Heuvelrugnieuws van woensdag 1 november 2006

De Horst Driebergen: tentoonstelling
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:20 uur      temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Gemeente zoekt nog 40 inburgeraars

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug zoekt nog 40 inburgeraars voor een gratis vrijwillige inburgeringscursus. Als die voor 1 januari niet gevonden zijn, moet de gemeente €300.000 teruggeven aan de rijksoverheid. 


Het is toch wel erg ook, typisch weer van die overheidsfratsen met het geld van een ander. Wethouder Van Oostrum zou die centen ook terug kunnen geven, ‘bezuinigen’ heet zoiets. Maar nee hoor, alles moet koste wat het kost worden opgemaakt en dus gaat de gemeente maar ‘adverteren’. En zo meteen weer het zielige verhaal over een ontslagen docent omdat er niet genoeg inburgeraars waren.
Hans Hermans, 1-11-2006

Dat heet geen bezuinigen, het is gewoon geld dat is geoormerkt. Geef je het niet uit, dan moet het weer terug. Zie het maar als een voorschot. Zo werkt het bij de bank toch ook, moet je alleen nog rente toe betalen ook. Ik vind het slim om inderdaad zoveel mogelijk mensen een inburgeringscursus, inclusief taalonderwijs, te laten volgen. Dat is denk ik, een heel goede methode om allochtonen te (laten) integreren.
Maar ik begrijp wel waarom de rijksoverheid dit geld terug wil hebben. De reden hiervoor luidt als volgt:
Politiekorpsen moeten volgend jaar bijna 12.000 illegalen aanhouden en opsluiten. Daarbij zitten ook uitgeprocedeerde asielzoekers en eventueel hun kinderen. De korpsen krijgen een extra financiële vergoeding als zij het streefcijfer halen.Dit blijkt uit het prestatiecontract dat politiekorpsen hebben afgesproken met de ministers Remkes (binnenlandse zaken) en Verdonk (vreemdelingenbeleid) voor volgend jaar. Verdonk is verantwoordelijk voor het illegalenbeleid en trekt er hard aan om het aantal illegalen te verminderen.Uit het contract ´Onderhandelingsakkoord Landelijk Kader Politie 2007´ blijkt dat de korpsen 40.000 vreemdelingen moeten aanhouden en controleren op geldige papieren.Bijna 12.000 van hen moeten ook voor onderzoek en eventuele uitzetting worden opgepakt en in vreemdelingenbewaring worden gesteld. Dit is de eerste keer dat op dit terrein een prestatiecontract wordt afgesproken. Voor de korpsen betekent het een extra inspanning ten opzichte van voorgaande jaren.”
Dus naast extra bekeuringen uitschrijven, kunnen politiekorpsen nog meer binnenhalen. En dit extra geld is niet geoormerkt. Dat kan gebruikt worden voor extra formatie, maar ook voor een leuke feestavond!  
En zielige verhalen over ontslagen docenten heb ik nog niet gehoord. Integendeel, ze zoeken er nog voldoende om les te geven.
Jan Koert Lange, 1-11-2006

Banketletteractie Aurora

DRIEBERGEN  Volgens een goede traditie zal Harmonie Aurora ook in dit najaar de jaarlijkse Banketletteractie houden. Alle bedrijven en particulieren worden benaderd om de verschillende lekkernijen te kopen. Alle leden en hun ouders zullen langs de deuren gaan tussen 1 november en 14 november.

Er is keuze uit de roomboter-amandelletter (€6,50), de roomboter-amandelstaaf (€3,50), de saucijzenletters (€6,50) en de saucijzenstaaf (€3,50). De saucijzen worden bevroren afgeleverd in samenwerking met Slagerij van Dorp te Driebergen

Er wordt verzocht om het geld meteen bij de bestelling te geven zodat het afleveren tijdens het Sinterklaas weekend snel kan gebeuren. Op vrijdag 1 december en zaterdag 2 december brengen we de banketletters bij u thuis of in het bedrijf.

Voor bestellingen en informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Marjan van Oort (515193), Jacques Aben (512426) Corma Schaap (512902).

Fietswrakken moeten weg

DRIEBERGEN  Binnenkort begint de gemeente Utrechtse Heuvelrug een actie met het doel her en der geparkeerde fietsen bij station Driebergen-Zeist te verwijderen. Dit in verband met de bouw van een nieuwe fietsenstalling.

Lees verder in het AD/UN

Balkenende in Leersum

LEERSUM  Premier Balkenende komt op 8 november naar Leersum. Hij opent dan het kantoor van de landelijke oudervereniging in het onderwijs OUDERS & COO.

Lees verder in het AD/UN

Voormalig postkantoor doelwit vernielers

DOORN  De eigenaar van het oude postkantoor in Doorn heeft toegezegd de ramen van binnen dicht te timmeren om nog meer vernielingen aan het gebouw te voorkomen. Dat zegt wethouder Pamboer in het AD/UN. Lees verder in het AD/UN


Dichtgetimmerde ramen passen mooi bij de huisstijl van ‘het hotel van Torbijn’ dat rustig staat de verkrotten enkele panden verderop. Dat is dan weer een fraaie Doornse bijdrage aan de Stichtse Lustwarande… Bovendien raak je met dichtgetimmerde ramen van de regen in de drup: niet de vandalen maar de grafitti-spuiters trek je zo aan. Het maakt wel weer evident hoe harteloos projectontwikkelaars met beeldbepalende monumenten omgaan! Binnenkort zit Pamboer en de rest van het gemeentebestuur recht tegenover het oude postkantoor. Ik ben benieuwd of ze nu toch eindelijk eens, gewapend met bestemmingsplannen, beeldkwaliteitsplannen en lijsten van gemeentemonumenten in ACTIE willen komen? Voor de mensen die het oude postkantoor in Doorn niet kennen: dit in 1936 gerealiseerde pand wordt van belang geacht vanwege de architektuurhistorische betekenis veroorzaakt door de uniciteit van dit bouwtype in Doom en de gaafheid van de hoofdvorm, gevelindeling en detaillering en de opvallende situering langs de Dorpsstraat in de nabijheid van de oorspronkelijke dorpskern van Doorn (uit een onafhankelijk onderzoek dat de VLD heeft laten uitvoeren).
Met vriendelijke groet,
Theo Koster Voorzitter VLD, 2-11-2006

Heuvelrugnieuws van donderdag 2 november 2006

Hogesteeg 13 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:10 uur      temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Jubileumconcert Eben-Haëzer

RHENEN  Zangvereniging Eben-Haëzer uit Rhenen viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan biedt het koor donderdag 9 november om 20.00 uur een gratis jubileumconcert aan in de Cunerakerk in Rhenen.

Het programma
Tijdens het concert zingt het koor onder leiding van dirigente Jannie Wichards koorwerken van allerlei genres. Wat te denken van het majestueuze ‘Groot is de naam van God’ en het ingetogen ‘Abba Vader’. Of het bekende lied ‘Into my heart’ en het swingende ‘Show a little bit of love and kindness’. Stuk voor stuk prachtige liederen met een bijzondere inhoud. Ook is dit jaar gedacht aan componist Mozart. Van hem staat onder andere het ‘Ave Verum Corpus’ op het programma.

Solisten en muzikanten
Een keur aan muzikanten zal te horen zijn. Een speciaal onderdeel is het dubbel quatre mains dat zal worden uitgevoerd op twee vleugels. Een lust voor het oor, maar ook zeker voor het oog! De pianisten Loek van der Leeden en Rob van Dijk zullen hun spel ten gehore brengen. Organist Jan Broekhuis bespeelt het Van Vulpen orgel en zal tevens een solo spelen met trompettist Wim van Schaik.
Het EH-combo met slagwerker Ernst de Rhoter, gitarist Wim Rebergen en Dick Wagensveld op de contrabas zorgt voor het nodige ritme. Tenslotte, maar zeker niet op de laatste plaats, zal sopraan Annelies Schep haar zangkunst laten horen, zowel solistisch als samen met het koor. Haar zuivere stem heeft al menigeen doen bekoren.

Achtergrondinformatie Eben-Haëzer
Eben-Haëzer is een koor dat voor iedereen open staat die wil zingen en op deze manier zijn/haar geloof wil uitdragen. We hebben een heel gevarieerd muziekprogramma, van gospels tot Bach en van psalmen tot opwekkingsliederen. Zingen leer je van je zangcollega’s en van onze dirigente Jannie Wichards, die graag haar muzikale kennis overbrengt. Het is vooral een heel gezellig koor, met ruim 85 leden, uiteenlopend van 25 tot 85 jaar.
Vanouds, opgericht in 1931, is Eben-Haëzer bekend in Rhenen, mede door haar jarenlange medewerking aan de Volkskerstzang en haar grote concerten met o.a. Wibi Sourjadi, Denise Jannah, Jaap van Zweden en vele anderen. Verder organiseren ze jaarlijks een gezellig dagje uit en zingen ze in kerkdiensten en verzorgingstehuizen.

Fietsster gewond bij aanrijding

DRIEBERGEN  Een 51-jarige fietsster uit Driebergen is woensdagochtend gewond geraakt toen zij werd aangereden door een auto, bestuurd door een 41-jarige Driebergenaar. De automobilist wilde omstreeks 07.30 uur vanuit een uitrit aan de Melvill van Carnbeelaan de Arnhemsebovenweg op rijden. Daarbij zag hij de voor hem van links komende fietsster over het hoofd. Het slachtoffer kwam op straat terecht en liep een hoofdwond en pijn aan haar rug op. Ze is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.


Dit bericht roept enige vragen op.
Hoe kun je vanuit een uitrit aan de Melvill van Carnbeelaan de Arnhemsebovenweg oprijden??
Een van ‘links’ komende fietsster is een suggestieve tekst, die mogelijk de schuldvraag in de richting van de fietsster duidt, terwijl dit zeker niet het geval is. Komend uit een uitrit moet je altijd voorrang geven en bovendien is de Arnhemsebovenweg een voorrangsweg.
Kees Vink, 3-11-2006

Het zou kunnen zijn dat de aansluiting van de Melvill op de Arnhemse Bovenweg een “uitritconstructie” wordt genoemd vanwege de snelheidsremmer / drempel. Dan zou het bekende 3-hoekige voorrangsbord ook niet nodig zijn maar dat maakt het wel erg onduidelijk, een bord en haaietanden vallen meer op. De fietsster kwam van links en heeft voorrang maar had op die plek ook legaal van rechts kunnen komen (dan is de kans heel groot dat je niet wordt gezien), de toevoeging is dus terecht. Mocht er nog twijfel over zijn: het was op het moment van de aanrijding al dermate licht dat fietsverlichting niet meer nodig was. Ze is door de automobilist dus waarschijnlijk gewoon over het hoofd gezien.
Bert Rook, 3-11-2006

Heuvelrugnieuws van vrijdag 3 november 2006

Lookant Driebergen: richting Hoofdstraat
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.35 uur   temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Supermarkt tijdelijk op landgoed

DRIEBERGEN  Op korte termijn start de bouw van de vernieuwde winkel van Albert Heijn aan het Binnenhof en de Traaij in Driebergen. Dit plan omvat een uitbreiding van de supermarkt en de toevoeging van enkele appartementen.
Tijdens de bouwperiode kan de supermarkt niet op dezelfde plaats open blijven. Een verhuizing naar een tijdelijke winkel vindt plaats. Onderzoek heeft uitgewezen dat Landgoed De Horst de enige locatie is waar deze tijdelijke supermarkt kan worden gevestigd. Om de plannen nader toe te lichten wordt er op woensdag 8 november een informatiebijeenkomst gehouden op Landgoed De Horst in Driebergen; aanvang 19.00 uur. Namens de gemeente is wethouder Robbert Waltmann aanwezig.


Waarom maar tijdelijk? Zou het geen goed idee zijn om de supermarkten uit de kern van Driebergen te weren, nu de AH al een voorschot neemt? Het scheelt in ieder geval veel verkeersbewegingen en er is misschien meer ruimte voor kleinschalige winkels en/of woningbouw. Aan de rand van het dorp is over het algemeen meer parkeerruimte beschikbaar.
Jan Koert Lange, 3-11-2006

Ik neem aan dat AH zijn parkeerterrein ook gaat afsluiten, evenals de toerit van de Traaij en de toerit vanaf de Laan van Blommerweert, want ze zou wel gek zijn om de Aldi zoveel gratis parkeerruimte ter beschikking te stellen. De Aldi zal haar deuren dan ook wel binnenkort sluiten. En voor de winkeliers op de Traaij zal het dan ook niet leuker worden, tenzij de gemeente eindelijk eens betaald parkeren op de Traaij gaat invoeren, want op veel plaatsen aan de Traaij staan nu auto’s die er helemaal niet horen, namelijk de auto’s van ondernemers en hun winkelpersoneel.
Renk Knol, 3-11-2006

Betaald parkeren in Driebergen? No way, makkelijk gezegd als je werkelijk vlakbij de Traaij woont, Renk. Automobilisten worden al genoeg uitgemolken.
Hans Hermans, 3-11-2006

Bij betaald parkeren gaat het mij niet om de inkomsten, maar om een middel om te reguleren. Bijvoorbeeld eerste half uur 10 cent, tweede half uur 50 cent, derde half uur 5 euro. Opdat zoveel mogelijk klanten vlak voor de deur kunnen parkeren. Beter is natuurlijk de fiets te pakken.
Renk Knol, 3-11-2006

Ja, ja, dat klinkt positief Renk. Als er eenmaal parkeerautomaten staan, zal het toch uiteindelijk om hogere bedragen gaan.
Robert Zwart, 4-11-2006

De parkeerschijf reguleert en een slimme agent kan gauw genoeg zien of een auto daar de hele dag staat en de eigenaar dus kennelijk telkens de schijf verdraait. Trouwens, hoe weet je zo zeker dat op veel plaatsen aan de Traaij de auto’s van ondernemers en hun personeel staan? Ik geloof dat namelijk niet.
Hans Hermans, 4-11-2006

Inderdaad Hans, ik woon in de Lindelaan. Een straat in het centrum van Driebergen. Een straat waarin een groot deel van de bewoners twee auto’s tot hun beschikking hebben. Een straat bovendien waarin de meeste bewoners hun blik vrijwillig op eigen terrein parkeren. De in de straat afgetekende parkeervakken worden dan ook voor een belangrijk deel gratis gebruikt door bezoekers van het centrum en door bezoekers van een restaurant aan de Hoofdstraat. En daar is niets mis mee.
Maar nu komt het. Vanaf morgen parkeer ik mijn auto weer in een vak op straat. Er gaat een gratis parkeerplek verloren.  En als al mijn buren dat gaan doen, dan kan de Lindelaan niet langer fungeren als gratis parkeerplaats voor bezoekers van het centrum en dat restaurant. Het aantal parkeerplaatsen voor centrumbezoekers van Driebergen wordt dus geringer. En wat voor de Lindelaan geldt, geldt ook voor de Nassaulaan en Oranjelaan.
Doordat ik mijn auto dus gratis op de openbare weg ga parkeren (en stel dat al mijn buren dat gaan doen met één of twee auto’s) betekent dat een aanzienlijke vermindering van de parkeermogelijkheden in het centrum van Driebergen. Het betekent echter ook dat mijn bezoek altijd de auto kwijt kan op mijn eigen terrein.
Kortom, waarom zou ik een deel van mijn tuin langer inrichten als parkeerplaats: de revenuen gaan immers naar de centrumondernemers. Met een grondprijs van 1000 euro per vierkante meter in het centrum van Driebergen parkeer ik mijn blik pas weer op eigen terrein als die centrumondernemers bereid zijn hiervoor jaarlijks 3000 euro te betalen aan een door mij te bepalen goed doel.
Simpeler is natuurlijk: in het centrum van Driebergen betaald parkeren in te voeren, en dat ook in de Lindelaan.
Renk Knol, 4-11-2006

Beste Renk en Hans, kunnen jullie deze discussie over de 4 vierkante meters op de Lindenlaan niet beter prive voeren?Volgens mij kleppen jullie als twee oude wijven graag over andere dingen dan die er in de collums staan. Hou jullie bij het onderwerp en zo niet bel elkaar even op, zo komen jullie ook wat geloofwaardiger over.
Nicole Hendriksen, 7-11-2006

Nee Nicole, dat kunnen we niet, al was het alleen maar om jou te laten zien hoe je column dient te schrijven.
Hans Hermans, 9-11-2006

Wat een discussie zeg. Als je betaald parkeren op de Traaij hebt, gaat het personeel juist in de omringende gratis straten parkeren (heb je nu dus ook al). Zie het woensdag effect….als er markt is. Hans, niet zo flauw over hoe je wel of niet iets schrijft, Nicole heeft wel een punt, waar ik toch ook even op door wil gaan. Waarom maak je je druk om parkeerplekken in de straten als je een “eigen” plek bij huis hebt? Bovendien zijn buurtbewoners van de Traaij overdag over het algemeen op het werk en bij thuiskomst zijn de winkels alweer dicht, dus weer meer parkeerplek. Winkelend publiek op de Traay komt over het algemeen uit een straal van hooguit 2 a 3km. Men zal vanzelf de fiets wel meer gaan pakken bij grotere en toenemende parkeerproblemen. En wat is het probleem als je je auto niet helemaal voor je eigen huis kunt parkeren. Een paar meter verderop en een beetje lopen is toch geen ramp. Dat heb je nou eenmaal in centrumgebieden. Ik heb ooit in het centrum van Utrecht gewoond. Daar heb je pas recht van spreken als je wel een vergunning hebt en nog nergens kunt parkeren door drukte. Moet je nog elders parkeren en betalen. Het blijft een luxe probleem (helemaal al als je meerdere auto’s hebt). Als je al kan spreken van probleem. Parkeerschijf werkt prima. Misschien meer controles uit laten voeren. Ik heb nog nooit een parkeeragent gezien op de Traaij. Dan rouleren de parkeerplekken ook vanzelf meer.
Roland in ’t Hout, 9-11-2006

College Boris van der Ham op Vrije Hogeschool

DRIEBERGEN Wat hebben Shakespeare en politiek met elkaar gemeen? Hoe gebruiken politici toneel en hoe gaan zij om met het uitspreken van teksten? Deze vragen staan maandag centraal bij het college dat Boris van der Ham, tweede op de kandidatenlijst van D66, geeft op de Vrije Hogeschool.

Boris van der Ham, zelf afgestudeerd op de toneelschool in Maastricht, geeft het college in het kader van ‘kunstenaars in de klas’, een initiatief wat D66, onder andere in haar verkiezingsprogramma van harte ondersteunt. Het college aan de studenten van de Vrije Hogeschool is maandag 6 november tussen 16.00 en 16.45 in het gebouw van de Vrije Hogeschool.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 4 november 2006

Mariagrot op voormalig Seminarieterrein
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.30 uur   temperatuur: 9 °C

SGP jongerenavond

DOORN  De SGP jongeren commissie Utrechtse Heuvelrug organiseert een discussieavond over de rol van de SGP in de landelijke politiek met als thema: Is er toekomst voor de SGP?
Als spreker komt drs P. Verhoeve, hij zal ook de discussie leiden. Deze avond wordt georganiseerd met het oog op de komende verkiezingen. Kies jij SGP? En waarom? Of ben je het juist helemaal niet met standpunten van de SGP eens? Kom ook en discussieer mee! Alle jongeren van 16 – 28 jaar zijn van harte welkom!
De avond wordt gehouden op 11 November in de Gisbertus Voetius school in Doorn, Bloemengaard 69. Aanvang: 19:45u.

Heuvelrugnieuws van zondag 5 november 2006

Park Seminarie Driebergen: vanaf Hoofdstraat
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.30 uur   temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto/ DSB Bank bereidt zich voor op Korfbal League

DRIEBERGEN  Dalto/ DSB Bank maakte al vroeg in dit seizoen de overstap naar de zaal. Op het moment dat plaatsing voor de kampioenspoule op het veld een feit was, werden extra uren ingehuurd in Health Center Hoenderdaal om alvast te wennen aan de veel belangrijker ingeschatte zaalcompetitie. Met schotklok en zonder weersinvloeden groeit de groep van trainer/coach Erik Wolsink naar de juiste vorm toe.

Het eerste voorbereidingstoernooi in Dordrecht werd gemakkelijk gewonnen. Eerst werd gastheer Oranje Wit overklast (11-27) en vervolgens werd in de finale het Amsterdamse Blauw-Wit weggeveegd: 27-17 (ruststand 17-7). Opvallend was daarbij de snelle start en het hoge schotpercentage. Topscorer en nieuweling Jos Rozeboom voelt zich zichtbaar beter tussen vier muren en scoort er lustig op los, maar ook de andere spelers van Dalto/ DSB Bank groeien naar de benodigde topvorm.

Even rustig aan de competitie beginnen is er niet bij voor de Driebergenaars. In de openingswedstrijd wacht concurrent DOS’46, van wie vorig jaar in de Ahoy-finale dik werd verloren, vervolgens is de eerste thuiswedstrijd gepland tegen rivaal PKC. De drie uitgesproken titelkandidaten komen elkaar dus al in de eerste twee weekenden tegen en zo zal direct duidelijk zijn hoe de kaarten liggen. Dalto/ DSB Bank kan zich dus niet een mindere vorm permiteren en zal direct moeten pieken. Maar gezien de uitslagen in de voorbereiding lijken de pupillen van Erik Wolsink op de juiste koers te liggen.

Afgelopen weekend werd wederom tegen Blauw Wit Amsterdam geoefend. De Amsterdammers trachten uit een ander vaatje te tappen en deden er alles aan om niet weer binnen zes minuten op 1-7 gespeeld te worden. Dat lukte aardig tot 3-3, maar daarna zetten de geel-zwarten even aan: 8-3 na tien minuten. Bij rust was het al 17-10 en was de wedstrijd wederom gespeeld, zo leek het. Maar niets was minder waar: Blauw Wit wilde zich niet een tweede keer weg laten spelen.

De tweede helft ging zodoende lang gelijk op, maar nadat Erik Wolsink het complete vak Adriaan van Dijk, Jos Rozeboom, Sietske van de Sande en Henriëtte Brandsma naar de kant had gehaald, scoorde Eva Sprangers nog twee mooie doelpunten om zo ook de tweede helft positief af te sluiten. Eindstand 32-23.

Aanstaande donderdag speelt Dalto/ DSB Bank voor het eerst thuis tegen DSC Eindhoven. Zaterdag 11 november staat er weer een serieuze krachtmeting op het programma. Dan komt het Delftse Fortuna/ TEMPUS op bezoek in de Hoenderdaal.

Heuvelrugnieuws van maandag 6 november 2006

Hoofdstraat 135 Driebergen: bouw Villa Nuova
foto: © Renk Knol
tijd: 13.45 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Engelstalig debatteren

DOORN Dit jaar vindt het jaarlijks NK Engelstalig debatteren voor middelbare scholieren (DSDC 2006) plaats op het het Revius Lyceum in Doorn op 12 november. De Dutch Debating Championschips worden jaarlijks georganiseerd door de Dutch Debating Society.

Blue Arrows Dames 1 verliest nipt

DRIEBERGEN  Zaterdag 4 november speelden de dames van Blue Arrows/ Peugeot Van der Mispel tegen Dunkinn in Roelofarendsveen. Beide partijen waren nog ongeslagen in de competitie dus het beloofde een spannende wedstrijd te worden.

Dunkinn begon goed aan de wedstrijd, in hun eigen thuishaven konden zij makkelijk scoren! Blue Arrows had moeite met de sterke ploeg maar kon in het eerste kwart door een eindsprintje de schade beperken (22-16).

In het tweede kwart kon Dunkinn de voorsprong uitbouwen door goed gebruik te maken van de “backdoor”. Zij zette slim de verdediging buitenspel waardoor, ondanks hard werken van de dames van Blue Arrows, veel punten gescoord werden. Ruststand (52-31).

Dit konden de dames van Blue Arrows/ Peugeot Van der Mispel niet op zich laten zitten. Coach, Johnny Robinson, veranderde de taktiek. De dames zouden zone gaan verdedigen waardoor de achterlijn beter afgesloten kon worden. Dit bleek een juiste beslissing te zijn.

De 3 dames op de kop stoorde het pass-werk en de schoten van Dunkinn waardoor de aanvallen van Dunkinn moeizamer verliepen. Verdedigende rebounds werden afgevangen door de centers waarna direct een break gelopen kon worden. Met mooie passes werd de verdediging uitgespeeld en Blue Arrows/ Peugeot Van der Mispel scoorde het ene punt naar het andere. Het derde kwart werd dan ook “gewonnen” met 11-21, waardoor de tussenstand 63-52 was.

Dit spel moest doorgezet worden in het vierde kwart, dan kon de wedstrijd nog gewonnen worden! Blue Arrows had echter wel een hoge foutenlast en Lisette Hoffmann was geblesseerd uitgevallen. Daarnaast was Dunkinn zich bewust geworden dat de dames uit Driebergen toch een geduchte tegenstander was en dus werd ook bij hen het niveau opgeschroefd.

De laatste minuten waren erg spannend, Blue Arrows liep steeds verder in op de nummer 1 van de competitie. Helaas duurde de wedstrijd net een paar minuten te kort voor de dames uit Driebergen, de eindstand was 73-67. Dit beloofd wat voor de return op 10 december in onze thuishaven Hoenderdaal in Driebergen, om 16.45 uur!

Scores: Annelies Roelen 19, Simone Thuis 9, Liane van der Mispel 9, Suzanne Duivenvoorde 7, Lisette Hoffmann 7, Annemiek van Ginkel 7, Ellen Noordam 7, Barbara Kooi 2.

Volgende wedstrijd: Zaterdag 11 november om 19.00 uur tegen Divine, Sporhal Snelleman, Rotterdam.

Woninginbreker aangehouden

MAARSBERGEN  De politie heeft in de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 november een woninginbreker op heterdaad aangehouden.

Getuigen belden omstreeks 04.10 uur naar de politie omdat zij hadden gezien dat een onbekende man met een grote TV aan het slepen was. Ter plaatse bleek dat een 45-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats een inbraak in een woning aan de Tuindorpweg had gepleegd. De man had een ruit van de woning ingeslagen en had uiteindelijk met een flatscreen de woning verlaten. De man werd aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Succesvolle tuinwerkdag Prins Clausplantsoen

DRIEBERGEN  Zaterdag 4 november was het weer zo ver. Vijftien omwonenden rond het Prins Clausplantsoen staken de handen uit de mouwen om hun middenplantsoen winterklaar te maken. Struiken terugsnoeien langs de weg, wieden tussen de nieuwe aanplant en acaciascheuten uit de grond steken, stond op het programma. foto: Carolien Schooneveld

Dit initiatief ontstond na een brief van de Gemeente Driebergen waarin deze een nieuwe opzet voor het plantsoen voorstelde. Twee van de vier grote acacia’s moesten er uit, de meeste struiken verwijderd en ‘gazon’ er voor in de plaats. Omwonende Ben Schut trok aan de bel bij buurtbewoners. De meningen werden gepeild. Gazon zag niemand zitten, omdat dat een modderig hondenuitlaatveldje zou worden. De groene struikenhaag en de bomen wilde iedereen behouden. Daarnaast maken veel vogels, egels en eekhoorns gebruik van het stuk beplanting.

Op het huidige onderhoud moest de Gemeente bezuinigen. Als de buurt dit groen wilde handhaven, moest zij bijdragen aan het onderhoud. Aldus geschiedde. Gemeente en buurt samen bepaalden het beeld van het plantsoen. Ook de wijze van snoeien werd doorgesproken en afspraken vastgelegd.

Reacties van omwonenden tijdens de koffiepauze: “Wat leuk om mijn buurtgenoten na 20 jaar weer eens te spreken”, “dit is leuker dan alleen barbecuen, zo met z’n allen aan het werk”. En “we hebben van de nood een deugd gemaakt”.

VVD legt verantwoording af aan inwoners

LEERSUM  De VVD fractie in de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug legt verantwoording af. Daartoe zijn volgende week drie openbare ontmoetingsavonden voor inwoners georganiseerd.

De eerste op dinsdagavond 14 november in Driebergen, de tweede in Leersum op woensdagavond 15 november en de laatste op donderdagavond 16 november in Maarn. “Wij willen de inwoners actief tegemoet treden en uitleggen welke beslissingen sinds de gemeentelijke herindeling zijn genomen,” licht VVD fractievoorzitter Willem Jan Struyck toe.

“Het idee om persoonlijk zoveel mogelijk inwoners te informeren kwam spontaan op binnen de fractie en we waren het er allen onmiddellijk mee eens,” vervolgt Ameronger Willem Jan Struyck. “Daarom hebben we drie opeenvolgende avonden geprikt in verschillende dorpen. Deze week behandelt de gemeenteraad de begroting 2007. Op onze ontmoetingbijeenkomsten volgende week kunnen we de inwoners dus ook informeren over de uitkomsten van de algemene beschouwingen en onze standpunten toelichten. Het actualiteitsgehalte van de bijeenkomsten is buitengewoon hoog.”

Inwoners kunnen kiezen welke avond hen het beste past: dinsdagavond 14 november in de Reiziger te Driebergen op de hoek van Hoofdstraat en Traay, woensdagavond 15 november in restaurant d’Arthuizen te Leersum aan de Rijksstraatweg 315, of donderdagavond 16 november in De Twee Marken te Maarn aan het Trompplein 5. Vanaf 19.30 uur worden inwoners verwelkomd met een kopje koffie of thee. Om 20.00 uur begint de VVD fractievoorzitter met een korte politieke verantwoording, waarna volop de gelegenheid wordt geboden voor vragen ter verduidelijking en discussie. Ook de VVD wethouders Roy Pamboer en Robbert Waltmann zijn aanwezig om aan de discussie deel te nemen. Elke avond eindigt rond 22.00 uur.

De VVD fractie met van links naar rechts: Bob van Lierop (Driebergen), Ronald Letema (Maarn), Joop van Ankum (Leersum), Lysbeth van Valkenburg-Lely (Driebergen), Peter van der Zee (Doorn), Willem Jan Struyck (Amerongen) en Hans van Zetten (Leersum). 

Rioolrenovatie in Doorn

DOORN  Uit inspectie is gebleken dat de riolering in een aantal straten in de wijk Hoogmoersbergen in Doorn in zeer slechte toestand verkeert. Het is noodzakelijk deze rioolstrengen te renoveren. De renovatie wordt uitgevoerd door middel van de zogenaamde ‘kousmethode’.

Hierbij wordt van binnenuit een nieuwe rioolbuis aangebracht door een kous in het riool aan te brengen. De kous bestaat uit een in- en uitwendig gedeelte. Tussen deze twee lagen zit een soort hars. Deze hars wordt met behulp van stoom verhit tot 80 graden Celcius en gedurende drie uur op deze temperatuur gehouden. Hierna begint de afkoelingsperiode van een paar uur. Wanneer dit proces is voltooid worden de putten inwendig afgewerkt. De inlaten van de huisaansluitingen worden weer open geboord vanuit het riool.

De werkzaamheden veroorzaken enige overlast, vooral door gedeeltelijke wegafzettingen en het blokkeren van kruispunten in de wijk Hoogmoersbergen. De bewoners worden door de aannemer van het werk tijdig ingelicht.

Globale planning
Week 45 (6 tot en met 10 november):
Banckertlaan, Kortenaerlaan, Van Heemskercklaan. In verband met de werkzaamheden wordt het kruispunt, gedurende een bepaalde periode, afgesloten.
 
Week 46 (13 tot en met 17 november):
Van Heemskercklaan, Piet Heinlaan, Woestduinlaan (tussen Frans Halslaan en Driebergsestraatweg) en Amersfoortseweg aan beide zijden van de weg ter plaatse van het fietspad en het voetpad (tussen huisnummers 28 tot aan 74 en vanaf de Ridderhof nr. 45 tot aan de Prins Hendrikweg 1).  

De werkzaamheden voor de oostzijde vindt plaats voor Amersfoortseweg nr. 74. Voor de westzijde wordt de Heuvelweg afgesloten. Het gedeelte ligt tussen de Amersfoortseweg en de Vossenweg. De werkzaamheden vinden plaats bij de put in de drempel van de Heuvelweg.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Bauke Stienstra, telefoon (0343) 56 58 07.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 7 november 2006

Parklaan 17 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.45 uur   temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Veerkrachtig CDN wint van JSV 2-3

DRIEBERGEN  CDN, dat nog steeds ongeslagen is, heeft een verdiende overwinning behaald in Nieuwegein bij JSV. Het was een zwaar bevochten overwinning, tot de laatste minuut konden beide ploegen de overwinning opeisen.

CDN kwam al in de eerste minuut op voorsprong door Elmar van Doorn, die een fout van de achterhoede van JSV direct afstrafte. CDN bleef in de beginfase het betere van het spel houden en was de betere van de twee ploegen. JSV begon daarna meer druk te zetten en er ontstond een rommelige wedstrijd. JSV kwam op 1-1 door een bal die op buitenspel leek, maar de scheidsrechter liet doorgaan. De spits van JSV lobte de bal over Marijn Onwezen heen waardoor de teams gelijk kwamen. Tot aan de rust kregen beide ploegen kleine kansjes maar deze werden niet benut. Ruststand 1-1.

Aan het begin van de tweede helft ging het direct mis bij CDN, keeper Marijn Onwezen speelde de bal zomaar in de voeten van een speler van JSV op de rand van de zestien meter. Deze fout werd direct afgestraft en de bal werd beheerst ingeschoten, 2-1. CDN ging daarna één op één spelen en begon gevaarlijker te worden. Jens Marik werd vervangen door Jeroen Rook waardoor er meer naar voren gevoetbald werd. JSV moest zich vooral bezig houden met verdedigen.

CDN kreeg diverse kansen van onder andere Gerwin v.d. Klift en Elmar van Doorn, maar deze werden niet benut. Fred van Ginkel kwam na een lange blessure er in voor Martijn van Loon, waardoor de druk op het doel van JSV nog groter werd. Fred van Ginkel zorgde na een vrij trap die niet goed werd weggewerkt, voor de gelijkmaker. CDN ging daarna door voor de winst en bleef doorgaan. Vlak voor tijd werd het goede spel beloond met de winnende treffer. Albin Meijer schoot de bal uit een afgeslagen corner keihard binnen. Al met al een zwaar bevochten overwinning. Eindstand 2-3.

Zaterdag 11 november de streekderby in Maarn SVMM – CDN 14.30 uur

Stand

 • CDN                8 – 20
 • Scherpenzeel   8 – 20
 • Bunnik 73        9 -14
 • JSV                8 – 13

Typ-hier-de-titel

DOORN  Op dinsdagochtend werden twee jongens aangehouden nadat ze vernielingen hadden gepleegd. Omstreeks 01.10 uur kreeg de politie de melding dat een prullenbak in brand was gestoken en feestverlichting onklaar was gemaakt op het Plein 1923. De twee vernielers, van 17 en 18 jaar uit Doorn, werden aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Offday Pink Panthers

DRIEBERGEN Zondag 5 november waren The First XV der Pink Panthers op bezoek bij REL, of te wel Rugby Etten Leur. Twee jaar geleden was REL de tegenstander van The Pink Panthers in de halve finale van de Nationale beker. Toen werden The Panthers uitgeschakeld met 24-0. 

In de opbouw van beide verenigingen zit wel een bepaalde synergie al hebben ze bij REL al eens geproefd aan de ere-klasse. Dat is dan wel meer dan 15 jaar geleden. REL is twee jaar geleden gepromoveerd naar de eerste klasse en hebben dus een jaar voorsprong op The First XV der Panthers. Doelstellingen zijn nagenoeg gelijk. Eerst een paar jaar in de eerste klasse en bouwen aan breedte in de club en zorg dragen voor een goed draaiend tweede team.

Voor The Panthers was het bij voorbaat een wedstrijd op niet naar uit te kijken. Door maar liefst 12 geblesseerde spelers was de gang naar Etten Leur al niet echt positief te noemen. Te gelijk wel een mooie kans voor de spelers die in hun opbouw zitten naar het niveau van het First XV team. Jammer was dat ook de betere spelers afgelopen zondag een offday hadden waardoor The Panthers flink over de knie werden genomen door REL.

Uitslag naar twee keer 40 minuten 58-5. Geen nood nog voor The Panthers ze blijven op de vijfde plaats in de competitie. Wel is er een schifting in de competitie naar de top vier zit inmiddels een aardig verschil met de vijfde en lagere teams. Daarnaast hebben de spelers de komende twee weken rust. Zondag is de tweede speeldag in de Beker en zijn The Panthers vrij. De week daarna speelt het Nationale team, met daarin hopelijk Jeffrey Nuijten die zijn debuut hoop te maken tegen Oekraïne.
Wel is er rugby te beleven op sportpark De Woerd

Boele Staal stelt vertrek uit

UTRECHT De commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, mr B. Staal, werkt op verzoek van Gedeputeerde Staten door tot half februari 2007. Afgelopen augustus kondigde Staal aan per 1 januari 2007 ontslag te vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Begin 2007 zal Staal worden benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

In de korte periode van 1 januari 2007 tot half februari zal Staal zich nog richten op zijn rijkstaken (onder meer lopende burgemeestersbenoemingen), het voorzitterschap van gedeputeerde staten en op drie voor de provincie Utrecht wezenlijke voorzitterschappen: de NV Utrecht (bestuurlijk samenwerkingsverband van overheden ter versterking van de noordvleugel van de Randstad), de stuurgroep Vechtvisie (landschapsinrichting in de Vechstreek) en het project Hart voor de Heuvelrug. De overige taken, waaronder representatieve verplichtingen, zullen in deze periode door een gedeputeerde als loco-commissaris worden uitgevoerd.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft na overleg met de commissaris toegezegd dat uiterlijk per 1 maart 2007 een nieuwe commissaris van de Koningin in Utrecht zal worden benoemd. Het provinciebestuur vindt een korte verlenging na 1 januari van belang, om in de periode tot aan de statenverkiezingen van 7 maart 2007 voldoende bestuurlijke gewicht te kunnen geven aan de drie genoemde bestuurlijke voorzitterschappen.

Staal ziet met het oog op de beperkte omvang van de werkzaamheden per 1 januari 2007 af van salaris. Het geplande officiële afscheid van de commissaris tijdens de buitengewone vergadering van Provinciale Staten op 20 december aanstaande zal gewoon doorgaan.

Nationale vrijwilligersdag ook op de Heuvelrug

DRIEBERGEN  Tijdens de nationale vrijwilligersdag waren er dit jaar extra vrijwilligers aan het werk, ook op de Heuvelrug. Een deel van de CDA-fractie is druk in de weer geweest met koffie schenken, lekkers uitdelen of zo maar een gezellig gesprek.

De bewoners van Huize Beukenstein in Driebergen en Nieuw Boschzicht in Leersum hadden duidelijk plezier in de (onverwachte) extra aandacht, ze genoten er zichtbaar van. Op de foto een deel van de vrijwilligers met bewoners van Huize Beukenstein


Vereniging Dorp en Natuur ook in Leersum actief

LEERSUM  De Landelijke Natuurwerkdag vond op zaterdag 4 november plaats. Liefst 12.000 vrijwilligers gingen aan de slag op driehonderd locaties verspreid over heel Nederland. Jong en oud werkten actief mee op een heerlijke herfstdag.

Er werd gesnoeid, gezaagd, gehooid, poelen schoongemaakt, wilgen geknot en met takken gesjouwd.
Hierdoor is weer veel werk verzet dat de beheerders alleen nooit zo snel kunnen doen.

Eén van de plekken waar gewerkt werd was aan de Nieuwe Steeg te Leersum. Hier staan vele wilgen langs de slootkant die zorgen voor de zo kenmerkende landelijke uitstraling van ons buitengebied. Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum organiseerde en begeleidde de werkdag waarbij jong en oud actief bezig was. Ook de scouting hielp een handje mee. Vanuit de gemeente was wethouder Emmy van Wijngaarden aanwezig. Zij  zorgde niet alleen voor een lekkere versnapering, maar ging ook daadwerkelijk aan de slag.


Realisatie busstation in het voorjaar van 2007

DRIEBERGEN  Een nieuw busstation wordt in het voorjaar van 2007 gerealiseerd ter hoogte van station Driebergen-Zeist. Doelstelling van dit busstation is het verbeteren van de overstapfunctie. Het busstation draagt bij aan de totale kwaliteitsverbetering van het station.

Tijdens een informatieavond op woensdag 15 november (‘t Hoge Licht, Klaproos 2 te Driebergen-Rijsenburg) wordt om 20.00 uur het plan gepresenteerd. Tijdens deze avond wordt een korte toelichting gegeven over het ontwerp. De reacties van de aanwezigen worden beoordeeld en eventueel verwerkt in de tekeningen. De uitvoering van het busstation staat gepland voor het voorjaar van 2007. Bij de uitwerking van de plannen is veel aandacht besteed aan verbetering van de sociale veiligheid.

Het realiseren van het busstation is een belangrijk onderdeel van de totale kwaliteitsimpuls van het station. Er wordt, in overleg met de NS, al gewerkt aan het verbeteren en het uitbreiden van het aantal te stallen fietsen. De totale kwaliteitsimpuls kwam tot stand door intensieve samenwerking van de regionale partners (gemeente Utrechtse Heuvelrug, gemeente Zeist, Bestuur Regio Utrecht, Nederlandse Spoorwegen, ProRail en Connexxion). De realisatie van het busstation wordt gefinancierd door de gemeente Utrechtse Heuvelrug, gemeente Zeist en het Rijk.

Het nieuwe busstation wordt gerealiseerd op het Stationsplein (aan de Driebergse zijde). Alle bussen gaan hier gebruik van maken. Vanuit de richting Zeist blijft wel de uitstaphalte vóór het spoor gehandhaafd. Ter plekke van het busstation wordt op de Hoofdstraat een verkeerslicht gerealiseerd dat een eenheid vormt met het bestaande verkeerslicht op het kruispunt Breullaan. Door een slimme afstelling van het verkeerslicht wordt, indien de mogelijkheid zich voordoet, prioriteit gegeven aan de Hoofdstraat/Driebergseweg. Onderzoek toont aan dat de realisatie van het busstation geen verslechtering van de doorstroming veroorzaakt.

Het busstation is zodanig ontworpen dat zoveel mogelijk bomen behouden blijven. Ter verbetering van de verkeersveiligheid worden op de Stationsweg fietsstroken aangebracht. Het busstation voldoet zo veel mogelijk aan de nieuwste eisen van toegankelijkheid. Op deze manier kunnen ook mensen met een handicap op een goede manier overstappen van trein naar bus en vice versa.

Door middel van bestratingsmateriaal en straatmeubilair krijgt het busstation een parkachtige uitstraling dat past in de ligging van het busstation aan de Stichtse Lustwaranda.

Heuvelrugnieuws van woensdag 8 november 2006

Sterrenboslaan Driebergen: richting Weth Teselinglaan
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:35 uur      temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Deel van gemeente onder regime bluetonguevirus

HEUVELRUG  Doordat op een bedrijf in Terschuur (Gelderland) het bluetonguevirus is geconstateerd valt nu ook een deel van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in het gebied waarin beperkingen zijn opgelegd ten aanzien van o.a. veevervoer. 

De belangrijkste maatregelen in het 20-kilometergebied zijn:

 • Herkauwers (schapen, koeien, geiten) en hun stallen moeten worden behandeld met insecticiden. Ook als de dieren buiten zijn, is behandeling van de herkauwers met insecticiden verplicht.
 • Vervoer van herkauwers binnen het 20-km-gebied naar een ander bedrijf of een slachthuis in het gebied is toegestaan. Voor individuele dieren waarbij bluetongue officieel is vastgesteld, gelden de maatregelen zoals die zijn vermeld in de brief die de VWA aan betrokken veehouders heeft gestuurd.
 • Voor het vervoer van herkauwers van het 20-km-gebied naar de rest van Nederland en de beperkingsgebieden in de andere lidstaten is het toegestaan de dieren naar een slachterij te vervoeren of de dieren na onder andere een bloedtest en een verklaring naar een ander bedrijf te vervoeren.
In totaal zijn er 388 besmettingen.

Na nieuw kunstgras wil CDN fuseren met Dalto

DRIEBERGEN  De Driebergse voetbalverenigingen CDN en Dalto hebben vanmiddag op sportpark De Woerd twee nieuwe kunstgrasvelden geopend. De clubs zijn daarmee verlost van van de modderige, oude grasvelden, die zij ook voor trainingen gebruikten. ,,Dat liep echt de spuigaten uit,´´ zegt CDN-secretaris Hans van Vugt. ,,Eén buitje en het moest al worden afgelast.´´ Op termijn wil CDN een fusie aangaan met Dalto.
Image De deplorabele toestand van de velden was CDN en Dalto al jaren een doorn in het oog, maar ze kregen met hun smeekbedes niet of nauwelijks gehoor bij de gemeente Driebergen. Pas nadat de oude gemeente begin dit jaar opging in de nieuwe gemeente Heuvelrug, kwamen de plannen voor de aanleg van kunstgrasvelden in een stroomversnelling terecht. ,,We zijn de nieuwe gemeente Heuvelrug erg dankbaar,´´ aldus Van Vugt. ,,Met deze kunstgrasvelden kunnen we echt aan de toekomst werken, in plaats van dat we als vereniging stilstaan. De oude gemeente vond zwembad De Zwoer en de aanleg van een nieuwe sporthal immers veel belangrijker. Maar door de grote groei van ons ledenaantal, afgelopen seizoen 12 procent, kwamen we facilitair echt in de problemen terecht. Nu kunnen we altijd voetballen, wanneer we maar willen.´´ Met de aanleg van het kunstgras is een bedrag van 1,2 miljoen euro gemoeid, twee ton meer dan aanvankelijk begroot was. Nadat de overkoepelende sportorganisatie NOC*NSF afgelopen augustus met verontrustende rapporten kwam over kankerverwekkende stoffen in de rubberen bolletjes die bezaaid over het kunstgras liggen, moest op stel en sprong duurder kunstgras worden besteld. Van Vugt: ,,De definitieve onderzoeksresultaten over die kankerverwekkende stoffen komen pas deze maand, daar konden we niet op wachten. In plaats van rubberen bolletjes die zijn verwerkt uit afvalrubber uit autobanden, ligt er nu dus écht rubber op de velden. Het zijn professionele kunstgrasvelden, precies zoals ze dat op het hoofdveld van eerstedivisionist AGOVV en het trainingsveld van AZ ook hebben. Uniek bij de amateurs, daar zijn we erg trots op. Ze liggen er ook echt fantastisch bij.´´CDN en Dalto huren het kunstgras van de gemeente, die eigenaar is. De aanleg van de kunstgrasvelden is het startsein voor een totale herstructurering van sportpark De Woerd, zegt Van Vugt. Daarom is ook bewust gekozen voor geen kunstgras op het hoofdveld. ,,We willen die ruimte openhouden voor een nieuwe accommodatie, zoals een kantine en nieuwe kleedkamers. Als de oude tribune binnenkort op de schop gaat, weten we namelijk niet hoeveel ruimte we precies nodig hebben. Driebergen is de grootste plaats van de gemeente Heuvelrug en wil daarom ook de beste sportplaats zijn. Zo zijn de korfballers van Dalto al landelijke top, spelen de rugbyers van Pink Panthers eerste klasse. Wij willen met CDN ook verder omhoog, richting tweede klasse, met de zaterdagtak als speerpunt. We hopen in de toekomst weer samen te gaan met Dalto, dat elf jaar geleden uit CDN is ontstaan. Om weer een echte eenheid te vormen en samen sterk de toekomst in te gaan.´´ De wethouder van de gemeente Heuvelrug opende de kunstgrasvelden woensdagmiddag officieel door een bal door een crêpepapieren wand in een pupillendoel te schieten, een wand in de clubkleuren van Dalto (geel en zwart) en CDN (rood en wit). Daarna speelden de F-pupillen van beide clubs een onderlinge wedstrijd. Elders op het sportpark verzorgden ook jeugdteams van de rugbyers van Pink Panthers en de korfbalteam van Dalto demowedstrijden, o de eenheid op het sportpark te onderstrepen. De hoofdmacht van zondag-vierdeklasser CDN heeft overigens zijn vuurdoop al gehad. Anderhalf week geleden speelde de koploper in de zondag vierde klasse G de derby tegen Bunnik, waarin een 2-2 gelijkspel werd behaald. ,,Een prachtige wedstrijd,´´ zag Van Vugt. ,,Op kunstgras kun je anders dan op echt gras veel sneller spelen en combineren. Hier gaan we echt nog profijt uit trekken.´´ Op maandagavond 29 november worden tijdens de algemene ledenvergadering van CDN de verdere ontwikkelingsplannen van sportpark De Woerd nader toegelicht.


Wil als voorzitter van de Driebergse Sportfederatie bij deze de waardering doorgeven over de berichtgeving mbt opening kunstvelden Sportpark de Woerd.
Prima verhaal van Hans van Vugt opgetekend door reporter Michel Brands.
Is het verder echt niet een beter idee dat Heuvelrug.nu en Heuvelugnieuws.nl  ook meteen gaan fuseren ipv omslachtig en verwarrend te gaan verwijzen en “linken”” ?
Wat is het probleem? Ga samen anders een keer een borreltje drinken of vooral een flesje halen bij slijterij Hans van Vugt?
Kan Hans als CDN-secretaris nog eens uitleggen hoe door samenwerking succes en nog meer kwaliteit te boeken valt.
Sportfederatie Driebergen, Wim Hak, 9-11-2006

 

Nauwelijks routes gevaarlijke stoffen

HEUVELRUG Tot nu toe hebben zeven gemeenten binnen de provincie Utrecht hun routekaart voor gevaarlijke stoffen over de weg vastgesteld. De overige gemeenten gaan dit de aankomende maanden doen. In het provinciale voorstel zijn er in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, op de A12 na, zo goed als geen routes voor gevaarlijke stoffen. 

Begin dit jaar heeft de provincie Utrecht een voorstel gemaakt en in kaart gebracht. Op de speciaal hiervoor ontwikkelde routekaart (www.provincie-utrecht.nl) is te zien over welke doorgaande provinciale en rijkswegen gevaarlijke stoffen, zoals LPG vervoerd mogen worden. Ook zijn de voorgestelde hoofdroutes voor gevaarlijke stoffen binnen de bebouwde kom over gemeentelijke wegen aangegeven. De gemeenten moeten vervolgens deze voorgestelde routes in hun gemeenten vaststellen

De gemeenten hebben voor hun eigen grondgebied binnen de bebouwde kom de wegen bekeken waar het transport van gevaarlijke stoffen het minste gevaar oplevert. Dat is nodig omdat in de bebouwde kom vaak gebouwen staan waar veel mensen bij elkaar komen, zoals scholen, winkelcentra of verzorgingstehuizen.

Risico’s minimaliseren
Vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg moet goed geregeld zijn. De provincie Utrecht coördineert het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg op provinciaal grondgebied. Dat doet ze in samenwerking met de gemeenten door te ‘routeren’. Routering betekent het aanwijzen van wegen waarover vervoer van gevaarlijke stoffen moet plaatsvinden. De provincie kiest bij de routering alleen wegen uit waarvan gebleken is dat de risico’s voor het vervoer van gevaarlijke stoffen daarover minimaal zijn. De criteria voor deze routering zijn:

 • Blackspots moeten worden vermeden; dit zijn wegen waar statistisch gezien relatief veel ongelukken gebeuren
 • Drukke gebieden worden zoveel mogelijk vermeden; zoals winkelcentra
 • Bereikbaarheid voor hulpverleningsdiensten moet optimaal zijn

Tijdelijke AH twee jaar op weilandje de Horst

DRIEBERGEN  Albert Heijn opent in mei een tijdelijke winkel op een weilandje van de Horst, aan de oostrand van de Driebergse kern. De verplaatsing is nodig omdat AH een nieuwe, grotere winkel gaat bouwen aan de Traaij. De opening van de nieuwe winkel wordt twee jaar later verwacht, medio 2009.

In het bericht van Heuvelrug.nu is te lezen dat de bewoners van de Horstlaan voor verkeersoverlast vrezen nu Albert Heijn een tijdelijke winkel vestigt op het weilandje. De “bewoners”?, nou, zoveel zullen er dat niet zijn, daar op de hoek van de Horstlaan en de Hoofdstraat. En zorgen de ongetwijfeld vele Horstlaanbewoners die nu met hun auto naar Albert Heijn aan de Binnenhof komen dan niet voor verkeersoverlast in het dorp? Het is ook nooit goed.
Hans Hermans, 9-11-2006

Het zijn niet alleen de autos van de klanten die voor verkeersoverlast zorgen. Al die spullen die wij met z’n allen bij de supermarkt kopen moeten daar eerst gebracht worden… met vrachtwagens. En die vrachtwagens die zich nu dagelijks bij mij door de straat wringen (Bosstraat) zullen dan straks mogelijk voor een deel over de Horstlaan gaan rijden. Sja, dan weten de bewoners van de Horstlaan ook eens hoe dat is. Op de Horstlaan is toch wat meer manouvreerruimte dan op de Bosstraat en op de Dr. Hermansstraat, dus zullen ze die twee jaar wel overleven. Ik heb ze in 2009 weer terug bij mij voor de deur…. 
Michiel van der Vlist, 9-11-2006

Zo maar een wild idee
Nu het ernaar uitziet dat Ahold een noodwinkel mag vestigen op het weilandje bij de Horst en dat blijkbaar de provincie wil meewerken om daar een linksafvak in de Hoofdstraat te maken, kan ik mij wel een wat creatiever plan voorstellen.
Als nu eens niet Ahold op die plek gaat zitten, maar dat het planologisch mogelijk wordt gemaakt dat daar het tankstation van BP (nu Hoofdstraat) in combinatie met de Seat-garage (nu Van Vollenhovenpark) permanent wordt gevestigd.
Dan wordt het mogelijk dat Ahold een nieuwe winkel bouwt op de Appelgaard met bijvoorbeeld een parkeergarage of parkeren op het dak. Dat kan dan een winkel worden die bevoorraad wordt vanaf de Hoofdstraat, waardoor vrachtverkeer op Laan van Blommerweert, Bosstraat en Dr Hermansstraat tot het verleden behoort.
Doordat de Seat-garage verdwijnt van zijn huidige locatie wordt ook een ergernis weggenomen van de bewoners van het Van Vollenhovenpark. Op de plek van de garage kan een bescheiden appartementen complex gebouwd worden.
Als de AH-winkel verdwijnt van Het Binnenhof ontstaat daar een mogelijkheid om nogal wat woningen te bouwen en aan de Traaijkant winkels met daarboven woningen.
Het is maar een wild idee, maar ik denk toch dat Driebergen hier meer mee opschiet dan de huidige plannen. Namelijk minder verkeersoverlast in de woonstraten van het centrum, meer woningen en de uitplaatsing van een bedrijf naar de rand van het dorp.
Nu alleen nog een wethouder die alle partijen rond de tafel brengt en wie weet……
Renk Knol, 9-11-2006

Aldi zoekt nieuwe locatie

DRIEBERGEN  Supermarkt Aldi heeft geprobeerd de bouwvergunning van de nieuwe AH tegen te houden maar is daar niet in geslaagd. De Aldi claimde recht op de parkeerplaatsen van AH, maar die zijn gewoon in bezit van AH zelf. Dat onthulde wethouder Waltmann gisteravond.


Laat ik het nu helemaal niet erg vinden dat de Aldi gaat verdwijnen. Ik weet niet wie deze blokkendoos bezit, maar hoop dat de eigenaar die zaak afbreekt en vervangt door iets wat in het straataanzicht van de Traaij past. Hetzelfde geldt overigens ook voor de Lidl, die verderop aan de Traaij net zo’n afschuwelijke winkel wil beginnen. Ik heb niets tegen Duitsers, maar ik heb een ontzettende hekel aan hun winkelconcepten: Aldi, Lidl, Mediamarkt
Renk Knol, 9-11-2006

Ik vind dat alle supermarkten in feite uit het centrum wegmoeten. Het zijn over het algemeen winkels, die men met een auto bezoekt en zorgen deze winkels voor veel verkeersbewegingen. Verder ziet geen één supermarkt er aan de buitenkant leuk uit. Dus lekker op een bedrijventerrein. Misschien inderdaad de Lange Dreef, dan kunnen in het centrum leuke woningen komen.
Ik ben echter wel blij met de Aldi en de Lidl. Zij leveren over het algemeen tenminste voor een lage prijs kwalitatief goede producten en dat kan ik van de C-1000 en de Albert Heijn niet altijd zeggen. Ik weet dat Driebergen een relatief rijk dorp is, maar ik let wel op de kleintjes en ik kan je verzekeren dat dat tientallen euro’s op jaarbasis scheelt. Het concept zegt mij niet veel, ik heb boodschappen nodig en daar heb ik geen design winkel voor nodig met een koffiehoekje, kinderhoekje met DVD etc.
Jan Koert Lange, 9-11-2006

Zeg heren, hebben jullie weleens gezien hoeveel mensen nog even de Traay ‘opwippen’ na hun supermarktbezoek? En dan ook vaak impulsaankopen doen. Gooi alle supermarkten het centrum uit en de Traay is dood. Zal dat dan ook niet de reden zijn dat Albert Heijn (zonder ‘de’ ervoor) gewoon in het centrum wil en mag bouwen?
Hans Hermans, 9-11-2006

Wethouder Robbert Waltmann deed natuurlijk geen “onthulling”. Het was altijd al bekend dat de Aldi meeprofiteerde van de parkeerplaatsen van Albert Heijn.

Het is goed als de Aldi daar weg zou gaan, want die dichtgeplakte winkelruiten zijn geen aanwinst voor het winkelgebied van de Traaij.
Jammer dat Ahold hierin meer invloed lijkt te hebben gehad dan ons gemeentebestuur….
Maar het biedt wel een kans om een lelijk deel van ons centrum beter te gaan gebruiken: woningen boven winkels en een betere architectuur.
Zeker vanwege de schaarse ruimte en de zoektocht naar inbreidingsmogelijkheden voor woningbouw is actieve inzet van de gemeente gewenst om dat te realiseren.
Maar hoe zit dat bij de nieuwe Albert Heijn?
Henk Jan Derksen, 11-11-2006

Heuvelrugnieuws van donderdag 9 november 2006

Hoofdstraat 151 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.45 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Gemeente organiseert scholenmarkt

DOORN  Dit jaar organiseert de gemeente Utrechtse Heuvelrug een scholenmarkt waar de leerlingen van groep 8 en hun ouders informatie kunnen krijgen over de scholen van het voortgezet onderwijs. Deze scholenmarkt vindt plaats op woensdag 15 november van 19.00 tot 21.30 uur in het Revius Lyceum, Driebergsestraatweg 6/C te Doorn.

De scholen van het voortgezet onderwijs in de regio zijn uitgenodigd om aan deze markt deel te nemen. Vanwege de herindeling tot gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt de markt groter dan in voorgaande jaren.

Via deze scholenmarkt worden de leerlingen van de hoogste groepen van de basisscholen en hun ouders in de gelegenheid gesteld informatie te verkrijgen over de scholen van het voortgezet onderwijs in de regio. Van iedere school is een vertegenwoordiger aanwezig om vragen van ouders en leerlingen te beantwoorden.

De ene schoolsoort biedt meer kans voor de toekomst en sluit beter aan bij de wensen en mogelijkheden van de leerling dan de andere. Door het organiseren van de scholenmarkt is de gemeente Utrechtse Heuvelrug ouders en leerlingen behulpzaam bij het maken van hun keuze.

Leegstaand postkantoor Doorn krijgt functie

DOORN  Deze maand opent Vluchtelingenwerk tijdelijk een winkel met tweedehands kleding in het leegstaande postkantoor aan de Dorpsstraat in Doorn. De kledingwinkel was eerder gevestigd in een leegstaand postkantoor in Leersum en sinds augustus in de leegstaande gemeentelijke werkplaats in Doorn. Wegens de sloop van deze werkplaats werd gezocht naar een ander onderkomen. Met de huidige eigenaar van het postkantoor Klapbrug BV te Udenhout, Vluchtelingenwerk en wethouder Elisabeth van Oostrum van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is bekeken of de tweedehands kledingwinkel tijdelijk in Doorn gevestigd kan worden.

Zoals bekend wordt het voormalige postkantoor sinds het begin dit jaar leegstaat regelmatig vernield, het wordt beklad en er worden ruiten ingegooid, dit tot grote ergernis van velen. De gemeenteraad heeft hier ook zijn zorg over uitgesproken.

Er zijn belangstellenden voor het pand om het te kopen en het een nieuwe functie te geven. De verwachting is dat het minimaal een jaar duurt voordat hierover duidelijkheid is. Planvorming, koop en planologische procedures vergen de nodige zorgvuldigheid en kosten tijd.

Vluchtelingenwerk gaat het pand opknappen. De opbrengst van de verkoop van tweedehands kleding door Vluchtelingwerk is bestemd voor jongeren uit het AZC in Leersum vanaf 18 jaar die niet meer naar school kunnen, maar ook niet mogen werken. Van de opbrengst tot nu toe kunnen 6 jongeren weer naar school.


Ik ben blij dat er aan de onzekerheid nu een (voorlopig) eind komt.
Arnoud Venema, 9-11-2006

Heuvelrugnieuws van vrijdag 10 november 2006

Oranjelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.40 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Meisje aangehouden

DRIEBERGEN  Na een overlastmelding, heeft de politie een 15-jarig meisje uit Driebergen aangehouden voor baldadigheid. Omstreeks 19.15 uur werd de politie gebeld. Omwonenden hadden last van een groepje jongeren die op de Griffel stonden. Agenten namen een kijkje en zagen dat op dat moment een meisje iets van plastic in de brand probeerde te steken. Ze is aangehouden voor baldadigheid en zal vermoedelijk naar Bureau Halt worden doorverwezen. De rest van de groep is weggestuurd nadat hun namen genoteerd zijn.

Bromfietsen: een gevaarlijke bezigheid

DRIEBERGEN  Een 18-jarige bromfietsbestuurder uit Leersum is donderdagochtend gewond geraak bij een aanrijding op de Hoofdstraat. De bromfietser kwam uit de richting Doorn. Voor hem reed een 27-jarige automobiliste uit Amsterdam die ter hoogte van de Emmalaan moest remmen voor twee overstekende voetgangers. De bromfietsbestuurder kon niet meer op tijd voor zijn voorganger remmen, botste tegen de auto op en kwam ten val. De 18-jarige man is per ambulance met licht hoofdletsel naar het Diaconnessenhuis in Zeist vervoerd.

Aan het eind van de middag raakte op de kruising Langbroekerdijk – Rijsenburgselaan ook een bromfietser gewond. Een 39-jarige automobiliste uit Wijk bij Duurstede stond stil op de kruising om verkeer van rechts voor te laten gaan. Ze dacht dat er geen verkeer meer aankwam en trok op. Een 45-jarige bromfietser uit Langbroek, die ook van rechts kwam, zag zij daarbij over het hoofd met de aanrijding tot gevolg. Ook deze bromfietser is per ambulance met een gebroken sleutelbeen naar het Diaconnessenhuis in Zeist vervoerd.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 11 november 2006

Nassaulaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.30 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Bintangs in de Peppel

ZEIST Vrijdag 17 november 2006 treedt Bintangs & Havana Moon op in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om 21.00 uur open en de entree is € 10,00, reserveren.

Bintangs, een band die al 45 jaar het oergevoel van rock ’n roll uitdraagt en tot de beste rockbands van Nederland behoort. De geschiedenis van de Bintangs begint in 1961, toen al met Frank Kraaijeveld aan het roer. Inspiratiebronnen waren de rhythm & blues van rockers als Chuck Berry en Bo Diddley en later met name de The Rolling Stones. Sindsdien hebben de Bintangs alles beleefd wat een rockband mee kan maken: afgebroken zalen, hits en een geweldige live-reputatie. In april 2006 zullen de Bintangs hun fantastische nieuwe studio-CD ‘Doc’ uitbrengen. Deze CD zal worden gepresenteerd in het Patronaat in Haarlem, waar tevens DVD live-opnamen gemaakt zullen worden. In de Bintangs-sound zijn het vette basgitaargeluid en de rauwe stem van frontman Frank Kraaijeveld prominent aanwezig. Drummer Gerben Ibelings (ex-Bad to the Bone en ex-Tröckener Kecks) is de drummer van de Bintangs. Zijn broer Maarten Ibelings (ook Bad to the Bone) speelt gitaar. Jan Wijte speelt gitaar, dwarsfluit en mondorgel. Dagomar Jansen tenslotte doet vocals en percussie.

Na de laatste jaren veel in Zeist te hebben gespeeld behoeft Havana Moon eigenlijk geen introductie meer, maar we doen het toch maar even. Met leeftijden die ruim boven de 40 en 50 liggen en jarenlange trouwheid aan de Rock&Roll staat Havana Moon rockend en met veel speelplezier op de planken. In huidige bezetting verwarmt Havana Moon al geruime tijd de kroegen van Nederland en dat komen ze in Peppel ook graag weer doen. 7 jaar later is er wel wat veranderd en zijn er 2 ingrediënten vervangen, maar met de komst van de nieuwe bassist en gitarist is het vertrouwde recept van Havana Moon bewaard gebleven. Dus gooi deze 6 vrienden samen met stevige Rock&Roll, Rythm&Blues en een flinke scheut Garage-Rock in een shaker, even flink schudden….en je schenkt jezelf een overheerlijke Havana Moon cocktail!. Ga nu dus maar niet thuis op de bank voor de televisie hangen en chips vreten, maar laat je meeslepen met Havana Moon.

Heuvelrugnieuws van zondag 12 november 2006

Drieklinken 30-32 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur   temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Domheid troef (7)

MAARSBERGEN  Op de Parallelweg had een automobilist te diep in het glaasje gekeken. Een 20-jarige inwoner van Maarsbergen werd rond 22.00 uur aan de kant gezet omdat opvallend hard reed terwijl het erg slecht weer was. Hij moest mee naar het bureau waar hij 730 ug/l blies. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Blue Arrows op de weg terug

DRIEBERGEN Door ziekte en blessures trad Heren 1 van Blue Arrows/Peugeot van der Mispel met slechts 6 spelers aan tegen liefst 12 spelers van Cangeroes Heren 3 in de uitwedstrijd afgelopen zaterdagnamiddag in Vleuten/de Meern.

Na een redelijke eerste helft keek Heren 1 tegen een 10 punten achterstand aan (26-36). In de tweede helft ontwikkelde zich een prachtig jojo-spel tussen beide teams. Van 26-36 werd het 41-42, waarna Cangeroes weer uitliep naar 43-53, Blue Arrows de stand weer gelijk trok op 54-54 halverwege het laatste kwart. Cangeroes leek aan het langste eind te trekken en liep uit tot 54-61 met minder dan twee minuten te spelen. Dank zij veel inzet, twee driepunters in de laatste minuut van Tim Eijpe en Joost van Loon en gemiste vrije worpen van

Cangeroes had Blue Arrows/Peugeot van der Mispel met nog vijf seconden te spelen en een stand van 60-61 balbezit en dus een schot voor de overwinning, welke helaas gemist werd. Desondanks was het een duidelijk teken dat Heren 1 na een wat mindere periode weer op de weg terug is.
Topscores Blue Arrows/Peugeot van der mispel: Joost van Loon 17 punten, Tim Eijpe 12 punten uit vier driepunters.

Blue Arrows Dames winnen

DRIEBERGEN  Dames 1 Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel reisde af naar Rotterdam om het op te nemen tegen de dames van Divine. De dames uit Driebergen beschikten, vanwege blessures, maar over 7 speelsters. Met daarbij de ervaring uit het verleden (zeer fysiek spel van Divine) was het voor de dames van Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel lastig om een goed eigen spel neer te zetten.

Het eerste kwart gingen de teams gelijk op en dit eindigde dan ook in een 11-11 stand. In het tweede kwart kregen de dames van Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel het moeilijk en speelden eigenlijk tegen zich zelf. Er werd niet goed aangevallen, de dames konden elkaar niet vinden in het veld. Na het tweede kwart was de stand 27-22 in het voordeel van Divine.

Opdracht voor het derde kwart van de coach was dan ook om sneller de bal naar voren te spelen en kansen te benutten; om te gaan basketballen. De Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel dames deden dit ook, zij speelde sneller en liepen al snel in. De tegenstanders kwamen niet tot scoren in het derde kwart wat leidde tot een voorsprong, stand 27-39.

In het vierde kwart werd de voorsprong vastgehouden, ook al kwamen de tegenstanders nu wel weer tot scoren. Eindstand na een moeizame wedstrijd was 36-50.
Volgende week zondag spelen de Peugot Van der Mispel Blue Arrows dames uit in Utrecht tegen Cangeroes.

Scores: Liane van der Mispel 16, Barbara Kooi 8, Simone Thuis 8, Renate Vermeulen 8, Annelies Roelen 6, Ellen Noordam 4.

Dalto-jeugd goed van start in zaalseizoen

DRIEBERGEN  Alle vier de selectieteams van de jeugd van Dalto/ DSB Bank behaalden afgelopen weekeind de volle winst. De junioren van Dalto/ Hans v.Vugt A1 hadden geen enkele moeite met het Maarssense OVVO, dat met 24-9 werd ingepakt.
Dalto/ DSB Bank B1 versloeg Koog Zaandijk in de uitwedstrijd met 12-5. De D1-pupillen wonnen van Sparta Nijkerk met 9-5. De C1 versloeg in Putten de leeftijdgenoten van De Meeuwen met 6-3.

Goede start zaalcompetitie Dalto A1
Zaterdag startte Dalto/ Hans v.Vugt A1 in de eerste competitiewedstrijd, zonder de geschorste Merle van Rijn, maar met Paula Bos weer in de gelederen, tegen OVVO uit Maarssen. OVVO, de club waar Tim en Bibi Backx vorig seizoen nog deel van uitmaakten en waar broer Joep nu tot een van de tegenstanders behoorde.
OVVO opende de score binnen een minuut, maar de blijdschap was slechts van zeer korte duur want binnen tien minuten keken zij tegen een 9-1 achterstand aan. Via 9-2 liep Dalto/ Hans v.Vugt nog verder uit naar 13-2.
Door een neusblessure van Saskia van den Brink werd de wedstrijd enige tijd stil gelegd om de nodige verzorging te laten plaatsvinden. Echter koud weer in het veld raakte zij opnieuw geblesseerd maar nu aan de enkel. Hierdoor moest zij definitief het veld verlaten. Janneke Beuckens verving haar en maakte hierdoor haar debuut in de hoofdklasse.
Bij een riante 14-5 voorsprong werd het rustsignaal gegeven. Met de wetenschap dat het in dit soort wedstrijden moeilijk is om ook de tweede helft goed geconcentreerd te blijven spelen, werd daar in de rust nog extra opgewezen.
Dalto/ Hans v.Vugt scoorde na rust als eerste uit de eerste strafworp in deze wedstrijd. Ook de tweede helft bleef Dalto/ Hans v.Vugt regelmatig scoren en werd de voorsprong uitgebouwd naar 24–9.
Volgende de week staat de eerste uitwedstrijd op het programma en zal er afgereisd worden naar Rust Roest in Eindhoven.
Score Dalto/ Hans v.Vugt: Tim Backx (6), Otto Fabius (5), Bianca Lieftink (3), Bibi Backx (3) Rob Heijbroek(2), Paula Bos (2), Saskia van den Brink (2), en Maarten Groot Hulze, waardoor alle basisspelers en -speelsters tot scoren zijn gekomen.

De Meeuwen C1 – Dalto/ DSB Bank C1
Dalto startte sterk. De verdediging reageerde alert, waarna Sascha de Wilt met zijn eerste schot de score opende. Na de gelijkmaker, bleek de tweede aanval veel pech te hebben met de afronding. Gevolg was dat de spelers ongeduldig werden en rommelig werden in de organisatie. De Meeuwen wist voor rust nog een keertje te scoren, zodat bij 2-1 de rust werd bereikt. In de rust werden de puntjes nog een keer op de i gezet. Dennis Brunt was de eerste die na de hervatting scoorde, zodat het vak dat lang in de verdediging had gestaan, kon gaan aanvallen.
Elmer Groot Hulze gaf zijn ploeg, met twee treffers op rij, weer de nodige rust. Het tweede aanvalsvak zette het nu veel beter neer en bewaarde de rust in de afronding. Dit resulteerde in een doelpunt van de ingebrachte wissel Andrea Lieftink. In de slotfase kreeg Dalto nog een aantal goede scoringsmogelijkheden. Barbara Brouwer besliste de eindstand vanuit een vrije bal op 6-3, zodat een matige eerste helft toch nog goed werd rechtgezet in de tweede helft.
Zaterdag speelt Dalto/ DSB Bank C1 om 11.40 uur thuis tegen het eveneens nog ongeslagen ASVD.

Heuvelrugnieuws van maandag 13 november 2006

Dennenhorst 36-38 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Sinterklaas in Maarn en Maarsbergen

MAARN De intocht van Sinterklaas in Maarn en Maarsbergen vindt plaats op zaterdag 25 november. St. Nicolaas wordt om 12.00 uur bij Motel Maarsbergen in Maarsbergen ontvangen door burgemeester Naafs.
Om 14.00 uur wordt de Goedheiligman door de burgervader opgewacht bij het (oude) gemeentehuis in Maarn. Hierna gaat het Grote Sinterklaasfeest om 14.30 uur van start in de Twee Marken. De kinderen uit Maarn en Maarsbergen zijn zeer nieuwsgierig naar de intocht van Sinterklaas. Na een intocht per luchtballon in 2004 en vorig jaar een boot, wordt het toch wel heel spannend hoe Sinterklaas dit jaar naar Maarn en Maarsbergen zal komen! De intocht wordt door de Oranjevereniging Maarn – Maarsbergen georganiseerd.

Caravans in brand

OVERBERG  Afgelopen weekend gingen er op het kampeerterrein aan de Dwarsweg twee caravans in vlammen op. De eerste brand werd gemeld omstreeks 13.00 uur. De brandweer kon niet voorkomen dat de caravan verloren ging. Omstreeks 18.00 uur ging een andere caravan in vlammen op. De politie heeft het vermoeden van brandstichting en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug: 0900-8844.

Stemcomputer voor visueel gehandicapten

DOORN Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van stemcomputers maken het mogelijk dat ook de visueel gehandicapte kiezer beter zijn stem uit kan brengen. Het college van b&w heeft besloten een stemcomputer aan te schaffen die de visueel gehandicapte kiezer met behulp van audio-ondersteuning door het stemproces leidt. Deze stemcomputer wordt geplaatst in het stembureau BNMO in Doorn. Dit is het stembureau waar de bewoners van Bartiméus hun stem kunnen uitbrengen. Alle kiezers hebben een stempas ontvangen. Dit maakt het mogelijk om in een stembureau naar keuze uw stem uit te brengen. Dus ook visueel gehandicapten kiezers die staan ingeschreven in een ander stembureau binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug kunnen hun stem in het stembureau BNMO, Woestduinlaan 87 te Doorn uitbrengen


Waar zouden de meeste slechtziende en blinde kiezers zitten, in het BNMO-centrum of in Bartiméus?
Hans Hermans, 14-11-2006

Ik schat dat 50% van de bevolking ziende blind kiest.
Renk Knol, 14-11-2006

Daarom heb ik al eens eerder geschreven dat stemmen geen zin heeft.
Hans Hermans, 14-11-2006

Zoals gewoonlijk staan de beste stuurlui weer aan de wal!
Jan Koert Lange, 15-11-2006

Sprak de derde stuurman aan de wal.
Hans Hermans, 15-11-2006

Ik zie de eerste en de tweede stuurman, maar waar is de kapitein??
Jan Koert Lange, 15-11-2006

Presentatie RSD rapport

HEUVELRUG  Vorige week werd in het gemeentehuis van Zeist het SP-rapport over de Regionale Sociale Dienst gepresenteerd. Jan Burger, wethouder te Wijk bij Duurstede en voorzitter van het algemeen bestuur van de RSD, heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen. De SP fracties en afdelingen uit Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist hebben de handen ineen geslagen voor dit onderzoek naar de tevredenheid van de cliënten van de RSD.

Lai Sin’s daalt in top 100 van Lekker

DRIEBERGEN  RTV Utrecht meldt dat Kasteel Heemstede in Houten het beste restaurant van de provincie Utrecht is. In de nieuwe Lekker Top 100 van 2007 staat de horecazaak op de 30ste plaats; vorig jaar was dat nog 45.
Verrassend is de daling van Lai Sin’s in Driebergen. De Chinees staat op 56, vorig jaar nog op 26.


En wie bepaalt dat? Een handjevol pseudobourgondiërs?
Hans Hermans, 14-11-2006

Heuvelrugnieuws van dinsdag 14 november 2006

Parklaan 24-26 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.55 uur   temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Eerste verlies voor CDN

DRIEBERGEN  CDN is afgelopen zaterdag voor het eerst tegen een nederlaag aangelopen, het moest er een keer van komen. In Maarn werd onverdiend verloren met 2-1 van SVMM, door twee persoonlijke fouten.

CDN wilde zoals gewoonlijk direct het initiatief nemen in de wedstrijd, maar helaas ging dat niet lukken. SVMM was duidelijk de betere in het veld het eerste kwartier van de eerste helft. SVMM wist kleine kansen te creëren maar wist hier niet uit te scoren.

CDN kreeg daarna meer grip op de wedstrijd wat resulteerde in een doelpunt. In de twintigste minuut was het Elmar van Doorn die goed combineerde met Victor Hengeveld die de bal daarna afgaf aan Jeffrey Veenendaal en er voor zorgde dat de bal goed afgerond werd. CDN ging door met goed voetbal waardoor er weer kleine kansen ontstonden, maar deze werden niet benut. Men dacht dat de ruststand 0-1 was, maar in de vier en veertigste minuut was het raak voor SVMM, een persoonlijke fout van Michel Hoekstra werd direct afgestraft met een tegentreffer. Marijn Onwezen was kansloos waardoor er thee werd gedronken met een ruststand 1-1.

CDN begon na de rust direct weer druk te zetten op de tegenstander, verschillende keren stond een speler oog in oog met de uitstekend spelende keeper van SVMM maar wist niet te scoren. CDN was even iets minder scherp waardoor SVMM de aanval over kon nemen. SVMM werd steeds gevaarlijker wat in de acht en zeventigste minuut ook raak was. In de verdediging werd niet goed opgelet waardoor het 2-1 werd voor SVMM.

CDN ging daarna voor de gelijkmaker, maar iedere kans die CDN creëerde werd door de verdediging van SVMM gestopt. Ondanks de invallers Pim van Amerongen en Albin Meijer wist CDN niet de gelijkmaker te maken. In de acht en tachtigste minuut veerde het publiek nog even op. Een afstandsschot van Jeroen Rook ging als een streep op het doel af, maar de keeper van SVMM wist met een prachtige safe het doel schoon te houden. De eindstand was 2-1, zo was de eerste nederlaag een feit. CDN kon zijn eerste positie verliezen maar directe concurrent Scherpenzeel leed bij DVSA ook een nederlaag waardoor CDN zijn koppositie kon behouden. Aankomende zaterdag kan CDN zijn eerste periode halen tegen aartsrivaal DEV uit Doorn.

Zaterdag 18 november 14.00 uur CDN – DEV op sportpark de woerd. Scherpenzeel moet zaterdag uit tegen candia en heeft 2 doelpunten minder dan CDN, dus het gaat er op spannen.

Stand

 • CDN                9 – 20
 • Scherpenzeel   9 – 20
 • Bunnik            10 – 17
 • JSV                 9 – 13

Heuvelrugnieuws van woensdag 15 november 2006

Traaij Driebergen: hoek Nassaulaan
foto: © Renk Knol
tijd: 13.40 uur   temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Verdachten diefstal met geweld aangehouden

DRIEBERGEN  De politie heeft twee personen aangehouden voor de mishandeling van een 24-jarige jongen uit Driebergen. Het slachtoffer werd in de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 augustus rond 02.30 uur op de Traaij door twee onbekenden geslagen en beroofd van zijn mobiele telefoon en bankpas. Het slachtoffer liep verwondingen op aan zijn bovenlichaam en gezicht.

Begin november heeft de politie drie personen aangehouden. Een 18-jarige man uit Bunnik en 21-jarige man uit Utrecht worden ervan verdacht de diefstal met geweld te hebben gepleegd.
Verder hield de politie een 19-jarige man uit Bunnik aan. Deze persoon was in het bezit van de mobiele telefoon en wordt verdacht van heling. Tegen het drietal wordt proces-verbaal opgemaakt.

Provincie draagt € 345.000 bij voor station

DRIEBERGEN  In 2007 stellen gedeputeerde staten € 345.000 beschikbaar voor het project Herinrichting Stationsgebied Driebergen-Zeist. Het gaat om een project van de gemeenten Zeist, Heuvelrug, het BRU en de provincie Utrecht, dat eind 2005 van start gegaan is en een aantal jaren doorloopt. Doel van het project is een kwaliteitsverbetering van het stationsgebied Driebergen-Zeist. Dat zal gebeuren door de realisatie van een toekomstvaste oplossing voor de spoor- en wegproblematiek, de ontwikkeling van het stationsgebied tot multifunctioneel centrum en ‘OV-knoop’ en ten slotte door de gebiedsinrichting landschappelijk aan te laten sluiten bij de nabij gelegen Stichtse Lustwarande.

De Boswerf in de winter ook op zondag open

ZEIST  Bezoekerscentrum De Boswerf zal dit jaar voor het eerst tijdens de gehele winterperiode (dus ook in de maanden december, januari, februari en maart) op zondagen geopend zijn van 12.00 – 16.00 uur. In deze periode kunt u er terecht voor een stevige winterwandeling of een leuke knutselactiviteit. In de nieuwe verwarmde terrastent is het met een kop warme chocola prima toeven. De langere openstelling kan worden gerealiseerd door de bereidheid van de vrijwilligers van De Boswerf om ook in de winter diensten te draaien.
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Heuvelrugnieuws van donderdag 16 november 2006

Van Wassenaerstraat 34-36 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.30 uur   temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Uitslag fotowedstrijd Heuvelrug Natuur(lijk)

DOORN Begin van de zomer riep Groei & Bloei afd. Doorn e.o. iedereen op mee te doen aan de fotowedstrijd die ter ere van het 40 jarig jubileum werd uitgeschreven. Velen gaven aan deze oproep gehoor. Er waren meer dan 40 inzendingen.
Foto’s van mooie, grappige en bijzondere onderwerpen in de natuur van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Tijdens de Natuurmarkt eind september was er dan ook veel te zien op de borden bij de ingang van het Von Gimborn Arboretum. En alle bezoekers mochten stemmen voor de mooiste en origineelste foto. Het aantal stemmen was overweldigend!
Maar uiteindelijk zijn toch de prijswinnaars bekend geworden en alle prijzen aan de winnaars uitgereikt.

De prijs van de vakjury is gewonnen door Henk Tromp uit Nieuwegein. Hij maakte op het Leersumseveld een schitterende foto tijdens de zonsopgang. Henk won hiermee een vergroting van zijn foto op linnen, aangeboden door Foto van Kesteren uit Doorn.
De publieksprijzen zijn gewonnen door Bob van Doorn uit Leersum, met een prachtige foto genomen in het park van Kasteel Broekhuizen, en door Wilma van der Meer uit Doorn met een foto, genomen in het bos “Hoog Moersbergen, van een zonovergoten spinnenweb tussen de bomen.
De originaliteitprijs ging naar de heer G. Stoffer uit Driebergen. Hij leverde een foto in van een paddestoel met schimmeldraden.

Vier miljoen extra voor kasteel Amerongen

AMERONGEN   Van de 97 miljoen euro die op Prinsjesdag extra werd bestemd voor de monumentenzorg wordt vier miljoen toegewezen aan de restauratiepot voor Kasteel Amerongen.

Nieuw warmterecord voor november

HEUVELRUG  Het KNMI meldt dat vandaag opnieuw een warmterecord is gevestigd. Niet eerder was het zo laat in het jaar in De Bilt zo warm als vandaag. Het KNMI heeft een temperatuur gemeten van 16,6 graden Celsius. Het oude record stond op 16,4 graden. Een weerstation in Driebergen registreerde om 14.01 uur een maximum temperatuur van 16,2 graden Celsius.

Zakelijk toerisme in provincie Utrecht belangrijke moneymaker

HEUVELRUG  De vele congressen, vergaderingen en cursussen in de provincie Utrecht leveren een verrassend sterke impuls op voor de regionale Utrechtse economie. Liefst 56% van de totale toeristisch-recreatieve omzet, ofwel €1,2 miljard, komt uit vergader- en congresfaciliteiten. Dit blijkt uit recent onderzoek dat in opdracht van de provincie door ECORYS is uitgevoerd.

Het onderzoek, dat op 16 november tijdens de provinciale Netwerkdag Recreatie en Toerisme in IJsselstein werd gepresenteerd, geeft voor het eerst een antwoord op de vraag: hoe sterk is de provincie Utrecht als toeristische trekpleister en wat is daarvan de economische impact? Hieruit blijkt dat de provincie Utrecht met bijna 8% van de landelijke bestedingen een sterke marktpositie inneemt. Jaarlijks is sprake van bijna €2,2 miljard aan toeristisch recreatieve uitgaven. De sector levert bovendien 23.000 directe banen op (5,5% van de totale werkgelegenheid) en is daarmee te vergelijken met de bouwsector.

€1,2 miljard uit zakelijk toerisme
Een belangrijke oorzaak voor deze sterke economische positie is volgens ECORYS het zakelijk toerisme (congres- en vergadermarkt). De provincie Utrecht trekt, vanwege de talrijke vergadercentra en congresfaciliteiten, veel bezoekers aan. Jaarlijks geven zij €1,2 miljard uit. Vooral bezoekers van buiten de provincie brengen veel geld met zich mee; zij zijn verantwoordelijk voor 61% van alle uitgaven.

Utrecht en Utrechtse Heuvelrug belangrijke bestemmingsgebieden
De stad Utrecht en de Utrechtse Heuvelrug zijn goed voor tweederde van de totale toeristische en recreatieve omzet. Op de Utrechtse Heuvelrug strijken, vanwege het natuurschoon en gevarieerde aanbod van hotels, campings en vakantiehuizen, de meeste verblijfstoeristen neer. Van de ruim 70 miljoen dagtochten in de provincie komt eenderde deel voor rekening van de stad Utrecht; zij besteden in de stad jaarlijks €348 miljoen. Dagjesmensen doen de stad vooral aan, vanwege de winkels, de cultuur en om uit te gaan. Het aandeel van de provincie in de Nederlandse markt voor dagtoerisme is met 7% aanzienlijk. In 2005 leverden alle dagtochten naar de provincie €885 miljoen aan bestedingen op.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 17 november 2006

Hoofdstraat Driebergen: Wildbaanpark
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur   temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Scholenmarkt Utrechtse Heuvelrug een groot succes

DOORN  De scholenmarkt die woensdag 15 november werd gehouden in het Revius Lyceum in Doorn is een succes. De scholen voor voortgezet onderwijs uit de regio presenteerden zich. Alle leerlingen van groep 8 en hun ouders waren uitgenodigd. Ongeveer duizend belangstellenden hebben hun blik geworpen op de mogelijkheden voor hun schoolloopbaan.
Leerlingen, ouders, scholen, leerplichtambtenaren en de wethouder onderwijs waren enthousiast. Met dit gegeven in het achterhoofd wordt er volgend jaar opnieuw door de gemeente een scholenmarkt georganiseerd.

Graf in Maarn niet van Monique Jacobse

MAARN  RTV Utrecht meldt dat het lichaam in het graf in Maarn dat justitie in Maastricht vorige maand liet openen niet is van de in 1975 verdwenen Monique Jacobse uit De Bilt.

Familie van de toen 18-jarige vrouw heeft de politie gemeld dat zij nog in leven is en in de VS woont. Dat heeft een justitiewoordvoerder vandaag naar aanleiding van een bericht in het Limburgs Dagblad bevestigd.

Justitie in Maastricht liet het stoffelijk overschot opgraven wegens een verdenking tegen de 45-jarige Heerlenaar P.C. die ook in verband is gebracht met de moord op vijf prostituees in Limburg.

Justitie onderzoekt of de mededeling van de familie klopt en probeert de vrouw te vinden. Tegelijk richt het onderzoek zich op het lichaam. Het Limburgs Dagblad schrijft dat bij de inmiddels overleden ouders van de in 1975 verdwenen Marjo Winkens uit Schimmert DNA is afgenomen dat zal worden vergeleken met genetisch materiaal van het opgegraven overschot.


Maar wie is er toen wel daar begraven?
Jan Zwart, 17-11-2006

Zie ook AD/UN
Renk Knol, 18-11-2006

Heuvelrugnieuws van zaterdag 18 november 2006

Traaij Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.50 uur   temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Hoogste punt eerste woningen Bartiméus Sonneheerdt

DOORN  Maandag 20 november wordt om 15.00 uur op feestelijke wijze het hoogste punt van de eerste twee woningen van Bartiméus Sonneheerdt in Doorn gevierd. Samen met de cliënten en medewerkers staan de bouwvakkers stil bij deze mijlpaal.

De bouw verloopt voorspoedig. Naar verwachting zullen de twee woningen in april 2007 worden opgeleverd. Tien cliënten van Bartiméus Sonneheerdt verhuizen naar deze woningen aan de Achterhoeklaan in Doorn.

De woningen zijn onderdeel van de grootschalige nieuwbouw van Bartiméus Sonneheerdt in Doorn. Op het terrein tussen de Oude Arnhemsebovenweg en Driebergsestraatweg komen woningen, een Brink met een gebouw voor sport & beweging en een centraal plein met winkels, een bruin café, restaurant, een gezondheidscentrum en een kapel. Begin 2008 wordt gestart met de bouw van de volgende woningen. Naar verwachting zal in 2011 de totale nieuwbouw worden opgeleverd. Dan zijn ook alle huidige gebouwen vervangen door nieuwbouw.

Het nieuwbouwproject is ontwikkeld door Bartiméus Sonneheerdt en wordt ontworpen door IAA-architecten uit Enschede.

Heuvelrugnieuws van zondag 19 november 2006

Traaij Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.00 uur   temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Leon de Winter in Literair Café Driebergen

DRIEBERGEN  Op woensdag 22 november ontvangt Literair Café Driebergen de schrijver Leon de Winter. De locatie is vanwege de verkiezingen niet in Champ’Aubert, maar in ‘t Hoge Licht, hoek Rijsenburgselaan en Klaproos.

Leon de Winter (Den Bosch, 1954) studeerde in Amsterdam aan de Nederlandse Filmacademie. In 1979 ging zijn eerste film, die hij samen met René Seegers en Jean Van de Velde maakte, in première: De verwording van Herman Dürer.
In 1980 richtten zij de Eerste Amsterdamse Filmassociatie op. De tweede speelfilm volgde in 1981: De afstand. Tussen 1978 en 1980 maakte het trio tv-films, waaronder Junkieverdriet en De wereldverbeteraar.

In 1976 gaf uitgeverij In de Knipscheer De Winters verhalenbundel Over de leegte in de wereld uit. In 1979 volgde de roman De (ver)wording van de jongere Dürer, die gebaseerd was op het filmidee. Dit boek werd bekroond met de Reina Prinsen Geerlingsprijs. In 1981 volgden de roman Zoeken naar Eileen W en de novelle Place de la Bastille, die beide verfilmd werden door Rudolf van den Berg.
Halverwege de jaren ‘80 ontdekte Leon de Winter Amerikaanse auteurs als Saul Bellow, John Updike, Philip Roth en Bernard Malamud. De invloed van de Amerikaanse literatuur was merkbaar in de vlot geschreven roman Kaplan (1986). De roman bereikte een aanzienlijk groter publiek dan De Winters eerdere romans. Ook de romans die volgden werden bestsellers, in het bijzonder de roman De ruimte van Sokolov. In 1995 schreef Leon de Winter het boekenweekgeschenk Serenade. In 1996 werd Zionoco genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs.

Bijna alle boeken van Leon de Winter werden vertaald. In 2002 werd zijn oeuvre in Duitsland onderscheiden met de Welt-Literaturpreis. In 2002 verscheen de roman God’s Gym, een absolute bestseller.
Naast romans schreef Leon de Winter essays en verhalen, recensies over Duitstalige literatuur en geeft zijn opinies over diverse onderwerpen. In het afgelopen jaar verbleef De Winter met zijn gezin in Californië voor een gastdocentschap aan de Berkeley universiteit.
Het optreden van Leon de Winter in het Literair Café Driebergen begint om 20.00 uur in ’t Hoge Licht, hoek Rijsenburgselaan en Klaproos. Kaarten à € 15,- zijn verkrijgbaar bij boekhandel Jac. Baas, Traay 4 te Driebergen en aan de zaal.

Volgende bijeenkomsten:
Zondag 14 januari 2007 14.30 uur Fik Meijer, hoogleraar Oude Geschiedenis.
Woensdag 28 februari 20.00 uur Tommy Wieringa.
Woensdag 4 april 20.00 uur Annelies Verbeke.

Verdachte tas in bus

DRIEBERGEN  Vrijdagavond kreeg de politie de melding dat er op het station Driebergen in een bus een verdachte tas zou staan. Hierop heeft de politie de omgeving van de bus afgezet. Een hondengeleider heeft samen met de hond de bus doorzocht. De tas bleek geen explosieven te bevatten, maar een hoeveelheid kleding.


Voor de derde maal in korte tijd vergeet iemand op of bij het station een tas. En wat gebeurt er telkens? Onze overheidsdienaren gaan heel gewichtig de omgeving afzetten omdat er weleens explosieven in de tas zouden kunnen zitten. Hoelang gaan we nog door met deze paranoïde idioterie? Zal ik dan maar eens een tas met een fles wasbenzine en een pak lucifers op het perron achterlaten? Komen de Heuvelrugse dienders eindelijk ook eens op de televisie met hun heldhaftige optreden, waarbij zij ternauwernood het leven van duizenden burgers hebben weten te redden. In de tussentijd gaan de échte criminelen gewoon verder met hun werk.
Hans Hermans, 19-11-2006

Dalto/ DSB Bank neemt revanche op verloren zaalfinale

DRIEBERGEN  Het vorige zaalseizoen werd in misère afgesloten door een kansloze finale in een uitverkocht Ahoy tegen Dos’46 uit Nijeveen. En de competitieplanners hadden na de finale hun best gedaan: tijdens de opening van de Korfbal League stond een herhaling van de finale van vorig jaar direct op het programma.
Dalto/ DSB Bank moest direct aantreden in Nijeveen tegen de regerend landskampioen met André Kuipers als absolute topper in de gelederen.

Was het in de finale voornamelijk André Kuipers die de Driebergenaars overklaste, deze keer lag de boomlange fries aan de ketting bij “pittbull” Adriaan van Dijk. Dat Kuipers alleen in de eerste aanval tot scoren kwam via een strafworp was tekenend voor de onmacht bij Dos’46: de Nijeveners wilden wel, maar konden simpelweg niet. Dalto/ DSB Bank speelde niet subliem, maar liep gemakkelijk uit naar een comfortabele voorsprong en was voornamelijk in verdedigend opzicht heer-en-meester.

De nieuwe man in het geel-zwart, Jos Roseboom, liet direct van zich spreken en tekende hoogstpersoonlijk voor de snelstart van Dalto/ DSB Bank: 0-1 via een doorloopbal en 0-2 via een afstandschot. Daarna waren het Bob de Jong (2x), eveneens nieuweling Henriët Brandsma (2x) en Riko Kruit (3x) die het grote verschil op de borden schoten. In de slotseconden maakte Sietske van de Sande er vervolgens 4-9 van en kon de ploeg van trainer/coach Erik Wolsink gaan rusten.

In de tweede helft tapte Dos’46 echter uit een ander vaatje. Bij de stand 11-15 was er voor de geel-zwarten nog niets aan de hand, maar toen vervolgens Lucas, Kuipers, Lageweg en Boom binnen 8 minuten ieder een doelpunt scoorde lag de wedstrijd weer helemaal open: 15-15. Wolsink greep toen naar een time-out en herstelde de onrust vakkundig. De time-out had een goede uitwerking op de ploeg en Bob de Jong, Riko Kruit en Jos Roseboom herstelden de voorsprong: 15-18 met nog zeven minuten te spelen. Het publiek in de uitverkochte sporthal De Eendracht geloofde toen niet meer in een goede afloop, maar ging tóch nog achter de thuisploeg staan.

De Nijeveense dames leken toen voor een stuntje te zorgen: aan de hand van international Sabrina Bijvank (2x) en Annemiek Verra (strafworp en afstandschot) kwam Dos’46 binnen vier minuten voor het eerst op voorsprong (19-18) en leek een ongelofelijke apotheose in de lucht te hangen. Maar het werd nog erger: 30 seconden vóór tijd maakte Adriaan van Dijk een doorbraakpoging van Jos Roseboom koeltjes af 19-19. De spanning steeg. Met de schotklok op 25 seconden en de zuivere speeltijd van 30 seconden betekende dat een gewonnen reboundduel nog één schot voor Dalto/ DSB Bank zou kunnen betekenen. Andre Kuipers ging voor de volle winst en zette aan, zijn doorloopbal mislukte en de bal kwam in handen van Annemiek Verra, die ook al de 18-18 had binnen geschoten. Verra legde aan, maar Henriët Brandsma wist haar reglementair af te blokken en bracht de bal direct naar de aanval. Met nog 7 seconden te spelen legde aanvoerder Bob de Jong de bal opzij op Linda Stolk, De Jong haalde de bal op en legde aan voor wat het op-één-na-laatste schot bleek te zijn van de wedstrijd. De Jong deed wat hij al veel vaker deed: scoren!

Dalto/ DSB Bank coach Erik Wolsink probeerde zijn uitzinnige spelers nog even op het spoor te houden, want er stonden nog 2,3 te spelen seconden op het bord. Het vak van Jos Roseboom, Adriaan van Dijk, Henriët Brandsma en Ilona van den Berg (in het veld gekomen voor Sietske van de Sande) moest nog één aanval pareren, maar toen het wanhoopsschot van Kuipers ver naast bleek te gaan kon het feestje beginnen. Met de overwinning in het eigen huis van de regerend landskampioen heeft de ploeg een goede stap genomen naar de play-offs. Volgende week wacht wederom een topper: PKC/ Café Bar.

Scores:
Dalto/ DSB Bank
:
Bob de Jong 5, Riko Kruit 5, Jos Roseboom 4, Henriët Brandsma 3, Sietske van de Sande 2, Adriaan van Dijk 1

Dos’46:
André Kuipers 5, Peter Lageweg 4, Sabrina Bijvank 4, Casper Boom 2, Haralt Lucas 2, Annemiek Verra 1 en Mirjam de Klein 1

Daltons winnen weer

DRIEBERGEN  In voorgaande edities van dit schrijven, kon ik steeds slechts berichten over puntverlies. Dit relaas is gelukkig weer een stuk positiever van toon, mede dankzij de support van een groot aantal positief ingestelde Dalto-supporters werd promovendus Renswoude met duidelijke cijfers verslagen (0-2). Grote uitblinker aan Dalto-zijde was Mark Sluis, belangrijke bijrollen waren er voor Evert Carree, Joost Boersma, Appie Larcoubi en Arthur Balk.

Met het abominabele debacle van vorige week in het achterhoofd, kende Dalto ook deze week een moeizame start. Renswoude begon feller en scherper aan de wedstrijd en wist zich het eerste kwartier verzekerd van een drietal kansen. Gelukkig was Mark Sluis scherper dan de voorwaartsen van Renswoude. Na dit eerste kwartier overleefd te hebben kwam Dalto langzaam in de wedstrijd. Voorzichtig werden de eerste combinaties opgezet, door de zwart-gouden driehoek, bestaande uit farma-Said Aarab, Aissam Malek en Hamid Kaouass. Ook andere spelers deden waar ze goed in waren. (Vice-)Aanvoerder, vedette zonder vedetteneigingen en water(zak)drager Kooi vocht stevige lijf-aan-lijf-gevechten uit met de ene spits van Renswoude, Bas “Hannibal” Bruining wist te voorkomen dat zijn man de wedstrijd uitspeelde door hem er op duchtige wijze van te overtuigen dat een wissel na 20 minuten een beter idee was. Kansen waren er ook, maar de altijd hardwerkende Sjaak, Ed Carree en Kaouass besloten nog even te wachten met het toedienen van de genadeklap.

De tweede helft was een voetballoos duel gelardeerd met veel spelhervattingen, felle duels en scheidsrechterlijke dwalingen. Stiekem voerden de Daltons de druk op. Een prachtige aanval, die begon bij de zeer sterk acterende Aissam Malek, werd via Edwin Schenkels en Appie Larcoubi bijna gepromoveerd tot doelpunt, maar de vallende doelman van Renswoude zag tot zijn grote schrik de bal via zijn lijf tot corner verwerkt worden. Enkele minuten later was het wel raak. Carree, die eerdergenoemde corner liggend trachtte te nemen (inderdaad, zonder succes), stoomde met het leder aan de voet op richting vijandelijk doel. De meegelopen Kaouass stichtte verwarring in de Renswoudse defensie door een slinkse loopbeweging, waarna Carree de bal voor zijn allerminst favoriete rechterbeen kon slepen. Een laatste blik op de keeper van de tegenpartij vergewiste hem ervan dat deze zich niet meer in de baan van zijn voorgenomen schot kon werpen en zo geschiedde. Met het rechterbeen tilde Carree de bal in een fraaie boog over de verbouwereerde doelman heen, die wel dook, maar wist dat hij kansloos was. Een euforische Carree vervolmaakte hierop een imitatie van zijn eigen corner, door ruggelings over het gras te glijden.

Sebastiaan Broers, wiens Mariska afgelopen donderdag bevallen is van een zoon (sokken aanhouden in bed, mocht je liever een zoon dan een dochter willen, aldus de captain), kwam kijken en zag dat het goed was. Al zorgden de spelers van de thuisspelende ploeg nog wel voor enkele hachelijke momenten voor het doel van Sluis, afgezien van een bal die beide palen toucheerde hadden zij weinig tot niets in te brengen. Het waren de ‘gouden’ invallers Larcoubi en Boersma die aan alle onzekerheid een einde maakten. Larcoubi passeerde zijn tegenstander op snelheid en zag tot overmaat van ramp (althans, vanuit Renswoude’s oogpunt) Boersma vrijstaan. Joost wist zich wel raad met deze kans en schoot de bal tegendraads langs de keeper en in het doel. De comfortabele 0-2 voorsprong werd met verve verdedigd door opnieuw Sluis en dra kon er feest gevierd worden. Al was de wedstrijd voor de ware estheet misschien niet van grote waarde, het team Dalto bewees wel degelijk klaar te zijn voor het komende drieluik, bestaande uit de wedstrijden tegen DOSC, Merino’s en angstgegner Eemdijk. Volgende week wordt er geoefend, op 3 december is Dalto te gast bij DOSC, aanvang 14:30 uur. Tot dan!

Opstelling Dalto: Sluis, E. Schenkels, Bruining, Visser, van de Ridder, Carree, Kooi, Kaouass, Aarab (Larcoubi), Malek (Boersma), Marchal (Balk)

Op zoek naar paden uit 1820…

ZEIST  Zaterdag 17 november  is door leden van de werkgroep Schoonoord gewerkt in het landschapspark van Schoonoord aan de Driebergseweg. Onder leiding van landschaps architect Willem Overmars zijn met behulp van pilon, schep, zaag en snoeimes de overgroeide paadjes uit 1820 en 1960 gedeeltelijk blootgelegd.
Dit voorwerk is nodig als voorbereiding op het herstelplan voor het park.  Dit herstelplan wordt door de landschapsarchitect in samenwerking met alle betrokkenen gemaakt. Veel is teruggevonden en restauratie van het park met de grondgedachte van 1820 blijkt goed mogelijk.

Heuvelrugnieuws van maandag 20 november 2006

Dennenhorst 27-33 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.20 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Opening Beweegweek Doorn door Paul Rosenmöller

DOORN  Zaterdag 25 november gaat bij het Cultuurhuis de Beweegweek Doorn van start. In en rond het nieuwe Cultuurhuis kunnen alle inwoners van Doorn kennismaken met leuk en laagdrempelige sport-, en beweegaanbod uit de buurt. De opening wordt verzorgd door voormalig politicus Paul Rosenmöller.
De beweegmiddag is ook bedoeld om mensen met een chronische aandoening als astma, reuma of diabetes kennis te laten maken met voor hun toegankelijke sportactiviteiten. In de Beweegweek zelf (na de startbijeenkomst) zijn er bovendien speciale beweegactiviteiten voor mensen met een chronische aandoening.

Spectaculaire opening met Paul Rosenmöller
De beweegweek start vrijdag 24 november met een fitheidstest voor alle inwoners van Doorn ouder dan 55 jaar, die hiervoor een persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen.
Op zaterdag 25 november om 13.00 uur wordt het officiële startschot gegeven door Paul Rosenmöller, voorzitter Convenant Overgewicht. De opening wordt ingeleid door een dansact van dansschool Zenner.

Na de opening kan men de beweegmarkt met talloze informatiekramen bezoeken. Diverse fondsen (o.a. reuma-, diabetes-, astmafonds), Doornse sportverenigingen en andere belangrijke organisaties zijn op de markt vertegenwoordigd en staan iedere bezoeker te woord. De bezoeker kan zich laten informeren over het brede sport- en beweegaanbod in de kern Doorn, maar ook in omliggende kernen. Speciaal aandacht wordt geschonken aan mensen met overgewicht, reuma, astma en diabetes.

Gratis fitheidtest
Op de beweegmiddag kan iedereen kosteloos een fitheidtest doen, onder leiding van fysiotherapie Stoltenkamp. De test bestaat uit zes onderdelen waaronder het meten van lenigheid, reactiesnelheid, coördinatie, knijpkracht en het uithoudingsvermogen bij het wandelen. Deze metingen worden aangevuld met gegevens over de bloeddruk, lengte en gewicht.

Cursussen en workshops
Tot 16.00 uur worden zowel binnen als buiten het cultuurhuis diverse workshops gehouden om sportaanbieders hun sport onder de aandacht te brengen. Binnen worden o.a. de workshops yoga en Thai Chi gegeven, een demonstratie trilplaat gehouden en u kunt genieten van een massage voetzoolreflex. Vanaf 13.30 uur kunt u buiten deelnemen aan een workshop Nordic Walking, wandelen met stappenteller of hardlopen met Paul Rosenmöller (onder voorbehoud).

Bezoekers zijn de hele middag welkom. Kinderen kunnen zich vermaken met diverse leuke sport en spelletjes, een grappige clown en een potje voetbal.

Kosteloos en vrijblijvend
Alle activiteiten zijn gratis en kunnen vrij worden bezocht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Evelien Wijdeveld, projectleider Beweegweek Doorn. Telefoonnummer 06 – 139 755 95.

Geslagen

LEERSUM  Op zondagavond werden twee personen aangehouden na mishandeling en vernieling. Omstreeks 19.30 uur kreeg de politie de melding dat twee personen waren geslagen in een horecagelegenheid aan de Rijksstraatweg. Agenten gingen ter plaatse en een 43-jarige man uit Zoelen werd als verdachte van deze mishandeling aangehouden. Een 44-jarige vrouw uit Amerongen reageerde zeer emotioneel op deze aanhouding en schopte een aantal keren tegen de surveillanceauto aan. Ook zij werd aangehouden.

CDN wint eerste periodetitel

DRIEBERGEN  In een ouderwets spannende derby tegen DEV uit Doorn heeft CDN 2-2 gespeeld en daarmee de eerste periodetitel veroverd. Achteraf gezien was het punt voor beide rivalen verdiend. Doordat mede-koploper Scherpenzeel thuis met 1-3 tegen Candia verloor, was de eerste prijs van deze competitie binnen voor CDN. De Driebergenaren gaan nu met 1 punt voorsprong op Scherpenzeel het tweede deel van de competitie in.

De schrik zat er bij CDN echter direct in, toen de rechterflank van DEV al in de tweede minuut door de verdediging snelde en daarmee Tim Kas in de positie bracht om DEV op voorsprong te brengen, 0-1. CDN was hiermee wel wakker geschut en het zette de ene na de andere aanval op. Met kunst en vliegwerk hield DEV het doel schoon, tot de 17de  minuut. Elmar van Doorn werd gelanceerd en met een schitterend schot zorgde hij voor de gelijkmaker, 1-1. Na dit doelpunt kregen de CDN aanvallers kans op kans om hun team op voorsprong te zetten, maar Elmar van Doorn, Victor Hengeveld en Martijn van Loon hielpen al deze kansen om zeep. Uiteindelijk zorgde een goed lopende aanval over rechts ervoor dat Victor Hengeveld de thuisploeg in de 39ste  minuut op voorsprong kon brengen, 2-1.

Na de thee volgde een wisselend, gelijkopgaand begin van de tweede helft. In de vijftigste minuut ontstond een belangrijke fase in de strijd. Elmar van Doorn werd diverse keren vastgehouden, waarna beide spelers vielen en Elmar zich los trapte. Hij werd hierom met een directe rode kaart van het veld gestuurd. Dit bracht een omwenteling, tien tegen elf, maar ondanks deze minderheid kreeg CDN nog verschillende kansen om de score hoger uit te laten komen. Gerwin van der Klift stond twee keer oog in oog met de DEV-doelman, maar hij schoot beide keren de bal in diens voeten. Martijn van Loon miste ook in de rebound. Overigens was Gerwin van der Klift wel de beste man van het veld. De DEV-aanvallen werden steeds gevaarlijker, maar gelukkig voor CDN was keeper Martijn Onwezen in goede vorm. Pim van Amerongen, invaller voor Martijn van Loon, kreeg direct bij zijn eerste balcontact een goede kans. Uiteindelijk was het echter DEV dat kon scoren. Door goed doorzetten kon Tim Kas in de 78ste een fout in de CDN-verdediging afstraffen, 2-2. Na deze treffer was het vasthouden van deze score het belangrijkste, doordat ook op het veld bekend werd dat Scherpenzeel met 1-3 achterstond.

Na de wedstrijd konden de champagneflessen ontkurkt worden. Door het verlies van Scherpenzeel was voor CDN dit 2-2 gelijkspel tegen DEV immers voldoende om de eerste periodetitel binnen te halen.

De eerstvolgende wedstrijd is vriendschappelijk tegen Hercules 1, 25 november om 14.00 uur op Sportpark de Woerd. Voor de competitie speel CDN 1 tegen Vliegdorp 1 op 2 december om 14.00 uur.

Stand

 • CDN               10 – 21
 • Scherpenzeel    10 – 20
 • Bunnik             10 – 17
 • Candia             10 – 15

Heuvelrugnieuws van dinsdag 21 november 2006

Faunalaan 65-67 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:10 uur      temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Heuvelrugnieuws van woensdag 22 november 2006

Vijverlaan 10 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:30 uur      temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Stemmen op station Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN  Stembureau 29 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De locatie voor dit stembureau is de oude stationsrestauratie Driebergen-Zeist. De gemeente neemt tijdens de Tweede Kamerverkiezing deel aan het experiment ‘Stemmen in een Willekeurig Stembureau. Het doel hiervan is om het de kiezers en dan vooral de gebruikers van het openbaar vervoer nog gemakkelijker te maken hun stem uit te brengen.

Speciaal hiervoor opende het stembureau al om 6.30 uur; een uur eerder dan waarop de overige stembureaus opengingen. Alhoewel: een vroege kiezer gaf aan dat het stembureau op het station in Zwijndrecht al vanaf 5.30 uur was geopend. Deze stemmer verbaasde zich over het stembureau op het station Driebergen-Zeist; hij had hier nergens over gelezen.

Het was voor de leden van het stembureau, Wendely Prinsen, Robin de Boer en Gert Dunnewind, in de vroege ochtenduren hard doorwerken om het stembureau op tijd ingericht te krijgen. Pas om 6.12 uur kregen de leden toegang tot de oude stationsrestauratie. Precies op tijd was de stemmachine geïnstalleerd. Mevrouw Schildmeijer uit Driebergen  was om 6.30 uur de eerste kiezer die haar stem uitbracht. Niet omdat deze kiezer met de trein mee ging, maar omdat ze samen met haar man een lange autorit naar het buitenland voor de boeg had. ,,Dit scheelt ons toch mooi een uur.”

Henk Vinkers, ook uit Driebergen, reageerde enthousiast over het feit dat hij in de oude stationsrestauratie zijn stem kon uitbrengen en maakte dankbaar gebruik van het vroege openingsuur. ,,Ik neem altijd de trein van 7.15 uur naar Utrecht. Aangezien ik vanavond pas laat thuis kom, is dit voor mij een ideale gelegenheid om mijn stem uit te brengen en op tijd op mijn werk te komen.”

In het eerste, en extra uur, uur dat het stembureau open was, brachten dertig kiezers hun stem uit. Ook bij de verkiezing van de leden van Provinciale Staten op 7 maart 2007 wordt een stembureau in de oude stationsrestauratie ingericht.
(tekst en foto: gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Ruim 360 bekeuringen voor onvoldoende fietsverlichting

HEUVELRUG  Sinds begin oktober heeft de politie in de gemeenten Veenendaal, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede 361 fietsers bekeurd voor het voeren van onvoldoende fietsverlichting.

Rijden zonder fietsverlichting in het donker, is voor overige verkeersdeelnemers niet alleen een grote ergernis, maar ook gevaarlijk. Een fietser die betrapt wordt met onvoldoende verlichting, krijgt een boete van 20 euro.

In Veenendaal liepen 244 fietsers tegen de lamp en in Rhenen 6 personen. In de Utrechtse Heuvelrug deelde de politie 50 bekeuring uit en in Wijk bij Duurstede 61.


Grappig, tegen de lamp lopen terwijl je er geen hebt.
Hans Hermans, 22-11-2006

De kop is hoopvol: 360 bekeuringen. Maar als je dan verder leest dan zie dat er in onze gemeente welgeteld 50 bekeuringen zijn uitgeschreven. Sinds begin oktober! Dat komt neer op 1 bekeuring per dag……. Op mijn dagelijks rit woon-werk kom ik in pakweg 40 minuten minstens 100 fietsers tegen zonder licht.  Ergerlijk en gevaarlijk maar wij moeten het doen met een politie die (alweer) niets doet.
Voor alle duidelijkheid: ik ben geen gefrustreerde automobilist maar een fietser. Een fietser die vanavond in het donker onderuit ging omdat een automobiliste vanuit de Wethouder Verhaarlaan de Arnhemse Bovenweg op wilde rijden en het nodig vond om op het fietspad te stoppen. Remmen heeft dan geen zin meer op een fietspad dat spekglad is door het gevallen blad. Nadat aarzelend een raampje openging volgde de vraag: had u wel licht aan? Jawel mevrouw, 3 stuks maar liefst. Ik rijd normaal gesproken met 1 koplamp maar als ik in het donker auto’s van rechts zie komen komt daar nog een lamp bij. Toen de mevrouw liet blijken door te gaan rijden heb ik daar nog een derde schijnwerper aan toegevoegd…… Dan ben je dus ofwel blind of je hebt gewoon niet gekeken!
Mocht de betreffende mevrouw dit nog lezen: neem even contact op, dan kunnen we de schade regelen……
Bert Rook, 22-11-2006

Bert, als je de tegenwoordigheid van geest hebt gehad om er een compleet lichtballet van te maken, waarom heb je dan niet diezelfde vaardigheid aan de dag gelegd om het kenteken te noteren of de kwestie direct af te handelen? Overigens lijkt het mij interessant als de bestuurster van de auto haar lezing hieronder zet. Misschien had ze jou écht niet gezien, dat kan toch? En bovendien is de situatie daar zeer onoverzichtelijk, iets waar je als fietser ook op zou kunnen anticiperen in plaats van met kennelijk grote snelheid op dat punt af te rijden om wellicht voorrang te willen nemen. Je fietst er dagelijks langs, dus je moet de gevaren kennen. Overigens heb je helemaal gelijk dat de politie niets doet. Het ergste vind ik nog wel de jonge kinderen die én zonder licht én vaak ook nog ongecontroleerd fietsen. Zéér asociaal dat ouders hun kinderen de weg op laten gaan met onverlichte fietsen. Elke avond loop ik even de schuur in om de verlichting van de fietsen te controleren. Mijn zoon rijdt alweer 7 jaar op dezelfde fiets, die meer te verduren heeft gehad dan een tank in oorlogsgebied, maar de verlichting werkt.
Hans Hermans, 23-11-2006

Hans, om te beginnen was er helemaal geen sprake van een hoge snelheid, je neemt zomaar weer eens iets aan. Ik weet donders goed dat het daar een gevaarlijk punt is. Het fietspad is spekglad vanwege de bladeren en alleen al daarom kun je niet hard rijden. Bovendien moet ik direct daarna stoppen om linskaf de Melvill in de kunnen. Als ik werkelijk een flinke snelheid had gehad dan was ik gewoon vol op de auto gevlogen. Ik heb inderdaad de tegenwoordigheid van geest om er een lichtballet van te maken: een kwestie van ervaring: je weet waar het mis kan gaan. Als je echter net op de straat bent geklapt wordt de tegenwoordigheid van geest voor andere zaken gebruikt dan het opnemen van een kenteken. Je probeert dan in het donker je fiets overeind te krijgen zodat er niet een volgende fietser op klapt. Vervolgens moet je controleren of er niet iets aan je fiets of jezelf beschadigd is. Het lijkt me niet meer dan normaal wanneer je als automobilist even uitstapt om te vragen of je kunt helpen. Nu werd er vanuit het raampje gevraagd of ik schade had. Na mijn mededeling dat ik dat nu op die plek niet kon vertrok de mevrouw. Het kan best zijn dat ze me echt niet gezien heeft maar dat kan alleen maar als ze echt niet gekeken heeft! Als je op die straat rijdt ben je waarschijnlijk ter plekke bekend: dan weet je dus ook dat je voor het fietspad moet stoppen om te kijken. Ben je er niet bekend dan is sowieso voorzichtigheid geboden. Ik vind overigens dat daar ook gewoon een stopgebod moet komen, eventueel met een drempel.
Bert Rook, 23-11-2006

Het heeft weinig zin om er een welles-nietes-spelletje van te maken, maar ik stel voor dat je heel goed jouw verhaal leest en dan mijn reactie daarop. Anders wil ik wel in privé de discussie voortzetten, je kent mijn e-mailadres.
Hans Hermans, 23-11-2006 

Heuvelrugnieuws van donderdag 23 november 2006

Hoofdstraat 135 Driebergen: bouw Villa Nuova
foto: © Renk Knol
tijd: 13.10 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2006

DOORN  Met een opkomst van 86,3% zit de gemeente Utrechtse Heuvelrug boven het landelijk gemiddelde van zo’n 80%. In totaal brachten 32.005 kiezers hun stem uit verdeeld over de 29 verschillende stembureaus. In het Cultuurhuis in Doorn werd de hoogste opkomst genoteerd met partyboerderij Champ’Aubert in Driebergen op een goede tweede plaats.

Het stembureau dat in de oude stationsrestauratie van het station Driebergen-Zeist was ingericht, trok tussen 6.30 en 21.00 uur slechts 168 kiezers. In het Cultuurhuis waren woensdagavond belangstellenden aanwezig om live de uitslag van de verkiezingen bij te wonen.

Opkomst 86,3% Stemmen % 2003
CDA 28,9 9.254 29,8
PvdA 15,4 4.926 19,6
VVD 20,8 6.640 24,2
SP 10,7 3.427 4,1
Fortuyn 0,2      51 4,2
GrLinks 5,8 1.860 5,9
D66 2,6    839 5,2
CU 5,0 1.588 2,2
SGP 3,4 1.095 3,8
NedTrans 0,0        1 0,0
PvdD 2,2    702 0,5
EenNL 0,5    167 0,0
GW/PvdD 4,2 1.333 0,0

Dwangsom is gift

DOORN  De SP is verbaasd over de wijze waarop het college de toepasbaarheid van de dwangsomverordening interpreteert bij cliënten van de RSD. In de beantwoording van vragen van de SP noemt het college de dwangsom een gift in plaats van een schadevergoeding. Dat betekent dat de ontvangers van de ‘gift’ daarover belasting moeten betalen en dat bij uitkeringsgerechtigden deze ‘gift’ gekort zal worden op de uitkering.
SP-fractievoorzitter Ad Schiedon zal in de raadsvergadering van vanavond het college hier op aanspreken. Hij vindt de dwangsom geen gift maar een schadeloosstelling. Hieronder de raadsinformatiebrief die het college zond naar de gemeenteraad.

Geachte leden van de raad,
Het college heeft de afgelopen dagen signalen ontvangen dat de beantwoording van de vragen van de SP omtrent een deel van de uitvoering van de verordening Dwangsommen, bij leden van de raad veel reactie oproept.

Hoewel het college geen formele reactie of bijvoorbeeld aanvullende vragen heeft ontvangen, willen wij u graag, vooruitlopend op de raadsvergadering van aanstaande donderdag, 23 november, informeren omtrent de besluitvorming die vanmorgen in het college heeft plaatsgevonden rond dit onderwerp.

U bent bekend met het feit dat de invoering van een verordening Dwangsommen een relatief nieuw instrument is en dat met de uitvoering ervan in het land nog weinig ervaring is. Met de uitvoering van de verordening is onze gemeente, samen met andere gemeenten die zich in een startfase bevinden, dus in feite ook bezig jurisprudentie te creeren. Het college heeft hier ook een opmerking over gemaakt in haar advies over de datum van inwerkingtreding van de verordening.

Bij de beantwoording van de vragen van de SP over de omgang met schadevergoedingen aan RSD clienten, hebben wij ons gebaseerd op de Wet Werk en Bijstand en de uitzonderingen die daarin zijn vastgelegd. Wij hebben naar de aard en ernst van die uitzonderingen gekeken bij onze afweging.

Wij hebben contact gezocht met andere gemeenten, die een dwangsomverordening hebben aangenomen, maar bestuurlijk is daar veelal nog geen besluit omtrent deze materie gevallen. Ambtelijk lopen de adviezen uiteen.

In het licht van de eerder genoemde signalen, die wij uiteraard serieus nemen, hebben wij nu besloten, op korte termijn bestuurlijk contact te zoeken met in ieder geval de overige gemeenten die vertegenwoordigd zijn in de Gemeenschappelijke regeling RSD, en met het Ministerie, om tot een verantwoorde, rechtvaardige en juridisch houdbare goede interpretatie van de WWB en de mogelijke uitzonderingen op basis van artikel 31, lid 2 ,sub m te kunnen komen.

Het college zal nog voor het eind van het jaar het besluit over de wijze waarop wordt omgegaan met schadevergoedingen op basis van de verordening Dwangsommen, uit te keren aan RSD clienten, heroverwegen, en u daarover uiteraard informeren.


Een gift is een vrijwillige bijdrage en dat kun je van een dwangsom niet zeggen. Het is dus verstandig van het college om dit standpunt te heroverwegen, want m.i. hebben ze juridisch geen poot om op te staan.
Een dwangsom als schadevergoeding is er niet voor niets.
De gemeente heeft 8 weken de tijd om een uitkeringsaanvraag te beoordelen en om tot een besluit te komen. Deze termijn wordt vaak ruimschoots overschreden, zeker nu dit soort werkzaamheden is uitbesteed aan de RSD, die tot nu toe niet naar behoren functioneert.
De klant zit al die tijd (vaak letterlijk) in de kou, ook omdat de RSD niet scheutig is met het verstrekken van voorschotten, zoals in de gehouden enquête naar voren komt. De klant leidt dus onnodig schade en niet alleen in materiële zin (geld lenen is duur). Juist het alsmaar uitblijven van een besluit brengt een klant tot wanhoop en veroorzaakt onnodig psychische schade.
Ik heb het vermoeden, dat de visie om een dwangsom als gift aan te merken niet direct uit de koker van de gemeente komt, maar door de RSD is bepaald. De gemeente blijft evenwel verantwoordelijk.
Ook heb ik gemerkt dat de RSD meer uitvoeringsregels hanteert, die op zijn minst juridisch aanvechtbaar zijn en al die regels werken steeds in het nadeel van de klant.
Een paar maanden geleden heeft de SP fractie een aantal vragen over uitvoeringsregels aan de gemeente gesteld. Ik lees uit de antwoorden, die de RSD de gemeente ter hand heeft gesteld iets anders dan wat de klant wordt voorgehouden. Dat betekent dus dat of de klant of de Raad wordt bedonderd. 
Kees Vink, Lid cliëntenraad gemeente Utrechtse Heuvelrug, 24-11-2006
 
In dezelfde trend verder redenerend zou je dus alle boetes die je als privé persoon krijgt voor de belastingen ook als giften kunnen opvoeren! Kolder natuurlijk. De dwangsom is bij overheidsaanbestedingen in de bouw heel gewoon. Elk bouwbedrijf heeft een bestek waarin een termijn staat genoemd waarop opgeleverd dient te worden. Voor elke dag dat te laat wordt opgeleverd moet het bedrijf een bedrag ophoesten. Kunnen ze zelf bepalen wat ze liever willen. En uit eigen ervaring weet ik dat de meeste bouwbedrijven liever eerder opleveren tenzij de arbeidsmarkt erg slecht is (i.c. er is te weinig werk voor ze). Dan kan het voordeliger zijn om er iets langer over te doen.
Hetzelfde geldt voor de overheid ook. Ze zijn verplicht binnen 5 of 13 weken een product te leveren. Leveren ze niet en hebben geen geldig excuus dan zijn ze nalatig. Het kan zo zijn dat de vergunning dan van rechtwege ontstaat, maar ik vind het reeël om daar een dwangsom op te zetten.
Voor alle duidelijkheid, dat heeft dus niets met giften te maken!
Jan Koert Lange, 27-11-2006

Heuvelrugnieuws van vrijdag 24 november 2006

Nassaulaan Driebergen: bij aansluiting Oranjelaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur   temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Dagje Dorestad

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 9 december vindt in Wijk bij Duurstede het Dagje Dorestad plaats, een thema-dag over Dorestad, de beroemde handelsstad uit de Vroege Middeleeuwen. In een afwisselend programma van lezingen, films en interviews ’s ochtends in het gemeentehuis wordt uitgebreid ingegaan op alle aspecten van deze bijzondere archeologische vindplaats, waarbij ook de toekomst van Dorestad aan de orde zal komen. ’s Middags worden in Museum Dorestad diverse workshops georganiseerd.

Op de plaats waar nu Wijk bij Duurstede ligt, bevond zich in de vroege Middeleeuwen de rijke en internationaal beroemde handelsplaats Dorestad. Dorestad was strategisch gelegen aan de Rijn, één van de belangrijkste scheepvaartroutes van Noordwest-Europa, en kwam in de 7e tot de 9e eeuw na Christus tot grote bloei. Op het hoogtepunt van haar welvaart reikten de contacten van Dorestad tot in Engeland, Noord-Duitsland en zelfs Scandinavië. Dorestad maakte deel uit van het Karolinische Rijk, dat onder Karel de Grote (768-814) het toppunt van zijn macht bereikte. Toen onder diens opvolger, Lodewijk de Vrome (814-840), het centrale gezag begon af te brokkelen, ging het met Dorestad snel bergafwaarts. De rijke handelsstad betaalde een hoge tol voor haar roem. Al in 834 vonden de eerste plunderingen door Deense vikingen plaats. Bronnen uit de 9e en 10e eeuw maken regelmatig melding van verwoestingen. Dorestad heeft zich nooit meer hersteld. In de 11e en 12e eeuw was de eens zo rijke en glorieuze handelsstad niet meer dan een dorpje, dat in de 13e eeuw tenslotte opging in het nieuwe stadje Wijk bij Duurstede.

Het Dagje Dorestad biedt een gevarieerd programma. Van 9.30 tot 13.00 uur worden in het stadhuis van Wijk bij Duurstede lezingen gehouden en diverse films vertoond. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. de opkomst en ondergang van Dorestad, de archeologische opgravingen, en de plunderingen door de vikingen. Verder wordt met wethouder Henk Muis een gesprek gevoerd over de toekomst van Dorestad. ’s Middags kunnen in het Museum Dorestad diverse workshops worden bijgewoond. Speciaal voor deze gelegenheid is het Museum gratis toegankelijk. Het volledige programma van het Dagje Dorestad staat binnenkort op de website www.hazenbergarcheologie.nl.

Aanmelden voor het ochtendprogramma van het Dagje Dorestad kan op de website www.hazenbergarcheologie.nl,  of telefonisch via 071-5126216. Deelname is gratis. Het aantal plaatsen is beperkt, aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. Voor informatie over de workshops in Museum Dorestad kunt u terecht op www.museumdorestad.nl,  tel. 0343-571448. De workshops en toegang tot het Museum zijn gratis, aanmelden is niet noodzakelijk. Museum Dorestad is op 9 december geopend van 13.30 tot 17.00 uur.

Leidraad voor veilige waterkeringen

UTRECHT  Beveiliging tegen overstroming is een wezenlijke vereiste voor de bewoonbaarheid van ons land. Dat geldt niet alleen voor de primaire waterkeringen (langs kust en rivier), maar ook voor de regionale waterkeringen (boezemkaden). Dijkdoorbraken uit het nabije verleden hebben mede gezorgd voor een toenemende aandacht voor boezemkaden. Boezemkaden beschermen polders tegen overstroming. De provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland hebben veiligheidsnormen voor deze waterkeringen vastgelegd in de Verordening waterkeringen West Nederland. Om te toetsen of de waterkeringen aan de vereiste norm voldoen is een leidraad ontwikkeld.
Gedeputeerde J. Binnekamp van de provincie Utrecht overhandigde vandaag de Leidraad Toetsen op Veiligheid Regionale Waterkeringen aan de voorzitter van de Unie van Waterschappen, de heer S. Schaap.

“Het is mij een groot genoegen namens de gezamenlijke provincies van West Nederland deze leidraad te mogen aanbieden. Hiermee zetten we een volgende stap in het proces van realisering van de gewenste veiligheid”, aldus gedeputeerde Binnekamp. In de leidraad zijn eisen vastgelegd voor de gewenste veiligheidniveaus van de regionale waterkeringen. Er zijn vijf veiligheidsklassen. Hoe meer bebouwing er in een polder is, des te meer economische schade bij een overstroming en des te hoger is het veiligheidsniveau.

De overdracht van de leidraad vormt een symbolische start voor de waterschappen om te beginnen met de toetsing van de waterkeringen. De provincies verwachten een eerste toetsingsrapportage van de waterschappen op 1 januari 2009.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 25 november 2006

Schippersdreef 2 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.00 uur   temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Opnieuw een weerrecord

DRIEBERGEN  Het is eind november nog niet eerder zo warm geweest als vandaag. In Limburg werd aan het begin van de middag 18,9 graden gemeten, meldt het KNMI. De herfst van dit jaar is de warmste sinds de metingen 300 jaar geleden begonnen. Een Driebergs weerstation noteerde 17,2 graden om 12.08 uur.

Heuvelrugnieuws van zondag 26 november 2006

Van Rijckevorselstraat 18-20 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.10 uur   temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto/DSB Bank lijdt eerste puntverlies

DRIEBERGEN  Health Center Hoenderdaal zat tot de nok toe vol voor de eerste thuiswedstrijd van Dalto/DSB Bank. Gelijk was het een kraker. PKC/Café Bar uit Papendrecht eindigde vorig jaar in de reguliere competitie op de eerste plek met slechts twee verliespartijen. Beide keren was Dalto/DSB Bank te sterk. Bovendien wist Dalto/DSB Bank in de veel belangrijkere kruisfinales opnieuw te winnen. Deze maal liep het echter anders: 18-22.

In Driebergen leeft er één wedstrijd meer dan alle andere wedstrijden: de thuiswedstrijd tegen PKC. Afgelopen zaterdag was het niet anders. Alle kaartjes waren al een uur voor aanvang van de wedstrijd uitverkocht en de tribunes zaten stampvol. Twee supportersverenigingen stonden beide teams bij, ook uit Papendrecht was een groot aantal mensen meegereisd. Zij zagen allemaal hoe Sietske van de Sande van afstand de 1-0 aantekende.

Het was echter al vanaf het begin duidelijk dat PKC geen zin had in een herhaling van het afgelopen jaar. In vier minuten tijd boog de uitploeg de achterstand om in een voorsprong: 1-3. Nieuwkomer Jos Roseboom maakte de stand vervolgens eigenhandig weer gelijk. In een fysiek duel golfden de scores op en neer, maar vaak zaten de bezoekers aan de goede kant van de score. Slechts bij 5-4 en 6-5 stond Dalto/DSB Bank even voor, door scores van achtereenvolgens Bob de Jong, Jos Roseboom en Riko Kruit.

Riko Kruit had het in de eerste helft regelmatig aan de stok met Leon Simons. De scheidsrechter van dienst, Kees Pieters, liet beiden redelijk ver gaan, al kreeg Kruit op een gegeven moment wel erg makkelijk een gele kaart, waar voor het zelfde geld Simons makkelijk een kaart had kunnen krijgen. Gevolg was wel dat de vedette van PKC totaal niet in de wedstrijd zat, de verdienste van Kruit. Uiteindelijk gingen beiden ploegen rusten met 8-13, omdat PKC vlak voor rust een flink gat geslagen had.

Na de rust nam Kruit zijn ploeg aan de hand en met hulp van de uitblinkende nieuwkomer Henriët Brandsma werd de score naar 13-14 getild. Op nieuw was het stuivertje wisselen wat betreft de doelpunten, maar uiteindelijk wist Dalto/DSB Bank gelijk te komen, mede door het inbrengen van Jorrit Bergsma en Ilona van de Berg. Opnieuw scoorde Riko Kruit tweemaal, 18-18. De spanning steeg, maar na drie minuten was het de Belg Bart Cleyman, die met zijn negende en laatste goal de weerstand van Dalto/DSB Bank brak, luttele minuten voor tijd. Dalto/DSB Bank probeerde het nog wel, maar enkele één-schots-aanvallen leverden geen resultaat op. Dat PKC nog een paar maal scoorde was slechts voor de statistieken nog van belang: 18-22.

Na het goede resultaat van vorige week, de 19-20 winst in Nijeveen, is dit even een domper voor de ploeg van Erik Wolsink. Aanvoerder Bob de Jong hierover: “Het ging precies zoals we hoopten. Zij liepen uit, wij kwamen terug. Deze keer lukte het echter niet om er weer overheen te komen.” De competitie is echter nog lang en er kan nog heel veel gebeuren. Bovendien wordt uiteindelijk gevochten om de prijzen in de kruisfinales en met name Ahoy’. Dit is nog heel ver. Volgende week reist Dalto/DSB Bank af naar Groningen voor de wedstrijd tegen Nic.

Scores Dalto/DSB Bank: Doelpuntenmakers Dalto/DSB Bank: Riko Kruit 6, Sietske van de Sande 3, Jos Roseboom 3, Bob de Jong 3, Henriët Brandsma 2, Jorrit Bergsma 1.

Heuvelrugnieuws van maandag 27 november 2006

Rosariumlaan Driebergen: richting Hoofdstraat vanaf Weth Teselinglaan
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.10 uur   temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Dames 1 Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel wint met ruime cijfers

DRIEBERGEN  Op zondag 26 november speelde het dames 1 team van Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel thuis tegen de dames van Gymnova uit Leidschendam. Tijdens de uitwedstrijd aan het begin van het seizoen had Blue Arrows tegen deze tegenstander een mooie winst neergezet (40-79).

Thuis zou dit dus minimaal geëvenaard moeten worden. Het team was helemaal compleet, dus begonnen de dames van Blue Arrows fanatiek aan het spel. Er werd hard en fel gespeeld waardoor beide partijen wat geïrriteerd raakten en er veel sprongbalsituaties ontstonden. Scores bij Blue Arrows vielen er gelukkig geregeld. Coach Johnny Robinson liet de dames verschillende verdedigingsmethodes toepassen. Hierdoor kon Gymnova geen grip op hun aanval krijgen en stond het na 20 minuten spelen maar liefst 42-11 in het voordeel van Blue Arrows.

De tweede helft stond in het teken van het uitbouwen van deze voorsprong. Door het harde spel liep de foutenlast bij Gymnova flink op waardoor aan het begin van de tweede helft al 2 speelsters op de bank kwamen te zitten. Dames van Blue Arrows maakten hier dankbaar gebruik van en bleven als team fel doorspelen. Helaas moest Ellen Kelly met een knieblessure het veld verlaten, maar al met al hebben de dames hun mannetje gestaan. De eindscore is er dan ook naar: 87-20 gewonnen!!

Deze punten heeft Blue Arrows als nummer drie van de ranglijst hard nodig: dit seizoen moeten er nog twee wedstrijden gespeeld worden, te weten tegen de nummers 1 en 2. Misschien is het doelsaldo nog wel een beslissende factor. Aanstaande vrijdag spelen de dames uit in Rotterdam tegen Baros, de nummer 2 in deze spannende competitie.

Scores: Renate Vermeulen 18, Liane van der Mispel 13, Suzanne Duivenvoorde 11, Barbara Kooi 10, Ellen Kelly 10, Simone Thuis 10, Annelies Roelen, 5, Annemiek van Ginkel 4, Lisette Hoffmann 4 en Hari Muljokarno 2.

Koninklijke Onderscheiding voor oud-brandweercommandant Cees de Vries

DRIEBERGEN  Voor zijn verdiensten als brandweerman en voor zijn inzet gedurende deze periode voor de samenleving van Driebergen is oud-brandweercommandant Cees de Vries zaterdagavond benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De huldiging en de uitreiking van de versierselen vond plaats in de Brandweerkazerne in Driebergen in aanwezigheid van burgemeester Frits Naafs.

Cees de Vries heeft zich sinds 1972 ingezet voor de Driebergse brandweer. Ruim 33 jaar was hij vrijwillig brandweerman waarvan de laatste 5 jaar als beroepscommandant. Hij was tot 2005 bestuurslid van de vrijwillige brandweervereniging.
Het bestuur van de Vrijwillige brandweer heeft een belangrijke functie binnen de brandweer. Het bestuur zorg voor het organiseren van activiteiten zodat de brandweervrijwilliger naast de repressieve inzet ook ontspanning geniet. De vereniging biedt ook nazorg bij ernstige crisissituaties. Van 1992 – 1995 was De Vries voorzitter van de vrijwillige brandweervereniging.

Naast de huldiging van De Vries werden er tijdens deze feestelijke avond ook diploma’s en medailles aan het overige brandweerpersoneel uitgereikt.

Blue Arrows Heren 1 hervindt zich

DRIEBERGEN  Afgelopen zondagavond speelde Blue Arrows Peugeot van der Mispel Heren 1 in Hoenderdaal tegen het Utrechtse studententeam SBU heren 2. In de eerste helft werd er door Blue Arrows Peugeot van der Mispel bij vlagen goeie aanvallen neergezet.

Ook de verdediging stond soms enkele minuten sterk opgesteld, maar helaas ook soms enkele helemaal niet. Deze positieve en negatieve afwisselingen, en het feit dat de Utrechtse studenten hun ritme ook niet konden vinden zorgde ervoor dat de wedstrijd heen en weer golfde. Het ene moment hadden de Driebergse heren een kleine voorsprong, het volgende liepen ze weer 1 of 2 puntjes achter de feiten aan.

Het laatste gedeelte voor de rust liet Blue Arrows Peugeot van der Mispel geen sterke indruk achter. Dit was dan ook in de rust (28-29 voor SBU) de aanleiding voor een stevige teambespreking. En met succes. Er werden minder slordige passen gegeven, en in de verdediging werd harder gewerkt dan in de eerste helft. De kleine voorsprong die in de eerste helft al enkele keren werd behaald wist Blue Arrows Peugeot van der Mispel de tweede helft bijna constant vast te houden.

Met nog 2 minuten te spelen en 9 punten voor zakte het aan Driebergse kant helaas iets in. Hier profiteerde de tegenstander gretig van met 2 driepunters en een gewone tweepunts-score. In een Time-out voor het thuisteam werd het team weer op scherp gezet, en wederom met succes. Met 2 snelle scores en volwassen spel om de tijd uit te spelen werd de overwinning voor Blue Arrows Peugeot van der Mispel binnengehaald.

De eindstand in Hoenderdaal was 66-60. Met deze uitslag staan de Driebergse heren nu in ieder geval gedeeld derde met de Crackerjacks uit Amersfoort. Tegen deze tegenstander heeft Blue Arrows Peugeot van der Mispel nog wat goed tegen te maken uit de laatste ontmoeting. Hier krijgen ze aanstaande zaterdag dan ook de kans voor waarneer er om 21.00 in sporthal de Zielhorst in Amersfoort tegen dit team gespeeld wordt.

Verkeersongeval

DOORN  Op de Driebergsestraatweg heeft zondagmiddag een verkeersongeval plaatsgevonden. Omstreeks 14.50 uur zijn een automobilist en een motorrijder met elkaar in botsing gekomen. Een 67-jarige automobilist uit Utrecht kwam uit de richting van Driebergen rijden en wilde linksaf de Beukenrodelaan inrijden. Een 25-jarige motorrijder uit Doorn wilde de auto inhalen en zag te laat dat hij afsloeg. Een aanrijding was het gevolg. De motorrijder liep enkelletsel op.

Griffier Margreet Walrave verlaat gemeente

DOORN  De gemeenteraad heeft donderdag 23 november besloten Margreet Walrave per 1 januari 2007 een vaste aanstelling als griffier aan te bieden. Margreet Walrave heeft hierop besloten niet in vaste dienst van de gemeente te treden.
Zij geeft er de voorkeur aan, als de mogelijkheid zich voordoet, elders als interim-griffier aan de slag te gaan. De laatste werkdag van Margreet Walrave is vrijdag 1 december. Marnix Philips (plaatsvervangend griffier) neemt met ingang van maandag 4 december haar werkzaamheden (voorlopig) over.

Vertrouwensbreuk in raad?

DOORN Er is meer aan de hand met het niet in vaste dienst willen treden van de griffier. Niet de wens van de griffier om elders interim-griffier te worden lijkt de oorzaak van het vertrek, maar veeleer een vertrouwensbreuk tussen werkgeversdelegatie en een deel van de raad. De fractievoorzitter van de SP heeft daarom besloten met onmiddellijke ingang zijn taken in de werkgeversdelegatie neer te leggen.


Getverderrie, die Schiedon meent er telkens goed aan te doen om maar alles op straat te gooien. Houdt daar toch eens mee op, dit heeft werkelijk niets meer met politiek te maken. Een griffier is geen politicus, maar gewoon een werknemer van de gemeente. Ik geloof dan ook niet dat het leuk is voor mevrouw Walrave dat dergelijke geschillen openbaar worden gemaakt. Of krijgen alle SP’ers in Nederland nu ineens kapsones?
Hans Hermans, 27-11-2006

Dit heeft alles met politiek te maken. Een delegatie uit de raad komt samen met de vakbonden en het college van b&w overeen dat iets geregeld moet worden. Als dan het overeengekomen voorstel in de raad komt haakt een deel van de raad af. Ze hebben dus geen vertrouwen in hun mede-raadsleden. En dat vind ik een ernstige politieke zaak. En dat staat los van de zaak zelf. Overigens kwam niet Schiedon met deze zaak naar buiten, maar het college van b&w. De brief kreeg ik van Schiedon.
Renk Knol, 27-11-2006

Ik ben niet op de hoogte van de inhoud van de materie en heb hier geen oordeel over. 
Wel weet ik dat politici alleen kunnen functioneren met steun van goede ambtenaren. Als een (ervaren) ambtenaar opstapt om een stomme discussie over arbeidsvoorwaarden is dit erg slecht voor de Gemeente. Als de Raad daarin een rol heeft gespeeld dan gooien ze dus de eigen glazen in. 
Arjan Muil, 27-11-2006

Ik ben blij dat er raadsleden zijn die tenminste helder zijn naar de burgers, pardon, inwoners toe. Dat hij o.a. via deze website daar gebruikt van maakt is iets waar meerdere mensen, waaronder Hans Hermans zelf, al om hebben gevraagd. Ik vind het dan ook een beetje vreemd om daar van Hans negatief commentaar over te horen.
Jan Koert Lange, 27-11-2006

Het is zoals Renk Knol zegt. IK heb de zaak niet in de publiciteit gebracht. Van andere zijde is meegedeeld dat de griffier af ziet van een vast dienstverband. De griffier is de ambassadeur van de raad en niet zomaar een werknemer van de gemeente. Ik moest constateren dat een deel van de raad zich op een zodanige wijze opstelde dat zowel de positie van de werkgeversdelegatie uit de raad als die van de griffier ernstig werd beschadigd.
Ik kwalificeer dat als onverantwoordelijk gedrag. Mijn kiezers hebben mij niet ingehuurd om zaakjes in de achterkamertjes te regelen. Als ik meen dat er wordt gehandeld  in strijd met het belang van onze gemeente en zijn burgers, dan zeg ik dat- altijd en op iedere plek ,  wat meneer Hermans daar verder ook van moge vinden.
Ad Schiedon fractievoorzitter SP, 28-11-2006

Heuvelrugnieuws van dinsdag 28 november 2006


Parklaan 30-32 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.35 uur   temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Zwemvereniging De Zwoer sterk in tweede competitiewedstrijd

DRIEBERGEN Zwemvereniging De Zwoer heeft de tweede wedstrijd in de competitie tegen De Haaien uit Leusden en ZV Utrecht sterk gezwommen. Er werden maar liefst 43 persoonlijke records gezwommen. Na de eerste, wat tegenvallende, competitieronde stond De Zwoer op een zesde plek.

Er moest deze keer dus harder worden gezwommen. Terwijl vorig seizoen met name de oudere jeugd voor de punten zorgde, waren het nu de jongste die voor de punten gingen. Zo werd Michiel Brantjes eerste op de 50 m vrije slag en tweede op de 100 m wisselslag. Maar ook de allerjongsten zwommen goed. Amy Weijburg werd eerste op de 50 m schoolslag terwijl Elja Douma (8 jaar oud) knap tweede werd. Ook de nieuwelingen Anniek Naeff en Lonneke Holling wisten goede tijden neer te zetten.

Peter Snijders wist zijn tijd op de 50 m vlinder met ruim 16 seconden te verbeteren. Dennis Teirlinck deed hetzelfde op de 50 m schoolslag. Kiefer van Rosmalen wist haar tijd op de 100 meter wisselslag met 10 seconden te verbeteren en Matthijs Mulder speelde het klaar op dezelfde afstand zijn tijd met 20.95 te verbeteren. Rianne Weijburg, Nederlands recordhoudster van haar leeftijd op de 100 meter vrije slag, benaderde haar record (1.02.36) met een eindtijd van 1.02.50. Rianne is sinds september opgenomen in de B-selectie van de KNZB en zal a.s. weekeinde mee doen aan de internationale WK kwalificatiewedstrijden in Eindhoven.

Of al deze records voldoende zullen zijn om hoger in de stand te eindigen is nog niet bekend, omdat niet alle deelnemende verenigingen hun eindtijden hebben ingestuurd.

VVV-kantoor Driebergen zoekt vrijwilligers

DRIEBERGEN  De officiële opening van het VVV-kantoor in Driebergen vond vorige week vrijdag plaats. Wilma van Denderen is één van de acht vrijwilligers die momenteel in het VVV-kantoor aan de Traaij 106 – ingang oude begraafplaats -, dienst draait.

De VVV is nog op zoek naar vrijwilligers opdat de openingstijden van het kantoor verruimd kunnen worden. Als u interesse heeft in dit vrijwilligerswerk kunt u met Henny Verbruggen contact opnemen; telefoon: (06) 53 31 61 22.
De openingstijden zijn:

 • maandag 13.00 – 16.00 uur
 • dinsdag en donderdag 10.00 – 14.00 uur
 • woensdag 10.00 – 16.00 uur
Het VVV-kantoor is telefonisch bereikbaar: (0343) 41 03 69.

Heuvelrugnieuws van woensdag 29 november 2006

Akkerweg Driebergen: bouw tuinderswoning
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur      temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Skoolparty in de Peppel

ZEIST  Zaterdag 2 december 2006 is er weer een Skoolparty , in Pop- & Cultuurpodium “de Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat om 19.30open en de entree is € 3,00. Skoolparty is een feest voor tieners van 12 t/m 15 jaar dat iedere eerste zaterdag van de maand plaats vind. Er wordt tijdens de Skoolparty geen alcohol geschonken.

Heuvelrugnieuws van donderdag 30 november 2006

Lindelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:55 uur      temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Domheid troef (8)

DOORN  In Doorn heeft een 19-jarige Hilversummer zijn rijbewijs moeten inleveren omdat hij te veel had gedronken. De man werd gecontroleerd op de Driebergsestraatweg en blies 515 ug/l.


Dus tegenwoordig moeten Hilversummers die teveel hebben gedronken hun rijbewijs inleveren? Goh, ik dacht dat het alleen voor automobilisten/bestuurders gold.
Hans Hermans, 30-11-2006

Zie ons nu

DOORN  De Kaap meldt dat Wilma Hielema (GroenLinks) van mening is dat de stoelen in de raadszaal van het Cultuurhuis vervangen moeten worden omdat door de hoge rugleuning de publieke tribune nauwelijks zich heeft op een aantal raadsleden.
Net als bij de inschaling van de griffier was ook bij de stoelenkeus een raadsdelegatie betrokken. Het lijkt erop dat de raad vooral met zichzelf bezig is. Het aparte hoekje voor de fracties in weekblad De Kaap is daar ook al een voorbeeld van.