Heuvelrugnieuws van zaterdag 1 oktober 2005

Arnhemsebovenweg Driebergen: rotonde met Loolaan vanaf Van Oosthuyselaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

De Troubadour speelt Ragebol bij Boswerf

ZEIST  Er was eens… een koningin, zij kon geen kindje krijgen en had daarover veel verdriet. Een bedelares weet raad. Om een kindje te krijgen moet de koningin zich wassen in twee kuipjes water. Daaruit zullen twee bloemen ontspringen, één mooie en één lelijke. De mooie bloem moet ze opeten maar de lelijke beslist niet!
De koningin volgt de raad van de bedelares niet helemaal op……….
In dit van oorsprong Noorse sprookje zal de hoofdfiguur “Ragebol” de strijd aanbinden met de trollen en een lange reis moeten maken om haar zus te redden. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar ( niet jonger!) en verder voor iedereen die van sprookjes houdt. Het sprookje “Ragebol” wordt uitgevoerd door het poppen-, licht- en schaduwtheater “De Troubadour”, en wordt omlijst met levende muziek.
De voorstelling wordt gespeeld op zondag 9 oktober om 12.30 uur, 14.00 en 15.30 uur. Duur: ongeveer 3 kwartier.
De toegang tot de voorstelling bedraagt € 2,50 per persoon.

Locatie: bezoekerscentrum De Boswerf
Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393. U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.


Heuvelrugnieuws van zondag 2 oktober 2005

De Wissel Driebergen: richting Korte Dreef
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.55 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Open Atelierroute Driebergen 2005

DRIEBERGEN  De Open Atelierroute Driebergen is een jaarlijks terugkerend cultureel evenement in ons dorp. Schilders, grafici, keramisten, beeldhouwers, edelsmeden en tekenaars hebben het afgelopen jaar hard gewerkt en het resultaat is te zien op 8 en 9 oktober.
Want dan openen Driebergse kunstenaars en het Cultureel Educatief Centrum ‘Champ Aubert’ hun deuren voor het publiek. Waarnemend burgemeester W.Kozijn zal op 8 oktober om 11.00 uur de route openen. Het dameskoor ‘Korage’ zal het geheel opluisteren met schilderachtige en vrolijke liederen. Omstreeks 11.45 uur zullen de kunstenaars zich naar hun ateliers begeven, die op zaterdag 8 oktober en zondag 9 oktober van 12.00-1700 uur open zijn voor het publiek.

De afsluiting van de Atelierroute zal van 17.15 – 18.30 uur plaats vinden in ‘Champ Aubert’. De muzikale omlijsting is nog een aangename verrassing. We willen echter een tip van de sluier oplichten en verklappen dat twee veelzijdige musici die verrassing verder vorm zullen geven. Ook Champ Aubert is opgenomen in de Atelierroute met werk van Verena op ten Noort dat ook na de route tot 26 november te bezichtigen zal zijn.

Routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar bij de sponsors van de Open Atelierroute, herkenbaar aan de poster en bij ‘Champ Aubert’, Boekhandel Jacques Baas, Bloembinderij Elenbaas en de Openbare Bibliotheek.

Veel sponsors zullen hun etalage van tevoren al in de sfeer van de Open Atelierroute inrichten.

Bob of bon-campagne afgesloten met grote controle

ZEIST  De alcoholcampagne onder de slogan ‘Bob of bon?’ is vrijdagavond formeel afgesloten. Dat gebeurde met een grote alcoholcontrole op verschillende locaties in het politiedistrict Binnensticht. Hieraan namen ruim dertig politiemedewerkers en een Bob-team van 3VO deel.

Tijdens de campagneperiode controleerde de politie ruim 20.000 bestuurders van voertuigen door middel van een blaastest op alcoholgebruik. Dat waren 5.000 blaastesten meer dan aan het begin van de campagne als doel werd gesteld. De blaastesten resulteerden in 437 aanhoudingen van bestuurders die (teveel) alcohol hadden genuttigd. Zo’n 75 bestuurders hebben hun rijbewijs moeten inleveren. De geteste waarden liepen uiteen van 240 tot 970 ug/l.
De alcoholcontroles door medewerkers van het Bureau Verkeer Onder Controle en de noodhulp en wijkpolitie van het politiedistrict Binnensticht gaan na de formele afsluiting van de campagne onverminderd door.
De controles werden gehouden in Bunnik, De Bilt, Driebergen, Groenekan, Maartensdijk, Odijk en Zeist.

Wedstrijdzwemmers De Zwoer op koers

DRIEBERGEN  Zo’n dertig wedstrijdzwemmers van zwemclub De Zwoer hebben gisteravond (zaterdag) de KNZB-competitie sterk geopend. In de eerste wedstrijd in Leusden zwommen de leden van de Zwoer de 21 programmanummers in een totaaltijd van 52 minuten, 45 seconden en 74-honderdste (52.45,74).

Naast de goede prestaties van velen die al meerder jaren twee keer per week trainen, vielen ook de uitslagen op van kinderen en volwassenen die pas relatief kort met de wedstrijdzwemmers meetrainen. Nicky van Saane dook onder de vijftig seconden op de 50 meter school (0.49,79) en gaf daarmee en belangrijke bijdrage aan de goede prestatie. Ook de inzet van Stephan Esmeijer op de 100 meter vlinderslag (1.34,50) en 200 meter vrije slag (3.09,40) was een belangrijke aan het goede resultaat. Andere ‘nieuwkomers’ als Joost Ruiterkamp en Dirk Jan Laan vielen ook op door hun grote vorderingen.
De Zwoer zwemt in de tweede klasse van district 3. Aan die competitie doen in totaal 14 teams mee die in verschillende samenstellingen tegen elkaar zwemmen. Ze moeten gedurende het seizoen in vijf wedstrijden een zo snel mogelijke totaaltijd neerzetten.
De Zwoer zwemt de competitie met De Haaien uit Leusden, De Amer uit Amersfoort en Zwemclub Woerden. In de eerste wedstrijd was alleen de Haaien een fractie sneller dan De Zwoer: 52.45,31. De Amer (53.31,97) en Woerden (55.18,87) bleven ver achter.

Dalto/ Human Network leeft zich uit in Friesland

DRIEBERGEN  Dat SCO voor het weekeinde nog ongeslagen was in eigen huis maakte het luidruchtige Oldeholtpader thuispubliek hongerig naar een goede wedstrijd en minimaal een punt tegen koploper Dalto/ Human Network. Het publiek kreeg niet wat het wilde: Dalto/ Human Network was oppermachtig en deelde van het begin af aan de lakens uit.

Alfred Donker noemde de Hoolt Tuun (de thuisbasis van SCO) afgelopen week nog een onneembare vesting, maar via het in topvorm verkerende damestandem “Sietske van de Sande – Ilona van de Berg” brokkelde de eerste stenen al in de eerste vijf minuten van de vesting af: 0-2. Door onder andere drie aan SCO toegekende strafworpen door scheidsrechter Landwier kon de hoofdklassendebutant nog tot 5-5 bijbenen, maar daarna zette de ploeg van Ben Verbree een tandje bij en was het beslissende gaatje al in de eerste helft gevallen. Bij 9-12 was het rust en kon de duidelijk aanwezige Friese fanclub verhuizen naar de andere kant om daar hun team met nóg meer lawaai naar een overwinning te schreeuwen. Het hielp niet.

De Jong wint op punten van Donker
Vooraf waren de duels tussen Alfred Donker-Bob de Jong in het ene vak en Jorrit Bergsma-Bauke de Vries in het andere vak het meest interessant. Het leverde in ieder geval veel leuke momenten op waarbij voornamelijk Bob de Jong het zijn tegenstander erg lastig maakte. Donker scoorde bij zijn eerste actie, maar wist in het verdere verloop van de wedstrijd niet meer te scoren. De Jong wel, zijn teller stokte pas bij zes en zo weet Donker dat het andere koek is om tegen een topspeler te staan. Ook het duel Bergsma-De Vries was er een om van te smullen. De beide kemphanen gaven elkaar geen millimeter ruimte en het duel eindigde onbeslist, want de aanvoerder was de enige aan SCO zijde die een goed niveau haalde.

Kruit krijgt SCO aanhang stil
De tweede helft kwam SCO er al helemaal niet meer aan te pas en Dalto/ Human Network kon op haar gemak aan het doelsaldo werken. Riko Kruit, die speelde omdat Adriaan van Dijk in de warming-up niet voldoende hersteld bleek van een eerder opgelopen blessure, speelde deze wedstrijd in een steunende rol en heerste in de korfzone. Zijn vakgenoten konden aanval na aanval aanleggen; Kruit ving wel af. Het resulteerde in een mooi “vakresultaat”: Ilona van de Berg en Jorrit Bergsma scoorden drie maal, Sietske van de Sande schoot vier maal raak. Maar Kruit ving niet alleen de ballen af, ook hij scoorde drie maal én hij maakte mooiste doelpunt van de wedstrijd: in een sprintduel met Bauke de Vries kwam Kruit vrij, kreeg de bal op een meter of zeven van de korf aangespeeld en scoorde fraai onderhands. Op dat moment was het al 11-19 en werd de fanatieke Friese aanhang stiller en stiller.

Frustraties
Aan Friese kant leverde de afstraffing eigenlijk alleen frustratie op. Scheidsrechter Landwier, die met de week beter wordt, maar af en toe nog wat onduidelijk overkomt in zijn beslissingen, moest het wat dat betreft ontgelden. Eerst was het Anita Wind die haar emoties de vrije loop liet; geel. En daarna was het de verzorger van SCO die na een Friese woordenwisseling het geel voorgeschoteld kreeg. Buiten dit incidentje had Landwier een makkelijke middag en hield hij de teugels strak in handen.

Nieuwe gezichten
Trainer Sake Koelma bracht nog wel Maarten Mol in het veld voor de falende Roland Oostra. Mol scoorde bij zijn eerste schot, maar de wedstrijd was al gespeeld. Ook Ben Verbree bracht een nieuw gezicht binnen de lijnen. Het Driebergse talent Jesper Oele kwam in het veld voor Riko Kruit. Oele deed wat hij moest doen: scoren en de wedstrijd nog dieper in het slot gooien.

Topscorers
Dalto/ Human Network: Bob de Jong 6, Sietske van de Sande 4, Ilona van de Berg, Riko Kruit en Jorrit Bergsma allen 3
SCO:Bauke de Vries 5, Anita Wind 3

Dames van Blue Arrows laten zich niet “uit” het veld slaan

DRIEBERGEN  Blue Arrows/ Peugeot Van der Mispel begon de wedstrijd met wat achtergrondinformatie. Men wist dat de tegenstander snel was en een goed schot in huis had. Blue Arrows moest ten opzichte van vorige week dus in een hogere versnelling spelen. In de eerste 10 minuten begonnen de dames sterk, met een kleine voorsprong eindigde het 1e kwart (11-9).

Maar naast de snelheid bleek Red Stars ook over veel fysieke kracht te beschikken. Ondanks her en der een duw- en trekpartij gingen de teams met een gelijke stand de rust in (19-19).
In het 3e kwart veranderde Blue Arrows/ Peugeot Van der Mispel van taktiek. De coach hoopte met een zone-verdediging zijn dames te beschermen tegen het onsportieve spelgedrag van de tegenstanders. Dit lukte slechts in beperkte mate en dus werd snel teruggeschakeld naar een man-to-man verdediging. De verdediging stond weer, maar in de aanval wilde de bal niet door de basket vallen. Daarnaast bleek Blue Arrows niet opgewassen tegen het geweld en moesten zij de tegenstander uit laten lopen naar 28-46.
In het vierde kwart legde de thuisploeg zich neer bij de onervarenheid van de enige scheidsrechter en werd gekozen voor het “heel” verlaten van het speelveld. Gelukkig vielen de scores nu wel en werd het 4e kwart zelfs weer gewonnen (17-15). Helaas was dit onvoldoende en moest men de winst geven aan Red Stars. Eindstand: 45-61.
Scores: Suzanne Duivenvoorde, 17 punten; Simone Thuis, 9 punten; Maartje Schouten, 6 punten; Ellen Noordam, 5 punten; Liane van der Mispel, 5 punten; Renate Vermeulen, 3 punten.
De volgende wedstrijd is a.s. zaterdag, 8 oktober, om 16.45 uur in den Oert, Spijkenisse.

Heuvelrugnieuws van maandag 3 oktober 2005

Van Berckstraat 25-47 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.25 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Robert Zwart wint fotowedstrijd

DRIEBERGEN  Robert Zwart, die enige keren per week de dagfoto voor Heuvelrugnieuws.nl maakt, heeft een weekend Helsinki gewonnen met een vakantiefoto van zijn dochter.

Woensdag 12 oktober: start wijkschouw Driebergen

DRIEBERGEN De afgelopen jaren heeft het gemeentebestuur van Driebergen met regelmaat de wijken bezocht. Dit jaar is besloten om geen wijkbezoeken te houden, maar om één zogenoemde wijkschouw te laten uitvoeren. Het college heeft hiervoor het gebied tussen de Hoofdstraat, Engweg, de Meenkselaan en de Akkerweg aangewezen.

Een wijkschouw is een gezamenlijke actie van wijkbewoners en gemeenteambtenaren, waarbij knelpunten in de openbare ruimte geschouwd worden. De gemeente is op zoek naar enthousiaste bewoners die de wijkschouw helpen voorbereiden.
Bewoners of vertegenwoordigers van (bewoners)organisaties zorgen van tevoren voor een lijst met punten die tijdens de wijkschouw aan bod moeten komen. De punten worden tijdens de wijkschouw door de melders toegelicht. De betrokken partijen leggen zoveel mogelijk direct uit of de punten kunnen worden aangepakt of niet. Voor bijvoorbeeld een snoei- of schoonmaakbeurt is dit relatief eenvoudig, als het past binnen de regels voor het serviceteam kan de gemeente dat snel regelen. Gaat het om extra verlichting, parkeerplaatsen of speelplekken, dan ligt het ingewikkelder, want daar is veel geld voor nodig. Het college of de raad moet hierover besluiten.
De deelnemers aan de wijkschouw ontvangen een verslag. Hierin staat aangegeven of, en zo ja, wat er met de punten wordt gedaan, wie hier voor verantwoordelijk is en op welke termijn de punten zullen worden aangepakt.

De bewoners van het “Akkerkwartier” ontvingen begin september 2005 een uitnodiging voor de wijkschouw, met het verzoek punten aan te dragen en mee te denken over de onderwerpen die aan bod komen tijdens de rondgang. De schouw zal plaatsvinden op woensdag 12 oktober 2005. De nieuwe gemeente Heuvelrug streeft naar een goede dienstverlening en zal gebiedsgericht gaan werken. Een goed contact met de inwoners is hierbij onmisbaar. Wijkschouwen zullen ook in de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug plaatsvinden.
De keuze voor het gebied tussen de Meenkselaan, de Hoofdstraat, de Akkerweg en de Engweg is ondermeer gebaseerd op overige activiteiten die de gemeente in het dorp uitvoert of gepland heeft.
Contactpersoon: Harry van Dijk, wijkbeheerder gemeente Driebergen 0343-525203.

Dalto/KliftRoest C1 wint van concurrent

DRIEBERGEN  De aspiranten van Dalto/KliftRoest C1 hebben na 5 wedstrijden nog steeds de volle winst weten te behalen en gaan daardoor in de Hoofdklasse C fier aan kop met drie punten voorsprong op de concurrentie. De eerste 4 wedstrijden gingen tegen ploegen uit Eindhoven en omgeving, t.w. Rust Roest, PSV, DSC en SDO.
Alle vier deze wedstrijden werden op vrij eenvoudige wijze gewonnen. Uit de stand op de ranglijst na vier wedstrijden was dus op te maken wie de concurrenten zouden zijn dit veldseizoen. Dit bleken Nieuwerkerk en Sporting Delta te zijn.

Afgelopen zaterdag oktober moest tegen en in Nieuwerkerk worden gespeeld. In augustus was Dalto/KliftRoest C1 deze tegenstander reeds tegengekomen op een voorbereidingstoernooi en in een kleine wedstrijd werd er verloren. Speltechnisch was men niet minder, de grootte van de kinderen van Nieuwerkerk boezemde toen echter ontzag in, daarnaast zat men nog volop in de selectie van het team.
Het uiteindelijke team en de coaches van Dalto/KliftRoest C1 hebben behoorlijk wat geleerd van de (oefen)wedstrijden nadien.
Al vroeg (10.15 uur) moest men aantreden in Nieuwerkerk, in de auto op de heenweg werd niet veel gezegd, men was wel een beetje zenuwachtig.
Van deze zenuwen was in de wedstrijd niet veel te merken, Nieuwerkerk had wel veel balbezit en kon goed naar elkaar overgooien, tot schoten op de kunststofkorf kwam het nauwelijks. De verdediging van Dalto/KliftRoest werd geconcentreerd gedaan en al snel werd duidelijk dat lichaamsgrootte bij korfballen niet veel hoeft te zeggen als je er maar voor zorgt dat er niet veel geschoten kan worden. De aanval van Dalto/KliftRoest deed het tegenovergestelde van Nieuwerkerk, de aanvallen werden goed voorbereid en er werd geschoten wanneer het kon, hetgeen al snel in een voorsprong van 2-0 resulteerde door afstandsschoten van Andrea Lieftink en Stefan Falkenberg. Na de vakwissel hetzelfde beeld, een goed verdedigend en aanvallend Dalto/KliftRoest C1 en een onmachtige tegenstander. Het nu optredende aanvalsvak scoorde de 4-0 via Tom Rickli. dat de ruststand slechts 4-0 werd natuurlijk veroorzaakt doordat Nieuwerkerk als gevolg van de lichaamsgrootte wel vaak de bal kon afvangen.

In de rust moet de coach van Nieuwerkerk een variatie op de uitspraak van Johan Cruijff hebben gedaan, “als je niet schiet, kun je nooit een doelpunt maken”. Nieuwerkerk begon na rust ineens veel meer en van verder te schieten (windvoordeel), zuiver was men echter wederom niet. Verdedigend had men Dalto/KliftRoest C1 beter onder controle dan in de eerste helft. Bij de stand van 5-2 kreeg Nieuwerkerk twee strafworpen tegen. Gelukkig voor Dalto/KliftRoest werden deze gemist en kon aansluitend de bevrijdende 6-2 worden gescoord. Deze “klap” kwam Nieuwerkerk niet meer te boven. Goed gecoacht en tot de laatste minuut geconcentreerd kon een nuttige 7-3 overwinning op de op de tweede plaats staande concurrent worden geboekt. Een teamprestatie van jewelste. Zonder de andere spelers te kort willen doen, mogen de namen van Tom Rickli, Simon Duyvendak en Barbara Brouwer deze week best genoemd worden als zijnde de “uitblinkers’ van deze wedstrijd, zij zorgden er vooral voor dat de reuzen van Nieuwerkerk werden uitgeschakeld.

A.s. zaterdag is er een thuiswedstrijd tegen het nu eveneens op tweede plaats staande Sporting Delta uit Dordrecht. Dalto/KliftRoest C1 bestaat uit de dames Andjani Valk, Andrea Lieftink, Barbara Brouwer, Susanne Honingh en Dide van Eck en de heren Elmer Groot Hulze, Stefan Falkenberg, Renee Siedsma, Tom Rickli en Lucas Duijvendak, de coaches zijn David Fokker en Jesper Oele, verzorgster is Linda van Dam.


Dwaas gedrag op A12

DRIEBERGEN  Afgelopen zondagavond ontstond er na aanleiding van een verkeerssituatie een conflict tussen twee automobilisten op de A12. Beiden stopten op de vluchtstrook waar na een 22-jarige automobilist uit Driebergen direct op zijn gezicht werd geslagen door een nog onbekende automobilist, die na het slaan weer verdween. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Jubilerend Manger Cats initieert Heuvelrug sportdebat

DRIEBERGEN Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan en met het oog op de verkiezingen van de gemeenteraad van de nieuwe Heuvelruggemeente op 30 november a.s. organiseert Manger Cats, i.s.m. het Heuvelrug Sport Initiatief (HSI), NOC*NSF, de Gemeente Driebergen en de Stichting Publiek Debat het ‘Heuvelrug Sportdebat’.
Het thema is ‘Sport in de buurt’. De doelstelling is om een beeld te krijgen van het toekomstige sportbeleid in de nieuw te vormen gemeente. Een en ander vindt plaats op 14 oktober op Landgoed de Horst in Driebergen. Tom van ’t Hek (oud hockey bondcoach) is dagvoorzitter en Erica Terpstra (voorzitter NOC*NSF) fungeert als ‘ scheidsrechter’

Het initiatief komt voort uit de behoefte om de relatie tussen sportieve burgers en lokale politici te optimaliseren en de afstand tussen beide groepen te verkleinen. Daarnaast willen de organisatoren de sociaal-maatschappelijke functie en het algemeen belang van de sport nog eens onder de aandacht van de lokale politici brengen. (Recreatieve) sport ‘verbroedert’ en kan een bijdrage leveren aan opvoeding, integratie, het gezamenlijk beleven van normen en waarden, en niet te vergeten de fysieke gezondheid van mensen in allerlei leeftijdsgroepen.

Het debat wordt gevoerd in de stijl van het televisieprogramma ‘Lagerhuis’. Het ene panel wordt gevormd door lokale politici van de grotere partijen uit de verschillende gemeenten. Het ander panel bestaat uit vertegenwoordigers van lokale sportverenigingen. Er wordt gediscussieerd aan de hand van 5 stellingen met als thema’s:

1. politieke steun voor de sport

2: stimulering bewegen en sportdeelname jeugd

3: verbetering kwaliteit sportaccommodaties

4: privatisering en beheer van sportaccommodaties

5: interactie tussen gemeente en sportverenigingen

Het publiek zal bestaan uit circa 150 genodigden. Zij vertegenwoordigen lokale politici en bestuurders, sportverenigingen, onderwijsinstellingen NOC*NSF en de tennisbond KNLTB.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 4 oktober 2005

Parklaan 28 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.05 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

CDN Behaalt eerste overwinning tegen DOSC 4-1

DRIEBERGEN  CDN heeft na drie gelijke spelen en één verloren duel zijn eerste overwinning binnen. Beide teams hebben het publiek getrakteerd op een boeiende en aantrekkelijke wedstrijd dat in hoog tempo ten tonele werd verspreid.

De kansen die voorheen in het begin van de wedstrijd onbenut bleven, gingen er nu wel direct in. Al na twee minuten was het raak, een diepe bal kwam op de zestien meter terecht bij Fred van Ginkel die de bal diagonaal in het doel schoot. De verdediging van CDN stond afgelopen zaterdag zeer sterk in positie, vooral in de eerste helft zijn de spelers uit Den Dolder niet verder gekomen dan de zestien meter. Marijn Onwezen werd wel even een aantal keren op de proef gesteld met afstand schoten, maar deze stond weer uitstekend te keepen. Er bleven kansen ontstaan aan beide kanten, in de twee en twintigste minuut was het bijna 2-0 door een schot van Fred van Ginkel maar deze ging net naast. In de vier en dertigste minuut was het Gerwin v.d. Klift die zijn prachtige solo zag mislukken, waar deze meer had verdient. Tegen het einde van de eerste helft had het ook zo 1-2 kunnen staan, twee geweldige afstand schoten van de bezoekers werden door Marijn Onwezen uitstekend gekeerd. Rust 1-0. Na de rust was het niet CDN dat druk zette, maar DOSC. Wat in de twee en vijftigste minuut resulteerde in de 1-1. Deze stand heeft nog geen twee minuten op het bord gestaan, want de zeer goed spelende Mourad Malek scoorde na een mooie voorzet de 1-2. DOCS ging de aanval versterken, waardoor er meer ruimte ontstond voor CDN. In de zes en zestigste minuut profiteerde de thuisploeg daar ook van, een uittrap van Marijn Onwezen werd door de laatste man van DOSC verkeerd ingeschat, Fred van Ginkel profiteerde hiervan en scoorde zijn tweede van dit duel. Met 3-1 op het scorebord probeerde DOSC door aan te vallen toch nog wat terug te doen, maar faalde hierin omdat de verdediging goed zijn taken bleef uit voeren. In de slotfase werd het zelfs nog 4-1 door Guido Onwezen die de bal netjes in het doel wist te krijgen. CDN heeft het goede spel omgezet in een positief resultaat, wat zelfvertrouwen geeft voor de wedstrijd van volgende week tegen Vliegdorp.

Illegaal op camping

LEERSUM  Maandagavond werd een man aangehouden omdat hij illegaal verbleef op een camping. Campinggasten zagen dat er iemand in een campingwoning zat terwijl die niet verhuurd was. De politie werd gewaarschuwd en een 60-jarige man uit Utrecht werd in de woning aangetroffen. Hij verbleef illegaal en had nog de sleutel van het huisje. De man werd aangehouden en voor verhoor ingesloten.

Goeie lieve tijd

foto: Ringsteken op de Oranjelaan in 1947
DRIEBERGEN  Woensdag 5 oktober wordt het boek ‘Goeie lieve tijd, 100 jaar Oranje en Oranjefeesten in Driebergen-Rijsenburg’ gepresenteerd. Burgemeester Kozijn neemt het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van de heer Peter Jense, voorzitter van de Oranjevereniging Driebergen-Rijsenburg.
Het boek is geschreven door Jan Heemstra. Hij vertelt over de relaties tussen de Oranjes en de dorpen Driebergen en Rijsenburg en over de vele feestelijkheden die ter ere van de Oranjes gevierd werden. Het boek biedt een vrolijk beeld van de vele feestende burgers en je hoort als het ware de aubades van de kinderen en de klanken van Harmonie Aurora en haar voorgangers tijdens Koninginnedagen en andere vieringen waar “iedereen” uit het dorp aan deelnam.
“Goeie lieve tijd” werd geschreven op verzoek van de Oranjevereniging Driebergen-Rijsenburg ter gelegenheid van het dertig jarig bestaan.
De aanbieding van het eerste exemplaar vindt vanaf 16.30 uur plaats op het Kerkplein van Rijsenburg voor de Kerk St Petrus’ Banden. Op deze plaats werden voeger de aubades van de schooljeugd door opeenvolgende burgemeesters beluisterd. (Sparrendaal werd toen nog particulier bewoond.)
Het boek is te koop bij de Oranjevereniging en bij de plaatselijke boekhandels Jacques Baas en de Readshop voor €12,50. Deze lage prijs is mede mogelijk gemaakt door de belangeloze medewerking van veel Driebergse fotoverzamelaars en door de bijdragen van het Carel Nengerman Fonds het K.F Hein Fonds en het fonds van de Stichting Algemeen Belang Driebergen-Rijsenburg. De uitgave is verzorgd door de uitgeverij Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug.

Spectaculaire zege Daltons

DRIEBERGEN  In Spakenburg mochten de Daltons het opnemen tegen Eemdijk. Enkele jaren geleden was de ploeg nog een concurrent in de nacompetitie van de vierde klasse, destijds was het Eemdijk dat promoveerde naar de derde klasse. Afgelopen zaterdag kon er alsnog revanche genomen worden.
De Daltons legden de eerste helft, de beste helft van het seizoen, de basis voor de overwinning. De tweede helft was een ander verhaal, maar de Daltons zegevierden wel degelijk. Eemdijk – Daltons: 4-5.

Eemdijk had haar huiswerk goed gedaan, de ploeg ging uit van een defensief spelend Dalto. Maar trainer Fares had ditmaal een superaanvallende tactiek bedacht, waardoor Eemdijk de eerste helft volledig weggespeeld werd. Sharlo Galmo was goed voor twee treffers, terwijl hij ook nog eens in de zestien gevloerd werd. De penalty werd door Dennis Kooi benut. Grote kansen waren verder aan El Haddachi en Loukili niet besteed, anders had de ruststand nog groter uit kunnen vallen.

De tweede helft begon met Joost Boersma in de ploeg voor de geblesseerde Sharlo Galmo. De voor de geblesseerde Appie Larcoubi spelende Thijs Wieringa ging daarna in de fout, het werd 1-3. Niet lang daarna werd het door een eigen doelpunt zelfs 2-3, spektakel alom maar de Daltons maakten het onnodig spannend. De in de spits spelende Boersma had daarna een geweldige actie in huis, hij dolde enkele spelers en legde goed af op Loukili, die binnen kon tikken: 2-4. Daarna was het de beurt aan de jongere broer van Joost, Jeroen Boersma. Wisselspeler bij het op het veld daarnaast spelende tweede, maar bij het eerste gehaald door een surplus aan blessureleed. Zijn eerste actie was een assist op Rachid Lary, die de bal op werkelijk geweldige wijze langs de keeper schoot: 2-5. Was het duel nu gespeeld?

Nee, de Daltons dachten weer de buit al binnen te hebben en werden opnieuw slordig. En dat tegen tien man, een speler van Eemdijk werd uit het veld gestuurd na het neerhalen van de doorgebroken Lary. Ditmaal ging Sebastiaan Broers in de fout, een onnodige overtreding op de achterlijn werd bestraft met een penalty, de ex-prof Gijs Bos schoot deze feilloos binnen. Vlak voor tijd werd het zelfs 4-5, het moest niet gekker worden. maar daar bleef het bij. Een krankzinnig duel werd winnend afgesloten. Met een fantastische eerste helft waaruit de Daltons veel hoop kunnen putten. SVM verloor haar duel van Eemnes, de Daltons staan samen met Desto bovenaan.
Opstelling Daltons:
Jacobsen, El Haddachi, Van Tuil, Wieringa (Jeroen Boersma), E. Schenkels, Kooi, Broers, P. Schenkels (Lary), Kaouass, Galmo (Joost Boersma), Loukili

 

De Schaduwdaltons speelden op veld 2 van Eemdijk, inderdaad, naast het eerste. Tegen Eemdijk moest de eerste zege van het seizoen behaald worden, de ploeg wacht met smart op een overwinning. Het had er ook zeker ingezeten. De eerste helft werd er niet fel genoeg gespeeld, het foutje in de verdediging werd als vanouds genadeloos afgestraft en de kansen voorin werden niet benut. Zodoende volgde een 1-0 ruststand.

De tweede helft moest het gebeuren en de Schaduwdaltons begonnen dan ook furieus. Jeroen van Bochoven kreeg een goede mogelijkheid en schoten vanaf de zestien troffen helaas geen doel. Groot was de teleurstelling en verbazing toen Eemdijk uit een spaarzame aanval wel doel trof, het werd 2-0 en er moest heel wat gebeuren wilde de ploeg nog met de drie punten aan de haal gaan. Rogier Fonteijne zorgde voor de aansluiting, een mooie voorzet van Van Bochoven werd binnengegleden: 2-1. Henk – Jan Pijper maakte zijn debuut en speelde verdienstelijk. Een slotoffensief werd ingezet, hetgeen niet mocht baten. De Scheidsrechter eiste ook nog een hoofdrol op, de Schaduwdaltons werd een penalty ontnomen en het werd nog gekker, een terugspeelbal van de laatste man van Eemdijk werd door de keeper opgepakt, maar in plaats van een vrije trap in de zestien toe te kennen liet de scheidsrechter verder spelen. Hoogst opmerkelijk.
Het kon er ook nog wel bij. Met smart blijven de Schaduwdaltons wachten op het enige medicijn: een zege.
Opstelling Schaduwdaltons:
Sluis, Noordijk, Van Olderen, Van Daatselaar, Schaap, Tarmidi (Kroon), Van der Lee, Geerding (Pijper), Marek, Van Bochoven, Fonteijne

Zaterdag aanstaande twee thuisduels. De Schaduwdaltons trappen ’s ochtends 11.30 af tegen DVSU. Om 14.30 volgen de Daltons in een echte derby, SVL uit Langbroek komt op bezoek.

‘Groen als tweede natuur’ een succes

DRIEBERGEN  Op dinsdag 20 september hebben 160 leerlingen van basisschool de Kring en het Coolsma instituut op het Seminarieterrein deelgenomen aan het project ‘groen als tweede natuur’. De leerlingen hebben samen met medewerkers van de gemeente diverse groenbeheer activiteiten uitgevoerd.

’s Ochtends opende wethouder Stan Klijnhout die activiteitendag. De leerlingen gingen vervolgens in groepen uiteen om aan de slag te gaan. Aan de kant van de Arnhemsebovenweg werd er een prachtige takkenril aangelegd zodat verschillende dieren daarin kunnen schuilen of wonen. Een aantal groepen hebben enkele bomen van dichtbij bestudeerd om de gezondheid te onderzoeken daarna werd er gezocht naar paddestoelen aangezien deze bomen kunnen beschadigen.
Het Groendoen paviljoen van kunstenares Hester Pilz zorgde voor prachtige tijdelijke kunstwerken van natuurlijke materialen die de leerlingen zelf hebben gemaakt. Hiervoor werden oude takken, bamboe en overige natuurlijke en gerecyclede materialen gebruikt.
Het vijvertje op het Seminarieterrein werd grondig onderzocht. In groepjes van twee werd de waterkwaliteit gemeten, werden verschillende diersoorten bestudeerd nadat deze eerst gevangen moesten worden en werd er met de sloothaak gewerkt. Kortom de beheersactiviteiten die normaal door de gemeente worden gedaan werden nu uitgevoerd door deze enthousiaste leerlingen.

Na de activiteitendag zijn de leerlingen aan de slag gegaan met het maken van een natuurkrant. De kranten zijn gemaakt door kinderen van groep 6-7-8 van basisschool De Kring en groep 7 en 8 van Instituut Coolsma en zijn op 4 oktober aan de wethouder Stan Klijnhout overhandigd. Ze zijn te bewonderen in de hal van het gemeentekantoor.

Beleef ’t met de JeugdSportPas!

AMERONGEN  Een van de sportieve speerpunten van Heuvelrug Actief! is de jeugd op de Heuvelrug. Hiervoor worden in nauwe samenwerking met verschillende sportaanbieders diverse projecten georganiseerd.
In Amerongen hebben de kinderen in de eerste periode van de JeugdSportPas de kans gekregen om kennis te maken met kinderyoga.

Voor een groepje van 10 kinderen verzorgt Yvonne Matla de cursus. In haar lessen sluit zij nauw aan bij de belevingswereld van kinderen. Yvonne: “Een ontspanningsoefening bijvoorbeeld, bestaat uit een verhaal, waarbij de kinderen heerlijk ontspannen op hun matje liggen. Met een rustgevend muziekje op de achtergrond dromen de kinderen mee in het verhaal. Als het verhaal is afgelopen tekenen de kinderen wat zij ervaren hebben.”
Maar er wordt niet alleen ontspannen! Inspanning hoort er ook bij. Verschillende actieve oefeningen moet de kinderen bewuster maken van hun eigen lichaam. De 1e periode loopt bijna op haar einde. In januari 2006 starten weer nieuwe cursussen op de Heuvelrug.


Kleuters Valkenheuvelschool bezochten supermarkt

DRIEBERGEN Vorige week bezochten de leerlingen van groep 1 en 2 van de Valkenheuvelschool de supermarkt. Zij werken momenteel namelijk in de klas met het thema ‘Kleuren en vormen in de supermarkt’. Een uitje naar Super de Boer op het winkelcentrum De Sluijs sloot hier prima op aan.

In de supermarkt mochten de kleuters fruit wegen, in de koelcel kijken, van worst en kaas proeven, achter de kassa scannen en tot slot zelf boodschappen doen. Het was een leuke belevenis waarover in de klas en thuis nog veel werd nagepraat.


Heuvelrugnieuws van woensdag 5 oktober 2005

Kard Alfrinklaan Driebergen: vanaf Rijsenburgselaan
foto: © Renk Knol
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Jantje lacht en Jantje huilt

AUSTERLITZ  Het tovermeisje Tierelijntje beleeft allerlei avonturen met haar clownvriendje Spokie, en met het circuspaardje Floortje. Ook Jan Klaassen en Katrijn zijn van de partij. “Jantje lacht en Jantje huilt” is een zeer interactieve voorstelling van Poppentheater Tierelijn in een echt klein minitheater.
Een unieke poppenkast vol kleurrijke, legendarische én originele poppenfiguren. Woensdagmiddag 12 oktober, 15.00 uur in het Beauforthuis. Kaarten kunt u reserveren op 0343-493227.

Veelpleger aangehouden

MAARN Vannacht werd een 36-jarige veelpleger uit IJsselstein aangehouden. Omstreeks 1:00 uur werden twee verdachte mannen gesignaleerd op de Tuindorpweg die plotseling waren verdwenen. In de omgeving werd een auto met inbraakwerktuigen gevonden. Na enige tijd verscheen de veelpleger bij de auto. Hij is aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren en inbrekersgoederen bij zich had.

Heuvelrugnieuws van donderdag 6 oktober 2005

Catharijnestraat Driebergen: vanaf Bosstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 9.25 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Hennepplantage in Doorn

DOORN  Op woensdagochtend ontdekte de politie een professioneel opgezette hennepplantage in een bedrijfspand aan de Amersfoortseweg. In totaal werden 619 planten aangetroffen en ingenomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Doornse Krant wordt De Kaap

HEUVELRUG  Een nieuwe naam, een nieuw formaat. Zo zijn kort de toch wel ingrijpende veranderingen die de 100-jarige Doornse Krant met ingang van deze week ondergaat samen te vatten.
De Kaap 6-10-2005

De Geus op ouderendag Doorn

DOORN  CDA Heuvelrug was het gelukt minister Aart Jan de Geus naar Doorn te halen op de ouderenmanifestatie afgelopen zaterdag. De minister kreeg het eerste exemplaar van het CDA-verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen overhandigd van zijn partijgenoten.
De Kaap 6-10-2000

Realisatie van kinderboerderij nog niet rond

LEERSUM  De locatie is gevonden, de stichting is officieel, de meeste vergunningen zijn rond en het vinden van dieren is ook geen probleem. Maar waarom is de kinderboerderij er dan nog niet? Iedereen is bereidwillig en doet zijn best, maar door de hoeveelheid regels en verschillende instanties duurt het lang voordat Leersum een eigen Kinderboerderij krijgt.
De Kaap 6-10-2005

Terreinwagens in ‘t bos voor goede doel

LEERSUM  Met toestemming voor een puzzeltocht voor terreinauto’s verkende Staatsbosbeheer zaterdag de grenzen van wat wel en niet kan in het bos. Met een perfecte organisatie, veel toezicht en zeer gedisciplineerd gedrag van deelnemers werd veel geld binnengebracht voor het doel van dit eenmalige evenement, de aanleg van een mindervalidenpad rond Broekhuizen.
De Kaap 6-10-2005

Molenterrein tot ontwikkeling

AMERONGEN  Het College van Burgemeester en Wethouders biedt de Raad het voorstel aan het al zo lang braak liggende molenterrein te ontwikkelen door de molen te verplaatsen en te restaureren met daar tevens te bouwen 38 woningen. De Raad zal het voorstel op 17 oktober bespreken.
De Kaap 6-10-2005

Er moet eerst veel ‘gepolderd’ worden in de nieuwe gemeente

DRIEBERGEN Weliswaar gaat op 1 januari 2006 de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug officieel van start, maar dat betekent niet dat alles op die datum in kannen en kruiken is. De zogeheten ‘harmonisatie’ van het bestaande beleid van de gefuseerde dorpen, is een operatie die nog heel wat tijd in beslag zal nemen.
Stichtse Courant 6-10-2005

Appartementencomplex op het parkeerterrein

DRIEBERGEN Projectontwikkelaar Janssen de Jong is door het Driebergse college van B&W geselecteerd om op het tijdelijke parkeerterrein nabij De Lei en het zalencentrum Nieuw Salem een appartementencomplex te realiseren.
Stichtse Courant 6-10-2005

Wie vallen er dit jaar in de prijzen?

DRIEBERGEN  Evenals in voorgaande jaren wordt er ook in 2005 in Driebergen een vrijwilligerswerkconferentie georganiseerd en wel op donderdag 17 november. Dit jaar is een lustrumjaar: de conferentie vindt dit jaar namelijk voor de vijfde keer plaats.

Elk jaar wordt door de gemeente in het kader van het vrijwilligerswerkbeleid op deze werkconferentie prijzen uitgereikt. Er worden 2 personen beloond met een individuele prijs: de Pluim op de Hoed. Deze prijs bestaat uit een beeld en een oorkonde.
Daarnaast is er een groepsprijs namelijk het Driebergs Compliment. Dit is een prijs in de vorm van een geldbedrag van € 500,- dat de groep naar eigen inzicht mag inzetten.
Tijdens de conferentie worden de winnaars van het Driebergs Compliment (groepsprijs) en Pluim op de Hoed (individuele prijs) in het zonnetje gezet.

Criteria voor de individuele prijs:
een vrijwilliger die een nieuwe wending heeft gegeven aan de cultuur of een beleidswijziging tot stand heeft weten te brengen binnen een organisatie,
– op het gebied van vrijwilligerswerk(beleid) vernieuwing in gang heeft weten te zetten of
– een vrijwilliger doet al lang vrijwilligerswerk (bij één of meerdere organisaties)
– de vrijwilliger levert duidelijk een positieve bijdrage aan een Driebergse buurt/samenleving
– de vrijwilliger brengt mensen met elkaar in contact/bevordert de saamhorigheid.

Criteria voor de groepsprijs:
– een nieuwe groep met een nieuwe en/of bijzondere activiteit of
– al jarenlang bewezen activiteit voor de Driebergse bevolking (liefst betrekkelijk onbekend of
  op achtergrond uitgevoerde activiteiten
– structureel vrijwilligerswerk met een minimaal aantal uren
– toekenning van de prijs moet “een duwtje in de rug” betekenen en/of kan een wervende
  werking hebben naar anderen
– omvang van de groep moet in redelijke verhouding staan t.o.v. de doelgroep

Kent u een vrijwilliger die een Pluim op de Hoed verdient of een vrijwilligersgroep die volgens u in aanmerking komt voor een Driebergs Compliment? Geef hem/haar en/of de groep dan op voor de nominatie voor de Vrijwilligersprijs 2005.

Aanmelden kan bij de volgende contactpersoon telefonisch, per e-mail of post:
Gemeente Driebergen
t.a.v. Ria Reijs
Postbus 181, 3970 AD Driebergen-Rijsenburg
tel: 0343 525418
e-mail: riareijs@driebergen.nl 
S.v.p. insturen of inleveren vóór 20 oktober a.s.
Uit alle inzendingen zal, in samenwerking met het vrijwilligerspanel, een keuze worden gemaakt. Uitreiking vindt plaats tijdens de Vrijwilligerswerkconferentie op donderdag 17 november 2005.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 7 oktober 2005

Damhertlaan Driebergen: thv Jagersdreef
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Diefstal fiets

MAARN Donderdagmiddag zijn twee jongens van 15 en 16 jaar uit Utrecht en Rotterdam aangehouden op verdenking van het stelen van een fiets. Een getuige meldde dat twee jongens een fiets hadden gestolen en vervolgens waren weggereden richting Maarsbergen.

Op de Buurtsteeg trof de politie de twee jongens aan die aan het signalement voldeden. Een andere getuige had gezien dat zij net een fiets in het water hadden gegooid. Hierop werden de jongens aangehouden en de ouders in kennis gesteld.

’Vier hockeyclubs op Heuvelrug te veel’

DOORN  De kans is groot dat een deel van de hockeyers in de samen te voegen heuvelruggemeenten hun huidige club zien verdwijnen. Volgens Ewoud Cankrien, voorzitter van hockeyclub Doorn, zijn de hockeyverenigingen Haaskamp (Amerongen), Shinty (Driebergen), Maarn en Doorn met elkaar in gesprek over de toekomst van de hockeyverenigingen na de herindeling.
ad/un 7-10-2005

Pelgrimmeren naar Mekka: vaccineren

HEUVELRUG  Reizen naar Mekka geeft een groter risico op het oplopen van een besmettelijke ziekte. Op pelgrimstocht naar Mekka ontmoeten immers grote groepen mensen uit de hele wereld elkaar, waardoor de kans op verspreiding van besmettelijke ziekten als buiktyfus, meningitis, difterie, tetanus en polio toeneemt.
Deze besmettelijke ziekten zijn vaak te voorkomen als de reiziger zich voorafgaand aan de reis laat inenten. Vaccinatie tegen meningitis is zelfs verplicht. 

Reizigers naar Mekka kunnen zich bij de GGD Midden-Nederland laten vaccineren. Er zijn spreekuren op verschillende dagen in Nieuwegein, Zeist, Veenendaal en Woerden. Hiervoor moet een afspraak gemaakt worden, via telefoonnummer 030–6086060. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur. Het is belangrijk om (eventuele) oude inentingspapieren mee te nemen.
Een vaccinatie tegen meningitis is verplicht. De GGD adviseert de reizigers om zich bovendien te laten vaccineren tegen buiktyfus en DTP (difterie, tetanus, polio). Het laatste te meer omdat er momenteel in veel Arabische landen weer polio voorkomt.
Om de kans op ziek worden te beperken, is het tevens belangrijk dat in het buitenland voorzichtig met voedsel en drinkwater omgegaan wordt. Tijdens het spreekuur geeft de GGD de reizigers hierover voorlichting en adviezen.
Voor meer informatie over gezondheid en reizen: www.ggdmn.nl  of www.lcr.nl .

Heuvelrugnieuws van zaterdag 8 oktober 2005

Vossenkamp Driebergen: Open Ateliersdagen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.10 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Atelierroute 2005

DRIEBERGEN Vanochtend opende burgemeester Wim Kozijn de ‘Atelierroute 2005’. Zo’n twintigtal beeldend kunstenaars uit Driebergen hielden vandaag en houden morgen open huis. Fotograaf Robert Zwart deed vandaag een groot deel van de route en schoot daarbij veel foto’s. Een deel van deze foto’s kunt u hier zien.

Landschapswandeling langs de beken van Driebergen

DRIEBERGEN  Het IVN nodigt u uit voor een landschapswandeling op zondag 16 oktober langs de vier sprengen van Driebergen-Rijsenburg.

De sprengen zijn gegraven beken die veelal rond de 19e eeuw zijn aangelegd op de landgoederen in de omgeving.
De wandeling, onder leiding van een gids, voert over het grondgebied van de gemeente Driebergen-Rijsenburg langs de aanwezige sprengen. Doel van de wandeling is nader stil te staan bij de natuur rondom de waterpartijen. De gemeente, in samenwerking met het hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden is bezig met het herstellen van de natuurwaarde van de sprengen. Het IVN organiseert daarom jaarlijks deze wandeling zodat u zelf kunt zien hoe de oorspronkelijke schoonheid van deze historische beekjes terug keert.

De wandeling start om 14.00 uur bij de bibliotheek in het centrum van Driebergen vanaf het grote parkeerterrein (gratis parkeren). Het is een mooie lange wandeling van ongeveer drie uur. Deelname aan deze wandeling is gratis en u hoeft zich niet van vooraf aan te melden.

Voor meer informatie kunt u bellen naar de gids Dick Vlot, 0343-516137. Voor meer informatie over de vereniging en de diverse activiteiten kunt u www.ivn-info.nl  bezoeken.

Heuvelrugnieuws van zondag 9 oktober 2005

Langbroekerdijk Driebergen: richting Langbroek
foto: © Robert Zwart
tijd: 8:40 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto/ Human Network blijft ongeslagen

DRIEBERGEN  Dalto/ Human Network had zich al als eerste geplaatst voor de kampioenspoule van ná de Korfbal League, maar zaterdag moest nog wel de alleen voor de statistieken belangrijke thuiswedstrijd tegen VADA 1925 afgewerkt worden.

Het publiek was in groten getale op komen dagen en werd in de eerste helft getrakteerd op mooie doelpunten en een groot krachtsverschil tussen de twee ploegen. Dalto/ Human Network startte met een supersnelle 4-0 voorsprong: vier spelers schoten hun eerste schot door de kunststofmand. Daarna kwam VADA 1925 nog wel terug tot 7-5, maar een echte wedstrijd zou het niet meer worden Dalto/ Human Network won afgetekend met 21-10 en verspeelde zodoende dit seizoen nog geen enkel punt in de korfbalhoofdklasse.

Deze keer had coach Verbree er voor gekozen om Arjen Blankenstein buiten de ploeg te laten. Bob de Jong vormde een duo met Riko Kruit en Jorrit Bergsma had in Adriaan van Dijk zijn vakmaat gevonden. Bij de dames is Ben Verbree er al wel uit: Sietske van de Sande staat in een vak met Ilona van de Berg en Liane de Groot speelt naast Linda Stolk. Gezien de goede resultaten op het veld zal het voor Ben Verbree nog een lastige keuze worden om één van de mannen af te laten vallen.

In de allereerste aanval van de wedstrijd schoot Bob de Jong zijn eerste schot binnen. Daarna was het via Riko Kruit, Ilona van de Berg en Adriaan van Dijk al snel 4-0 en was de wedstrijd eigenlijk gelijk al gespeeld. Mede door drie doelpunten van Danny Schaefers kon VADA 1915 nog tot 7-5 bijblijven, maar nog voor de rust had Dalto/ Human Network weer orde op zaken gesteld: 12-5.

De gehele wedstrijd had VADA 1925 het lastig, de doelpunten waren duur en zelfs zekerheidjes (wat strafworpen over het algemeen toch zijn) werden vaak gemist. Dennis Giles en Danny Schaefers misten er beide twee, Fred Sieswerda miste er eentje. Het moet routinier Jan Willem van Nieuwenhuysen bijkans tot wanhoop hebben gedreven. De buitenkansjes van tweeëneenhalve meter zijn meestal wel aan hem besteed, maar de boomlange aanvoerder moest genoegen nemen met een plek op de reservebank en kon zo zijn ploeg niet over het dode punt heen helpen.

In het tweede gedeelte van de wedstrijd kon Sietske van de Sande nog werken aan haar doelpuntengemiddelde. Uiteindelijk was Van de Sande met zes doelpunten de onbetwiste topscorer in deze wedstrijd.

Aan het einde van de wedstrijd was er nog speeltijd voor wisselspelers Hannarixt de Vries en Jesper Oele. Beide spelers scoorden niet, maar de overwinning was toen al lang binnen.

Topscorers:
Dalto/ Human Network: Sietske van de Sande 6, Riko Kruit 5
VADA 1925: Danny Schaeffers, Fred Sieswerda en Martine Meurs allen 3

Blue Arrows van der Mispel winnen

DRIEBERGEN  De Dames 1 van Blue Arrows van der Mispel moesten naar Spijkenisse voor de wedstrijd tegen de dames van The Hurricanes. De tegenstander was nog onbekend, de dames uit Driebergen waren maar met 6 speelsters, dus ze gingen een spannende wedstrijd tegemoet.

Het eerste kwart verliep moeizaam, maar werd met winst afgesloten (5-8). In het tweede kwart konden de Dames van Blue Arrows uitlopen tot 8-18. Na de rust hadden de dames het moeilijk, scores bleven uit en de vermoeidheid begon zijn tol te eisen. Het derde kwart werd met een kleine achterstand beëindigd, 23-22. In het vierde kwart kwamen de dames de dip weer te boven. Alles liep zoals het hoorde te lopen en de wedstrijd werd met winst afgesloten, 35-49. Scores: Simone Thuis 21, Suzanne Duivenvoorde 12, Liane van der Mispel 9, Annemiek van Ginkel 4 en Barbara Kooi 3.

Heren Blue Arrows komen te kort

DRIEBERGEN  Het eerste herenteam van Blue Arrows Peugeot-Van der Mispel moest het afgelopen weekend opnemen in Utrecht tegen de Cangeroes. Na het eerste fluitsignaal van de wedstrijd konden de Blue Arrows nog een paar keer eenvoudig scoren door snelle uitbraken.

Daarna zette de Cangeroes een solide zoneverdediging neer. Tel daarbij het lengtevoordeel en een sterke fysiek van de Utrechtenaren en het gevolg was dat de Driebergenaren moeilijk tot scoren kwamen. Bij pogingen de zone binnen te dringen met de bal en rebounds te krijgen, waren daar de snelle uitbraken en scores van de tegenstander. Deze liepen hierdoor langzaam uit waardoor er bij rust een stand van 30-17 op het scorebord stond. Voor de tweede helft betekende dit dat er vol tegenaan moest worden gegaan. Maar toen kort daarna de zesde man uitviel met een blessure waren er nog maar vijf spelers over en kon niet meer gewisseld worden voor de rest van de helft. Het derde kwart verliep min of meer hetzelfde als de eerste twee en dus ook hier liepen de Cangeroes uit. Voor het laatste kwart werd nog één keer alles eruit gegooid na een achterstand van 21 punten. De bal werd beter en sneller rondgespeeld en er waren meer drives naar de basket te zien. Als de drives werden afgestopt kon er worden uitgepasst waarna de schoten van buiten vielen. In de verdediging ging het ook beter en konden de scores van de tegenstander beperkt worden. Door dit goede laatste kwart konden de Blue Arrows inlopen, maar kwamen ze uiteindelijk toch nog te kort. Aan het eind stond de stand van 61-48 op scorebord.

Komende zaterdag, 15 oktober, zijn er de hele dag basketbalwedstrijden te zien van de Blue Arrows in Health Center Hoenderdaal. Het door Peugeot-Van Der Mispel gesponsorde eerste herenteam speelt om 16:30 uur tegen B.Z. ’72 uit Zeist.

Atelierroute 2005 vervolg

DRIEBERGEN  Gisteren ging Robert Zwart op bezoek bij een deel van de kunstenaars die dit jaar mee deden aan de Atelierroute. Gezien het aantal deelnemende kunstenaars was de dag van gisteren te kort. Vandaar dat hij vandaag weer de draad weer op pakte en op zijn knalgele fiets de rest van de route deed. Klik hier voor een overzicht van de Driebergse kunstenaars.

Heuvelrugnieuws van maandag 10 oktober 2005

Van Berckstraat 1-23 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.10 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Rugbyers van The Pink Panthers terug op aarde

DRIEBERGEN De rugbyers van RC The Pink Panthers zijn weer terug op aarde. Naar de monsterzege vorige week op mede kampioen concurrent URC uit Utrecht (87-3) was het nu de beurt aan RC Waterland uit Purmerend. De beide teams kennen elkaar goed. Reeds in de tijd dat de vele spelers van beide teams in de jeugd tegen elkaar streden was het altijd close.
Nadat beide tweede teams al de strijd waren aangegaan met een uitslag van 15-10. Een voorbode op de hoofdwedstrijd tussen de eerste teams, dan hebben we het over close en spannend.
Met de kick-off om 14.30 uur begonnen beide teams sterk aan de wedstrijd. Elkaar geen enkele meter ruimte gevend en aan beide zijde een top defensie. Ondanks aandringen was er voor de teams geen doorkomen aan. Gevolg een spannende wedstrijd. Toch mag gesteld worden dat met name bij The Panthers het niet echt liep. Zo wisten de voorwaartse de ballen niet altijd te winnen in de line-outs, scrums, rucks en mauls. Gevolg dat de kracht van The Panthers de driekwarten geen of nauwelijks ballen kregen. En kwam er eens een bal bij die runners dan was de defensie van Waterland er als de kippen bij om de aanval te stoppen. Met succes. Andersom was het spel van Waterland niet beter. Hun aanvallen waren voorspelbaar waardoor The Panthers ook hun linies dicht konden houden. Gevolg in de rust nog steeds een stand van 0-0. Ongekend in een rugbywedstrijd.

In de tweede helft een gelijk beeld. Twee elkaar bestrijdende teams die elkaar geen meter ruimte gaven. In de achtste minuut van die tweede helft een kick van de Waterlanders over de verdediging van The Panthers en op Full-Back Danny Wijngaarden kondigde een verandering aan in de wedstrijd. Doordat het veld van Waterland eruit ziet als een veredelde koeien wei, vol gaten en pollen kwam Danny naar een sprong naar de bal verkeerd op zijn voeten terecht. Gevolg een gebroken enkel. Nadat Danny was afgevoerd door de ziekenauto het vervolg van de wedstrijd. Veel verandering leek er niet. Echter twee minuten naar het ongeluk zette één van de spelers van Waterland een blok om medespeler te beschermen voor een tackle, hierdoor kreeg deze een duw van één van The Panthers en in plaats van een kick te krijgen gaf de verder goed leidende scheidrechter een kick aan de mannen uit Purmerend. Waterland koos ervoor de kick op de palen te nemen. Met succes 3-0. In het overige half uur een gelijk opgaande strijd met een gelijk beeld uit de eerste helft. Goed verdedigende teams die elkaar geen ruimte gaven om te scoren. Eindstand 3-0. Gevolg 4 winst punten voor Waterland en één voor The Panthers als zogenaamd bonuspunt omdat het verschil in de eindstand minder is van zes. Doordat RC Dwingeloo in Utrecht tegen URC wel wist te winnen staan de rugbyers van The Pink Panthers inmiddels op de tweede plaats in de competitie. Aanstaande zondag zijn de mannen weer te vinden op hun eigen veld in Driebergen. Strijd wordt dan aangegaan tegen RC Rush uit het Noord Hollandse Schagen. Kick-off tijd staat gepland op 13.00 uur.

GroenLinks Heuvelrug komt bij u op de koffie

HEUVELRUG Ook de kandidaten en leden van GroenLinks Heuvelrug zult u de komende weken regelmatig op markten en op straat aantreffen. Maar dan wel gewoon de kandidaten die bij u in het dorp wonen! Geen Haagse politici. Het gaat hier op de Heuvelrug niet om prominenten of om landelijk politiek beleid. Het gaat om lokale politiek, herkenbaar en dichtbij, door en voor de inwoners van de dorpen op de Utrechtse Heuvelrug.

GroenLinks heeft daarom in de maanden vóórdat ze haar verkiezingsprogramma ging schrijven gesprekken gevoerd met een breed scala aan maatschappelijke partners uit de zeven dorpen van de nieuwe gemeente. Aan tafel zaten onder anderen; welzijnsstichtingen, sportraad, scholen, stichtingen welzijn ouderen, gehandicaptenplatforms, jeugd- en jongerenwerk, woningbouwvereniging, huurdersraad, vluchtelingenwerk, ondernemersverenigingen, muziek- en cultuurverenigingen, milieuorganisaties, 3VO en VVV. Deze burgers en organisaties hebben GroenLinks gevoed.

Natuurlijk zal ook GroenLinks haar speerpunten in een heldere brochure onder uw aandacht brengen. Verder komt u GroenLinks de komende weken ongetwijfeld tegen. Maar u hoeft niet de straat of de markt op om de kandidaten van GroenLinks Heuvelrug te spreken. Zij komen op uitnodiging graag naar u toe.

Hebt u lijsttrekker Wilma Hielema of andere GroenLinksers iets te vragen, te laten zien of op het hart te drukken, dan kunt u ze op de koffie uitnodigen. Onder het genot van een speciaal voor u gebakken taart luisteren ze graag naar wat u te vertellen hebt. Aarzel niet, bel Wilma Hielema (0343-416605) en u ziet hen op een zaterdag verschijnen.

Centraal bouwen en wonen op de Heuvelrug

HEUVELRUG  Bouwen gericht op wensen en creativiteit, wonen met een eigen karakter, leven in gezamenlijkheid. Bouwen en wonen met een bijzonder karakter kan voortaan mogelijk gemaakt worden door de Stichting Centraal Bouwen en Wonen Heuvelrug, die op maandag 10 oktober is opgericht.

De stichting wil ‘centraal wonen’; dat wil zeggen wonen met een element van gemeenschappelijkheid, en andere bijzondere woonvormen in de nieuwe Heuvelruggemeente stimuleren. Ontwerpen, inrichten en beheren samen met bewoners zelf. Door groepen bijeen te brengen, gronden en panden aan te kopen en deze samen met de bewoners in te richten en te beheren krijgt wonen een extra dimensie. Het doel is dus wonen-op-maat, óók voor mensen met een kleinere beurs, waar groepen liefst in een diverse samenstelling kunnen samen-wonen.

De stichting gaat actief op zoek naar gronden en gebouwen. Per project wordt vervolgens samen met een vooraf gevormde groep van geïnteresseerden een plan gemaakt en gerealiseerd. Tot op dat moment blijft de stichting eigenaar van het project. Bij oplevering worden de wooneenheden verkocht aan bewoners die dat willen. Bewoners die niet willen of kunnen kopen, huren een wooneenheid van de stichting. De gemeenschappelijke ruimten en het terrein blijven altijd eigendom van de stichting. Daarvoor betaalt elke bewoner maandelijks servicekosten. De mate van gemeenschappelijkheid wordt bepaald door de groep zelf. Die kan een gemeenschappelijke tuin zijn, een gemeenschappelijke werkplaats of een gemeenschappelijke woonkamer. De stichting besteedt het dagelijks beheer uit aan een professionele organisatie, bijvoorbeeld een woningbouwvereniging of een vastgoedbeheerder. Daardoor kan de stichting in de rol van projectontwikkelaar blijven. De stichting werkt zonder winstoogmerk.

Het bestuur van de stichting bestaat nu nog uit twee leden, Vera Kloor en Harm Jan Korthals Altes. Het bestuur is nog op zoek naar mensen die actief willen meedenken en –werken aan centraal bouwen en wonen op de Heuvelrug. Dat kan in de rol van bestuurslid, adviseur van het bestuur, of in de rol van consulent voor een van de kernen in de nieuwe gemeente.

Ook geïnteresseerden voor een woongroep kunnen zich met hun wensen bij de stichting kenbaar maken. Wilt u contact leggen met de stichting, stuurt u dan een email naar een van de twee bestuursleden, of reageer telefonisch. Vera Kloor, vkloor@gmail.com , telefoon (0343) 517508 Harm Jan Korthals Altes, altes@xs4all.nl  telefoon (0343) 521992

Yes! Officieel erkend tweetalig onderwijs!

HEUVELRUG  Op 10 oktober, tijdens de eerste landelijke dag tweetalig onderwijs (TTO), ontvingen drie scholen van de CVO Groep het officiële certificaat voor TTO Junior School. Dat betekent dat het tweetalig onderwijs dat gegeven wordt op het Revius Lyceum Doorn, het Revius Lyceum Wijk bij Duurstede en het Christelijk Lyceum Zeist officieel erkend wordt. Vanaf nu mogen de scholen het predikaat TTO Junior School dragen. Het certificaat werd uitgereikt door de voorzitter van het bestuur van het Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs.

Scholen die officieel tweetalig onderwijs willen verzorgen, moeten zich aanmelden bij het Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs. Vervolgens krijgen ze drie jaar de tijd om hun onderwijs te structuren en vorm te geven. In het derde jaar bezoekt het Europees Platform de school en geeft aan wat er nog veranderd moet worden om aan de vereiste standaard te voldoen. Vervolgens krijgt de school nog één jaar de tijd om die aanpassingen te realiseren. Daarna volgt in het vierde jaar de officiële visitatie.

Eind van het schooljaar 2004-2005 visiteerde het Europees Platform de drie TTO-scholen van de CVO Groep. Gekeken werd of de scholen voldeden aan de normen om officieel als TTO Junior School erkend te worden. Een belangrijk moment, waar de CVO Groep vier jaar naar toe had gewerkt. “Vanaf het eerste moment – augustus 2001 – was het ons doel om officieel erkend te worden als scholen voor tweetalig onderwijs”, vertelt Marc Gnodde, TTO-manager van de CVO Groep. “We wisten wat de vereisten van het Europees Platform waren, dus daar hebben we heel gericht naartoe gewerkt.”

Het resultaat was precies waar men op had gehoopt: alle drie de scholen werden positief beoordeeld en scoorden hoge cijfers tijdens de visitaties.

De TTO-manager is er trots op dat het proces naar gecertificeerd TTO-onderwijs zo volledig volgens plan is verlopen. “In relatief korte tijd is het bestaande onderwijs aangepast aan de nieuwe structuur die nodig was, hebben docenten hun diploma voor TTO-docent aan de Universiteit van Cambridge gehaald of zijn daar nog mee bezig. Allemaal volgens plan en op het vereiste niveau.”

In het totaal zijn inmiddels 38 gediplomeerde TTO-docenten werkzaam bij de CVO Groep.

Fietsendieven bij het station

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag werden vier mannen aangehouden omdat ze vermoedelijk fietsen wilde stelen. Omstreeks 16.30 uur kwam bij de politie de melding binnen dat vier personen verdacht rondliepen tussen fietsen op de Stationsweg. De politie trof mannen aan in de leeftijd tussen 14 en 42 jaar uit Zeist, Utrecht en Enschede. Ze werden aangehouden en meegenomen naar het bureau waar bleek dat een van de mannen een gestolen zadel in zijn fietstas had zitten.

Vrouw gewond bij aanrijding

DRIEBERGEN  Omstreeks 23.00 uur reed gisteren een 27-jarige automobiliste uit Heukelum over de Hoofdstraat. Zij wilde hier de A12 oprijden. Uit tegenovergestelde richting kwam een 56-jarige automobilist uit Soest. Een frontale aanrijding ontstond en de vrouw raakte hierbij gewond en werd met onbekend letsel vervoerd naar het ziekenhuis. De auto’s raakten zwaar beschadigd.

Heuvelrug Wonen biedt Bartiméus weer maand werk aan

HEUVELRUG  Op 13 oktober aanstaande gaan de medewerkers van Heuvelrug Wonen niet achter hun eigen bureau zitten, maar krijgen ze voor één dag een andere werkplek. Die dag namelijk werkt het hele team van de woningcorporatie weer voor Bartiméus.
Ze gaan mee als begeleider naar het Luchtvaartmuseum, gaan met cliënten van Bartiméus boodschappen doen of steken op een andere manier de handen uit de mouwen.

Maatschappelijk betrokkenheid in de praktijk kunnen brengen. Dat was de inzet van de Ondernemingsraad bij de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers. Medewerkers van Heuvelrug Wonen zetten een verlofdag in voor een ideëel doel. Al deze verlofdagen bij elkaar is meer dan een maand werk van een fulltime-medewerker. Bij de directie vond dit idee weerklank en er werd besloten het idee te ondersteunen.

Vorig jaar werd deze verlofdag door de medewerkers collectief ingezet voor cliënten van Bartiméus. Bartiméus bleek graag bereid om de extra inzet te ontvangen. Net als bij elke instelling in de zorg blijven er altijd wensen onvervuld omdat de mensen en middelen ontbreken. De samenwerking beviel erg goed. Zo goed, dat werd besloten ook dit jaar voor (en met) de cliënten van Bartiméus te gaan werken.

Om dit “goede doel” te kunnen realiseren is Heuvelrug Wonen op donderdag 13 oktober voor haar eigen klanten voor noodgevallen uitsluitend telefonisch te bereiken

Door de inzet van de vrijwilligers van Heuvelrug Wonen kan een groep uit Doorn naar het Luchtvaartmuseum in Soesterberg. Op de werkplaats van Bartiméus aan de Boswijklaan worden meubels opgeknapt. Een groep cliënten gaat boodschappen doen. En er wordt een nieuw verkooppunt ingericht van artikelen die op Bartiméus worden gemaakt.

VVV organiseert scrapbooken voor kids

DOORN  Wilt u uw kinderen in de herfstvakantie een leuke middag bezorgen? De VVV organiseert op donderdagmiddag 20 oktober ‘fotofun in autumn’ voor kinderen van 7 tot en met 15 jaar. In 2,5 uur maken zij onder deskundige leiding een bijzonder fotoboek met eigen foto’s. Dit scrapbooken is echt een rage aan het worden voor jong en oud.
Scrapbooken houdt in dat je gaat knutselen met je foto’s en ze zo origineel mogelijk versiert en inplakt in een fotoboek. Met een schaar knip je foto’s in verschillende formaten en je zoekt er passende versieringen bij. Voor deze middag is het thema herfstvakantie, dus het gaat om herfstfoto’s of vakantiefoto’s. Bij het inplakken gebruik je bijzonder papier en allerlei andere kleurige materialen als versieringen. Zo ontstaat een heel leuke en originele herinnering!

Meedoen?
Maximaal 20 kinderen kunnen zich donderdagmiddag 20 oktober op foto’s uitleven met schaar, lijm en allerlei leuke versieringen. Het enige wat ze moeten meenemen zijn zo’n stuk of 20 eigen foto’s op het thema herfst of vakantie. De VVV zorgt met Esther’s Photostyling voor alle overige materialen en een drankje. De kosten van deze all-inclusive middag in de soos van de DWS aan de Van Bennekomweg 10 bedragen € 12,50 per kind. Kaartverkoop gaat via VVV Doorn (412015). Wees er vlug bij want: vol is vol!

Heuvelrugnieuws van dinsdag 11 oktober 2005

Jagerspad 7 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Derby eindigt in voordeel Daltons

DRIEBERGEN  Het was een fraai weekend afgelopen week. Niet alleen wonnen de Schaduwdaltons voor de eerste keer, ook de Daltons deden goede zaken. Na de kleine zege (1-0) op het Langbroekse SVL en de gunstige uitslagen van de concurrenten is de ploeg koploper.

SVL, vorig seizoen degradatiekandidaat maar dit seizoen versterkt met enkele Wijkse talenten, bood zeer goed partij. Als altijd werd het fysieke duel niet geschuwd, maar de Daltons hadden geluk dat de makkelijk scorende spits van de gasten niet geheel fit aan de wedstrijd was begonnen. Bovendien werd hij uitstekend aan banden gelegd. Aan de andere kant werd dat ook geprobeerd, maar tegen een in vorm zijnde Sharlo Galmo is nu eenmaal niets te beginnen. De eerste helft reeds was hij een plaaggeest voor de defensie, fraaie dribbels spreidde hij tentoon en het publiek wist dat dit weer zo’n speciale middag worden zou. Naast Galmo was er echter nog een uitblinker, Sebastiaan Broers verving de afwezige Chiel van Tuil en hij deed dit met verve. Rustig aan de bal en defensief sterk heerste hij achterin, terecht werd hij door een Commissie van Wijze Mannen uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd.

Dat was pas achteraf. Eerst moest er nog even gewonnen worden, maar het duel leek gaandeweg op een 0-0 af te stevenen. Het was uiteindelijk individuele klasse die de doorslag gaf. Sharlo Galmo, wie anders, kreeg de bal richting linkerzijlijn aangespeeld, vlak bij het publiek. Zij die achter de bal stonden hebben het er nog over. De reeds wanhopig geworden verdediger bleef goed naar de bal kijken, in zijn hoofd dreunde dat ene zinnetje: “niet happen.” Een Jay-Jay Okocha op de vierkante millimeter later en de bal lag in het net. Louter de toeschouwers zagen wat er gebeurd was. Een tikje naar rechts en een tikje naar binnen, feitelijk dus twee bewegingen, verpakt in één beweging. De voorzet met links leek achteloos maar was van grote klasse, in invliegende Larcoubi dook de bal tegen de touwen. Genieten.

Maar daar bleef het niet bij. Een wissel van trainer Fares deed de harde kern spinnen van genot. Maurits Schaap, The Wizard of the Prinses Margrietlaan, kwam het veld in voor de geblesseerde Smit. Schaap, geboren met een 5 op zijn rug en de enige echte (dus niet omgeturnde) linksback van Nederland, kwam erin voor een geblesseerde nummer vijf. Abc’tje dus. Neen.

Schaap kwam thuis achter de spitsen, miste op een haar na een voorzet en definitieve onsterfelijkheid, rende achter de bal aan, met zijn gezicht richting harde kern, begon te lachen, had een schijnbeweging in huis die feitelijk geen schijnbeweging was, rende weer achter zijn tegenstander aan en gaf bijna de beslissende voorzet op Patrick Schenkels. Ondanks het fanatisme en de belangen heden ten dage op de velden, is het mooi om te zien dat er tijdens het spel nog gelachen kan worden. Garrincha maakte de Goddelijke Kanaries op die manier wereldkampioen in ’62, Schaap won er in 2005 zijn tweede wedstrijd van de dag mee, de Daltons zegevierden na een spannend duel, en de toeschouwers hadden de middag van hun leven.

Opstelling Daltons: Jacobsen, E. Schenkels (Wieringa), El Haddachi, Broers, Smit (Schaap), P. Schenkels, Kooi, Boersma, Kaouass, Galmo, Lary (Larcoubi)

Winst
Zou er een voetbaldokter bestaan, heeft deze een makkelijke job. Winst zou het medicijn voor iedere kwaal zijn. Maar een voetbaldokter bestaat niet, de Schaduwdaltons bestaan wel.
Gelukkig.
En of er spanning op het duel stond. De ambitieuze gekke en geniale bende had nog geen duel gewonnen in de derde klasse, terwijl de verwachtingen na vorig seizoen, het seizoen der gelijke spelen, toch wel enigszins hoog waren. Enkele jonge talenten dienden zich aan en moesten er ook meteen staan, vele blessures zorgden voor een beperkte keuze voor de technische staf. Voordeel daarvan is dat iedere week dezelfde gladiatoren de wei in gestuurd worden, hetgeen uiteraard zijn vruchten afwerpt. De stijgende lijn was dan ook wel te zien, maar gescoord werd er nauwelijks, en fouten achterin waren telkens fataal.

Er moest gewonnen worden van het Utrechtse DVSU.

Maar als het golft, dan golft het goed, klonk vrijdag al door Tivoli. Een spaarzame uitbraak van de gasten eindigde in de zestien, alwaar deze niet goed werd weggewerkt. De betreffende speler, rechtsbenig, werd ver naar buiten gedreven, naar een positie van waaruit het onmogelijk is de bal achter de keeper te plaatsen. U voelt hem, wanhoopsschot met links, binnenkant paal, juichende gasten, achterstand Schaduwdaltons.

Zie daar maar eens bovenop te komen, zonder fitte wissels en zonder zelfvertrouwen. Maar mét karakter. De rug werd gerecht en de waarheid gezegd, de tweede helft moest er gebikkeld worden.

Er werd gebikkeld, er werd gescoord, er werd gewonnen. Fonteijne brak de ban met een intikker, later werd deze goedgemaakt met een fraaie stift nadat Van Bochoven de bal goed had afgelegd. De voorsprong was een feit, de last viel van de schouders, en opeens, jazeker, werd er gevoetbald. En hoe.

Van Olderen plamuurde ieder gaatje als vanouds potdicht, Bjorn Geerding toverde als een Coen Moelijn over de linkerflank, met de bal niet aan een touwtje maar aan zijn linkervoet, combinaties en kansen volgden elkaar in een rap tempo op. De score had nog hoger uit kunnen vallen, maar het werd uiteindelijk 3-1, nadat Van Bochoven ook zijn welverdiende goal had meegepikt.

De ontlading was groot, de eerste winst van het seizoen is binnen. Te hopen is het voor de Schaduwdaltons dat de stijgende lijn wordt voortgezet, te verwachten is dat voor de immer trouwe fans, te vrezen tenslotte is dat voor de resterende tegenstanders. Het seizoen kan beginnen.

Opstelling Schaduwdaltons: Sluis, Noordijk (Larcoubi), Van Olderen, Van Daatselaar, Schaap, Marek (Doornenbal), Van der Lee, Tarmidi, Geerding, Van Bochoven, Fonteijne

Zaterdag aanstaande staan er twee uitwedstrijden op het programma. De Daltons spelen uit de topper tegen Desto, de Schaduwdaltons mogen naar Altius.

Uitstekende overwinning van CDN bij Vliegdorp 4-1

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag heeft CDN goede zaken gedaan in Soesterberg. CDN begon zijn wedstrijd met vijf spelers die normaal niet in de basis stonden omdat de anderen geblesseerd waren. Aan deze vijf invallers moet zeker een compliment gemaakt worden, want Jeroen Rook, Hugo Bruining, Michel Hoekstra, Albin Meijer en Whitny hebben zich fantastisch ingezet.

De overwinning heeft CDN mede te danken aan deze vijf spelers. Vliegdorp begon zijn wedstrijd direct met aanvallend voetbal waardoor CDN moeite had om uit de verdediging te komen. Maar doordat Marijn Onwezen weer uitstekend stond te keepen bleef de treffer uit. Daarna was het CDN die wat kansen kreeg, aanvoerder Jeffrey Veenendaal wist vanaf het middenveld Gerwin v.d Klift twee maal te bereiken maar deze zag zijn schot gestopt worden door de keeper. In de zeventiende minuut kreeg CDN een vrije trap vanaf 20 meter van het doel. Jeffrey Veenendaal zag zijn schot verdwijnen in de kruising, 0-1. Daarna begon Vliegdorp CDN onder druk te zetten, waardoor de verdediging het moeilijk kreeg. Maar door wederom goed keeperswerk van Marijn Onwezen bleef het doel leeg. Vlak voor rust was het CDN die de marge opvoerde. In de drie en veertigste minuut zorgde de mee naar voren gekomen Hugo Bruining met een voortreffelijke kopbal voor de 2-0. Dit was niet de ruststand, want vanaf twee en twintig meter schoot de tegenstander een vrije trap de 1-2 binnen. In de rust werd Victor Hengeveld erin gebracht voor Mourad Malek en Whitny voor Jens Marik. Vliegdorp had energie gekregen uit het doelpunt vlak voor rust en begon gelijk weer de aanval te zoeken. Daardoor ontstond er ruimte voorin  voor CDN omdat de tegenstander één op één begon te spelen. Diverse kansen van CDN werden helaas niet goed afgerond anders was er een monsterscore op het scorebord verschenen. Om onduidelijke reden kreeg Vliegdorp een strafschop, deze werd gestopt door Marijn Onwezen. Hierdoor begon CDN erin te geloven dat de overwinning mee naar huis genomen moest worden. CDN begon weer aan te vallen met de fantastisch spelende Jeffrey Veenendaal op de as van het veld, die het spel van CDN dirigeerde. Uit een aanval van CDN wist Kevin Woudenberg de bal beheerst binnen te tikken, 1-3. Het werd zelfs nog 1-4 wederom door Kevin Woudenberg. CDN heeft verdient gewonnen met een enthousiast en goed spelend team.

Ecoduct bij Elst

AMERONGEN Provinciale staten besloten voor de voorbereiding van twee ecoducten een bedrag van €1,6 miljoen te reserveren. Het gaat om een ecoduct onder de provinciale weg N225 bij Elst.
Daarmee wordt de Utrechtse Heuvelrug verbonden met de Elster Buitenwaarden. Er ontstaat zo een ononderbroken samenhangend gebied tussen de hoge delen van de zandgronden en de lage natte delen van de uiterwaarden. Het andere ecoduct komt bij Leusden.

Driebergen vervangt 14 jaar oude calamiteitenwagen

DRIEBERGEN  Vorige week donderdag nam wethouder Stan Klijnhout voor de servicedienst van de gemeente Driebergen een nieuwe calamiteitenwagen in ontvangst door een grote sticker op de zijkant van de auto te plakken. Een sticker omdat het nieuwe logo van de gemeente Utrechtse Heuvelrug nog niet beschikbaar is.

Luchtkwaliteit blijft zorgelijk ondanks betere weersomstandigheden

UTRECHT  In het jaar 2004 is de luchtkwaliteit in de provincie Utrecht iets verbeterd ten opzichte van het jaar 2003, maar dat kwam vooral door de betere weersomstandigheden. Dit blijkt uit de jaarlijkse Rapportage Besluit Luchtkwaliteit 2004. Ondanks deze verbetering is er in twintig gemeenten sprake van normoverschrijding op één of meer locaties.
In het kader van het Besluit Luchtkwaliteit stelt de provincie jaarlijks – op verzoek van de staatssecretaris van VROM – een rapportage samen over de luchtkwaliteit. Dat gebeurt mede op basis van de rapportages die 24 gemeenten moeten maken en waarin geïnventariseerd wordt waar mensen worden blootgesteld aan te hoge concentraties luchtverontreiniging. Aan de hand van de gemeentelijke rapportages brengt de provincie de knelpunten in beeld.

Overschrijdingen
Bij twintig gemeenten is op één of meer locaties een overschrijding van de grenswaarde geconstateerd. De grenswaarde is een norm waarboven gezondheidsklachten kunnen optreden. Op verschillende locaties in de gemeente Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein, Bunnik en Breukelen is tevens de plandrempel van de jaargemiddelde waarde voor stikstofdioxide overschreden. De plandrempel is een tijdelijke hogere norm dan de grenswaarde en wordt ieder jaar lager totdat deze norm in een vastgesteld jaar de grenswaarde bereikt. Als de grenswaarde wordt overschreden en de plandrempel niet, dan geldt de verwachting dat met het huidige beleid de luchtkwaliteit in 2010 aan de grenswaarde zal voldoen. In deze gevallen moet echter wel de vinger aan de pols worden gehouden. Dat betekent dat de betreffende gemeenten volgend jaar wederom moeten rapporteren over de luchtkwaliteit.

Maatregelen
Gemeenten waar overschrijdingen van de plandrempel worden geconstateerd moeten voor deze locaties een saneringsplan opstellen om uiterlijk in 2010 te voldoen aan de norm. Dit lukt niet als er geen specifieke maatregelen worden getroffen. De provincie Utrecht heeft inmiddels het initiatief genomen om tot maatregelen te komen waarmee de luchtkwaliteit in de regio kan verbeteren. Samen met het BRU, de gemeenten Utrecht en Amersfoort en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven wordt een regionaal maatregelenpakket voorbereid dat op 3 november aan staatssecretaris Van Geel zal worden aangeboden.

Bevoegdheden
Uit de Rapportage Besluit Luchtkwaliteit 2004 blijkt verder dat veel gemeenten niet heel voortvarend handelen als het gaat om het voldoen aan hun verplichtingen in het kader van het Besluit Luchtkwaliteit. GS heeft de Rapportage moeten vaststellen onder het voorbehoud dat achttien gemeentelijke rapportages formeel nog niet door de betreffende colleges van B&W zijn vastgesteld. Daarnaast is de rapportage van de gemeente IJsselstein nog niet binnen. Ook hebben zeven van de acht gemeenten die naar aanleiding van de slechte cijfers in 2003 een luchtkwaliteitsplan moesten opstellen niet voldoende aangegeven waarom dit niet is gebeurd. De provincie kan bij de gemeenten wel aandringen op meer actie, maar heeft geen bevoegdheden om deze zaken af te dwingen. De provincie bundelt de gemeentelijke rapportages slechts en stuurt ze, voorzien van een algemene analyse, naar de staatssecretaris. In de begeleidende brief vraagt GS de staatssecretaris hieraan aandacht te besteden.

Minister Pechtold in debat met burgers van de Heuvelrug

HEUVELRUG  Op dinsdagavond 25 oktober is Alexander Pechtold, D66-minister voor bestuurlijke vernieuwing, hoofdgast tijdens het 3e Regiocongres van D66 in de  provincie Utrecht.

Dit jaar is het thema lokale democratie en staat het congres in het teken van de nieuwe gemeente Heuvelrug: hoe betrek je inwoners uit alle vijf kernen bij de  geherindeelde gemeente en welke invulling geef je daarbij aan echte lokale democratie? Het congres vindt plaats in Cultuur- en Congrescentrum Antropia in Driebergen en zal aanvangen om 20.00 uur.

Minister Pechtold heeft zich in korte tijd ontpopt als een vernieuwende minister, die geen blad voor de mond neemt en openstaat voor nieuwe ideeën en initiatieven. Zo maakte Pechtold het mogelijk dat kiezers bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in veel gemeenten in een stemlokaal van eigen keuze kunnen stemmen.

Vraag het Pechtold
Inwoners van de nieuwe gemeente Heuvelrug en overige geïnteresseerden hebben de gelegenheid  om op zaterdag 22 oktober hun vragen aan minister Pechtold  te stellen en in te leveren bij de lokale D66-campagnekraam. De minister  zal  de meest prangende vragen op het Regiocongres van een helder antwoord  voorzien.  De D66-campagnekraam staat zaterdag in de winkelcentra van alle vijf de dorpskernen van 11.00 tot 17.00 uur.

Debat lokale lijsttrekkers
Tijdens het tweede deel van het D66 Regiocongres zullen drie ‘Heuvelrug-lijsttrekkers’ (D66-er Kees Heijmering, VVD-er Ronald Lettema en Jan Broekgaarden van de nieuwe partij ‘Heuvelrug Content’) met elkaar en de zaal  in  debat gaan over toekomst en lokale democratie van de nieuwe gemeente, die de vijf gemeenten Driebergen,  Maarn, Leersum, Doorn en Amerongen  omvat. Het geheel zal onder leiding staan van de avondvoorzitter M. Magielsen, presentator bij RTV Utrecht.

Heuvelrugnieuws van woensdag 12 oktober 2005

Traaij Driebergen: weekmarkt
foto: © Renk Knol
tijd: 14.00 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Politieke barometer gemeenteraadsverkiezingen op 30 november

HEUVELRUG Omdat sommige mensen het wel leuk vinden hoe de politieke verhoudingen in de nieuwe gemeente Heuvelrug zullen zijn, zal Heuvelrugnieuws.nl deze proberen te peilen. Op voorhand kan gesteld worden dat alle peilingen via internet wetenschappelijk gezien volstrekt onbetrouwbaar zijn. In een politieke peiling als deze zal de barometer aangeven welke partij de fanatiekste aanhang heeft om bij dit soort polls zo vaak mogelijke een stem uit te brengen, en dat is meestal niet de partij die de verkiezingen wint. U kunt dus zo vaak als u wilt uw stem uitbrengen.

Korfbaltreffen tussen Nederland en België in Driebergen

DRIEBERGEN  De jaarlijkse korfbalontmoeting tussen Nederland en België wordt zondag 5 februari gespeeld in sporthal Hoenderdaal in Driebergen. De zaalinterland is op initiatief van Adri van Ginkel, wedstrijdsecretaris van Dalto, in samenwerking met de stichting Hoenderdaal naar Driebergen gehaald. Van Ginkel: “Voor de promotie van korfbal in Midden- Nederland is de interland een goede zaak.”
Van Ginkel is op persoonlijke titel bij de organisatie betrokken. De Driebergse korfbalvereniging Dalto is een christelijke vereniging en de interland word op een zondag gespeeld. “Het is best mogelijk dat leden als vrijwilliger in actie komen”, zeg voorzitter Henry van Eck, “maar ze doen dat niet namens Dalto.”
In sporthal Hoenderdaal wordt een center court gebouwd. Met extra tribunes wordt de capaciteit uitgebreid tot 2500 plaatsen. “Het maximale aantal waarvoor de brandweer toestemming geeft”, aldus Van Ginkel.
De interland der lage landen begint om 15.00 uur. Twee uur eerder (13.00 uur) wordt de junioreninterland tussen beide landen gespeeld. Traditiegetrouw ontmoeten de twee sterkste korfbalnaties een dag eerder elkaar in Deurne.
Kaarten voor de wedstrijden in Driebergen zijn te bestellen via het KNKV. De
Oranje-selecties zijn nog niet bekend.

Groen licht voor Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling

UTRECHT  Provinciale Staten van Utrecht hebben op 10 oktober groen licht gegeven voor het Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling (CMO) Utrecht. De provincie stelt in 2006 en 2007 per jaar 1.770.000 euro beschikbaar, gemeenten worden gevraagd projecten te (co)financieren.
Vanaf 1 januari 2008 zal het CMO voor een veel groter deel dan momenteel het geval is, gaan concurreren met marktpartijen. De provincie blijft CMO na die datum financieel ondersteunen met een basisbedrag. CMO zal op haar beurt de provincie blijven voeden met kennis en informatie over het werkveld.
De besluitvorming van 10 oktober is een mijlpaal in een proces dat is gericht op herstructurering van de welzijnssteunfuncties. Schakels en het Multicultureel Instituut Utrecht (MIU) gaan per 1 januari 2006 in het CMO op. De fracties in Provinciale Staten spraken hun vertrouwen uit in een levensvatbaar CMO; zij waren over de plannen zeer te spreken. In de komende tijd zetten Provinciale Staten de discussie voort over de verwachtingen die de provincie heeft van de kwaliteit van het CMO.

Meerwaarde
Het CMO wordt een slanke, hoogwaardige organisatie die een belangrijke partner is voor de provincie en voor gemeenten. Voor het CMO staan de begrippen participatie en integratie centraal, gekoppeld aan thema’s als bijvoorbeeld vrijwilligers, armoede, wonen/zorg/welzijn, jeugd. De organisatie bouwt specifieke kennis en netwerken op die voor opdrachtgevers aanzienlijke meerwaarde gaan betekenen. Dankzij de integrale aanpak van CMO is er niet alleen aandacht voor sociale problematiek, maar worden ook economische en fysieke factoren er bij betrokken. Het CMO onderzoekt en signaleert, organiseert kennis en maakt die beschikbaar, begeleidt processen, adviseert, organiseert en implementeert onder omstandigheden ook. Het CMO zal de “ogen en oren” van de provincie zijn en de provincie gevraagd en ongevraagd adviseren over haar sociaal beleid. Ook gaat het CMO zorgen dat innovatieve ideeën uit andere regio’s worden toegepast in de provincie Utrecht. Met de totstandkoming van het CMO ontstaat een organisatie die onmisbaar wil zijn in het sociale beleid van en in de provincie Utrecht.

Heuvelrugnieuws van donderdag 13 oktober 2005

Hoofdstraat 182a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.00 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Dijkshoorn: ,,Geen fusie’’

LEERSUM  De gemeentelijke herindeling is voor de woningbouwcorporaties in de betrokken plaatsen aanleiding geweest om een fusie te onderzoeken. De Leersumse Woningbouwstichting zag dat niet zo zitten. Bestuurslid Cees Dijkshoorn: ,,Wij kiezen voor onze huurders en blijven als zelfstandige corporatie doorgaan.’’
De Kaap 13-10-2005

‘Wij maken ons heel sterk’

LEERSUM  Twee weken geleden presenteerde Peter Jansen de stand van zaken rond de muziektent aan de leden van de Leersumse raad. Daarna is het comité op 5 oktober bijeen gekomen en is na de positieve ontvangst door de raad tot de conclusie gekomen: ,,We gaan ons héél sterk maken voor de muziektent’’.
De Kaap 13-10-2005

Allemanswaard blijft volle zalen trekken

AMERONGEN  De stuurgroep Allemanswaard gaf woensdag bij monde van de heer Pieter Oostlander een financiële onderbouwing van het project Allemanswaard. De bezoekers van de voorlichtingsbijeenkomst – alle stoelen in de raadszaal waren bezet – volgden zijn uiteenzetting met grote belangstelling. Het boven verwachting meevallende resultaat lokte daarna wel enkele vragen uit maar kritiek was er nauwelijks meer.
De Kaap 13-10-2005

Voorzitter SER kritisch naar herindeling:,,Voor mij had het niet gehoeven”

MAARN  Met het oog op de komende verkiezingen heeft het CDA een speciaal programma opgesteld. In het kader hiervan kwam Herman Wijffels, voorzitter van de Sociaal Economische Raad, op 8 oktober naar de Twee Marken in Maarn om te spreken over de kansen van ondernemers en verenigingen binnen een grotere gemeente. Zijn spreekbeurt met de titel “Koester de kleine schaal binnen de grote” werd met belangstelling gevolgd.
De Kaap 13-10-2005

Magic Circus slaat tent op op het Seminarieterrein

DRIEBERGEN  Magic Circus, het Nederlands Stadscircus, komt in de herfstvakantie naar Driebergen. Standplaats wordt ingenomen op het Seminarieterrein op vrijdag 21 oktober (16.00 en 19.00 uur) en zaterdag 22 oktober (19.00 uur). De kassa is vanaf een uur voor aanvang van elke voorstelling geopend.

‘Breimachine’ kan sportpark er weer bovenop helpen

DRIEBERGEN  Een ‘breimachine’ die de toplaag van de velden op sportpark De Woerd voorziet van kunstgrasvezels. Dat is de oplossing die in de knelpuntennota ‘Geef De Woerd haar waarde (terug)!’ wordt gepresenteerd om aan de huidige nijpende situatie van het sportpark een einde te maken.
Stichtse Courant 13-10-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 14 oktober 2005

Florastraat Driebergen: richting Rijsenburgselaan vanaf Van Rijckevorselstraat
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Doorrijden na aanrijding

DOORN Donderdagochtend is een automobilist na een aanrijding doorgereden. Omstreeks 11.15 uur stond een auto gedeeltelijk op het fietspad stil. Bij het wegrijden, moest een 14-jarige fietser uit Maarsbergen uitwijken en kwam hierbij ten val. Hij liep diverse schaafwonden op. De automobilist reed door en sloeg linksaf de Amersfoorteseweg in richting Maarn. Het gaat om een licht grijze Audi. De politie verzoekt de automobilist en eventueel andere getuigen zich te melden. Zij kunnen contact opnemen met de politie van het district Heuvelrug, via: 0900-8844.

Linda Boot nieuwe gemeentesecretaris

HEUVELRUG Linda Boot is door de stuurgroep Heuvelrug benoemd als beoogd gemeentesecretaris voor de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug. Nu is zij werkzaam als directeur bij het Ministerie van OC & W, waar zij leiding geeft aan de fusie van de Rijksdienst voor Monumentenzorg en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 15 oktober 2005

Damhertlaan Driebergen: richting Rijsenburgselaan vanaf Schippersdreef
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.20 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Speciale ochtend voor scootmobiel rijders

DRIEBERGEN Op vrijdag 21 oktober 2005 krijgen mensen die een scootmobiel rijden een ochtend training aangeboden door de gemeente Driebergen. In de training kan zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden opgedaan worden.

In dit project wordt nauw samengewerkt met de leveranciers van de scootmobielen. In eerste instantie wordt een aantal verkeersregels uitgelegd die speciaal voor de scootmobielers geldt. Daarna gaan ze op een vaardigheidbaan oefenen met de scootmobiel. Het gaat dan om stoepranden, onregelmatig terrein, remmen, parkeren en dergelijke. Dan wordt de praktijk geoefend door samen met een rij-instructeur een route op de openbare weg te rijden. Veel scootmobielgebruikers hebben thuis een uitnodiging ontvangen om mee te doen aan deze ochtend. 25 mensen die zich het eerst aanmelden mogen meedoen. Als er nog plek is kunt u zich nu ook nog opgeven. De scootmobiel ochtend vindt plaats in het gebouw van Nieuw Salem in Driebergen. Na afloop krijgen alle deelnemers een certificaat mee.
Het is de eerste keer dat deze ochtend in Driebergen wordt gegeven. Het begint om 9.30 uur en eindigt rond 12.30 uur. Als u belangstelling heeft kunt u bellen met 0341-351241 of 06-47250669, Irene Lameijer.

Monsterzege in streekderby

DRIEBERGEN  De streekderby CDN-Scherpenzeel heeft een monsterscore van 7-0 voor CDN opgeleverd. Het wedstrijdverslag volgt aanstaande dinsdag.

Heuvelrugnieuws van zondag 16 oktober 2005

Drieklinken Driebergen: speelveldje
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.10 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Vrijwilligersmarkt in bibliotheek Driebergen

DRIEBERGEN Op woensdagavond 26 oktober is er een Vrijwilligersmarkt in de Openbare Bibliotheek Driebergen. Op deze avond kunnen inwoners die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk en meer informatie willen over de verschillende mogelijkheden van 19.00 tot 21.00 uur vrij binnenlopen.

De vrijwilligersmarkt wordt georganiseerd door de Openbare Bibliotheek en wordt ondersteund door het vrijwilligerswerkbeleid van de gemeente Driebergen. Deelnemers aan deze avond zijn Driebergse organisaties op het gebied van sport, cultuur, zorg en welzijn. Tijdens deze vrijwilligersmarkt kunt u informatie inwinnen, folders meenemen of zich opgeven voor een kennismaking.
De bibliotheek bestaat 30 jaar! Daarom ligt er tijdens deze avond een waardebon klaar (ter waarde van 3 maanden gratis lidmaatschap) voor elk nieuw lid.

Peugeot Van der Mispel/Blue Arrows Dames 1 verliest nipt!

DRIEBERGEN Afgelopen zaterdagavond gingen de Blue Arrows dames van start tegen de nummer één uit de competitie, Lokomotief uit Rijswijk. De dames uit Rijswijk waren nog ongeslagen en kwamen dan ook naar Driebergen om te winnen.
Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel had nog maar één wedstrijd verloren en stonden dus nummer twee in de competitie en zij wilde ook winnen! Kortom het beloofde een spannende wedstrijd te worden.

Bij de start van het eerste kwart liet Blue Arrows zich verrassen. De aanvallen waren onrustig en de Lokomotief dames maakten hier graag gebruik van. Na het eerste kwart stond het 9-16. De Blue Arrows dames stonden zeven punten achter en hadden wat goed te maken in het tweede kwart. Het tweede kwart liep goed bij de Blue Arrows. Er werd goed verdedigd, aanvallen werden afgesloten met punten en er werd gevochten voor de bal. Dit alles resulteerde in een gelijke stand bij rust, namelijk: 28-28.

Helaas was aan het einde van kwart twee Blue Arrows speelster, Simone Thuis, geblesseerd geraakt. Hierdoor startte de Blue Arrows dames het derde kwart met één lange center minder op de bank. Ook in dit kwart werd er goed gespeeld. Blue Arrows maakte gebruik van de hoge foutenlast van Lokomotief waardoor er veel vrije worpen werden genomen maar, Lokomotief liet zich niet uit het veld slaan. Zelfs ook niet toen er twee dames van Lokomotief het veld uitgestuurd waren in verband met het aantal fouten. De stand na het derde kwart: 47-50. Een spannende wedstrijd dus met nog één kwart te gaan. In het laatste kwart liep de stand gelijk op, tot in de laatste minuten van de wedstrijd gingen beide partijen gelijk op. Helaas voor de dames van Blue Arrows was Lokomotief toch net iets te sterk op het einde van de wedstrijd. Einduitslag: 61-67 maar het was een hele spannende wedstrijd met zeer mooie momenten.

Scores: Renate Vermeulen 17, Liane van der Mispel 15, Suzanne Duivenvoorde 14, Simone Thuis 7, Barbara Kooi 5 en Maartje Schouten 3.
De volgende wedstrijd van Peugeot Van der Mispel/ Blue Arrows Dames 1 is op zondag 6 november om 16.30 uur tegen Rotterdam Basketball in Rotterdam.

Heuvelrugnieuws van maandag 17 oktober 2005

Jachtlaan Driebergen: tussen Jachtlaan en Langbroekerdijk
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.50 uur  temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Blue Arrows H1 maatje te klein voor BZ’72

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdagmiddag zijn er in sporthal Hoenderdaal een serie basketbalwedstrijden gespeeld. H1 speelt in de blauwe tenues om half vijf thuis tegen het geel van BZ. Blue Arrows begint de wedstrijd zonder drie van haar centers.

Zij zitten ivm blessures op de bank. Voor de zeven wel spelende teamgenoten is het dan ook een extra uitdaging om het ruim aanwezige surplus aan lengte van BZ te omzeilen. Dat gaat in het begin heel even goed. De afgelopen weken ingestudeerde nieuwe spellijnen staan garant voor de openingstreffer. Echter, snel daarna is de stand gelijk (4-4) en loopt BZ verder uit. Het scoreverloop is tot aan het einde min of meer lineair en resulteert in een eindstand met een ruim voordeel voor BZ. Blue Arrows heeft met verschillende afwisselende aanvals- en verdedigingsvormen in de laatste drie kwart van de wedstrijd bij vlagen fantastisch spel laten zien. Mooie bounce passes die door een woud van gele shirtjes nog net die ene Blue Arrow in scoringspositie brengen. Scherpe screens op verdedigers waardoor de Driebergenaren met een ferme stap de afstand tot de basket voldoende kunnen verkleinen voor een scoringszeker jumpshot of lay-up. En de soms onwaarschijnlijk hoog bij het bord weggeplukte rebounds van onze guards leveren jalourse blikken op bij de op de bank zittende centers. Dergelijke fraaie acties leveren wel goede respons op van het ruim aanwezige publiek. Maar helaas krijg je bij basketbal voor fraaie acties nooit extra bonuspunten. De eindstand bleef dus ongewijzigd. Het uitspelende BZ wint terecht met 32 tegen 65 van Blue Arrows.

Fusiebesprekingen Heuvelrugbibliotheek afgebroken

HEUVELRUG  De fusiebesprekingen om één Regionale Bibliotheek Heuvelrug (RBH) te vormen van negen bibliotheken zijn afgebroken. De Stuurgroep Heuvelrug heeft op 6 oktober besloten dat de kloof tussen de partijen te groot was om verder te gaan met de besprekingen.

Het verschil in werkwijze en visie van enerzijds de zelfstandige bibliotheek van Veenendaal en anderzijds de acht andere bibliotheken is hier de reden van. Van beide kanten wordt de deur open gehouden voor een fusie op een later moment tussen de ‘8’ en de ‘1’.
De acht andere bibliotheken zijn van Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum, Maarn, Renswoude, Rhenen en Wijk bij Duurstede. Deze acht zijn aangesloten bij de Provinciale Bibliotheek Centrale Utrecht.

De financiële uitwerking leidde tot een verschil van inzicht in welke (financiële) voordelen behaald kunnen worden met de fusie. Ondanks een jaar van overleg en onderzoek op provinciaal niveau kan de op te richten provinciale Service Organisatie nog niet aangeven wat de kosten zullen worden van de bij haar af te nemen ondersteunende diensten. Deze diensten zullen worden gesubsidieerd door de provincie (met een bedrag van circa € 3 per inwoner). Deze provinciale subsidie zou de schaalvergroting zo aantrekkelijk moeten maken, dat de regionale bibliotheken door de fusie aanzienlijke bedragen overhouden voor de noodzakelijke bibliotheekvernieuwing (onder andere uitbreiding van diensten via ICT). Met het uitblijven van zekerheid over deze financiële voordelen, viel voor de bibliotheek van Veenendaal ook een belangrijke reden weg voor deelname aan de fusie.

Om kosten te besparen stelde de Veenendaalse Bibliotheek voor om de huidige directeur van de bibliotheek van Veenendaal zonder selectieprocedure aan te wijzen als nieuwe directeur voor de gefuseerde bibliotheek. De andere bibliotheken konden zich hier niet in vinden.

Iederwijs Heuvelrug wordt beschouwd als normale dagschool

DRIEBERGEN Op basis van onderzoek, concludeert de Inspectie van het Onderwijs dat de inrichting van Iederwijs ‘Heuvelrug’ te Driebergen op dit moment niet volledig, maar in voldoende mate overeenkomt met die van een bekostigde school voor basisonderwijs.

Iederwijs “Heuvelrug” zal de gesignaleerde verbeterpunten van de Inspectie oppakken en verder uitwerken. Zij zal verdere uitwerking geven aan een aanbod gericht op het realiseren van de kerndoelen basisonderwijs, zodat de grondslag voor het volgen van voortgezet onderwijs wordt gewaarborgd. Tevens zal men moeten overgaan tot het voeren van een kind-leerling-volgsysteem. Dit systeem volgt de ontwikkelings- en leeractiviteiten, de leerresultaten en het niveau in met name Nederlandse taal en rekenen/wiskunde van de leerlingen, zodat in redelijkheid kan worden aangenomen dat leerlingen leren lezen, schrijven en rekenen op een niveau waarmee ze in het voortgezet onderwijs goed uit de voeten kunnen. Via een dergelijk kind/leerlingvolgsysteem kan men tevens aantonen dat er voor leerlingen met specifieke zorgbehoeften voldoende concrete voorzieningen zijn.

Op basis van de bevindingen van de inspectie en de getoonde inzet van Iederwijs “Heuvelrug” heeft de leerplichtambtenaar besloten Iederwijs “Heuvelrug” te beschouwen als een dagschool in de zin van de Leerplichtwet. De Inspectie van het Onderwijs zal conform de Wet op het Onderwijstoezicht toezicht op de school houden.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 18 oktober 2005

Heetveld 11-15 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.35 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Sybe Streekstra lijsttrekker BVH

HEUVELRUG  Sybe Streekstra, raadslid van de fractie Sociaal Liberaal Driebergen in de Raad van Driebergen, is de lijsttrekker van de nieuwe politieke groepering Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH).

Als tweede op de lijst staat Frits van Schaik, die eveneens deel uitmaakt van de fractie van Sociaal Liberaal Driebergen in de Driebergse Raad. Derde op de lijst is Ad de Jonge. Hij is momenteel lid van de Raad van Leersum voor Leersums Belang.De lijst van Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug is als volgt:
Sybe Streekstra (Driebergen)
Frits van Schaik (Driebergen)
Ad de Jonge (Leersum)
Gera Hensbergen (Maarn)
Nico Verbeek (Driebergen)
Anton Kok (Doorn)
Mijke van Leeuwen (Leersum)
Nico Verlaan (Amerongen)
Hans Nouwens (Driebergen)
Henk van Putten (Driebergen)
Marjet van Aardenne (Driebergen)
Henk-Jan Versluis (Driebergen)
Henk Thate (Driebergen)
Chris de Jonge (Driebergen).

Tijdens de goed bezochte bijeenkomsten van Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug in Driebergen en Leersum, waarbij ook belangstellenden uit Maarn, Doorn en Amerongen aanwezig waren, is men akkoord gegaan met de lijst. Op 2 november (woensdag) houdt BVH een bijeenkomst voor belangstellenden uit Doorn en Maarn in De Koningshof in Doorn, achter de Maartenskerk. Deze bijeenkomst begint om 20.00 uur. Op de zaterdagen 29 oktober, 5, 12,19 en 26 november presenteren de vertegenwoordigers van BVH zich achtereenvolgens in Maarn, Amerongen, Doorn, Leersum en Driebergen. In de winkel- en dorpscentra zullen BVH-ers vanaf 11.00 uur gesprekken voeren met voorbijgangers. Vervolgens nemen BVH-ers die op de lijst staan, deel aan de diverse openbare, politieke debatten die de komende weken in de Heuvelrugregio plaatshebben.

Onnodig puntverlies Daltons

DRIEBERGEN  Op papier was het een topper, maar de toeschouwers op Sportpark Strijland in Utrecht waren het allemaal eens: de Daltons hadden moeten winnen van de nummer twee Desto.
Vele kansen, zowel in de eerste als in de tweede helft, bleven onbenut. Matthijs Jacobsen, doelman van de Daltons, hield – het wordt bijna een gewoonte – eveneens de nul. Desto – Daltons: 0-0.

De geschorste Edwin Schenkels werd vervangen door de beruchte witte Haan Thijs Wieringa, ook keerde Chiel van Tuil terug in de basisopstelling van de Daltons. Appie Larcoubi is nog steeds niet fit, ondanks zijn winnende treffer vorige week kon hij niet meespelen. Patrick Schenkels moest na twintig minuten noodgedwongen het veld verlaten, een blessure speelde hem parten. Desto, loerend op de counter, moest de eerste helft lijdzaam toezien hoe de Daltons enkele goede kansen kregen, doch deze verprutsten. Onder andere Sebastiaan Broers en Sharlo Galmo misten goede mogelijkheden voor het doel.

De tweede helft was het niet anders. Galmo, de tweede helft weer ouderwets op dreef, dolde vaak het halve veld, maar bij de zestien hield het op. Telkens zat er weer net een been tussen of was daar een redding van de keeper. Een mooie steekpass van Joost Boersma bracht de ingevallen Rachid Lary in stelling, deze schoot te gehaast en langzamerhand leek scoren een onmogelijke opgave te worden. Hamid Kaouass, de eerste helft al voortdurend in de clinch met zijn tegenstander, liep de tweede helft tegen zijn tweede gele kaart aan, hij kon vertrekken. Het was voor het tegenvallende Desto niet het sein om aan te gaan vallen. Toch was de ploeg nog het dichtst bij een doelpunt toen een geweldige kopbal via de beide palen, en niet te vergeten de lat, uiteindelijk weer in de handen van de noodgedwongen toekijkende Jacobsen verdween. Werkelijk ongelooflijk. Even later trof een van richting veranderd schot van Mussi Loukili de onderkant van de lat, de bal leek over de doellijn maar de scheidsrechter kon het niet zien, uiteraard liet de grensrechter zijn vlag onberoerd.

Het bleef bij een remise, waarmee Desto blijer was dan de Daltons. De ploeg blijft koploper, al kan Candia middels een inhaalduel langszij komen.

Opstelling Dalatons: Jacobsen, El Haddachi, Wieringa (J. Broers), Van Tuil, Smit (Loukili), P. Schenkels (Lary), S. Broers, Kaouass, Kooi, Boersma, Galmo

De Schaduwdaltons speelden eveneens gelijk, in tegenstelling tot het eerste konden zij daar wel mee leven. De tweede helft werd er goed en fanatiek gespeeld, het blijft de vraag waarom de ploeg van oudsher kampt met opstartproblemen. Ook nu werd er niet fanatiek genoeg gestart. Altius, voetballend gezien geen bijzondere ploeg maar dit compenserend met een gezonde dosis werklust, begon een stuk feller aan het duel. Al vroeg uitte zich dat in een voorsprong, de Schaduwdaltons stonden erbij en keken ernaar. Niet lang daarna werd er opnieuw gescoord door Altius, gelukkig stond de scorende speler in buitenspelpositie en bleef de schade voor de Schaduwdaltons beperkt. Een mooie voorzet van Bjorn Geerding zeilde langs het doel, Fonteijne kwam net iets tekort om de bal binnen te werken, maar deze kans was dan ook het enige wapenfeit van de Driebergenaren de eerste helft. Alhoewel, Maurits Schaap wist de touwen wel degelijk op mooie wijze te vinden (zijn offensieve invalbeurt verleden week was blijkbaar goed bevallen), helaas had de scheids al gefloten wegens een blessure van de keeper.

Maar de tweede helft werd alles anders. Onder de impulsen van de goed ingevallen Junior Broers kantelde het duel. Duels werden gewonnen en warempel, meteen kwam dat het voetbal ten goede. De scheidsrechter, blijkbaar idolaat van Engels voetbal, liet opvallend veel toe. Altius was de ploeg die zich hieraan het meest stoorde, dat werkte in het voordeel van de Schaduwdaltons. Marcel van der Lee, de tweede helft spelend als rechtsback en normaal gesproken de rust zelve, had het enkele malen zwaar te verduren met zijn tegenstander; het waren momenten waarop de scheidsrechter misschien iets te tolerant was. Maar op ervaren wijze ging Van der Lee hiermee om, oog om oog, tand om tand luidde het credo.

Vlak voor tijd volgde de beloning voor de Schaduwdaltons. Een verkeerd weggewerkte bal viel prompt voor de voeten van Fonteijne, deze rondde beheerst af. De ingevallen Ali Mani, altijd al een toonbeeld van strijd, maakte het de defensie van Altius extra moeilijk. De Schaduwdaltons gingen nog even op zoek naar meer, maar een zege was niet verdiend geweest. Daarvoor had keeper Mark Sluis te vaak als reddende engel op moeten treden. Het bleef bij een 1-1 gelijkspel, na de mooie zege vorige week werd er opnieuw niet verloren en kruipen de Schaduwdaltons langzamerhand uit het dal.

Opstelling Schaduwdaltons: Sluis, Noordijk (J. Broers), Van Daatselaar, Van Olderen, Schaap, Marek, Van der Lee, Geerding, Tarmidi (Pijper), Van Bochoven (Mani), Fonteijne

Zaterdag aanstaande wordt er niet veel gevoetbald in de regio, maar wel bij de Daltons! De Schaduwdaltons spelen thuis het inhaalduel tegen Bunnik, om 11.30 is de aftrap. De Daltons spelen de derby tegen het Zeister Jonathan, om 14.30 zal de strijd beginnen. Na afloop is er muziek in Dalton City. Komt allen, het zal ongetwijfeld weer een gezellige zaterdag worden.

Brand door hennepplantage

MAARN  Bij de politie kwam maandag rond 11.50 uur de melding binnen van een brand in een schuur aan de Kapelweg. Na het blussen bleek dat op de zolder van de schuur een hennepplantage was ingericht. Hierop zijn de twee bewoners van de woning, 49 en 54 jaar, aangehouden. Zij verklaarden dat de ruimte in hun schuur weer werd onderhuurd.

Heuvelrugnieuws van woensdag 19 oktober 2005

Jagerspad Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Expositie Paddestoelen bij de Boswerf

ZEIST  Vanaf zondag 23 oktober tot 19 november is bij de Boswerf de expositie Paddestoelen te zien. Deze expositie brengt het geheimzinnige leven van deze schimmels prachtig in beeld. U krijgt duidelijke informatie over de functie en rol van deze nuttige organismen.
Ook worden er eigen champignons gekweekt, zodat het proces van groei in zijn geheel gevolgd kan worden. Kortom, een leuke en leerzame expositie voor jong en oud. De toegang is gratis.
Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393. U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Heuvelrugnieuws van donderdag 20 oktober 2005

Bosstraat 129-131 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.20 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Gratis Rondje Musea in de provincie Utrecht

UTRECHT Op zaterdag 29 en zondag 30 oktober 2005 vindt het derde Gratis Rondje Musea plaats in de provincie Utrecht. In totaal doen 35 Utrechtse musea mee. Het initiatief komt van de provincie Utrecht die hiermee bij het brede publiek het museumbezoek wil stimuleren.

De 35 musea die gratis de deuren openen op 29 en 30 oktober zijn breed verspreid over 18 gemeenten in de provincie Utrecht. Voorbeelden zijn typisch lokale musea als het stadsmuseum IJsselstein, Dorestad in Wijk bij Duurstede, ’t Vurhuus in het Utrechtse vissersdorp Spakenburg en Het Rondeel in Rhenen. Musea met een thematische insteek zijn o.a. het Cavaleriemuseum en Mondriaanhuis in Amersfoort, de Heksenwaag (Oudewater) en het Aboriginal Art Museum (Utrecht). Ook de Utrechtse kasteelmusea doen mee: Huis Doorn, Slot Zuylen, kasteel Groeneveld en kasteel De Haar. In de
stad Utrecht nemen o.a. Volksbuurtmuseum Wijk C, Museum Sterrenwacht Sonnenborgh, Centraal Museum, Catharijneconvent, Universiteitsmuseum en het Moluks Historisch Museum deel aan deze actie.

Met dit Gratis Rondje Musea verwacht de provincie op de eerste plaats méér publiek naar de Utrechtse musea te trekken. De deelnemende musea worden door het provinciaal bestuur financieel gecompenseerd voor het verlies aan inkomsten. Jaarlijks stelt de provincie voor dit Gratis Rondje 100.000 euro beschikbaar. Het gratis museumweekend wordt telkens twee keer per jaar georganiseerd in samenwerking met de deelnemende Utrechtse musea en het Erfgoedhuis Utrecht.

Gratis Museumfolder
Een gratis folder met informatie over alle 35 deelnemende musea in de provincie Utrecht kunt u downloaden vanaf www.gratisrondjemusea.nl . Of bestel een exemplaar bij verkoop@provincie-utrecht.nl
De folder is ook verkrijgbaar bij alle deelnemende musea, lokale VVV’s, gemeentehuizen, bibliotheken, hotels en bungalowparken in de provincie Utrecht.

Rotonde in centrum Doorn

DOORN Het centrum van Doorn kan weer een echt dorpshart krijgen passend binnen het groen van de Stichtse Lustwarande. Dit door onder andere een rotonde te plaatsen op de kruising van de doorgaande wegen in het centrum en van de Dorpsstraat een smallere met groen omgeven weg te maken.
De Kaap 20-10-2005

Sport en politiek vinden elkaar op onderdelen

DRIEBERGEN De vijftigjarige tennisvereniging Manger Cats en het nog maar net opgerichte Heuvelrug Sport Initiatief (HSI) organiseerden vrijdag 14 oktober een sportdebat op landgoed De Horst in Driebergen. Hoewel er fikse strijd werd geleverd, was na afloop de conclusie dat sport en politiek het op tenminste vijf punten volledig eens zijn.
De Kaap 20-10-2005

Takken hangt brandweerslang in de wilgen

LEERSUM Brandweermannen moeten als zij 55 jaar worden, met pensioen. Al kreeg hij nog één jaar uitstel, ook George Takken moest eraan geloven. Zaterdag 15 oktober nam hij afscheid van het korps van de Leersumse Vrijwillige Brandweer.
De Kaap 20-10-2005

Groenstroken meerwaarde voor kavel

LEERSUM De gemeente Leersum hield donderdag 13 oktober een informatieavond over het verhuren en verkopen van groenstroken. Er waren ruim 80 mensen op afgekomen. ,,Dat was royaal meer dan de dertig waarop we hadden gerekend. Het leeft dus erg,’’ zei wethouder Koudijs daarover.
De Kaap 20-10-2005

Plan Molenterrein breed geaccepteerd

AMERONGEN Dat na tientallen jaren plannen en praten door de raad, bijna aan het einde van haar bestaan, over een plan kon worden besloten dat de ‘lelijkste plek in het dorp’ zal transformeren naar een ‘model invulling’ passend in de historische kern en voldoet aan de eisen van het beeld/kwaliteitsplan leidde in de raad van maandag ongeveer tot euforie.
De Kaap 20-10-2005

Gebouw Heuvelrug Wonen wordt gezondheidscentrum

DRIEBERGEN Deze week is de verkoopakte ondertekend betreffende de overdracht van het gebouw van Heuvelrug Wonen aan de Driebergse huisarts Groenewegen. Volgend jaar zal Groenewegen zijn praktijk verhuizen naar dit gebouw waarvan dan een deel verhuurd wordt aan huisarts Hofman. Ook Apotheek De Sluis zal zich op dit adres gaan vestigen.
Stichtse Courant 20-10-2005

Driebergse burnout-kliniek in opspraak door tv-uitzending

DRIEBERGEN De Driebergse burnout-kliniek Daidalos is tamelijk negatief in de publiciteit gekomen door een uitzending van het programma ‘Twee Vandaag’. Er zou sprake zijn van wanbeleid en patiënten zouden financieel en psychisch zijn benadeeld. De Inspectie Volksgezondheid stelt een onderzoek in.
Stichtse Courant 20-10-2005

Lijstvolgorde bepaald

HEUVELRUG In een vergadering van het hoofdstembureau werd vanmiddag de lijstvolgorde bepaald voor de aanstaande raadsverkiezingen. Als uitgangspunt is wettelijk uitgegaan van de uitslag van de vorige verkiezingen in Driebergen. PDR zou dan lijstnummer 1 gekregen hebben, maar omdat deze partij niet meedoet, krijgt nu het CDA lijstnummer 1. Voor de plaatsen 6 t/m 10 moest geloot worden. De uiteindelijk lijstvolgorde is:

  • 1. CDA
  • 2. VVD
  • 3. D66
  • 4. ChristenUnie
  • 5. SGP
  • 6. GroenLinks
  • 7. SP
  • 8. PvdA
  • 9. Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug
  • 10. Heuvelrug Content

GroenLinks en de PvdA zijn voor de aanstaande verkiezingen een lijstverbinding aangegaan.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 21 oktober 2005

Hoofdstraat 182 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Heuvelrugnieuws.nl getroffen door storing

DRIEBERGEN Sinds woensdagochtend is Heuvelrugnieuws.nl via www.driebergen.net  niet of nauwelijks bereikbaar. De oorzaak is een zeer grote storing bij een backboneprovider. Gisteren zag het er even naar uit dat de storing verholpen was, maar vandaag is het weer mis.
Het nieuws kan echter via www.heuvelrugnieuws.nl  wel gevolgd worden en ook de andere katernen zijn (op die van Driebergen na) bereikbaar. Driebergen Vandaag en het weer zijn bereikbaar via www.heuvelrugnieuws.nl/dagfoto 

Heuvelrugnieuws van zaterdag 22 oktober 2005

Hoofdstraat Driebergen: achtertuin Sparrendaal
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Werkzaamheden rond parkeerterrein Dalto

DRIEBERGEN  Vanaf maandag 24 oktober wordt er gewerkt aan de weg richting het parkeerterrein Dalto. In verband met kabelwerkzaamheden wordt de Woerd tijdelijk versmald.
Er is tijdelijk eenrichtingsverkeer ingesteld met oog op de veiligheid van onder meer schoolgaande kinderen die de noodschool op het parkeerterrein bezoeken. Het parkeerterrein is via de normale route bereikbaar, maar het verlaten van dit terrein moet gebeuren via de Woerd/Hoendersteeg. De werkzaamheden en de tijdelijke verkeersmaatregelen zullen naar verwachting twee weken in beslag nemen.

Devich-trio in tweede koffieconcert op 6 november

DRIEBERGEN  De Hongaarse pianiste Hanna Devich ontmoette in de lente van 2003 de Nederlandse cellist Jasper Havelaar en de Zuid-Afrikaanse violiste Sarah Oates, toen nog beiden lid van het Residentieorkest. Al snel bleek dat deze drie musici in elkaar gevonden hadden wat zij zochten.

Sindsdien werken zij hard aan hun repertoire. Gretig stortten zij zich op de literatuur voor pianotrio in zijn volle breedte, van Haydn tot voorbij Sjostakovitsj.
In korte tijd werd een hechte eenheid en een eigen geluid gecreëerd.
Het aantal concerten breidt zich snel uit, zowel in Nederland als in Duitsland, Hongarije, en Belgie. Voor de komende seizoenen staan ook optredens in Zuid Afrika en Frankrijk op het programma.
In november 2004 kwam de eerste c.d. van dit nieuwe ensemble uit onder het label Fineline, van Challenge Records.Deze c.d., met werk van Dvorak en zijn twee lievelingsleerlingen Novak en Suk, mag zich verheugen in een grote mate van positieve aandacht van diverse klassieke regionale en landelijke radioprogramma’s in Nederland en Hongarije.

Het Devich Trio heeft de kamermuziek-publieksprijs van de Uitmarkt Amsterdam 2005 gewonnen. Ze speelden zondag 28 mei in de koorzaal in het Concertgebouw werk van Dvorak en Piazzolla. De prijs bestaat uit een voor hen te organiseren concert in het Vondelpark, en een optreden in het radio-programma “Spiegelzaal”.

In Driebergen staat voor het trio werk van Beethoven, Shostakovich en Dvorak op het programma. In het restaurant Het Wapen van Rijsenburg staat de koffie voor onze concertgangers klaar van 11.15 tot 12 uur. Toegangskaarten voor het concert kunt u vanaf 11.15 uur kopen in Het Wapen en vanaf 11.45 uur bij de ingang van de kerk St. Petrus’Banden. Op vertoon van uw toegangsbewijs krijgt u koffie. Om 12.15 uur begint het concert.
Voorverkoop van kaartjes bij Boekhandel Baas, Traaij 4 in Driebergen-Rijsenburg.
Prijzen plaatsbewijzen: € 8 voor volwassenen, € 2,50 voor een kind tot 12 jaar. Koffie in Het Wapen vanaf 11.30 uur. Aanvang concert: 12.15 uur.


Heuvelrugnieuws van zondag 23 oktober 2005

De Horst 1 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

VVD bezoekt dorpen per fiets

DRIEBERGEN  Het VVD fietsteam, dat in het kader van de naderende gemeenteraadsverkiezingen, de dorpen in de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug per fiets bezoekt, deed gisteren Driebergen aan. Met Lysbeth van Valkenburg en Roy Pamboer als gidsen, werden sport- en bouwlocaties in Driebergen bezocht. Na Driebergen vertrok het gezelschap naar Doorn.

Blue Arrows Heren 1 verliest in Gouda

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag trad Blue Arrows Heren 1 aan tegen koploper Springers Heren 1 uit Gouda. Het team reisde af naar Gouda met slechts 7 man door het ontbreken van 3 centers.

Springers kwam goed uit de startblokken en liep in het eerste kwart snel uit naar een 15 punten voorsprong (12-27) die in het tweede kwart uitgroeide tot een voorsprong van meer dan 20 punten. Tijd voor Blue Arrows dus om wat tactische aanpassingen te maken, vooral in verdedigend opzicht. Dankzij een zone verdediging kreeg Blue Arrows meer grip op de fysiek sterke spelers van Springers en wist daarna lange tijd goed bij te blijven door slim en geduldig de kansen af te wachten. Zeker toen in het derde kwart de beide scheidsrechters ook nog eens hun best gingen doen. Aan het begin van het vierde kwart was het verschil nog altijd slechts 17 punten (52-69). De smalle selecte brak zich hier echter op en Springers wist het verschil in het laatste kwart toch nog uitbouwen naar een eindstand 57-88. Desalniettemin geen slechte wedstrijd voor H1. Topscorer bij Blue Arrows was Joost van Loon met 15 punten. Met dank aan junior Chris voor het meedoen.

Klappen in gezicht

ZEIST  Afgelopen nacht heeft de politie een 17-jarige inwoner van Zeist aangehouden wegens mishandeling van twee meisjes uit Driebergen. Dezen kregen een klap in hun gezicht na een korte woordenwisseling in een bar. Hierop spraken de slachtoffers politie op straat aan die de 17-jarige verdachte kon aanhouden.

Koetsier mishandeld

OVERBERG  Op vrijdagmiddag 21 oktober is een 71-jarige inwoner van Overberg tijdens een bosrit met paard en wagen mishandeld. Het slachtoffer kwam rond 15.00 uur een man tegen ter hoogte van de camping de Ossenberg.
Het slachtoffer zei de man gedag waarop deze reageerde door hem een flinke vuistslag in het gezicht te geven. De 71-jarige Overberger liep hierbij een snee op die gehecht moest worden.
Het signalement van de verdachte luidt: blanke man, 30 tot 35 jaar oud, 1.80 tot 1.85 meter lang, slank postuur, donkerblond sluik haar, lichtblauwe spijkerbroek en hoge witte sportschoenen. De politie verzoekt getuigen of mensen die het signalement herkennen contact op te nemen met de politie van bureau Veenendaal, via: 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem tel. 0800-7000.

Cursus voor familieleden van mensen met dementie

DRIEBERGEN  Het Steunpunt Mantelzorg Driebergen organiseert in samenwerking met het Zonnehuis te Doorn een cursus voor familieleden van mensen met dementie. In de omgang met uw dementerend familielid kunt u zich machteloos voelen. Machteloos, omdat de “normale” omgang niet meer mogelijk is.
Tijdens deze cursus krijgt u handvatten aangereikt om op effectieve wijze te communiceren met uw dementerende familielid. U krijgt informatie over verschillende methodieken en er wordt ingegaan op uw specifieke vragen. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten. Drie bijeenkomsten in 2005 en één terugkom-bijeenkomst in 2006. De cursus wordt gegeven door een maatschappelijk werkster en een psychologe verbonden aan het Zonnehuis. De bijeenkomsten vinden plaats op 21-11-05, 28-11-05 en 12-12-05 van 10.00 tot 12.00 uur. De datum voor de terugkom-bijeenkomst wordt in overleg vastgesteld. Locatie: De Vijver, Stichting Welzijn Driebergen, Vijverlaan 10 te Driebergen. Kosten € 15,- . U kunt zich opgeven bij het Inschrijfbureau van de SWD dagelijks tussen 9.00- 12.00 uur en op woensdagmiddag 14.00- 17.00 uur.

BVH op 2 november in Maarn

MAARN  In tegenstelling tot eerdere berichten presenteert Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH) zich op woensdag 2 november om 20.00 uur in Maarn in het Cultureel Centrum De Twee Marken. Deze bijeenkomst is vooral bedoeld voor belangstellenden in Maarn en Doorn.
Overigens heeft Maarn de primeur wat betreft de ‘campagnetocht’ van BVH. Op zaterdag 29 oktober gaan vanaf 11.00 uur (te beginnen bij het station) BVH-kandidaten ‘straatgesprekken’ aan met voorbijgangers.

Tijdens de bijeenkomst in De Twee Marken, onder het motto van: ‘Geen landelijke kanonnen, maar WIJ komen naar u toe !!!’ zullen de kandidaten (onder wie de kandidaten op de lijst uit Doorn, Anton Kok, en Gera Hensbergen uit Maarn), het manifest van Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug toelichten.

BVH wil in Maarn een discussie over de eventuele plannen om in het centrum van Doorn een rotonde te realiseren. BVH zegt in haar manifest dat de beruchte N225 eigenlijk alleen nog zou moeten worden gebruikt voor bestemmingsverkeer. Dus: een eventuele aanleg van een rondweg om Driebergen en Doorn voor het andere, doorgaande, verkeer. Dat is, volgens BVH, wat anders dan de aanleg van een rotonde in het hart van Doorn. Een rotonde, die, zo meent BVH, niets oplost. “Dit is nu typisch een kwestie – behoorlijk ingrijpend – die niet meer uitsluitend mag en kan worden uitgemaakt door raadsleden. De burgers gaan dit, na goede en vooral objectieve voorlichting, bepalen”, zegt Frits van Schaik, woordvoerder van BVH en nr.2 op de lijst. “Bovendien”, zo voegt hij eraan toe, “zal dan ook moeten worden gekeken naar een mogelijke nieuwe weg rond Driebergen en Doorn. Dat niet alleen, trouwens. We willen ook weten hoe de mensen erover denken dat aan de aansluiting op de A12 aan de oostzijde van Veenendaal voorrang wordt gegeven, om de N225 aan de oostkant van onze nieuwe gemeente te ontlasten.”

Heuvelrugnieuws van maandag 24 oktober 2005

Mevr Leinweberlaan Driebergen: vanaf Horstlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.15 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto/ Human Network en Ben Verbree gaan uit elkaar

DRIEBERGEN  Aan het einde van dit seizoen zetten Dalto/ Human Network en trainer/coach Ben Verbree een punt achter de succesvolle samenwerking. Zowel Dalto/ Human Network als Ben Verbree zijn van mening dat het na een periode van drie seizoenen tijd is voor nieuwe bloed.

Sinds juli 2003 is Ben Verbree als trainer/coach eindverantwoordelijk voor de verrichtingen van de hoofdmacht van Dalto/ Human Network. De opgaande lijn in de sportieve prestaties van Dalto/ Human Network is onder leiding van Ben Verbree verder uitgebouwd. In de afgelopen twee seizoenen werd twee maal de kruisfinale (veld en zaal) en een maal de veldfinale om het Nederlands kampioenschap bereikt. Natuurlijk hopen Dalto/ Human Network en Ben Verbree dit seizoen de kroon op de uitstekende samenwerking te zetten door in mei de zaalfinale te bereiken in een altijd uitverkocht Ahoy’.
Dalto/ Human Network zal zich de komende maanden oriënteren op een geschikte opvolger, die vanaf volgend seizoen het hoge ambitieniveau van de Driebergse korfbalvereniging ook kan waarmaken.
Ben Verbree, de inmiddels 43-jarige korfbalcoach uit Zeist, zal volgend seizoen waarschijnlijk een pauze van een jaar inlassen. Daarna ziet hij wel wat er op hem afkomt en welke potentiële clubs zich dan aandienen.

Zorg in nieuwe gemeente

DRIEBERGEN  Afgelopen vrijdagavond organiseerde de PvdA afdeling Heuvelrug in het kader van de aanstaande verkiezingen, een goed bezochte avond over de zorg in de nieuwe gemeente Heuvelrug.

Na een historiserende inleiding door de Heer Stofkooper (directeur van een zorg instelling) gaf wethouder mevrouw Rinsma uit Amerongen tekst en uitleg bij de invoering van de wet maatschappelijke ondersteuning. Hierna volgde een geanimeerde discussie met leden van cliëntenorganisaties, PvdA kandidaat-raadsleden en leden van het CDA. PvdA lijsttrekker Wim Zoet sloot de avond af met het gevoel dat de zorg een zorg is maar dat het gesprek over het nieuwe zorgstelsel en de aankomende wet maatschappelijke ondersteuning hoog op de lokale politieke staat. En dat dit gevoel breed gedragen word door alle bij de lokale politiek betrokken partijen.

U de koffie, wij de taart

DRIEBERGEN  GroenLinks begon afgelopen zaterdag haar ronde “U de koffie, wij de taart” in Driebergen. Met een goed gevulde gebaksdoos belden de Groenlinksers aan bij een gezin waar ze waren uitgenodigd om te praten over problemen met verkeer en openbaar groen in de woonomgeving.

De wijze waarop de gemeente daarin tot nu toe was opgetreden, of juist niet was opgetreden, was voor deze inwoners niet bevredigend. GroenLinks heeft in een eerlijk gesprek geluisterd naar wat er leeft, meegedacht in oplossingen en aangegeven waar mogelijkheden en onmogelijkheden liggen in de invloed en de handelingsbevoegdheid van politici.
Daarna werd er campagne gevoerd op de Traay, waar naar aanleiding van de uitgedeelde flyers ook op straat zeer interessante gesprekken ontstonden.
Vervolgens brachten Wilma Hielema, Onno de Jong en Jan Koudijs, opnieuw in het kielzog van een prachtige taart, een bezoek aan tennisvereniging Manger Cats. Daar maakten ze kennis met een bloeiende vereniging en een boeiende geschiedenis. Manger Cats vroeg en kreeg aandacht voor het inrichtingsplan van het verenigingsbestuur, in antwoord op de woningbouwplannen voor het gebied achter de tennisvereniging.
De dag werd in Driebergen afgesloten met een warm onthaal door de bewoners van het Abbeyfield project aan de Klaproos. Het enthousiasme waarmee de ouderen vertelden over de meerwaarde van dit project was hartverwarmend en zeer overtuigend. Er wonen twaalf ouderen die, zonder de hulp van elkaar en de zorg van de huisbegeleidster, niet in staat zouden zijn zelfstandig te wonen. Deze kleinschalige woonvorm biedt een geweldig alternatief voor een verzorgingshuis.
Aanstaande zaterdag is GroenLinks in Leersum. Hebt u de mensen van GROENLINKS iets te vertellen, te vragen of te laten zien, aarzel niet. Bel lijsttrekker Wilma Hielema (0343-416605 of 06-51556973) en aanstaande zaterdag komen zij, met taart, bij u in Leersum op de koffie.
Op 5 november is GroenLinks in Maarn en Maarsbergen, op 12 november in Amerongen en Overberg en op 19 november in Doorn. Dus bel alvast en u ziet hen verschijnen: U de koffie, GroenLinks de taart!

‘Ik zou jou ’t liefste in een doosje willen doen….’

DRIEBERGEN Van woensdag 26 oktober tot woensdag 7 december zal in het museum ’t Schilderhuis een tentoonstelling te bezichtigen zijn van doosjes die door leerlingen van verschillende basisscholen gemaakt zijn.
Ter gelegenheid van de Open Monumentendagen hebben kinderen een doosje versierd en daarin een dierbaar kleinood gelegd. Bij de doosjes schreven de leerlingen op een klein briefje waarom dít nu juist hun liefste schat is.
Behalve de foto van een geliefde opa of oom zijn er ook veel foto’s van huisdieren die ter herinnering een plaatsje kregen in een doosje. Ook het eerste broekje of speeltje van een kind of een onverwacht cadeautje bleek belangrijk om ‘eeuwig te bewaren’.
Een heel ander aspect van het maken van doosjes laat de collectie van Eva van Breugel zien. Haar werk is ook op deze tentoonstelling te bewonderen.
De doosjes worden getoond in de vitrines van het museum van Vroeger en Nu en een aantal is verspreid door het museum Collectie Militaire Traditie. Kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht door het museum om alle doosjes te zoeken. De goede ‘speurders’ maken kans op een leuke prijs.

Museum ’t Schilderhuis.
Van Rijckevorselstraat 2 in Driebergen
open: zaterdag en zondag 12.00-17.00 uur; woensdag 14.00-17.00 uur

Onderzoek naar beleving woon-werkverkeer

UTRECHT  Vanaf 25 oktober houdt Utrecht Onderweg een onderzoek naar de ervaringen van de automobilist in de regio Utrecht. Bij diverse tankstations kunnen automobilisten hun knelpunten of hindernissen aangeven die zij meemaken op routes die ze regelmatig rijden. Met name de ervaringen van de automobilist op zijn woon-werk of werk-werk route komen in het onderzoek naar voren.

Utrecht Onderweg houdt dit onderzoek naar aanleidingen van reistijdmetingen die in het najaar van 2004 zijn gehouden op diverse routes in de regio. Op 27 trajecten binnen de provincie Utrecht zijn de reistijden en de snelheden onderzocht via GPS-apparatuur. De technische resultaten van dit onderzoek, legt Utrecht Onderweg naast de persoonlijke ervaringen van de weggebruiker om te zien of de technische knelpunten op de routes ook de ervaringsknelpunten zijn van de automobilist. De resultaten van deze twee onderzoeken worden meegenomen bij het bepalen waar maatregelen genomen moeten worden.

Utrecht Onderweg is een samenwerkingsverband tussen de overheden in de regio Utrecht: Provincie Utrecht, Bestuur Regio Utrecht, Rijkswaterstaat en de gemeenten Utrecht, Amersfoort, Woerden en Breukelen. Met het onderling beter afstemmen van werkzaamheden, maar ook door het bundelen van kennis en ervaring, willen de partners de bereikbaarheid van de regio verbeteren.

Rugbyers van The Pink Panthers bekeren verder

DRIEBERGEN In de tweede ronde van de Nationale beker competitie is het eerste team van Rugby Club The Pink Panthers de enige overgebleven tweedeklasser in deze beker competitie.

Binnen de Nederlandse Rugby Bond is dit seizoen gekozen voor een nieuwe opzet van de diverse beker competities.
Zo is er voor bovenste acht ereklasse teams van vorig seizoen de BeNeLiga (ING cup) een competitie tussen de Belgische en Nederlandse clubs. Spelen de reserveklasse, eerste klasse en bovenste vier tweede klasse team de Nationale beker en dan nog de Regionale beker competitie voor alle teams die lagen uitkomen.
Ondanks dat The Pink Panthers vorig seizoen slechts vijfde eindigde in de tweede klasse Noord heeft de NRB besloten om The Panthers toe te laten in de Nationale beker ten koste van Groningen. Reden was een halve finale plaats in de regionale beker vorig seizoen.
De eerste stap werd gezet op 24 september in een uitwedstrijd tegen de reserves van RC ’t Gooi uit Naarden. Een sensationele overwinning van 21-24 op een team dat tot op dit moment in de normale competitie nog ongeslagen is.

Afgelopen zondag werd gespeeld tegen de rugbyers van Te Werve uit Rijswijk (bij Den Haag) Een gerenommeerd team met als basis de Shell. Binnen deze vereniging zijn maar liefst 21 nationaliteiten aanwezig. Vele daarvan uit echte rugby landen zoals de UK en Frankrijk.
The Panthers begonnen hun wedstrijd redelijk ontspannen. Binnen het team en de staf daar omheen wordt de bekercompetitie gezien als een soort van bonus, de echte doelstelling is het behalen van het kampioenschap van de tweede klasse noord en daarmee promotie naar de eerste klasse. Door de ontspannen sfeer binnen het team gebeuren de mooiste dingen en komen de mannen van The Panters toe aan het spelen van prachtig verzorgt rugby.
Naar het gebruikelijk aftasten waren het dan ook The Panthers die door een goede opvolging in de voorwaartse door de verdediging van Te Werve wisten heen te breken. Marc Verbraak terug op zijn geliefde plaats van Scrum Half tekende dus de eerste try aan. 5-0. De goed genomen conversie van Jeffrey Nuijten 7-0. Hierna lieten de voorwaartse van The Panthers zich uitlokken tot diverse overtredingen zoals regelmatig offside staan in de rucks en mauls.
Gevolg een penalty kick voor de mannen uit Rijswijk welke door Flyhalf Dave Renton op de palen werd genomen en met succes 7-3. Het internationale gezelschap uit Rijswijk rook de kansen op winst en bleven daardoor aandringen. Door slecht tackel werk van The Panthers wist de nummer 15, Simon Wynn-Davies van Te Werve de eerst try voor Te Werve te scoren. De conversie werd niet benut waardoor de stand kwam op 7-8. The Panthers hebben moeten gedacht “we moeten er een stapje bij doen” om aan de overwinning te komen. Met gedegen en vol vertrouwen te blijven aanvallen wist de nummer tien van The Panthers Martijn (Tinus) Schut nog voor rust een tweede try te scoren. De conversie gemist. Ruststand 12-8.

In de tweede helft een rustig Panthers team die vol vertrouwen het einde van de wedstrijd zagen naderen. Al in de vijfde minuut van die tweede helft een break van tweede center Jeffrey Nuijten en de derde try voor The Panthers was een feit en door het benutten van de conversie 19-8. De Rijswijkers gaven zich echter nog niet gewonnen en wisten in de 20ste minuut de schade terug te brengen naar 19-13 Dit door een try van alweer Simon Wynn-Davies, geheel aan de buitenzijde van het veld waardoor de conversie niet werd benut. Binnen twee minuten wisten The Panthers het verschil toch op een veilige marge te krijgen door weer een try van Jeffrey Nuijten en zonder de niet benutte conversie de stand te zetten op 24-13. Door het rustig uitspelen van de wedstrijd wisten The Panthers dus de volgende ronde en laatste acht teams te bereiken van de Nationale Beker.

Komende zondag de 30ste oktober gaan de mannen van The Panthers op bezoek bij kampioen concurrent Dwingeloo.

Daltons zegevieren in derby

DRIEBERGEN  De afstand tussen Driebergen en Zeist is klein, de afstand op de ranglijst tussen Dalto en Jonathan is groot. Toch was daar afgelopen zaterdag niet erg veel van te zien. Jonathan speelde erg verdedigend en bijna wierp deze tactiek haar vruchten af.
In de slotfase was het echter Sharlo Galmo die met een individuele actie de wedstrijd besliste. Daltons – Jonathan: 1-0.

Het publiek was in grote getale afgekomen op de derby in de derde klasse. Een spektakelstuk werd er niet van gemaakt, maar daar was het de wedstrijd dan ook niet naar. De Daltons hadden het moeilijk en konden maar moeilijk kansen creëren. Grote tegenvaller was het uitvallen van Chiel van Tuil, bij een bloktackle raakte hij geblesseerd. De kans is groot dat hij voor lange tijd uitgeschakeld zal zijn.

De tweede helft kwam Jonathan langzaamaan beter in de wedstrijd en werden er enkele kansjes geforceerd. Een doorgebroken speler werd onderuit gehaald door Sebastiaan Broers, de scheidsrechter zag er geen penalty in. De grootste kans voor de Daltons kreeg de ingevallen Hamid Kaouass, tot twee keer toe schoot de goaltjesdief van weleer tegen de keeper aan. De frustraties namen wel toe, hetgeen zich uitte in een rode kaart voor El Haddachi. Het werd er, kortom, niet makkelijker op.

Toch was daar vlak voor tijd de verlossing. De ingevallen nieuwe aanwinst van de Daltons, Marlon Dors, kon de bal middels een sliding bij Sharlo Galmo bezorgen. Deze zag twee tegenstanders voor zich, dolde de ene en rondde vervolgens beheerst met zijn linkerbeen af: 1-0. Spelers die met een individuele actie een wedstrijd kunnen beslissen; het blijkt, samen met de brede selectie, een zeer grote kracht van de Daltons.

Candia – Eemdijk eindigde in een gelijkspel, hetgeen betekent dat de beslissing om de eerste periodetitel nog even uitgesteld wordt. Het betekent eveneens dat de Daltons alleen aan kop staan.

Opstelling Daltons: Jacobsen, E. Schenkels (Wieringa), El Haddachi, Van Tuil (Kaouass), Smit, P. Schenkels, Kooi, Broers, Boersma, Loukili (Dors), Galmo

De Schaduwdaltons beleefden een dramatische ochtend. Thuis tegen laagvlieger Bunnik ’73 werd met 2-5 verloren. Dat terwijl er eindelijk goed werd begonnen aan het duel, de ploeg was veel in balbezit en Bunnik kwam er niet aan te pas. Maar zoals zo vaak krijgen de Schaduwdaltons veel te makkelijk doelpunten tegen, doelpunten die vrijwel altijd vallen uit persoonlijke fouten. Nu werd een verkeerde pass in de verdediging genadeloos afgestraft, en even later stond het zomaar, nadat iedereen naliet de bal weg te hengsten, 0-2. Verbijstering alom. Aan de andere kant werd een te korte terugspeelbal eveneens genadeloos afgestraft, Fonteijne trapte de bal buitenkant rechts van een meter of dertig over de keeper, de goal was prachtig en de spanning terug. Niet lang daarna pegelde Pieter Doornenbal een vrije trap op doel, de keeper liet de bal los maar Marek kon de bal net niet genoeg richting meegeven om te scoren. Het bleef bij 1-2, een ruststand die nog wel enig perspectief bood.

Maar de tweede helft werd het drama compleet. Bunnik ’73, dat met enkele spelers uit het eerste elftal speelde, kon frank en vrij aanvallen. Na de 1-3 werd het nog 2-3, een corner van Doornenbal vloog tot ieders verbazing binnen. In de commotie die daarna ontstond kreeg de aanvoerder van Bunnik rood, een kinderachtige beslissing maar het zou voor de Schaduwdaltons het teken moeten zijn om alles op alles te zetten en erin te kletsen. Niets van dat alles, uit de eerste de beste tegenaanval scoorde Bunnik en de wedstrijd was gespeeld.

De Schaduwdaltons treffen nog vier ploegen voor de eerste maal, de bovenste twee (Argon, Brederodes) en de onderste twee (JSV, De Bilt). Tot nu toe was er pas één keer winst, een gelijkspel en vier nederlagen. Een veel te slechte score voor de ploeg van Adriaan van Barneveld. De ploeg heeft het ook zeker in zich om veel beter te presteren, maar op de een of andere manier wil het maar niet lukken. Persoonlijke fouten doen de ploeg telkens de das om, een wrange constatering. Na DVSU dacht iedereen dat de kentering een feit was, tegen Bunnik kon definitief de aansluiting met de middenmoot gevonden worden. Des te harder kwam deze nederlaag aan.

Opstelling Schaduwdaltons: Sluis, Van der Lee, Van Olderen, Van Daatselaar, Schaap, Marek, Broers, Doornenbal, Geerding (Van der Mispel), Mani (Van Bochoven), Fonteijne

Zaterdag aanstaande opnieuw twee thuisduels. De Daltons spelen om 14.30 tegen nummer twee SVM, wederom een prachtig affiche dus. De Schaduwdaltons treffen eveneens de nummer twee, Brederodes komt op bezoek en zoals gebruikelijk zal dit duel om 11.30 beginnen.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 25 oktober 2005

Hoofdstraat 153-155 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Herdruk Stichtse Dorpenpad verschenen

HEUVELRUG  Onlangs is de derde druk verschenen van het Stichtse Dorpenpad. In deze wandelgids vindt u de beschrijving van een trajectwandeling van 50 kilometer die de wandelaar van NS station Driebergen Zeist naar NS station Rhenen voert, of indien gewenst van Rhenen naar Driebergen Zeist, want de wandelroute is in twee richtingen beschreven.

De gids is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Utrecht in het kader van een agenda 2010-project ‘Wandelen in Utrecht’ wandelmogelijkheden in de provincie uitbreidt en het recreatief wandelen in de provincie promoot.

De gids beschrijft de wandeling vanuit Driebergen Zeist via de Heidetuin, Sparrendaal en kasteel Moersbergen naar kasteel Doorn. Na het verlaten van Doorn komt u via de Kaapse bossen en kasteel Broekhuizen in Leersum. Hier komt u langs o.a. herberg King William en de graftombe Nellestein, maar ook de grafheuvels uit de midden-bronstijd liggen op uw wandelpad en voor u in Amerongen bent gearriveerd heeft u Zuylenstein en het kasteel van Amerongen al gezien. Na de mooie plaats Amerongen met zijn beroemde Sint Andrieskerk komt u ook langs het Waterloomonument, moet u de Anmerongseberg bedwingen en komt u langs de landgoederen Prattenburg en Remmerstein. Ook het hoogste punt van Rhenen wordt aangedaan, de Koerheuvel, 51 mtr boven NAP en via de uiterwaarden met gezicht op o.a. de Cunerakerk komt u via de Blauwe kamer en de bossen langs het militaire Ereveld Grebbenberg uiteindelijk uit bij ns station Rhenen. U zult er versteld van staan hoeveel cultuur en natuurschoon u onderweg op uw wandeling tegenkomt.

De route is beschreven in een gids en ingetekend op kaarten 1:25.000. Daarnaast is de route gemarkeerd met de wettelijk gedeponeerde BENELUX markering geel / blauw, waar de Nederlandse Wandelsport Bond in Nederland licentiehouder van is. Deze drie mogelijkheden zijn voor de wandelaar / gebruiker voldoende om de route probleemloos te volgen.

In de gids zijn tevens de mogelijkheden van openbaar vervoer opgenomen. Ook wordt verwezen naar de VVV’s en de overnachtingsmogelijkheden langs de route. Achter in de gids staan wetenswaardigheden van hetgeen men onderweg tegenkomt. Ook zijn er verscheidene foto’s afgedrukt zodat de wandelaar op voorhand al een indruk krijgt van hetgeen men onderweg te zien krijgt.

De gebruikers van het wandelpad zijn min of meer individuele wandelaars die hiermee een eenvoudige en aantrekkelijke recreatieve (wandel)mogelijkheid wordt geboden.

Dankzij de medefinanciering van de provincie is de verkoopprijs slechts 7 euro, en is o.a. verkrijgbaar bij het bondsbureau van de NWB, Pieterskerkhof 22 te Utrecht, tel. 030 231 94 58, e-mail info@nwb-wandelen.nl  en ook verkrijgbaar bij de boekhandels en VVV’s langs de route.

Kromme Rijn Logies

UTRECHT  Nieuwe voorzieningen voor bed and breakfast, appartementen en vakantiewoningen langs de Kromme Rijn en in de Langbroekerwetering. Daaraan werkt de stichting Kromme Rijn Terecht Anders.

De stichting wil binnen drie jaar acht nieuwe verblijfsaccommodaties realiseren in dit landelijke gebied, bedoeld voor een korte vakantie. GS ondersteunen dit initiatief met een subsidiebijdrage van ruim 24.000 euro uit een provinciaal budget voor toeristische ontwikkeling. Het project “Kromme Rijn Logies” is ook de gemeenschappelijke noemer voor de toeristische promotie. Met de provinciale bijdrage wordt de marketing en PR bekostigd en worden de toeristische ondernemers, waaronder boeren in de streek, begeleid met het opzetten van hun arrangement. De nieuwe logies in het Kromme Rijn gebied moeten vanaf 2008 beschikbaar zijn.

Uitbreiding ecologische corridor Hart van de Heuvelrug

HEUVELRUG  Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht verstrekken een financiële bijdrage aan de Stichting Utrechts Landschap om 16 hectare bos aan te kopen van Aegon. Dit vindt plaats in het kader van het project Hart van de Heuvelrug.
De ambitie van dit programma is om meer evenwicht aan te brengen in wonen, werken en natuur. Dit bosperceel is van belang voor het functioneren van de westelijke ecologische corridor die natuurgebieden rond Lage Vuursche en Austerlitz met elkaar verbindt. Deze aankoop verzekert de groene kwaliteit van het gebied voor de toekomst. Verder vergroot het de toegankelijkheid van het terrein voor recreanten. Het college stelt de helft van de aankoopsom beschikbaar.

Heuvelrugnieuws van woensdag 26 oktober 2005

Rosariumlaan 2-4 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.50 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Klassieke Klankjuwelen

DRIEBERGEN Op zaterdag 5 november 2005 geeft het KamerOrkest Driebergen (KOD) onder leiding van Albert van Eeghen om 20.15 uur een concert in de IONA-zaal van Antropia op het landgoed De Reehorst, Hoofdstraat 20 in Driebergen.

Een amateurorkest dat bekende klassieke muziek speelt loopt een hoog risico. Er zijn van deze composities heel veel goede uitvoeringen bekend. Een vergelijking dringt zich op. Het commentaar is dan vaak: laat dat repertoire maar aan de beroepsorkesten over. Is het gevolg dan dat deze muziek voor amateurs een onbereikbaar ideaal is?

Hoewel het KOD meestal een programma brengt, waarin sprake is van een combinatie van bekende en onbekende composities, hebben we deze keer gekozen voor composities van Mozart, Beethoven en Schubert die tot de hoogtepunten van het klassieke repertoire behoren. De Ouverture tot de opera Die Zauberflöte van Mozart, het vioolconcert van Beethoven, waarin Caroline Wagner soleert, en Die Unvollendete symfonie van Schubert zijn een feest om te spelen. Het zijn klassieke klankjuwelen. “Onze dirigent Albert van Eeghen laat ons niet alleen de grote lijnen maar ook geniale details van deze muziek ontdekken. Dat verhoogt het speelplezier en het streven om die schoonheid tot uiting te brengen. Dat maakt ons tot amateurs in de ware zin van het woord”, aldus Frank Renssen.
Maar er is meer. Is de”Unvollendete”wel een onvolledige symfonie of zijn er nog meer delen. Een gedegen analyse van het werk van Schubert dat hij schreef in de periode dat hij Die Unvollendete componeerde kan tot een verrassende uitkomst leiden die KOD u graag op 5 november willen laten horen.
Caroline Wagner speelde eerder met KOD het vioolconcert van Schumann en diverse korte composities van Dvorak, Saint Saens en Wieniawski.
Kaarten kosten € 8,50 per stuk en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Jacques Baas in Driebergen en op de avond van het concert aan de zaal vanaf 19.30 uur.

Zing mee met de Prom Sing-In van Eben-Haëzer

RHENEN  Na een succesvol PromConcert vorig jaar, organiseert Zangvereniging Eben-Haëzer uit Rhenen dit jaar de Prom Sing-In in kerstsferen. Op 15 december a.s. wordt de welbekende Cunerakerk gevuld met de mooiste kerstliederen en iedereen kan weer meedoen aan dit bijzondere optreden!

Het idee voor een Prom-optreden is vorig jaar ontstaan. Prom is afgeleid van het woord promotie, want Eben-Haëzer wil met dit initiatief mensen enthousiast maken om samen te zingen. “We merken dat er veel mensen zijn die zingen heerlijk vinden,” vertelt één van de bestuursleden, “Maar niet iedereen wil zich verbinden aan een koor. Bij Eben-Haëzer mogen ze vrijblijvend een aantal avonden mee repeteren en voor één keer meedoen aan een optreden.”

De Prom Sing-In vind plaats op 15 december a.s. in de prachtige Cunerakerk in Rhenen, dit jaar voor het eerst o.l.v. de nieuwe dirigent Jannie Wichards. Vaste organist Adriaan van der Poel en Loek van der Leeden op piano zullen hun muzikale medewerking verlenen. Naast de alom bekende kerstliederen, die vooral in de vele samenzangen terugkomen, brengt het koor bekende stukken zoals het Hosianna (kerstcantate) en het bekende Joy to the world.

De gezamenlijke repetities met de zgn. ‘prommers’ zijn op 5 donderdagavonden en wel vanaf 10 november a.s. van 19.30 uur tot 22.00 uur in Wijkcentrum Rhenen-Hoog in Rhenen. Volgens Piet de Vries is iedereen welkom. “Een groot zangtalent heb je niet nodig. Als je het leuk vindt om te zingen, kom je een heel eind.” Voor deelname, begeleiding en materiaal wordt een bijdrage van 10 euro gevraagd.

Voor meer informatie of aanmelding kan men bellen naar Egberdina van Mourik 06-48758396 of Aart van Kleij 0317-616474 of mailen naar ebenhaezer@freemail.nl . Na ontvangst van de aanmelding ontvangt men een bevestiging met nadere informatie.

Voor wie de Prom Sing-In wil bezoeken zijn nu al entreekaarten á 5 euro verkrijgbaar bij de VVV in Rhenen of bij de leden. De avond vangt aan om 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.15 uur. De leden, het bestuur en de dirigent van Eben-Haëzer kijken al weer uit naar een 15 december en de gezellige repetities met de ‘prommers’ vooraf!

Heuvelrugnieuws van donderdag 27 oktober 2005

Traaij 153b Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Verdachte bedreiging bejaarde vrouw opgepakt

MAARN  De politie heeft dinsdag een 39-jarige man uit Veenhuizen aangehouden op verdenking van onder meer bedreiging van een 89-jarige vrouw uit Maarn. 

Op 24 april kwam de vrouw rond 14.00 uur in haar woonkamer een onbekende man tegen. Zij werd direct door hem met een mes bedreigd. Hij maakte ook stekende bewegingen. De dader eiste geld, waarna de vrouw een klein geldbedrag afstond. Het slachtoffer was aangeslagen door dit voorval, waardoor het enige tijd duurde voordat de politie werd ingeschakeld.
Naar aanleiding van deze bedreiging werd door de politie een buurtonderzoek gehouden en de technische recherche opgeroepen. De technische recherche wist enkele sporen veilig te stellen.
Enkele weken geleden konden andere veiliggestelde sporen van andere inbraken aan elkaar gekoppeld worden. Hieruit kwam de 39-jarige verdachte naar voren. Hij werd vervolgens aangehouden.  
De man wordt naast het incident in Maarn tevens verdacht van woninginbraken in Amersfoort, Den Dolder, Utrecht en Veenendaal. De buit bestond over het algemeen uit geld en sieraden.

De Sparrenarren gaan weer van start

DRIEBERGEN  Carnavalsstichting De Sparrenarren, is weer druk aan het vergaderen en voorbereiden voor het nieuwe seizoen. Zo is een aantal mensen nu bezig de donateurskaarten te verspreiden. De eerste officiële carnavalsavond is de Prinsverkiezing op zaterdag 12 november 2005 in De Horst. Maar er is nog meer…

5 november: Warming Up
Zoals gebruikelijk begint voor de donateurs, adverteerders en medewerkers het seizoen met een ‘warming up’ avond. Deze ‘warming up’ vindt plaats in de Leuterie aan de Woerd op zaterdag 5 november aanstaande van 21.00 tot 01.00 uur.
Natuurlijk is iedereen nieuwsgierig naar de toekomstige hofhouding. Ook dit jaar is het mogelijk voor de aanwezigen om een gokje wagen en te raden uit welke personen de nieuwe hofhouding bestaat. Voor het juiste antwoord is een leuke prijs aanwezig, die tijdens de Prinsverkiezing op 12 november zal worden uitgereikt.
Donateurs die hun kaarten nog niet hebben ontvangen kunnen deze tijdens de Warming up of de komende feestavonden ophalen. Ook nieuwe donateurs zijn van harte welkom. Zij kunnen zich bij binnenkomst direct melden als nieuwe ondersteuner van de stichting.

Pronkzitting: oproep voor nieuwe acts !!
Op zaterdag 10 december is er weer de fantastische jaarlijkse Gala-Pronkzitting. Een avond waarin toneel, dans en muziek de boventoon voeren. En daarvoor is de organisatie op zoek naar talenten op het gebied van zang, toneel of muziek. Mocht u interesse hebben om wat lokale gebeurtenissen ludiek in beeld te brengen, of muziek aan het publiek te laten horen, neem dan contact op met de Commissie Pronkzitting (0343-516805).
De Pronkzitting wordt gehouden in de sfeervolle ambiance van Antropia (Iona-zaal), Landgoed de Reehorst (nabij station) en duurt van 20.11 tot 02.00 uur.

De Sparrenarren
De Carnavalsstichting De Sparrenarren is een stichting van carnavalsvierders, en zet zich in voor jongeren, gehandicapten en ouderen in Driebergen-Rijsenburg. Belangrijke steun hiervoor komt van de zijde van donateurs, adverteerders en giften.
Steunt u onze stichting? Geef u dan op als donateur! Kom naar één van onze festiviteiten en meldt u zich bij de entree. Of mail ons op postmaster@sparrenarren.nl  . U doet vele dorpsbewoners een plezier met uw bijdrage!

Vut-regeling is molensteen om nek Heuvelrug

HEUVELRUG De Driebergse VVD-wethouder S. Klijnhout (financiën) vindt het onjuist dat ambtenaren van de nieuwe gemeenten Heuvelrug al op 57-jarige leeftijd met vervroegd pensioen kunnen gaan. Hij vreest dat deze onbetaalbare regeling wel eens als een molensteen om de nek van de nieuwe Heuvelrug-gemeente kan gaan hangen.
De Kaap 27-10-2005

Nostalgisch snuffelen in fabriek

AMERONGEN  Nog eenmaal organiseert de Gereformeerde Kerk Amerongen-Elst een snuffelmarkt, in het kader van de actie ‘Kort het Tekort’. Op zaterdag 29 oktober zal de Snuffelhal voor de laatste maal plaatsvinden in de Oude Wafelfabriek. Hierna wordt het gebouw gesloopt en maakt het plaats voor nieuwbouw.
De Kaap 27-10-2005

Fietsersbond verkent Heuvelrug

DOORN In de Koningshof vond maandagavond een kennismakingsavond plaats van de Fietsersbond afdeling Driebergen. Met deze bijeenkomst wil de bond bekendheid krijgen in de gehele nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug.
De Kaap 27-10-2005

Van misbaksels tot monument

LEERSUM  Een paar honderd meter van de Burg van den Boschstraat is geplaveid met paardenklinkers en is daardoor van historische betekenis. Vrijdag 21 oktober werd de weg officieel tot monument verklaard door de wethouders Koudijs en Hartemink, samen met voorzitter B. Knol van de Historische Vereniging Leersum (HVL).
De Kaap 27-10-2005

Ondernemers: en hoe gaat het nu verder?

LEERSUM Het Ondernemerscafé van maandag 24 oktober stond in het teken van de herindeling. Bij veel van de onderwerpen wilde men weten hoe die zouden worden opgepakt als Leersum is opgegaan in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
De Kaap 27-10-2005

Marathonlopen voor je leven

AMERONGEN  Een marathon lopen voor een ziekte: zondag 6 november wordt de marathon van New York gelopen en een groep van tien hardlopers uit Nederland loopt mee. Zij doen dit om geld in te zamelen voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS). Onder hen de Ameronger Joost Doelman.
De Kaap 27-10-2005

Nog geen woning bij manege Lekdijk

AMERONGEN  Op een voormalige varkenshouderij aan de Lekdijk, tegenwoordig in gebruik als trainingscentrum voor paarden, mag voorlopig geen woning worden bijgebouwd.

De Raad van State wees het verzoek van de buren om een ‘bouwstop’ toe. De eigenaar van het trainingscentrum, L. Putman, kreeg toestemming voor de bouw van die tweede woning toen hij eind jaren negentig van de varkens op de paarden overstapte. In het kader van het streven om de ammoniakuitstoot te verminderen, waren dergelijke ‘deals’ heel gebruikelijk.
De Kaap 27-10-2005

Zangworkshop voor mannen bij ‘Voice Mail’

AMERONGEN In het dorpshuis Ons Genoegen werd afgelopen maandagavond een zangworkshop voor mannen gehouden. Bedoeling was om de zwaardere zangpartij van het koor ‘Voice Mail’ wat op te krikken. Belangstellenden mannen hadden zich van te voren opgegeven. ,,De opkomst was heel behoorlijk,’’ stelde bestuurslid Schweitzer.
De Kaap 27-10-2005

Smartlappen-koor komt bij jarig dorpshuis

MAARN  In november bestaat het dorpshuis in Maarn dertig jaar. ,,Iets dat niet ongemerkt voorbij mag gaan,” meent Thea Schoemaker die voor deze maand een aantal leuke activiteiten heeft geregeld, waaronder het Smartlappenkoor ‘Nooit meer eenzaam’ uit Utrecht op 4 november 20.00 uur, gratis toegang.
De Kaap 27-10-2005

‘Judolessen gaan hier zeker wel lukken’

MAARN  Jeugdig Maarn kan binnenkort judo gaan beoefenen in eigen dorp. Herman Boersma heeft het initiatief opgepakt om in Maarn judolessen te gaan geven aan zowel jongens en meisjes in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. ,,Er is weinig aanbod van sportactiviteiten in Maarn, dat heb ik wel gemerkt. De belangstelling is groot.”
De Kaap 27-10-2005

Zonnebloem en de toekomst

AMERONGEN  De afdeling Amerongen van de Zonnebloem heeft haar beleid voor de toekomst geformuleerd. Kernpunten daarbij zijn het betrekken van meer jongeren bij het vrijwilligerswerk van de Zonnebloem en het bereiken van andere mensen dan degene die al als gasten bij de activiteiten van de Zonnebloem zijn betrokken.

In de nabije toekomst zullen ook op één persoon gerichte activiteiten worden opgepakt. Gedacht moet worden aan begeleiding naar een zwembad, het spelen van dam of schaakspel of met een vrijwilliger naar een concert gaan.
De Kaap 27-10-2005

Bomenkap in Ludenkwartier stuit op grote weerstand

DOORN De bomenkap in het Ludenkwartier veroorzaakte vorige week donderdag veel ophef. Bewoners schakelden zelfs de politie in om de volgens hen onterechte start van het kappen een halt toe te roepen.

Een gemeenteambtenaar kwam opdraven om, met officiële papieren in de hand, de werknemers van Van Bekkum Projecten groen licht te geven om te kappen. De inderhaast ingeseinde advocaat Spigt, die de belangen van de bewoners van het Ludenkwartier behartigt, wist via de rechtbank de kap alsnog een halt toe te roepen. Op vrijdag 28 oktober dient een kort geding over deze zaak.
De Kaap 27-10-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 28 oktober 2005

Bosstraat 13-17 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

SWD zoekt vrijwilligers

DRIEBERGEN  De Stichting Welzijn Driebergen is op zoek naar vrijwilligers voor de receptie in gebouw De Vijver, de discoavonden in de Nix en voor de organisatie van de Internationale Vrouwendag.

Voor de discoavonden in de Nix: barpersoneel en DJ’s
De SWD is op zoek naar jongeren vanaf 15 jaar die twee keer in de maand op vrijdag van 19.00- 22.30 uur vrijwilligerswerk willen doen in de Nix tijdens de discoavonden. We zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden achter de bar te staan. Ook (aankomende) DJ’s met affiniteit met hedendaagse muziek en kennis van de smaak van “de gemiddelde discobezoeker” zijn welkom.Voor beide soorten vrijwilligers geldt dat je het leuk moet vinden om met jongeren te werken. Uiteraard word je ingewerkt. Informatie kun je krijgen bij jongerenwerker Astrid Tees (Nix: tel: 0343- 0343-520573).

Oproepkrachten voor de receptie in gebouw De Vijver
De receptie van de SWD wordt helemaal bemenst door vrijwilligers. Voor die momenten dat onze receptiecoördinator “het rooster niet rond dreigt te krijgen” zijn we op zoek naar enkele oproepkrachten. Als receptionist ben je de spin in het web van de organisatie. Je hebt een goede telefoonstem, goede beheersing van het Nederlands en onze kleine telefooncentrale heb je snel in de vingers. Je bent in staat onze bezoekers vriendelijk, maar zakelijk te woord te staan. Tijdens de wat stillere periodes ben je bereid licht administratief werk te verrichten. Je zal naar schatting twee keer per maand in overleg één dagdeel worden ingezet. Heeft u belangstelling? Dan kunt u kontakt opnemen met Vilja Smit (stafmedewerker SWD)

Vrijwilligers voor Internationale Vrouwendag
Al een aantal jaren besteedt de SWD aandacht aan Internationale Vrouwendag. Voor de bijeenkomst in 2006 zoeken wij vrouwen van alle nationaliteiten die bereid zijn tijd en energie te steken in het ontwikkelen en uitvoeren van een programma voor die dag. Het is de intentie om te komen tot een vaste, zelfstandig draaiende groep, die jaarlijks een programma samenstelt voor de Internationale Vrouwendag voor Driebergen organiseert.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 29 oktober 2005

Nijendal Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Intocht Sint Nicolaas

DRIEBERGEN  Wanneer Sint Nicolaas en zijn zwarte pieten op zaterdag 12 november een rijtour door Driebergen maken heeft hij voor twee kinderen die hem verwelkomen bij Sparrendaal een speciale verrassing.

Als kinderen tussen de 2 en 7 jaar, of de ouders de onderstaande bon volledig en duidelijk invullen met hun naam, adres en telefoonnummer en deze inleveren bij de zwarte pieten op het terrein van Sparrendaal tijdens de ontvangst door W. J. Kozijn burgemeester van Driebergen zal hij uit de ingeleverde bonnen twee namen trekken van de daar aanwezige kinderen. Deze kinderen zal hij dan rond 5 december bij hen thuis met een persoonlijk bezoek vereren en ze dan ook een leuk cadeau overhandigen.

De ondernemers van ODC en van ondernemersvereniging Rijsenburg hebben per brief aan Sint Nicolaas gevraagd of hij zo vriendelijk wil zijn om dit te doen. De Zwarte Piet secretaris heeft per E-mail laten weten dat Sint Nicolaas daar graag toe bereid is. Voor de kinderen die deze krant niet hebben gelezen worden er ook bonnen uitgereikt tijdens de aankomst van de stoet.

Kazerne in Leersum blijft gewoon

LEERSUM  Ook na de herindeling blijft de brandweerkazerne in Leersum nog zeven tot tien jaar in gebruik. De mededeling van burgemeester Feith aan de raad had te maken met het voorstel van het college de kazerne voor ruim 31.000 euro aan te passen.
ad/un 29-10-2005

Banketletteractie Aurora

DRIEBERGEN  Volgens een goede traditie zal Harmonie Aurora ook in dit najaar de jaarlijkse Banketletteractie houden. Alle bedrijven en particulieren worden benaderd om de verschillende lekkernijen te kopen. Alle leden en hun ouders zullen langs de deuren gaan tussen 1 november en 14 november.
Er is keuze uit de roomboter-amandelletter (€6,50), de roomboter-amandelstaaf (€3,50), de saucijzenletters (€6,50) en de saucijzenstaaf (€3,50). De saucijzen worden bevroren afgeleverd in samenwerking met Slagerij van Dorp te Driebergen.
Er wordt verzocht om het geld meteen bij de bestelling te geven zodat het afleveren tijdens het Sinterklaas weekend snel kan gebeuren. Op vrijdag 2 december en zaterdag 3 december brengen we de banketletters bij u thuis.
De opbrengst is o.a. bestemd voor een uitgebreide viering van het 110-jarig bestaan van Harmonie Aurora.
Voor bestellingen en informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Marjan van Oort (515193)of Corma Schaap (512902.

Heuvelrugnieuws van zondag 30 oktober 2005

Hoofdstraat Driebergen: achtertuin Sparrendaal
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.35 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Dag van de Mantelzorg

DRIEBERGEN  Op donderdag 10 november besteedt de SWD aandacht aan de Nationale Dag van de Mantelzorg. Om die onmisbare mantelzorger in het zonnetje te zetten worden de mantelzorgers die bekend zijn bij de SWD bezocht.

Daarnaast is er een “verwenmiddag” georganiseerd waar maximaal 20 mantelzorgers gratis aan kunnen deelnemen. Vanaf 15.30 is er een high tea met heerlijke thee en bijpassende hapjes. Vanaf 16.45- 17.30 uur zal Harry Bisschop wat meditatie- en ontspanningsoefeningen doen. Wilt u deelnemen aan deze aktiviteit voor mantelzorgers dan kunt u zich opgeven via het Inschrijfbureau tot uiterlijk maandag 7 november 12.00 uur.

Baldadigheid in boshut

DRIEBERGEN  Vier jongeren in de leeftijd van 19, 16 en 14 jaar uit Doorn, Wijk bij Duurstede en Driebergen, hebben met hun baldadig gedrag vernielingen aangericht bij een picknickplaats (boshut) aan de Sparrenheide ter hoogte van de Zwitsersebrug.

De jongeren bleken daar vaker te bivakkeren. Op zaterdagochtend rond 09.00 uur moest de brandweer uitrukken vanwege een vuurtje dat ze hadden gestookt. Door de rook was het dak beschadigd. Twee jongeren zijn aangemeld voor een HALT-straf, tegen de twee 19-jarigen is proces-verbaal opgemaakt.

Eben-Haëzer heeft nieuwe dirigente

RHENEN Zangvereniging Eben-Haëzer heeft sinds kort een nieuwe dirigent. Jannie Wichards uit Bennekom heeft vanaf heden de muzikale leiding over het ruim 80 leden tellende koor uit Rhenen.

Jannie Wichards, juf van beroep op een basisschool in haar woonplaats, heeft tal van jaren ervaring opgedaan als vervangende dirigente bij diverse koren. Bovendien was zij in de leer bij Loek van der Leeden. Na het aftreden van de vorige dirigent van Eben-Haëzer, Willem Doornebal die ruim 35 jaar voor het koor heeft gestaan, ging het bestuur dit voorjaar op zoek naar een nieuwe dirigent. “We kwamen met Jannie in aanraking, omdat zij als vervangende dirigent onze vacature tijdelijk vervulde” vertelt één van de bestuursleden. “We hadden echter zo’n plezier met Jannie dat we haar uiteindelijk uit de verschillende kandidaten die solliciteerden, verkozen tot vaste dirigent”.
De nieuwe dirigente komt precies op tijd binnen. Eben-Haëzer heeft namelijk de komende tijd heel wat op de planning staan. Het hoogtepunt van dit jaar is de Prom Sing-In in kersttijd op 15 december a.s. De Sing-In wordt gehouden in de welbekende Cunerakerk in Rhenen, waar het koor haar vaste thuisbasis voor concerten heeft. Volgend jaar bestaat het koor 75 jaar en ook daar zullen diverse activiteiten mee gepaard gaan. Samen met de nieuwe dirigente ziet het koor de toekomst zonnig tegemoet!

Heuvelrugnieuws van maandag 31 oktober 2005

Weth Teselinglaan 1-3 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Groenlinks heeft nu ook officieel een afdeling Heuvelrug

HEUVELRUG In het kader van de gemeentelijke herindeling zijn de drie bestaande afdelingen van GroenLinks (Driebergen, Leersum-Amerongen en Doorn-Maarn) samengegaan in een nieuwe afdeling: GroenLinks Heuvelrug.
Door de ledenvergadering is daarvoor een nieuw bestuur gekozen, waarbij de functies als volgt zijn verdeeld: voorzitter: Henk Branderhorst (Doorn), secretaris: Tim Verhoef (Driebergen), penningmeester: Erik de Ruyter van Steveninck (Doorn), communicatie: Peter Kamphuis (Doorn) en algemeen bestuurslid: Gerry van der Hulst (Leersum).

Wouter Bos komt naar Driebergen

HEUVELRUG  Zaterdag 19 november komt Wouter Bos naar Driebergen. Hij zal van 11.00 tot 13.00 uur in gesprek gaan met winkelend publiek op en rond de Traay.

Aansluitend maakt de PvdA Heuvelrug een rondrit in een klassieke engelse rode dubbeldekkerbus langs de diverse plaatsen op de Heuvelrug.
Morgen organiseert de PvdA afdeling Heuvelrug een gespreksavond over ondernemen in het groen. Als gesprekspartners zijn de VVD en de ondernemerskoepel heuvelrug uitgenodigd. PvdA lijstrekker Wim Zoet en VVD lijsttrekker Letema zijn aanwezig. Aanvang 20.00 uur in de twee Marken in Maarn.
Dinsdag 8 november organiseert de afdeling een dergelijke avond over Cultuur en sport in de gemeente Heuvelrug. Locatie de waaier in Amerongen. Aanvang 20.00 uur. Aan de orde komt dan het lokale cultuurbeleid in relatie tot recreatie en toerisme. Dit naar aanleiding van de recent verschenen inventarisatie cultuur en cultuurbeleid op de Heuvelrug. Lijsttrekker Wim Zoet en wethouder cultuur mevrouw Sonja Rinsma zullen in gesprek gaan met vertegenwoordigers van culturele organisaties.

Uitreiking Ontdekboek “Toen en Doen” aan leerlingen Dolfijn

DRIEBERGEN  Op vrijdag 4 november om 14.00 uur wordt door wethouder Neeltje Schravesande het eerste exemplaar van het Ontdekboek “Toen en Doen” aan leerlingen van het basisonderwijs uitgereikt.

De groepen 6, 7 en 8 van basisschool de Dolfijn zullen het ontdekboek in ontvangst nemen tijdens een verhaal dat de wethouder vertelt op buitenplaats Sparrendaal.
Het ontdekboek is uitgegeven door het Erfgoedhuis. Een boek over de Utrechtse Heuvelrug vol verhalen, doe-dingen, hoofdbrekers, bezoektips, bijzondere experimenten, natuur en cultuur voor kinderen van de hoogste groepen van het basisonderwijs.
Vanaf volgende week ontvangen ook de andere leerlingen van de hoogste groepen van het basisonderwijs in Driebergen een exemplaar van het ontdekboek.

Wijziging voorrangsregeling

LEERSUM  B&W hebben besloten tot beëindiging van de huidige voorrangsregeling op de Boerenbuurt, Hoflaan en Scherpenzeelseweg voor zover gelegen binnen de bebouwde kom. Hierdoor worden ook de kruisingen op deze wegen gelijkwaardig en heeft verkeer van rechts voorrang.

Met dit verkeersbesluit wordt bereikt dat eenheid in regelgeving ontstaat en in het gehele 30km-gebied (zijnde de bebouwde kom m.u.v. de Rijksstraatweg) geen voorrangswegen of voorrangskruisingen meer bestaan. Binnenkort worden de bestaande verkeersborden die betrekking hebben op de voorrangsregeling verwijderd.

GroenLinks op de koffie in Leersum

LEERSUM  GroenLinks was afgelopen zaterdag met taart op de koffie bij burgers in Leersum. De uitnodigingen die GroenLinks van uit Leersum ontving leverden interessante gesprekken over sport, senioren, vluchtelingen, bijstandsgerechtigden, jongeren en het voorzieningenniveau in de dorpen.

De dag begon al vroeg op de koffie bij de heren van de zaterdagochtendclub van tennisvereniging Larsheim. Zij brachten het belang van samen sporten voor de saamhorigheid in het dorp en de vitaliteit van senioren onder de aandacht.
In het Asielzoekerscentrum spraken de GroenLinksers met de coördinator van het Vluchtelingenwerk over de gevolgen van het huidige rijksbeleid voor de in het Leersumse centrum wonende vluchtelingen. Ontwikkelingen die vanuit sociaal en humanitair oogpunt in de ogen van GroenLinks zorgwekkend zijn.
Met een vertegenwoordiger van het Jongerenplaform Leersum en de jongerenwerker is een stevige boom opgezet over wat de gemeente en jongeren voor elkaar zouden kunnen betekenen.
Een uitkeringsgerechtigde jonge vrouw die actief is in de cliëntenraad heeft GroenLinks uitgenodigd om haar zorg te delen over de gevaren van de grotere afstand tot de kwetsbare en minder mobiele burger door de komst van een grotere gemeente en een regionale Sociale Dienst.

Tussendoor gingen de kandidaten van GroenLinks in Leersum het winkelcentrum in voor het uitdelen van programma’s en het spreken van inwoners.
Lijsttrekker Wilma Hielema: “Zowel op de koffie als op straat is in Leersum de zorg hoorbaar dat door de grotere gemeente de lokale betrokkenheid en de voorzieningen in het dorp gaan verdwijnen. Zo wordt er concreet gevreesd voor het voortbestaan van het bosbad, de lokale sportclub of een zorgloket in het dorp.
Voor GroenLinks betekent herindelen niet het einde van lokale voorzieningen, integendeel. Onder de grote paraplu van één bestuur en enkele koepelorganisaties moet en kan er juist een bloeiend en actief dorps- en verenigingsleven bestaan. Het is daarvoor van wezenlijk belang om dat wat er in de kernen is te behouden, te koesteren en waar wenselijk uit te bouwen.

Aanstaande zaterdag zijn de kandidaten van GroenLinks in Maarn en Maarsbergen. Hebt u de mensen van GroenLinks iets te vertellen, te vragen of te laten zien, aarzel niet. Bel lijsttrekker Wilma Hielema (0343-416605 of 06-51556973) en aanstaande zaterdag komen zij, met taart, bij u in Maarn of Maarsbergen op de koffie.

Gemeente Leersum schaatsend naar het einde

LEERSUM  Het kerkplein in Leersum zal eind december een kunstijsbaan herbergen. Het is een van de evenementen die op de Heuvelrug georganiseerd worden naar aanleiding van het opheffen van de diverse gemeenten.

Typ-hier-de-titel

WOERDEN  Onderstaand bericht zond de gemeentesecretaris van Woerden aan het personeel van de gemeente Woerden. Een opmerkelijk bericht dat Heuvelrugnieuws.nl u niet wil onthouden.
Al gedurende zo’n 4 weken circuleren er geruchten dat er morgen in het centrum van Utrecht een aanslag gepleegd zal worden. De politie onderzoekt deze geruchten nauwgezet, maar heeft tot op dit moment geen concrete aanwijzingen of die geruchten op waarheid zijn berust. Evengoed wilde ik jullie hiervan wel op de hoogte stellen.
Wat moet je er mee? Er is geen reden tot paniek. Als ik jullie moet raden zou ik zeggen, dat wanneer je morgen niet persé in het centrum van Utrecht moet zijn, ik er niet naar toe zou gaan.

Daltons pakken eerste periode

DRIEBERGEN  Het was een ongekend succesvolle dag voor de Daltons, afgelopen zaterdag. Nummer twee SVM werd met maar liefst 4-1 weggespeeld, bovendien werd door de nederlaag van Candia tegen De Meern de eerste periode bewerkstelligd.

Trainer Fares had weer moeten puzzelen met de opstelling. Zo was Edwin Schenkels geblesseerd en Mussi el Haddachi geschorst. Bovendien ontbreekt Chiel van Tuil, waarschijnlijk voor langere tijd, wegens een blessure. Dat geldt ook voor spits Sjaak Marchal, die te horen heeft gekregen dat hij dit seizoen niet meer in actie kan komen. Afgelopen maandag is hij geopereerd. Voor de Daltons een aderlating, maar vooral voor Marchal zelf een sportief persoonlijk drama dat zijn weerga niet kent.

Nieuw bij de Daltons is Marlon Dors, de baltovenaar die tegen SVM voor het eerst in de basis startte. De grieperige Galmo begon op de bank, evenals -jawel- Arthur Balk. SVM is een ploeg die het van counteren moet hebben, tegen dat soort ploegen speelt Dalto niet graag. Maar de tactiek werkte uitstekend, de Daltons speelden defensief en SVM mocht het spel maken. Nadat Dors was neergelegd in de zestien mocht Joost Boersma aanleggen voor een strafschop, maar iets opmerkelijks gebeurde: Boersma miste. SVM profiteerde weldra, met een bijzonder mooie goal werd het 0-1 voor de gasten. Boersma rechtte zijn rug en wilde zijn fout maar wat graag goedmaken. Daarbij kreeg hij de hulp van Franco “De Haan” Baresi, Thijs Wieringa bediende Boersma twee maal op maat en twee maal bleef laatstgenoemde ijzig koelbloedig alleen voor de doelman. Zo boog Boersma hoogstpersoonlijk de 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong.
Het was tevens de ruststand.
De tweede helft waren de Daltons oppermachtig. Vele kansen werden gecreëerd, SVM kwam er niet aan te pas en de zege kwam totaal niet meer in gevaar. De verdediging, met Marcel Smit als uitblinker, stond als een huis en de spitsen konden zich uitleven. Marlon Dors bewees direct zijn waarde door op geniale wijze de 3-1 te scoren. Twee man werden gedold en van grote afstand werd de bal onderkant lat in het doel geschoten. De inmiddels ingevallen Galmo wilde uiteraard eveneens het publiek vermaken, eerst werd een schitterende solo net niet afgemaakt maar even later werd een mooie actie enigszins gelukkig afgerond: 4-1.

Na afloop vernam de ploeg de overige uitslagen en kon er feest gevierd worden. De periodetitel is een mooie beloning voor het goede spel van de Daltons. Met name tegen de bovenste ploegen laten de Daltons zien een klasse apart te zijn. Een sterk, hecht collectief, een ruime selectie die de vele blessures telkens weer op weet te vangen en uiteraard individuele kwaliteiten die de doorslag kunnen geven als een duel op slot zit. Het is te hopen dat de ploeg het tot dusver vertoonde spel het hele seizoen kan volhouden en ook tegen de op papier mindere tegenstanders waakt voor onderschatting. Zaterdag aanstaande wacht het uitduel tegen VVJ. De Schaduwdaltons, wier duel afgelopen zaterdag werd afgelast, spelen uit het zeer belangrijke duel tegen FC De Bilt.

Opstelling Daltons: Jacobsen, P. Schenkels, S. Broers, Kooi, Wieringa, Smit, Boersma, Kaouass, J. Broers (Doornenbal), Loukili (Galmo), Dors (Balk)