Heuvelrugnieuws van zondag 1 november 2009 (kopie)

Acacialaan 14-16  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:00 uur  temperatuur: 14 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

CDN nog steeds Koploper

DRIEBERGEN CDN heeft afgelopen zaterdag weer een zege aan zijn mooie reeks toegevoegd. Een dik verdiende overwinning in Abcoude tegen FC Abcoude met 1-3. CDN startte veelbelovend zette de tegenstander direct onder grote druk en kreeg diverse kansen met schoten van Henk-Jan Veenendaal , Pascal van Doorn en Elmar van Doorn die alle net naast gingen. In de vijfde minuut weer een mooi schot van Pascal van Doorn dat niet goed werd gestopt door de keeper en de terugspringende bal uitstekend en doeltreffend werd afgerond door Henk-Jan Veenendaal 0-1.

vergroot   foto 1   foto 2   foto 3

Een domper was dat al in de elfde minuut Marco Kooi met een spierblessure moest uitvallen;  zijn plaats werd ingenomen door Bart van Gelder.
CDN bleef sterker en bleef goed combineren in deze leuke wedstrijd,Abcoude kwam er niet aan elke aanval van de tegenpartij was een prooi van de CDN achterhoede. In de 21e minuut was er een uitstekende solo van Pim van Amerongen die zijn actie net niet goed kon afwerken. Na deze actie nam CDN wat gas terug en er kwam  een periode van weinig kansen en het speelde  zich af op en rond het middenveld. Het duurde tot de 38e minuut dat er weer iets goeds te melden viel en dat was een uitstekende aanval ingeleid door Kevin van Woudenberg die net op tijd de bal naar Henk-Jan Veenendaal speelde die dit buitenkansje benutte door beheerst te scoren 0-2.
CDN ging richting de wel verdiende thee en deze smaakte nog beter dit kwam doordat net voor het rustsignaal een uitstekende actie afgerond werd door een schitterend doelpunt van Gerwin v/d Klift 0-3. Dit was tevens de ruststand.

De tweede helft bracht een heel ander beeld dan de afgelopen 45 minuten.Een minder geconcentreerd CDN en een sterker FC Abcoude dat leek het althans want de tegenstander kreeg een paar grote kansen om een doelpunt tegen te scoren maar CDN nam het weer snel over. Maar de  vele kansen die CDN kreeg werden om zeep geholpen door te gehaast te schieten. De ballen gingen of via de paal en net naast of werden gekeerd door de goede doelman van FC Abcoude. In de 73e minuut  werd Pascal van Doorn gewisseld voor Hugo Bruining. FC Abcoude kreeg in de 75e minuut nog hoop op een beter resultaat doordat keeper Michel van Bruggen een fout maakte en de bal wilde vangen maar in eigen doel tikte 1-3. Een solo van Elmar van Doorn had beter lot verdiend in de 83e minuut maar het was wederom de keeper die de bal tot hoekschop tikte. Elmar werd hierna nog gewisseld voor Roald Jornink. Zo kwam het einde van de wedstrijd met een 1-3 overwinning  die veel hoger had moeten uitvallen. De eerst volgende wedstrijd is 14 november uit tegen Bloemenkwartier de supportersbus vertrekt om 12.30 uurMart Niehoff verbetert clubrecord op 25 meter rugslag

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag heeft de zwemvereniging De Zwoer weer deelgenomen aan de Duik in Vianen. Dit was de tweede wedstrijd in een serie van 8. Deze wedstrijden zijn vooral bedoeld voor de jongere zwemmers.

Ook nu werden er door de zwemmers en zwemsters weer diverse persoonlijke records gezwommen. Nina Werkhoven wist op haar beide afstanden haar PR’s duidelijk te verbeteren. Maar niet alleen Nina, ook Mijke, Dennis, Melissa, Rick, Tim, Bart, Ruben, Mart, Marijn en Amy wisten hun persoonlijke beste tijden te verbeteren. Als klap op de vuurpijl wist Mart Niehoff het Clubrecord (voor 8-jarigen) op de 25 meter rugslag te verbeteren.
Voor Mirjam van Waaij was het haar eerste wedstrijd. Hoewel ze van te voren wel wat gespannen was, zwom ze prima.

HDS op volle toeren

LEERSUM  Zondag vijfdeklasser Leersum had vandaag in de thuiswedstrijd tegen Aurora geen enkele moeite met scoren. Met maar liefst 7-0 werden de gasten uit Werkendam naar huis gestuurd.

Lees verder op de website van De Kaap

Igor Roma meets Harmen Fraanje

AUSTERLITZ  Twee meesterlijke pianisten, de een klassiek geschoold, de ander uit de jazz, maar beiden véél meer dan een genre-pianist. Zondag 8 november in het Beauforthuis. Roma won als jonge pianist het Liszt-concours en wordt inmiddels wereldwijd bewonderd, Fraanje speelt met grootheden als Philip Catherine en Hein van de Geyn.

Vergroot foto

Samen wagen ze zich aan composities en improvisaties, klassiek, jazz en wereldmuziekinvloeden en bewijzen dat ze het stadium van jong talent ontgroeid zijn.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
zondag 8 november, 17.00 u 
Igor Roma & Harmen Fraanje – composities en improvisaties op twee vleugels 
entree € 18 | CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas, kinderen t/m 12 jr € 10

SVMM deelt de punten

MAARN In een wedstrijd waarin SVMM met name in de tweede helft het overwicht had, kwam de ploeg uit Maarn toch niet verdere dan teleurstellend gelijkspel.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV eindelijk naar winst

DOORN  Na wat mindere uitslagen de afgelopen weken slaagde DEV er in het thuisduel tegen Bunnik vandaag wel in om tot winst te komen. In een wedstrijd waarin de thuisploeg veruit in de meerderheid was, werden de gasten uit Bunnik met een 2-1 nederlaag naar huis gestuurd.

Lees verder op de website van De Kaap

Samen met IVN en het Utrechts Landschap werken in de natuur

DOORN  Mensen van het IVN afdeling Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn helpen zaterdag 7 november het Utrechts Landschap met het uittrekken van jonge amerikaanse vogelkers op het landgoed Moersbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA morele winnaar in het treffen tegen “killer” VOP uit Amersfoort

AMERONGEN  Op het kunstgrasveld van DVSA uit en in Amerongen ontspon zich vanaf de aftrap een voetbalgevecht dat eigenlijk alle kanten op kon gaan. De gasten uit Amersfoort, die in voorgaande wedstrijden al bewezen dat zij ware voetbalkillers zijn, namen al na 8 minuten een verrassende voorsprong op een op dat moment slap spelend DVSA.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 2 november 2009 (kopie)

Buntlaan  Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:30 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Verdachte met drugs aangehouden

RHENEN  In de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 november heeft de politie een 33-jarige man uit Rhenen aangehouden in verband met drugs.
Rond 01.30 uur controleerde een politieagent op de Grebbeweg een geparkeerde auto. In de auto met draaiende motor lag een man te slapen. Toen de agent de man aansprak, rook hij een wietlucht in de auto. Toen bij verdere controle de agent een hoeveelheid softdrugs in de auto vond, hield hij de man uit Rhenen aan. De man is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.
De drugs zijn in beslag genomen.

100 x Blue Arrows!

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag bereikte het jongensteam onder 12 (JU12) van de Driebergse Basketbalclub Blue Arrows een mijlpaal.
Voor het eerst werd in een officieel competitieduel de 100 punten bereikt. De Cangaroes uit Utrecht werden, ondanks moedige tegenstand, met een 100-14 nederlaag huiswaarts gestuurd.

vergroot foto

Het hele team was aardig op dreef, maar vooral guard Joes Ludden had het op z’n heupen met 38 punten. Het is de trainer/coaches Hans Nieuwenhuijs en Thea Hiddink gelukt om een goed samenwerkend team te smeden, ondanks de vele nieuwe eerste jaars spelers dit jaar. Blue Arrows strijden in deze 2e klasse om de koppositie met Pioneers uit Almere, waarbij op 14 november de topper uit in Almere op het programma staat. (Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar..)

Volleervrouwen naar tweede plaats

HEUVELRUG  Het was een goede week voor de volleybalploegen. Alleen de mannen van Volleer verloren hun wedstrijd tegen Protos 2 (0-4). De vrouwen klommen na de 3-1 winst op Protos 4 naar de tweede plaats. Enervo (V) klopte DOSC met 3-2, de mannen stuurden Majella met 3-1 naar huis. De zitvolleyballers overklasten Netwerk met 4-0.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweerwedstrijd Brandweerkring Doorn

DOORN/REGIO  Een luchtballon die een huis ramt. Deze realistische brandweeroefening speelde zich afgelopen zaterdag af tijdens de brandweerwedstrijd van de Vereniging Brandweerkring Doorn. Gastkorps Elst bracht de oefening zeer realistisch in beeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Sprookjespaddenstoelenwandeling Laag Moersbergen

DOORN  Kinderen kunnen de sprookjeswereld van het landgoed Laag Moersbergen ontdekken op zondag 8 november van 14.00 tot 16.00 uur. Het begin van de wandeling is aan de Leeuwenburgerlaan tegenover het voormalige café Flora te Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 3 november 2009 (kopie)

Sint Hubertuslaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:35 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Jongerenloket Zeist operationeel

ZEIST  Vijf jongerenadviseurs en een jobhunter van het Jongerenloket – gevestigd op het Werkplein, Het Rond 6e in Zeist – zijn helemaal klaar voor de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Het streven is jongeren tot 27 jaar in de regio Utrecht Zuidoost helpen bij het vinden van een passende opleiding en/of (leerwerk)baan. Ook worden werkgevers bezocht om hen te stimuleren (leerwerk)banen te creëren.
 
Het Jongerenloket – een samenwerkingsverband van het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC), het UWV Werkbedrijf, het Werkgeversservicepunt en de Regionale Sociale Dienst Krommerijn Heuvelrug – is een doorstart van het Jongerenloket dat vier jaar geleden door het voormalige CWI en het RMC werd opgericht. Gemeenten hebben vervolgens extra subsidie ontvangen voor de begeleiding van jongeren bij het vinden van werk of een opleiding.
 
Met dit geld is het loket uitgebreid en heeft nu een herziene, integrale werkwijze. Eén van de voordelen is dat de jongere die zich meldt, één contactpersoon heeft. Er hebben zich de eerste negen maanden van dit jaar al duizend jongeren aangemeld. De werkzoekenden die nog geen dagbesteding hebben, worden binnenkort benaderd door één van de jongerenadviseurs.

College legt alternatief naast zich neer

HEUVELRUG  In een Raadsinformatiebrief maakt het college van b&w van de gemeente Utrechtse Heuvelrug aan de Raad bekend waarom zij niet kan ingaan op de alternatieve plannen voor de bouw van een nieuw gemeentekantoor in Doorn zoals die onlangs door de Vereniging Leefbaar Doorn zijn ingediend. Lees hieronder de raadsinformatiebrief.


Raadsinformatiebrief:

Inleiding

Op 26 maart heeft uw raad een besluit genomen over de nieuwbouw van het gemeentekantoor.
Daarbij is een motie aangenomen om een representatieve klankbordgroep in te stellen, die interactief zou worden betrokken bij de totstandkoming van het Voorlopig Ontwerp. We hebben u over de voortgang van het proces geïnformeerd met raadsinformatiebrieven op 18 mei en 4 augustus.
De klankbordgroep heeft inmiddels haar werkzaamheden afgerond. U ontvangt de resultaten hiervan op korte termijn. Tijdens het proces bleek dat de Vereniging Leefbaar Doorn (VLD) zich niet in het door u vastgestelde concept herkent en een alternatief ontwerp heeft laten maken.
Met deze raadsinformatiebrief willen wij u op de hoogte stellen van ons standpunt en onze handelwijze in deze.
Kern

Ons inziens zijn hierbij drie zaken van belang:
De besluitvorming tot op heden en de gevolgen daarvan;
Het zelfstandige proces van de externe klankbordgroep, uitmondend in een onafhankelijk advies;
Het laten opstellen van een alternatief ontwerp door de VLD en de aankondiging daarover burgeravonden te zullen organiseren, waarvoor ook het college zal worden uitgenodigd.
Ad a. De besluitvorming tot op heden en de gevolgen daarvan
Als onderdeel van het raadsbesluit van 26 maart 2009 heeft u het structuurontwerp en daarmee ook het concept van het ontwerp vastgesteld. Dit concept is gebaseerd op de visiepresentatie van de uiteindelijk geselecteerde architect: INBO.
De gemeente is via de juiste procedure tot de architectenselectie gekomen U hebt in dat verband bij uw besluit van 6 maart 2008 met instemming kennis genomen van de door het college in gang gezette selectie van de ontwerpen partijen. De selectie is Europees aanbesteed. Hierbij is onder meer een selectieleidraad opgesteld waarin alle relevante criteria zijn opgenomen, zoals de stedenbouwkundige kaders en randvoorwaarden. 
Op grond van de gevolgde procedure en de met INBO gesloten overeenkomst staat het de gemeente niet vrij om zich in te laten met alternatieve ontwerpen.
Dit gaat overigens ook weer niet zo ver dat u als gemeente(raad) niet zou mogen kijken naar een alternatief ontwerp dat bijvoorbeeld via de VLD wordt aangeboden. Wel is het zo dat als de gemeente(raad) bij nader inzien mocht besluiten een ander ontwerp te willen en dus de eerder vastgestelde kaders en het daarop gebaseerde concept van INBO alsnog af te keuren, dit betekent dat er een nieuwe aanbestedingsprocedure moet komen. Er kan niet zonder nieuwe aanbestedingsprocedure met een andere architect worden gecontracteerd. Een alternatief kan dus niet zonder meer worden gekozen. Er moet dan eerst een nieuwe aanbestedingsprocedure komen met een nieuwe selectieleidraad met nieuwe criteria. Daarbij moet er dan rekening mee worden gehouden dat noch INBO noch de alternatieve architect van de VLD voordeel mag hebben van hun eerdere betrokkenheid bij dit project. Een ingewikkeld en risicovol pad dus, los van de hoge kosten die er mee gemoeid zijn, onder meer omdat in dat geval de voorbereidingskosten tot nu toe goeddeels verloren zullen zijn. Daarbij komt dat het contract met INBO moet worden opgezegd/afgekocht. De hiermee gemoeide kosten kunnen aanzienlijk oplopen.  
Gezien het voorgaande zal het u duidelijk zijn dat wij ons als college uiterst terughoudend hebben opgesteld en niet hebben gereageerd op de inspanningen van de VLD met betrekking tot het alternatieve ontwerp.
Ad b. Proces externe klankbordgroep en haar onafhankelijke advies
Bij de uitvoering van de motie hebben wij ons op het standpunt gesteld dat de klankbordgroep onafhankelijk van het college moet opereren. Dat wil zeggen dat wij ook geen directe sturing aan het proces van de klankbordgroep hebben willen geven. De klankbordgroep heeft dus uit haar midden een voorzitter gekozen en een eigen planning gemaakt.
Die planning was gericht op afronding van de advisering voor 16 september met het oog op de behandeling van het voorlopig ontwerp in de vergadercyclus van oktober. Toen duidelijk werd dat de raad in oktober uitsluitend over begrotingsthema’s zou gaan, ontstond er voor de klankbordgroep wat meer ruimte om het proces af te ronden. Dat heeft in de laatste vergadering op 12 oktober tot een meerderheidsadvies geleid. U krijgt dit advies gelijktijdig met het raadsvoorstel voor het voorlopig ontwerp bij de vergaderstukken van 26 november. Wij betreuren het dat de VLD en de FDO zich uiteindelijk niet in het advies hebben kunnen vinden. Dit temeer omdat de vertegenwoordigers relevante discussiepunten hebben aangevoerd, onder meer ten aanzien van het materiaalgebruik in relatie tot de kwaliteiten van de Stichtse Lustwarande, het verkeer en het parkeren. Zij hebben daarbij blijk gegeven van een grote betrokkenheid bij het onderwerp. Helaas heeft uiteindelijk het fundamentele verschil van interpretatie in de manier waarop dit door de architect vertaald is in het ontwerp ertoe geleid dat zowel de VLD als de FDO zich heeft gedistantieerd van het voorlopig ontwerp en het advies daarover van de klankbordgroep.

Ad c. Alternatief ontwerp VLD en aangekondigde burgeravonden
Wij hebben kennis kunnen nemen van het alternatieve ontwerp van de VLD via de publicaties die u ook heeft ontvangen. Uiteraard staat het de VLD vrij staat om te doen wat zij heeft gedaan. Onder punt a hebben wij echter uiteengezet wat de formele positie van de gemeente hierin is namelijk gebondenheid aan het contract met INBO. 
Dat betekent dat wij op dit moment niet vrij zijn op welke wijze dan ook deel te nemen aan een discussie over alternatieven.

Wij vinden het van belang om u als raad vóór de commissievergadering van 12 november te informeren over ons standpunt en onze handelswijze, gezien de kaders waarbinnen wij gehouden zijn te opereren.


Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug,

Ode aan de klarinet.

DRIEBERGEN  Op zaterdag 7 november zal Eefje van Scherpenzeel, klarinettist van Harmonie Aurora, haar Hafabra-opleiding afsluiten met een uniek D-examen. Dit is het hoogste examen wat gehaald kan worden in de Hafabra-opleiding. Weinig amateurmuzikanten komen zover.

Onder begeleiding van docente Irma Neuteboom heeft Eefje zich voorbereidt. Het examen bestaat uit twee delen. ’s Morgens in Woudenberg een technisch examen waarin etudes en toonladders gespeeld worden.

Zaterdagavond zal in het Muziekcentrum van Aurora een aantal samenspelstukken met piano, klarinet en het harmonieorkest worden uitgevoerd. Eefje is dan de solist en wordt kritisch beoordeeld. Dit tweede gedeelte is openbaar en iedereen die geinteresseerd is in de klarinet en alle klarinettisten uit Driebergen worden hierbij door Eefje en Harmonie Aurora uitgenodigd. Het examen begint om 19.30 uur stipt in het Muziekcentrum aan de Woerd 3a te Driebergen. De toegang is natuurlijk gratis maar u moet wel ruim op tijd aanwezig zijn.

Koper in auto

ELST Dinsdagochtend omstreeks twee uur zagen agenten een automobilist rijden over de Rijksstraatweg. De 25-jarige man uit Elst kreeg een stopteken en op de achterbank lag een grote hoeveelheid koper. Hij had hierbij een onduidelijk verhaal en hij werd direct aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Justitie stuurt Rhenenaar naar psychiatrische kliniek

RHENEN  De Utrechtse officier van justitie heeft maandag als bijzondere voorwaarde geëist dat een 54-jarige Rhenenaar zich laat opnemen in een psychiatrische kliniek. ,,Zo gaat het niet goed. Het moet niet nog gekker worden, het moet niet nog meer uit de hand lopen”, onderschreef aanklaagster mr. M. Nijenhuis de noodzaak van een klinische behandeling.

Lees verder in de Veenendaalse Krant

‘Happen en Snappen’ op de Wilhelminaschool

AMERONGEN  Het project Happen en Snappen op de Wilhelminaschool werd afgelopen donderdag afgesloten. Alle kinderen kwamen met hun ouders naar school en presenteerden vol trots wat ze tijdens het project op school gedaan hadden.

Lees verder op de website van De Kaap

Gouden Greenkey voor Boshotel Overberg

OVERBERG  Boshotel Overberg mag sinds deze maand zichzelf een officieel ‘Greenkey bedrijf noemen. Na de opening op 9 april kon het niet uitblijven dat het duurzaam gebouwde en milieuvriendelijke Boshotel zich zou laten classificeren voor een Greenkey.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 4 november 2009 (kopie)

De Grutto 66-80  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:05 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Openstelling Let de Stigterpad bij Rhenen

RHENEN Op woensdag 11 november aanstaande wordt het deeltracé Rhenen van het Let de Stigterpad officieel in gebruik genomen. Hiermee is een ontbrekende schakel in het recreatieve fietspad tussen Driebergen en Rhenen opgelost.

De openstelling is mogelijk dankzij een aanpassing van de oversteek over de provinciale weg N416, daar waar de Defensieweg aansluit op de Veenendaalsestraatweg.
Door deze aanpassing kunnen fietsers de weg veiliger oversteken en het Let de Stigterpad vervolgen aan de andere kant van de N416, over een gedeelte van landgoed Prattenburg van de familie Van Asch van Wijck. De familie heeft hieraan haar volledige medewerking gegeven.

Let de Stigterpad
   
Het Let de Stigterpad is een nieuwe recreatieve fietsverbinding over het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug met een totale afstand van 18 kilometer. Het fietspad is vernoemd naar mevrouw Let de Stigter, eerste voorzitter van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (en oud-burgemeester van Maarn).
Het fietspad verbindt niet alleen bestaande fietspaden met elkaar, maar zorgt ook voor nieuwe fietsmogelijkheden tussen de woonkernen op de Heuvelrug. Het fietspad volgt de rug van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug waardoor er een doorgaande fietsroute ontstaat via bos- en heidelandschap.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een van de twintig nationale parken in Nederland. Een nationaal park is een natuurgebied met een aaneengesloten oppervlakte van aanzienlijke omvang. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft een omvang van 6.000 ha.
Hoofdfunctie van een nationaal park is natuurbehoud, maar in een nationaal park is recreatief medegebruik mogelijk, voor zover dat geen schade berokkent aan natuur en landschap.
Het Let de Stigterpad is als fietspad opengesteld binnen de regels van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit betekent dat het fietspad niet toegankelijk is van zonsondergang tot zonsopgang en uitsluitend bedoeld is voor fietsers

Mylou Frencken in Beauforthuis

AUSTERLITZ  ‘Ze houdt met haar droge humor de toon licht, maar raakt je ondertussen in het hart,’ zegt de Telegraaf over kleinkunstenares Mylou Frencken. Op donderdag 12 november speelt ze in het Beauforthuis (Austerlitz) een try-out van haar nieuwe programma Uit bed. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.

vergroot foto

Mylou Frencken speelt piano, zingt en vertelt. In Alles Nog Prachtig II liet zij zien dat ze de kunst verstaat op indringende wijze te zingen en praten over Verlies, Verdriet, Afscheid en Gemis. Het wordt nu tijd voor een programma over Vrolijkere Zaken. En nieuwe ontmoetingen. Onverwachte, verfrissende, maar ook alledaagse en zelfs nare ontmoetingen. Over doorademen en alles wat daarbij komt kijken. Voor iedereen die elke dag toch maar weer z’n bed uitkomt.
donderdag 12 november, 20.15 uur 
Mylou frencken – Uit bed (try-out) 
entree € 12,50 | CJP/Cultuurkaart, studenten en Zeistpas € 7,50

Dag voor de Ouderen

HEUVELRUG/DOORN – Alle ouderen vanaf 65 jaar uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden op zaterdag 14 november uitgenodigd om de ‘Dag voor de Ouderen’ te vieren. De organisatie is in handen van het Nationaal Ouderenfonds afdeling Heuvelrug, de Stichting Welnúh en de Stichting Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug (SPUH).

Lees verder op de website van De Kaap

Galerie KunstKerk Doorn

DOORN  John Strijker en Ellen Remie openen op zondag 8 november om 15.00 uur hun galerie in de voormalige gereformeerde kerk aan de Kampweg in Doorn. Met hun galerie verwachten zij te voorzien in een aanbod van hedendaagse (na-oorlogse) kunst dat momenteel nog ontbreekt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Utrechts Verkeersveiligheids Label voor de Schakel

LEERSUM  Basisschool De Schakel heeft het Utrechts Verkeersveiligheids Label (UVL) gekregen. Met dit kwaliteitskeurmerk willen de school laten zien dat de verkeerslessen en verkeersveiligheid rondom de school hoog in het vaandel staan.

Lees verder op de website van De Kaap

Kampioenen KCD/Decohome

DOORN – De jeugd van KCD/Decohome heeft uitstekend gepresteerd gedurende de Najaarscompetitie van het korfbalseizoen. Maar liefst drie jeugdteams zijn kampioen geworden.

Lees verder op de website van De Kaap

Maarten Luther Wandeltocht vol verrassingen.

AMERONGEN  Vele honderden wandelaars genoten op zaterdag 31 oktober (Hervormingsdag) van de interessante routes, de prachtkleuren van de heuvelrugnatuur en van de gastvrije kerkgebouwen langs de negende Maarten Luther Wandeltocht in de omgeving Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 5 november 2009 (kopie)

Buntlaan 56  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:50 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Drie gewonden bij flatbrand Zeist

ZEIST  Bij de flatbrand donderdagavond in Zeist, zijn drie gewonden gevallen. Even na zes uur brak brand uit in een appartement aan het Emmaplein. De bewoner werd door twee marktkooplui uit het huis gehaald. Alledrie zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Doorn in de ban van Halloween

DOORN  Het spookte afgelopen zaterdag flink in Doorn: klopgeluiden werden in het Ludenbos gehoord, spoken en geesten deden de ronde en tientallen verklede kinderen gingen langs de deuren voor ‘Trick or Treat’.

Lees verder op de website van De Kaap

Meeste vragen over geluidsoverlast A12

MAARN/MAARSBERGEN  Inwoners van Maarn en Maarsbergen konden zich vorige week in De Twee Marken door Rijkswaterstaat laten informeren over de beoogde verbreding van de A12.

Lees verder op de website van De Kaap

De Ladder wint schoolkorfbaltoernooi

MAARN  Jaarlijks treffen de leerlingen van de basisscholen uit Maarn en Maarsbergen elkaar in de Twee Marken voor het schoolkorfbaltoernooi. Afgelopen zaterdag stonden totaal circa 150 kinderen, uit de groepen 5 t/m 8 op het speelveld.

Lees verder op de website van De Kaap

Lions trakteert Zonnebloem op feestavond

MAARN  De Zonnebloem bestaat 60 jaar en dat was voor de Lionsclub Maarn-Maarsbergen reden om de ruim 20 vrijwilligers van de lokale afdeling in het zonnetje te zetten.

Lees verder op de website van De Kaap

Concert Huis Doorn altviolist Ulrich von Wrochem

DOORN  Huis Doorn organiseert op 12 november een concert in de Maartenskerk van Doorn. De beroemde altviolist Ulrich von Wrochem zal muziek ten gehore brengen van favoriete componisten van Wilhelm II.

Lees verder op de website van De Kaap

Zwemkampioenen Woestduin

DOORN  Zwemclub Woestduin heeft onlangs de laatste wedstrijd van de clubkampioenschappen gehouden. De kampioenen gingen trots op de foto.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 6 november 2009 (kopie)

Jachtlaan / De Warande  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:40 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Nazaten brengen Suriname naar Austerlitz

AUSTERLITZ  Op 14 november spelen de Nazaten met de Amerikaanse saxofonist James Carter in het Beauforthuis. Een aanstekelijke mix van Surinaamse kaseko, Amerikaanse jazz en Nederlandse improvisatie, niet in het minst feestelijk en dansbaar door de uitgebreide blazerssectie. In de muziek klinken de echo’s door van de harmonie-en fanfare korpsen, de TRIS kapel (Troepen In Suriname) en de politiekapel van Paramaribo.

vergroot foto

Maar dan wel van de muziek zoals ie gespeeld wordt na het officiele programma, laat op de avond en tot diep in de nacht. Het repertoire sluit aan op de vele vormen van wereld/blaasmuziek waarbij improvisatie en dansbaarheid voorop staan. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
De Nazaten (v/h De Nazaten van Prins Hendrik) noemen zich Hofleveranciers van Bastaardmuziek: muziek waarvan de oorsprong niet duidelijk te achterhalen valt. Muziek ontstaan uit het vreemdgaan van onze vorstelijke voorouders en die zijn bekroning vindt op de dansvloer, waar liefde ontluikt, 
vriendschap gevierd wordt en verschillen in kleur, stand of herkomst er niet toe doen. Na vele andere gasten ( o.a. Jaap Blonk, Han Bennink en Hans Dulfer) spelen de Nazaten deze avond met de Amerikaanse saxofonist James Carter, een van de grootste saxofonisten van deze tijd, die speelde met o.a. Lester Bowie, Cyrus Chestnut en Herbie Hancock.
zaterdag 14 november, 20.15 uur 
De Nazaten & James Carter 
entree € 15 | CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 j € 10

Vrouw beroofd van tas

ZEIST  Een 46-jarige vrouw uit Zeist is op donderdag 5 november ter hoogte van de Laan Van Vollenhove beroofd van haar handtas.
 
De vrouw verliet rond 22.00 uur te voet de parkeergarage ter hoogte van rouwcentrum Vollenhove, toen zij van achter werd besprongen. De dader griste de tas van haar schouder en rende vervolgens in de richting van het nabijgelegen park.
 
De verdachte heeft een normaal tot tenger postuur, was gekleed in donkere kleding en droeg een donkerkleurige capuchon over zijn hoofd.
 
De politie is op zoek naar getuigen van deze tasjesroof. Indien u informatie heeft, kunt u contact opnemen met de politie van het district Binnensticht via telefoonnummer: 0900 – 88 44.

‘Rondtobben is niet nodig’

MAARN  ,,Een helpende hand bieden aan mensen die in een situatie zitten waarin ze zelf de uitweg niet zien”, zo vat Manna Plaisier consulent van het Infopunt Welzijn, Zorg en Wonen (onderdeel Welnúh) in Maarn haar werk samen. 

Lees verder op de website van De Kaap

Kleinschalige huishoudelijke hulp

HEUVELRUG  ,,We hebben gekozen voor kleinschalige thuiszorg. Ik ben erg blij met de partijen die de huishoudelijke hulp per 1 januari gaan verzorgen. Met de nieuwe constructie voor de huishoudelijke hulp zijn we weer een stap dichterbij dat ideaalplaatje.” Wethouder Elisabeth van Oostrum is tevreden over de vijf partijen die de huishoudelijke hulp op de Heuvelrug gaan verzorgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Begroting 2010 vastgesteld

HEUVELRUG  De gemeenteraad heeft vorige week de begroting voor volgend jaar vastgesteld. Over de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen werd lang gepraat. De raad heeft besloten van de lijst bezuinigingsvoorstellen kennis te nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Welfare bazaar

AMERONGEN  De jaarlijkse bazaar van het Welfarewerk van het Rode Kruis wordt dit jaar op zaterdagmiddag 7 november gehouden. Vanaf 14.00 uur kan er genoten worden van een groot aantal handgemaakte artikelen in het muziekcentrum van Ons Genoegen aan de Majoorsweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 7 november 2009 (kopie)

De Warande  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:50 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Candia’66 verliest fors op eigen veld

RHENEN  Candia´66 moest vandaag tegen DVVA op eigen veld een goed resultaat neerzetten om zich nog enigszins te kunnen handhaven. De Rhenenaren gingen echter volledig de boot in.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Zwaluwen-DEV 4-2

DOORN  Vierdeklasser Doorn leed vandaag in Utrecht tegen Zwaluwen een forse nederlaag. Een nederlaag overigens die voor een groot deel tot stand kwam door forse intimidatie aan Utrechtse zijde.

Lees verder op de website van De Kaap

Jazz op zindagmiddag: The Big Easy Rascals

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 15 november speelt de Jazzband The Big Easy Rascals in Champ’Aubert in Driebergen. The Big Easy Rascals is opgericht in 2007 in Enkhuizen.

vergroot foto

Zaal open : 14.00 uur    Aanvangstijd: 14.30 uur                    Toegangsprijs: € 8,00 per persoon               
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar               

Kiwanis helpt Dorp en Natuur

LEERSUM  Bij de brand in de heemtuinschuur is al het educatiemateriaal van Dorp&Natuur (D&N), waaronder de opgezette dieren, verloren gegaan. Opgezette dieren maken dingen vaak veel duidelijker dan een foto of film. Daarom is D&N blij dat Kiwanis de aanschaf van opgezette dieren heeft mogelijk gemaakt voor een bedrag van € 1.500,=.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 8 november 2009 (kopie)

De Grutto 82-96  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:10 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Nina Werkhoven sterk op de 100 meter rugslag

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag werd de tweede Heuvelrugwedstrijd van dit seizoen in zwembad De Zwoer gezwommen. De lijst met persoonlijke records loog er zaterdag niet om. Van de 94 starts werden er 36 persoonlijke records gezwommen. Vier eerste plaatsen, negen tweede plaatsen en negen derde plaatsen, waarvan  twee in de estafette wedstrijd is een prima resultaat.
Nina Werkhoven spande de kroon met een persoonlijk record van 1:29:73 op de 100 meter rugslag.

vergroot foto

Maar ook de tijden van  Merel de Goede (3:14:94 op de 200 meter vrije slag) en Rebecca Hietink (35:30 op de 50 meter vrij) mochten er zijn. De tijd van Rebecca was goed voor een eerste plaats!
Symen Dogger begint weer in vorm te komen. Op de 200 meter schoolslag wist hij ook zijn trainer te verbazen door als tussentijd op de 100 meter al een PR op de klokken te zetten. Zijn eindtijd van 3:00:92 was ook voldoende voor een persoonlijk record. Eerder in de wedstrijd had Symen bij de rugslag een eerste plaats weten te behalen.
Matthijs Mulder en Tim Douma hadden Pieter van den Hoogenband gespot in Soest en dat betaalde zich direct uit. Matthijs wist zijn tijden op zowel de 200 meter vrije slag en 200 meter schoolslag met vele secondes te verbeteren. Naast verbetering op de 200 meter vrije slag wist Tim zijn tijd op de zware 100 meter vlinderslag ook een stuk scherper te stellen (1:30:70).
Ruben Methorst moest vier afstanden zwemmen en op alle vier de afstanden had hij een tweede plaats en scoorde zo goed voor het eindklassement.

Schilderijen van Jan de Beer bij ART33 in Doorn

DOORN  In het weekend van 13-15 november 2009 toont Atelier ART33 aan de Kampweg 33 in Doorn, in het kader van de cyclus mini-exposities, schilderijen van Jan de Beer. De cyclus loopt tot juni 2010, elke 3e zondag van de maand plus de voorafgaande zaterdag en soms de vrijdag.
In de loop der jaren was Jan de Beer (geboren in 1949 te Zeist)  op diverse creatieve terreinen actief. In de jaren zeventig trok hij, voornamelijk in België, met zijn gitaar rond als ‘singer/songwriter’ en maakte meerdere LP’s.

vergroot foto

In de jaren ’80 werkte hij als kunstschilder van ‘magisch-realistische’ werkjes en portretten in een tot atelier omgebouwde oude brandweerkazerne in Driebergen. Toen deze kazerne gesloopt werd om plaats te maken voor een groot bankgebouw, ging hij bij een krant werken. De laatste decennia heeft hij vooral van de journalistieke pen geleefd. Inmiddels heeft hij ook weer palet en penseel ter hand genomen.
Aanvankelijk was er een parallel te ontdekken tussen de liedjes en de schilderijen van Jan de Beer. Bij beiden was min of meer sprake van een cabareteske ‘toets’. Bij de liedjes ging het om hilarische wendingen in de tekst en bij de schilderijen om optische illusie (trompe l’oeil) die soms eveneens tot hilariteit kon leiden. In de loop der jaren is die aanpak voor de schilderijen steeds breder geworden. Het belangrijkste is volgens Jan de Beer de uitdaging om met olieverf een idee zodanig vorm te geven dat de toeschouwer tot ‘fantaseren’ wordt geprikkeld. Bij zijn vrije werk tracht hij dit doel in thematische series na te streven. Daarnaast maakt hij portretten in opdracht.

Atelier/Galerie ART33, Kampweg 33 in Doorn is geopend op vrijdag 13 november van 19.00-21.00 uur en op zaterdag 14 en zondag 15 november van 13.00-17.00 uur. Meer werk van Jan de Beer is te zien op www.Jandebeer.com en meer informatie over de activiteiten van Atelier ART33 op www.art33.eu

Auto tegen boom

AMERONGEN Een 24-jarige automobilist uit Amerongen reed  zaterdagmiddag omstreeks vijf uur met zijn auto over de Bergweg in de richting van Amerongen. Door nog onbekende oorzaak verloor de bestuurder de macht over zijn stuur en knalde vervolgens vol op een boom aan de andere kant van de weg. Het slachtoffer werd door de brandweer uit zijn auto geknipt en met been- en hoofdletsel naar het ziekenhuis overgebracht.

Oplettende medewerker

ZEIST  Rond 01.40 uur kreeg de politie de melding dat personeel van een horecagelegenheid aan de 2e Dorpsstraat een jongen hadden aangehouden omdat hij drugs bij zich had.

Agenten gingen ter plaatse en spraken met een medewerker. Hij verklaarde te hebben gezien dat de verdachte, een 17-jarige jongen uit Zeist, meerdere malen de gelegenheid in en uit liep en bijna constant aan het bellen was. Toen hij voor de zoveelste keer naar binnen wilde, droeg hij opeens een jas die hij eerder niet aanhad. De medewerker vertrouwde het niet en de jongen werd gefouilleerd. Daarbij trof de medewerker vijf ponypacks met kennelijk cocaïne in de jas aan.
 
Agenten namen de drugs in beslag en brachten de verdachte over naar het politiebureau. Daar is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Exotische dieren bij ‘De Boterbloem’

LEERSUM  Leo van Doorn – boer Leo – heeft zijn op zijn kampeerboerderij ‘De Boterbloem’ er weer een attractie bij in de vorm van een aantal exotische dieren.

Lees verder op de website van De Kaap

Vogeltentoonstelling ‘De Volière’

LEERSUM  De jaarlijkse vogeltentoonstelling van vogelvereniging ‘De Voliere’ wordt van donderdag 12 tot en met zaterdag 14 november gehouden in de toneelzaal van sport en cultuurcentrum de Binder. Die zal dan zijn omgetoverd in een grote volière.

Lees verder op de website van De Kaap

Speakers Corner 15 november

DOORN  In Huis Doorn zal Marcel Roeder op 15 november tijdens de Speakers Corner spreken over de val van de IJzeren Kanselier, Otto von Bismarck (1815 – 1898).

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 9 november 2009 (kopie)

Hoofdstraat 193  Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:00 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Maria Markesini en Bert van den Brink in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op veler verzoek speelt Bert van den Brink weer in het Beauforthuis. Bert staat zonder overdrijving in de top 10 van beste pianisten in de wereld. Hij werkt met Gino Vanelli, speelde met Toots Thielemans maar maakte ook muziek met nederlandse zangers als Jules de Korte en Toon Hermans. Zie You Tube

Vandaag staat hij op onze planken in een dubbelconcert met zangeres en pianiste Maria Markesini. Ze spelen solo, brengen prachtige pianoduetten zoals Four and More en het betoverende Melody by the Sea. Bert van den Brink staat bekend om het gemak waarmee hij zijn publiek bespeelt, maar ook de Griekse Maria weet te fascineren. Tussen de nummers door vertelt ze over Griekenland en de herinneringen uit haar jeugd. Bert speelt behalve op de piano ook op zijn accordeon. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
 
Maria Markesini geniet in haar geboorteland Griekenland grote bekendheid. Zij was tot voor kort uitsluitend klassiek pianiste, maar als een geluk bij een ongeluk kwam daar geheel onverwacht verandering in. Regelmatig keert dit inmiddels in Nederland wonende piano- en zangtalent terug naar haar roots voor optredens. Haar recente album Kosmo, met daarop jazz, folk en chansons, vond zijn inspiratie in de schilder en beeldhouwer Geoffrey Myers en heeft alles te maken met het verhaal van iedere artiest die zijn dromen waar wil maken en probeert het hoogste te bereiken.
 
zondag 15 november, 17.00 uur 
Maria Markesini & Bert van den Brink – dubbelconcert op vleugel en accordeon 
entree € 15 | CJP/Cultuurkaart, studenten en Zeistpas € 10 | kinderen t/m 12 jr €10

BC Doorn door zege naar tweede plaats in Hoofdklasse

DOORN  Met 7-1 heeft het eerste team van Badmintonclub Doorn zondag gewonnen van BC Irene uit Bilthoven. Dankzij dit resultaat klimt Doorn op naar de tweede plaats in de Hoofdklasse.

Lees verder op de website van De Kaap

Rhenense wethouders blij met De Tabakshof

RHENEN  Wethouder Ad van Hees van Rhenen was vorige week samen met collega-wethouder Marius Guichelaar aanwezig tijdens de opening van woon-zorgcomplex de Tabakshof in Elst. ,,Het is een mooie gebeurtenis dat er in de gemeente Rhenen weer woningen voor ouderen bij komen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Mannen Enervo sterk tegen koploper Protos

HEUVELRUG  De vrouwen van Volleer wisten als enige ploeg tot winst te komen. In Utrecht werd Tovo met 0-4 verslagen. De mannen van Enervo verrasten koploper Protos 2 door twee sets te winnen (3-2).

Lees verder op de website van De Kaap

Koploper DVSA onderuit

AMERONGEN  DVSA, regerend koploper in de vierde klasse, ging afgelopen zaterdag op eigen terrein hard onderuit tegen naaste concurrent Odysseus uit Utrecht. Met 2-4 werd de ploeg van trainer Pieter v/d Grift teruggewezen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 10 november 2009 (kopie)

Jagersdreef  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:35 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Wegen rondom voormalig klooster openbaar

DRIEBERGEN  In een raadsinformatiebrief laat het college van b&w van de gemeente Utrechtse Heuvelrug weten dat als gevolg van verjaring en het feit dat de gemeente de wegen rondom het voormalige klooster Arca Pacis al meer dan 30 jaar onderhoudt, de wegen rondom het klooster openbaar zijn en dat zullen blijven en dus toegankelijk zijn voor de omwonenden en de eigenaren van de omliggende agrarische percelen.

Raadsinformatiebrief
De heer Den Boon, eigenaar van de buitenplaats Broekbergen aan het Kloosterlaantje 1 in Driebergen, heeft een aangepast Masterplan ingediend bij de gemeente. Dit naar aanleiding van gesprekken die met hem en zijn adviseurs zijn gevoerd over de strijdigheden in het vorige plan met de voorschriften van het geldende bestemmingsplan. Het vorige plan, én de commotie rond de afsluiting van de weg voor het huis (wel of niet openbaar gebied?) hebben er toe geleid dat in de raadsvergadering van januari dit jaar toegezegd is dat een nieuw masterplan behandeld zou worden in de Raad. Echter, het aangepaste Masterplan is passend binnen de voorschriften van het geldende bestemmingsplan. De bebouwing valt binnen de 20% uitbreidingsmogelijkheid die het bestemmingsplan biedt, omdat een deel van de bestaande bebouwing (namelijk de carré’s achter het hoofdgebouw) wordt afgebroken.
Ook het gebruik van de bestaande en toekomstige bebouwing lijkt passend te zijn. In artikel 13 (Maatschappelijke voorzieningen) van het bestemmingsplan Buitengebied Driebergen staat expliciet vermeld dat op het perceel met adres Kloosterlaantje 1-2  gebruik mogelijk is voor: wonen, gezondheidszorg, therapie, tijdelijk nachtverblijf. Dit maakt het mogelijk dat het hoofdgebouw wordt gebruikt voor bewoning, terwijl andere gebouwen gebruikt worden voor maatschappelijke voorzieningen, gezondheidszorg, etc. Wel heeft de gemeente tijdens een gesprek met de heer Den Boon aangegeven dat zij een bedrijfsplan wil ontvangen bij indiening van de bouwaanvragen voor de nieuwe bebouwing, zodat de voorwaarden uit het bestemmingsplan met betrekking tot het gebruik zuiver getoetst kunnen worden, en dit gebruik ook vastgelegd kan worden.
Wanneer een bouwaanvraag ingediend wordt die past binnen de voorschriften van het bestemmingsplan, zal er, na ook een positieve uitslag van de andere wettelijke toetsen (w.o. welstand) een zogenaamde gebonden beschikking moeten worden afgegeven. Dit betekent dat men de vergunning dan moet verlenen omdat er geen weigeringsgronden zijn. En dit houdt weer in dat de Raad verder geen nadere eisen mag stellen aan bebouwing en gebruik.Kern
De openbaarheid van de wegen rond de buitenplaats Broekbergen, gedeeltelijk eigendom van de heer Den Boon, maar al jaren in gebruik als openbaar gebied door de omwonenden en eigenaren van een aantal agrarische percelen is beschreven in een notitie aan de raad (toegevoegd aan deze RIB en opgesteld door de afdeling Openbare Ruimte). Hierin wordt aangegeven dat deze wegen sinds ruim 30 jaar openbaar zijn en ook worden onderhouden door de gemeente. Het hele Kloosterlaantje is inclusief het betreffende weggedeelte opgenomen in het wegenbeheersysteem. Wegen waarvan de gemeente het onderhoud heeft zijn altijd openbaar toegankelijk.

Er zal in de reactie aan de heer Den Boon benadrukt en verduidelijkt worden dat de wegen rondom het huis openbaar blijven en dus toegankelijk voor de omwonenden en de eigenaren van de omliggende agrarische percelen.

Het OriOntriO in de Pauluskerk

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 15 november zal een concert worden uitgevoerd door het OriOntriO, bestaande uit Cileke Angenent, alt-mezzo,  Joris Boon, cello en Wolter Willemsen, piano. Zij voeren werken uit van Bach, Burghardt, Dvorak en Britten. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvangstijd 15.30 uur. Prijs 10 euro; voor kinderen, studenten en senioren 6 euro. Inlichtingen tel. 0343-518388.

Provincie promoot fiets voor woonwerkverkeer

UTRECHT  De provincie Utrecht gaat het gebruik van de fiets stimuleren voor het woonwerkverkeer. GS hebben besloten daarvoor een actieprogramma uit te voeren. De bedoeling is om op een snelle en praktische wijze het fietsgebruik te stimuleren als alternatief voor de auto.

GS hebben besloten om langs drie lijnen het actieprogramma uit te voeren. Fietsenstallingen in de provincie worden samen met Prorail verbeterd. De provincie zal zelf in gang zetten dat fietsvoorzieningen bij bushaltes worden aangepakt. Verder komt er een stimuleringsregeling voor de Utrechtse gemeenten. Wanneer gemeenten zorgen voor co-financiering wil de provincie meebetalen aan verbetering van fietspaden die in trek zijn voor het woonwerkverkeer. Meestal zijn dit routes over een afstand van maximaal 15 kilometer. Tenslotte gaat de provincie aan de slag met een aantal gerichte communicatieactiviteiten, waarmee de voordelen van het gebruik van de fiets onder de aandacht worden gebracht.

De provinciale maatregelen gaan in 2010 van start. De kosten zijn circa 1,8 miljoen euro.

Guerilla Networkz wint Junior Duurzaamheidsprijs 2009

DOORN  In de week van 3 tot en met 6 november hebben leerlingen van de derde klassen van het Revius Lyceum in Doorn stage gelopen.
Zij deden dit bij verschillende bedrijven en organisaties zoals Landgoed Kraaibekerhof, Bartimeus, de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de vrienden van het Zwerfsteneneiland en het BOS-project (Buurt, Onderwijs en Sport).
 
Eén van de klassen deed mee aan een project van het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met stichting Welnuh en de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Leerlingen ondervroegen twintig bedrijven aan de hand van een vragenlijst over duurzaamheid. De bedrijven vonden het erg leuk om met de leerlingen te praten over dit thema. Uit alle bedrijven hebben de leerlingen vier bedrijven genomineerd. Rabobank Utrechtse Heuvelrug, Van den Berg’s Drukwerken uit Maarn, De Hondenspiegel uit Doorn en Guerilla Networkz uit Driebergen-Rijsenburg. 

Wethouder Robbert Waltmann reikte de Junior Duurzaamheidprijs uit aan Guerilla Networkz. 
Dit bedrijf scoorde van alle bedrijven het hoogste. Directeur Paul Blom nam zeer verheugd de prijs in ontvangst. Hij hoopt dat er het komende jaar duidelijkheid komt voor veel andere bedrijven over hoe ze duurzamer kunnen ondernemen. De aanmoedigingsprijs ging naar Van den Berg’s Drukwerken.

Papiercontainers worden afgeleverd

HEUVELRUG  Op 16 november start de gemeente met het aan huis bezorgen van de papiercontainers bij laagbouwwoningen binnen de bebouwde kom.
Vanaf januari 2010 wordt het oud papier aan huis met papiercontainers ingezameld. In november en december moet het papier nog in dozen, of samengebonden, worden aangeboden met uitzondering van Maarn waar de papiercontainers al in gebruik zijn genomen. Op 16 november start de gemeente met het aan huis bezorgen van de papiercontainers bij laagbouwwoningen binnen de bebouwde kom. 

Planning aflevering containers 
De containers worden voorzien van een adressticker en bij uw woning geplaatst. Afhankelijk van de weersomstandigheden is de volgende planning voor het afleveren van de containers gemaakt:
 
    •    Amerongen en Overberg (tussen 16 en 20 november)
    •    Leersum (tussen 19 en 25 november)
    •    Doorn (tussen 25 november en 2 december)
    •    Driebergen-Rijsenburg (tussen 1 en 10 december)
    •    Maarsbergen (tussen 8 en 11 december).
 
Uiteraard kan er iets misgaan met het afleveren van uw container. In dat geval kunt u bellen met het gratis nummer 0800 02 01 044. 

Eerst proberen dan ruilen 
In september heeft u met een antwoordkaart uit de afvalnieuwsbrief aan kunnen geven of u een kleiner model container of geen papiercontainer wenst. Als u de antwoordkaart niet heeft ingestuurd, en u woont in een laagbouwwoning binnen de bebouwde kom, dan ontvangt u het standaardmodel container met een inhoud van 240 liter. Deze inhoud is geschikt voor de meeste huishoudens. Als tijdens de eerste maanden van het gebruik blijkt dat u toch voor het kleiner model van 140 liter wilt kiezen, kunt u deze vanaf maart 2010 bij de gemeente aanvragen.

Open dag in het gemeentehuis van Rhenen

RHENEN  Op zaterdag 21 november 2009 van 13.00 tot 16.00 uur wordt er in het gemeentehuis een open dag gehouden voor alle inwoners van de gemeente Rhenen.
Het gemeentebestuur wil de inwoners op een leuke manier het Rhenense (verenigings) leven laten (her)ontdekken! Daarnaast zal er door de medewerkers van het gemeenthuis een rondleiding door het gebouw worden gegeven.
De bijeenkomst zal om 13.00 uur geopend worden door wethouder Marius Guichelaar. Vervolgens heeft iedereen ruim de tijd om de verschillende informatiestands te bezoeken. Of kunt u zich rond laten leiden langs de verschillende afdelingen van de gemeente.

Samenwerking Bartiméus en Gehandicaptensport Nederland

DOORN  Samen met Gehandicaptensport Nederland start Bartiméus het project ‘Zo kan het ook!’. Doel van het project is om bewoners van Bartiméus te stimuleren (meer) te bewegen. Op 4 november werd de overeenkomst officieel ondertekend.

Lees verder op de website van De Kaap

Sjoerd Veltman wint Bergrace by Night

RHENEN  VAV-atleet Sjoerd Veltman heeft vrijdagavond de overwinning op de 9,6 km behaald bij de Bergrace by Night. Met een tijd van 34.54 minuten op het winderige parcours was Veltman met overmacht de sterkste.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Geslaagden EMM

LEERSUM  Voor het eerst in de geschiedenis van Muziekvereniging EMM te Leersum zijn er twee leden geslaagd voor hun D-examen van de KnfM. Het D-examen is het hoogst haalbare in de amateur HaFaBra muziek.

Lees verder op de website van De Kaap

Nationaal Schoolontbijt op CBS Hoog Moersbergen

DOORN  Voor het leveren van topprestaties is een goed ontbijt broodnodig. Zeker voor kinderen. Van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 november vond daarom voor het zevende achtereenvolgende jaar Het Nationaal Schoolontbijt plaats op 2.500 basisscholen in het hele land.

Lees verder op de website van De Kaap

Commissie spreekt over toekomst Doorns cultuurhuis

DOORN  De commissie Samenleving sprak op maandagavond over de toekomst van het Doornse cultuurhuis. Het stoppen van het stichtingbestuur riep vragen op bij de verschillende partijen.

Lees verder op de website van De Kaap

Rijvereniging helpt bij het onderhoud van paardenpaden

AMERONGEN/REGIO  Twintig leden van de rijvereniging De Plantage uit Elst hebben zaterdag, samen met medewerkers van Staatsbosbeheer Heuvelrug-Zuid, vele kilometers aan paardenpaden opgeknapt op de Amerongseberg.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 11 november 2009 (kopie)

Buntlaan 83  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:20 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Burgemeester en wethouder gastdocenten op basisschool in les over respect

ZEIST  Burgemeester Koos Janssen en wethouder Albert van Kuijk van de gemeente Zeist geven beiden op 12 november een gastles op twee verschillende basisscholen in Zeist. Het lesuur zal gaan over respect en ‘met respect spreken’ in het bijzonder.

Burgemeester Janssen geeft een gasles op de Kerckeboschschool aan groep 7 en wethouder Van Kuijk zal een gastles geven op de Damiaanschool. De kinderen van deze twee basisscholen kijken uit naar hun speciale lesuur over het gebruik van grove taal, roddelen en wat de betekenis van woorden eigenlijk is.

De lessen zijn georganiseerd door het REGG-Platvorm Zeist, een initiatief van de Raad van Kerken in samenwerking met de culturele stichting Meander te Zeist. Hoewel er door scholen veel tijd wordt gestoken in lesprogramma’s hierover vindt het REGG-platform het toch nodig een “Dag van Respect” op de basisscholen te organiseren. Zo worden de scholen gesteund in hun activiteiten en wordt de maatschappelijke betrokkenheid van de samenleving vergroot door het aantrekken van gastdocenten zoals burgemeester Janssen en wethouder Van Kuijk van de gemeente Zeist. Zij gaan met leerlingen uit groep 7 en 8 het gesprek aan over respect hebben voor elkaar en wat dat eigenlijk inhoudt. Zie ook http://www.regg.nl/

12 november is de nationale Dag van Respect. De dag is ontstaan na de moord op Theo van Gogh waarop brandstichting op een Islamitische basisschool in Uden volgde. Uit een gesprek met de toenmalige ministers van Economische Zaken, Vreemdelingenzaken, Justitie en Financiën is de Dag van Respect geboren. De eerste Dag van Respect werd gehouden in 2006. Het idee is om kinderen uit te leggen wat respect inhoudt. Door kinderen persoonlijk te benaderen en hen een persoonlijk verhaal te vertellen over respect bereik je begrip over het onderwerp. Zie ook de website http://www.dagvanrespect.nl/

Stichting Buurtpreventie Maarn Maarsbergen houdt op te bestaan

MAARN/MAARSBERGEN  Gedurend vele jaren is de Stichting Buurtpreventie Maarn Maarsbergen actief geweest om de veiligheid van de inwoners te vergroten. Daartoe is in het verleden duidelijk gecommuniceerd en zijn er diverse ondersteunende activiteiten uitgevoerd.

Lees verder op de website van De Kaap

VLD praat met inwoners over gemeentekantoor

HEUVELRUG  De Vereniging Leefbaar Doorn nodigt op 17 november de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug uit om naar het Revius Lyceum in Doorn te komen om over het nieuwe gemeentekantoor te praten.

Lees verder op de website van De Kaap

Gebiedsvisie Heel de Heuvelrug klaar voor uitvoering

HEUVELRUG  Programmabureau Heel de Heuvelrug heeft de gebiedsvisie Heel de Heuvelrug opgesteld met alle partners in het gebied. Een unieke samenwerking van een veelheid aan partijen waaronder twee provincies (Utrecht en Noord-Holland), vijftien gemeenten, natuurbeschermingsorganisaties, terreineigenaren en belangenorganisaties.

Lees verder op de website van De Kaap

College wil deelname aan de Regionale Sociale Dienst voortzetten

HEUVELRUG  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug stelt op 17 december de gemeenteraad voor de deelname aan de Regionale Sociale Dienst (RSD) voort te zetten tot 1 januari 2017.

Lees verder op de website van De Kaap

Doorn Kalender 2010

DOORN  Tijdens de Algemene ledenvergadering presenteert voorzitter Gert Schalk van de Koninklijke Harmonie Doorn, vrijdag 13 november, het eerste exemplaar van de Doorn kalender 2010.

Lees verder op de website van De Kaap

Wintermarkt in zorgcentrum Elim

AMERONGEN  In zorgcentrum Elim wordt op woensdag 18 november de jaarlijkse wintermarkt gehouden. De markt zal zijn van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 12 november 2009 (kopie)

Rijsenburgselaan 2-2a  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:00 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Tienduizenden kinderen krijgen vaccin

ZEIST  De GGD Midden-Nederland roept 63.000 mensen extra op voor de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Dat heeft de organisatie donderdagmiddag bekendgemaakt in Zeist.  Inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug moeten voor inenting naar Veenendaal.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Beenbreuk bij aanrijding met personenauto

OVERBERG  Op woensdagochtend omstreeks 5:45 uur werd gemeld dat een 17-jarige bromfietser uit Overberg gewond was geraakt toen hij werd aangereden door een 46-jarige automobilist uit Kesteren.

Het slachtoffer wilde de Slaperdijk rechtdoor oversteken, richting Veenendaal West. De automobilist kon een aanrijding niet meer voorkomen . Door de aanrijding botste het slachtoffer met bromfiets tegen drie verkeersborden en kwam onderaan het talud terecht en bleek daarbij een open botbreuk te hebben opgelopen. Hij is door de ambulance naar het UMC vervoerd.

Vereniging THW bestaat 25 jaar 


DRIEBERGEN  De Vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering bestaat dit jaar een kwart eeuw en wil dit met alle inwoners van Driebergen-Rijsenburg vieren. Op 25 november a.s. is in Champ’Aubert een feestelijke bijeenkomst georganiseerd met diverse sprekers, een forumdiscussie en natuurlijk een hapje en een drankje. 


Lees verder in de Stichtse Courant van 12-11-2009

Diepgaand onderzoek naar inbraak


DRIEBERGEN  De politie is een diepgaand onderzoek gestart naar de spectaculaire inbraak die vorige week tijdens het weekend bij juwelier Diek Wechgelaar aan de Traaij plaatsvond waarbij een enorme buit werd meegenomen.

In het belang van het onderzoek wil de politie nauwelijks details verstrekken over de opmerkelijke inbraak. Er werd slechts meegedeeld dat de daders rond vijf uur ‘s ochtends hun slag hebben geslagen en dat het om een ‘zeer forse buit’ ging. 


Lees verder in de Stichtse Courant van 12-11-2009

Rhenen wil uitbreiding Ouwehands Dierenpark op sportcomplex Candia

RHENEN  De Grebbeberg krijgt zijn eigen gebiedsvisie en hierin moet meer ruimte komen voor Ouwehands Dierenpark. De gemeente Rhenen spreekt al lange tijd met de bewoners en andere gebruikers van de berg, maar het college stelt de raad nu voor de gemeentelijke visie vast te stellen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Dag van de Mantelzorg

HEUVELRUG  De dag van de Mantelzorg is op dinsdag 10 november in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gevierd. In ieder dorp heeft Welnúh, de welzijnsstichting op de Utrechtse Heuvelrug, met behulp van een team van vrijwilligers, cadeautjes bij mantelzorgers aan huis gebracht.

Lees verder op de website van De Kaap

FDO: ‘Gemeente maakt fout met nieuw kantoor’

HEUVELRUG/DOORN  Het klankborden over het gemeentekantoor is voorbij. Volgens, voorzitter van de FDO, Ad Onstein zonder het gewenste resultaat. ,,De gemeente heeft weer kans gezien het fout te doen. Het had zo mooi kunnen zijn: een brede groep mensen die praat over meerdere ontwerpen. Nu konden we slechts praten over één ontwerp. En probeer eens een architect van zijn verhaal af te brengen. Dat bleek dus vrijwel onmogelijk.”

Lees verder op de website van De Kaap

Doornse schaatsruilbeurs

DOORN  In de gebouwen van de Doornse IJsclub zal op vrijdag 13 november van 18.00 tot 21.00 uur en zaterdag 14 november van 10.00 tot 15.00 voor de tiende keer de Doornse schaatsruilbeurs worden gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Tijdelijke sluiting bibliotheek Amerongen

AMERONGEN  In verband met diverse aanpassingen in het interieur en in de infrastructuur ten behoeve van de overgang naar selfservice in bibliotheek Amerongen, zal de bibliotheek gesloten zijn van 16 t/m 28 november.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 13 november 2009 (kopie)

Emmalaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:40 uur  temperatuur: 15 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Sven Ratzke (kopie)


Sven Ratzke – cabaret in Berlijnse traditie

AUSTERLITZ Donderdag 19 november staat podiumbeest Sven Ratzke in het Beauforthuis met zijn nieuwe programma dEBUT. Een buitenbeentje in het Nederlandse cabaretlandschap, met een stijl die direct is, vol glamour en uiterst muzikaal – hij is een kruising tussen Bette Midler en Lou Reed, tussen Ramses Shaffy en Marlene Dietrich. Hij gebruikt zijn dubbele nationaliteit als rode draad in zijn shows. De sfeer van de Berlijnse jaren twintig sijpelt door in alles wat Ratzke doet.

vergroot foto

Zonder in nostalgie te verzinken geeft hij een volledig eigen draai aan deze opwindende periode.  Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.

In dEBUT regeert het absurdisme. Niets is wat het lijkt. Ratzke laat zijn lichaam met zijn ziel ruziën, fans in zijn buik wonen en de grootste, Duitse rockheld uit de jaren ’80: Falco, Mozartkugeln verkopen op Bahnhof Zoo van Christiane F. Hij switcht razendsnel tussen Duits, Nederlands en Engels heen en weer. Behalve op piano en bas, leven Ratzke en band zich ook uit op zingende zaag, scheepsorgel, melodica en andere curieuze instrumenten. Ratzke voert het publiek een bizarre, burleske nacht in.
donderdag 19 november, 20.15 uur 
Sven Ratzke – dEBUT 
Sven Ratzke – teksten, spel en zang | Charly Zastrau – piano en melodica | Cord Heineking – contrabas en zingende zaag 
entree € 17,50 | CJP/Cultuurkaart, studenten en Zeistpas € 12,50

Burgemeester Janssen geeft 14 november startsein Zeist Preventief

ZEIST  Zaterdag 14 november ontvangt burgemeester Janssen 30 stagiaires van de opleiding Beveiliging van het ROC-ASA op het gemeentehuis in Zeist. Deze jongeren, tussen de 16 en de 20 jaar, zullen in koppels toezicht houden in o.a. het Centrum van Zeist. Hiermee geeft de burgemeester het startsein voor het initiatief ‘Zeist Preventief’ dat in samenwerking met de politie tot stand kwam.

Ongeveer 30 stagelopers van het ROC-ASA uit Amersfoort gaan van 14 november tot en met begin januari binnen de gemeente Zeist toezicht houden. Dit zullen zij doen op donderdagen en zaterdagen, op koopavonden en op koopzondagen. Het gebied dat ze beslaan is het centrum van Zeist en de buurtwinkelcentra in Vollenhove, de Clomp, Kerckebosch en Den Dolder. De jongeren zullen zich in koppels van twee tussen het winkelende publiek begeven en dragen opvallende hesjes. Per keer gaan een drietal teams te voet Zeist in onder regie van de politie.

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met de politie in Zeist en het wijkteam Centrum van de gemeente Zeist. Doel van het initiatief is het vergroten van het toezicht in deze gebieden en het verhogen van het veiligheidsgevoel van bezoekers en inwoners van de gemeente Zeist.

Geen doodlopende wegen in Kerckebosch

ZEIST  Opnieuw hebben veel buurtbewoners gisteravond meegepraat over de toekomst van hun wijk Kerckebosch. De Zeister buurt gaat op de schop. Zo komen er nieuwe huizen en wordt de verkeerssituatie aangepast.


Lees verder op de website van RTV Utrecht

Bijenonderzoek wint eerste prijs

MAARN  De koning te rijk is Ed Pieterse met het winnen van de Paul Fentener van Vlissingen Natuurprijs. De stichting ‘De Duurzame Bij’ heeft de eerste prijs – € 25.000,- en een reis waarvan Pieterse net terug is – toegekend gekregen voor hun werk met honingbijen die bedreigd worden door de varroamijt.

Lees verder op de website van De Kaap

Musical bij 60-jarig jubileum

LEERSUM  De Darthuizer Toneelvereniging bestaat dit jaar 60 jaar en weet al die jaren volle zalen te trekken met blijspelen en kluchten. Om het jubileum glans bij te zetten wordt op vrijdag 27 en zaterdag 28 November in de Binder voor het tweede keer in het bestaan een musical opgevoerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Lessen ‘nostalgisch besef’ voor De Schakel

LEERSUM  ‘Over Heerweg en Schapendriften’, de geschiedeniscanon van de gemeente Utrechtse Heuvelrug van Annet Werkhoven verscheen vorig jaar juli. Het vormt de basis voor een aantal lessen ‘nostalgisch besef’ die de schrijfster gaf aan een aantal basisscholen.

Lees verder op de website van De Kaap

Debat over jeugd- en jongerencultuur

HEUVELRUG/DOORN  Het debat over jeugd- en jongerencultuur op de Utrechtse Heuvelrug vindt op maandag 16 november plaats. Dit debat wordt georganiseerd door Stichting Cultuurhuis Doorn en het Revius Lyceum Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Gratis dineren tijdens Horeca Doedag

HEUVELRUG  Getrakteerd worden op een heerlijke en gratis maaltijd; het overkwam meer dan veertig inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Greenaway laat Kasteel Amerongen herleven

AMERONGEN (ANP)  De Britse filmmaker en kunstenaar Peter Greenaway (Nightwatching, Rembrandt’s J’Accuse) laat op verzoek van Stichting Kasteel Amerongen de geschiedenis van het kasteel en zijn oorspronkelijke bewoners herleven.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 14 november 2009 (kopie)

Park Seminarie  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:30 uur  temperatuur: 13 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Eerste zege voor Candia ’66

RHENEN  Tweedeklasser Langbroek ging vandaag tot ieders verbazing met 1-2 onderuit tegen het laaggeklasseerde Candia ’66 uit Rhenen: 1-2.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Speelplekkenplan

HEUVELRUG In een raadsinformatiebrief maakt het college van b&w van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bekend hoe het staat met de uitvoering van het speelplekkenplan dat in juni 2009 is vastgesteld. Lees hieronder de rib.

Inleiding

In juni 2009 is het speelruimtebeleidsplan unaniem door u vastgesteld. Hierbij heeft u zich uitgesproken voor de realisatie van de maximale variant. Gezien de forse investering die de uitwerking van deze variant met zich meebrengt, heeft u besloten de realisatie van het plan over een langere periode uit te smeren. Voor 2009 hebben wij aan een aantal projecten prioriteit gegeven. Daarnaast worden reguliere vervangingen uitgevoerd en willen wij met wijkspeelplannen aan de slag. Met deze raadsinformatiebrief informeren wij u over de stand van zaken tot nu toe en de voorgenomen werkzaamheden voor 2010.

Kern

In dit hoofdstuk worden achtereenvolgens de prioriteitsprojecten, de vervangingen en overige projecten en wijkspeelplannen nader beschreven.

Prioriteitsprojecten
Bij de vaststelling van het speelruimtebeleidsplan heeft het college een aantal projecten voorgesteld die met voorrang opgepakt moesten worden, omdat daar de behoefte het grootst is. Het betreft de volgende projecten:
Natuurspeelplaats Driebergen-noord
Pannaveld Amerongen
Pannaveld Doorn
Uitbreiding speelplaats De Pol Maarn
Uitbreiding skatevoorziening Maarn
Multiactivitycourt Driebergen.

Natuurspeelplaats Driebergen-noord
Over de aanleg van de natuurspeelplaats in Driebergen-Noord is door ons een informatieavond georganiseerd. Tijdens deze avond bleek er in de buurt een groep uitgesproken voorstanders en een groep uitgesproken tegenstanders. Er is nu een werkgroep geformeerd om oplossingen te vinden voor een definitieve locatie en inrichting. Inmiddels is de opdrachtformulering voor de werkgroep vastgesteld. Realisatie volgt waarschijnlijk in het voorjaar van 2010.

Pannaveld Amerongen
De voorbereidingen voor de aanleg van een Pannaveld aan de Majoorsweg in Amerongen zijn in volle gang. Samen met Woningbouwvereniging Amerongen wordt onderzocht of hierbij ook een paar eenvoudige skatevoorzieningen gerealiseerd kunnen worden. De behoefte aan een eenvoudige skatevoorziening in Amerongen is groot, aangezien in Amerongen geen enkele skatevoorziening aanwezig is. De Woningbouwvereniging is bereid een deel van de kosten voor haar rekening te nemen. Op 11 november wordt, in samenwerking met Woningbouwvereniging Amerongen, een informatieavond georganiseerd voor omwonenden. Het streven is nog dit jaar het Pannaveldje en de skatevoorziening te realiseren.

Pannaveld Doorn
Ook de voorbereidingen voor de aanleg van een Pannaveldje in Doorn op de Keizerswei is in volle gang. Op 4 november wordt een inloopavond georganiseerd voor omwonenden. Naar verwachting zal ook deze locatie nog dit jaar gerealiseerd worden.

Skatevoorziening Maarn
De skatevoorziening in Maarn wordt op dit moment opgeknapt en uitgebreid. Er worden 4 skateattributen toegevoegd. Op 11 november a.s. wordt deze locatie feestelijk geopend.

Uitbreiding speelplaats De Pol Maarn
Na overleg met enkele bewoners van De Pol in Maarn, is besloten de eventuele uitbreiding van speelplaats De Pol te betrekken in een wijkspeelplan. De uitwerking van het wijkspeelplan staat gepland voor 2010. Binnenkort zal de wijk Maarn-zuid worden uitgenodigd voor een eerste bijeenkomst. Dit gebeurt in nauw overleg met de wijkregisseurs.

Multiactivitycourt Driebergen
De realisatie van een activitycourt bij De Woerd in Driebergen loopt vertraging op. De financiële middelen die hiervoor beschikbaar zijn gesteld (ad. € 61.200,-), overwegen we voor een deel in te zetten voor andere projecten. Aangezien bij de jongeren in Driebergen de verwachting is gewekt dat op korte termijn een sportvoorziening gerealiseerd zou worden, gaan we in plaats van een multicourt een pannaveld aanleggen. Het restantbedrag willen we besteden aan de realisatie en uitvoering van de wijkspeelplannen in Maarn-zuid en Maarsbergen.

Vervangingen en overige projecten

Op basis van de staat van onderhoud en de afschrijvingstermijn zijn dit jaar een aantal individuele speeltoestellen vervangen. Het betreft speeltoestellen op de volgende locaties:
Palmstad Doorn
Immenhof Leersum
De Pol Maarn
Drieklinken Driebergen
Pr. Margrietlaan Driebergen.

Daarnaast zijn de voorbereidingen voor de vervanging een aantal speelplaatsen al in vergevorderd stadium. Vanwege de staat van onderhoud van deze speeltoestellen, in combinatie met de afschrijvingstermijn, vervangen wij uit efficiëntie oogpunt de hele speelplaats. Dit betreft de volgende locaties:
speelplaats Kardinaal Alferinklaan Driebergen
speelplaats Schoolweg Overberg
speelplaats Weidelaan Leersum
speelplaats Asenweg Leersum
speelplaats Gaspeldoornlaan Leersum.

Door middel van een enquête hebben omwonenden hun voorkeur kenbaar kunnen maken voor de inrichting van deze speelplaatsen. Op basis hiervan is een bestek gemaakt, waarvan de aanbesteding vrijdag 30 oktober heeft plaatsgevonden. De werkzaamheden dienen uiterlijk 22 januari a.s. te worden opgeleverd.

Verder is in het kader van een burgerinitiatief het trapveld aan Roekenes in Leersum gerealiseerd en in het kader van een projectontwikkeling een speelplaats gerealiseerd in het bouwplan Klein Dartheze in Leersum.

Wijkspeelplannen
In speelruimtebeleidsplan is omschreven op welke wijze bewoners worden betrokken bij de aanleg van speelvoorzieningen. Concreet is hierin het volgende beschreven: “Na vaststelling van het beleidsplan, wordt wijkgericht invulling gegeven aan de realisatie van speelruimte. Samen met de buurt worden te nemen maatregelen uitgewerkt aan de hand van het plekkenplan uit de analyse. De wijkplannen worden door het college vastgesteld en ter inspraak gelegd”.  Verder staat beschreven dat: “Na defintieve vaststelling van het wijkplan wordt de buurt intensief betrokken bij het ontwerp van een speelplek.De doelgroep wordt als eerste en voornaamste betrokken. Vervolgens worden buurtbewoners betrokken via een informatiebijeenkomst. De gemeente maakt daarna een definitief ontwerp dat aan alle betrokkenen wordt toegezonden”.

Uit de praktijk blijkt dat vooral de locatie van de speelruimte tot discussie leidt bij bewoners. Daarom wordt voorgesteld om eerst een informatieavond c.q. workshop te organiseren waarbij het plekkenplan voor de wijk wordt besproken. Als basis voor dit plan, wordt de kaart uit de analyse van het speelruimtebeleidsplan gebruikt. Aan de hand van de reacties die tijdens deze informatieavond wordt gegeven, wordt het plekkenplan aangepast en vastgesteld door het college. De wijkregisseurs vervullen in dit stadium een belangrijke rol als procesbegeleider.
Vervolgens wordt de concrete invulling van de verschillende speelruimtes uitgewerkt met een afvaardiging vanuit de doelgroepen en wijkbewoners. Ook hierbij worden de wijkregisseurs betrokken.

Het opstellen en uitwerken van een wijkspeelplan heeft uiteraard alleen zin, indien er grootschalige aanpassingen noodzakelijk zijn. Concreet betekent dit dat we niet voor alle wijken een wijkspeelplan gaan uitwerken. In wijken waar kleinschalige aanpassingen noodzakelijk zijn of wijzigingen ten aanzien van de doelgroep, worden deze meegenomen in de reguliere vervangingen. Daarbij zal de reguliere inspraak plaatsvinden. In nieuw te bouwen wijken zullen we eveneens met een kleinen groep inwoners de plannen bespreken. Uiteraard dienen al deze kleine projecten wel te passen in het speelruimtebeleidsplan.

Voor 2010 verwachten wij voldoende ambtelijke capaciteit te hebben om twee wijkspeelplannen te maken. Ook in financieel opzicht zijn deze twee plannen haalbaar, onder voorwaarde dat het budget voor de multiactivitycourt in Driebergen hiervoor kan worden aangewend. 
Als eerste willen we aan de slag met het wijkspeelplan in Maarn-zuid. Dit is immers een project dat voortkomt uit de door u aangegeven prioriteitenlijst. Als tweede project gaan we voor Maarsbergen een wijkspeelplan ontwikkelen. Het realiseren van een definitief trapveld en een speelplaats in het dorp worden hierin betrokken.

Zoals aangegeven zijn voor 2010 financiële middelen beschikbaar om de twee wijkspeelplannen te realiseren. Vanaf 2011 zijn deze middelen er nietVoor realisatie van speelruimte zullen dan door u aanvullende kredieten moeten worden gevoteerd.

Planning
In 2010 worden de wijkspeelplannen voor de wijk Maarn-zuid en Maarsbergen uitgewerkt. Daarnaast worden op basis van de inspectiegegevens en afschrijvingstermijn individuele speeltoestellen en, indien dat meer efficiënt is, hele speelplaatsen vervangen. Ook hierover zal inspraak door bewoners plaatsvinden. Voor 2010 is een vervangingskrediet beschikbaar van
€ 150.000,–.

Voor de periode 2011 tot en 2015 wordt in de loop van volgend jaar een prioriteitenplan opgesteld. Dit is afhankelijk van de ontwikkelingen op dat moment, de knelpunten en de initiatieven en wensen vanuit de inwoners.

Verdachten kraak verongelukt op A12

MAARSBERGEN  Bij een ongeluk op de A12 bij Maarsbergen zijn vannacht twee mensen om het leven gekomen. Het gaat om twee verdachten van een kraak van een pinautomaat in het Gelderse Driel. Ze kwamen om doordat hun auto op de snelweg over de kop sloeg, drie andere inzittenden raakten gewond.

Avondvierdaagse naar H.D.S.

LEERSUM  In 2010 wordt de avondvierdaagse in Leersum en Amerongen voor de vijftiende keer gelopen. Het aantal deelnemers is gestaag gegroeid naar 1429 geregistreerde lopers in 2009. Het bestuur van de Leersumse avondvierdaagse wil het komende jubileum met extra promotionele activiteiten vieren.

Lees verder op de website van De Kaap

GroenLinks/PvdA lanceren programma ‘Sociaal en Groen’

HEUVELRUG  Hans Waaldijk, lijsttrekker GroenLinks/PvdA Utrechtse Heuvelrug neemt op woensdagmiddag 18 november officieel het eerste exemplaar van het verkiezingsprogramma van deze samenwerkende politieke partijen in ontvangst. De titel is ‘Sociaal en Groen’.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijmetselaarsloge Thorhem viert jubileum met lezing Andreas Kinneging

DOORN  Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de regionale vrijmetselaarsloge Thorhem, zal op zaterdag 21 november in de Maartenskerk in Doorn prof. dr. Andreas A.M. Kinneging een voordracht houden over ‘deugden en ondeugden’.

Lees verder op de website van De Kaap

Monteverdi Koor zingt ‘Hollandse Meesters’

AMERONGEN  De stijlvolle Andrieskerk bood vrijdag muzikaal onderdak aan het Monteverdi Kamerkoor uit Utrecht. Ruim 100 bezoekers zaten ademloos te luisteren naar een concert van geestelijke koorwerken, getoonzet door Nederlandse componisten uit de 17e en uit de 20e eeuw.

Lees verder op de website van De Kaap

Striptekenen

AMERONGEN  Het Open Atelier Amerongen organiseert op zaterdag 21 november een cursus striptekenen voor iedereen boven de 14 jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 15 november 2009 (kopie)

Odijkerweg  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:10 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Verongelukte snelkrakers allemaal Engelsen

MAARSBERGEN  De vijf pinautomaatkrakers die in de gestolen auto zaten die vrijdagnacht verongelukte op de A12 bij Maarsbergen komen allemaal uit Engeland. Door het ongeluk kwamen een 21-jarige man uit Liverpool en een 25-jarige inwoner van Londen om het leven.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Auto tegen boom

DOORN  Op vrijdagavond omstreeks 20.50 uur vond er een verkeerongeval plaats aan de Sandenburgerlaan. Een 21-jarige bestuurder uit Renswoude reed daar met een personenauto tegen een boom aan.

In de auto zat ook nog een 20-jarige vrouw uit Doorn. Beiden werden met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Vier verdachten aangehouden voor vechtpartij met mes

ZEIST  De politie heeft vrijdagavond vier verdachten aangehouden voor hun betrokkenheid bij een vechtpartij aan de Slotlaan.
 
Omstreeks 18.40 uur kreeg de politie een melding van de vechtpartij tussen een groepje jongeren aan de Slotlaan. Hierbij zou een mes zijn gezien. Het bleek te gaan om twee broers van 13 en 15 jaar uit Zeist die in gevecht waren met twee andere jongens uit Zeist van 15 en 17 jaar oud. Een van de broers had hierbij een mes laten zien. De twee broers konden in een nabij gelegen winkel worden aangehouden. De andere twee verdachten werden verderop in het centrum aangehouden. Allen werden meegenomen voor verhoor.

Dorpsgesprek GroenLinks/PvdA

HEUVELRUG  Groenlinks/PvdA organiseert op woensdagavond 18 november dorpsgesprekken in alle Heuvelrugdorpen. Er wordt met inwoners gesproken over onderwerpen die, volgens de inwoners van de Heuvelrug, aandacht verdienen tijdens de komende verkiezingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Concert Turdus Trio in Zendings-Diaconessenhuis

AMERONGEN  Het Turdus Trio geeft zaterdag 21 november een concert in het Zendings-Diaconessenhuis, Jan van Zutphenweg 4 in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 16 november 2009 (kopie)

Langbroekerdijk  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:55 uur  temperatuur: 13 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


SVMM benut de kansen niet; Zwaluwen pakt drie punten

MAARN  SVMM moest het ditmaal zonder de geschorste Juri Goed doen, ook de met griep gevelde Eddy Carree was niet van de partij. Bart Lolkema nam de positie over van Juri Goed en Niek van Vemde nam de positie van Eddy Carree op zich.

Lees verder op de website van De Kaap

Rel rond luxe zorgappartementen Elst

ELST  In Elst is een rel ontstaan over de aanbieding van luxe zorgappartementen in De Tabakshof. De gemeente Rhenen is boos op zorgaanbieder Quarijn die de verpleeghuisplaatsen exclusief aanbiedt voor rijke, dementerende ouderen. Dat gaat namelijk tegen de afspraken in.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Enervo wint mannenderby van Volleer; Vrouwenteams Enervo en Volleer naar winst

HEUVELRUG  De mannenderby tussen Enervo en Volleer is zaterdag in een duidelijke 4-0 zege voor Enervo geëindigd. Ook de vrouwen van Enervo boekten winst: 3-1 tegen Protos 4. Volleer (V) keerde met 1-3 op VTC Woerden 3 terug. De zitvolleyballers hadden vrijaf.

Lees verder op de website van De Kaap

Brand vernielt schuur en carport aan Bloemengaard

DOORN  Een schuur en een carport van een hoekwoning aan de Bloemengaard in Doorn zijn op zondagnacht volledig afgebrand.

Lees verder op de website van De Kaap

Zwaar bevochten zege CDN

DRIEBERGEN  CDN begon goed aan de strijd met in de tweede minuut al een dot van een kans voor Roald Jornick die oog in oog met de keeper de bal naast schoot. Het was Pascal van Doorn die een mooie voorzet van Henk-Jan Veenendaal in de 7e minuut vrij kon inkoppen, maar hij faalde ook.

Dit waren helaas de enige wapenfeiten van het begin van de wedstrijd. Maar door die twee missers van CDN kwam Bloemenkwartier sterker in de wedstrijd te zitten en al in de 15e minuut leverde dat na een goede aanval over links het eerste doelpunt op door de CDN verdediging uitgespeeld te hebben 1-0.
Het duurde t/m de 28e minuut voordat er weer iets ging gebeuren bij de CDN’ ers en wel goede schietkans van Pascal van Doorn die in handen van de keeper schoot. Voor de rest lukte er niets, niet dat het aan de inzet lag maar het leek wel of men niet meer aan het ballen kwam. De enige uitzondering was Gerwin v/d Klift die de minst slechte was en probeerde met zijn inzet zijn medespelers tot andere gedachten te brengen.
De gelijkmaker was in aantocht: bij een grote scrimmage voor het doel van Bloemenkwartier leek CDN te scoren maar op miraculeuze wijze kwam de bal niet in het net. In de 44e minuut een doorbraak op het CDN doel waar doelman Michel van Bruggen zwaar geblesseerd uit kwam en werd vervangen door de net gearriveerde reserve doelman Andre van Randwijk die eerst bij CDN Za2 zijn wedstrijd had gespeeld.

Na de hervatting van het spel er kwamen zeker 4 minuten blessure tijd bij scoorde CDN de gelijkmaker. Na een voorzet van Henk-Jan Veenendaal  die de geheel vrijstaande Gerwin v/d Klift bereikte die beheerst afrondde 1-1.Rust.

CDN begon de 2e helft met een invaller: Kevin van Woudenberg bleef in de kleedkamer achter en zijn vervanger was Elmar van Doorn. Het leek erop dat CDN iets van zijn slechte eerste helft geleerd had er kwam iets meer lijn in het spel maar het was toch Bloemenkwartier die de echte mogelijkheden kreeg. Maar het was doelman Andre van Randwijk die met een paar flitsende reacties zijn doel schoon hield. In deze periode kreeg je het gevoel dat de tegenstander toch met de overwinning huiswaarts zou gaan maar ook hun vizier stond niet op scherp. Er werden twee dotten van kansen om zeep geholpen. Het geluk was toch aan de CDN zijde doordat Elmar van Doorn goed doorzette en vallend kon scoren in de 72e min 1-2. Dit mocht men niet meer uithanden geven maar toch kreeg Bloemenkwartier een paar gevaarlijke vrije trappen te nemen die allemaal ver naast en over het doel gingen.

In de 90e min kon CDN zijn voorsprong vergroten doordat men een terechte strafschop kreeg maar deze werd gemist door Henk-Jan Veenendaal. En direct na deze misser floot de uitstekend leidende scheidsrechter voor het einde en zaten de 3 punten in de knip. Zodoende blijft CDN koploper in de 4e klasse E. De eerst volgende wedstrijd is Zaterdag 28 november 2009 de belangrijke strijd tegen Fc Omniworld voor de 1e periode titel bij winst pakt CDN de periodetitel Aanvang 14.30 uur.
Zaterdag 21 November Vriendschappelijk Aanvang 14.30 CDN Za1- Hazerwoudse boys Za1

Tweede competitiewedstrijd van Z&PC De Zwoer in Utrecht.

DRIEBERGEN  Z&PC De Zwoer vertrok afgelopen zaterdag met een bijna complete selectie naar Utrecht voor de tweede KNZB competitie wedstrijd van het seizoen. Alleen een van de topzwemsters van de vereniging,  Suzanne Lange, ontbrak. Zij heeft twee weken geleden haar kruisband gescheurd en zal jammer genoeg dit seizoen niet meer in actie komen voor Z&PC De Zwoer. 


vergroot foto

De wedstrijd begon met een estafette 4 maal 100 meter vrije slag voor heren. De Zwoer 1, met Symen Dogger, Hans Vijge, Dennis de Groot en Auke Koops wonnen met groot machtvertoon deze afstand en zetten gelijk een clubrecord neer (3:58:34).
De dames van De Zwoer konden natuurlijk niet achterblijven en wonnen hun afstand, de 4 maal 50 meter wisselslag ook glansrijk (2:20:29)
Ook op de individuele nummers werd goed gepresteerd. Van de 81 starts eindigden 30 in een nieuw persoonlijk record. Op veel van de gezwommen afstanden bereikten de zwemmers en zwemsters van De Zwoer dan ook de eerste plaats (13 eerste plaatsen van de 32 verschillende nummers). Rebecca Hietink (foto) wist zelfs op haar beide afstanden als eerste te finishen. 
Marije Harlé, die na een lange afwezigheid weer kon deelnemen, verbeterde haar persoonlijke records met ettelijke secondes.
Bij de heren zwom Jeroen Dikken drie persoonlijke records. Ook de beide broers Dogger (Symen en Sven) komen langzaam aan weer in vorm. Een teken dat de nieuwe trainingaanpak zijn vruchten begint af te werpen. 
Z&PC De Zwoer verstevigt met deze uitslag de derde positie in de ranglijst van 2de klasse van district 3.

Indonesië na Oeroeg

LEERSUM/DOORN  Regiobibliotheek Z-O-U-T sluit de campagne ‘Nederland Leest’ af met een film en lezing van Marion Bloem. Onder de titel Indonesië na Oeroeg wordt woensdag 18 november de film Ver van familie vertoond in Sport- en Cultuurcentrum De Binder in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 17 november 2009 (kopie)

Hoofdstraat 193  Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:00 uur  temperatuur: 11 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Hemur Enge maakt vliegende start

AMERONGEN  De door Technivorm gesponsorde korfballers uit Amerongen wisten afgelopen zaterdag een perfecte start te maken in de derde klasse. Met een knap staaltje korfbal werd het uit Bilthoven komende Nova aan de kant gezet, met een uitslag van 8-9 op het scorebord.

Lees verder op de website van De Kaap

Antwerpse melancholie met Westra Hoekzema

AUSTERLITZ  Melancholie en Vrolijkheid op zaterdag 21 november in het Beauforthuis te Austerlitz. Chansonnier Maarten Westra Hoekzema, afkomstig uit Doorn maar al jaren woonachtig in Antwerpen, en zangeres/accordeoniste Martine de Kok zullen onder begeleiding van een Belgische band prachtige chansons ten gehore brengen. Prachtige teksten en smakelijke muziek.  Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.

Vergroot foto

De Nederlandse Antwerpenaar Maarten Westra Hoekzema en de Vlaamse Martine de Kok ontmoetten elkaar op de kleinkunstacademie in Antwerpen. Na hun opleiding ging ieder zijn eigen weg binnen het muziektheater, maar niet lang daarna gingen ze samen het theater in met het programma “Liedjes vol Ellende”. Nu staan ze weer samen op het het podium met een nieuw programma: “Eindelijk Vrolijkheid”. Samen met de band maken ze muziek, die verwijst naar jazz, folk en rock. Met mooie maar ook grappige teksten. Een bijzondere avond met muzikanten uit de lage landen, die u verbazen met woord en muziek.
Zaterdag 21 november, 20.15 u 
Maarten Westra Hoekzema & Martine de Kok, Eindelijk Vrolijkheid 
entree € 15 | CJP/Cultuurkaart, studenten en Zeistpas € 10 | kinderen t/m 12 jr € 10

Provincie Utrecht zet kapmes in “woud van fietsborden”

UTRECHT  De provincie Utrecht wil met het nieuwe knooppuntensysteem voor fietsers schoon schip maken. Er zijn teveel verschillende soorten routeborden voor fietsers in de provincie. Dat leidt tot onnodige verwarring bij de fietsers over de route die zij kunnen rijden.

Dat is de reactie van Gedeputeerde Staten op statenvragen van het CDA over het nieuwe knooppuntensysteem dat de provincie dit jaar heeft geïntroduceerd. Het bewegwijzeringssysteem maakt het mogelijk om door de provincies diverse rondjes te fietsen. Het college heeft aangekondigd dat voor het volgende fietsseizoen vanaf april 2010 nog een beperkt aantal verbeteringen wordt doorgevoerd. Beheer en onderhoud van de fietsborden langs de diverse routes ligt bij Recreatie Midden-Nederland.

DEV geeft overwinning uit handen tegen VOP

DOORN  Na een 0-2 achterstand kwam DEV sterk terug en leek het een overwinning op VOP te kunnen boeken. De Amersfoorters verrasten echter vriend en vijand en wonnen met 3-4.

Lees verder op de website van De Kaap

75 jaar Allard Pierson Museum

ZEIST  De afdeling Zeist van het N.K.V.  heeft weer een aantal lezingen georganiseerd, waarvan de tweede gehouden wordt door mw. drs. G. Jurriaans- Helle op dinsdag 24 november 2009 met als onderwerp:”75 jaar Allard Pierson Museum”.

In 2009 bestaat het Allard Pierson Museum 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er van 8 april 2009 tot 5 oktober 2009 de jubileumtentoonstelling ‘Toekomst voor het verleden’ te zien, een boeiende, overzichtelijke tentoonstelling in drie delen: verleden (de beginjaren), heden en toekomst (nieuwste visualisatietechnieken).
Spreekster is als conservator nauw met het museum verbonden. In haar lezing zal zij, aansluitend bij de tentoonstelling, ingaan op de geschiedenis van de collectie en de hoogtepunten daaruit. Powerpointpresentatie.
 
De lezing, die ook zeer geschikt is voor mensen zonder kennis van klassieke talen, wordt gehouden in Verzorgingscentrum ‘De Mirtehof’, Molenweg 50, Zeist, aanvang 20.00u.
De lezingen zijn voor leden van het N.K.V. en scholieren gratis, niet-leden zijn welkom à € 5,00

Inlichtingen: mw. J. Kruys-van Loen, tel.: 0348 442468, e-mail: jkruys@planet.nl

De Wijngaard bezoekt brandweer

DOORN  Groep 4 van basisschool De Wijngaard wandelde op dinsdagmiddag naar de brandweer kazerne in Doorn. Op school hadden zij les gehad over de brandweer. En nu wilden ze wel eens zien, hoe dat in het echt er uitziet.

Lees verder op de website van De Kaap

Tegenontwerp VLD en voorzitter klankbordgroep ter discussie

HEUVELRUG  Tijdens de commissievergadering van vorige week presenteerde Egbert Hoogenberk van Harmonische Architectuur een ‘tegenontwerp’ namens de Vereniging Leefbaar Doorn. Het werd een vurig betoog.,,Ik bemoei me niet snel met een ontwerp van een ander architectenbureau, maar ik zag het ontwerp van Inbo en vond het zo tegendraads in de landelijke omgeving.

Lees verder op de website van De Kaap

Fairtrade lintjesregen Wereldwinkel Doorn

DOORN  Huub Jansen, directeur van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, reikte op 11 november aan de medewerkers van Wereldwinkel Doorn een Fairtrade lintje uit.

Lees verder op de website van De Kaap

Kaarsjeswandeling in de bossen van Amerongen

AMERONGEN  Staatsbosbeheer organiseert net als voorgaande jaren in de boswachterij Amerongseberg een kaarsjeswandeling. Op zaterdagavond 21 november 2009 kan iedereen zelfstandig weer deelnemen aan dit sfeervolle evenement.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 18 november 2009 (kopie)

De Warande  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:50 uur  temperatuur: 12 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Basisschool De Schakel ontvangt Veiligheidslabel

LEERSUM  Het Veiligheidslabel is vorige week aan basisschool De Schakel overhandigd.Het bordje werd, onder toeziend oog van alle leerlingen, officieel overhandigd door Godard van Ree, adviseur UVL.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrouwen op de vuist

ZEIST  Op de Griffensteijnselaan heeft de politie dinsdag een 19-jarige vrouw uit Gouda aangehouden omdat ze een andere vrouw zou hebben mishandeld.

Om 20.05 uur kreeg de politie de melding dat twee vrouwen na een ruzie met elkaar op de vuist waren gegaan. Agenten spoedden zich naar de bewuste locatie en trof de vrouw die geweld had gebruikt aan bij een bushalte. Ze is aangehouden. Na verhoor, ook van het slachtoffer, bleek dat de vrouwen elkaar al langer kenden en ruzie hadden. Omdat over en weer was geslagen, werd afgezien van aangifte. De 19-jarige vrouw mocht daarna het bureau weer verlaten.

Voorlopig geen huisartsenpost in Doorn

DOORN/HEUVELRUG  Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een huisartsenpost in Doorn niet haalbaar is. ,,We zullen nog een poging doen maar in principe nemen wij het advies van de stuurgroep die het onderzoek heeft uitgevoerd over”, aldus wethouder Elisabeth van Oostrum.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 19 november 2009 (kopie)

Melvill van Carnbeelaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur  temperatuur: 12 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Excursie over boswerkzaamheden in Overberg

OVERBERG  Wandelend door het bos van Staatsbosbeheer kom je soms bomen tegen met gekleurde stippen. Deze bomen worden omgezaagd maar waarom word er nu in een bos ‘gedund’ zoals dat heet.

Lees verder op de website van De Kaap

Skatebaan Maarn geopend

MAARN  Ondanks het druilerige weer waren veel kinderen richten de Schapendrift gekomen om de opening van de vernieuwde skatebaan mee te maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Vogels De Volière stelen show

LEERSUM  Voorzitter Stephan Goes en alle vrijwilligers van de Leersumse Vogelvereniging ‘De Volière’ zijn er opnieuw in geslaagd een kwalitatief hoge vogelshow in de toneelzaal van De Binder te presenteren.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Zoeken naar draagvlak voor gemeentekantoor’

HEUVELRUG/DOORN  De commissie Middelen heeft donderdag de hele avond vergaderd over het nieuwe gemeentekantoor. De bijdrages van de FDO en de VLD deden genoeg stof opwaaien voor een avond flink vergaderen over het nieuwe onderkomen voor de ambtenaren. De commissie wil vooral op zoek naar draagvlak onder de bevolking.

Lees verder op de website van De Kaap

College Rhenen negatief verrast over De Tabakshof

RHENEN  Het college van burgemeester en wethouders van Rhenen staat vierkant achter de verklaring van de fracties van de PvdA, de VVD, de Progressieve Combinatie, het CDA en de SGP, die verontwaardigd zijn over de gang van zaken bij het zojuist geopende woon-zorgcomplex De Tabakshof in Elst.

Lees verder op de website van De Kaap

Veel belangstelling Allemanswaard

AMERONGEN  In sporthal De Ploeg werd op donderdagavond een informatiebijeenkomst over de Allemanswaard georganiseerd. Ruim tweehonderd omwonenden en andere geïnteresseerden waren aanwezig tijdens de informatieavond.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijwilligers Wereldwinkel ‘geridderd’

LEERSUM  De organisatie van Wereldwinkels bestaat dit jaar 40 jaar. Om te laten blijken hoe belangrijk het werk van hen is die de winkels draaiende houden werd aan alle 12.500 vrijwilligers in Nederland een zogenaamd ‘fair trade lintje’ uitgereikt.

Lees verder op de website van De Kaap

Gouden jubileumjaar bij schietsportvereniging Juliana

LEERSUM  De schietsportvereniging Juliana in Leersum viert op 30 november dat het precies vijftig jaar geleden, werd heropgericht.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 20 november 2009 (kopie)

Lange Dreef  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:00 uur  temperatuur: 15 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Diefstal verkeersbord

DRIEBERGEN In de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 november heeft de politie een jongen en twee mannen aangehouden voor diefstal van een verkeersbord aan de Hoofdstraat.

Agenten zagen vanuit het politiebureau dat de drie verdachten (17, 18 en 22 jaar en afkomstig uit Driebergen en Tilburg) een verkeersbod droegen. Agenten gingen het drietal achterna en hielden hen omstreeks 01.10 uur aan. Ze zijn meegenomen naar het politiebureau. Tegen de jongens en de man is proces-verbaal opgemaakt.

Onderlinge krachtmetingen badmintonclubs

LEERSUM/MAARN  Larsheim Badminton uit Leersum, Badmintonvereniging Maarn /Maarsbergen en de badmintonverenigingen uit Amerongen en Elst hebben de handen ineengeslagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Debatclub Revius in debat met lokale politici

DOORN  Al een aantal jaren heeft het Revius Lyceum een eigen debatclub, waar leerlingen getraind worden in het voeren van een debat. Dinsdagavond was er in het Cultuurhuis een debat georganiseerd tussen een drietal leden van deze debatclub en een tweetal lokale politici.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanwezigen informatieavond kiezen massaal ontwerp VLD

DOORN  De Vereniging Leefbaar Doorn organiseerde dinsdagavond in de aula van het Revius Lyceum een bijeenkomst om de laatste ontwikkelingen over de nieuwbouw van het nieuwe gemeentekantoor toe te lichten. 150 belangstellenden niet alleen inwoners uit alle kernen maar ook vertegenwoordigers van alle politieke partijen waren aanwezig.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 21 november 2009 (kopie)

Korte Dreef  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:50 uur  temperatuur: 15 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Overdracht brandweerauto’s

MAARN  Zaterdag 21 november vond in de Maarn feestelijke overdracht plaats van vijf voertuigen voor de Brandweer Utrechtse Heuvelrug. Het gaat om de aanschaf van drie tankautospuiten, een autoladder en een OVD-voertuig.

Het korps Brandweer Utrechtse Heuvelrug is met de aanschaf van deze voertuigen nog meer op haar taak als hulpverlener berekend.  Burgemeester Frits Naafs overhandigt de sleutels van de voertuigen aan Guy Roumans, commandant van de brandweer.

Sinterklaaspoppenkastvoorstelling: De krullen van zwarte piet

LEERSUM  Het jongerenwerk van Leersum organiseert in samenwerking met poppentheater Floepie woensdagmiddag 25 november om 15.00 uur een sinterklaaspoppenkast voor kinderen van 4-8 jaar. De voorstelling duurt ongeveer een uur.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Helden van Mozart’ in tweede KCO-concert Maartenskerk

DOORN  Het tweede seizoensconcert van Muziek in de Maartenskerk vindt plaats op dinsdag 24 november om 20.00 uur. Op het programma staan zeven werken van onder anderen Haydn, Scarlatti en twee telgen van de familie Bach.

Lees verder op de website van De Kaap

Open atelier dagen Franz Hazelzet

DOORN  Voor de twintigste keer houdt kunstschilder Franz Hazelzet (59) open atelier dagen in zijn eigen atelier. Hazelzet was de eerste in deze regio die op deze manier bezoekers welkom heette.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 22 november 2009 (kopie)

Traaij  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:35 uur  temperatuur: 12 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Dalto start met winst in Korfbal League

DRIEBERGEN  Het te verwachten spektakel in de ouverture van het Lotto Korfbal Leagueseizoen DOS’46/Engeldot – Dalto bracht veel toeschouwers en media op de been in het verre Nijeveen. Sportend Nederland kon direct dezelfde avond nog via Nederland 3 genieten van dit duel.

Coach Herman van Gunst heeft na de lange voorbereiding die al half oktober begon, gekozen voor de volgende acht: Bob de Jong, Adriaan van Dijk, Jorrit Bergsma en Jos Roseboom. Bij de dames gaan Linda van Woudenberg, Ilona van den Berg, Simone Timmerman en Henriette Brandsma de eer van Dalto verdedigen. Dalto kende een matige voorbereiding met verlies tegen Deetos, een nipte overwinning tegen OVVO, winst op AKC, een gelijkspel tegen KVS en twee keer verlies tijdens het Fortuna Korfbalspektakel. Toch reisde de ploeg vol goede moed af naar regerend landskampioen DOS’46.
Het was een boeiend duel dat met de hakken over de sloot werd gewonnen door de meest schietende en scorende ploeg Dalto.
De gehavende thuisploeg dat te kampen had met een aantal blessures kwam goed uit de startblokken. Hierna vielen de doelpunten om en om en was duidelijk waar te nemen dat beide ploegen nog te veel plaatsfouten maakten en DOS’46 zeker ook ongelukkige keuzes maakte in het spel. Na 6-6 klonk het rustsignaal bij 9-10. Na rust nam Dalto ruimer afstand; 12-16. Bij DOS,46 viel op dat specialiste Sabrina Bijvank de vrije ballen niet kon verzilveren. Bij 16-20 leek er geen vuiltje meer aan de lucht voor Dalto. Maar DOS’46 knokte zich in de laatste minuten nog terug in de wedstrijd en kwam terug tot 19-20. In de laatste seconden van de wedstrijd was het billen knijpen voor de aanhangers van Dalto. DOS’46 had het balbezit, maar bracht de verkeerde schutter in stelling en miste.  Dalto had als collectief goed gepresteerd en was terecht blij met de eerste twee zo belangrijke punten van dit nog prille seizoen.

Doelpuntenmakers: Bob de Jong 6, Henriët Brandsma 1, Ilona van den Berg 3, Jorrit Bergsma 4, Jos Roseboom 6

Vernieling

ZEIST   De politie heeft in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 november omstreeks 02.00 uur twee 22-jarige mannen en een 21-jarige man uit Zeist aangehouden op verdenking van het vernielen van een auto.
 
Na een melding van een getuige van de vernieling gingen agenten naar de Laan van Vollenhove. Daar bleek dat er forse deuken zaten in een geparkeerde auto bij een autodealer. Na een zoektocht in de omgeving troffen agenten een groepje mannen aan in de Muziekwijk die voldeden aan de opgegeven signalementen. De drie mannen zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De politie doet nog onderzoek naar de precieze betrokkenheid van de mannen bij de vernieling.

Hardleers

ZEIST  In de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 november heeft de politie omstreeks 02.50 uur een 34-jarige man uit Doorn aangehouden, omdat hij onder invloed van alcohol op een bromfiets reed.  
 
Surveillerende agenten zagen die nacht een man op de Weeshuislaan rijden die kort daarvoor een rijverbod opgelegd had gekregen, omdat hij onder invloed van alcohol een bromfiets bestuurde. Agenten gaven de man een stopteken, gelijkertijd ging de man met zijn brommer onderuit. Hierop schoten agenten de man te hulp en namen zij hem mee naar het politiebureau. Hier wees de ademanalyse 870 ug/l uit.

Het bleek dat de man al vier keer eerder is aangehouden voor het rijden onder invloed. Tegen de bestuurder is een proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Lintje voor Hans Havers

DRIEBERGEN  Burgemeester Frits Naafs reikte zaterdag 21 november in de schaapskooi van Landgoed Heidestein een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer H. Havers uit Driebergen. De heer Havers is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Vanaf 1979 is hij vrijwilliger bij het Utrechts Landschap; van 1979 tot 1995 was hij als vrijwilliger consul op Landgoed Heidestein. Vanuit een cultuurhistorische invalshoek bracht hij het landgoed en de natuur onder de aandacht van het grote publiek. Hij deed onderzoek, organiseerde excursies en hield lezingen. Sinds 1995 is hij consul bedrijfsrelaties.
De heer Havers wierf een groep van vijftig sponsoren – Vrienden en Gouden Vrienden – die het Utrechts Landschap financieel ondersteunen. Hij draagt bij aan de ontwikkeling van Het Utrechts Landschap tot een natuurorganisatie met een grote bekendheid en een breed draagvlak binnen de provincie.

Daarnaast is hij actief geweest of nog actief bij:
de Golfclub in diverse functies;
de Sprengenwerkgroep;
lid van het Comité van Aanbeveling van de Dr. A.E. Hermansgroep;
    vrijwilliger bij de Stichting Sarah@Abraham .

De natuur, leermeester en inspiratiebron

ZEIST  Van 27-29 november exposeren Ingrid van Rosmalen, Marian van Vuurde en Frank Renssen met keramiek, beelden en schilderijen in de P’Arts Galerie te Zeist. De kunstenaars hebben hun liefde voor de natuur gemeen. Die is niet alleen een leermeester maar ook een van de voornaamste bronnen voor hun inspiratie.

Ingrid van Rosmalen ziet bijvoorbeeld in een brok bruine albast een stel tulpen. Dat maakt beeldhouwen voor haar zo speciaal, omdat zij steeds benieuwd is of wat zij er in zag ook werkelijk uit komt. Soms heeft een beeld tekst en uitleg nodig voor degene die komt kijken, want die ziet wat jij niet ziet. Eigenlijk is het eindproduct niet zo belangrijk maar het gaat haar om de spanning bij het maken en het langzaam ontstaan van kleur en tekening bij de afwerking van de steen. vergroot foto
In de galerie exposeert zij echter niet allleen met beelden maar ook met keramiek. Bij boetseren vindt een omgekeerd proces als bij beeldhouwen plaats. Daar voeg je steeds wat toe totdat je het beoogde resultaat hebt bereikt

Na een algemene cursus creatieve handvaardigheid koos Marian van Vuurde uiteindelijk voor beeldhouwen omdat het werken in drie dimensies haar het meest boeide. Na jaren les te hebben gehad van verschillende beeldhouwers werkt zij nu zelfstandig. Haar voorkeur gaat uit naar abstracte vormen die zijn terug te voeren tot een spel van lijnen en structuren uit de natuur. De daaruit voortkomende beweging tracht zij weer te geven.in steen waarbij haar voorkeur uit gaat naar marmer, serpentijn en albast. vergroot foto

Ook Frank Renssen laat zich na lessen van diverse kunstenaars door de natuur inspireren. Aanvankelijk schilderde hij vooral stadsgezichten en landschappen maar gaandeweg ontstond een fascinatie voor bloemen en bomen. Wat hem in bloemen boeit is de combinatie van kwetsbaarheid en intense levenskracht. vergroot foto
Bomen zijn de grootste en oudste in de wereld levende organismen. Knoesten en littekens geven niet alleen de geschiedenis van bomen weer maar zijn ook tekenen hoe bomen ondanks tegenslagen weten te overleven. Die levenskracht tracht hij in zijn schilderijen weer te geven.
Naast schilderen heeft hij zich de laatste jaren ook toegelegd op beeldhouwen in hout en steen ( www.frankrenssen.nl)

De openingstijden van het expositieweekend zijn:
Vrijdag 27 november 18.00-21.00 uur
Zaterdag 28 november 12.00-19.00 uur
Zondag 29 november 12.00-17.00 uur
.


Invoering zelfbediening in de bibliotheek

MAARN  Alle bibliotheken van RB Zout krijgen dezelfde wijze van uitlenen en innemen van boeken. Voorwaarde hiervoor is een gelijke herkennings- en scanmethode van het uitleenmateriaal. Om de aanpassingen door te voeren, is de bibliotheek gesloten van 30 november tot en met 11 december.

Lees verder op de website van De Kaap

Kerstmarkt op het Kerkplein

LEERSUM  De jaarlijkse kerstmarkt zal dit jaar op zaterdag 19 december op het Kerkplein worden georganiseerd. De Stichting Muziekkoepel Leersum werkt daarvoor samen met ondernemers en verenigingen uit Leersum en omgeving en met evenementenbureau Jo-Jo uit Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 23 november 2009 (kopie)

Koningin Julianalaan  Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:45 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Opnieuw stadsverbod voor Eindhovense pedo

AMSTERDAM   De Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. heeft opnieuw een stadsverbod opgelegd gekregen. Hij is vanochtend verwijderd uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar hij tijdelijk verbleef. Dat heeft een woordvoerster van het gemeentebestuur bevestigd.

Lees verder op de website van de Volkkrant

Diploma-uitreiking IBA2 certificaten Engels bij Revius Lyceum

DOORN  Na zes jaar tweetalig onderwijs en voorbereiding voor het International Baccalaureate programma aan het Revius Lyceum in Doorn, hebben 38 ex-Revianen op vrijdag 20 november hun veelbegeerde certificaat IB Language A2 English in de docentenruimte van de school ontvangen.

Lees verder op de website van De Kaap

Harmen Fraanje International Quartet in Beauforthuis

AUSTERLITZ  27 november speelt pianist Harmen Fraanje met zijn International Quartet in het Beauforthuis: vier jonge kerels die over heel de wereld spelen en nu weer Austerlitz aandoen.

Nelson Veras (gitaar, Brazilië), Thomas Morgan (bas, VS) en Martijn Vink (drums, Nederland) spelen met Fraanje jazz met een internationaal karakter, een eigentijdse sound en duidelijke verwijzingen naar klassiek en pop. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.

Harmen Fraanje was leerling van Bert van den Brink en is al jaren kind aan huis in het Beauforthuis. Hij is één van de meest gevraagde pianisten in Nederland. Niet alleen door zijn enorme talent en professionaliteit, maar ook door zijn zoektocht naar verrassende samenwerkingsverbanden en nieuwe invalshoeken. Dat zorgde dan ook voor het ontstaan van dit internationale kwartet. Tijdens een concert van John Abercromie raakte Harmen Fraanje onder de indruk van diens bassist Thomas Morgan. Korte tijd later was het Harmen Fraanje International Quartet geboren, met oude vrinden Vink en Veras. Een inspirerend concert met meesterlijke muzikanten!
Vrijdag 27 november, 20.15 u 
Harmen Fraanje International Quartet 
entree € 15 | CJP/Cultuurkaart, studenten en Zeistpas € 10 | kinderen t/m 12 jr € 10

Illegaal schieten met luchtdrukwapens

ZEIST  De politie heeft zondagmiddag twee mannen aangehouden voor het bij zich hebben van luchtdrukwapens op de openbare weg.
 
Na een melding van een getuige gingen agenten naar het Filosofenlaantje waar een groepje jongeren aan het schieten zou zijn. Ter plaatse troffen agenten vijf personen aan, twee van hen verklaarden dat twee luchtbuksen van hen waren. De politie heeft het tweetal aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Teleurstelling voor Hemur Enge

AMERONGEN  Deze week kregen de Amerongse korfballers de studentenploeg Hebbes uit Utrecht op bezoek, geen onbekende, er waren de afgelopen jaren al geregeld sportieve ontmoetingen tussen beide ploegen. Met wisselende uitslagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Andreas Kinneging in de Maartenskerk

DOORN/HEUVELRUG  Voor een zeer aandachtig gehoor sprak jongstleden zaterdagavond prof. dr . Andreas Kinneging in de Maartenskerk over deugdethiek.

Lees verder op de website van De Kaap

Stichting Aroon krijgt ANBI-status

AMERONGEN  Stichting Aroon, een onlangs opgerichte stichting, heeft de ANBI-status ontvangen. Hiermee is de Stichting uit Amerongen een officieel erkende goede-doelenstichtingen geworden.

Lees verder op de website van De Kaap

Opstellen structuurvisie

RHENEN  In het kader van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) wil de gemeente Rhenen een structuurvisie opstellen, die in december van dit jaar vrijgegeven zal worden voor inspraak. Het uitgangspunt van de structuurvisie is het bestaande beleid van de gemeente Rhenen en hogere overheden, met gebruikmaking van recent of nog in de maak zijnd materiaal.

Voor het maken van de visie wordt gebruik gemaakt van de gemeentelijke nota’s: ‘Stedenbouwkundige structuurvisie woningbouwlocaties tot 2020’, ‘Visie Binnenveld’, ‘Verkeersvisie’, ‘Beleids- en actieplan Toerisme en Recreatie gemeente Rhenen’.

Met het samenbrengen van bestaande ruimtelijk relevante beleidsstukken tot een structuurvisie, wordt voldaan aan de eis uit de Wro om een structuurvisie op te stellen. Met de visie heeft de gemeente een integraal ruimtelijke beleidsdocument, waarin de diverse sectorale onderdelen samengebundeld zijn. De structuurvisie kan de basis vormen voor een exploitatieplan.

Tijdens de speciale thema-avond van 24 november;2009 zal met de gemeenteraad over de structuurvisie gediscussieerd worden. Daarna wordt aan de raad op 15 december 2009 worden gevraagds de visie ter inzage te leggen.

Laatste week voordrachten voor Sportprijzen 2009

HEUVELRUG  De laatste week is ingegaan om voordrachten te doen voor de gemeentelijke sportprijzen 2009. Ga naar de gemeentelijke website www.heuvelrug.nl, vervolgens Direct naar… Sportprijzen 2009 en kies een voordrachtsformulier. De gemeente Utrechtse Heuvelrug kent zes categorieën die met een sportprijs onderscheiden worden. 
Sportman van het Jaar
Sportvrouw van het Jaar
Sportploeg van het Jaar
Sporttalent van het Jaar
Sportvereniging van het Jaar
Sportiefste Basisschool van het Jaar

Sportman van het jaar
De Sportman van het Jaar is een manlijke sportbeoefenaar. Hij is inwoner van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en heeft in het betreffende kalenderjaar één of meerdere opmerkelijke sportprestaties geleverd. De prestaties kunnen individueel, maar ook in teamverband geleverd zijn. Velen zien in hem een boegbeeld voor sportbeoefening.

Sportvrouw van het Jaar
De Sportvrouw van het Jaar is een vrouwelijke sportbeoefenaar. Zij is inwoner van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en heeft in het betreffende kalenderjaar één of meerdere opmerkelijke sportprestaties geleverd. De prestaties kunnen individueel, maar ook in teamverband geleverd zijn. Velen zien in haar een boegbeeld voor sportbeoefening.

Sportploeg van het Jaar
De Sportploeg van het Jaar is een team van manlijke en/of vrouwelijke sportbeoefenaren, die in het betreffende kalenderjaar één of meerdere opmerkelijke sportprestaties heeft geleverd. Het team vertegenwoordigt een vereniging of school, gevestigd in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waarin ook een substantieel deel van het team woont. Velen zien in het team een boegbeeld voor sportbeoefening.

Sporttalent van het Jaar
Het Sporttalent van het Jaar is een vrouwelijke of manlijke sportbeoefenaar onder 18 jaar, wonend in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Zij/hij heeft in het betreffende kalenderjaar één of meerdere opmerkelijke sportprestaties geleverd. De prestaties kunnen individueel, maar ook in teamverband geleverd zijn.

Sportvereniging van het Jaar
De Sportvereniging van het Jaar is de vereniging die in het betreffende kalenderjaar, dan wel over meerdere jaren een opmerkelijke maatschappelijke functie vervult binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De vereniging is toegankelijkheid voor inwoners van jong tot oud, neemt verantwoordelijkheid voor haar sportinfrastructuur (accommodatie en organisatie) en werkt effectief samen met scholen, wijkverenigingen, andere sportverenigingen, maatschappelijke organisaties en/of gemeente. De sportvereniging voert een effectief vrijwilligersbeleid. De jeugd wordt beschermd tegen alcohol, roken en ongezonde voeding.

Sportiefste Basisschool van het Jaar
De Sportiefste Basisschool van het Jaar is een school voor primair onderwijs en gevestigd in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het reguliere bewegingsonderwijs binnen de lestijden voldoet aan de wettelijke voorgeschreven Kerndoelen en is van goede kwaliteit. Het biedt haar leerlingen voorts een uitdagend bewegingsprogramma binnen het buiten de schooltijden. Binnen de school is effectief aandacht voor hygiëne en gezonde voeding. Voor schooltijd, in pauzes en na schooltijd biedt de speelplaats van de school uitdagende spel en bewegingsmogelijkheden. De speelplaats vervult naschools, in weekeinden en schoolvakanties ook een functie in de buurt. De school werkt samen met sportverenigingen in het dorp. 

Hoe verloopt de verkiezingsprocedure?
Elke inwoner, groep van inwoners, vereniging, school of andere organisatie, gevestigd in de gemeente Utrechtse Heuvelrug kan tot 1 december voordrachten indienen. De indiener mag per categorie één voordracht doen. U doet dat via de gemeentelijke website. Uit de voordrachten selecteert de Nominatiecommissie in december drie kandidaten. Alle sportclubvoorzitters en basisschooldirecteuren vormen de jury, die uit de genomineerden in januari de prijswinnaar kiest. Op vrijdagavond 5 februari 2010 worden tijdens het Sportgala de winnaars van de gemeentelijke sportprijzen bekend gemaakt.

Wacht niet.
Draag uw favoriete sporter, sportploeg, sportclub of basisschool voor!

Heuvelrugnieuws van dinsdag 24 november 2009 (kopie)

De Warande  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:40 uur  temperatuur: 13 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Stevig slagwerkconcert in De Hucht

AMERONGEN/OVERBERG  Als laatste evenement van het negentigjarig jubileumjaar had Ons Genoegen een slagwerk concert georganiseerd in Dorpshuis De Hucht in Overberg. Drie slagwerkgroepen, met twaalf tot vijftien man uit verschillend korpsen, speelden vol vuur originele slagwerk composities. Een spetterend muzikaal vuurwerk, als finale van een mooi feestjaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Video archief op Heuvelrugnieuws.nl

DRIEBERGEN  Heuvelrugnieuws.nl is bezig een video-archief op te bouwen. Voorlopig zal voornamelijk geput worden uit onlangs teruggevonden videomateriaal. De video’s worden gepubliceerd op YouTube. In het item <nieuwsarchief>  vindt u de link naar de video’s.

Mogelijke brandstichter aangehouden

RHENEN Maandagavond omstreeks half tien kreeg de politie een melding dat er een auto in brand stond aan de Achterbergsestraatweg.
Getuigen gingen op zoek naar de brandstichter en in de omgeving werd een 23-jarige man uit Rhenen aangehouden als mogelijke verdachte in deze zaak. De brand werd geblust en de auto liep aanzienlijke schade aan.

In de haren gevlogen

ZEIST Maandagmiddag was een 29-jarige vrouw uit Zeist haar boodschappen al bellend aan het inpakken in een winkel aan De Clomp. Achter haar stond een 58-jarige vrouw uit Zeist die haar goederen wilde afrekenen.

De boodschappen van de 29-jarige vrouw werden opzij geduwd door de andere vrouw en daar was zij niet van gediend. Deze discussie liep uit de hand en de vrouw vlogen elkaar in de haren. De politie werd gewaarschuwd en beide vrouwen wilden aangifte doen. De politie heeft de zaak in

Z&PC De Zwoer organiseert geslaagd scholierenzwemtoernooi 2009

DRIEBERGEN  Op zaterdag 21 november 2009 organiseerde Z&PC de Zwoer het jaarlijkse scholierenzwemtoernooi.  Zeven basisscholen uit Driebergen deden hier aan mee (De Uilenburcht, De Kring, Instituut Coolsma, Vrije School, De Zonheuvel, Valkenheuvel en De Dolfijn). Net als vorig jaar was er de mogelijkheid voor de scholen om op een aantal woensdagen voorafgaand aan het toernooi bij de zwemclub op de woensdagmiddag te oefenen. 
De opzet van het toernooi was deze keer iets uitgebreider. Er werden namelijk naast  individuele wedstrijden ook estafettes gezwommen.

vergroot foto1      vergroot foto 2

En natuurlijk ontbraken ook de wedstrijden met leerkrachten en ouders niet aan het programma. Voor de kinderen uit groep drie was het soms nog een hele toer om het eind te halen. Maar het is ze allemaal gelukt. Ook bij de andere groepen werd er strijd geleverd onder aanmoediging van de andere kinderen, leerkrachten en ouders. De snelste zwemmers en zwemmers kwamen in een superestafette uit, waarin nogmaals punten voor de school konden worden gescoord. Uiteindelijk behaalde De Uilenburcht de meeste punten en kon deze school met de wisselbeker naar huis gaan. De Kring werd tweede met vlak daarachter Instituut Coolsma. De volledige uitslagen zijn te vinden op www.scholierenzwemtoernooi.nl . Alle zwemmers en zwemsters kregen nog een bidon mee van www.goedgemerkt.nl die het mogelijk heeft gemaakt dat dit toernooi zo kon worden georganiseerd.

Lagerhuis sportdebat in Hoenderdaal

DRIEBERGEN  In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zal er in Hoenderdaal op donderdag 11 februari 2010 een sportdebat worden georganiseerd door Sportfederatie Driebergen en Heuvelrug Sport Initiatief.

Sportbestuurders en vertegenwoordigers van politieke partijen zullen op deze avond met elkaar in discussie gaan over het toekomstige sportbeleid.
Het debat over actuele thema’s zal worden gevoerd in Lagerhuis-stijl  en onder leiding staan van een bekende dagvoorzitter.
Ook in 2005 is een dergelijk sportdebat georganiseerd samen met het NOC*NSF. Ditmaal wordt nauw samengewerkt met Sportservice Midden Nederland,
het servicebureau voor sport en bewegen van de provincie Utrecht.
Voor meer informatie kan contact worden opgenomen per email met Sportfederatie Driebergen (hak00221@planet.nl).

BC Doorn behoudt tweede plaats

DOORN  In een bijzonder spannende wedstrijd heeft Badmintonclub Doorn zondag met 4-4 gelijkgespeeld tegen BC Elst uit Gelderland. Daarmee behouden de Doornaars de tweede plaats in de Hoofdklassecompetitie.

Lees verder op de website van De Kaap

Meidenavond in Time Out

AMERONGEN  In jongerencentrum Time Out in Amerongen wordt op vrijdag 27 november een meidenavond gehouden. Deze avond is speciaal gericht op meiden van 10 t/m 13 jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 25 november 2009 (kopie)

Drieklinken  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:10 uur  temperatuur: 11 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Uitreiking vrijwilligersmedailles openbare orde en veiligheid

DOORN Tijdens een bijeenkomst voor vrijwilligers die zich hebben ingezet voor de Vrijwillige Brandweer en het Nederlandse Rode Kruis binnen de gemeente heeft burgemeester Frits Naafs vanavond vrijwilligersmedailles Openbare Orde en Veiligheid en de jaartekens uitgereikt aan:
  • L. Laurier (brandweer)    01-11-1999        medaille voor 10 jaar
  • Mevrouw M. van Straten (Rode kruis)    01-01-1994        15 – jaarteken   
  • D. Jansen (brandweer)    01-05-1994        15- jaarteken       
  • M. van der Klift (brandweer)    01-05-1994        15- jaarteken       
  • H.J.R. Middag (brandweer)    01-05-1994        15- jaarteken       
  • R.J.R.W. van Mourik (brandweer)    01-01-1989                20- jaarteken       
  • M. van Wolfswinkel (brandweer)    10-03-1989        20- jaarteken   

Oefening opvang en verzorging

DOORN Gestrande treinreizigers opgevangen in sporthal in Doorn.
Het kan zo maar gebeuren. Er raast een storm over Nederland. Bomen vallen om er wordt een weeralarm afgegeven. Twee treinen kunnen niet verder op station Driebergen-Zeist en de reizigers moeten worden opgevangen. Voor zo’n vijftig mensen moet voor de avond opvang en voor de nacht onderdak geregeld worden.

Vorige week woensdag werd dit scenario op realistische wijze geoefend. Een melding bij de gemeente kwam binnen en daarna werd snel opgetreden. Er kwamen bussen om de gestrande reizigers naar sporthal Steinheim in Doorn te vervoeren. Er werd eten, drinken en een maaltijd verzorgd en het Rode Kruis werd ingeschakeld.

Communicatie
Ook de communicatie tussen het Actiecentrum Opvang en Verzorging, dat in het gemeentekantoor in Driebergen allerlei zaken regelde en de opvanglocatie in Doorn werd geoefend. Andere punten die aan de orde kwamen waren de registratie van de gestrande reizigers. En werd geneeskundige hulp ingeschakeld en de pastoraal medewerker? Hoe werden kinderen en jongeren opgevangen, was er voor hen recreatie en spelmogelijkheden geregeld?

De oefening Opvang en verzorging wordt op korte termijn grondig geëvalueerd. Niet alleen de goede dingen worden benoemd; de mindere punten komen ook zeker aan de orde. Want deze oefening leert dat regelmatig een calamiteit in scene gezet moet worden om de theorie (wat te doen bij een calamiteit) op een goede manier in de praktijk uit te kunnen oefenen.

Winnende figuranten
Vele figuranten deden mee om de oefening tot een succes te maken. Onder hen werden twee weekendjes-weg verloot. De gelukkigen waren Stefan Hoogervorst en mevrouw van Beek, beiden uit Driebergen.

Officiële opening Burgemeester Feithplantsoen in Leersum

LEERSUM Sinterklaas, wethouder Jankees Salverda en oud-burgemeester Feith openden zaterdag het Burgemeester Feithplantsoen met de speeltuin in Leersum.

Sinterklaas had een straatnaambord laten maken in Spanje. Hij overhandigde dit aan de wethouder en aan mevrouw Feith. De zwarte Pieten testten de kinderen op hun kennis over Sinterklaas. De kinderen wisten alle antwoorden, waardoor ze allemaal winnaar werden van de quiz. 

Het Burgemeester Feithplantsoen is alweer een tijdje in gebruik. De werkzaamheden waren deze zomer al afgerond, alleen de bomen konden toen niet geplant worden. Het wachten was op de herfst. Dat is het nu, de bomen staan inmiddels in de grond.

Diederik van Zeijl in Taakgroep Ruimte

DOORN Diederik van Zeijl heeft maandagavond zijn entree gemaakt in de Taakgroep Ruimte van de VVD fractie. “Ik wil mij graag inzetten voor de VVD Utrechtse Heuvelrug,” verklaarde de 39-jarige Van Zeijl, die met echtgenote en twee jonge kinderen sinds een jaar in Driebergen woont. De geboren Rotterdammer is in het dagelijkse leven financieel manager bij ASR Vastgoedontwikkeling in Utrecht.
 
De zevenhoofdige VVD fractie in de raad van Utrechtse Heuvelrug kent drie taakgroepen (Samenleving, Ruimte en Middelen), waarin gemeentelijke voorstellen grondig worden geanalyseerd, aanvullende informatie wordt verzameld en van advies worden voorzien voor de gemeenteraadfractie. Dit om de standpuntbepaling van de fractie in de raad kwalitatief te ondersteunen.
 
In de Taakgroep Ruimte zitten twee raadsleden: Peter van der Zee (uit Doorn) en Bob van Lierop (uit Driebergen), beiden VVD woordvoerder in de raad. De overige vijf leden in de Taakgroep zijn het raadscommissielid, Gerrit Waller (uit Amerongen), het Provinciale Statenlid, Paul Kelder (uit Driebergen) en de VVD leden Jaap Römer (uit Leersum), Hans van den Bosch (uit Amerongen) en Aart de Graaf (uit Maarn).  Met VVD lid Diederik van Zeijl erbij telt de Taakgroep Ruimte nu acht leden. Dat is geen overbodige luxe. De stroom van ruimtelijke vraagstukken en bouwaanvragen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is zo groot, dat de Taakgroep Ruimte er haar handen vol aan heeft. 

Rhenens bedrijf wint Gouden FD Gazelle Award 2009

RHENEN  Dutch Design BV uit Rhenen heeft dinsdag een Gouden FD Gazelle Award 2009 gewonnen. Het Financieele Dagblad reikte in Zeist de Gouden FD Gazellen Awards 2009 uit aan de drie snelst groeiende ondernemingen van Utrecht en Flevoland.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Politie onderzoekt diefstal met geweld

RHENEN  Op dinsdag 24 november, rond 20.30 uur, kreeg de politie de melding dat een 57-inwoonster van Rhenen was overvallen in haar woning op de Spijnderstoren.
 
Volgens het relaas van het slachtoffer was er aangebeld door een onbekende man en waren er, nadat zij de deur had geopend, nog enkele personen de woning binnengedrongen. Terwijl de vrouw werd vastgehouden doorzochten de andere verdachten de woning. Na korte tijd verlieten zij het huis met enige spullen. De vrouw, die licht gewond raakte, stelde hierna de politie in kennis. Van één van de verdachten is een summier signalement bekend:
– Man, lichtgetint uiterlijk, ongeveer 1.80 meter lang.
 
Door de politie werd een buurtonderzoek ingesteld en Forensisch Onderzoek verricht.
De politie verzoekt getuigen zich te melden via het telefoonnummer 0900-8844. Anoniem melden kan via het meldingsnummer 0800-7000.
 
De recherche zet het onderzoek voort.

Aanrijding met gewonde

ZEIST   Dinsdagavond vond op de kruising van de Driebergseweg met de Bunsinglaan een aanrijding plaats tussen een auto en een bromfietser waarbij laatstgenoemde gewond raakte aan zijn been.

De automobilist, een 24-jarige inwoner van Zeist reed, rond 18.15 uur, over de Driebergseweg uit de richting van Zeist en sloeg bij de Bunsinglaan rechtsaf. Hij zag daarbij de tegemoetkomende 18-jarige bromfietser uit Zeist over het hoofd. De bromfietser reed tegen de auto aan en liep daarbij licht letsel op aan zijn been. Hij werd hiervoor behandeld in het ziekenhuis.

Nog kaarten verkrijgbaar voor De Kleine Parade

LEERSUM  De Banner hangt er al bij De Binder, en de spelers gaan deze week de puntjes op de i zetten. Met vier maanden twee keer per week repeteren is de groep blij dat het er nu eindelijk van gaat komen.

Lees verder op de website van De Kaap

Stichts Mannenkoor treedt op in Doorn

DOORN  Het Stichts Mannenkoor opende op 29 augustus al het Culturele Seizoen in het Doornse Cultuurhuis en treedt nu weer op in Theather De Raadzaal.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 26 november 2009 (kopie)

Scholekster  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:40 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Jachtlaan 73-75  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:40 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Vlekkeloze eerste vaccinatiedag

HEUVELRUG/VEENENDAAL  De eerste vaccinatiedag tegen de Mexicaanse griep in Veenendaal is vlekkeloos verlopen. GGD Midden Nederland en de gemeente Veenendaal zijn uiterst tevreden over het verloop tot dusver. Het opkomstpercentage lag de eerste dag op 68 procent.

Lees verder op  de website van De Kaap

Twee kerkgebouwen krijgen geheel andere functie 


DRIEBERGEN  Binnen de Protestantse Gemeente in Driebergen is een grote reorganisatie op handen. Voorgesteld is om de vier wijkgemeenten samen te voegen tot twee en hiervoor ook twee (van de huidige vier) kerkgebouwen te gebruiken.

Daarbij is de keuze gevallen op de Grote Kerk aan de Hoofdstraat en de Immanuelkerk aan de Engweg. Dit betekent dat ‘t Hoge Licht op de hoek Nijendal / Rijsenburgselaan en de Maranathakerk op de Melvill van Carnbeelaan zullen worden afgestoten. In ‘t Hoge Licht vonden overigens al regelmatig diverse andere activiteiten plaats. Ook de personele formatie wordt verminderd. Het huidige aantal predikanten wordt teruggebracht van vijf tot drie. 


Lees verder in de Stichtse Courant van 26-11-2009

India wordt ‘alternative’

AUSTERLITZ  Zondag 29 november speelt de Indiase zanger Raj Mohan in het Beauforthuis. Raj Mohan en gitarist Lourens van Haaften (SneakerFreak/People You Know) werken aan een project waarin ze Indiase muziek mengen met alternatieve pop. In januari gaan ze hun eerste cd mixen in de Real World studio’s van Peter Gabriel. Maar eerst zijn ze te beluisteren in Austerlitz.

vergroot foto

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27. Rondom het concert is, als gebruikelijk op zondag, een bord hapas te verkrijgen.
Raj Mohan is een Surinaams-Hindoestaanse zanger, musicus, componist en dichter. Sinds 1985 treedt hij op in binnen- en buitenland met bands als het Raj Mohan Ensemble, Vistar en Shai’rana. Raj begon met zingen in 1983 en leerde de kneepjes van het vak van zijn goeroe Ustad Jamaluddin Bhartiya, die op zijn beurt in de leer was bij Pundit Ravi Shankar. 
Om zijn begrip voor en kennis van de Indiase muziek te verdiepen reisde Raj Mohan door heel India, waar hij onder meer werkte in de zeer muzikale Bombay film industrie: Bollywood.
Gitarist Lourens van Haaften speelde in de popbandjes Van Katoen, SneakerFreak en People You Know, stond meermaals op Oerol en speelde met zijn bands als voorprogramma bij o.m. Heather Nova en Racoon. Zijn huidige samenwerking met Raj Mohan illustreert zijn grote muzikale nieuwsgierigheid èn veelzijdigheid.
zondag 29 november, 17.00 uur (hapas-maaltijd verkrijgbaar aan de bar)

Aanrijding met gewonde

ZEIST  Op woensdag 25 november, rond 16.55 uur, vond op de rotonde van de Griftlaan met de Griffensteijnselaan een aanrijding plaats tussen een auto en een bromfietser waarbij laatstgenoemde gewond raakte.
 
De automobiliste, een 85-jarige inwoonster van Zeist, wilde vanaf de rotonde linksaf de Meent inrijden maar zag daarbij de tegemoetkomende bromfietser, een 34-jarige Zeister, over het hoofd waarna een aanrijding volgde. De man liep een gebroken enkel en een forse snijwond op en werd voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd.
 
De politie maakt proces-verbaal op tegen de automobiliste.

Gevulde dozen staan klaar

MAARN  Op basisschool De Ladder – net als bij vele andere basisscholen in het land – staan de door kinderen gevulde schoenendozen klaar in de gang om opgehaald te worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Vaker controle op toegangsvoorwaarden in het Nationaal Park

HEUVELRUG  In het voorjaar zijn nieuwe toegangsvoorwaarden ingevoerd in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Er zijn nieuwe bordjes geplaatst bij alle toegangen vanaf de openbare weg met daarop de regels.

Lees verder op de website van De Kaap

Tweede druk ‘Over Heerweg en Schapendriften’

DOORN/HEUVELRUG  Vorig jaar op 10 juli werd de eerste druk van het boek ‘Over Heerweg en Schapendriften’ in het Cultuurhuis gepresenteerd. Door de grote belangstelling is er nu een tweede druk verschenen.

Lees verder op de website van De Kaap

Rondleiding door de Amerongse bossen

AMERONGEN  In de bossen rond Amerongen wordt op woensdag 2 december vanaf 14.00 uur een rondleiding gegeven. Het vertrekpunt is de Info-schuur van het Utrechts Landschap aan de Veenseweg in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 27 november 2009 (kopie)

De Hermelijn  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:20 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Politie onderzoekt mishandeling

RHENEN  De politie onderzoekt de mishandeling van een 31-jarige inwoner van Rhenen die op donderdag 26 november, rond 16.10 uur, werd mishandeld op het parkeerterrein nabij een winkel op de Plantsoenstraat.
 
Het slachtoffer reed op genoemd tijdstip met zijn auto het parkeerterrein op waarbij drie jongens hinderlijk voor zijn  auto stonden. Kennelijk ontstond daarbij irritatie aan de kant van de jongens want nadat de aangever was doorgereden werd hij kort daarna achterop gezeten door dezelfde drie jongens. Nadat het slachtoffer was uitgestapt werd hij gelijk hard in het gezicht geslagen waardoor hij een gebroken jukbeen opliep.
 
De verdachten renden hierna weg in de richting van de Brakken en de Molenstraat.
Van de verdachten is het navolgende signalement bekend:
–         Lichtgetint uiterlijk, 18 à 19 jaar oud, enigszins gezet postuur en gekleed in trainingspakken.
 
De politie verzoekt getuigen, of personen die menen deze verdachten te kennen, contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug via het telefoonnummer 0900-8844. Anoniem bellen kan via het meldingsnummer 0800-7000.

Bevolking krijgt iets te kiezen

HEUVELRUG/DOORN  Er komen alternatieve ontwerpen voor het gemeentekantoor. Wethouder Roy Pamboer heeft dit donderdag in een memo voorgesteld aan de raad. De fracties gingen hier donderdagavond tijdens de raadsvergadering mee akkoord.

Lees verder op de website van De Kaap

Flatbrand in Driebergen snel onder controle

DRIEBERGEN  De brandweer uit Driebergen is afgelopen nacht uitgerukt voor een flatbrand aan het Janshof in Driebergen. De brandweer kreeg assistentie van een hoogwerker, diverse ambulances en politie-eenheden.
 
In het trappenhuis op de tweede verdieping was brand ontstaan. Vanwege de flinke rookontwikkeling werden in totaal 16 woningen ontruimd. De evacuatie verliep probleemloos; 25 bewoners werden opgevangen in de brandweerkazerne aan de Bosstraat.

Burgemeester Frits Naafs kwam afgelopen nacht langs bij de geëvacueerde bewoners. Gerard van Leeuwen, Officier van Dienst, gaf de bewoners uitleg over de brand en vertelde hen over de laatste ontwikkelingen. Nadat de brand was geblust, keerden bijna alle bewoners na anderhalf uur terug naar hun appartementen.

Drie bewoners hebben de nacht bij familie in de omgeving doorgebracht omdat hun appartementen door brandschade en rookontwikkeling nog niet was vrijgegeven. Deze bewoners keren vandaag naar hun appartement terug.
 
Hoe de brand in het trappenhuis op de tweede verdieping is ontstaan, is nog niet bekend.
De politie doet nader onderzoek.

Recreanten basketbal Doorn zoekt nieuwe leden

DOORN  ‘Vriendenkring Basketball’ is een recreantenvereniging van oud-competitiespelers en andere balvaardige basketballers vanaf 20 jaar. Iedere maandagavond -met uitzondering van alle schoolvakanties- trainen deze liefhebbers vanaf 21.00 uur in Sporthal Steinheim in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe Buurtzorg vestiging

AMERONGEN  Het bieden van professionele en persoonlijke verpleging en verzorging aan huis is bij Buurtzorg vanzelfsprekend. Vanaf augustus is een nieuw team van deze landelijke thuiszorgorganisatie gevestigd in Amerongen, en mede actief in Leersum en Overberg.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 28 november 2009 (kopie)

Stationsweg  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:40 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Adventsdiensten op Radio 5

MAARN  In de komende adventsperiode en op Eerste Kerstdag zullen radioluisteraars de kerkdiensten vanuit de protestantse gemeente in Maarn mee kunnen beleven.

Lees verder op de website van De Kaap

Phoenix: ponyrijden binnen ieders bereik

LEERSUM  Ponyclub Phoenix in Leersum bestaat ruim twintig jaar. Toch is de bekendheid ervan niet groot en daar mil men verandering in brengen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 29 november 2009 (kopie)

Van Bijnenlaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:10 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Mijlpaal Jos Roseboom: 600e doelpunt in de Korfbal League

DRIEBERGEN In een goed gevulde sporthal Hoenderdaal met 700 toeschouwers stond de derby Dalto – OVVO/De Kroon op het programma. Al weken werd er door beide supportersgroepen naar deze wedstrijd in de “Lotto Korfbal League” uitgekeken en ook in de media was er de nodige aandacht aan besteed.  OVVO was met 250 supporters afgereisd naar Driebergen om hun spelers te ondersteunen en hoopte op een stunt.

vergroot foto

Al voor het 1ste fluitsignaal was de ambiance geweldig. De beide supporterslegioenen probeerde elkaar te overstemmen wat de sfeer in de hal alleen maar goed deed. Ook was er voor het eerst een eigen tribune voor de jongsten (de Bullies) van Dalto. In het geel/zwart gehuld moedigden zij hun favorieten aan. Bij OVVO speelde een aantal spelers met een Dalto-verleden, hetgeen de wedstrijd extra dimensie gaf. Beide ploegen openden flitsend, waardoor de neutrale supporter er eens goed voor ging zitten. Dalto opende de score door een fraaie doorloopbal van Bob de Jong en hield daarna continu het initiatief. OVVO moest antwoorden en deed dit tot 5-5 prima.
De 1ste helft was op het scherpst van de snede, er werden harde duels uitgevochten en de scheidrechter moest geregeld handelend optreden tot vaak onbegrip bij de trainingsstaf van OVVO. Langzaam maar zeker nam Dalto de wedstrijd vaster in handen en liep langzaam uit naar een grotere voorsprong. Met nog een aantal minuten te spelen in de 1ste helft werden de coach en manager van OVVO een gele kaart voorgeschoteld na hevig protest op de leiding. Nadat Dalto een discutabel doelpunt in de slotseconde voor rust maakte voelde OVVO zich te kort gedaan en protesteerde hevig aan de jurytafel. Het mocht niet baten, beide ploegen gingen rusten met een 15-11 stand voor de thuisploeg.
Bij de start van de 2de helft geloofden beide supportersgroepen nog in een goede afloop voor hun favoriete team, maar al snel gaf Dalto extra gas en werd het kwaliteitsverschil duidelijk. Er kwam meer onduidelijkheid in het spel van OVVO, dat het te veel moest hebben van twee spelers, terwijl bij Dalto in het begin van de 2de helft juist de dames de scores op zich namen. Binnen 10 minuten liep Dalto uit naar een voorsprong van 8 punten, waardoor het geloof in een goede afloop langzaam maar zeker wegvloeide bij de spelers van OVVO.
Met nog 10 minuten op de klok was het tijd voor Dalto om het trouwe publiek nog extra te verwennen en waren er prachtige combinaties tussen Jorrit Bergsma en Bob de Jong te zien. In het andere vak bediende Adriaan van Dijk zonder te kijken een inlopende Jos Roseboom, het publiek kon het waarderen en genoot van het spektakel. Ondertussen was de wedstrijd allang gespeeld en stond er een verschil van 10 doelpunten op het scorebord.
De eindstand werd bereikt bij 33-21. Daarbij aantekenend dat Jos Roseboom  negen keer tot scoren kwam en met zijn tweede doelpunt in deze wedstrijd z’n 600e  doelpunt maakte in de “Lotto Korfbal League”. Na de wedstrijd werd hij getrakteerd door de D-side met een mooie taart.
In de andere wedstrijden behaalde Deetos/Snel tot ieders een overwinning op regerend landskampioen DOS’46. Zo belooft deze editie van de Korfbal League weer een spannende te worden met onverwachte uitslagen. Voor Dalto staat deze week nog de doordeweekse wedstrijd op het programma tegen datzelfde Deetos/Snel waarbij het ervoor moet waken dat Deetos niet weer voor een verrassing gaat zorgen.
Doelpuntenmakers: Adriaan van Dijk 5, Bob de Jong 4, Henriët Brandsma 2, Ilona van den Berg 2, Jorrit Bergsma 6, Jos Roseboom 9, Linda van Woudenberg 1, Simone Timmerman 4.

Aantreffen harddrugs

ZEIST  Personeel van een horecagelegenheid aan de 2e Dorpsstraat trof in het toilet twee mannen aan, waarvan een 20-jarige man uit Driebergen vier ponypacks met harddrugs bij zich had. Deze man en een 21-jarige plaatsgenoot werden daarop overgedragen aan de politie. Ze werden aangehouden en meegenomen naar het bureau. De ponypacks werden in beslag genomen. Tegen de mannen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding met letsel

ZEIST  Op 27 november is rond 18.15 uur een 24-jarige vrouw uit Driebergen aangereden op een voetgangersoversteekplaats op de 1e Dorpsstraat. Een 50-jarige bestuurder uit Driebergen zag de vrouw te laat en reed tegen de overstekende vrouw aan met zijn bestelauto. Hierdoor liep het slachtoffer heupletsel op en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

CDA Utrechtse Heuvelrug kiest kandidaat raadsleden

DOORN  Het CDA UtrechtseHeuvelrug heeft op haar ledenvergadering de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 vastgesteld. De kandidatenlijst vertegenwoordigt jong en oud verdeeld over de dorpen van de Utrechtse Heuvelrug.

Kenmerkend voor de kandidatenlijst is brede kennis van zaken op de politieke deelgebieden Samenleving, Middelen en Ruimte. De keuze van de leden sluit volledig aan bij de titel van het CDA verkiezingsprogramma Uw Utrechtse Heuvelrug.

De top tien van de kandidatenlijst ziet er als volgt uit:
1. Henk Velduizen uit Maarsbergen
2. Nynke van Amerongen-Huizenga uit Driebergen
3. Wim Stegeman uit Doorn
4. Chantal van Steenderen-Broekhuis uit Driebergen
5. Peter Kranenburg uit Doorn
6. Willem van Drie uit Leersum
7. Ric Hettinga uit Driebergen
8. Sander Bouman uit Amerongen
9. Theo van Gameren uit Maarn
10. Teunis Reedijk uit Overberg

De samenstelling van de lijst kwam tot stand op aanbeveling van een vertrouwenscommissie bestaande uit Hans Helgers, voormalig, landelijk voorzitter van het CDA en Lizzy Doorewaard, algemeen directeur van het SBI (Slotemaker de Bruïne Instituut) in Doorn.

Utrechtse Heuvelrug Klimaatkoploper

HEUVELRUG Vrijdag 27 november is de gemeente Utrechtse Heuvelrug officieel een van de klimaatkoplopers van de provincie Utrecht geworden. Wethouder Waltmann tekende hiervoor een intentieverklaring waarin de gemeente zich verplicht een duurzame organisatie na te streven.

Vincent Bijlo gaat los voor Beauforthuis

AUSTERLITZ  Vincent Bijlo doet op 4 december een benefietvoorstelling voor de verbouwing van het Beauforthuis (Austerlitz). Een avond vol muziek en conferences, met een aantal gasten waarmee hij nu eens precies dàt doet , waar hij anders, in zijn eentje, niet aan toekomt.

Zoals het Trio Drie Eilanden van Dick Vestdijk, de zoon van schrijver Simon, dat gedichten van o.a. Slauerhoff, Nijhoff, Marsman, Vestdijk en Jan Engelman op prachtige, eigentijdse, Spinvis-achtige muziek heeft gezet. Daarnaast zullen ook zangeres Mariska Reijmerink en pianist Jan-Frans van Dijkhuizen Vincent vergezellen tijdens zijn optreden. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
Met dit benefietoptreden gaat Vincent door op de weg die eerder werd ingeslagen door o.a. Gé Reinders, Iain Matthews en Eric Vloeimans. Onvergetelijke avonden waren dat, en van Vincent hoef je niet minder te verwachten!
vrijdag 4 december, 20.15 uur 
Vincent Bijlo en vrienden 
entree € 15 of meer (benefietconcert)

Oortman: ‘Maarn heeft mij veel gebracht’

MAARN  Op uitbundige wijze heeft zondag de neomisten viering van Marc Oortman (42) plaatsgevonden in de Theresiakerk. Een bijzondere viering van een priester die op latere leeftijd zijn roeping volgde en zijn juristentoga verruilde voor een kazuifel.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 30 november 2009 (kopie)

Akkerweg  Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:15 uur  temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Gerrit Boonzaaijer lijsttrekker SGP

DOORN  De ledenvergadering van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) in de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft dinsdagavond 24 november besloten Gerrit Boonzaaijer uit Doorn te kiezen als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Verdachte schennis en poging aanranding aangehouden

DOORN  Op zondag 29 november kreeg de politie de melding dat een 70-jarige vrouw uit Doorn het slachtoffer was geworden van een man die haar trachtte aan te randen op de De Beaufortweg. De vrouw liep hier omstreeks 15.45 uur toen zij geconfronteerd werd met een schennispleger. Deze pakte haar vervolgens vast. De vrouw wist de man van zich af te slaan en vluchtte overstuur weg. Vervolgens schakelde zij de politie in.
 
Op grond van het gegeven signalement heeft de politie een 35-jarige man uit Cothen als verdachte aangehouden. De politie zoekt nog getuigen – en in het bijzonder een bestuurder van een bestelbusje – die kort voor het incident over de Beaufortweg heeft gereden.
 
Getuigen of personen met meer informatie kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Op pad met de raad

RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum gaat dit jaar op pad met alle zeventien raadsleden. Hij wil ruim twee jaar na zijn installatie en in het  jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van de raadleden weten wat er volgens hen goed gaat en wat er in de gemeente voor verbetering vatbaar is. De raadsleden kiezen een locatie waar ze met de burgemeester heen willen.

Eef Brouwer (PvdA en Joost van Oostrum wandelden vorige week maandag bij de Steenfabriek in Elst. Ze spraken onder andere gesproken over de toekomst van de steenfabriek en de toekomst van Rhenen

Joost van Oostrum maakt van alle wandelingen en andere activiteiten met de raadsleden een verslag. Zodra alle raadleden op pad zijn geweest worden de verhalen gebundeld. De burgemeester wil dit najaar op pad gaan met zeventien inwoners.

Wilt u zich hiervoor aanmelden? Dan kunt u zich melden bij Tineke Poortinga of Corina de Weijer van het bestuurssecretariaat van de gemeente Rhenen, 0317 681 606 of bestuurssecretariaat@rhenen.nl. Geef aan waar u heen wilt met de burgemeester, of u te voet, per fiets, te paard, per auto gaat en waar u met hem over wilt praten.

Blue Arrows op Zwarte Pieten Toernooi

DRIEBERGEN  Nu Sinterklaas en Zwarte Piet weer in het land zijn, bezoeken zij ook basketbal spelende kinderen. Speciaal voor hen was een heus ‘Zwarte Pieten toernooi’ in Wijk bij Duurstede.
Een groots opgezet evenement met om te beginnen een basketbal clinic gegeven door een uit Amerika over gekomen clinic-Piet. Na 2 uur werd er met een toernooi in de U-8, U-10 en U-12 groepen begonnen. Blue Arrows speelde ook mee in de U-8 groep en deze jeugdige spelers beloven veel goeds voor de toekomst.

vergroot foto

Het andere Blue Arrows team JU-12 was in de zwaarste poule ingedeeld met Bourgondië I, Woodpeckers I, Jump IJsselstein I en een Pieten All-Stars team van U-Ball. De eerste wedstrijd tegen Bourgondië werd met 23-10 gewonnen, de 2e tegen Woodpeckers met 20-4. Prima scores gezien het feit dat de wedstrijden uit 10 minuten doorlopende tijd bestond, dus effectief een minuutje of 6-7 werd gespeeld. Het U12 Blue Arrows team kon zich dus aardig staande houden tussen deze sterke tegenstanders.
De 3e wedstrijd was een fun match tegen de U-ball Pieten die er een lollige boel van maakten, maar toch de winst met 14-11. (Ook dankzij de scores in eigen basket van de langste Piet…)
De laatste, beslissende wedstrijd voor de poule werd gespeeld met Jump als tegenstander. Jump wilde na de 2 competitie nederlagen iets recht zetten, maar kregen geen enkele kans. Ze werden vanaf de eerste minuut overlopen en het Blue Arrows  team scoorde zeer makkelijk en verdedigde zeer geconcentreerd. Eindstand 24-9 !
Alles gewonnen, maar helaas toch geen toernooi winnaar….Er waren 2 U-12 poules en kennelijk had de winnaar van Poule B een beter doelsaldo dan onze 83-34….helaas.
Maar er was voor iedereen een medaille, een bal en een zak vol presentjes EN we hadden de meest veelbelovende speler van de U-12 in ons midden. Dit keer was Florian de gelukkige die de zwarte pieten tijdens clinic en toernooi heeft weten te overtuigen.
Het was een lange maar zeer geslaagde dag, waarvoor Blue Arrows alle zwarte pieten hartelijk bedankt. Kijk op www.bluearrows.nl

Ledenvergadering Historische Vereniging Leersum

LEERSUM  De Historische Vereniging Leersum (HVL) houdt op woensdag 9 december haar laatste ledenvergadering in 2009 in De Binder, aanvang 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur open.

Lees verder op de website van De Kaap

Feest voor HDS F3

LEERSUM  Het was afgelopen zaterdag groot feest voor HDS F3. Met 24 punten uit 8 wedstrijden, een doelsaldo van 55 voor en 4 tegen, is de F3 kampioen geworden.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD/Decohome wint afgetekend na moeizame wedstrijd

DOORN  Ook de tweede competitiewedstrijd in de zaal heeft KCD/Decohome twee punten opgeleverd. Na een moeizame wedstrijd tegen het Utrechtse Vogel werd uiteindelijk een duidelijke 17-12 zege geboekt.

Lees verder op de website van De Kaap

Coram Deo in Amerongen

AMERONGEN  Het Christelijk Gemengd Koor “Coram Deo” geeft woensdag 16 december een concert in het teken van advent en kerst voor de bewoners van woon- en zorgcentrum Elim te Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap