1 november 2010

tijd: 10:20 uur  temperatuur: 10 °C

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Natuurwandeling

ELST  Op zaterdag 6 november a.s. om 14.00 uur staat op de parkeerplaats van de Plantage Willem III weer één van de vaste gidsen van Het Utrechts Landschap klaar om in ca. anderhalf uur u te verrassen met een veelheid van wetenswaardigheden over deze puinwaaier vlakte uit de periode van de ijstijden.

Naast de geologie komt tijdens de excursie natuurlijk ook de levende natuur ruimschoots aan zijn trekken.
Welkom  op deze prille novemberdag.         
Startpunt: Parkeerplaats Plantage Willem III tussen Elst en het ecoduct oftewel de wildpassage onder de N225 tussen Elst en Rhenen.
Deelname is gratis en van tevoren opgeven is niet nodig

Voor meer informatie:  www.utrechtslandschap.nl

Brandweerwedstrijden in parkeergarage Cultuurhuis

DOORN  In de parkeergarage van het Cultuurhuis in Doorn werden afgelopen zaterdag de jaarlijks terugkerende kringwedstrijden gehouden. Brandweer Doorn organiseerde de wedstrijden omdat dit korps dit jaar 85 jaar bestaat.

Lees verder op de website van De Kaap

Cabaretier Daniël Samkalden in Beauforthuis

AUSTERLITZ  In IK en de Wereld probeert de eigenzinnige cabaretier Daniël Samkalden zichzelf, het publiek en de rest van de wereld te omarmen. Een poging de mismaaktheid te accepteren, iedereen en alles te vergeven om, nog voor het eind van de voorstelling, als niets meer tussen hem en de ander instaat, te kunnen gaan bouwen aan een zonnige toekomst.

Zondag 7 november speelt hij in het Beauforthuis (Austerlitz). IK en de Wereld is een consessieloze muzikale conférence, een avant-gardistisch kleinkunstprogramma. Samkalden vond met zijn eerste twee geroemde en bekroonde programma’s een eigen genre uit, waarin niet de herkenbaarheid van het alledaagse, maar juist de onbeperkte verbeelding het uitgangspunt is. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 7 november, 17.30 uur 
Daniël Samkalden – IK en de Wereld (try-out) 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Beleef de houtoogst in het bos

MAARN  Het 100-jarig bestaan is voor de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging (KNBV) aanleiding om een informatieve dag te organiseren over de houtoogst. Op Huis te Maarn kan men op zondag 14 november van dichtbij zien hoe op een economische manier bos beheerd wordt.

Lees verder op de website van De Kaap

2 november 2010

tijd: 13:40 uur  temperatuur: 11 °C

Jagersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Stichting Gemeenschappelijk wonen met afasie opgericht

DRIEBERGEN Marianne Sybesma, Janneke van Weelderen en Gert Radstake hebben het initiatief genomen tot de oprichting van de stichting Gemeenschappelijk wonen met afasie. Het initiatief beoogt samen met toekomstige bewoners een woonvorm te creëren waarbij mensen met afasie en hun partners samen met lotgenoten in een voor hen geschikte woonomgeving zelfstandig kunnen wonen. Aan een aantal zelfstandige woningen worden gemeenschappelijke ruimten toegevoegd waar bewoners met elkaar en anderen contact hebben en activiteiten ontplooien. 

vergroot foto

Hulp en begeleiding  wordt in onderling overleg geregeld. Op deze wijze kunnen de bewoners een zo zelfstandig mogelijk leven leiden terwijl  het lotgenotencontact de kwaliteit van leven van zowel de afatici als hun partners in sterke mate positief kan beïnvloeden.

Marianne Sybesma, initiatiefneemster en voorzitter van de stichting: “Mijn man Watse Sybesma werd 10 jaar geleden getroffen door een hersenbloeding  met als gevolg halfzijdige verlamming, een lichte vorm van neglect en afasie. Gelukkig is hij nog wel in staat voor een groot deel te begrijpen wat er wordt gezegd en heeft hij ook zijn begrip voor zijn situatie en die van anderen grotendeels behouden. Vooral zijn gevoel voor humor maakt dat zijn omgeving positief op hem reageert. Mede hierdoor kon hij, ondanks een indicatie voor verpleeghuisopname thuis blijven wonen.  Het  zal een verlichting zijn om de zorg -en dan niet in de laatste plaats het communiceren met Watse – te delen met anderen.  Daarnaast zal gemeenschappelijke ondersteuning in combinatie met het contact met lotgenoten ook voor Watse heel positief werken”.

Gert Radstake, penningmeester van de stichting en oud directeur van een woningbouwvereniging vult aan: “Er zijn meer kleinschalige woon-/ zorgvoorzieningen, maar die zijn altijd alleen voor de bewoner met een zorgvraag en niet voor zijn of haar partner. In dit wooninitiatief, dat zal bestaan uit 15 tot 24 woningen, wordt zelfstandig gewoond door de bewoner met afasie én zijn of haar partner/mantelzorger”.

 “De deelnemers aan dit kleinschalige woonproject regelen zelf met behulp van hun PGB op welke wijze zij de zorg organiseren. Door het delen van zorg en voorzieningen met anderen wordt de taak van de verzorgende partner verlicht, aldus Janneke van Weelderen, secretaris van de stichting en Manager Zorg, met ervaring in onder meer de Neurologie”.

Met het realiseren van een respijthuis willen de initiatiefnemers in het project plaats bieden aan lotgenoten die ter ontlasting van hun mantelzorgers tijdelijk elders een onderkomen zoeken.
De Gemeente Urechtse Heuvelrug  is enthousiast over dit project en de Provincie Utrecht ondersteunt het initiatief met een haalbaarheidsanalyse en een projectleider. Daarnaast is de stichting in gesprek met een woningbouwvereniging over een locatie.

Last but not least vertelt het bestuur trots dat Emmy van Wijngaarden, voormalig wethouder ook is toegetreden tot het bestuur en voegen daaraan toe dat zij nog op zoek zijn naar een bestuurslid met juridische kennis.

Bent u geïnteresseerd en wilt u in dit project wonen  of heeft u vragen neemt u dan bij voorkeur per email contact op met de projectleider Anita Schimmel. E-mail anita.schimmel@kingarthurgroep.nl. Maar bellen mag natuurlijk ook 033-2012491.

De Meent 8 wint schoolkorfbaltoernooi

MAARN  Het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi is gewonnen door het team Meent 8. Zaterdagmiddag 30 oktober waren de wedstrijden de Twee Marken tussen kinderen uit de groepen 4, 5, 6, 7 en 8 van de Meent, de Ladder en de Merseberch.

Lees verder op de website van De Kaap

Overbodig of niet?

DRIEBERGEN In al haar wijsheid heeft de gemeente onlangs de rotondes in Driebergen een naam gegeven. Een tamelijk overbodige exercitie omdat er in Driebergen maar vier rotondes zijn: een in de Hoofdstraat, een in de Faunalaan en ook een in de Rijsenburgselaan en Arnhemsebovenweg. Behalve een naam geven, heeft de gemeente ook bedacht deze namen kenbaar te maken middels naambordjes per aangesloten straat. Bij de Rijsenburgselaan betekent dit dus vier naambordjes met als opschrift ‘rotonde Valentijn’. En dat alles in een tijd waar gemeenten extra op de kleintjes moeten letten.

vergroot foto

Eerste Rijsenburg-lezing

DRIEBERGEN  Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Sint Petrus’ bandenkerk in Driebergen houdt de bekende kerkhistoricus dr. Ton van Schaik op zondag 14 november de eerste Rijsenburg-lezing. De lezing begint om 14.00 uur in de kerk en is gratis toegankelijk.

Dr. Van Schaik behandelt de emancipatie van katholieken in Nederland, met als titel ‘Kleine Schaepen. Wegbereiders en navolgers van de Rijsenburgse geweldenaar’.
De parochiekerk van Sint Petrus’ banden geldt als een symbool van katholieke emancipatie omdat het in deze streek de eerste kerk was die na de periode van de schuilkerken mocht worden gebouwd.
Het is de bedoeling dat voortaan elk jaar een vooraanstaande spreker in de Sint Petrus’ bandenkerk de Rijsenburg-lezing houdt over een thema dat verband houdt met religie, historie en cultuur.

Nieuwe paden rond Huis Doorn

DOORN  Van de gedeeltelijke afsluiting van de parkeerplaats van Huis Doorn zijn intussen veel mensen op de hoogte. Minder bekend is de reden waarom er grote bergen zand en asfalt af en aan worden gevoerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen stormloop voor plantenruilbeurs

MAARN  Slechts een enkele ruil heeft er plaatsgevonden tijdens de Plantenruilbeurs van Maarn Wijzer afgelopen zaterdag buiten bij de Twee Marken. Het idee om overtollig groen uit eigen tuin te ruilen tegen een plant uit een andere moet kennelijk nog groeien.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM pakt voor 4e keer op rij drie punten

MAARN/MAARSBERGEN  Afgelopen zaterdag wist SVMM niet met sterk spel, maar wel op basis van wilskracht zich tot twee keer toe terug in de wedstrijd te knokken. Uiteindelijk maakte de individuele kwaliteit van de Maarnse ploeg het verschil.

Lees verder op de website van De Kaap

Volleybal: Winst voor Enervo; verlies voor Volleer

HEUVELRUG  In een week waarin zowel Enervo als Volleer een thuisprogramma afwerkte, leed Volleer twee nederlagen, terwijl Enervo tweemaal het zoet der overwinning proefde.

Lees verder op de website van De Kaap

Maarten Luther wandeltocht

AMERONGEN  In Amerongen wordt op zaterdag 6 november de Maarten Luther Wandeltocht gehouden in het van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. Het is een jubileumtocht met geheel nieuwe routes.

Lees verder op de website van De Kaap

3 november 2010

tijd: 11:30 uur  temperatuur: 12 °C

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Woninginbrekers aangehouden

DRIEBERGEN Afgelopen nacht kreeg de politie de melding dat er zou worden ingebroken in een woning aan de Faunalaan. Daar zag ze een man uit het raam springen. De man rende vervolgens weg en sprong in een brede sloot en verdween in de duisternis.

In de woning troffen agenten nog twee andere inbrekers aan, een 17-jarige jongen en een 20-jarige man, beiden uit Driebergen. De personen zijn ingesloten voor verhoor. De politie zet het onderzoek voort.

Kennismaken met vrijmetselaars

DOORN  Vrijmetselaarsloge Thorhem biedt belangstellenden de mogelijkheid om op 9 en 30 november kennis te maken met de vrijmetselarij in het algemeen, en loge Thorhem in het bijzonder.

Lees verder op de website van De Kaap

Badminton: Ruime zege voor BC Doorn

DOORN  Met ruime cijfers heeft Badmintonclub Doorn dit weekend gewonnen van Bavero. Het Doornse team won in het Oldebroek met 1-7. Daarmee liggen de Doornaars op koers voor het kampioenschap in de Hoofdklasse.

Lees verder op de website van De Kaap

4 november 2010

tijd: 13:40 uur  temperatuur: 15 °C

Kloosterlaantje Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Paddenstoelen, een fascinatie voor jong en oud!

ZEIST  Zelfs november kan nog volop in het teken van de paddenstoelen staan. Vandaar dat IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn nog 1 keer op jacht gaat naar paddenstoelen. Wie eerder nog niet mee heeft gekund moet deze gelegenheid zeker niet voorbij laten gaan. Vanaf de vroegste oudheid speelden paddenstoelen al een belangrijke rol in het leven van de mens.

vergroot foto

In een Egyptisch koningsgraf uit 1450 voor Christus werden wandschilderingen met afbeeldingen van paddenstoelen aangetroffen. Men at ze met wisselend succes. Rond paddenstoelen bestond veel angst voor magie. Hoewel het onderzoek naar paddenstoelen nog in de kinderschoenen staat, weten veel volwassenen inmiddels wel beter. Kinderen bezitten gelukkig nog hun magische denken. Deze novemberexcursie is dan ook zowel voor kinderen als volwassenen bestemd, met ieder een eigen wandeling. We komen aan het einde van de middag weer samen en wellicht kunnen de volwassenen dan nog heel veel van de kinderen leren.

Zondag 14 november van 14.00-16.00
Start: Hoek Lorentzlaan/Jagerssingel te Zeist

Koffie en thee na afloop (vrijwillige bijdrage)
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Jongeruh-krant in de maak

DOORN  ‘Jong in 2010’, dat is het thema van de Jongeruh-Krant waar tien Revianen deze week hard aan hebben gewerkt. De krant is een onderdeel van de maatschappelijke stages van het Revius Lyceum.

Lees verder op de website van De Kaap

Kees Jansma kietelt sponsors DEV

DOORN  DEV is een businessclub begonnen. Kees Jansma, de perschef van het Nederlands elftal, hield een verhaal over kwaliteit bij de opening van deze club. DEV wil graag een nieuwe accommodatie.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubileumboek Sint Petrus’ banden

DRIEBERGEN  ‘Banden voor het leven’ is de titel van het boek over de bijzondere geschiedenis van de nu 200-jarige Sint Petrus’ banden-kerk en –parochie in Driebergen-Rijsenburg. Niet eerder is die geschiedenis zo uitgebreid en gedocumenteerd beschreven. Petrus Judocus van Oosthuyse wist ‘het wonder van Rijsenburg’ te realiseren en liet de unieke Empire-kerk bouwen. De alomvattende beschutting van de katholieke enclave heeft een andere gedaante aangenomen.

vergroot foto uit 1902

 Ook na het ‘rijke Roomsche leven’ is het Rijsenburg-gevoel blijven bestaan en vormt de Sint Petrus’ bandenkerk nog steeds het middelpunt van Rijsenburg.
Het ruim 100 pagina’s tellende en royaal geïllustreerde boek is dit jubileumjaar te koop voor de gereduceerde prijs van 10 euro.
Op zondag 14 november neemt de Heer van Rijsenburg, baron Van Rijckevorsel, het eerste exemplaar van ‘Banden voor het leven’ in ontvangst, na afloop van de Rijsenburg-lezing.

Geen premier, maar wethouder

HEUVELRUG  Als lid van het VVD-campagneteam hielp hij Mark Rutte om premier te worden. Zelf wordt Bert Homan (53) de nieuwe wethouder van financiën in de Utrechtse Heuvelrug. Hij is daarmee de opvolger van zijn partijgenoot Robbert Waltmann.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

5 november 2010

tijd: 14:30 uur  temperatuur: 15 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Ouderennetwerk helpt ouderen in de gemeente Rhenen

RHENEN  Doordat maatschappelijke organisaties de handen ineen  slaan in een ouderennetwerk, zullen ouderen in de gemeente Rhenen sneller en beter geholpen worden. Vooral ouderen die moeilijke of meervoudige problemen hebben, kunnen sneller en meer op maat geholpen worden door deze samenwerking.

Vorig jaar is met subsidie van de gemeente het project ‘aanpak eenzaamheid ouderen’ van start gegaan. Het project werd uitgevoerd door Alleman Welzijn in samenwerking met andere organisaties. Onlangs werd het project geëvalueerd. Alle deelnemers zijn van mening dat het belangrijk is om het uit het project ontstane netwerk voort te zetten en uit breiden naar een integraal netwerk voor alle ouderenproblematiek. Alle betrokken hebben uitgesproken dat ze een vervolg willen geven aan het ouderennetwerk. De gemeente Rhenen ondersteunt het netwerk niet alleen door deelname maar ook financieel. Alle deelnemers dragen het netwerk een warm hart toe. Nu de overeenstemming is bereikt, zal ook advies worden gevraagd aan het Wmo-platform in Rhenen.

‘De Rijksstraatweg wordt een autoboulevard’

LEERSUM   ,,De gemeente heeft zitten slapen”, zegt raadslid Hugo Prakke (D66). Hij reageert daarmee op plannen voor het pand aan de Rijksstraatweg 215.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie Kunstgilde

LEERSUM  Een nieuwe expositie wordt zaterdag 6 november om 16.00 uur geopend in het Kunstgilde. Relaine Rhine exposeert schilderijen en Marijke Dijkman keramiek.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Heuvelrug nog geen sportgemeente’

HEUVELRUG  De mannen achter het Sportgala lopen over van ambitie. De termijn om sporters, sportploegen, sportverenigingen en sportieve basisscholen voor te dragen voor een gemeentelijke sportprijs verstrijkt op 1 december.

Lees verder op de website van De Kaap

‘We worden voor de gek gehouden’

HEUVELRUG  ,,Het college draait ons een rad voor ogen”, zegt raadslid Wim Stegeman (CDA). Hij reageert daarmee op de gemeentelijke begroting en op uitspraken die wethouder Robbert Waltmann vorige week in deze krant deed.

Lees verder op de website van De Kaap

Muiziek in de Maartenskerk: Indrukwekkende Metamorphosen

DOORN  Een vroege Beethoven en een late Strauss: hoe verhouden deze twee zich tot elkaar in één programma? Er is wel wat fantasie voor nodig om het verband te zien.

Lees verder op de website van De Kaap

Herfstexcursie Kaapse Bossen

DOORN  Er is een begeleide wandeling in de Kaapse Bossen op zondag 7 november. Vanaf 10.00 uur kan men mee met een gids van Natuurmonumenten voor een wandeling van ongeveer 1,5 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

6 november 2010

tijd: 13:25 uur  temperatuur: 10 °C

De Wissel Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Musketiers verliest van directe concurrent VOP

ELST  Er stond vandaag een belangrijke wedstrijd op het progamma voor de mannen van Niels Visser. In de uitwedstrijd tegen VOP uit Amersfoort moest Musketiers winnen om zo wat punten los te komen van de directe concurrent.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Candia’66 pakt twee punten te weinig

RHENEN  Het goede spel van Candia’66 is niet beloond met een driepunter, op eigen veld werd tegen Scherpenzeel met 2-2 gelijk gespeeld. Ondanks de puntendeling is trainer Janco Heimgartner tevreden over het vertoonde spel.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Marokkaanse Ladies Night in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Vrijdag 12 november zingt de bekende Marokkaanse zangeres Najat Tazi tijdens de tweede marokkaanse Ladies Night in het Beauforthuis. Ze wordt begeleid door Orchstre Hamouda Slawi en na afloop neemt DJ Hiba het roer over.

Een avondlang dansen en gezelligheid in marokkaanse sfeer, met hapjes en drankjes die daar bij passen. Let op: alleen voor dames (maar dan wel uit alle windstreken). De deuren gaan open om half zes. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Na het overweldigende succes van de eerste Ladies Night in februari, met de beroemde Aicha Tachinouite, is er opnieuw een bekende Marokkaanse zangeres naar Nederland gehaald. Deze keer heeft het Beauforthuis Najat Tazi kunnen boeken. Ook zij wordt weer begeleid door Orchstre Hamouda Slawi. In de pauze en na afloop kan er gedanst worden op de platen van DJ Hiba. Die combineert Arabische klanken met Westerse dansmuziek. 
De avond is een ladies only, dus er zijn geen mannen aanwezig op het feest, op een paar na, die muziek en techniek verzorgen of verstopt in de keuken mogen afwassen. 
De avond is bedoeld voor alle vrouwen, niet alleen van marokkaanse komaf. Een leuke manier om eens nader kennis te maken met de marokkaanse cultuur en bovenal een geweldig dansfestijn. Want de marokkaanse dames slepen je direct mee op een energiek avontuur in het Beauforthuis.
vrijdag 12 november, 17.30 deuren open 
Marokkaanse Ladies Night – met Najat Tazi en DJ Hiba 
entree € 16 | reductieprijs € 13,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Ludenkwartier in Doorn viert feest

DOORN  In het clubhuis van tennisvereniging Ludenti in Doorn vindt op vrijdag 12 november een bijzonder evenement plaats. De inwoners van het Doornse Ludenkwartier zijn uitgenodigd om een hapje en drankje met elkaar te nuttigen. De aanleiding vormt het tienjarige bestaan van de Vereniging Ludenkwartier.

Lees verder op de website van De Kaap

7 november 2010

tijd: 13:00 uur  temperatuur: 7 °C

Faunalaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Gestolen bankpas

DOORN  Rond het middaguur werd op vrijdag 5 november de bankpas en vervolgens een flink geldbedrag van de rekening van een 83-jarige man gestolen in Doorn.
 
De man rekende rond 11.50 uur met zijn bankpas af bij een drogist aan de Thorheimpassage en stopte de bankpas in de borstzak van zijn jas. Hij reed naar zijn woning en ontdekte om 12.15 uur dat zijn bankpas niet meer in zijn zak zat. Hij liet de pas blokkeren maar er bleek al geld opgenomen te zijn. Camerabeelden van de drogist wezen uit dat achter de man in de rij voor de kassa een man en twee vrouwen stonden die aan het rommelen waren. Het vermoeden bestaat dat deze drie iets te maken hebben met de diefstal. Het slachtoffer gaf het signalement op van de twee vrouwen en de man: lichtgetinte huidskleur, rond de 40 jaar, zwart haar, zwarte kleding. De politie is op zoek naar getuige(n) van deze diefstal. Heeft u informatie over deze zaak, belt u dan met de politie van het district Heuvelrug, tel.: 0900 – 8844 of anoniem via 0800 – 7000.

Groep beledigt agenten

ZEIST  In de nacht van zaterdag op zondag zagen agenten op mountainbikes een groep van tien man hangen aan het einde van de Tweede Dorpsstraat. De groep uitte beledigingen tegen de agenten.

Eén van de agenten liep op een man uit de groep af die daarop werd afgeschermd door twee anderen. Er ontstond een dreigende situatie. Andere agenten kwamen ook aanrijden en twee verdachten werden aangehouden. Camerabeelden van het aanwezige cameratoezicht moeten uitwijzen of nog meer omstanders als verdachte kunnen worden aangemerkt.

Inloop bij ART33

DOORN  Op 11 en 25 november en 9 december organiseert atelier/galerie ART33 in samenwerking met ANBO afdeling Doorn een koffie inloop.

ART33 bevindt zich aan de Kampweg 33 in Doorn, (achter de notenkraam) waar wij vanaf 10.00 uur de deur openen tot ca.12.00 uur.
Hier kunt U het bezoek aan de markt combineren en/of afsluiten met een gezellig samenzijn
onder het genot van koffie/thee/ fris.
De koffie die wij schenken is van het merk SILAA, biologische koffie verbouwd door kleine boeren in Thailand, en geïmporteerd door de Doornse stichting ELIM.

Op 11 november vanaf ca. 11.00 uur zal een vertegenwoordiger van St. Elim een toelichting geven op het SILAA koffieproject. Deze toelichting zal ca. 30 min. Duren.
  
Ook niet-ANBO leden zijn welkom!

Arnoud Venema en Martine van den Hengel zijn Uw Gastheer/vrouw .

Aankondiging wijziging regeling Leerlingenvervoer

HEUVELRUG  Donderdag 9 december besluit de gemeenteraad over een wijziging van de regeling voor het leerlingenvervoer. Het besluit gaat over het laten vervallen van de Beleidsregel Leerlingenvervoer.

De Beleidsregel Leerlingenvervoer regelt dat voor leerlingen die het speciaal basisonderwijs bezoeken, en die niet zelfstandig naar school kunnen reizen, de gemeente vervoer per taxibusje toewijst. Als de beleidsregel vervalt, geldt de landelijke regeling. Ouders krijgen dan alleen nog een financiële vergoeding waarmee ze het vervoer zelf moeten regelen.

Het besluit treft leerlingen van de SBO-scholen de Stuifheuvel, De Brug en de Tobiasschool in Zeist, de Driehoek in Wijk bij Duurstede, de Kingmaschool, de Van der Hoeveschool en de Koningin Wilhelminaschool in Amersfoort, de Detmarschool in Ede/Ochten, De Toekomst in Ede en de Windroos in Veenendaal. De wijziging geldt niet voor leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan.

De gemeente moet in de komende jaren bezuinigingen doorvoeren. Dit voorgenomen besluit is één van de maatregelen om deze bezuiniging te realiseren.

De wijziging gaat in vanaf het schooljaar 2011/2012. De betrokken ouders en scholen zijn schriftelijk geïnformeerd.

Heer en meester in Japans en Afrikaans slagwerk

AUSTERLITZ  Circle Percussion is de oervader van de Nederlandse slagwerkscene. De drummers van de formatie zijn heer en meester in het combineren van Japanse en Afrikaanse slagwerkmuziek. Zaterdag 13 november staan ze in het Beauforthuis met hun nieuwste voorstelling Down to Earth.

Vernieuwend, verfrissend en met acht benen op de grond weet Circle Percussion de zaal om te toveren tot een walhalla voor de slagwerkliefhebber, waarbij een gepaste dosis muzikale humor niet ontbreekt. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Door jarenlange training op het indrukwekkende slagwerkinstrumentarium hebben de mannen een unieke, geheel eigen, onnavolgbare speelstijl ontwikkeld. Aldus de mannen: ‘Bruggen slaan is een toepasselijke verwoording van waar wij ons mee bezig houden. We kijken mijlen verder dan onze neus lang is en versmelten met veel respect de verschillende slagwerktradities. Overigens neemt dat niet weg dat er flink gebeukt wordt op het toneel. Onze muziek wordt grof gesneden en rauw geserveerd!’
zaterdag 13 november, 20.15 uur 
Circle Percussion – Down to Earth 
entree € 18 | reductieprijs € 13 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Van Oostrum leest voor

LEERSUM  Wethouder Van Oostrum komt op 11 november voorlezen uit het boek ‘Mr Finney en de wereld op zijn kop’ van Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma. Het is dan de ‘Dag van duurzaamheid’.

Lees verder op de website van De Kaap

Unitas Doorn: al 65 jaar in beweging

DOORN  Op maandag 30 juli 1945 werd in de kleuterschool aan de Kampweg de oprichtingsvergadering gehouden van Unitas, de Doornse gymnastiekvereniging die dit jaar haar 65e verjaardag viert. Een jubileumjaar voor een gymclub die niet meer weg te denken is uit de Doornse sportwereld.

Lees verder op de website van De Kaap

8 november 2010

tijd: 11:00 uur  temperatuur: 7 °C

Zuiderplantsoen Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Volleybaloverzicht Enervo & Volleer: Vrouwenteams presteren goed

HEUVELRUG  Zowel de vrouwen van Enervo als die van Volleer presteerden deze week goed. Volleer herstelde zich van de nederlaag van vorige week tegen Be Fair met 1-3 winst bij VollinGo. Enervo pakte knap twee punten weg bij Be Fair in Waddinxveen (3-2).

Lees verder op de website van De Kaap

Gemakkelijke overwinning voor BC Doorn

DOORN  Zonder tot het uiterste te hoeven gaan, heeft het eerste team van Badmintonclub Doorn zaterdag in het Gelderse Wijchen gewonnen van Smashing. Het krachtsverschil werd duidelijk weergegeven door de eindcijfers: 1-7.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV houdt kater over aan gelijkspel Delta Sports

DOORN  DEV en Delta Sports waren grote delen van de wedstrijd in evenwicht, maar met een 1-0 voorsprong en enkele grote kansen om de score uit te breiden deden DEV aan drie punten denken. Toch was het Delta dat tien minuten voor tijd de gelijkmaker binnenschoot.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM boekt alweer 5e overwinning op rij!

MAARN/MAARSBERGEN  Waar eindigt de zegereeks van SVMM? Volgende week tegen Dalto of misschien in de topper tegen DEV Doorn? Dat zijn zorgen voor later, op dit moment is SVMM onverslaanbaar en kan het iedere tegenstander aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Keramische kunstwerken op Amerongse rotondes

AMERONGEN  De Stichting Kunst in Amerongen (SKiAm) viert volgend jaar haar tweede lustrum. Het Open Atelier Amerongen, onderdeel van SKiAm, organiseert ter gelegenheid van dit tienjarig bestaan een tentoonstelling van keramische beelden met als het thema Herlevend Keramiek.

Lees verder op de website van De Kaap

Doornenbal CDA-lijsttrekker statenverkiezingen

UTRECHT  Het CDA heeft opnieuw voor Petra Doornenbal gekozen als lijsttrekker bij de provinciale statenverkiezingen. Gedeputeerden Bart Krol en Anneke Raven volgen op nr. 2 en 3. Bij de eerste tien staan verder veel nieuwelingen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Aartsbisdom Utrecht weg uit Zeist

UTRECHT/ZEIST  Het aartsbisdom Utrecht vertrekt deze week van Landgoed Dijnselburg in Zeist. Door de reorganisaties van de laatste jaren passen alle medewerkers van het bisdom nu in de kantoren aan de Utrechtse Maliebaan.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Johan Verminnen – leermeester van Stef Bos

AUSTERLITZ  Johan Verminnen, boegbeeld van het Nederlandstalig chanson in Vlaanderen, was de leermeester van Stef Bos. Hij is bekend als de maker van de Clouseau-hit ‘Laat me nu toch niet alleen’ én van veel ander, eigen werk. En bovenal is hij dé vertolker van Brels erfgoed en van andere Franse chansonniers.

Zondag 14 november speelt hij in het Beauforthuis zijn nieuwe voorstelling Songbook van mijn hart. Verminnen blikt terug op zijn meer dan 40 jaar rondzwerven in de muziekwereld. Van het prille begin in 1969 tot vandaag heeft Johan zoveel beleefd dat hij het publiek moeiteloos op sleeptouw neemt. Net dát maakt zijn voorstelling zo sterk: de mooie mix van doorleefde liedjes en tussenteksten. Herkenbaar, pakkend en met de nodige dosis humor. Samen met zijn vertrouwd trio excellente muzikanten neemt Johan zijn publiek mee voor een prachtige luisteravond. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 14 november, 17.30 uur 
Johan Verminnen – Songbook van mijn hart 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

9 november 2010

tijd: 10:40 uur  temperatuur: 5 °C

Wethouder Verhaarlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Ruiten ingegooid

ZEIST  In de nacht van maandag op dinsdag werden agenten naar de Steynlaan gestuurd, omdat hier een drietal jongeren stenen door de ruiten van een winkel hadden (had) gegooid.

Nadat agenten de omgeving hadden afgezocht troffen zij drie personen in een personenauto aan. Het drietal, twee mannen van 20 en 21 jaar uit Utrecht en Houten, en een 21-jarige vrouw uit Zeist zijn (is) aangehouden voor vernieling.

Verkeerstwist

AMERONGEN Maandagmiddag reed een 22-jarige automobilist uit Amerongen over de Rijksstraatweg. Voor hem reed een auto erg langzaam maar de man kon hem niet inhalen vanwege een inhaalverbod.

Achter hem reed een automobilist die kennelijk wilde dat de 22-jarige man harder ging rijden en kroop op zijn bumper. De 22-jarige tikte hierop licht op zijn rem om duidelijk te maken dat dit niet prettig was. De automobilist achter hem begon zich steeds meer op te winden en gebaarde de man van de weg af te gaan.
 
Op de Koningin Wilhelminaweg stopte de 22-jarige man. De onbekende gebleven automobilist kwam op hem aflopen en sloeg hem met een hard voorwerp op zijn hoofd. De man liep hierdoor een pijnlijk hoofd op. De geweldpleger verdween vervolgens. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Tim Ariesen wint Veldrit van Rhenen bij de junioren.

RHENEN  De tweede Nationale Axa veldrit Rhenen werd zaterdag verreden onder zware omstandigheden. Zware regenval had het parcours op Kwintelooijen bijna onbegaanbaar gemaakt.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Leersumer David van de Velde met dochter naar Alpe d’HuZes

LEERSUM  De opbrengst van Alpe d’HuZes 2010 is nog maar net bekend (12 miljoen euro), maar David van de Velde uit Leersum kijk nu al vooruit. ,,In 2011 wacht mij een nieuw avontuur op Alpe d’Huez. Dit keer samen met mijn dochter Anouk.”

Lees verder op de website van De Kaap

Junior Duurzaamheidsprijs voor Hotel en Conferentieoord Zonheuvel

DOORN  Wethouder Robbert Waltmann reikte op vrijdag 5 november de Junior duurzaamheidsprijs uit aan Hotel en Conferentieoord Zonheuvel in Doorn.

Leerlingen van het Revius Lyceum in Doorn bezochten voor hun maatschappelijke stage verschillende organisaties en bedrijven. Deze stage wordt georganiseerd door het WNF, stichting Welnuh en gemeente. Van 1 tot en met 5 november liepen meer dan 170 leerlingen van het Revius Lyceum stage bij verschillende organisaties en verenigingen. Dit was een van de stages.

In een interview beoordeelden de leerlingen hoe duurzaam de onderneming met het personeel omgaat, en of er bijvoorbeeld ’groen’ wordt geïnvesteerd. De beoordeling vond plaats aan de hand van de 3P’s (People, Planet en Profit).


In het Cultuurhuis in Doorn maakten de leerlingen op vrijdag 5 november de uitslag bekend. Zij kozen Zonheuvel als winnaar omdat het bedrijf goed zichtbaar maakt aan de klanten dat ze duurzaam bezig zijn en omdat ze vonden dat het bedrijf een voorbeeld is voor andere bedrijven. Woningcorporatie Heuvelrug Wonen eindigde als tweede en Press Art, als derde. De aanmoedigingsprijs ging naar het Senioren Pluspunt in Driebergen.
In een reactie gaf Ralph Claaren, directeur van Hotel en Conferentieoord Zonheuvel, aan trots te zijn op de prijs. Hierbij gaf hij ook aan dat de vierde P zeker niet mag ontbreken: Passie.

,,Wij zijn op weg om met passie mensen te bereiken en met hen een dialoog aan te gaan waardoor we stappen kunnen zetten. Want met elkaar kunnen we, ieder op zijn eigen manier, ervoor zorgen dat de wereld mooi blijft.”

SVVM start Vrouwen Voetbalteam

MAARN  Na het succes met de meidenteams start SVMM nu ook een Vrouwen Voetbalteam (vanaf 18 jaar). Donderdagavond 4 november is de eerste training verzorgd door Fred Veenstra (hoofdtrainer SVMM1).

Lees verder op de website van De Kaap

10 november 2010

tijd: 12:10 uur  temperatuur: 7 °C

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Dag van de Mantelzorg

HEUVELRUG  Het was gisteren de ‘Dag van de Mantelzorg’. Driehonderd mantelzorgers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug kregen een presentje. Met dit gebaar spreken Welnúh en de gemeente hun waardering uit voor het vele en vaak zware werk dat mantelzorgers verrichten.

In het kader van de ‘Dag van de Mantelzorg’ organiseert Welnúh op dinsdag 7 december een mantelzorgbijeenkomst met als thema ‘Op eigen wijze zorgen’. Alle bij Welnúh bekende mantelzorgers ontvangen een uitnodiging voor deze bijeenkomst. Naast de mantelzorgers worden ook degenen die de mantelzorgers steunen in hun taak uitgenodigd. Dat kunnen vrienden of familieleden zijn, maar ook mensen van een professionele- of vrijwilligersorganisatie die betrokken zijn bij de mantelzorg.

Als u mantelzorger bent of een mantelzorger ondersteunt en u heeft geen uitnodiging voor de bijeenkomst van 7 december ontvangen, dan kunt u tot uiterlijk 1 december contact opnemen met Manna Plaisier van Welnúh, (0343) 48 07 98.

Verlaten plaats aanrijding

DOORN  De politie is op zoek naar de bestuurster van een personenauto die dinsdag 9 november betrokken was bij een aanrijding op de kruising van de Oude Arnhemseweg met de Stamerweg en daarna is doorgereden.

Rond 12.45 uur reed een 18-jarige vrouw uit Zeist met haar snorfiets over het fietspad van de Oude Arnhemseweg in de richting van Doorn. Ter hoogte van de Stamerweg naderde de onbekend gebleven bestuurster die kennelijk te laat zag dat het slachtoffer daar reed. Er volgde een aanrijding waarbij haar snorfiets flinke schade opliep. De bestuurster van de auto stopte nog wel, mompelde een excuus, maar reed vervolgens weg zonder haar identiteit van haar en de auto achter te laten.

Volgens het slachtoffer reed de automobiliste in een klein model auto, rood van kleur. De bestuurster betrof een blanke vrouw, leeftijd tussen 30 à 40 jaar oud, gezet van postuur met lang donker haar in een staart.
De politie verzoekt getuigen van het ongeval en/of personen die menen de vrouw, in combinatie met de auto, te herkennen contact op te nemen met de politie in Doorn via het telefoonnummer 0900-8844.

Vals geld

ZEIST  De politie heeft dinsdagavond een 20-jarige inwoner van Zeist aangehouden die in het bezit bleek te zijn van vals geld.
 
Agenten controleerden rond tien uur een personenauto op het parkeerterrein aan de Nijendaal omdat de inzittenden zich verdacht gedroegen. Omdat er mogelijk sprake was van handel in verdovende middelen werd de kleding van de verdachten onderzocht. Bij de Zeister kwam toen een vals biljet van 100 euro tevoorschijn waarna hij werd aangehouden.
 
De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Zeist ziet wel brood in ruil aso-gezinnen

GOUDA/ZEIST  Van de 22 gemeenten en steden in Nederland met relatief veel Marokkaanse bewoners staat alleen Zeist welwillend tegenover het idee van de gemeente Gouda om Marokkaanse probleemgezinnen uit te zetten om hen uit te wisselen met probleemgezinnen in andere gemeenten.

Lees verder op de website van het AD/UN

Wijkwandeling Grebbekwartier en Vogelenzang

RHENEN  Op donderdag 11 november is er weer een wijkwandeling, georganiseerd door het wijkcomité Rhenen. De wijkwandeling vindt plaats in het Grebbekwartier Noord en –Zuid en Vogelenzang. De wandeling is van 14.00 tot 16.00 uur en begint op de hoek van de Kastanjelaan en de Grebbeweg.

Tijdens de wijkwandeling kunnen inwoners vragen stellen, problemen onder de aandacht brengen of complimenten uitdelen voor zaken, die de gemeente Rhenen goed heeft aangepakt. Gedurende deze wandeling presenteert een medewerker van de gemeente een plan om een bewegingsparcours voor kinderen aan te leggen in de groenstrook langs de Kastanjelaan. Hierover wil de gemeente graag de mening van inwoners horen.

Vooraf iets onder de aandacht brengen kan ook door te bellen of een e-mail te sturen.

Het wijkcomité heeft Rhenen-Stad opgedeeld in zes gebieden, waarin dit jaar een wijkwandeling wordt gehouden.

Als het heel slecht weer is wordt de wandeling uitgesteld.

Het wijkcomité Rhenen bestaat uit vijf leden. Nieuwe leden zijn welkom. Daarnaast wil het wijkcomité een netwerk van contactpersonen in de wijken opbouwen. Met deze contactpersonen is bijvoorbeeld regelmatig (telefonisch) contact om de stand van zaken in de wijk te bespreken.

Wie is geïnteresseerd in wijkbeheer en het werk van het wijkcomité kan contact opnemen met: Josée Dols, telefoon 0317-612390, e-mail: jgmdols@planet.nl.

Opknappen houtwallen in de Kampen

RHENEN  Komende maanden start een meerjarig project voor het herstellen van houtwallen in Rhenen. In het gebied ten noorden van Achterberg gaan een aantal boeren  hun eigen houtwallen en hakhoutbosjes opknappen. Het project is georganiseerd door Otto Vloedgraven, landschapscoördinator van de gemeente Rhenen, met subsidie van de provincie Utrecht.

De eigenaren en de landschapscoördinator zijn erg blij met dit nieuwe project, want de houtwallen en bosjes worden al jaren niet meer onderhouden. Belangrijkste reden is dat er nog maar weinig hout als brandstof wordt gebruikt. Daarnaast is er op agrarische bedrijven ook minder tijd voor onderhoud aan landschapselementen.

Met dit nieuwe project kunnen de houtwallen weer in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht en ontstaat er zoals vroeger ook meer diversiteit in de houtwallen. Daarnaast krijgen de boeren ook minder last van schaduwwerking door de erg hoge houtwallen en hebben ze met het zaagwerk ook neveninkomsten. Het dikke hout zal als brandhout worden gebruikt en het dunne versnipperd.
 
Drie jaar geleden is er een begin gemaakt met het wegwerken van achterstallig onderhoud aan een aantal houtwallen tussen de Noordelijke Meentsteeg en de Snijdersteeg. In dat project moest er door omstandigheden grootschalig in korte tijd veel worden gezaagd en gesnipperd. Dat zorgde voor ophef en protesten bij omwonenden. Als reactie hierop heeft de gemeente Rhenen een gedragscode opgesteld voor onderhoud aan landschapselementen.

Bij het nieuwe project zullen de boeren zelf in hun eigen tijd de houtwallen gaan afzetten. In overleg met de landschapscoördinator wordt bekeken welke stukken op welke tijd worden afgezaagd en hoe zo weinig mogelijk verstoring van dieren en vogels zal optreden. Voorafgaand zal er altijd een onderzoek naar flora en fauna plaatsvinden en zullen bijv. bomen met vleermuisholtes worden gespaard, net als nesten van roofvogels of uilen.

Poetry Dinner bij Buitenlust

AMERONGEN  Op vrijdag 19 november organiseert Restaurant Buitenlust in Amerongen een Poetry Dinner. Zinnenstrelende poëzie naast een tongstrelend diner. De Poetry wordt verzorgd door John Boer, de muzikale omlijsting door Arjan Witte (Spinvis).
 
Ameronger John Boer debuteerde in 1983 met zijn dichtbundel ‘Ozon’.
Naast dichter is hij tekstschrijver en songwriter. Velen kennen hem echter als hardloper en organisator van o.a. de Amerongse Bergloop.
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door niemand minder dan Arjan Witte, bekend van o.a. Spinvis. Arjan speelt op de Jumbo 61, een soort orgel/synthesizer/piano. Hij is naast muzikant ook een begenadigd dichter, schrijver en filmmaker.
 
Reserveren is noodzakelijk en kan bij Buitenlust: tel: 0343-451692.

Wandeling in de Blauwe Kamer RHENEN  Woensdag 17 november om 14:00 uur organiseert Stichting Het Utrechts Landschap een door een gids begeleide excursie in dit unieke rivieroeverreservaat aan de Nederrijn.

Elk seizoen schenkt zijn bijzonderheden. Zo tegen de winter aan worden de kleuren vager en de temperaturen wat lager. Ganzen zijn er volop, grazend of in V-vorm vliegend tegen de donkere contouren van de Grebbeberg. Kramsvogels en koperwieken doen zich tegoed aan de meidoornbessen. Paarden en runderen hebben hun vacht vol klitten en verspreiden zo zaad van deze plant voor volgend jaar. U bezoekt de vogelobservatiehut, de Blauwe Kijk, van waaruit u een groot gedeelte van de Blauwe Kamer kunt overzien en er altijd wel iets op vogelgebied valt te ontdekken voor de belangstellende kijker.
De excursie begint bij het informatiecentrum De Blauwe Kamer (Blauwe Kamer 15, 6702 PA Wageningen); de wandeling daarna duurt circa 1 1/2 uur. Zorg voor warme kleding, laarzen en een verrekijker. U hoeft zich niet op te geven. Deelname is gratis.
Voor meer informatie over de activiteiten van Het Utrechts Landschap kijk op www.utrechtslandschap.nl

Eerste nieuwe woningen bij Bartiméus in Doorn in gebruik

DOORN  De week van 8 tot 12 november is een spannende week voor veertien bewoners bij Bartiméus. Zij verhuizen deze week naar hun nieuwe woning. In november vorig jaar is Bartiméus gestart met volledige nieuwbouw van de locatie Doorn.

Lees verder op de eebsite van De Kaap

11 november 2010

tijd: 11:00 uur  temperatuur: 4 °C

Korte Dreef Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Enquete Rhenen: Bezuinig op wethouders

RHENEN  Rhenen mag bezuinigen op leerlingenvervoer, wethouders en raadsleden en subsidie voor de Rijnweek. Maar schone straten, net openbaar groen en huishoudelijk hulp voor ouderen moeten buiten schot blijven.

Lees verder op RTV Utrecht

Oogst 2010

DOORN  De maandelijkse mini-expositie in Atelier ART33 in Doorn staat in het teken van “OOGST 2010.” Resultaat van het jaar 2010 schilderen en fotograferen door Martine van den Hengel en Arnoud Venema.
“Waar we komen en waar we ook zijn observeren wij objecten, beelden en gebeurtenissen om ons heen en letten dan op details als kleur, vorm en materiaal. Niet alleen wat we mooi vinden, maar ook wat niet.”

vergroot foto

De tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 19 november 19.30-21.00 uur, zaterdag 20 en zondag 21 november 13-17 uur. De toegang is vrij.

Wielklemmen en rode kaarten op De Schakel

LEERSUM  Rond half negen op woensdagmorgen 10 november deelden de kinderen van De Schakel tijdens een veiligheidsactie de ouders die hun kinderen naar school brachten, indien nodig, een rode kaart voor.

Lees verder op de website van De Kaap

Vergunning en Handhaving onder vuur

HEUVELRUG  Er deugt weinig aan de afdeling Vergunning en Handhaving. Tijdens de behandeling van de begroting in de gemeenteraad, werden de bezuinigingsvoorstellen van het college kritisch tegen het licht gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Grote artiesten zijn krenten in de pap

HEUVELRUG  Het professionele theateraanbod in de Utrechtse Heuvelrug kost nauwelijks geld. Dat bleek vorige week tijdens de cultuurdiscussie in het Politiek Café van D66.

Lees verder op de website van De Kaap

12 november 2010

tijd: 14:05 uur  temperatuur: 12 °C

Van Westrenenlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Rhenen kampt met veel financiële tegenvallers

RHENEN De gemeente Rhenen heeft te maken met nieuwe tegenvallers, zoals de hogere kosten voor leerlingenvervoer en een naheffing op de sociale werkvoorziening. Het gaat om enkele tonnen, waarmee het totale tekort over 2010 ruim boven de miljoen euro uitkomt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Drumband Rhenen presenteert nieuwe repertoire

RHENEN  Drumband Rhenen houdt zaterdag 13 november een concert in De Hof van Rhenen. De drumband presenteert op het concert haar nieuwe repertoire. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur, het concert duurt van 20.00 tot 22.30 uur.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Jenny Vos toont trots opbrengst Pink Ribbon-actie

DOORN  Aan het einde van de Pink Ribbon-maand is de opbrengst van de actie van de Doornse winkeliers bekend. Zaterdag overhandigde Jenny Vos van Jenny’s Hairstyling de opbrengst.

Lees verder op de website van De Kaap

VBMM staakt kritiek Centrumplan

MAARN  Het Centrumplan komt in een ‘go or no-go’-fase. De besluitvorming rond het nieuwbouwproject op de hoek van de Raadhuislaan en de Tuindorpweg (o.a. Plus supermarkt) duurt nu al enige jaren. De Vereniging Bewonersbelangen Maarn Maarsbergen (VBMM) heeft besloten af te zien van verdere kritische geluiden die de voortgang van het project kunnen hinderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Buitenland-Buitenkans op het Revius Lyceum

DOORN  Het Revius College is dinsdag 23 november het toneel van een informatiemarkt voor middelbare scholieren over kansen in het buitenland.

Lees verder op de website van De Kaap

Ray wil roem met eigen muziek

AMERONGEN  Bescheiden, zachtaardig en vriendelijk, dat is Ray Klaassen ten voeten uit. Maar ook een rasartiest die niets liever wil dan bekend worden met zijn eigen muziek.

Lees verder op de website van De Kaap

Winterfair De Weistaar weer drukker bezocht

MAARSBERGEN  De Winterfair in kaasboerderij De Weistaar, die donderdag om 17.00 uur werd afgesloten, heeft weer veel bezoekers getrokken. Maandag passeerden al ruim 1400 bezoekers de kassa.

Lees verder op de website van De Kaap

Johan Neeskens sportweekend

DOORN  Sportservice Midden Nederland verzorgt op 4, 5 en 6 februari de derde editie van het Johan Neeskens Jeugdsportweekend. In dit weekend maken kinderen met een lichamelijke beperking tussen de 8 en 18 jaar uit de provincie Utrecht kennis met sport- & beweegactiviteiten.

Lees verder op de website van De Kaap

13 november 2010

tijd: 13:20 uur  temperatuur: 11 °C

Nijendal Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Candia’66 wint zespuntenwedstrijd bij Hees

RHENEN  Voor Candia’66 stond vandaag een heuse zespuntenwedstrijd op het progamma. De ploeg uit Rhenen moest op bezoek bij Hees, een naaste concurrent. Het voetbal was niet altijd even mooi, maar de drie punten werden wel mee naar huis genomen, 1-2.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

DEV tevreden met punt

DOORN  “Ik heb gezien het verloop van de wedstrijd vrede met één punt”, aldus DEV trainer Michel van Aken. In de eerste helft was tegenstander JSV Nieuwegein duidelijk de betere ploeg. 

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA doet goed mee tegen SVP, maar verliest toch

AMERONGEN  SV Panter en DVSA konden allebei wel wat punten gebruiken. DVSA om uit het degradatiegevaar te komen en SV Panter had de punten nodig om de aansluiting met de top te handhaven.

Lees verder op de website van De Kaap

Zeist staakt voorzieningen gehandicapten

ZEIST  De gemeente Zeist kondigt aan per 1 januari een aantal voorzieningen voor gehandicapten te versoberen. Het gaat ondermeer om de vergoeding van vervoer.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Enthousiasme over techniekweek De Meent

MAARN  Deze hele week stond op De Meent in het teken van techniek, een belangrijk vak in het schoolprogramma. ,,Door het hele jaar heen besteden we uiteraard aandacht aan techniek via onze methode ‘Natuniek’ (natuur en techniek).

Lees verder op de website van De Kaap

Geen oplossingen voor rolstoelers in het Kasteel

AMERONGEN  Nida Zegers uit Amerongen kwam er, tijdens een bezoek van raads- en commissieleden aan Kasteel Amerongen, achter dat de rolstoeltoegankelijkheid van het kasteel sterk te wensen overlaat.

Lees verder op de website van De Kaap

14 november 2010

tijd: 12:50 uur  temperatuur: 11 °C

De Lei Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

CDN bedwingt koploper WV-HEDW

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag heeft CDN een knap resultaat geboekt door in een aantrekkelijke wedstrijd met veel inzet de koploper van de 3e klasse C  WV-HEDW (Amsterdam) een gelijkspel af te dwingen. De strijd begon rustig met een iets beter  combinerend WV-HEDW maar de eerste kans was voor de thuisclub: een goede voorzet vanaf rechts kwam op het hoofd van Paul van Hofwegen die onbereikbaar voor de keeper op de lat belandde. Na deze kans waren het de gasten die meer grip op de wedstrijd kregen met goed samenspel en met hun traptechniek schakelde ze van rechts naar links waar CDN weinig antwoord op had. Tot de 30e minuut kon doelman Michel van Bruggen zijn doel schoon houden .

vergroot   foto1   foto2   foto3

Het was een minuut later dat WV-HEDW een onnodige vrije trap kreeg vanaf 20 meter van het doel van CDN. Een schitterende vrije trap van Robbert Stuut  en die gaf de CDN  keeper het nakijken. 0-1 Het werd van CDN kant een beetje rommeliger en dat leidde zelfs tot een grotere achterstand. In de 37e minuut was het bij een hoekschop van de gasten die in de verdediging van CDN verkeerd werd beoordeeld en de bal rolde zo naast de paal in het doel 0-2.Wat tevens de ruststand werd.

De 2e helft begon CDN met een wissel Henk-Jan Veenendaal kwam in het veld voor Robin Notenboom, dit gaf het CDN spel meer ruimte en werden de flanken beter bediend. Wat de spelers van trainer Wilco Nap in de rust gekregen hadden weet men niet maar met inzet en beter samenspel werd een een heel aantrekkelijke strijd met CDN als bovenliggende team. Ondanks dat WV-HEDW nog wat kansjes kreeg was het CDN dat de strijd dicteerde. Zelfs kwam er nog een aanvaller bij Pim van Amerongen werd vervangen door Nick Swaen en deze speler werd heel belangrijk zou later blijken. Maar in de 68e minuut kroop CDN door het oog van de naald doordat een vrije trap wegens terug spelen op de keeper en deze de bal in zijn handen pakte en zo kreeg WV-HEDW een indirecte vrije trap op een afstand van 10 meter van het doel. Gelukkig ketste de bal af op de muur van de CDN verdediging. Eindelijk kwam er een verdiende aansluittreffer in de 74e minuut een goede voorzet van Henk-Jan Veenendaal die kwam voor de voeten van Nick Swaen en beheerst scoorde 1-2. De CDN–aanhang  ging er weer goed voor zitten en dat werd beloond want in de 82e minuut was het een hoekschop van CDN van Henk-Jan die belande keihard op het hoofd van Nick Swaen en die zag deze kopstoot in de bovenhoek verdwijnen en stond men weer gelijk 2-2. CDN rook ook nog een klein beetje de overwinning maar dat was te veel van het goede.De laatste 8 minuten +de blessure tijd was het doelman Michel van Bruggen die verschillend malen goed ingreep . En zo kwam er een einde aan een aantrekkelijke en verrassende wedstrijd tegen de koploper 2-2.Vernieling

DOORN  Zaterdagmiddag 13 november kreeg de politie de melding dat een vijftal jongens op de Dorpsstraat een winkelwagen in elkaar aan het trappen waren.

Ter plaatse troffen agenten het vernielde winkelwagentje aan. Zij hielden vervolgens de vijf verdachten, jongens van 13, 14 en drie van 15 jaar en allen uit Doorn, aan op verdenking van vernieling. De winkelier deed aangifte van vernieling van het winkelwagentje.

Straatroof

ZEIST  Op de Slotlaan vond zaterdagavond onder bedreiging een beroving plaats. Hiervan werden drie jongens het slachtoffer.
 
Vier vrienden stond omstreeks 23.50 uur met elkaar te praten in het Walkartpark. Plotseling werd het viertal met een vuurwapen bedreigd door twee andere jongens. Onder bedreiging moesten drie van de vier jongens hun portemonnee afgeven. De twee verdachten renden na de beroving weg.
 
De politie is op zoek naar getuige(n). Het signalement van de verdachten luidt; jongens met getinte huidskleur, beiden een normaal postuur en rond de 1.75 mtr lang. Het tweetal had hun gezicht met een sjaal afgedekt en droeg donkere kleding. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het district Binnensticht, tel.: 0900 – 88 44.

Politie zoekt getuige(n) woninginbraak

ZEIST  De politie is op zoek naar getuige(n) die informatie hebben over een woninginbraak die op vrijdagavond aan de Noordweg werd gepleegd.
 
Een getuige kwam omstreeks 20.35 thuis bij haar woning aan de Noordweg. Toen de vrouw haar auto wilde parkeren zag zij een jongen bij de poort van haar buren staan. Ook zag de vrouw dat twee andere jongens wegrenden. De jongen bij de poort viel op omdat hij een witte trui en rode fleecehandschoenen aan had. De vrouw vertrouwde het niet en waarschuwde de politie. Ook de jongen met de rode handschoenen ging ervandoor. Ter plaatse troffen agenten bij het huis een opengebroken deur aan. De gehele woning was doorzocht.
 
Een andere politie-eenheid zocht in de omgeving naar de mogelijke verdachten. In de omgeving van de Griffensteijnselaan zagen agenten een auto rijden. In de auto zat één man. Omdat de man redelijk overeenkwam met één van de opgegeven signalementen van de verdachten, besloten de agenten de bestuurder te controleren. De agenten zette hun auto schuin voor die van de bestuurder. Op dat moment zette de man zijn auto in de achteruit, gaf volgas en reed hard weg. De achtervolging werd ingezet. Hierbij maakte de verdachte een groot aantal levensgevaarlijke verkeersmanoeuvres. De agenten hielden op veilige wijze afstand van het voertuig. Uiteindelijk reed de bestuurder zijn auto tegen en paaltje achter een flat aan de Nijenheim klem en ging er te voet vandoor.
 
De agenten zagen geen kans meer de verdachte te achterhalen. Inmiddels heeft de politie wel een idee wie de auto heeft bestuurd, maar zoekt nog meer getuigen om ook de andere verdachten te kunnen achterhalen. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het district Binnensticht, tel.: 0900 – 88 44.

Lezing HVOR over trein en tram in Rhenen

RHENEN  De Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen houdt dinsdagavond 16 november een lezing over de geschiedenis van trein en tram in Rhenen, Veenendaal en omgeving.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Vogelshow ‘De Volière’

LEERSUM  De vogelvereniging ‘De Volière’ organiseert van donderdag 18 tot en met zaterdag 20 november haar jaarlijkse vogeltentoonstelling. De grote toneelzaal in de Binder aan de Hoflaan zal die week omgetoverd worden tot een grote volière.

Lees verder op de website van De Kaap

15 november 2010

tijd: 10:00 uur  temperatuur: 9 °C

Engweg Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Heer van Rijsenburg krijgt eerste jubileumboek

DRIEBERGEN Baron van Rijckevorsel, Heer van Rijsenburg, heeft zondag het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het jubileumboek ‘Banden voor het leven; Sint Petrus’ banden 1810-2010’.
Baron van Rijckevorsel stamt in rechtstreekse lijn af van de stichters van de 200-jarige Sint Petrus’ bandenkerk, Petrus Judocus van Oosthuyse en Margaretha de Jongh. De titel ‘Heer van Rijsenburg’ is vanaf 1810 van generatie op generatie doorgegeven.

vergroot foto

De titel van het jubileumboek, ‘Banden voor het leven’, is voor de familie Van Rijckevorsel dan ook zeer toepasselijk. Baron Van Rijckevorsel sprak de hoop uit dat de banden tussen Sint Petrus’ bandenkerk, Rijsenburg en zijn familie in stand blijven.
Voor een gehoor van zo’n 150 belangstellenden hield kerkhistoricus dr. Ton van Schaik zondagmiddag in de Sint Petrus’ bandenkerk de eerste Rijsenburg-lezing, over de emancipatie van katholieken in Nederland. Het is de bedoeling om voortaan jaarlijks de Rijsenburg-lezing te laten verzorgen door een vooraanstaand spreker op het gebied van religie, cultuur en historie.

Het jubileumboek ‘Banden voor het leven; Sint Petrus’ banden 1810-2010’ is in dit jubileumjaar te koop voor de gereduceerde prijs van 10 euro; op de zondagen na afloop van de viering in de kerk en op dinsdag-, woensdag- en vrijdagochtend tussen 10.00 en 11.30 uur in parochiecentrum ‘Pieterburen’, Rijsenburgselaan 4 in Driebergen.
Het boek is ook via boekhandel Jacques Baas te bestellen onder ISBN-nummer 978-90-79812-08-0.
Na 1 januari kost ‘Banden voor het leven’ 14,95 euro.
Meer informatie op www.petrusbanden.nl

Heuvelrugthriller op het korfbalveld

DOORN/AMERONGEN  In een zinderende Heuvelrugderby is KCD/Decohome er op het nippertje in geslaagd de punten thuis te houden. Hemur Enge kwam van ver terug maar verzuimde in de slotfase vanaf de strafworpstip een gelijkspel af te dwingen. Zo bleven de punten in Doorn: 14-13.

Lees verder op de webste van De Kaap

Vrouw met moeite aangehouden

DOORN  Politiemensen hadden zondagmiddag de handen vol aan een vrouw, die bij haar aanhouding door het lint ging.Bewoners van een woning aan de Kaaplaan troffen een voor hen onbekende vrouw in de tuin aan en belden de politie. Die troffen daar inderdaad een vrouw met een boodschappentas aan. De vrouw zag er verwaarloosd uit en reageerde afwezig op vragen. Toen zij naar haar identiteitsbewijs werd gevraagd, kon of wilde zij dit niet tonen. 

Hierop zeiden de politiemensen dat zij mee moest naar het bureau en pakten haar vast. De vrouw verzette zich hevig en trapte wild om haar heen. Met de nodige moeite wisten de politiemensen haar in de politieauto te zetten en naar het bureau te brengen. In haar tas zat een identiteitsbewijs waaruit bleek, dat het ging om een 31-jarige vrouw uit Driebergen. Verder trof de politie in haar tas diverse wikkels, pillen  en ponypacks aan met een geringe hoeveelheid verdovende middelen. 

De vrouw werd door een arts onderzocht. Zij bleek niets te mankeren en er was geen bezwaar om haar in te sluiten voor nader onderzoek.

‘Eurovisie festival’ in Amerongen

AMERONGEN  Amerongen en omgeving heeft heel wat muzikaal talent in huis. Dat was afgelopen vrijdag wel duidelijk tijdens de jaarlijkse muziekuitvoering van de leerlingen van het Muziekonderwijs Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Lancering krant

DOORN  De lancering van de jongeruh-Krant 2010 vindt 19 november plaats in het Cultuurhuis Doorn. De jonge redacteuren zullen om 17.00 uur in de Cantina het eerste exemplaar uitdelen aan burgemeester Frits Naafs.

Lees verder op de website van De Kaap

16 november 2010

tijd: 13:30 uur  temperatuur: 4 °C

Schippersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Geheimen uit de bibliotheek van Kasteel Amerongen

AMERONGEN De bibliotheek van Kasteel Amerongen staat centraal op de themamiddag van Stichting Vriendenkring Kasteel Amerongen, zondag 21 november 2010. Dr. Jan Storm van Leeuwen, oud-conservator Koninklijke Bibliotheek spreekt over de meest interessante boekbanden in deze 18de-eeuwse adelsbibliotheek.

Boekrestaurator Elizabet Nijhoff Asser licht een sluier op van de staat van de boeken en de noodzaak van conservering en restauratie. Robbie Dell’Aira, kunsthistoricus en kastelenkenner, spreekt over kookboeken in kastelen en buitenplaatsen. Tussendoor verluchtigt het ensemble Zelide het programma met muziek en literatuur geïnspireerd door Belle van Zuylen, een graag geziene gast op Amerongen in de 18e eeuw. De bijeenkomst is tevens het startmoment van een fondswervingsactie ten behoeve van de restauratie van de bibliotheek.

De restauratie van Kasteel Amerongen is in volle gang en verloopt volgens plan en binnen budget. Medio 2011 zal de feestelijke opening van het kasteel plaatsvinden. Voor de restauratie van specifieke collectie-onderdelen is op dit moment nog geen geld beschikbaar. De Stichting Vriendenkring van Kasteel Amerongen heeft in het kader van de restauratie het bibliotheek-project tot speerpunt van haar activiteiten gemaakt.
De bibliotheek van Kasteel Amerongen is één van de weinig bewaarde adelsbibliotheken uit de 18de eeuw. Vrijwel alle boeken zijn van de oorspronkelijke bewoners van het kasteel. Belangrijk kenmerk van een adelsbibliotheek is dat het boeken omvat, die in de tijd belangrijk werden geacht om deel te kunnen nemen aan het hofleven, én boeken van belang voor het beheer van het landgoed. De bibliotheek van het huis omvat een groot aantal belangrijke werken, die behandeling behoeven. Voorbeelden zijn een statenbijbel met kalfleren band (1650), waarin de handschriften zijn aangetroffen van leden van de familie Van Reede, een tweedelige landatlas van de beroemde Nederlandse cartograaf Johannes van Keulen (1724) en The Gardeners Dictionary (1759), geschreven door de Engelse botanicus Philip Miller.
De middag wordt georganiseerd door de Stichting Vriendenkring Kasteel Amerongen en is mogelijk dankzij steun van het Mien van ’t Santfonds, Stichting Carel Nengerman Fonds, Rabobank, Van Es Home en Novad.
Meer informatie:
Mevr. C.A. de Ridder-Hendriks: cis.ridder@planet.nl Mevr. K. Moolenburgh-Fels: karina.moolenburgh@hccnet.nl

Geheimen uit de bibliotheek van Kasteel Amerongen
Programma: Dr. Jan Storm van Leeuwen, oud-conservator Koninklijke Bibliotheek Den Haag: Mooie en interessante boekbanden in een adelsbibliotheek Elizabet Nijhoff Asser, boekrestaurator Mooie Boeken en Papierwerken, Amsterdam: Schoonheid in verval bij boekencollecties Robbie Dell’Aira, kunsthistoricus en kastelenkenner: Een kijkje in de keuken: kookboeken in kastelen en buitenplaatsen Muziek: Ensemble Zélide historische instrumenten, muziek en literatuur geïnspireerd door Belle van Zuylen
Plaats: Koetshuis Kasteel Amerongen, Drostestraat . Tijd:    13.00 –13.40 ontvangst met koffie/thee
13.40 – 17.15 lezingen en muziek Entree: € 20,00 (Vrienden € 17,50) Kaarten: Secretariaat Stichting Vriendenkring Kasteel Amerongen, Mevr. C.A. de Ridder- Hendriks: cis.ridder@planet.nl. Bedrag over te maken op girorekening 2441195, o.v.v. “Themamiddag 2010”, t.n.v. C.A. de Ridder-Hendriks, De kaartjes liggen dan klaar bij de ingang van het Koetshuis

Uitreiking vrijwilligersmedailles Openbare Orde en Veiligheid

HEUVELRUG  Woensdag 17 november is er een bijeenkomst voor vrijwilligers die zich hebben ingezet voor de Vrijwillige Brandweer en het Nederlandse Rode Kruis binnen de gemeente. Op de bijeenkomst in Cultuurhuis Pléiade in Doorn zal  burgemeester Frits Naafs de vrijwilligersmedailles Openbare Orde en Veiligheid en de Jaartekens uitreiken.


J.M. Bakker 10, medaille
R. van Beijnum 10, medaille
G.J. de  Caluwé 10, medaille
C. van de Geer 10, medaille
J.A. Pater 10, medaille
E. Remans 10, medaille
S. Schuilenburg 10, medaille
M. van Geresteijn 15, jaarteken
T.A. van Yperen 15, jaarteken
Mevrouw M.H.J. van der Ham (Rode Kruis) 20, jaarteken
M. van Eis 20, jaarteken
M. Geluk 20, jaarteken
M.J.M. Raymaekers 20, jaarteken
W. van der Gaag 25, jaarteken
G. Hardeman 25, jaarteken
C. Kraan 25, jaarteken
G.J. van Leeuwen 25, jaarteken
D. van Merkestijn 25, jaarteken
L.A. Stijn 25, jaarteken
P.C. van Viegen 25, jaarteken
C. van Eckeveld 30, jaarteken
W.C.C. van der Neut 30, jaarteken
C.E.A.M. van Nimwegen 30, jaarteken
A.E. Bouwman 35, jaarteken

Jeugdgevangenis Overberg tijdelijk dicht

OVERBERG  Het Ministerie van Justititie sluit voorlopig de jeugdgevangenis in Overberg. Volgens het ministerie neemt het aantal criminele jongeren dat in de gevangenis komt af. De leegstand kost veel geld en daarom gaat de jeugdinrichting vanaf 2012 tijdelijk dicht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Drie Nederlands Kampioenen voor Hang-On

MAARSBERGEN  Voor het eerst in de geschiedenis van de Stichting Survivalgroep Hang-On heeft de jeugd maar liefst drie nationale titels en een bronzen medaille gewonnen. Het Nederlands Kampioenschap Survivalrun voor Jeugd werd zaterdag in Vollenhove gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Ook Doornse kunstenaar protesteren

DOORN Aanstaande zaterdag 20 november willen ook Doornse kunstenaars meedoen aan de landelijke actie tegen de afbraak van het Cultuurbeleid. Om 12 uur verzamelen zich een groot aantal kunstenaars op het Kampwegplein in Doorn om hun standpunt duidelijk te maken.
Zie: http://www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl/

SVMM heeft geen kind aan Dalto!

MAARN/MAARSBERGEN  Na een goede eerste helft, waarin Dalto amper verder kwam dan de middellijn, trok SVMM de overwinning verdiend naar zich toe. De 2e helft was niet om aan te zien, maar ook dan werd er nog 4x gescoord door de Maarnse ploeg. De 6e overwinning op rij en ditmaal met wel zeven doelpunten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heygraefflaan in de steigers

MAARN  Direct na de officiële starthandeling vrijdag zijn de bouwvakkers op de Heygraefflaan voortvarend aan de slag gegaan. De woningbouwvereniging Maarn Maarsbergen pakt 62 woningen in deze dorpen grondig aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Volleybal Enervo & Volleer; Mannen Volleer lijden verlies met perspectief

HEUVELRUG  Hoewel nog niet werd gewonnen van Shot 3 (1-3), gaan de mannen van Volleer steeds beter spelen. De Volleervrouwen wonnen zoals verwacht van Tovo (4-0). Bij Enervo werden uitwedstrijden in 1-3 winst omgezet.

Lees verder op de website van De Kaap

Discovery Truck op het Revius

DOORN  Deze week krijgt het Revius bezoek van de Discovery Truck van de RUG (Rijks Universiteit Groningen). Om de leerlingen uit 3 Havo en 3 Vwo kennis te laten maken met bètatechniek, maken de leerlingen allemaal een zonnecel

Lees verder op de website van De Kaap

DEV en JSV naar doelpuntloos gelijkspel

DOORN  Op bezoek bij de virtuele leider JSV Nieuwegein kwam DEV Doorn voor de drie punten. Ondanks dat DEV in de tweede helft met een man minder verder moest had het qua kansen een overwicht, maar bleef het in een spannende wedstrijd 0-0 in Nieuwegein.

Lees verder op de website van De Kaap

Mozart in de Andrieskerk

AMERONGEN  Onder de titel “Mozart & Da Ponte” geeft het Kamerorkest van het Utrechts Conservatorium een concert in de Andrieskerk te Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

17 november 2010

tijd: 11:45 uur  temperatuur: 5 °C

De Wissel Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Tegen boom

RHENEN Een 78-jarige man uit Rhenen reed dinsdagavond over de Friesesteeg en raakte vermoedelijk door de mist van de weg en botste tegen een boom. Vermoedelijk brak hij zijn schouder en werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Automobilist onwel

DRIEBERGEN Op dinsdagmiddag reed een 63-jarige automobilist uit Wijk en Aalburg over het Kerkplein. Mogelijk door een te hoge snelheid en een verhoging in de weg werd de auto van de man gelanceerd en kwam tegen een boom tot stilstand.

De man raakte gewond en werd vervoerd naar het ziekenhuis. Hij had tijdens het rijden een epileptische aanval gehad. 

Vrouw aangehouden

ZEIST  Op dinsdag 16 november omstreeks 19.15 uur werd gemeld, dat er brand was uitgebroken in een woning aan de Ridderschapslaan. De brandweer en politie gingen ter plaatse. 

Uit onderzoek bleek dat er niemand in de woning aanwezig was.

Nadat de brand was geblust, bleek deze alleen te hebben gewoed in de hal achter de voordeur. Na ingesteld buurtonderzoek werd een 39-jarige vrouw uit Zeist op verdenking van brandstichting aangehouden. Wegens haar geestelijke gesteldheid werd de vrouw onderzocht door een arts van de Crisisdienst, waarna de vrouw is opgenomen in een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg. 

Rechercheurs van de Forensische Opsporing stellen een nader onderzoek in.

Bomen gekapt bij Maarsbergen

MAARSBERGEN  De voorbereidingen voor de verbreding van de A12 Utrecht tussen Lunetten en Veenendaal, zijn maandag 8 november gestart. Aannemer “Poort van Bunnik”, die de uitvoeringswerkzaamheden voor Rijkswaterstaat uitvoert, startte met het kappen van bomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugturnsters presteren goed

MAARN  Een twintigtal turnsters uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft zaterdag 13 november meegedaan aan een individuele clubspringwedstrijd. Deze werd georganiseerd door Levitas uit Maarn-Wijk bij Duurstede.

Lees verder op de website van De Kaap

Najaarsuitvoering Darthuizer Toneelvereniging

LEERSUM  De Darthuizer Toneelvereniging voert op vrijdag 26 november en zaterdag 27 november haar najaarsuitvoering uit. Ze spelen de Tante van Charly.

Lees verder op de website van De Kaap

De Wijngaard verzorgt 109 schoendozen

DOORN  Op de Christelijke Basis School De Wijngaard uit Doorn staan stapels versierde schoendozen, 109 in totaal. Deze dozen zijn gevuld met schoolspullen en cadeaus voor kinderen in arme landen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bouwplannen De Basis: Koppeling waarborgen tussen woningen en zorg

DOORN  Het college van burgemeester en wethouders is het niet eens met belanghebbenden die vrezen dat de koppeling tussen zorg en wonen bij de nieuwbouw van De Basis onvoldoende geborgd is.

Lees verder op de website van De Kaap

Margreet Blanken speelt

AMERONGEN  Margreet Blanken speelt donderdag 25 november de voorstelling ‘Alles in de wind’ in de bibliotheek van Amerongen. Deze voorstelling duurt ruim een uur. Aanvang 20.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

18 november 2010

tijd: 14:00 uur  temperatuur: 7 °C

Hoendersteeg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Acht Gemeenten en Provincie Utrecht sluiten toeristisch convenant

HEUVELRUG  Vandaag sluiten acht gemeenten een toeristisch convenant met de Provincie Utrecht. Dit is een primeur, symboolstaand voor de nieuwe samenwerking tussen de Utrechtse Gemeenten en de Provincie Utrecht.  De nieuwe samenwerking tussen de provincie en de gemeenten past in de provinciebrede strategie om het vrijetijdsbezoek en het congresbezoek aan de provincie te vergroten.

De gemeenten Baarn, De Bilt, Rhenen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Wijk bij Duurstede en Zeist werken vanaf 2011 opnieuw met elkaar samen om de Utrechtse Heuvelrug als aantrekkelijk toeristisch gebied te presenteren. Vanaf 2009 is hier gezamenlijk op ingezet, dat leidde tot ondermeer radio en televisiecommercials, een toeristische gids over het hele gebied, een website met uitgaanstips, samenwerking met nationale en regionale mediapartners, een eigen recreatiekrant, winkelaankleding voor de lokale VVV’s en veel meer.  De campagne ‘Uit in de Heuvelrug’ wordt in 2011 voortgezet, met ondersteuning van de Provincie Utrecht.

Op 18 november ondertekenen de samenwerkende partners, plus het bedrijfsleven gerepresenteerd door Recron, symbolisch het samenwerkingscontract. Dit vindt plaats om 16.00 uur in de Oranjerie van Buitenplaats Amerongen in Amerongen.

Straten Zandgoed en Bestegoed in Allemanswaard

AMERONGEN  Mevrouw Bouman uit Amerongen is dinsdagmiddag in de bloemetjes gezet. Zij bedacht de namen Zandgoed en Bestegoed voor de nieuwe straten in het plan Allemanswaard in Amerongen.

Woningbouwvereniging Amerongen had hier een wedstrijd voor uitgeschreven. Als voorzitter van de Straatnamencommissie van de gemeente maakte burgemeester Frits Naafs de uitslag bekend in het kantoor van de Woningbouwvereniging.
 
De winnende namen Zandgoed en Bestegoed hebben allemaal met ‘tabak’ te maken. Dat is niet vreemd, want het gebied waar Allemanswaard ligt, was vroeger tabaksgrond. Volgens tekeningen stonden er in 1832 al vier tabaksschuren.

Fietser gewond

DOORN  Woensdagochtend reed een 17-jarige jongen uit Doorn over de Dorpsstraat. Hij kwam in aanrijding met een 21-jarige automobilist uit Wijk bij Duurstede. De fietser kwam ten val, raakte gewond aan zijn hoofd en werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Jongetje gewond

ZEIST Op woensdagochtend reed een 37-jarige automobilist uit Zeist over de Arnhemseweg. Ter hoogte van Schaerweijdelaan stak een 48-jarige automobilist uit Wijk bij Duurstede de weg over zonder voorrang te verlenen. Een aanrijding ontstond.

In de auto van de 37-jarige man zat een 9-jarige jongen uit Zeist. Deze kwam met zijn hoofd tegen een autoruit welke kapot ging. De jongen raakte licht gewond aan zijn hoofd en werd voor onderzoek vervoerd naar het ziekenhuis.

Coalitie: ‘Bezuinigen doet pijn’

HEUVELRUG  Dat bezuinigen geen pretje is, werd duidelijk tijdens het begrotingsdebat, vorige week donderdag. De temperatuur in de raadzaal liep hoog op toen de bezuinigingen op de Wmo en het leerlingenvervoer aan de kaak werden gesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

‘We willen geen Vinexwijk in onze voortuin’

DOORN  De bouw van 18 luxe patiowoningen op het terrein van De Basis kan elk moment beginnen, vreest Doornaar Willem Helwegen. Maar samen met 140 andere omwonenden legt hij zich daar niet bij neer. Helwegen stelt juridische stappen in het vooruitzicht.

Lees verder op de website van De Kaap

De Ontdekkingsreis maakt beste schoollunch van de provincie

DOORN  Basisschool De Ontdekkingsreis wint de prijs voor de beste schoollunch van de provincie Utrecht. De jury bezoekt De Ontdekkingsreis om de zelfgemaakte lunch te proeven en het eindoordeel vast te stellen.

Lees verder op de website van De Kaap

Dorp en Natuur bezorgt over plannen bedrijventerrein

AMERONGEN/LEERSUM  ,,Waarom de Eng aan de Bertus Leendersweg aan de rand van Amerongen opofferen voor bedrijven die zich ook ergens anders kunnen ontwikkelen?” Dat vraagt de vereniging Dorp en Natuur zich af.

Lees verder op de website van De Kaap

Inzameling huisvuil verandert per 1 januari 2011

HEUVELRUG  Woensdagmorgen is in het Cultuurhuis het afvalinzamelingscontract ondertekend. Inzamelbedrijf Sita haalt tot en met 2014 het huishoudelijk afval op in de gemeente. Burgemeester Frits Naafs en Jan de Vroe, directeur Regio Randstad Noord Sita, ondertekenden de contracten.
 
Inzameling huisvuil verandert per 1 januari 2011

In de afgelopen maanden heeft onze gemeente samen met dertien andere gemeenten uit de provincie Utrecht, een aanbesteding gehouden voor het inzamelen van huisvuil. Inzamelbedrijf SITA heeft in onze gemeente de opdracht gekregen voor het ophalen van het huishoudelijk afval, tot en met 2014.
 
Samenwerking SITA en Wolfswinkel Reiniging

SITA heeft de feitelijke opdracht en is ons aanspreekpunt, maar Wolfswinkel Reiniging blijft, in samenwerking met hen, het afval inzamelen in Leersum, Maarn en Maarsbergen. Het huishoudelijke afval in Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg en Overberg wordt ook in de komende jaren door SITA opgehaald.
 
Andere inzameldagen in Driebergen en Doorn

In Driebergen wordt het huishoudelijk afval nu nog op vrijdagen ingezameld. Als er iets misgaat, dan kan dat pas na het weekend worden opgelost. Daarom is besloten dat het huisvuil en gft in Driebergen vanaf 1 januari 2011 op maandag wordt opgehaald.
 
De inzameling in Doorn wordt vanaf 1 januari 2011 verplaatst van de woensdag naar dinsdag. Hiermee wordt voor de inzamelaar een betere verdeling bereikt van de inzameldagen in de dorpen van de Utrechtse Heuvelrug.
 
Geen onderscheid in wijken meer

Het restafval, gft, grof snoeiafval en grof huishoudelijk afval wordt vanaf 2011 in het hele dorp op dezelfde dag ingezameld. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt in bijvoorbeeld Doorn wijk A en B, of Leersum Noord en Zuid etc. De enige uitzondering hierop is de inzameling van het oud papier in Driebergen op zaterdag. Voor restafval en gft is in Driebergen en in Doorn een éénmalige overgangsdag in de laatste week van december 2010 nodig om het nieuwe ophaalschema probleemloos in te kunnen laten gaan.
 
Het nieuwe afvalschema is overzichtelijker, zodat er minder misverstanden ontstaan over welk afval op welke inzameldag aangeboden kan worden.
 
Heeft u klachten?
Vanaf 1 januari kunt u uw klacht over bijvoorbeeld een niet geleegde afvalbak rechtstreeks melden aan de afvalinzamelaar SITA, (033) 434 51 85. Als uw klacht even kan wachten, dan kunt u ook mailen naar utrechtse.heuvelrug@sita.nl. SITA behandelt uw telefonische klacht binnen 24 uur.
 
Heeft u vragen?
Bij vragen over de inzameling (zoals een defecte afvalcontainer) kunt u de meldlijn van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bellen, (0343) 56 56 56 of mailen naar wijkbeheer@heuvelrug.nl.

Lezing Nederlands Klassiek Verbond

ZEIST  Op dinsdag 23 november  2010 geef t mevrouw drs. E.I. Jans een lezing met als titel:  Achilles en Hector in de beeldende kunst.
Aan de hand van een tiental scènes uit de Ilias van Homerus wordt duidelijk gemaakt, hoe de Griekse held Achilles en de Trojaanse held Hector in de Oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance en het Neoclassicisme door kunstenaars in beeld zijn gebracht en op welke wijze deze kunstenaars tot hun uitbeelding zijn gekomen. Powerpointpresentatie.

De lezing wordt gehouden in  Verzorgingscentrum ‘de Mirtehof’ , Molenweg 50, Zeist, aanvang  20.00u.  Niet-leden zijn welkom à €. 5,00,  scholieren gratis.
Inlichtingen: mw. J.  Kruys – van Loen, secr. NKV afd. Zeist, tel. 0348-442468,
e-mail: jkruys@planet.nl

Bettie Serveert in Austerlitz

AUSTERLITZ  Bettie Serveert speelt 21 november in het Beauforthuis. Na een lange tour door de VS is het een van de eerste concerten op eigen bodem met songs van de laatste cd Pharmacy of love.

Met die nieuwe cd heeft Bettie Serveert zichzelf opnieuw uitgevonden: terug naar de oorsprong met de rauwe en aanstekelijke energie waarmee ze in de loop der jaren een sterke live-reputatie opbouwden. Pharmacy of Love is Betties ruigste werk tot nu toe! Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 21 november, 17.30 uur 
Bettie Serveert – Pharmacy of Love 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

19 november 2010

tijd: 14:05 uur  temperatuur: 8 °C

Korte Dreef Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Rappen in de Melkweg

DOORN  Rapformatie umLAUT! gaat het Revius Lyceum Doorn vertegenwoordigen in de Melkweg in Amsterdam. Daar binden ze de strijd aan met 13 andere rapformaties van andere scholen.

Lees verder op de website van De Kaap

Doornse schaatsruilbeurs

DOORN  In de gebouwen van de Doornsche IJsclub zal op zaterdag 20 november van 09.00 uur tot 15.00 uur voor de twaalfde keer de Doornse schaatsruilbeurs worden gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Inbrekers aangehouden

ZEIST  Donderdagochtend kregen agenten een melding dat er de nacht er voor een auto-inbraak was geweest aan de Laan van Vollenhoven. Op camerabeelden waren drie personen te zien, die uit een wit voertuig kwamen.

Naar aanleiding van deze beelden besloten agenten om twee personen, een 31-jarige man uit Zeist en zijn vriendin aan te houden op verdenking van diefstal/heling. De man zit nog vast in afwachting van het onderzoek.

Bejaarde man licht gewond

ZEIST  Donderdagmiddag liep een 80-jarige man uit Zeist zijn woning aan de Achterheuvel uit. Terwijl hij op het voetpad liep werd hij aangereden door een bestelbus die langzaam achteruit reed om weer op de weg te komen.

De bestuurder van de bestelbus, een 42-jarige man uit Hedel, had de 80-jarige man totaal over het hoofd gezien. Door de aanrijding kwam hij ten val en raakte licht gewond aan zijn knieën en handen. Hij is met de ambulance naar het Diaconessenhuis in Zeist gebracht voor controle.

Jazz op zondagmiddag

DRIEBERGEN Zondagmiddag 21 november treden in Camp’Aubert  de New Orleans Revival Stompers op. Vanaf 14.00 uur is de zaal open.

De New Orleans Revival Stompers is een New Orleans jazzband, opgericht in 1995, die de traditionele jazz uitdraagt uit de Revivalperiode van de jazzmuziek in New Orleans gedurende de jaren ’40, ’50 en ‘60.
Het repertoire bestaat uit een verzameling van traditionals, popsongs, hymns, spirituals, marches, blues alsmede boogie-woogie en Carribische songs.
Daarbij worden ritme en sfeer afgewisseld: van een wals tot swingende brassband muziek, van ingetogen hymns en spituals tot snelle boogie-woogie en van langzame ballads tot Zuid-Amerikaans ritme.
Steeds staat de emotie, ritme en melodie in de muziek voorop, welke zo kenmerkend is voor de New Orleans jazz.
De band is sterk beïnvloed en geïnspireerd door muzikanten uit de Big Easy (New Orleans) die de jazz uit de jaren ’20 en ’30 rond 1950 deden herleven zoals George Lewis, Louis Nelson, Jim Robinson, Sammy Penn, Willie Humphrey, Raymond Burke, Chester Zardis, Alton Purnell, Sweet Emma en Capt. John Handy.
De 6-mans formatie bestaat uit een ritmesectie van drums, stringbas, banjo of gitaar en piano en een frontlinie van trombone en klarinet of alt-of tenorsaxofoon. Kenmerkend is de afwezigheid van een trompet.
De band heeft inmiddels 2 CD’s uitgebracht welke live zijn opgenomen in de Burgundy Street Jazzclub te Son , bij Eindhoven.
 
Bezetting:
Ronald Wildering    clarinet, alt-/tenorsaxofoon, zang, bandleider 
Vincent van Elferen trombone, zang 
Emile van Pelt          piano, zang 
Wouter Nouwens     banjo, gitaar 
Paul Brandes           stringbas 
Christ Vingerhoets   drums
www.neworleansrevivalstompers.nl
Zaal open       : 14.00 uur                     
Aanvangstijd  : 14.30 uur
Toegangsprijs : € 8,00 p.p.                  
                     
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar 

Champ’Aubert
Boterbloem 1
3972 SB Driebergen
telf : 0343 514233
www.champaubert.nl

Frank Groothof voor kleuters

AUSTERLITZ  Zondag 21 november speelt Frank Groothof in het Beauforthuis de voorstelling JazzBabar, voor de allerkleinsten (vanaf 2 jaar). Jazzbabar gaat over een klein olifantje dat allerlei avonturen meemaakt.

Met live tekeningen van Gerard de Bruyne en een toegankelijke jazzbewerking van muziek van Poulenc. Er verschijnt een lijn op het achterdoek. Frank: “Hé, wat zeggen jullie, is dat een tak? Een slang? Nee, het lijkt wel een beetje een slurf? Ja, het is de slurf van een olifantje!? Ah, net geboren, in het grote bos?” Vanuit interactie met kinderen begint Frank Groothof zijn nieuwe voorstelling voor peuters en kleuters. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 21 november, 11 en 13 uur 
Frank Groothof – JazzBabar – vanaf 2 jaar 
entree € 12,50 | reductieprijs € 7,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Voetpad Trompstaete komt er

MAARN  Het voetpad vanaf zorgcentrum Tromstaete naar het gezondheidscentrum komt er zo snel mogelijk. Alle partijen stemden voor een motie van de coalitie, behalve ChristenUnie.

Lees verder op de website van De Kaap

Lagendijk: ‘Gehandicapten vangen de klappen op’

HEUVELRUG  ,,De bezuinigingen op de Wmo zijn heftig en veroorzaken grote onrust”. Voorzitter Jaap Lagendijk van de Wmo-raad windt er geen doekjes om. ,,Het motto van de Wet maatschappelijke ondersteuning staat op de tocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Verbeteren Vergunning en Handhaving

HEUVELRUG  De BVH-motie om de afdeling Vergunning en Handhaving te verbeteren is unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Voor 1 februari moet het college de raad informeren over de maatregelen die worden genomen om de situatie te verbeteren.

Lees verder op de website van De Kaap

Natuurwerkdag A Rocha op Plantage Willem III

ELST  Vrijwilligersgroep A Rocha Heuvelrug houdt zaterdag 27 november voor de tweede keer een natuurwerkdag. Dit keer in het natuurgebied Plantage Willem III tussen Elst en Veenendaal.

Lees verder op de website van De Kaap

20 november 2010

tijd: 14:45 uur  temperatuur: 8 °C

Langbroekerdijk Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Scouting Maarn zoekt kinderen

MAARN  Scouting Maarn zoekt kinderen die mee wil doen bij de Bevers of de Verkenners. Om het evenwicht in de groep te bereiken hopen ze dat meisjes zich aanmelden.

Lees verder op de website van De Kaap

BartHank.nl nu met heel team naar AlpeDu6

MAARN  Ze raken nog steeds niet uitgepraat over de overweldigende ervaring in juni dit jaar. De deelname aan de actie Alpe duZes – fondsenwerving voor KWF Kankerbestrijding – heeft een diepe indruk achtergelaten op Bart Houtackers en Hank van Tilborg.

Lees verder op de website van De Kaap

Open Atelier van Franz Hazelzet

DOORN  Franz Hazelzet houdt open atelier op zondag 21 november en zondag 28 november in het bos bij Landgoed Moersbergen. Het thema is: Losgezongen stilte.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing Hemerocallisen door Wim Willemsen

DOORN  Willem Willemsen houdt een lezing bij Groei en Bloei op 25 november. Hij spreekt over de Hemerocallis. Dat is één van de mooiste zomerbloeiers en geschikt voor bijna elke tuin.

Lees verder op de website van De Kaap

Geld voor Hospice

AMERONGEN  Soroptimist International Club Utrechtse Heuvelrug schenkt, evenals in 2009, Hospice De Wingerd in Amerongen € 3.000,–. 

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijwilligers bibliotheek balen van hoge temperatuur

LEERSUM  Ze gaan de winter in met hun zomerkleding aan. Vrijwilligers van het Leersumse bibliotheekfiliaal hebben het zwaar te verduren. Door de gebrekkige klimaatbeheersing is werken er geen pretje.

Lees verder op de website van De Kaap

21 november 2010

tijd: 11:40 uur  temperatuur: 7 °C

Arnhemsebovenweg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Tolkiens muzikale Schepping

AUSTERLITZ  24 november een uitvoering in het Beauforthuis van Tolkiens Muzikale Schepping, met een vertelling uit De Silmarillion. Geïnspireerd door de heldere beelden uit het scheppingsverhaal van Tolkien schreef Imke Jelle van Dam in augustus 2010 muziek voor cello en piano.

Er was Eru, de Ene, die in Arda Ilúvatar wordt genoemd. 
Hij schiep eerst de Ainur, de Heiligen, die de vrucht van zijn denken waren. 
En zij waren bij hem, voor er iets anders werd geschapen. 
Hij sprak met hen en legde hun muziekthema’s voor. 
En zij zongen voor hem en hij was verheugd.
Dit zijn de beginregels uit het scheppingsverhaal van ‘De Silmarillion’  van Tolkien. Met deze verhalenbundel schiep Tolkien een machtig, mythologisch bouwwerk als grondslag voor de wereldberoemde cyclus ‘In de ban van de ring’. De proloog wordt in het programma gevolgd door het dramatische verhaal over ‘Berén en Lúthien’, ingebed in muziek die in 1998 is geschreven. Door de verweving van de vertellingen met de muziek is een aanzet gemaakt voor een Gesamtkunstwerk. Als opmaat worden voor de pauze onder andere muziekstukken van Beethoven en Arvo Pärt voor cello en piano gespeeld. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Programma
    •    Beethoven Sonate in A voor cello en piano, opus 69
    •    Debussy Brouillards (piano)
    •    Le Vent dans la Plaine (piano)
    •    Tony Tobin Soul Painting (piano)
    •    Imke Jelle van Dam Mysteries (piano)
    •    ‘Memory +’ voor cello en piano
    •    Ginestara Suite de danza criollas (piano)
    •    Arvo Pärt Fratres voor cello en piano
Pauze
    •    Tolkiens muzikale Schepping, met een vertelling uit ‘De Silmarillion’
    •    muziek voor cello en piano door Imke Jelle van Dam
Ephraïm van IJzerlooij 
Ephraïm van IJzerlooij (1983) begon op 7-jarige leeftijd met muzieklessen (lier en blokfluit). Op 9-jarige leeftijd met cellolessen. Sinds 2002 studeerde hij cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag; eerst bij Monique Bartels en later bij Dmitri Ferschtman. 
In 2007 heeft Ephraïm zijn Bachelor eindexamen cello met goed gevolg afgelegd. Hij studeerde de laatste 2 jaar voor zijn Master bij Dmitri Ferschtman met de specialisaties: Orkestspel en Kamermuziek en solospel. Zijn eindexamen Master of Music in september 2009 is door de commissie gewaardeerd met een 9, met onderscheiding voor de poëzie in zijn spel. 
Ephraïm volgde masterclasses bij onder anderen Quirine Viersen, Harro Ruisenaars, Michel Strauss, Valter Despalj, Vladimir Perlin, Bernard Greenhouse, Menahem Pressler, Natalia Gutman, Yo Yo Ma, Osiris Trio, Storioni Trio en Brodsky Kwartet, Vermeer kwartet en Jerusalem kwartet.
Tony Tobin 
Anthony Tobin (born in Salt Lake City) has performed across the US, Canada, The Netherlands, and in Brazil, Austria, Germany, Switzerland, and the UK. He tours as soloist, chamber musician, and as a pianist for eurythmy. Anthony Tobin graduated from Ithaca High School in New York. He was a scholarship student at Tanglewood with Anthony di Bonaventura, studied piano with Malcolm Bilson at Cornell University, and won the Junior Baldwin Piano Competition. Tobin received a Bachelor of Music with Distinction from the Eastman School of Music with Anton Nel and played with the Eastman Wind Orchestra. He earned a Master of Music from the University of Southern California where he served as Daniel Pollack’s teaching assistant, studied piano pedagogy with Marienne Uszler, and was inducted into the music honor society Pi Kappa Lambda. He received a Doctor of Musical Arts degree in piano from the University of Texas at Austin where he studied piano with Greg Allen, piano pedagogy with Martha Hilley, and completed a dissertation with Elliott Antokoletz that explores abstract pitch relations in Debussy piano preludes. 
Tobin is creating video art that combines mosaic, superimposed, and different aspects of motion with improvised music. The goal is to create art that reexamines the nature of motion, music, and timeline. The current film projects are docmentaries on Claude Debussy’s piano music and the contrast between “old and new” in Tokyo.

Manjo Joosten 
Als kunstcursusdocent is Manjo Joosten verbonden geweest aan de Werkgroep Kunsten in Driebergen en was mede-oprichter van de Tsjechow Theaterstudio in Leiden. Momenteel is hij -naast uitvoerend kunstenaar- werkzaam als docent vertellen, spraakvorming en toneel aan Hogeschool Helicon in Zeist. Daarnaast verzorgt hij ook workshops en cursussen spraakvorming en vertellen. 
Na de opleiding aan de Academie voor expressie door woord en gebaar in Utrecht (1976) en aan de Alanus Hochschule (Sprachgestaltung und Schauspiel) in Alfter (Bonn) (1984) is hij verbonden geweest aan diverse ensembles. 
Voorts kwamen de solo-programma’s en vertellingen tot stand, zoals ‘Reiziger’, ‘De Alchemist’ en ‘Hans en Sophie / Het verzet van De Witte Roos’. Een recent en succesvol programma was ‘Judith en Frank’ dat in 2009 en 2010 overal volle zalen trok. 
Imke Jelle van Dam 
Pianoles vanaf 11 jaar. Op zoektocht naar muzikale kennis heeft hij particuliere lessen gevolgd, waaronder harmonieleer en contrapunt. Als hospitant deelgenomen aan de harmonielessen lichte muziek van Frans Elsen op het conservatorium in Zwolle, evenals pianolessen, improvisatie en compositieleer bij Rik Elings. Pas op 32-jarige leeftijd de stap gewaagd naar het conservatorium in Hilversum, piano lichte muziek (Jan Huydts) en arrangeren (Jerry van Rooijen). De -veelal door inspiratie ontstane- composities bewegen zich in het ruime gebied tussen klassieke muziek en popmuziek of jazz. Toen de Amerikaanse concertpianist Tony Tobin in januari 2008 in aanraking kwam met zijn composities, besloot Tobin deze muziek uit te voeren. In november 2009 gaf Tobin een muziekopdracht om korte minimal music-achtige mystery stukken te schrijven. Een bundel met 9 stukken werd in juni 2010 afgerond.
woensdag 24 november, 20.15 uur 
Tolkiens muzikale Schepping, met een vertelling uit ‘De Silmarillion’ 
muziek voor cello en piano door Imke Jelle van Dam 
Manjo Joosten (verteller) • Ephraim van IJzerlooij (cello) • Tony Tobin (piano) • Imke Jelle van Dam (composities / organisatie) 
entree € 19 | reductieprijs € 17 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Onnodig verlies voor CDN

DRIEBERGEN  CDN heeft in matige en slordig gespeelde wedstrijd verloren van hekkensluiter Kockengen met een geflatteerde uitslag van 0-3. Kockengen die een punt achter CDN stond , begon de strijd met veel druk naar voren en de CDN veste werd direct onder vuur genomen waarbij 2 hoekschoppen voor veel gevaar zorgden.

Het was pas in de 15 e minuut dat CDN wat terug kon doen in de persoon van Henk-Jan Veenendaal die een goed schot loste op het doel van Kockengen  maar de doelman van de gasten pakte deze bal subliem zoals hij de hele wedstrijd een goede sluitpost bleek. Na deze aktie was het de redelijk spelende Nick Swaen die voor wat dreiging zorgde maar zijn uithaal belande aan de verkeerde kant van de paal. Na deze misser werd er een zeer snelle aanval op gezet door de voorwaartsen van Kockengen en die werd koelbloedig afgerond door de spits van Kockengen 0-1; dit was in de 23e minuut.

Wat CDN ook probeerde om voor het rustsignaal de gelijkmaker te scoren ,het lukte niet achtereenvolgens waren het Nick Swaen en Henk-Jan Veenendaal die hun kleine kansen of in handen van de keeper of tot hoekschop zagen verdwijnen. Rust 0-1

De tweede helft gingen de supporters er goed voor zitten want de vorige wedstrijd nog goed in hun geheugen zou CDN furieus ten aanval gaan , dat gebeurde ook maar met veel minder overtuiging dan een week geleden. Wat de aanval ook probeerde het lukte niet en  waren de tegenstoten ook niet van gevaar ontbloot. Het bleef na diverse wissels toegepast te hebben (Kevin van Woudenberg kwam voor Lucas v/d Hengel, Elmar van Doorn voor Pascal van Doorn en Gerwin v/d Klift voor Robin Nootenboom) zoeken naar de gelijkmaker die er in de er in de 65e minuut bijna kwam door een mooie stift van Henk-Jan Veenendaal over de keeper maar ook net boven de lat. Zoals zo vaak met het risicovoetbal van CDN werden de tegenaanvallen gevaarlijk en dat strafte de speler van Kockengen Sven van Houten met zijn 2e en 3e doelpunt van deze middag genadeloos af.Hij bracht de einduitslag op het scoringsbord van 0-3 Een teleurstellende uitslag .

En hopen dat de ploeg volgende week de inhaalwedstrijd tegen en in Hilversum tot een goed einde kan brengen. Zaterdag 27 november 2010 Fc Hilversum-CDN Aanvang 15.00 vertrek supportersbus 13.15

Candia speelt opnieuw gelijk

RHENEN  Voor de vijfde keer dit seizoen heeft Candia’66 gelijk gespeeld. Op eigen veld werd knap een punt gepakt tegen Renswoude. Volgens Janco Heimgartner is deze punten verdeling een prima afspiegeling van de wedstrijd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Musketiers oppermachtig tegen Lopik

ELST  Met aanvallend voetbal heeft Musketiers uit bij Lopik drie belangrijke punten weten te pakken, dit tot tevredenheid van Niels Visser,,Wij waren vandaag oppermachtig. De gehele wedstrijd hebben we gedomineerd en we hebben op de juiste momenten toegeslagen”.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Antiquariaat bijna gesloten boek

DOORN  Boeken, boeken en nog eens boeken. Wie over de drempel van Antiquariaat van Otterloo stapt, loopt tegen indrukwekkende stapels op. Van vloer tot plafond en van kelder tot zolder staat het schemerige winkeltje aan de Amersfoortseweg ermee volgestouwd.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing over Munch

DOORN  Kunsthistorica Drs C. van Lingen geeft op donderdag 25 november een lezing naar aanleiding van de tentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal met het werk van Edvard Munch. De lezing vindt plaats in de Koningshof in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

22 november 2010

tijd: 11:10 uur  temperatuur: 6 °C

Sportlaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Kleuter valt vier meter naar beneden


RHENEN  Een meisje van 4 jaar uit Rhenen is vrijdagmiddag 19 november van de eerste verdieping naar beneden gevallen. Daarbij liep zij onbekend letsel op.
Het ongeval gebeurde omstreeks 14.10 uur tijdens een open dag voor pluimveehouders bij een bedrijf aan de Kampjesweg. Het meisje beklom samen met haar moeder en broertje een buitentrap naar de eerste verdieping. Boven op het balkon heeft zij zich vermoedelijk vastgegrepen aan een vlag in plaats van een leuning, waardoor ze viel. Het kind kwam op een laadperron terecht en vervolgens op de grond. Toen de politie arriveerde had ze een forse bult op het hoofd en was ze bij kennis. Een ambulance heeft haar meegenomen naar het ziekenhuis in Ede. De Arbeidsinspectie doet onderzoek.

Volleybaloverzicht: Bekersucces voor Enervomannen

HEUVELRUG  In de tweede ronde van de regiobeker stuurde Enervo (M) Delta 2 met een 3-0 nederlaag terug naar Delft. Voor de competitie werd met 0-4 verloren van Utrecht 1. De vrouwen hielden de winst in Doorn via 3-1 tegen Utrecht 4. Bij Volleer boekten de vrouwen 1-3 winst op Protos 4 en moesten de mannen een 3-1 nederlaag incasseren bij Tovo 2.

Lees verder op de website van De Kaap

Topper tussen DEV en SVMM blijft onbeslist

DOORN/MAARN  In de absolute topwedstrijd tussen DEV en SVMM kwam geen winnaar naar voren. Achteraf bleken beide ploegen toch winst te hebben geboekt aangezien de naaste concurrenten allemaal hadden verloren.

Lees verder op de website van De Kaap

Ondertekening overeenkomst Cultuurcoach

HEUVELRUG  Binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt de functie van Cultuurcoach opgestart. Hiertoe wordt vrijdag op het Revius Lyceum in Doorn de overeenkomst ondertekend. Afgevaardigden van de gemeente, middelbare scholen en Regiobibliotheek Z-O-U-T zijn bij de ondertekening aanwezig.

De gemeenteraad heeft in september besloten om voor de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 juli 2013 geld vrij te maken voor een Cultuurcoach in het middelbaar onderwijs. Deze Cultuurcoach valt binnen de regeling combinatiefuncties. Hierbij wordt een combinatie gemaakt tussen Onderwijs en Sport en Onderwijs en Cultuur.

In de gemeente is bij de combinatie Onderwijs en Cultuur gekozen voor een Cultuurcoach in het middelbaar onderwijs. Scholengemeenschap Maarsbergen, Schoonoord Doorn en Revius Lyceum Doorn hebben, samen met de Regiobibliotheek ZOUT, een projectplan gemaakt. In dit plan geven zij aan op welke manier de Cultuurcoach gaat zorgen voor versterking van de brede school en van het culturele veld in de gemeente.

Een voorbeeld hiervan is het aanstellen van een theaterdocent op de scholen SGM en Schoonoord. Deze docent geeft de leerlingen in de onderbouw theaterlessen. Hierbij is aandacht voor expressie, houding, presentatie en verbeelding; hierdoor leren leerlingen zichzelf te uiten.

Het Revius Lyceum werkt met de Cultuurcoach aan het verbeteren van de kwaliteit van zijn schoolkoor en toneelgroep.

De Regiobibliotheek Z-O-U-T legt de verbinding tussen de scholen, de leerlingen en het culturele veld. Zo zoekt de bibliotheek locaties waar de leerlingen kunnen optreden en maakt de bibliotheek regelingen bekend op het gebied van Cultuur (bijv. JeugdCultuurFonds). Ook legt de bibliotheek connecties tussen de scholen en culturele instellingen. Doel hiervan is dat jongeren worden gestimuleerd mee te doen aan cultuur.

Korpsavond brandweer Maarn-Maarsbergen

MAARN/MAARSBERGEN  In de Weistaar vond afgelopen vrijdagavond de jaarlijkse korpsavond plaats van de brandweer Maarn-Maarsbergen. Deze avond staat altijd in het teken van het uitreiken van de diploma’s en jubilarissen.

Lees verder op de website van De Kaap

Erediploma voor jubilerend EMM

LEERSUM  Willem Koudijs, voorzitter van muziekvereniging Eendracht Maakt Macht, kreeg afgelopen donderdag een erediploma voor het harmonie orkest.

Lees verder op de website van De Kaap

Bouw woningen De Basis kan beginnen

DOORN  Met de officiële overdracht van de grond aan woningcorporatie Heuvelrug Wonen, kan de bouw van achttien zorgwoningen op het terrein van zorgcentrum De Basis beginnen. De bedoeling is dat de bouw nog dit jaar van start gaat en de woningen in het derde kwartaal van 2011 worden opgeleverd.

Lees verder op de website van De Kaap

Sven Dogger zwemt limiet voor NJK op 400 vrije slag

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag, tijdens de A1 wedstrijden in Zeist, heeft Sven Dogger zijn limiet gezwommen voor de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen. Deze worden in januari gehouden in Terneuzen. Voor de wedstrijd was al duidelijk dat de kans aanwezig was gezien zijn huidige vorm en de tijd die gezwommen diende te worden. De trainer had duidelijk instructies meegegeven hoe te zwemmen. Niet te snel starten om te voorkomen dat in de loop van de race dit te veel energie gekost zou hebben waardoor de laatste 100 meter niet meer ‘doorgetrokken’ kon worden.

vergroot foto

De tijd die gezwommen diende te worden was 4 minuut en 49 seconden, 4 seconden sneller dan de persoonlijk beste tijd van Sven. Sven ging weg op een schema van 4 minuut en 45 seconden zodat er een stuk marge in het schema was ingebouwd.
De race ging zeer voorspoedig en na 200 meter lag Sven al 2 seconden voor op zijn schema. Dit kon hij bijna de hele race volhouden waardoor er een eindtijd van 4 minuten, 43 seconden en 70/100 op de klokken kwam te staan. Ruim voldoende om te voldoen aan de limiet van de KNZB.
Op de 200 meter vrije slag had hij al eerder de limiet gehaald. De komende weken wordt gekeken of ook op de 100 en misschien de 50 meter vrije slag aan de limiet kan worden voldaan.”

Vivaldi centraal bij concert Teatro Alla Moda in Cunerakerk

RHENEN  Barokorkest Teatro Alla Moda geeft donderdag 25 november een concert in de Cunerakerk in Rhenen. Op het programma staan Sonates en Concertos van Antonio Vivaldi (1678-1741).

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Unitas geeft jubileumuitvoering

DOORN  Sporthal Steinheim zal zaterdag 27 november het decor zijn van de spetterende uitvoering van een jubilerende Unitas.
Met medewerking van de top trampolinespringers van Pro Patria uit Zoetermeer, zal de avond gevuld worden met demonstraties van alle Unitas groepen.

Lees verder op de website van De Kaap

23 november 2010

tijd: 14:00 uur  temperatuur: 8 °C

Oosterstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Hardleers

RHENEN  Maandagmiddag meldde een 45-jarige man uit Scherpenzeel zich op het bureau om een verklaring af te leggen voor een aanrijding die eerder dit jaar had plaatsgevonden. Na de aanrijding was zijn rijbewijs ingevorderd wegens overmatig drankgebruik.

De man kwam ondanks de invordering van zijn rijbewijs met de auto naar het bureau, en reed er na zijn verklaring weer rustig met de auto weg. Agenten hielden hierop de man nogmaals aan voor rijden zonder geldig rijbewijs. Zijn auto is in beslag genomen en de man heeft een extra proces-verbaal gekregen.

Vier nieuwe Michelinsterren in regio Utrecht

UTRECHT   In de provincie Utrecht zijn vier nieuwe Michelinsterren uitgedeeld.  Kasteel Heemstede in Houten heeft zijn Michelinster terug en ook in Driebergen, Linschoten en Loenen aan de Vecht kan nu op sterrenniveau getafeld worden, respectievelijk bij de restaurants La Provence, ’t Amsterdammertje en De Burgemeester.

Lees verder op de website an RTV Utrecht

Ronald Snijders’ absurde cabaret

AUSTERLITZ Ronald Snijders (De Staat van Verwarring, Binnenland 1) voegt met ‘Verkeerde Benen’ een nieuw genre aan de theaterwereld toe, het best te omschrijven als een absurdistische voorleesperformance. Vrijdag 26 november speelt hij in het Beauforthuis.

Zijn performance houdt het midden tussen associatieve achtbaanpoëzie, gestoorde televisietaal en psychedelisch proza. Ronald Snijders neemt zijn toehoorders mee op een krankzinnige trip door zijn hoofd. Geen vast uitgestippelde rondleiding maar een van de hak op de tak springende ervaring, waarbij de meest bizarre beelden in moordend tempo voorbij trekken. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Ronald Snijders is bekend als presentator van het VPRO televisieprogramma ‘De Staat van Verwarring’ en het fictieve actualiteitenprogramma ‘Binnenland 1’ dat uitgezonden werd rondom het echte nieuws op Radio 1. Tevens publiceerde Snijders, samen met Fedor van Eldijk, ‘Een Normaal Boek’ (2006) en ‘Binnenland 1’ (2009) en is hij beheerder van de weblog van Stichting Absurd Nederland. 
“Hilarisch, uniek en onmisbaar. Voor wie nooit meer een motbui wil zien zonder aan duizenden slecht dichtgedraaide kraantjes te denken.” Lucky Fonz III
vrijdag 26 november, 20.15 uur 
Ronald Snijders – Verkeerde benen 
entree € 14 | reductieprijs € 9 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

KCD/Decohome wint ook tweede zaalwedstrijd

DOORN  De Doornse korfballers zijn de zaalcompetitie goed gestart. Na de benauwde overwinning op Hemur Enge werd ook Hebbes verslagen; en weer was er sprake van een marge van slechts één goal. Daarmee staat KCD/Decohome na twee rondes op kop in de derde klasse.

Lees verder op de website van De Kaap

Woningbouwvereniging vraagt omgevingsvergunning Allemanswaard aan

AMERONGEN  Begeleid door het projectteam Allemanswaard heeft directeur bestuurder van Woningbouwvereniging Amerongen Jaap Broekhuizen afgelopen vrijdag 19 november op ludieke wijze de aanvraag omgevingsvergunning Allemanswaard bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug ingediend.

Lees verder op de website van De Kaap

24 november 2010

tijd: 10:00 uur  temperatuur: 3 °C

Scholekster Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Lustrumbank Revius Lyceum feestelijk onthuld

DOORN  Met ballonnen en het doorknippen van een grote gele strik, door de plaatsvervangend rector Van Dijen, is de lustrumbank bij het Revius Lyceum dinsdag in gebruik genomen. In de vorm van een ruggengraat staat de bank op het grasveld voor de school.

Lees verder op de website van De Kaap

Kans op Dorpshuis in Driebergen gering

DRIEBERGEN  Middels een raadsinformatiebrief laat het college van b&w weten dat de kans op een dorpshuis / cultuurhuis op de plek waar nu onder meer de bibliotheek zit, verminderd is door het feit dat Ahold en ABC-Vastgoed onoverbrugbare financiële problemen zien.

Lees hieronder de raadsinformatiebrief.

Geachte leden van de raad,

Graag informeren wij u over het volgende.

    1    Inleiding
Al langere tijd zijn er ideeën om te komen tot herontwikkeling van de locatie ‘hoek Korte Dreef – Hoofdstraat in Driebergen – Rijsenburg’. In overleg met de eigenaar van het grootste deel van het perceel, ABC-vastgoed en de initiatiefgroep Dorpshuis Driebergen–Rijsenburg zijn plannen voor een nieuw gebouw met daarin een cultuurhuis ontwikkeld. Op 9 juli 2009 heeft u kennis genomen van de haalbaarheidsstudie en een stedenbouwkundig model.

    1    Kern
Om te komen tot een goede invulling van de locatie, is een stuurgroep opgericht waarin naast de gemeente, ook de eigenaar en de initiatiefgroep vertegenwoordigd zijn. Kort voor de zomervakantie is deze stuurgroep bijeen geweest om de laatste stand van zaken door te nemen. Toen werd duidelijk dat het voor de voortgang van het project van belang was zekerheid te krijgen over de participatie van de Albert Heijn (AH) in het project. De AH is namelijk sinds ca. 2 jaar huurder van een deel van het vastgoed en is daarnaast voor een klein deel van de winkelruimte ook eigenaar. Het was belangrijk om van de AH te vernemen wat de inbrengwaarde van hun bestaande bezit is, om hun financiële uitgangspunten te vernemen en om de kosten voor de tijdelijke huisvesting in beeld te krijgen. Deze drie onderdelen zouden tezamen de zogenaamde “go / no-go” beslissing moeten opleveren. Ons college heeft vervolgens de AH uitgenodigd in een collegevergadering en hen op het belang van helderheid gewezen. AH en ABC Vastgoed hebben vervolgens in de zomermaanden volop gerekend en hierover gesprekken gevoerd. Het was de bedoeling dat zij nog voor september uitsluitsel zouden geven. Door diverse omstandigheden is die termijn niet gehaald.

Drie weken geleden hebben beide projectwethouders gesproken met vertegenwoordigers van de AH en ABC Vastgoed. Uit dat gesprek werd duidelijk dat er sprake was van onoverbrugbare financiële verschillen. Dit houdt in dat het project in ieder geval niet in de geplande periode kan worden doorgezet.

Thans ontstaat de vraag of realisatie op lange termijn gewenst blijft op deze locatie, of er alternatieven zijn op korte en middellange termijn en of er (tijdelijke) maatregelen genomen kunnen worden om het uiterlijk en de functionaliteit van het huidige gebouw te verbeteren. Wij gaan ons in samenspraak met de stuur- en initiatiefgroep beraden op de nieuw ontstane situatie en houden u op de hoogte van de ontwikkelingen in deze zaak.


Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug,

de secretaris,   
de burgemeester,drs. T.P. van der Steen
G.F. Naafs


Ook baby’s kunnen naar de bieb in Rhenen

RHENEN  In de bibliotheek van Rhenen is woensdag het project BoekStart van start gegaan. Het eerste BoekStart-koffertje werd uitgereikt door burgemeester Joost van Oostrum in de vernieuwde babyhoek van regiobibliotheek Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Geldprijs voor Sportiefste basisschool

HEUVELRUG  Tijdens het Sportgala wordt er een prijs uitgereikt aan de sportiefste basisschool. De prijs is een award met daaraan gekoppeld een geldbedrag van € 1000,-. De Sportiefste Basisschool van het Jaar is een school voor primair onderwijs en gevestigd in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

BC Doorn halverwege seizoen nog ongeslagen

DOORN  Badmintonclub Doorn heeft zondag met 5-3 het achtste mannenteam van Apollo uit IJsselstein verslagen. Met deze thuisoverwinning is het eerste team van Doorn halverwege het seizoen de ongeslagen aanvoerder in de Hoofdklasse.

Lees verder op de website van De Kaap

Geheimen uit Kasteelbibliotheek onthuld

AMERONGEN  De Vrienden van Kasteel Amerongen organiseerden een middag met lezingen en muziek onder het thema: ‘Geheimen van de bibliotheek van het Kasteel’. Dit onderwerp sprak aan, gezien de meer dan 150 bezoekers.

Lees verder op de website van De Kaap

25 november 2010

tijd: 13:00 uur  temperatuur: 3 °C

Engweg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Hennepkwekerij in brandend pand

RHENEN  Woensdagavond ontstond een brand in een pand aan de Servetstraat, in het pand bleek een hennepkwekerij te zijn.
 
Rond 23.40 uur waarschuwde een buurtbewoner de brandweer, omdat er brand was bij zijn buren. De brandweer kwam ter plaatse en bluste de brand, echter troffen zij een in werking zijnde hennepkwekerij aan. De politie heeft het pand doorzocht en vond op de bovenverdieping ook nog een hennepkwekerij in aanbouw. De 110 planten en de kweekapparatuur zijn in beslag genomen. De brand ontstond vermoedelijk door kortsluiting. De 43-jarige bewoner van het pand wordt nog gezocht.

Informatieavond mogelijke verplaatsing sportpark Candia

RHENEN  Op woensdag 1 december 2010 organiseert de gemeente Rhenen samen met Het Utrechts Landschap en Ouwehands Dierenpark vanaf 20.15 uur een tweede informatieavond over de mogelijke verplaatsing van sportpark Candia naar de locatie Reumersweg.

Aanleiding voor de mogelijke verplaatsing is de gebiedsvisie Grebbeberg, die eind 2009 door de gemeenteraad is vastgesteld. Gelijktijdig heeft de gemeenteraad ingestemd met het onderzoeken van de mogelijkheden voor de verplaatsing van sportpark Candia, met de intentie bij een positief resultaat de vrijkomende grond beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van Ouwehands Dierenpark. In april 2010 hebben burgemeester en wethouders ingestemd met de voorkeurslocatie Reumersweg voor het nieuwe sportpark.

Ouwehands Dierenpark wil op de grond waar nu sportpark Candia gevestigd is, een nieuwe attractie en een congresfaciliteit realiseren. Ook wil men hier het parkeerprobleem oplossen, dat na 2014 ontstaat voor de dierentuin. Op dit moment maakt Ouwehands Dierenpark gebruik van twee parkeerterreinen, waarvan er één in eigendom is van Het Utrechts Landschap.

In 1990 is hierover, in het kader van de realisatie van het Berenbos, een convenant ondertekend door Ouwehand, Het Utrechts Landschap, de provincie Utrecht en de gemeente Rhenen. In dit convenant is afgesproken dat Ouwehand het gebruik van dit parkeerterrein uiterlijk in 2014 beëindigt.

De informatieavond wordt gehouden in het gemeentehuis aan de Nieuwe Veenendaalseweg 75 in Rhenen. Tijdens deze avond is ook een vertegenwoordiger van Het Utrechts Landschap aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden

Forse werkstraf voor 15-jarige Doornaar

DOORN/MAARN (JPU)  Een 15-jarige jongen uit Doorn, die betrokken was bij twee overvallen op pizzakoeriers, is dinsdag door de kinderrechter in Utrecht veroordeeld tot 140 uur dienstverlening en een half jaar voorwaardelijke jeugddetentie.

Lees verder op de website van De Kaap

SGP Rhenen houdt informatieavond over bezuinigingen

ELST  De Rhenense SGP-fractie houdt donderdagavond 2 december een informatie- en discussieavond over de nodige bezuinigingen binnen de gemeente Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Terugblik op topvogelshow ‘De Volière’

LEERSUM  De trots overheerste bij het bestuur en de leden van vogelvereniging ‘De Volière’. Voorzitter Stephan Goes was trots op het aantal inzendingen, de kwaliteit, de locatie en de inzet van alle vrijwilligers. Toch had hij ook zijn zorgen: ,,Hoe lang kan een kleine vereniging als ‘De Volière’ dit niveau handhaven?”

Lees verder op de website van De Kaap

Minister Hillen bezoekt MRC Aardenburg

DOORN  De nieuwe minister van Defensie Hans Hillen heeft woensdag voor het eerst het Militair revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg in Doorn bezocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Kabelkrant vervangt briefjes in Zonnehuis

DOORN  De communicatie met bewoners in het Zonnehuis, onderdeel van QuaRijn, is naar een hedendaags peil gebracht. Vorige week heeft Wethouder Elisabeth van Oostrum de Kabelkrant onthuld.

Lees verder op de website van De Kaap

Jonge acteurs gezocht in Amerongen

AMERONGEN  Het Muziekonderwijs Amerongen zoekt enkele jonge acteurs tussen 14 jaar en 24 jaar, liefst met enige zangervaring, bij voorkeur uit Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

26 november 2010

tijd: 13:40 uur  temperatuur: 3 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Gemeente Zeist heeft nieuw telefoonnummer

ZEIST  Vanaf 1 december 2010 is de gemeente Zeist bereikbaar onder een nieuw, vijfcijferig, telefoonnummer: 14 030. Dit is één centraal nummer dat het oude nummer vervangt. De telefoon wordt opgenomen door een medewerker van het Klant Contact Centrum (KCC) en bellers krijgen zoveel mogelijk direct antwoord.
De gemeente Zeist werkt aan de verbetering van de dienstverlening. De invoering van een kort telefoonnummer voor alle publieksvragen past daarbij.
 
Hoe werkt het
De gemeente Zeist deelt het nieuwe nummer met de andere 030-gemeenten; IJsselstein, Nieuwegein, Utrecht, Houten, De Bilt en Bunnik en voor een klein deel met Maarssen (Oud Zuilen) en Lopik (Lopikerkapel). Gemeente IJsselstein is ook bereikbaar via 14 030.
Andere gemeenten zijn nog niet zo ver om er nu mee te starten; zij zullen later volgen. Zij zijn dus ook nog niet bereikbaar via 14 030.
Austerlitz heeft een ander netnummer, maar ook inwoners van Austerlitz bellen via 14 030 met de gemeente Zeist.
 
Bellen met een 14 030Antwoord© is eenvoudig en gaat als volgt:
    1.    Draai de cijfers 14 030 (er hoeft hier geen netnummer of “0” voor gezet te worden)
    2.    U hoort de volgende tekst: “Welkom bij 14 030 Antwoord©. Om u door te verbinden met de juiste medewerker, vragen wij u om na de piep de naam in te spreken van de gemeente die u wilt bereiken”
    3.    U hoort een piep. Nu hoeft u alleen de naam in te spreken van de gemeente die u wilt bereiken. Dus in het geval van de gemeente Zeist het woord Zeist
    4.    Na het inspreken van de gemeentenaam hoort u: “U wordt nu doorverbonden”
    5.    Vervolgens krijgt u direct een medewerker van de juiste gemeente aan de lijn en kunt u uw vraag stellen
Vragen worden zoveel mogelijk direct door de KCC-medewerker beantwoord. Specialistische vragen worden doorverbonden met de vakafdeling. Als de juiste persoon daar niet aanwezig is, dan maakt de KCC-medewerker een notitie en wordt u teruggebeld. De gesprekskosten liggen rond het lokale telefoontarief. 14 030 is op donderdag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur, op de overige werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Onder de leus ‘Zeist heeft Antwoord© bel 14 030’ maakt de gemeente het nieuwe nummer bekend. In de gemeentegids, op de website, op drukwerk en in de publiekshal wordt naar dit nummer verwezen. De gemeente adverteert in de nieuwsbode en via reclame langs de weg.
 
Buitenland
Het is nog niet mogelijk om vanuit het buitenland 14 030 Antwoord© te bellen. U kunt de gemeente Zeist vanuit het buitenland bereiken op 030 – 698 7911.
 
Landelijk project
Het nummer 14 030 is niet zomaar gekozen. Het ‘14+nummer’ (het getal 14 plus het netnummer van de gemeente) is onderdeel van het landelijke project Antwoord©. Deze nummers vormen in de toekomst dé ingang voor alle vragen aan de overheid. Al 68 gemeenten zijn bereikbaar via dit nieuwe nummer. Begin 2015 moeten alle gemeenten in Nederland dit nieuwe nummer hebben.
 
Veelgestelde vragen
Voor het geval u nog vragen heeft over het gebruik van het nieuwe telefoonnummer hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen opgesteld.

Opening informatiepunt wateroverlast

LEERSUM  Donderdag 25 november begon de dag voor groep 8 van basisschool De Schakel in Leersum anders dan anders.
De gymles verviel, maar dat was deze keer niet zo erg. De leerlingen waren namelijk samen met onder andere wethouder Bert Homan aanwezig bij de opening van het informatiepunt over de aanpak van wateroverlast.
 
De leerlingen kregen in brandweerwagens een tour door Leersum. Tijdens deze rit gaven medewerkers van de gemeente aan hoe wordt voorkomen dat straten opnieuw blank komen te staan en kelders onderlopen. Schoon regenwater wordt gescheiden van het vuile afvalwater in het riool. Dit wordt ‘afkoppelen’ genoemd. Als het regenwater niet meer in het riool terecht komt, hoeft het rioolsysteem minder water te verwerken. Hierdoor stroomt er geen vuil water meer de straat op.
 
Met de zwaailichten aan arriveerden de brandweerwagens bij het informatiepunt, vlakbij de ‘schaapjesrotonde’. Samen met wethouder Bert Homan onthulden de kinderen de informatiepanelen.
 
Na het officiële openingsmoment gaf de wethouder de kinderen een interactieve les over ‘afkoppelen’. Ook het thema ‘duurzaamheid’ kwam aan bod. Dat gaat hand in hand met het project. Rond 10.30 uur werden de leerlingen teruggebracht naar school. De zwaailichten gingen weer aan, maar gelukkig niet om water weg te pompen uit kelders en straten.

Radio Luna speelt met flamenco

ZEIST  Ze is blond, ze is Hollandse en ze doet het geweldig in Barcelona, waar bewoners en toeristen de tijd nemen om naar haar te kijken en luisteren. Luna Zegers staat met haar band Radio Luna in het Beauforthuis, met haar eigen mix van flamenco, jazz en latin grooves. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Toeristen, Andalusische immigranten en andere geïnteresseerden kijken, luisteren, lachen en klappen mee op de flamencoritmes. Op het podium van het tableau in de Barcelonese binnenstad spelen mannen met lang donker haar op virtuoze wijze gitaar. De zangeres is geen donkere, mysterieuze Spaanse, maar een blonde Hollandse. 
Luna Zegers nam, tijdens een time out van het conservatorium, les in carnatische muziek, Zuid-Indiase klassieke muziek. Maar gek genoeg dacht ze heel de tijd aan flamenco. Terug in Europa ging ze naar Spanje en werd totaal gegrepen door de muziek van het Iberisch schiereiland.
zondag 28 november, 17.30 uur 
Radio Luna – een spannende mix van flamenco, jazz en latin grooves 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Knutselen met vruchten en zaden

ZEIST  Op zondag 28 november kunnen kinderen herfstknutselen bij bezoekerscentrum De Boswerf. Er is veel knutselmateriaal verzameld zoals kastanjes, eikels, dennenappels, beukennootjes bladeren, enz. Ook zijn er leuke voorbeelden aanwezig: egeltjes, poppetjes enz. Deelname kost € 3,50 per kind. De activiteit vindt plaats van 12.30  tot 15.30 uur

Let op! Van november tot maart is het bezoekerscentrum alleen op zondagen van 12.00 – 16.00 uur geopend. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Lezing over vliegongeval Ingense Veer bij HVOR

ELST  De Werkgroep Elst van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen houdt maandag 29 november een lezing over een vliegongeval bij het Ingense Veer in 1918.

Lees verder op de website van De Kaap

Het schoolbusje komt niet meer

HEUVELRUG  De aangekondigde bezuiniging op het leerlingenvervoer komt hard aan. Vanaf augustus volgend jaar mogen 50 kinderen niet meer met een taxibusje naar school. Het gaat om leerlingen die buiten de Utrechtse Heuvelrug speciaal basisonderwijs volgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kalenders belanden nooit bij oud papier

DOORN  ,,Onze kalenders worden nooit tussen het oud papier aangetroffen”, zegt Roland van Barneveld (45) opgewekt. Hij kan het weten, want als actief lid van de Koninklijke Harmonie Doorn rijdt hij maandelijks door het dorp om oud papier op te halen.

Lees verder op de website van De Kaap

‘We zagen kogels en bloed’

DOORN  Mensen in uniform maken ingrijpende gebeurtenissen mee. Niet alleen militairen, maar ook ambulancepersoneel, brandweerlieden en politieagenten krijgen met heftige incidenten te maken. Voor de Doornse stichting De Basis is dat een reden om de dienstverlening uit te breiden.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV nipt onderuit tegen topklasser

DOORN  Weliswaar had Hollandia gisteren niet haar sterkste formatie naar Doorn gestuurd, maar het jonge Hoornse team liet zien dat het niet voor niets topklasser is. Het eerste elftal van DEV Doorn had moeite om het Hoornse tempo bij te houden.

Lees verder op de website van De Kaap

27 november 2010

tijd: 15:30 uur  temperatuur: 1 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Musketiers wint overtuigend

ELST  De ploeg van Niels Visser heeft duidelijk de weg naar boven gevonden. Na een moeizaam begin van de competitie, waarin veelal verloren ging tegen titelkandidaten, blijft Musketiers punten pakken. Ditmaal moest Odysseus’91 eraan geloven.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Er zit even geen Muziek in de Maartenskerk

DOORN  ,,We zijn fel tegen de BTW-verhoging op podiumkunsten”, zeggen Wubbo Hazewinkel en Frank Hijzen. De bestuursleden van Muziek in de Maartenskerk zien een verslechtering van het culturele klimaat in het verschiet. Bovendien vrezen ze de toegangsprijs van concerten te moeten verhogen. Maar het omstreden kabinetsbesluit is niet hun enige kopzorg.

Lees verder op de website van De Kaap

Kerstmarkt in Leersum

LEERSUM  In Leersum wordt op zaterdag 18 december een kerstmarkt georganiseerd. De Stichting Muziekkoepel Leersum werkt daarvoor samen met ondernemers en verenigingen uit Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

28 november 2010

tijd: 10:25 uur  temperatuur: -2 °C

A12 Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info

CDN wint oefenduel tegen Redichem met 6-3

DRIEBERGEN  CDN speelde zaterdag een oefenwedstrijd tegen zaterdag 4de klasser Redichem(Heelsum) omdat de competitiewedstrijd tegen Hilversum al vroeg werd afgelast.
CDN begon zeer matig aan deze wedstrijd en speelde zeer slordig in de opbouw. CDN kwam nog wel snel op voorsprong via Nick Swaen maar daarna werden er 2 goals eenvoudig cadeau gedaan aan Redichem. Nick Swaen zorgden daarna met een kopbal weer voor de gelijkmaker.
Nog voor rust kwam Redichem via een vrije trap weer op voorsprong. CDN kwam weer op gelijke hoogte via een goal van Jelle Damhuis.

vergroot   foto1   foto2  (foto: Johan Prins)

CDN bracht in de 2de helft 5 nieuwe mensen in het veld (Jeroen Rook, Wesley Bekkers, Robin Nootenboom, Tolga Albayrak en Hessel van Rijnsoever) en speelde deze 45 minuten een stuk beter dan in het begin. CDN was nu duidelijk een maatje te groot voor Redichem en werden veelvuldig onder druk gezet door CDN wat nu scherper en geconcentreerder speelde met goals van Robin Nootenboom 2x en Pascal van Doorn 1x werd het uiteindelijk toch nog een ruime 6-3 overwinning na een 3-3 ruststand.
Volgende week zaterdag 4 december 2010 gaat CDN op bezoek bij De Meern aanvang 14.00 uur met eigen vervoer.

Aangehouden dankzij Burgernet

ZEIST  Zaterdagmiddag kreeg de politie de melding dat een vrouw geslagen zou zijn door een man en vervolgens een auto in was getrokken. Deze auto was vervolgens weggereden vanaf de Sophialaan.

De politie werd gewaarschuwd en Burgernet werd ingezet. Dit had effect want een deelnemer zag de auto op de Timmermanlaan staan. De 20-jarige bestuurder uit Utrecht verklaarde ruzie te hebben gehad met een bekende van hem, een 20-jarige vrouw uit Utrecht. De man werd aangehouden en meegenomen voor verhoor. De politie heeft de zaak in onderzoek. 

Twee berovingen met vuurwapen

ZEIST Op zaterdagavond werd een vrouw beroofd van haar geld. Kort daarna werd een man ook beroofd. Het is nog onduidelijk of de overvallen door dezelfde dader zijn gepleegd. Getuigen wordt verzocht zich te melden.
 
Omstreeks 21.40 uur liep de 69-jarige vrouw uit Zeist over de Voorheuvel. Plotseling kwam er een onbekende man op haar af en bedreigde haar met een vuurwapen en eiste geld. De vrouw gaf een onbekend geldbedrag af en de man verdween vervolgens.
 
Omstreeks 22.00 uur liep een man (gegevens onbekend) over De Dreef en werd bedreigd door een man met een vuurwapen. Hij moest zijn portemonnee afgeven en de berover, tussen de 16 en 20 jaar, blanke huidskleur, zwarte jas tot aan de heupen, verdween vervolgens.
 
De politie heeft de berovingen in onderzoek en verzoekt getuigen te bellen met 0900-8844, district Binnensticht.

29 november 2010

tijd: 11:10 uur  temperatuur: -3 °C

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straatDe eerste sneeuw

DRIEBERGEN De eerste sneeuwbui van deze winter lijkt voor een blijvend pak sneeuw te zorgen.

Vergroot foto

Monster van Leersum niet meer de cel in

LEERSUM  Het Monster van Leersum hoeft niet meer de gevangenis in voor het belagen van zijn buren. Dat heeft de rechtbank Utrecht vandaag bepaald. De 74-jarige man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 166 voorwaardelijk. De rechtbank achtte hem schuldig aan onder meer belaging van zijn buren.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Eerste schaatsrondjes op Doorns ijs

DOORN  Schaatsliefhebbers in Doorn hebben de eerste rondjes erop zitten. De ijsbaan daar ging vanmorgen om negen uur open. Het eerste ijs in de provincie waar deze winter geschaatst kan worden. De hele nacht zijn de ijsmeesters in Doorn bezig geweest om de baan klaar te krijgen. In Doorn kan de hele week worden geschaatst, en vanaf woensdag ook de hele dag.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Omstreden villa moet worden aangepast

LEERSUM De villa aan de M.C. Verloopweg in Leersum, waarbij afgeweken is van de bouwvergunning, zal moeten worden aangepast. Eigenaar Hin heeft de beroepsprocedure verloren. Lees hieronder de Raadsinformatiebrief die het college van b&w over deze zaak heeft geschreven.


Geachte leden van de raad,

In de commissie Ruimte van 28 en 29 september 2010, is door het college toegezegd te informeren over de stand van zaken aangaande het adres M.C. Verloopweg 76 in Leersum. Hierover kunnen wij u het volgende mededelen.

    1    Inleiding
Op 27 mei 2003 is aan de heer Hin een bouwvergunning verleend voor de bouw van een woonhuis en bijgebouw op het adres M.C. Verloopweg 76 in Leersum, kadastraal bekend als sectie C, nummer 1566. Tijdens de bouw is gebleken dat er in afwijking van de verleende vergunning is gebouwd.

Concreet zijn de volgende onderdelen afwijkend van de bouwvergunning gebouwd:
    –    de raamindelingen in het hoofd- en bijgebouw zijn gewijzigd;
    –    aan de voorzijde is er een serre aangebouwd;
    –    de serre aan de achterzijde is vergroot tot aan de entree;
    –    de kap ter plaatse van de entree is ingekort, het materiaal van de gevels van de uitbouw ter plaatse van de slaapkamer is gewijzigd;
    –    in de kozijnen in de achtergevel van het bijgebouw zijn deuren en Franse balkons gerealiseerd;
    –    het dakterras op de eerste verdieping is vervallen;
    –    het terras naast de keuken en de entree is vervallen; 
    –    de inrit naar de kelder is verplaatst van de zijgevel naar de voorgevel;
    –    de indelingen van de kelder;
    –    de verdiepte bak naast de woning is verwijderd;
    –    het vrijstaande bijgebouw is gekoppeld aan het hoofdgebouw;
    –    de indeling van het bijgebouw (volgens vergunning hobbyruimte en berging) is gewijzigd;
    –    de kelder is voorzien van vier slaapkamers en vier badkamers;
    –    de eerste verdieping is voorzien van twee slaapkamers, twee badkamers;
    –    de verblijfruimte is voorzien van een keuken en een cv-ruimte.

Bezwaar en beroep
De heer Hin heeft vervolgens een gewijzigde bouwaanvraag ingediend, door ons ontvangen op 27 februari 2004, om hetgeen afwijkend is gebouwd te legaliseren. Op 3 maart 2004 is voor deze afwijkingen een nieuwe bouwvergunning verleend. Tegen deze bouwvergunning is bezwaar gemaakt en uiteindelijk beroep ingesteld. De rechtbank Utrecht heeft vervolgens in haar uitspraak van 9 juni 2005 geoordeeld dat het indienen een gewijzigde bouwaanvraag niet mogelijk is omdat het ingrijpende wijzigingen van niet-ondergeschikte aard betreft. Er had daarom een geheel nieuwe bouwaanvraag ingediend moeten worden.

Na deze gerechtelijke uitspraak heeft de heer Hin alsnog een nieuwe aanvraag ingediend. Bij de beslissing op bezwaar van 27 november 2008 heeft het college de vergunning alsnog geweigerd. Ook heeft de raad het verzoek om een vrijstelling krachtens artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening te verlenen geweigerd. Tegen de beslissing op bezwaar heeft de heer Hin beroep ingesteld bij de rechtbank Utrecht.

In de uitspraak van 6 januari 2010 heeft de rechtbank Utrecht het beroep tegen de geweigerde bouwvergunning ongegrond verklaard. De rechtbank heeft geoordeeld dat het aantal kubieke meter van de woning, de kelder en de aanbouwen meer bedraagt dan met een ontheffing van het betreffende bestemmingsplan gelegaliseerd kan worden. Legalisatie is daarmee onmogelijk. Hiertegen heeft de heer Hin hoger beroep ingesteld dat behandeld is de Raad van State. De uitspraak hierop is op 27 oktober 2010 bekend geworden. Het beroep is ongegrond verklaard. Geoordeeld is dat het college terecht de aanvraag heeft geweigerd omdat de vergunningaanvraag ziet op de legalisatie van 860 m3, en het college volgens het bestemmingsplan tot ten hoogste 10% kan afwijken (ontheffen) van de maximaal bepaalde inhoudsmaat van 600 m3. Deze uitspraak is onherroepelijk.

Kern

Handhavingsprocedure
Wij hebben de volgende handhavingsprocedure afgesproken:

1) uitspraak ABRvS afwachten.
 
2) indien uitspraak positief is voor gemeente: vooraanschrijving sturen naar de heer Hin met last bouwwerk uitvoeren conform eerder verleende vergunning.
 
3) zienswijzengesprek met de heer Hin.
 
4) aanschrijving via het college sturen naar de heer Hin.
 
5) bij overtreding: verbeurde dwangsommen per week invorderen.
 
6) na maximaal verbeurde dwangsommen bestuursdwang toepassen.

Burgemeester laat wens van Luuk in vervulling gaan

ZEIST  Luuk van der Bult, een kunstenaar met het Syndroom van Down, bezoekt dinsdag 30 november burgemeester Janssen van de gemeente Zeist. Hiermee gaat een van zijn wensen in vervulling. Hij is namelijk gek van burgemeesters. Zij komen vaak in zijn schilderijen voor.
Luuk van der Bult is 41 jaar oud en schilder. Hij werkt voor de schildersgroep in het dagcentrum Seyst. Zijn schilderijen worden vaak uitgeleend en verbeelden een mengeling van fantasie en werkelijkheid.

vergroot foto

Hij is gefascineerd door burgemeesters en hoogwaardigheidsbekleders en zou zelf het liefst burgemeester willen zijn.

Meestal heeft Luuk dat wat hij schildert zelf meegemaakt of op tv gezien. Hierbij beeldt hij vaak zichzelf af, zijn verloofde en een hoogwaardigheidsbekleder. De erbij geschilderde vormen, zoals luidsprekers, een computer en vaak ook lekkere hapjes, maken van zijn schilderijen een spannend verhaal.

De schildersgroep waar Luuk werkt, is gevestigd in het kunstatelier van Dagcentrum Seyst aan de Driebergseweg. Het kunstatelier is een werkgroep waar kunstenaars met een verstandelijke beperking hun eigen talent voor tekenen en schilderen kunnen ontwikkelen. Er vinden regelmatig exposities plaats. Ook is het mogelijk kunstwerken te kopen of te lenen bij de kunstuitleen. De website van de schildersgroep is www.digitalegalerie.nl

Vrouwen Volleer winnen strijd om koppositie

HEUVELRUG  De vrouwen van Volleer speelden tegen Vives 3 om de koppositie in hun poule. Vives werd met 3-1 verslagen. Ook de vrouwen van Enervo wonnen hun wedstrijd. Bij Irene 2 werd het 2-3. De mannen leden nederlagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Na thriller houdt KCD/Decohome gedeelde koppositie

DOORN  In een spannende en in hoog tempo gespeelde wedstrijd is KCD/Decohome er in geslaagd de gedeelde koppositie met succes te verdedigen. Medekoploper en titelkandidaat Nova slaagde er niet in beide punten uit Steinheim mee te nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Diplomazwemmen met Zwarte Piet bij Zwembad Woestduin

DOORN  Diploma Piet was zaterdag 27 november bij zwembad Woestduin. Hij mocht samen met Zwem Piet aan maar liefst 24 kinderen het diploma A uitreiken.

Lees verder op de website van De Kaap

30 november 2010

tijd: 11:00 uur  temperatuur: -1 °C

Jachtlaan 5-5a Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Twee boeken over grafheuvelonderzoek Utrechtse Heuvelrug

RHENEN  Op 7 december worden er twee boeken over het onderzoek naar de prehistorische grafheuvels in de bossen van Rhenen gepresenteerd, een wetenschappelijk boek en een publieksuitgave. De eerste exemplaren van de boeken worden tijdens de presentatie overhandigd aan de heer Van Oostrum, burgemeester van Rhenen en mevrouw Raven, gedeputeerde cultuur, financiën en samenleving van de provincie Utrecht.

Archeoloog David Fontijn schreef de wetenschappelijke uitgave Living near the dead in opdracht van de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek ( NWO) en de Universiteit Leiden. Wetenschapsjournalisten Evert van Ginkel en Yuri van Koeveringe schreven een door de provincie Utrecht gefinancierde publieksversie; Op de randen van de Rug.
Gedeputeerde Raven: ‘Wij zetten ons in om het cultureel erfgoed van onze provincie te bewaren voor de toekomst. Door ervoor te zorgen dat er niet alleen een wetenschappelijke, maar ook een publieksvriendelijke versie van het boek komt, maakt de provincie Utrecht het erfgoed toegankelijk en beleefbaar voor een breed publiek’.
Prehistorische grafheuvels onderzocht
De twee boeken geven een beeld van het onderzoek dat Leidse archeologen in 2006 deden naar twee prehistorische grafheuvels in de bossen bij Elst, gemeente Rhenen. De onderzoekers wilden de ouderdom van de grafheuvels vaststellen en zich een beeld vormen van het landschap waarvan ze deel uitmaakten. Tot hun verrassing bleek dat de grafheuvels geen afgelegen rituele plekken voor begrafenisceremonies waren, maar middenin de bewoonde wereld lagen.

Een van de onderzochte grafheuvels was in de bronstijd (ca. 1700 v.Chr.) op een boerenerf gebouwd en later, in de ijzertijd (ca. 250 v. Chr.), hebben waarschijnlijk mensen pal naast en zelfs op de grafheuvels gewoond en gewerkt. En ook al werd het hele terrein een groot open boerenlandschap in de latere ijzertijd (ca. 250 v. Chr.), toch werden de grafheuvels nooit weggehaald of verstoord. Er was in de prehistorie blijkbaar een groot respect voor deze grafmonumenten, die toen al heel oud waren.

Ancestral Mounds
Het onderzoek aan de grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug is onderdeel van het NWO-project Ancestral Mounds, dat onder leiding staat van dr. David Fontijn, prof.dr. Annelou van Gijn en prof.dr. Corrie Bakels. Het is een multidisciplinair project dat de landschappelijke setting van rituele landschappen uit de prehistorie onderzoekt en kijkt naar de relatie tussen het landschap van de doden en dat van de levenden.

Veel 60- tot 70-jarigen laten fitheid meten

DOORN  Meer dan zestig inwoners tussen de 60 en 70 jaar hebben hun fitheid laten meten in Sporthal Steinheim in Doorn. Organisatoren Sportservice Midden Nederland en de gemeente Utrechtse Heuvelrug waren erg blij met dat aantal.

Lees verder op de website van De Kaap

Zitvolleyballers Volleer zevende in Leipzig

LEERSUM  Tijdens de vierde editie van het sterk bezette internationale zitvolleybaltoernooi in Leipzig is Volleer als zevende geëindigd.

Lees verder op de website van De Kaap

Leersumse Plassen voorbereid op ijspret

LEERSUM  Staatsbosbeheer bereidt zich voor op een druk schaatsweekend op de Leersumse Plassen. De afgelopen jaren is het natuurgebied Leersumse Veld steeds populairder gebleken bij recreanten. Omdat de plassen vrij ondiep zijn, kan er bij vorst al vrij snel geschaatst worden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Paulien Cornelisse speelt Hallo Aarde in De Binder

LEERSUM  Paulien Cornelisse, winnaar van de cabaretprijs ‘De Neerlands Hoop 2010’, komt op zaterdag 8 januari naar De Binder in Leersum met haar nieuwe voorstelling Hallo Aarde.

Lees verder op de website van De Kaap

Reünie op CBS de Regenboog in Amerongen

AMERONGEN  Dit jaar is een bijzonder jaar voor CBS de Regenboog in Amerongen. De school bestaat namelijk 25 jaar. Bovendien is het precies 45 jaar geleden dat in het Heuvelrugdorp werd begonnen met het geven van Christelijk onderwijs op deze locatie aan de Prinses Beatrixlaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Inbreker overlopen

RHENEN Dinsdagochtend omstreeks 03.40 uur hoorde een bewoner van een woning aan de Platanenlaan gerommel bij de achterdeur. Hij ging poolshoogte nemen en zag iemand hard wegrennen uit de keuken.

De achtervolging werd door de bewoner ingezet maar de man, ongeveer 1.70 lang, krullend donker haar en gekleed in een donkere jas, rende hard weg in de richting van de Nieuwe Veenendaalsedijk. Ondanks dat de dader gesnapt was had hij toch kans gezien enkele persoonlijke eigendommen mee te nemen.
 
Middels 112 werd de politie gewaarschuwd en door agenten werd een schoenspoor van de dader in de sneeuw aangetroffen. Dit spoor werd gevolgd en liep door naar de Berkenlaan, Anemoonstraat en het Vreeswijkplein. De voetstappen liep over opritten, garageboxen en achtertuinen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er ook was (poging) ingebroken in een woning aan de Acacialaan en de Vreeswijkstraat. De verdachte werd niet meer aangetroffen.
 
De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen te bellen met 0900-8844, district Heuvelrug.

Sigrid Dogger zet clubrecord op de 100 meter rugslag scherper

DRIEBERGEN  Zaterdag 27 november organiseerde Z&PC De Zwoer de tweede Heuvelrugwedstrijd van dit seizoen. Ondanks de concurrentie van de Europese Kampioenschappen zwemmen, deden er toch weer negen verenigingen mee aan deze wedstrijd. De dames van Z&PC De Zwoer wisten te overtuigen door op alle gezwommen afstanden als eerste te eindigen. Sigrid Dogger begint weer in vorm te komen door  een tijd van 1:10.55 op de rugslag neer te zetten; voldoende  om het clubrecord van De Zwoer te verbeteren.

Vergroot foto

De damesestafette ploeg, Suzanne Lange, Sigrid Dogger, Rianne Weijburg en Amy Weijburg wisten ook de 4 maal 50 meter vrije slag te winnen.
Bij de heren konden de zwemmers vandaag geen potje breken. De junioren beginnen echter steeds sneller te zwemmen.  Rick Douma wist op drie afstanden zijn tijden fors te verbeteren. Tim Douma wist zijn verjaardag luister bij te zetten door PR’s op zowel de 100 meter rugslag alsook op de 200 meter schoolslag neer te zetten. Sven Dogger wist zijn prestatie van vorige week bijna te evenaren op de vrije slag. Hij bleef slechts 3 seconden boven de limiet voor de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen.
Ook Auke Koops en Matthijs Mulder blijven hun tijden verbeteren. Ondanks het feit dat zij junioren zijn, weten ze zich goed met de senioren te meten.