes beginnen vorm te krijgen. Zo ook afgelopen zaterdag in de uit-ontmoeting tegen het Zoetermeerse De Meervogels: Dalto/ DSB Bank speelde fris, was scherp in de afronding en liet De Meervogels slechts in de eerste helft nog een beetje geloven in een positieve afloop.

De Meervogels startten zonder de ervaren krachten Sabine van Meeteren (blessure aan de vinger) en Monique Obdeijn (blessure aan het kniekapsel) en moesten na een klein kwartiertje ook aanvoerder Thijs Havenaar missen (liesblessure). Niet dat de invallers een slechte prestatie leverden, integendeel: De Meervogels speelden prima in de eerste helft en wisten met opportunistisch spel, goede afspraken in de korfzone en een prima invallbeurt voor Michiel de Jong, tot 9-10 bij te blijven. Echter de individuele klasse van Dalto/ DSB Bank gaf ook deze week de doorslag.

Dalto/ DSB Bank had via Riko Kruit en Bob de Jong een snelle 0-2 voorsprong genomen, maar twee strafworpen van Mark Glissenaar brachten De Meervogels weer langszij. Dennis Kleijn zorgde vervolgens voor de eerste en enige voorsprong die de Zoetermeerders mochten genieten, 3-2. Maar via doelpunten van Riko Kruit, Jos Roseboom, Linda Stolk, Sietske van de Sande, wederom Kruit en daarna Bob de Jong werd een 6-8 voorsprong neergezet. Toen hierop Michiel de Jong in het veld kwam gingen de zoetermeerse supporters er even goed voor zitten, want De Jong legde van grote afstand zijn eerste schot direct binnen. Bij 8-10 was ook het tweede schot van De Jong van ver raak, maar daarna schoten Jos Roseboom, Adriaan van Dijk en Riko Kruit de 10-13 ruststand op de borden.

In de tweede helft opende de sterk spelende Sietske van de Sande direct de score door van haar specialiteit gebruik te maken: de vrije bal. Van de Sande is dé specialist in de korfbalhoofdklasse als het om de vrije bal gaat. Een vrije bal van Van de Sande is wat een strafworp is voor elke andere ploeg: een zeker doelpunt. Natuurlijk gaat er wel eens een mis, maar dit seizoen heeft Van de Sande er slechts twee niét omgezet in een doelpunt. Ongekend, en een wapen waar de ploeg van trainer/coach Erik Wolsink dankbaar gebruik van maakt, want ook deze week waren de vrije ballen van Van de Sande weer niet te houden. Met vier doelpunten had de talentvolle Van de Sande weer een belangrijk aandeel in de overwinning van Dalto/ DSB Bank.

Ook Jos Roseboom begint zich steeds meer op zijn plaats te voelen in het geel-zwarte shirt van Dalto/ DSB Bank. De boomlange spits weet de korf steeds beter te vinden en scoort zodoende aan de lopende band. Met aan zijn zijde Adriaan van Dijk en Henriette Brandsma in een ondersteunde rol en Sietske van de Sande met een mede-aanvallende opdracht, werkt Roseboom naar de vorm die hem vorig jaar de topscore-titel opleverde. En met zeven loepzuivere doelpunten in deze wedstrijd lijkt de international prima op weg te zijn.

In het andere vak spelen Simone Timmerman, Linda Stolk, Bob de Jong en Riko Kruit met een meer all-rounde taktiek. Het is voor de spitsen Kruit en De Jong soms nog even zoeken, maar in deze wedstrijd bleek de kracht van vier aanvallend ingestelde spelers bij vlagen niet te houden. Scoort de één niet, dan doet een ander dat wel. In dit vak scoorde iedereen deze wedstrijd en De Jong excelleerde: zeven maal raak.

De overstap naar de zaal (Dalto/ DSB Bank traint vanaf vorige week al volledig in de zaal) heeft de ploeg zodoende geen windeieren gelegd. De vorm is groeiende en de twee zaaltrainingen leverden direct al een “zaaluitslag”. Met 26 doelpunten was Dalto/ DSB Bank wederom de meest scorende ploeg van dit weekend en met tien punten uit vijf wedstrijden staat de ploeg nog altijd ongeslagen bovenaan in de poule.

Volgende week staat de voorlopig laatste veldwedstrijd al weer op het programma tegen Die Haghe. Om 15.30 zal op Sportpark De Woerd deze confrontatie plaatsvinden. Of deze wedstrijd er nog om gaat is afhankelijk van het resultaat dat Die Haghe dit weekend boekt tegen het amsterdamse ROHDA. Als Die Haghe dit weekend wint, is het geplaatst en doet de uitslag van volgende week er niet meer toe. Bij ieder ander resultaat kunnen we een tot op het bot gemotiveerd Die Haghe verwachten volgende week in Driebergen.

Scores:
Dalto/ DSB BANK
Jos Roseboom 7, Bob de Jong 7, Sietske van de Sande 4, Riko Kruit 4, Linda Stolk 2, Simone Timmerman 1 en Adriaan van Dijk 1.

De Meervogels
Dennis Kleijn 5, Mark Glissenaar 4, Michiel de Jong 2, Casper van den Berg 1, Nanda Bruijstens 1, Eunice Punt 1 en Thijs Havenaar 1.

Scoreverloop
0-1 Kruit, 0-2 B. De Jong, 1-2 Glissenaar, 2-2 Glissenaar, 3-2 Kleijn, 3-3 Kruit, 3-4 Roseboom, 4-4 Bruijstens, 4-5 Stolk, 5-5 Kleijn, 5-6 Van de Sande, 6-6 Havenaar, 6-7 Kruit, 6-8 B. De Jong, 7-8 M. De Jong, 7-9 Roseboom, 8-9 Van den Berg, 8-10 B. De Jong, 9-10 M. De Jong, 9-11 Roseboom, 10-11 Kleijn, 10-12 Kruit, 10-13 Van Dijk.
RUST
10-14 Van de Sande, 11-14 Kleijn, 11-15 B. De Jong, 11-16 Roseboom, 12-16 Glissenaar, 12-17 B. De Jong, 12-18 B. De Jong, 12-19 Van de Sande, 13-19 Glissenaar, 13-20 Stolk, 14-20 Kleijn, 14-21 Van de Sande, 14-22 Roseboom, 14-23 Timmerman, 15-23 Punt, 15-24 Roseboom, 15-25 Roseboom, 15-26 B. De Jong.

Dalto D2 kampioen

DRIEBERGEN  Het korfbalteam Dalto D2 (pupillen) uit Driebergen is zaterdag kampioen geworden van de veldcompetitie. Op eigen terrein werd RDZ uit Zeist met een overtuigende 7-1 verslagen. Dalto D2 heeft op één na alle wedstrijden van de veldcompetitie gewonnen. In het Dalto-clubhuis kregen spelers en trainers de traditionele kampioenstaart. Foto Jan Slettenhaar
Op de foto, bovenste rij v.l.n.r. trainer Anna Mart Bouwma, Ruben Kuijpers, David Marlet, Jorrit Venema, Lennart Jongmans en coach Ton de Ligt; onderste rij: trainer Marijke Holtel, Mare Romkes, Jolien Sturm, Maaike de Ligt, Sarah van den Brink en Jitte Rickli.

Blue Arrows Dames 1 op winst in Leidschendam

DRIEBERGEN Dames 1 Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel reisde zaterdag af naar Leidschendam om het op te nemen tegen de dames van Gymnova. De dames gingen fel van start, er werd strak verdedigd in de passlijn en de kansen werden goed benut waardoor de dames van Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel aan het einde van het eerste kwart op voorsprong stonden.
De scheidsrechters floten erg enthousiast waardoor de foutenlast van Blue Arrows al snel hoog op liep en er strategische wissels ingezet moesten worden.

In het tweede kwart gingen de tegenstanders over op een zone verdediging, wat de snelheid uit het spel van Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel haalde. Door het benutten van de vele schoten en de het pakken van vele rebounds was ook de ruststand in het voordeel van Blue Arrows (17-44).
Na een kleine dip in het 3e kwart stonden de dames weer als een team sterk te spelen.
Het vierde kwart bleven de dames van Blue Arrows overheersend spelen.
Zo konden ze de wedstrijd winnend afsluiten met een score van 40 – 76.
Scores: Renate 18, Ellen 13, Simone 12, Lisette 11, Annelies 9, Suzanne 8, Annemiek 3, Barbara 2
Zondag 15 oktober speelt Blue Arrows om 16.30 uur in Hoenderdaal tegen Barros uit Rotterdam.

Heuvelrugnieuws van maandag 9 oktober 2006

Van Rijckevorselstraat 29-29a Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.00 uur   temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Vinger aan de pols

HEUVELRUG  Eén van de basistaken van de GGD is een beeld te geven van de gezondheidstoestand van de inwoners van haar werkgebied. Zo wordt elke doelgroep (jongeren, volwassenen, senioren) om de vijf jaar geënquêteerd. In 2001 is het laatste onderzoek onder senioren (Senioren onder de loep) gehouden. Dat betekent dat het in 2006 weer tijd is om “Senioren in beeld” te krijgen.
Onder deze naam valt in de tweede week van oktober bij ruim 11.000 willekeurig gekozen zelfstandigwonende 65-plussers in de regio Midden-Nederland een vragenlijst op de mat. Hiermee houdt de GGD de vinger aan de pols op het gebied van gezondheid, welbevinden, leefstijl en woonsituatie van 65-plussers.

Uit de ervaringen met het eerste seniorenonderzoek uit 2001 blijkt dat de resultaten van het onderzoek door gemeenten worden gebruikt bij het maken van beleid voor senioren. Daarnaast waren de resultaten voor organisaties (waaronder de GGD zelf) aanleiding om hun aanbod en activiteiten voor senioren uit te breiden en/of aan te passen. Niet zomaar een onderzoek dat in de la verdwijnt! Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe completer het beeld wordt dat de GGD kan geven. Een nieuwtje aan de vragenlijst van 2006 is dat senioren de mogelijkheid krijgen om aan te geven over welke (gezondheids)onderwerpen zij extra schriftelijke informatie willen.

Meer vrijheid cliënten RSD bij re-integratietrajecten

HEUVELRUG  Vanaf heden mogen cliënten van de RSD hun eigen re-integratietraject samenstellen middels het zogenoemde Persoonsgebonden Re-integratie Budget (PRB). Het traject moet leiden tot een vaste baan. Het algemeen bestuur van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) is 5 oktober akkoord gegaan met invoering van het PRB.

Het gebruik van het PRB wordt gedurende een jaar als experiment ingezet. Na een jaar vindt evaluatie van het experiment plaats. Met het PRB heeft de RSD een nieuw instrument in handen om haar cliënten te begeleiden naar een vaste baan. Tot nu toe bepaalde de RSD voor haar cliënten het juiste traject. Vanaf heden mogen cliënten zelf hun traject vormgeven. De cliënt moet daarvoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals motivatie en zelfredzaamheid. Gedurende de experiment-fase bepalen de consulenten van de RSD welke cliënten in aanmerkingen komen voor het PRB. Bij goede resultaten wordt het PRB een van de vaste manieren om cliënten naar een vaste baan te leiden.

Rekenkamercommissie Utrechtse Heuvelrug

DOORN De eerste vergadering van de onlangs ingestelde Rekenkamercommissie heeft op vrijdag 6 oktober in het gemeentehuis van Doorn plaatsgevonden. De gemeenteraad heeft op 14 september de heer drs. H.M.H. (Henk) Satijn benoemd als voorzitter, de heer CJP. (Kees) van Kranenburg bc als extern lid en de heer F. (Fons) van den Broek als intern lid van de Rekenkamercommissie Utrechtse Heuvelrug.
De raad heeft hen benoemd voor een periode van twee jaar. De commissie is thans op zoek naar een secretaris, die de Rekenkamercommissie ondersteunt bij het uitvoeren van haar taken. Deze secretaris gaat ook optreden als contactpersoon voor de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie.
Foto (gemeente Utrechtse Heuvelrug): De heren Fons van den Broek, Henk Satijn en Kees van Kranenburg vormen samen de Rekenkamercommissie.

Steekpartij bij sociale dienst Zeist

ZEIST  Bij de sociale dienst in het centrum van Zeist heeft een man met een slagersmes drie mensen verwond. Twee slachtoffers zijn er ernstig aan toe. De dader is aangehouden. De slachtoffers zijn met een traumaheli naar het ziekenhuis gebracht.
Volgens een ooggetuige kwam de dader aanlopen met een groot slagersmes en verwondde hij eerst de portier van pand en daarna twee medewerkers van de sociale dienst. Rond vier uur houdt burgemeester Janssen van Zeist een persconferentie over de steekpartij. (bron RTV Utrecht)


Het is werkelijk vreselijk! Denk eens aan het trauma dat je hieraan kunt overhouden nadat je ik weet niet hoeveel pijn hebt moeten lijden – en wie weet er ook nog letsel aan overhoudt!!
Al eerder lagen ambtenaren van sociale diensten ‘onder vuur’! Je kunt je er kennelijk niet tegen beschermen, allerlei veiligheidsmaatregelen zijn daar genomen en dan dit!
De dader? Fout natuurlijk, maar misschien is hij ziek? We horen het nog wel eens!
Beste mensen van de RSD : van harte beterschap gewenst en sterkte!
Ellen van der Plas-Emondt – CDA-commissielid Samenleving, 10-10-2006

Goed resultaat Blue Arrows H1

DRIEBERGEN  Heren 1 Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel speelde zondagmiddag tegen SBU Heren 2. De eerste twee wedstrijden van dit seizoen waren met winst afgesloten. De verwachtingen waren dan ook gericht op het voortzetten van deze positieve trend. Het uitgangspunt was echter niet optimaal.
Door enkele blessures bij de Driebergernaren konden zij slechts 7 man op het sheet laten noteren, tegen een voltallig team van 10 SBU-ers; 2 respectievelijk 5 wisselspelers. De ervaren Coach Hans Camu overtuigt zijn team voorafgaand aan de wedstrijd om daar geen aandacht aan te schenken; “we spelen zoals altijd ons eigen spel” was dan ook zijn boodschap.

Het aanwezige publiek zag dat beide teams behoorlijk aan elkaar gewaagd waren in een sportieve maar behoorlijk fysieke wedstrijd. Ook werd duidelijk dat SBU de eerste twee kwarten effectiever speelde. Ruststand: 37 tegen 25. In de derde kwart kwam Blue Arrows pas echt goed in haar eigen spel; binnen enkele minuten werd het verschil weggewerkt tot 47 gelijk, en later in de vierde kwart doorgetrokken tot 51 gelijk. Op dat moment draaien de rollen om. Bij SBU vallen de laatste 5 minuten alle ballen op hun plek — in het netje — terwijl de mannen van Blue Arrows hun ‘pijlen’ niet meer zo scherp blijken hebben. De wedstrijd wordt afgesloten met een 72 tegen 58 verlies.

Een korte nabespreking met de coach van Blue Arrows geeft aan dat zijn team de eerste helft de verdediging wat heeft laten sloffen (“te veel makkelijke ballen weggegeven”) waardoor het niet vanaf het begi de wedstrijd met het eigen spel kon dicteren. Wel was er sprake was van een goede wedstrijd waarin gegeven de uitgangspositie maximaal gespeeld is. Heren 1 Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel speelt zondag 15 oktober om 14:45 thuis in Health Center Hoenderdaal. Zoals gebruikelijk is ook voor deze thuiswedstrijd de toegang voor het publiek gratis.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 10 oktober 2006

Hogesteeg 3-5 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.55 uur   temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Week van de geschiedenis in Driebergen

DRIEBERGEN De tentoonstellingsruimte van de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu (in ’t Schilderhuis) zal vanaf 14 oktober aandacht geven aan het thema Geloof en Bijgeloof. Het is het thema van De Week van de Geschiedenis die door ‘Anno’ van 13 tot en met 22 oktober als zodanig is uitgeroepen. In het weekend van 14 en 15 oktober is een bezoek aan ’t Schilderhuis met z’n twee verschillende exposities, gratis. Kom kijken en zie hoe geloof, bijgeloof en ongeloof zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld. Ook erg leuk en leerzaam voor kinderen.

Anno is een landelijke organisatie die de geschiedenis toegankelijk maakt voor een breed en nieuw publiek en het onderwijs door inzet van evenementen en media. De Week van de Geschiedenis is een van de creaties van Anno, waarmee men het historisch besef in Nederland, gedurende een week per jaar, wil vergroten. In het kader van het gekozen thema zijn méér dan 600 activiteiten met medewerking van vele organisaties en musea in Nederland gesignaleerd! Éen van die activiteiten is de tentoonstelling die de Stichting Vroeger en Nu over het thema heeft ingericht in haar tentoonstellingsruimte in ’t Schilderhuis.

Met beeldmateriaal, objecten en teksten worden de vijf wereldgodsdiensten zichtbaar gemaakt. Door migratie kent Nederland een grote verscheidenheid aan geloofsvormen. Eveneens heeft Anna Folman, conservator van het Museum van Vroeger en Nu wel 13 (!) nog springlevende ‘bijgeloofjes’ zichtbaar weten te maken.

’t Schilderhuis aan de van Rijckevorselstraat herbergt zowel het museum Militaire Traditie en het museum van de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu. Beide musea zijn gratis te bezoeken op 14 en 15 oktober van 12 tot 17 uur. Andere weekenden eveneens van 12 tot 17 uur tegen entreeprijs en zo ook op woensdagen van 14 tot 17 uur. De expositie over Geloof en Bijgeloof loopt door tot eind januari 2007.

CDN trotse koploper

DRIEBERGEN  CDN heeft de koppositie ingenomen na een nuttige 3-1 overwinning op SVP uit Veenendaal. CDN was vooral in de eerste helft de betere van de twee. Ze begonnen direct goed te combineren waardoor het gevaarlijk werd voor het doel van SVP. In de elfde minuut had de 1-0 al op het scorebord kunnen staan, doordat Martijn van Loon een open kans niet benutte. In de zestiende minuut was het wel raak, een diepe bal werd uitstekend meegenomen door Elmar van Doorn en deze werd uitstekend afgerond, 1-0. Gerwin v.d. Klift werd na een fantastische rush afgestopt anders was het heel snel 2-0 geworden. CDN bleef de druk opvoeren op het doel van SVP. Elmar van Doorn kreeg nog een mooie scoringskans, maar wist deze niet af te rondden. In de negen en twintigste minuut wist Martijn van Loon na een fout van de verdediging van SVP wel te scoren doordat hij de bal wist te onderscheppen en deze goed afmaakte. CDN had daarna kansen genoeg om uit te lopen naar 4-0 maar ging de rust in met een verdiende 2-0 voorsprong. CDN begon de tweede helft met een tegenvaller, Jeffrey Veenendaal moest het veld verlaten met een blessure voor Albin Meijer. Vlak daarvoor was SVP op 2-1 gekomen, dus het werd spannend. Vlak daarna moest ook aanvoerder Martijn Haars het veld geblesseerd verlaten voor Jeroen Rook. Het verband van het team was gebroken, doordat twee mensen van de as van het veld moesten verlaten. Rommelig voetbal was hiervan het gevolg. SVP kreeg diverse kansen, maar profiteerde niet. CDN hield het hoofd koel en werd zelfs nog gevaarlijk voor het doel. De laatste minuten waren nog spannend omdat de scheidsrechter door de vele blessures zes minuten moest bijtellen. SVP raakte nog de paal, maar scoorde niet. Vlak voor tijd wist Elmar van Doorn de eindstand op 3-1 te brengen door een snelle en vlotte bal beheerst af te ronden.CDN ligt op koers nu maar hopen dat de blessures meevallen.
Zaterdag 14 oktober Scherpenzeel 1 – CDN 1 14.30 uur

Rugbyers Pink Panthers doen goede zaken in Delft

DRIEBERGEN  Zondag 8 oktober stond voor The First XV van rugbyclub The Pink Panthers de tweede uitwedstrijd op de rol. Op bezoek bij de tot dan toe nummer één DSR-c (Delftse Studenten Rugby corps) Deze mannen waren ongeslagen. Echter de mannen van The Pink Panthers hadden geen boodschap aan deze status van de oudste rugbyclub van Nederland (1918). Op foto Jeffrey Nuijten.
Met het bekertreffen in januari in het achterhoofd, toen wonnen The Panthers met 5-7, begonnen The Panthers aan de klus. Dat de wedstrijd een close game zou worden mocht duidelijk zijn gezien de uitslag in januari. In de eerste helft twee aan elkaar gewaagde teams die elkaar weinig ruimte gaven. Hierdoor speelde 80% van de wedstrijd zich af op het middenveld. In die eerste helft wisten de Studenten op voorsprong te komen door een penalty kick op de palen te nemen. Ruststand was dus in het voordeel van Delft. 3-0.

In de tweede helft een gelijk beeld. Twee teams die elkaar op het middenveld in balans probeerde te houden. Ook in die tweede helft wisten de Delfse Studenten door middel van een penalty kick de voorsprong verder uit te bouwen naar 6-0. Door het feit dat DSR-c niet door de verdediging van The Panthers kon komen werd bij dat team steeds meer gepraat over wat ze wilden doen. Dit is normaal echter wordt in codes gesproken. Doordat de studenten de codes vervingen door één op één mededelingen over wat ze van plan waren was het voor The Panthers in één keer duidelijk wat de bedoeling was. Hierdoor was het voor Jeffrey Nuijten eenvoudig om, zoals hij zelf zei: “met Mach 9” het op een lopen te zetten de bal eenvoudig in de pass van Delft te onderscheppen en daarmee het veld met nog 80 meter te gaan over te steken. Daardoor de eerste try van de wedstrijd te scoren. Met de conversie door Martijn Schut kwamen The Panthers op 6-7. Dat studenten niet altijd slim zijn, terwijl het imago anders is, mocht vijf minuten laten duidelijk zijn. De zelfde speler van DSR-c begin de zelfde fout en weer was het Jeffrey Nuijten die de bal kon onderscheppen. Nu was er nog wel de full-back die gepasseerd moest worden, met een kick over deze heen en zelf de bal weer op te vangen kon Jeff de tweede try laten aantekenen helaas ging de conversie nu mis. 6-12.

Met nog 20 minuten te gaan werden The Panthers flink onder druk gezet. Met als resultaat dat Delft een try wist te scoren, gelukkig ging hier de conversie mis waardoor het 11-12 werd. Hierna een Panthers team dat de defentie op 100% had staan. Wel kregen de studenten nog drie keer de kans om door middel van een penalty kick te scoren echter de afstand van bijna 50 meter of meer lukte dat niet. The Panthers als debutant in de eerste klasse draait mee in de top en staan nu op de vierde plaats.

Komende zondag de lang naar uitgekeken wedstrijd tegen streekgenoot Eemland in Amersfoort. Veel spelers van beide teams hebben in hun jeugdjaren met elkaar gespeeld en zijn zelfs diverse keren naar Engeland en in 2003 zelfs drie weken in Zuid Afrika rugby gespeeld. Al jaren wordt binnen beide club de vraag gesteld wie is de sterkste. Zondag zullen we het weten. 14.30 uur kick-off op sportpark Bokkeduinen. (net voorbij de dierentuin in Amersfoort)

Doek valt voor zwemclub Westduin

DOORN  Radio 90FM meldt dat na 73 jaar de zwemclub Woestduin in Doorn zal stoppen met haar activiteiten. Dat werd vanmorgen bekend. De beoogde samenwerking met zwemclub de Zwoer gaat niet door. Binnenkort zal de ledenvergadering zich over de opheffing moeten uitspreken. Wel is er nog overleg voor een doorstart, maar mocht dat mislukken, dan verdwijnt de zwemclub op 31 december.

Ondertunneling spoorwegovergang Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN  Ondertunneling van de spoorwegovergang Driebergen-Zeist is de enige aanpak die financieel haalbaar is om de verkeerssituatie bij het station te verbeteren. Dat schrijven GS in antwoord op statenvragen van D66. Het college wijst het verzoek van D66 af om onderzoek te doen naar meer “duurzame alternatieven”, zoals het verhoogd aanleggen van het spoor. Over de ondertunneling zijn inmiddels tussen de regio Utrecht en het rijk bestuurlijke afspraken gemaakt, aldus GS.

Driebergse zwemclub verbaasd over Doornse collega’s

DRIEBERGEN Het bestuur van zwemclub De Zwoer in Driebergen heeft met verbazing kennisgenomen van de aanstaande opheffing van zwemclub Woestduin in Doorn. Het bestuur van de Doornse zwemclub gaat de ledenvergadering binnenkort voorstellen de vereniging op te heffen, ondanks het aanbod van zwemclub De Zwoer om de activiteiten in Doorn voort te zetten.

Het bestuur van zwemclub Woestduin wil al snel tot opheffing overgaan. Er zijn te weinig bestuursleden om het clubwerk te doen en er zijn momenteel enige tientallen leden te weinig zijn voor een dekkende exploitatie. Zwemclub De Zwoer wil het bestuur van Woestduin overnemen en denkt met een aantal gerichte acties het aantal leden in anderhalf jaar weer op niveau te hebben.

Sinds enige weken liepen er gesprekken tussen beide besturen, waarbij het bestuur van de Zwoer had aangeboden de bestuurswerkzaamheden van Woestduin over te nemen en beide clubs te integreren. Daarbij is voorgesteld gedurende een periode van tenminste anderhalf jaar de zwemclub in het zwembad in Doorn op dezelfde manier voort te zetten. Onlangs besloot het bestuur van Woestduin niet op het voorstel in te gaan en de vereniging op te heffen.

Voorzitter Auke Jager van zwemclub De Zwoer reageert verbijsterd: “De resterende bestuursleden van onze collega-zwemclub kiezen ervoor hun circa tachtig leden in de kou te laten staan. Ze heffen de vereniging liever op, dan dat ze een reëel alternatief bieden, terwijl wij nota bene hadden aangeboden de activiteiten in Doorn volledig voort te zetten en op dezelfde manier. Ik begrijp er niets van.”

Het bestuur van zwemclub De Zwoer wil graag in de hele gemeente Utrechtse Heuvelrug recreatief zwemmen aanbieden. In een overname van de activiteiten van zwemclub Woestduin ziet De Zwoer een eerste stap in de richting van een grote ‘ Heuvelrugse’ zwemclub. De Zwoer wil inwoners van de Heuvelrug-kernen graag de gelegenheid bieden om zo dicht mogelijk bij hun eigen woonplaats de zwemsport in clubverband te beoefenen.

Heuvelrugnieuws van woensdag 11 oktober 2006

Gooijerdijk 20 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:40 uur      temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Brand in winkelcentrum de Sluis

DRIEBERGEN  Een grote brand heeft vannacht een videotheek aan De Sluis in de as gelegd. Omliggende winkelpanden en bovengelegen woningen liepen flinke rook- en waterschade op. De brand met explosies werd rond half 4 gemeld. Hierop rukte het korps van Driebergen uit. Linker foto van Roderick Heek tijdens de brand  rechter foto van Robert Zwart na de brand 

Omstanders verklaarden dat zij rond drie uur harde knallen hoorden. Een jong echtpaar met baby in de arm moest in nachtkleding het bovengelegen huis halsoverkop uitvluchten. Het echtpaar schijnt in de nacht al meerdere keren te hebben geklaagd over gaslucht. Volgens de brandweer zijn er geen slachtoffers gevallen. Verder wilde de brandweer nog geen mededelingen doen, omdat de oorzaken eerst onderzocht moeten worden.

update 1
Bericht op website gemeente
Vannacht heeft een uitslaande brand gewoed in winkelcentrum De Sluis in Driebergen-Rijsenburg. De brand is ontstaan in de videotheek aan De Sluis. De brandweer was om 3.41 uur ter plaatse en had de brand om 04.30 uur onder controle.
Als gevolg van de brand zijn de 28 bewoners van de woningen boven het winkelcentrum geëvacueerd; 27 van hen zijn bij familie of vrienden ondergebracht. Eén bewoner heeft onderdak gekregen in Hotel & Congrescentrum De Bergse Bossen in Driebergen.
De mogelijkheid bestaat dat de brand is aangestoken . De politie heeft een 37-jarige man uit Driebergen-Rijsenburg aangehouden voor verhoor. Onderzoek moet uitwijzen of hij iets met de brand te maken heeft.

Slachterofferhulp/Salvage
De bewoners zijn vannacht bijgestaan door Slachtofferhulp en een medewerker van Salvage. Salvage is een stichting die namens alle brandverzekeraars persoonlijke hulp biedt aan gedupeerden bij brand. Beide instanties staan de getroffenen ook de komende tijd bij.

Onderzoek
De gemeente laat vandaag een onderzoek uitvoeren naar de constructie van de woningen en de mogelijke aanwezigheid van asbest.

Informatiebijeenkomst
Later op de middag is er een informatiebijeenkomst gepland voor de geëvacueerde bewoners en de getroffen bedrijven. Dan zal duidelijk zijn wanneer en of de bewoners kunnen terugkeren naar hun woningen. Bij de bijeenkomst zijn naast de burgemeester, de brandweer en de politie ook vertegenwoordigers aanwezig van Slachtofferhulp en Salvage.
De gemeente heeft een algemeen informatienummer opengesteld: (0343) 56 56 24.

update 2
Inmiddels is vast komen te staan dat in de luifel van de uitgebrande winkel  (witte) asbest was verwerkt. In verband hiermee is het gebied om de winkel afgezet. Het asbest is recht naar beneden gekomen en heeft zich naar verwachting  niet verder verspreid. Op dit moment is een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld dat het asbest gaat opruimen.

update 3
De constructie van het gebouw is niet aangetast. De bewoners kunnen op later moment weer terugkeren naar hun eigen woning.
Er bestaat een kleine kans dat de woningen tegenover de videotheek problemen ondervinden met de gas- en watervoorziening. Wanneer dit probleem zich voordoet, kunt u contact opnemen met Eneco Energie (0800) 0100 (gas) en Vitens (030) 24 87 281 (water).


Ving Tsun Kung Fu Doorn

DOORN  Sinds begin september is de Ving Tsun Kung Fu school in Doorn open. Ving Tsun is een Chinese vechtkunst en werd begin jaren 70 in Nederland geïntroduceerd. Vóór die tijd werd er alleen aan mensen van Chinese afkomst Ving Tsun training gegeven. De school heeft op dit moment een kleine enthousiaste groep volwassen leden. Iedere dinsdagavond wordt er van 20.00 tot 22.00 uur getraind.

Er wordt gestart met wat kracht en uithoudingsvermogen te trainen. Daarna anderhalf uur techniektraining: waaronder vormtraining, partneroefeningen, aanvallende en verdedigende technieken en, in een later stadium, langstok (270 cm.) en tweelingmessen (Pah Cham Dao). Sparring vindt plaats aan het eind van de training. Ving Tsun kent naast de drie hoofdvormen en de twee wapenvormen nog de “houten man” training (zie foto).

Bruce Lee is wellicht de meest bekende beoefenaar van Ving Tsun. Bruce Lee kreeg in het verleden les van Wong Shun Leung. De stijl van Wong wordt in de Doornse school beoefend.

Ving Tsun kenmerkt zich door economie van beweging, directheid en effectiviteit. Ving Tsun is ontwikkeld met een grote kennis van menselijke anatomie en gaat uit van wiskundige en natuurkundige principes.

Ving Tsun betekent werken aan persoonlijke weerbaarheid en effectiviteit. Training ontwikkelt doorzettingsvermogen, zelfbeheersing, respect en zelfvertrouwen. Dit alles gaat gepaard met groot sportplezier!

Dit geldt natuurlijk ook voor jongere leden! Kees van Os, trainer en oprichter van Ving Tsun Doorn: “In mijn werk als weerbaarheidstrainer en jeugdhulpverlener zie ik jongeren zichzelf ontwikkelen en groeien: ze worden assertiever, weerbaarder, krijgen meer eigenwaarde, zelfvertrouwen en gaan respectvoller om met anderen”. De jeugdafdeling kent op dit moment nog geen leden. De minimumleeftijd voor jeugd is 10 jaar. De trainingstijd voor de jeugd is van 18.30 tot 19.30 uur. Afhankelijk van hun ontwikkeling stromen jeugdleden op hun 14e of 15e door naar de training voor volwassenen.
Kennismaken met Ving Tsun Kung Fu? Neem twee gratis proeflessen! Bel voor een afspraak: 06-22276702.

Wandelroute langs exoten

DRIEBERGEN Stichting de Voetstap heeft, na een verzoek van wijkbewoner Gerard Dufourny, het initiatief genomen om met enkele wijkbewoners, zorginstellingen en de wijkschool De Kring een recreatieve en informatieve Bomenroute te ontwikkelen.
Het doel van de bomenroute met enige natuur- en cultuurhistorische waarde is tweeledig:
-het vergroten van kennis en betrokkenheid van en door bewoners van de wijk
-het stimuleren van rondwandelingen in de directe omgeving van bewoners.

Voor het uitgeven van een folder, het beheer en de onderhouden van contacten binnen de wijk heeft De Voetstap een subsidie gekregen van Het Klein Woonfonds.
De route loopt langs 40 verschillende bomen (exoten) vanaf de start bij Beukenhorst via Van Bijnenlaan, Dennenhorst, Ninaber van Eijbenlaan, Rosariumlaan, Engweg, Eikenlaan, Bernhardlaan, Beatrixlaan, Akkerweg, Margrietlaan, Teselinglaan weer terug naar Beukenhorst. (klik hier voor luchtfoto)
De route moet onderhouden en nagelopen worden. Daarom zoekt De Voetstap een aantal ‘consuls’ om daarbij te ondersteunen en te adviseren. De Voetstap heeft hier met het Aderwinkel/Klompenpad al goede ervaringen opgedaan.

Stichting de Voetstap nodigt geïnteresseerde wijkbewoners uit voor een informatieve avond op donderdag 19 oktober om 20.00 uur in Woonzorgcentrum Rehoboth Hogesteeg 10 in Driebergen. Wilt u vooraf enige informatie of zich aanmelden dan kan dit bij Mewis Breij 514206 of Leen Doeve 518021 (zie ook website)

Fietsen wachten op eigenaar

DRIEBERGEN Maandagavond 9 oktober werd de politie naar de Hoendersteeg in Driebergen gestuurd in verband met overlast van jeugd. Er zouden onder meer prullenbakken in brand worden gestoken. Toen de jongeren de politie in de gaten kregen, renden zij hard weg.

In de bosjes troffen de politieagenten daar meerdere onafgesloten fietsen aan. Ook stonden er bij de brug een aantal niet afgesloten fietsen. De politie vermoedt dat deze fietsen zijn achtergelaten door de overlast veroorzakende jeugd.

Vijf fietsen zijn meegenomen naar het politiebureau in Doorn waar ze veilig op hun rechtmatige eigenaar wachten. De jongeren kunnen onder begeleiding van hun ouders en met geldige legitimatie de fietsen ophalen op het politiebureau in Doorn.

Voor publiek is het bureau op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag geopend van 13.00 uur – 16.00 uur. Wil men de fietsen op een ander tijdstip ophalen? Bel dan eerst even met het bureau in Doorn via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).


De fietsen die meegenomen zijn stonden wel op slot. Dus de fietsen zijn onrechtmatig in beslag genomen.
Nico Willers, 12-10-2006

Wees gewaarschuwd

HEUVELRUG Rijden zonder fietsverlichting is voor overige verkeersdeelnemers niet alleen een grote ergernis, maar ook zeer gevaarlijk. Daarom heeft de politie in district Heuvelrug afgelopen weken regelmatig gecontroleerd op het gebruik van fietsverlichting tijdens de donkere uren. Daar gaat de politie de komende maanden mee door.

Zodra de politie bij schemer of in het donker een fietser betrapt die zonder of met onvoldoende verlichting rijdt, krijgt diegene direct een bekeuring van 20 euro. Verder zal de politie tijdens de controles fietsen aan een nadere inspectie onderwerpen. Doel hiervan is het opsporen van gestolen fietsen, dieven en helers.

Heuvelrugnieuws van donderdag 12 oktober 2006

Hoofdstraat 135 Driebergen: bouw Villa Nuova
foto: © Renk Knol
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Waarom op De Sluis geen brandtrap?

DRIEBERGEN Vandaag doet een bewoner van De Sluis in het AD/UN haar relaas over de brand die gisteren in het winkelcentrum woedde. Zij zegt ondermeer dat ze zich opgesloten voelde omdat er maar aan één zijde van de galerij trappen zijn.
Dit is inderdaad opmerkelijk. Bij soortgelijke flats in de wijk is er namelijk wel een trap. 


Uit de Stichtse Courant:
Volgens de brandweer voldoet het gebouw aan de voorschriften die golden toen het in de jaren zeventig gebouwd werd. Nu zou er een extra brandtrap gecreëerd zijn, maar het gebouw voldoet wel aan de regelgeving, zo werd gemeld.
De flats aan de Lange Dreef stammen uit dezelfde periode. En daar zit wel een brandtrap. De flats aan de Lange Dreef zijn huurwoningen; de flats aan De Sluis koopwoningen. Zouden er toentertijd verschillende eisen gesteld zijn wat betreft de brandveiligheid? (in het voordeel van de projectontwikkelaar).  Heeft de gemeente toen met twee maten gemeten?
Renk Knol, 12-10-2006

Alle flats aan de Jagerdreef, de Lange Dreef, Sperwerkamp, Valkenkamp en op De Sluis zijn ooit begonnen als huurflats. De eigenaren, onder andere Nationaal Grondbezit BV en Stienstra Vastgoed BV zijn al lange tijd bezig de appartementen te verkopen, vooral als een huurder is vertrokken. Het al dan niet aanwezig zijn van brandtrappen heeft dus niets te maken met de huidige eigendomsstatus van deze flatgebouwen. Voorts zijn bij de flats waar wel brandtrappen aanwezig zijn, deze alleen aangelegd van de tweede naar de eerste etage en slechts aan de galerijzijde. We kunnen dus wel lekker stemming gaan maken met betrekking tot de kennelijke onveiligheid, maar iemand die elders of op De Sluis op de eerste etage aan het einde van een galerij woont, moet dus ook springen of naar het trappenhuis lopen. Voorts hadden de bewoners op de eerste etage precies boven de brandende winkel nergens baat bij gehad, want de hoog uitslaande vlammen belemmerden zelfs het verlaten van hun woning via de voordeur. Ik ben geen kenner, maar ik heb de indruk dat deze flats bij brand voldoende veilig zijn te verlaten. Voor wat betreft een stevige brand komen de Vollenhoveflats in Zeist heel wat griezeliger op mij over. De vraag waarom het ene flatgebouw wel en het andere geen brandtrap heeft van de tweede naar de eerste, kan alleen door de gemeente worden beantwoord. Deze heeft immers destijds de bouwaanvragen goedgekeurd. Maar laten we nogmaals de stemmingmakerij achterwege laten, iedereen leeft nog én er zijn grenzen aan het treffen van veiligheidsvoorzieningen. En met dat laatste bedoel ik niet de kosten, maar de voorzieningen; je kunt nimmer alles voor zijn.
Hans Hermans, 12-10-2006

Het waren allemaal huurflats, inderdaad. Maar de flats die verkocht zijn waren ‘particuliere’ huurflats, de andere zijn flats in eigendom van de woningbouwcorporatie. Dus anders gesteld: de corporatieflats aan de Lange Dreef hebben brandtrappen; de particuliere flats aan De Sluis dus niet.
Brandtrappen in galerijflats gaan bij mijn weten nooit tot de begane grond. De reden hiervoor is om ervoor te zorgen dat er maar één ingang tot het gebouw is, i.v.m. ongewenst bezoek.
Inderdaad kan alleen maar de gemeente de vraag beantwoorden naar de verschillen. Het zou mij echter niets verbazen dat het toentertijd een geldkwestie was. Wellicht vond de woningbouwcorporatie dat er wel een brandtrap moest zijn, ondanks dat het niet voorgeschreven was.
En de opmerking over stemmingmakerij ontgaat mij. Er zijn alleen maar vragen opgeroepen.
Renk Knol, 12-10-2006

Mijn opmerking over stemmingmakerij heb ik gebaseerd op alle overige nieuwsberichten, gesproken en geschreven, en op uitgezonden interviews met bewoners/omwonenden, maar ook op de vraag of het ontbreken van brandtrappen toentertijd wellicht een geldkwestie was. Altijd pas nadat er iets ergs is gebeurd, komen de verontwaardigde tongen los of worden er suggestieve vragen gesteld. Voorts valt het mij op dat ik in de media nog weinig tot niets heb gehoord en/of gelezen over de eigenaren van de videotheek, hoe het met hen is gesteld en hoe het nu verder moet.
Hans Hermans, 12-10-2006

Waarschijnlijk ligt de oorzaak van het ontbreken van de brandtrappen in de overstekende luifels. Het van de tweede etage op deze luifels springen staat in dezelfde verhouding tot het van de eerste etage op de grond springen.
Hans Hermans, 12-10-2006

Het gaat om de brandtrap van de tweede naar de eerste verdieping. Omdat de begane grond op De Sluis waarschijnlijk 1 meter hoger is dan de begane grond van bijvoorbeeld de flats aan de Lange Dreef, kun je je zelfs afvragen of er ook niet een brandtrap zou moeten zijn van de eerste verdieping naar de begane grond.
Overigens is het wel vreemd dat allerlei publiek ontvangende instellingen aan heel strenge voorschriften moeten voldoen (gebruikersvergunning: zwaar aangescherpt na de Volendam-brand), maar dat aan een flatgebouw dergelijke eisen niet worden gesteld, terwijl daar op enig moment ook wel 100 personen aanwezig kunnen zijn.
Renk Knol, 12-10-2006

Wethouder en ambtenaar in rolstoel door Doorn

DOORN  In het kader van de Week van de Toegankelijkheid organiseerde het Platform voor Mensen met een Functiebeperking Utrechtse Heuvelrug donderdagmiddag een speciale bijeenkomst. Zo werden de wethouders Elisabeth van Oostrum en Jankees Salverda samen met een aantal andere rolstoelgebruikers door Doorn gereden. Onder hen ook Edwin Thoen, verkeerskundig medewerker van de gemeente.

Pieter Visser, voorzitter van het Platform gaf het treffend aan: ,,Rolstoelgebruikers zijn beperkt in hun mogelijkheden. Gezonde mensen hebben er geen idee van wat mensen in een rolstoel onderweg aan obstakels tegenkomen. We dringen er bij de gemeente dan ook met klem op aan om een professionele organisatie in de arm te nemen die de toegankelijkheid van gebouwen, straten en bijv. bushaltes onder de loep neemt.”

Wethouder Van Oostrum reageerde positief op deze woorden. ,,Deze week hebben we de knoop in financieel opzicht doorgehakt. Er wordt een onderzoek gedaan naar de staat van de gebouwen. Maar, eventuele aanpassingen kunnen we vanwege de financiën niet direct realiseren.”

Nieuwe kansen buurtpreventie

HEUVELRUG  Weekblad De Kaap meldt dat de Stichtingen Buurtpreventie uit Amerongen en Maarn en de initiatieven voor buurtpreventie in Driebergen, Doorn en Leersum er vanaf heden samen tegenaan gaan. Dinsdag maakte burgemeester Naafs bekend dat er een nieuwe Stichting Buurtpreventie Utrechtse Heuvelrug opgericht wordt in het kader van het integraal veiligheidsbeleid.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 13 oktober 2006

Beeklaan 1 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 13 °

meer foto’s van deze straat

Rokers worden beloond

HEUVELRUG  Onder de titel ‘Rokers verdienen ‘n beloning’ houden de GGD Midden-Nederland en STIVORO op 2 november een unieke actie in Rhenen, Renswoude, Veenendaal en de Utrechtse Heuvelrug. Rokers die op deze datum 24 uur lang niet roken, krijgen een beloning.
Ze moeten zich dan wel aanmelden en de dag erna een vragenlijst invullen op de speciale website www.verdieneenbeloning.nl.  De deelnemers ontvangen dan Informatie op Maat. Door deelname aan de actie groeit het vertrouwen dat ze kunnen stoppen met roken. 

Met de actie wil de GGD aantonen dat stoppen met roken weliswaar lastig, maar niet onmogelijk is. “Als je een dag lang geen sigaret aanraakt, kan dat wellicht ook een langere periode. Het is niet eerder in de wereld voorgekomen dat rokers gevraagd worden 24 uur niet te roken en hun ervaringen hierover te delen, waarna zij vervolgens ook nog persoonlijke informatie ontvangen. Inclusief de beloning maakt dit deze actie tot een wereldprimeur”, aldus Susanne Hendriksen, functionaris gezondheidsbevordering van de GGD Midden-Nederland. De actie wordt gehouden in Rhenen, Renswoude, Veenendaal en de Utrechtse Heuvelrug, maar heeft een landelijk karakter. Alle rokers uit Rhenen, Renswoude, Veenendaal en de Utrechtse Heuvelrug die zich opgeven en achteraf hun ervaringen kenbaar maken op de website of per SMS, krijgen een tijdschrift naar keuze. Bovendien maken ze kans op een LCD-tv.

De GGD wil met haar actie zoveel mogelijk rokers bereiken. Susanne Hendriksen: “Daardoor neemt de kans toe dat rokers net dat zetje krijgen om de sigaretten tijdelijk of misschien wel voorgoed af te zweren. We willen dan ook graag weten hoe de deelnemers hun rookvrije dag beleven. Iedereen die zich aanmeldt voor deze actie wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen en zijn of haar ervaringen kenbaar te maken via de website of per SMS. Zo krijgen we een goed beeld van de deelnemers en hun motieven om een dag lang niet te roken. Op basis van de ervaringen via de ingevulde vragenlijst krijgt iedere deelnemer van ons ‘Informatie op Maat’. Deze informatie, die past bij iemands persoonlijke situatie, kan hem of haar vertrouwen geven voor een eventuele stoppoging.”

Oranje Fonds schenkt 1650 euro aan de Driebergse Speelweek

DRIEBERGEN  Het Oranje Fonds heeft positief gereageerd op een verzoek van de Driebergse Speelweek om een financiële bijdrage te leveren voor de aanschaf van drie grote speeltenten voor het kleuterdorp. Door een bijdrage van 1650 euro is het nu mogelijk om ten behoeve van het kleuterdorp drie supergrote speeltenten (4 x 10 meter) met mooie sfeervolle ramen aan te schaffen. De vele trouwe donateurs van de Speelweek dragen de andere helft van de aanschafkosten bij. Hierdoor mogen de kleuters voor de Speelweek 2007 uitkijken naar een spannend, licht dorp met een heel eigen karakter.

Aanhouding voor wapenbezit

LEERSUM  Een 22-jarige man uit Leersum is donderdagavond aangehouden wegens verboden wapenbezit. Omstreeks 20.50 uur kreeg de politie een melding dat een man op het Wilhelminaplein zou staan met een vuurwapen in zijn hand. Toen de politie arriveerde, werd de man niet meer aangetroffen. Aan de hand van het signalement kwam de politie uit bij de 22-jarige verdachte. Deze bekende met een echt lijkend balletjespistool buiten te hebben gestaan. De politie heeft het wapen in beslag genomen en de verdachte aangehouden. Na verhoor mocht hij weer vertrekken. Het wapen wordt nog onderzocht.

Ramkraak

DRIEBERGEN  Bij een winkel aan de Hoofdstraat is in de nacht van woensdag op donderdag een ramkraak gepleegd. Vlak voor 03.00 uur kwam bij de politie een melding binnen van de inbraak. De daders hadden met een auto de deur geramd. Met een onbekende hoeveelheid kleding waren ze vertrokken. De politie stelt een onderzoek in. Eventuele getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug: 0900 – 88 44. 

Muziekkoepel Leersum

LEERSUM  Met de daadwerkelijk bouw van de Muziekkoepel in Leersum wordt op maandag 23 oktober begonnen. De verwachting is dat de muziekkoepel in de week voor de Kerst wordt opgeleverd. Wethouder Robbert Waltmann is bereid de Muziekkoepel in die periode officieel, met glühwein voor de inwoners, in te wijden.

In de raadszaal van het gemeentekantoor in Doorn is donderdagmiddag de aanneemovereenkomst tussen de gemeente en de Stichting Bouwcombinatie Muziekkoepel Leersum ondertekend. Zo’n anderhalf jaar geleden werden de eerste plannen gesmeed. Peter Jansen wordt als de initiator achter de Muziekkoepel gezien. Waltmann: ,,Het wordt een Muziekkoepel van Leersum voor Leersum met een vleugje utrechtse Heuvelrug.” 

Fotobijschrift: Wethouder Robbert Waltmann, burgemeester Frits Naafs, Peter Jansen (initiator Muziekkoepel), René Verschuur (voorzitter Bouwcombinatie) en Jan Morren (secretaris Bouwcombinatie) toosten op de bouw van de Muziekkoepel.

Kwekerijen starten met bouw

DRIEBERGEN De Stichtse Courant meldt dat de twee Driebergse kwekerijen Tiggeloven en Van Leersum op korte termijn starten met de bouw van een dienstwoning op hun terrein. Dat hebben ze besloten na de recente utspraak van de Utrechtse rechtbank in het slepende conflict met de Vereniging tussen Heuvelrug en Wetering.

Zwerfvuil prikken

MAARN  Op initiatief van de groep ‘Maarn/Maarsbergen schoon, heel gewoon’ wordt morgen 14 oktober weer een prikdag gehouden.De initiatiefgroep roept iedereen op om mee te helpen. Er wordt gestart om 9.30 uur op het 5-Meiplein met een kop koffie. Van 10.00 tot 12.00 uur gaat de groep een aantal bermen ontdoen van het vele zwerfvuil om daarna te eindigen met een welverdiende kop soep. Prikstokken en hesjes liggen klaar. Inlichtingen: 033-2867305.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 14 oktober 2006

De Sluis Driebergen: na de brand
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.30 uur   temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Werkplein Kromme Rijn Heuvelrug weer open voor publiek

ZEIST  Nadat op maandag 9 oktober 2006 een bezoeker drie medewerkers van het Werkplein ernstig had verwond, was het Werkplein voor publiek gesloten. Maandag 16 oktober is het Werkplein weer open.

Door middel van aangescherpte maatregelen, zoals extra beveiligingspersoneel en een detectiepoort wordt de veiligheid van de cliënten en medewerkers van de samenwerkende organisaties zo optimaal mogelijk gemaakt. Het Werkplein is een samenwerking tussen CWI, RSD en UWV.
Het speciale telefoonnummer 030 69 29 598 en e-mailadres 9oktober@rsdkrh.nl is nog steeds bereikbaar voor mensen met vragen en opmerkingen naar aanleiding van het incident op 9 oktober jl.

Heuvelrugnieuws van zondag 15 oktober 2006

Hoofdstraat Driebergen: ‘gracht’ Sparrendaal
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.10 uur   temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Dames 1 Blue Arrows nog steeds ongeslagen

DRIEBERGEN Het eerste damesteam van Blue Arrows / Peugeot van der Mispel heeft tegen mede-titelkandidaat Baros uit Rotterdam haar ongeslagen positie gehandhaafd. Het rijkelijk toegestroomde publiek zag de dames in eigen huis verdiend winnen met 72 – 62.

De wedstrijd kende een voortvarende start voor de basketbalsters uit Driebergen. Binnen 3 minuten stond het scorebord op 9 – 0 in het voordeel van de thuisploeg. Helaas was de concentratie hierna even verdwenen waardoor Baros een inhaalslag kon slaan, eindstand eerste kwart 20 – 18 voor Blue Arrows. Het tweede kwart ging tot de zesde minuut gelijk op, waarna de Driebergse dames een tussenspurt maakten tot een 38 – 31 ruststand. Aan het begin van het derde kwart verzuimde Blue Arrows veel te scoren waardoor de Rotterdamse bezoeksters weer kans kregen om langs zij te komen en zelfs een tijdje voor te staan. In de 8e minuut stond zelfs een 51 – 45 achterstand op het bord. Langzaam aan werd het gat echter gedicht mede dankzij een prachtige driepunter van Lisette Hoffmann vlak voor het einde van het derde kwart, eindstand 52 – 51 voor Blue Arrows. In het vierde kwart werd de voorsprong op professionele wijze uitgebouwd tot een 72 -62 eindstand, een dik verdiende en hard bevochten overwinning! De volgende wedstrijd spelen de dames van Blue Arrows / Peugeot van der Mispel op zaterdag 21 oktober om 14:15 in sportcentrum Hoenderdaal te Driebergen.

Scores: Renate Vermeulen 17, Suzanne Duivenvoorde 16, Lisette Hoffmann 14, Ellen Noordam 10, Simone Thuis 9, Liane van der Mispel 4, Barbara Kooi 2.

Dalto/ DSB bank blijft ongeslagen

DRIEBERGEN In de laatste veldwedstrijd voordat de zaalcompetitie van start gaat wist Dalto/ DSB Bank ongeslagen te blijven. In een uiterst vermakelijke wedstrijd maakten beide ploegen tenminste nog iets van de “wedstrijd om des keizers baard”. De beslissingen waren in deze poule namelijk al helemaal gevallen en Dalto/ DSB Bank was voor de wedstrijd al zeker van de eerste plaats, Die Haghe van de tweede.

De wedstrijd was duidelijk verdeeld in twee helften, de eerste helft was duidelijk voor Die Haghe en de tweede voor Dalto/ DSB Bank. Mooie aanvallen, dito doelpunten en schitterende acties, tel daar een uiterst warrig leidende scheidsrechter met een onkundige grensrechter bij op en je hebt de ingrediënten voor een leuke korfbalmiddag bij elkaar. Elke actie op et veld werd óf gevolgd door gejuich of door ongeloof voor de ingreep (of juist niet-ingreep) van de scheidsrechter. Het publiek heeft in ieder geval kunnen genieten van de actie binnen de lijnen.

In de eerste minuut zette Die Haghe direct de toon. Een nonchalant opgezette eerste aanval door Adriaan van Dijk werd onderschept door Guido Dijkstra, waarna Margot van der Schilde in de eerste de beste aanval direct raak schoot. Adriaan van Dijk herstelde zich vervolgens en legde de bal na een gewonnen reboundduel binnen: 1-1. Daarna was het nog even Dalto/DSB Bank die van zich liet spreken in de persoon van Riko Kruit, maar daarna liep Die Haghe via doelpunten van Bianca Janssen, Leon Braunstahl, Margot van der Schilde en wederom Janssen uit naar 2-5. Dalto/ DSB Bank liep in de eerste helft constant achter de feiten aan en verloor vaak de afvallende bal. Die Haghe profiteerde steeds en werkte harder dan de Driebergenaars. Met name de ervaren krachten Janssen en Van der Schilde namen hun ploeg in de eerste helft op sleeptouw. Het resulteerde in een 7-12 ruststand.

In de tweede helft tapte de ploeg van trainer Erik Wolsink uit een ander vaatje. Er was meer beleving en er werd harder gewerkt. Via Bob de Jong, twee maal Sietske van de Sande, Riko Kruit en Henriëtte Brandsma was het na een klein kwartiertje in de tweede helft al weer 12-13, maar Die Haghe hield steeds op het beslissende moment het hoofd koel en schoot zichzelf steeds naar een tweepuntenmarge. Na een schitterende doorloopbal uit de ruimte door Riko Kruit op aangeven van Simone Timmerman was het Guido Dijkstra die de 13-15 binnenwerkte. Het doelpunt viel voor Die Haghe op een belangrijk moment. Enkele minuten daarvoor werd aanvoerster Bianca Janssen getorpedeerd door Henriëtte Brandsma. De scheidsrechter zag er geen overtreding in, maar Janssen kon, tot groot ongenoegen van trainer Erik Snaphaan, niet verder spelen. Onbedoeld stookte dit wel weer even het haagse vuurtje op en de uitblinkende Van der Schilde leek vervolgens de wedstrijd vroegtijdig te beslissen door van afstand de 13-16 binnen te schieten. Dalto/ DSB Bank gaf zich echter nog niet gewonnen. Sietske van de Sande benutte een vrije bal en Riko Kruit bracht zijn ploeg daarna met twee doelpunten voor het eerst in de wedstrijd op gelijke hoogte.

Het publiek ging er nog even goed voor zitten toen Leon Braunstahl met zijn tweede doelpunt weer wat hoop in de haagse harten schoot. En toen Jos Roseboom vervolgens een strafworp miste, zagen de hagenaars hun kans schoon. Invaller Ivo van der Veer schoot van ver de 16-18 binnen. Aanvoerder Bob de Jong tekende vervolgens voor een dubbel slotacoord. Op aangeven van Linda Stolk schoot de ervaren ex-international twee maal raak en redde zodoende een punt voor zijn ploeg.

Scores
Dalto/ DSB BANK
Riko Kruit 6, Bob de Jong 5, Sietske van de Sande 3, Linda Stolk 1, Henriëtte Brandsma 1, Adriaan van Dijk 1 en Jos Roseboom 1.

Die Haghe
Margot van de Schilde 5, Guido Dijkstra 3, Biance Janssen 2, Leon Braunstahl 2, Mirthe van Itterson 2, Hugo van den Berg 2, Ivo van der Veer 1 en Sander Kok 1.

Dalto B1-aspiranten verslaan streekgenoot SKF

DRIEBERGEN  Dalto begon afgelopen zaterdag mat en slap aan de derby tegen het Veenendaalse SKF. De Driebergse koploper in de hoofdklasse B, speelde nog steeds zonder de geblesseerde Milenka Meering. Zij werd wederom zeer verdienstelijk vervangen door Anjali Valk. foto Jan Slettenhaar
SKF nam het initiatief door sterk op de ballijnen te verdedigen en goede en lange aanvallen te spelen. Thuisploeg Dalto had daar de eerste twintig minuten veel moeite mee en kwam achter met 1-3. Leen Willems nam zijn team op sleeptouw en luidde een zeer goede periode in van Dalto.Vlak voor rust scoorde hij tweemaal. Na de gelijkmaker bleef Dalto/ DSB Bank met geloof en beleving maar vooral in hoog tempo spelen. Binnen 10 minuten stond het 5-3. Na rust was het geluk aan Dalto-zijde op de momenten dat SKF twee strafworpen miste. Deze waarschuwingen brachten Dalto weer bij de les en na een prima vrije bal van René Siedsma was SKF gebroken. De thuisploeg kon de voorsprong daarna langzaam uitbouwen naar een 9-4 eindstand. Dalto/ DSB Bank behoudt met deze overwinning de drie punten voorsprong op nummer twee HKV/ Ons Eibernest. Volgende week wordt de laatste veldwedstrijd gespeeld in de eerste return tegen de nummer vier AW/DTV.

D1-pupillen verslikken zich in Dindoa
Dindoa was afgelopen zaterdag een maatje te groot voor de pupillen van Dalto. De ontvangende ploeg uit Ermelo speelde de bal goed rond en opende al in de eerste minuut de score. Dalto verloor veel persoonlijke duels en keek in de rust al tegen een 7-1 achterstand aan. In de tweede helft bleef Dalto knokken, maar de ploeg uit Driebergen had in deze wedstrijd weinig geluk in de afronding. Ze konden niet voorkomen dat Dindoa de wedstrijd met 13-3 besliste. Door deze uitslag staat Dalto/ DSB Bank D1 nu op de derde plaats, achter Dindoa en koploper MIA.

C1-aspiranten een maatje te groot voor ASKO
Dalto begon goed aan de wedstrijd. Verdedigend werd hekkensluiter ASKO goed onder druk gezet zodat ze niet aan aanvallen toekwamen. Dalto speelde met een hoog baltempo, waarbij iedereen kansen kreeg. De voorsprong van 2-0 werd in de 1e helft uitgebouwd tot 9-0. Na de rust pakte Dalto, met mooie combinaties en fraaie doelpunten, het tempo weer op. De ploeg uit Assen kwam slechts tweemaal tot scoren en verloor met 16-2. Alle speelsters en spelers van de thuisploeg kwamen in dit duel tot scoren. Dalto/ DSB Bank C1 staat na deze overwinning op de tweede plaats op één punt achter koploper De Meeuwen. Volgende week wordt de laatste veldwedstrijd in Bennekom tegen DVO gespeeld.

A1-junioren delen de punten met Deetos
Na de wedstrijd die vorige week onnodig verloren werd, ontving Dalto/ Hans v.Vugt deze week het Dordtse Deetos. Inzet was de 1e plaats in de hoofdklasse A. Met Rosemarie Roozenbeek in de basis voor de geblesseerde Saskia van den Brink, keek Dalto/ Hans v.Vugt in de 1e minuut tegen een 0-1 achterstand aan. Maarten Groot Hulze kon in dezelfde minuut alweer gelijk maken. Bij 2-4 achter, kreeg Dalto/ Hans v.Vugt pas wat meer grip op de wedstrijd en liet het leuke aanvallende acties zien. Met twee treffers van de Engels international Otto Fabius, wederom een score van Groot Hulze en vervolgens Bianca Lieftink (viermaal trefzeker vanaf de strafworpstip) kwamen de Driebergse junioren op 6-4 voor. Dalto/ Hans v.Vugt verzuimde daarna de marge verder uit te bouwen en liet Deetos toch weer terug komen in de wedstrijd waardoor het bij rust 9-8 stond.
Na de rust kon Dalto/ Hans v.Vugt bij 10-10 opnieuw het heft in handen nemen. Doelpunten van Bianca Lieftink, Tim Backx en Merle van Rijn zorgden voor 13-10. Met nog ruim een kwartier te spelen leek er bij 14-11 geen vuiltje aan de lucht. Maar die veertiende treffer bleek de laatste aan Driebergse kant. Deetos toonde veerkracht en kwam terug tot 14-14.
Dalto/ Hans v.Vugt moet de koppositie nu delen met Fortuna, Blauw Wit en Deetos. Na de laatste veldwedstrijd volgende week tegen het Eindhovense Rust Roest, bereiden de teams zich voor op de zaalcompetitie. In het voorjaar zal in het vervolg van deze veldcompetitie nog menig spannend robbertje moeten worden uitgevochten richting finale voor het Nederlands kampioenschap.
Score deze week: Bianca Lieftink 4x, Otto Fabius 4x, Merle van Rijn 2x, Maarten Groot Hulze 2x, Rob Heijbroek 1x en Tim Backx 1x.

Heuvelrugnieuws van maandag 16 oktober 2006

Engweg Driebergen: vanaf Kloosterlaantje
foto: © Robert Wassens
tijd: 8.40 uur   temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Eerste Heuvelrugwedstrijd Zwemvereniging De Zwoer

DRIEBERGEN Nadat vorig weekeinde in de KNZB zwemcompetitie De Zwoer het tot een voorlopig zesde plaats heeft gebracht was afgelopen weekeinde het tijd voor de eerste, door Zwemverenging De Zwoer georganiseerde Heuvelrugwedstrijd van het seizoen 2006/2007.
Foto: start van Suzanne Lange.
Aan deze wedstrijden, die onder meer mogelijk zijn door de steun van MacDonalds Huis ter Heide en TNT, nemen de sterkste verenigingen uit de provincie Utrecht deel zoals AZ&PC, De Haaien en Aquarijn.

Rosanne van der Mast wist al haar afstanden met overmacht te winnen en kon ook nog haar tijd op de 50 meter vrije slag verbeteren. Stephan Esmeijer wist zijn persoonlijke beste tijd op deze afstand ook te verbeteren en zwom voor het eerst onder de 30 seconden.

De overige junioren presteerden ook goed en een aantal wisten tweede en derde plaatsen te veroveren. Peter Snijders en Dirk-Jan Laan hebben hun persoonlijke beste tijden ook sterk verbeterd.

Maar voornamelijk bij de minioren was er veel vooruitgang. Dat belooft veel voor de toekomst. Bijna iedereen verbeterde op elke afstand zijn of haar persoonlijke record. Michelle Groot Hulze werd op de 50 meter vlinderslag eerste en Kiefer van Rosmalen wist op deze afstand knap vierde te worden. Michiel Brantjes haalde bij de 200 meter rugslag de eerste plaats. Alle uitslagen zijn verder op de site van De Zwoer te vinden.

Open dag voor deelnemers cursus paardrijden

MAARN  Op zaterdag 11 november vindt van 15.00 tot 17.00 uur een open dag plaats bij Ruitersportcentrum Maarn. Alle kinderen die zich hebben ingeschreven voor de cursus paardrijden van de JeugdSportPas zijn van harte welkom. Aanleiding voor deze dag is het te hoge aantal inschrijvingen voor de cursus paardrijden, waardoor niet ieder kind kennis heeft kunnen maken met de cursus paardrijden.

Huifkar rijden en pony’s verzorgen
Op de open dag kunnen kinderen zich vermaken met tal van activiteiten. Zo kan een kind pony’s borstelen, ringsteken op een paard, voltige, rijden op een huifkar, een rondleiding doen, een demonstratie springen en dressuur kijken. Het bezoeken van de manege kost slechts twee euro per persoon.

Inschrijven
Kinderen moeten zich wel voor 20 oktober inschrijven. Dit kan bij Wilma van der Werk, Darsweg 1, 3951 KE in Maarn, T: 06-53 57 34 36, E: rklein@xs4all.nl

JeugdSportPas seizoen 2006/2007
De JeugdSportPas is een initiatief van Heuvelrug Actief! en heeft als doel om leerlingen van Heuvelrugse basisscholen kennis te laten maken met diverse sporten. Kinderen uit groep 5 tot en met 8 konden zich ook dit jaar weer inschrijven voor onder andere volleybal, golf, voetbal en karate. In totaal doen 25 verenigingen mee aan het project en maken 410 kinderen dit seizoen kennis met sport.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 17 oktober 2006

Hogesteeg 7 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.00 uur   temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

CDN blijft koploper

DRIEBERGEN In Scherpenzeel heeft CDN afgelopen zaterdag gelijk gespeeld in een slechte wedstrijd. CDN begon zoals gewoonlijk direct met veel druk op het doel van de tegenstander te voetballen, wat al in de eerste minuut resulteerde in een kans van Elmar van Doorn.

De keeper van de tegenstander trapte verkeerd uit en de bal kwam bij Van Doorn terecht, maar de keeper beukte hard in op de speler waardoor de kans onbenut bleef en Van Doorn de rest van de wedstrijd last had van deze grove overtreding. CDN bleef een kwartier lang de druk op voeren waardoor er nog enkele kansen ontstonden van onder andere Jeffrey Veenedaal en Martijn van Loon. Daarna was het Scherpenzeel die het betere van het spel kreeg. Toch werd het in de zes en dertigste minuut 0-1, een verre trap richting Martijn van Loon die zich door de achterhoede van Scherpenzeel heen worstelde maar door de keeper werd neergehaald. Een terechte strafschop werd door Martijn Haars goed afgerond.

In de rust werd Michel Hoekstra vervangen door Albin Meijer. CDN begon de tweede helft sterk maar dit was voor korte duur. De wedstrijd werd rommelig over en weer. Er ontstonden kleine kansen voor beide ploegen maar deze werden niet benut. Een bal werd door verdediging verkeerd beoordeeld waardoor een strafschop ontstond, deze werd goed afgerond, 1-1. Pim van Amerongen kwam in het veld voor de geblesseerde Elmar van Doorn, deze speler viel goed in want hij kreeg direct een aantal kansen. Een vrije trap kwam tegen de lat en werd in de rebound door Albin Meijer over gekopt.

In de slotfase kreeg Victor Hengeld nog de kans om de overwinning mee naar huis te nemen, hij ging alleen op de keeper af maar wist dit niet te verzilveren met een doelpunt. Ook Pim van Amerongen had nog een kans, maar zag zijn schot naast gaan. De wedstrijd eindigde in 1-1 wat een terechte uitslag is.

Pink Panthers nipt ten onder tegen buur Eemland

DRIEBERGEN  Voor de Driebergse rugbyers van The Pink Panthers stond het Amersfoortse Eemland op de rol. Eemland al jaren partner van The Pink Panthers als we het hebben over gezamenlijke jeugdteams en een gezamenlijk dames team. Mooi was het om te zien dat er maar liefst 12 spelers aan beide zijde in het veld stonden die in hun jeugdjaren samen speelden en die drie jaar geleden drie super weken met elkaar vertoeft hadden in het rugby gekke Zuid Afrika.

Exact half drie starten de beide teams aan één van de tweede wedstrijd die ze tegen elkaar spelen dit jaar. Eemland al jaren vertegenwoordigd in de eerste klasse nadat ze vijf jaar geleden degradeerde uit de ereklasse. Pink Panthers als debutant in de eerste klasse, Pink Panthers hebben nog nooit zo hoog gespeeld. Gek genoeg waren The Panthers favoriet in deze wedstrijd.

Onder veel publieke belangstelling trok echter Eemland flink ten strijde. The First XV van The Panthers weten echter wat verdedigen is, het was voor Eemland niet eenvoudig om de try-line te bereiken. Zoals in elke wedstrijd krijgen The Panthers toch altijd weer een kans om uit de verdediging te komen. Ook nu weer in de tiende minuut, interceptie van Jeffrey Nuijten in het eigen verdediging gebied en weg waren The Panthers. Helaas lukte het Jeffrey niet om Rick Timmermans aan de andere zijde van het veld te bereiken waardoor er niet gescoord werd. 0-0

Eemland bleef daardoor vertrouwen houden. Dit ondanks het feit dat de Panthers technisch beter rugbyen kon Eemland door hard werken en fysiek geweld in de voorwaartsen de druk erop houden. Vanuit een line-out ongeveer 20 meter voor de Panthers try-line wisten de Eemlanders met een driving-maul dicht bij de try-line te komen. Doordat de Eemlandse winger Rik de Schepper goed op snelheid langs de onstaande maul wist te komen scoorde deze de eerste try. Conversie werd gemist door Jeroen Wiepkin.

Panthers wakker, ja dus. Naar de score van Eemland wisten The Panthers nu druk te zetten op de Eemlandse verdediging. Hier hadden ze de nodige overtredingen nodig om de boel dicht te houden, en door snel spel, vanuit de gegeven penalty-kick, wist Marc Verbraak de scum-half van The Panthers de scoren te openen voor die Panthers 5-5, conversie werd helaas gemist.

Hierna twee aan elkaar gewaagde teams, Eemland met fysiek rugby, The Panthers met snelheid van zowel de spelers als balcirculatie. Uiteindelijk wist Eemland weer dicht bij de try-line van The Panthers te belanden. In een ware stapel van Eemland spelers wist uiteindelijk Tom Woudenberg de bal, ondanks voorwaarts spel, te scoren. Dit met de conversie die werd benut door Gert Marcus van Eemland 12-5. Dit was ook de ruststand.

In de tweede helft gelijk beeld met aan beide zijde goed verdedigende teams. Laatste kwartier probeerde The Panthers van alles om tot scoren te komen. Echter door kleine foutjes en te kiezen voor de verkeerde opties kwamen ze er maar niet doorheen. Tien minuten voor tijd de zoveelste overtreding van Eemland, wat dusdanig onder druk stond dat ze alleen door spelvertragende acties, The Panthers konden weerhouden van scoren. In die 70ste minuut kozen The Panthers om de gegeven penalty-kick op de palen te nemen, het lukte Jeffrey Nuijten om van ver aan de buitenzijde te scoren. 12-8. Eemland bleef de boel ontregelen en vertragen. Ondanks aandringen van The Panthers bleef de stand steken op 12-8. Voor The Panthers wel binnen de doelstelling om elke wedstrijd een puntje te pakken. Hierdoor staan The Panthers op de vijfde plaats met 22 punten uit 7 wedstrijden. Komend weekeinde staat in het kader van de bekercompetitie. In de eerste ronde wordt gespeeld in kleine poules van drie teams. The First zijn geloot in de groep met Dukes II en de Haagsche RC II. Pink Panthers II samen met USRS II en Rotterdam. Beide teams spelen aanstaande zondag in Driebergen. PP II om 13.00 uur tegen URSR II en The First XV tegen The Dukes 14.30 uur

Verdacht pakketje station Driebergen-Zeist loos alarm

DRIEBERGEN  RTV Utrecht meldt dat de politie de sporen weer heeft vrijgegeven tussen Utrecht en Maarn. Het treinverkeer wordt geleidelijk hervat. Op het perron was een verdacht pakketje aangetroffen en daarom werd om 12.50 uur, op last van de politie, het treinverkeer stilgelegd. Het bleek loos alarm. Om 13.45 uur gingen de treinen weer rijden.


Hoelang gaan we nog door met het aanmerken van vergeten tassen e.d. als verdachte pakketjes op voor ‘terroristen’ totaal oninteressante provinciale stationnetjes? Komt dat door die overdreven belerende rampenfolder die we een tijdje geleden in de bus kregen? Ik schreef al eerder, al die vergeten troep is alles behalve verdacht, maar wordt verdacht gemaakt door een stelletje paranoïde overheidsdienaren. Zie ook het nieuws van 6 september 2006.
Hans Hermans, 17-10-2006

Heuvelrugnieuws van woensdag 18 oktober 2006

Akkerweg Driebergen: RTV Utrecht bij De Kring
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:50 uur      temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Lezing Stamboomonderzoek

DRIEBERGEN Waar liggen uw roots? Wie is uw stamvader? Bent u misschien familie van de bekende …? Of bent u gewoon nieuwsgierig naar genealogie, het onderzoek naar de herkomst van onze genen, oftewel: het familie- of stamboomonderzoek.
Over dit onderwerp zal mevrouw Venema op de donderdagavond van 26 oktober informatie geven in de bibliotheek. Ze vertelt wat u thuis kunt doen en hoe en waar u op het internet kunt zoeken. Ook geeft ze allerlei nuttige tips voor beginners.
De voorlichtingsavond duurt van 19.00 tot 21.00 uur en wordt gehouden in de bibliotheek van Driebergen (Hoofdstraat 164, 1e verdieping, lift aanwezig). De kosten voor deze avond (inclusief informatiemapje) bedragen vijf euro.

Heuvelrugnieuws van donderdag 19 oktober 2006

Parklaan 22 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.10 uur   temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Kinder “Doemiddag” in de natuur

LEERSUM  Nog even en het is alweer herfstvakantie. Wat te doen ….? Groei & Bloei afd. Doorn e.o. organiseert in de herfstvakantie op donderdag 26 oktober een gezellige doemiddag voor vakantie vierende kinderen. In de knusse Veldschuur van Staatsbosbeheer bij het Leersumse Veld wordt op deze middag samen met Carin Rispens een kleurrijk herfststuk gemaakt.
Carin vertelt van alles over de materialen die gebruikt worden en laat zien hoe je zo’n prachtig stuk kunt maken. Verder is het vooral lekker zelf aan de slag gaan ieder met zijn/haar eigen fantasie en creativiteit.

En dan natuurlijk een pauze met lekkere koek en limonade.

Daarna het bos in voor een herfstwandeling met boswachter Jelle Bais. Als geen ander weet Jelle natuurlijk alles van de natuur. Hij kent ook precies de plekjes waar de reeën ’s nachts slapen, de uilen hun braakballen laten vallen en spechten hun lekkere hapjes zoeken.

En……..in het bos kan het nat zijn, dus trek een paar oude schoenen of laarzen aan.
Kortom, een middag die niet gemist worden, dus meld je snel aan!!
Alle gegevens nog even op een rijtje:

 • Wie: alle kinderen van 7 tot 12 jaar
 • Wat: herfststuk maken en boswandeling
 • Wanneer: donderdag 26 oktober 2006 van half twee tot vier uur.
 • Waar: De Veldschuur op het Leersumse Veld (aan de N226 tussen Maarsbergen en Leersum)
 • Hoeveel: € 4,00 voor (klein)kinderen en maximaal 1 vriendje of vriendinnetje van leden, € 5,00 voor kinderen van niet-leden
 • Aanmelden: bij Marianne, per telefoon 0343-457008

Politie opent graf

MAARN  RTV Utrecht meldt dat de politie in Maarn een graf opengemaakt heeft. Het gaat om het graf van Monique Jacobs, een vrouw die 31 jaar geleden werd vermoord. Het lichaam van Jacobs wordt onderzocht op verzoek van het Openbaar Ministerie in Maastricht. Het OM vervolgt de 45-jarige Peter C. uit Heerlen voor vijf moorden op heroïneprostituees. Jacobs zou één van zijn slachtoffers zijn.

Feestje voor jarige Zonnebloem

DOORN  Weekblad De Kaap bericht dat de Zonnebloem afdeling Doorn vrijdag 13 oktober haar dertig jarig bestaan vierde met een gezellige bijeenkomst in ‘Ons Centrum’, gelegen achter de RK kerk St. Martinusparochie.

Nieuwbouw apotheek van start

DRIEBERGEN  De Stichtse Courant meldt dat met de nieuwbouw van de Driebergse apotheek aan de Traaij op 6 november een aanvang zal worden gemaakt. Dat is door de bouwer Janssen de Jong bekendgemaakt. Het terrein (waar vroeger café ‘t Swaentje stond) ligt al zeer lang braak. De voorbereidingen tot de nieuwbouw hebben lange tijd geduurd omdat aan allerlei criteria van de bouwvergunning voldaan moest worden.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 20 oktober 2006

Arnhemsebovenweg Driebergen: richting Zeist vanaf Loolaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur   temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Leegstaande villa gekraakt

DOORN  Het huis ‘De Schothorst’ is gekraakt. Dat meldt weekblad De Kaap. Politie en omwonenden waren blij met deze mededeling. Een groep krakers uit Utrecht betrok het afgelopen weekeinde het al ruim vijf jaar leegstaande landhuis aan de Doornse Middenlaan. In een brief aan de omwonenden laten de krakers weten: ‘Wij hebben recentelijk het pand ‘De Schothorst’ op de Middenlaan 1 in Doorn gekraakt. Dit pand stond minimaal één jaar leeg en was derhalve te betrekken als woonruimte. Het pand troffen wij ‘gestript’ en met alle ruiten ingegooid aan’.

Martin Sturkenboom neemt afscheid van Hoenderdaal

DRIEBERGEN  Afgelopen vrijdag nam Martin Sturkenboom tijdens een speciale gezamenlijk openbare vergadering van het Stichtingsbestuur en de Raad van Toezicht na tien jaar afscheid als voorzitter van Health Center Hoenderdaal. Tien bruisende jaren, niet voor niets is de slogan van Hoenderdaal: “Altijd in Beweging”.
Onder het voorzittersschap van Martin Sturkenboom werd de golfaccommodatie een succes en al snel aangepast aan de vele bezoekers, werden de buitentennisbanen volledig gerenoveerd en voorzien van kunstgras, de infrastructuur verbeterd en werd een zeer succesvol fitnesscentrum gerealiseerd. Na de brand van 20 juni 2003 – waarbij vrijwel het gehele complex in de as werd gelegd- werd de herbouw onmiddellijk ter hand genomen, waarbij niet alleen een compleet nieuw sportcentrum werd gerealiseerd maar ook faciliteiten voor de zakelijke markt werden toegevoegd in de vorm van een modern vergadercentrum. Daarnaast werd de organisatie onder zijn leiding omgevormd tot een organisatievorm naar zakelijk model waarbij de directie verantwoordelijk is voor de operatie en de exploitatie met een Raad van Toezicht die daarop toezicht houdt.

Onder het oog van de genodigden, waaronder burgemeester en wethouders van de Utrechtse Heuvelrug, oud-collegeleden van de gemeente Driebergen Rijsenburg, oud-bestuurders en personeel werden tijdens de openbare vergadering de nieuwe statuten ondertekend, waarmee de nieuwe organisatiestructuur een feit werd. Daarna werd door Kees Keijzer, oud-voorzitter van de Raad van Toezicht, en Jan Lijffijt, voorzitter van de nieuwe raad het woord tot Martin Sturkenboom gericht en werd hij – op vaak humoristische wijze- bedankt voor zijn inzet en betrokkenheid bij het wel en wee van Hoenderdaal. Zoals we gewend zijn nam Martin als laatste het woord en bedankte iedereen voor hetgeen in de afgelopen jaren is gerealiseerd en wenste de directie veel succes in de nieuwe organisatie en het verder ontwikkelen van Hoenderdaal. Ook wethouder van Wijngaarden vroeg het woord om Martin namens het college te bedanken voor zijn betekenis voor en bijdrage aan Health Center Hoenderdaal in het bijzonder en de sport in Driebergen en omgeving in het algemeen.

Voor Martin Sturkenboom zit de taak – waarvoor hij 10 jaar geleden werd gevraagd – erop. Aan de directie, onder toezicht van de Raad van Toezicht, de taak om Hoenderdaal verder uit te bouwen zodat Hoenderdaal het mooiste sport- en ontmoetingcentrum van de regio blijft. Een uitdagende taak die met plezier wordt aanvaard.

Jeugd neemt kunstgras DVSA in gebruik

AMERONGEN  Weekblad De Kaap meldt dat in Amerongen geruchten gaan dat het nieuwe kunstgrasveld van voetbalvereniging DVSA niet veilig zou zijn. Ab van Eck verwijst dit gerucht naar het land der fabelen.
Afgelopen zaterdag speelde de jeugd op het nieuwe veld en Van Eck legt uit dat er geen enkele reden is om te veronderstellen dat er kankerverwekkende stoffen inzitten. Wethouder Emmy van Wijngaarden verzekert dat de gemeente geen enkel risico heeft genomen met de keuze van dit veld en er gekozen is voor een ondergrond, die honderd procent veilig is.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 21 oktober 2006

Schippersdreef Driebergen: vanaf Vossenkamp richting St Hubertuslaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.35 uur   temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Bezoek delegatie uit Tsjechisch natuurpark Cesky Ray

DRIEBERGEN  Op 30 en 31 oktober brengt een delegatie van vijf mensen uit het Tsjechische natuurpark Cesky Rai (Het Boheems paradijs) een bezoek aan het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit bezoek is tot stand gekomen op initiatief van de stichting Stedenband Driebergen-Semily.
De stad waar de kern Driebergen een stedenband mee heeft, ligt in dit natuurpark, net zoals de gemeente Utrechtse Heuvelrug deel uitmaakt van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH). Het natuurpark Cesky Rai bestaat al 51 jaar als nationaal park, terwijl het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug nog maar een paar jaar bestaat. ‘We kunnen misschien iets van elkaar leren’ was de gedachte bij de start van deze uitwisseling. De voorzitter van het NPUH de heer Dick Wijte is het daarmee eens en ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug vindt het een interessant idee om de uitwisseling te ondersteunen.

Het programma voor het bezoek aan de Utrechtse Heuvelrug is in overleg met de Tsjechische delegatie tot stand gekomen. Er wordt een bezoek gebracht aan een gerealiseerd ecoduct en aan een ecoduct in wording. Op maandagmiddag vindt in de Schaapskooi op Heidestein een ontvangst plaats door burgemeester Naafs. Dan zal samen met wethouders, gemeenteambtenaren en de voorzitter van het NPUH gesproken worden over de bestuurlijke aspecten rondom ons nationaal park.

Op de tweede dag van het bezoek gaat de delegatie op de fiets langs het Let de Stigterpad onder begeleiding van Joke Kleyweg. Ze horen onderweg hoe in ons park wandel en fietspaden tot stand komen. ’s Middags om vier uur vindt in de schuur naast het Berghuis in Amerongen nog een informatie-uitwisseling en discussie plaats met vrijwilligers van diverse natuurorganisaties in het NPUH, het IVN en het Utrechts Landschap. Belangstellende vrijwilligers zijn welkom. Het bezoek eindigt met een afscheidsdiner in het Berghuis op de Amerongse Berg dat wordt aangeboden door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

De hoop en verwachting van de voorbereidingsgroep van de Stedenband Driebergen Rijsenburg is, dat tijdens dit bezoek de basis wordt gelegd voor een verdergaande levendige uitwisseling tussen beide parken en betrokkenen daarbij.

Afvalbedrijf op eco-terrein mag

DOORN Het AD/UN meldt dat de Raad van State de bezwaren van twee bewoners van de Palmweg in Doorn tegen het afvalop- en overslagbedrijf op het ’ecologische’ bedrijventerrein aan de Velperengh, van tafel heeft geveegd.

Daarmee heeft het rechtscollege de milieuvergunning voor afvalbedrijf M. van Brenen definitief goedgekeurd. De Raad van State heeft de bezwaren niet inhoudelijk behandeld en om formele redenen afgewezen. Omwonenden R. Taatgen en H. Ippel hebben te laat bezwaar tegen de vergunning ingediend. De uitspraak is een tegenvaller voor de omwonenden. Zij vinden dat de gemeente Doorn en Utrecht zand in de ogen van omwonenden hebben gestrooid, toen ze de eerste plannen voor het bedrijventerrein presenteerden. Volgens die plannen zou het een ecologische bedrijventerrein worden, waar alleen schone bedrijven terecht konden. Intussen is het bestemmingsplan gewijzigd en mogen er zich ook afvalbedrijven vestigen. Overigens zit het afvalbedrijf er al een tijdje. De omwonenden hebben bezwaar tegen de op- en overslag van asbest, tegen de lichthinder en eventuele geluidshinder. M. van Brenen heeft eerder verklaard dat het asbest alleen verpakt wordt aan- en afgevoerd en dat er geen risico op verspreiding van asbeststof is.

Heuvelrugnieuws van zondag 22 oktober 2006

Hoofdstraat Driebergen: vanaf Traaij richting Zeist
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.40 uur   temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Platform openbaar vervoer in Utrecht

UTRECHT  Op 18 oktober is tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Provinciehuis te Utrecht het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer (ROCOV) van start gegaan. Gedeputeerde G. Mik tekende hiervoor namens de provincie Utrecht een overeenkomst met de voorzitter van het ROCOV Utrecht, B. Krol.

De provincie Utrecht beschikt daarmee voor het eerst over een breed en onafhankelijk regionaal consumentenplatform dat adviezen geeft over verbetering van de kwaliteit van het openbaar vervoer. In het OV-platform zijn momenteel vertegenwoordigd: ROVER, Cliëntenbelangen Utrecht, Natuur en Milieu Utrecht, de Utrechtse Studentenfederatie, de Utrechtse afdeling van de Landelijke Vereniging van kleine kernen en de Fietsersbond. De ANWB is agendalid.

ROCOV Utrecht adviseert gevraagd en ongevraagd de provincie Utrecht, die vergunningverlener is voor het streekvervoer, over onderwerpen als de nieuwe dienstregelingen voor het busvervoer, de invoering van de OV-Chipkaart, de toegankelijkheid van het openbaar vervoer, afhandeling van klachten van reizigers door de vervoerders. Verder denkt ROCOV met de provincie mee over de nieuwe vergunningen voor het openbaar vervoer die de provincie vanaf 2009 afgeeft. Ook over grote projecten als Randstadspoor, promotie van het openbaar vervoer met tariefacties en de inzet van buurtbussen geeft het ROCOV Utrecht adviezen aan de provincie Utrecht.

Weer lokale omroep in Driebergen

DRIEBERGEN  Vanaf dinsdag 31 oktober kan in Driebergen via de kabelweer geluisterd worden naar een lokale omroep. De streekomroep Radio 90FM  wordt op die dag aan het radiopakket van Casema toegevoegd.
Door ontstaan van de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug is de vergunning voor Radio 90FM door het Commissariaat voor de Media uitgebreid met de kern Driebergen.
Radio 90 FM is op de kabel te beluisteren via 102,4 (MHz). De zender, die ook wereldwijd te beluisteren is op internet, bestond op 9 oktober jongstleden 13 jaar .Een gevarieerd aanbod van eigen programma’s, zoals een kerkdienst op de zondagochtend, sport op zaterdag- en zondagmiddag, actualiteiten tussen 19.00 en 20.00 uur en een wekelijks politiek programma wordt door de luisteraars op de Utrechtse Heuvelrug en in het Kromme Rijn gebied zeer gewaardeerd.

Dames 1 Blue Arrows nog steeds ongeslagen

DRIEBERGEN Het eerste damesteam van Blue Arrows / Peugeot van der Mispel heeft zaterdag 21 oktober thuis tegen Divine uit Rotterdam gebasketbald. Het rijkelijk toegestroomde publiek zag de dames in eigen huis verdiend winnen met 40-30.

De wedstrijd kende een zeer moeizame start voor de basketbalsters uit Driebergen. Na 10 minuten stond het scorebord pas op 4 – 4. In de 2e kwart kregen de dames van hun coach te horen dat er nu echt gebasketbald moest gaan worden! Echter dit bleef moeizaam verlopen. De aanval ging te langzaam, er werden te weinig breaks gelopen en we kregen wel de kansen om te scoren, maar de ballen gingen er niet in. De eindstand in het 2e kwart was 13-12 in het voordeel van de thuisploeg. Na de rust moest de wedstrijd toch echt gespeeld gaan worden, de dames moesten alerter zijn in de rebound, de aanval moest beter gaan lopen en de verdediging moest sterker zijn. De 3e kwart liep nog steeds gelijk op en werd uiteindelijk 25-22 in het voordeel van Blue Arrows/Peugeot van der Mispel. In het 4e kwart werd de voorsprong uitgebouwd tot een eindstand van 40-30 voor de thuis ploeg, mede dankzij een zeer sterke verdediging werd deze wedstrijd gewonnen. Verder nog een compliment naar de scheidsrechters toe, want die hebben de wedstrijd zeer goed gefloten en tot een goed einde gebracht!

De volgende wedstrijd spelen de dames van Blue Arrows / Peugeot van der Mispel op zaterdag 4 november om 16.00u tegen Dunkinn uit in Roelofarendsveen.

Scores: Lisette Hofmann 8, Barbara Kooi 8, Simone Thuis 6, Susanne Duivenvoorde 4, Renate Vermeulen 4, Hari Muljokarno 3, Annelies Roelen 3, Ellen Noordam 2 en Liane van der Mispel 2.

Succesvolle afsluiting eerste helft veldseizoen Dalto-jeugd

DRIEBERGEN Afgelopen zaterdag speelde B1 tegen AWDTV B1 uit Amsterdam. Dit staat algemeen bekend als een lastige uitwedstrijd mede door het altijd zeer aanwezige Amsterdamse thuispubliek langs de lijn. Dalto begon fel aan deze wedstrijd en gaf veel druk waardoor AWDTV veel balverlies leed en aanvallend weinig in te brengen had.

Dit resulteerde in een snelle 0-3 voorsprong voor de ploeg uit Driebergen. Daarna brak een moeilijke tijd aan. Dalto kon niet overtuigen in de afronding waardoor AWDTV terug kwam en zelfs een voorsprong nam van 4-3. Gelukkig liet ook deze keer de welbekende vijf-minuten-sprint vlak voor rust Dalto niet in de steek. Via goals van Tom Rickli  en Leen Willems gingen de ploegen rusten met een 4-7 stand in het voordeel van Dalto.

Na rust werd ‘het gas erop gezet en Dalto overspoelde zijn tegenstander met snelle aanvallen en uitgespeelde kansen. Met een zeer goed spelende Andrea Lieftink en een zeer fraai punt van Stefan Falkenberg liep Dalto snel uit naar een 6-12 voorsprong. Het team uit Driebergen speelde de wedstrijd goed uit en won met 7-15. Dankzij deze prestatie staat Dalto B1 nu bovenaan in de hoofdklasse B zonder verliespunten. Ze gaan proberen de tweede helft van de veldcompetitie dit niveau vol te houden om zo weer een plaats in de kruisfinales af te dwingen.

D1-pupillen in laatste minuut gelijk
De pupillen speelden op het kunstgras in Driebergen tegen Sparta D1 een rommelige wedstrijd met veel inzet. Dalto heeft afgelopen weken hard getraind op een ander spelsysteem, maar heeft onder druk nog te weinig automatisme in het spel. Dit leidde tot een laag baltempo en ook veel balverlies. Sparta profiteerde goed, domineerde in het veldspel zette 2-4 als ruststand op de borden. Na de hervatting ging Dalto steeds beter spelen en groeide in de wedstrijd. Esmee van de Laar, recent geselecteerd voor het team van District Oost, ging voorop in de strijd. Met goed verdedigen werd het spel van de bezoekende ploeg ontregeld en kreeg Dalto kansjes. Sparta gaf zich niet gemakkelijk gewonnen, en bleef lange tijd de voorsprong verdedigen. Met hard werken werd in de laatste minuut door Dalto een strafworp afgedwongen, die 10 seconden voor het eindsignaal binnenviel: 6 – 6.
Dalto D1 sluit hiermee de eerste helft van de veldcompetitie af met een derde plaats en hoopt in de zaal de stijgende lijn weer op te pakken.

C1-aspiranten net geen 100-score in 6 wedstrijden
Zoals we deze competitie al eerder hebben gezien begon Dalto voortvarend aan de wedstrijd. Met gevarieerd aanvalsspel keek het thuisspelende DVO al gauw tegen een gat van 7 goals aan. Geen enkele goal was hetzelfde, en ze kwamen van alle kanten, want bijna elke speler van Dalto scoorde in deze fase. Na de ruststand van 10-2 vatte Dalto de verdediging wat gemakkelijk op, waardoor DVO drie keer snel achter elkaar scoorde. Dit dipje werd echter weer weggewerkt en de aspiranten uit Driebergen liepen uit tot 16-5. Dalto staat op de tweede plaats op 1 punt van koploper De Meeuwen. Met deze 16 punten haalden de C-aspiranten van Dalto net niet de magische 100-punten grens, maar 97 keer scoren op het hoogste competitie-niveau is een prestatie van formaat!

A1-junioren onverwacht vrij
De wedstrijd van A1 Dalto/ Hans v.Vugt kon afgelopen zaterdag niet plaatsvinden omdat de bondsscheidsrechter wegens omstandigheden moest afmelden. Omdat de afmelding pas vrijdagavond laat binnenkwam, kon er op deze korte termijn geen alternatief meer geregeld worden. De wedstrijd wordt op een later tijdstip ingehaald.

Auto vernield

LEERSUM  Een 21-jarige Utrechter is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden op verdenking van vernieling van een auto op de Rijksstraatweg. Een inwoner van Leersum zag hoe de verdachte omstreeks 02.30 uur tegen zijn auto urineerde en er vervolgens een spiegel vanaf sloeg.
Hij waarschuwde de politie en die trof de Utrechter aan op de Hoflaan. De man voldeed aan het signalement en werd aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Bedreiging met vuurwapen

DRIEBERGEN  Een inwoner van Driebergen heeft aangifte gedaan van bedreiging met een vuurwapen. Het incident vond plaats in de nacht van zaterdag op zondag op de Traaij. De man was een avondje uit geweest met vrienden.
Ze wilden omstreeks 00.20 uur nog wat eten in een horecagelegenheid aan de Traaij. Twee andere klanten vertoonden provocerend gedrag, waarop de groep besloot zonder eten weer te vertrekken. Daarop ging het duo achter de groep aan.
Het slachtoffer werd door een van de mannen beetgepakt en apart genomen en vervolgens bedreigd met een vuurwapen. Vervolgens stapten de mannen op een scooter en reden weg in de richting van de Hoofdstraat. Daarop werd de politie gewaarschuwd. Die heeft nog gezocht, maar kon de mannen op dat moment niet vinden. Een onderzoek wordt ingesteld.

Open dag Heidestein: bos wordt heide

HEUVELRUG  De Utrechtse Heuvelrug (23.000 ha) bestaat voor het grootste deel uit bos. Slechts vier procent van de stuwwal is heide of stuifzand. Vooral te vinden op de Leusderheide, de Vlasakkers, de Lange duinen in Soest en de heidevelden in het Gooi.
De overgebleven heidevelden zijn te klein geworden om de dieren en planten goed te beschermen. De provincie Utrecht heeft daarom een herstelplan gemaakt, dat de boseigenaren op de Utrechtse Heuvelrug in staat stelt om 350 ha bos in heide om te zetten.

Zondag 29 oktober houdt Stichting Het Utrechts Landschap een open dag op Heidestein. Bezoekers kunnen hier zien waar de heide hier teruggebracht wordt.

Aanvang van de open dag is om 13.30 uur bij de schaapskooi van Heidestein. Vanaf daar vertrekken tot 16.30 uur doorlopend excursies naar de plaatsen in het bos waar de heide teruggebracht wordt. In de schaapskooi wordt een toelichting gegeven aan de hand van een multimediapresentatie. De schaapskooi is zoals gebruikelijk op zondag geopend.

Bij het Utrechts Landschap gaat het om circa 26 hectare waar de heide wordt teruggebracht.:

  totaal huidige opp
open terrein
uitbreiding
Heidestein / Bornia 632 ha 32 ha 15 ha
Krakeling 123 ha 10,5 ha 7,5 ha
De Hoge Ginkel 131 ha 0,5 ha 3,5 ha

Voor de omvorming van bos naar heide zijn de meest kansrijke plekken gezocht. Aansluitend aan bestaande open terreinen, een geschikte voedselarme bodem en het minst waardevolle (vaak jonge) bos. Ook is er naar het landschap gekeken. Mooie bomen vormen straks de nieuwe bosrand.

Dit najaar beginnen de werkzaamheden. Na het vellen van de bomen worden de stobben gerooid, en de voedselrijke bovenlaag (humus) verwijderd. Begrazing met schapen voorkomt dat het terrein daarna weer dichtgroeit. Als de rust is weergekeerd, is er een groter leefgebied ontstaan voor de zandhagedis, de roodborsttapuit, nachtzwaluw, buntgras en verschillende soorten korstmossen.

Heuvelrugnieuws van maandag 23 oktober 2006

Dennenhorst 32-44 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.00 uur   temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Wie het laatst plakt, plakt het best

HEUVELRUG  De verkiezingsborden in onze gemeente zijn veel te klein. Hierdoor zullen de partijen tot aan de verkiezingen over elkaar heen blijven plakken, aldus Kees Heijmerink van D66. Hij zal het probleem deze week aankaarten bij de gemeente.

Er doen 22 partijen mee aan de verkiezingen die in principe allemaal dezelfde plakruimte zouden moeten krijgen met een redelijk formaat. Niet alle 22 partijen zullen hier gebruik van maken en ook de gebruikte posterformaten variëren. Het is dus goed dat de Gemeente het een beetje praktisch bekijkt. Maar dan is nu wel het moment aangebroken om de plakruimte op zijn minst te verdubbelen.

Heijmerink: “Nu ontstaat er landjepik op de borden waaraan een heuse ‘plakstrategie’ ten grondslag moet liggen. De ware D66-stemmer is wars van dit soort zaken. De partij heeft lering getrokken uit het recente verleden en gaat terug naar haar roots: eerlijk en genuanceerd, met vooruitstrevende en eigenzinnige denkbeelden waarin ruimte is voor iedereen. Die ruimte moet er ook zijn op de verkiezingsborden.”

Voor de toekomst stelt D66 voor dat de politieke partijen ruim van tevoren van de Gemeente horen welke ruimte gebruikt mag worden, bijvoorbeeld A1 formaat. Daarbij moeten dan de afmetingen van de borden zo gekozen worden dat voor alle partijen die willen plakken een plek is. Hiermee weten de partijen welk formaat poster ze moeten bestellen en hoeven ze maar 1 keer te plakken. Nu is het zo: Wie het laatst plakt, plakt het best!
Foto: Fractievoorzitter Kees Heijmerink met D66 verkiezingsposter.


Voor zover mij bekend is zijn de borden in Driebergen-Rijsenburg  niet kleiner dan voorgaande jaren, maar worden uw posters steeds groter. Ik kan me voorstellen dat we ook daar paal en perk aan stellen in onze groene gemeente. In de andere plaatsen van onze gemeente zijn nieuwe borden geplaatst. Die zijn aan de krappe kant. Inmiddels is de afspraak (intern) gemaakt dat er begin volgende week borden bijgeplaatst worden.
Wim van Wikselaar (wethouder), 25-10-2006

Zou een potentieel stemmer zich nu écht laten beïnvloeden door een enkele kreet tussen al die andere (loze) kreten op zo’n uitzichtvervuilend bord? Ik stel voor de borden achterwege te laten; een ieder mag voor zichzelf bepalen wat daarmee wordt uitgespaard.
Hans Hermans, 25-10-2006

Ik denk niet dat de kiezer er zijn stemgedrag door laat beïnvloeden. Het is meer om de kiezers aan de verkiezingen te herinneren. Wellicht bereik je dat effect nog meer door, net als ‘vroeger’, de poster achter je eigen raam te hangen. Kun je meteen je buren erop aanspreken en ontstaat er wellicht weer discussie. Wat mij betreft mogen die aanplakborden dan ook weg. Ik schat in dat daardoor een verkiezing op z’n minst 3000 euro goedkoper wordt.
Renk Knol, 25-10-2006

Volgens mij staan er in ieder geval op sommige plaatsen in Driebergen andere borden dan in vorige jaren. Op de hoek Arnhemse Bovenweg / Traaij stond bij de laatste verkiezing nog een bord met een soort kunststof materiaal, verdeeld in 10 of 12 vlakken. Nu lijkt het meer op een plaat oud bouwmateriaal. Leve de samenvoeging! Maar ik ben het met Hans en Renk eens. Weglaten dus deze omgevingsvervuiling en het scheelt nog geld ook! Ik denk dat de kosten, inclusief uren e.d. minimaal kunnen worden verdubbeld ten opzichte van het bedrag dat Renk noemt. Er zijn al voldoende informatiekanalen. Politieke partijen laten zich tenminste in allerlei media al voldoende over hun zogenaamde standpunt uit. Nee, laat de plaatselijke politici maar met een sandwichbord, voor en achter hun lijf gebonden, in winkelstraten of drukke kruispunten door de dorpen paraderen
Jan-Koert Lange, 26-10-2006 Gezien de vele politieke tegenstellingen, adviseer ik die ‘sandwichmannen’ wel met kogelvrije borden de straat op te gaan.
Hans Hermans, 26-10-2006

Panthers nemen revanche op de Dukes uit Den Bosch

DRIEBERGEN  Afgelopen zondag stond het Nederlandse Rugby in het teken van Bekeren. Dit seizoen wordt begonnen in poule systeem van drie teams per poule waarvan de nummer één uiteindelijk doorgaat naar de volgende ronde waarbij het knock-out systeem weer gaat werken.
Voor The First XV van The Pink Panthers, die afgelopen seizoen uiteindelijk in de finale verloren van het eerste team van RC The Dukes uit Den Bosch. Het eerste van The Dukes spelen nu mede omdat zij in de competitie vorig seizoen vijfde zijn geëindigd van Nederland in de BeNeLiga. Dat is een bekercompetitie in een poule systeem tussen de beste acht teams van België en Nederland. Deze competitie wordt, in verband met de reistijden, gespeeld op de zaterdag.

The First XV der Pink Panthers hebben het genoegen om naar die finale van vorig seizoen om in hun poule het op te nemen tegen The Dukes reserves en de reserves van de Haagsche RC.

Dus startte The First XV tegen The Dukes Res. Opmerkelijk was dat het team van The Dukes was aangevuld met maar liefst vijf spelers van hun eerste team. Wat inhoud dat 1/3 deel van de veldbezetting dus bestond uit toppers. Zelfs spelers van het Nationale Team. Daarvan heeft The Pink Panthers er inmiddels ook één. Jeffrey Nuijten traint al weken mee met het Nationale team en hij hoopt zijn debuut te kunnen maken tegen Oekraïne op 18 november te Amsterdam. The Dukes was net als de meeste tegenstanders van The Pink Panthers duidelijk flink zwaarder. Gemiddeld weer zo’n 15 tot 20 KG per speler. Dat The Panthers daar geen bericht meer aan hebben is ook duidelijk. Ondanks dat gewicht verschil wisten The Panthers hun scrums en line-outs toch te winnen waardoor de driekwart lijn van The Panthers goed in stelling gebracht konden worden. Want daar moeten The Panthers het van hebben, snelheid in van de mannen en de balcirculatie.

Tien over half drie begon de wedstrijd met de Kick-Off voor The Panthers. Hierdoor kregen The Dukes de bal en gingen meteen over tot de aanval. Was dus duidelijk dat The Dukes waren gekomen om The Panthers nogmaals dit jaar op de broek te geven. Door die druk moesten The Panthers meteen vol in de verdediging. Wat ze goed doen, echter in de 10de minuut wisten The Dukes de scoren te open door een try van Leo Bergervoet en met de conversie door James Davies de stand te zetten op 0-7. Hierna namen The Panthers het heft geheel over. Met mooie aanvallen werden The Dukes terug gezet op eigen helft. Hierdoor kon al in de 12de minuut Jeroen Grijs. Deze speler is afgelopen voorjaar pas begonnen met rugby echter door hard te trainen zich nu al in The First XV heeft gespeeld. De eerste try van The Panthers scoren. Conversie ging mis mede omdat deze van ver aan de zijkant genomen moest worden 5-7 . Hierdoor kregen The Panthers vertrouwen in eigen kunnen dus nog geen vijf minuten later was het weer het Panthers team wat wist te scoren, nu in de persoon van Ernst Hugo, de Panthers Afrikaan..Bij zijn gescoorde try werd de conversie nu wel benut door Dannu Wijngaarden 12-7. Daarmee waren The Panthers nog niet tevreden waardoor ze op jacht gingen naar try nummer die. Nu was het Jeffrey Nuijten die de bal goed kreeg aangespeeld vanuit de voorwaartsen en door kon stomen naar de Dukesse tryline. Ook nu met een rake conversie 19-7. Dit was tevens de rust stand.

In de tweede helft een Dukes team wat bleef aandringen. Echter ondanks dat in deze helft voor 80% op de kant van The Panthers werd gespeeld was er voor de Bosschenaren geen doorkomen aan. Met goed en scherp tackel werk van The Panthers kwamen ze er niet doorheen. Zo af en toe wisten The Panthers onder de druk uit te komen en op de kant van The Dukes te belanden. Deze hadden dan ook hun handen vol om The Panthers niet te laten scoren. Hiervoor hadden ze echter wel wat overtredingen nodig. Deze werden tot twee maal toe afgestraft door de zondag goed kickende Jeffrey Nuijten die uit deze twee penalty-kicks 6 punten wist te halen. 25-7. Uiteindelijk in de aller- laatste minuut wisten The Dukes nog een try te maken met conversie, try en conversie werden gescoord door Swen van Grinsven. Eindstand 25-14 voor The Panthers. Volgende speeldata in de nationale beker poule E zijn 12 november met The Dukes tegen de Haagsche RC en 26 november waar The First XV van The Panthers op bezoek gaan in Den Haag.

In de regionale beker was het reserve team van The Panthers in uit komen werd ook gewonnen door The Pink Panthers met 38-19 waren die te sterk voor de Utrechtse Studenten Rugby Club.

Komende zaterdag en zondag weer volop rugby op sportpark de Woerd. Op zaterdag speelt de jeugd van 13/14 jaar tegen Hilversum KO 11.00 uur gevolgd door de junioren (15/16 jaar) tegen een combinatie team van RC het Gooi uit Narden en Hilversum.

Op de zondag gaan ook de oudste jeugdspelers van The Pink Panthers de eer verdedigen tegen Hilversum om 11.00 uur, spelen de reserves om 13.00 uur tegen koploper Den Helder en sluiten The First V de dag om 14.30 uur tegen mede gepromoveerde LSRG uit Leiden.

Blue Arrows/van der Mispel Heren 1 verliest

DRIEBERGEN De heren 1 basketballers moesten in Hoenderdaal aantreden tegen de Crackerjacks. Het beloofde zwaar te worden door de vele blessures. De wedstrijd kwam moeizaam op gang. Kruipend ging het doelsaldo omhoog. Ging het een voetbaluitslag worden? De Blue Arrows kwamen niet lekker in het spel. Dit kwam vooral door de gedegen zone verdediging van de Crackerjacks. Halverwege de wedstrijd stond het 13-24.
Na een peptalk van de coach leek het tij even te keren. Met wat snelle breaks kwam Blue Arrows terug in de wedstrijd. Maar de gasten bleven stug en schoten met iets minder losse flodders dan wij. Eindstand: 34-56. Op 4 november speelt Blue Arrows in Mijdrecht tegen Argon.

Tiende Pompoenenmarkt

ZEIST  Op zondag 29 oktober organiseert Bezoekerscentrum De Boswerf de Pompoenenmarkt, een gezellig evenement in het teken van herfst en oogst, dat ieder jaar weer meer enthousiaste bezoekers trekt. Omdat het zelfs al de tiende keer is dat de Pompoenenmarkt wordt gehouden zal burgemeester Janssen de markt openen.

Mooie herfstproducten en informatiemarkt
Op het sfeervolle terrein van Bezoekerscentrum de Boswerf staan kramen met pompoenen o.a. van Fruitteeltbedrijf Vernooy. Verschillende biologische producten uit de omgeving zoals geitenkaas van Geitenboerderij Eureka worden aangeboden. Voor liefhebbers van herfstversieringen in huis zijn er stands met creatieve handwerkproducten van on en Gerda Janssen met natuurfotografie / ansichtkaarten, Papierderij en Schoenatelier, Atelier De Heksenbal met workshops voor huis en tuin in december, De Kranserie met herfstbloemstukken en andere mooie herfstversieringen. Daarnaast zijn er informatiestands van natuur- en milieu organisaties. Het Utrechts Landschap, Wereld Natuur Fonds, IVN , KNNV, Stichting Eekhoornopvang en Bijenvereniging zijn aanwezig met informatie en activiteiten.

Clinic Nordic Walking
Altijd al willen weten wat Nordic Walking is? Benieuwd hoe het voelt om met stokken te lopen? Weten waar het goed voor is? Volwassen bezoekers van de Pompoenemarkt kunnen deelnemen aan een clinic Nordic Walking. Deze wordt 3 keer gegeven, om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur, duur drie kwartier. Per clinic kunnen er max. 15 mensen deelnemen. Sunny Camp verloot na afloop (tussen 16.00 – 16.30 uur) nordic walking- stokken ter waarde van €49,95 onder deelnemers van de clinics.

Kinderactiviteiten
Daarnaast zijn er volop kinderactiviteiten. Het kinderbosspel waarvoor heldhaftige heksenhulpjes worden gezocht is ook dit jaar weer een van de toppers. Waarschuwing: Kinderen laat je ouders niet alleen het bos ingaan. Kinderen maken onder begeleiding hun eigen pompoenlampion (hier zijn wel extra kosten aan verbonden) en mogen broodjes bakken rondom de vuurbak. Verder zijn er ook verschillende kramen waar de kinderen nog iets actiefs kunnen doen, zoals een waskaars rollen of knutselactiviteit met herfstproducten. De kinderboerderij zal met de huifkar door het bos rijden en er is een ritje op een pony mogelijk.

Ook zijn er pompoengerechten, zoals hartige taarten en soep te krijgen. Sfeervolle live- muziek van accordeonist Harry Seelen maakt de belevenis compleet!
Voor wie in echte herfstsferen wil komen is dit het ideale uitstapje.

U bent welkom vanaf 12.00 uur tot 16.30 uur en de toegang bedraagt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar € 3,00. Met de Zeistpas, Geld Terug Regeling, kunt u de entree volledig terug krijgen. Donateurs van de Stichting Vrienden van de Boswerf hebben gratis toegang.


Het is wel een leuke markt om naar toe te gaan, alleen dekt de titel de lading niet. Vorig jaar zijn wij hier naar toe te gaan om een of meerdere oranje pompoenen te kopen, maar deze waren helaas niet te koop op de pompoenenmarkt.
Jan-Koert Lange, 26-10-2006

Heuvelrugnieuws van dinsdag 24 oktober 2006

Van Vollenhovenpark 1 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.25 uur   temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Jac Vroemen te gast bij Boekhandel Jacques Baas

DRIEBERGEN Dinsdagavond 31 oktober a.s. komt de Driebergse schrijver Jac Vroemen op bezoek bij Boekhandel Jacques Baas. Aanleiding is zijn nieuwe boek ‘Ode aan de olifant, vertellen als levenskunst’. Jac Vroemen zal uiteraard enkele mooie verhalen ten beste geven, maar wil ook met zijn publiek in discussie gaan en naar hun verhalen luisteren.

Jac Vroemen (1936) ziet het eigen leven als primaire bron voor vertellen. In zijn boek ‘Ode aan de olifant’ laat hij zien hoe mensen hun eigen verhalen kunnen vinden, waardoor ze ontdekken dat het waardevol is wat ze hebben meegemaakt. Zo is het volgens Vroemen mogelijk om je ‘heel’ te vertellen.

Veel van wat tegenwoordig over vertellen verschijnt, gaat over bestaande verhalen en hun toepasbaarheid, niet over hoe mensen hun eigen verhaal kunnen vertellen. Vrij vertellen, dát is nou juist wat veel mensen graag leren beoefenen, merkt Vroemen steeds weer. Daarom gaat ‘Ode aan de olifant’ vooral over vertellen, niet zozeer over verhalen. Wel over verhalen vinden. Vroemen gaat hierbij uit van het eigen leven van mensen, hun belevenissen en herinneringen als primaire bron voor vertellen. Hij ziet vertellers als parelduikers, want ze ontdekken iedere keer maar weer, dat het waardevol is wat ze hebben meegemaakt: “Niet eens zozeer door de kracht van de verhalen, als wel door de kracht van het luisteren. Elke dag van je leven is de moeite waard en zelfs een gewone steen die je opduikt – een kleine herinnering – is al een parel. Door vertellen reizen mensen in hun eigen innerlijke landschap. Ze herontdekken, stap voor stap, verhaal voor verhaal, wat ze van zichzelf uit al weten zonder schoolkennis. Ze heroveren hun verleden en integreren dat in het ‘nu’.”

Volgens Vroemen is het mogelijk om je ‘heel’ te vertellen, want het is een kosteloos medicijn voor hart en ziel: “Wie vertelt uit eigen wederwaardigheden past stukken bij elkaar; maakt van het versnipperde zielenleven weer een geheel. Vertellen is helend, voor de geest, en wie weet, langs die weg toch ook voor het lichaam.”

Met dit boek richt Vroemen zich op iedereen die zich aangetrokken voelt tot dat vrije vertellen. Zijn aanpak is gegroeid uit regelmatig optreden en cursus geven. Voor hemzelf ligt de kiem van het vertellen in Zuid-Limburg, waar hij als kind aan de keukentafel genoot van de verhalen van de grote mensen, zijn moeder, oudere zussen en broers. Zijn vertellersloopbaan begon met de studie sociologie, afgerond met culturele antropologie. Hij leerde culturen zien als ‘grote verhalen’ van mensen over wie ze zijn. Verhalen met daarin de samenhang van hun geschiedenis, levensomstandigheden, leefstijl en geloof. Hier groeide bij hem de visie dat eigenlijk alles waarover mensen communiceren, tot en met wetenschap, een verhaal is, en dat we in een vertelde wereld leven.

Na zijn studie werd hij redacteur bij het weekblad De Nieuwe Linie, waar hij schreef over de snelle cultuurveranderingen in die tijd – de jaren ’60 en ’70 – en over de achtergronden van gebeurtenissen. Eenmaal docent aan de Utrechtse School voor de Journalistiek verschoof zijn aandacht van vertellen op papier naar mondelinge overdracht. Na ruim tien jaar lesgeven werkte hij als freelance communicatietrainer voor grote bedrijven en organisaties. Daarnaast ontwikkelde hij zich in kunstzinnige expressievormen, zoals het schrijven van haiku’s (enkele zijn opgenomen in ‘Ode aan de olifant’) en haibuns, en het beoefenen van tai chi.

In ‘Ode aan de olifant’ zijn etsen en penseeltekeningen opgenomen van Carla Kleekamp. Deze kunstenares wordt door James E. Purvis, voormalig directeur Kunstzaken Gemeente Almere, gerangschikt onder de ‘verhalend realisten’, “omdat Carla’s handen op treffende wijze optekenen wat haar ogen waarnemen, kan elk grafisch blad beschouwd worden als een boeiend journaalblad dat de actualiteit van elke dag, van elke tijd, met precisie weergeeft. “

Brand winkelcentrum De Sluis is aangestoken

DRIEBERGEN Het AD/UN meldt dat de brand op 11 oktober bij winkelcentrum De Sluis in Driebergen is aangestoken. De politie heeft tijdens haar onderzoek brandbare stoffen aangetroffen. Om wat voor stoffen het gaat, is nog niet bekend. Of er een verband is met de benzine- en gaslucht die bij het centrum is geroken voor de brand uitbrak, kan de politie nog niet zeggen. Dit geldt ook voor het motief voor de brandstichting. De politie heeft nog niemand aangehouden voor de brandstichting.

Heuvelrugnieuws van woensdag 25 oktober 2006

Parklaan 15 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.45 uur   temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Koperdiefstal

DRIEBERGEN  Dinsdagavond rond 20.40 uur kreeg de politie de melding dat er op de Traaij koperkabels gestolen werden. De politie ging erop af en hield twee jongens uit Driebergen (12 en 14 jaar) aan. Zij werden meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De ouders van de jongens zijn in kennis gesteld.

Heuvelrugnieuws van donderdag 26 oktober 2006

Dokter Hermansstraat 3a-5 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.15 uur   temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

VVD: ‘Het is nog erger geworden’

DRIEBERGEN De Stichtse Courant meldt dat het college van b&w het plan voor een busstation bij station Driebergen-Zeist heeft aangepast. De aanleg van het busstation moet, in verband met de doorstroming, gecombineerd worden met het realiseren van een totaal nieuwe verkeersregelinstallatie bij de Breullaan.

Verder zijn er nog enkele andere aanpassingen in het plan doorgevoerd, zoals: het aanbrengen van fietsstroken op de Stationsweg en het verschuiven van de taxistandplaatsen naar de parkeerplaats (dit kost zes parkeerplaatsen). De VVD, die al eerder luid en duidelijk had kenbaar gemaakt dat men het busstation-plan om meerdere redenen onzalig vindt, is van mening dat de aanpassing geen verbetering is. Integendeel: “Het is nog erger geworden” zegt VVD-raadslid Bob van Lierop.


Niet elke verbetering is een vooruitgang.
Hans Hermans, 26-10-2006

Het college moet eens een keuze maken! Willen ze nu een aantrekkelijk openbaar vervoer stimuleren of willen ze ruim baan voor de auto? Volgens mij staat de overheid beter openbaar vervoer voor en is de keuze eenvoudig. De doorstroming wordt minder en als inwoners de keuze maken voor de auto, betekend dit langer onderweg zijn. Dan maken ze misschien eerder de keuze voor de fiets of het openbaar vervoer. En anders gaan ze maar naar elkaar kijken in de auto. Feitelijk wel zielig, al die mensen alleen in een auto. Als iedere automobilist nu een persoon meeneemt in zijn auto worden de files met de helft verminderd zonder dat het een cent kost. Kijk, daar kunt je mee thuiskomen alleen weinigen doen het! Te triest voor woorden.
Jan Koert Lange, 26-10-2006

Warmste dag in oktober

DRIEBERGEN  Een weerstation in Driebergen noteerde vanmiddag om 13.37 uur een temperatuur van 20,9 graden. Bij het KNMI De Bilt werd een record gevestigd. Met 21,8 graden was het eind oktober nog nooit zo warm. Het oude record dateert van 1937.


Bij een (kernen)fusie komt altijd veel warmte vrij.
Hans Hermans, 26-10-2006

Driebergen is maar één kern. Zou het in de andere kernen ook zo warm zijn geweest?
Jan Koert Lange, 26-10-2006

Heuvelrugnieuws van vrijdag 27 oktober 2006

Van Wassenaerstraat 31 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.45 uur   temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Maarten Luther Wandeltocht 2006

AMERONGEN  Zo rond hervormingsdag wordt in Amerongen de Maarten Luther Wandeltocht gehouden in het prachtige natuurgebied van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. Op zaterdag 4 november 2006 wordt de tocht voor de 6e maal gehouden.
Er zijn vele extra’s op de route! De vele enthousiaste reacties op de tochten die tot nu toe geweest zijn doen steeds meer wandelaars besluiten om ook mee te doen. Dat is ook verklaarbaar, want de prachtige omgeving van de Amerongse bossen op de Utrechtse Heuvelrug en de schitterende herfstkleuren samen met het golvende landschap zijn de uitdaging voor wandelend-en sportief Nederland. Juist in het najaar wil men nog graag aan een wandeltocht meedoen. Evenals de vorige jaren zullen de kerken op de route weer geopend zijn als controle posten waarbij iets speciaals aan de wandelaars wordt aangeboden.

De routes zijn 5-10-20 en 30 km. (15 km kan ook) en voor de echt lange afstandwandelaars kan ook 60 km worden gewandeld. Zij starten dan om 7.00 uur. Voor de wandelaars is een mooie herinneringsmedaille bij het volbrengen van de tocht beschikbaar. Of een volgende herinneringsklip op de al reeds in de vorig jaren ontvangen medaille. Inschrijfgeld E.3,50 met medaille en E.2,50 zonder. Kinderen tot 12 jaar halfgeld. Leden van de wandelbond E.0,25 reductie. De Maarten Luther Wandeltocht wordt gehouden in samenwerking met de

Stichts Gooise Wandelsport Bond (SGWB), een onderdeel van de Landelijke Nederlandse Wandelsport Bond. De routes worden onderweg aangegeven.

De starttijden zijn: 60 km om 7.00 uur in de Uithof, Nederstraat 23,
30 en 20 km. van 9-10 uur in de Uithof, Nederstraat 23,
10 en 5 km. van 9-13 uur in de Uithof, Nederstraat 23

De plaatsen die door de wandelaars worden aangedaan zijn, Elst, Veenendaal, Overberg, Leersum en Amerongen. Onderweg zijn ludieke rustplaatsen om even op adem te komen, zoals de kerken op de route en leuke restaurants.

Extra wegafsluiting N226

LEERSUM  De afgelopen twee weken heeft de provincie Utrecht wegwerkzaamheden verricht op de Woudenbergseweg/Maarsbergseweg (N226) tussen de A12 en Leersum. Om dit werk te kunnen uitvoeren is de weg tussen 16 en 27 oktober, ’s avonds en ’s nachts afgesloten geweest.
Vanwege de weersomstandigheden (regen) heeft de aannemer nog een extra avond- en nachtafsluiting nodig om het werk te kunnen afronden. Deze extra afsluiting vindt plaats vanaf dinsdagavond 31 oktober, 20:00 uur tot woensdagochtend 1 november, 06:00 uur.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 28 oktober 2006

Vossenkamp 2-6 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.55 uur   temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

CD Jan de Beer verkrijgbaar bij CD Artline

DRIEBERGEN  De cd ‘Water bij de Wijn’ van Driebergenaar Jan de Beer is sinds deze week ook verkrijgbaar bij CD Artline aan de Traaij. Tot nu toe was was het schijfje hier alleen via de webwinkel www.bol.com beschikbaar (omdat de cd door een Belgische platenfirma is uitgebracht en vooral in België gedistribueerd wordt). Maar, vanwege de belangstelling in Driebergen, heeft de cd-zaak aan de Traaij er nu ook een aantal in voorraad. Meer info over de cd op: www.jandebeer.com

Heuvelrugnieuws van zondag 29 oktober 2006

Traaij Driebergen: oude begraafplaats
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.30 uur   temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Vechtpartij Doorn

DOORN  In de nacht van zaterdag op zondag kreeg de politie omstreeks twee uur de melding dat op de Dorpsstraat een vechtpartij plaatsvond. Daar aangekomen bevond zich een slachtoffer (gegevens onbekend) met een gezwollen gezicht die voor behandeling naar het ziekenhuis is gegaan. De verdachte had de plaats van de vechtpartij verlaten maar kwam even later terug en werd direct door de politie aangehouden. Deze 17-jarige jongen uit Leersum bleek ook verwondingen aan zijn hand te hebben opgelopen en is voor behandeling naar het UMC Utrecht gebracht. De politie onderzoekt de vechtpartij.

Maarnse meisjes winnen dubbel

MAARN Op het tennistoernooi van de Doordraaiers uit Houten: het McDonalds Open Jeugdtoernooi 2006 zijn de Maarnse meisjes Melike Oosterhoff (rechts) en Larissa Willemsen (links) afgelopen zaterdag eerste geworden in de categorie meisjes dubbel tot 10 jaar.

Erg druk op tiende pompoenenmarkt

ZEIST Volgens een lezer van Heuvelrugnieuws.nl zouden er vorig jaar niet veel pompoenen te koop zijn geweest. Wel pompoenen waren er vandaag in overvloed en het zag er zwart van de mensen. Vaak lange wachttijden bij de activiteiten als lampion maken en broodbakken. Een foto-impressie van Robert Zwart.

Heuvelrugnieuws van maandag 30 oktober 2006

A12 en Hoge Woerd Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 8.50 uur   temperatuur: 10 °C

Stemmachines Utrechtse Heuvelrug goedgekeurd

HEUVELRUG  De stemmachines van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken goed bevonden. Mensen die toch graag met een rood potlood willen stemmen moeten hun stem uitbrengen in één van onderstaande gemeenten; daar zijn de machines namelijk afgekeurd.

De volgende 35 gemeenten stemmen met rood potlood

 • Aalsmeer
 • Alphen aan de Rijn
 • Ambt Montfort
 • Amstelveen
 • Amsterdam
 • Beemster
 • Bernheze
 • Culemborg
 • Drimmelen
 • Eindhoven
 • Franekeradeel
 • Geertruidenberg
 • Goes
 • Gorinchem
 • Heiloo
 • Hilvarenbeek
 • Hoogezand-Sappemeer
 • IJsselstein
 • Leiderdorp
 • Meijel
 • Moordrecht
 • Nederlek
 • Reeuwijk
 • Ridderkerk
 • Roerdalen
 • Schiedam
 • Sevenum
 • Tholen
 • Tilburg
 • Uden
 • Uithoorn
 • Veere
 • Vlieland
 • Vlist
 • Waalre

 


Wat valt er nou af te keuren aan een stemmachine? Is stemcomputer trouwens niet een betere omschrijving?
Hans Hermans, 30-10-2006

Citaat uit het persbericht van het ministerie
“Ten aanzien van de vragen over het waarborgen van stemgeheim heeft de AIVD onderzocht of het mogelijk zou kunnen zijn dat anderen dan de kiezer in of buiten het stemlokaal via ontvangapparatuur zouden kunnen zien of horen wat er is gestemd. Het schenden van het stemgeheim via opvangen van straling is strafbaar.
Uit het onderzoek van de AIVD blijkt dat de Sdu-machine dermate sterke straling en signalen afgeeft dat met elektronische apparatuur tot op tientallen meters afstand het stemgedrag van de kiezer kan worden gevolgd. Met de fabrikant is nagegaan of technische oplossingen te vinden zijn die kunnen worden doorgevoerd voor de komende verkiezingen. Dat blijkt niet mogelijk te zijn. Minister Nicolaï heeft daarom het voornemen om de goedkeuring van de Sdu-machines in te trekken. Dit is vandaag aan de fabrikant medegedeeld.”
Redactie Heuvelrugnieuws.nl, 30-10-2006

Panthers gepakt met eigen wapen

DRIEBERGEN  Zondag speelde het First XV team van Rugby Club The Pink Panthers tegen het mede gepromoveerde LSRG uit Leiden, of te wel de Leidse Studenten. Vanaf het eerste moment was duidelijk dat het weer een close game zou worden.
Beide teams stonden voor deze wedstrijd achter elkaar in de competitiestand: Leidse Studenten op vier, The Panthers op vijf met slechts 1 wedstrijdpunt verschil.

De eerste score was voor The Panthers die een penalty-kick wisten te verzilveren, dit door Jeffrey Nuijten, 3-0. Hiermee ontwaakte de studenten en gingen stevig in de aanval. Met mooi vloeiend driekwarten spel werd door de verdediging van The Panthers heen gesneden met als gevolg de eerste try van de wedstrijd en dit met conversie 3-7. Dit redelijk snel gevolgd met eveneens een penalty-kick van LSRG 3-10. The Panthers enigszins aangeslagen waren op zoek naar de oplossing. Dat lukte nog niet echt. Door dat zoeken naar de oplossing hadden The Panthers meer overtredingen nodig dan ze gewend zijn, hierdoor een tweede kick op de palen van de Leidse studenten. 3-13.

Mede door de vele blessures waren The Panthers zoekende naar een oplossing. Die werd niet echt gevonden; echter op karakter wisten de Panthers toch nog druk te zetten op de verdediging van LSRG. Hierdoor kon voor rust Danny Wijngaarden de eerste Panthers try scoren, dit met conversie waardoor de rust inging met 10-13. Zeker een overbrugbare achterstand. Tweede helft begon echter met de tweede try van de Leidenaren 10-20. Gevolgd door toch nog de aanvallen van The Panthers die doormiddel van try’s van Peter Waardenburg en Jeffrey Nuijten de leiding in de wedstrijd wisten te nemen. 22-20. Ondanks aandringen van de Heuvelrugbyers scoorde Leiden toch weer twee try’s waardoor The Panthers opnieuw tegen een achterstand aankeken. De aansluiting kwam door mooi aanvalsspel tussen Marc Verbraak en Jeffrey Nuijten waarbij de eerste genoemde de try scoorde, conversie werd gemist. Aanvallend bleef het wel even kloppen bij The Panthers echter door gebrek aan ervaring mochten er niet meer worden gescoord. LSRG deed definitief de deur dicht in de laatste minuut door een penalty-kick te scoren en de stand te zetten op 27-35.

Volgende week moeten de mannen naar Etten-Leur om plaatselijke REL te ontmoeten. 14.30 uur is KO tijd. De Reserves van The Panthers die ook hun wedstrijd verloren tegen koploper Den Helder met 7-55 gaan komende zondag naar Alkmaar Ko daar is om 14.00 uur.

Nieuwe website voor de Heuvelrug

HEUVELRUG Anthon Keuchenius en Paul Blom zijn een website gericht op de gemeente Utrechtse Heuvelrug begonnen. Zij willen datgene brengen dat de andere media te vaak laten liggen getuige hun welkomstwoord: “Welkom op de site die Heuvelrugse actualiteiten voorziet van achtergronden die anderen nu al te vaak nog laten liggen.” 
Op Heuvelrugnieuws.nl vindt u de link op de voorpagina onder <andere nieuwsbronnen> bij heuvelrug.nu .


Aan de techniek zal nog wat gesleuteld moeten worden. Het is traaaaag. En het groen van het wit scheiden lukt ook nog niet helemaal. Nu ja, alle begin is moeilijk en al doende leert men. Dus succes gewenst. 
Michiel van der Vlist, 31-10-2001

Wat een leuk initiatief. Aanvankelijk was ik sceptisch, is er wel ruimte voor Heuvelrug.nu naast Heuvelrugnieuws.nl? Maar als Renk Knol, de eigenaar van Heuvelrugnieuws.nl op zijn site een doorlink zet naar Heuvelrug.nu, dan is er ruimte voor deze nieuwe site. Anthon en Paul, ik wens jullie succes met jullie website. Tot slot, trek je niets aan van de eerste kritiek van Michiel, hij kan niet zo goed beginnersinitiatief van ervaring scheiden.
Hans Hermans, 31-10-2006

Ik vraag me af waarom weer een nieuwe site voor heuvelrug-nieuws.
Van versnippering wordt niemand wijzer. Nu moeten we al kijken op heuvelrugnieuws.nl en op unieuws.nl voor daar verdwaalde berichtjes.
Heuvelrug.nu zal wel veel toegevoegde waarde moeten bieden om haar bestaansrecht te bewijzen. Maar ja, iedereen met een beetje HTML-kennis kan zo een site beginnen.
Dus, wie volgt?
Arnoud Venema, 31-10-2006

Heuvelrugnieuws van dinsdag 31 oktober 2006

Binnenplaats Driebergen: vanaf De Lei
foto: © Renk Knol
tijd: 11.55 uur   temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Eerste wedstrijd op kunstgras CDN 2-2

DRIEBERGEN  Op sportpark de Woerd is voor het eerst gebruik gemaakt van het nieuwe kunstgrasveld. Beide teams, CDN en Bunnik, Hebben er een voortreffelijk schouwspel van gemaakt. CDN begon de wedstrijd vooruitstrevend, al in de vierde en vijfde minuut kreeg CDN grote kansen. Paul Hofwegen en Martijn van Loon waren dicht bij een treffer, maar zij wisten de kansen niet te benutten. Het tempo bleef hoog en CDN bleef kansen creëren. Jeffrey Veenendaal was dicht bij een doelpunt, een afstandschot miste het doel en Martijn Haars miste helaas het doel om een verdiende voorsprong te nemen. Bunnik was intussen gewend geraakt aan het snelle positie spel en nam het heft in handen door een serie kansen. Het was keeper Marijn Onwezen die tot vier keer over zijn doel wist schoon te houden waardoor beide teams de rust in gingen met 0-0.

Na de thee kwam er één wissel in het team van CDN, Albin Meijer kwam in het veld voor aanvoerder Martijn Haars die geblesseerd achter bleef in de kleedkamer. CDN begon de tweede helft te slap, waardoor Bunnik direct kansen kreeg. In de zeven en vijftigste minuut was het dan ook raak voor Bunnik, de CDN verdediging was te twijfelachtig bij het aanpakken van de speler. Drie minuten later was het weer raak, een goed uitgespeelde kans werd prima benut, 0-2. CDN liet het er niet bij zitten en begon meer veerkracht te krijgen. Door één op één te gaan voetballen kwam er meer druk naar voren wat een treffer opleverde voor Jeffrey Veenendaal, 1-2. Keeper Marijn Onwezen moest helaas geblesseerd aan de hand de wedstrijd verlaten en werd vervangen door Edwin Evers. CDN ging door met het goede spel en kwam in de zeven en zestigste minuut gelijk door Martijn van Loon. Daarna lag de wedstrijd weer helemaal open en gingen beide teams voor de winst. Bunnik scoorde nog 3-2 maar dit doelpunt werd om onbegrijpelijke reden afgekeurd. Zo eindigde deze streekderby in een gelijk spel en had de neutrale kijker een uitstekende wedstrijd gezien met de juiste verhouding.

Zaterdag 4 november a.s. de uitwedstrijd in Nieuwegein, JSV – CDN 14.30 uur

Stand per 28 oktober 2006
CDN                   7-17
Scherpenzeel      7-17
Bunnik                8-14
JSV                    7-13

Omwonende legt bouw stil

DOORN Het AD/Un meldt dat sinds februari de bouw van 24 woningen aan de Acacialaan in Doorn stil ligt. De vergunning was verleend en de bouw begonnen, toen één omwonende naar de rechter stapte. Die oordeelde dat er een procedurefout was gemaakt. Lees ver in het AD/UN


Hier zijn de feiten niet helemaal correct: het was niet één recalcitrante omwonende, maar een reeks van bezorgde omwonenden en belanghebbenden. De omwonenden reageren omdat er grootschalig wordt gebouwd in een wijk waar dat verder niet het geval is. Bovendien praktisch op de erfgrens. Ten slotte is er ook bezwaar aangetekend door de VLD vanwege de verdere verdichting van het centrum en de inrichting van de Acacialaan. De gemeente legt, zoals altijd, alle bezwaren naast zich neer om projectontwikkelaars alle ruimte te geven. Je kunt een boeiend feuilleton schrijven over de rol van de gemeente, de welstandscommissie, Van Bekkum en de woningbouwstichting. Als dan ook nog blijkt dat de procedures fout gevolgd worden, dan kan het niet anders dan dat het bestuur op zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid wordt aangesproken door de rechter. Voor alle duidelijkheid; het is dus niet één omwonende, het is breed gedragen onder de bevolking.
Theo Koster, 1-11-2006

De Gemeentewinkel is geopend

DOORN  Burgemeester Frits Naafs verrichtte dinsdagmorgen samen met Ronald ten Hoope de openingshandeling van de Gemeentewinkel in het Cultuurhuis. Met het doorknippen van een lint werd de Gemeentewinkel officieel in gebruik genomen.

vergroot foto

Voor Ten Hoope kwam deze openingsactie als een volslagen verrassing. Als inwoner van de gemeente Maassluis kwam hij naar de Gemeentewinkel om een bestemmingsplan in Maarn-Zuid in te zien. Als eerste bezoeker ontving Ten Hoope tevens een boeket bloemen. Alle bezoekers van de Gemeentewinkel ontvangen deze week een attentie, zolang de voorrraad strekt.

Gratis politiek hoekje in de Kaap

DOORN  Weekblad De Kaap gaat de plaatselijke politieke partijen wekelijks ruimte bieden om de actualiteit te becommentariëren. Dat is de uitkomst van een eerder verzoek van Groen Links-raadslid Wilma Hielema, die vond dat de politiek onvoldoende voor de dag kwam in de lokale pers. CDA, SP en de lokale partij BVH zijn tegen het plan, maar gaan wel meedoen. 


Mag ik daaruit concluderen dan ook nimmer een bijdrage van de broeders en zusters van CDA, SP en BVH aan te treffen in dit ‘hoekje’?
Hans Hermans, 31-10-2006

Nee, Hans. Er staat dat toch duidelijk dat deze partijen tegen zijn, maar wel meedoen.
Heleen
de Bruijn, 1-11-2006

Ja Heleen, dat heb ik ook gelezen, maar het getuigt van zeer weinig ruggegraat. Net zoiets als “ik betaal niet mee aan zijn verjaardagskado, maar eet wel een taartje”. Al die politieke partijen zijn hetzelfde. En daarom verwacht ik van genoemde partijen geen bijdrage in dat ‘hoekje’, je bent tegen of niet.
Hans Hermans, 1-11-2006

Afgezien van het feit of partijen nu wel of niet mee doen met dit ‘hoekje’, het is verontrustend te moeten constateren dat er op deze manier een belangenverstrengeling ontstaat tussen de onafhankelijke pers en de politieke partijen die in de raad zijn vertegenwoordigd. Dat is slecht voor de pers, maar wellicht nog slechter voor de politiek. Opmerkelijk is dat de burgemeester dit innovatie noemt.
Renk Knol, 1-11-2006

Renk, ik ben het niet met je eens. Het is juist heel innovatief, een door en onder verantwoording van de politiek samengesteld ‘hoekje’ in de krant. Zolang er maar bijstaat dat de bijdragen geheel buiten de verantwoording van de krant vallen en de krant ook niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de (politieke) inhoud van de tekst. En als de krant er zelf geen moeite mee heeft, waarom zouden wij er dan moeite mee hebben? Ik zou wél mijn bedenkingen hebben als de krant slechts één partij een podium zou bieden. En dat is wellicht ook de reden dat CDA, SP en BVH tegen zijn, maar wel meedoen: Om de pluriformiteit te waarborgen. Tot slot vinden de ‘tegenpartijen’ dat belangstellenden maar op hun site moeten kijken. Hoe komt het toch dat men denkt dat tegenwoordig iedereen toegang heeft tot het net? Vele ouderen hebben geen computer.
Hans Hermans, 1-11-2006

Beste Hans, Niets is gratis. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als het dagelijks bestuur van de gemeente het voornemen heeft haar gemeentenieuws onder te brengen bij een andere uitgever. De reactie van de BDU zal zonder meer zeggen dat er dan ook geen sprake meer is van het ‘gratis’ hoekje en daarmee de besluitvorming in de raad beïnvloeden.
Het feit dat de gemeente haar ‘gemeentenieuws’ bij slechts één uitgever onderbrengt is bedenkelijk. Die uitgever is er alles aan gelegen de verstandhouding met de gemeente goed te houden, en is daardoor minder onafhankelijk geworden.
Ik vraag me trouwens af waarom de BDU (met De Kaap en de Stichtse Courant) het contract heeft gekregen en niet Wegener (met de Nieuwsbode). Ik heb nergens iets gelezen van een Europese aanbesteding, maar wellicht was daar het bedrag te laag voor.
Overigens vraag ik mij af waarom die gemeentelijke pagina’s er zijn. De gemeentelijke website geeft dezelfde informatie. En een gemeente is niet verplicht zo’n pagina te hebben. Het aanplakken van allerlei besluiten aan het gemeentekantoor is volgens de wet voldoende. Er kan dus zomaar 35000 euro + overhead jaarlijks bespaard worden door die pagina’s af te schaffen.
En niet iedereen heeft toegang tot internet, maar in deze gemeente is het hoger dan het landelijk gemiddelde. En vandaag werd bekend dat er in Nederland ruim 11 miljoen internet aansluitingen zijn. En de weinige mensen die geïnteresseerd zijn in die gemeentelijke pagina’s, die hebben internet. Ook de ouderen. Dus afschaffen die pagina’s en het zogenaamde ‘gratis hoekje’.
Renk Knol, 1-11-2006

Renk, eerlijk is eerlijk, je hebt een punt, op dit betoog heb ik geen tegenargumenten. Ik had nog niet zover doorgedacht (ja ja, lach maar), maar je mag je inderdaad afvragen, waarom juist die ene krant? Misschien dat Frits Naafs, als hij toch zijn weblog aan het tikken is (zou hij het écht zelf doen?), gelijk even op deze discussie wil reageren.
Hans Hermans, 1-11-2006
 
Volgens mij is het nog steeds zo dat de gemeente de officiële publicaties in een plaatselijk “sufferdje” dient te plaatsen, in ieder geval een (gedeelte van) een blad dat huis aan huis wordt verspreidt. Maar ik denk inderdaad dat de meeste personen inmiddels toegang hebben tot internet, in bibliotheken kun je ook al lang internet op. Verder is er binnenkort de mogelijkheid om elke week de officiële bekendmakingen via de mail te ontvangen. Nu al te raadplegen via overheid.nl.
En als de gemeente de politiek interessanter wil maken dan inderdaad maar via bijvoorbeeld deze website of die van hun zelf. Dan wordt het tenminste ook nog interactief en niet een van te voren bedacht stuk in de krant. Dat is net zoiets als de weblogs van de meeste burgemeesters. De afdeling communicatie schrijft deze gewoon vol en er komt geen burgemeester aan te pas!
Ik denk dat Renk over de gemeentepagina’s via de BDU de spijker op zijn kop slaat. De BDU doet het voor veel meer gemeenten en waarom niet de Nieuwsbode? Deze wordt gratis verspreid en de uitgever hiervan zal waarschijnlijk met een lager bedrag genoegen nemen.
Jan Koert Lange, 1-11-2006

Afgezien van het feit dat belangenverstrengeling tussen een ‘onafhankelijke’ krant en de politiek op de loer ligt met een dergelijk hoekje in de krant, vraag ik me af waarom de politieke partijen zo ontevreden zijn over aandacht van de media. Aan wie ligt dat?
Standpunten en gedachten communiceren naar de burger toe is iets wat de politieke partijen zelf zouden moeten doen. Hoe? Dat is hun zaak. Daar is een krant niet voor bedoeld.
Bovendien, de hoeveelheid informatie die ik bijvoorbeeld als verslaggever ontvang van de politieke partijen is niet bepaald groot. Af en toe een persbericht en that’s it. Terwijl de telefoon zo eenvoudig te pakken is. En als ik informatie krijg, gaat het voornamelijk om het ventileren van eigen, allang, bekende standpunten. Daar zit dus geen nieuws in.
Zie de afgelopen verkiezingscampagne vlak voor de herindeling. De meeste partijen gingen nauwelijks diep op onderwerpen in en verzuimden concrete oplossingen te geven voor vraagstukken, die het vermelden waard waren. Zeker op de verkiezingsbijeenkomsten, bleef het vooral bij heel veel algemeenheden.
Als politieke partijen vaker in de media willen komen, zullen ze daar zelf actief aan bij moeten dragen. Niet door eindeloos eigen standpunten in het algemeen te herhalen, maar een duidelijke mening te geven over actuele onderwerpen.

De enige partij die er in slaagt nogal eens in het nieuws te komen is de SP. Die houden zich bezig met concrete onderwerpen die burgers direct aangaan en slagen er door hun concrete acties in ook de aandacht van de media te trekken.
(PS. Ik ben geen SP-stemmer)
Heleen
de Bruijn, 2-11-2006

Wat wordt met de opmerkingen van Heleen maar weer bewezen? Eens in de vier jaar dringen al die politieke kabouters zich aan ons op en daarna bestaan wij niet meer; ze zijn weer “met hun eigen ding bezig”. (PS. Wat hebben wij aan de informatie dat jij geen SP-stemmer bent, Heleen?)
Hans Hermans, 2-11-2006 

Hans, ik zou de indruk van bevoordeling gewekt kunnen hebben,  door met het voorbeeld van de SP aan te komen. Vandaar.
Heleen
de Bruijn, 2-11-2006

Wij waren niet verrukt van het voorstel om gebruik te maken van de ” deal” tussen burgemeester Naafs
en De Kaap.Nu is er niet zoveel op tegen om gebruik te maken de ruimte die De Kaap nu biedt om
standpunten naar voren te brengen, maar wij ergerden ons aan de aanleiding.
Groenlinks lamenteerde dat de plaatselijke pers ” zo weinig aandacht had voor de standpunten van de
partijen in de raad “.Dat leek ons nu je reinste flauwekul.Als je echt wat te melden hebt en je beperkt je
niet tot de papierwinkel van de raad, dan ben je interessant voor de pers.
De SP heeft over die aandacht niets te klagen.Als de andere partijen nu ook eens buiten verkiezingstijd
de straat op gaan, dan hoeven ze Naafs echt niet meer in te schakelen om ook eens in de krant te worden
genoemd.
Ad Schiedon fractievoorzitter SP , 13-11-2006

Gebakken lucht

HEUVELRUG In een persbericht laat de SP Heuvelrug weten dat zij zaterdag 4 november in de Heuvelrug de aftrap geeft voor de landelijke verkiezingen. Alle inwoners van de gemeente kunnen bij de SP-stands in Leersum en Driebergen terecht voor een gratis bakje ‘gebakken lucht’, in de vorm van zoete popcorn.

De stands op de Traaij in Driebergen en bij Albert Heijn in Leersum zullen bemand worden door lokale SP-ers. Bij hen kan je naast de popcorn uiteraard ook terecht voor het verkiezingsprogramma en informatie over de kandidaten. Gewoon een praatje maken kan natuurlijk ook.

Met het aanbieden van gratis popcorn wil de SP op een ludieke manier onder de aandacht brengen dat het zoet van Balkenende in de verkiezingstijd niets anders is dan gebakken lucht. Het leidt de aandacht af van alle verslechteringen die de afgelopen vier jaar zijn doorgevoerd op het gebied van de zorg, huisvesting en het openbaar vervoer.

Afdelingsvoorzitter Fried Anepool: “Het is op 22 november belangrijker dan ooit dat mensen strategisch stemmen. Strategisch stemmen kan niets anders dan door een stem uit te brengen op de SP. Dan houd je Wouter Bos links, houd je de VVD buiten de regering, voorkom je Balkenende 4 en maak je van de SP een nog grotere partij zodat het socialer wordt in Nederland”.

Overigens zullen SP-mensen de komende weken veel op straat te zien zijn. Huis en huis zal worden gefolderd en 11 november zijn ze te vinden bij de SP- stands in Maarn en Amerongen. 18 November zal de SP alle dorpen van de gemeente Heuvelrug bezoeken.


En een bakje “Fried”? Dat is weliswaar geen gebakken lucht, maar houdt iedereen van die lucht?
Hans Hermans, 31-10-2006