het nieuws van 1 november 2014
17e jaargang nummer 5291

foto’s op flickr

foto’s op 500px

SVL gedeelde koploper

20141101 LANGBROEK  Door de 1-2 overwinning op JSV Nieuwegein, mag zaterdag eersteklasser SVL zich vanaf nu samen met LRC de gedeelde koploper noemen. SVL trainer Jan Gaasbeek:,, Over de gehele wedstrijd genomen en gezien was de overwinning zeker verdiend te noemen.

Lees verder

Verdiende nederlaag FC Driebergen

20141101 DRIEBERGEN  Tegen een sterk IJFC uit en in IJsselstein, liep zaterdag derdeklasser FC Driebergen tegen een verdiende 4-1 nederlaag aan. Een nederlaag die op basis van de tweede helft tot stand kwam.

Lees verder

Onnodig verlies voor SVMM

20141101 MAARN  SVMM leed in de uitwedstrijd tegen Hees een onnodige 2-1 nederlaag. SVMM trainer Olaf Kersbergen:,, We waren in grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar vergaten halverwege de tweede helft door te zetten.

Lees verder

Oorwassing voor DEV

20141101 DOORN  Zaterdag derdeklasser DEV liep in de uitwedstrijd tegen een regelrechte oorwassing op. Met maar liefst 10-3 ging de ploeg van trainer Michel van Aken in en tegen Scherpenzeel roemloos ten onder.

Lees verder

Schaepman geeft binnenkort water

20141101 DRIEBERGEN  Nog dit jaar komt er een watertappunt bij het Schaepmanmonument aan de Hoofdstraat in Driebergen. Zodra de het tappunt is aangesloten is daar gratis drinkwater voor de dorstige passant. Geïnspireerd door deze cultuurhistorisch waardevolle plek krijgt het tappunt de naam de “Barmhartige Samaritaan”.

vergroot foto

Het tappunt wordt betaald door de stichtingen Waternatuurlijkuitdekraan en Credo Pugno. Credo Pugno beheert en onderhoudt het Schaepmanmonument. Waternatuurlijkuitdekraan voerde campagne met waterproeverijen en verwierf fondsen. Credo Pungo vult het bedrag aan zodat de Barmhartige Samaritaan zijn werk kan gaan doen. Waterbedrijf Vitens en de gemeente realiseren het tappunt.

Werk aan N227 vertraagd

20141101 HEUVELRUG  De overlast en vertraging rond de N227 gaat langer duren. De wegwerkzaamheden in Langbroek hebben vertraging opgelopen, bevestigt een woordvoerder van de provincie Utrecht. Wellicht wordt de oplevering zelfs over de jaarwisseling heen getild.

Lees verder

Onderzoek naar omvang mazelen epidemie Rhenen

20141101 RHENEN  Het RIVM en GGD regio Utrecht gaan onderzoeken hoeveel jonge inwoners van Rhenen vorig jaar mazelen hebben gehad. Op die manier willen de wetenschappers achterhalen hoe de omvang van de ziekte in de toekomst ingeschat moet worden en hoe groot het risico op complicaties werkelijk is.

Lees verder

Spelers van Dalto genieten op fandag

20141101 DRIEBERGEN  Spelers van Dalto hebben genoten op de eerste fandag van hun club. En ook de kinderen vonden het geweldig om zoveel aandacht te krijgen. De fandag was een initiatief van hoofdtrainer Riko Kruijt. Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen deed hij het voorstel om bij de start van de Korfbal League een fandag voor alle (jeugd)leden en belangstellenden te organiseren.

Lees verder
het nieuws van 2 november 2014
17e jaargang nummer 5292
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Weer nederlaag FC Driebergen bij IJFC 4-1

20141102 DRIEBERGEN  FC Driebergen wist dat het een moeilijke uitwedstrijd had in IJsselstein tegen IJFC die op de 2e plaats van de ranglijst staat. Maar vooral in de beginfase zag dat het er niet uit een strijdende ploeg die het de tegenstander behoorlijk moeilijk maakte. Onze jongens begonnen fel en zette de verdediging van IJFC behoorlijk onder druk.

Maar het leverde geen resultaat op door de aanvals driften van FC Driebergen kreeg de thuisclub wel veel gelegenheid om door middel van diverse counters in de eerste 20 minuten wel 7 corners te forceren. Maar het was wederom de goed keepende Michel van Bruggen die zijn doel schoon hield door diverse uitstekende reddingen te verrichten.
Toen kwam de 26e minuut een aanval ingeleid door Jelle Adema naar Pascal van Doorn en zijn actie leverde de doorgelopen Adema de gelegenheid om fantastisch uit te halen en doeltreffend 0-1.

De strijd werd iets feller en de niet altijd juist handelende arbiter gaf geel(terecht) aan Thomas Meeles en even later ook aan Pim van Amerongen maar in die tussen tijd wilde IJFC snel orde op zaken stellen.
Wat ook lukte bij hun 8e corner kwam de bal om onduidelijke reden op de stip(visie scheidsrechter vast houden binnen de 16) wat voor de toeschouwer niet te zien was alleen door de arbiter.
Dit buitenkansje liet IJFC zich niet afpakken 1-1.
In het Driebergse kamp hoopte men dat deze gelijk stand wel de rust bereikt kon worden maar het liep toch anders bij wederom een corner werd het in een scrimmage 2-1 voor de thuisclub wat tevens de rust stand werd.
Deze domper is FC Driebergen de tweede helft niet meer te boven gekomen ook doordat IJFC al in de 53e minuut er door een mooie kopbal weer uit een hoekschop er 3-1 van maakte.
Nadat de andere wissels ook ingezet werden( na 10 minuten werd Gerwin v/d Klift al vervangen door Bjorn Geerding)Elmar van Doorn voor Jeffrey Veenendaal en Ismet Sahin voor Marco v/d Klift.
Het werd er niet beter op ondanks alle goede wil en strijd die men gaf ,IJFC was deze middag gewoon een maatje te groot voor FC Driebergen.
De wedstrijd werd helemaal beslist in de 68e minuut door een subliem lopende aanval van de voorwaartsen van IJFC die er onhoudbaar 4-1 van maakte.
Daar bleef het bij in een best aantrekkelijke wedstrijd waar duidelijk vooral de tweede helft IJFC het toonaangevend team was.
Zaterdag as 8 november 2014 de thuis wedstrijd tegen mede onder de streep staande tegenstander DVSU(Utrecht) waar de punten dienen in Driebergen te blijven.
Aanvang 14.30 sportpark De Woerd.

Duur puntenverlies voor HDS

20141102 LEERSUM  Zondag derdeklasser HDS liep in eigen huis tegen een zeker niet verwachte 2-3 nederlaag aan tegen opponent BFC. Temeer daar de thuisploeg al in de eerste minuut op een 1-0 voorsprong kwam door een doelpunt van Rudy Hack. Een welkome opsteker zo vroeg in de wedstrijd.

Lees verder

Fortissimo neemt toch de punten mee

20141102 COTHEN  Het werd een zwaar bevochten overwinning, de uitwedstrijd van de handbalsters van GOconnectIT/Fortissimo tegen SEW2 uit het Noordhollandse Nibbixwoud. SEW stond op de 3 na laatste plaats, dus de Cothense meiden zouden deze wedstrijd moeten kunnen winnen.

Lees verder

Jonathan heeft makkie tegen CDW

20141102 WIJK BIJ DUURSTEDE   Binnen het kwartier op 1-0 komen via een presentje was al prachtig voor de thuisploeg. Daarna duurde het nog een kwartier (31) voordat de eerste kans voor CDW te noteren viel, en dan de bizarre laatste 3 minuten van de eerste heft. 42 werd 2-0, 44 lag 3-0 in het net en voor het affluiten van de scheids werd het nog 4-0.

Lees verder

Dames Schaerweijde verliezen verrassend van Voordaan

20141102 ZEIST/GROENEKAN  De dames van Schaerweijde hebben in de overgangsklasse B verrassend verloren. In eigen huis ging de Zeister formatie met 2-4 onderuit tegen hekkensluiter Voordaan uit Groenekan.

Lees verder

Oranje Zwart maat te groot voor Schaerweijde

20141102 ZEIST  Schaerweijde heeft in de hoofdklasse verloren van Oranje Zwart. In Eindhoven ging de ploeg uit Zeist met 4-1 onderuit. Thomas Briels zorgde ervoor dat de Eindhovenaren met een 1-0 voorsprong de rust in gingen. De goal werd in de zeventiende minuut van de eerste helft gemaakt.

Lees verder

Beste singer-songwriter Michael Prins in Beauforthuis

20141102 AUSTERLITZ  Michael Prins werd gekroond tot ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Daarna volgen de successen voor Michael Prins elkaar in rap tempo op. Zijn debuutalbum Rivertown Fairytales belandt in de top 10 van de Album Top 100 en zijn najaarstour 2013 was binnen no-time uitverkocht. Op 5 november staat hij in het Beauforthuis. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Het leven van Michael lijkt vooralsnog een grote voorbereiding op wat ooit uit moet monden in een muzikale carrière. Hij groeit op in een zeer creatieve en muzikale familie in een huisje aan het water. Daar komt hij al vroeg in aanraking met muziek. In de schoolbanken heeft Michael niets te zoeken en al op zijn 15e stopt hij met zijn middelbare schoolopleiding.
Hij gaat aan het werk in het atelier van zijn vader, die kunstenaar is en de rest van zijn tijd investeert hij in de muziek. De afgelopen negen jaar probeerde hij hier door middel van optredens zoveel mogelijk van rond te komen. De tijd die over blijft, besteedt hij aan het schrijven van een eigen album. Zijn deelname aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland dient als een goede opmaat naar de release van zijn debuutalbum, zodat Michael ooit op zijn droompodium kan staan: Glastonbury.

woensdaag 5 november, 20.15 u
Michael Prins
entree € 17,50 | reductieprijs € 13,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)
www.beauforthuis.nl

Onrust bij woonoord De Basis

20141102 DOORN  Bewoners van het woonoord bij De Basis zijn verre van gerustgesteld door de zorggarantie, die directeur Hugo van de Kamp en wethouder Gerrit Boonzaaijer onlangs gaven. De zorginstelling voor veteranen staat te koop en de bewoners zijn bang voor hun toekomst.

Lees verder
het nieuws van 3 november 2014
17e jaargang nummer 5293

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Vijverlaan uit Leersum Slimste Straat van gemeente Utrechtse Heuvelrug

20141103 UTRECHTSE HEUVELRUG  De Vijverlaan uit Leersum heeft de Slimste Straten Quiz gewonnen. Daarmee is deze straat dus de Slimste Straat van de gemeente Utrechtse Heuvelrug van dit moment.

Afgelopen zaterdagavond streden 22 straten uit de gemeente om deze titel. In acht ronden met ieder acht vragen werd deze strijd gestreden. Tweede en derde werden straten uit Driebergen: Faunalaan en Warande.

De Slimste Straten Quiz werd voor de vierde keer georganiseerd door de Kiwanisclub Utrechtse Heuvelrug. De quizavond vond plaats in Hotel Bergse Bossen in Driebergen. De sfeer was bijzonder goed en uiteraard wilden alle teams graag het felbegeerde straatnamenbordje ‘Slimste Straat Utrechtse Heuvelrug’ winnen. Uiteindelijk gaat dit straatnaambordje dus naar Leersum. Dat is de tweede keer dat een straat uit Leersum deze eer heeft, de Kerkweg ging de Vijverlaan voor. Ook in Driebergen en Doorn is al een keer een slimste straat geweest, dit waren de Engweg en de Emmalaan.

De meest uiteenlopende vragen kwamen weer voorbij. Zo was de fotoronde een zoektocht naar de namen van straten en pleinen uit de hele wereld. Er was een geluidsronde met stemmen van bekende Nederlanders en een geluidronde met allemaal liefdesliedjes. Verder waren er vragen over aardrijkskunde, biologie, geschiedenis en natuurlijk de Utrechtse Heuvelrug.

De slimste straat won naast het straatnamenbordje ook een barbecue om met de straat nog eens na te praten tijdens een gezellig samenzijn. De opbrengst van de avond is € 2.500. Dit bedrag is bijeengebracht door alle teams en het personeel van Hotel de Bergse Bossen, die hun fooien van deze avond hebben afgestaan voor het goede doel. De opbrengst gaat naar het goede doel van de Kiwanis: Stichting Dushi Vriend (www.stichtingdushivriend.nl). Meer informatie over de Kiwanisclub vindt u op www.kiwanis.nl/utrechtseheuvelrug.

Overeenkomsten inkoop Jeugdhulp zijn klaar

20141103 REGIO  De gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist hebben de overeenkomsten voor de inkoop van de Jeugdhulp voor 2015 rond. Alle organisaties die jeugdhulp bieden zijn uitgenodigd de overeenkomsten te ondertekenen. Op die manier zorgen gemeenten er voor dat inwoners straks uit een zo breed mogelijk aanbod van zorgaanbieders de door hen gewenste ondersteuning kunnen kiezen.
 
Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. De gemeenten in de regio Zuidoost Utrecht hebben met elkaar afgesproken de jeugdhulp gezamenlijk in te kopen. Onder de naam ‘Zorg om Tafel’ hebben zij de afgelopen periode gesprekken gevoerd met jeugdhulpaanbieders, ouders en vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties zoals de Wmo-adviesraden. Binnen dit interactieve proces zijn afspraken gemaakt over onder andere de verschillende zorgvormen, kwaliteitscriteria en kwaliteitsbewaking, tarieven en afstemming met andere hulpverleners. Deze afspraken zijn vastgelegd in overeenkomsten. Binnen de vijf gemeenten zijn er verschillende schakels naar de jeugdhulp zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), huisartsen of de Servicepunten/lokale teams. Zij helpen gezinnen bij het vinden van passende ondersteuning en/of hulp, waarbij een keuze gemaakt kan worden uit een groot aantal jeugdhulpaanbieders.
 
Overgangsrecht
Wettelijk is gegarandeerd dat jeugdigen en opvoeders die op 31 december 2014 jeugdhulp krijgen, ook in 2015 hulp ontvangen, bij de zorgaanbieder die nu ook de zorg levert. Dit geldt voor de duur van hun indicatie, tot uiterlijk 1 januari 2016. Deze garantie geldt ook voor jeugdigen die op de wachtlijst staan.
 
Overeenkomst
De samenwerkende gemeenten nodigen alle jeugdhulpaanbieders uit om de overeenkomst zo snel mogelijk te ondertekenen. Dit kan op elk moment via www.heuvelrug.nl/zorgomtafel
 
Meer informatie
Inwoners kunnen meer informatie vinden op de website van de gemeenten:
Bunnik: www.bunnik.nl/inwoners/sociaal-domein
De Bilt: www.debilt.nl/jeugdhulp
Utrechtse Heuvelrug: www.heuvelrug.nl/samenvoorelkaar
Wijk bij Duurstede: www.wijkbijduurstede.nl Kijk bij “Gemeente krijgt er nieuwe taken bij’
Zeist: www.zeist.nl/ondersteuningenzorg2015

Sociaal én Groen is insteek algemene beschouwingen van GroenLinks/PvdA

20141103 UTRECHTSE HEUVELRUG  Dat betekent op de bres voor mantelzorg ondersteuning,  compensatie van meerkosten voor minima, dorpsgericht werken, behalen en omarmen van inwonersinitiatieven duurzaam bouwen om de ambitie klimaatneutraal in 2035 te realiseren.

Het betekent ook aan de slag met de dialoog, zodat beslissen en doen vóór inwoners verandert in mét en door inwoners. Als bezuinigingen het voorzieningenpeil en de levenskwaliteit van met name kwetsbare inwoners en waarden te veel aantasten, is wat GroenLinks /PvdA betreft een verhoging van de OZB onontkoombaar.

Hans Waaldijk, fractievoorzitter van GroenLinks/PvdA benadert in zijn beschouwingen de begroting vanuit de sociale en groene insteek van zijn partij.

De sociale transities trekken een grote wissel op deze begroting. Waaldijk zegt de lijn van het college grotendeels te kunnen volgen: “vanuit een financieel gezonde basis de voorzieningen in de dorpen in stand houden maakt mogelijk dat de dorpen de huidige kwaliteit van leefbaarheid behouden.” Wel wijst hij op de noodzaak de voorzieningen effectiever en goedkoper te realiseren. Meer samenwerking binnen de dorpen helpt hierbij.
Voor GroenLinks/PvdA is een begroting die tegen een stootje kan een middel om kwetsbare inwoners een vangnet te bieden, voorzieningen en maatschappelijk resultaten te realiseren en deze veilig te stellen voor de toekomst.
GroenLinks/PvdA ziet het als de plicht van de gemeente om onze samenleving duurzaam en duurzaam sociaal te houden. Als bezuinigen te zeer ten koste gaat van voorzieningen die hiervoor nodig zijn staat de fractie op de rem. Het wordt dan onontkoombaar om ook de Ozb
tarieven aan te passen. GroenLinks/PvdA wil zoveel mogelijk doen om lastenverzwaring te beperken, maar vindt het wel van belang om de hele Ozb discussie in perspectief te zetten.  Waaldijk: “een huishouden met een woning van € 350.000,- gaat in het voorliggende voorstel per jaar € 35,- meer betalen. Dat valt in het niet bij de lastenverzwaring voor chronisch zieken en mensen met een beperking. Door het wegvallen van landelijke compensatieregelingen voor meerkosten zorg gaat 25% van de huishoudens in onze gemeente er € 500 tot € 2000 op achteruit. Hij vind het schrijnend dat dat zo onderbelicht blijft.

Sociaal én groen leidt tot een vitale samenleving. Goede mantelzorgondersteuning is daarbij belangrijk. GroenLinks/PvdA wil dan ook niet dat daar bij voorbaat al op bezuinigd gaat worden. “Ook kunnen we niet instemmen met het voorstel van het college om het aantal consultatiebureaus terug te brengen. Dat druist in tegen het dorpsgericht werken wat we zo belangrijk vinden, zo zegt Waaldijk. En tegen ons streven naar het bieden van laagdrempelige zorg en advies dichtbij. 
Naast sociaal richt de fractie zich op een ander speerpunt: groen én duurzaam.  Klimaatneutraal in 2035 is een milieuambitie die staat en gehaald moet worden. Dan kun je, aldus Waaldijk,  niet tegelijkertijd gaan knabbelen aan het duurzaamheidsbudget.
Maar de gemeente hoeft het niet alleen te doen. Hans Waaldijk wijst op de bruisende initiatieven in de lokale samenleving op het gebied van energie en duurzaam wonen en de kennis onder onze inwoners.  Hij wil daarbij aansluiten en met elkaar komende jaren klinkende duurzaamheidsresultaten boeken. Ook aan de duurzaamheidseisen in het huisvestingsplan voor scholen wordt wat GroenLinks/PvdA betreft niet aan de duurzaamheidseisen getornd. Investeringen op dit gebied verdienen zichzelf terug én leveren milieuwinst.

Hans Waaldijk sluit af met de vraag hoe we er met elkaar voor zorgen dat van bruggenbouwen geen sprake meer hoeft te zijn omdat er geen kloof meer te overbruggen is?  Hij benadrukt dat gedragen keuzes gemaakt worden mét en door de inwoners en niet voor de inwoners. De crowdsoursing was een eerste, gewaardeerde poging, maar nu moet er een goede en brede dialoog op gang komen met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen.   

OZB +12,5%, toch heeft nieuw college weinig te vrezen

20141103 UTRECHTSE HEUVELRUG  Vanavond spreken de lokale politici hun zogenaamde algemene beschouwingen uit. De burger zal een kleine honderd euro meer kwijt zijn volgend jaar, toch heeft de Heuvelrugregering weinig te vrezen. Dat er woorden gaan vallen over de belastingverhogingen lijkt waarschijnlijk, dat het de coalitie van D66, CDA, PvdA/Groenlinks en SGP parten gaat spelen niet.

Lees verder

Vechtmachine van VVA’71 dendert door

20141103 ACHTERBERG  De laatste weken begint het spel bij VVA’71 steeds beter te lopen en ook tegen DFS liet de ploeg van Johan de Man zien dat het in goede vorm verkeerd. Ondanks dat de Achterbergers veelal over rasvoetballertjes beschikt, heeft de oefenmeester er een vechtmachine van gemaakt.

Lees verder

Verdiende overwinning voor Celeritas

20141103 BUNNIK  Zaterdagavond slaagden de mannen van Celeruitas er in om de punten in eigen huis te houden tegen de reserves van Achilles uit Apeldoorn. Aanvallend hadden beide teams in de aanvang van de wedstrijd moeite om tot scoren te komen, na tien minuten spelen gaf het scorebord een 2-1 stand aan.

Lees verder

Specials got Talent in theater Calypso

20141103 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 16 november gaat het dak er zeer waarschijnlijk weer af in het Calypso theater tijdens de talentenshow ‘Specials Got Talent 3’! Het is alweer de derde keer dat deze activiteit plaats zal vinden. Wilt u deze talentenshow bijwonen dan is dit (alleen) mogelijk d.m.v. reservering via de mail of telefonisch: 06-25003398. Zondag 16 november vanaf 14.00 uur, Calypsotheater aan de Markt in Wijk bij Duurstede. De toegang is gratis.

Lees verder

Uilenwandeling bij bezoekerscentrum De Boswerf

20141103 ZEIST  ’s Nachts zijn er heel wat dieren actief. Tijdens een wandeling speuren we tussen de takken van de bomen naar uilen. Welke soorten brengen ons een bezoekje en hoe verdedigt een uil zijn territorium? Wat staat er op het menu en wat hebben braakballen hiermee te maken? Vragen waar de KNNV gids op in zal gaan.

Start van de wandeling op zaterdag  8 en zondag 9 november
 is om 19.30 uur bij De Boswerf. Inloop vanaf 19.00. De wandeling duurt circa 1 uur. Deelname aan de activiteit kost € 4,50 per persoon inclusief koffie of thee. Aanmelden is verplicht en kan tot en met vrijdag 7 november telefonisch tel: 030 69 22 393 of via info@boswerf.nl. Vol=Vol. Leeftijd 8+.

Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030-69 22 393.
U vindt bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.
Jamsessie

20141103 ZEIST  Op vrijdag 7 november 2014 is er in Pop- & Cultuurpodium De Peppel weer een jamsessie! Iedereen is welkom, of je heel goed bent of juist niet maakt niets uit. Vanavond heb je de kans om zelf op het Peppelpodium te schitteren.

Verschillende mensen, verschillende stijlen muziek, kortom voor ieder wat wils. Wij zetten een drumstel en gitaarversterkers neer (omdat die moeilijk mee te nemen zijn op de fiets). Dus alles wat je hoeft te doen is je gitaar op je rug binden of je drumstokken in je zak steken en naar de Peppel komen. Speel je geen instrument?? Geen probleem, de bar is gewoon open en je kunt genieten van alles wat er op het podium gebeurt! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is gratis. Kijk op www.peppel-zeist.nl voor meer informatie.

Marktondernemers klagen over foutparkeerders 


20141103 BUNNIK  De ondernemers die elke vrijdag op de weekmarkt staan aan de Langstraat in Bunnik, balen flink van de auto’s die, ondanks de borden, toch op het terrein langs de Langstraat geparkeerd staan. Ze moeten af en toe aardig manoeuvreren om hun wagen ertussen te krijgen. En de politie komt er niet meer voor.

Lees verder

Toneelvereniging Vios speelt ‘Zo’n heerlijk huisje buiten’

20141103 LANGBROEK  Zoals elk jaar brengt ook dit jaar de toneelvereniging VIOS Langbroek weer een komedie ten tonele, met als titel ” Zo’n heerlijk huisje buiten” van D.J. Eggengoor. Een komedie in 3 bedrijven.

De uitvoering is op vrijdag 21 en zaterdag 22 november as in Dorpshuis “Oranjepoort”, Prinsenplein 3 in Langbroek. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. De entree: 7,50

Korte inhoud: Tandarts George Tazelaar heeft zich met zijn vrouwtje Ina, gevestigd in een oud, knus en romantisch boerderijtje. Ze treffen het goed met hun buren, Klaas en Zwaan Obbink. Boeren in hart en nieren, met veel gevoel voor humor en een tweeling, die niet uit elkaar te houden is. Het is de bedoeling dat ze heerlijk gaan genieten van de rust en de ruimte om zich heen. Dat is de bedoeling ja….Maar al gauw komt er familie over de vloer, Mery Ferguson, een excentrieke schilderes, met haar dochter Tomasina. Voor de zoveelste keer weggelopen van haar man. Maar nu is het voorgoed!!!. Haar man, Aaldert, wil nu eenmaal niet dat zij haar groot schilderstalent gebruikt voor het schilderen van alleen maar NAAKTE mannen. Als Mery boer Obbink ziet, raakt zij in vuur en vlam en wil hem onmiddellijk schilderen. Boer Obbink heeft daar wel oren naar, maar weet niet hoe hij dat tegenover zijn vrouw moet aanpakken. De gevolgen zijn desastreus!!!!
Bereid u voor op een hilarische avond met sprankelende scènes en daverende lachsalvo’s.
Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar en bij Alie van Eck, Doornseweg 8, Langbroek en Aart Sterkenburg Langbroekerdijk B18, Langbroek.
Op beide avonden is er een verloting met schitterende prijzen.

Heuvelrug Wonen: duidelijk, eerlijk en betrouwbaar

20141103 UTRECHTSE HEUVELRUG  ‘De corporatie is klip en klaar over wat ze wel en niet doet. Ook de eerlijkheid en transparantie richting belanghebbenden is een sterk punt. Verder is de corporatie betrouwbaar: zij staat voor haar toezeggingen en is daarin consistent.’

Dit is een citaat uit het rapport van de visitatiecommissie die Heuvelrug Wonen visiteerde. De visitatiecommissie van Raeflex nam de prestaties van Heuvelrug Wonen in de periode 2010-2013 onder de loep. De commissie bestudeerde talloze documenten en voerde gesprekken met belanghouders van Heuvelrug Wonen: huurdervertegenwoordiging, gemeente, zorg- en welzijnsinstellingen en woonadviescommissie.
 
Verder bouwen aan de toekomst
Heuvelrug Wonen scoort op diverse punten ruim voldoende en verbeterde zichzelf aanzienlijk ten opzichte van de voorgaande visitatie. De woningcorporatie is blij met de complimenten van de belanghouders en de aanbevelingen van de visitatiecommissie, want daar kunnen ze mee verder. Zo is bijvoorbeeld aangegeven dat er meer moet gebeuren om de ambities op het gebied van duurzaamheid waar te maken. Dat zit volgens de commissie deels in financiën, maar ook in de manier waarop Heuvelrug Wonen duurzaamheidsmaatregelen met haar huurders communiceert. Dat is dus een belangrijk punt waarmee Heuvelrug Wonen de komende tijd aan de slag wil.
 
Het rapport is te vinden op www.heuvelrugwonen.nl.

Popconcert in Allemanswaard

20141103 AMERONGEN  Muziekvereniging “Ons Genoegen” Amerongen nodigt u van harte uit voor ons concert op 29 november in Allemanswaard. U heeft de primeur om als eerste bezoeker plaats te nemen in de multifunctionele zaal van Allemanswaard.

U kunt luisteren naar de mooie klanken van “Ons Genoegen” samen met de band “Traffic Light”. Een echt Amerongs feestje wat in het teken staat van popmuziek!
 
U kunt bijvoorbeeld luisteren naar muziek van Adèle, Deep Purple, The Eagles, Avici, Amy Winehouse en Andrea Boccelli: live voor u gespeeld door zowel het orkest/de slagwerkgroep van “Ons Genoegen” als de bekende band “Traffic Light”.
Natuurlijk wilt u niet naar huis zonder het vrolijke “Happy”.
 
Kortom een avond om naar uit te kijken, we heten u van harte welkom!
 
Het concert begint om 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur open.
De entree bedraagt 5 euro incl. consumptie.
 
Kaarten zijn verkrijgbaar:
·         Aan de zaal
·         www.onsgenoegenamerongen.nl
·         http://zoutticketshop.fikket.nl
 
Graag tot ziens in Allemanswaard 13!

Fotopresentatie over Cothen bij Zonnebloem

20141103 COTHEN  Op donderdag 13 november zal Kees Vernooy om 10.00 uur in het muziekcentrum aan de Kersenakker 33 enkele presentaties houden over Cothen met als thema: ‘Herinnering doet leven’.

Lees verder
het nieuws van 4 november 2014
17e jaargang nummer 5294

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Bomen Odijk gaan over naar gemeente

20141104 ODIJK  Het bomenproject van Odijk wordt op 11 november officieel overgedragen aan de gemeente. Dit gebeurt tijdens een avondvullend programma in het Dorpshuis in Odijk vanaf 20.00 uur, met veel aandacht voor burgerparticipatie. Iedereen in welkom. Namens de gemeente is wethouder Rob Zakee aanwezig.

Lees verder

‘Akkoord over vergunning wisselstrook Rijnbrug’

20141104 RHENEN  De gemeente Buren gaat de vergunning verlenen voor de verbouwing van de Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren.Dat heeft wethouder Jan Kleijn van Rhenen dinsdag gezegd tijdens de raadsvergadering. Rhenen en Buren hebben dit volgens hem besloten tijdens een overleg vorige week in het provinciehuis in Utrecht.

Lees verder

‘Utrecht betaalt mee aan renovatie Cuneratoren’

20141104 RHENEN  De provincie Utrecht heeft subsidie toegezegd voor de renovatie van de toren van de Cunerakerk in Rhenen. Daarmee zou de renovatie in het voorjaar van 2015 kunnen beginnen. De toren staat al 1 jaar in de steigers maar door geldtekort wordt er nog niet aan gewerkt.

Lees verder

Zorgvilla in Driebergen onder verscherpt toezicht

20141104 DRIEBERGEN  Zorgvilla Huize Dennehof in Driebergen is onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is er sprake van structurele tekortkomingen in de zorg en wordt er te weinig gedaan om verbeteringen door te voeren.

Lees verder

Golf autokraken Wijk bij Duurstede

20141104 WIJK BIJ DUURSTEDE  Autokrakers zijn de afgelopen tijd bijzonder actief in Wijk bij Duurstede. Dat laat de politie weten op Twitter.  In de afgelopen twee maanden werd er al achttien keer ingebroken in een auto.

Lees verder

Tickets ‘flopconcert’ Maarn nog altijd niet vergoed

20141104 MAARN  Het geflopte diva-concert, dat deze zomer in Maarn zou plaatsvinden, krijgt nog een behoorlijk staartje. De organisatie probeert iedereen die een kaartje heeft gekocht terug te betalen, maar dat is administratief niet makkelijk. Op dit moment heeft pas een kwart zijn geld terug.

Lees verder

Avonturentuin Deken Heinenstraat geopend

20141104 BUNNIK ‘Wethouder Rob Zakee opende vorige week donderdag samen met de kinderen de nieuwe avonturentuin aan de Huib van der Vechtlaan, door een lint door te knippen. De tuin staat op grondgebied van kinderdagverblijf Prikkebeen, maar is buiten openingstijden ook vrij toegankelijk voor kinderen uit de buurt.

En daar wordt veel gebruik van gemaakt. Om die reden stak ook de gemeente de handen uit de mouwen. Zakee: “Wij als gemeente willen graag een groen Bunnik en zullen ons inspannen om dat te realiseren.”Martijn Schok, Mike del Ferro en Roger Spees

AUSTERLITZ  Zaterdag 8 nov vanaf 14:00 drie pianoconcerten op de speciaal D9 gestemde Faziovleugel in het Beauforthuis: Het eerste concert wordt verzorgd door Roger Spees; intuïtief pianist, gevolgd door Boogie-Woogieheld Martijn Schok. De dag wordt afgesloten door Mike del Ferro, de Nederlandse pianist die over de hele wereld reist en muziek maakt binnen alle volksculturen.

D9 is een nieuwe muziekstemming gebaseerd op het negentallig/numerisch stelsel. Elke octaaf kent nu een volmaakt exacte verdubbeling. Deze wiskundige perfectie is vandaag hoor- en voelbaar in muziek en overal in de natuur te vinden.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

14:00 D9 – ROGER SPEES & MAYA FRIDMAN
16:00 D9 – MARTIJN SCHOK
17:30 D9 – MIKE DEL FERRO
Alle drie de concerten van 8 nov bezoeken?
Koop een passe partout voor €63 KOOP KAARTEN
za 8 nov 14u. – 16u. – 17:30u. 
Roger Spees – Martijn Schok – Mike del Ferro  

Herstvlagen op de Plantage

20141104 ELST  Het Utrechts Landschap schept ook dit jaar weer graag de gelegenheid om het in dit seizoen laat ingetreden najaar op de Plantage Willem III te beleven. Op zaterdag 8 november staat een gids om 14.00 uur voor u klaar op de parkeerplaats van de Plantage, Rijksstraatweg 265, 3921 AH Elst (U).

De wandeling is kosteloos, duurt circa 1½ uur en hebt u een verrekijker, neem hem mee.  Aanmelden is niet nodig.

Voor meer info: www.utrechtslandschap.nl

Herfst op Hoog Moersbergen

20141104 DOORN  IVN afdeling Heuvelrug en KrommeRijn gaat op zoek naar paddenstoelen op landgoed Hoog Moersbergen. De herfst staat voor veel mensen synoniem aan paddenstoelen. Het lijkt alsof ze opeens, uit het niets, overal tevoorschijn schieten.

Echt uit het niets komen ze natuurlijk niet, de zwamvlok waaruit het vruchtlichaam groeit zit het hele jaar al in de grond of in het hout.
Maar omdat we deze praktisch nooit kunnen waarnemen heeft het toch iets magisch. En dat is niet het enige wat bijdraagt aan het mysterieuze imago van de paddenstoel. Er is een enorme verscheidenheid aan vormen, variërend van de klassieke hoed op een steeltje, tot een trillende gelei, van een doolhof tot een stuifbolletje, van een beker tot een knots. En dan die onheilspellende namen! Heksenboleet, biefstukzwam, rupsendoder, grote stinkzwam. Paddenstoelen komen het hele jaar voor, maar de herfst is wel het hoogseizoen. Dit komt omdat het een vochtige periode is en er veel organisch materiaal beschikbaar komt om af te breken.
Bent u ook benieuwd naar de wondere wereld van de paddenstoelen, kom dan met ons mee. Ook kinderen zijn tijdens de publiekswandeling van harte welkom om mee te speuren.

Datum: Zondag 9 november om 14:00
Locatie: Woestduinlaan, bosparkeerplaats voorbij nr80, 3941 XC te Doorn
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Concert Constantia

20141104 WERKHOVEN  Muziekvereniging Constantia uit Werkhoven presenteert op zaterdag 15 november haar najaarsconcert met als thema ‘I Feel Good’. Constantia heeft dit jaar haar jaarlijks concert verplaatst van het voorjaar naar het najaar. Dit omdat zij afgelopen voorjaar hun handen vol hadden aan de voorbereiding op de Kersenproms.

Lees verder

Compensatie ziektekosten geregeld


20141104 ODIJK  De gemeenteraad heeft een besluit genomen om voor mensen met lagere inkomens de kosten voor een aanvullende ziektekostenverzekering voor een deel te compenseren. De laagste inkomens zullen de hoogste compensatie krijgen.

Lees verder
het nieuws van 5 november 2014
17e jaargang nummer 5295
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Aldi komt mogelijk naar Bunnik

20141105 BUNNIK  Aldi heeft serieuze plannen voor een vestiging in Bunnik. De Fruitveiling, het bedrijventerrein aan de Schoudermantel, is als mogelijke locatie in beeld. De Fruitveiling heeft dit recent aan omwonenden en de ondernemersvereniging laten weten.

Lees verder

Gemeente gaat bomen kappen en vervangen

20141105 ODIJK  Inwoners van de 3 Bunnikse dorpskernen schijnen met enige regelmaat te klagen bij de gemeente over bomen die overlast geven. Het gaat dan om vallend blad in de herfst, vallende eikels en hazelnoten, om schaduwwerking van bomen, om wortels die trottoirs omhoog drukken en het riool beschadigen.

Lees verder

Thea Beckman wordt geëerd met straatnaam

20141105 BUNNIK  Thea Beckman, de beroemde Nederlandse schrijfster die van 1956 tot haar dood in 2004 op Van Beeck Calkoenlaan nummer 9 in Bunnik woonde, krijgt een eigen straatnaambordje. Het pad dat langs de Van Beeck Calkoenlaan komt, langs de nog te bouwen woningen, wordt naar haar vernoemd.

Lees verder

Groenvoorziening Zeist gedupeerd door diefstal bladblazers

202141105 ZEIST  Tijdens een nachtelijke inbraak op de Laan van Vollenhove in Zeist zijn bij de groenvoorziening deze week dertien bladblazers gestolen. De inbrekers kwamen vermoedelijk via een gat in het hek het terrein op, waarna ze hun slag konden slaan.

Lees verder

Sportclubs Doorn: Pas op voor vieze man

20141105 DOORN  Sportclubs in Doorn waarschuwen hun leden voor een potloodventer. Sinds september zijn vier meldingen binnengekomen over een man die in de buurt van sportverenigingen zijn geslachtsdeel zien.

Lees verder

Heuvelrug loopt financieel risico met jeugdzorg

20141105 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug telt veel instellingen met zware jeugdzorg, maar ontvangt daarvoor in het nieuwe zorgsysteem onvoldoende geld. Heuvelrug loopt daarom een risico dat op kan lopen tot twee miljoen euro. ‘Het echte risico is tweeenhalve ton, over de duim berekend.’

Lees verder

Vervangen verkeerslichten N225 Leersum

20141105 LEERSUM  Op 11 en 12 november 2014 gaat de provincie Utrecht de verkeerslichten vervangen bij de fiets-/voetgangersoversteekplaats bij de kruising van de Rijksstraatweg (N225) en de Kerkweg in Leersum. De vervanging is nodig omdat de techniek van deze verkeerslichten verouderd is.

vergroot foto

Tijdens de werkzaamheden aan de verkeerslichten blijven alle wegen bereikbaar. Het verkeer rondom het kruispunt kan wel enige hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Werkzaamheden
Niet alleen de verkeerslichten zelf worden vervangen, er komt ook een gemoderniseerde regeling met een nieuwe regelkast aan de kant van de weg. De nieuwe regeling is afgestemd op het verkeersaanbod en zorgt tevens voor een veilige afwikkeling van het verkeer.
De volgende werkzaamheden worden verricht:
Vervangen verkeersregelkast.
Vervangen van de traditionele lampen door moderne LED-lampen. Deze lampen zijn ook bij felle zon en bij slecht weer goed zichtbaar, besparen energie en hebben een langere levensduur.
Aansluiten op de regionale verkeerscentrale in Huis ter Heide. Van hieruit worden de nieuwe verkeerslichten bediend.

De werkzaamheden bij de fiets-/voetgangersoversteekplaats starten op dinsdag 11 november en worden op woensdag 12 november afgerond.

Gevolgen voor het verkeer
Het verkeer kan de gehele periode gebruik blijven maken van de kruising maar kan wel enige hinder ondervinden van de werkzaamheden, die voornamelijk buiten de rijbaan plaatsvinden. Bij werkzaamheden op de rijbaan worden verkeersmaatregelen genomen en waar nodig zijn verkeersregelaars aanwezig om het verkeer ter plaatse te begeleiden.


Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen?
Volg dan @werkaandewegutr op Twitter.
Man in woning overvallen

20141105 LEERSUM  In de nacht van dinsdag 4 op woensdag 5 november werd een man in zijn woning aan de Hoflaan overvallen. Rond 03.15 uur wordt een bewoner van de Hoflaan wakker van een geluid. Op het moment dat hij naar zijn raam kijkt komt er net een persoon doorheen, gevolgd door een tweede persoon.

Er ontstaat een worsteling en de bewoner raakt hierbij gewond. De bewoner weet zich wel te weren, waarna de daders er in onbekende richting vandoor gaan. Het is nog onbekend of er buit is gemaakt.

Getuigenoproep
Tijdens de overval is gebruik gemaakt van een ladder. Wellicht heeft u deze zien liggen in de omgeving van de Hoflaan in de dagen voor de overval of andere verdachte situaties gezien. Ondanks het late tijdstip is de politie ook op zoek naar getuigen die rondom het genoemde tijdstip in de omgeving van de Hoflaan iets hebben gezien of gehoord. Heeft u meer informatie? Wilt u dan contact opnemen met de recherche van Heuvelrug via 0900-8844. U kunt ook anoniem uw melding doorgeven via telefoonnummer 0800-7000.

Hangjeugd veroorzaakt overlast op schoolplein Wijk

20141105 WIJK BIJ DUURSTEDE  De politie gaat de overlast aanpakken rondom basisschool ’t Baken in Wijk bij Duurstede. Op het schoolplein is sprake van toenemende overlast door hangjongeren. Volgens omwonenden gooien de jongeren met vuurwerk en laten ze ook veel rommel achter.

Lees verder

PvdD doet mee aan Provinciale Statenverkiezingen in Utrecht

20141105 UTRECHT  De Partij voor de Dieren neemt op 18 maart 2015 deel aan de Provinciale Statenverkiezingen in Utrecht. Beoogd lijsttrekker is Hiltje Keller uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het huidige Statenlid van de PvdD, Willem van der Steeg, voert de kandidatenlijst aan voor de waterschapsverkiezingen, die op dezelfde datum plaatsvinden.

Sinds 2007 is de Partij voor de Dieren met een Statenlid vertegenwoordigd in Utrecht. Ook zetelt de partij sinds 2009 in waterschap De Stichtse Rijnlanden. De afgelopen jaren heeft de partij zowel in de Staten als in het waterschap veel aandacht gevraagd voor issues op het gebied van dieren, natuur en milieu, de kernthema’s van de PvdD.

Veel besluitvorming in de provincie en het waterschap raakt direct aan deze kernthema’s. Belangrijke regionale thema’s voor de Partij voor de Dieren zijn onder andere de plezierjacht, natuurbehoud, megastallen, vissterfte, waterkwaliteit en de bestrijding van muskusratten.

Hiltje Keller heeft op dit moment al zitting in de commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur in de Provinciale Staten. Ook is zij voorzitter van de afdeling Utrecht van de Partij voor de Dieren.

Statenlid Willem van der Steeg gaat zich vanaf maart 2015 richten op het werk in waterschap De Stichtse Rijnlanden. Hij vervulde deze functie al eerder[1], dus hij is goed op de hoogte van wat er in het waterschap speelt.

De Partij voor de Dieren neemt in totaal in tien provincies en acht waterschappen aan de verkiezingen deel. Het partijbestuur legt de ontwerpkandidatenlijsten en het ontwerpverkiezingsprogramma voor aan haar leden op het congres van 30 november 2014.

Ambulanceles op basisschool De Griffel

20141105 ZEIST  Vorige week donderdag 30 oktober is groep 5 van basisschool De Griffel in Zeist-West bezocht door de ambulancedienst Ravu. Niet omdat er een spoedgeval was. Nee, de leerlingen zijn op school bezig met het thema over het menselijk lichaam. De ambulancedienst wilde hier graag bij helpen.

Lees verder

Second Line in Champ’Aubert

20141105 DRIEBERGEN  De Second Line is een New Orleans Formatie, opgericht in 1982, bestaande uit een aantal goed geselecteerde musici uit alle hoeken van Nederland. Het zijn muzikanten die elkaar begrijpen en aanvoelen zonder dat er geschreven muziek aan te pas hoeft te komen.


Door de grote afstand tussen de woonplaatsen, Heerlen,Leek, Nieuw Buinen, Hilversum, Breda en Eindhoven, is de mogelijkheid niet aanwezig om te repeteren.
Zij spelen geen alledaagse Dixieland deunen, maar de muziek zoals de oude New Orleans Jazz Muzikanten speelden in de jaren 40 tot heden.
Muziek die we kennen van George Lewis, Jim Bobinson en Kid Thomas.
De band speelt zonder trompet, hiervoor in de plaats hebben zij een zangeres met een eigenwijs repertoire variërend van Billie Holliday tot Mahalia Jackson en latere moderne zangeressen.
Ook het Boogie Woogie effect is vele malen aanwezig en de snelle Blues als in de zang van Emiel van Pelt en drummer Bas de Jager.
Deze band, een echte New Orleans Band, speelt veel en graag voor luisterpubliek: Kortom een goede en geschikte formatie voor elk zich zelf respecterende Jazz-Club en Jazz-Festival.

16 november, Zaal open 14.00 uur, Aanvangstijdb14.30 uur                   
Toegangsprijs   € 10,00 per persoon               
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar

Feestelijke heropening winkelcentrum de Clomp

20141105 ZEIST  Begin dit jaar heeft een ontploffing plaatsgevonden in de winkelpassage van winkelcentrum De Clomp. De herstelwerkzaamheden aan de winkels zijn nu klaar en alle winkels zijn opgeleverd. De meeste winkels zijn weer open. Om dit te vieren is het op zaterdag 8 november de hele dag feest in winkelcentrum De Clomp.
 
Om 11.00 uur heropent wethouder Roy Luca officieel de winkelpassage. Daarna vinden tot 15.00 uur allerlei festiviteiten plaats in het winkelcentrum. Er zijn diverse dans- en muziekoptredens. Kinderen kunnen zich laten schminken, aan circusacrobatiek doen en er is een springkussen.

Legpenning van JanHein Heimel

20141105 ZEIST  Op 30 oktober werd de legpenning van het Zeister Historisch Genootschap door voorzitter Flora de Vrijer uitgereikt aan JanHein Heimel (gepensioneerd bestuurder van Scholengemeenschap Schoonoord).

Lees verder
het nieuws van 6 november 2014
17e jaargang nummer 5296

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Maarsbergen en Valkenheide

20141106 MAARN  In een lezing zal Rien Pater van de Cultuurhistorische Commissie Maarn-Maarsbergen aan de hand van oude en nieuwe beelden verhalen uit het nabije verleden vertellen over Maarsbergen. Markante personen uit het dorp zullen hierbij de revue passeren. Ook het onstaan en doelstelling van de Stichting Valkenheide met de bijbehorende ambachtschool zullen aan de orde komen.

Het is de bedoeling van Rien dat er ook ruimte is voor de nodige inbreng van de deelnemers. Hij is benieuwd naar wat er bij hen nog bekend is over de historie van Maarsbergen en Valkenheide. Samen kunnen we het beeld completer maken en geschiedenis schrijven!

Deze lezing staat gepland op donderdagavond 13 november 2014 en begint om 20.00 uur in Dorpshuis de Twee Marken in Maarn.

Zeist wint rechtszaak over 70 Wob-verzoeken

20141106 ZEIST  De gemeente Zeist heeft een rechtzaak gewonnen van een adviesbureau dat in een jaar tijd 70 WOB-verzoeken heeft ingediend. Dat schrijft Binnenlands Bestuur. Volgens de rechter waren de verzoeken helemaal niet bedoeld om informatie boven tafel te krijgen, maar om geld op te strijken.

Lees verder

Kopje soep moet inwoners Leersum verbinden

20141106 LEERSUM  Inwoners van Leersum willen meer contact hebben met elkaar en ze willen vaker nieuwe mensen ontmoeten. Daarom werd woensdag voor het eerst de zogenoemde ‘Dorpssoep Leersum’ georganiseerd.  Op vier locaties in het dorp konden dorpsgenoten een gratis kopje soep krijgen.

Lees verder

Diamanten bruidspaar in Zeist

20141106 ZEIST  Ad en Miep Vermeulen vierden vorige week hun 60-jarig huwelijk, met een feest in de Biltsche Hoek en natuurlijk een optreden van de Zeister Toppers, met daarin Kees Vermeulen, hun zoon.

Lees verder

Utrecht: geld voor restauratie Cuneratoren nog onzeker

20141106 RHENEN  De provincie Utrecht heeft nog geen geld toegezegd aan de gemeente Rhenen voor de restauratie van de Cuneratoren. Gedeputeerde Staten hebben weliswaar het voornemen om aan de restauratie bij te dragen, de Provinciale Statenleden moeten het plan nog goedkeuren.

Lees verder

Leo Fijen houdt Rijsenburg-lezing

20141106 DRIEBERGEN  Hoofd omroep RKK Leo Fijen verzorgt op zondag 16 november de vijfde Rijsenburg-lezing. Voor televisiekijkers is Leo Fijen bekend als presentator van Kruispunt TV en van het wekelijkse RKK-programma Geloofsgesprek. De titel van de Rijsenburg-lezing luidt ‘Kansen voor lokale kerk, ook in tijden van fusie’.

Leo Fijen spreekt daarover vanuit zijn grote kennis van de rooms-katholieke kerk en vanuit zijn betrokkenheid bij de lokale geloofsgemeenschap van Maartensdijk.
De lezing begint om 14.00 uur in het parochiecentrum van Sint Petrus’ banden (schuin achter de kerk) aan de Rijsenburgselaan 4 te Driebergen-Rijsenburg en is gratis toegankelijk. Na afloop is er een informeel samenzijn met Leo Fijen.
De Rijsenburg-lezing is in 2010 ingesteld bij gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Sint Petrus’ bandenkerk. Elk jaar laat een gerenommeerde spreker zijn of haar licht schijnen over onderwerpen op het gebied van religie, historie, kunst en cultuur. In 2010 beet kerkhistoricus Ton van Schaik het spits af, gevolgd door vicaris mgr. Herman Woorts, Europarlementariër Corien Wortmann en kardinaal Eijk.


het nieuws van 7 november 2014
17e jaargang nummer 5297

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Getuigenoproep inbraak

20141107 WERKHOVEN  Donderdagavond 6 november is geprobeerd in te breken in een bedrijf aan de Achterdijk. De verdachten zijn daarbij overlopen door de eigenaar, maar wisten te ontkomen.

De eigenaar ging gisteravond rond 19.50 naar zijn bedrijf. Toen hij aankwam, zag hij dat het toegangshek open was en er een onbekende auto geparkeerd stond met daarin een man. Daarna kwamen er nog twee andere mannen aanlopen die ook in de auto stapten. Het drietal reed vervolgens met hoge snelheid weg.

De politie doet onderzoek naar de inbraak en is op zoek naar mensen die getuigen waren van de inbraak. Ook verzoekt de politie mensen die informatie hebben over dit incident contact op te nemen via 0900 – 8844.

PCOB Driebergen praat over veiligheid

20141107 DRIEBERGEN  Op maandag 17 november (14.00 uur) zal bij de PCOB in Driebergen een presentatie worden gegeven door de wijkagent over “Senioren en Veiligheid”. Het doel van de presentatie is om ouderen weerbaar te maken tegen diverse vormen van criminaliteit.

Dit zal gedaan worden door verschillende vormen van criminaliteit te bespreken en daarbij tips te geven om te voorkomen slachtoffer te worden van een misdrijf.

De meest voorkomende vormen van criminaliteit waar ouderen mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere: woninginbraken, pinpasfraude, internetfraude, babbeltrucs, zakkenrollen, zogenaamde “klusjesmannen” en woningovervallen.

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van uw geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken u aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag. Ouderen zijn vaak deels of volledig afhankelijk van anderen en daardoor kwetsbaar voor allerlei vormen van misbruik. Naar schatting 30.000 ouderen (65+) zijn jaarlijks het slachtoffer van een misdrijf. Aangenomen wordt dat het feitelijke aantal hoger ligt. Voorbeelden zijn het wegnemen van geld, sieraden en goederen, maar ook extra pinnen met de bankpas van de oudere. In 85% van gevallen is de pleger een familielid. Maar ook mantelzorgers, andere professionals en vrijwilligers maken zich hier schuldig aan. Ouderen doen vaak geen aangifte omdat ze zich schamen of omdat ze niet weten hoe ze dat aan moeten pakken.

Plaats: Parklaankerk, Parklaan 7, Driebergen. Aanvang: 14 uur.

Toename gebruik openbaar vervoer in gemeente Wijk bij Duurstede

20141107 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vervoersmaatschappij QBuzz heeft het huidige gebruik van lijn 41 onderzocht. Dit is gedaan nadat de gemeente Wijk bij Duurstede, een actiegroep voor behoud van lijn 241, het Bestuur Regio Utrecht en andere partijen diverse gesprekken met deze vervoersmaatschappij hebben gehouden.

Bij het onderzoek is een vergelijking gemaakt met het gebruik in 2013 van de lijnen 41 en (toenmalige spitslijn) 241. Uit het onderzoek blijkt dat door spitslijn 241 te schrappen en tegelijkertijd lijn 41 vaker te laten rijden, het gebruik van het openbaar vervoer in de gemeente Wijk bij Duurstede met 6,3 % is toegenomen. Die toename is zowel zichtbaar bij lijn 41 als bij lijn 242.

Die toename is opvallend, omdat bij de meeste dienstregelingen het gebruik van het openbaar vervoer juist met 10 % is gedaald. Bovendien blijkt de dienstregeling duidelijker te zijn en beter aan te sluiten op de treinritten bij station Bunnik, waardoor een groter aantal reizigers voordeel heeft dan nadeel van de gewijzigde buslijnen.
Jan Burger geeft een reactie op de onderzoeksuitkomsten: ‘Gezien de resultaten van het onderzoek zijn wij als college van mening dat genoemde wijziging in de dienstregeling -ondanks dat dit voor een aantal gebruikers van de sneldienst leidt tot een langere reistijd- in het geheel een positief effect heeft gehad op het gebruik van het busvervoer tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. We vinden het terugdraaien van deze wijziging daarom niet wenselijk.’

Het verdwijnen van spitslijn 241 bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling van het openbaar vervoer dit jaar, heeft in Wijk bij Duurstede geleid tot de nodige commotie. Een actiegroep heeft begin 2014 een handtekeningenlijst aan de gemeenteraad aangeboden, waarin werd opgeroepen tot het terugbrengen van buslijn 241.

Oogst begrotingsraad: Toerist ontzien, burger nog niet

20141107 UTRECHTSE HEUVELRUG  Bijna zes uur lang vergaderde de gemeenteraad gisteren over de begroting. Er werd druk heen en weer geschoven met geld, erg veel leverde het uiteindelijk niet op. Behalve voor nieuwe babies, Driebergenaren, mantelzorgers en Buurthuchters. En voor de toerist, lees: de recreatiesector.

Lees verder

College Wijk bij Duurstede wil invoering Ondernemersfonds

20141107 WIJK BIJ DUURSTEDE  Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, komt er volgend jaar een Ondernemersfonds in Wijk bij Duurstede. Doel is het versterken van de economische ontwikkeling van de gemeente.

De afgelopen maanden zijn de voor- en nadelen van zo’n fonds onderzocht en is veelvuldig overleg gevoerd met de diverse belangenorganisaties. Het initiatief voor invoering van een dergelijk fonds komt overigens van Stichting Parkbeheer Wijk bij Duurstede en de OndernemersKring Wijk bij Duurstede. Onder andere bij de vorming van het nieuwe college afgelopen voorjaar, brachten zij dit als belangrijke wens naar voren.

Wat is een Ondernemersfonds?
Wethouder Jan Burger (Economische Zaken) legt uit: “Een Ondernemersfonds is er voor de ondernemers. Hiermee kunnen activiteiten gefinancierd worden die ondernemend Wijk bij Duurstede steunen, zoals stadspromotie, beveiliging op de bedrijventerreinen, economische versterking van de buurtcentra en de kleine kernen en aanleg van glasvezel in het buitengebied. Dat zijn zomaar wat voorbeelden, maar wel belangrijke zaken.”
Uit de gevoerde gesprekken en opgehaalde informatie blijkt dat er voorkeur is voor  een Ondernemersfonds dat van geld wordt voorzien via de ‘Onroerende zaakbelasting niet woningen’. De eigenaar en/of gebruiker van een onroerend goed dat geen woning is, betaalt een extra bijdrage. Deze bijdrage wordt door de gemeente geheel ter beschikking gesteld aan het Ondernemersfonds.  “Het mooie van dit systeem is, dat betrokken partijen andere jaarlijkse bijdragen aan de ondernemers kunnen laten vervallen of verminderen en dat iedereen meedoet. Nu zijn er nog bedrijven en ondernemers die wel profiteren van een veilig industrieterrein of activiteiten in de binnenstad, maar niet betalen. Bovendien wordt netjes verantwoording afgelegd over de ingezette middelen. Over welk bedrag we het in totaal hebben? Als we dezelfde tarieven hanteren als bijvoorbeeld in Culemborg, dan hebben we het over zo’n 160.000 euro per jaar. Daar kun je behoorlijk wat mee doen,” aldus Burger.

Samenwerking
De gemeente werkte bij de verkenning samen met belangenvertegenwoordigers van lokale ondernemers. Zij zijn over het algemeen positief over de invoering van een Ondernemersfonds, omdat het economisch klimaat in Wijk bij Duurstede flink wordt gestimuleerd. “Ook dat maakt dit voorstel bijzonder. Het initiatief komt uit de samenleving en we hebben de afgelopen maanden met veel ondernemers en partijen gesproken om als college tot een gedragen voorstel te komen. En we hebben goed gekeken naar de ervaringen van andere gemeenten met een Ondernemersfonds. De uitwerking van een en ander zal ook gebeuren in nauw overleg met de diverse partijen,” besluit de wethouder.

Volgend jaar al invoering
Op maandag 10 november is er een algemene informatiebijeenkomst voor de betrokken partijen. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op dinsdag 18 november aanstaande en als de raad op 9 december aanstaande een positief besluit neemt over de invoering van een Ondernemersfonds, dan wordt dit per 1 januari 2015 ingevoerd. De raadsvergadering is openbaar en wie belangstelling heeft kan de besluitvorming vanaf de publieke tribune volgen. Inspreken kan ook, na overleg met de griffie.

Aftrap voor woningbouw Marezhof

20141107 MAARSBERGEN  Wethouder Boonzaaijer heeft de officiële aftrap gegeven voor de bouw van de eerste 24 woningen van het project De Marezhof te Maarsbergen. Onder toeziend oog van toekomstige bewoners en de samenwerkende partijen gaf de wethouder dinsdag het startsein. Hij onthulde het straatnaambord Samuel de Marezhof, waaraan het project zijn naam heeft ontleend.

Lees verder

Schaap adopteren via Heuvelrugfonds

20141107 UTRECHTSE HEUVELRUG  Vanaf nu is het mogelijk om een schaap te adopteren van de kudde die vrij rondloopt over de Utrechtse Heuvelrug. Deze kudde met herder en zijn honden is aangesteld om het natuurbeheer op de Utrechtse Heuvelrug op een ecologische wijze aan te pakken.

Schapenbegrazing vormt hiermee een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor beheersmaatregelen zoals maaien, plaggen en bemesten. Daarnaast is in recreatief opzicht een rondtrekkende schaapskudde met herder een bijzondere toevoeging aan de Utrechtse Heuvelrug. Het is een spektakel om de herder met zijn honden en kudde aan het werk te zien. Herder José Struik van Treeker Wissel is eigenaar van de kudde “Ik ben 40 uur per week met de kudde bezig om de Utrechtse Heuvelrug te bestrijken, een begrazingsplan is nodig om te weten waar de kudde moet grazen, voor hoelang en hoe vaak”, aldus José.

Het Heuvelrugfonds is al vanaf de start van de loslopende kuddes op de Utrechtse Heuvelrug, nu zo´n 6 jaar geleden, betrokken. “Zo heb ik voorzitter Edwin van Veluw leren kennen en toen er een plekje vrij kwam in het bestuur van het Heuvelrugfonds heb ik die ingenomen”, aldus José. “Nu het zo ver is dat ik met mijn eigen kudde vanaf dit jaar ben gestart, heb ik samen met Edwin het schaap adopteren bedacht”. Een schaap adopteren is een leuke manier om betrokken te raken bij de kudde en ook noodzakelijk voor José om onvoorziene kosten te kunnen betalen, zoals onderdak in de winter, bijvoeren en medische zorg. “Schaapherder lijkt een leuk beroep maar het is een grote uitdaging om de begroting voor elk jaar rond te krijgen, door een schaap te adopteren kan de kudde voorlopig op de Utrechtse Heuvelrug blijven lopen”, aldus José.

Wilt u ook een schaap van de Utrechtse Heuvelrug adopteren? Vul dan het inschrijfformulier in op de website www.schaapadopteren.nl, daar is ook meer informatie te vinden over de kudde.

IVN publiekswandeling: Speuren naar herfstsporen

20141107 LEUSDEN  Op zondag 16 november organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publiekswandeling door een variatie van terreinen. We gaan op zoek naar herfstsporen. Wat we zien is afhankelijk van het weer: de laatste paddenstoelen, de herfstverkleuringen of duidelijke diersporen?

vergroot foto

 De natuurgidsen van het IVN gaan u door bossen, over heide en open landschap leiden en vertellen over natuur en cultuur. De start is op de parkeerplaats van Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden. De wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.

De route van deze wandeling gaat door een variatie van terreinen. Eerst over een deel van het gebied dat bij kamp Amersfoort hoort. Het is een nationaal oorlogsmonument dat ons doet stilstaan bij een inktzwarte periode uit de geschiedenis. Via gevarieerde bossen lopen we over een stuk terrein van de golfclub. Door de aanleg van de A28 werd een aantal landerijen aan de noordkant van landgoed Den Treek-Henschoten afgezonderd. Vanaf de aanleg van de golfbaan de Hoge Kley in 1985 werd een nieuwe bestemming voor dit gebied gevonden. Hierna lopen we door een gebied met heide, open ruimtes met restanten van grote landbouwcomplexen, naaldbossen en gemengde bospercelen. Tijdens de wandeling is er zicht op de toren van de kerk van Oud-Leusden. Het kerkje, waarschijnlijk uit de 12e/13e eeuw, is al meer dan een eeuw geleden gesloopt. Door het onvoorspelbare weer in deze periode van het jaar is er ook een grote variatie in wat we mogelijk zullen tegenkomen tijdens de wandeling: de laatste paddenstoelen, de herfstverkleuringen of duidelijke diersporen?

Gratis opleiding alcoholschenken voor barvrijwilligers

20141107 ZEIST  De Drank- en Horecawet is per 1 januari 2013 gewijzigd en inmiddels is de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol verhoogd naar achttien jaar. Dit heeft ook consequenties voor het schenken van alcohol in de kantines van paracommerciële instellingen, zoals kantines van sportverenigingen.

Sportservice Zeist biedt daarom namens de gemeente Zeist aan om barvrijwilligers van dit soort instellingen kosteloos op te leiden met de Instructie Verantwoord Alcoholschenken. Ook andere verenigingen en stichtingen met een eigen bar zijn welkom. Deelname kan op woensdagavond 10 december of maandag 15 december.
 
Praktijksituaties
De deelnemers kunnen zelf kiezen aan welke avond zij deelnemen. De avonden starten om 20.00 uur en eindigen om 22.00 uur. De avonden vinden plaats in de gemeente Zeist. De avonden worden verzorgd door een instructeur Verantwoord Alcoholschenken. Aan bod komen de wijzigingen van de Drank- en Horecawet en de effecten van het drinken van alcohol. Natuurlijk staan ook lastige praktijksituaties op het programma waarin barvrijwilligers voor een moeilijk dilemma staan: ‘Schenk je wel of niet?’.
 
Belangrijke stap in preventieplan gemeente
“Het voorkomen van alcoholgebruik bij jeugd vinden we erg belangrijk. Te vroeg drinken leidt tot ernstige en blijvende schade aan hun gezondheid. We willen de jongeren bereiken via hun school, via hun ouders en via hun sportvereniging. Deze instructie zie ik als belangrijk onderdeel om op meerdere fronten dezelfde boodschap te verkopen, namelijk het voorkomen van alcoholgebruik door jongeren onder de achttien jaar”, zegt wethouder Marcel Fluitman, wethouder Zorg.
 
Certificaat
Barvrijwilligers die aanwezig zijn geweest en de instructie hebben gevolgd, ontvangen het certificaat ‘Instructie Verantwoord Alcoholschenken’. Dit is belangrijk omdat er geen alcohol geschonken mag worden in kantines als er niet een leidinggevende of barvrijwilliger aanwezig is die een voorlichtingsinstructie heeft gevolgd.
 
Aanmelden
Om aan te melden of voor meer informatie over de Instructie Verantwoord Alcoholschenken kan contact worden opgenomen met Maarten Punt van Sportservice Zeist. Dit kan via telefoonnummer 030-209 99 99 of e-mailadres maarten.punt@sportserviceprovincieutrecht.nl.
het nieuws van 8 november 2014
17e jaargang nummer 5298
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Geflatteerde nederlaag DEV

20141108 DOORN  Alhoewel het verlies van 6-2 tegen Hoevelaken anders doet vermoeden, was de nederlaag van DEV op zijn minst geflatteerd te noemen. DEV trainer Michel van Aken:,, We speelden beduidend beter dan de week er voor. Dat geeft toch weer het nodige vertrouwen voor de toekomst.

Lees verder

Belangrijke driepunter voor FC Driebergen

20141108 DRIEBERGEN  In een toch wel rommelige wedstrijd die twee gezichten kende, behaalde zaterdag derdeklasser FC Driebergen een belangrijke 3-2 overwinning op DVSU uit Utrecht. Met een door tal van zieken door Driebergen trainer Richard van Vliet gewijzigde opstelling, begon de thuisploeg matig aan de wedstrijd.

Lees verder

SVL hard onderuit

20141108 LANGBROEK  Zaterdag eersteklasser SVL liep in de thuiswedstrijd tegen Zuidvogels uit Huizen tegen een behoorlijke zeperd aan. Met maar liefst 0-5 ging de ploeg van trainer Jan Gaasbeek hard onderuit.

Lees verder

VVA’71 haalt uit bij koploper

20141108 ACHTERBERG  Door een klinkende 0-4 overwinning bij ODIN’56 heeft VVA’71 het gat verkleint met de koploper uit de Hoofdklasse. Op sportpark Assumburg waren de bezoekers negentig minuten lang de lijstaanvoerder de baas en blijft het in de achtervolging.

Lees verder

Cor en Regina van Es diamant

20141108 BUNNIK  Onlangs vierde het echtpaar Van Es-Schaap hun 60-jarig huwelijksjubileum. Na al die jaren is de verliefdheid nog steeds in hun ogen te lezen als ze vertellen hoe het ooit begon.

Lees verder

Gehandicapte kinderen sporten in Doorn

20141108 DOORN  In Doorn wordt dit weekend het zesde Jeugdsportweekend voor kinderen met een lichamelijke beperking gehouden. De kinderen uit de provincie Utrecht maken tot en met zondag kennis met de diverse sportmogelijkheden die er zijn.

Lees verder

Justitie eist miljoenen terug na zorgfraude

20141108 DRIEBERGEN  Elf verdachten staan de komende week in Den Haag terecht omdat ze voor miljoenen euro’s aan zorgfraude zouden hebben gepleegd. Dat gebeurde onder meer bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in Driebergen.

Lees verder

Lokfiets gestolen, verdachte aangehouden

20141108 ZEIST  Donderdagavond 6 november hebben agenten een 14-jarige jongen uit Zeist aan de Korte Steynlaan aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Rond 20.00 uur kreeg de politie een signaal dat een lokfiets die bij een scholengemeenschap aan de Blikkenburgerlaan was neergezet, verplaatst werd.

Dankzij een ingebouwd GPS-signaal kon de politie vanaf het bureau zien waar de fiets zich bevond. Agenten gingen poolshoogte nemen en zagen een jongen op de Korte Steynlaan fietsen. In zijn andere hand had hij de lokfiets. De jongen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Zijn ouders zijn in kennis gesteld.
 De jongen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Zijn ouders zijn in kennis gesteld.

Anne Frankboom geplant ter bezinning

20141108 BUNNIK  Acht leerlingen van de Anne Frankschool plantten afgelopen vrijdag samen met burgemeester Hans Martijn Ostendorp en wethouder Rob Zakee een zaailing van de echte Anne Frankboom uit Amsterdam op het terrein van de school in Bunnik.

Lees verder

Carel ter Linden in het Beauforthuis

20141108 AUSTERLITZ  Zondag 16 nov 14:00 leest emeritus predikant. Carel ter Linden voor uit zijn dichtbundel Om een zin. In de muziek van oa Bach, Scarlatti, Chopin, Liszt en Debussy gespeeld door pianiste Miriam Karres resoneren de gedichten na.

De Arbeiderspers over  ter Linden:
“Als observator is Carel ter Linden gefascineerd door de wereld om hem heen. Zo boeit de nachttrein hem omdat de reiziger het duister in gaat en zich vervolgens over geeft aan een geheimzinnige bestuurder die hij totaal niet kent. Een mol – dat vreemde dier dat nooit het daglicht ziet – roept bij Ter Linden de vraag op of een mens misschien even blind is voor het hogere dat hem omgeeft.”

zondag 16 nov, 17:30
Carel ter Linden- om een zin
lokatie
Beauforthuis
Woudenbergseweg 70 – 3711 AB Austerlitz
tel. 0343 – 49 18 58
www.beauforthuis.nl
info@beauforthuis.nl


In de Blauwe Kamer is het altijd weer genieten!

20141108 WAGENINGEN  Op woensdag 19 november om 14.00 uur stelt Utrechts Landschap u in staat om met een gids te wandelen in het rivieroeverreservaat Blauwe Kamer. Regen of wind? Maakt niet uit, want ook dan is het genieten van de mooie luchten, de frisse wind, de Nederrijn en de altijd aanwezig runderen, paarden en vogels.

Startpunt: Informatiecentrum Blauwe Kamer,  Blauwe Kamer 15, 6702 PA Wageningen.
Tijd: 14.00 uur – circa 15.30 uur
Reserveren is niet nodig. Deelname is gratis.
Een verrekijker, stevig waterdicht schoeisel of laarzen zijn aan te raden.

Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap kijk op: www.utrechtslandschap.nl
het nieuws van 9 november 2014
17e jaargang nummer 5299

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Winst voor FC Driebergen in slotfase 3-2

20141109 DRIEBERGEN  In een matige wedstrijd heeft FC Driebergen de broodnodige punten thuis gehouden al moest dat wel gebeuren in de slotfase Een 6 punten wedstrijd was dit daar de tegenstander DVSU uit Utrecht 3 punten minder had dan de thuisclub. Alle twee de teams willen boven de degradatie streep eindigen en zodoende was dit een uitermate belangrijke pot.

vergroot foto1  foto2  foto3  foto4

FC Driebergen nam direct het initiatief om de tegenstander onder druk te zetten maar dat lukte eigenlijk maar gedeeltelijk. Het waren vooral de goede acties van Pascal van Doorn die de verdediging van DVSU aan het wankelen bracht.
In de beginfase waren dat kleine kansen die gecreëerd werden doordat zijn voorzetten voor gevaar zorgden bv met een kopbal van Bjorn Geerding net naast en poging van de keihard werkende Elmar van Doorn die met zijn acties steeds het geluk niet had.
Maar in de 26e minuut was het toch raak na een voortreffelijk lopende aanval over rechts was het uiteindelijk een combinatie tussen Jelle Adema en Pascal van Doorn en deze laatste speler ronde dit voortreffelijk af 1-0.

Het publiek ging er goed voor zitten en hoopte op een opleving van deze wedstrijd maar het bleef tot de rust gewoon 1-0 al had deze stand veel groter moeten zijn tegen deze tegenstander.
Na de pauze was het FC Driebergen die al in de 48e minuut een levensgrote kans kreeg d.m.v. Michel Hoekstra die op een doorgeschoven middenveld plaats stond en zijn inzet gekeerd zag worden door de goed spelende keeper van de tegenstander.

Elmar van Doorn was even later ook bijna succesvol maar zijn kopbal ging net over het doel.
Toen kwam de 53e minuut en kreeg FC Driebergen een strafschop tegen die door de matig leidende arbiter om onbegrijpelijke redenen toekende. Bjorn Geerding kreeg een zet in zijn rug dus iedereen dacht vrije trap voor de thuisclub .
Maar de arbiter gaf een 11 meter en dit buitenkansje pakte DVSU met beide handen aan en scoorde beheerst 1-1.

Hierna de wissel Jeffrey Veenendaal werd gewisseld voor Kevin van Woudenberg.
De supportes moesten wachten tot de 73e minuut toen een uitstekende aanval weer over rechts en ook weer ingeleid door Pascal van Doorn en zijn voorzet werd geweldig ingekopt door Elmar van Doorn 2-1.

Even later door de zelfde speler een bal op de lat koppende kwam er toch heel snel een domper door knullig balverlies op 30 meter van het doel van doelman Michel van Bruggen door de verdediging van FC Driebergen en deze kans werd gretig gebruik van gemaakt door de tegenstander 2-2.

Met nog een kwartier te gaan zag je aan het spel dat FC Driebergen zich  zomaar niet bij neer wilden leggen en bleven aanvallen en men moest bij DVSU alle zeilen bij zetten om deze stand te houden .

Met nog een kopbal op de lat en diverse net niet doelpogingen kwam het einde van de wedstrijd in zicht . De spanning werd steeds groter en die werd uiteindelijk gebroken in de 91e minuut door een geweldige actie en schot van Pascal van Doorn onhoudbaar voor de keeper 3-2.
Even later floot de scheidsrechter voor het einde en was FC Driebergen toch nog 3 punten rijker.

Zaterdag 15 november een vrije zaterdag of oefen.
Zaterdag 22 november de uitwedstrijd tegen mede koploper Hoevelaken aanvang 15.00

SVMM trekt aan kortste eind

20141109 MAARN   In een gelijkopgaande strijd trok SVMM afgelopen zaterdag aan het kortste eind. Alhoewel op eigen terrein met 1-2 werd verloren van Veluwse Boys, was de ploeg van trainer Olaf Kersbergen de bovenliggende partij en liep door fouten van de warrig fluitende scheidsrechter de punten mis.

Lees verder

HDS mist vorm en vertrouwen

20141109 LEERSUM  Zondag derdeklasser HDS lijkt het vertrouwen in eigen kunnen in combinatie met vorm vooralsnog te hebben verloren. Alhoewel de ploeg van trainer Frank Brouwer potentie voldoende heeft om een stevige middenmoter te zijn, verloor het team de uitwedstrijd tegen Roda ’46 uit en in Leusden met 2-0.

Lees verder

Hockeysters Schaerweijde onderuit

20141109 ZEIST  De dames van het Zeister Schaerweijde hebben in de hockey overgangsklasse B nipt verloren van HGC. In Wassenaar stond er na twee keer 35 minuten spelen een 2-1 eindstand op het scorebord. Schaerweijde had bij winst op gelijke hoogte kunnen komen met HGC.

Lees verder

Hockeyers Schaerweijde redden het ook niet tegen Tilburg

20141109 ZEIST  De hockeyers van Schaerweijde uit Zeist hebben opnieuw verloren in de hoofdklasse. Het duel in en tegen Tilburg ging met 3-1 verloren. Bij rust stond de thuisploeg al op een 2-0 voorsprong. Eerder dit weekend werd ook al met 6-1 verloren van Bloemendaal.

Lees verder

Austerlitz pakt winst tegen Hercules

20141109 AUSTERLITZ  Afgelopen zaterdag 8-11-2014 speelde SV Austerlitz 1 een uitwedstrijd tegen Hercules 1 uit Utrecht. Hercules stond voor deze wedstrijd op de 4de plaats van de ranglijst en kon gezien worden als een goed subtopper. Het zou een wedstrijd worden van bloed, zweet en tranen.

Lees verder

Mantelzorgers verwend

20141109 WIJK BIJ DUURSTEDE   Afgelopen zaterdagmiddag is in het gemeentehuis de ‘Dag van de Mantelzorg’ gehouden Deze dag is feestelijk afgetrapt met de presentatie van de website www.wijkhelpt.nl Deze website is onder de paraplu van stichting Binding opgezet om vrijwilligers in contact te brengen met mensen die op uiteenlopend vlak hulp nodig hebben in bepaalde situaties.

Lees verder

Start wekelijks koffie-uur senioren Maarn/Maarsbergen

20141109 MAARN  Welnúh, ANBO en PCOB Maarn/Maarsbergen sloegen de handen ineen om een wekelijks koffie-uurtje voor alle belangstellende senioren in Maarn en Maarsbergen te organiseren. Voortaan staan er elke vrijdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur vrijwilligers klaar om senioren met koffie, een koekje en een praatje een gezellig uurtje te bezorgen.

Dat gebeurt in het Trefpunt, Trompstaete 48. Bij de start op 7 november 2014 kwamen dertig ouderen een kijkje nemen. De koffie en thee wordt tegen kostprijs geschonken (€ 0,50 per kopje). Men hoeft geen lid te zijn van een organisatie: iedere senior is van harte welkom.

Veelzijdigheid troef bij 14de Catch-Up Rockpodium

20141109 WIJK BIJ DUURSTEDE  Catch-Up-organisator Gert de Heus is erg tevreden over de bands die op 15 november spelen op al weer de veertiende editie van het rockpodium. “We hebben een zeer gevarieerd programma deze avond. De openingsact Herr Flemm vind ik erg spannend.

Lees verder

Koninklijke onderscheidingen brandweer Cothen/Langbroek

20141109 LANGBROEK  Op zaterdag 8 november 2014 vond in de brandweerkazerne aan de Cotherweg te Langbroek de jaarlijkse Korpsavond plaats van de vrijwillige brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), district Heuvelrug, post Cothen/Langbroek. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst blikten de brandweerleden met elkaar terug op bijzondere gebeurtenissen en hun inzet gedurende het afgelopen jaar. Enkele brandweerleden mochten een diploma en/of medaille in ontvangst nemen.

Jubilarissen
Meerdere leden ontvingen een medaille in verband met een jubileum:
    •    Matthijs van Eck  ontvangt de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde & Veiligheid in verband met tien jaar lang actieve inzet;
    •    Jan de Bie en Ad Goes ontvangen een jaarteken op hun Vrijwilligersmedaille Openbare Orde & Veiligheid in verband met 20 jaar actieve inzet. Daarnaast ontvangen zij een erkenning van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding;
    •    Henk van Donselaar ontvangt een jaarteken op zijn Vrijwilligersmedaille Openbare Orde & Veiligheid in verband met 25 jaar actieve inzet plus een NVBR erkenning.

Burgemeester Tjapko Poppens spelde bij de heren J.A. de Bie (Jan) en A.H.A. Goes (Ad) de versierselen op, behorend bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. Beide brandweerleden zijn ruim twintig jaar actief lid van de vrijwillige brandweer (thans de VRU) van district Heuvelrug, post Cothen/Langbroek. In deze hoedanigheid hebben zij zich geruime tijd ten bate van de samenleving ingespannen en een bijdrage geleverd aan de openbare orde en veiligheid in hun woonplaats en de regio. De activiteiten als brandweerman voeren zij uit naast hun werkzaamheden in loondienst of als zelfstandig ondernemer.
het nieuws van 10 november 2014
17e jaargang nummer 5300

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Vuurwerkincidenten

DRIEBERGEN  Afgelopen weekend is Driebergen opgeschrikt door een aantal vuurwerkincidenten. Gelukkig is er tot nu toe nog niemand gewond geraakt, maar de politie neemt de zaken zeer serieus.

Zondag 9 november is er op de Sint Hubertuslaan in Driebergen vuurwerk afgegaan op het raam van een woning. De 94-jarige bewoonster zat televisie te kijken in haar woonkamer, toen zij omstreeks 20:30 uur een enorme knal hoorde. Ze liep naar het raam om te kijken wat er aan de hand was en zag dat er een gat in het raam zat. De hevig geschrokken vrouw alarmeerde de politie. Politieagenten ontdekten sporen van roet bij het vernielde raam en concludeerden dat er zeer vermoedelijk een zwaar stuk vuurwerk op het raam was afgegaan. De vrouw heeft niemand gezien of gehoord die iets te maken kan hebben met dit incident.

Ook werden er op dezelfde avond diverse meldingen gedaan van vuurwerkoverlast in de omgeving van de winkelcentrum ‘De Sluis’. Op de Jagersdreef werd rond 20:45 uur een brievenbus opgeblazen. Een melder zag een groep jongens, tussen de 8 en 12 jaar oud, vuurwerk door een brievenbus gooien. Toen de politie ter plaatse kwam, renden de jongens weg in de richting van de Groenhoek.

De dag daarvoor, op 8 november, is er een auto in brand gevlogen nadat er vermoedelijk vuurwerk op het dak is gegooid. De melder hoorde een knal en zag de auto in brand staan. Met behulp van een tuinslang is hij gestart met blussen. De brandweer heeft de auto uiteindelijk volledig geblust.

Oproep getuigen
De politie doet uitgebreid onderzoek naar de vuurwerkoverlast van afgelopen weekend. Heeft u iets gezien of weet u meer over deze zaken? Belt u dan alstublieft met 0900-8844. Blijft u liever anoniem belt u dan met 0800-7000.

Negende overwinning op rij voor Aurora

20141110 WERKHOVEN  Aurora lijkt dit jaar niet te stuiten in de vierde klasse. Zondag werd op eigen veld tegen Schalkwijk ook de negende wedstrijd van het seizoen in winst omgezet: 3-0.

Lees verder

Crowdsourcing haalt bestuurdersblad

20141110 UTRECHTSE HEUVELRUG  Het lokale experiment crowdsourcing heeft bestuurdersblad Binnenlands Bestuur gehaald. Als succesformule. Afgelopen weekend al op papier, vandaag ook online in bestuurdersblad Binnenlands Bestuur (BB) een artikeltje over het lokale experiment crowdsourcing, onder de kop ‘Utrechtse heuvelrug betaalt graag wat meer OZB.’

Lees verder

Celeritas een maatje te klein voor de Gazellen

20141110 BUNNIK   Zoals reeds was verwacht stonden de mannen van Celeritas voor een zware opdracht, het nog zonder puntenverlies zijnde De Gazellen uit Doetinchem kwam als koploper op bezoek in De Tol.

Lees verder

Onrust over centrumplan Zeist

20141110 ZEIST  De centrumvisie van de gemeente Zeist stuit op veel verzet. Het project levert volgens de tegenstanders, verenigd in de initiatiefgroep Centrumvisie Zeist Nee, alleen maar overlast en verkeersproblemen op. Bovendien is het veel te duur, vinden ze.

Lees verder

Afspraken met hondenuitlaatservices

20141110 REGIO  Vanaf 1 april 2015 is het in de Utrechtse terreinen van Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap en Recreatie Midden-Nederland verplicht om een overeenkomst te hebben wanneer men bedrijfsmatig met honden wandelt. Onderdeel van deze overeenkomst is een gedragscode, die hondenuitlaatservices (hus) zelf hebben opgesteld.

Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, Recreatie Midden-Nederland en de hondenuitlaat-services streven samen naar een gezond evenwicht waarin iedereen van het gebied kan blijven genieten. De hus maken dagelijks meerdere keren gebruik van de natuur- en recreatiegebieden in de provincie Utrecht. Dat doen ook grote aantallen wandelaars, joggers, ruiters en fietsers. Daarnaast leven in deze gebieden wilde dieren, zoals reeën, vogels en kleine zoogdieren. Met al deze verschillende gebruikers en bewoners proberen de partijen rekening te houden.

In overleg reguleren van gebruik
Er zijn drie overleggen geweest met een groot deel van de hus. De aanleiding is het toenemend gebruik van de hus van de terreinen van de drie organisaties en de wens om dit meer te reguleren. Dit intensievere gebruik knelt op sommige plekken met het bezoek van recreanten en natuurwaarden van de gebieden. Er zijn op dit moment ongeveer 80 hus in Utrecht.

Overeenkomsten met gedragscode
Doel van het overleg is om te komen tot afspraken in de vorm van een overeenkomst voor gebruik van alle recreatie- en natuurgebieden in Utrecht van Staatsbosbeheer, het Utrechts Landschap en Recreatie Midden-Nederland. Een overeenkomst die rekening houdt met de wensen en mogelijkheden van de hus. Onderdeel van de overeenkomst vormt de gedragscode die de hus hebben opgesteld. Ook bij hen bestaat immers de behoefte aan duidelijkheid en regulering om uiteindelijk een goed gebruik van de terreinen te bevorderen.

Inschrijven
Terwijl er nog overleg over de overeenkomst plaatsvindt tussen de natuur- en recreatieorganisaties en de hus, kunnen hus al inschrijven voor een cluster. De provincie is verdeeld in vijf clusters. Inschrijving is mogelijk tot 7 december. Bij overtekening vindt loting plaats, zodat iedereen evenveel kans heeft. Niet geplaatste bedrijven komen op een wachtlijst. Het eerste jaar is een pilotjaar. Na dit jaar kijken we gezamenlijk of we de gemaakte afspraken kunnen realiseren.


Meer informatie
Bent u als hus nog niet betrokken of wilt u meer weten over de overeenkomst? Neem dan contact op door een email te sturen naar bakkers@utrechtslandschap.nl.

Fortissimo naar 5e plaats eerste divisie

20141110 COTHEN  De dames van handbalvereninging Fortissimo klimmen door een prachtige overwinning op Bentelo naar de 5e plaats in de eerste divisie.  Een mooie wedstrijd was te zien in Cothen. Vanaf minuut 1 waren de Cothense meiden veel sterker dan Bentelo.

Lees verder

Prijsuitreiking winnares prijsvraag Welnúh

20141110 UTRECHTSE HEUVELRUG  Donderdag 6 november heeft Yvonne Rots de bon voor een diner bij restaurant ‘Buitenlust’ in Amerongen in ontvangst genomen uit handen van Bertine van den Bosch, coördinator Communicatie en Vrijwilligers bij Welnúh.

vergroot foto

Yvonne heeft meegedaan aan de prijsvraag ‘Hoeveel vrijwilligers heeft Welnúh’ en had het juiste aantal vrijwilligers, 422, opgeschreven. Deze prijsvraag werd uitgeschreven in verband met het lustrum dat Welnúh dit jaar viert.

De winnares van de tweede prijs, een lunch bij restaurant ‘de Remise’ in Leersum, is Ilse Klunder. Thijs Aalbertsen heeft de derde prijs gewonnen: een lunch bij Julius Broodje in Doorn.
Willen de tweede en derde prijswinnaars contact opnemen met Welnúh via mailadres communicatie@welnuh.nl?
het nieuws van 11 november 2014
17e jaargang nummer 5301
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Koninklijke onderscheiding voor Maarten de Jongh uit Odijk

20141111 ODIJK / DE BILT Op dinsdag 11 november reikte burgemeester Ostendorp een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer  Maarten de Jongh (1935) uit Odijk. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer De Jongh, bioloog, neemt na bijna 20 jaar afscheid als vrijwilliger van het Utrechts Landschap. Hij was gids op de Pont van het Landschap en secretaris/publicist van de Kromme Rijn Commissie. Deze commissie verzorgt educatieve vaarten op de Kromme Rijn. Met zijn vakmanschap, uitgebreide kennis en enthousiasme heeft hij vele medevrijwilligers en inwoners van de provincie Utrecht geïnspireerd. Hij nam het initiatief voor educatieve vaarten voor de jeugd in het kader van het Watchproject, vaarten die later onder zijn leiding zijn omgezet in scholenvaarten en kindervaarten voor individuele kinderen met begeleiders.

De heer De Jongh stond aan de wieg van schoolbiologisch centrum De Boswerf in Zeist dat inmiddels ruim 35 jaar bestaat en is uitgegroeid tot een bezoekerscentrum waar op jaarbasis 20.000 bezoekers komen. Voor De Boswerf ontwikkelde hij een gevarieerd natuuronderwijsprogramma. Hij schreef ruim 230 artikelen voor het tijdschrift Natuur aan de basis, waarmee hij kennis overdroeg aan leerkrachten en kinderen.

Hij is ook al jaren actief voor het Witte Kerkje in Odijk, richtte samen met anderen de stichting Vrienden van het Witte Kerkje op en organiseerde vele activiteiten waaronder de jaarlijkse rommelmarkt.

Archeologische bodemvondsten bij aanleg tankstation

20141111 WIJK BIJ DUURSTEDE  In de afgelopen week zijn vroegmiddeleeuwse vondsten gedaan op de hoek van de Graaf van Lynden van Sandenburgweg en de Langbroekseweg in Wijk bij Duurstede.

vergroot foto

De vondsten werden gedaan tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan het ingraven van twee grote brandstoftanks voor de bouw van een tankstation. 


Door opgravingen van de voormalige Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) in de eerste helft van de jaren ‘70 van de vorige eeuw  is bekend, dat zich hier in de bodem resten van de vroegmiddeleeuwse handelsnederzetting Dorestad bevinden. Het onderzoek was direct naast een door de ROB onderzochte locatie. Er zijn nederzettingssporen en vondsten uit de periode tussen circa 500 en 900 na Christus gevonden. Wethouder Wil Kosterman zegt hierover: ‘De kans dat hier nog interessante sporen uit het verre verleden zouden worden ontdekt, was groot. Maar toch is het altijd weer een verrassing wat er gevonden wordt. We hopen natuurlijk dat we vondsten van eigen bodem straks in ons eigen nieuwe museum kunnen laten zien.’ 

In de opvulling van de aangetroffen kuilen en greppels zijn honderden fragmenten aardewerk en maalsteen uit het Duitse Rijnland, bot, glas, ijzerslak en resten van verbrand leem van huizen aangetroffen. Het intensief zoeken met metaaldetectoren heeft onder andere enkele zilveren munten opgeleverd, die afkomstig zijn uit het toenmalige ‘Friese’ en het ‘Frankische’ gebied. Deze vondsten symboliseren de belangrijke  rol die Dorestad in de vroege middeleeuwen heeft gehad als internationaal centrum voor handel en ambachtelijke productie. De archeologen zetten hun bevindingen in een rapport.

Frontale botsing in Bunnik

20141111 BUNNIK  In Bunnik zijn dinsdagochtend een Peugeot en een Mini frontaal op elkaar gereden op de smalle Marsdijk. Een van de bestuurders nam vermoedelijk de bocht iets te krap waardoor hij zijn tegenligger niet aan zag komen.

Lees verder

Uitstel werkzaamheden N227 in Langbroek

20141111 LANGBROEK  Sinds september voert de provincie werkzaamheden uit aan de Doornseweg/Cotherweg (N227) in Langbroek. Een deel van de werkzaamheden is inmiddels afgerond en de hoofdrijbaan van de Doornseweg is weer in gebruik genomen. De resterende werkzaamheden worden over de winter heen getild en verplaatst naar het voorjaar.
 
Werkzaamheden
De werkzaamheden aan de N227 zijn op 22 september van start gegaan. Gelijktijdig met de uitvoering van het noodzakelijke groot onderhoud aan de weg, wordt de inrichting van de weg op een aantal punten aangepast om de verkeersveiligheid en de leefbaarheid te verbeteren. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken en de doorgang zo goed mogelijk te borgen, is gekozen voor een gefaseerde aanpak waarbij steeds een gedeelte van de weg op de schop gaat. Op die manier hoeft niet de hele weg te worden afgesloten.

Uitstel werkzaamheden 
Technische problemen tijdens de werkzaamheden aan de Doornseweg veroorzaakten vertraging in de uitvoering. Ook bleek de gekozen werkmethode te leiden tot klachten en opmerkingen van bewoners. De provincie heeft daarom in overleg met gemeente Wijk bij Duurstede besloten om de gekozen werkmethode nog eens kritisch tegen het licht te houden en de werkzaamheden die nog in de planning zaten over de winter heen te tillen en door te schuiven naar het voorjaar van 2015.

Verkeershinder
Het tijdelijk stilleggen van de werkzaamheden betekent dat de N227 op dit moment weer is opengesteld voor al het verkeer. Er geldt nog wel een snelheidsbeperking op de Doornseweg tussen km. 13,50 en km. 14,45. Omdat de geluidreducerende deklaag vanwege lage temperaturen nu niet kan worden aangebracht, blijft de maximumsnelheid op dit traject 30 km/uur, om geluidhinder zoveel mogelijk te beperken . Deze maatregel geldt tot de deklaag is aangebracht. Dit is naar verwachting in het voorjaar van 2015.

Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen?
Volg dan @werkaandewegutr op TwitterOpbrengst Singelloop voor GSV

20141111 WIJK BIJ DUURSTEDE  De Singelloop 2014 is geweldig verlopen. Een gedeelte van de opbrengst is bestemd voor een goed doel en vorige week vond hiervoor de overhandiging plaats van een cheque van 500 euro aan Gehandicapten Sport Vereniging.

Lees verder

Website vol geschiedenis

20141111 WIJK BIJ DUURSTEDE  Coos van den Hoek, samensteller van het boek Wijk Toen Wijk Nu en bestuurslid van het Wijks Literatuurfonds, heeft het afgelopen jaar met noeste arbeid een bijzondere website gemaakt. Na eerst zijn idee voor een besloten groep Facebookers voorgelegd te hebben, ontwikkelde het idee om deze nieuwe website op te zetten.

Lees verder

Zeer geslaagd Lions diner

20141111 WIJK BIJ DUURSTEDE  Afgelopen vrijdag organiseerde Lions Levefanum voor de tiende keer het jaarlijkse Lions diner in de grote kerk op de Markt. Met ruim 130 deelnemers was het een groot succes.

Lees verder


Vogelwacht excursie

20141111 DOORN-DRIEBERGEN  De afdeling Driebergen-Doorn van de Vogelwacht  houdt een excursie  naar de polder Arkemheen, het Nuldernauw en de schuitenbeekdelta. De polder aan de zuidkant van het Eemmeer en het Nuldernauw is de favoriete winterverblijfplaats van veel vogels die in de zomer de toendra’s van noord Europa bewonen.

Het enigszins droevige roepje van de goudplevieren tussen de kieviten hoort in Arkemheen bij de overgang van herfst naar winter. Andere noordelijke gasten als de kleine zwaan hopen we iets noordelijker bij de Schuitenbeekdelta aan te treffen in gezelschap van verschillende eendensoorten.

Zaterdag 15 november 8.00u – 13.00uur
Aanmelden: 0343 – 414531 /  e-mail:sjeftenberge@vogelwacht-utrecht.nl
Vertrek: 8.00 uur Doorn (na afspraak 0343-414531 of e-mail).
Excursieleiding: Sjef ten Berge / Bouke ten Cate / Maria Veeeken
Kosten: €  4.00 pp(afrekenen met de chauffeur)

Open Werkplaatsen Driebergen zondagmiddag 23 november

20141111 DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 23 november zijn er weer Open Werkplaatsen in Driebergen. Drie kunst- en ambachtslieden laten zien hoe zij aan het werk zijn in hun atelier. Caroline Segeren is dit keer gastdeelnemer.

Zij is een ervaren glaskralenkunstenares. Ook vaste deelnemers Charlotte Molenaar met haar delicate viltwerk en Floortje Roetemeijer van atelier Het Serviesfabriekje demonstreren het maken van toegepaste kunst. De drie ateliers zijn op loopafstand van elkaar gelegen en zijn geopend van 12.00 tot 17.00. Naast het demonstreren is er van alles te koop. Een mooie gelegenheid voor cadeaus voor de komende decembermaand. Kijk voor meer informatie op www.openwerkplaatsen.nl

Emotion beads: bijzondere glaskralen
Glaskralenmaakster Caroline Segeren (Bosstraat 17) is gespecialiseerd in het maken van ‘emotion beads’. Dit zijn glaskralen die voor de eigenaren emotioneel geladen zijn doordat er bijvoorbeeld de as van een dierbare in is verwerkt. ‘Ik werk met Muranoglas dat ik verhit met een speciale glasbrander . Het verwerken van crematieassen van mens en dier in glas laat bijzondere luchtbelletjes achter. Bij elk persoon ziet dat er anders uit. Het lijkt mij erg leuk om op de Open Werkplaatsen te kunnen demonstreren hoe ik glaskralen maak’.

Unieke theemuts maken
Charlotte Molenaar (Stichting Ateliers Driebergen, Engweg 24G) laat op deze Open Werkplaatsen zien hoe zij een bijzondere theemuts maakt. Charlotte: ‘Samen met Floortje ben ik bezig om een unieke set theemutsen te ontwikkelen, die precies passend gevilt worden bij haar theepotten. Nu maak ik nog meer vormen en kleuren, een erg leuk project.’ Verder zijn in het atelier ook haar sjaals, hoeden en sieraden te zien, alles handgemaakt en naar eigen ontwerp.

Demonstratie theepot draaien
In het nieuwe kunstenaarscomplex op Bosstraat 1, waar vroeger het gemeentekantoor zat, demonstreert Floortje Roetemeijer in haar atelier Het Serviesfabriekje het maken van een van haar meest karakteristieke ontwerpen: de theepot. ‘Theepotten maken is altijd een erg lastige klus, omdat er zoveel onderdelen zijn die precies passend in elkaar gezet moeten worden. Buik, tuit, oor en deksel maak ik allemaal los, waarna ik het geheel monteer. Ook is mijn ‘winkeltje’ open met handgemaakte adventskandelaren, vazen, servies en unica.

Asielzoekers Overberg krijgen instructie om overlast tegen te gaan

20141111 OVERBERG  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat jonge asielzoekers die in Overberg verblijven instrueren om overlast in winkelcentrum De Ellekoot in Veenendaal te voorkomen. De asielzoekers gaan regelmatig vanuit Overberg naar het 3 kilometer verderop gelegen winkelcentrum.

Lees verder

Geen treinen door dodelijke aanrijding op spoor Driebergen

20141111 DRIEBERGEN  Door een dodelijke aanrijding op het spoor bij Driebergen, ter hoogte van de Arnhemse Bovenweg, rijden er geen treinen tussen Driebergen-Zeist en Maarn.

Lees verder

De Kluut te water

20141111 AMERONGEN  Afgelopen vrijdag 7 november was het zover? Een aantal donateurs van de crowdfundingactie Red de Kluut eerder dit jaar, mocht de naam van de boot onthullen: De Kluut.

vergroot foto

Na het feestelijk moment nam Hugo Spitzen, boswachter Utrechts Landschap, het roer en liet het gezelschap de schoonheid van de Amerongse Bovenpolder beleven. Op het vogeleilandje aangekomen, kreeg het gezelschap uitleg waarom de boot zo belangrijk is voor vogels zoals de kluut in dit gebied.
 
Utrechts Landschap deed dit jaar met drie projecten mee in de landelijke actie Crowdfunding voor Natuur. Twee van de drie hebben de eindstreep gehaald waaronder Red de Kluut.
Boswachter Hugo Spitzen, ‘Het is geweldig dat we deze speciale boot dankzij alle giften hebben kunnen aanschaffen. Het vogeleilandje is niet bereikbaar voor roofdieren en daarmee geschikt voor grond broedende vogels. Vorig jaar broedden hier maar liefst 24 paartjes kluut, drie paartjes visdief en een paartje kleine plevier. Al deze soorten zijn afhankelijk van korte vegetatie met veel kale plekken, zogeheten pioniersomstandigheden. Deze boot kan een maaimachine en het groenafval vervoeren van en naar het eilandje. Op deze manier kunnen we het helemaal vrijmaken van o.a. struiken en gras.’
 
Voorafgaand aan de onthulling werd de groep geïnformeerd en rondgeleid door het unieke natuurgebied. Iedereen was het met elkaar eens: ‘Het is goed dat we aan deze actie hebben meegedaan en dat De Kluut er nu is. Hopelijk kunnen er volgend jaar nog meer kluutpaartjes op het eilandje in de Amerongse Bovenpolder worden geteld’, aldus de enthousiaste donateurs.
het nieuws van 12 november 2014
17e jaargang nummer 5302

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Achterstand bij restauratie monumenten provincie Utrecht

20141112 UTRECHT  De provincie Utrecht heeft een flinke achterstand bij het restaureren van monumenten. Dat is aan het licht gekomen door een nieuwe manier van het beoordelen van erfgoed. Utrecht is de eerste provincie waar de nieuwe methode wordt toegepast.

Lees verder

Peuterspeelzaal Humpy in de gevarenzone

20141112 LANGBROEK  De antwoorden van wethouder Wil Kosterman op de vragen van raadslid Petri van de PCG over het voortbestaan van peuterspeelzaal Humpy in Langbroek laten aan duidelijkheid niets te wensen over. De peuterspeelzaal is gewoon te klein om zelfstandig te kunnen voortbestaan.

Lees verder

Ondanks tekort is begroting aangenomen

20141112 ODIJK  Ook al is het met een tekort van 889.900 euro over 2015 ‘ dat met behulp van bezuinigingen wordt verlaagd naar 515.300 euro ‘ is de begroting 2015-2018 met algemene stemmen aangenomen. Het tekort over 2015 wordt uit de algemene reserves gehaald.

Lees verder

Gemeenteraad neemt besluit over bijna 8 ton aan bezuinigingen

20141112 ODIJK  De gemeenteraad heeft vorige week een stevig besluit genomen. De komende drie jaar zal er in de gemeente Bunnik in totaal voor een bedrag van 783.600 euro worden bezuinigd op dienstverlening en het fysieke domein. Het sociale domein wordt met rust gelaten.

Lees verder

Verzet tegen komst Aldi

20141112 BUNNIK  Een aantal ondernemers heeft via een advocatenbrief aan gemeenteraad en college het dringende verzoek gedaan niet mee te werken aan de komst van een Aldi op het terrein van de Fruitveiling. Ook omwonenden stellen zich teweer via een brief richting de gemeente.

Lees verder

Bunninchem zet eerste stap richting privatisering

20141112 BUNNIK  De landelijke trend om verzorgingstehuizen te sluiten, is ook voelbaar in Bunnik. Woonzorgcentrum Bunninchem moet zich voorbereiden op steeds minder financiële steun vanuit de Rijksoverheid. Eind vorige maand presenteerde het bestuur van QuaRijn aan bewoners de mogelijkheid voor mensen met indicatie ZZP 4 om zelf het appartement te huren en bij QuaRijn zorg in te kopen.

Lees verder

Muziekschool vraagt leerlingen en ouders om hulp

20141112 BUNNIK  Muziekschool De Kromme Rijn wil met ouders en leerlingen in gesprek over de toekomst van de muziekschool. Tien jaar geleden werd al enorm bezuinigd en toen werd de muziekschool overeind gehouden door de inzet van Bunnikers. Dat is ook nu weer hard nodig.

Lees verder

Echtpaar Van Basten diamant

20141112 ZEIST  Riet (83) en Arie (84) Van Basten-Lodder vierden hun 60 jarig huwelijksfeest op 11 november. Een feest dat groots gevierd werd. Op de zaterdag vooraf was er een receptie met 100 gasten.

Lees verder

Het mysterie van het afgesloten bospad

20141112 OVERBERG / VEENENDAAL  Zeker dertig jaar loopt hij op gezette tijden vanuit Veenendaal-West zo het bos in. Even de benen strekken, frisse boslucht inademen, de hond uitlaten. Andere bewoners van de wijk menen te weten dat het bospad altijd open is geweest. Het wandel(bos)pad vanaf de Dwarsweg tussen de Slaperdijk en Landal Greenparks.

Lees verder

Vrees voor leegstand onderwijsgebouwen

20141112 WIJK BIJ DUURSTEDE  Er zijn zorgen over de toekomst van de nog te bouwen Hordenschool voor basisonderwijs. In deze school zullen De Driehoek en ’t Baken onderdak vinden. Maar op basis van de laatste tellingen van het aantal leerlingen dreigt volgens SP-raadslid Jan Oechies leegstand in de nieuwe school.

Lees verder

Fietsenkeuring basisscholen kent matig resultaat

20141112 WIJK BIJ DUURSTEDE  Met een matige opkomst tijdens de fietskeuring op de basisscholen, bleek de veiligheid van de fietsen wel naar een beter niveau te gaan. Van de bijna 1600 leerlingen van groep 3 tot en met groep 8 hebben bijna 950 kinderen hun fiets laten keuren.

Lees verder

Lokaal woningbouwproject gezocht

20141112 WIJK BIJ DUURSTEDE  De SP wil meer aanbestedingen van werkzaamheden bij de gemeente laten verrichten door lokale ondernemers. Voor de woningbouw zou de gemeente de grenzen verder moeten opzoeken door te kijken of er bij inbreidingslocaties meer samengewerkt kan worden tussen gemeente, kopers en lokale ondernemers.

Lees verder

Raad Zeist: Wethouder misbruikte haar functie niet

20141112 ZEIST  De Zeister wethouder Verbeek heeft geen voordeeltje gekregen tijdens de aankoop van een flat in haar gemeente. Die conclusie trok de gemeenteraad van Zeist dinsdagavond. Verbeek gaf in de raad tekst en uitleg over een flat die ze kocht als belegging.

Lees verder

Wijk in de race voor de Jong Lokaal Bokaal

20141112 WIJK BIJ DUURSTEDE  Gisteren heeft de gemeente 17 pedagogiek studenten van de Hogeschool Utrecht op bezoek gehad om de gemeente te beoordelen voor de Jong Lokaal Bokaal. De Jong Lokaal Bokaal is de jaarlijkse stimuleringsprijs voor gemeenten op het gebied van positief jeugdbeleid.

Lees verder

Nieuwe schenktijden voor stichtingen en verenigingen

20141112 ZEIST  De regels voor het verstrekken van alcoholhoudende drank gaan per 1 december veranderen voor alle stichtingen en verenigingen in de gemeente Zeist. De regels worden algemener en ze worden aangescherpt om concurrentie met horecaondernemingen te beperken. Dit staat in de verordening paracommercie die de gemeenteraad op 11 november heeft vastgesteld.
 
Horecaondernemers, stichtingen en verenigingen hebben in gesprekken met elkaar bepaald wat oneerlijke concurrentie is en hoe dit te voorkomen is. In de nieuwe regels staat bijvoorbeeld dat het niet langer is toegestaan alcohol te verstrekken tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard (zoals een verjaardagsfeest) en bijeenkomsten gericht op derden (zoals het verhuren van de kantine). Daarnaast is vastgelegd tot hoe laat alcohol schenken toegestaan is.
 
De nieuwe schenktijden
De verenigingen mogen alcohol schenken tijdens de volgende tijden:
    ▪    Korfbal-, voetbal- en hockeyverenigingen:
Maandag-vrijdag van 19.00 uur tot 24.00 uur.
Zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 19.00 uur, tenzij er wedstrijden eindigen na 17.30 uur. Dan is het toegestaan om 1,5 uur na de wedstrijd alcohol te schenken met een uiterlijke schenktijd van 21.00 uur.
    ▪    Tennis-, jeu de boules-, petanque- en verenigingen die meerdere sporten aanbieden:
Elke dag van 12.00 uur tot 24.00 uur.
    ▪    Overige sportverenigingen: Elke dag van 16.00 tot 24.00 uur.
Sportverenigingen mogen 12 tot 16 keer per jaar afwijken van de schenktijden als zij dit van te voren melden bij de gemeente. Voor de overige verenigingen en stichtingen geldt dat zij mogen schenken vanaf één uur voor de aanvang en tot uiterlijk één uur na afloop van de georganiseerde activiteit.
 
Toezicht
De gemeente Zeist heeft meerdere toezichthouders die op deze nieuwe regels gaan controleren en bevoegd zijn om op te treden. Bij een overtreding gaat de gemeente handhaven. Dit kan bijvoorbeeld een waarschuwing of een boete zijn.

‘Sloten Waterschap Vallei en Veluwe grotendeels schoon’

20141112 REGIO  De sloten in het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe zijn grotendeels schoon. Ongeveer 84 procent van de ruim 11.000 onderhoudsplichtigen hebben hun werk goed gedaan. Ruim 16 procent van hen moet alsnog aan de slag. Deze 1769 perceeleigenaren ontvangen een aanschrijving.

Lees verder

‘Kom in actie en doe uw Sportgala-voordracht’

20141112 UTRECHTSE HEUVELRUG  Heuvelruggers hebben nog tot maandag 1 december om sporters uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor te dragen voor het Sportgala. Evenals vorig jaar worden op het Sportgala zes gemeentelijke sportprijzen uitgereikt.

Lees verder

Tango, latin & jazz

20141112 AUSTERLITZ  Op zondag 16 november in het Beauforthuis een reis door de wereld van tango, latin en jazz met Wim Warman, dé tango-pianist van Nederland. Warman speelt dit concert op de Fazioli-vleugel in de speciale D9 stemming.

Van 1995 tot 1999 was Wim Warman de vaste pianist bij het wereldberoemde Sexteto Canyengue van Carel Kraaijenhof. Hij wordt geroemd om zijn tientallen composities en arrangementen die wereldwijd gespeeld worden.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
over de D9-stemming

Begin 2012 creëerde Gert Kramer(Doorn) een nieuwe muziekstemming gebaseerd op het negentallig/numerisch stelsel. Elke octaaf kent nu een volmaakt exacte verdubbeling. Deze wiskundige perfectie is hoor- en voelbaar in muziek en overal in de natuur te vinden.
Het is Danilo Cosucci (Perugia, Italië), werkzaam bij Evert Snel in Werkhoven, gelukt om de wiskundige theorie samen met Kramer te vertalen naar een muziekinstrument. Na zeer nauwkeurige afstemming van de vleugel ontstond daar ineens de perfecte vertaling: Divine 9 Music was een feit.
La Voce Divina pianoconcerten worden georganiseerd door het hele land. Velen gingen u voor en lieten wij met verbazing achter. Klik hier voor reacties van bezoekers.
De prachtige Fazioli 228 concertvleugel, nu in het Beauforthuis, is gestemd in deze nieuwe Divine 9 stemming.

zondag 16 november, 17.30u
Wim Warman – Tango, latin & jazz
entree € 22,50 | kleine beurs € 9,-


het nieuws van 13 november 2014
17e jaargang nummer 5303

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Duiken ondanks je handicap

20141113 DOORN / ZEIST  Bijna veertig kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking genoten op 7, 8 en 9 november met volle teugen van het zesde provinciale Jeugdsportweekend van Sportservice provincie Utrecht. Op vakantiepark RCN Het Grote Bos in Doorn maakten zij kennis met verschillende sporten en leerden ze nieuwe leeftijdsgenoten kennen.

Lees verder

Halfpipe terug in Cothen

20141113 COTHEN  De afgelopen week is er in Cothen een handtekeningenactie gehouden voor de terugkeer van de halfpipe bij het wandelpad aan de Rijnsloot. Deze is daar vier jaar geleden verwijderd in verband met vermeende overlast van hangjongeren op deze plek.

Lees verder

Vogelsnacks maken bij Bezoekerscentrum De Boswerf

20141113 ZEIST  Op zondag 23 november organiseert Bezoekerscentrum De Boswerf de activiteit ‘Chefkok voor vogels’. We gaan vetbollen maken en pindasnoeren rijgen. In de winter is het voor vogels moeilijker om aan voedsel te komen: het is dus een goed idee om in je tuin wat extra’s voor ze op te hangen.

Leuk om te zien hoe vogels naderhand in de tuin bezig zijn. De activiteit vindt plaats van 13.00 uur tot 16.00 uur in de schuur. Deelname kost € 2,50 per item. Leeftijd vanaf 4 jaar met hulp van een ouder/begeleider.

Voorproefje kerstvakantie
In de kerstvakantie heeft De Boswerf een programma met winterse activiteiten. Wat dacht je van een kinderkerst wandeling in het bos met na afloop warme chocolademelk op het terras? Of kom een mooie sneeuwbol maken voor thuis.
Houdt voor het programma onze website en de facebookpagina in de gaten!
 
Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.
Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

WOE + Gloria Lewis + Sativa

20141113 ZEIST  Liefhebbers van het zwaardere gitaarwerk opgelet! Op zaterdag  22 november  2014 komen de heren van WOE helemaal vanuit Zweden om Pop- & Cultuurpodium De Peppel te laten trillen met hun raw tuned rock ‘n roll WOE is momenteel bezig met een tour door Europa, waarbij De Peppel de enige Nederlandse stop zal zijn. Dus ben jij een heavy rock ‘n roller die van lage gitaren en zware riffs houdt, dank kan je dit niet missen.

vergroot foto

WOE zal worden bijgestaan door Gloria Lewis en Sativa. Gloria Lewis speelde onder meer met stonerhelden Karma To Burn en Green Lizard en is nu klaar om hun wall of sound over heel Nederland te verspreiden. De driekoppige stoner metalband Sativa blaast iedereen omver met hun sterke stoner-riffs.
 De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is € 8,- in de voorverkoop en € 12,- aan de deur. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.

SVMM neemt nieuw veld in gebruik

20141113 MAARN  Voetbalvereniging SVMM uit Maarn heeft zaterdag haar nieuwe kunstgrasveld in gebruik genomen. De opening werd verricht door wethouder Henk Veldhuizen.  De wethouder sneed samen met SVMM-voorzitter Dennis van Ravenswaaij en het jongste lid van de club Sim Lablans (5) een taart (in de vorm van het nieuwe kunstgrasveld) aan.

Lees verder
het nieuws van 14 november 2014
17e jaargang nummer 5304
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Afdelingen dicht door norovirus in verpleeghotel Zeist

20141114 ZEIST  Twee afdelingen van Warande Verpleeghotel Bovenwegen in Zeist zijn gesloten vanwege het norovirus. Dat meldt de vestigingsmanager vrijdag. Het norovirus is een besmettelijke buikgriep waar veel bewoners ziek van zijn. Zeker twintig bewoners zijn besmet met het virus, of hebben de ziekte de afgelopen week gehad

Lees verder

Zonetaxi van NS duurzaam van en naar station Driebergen-Zeist

20141114 DRIEBERGEN  Reizigers kunnen vanaf donderdag niet alleen heel comfortabel, maar ook duurzaam van en naar station Driebergen-Zeist reizen. Het treinstation is de eerste locatie waar NS Zonetaxi volledig met duurzame auto’s gaat rijden, elektrisch of groen gas.

Lees verder

Avond over energie-neutrale gemeente

20141114 BUNNIK  Op maandagavond 24 november organiseert Perspectief 21 een avond met presentaties en debat over een energie-neutralere gemeente Bunnik. Hier staat de vraag centraal hoe de gemeente zorgt dat de geplande woonwijk ten westen van Odijk ‘0-op de meter‘ wordt .

Lees verder

Petitie tegen centrumplannen Zeist ruim 700 keer getekend

20141114 ZEIST  Een petitie tegen het gemeentelijk plan om winkelcentrum Belcour nieuw leven in te blazen is al ruim 700 keer getekend. Ook op Facebook scharen zich honderden mensen achter de actiegroep ‘Centrumvisie Zeist NEE’.

Lees verder

Vrijwilligers steunen oproep tot behoud van de VVV locatie Doorn

20141114 DOORN  Donderdagavond was een groot deel van de vrijwilligers van de VVV Utrechtse Heuvelrug aanwezig op de commissie vergadering. Daar werd gesproken over de sluiting van locatie Doorn als informatiepunt. Voorzitter Jan Hoogstad hield een duidelijk betoog over de zienswijze van de VVV hierop.

Sluiting leidt tot teleurstelling voor een aanzienlijk deel van de toeristen. Veel toeristen stellen juist de persoonlijke benadering erg op prijs. Toeristen komen met de opmerking: “Wat fijn dat we hier nog geholpen worden.Op de Veluwe is er niemand meer die je nog op weg helpt! ” Dat maakt de Utrechtse Heuvelrug tot een sterk toeristisch gebied!

Volle zaal bij lezing over Cothen

20141114 COTHEN  Op donderdag 13 november gaf Kees Vernooy een presentatie voor de Zonnebloem Cothen/Langbroek in het muziekcentrum te Cothen. Naast zijn werk is hij altijd geïnteresseerd in zaken die met het leven in het Kromme Rijngebied te maken hebben. In dat verband schreef hij verschillende artikelen en werkte hij mee aan diverse boeken.

Lees verder
het nieuws van 15 november 2014
17e jaargang nummer 5305

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Honden Heuvelrug niet meer welkom op speelplekken

20141115 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hondenbezitters in de Utrechtse Heuvelrug kunnen binnenkort niet meer samen met hun hond én de kinderen naar een speelveldje. Bovendien moeten hondenbezitters begin 2015 voortaan ook op alle plekken binnen de bebouwde kom de poep van hun hond opruimen.

Lees verder

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Weijers uit Zeist

20141115 ZEIST / AMSTERDAM  Op vrijdag 14 november 2014 reikte burgemeester Koos Janssen een Koninklijke Onderscheiding, Officier in de Orde van Oranje Nassau, uit aan de heer Frank Weijers uit Zeist. Dit deed hij tijdens een Diner & Concert in het Concertgebouw in Amsterdam.

De heer Weijers heeft zich als Chairman Unilever Benelux in diverse nevenfuncties op bijzondere wijze ingezet voor de bevordering van de duurzaamheid in het Nederlandse en Rotterdamse bedrijfsleven, de realisatie van partnerschappen tussen Unilever en het Rode Kruis, de NOC*NSF/KNVB, de Chapter Foundation en het Wereld Natuurfonds. Ook hield hij zich bezig met gezondheidsbevordering door middel van Sport bij jongeren. In dit kader was hij onder meer initiator van OMO Buitenspeel Bond en verschillende SIRE-campagnes.

Cegatecx b.v. neemt metaalafdeling Biga Groep over

20141115 ZEIST Woensdag 12 november 2014 tekende het in Scherpenzeel gevestigde productiebedrijf Cegatecx het contract bij Biga Groep voor de overname van de metaalafdeling bij het sociaalwerkbedrijf in Zeist.

Cegatecx produceert en levert stroomgoten voor industriële spinnerijmachines die wereldwijd, aan de textielindustrie, worden geleverd. Ruim vijftien jaar lang produceerde en monteerde de afdeling Techniek van Biga Groep de stroomgoten voor Cegatecx. Omdat het werk op deze afdeling voor nieuwe medewerkers bij Biga Groep te specialistisch is, is Biga Groep in gesprek gegaan met Cegatecx, de grootste klant van de afdeling Metaal. Per 1 januari 2015 worden de werkzaamheden overgenomen door Cegatecx. De drie specialisten van Biga Groep die dit werk al jaren doen kunnen op basis van een detachering aan de slag bij dit bedrijf, hun werk kan dus worden voortgezet.
 
Voor Cegatecx is het van belang dat de gehele productie onder één dak plaatsvindt. Marc van Galen, directeur van Cegatecx licht toe; ‘We hebben te maken met een complex product en leveren alleen topkwaliteit. We kunnen ons werk zo voortzetten met de machines en knowhow wat in al die jaren is opgebouwd. Voor ons dus een logische stap om het werk in het pand van Biga Groep te kunnen voortzetten. Tevens biedt het de gewenste mogelijkheden voor de uitbreiding van onze productie- en marketingactiviteiten.’
 
Passend werk
Het werk wat de metaalafdeling van het sociaalwerkbedrijf voor twee andere bedrijven uitvoert wordt ook overgenomen door Cegatecx. Teamleider Peter Agterberg is blij met deze constructie. ‘Na al die jaren is het natuurlijk vreemd om afscheid te nemen van de coördinatie van dit werk maar we moeten ons richten op de toekomst. Het is natuurlijk mooi dat onze medewerkers Sakhi, Jan en Co dit werk kunnen blijven doen. Daarnaast zoeken we altijd werk wat voor meer mensen geschikt is in ons sociaalwerkbedrijf. Ik zou zeggen; kansen genoeg.’
het nieuws van 16 november 2014
17e jaargang nummer 5306

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Handbalsters Fortissimo winnen

20141116 COTHEN  De handbalsters van GOconnectIT/Fortissimo hebben een overwinning geboekt in de eerste divisie. In eigen huis won de ploeg uit Cothen met 32-24 van Targos Bevo HC.  GOconnectIT/Fortissimo bezet de vierde plaats, met vijftien uit elf.

Lees verder

SVL bekert verder

29141116 LANGBROEK  SVL beker verder door een 4-1 overwinning thuis tegen VVC 68.  Vooral de eerste helft kon VVC 68 het nog goed bijhouden maar na de rust werden bij vagen dat de VVC-ers van het veld gespeeld. Door dit goede resultaat zit SVL in de volgende ronde.

Lees verder

Voorlichting over Zorg in De Bron

20141116 DRIEBERGEN  Maandagmiddag 24 november organiseert het Seniorenplatform in de gemeente Utrechtse Heuvelrug een tweede voorlichtingsmiddag over de veranderingen in de zorg in Driebergen. Dat gebeurt in ‘De Bron’, Damhertlaan 87; de aanvang is 14.00 uur.

Wethouder Hans Nijhof geeft de aftrap. Daarna gaat het vooral over wat de komende veranderingen betekenen in de praktijk van alledag.

Twee inleiders
De bijeenkomst begint met een inleiding door Amerens Brouwer, beleidsmedewerker Zorg van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Zij vertelt vooral wat er anders zal gaan (en hoe dat zal gaan) rond de Wmo 2015. Daarna is er – onder leiding van Rozalien van de Kletersteeg, voorzitter van een van de organiserende seniorenorganisaties – vooral veel tijd voor het beantwoorden van vragen uit het publiek.

Na de pauze is het woord aan Hanneke Toebes, manager Vitras in Driebergen, Zij zal vooral de veranderingen rond de persoonlijke verzorging en de wijkverpleegkunde aan huis en rond de 24-uurszorg in de verzorgingshuizen toelichten. Ook na haar verhaal is er vooral veel aandacht voor de vragen vanuit de zaal.

Het Seniorenplatform is een samenwerking tussen de ouderenorganisaties ANBO, KBO en PCOB. Het platform organiseerde al vier (van de zes) voorlichtingsbijeenkomsten over de veranderingen in de zorg. Het werkt daarbij nauw samen met de gemeente. Alle betrokkenen vinden het van groot belang dat iedereen tijdig en goed geïnformeerd is over de veranderingen. Iedereen is dus van harte welkom, men hoeft van geen enkele organisatie lid te zijn. De toegang is gratis; in de pauze wordt koffie en thee aangeboden.

Orkest van Utrecht: 100% Dvorak!

20141116 ZEIST / UTRECHT  Op 22 en 23 november voert het Orkest van Utrecht (OvU) onder leiding van dirigent Michiel van Vliet een geheel Dvorak programma uit, waaronder het beroemde cello concert met een rijzende ster, de jonge cellist Joris van den Berg.

Het concert op zaterdagavond 22 november is in de Tuindorpkerk in Utrecht-Tuindorp en het zondagmiddag concert op 23 november is in de Broedergemeente in Zeist.

Het programma omvat de lyrische ouverture ‘In nature’s realm’ waarin Dvorak zijn grote liefde voor de natuur verklankt; een puur romantische inleiding van het concert.
Daarnaast staat dan het celloconcert, een van de meest geliefde werken voor de solo-cellist, dat veel technische vaardigheden van de solist vraagt, maar bovenal een prachtig sfeervol muziekstuk is.
Als finaal stuk is daar de achtste symfonie, een grotendeels opgewekt werk met enkele dramatische momenten; de klassieke vormen combineren prachtig met Boheemse volkslied elementen, waarmee ook deze symfonie het buitenleven naar binnen haalt.

Cello solist is Joris van den Berg (1986), een rijzende ster die al veel op internationale podia te horen is. Hij studeerde in Amsterdam bij Quirine Viersen en Godfried Hoogeveen en daarna in Engeland en Duitsland; hij won al diverse prijzen. Hij speelt op een bijzonder instrument uit het begin van de 18de eeuw, hem ter beschikking gesteld door het nationaal instrumentenfonds.

Welke muziekliefhebber droomt er niet van om ondergedompeld te worden in de muziek van Dvorak? Het Orkest van Utrecht geniet daar dit najaar met volle teugen van. In oktober heeft het orkest de symfonie al mogen uitvoeren tijdens een concert dat in samenwerking met een koor uit Boedapest uitgevoerd werd.

In de kerstvakantie voert het OvU traditiegetrouw kinderconcerten uit. Dit jaar wordt het Carnaval des Animaux van Saint Saens uitgevoerd.

Concert 22 november 2014, aanvang 20:15 uur: Tuindorpkerk Professor Suringarlaan 1, Utrecht
Concert 23 november 2014, aanvang 15:00 uur: Evangelische Broedergemeente, Zusterplein 20, Zeist

Eenzijdig ongeval N-229

20141116 COTHEN   Een jongeman die terugkeerde van een avond stappen zag vanuit lijnbus 41 een auto van de weg rijden, op de N-229 ter hoogte van de Korte Zuwe, en in de sloot belanden. Hij meldde het voorval aan 112.

Lees verder

Zeemansjazz van Zijlstra

20141116 AUSTERLITZ  Op vrijdag 21 november om 20.15 uur speelt Zijlstra zijn theaterconcert ‘Geen Krimp’ in het Beauforthuis. Jeroen Zijlstra, die zijn dorp zo mooi bezong in ‘Durgerdam slaapt’, speelt met zijn band heerlijke zeemansjazz. Hij wisselt weemoedige liedjes af met anekdotes uit zijn logboek, over o.a. Marten Toonder en een ode aan Maarten van Roozendaal.

Kortom, een avond vol mooie verhalen en wegdromen bij prachtige zeemansmelodieën.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

vrijdag 21 nov, 20:15 u. 
Zijlstra- geen krimp

Automobilist gewond bij eenzijdig ongeluk in Rhenen

20141116 RHENEN  Bij een eenzijdig ongeluk op de Grebbeweg in Rhenen is zaterdagavond de bestuurder van een auto gewond geraakt. Het is niet duidelijk hoe ernstig de verwondingen van het slachtoffer zijn.

Lees verder

het nieuws van 17 november 2014
17e jaargang nummer 5307
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Nieuwe voorzitter voor Wereldwinkel Doorn

20141117 DOORN  Het bestuur van wereldwinkel Doorn is blij met de nieuwe voorzitter, Guda Kraan, na het vertrek van Riet van Tuil, die 4 jaar deze functie vervulde. Riet had een grote expertise op het gebied van de Fair Trade organisatie. Maar de nieuwe voorzitter Guda zal een goede rol kunnen spelen vanwege haar contacten met de winkeliers in Doorn en haar ruime bestuurservaring.

De Wereldwinkel is nu nog op zoek naar een bestuurslid voor de begeleiding van medewerkers die in de winkel werken.
De Wereldwinkel draait geheel op vrijwilligers. Het doel van de winkel is om producenten uit de Derde Wereld te helpen hun omzet te vergroten, mits zij produceren onder Fair Trade omstandigheden. Dat betekent: een eerlijke beloning, aandacht voor de leefomstandigheden van de arbeiders en zorg voor het milieu.
Wereldwinkel Doorn werkt op diverse terreinen samen met de Wereldwinkel in Driebergen.

Odeon Strijkkwartet 30 november te Cothen

20141117 COTHEN  Op zondag 30 november zal in de Protestantse Kerk op de Brink in Cothen optreden het Odeon Strijkkwartet, bestaande uit Rami Koch en Else van Ommen, viool, Joost de Jong, altviool en Kees Melief, cello.

Lees verder

Blueskroegentocht op 29 november

20141117 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op zaterdag 29 november 2014 organiseren BluesinWijk en de Wijkse horeca voor de vierde keer een Blueskroegentocht. Bluesliefhebbers kunnen tussen 14.30 uur en 02.00 uur op twaalf locaties gratis & gezellig genieten van dertien bluesacts.

Lees verder

VLD naar de rechtbank

20141117 DOORN  Het bestuur van de VLD en omwonenden hebben bij de bestuursrechter te Utrecht beroep aangetekend tegen de afwijzing door de gemeente van de bezwaarschriften tegen de bouw van een stal voor ruim 900 biologische varkens op Molenweg 11.

De vereniging komt hiermee terug op haar eerdere conclusie  dat een gang naar de rechter weinig zou uithalen. De eerder bij de opstelling van het bezwaarschrift betrokken adviseur is – na bestudering van het voor de VLD negatieve besluit van het college van b&w – tot de overtuiging gekomen dat het beroep op de rechtbank kansen biedt.

Met name de volstrekte ontkenning door het college van het algemeen belang dat bij deze kwestie in het geding is, zal een centraal punt vormen in het beroep van VLD en omwonenden.
De gemeente is immers voorbij gegaan aan de schadelijke effecten van honderden vrij rondlopende varkens op mens en natuur. Zoals bekend zijn de gevolgen voor gezondheid en milieu van een open varkensstal met 900 varkens gelijk te stellen aan die van een gesloten stal met 18.000 beesten in de intensieve varkenshouderij. Conventionele stallen zijn immers onderworpen aan allerlei technische voorschriften over het tegengaan van uitstoot van schadelijke stoffen en stankhinder, die niet van toepassing (kunnen) zijn op in de buitenlucht vertoevende biologische varkens.
(bron: website vld)

Kinderboerderij Driebergen uit voorzorg dicht

20141117 DRIEBERGEN  De gevolgen van de vogelgriep-uitbraak in Nederland zijn ook in Driebergen zichtbaar. Kinderboerderij ’t Woelige Nest meldt dat het de deuren uit voorzorg ,,de komende dagen” gesloten houdt vanwege de uitbraak.

Lees verder

Uitslaande brand bij huizenblok in Cothen

20141117 COTHEN  In Cothen woedt een brand in een huis aan het Zandpad. Bij een woningblok van drie huizen slaan de vlammen uit het dak. Volgens de brandweer is het vuur ontstaan in de middelste woning. Voor zover bekend was er niemand in huis. De brandweer heeft moeite om via de smalle doodlopende straat het brandende huis te bereiken.

Lees verder
het nieuws van 18 november 2014
17e jaargang nummer 5308

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Brand Cothen door bewoner zelf aangestoken

20141118 COTHEN  De brand in het huis aan het Zandpad in Cothen waarbij bewoner Johan van de Weerd (49) om het leven kwam, is door hem zelf aangestoken. Dat heeft de politie geconcludeerd na forensisch onderzoek.

Lees verder

Zonnebloem huldigt jubilarissen

20141118 COTHEN / LANGBROEK  Op donderdag 13 november hield de Zonnebloem afdeling Cothen/Langbroek haar jaarvergadering. Na het behandelen van de agendapunten werden aan het eind van de vergadering 5 vrijwilligers/sters gehuldigd omdat zij ruim 10 jaar vrijwilligerswerk doen bij de Zonnebloem. Het zijn: Joan Oostveen; Mien Middelweerd; Martha Zumbrink; Gien Bouwman en Janny Zijderveld.

Lees verder

Park Vliegbasis Soesterberg opent op 13 en 14 december de poorten

20141118 SOESTERBERG  Na 100 jaar van beslotenheid opent Park Vliegbasis Soesterberg op 13 en 14 december haar poorten voor het publiek. Vanaf dit weekend kan iedereen de geheimen van dit unieke landschap zelf ontdekken. Ervaar het weidse uitzicht vanaf de voormalige landingsbaan en geniet van de bijzondere natuur.

vergroot foto

Voel de dreiging van de koude oorlog, wandelend langs als de zichtbare herinneringen uit het militaire verleden, zoals de ondergrondse atoomschuilkelder, munitiedepots, bunkers en shelters waar vroeger straaljagers in geparkeerd werden.
Elke dag gratis toegang van 10 – 16.00 uur.

Kom, ontdek, luister, hoor, zie, proef en doe in één van de shelters
In en rond de shelters (grote hangars waar vroeger de F15’s stonden) is van alles te zien, ontdekken, horen, proeven, doen en kopen. Er zijn diverse muziekoptredens:  bigbands, een fanfare, stevige rockmuziek en countrymuziek (maar dan in onze moerstaal). Jong en oud kan ook zelf aan de slag. Bijvoorbeeld in het natuurlab met natuuronderzoekjes. Of maak zelf een masker, versier een drone en laat deze vliegen op de vliegbasis.

Verder is er theater. Zo is er op zaterdag een kindervoorstelling: Mevrouw Groen en de Plastic Soep. Een sprookjesachtige vertelling voor kinderen van 3 t/m 8 jaar en iedereen die verder nog betoverd wil worden.
En natuurlijk is er op diverse plekken iets lekkers te proeven: Amerikaanse hotdogs, muffins, hamburgers en cheesecake bijvoorbeeld. Buiten kan iedereen de vliegbasis verkennen. Onderweg is kans op een ontmoeting met de schaapsherder en haar kudde. Of stap in de trekkertram of huifkar voor een rondrit over Park Vliegbasis Soesterberg.

Het hele programma staat op www.parkvbs.nl.
Het Nationaal Militair Museum: ruimte voor actie én bezinning
Op 13 en 14 december opent op Park Vliegbasis Soesterberg ook het Nationaal Militair Museum (NMM).  Het NMM vertelt de verhalen van de Nederlandse krijgsmacht op een interactieve. Indrukwekkende presentaties met beeld en geluid en persoonlijke verhalen van militairen en veteranen nemen de bezoeker mee in de wereld van de krijgsmacht. Tal van grote collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te zien.
Een van de hoogtepunten is het uitzicht vanaf de 33 meter hoge uitkijktoren over het landschap van de Utrechtse Heuvelrug, een prachtig recreatiegebied met schitterende fiets- en wandelroutes. Hier betaalt u entree. Kijk op www.nmm.nl.

Bert van den Brink’s bytes live vanuit het Beauforthuis

20141118 AUSTERLITZ  De briljante pianist Bert van den Brink speelt zondag 23 november om 20.15 uur in het Beauforthuis. Als een soort ‘pianist des vaderlands’ verrast Bert van den Brink al jaren vele abonnees per e-mail met een stukje muziek: van een hommage aan Toots Thielemans, bezinnende klanken rondom 4 mei tot een knotsgekke interpretatie op Peter Koelewijns Beestjes.

vergroot foto

Tijdens dit concert als feestelijke uitzondering nu eens live vanuit het Beauforthuis te beluisteren.
Kaarten zijn online te bestellen via www.beauforthuis.nl

zondag 23 nov, 20.15
Bert van den Brink

Gezamenlijk ontbijt bij start onderhoudsproject

20141118 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vroeg in de ochtend op maandag 17 november was het druk in de Van Brederodestraat. Nog in de schemering vierden buurtbewoners, medewerkers van aannemingsbedrijf Van Dillen en medewerkers van Volksbelang met een gezamenlijk ontbijt de start van een groot onderhoudsproject.

Lees verder

Van den Heiligenberg 1500-2000

20141118 WIJK BIJ DUURSTEDE / COTHEN  Op zondag 23 november om 12.00 uur zal in het Kersenmuseum het eerste exemplaar van het boek ‘Van den Heiligenberg 1500-2000. Dertien generaties boerenleven’ worden overhandigd aan mevrouw Wil Kosterman, wethouder van Cultuur.

Lees verder

Gezamenlijke kerstviering voor ouderen in Gemeente Bunnik

20141118 BUNNIK / ODIJK / WERKHOVEN  De gezamenlijke kerstviering voor ouderen in Gemeente Bunnik (65+) vindt dit jaar plaats op maandag 8 december in partycentrum De Landgoederij aan de Camminghalaan in Bunnik. Dit jaar vindt de viering in twee zalen plaats; er zijn dit jaar 315 plaatsen beschikbaar.

Lees verder

Luidklok begraafplaats wordt opgebouwd

20141118 ODIJK  De Vrienden van de Algemene Begraafplaats in Odijk hebben de opdracht gegeven voor het bouwen van een klokkenstoel voor de luidklok op de begraafplaats. Vorige week kwam de vergunning binnen van de gemeente. De bedoeling is dat de klok vanaf januari of februari 2015 luidt tijdens begrafenissen en herdenkingen.

Lees verder

Historie aan de oppervlakte bij Witte Huisjes

20141118 BUNNIK  Bij de Witte Huisjes in Bunnik is een historisch tegeltableau voor de voordeur weer zichtbaar. Jaren-, misschien wel eeuwenlang, lag het bedekt onder een dikke laag grind. De beheerders wisten wel van het bestaan af, maar sinds vorige week kan iedereen er weer van genieten.

Lees verder

Langbroek krijgt weer een supermarkt

20141118 LANGBROEK  Nadat er van de zomer het voornemen was om de supermarkt aan de Langbroekerdijk weer te openen, zijn er diverse gesprekken gevoerd met gemeente, volksbelang, Superrrr… en de Spar organisatie. Deze onderhandelingen hebben niets opgeleverd. V.O.F. Aalbertsen Brood en Banket realiseert nu vanaf 27 november een mini supermarkt, met steun an lokale ondernemers.

Lees verder

Zeist is voor de tweede keer Sinterklaasstad

20141118 ZEIST  Zeist is voor de tweede keer Sinterklaasstad. Omdat het hem vorig jaar zo goed beviel, heeft Sinterklaas weer zijn intrek genomen in Slot Zeist. Tot 5 december slaapt en werkt hij er.

De werkkamer, de pakjestestkamer, de Pietenslaapzaal, de speciale trainingszolder en zelfs de slaapkamer van de Sint, zijn voor nieuwsgierigen te bezichtigen.
 
Rondleidingen
Voor wie het echt wil meebeleven stelt Sinterklaas zijn tijdelijke onderkomen in Slot Zeist open. In de weekenden van 22 en 29 november zijn er overdag rondleidingen. Nieuwsgierigen kunnen een kijkje nemen en ervaren hoe hij het klaarspeelt om van 5 december een bijzondere dag te maken. De werkkamer, de pakjestestkamer, de Pietenslaapzaal, de speciale trainingszolder en zelfs de slaapkamer van de goede Sint, zijn dan te bezichtigen. Kaarten kunnen gekocht worden via www.zeistsinterklaasstad.nl, bij Hotel Theater Figi, de VVV of bij Het Slot zelf. Op 1 december 2014 bezoeken de scholen Het Slot van Sinterklaas.
 
Tour Sinterklaas voor Pietenfeest 22 november
Sinterklaas kreeg afgelopen zaterdag tijdens de intocht de sleutel van Slot Zeist persoonlijk overhandigd van burgemeester Koos Janssen. Zaterdag 22 november zal hij nogmaals een tour maken door Zeist voor het Pietenfeest. Kinderen kunnen dan op de Steijnlaan een Pietendiploma halen, op de Voorheuvel hun kleurplaten aan de Sint geven en op de 1e Hogeweg aan een puzzeltocht meedoen, waarbij er voor iedere deelnemer een cadeautje is. Hij brengt die dag ook een bezoek aan Den Dolder en Austerlitz.
Sinterklaasmusical Ron Boszhard 23 november
Op zondag 23 november om 13.30 uur staat Ron Boszhard in het kader van Zeist Sinterklaasstad met zijn musical “We doen alleen aan Sinterklaas” in theater Figi. Samen met de Pieten wacht hij op de komst van Sinterklaas. Ondertussen zingt hij met de hele zaal Sinterklaasliedjes. Kaarten zijn te koop via www.figi.nl.

Cultuurraad Utrechtse Heuvelrug zoekt nieuwe leden

20141118 UTRECHTSE HEUVELRUG  Bent u graag betrokken bij de de culturele activiteiten in de gemeente en beschikt u over een eigen netwerk en expertise in kunst en cultuur? Dan is de Cultuurraad op zoek naar u.

De Cultuurraad Utrechtse Heuvelrug is een onafhankelijk orgaan van en voor alle organisaties die (willen) bijdragen aan de kwaliteit van het culturele leven in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

De Cultuurraad kent als kerntaak het gevraagd en ongevraagd adviseren aan de gemeente over cultuurbeleid, kansen en knelpunten in de lokale cultuurpraktijk. Wij zijn wij op zoek naar nieuwe leden die actief deel wil nemen aan de activiteiten van de Cultuurraad.

Wat houdt de functie in?
1. Bijwonen van de vergaderingen en gerelateerde bijeenkomsten
2. Actieve betrokkenheid bij het culturele veld en daarover kunnen adviseren
3. Praktische ondersteuning bij de organisatie van bijeenkomsten

Tijdsinvestering
De Cultuurraad vergadert ca. 5 maal per jaar. Daarnaast zullen er in het kader van ontwikkelingen activiteiten en werkzaamheden verricht moet worden. Deze taken worden onderling verdeeld. Gemiddeld is de tijdsinvestering zo’n 4 tot 6 uur per maand.

Profielschets
Als lid van de Cultuurraad bent u;
– woonachtig in de gemeente Heuvelrug
– betrokkenheid bij kunst en cultuur in de gemeente Utrechtse Heuvelrug
– specifieke expertise en contacten op een van de deelterreinen van kunst & cultuur: podiumkunst, beeldende kunst & vormgeving, erfgoed/cultuurhistorie, literatuur, film
– beschikken over een redelijk netwerk in het betreffende expertisegebied
– bereid zich actief in te zetten ten behoeve van het culturele veld in de gemeente
– de Cultuurraad is tevens op zoek naar een penningmeester, beschikt u over enige (bestuurlijke) ervaring in het opstellen en bijhouden van begrotingen en jaarrekeningen, dan horen wij ook graag van u.

Bij de samenstelling van de Cultuurraad wordt voorts gelet op:
– Spreiding over de verschillenden kernen van de gemeente;
– Leeftijd;
– Verhouding man/vrouw
– (Bestuurlijke) ervaring

Wat biedt de Cultuurraad?
– een breed cultureel netwerk binnen de gemeente
– kennis van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer weten? Stuur dan een bericht sturen de Cultuurraad: info@cultuurraadheuvelrug.nl, graag voorzien van een beknopte motivatie + cv.

Speciale muziekdag op basisschool Meander

20141118 LEERSUM  Op basisschool Meander en het asielzoekscentrum in Leersum vindt donderdag een bijzondere muziekdag plaats. Deze dag wordt gehouden door maX Music en komt tot stand door het project Samenspel, van VluchtelingenWerk.

Lees verder

Toch drie nieuwe gymzalen voor Revius Lyceum

20141118 DOORN  Plaatselijke sportverenigingen kunnen garen spinnen bij een wijziging van het nieuwbouwplan voor het Revius Lyceum. Dankzij een nieuw collegebesluit krijgt de school voor voortgezet onderwijs aan de Driebergsestraatweg toch drie nieuwe gymzalen.

Lees verder

Dag van de Mantelzorg van Welnúh goed bezocht

20141118 DOORN  Op maandag 10 november werden zo’n 50 mantelzorgers van harte welkom geheten in de Raadszaal van het Cultuurhuis in Doorn. Deze middag werd mede georganiseerd door Welnúh.

vergroot foto

Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst was het forum waar de vraag centraal stond: ‘Wat heeft u als mantelzorger nodig?’ Het panel, waar onder andere wethouder Hans Nijhof deel van uit maakte, ging in op praktische en dringende vragen van de aanwezigen.
Daarna deelde Annet Werkhoven een bijzonder familieverhaal waar het zorgen voor elkaar als een rode draad doorheen liep. Victor Stok illustreerde dit door twee ontroerende liedjes ten gehore te brengen.
Ter afsluiting was er gelegenheid om met een hapje en een drankje na te praten.
   


—————————
Bijlage: Foto van de Dag van de Mantelzorg gemaakt door Ellis Plokker

Wekelijks koffie-uur senioren Maarn/Maarsbergen gestart

20141118 MAARN  Welnúh, ANBO en PCOB Maarn/Maarsbergen sloegen de handen ineen om een wekelijks koffie-uurtje voor alle belangstellende senioren in Maarn en Maarsbergen te organiseren. “Voortaan staan er elke vrijdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur vrijwilligers klaar om senioren met koffie, een koekje en een praatje een gezellig uurtje te bezorgen”, vertelt Manna Plaisier, consulent van Welnúh.

vergroot foto

“Bij de start op 7 november 2014 kwamen maar liefst dertig ouderen een kijkje nemen en het werd een leuke ochtend”. Locatie: het Trefpunt, Trompstaete 48. De koffie en thee wordt tegen kostprijs geschonken (€ 0,50 per kopje). Men hoeft geen lid te zijn van een organisatie: iedere senior is van harte welkom. Meer informatie: m.plaisier@welnuh.nl of bel 0343 523016.

Dag van Respect in groep 8

20141118 BUNNIK  De Dag van Respect wordt al weer heel wat jaren georganiseerd door Jongerenwerk De Schoudermantel. Dit jaar werden maar liefst 140 leerlingen van De Camminghaschool, De Anne Frankschool, De Delteykschool en De Sint Nicolaasschool via verschillende invalshoeken aan het denken gezet over het thema ‘respect’ .

Lees verder

Hangjeugd veroorzaak overlast in uiterwaard bij Elst

20141118 ELST  Omwonenden van de opgeknapte uiterwaarden in Elst willen dat de gemeente een gebiedsverbod afkondigt voor de avond en nacht op het terrein aan de Fabrieksweg. De buurt ervaart veel overlast van hangjongeren die harde muziek te draaien, vuurwerk af te steken en vuilnis achterlaten.

Lees verder
het nieuws van 19 november 2014
17e jaargang nummer 5309

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Motor Pont gestolen

20141119 BUNNIK  Het klinkt als een aflevering van het Sinterklaasjournaal, maar twee dagen voor de intocht van Sinterklaas werd de buitenboordmotor van de Pont van het Landschap gestolen, ergens tussen donderdag 13 november 15:00 uur en vrijdag 14 november 09:30 uur. Gelukkig was er snel een oplossing, zodat de intocht niet in gevaar kwam.

Lees verder

Personeel Gemeentewerf ondergebracht bij RMN

20141119 ODIJK/BUNNIK  Rond de zomer van 2015 gaat het personeel van de Bunnikse gemeentewerf vallen onder Reinigingsservice Midden Nederland (RMN). “Dat is een ingrijpende verandering”, aldus burgemeester Hans Martijn Ostendorp. “Maar we hebben er goed over gesproken.

Lees verder

Oordeel over voortbestaan Werkhof nabij

20141119 WERKHOVEN  Deze week komen ouders met kinderen op De Werkhof, op uitnodiging van de medezeggenschapsraad (MR) en in aanwezigheid van het bestuur De Oorsprong, opnieuw bijeen. De MR wil de 4 toekomstscenario’s doorspreken.

Lees verder

Aanmelden voor het Superteam toernooi in Cothen

20141119 COTHEN  Sinds de opening van sporthal De Rijnsloot te Cothen in augustus 1987 is het Superteam-toernooi een traditie geworden. Dit jaar is het al weer de 28e keer dat vele teams elkaar sportief zullen ontmoeten.

Lees verder

Geld vernieuwingsimpuls in het gemeentehuis

20141119 ODIJK  Tijdens de Begrotingsvergadering van vorige week, is besloten dat er jaarlijks 175.000 euro aan vernieuwing van de ambtelijke organisatie mag worden besteed. Een gesprek met burgemeester Hans Martijn Ostendorp over een mogelijke invulling hiervan.

Lees verder

Gaat verkoop Beverweerd door?

20141119 WERKHOVEN  Het wordt spannend deze laatste weken van november rondom de verkoop van landgoed Beverweerd. In het koopcontract tussen de huidige eigenaar Philadelphia en koper Dana Motek, staat dat per 1 december 2014 bij de notaris moet zijn gepasseerd.

Lees verder

Bomen langs de Singel zijn weer van de gemeente

20141119 ODIJK  Jaap Dekker en Hein Dorresteijn droegen vorige week woensdag in het Dorpshuis in Odijk symbolisch de bomen langs de Singel en op het Rijneiland over aan wethouder Rob Zakee. Dat gebeurde onder het toeziend oog van zo’n dertig mensen die allen op hun eigen manier bijgedragen hadden aan het Odijkse Bomenproject.

Lees verder

Stationsweg krijgt nieuw uiterlijk

20141119 BUNNIK  De hoek van de Stationsweg met de Molenweg in Bunnik wordt op dit moment flink ontwikkeld. De oude autogarage is gesloopt en op die plek verrijst op dit moment het nieuwe gebouw van Dental Friends. Begin volgend jaar start de sloop en nieuwbouw van de brandweerkazerne.

Lees verder

Geslaagde filmworkshop

20141119 ODIJK  Filmmaker Wim Zagt gaf afgelopen zondag een filmworkshop aan deelnemers van Bunnik over Bunnik, bij Broekies Buiten in Odijk. De deelnemers gingen in groepjes aan de slag met een (fictieve) tv-uitzending van Floortje Dessings ‘3 op reis’ op bezoek in Odijk.

Lees verder

Raadhuisplein Maarn behouden voor dorpsactiviteiten

20141119 MAARN  Na de weinig verkwikkende verkoopprocedure en daardoor gestrande verkoop van het gemeentehuis in Maarn is het lang stil geweest. Vrijdag maakte Nick Breur, voorzitter van de Stichting Vrienden Raadhuis Maarn echter bekend dat wethouder Gerrit Boonzaaijer de verkoop van het gebouw heeft losgekoppeld van het voorterrein met het oorlogsmonument.

Lees verder

De bizarre humor van Jeroen Leenders in het Beauforthuis

20141119 AUSTERLITZ  De winnaar van het Leids Cabaret Festival 2010 treedt op vrijdag 28 november om 20.15 uur op met zijn tweede programma getiteld ‘Geen Idee’.  Zoals zijn eerste show ‘Sorry, ik ben Jeroen Leenders’ een synopsis was van zijn eerste jaren als comedian, is ‘Geen idee’ een echte Jeroen Leenders-belevenis.

vergroot foto

Het heeft een begin en een eind, maar niet per se in die volgorde. In amper vier jaar tijd heeft Jeroen Leenders dan ook een reputatie opgebouwd die hem vooruitsnelt. ‘Die kerel is echt gek’ is een veelgestelde diagnose.
Als intelligentie ons natuurlijk voordeel is, dan is domheid de grootste bedreiging voor onze samenleving. In dat opzicht is de dood geen kwaad, maar een goed. En soms ook hilarisch. Meer dan ‘tonen’ doet Jeroen niet. Geen uitleg, geen verklaring, geen waarom. Want ‘Geen idee’ is het eerlijkste antwoord dat een mens kan geven, ongeacht op welke vraag.

Jeroen Leenders is het allereerste Belgische aspirant-lid ooit van de befaamde Comedytrain (Hans Teeuwen, Theo Maassen). De pers is loven over hem:

“De cabaretier verbluft met zijn vlijmscherpe statements in combinatie met een achteloze presentatie. … Juist door zijn naïeve kijk en vrolijke, losse presentatie pikt het publiek veel van Leenders en gaat het mee in zijn harde grappen.”  – de Volkskrant

“Zijn verhalen zijn soms zo absurd, dat het lijkt alsof hij het heeft uitgevonden. Met een grote lach verkondigt hij de verschrikkelijkste dingen. Deze Belg is echt gestoord.”  – Leidsch Dagblad

“Jeroen Leenders is wat je noemt een natural. …Leenders talent zit vooral in de nonchalante, gortdroge voordracht die zijn woorden een extra zwieper geeft.” – Het Parool

“De grappen zijn goed, de geschetste situaties treffend en herkenbaar, en Leenders balanceert perfect tussen absurdisme en toogpraat, tussen intellectuele doordenkers.” – De Standaard

“Aan het talent van Jeroen Leenders valt niet te twijfelen. (…)zijn publiek omarmt hem” – Camedy.nl
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl

vrijdag 28 nov, 20:15 u. 
Jeroen Leenders – Geen idee

het nieuws van 20 november 2014
17e jaargang nummer 5310
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Anton Houtsma overleden

20141120 WIJK BIJ DUURSTEDE  Zojuist bereikte de redactie het bericht dat oud burgemeester Anton Houtsma op 76 jarige leeftijd is overleden. Anton Houtsma was van januari 1977 tot oktober 2000 burgemeester in de gemeente Wijk bij Duurstede.

Lees verder

OM eist celstraf na dodelijk ongeluk vriendenclub

20141120 COTHEN/WIJK BIJ DUURSTEDE  Justitie eist een celstraf voor een jongeman uit Wijk bij Duurstede die augustus 2013 een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Cothen. Een 19-jarige vriend van hem, die als bijrijder in de auto zat, kwam daarbij om het leven. Een maat die achterin zat, liep een gebroken sleutelbeen op.

Lees verder

Poetshulp Heuvelrug naar twee uur per week

20141120 UTRECHTSE HEUVELRUG  De poetshulp op de Heuvelrug gaat in 2015 naar maximaal twee uur per week. In 2016 moet Heuvelrug verder bezuinigen op de poetshulp. Nu krijgen 1125 huishoudens op de Heuvelrug een wisselend aantal uur per week hulp in de huishouding.

Lees verder

Bouw honk De Voorn vordert gestaag

20141120 RHENEN De leden van de Rhenense hengelsportvereniging De Voorn zijn maar wat content, en dat mag nog maar een eufemisme worden genoemd. Na dertig jaar zonder een dak boven het hoofd te hebben rondgezworven in de gemeente Rhenen, heeft de vereniging nu dan eigenlijk een onderkomen.

Lees verder

TNO naar Wageningen met afdeling voeding

20141120 ZEIST / WAGENINGEN  De afdeling Food & Biobased Research van onderszoeksinstituut TNO verhuist naar Wageningen. TNO gaat per 1 januari een ‘intensieve samenwerking’ aan met Wageningen UR. Dat hebben beide instellingen woensdag gemeld.

Lees verder

‘Serious Heuvelrug groter dan ooit’

20141120 UTRECHTSE HEUVELRUG  Een groep van vijftien jongeren in de leeftijd 11 tot en met 16 jaar gaat dit jaar weer van start met een grote actie voor Serious Request, de goededoelenactie van radiostation 3FM. Vorig jaar werkte de groep nog onder de noemer Serious Doorn, maar dit jaar wil de organisatie het groter aanpakken.

Lees verder

Raymond van het Groenewoud in de Oosterkerk Zeist

20141120 ZEIST  Raymond van het Groenewoud geeft donderdag 27 november om 20.15 uur een concert in de Oosterkerk in Zeist. De man van Liefde voor muziek, Meisjes en Je veux de l’amour mag inmiddels bijna 65 zijn, van pensioen is geen sprake.

De rockende Vlaming zet de kerkzaal aan de Woudenbergseweg 44 op zijn kop. Samen met zijn ongeëvenaarde band die Raymonds enorme repertoire van binnen en van buiten kent.
De oudere jongere slaat z’n vleugels uit, tijd dat U op gaat passen, want Raymond is back, en hij is bijna volwassen!

Jongeren van dak jeugdinstelling in Zeist gehaald

20141120 ZEIST  Een arrestatieteam van de politie heeft drie jonge vrouwen van het dak van een jeugdinstelling in Zeist gehaald. De gedetineerde meisjes waren afgelopen avond kort na acht uur om onbekende reden het dak van de instelling voor probleemjongeren opgeklommen.

Lees verder

Vrijwilligers voor snoeiwerk in hoogstamfruit

20141120 KROMME RIJN STREEK  Het is weer winter, tijd om appel- en perenbomen te snoeien. De Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek doet dat in diverse hoogstamboomgaarden in het Kromme Rijngebied, en kan nog wel wat vrijwilligers gebruiken.

Lees verder
het nieuws van 21 november 2014
17e jaargang nummer 5311

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Drie jaar geleden reed ze nog auto!

20141121 ZEIST  Donderdagmiddag vierde A.P. Hoogendijk-Ten Boom in De Mirtehof haar honderdste verjaardag.  Hoogendijk- ten Boom werd in november 1914 geboren in Medan, op Sumatra. Ze solliciteerde als hoofdzuster op Sumatra en het was Hoogendijk die haar aannam, ‘‘op het kiekje’’. Hij is later haar man geworden .

Lees verder

Zeist onderzoekt permanente bewoning op camping Dijnselhoek

20141121 ZEIST  Zeist gaat extra controles uitvoeren op recreatiepark Dijnselhoek. De gemeente vermoedt dat huurders daar permanent in hun chalets wonen. De politiek reageert verheugd op het verscherpte toezicht.

Lees verder

Wandeling langs bijzondere plekken in het Amerongse Bos

AMERONGEN  Op woensdag 3 december is er vanaf 14.00 uur een wandeling met een gids in het Amerongse Bos, waarbij allerlei bijzondere plekken worden verkend. Door de variatie in boomsoorten en hoogteverschillen duiken er al snel veel verrassingen op.

We klimmen naar het bankje van Cor van waaruit men een schitterend vergezicht over Amerongen en het riviergebied heeft. Er wordt stilgestaan bij restanten van brandtorens. Op de route staan meerdere bomen van ruim twee eeuwen oud, dus vanaf het begin van de bosaanleg.
de gids vertelt U dus beperkt over het bos en het beheer ervan, maar laat vooral bijzonderheden en overblijfselen uit een ver verleden zien.
De wandeling duurt ruim anderhalf uur en is gratis; aanmelding is niet strikt noodzakelijk.

Vertrekpunt: Infocentrum Tabaksschuur Amerongen, Veenseweg 8 te Amerongen.
Parkeren bij Sportcomplex De Burgwal 9via de oostelijke rotonde) en via een pad naar de tabaksschuren lopen.
Neem voor meer informatie contact op met Hans van de Pol.
Tel. 0343-452188

Besluit over nieuw centrum Zeist uitgesteld

20141121 ZEIST  Het besluit over het nieuwe centrumplan Zeist wordt uitgesteld. De raadsvergadering stond gepland voor begin december maar wordt nu pas in januari gehouden. Reden voor het uitstel is het verzet van bewoners.

Lees verder
het nieuws van 22 november 2014
17e jaargang nummer 5312

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Driebergen weer met minimaal verschil onderuit

20141122 DRIEBERGEN  Hoofdtrainer Richard van Vliet wordt er onderhand helemaal gek van, want voor de zoveelste keer verliest zijn Driebergen met minimaal verschil. Ditmaal was het Hoevelaken dat met een 1-0 overwinning van het veld af wist te stappen. ,,De gifbeker moet denk ik helemaal leeg.”

Lees verder

DEV vergeet vertrouwen te tanken

20141122 DOORN  Tegen hekkensluiter Cobu Boys is het DEV Doorn niet gelukt een grote uitslag neer te zetten. De ploeg uit Amersfoort staat stijf onderaan en incasseert wekelijks een groot aantal tegentreffers. Het was dan ook de bedoeling van DEV om veel doelpunten te scoren, maar zij kwamen niet verder dan een 4-2 overwinning.

Lees verder

SVL kan omhoog blijven kijken

20141122 LANGBROEK Waar je als hoofdverantwoordelijke vooraf op hoopt, gebeurde voor SVL-trainer Jan Gaasbeek. Tegen Roda’46 kwam het in Leusden al heel vroeg in de wedstrijd, door een treffer van Glenn Molenaar, op voorsprong en kon de oefenmeester met een gerust hart de wedstrijd bekijken: ,,Ik had er direct een goed gevoel bij”, sprak hij dan ook na het laatste fluitsignaal.

Lees verder

Pork ’n Beans tijdens Wijkse Hoffmatinee

20141122 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op zondag 30 november zal de Wijkse Popmuziekvereniging om 16.00 uur weer een Hoffmatinee houden in Café ’t Hoff op de Markt in Wijk bij Duurstede, dit keer met Rock ‘n Soulband Pork ‘n Beans.

Lees verder

50% energie besparen en werk voor voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

20141122 REGIO  Een team van medewerkers van Biga Groep en een jonge werkzoekende vanuit de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) vervangen onder begeleiding van installatiebedrijf Lumeco, zevenhonderd lichtbronnen in het gebouw van de RSD. Dit levert de RSD een energiebesparing op van gemiddeld vijftig procent, bij een terugverdientijd van twee tot drie jaar. Daarbij biedt het project ook werkgelegenheid aan mensen die straks onder de Participatiewet vallen.

vergroot foto

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat centraal bij Lumeco; zij werken samen met een sociaal werkbedrijf uit de regio van de opdrachtgever en tijdens het renoveren van de armaturen wordt zoveel mogelijk materiaal hergebruikt. De RSD onderschrijft deze aanpak van harte en is daarom blij op deze manier samen te kunnen werken. ‘Behalve dat wij hiermee ons energieverbruik verduurzamen, geven wij als Sociale Dienst graag een goed voorbeeld hoe je kansen kunt creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’, aldus manager Bert van der Weij.

Samenwerking
Deze samenwerking is een mooi voorbeeld van de combinatie van het inzetten van medewerkers van het sociaal werkbedrijf en werkzoekende. Met de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015 vallen deze twee groepen, samen met de Wajong, onder één regeling. Voor een groot deel van deze groep is een baan vinden een probleem. Manager van het sociaalwerkbedrijf Biga Groep, Erik Ronk is enthousiast over dit project: ‘De medewerkers vinden het mooi werk om te doen. Geweldig om te zien hoe eenvoudig het kan zijn om werk te genereren voor deze groep mensen. Omdat het werk wordt uitgevoerd in een overzichtelijke werkomgeving, biedt het juist kansen voor mensen die anders niet snel bij een organisatie aan de slag kunnen. Biga Groep hoopt dat er meer slimme ondernemers, organisaties en gemeentelijke-instellingen gebruik gaan maken van dit concept.

Biga Groep is de ondernemende organisatie in Midden Nederland die voor vijf gemeenten de Wet sociale werkvoorziening uitvoert. Doelstelling van deze wet is het begeleiden van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk. Ook bieden zij trajecten aan andere groepen die moeilijk aan een baan komen. Biga Groep geeft maatschappelijk verantwoord ondernemen een gezicht.

De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD KRH) biedt een vangnet voor de inwoners van de gemeenten De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist die tijdelijk niet of onvoldoende in hun inkomen kunnen voorzien. Zij begeleiden inwoners bij het vinden van werk, bij schuldenproblemen en bij inburgering.

Uitnodiging Worldcafé op 13 januari: milieu en duurzaamheid

20141122 WIJK BIJ DUURSTEDE  De gemeente organiseert op 13 januari 2015 een Worldcafé over het thema milieu en duurzaamheid. Daarbij wordt de deelnemers in een uur tijd gevraagd om aan statafels terug te blikken op de resultaten van het Milieubeleidsplan 2010-2014 en vooruit te kijken naar de ambities op het gebied van milieu en duurzaamheid.

vergroot foto

 Daarbij kunt u aangeven wat u voor rol wenst en welke rol volgens u de gemeente daarbij in kan nemen. Na afloop is er een ‘netwerkborrel’. Het gemeentehuis is open vanaf 19.30 uur, het Worldcafé begint om 19.45 uur en tegen 21.40 uur kunt u de avond afsluiten met een drankje.

De milieuambtenaren Miriam Bensmann en Jelger Takken vinden dit Worldcafé een prettige manier om snel reacties en ideeën uit de samenleving te krijgen: ‘We horen graag uw mening over de uitvoering van de ambities uit het huidige milieubeleidsplan. Daarnaast is het fijn om met u een blik op de toekomst te werpen: wat wilt u? Wat is de rol van de gemeente daarbij? Wat kunnen we voor elkaar betekenen? Het is voor ons ook een moderne manier om met dit Worldcafé in gesprek te gaan.’

De thema’s die aan de orde komen bij het Worldcafé staan op de gemeentelijke website. Daar staat ook meer achtergrondinformatie, zodat u zich wat meer kunt verdiepen in het thema/de thema’s van uw voorkeur. Ligt milieu en duurzaamheid u na aan het hart? Reserveer dan 13 januari 2015 in uw agenda en meld u aan via email: mbensmann@wijkbijduurstede.nl! U krijgt van ons verdere informatie toegestuurd. Het aantal aanmeldingen is maximaal 40.

Wat        : Worldcafé
Wanneer    : 13 januari, van 19.30 – 22.00 uur
Waar        : Gemeentehuis, Karel de Grotestraat 30, Wijk bij Duurstede
Meer info    : www.wijkbijduurstede.nl/Inwoners/Milieu

<Onderschrift foto:> v.l.n.r.: milieuambtenaren Miriam Bensmann en Jelger Takken samen met gespreksleider Dieter de Vroomen (van bureau Goed Adviseren)

Bijeenkomst voor opgeruimde Wijkers

20141122 WIJK BIJ DUURSTEDE  Ergert u zich aan rommel  op straat en in de buurt? Pakt u het wel eens zelf op en stopt u het in de prullenbak? Dan helpt u mee om Wijk schoon en leefbaar te houden!  Weet u dat u niet de enige bent? In het hele land zijn er mensen die dit doen; ze worden wel  ‘Supporters van Schoon’ genoemd.

De gemeente en de Omgevingsdienst regio Utrecht, die hier samen het thema Zwerfafval aanpakken, willen graag weten welke mensen in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek al de handen uit de mouwen steken om zwerfafval aan te pakken in hun buurt, het park, op het sportveld of bij het schoolplein.

Daarom nodigen wij u uit voor een bijeenkomst op maandag 8 december 2014, van 19.30 tot 21.00 uur, in het gemeentehuis  (Karel de Grotestraat 30 in Wijk bij Duurstede). Het doel hiervan is om (nader) kennis met u te maken, ervaringen en ideeën uit te wisselen en samen te kijken naar een mogelijke opruimactie in 2015. U ontmoet bij de bijeenkomst andere zwerfafvalopruimers, de betrokken medewerkers vanuit de gemeente en de Omgevingsdienst en andere belangstellenden.

Een gezamenlijke opruimactie
Over zwerfafval praten betekent ook zwerfafval aanpakken. Het lijkt de gemeente en de Omgevingsdienst  een goed idee om de krachten van alle opruimers te bundelen en gezamenlijk een schoonmaakactie te organiseren. Elk jaar vindt in maart de landelijke Opschoondag plaats. Tijdens de bijeenkomst in december willen we met u bedenken of en hoe we in Wijk bij Duurstede deze landelijke actie in maart 2015 samen gestalte kunnen geven.

Wie mag in het zonnetje worden gezet?
Kent u iemand die al zwerfafval opruimt en het verdient om in het zonnetje te worden gezet? U kunt de naam van die persoon doorgeven aan mevr. Adrieke van Herk (van Omgevingsdienst Regio Utrecht):  telefoonnummer 06-20041139, emailadres a.vanherk@odru.nl. We besteden er aandacht aan tijdens de bijeenkomst!

Meer weten?
Heeft u nog vragen? U kunt via bovenstaand telefoonnummer of emailadres contact opnemen met mevr. Adrieke van Herk. Ook vindt u algemene informatie over zwerfafvalopruimers op www.supportervanschoon.nl.

PeppelParty Kidz

20141122 ZEIST  Op vrijdag 28 november 2014 is het weer dansen geblazen bij de PeppelParty Kidz in Pop- & Cultuurpodium De Peppel, dé disco voor kids van 8 tot 12 jaar.

Heb jij wel zin in een feestje? Kom dan naar deze altijd gezellige kidsdisco voor een te gekke avond! Er is een DJ die de tofste nummers draait en er kan lekker gedanst worden.

Deze maand staat er een dansworkshop op het programma. Dancemaster Aquiles zal deze avond een workshop Moonwalk geven! Een hartstikke leuke avond om gezellig met je vrienden en vriendinnen naar toe te gaan. Ben je binnenkort jarig? De PeppelParty Kidz is ook erg leuk voor je feestje! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 18.30 uur, en om 21.00 uur is het afgelopen. De entree is € 2,00.
het nieuws van 23 november 2014
17e jaargang nummer 5313
foto’s op flickr

foto’s op 500px

2e Laco Heuvelrugwedstrijd een succes.

20141123 DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag vond in het Laco zwembad in Driebergen de tweede Heuvelrugwedstrijd plaats. Deze wedstrijden wordt door Z&PC de Zwoer georganiseerd en bijna alle zwemploegen uit de regio (in totaal 11) doen aan deze wedstrijden mee. Doordat  er ook langere afstanden worden gezwommen is het een populaire wedstrijd.

De organisatie is altijd prima geregeld, als samenwerking tussen de zwemvereniging en het Laco zwembad. Het Laco zwembad is dan ook uitstekend ingericht om dit soort grote wedstrijden (bijna 200 deelnemers en ongeveer 30 officials) te herbergen.

Uiteraard hebben de zwemmers van de Zwoer nu ook veel concurrentie tijdens deze wedstrijden, maar dat is volgens de trainers ook nodig om uiteindelijk op een bepaald niveau te kunnen komen. Zonder alle deelnemers te noemen kan wel gezegd worden dat Sigrid Dogger een eerste plaats haalde op de 200 meter vrije slag en op de 100 rugslag, Pieter Ytsma wist de 200 rugslag bij de mannen te winnen en tevens een clubrecord te zwemmen op de 100 rugslag in een uitstekende 1.05,17. Ook Mart Niehoff deed van zich spreken door op de 100 rugslag de limiet te zwemmen voor de NJK begin volgend jaar.

Daarnaast waren er vele persoonlijke records te bewonderen en was de sfeer in de ploeg uiteindelijk prima. Dit werd nog versterkt doordat vorige week tijdens de competie ook al uitstekend was gepresteerd. Vorig jaar is de zwemvereniging gepromoveerd en het doel nu is om minimaal degradatie te ontlopen in de eerste klasse van het district en mogelijk een uiteindelijke plaats in de middenmoot bij elkaar te zwemmen.

Dalto start seizoen met overwinning

20141123 DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto/BNapp.nl zijn het Korfbal League-seizoen begonnen met een overwinning. De Driebergenaren versloegen KVS uit Scheveningen met 28-24.

Lees verder

Scherpenzeel en CDW spelen gelijk

20141123 WIJK BIJ DUURSTEDE  De matige resultaten van de laatste competitiewedstrijden brachten trainer Joost Kooijman op de gedachte om wel met hetzelfde team te gaan spelen als in die wedstrijden maar wel aangepast wat de positie van sommige spelers betreft. Als je dan al na enkele minuten achter komt is dat balen, maar kort daarna werd het gelijk, CDW had zich herpakt.

Lees verder

Duikers geplaatst aan David van Bourgondiëweg

20141123 WIJK BIJ DUURSTEDE  Afgelopen vrijdagochtend zijn aan de David van Bourgondiëweg ter hoogte van de van Gaasbeekstraat twee grote duikers geplaatst. Over deze duikers zal te zijner tijd een wegdek worden aangebracht.

Lees verder

Terug van weggeweest

20141123 DRIEBERGEN  Na een afwezigheid van twaalf jaar is een ‘oude bekende’ teruggekeerd in de Sint Petrus’ bandenkerk te Driebergen-Rijsenburg: het schilderij ‘De Graflegging’ van de schilder Barend Graat (1628-1709).

vergroot foto

Het schilderij hangt weer boven de zijuitgang aan de kant van het Maria-altaar. De afgelopen maanden is het schilderijintensief en minutieus gerestaureerd. Zondag is het schilderij aan het eind van de viering officieel onthuld.

Het schilderij is in 2002 opgeslagen vanwege de reconstructie van het kerkinterieur. Op dat moment was er geen budget voor restauratie van het schilderij.  Drie samenwerkende restauratie-ateliers uit Wageningen, Oosterbeek en Maarn bleken begin dit jaar bereid om de restauratie als ‘pilot’ ter hand te nemen. De restauratie is mede mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van Sint Petrus’ banden.

Lachen met VIOS in Langbroek

20141123 LANGBROEK  De acteurs van VIOS kunnen tevreden terugdenken aan de twee opvoeringen van hun jaarlijkse toneelstuk. Zowel vrijdgavond als zaterdagavond genoten zo’n honderd bezoekers van de komedie ‘Zo’n heerlijk huisje buiten’ van D.J. Eggengoor. Het was voor het eerst dat er in het nieuwe Dorpshuis werd gespeeld.

Lees verder
het nieuws van 24 november 2014
17e jaargang nummer 5314

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Brand in fabriekspand Wijk bij Duurstede

20141124 WIJK BIJ DUURSTEDE  De brandweer in Wijk bij Duurstede is maandagmiddag met veel materieel uitgerukt vanwege rookontwikkeling bij een slooppand aan de Singel. Het gaat  om een voormalig timmerfabriek van zo’n 700 vierkante meter. Aanvankelijk leek de situatie mee te vallen, maar de brandweer heeft de brand inmiddels opgeschaald naar grote brand.

Lees verder

Hervormde gemeente heeft jongerenwerker

20141124 WIJK BIJ DUURSTEDE  Om het jeugdwerk nog meer te stimuleren is Erica Termaat aangetrokken als Jongerenwerker in de Hervormde gemeente, PKN, te Wijk bij Duurstede. Samen met een klankbordgroep is het de bedoeling om het bestaande jeugdwerk te versterken.

Lees verder

Onverdiend verlies FC Driebergen in Hoevelaken

20141124 DRIEBERGEN  In een aantrekkelijke wedstrijd heeft FC Driebergen een kostbaar punt laten liggen tegen Hoevelaken in Hoevelaken. De thuisclub trok met 1-0 aan het langste eind waar een gelijkspel de juiste verhouding zou geweest zijn.

vergroot foto1  foto2  foto3  foto4

Al in de beginfase hadden de elf van trainer Richard van Vliet al een voorsprong kunnen nemen het was in de 9e minuut dat Elmar van Doorn een voorzet direct op zijn schoen nam en de keeper van Hoevelaken het keiharde schot tegen zijn lichaam kreeg in de korte hoek.

In de 11e minuut was het goed doorzetten van de mee opgekomen links back Gerwin v/d Klift die zijn afgemeten voorzet terecht zag komen bij de volledig vrij staande Kevin van Woudenberg ( die overigens een goede wedstrijd speelde) die schrok van de geboden kans maar hoog over schoot.
Het spel golfde op en neer maar ook Hoevelaken die wat kleine kansen kreeg maar steeds weer deze zagen mislukken door goed werk van de FC Driebergen doelman Michel van Bruggen.

De grootste kans (achteraf) kreeg spits Elmar van Doorn in de 21 e minuut toen een goed genomen vrije trap tegen de lat belande en de terug springende bal voor zijn voeten kwam maar door te snel te reageren i.p.v. een zacht tikje in een leeg doel te schieten schoot ook hij hoog over.

De grote domper kwam in de 35e minuut toen de bal verspeeld werd op ongeveer 35 meter van het FC Driebergen doel de speler van Hoevelaken bedacht zich niet en haalde verwoestend uit onhoudbaar voor de Driebergse goalie een schitterend doelpunt 1-0. Na dit onverwachtse doelpunt raakte de Driebergse ploeg even de draad kwijt en moest aanvoerder Paul van Hofwegen de bal van de doellijn halen. Rust 1-0

De tweede helft was ook zeer aantrekkelijk om te zien over en weer op de aanval spelende teams wat het kijkspel bevorderde.
In de 51e minuut een geweldige solo van Jelle Adema maar deze werd in zijn rush gestuit door een zware overtreding waar de trouwens uitstekende scheidsrechter niet op reageerde.
Het spel bleef aantrekkelijk en de neutrale toeschouwer zat op de gelijkmaker te wachten maar deze bleef uit ondanks de nog ingebrachte wissels werd er niet meer gescoord en verliet een zeer teleurgestelde FC Driebergen het gezellige Hoevelaken met weer lege handen.

Zaterdag as 29 november de thuiswedstrijd tegen Scherpenzeel aanvang 14.30

Schaerweijde dames 1 blijft winnen

20141124 ZEIST  Zondag 23 november speelde het dameshockey team thuis tegen HBS uit Bloemendaal. Vroeg in de wedstrijd kreeg het team een doelpunt tegen. De ploeg van de trainers Nikie Welschen en Razwan Ahmed wist snel de schade te herstellen en kwam voor de pauze zelfs op een 2-1 voorsprong.

Lees verder

Ook Wijk heeft last van vogelgriep

20141124 WIJK BIJ DUURSTEDE  De vogelgriep heeft ook gevolgen voor Wijk bij Duurstede. De geplande jaarlijks vogeltentoonstelling Zang en Kleur in het Wijkse Stekkie in het Feuniksgebouw aan het Walplantsoen moest worden afgelast. Maar ook voor de poeliers op de markt zijn het angstige tijden.

Lees verder

Voorlichting over Zorg in Allemanswaard

20141124 AMERONGEN  Maandagmiddag 1 december a.s. organiseert het Seniorenplatform in de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor de zesde maal een voorlichtingsmiddag over de veranderingen in de zorg.  Ditmaal zijn Amerongen en Overberg aan de beurt. De bijeenkomst vindt plaats in één van de nieuwe zalen in Allemanswaard.

Het adres is Allemanswaard 13, aan het plein langs de Koenestraat; de aanvang is 14.00 uur. Wethouder Hans Nijhof geeft de aftrap. Daarna gaat het vooral over wat de komende veranderingen betekenen in de praktijk van alledag.
Wmo, zorg aan huis en verzorgingshuizen

De voorlichting gaat zowel over de ondersteuning en de zorg thuis als over de veranderende situatie rond de verzorgingshuizen. De bijeenkomst begint met een inleiding door Jeannette Schoone, beleidsmedewerker Zorg van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Zij vertelt vooral wat er anders zal gaan (en hoe dat zal gaan) rond de Wmo 2015. Daarna is er – onder leiding van Marjolein Copier van het Seniorenplatform – vooral veel tijd voor het beantwoorden van vragen uit het publiek.

Na de pauze is het woord aan Dieke Buitink, locatiemanager Zorgcentrum Elim in Amerongen, onderdeel van Zorggroep Charim. Zij zal vooral de veranderingen rond de persoonlijke verzorging en de wijkverpleegkunde aan huis en rond de 24-uurszorg in de verzorgingshuizen toelichten. Ook na haar verhaal is er tijd voor vragen vanuit de zaal.
Het Seniorenplatform is een samenwerking tussen de ouderenorganisaties ANBO, KBO en PCOB. Het platform werkt voor deze serie voorlichtingsbijeenkomsten nauw samen met de gemeente. Alle betrokkenen vinden het van groot belang dat iedereen tijdig en goed geïnformeerd is over de veranderingen. Iedereen is dus van harte welkom, men hoeft van geen enkele organisatie lid te zijn. De toegang is gratis; in de pauze wordt koffie en thee aangeboden. De bijeenkomst duurt tot 16.00 uur.

Koninklijke Harmonie Doorn geeft kleur aan Doorn vanuit Maartenskerk

20141124 DOORN  De Koninklijke Harmonie Doorn stond op 21 en 22 november voor twee kleurrijke dagen in de Doornse Maartenskerk. Vrijdagmiddag werd een tweetal optredens gegeven voor ruim 300 schoolkinderen, zaterdagavond gevolgd door een concert van de Notenkrakers en het grote orkest.

Na een lange periode van voorbereiding, rondgang langs de Doornse basisscholen en vooral veel repeteren werden vrijdagmiddag ruim 300 schoolkinderen getrakteerd op een kleurrijk muziekspektakel. Onder meer de Pink Panther, Pirates of the Carribean en de Technicolor Dreamcoat kwamen voorbij.

Workshop schoolkinderen
Tijdens de rondgang langs de basisscholen maakten de leerlingen kennis met de blaas- en slagwerkmuziek van de KHD. Bijna 30 leerlingen raakten zo enthousiast dat zij zich aanmeldden voor een workshop op zaterdagmiddag 22 november. In een korte tijd maakten zij zich enkele instrumenten eigen, die ze `s avonds tijdens het concert mochten bespelen. Het enthousiasme spatte er af bij de kinderen, iets wat `s avonds tijdens het concert zou blijken.

Kleurrijk muziekspektakel
Zaterdagavond was het een groot kleurenpalet in een bomvolle Maartenskerk. De Notenkrakers brachten de eerste kleurklanken aan met nummers als Hey Soul Sister, Happy en Fireworks. Het grote orkest nam vervolgens het stokje over en deed alle kleuren van de Technicolor Dreamcoat eer aan. Van Deep Purple tot Blue Planet en van The White Tower tot Under Blagul Fana.

Het klapstuk voor de pauze was ongetwijfeld ‘Heigh Ho’. Onder leiding van onze eigen sneeuwwitje kwamen de workshopdeelnemers de kerk binnen en brachten zij extra kleur aan tijdens dit concert.

Na bijna 2 uur kleurrijke muziek eindigde de KHD met het prachtige stuk ‘Joseph and the amazing Technicolor Dreamcoat’. Dirigent Casper Dik kreeg voor dit slotakkoord een eigen Technicolor Dreamcoat aangemeten. Na afloop gingen de handen op elkaar voor een geweldig kleurrijk muziekspektakel.

Dikke winst Badmintonclub Doorn in Hoofdklasse

20141124 DOORN Het eerste team van Badmintonclub Doorn heeft gisteravond (vrijdag) met ruime cijfers gewonnen van BC Zetten. De Gelderse ploeg moest thuis in De Wanmolen een 0-8 nederlaag incasseren.

Met de winst verstevigt het team van vader Joost en zoon Daan van Klink, Justin Booij en Leon van Kempen zijn koppositie in de Hoofdklasse. Badmintonclub Zetten was vóór de gisteren gespeelde wedstrijd nummer twee. De vorige nummer twee in de competitie, Badminton 80, werd precies twee weken geleden (8 november) eveneens met 8-0 door de Doornaars aan de kant de gezet.

Openingsdubbels
Gisteren zette BC Doorn meteen al in de openingsdubbels de toon. Zowel het koppel Daan van Klink/Justin Booij als Joost van Klink/Leon van Kempen won zonder veel problemen in twee games. De eerste singlepartij bood de Zettense Mark Mombarg aanvankelijk behoorlijk partij tegen Daan van Klink, maar de jonge Doornaar won de eerste game uiteindelijk met 17-21. In de tweede game leek het verzet van Mombarg gebroken: 13-21. In de twee single was Joost van Klink duidelijk een maatje te groot voor Albert Getkate: 9-21; 8-21. Ook de derde heer, Justin Booij, gunde zijn tegenstander geen enkele game (16-21; 12-21), net als Leon van Kempen in de vierde single: 16-21; 17-21.

Allerlaatste
In de eerste van de afsluitende dubbels kwamen Jan Jonkheid en Albert Getkate net te kort voor winst in de eerste game: 19-21. Met 11-21 ging ook de tweede naar Doorn. Pas in de allerlaatste dubbel wisten Mark Mombarg en Serge Tissen een game voor de thuisploeg binnen te slepen. Nadat Van Kempen en Daan van Klink de eerste gewonnen hadden, sloegen de Zettenaren terug met 15-21. Vanzelfsprekend spanden die zich tot het uiterste in om nog tenminste één puntje te halen, maar zelfs dat gunden Van Kempen en Van Klink hun niet: 18-21. Komende zondag speelt BC Doorn uit in Wijchen tegen Smashing.

Belangrijke overwinning HDS tegen Laren

20141124 LEERSUM  In een zinderende wedstrijd die bol stond van de voetbalemotie sleepte derdeklasser HDS zondag drie belangrijke punten binnen tegen het hoog genoteerde Laren. De thuisploeg won met 3-2.

Lees verder

Winst voor Fortissimo in Naaldwijk

20141124 COTHEN  Zondag speelden de dames van handbalvereniging Fortissimo tegen Westlandia uit Naaldwijk.  Deze ploeg staat onderin de eerste divisie. Maar iedereen kan van iedereen verliezen in deze competitie. Omdat Fortissimo hoopt op een periodetitel, was het belang om te winnen groot.

Lees verder

Austerlitz verliest derby tegen FZO

20141124 AUSTERLITZ In een soms harde en rommelige wedstrijd heeft Austerlitz in de derby tegen FZO onverdiend verloren. In de 1e 10 minuten had Austerlitz enkele kleine kansjes, maar het was FZO dat tegen de verhouding in op 0-1 kwam.

Lees verder
het nieuws van 25 november 2014
17e jaargang nummer 5315

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Echtpaar Besijn-Boenink diamant

20141125 ZEIST  Het huwelijksaanzoek dat J.H. Besijn (91) 60 jaar geleden deed aan E. Boenink (90), was niet zijn eerste. Toen hij 10 jaar oud was en uit het voormalig Nederlands-Indië naar Nederland vertrok, stuurde hij haar al een kaartje met een bruidspaar erop.

Lees verder

Rector Michel ter Laak begint goed op De Breul

20141125 ZEIST  Sinds een kleine maand is Michel ter Laak de nieuwe bestuurder/rector van De Breul. Hij werkte hiervoor bij Nifterlake in Maarssen als rector. ‘’Daar heb ik 9 jaar gewerkt, en ik had het gevoel dat ik er klaar was. De school liep goed en de continuïteit was daar gegarandeerd.

Lees verder

Nieuwe jeugdafdeling bibliotheek Zeist

20141125 ZEIST  Vandaag, op dinsdag 25 november opent de nieuwe jeugdafdeling op de eerste verdieping van Bibliotheek Idea Zeist. Alle kinderen vanaf 8 jaar kunnen hier snuffelen tussen de boeken, want voortaan staan de boeken ingedeeld in werelden.

Lees verder

Wethouder Bunnik wil fietstunnel bij kruispunt Vroeg

20141125 BUNNIK  Een fietstunnel bij de kruising voor restaurant Vroeg lijkt wethouder Rob Zakee (P21) een betere oplossing, dan de oversteeksituatie met stoplichten die de provincie Utrecht daar wil realiseren. Tegenover ’t Groentje legt Zakee uit waar wat hem betreft de voordelen liggen.

Lees verder

Tieners slapen voor 3.000 euro buiten

20141125 ZEIST  De tienergroep van de Evangelische Gemeente Zeist heeft een sponsoractie voor Stichting Tear gedaan: Nacht Zonder Dak. Daarmee hebben ze maar liefst 3.000 euro ingezameld.

Lees verder

Bonnenregen voor mountainbikers Heuvelrug

20141125 UTRECHTSE HEUVELRUG  De komende periode is er in en rond de gemeente Utrechtse Heuvelrug extra toezicht op de regels die gelden voor mountainbikers en overige terreingebruikers, meldt Recreatie Midden-Nederland (RMN).

Lees verder

Spetterend jubileumconcert Scherzando

20141125 DRIEBERGEN  Op 22 november klonken in de volle Grote Kerk twee toegiften van het jubilerende koor Scherzando: Mnogaja Ljeta, een heus Russisch verjaardagslied, en samen met het publiek het slotdeel ‘Wo man singt ‘ uit de ‘Drieberger Lieder’.

Dit slotdeel werd o.l.v. dirigent Reinhard Reed Findenegg haast van zelfsprekend met het publiek ingestudeerd en verrassend goed meegezongen
Speciaal voor dit jubileumconcert heeft de jonge Kroatische musicus Bruno Vlahek deze liederen gecomponeerd. Hij genoot zichtbaar toen hij dit werk voor het eerst uitgevoerd hoorde.
Virtuoos begeleidde de pianiste Eleonora Semjonova het concert.
Op ludieke wijze bracht oud-lid Louk Berger de twintigjarige geschiedenis van het koor over het voetlicht.

Scherzando wist met groot enthousiasme sfeervolle klassieke muziek af te wisselen met liederen uit het geestige en lichte genre uit hun repertoire, dat in de loop der jaren is opgebouwd. Het vierde lustrum werd op zeer feestelijke wijze hiermee afgesloten.
Scherzando gaat verder: op 8 december is er een open repetitie-avond. Er is plaats voor tenoren en bassen. In het kader van 70 jaar bevrijding gaat het koor zich voorbereiden op ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins. Aanmelden bij: secretaris@scherzandokoor.nl

Ruzie over toezegging van oud-wethouder Homan

20141125 DRIEBERGEN  Er dreigt een fikse ruzie te ontstaan over er wat moet gebeuren met de twee panden aan de Traaij in Driebergen, waarin de Stichting Vroeger en Nu en het Funerair Centrum gevestigd zijn.

Lees verder

Zeister Ondernemers besparen met energiecoach

20141125 ZEIST  Ondernemers in Zeist besparen op hun energiekosten door gebruik te maken van de Energiecoach. Deze maakt een scan van het bedrijf, waardoor duidelijk wordt welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De gemeente biedt de Energiecoach aan om ondernemers te stimuleren te besparen op energiekosten en daardoor bij te dragen  aan het verminderen van de uitstoot van CO2. Woensdag 26 november geeft wethouder Johan Varkevisser het energie estafettestokje door aan Van Markus Autoschade Service.
 
Energiebesparende maatregelen
Op woensdag 26 november geeft wethouder Johan Varkevisser het energie estafettestokje door van. Peter Cortel, van Garage Peco, aan Rolph van Markus, van het bedrijf Van Markus Autoschade Service. Wethouder Varkevisser: “Het estafettestokje geef ik door om aandacht te vragen voor de concrete besparingsmaatregelen die de Energiecoach in beeld brengt. In ongeveer een uur tijd krijgt de ondernemer een goed beeld van de technische, organisatorische of  gedragsmaatregelen die hij kan nemen. Ook weet de Energiecoach welke beschikbare subsidies er zijn. Dit zijn belangrijke adviezen die geld besparen en bijdragen aan een beter milieu.”
 
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Peter Cortel, van Garage Peco is het hier mee eens: “De energie van ons bedrijf komt voor een groot deel van onze zonnepanelen, daarmee zijn wij een van de weinige garages die op zonne-energie draaien. Het is leuk om van klanten te horen hoe zij deze maatregel waarderen. Toch bleek bij het bezoek van de Energiecoach dat we nog een aantal eenvoudige energiebesparende maatregelen kunnen doorvoeren, onder andere door het isoleren van leidingen en het installeren van aanwezigheidsdetectie op verlichting. Dankzij de Energiecoach kunnen we weer een stapje verder zetten met maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
 
Informatie
Het inzetten van een Energiecoach is een van de velen stappen die de gemeente zet om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Zeister ondernemers zijn, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, hier ook mee bezig. Vorig jaar bezocht de Energiecoach diverse bedrijven in Zeist.
Ondernemers die een bezoek willen, kunnen contact opnemen met Energiecoach Erwin Mikkers, van de Omgevingsdienst Regio Utrecht via telefoonnummer: 088 – 022 50 00 of per mail: energiecoach@odru.nl. De Energiecoach is ook in 2015 weer beschikbaar. Meer informatie is ook te vinden op: www.zeist.nl/duurzaam
 
Duurzaamheidsprijs
Op 23 maart 2015 wordt opnieuw de verkiezing ‘Ondernemer van het Jaar’ gehouden waarbij ook een prijs te winnen is voor het meest duurzame bedrijf in Zeist. Voor meer informatie zie: http://www.nbe.nu/business-events/Zeist

Bekendmakingen gemeente Bunnik vanaf 1 december 2014 digitaal

20141125 BUNNIK  De gemeente Bunnik neemt jaarlijkse vele besluiten over zaken die gevolgen kunnen hebben in de woonomgeving van haar inwoners. Een vergunning voor een evenement, een verbouwing of het kappen van een boom. Tot nu toe publiceert de gemeente alle bekendmakingen op de wekelijkse gemeentepagina in De Nieuwsbode.
 
Wat gaat er precies veranderen?
Vanaf 1 december gaat de gemeente deze officiële publicaties en bekendmakingen publiceren in het zogenaamde elektronisch gemeenteblad Bunnik op www.overheid.nl.
 
Elektronisch gemeenteblad
Als een inwoner bijvoorbeeld wil weten of een buurtgenoot aangevraagde kapvergunning heeft gekregen en of er voor dat straatfeest een vergunning is aangevraagd kan hij/zij deze informatie vanaf 1 december in het elektronisch gemeenteblad op https://zoek.officielebekendmakingen.nl vinden.
 
Waarom gaat de gemeente elektronisch bekendmaken?
Vanaf 2014 zijn alle gemeenten in Nederland, dus ook Bunnik, wettelijk verplicht om regelgeving  (verordeningen) en verkeersbesluiten  elektronisch, dus digitaal, bekend te maken via www.officielebekendmakingen.nl. De wetgever wil op deze manier de toegang tot overheidsinformatie zo eenvoudig mogelijk maken voor alle burgers. Publicatie  van alle gemeentelijke bekendmakingen op internet past dus in de ontwikkeling van de digitale overheid.
 
De gemeente werkt hard aan de verbetering en uitbreiding van haar dienstverlening. Digitale publicatie van de bekendmakingen is daar onderdeel van. Uit gesprekken met de bevolking in het project Bunnikse Kwaliteit en uit eigen onderzoek is gebleken dat verdere digitalisering ook een wens is van de bevolking.
 
Wat zijn de voordelen van elektronische bekendmaking voor de inwoners?
·       Alle nieuws uit de buurt direct in de elektronische brievenbus via de e-mailservice.
·       Het is transparant, betrouwbaar, toegankelijk en blijvend beschikbaar.
·       Het is snel en zeker, men bepaalt zelf welke informatie men wil ontvangen.
·       De informatie is altijd binnen bereik en te raadplegen wanneer en waar het uitkomt (op tablet, PC, mobiele telefoon).
·       Het is duurzaam, goed voor het milieu, want het bespaart papier.
·       De informatie komt ook beschikbaar voor mensen die een Nee-nee sticker op hun brievenbus hebben.
 
Informatie op maat
Inwoners kunnen via e-mail op de hoogte blijven van wat er in hun directe omgeving gebeurt. Zij kunnen zich aanmelden voor de e-mailservice via https://zoek.overheid.nl. Daar kunnen zij aangeven voor welke postcodegebied(en) zij alle mededelingen willen ontvangen. Na aanmelding ontvangen zij automatisch een e-mail van de voor hen interessante bekendmakingen. Mensen kunnen deze service voor meerdere postcodes aanvragen, bijvoorbeeld ook voor hun moeder in Groningen en/of voor een oom in Zeeland.
Hoe blijft iemand op de hoogte die geen internet heeft?
Voorlopig blijft de gemeente op de gemeentepagina in De Nieuwsbode kort melding maken van alle elektronische bekendmakingen in de afgelopen week. Dit is uitsluitend een attenderingsservice. De officiële tekst van elke bekendmaking is te vinden in het elektronisch gemeenteblad. De gemeente is zich ervan bewust dat een klein aantal huishoudens niet over een internetaansluiting beschikt.  Voor deze groep mensen heeft de gemeente tijdens kantooruren een publiekscomputer beschikbaar. Ook kan men daarvoor in de bibliotheek terecht. De tekst van de bekendmaking is kosteloos verkrijgbaar. In bijzondere gevallen kan de tekst van de bekendmaking op verzoek kosteloos worden toegestuurd. Meer informatie hierover kan men verkrijgen bij de publieksbalie.
het nieuws van 26 november 2014
17e jaargang nummer 5316
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Bekende gezichten Volksbelang met vroeg-pensioen

20141126 WIJK BIJ DUURSTEDE  Drie bekende gezichten verlaten Volksbelang: bestuurssecretaris en oud-hoofd Klantencontacten Emmy Noordstrand, receptioniste Corry Rosengarten en consulent wijkbeheer Anton Winkel maken gebruik van de mogelijkheid om met vroeg-pensioen te gaan.

Lees verder

Raad worstelt met protesten

20141126 ZEIST  Bijna alle insprekers waren tegen het voorstel om de bus en ander verkeer over de Voorheuvel te laten rijden, 2 weken geleden op de hoorzitting in de muziekschool over de centrumvisie. Dat was de gemeenteraadsleden bepaald niet ontgaan.

Lees verder

Draagvlak ondernemingsfonds ter discussie

20141126 WIJK BIJ DUURSTEDE  Tot vorige week leek vrijwel iedereen te vinden dat een in te stellen ondernemersfonds een prima initiatief is. Dit door ondernemers zelf te runnen fonds voor zaken van collectief belang is een initiatief van Wijkse ondernemers en bij diverse gelegenheden omarmd door de gemeente.

Lees verder

Gemeente stoot begraafplaats Bunnik af

20141126 ODIJK/BUNNIK  De algemene begraafplaats in Bunnik kost al langere tijd veel meer dan hij opbrengt. Idee is nu om de Bunnikse begraafplaats over te dragen aan de Stichting Algemene Begraafplaats Odijk, die inmiddels al enige jaren met waardering de begraafplaats in Odijk exploiteert

Lees verder

Heuvelrug wil blowverbod

20141126 UTRECHTSE HEUVELRUG  Een algemeen blowverbod wordt het niet, dat kan de politie niet aan. Maar om overlast tegen te gaan wil de gemeente wel vast het blowen in bepaalde gebieden van de Heuvelrug verbieden. Morgenavond verandert de gemeenteraad hiertoe de algemene plaatselijke verordening APV.

Lees verder

Persverklaring Diakonessenhuis

20141126 UTRECHT / ZEIST /DOORN  Het Diakonessenhuis heeft het onderzoeksrapport van de externe onderzoekscommissie onder leiding van ir. Hein Abeln officieel in ontvangst genomen. Hieronder vindt u de persverklaring.

Lees verder

Zilveren CDA speld voor Fons van Bosbeek

20141126 ODIJK  In lokale CDA kring is vorige week na afloop van de algemene ledenvergadering, ter ere van zijn afscheid, de inzet van Fons van Bosbeek gememoreerd. Als dank ontving hij uit handen van burgemeester Hans Martijn Ostendorp de zilveren speld ‘.

Lees verder

Rekenkamercommissie is positief gestemd over handhaving


20141126 ODIJK  De rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand heeft in de gemeente Bunnik onderzoek uitgevoerd naar de handhaving van regels op het gebied van ruimtelijke ordening en bouwen. De rekenkamer noemt het handhavingsproces duidelijk, transparant en onpartijdig.

Lees verder

Buitenbureau sluit de deuren

20141126 BUNNIK  Het Buitenbureau van Janneke Eigeman en Maeike Pebesma sluit de deuren. Wat ooit begon als een initiatief om kinderen buiten bezig te laten zijn, groeide uit tot een succesvol concept waarmee Janneke en Maeike kinderen en volwassenen lieten genieten van hun eigen buitenomgeving.

Lees verder

Winnaars project ‘eenzaamheid’ bekend

20141126 ZEIST  Stichting Kerk en Samenleving en Humanitas Heuvelrug zijn de winnaars geworden van het eenzaamheidsproject ‘Samen (be)leef je méér!’ van de Van Tellingen-Pul Stichting (VTP). Zij kunnen de komende drie jaar rekenen op een jaarlijkse financiële ondersteuning van 12.500 euro en 7.500 euro .

Lees verder

Voorlichting over veranderingen binnen WMO

20141126 ODIJK  Om ouderen nader te informeren over veranderingen in de zorg per 2015 hebben de ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB de handen ineen geslagen. Op vrijdag 28 november tussen 13.10 uur en 16 uur is er een bijeenkomst in de Meenthoek bij het Witte Kerkje, Zeisterweg 34, Odijk.

Lees verder

Veel glas op rijbaan door crash in Maarsbergen

20141126 MAARSBERGEN  Op de N226 in Maarsbergen zijn dinsdagavond twee auto’s op elkaar gebotst. Het ongeluk gebeurde op de kruising met de Van Beuningenlaan.  Door de aanrijding belandde veel glas op de rijbaan.

Lees verder

Ostendorp blijft burgemeester van Bunnik

20141126 BUNNIK  Hans Martijn Ostendorp blijft de komende jaren burgemeester van Bunnik. De gemeenteraad heeft dinsdagavond unaniem besloten om hem voor te dragen voor een nieuwe ambtstermijn.

Lees verder
het nieuws van 27 november 2014
17e jaargang nummer 5317

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Forensenbelasting wordt vlaktaks

20141127 UTRECHTSE HEUVELRUG  ’Forensen’ op de Heuvelrug gaan het komende jaar allemaal hetzelfde betalen aan de lokale forensenbelasting: €210 De Heuvelrugforensen betalen geen ozb-belasting, maar maken vaak wel gebruik van de gemeentelijke voorzieningen. Daarom is ooit de forensenbelasting in het leven geroepen.

Lees verder

UWV: voor persoonlijk contact naar Utrecht

20141127 ZEIST / UTRECHT  UWV trekt zich per 12 december 2014 terug uit Werkplein Kromme Rijn Heuvelrug in Zeist. Reden hiervoor is dat klanten bij UWV veel zaken online kunnen regelen, zoals het aanvragen van een uitkering of het vinden van vacatures en kandidaten.

Lees verder

Rhenen wil snel starten met restauratie eerste deel Cuneratoren

20141127 RHENEN  De gemeente Rhenen hoopt dat in maart 2015 begonnen kan worden met de restauratie van de bovenkant van de Cuneratoren. Voor het onderste deel van de toren is nog geen geld beschikbaar. Wethouder Jan Kleijn heeft door een lening van 3 miljoen aan te gaan (met een looptijd van 60 jaar) nu een kleine 4 miljoen om uit te geven aan de restauratie en het eerste onderhoud.


Lees verder

Landbouw van vroeger herleeft in tabaksschuur

20141127 AMERONGEN  Een bijzondere tentoonstelling werd vorige week geopend in het informatiecentrum van Utrechts Landschap in Amerongen. De sfeervolle tabaksschuur aan de Veenseweg bood een warm welkom aan organisatoren van deze historische collectie landbouw handwerktuigen, aan de vrijwilligers die eraan meewerkten en vooral aan de oorspronkelijke verzamelaars die hun totale collectie beschikbaar stelden aan Utrechts Landschap (UL).

Lees verder

Gerard Weck treedt terug als Commissielid voor D66

20141127 UTRECHTSE HEUVELRUG Na voor D66 Utrechtse Heuvelrug een half jaar actief te zijn geweest als lid van de Commissie Bestuur en Middelen, heeft Gerard Weck voor zichzelf de balans opgemaakt. Hij treedt terug als Commissielid.

Het politieke handwerk in de Commissie heeft een andere dynamiek dan hij voor ogen heeft. Voor zichzelf ziet Weck te weinig ruimte om zich aan deze politieke dynamiek te willen aanpassen. “Met zevenmijlslaarzen door een porseleinenkast rennen, is lastig manoeuvreren”, zo drukt hij het zelf uit. “En voordat ik scherven veroorzaak, maak ik graag plaats voor iemand die beter politiek onderlegd is”, aldus Weck.

Fractievoorzitter Hugo Prakke en afdelingsvoorzitter Michiel Otto betreuren deze beslissing, maar begrijpen Wecks beweegredenen en respecteren deze. “Wij hebben enorm veel waardering voor de inzet van Gerard in de afgelopen periode. Wij vertrouwen erop ook in de nabije toekomst te mogen rekenen op zijn kritische, onafhankelijke inbreng. En we zien Gerard ook graag de komende periode actief betrokken in de ontwikkeling van het ondernemersklimaat in onze gemeente”, stellen Prakke en Otto.
De fractie van D66 Utrechtse Heuvelrug draagt in de raadsvergadering van 15 december 2014 Johan Klaassen, de nummer zes van de D66-lijst, als nieuw commissielid voor benoeming voor.

Eigenaar zonnepanelen vreest schaduw bomen Rhenen

20141127 RHENEN  Nu zijn de eikenboompjes langs het huis van Caroline van Dolder de Engelenweide in Rhenen nog klein. Ze vreest echter dat de bomen als ze straks gegroeid zijn de zonnepanelen op het dak van haar woning in de schaduw zetten.

Lees verder

Verswinkel open Langbroek

20141127 LANGBROEK  Afgelopen avond is onder grote belangstelling de nieuwe Verswinkel van de familie Aalbertsen in Langbroek geopend. De opening werd verricht door mevrouw Toos van Leeuwen. Mevrouw van Leeuwen was de echtgenote van Henny van Leeuwen, die vroeger altijd met de SRV-wagen door Langbroek reed

Lees verder

Dalto medekoploper na tweede zege

20141127 DRIEBERGEN  Dalto/BNApp.nl heeft ook de tweede wedstrijd in de Korfbal League gewonnen. Uit tegen LDODK won de Driebergse formatie met 26-24. Dalto begon sterk aan de wedstrijd en stond al binnen zeven minuten met 6-3 voor. De Friesen kwamen echter terug, en vlak voor rust namen ze zelfs een 13-12 voorsprong.

Lees verder
het nieuws van 28 november 2014
17e jaargang nummer 5318

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Tunnel onder Achterdijk vordert


20141128 BUNNIK  Sinds begin oktober het water uit de tunnel onder de Achterdijk is getrokken, wordt er hard gewerkt aan de constructie. Volgens Richard Bouman van Dura Vermeer is het eind december zo ver dat de liggers op het dak van de tunnel zijn aangebracht.

Lees verder

Stemmen staken over poep in bos

20141129 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hondenpoep staat als ergernis al heel lang heel hoog genoteerd. Hoe je dat moet regelen, de gemeenteraad kwam er gisteren weer niet uit. Geen gedoe meer: een algehele opruimplicht. Van hondenpoep. Voor alle hondeneigenaren. In de gehele gemeente. Plus een gebiedsverbod voor honden op kinderspeelplaatsen.

Lees verder

Dodelijk ongeluk op station Driebergen-Zeist

20141129 DRIEBERGEN Bij een ongeluk op station Driebergen-Zeist is een dode gevallen. Het slachtoffer werd vrijdagmiddag rond 12.00 uur aangereden door een trein. Reizigers die het drama zagen gebeuren worden opgevangen.

Lees verder

Start vermindering speelplaatsen in Leersum

20141128 LEERSUM  Binnenkort begint de gemeente met de vermindering van zeven speelplaatsen in Leersum. In de komende twee jaar krijgt de vermindering ook in de andere dorpen zijn beslag. In de gehele gemeente verdwijnt ongeveer de helft van de ca. 115 speelplaatsen.

Deze maatregel is een gevolg van de door de gemeenteraad vastgestelde bezuinigingen tijdens de kerntakendiscussie in 2012. Zij heeft toen besloten tot halvering van het budget voor het onderhoud van speelvoorzieningen. Door deze verlaging van het budget is er niet meer genoeg geld om alle speeltoestellen veilig te houden.

Om kapitaalvernietiging te voorkomen is gewacht met de vermindering tot het moment dat de speeltoestellen zijn afgeschreven. Omwonenden van betrokken speeltuintjes worden per brief van de werkzaamheden op de hoogte gebracht.

Inloopspreekuren financiële en administratieve vragen

20141128 DOORN  De organisaties Humanitas Heuvelrug en Schuldhulpmaatje houden in december in opnieuw inloopspreekuren voor vragen op financieel of administratief gebied, dit keer in Doorn. Bij de inloopspreekuren kan iedereen binnenlopen en zijn vraag voorleggen aan een vrijwilliger.

Als een vraag niet direct kan worden beantwoord, is het mogelijk om individuele ondersteuning te krijgen. Hulpvragers ontvangen een informatiepakket met daarin ook hulpmiddelen om overzicht te krijgen in hun administratie.

U kunt terecht op het adres Sitiolaan 179, 3941 PJ Doorn, op woensdag 10 december van 10.00 tot 11.30 uur en op donderdag 18 december 2014 van 19.30 tot 21.00 uur.

De vrijwilligers van beide organisaties hebben een training gevolgd. Zij begeleiden mensen ook thuis bij het op orde brengen van hun administratie of bij budgetbeheer. Zo nodig helpen zij bij het zoeken naar oplossingen voor (dreigende) schulden. Zij staan voor iedereen klaar, ongeacht afkomst, levensovertuiging of leefsituatie.

Golfclub Anderstein GEO-gecertificeerd

20141128 MAARSBERGEN  Directeur Jeroen Stevens van de Nederlandse Golffederatie heeft dinsdagavond het GEO-certificaat (Golf Environment Organization) uitgereikt aan Golfclub Anderstein. Anderstein is hiermee de vijftigste golfbaan die het internationaal erkende certificaat toegekend heeft gekregen.

Lees verder

Peppel Superjam

20141128 ZEIST  De Peppel Superjam is in het leven geroepen speciaal voor de gevorderde muzikant. Wil je meespelen met de komende soul- en jazzjamsessie op vrijdag 5 december 2014? Kom dan deze avond naar Pop- & Cultuurpodium De Peppel, meld je bij de sessieleider en dan word je uiteraard ingedeeld.

De backline is aanwezig, dus plug & play! Speel je geen instrument? No problem! Kom lekker kijken naar wat er op het podium gebeurt. De entree is gratis. De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur, kijk op www.peppel-zeist.nl voor meer informatie.
het nieuws van 29 november 2014
17e jaargang nummer 5319
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Onnodige nederlaag voor DEV

20141129 DOORN  Zaterdag derdeklasser DEV leed in Wijk bij Duurstede een onnodige 2-1 nederlaag tegen het plaatselijke CDW. DEV trainer Michel van Aken:,, Met name in de tweede helft waren we de betere ploeg. Maar verdedigend falen en wat scheidsrechterlijke dwalingen in de eindfase van de wedstrijd hebben ons de das omgedaan.”

Lees verder

VVA’71 komt slechte start niet te boven

20141129 ACHTERBERG  Als koploper moest VVA’71 tegen NSC Nijkerk voetballen, maar in de eerste helft lieten de mannen van Johan de Man totaal niet zien dat zij lijstaanvoerder zijn. In een slordige openingsfase moest het al vroeg twee treffers incasseren, waardoor het een hele nare middag werd.

Lees verder

Verdiend punt voor FC Driebergen

20141129 DRIEBERGEN  Een hard werkend FC Driebergen haalde in eigen huis een verdiend punt binnen. De 0-0 einduitslag tegen subtopper Scherpenzeel kwam met name op conto van de sterk keepende Driebergen goalie Michel van Bruggen die zijn ploeg tot het laatste fluitsignaal in de race hield.

Lees verder

SVMM krijgt loon naar werken

20141129 MAARN  Zaterdag vierdeklasser Maarn kreeg in de thuiswedstrijd tegen Veenendaal loon naar werken. Met 3-1 was de formatie van trainer Olaf Kersbergen te sterk voor de gasten uit veenendaal.  Na acht minuten speeltijd was het Veenendaal dat de score opende en de thuisploeg op een 0-1 achterstand zette. Maar vanaf dat moment was het SVMM dat het spel dicteerde en Veenendaal geen mogelijkheden meer gunde.

Lees verder

SVL gedeeld koploper

20141129 LANGBROEK Door de 3-1 thuisoverwinning van zaterdag eersteklasser SVL, is de ploeg van trainer Jan Gaasbeek gedeeld koploper. Gaasbeek:,, Een goede eerste helft werd afgewisseld met een een voor ons mindere tweede helft. We hebben in dat tweede deel op beslissende momenten verkeerde keuzes gemaakt en onszelf vaak onnodig in de problemen gebracht.

Lees verder

Protest tegen koopzondag in Zeist

20141129 ZEIST  In Zeist hebben PvdA, CDA, SP, ChristenUnie/SGP en NieuwDemocratischZeist zaterdag geprotesteerd tegen de koopzondag.  De partijen protesteerden tegen het voorstel van onder meer VVD, D66 en GroenLinks om de winkels elke zondag open te laten gaan.

Lees verder

Vrouw (89) beroofd van haar tas

20141129 LEERSUM  Vrijdagavond 28 november werd een 89-jarige vrouw uit Leersum het slachtoffer van een straatroof. De politie is op zoek naar getuigen. Rond 18.00 uur liep het slachtoffer op de Torenzichtlaan, toen zij door een man van haar handtas werd beroofd.

De dader, die vermoedelijk een leger(kleurige) jas droeg, ging er na de straatroof rennend vandoor en sloeg de Meidoornhaag in.

Signalement
        man
        ongeveer 25 tot 30 jaar oud
        rond de 1.70m lang
        getinte huidskleur
        kort, sluik haar
        gezet postuur
        hij droeg vermoedelijk een leger(kleurige) jas

Tips?
Heeft u iets gezien of weet u meer over dit incident? Neemt u dan vooral contact op met de recherche in Leersum via 0900-8844. Anoniem kunt u melding maken via 088-7000.

Nieuwe website over de provincie Utrecht

20141129 UTRECHT Op 27 november lanceerde gedeputeerde Cultuur Mariëtte Pennarts, de website UtrechtAltijd.nl. Vanaf dat moment kunnen bewoners van Utrecht, cultuurtoeristen, leerlingen en andere geïnteresseerden genieten van verhalen over onder andere heksen, heiligen, sporthelden en een opstandige vrouw.

UtrechtAltijd.nl is dé nieuwe website met verhalen over de provincie, toen hier en nu. U vindt er ook activiteiten, locaties en mooie voorwerpen over de rijke geschiedenis van de provincie Utrecht.

Op UtrechtAltijd.nl ontdekken bezoekers wat Utrecht hen te bieden heeft wat betreft cultureel erfgoed. Het is één digitale plek met een overzicht van alle activiteiten in de provincie. Van wandelingen tot de nieuwste tentoonstellingen, van lezingen tot kinderactiviteiten, van apps tot erfgoedgames.

Jan Vayne in Beauforthuis

20141129 AUSTERLITZ  Pianist Jan Vayne heeft improvisatie tot een ware kunst verheven. Of het nu om klassiek repertoire gaat of populaire hedendaagse muziek. Het is een bijzondere belevenis om naar zijn virtuose pianospel te kijken, maar bovenal te luisteren. Speciaal voor de Divine 9 stemming keert hij op donderdag 4 december terug naar het Beauforthuis, om het publiek kennis te laten maken met deze nieuwe stemming.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
In 1966 werd Jan Vayne geboren in het Drentse Zuidwolde. Reeds op vierjarige leeftijd kreeg hij pianolessen en toen hij tien jaar oud was, gaf hij al concerten en sleepte eerste prijzen in de wacht op concoursen. Wars van tradities en met een groot gevoel voor vrijheid doorbrak hij de scheiding tussen pop en klassiek. Jan Vayne heeft zich vanaf die tijd erop toegelegd om dit motto op de meest uiteenlopende manieren uit te dragen. Vrijheid laat zich niet vangen in hokjes. Deze gedachte staat bij Jan altijd voorop. Zowel in zijn leven als in zijn muziek. Zijn uitzonderlijke improvisatie talent en gedegen opleiding zijn daarbij van essentieel belang.

Divine 9 Music – de in 2012 gecreëerde muziek stemming is gebaseerd op de filosofie van balans en coöperatie, afgeleid van het kosmisch spiraliserende creatie principe. Overal in de natuur vinden we deze blauwdruk terug.

donderdag 4 december, 20.15 u
Jan Vayne improvisaties in de nieuwe D9-stemming
entree € 18,50 | steunprijs € 27
www.beauforthuis.nl

Zware crash op Utrechtseweg in Zeist

20141129 ZEIST  Bij een zware crash in Zeist is zaterdagochtend een automobilist gewond geraakt. De bestuurder schampte een lantaarnpaal op de Utrechtseweg en klapte tegen een boom.  Vermoedelijk is de automobilist even onwel geworden.

Lees verder

Protest tegen hogere snelheid op A12 bij Maarn

20141129 MAARN / MAARSBERGEN  Utrechtse Heuvelrug en de Vereniging Bewonersbelangen Maarn-Maarsbergen zijn faliekant tegen het besluit van het rijk om de maximum snelheid op de A12 tussen Driebergen en veenendaal te verhogen naar 130 kilometer per uur.

Lees verder

Boekspot geopend in Buurthuis De Brug

20141129 DRIEBERGEN  In Buurthuis De Brug in Driebergen is donderdag het officiële startsein gegeven voor de boekspot. Wethouder Nijhof van de gemeente Utrechtse Heuvelrug verrichtte samen met bezoekster Hanneke de officiële opening.

Lees verder

Uitbreiding C1000 in Elst opmaat nieuw winkelhart

ELST  De uitbreiding van de huidige C1000-supermarkt aan de Schoolweg in het lintdorp Elst moet de opmaat zijn voor het realiseren van een echt winkelhart in het dorp. Dat is de hoop van het gemeentebestuur van Rhenen. Het college van b&w wil toestemming verlenen voor de uitbreiding van de supermarkt, die straks een Albert Heijn wordt.

Lees verder
het nieuws van 30 november 2014
17e jaargang nummer 5320

foto’s op flickr

foto’s op 500px

HDS had recht op meer

20141130 LEERSUM  Zondag derdeklasser HDS had in de uitwedstrijd tegen koploper SCH  ’44 uit Harmelen meer verdiend. De 4-2 nederlaag van de Leersumse formatie was gezien de spelverhouding geen juiste afspiegeling van de wedstrijd.

Lees verder

Doorn riant aan kop in badmintoncompetitie

20141130 DOORN  Voor de derde achtereenvolgende keer heeft het eerste herenteam van Badmintonclub Doorn een 8-0 overwinning in de Hoofdklasse geboekt. Door de zege op het Wijchense Smashing staat het Doornse team zeer ruim aan de leiding in de competitie.

Zondag was het tevens de derde keer op rij dat de nummer twee in de competitie bezweek onder het Doornse geweld. Smashing werd voorgegaan door Badminton 80 (8 november) en BC Zetten (21 november). Na zeven speelronden staat BC Doorn 19 punten voor op BC Smashing, dat ondanks de nederlaag tweede blijft. Om aan te geven hoe riant de Doornse koppositie is: per wedstrijd zijn maximaal 8 punten te verdienen.

Derde game
De eerste dubbel tegen Smashing won het jonge Doornse duo Daan van Klink en Justin Booij in twee games: 11-21; 19-21. Vader Joost van Klink en Leon van Kempen hadden in hun partij wat meer moeite met Joran Smeets en Thomas Meurs en moesten een derde game spelen. Die mondde uit in een Doornse overwinning: 15-21.
Van Kempen speelt normaal als vierde zijn single, maar liet zondag zien ook als eerste heer goed uit de voeten te kunnen. In drie games won hij van Paul van Lieshout. Vader en zoon Van Klink wonnen hun partij in twee games, teamgenoot Booij had daar een derde voor nodig. Bij de afsluitende dubbels slaagde Smashing er niet in om nog een game te pakken.

Donderdagavond 4 december speelt Doorn om 20.00 uur thuis tegen de Huissense Badmintonclub.

GoconnectIT/Fortissimo periode-kampioen

20141130 COTHEN  Niemand had de verwachting of de ambitie aan het begin van deze competitie, dat de dames van handbalvereniging GOconnectIT/Fortissimo mee zouden gaan strijden om het kampioenschap van de eerste divisie.

Lees verder

HMS legt Austerlitz op de slachtbank

20141130 AUSTERLITZ  Een maand geleden behaalde Austerlitz op hetzelfde sportpark een 3-1 overwinning bij EDO. Bij buurman HMS was het vanaf het begin duidelijk dat er niets te halen was voor Austerlitz.

Lees verder

Dalto verliest thuis van Blauw-Wit

20141130 DRIEBERGEN De korfballers van Dalto hebben de thuiswedstrijd tegen het Amsterdamse Blauw Wit met 19-21 verloren.  De Driebergse ploeg kwam met 3-1 voor, maar moest daarna slechts in de achtervolging. De ruststand was 10-12, waarbij Barbara Brouwer een groot deel van de productie voor haar rekening nam.

Lees verder

Vrienden van SVF krijgen eigen walk of fame

20141130 COTHEN  De PR-commissie van SVF heeft een leuke actie bedacht om meer mensen bekend te maken met de Vrienden van SVF. Iedere nieuwe aanmelding mag een gratis tegel laten maken en komt in de heuse walk of fame.

Lees verder

Nieuwe thriller van M.P.O. Books

20141130 UTRECHTSE HEUVELRUG  Zojuist is ‘Cruise control’ verschenen, de nieuwe thriller van de Doornse schrijver M.P.O. Books. Daarin slaat een schutter toe onder cruisende homo’s op de Utrechtse Heuvelrug.

De recherche heeft grote moeite de dader te stoppen, want het blijft niet bij één moord. De schutter brengt ondertussen haatteksten in omloop waarmee hij lucht geeft aan zijn homohaat en waarin hij de politie uitlacht. Wie is toch deze meedogenloze moordenaar?
 
‘Cruise control’ is de negende thriller van de succesvolle regioschrijver M.P.O. Books. Al zijn boeken spelen zich af op en rond de Utrechtse Heuvelrug. Het gebruik van herkenbare locaties maken zijn misdaadverhalen extra boeiend. De liefhebber kan in dat opzicht zijn hart ophalen met de nieuwste roman. De schutter slaat overal toe en talloze bekende plekjes komen voorbij. Om de lezer te helpen de plaatsen delict te vinden, bevat het boek ook schetsen van de locaties.
 
“Een van de locaties is het bosgebied tussen Leersum en Maarsbergen, waar de ontknoping lijkt plaats te vinden en waar de spanning fors oploopt”, vertelt Marco Books. Ook van andere locaties zijn er schetsen in het boek te vinden, zoals van de Treekerpunt even ten noorden van Maarn, en de bossen bij Austerlitz. “Maar ook mijn woonplaats Doorn heeft een rolletje in het verhaal gekregen. Hoe? Dat ga ik natuurlijk niet verklappen!”
 
‘Cruise control’ is verschenen als luxe paperback, telt 288 pagina’s en kost 18,95 euro. De thriller is op voorraad bij The Read Shop in Doorn, bij de Bruna en Boekhandel Jacques Baas in Driebergen, bij de Bruna in Leersum en natuurlijk ook bij Boek en Koek in Maarn. Meer informatie is te vinden op www.mpobooks.nl.