Heuvelrugnieuws van zaterdag 1 november 2008 (kopie)

Van Rijckevorselstraat 26-30 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:35 uur      temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Oud-voorzitter Jonathan overleden

ZEIST  Jan van Sprakelaar, oud-voorzitter van voetbalvereniging Jonathan uit Zeist, is donderdagochtend na een kort ziekbed op 76-jarige leeftijd overleden.

Lees verder op de website van het AD/UN

IVN-wandelexcursie Amerongse Bos

AMERONGEN  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een wandelexcursie in het Amerongse Bos. Aandacht krijgen de herfstkleuren en het bladval.

Het is het oudste bos van de Utrechtse Heuvelrug en het ligt op en rond de Amerongse Berg, het hoogste punt van de Heuvelrug.
We verwachten de deelnemers op zondag 9 november om 14.00 uur op de nieuwe parkeerplaats bij de rotonde buiten Amerongen.
Na afloop is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Veel talent verenigd in Muziek Evenement

MAARN  Het vijfde Maarns Muziek Evenement zal op 8 november losbarsten in De Twee Marken. Vanaf 19.00 uur tot in de kleine uurtjes zullen ensembles, koren en individuele muziekbeoefenaars uit Maarn op het podium ten gehore brengen wat zij in hun mars hebben. De toegang voor het evenement is gratis.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing in de Johanneskerk

LEERSUM  Kunsthistoricus dr. E. van den Brink zal op maandag 3 november een lezing houden over het onderwerp ‘Antisemitisme in de kunst van de vroege kerk’, georganiseerd door de commissie Kerk en Israel Amerongen-Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Vijfde kinderboek van Joke Reijnders

DOORN  Ze is fan van geschiedenis en de Middeleeuwen in het bijzonder. Niet gek dus dat de Doornse kinderboekenschrijfster Joke Reijnders de recent uitgekomen boeken ‘Problemen op de palts’ en ‘Het spook van Vechtvliet’ in de geschiedenisserie Terugblikken heeft geschreven.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Veel ambities nog niet waargemaakt’

HEUVELRUG  PvdA, Groen Links en de SP hebben geen steun gegeven aan de begroting 2009-2012 die vorige week tijdens de begrotingsraad aangenomen werd met achttien stemmen voor en negen stemmen tegen. Een van de hete hangijzers tijdens het begrotingsdebat was de hoeveelheid ambities die nog niet waargemaakt zijn door het college.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 2 november 2008 (kopie)

Van Rijckevorselstraat 31-33 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:15 uur      temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Afscheid Ellen van der Plas-Emondt

DRIEBERGEN  Ellen van der Plas-Emondt (CDA) heeft 30 oktober j.l. afscheid genomen van de commissie Samenleving. Nu het sociaal beleid binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug grotendeels is geharmoniseerd vond zij de tijd gekomen om haar taak als lid van de commissie Samenleving te beëindigen. Ze blijft in de gemeente nog actief op velerlei gebied.

Van 2001 tot de gemeentelijke herindeling in 2006 was zij namens het CDA lid van de gemeenteraad van Driebergen-Rijsenburg. Na de herindeling maakte zij namens het CDA deel uit van de commissie Samenleving. Zij was voorzitter van de werkgroep Samenleving en initiateerde een bustocht langs de monumenten in de gemeente. Onlangs nog leidde zij het voetbalsporttoernooi voor kinderen van de gemeentelijke basisscholen. Voor haar inzet kreeg zij dit jaar ter ere van Koninginnedag een Koninklijke Onderscheiding.

Nynke van Amerongen-Huizenga, CDA-fractievoorzitter en tevens lid van de commissie Samenleving, sprak Ellen van der Plas-Emondt namens de commissie toe. Zij memoreerde haar als uitstekend volksvertegenwoordiger. Zowel organisaties als burgers wisten haar te vinden, ze kwam op voor hun belangen en vocht voor goed gemeentelijk beleid op velerlei fronten. In het bijzonder op het terrein van jeugd, jongeren en sport.

Creatieve Markt in Doorn

DOORN  Een twintigtal creatieve standhouders afkomstig uit de regio verzorgen op zaterdag 15 november een Creatieve Markt in Doorn. Het belooft een markt te worden, waarbij de creativiteit geprikkeld wordt of waar creatieve producten te koop worden aangeboden.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanpassingen kruispunt Doorn beloofd

DOORN  In de vergadering van de commissie Ruimte van afgelopen dinsdag is er uitgebreid gediscussieerd over de situatie rond het kruispunt na de grondige aanpak van de afgelopen maanden. De algemene conclusie was dat er op een groot aantal punten fouten zijn gemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Gelukkige overwinning Candia’66

RHENEN  De weg omhoog is ingeslagen door de Rheense vereniging. Thuis tegen Woudenberg boekte de Grebbebergformatie en ietwat gelukkige overwinning. Met 3-2 viel de medaille de goede kant op

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

VAC wordt WAC Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  De Vrouwen Advies Commissie is sinds kort van naam veranderd. Het woordje ‘vrouwen’ dekte niet de lading meer, aangezien er in deze commissies ook mannen werkzaam zijn. Sinds anderhalve week is de naam nu van VAC verandert in WAC Utrechtse Heuvelrug. WAC staat voor Woon Advies Commissie.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 3 november 2008 (kopie)

Waterhoen 19-21 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:20 uur      temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Rugbyjeugdtoernooi in Driebergen

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag was er bij de rugbyclub de Pink Panthers te Driebergen een rugbytoernooi voor de TBM’ers van de rugbyclubs uit het Gooi, Utrecht en Castricum. In totaal waren er ca 140 spelertjes aanwezig in de leeftijdscategorie van 7 tot 12 jaar.

Rugbygetrouw werd er gespeeld in 3 leeftijdcategorieën, de Turven (7 en 8 jarigen), de Benjamins (9 en 10 jarigen) en de Mini’s (11 en 12 jarigen). Dat het iets minder weer was deerde deze spelertjes niet, immers als het nat is kan je lekker glijden en tackelen. In plaats van een complete competitie (iedere zaterdag op pad) spelen de TBM‘ers een competitie in toernooivorm (eens per twee – drie weken op pad).

Ieder team speelt op zo’n dag minimaal drie wedstrijden, de rest van de dag is het rugby kijken en trainen met je maatjes. Thuis spelen is laten zien aan je ouders, opa’s en oma’s en aan vriendjes dat rugby een leuke sport is, waarbij je vies mag (moet) worden. Dat laatste lukte afgelopen zaterdag prima. De Driebergse TBM’ers deden het goed, alle teams hebben goed gespeeld maar afgelopen zaterdag waren de Mini’s het best. Hadden ze in eerdere wedstrijden verloren van het Gooi en van Castricum, afgelopen zaterdag lieten ze dat niet weer gebeuren. Met name tegen Castricum speelden de Panthers een goede pot, waarbij ze overzicht hielden en goed tackelden. De jeugdafdeling van de Panthers doet het goed, lijkt rugby je leuk, kom dan eens trainen. Voor € 60,- is een TBM’er een heel jaar lid. Meer informatie is te vinden op www.rcthepinkpanthers.nl.

Het eerste team van de Panthers heeft de tweede bekerwedstrijd met correcte cijfers gewonnen van de Utrechtse studenten. Met 7 – 29 konden de heren van het eerste huiswaarts, een terechte score gezien het spelverloop. De Panthers hielden het speelveld ondanks het mindere weer dermate groot dat de studenten moeite hadden de gaten dicht te lopen. Aanstaande zondag zijn er geen thuiswedstrijden op de Woerd zodat de bouwploeg weer de vrije hand heeft, de opening van het verbouwde clubhuis op 29 november nadert snel.


Basisschool Dolfijn maakt radio

LEERSUM  Op zaterdag 1 november mochten Inge, Jeroen, Lars en Bram, leerlingen van de basisschool Dolfijn uit Driebergen,  een eigen radioprgramma maken bij Radio90FM. Ze deden dat in het kader van de werkweek die over de media ging.

Tijdens die week kregen ze een workshop Radiomaken. Ze moesten het programma helemaal zelf indelen. Eerst een interview in de studio met Wethouder Clemens van der Burg van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daarna een telefonisch interview met de korfballer Jos Rozenboom van Korbalclub Dalto uit Driebergen. Er werd ook tijd ingeruimd voor enkele regionale berichten, aankondigingen van evenementen en sportuitslagen.

“Tijdens de uitzending was het wel spannend”, aldus de vier leerlingen. Aan het eind van de uitzending werden ze met hun onderwijzer Dolf geïnterviewd door de vaste presentator van het programma, Evert Wybenga. Na afloop verklaarden ze allemaal dat ze het hardstikke leuk vonden. Het programma wordt herhaald op woensdag 5 november vanaf 21.00 uur. Het is te beluisteren op www.radio90fm.nl


Weer uitstel Stationsplan

DRIEBERGEN/ZEIST  Er ligt nog steeds geen definitief plan voor de herinrichting van het gebied rondom station Driebergen – Zeist.
De verantwoordelijke stuurgroep zou in oktober een besluit nemen en dat besluit voorleggen aan de politiek van de gemeentes Utrechtse Heuvelrug en Zeist, de provincie en de Bestuurs Regio Utrecht , maar dat laat nog een maand of twee op zich wachten.

Lees verder op de website van het AD/UN

IVA voor tweede keer slachtoffer computerdiefstal

DRIEBERGEN  Voor de tweede keer binnen enkele maanden is het IVA in Driebergen bestolen van een voorraad computers en beamers.
De dieven wisten de beveiliging te omzeilen door via een dakluik het schoolgebouw aan deHogesteeg bionnen te komen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Goede prestaties bij Valleiwedstrijden

RHENEN  Tijdens de Valleiwedstrijden in Veenendaal behaalden de secties van de plaatselijke brandweer een tweede, derde en vijfde plaats. De wedstrijden werden gewonnen de brandweersectie van Scherpenzeel.

Als object diende tijdens de Valleiwedstrijden een meelfabriek waar een kleine brand geblust moest worden. Ook  moesten er twee slachtoffers worden gered. In totaal deden er negen korpsen uit de regio mee aan de Valleiwedstrijden. Vol overgave en met veel inzet volbracht ieder korps de taken.

De sectie Elst werd tweede, de sectie Rhenen derde en de sectie Achterberg vijfde.

Schimmentheater Licht in het donker speelt “Lichtje voor de winter”

ZEIST  Op zondag 9 november speelt Licht in het donker “Lichtje voor de winter” bij Bezoekerscentrum De Boswerf. Tijdens de middag is er een schimmentheater en een workshop over de tradities rond het feest van St. Maarten (11 november).

Het gaat over pompoenen, liedjes, lichtjes en langs deuren in het donker. De kinderen maken zelf een lantaarntje voor het feest van St Maarten waarbij ze ook aan schimmeneffect doen. Leeftijd van 6 t/m 10 jaar.

Kosten bedragen € 7,-. Vanwege de beperkte deelname is reservering vooraf noodzakelijk.
Tel. 030-6922393. Van 14 uur tot 16 uur.

Vuurwerkoverlast

RHENEN Drie jonge mannen zijn op zaterdag 1 november aangehouden in verband met het afsteken van vuurwerk.

Tijdens een surveillance zagen agenten omstreeks 00.15 uur op de Spoorbaanweg een aantal jongens vuurwerk afsteken. De heren van 13,14 en 15-jaar uit Rhenen, werden staande gehouden en bleken in het bezit van nog meer vuurwerk. Het vuurwerk is in beslag genomen en er is contact opgenomen met de ouders en met bureau Halt.

Lastige treinpassagier

DRIEBERGEN De politie heeft op vrijdag 31 oktober een man aangehouden die overlast veroorzaakte in de trein. Omstreeks 18.30 uur kreeg de politie de melding dat er een lastige man in de trein zat.

De verdachte was weggelopen toen de conducteur zijn kaartje wilde controleren. Toen de conducteur achter de 25-jarige man uit Den Haag aanliep en hem zijn legitimatie vroeg weigerde hij dit. Er ontstond een woordenwisseling waarop de conducteur de politie waarschuwde. Bij station Driebergen-Zeist wachtte de politie de trein op en aan boord van de trein werd de verdachte aangehouden.

Botsing voor rood verkeerslicht

DOORN  Op zaterdag 1 november heeft er een aanrijding plaats gevonden op de Driebergsestraatweg. Een 45-jarige vrouw uit Doorn werd toen zij voor het verkeerslicht stond te wachten aangereden door een 64-jarige man uit Zoetermeer.

De man had geremd voor het verkeerslicht maar zijn auto was doorgegleden, vermoedelijk als gevolg van het natte wegdek. Hierdoor botste hij, ondanks dat hij hard had geremd, tegen het voertuig dat voor het verkeerslicht stond te wachten.

De vrouw uit Doorn is met nek- en rugklachten ter observatie naar het ziekenhuis in Amersfoort overgebracht. Ook de bijrijdster van de man uit Zoetermeer, zijn 53-jarige vrouw, is met klachten van pijn op de borst als gevolg van de autogordel ter observatie opgenomen in het ziekenhuis.

Grote controle

ZEIST  De politie heeft in de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 november een grote controle gehouden in het centrum van Zeist. De controle werd bewust in het horecagebied gehouden zodat het publiek dat uit de horeca kwam gecontroleerd kon worden.

De controle was een samenwerking tussen politie, Marechaussee, Voedsel- en Warenautoriteit, RDW en de Douane.
In totaal zijn er bij 278 automobilisten een blaastest afgenomen, vijf bestuurders zijn aangehouden waarvan bij drie het rijbewijs werd ingevorderd.

De Douane controleerde diverse voertuigen, dit resulteerde in enkele duizenden euro’s aan heffingen.
Een bestuurder had nog een bedrag van meer dan 1000 euro boetes op zijn naam staan, zijn voertuig werd buitengebruik gesteld.

De Voedsel- en Warenautoriteit heeft zes horecagelegenheden bezocht, drie daarvan kregen een proces-verbaal in verband met het overtreden van het rookverbod.

Dames ontvreemden reclamebord

ZEIST Twee jonge dames zijn zaterdag 1 november aangehouden omdat zij met een reclamebord aan het slepen waren.

Tijdens een surveillance zag een agent omstreeks 22.15 uur twee vrouwen van 19-jaar uit Vleuten en Zeist, op straat met een reclamebord sjouwen. Het bord lieten ze midden op de Meester de Klerkstraat achter.  De dames werden aangehouden voor baldadigheid en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Roekenes krijgt trapveldje

Door VVD raadslid Hans van Zetten
LEERSUM  Leersum krijgt er een trapveldje voor de jeugd bij. Dorpswethouder Clemens van der Burg beloont het eigen initiatief van bewoners aan de Boerenbuurt, Roekenes en Vredeoordlaan door de voormalige gemeenteopslagplaats daarvoor beschikbaar te stellen.

Namens de bewonersgroep heeft Dirk Loef het schriftelijke verzoek met de handtekeningen van alle 17 buurtbewoners aan wethouder Van der Burg (CDA) overhandigd. Als het een beetje mee zit kan het terrein van 25 bij 28 meter nog voor de winter worden ingezaaid en in het voorjaar 2009 in gebruik worden genomen.

Het is al weer enige weken geleden dat Dirk Loef wonend aan de Boerenbuurt in Leersum mijn aandacht vroeg voor het initiatief. In het zuidoosten van Leersum heeft de schoolgaande jeugd geen veilige openbare speelplek. De ouders maakten zich zorgen. Wel lag de gemeenteopslagplaats er al jaren ongebruikt bij. Het onkruid had vrij spel gekregen. “Als de gemeente de stenen eruit haalt en wat zwarte grond erop legt, zaaien we het zelf wel in”, was de zin die me aansprak. Ook onderhoud en toezicht wilden de bewoners voor hun rekening nemen. Dat maakte het verzoek kansrijk. Samen met collega raadslid Willem van Drie (CDA) informeerden wij bij de gemeente naar de bestemming van de stukje grond. Die bleek er nog niet te zijn. Waarom dan er geen (tijdelijk) trapveldje van maken? Ook dorpswethouder Clemens van er Burg vond het een goed idee en ging de volgende dag ter plaatse kijken.

Het voorwerk verliep effectief, waardoor initiatiefnemer Dirk Loef van wethouder Van der Burg gelijk een positief antwoord kreeg. Het trapveldje Roekenes zal er komen. Er is ook al een bewonersgroep van vijf vaders die de verantwoordelijkheid neemt voor inzaaien, onderhoud en toezicht. Als alles loopt zoals afgesproken hebben de kinderen in zuidoost Leersum in het voorjaar een veilige speelplaats.

Hieronder treft u het schriftelijk verzoek van de bewonersgroep aan.

Bewonersgroep Trapveldje Roekenes
Jan van Garderen – Roekenes 18 te Leersum
Dirk Loef – Boerenbuurt 28 te Leersum

AAN College van Burgemeester & Wethouders
T.a.v. dorpswethouder Leersum, de heer Clemens van der Burg

Leersum, 23 oktober 2008

Geachte heer Van der Burg,

Reeds lang hebben de bewoners van Roekenes, Boerenbuurt en Vredeoordlaan te Leersum de behoefte aan een veilig speelplek voor onze schoolgaande kinderen. In zuid-oost Leersum is geen enkele openbare speelplek voorhanden en de straten zijn wegens het vele sluipverkeer veel te onveilig voor onze kinderen.

Sinds de herindeling is opgevallen dat een veldje aan het Roekenes, vroeger in gebruik als opslagplaats voor gemeentewerken, niet meer als zodanig in gebruik is. Het onkruid tiert er welig. Inmiddels ontsiert het onze buurt en het uitzicht. Juist dat veldje zou een uitstekende openbare speelplek voor onze kinderen kunnen worden. Daarom verzoeken wij voor de duur dat deze grond geen andere bestemming heeft, dit veldje ter beschikking te stellen aan onze buurt als openbare speelplek.  
Als de gemeente de stenen en het onkruid eruit haalt, wat zwarte grond stort en egaliseert, is onze Bewonersgroep bereid om voor het zaaiwerk, het maaien en voor het toezicht te zorgen. Het zou erg fijn zijn, als het inzaaien nog dit najaar door ons kan plaatsvinden. Dan kunnen onze kinderen in het voorjaar het trapveldje in gebruik nemen.

In bijlage treft u aan een lijst met 17 omwonenden. Iedereen is het met het idee eens dat er een speelplek komt onder toezicht van de bewoners. Daarenboven is er een groep van vijf vaders die zich verantwoordelijk wil stellen voor onderhoud en toezicht.

Wij hopen dat de gemeente hier haar volle medewerking aan wilt verlenen en dat onze kinderen in het voorjaar het veldje in gebruik kunnen nemen. Wij willen de opening opluisteren en hopen dat u daarbij aanwezig wilt zijn, vergezeld van de twee raadsleden Willem van Drie (CDA) en Hans van Zetten (VVD), die ons heel prettig hebben geholpen bij dit initiatief.

Namens de Bewonersgroep Trapveldje Roekenes

Jan van Garderen                                                                                Dirk Loef


CDN kon weer niet winnen

DRIEBERGEN  In een niet slecht gespeelde wedstrijd moest CDN afgelopen zaterdag zijn meerdere erkennen in de strijd om de onderste plaats. SVM uit Maartensdijk was de tegenstander die op de laatste plaats stond dus heel belangrijk maar helaas het lukte niet.

Met het gelukkig weer beschikbaar zijn van de spelers Bagdad Aijach-Alie Alkan en Victor Hengeveld in de basis begon deze wedstrijd met hoop opeen goed resultaat. Maar helaas na 90 min voetbal stond er op het scoringsbord een 0-2 nederlaag.

Dit kwam hoofdzakelijk door, ondanks alle inzet van de spelers, het ontbreken van Paul van Hofwegen in de achterhoede. Daar de organisatie niet goed stond en in het 1e half uur men stond te slapen. Als SVM binnen 12 min. met 0-2 had voorgestaan had dat niet misstaan maar dat geluk had CDN .

Na dit halve uur schrok men wakker en begon toch meer naar het vijandelijke doel te spelen. Intussen was SVM toch op een verdiende voorsprong gekomen in de 20e minuut. Niet goed opletten in de CDN verdediging was het een oplettende speler van SVM die beheerst intikte 0-1. Wat tevens de ruststand werd.

Met één wissel begon men de 2e helft; Martijn van Loon was gewisseld voor Kevin van Woudenberg. Een meer aanvallend ingesteld CDN probeerde van alles om de gelijkmaker te forceren maar faalde in al hun pogingen. Een paar pluspunten waren deze wedstrijd de meer aanvallende inbreng van Victor Hengeveld en het uitstekend in zijn eerste thuiswedstrijd debuteren van A1-Jun Roald Jornick(tevens man van de wedstrijd).

Wat CDN ook probeerde het waren aanvallen die te lang durend uitgevoerd werden dat het leek of men bang was om te falen. De laatste pogingen om het aanvallend nog sterker te worden wisselde trainer Wilco Nap Alie Alkan voor Jens Marik en A-1 jun Nick Swaen verving Bagdad Aijach maar ook deze wissels brachten weinig kansen. En zoals vaak, als men bezig is om de gelijkmaker te maken, viel aan de andere kant de beslissing: door een goed uitgevoerde counter van SVM werd het in de 85e minuut nog 0-2.

Een teleurstellend resultaat. Een geluk was dat de afstand met de andere laag op de ranglijst staande clubs ook punten verspeelden. De strijd werd trouwens uitstekend geleid door een top scheidsrechter Dhr van Maanen uit Veenendaal.
Zaterdag  8 November 2008 de Streekderby tegen Jonathan uit Zeist in Zeist aanvang 14.30 sportpark achter ’T Slot

Twee vrouwen sluiten campagne ‘Nederland Leest’ af in Doorn

DOORN  De landelijke campagneweken van Nederland Leest worden in de Utrechtse Heuvelrug afgesloten met een optreden van twee vrouwen op dinsdagavond 11 november.
Deze avond zijn Kirsten Benschop van Theater K’onTour en Harry Mulisch kenner Marita Mathijsen, te gast in het cultuurhuis Pléiade in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Debatavond ‘Bouwen in het bos?’

DOORN  ‘Bouwen in het bos?’ Dit is de titel van een openbaar debat dat op donderdag 13 november plaatsvindt in het Cultuurhuis in Doorn. De grenzen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vallen vrijwel samen met de grenzen van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Maar moet er in de toekomst gebouwd worden in het bos?

Lees verder op de website van De Kaap

Pianist in Koetshuis Amerongen

AMERONGEN  De jonge Nederlandse pianist Richard Flemming geeft op zondag 16 november een concert in het Koetshuis van Kasteel Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Tweede Heuvelrug zwemwedstrijd succes voor Matthijs Mulder

DRIEBERGEN Afgelopen zaterdag werd alweer de tweede Heuvelrugwedstrijd van dit seizoen in zwembad De Zwoer gezwommen. Matthijs Mulder wist deze week de grootste verbetering te realiseren. Ruim 40% sneller op de 200 meter schoolslag.

Maar er waren meer goede resultaten te noteren. Vader Arjan Douma moest zijn partij meeblazen bij een uitvoering van Muziekvereniging Aurora, maar dat zette zoon Tim en dochter Elja alleen maar aan om harder te zwemmen. Tim wist op alle drie (lange) afstanden zijn persoonlijke records te verbeteren. Op de 200 meter schoolslag wist hij zelfs zijn tijd met 17 seconden te verbeteren! Ook op de 200 meter vrije slag en 100 meter schoolslag gingen er weer secondes van zijn tijd af.

Zus Elja deed het niet veel minder door op 3 van haar 4 afstanden een beste tijd te zwemmen. Stephan Esmeijer lijkt ook zijn oude vorm terug te krijgen door een persoonlijk record op de 100 meter rugslag te zwemmen. Kiefer van Rosmalen liet zien dat zij aan kracht heeft gewonnen door op twee zware afstanden (200 meter vrije slag en 100 meter vlinderslag) ook haar tijden te verbeteren.

Verder is het goed om te zien dat ook de jongere kinderen, zoals Anke van de Grift, Rebecca Hietink, Ashleigh en Dylano Mella Inoa en Isabella Abbink Spaink, al aan deze wat zwaardere wedstrijden deelnemen.


Heuvelrugnieuws van dinsdag 4 november 2008 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: sloot langs ijsbaan
foto: © Renk Knol
tijd: 8:50 uur      temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Werkbezoek commissaris van de Koningin aan de gemeente Zeist

ZEIST  De commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, de heer R.C. Robbertsen, brengt op donderdag 6 november 2008 een werkbezoek aan de gemeente Zeist. Op het programma staan onder meer bezoeken aan de Brede School in Den Dolder en aan de wijk Kerckebosch.

De commissaris van de Koningin gaat in gesprek met het bestuur van de Brede School “De Schilden” en met vertegenwoordigers van wijkverenigingen. De school richt zich op het ontwikkelen van (sociale) netwerken. Kinderen kunnen zich door een grotere sociale en maatschappelijke samenhang tussen het basisonderwijs en de buurt beter ontwikkelen.
Daarnaast brengt de commissaris een bezoek aan Kerckebosch in Zeist. Daar spreekt hij met bewoners en bestuurders over herstructurering van de wijk.

Voorafgaand aan dit werkbezoek heeft de commissaris van de Koningin een gesprek met burgemeester Janssen en een gesprek met het voltallige college van burgemeester en wethouders. Het bezoek wordt afgesloten met een informele bijeenkomst met raadsleden in het gemeentehuis.

Ecologisch bouwproject in de problemen

UTRECHTSE HEUVELRUG  Ecologisch Woonproject De Zonnespreng in Driebergen, ook bekend onder de naam ‘De Geheime Tuin’, zit in de problemen.
Als de initiatiefnemers niet snel zekerheid krijgen over de financiering, zijn ze genoodzaakt per 1 januari 2009 het hele bouwproject te verkopen aan een projectontwikkelaar.

Lees verder op de website van het AD/UN

Inwoners doen voordrachten voor gemeentelijke sportprijzen

HEUVELRUG  In de maand november kunnen inwoners en organisaties nog hun voordrachten indienen voor de Sportprijzen 2008. Vorige week kwamen de eerste voordrachten binnen en op maandag 3 november stond de teller al op 44.

Voor de categorie Sportman van het Jaar deden tien inwoners een voordracht voor zeven  verschillende sportmannen. Het betreft hier triatlon, mensport, zitvolleybal, waterpolo, turnen, golf en loopsport. Voor de verkiezing tot Sportvrouw van het Jaar zijn tot nu toe dertien inwoners in actie gekomen. Het leidde tot drie verschillende voordrachten voor rugby, turnen en zitvolleybal. Vijftien inwoners hebben met elkaar drie kandidaten voor de Sportploeg van het Jaar aangemeld en zes inwoners hebben ook zes verschillende Sporttalenten aangedragen in de sportdisciplines korfbal, paardrijden, tennis, zeilen en zwemmen.

De categorieën Sportvereniging van het Jaar en Sportiefste Basisschool van het Jaar wachten nog op de eerste voordrachten. Scholen en verenigingen worden uitgedaagd vooral mee te doen aan de eerste gemeentelijke sportverkiezingen.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is uniek in ons land ook de basisscholen te betrekken bij de gemeentelijke sportprijzen. Voordragen kan de hele maand november nog in alle categorieën. Tot 1 december kunnen inwoners en organisaties hun voordrachten indienen. Surf naar de gemeentelijke website www.heuvelrug.nl/Sportbeleid. Zoek onder Sportprijzen het invulformulier van uw keuze. Tot 1 december kunnen kandidaten worden voorgedragen. Vrijdagavond 30 januari 2009 worden tijdens het Sportgala de zes winnaars van de Sportprijzen bekend gemaakt en gehuldigd.

Jubileumshow met 800 vogels

LEERSUM  Wie je jarig is, viert feest. Dat doet ook vogelvereniging ‘De Volière’ die dit jaar 30 jaar is geworden. De bloeiende vereniging viert het jubileum met een vogelshow met maar liefst 800 vogels. Tien keurmeesters zullen daaruit de kampioenen van het district Utrechtse Heuvelrug selecteren.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorbereiding nieuwbouw Revius

DOORN  Het Revius Lyceum heeft aangegeven voor de locatie aan de Driebergsestraatweg op korte termijn tot nieuwbouw over te willen gaan.

Lees verder op de website van De Kaap

CDA spreekt met Ondernemersvereniging Leersum

LEERSUM  De CDA-fractie bezocht onlangs het bestuur van de Ondernemersvereniging Leersum (OVL). Op verzoek van deze vereniging kwamen onder meer aan de orde: de discussienota Structuurvisie, het bedrijventerrein Leersum, het parkeerbeleid en de visie op de detailhandel.

In de discussienota Structuurvisie ziet de OLV geen balans in natuur en bedrijvigheid. Volgens de OVL ligt het accent te zeer op de groene omgeving en in veel mindere mate op het ondernemersklimaat. Ten aanzien van de verkeersstromen ervaart de OVL een dilemma. Wat is  goed voor de inwoners en wat is in het belang van het bedrijfsleven? Wel of geen zuidelijke ringweg? Wel of geen verkeersarme N225? De ondernemingsvereniging signaleert bij de gemeente een voorrangspositie voor woningen ten opzichte van parkeerplaatsen. Ze mist in de nieuwe gemeente hieromtrent een heldere visie. Is er een concrete locatie in beeld, dan vergt parkeren veelal lange discussies.

Een visie op de detailhandel ontbreekt in de gemeente. De OVL ziet deze met meer dan een gemiddelde belangstelling tegemoet. Leersum is een detailhandelsplaats en dat moet zo blijven. Het lijkt of dit alleen is weggelegd voor Doorn en Driebergen-Rijsenburg. De dorpen Amerongen en Leersum zouden volgens de OVL meer met elkaar kunnen delen. Het aspect “regio” kan aan betekenis winnen door detailhandel niet uitsluitend op de eigen bevolking te richten. Deze gedachte zou overigens ook prachtig kunnen aansluiten bij de jaarlijkse  evenementen van Amerongen (Grietmarkt) en Leersum (Bloemencorso). Zo zou een breder publiek kunnen worden aangetrokken.

De nota bedrijventerreinen is bij de gemeente in de maak. Diverse onderzoeken pleiten voor uitbreiding van het bedrijventerrein Amerongen op Leersums grondgebied. De OVL heeft een nader behoefteonderzoek onder het bedrijfsleven gehouden. Hieruit blijkt de urgentie van een uitbreiding van ca. 2 ha. De OVL heeft er bij de CDA-fractie op aangedrongen hieromtrent  tot snelle besluitvorming te komen.

Princess Project – lekkere luisterliedjes in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Ergens tussen jazz, pop en wereldmuziek in zitten de warme, gevoelige liedjes van Simone Pormes en Karel Boehlee. Samen met o.m. Peter Tiehuis en Theo de Jong vormen zij The Princess Project.

Eerder dit jaar kwam hun eerste cd Storybook uit, waaraan vrienden Toots Thielemans en Hein van de Geyn bijdroegen. Natuurlijk spelen ze hiervan werk in het Beauforthuis, Austerlitz, op 12 november. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

Geholpen door vrienden als Hein van de Geyn, Toots Tielemans en Peter Tiehuis en tegengewerkt door kapotte harddisks en haperende apparatuur, werkten pianist Karel Boehlee en zangeres Simone Pormes aan een album vol warme gevoelvolle liedjes. Ergens tussen jazz! , pop en wereldmuziek in, hebben ze getracht een breed publiek aan te spreken. Begin dit jaar verscheen dan eindelijk “Storybook” via hun eigen platenlabel en er is wel degelijk loon naar werken: 9 fraaie liedjes vanuit het hart geschreven en gezongen. Speciale aandacht verdient Lodewijk van Gorp. Voor zijn soepele stem zijn een aantal liedjes hem op het lijf geschreven.

woensdag 12 november, 20:15 u
Entree € 16,00 / CJP,CKV, studenten & Zeistpas € 9,00 

Heuvelrugnieuws van woensdag 5 november 2008 (kopie)

Faunalaan 81 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:40 uur      temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Fietsster gewond

ZEIST  Een 25-jarige vrouw uit Zeist raakte gewond bij een aanrijding met een 76-jarige voetgangster eveneens uit Zeist. Het ongeval gebeurde dinsdag 4 november omstreeks 08.20 uur op de Weteringlaan.

De 25-jarige vrouw fietste over het fietspad in de richting van Bunnik toen de 76-jarige vrouw het fietspad overstak. Door de aanrijding kwam de 25-jarige vrouw ten val. Zij liep letsel op aan haar pols en knie en werd met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. 

Hoogste punt bouw Boshotel Overberg

OVERBERG  De bouw van Boshotel Overberg bereikte afgelopen maandag haar hoogste punt. Negen jaar duurde het voor eigenaar Henk Kramer eindelijk zijn hotel aan de Dwarsweg kon gaan bouwen.

Lees verder op de website van De Kaap

Meidenclub haalt geld op

DOORN  Vier tienjarige meisjes richtten voor de zomervakantie de Red De Dierenclub op en besloten geld op te halen voor een goed doel. Een soort heitje voor een karweitje. Bij de dierenarts zag één van hen een busje staan ten bate van de dierenambulance en het doel was gevonden.

Lees verder op de website van De Kaap

Amerongen/Overberg steunt Diabetes Fonds met €2035,-

AMERONGEN  De landelijke collecte van het Diabetes Fonds heeft in Amerongen en Overberg € 2035,- opgebracht.
Een zestiental vrijwilligers gingen in de week van 26 oktober tot 1 november op pad om te collecteren.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 6 november 2008 (kopie)


Sparrenlaan 3-5 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:20 uur      temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Zeist: Dak op A28 tegen fijnstof

ZEIST  Als het aan de gemeente ligt, wordt de snelweg A28 ter hoogte van Zeist in zijn geheel overkapt. Het ministerie van verkeer en waterstaat wil de doorstroming op deze weg verbeteren door extra rijstroken aan te leggen, maar daarmee zal de milieubelasting voor Zeist alleen maar toenemen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Eerste vergadering kindergemeenteraad

RHENEN De jongerenraad van Rhenen organiseert op dinsdag 11 november 2008 een kindergemeenteraad. De vergadering wordt voorgezeten door burgemeester Joost van Oostrum.

Het project kindergemeenteraad is op woensdag 24 september 2008 van start gegaan. Toen vond de docenteninstructie plaats. De groepen 8 van Het Visnet, De Springplank en de Eben-Haezerschool hebben onder begeleiding van het Instituut voor Politiek en Publiek in de afgelopen weken een voorstel voorbereid.

De bedoeling van het project is om kinderen op een leuke manier te interesseren voor de politiek.

Op 11 november 2008 ziet het programma er als volgt uit:

Vanaf 13.00 uur: openingswoord (door wethouder Marius Guichelaar of burgemeester Joost van Oostrum), vervolgens voorbereiding voor de vergadering van die avond (24 leden van de kindergemeenteraad, leden van de jongerenraad, gemeenteraadsleden, begeleider Instituut voor Politiek en Publiek).

17.15 uur: maaltijd

18.00 tot 19.30 uur: vergadering kindergemeenteraad

De vergadering wordt voorgezeten door burgemeester Joost van Oostrum. De projectvoorstellen worden besproken en in discussie gebracht. Uiteindelijk wordt één project gekozen dat ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden. De gemeente Rhenen heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld.
 
De vergadering van de kindergemeenteraad is openbaar.

Petra Bus en Georges Calis exposeren in Doorn

DOORN  Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw vervaardigt Petra Bus de meest uiteenlopende werkstukken van klei. Dit varieert van het maken van vazen, beelden, abstract en fantasie.
Door de jaren heen heeft zij van diverse keramisten, zoals Paula Eisenloeffel, Dorothé Vrijdag, Diet Wessels, verschillende technieken geleerd. Ze heeft ook meerdere malen raku-workshops in Zuid-Frankrijk gevolgd. Dit is een aparte belevenis die je nooit meer vergeet. De laatste jaren exposeert zij werken, zodat zij andere mensen van haar werk kan laten genieten en zij weer nieuwe inspiratie op doet van de reacties die zij krijgt.

George Calis geboren te Bussum 1955 als laatste zoon uit een gezin met 7 kinderen Er werd al vroeg geconstateerd dat er aanleg was voor het tekenen en schilderen. Het verzoek om dit met opleidingen te verbeteren werd van huis uit niet aangespoord, men moest maar een handarbeid leren om zo later een gezin te kunnen onderhouden door noeste arbeid. Op jonge leeftijd heeft hij toch via amateur clubjes en privé opleidingen zijn talenten verder weten te ontwikkelen. Zoals Kleur en toets in Hilversum, Marc van Praag , kunstenaar te Hilversum Marijke van Overbeek kunstacademie te Eindhoven Een groot plezier beleeft hij dan ook aan het plein air schilderen en dan vooral in het Franse landschap. Na in Laren (het Gooi) te zijn komen wonen werd hij direct geïnspireerd door de schoonheid van dit dorp met zijn rijke schildersgeschiedenis 1880/1940 de Larense school waarvan nog veel te zien is in het Singer museum en het Larense gemeentehuis . In Laren heeft hij dan ook zijn opleidingen vervolgd bij de openbare kunstacademie te Laren bij Humpry Bennet. Dit was de opleiding naakt model schilderen. George Calis is een schilder die zijn veelzijdigheid heeft te danken aan zijn onstilbare drang naar het ontdekken van zijn interesses in onderwerpen uit de natuur zoals Hollandse luchten maar ook landschappen en portretten.
“In mijn ontdekkingstocht van het materiaal acrylverf en/of olieverf schilder ik onderwerpen die mij fascineren en boeien. Deze onderwerpen zijn onderdeel van de natuur zoals bloemen, luchten en naakten. Op mijn manier probeer ik een bepaalde sfeer weer te geven.”

Deze expositie in ART 33 te Doorn is in het weekend te bezichtigen op zaterdag 15 en zondag 16 november tussen 13.00 en 17.00uur.

Marokkaanse Laydown in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op zaterdag 15 november treedt de Marokkaanse band Thidrin op in de gloednieuwe serie Multicul Laydown Concerten. Iedere maand komt een andere streek of land aan bod, ditmaal Marokko. Er worden Marokkaanse muntthee en lekkere hapjes geserveerd, er liggen kussens in de zaal om op te loungen en de avond duurt on-Nederlands lang. Thidrin bestaat uit acht bevriende muzikanten uit Marokko en Nederland. Met instrumenten als gitaar, banjo, conga en blokfluit klinken ze folky en meditteraans tegelijk. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

Thidrin werd in de vroege jaren ’80 opgericht door een vriendengroep, die daarna (het waren de repressieve jaren) zijn toevlucht zocht in Europa. De groep werd inter! nationaler, maar de muziek kenmerkt zich nog altijd als Berbers. Op hun nieuwe cd Biya vormt de Berberse orale traditie de basis, gemengd met rijke wereldmuziekstijlen. Thidrin zingt over de erkenning van cultuur en taal, cynische verhoudingen in de wereld, onrechtvaardigheid en over de duurzame internationale solidariteit.

Mohamed Yousif – fluit, sax | Kamal Afajjay – gitaar, banjo, zang | M’hemmed Abattouy – zang | Malik – gitaar en zang | Mark Houschen – gitaar | Javier Garcia Vicente – basgitaar en zang | Midou Akhrif – percussie | Samir Khelifi – drums, percussie, toetsen

zaterdag 15 november, vanaf 20.00 loungen, om 21.30 uur concert
entree € 17,50 | € 11 (CJP, studenten) | € 8,50 (t/m 12 jaar)

Meisje lastiggevallen – getuigen gezocht

AMERONGEN  Op 30 oktober deed een moeder van een 12-jarig meisje uit Amerongen melding dat haar dochter zou zijn lastig gevallen door een jongen. Dit vond plaats op 21 oktober aan de Rijksstraatweg ter hoogte van het oude kerkhof.

Het signalement van de verdachte:
– blanke huidskleur
– donkerblond kort stekelig haar, aan de voorkant met gel omhoog
– brede schouders en wat dikkig / gespierd
– tussen de 16 en 20 jaar
– lange kin en nors gezicht
– gekleed in een spijkerbroek, zwart-grijze katoenen jas met rits, dikke mouwen en een lichtgrijze trui met een ritsje
– reed op een zwarte opoefiets

De politie heeft de zaak in onderzoek en zoekt getuigen die mogelijk iets hebben gezien dan wel op een andere manier meer informatie kunnen verschaffen. In dat geval verzoeken wij u contact op te nemen met de politie van het districht Heuvelrug op 0900-8844 of als u anoniem wilt blijven op 0800-7000.

Politie en gemeente werken wederom samen aan terugdringen van auto-inbraken.

DRIEBERGEN In april van dit jaar werden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug de eerste spandoeken opgehangen tegen auto-inbraak. Nu de dagen weer korter worden, de avonden en nachten langer en het blijkt dat de autoinbraken weer toenemen, worden de spandoeken opnieuw op locaties opgehangen met als doel het aantal auto-inbraken terug te dringen. Ook wordt er binnenkort op diverse plaatsen in Driebergen geflyerd tegen auto-inbraak.

Ook deze ronde zijn er voor het ophangen van de spandoeken locaties gekozen waar veel autoinbraken plaatsvinden.
Op 11 november a.s vanaf  8.45 uur worden de spandoeken opgehangen op de volgende locaties (in deze volgorde):
– Congrescentrum de Baak, Horstlaan/Hoofdstraat in Driebergen (het betreft landgoed de Horst dat is gelegen rondom de tijdelijke Albert Heijn)
– Parkeerterrein van de C1000, Hoofdstraat 162 in Driebergen
– Restaurant “het Wapen van Rijsenburg”, Hoofdstraat 83 in Driebergen
– Sporthal Hoenderdaal, Hoendersteeg 7 in Driebergen
De spandoeken blijven hangen tot 24 december 2008.

Gerichte acties:
Op de spandoeken staat een pakkende tekst om autobezitters te motiveren geen waardevolle spullen achter te laten in hun auto. Dit moet de autobezitters bewust maken van hetgeen zij zelf kunnen doen om een auto-inbraak te voorkomen.

Verder zal de politie in Driebergen een flyeractie starten op de dag dat ook de spandoeken worden opgehangen. Er zal worden geflyerd:
– Parkeerterrein van de C1000 en Albert Heijn in Driebergen,
op dinsdag 11 november as en op woensdag 19 november as tussen 16.00 en 21.00 uur én op woensdag 12 november as tussen 11.00 en 13.00 uur
– Restaurant “het Wapen van Rijsenburg” in Driebergen,
op dinsdag 11 november as en op woensdag 19 november as tussen 16.00 en 21.00 uur
– Sporthal Hoenderdaal in Driebergen,
op dinsdag 11 november as en op woensdag 19 november as tussen 16.00 en 21.00 uur
– Parkeerterrein van het NS station Driebergen-Zeist,
op dinsdag 11 november as en op woensdag 19 november as tussen 16.00 en 21.00 uur
– Rondom het centrum van Driebergen en markt aan de Traaij,
op woensdag 12 november as tussen 11.00 en 13.00 uur

Daarnaast houdt de politie de komende maanden verscherpt toezicht in de wijken waar veel auto-inbraken plaatsvinden. Politieagenten spreken autobezitters, indien mogelijk, direct aan op de aanwezigheid van (waardevolle) spullen in de auto.

Gezien de hoogte waarop de spandoeken komen te hangen, zal de brandweer hier wederom aan te pas moeten komen.

Ontdekkingsreis zoekt ruimte

DOORN  Met ingang van 1 augustus 2008 is basisschool De Ontdekkingsreis een nieuwe school in het kader van de financiering door Rijksoverheid en Gemeente. De school met op 1 augustus 2008 50 leerlingen verwacht een groei door te maken naar 75 leerlingen op 1 augustus 2009. Aan de toegenomen ruimtebehoefte wordt op dit moment voldaan door een tent op het terrein van Beukenrode.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 7 november 2008 (kopie)

Bosje tussen Rosariumlaan, Dennenhorst en Weth Teselinglaan Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 10:55 uur      temperatuur: 11 °C


Vitras/CMD blijft Hulp bij het Huishouden leveren tot 1 april 2009

ZEIST  Vitras/CMD blijft tot 1 april 2009 de Hulp bij het Huishouden aan inwoners van Zeist leveren. In eerdere berichten werd 1 januari 2009 als einddatum genoemd. De gemeente Zeist en Vitras/CMD zijn recentelijk tot nieuwe afspraken gekomen, waardoor de hulp tot aan de nieuwe aanbesteding gegarandeerd blijft.

De gemeente Zeist en Vitras/CMD hebben de afgelopen maanden gesprekken gevoerd over een mogelijke verlenging van het huidige contract voor Hulp bij het Huishouden tegen andere voorwaarden en prijzen. Helaas heeft dit niet geleid tot een verlenging van het contract na 1 januari 2009. Wel zijn beide partijen een overbruggingsperiode overeengekomen. In een nieuw contract worden de afspraken vanaf 1 januari 2009 tot 1 april 2009 vastgelegd. Op deze manier blijft de hulp gewaarborgd tot de gemeente Zeist de nieuwe aanbesteding heeft afgerond.

Ook na deze overbruggingsperiode behoudt u, afhankelijk van uw indicatie, natuurlijk de Hulp bij het Huishouden. Alle aanbieders, ook Vitras/CMD, kunnen dan weer inschrijven om deze hulp in Zeist te leveren. Inwoners zullen geïnformeerd worden zodra er meer bekend is.

Burgemeester achter bar in jeugdhonk

DOORN  Burgemeester Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug staat vanavond achter de bar in jeugdhonk Fort Doorn.
Naafs wil daar met jongeren praten over vrijwilligerswerk en hoe jongeren zich kostenloos kunnen inzetten voor hun omgeving.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Rechtstreekse trein naar Den Haag verdwijnt definitief

ZEIST  Het verdwijnen van de rechtstreekse treinverbinding tussen Driebergen-Zeist en Den Haag gaat door. De Bestuurs Regio Utrecht heeft de gemeente Zeist in een brief laten weten geen bezwaar tegen de nieuwe dienstregeling aan te tekenen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Drie avonden over uiterwaarden bij de stad Rhenen

RHENEN Voor de uiterwaarden bij de stad Rhenen wordt het open planproces opnieuw opgestart. Voor dit gebied zijn al eerder plannen gemaakt. Het is de bedoeling om dat nu samen te brengen tot een integraal inrichtingsplan.

In het collegeprogramma 2006 – 2010 is opgenomen, dat de gemeente Rhenen dat samen doet met alle betrokkenen. Er worden drie bijeenkomsten georganiseerd en wel op 26 november en 10 december 2008 en op 14 januari. 2009.

De eerste avond (26 november 2008) staat in het teken van de randvoorwaarden, wensen en ideeën. Op basis van de wensen die in het verleden zijn geuit voor dit gebied en de beleidskaders die van rijksniveau tot gemeentelijke niveau gelden, werken we samen toe naar een lijst met de gewenste  inrichtingselementen.

Op de tweede avond (10 december 2008) gaan we inrichtingvarianten tekenen. Daarbij ondersteunt  een landschapsarchitect, maar het is de bedoeling dat alle aanwezigen zelf actief en creatief aan het  werk gaan.

Op de derde avond (14 januari 2009) worden de varianten samengevoegd tot één inrichtingsplan. Ook dit gebeurt door de aanwezigen zelf, ondersteund door de landschapsarchitect.

In de periode na deze avonden zal het inrichtingsplan doorgerekend worden op de financiële consequenties en vervolgens worden aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders en aan de gemeenteraad.

Locatie: gemeentehuis, Nieuwe Veenendaalseweg 75. Ontvangst 19.45 uur, start 20.00 uur, eind 22.00 uur

Verkeersongeval letsel

ZEIST  Bij een aanrijding tussen een scooter en een personenauto is een 19-jarige man gewond geraakt. De man uit Zeist reed donderdag 6 november rond 17.00 uur met een 19-jarige passagier, eveneens uit Zeist, op de Griffensteijnselaan. Bij de kruising met de Renesselaan reed de scooter rechtdoor en botste tegen een personenauto die van rechts kwam. De passagier op de scooter en de 39-jarige automobiliste raakten niet gewond.

Tentoonstelling riolering in gemeentehuis Rhenen

RHENEN 17 tot en met 27 november 2008. Het riool raakt ons allemaal, want laten we eerlijk zijn, je moet er niet aan denken dat het verstopt zit. Over die gevolgen denken we liever niet na. Het riool moet gewoon werken, voor minder doen we het niet.

Tentoonstelling
Bij het riool denk je ook niet direct aan levendig informatiemateriaal, maar klopt dit beeld wel? De tentoonstelling “Het riool leeft”vertelt ons een heel ander verhaal. Een verhaal waar we u graag deelgenoot van laten zijn. Een bezoek aan de tentoonstelling ligt nu meer dan ooit binnen de mogelijkheden. De gemeente heeft namelijk de tentoonstelling  in het gemeentehuis opgebouwd. Daarbij stellen we u in de gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken.

Trip door het riool
Op de tentoonstelling nemen we U mee op een trip door het riool. We staan stil bij zaken die we als heel gewoon ervaren, maar waarbij heel gewoon soms heel verrassend is. Verder nemen we een duik in het verleden van het riool, vertellen iets over riolering in het algemeen en wat we allemaal doen om de zaak fris en rein, aangenaam en fijn te houden in de gemeentelijke riolering. Uiteraard is er veel ruimte ingebouwd voor het milieuaspect, met vragen over gemengd rioolstelsel, schonere sloten, afvalwater en regenwater. Kortom, boeiende en leerzame zaken genoeg.

Kom langs
Wij nodigen u dan ook van harte uit deze tentoonstelling, met uw kinderen, kosteloos te bezoeken. De tentoonstelling is van maandagmiddag 17 november tot en met donderdag 27 november 2008, tijdens de openingstijden van het gemeentehuis aan de Nieuwe Veenendaalseweg 75, in de hal op de begane grond,  te Rhenen. Een unieke gelegenheid het riool van binnenuit te leren kennen. Daar zou ik mijn neus niet voor ophalen, maar het gewoon doen. Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met  Peter van den Blink, tel. 0317 681 667 of e-mail: peter.van.den.blink@rhenen.nl

Scholenbezoek geeft fracties inzicht

HEUVELRUG  Op 24 en 26 juni heeft een delegatie van de commissie samenleving de basisscholen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug bezocht. De schooldirecteuren hebben positief gereageerd op het bezoek met vertegenwoordigers van nagenoeg alle fracties.

Lees verder op de website van De Kaap

Bijeenkomst voor senioren

DOORN  Onder auspiciën van het Senioren Platform Utrechtse Heuvelrug organiseren Spreekbuis 50+ en de PCOB afd. Doorn-Langbroek op woensdag 12 november om 14.00 uur een informatieve bijeenkomst over medicijngebruik en uitvaartverzorging voor senioren in de Koningshof, Kerkplein te Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 8 november 2008 (kopie)

Sparrenlaan 7-9 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:35 uur      temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

‘Vrees’ over toekomst zwembad De Zwoer

DRIEBERGEN  BVH-raadslid Sybe Streekstra maakt zich zorgen over de toekomst van het zwembad De Zwoer in Driebergen. Dit blijkt uit schriftelijke vragen die hij heeft gesteld aan het College van B.&W. van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Streekstra wil onder meer weten of het College op de hoogte is van de volgens hem precaire liquiditeitspositie van het zwembad. Hij vraagt zich vervolgens af of het College kan bevestigen dat hierdoor noodzakelijke onderhoudsmaatregelen achterwege blijven. In dit verband wijst het raadslid op het niet tijdig herstellen van afgebrokkeld voegwerk in de betegeling onder de waterlijn aan de wanden in diverse bassins. Ook wil hij van het College weten of de gemeentesubsidie aan het zwembad van circa 600.000 euro per jaar  nog wel toereikend is voor onder meer het noodzakelijke onderhoud en de noodzakelijke aanpassingen.

Volgens Streekstra is het bezoekersaantal in 2007 behoorlijk teruggelopen, ondanks het aanbrengen van allerlei visuele vernieuwingen, zoals het plaatsen van ‘palmbomen’ in de buitenlocatie. “Kan het College dat beamen”, vraagt hij.

Tot slot is Streekstra nieuwsgierig naar de reactie van het College op het gerucht dat een actie om toegangsbewijzen tegen sterk verlaagde prijzen te verkopen, nodig was om de salarissen van de medewerkers over een bepaalde maand uit te betalen. Hij wijst er overigens wel op dat het Stichtingsbestuur dit gerucht naar het rijk der fabelen verwijst.

Bergrace by Night wederom succes

RHENEN  ,,Voor dat de eerste stappen werden gezet kon het eigenlijk al niet meer misgaan met 3.000 inschrijvingen waaronder maar liefst vijfhonderd kinderen”, aldus Hans Burgersdijk, de organisator van de Bergrace by Night. Het werd dan ook weer een groot feest op de Grebbeberg.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Brand in asielzoekerscentrum aangestoken

LEERSUM  De brand in het asielzoekerscentrum van Leersum is aangestoken. Dat zegt de brandweercommandant van het korps Utrechtse Heuvelrug, Guy Roumans.

Lees verder op de website van het AD/UN

Brand in asielzoekerscentrum Leersum

LEERSUM  In het asielzoekerscentrum in Leersum heeft vannacht een brand gewoed. Rond vier uur sloeg de brandweer groot alarm en rukte massaal uit. Volgens getuigen zijn alle bewoners op tijd in veiligheid gebracht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Presentatie ‘Toekomst van Amerongen’

AMERONGEN  De projectgroep ‘De Toekomst van Amerongen’ presenteert op dinsdag 25 november de uitkomsten van het project waarin aan alle Amerongers is gevraagd wat er volgens hen anders moet in hun dorp.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontevreden over communicatie

AMERONGEN  Bewoners van Erica aan de bosrand van Amerongen vinden dat de gemeente te weinig onderhoud pleegt in hun straat. Pas na herhaald aandringen bij de gemeente is eind september wat gedaan in hun straat. Maar de bewoners blijven met een katerig gevoel zitten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 9 november 2008 (kopie)

Korte Dreef Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.15 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Sterk CDN behaalt eerste overwinning

DRIEBERGEN  CDN heeft zijn eerste overwinning binnen door met 3-1 te winnen bij Jonathan in Zeist. In een uitstekend gespeelde wedstrijd met veel passie en inzet beheerste CDN de wedstrijd. Het was zelfs zo dat binnen het kwartier CDN al met 2-0 voor had moeten staan maar de grote kansen werden niet benut.

Het waren in de tweede en vierde minuut zowel Alie Alkan als Jens Marik die deze niet benutten. Het was CDN die dan toch verdiend op voorsprong kwam door goed doorzetten van Gerwin v/d Klift die in de 18e min met een droge knal de Jonathan doelman passeerde 0-1.

Na dit doelpunt was het Jonathan wat sterker werd en het was doelman Andre van Randwijk die handelend moest optreden bij een van hun kleine kansen. CDN had op 0-2 kunnen komen als Jeffrey Veenendaal wat meer geluk had gehad bij een lob over de keeper welk net naast ging. 

Maar na een goede aanval ingeleid door Pim van Amerongen via Victor Hengeveld naar Alie Alkan die beheerst scoorde 0-2 wat tevens de verassende ruststand was.
Net nog voor de rust moest Bagdad Ajiach met een zware blessure het veld verlaten en werd vervangen door Kevin van Woudenberg.

Na de thee een aanvallend ingesteld Jonathan dat zich ten doel stelde om zo snel mogelijk de aansluittreffer te scoren maar door de geweldige inzet van dit CDN wat dat belemmerde.Het was zelfs Kevin van Woudenberg die strijd al snel had kunnen beslissen maar jammerlijk miste. En nogmaals Jens Marik die zijn goede schot zag naast gaan. Aan de andere kant moest doelman van Randwijk een bal uit de doelmond boksen. Maar echt gevaarlijk werd men niet wat nogmaals gezegd moet worden door de geweldige inzet van alle spelers.

CDN kwam helemaal in een zetel te zitten doordat Kevin van Woudenberg in de 68e beheerst de kans die hij kreeg te benutten. In de 73e minuut werd Jeffrey Veenendaal vervangen door Elmar van Doorn en de uitgeputte Alie Alkan voor Remco Stoltenkamp.

CDN speelde een gewonnen wedstrijd het was alleen jammer dat met nog 2 minuten te spelen bij onschuldig lijkende actie Danny van Ginkel de bal achter zijn eigen doelman tikte 1-3. Zo was de eerste overwinning een feit en een groot compliment naar het gehele team voor de strijdlust en inzet.
Zaterdag 15 november as de derby thuis tegen de buren Dalto  aanvang 14.30


Vervuilde kolken opgeschoond

MAARSBERGEN  De Kolken, gelegen aan het eind van de Spoorlaan, stonden afgelopen week extra in de belangstelling. De vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk heeft, als medebeheerder van dit gebied, bij de omwonenden een brief bezorgd en afgelopen zaterdag werd er de werkdag voor landschapswerkers gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Stinzenplanten en heemtuinen

MAARN  De vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk houdt op 13 november om 20.00 uur een lezing over stinzenplanten en heemtuinen in de bibliotheek in De Twee Marken in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 10 november 2008 (kopie)

Faunalaan 79a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:10 uur      temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Winst en verlies voor de Pink Panthers

DRIEBERGEN  De afgelopen week mocht het eerste van de Panthers twee wedstrijden binnen drie dagen afwerken. Op donderdagavond moest men thuis aantreden voor de competitie tegen het eerste van de Leidse studenten, iets meer dan twee dagen later mocht men de wei in voor de bekerwedstrijd uit tegen het eerste van Nieuwegein.

Tegen de Leidse studenten speelden de Panthers een goede pot, men speelde gedisciplineerd en de combinaties liepen goed. Het spel ging gelijk op, beide teams waren aan elkaar gewaagd. Met minder dan 5 minuten te spelen op de klok stonden de Panthers voor met 12 – 10, de winst hing in de lucht. Tegen het laatste fluitsignaal kregen de studenten een strafkick mee, men mag dan proberen de bal tussen de palen (en over de dwarslat) te kicken. Bij een goede trap levert dat 3 punten op, een spannender einde is bijna niet mogelijk. De kicker van de studenten had zijn zenuwen (helaas) goed in de hand, met een welgemikte kick kwamen de studenten voor en verloren de Panthers de wedstrijd met 12 – 13.

Met dit verlies tussen de oren en met spierpijn in de rest van het lijf mocht het eerste team afgelopen zondag aantreden tegen het eerste van Nieuwegein. De Panthers waren gebrand op een goede uitslag, bij winst zou men door mogen bekeren. Vanaf het eerste fluitsignaal waren het de Panthers die bepaalden hoe er gespeeld ging worden. In alle linies was men sneller en beter, men hield het spel breed en men speelde het spel slimmer dan Nieuwegein. Nog voor rust stonden de Panthers voor met een comfortabele 0 – 30, zodat men de teugels wat kon laten vieren. In de tweede helft maakte de Panthers er een oefenpot van, vaste patronen werden gespeeld, nieuwe codes geprobeerd, het was een dag waarop alles lukte.

Na tweemaal 40 minuten konden de Panthers onder de douche met een 0 – 48 eindstand, de volgende ronde van de beker was bereikt. Aanstaande zondag mag het eerste weer thuis spelen op sportpark de Woerd, om 14:30 uur is de kick-off tegen het eerste van Maastricht. Wilt u eens zien wat een maule is, een ruck of line-out, aarzel dan niet en kom een wedstrijd zien en sfeerproeven. De Panthers nodigen u uit voor tweemaal 40 minuten langs de lijn en aansluitend overdekt bijpraten in de vernieuwde bar.

Wethouder Anne van der Boon opent site op Hyves

RHENEN  ,,Rhenen moet goed bereikbaar blijven voor wonen, werken en recreatie.” Woorden van de Rhenense wethouder Anne van der Boon, die op Hyves de site http://rhenenbereikbaar.hyves.nl heeft geopend. Een goede manier op met de inwoners interactief in contact te zijn, zo vindt Van der Boon.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Volle zalen bij muziekevenement

MAARN  Het vijfde Maarns Muziekevenement was zaterdag een groot succes. In De Twee Marken stroomden muziekbeoefenaars en toehoorders samen voor een avond vol muziek die vooral door de grote verscheidenheid werd gekenmerkt.

Lees verder op de website van De Kaap

Kameleon zet toneel traditie voort

DOORN  Ouders en leerkrachten van O.B.S. de Kameleon in Doorn hebben vrijdag 7 november de musical Mathilda van Roald Dahl ten beste gegeven. Deze musical werd uitgevoerd in de aula van het Revius Lyceum voor alle leerkrachten en leerlingen van de Kameleon en hun ouders.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubileumconcert uitverkocht

AMERONGEN  Het jubileumconcert van het Andrieskerkkoor uit Amerongen dat zaterdag 15 november in de Andrieskerk plaatsvindt is volledig uitverkocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 11 november 2008 (kopie)

Van Rijckevorselstraat 22-24 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:35 uur      temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Scholenmarkt in Doorn op maandag 24 november

DOORN  Op maandag 24 november organiseert de gemeente Utrechtse Heuvelrug een scholenmarkt. De leerlingen van groep 8 van de basisscholen in de gemeente worden uitgenodigd om deze markt, samen met hun ouder(s)/verzorger(s), te bezoeken.

Tijdens de scholenmarkt worden de leerlingen en hun  ouder(s)/verzorger(s) in de gelegenheid gesteld zich te oriënteren op het aanbod aan scholen voor voortgezet onderwijs in de regio. Van alle veertien deelnemende scholen is een vertegenwoordiger aanwezig om vragen te beantwoorden.

De ene schoolsoort biedt meer kans voor de toekomst van de leerling en sluit beter aan bij zijn/haar wensen en mogelijkheden dan de andere. Door het organiseren van de scholenmarkt is de gemeente Utrechtse Heuvelrug ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen behulpzaam bij het maken van hun keuze.
De scholenmarkt start om 19.00 uur en eindigt om 21.00 uur in het Revius Lyceum, Driebergsestraatweg 6c in Doorn.

Beelden die spreken: Spot en satire in Rome

ZEIST  De tweede  lezing van het Nederlands Klassiek Verbond, afdeling Zeist, wordt gehouden op dinsdag 18 november door drs. H.L. van Gessel  met als onderwerp: Beelden die spreken: Spot en satire in Rome.

Rome kent een aantal ‘sprekende beelden’. Vooral bekend is het Pasquino-beeld, op de Piazza di Pasquino, om de hoek bij de Piazza Navona. In de 16de eeuw begon aan de flanken van dit beeld een traditie van spot en satire die in feite tot op de dag van vandaag heeft standgehouden. Aan het beeld werden gedichtjes opgehangen, aanvankelijk in het Latijn en in de vorm van tweeregelige epigrammen, al spoedig ook in het Italiaans. Mikpunt van de politieke onvrede was de paus. Aan de hand van tal van voorbeelden (met vertaling) schetst Van Gessel een beeld van het anonieme verzet tegen de gevestigde macht in de Kerkelijke Staat. Powerpoint-presentatie.

De lezing wordt gehouden in Verzorgingscentrum ‘de Mirtehof’, Molenweg 50, Zeist, aanvang  20.00u.  Niet-leden zijn welkom à €. 5,00 scholieren gratis.
Inlichtingen: mw. J.  Kruys – van Loen, secr. NKV afd. Zeist, tel. 0348-442468, e-mail jkruys@planet.nl

Robert Jan Stips speelt op verzoek

AUSTERLITZ  Elke avond Robert Jan Stips SOLO is anders! Het publiek kan vooraf verzoeknummers aanvragen via info@stips.net, met als enige voorwaarde dat hij ze ooit heeft gespeeld. Maar zijn repertoire is zó breed, van Freeks Leven na de dood, tot Supersisters She was naked. Zondag 16 november staat hij in het Beauforthuis, Austerlitz.

De keuze aan liedjes is even enorm als gevarieerd en vormt een staalkaart van 30 jaar Nederpopgeschiedenis. Een grote jukebox vol klassiekers. Kies uit Supersister, Golden Ear! ring, Sweet d’Buster, Transister, Gruppo Sportivo, The Nits, Freek de Jonge, STIPS – als hij er niet in speelde, dan produceerde hij het wel. En tussendoor was hij dan ook nog altijd als soloartiest actief. Stips laat in SOLO zien en horen dat hij ook zonder allerlei tierlantijnen deze liedjes neer kan zetten. Gewoon met twee handen, een piano en een zangstem.

zondag 16 november, 17.30 u
16.30 u tapasbar open
Robert Jan Stips – SOLO
entree € 16 / CJP,CKV, studenten & Zeistpas € 11

Tour Mondiaal Speciaal

DOORN  Uit de grote groep artiesten die hebben opgetreden tijdens het Mondiaal Open Podium eerder dit jaar, heeft een vakjury vier supertalenten geselecteerd voor een tour langs vier theaters in de provincie. De Tour Mondiaal Speciaal 2008 is een leuke mix tussen muziek en dans uit verschillende werelddelen. Op zondag 23 november, 15.00 uur,  zijn de volgende acts te zien tijdens de spectaculaire gecombineerde voorstelling in het Cultuurhuis in Doorn:

Percussie Leusden – Opzwepende Afrikaanse ritmes doen vele harten sneller kloppen. De interacties van de groep met publiek zijn magnifiek. Eigen variaties, inbreng en fantasie op de composities zijn een lust om naar te kijken, te luisteren en mee te swingen!

Port – De muziek van Port kenmerkt zich door Nederlandse teksten verpakt in avontuurlijke liedjes. De sobere instrumentatie roept een hypnotiserende sfeer op die je meevoert naar andere werelden.

Putri Dewi – Danseressen maken indruk met traditionele symbolische Balinese dans. Balinese dans is ontstaan uit de klassieke tempeldansen, kenmerkend zijn sierlijke soms felle armbewegingen, sterke mimiek en een beheerste houding van het hele lichaam.

Souad – Begeleid door een professioneel orkest verrast de Marokkaanse zangeres Souad met eigenzinnige covers van grote namen uit de klassieke Arabische muziek.

Beroving

ZEIST Omstreeks 17.50 uur liep gistermiddag een 21-jarige vrouw over de Laan van Vollenhoven. Ter hoogte van de Gunninglaan trok een onbekende jongen, licht getinte huidskleur in trainingpak, haar tas van haar schouder en rende hard weg. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, Binnensticht.

Scholeninstuif bij Manderen

MAARN  Het was echt hard blazen voor de bijna 50 basisscholieren uit Maarn/Maarsbergen die gehoor hadden gegeven aan de uitnodiging voor de instuif van Harmonie-orkest Manderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Vesperviering met Taizé-liederen

LEERSUM  Maandelijks bereidt een werkgroep uit verschillende Leersumse kerken een avondgebed voor met liederen uit Taizé. De vieringen hebben dit jaar plaats in de achterzaal van de Johanneskerk aan de Lomboklaan. Doorgaans op de derde zondag van de maand.

Lees verder op de website van De Kaap

Renovatie op landgoed Broekhuizen

DOORN  In 2008 is gestart met de uitvoering van het herstelplan voor het landgoed Broekhuizen. Inmiddels is het mindervalidenpad aangelegd, de brug vervangen en zijn enkele compensatieplaatsen ingericht voor reptielen. In de komende weken zal de volgende fase in het herstelplan worden uitgevoerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Gift voor KIKA

DOORN  Afgelopen zondagmiddag stonden de twee geloofsgemeenschappen in Doorn, waarvan hun kerkgebouwen vernoemd zijn naar Sint Maarten, stil bij het feest van deze heilige tijdens een Maartensfeest voor kinderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Negen verdachten aangehouden voor vernieling

ZEIST  De politie heeft op 29 oktober en 8 november drie jongens aangehouden voor het vernielen van een speeltoestel aan de Koppelweg.

Het gaat om drie 15-jarige jongens uit Zeist die op 27 augustus een speeltoestel op een schoolplein opzettelijk kapot hebben gemaakt. Op 27 augustus hield de politie al twee andere 15-jarige jongens aan. Zij bekenden op het politiebureau de vernielingen aan het ‘piratenschip’ te hebben gepleegd en ook nog eens verantwoordelijk te zijn voor meerdere vernielingen aan auto’s. Deze vernielingen vonden plaats in de periode januari tot en met augustus 2008. De politie heeft dit nog in onderzoek.

Lid Europees Parlement spreekt in Rhenen

RHENEN  Drs. Bas Belder, lid van het Europees Parlement voor de SGP, spreekt donderdag 13 november in Rhenen. Belder komt naar Rhenen om te vertellen over zijn werk in Straatsburg en Brussel. Waar loopt hij als lid van de CU/SGP-fractie tegenaan in zijn werk? Hoeveel invloed heeft hij?

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Getuigenoproep: vernieling stroomkabels liften

ZEIST  In de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 oktober hebben vandalen de stroomkabels van tien liften aan de Laan van Vollenhoven doorgeknipt.

De vandalen sloegen die nacht toe tussen 02.50 en 03.30 uur bij de “L-flat”, de grootste galerijflat aan de Laan van Vollenhoven. Als gevolg van de vernieling waren de liften langere tijd buiten gebruik, wat voor veel overlast zorgde bij de bewoners. Een aantal dagen voor deze vernieling, tussen 23 oktober 17.00 en 24 oktober 09.00 uur, zijn er ook al elektriciteitskabels doorgeknipt in de kelder van de portiek van deze flat.

De politie heeft deze vernielingen in onderzoek en zoekt getuigen die mogelijk iets hebben gezien dan wel op een andere manier meer informatie kunnen verschaffen. In dat geval verzoeken wij u contact op te nemen met de politie van het district Binnensticht via 0900-8844 (lokaal tarief). Dit kan ook anoniem via het telefoonnummer “Meld Misdaad Anoniem” 0800-7000.

Heuvelrugnieuws van woensdag 12 november 2008 (kopie)

Schellingerlaan 12-13 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:45 uur      temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Regenwater Driebergse tuinen in

DRIEBERGEN  Alle bewoners in het Oosterkwartier in Driebergen krijgen, als ze dat willen, een bezoekje van het waterschap. De adviseur van het waterschap bekijkt of het huis geschikt is om het regenwater op te vangen in eigen tuin.

Lees verder op de website van het AD/UN

Verkeerscontrole

ELST Van 15.30 uur tot 22.00 uur werd op de Veenendaalsestraatweg een verkeerscontrole gehouden. In totaal werden 113 auto’s gemeten op hun snelheid. In totaal waren er zeven overtreders en de hoogste gemeten snelheid was 80 kilometer per uur. In totaal werden 20 bekeuringen uitgeschreven voor o.a. rijden met te hoge snelheid, niet kunnen tonen van het rijbewijs en het rijden door rood licht.

Minima krijgen extraatje voor de feestdagen

ZEIST  Huishoudens in de gemeente Zeist met een inkomen tot 110 procent van het minimuminkomen ontvangen rond de feestdagen van de gemeente eenmalig 50 euro. Diegenen die van een bijstandsuitkering (WWB) rondkomen en huishoudens die gebruik maken van de Geld-Terug-Regeling van de Zeistpas ontvangen de bijdrage automatisch en ontvangen hierover een brief.

Huishoudens zonder WWB-uitkering die nog geen gebruik maken van de Geld-Terug-Regeling van de Zeistpas kunnen in aanmerking komen voor de eindejaarsuitkering door het aanvragen van deze Geld-Terug-Regeling. Als de aanvraag wordt toegekend wordt de eindejaarsuitkering automatisch overgemaakt en kan men bovendien in 2008 nog gebruik maken van de vergoedingen van de Geld-Terug-Regeling.

Een aanvraag indienen?
Dat kan. Aanvraagformulieren zijn af te halen bij de bibliotheek (Markt 1) of kunnen opgevraagd worden via Bureau Zeistpas,  telefoonnummer 024-6633435, elke werkdag bereikbaar van  10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00. Een aanvraagformulier is ook te downloaden via www.zeistpas.nl.


 

Europese top-jazz uit België

AUSTERLITZ  Donderdagavond 20 november speelt het kwartet van de Belgische trompettist Bert Joris. Joris’ geluid is warm en intuïtief te noemen, op een manier die de Belgen veel meer meester zijn dan de Nederlanders. Zijn spel wordt verrijkt met de vanzelfsprekende Italiaanse luchtigheid van pianist Dado Moroni. Tel daar dan nog eens bij op de krachtige ritmesectie van twee van de meest gevraagde Belgische musici in Europa: Philippe Aerts  en Dré Pallemaerts. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

Bert Joris speelt nog in veel andere Europese topformaties. Hij kan lezen en schrijven met  gitarist Philippe Catherine, met wie hij 15 jaar heeft gespeeld, en speelt regelmatig met tenorsaxofonist Joe Lovano, bij h! et Brussels Jazz Orchestra, en met pianist Enrico Pieranunzi. In het Beauforthuis trad hij eerder op met gitarist Jesse van Ruller.

donderdag 20 november, 20.15 uur
Bert Joris Quartet
Bert Joris – trompet | Dado Moroni – piano | Philippe Aerts – contrabas | Dré Pallemaerts – drums
entree € 17,50 | € 11,- | € 8,50

Delegatie van Philipsdorp bezoekt Tuindorp

MAARN  Hoezeer de woningen in Tuindorp de kroon op het dorp Maarn zijn, bleek weer eens afgelopen zaterdag. Een delegatie van 33 personen uit Eindhoven, bestaande uit bewoners van fabrieksdorp Philipsdorp en mensen die ambtshalve met dit dorp te maken hebben, waren naar Maarn afgereisd.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubileumconcert Harmonie

DOORN  Koninklijk Muziekgezelschap De Harmonie Doorn gaf afgelopen vrijdag in een bijna volle Kampwegkerk ter gelegenheid van het 110 jarig bestaan een concert. Als speciale gast was de Koninklijke Harmonie uit Delft uitgenodigd die dit jaar 125 jaar bestaat.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 13 november 2008 (kopie)

Waterhoen 25 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:45 uur      temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Ophalen grofvuil blijft toch gratis

ZEIST  Het ophalen van grofvuil voor burgers van Zeist blijft gratis. In het afvalstoffenplan stond dat er mogelijk in de toekomst een bedrag gevraagd zou worden. Een meerderheid van de raad vond dat een ongewenste situatie en steunde het wijzigingsvoorstel van GroenLinks.

Lees verder op de website van het AD/UN

Bouw woonpark Zeist gaat door

ZEIST  Het project ‘Woonpark Zeist’ kan doorgaan. De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met het plan. Op de hoek van de Utrechtseweg en de Kromme Rijnlaan komt op de plek van het voormalig UWV-kantoor een zeven verdiepingen hoog gebouw.

Lees verder op de website van het AD/UN

Sinterklaasintochten in de dorpen

HEUVELRUG  In de verschillende dorpen wordt Sinterklaas op zaterdag 15 november of zaterdag 22 november verwelkomd.
De eerste plaats die de Sint aandoet op 15 november is Driebergen, waar hij om 13.30 uur ontvangen wordt door burgemeester Frits Naafs en wetouder JanCees Salverda op Sparrendaal.

Lees verder op de website van De Kaap

LAD: ‘de situatie is zorgelijk’

LEERSUM  Ongeveer anderhalf jaar geleden werd het ‘Leersums Antwoord op Duurzaamheid’ (LAD) opgericht. Dat was een doorstart van de Lokale Agenda die in voormalig Leersum samen met de gemeente initiatieven ontplooide om grote en kleine problemen in het dorp aan te pakken. ,,Maar wat we namens de Leersumse bevolking ook aandroegen, niets kwam van de grond. Daarom hebben we besloten ermee te stoppen.”

Lees verder op de website van De Kaap

Uitvoering Darthuizer Toneelvereniging

LEERSUM ‘Kiwi met Slagroom’ een klucht in 4 bedrijven van Gerrit Voskes wordt opgevoerd op vrijdag 28 en zaterdag 29 november in SCC ‘De Binder’ te Leersum. De voorstelling start om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Buurtregisseur spreekt in Maarn

MAARN  Op 17 november zal de heer Phlip Broertjes spreken over zijn werk als buurtregisseur voor de dorpen Amerongen, Overberg, Leersum, Maarn en Maarsbergen.
De heer Broertjes is in dienst van de gemeente en hij ziet zichzelf als een ‘oliespuitje’ tussen vragen en klachten van bewoners over het gebruik van de openbare ruimte en de gemeentelijke organisatie.

Lees verder op de website van De Kaap

Een Duitse keizer in Nederland

AMERONGEN  Bij het feestelijk einde van haar lustrumjaar organiseerde de Stichting Vrienden van Kasteel Amerongen een verrassende themamiddag. Prof. dr. Hermann von der Dunk hield een interessante voordracht over de Duitse keizer Wilhelm II in Nederland en het duo Elisabeth von Magnus en Jacob Bogaart gaf een liederen recital.

Lees verder op de website van De Kaap

Miljoenen euro’s op woonwagenkamp

ZEIST  Bij invallen op woonwagenkamp Beukbergen in Zeist blijkt onlangs voor ‘vele miljoenen euro’s’ aan contant geld in beslag te zijn genomen. Het exacte bedrag wil justitie niet bekendmaken. De bankbiljetten zouden ‘met vuilniszakken vol’ zijn afgevoerd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van vrijdag 14 november 2008 (kopie)

Eikenlaan 3 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:25 uur      temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Onderzoek naar toekomst Slottuinen

ZEIST  Geen tuin zoals in Versaille of bij ’t Loo. ,,Maar de Slottuinen moeten wel meer allure kunnen krijgen dan ze nu hebben,’’ zegt Cees Berkhout, wethouder in de gemeente Zeist. ,,Met allure, maar niet oubollig. Je moet er wel kunnen blijven recreëren.’’

Lees verder op de website van het AD/UN

Botsende auto’s

AMERONGEN  Op Donderdagavond 13 november kwamenop de kruising Koenestraat en Prinses Irenelaan drie automobilisten uit Eck en Wiel, Amerongen en Culemborg kort na elkaar in botsing.

Ze hebben allen hieraan geen letsel opgelopen. Uiteindelijk bleek dat een 71-jarige automobilist uit Amerongen wel onder invloed van alcohol was. Hij werd aangehouden. Op het bureau wees de ademanalyse 410 gl/uit. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hem is een rijverbod van een uur opgelegd.

Lokale Canon Utrechtse Heuvelrug op film

DOORN  Op vrijdag 21 november vindt om 10.00 uur in het auditorium van Cultuurhuis Pléiade in Doorn de presentatie plaats van het lokale canonproject voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Onder toeziend oog van wethouder Roy Pamboer presenteren leerlingen van de Kameleon uit Doorn een filmverslag van de canonlessen.

Als uitgangspunt voor deze lessen diende het boek ‘Over heerweg en schapendriften’, geschreven door historica Annet Werkhoven. De film is in opdracht van de gemeente gemaakt door Kunst Centraal, de provinciale stichting voor kunst- en cultuureducatie. Vanaf maandag 24 november is de film in alle bibliotheken van de gemeente te zien.

Het boek van Annet Werkhoven geeft invulling aan en uitleg over de lokale canonvensters en bevat lessuggesties voor leerkrachten. Op 10 juli werd het boek gepresenteerd in Cultuurhuis Pléiade in Doorn. De wethouder kreeg toen twee exemplaren uitgereikt door een ridder en een jonkvrouw.

Vervolgens heeft de gemeente aan alle basisscholen in de gemeente vijftien exemplaren van dit boek bezorgd. De scholen zijn uitgenodigd dit boek te gebruiken als uitgangspunt voor een gemeentebreed canonproject, zodat leerlingen meer te weten komen over hun eigen culturele omgeving en geschiedenis. Veel scholen gaven aan de oproep gehoor. De leerlingen van de deelnemende klassen kregen een les onder leiding van Annet Werkhoven.

Tijdens deze les gingen ze met één van de lokale vensters aan de slag. Het filmpje dat vrijdag 21 november wordt gepresenteerd doet verslag van de start en de resultaten van de behandelde vensters. In de toekomst maakt het project waarschijnlijk onderdeel uit van het cultuurprogramma dat Kunst Centraal voor de basisscholen in de Utrechtse Heuvelrug organiseert.

Het cultuurprogramma heeft tot doel ieder deelnemend kind minimaal één keer in zijn loopbaan in aanraking te brengen met lokale culturele uitingen in een achttal verschillende categorieën: beeldend, muziek, taal, spel en beweging, monumenten, stedenbouw, landschap en straatarchitectuur. Bij elk product van het cultuurprogramma hoort lesmateriaal. Het cultuurprogramma wordt gerealiseerd in samenwerking met een aantal lokale culturele instellingen. De inhoud wordt in overleg met de scholen bepaald. De komende maanden vinden er ook nog andere projecten in het kader van het cultuurprogramma plaats in deze gemeente.

De kleuters onderzoeken verschillende deuren en fantaseren over wie of wat daarachter kan zitten. De onderbouw maakt onder meer kennis met Zenner Dance Masters binnen het project ‘Ik en mijn hobby’. De middenbouw maakt een rondje om de kerk en de bovenbouw gaat aan de slag met prentenbriefkaarten van plekjes in de gemeente. Aan het eind van het schooljaar heeft de jeugd in deze gemeente op een enthousiasmerende manier met verschillende aspecten van hun eigen culturele omgeving kennis gemaakt.

Poldermodel bij kindergemeenteraad

RHENEN De kindergemeenteraad heeft in meerderheid besloten dat er op de schoolpleinen van Het Visnet, De Springplank en de Eben-Haezerschool een tafeltennistafel geplaatst wordt. De bijzondere vergadering werd voorgezeten door burgemeester Joost van Oostrum, de ‘raadsleden’ waren leerlingen uit groep 8 van de drie scholen.

Alle drie de deelnemende scholen hadden elk een voorstel ingediend. Het Visnet wilde twee basketbalpalen op het schoolplein hebben, De Springplank pleitte voor het opknappen van een speelpleintje aan de Willem van Nasstraat, terwijl de Eben-Haezerschool met het voorstel kwam om een tafeltennistafel te plaatsen bij de drie scholen.

Bij een eerste peiling leek het er nog op dat geen van de voorstellen op een meerderheid van stemmen kon rekenen. De vergadering werd geschorst, en de ‘raadsleden’ kregen de opdracht van de burgemeester om te gaan lobbyen. En dat lukte wonderwel. Ook bij de jeugd is het poldermodel doorgedrongen: het voorstel van de Eben-Haezerschool werd met een meerderheid van stemmen aangenomen.

De tafeltennistafels zullen door de gemeente geplaatst worden. Van tevoren was er al een budget beschikbaar gesteld voor het winnende voorstel. Burgemeester van Oostrum en wethouder Marius Guichelaar hebben toegezegd bij de ingebruikname van de tafeltennistafels aanwezig te willen zijn.

 

Etsen van Tini Smal in Cantina

DOORN  Sinds 5 november tot 30 december exposeert Tinie Smal in de Cantina van het Cultuurhuis te Doorn met veertien etsen.

Lees verder op de website van De Kaap

Weg naar Wijk valt verkeerd

LEERSUM  Meer dan 250 belangstellenden waren woensdag 5 november present voor de discussie over de Structuurvisie ‘Groen dus vitaal’ van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Wethouder Robbert Waltmann (RO) vroeg om discussie: ,,Hoe gaan we om met de schaarse ruimte.

Lees verder op de website van De Kaap

Afrika middag op Schoonoord

DOORN  Al een aantal jaren wordt er op de scholengemeenschap Schoonoord in Doorn een middag georganiseerd waar dansen centraal staat. In overleg met de leerlingen is dit jaar gekozen voor een Afrika middag.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 15 november 2008 (kopie)

Kerkplein 2-4 Driebergen: richting Hoofdstraat
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Candia’66 mengt zich bovenin

RHENEN  Candia’66 heeft opnieuw een derby gewonnen, uit bij de buren in Renswoude werd een felbevochten 1-2 over de streep getrokken. ,,We hebben onze koppies erbij gehouden en dat kwam goed uit”, aldus de winnende coach Adrie Morren. Een gouden wissel van de trainer leverde Candia de drie punten op.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Hoofdprijswinnaar jubileum verloting

AMERONGEN  Onlangs vond in het Muziekcentrum van Muziekvereniging Ons Genoegen in Amerongen de trekking plaats van de Jubileum Verloting. De hoofdprijs, een Batavus Boston fiets van Fietsdomein in Amerongen, werd gewonnen door A.v.d.Grift uit Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Nationale Postcode Loterij ijsprijs valt in Rhenen

RHENEN  Alle deelnemers, waarvan het lotnummer van de Nationale Postcode Loterij begint met wijkcode 3911, winnen een ijsbeker. In één keer wint een hele wijk een ijsje.

Lees verder op de website van de Veenwendaalse Krant

Rhenense veelpleger krijgt werkstraf van negentig uur

RHENEN  Een 32-jarige man uit Rhenen is vrijdag door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot een werkstraf van negentig uur en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Politierechter D. Straver achtte vier diefstallen in Leersum, Amerongen en Veenendaal bewezen.

Lees verder op de website van de Veenwendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van zondag 16 november 2008 (kopie)

Arnhemsebovenweg 48 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Huldiging jubilarissen brandweer Maarn/Maarsbergen

MAARSBERGEN  Vrijdagavond 14 november werd de vrijwilligersavond van het brandweerkorps Maarn/Maarsbergen op het terrein van de familie Donselaar in Maarsbergen gehouden.

Burgemeester Frits Naafs reikte certificaten en diploma’s aan de vrijwilligers uit, waarbij speciale aandacht uitging naar Rob van den Heuvel. Hij neemt na 25 jaar afscheid van het vrijwillige brandweerkorps Maarn/Maarsbergen.

De volgende jubilarissen worden onderscheiden:
Arjan Stoel (12,5 jaar)
Henk Veldhuizen (20 jaar)
Rob van den Heuvel (25 jaar)
Theo Komdeur (25 jaar)
Wim Petersen (30 jaar)
Guy Roumans (30 jaar)

Dalto voor even beste van Driebergen

DRIEBERGEN  Danny van Ginkel had zijn prijs voor beste man van de wedstrijd dolgraag ingeruild voor een punt tegen rivaal Dalto.
De 1-0 nederlaag kwam hard aan bij de verdediger van CDN. De speler bleef zijn club trouw na de scheuring tussen zaterdag en zondag. ,,Daarom dit doet wel erg veel pijn,” beet Van Ginkel op zijn lippen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Mishandeling agent

ZEIST  Op zaterdag 15 november is omstreeks 21.15 uur een 49-jarige man uit Driebergen aangehouden voor mishandeling van een agent.

Surveillerende agenten reden op de 2e Hogeweg toen zij een auto zagen rijden die niet meer was voorzien van een geldige APK-keuring. Bovendien had de automobilist nog een openstaande boete uitstaan. Hierop is de automobilist staande gehouden. Het bleek te gaan om een 49-jarige man die aangaf dat hij de boete niet kon betalen. Agenten vermoedden dat de man onder invloed van alcohol was, maar hij weigerde tot driemaal toe een blaastest af te nemen. Hierop besloten de agenten de man aan te houden. De verdachte liet weten hier niet aan mee te werken en sloot zijn portier. Nadat één van de agenten het portier weer probeerde te openen, haalde de man uit naar de agent. Uiteindelijk is hij met verzet alsnog aangehouden en overgebracht naar het arrestantencomplex in Houten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Winkeldiefstal

RHENEN  De politie heeft op vrijdag 14 november omstreeks 17.30 uur een 53-jarige vrouw uit Roemenië aangehouden voor winkeldiefstal.

Agenten kregen de melding dat een winkeldiefstal gepleegd zou zijn bij een winkel aan de Herenstraat. Toen agenten ter plaatse kwamen, bleek het te gaan om twee verdachten die ervandoor waren gegaan. Agenten gingen op onderzoek uit en zagen op de Herenstraat een opstootje. Het bleek te gaan om twee medewerkers van de winkel en een vrouwelijke winkeldief. De Roemeense vrouw is daarop aangehouden. De andere mannelijke verdachte wist weg te komen. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Rijden onder invloed

DRIEBERGEN  Op zaterdag 15 november is een bestuurder van een tractor aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol het voertuig bestuurde en een aanrijding had veroorzaakt.

Omsteeks 21.05 uur werd een 65-jarige man uit Elst gecontroleerd op de Hoofdstraat. Een eerste blaastest wees uit dat de man teveel had gedronken. Toen bleek ook dat hij net daarvoor een aanrijding met zijn tractor op de Hoofdstraat had veroorzaakt. Hierbij botste hij tegen een andere auto aan en kwam hij op de verkeerde weghelft terecht. Vervolgens is de man doorgereden. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau en daar wees de ademanalyse 710 ug/l uit. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Munitie en pepperspray

AMERONGEN  De politie trof op vrijdagmiddag 14 november om ongeveer 12.00 uur in een woning aan de Bergweg een grote hoeveelheid munitie en pepperspray aan. De eigenaar, een 42-jarige man uit Leersum, kreeg een proces-verbaal omdat hij zich niet hield aan de voorschriften van het opbergen van munitie en het in bezit hebben van pepperspray. De man moet zich op een later tijdstip verantwoorden op het politiebureau.

Verkeersongeval

RHENEN  Op vrijdagmiddag omstreeks 12.20 uur heeft aan de Lijnweg een verkeersongeval plaatsgevonden. Een 50-jarige automobilist uit Wijchen reed met zijn auto op de Lijnweg in de richting van Rhenen. Achter hem reed een 32-jarige automobliste uit Wageningen met een week oude baby. Toen de automobilist uit Wijchen voor het rode stoplicht remde, kon de automoblist uit Rhenen niet op tijd remmen met een aanrijding tot gevolg. De 32-jarige man is met mogelijk nekletsel naar ziekenhuis De Gelderse Vallei vervoerd. De automobiliste en haar baby zijn ongedeerd.

Heuvelrugnieuws van maandag 17 november 2008 (kopie)

Prinses Margrietlaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 11:50 uur    temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Eisenpakket voor sociale werkvoorziening

ZEIST  De SP heeft een tienpuntenplan opgesteld waarmee de gemeentes in de regio Zeist rekening zouden moeten houden bij de overname van de sociale werkvoorziening (SWV) door de BIGA-groep.

De gemeenteraden van Zeist, De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede beslissen binnenkort waarschijnlijk positief over de overname. De SWV kan zelfstandig niet meer naar behoren functioneren.De SP vraagt in de nieuwe situatie onder meer om duurzame werkplekken, een sociaal jaarverslag en de garantie dat mensen die vanuit de sociale werkplaats naar een reguliere baan overstappen, ook weer terug kunnen in geval van nood.

Lees verder op de website van het AD/UN

Vivaldi’s Herfst in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Een mooie wandeling door het bos met de boswachter en dan gauw naar binnen, naar glühwein en Roemeense hapjes en een prachtige uitvoering van Vivaldi’s Herfst. Het Roemeense strijkerskwartet Renaissance Quartet speelt behalve Vivaldi ook Beethoven en Dvorak. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

Het Renaissance Quartet was afgelopen voorjaar winnaar van het Charles Hennen Concours, een van de meer in het oog springende muziekwedstrijden. De vier jonge musici leerden het klappen van de zweep kennen tijdens enkele lange toernees door de VS en Canada. En nu kan dus Nederland kennis maken met dit veelbelovende Roemeense kwartet.

zo 23 nov, 17.30 u
15.30 boswandeling met de boswachter! | 16.30 tapasbar open
Renaissance Quartet – Vivaldi’s Herfst en meer
Emanuel Tudor – viool | Tiberiu Branga – viool | Monica Sinca – altviool | Eduard Zecheru – cello
entree € 15,- | kinderen t/m 12 jr € 8,50 | CJP, CKV, studenten en Zeistpas € 11,-

Christologie

DRIEBERGEN  De Antroposofische Vereniging in Nederland afd. Driebergen e.o. organiseert op donderdagavond 27 november een discussiebijeenkomst over de Christologie van Rudolf Steiner. Wim Schuwirth, theoloog en actief binnen de PKN, houdt daarbij een inleiding met als titel “De Zoon van God?”.  Plaats: kerkgebouw van de NPB, Parklaan 7, Driebergen. Aanvangstijd 20 uur; zaal open 19.45 uur. Gelegenheid voor een vrijwillige bijdrage. Inlichtingen: Kitty en Rob Steinbuch, Damhertlaan 129. 3972 DD Driebergen, tel. 0343-512491.

Middagje uit met de Zonnebloem

DRIEBERGEN  Genietend van de mooie herfstkleuren op een zonnige vrijdagmiddag, ging een bus vol gasten van de Zonnebloem – afd.Driebergen-Rijsenburg – naar Bennekom.
Na een stop met koffie en gebak reden ze naar het museum Kijken en Luisteren. Van alles is daar te zien: van oude muziekinstrumenten, grote en kleine speeldozen, tot en met een pianola en draaiorgels, en overal kwam nog muziek uit.
Er waren veel blijde gezichten bij het zien van een schoolklas uit 1920 en het snoepwinkeltje uit de goede oude tijd. De demonstratie van de vroegere trekmutsen en ondergoed werkte flink op de lachspieren! Het was een amusante middag!

Kent u iemand die ook wel eens een dagje of middagje op stap wil, maar dat niet alleen kan doen, geeft u dan de naam en adres door aan de secretaris van de afdeling Marijke Walgemoed, telefoon 53 31 06, of per email naar : marijke_walgemoed@casema.nl. Uzelf aanmelden mag natuurlijk ook!

Lezing: Water voor de natuur

ZEIST  Op dinsdag 25 november verzorgen Erik Notenboom Stichting Milieuzorg Zeist en Mirjam van Kouwen van Werkgroep Natuurlijk Zeist West een lezing over verdrogingsbestrijding in de Groene Driehoek van Zeist bij NMC Zeist.

Lokale natuur- en milieuorganisaties hebben zich de afgelopen 10 jaar intensief bezig gehouden met de verdrogingsbestrijding en de waterkwaliteit van de natuurgebieden in de Groene Driehoek van Zeist. Twee actieve vertegenwoordigers van deze organisaties,  Mirjam van Kouwen en Erik Nootenboom zullen deze avond de bestaande plannen toelichten, vertellen welke uitvoeringsmaatregelen er komen en welke visie de natuur- en milieuorganisaties hebben op een goede aanpak van de verdrogingsbestrijding.

In de Groene Driehoek zijn de landgoederen Schoonoord/ De Bunzing, Blikkenburg en Wulperhorst gelegen. Deze landgoederen liggen op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar het Kromme Rijngebied en bezitten daardoor een hoge ecologische potentie die mede veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van kwel (grondwater dat onder druk uit de grond komt). Kwel heeft vaak een bijzondere waterkwaliteit. Vooral diepe kwelstromen die eeuwenlang door de bodem hebben gestroomd, zijn voedselarm en vaak kalkrijk. Dit leidt tot bijzondere flora. Ontwikkelingen in de Groene Driehoek zoals stedelijke druk en grondwaterstanddaling hebben afbreuk gedaan aan de ecologische potenties.

De gemeente Zeist, de provincie, het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden hebben de afgelopen jaren allerlei plannen gemaakt voor een beter waterbeheer in de kwelgebieden zoals het Waterplan Zeist, het Watergebiedsplan Groenraven-Oost/Maartensdijk. Inzicht in het watersysteem, de kwelgebieden en de mogelijkheden om schoon en vuil water te scheiden is belangrijk om goede plannen te maken. Belangen van landbouw en natuur staan daarbij regelmatig tegenover elkaar. Mirjam van Kouwen en Erik Nootenboom vertellen kort iets over deze vastgestelde plannen. Vervolgens gaan ze in op de specifieke maatregelen die genomen gaan worden in de natuurgebieden Schoonoord, De Bunzing en Blikkenburg.

Deze lezing is de vijfde lezing uit een reeks over water in onze omgeving, die dit jaar georganiseerd worden door IVN, KNNV, SMZ, Natuurlijk Zeist West en het NMC Zeist. De lezingencyclus is een initiatief om te komen tot meer samenwerking en afstemming tussen de verschillende natuur- en milieuorganisaties in Zeist en omstreken.
De lezing wordt gehouden in het gebouw van NMC Zeist, Nic. Beetslaan 2 in Zeist en begint om 20.00 uur. De zaal zal om 19.30 uur open zijn. Iedereen is gratis welkom.
Informatie is verkrijgbaar bij M. Bours,  NMC Zeist,  tel. 030-6990254 of  nmc@zeist.nl

Laatste minuut fataal voor CDN

Door Hans van Vugt
DRIEBERGEN  In een uitstekende derby tussen CDN en Dalto is Dalto de gelukkige winnaar geworden door in de blessure tijd de beslissende treffer te maken.Een zeer sportieve wedstrijd met heel veel publiek (ondanks intocht van Sint Nicolaas) ongeveer 1000 man.

Een sfeervol en gezellig duel goed geleid door scheidsrechter ter Weelen uit Purmerend.Voor de neutrale toeschouwer was er eigenlijk geen echte winnaar je zag dat het op een voor beide teams verdient punt uitdraaide maar een wedstrijd duurt 2x 45 min +blessure tijd en je ziet zoals zo vaak de laatste minuten zijn vaak het belangrijkste.

Dalto begon sterk om CDN direct vast te zetten en doelman Andre van Randwijk moest alle zeilen bij zetten om de nul te handhaven.Maar het verzet van CDN was uitstekend met sterke counters kreeg eerst Alie Alkan  een schitterende kans maar faalde, even later een uitstekende combinatie tussen Elmar van Doorn en Jeffry Veenendaal door laatst genoemde net naast geschoten.

Het spel ging op en neer met totaal een iets meer aanvallend en gevaarlijk lijkend Dalto maar werd uitstekend verdedigend door CDN met een belangrijke rol voor Danny van Ginkel die kon terug kijken op een uitstekende wedstrijd.Maar de laatste 20 minuten waren voor Dalto maar het was steeds weer doelman Andre van Randwijk die zijn doel schoon hield . In de 42e min. kreeg CDN een terechte strafschop te nemen maar werd jammerlijk gemist met de zenuwen stijf in zijn schoenen miste Jens Marik ( nog nooit gemist ). Dit was een domper voor de thuisclub. En zo brak de rust aan met 0-0.

De tweede helft was zeer spannend met een iets sterker CDN en een leuke en spannende wedstrijd voor de neutrale toeschouwer en bleef spannend tot de laaste minuut.
Het waren in het begin van de 2e helft op een volgend kansen voor CDN .Met in de 52e en 54e en 58e grote kansen om de score te openen maar in volgorde miste Alie Alkan-Gerwin v/d Klift-Jefrrey Veenendaal opgelegde kansen. In deze strijd waren het beide keepers die voor beide teams de 0-0 op het scoringsbord hielden.

Na diverse wissels in het veld gebracht te hebben werd de strijd iets steviger zonder dat het uit de hand liep maar helaas moest Victor Hengeveld het veld ruimen door zijn 2e gele kaart dus rood en CDN moest de laatste minuten met 10 man verder.

Iedereen was tevreden met het naderende gelijkspel tot in de 90e min een onschuldige vrije trap de bal niet goed werd weggewerkt  en in een scrimmage de bal achter doelman van Randwijk verdween 0-1. Direct na dit doelpunt kreeg CDN nog een grote kans maar miste de eigenlijk dik verdiende gelijk maker maar helaas.Het bleef een teleurstellende 0-1.

Zaterdag 22 November 2008 is een vrij competitie weekend en speelt CDN vriendschappelijk om 14.30 thuis tegen Maarssen Za1.

De volgende competitiewedstrijd is Zaterdag 29 November 2008 IJFC Za1-CDN ZA1 Aanvang 14.45 uur

foto: Johan Prins


‘De Volière’ grossiert in districtskampioenen

LEERSUM  Hoewel die vogelsoort niet werd geshowd, liep voorzitter Stephan Goes drie dagen lang trots als een pauw in De Binder. Er waren redenen te over voor zijn trots. Vogelvereniging ‘De Volière’ had getekend voor een perfect georganiseerde jubileumshow met 800 vogels.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing Kunstkring over stadsgezichten uit de Gouden Eeuw”

DOORN  Frederike Upmeijer zal op donderdag 27 november een lezing houden voor de Kunstkring Doorn. De lezing vindt plaats in Centrum de Koningshof, Kerkplein 1 te Doorn, aanvang 2:00 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom, voor hen bedraagt de entreeprijs € 5,00.

Lees verder op de website van De Kaap

Revius Lyceum: vmbo wordt Mavo Plus

DOORN  Vanaf september 2009 heet de vmbo-afdeling van het Revius Lyceum Doorn Mavo Plus. Het gaat om méér dan alleen een naamsverandering. Op Mavo Plus worden leerlingen beter voorbereid op hun vervolgopleiding, ongeacht of dat nu havo of mbo wordt.

Lees verder op de website van De Kaap

Concert Eben-Haëzer met The Jaffo Gate Quartet

RHENEN  Het Eben-Haëzer Koor geeft donderdag 20 november haar jaarlijkse grote concert in de Cunerakerk te Rhenen. Te gast is de bekende vocalgroep The Jaffo Gate Quartet.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kerstkaartenverkoop Amnesty

DRIEBERGEN  Op zaterdag 22 november  vindt de inmiddels traditionele kerstkaartenverkoop van Amnesty International  weer plaats bij Super de Boer in winkelcentrum De Sluis . Dit jaar is een heel bijzonder jaar:  Amnesty Nederland viert haar 40-jarig bestaan en de Verklaring van de Universele  Rechten van de Mens  bestaat 60 jaar!

Amnesty zet zich in voor de bescherming van mensenrechten wereldwijd. Duizenden slachtoffers van vervolging, discriminatie en marteling putten hoop uit de acties van Amnesty.  Amnesty is onpartijdig en onafhankelijk. Daarom neemt de organisatie ook geen geld aan van regeringen of politieke groeperingen, of van bedrijven waarvan niet zeker is of die de mensenrechten respecteren. Daarom zijn wij voor ons werk afhankelijk voor mensen zoals u. Daarom is de opbrengst van de kerstkaartenverkoop ook zo belangrijk: hoe meer kaarten verkocht, hoe meer mensen geholpen!

De Zwoer tijdens tweede competitiewedstrijd ook sterk bij de estafettes

DRIEBERGEN  Zaterdag 15 november was zwemvereniging De Zwoer te gast in zwembad Kikkerfort te Breukelen voor de tweede competitiewedstrijd. Na de eerste wedstrijd stond De Zwoer op de vijfde plaats. Vrijwel alle wedstrijdzwemmers waren, ondanks de Sinterklaasintocht,  aanwezig om zo snel mogelijk te zwemmen.

Haast traditiegetrouw begon de wedstrijd met een estafetterace, in dit geval een 4 maal 50 meter wisselslag voor dames. De dames van De Zwoer wisten hier afgetekend een eerste plaats te halen. Aan het eind van de wedstrijd waren er twee andere estafettes. Op de 4 maal 100 meter vrije slag lukte het de heren van De Zwoer niet om als tweede te eindigen, maar werden ze verdienstelijk derde. Op de 4 maal 50 meter vrije slag gemengd voor jeugd lukte het Merel de Goede net niet om de achterstand op de laatste 50 meter in te halen en eindigde deze ploeg ook als derde.

Individueel hebben de zwemmers en zwemsters ook goed gepresteerd. Er waren 90 persoonlijke starts en 32 daarvan hebben geresulteerd in persoonlijke records. Grootste uitschieter hierbij was Marijn Uitenbroek, die zijn beste tijd met bijna 50% wist te verbeteren en op 1:18:29 uitkwam. Merel de Goede (ook al zo sterk in de estafette) wist op 100 wisselslag, met een groot persoonlijk record, als vierde te eindigen. Isabella Abbink Spaink, Rebecca Hietink en Ashley Mella Inoa deden hier niet veel voor onder.

Verder wisten bij de dames Rianne Weijburg, Sigrid Dogger en Suzanne Lange goed te scoren door alleen maar eerste plaatsen en een enkele tweede plaats te behalen. Bij de heren wisten Thom Hansen en Sven Dogger ieder beslag te leggen op twee knappe eerste plaatsen.

Dat leeftijd ook geen probleem is om op competitieniveau mee te zwemmen, bewezen Judith Cromjongh en Hans Vijge. Judith beëindigde haar race op de 100 meter rugslag als tweede. Hans Vijge legde beslag op de eerste plaats bij de 200 vrije slag voor heren.

Er is in zijn totaliteit sneller gezwommen als in de eerste wedstrijd, maar of dit voldoende is voor een hogere klassering is nog even afwachten.
Foto: aanmoediging tijdens estafette jeugd.


Heuvelrugnieuws van dinsdag 18 november 2008 (kopie)

Van Rijckevorselstraat 12 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13.10 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Nepvuurwapen ingenomen

OVERBERG  Omstreeks 16.30 uur ging de politie gisteren voor een overlastmelding langs bij een woning aan de Dwarsweg. De politie sprak hier een 53-jarige man uit Den Haag. In de kamer zagen de agenten een nepvuurwapen liggen welke niet van echt te onderscheiden was. De man werd hierover gehoord en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Het vuurwapen werd ingenomen.

Achtenvijftig bekeuringen bij milieucontrole

UTRECHT De Milieupolitie, de Bereden Politie en de Vrijwillige politie hebben zondag 16 november binnen de provincie Utrecht een grote controle gehouden in verschillende natuurgebieden. Dat leverde 58 bekeuringen op.

De agenten controleerden samen met boswachters en andere toezichthouders van het flora- en faunabeheer in de gemeenten Rhenen, Leersum, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Wijk bij Duurstede, Bunnik, Utrecht, Houten, Amersfoort en Breukelen.

De in totaal 44 opsporingsambtenaren schreven in 58 gevallen een bekeuring uit voor overtredingen van de milieuwetgeving. Onder andere voor het vissen zonder akte, illegaal verbranden van afval en illegaal storten van afval. Verder voor lopen op verboden grond, loslopende honden in gebieden waar dat niet is toegestaan en paardrijden buiten de aangegeven ruiterpaden. Tenslotte voor illegaal crossen, waar de politie veel klachten over krijgt.

Bijzonderheid
’s Middags betrapte de politie bij Doorn twee motorcrossers op landgoed Dartheide. Bij het zien van de politie, ging het duo ervandoor. De agenten zetten de achtervolging in en gaven de crossers een stopteken. Die reageerden daar echter niet op. Lange tijd wisten ze uit handen van de politie te blijven. Uiteindelijk kon een motoragent van de Verkeerspolitie ze bij de afslag Driebergen langs de A12 tot stoppen dwingen. Beiden kregen een bekeuring van 300 euro.

Ereburger Anton Huiskes overleden

MAARN  Oud-schaatser en schaatscoach Anton Huiskes is op 80-jarige leeftijd overleden. De ereburger van Maarn nam deel aan de Winterspelen van 1948 in Sankt Moritz (4e op de 5000m) en 1952 in Oslo (5e op de 10.000m).

Lees verder op de website van De Kaap

Dubbele winst Pink Panthers

DRIEBERGEN  Zondagmiddag waren er twee wedstrijden op de Woerd. Het tweede team startte om 13:00 uur tegen het derde team van Utrecht, aansluitend moest het eerste de eer hoog houden tegen het eerste van Maastricht.

Het tweede team van de Pink Panthers is een combinatie van aanstormende jonge spelers met een aantal veteranen die met ervaring verbloemen dat de conditie iets minder is geworden. Het 2e team speelde afgelopen zondag een goede pot, Utrecht werd vanaf het eerste moment onder druk gezet met goed uitgespeelde aanvallen en gemikte kicks. De voorwaartsen veroverden keer op keer de bal waardoor de snelle mannen (de iets jongere mannen) in stelling konden worden gebracht. Meter voor meter werd er gestreden, Utrecht kwam er niet aan te pas, de overwinning met 17 – 0 was dan ook terecht.

Het eerste team van de Panthers heeft de punten hard nodig, door een aantal ongelukkige wedstrijden leek het verval op de ranglijst gelijk aan die van de Nederlandse economie. Tegen Maastricht moest het tij gekeerd worden, verliezen zou aansluiting betekenen bij de onderste groep, bij winst kon men aanpikken bij de middenmoot. Dat Maastricht hier anders over dacht bleek direct na het eerste fluitsignaal. Men zette veel druk op de Panthers, het eerste kwartier speelde zich voornamelijk af op de helft van de Panthers.

De thuisploeg raakte echter niet in paniek, men tackelde goed en hard en middels goed geplaatste kicks kon men de rust bewaren. Na het eerste kwartier kantelde de wedstrijd en waren de Panthers de betere ploeg en was het wachten op de eerste try. Dat er voor de rust nog geen score op het scorebord stond was bijzonder, talrijke kansen stranden op 5 meter voor de try-line. Het leek erop alsof het veld in de eerste helft iets te lang was voor de Panthers, naar verluid zal het voor de volgende thuiswedstrijd worden aangepast.

De tweede helft was een kopie van het einde van de eerste helft, de Panthers maakten het spel, de zuiderlingen beperkten zich tot verdedigen. Na 10 minuten stond eindelijk de eerste score op het bord, door een goed uitgespeelde aanval werd er een man vrijgespeeld bij de Panthers, 7 – 0.

De score werkte als een bevrijding voor de Panthers, het hek was dan ook gelijk van de dam. De voorwaartsen kleunden er lekker op los, de schakelspelers brachten creativiteit in het spel en de snelle jongens werden keer op keer in stelling gebracht. De uitslag van 22 – 0 was terecht al moest er hard voor gewerkt worden. Winnen in deze fase is belangrijk voor de Panthers, bijna even belangrijk is het dat men in deze wedstrijd de tegenstander op 0 heeft weten te houden. Aanstaand weekend spelen het 1e en 2e team uit, heeft het gras op de Woerd even rust.

Heuvelrugnieuws van woensdag 19 november 2008 (kopie)

Faunalaan 83 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.30 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Officiële start bouw Ville Verte te Austerlitz

AUSTERLITZ  Donderdag 20 november aanstaande is de officiële start van de bouw Ville Verte te Austerlitz.
In de hoek Oude Postweg en Gramserweg en achter de oude postweg 91 worden 45 woningen en een praktijkruimte gebouwd.

Het gaat om de bouw van koopwoningen in zowel de goedkope, middeldure als de dure categorie. Wethouder Gudde: “Het is geweldig dat de bouw nu kan beginnen. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de beperkte groei die Austerlitz nodig heeft. In de afgelopen maanden is veel geduld gevraagd van alle partijen, vooral van de toekomstige bewoners van deze huizen. Dit project betekent een verbetering van het aanzien van dit deel van het dorp, maar het is vooral een plek om lekker te wonen. Daarvan profiteren woningzoekenden, waaronder veel starters, uit Austerlitz, en dat is een felicitatie waard!”

Donderdag zal in het dorpshuis ’t Trefpunt om 15.00 de officiële start van de bouw gegeven worden door wethouder Gudde. De opening wordt verzorgd door de projectontwikkelaar Goldewijk die tevens de woningen gaat bouwen.

Vernieuwing Kerckebosch kan door

ZEIST  Het college van B&W en de directie van woningcorporatie De Seyster Veste hebben hun goedkeuring gegeven aan de Realisatieovereenkomst Kerckebosch (ROK) en het bijbehorende Masterplan. Het Masterplan beschrijft de fysieke en sociale opgave voor de nieuwe wijk. De Realisatieovereenkomst geeft aan op welke manier de partijen de uitvoering willen aanpakken.  De Raad van de gemeente Zeist en de Raad van Commissarissen van De Seyster Veste beslissen in het eerste kwartaal 2009 over de ROK en het Masterplan.

Kerckebosch: spraakmakende nieuwe wijk in het bos
Het Masterplan laat zien dat het mogelijk is om 1250 nieuwe woningen en voorzieningen op een kwalitatief goede, aantrekkelijke wijze in het bos te realiseren. Met behoud van waardevol groen, met een betere verbinding tussen binnen- en buitenbos en een afwisselend woningaanbod voor alle inkomensklassen. Kerckebosch is milieuvriendelijk, veilig en zorgeloos wonen in een duurzame, nieuwe wijk met een groene uitstraling.

Groene koploperspositie Kerckebosch
Milieuvriendelijk bouwen voor een groene wijk in het bos. De gemeente Zeist en De Seyster Veste willen bijdragen aan duurzaamheid en de energievraag in de nieuwe wijk beperken. Vooruitlopend op de wettelijke verplichtingen, passen zij daarom voor Kerckebosch een striktere energienorm toe. Voor de bewoners van Kerckebosch betekent dit een aanzienlijke besparing in de energiekosten. Dit heeft een positief effect op de totale woonlasten. Kerckebosch wil met deze groene ambities straks behoren bij de ‘groene koplopers’  binnen de provincie Utrecht. Dit vraagt wel om aanzienlijke meerinvesteringen, die voor een deel terugverdiend moeten worden. Mogelijkheden hiervoor zijn onder andere het verkrijgen van subsidies bij overheden.

Nieuwbouw- en sloopplanning veranderd
In april van dit jaar is het Masterplan Kerckebosch gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst. De verwachting was toen dat het Masterplan voor de zomer afgerond zou worden. Dat is niet gelukt, omdat er meer tijd nodig was om het gewenste kwaliteitsniveau te bepalen en de financiële dekking daarvan zeker te stellen. De nieuwbouw- en sloopplanning is veranderd mede omdat de procedure voor het nieuwe bestemmingsplan Hoge Dennen/Kerckebosch meer tijd in beslag neemt dan was voorzien. De nieuwbouw start naar verwachting in de tweede helft van 2011. Inschatting is dat de eerste woningen medio 2012 gereed zijn. Dan volgt de verhuizing en pas daarna de sloop van de bestaande woningen.

Sociaal Economisch Programma
Het Sociaal- en Economisch Programma (SEP) is onderdeel van het Masterplan. Vanuit het programma vindt ondermeer de ontwikkeling van welzijns- en economische activiteiten plaats die nodig zijn voor  een levensloopgeschikte en duurzame nieuwe wijk. De uitvoering van het SEP (in samenwerking met Zorgeloos Wonen) is al gestart met het aanstellen van de wijkcoach, het wijkinloophuis aan de Prinses Irenelaan maar ook de oprichting van het platform ‘Bevordering Techniek in de regio Zeist’. Dit platform ontwikkelt en organiseert activiteiten om o.a. nieuwe leerlingen te werven voor de VMBO-school in de wijk.

Inloopbijeenkomst Kerckebosch 24 november 2008
De gemeente en De Seyster Veste kunnen zich voorstellen dat er nog vragen zijn bij bewoners, omwonenden en andere belangstellenden. Daarom organiseren zij op 24 november tussen 19.00 en 21.30 uur een inloopbijeenkomst. Locatie is het Apostolisch Genootschap, Graaf Lodewijklaan 15. Er is dan ook gelegenheid de basis van het plan en de voorbeelduitwerking te bekijken. Het al eerder gepresenteerde Masterplan (april 2008) is op hoofdlijnen niet veranderd. Wel is een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd, mede naar aanleiding van reacties van bewoners, omwonenden en andere partijen.

Winkelcentrum Kerckebosch
Afgelopen zomer stemde het college van B&W van Zeist in met het voorstel om ook het winkelcentrum Kerckebosch te vernieuwen. Het moet onderdeel van het kloppende hart van Zeist-Oost worden. De gemeente en De Seyster Veste gaan een werkgroep samenstellen om de plannen voor een nieuw hart voor Kerckebosch voor te bereiden. De eigenaar van het winkelcentrum is benaderd om deel te nemen aan de planvorming voor de herontwikkeling. Uiteraard worden ook winkeliers, bewoners rondom en boven het winkelcentrum en andere belanghebbenden tijdig bij de plannen betrokken.

Bestemmingsplan Hoge Dennen/Kerckebosch
Kerckebosch valt onder het bestemmingsplan Hoge Dennen/Kerckebosch. Voor dit gebied is een nieuw bestemmingsplan in voorbereiding. Het Masterplan Kerckebosch geeft de richtlijnen aan voor dit bestemmingsplan, voor zover het Kerckebosch betreft. Samen met het besluit over het Masterplan Kerckebosch heeft het college van B&W ook ingestemd met de Nota van Uitgangspunten van het bestemmingsplan Hoge Dennen/Kerckebosch. Het is de planning om de Nota van Uitgangspunten gelijktijdig met het Masterplan in het eerste kwartaal van 2009 in de gemeenteraad vast te stellen. Daarna start de inspraakperiode voor het conceptbestemmingsplan.

Kerckebosch wordt de komende jaren vernieuwd. De gemeente Zeist en woningcorporatie De Seyster Veste werken samen aan het levensloopgeschikt maken van deze wijk. Nieuwe of verbeterde voorzieningen komen in een bosrijke wijk waarin 1250 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen en types worden ontwikkeld. Om dit doel te realiseren worden 708 huurwoningen gesloopt. Het nieuwe Kerckebosch biedt straks mogelijkheden voor de terugkeer van de huidige bewoners, maar schept ook ruimte voor nieuwe bewoners. Kerckebosch, wonen in het bos voor iedereen!

De buurt lost het zelf wel op

ZEIST  Last van hondenpoep in de buurt, woekerend groen of te hard rijdende auto’s? Als bewoners zelf een manier bedenken om zo’n probleem aan te pakken en het ook daadwerkelijk zo wordt geregeld.
De kans is bovendien veel groter dat de opzet slaagt dan wanneer de gemeente van bovenaf maatregelen oplegt en bijvoorbeeld politie streng laat handhaven.

Lees verder op de website van het AD/UN

Gluren bij de Buren ook in de Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  Gluren bij de Buren is een bijzonder evenement waarbij aan amateurkunstenaars een podium wordt geboden op een ongewone plek. De ontmoeting tussen mensen in hun eigen buurt of die van anderen staat die middag centraal. Volgend voorjaar op zaterdag 7 maart tussen 13.00 en 17.00 uur is er Gluren bij de Buren in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Er zijn dan korte optredens te zien van allerlei amateurkunstenaars in grote en kleine huiskamers. In het voorjaar komt er een folder met het programma.

ZIMIHC, huis voor amateurkunst, organiseert al vijf jaar Gluren bij de Buren in de stad Utrecht. Vanwege het succes van Gluren bij de Buren in Utrecht-stad gaan er op aanvraag van verschillende gemeentes in de provincie satellietprojecten van start, nu ook in opdracht van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Meedoen?
Vanaf eind augustus is het al mogelijk om in te schrijven voor Gluren bij de Buren Utrechtse Heuvelrug. Er komen muzikanten, theatermakers, dansers en dichters. Ook zijn er vertellers, een enkele multimedia installatie en acts die niet in één discipline te vangen zijn. Om dit alles mogelijk te maken kunnen inwoners zich aanmelden met een huiskamer, act of als vrijwilliger! Aanmelden kan tot eind januari 2009 via www.gbdb.nl.

Doorn krijgt weer een mooi dorpsplein

DOORN  Over enkele weken wordt gestart met de herinrichting van de ruimte tussen het Cultuurhuis, de Maartenskerk en de Schoollaan. Het ontwerp is in nauw overleg met het kerkbestuur tot stand gekomen en heeft de goedkeuring van de provincie.

Ook de direct omwonenden zijn er enthousiast over. Het nieuwe plein krijgt een uitstraling die aansluit bij de cultuurhistorische waarden van het gebied, door het gebruik van materialen en de inrichting. De bakstenen muurtjes en de grote betonnen platen worden verwijderd en er komt een mooie bestrating van natuursteen voor in de plaats.

De visuele afscheiding van het plein met de Dorpsstraat wordt gevormd door een stenen bank van maar liefst vijftig meter lengte, waarachter beplanting komt. Voor de bank worden een grote tafel en stenen zitelementen geplaatst. Verder komt er een glooiend grasveld op het plein en een waterelement. Een onlosmakelijk deel van het ontwerp is de wijziging van de bomenstructuur op het plein. De bomen die nu vlak bij de kerk staan worden deels verwijderd. Aan de buitenkant van het plein worden in de plaats daarvoor volwassen Linden geplant.

De Provincie levert een belangrijke subsidie voor de herinrichting van het plein, als onderdeel van het project Stichtse Lustwarande. Het plein is begin volgend jaar gereed.

,,Opgave combineren natuur en recreatie”

RHENEN De plannen voor de ontwikkeling van de uiterwaarden bij Rhenen-Stad worden weer opgepakt. Daarvoor staan in de komende maanden drie bijeenkomsten gepland. ,,Ik nodig iedereen van harte uit om daaraan mee te doen,” zegt wethouder Ad van Hees.

,,De uiterwaarden in Rhenen zijn een belangrijk gebied voor het toeristisch recreatief gebruik. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de Rijnweek, een ommetje wandelen of fietsen. De uiterwaarden zijn ook belangrijk voor de natuur. Het edel hert moet vanuit de Veluwe naar de Utrechtse Heuvelrug kunnen lopen via de uiterwaarden bij Rhenen,” weet de Rhenense wethouder Ad van Hees.

De natuurwaarden van de uiterwaarden bij de stad zijn in allerlei plannen van de rijksoverheid vastgelegd. ,,Dat is een gegeven. Het spannende is om met z’n allen na te denken hoe je natuur, recreatie en toerisme op een verantwoorde manier bij elkaar kunt brengen. Dat kun je niet alleen door ambtenaren en experts laten doen. Daarom is het van belang voor de bevolking om mee te praten. Hun inbreng is van net zoveel waarde als die van anderen.”

De aanleiding voor het Rhenense gemeentebestuur om de uiterwaarden weer zo hoog op de agenda te zetten, is de ontwikkeling bij de voormalige zandsteenfabriek Vogelgezang al waar woningen worden gerealiseerd. ,,De woningbouw daar raakt de verbindingszone van het edel hert. Verder ontwikkelt Het Utrechts Landschap de inrichtingsplannen voor haar deel van het natuurgebied Palmerswaard.”

,,Kom niet één avond, kom op alle drie de avonden,” adviseert Van Hees. ,,Tijdens de eerste avond wordt besproken wat er eigenlijk allemaal gegeven de nationale en Europese regelgeving kan in de uiterwaarden. Ook komt aan de orde wat we daar allemaal willen. Wat zijn onze ambities en welke wensen leven er onder de bevolking. En wat voor voorkeuren er leven.”

,,Op de tweede avond,’ vervolgt Van Hees, ,,gaan we in groepen een aantal inrichtingsschetsen maken. Met kaarten en viltstiften krijgt men de opdracht om iets te tekenen. Gewoon concreet zeggen hier komt bijvoorbeeld een ijsbaan of daar komt een passantenhaven. Een ontwerper bespreekt dan wat hij uit die schetsen haalt. Op de derde avond laat de ontwerper zijn schets zien. En is het de vraag, is dit nu waarover we het met z’n allen eens kunnen worden. Of moet hier of daar nog wat aangepast worden. ”

Naast dat er over de plek en de grootte van een passantenhaven nagedacht moet worden, is ook parkeren iets wat de aandacht verdiend. ,,Er moeten parkeerplaatsen voor de binnenstad gerealiseerd worden. Er moet nagedacht worden over sport- en spelvoorzieningen. En hoe richten we de uiterwaarden in als evenemententerrein om de Rijnweek voor lange termijn te kunnen behouden. Ook een vraag is wat voor wandelvoorzieningen er moeten komen. En wat voor soort fietspaden.”

Evenzo een vraag is volgens Ad van Hees wat voor beplanting er moet komen in de uiterwaarden. ,,Hoe moeten we dat aankleden. En wat ook belangrijk is hoe we uiteindelijk natuur en recreatie met elkaar willen combineren. Dat is echt de grootste opgave. Het plangebied loopt van Vogelenzang tot aan Remmerden,” stelt Van Hees.

De wethouder verwacht een grote opkomst tijdens de drie avonden. ,,Het plan voor de uiterwaarden bij de stad maken we met z’n allen. Het wordt door de inwoners en de gemeente gemaakt. Nadat het plan is maakt, moet het nog wel worden vastgelegd door de gemeenteraad.”

Brandweerlieden in het zonnetje gezet

MAARN/MAARSBERGEN  Een groot aantal brandweerlieden werd afgelopen vrijdag tijdens een feestelijke bijeenkomst in het zonnetje gezet wegens het behalen van een diploma, een jubileum, een bevordering of ook een afscheid. Burgemeester Naafs reikte de bijbehorende certificaten, oorkonden, medailles en speldjes uit.

Lees verder op de websiote van De Kaap

Tunnelbak onder de weg bij Leersumse Veld

LEERSUM/MAARSBERGEN  De plaatsing van de tunnelbak voor de fietsers en paardentunnel onder de N226 ten hoogte van het Leersumse Veld is in volle gang. De weg is tot vrijdagochtend afgesloten in verband met de werkzaamheden.

Lees verder op de websiote van De Kaap

Van 30 naar 50 km per uur

HEUVELRUG  Wijkontsluitingswegen worden ze genoemd. Wegen waar nu nog vaak een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur van kracht is, worden als het aan het college van B & W ligt verhoogd tot een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur.

Lees verder op de websiote van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 20 november 2008 (kopie)

Schippersdreef 73-107 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.30 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Lastige man aangehouden

ZEIST  Vannacht om twee uur uur kreeg de politie de melding dat een 37-jarige man onder invloed aan het schreeuwen was bij een gelegenheid aan de Steynlaan. Hij gooide ook stenen naar de gelegenheid. Het bleek dat hij binnen vervelend was geweest en toen eruit was gezet. Hij werd direct aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Leenfietsen bij bushalte Jordanlaan

ZEIST  Bij de bushalte op de Utrechtseweg bij het Herman Jordan Lyceum in Zeist moet in het voorjaar een kluis met leenfietsen komen. Het systeem is vergelijkbaar met de OV-leenfietsen zoals die nu al op diverse treinstations staan.

Lees verder op de site van hert AD/UN

Heuvelrugnieuws van vrijdag 21 november 2008 (kopie)

Akkerweg 21 Driebergen: boomkwekerij Van Leersum
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Vraagtekens bij SP-actie huisartsenpost

WIJK BIJ DUURSTEDE  De tien huisartsen van Wijk bij Duurstede zijn verbaasd dat de Wijkse politiek streeft naar een huisartsenpost in Doorn.

Lees verder op de website van het AD/UN

Opening Centrale Adembeschermingswerkplaats in Doorn

DOORN  Zaterdag 22 november om 15.00 uur opent burgemeester Frits Naafs de Centrale Adembeschermingswerkplaats (CAW) bij de brandweerkazerne in Doorn.

Een jaar geleden is het project Uniformering Ademlucht van start gegaan. Dit project houdt in dat de in de vijf brandweerkazernes van de gemeente Utrechtse Heuvelrug gevestigde ademluchtwerkplaatsen bij elkaar worden gevoegd, inclusief en ondersteund door een compleet logistiek systeem.

De CAW is gehuisvest aan de achterzijde van de brandweerkazerne Doorn. Hiertoe is in samenwerking met de gemeente een aanbouw geplaatst. Tien enthousiaste medewerkers van de brandweer zijn opgeleid en geïnstrueerd zodat met behulp van een eigen, afgesloten, website de vijf kazernes volgens een logistiek systeem bevoorraad kunnen worden.
 
Na een periode van proefdraaien verricht burgemeester Frits Naafs zaterdag 22 november om 15.00 uur een interactieve opening. De kinderen en kleinkinderen van de vrijwilligers en bureaumedewerkers laten samen met de burgemeester ballonnen op. Hieraan is een wedstrijd verbonden.
 
In de nieuwe werkplaats worden de ademluchtcilinders gevuld met samengeperste lucht en de gelaatstukken (maskers) gereinigd en getest. Vrijwilligers en beroepsmedewerkers melden gebruikte voorraad aan, vervoeren van en naar de brandweerposten en voeren de werkzaamheden uit in de werkplaats. Er is speciaal hiervoor een logistiek systeem ontworpen. De bewegingen naar en van de andere brandweerposten van de zelf ontworpen vervoerskratten worden gevolgd via een, afgesloten, website. Zodoende kan iedereen op afstand ‘zijn’ werk aflezen, uitvoeren (melden, vervoeren of gebruiksgereed maken) en weer registreren. Vooral voor vrijwilligers is dat gemakkelijk. Ze hoeven niet meer naar de kazerne, maar kunnen vanaf thuis of vanaf het werk volgen of er werk is en waar.

De vervoerskratten en inventaris zijn zodanig ontworpen dat er zo min mogelijk hoeft worden getild of overgepakt. De zware cilinderkratten worden op trolly’s verreden. Voor vervoer worden de kratten door middel van hefplateaus in de auto’s geplaatst. Cilinders en gelaatstukken zijn voorzien van een transponder. Identificatie wordt door middel van een transponderreader gedaan. Met het computersysteem worden de testresultaten geregistreerd. De artikelen worden voorzien van een kleurencode en vul- of testdatum. Zo kan op locatie aan de hand van de kleurcode of datum worden bekeken welke materialen het eerst gebruikt moeten worden.
De termijn en locatiebewaking wordt vanuit de werkplaats en via de website gevolgd.

Baldadigheid

DRIEBERGEN  De politie heeft donderdag in de Hoofdstraat een 17-jarige jongen uit Driebergen aangehouden voor baldadigheid en het feit dat hij zich niet kon identificeren.

Omstreeks 20.45 uur zagen agenten dat de jongen rubberen balletjes tegen een winkelruit gooide. Hij werd aangesproken en kon zich niet identificeren. De jongen werd aangehouden en kon na een kort onderzoek naar zijn identiteit het politiebureau, samen mijn zijn inmiddels gewaarschuwde vader, weer verlaten. Hij kreeg een bekeuring.

Winkeliers vertrekken niet uit centrum

MAARN  Hardnekkig zijn de verhalen rond de winkeliers in Maarn. Velen zouden van plan zijn hun handel aan de wilgen te hangen en daarna de winkeldeuren definitief te sluiten. Niets is echter minder waar leert een rondje langs de Maarnse middenstand.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Je bent trots op je collega’s’

MAARN  Voor brandwacht Rob van de Heuvel breekt na 25 jaar vrijwilligerswerk een andere tijd aan. Afgelopen vrijdag nam hij afscheid van de brandweer. Hij werd toegesproken door Bert van Kooten die Rob een sfeermaker en een uitstekende penningmeester noemde.

Lees verder op de website van De Kaap

SDSP/Doorn maakt kans op 75.000 euro

DOORN  De Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP), maakt 20 november kans op een prijs van €75.000 van omroep Llink. Leden van Llink kunnen hun stem uitbrengen op goede doelen organisaties waarvan enkele aan bod komen in het programma Aanpakken en wegwezen.

Lees verder op de website van De Kaap

Afscheid van doktersassistente

AMERONGEN  Na 23 jaar neemt Gré Tas op 28 november afscheid van de huisartsenpraktijk van Gabriël Schiebroek. Zij heeft dan elf en een half jaar bij Dokter Walenkamp en op de kop af elf en een half jaar bij Schiebroek gewerkt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 22 november 2008 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: winterse bui er boven
foto: © Renk Knol
tijd: 13.15 uur  temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Huldiging jubilarissen brandweer Driebergen-Rijsenburg

DRIEBERGEN  Vanavond 22 november is er een bijeenkomst van het brandweerkorps Driebergen-Rijsenburg in de brandweerkazerne aan de Bosstraat 1 in Driebergen.
Burgemeester Frits Naafs reikt dan certificaten en diploma’s aan de vrijwilligers uit., waarbij speciale aandacht uit gaat naar Piet van Jaarsveld. Hij neemt na 34 jaar afscheid van het vrijwillige brandweerkorps.

De volgende jubilarissen worden onderscheiden:
T. van Yperen, 12,5 jaar
M. van Geresteyn, 12,5 jaar
J. Lassche, 20 jaar

Afscheid wordt er genomen van:
Eduard. Spoelman, 4 jaar
Tommy Hoekstra, 7 jaar
Piet van Jaarsveld, 34 jaar

Uitverkochte Cantina bij concert

DOORN  In de Cantina in het Cultuurhuis vond afgelopen zondagmiddag voor de eerste keer een optreden plaats. De organisatie had niet verwacht dat er zoveel belangstelling zou zijn dat de ruimte met circa zestig plaatsen in de voorverkoop al volledig uitverkocht was.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 23 november 2008 (kopie)

Kerkplein 5 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Slagwerkconcert vanaf 5 jaar

AUSTERLITZ  In Reis rond de wereld in 80 slagen wordt het allerjongste publiek per vliegtuig meegenomen op wereldreis. Theatergroep SlagZin is reisleider en neemt de kinderen mee langs verre oorden als Mexico, Afrika en Japan.

In een interactieve en educatieve voorstelling wordt het publiek uitgenodigd om mee te klappen, zingen en onderzoeken. Spelenderwijs maken de kinderen kennis met traditionele slagwerkinstrumenten. Zondag 30 november in het Beauforthuis (Austerlitz). Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

zondag 30 november, 15.00 uur
€11 | CJP, CKV, studenten, Zeistpas €8,50 | kinderen t/m 12 jr € 6

‘Maak alles tot 30 km-zone’

DRIEBERGEN  De wegenindeling die de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de startnotitie ‘Een bewuste mobiliteitskeuze’ heeft toegepast, wordt door de bevolking -als het om de ‘wijkontsluitingswegen’ gaat- massaal afgewezen. Dat bleek dinsdag tijdens een discussieavond in Nieuw Salem.
Stichtse Courant van 20 november

Scootercontrole

ZEIST Op vrijdag werd op de Leijenseweg en de Utrechtseweg een scootercontrole gehouden. In totaal werden 35 bromfietsen gecontroleerd. Hiervan waren er 16 in orde. In totaal werden 29 bekeuringen uitgeschreven voor o.a rijden zonder helm, rijden met te hoge snelheid en onjuiste inrichting.

Weinig vuurwerk, wel volle zaal

DOORN  Vorige week donderdag vond er een openbaar debat plaats in het Cultuurhuis met als onderwerp: Mag er in de toekomst gebouwd worden in het bos? De debatcommissie Cultuurhuis Doorn waarin Janine van Dijk, Henk Branderhorst en Simon Klingen zitting hebben, had een aantal prominenten uitgenodigd om over dit onderwerp een debat aan te gaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 24 november 2008 (kopie)

Engweg 78 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:25 uur    temperatuur: 1 °C

meer foto’s van deze straat

Pink Panthers winnen belangrijke uitwedstrijd

DRIEBERGEN  Afgelopen zondag moest het eerste van Rugbyclub de Pink Panthers de belangrijke uitwedstrijd in en tegen Delft spelen. Afgelopen week had men bewezen niet bij de onderste regionen te horen, deze week moest dat wederom waargemaakt worden.

De Panthers gingen op volle sterkte naar Delft waar ze naast tegenstand van 15 Delftenaren nog wat problemen voorzagen met het weer. Wind en sneeuw bemoeilijken het open en aanvallende spel van de Panthers, met een aangepaste opdracht werden de mannen het veld ingestuurd. Kort pasen, het spel simpel houden en de tegenstander met geplaatste kicks onder druk zetten was het aanvalsplan, een plan dat van begin tot eind zijn vruchten afwierp.

Delft had het moeilijk, aanval op aanval moest men alle zeilen bijzetten om de Panthers van het scoren af te houden. Nog voor rust hadden de Panthers regelmatig een bres geslagen in de Delftse defensie, met een comfortabele voorsprong kon men uitrusten. Na de rust veranderde er niet veel, het wedstrijdbeeld was gelijk aan dat voor rust met slechts één verschil: de punten moesten aan de andere kant van het veld gescoord worden.

De Panthers bleven scoren, Delft bleef proberen. Om Delft een klein beetje te helpen maakte Bas een schijnbeweging waar niemand intrapte behalve de scheidsrechter, waarmee de eindstand op 7 – 34 kwam. Verkleumt doch voldaan en met de wetenschap waar het Delfts blauw vandaan komt verlieten de Panthers het veld, op naar de bar het andere Delfts blauw proberen.

Met deze overwinning was de derde opeenvolgende winst in de knip, het lijkt erop dat het team op de goede weg is. “Man of the match” was Natan Eikelenboom, na ruim anderhalf jaar van afwezigheid liet hij de volle 80 minuten zien dat rugby hem op het lijf is geschreven. Aanstaande zaterdag speelt het eerste team om 14:30 uur thuis tegen ter Werve, aansluitend zal het vernieuwde clubhuis worden geopend. Voor verdere informatie kunt u de site van de Panthers raadplegen.

Besluitvorming over woningbouwlocatie Planetenbaan (Dominoplan) Maarn

MAARN  Al jaren is er sprake van een woningbouwlocatie in Maarn op of de Planetenbaan, of de Buurtsteeg. Aan beide locaties kleven voor- en nadelen. In juli jl. heeft het college een visiestuk vastgesteld met de strekking dat de locatie Planetenbaan de meest reële bouwlocatie in Maarn is.

Op 30 september is die visie tijdens een discussiebijeenkomst gepresenteerd aan een grote groep belangstellenden. Er bleek weinig draagvlak voor bebouwing van de Planetenbaan en ook niet voor bebouwing van de Buurtsteeg.
Ook na de discussiebijeenkomst kwamen nog veel reacties van die strekking binnen.
Gezien het gebrek aan draagvlak, zowel bij omwonenden als bij raadsleden, heeft het college op 18 november besloten de raad voor te stellen om noch de Buurtsteeg, noch de Planetenbaan aan te wijzen als woningbouwlocatie.

Wél stelt het college voor om aan de Planetenbaan mogelijkheid open te laten voor:

·    De bouw van de nieuwe brandweerkazerne.  De toenmalige gemeente Maarn en de provincie hebben deze locatie daarvoor immers al jaren geleden aangewezen en dit ligt ook vast in het provinciale Streekplan.
·    Een bescheiden bouwontwikkeling die de functie van de golfbaan of die van de boerderij versterkt en waarmee de landschappelijke waarden geen geweld wordt aangedaan.
·    De rood-voor-rood-regeling: in het buitengebied wordt dan minimaal 800 m2 aan gebouwen ingeleverd, wat aan de rand van de gemeente  met in beginsel één woning mag worden gecompenseerd. Per saldo verbetert de ruimtelijke kwaliteit hierdoor.

Ook is er nog altijd het voornemen het kinderdagverblijf de Trommelaar tijdelijk naar de Planetenbaan te verplaatsen ter hoogte van de hockeyvelden.

Voor elk van de genoemde ontwikkelingen geldt echter dat er sprake is van een nieuw proces, als de plannen concreet worden. College en raad nemen daarover dan een afzonderlijk besluit, waarbij betrokkenen de mogelijkheid krijgen van discussie, inspraak, beroep en bezwaar.  

Het collegebesluit wordt in januari voorgelegd aan de gemeenteraad. Als die met het voorstel van het college instemt, wordt het dossier Dominoplan gesloten.

Bouwplan Tamarinde in Leersum

LEERSUM Er zijn plannen voor woningbouw op locatie Tamarinde aan de Scherpenzeelseweg in Leersum. Omwonenden zijn geïnformeerd over deze bouwplannen tijdens een inloopbijeenkomst op 8 juli. Naar aanleiding van deze bijeenkomst zijn diverse reacties binnengekomen.

De reacties op de bouwplannen gaan vooral over het aantal woningen en de hoogte van de woningen. Met de ontwikkelaar is de mogelijkheid besproken de plannen op deze punten aan te passen. Dit proces, het rekenen en tekenen, heeft nogal wat voeten in de aarde. De ontwikkelaar heeft aangegeven daar nog wel enige tijd voor nodig te hebben.

Als het bouwplan is aangepast, neemt het college nog niet direct een besluit. Eerst worden de plannen teruggekoppeld naar omwonenden, via hun contactpersonen. Na deze terugkoppeling neemt het college een besluit over het al dan niet doorgaan met dit project.

Pas na een collegebesluit om mee te werken begint de échte, formele, procedure, met mogelijkheden tot zienswijzen, bezwaar en beroep. Alle betrokkenen worden, zo snel mogelijk nadat het college een besluit genomen heeft, daarover geïnformeerd. Ook wordt er dan ingegaan op de voorgestelde aanpassingen, oplossingen en de verdere procedure.

Korfbal SVMM

MAARN  De zaal competitie is gestart en SVMM 1 heeft inmiddels twee wedstrijden gespeeld. In de competitie van dit jaar heeft SVMM veel onbekende tegenstanders. Dat maakt het moeilijker om vooraf in te schatten wat het nivo zal zijn. Maar na die twee wedstrijden begint er al een aardig beeld te onstaan.

Lees verder opp de website van De Kaap

Lokk-kantmarkt

MAARN  Op het gebied van kant en dé ontmoetingsplaats voor kantliefhebbers is de Lokk-kantmarkt een aanrader. In Maarn wordt dit jaar voor de 14e keer een grote en Inspirerende kantmarkt gehouden, georganiseerd door de landelijke Organisatie kant kunst. (LOKK).

Lees verder opp de website van De Kaap

Hervatting bouw villa

DOORN  De werkzaamheden aan de monumentale kantoorvilla aan de Driebergsestraatweg 63 in Doorn kunnen worden hervat. Dat was de uitkomst van een rechtszaak die eigenaar Doornveld Vastgoed tegen de gemeente Utrechtse Heuvelrug aanspande bij de bestuursrechter in Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Pink Panthers openen nieuw clubhuis

DRIEBERGEN  Zaterdag 29 november is het eindelijk zover, na een bouwtijd van bijna twee jaar geeft het bouwteam het clubhuis vrij. Begin 2007 is een bouwploeg van de Pink Panthers gestart met het aanbouwen van ruim 250 m2 clubhuis.

Nieuwbouw was nodig omdat de Panthers geen eigen kleedruimten hadden. Voor het omkleden deelde men de kleedkamers met voetbalclub Dalto. Meestal ging dat goed, doch met een groeiende jeugdafdeling werd het inroosteren van de kleedkamers steeds moeilijker.

100% in eigen beheer (zelf de nek uitsteken, zelf investeren, zelf bouwen), doch met support van velen is het nieuwe clubhuis tot stand gekomen. In februari 2007 is de fundering gelegd voor de aanbouw. In ruim anderhalf jaar tijd werd 250 m2 trainingsveld opgeofferd aan vier kleedruimten, een nieuwe entree met toilettengroep, een eigen fitnessruimte en een heren/bestuurskamer die niet zou misstaan in het clubhuis van een Engelse rugbyclub.

De opening van het nieuwe clubhuis stond gepland voor afgelopen zomer, echter het oude deel van het clubhuis, met daarin de barruimte en de zaal, paste niet meer bij het nieuwe deel. Afgesproken werd een paar maanden extra de handen uit de mouwen te steken en er nog een schepje bovenop te doen.

Werd er aan de aanbouw iedere zaterdag en iedere dinsdagavond gewerkt, om het bestaande deel op tijd af te krijgen werden ook de andere avonden van de week opgeofferd. Het resultaat mag er zeker zijn, een prachtig clubhuis, alles onder één dak, alles in eigen beheer. Aanstaande zaterdag zal na een wedstrijd van het eerste team (aanvang 14:30 uur) het nieuwe clubhuis om 16:30 uur officieel geopend worden. De Panthers nodigen alle belangstellenden uit om met hen het glas te heffen en te toasten op hard werken, doorzetten, incasseren en samenwerken ofwel alle ingrediënten van Rugby.


Twaalf duizend woningen in het gebied Zuid-Oost Utrecht erbij?

Door Peter van der Zee, raadslid VVD Utrechtse Heuvelrug
DOORN  Onlangs stond in De Nieuwsbode, dat het Platform Zuid-Oost Utrecht 12.000 woningen wil bouwen in het gebied van de Heuvelrug, Kromme Rijn en Geldersche Vallei. Wie is het Platform Zuid-Oost Utrecht? En bepaalt dit Platform waar hoeveel woningen worden gebouwd? De berichtgeving leidde tot politieke commotie in de gemeenteraad. Donderdagavond nam de raad unaniem een VVD motie aan, die klip en klaar uitspreekt dat de gemeenteraad beslist en niemand anders.

Het platform Zuid-Oost Utrecht is een informeel regionaal samenwerkingsverband van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug,, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Zeist, Veenendaal en Renswoude. Deze gemeenten hebben besloten om gezamenlijk een Gebiedsvisie op te stellen voor het totale gebied van verantwoordelijkheid. Maar het platform heeft geen formele status. Het is een platform van bestuurders om gebiedsaangelegenheden op elkaar af te stemmen. Niet meer en niet minder. Hoe kan dan het verhaal over die 12.000 woningen ontstaan?

Informatie
Op 15 september werden de raadsleden van de betrokken gemeentes door het Platform uitgenodigd voor een informatieve avond. Hoe ver was het Platform gevorderd met de gebiedsvisie? Dat werd verteld en vervolgens werden ons een aantal stellingen voorgelegd.

We werden in groepjes opgedeeld en in het groepje ‘Wonen’ werd de stelling voorgelegd, of we ons wilden conformeren aan het uitgangspunt, dat er nog 12.000 woningen moesten worden bijgebouwd. Twaalfduizend, dat is nogal wat!

In ons groepje waren van Utrechts Heuvelrug alleen de VVD-fractie en de SP-fractie vertegenwoordigd. Wij startten de discussie op met de collegae van andere gemeenten. Onze gemeenschappelijke conclusie was, dat een dergelijk woningbouwprogramma geen kwestie van het platform Zuid-Oost Utrecht is. Het is aan elke gemeente zelf om het eigen woningbouwprogramma te bepalen.

Rapportage
In oktober ontving de gemeenteraad de rapportage van die avond in het ‘Journaal Zuid-Oost Utrecht’. Daarin stond, dat die 12000 woningen nog steeds uitgangspunt is. Niet vermeld was dat de aanwezige raadsleden dit geen zaak voor het Platform vonden. Wel weer dat de uitkomsten van die avond meegenomen zouden worden in de Gebiedsvisie. Ook lazen we dat de visie door de raden moet worden vastgesteld en aangenomen. Zodra dit het geval was, konden de raden geen invloed meer uitoefenen op de uitvoeringsprogramma’s. Dat schoot ons allemaal in het verkeerde keelgat.

Het Platform, dat door geen enkele democratisch gekozen volkvertegenwoordiging wordt gecontroleerd, gaat macht naar zich toetrekken en doet een poging eigen beleid door te drukken. Er moest worden ingegrepen.

Motie
De VVD heeft het initiatief genomen om het Platform Zuid-Oost Utrecht terecht te wijzen. Gemeentelijk beleid wordt alleen en uitsluitend bepaald door de raad van Utrechtse Heuvelrug. Elke idee, project, plan of visie van het Platform Zuid-Oost Utrecht vereist vooraf toestemming van de gemeenteraad. De VVD motie daarover is mede ondertekend door de  CDA- en SP-fracties en werd afgelopen donderdagavond unaniem aangenomen. De motie zal ook worden gezonden naar de andere betrokken gemeenteraden en de Provinciale Staten. Met dit sterke signaal verwacht de VVD fractie dat het Platform Zuid-Oost Utrecht zich vanaf nu beperkt tot haar missie: uitvoeren waartoe gemeenteraden hebben besloten.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 25 november 2008 (kopie)


Faunalaan 87 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:25 uur    temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Levensloopbestendig Zeist-Oost een stap dichterbij

ZEIST  Provincie Utrecht en gemeente Zeist nemen ieder 50% van de financiering op zich om van Zeist-Oost een levensloopbestendige wijk te maken. Medio 2009 starten de werkzaamheden die zullen duren tot in 2015. Hiervoor gaan beide partijen een prestatiecontract ondertekenen.

De uitgangspunten voor de levensloopbestendige wijk zijn van tevoren vastgelegd in een visie-traject waarbij De Seysterveste, Zeisterwoude, Meander Omnium, Abrona, Vitras en Warande zijn betrokken.
Uit deze visie zijn concrete initiatieven gekomen die de gemeente Zeist samen met de provincie gaat financieren. De stimuleringsbijdrage van de provincie, ruim €  1.700.000 en de gemaakte plannen zijn een begin om van Zeist-Oost een levensloopbestendige wijk te maken. Maar dat wil niet zeggen dat er verder niet meer geïnvesteerd gaat worden.
De uitvoering van de plannen ligt bij de gemeente en de betrokken partijen.
 
Om de wijk levensloopbestendig te maken, geschikt voor bewoners van alle leeftijden of leefstijlen en met of zonder beperking, worden allerlei voorzieningen gerealiseerd. Bijvoorbeeld een gezondheidscentrum, een wijkservicepunt en een activiteitencentrum. Om te kunnen garanderen dat bewoners zo lang mogelijk zelfstandig maar vooral ook plezierig in de wijk kunnen blijven wonen, wordt een wijkcoach aangesteld. Deze zal ervoor zorgen dat het aanbod op het gebied van wonen, welzijn en zorg beter afgestemd is op de vraag. De coach is de contactpersoon voor de bewoners en de organisaties die de diensten leveren. Ook het woningaanbod zal beter aansluiten op de woonwensen van bijvoorbeeld mensen met een beperking of ouderen.

De bijdrage die de provincie levert komt voort uit het programma Wel Thuis! Met dit programma levert de provincie een bijdrage aan de maatschappelijke ambitie om mensen met een zorgbehoefte zelfstandig te laten wonen, in hun eigen woning en met behoud van de regie over hun leven.

Het project ‘Zorgeloos Wonen’ is opgenomen in de samenwerkingsagenda, waarin afspraken staan die de provincie met gemeenten heeft gemaakt.

Rijden op aardgas in Utrecht gesubsidieerd

UTRECHT  Automobilisten die een aardgasauto willen aanschaffen, kunnen een beroep doen op de provincie. De subsidie per auto bedraagt €1000 voor een wagen tot 7500 kilo en  €5000 voor zwaardere.

Particulieren kunnen een bijdrage krijgen voor één voertuig, ondernemers voor maximaal tien tot een totaal van € 25.000. Tegelijk met deze subsidie, steunt de provincie pomphouders die een aardgasvulpunt willen realiseren. De eerste wordt in december in Nieuwegein geopend.

Omdat deze vulpunten niet overal tegelijk af zijn, geldt voor de subsidie voor aardgasauto’s een regionale spreiding. Aardgas is een schone, goedkope brandstof. De uitstoot van stikstofdioxide (NOx) is bij een auto die op aardgas rijdt meer dan 90% lager dan bij brandstoffen als benzine en diesel. De uitstoot van fijnstof is bij aardgasauto’s zelfs nihil. Dit is goed voor de luchtkwaliteit en reden voor de provincie om de introductie van aardgas te steunen. Provinciale Staten besluiten op 19 januari over de subsidieregeling voor aardgasauto’s.

Bouwplan Bijenkorf in Leersum

LEERSUM  Er zijn plannen voor woningbouw op de locatie Bijenkorf bij het winkelcentrum in Leersum. Op 2 juli zijn de omwonenden geïnformeerd over deze bouwplannen tijdens een inloopbijeenkomst. Op de avond zelf, maar ook daarna, kon iedereen die dat wilde, op de plannen reageren.

De reacties die de gemeente heeft ontvangen, gaan maar deels over de nieuwbouw zelf en hebben dan vooral betrekking op de afstand tussen nieuwbouw en bestaande woningen. De meeste reacties gingen over:

de verkeerssituatie, vooral over:
·    de verkeersveiligheid op het kruispunt Torenzichtlaan/Bijenkorf, omdat de verkeerssituatie daar onduidelijk is en doordat er bij de Schermerij dikwijls auto’s en vrachtwagens staan te laden en te lossen
·    de problematische uitdraai vanaf het parkeerterrein van het winkelcentrumnaar naar de Bijenkorf door de smalle rijbaan daar
·    de lastige looproute voor bewoners van de Schermerij naar het winkelcentrum.

het aantal parkeerplaatsen, vooral over:
·    de 14 parkeerplaatsen voor bewoners van de Nectarweide die verdwijnen; daar komen achter de nieuwbouw slechts 4 plaatsen voor terug en dat is te weinig
·    het gebrek aan parkeerplaatsen voor winkelend publiek
·    het gebrek aan parkeerplaatsen voor bewoners van de Dreef.

Er is de afgelopen maanden druk gewerkt aan het creëren van extra parkeergelegenheid en het vinden van oplossingen voor de aangedragen verkeersproblemen. Ook wordt, samen met de ontwikkelaar, onderzocht op welke onderdelen de bouwplannen kunnen worden aangepast.

De ontwikkelaar verwacht tussen nu en twee maanden met een aangepast plan voor de Bijenkorf te kunnen komen. Daarna wordt dit plan, samen met de oplossingen voor parkeren en verkeersproblemen, aan het college voorgelegd. Het college besluit dan om wel of niet mee te werken aan de plannen. Pas na een collegebesluit om mee te werken begint de échte, formele, procedure, met mogelijkheden tot zienswijzen, bezwaar en beroep.

Nadat het college een besluit genomen heeft worden alle betrokkenen daar zo spoedig mogelijk over geïnformeerd. Ook wordt dan ingegaan op de voorgestelde aanpassingen, oplossingen en de verdere procedure.

Jongen aangevallen

MAARSBERGEN Op 17 november werd een 14-jarige jongen uit Cothen lastig gevallen door twee onbekende mannen. Omstreeks 16.00 uur in de middag fietste de jongen over de Sandenburgerlaan. Bij de oude vuilstort stond een witte bestelauto. Toen de jongen voorbij kwam fietsen stapten er twee mannen uit de auto op. Deze mannen renden naar de jongen toe en zij probeerden hem te pakken. De jongen verzette zich hevig en wist weg te komen. De hevig geschrokken jongen fietste naar huis en later werd de politie gewaarschuwd.

De mannen, blanke huidskleur, tussen 25 a 30 jaar, ongeveer 1.80 cm tot 1.90 cm lang. Een van de mannen had blond haar wat hij droeg tot op zijn schouders. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, Heuvelrug.

Gisteren, maandag 25 november, werd een passantenonderzoek gehouden. Dit heeft tot op heden geen nieuwe informatie opgeleverd.

Wateroverlast, hennepplantage

ZEIST Omstreeks 17.40 uur kreeg de politie de melding van wateroverlast in een woning aan de Laan van Vollehoven. Agenten gingen ter plaatse en troffen niemand aan in de woning. De deur werd opengebroken en in het pand werd een hennepplantage aangetroffen met in totaal 305 planten en verschillende randapparatuur. Tevens werd duidelijk dat er elektriciteit werd gestolen. De politie doet onderzoek naar de eigenaar van de woning.

Werkbezoek CDA aan Leersum

LEERSUM  De CDA-fractie heeft zaterdag j.l., als onderdeel van hun reguliere werkbezoeken door de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Leersum aangedaan. De fractieleden waren vergezeld door beide CDA wethouders Van der Burg en Salverda. In de vallende sneeuw werd het westelijk buitengebied bezocht. Vervolgens werden de fractieleden onder het genot van koffie en pepernoten door omwonenden geïnformeerd over recente ontwikkelingen ten aanzien van het Galgenbos.

Vóór de herindeling is, door de gemeenteraad van Leersum, een plan aangenomen dat voorziet in vier, over het Galgenbos verspreide, woonkavels. Het plan voorzag eveneens in een waterberging. De opbrengst van de verkaveling zou bijdragen aan de financiering van de Binder. Omwonenden waren vooraf in dit plan gekend en konden na aanvankelijke bezwaren akkoord gaan met genoemd plan. Toekomstige kavelsplitsing zou worden voorkomen en het Galgenbos kon zo voor een belangrijk deel worden behouden. Tot op heden is dit plan niet gerealiseerd omdat de voormalige gemeente Leersum niet de juiste wettelijke procedure heeft gevolgd.

Onlangs hebben omwonenden met verbazing vernomen dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug een nieuw plan heeft ontwikkeld voor het Galgenbos. De omwonenden zijn hier niet bij betrokken. Het nieuwe plan voorziet in woonkavels geconcentreerd langs de Burgemeester van den Boschlaan. Eveneens voorziet het nieuwe plan in een waterberging met 17% meer capaciteit. Een klein geconcentreerd deel van het Galgenbos blijft bestaan. Het nieuwe plan zou 15% goedkoper zijn in aanleg.

De omwonenden hebben hierover hun zorg geuit aan de CDA-fractie. Verdere verkaveling van het resterende bosdeel kan hiermee in de toekomst niet worden uitgesloten. De toekomst van het Galgenbos wordt zo voor de toekomst niet gewaarborgd. Ook wordt het evenwichtig straatbeeld van de Burgemeester van der Boschlaan aangetast. De omwonenden voelen zich gepasseerd en hebben de CDA-fractie duidelijk gemaakt dat zij serieus voornemens zijn om tegen het nieuwe plan te zullen protesteren. De inspraakprocedure wordt begin volgend jaar verwacht.

Druk weekeinde voor Z&PC De Zwoer

DRIEBERGEN   Afgelopen weekeinde waren er drie wedstrijden voor Z&PC De Zwoer. Allereerst was er voor de aanstormende jonge talentjes het Duikcircuit in Vianen. Melissa van de Breul heeft op de 100 meter vrije slag haar persoonlijke record met ruim 30% verbeterd op deze zaterdagmiddag. Amy Weijburg wist eerste te worden op de 50 meter schoolslag. Veel andere kinderen (Isabelle, Dennis, Merel, Anke, Rebecca, Chiara, Ashley en David konden ook hun beste tijden scherper stellen. Een bewijs dat de training onder leiding van Kees van der Burg zijn vruchten afwerpt.

Wat later op de middag was er in Zeist een wedstrijd voor de selectiezwemmers waarbij ook medailles waren te verdelen. Een goede gelegenheid om je krachten te meten met een selectie van de beste zwemmers uit de provincie Utrecht. Sigrid Dogger wist al haar tegenstanders achter zich te houden en werd eerste op de 200 meter rugslag. Suzanne Lange werd zowel op de 200 als ook op de 400 meter vrije slag tweede. Derde plaatsen waren er voor Rianne Weijburg (200 meter vrije slag) en Paul van der Voort (400 meter wisselslag).
De gebroeders Dogger deden het ook goed. Sven wist tijdens zijn 200 meter vrije slag ook zijn 100 meter tijd te verbeteren, zodat hij in één race twee PR’s wist te halen. Symen heeft zijn tijd op de 200 meter rugslag ook sterk verbeterd ondanks een niet geheel geslaagd eindpunt.

Op zondag moesten de dames en heren van De Zwoer naar De Meern. Daar werd een onderlinge wedstrijd gehouden. Peter Snijders wist onder de 30 seconden te zwemmen en werd daarmee ook  eerste op deze afstand. Sven Dogger verpulverde op de 400 meter vrije slag zijn beste tijd door ruim 18 seconden sneller te zwemmen. Hij komt hiermee dichtbij de limiettijden voor het NK van volgend jaar. Ook Tim Douma, Stephan Esmeijer, Matthijs Mulder en Kiefer van Rosmalen wisten op deze afstand hun tijden fors te verbeteren. Rianne Weijburg werd tweede op de 100 meter schoolslag en eerste op de 100 meter vrije slag. Suzanne Lange, die inmiddels bij de dames zwemt, wist op de 100 meter vrij, de 400 vrij alsook op de 100 meter schoolslag, de eerste plaats te behalen. Niké Beekes werd achter Suzanne tweede op de 100 meter vrije slag en eerste op de 100 meter wisselslag. Al met al dus een succesvol weekeinde voor de wedstrijdzwemmers van Z&PC De Zwoer.

Jeugdtrainers Haaskamp

AMERONGEN  Bij hockeyclub de Haaskamp zijn onlangs 16 nieuwe jeugdtrainers aangetrokken. In de afgelopen weken hebben 16 trainers de cursus ‘jeugd hockey trainer’ gevolgd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 26 november 2008 (kopie)

Van Rijckevorselstraat 25-27 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:45 uur    temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Uitreiking vrijwilligersmedailles openbare orde en veiligheid

DOORN  Vanavond heeft burgemeester Naafs in Cultuurhuis Pléiade in Doorn  vrijwilligersmedailles en jaartekens  uitgereikt aan vrijwilligers die zich binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben ingezet voor de Vrijwillige Brandweer en het Nederlandse Rode Kruis.

De volgende personen krijgen een vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid en/of jaarteken
R.R. Ploeg    10
J.A.A. Leppers    10
A. Hoogerwerf    10
E.J. van Veenendaal    10
H.C. de Jong    15
A. Nieberg    15
R.A.H.M. Meulenberg    15
F. Vrauwdeunt    15
L.G. van Beek    15
J.H. Hoogland    20
H. Veldhuizen    20
Th.K. Keizer    20
J. Lassche    20
M. Tollenaar    20  is van de rode kruis
T.W.J. Komdeur    25
R. van den Heuvel    25
P. Ivens    25  is van de rode kruis
W. Petersen    30
H.J. van Barneveld    30
E.A.D. van Lienden    30

Koninklijke Onderscheiding voor drs. N.A.G. Bernts

ZEIST  Vanmiddag is door de directeur curatieve zorg van het Ministerie van VWS, de heer A. Moerkamp, een Koninklijke Onderscheiding, ridder in de Orde van Oranje Nassau, uitgereikt aan de Zeistenaar drs. N.A.G. Bernts tijdens zijn afscheidsreceptie als directeur van de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn in het Arsenaal in Woerden.

De heer Bernts heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van de kwaliteit van de georganiseerde eerstelijnszorg in Nederland.

Akkoord over kleiner Donderbergplan

LEERSUM  Op de plaats waar nu nog voormalig partycentrum De Donderberg staat in Leersum komen vijftien koopappartementen in de vrije sector in twee verdiepingen.
Verder komt er een parkeergarage. Vijftien appartementen is de helft minder dan een oorspronkelijk plan van drie jaar geleden.

Lees verder op de website van het AD/UN

Lezing over wederopbouwboerderij

RHENEN  Sophie Elpers, verbonden aan het Meertens Instituut in Amsterdam, houdt woensdag 26 november bij de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen e.o. een lezing over de wederopbouwboerderij.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Controle blauwe zone

DOORN  Op dinsdagmiddag werd omstreeks 14.30 uur een controle uitgevoerd op de blauwe zone aan de Amersfoortseweg en het Plein 1923. Hier werden 22 bekeuringen uitgeschreven voor het negeren blauwe zone.

Met fiets aan de haal

DRIEBERGEN Omstreeks 16.40 uur zagen agenten dat een 18-jarige man uit Odijk een fiets uit het rek pakken aan de Stationsweg. De agenten hadden het vermoeden dat de fiets niet van hem was en hij werd gecontroleerd. De man verklaarde dat de fiets van hem was. Niet veel later verklaarde hij dat hij de fiets een maand eerder had gestolen bij de sporthal van Odijk. De man werd ingesloten voor verhoor

Aanhouding verdachten winkeldiefstallen

ZEIST  Op  woensdagmiddag 19 november heeft de politie een 31-jarige man en een 21-jarige vrouw uit Vleuten aangehouden voor winkeldiefstal.

De politie werd gealarmeerd nadat een beveiligingsbeambte van een winkel aan de 1e Hogeweg de twee verdachten op heterdaad betrapte. De man en de vrouw hadden diverse goederen in een sporttas gestopt en liepen zonder betalen de winkel uit.  Een andere beveiligingsmedewerker liep achter hen aan en hield telefonisch contact met de politie en gaf de vluchtroute van de twee winkeldieven door. Hierdoor konden zij na een korte achtervolging van agenten te voet alsnog omstreeks 13.30 uur worden aangehouden op de Voorheuvel/Markt en het Hazenpad.  

Meerdere winkeldiefstallen
Op het politiebureau gaven de man en de vrouw toe de winkeldiefstal te hebben gepleegd. Zij bleken voor ruim honderd euro aan goederen te hebben gestolen. Daarnaast bekenden de man en de vrouw op 18 november in het winkelcentrum aan de Laan van Vollenhoven meerdere winkeldiefstallen te hebben gepleegd. Maar ook eerder dit jaar hebben zij goederen zonder te betalen meegenomen in winkels in Utrecht en Vleuten. Het gaat in totaal om elf diefstallen, de verdachten hebben afstand gedaan van alle gestolen spullen. De twee kregen een winkelontzetting opgelegd van de winkel aan de 1e Hogeweg en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Eerste wijkservicepunt Zeist-Noord nabij

ZEIST  Op 28 november tekenen de gemeente Zeist, Abrona, De Kombinatie, MeanderOmnium en Zeisterwoude de samenwerkingsovereenkomst om van het dienstencentrum Hebron aan de Johan van Oldenbarneveltlaan 103 een wijkservicepunt te maken.

Samen nemen deze organisaties de verantwoordelijkheid om het wijkservicepunt tot kloppend hart van Zeist-Noord te maken. Het wordt de plek waar alle wijkbewoners uit Zeist-Noord terecht kunnen voor een kopje koffie, een warme maaltijd, een praatje, een cursus, verschillende activiteiten of voor informatie en advies van diverse organisaties.

De gemeente Zeist heeft enkele jaren geleden besloten om in elke wijk van de gemeente een wijkservicepunt te vestigen. Wijkservicepunten zijn ontmoetingsplekken waar diverse organisaties hun diensten en activiteiten aan de wijkbewoners aanbieden. Het is ook een plek waar bewoners zelf activiteiten kunnen organiseren en elkaar kunnen ontmoeten. Een wijkservicepunt is niet alleen voor ouderen, maar voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Sleutelwoorden zijn ontmoeting en ondersteuning.

In Zeist-Noord staat aan de Johan van Oldenbarneveltlaan al een goed lopend wijksteunpunt voor senioren. De activiteiten die hier plaatsvinden blijven doorgaan en vinden een plek in het nieuwe wijkservicepunt. Het wijkservicepunt wordt uitgebreid met nieuwe activiteiten en voorzieningen.

Zo wordt er door Abrona een lunchcafé gevestigd, waar mensen met een verstandelijke handicap een werkplek hebben. Verder houden allerlei organisaties er spreekuur. Ook het wijkteam noord gaat vanuit deze locatie werken, evenals de consulent van MeanderOmnium. Er zullen nieuwe activiteiten en cursussen worden opgezet, al naar gelang de behoefte vanuit de wijk. Het wordt een plek waar alle wijkbewoners – jong en oud, van Nederlandse of buitenlandse afkomst -, zich thuis voelen als vrijwilliger of gebruiker.

Honderd bikkers aan de slag

AMERONGEN – Onder het motto “Doe eens wat voor het BOS…….en voor de boswachter” organiseert het Heuvelrugberaad in samenwerking met Staatsbosbeheer op zaterdag 17 januari 2009 de eerste boswerkdag voor mountainbikers op de Mountainbikeroute rond de Boswachterij Amerongseberg.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 27 november 2008 (kopie)

Jachtlaan 57-59 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:40 uur    temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw P.B. Knoppers-Gerritsen

ZEIST/BUNNIK  Vanavond heeft  burgemeester Janssen een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt, lid in de Orde van Oranje Nassau, aan mevrouw P.B. Knoppers-Gerritsen  tijdens de muziekavond Muziek op Maat in Huize Bunninchem in Bunnik t.g.v. haar 25-jarig jubileum.
Mevrouw Knoppers heeft sinds 1983 de muziekavonden in Huize Bunninchem georganiseerd en gepresenteerd. Ook is zij actief voor de VrouwenTaalgroep in Zeist.

Matig Dalto komt pas laat los van AKC

DRIEBERGEN  Op voorhand leek de eerste thuiswedstrijd in de Kofbal League voor Dalto/DSB Bank gisteravond geen al te lastige opgave. De praktijk bleek anders. De Driebergers versloegen weliswaar nieuwkomer AKC (19-12), maar overtuigend was het allerminst.

Lees verder op de website van het AD/UN

Vlammen voor Vrijheid in Maarn

MAARN  Ook Amnesty Maarn besteed  aandacht aan 60 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Op dinsdag 9 december staat er een kraam op de markt in Maarn.
In deze kraam vertellen we ze meer over de actie voor drie vooraanstaande mensenrechten-voorvechters, de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi, de Zimbabwaanse organisatie Women of Zimbabwe Arise (WOZA) en de Iraanse Campagne voor Gelijkheid..

Er zijn ook kaarsen en kaarten te koop. Tevens ligt er een petitielijst voor Myanmar die u kunt ondertekenen.

Woensdag 10 december houden we de traditionele fakkelwake. Vanaf 16.00 uur staan we bij het station.
Daarnaast is er een fototentoonstelling  verdeeld over de drie kerken; de Valkenburcht te Maarsbergen; het Gezondheidscentrum (zowel huisartsen als fysiotherapie); de 2 Marken en de Bilbliotheek. Centraal thema van deze prachtige fototentoonstelling is “De Rechten van de Mens”.
Vlam mee en ontsteek een vlam op de website vlammenvoordevrijheid.nl. Doel is zoveel mogelijk steunbetuigingen te verzamelen in de vorm van ‘vlammen’ die kunnen worden ‘ontstoken’ op deze website. Aan het eind van de campagne, waarschijnlijk eind december, biedt Amnesty de vlammen aan de drie mensenrechtenvoorvechters en -organisaties aan.


Tentoonstelling 100 jaar veldbiologie

LEERSUM  Van 3 december 2008 tot 14 januari 2009 is de Expositie ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de KNNV, afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn te zien in de bibliotheek te Leersum .
Vertoont worden waarnemingen van vogels, planten en landschap uit onze regio en feiten uit de 100 jarige geschiedenis van de afdeling.
“KNNV” staat voor “Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, oftewel vereniging voor veldbiologie”.

Grote onrust rond het klooster

DRIEBERGEN  De ene zei verwonderd te zijn, de ander sprak van verbijstering en de derde noemde het zelfs verwerpelijk. De leden van de raadscommissie Ruimte uitten dinsdagavond felle kritiek op de manier waarop de gemeente omspringt met de ontwikkelingen rond het voormalige kloostercomplex Arca Pacis (het landgoed Broekbergen), dat begin dit jaar werd aangekocht door de heer Den Boon. Twee insprekers informeerden de commissie over de grote onrust die onder de omwonenden is ontstaan. Volgens de insprekers voert de nieuwe eigenaar van het kloostercomplex stapsgewijs allerlei aanpassingen door, waarvoor hij vergunningen aanvraagt én krijgt, die voor de omwonenden grote gevolgen hebben. De insprekers lieten weten dat hij zijn buren ‘intimiderend benadert’ en kennelijk de gemeente gemakkelijk voor zijn karretje weet te spannen. Voornaamste kritiekpunt betrof de afsluiting voor verkeer die onlangs voor het begin van het Kloosterlaantje is ingesteld.
Lees verder in de Stichtse Courant van 27-11-2008

850-jarig bestaan Driebergen betwist

DRIEBERGEN  Bestaat Driebergen 850 jaar of niet? Dat is de inzet van een polemiek tussen (amateur-)historici uit Driebergen.
De groep die er van overuigd is dat Driebergen volgend jaar 850 jaar bestaat, wil dat volgend jaar groots vieren.

Lees verder op de website van het AD/UN

Amerongen wil gezondheidscentrum

AMERONGEN  Met een zeer verzorgde presentatie van de talloze ideeën, maakte de projectgroep ‘De Toekomst van Amerongen’ de resultaten van een jaar lang onderzoek openbaar. In het Koetshuis met 150 bezoekers, werden dinsdagavond alle reacties uit de bevolking stimulerend besproken.

Lees verder op de website van De Kaap

Pubkwis-virus breidt uit

LEERSUM  De Pubkwis Amerongen gaat op dinsdag 2 december alweer aan de vierde avond van dit seizoen beginnen. Maar nu onder de naam ‘Pubkwis Utrechtse Heuvelrug’, want de kwis wordt niet alleen in Buitenlust in Amerongen gespeeld, maar gelijktijdig ook in ‘De Remise’ in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeersongeval met letsel

DRIEBERGEN  Omstreeks 22.00 uur reed een 32-jarige man uit Wijk bij Duurstede gisteren over de Hoofdstraat en verloor hier de macht over het stuur. Hij ramde vervolgens een lantaarnpaal en botste tegen een boom. De man raakte gewond en werd vervoerd naar het ziekenhuis. Mogelijk dat hij alcohol had gebruikt en van hem werd bloed afgenomen om dit te bepalen.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 28 november 2008 (kopie)

Eikenlaan 2-4a Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:50 uur    temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Op de culinaire toer in centrum Rhenen

RHENEN  Rhenen wordt zaterdag 29 november van 11.00 tot 17.00 uur weer proef-stad. In een grote tent voor het ING gebouw aan de Frederik van de Paltshof 10, worden ter plekke gratis proefhapjes bereid. Het thema dit keer is Brood, Kaas en Olijfolie. Uiteraard kunnen ook bijpassende wijnen worden geproefd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Loeiend einde jubileumjaar Rhenen 750

RHENEN Na een succesvol jubileumjaar vindt op maandag 1 december de afsluiting plaats van Rhenen 750 jaar. Tijdens het loeien van de sirenes ’s middags om 12 uur, laten alle basisscholen in Rhenen, Achterberg en Elst duizenden ballonnen op.

De winnaar van de ballon die het verst komt, ontvangt een leuke prijs. De burgemeester van Rhenen, Joost van Oostrum, zal op zorginstelling Heimerstein/Kastanje samen met leden van de werk- en stuurgroep Rhenen 750 en bewoners van Heimerstein/Kastanje een ballon oplaten. Rhenen 750 wordt op maandag 1 december 2008 loeiend afgesloten.

Bij het Rhenense gemeentehuis zal wethouder Marius Guichelaar tijdens het ‘geloei’ samen met het zogenaamde ‘Dreamteam’ de vlaggen van Rhenen 750 strijken en daarmee is ook het ‘Dreamteam’ officieel opgeheven. Alle leden van het team krijgen een certificaat uitgereikt.

Rhenen kan terugkijken op een succesvol jaar waarbij meer dan 20 verenigingen gedurende het hele jaar tal van evenementen verzorgden. Van historische optochten en tentoonstellingen tot Comedy aan de Rijn en Parade aan de Rijn, Web van Rhenen en dans- en muziekvoorstellingen. Een heel jaar lang was er voor ieder wat wils.

Op 12 december volgt nog een afsluitend feest voor alle vrijwilligers waarna de Stichting Rhenen 750 formeel wordt opgeheven. Diverse gemeenten hebben gedurende het jaar interesse getoond in de organisatie van het jubileumjaar.

Volgens Wim van der Steen, projectleider van Rhenen 750 is dat niet verwonderlijk. ‘Niet alle gemeenten willen het wiel opnieuw uitvinden. We hebben veel ervaring opgedaan afgelopen jaar, dat is winst voor gemeenten die binnen enkele jaren ook iets te vieren hebben’, aldus Van der Steen.

‘Rhenen 750 ‘vliegt’ 1 december 2008 weg en draagt het estafettestokje over aan andere jubileumgemeenten.

Tour Mondiaal Speciaal

DOORN  Uit de grote groep artiesten die hebben opgetreden tijdens het Mondiaal Open podium eerder dit jaar heeft een vakjury vier supertalenten geselecteerd voor een tour langs voer theaters in de provincie Utrecht. Afgelopen week was het laatste optreden van deze tour in het Cultuurhuis.

Lees verder op de website van De Kaap

Boswandeling Utrechts Landschap

AMERONGEN  Woensdagmiddag 3 december om 14.00 uur organiseert Het Utrechts Landschap een boswandeling onder leiding van een gids in het zeer oude Amerongse Bos.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 29 november 2008 (kopie)

De Sluis Driebergen: Sinterklaasfeest
foto: © Renk Knol
tijd: 12:15 uur    temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Lijst Water Natuurlijk veruit de grootste partij

UTRECHT  In de provincie Utrecht is de lijst Water Natuurlijk veruit de grootste partij geworden. Bij Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden won Water Natuurlijk 6 zetels, bij het waterschap Vallei en Eem 5 zetels.

De gewone politieke partijen komen daar ver achteraan: het CDA haalde vier zetels en de PVDA en VVD hebben bij de Stichtse Rijnlanden ieder 3 zetels. Water Natuurlijk is daar dus twee keer zo groot. Bij Vallei en Eem hebben CDA en SGP beiden 3 zetels gehaald, VVD en PVDA ieder 2. Ook de andere niet-politieke lijst deed het heel behoorlijk: de Algemene Waterschapspartij haalde 2 zetels bij Vallei en Eem en ook 2 zetels bij de Stichtse Rijnlanden.

Waterbeleid met aandacht voor natuur kan veel effect hebben voor de natuurwaarden en een gezonde visstand. Dat is waarschijnlijk voor een groot deel van de kiezers een belangrijke overweging geweest om te gaan stemmen.

Het opkomstpercentage is zeer teleurstellend, 24 procent. In de campagne hebben de kandidaten van de lijst Water Natuurlijk vaak van mensen gehoord dat ze de waterschappen en partijpolitiek niet bij elkaar vinden passen. “Natuur wint van politiek” zegt lijsttrekker Marjan Brouwer bij Vallei en Eem in een eerste reactie. Zij antwoordde Gijs Wanders direct na de uitslag dat ze zou streven naar een brede samenwerking binnen het bestuur met veel aandacht voor de realisering van natuurdoelen, zoals ecologische  verbindingszones. Guus Beugelink , lijsttrekker bij Stichtse Rijnlanden is blij met de ‘ijzersterke overwinning van Water Natuurlijk’. Ook hij verwacht brede samenwerking in het bestuur. “Verkiezingen zijn leuk, maar we gaan nu aan het werk.’

Werkzaamheden aan Defensieweg en Cuneraweg (N233) in Rhenen

RHENEN  Vanaf woensdag 3 december tot en met vrijdag 5 december 2008 voert de provincie Utrecht reparatiewerkzaamheden uit aan twee wegen in de gemeente Rhenen. Het gaat om de Defensieweg en om een gedeelte van de Cuneraweg (N233) nabij Prattenburg.

De werkzaamheden maken deel uit van de aanleg van het Let de Stigterpad, een recreatieve fietsverbinding tussen Rhenen en Driebergen.

Afsluiting Defensieweg
Op 3 december krijgt de Defensieweg een grote schoonmaakbeurt. Tijdens dit werk blijft de weg gewoon open voor alle verkeer. Op 4 en 5 december wordt de weg voorzien van een extra laag asfalt. Om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren, is de weg afgesloten vanaf donderdagochtend 4 december, 06:30 uur tot vrijdagmmiddag
5 december, 17:30 uur.
Tijdens de afsluiting wordt het verkeer, inclusief fietsers, omgeleid via de Autoweg,
de Rijksstraatweg (N225) en de Veenendaalsestraatweg (N416).

Werkzaamheden Cuneraweg
Op 4 december vinden er asfaltreparaties plaats op de Cuneraweg (N233) bij Prattenburg. Tijdens deze werkzaamheden blijft de Cuneraweg open voor alle verkeer. De werkzaamheden vinden plaats tussen 06:30 uur en 17:30 uur. Er wordt gewerkt met mobiele actiewagens die het verkeer langs het werk leiden.

Lokale Canon op film

DOORN  Op 10 juli werd het boek ‘Over Heerweg en Schapendriften’ de geschiedeniscanon van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in het Cultuurhuis gepresenteerd. De film die afgelopen vrijdag voor de eerste keer werd vertoond doet verslag van de start en de resultaten van de behandelde vensters.

Lees verder op de website van De Kaap

De Kaap digitaal in Oudheidkamer

DOORN  In de Oudheidkamer in het Cultuurhuis was het al langer mogelijk om alle verschenen edities van De Kaap vanaf het eerste begin in 1905 te bekijken. Keurig ingebonden per jaar stonden deze ter beschikking van bezoekers om hier informatie uit te halen of als naslagwerk te gebruiken. Het was altijd al een grote wens om deze edities digitaal te krijgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderen maken kunst voor kerst

AMERONGEN  Een spontaan verzoek van Basisschool De Regenboog werd door Open Atelier Amerongen direct als uitdaging opgepakt. Binnen een week waren er 5 workshops door Atelierkunstenaars.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 30 november 2008 (kopie)

De Warande Driebergen: bevroren esdoornblad
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: -0 °C

meer foto’s van deze straat

Verkeersongeval

RHENEN Een 73-jarige man uit Veenendaal is vrijdagavond 29 november met pijn in de borst naar het ziekenhuis vervoerd na een verkeersongeval.

Rond 19.15 uur vond er een aanrijding plaats tussen twee auto’s op de kruising tussen de Lijnweg en de Bergweg. Een 42-jarige automobiliste uit Rhenen stond op de Bergweg te wachten voor het verkeerslicht voor linksaf. Toen dat op groen sprong, reed ze weg. Op dat moment kwam van links over de Lijnweg een 73-jarige automobilist uit Veenendaal aanrijden die kennelijk door rood reed. De 73-jarige man is met zijn auto in de berm terecht gekomen en had pijn in zijn borst, waarop hij naar het ziekenhuis werd vervoerd. De vrouw raakte niet gewond. 

Mishandeling op voetbalveld

ZEIST  Op de Hernhuttersingel vond zaterdagmiddag tijdens een voetbalwedstrijd een mishandeling plaats, waarbij een speler de andere met de vuist in het gezicht sloeg.

Het slachtoffer, een 13-jarige jongen uit Zeist, liep hierbij een bloedneus op en mogelijk een lichte hersenschudding. De wedstrijd werd gestaakt doordat de vaders het veld opkwamen.

Topper derde klasse eindigt onbeslist

RHENEN  Candia’66 heeft in eigen huis tegen Valleivogels 1-1 gespeeld. De bezoekers waren de eerste helft beter en kwamen dan ook op 0-1. Julien van Diest sleepte toch nog een punt binnen. Trainer Adrie Morren is tevreden over het behaalde punt.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuwe leden Zonnebloem

MAARN/MAARSBERGEN  Op de ledenvergadering van 17 november j.l.hebben de leden van het bestuur de nieuwe voorzitter en de nieuwe penningmeester van de Zonnebloem afdeling Maarn/Maarsbergen gekozen.

Lees verder op de website van De Kaap

Wijkontsluiting

LEERSUM/HEUVELRUG  Tijdens de discussie over de mobiliteitsnota bleek verreweg het grootste deel van de aanwezigen tegen het plan om op wijkontsluitingswegen een maximum snelheid van 50 kilometer per uur toe te staan.

Lees verder op de website van De Kaap

Zand wordt kunst bij kunstenaar Bos

DOORN  Zand uit alle windstreken in honderden aardekleurige schakeringen. Soms in combinatie met schelpen, afgesleten glas, bladgoud, metaalslijpsel of herfstbladeren. Daarmee maakt kunstenares Saskia Bos de prachtigste schilderijen.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Schoenmaatje 108’

DOORN  Kinderen van c.b.s. de Wijngaard toverden een schoenendoos om in een waardevol cadeau voor leeftijdgenoten in bijvoorbeeld Malawi, Oeganda, Irak of Moldavië. De school deed mee met de actie ‘Schoenmaatje’ van Stichting Edukans.

Lees verder op de website van De Kaap