Open je klep op de Uitlaatklep!

Het NCRV-programma Man bijt hond heeft een nieuw onderdeel: De Uitlaatklep.Een open podium op de uitlaadklep van een busje, waarop iedereen kan vertellen of laten zien wat hem of haar bezighoudt. De Uitlaatklep-bus komt voor proefopnames naar Driebergen en nodigt iedereen uit plaats te nemen op de klep. Wat wilt u kwijt over Driebergen? Wat maakt Driebergers blij en waar maken ze zich druk over in hun stad? Dit is uw kans om het heel Nederland te vertellen of te laten zien.
Man bijt hond doet Driebergen aan op woensdag 3 oktober. Stap tussen 14.30 en 16.00 uur op de Uitlaatklep op het Salem-terrein en laat u zien en horen!
Tevreden over Driebergen?
Aandacht vragen voor een probleem in de buurt?
Een nieuw dansje met de majorettes geoefend?
Is blokfluiten uw lust en uw leven?
Een Driebergens lied dat heel Nederland moet horen?
Lid van de hondenclub? Neem uw hond mee!
Kom alleen, samen met de buurvrouw of met de hele vereniging en zet uzelf en Driebergen op de kaart!
3 oktober, Salem-terrein (bij de Traaij), Driebergen, 14.30 – 16.00 uur.
Man bijt hond  Vanaf 9 oktober, dinsdag t/m vrijdag, 19.00 uur op Nederland 1

Gemeente Driebergen heeft toezichthouders

Sinds 1 oktober zijn de heren Jannis Sotiriou en Frans Kerstener als toezichthouders actief in Driebergen. De heer Ruud Fraters zal vanuit de reguliere politie hun werk gaan coördineren.
Heuvelrug Nieuws 2 oktober 2001

Paradijs van geuren in Driebergen

In de rubriek ‘brood op de plank’ ging Jeroen Kreule op bezoek bij Minne en Dixy Veenstra in Driebergen. Zij drijven aan de Traaij sinds 1979 een delicatessenwinkel die tot de 25 besten van Nederland behoort. Begin november strijden ze om de Trophique Superieur.
Utrechts Nieuwsblad van 2 oktober 2001

Atelierroute brengt kunst onder de mensen

Dit jaar staat de Open Atelierroute gepland op 13 en 14 oktober. 23 kunstenaars stellen dan tussen 11.00 en 17.00 uur hun atelier open voor geïnteresseerden. Netty Krook praat met de drie organisatoren, Bert Bovenberg, Frank Renssen en Leo Tortike.
Nieuwsbode van 2 oktober 2001

Afscheid Henk Jan Derksen druk bezocht

De eerste raadsvergadering sinds de vakantie was een bijzondere. Wim Derksen, de vader van Henk Jan legde de eed af en werd daarmee raadslid. Aan het eind van diezelfde vergadering legde Henk Jan zijn raadslidmaatschap neer.
Nieuwsbode van 2 oktober 2001

Carnel opent ‘Zazaklas’

Met ingang van 1 januari start basisschool De Kring een derde kleuterklas vanwege de aanwas van leerlingen.
Nieuwsbode van 2 oktober 2001

PPGD neemt wethouder mee

Van 1 tot 6 oktober wordt de landelijke week voor toegankelijkheid gehouden. Wethouder Schravesande zal daarbij op 3 oktober de PPGD vergezellen bij een wandeling over de Traaij omdat de toegankelijkheid in deze winkelstraat te ervaren.
Nieuwsbode van 2 oktober 2001

Kooijman

Het Driebergse bedrijf dat een miljoenenorder in de wacht heeft gesleept voor de installatie van een computernetwerk op een groot aantal scholen in Zeeland heet Kooijman en niet ICT.
Nieuwsbode van 2 oktober 2001

Reijnders schietkampioen

Guido Reijnders won dit jaar de eerste prijs in de wedstrijd van de schietvereniging Driebergen-Rijsenburg. Burgemeester bloemen reikte de prijs uit.
Nieuwsbode van 4 oktober 2001

Cijfers en weetjes Zuidoost Utrecht

De gezamenlijke woningstichtingen in Zuidoost Utrecht presenteerden hun jaarcijfers. Daar blijkt ondermeer uit dat de gemiddelde wachttijd voor een eengezinswoning 9,1 jaar bedraagt; voor een benedenwoning staat 6,8 jaar en voor een flat vanaf de eerste verdieping bedraagt de wachttijd nog steeds 3,5 jaar.
Nieuwsbode van 4 oktober 2001

Raad moet zich deze maand uitspreken over herindeling

Nog deze maand zal de Driebergse gemeenteraad zich uit moeten spreken over de vraag of Driebergen als zelfstandige gemeente kan blijven voortbestaan. Volgens burgemeester Bloemen is het de bedoeling dat hier vóór de komende algemene beschouwing een uitspraak over komt. De raad zal zich bij de keuze kunnen baseren op een speciale discussienota en op het ontwerpvoorstel ‘Strategisch Gebiedsperspectief’. Maar vooral de vorig jaar gepresenteerde ‘Dorpsvisie’ zal een doorslaggevende rol spelen.
Stichtse Courant van 4 oktober 2001

Lastendruk stijgt met 9,8%

De lastendruk voor een gemiddeld Driebergs huishouden neemt het komende jaar met 9,8% toe. De stijging wordt vooral veroorzaakt door rioolrechten.
Stichtse Courant van 4 oktober 2001

Checklist en vluchtplan staan centraal tijdens open dag Driebergse brandweer

In het kader van de brandpreventieweek (8 t/m 13 oktober) houdt de Driebergse brandweer zaterdag 13 oktober een open dag waarbij ‘vluchtplan’ en ‘checklist’ centraal staan.
Stichtse Courant van 4 oktober 2001

Boom op auto

Zware windstoten zorgden deze week ervoor dat een grote berk op het terrein van McGregor omwaaide en op een geparkeerde auto viel. De brandweer voerde de boom af.
Stichtse Courant van 4 oktober 2001

vv Dalto heeft nieuwe hoofdsponsor

MVL Vloeren uit Driebergen is de nieuwe hoofdsponsor van het eerste elftal van vv Dalto.
Stichtse Courant van 4 oktober 2001

Bustijden gewijzigd in weekend

In de weekenden rijden er geen sneltreinen tussen Utrecht en Arnhem, maar stoppen erop Driebergen-Zeist wel Intercity’s. Om bussen en treinen op elkaar aan te laten sluiten zijn ook de bustijden veranderd. Lijn 51 rijdt ieder uur van Amerongen naar het station; vanuit Doorn doet lijn 56 dat ieder half uur. Op zondagen rijdt lijn 50 elk half uur vanuit Amerongen naar het station en v.v.
Utrechts Nieuwsblad van 4 oktober 2001

Kabelkrant staakt binnenkort haar uitzendingen

Markit Media BV is failliet. Daarmee zullen binnenkort de uitzendingen van de kabelkrant in Driebergen worden gestaakt. Volgens de directie van het bedrijf ligt de oorzaak van het faillissement voornamelijk in technische problemen met betrekking tot datalijnen. Bij het bedrijf werkten 225 mensen, waarvan de helft in de hoofdvestiging in Den Helder.

DriebergenNet staakt rubriek voor kleine advertenties

De rubriek <De Etalage>, waarin gratis kleine advertenties konden worden geplaatst, is van DriebergenNet verwijderd. Mensen die kleine advertenties op het Internet willen plaatsen kunnen dat nu nog steeds gratis doen via het   | prikbord |.   De link daar naar toe is geplaatst op de openingspagina van DriebergenNet.
Behalve kleine advertenties kunnen op het Prikbord ook discussies worden gestart (over wat voor onderwerpen dan ook) .
Alle geplaatste advertenties, discussies en reacties daarop worden automatisch na 60 dagen verwijderd.

Wijk praat over fusie Amerongen

Vanavond praten de fractievoorzitters van de Wijkse politieke partijen over samenwerking met andere gemeenten en gemeentelijke herindeling. De fractievoorzitters worden er vooralsnog niet warm of koud van. Anders is het met burgemeester Guus Swillens. Hij zag de toenadering vanuit Amerongen om te fuseren wel zitten. Vanavond wordt een voorstel besproken voor een onderzoek naar deze materie, waarbij de onderzoekers niet alleen richting Amerongen moeten kijken, maar ook naar samenwerking en eventuele fusie van de vijf Heuvelruggemeenten Maarn, Amerongen, Leersum Doorn en Driebergen en de vorming van een grote gemeente in het Kromme Rijngebied samen met Bunnik.
Utrechts Nieuwsblad van 8 oktober 2001

Veel mooie foto’s voor Semily

Semily is een stadje in Tsjechië waarmee Driebergen-Rijsenburg al enkele jaren een stedenband heeft. In het afgelopen jaar hebben veel Driebergenaren een poging gedaan om mooie foto’s van hun omgeving te maken. Zij deden dit om een bijdrage te kunnen leveren aan een fototentoonstelling die dit najaar eerst in Semily en daarna in Driebergen-Rijsenburg te zien zal zijn. De foto’s zijn intussen op groot formaat prachtig afgedrukt door P&M Fotoservice. Deze foto’s worden door onze plaatsgenoten Henk Stoffer en Lillian van Bael naar Semily gebracht. Daar zullen zij helpen bij de inrichting van de tentoonstelling. De tentoonstelling in Semily loopt van 19 oktober tot 11 november. Op 23 november wordt de tentoonstelling in Driebergen in Sparrendaal geopend. Bij die gelegenheid ontvangen de inzenders van de drie mooiste foto’s de prijzen die door Foto Blom ter beschikking zijn gesteld. De foto’s zullen daarna een maand lang te zien zijn in het gebouw De Vijver van de Stichting Welzijn Driebergen (SWD).

Onderzoek moet op Wijk slaan

B&W van Wijk bij Duurstede moeten met een concreter onderzoeksvoorstel komen voordat de politieke partijen instemmen met een onderzoek naar gemeentelijke herindeling. De fracties dringen aan op een onderzoek vanuit een Wijkse invalshoek.
Utrechts Nieuwsblad van 9 oktober 2001

Rosenmöller laat zich rijden voor Operatie Schoenendoos

Gezeten in een riksja kwam Paul Rosenmoeller donderdag naar basisschool De Kring om te vertellen over ontwikkelingshulp. De politicus beantwoordde vragen over het verschil tussen arm en rijk, over armoede in Nederland en over wat Nederlandse kunderen kunnen doen om het verschil kleiner te maken. Dat alles in het kader van de Operatie Schoenendoos waarmee De Kring ook haar steentje aan de hulp bijdraagt.
Nieuwsbode van 9 oktober 2001

Bijeenkomsten als wegwijzer

Op initiatief van CDA-raadslid Ellen van der Plas kwamen zo’n 30 Turkse en Marokkaanse Nederlanders naar de SWD om meer te weten te komen over zaken als de leerwegen in het onderwijs, over het jeugd- en jongerenwerk en over het eigen dorp.
Nieuwsbode van 9 oktober 2001

Salem toegankelijk voor functioneel gehandicapten

Tijdens de marktdag maakte wethouder Neeltje Schravesande samen met drie rolstoelgebruikers een tochtje over de Traaij. Er was veel kritiek op de toegankelijkheid. Echter Salem aan de Lei en snackbar Teun van Aken aan de Traaij kregen een pluim wegens goede bereikbaarheid.
Nieuwsbode van 9 oktober 2001

Afscheid van meester Berry

Schoolmeeste Berry Boukema heeft donderdag afscheid genomen van basisschool De Kring. Er was de hele dag feest op school. Na de feestmiddag was er een receptie voor de ouders en een diner met collega’s en oud-collega’s.
Nieuwsbode van 9 oktober 2001

Progressief Driebergen bespreekt verkiezingsprogramma

Progressief Driebergen vervolgt aanstaande woensdag de discussie over haar verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van komend voorjaar. Leden van PDR en andere belangstellenden worden uitgenodigd om op deze woensdagavond 17 oktober vanaf 20.00 uur in Champ’Aubert mee te praten over het voorstel voor het zogenaamde ‘verkiezingstoptien’. Tien thema’s waarmee PDR zich in de dorpspolitiek profileert. De eerste vijf zijn al op de ledenvergadering van september jongstleden besproken. Nu staan de volgende en laatste vijf onderwerpen op de agenda. Fractie en bestuur van Progressief Driebergen hebben dit conceptverkiezingsprogramma in de afgelopen periode gezamenlijk ontwikkeld. De bedoeling van de komende bijeenkomst is om de mening van de leden te horen en daarmee de kwaliteit van het verkiezingsprogramma te vergroten. De vijf onderwerpen die voor komende woensdag op de agenda staan zijn: ‘Kleurrijk Driebergen’, ‘Stationsgebied’, ‘Leefbaar Driebergen’, ‘Samenwerking gemeenten’ en ‘Geld’. De titels spreken voor zich en illustreren dat het om uiteenlopende zaken gaat. Bestuur en fractie van Progressief Driebergen nodigen van harte uit om bijdragen te leveren op deze bijeenkomst. Champ’Aubert ligt aan de Boterbloem 1 te Driebergen.

Opening Galerie Valentijn

Op zondag 14 oktober 2001 (om 12.00) zal  mevrouw l. van Valkenburg-Lely (gemeenteraadslid en commissielid cultuur) Galerie Valentijn en de 1e expositie officieel openen.
De expositie omvat werk van diverse kunstschilders en een beeldhouwster. de unieke collectie ‘voetstukken’ van Addy Hollander (atelier voetstukken in Breukelen), zilveren sieraden, het prentenkabinet en de expositie “espresso a way of art” bieden u ook de gelegenheid voor fraaie aankopen.

Ook DriebergenNet getroffen door fout bij Planet

Dinsdagmiddag bleken plotseling alle verslagen van de gemeenteraad en raadscommissies niet meer beschikbaar voor de kijkers naar DriebergenNet. Internetprovider Planet Internet had namelijk 2000 websites van haar servers laten verdwijnen. Waaronder dus ook de betreffende verslagen. Dinsdagavond waren de bestanden weer bereikbaar. Van het ongemak is gebruik gemaakt om de lay-out van de verslagen te standaardiseren.

Schrijfster Leny van Gortel geeft iedereen antwoord

Kinderboekenschrijfster Leny van Gortel was afgelopen dinsdag de hele dag in de bibliotheek om kinderen te ontvangen en om over zich zelf en haar boeken te praten.
Nieuwsbode van 11 oktober 2001

Met Harry Potter gratis tussen de rails

I.v.m. de actie ‘Boek onder de arm’ mochten kinderen gisteren gratis met de trein mee. Mits ze een kinderboek lieten zien. Kinderen van de Coolsma basisschool uit Driebergen maakten hier dankbaar gebruik van.
Utrechts Nieuwsblad van 11 oktober 2001

Driebergs kunstproject op IJsland

Ad Bom heeft een interview met Theo Sanders die op IJsland een kunstwerk plaatste als protest tegen de aanleg van een stuwmeer. Het kunstwerk is inmiddels weer terug in Nederland en kan t/m 13 oktober bezichtigd worden (samen met het werk van andere kunstenaars) in de oude brandweerkazerne aan de Ganzenmarkt in Utrecht.
Stichtse Courant van 11 oktober 2001

‘Toezichthouders kunnen politie extra werk bezorgen’

“Het is heel goed mogelijk dat de prioriteiten gaan verschuiven door de activiteiten van de toezichthouders; er kan voor ons extra werk uit voort vloeien”. Dat verklaarde politiewijkchef Margriet Algra afgelopen maandag tijdens een bijeenkomst waarbij de Driebergse toezichthouders Jannis Sotiriou en Frans Kersten aan de pers werden voorgesteld.
Stichtse Courant van 11 oktober 2001

Raad wil fietsprobleem station zonder NS gaan oplossen

De Driebergse gemeenteraad heeft er genoeg van om op de NS te wachten bij het oplossen van het ‘fietsprobleem’ bij het station. Raadslid Berger (ChristenUnie) kwam met een voorstel om geld beschikbaar te stellen voor een ‘modelproject om zonder de NS het probleem op te lossen.
Stichtse Courant van 11 oktober 2001

Zwembad haalt papiercontainer weg

Vanwege voortdurend vandalisme en brandstichting heeft zwembad De Zwoer de papiercontainer op haar parkeerplaats laten verwijderen.
Stichtse Courant van 11 oktober 2001

Opnames worden niet uitgezonden

De opnames die de NCRV vorige week maakte voor het programma ‘Man bijt hond’ waren slechts als proef bedoeld en zullen niet worden uitgezonden.
Stichtse Courant van 11 oktober 2001

Expositie van aanstormend talent

Laagdrempelige prijzen en exposities organiseren van aanstormend talent. Dat is de achterliggende gedachte van Jos van Til en Dick Schipper, eigenaren van Galerie Valentijn. Gistermiddag werd in het gelijknamige gebouw in Driebergen de expositie geopend door Lysbeth van Valkenburg-Lely, gemeenteraadslid van de VVD. Het is de bedoeling dat er elke zes weken een expositie wordt ingericht die dan op zaterdag en zondag bezocht kan worden.
Utrechts Nieuwsblad van 15 oktober 2001

SP: verkoop UNA pakte verkeerd uit

Het verkoopcontract van elektriciteitsproducent UNA aan het Amerikaanse Reliant biedt geen enkele garantie voor behoud van werkgelegenheid. De nieuwe eigenaar kan met het bedrijf doen wat hij wil: snoeien en saneren en ook verkopen als dat zo uitkomt.

Gedeputeerde Kallen zei in Provinciale Staten van Utrecht:”Er staan geen maatschappelijke voorwaarden in de verkoopovereenkomst”. Op vragen vanuit de Staten of de verkoop van Hydron en REMU moet worden heroverwogen, antwoordde Kallen dat dat niet aan de orde is.
Utrechts Nieuwsblad van 16 oktober 2001

Driebergen is voortrekker

Naast het bestuur van de Stichting Ateliers waren veel kunstenaars naar het Wapen van Rijsenburg gekomen om de formele opening van de tweedaagse Open Atelierdagen bij te wonen. Met het onthullen van een plattegrond waarop alle ateliers aangegeven waren opende wethouder Schravesande de Atelierdagen. Zijn noemde daarbij Driebergen eren voortrekker voor de Heuvelrug, want hier was de eerste kunstroute, nu vijf jaar geleden, een feit.
Nieuwsbode van 16 oktober 2001

Bloemetje voor Zikking in VN-jaar van Vrijwilliger

Johan Zikking, coördinator bij de SWD, kreeg onlangs op z’n spreekuur een boeket bloemen van de Sociocratische Kring Driebergen wegens zijn verdiensten voor het vrijwilligerswerk in Driebergen.
Nieuwsbode van 16 oktober 2001

Audio Zeypveld: alleen maar liefhebbers in deze winkel

John en Dieuwke Zeypveld vieren het 60-jarig bestaan van hun zaak Audio Zeypveld die sinds 1985 aan de Hoofdstraat is gevestigd. Een interview met hen.
Nieuwsbode van 16 oktober 2001

Brandwonden

De collecte voor de brandwondenstichting heeft in Driebergen 6052,05 gulden opgeleverd.
Nieuwsbode van 16 oktober 2001

Driebergs kunstlied gaat in première

Het koor Korage bracht tijdens de open atelierdagen een door Kokkie Achterberg geschreven ‘kunstlied’ ten gehore in het het atelier van Ton Bonekamp aan de Gooijerdijk. Bonekamp stelde de aanwezige wethouder Schravesande voor dit lied tot officieel Driebergs kunstlied te verheffen.
Nieuwsbode van 16 oktober 2001

Kanaal 9 Utrecht blijft in de lucht

De regionale televisiezender Kanaal 9 Utrecht blijft ook na de proefperiode in de lucht. Gedeputeerde Staten van Utrecht willen de zender tot en met 2004 financieren. Het gaat jaarlijks om een bedrag van 8,4 miljoen gulden.
Utrechts Nieuwsblad van 17 oktober 2001

Personeelsadvertenties gemeente op internet

De gemeente Driebergen-Rijsenburg brengt haar personeels advertenties sinds kort ook via internet onder de aandacht. In plaats van uitgebreide personeelsadvertenties in het Utrechts Nieuwsblad en Binnenlands Bestuur verschijnen binnenkort beknopte advertenties die verwijzen naar de vacaturebank van DriebergenNet voor meer informatie.

Nieuwe Luchtvaartwet ontoereikend voor provincie Utrecht

Op maandag 8 oktober is de Tweede Kamer begonnen met de behandeling van de nieuwe Luchtvaartwet. Voor de Utrechtse gemeenten is deze wet van belang. De mate waarin Schiphol de komende jaren overlast mag veroorzaken in Utrecht, wordt namelijk in deze wet geregeld. De Utrechtse gemeenten hebben er bij de Kamerleden gezamenlijk herhaaldelijk op aangedrongen om de overlast in de gebieden die verder van de luchthaven liggen, waaronder Utrecht, goed te regelen in de nieuwe Luchtvaartwet. De lobby richtte zich onder ander op het vastleggen van een minimale vlieghoogte van 2 kilometer boven Utrecht. Daarnaast is, samen met de milieubeweging, gewezen op de noodzaak om ook in de gebieden die verder van Schiphol liggen voldoende geluidmeetpunten te plaatsen. Hiermee zou een mogelijke toename van geluidhinder bijvoorbeeld op de Utrechtse Heuvelrug duidelijk worden. Vooral stiltegebieden worden door de toename van het vliegverkeer van Schiphol bedreigd.

PDR-fractievoorzitter niet terug in raad

Gisteravond heeft de huidige fractievoorzitter van Progressief Driebergen, Onno de Jong,  aangekondigd dat hij niet meer beschikbaar is voor de komende raadsperiode. Wegens een sabbatical year en uitnodigingen van drie buitenlandse universiteiten om als gasthoogleraar op te treden, laten hem te weinig tijd om voldoende aandacht te besteden aan het raadswerk. Door dit besluit is het aantal raadsleden dat niet terugkeert gestegen tot acht.
Stichtse Courant van 18 oktober 2001

Principebesluit toekomstig bouwplan huize Nuova

Het college van b&w heeft in principe besloten mee te werken aan bouwplannen voor de afgebrande villa. Er komen appartementen van 8 ton tot 1,6 miljoen gulden.
Stichtse Courant van 18 oktober 2001

Antiquariaat des Indes

Vijf jaar geleden begon Dick Boukema (70) met zijn antiquariaat des Indes vanuit zijn woning aan de Hoofdstraat 74. Daarvoor was hij docent Nederlands.
Stichtse Courant van 18 oktober 2001

Brandstichting papiercontainer De Woerd

Reeds tientallen keren is de papiercontainer op sportpark De Woerd in brand gestoken. Voorzitter van Voorst van CDN beraadt zich of de container wel gehandhaafd kan blijven. Onlangs werd om dezelfde reden de container bij het zwembad verwijderd.
Stichtse Courant van 18 oktober 2001

Brandweer helpt Poolse collega’s

Op initiatief van de Driebergse brandweer werd bij diverse corpsen in het district Binnensticht materiaal ingezameld voor collega’s van het Poolse corps uit Milomlyn. Een Driebergse delegatie overhandigde onlangs het resultaat van de actie.
Stichtse Courant van 18 oktober 2001

Driebergen actief voor Nationale Eurocollecte

De bedoeling is dat 150 vrijwilligers zaterdag 26 januari huis aan huis munten worden ingezameld voor 100 goede doelen.
Stichtse Courant van 18 oktober 2001

Blaffende hond bracht redding

Hond Dogge aan de Parklaan bleef maandagavond maar doorblaffen. De hond waarschuwde op die manier zijn baas en die vond een jongeman op het trottoir die onwel was geworden.
Stichtse Courant van 18 oktober 2001

Speelplekken in Driebergen

Op dinsdag 23 oktober zal wethouder Schravesande op feestelijke wijze het vernieuwde speelveld aan de Brinkseweg in Driebergen in gebruik geven aan de jeugd en de buurt. Daarna zal zij om 16.00 uur  in gebouw NIX aan de Engweg 24 te Driebergen praten over de nieuwe inrichting van de speelplek aan de Prinses Margrietlaan.

Jeugdigen vanaf 8 jaar, die regelmatig in de Prinses Margrietlaan spelen kunnen hun ideeën en wensen kenbaar maken over de nieuw in te richten plek. De plek is niet groot. En geld voor grote voorzieningen is er niet. Nadat met de jeugdigen is overlegd, gaat de gemeente met de omwonenden overleg plegen, met als doel een goede speelplek die goed wordt gebruikt.

Nieuwbouwplan voor Villa Nuova

Villa Nuova, afgelopen zomer deels verbrand, wordt waarschijnlijk gesloopt en opnieuw opgebouwd. De villa moet plaats gaan bieden aan 7 luxe appartementen. De kosten die de gemeente vorig jaar maakte i.v.m. de verhuizing van de vorige bewoners heeft ze nog altijd niet op derden kunnen verhalen. Het gaat om de kosten voor het stationeren van een permanente brandwacht.  Wim Stroecken van Stad en Land Appartementen uit Utrecht (de nieuwe eigenaar) gaat uit van nieuwbouw. De gemeente is nog niet zover: zij pleit  voor herbouw tenzij de bouwkundige staat dat niet toelaat.
Utrechts Nieuwsblad van 19 oktober 2001

Vernieuwde gemeentewerkplaats houdt open dag

In de afgelopen maanden is de gemeentewerkplaats aan de Sportlaan 67 in Driebergen grondig gerenoveerd. In meerdere fasen zijn het gebouw, het afvalstation, de zoutloods en het gemeentelijke opslagterrein onder handen genomen.

Het geheel voldoet aan de eisen zoals deze in 2001 mogen worden gesteld op het gebied van arbeidsomstandigheden en milieu. Op vrijdag 2 november 2001 om 15.00 uur zal door burgemeester Bloemen op een feestelijke wijze de vernieuwde werkplaats in gebruik worden gesteld. De dag erna, zaterdag 3 oktober, houdt de werkplaats Open Dag waarop talloze zaken worden gepresenteerd en gedemonstreerd.

Onderzoekers koesteren verkleinglas

Het gaat goed met het Louis Bolkinsituut in Driebergen. Meer dan goed, zo lijkt het, gezien de bouwwerkzaamheden, de groei van opdrachten en het uitdijende personeelsbestand. Anthon Keuchenius heeft een interview met directeur Herman Crum. De groei van het instituut is vooral van de laatste vijf jaar. Varkenspest, BSE, hebben er zeker toe bijgedragen dat het instituut floreert.
Utrechts Nieuwsblad van 20 oktober 2001

Papiercontainer op gemeentewerkplaats

Begin oktober is de papiercontainer bij Zwembad De Zwoer weggehaald om verder vandalisme te voorkomen. Gezien het grote aanbod van papier in het dorp heeft de gemeente besloten om een papiercontainer aan te schaffen en die te plaatsen op de gemeentelijke werkplaats aan de Sportlaan. Van deze papiercontainer kan alleen gebruik worden gemaakt tijdens de openingstijden van de werkplaats.
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 11.30 uur en van 13.00 tot 15.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Boegbeeld neemt afscheid van SWD

Tineke van Alkemade was drie jaar lang het boegbeeld van de SWD. Zij is intussen opgevolgd door John van Leeuwen. Netty Krook heeft een interview met Tineke die woensdag 31 oktober van 17.00 tot 19.30 afscheid neemt tijdens een feestelijke bijeenkomst in gebouw De Vijver.
Nieuwsbode van 23 oktober 2001

Koken en communiceren

Afgelopen zaterdag was het weer Jamboree on the Air voor de Dr Hermansgroep. Ongeveer 150 scouts bleven het hele weekend op hun terrein om vanaf daar met traditionele zendapparatuur en met het internet van tegenwoordig, te communiceren met scouts vanuit heel Europa.
Nieuwsbode van 23 oktober 2001

Appelgaard

Het college van b&w zal de gemeenteraad van Driebergen voorstellen om de nieuwe verbindingsweg tussen Traaij en Hoofdstraat Appelgaard te noemen. Het aanliggende parkeerterrein zal deze naam ook krijgen. De tot nog toe onbenoemde verbindingssteegjes tussen het parkeerterrein en de Traaij krijgen nu ook een naam. Deze zullen resp. Smederijgang, Tapperijgang en Timmerijgang worden genoemd.

Spuugplan nieuwe fase voor kinderspeelplaats

Het langverwachte Driebergse speelplaatsenplan is langzaam maar gestaag in de uitvoerende fase geraakt. Gisteren werd de vernieuwde speelplaats aan de Brinkseweg feestelijk heropend. Dezelfde dag werd het startschot gegeven voor de herinrichting van de speelplaats aan de Margrietlaan. De volgende stap is een spuugplan waarop gebruikers en omwonenden kunnen “spugen” om uiteindelijk tot een goed plan te komen voor de herinrichting van de speelplaats.
Utrechts Nieuwsblad van 24 oktober 2001

Bouw koopappartementen op de Groenhoek start in mei volgend jaar

Zo”n 25 belangstellenden waren naar Nieuw Salem gekomen voor informatie van architect en gemeente over de bouwplannen van een appartementencomplex op de Groenhoek. Het gaat om koopwoningen in de prijsklasse van 5 tot 9 ton.
Nieuwsbode van 25 oktober 2001

Neeltje luistert

In gebouw NIX had de wethouder Neeltje Schravesande   gerekend op 40 jongeren die zouden willen meepraten over de speelvoorziening op de Prinses Margrietlaan. Door een communicatiefout waren slechts 6 jongeren aanwezig. De vijf jongens gaven aan dat er een trapveldje moet komen en het enige meisje wou graag een torenglijbaan. De gemeente gaat ook nog met de omwonenden praten.
Nieuwsbode van 25 oktober 2001

Van boekenuitlener tot kenniscentrum

Ad Bom in gesprek met Peter Paternotte, directeur van de openbare bibliotheek in Driebergen, over de toekomst van de bibliotheek.
Stichtse Courant van 25 oktober 2001

Schaatskampioen krijgt leiding over Driebergs zwembad

Het bestuur van het zwembad heeft een interim-manager aangetrokken van het bureau Drijver & Partners. Het gaat om Christine Aaftink die tot 1 april volgend jaar de leiding van het zwembad op zich zal nemen. Zij zal een aantal noodzakelijke wijzigingen in de bedrijfsvoering moeten invullen.
Stichtse Courant van 25 oktober 2001

Toezichthouders komen op de koffie bij ‘lastige’ jongeren

Op de nieuwe speelplek aan de Brinkseweg was het de laatste tijd onrustig. De plek wordt bezocht door diverse groepen jongeren waarvan slechts een deel overlast bezorgd. De ‘vaste’ bezoekers willen hun goede wil tonen en hebben daarom de pas ingezette toezichthouders uitgenodigd voor een kopje koffie.
Stichtse Courant van 25 oktober 2001

Opmerkelijk concert

Opmerkelijk en imponerend. Zo reageerde het publiek op het concert dat dinsdag in de Grote Kerk aan de Hoofdstraat werd gegeven. Harmonie Aurora trad hier samen op met de Wegenbouwkapel en het Hongaarse koor Veszprèm Város Vegyeskara.

Stichtse Courant

Vijftig jaar getrouwd

De heer en mevrouw Haalboom vierden vorige week hun 50-jarig huwelijksfeest. Een groot feest in de Enk was hiervoor georganiseerd waar ook burgemeester Bloemen het echtpaar de hand schudde.
Stichtse Courant van 25 oktober 2001

Opmerkelijke restauratie aan Lindelaan (1)

 
Aan de Lindelaan wordt op dit moment de woning van de familie Samson weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht door het opnieuw aanbrengen van een torentje. De restauratie is opmerkelijk omdat het dak van het torentje geheel kant en klaar gemaakt wordt op de begane grond. Morgen zal met een kraan het ongeveer 12 ton zware dak geplaatst worden.

Opmerkelijke restauratie aan Lindelaan (2)

Met een grote hijskraan werd vanochtend in een mum van tijd het dak geplaatst op het torentje van de villa aan de Lindelaan. Met deze ingrijpende restauratie is de symmetrie van de woning hersteld. Een aantal jaren geleden was het torentje namelijk verwijderd.

Driebergen blijft in dubio over gemeentelijke herindeling

De afgelopen drie weken ging de mini-enquête van DriebergenNet over de vraag of de gemeente Driebergen op moet gaan in een Heuvelruggemeente. Dezelfde vraag werd ook bijna een jaar geleden gesteld. In onderstaande tabel staan de uitkomsten in procenten op de vraag Moet Driebergen opgaan in een Heuvelruggemeente?”

  7 t/m 29 oktober
2001 (N=75) %
11 t/m 24 november
2000 (N=40) %
ja, zo snel mogelijk
ja, maar pas over 10 jaar
ja, maar pas over 5 jaar
ja, maar pas over 2 jaar
nooit

44
8
19
7
23

38
5
23
18
18

Het lijkt erop dat er sprake is van een polarisatie. Immers, zowel degenen die zo snel mogelijk willen opgaan in een Heuvelruggemeente nemen in aantal toe, maar dat geldt ook voor degenen die nooit willen. Als bedacht wordt dat een eventuele Heuvelruggemeente niet binnen twee jaar gerealiseerd is, zouden de antwoordcategorieën “ja, zo snel mogelijk” en “ja, maar pas over 2 jaar” bij elkaar opgeteld kunnen worden. En dan zijn de resultaten voor beide jaren gelijk (51%). De conclusie zou dan ook kunnen luiden dat er een nipte meerderheid is voor het opgaan van Driebergen in een Heuvelruggemeente is, maar dat de tegenstand toeneemt. Overigens moet hier vermeld worden dat de wetenschappelijke waarde van de enquête niet groot is, maar dat de enquête waarschijnlijk wel de trend aangeeft.

Typ-hier-de-titel

Onlangs heeft de stuurgroep van het strategisch gebiedsperspectief Heuvelrug de ambities voor de toekomst van het gebied (in ontwerp) vastgesteld. Eerder dit jaar vonden daarover al verschillende discussieavonden plaats met maatschappelijke organisaties, burgers en raadsleden. De stuurgroep, waarin bestuurders van de gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum, Maarn, Zeist en van de provincie Utrecht deelnemen, vat de toekomstvisie als volgt samen: “Het is onze ambitie de Heuvelrug als groen, rustig, leefbaar en historisch woon- en leefmilieu in een steeds verder verstedelijkende omgeving te behouden en te versterken.”

Veenendaals vogeltje wint ereprijs Driebergen

Wethouder Bas de Vogel mocht de 32e Nationale Vogeltentoonstelling bij The Pink Panthers op de Woerd openen. C.W. de Jong uit Veenendaal kreeg de ereprijs van Driebergen.
Nieuwsbode van 30 oktober 2001

Gemeente Driebergen maakt lijst openbaar

De gemeente Driebergen heeft vandaag de lijst openbaar gemaakt van bedrijven en instellingen waarvoor waarschijnlijk een gebruiksvergunning verplicht is. De op de lijst voorkomende cursief afgedrukte bedrijven behoren tot de bedrijven waarvoor de hoogste prioriteit was afgekondigd voor een onderzoek. Deze 19 bedrijven zijn inmiddels onderzocht en voor 1 januari kunnen zij eventueel een gebruiksvergunning tegemoet zien.