heuvelrugnieuws 1 mei 2013

Negen jaar cel voor gewelddadige bankoverval Driebergen

20130501 DRIEBERGEN  Een 24-jarige man die in 2011 met grof geweld een Rabobank in Driebergen probeerde te overvallen, moet daarvoor negen jaar de cel in. Dat is de uitkomst van het hoger beroep dat de man aantekende.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Praktisch Verkeersexamen op de fiets

20130501 DOORN   De scholen in Doorn verzorgen op woensdag 15 mei gezamenlijk het praktisch verkeersexamen voor de scholieren van groep 7. Het examen wordt afgenomen op vijf scholen. In totaal doen er circa 120 leerlingen mee.

Lees verder op de website van De Kaap

Naafs leest eerste ,,Klepperman”

20130501 AMERONGEN   Vol interesse bekijkt burgemeester Naafs de inhoud van de eerste uitgave van de Amerongse dorpskrant ,,De Klepperman”. Deze heeft hij in ontvangst mogen nemen van Linda van der Lans van de Stichting Promo Heuvelrug die de redactie en de uitgave van ,,De Klepperman” verzorgt.

Lees verder op de website van De Kaap

Dauwtrappen met Natuurmonumenten

20130501 DOORN  Op Hemelvaartsdag (donderdag 9 mei) organiseert Natuurmonumenten de jaarlijkse dauwtrapwandeling. Vroeg uit de veren, op pad met de boswachter. Snuif de ochtendgeuren op, luister naar de vogelgeluiden en geniet van de rust en stilte in het bos. Onderweg staat er in de Oranjerie van landgoed de Ruiterberg een heerlijk ontbijt klaar voor u. Gaat u mee op pad? Trek uw wandelschoenen aan, neem uw verrekijker mee en kom genieten in de Kaapse Bossen.

vergroot foto

De Kaapse Bossen is onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Zo begint u deze vrije voorjaarsdag goed.
Elk jaar organiseert Natuurmonumenten het dauwtrappen. Bezoekers genieten altijd weer van de vroege ochtendwandeling, de beleving van het bos in de vroege uren en de geuren en geluiden die dit met zich meebrengt. Vogels zijn dan al lang uit de veren en de reeën struinen door het bos. Wie weet ziet u nog wel een ree. In ieder geval zijn de vrolijke vogelgeluiden niet missen. De boswachter zal u veel vertellen over het bos.
Ga mee op pad, donderdag 9 mei om 7 uur vanaf parkeerplaats Helenaheuvel (St. Helenalaan 2 in Doorn). De kosten zijn € 4,50 voor leden van Natuurmonumenten,    € 7,50 voor niet-leden en € 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Voor het ontbijt wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Kijk op www.natuurmonumenten.nl voor alle informatie en om u aan te melden.

Expert moet Heuvelrug aan ´zuivere rapportage´ helpen

20130501 HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug gaat een expert inhuren om greep te krijgen op de grond- en vastgoedexploitaties. De expert moet waarschijnlijk ook verliezen afboeken, zegt de wethouder financien.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug
heuvelrugnieuws 2 mei 2013

Bevrijdingsvuur in Rhenen

20130502 RHENEN  De nacht van 4 op 5 mei is altijd een bijzondere! In Wageningen wordt het bevrijdingsvuur ontstoken bij hotel De Wereld. Uit het hele land staan vervolgens lopers klaar om het vuur naar hun eigen woonplaats te brengen.
 
Voor Rhenen haalt atletiekvereniging Arena het vuur uit Wageningen, burgemeester Joost van Oostrum loopt mee. In de vroege ochtend van 5 mei zullen de lopers mét het vuur rond 00.45 uur op de Grebbeberg arriveren bij het monument. Daar zal de burgemeester een vuurschaal ontsteken en zorgt een groep zangers van Popkoor Future voor passende muzikale omlijsting.

Kneitermooi feest

20130502 MAARN  Omwonenden van het Henschotermeer vinden dat een dancefeest er nooit meer mag plaatsvinden. Burgemeester Naafs vond het feest ‘kneitermooi’.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Aanrijding met gewonde

20130502 ZEIST  Op woensdagmiddag 1 mei vond op de Waterigeweg een aanrijding plaats tussen een motorfiets en een fietser. De laatste raakte gewond.

Rond 17.05 uur reed de motorfiets, bestuurd door een 54-jarige inwoner van Nieuwegein, over de Waterigeweg in de richting van de Koelaan. Ter hoogte van de Griffensteinselaan stak de fietser plotseling over. Er volgde een aanrijding waarbij de fietser, een 15-jarige inwoner van Zeist, mogelijk een beenbreuk opliep. Hij werd met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De motorrijder liep schaafwonden op maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Zijn motorfiets raakte wel behoorlijk beschadigd en werd door een bergingsbedrijf weggetakeld.

Speeddaten met schrijvers

20130502 DRIEBERGEN   In het kader van het festival ‘Kunst: overal op de heuvelrug’ verzorgt regiobibliotheek Z-O-U-T op zondag 26 mei om 15.00 uur drie speeddates met jeugdboekenschrijvers uit de regio.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 3 mei 2013

Gaslek tijdens bouwwerkzaamheden Lange Dreef Driebergen

20130503 DRIEBERGEN  Vanochtend is tijdens de bouwwerkzaamheden aan de Lange Dreef in Driebergen  een gasleiding geraakt. Dit betrof een appartementencomplex van Heuvelrug Wonen. Het complex en de daarnaast gelegen bouwplaats zijn voor een korte periode ontruimd geweest.

vergroot foto
 
Vrijgegeven
Ondertussen zijn het complex en de bouwplaats weer vrijgegeven. Bewoners mogen weer terug naar hun woning. Na het ontluchten van de gasleiding kunnen bewoners weer gebruik maken van hun gasfornuis en CV-ketel.

Kom kruiden kijken op Moederdag

20130503 DRIEBERGEN  Eindelijk is het weer zo ver! U kunt weer kruiden gaan kijken op een historisch stukje Driebergen, namelijk landgoed de Kraaybeekerhof tijdens een excursie met  IVN afdeling Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn.

Op de vroegere buitenplaats is het koetshuis en de oranjerie nog te bewonderen, zo ook de ijskelder. Tijdens de wandeling zal de nadruk liggen op de aanwezige tuinen. Er is namelijk een bloemen- en een kruidentuin aanwezig op het landgoed. Waar tevens ook “vergeten groenten” worden geteeld. Het restaurant dat gevestigd is op landgoed de Kraaybeekerhof maakt gebruik van de kruiden en groenten uit deze tuinen. U zult begrijpen dat de variatie aan flora hierdoor groot zal zijn. Het is zeker de moeite waard om mee te komen wandelen op landgoed de Kraaybeekerhof. Verras ook eens uw moeder met deze mooie excursie op moederdag en uw dag kan niet meer stuk!

De excursie vindt plaats op zondag 12 mei om 14:00 uur en start op Landgoed de Kraaybeekerhof, Diederichslaan 25, 3971PA  Driebergen-Rijsenburg.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage. Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

College wil ook in beeld

20130503 HEUVELRUG  De luistercijfers van de commissie- en raadsvergaderingen vallen nogal tegen, met rond de twintig luisteraars. Daarom moet er ook beeld bij, zeggen burgemeester en wethouders van de gemeente Heuvelrug.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Maarnse scout hijst vlag op De Dam

20130503 MAARN/AMSTERDAM   Al twee bijeenkomsten heeft Anne-Willemijn van der Zijde achter de rug. Dit als voorbereiding op haar rol tijdens de 4 mei herdenking op De Dam. De 13-jarige scout uit Maarn is er trots op dat ze dan een van de vlaggen mag hijsen.

Lees verder op de website van De Kaap

Corsobestuur zoekt sponsoren

20130503 LEERSUM   In de aanloop naar het 61-ste Bloemencorso van zaterdag 17 augustus 2013 presenteerde het bestuur vorige week donderdag 25 april de plannen tijdens de eerste bouwersbijeenkomst.

Lees verder op de website van De Kaap

Ons Genoegen roert trom met project ‘MEER’

2040503 AMERONGEN   De altijd actieve muziekvereniging Ons Genoegen wil dit jaar zijn ledenbestand versterken, en liefst ook verjongen. Daardoor moet er een solide vaste kern voor het fanfare orkest ontstaan van zo’n 50 tot 60 man.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 4 mei 2013

Teleurstellende nederlaag voor FC Driebergen

20130504 DRIEBERGEN   Zaterdag derdeklasser FC Driebergen leed een meer dan teleurstellende 2-3 nederlaag tegen Hilversum. Een nederlaag die de ploeg van trainer Bert v/d Brom aan zichzelf te wijten had door het missen van vele geboden kansen.

Lees verder op de website van De Kaap

SVL verspeelt laatste kans op mogelijk nacompetitievoetbal

20230504 LANGBROEK   Door de 0-1 nederlaag tegen Swift verloor zaterdag eersteklasser SVL de laatste kans om nacompetitievoetbal. De ploeg van trainer Jan Gaasbeek kende ook nu weer vele geblesseerden, wat overigens niet de aanleiding was van deze nederlaag.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM in laatste wedstrijd onderuit tegen Vianen

20130504 MAARN   In een wedstrijd waarin SVMM over het geheel gezien het betere van het spel had, verzuimde de ploeg van trainer Olaf Kersbergen met regelmaat om geboden kansen om te zetten in doelpunten.

Lees verder op de website van De Kaap

Ongemotiveerd DVSA geeft winst uit handen

20120504 AMERONGEN   Alhoewel er niets meer op het spel stond voor zaterdag vijfdeklasser DVSA, blonk de ploeg uit in ongeïnteresseerdheid en gebrek aan de nodige motivatie.

Lees verder op de website van De Kaap

Grietmarkt in Amerongen

20130504 AMERONGEN  De Grietmarkt neemt de bezoeker op zaterdag 11 mei mee op reis. Na een lange winter is iedereen wel toe aan exotische geuren, opzwepende muziek, theater en buiten genieten op een terras van een goed glas wijn. Het kan allemaal op de Grietmarkt. Verre exotische oorden en pure Hollandse bestemmingen zijn terug te vinden in de muziekkeuze en het aanbod op de kunst- en groenmarkt. De Grietmarkt is een inspirerende markt met bijzondere kunstzinnige voorwerpen, eerlijke biologische producten, akoestische muziek en straattheater zijn fantastische ingrediënten voor een sfeervolle markt in hartje Amerongen.

vergroot foto

Door: Susan Claessens

Ook voor kinderen zijn er volop activiteiten. Jeugdtheaterschool Midden Nederland uit Driebergen verzorgt het programma. Eigenaar Tania van Raai: “Kinderen vinden het heerlijk om te dansen of mee te doen met improvisatietheater. Dat merken we iedere dag weer bij onze jeugdtheaterschool. We hebben nog geen vestiging in Amerongen, maar willen graag de jeugd kennis laten maken met onze school. Daarom verzorgen we op de Grietmarkt ieder uur een andere workshop. Kinderen kunnen zich ter plekke aanmelden en meedoen. Bijvoorbeeld met een workshop straattheater, flamenco dansen, bodybeat, streetdance of improvisatietheater. We gaan een uur lang aan de slag met de kinderen. En om 16 uur volgt de grote afsluiting voor alle kinderen die hebben meegedaan. We organiseren dan een heuse parade over de Grietmarkt. Alle (groot)ouders en kennissen verwachten we natuurlijk op de markt om hun (klein)kinderen toe te juichen”.

Het bestuur van de Grietmarkt heeft iedere keer weer de handen vol aan de organisatie, samen met de vele vrijwilligers die zich ook nu weer inzetten voor een gezellige en succesvolle markt. Ernst Hart van het bestuur over de Grietmarkt van 11 mei: “Dit jaar is er natuurlijk weer een groot terras waar bezoekers kunnen genieten van biologische hapjes en drankjes van De Veldkeuken, bekend vanwege de heerlijke taarten en gebak. Verder is er veel te proeven op de Grietmarkt: van wijn, kaas en sambals tot heerlijke olijfolie en chocolade. Bezoekers kunnen lekker vertoeven op het terras en genieten van de muziek. s’Ochtends verzorgd door leerlingen van de jeugdtheaterschool. Zij zingen werken uit de Lion King. ‘s Middags treedt Ray Klaassen (bekend van The Voice of Holland) op met Kim van Amstel. Ik stel me zo voor dat de zon weer schijnt, mensen in vakantiestemming zijn en lekker op het terras blijven hangen”.

Het thema ‘Op Reis’ is terug te vinden in het aanbod van bijzondere biologische producten, zoals de liefdevol gemaakte lekkernijen uit de biologische fruittuin van Très Jolie die u meevoeren naar het zonnige zuiden van Frankrijk en de geurige koffie van Illimani waarbij u zich in Latijns-Amerika waant. De kunstzinnige schilderijen van Annelieke Rintjema doen verlangen naar de eilanden in de Cariben met hun betoverende onderwaterwereld en prachtige flamingoparken. In totaal zijn er maar liefst 50 kramen gevuld met kunst. Van handgemaakte tassen, keramiek, sieraden, beelden, digitale fotomontages tot schilderijen, textiel- en papierkunst.

Uiteraard zijn er vertrouwde aanbieders van biologische en kunstzinnige producten, zoals brood van het Zonnelied en de paddenstoelen van Heerlijk en Eerlijk. Maar er zijn ook een aantal nieuwe kraamhouders die met verrassende producten de markt komen verrijken. Zoals Hofstede de Zandberg uit Leersum met biologische eieren en Ouwerdorpenhoeve met biologische schapenkaas en –worst. Bovendien heeft Bionext gratis exemplaren van het Pieperpad-boek beschikbaar gesteld. Deze zijn gratis af te halen in de organisatiekraam van de Grietmarkt.

De Grietmarkt is op zaterdag 11 mei van 10.00 uur tot 17.00 uur op de Margaretha Turnorlaan in Amerongen. De entree is gratis. Meer informatie: www.grietmarkt.nl    

Werkstraf voor Leersumse koperdief

20130504 LEERSUM / UTRECHT De rechtbank in Utrecht heeft een koperdief uit Leersum veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 5 mei 2013

Dixi in vuur en vlam voor woning Zeist

20130505 ZEIST  In Zeist is een mobiel toilet van bouwvakkers in brand gestoken. Dat gebeurde zaterdagnacht in een voortuin van een huis aan de Waterigeweg.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Twee aanhoudingen voor gestolen scooter

20130505 ZEIST  In de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 mei werden twee mannen aangehouden in verband met heling. Eén van hen kon zijn rijbewijs inleveren omdat hij onder invloed reed.

Rond 2.00 uur zag een surveillerende agent een scooter staan op een stoep aan de Jufferstraat. De scooter bleek van diefstal afkomstig. Het voertuig voelde nog warm aan en dus besloot de agent onopvallend te wachten tot iemand de scooter kwam halen. Kort daarna kwamen er twee mannen die op de scooter stapten en wegreden.

Aanhouding
De agent blokkeerde de weg en de twee 20-jarige mannen uit Austerlitz werden aangehouden. De scooter is in beslag genomen.

Onder invloed
Het bleek dat de bestuurder onder invloed van alcohol reed. De ademanalyse op het bureau wees 540 ug/l uit. Het rijbewijs van de beginnend bestuurder is ingevorderd.

Nieuwe bordjes op parcours

20130505 MAARN   Al voor het derde achtereenvolgende jaar zijn Erwin Amersfoort en Floris Vermeer voor de Heuvelrugloop actief in de Commissie Parcours. ,,Het is zeker geen ‘copy-paste’ elk jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Ingecalculeerde nederlaag Oranje Wit

20130505 ELST  Het zaterdagteam van Oranje Wit heeft een ruime 1-7 nederlaag geleden tegen Brederodes. ,,Dat was wel ingecalculeerd”, zegt trainer Jan van Mourik. ,,Zij zijn de terechte kampioen en ruim de beste ploeg van deze afdeling.”

Lees verder op de website van De Kaap

DEV kan nacompetitie bijna niet meer ontlopen

20130505 DOORN   Door de 4-0 nederlaag in de uitwedstrijd tegen Odysseus, kan de Doornse zaterdag derdeklasser DEV de nacompetitie bijna niet meer ontlopen.

Lees verder op de website van De Kaap

Pionier ziekte van Alzheimer

20130505 DOORN   Tjaard Hoogenraad (78) uit Doorn legt zich na zijn pensioen met zijn achtergrond van zenuwarts/psychiater/neuroloog toe op kunstwerken, waarin hij geneeskundige gedachten verbeeldt.

Lees verder op e website van De Kaap
heuvelrugnieuws 6 mei 2013

Bijeenkomst D66 over zorg en welzijn in Driebergen

20130506 DRIEBERGEN   D66 Utrechtse Heuvelrug organiseert op dinsdag 14 mei in Nieuw Salem, De Lei 86 in Driebergen een bijeenkomst met als thema: ‘Utrechtse Heuvelrug: zorgzaam en solidair?’. De aanvang van de bijeenkomst is 20.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrug middelmatig ondernemersvriendelijk

20130506 HEUVELRUG  Het lijkt beter te gaan met de ondernemersvriendelijkheid van de gemeente Heuvelrug. Ze bungelt niet meer onderaan de lijst, maar eindigt in de middenmoot.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Dalto laat overwinning glippen

20130506 DRIEBERGEN   Ook voor de korfballers van de Ereklasse startte afgelopen zaterdag het vervolg op het veldseizoen, met in Driebergen de ontmoeting tussen Dalto en OVVO.

Lees verder op de website van De Kaap

Teleurstellend nederlaag FC Driebergen-FC Hilversum 2-3

20130506 DRIEBERGEN  In de laatste thuiswedstrijd van de normale competitie heeft FC Driebergen een onodige nederlaag geleden tegen een gelijkwaardige tegenstander FC Hilversum met 2-3. Een uitslag die pas in de slotfase een draaglijke stand werd.
Een goed van start gaande FC Driebergen die met aantrekkelijke combinaties de achterhoede van FC Hilversum probeerde te verschalken met al in de 3e minuut een grote kans van Pascal van Doorn.

vergroot foto

Even later gevolg door in de 8e –10e-12e-16e minuut respetievelijk kansen voor Elmar van Doorn,Jelle Adema(zeer actief in de 1e helft),Robin Notenboom,en nogmaals Pascal van Doorn .
Het had zeker niet misstaan als het al 3-0 was geweest .De zeer strak leidende arbiter gaf al binnen 30 minuten 3 xgeel waarvan er maar een terecht was.
De grootste kans kreeg Elmar van Doorn in de 30e minuut door voor open doel te missen na uitstekend voorbereidend werk van Jelle Adema.
Als je denkt dat FC Hilversum geen kansen kreeg vergist u zich met hun snelle buitenspelers was het doelman Michel van Bruggen die het gevaar op tijd in zag.
Maar zoals zo vaak valt het doelpunt aan de verkeerde kant in de 35e minuut was het FC Hilversum dat de leiding nam door een snelle counter beheerst af te ronden 0-1.
Even later in de 39e minuut was he de arbiter die zijn stempel legde op deze sportieve strijd door de keeper van FC Hilversum met rood van het veld te sturen wat een te zware beslissing was geel was op zijn plaats maar hij bleef bij zijn beslissing keeper rood en een strafschop voor FC Driebergen die dit buitenkansje helaas niet zag omgezet op de verdiende gelijkmaker aanvoerder Paul van Hofwegen miste jammerlijk.
Door deze meevaller putte FC Hiversum wat meer energy  in de strijd wat resulteerde in de 42e minuut met een afstand schot verkeerd beoordeeld door doelman Michel van Bruggen 0-2
Wat tevens de ruststand werd.
De 2e helft zonder wissels begon FC Driebergen net zo als ze de wedstrijd begonnen druk op de veste van FC Hilversum dat de nul hield door de kansen in de 47e-49e-51e niet te benutten.
Eigenlijk een copy van het eerste gedeelte van de 1e helft.
In de 61e minuut wederom een blunder van de arbiter door de net ingevallen A1-jun Thomas Meeles met rood van het veld te sturen na een duel om de bal binnen de 16 en net zoals de keeper werd het nu speler met rood eraf en strafschop voor FC Hilversum die dit buitenkansje beheerst afronde 0-3
In de 63e minuut was het Tolga Albayrak die beheerst de 1-3 scoorde en daarna met te gehaast voetbal om dichterbij te komen mislukte.
Tot de 91e minuut hadden voorwaartsen alle kans om er 2-3 van te maken maar dat gebeurde toen pas wederom door Tolga Albayrak.
En zo kwam er een einde aan een verloren wedstrijd met heel veel kansen die niet benut werden.
Zaterdag as 11 mei de laatste competitie wedstrijd van dit seizoen 2012/2013 in Amersfoort tegen Cobu-Boys.
Daarna mag FC Driebergen zich opmaken voor de nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse en wel met een uitwedstrijd  18 mei )tegenstander nog niet bekend)en een thuiswedstrijd op 25 meiin de 1e ronde .
 

Tropisch Dansfeest in het Beauforthuis

20130506 AUSTERLITZ  Als de natuur het vertikt doen we het zelf wel: op zondag 12 mei stijgt de temperatuur in het Beauforthuis. Vanaf 4 uur zorgt een Surinaamse DJ voor feestmuziek, om half zes neemt Fra Fra Sound het stokje over met een concert vol passie: Surinaamse kaseko, Afrikaanse en Caribische ritmes, doorspekt met jazz. Speciale gast is zanger Al Goodah, met zijn kleurrijke repertoire van jazz, soul en wereldmuziek. Een tropisch feest is niets zonder hapjes en drankjes, dus hebben we heerlijke tropische cocktails en Surinaamse roti. Veel gezelliger dan in de sportschool! Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

‘Fra Fra’ betekent ‘anders, vreemd en mysterieus’. Altijd op zoek naar iets nieuws – en dat is wat Fra Fra Sound typeert. De band treedt op over de hele wereld, zelfs voor Nelson Mandela tijdens de Wereld Milieu Top 2002. 
Fra Fra Sound bestaat overwegend uit Surinaamse muzikanten en concentreerde zich aanvankelijk op kaseko en winti, maar breidde zijn stijl gaandeweg uit. Kortom, laat de zomer vervroegd beginnen en kom lekker dansen op deze 21ste eeuwse Caribische dansmuziek.
zondag 12 mei, 16.00 DJ, 17.30 Fra Fra Sound 
Fra Fra Sound & special guest Al Goodah 
met vooraf DJ (16 u) 
entree € 16 | reductieprijs € 12 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)
heuvelrugnieuws 7 mei 2013

Zoektocht vermiste kinderen Doorn

20130507 DOORN  In Doorn is een grote zoektocht aan de gang naar twee vermiste kinderen. Ze waren bij hun vader, die dood is aangetroffen in een bebost recreatiegebied. De man blijkt zelfmoord te hebben gepleegd.
De twee broertjes van 7 en 9 jaar oud zijn spoorloos. De politie doorzoekt het gebied en zet een helikopter, speurhonden en paarden in.

bron: NOS nieuws

zie ook RTV Utrecht

Aanhouding na vernielingen in Doorn

20130507 DOORN  Dinsdag 6 mei is een man in Doorn aangehouden voor vernieling van verkeersborden en het hinderen en in gevaar brengen van verkeer.

Dinsdagochtend rond 01.15 uur kwam bij de politie de melding binnen dat jongens kliko’s omtrapten en verkeersborden en hekken vernielden in de Woestduinstraat en omgeving in Doorn. Agenten troffen in de Woestduinstraat ook bouwhekken en verkeersborden aan, die over de weg gelegd waren. Op aanwijzing van een getuige konden de agenten een 19-jarige man uit Odijk aanhouden. Agenten doorzochten de wijk maar de andere verdachten werden niet aangetroffen.

Jeugdhonk verkast naar bosrand

20130507 DOORN   Jongerenruimte Fort Doorn is verhuisd. Het onderkomen aan de Dorpsstraat werd onlangs ingeruild voor de voormalige kegelbaan van sporthal Steinheim aan de Wijngaardsesteeg.

Lees verder op de website van De Kaap

Eerste schop de grond in op ‘Laatste Akker’

20130507 AMERONGEN  De schop ging ging afgelopen zaterdag dan eindelijk écht de grond op de akker van het Zendings-Diaconessenhuis. Het moestuinproject is bedoeld voor en door de Amerongers.

Lees verder op de website van De Kaap

Rechter draait woningvordering terug

20130507 MAARN  De gemeente Heuvelrug mocht een woning van de Maarnse woningbouwvereniging helemaal niet vorderen, oordeelt de Raad van State. Achter de rechtszaak gaat een conflict over zeggenschap over woningtoewijzing schuil, blijkt nu.  

Lees verder op Nieuwspost  Heuvelrug

Diefstal grote hoeveelheid sproeikoppen

20130507 LEERSUM  Van een boomkwekerij in Leersum zijn enkele honderden sproeikoppen gestolen.
Op maandagochtend 6 mei om 12.30 uur kreeg de politie een melding dat er sproeikoppen waren gestolen bij een boomkwekerij aan de Broekweg in Leersum. ‘s Ochtends constateerden werknemers van de boomkwekerij dat er sproeikoppen ontbraken op één van de velden. In totaal bleken er 260 gestolen te zijn. Enkele sproeikoppen zijn blijven staan en deze werden door de politie veilig gesteld voor nader onderzoek.

Voorbereidend werk aan Cuneratoren

20130507 RHENEN  Rhenen maakt zich op voor groot onderhoud aan de Cuneratoren. De komende tijd staan voorbereidende werkzaamheden op de rol, die overlast kunnen veroorzaken voor inwoners.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 8 mei 2013

Knutselen met ‘vindsels’ bij bezoekerscentrum De Boswerf

20130508 ZEIST  Op zondag 12 mei kun je bij bezoekerscentrum De Boswerf je eigen fantasiewereld maken met ‘vindsels’. Vindsels? Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld wat je vindt in de natuur op weg naar De Boswerf zoals zaden, takjes, veertjes.

Maar ook het zwerfafval dat je langs de route aantreft zoals plastic zakjes, sapverpakkingen  of felgekleurde snoeppapiertjes kun je gebruiken voor je kunstwerk. Zo help je zelfs mee het bos schoon te houden.
Ook kun je gebruik maken van dingen die je thuis hebt liggen maar waar je verder niks mee doet zoals kralen, schelpen, dopjes, linten enz.
Met houten takjes maak je een huis, van stro maak je het dak, van zand maak je een pad. Je kunt hele dorpjes, eilanden en bossen maken met spullen die je ergens hebt gevonden. Je mag ook vindsels van De Boswerf gebruiken. Van 13.00 tot 16.00 uur kun je aan de slag. De activiteit kost € 4,50. Leeftijd 6+.

Bezoekerscentrum De Boswerf is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur en op de zondagen van 12.00 – 16.30 uur.
Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.
Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.Jan Smit niet naar Henschotermeer

20130508 MAARN / WOUDENBERG  Het optreden van Jan Smit aan het Henschotermeer is afgelast. Eerst moet het dancefeest worden geevalueerd.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Politie gaat gangen vader vermiste broertjes na

20130508 DOORN  De politie stopt voorlopig met het zoeken naar de vermiste Ruben en Julian bij het Doornse Gat. Dat laat een woordvoerder weten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Kinderrondleidingen door Amerongen

20130508 AMERONGEN   Kinderen kunnen van mei tot en met september deelnemen aan een rondleiding van het Tabaksteeltmuseum naar Kasteel Amerongen. De rondleiding heeft als thema: ‘In het spoor van Margaretha Turnor’.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 9 mei 2013

Niemand kwam opschonen

20130509 DRIEBERGEN  Gemma Ten Holter riep Driebergenaren op voor een opschoonactie. Niemand kwam opdagen. ´Ik geef niet op, zo ben ik niet´.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

D66 wil van Doornse golfbaan af

20130509 HEUVELRUG   De gemeente moet zo snel mogelijk van de golfbaan aan de Doornse Mariniersweg af, vindt gemeenteraadslid Hugo Prakke (D66).

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 10 mei 2013

Zeist tekent nieuwe overeenkomst huishoudelijke hulp

20130510 ZEIST  Wethouder Sociale Duurzaamheid Bodes de Vries tekent 16 mei a.s. samen met 14 zorgaanbieders een overeenkomst voor het leveren van huishoudelijke hulp in Zeist. Tegelijk tekenen de partijen een overkoepelende parapluovereenkomst.

De overeenkomsten zijn tot stand gekomen via overleg met acht aanbieders waarmee de gemeente Zeist al ervaring had op het terrein van de huishoudelijke zorg. Op basis van het behaalde onderhandelingsresultaat volgde daarna een open inschrijving. Iedere zorgaanbieder die aan de voorwaarden kon en wilde voldoen, kon inschrijven. Dat leidt ertoe dat de beide overeenkomsten uiteindelijk worden gesloten met 14 zorgaanbieders. Dertien daarvan leveren zorg in de gehele gemeente. Voor één wijk, Zeist Oost, geldt dat er veertien zorgaanbieders zorg kunnen leveren.
In de overeenkomst staan naast prijsafspraken ook kwaliteitseisen waar iedere aanbieder aan moet voldoen.

Voor de klanten die zorg nodig hebben, verandert er niet veel ten opzichte van de afgelopen vier jaar. Er zijn nog steeds meerdere zorgaanbieders waarvoor een voorkeur aangegeven kan worden. Er is wel een verschil rondom de tijdsduur van de toewijzingen. Bij een langere indicatie behoudt de klant minimaal twee jaar dezelfde zorgorganisatie (was één jaar).

Toekomstbestendig
Bij de overeenkomst is ook rekening gehouden met de grote veranderingen die er op het gebied van zorg en welzijn aankomen, zoals het nieuwe zorgakkoord en de transities op het gebied van Wmo, AWBZ en jeugdzorg. De afspraken hebben de vorm van een globale paraplu-overeenkomst die nu voor het gedeelte huishoudelijke hulp voor de komende jaren wordt ingevuld. Daarbij hoort ook de aantekening dat wijzigingen in Rijksbeleid gevolgen kunnen hebben voor de overeenkomst.

Aanbieders
De overeenkomst wordt gesloten met de volgende aanbieders:
    •    Alfa & Zorg B.V.
    •    Axxicom Thuishulp B.V.
    •    Accurate Zorg Morselt
    •    Careyn HZ B.V.
    •    Joost Zorgt Nederland B.V.
    •    PrivaZorg WMO beheer B.V.
    •    Simply Care (Betuwezorg BV)
    •    Stichting Residentiële en Ambulante Zorg
    •    Stichting VitrasCMD
    •    Stichting Zorgondersteuning Midden-Nederland
    •    ThuiszorgInHolland B.V.
    •    TSN Thuiszorg B.V.
    •    Tzorg B.V.
    •    Vitaal Thuiszorg B.V.


Noot voor de redactie:
U bent van harte welkom bij de ondertekening. Deze vindt plaats op donderdag 16 mei in het Raadhuis van de gemeente Zeist, Het Rond 1 vanaf 10 uur ’s morgens. Wethouder De Vries zal enkele aspecten van de overeenkomst nader toelichten, met name de manier waarop wij anticiperen op het nieuwe zorgakkoord en de transities.

Natuur prikkelt vele zintuigen

20130510 ZEIST  Deze IVN excursie voor visueel gehandicapten in park De Brink staat onder leiding van ervaren gidsen. Zij zullen vertellen hoe het park is ontstaan en stilstaan bij de flora en fauna die op dit terrein voorkomen. Er is veel aandacht voor ruiken en voelen en er wordt gebruik gemaakt van opgezette dieren.
 
De excursie vindt plaats op zaterdag 18 mei om 10.00 en start bij de ingang van de kinderboerderij  Kroostweg 7, 3704EA Zeist
OV: Er zijn haltes op de Utrechtseweg, zowel vanuit Driebergen als vanuit Utrecht, halte Griftlaan onder andere lijn 50
Blindengeleidehonden vormen geen probleem.

Inlichtingen en aanmelden per e-mail aan dvdkamp@kpnmail.nl of telefonisch bij Dick van de Kamp 030-6957308

Kinderen richten Kapelwegparkje in


20130510 MAARN   Tijdens de verbreding van de A12 tussen Utrecht en Veenendaal hebben verschillende partijen zoals Rijkswaterstaat, aannemerscombinatie Poort van Bunnik (BAM), gemeenten en bewonersgroepen zoveel mogelijk wensen aangepakt om de omgeving beter in te richten.

Lees verder op de website van De Kaap
Natuurmarkt Groei en Bloei Doorn

20130510 DOORN   Voor de achtste keer houdt de afdeling Groei en Bloei Doorn e.o. de jaarlijkse Natuurmarkt in het Von Gimborn Arboretum, dit jaar met het thema ‘Vorstelijke Planten’. De markt zal plaatsvinden op zondag 12 mei, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 11 mei 2013

DEV ook volgend seizoen actief in de derde klasse

20130511 DOORN   In een ongemeend spannend slot van de competitie wist zaterdag derdeklasser DEV op de valreep het vege lijf te redden en de nacompetitie te ontlopen door een 1-5 overwinning op naaste concurrent Focus ’07

Lees verder op de website van De Kaap

Knappe overwinning voor zaterdag eersteklasser SVL

20130511 LANGBROEK  In de uitwedstrijd tegen Roda’46 uit en in Leusden, behaalde SVL een knappe 1-2 overwinning.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen sluit reguliere seizoen waardig af

20130511 DRIEBERGEN   Met een hoofdrol voor Driebergen spits Tolga Albayrak sloot zaterdag derdeklasser FC Driebergen het seizoen waardig af met een klinkende 1-4 overwinning op het Amersfoortse Cobu Boys.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitermate zwak slot van competitie voor DVSA

20130511 AMERONGEN   In een dramatisch slechte wedstrijd liet DVSA zeker in de eerste helft met zich sollen en had de 0-4 nederlaag tegen Veenendaal ook veel hoger kunnen uitvallen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontdekkingsreis dingt mee naar prijs Efteling

20130511 DRIEBERGEN   Basisschool De Ontdekkingsreis heeft meegedaan aan een schrijfwedstrijd uitgeschreven door pretpark de Efteling voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zoektocht op de Heuvelrug gaat verder

20130511 HEUVELRUG   Honderden vrijwilligers zoeken vandaag op de Utrechtse Heuvelrug verder naar de vermiste Julian en Ruben uit Zeist.

Lees verder op de website van De Kaap

Privatisering weekmarkt lastig

20130511 HEUVELRUG   De kans lijkt klein dat de weekmarkten in Utrechtse Heuvelrug binnen afzienbare tijd worden geprivatiseerd. Een onderzoek van het college zet de voor- en nadelen op een rij, maar bij de marktmeester en onder kooplieden is weinig enthousiasme voor verzelfstandiging te bespeuren.

Lees verder op de website van De Kaap

Knelpunt wordt nog complexer door Action

20130511 DRIEBERGEN  De opening van discounter Action in Driebergen, die afgelopen maandag plaatsvond, had een ware stormloop van kooplustige Driebergenaren tot gevolg. De nieuwe winkel in het verzamelgebouw tussen Hoofdstraat en Korte Dreef, waar ook Albert Heijn en de bibliotheek gevestigd zijn, werd direct met topdrukte geconfronteerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Concertreeks Kasteel Amerongen

20130511 AMERONGEN  Het bestuur van Jazz at the Castle zal in samenwerking met de Vrienden van Kasteel Amerongen en de Stichting Kasteel Amerongen, verspreid over het jaar, proberen een aantal concerten op het Kasteel te verzorgen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 12 mei 2013

Moestuinieren op woensdagmiddagen bij De Boswerf 8+

20130512 ZEIST  Voor kinderen van 8 jaar en ouder die het leuk vinden om te tuinieren start De Boswerf op 8 mei ‘de Mobiele vierkante meter Moestuin’. Kinderen die meedoen kunnen op 8 woensdagmiddagen van 14.00 – 16.00 uur  een moestuin timmeren, inrichten, verzorgen, oogsten en vervolgens opeten. Ook zijn er op deze middagen leuke knutselactiviteiten te doen rondom moestuinieren zoals bijvoorbeeld een vogelverschrikker maken. Er is deskundige begeleiding, gereedschap en plantmateriaal aanwezig.

Data: 8, 15, 22, 29 mei & 5, 19, 26 juni en 3 juli. Leeftijd: 8+. Deelname  20,00 euro voor de reeks of 2,50 per keer. Aanmelden gewenst, dat kan  telefonisch 030 – 69 22 393 of aan de balie van het bezoekerscentrum.

De Mobiele Moestuin is een onderdeel van het project ‘Eetbare Boswerf’. Naast de mobiele moestuinbakken wordt er bij De Boswerf een voorbeeldtuin ingericht die laat zien dat het makkelijk is om zelf een mooie én tegelijkertijd eetbare tuin te realiseren.

Bezoekerscentrum De Boswerf is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur en op de zondagen van 12.00 – 16.30 uur.
Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.
Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Oranje Wit verliest bij Austerlitz

20130512 ELST   De zaterdagtak van Oranje Wit speelde voor de tweede keer in twee weken tegen Austerlitz. Nu stond het uitduel op het programma. De Elstenaren gingen met 3-0 onderuit.

Lees verder op de website van De Kaap

Team Heuvelrug bijna klaar voor KWF-klim

20130512 MAARN   Het Alpe d’HuZes-bloed blijft stromen door de aderen van Paul van Soest. De eerste week van juni is hij voor de derde achtereenvolgende keer te vinden op de bekende Alpe d’Huez in Frankrijk om te fietsen voor KWF Kankerbestrijding.

Lees verder op de website van De Kaap

Opening festival Kunst: overal op de Heuvelrug

20130512 HEUVELRUG   Op Landgoed Broekhuizen wordt op 16 mei het festival Kunst: Overal op de Heuvelrug geopend. Tot en met 2 juni staat de gemeente Utrechtse Heuvelrug in het teken van dit multidisciplinair festival, waar natuur en landschap als inspiratiebron en als locatie dienen voor een verscheidenheid aan culturele activiteiten.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 13 mei 2013

‘Het is een verschrikkelijke week geweest’

20130513 ZEIST  Ouders en kinderen van de Kerckeboschschool in Zeist zijn maandagochtend op school bij elkaar gekomen om te praten over de vermissing van de twee Zeister broertjes Julian uit groep 4 en Ruben uit groep 6.

Lees verder op de website van AD/UN

SCAUH organiseert nieuw korenfestival

2030513 LEERSUM   Vijf koren uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omgeving treden op zaterdag 25 mei in Cultureel Cenrum De Binder in Leersum op. Aanvang: 19.30 uur (zaal open: 19.00 uur). De toegang bedraagt 5,- per persoon.

Lees verder op de website van De Kaap

Barbara Brouwer gehuldigd

20130513 DRIEBERGEN   Het was een mooie afsluiting van het Korfbal League seizoen voor Barbara Brouwer.

Lees verder op de website van De Kaap

Muzikaal sprookje over Heuvelrug

20130513 DOORN   Josepha Suy uit Driebergen en Frank Jenniskens uit Doorn vertellen en ‘verklanken’ zondag 19 mei sprookjes bij Centrum Malena in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Na regen komt zonneschijn op Grietmarkt

20130513 AMERONGEN   Na een regenachtige start van de Grietmarkt afgelopen zaterdag nam de zon aan het begin van de middag de overhand en stroomde de Laan in Amerongen vol met mensen die kwamen genieten van de vele activiteiten.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitstekende overwinning FC Driebergen 1-4 bij Cobu-Boys

20130513 DRIEBERGEN  In een uitstekend gespeelde wedstrijd met veel invallers ingevuld door de volgend jaar wordende senioren van de A-Jun. Het waren de debuten van Jordy Sonneville ,Ahmed Mouslamay,Ismet Sahin die allen terug kunnen kijken op een geslaagd debuut. De wedstrijd begon slecht doordat in de 1e minuut al Cobu-Boys op voorsprong kwam d.m.v. een vrije trap op 25 meter van het doel. Dt schot werd van richting veranderd en doelman Michel van Bruggen was kansloos 1-0.

vergroot   foto1   foto2   foto3   foto4   foto5   foto6

Maar nog geen 2 minuten later was het al gelijk door goed doorzetten van Arjan Prijs en Ismet Sahin kwam de bal bij Tolga Albayrak terecht die beheerst scoorde 1-1. Weer 14 minuten later kwam er een domper op de wedstrijd doordat Midas de Wildt ook een A-jun die al meer had mee gedaan ongelukkig ten val en brak daarbij zijn pols op 2 plaatsen en moest naar het ziekenhuis. Elmar van Doorn nam zijn plaats in, naarmate de wedstrijd in de eerste helft vorderde werd FC Driebergen sterker maar moest wel oppassen op de gevaarlijke uitvallen van Cocu-Boys.Rust 0-0

De tweede helft begon FC Driebergen sterk wat al in de 46e minuut de verdiende voorsprong gaf doordat Elmar van Doorn attent reageerde en beheerst de 1-2 voorsprong noteerde.

FC Driebergen bleef met enthousiast voetbal de toeschouwers verassen en de vandaag zeer sterk spelende Tolga Albayrak werd binnen de 16 gevloerd en ronde dit buitenkansje geweldig af door de strafschop alla Pannenka te nemen (dit is met een lob de doelman verassen)dit vond plaats in de 68e minuut 1-3.
En of nog niet genoeg was scoorde de zelfde speler in de 83e minuut zelfs 1-4.
Hiermede sloot FC Driebergen dit wisselende seizoen toch nog goed af .Samenvattend een zeer geslaagd seizoen dat nog een toetje krijgt d.m.v. de nacompetitie.
Zaterdag as 18 mei de eerste uitwedstrijd aanvang nog niet bekend tegen JSV uit Nieuwegein en dan de return zaterdag 25 mei en ook daar is de aanvang nog niet bekend.

Het 2e team is de nacompetitie uitstekend begonnen en heeft de 2e ronde behaald door in twee wedstrijden een te winnen en de ander gelijk te spelen.

Het 3e team completeerde het succes dit seizoen van FC Driebergen door kampioen te worden en promoveert naar de Res.3e klasse.

Onnodig verlies voor HDS in laatste competitiewedstrijd

20130513 LEERSUM   Zondag derdeklasser HDS moest in eigen huis genoegen nemen met een 2-4 nederlaag tegen Nederhorst. Een nederlaag die gezien de vele kansen aan HDS zijde absoluut niet nodig was geweest.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie Kunstgilde Utrechtse Heuvelrug

20130513 LEERSUM   Het Kunstgilde Utrechtse Heuvelrug startte in 2010 het project ,,Ontmoetingen met getuigen van het Verleden” als bijdrage aan 300 jaar Vrede van Utrecht. Meer dan 50 leden van het Kunstgilde hebben de afgelopen drie jaar monumenten en landschappen in zuidoost Utrecht van driehonderd jaar en ouder in beeld gebracht.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwsrubriek kinderboerderij ’t Woelige Nest

20130513 DRIEBERGEN  Op zondag 26 mei a.s. vindt van 12.00 tot 16.00 uur weer het traditionele schaapscheerdersfeest plaats op de kinderboerderij. Net als andere jaren is er voor jong en oud weer van alles te beleven.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 14 mei 2013

Vrouwen Enervo moeten nu wachten

20130514 DOORN/DRIEBERGEN   Het vrouwenteam van Enervo heeft het lange volleybalseizoen zaterdag afgesloten met 3-1 winst op Gemini uit Hilversum. Dat levert nog niet direct een plaats op in de derde divisie van Regio West, maar de eerste vrije plek is dank zij deze zege voor Enervo.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Belangrijke winst Dalto

20130514 DRIEBERGEN/HARDERWIJK   Alleen met winst zou de ploeg Ron Steenbergen wat opschieten, maar dat moest gebeuren tegen Unitas, een lastige tegenstander zoals al was gebleken in de thuiswedstrijd (15-15).

Lees verder op de website van De Kaap

Afzetting rond Cunerakerk om losse stenen

20130514 RHENEN   De gemeente Rhenen heeft maandag hekken gezet om de ruimte rondom de Cuneratoren af te zetten. Deze hekken zijn geplaatst omdat er grote stukken steen in de toren los blijken te zitten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Zitvolleyballers Volleer Kampioen van Nederland

20130514 LEERSUM   Met grote overmacht heeft het zitvolleybalteam van Volleer voor de derde keer in zijn bestaan het kampioenschap van Nederland binnengehaald.

Lees verder op de website van De Kaap

Natte heide: hoe we de natuur een handje helpen

20130514 BARNEVELD  Op zondag 19 mei organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publiekswandeling op Erica-Klein Bylaer, de start is bij het parkeerterrein bij Kallenbroekerweg 182, Barneveld. De gidsen van de IVN gaan samen met u kijken naar de bijzondere planten in dit natte heidegebied. De wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.

vergroot foto

Dit gebied is waarschijnlijk pas in de late middeleeuwen ontgonnen, nadat een bijzonder ontwateringsstelsel was aangelegd. Onderzoek in 2003 naar de grondwaterhuishouding rond Klein Bylaer toonde aan dat zich enkele grote kwelkraters onder het gebied bevonden. Door dit kwelwater, maar ook door de afwisseling van natte en droge plekken, groeien hier bijzondere planten, zoals zonnedauw en moeraswolfsklauw. Het  boerenlandschap, dat hier nog helemaal aanwezig is, nodigt ook veel dieren uit om hier hun woonplek te vinden. Omdat de cultuurhistorische en landschappelijke waarden zo bijzonder zijn, zijn deze uitgangspunt bij het beheer van dit gebied. Het onderhoud en de aanpassingen worden uitgevoerd door Het Geldersch Landschap en Geldersche Kastelen om dit mooie stukje Nederland voor het nageslacht te behouden. In mei is alle groen nog jong en fris. Trek bij regenval stevige stappers aan, want Erica is een nat heide gebied. Een bijzonder stukje natuur dat erom vraagt door u  te worden bewonderd!                                                  
Meer informatie: IVN, tel. 0342-440326 of mail: wandelingen@ivnamersfoort.nl

A tribute to jazz

20130514 AUSTERLITZ  Zondag 19 mei een dubbelconcert met 8 nederlandse jazz iconen in het Beauforthuis: Greetje Kauffeld, Ack van Rooyen, Bart van Lier en Jan Menu, Rob van Kreeveld, Henk Haverhoek, John Engels en Peter Nieuwerf.

Met hun internationale agenda’s viel het niet mee hen samen op één podium te krijgen. Toch heeft het Beauforthuis dit voor elkaar gekregen. Naast een eerbetoon aan de jazz muziek staat The Great American Songbook centraal. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

The Great American Songbook is voornamelijk afkomstig uit Hollywood films, Broadway musicals en muziektheaters. Bij deze standards vonden veel mensen steun tijdens de Grote Depressie in de jaren 30, die vooral in Amerika goed te voelen was. De tijdloze muziek is nog steeds herkenbaar, ook voor jongere generaties en wordt dan ook nog steeds overal in de wereld gespeeld door jazz musici en vocalisten.
zondag 19 mei, 17.30 u 
A tribute to jazz – Greetje Kauffeld, Bart van Lier, John Engels, Rob van Kreeveld ea 
entree € 17,50 | reductieprijs € 13,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)
heuvelrugnieuws 15 mei 2013

100 jaar

20130515 RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum bezocht vrijdag Ulanda van den Brink-van den Berg, die op 10 mei 2013 de respectabele leeftijd van 100 jaar bereikte. Ulanda van den Brink was getrouwd met Jan van den Brink, die in 1996 overleed. Zij heeft vijf kinderen, elf kleinkinderen en achttien achterkleinkinderen.

vergroot foto

Sprengenexcursie

20130515 DRIEBERGEN  Dit jaar gaat het IVN afdeling Heuevelrug en Kromme Rijn natuurlijk ook weer kijken langs de sprengen van landgoed Sparrendaal. De sprengen bezaten een hoge ecologische waarde, deze is helaas verloren gegaan door verwaarlozing en verdroging.

Het waterschap en de voormalige gemeente Driebergen-Rijsenburg hebben enkele jaren geleden daarom een herstelplan laten opstellen en uitvoeren. Naast de ecologische waarde zijn de sprengenstelsels van Driebergen-Rijsenburg als landschapselement van grote cultuurhistorische waarde.

Wij willen de deelnemers aan de excursie laten zien hoe de sprengen er nu enkele jaren later na deze opknapbeurt bijliggen. De sprengen zijn handmatig in het stuifzandgebied gegraven vijvers en beken. De sprengsystemen voorzagen de lager gelegen waterpartijen rondom de landgoederen aan de voet van de heuvelrug van water. Doordat de grondwaterstand op de Utrechtse Heuvelrug de laatste decennia sterk is verlaagd, is deze functie verloren gegaan. Door de uitgevoerde maatregelen uit het herstelplan is een voorzichtig begin gemaakt met het herstel van de oorspronkelijke natuurlijke situatie. Zo kunnen we er nu weer poelkikkers, watersalamanders en enkele soorten libelles aantreffen. Wat betreft de flora komen de soorten, die kenmerkend zijn voor voedselarme milieus, langzaam maar zeker weer terug. Het zou mooi zijn als we de ijsvogel over het water zien scheren en als het mooi weer is, kunnen we mogelijk enkele libelles zien.
 
De excursie vindt plaats op zondag 19 mei om 14.00 uur en start op het kerkplein te Driebergen-Rijsenburg tegenover restaurant Het Wapen van Rijsenburg.
OV: Connexxion lijn 50: Utrecht-Arnhem
Inlichtingen: jennygottenbos@gmail.com of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Zoek met een GPS de schat bij bezoekerscentrum De Boswerf

20130515 ZEIST  Houd je van speurwerk? Kom dan met Pinksteren, op zondag 19 of maandag 20 mei, naar het bezoekerscentrum De Boswerf en ga samen met je ouders/ verzorgers, met een GPS, op zoek naar een schat in het Zeisterbos.

Tijdens de tocht verzamel je stukjes van een schatkaart. Aan het eind van de speurtocht weet je waar de schat verborgen ligt. Heb je nog nooit met een GPS gewerkt? Geen probleem, er zijn mensen aanwezig die uitleg geven.
De tocht duurt anderhalf uur. Je kunt een GPS bij het bezoekerscentrum lenen. Je moet je wel legitimeren. Deelname kost € 7,50 per GPS. Leeftijd: 6 t/m 12 jaar. Je start om 12.30 of 14.30 uur.

Aanmelden is verplicht, stuur daarvoor voor 16 mei een mail naar boswerf@odru.nl of bel met het bezoekerscentrum 030 – 69 22 393. Bij aanmelden per email het aantal personen, de gewenste starttijd en ook je telefoonnummer vermelden. Uiterlijk aanmelden op 16 mei. Vol = Vol.

Bezoekerscentrum De Boswerf is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur en op de zondagen van 12.00 – 16.30 uur.
Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.
Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

“Componisten op reis”.

20130515 DRIEBERGEN KamerOrkest Driebergen o.l.v. Albert van Eeghen geeft op 25 mei 2013 om 20:15 uur een concert in de  Ionazaal in Antropia op Landgoed De Reehorst, Hoofdstraat 8 in Driebergen. 
Toegangsprijs:  € 12,50 (volw.) en € 7,50 (t/m 18 jr.).
Programma:
Claude Debussy                              Mazurka (1890)
Joseph Haydn                                  Symfonie nr. 102
Wolfgang Amadeus Mozart       Symfonie nr. 38 “Praagse Symfonie”.
László Zempléni                              Romance and “Stampij”

Met de Blauwe Bever naar de Everdingerwaard

20130515 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op woensdag 22 mei 2013 vaart de Blauwe Bever, safariboot van Utrechts Landschap, op zijn eerste van 4 tochten in dit jaar langs de Lek naar de Everdingerwaard.

Om 13.00 uur is het vertrek vanaf de oude steenfabriek Bosscherwaarden, Lekdijk West 28, 3961 MC Wijk bij Duurstede en om 17.00 uur meert de Blauwe Bever weer aan bij de plaats van afvaart.

De excursie voert via de Lek langs aardige stadjes als Beusichem en Culemborg. VerdeMet de Blauwe Bever naar de Everdingerwaard

Op woensdag 22 mei 2013 vaart de Blauwe Bever, safariboot van Utrechts Landschap, op zijn eerste van 4 tochten in dit jaar langs de Lek naar de Everdingerwaard.
Om 13.00 uur is het vertrek vanaf de oude steenfabriek Bosscherwaarden, Lekdijk West 28, 3961 MC Wijk bij Duurstede en om 17.00 uur meert de Blauwe Bever weer aan bij de plaats van afvaart.

De excursie voert via de Lek langs aardige stadjes als Beusichem en Culemborg. Verder zien wij in dit mooie rivierlandschap soms roodbont van de Hollandse melkkoeien in de uiterwaarden, maar ook overblijfselen van vroegere dijkdoorbraken en liefst 3 oude forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
In de Everdingerwaard gaan wij van boord.
Na de herontwikkeling van dit uiterwaardengebied langs de Lek is het een waar vogelparadijs geworden. Dit huidige rivieroeverreservaat is bovendien omgetoverd tot een reeks bloemrijke vegetaties met droge en natte gebieden.
De terzake kundige gidsen vertellen u zowel aan boord als aan land veel van wat dit fraaie stukje Nederland te bieden heeft.

Kosten voor deze boeiende tocht zijn: € 13,00 voor beschermers; € 16,00 voor niet-beschermers; € 7,00 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, terwijl kinderen van 0 t/m 5 jaar gratis mee kunnen. Honden zijn niet toegestaan, behalve geleidehonden.
Reserveren is noodzakelijk.
Dit kan bij de VVV Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-575995, maar ook via
www.utrechtslandschap.nl/varen, waar u bovendien nadere informatie kunt vinden.
r zien wij in dit mooie rivierlandschap soms roodbont van de Hollandse melkkoeien in de uiterwaarden, maar ook overblijfselen van vroegere dijkdoorbraken en liefst 3 oude forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
In de Everdingerwaard gaan wij van boord.
Na de herontwikkeling van dit uiterwaardengebied langs de Lek is het een waar vogelparadijs geworden. Dit huidige rivieroeverreservaat is bovendien omgetoverd tot een reeks bloemrijke vegetaties met droge en natte gebieden.
De terzake kundige gidsen vertellen u zowel aan boord als aan land veel van wat dit fraaie stukje Nederland te bieden heeft.

Kosten voor deze boeiende tocht zijn: € 13,00 voor beschermers; € 16,00 voor niet-beschermers; € 7,00 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, terwijl kinderen van 0 t/m 5 jaar gratis mee kunnen. Honden zijn niet toegestaan, behalve geleidehonden.
Reserveren is noodzakelijk.
Dit kan bij de VVV Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-575995, maar ook via
www.utrechtslandschap.nl/varen, waar u bovendien nadere informatie kunt vinden.

Stel voordracht voor de Sportprijzen 2013 veilig

20130515 LEERSUM   De Nominatiecommissie Gemeentelijke Sportprijzen roept iedereen op voordrachten te doen voor één of meerdere sportprijzen 2013. Dat kan vanaf nu via de gemeentelijke website.

Lees verder op de website van De Kaap

Aandacht voor de ‘Dag van de zorg’ bij Beukenstein

20130515 DRIEBERGEN   Op maandagmorgen 13 mei heeft Woonzorgcentrum Beukenstein aandacht besteed aan de ‘Dag van de zorg’. Medewerkers kwamen rond koffietijd bij elkaar in de ontmoetingsruimte waar zij op koffie met een gebakje werden getrakteerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Dominic Seldis in de Maartenskerk

20130515 DOORN   Bassist Dominic Seldis speelt op woensdag 22 mei om 20.00 uur in de Maartenskerk in Doorn. Hij is inmiddels zeer bekend, onder meer, door zijn jurylidmaatschap bij diverse televisieprogramma’s in zowel Engeland als in Nederland.

Lees verder op de website van De Kaap

Strijd om goede thuiszorg gaat door

20130515 DOORN   De strijd van ABVAKABO FNV voor behoud van goede thuiszorg gaat door. Op donderdag 23 mei wordt er speciaal voor thuiszorgpersoneel alsmede zorgontvangers een openbare avond georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 16 mei 2013

Huis Doorn blijft open en focust op WOI

20130516 DOORN  Huis Doorn, de vroegere residentie van de Duitse Keizer Wilhelm II, verwacht in totaal 325.000 euro euro subsidie te krijgen van de Nederlandse en Duitse regering. Het gaat om een eenmalige financiële injectie. Nederland draagt ongeveer 250.000 euro bij, Duitsland de rest.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Internationale FairTrade-dag in Gemeente Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG Om de deelnemers van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug in het zonnetje te zetten en hun eigen FairTrade moment te laten beleven, gaan de leden van de werkgroep FairTrade Gemeente Utrechtse Heuvelrug de komende periode bij ze langs om hen persoonlijk een bedankbrief en een kleine attentie aan te bieden.

vergroot foto

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is sinds twee jaar een FairTrade Gemeente .

Coalitie lijnt Homan strakker aan

20130516 HEUVELRUG  De Heuvelrugse gemeenteraad is bezorgd over de uitgaven rond grondexploitaties en gemeentelijk vastgoed. De coalitie wil de wethouder financien daarom iets strakker aanlijnen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

85-jarig jubileum Groei & Bloei

20130516 DRIEBERGEN   De plaatselijke afdeling van Groei & Bloei viert dit jaar haar 85-jarig jubileum. Dit gaat gepaard met een keur aan activiteiten voor leden en niet-leden.

Lees verder op de website van De Kaap

Herdenking in 125-jarige De Ark

20130516 AMERONGEN   In 1888 werd de Gereformeerde Kerk in Amerongen opgericht. Dit feit wordt herdacht op 17, 18 en 19 mei 2013.

Lees verder op de website van De Kaap

Schoorsteen van steenfabriek in Elst blijft behouden

20130516 ELST  De schoorsteen van de steenfabriek in Elst blijft behouden. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van veel Elstenaren, gemeente Rhenen en het Utrechts Landschap in vervulling.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

De taal van de ziel

20130516 AUSTERLITZ  Tweede Pinksteravond zullen wij in het Beauforthuis opnieuw onze ziel leren kennen tijdens een voorstelling van schrijver Adriaan Bekman.

Tijdens deze voorstelling verkennen we de verschijning van de ziel met beeld, woord, beweging en muziek. Schrijver Adriaan Bekman schreef onder andere boeken over organisatieontwikkelening, zingeving en leiderschap. In de voorstelling wordt duidelijk wat de rol van de ziel hierin is. 
In privésferen is het bijvoorbeeld makkelijker om gevoelens uit te drukken dan in een organisatie. Dankzij de tekst, de beelden en muziek is deze voorstelling een echte belevenis, waarin een bijzonder perspectief je aan het denken zet. De voorstelling is gebaseerd op het boek ’Taal van de Ziel’. Mocht u tijdens de voorstelling enthousiast zijn geraakt, dan heeft u deze avond de mogelijkheid om het boek te kopen. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

maandag 20 mei, 20.30 u 
De Taal van de ziel – Een verkenning van de ziel vanuit beweging, muziek, beeld en woord door Adriaan Bekman 
entree € 12,50 | inclusief boek € 22,50

Hoeksteen opnieuw gered

20130516 HEUVELRUG   De Leersumse basisschool de Hoeksteen lijkt opnieuw gered. Alle partijen doen water in de wijn. De enige vraag is nog of de wethouder dat vanavond ook doet.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Stroeve start gemeentelijke computerfusie

20130516 HEUVELRUG   De pas opgerichte Regionale ICT Dienst heeft moeite om de dienstverlening op peil te houden. De computersystemen zijn traag, de communicatie is niet optimaal en er zijn problemen met de vaste telefonie.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe ontvangstruimte militair museum

20130516 DRIEBERGEN   Enkele tientallen donateurs en vrijwillige medewerkers van het Museum Militaire Traditie in Driebergen woonden afgelopen weekend de ‘donateursdag’ bij om de drastisch vernieuwde ontvangstruimte van het museum te bewonderen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 17 mei 2013

Rhenen houdt miljoenen euro’s over

20130517 RHENEN   Rhenen heeft het jaar 2012 afgesloten in de plus. Met name door grondopbrengsten hield de gemeente bij de jaarwisseling ruim twee miljoen euro over.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Afgelast vanwege vermissingzaak broertjes

20130517 ZEIST  Bezoekerscentrum De Boswerf last de activiteit ‘Zoek met een GPS de schat bij bezoekerscentrum De Boswerf’ die gepland stond met Pinksteren, op zondag 19 en maandag 20 mei af. Dit in verband met de vermissingszaak van de broertjes Ruben en Julian uit Zeist.  
Voor deelnemers die zich voor de GPS-tocht hadden aangemeld en andere bezoekers in het Pinksterweekend wordt er een vervangende activiteit op het terrein van De Boswerf georganiseerd.

Bezoekerscentrum De Boswerf is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur en op de zondagen van 12.00 – 16.30 uur.
Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.
Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Vernieuwing centrum Zeist een stap dichterbij

20130517 ZEIST  De gemeenteraad heeft besloten via een dialoog met de samenleving de ideeën om het centrum van Zeist te vernieuwen verder uit te gaan werken.

Het zogeheten Centrumplan bevat verbeteringen waarmee het centrum aantrekkelijker gemaakt wordt om te winkelen en te verblijven. Het plan beschrijft ook oplossingen voor knelpunten op het gebied van verkeer en pakt ook het marktplein bij Belcour en De Klinker grondig aan.

De dialoog wordt georganiseerd om onder andere verkeerskundige keuzes onder de loep te nemen. Hiervoor wordt input gevraagd aan belanghebbenden. De ervaring die eerder is opgedaan bij de bezuinigingsdialoog wordt gebruikt in dit proces. De gemeenteraad heeft ook besloten dat voorafgaand aan de dialoog een leegstands- en verplaatsingsbeleid voor winkels moet worden opgesteld en onderzocht moet worden wat de beste locatie voor de weekmarkt is. Met de uitkomsten van de dialoog wordt het plan aangepast. Na de zomer neemt de raad vervolgens hierover een besluit.

Dialoog
Wethouder Jacqueline Verbeek: ‘Er is weer een belangrijke stap richting vernieuwing van het Zeister centrum gezet. Het centrum is van ons allemaal en daarom is het van belang dat we de stem vanuit de samenleving laten horen in de dialoog die we gaan opstarten na afronding van de onderzoeken.’

De voorbereiding op het maken van het Centrumplan is in 2008 ook gestart met een dialoog. Uit deze dialoog zijn veel goede ideeën naar voren gekomen van gebruikers en bewoners van het gebied over het verkeer, de inrichting van de openbare ruimte, toegankelijkheid, wonen, cultuur en economie. Deze ideeëninventarisatie is verwerkt in de brochure ‘Zeistenaren tot de kern’. In de Nota van Uitgangspunten, vastgesteld in november 2009, is een aantal functionele en ruimtelijke knelpunten benoemd, die het vertrekpunt vormden voor het huidige Centrumplan.

In een tweetal, goed bezochte, informatiebijeenkomsten in Belcour in het najaar van 2012 is het Centrumplan voorgelegd aan bewoners, ondernemers en gebruikers van het centrum. Daarnaast is tijdens het proces van totstandkoming van het Centrumplan, regelmatig getoetst bij diverse belanghebbenden hoe ze tegen het plan aan keken en om input gevraagd. Op basis daarvan is het plan op een aantal punten aangepast en aan de raad voorgelegd. De dialoog wordt direct na de zomer gehouden, vervolgens wordt het plan weer aangepast en weer aan de raad voorgelegd.

40PlusParty in Beauforthuis

20130517 AUSTERLITZ  Vrijdag 24 mei mogen de voetjes van de vloer, want dan is er weer een 40PlusParty in het Beauforthuis. Naast de tijdloze muziek, biologische hapjes en drankjes, zijn er masseurs die de 40Plussers weer even masseren na het dansen.

Op iedere 40PlusParty is er tevens een special act. Aankomend feest zal saxonist Sander Loog het publiek entertainen met zijn melodieuze improvisaties. Hij zal 3 sets spelen met de Balthazar DJ’s op moderne house, jaren 70, ska en jaren 90 house. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Sander is geen onbekende bij de 40plus party, hij heeft er namelijk al eens eerder opgetreden en staat versteld van de bijzondere sfeer. “Normaal speel ik op hippe dance feesten voor een leeftijdscategorie van 18/25 jaar. Maar wat ik bij de 40PlusParty heb meegemaakt heb ik nog nergens meegemaakt. Mensen komen dansend en feestend het oude kerkje binnen en staan tot het einde van het feest te dansen. De feesten zijn altijd super gezellig en er heerst een gemoedelijke, sociale sfeer. Op de andere hippe feesten waar ik speel en op festivals hebben mensen vaak even de tijd nodig om los te komen.” Ook vindt Sander het Beauforthuis een fantastische plek en “ een goed bewaard geheim van de provincie Utrecht.” Niemand komt iets te kort deze avond, want iedereen kan weer genieten van BIO friet en snacks uit Franklin’s frietkot. Voordat dit dansfestijn begint, is publiek welkom om van te voren tapas te komen eten in het theatercafé van het Beauforthuis. Naast 40Plussers zijn ook smaakvolle dertigers weer van harte welkom.

vrijdag 24 mei, 20.15 u 
40+ dance party – ook voor de smaakvolle dertiger 
entree € 12 | online voorverkoop € 10

Oppositie zegt vertrouwen in wethouder op

20130517 HEUVELRUG  De oppositie in de gemeenteraad van de gemeente Utrechtse heuvelrug zegt het vertrouwen in wethouder Homan op.  Aanleiding is het geven van onjuiste informatie.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Hoeksteen: + €40.000

20130517 HEUVELRUG  Basisschool de Hoeksteen krijgt €40.000 bovenop het renovatiebudget van €250.000. Verder willen wethouder en coalitie niet gaan.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Scholen strijden op het voetbalveld

20130517 MAARN   Met veel enthousiasme hebben dertig teams van de drie basisscholen in Maarn en Maarsbergen tegen elkaar gestreden tijdens het schoolvoetbaltoernooi op de velden van SVMM.

Lees verder op de website van De Kaap

De Zonnebloem naar Dolfinarium

20130517 AMERONGEN   De Zonnebloem afdeling Amerongen organiseert voor woensdag 22 mei een bezoek aan het Dolfinarium in Harderwijk.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 18 mei 2013

FC Driebergen toont karakter tegen JSV Nieuwegein

20130518 DRIEBERGEN  In de eerste wedstrijd van het tweeluik tegen JSV Nieuwegein liet FC Driebergen een goede indruk achter en was het 1-1 gelijke spel meer dan verdiend.

Lees verder op de website van De Kaap

Stoplichten Breullaan ‘flexibeler’

20130518 ZEIST  Zeist gaat de software van de stoplichten bij de kruising Hoofdstraat / Breullaan aanpassen. Auto’s zullen waarschijnlijk vaker moeten stoppen, maar per saldo minder lang hoeven wachten.


Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Informatiebijeenkomst in Ontmoetingscentrum ‘Amerongen’

20130518 AMERONGEN   In Ontmoetingscentrum Amerongen wordt op dinsdagmiddag 28 mei van 14.30 uur tot 16.00 uur een informatiebijeenkomst gehouden met als thema ‘Is dementie wel een ziekte?’.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen ‘inschrijving’ A12-weiland

20130518 DRIEBERGEN   Volgens het Heuvelrugcollege is er geen sprake van dat bedrijven zich daadwerkelijk kunnen ‘inschrijven’ voor vestiging op het veelbesproken weiland tussen de A12 en het stationsgebied.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportieve uitdaging op de Utrechtse Heuvelrug

20130518 AMERONGEN   Bij voetbalvereniging DVSA wordt op zondag 30 juni het startsein gegeven voor de Bergentocht. De deelnemers wandelen, hardlopen, steppen, mountainbiken en fietsen over één of meerdere ‘bergen’ die deel uitmaken van de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 19 mei 2013

Eerste nacompetitiewedstrijd FC Driebergen eindigt in 1-1

DRIEBERGEN/NIEUWEGEIN  In een zeer aantrekkelijke wedstrijd heeft FC Driebergen zijn eerste nacompetitiewedstrijd uit bij JSV(Nieuwegein)met 1-1 gelijkgespeeld.
Vooral in de eerste 20 minuten was het een zeer sterk spelend FC Driebergen dat het de thuisclub JSV knap lastig maakte ,met een keihard werkende Pascal van Doorn,Tolga Albayrak en vooral de laatste speler die zeker 3 opgelegde kansen helaas niet kon verzilveren en dus de verdiende voorsprong niet op het scorebord verscheen.

vergroot  foto1   foto2   foto3   foto4   foto5

Na dit grote offensief van FC Driebergen kwam JSV iets meer in hun vertrouwelijke spel en zette wat meer druk op de verdediging van de bezoekers wat weinig kansen opleverde.
Naarmate deze eerste helft verstreek was er nog een geweldige poging van Jelle Adema(het talrijke publiek van Driebergen stond al te juichen) maar zijn inzet belande op de paal.

Door het oog van de naald kwam FC Driebergen vlak voor de rust door een inzet van de spits van JSV die met een katachtige reactie van doelman Michel van Bruggen uit zijn doel werd geranseld.
Rust 0-0.

Het begin van de tweede helft was voor JSV die probeerde de verdediging van FC Driebergen op de proef te stellen door met wat gevaarlijke aanvallen snel een doelpunt te forceren maar het waren steeds weer de verdedigers van FC Driebergen die hun taken uitstekend verdedigden (Michel Hoekstra als grote animator).Maar dat goede werk werd halverwege deze tweede helft gebroken door een uitstekend doelpunt van de gevaarlijke spits van JSV die met een gave kopbal doelman Michel van Bruggen passeerde 1-0.Even een kleine teleurstelling maar in de zelfde minuut na de aftrap soleerde Jelle Adema door de verdediging van JSV en alleen voor de doelman niet 1-1 te scoren maar net naast te schieten.

De strijd werd opener maar door de zeer warrig leidende arbiter Miralles Agullo uit Heemskerk ook harder en diverse verkeerde beslissingen nam en het vlagsignaal van de  neutrale assistent-scheidsrechters niet overnam. Maar gelukkig en dik verdiend kwam FC Driebergen langszij door invaller Mathijs Brink die na goed doorzetten  in de 81e minuut de 1-1 op het scorebord zette. Ook werd nog Thomas Meeles ingezet als rechtsachter voor de ongelukkig spelende Sjoerd Blankenstein maar de wedstrijd kabbelde rustig naar het eind al had Tolga Albayrak nog een strafschop moeten hebben maar de al genoemde arbiter wuifde dat weg. En zo eindigde deze eerste wedstrijd voor promotie naar de 2e klasse in een gelijkspel 1-1.

Zaterdag as 25 mei de return op sportpark de woerd aanvang 16.30 FC Driebergen Za1- JSV Za1
Bij een gelijkspel volgt er een verlenging van 2x 15 min.als het nog gelijk is 2×5 strafschoppen en daarna om en om.Er moet dus een beslissing vallen voor de volgende ronde tegen de winnaar van IJFC-CJVV
Het 2e elftal van FC Driebergen dat ook promotiewedstrijden speelt verloor zijn 1e wedstrijd met 3-0 bij GVVV 3
2e Pinksterdag is daar de return van aanvang 12.00 uur voordat om 14.00 het grote dames en meisjes toernooi start.

F-16 speurt bij Doorn naar broertjes

20130519 DOORN  Bij de speurtocht naar de vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) zijn vandaag ook een F16 en een politiehelikopter ingezet. Ze hebben het gebied tussen Rhenen en Doorn afgespeurd.

Lees verder op de website van NOS Nieuws

Speciale expositie van het Kunstgilde

20130519 LEERSUM   Het Kunstgilde Utrechtse Heuvelrug startte in 2010 het project ‘Ontmoetingen met getuigen van het Verleden’, als bijdrage aan 300 jaar Vrede van Utrecht. Meer dan vijftig leden van het Kunstgilde hebben de afgelopen drie jaar monumenten en landschappen in zuidoost Utrecht van 300 jaar en ouder in beeld gebracht.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 20 mei 2013

Vrouw rijdt in op benzinepomp in Doorn

20130520 DOORN  Op de Driebergsestraatweg in Doorn is een vrouw maandagochtend met haar auto van de weg geraakt en op een benzinepomp ingereden.

Lees verder op de website van RTV trecht

Eventing voor jong en oud

20130520 MAARSBERGEN   ,,We kijken nu nog uit over een leeg groen park”, vertelt Willemina van der Goes, eigenaresse van Landgoed Maarsbergen. ,,Maar op de 25e mei bruist het hier van de activiteiten waar iedereen welkom is.

Lees verder op de website van De Kaap

Muzikaal dierenavontuur met Ageeth de Haan

20130520 LEERSUM   Iedereen vanaf 2 jaar kan op zaterdag 25 mei naar De Binder in Leersum voor een kinderdierenconcert. ‘Bijt-ie in je bil’ is een muzikaal dierenavontuur van Ageeth de Haan en PipaPanda en haar wilde dierenvriendjes van de WNF-Bamboeclub.

Lees verder op de website van De Kaap

Werkcoach helpt jongeren

20130520 HEUVELRUG   Ze zijn er nog steeds: jongeren die school de rug toe keren, maar niet aan de slag gaan. Om die jongens en meiden niet doelloos te laten rondhangen, schakelt de gemeente welzijnsorganisatie Welnúh in.

Lees verder op de website van De Kaap

Twee lichamen bij Cothen zijn van vermiste broertjes

20130520 REGIO/HEUVELRUG   In Cothen zijn op zondagmiddag de lichamen gevonden van de twee vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist.

Lees verder op de website van De Kaap

Open lessen bij Gymvereniging Dalto

20130520 DRIEBERGEN   De deuren van gymvereniging Dalto staan op dinsdag 28 en donderdag 30 mei wijd open. Iedereen die het leuk lijkt om te turnen, kan die dagen instappen in een open les en meedoen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 21 mei 2013

Late lente op de Plantage Willem III

20130521 ELST  Op zaterdag 25 mei a.s. verwacht onze gids u om 14.00 uur op de parkeerplaats van de Plantage Willem III tussen kom Elst en het ecoduct aan de N225 tussen Rhenen en Elst.

De rondwandeling, waaraan kosten noch noodzaak tot vooraf inschrijven verbonden zijn, duurt circa 1½ uur.

Al is deze late lente natter en killer dan gebruikelijk, de keerzijde is ook een wat uitgestelde, maar tevens overvloediger bloei van vele typische voorjaarsgewassen.
Grote grazers als koniks, galloways en damherten blijken zich weinig aan te trekken van voor ons wat minder aantrekkelijke weersomstandigheden. Misschien kan de gids u wijzen op een nieuwe gast van de Plantage, namelijk het wilde zwijn. Ook al zult u hem niet makkelijk zien, hij laat duidelijk zijn sporen na.
Vergeet niet uw verrekijker mee te nemen en stevige, waterdichte wandelschoenen aan te trekken.
Voor meer info: www.utrechtslandschap.nl

De Clomp in Zeist ontruimd wegens gaslucht

20130521 ZEIST  Winkelcentrum De Clomp in Zeist wordt uit voorzorg ontruimd omdat er een gaslucht is geroken. Er is groot alarm geslagen.

Lees verder op de website RTV Utrecht

Vrienden Dorpshuis Maarn uit de startblokken

20130521 MAARN   Maarn is – bijna – een nieuwe vereniging rijker. De vereniging Vrienden Dorpshuis De Twee Marken heeft op maandagavond 27 mei haar oprichtingsvergadering. In dorpshuis De Twee Marken uiteraard.

Lees verder op de website van De Kaap

Man aangehouden voor inbraakpoging en bedreiging

20130521 DRIEBERGEN Op maandag 20 mei kreeg de politie de melding dat er bij een winkel op Binnenhof een inbraak plaatsvond. Een verdachte werd aangehouden.

Rond 23.10 uur zag een getuige dat een man probeerde een winkelruit te vernielen en kort hierna wegliep. Agenten die snel ter plaatse waren, zagen de verdachte wegrennen in de richting van de Weidestraat. Een andere getuige zag dat de verdachte zich verborg in de struiken en informeerde een agent. Toen de agent hem sommeerde uit de bosjes te komen kwam hij dreigend met een breekijzer op de agent af. De agent trok zijn dienstwapen waarna de verdachte het opnieuw op een lopen zette.

Uiteindelijk werd hij door andere agenten aangetroffen onder een auto op de Bosstraat. Hij was nog in het bezit van het breekijzer en een hamer, maar liet zich zonder problemen arresteren. 
De verdachte, een 19-jarige inwoner van Driebergen, werd aangehouden en ingesloten voor poging inbraak en bedreiging van een agent.

Levend Ganzenbord in Amerongen

20130521 AMERONGEN   In verband met de Dag van het Park organiseren vrijwilligers van het Utrechts Landschap op zondag 26 mei een Levend Ganzenbordspel op de Amerongse Berg.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 22 mei 2013

TNS Nipo meet kwaliteit van het bestuur

20130522 HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug voert op dit moment samen met de provincie Utrecht een onderzoek uit naar de kwaliteit van haar bestuur.

Vier jaar geleden is eenzelfde onderzoek uitgevoerd. Onderwerpen zijn de bestuurscultuur, de betrokkenheid van inwoners, het dorpsgericht werken en het voorzieningenniveau in de gemeente. Doel van het onderzoek is om te zien hoe de gemeente functioneert en welke verbeteringen er aangebracht kunnen worden.

Onderdeel van het onderzoek is het peilen van de mening van inwoners over het gemeentelijke functioneren. Wat vinden inwoners bijvoorbeeld van de bereikbaarheid van de gemeente? Van de aandacht voor hun dorp en welke contacten hebben inwoners met het gemeentebestuur?

TNS Nipo gaat een enquête uitvoeren met deze en andere vragen en zij gaan tussen 27 mei en 21 juni, een selectie van, inwoners van alle dorpen in de gemeente telefonisch benaderen.

Kunstwerk gemeentehuis toont Zeister deugden

20130522 ZEIST  Beeldend kunstenaar Alphons ter Avest is door de gemeente Zeist gevraagd een kunstwerk te maken voor het gemeentehuis in Zeist. Het kunstwerk bestaat uit twee delen: één deel komt in de nieuwe publiekshal en één deel komt bij de Oude Kerk. Het kunstwerk wordt bij de opening van de nieuwe aanbouw aan het Rond gepresenteerd, waarschijnlijk begin 2014.

vergroot foto

Zeister deugden in kristalglas
Het kunstwerk dat Ter Avest gaat maken bestaat uit een kroonluchter (binnen) en een lantaarn (buiten). Beide werken staan in de zichtlijn die loopt vanaf de ingang van het gemeentehuis, naar de Oude Kerk. De kroonluchter bestaat uit een compositie van diverse glazen figuren die ieder een deugd van Zeist uitbeelden, bijvoorbeeld een uilfiguur staat voor ‘wijsheid’, een ezelfiguur voor ‘rechtvaardigheid’ en een diamant voor ‘moed’.
De aluminium mallen van deze glazen figuren worden vervolgens gebruikt voor de lantaarn.
Ter Avest over zijn kunstwerk: “Het gemeentehuis is het huis waar gedeelde belangen worden uitgewisseld. Het is de kern van de gemeenschap. Op een lichtzinnige manier de moraal uitdragen van die gemeenschap is mijn uitgangspunt.”

Keuze voor Ter Avest
De gemeente heeft de kunstopdracht uitgeschreven vanwege de nieuwe aanbouw aan het bestaande gemeentehuis aan Het Rond. Het kunstwerk moet een verbeelding geven van de thema’s ‘verbinding’ en ‘duurzaamheid’. Drie kunstenaars hebben een schetsontwerp gepresenteerd, waarna Alphons ter Avest is gekozen die zijn schetsontwerp mag uitwerken.
De Arnhemse kunstenaar is geselecteerd door een commissie bestaande uit de AVBK (Adviescommissie voor de beeldende kunst), architecten, raadsleden en medewerkers van de gemeente. Het college heeft het advies van de commissie overgenomen. Wethouder Joke Leenders over de keuze: “Alleen al het gesprek met elkaar over dit kunstwerk was zeer inspirerend. Ik verwacht dat het straks, als het klaar is, de ruimte tot leven brengt en voor iedereen een bron van inspiratie kan zijn.”
Meer informatie over de nieuwe aanbouw is te vinden op www.zeist.nl/hetrond.

Team ‘de 21 bochten’ klaar voor Alpe d’HuZes

20130522 LEERSUM/AMERONGEN   Team ‘de 21 bochten’ doet op 6 juni mee met Alpe d’ HuZes. Met enkele wijzigingen ten opzichte van vorig jaar bestaat het team nu uit totaal twaalf fietsers uit Leersum, Amerongen, Tiel en Maarssen en vier begeleiders, allen uit Leersum afkomstig.

Lees verder op de website van De Kaap

Achttiende avondvierdaagse Leersum en Amerongen

20120522 LEERSUM   De achttiende editie van de wordt volgende week van dinsdag 28 tot en met vrijdag 31 mei gelopen. Het evenement is inmiddels niet meer weg te denken en opnieuw zullen de wandelaars langs de mooiste plekjes uit de omgeving van Amerongen en Leersum komen.

Lees verder op de website van De Kaap

Renske Leijten komt naar Doorn

20130522 DOORN   Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) is donderdag 23 mei aanwezig zijn tijdens een openbare bijeenkomst over de thuiszorg. Leijten is momenteel in het nieuws, omdat ze een parlementaire enquête eist betreffende de georganiseerde zorgfraude die onlangs aan het licht is gekomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zaal ’t Haagje terug bij oude bestemming

20130522 DRIEBERGEN   Vanaf 1882 deed het gebouw ’t Haagje dienst als kerkje voor de omwonenden, daarna werd het een werkplaats voor granito vloeren. Nu is er weer een zaal gecreëerd waarin gezongen en bezonnen kan worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Soms iets te uitgesproken

20130522 HEUVELRUG  Afgelopen week overleefde wethouder Homan een motie van wantrouwen. Hoe nu verder, is de vraag.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Zeister Europarlementariër Wortmann-Kool stopt

20130522 ZEIST  Corien Wortmann-Kool uit Zeist stopt als Europarlementariër voor het CDA. Ze heeft besloten niet meer mee te doen aan de Europese verkiezingen volgend jaar.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 23 mei 2013

Nog een legertje specialisten

20130523 HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug wil nog meer specialisten inhuren om overgewaardeerde gemeentelijke bezittingen reeel in de boekhouding te krijgen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Nieuwe editie archeologische publieksfolder

20130523 HEUVELRUG  Met trots presenteert de gemeente Utrechtse Heuvelrug het vijfde deel van de archeologische folderreeks Graven in het Groen.

Lees folder

 In deze vijfde editie wordt het verhaal vertelt van de prehistorische grafheuvel De Halm die naast de Buurtsteeg in Maarn ligt. Hoe een toevallige vondst de betrokkenen verraste en ons een klein kijkje liet nemen in het leven en de dood op de heuvelrug duizenden jaren geleden.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is een ware archeologische schatkamer. De archeologische folderreeks Graven in het Groen zet in elke editie een archeologisch ‘juweeltje’ die de gemeente rijk is in de schijnwerpers. De folderreeks is speciaal ontwikkeld voor jong en oud, van binnen en van buiten de gemeente, en is bedoeld om bijzondere archeologische vindplaatsen onder de aandacht te brengen.


De folder wordt gratis verstrekt op verschillende locaties in de gemeente, zoals in de Gemeentewinkel in Doorn, de VVV-kantoren en in de bibliotheken binnen de gemeente. 

Ook is een digitale versie van de folder te downloaden op de gemeentelijke website. Per jaar verschijnen gemiddeld drie edities waarbij verschillende archeologische thema’s, perioden en locaties binnen de gemeente aan bod komen.

Gratis naar openlucht filmavond Henschotermeer

20130523 MAARN   Op vrijdag 24 mei houdt recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied een filmavond op het Henschotermeer.

Lees verder op de website van De Kaap

Zaterdagmiddagactiviteit in museumtuin van Vroeger en Nu

20130523 DRIEBERGEN   Anne Folman laat op zaterdag 25 mei om 14.30 uur in de museumtuin twee powerpoint-presentaties zien. Deze behandelen de ontwikkeling van de kastelen aan de Langbroekerwetering en de buitenhuizen in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bijzondere dag op de bouw voor Juul Spies

20130523 DOORN   Boswijk-Bouw stond in maart al stil bij haar 44-jarig bestaan. Afgelopen dinsdag was het opnieuw tijd voor een feestje. Toen werd het 40-jarig jubileum gevierd van Juul Spies, medewerker bij Boswijk-Bouw.

Lees verder op de website van De Kaap

Dag van het Nationaal Park, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

20130523 HEUVELRUG  Op zondag 26 mei, van 11.00 tot 16.00 uur, wordt in alle 20 nationale parken de Dag van het Nationaal Park georganiseerd. Natuurlijk ook in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Het thema dit jaar is Smaak. Tal van activiteiten worden op zondag in en rond het nationaal park georganiseerd. Ook zaterdag vinden enkele activiteiten plaats.
Het is een uitermate leuke en goed gelegenheid de natuur en cultuurhistorie van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug te proeven, voor zowel jong als oud.

Op meerdere locaties, verspreid door het nationaal park, vinden activiteiten plaats, zoals:
    –    Knapzakroutes voor en met kinderen: gratis knapzak met daarbij een wandeling en quiz, Amerongen. Op een leuke speelse manier de natuur en omgeving ontdekken
    –    Gezinsspeurtochten ‘Wat is de smaak van bosdieren?’, Amerongen
    –    Proeven aan de historische tabaksteelt, met de mogelijkheid tot een kickback-steproute langs historische tabaksschuren, Amerongen,
    –    Twee speciale overnachtingarrangementen, met speciale streekproducten en wandel- en fietsroutes, in Doorn en Zeist
    –    Streekproductproeverijen in Historische moestuin, Doorn
    –    Bezoek de historische bijzondere natuurtuin, Veenendaal
    –    De Schrijversproeftuin, met gedichten, voordrachten en interviews van schrijvers en dichters van de Utrechtse Heuvelrug, inclusief biologische lunchgerechten, Driebergen
    –    Een Heuvelrug Waterproeverij

Natuur, cultuurhistorie en andere bijzonderheden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug komen in al deze activiteiten ruimschoots aan bod!
Kijk op www.np-utrechtseheuvelrug.nl voor het totale overzicht en gedetailleerde informatie van alle activiteiten.

Oorsprong Dag van het Nationaal Park
Het eerste nationaal park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden ingesteld. Hierna zijn vele nationale parken in Europa ontstaan. Naar aanleiding hiervan wordt jaarlijks “De Dag van het Nationaal Park” in Europa gevierd. De 20 Nederlandse Nationale Parken zijn prachtige voorbeelden van typisch Nederlandse landschappen met internationaal bijzondere natuur.  U kunt er wandelen, fietsen, paardrijden, kanoën, een bezoek brengen aan een bezoekerscentrum of op pad met de boswachter. Kortom: een smaakvolle dag beleven!

Voortgang Project Herinrichting Hoofdstraat te Driebergen

20130523 HEUVELRUG  Het College van b&w heeft een Raadsinformatiebrief over het project Herinrichting Hoofdstraat te Driebergen naar de gemeenteraad gestuurd. De brief is hieronder afgedrukt.

“Geachte leden van de raad,
Graag informeren wij u over het volgende.

1 Inleiding
Afgelopen winter is het project Herinrichting Hoofdstraat van start gegaan, dat als doel heeft de Hoofdstraat in Driebergen-Rijsenburg veiliger te maken. Het gaat om het tracé tussen de Nijendal en de grens van de bebouwde kom nabij de Akkerweg. De veiligheid kan ons inziens aanmerkelijk verbeterd worden, onder andere door het scheiden van fietsers en motorvoertuigen. Daarnaast komen we met dit project tegemoet aan het onderhoud dat voor sommige delen van de Hoofdstraat nodig is. In vervolg op de brief van 5 februari 2013 informeren wij u bij dezen graag over de voortgang van het project.

2 Kern
Op dinsdag 21 mei hebben wij het projectplan voor het project Herinrichting Hoofdstraat goedgekeurd. Dit behelst een uitgebreide beschrijving van het project met onder meer een planning, een financieel overzicht en een overzicht van risico’s en te nemen maatregelen. Het doel van het project, zoals dat in het plan is omschreven, is om een veilige en duidelijke weginrichting aan te leggen inclusief veiligere kruisingen en daarnaast om groot onderhoud te plegen, zodat dit voor de komende 15 jaar niet meer nodig is. De Realisatiefase staat voor 2014 gepland. Waarschijnlijk zal de uitvoering worden gefaseerd en worden delen in 2015 gerealiseerd. Dit komt omdat verschillende factoren nog van invloed kunnen zijn op de planning, zoals de ligging van kabels en leidingen en eventuele uitvoering van onderzoeken waartoe mogelijk een wettelijke verplichting bestaat.

Bij het project zijn veel verschillende disciplines betrokken, zoals wegbeheer, riolering, kabels en leidingen, openbaar groen, cultuurhistorie en archeologie. Zij leveren de wettelijke en beleidsmatige kaders. Er is inmiddels gebleken dat het bestaande riool van voldoende kwaliteit is en dat het dus niet hoeft te worden vervangen. Verder lopen er op dit moment een onderzoek naar de levensduur van het asfalt en een verkeersmeting waarmee de rijsnelheid en de verkeersintensiteit op verschillende momenten op de dag inzichtelijk worden.

Op dit moment wordt gewerkt aan een schetsontwerp, dat gebaseerd is op al deze informatie. Hierin wordt voor de hele Hoofdstraat een veilige oplossing voor fietsers uitgewerkt en op vijftien specifieke plekken meer grootschalige aanpassingen geschetst. Bij dit laatste kunt u denken aan een zebraoversteek op meerdere locaties, een meer haakse aansluiting van de Appelgaard op de Hoofdstraat in combinatie met een
verhoogde middenas op de Hoofdstraat, opstelvakken voor overstekend fietsverkeer op de kruising Nijendal en een 30 km-regime tussen de Engweg en de Appelgaard. Voor sommige locaties worden meerdere alternatieven uitgewerkt waaruit in latere instantie een keuze zal worden gemaakt.

Participatie en communicatie
Bij het projectplan hoort ook een communicatieplan, in dit geval een belangrijk hoofdstuk, aangezien wij dit project Herinrichting Hoofdstraat hebben aangewezen als pilot om participatie binnen de gemeente te verbeteren. Dit in het kader van de ontwikkeling van een nieuwe participatierichtlijn. Het uitgangspunt daarbij is dat er een zo hoog mogelijke graad van participatie wordt nagestreefd als binnen de kaders van het project mogelijk is.

In de afgelopen maanden zijn er twee bijeenkomsten geweest waar inwoners en andere belanghebbenden knelpunten hebben kunnen aangeven en ook mogelijke oplossingen hebben kunnen aandragen. Daarnaast is er ook een zogeheten wijkschouw georganiseerd: een wandeling langs de Hoofdstraat, tijdens welke de inwoners aan de projectleider hun visie op bepaalde locaties aan de Hoofdstraat konden uitleggen. Naast deze contactmomenten zijn er ook verschillende nieuwe communicatiemedia ingezet, zoals Facebook, Twitter, een digitale nieuwsbrief, de website Verbeterdebuurt.nl en de gemeentesite. Naar verwachting vindt op woensdag 12 juni 2013 de volgende bijeenkomst met inwoners plaats.

Financiën
Naar verwachting gaan de initiatief fase en voorbereidingsfase € 372.000 kosten. Hiervoor is een krediet van € 390.000,- beschikbaar. Voor de uitvoering van het project is op dit moment nog geen krediet vastgesteld. Daartoe zal aan uw raad naar verwachting aankomend najaar een voorstel voor worden gedaan. Wat die kosten voor de uitvoering zullen zijn, is op dit moment nog niet bekend. Dit is namelijk afhankelijk van de kaders, de resultaten van onderzoeken en de uitkomsten van het participatietraject. Bij het opstellen van het definitief ontwerp zullen de te verwachten kosten dan ook bekend zijn.

Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de secretaris, de burgemeester,
drs. T.P. van der Steen G.F. Naafs”

SchuldHulpMaatje: Ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

20130523 HEUVELRUG  In Nederland vragen veel gezinnen zich af hoe zij financieel het einde van de maand halen. Daarnaast redden vier van de tien gezinnen het daadwerkelijk niet met hun budget. Nog eens een half miljoen Nederlanders komt in de problemen als het financiele plaatje opeens verandert door gewijzigde persoonlijke omstandigheden, zoals echtscheiding, ontslag of ziekte.

vergroot foto

SchuldHulpMaatje is een initiatief van de kerkelijke organisaties in Nederland en het Platform voor Christelijke Schuldhulppreventie (PCS). Dit vrijwilligersproject is hun gezamenlijke antwoord op de toenemende schuldenproblematiek. De aanpak richt zich erop dat mensen leren hoe zij een financieel gezond leven kunnen leiden. Dus geen symptoombestrijding, maar structurele hulp die uitkomst biedt voor de lange termijn.

Ook in de gemeente

Er zijn in onze gemeente acht SchuldHulpMaatjes (zie foto) opgeleid om inwoners te helpen. 

Zij bieden verschillende soorten hulp:
    •    Orde brengen in de administratie zodat er overzicht komt.
    •    Leren budgetteren.
    •    Ondersteuning in een traject van schuldsanering.
    •    Nazorg na de schuldhulp om terugval te voorkomen.

Gemeente klem met golfbaan

20130523 DOORN  De Doornsche Golfbaan levert de gemeente de komende jaren nog verlies op, en daar is niets aan te doen. Gevolg van een schimmig aankoopbeleid uit het verleden.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug
heuvelrugnieuws 24 mei 2013

Schaapscheerdersfeest kinderboerderij ’t Woelige Nest

20130524 DRIEBERGEN   Het traditionele schaapscheerdersfeest bij kinderboerderij ’t Woelige Nest heeft zondag 26 mei weer plaats van 12.00 tot 16.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

SKDD Open sportdagen

20130524 DOORN/DRIEBERGEN – Samen met allerlei sportverenigingen in de regio heeft SKDD voor woensdag 29 mei en 5 juni een uitdagende Sportmiddag met diverse clinics samengesteld voor iedereen vanaf 6 jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrachtwagenchauffeur bestolen

20130524 MAARSBERGEN   Op donderdagmiddag 23 mei werd een Oekraïense vrachtwagenchauffeur bestolen van zijn geld.

Omstreeks 12.00 uur stond de 32-jarige chauffeur naast zijn vrachtwagen op de Woudenbergseweg. De man was hier een sigaret aan het roken toen er een auto stopte. In de auto zaten twee mannen. De bijrijder stapte uit en liep naar de man toe. De onbekende man vertelde dat hij van de politie was (hij had geen uniform aan) en dat hij de cabine wilde controleren. De onbekende man ging vervolgens de cabine in en pakte een onbekend geldbedrag, rende naar de auto en stapte in. De auto, vermoedelijk een Audi A4, reed vervolgens met hoge snelheid weg. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen te bellen met 0900-8844.

Heuvelrug energiecafé op donderdag 6 juni in Maarn

20130524 MAARN  Heuvelrug Energie, de energiecoöperatie op de Utrechtse Heuvelrug, organiseert donderdag 6 juni aanstaande een energiecaé voor iedereen die geïnteresseerd is in het samen maken van betaalbare en duurzame energie op onze Heuvelrug.

Heuvelrug Energie presenteert deze avond een interessant aanbod voor iedereen die denkt over de aanschaf van zonnepanelen.

Dit energiecafé vindt plaats in Dorpshuis de Twee Marken in Maarn (vlakbij NS station Maarn). Het adres is: Trompplein 5, 3951 CR te Maarn. Een routebeschrijving is te vinden op de site www.detweemarken . Inloop vanaf 19.45. Aanvang 20 uur tot 22 uur. (het Dorpshuis blijft open tot 23 uur, dus er kan ook nog nagepraat en wat geconsumeerd worden indien gewenst).

Tiende Bosbad speelweek in teken van de Farao’s

20130524 LEERSUM   Al voor de tiende keer wordt in de eerste week van de zomervakantie, van maandag 22 tot en met donderdag 25 juli, een speelweek georganiseerd in het Bosbad te Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Scholierenstage wegbezuinigd

20130524 HEUVELRUG   Ook dit voorjaar zwermen honderden middelbare scholieren uit over de Utrechtse Heuvelrug. Tijdens hun maatschappelijke stage gaan ze als vrijwilliger aan de slag bij instellingen en organisaties.

Lees verder op de website van De Kaap

Uniek kunstproject: Traay-Art

20130524 DRIEBERGEN   In het dorp Driebergen is het nog nooit eerder vertoond, en de plaatsen in Nederland waar dat wel gebeurde zijn zeer dun gezaaid. Van 6 t/m 15 juni aanstaande zal onder het motto ‘Traay-Art’ een bijzondere manifestatie op de Driebergse winkelstraat plaatsvinden.

Lees verder op de website van De Kaap

Toneelvereniging VZOD speelt tragikomedie

20130524 DRIEBERGEN   Toneelvereniging VZOD speelt op zaterdag 25 mei een tragikomedie van Annie M.G. Schmidt. In ‘er valt een traan op de tompoes’ is te zien hoe een zieke man worstelt met zijn wens om euthanasie te plegen.

Lees verder op de website van De Kaap

Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort in De Ludenkapel

20130524 DOORN   Ruard Ganzevoort, Eerste Kamerlid voor GroenLinks en hoogleraar Praktische Theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, spreekt op dinsdagavond 28 mei in de Ludenkapel over het onderwerp ‘Spiritualiteit en Politiek’.

Lees verder op de website van De Kaap

Feestelijke opening nieuw pand Buurtzorg

20130524 AMERONGEN/LEERSUM   De zorgteams Buurtzorg van Amerongen, Leersum en Overberg hebben vorige week gezamenlijk een nieuw kantoor geopend aan de Overstraat 12, tegenover De Posthoorn.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 25 mei 2013

FC Driebergen in verlenging onderuit tegen JSV Nieuwegein

2013525 DRIEBERGEN   In een ware voetbalthriller ging FC Driebergen in de verlenging met 1-3 onderuit en is daarmee uitgeschakeld voor promotie naar de tweede klasse.

Lees verder op de website van De Kaap

Opnieuw autobranden in Zeist

20130525 ZEIST   In Zeist zijn zaterdagnacht op de Brugakker twee voertuigen beschadigd geraakt door brand.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Belang milieu groot bij afvalinzameling

20130525 HEUVELRUG  Uit onderzoek blijkt dat 95% van de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug het milieu erg belangrijk vindt bij de gemeentelijke afvalinzameling en -verwerking.

Daar handelen zij ook naar:  85% van de inwoners scheidt (vrijwel) altijd papier, karton, glas en gft-afval. 
De afvalinzameling van de gemeente wordt gemiddeld beloond met een 7,7. De inzameling van papier, karton en restafval scoort het hoogst (7,9). Van kunststof wordt het minder gewaardeerd (5,9), vooral omdat dit niet huis-aan-huis wordt opgehaald.

Dat zijn enkele belangrijke uitkomsten van de enquête over het gemeentelijke afvalbeleid die de afgelopen maanden is gehouden. Meer dan 800  inwoners hebben hieraan meegewerkt, via een steekproef (ruim 500) of op eigen initiatief via de website (ruim 300).

Opbrengsten voor maatschappelijke doelen
Uit de enquête blijkt verder dat tweederde ook klein chemisch afval, elektrische apparaten, textiel en kleding apart inlevert. De helft van de bevolking doet dat met snoeiafval, kunststof en herbruikbare goederen. 45% geeft aan alle afval maximaal te scheiden; anderen zouden dat doen als het gemakkelijker is om afval gescheiden aan te bieden. Eén op de tien mensen wil niet meer afval scheiden omdat zij dat teveel moeite vinden of het nut er niet van inzien.
Gevraagd is ook naar het belang van het milieu, service, maatschappelijke aspecten (zoals mensen aan werk helpen of goede doelen steunen) en de kosten. Hoewel al deze aspecten belangrijk worden gevonden, springt het belang van het  milieu daar bovenuit. Het merendeel van de inwoners vindt het prima dat de opbrengsten van oud papier, textiel en herbruikbare goederen ten goede komen aan maatschappelijke doelen, zoals lokale verenigingen, werkvoorziening en goede doelen. 

Tot slot krijgt de informatievoorziening over afval het rapportcijfer 8 (vooral de afvalkalender wordt erg gewaardeerd), willen bewoners van hoogbouw meer mogelijkheden om afval te scheiden en zijn jongere inwoners (tot 40 jaar) soms iets minder gemotiveerd om afval te scheiden, zo blijkt uit de enquête.

Input voor nieuw afvalbeleid
De resultaten zijn op donderdag 23 mei gepresenteerd op de afval-info-markt die op de gemeentewerf Velperengh in Doorn werd gehouden en door circa 150 bezoekers werd bezocht. Belangstellenden, waaronder de nodige raadsleden, gingen hier in gesprek over de resultaten van de enquête. Daarnaast bezochten ze de vele kraampjes met informatie over afvalinzameling en -verwerking, kregen ze een rondleiding over de milieustraat en luisterden ze naar de gemeentelijke band Hillback, die voor de gelegenheid op instrumenten van gerecycled materiaal speelde. 

De resultaten van het onderzoek zijn belangrijke input voor de nieuwe kadernota Afval, die eind dit jaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Het concept wordt naar verwachting in september op de site gezet. De presentatie van het onderzoek vindt u op www.heuvelrug.nl. 
Het volledige rapport wordt in de loop van juni op de site gezet.

Feestelijke wandeling langs aaibare stenen in Amerongen

20130525 AMERONGEN  Langs een wandelroute die door het Amerongse Bos, de bostuin van Kasteel Amerongen en de uiterwaarden voert, zijn stenen kunstwerken geplaatst. Kunstenaar Adri Verhoeven realiseert in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Utrechts Landschap een wandelroute met natuurstenen kunstwerken. Vrijdagmiddag 31 mei wordt om 15.00 uur de start van de wandeling feestelijk ingeluid in het Informatiecentrum de Tabaksschuur van Utrechts Landschap.  De nieuwe kunstroute maakt deel uit van Kunst overal op de Heuvelrug en Waterspraak.

vergroot foto

Aaibare stenen
Amerongen ligt ingesloten door een zandwal die werd opgestuwd door het ijs én aan de zuidzijde door een brede rivier. IJs en water hebben dit landschap gevormd en er stenen in achtergelaten. Het ijs bracht zwerfstenen en de rivier grind.  In de geest van de rivieren en de gletsjers heeft Adri Verhoeven keien gerond en gepolijst. Vanaf half mei 2013 tot april 2014 zijn ze aan het landschap van Amerongen toegevoegd. De opstellingen zijn zo gemaakt dat er een intrigerende relatie met de omgeving ontstaat. Ze liggen onder een boom, bevolken met een groepje een open veld of zwermen met soortgenoten door het bos. Ze voegen zich in de groene natuur en weten tevens te prikkelen door hun eenvoud en verleidelijke oppervlak.

Feestelijke start route
Op 31 mei is de feestelijke start van de nieuwe route en zal de kunstenaar een toelichting geven op zijn werk. Wandelaars zijn welkom om 15.00 uur (start wandeling ca 15.45 uur) maar dienen zich wel van te voren aan te melden via www.utrechtslandschap.nl/aaibarestenen.  De lengte van de wandelroute is 4,5 km en u kunt parkeren op de Burgwal. De wandeling is financieel mogelijk gemaakt door o.a. het Prins Bernard Cultuur Fonds, Nationale PostcodeLoterij, Kunst overal op de Heuvelrug en het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug. De gemeente en Utrechts Landschap hebben tijdelijk hun gebied beschikbaar gesteld.

De wandelroute is verkrijgbaar bij het informatiecentrum De Tabaksschuur aan de Veenseweg in Amerongen, open op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag. Hier is ook het startpunt van de wandeling (parkeerplaats Burgwal).  De wandeling is reeds bij de winkel van Kasteel Amerongen op te halen of  downloaden op www.adriverhoeven.nl of www.utrechtslandschap.nl

Bibliotheek betaalt huur toch zelf

2030525 LEERSUM  De Leersumse bibliotheek kan de veelbesproken huur van de Binder toch opbrengen. Vanwege een eenmalige meevaller.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Ruimere afzetting om Cunerakerk Rhenen

20230525 RHENEN   De hekken rondom de Cuneratoren zijn vrijdag in een ruimere cirkel rondom de Cuneratoren geplaatst. Er waren al de nodige maatregelen getroffen omdat er grote stukken steen los bleken te zitten, maar die maatregelen zijn nu dus aangescherpt.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Rondcirkelen in zweefvliegtuig boven eigen dorp

20130525 MAARN   Al van jongs af aan is vliegen de grote passie van Damiaan Hilfrink. Voor de stuurknuppel van een Boeing is de 15-jarige VWO’er nog te jong, maar zweefvliegen mag al wel. Damiaan is elk weekend dan ook te vinden op vliegveld Soesterberg bij de Amsterdamse Club voor Zweefvliegen (ACvZ).

Lees verder op de website van De Kaap

Politie wil hulp van burgers

20130525 HEUVELRUG   Babbeltrucs, flipperen, gaatjes boren en hengelen. Het zijn maar een paar manieren om illegaal een woning binnen te komen. Elke minuut slaat ergens in Nederland een inbreker zijn slag.

Lees verder op de website van De Kaap

Joost Kingma geeft lezing bij Boekhandel Jacques Baas

20130525 DRIEBERGEN   Joost Kingma houdt op dinsdagavond 28 mei om 20.15 uur een lezing bij Boekhandel Jacques Baas. Kingma schreef onlangs het boek De magie van het jaren ’30 huis (uitgeverij Vantilt), dat in het NRC zeer lovend werd besproken.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 26 mei 2013

De Zwoer presteert in Duitsland

2013526 DRIEBERGEN  Afgelopen weekend heeft de zwemvereniging de Zwoer weer meegedaan aan het internationale zwemtoernooi in Herford Duitsland. Dit jaar was de afvaardiging 16 personen groot, 8 jongens en 8 meisjes. Nadat de heenreis voor sommigen erg lang had geduurd, veroorzaakt door een ongeval vrijdagmiddag op de A1, kon in de loop van de avond iedereen zijn tent opzetten langs de rand van het zwembad.

vergroot foto

Het toernooi is altijd in een buitenbad wat nu echt een nadeel was. Een groot deel van het weekend regende het. De zwemmers trokken zich van het weer echter niets aan. Zowel individueel als met de estafettes werden er prima prestaties neergezet. Op de zaterdag werd  de eerste gouden medaille gewonnen door Sigrid Dogger. Dit gaf de rest van de ploeg extra stimulans om hard te zwemmen en dat lukt wonderwel. Diverse medailles werden op de individuele nummers gewonnen door de dames: Rosanne Bakker, Suzanne Lange, Rianne Weijburg, Mijke Bergkotte en Elja Douma. Ook de heren deden hier zeker niet voor onder. Dennis de Groot, Auke Koops, Matthijs Mulder en Sven Dogger waren ook meerdere malen te zien bij de medaille uitreiking.

De beste individuele prestatie werd echter neergezet door Suzanne Lange. Zij wist niet alleen de 200 meter vrije slag te winnen maar deed dit ook nog als beste weekend prestatie van de dames, berekend naar FINA punten. Dit leverde haar een welverdiende mooie beker op.

Hiernaast waren ook de estafette teams optimaal aan het presteren. In totaal deden 3 estafette teams mee. Op de zaterdag wist het team de 8*50 meter vrij, 4 jongens en 4 meisjes de eerste prijs te winnen in een uitmuntende tijd van 3,43.07. Alle zwemmers en zwemsters zwommen onder de grens van 30 seconden. Een prachtig nieuw clubrecord. De zondag aan het eind van de wedstrijd wisten zowel de heren als de dames de 4*50 wisselslag te winnen van de sterke concurrentie uit zowel Berlijn als Gdansk. Ook dit geschiedde in nieuwe clubrecords. Een mooie afsluiting van een regenachtig maar niet verregend weekend!”

Boekenmarkt

20130526 DRIEBERGEN  Een paar lekker dikke leesboeken voor de zomervakantie, een bijzonder boek over kunst of theologie, dat jeugdboek waarnaar je al zo lang op zoek bent of een mooie CD: de Petrus’ banden-boekenmarkt biedt op zondag 2 juni voor elk wat wils. 

Van 11.00 tot 15.00 uur kunt u terecht in het parochiecentrum van Sint Petrus’ banden aan de Rijsenburgselaan 4 (schuin achter de kerk) te Driebergen-Rijsenburg
De afgelopen maanden is de voorraad boeken, cd’s en dvd’s flink gegroeid en dat gaat tot de dag vóór de boekenmarkt onverminderd door. De variatie in met name boeken is enorm en er zitten echt ‘juweeltjes’ tussen. Dus zorg dat u er op zondag 2 juni op tijd bij bent.

De opbrengst van de Petrus’ banden-boekenmarkt komt volledig ten goede aan de actie ‘Heilig Vuur’ voor een nieuwe verwarmingsinstallatie in de Sint Petrus’ bandenkerk.

Schrijfcafé in Beauforthui

20130526 AUSTERLITZ  Op zaterdag 1 juni is het maandelijkse schrijfcafé in het Beauforthuis weer geopend.
Onder begeleiding van schrijfdocente en biografisch coach Arianne Collee zullen de deelnemers aan de hand van een thema en laagdrempelige opdrachten met andere ogen naar het leven gaan kijken. Door biografisch naar je leven te kijken, sta je stil bij de vragen en de twijfels die je hebt in het leven en leer je hoe je de zin en bezieling levend houdt. Je kijkt naar de levensloop als geheel, en zult een nieuwe kijk ontwikkelen op de gebeurtenissen, verbanden en de rode draden in je leven. Wat is er nu belangrijk in je leven en hoe zal je levensloop zich verder ontwikkelen. Door erover te schrijven zul je hier een helder beeld over krijgen. 
Als het eerder onduidelijk was waarom je een bepaalde weg in dit leven bewandeld, zal je nu de zin en betekenis van deze weg beter gaan begrijpen. Het schrijfcafé begint om 10 uur en na afloop ben je welkom om te komen lunchen in het theatercafé. 
Aanmelden bij Arianne Collee, tel: 06 – 36 1688 36.
zaterdag 1 juni, 10 uur 
Schrijfcafé 
entree € 15

Ondernemen wordt jong geleerd

20130526 MAARN   De leerlingen van de twee groepen 8 van Oecumenische basisschool De Ladder worden ondernemer. Een van de laatste grote projecten voor de kinderen de sprong naar de middelbare school wagen is ‘De Ladder in Bizz’.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 27 mei 2013

Dalto verliest van PKC

20130527 DRIEBERGEN   De week vrijaf heeft de ploeg van Ron Steenbergen geen goed gedaan. In een wedstrijd waarin bij winst nog kans op de kruisfinales was, liet Dalto het in de tweede helft met slechts vier doelpunten afweten en zo kon de kersverse zaallandskampioen PKC heel gemakkelijk de punten in Papendrecht houden: 20-14.

Lees verder op de website van De Kaap

Fraaie zege KCD begeleidt vertrek Martine Storm

20130527 DOORN   In een echt middenmootduel boekte KCD een fraaie 18-12 overwinning op KIOS. Dat betekende dat Martine Storm na een zeer lange loopbaan in het eerste team afscheid mocht nemen in een feestelijke ambiance.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen verliest thriller tegen JSV na verlenging

DRIEBERGEN  In een van de belangrijkste wedstrijden van dit seizoen 2012/2013 heeft FC Driebergen de tweede nacompetitie wedstrijd tegen JSV met 1-3 in de verlenging verloren. Een wedstrijd waar FC Driebergen sterk begon maar dat al na 10 minuten in JSV zijn meerdere moest erkennen en dat was precies het omgekeerde van vorige week toen Driebergen de wedstrijd al in vroeg stadium hadden kunnen beslissen. Het was vooral te danken aan de voortreffelijk keepende Michel van Bruggen dat de nul op het scorebord bleef staan.

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5  foto6  foto7  foto8  foto9  foto10  foto11  foto12  foto13  foto14

Waarbij hij in de 16e minuut hulp kreeg van zijn verdediging doordat de spits van JSV hem passeerde en voor een leeg doel de bal voor het intikken had maar door een geweldige sliding van Arjan Prijs die de bal op de doellijn kon wegtrappen. Het bleek al aan het aantal hoekschoppen welke JSV kreeg te nemen al 7 stuks na 30 minuten.
Daar tegen over stond er weinig druk naar voren van FC Driebergen maar in de 27e minuut was er toch een uitstekende ingeleide aanval tussen Pim van Amerongen en Robin Notenboom welke laatste speler maar net miste.

Een volgende gevaarlijke situatie ontstond er in de 29e minuut toen een verraderlijk schot van JSV tegen de onderkant van de lat uit een spatte.
Maar de sterk gewijzigde achterhoede van FC Driebergen waar de geschorste routiniers Paul van Hofwegen en Lucas van de Hengel niet speelden en voortreffelijk werden vervangen door 2 A-jun Thomas Meeles en Midas de Wildt die met hun inzet uitstekend verdedigden bereikte FC Driebergen de rust toch met 0-0 . Samengevat deze eerste 45 minuten was dat er een voortreffelijk arbitraal trio stond en JSV het beter van het spel had.

Zonder wijzigingen begonnen de 2 ploegen aan de tweede helft en waar FC Driebergen direct het initiatief nam wat al in de 46e minuut een gevaarlijke kopbal opleverde van de mee naar voren gekomen Sjoerd Blankenstein.

Achtereen volgens volgde er wederom 2 kopballen van Robin Notenboom die maar net het doel misten. Een glas zuivere strafschop van FC Driebergen zag de scheidsrechter over het hoofd. In de 58e minuut een sublieme combinatie tussen Pascal van Doorn en Jelle Adema welke ook net niet het doel bereikte. Waar het vele publiek op zat te wachten een voorsprong van de thuisclub werd teniet gedaan in de 66e minuut bij een uitbraak over rechts van de gevaarlijke spits Patrick Heesakkers van JSV  waar zijn voorzet in een doelpunt werd omgezet 0-1. Maar in de 83e minuut veerde het publiek op omdat scheidsrechter Vriesinga terecht naar de 11 meter wees strafschop waarbij de ingevallen Elmar van Doorn naar de grond werd getrokken . Tolga Albayrak faalde jammerlijk en schoot recht tegen de keeper op en zo werd FC Driebergen een illusie armer maar ondanks deze tegen slag bleef men jagen op de opdat moment verdiende gelijkmaker en die kwam er toch en wel in de 94e minuut dus ver in blessure tijd en wederom een zuiver strafschop door een handsbal dit buitenkansje werd feilloos benut door Arjan Prijs die de bal in de rechter beneden hoek plaatste onhoudbaar voor de doelman van JSV 1-1  .Waar de scheidsrechter direct affloot voor het einde van de wedstrijd .Dus verlengen want er moest een beslissing komen( de eerste wedstrijd was ook in 1-1 geëindigd)

Een verlenging die tweemaal 15 minuten duurde  kon alle kanten  opgaan de spelers raakten vermoeid diverse krampverschijnselen kwamen er maar JSV nam toch een voorsprong in de14e minuut van de 1e verlenging uit een voortreffelijk genomen vrije trap op 20 meter van het doel onhoudbaar voor doelman Michel van Bruggen 1-2
De ban was gebroken en FC Driebergen kwam er nog maar sporadisch uit en toen JSV vlak voor tijd ook nog 1-3 scoorde kwam er een einde aan dit toch spannende seizoen.
De mannen van trainer Bert van den Brom hebben gevochten voor wat ze waard zijn en de supporters hebben een leuk en wisselend seizoen gezien op naar het seizoen 2013/2014 met de zelfde inzet en enthousiasme moet dat ook weer een leuk jaar worden.

Atelierroute Heuvelrug in Maarn

20130527 MAARN   Op 1 en 2 juni is er weer de jaarlijks terugkerende Atelierroute Heuvelrug in Maarn, waarin kunstenaars met verschillende disciplines hun atelier openen voor publiek.

Lees verder op de website van De Kaap

De Uilenburcht Schoolkorfbalkampioen van Driebergen

20130527 DRIEBERGEN   Het was een enorme drukte op sportpark De Woerd in Driebergen, afgelopen woensdag. Op de enige droge dag van vorige week, streden zo’n 650 kinderen om de titel Schoolkorfbalkampioen van Driebergen, tijdens het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi van korfbalvereniging Dalto.

Lees verder op de website van De Kaap

Klassiek nostalgisch circus Renaissance

20130527 DOORN   Circus Renaissance is vanaf 29 mei te zien in Doorn. In een twee uur durende klassieke voorstelling in nostalgische sfeer gebracht door internationale artiesten van over de gehele wereld krijgt het publiek een sprankelend circusfeest zien met een passie voor nostalgie.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 28 mei 2013

Gewond bij aanrijding

20130528 ZEIST  Op maandagochtend 27 mei raakte een fietser gewond bij een aanrijding.
Omstreeks 12.00 uur reed een 82-jarige man uit Driebergen op zijn fiets over de Woudenbergseweg. Hij kwam hier in aanrijding met een 78-jarige automobilist uit Austerlitz. Door deze aanrijding kwam de fietser ten val en liep een schedelbasisfractuur op.

Arena nog niet zeker van lijfsbehoud

20130528 RHENEN   Op het veld bij Vogel in Utrecht stond de voorlaatste wedstrijd van de veldcompetitie op het programma voor de korfballers van Arena. Het belang van deze wedstrijd tegen Hebbes was voor beide ploegen zeer groot. Arena kon bij winst zeker zijn van behoud in de derde klasse.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Schoolvadertoernooi 2013 krijgt verrassende winnaar

20130528 DRIEBERGEN   De vaders van de kinderen van zes basisscholen uit Driebergen streden alweer voor de twaalfde maal voor de eer van hun school en voor de wisselbeker. Maar liefst tien teams hadden zich ingeschreven.

Lees verder op de website van De Kaap

De natuurdetective ‘on tour’ CSI Utrecht

2130528 ZEIST  Na de populaire detectiveserie als CSI Miami is er nu ook een Nederlandse versie: CSI Utrecht. De wereldberoemde Natuurdetective Jac. P. Struiner strijkt met zijn onderzoeksbureau in de maand juni op de zondagmiddagen neer bij bezoekerscentrum De Boswerf in Zeist. Natuurlijk eten dieren elkaar op – niets mis mee – maar iemand moet dat wel in de gaten houden: loopt een en ander niet te veel uit de klauwen?

vergroot   foto1   foto2

Zondagmiddag 2 juni: opleiding tot aspirant speurneus met de Natuurdetective!
Op zondagmiddag 2 juni gaat het ‘Museum der Dierenmisdaad’ in Zeist officieel open. Op 2, 9, 16 en 23 juni kunnen kinderen van alle leeftijden zich aanmelden voor een opleiding tot aspirant speurneus bij bezoekerscentrum De Boswerf. Onder leiding van niemand minder dan natuurdetective Jac. P. Struiner gaan de kinderen een special case oplossen.
Data en tijden: 2, 9, 16 en 23 juni om 12.30 uur of 14.30 uur.
Kosten:  4,50 per deelnemend kind (inclusief diploma en speurpakket). Er kunnen maximaal 25 kinderen per keer meedoen.
Aanmelden vooraf is gewenst, dit kan via de mail  boswerf@odru.nl of telefonisch 030 – 6922393 (Je ontvangt een bevestiging.)

Museum der Dierenmisdaad
De expositie ‘Het Museum der Dierenmisdaad’ is van 2 juni tot 1 augustus bij bezoekerscentrum De Boswerf te zien. De expositie bestaat uit een collectie van bewijsmaterialen zoals botten, schedels, drollen, braakballen, veren, eierschalen en mummies. Aanraken mag, kijken doe je met je handen!
De avonturen van de Natuurdetective zijn te lezen op de weblog www.CSI-Utrecht.nl
De Struiner heeft voordat hij Zeist aandoet al de dierenmisdaad in Woerden, Maarssen en Wilnis aan een nauwgezet onderzoek onderworpen.

Bezoekerscentrum De Boswerf is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur en op de zondagen van 12.00 – 16.30 uur.
Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.
Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Nieuw bos op de Grebbeberg?

20130528 RHENEN  Op woensdag 5 juni om 14.00 uur vindt u een gids van Utrechts Landschap op de parkeerplaats naast de Erebegraafplaats op de Grebbeberg die u graag gedurende 1½ uur het vele boeiende van het Grebbebos wil tonen.

Waarop u niet gewezen hoeft te worden is dat gedurende de afgelopen winter heel wat geboomte het leven heeft gelaten. Geschikt hout is verkocht, maar op de ontstane open plekken staan nu hier en daar nooit vertoonde holle witte plastic buizen waarbinnen in deze late lente jonge bomen opgroeien. Een nieuwe manier van bosaanplant?
Let ook eens op het eikenhakhout dat hier tamelijk veel voorkomt. De eikenhakhoutpercelen zijn soms omgeven door een haag van afgehakte takken. Ook zijn de kale eikenstobben wel toegedekt met hun eigen takken. Een wonderlijk begrafenisritueel. De gids vertelt u meer over dit eigenaardige gebruik. Daarnaast heeft hij veel voor u over de prachtige uitzichten en wat leeft en groeit en altijd weer boeit.

De excursie is gratis, reserveren overbodig.
Honden kunnen niet mee vanwege de grote grazers en reeën die u in het Grebbebos kunt ontmoeten.
Meer info: www.utrechtslandschap.nl

Open dag politiebureau Doorn

20130528 DOORN  Eind april is het nieuwe politiebureau in Doorn officieel geopend. Hier is het politiebasisteam Utrechtse Heuvelrug gehuisvest waaronder de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede vallen.

Om de inwoners van deze gemeenten in de gelegenheid te stellen om het nieuwe politiebureau te bezichtigingen, wordt op zaterdag 1 juni een open dag gehouden.

Tussen 10.00 en 15.00 uur is het bureau aan de Dorpsstraat 28 geopend en vinden er verschillende activiteiten plaats. Zo is er niet alleen de gelegenheid om een kijkje te nemen in het nieuwe bureau, maar ook om de dienstvoertuigen te bekijken. Kinderen kunnen grabbelen in een grabbelton, er is voor hen een kleurwedstrijd en zij kunnen door hun ouders in ME-tenue of op een politiemotor op de foto worden gezet.
Inwoners van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede zijn zaterdag 1 juni tussen 10.00 en 15.00 uur van harte welkom.

Bloemen gezaaid in ‘Gat van Maarn’

20130528 MAARN   Duizenden bloemenzaadjes zaaiden leden van GroenLinks/PvdA Utrechtse Heuvelrug afgelopen zaterdag in het ‘Gat van Maarn’. Dat gebeurde na een ochtend canvassen in de hofjesbuurt van Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Opening Parkinson Café Driebergen

20130528 DRIEBERGEN   Wethouder Elisabeth van Oostrum opent volgende maand (18 juni) het Parkinson Café in Driebergen. Dit is een ontmoetingsplek voor alle Parkinsonpatiënten en hun naasten: met lezingen, workshops, beweegactiviteiten en contact.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 29 mei 2013

Pink Panthers Dansen voor Kika

20130529 DRIEBERGEN  Zaterdagavond 25 mei organiseerden de Pink Panthers een liefdadigheidsactie voor de Stichting Kinderen Kankervrij onder de naam “Dansen voor Kika”. De stichting KiKa heeft onder andere als doelstelling de genezingskans van jonge kankerpatiëntjes te verhogen, een pracht doel waar de leden en donateurs van de Panthers graag hun steentje aan bij dragen. De avond was een daverend succes, veel leden en donateurs waren aanwezig en stonden op de dansvloer en bij de bar even stil bij Kika.  

vergroot foto

De entreeprijs voor dit dansevent (een steen per persoon), een deel van de baromzet en de opbrengst van de loterij kwam ten goede aan Kika. Stond de teller aan het begin van de avond op nul Euro, aan het eind van de avond kon het mooie bedrag van 2.750,- op de cheque geschreven worden.

Dit fantastische bedrag kon door de leden bijeen gebracht worden door de steun van vele sponsoren, bedrijven mensen van de club die belangenloos hebben meegewerkt aan dit feest. De muziek en lichtshow werd op deze avond verzorgd door Ernst ter Hoeve en de muziek door Paul van Liempt en Jip van Asperen van Groove Entertainment. D

Gat verkocht, nieuwe hoop voor Maarn

20130529 MAARN  Het gat van Maarn is verkocht. Maar nieuwbouw in de bouwput kan nog wel even duren, waarschuwt wethouder Verhoef.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Overvallers aangehouden

20130529 LEERSUM  De politie hield op woensdagochtend 29 mei twee mannen aan op verdenking van het plegen van een overval op een horecagelegenheid aan de Scherpenzeelseweg vorige maand.

Op zondagavond 21 april rond 21.45 uur betraden twee mannen de horecagelegenheid en dreigden met wapens. Zij eisten van de medewerkster geld. De medewerkster waarschuwde de eigenaar die de daders verjoeg. Zij vluchtten hierna weg en werden, ondanks de inzet van meerdere eenheden en de politiehelikopter, niet meer aangetroffen.

Rechercheonderzoek en Bureau Hengeveld
De Forensische Opsporing deed ter plaatse een sporenonderzoek en de recherche startte een onderzoek naar de overval. De politie behandelde de zaak in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht. Na de uitzending kwamen tips binnen, waar de recherche mee aan de slag kon.

Twee aanhoudingen
Mede dankzij deze tips en het uitvoerige rechercheonderzoek kon de politie twee mannen (21 en 27 jaar uit Leersum) aanhouden. Zij worden voor nader onderzoek vastgezet.

Informatiemiddag over Palmerswaard

20130529 RHENEN   Hoe kun je de uiterwaarden van de Palmerswaard zo inrichten en beheren dat de doorstroming wordt verbeterd en de natuurwaarden zo optimaal mogelijk blijven? Rijkswaterstaat en Utrechts Landschap houden zaterdag 1 juni samen een informatiemiddag.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Twee aanhoudingen voor hennep

20130529 ZEIST  Op dinsdagochtend 28 mei werden twee personen aangehouden in verband met een hennepkwekerij.

Naar aanleiding van binnengekomen informatie over de mogelijke aanwezigheid van een hennepkwekerij in een woning aan de Krugerlaan, namen agenten een kijkje. Rond de woning hing een flinke henneplucht. De agenten gingen naar binnen en troffen daar een in werking zijnde hennepkwekerij met 192 planten aan. De kwekerij is door de politie ontmanteld.

Aanhouding
Een man (22 uit Utrecht) en een vrouw (23 uit Utrecht) die in de woning aanwezig waren zijn aangehouden. Zij zijn in verzekering gesteld.

Kapvergunning naar honderd euro

2130529 HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug wil de kosten voor een kapvergunning verdubbelen naar honderd euro.  Omdat er minder vergunningen verkocht zullen worden.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Cultuurfestival afgesloten met KunstRijk

20130529 HEUVELRUG   Het festival Kunst: Overal op de Heuvelrug sluit op zondag 2 juni met ‘KunstRijk op Beukenrode’. Bezoekers van alle leeftijden kunnen genieten van een culturele en culinaire ontmoeting.

Lees verder op de website van De Kaap

Belang milieu groot bij afvalinzameling

20130529 HEUVELRUG   Uit onderzoek blijkt dat 95 procent van de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug het milieu erg belangrijk vindt bij de gemeentelijke afvalinzameling en -verwerking. Daar handelen zij ook naar, 85 procent van de inwoners scheidt (vrijwel) altijd papier, karton, glas en gft-afval.

Lees verder op de website van De Kaap

Doorns bezoek aan Harlingen

2013529 DOORN   Een uitgebreide delegatie uit Doorn heeft vorige week een bezoek aan Harlingen gebracht. Daar werd aan directeur Hugo ter Avest van het plaatselijk museum, het Hannemahuis, dat onder meer een Vestdijkkamer omvat, een prototype overhandigd van het Vestdijkbeeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Annie M.G.Schmidt- middag in bieb Amerongen

20130529 AMERONGEN   De vaste bezoekers van het Ontmoetingscentrum Amerongen en de kinderen en ouders van de kinderopvang kunnen op donderdagmiddag 6 juni van 14.30 uur tot 16.00 uur genieten van iedjes en verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt.

Lees verder op de website van De Kaap

Nationaal Park krijgt nieuwe Groene Entree

20130529 RHENEN  Na de zomer heeft het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug er een nieuwe Groene Entree bij. Deze nieuwe entree betreft een parkeerplaats aan de rand van het bosgebied, aan de Rondweg west in Veenendaal.  De parkeerplaats zorgt voor een verantwoorde en veilige toegang tot het Nationaal Park.

Op 27 mei start aannemer Heijmans met de werkzaamheden voor de aanleg van de Groene Entree, in opdracht van de provincie Utrecht. De werkzaamheden worden naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar afgerond en geven geen of nauwelijks hinder voor het verkeer en de omgeving.
Nadat in oktober/november de beplanting is aangebracht en een informatiezuil is geplaatst, kan de Groene Entree Prattenburg in gebruik worden genomen.

Waarom een Groene Entree
Het bosgebied van het landgoed Prattenburg is een zeer druk bezocht gedeelte van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Veel bezoekers parkeren hun auto in het bos wat een ongewenste verstoring geeft van de kwetsbare natuur ter plaatse. Daarnaast is de huidige situatie ook verkeersonveilig. Om de recreatiedruk ook in de toekomst in goede banen te leiden, is gekozen voor geconcentreerde en bewegwijzerde toegangen aan de randen van de Utrechtse Heuvelrug. Hierdoor blijven auto’s zo ver mogelijk uit de buurt van het stille en waardevolle natuurgebied en kan het Nationaal Park op een verantwoorde wijze worden beheerd.

Duurzaam beton
De nieuwe parkeerplaats heeft een capaciteit van 70 plaatsen voor auto’s en er is uiteraard voldoende ruimte voor het stallen van fietsen. De bestrating bestaat uit open betonnen tegels waartussen gras kan groeien (grassplittegels). Voor de tegels wordt gebruik gemaakt van duurzaam beton dat eerder werd toegepast bij de parkeerplaats van Fort Vechten in Bunnik. In dit beton wordt een deel van het traditionele cement vervangen door gemalen hoogovenslak en bruinkoolvliegas. De productie en samenstelling van dit innovatieve beton zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot van circa 75%.

Samenwerking
Het plan voor de Groene Entree Prattenburg is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Rhenen en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Het project is opgenomen in de Agenda Vitaal Platteland van de provincie Utrecht en kan worden uitgevoerd met een subsidie van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Meer informatie en links naar de partners in het project kunt u vinden op de website: www.provincie-utrecht.nl/prattenburg.
heuvelrugnieuws 30 mei 2013

Criminaliteit Utrechtse Heuvelrug daalt met 12 %

20130530 HEUVELRUG  In de eerste vier maanden van 2013 is het aantal misdrijven in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gedaald met 12% ten opzichte van 2012. Deze daling is gunstiger dan het regionaal gemiddelde van 6%. Het aantal misdrijven is op het laagste niveau sinds 2010.

Uitzondering op de cijfers vormt de toename van bedrijfsinbraken en geweld (met uitzondering van huiselijk geweld).Volgens politiechef Willem van de Vliert zijn de bedrijfsinbraken altijd relatief laag geweest ten opzichte van de regio. ,,Dit is voor ons, maar vooral ook voor bedrijven een signaal om de beveiliging nog eens goed onder de loep te nemen. Ten aanzien van geweld heb ik geen duidelijk aanwijsbare reden. Het is ook nog te vroeg hier bepaalde conclusies uit te trekken. Uitgaansgeweld is binnen de gemeente geen issue. Hier kunnen we in preventieve zin dus geen winst boeken.”

Woninginbraken
Hoewel de woninginbraken in de gemeente voor het eerst in jaren licht zijn afgenomen, liggen deze in de eerste vier maanden van 2013 nog ver boven het niveau van 2010 en 2011. Daarom had en heeft het onderwerp ook de komende tijd een topprioriteit. De speciaal opgezette woninginbrakenteams blijven gehandhaafd, er komt opnieuw een week van de woninginbraak en inwoners krijgen opnieuw de gelegenheid preventiebijeenkomsten te bezoeken. Loco-burgemeester Tim Verhoef roept ook inwoners op hun bijdrage te leveren aan de strijd tegen woninginbraken.
,,Goed hang en sluitwerk, goede contacten met je buren, bij het weggaan een bewoonde indruk achterlaten, waardevolle spullen niet in het zicht leggen en ook bij een kort bezoek aan de supermarkt gewoon de ramen en deuren afsluiten. Het zijn allemaal voorbeelden waar we ons voordeel mee kunnen doen.” Politiechef Willem van de Vliert roept inwoners op 1-1-2  te bellen bij situaties waar men het gevoel krijgt dat het niet pluis is. ,,We kunnen als politie niet overal tegelijk zijn. We hebben iedereen nodig om meer inbrekers op heterdaad aan te houden.”

Jeugdoverlast
Het aantal meldingen jongerenoverlast is de eerst vier maanden van 2013 met 44%
gedaald. De gemeente scoort daarmee hoger dan het regionaal gemiddelde (24%).
De nauwe samenwerking tussen politie, gemeente, jongerenwerk en hulpverlening en de speciale aandacht voor individuele gangmakers binnen jeugdgroepen, lijken hun vruchten af te werpen.

Veel voorkomende criminaliteit
Het aantal autokraken, vernielingen en fietsendiefstallen zijn sterk gedaald. Het aantal autokraken daalt voor het vierde jaar op rij. Omdat zakkenrollerij toeneemt, besteden de  gemeente en politie de komende weken extra aandacht aan preventie in winkelgebieden.

Kunstexpositie en muziek in Ontmoetingscentrum De Vijver

20130530 DRIEBERGEN  Met kunstexpositie en live muziek viert Ontmoetingscentrum ‘De Vijver” haar eenjarig bestaan. Om dit te vieren is er een ‘Open Huis ‘ middag op vrijdagmiddag 31 mei van 14.30 uur tot 16.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Atelier Perron 3 deelnemer aan Kunstroute Maarn

20130530 MAARN   Tijdens de Kunstroute 2013 valt er veel te beleven op het voormalige station van Maarn. In de voorbereiding van deze jaarlijkse expositie is er door de kunstenaars weer hard en enthousiast gewerkt.

Lees verder op de website van De Kaap

Weer klachten over sociale dienst Zeist

20130530 HEUVELRUG   De bejegening van cliënten bij de Regionale Dienst Werk en Inkomen in Zeist laat nog steeds te wensen over. In de raadscommissie Samenleving deed Ad Schiedon (SP) een dringende oproep aan de directie van de RDWI om meer aandacht aan de omgangsvormen te schenken.

Lees verder op de website van De Kaap

Nog geen nieuwe aanbesteding huishoudelijke hulp

20130530 HEUVELRUG   Inwoners die via het gemeentelijke Wmo-loket huishoudelijke hulp krijgen, kunnen voorlopig gerust zijn. Wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) wil in ieder geval een jaar extra door met de huidige aanbieders.

Lees verder op de website van De Kaap

Open Werkplaatsen Driebergen

20130530 DRIEBERGEN   Drie kunst- en ambachtslieden organiseren op zondagmiddag 2 juni van 12.00 uur tot 17.00 uur de derde Open Werkplaatsen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 31 mei 2013

Rijsenburgs Kerkplein eindelijk eens over opknapbeurt

20130531 DRIEBERGEN  Jarenlang is gesoebat over bestrating en uiterlijk van het Rijsenburgse Kerkplein. Bijna alle partijen zijn het nu eens.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Behalve dieren ook fietsers veilig over N227

20130531 MAARN   Dagelijks maken vele fietsers, waaronder veel middelbare scholieren, tussen Maarn en Doorn gebruik van de fietsoversteek ter hoogte van het SBI. Met de komst van een ecoduct op de genoemde route, zou ook deze fietsoversteek heroverwogen moeten worden, meent Angelique Riemers uit Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Golfbaan blijft heet hangijzer

20130531 HEUVELRUG   De stichting die de Doornse golfbaan exploiteert, voelt zich in de rug gestoken door de kritiek op de voortdurende financiële verliezen. Dat zei bestuurslid en BVH-fractievoorzitter Sybe Streekstra vorige week in de gemeenteraad

Lees verder op de website van De Kaap

De 31e Avondvierdaagse Driebergen

20130531 DRIEBERGEN   Dit jaar wordt van maandag 3 juni tot en met donderdag 6 juni alweer voor de 31ste keer de avondvierdaagse in Driebergen-Rijsenburg gelopen.

Lees verder op de website van De Kaap

De toekomstplannen van de kinderboerderij

20130531 DRIEBERGEN   Het vrolijke schaapscheerfeest bij Kinderboerderij ’t Woelige Nest trok vorig weekend honderden bezoekers. De vrijwilligers van de kinderboerderij hadden zich extra ingespannen om er ook deze keer weer iets moois van te maken en ze waren de hele dag in de weer om alles in goede banen te leiden.

Lees verder op de website van De Kaap