heuvelrugnieuws 1 mei 2012

Woninginbraak

LEERSUM  Op zondag 29 april is tussen 14.00 en 16.00 uur ingebroken in een woning aan de Rijksstraatweg.  Op het moment van de inbraak was niemand thuis. Getuigen hebben verdachte mannen gezien. Het zou gaan om drie lichtgetinte mannen tussen de 20-25 jaar oud, allemaal rond de 1.80 m. Ze zijn vertrokken in een grijze auto. Ze maakten onder andere sieraden buit. De politie onderzoekt de zaak en vraagt getuigen zich te melden bij de politie van het district Heuvelrug, via tel: 0900-8844.

Kinderen halen afval op

DRIEBERGEN   Kinderen uit groepen 3 tot en met 8 van de Vrije school Driebergen hebben donderdag de wijk rond de school een flinke schoonmaakbeurt gegeven. Gewapend met plastic zakken struinden ze de wijk af, op zoek naar rondslingerend afval.

Lees verder op de website van De Kaap

Benauwde zege Dalto 1 op gehavend PKC

DRIEBERGEN   In een matig duel wist Dalto 1 de eerste veldwedstrijd na de zaalcompetitie met 13-12 te winnen van PKC, dat vorige week nog de zaalfinale speelde in Ahoy.

Lees verder op de website van De Kaap

Geslaagd jubileumconcours

DRIEBERGEN   Paardensportvereniging De Bosruiters bestaat dit jaar 50 jaar en viert dat met vele activiteiten, mogelijk gemaakt door ondernemers uit Driebergen en omgeving.

Lees verder op de website van De Kaap

Winst en verlies voor Enervomannen

HEUVELRUG   Het mannenteam van Enervo is met wisselend succes begonnen aan de promotiewedstrijden om een plaats in de promotieklasse. Eerst werd met 1-3 verloren van Timios 1 en de zaterdag daarna werd Utrecht 2 overtuigend met 3-0 verslagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Scooterrijder gewond door ongeluk in Zeist

ZEIST  Bij een ongeluk vannacht in Zeist is een scooterrijder ernstig gewond geraakt. Op de Jagersingel bij de Woudenbergseweg raakte de 34-jarige man uit Zeist vlak na middernacht een paaltje. Hij werd gevonden door voorbijgangers.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Shakespeare-concert Kamerkoor en Kamerorkest

DRIEBERGEN  Het Vrouwen Kamerkoor Driebergen zal zaterdag 12 mei samen met het KamerOrkest Driebergen een concert geven in de Grote Kerk.

Lees verder op de website van De Kaap

Burgemeester Naafs bij herdenkingen in Driebergen

DRIEBERGEN  Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is op vrijdag 4 mei namens de gemeente aanwezig tijdens de herdenkingen in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 2 mei 2012

Expositie Kunstgilde Heuvelrug

LEERSUM   Kunstgilde Heuvelrug exposeert tussen 5 mei en 7 juni aan het Kerkplein in Leersum het werk van drie kunstenaars. De offciële opening is op 5 mei om 16.00 uur, de deuren zijn al om 13.00 uur open voor publiek.

Lees verder op de website van De Kaap

Steyn Hotel en café een jaar gesloten

ZEIST  Vandaag heeft burgemeester Koos Janssen besloten om het Steyn Hotel en café aan de Slotlaan voor de duur van een jaar, tot 3 mei 2013, te sluiten. Tijdens een politieactie op 22 april jl. is vastgesteld dat in het perceel hard- en softdrugs aanwezig waren en daar ook verhandeld werden. Verder is een illegaal (stroomstoot)wapen aangetroffen. 

In de periode vanaf oktober 2010 is van een ernstige overtreding sprake door de verkoop van verdovende middelen door het personeel. Het onderzoek van de politie wijst uit dat het hele perceel (hotel en café) gedurende langere tijd een belangrijke rol vervulde bij de handel van hard- en softdrugs.

De informatie van de politie over het resultaat van de inval was aanleiding voor de burgemeester om over te gaan tot een verdergaand sluitingsbevel en tot intrekking van de exploitatievergunningen en de vergunningen op grond van de Drank- en Horecawet.

Burgemeester Koos Janssen: “Dit soort activiteiten zijn onacceptabel en worden niet getolereerd in Zeist. Het gaat om een ernstige verstoring van de openbare orde en de veiligheid. Bezoekers van de horecagelegenheid en bewoners in de directe omgeving worden door dit soort praktijken ongewild geconfronteerd met criminele activiteiten en ondervinden overlast. Hierin hebben horeca-exploitant en medewerkers een zware verantwoordelijk. In deze situatie en omstandigheden is een sluiting voor langere termijn een bestuurlijke maatregel die onvermijdelijk is.”

Straatnaambord voor ‘tante Beb’ en ‘tante Jo’

DRIEBERGEN  Burgemeester Naafs zal tijdens de dodenherdenking op 4 mei in Driebergen bij het verzetsmonument aan De Wildbaan meedelen dat binnenkort een straatnaam wordt genoemd naar verzetsmensen uit de periode 1940 – 1945 die in Driebergen woonden.

Tijdens het oplezen van de twaalf namen van de omgekomen verzetsstrijders op het monument, dus even voor de twee minuten stilte, staat hij een moment stil bij de naam L.E. Holst (schuilnaam in de oorlog: ‘tante Beb’) en zal dan meedelen dat binnenkort het binnenplein achter de school aan de Akkerweg in Driebergen offciëel de naam ‘Dames Holsthof’ zal krijgen.

Dit slaat op de zusters Lammerdina Elisabeth Holst en Jacoba Maria Holst. Beide zusters woonden in de oorlog aan de Welgelegenlaan 29 en hadden een kindertehuis. In 1943 verbleven daar uitsluitend joodse kinderen. Op 15 november 1943 werden de kinderen, vermoedelijk door verraad, door de Duitsers afgevoerd. Via Westerbork kwamen de meeste van deze kinderen in Auschwitz terecht, waar zij om het leven werden gebracht. De zusters Holst werden naar het kamp Vucht getransporteerd. Beiden werden in een bunker met nog eens 72 andere vrouwen geperst. Tante Beb (Lammerdina) overleefde deze behandeling niet en haar zus ternauwernood. Zij (schuilnaam: ‘tante Jo’) werd later vrijgelaten en overleed in 1964.
In 2005 dienden de raadsleden Streekstra en Van Schaik in gemeenteraad van Driebergen-Rijsenburg (dus voor de herindeling) een verzoek in om nog voor het eind van dat jaar een straatnaam toe te kennen aan mevrouw L.E. Holst. “Het is er uiteindelijk van gekomen”, aldus raadslid Sybe Streekstra. 

Einde kledinginname stichting Veri-Olanda

DRIEBERGEN   Stichting Veri-Olanda in Driebergen bood afgelopen woensdagavond de laatste mogelijkheid om kleding bestemd voor Roemenië in te brengen bij de garagebox aan de Vossenkamp.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Vrede is lang niet altijd vrede’

DOORN  De groepen 8 van openbare basisschool Kameleon in Doorn kregen vorige week les van een veteraan. In de weken voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag nemen de leerlingen deel aan een project over de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder op de website van De Kaap

Lintje en naambord voor Hans Wiegmann bij afscheid van Lis Hartel

DOORN  Het afscheid van Hans Wiegmann als bedrijfsleider van Lis Hartel (paardrijden voor gehandicapten) op 27 april was een enerverende dag.

Lees verder op de website van De Kaap

Toezicht kinderopvang schiet tekort

HEUVELRUG  De gemeente en de GGD voeren het wettelijke toezicht op de kinderopvang niet goed uit. Volgens de onderwijsinspectie heeft de Utrechtse Heuvelrug vorig jaar slechts 60 procent van de nodige controles uitgevoerd.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 3 mei 2012

Wijngaard op landgoed in Zeist

ZEIST   Op landgoed Hoog Beek en Royen in Zeist komt een wijngaard als het aan eigenaar Het Utrechts Landschap ligt.  Het Utrechts Landschap wil de gaard aanleggen in de moestuin, samen met de Rotary Zeist.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Vocal Vision uit Zeist naar finale Nederlands Koor Festival

ZEIST  
Het a capella koor Vocal Vision heeft een wild card verzilverd voor de finale van het Nederlands Koor Festival. Dit grootste evenement voor zangkoren in Nederland wordt dit jaar gehouden op 15, 16 en 17 juni in de Philharmonie in Haarlem. Vocal Vision zingt zaterdag 16 Juni tussen 13:00 en 18:00.

Vorig jaar tijdens het ‘Den Bosch goes a capella’ festival werd al een wild card verdient voor het Nationale Koren Festival die nu dus tot een finale plaats heeft geleid. Met de plaatsing in de finale krijgt Vocal Vision de komende maanden extra training van professionele coaches op het gebied van stemvorming en presentatie.

Lichte muziek

Vocal Vision dingt mee in de categorie Lichte muziek. In deze categorie nemen koren deel waarvan het repertoire overwegend uit de lichte muziek komt. Er zijn geen leeftijdsbeperkingen. Koorregie, belichting en het gebruik van electronica zijn toegestaan, maar een instrumentale begeleiding mag alleen live worden uitgevoerd.
Vocal Vision staat bekend om gevoelige en vrolijke liedjes van onder andere Bløf, Toto, Keane en The Beatles en weet het publiek te enthousiasmeren.

Beoordeling

De jury beoordeelt de prestaties aan de hand van vijf rubrieken met een maximale score:
1.     Technische uitvoering (zuiverheid, ritmiek, metriek, uitspraak, dictie, klankkwaliteit etc..)
2.     de artistieke uitvoering (tempokeuze, beweging en frasering, dynamische schakering, interpretatie, 
stijlzuiverheid  / authenticiteit)
3.     programmasamenstelling (programmakeuze, programmaopbouw etc..)
4.     communicatie (koor, dirigent, interactie koor – dirigent)
5.     algehele indruk

Aan het werk

Alle zangers van Vocal Vision en de nieuwe dirigent Jurriaan Grootes zetten zich in voor een optimale voorbereiding en kijken uit naar het optreden en de wedstrijd op het Nederlands Koor Festival.

Quote Voorzitter Diederik Vincent: “We vinden het heel leuk om ons programma aan een groot publiek kunnen tonen. Zingen voor publiek is het allerleukste!”
Er is in Vocal Vision nog plaats voor een sopraan, een bas en een tenor. Repetities iedere woensdagavond in Zeist. www.vocalvision.nl

Bloeiende kruiden op Oostbroek

DE BILT  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn gaat op zoek naar vroege bloeiende kruiden.  Kruiden zijn niet alleen om te eten, kruiden is ook de benaming voor bloemen in de plantkunde. En op Oostbroek heb je zelfs een hele kruidentuin.

Met mooi weer komt daar volop leven op af en kun je genieten van een kleurenpracht. In de kruidentuin zijn ze allemaal keurig voor ons geplant maar Oostbroek is meer. Er is een geheimzinnige knuppelbrug over een echt moeras, een boomgaard en twee schitterende varkentjes. Alleen daarvoor ga je al met ons mee. Want waar zie je die nog. Wellicht komen we de frater nog tegen die ons over zijn vlinderliefde kan vertellen.

De excursie vindt plaats op zondag 13 mei om 14.00 en start bij landgoed Oostbroek op de Bunnikse weg 39, 3732HV De Bilt.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

De Blauwe Bever gaat weer varen vanaf 5 mei 2012

ELST  De Blauwe Bever kan dankzij vele gulle gevers dit jaar – van mei tot en met oktober – weer varen. Vorig jaar lag het schip bijna het hele seizoen aan wal wegens problemen met de motoren. Met twee nieuwe motoren kan het schip weer jaren vooruit.

Naast rivieroevervaarten maakt de Blauwe Bever ook tochten naar een bijzondere bestemming of met een speciaal thema.
Kinderen zijn ook welkom op de Blauwe Bever, er zijn speciale kindervaarten.

Rivieroevervaarten:  vanaf de Blauwe Bever ontdekt u de prachtige noordoever van de Nederrijn met zijn bloemrijke graslanden, wilgenbossen en kwelmoerassen.
Langs de oevers is er plaae ts voor planten en dieren, die in Nederland zeldzaam zijn.
Tijdens de tocht vertelt een deskundige gids u over de bijzonderheden; het schip legt aan voor een korte wandeling door een van de natuurgebieden van het Utrechts Landschap.
In de maand mei zijn de volgende rivieroevervaarten:

zaterdag  5 mei van 14.00 – 16.30 uur
zaterdag 12 mei van 10.30 – 13.00 uur**
zaterdag 19 mei van 10.30 – 13.00 uur**
zaterdag 26 mei van 10.30 – 13.00 uur
** voor deze vaarten zijn er niet  veel plaatsen meer beschikbaar.

De kosten zijn per persoon € 10,- voor beschermers van het Utrechts Landschap en € 14,- voor niet-beschermers. Kinderen van 0 tot 6 jaar gratis en van 6 – 12 jaar  € 7,-
Reserveren kan via VVV Wijk bij Duurstede, tel. 0343-575995 of via www.utrechtslandschap.nl/varen
Vertrekpunt: Parkeerplaats aan de N225 tussen Elst en Rhenen (bij bedrijf PAKO, Utrechtsestraatweg 198, 3911 TX Rhenen) Volg het bord “Parkeren Safariboot de Blauwe Bever”.

Dromenvanger maken bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Op zondag 6 mei kunnen kinderen bij bezoekerscentrum De Boswerf een dromenvanger maken. Ze kunnen ook indianenbroodjes bakken boven een kampvuur en spelen in de tipi (indianentent). Het wordt helemaal een feest als kinderen als indiaan verkleed komen.

Geen nachtmerries met een dromenvanger boven je bed
Al eeuwenlang maken Indianen en Aborginals dromenvangers om boven het bed van hun kinderen te hangen of cadeau te geven aan pasgeboren baby’s.
Een dromenvanger bestaat uit een ring met daarin een web. ‘s Nachts worden de nare dromen gevangen in het web. Fijne dromen gaan ongehinderd naar het centrum van de dromenvanger en bereiken dan de dromer. Vaak zitten er kraaltjes en steentjes in het web en onder de ring hangen veren. De dromenvanger wordt echt iets van jezelf als er je er persoonlijke dingetjes in verwerkt. Deelname aan de activiteit kost € 3,00 per persoon. Meedoen aan de activiteit kan van 12.30 – 16.00 uur.
 
Het bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 uur tot 16.30 uur. Van dinsdag tot en met vrijdag is het van 10.00 uur tot 16.30 uur geopend.

Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon 030 – 69 22 393.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Provincie Utrecht pakt eikenprocessierups aan voordat die er is

RHENEN  Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ begint de provincie Utrecht vrijdag met het preventief beheersen van de eikenprocessierups langs de Utrechtse provinciale wegen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Michaëlkerk Leersum op vrijdagochtend open

LEERSUM  Vanaf deze maand tot en met september opent de Michaëlkerk elke vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur haar deuren. Iedereen kan naar binnen lopen om de kerk te bezichtigen.

Lees verder op de website van De Kaap

QuaRijn verwent vrijwilligers

DOORN  De vrijwilligers van QuaRijn zijn afgelopen week in het zonnetje gezet. De medewerkers van QuaRijn haalden alles uit de kast om hen te verwennen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwbouwplan Zonnehuis ligt stil

DOORN  Het ambitieuze nieuwbouwplan van het Zonnehuis is in de ijskast gezet. De aangekondigde sloop en grootschalige nieuwbouw van het verpleeg- en zorgcentrum aan de Bergweg gaat voorlopig niet door.

Lees verder op de website van De Kaap

De Zonnebloem maakt gezellige boottocht

AMERONGEN  Afgelopen week vertrokken meer dan honderd gasten van de Zonnebloem, afdeling Amerongen, Leersum en Maarn/Maarsbergen, voor een boottocht over de Rijn. De reis werd gemaakt met de Zilvermeeuw 2, die is aangepast voor rolstoelgebruikers.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 4 mei 2012

Baldadigheid

LEERSUM  Op vrijdag 4 mei heeft de politie rond 02.50 uur drie mannen uit Leersum in de leeftijd van 18 t/m 20 jaar bekeurd voor baldadigheid. Agenten kregen de melding dat verkeersborden op de Rijksstraatweg werden vernield.
 
In Leersum werd het drietal bij een rotonde aangetroffen met naast zich twee straatnaamborden. De drie krijgen een bekeuring.

Metamorfose tennispark Manger Cats

DRIEBERGEN   ,,We zijn extra trots op het resultaat omdat we het volledig met eigen middelen hebben gerealiseerd”, zegt Monique de Jonge, bestuurslid van tennisvereniging Manger Cats. ,,Velen van ons hebben zelf met hun handen in de klei gestaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeersexamen groep 7

DOORN  De gezamenlijke basisscholen in Doorn verzorgen woensdag 9 mei het praktisch verkeersexamen. Dit wordt afgenomen op vijf scholen, te weten Hoog Moersbergen, de Triangel, de Wijngaard, de Kameleon en de Nicolaasschool. In totaal doen er ongeveer 135 leerlingen mee.

Lees verder op de website van De Kaap

Direct aan de slag met verkeer in Amerongen

AMERONGEN  Start direct met het realiseren van een nieuwe parkeergelegenheid aan de westkant van Amerongen, waardeer de groene entree aan de oostzijde van het dorp op en verbeter de verkeerscirculatie in de nauwe dorpsstraatjes.

Lees verder op de website van De Kaap

Ameronger presenteert verkeersonderzoek

AMERONGEN  Slechts ingrijpende structurele maatregelen kunnen voor nu en in de toekomst oplossingen bieden voor de verkeersproblematiek in de gemeente. Dit concludeert Aart Kroeze na afronding van zijn verkeersonderzoek.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 5 mei 2012

Musketiers heeft het niet meer in eigen hand

ELST   Het ziet er na de 2-1 nederlaag tegen Woudenberg somber uit voor Musketiers. Er is nog maar één uitweg mogelijk voor de ploeg uit Elst; volgende week tegen Elinkwijk niet verliezen en hopen dat Woudenberg wint van Scherpenzeel.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Candia’66 sluit seizoen af met zege

RHENEN  Candia’66 heeft het seizoen in de derde klasse A afgesloten met een 2-1 overwinning op hekkensluiter UNI vv uit Nijmegen. De Rhenenaren waren vorige week al verzekerd van klassebehoud.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Zuur verlies voor dapper vechtend SVMM

MAARN   SVMM verloor niet alleen de uitwedstrijd tegen EDO met 4-2, maar verspeelde daarmee ook de laatste te vergeven periodetitel.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV ook komend seizoen actief in zaterdag derde klasse

DOORN  Door de 7-1 thuisoverwinning op Delta Sports is DEV ook komend seizoen verzekerd van het verblijf in de zaterdag derde klasse, waarmee de doelstelling “klassebehoud” werd bewerkstelligd.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA ziet Zebra’s promoveren en eindigt zelf op de tweede plaats

AMERONGEN  In het nacompetitie drieluik tussen de periodekampioenen DVSA, VSC en de Zebra’s, was het laatstgenoemde ploeg die rechtstreeks promoveert naar de zaterdag vierde klasse.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen krijgt te weinig in Ouderkerk a/d Amstel 2-2

DRIEBERGEN  In een aantrekkelijke wedstrijd in en tegen Ouderkerk werd een 2-2 gelijkspel behaald in de laatste uitwedstrijd van dit seizoen 2011/2012.  Met dit resultaat waren het onze jongens die eigenlijk te weinig kregen maar er worden te veel doelrijpe kansen onbenut gelaten.

Het was vooral in het begin van de wedstrijd dat FC Driebergen in het eerste kwartier al zeker 3 grote kansen kregen om de score te openen. Maar Kevin van Woudenberg,Mathijs Brink,Robin Notenboom wisten hun grote kansen niet om te buigen tot een voorsprong Het verdiende doelpunt kwam er toch in de 20e minuut toen een vrije trap van ongeveer 25 meter afstand schitterend benut werd door Robin Notenboom.
Maar veel plezier had men niet van deze verdiende voorsprong ,de aanval die hierop volgde werd volkomen verkeerd beoordeeld door Remko v/d Klift die de bal via de binnenkant van de paal in eigen doel zag  belanden 1-1.

Het spel bleef goed ondanks deze teleurstelling de spelers, bleven goed combineren en kregen wederom diverse mogelijkheden om te scoren maar het waren deze middag niet de gelukkigste spelers die de kansen misten.
Een fataal moment in de achterhoede van FC Driebergen waar doelman van Bruggen iets te laat zijn doel uitkwam scoorde Ouderkerk tegen de verhouding in 2-1.
Rust.

De 2e helft begon net zoals het begin van de 1e.
FC Driebergen kreeg een vrije trap op de rand 16 meter te nemen in de 49e minuut die feilloos in de linker bovenhoek belande door Paul van Hofwegen.2-2
Na deze treffer werd het spel een stuk slordiger en was het na nog wat kansen omzeep geholpen te hebben een gelijk opgaande strijd die uiteindelijk geen winnaar gaf ondanks nog twee wissels die trainer Bert v/d Brom nog inbracht Pim van Amerongen werd vervangen door Nick Swaen en Bart Poos werd vervangen door Maarten Dingemans. Zaterdag 12 mei de laatste competitiewedstrijd van deze competitie 2011/2012 tegen het al gedegradeerde FC Abcoude Aanvang 14.30 sportpark De Woerd.

Eet mee met de moskee

DRIEBERGEN  In de maand mei is er geen ‘eet mee met de kerk’, de bekende feestelijke maaltijd in Nieuw Salem, maar is er gastvrijheid in de Marokkaanse moskee aan de Akkerweg en wel op vrijdag 11 mei.

Lees verder op de website van De Kaap

Ondernemers centrum blijven verdeeld

DOORN  De introductie van een bedrijven investeringszone in het Doornse centrum heeft het met de hakken over de sloot gehaald. Een aantal ondernemers maakte bezwaar tegen die nieuwe regeling, vanwege de verplichte bijdrage van circa € 500.

Lees verder op de website van De Kaap

Grietmarkt in het teken van Moeder Natuur

AMERONGEN  Moeder Natuur is het thema van de Grietmarkt op zaterdag 12 mei. Een mooie gelegenheid voor vaders en kinderen om wat origineels te kopen voor moederdag de dag erna.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 6 mei 2012

Estafette team de Zwoer Nederlands Kampioen in Eindhoven

DRIEBERGEN / EINDHOVEN  Het Master estafette team van Z&PC de Zwoer is in Eindhoven Nederlands Kampioen geworden op de 4 X 200 meter vrije slag lange baan. Het team, bestaande uit Sigrid Dogger, Hans Vijge, Dennis de Groot en Suzanne Lange, wist met ruime voorsprong als eerste te eindigen.

vergroot foto

Het team dat in Vlissingen wegens persoonlijke omstandigheden van een zwemmer nog niet in de sterkste opstelling kon zwemmen maar daar ook op de korte baan de Nederlandse titel veroverde was gebrand op een uitstekende prestatie. Dat deze zwemmers zich ook inzetten op andere vlakken blijkt wel uit het feit dat Hans zaterdagavond nog als fakkelzwemmer moest optreden tijdens het herdenkingsconcert in Amsterdam.
Niet alleen het estafette team deed mee aan de Nederlandse Kampioenschappen, ook indiviueel waren er prima prestaties te noteren. Zo wist Judith Dogger-Cromjongh zowel de 100 als 200 meter rugslag te winnen, wat ze aan haar stand als Wereldkampioen natuurlijk ook wel verplicht was. Suzanne Lange werd op de 200 meter vrije slag in haar categorie net tweede. Sigrid Dogger, werd derde op de 200 meter rugslag. Paul van de Voort, de nestor van het gezelschap wist zich ook uitstekend te profileren met een prima tweede plaats op de 200 meter vlinderslag en een derde plaats op de 400 wisselslag.
Al met al een prima weekend voor de masterzwemmers van de Zwoer.

Aangehouden voor mishandeling

DRIEBERGEN   Op zaterdag 5 mei krijgt de politie rond 03.50 uur de melding dat op het Janshof een vrouw wordt mishandeld. Diverse getuigen horen vanaf de straat de vrouw vanuit een woning schreeuwen.

Een 32-jarige man uit Driebergen wordt daarbij door de toegesnelde politie aangehouden en geboeid overgebracht naar het bureau. Het 26-jarige slachtoffer uit Eindhoven deed aangifte van de mishandeling.

Overlast

MAARN   Op zaterdag 5 mei krijgt de politie rond 20.00 uur de melding dat een hanggroep voor overlast zorgt bij het Trompplein. Agenten zien hier diverse personen bij een aantal auto’s staan. Rondom de auto’s ligt veel afval. Hen wordt gesommeerd om de troep op te ruimen, waaraan zij voldoen.
 
Intussen komt een aantal buurtbewoners ter plekke en ontstaat er, in het bijzijn van de agenten, een handgemeen tussen beide partijen. De politie scheidt beide partijen en houdt een 20-jarige man uit Maarn en een 42-jarige plaatsgenoot aan. Zij worden overgebracht naar het bureau.
 
Hier blijken beiden bereid tot een toenaderingsgesprek in bijzijn van de politie. Zij hebben elkaar excuses aangeboden over respectievelijk het veroorzaken van overlast en het recht in eigen hand nemen. Men heeft contactgegevens uitgewisseld en beloofd elkaar aan te kunnen spreken. De politie houdt daarbij een oogje in het zeil.

Naafs 2018; nog vier dagen

HEUVELRUG  Komende donderdagavond besluit de gemeenteraad in een geheime vergadering over de herbenoeming van burgemeester Frits Naafs. Kort daarna zal het besluit publiek worden gemaakt

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Ouders Leersumse school willen niet fuseren

LEERSUM  Door een teruglopend aantal kinderen moeten veel scholen op de Heuvelrug samen onder een dak. De ouders van een dorpsschool in Leersum komen hiertegen in actie.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Korfballers Dalto stevig aan kop

DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto hebben hun koppositie in de ereklasse verstevigd. De Driebergenaren wonnen met grote cijfers van de nummer laatst KVS.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Mahjongstenen in plaats van bridgekaarten

MAARN  Wereldwijd is Mahjong het meest gespeelde gezelschapsspel. In Maarn wordt het nu vijf jaar vol enthousiasme gespeeld, elke tweede dinsdag van de maand. De club noemt zich De Maarnse Stenen.

Lees verder op de website van De Kaap

Wies heeft hart voor Rwanda

DOORN  In het spoor van haar vader en aangestoken door haar moeder vertrekt Wies Landheer (32) als tropenarts op 13 mei voor drie jaar naar missiepost/ziekenhuisstatie Gahini in Rwanda.

Lees verder op de website van De Kaap

Rosarium gaat niet bankroet

DOORN   Een faillissement van Het Rosarium is absoluut niet aan de orde. Dat zeggen ondernemers Alexandra en Wilco Löwenstein van het Doornse recreatiepark. Ze reageren daarmee op een brief van gemeentesecretaris Terry van der Steen aan de gemeenteraad.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 7 mei 2012

Kazernebesluit op 16 mei

DOORN  De vaste kamercommissie Defensie besluit volgende week woensdag of de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen controversieel is.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Mishandeling

ZEIST  Op 6 mei heeft de politie rond 15.30 uur een 32-jarige man uit Zeist aangehouden op verdenking van het slaan van een 21-jarige vrouw uit Zeist.
 
De vrouw verklaarde dat zij met een vriendin over de Dreef fietste, toen een hardloper een kussende beweging richting de vrouw maakte. Ze was hier niet van gediend en deelde dit ook aan hem mee. Daarop kwam hij naar haar toe, sloeg haar en rende weg in de richting van de Oude Arnhemseweg. De vrouwen gingen achter hem aan, waarop zij weer werd geslagen en bedreigd.
 
De politie werd gebeld en op basis van het signalement werd een verdachte op de Oude Arnhemseweg aangetroffen en aangehouden. De 32-jarige verdachte verzette zich en vloog de agent aan die peperspray inzette. Daarop werd hij in de boeien gezet en naar het bureau gebracht. Hij zit vast voor nader onderzoek.

Bouwcontract nieuw clubgebouw KCD ondertekend

DOORN  De officiële ondertekening van het bouwcontract en het sponsorcontract met de aannemer Boswijk vond afgelopen vrijdag bij de velden van KCD plaats. Na een jarenlange wens voor een nieuw clubgebouw is nu alles rond.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportambassadeurs Utrechtse Heuvelrug bijeen

DOORN   De winnaars van gemeentelijke sportprijzen kwamen dinsdagavond 1 mei op verzoek van wethouder sport Roy Pamboer in de raadszaal bijeen. Op de agenda stond het instellen en activeren van sportambassadeurs om meer kinderen en inwoners tot sport te bewegen.

Lees verder op de website van De Kaap

Klassiek leeft op Kasteel Broekhuizen

LEERSUM  Kasteel Broekhuizen opent haar deuren voor jong en oud, voor de kenner en de leek. Op donderdag 10 mei komen drie jonge getalenteerde musici naar Broekhuizen. Elsbet Remijn (piano), Claudette Verhulst (piano) en Niek Baar (viool).

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van kinderboerderij ’t Woelige Nest

DRIEBERGEN  De kinderboerderij als gebouw voldoet nu in principe aan de eisen van ‘het keurmerk’. De dieren zijn nu allemaal in vrijstaande dierenverblijven of prettige aanleunwoningen gehuisvest. Ondertussen wordt in overleg met een architectenbureau een bouwtekening gemaakt voor de herinrichting van de boerderij.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 8 mei 2012

Leefbaar Doorn: zwart Groenboek

DOORN  Onze gemeentelijk bestuurders houden zich niet aan hun eigen beloftes en moeten door de gemeenteraad  nu eindelijk eens ter verantwoording worden geroepen. Daar komt het ‘Groenboek’ van oppositiebeweging Leefbaar Doorn in het kort op neer.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Wethouder over de Hoeksteen: nog niets besloten

LEERSUM  Over een fusie van basisscholen Hoeksteen en Schakel is nog niets besloten, zegt onderwijswethouder Van Oostrum. Er is nog niet eens definitief besloten tot een onderzoek over de eventuele samenvoeging. De ouders zijn er niet gerust op.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Verhuur gemeentekantoor: ton per jaar voordeel

HEUVELRUG  De gemeente verhuurt een deel van het te grote gemeentekantoor aan haar eigen ICT-dienst. Financieel voordeel is bijna een ton per jaar.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Rugby Club the Pink Panthers open dag

DRIEBERGEN  Interesse in rugby? Voor alle leedtijden, dus vanaf 5-6 jaar tot u zegt het maar, jongen, meisje, dik, dun, groot, klein, het maakt eigenlijk niet uit. Rugby is er voor iedereen.
Mooie van rugby dat in een uit 15 spelers team voor iedereen wel een plaatsje is.
Aanstaande zaterdag is er voor iedereen een kennismaking mogelijkheid bij al twee keer uitgeroepen beste sportvereniging (2008 en 2010) van de Utrechtse Heuvelrug en volgens 3FM de leukste sportverenging van Nederland. Dit is van 11.00 tot ca 15.00 uur.

vergroot  foto1   foto2

Van 11.00 uur tot ca 13.00 uur spelen de drie jongste teams tegen teams uit Nederland. Geheel op een play-fair basis, als altijd trouwens.
Deze dag is voor kids maar ook volwassenen als je komt breng sportkleding mee zodat je de rugbysport meteen aan de lijve kan beleven.
Voor ouders die meekomen, er staat koffie en/of thee voor u klaar. Dat is er trouwens altijd.

Geen tijd zaterdag?

Elke dinsdag en donderdag wordt er getraind Onder 13 jaar oud van 18.30  tot 19.30 uur.
Van 14 tot en met 18 jaar oud van 19.00 tot 20.30 uur en ben je van 1992 of later geboren trainingen starten om 20.00 uur.
Waar? Sportpark de Woerd. Driebergen of meer info kijk op www.rcthepinkpanthers.nl

Na de kennismaking is er een mogelijkheid om introductielid te worden, dat houdt in 6 weken meetrainen, en na 2 weken ook spelen. Dat is onze normale insteek. Echter omdat einde mei de velden dicht gaan voor grootonderhoud is het nu nog twee weken meetrainen en echt proberen vanaf het nieuwe seizoen. Voor normaal 10 euro. Nu gratis! Dat geldt alleen als je zaterdag 12 mei bent langs geweest.

Voor uw informatie: rugby is best te betalen en is zeker geen dure sport. Onder 13 betalen 70 euro per seizoen, 14 tot en met 16 jaar oud 80 euro, 17 en 18 jarige 110 en senioren 155 euro. Naast het aanschaffen van noppenschoenen. Rugbysokken en een rugbybroekje zijn er geen kosten. Alle teams worden spelen in gesponsorde shirts.

Onmin op snelweg

MAARN Maandagavond kreeg de politie een melding van een 19-jarige automobilist uit Ede die een verkeerstwist had gehad met een medeweggebruiker. Deze 19-jarige man was bedreigd met een mes.

De politie werd gewaarschuwd en de inzittenden van de betreffende auto kregen bij de afslag Veenendaal een stopteken. De drie mannen, van 21 tot 22 jaar uit Utrecht, werden aangehouden en ingesloten voor verhoor. Er werd geen mes aangetroffen in de auto. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Informatiebijeenkomst over veiligheid

DOORN  Welnúh verzorgt op dinsdag 15 mei samen met VitrasCMD een bijeenkomst over (on)veiligheid op straat en gevaren in huis.

Lees verder op de website van De Kaap

Betteld neemt conferentiecentrum Bethanië over

AMERONGEN  Op de valreep is er overeenstemming bereikt. Vakantiepark De Betteld neemt conferentiecentrum Bethanië in Amerongen per 1 juli over. De Betteld zal het conferentiecentrum voortzetten in dezelfde geest als de Zendings-Diaconessen het gebruikten.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Fluitend de moestuin in’Ook gaan de leerlingen de nestkasten zelf controleren en de broedende vogels in kaart brengen. Zo helpen de leerlingen mee om leefgebied van de vogels te verbeteren. Het idee om nestkasten op te hangen kwam van een van de tuinders  van het moestuinbakkenproject in Vollenhove: met (broedende) vogels in de buurt wordt het tuinieren immers nog leuker! De leerlingen van op Dreef  worden begeleid door Andrew Nolten, natuurkenner en vrijwilliger bij team NMC van de Milieudienst Zuidoost-Utrecht.  

De nestkastjes die de leerlingen van Op Dreef ophangen zullen dit jaar waarschijnlijk nog geen bezoek krijgen. Vogels moeten vaak een tijdje wennen aan een nieuwe nestkast. De vogels hebben dan wel tijd om de nestkast te ontdekken voor volgend jaar.

Moestuinbakken
Vanaf april zijn de moestuinbakken in Park Vollenhove te vinden. Zo’n 15 bewoners verbouwen er eigen groente, fruit en kruiden in mooie houten bakken van 1,5 bij 1,5 m. Ook leerlingen van basisschool Op Dreef gaan bij de school met moestuinbakken aan de slag. Voor hen komen er lagere bakken. De bakken staan aan het water ter hoogte van het park bij basisschool Op Dreef achter de L-flat en Gero flat. Contactpersoon voor het moestuinieren in Vollenhove is Gerrit Huser, 030-6962077, hij is ook bereikbaar per e-mail: Huser@casema.nl.

De moestuinbakken zijn een van de 10 buurtprojecten uit het  Buurtplan Vollenhove. Voor dit plan konden bewoners wensen indienen voor een fijnere/ betere wijk.
Heeft u interesse voor zo’n eigen minituin? Neem dan contact op met Gerard van den Breemer, de wijkmanager van Noord. Hij is bereikbaar via tel.nr. 14030.

IVN-Landschapsfietstocht met bezoek aan de “Darthuizer-Boomkwekerijen.

DRIEBERGEN  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn organiseert haar jaarlijkse landschapsfietstocht. Waar komen die prachtige Geraniumpiramiden op de openbare pleinen in onze Utrechtse Heuvelrug Gemeenten vandaan en de hangende bloembakken aan onze lantaarnpalen? Zij komen uit een enorm groot kweekbedrijf: “Darthuizer Oase-lease” aan de Broekweg in Leersum, onderdeel van de Darthuizer Groep.
Tijdens het bezoek aan dit kweekbedrijf Kunt u meer te weten komen over zogenaamde ‘Green walls’, natuurlijke gevelbekleding met een eigen bevochtiginssysteem. Daarnaast krijgt u informatie over dakbegroening. IVN zou IVN niet zijn als u niet tijdens de tocht over de voet van de Utrechtse Heuvelrug en door het Kromme Rijngebied niet ook wordt gewezen op al het moois dat we onderweg tegenkomen. De lengte van de fietstocht is 30 kilometer en u dient zelf een lunch mee te nemen.
De fietstocht vindt plaats op zaterdag 19 mei van 10.00-15.00 en start en eindigt bij station Driebergen-Zeist aan de Driebergse kant, Stationsweg 2, 3972KA Driebergen
Inlichtingen: Dick Vlot telefoon 0343 516137  (tijdens de tocht 06 27461974) of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Opknapbeurt Pyramide van Austerlitz opgeschort

ZEIST  De opknapbeurt van de Pyramide van Austerlitz is opgeschort, want nog niet alle bouwmaterialen zijn al binnen. Dat heeft Stichting De Utrechtse Buitenplaatsen bekendgemaakt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 9 mei 2012

Maarnaren willen geld terug

MAARN  De eigenaren van het appartementencomplex Trompstaete zijn boos. Wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) wil de huurovereenkomst van ontmoetingsruimte ’t Trefpunt opzeggen. De belangrijkste reden voor die stap is de weigering van bewoners om ’t Trefpunt open te stellen voor licht dementerende ouderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Wapenconcert

DRIEBERGEN  Het Wapen van Rijsenburg in Driebergen is op zondagmorgen 13 mei weer ingericht als kleine concertzaal. Vanaf 10.30 uur is het de locatie voor een Wapenconcert. Dit keer zijn cellist Joris Boon en violist Kees Paasen te gast.

Lees verder op de website van De Kaap

Sonate Dopper in Maartenskerk

DOORN  ,,Wie is toch die Dopper?” vroeg Leonard Bernstein zichzelf af toen hij de muziek van Cornelis Dopper hoorde. Hoewel zijn naam al meer dan een eeuw op de balkonrand van het Concertgebouw prijkt, is de Nederlander niet erg bekend.

Lees verder op de website van De Kaap

Varen op de Gravenbol

AMERONGEN  Watersporters kunnen voorlopig gebruik blijven maken van de Gravenbol. Het recreatieschap wilde de plas eigenlijk ondieper maken met bagger. De vergunning van Rijkswaterstaat werd echter aangevochten door het Watersportverbond.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 10 mei 2012

Burgemeester Naafs voorgedragen voor herbenoeming

Zoals verwacht heeft de gemeenteraad vanavond de huiidige burgemeester Frits Naafs voorgdragen voor herbenoeming. De voordracht gaat nu via de Commissaris der Koningin naar Den Haag. Per 1 september kan Naafs dan aan zijn volgende zes jaar beginnen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Aangehouden na mogelijk inbraak auto

DRIEBERGEN  Op donderdagochetend werden twee personen aangehouden omdat ze mogelijk hadden ingebroken in een auto.
 
Omstreeks 04.00 uur kregen agenten de melding dat twee personen zich verdacht ophielden op de Diederichslaan. Agenten gingen direct ter plaatsen en zagen twee personen hard wegfietsen. De personen, mannen van 19 en 21 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats, werden achterhaald. Zij hadden een navigatiesysteem bij zich en inbrekerswerktuigen. Het is nog niet bekend uit welke auto dit systeem afkomstig is.

Tunneltje te laag

MAARN  Het straatwerk ligt er strak bij, maar wat velen opviel is de hoogte – of beter ‘laagte’ – van de onderdoorgang van de tunneltjes aan de Raadhuislaan in Maarn. ,,We kunnen er inderdaad met de brandweerauto niet meer onderdoor”, bevestigt postcommandant Henk van Rossum.

Lees verder op de website van De Kaap

Open Dag Scouting Maarn

MAARN  Wie geïnteresseerd is in scouting kan op zaterdag 12 mei van 14.30 tot 17.00 uur de Open Dag van Scouting Ridder Fulco in Maarn bezoeken. Belangstellende kinderen kunnen die dag aan de activiteiten meedoen.

Lees verder op de website van De Kaap

Driebergse winkeliers leggen de rode loper uit

DRIEBERGEN  De koopavond in Driebergen-Rijsenburg, die al enige tijd in een zieltogende toestand verkeert, krijgt een nieuwe impuls. Er is een plan uitgewerkt om deze avondopenstelling van winkels op de Traaij weer de dynamiek te geven die veel mensen zich nog uit vroeger tijden herinneren.

Lees verder op de website van De Kaap

Peuterspeelzaal vindt onderdak bij de Regenboog

AMERONGEN  Het bestuur van peuterspeelzaal ’t Kwetternest is de voorbije maanden druk bezig geweest met het vinden van samenwerkingspartners om het voortbestaan van de peuterspeelzaal ook in de toekomst te garanderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Opluchting voor bijstandsgezinnen

HEUVELRUG  Gezinnen met een bijstandsuitkering kunnen voorlopig opgelucht ademhalen. Het dagelijks bestuur van de Regionale Sociale Dienst heeft de toepassing van de nieuwe gezinsinkomenstoets opgeschort.

Lees verder op de website van De Kaap

VLD: ‘Het gemeentebestuur is arrogant’

HEUVELRUG  Het wordt hoog tijd dat er een andere wind gaat waaien. Pas dan kan het gemeentebestuur van de Utrechtse Heuvelrug het vertrouwen van inwoners terugwinnen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 11 mei 2012

Ingezonden: Hulde aan het Bestuur

HEUVELRUG  Heuvelrug mag zich gelukkig prijzen met de kwaliteit van haar bestuur. Daadkrachtig, visionair en met doorzettingsvermogen. Dat stuit vaak op onbegrip, maar ten onrechte.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorinschrijving Avondvierdaagse Leersum-Amerongen

LEERSUM   De Avondvierdaagse Leersum-Amerongen wordt dit jaar gelopen van 22 mei tot en met 25 mei. Ook dit jaar zijn er wandelroutes beschikbaar van 4×5 kilometer, 4×10 kilometer en 4×15 kilometer.

Lees verder op de website van De Kaap

Woningbrand aan de Grutto

DRIEBERGEN   De brandweer moest vannacht om 2.30 uur uitrukken om een woningbrand aan de Grutto in Driebergen te blussen. Het ging om een woning in een flatgebouw op de eerste verdieping.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw gemeentehuis leidt opnieuw tot ruzie

DOORN  Grote woorden gisteravond in een treurende en zuchtende gemeenteraad, opnieuw over de het nieuwe, dure en nu ook te grote gemeentehuis. Er werd zelfs een motie van wantrouwen aangekondigd.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Janssen zou van wanbeheer Amarantis hebben geweten

ZEIST   De Zeisterse burgemeester Koos Janssen wist in zijn functie bij onderwijsinstelling Amarantis al jaren van financieel wanbeheer maar deed daar niks aan. Dat zegt René s’Jacob, een lid van het college van bestuur van de instelling die onlangs bijna failliet ging.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Vliegbasis Soesterberg stap dichterbij natuur, recreatie en wonen

ZEIST  Het college van b&w van Zeist heeft ingestemd met het ontwerp-bestemmingsplan Vliegbasis Soesterberg. Wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof: “Hiermee is de transformatie van het merendeel van de voormalige Vliegbasis naar een natuurgebied met het Nationaal Militair Museum en een nieuwe woonwijk weer een stap dichterbij.” Grote delen van het gebied dat vroeger hermetisch afgesloten was, zullen in de toekomst door iedereen gebruikt kunnen worden. Andere delen zullen als rust- en stiltegebied voor dieren worden ingericht en beheerd. De gemeenteraad neemt op 26 juni een besluit over de vaststelling van het ontwerp-bestemmingsplan.

Waarom een nieuw bestemmingsplan
Om de wijziging van de Vliegbasis naar natuur, recreatie en wonen, juridisch en planologisch mogelijk te maken is een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk. Omdat de Vliegbasis op grondgebied van de gemeenten Zeist en Soest ligt, is het niet mogelijk om de plannen in één bestemmingsplan te vatten. Daarom stellen Zeist en Soest ieder een bestemmingsplan op voor het deel van de Vliegbasis binnen de eigen gemeentegrens. De gemeenten beschrijven in de bestemmingsplannen de regels voor het plangebied. De toelichting heeft grotendeels betrekking op het gehele projectgebied en is voor beide gemeenten nagenoeg gelijk.

Wat gaat er gebeuren
Het terrein van de voormalige Vliegbasis wordt vooral bestemd voor recreatie en natuur met ecologische verbindingszones. Ook het Militaire Luchtvaart Museum komt op de Vliegbasis. Het gebied van Camp New Amsterdam behoudt de militaire bestemming. Voor het gebied tussen Camp New Amsterdam en de bebouwing van Soesterberg maakt het bestemmingsplan woningbouw mogelijk. De landingsbanen blijven prominent aanwezig in het gebied, als herinnering aan een eeuw vliegen. De zweefvliegvereniging blijft gebruik maken van het terrein.

Planning
Op 26 juni zal de raad een besluit nemen over het ontwerp-bestemmingsplan. Voorafgaand is er een Ronde Tafel waarbij inwoners kunnen inspreken. Vervolgens zal de raad debatteren over het voorstel. De exacte vergaderdata zullen op www.zeist.nl/bis verschijnen.

De transformatie van Vliegbasis Soesterberg naar natuur, recreatie en wonen wordt onder andere mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht, gemeenten Soest en Zeist, Het Utrechts Landschap en Defensie.

Ga mee dauwtrappen met Natuurmonumenten

DOORN  Op Hemelvaartsdag (donderdag 17 mei) organiseert Natuurmonumenten de jaarlijkse dauwtrapwandeling. Vroeg uit de veren, op pad met de boswachter. Snuif de ochtendgeuren op, luister naar de vogelgeluiden en geniet van de rust en stilte in het bos.

Onderweg staat er in de Oranjerie een heerlijk ontbijt klaar voor u. Gaat u mee op pad? Trek uw wandelschoenen aan, neem uw verrekijker mee en kom genieten in de Kaapse Bossen. Zo begint u deze vrije voorjaarsdag goed.

Elk jaar organiseert Natuurmonumenten het dauwtrappen. Bezoekers genieten altijd weer van de vroege ochtendwandeling, de beleving van het bos in de vroege uren en de geuren en geluiden die dit met zich meebrengt. Vogels zijn dan al lang uit de veren en de reeën struinen door het bos. Wie weet ziet u nog wel een ree. In ieder geval zijn de vrolijke vogelgeluiden niet missen. De boswachter zal u vertellen welke vogels u hoort.
Ga mee op pad, donderdag 17 mei om 7 uur vanaf Groene Entree Kaapse Bossen (parkeerplaats Kaapse Bossen langs de N225 tussen Doorn en Leersum). De kosten zijn € 4,50 voor leden van Natuurmonumenten, € 7,50 voor niet-leden en € 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Kijk op www.natuurmonumenten.nl voor alle informatie en om u aan te melden.

Ouders strijden voor hun De Hoeksteen

LEERSUM   Leersumers hebben de smaak van het protesteren te pakken. Na de succesvolle lezersactie om de dorpsbibliotheek te behouden, zijn het nu de ouders van de christelijke basisschool De Hoeksteen die de strijdbijl hebben opgepakt.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 12 mei 2012

Musketiers door slotseconde naar beslissingswedstrijd

ELST   Slechts tien seconden was Musketiers verwijderd van de belangrijke nacompetitie. De ploeg van Steef van den Oosterkamp had voor het begin van de wedstrijd één taak: winnen van Elinkwijk en hopen dat Woudenberg de wedstrijd tegen Scherpenzeel ook winnend wist af te sluiten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

SVMM ook volgend seizoen actief in de zaterdag vierde klasse

MAARN  Bij winst op kampioen DVSU had er voor SVMM nog een kleine kans ingezeten om de derde periodetitel te pakken. Maar na het 1-2 verlies tegen de Utrechtenaren was die hoop vervlogen en speelt SVMM ook komend seizoen in de zaterdag vierde klasse.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen grossiert in het missen van talrijke kansen

DRIEBERGEN  Ondanks de 4-0 overwinning tegen degradant Abcoude, grossierde thuisploeg Driebergen in het missen van veel opgelegde kansen.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV in de laatste seizoenswedstrijd hard onderuit

DOORN  In de allerlaatste wedstrijd van dit seizoen ging DEV in Baarn hard onderuit tegen het plaatselijke TOV. Met maar liefst 6-3 kreeg de ploeg van trainer Michel van Aken een forse draai om de oren.

Lees verder op de website van De Kaap

Inschrijven voor de Avondvierdaagse

DRIEBERGEN  De Avondvierdaagse in Driebergen is toe aan haar dertigste editie. Van maandag 4 juni tot en met donderdag 7 juni wordt tussen 17.30 uur tot 19.00 uur gestart voor de jaarlijkse avondvierdaagse. Er kan worden ingeschreven voor de 5 en de 10 kilometer.

Lees verder op de website van De Kaap

Peijs: kazerne in Vlissingen nu goedkoper

DOORN  Volgens Karla Pijs is het besluit de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen niet controversieel. Met name omdat nieuwe berekeningen aantonen dat een verhuizing goedkoper is dan renovatie van Doorn.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Kijk op Cultuur: Stijlvol monument in Maarn

MAARN  Maarn is een eenvoudig, mooi en bovenal stijlvol monumentje rijker. Niet zo’n pompeus bouwwerk vol van symboliek die een bijsluiter behoeft, maar een doodgewone steen die zichzelf bleef.

Lees verder op de website van De Kaap

Tweede Fête de la Musique op het Kerkplein

LEERSUM  Vorig jaar werd op de langste zomerdag in Leersum het eerste Fête de la Musique gehouden. Het was toen afwachten of er voldoende belangstelling zou zijn. Nu weten de organisatoren Jan Fontijn en Nico de Jong al zeker dat het – opnieuw op 21 juni – doorgaat.

Lees verder op de website van De Kaap

Schoolvadertoernooi weer op komst

DRIEBERGEN  Het jaarlijkse schoolvadervoetbaltoernooi is weer op komst. Op dinsdag 15 en 22 mei is Sportpark De Woerd weer het decor van het jaarlijkse evenement.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 13 mei 2012

HDS deelt de punten in de laatste competitiewedstrijd

LEERSUM  In de laatste wedstrijd van het seizoen speelde zondag vierde klasse kampioen HDS met 2-2 gelijk in de uitwedstrijd tegen ’t Goy. Daar er voor beide ploegen niets meer op het spel stond, werd er vrijuit gespeeld en kende de wedstrijd een aantrekkelijk karakter.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen eindigt competitie met 4-0 tegen FC Abcoude

DRIEBERGEN  In de laatste wedstrijd van de competitie 2011/2012 speelde FC Driebergen tegen het al gedregradeerde FC Abcoude en met een dik verdiende overwinning van 4-0 kwam er een einde aan een zeer geslaagsd seizoen in het eerste jaar van haar bestaan.
Een wedstrijd met wederom als veel andere wedstrijden heel veel uitgespeelde kansen die helaas niet verzilverd werden met wel uitstekend doelmanswerk van de keeper van FC Abcoude.
Het was eigenlijk een strijd met heel veel aanvalsspel van FC  Driebergen maar het waren achtereenvolgens Kevin van Woudenberg(een van de betere spelers samen met Pim van Amerongen)de jarige Nick Swaen,en Mathijs Brink die de ene na de andere kans om zeep brachten.Zelfs aanvoerder Paul van Hofwegen deelde oin de malaise door een kopbal niet in het net kopte maar in handen van de doelman. Zodoende werd de rust bereikt met 0-0 stand.

De 2e helft begon direct al met veel druk op de FC Abcoude veste met nog steeds het zelfde verhaal ,het was de doelman die FC Abcoude in de race hield. Zelfs een kopbal van Kevin van Woudenberg die doordat de bal zeker 4keer caromboleerde voor de doellijn maar een doelpunt werd het niet.
Maar uiteindelijk moest de doelman toch toezien dat door het zeer goed doorzetten van de al genoemde speler Kevin van Woudenberg deze eindelijk de 1-0 op het scorebord zette.
Het was nu een kwestie van tijd om de score te verhogen maar het duurde toch  tot in de 76e minuut dat invaller A1 speler Ismet Sahin met een geweldig schot vanaf 25 meter een afgeslagen aanval snoei hard in de touwen joeg.2-0
Toen ging het snel 83e minuut 3-0 door Nick Swaen die zijn verjaardag een mooi cadeau gaf
Uiteindelijk werd het nog 4-0 door een schitterend genomen vrije trap vanaf 30 meter strak in de bovenhoek geplaatst door Robin Notenboom.
Zo kwam er einde aan een goed en degelijk seizoen in de 3e klasse C met een verdiende 6e plaats.

Veilige oversteek fietstunnel

MAARN   Jeffrey Kwee en Pieter-Matthijs Fegel maken zich ernstig zorgen over de veiligheid van hun en andere kinderen bij de oversteek van de Tuindorpweg ter hoogte van het nieuwe ‘Bakkerswegtunneltje’.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto proeft Driebergen

DRIEBERGEN  De spelers van korfbalclub Dalto ‘bedienen’ hun publiek op donderdag 24 mei iets anders dan gewoonlijk. Op die dag wordt in Restaurant – Chalet Klein Zwitserland een speciaal ‘Dalto Diner’ geserveerd, waarbij de bediening in handen is van de Dalto-selectie.

Lees verder op de website van De Kaap

Concert voor koelbus voedselbank

DOORN  Zo’n 31 gezinnen uit de Utrechtse Heuvelrug maken wekelijks gebruik van de voedselbank in Doorn. Omdat de lokale organisatie zo jong is, moet er nog veel geregeld worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Mozart in de Andrieskerk

AMERONGEN   De beroemde serenade ‘Gran Partita’ van Mozart vormt het sluitstuk van de concertserie 2011/2012 van de Stichting Vrienden van de Andrieskerk.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 14 mei 2012

‘Wilde’ zwijntjes nog altijd in leven

HEUVELRUG  De zes zwijntjes waarvoor jagers afgelopen maand een provinciale ontheffing kregen blaken nog altijd van het leven. En zullen dat voorlopig nog blijven doen. Inmiddels lopen er ook damherten aan de andere kant van het Nationaal Park.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Motorcrosstoppers naar Rhenen

RHENEN  Traditioneel wordt er op Hemelvaartsdag een grote motocrosswedstrijd verreden in Rhenen. Ook dit jaar ontvangt organisator Motor-Auto Club Rhenen en Omstreken (MACRO) de beste motocrossers van Nederland.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Zitvolleyballers naar brons op NK

LEERSUM   De zitvolleyballers van Volleer zijn al jaren vaste deelnemer van de final-four wedstrijden om het NK. Dit jaar was Alterno in Apeldoorn gastheer.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen B1: vier keer op rij kampioen

DRIEBERGEN  Het is heel ongebruikelijk voor één team om twee jaar lang achter elkaar bijna alle wedstrijden te winnen. Dat is de B1 van FC Driebergen toch maar gelukt. De ploeg, die al twee jaar met elkaar speelt, is de afgelopen twee seizoenen voor- en najaarskampioen geworden.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD neemt promotiekans weer in eigen hand

DOORN   Het was zaterdag een goede dag voor KCD. Zelf won de ploeg in Soest van Eemvogels en omdat concurrent SEV een punt liet liggen hebben beide ploegen nu evenveel verliespunten en is de strijd om de tweede plaats die recht geeft op promotie, weer helemaal open.

Lees verder op de website van De Kaap

Enervo organiseert eerste grasvolleytoernooi

DOORN  Het is al weer 60 jaar geleden dat volleybal werd geïntroduceerd in Doorn. Om deze mijlpaal te vieren, organiseert v.v. Enervo voor de eerste keer een grasvolleytoernooi.

Lees verder op de website van De Kaap

Kunstroute Doorn-Maarn

DOORN/MAARN  Twee weekenden lang stelt een groot aantal kunstenaars in Doorn en Maarn zijn ateliers open voor het publiek. In het weekend van 2 en 3 juni zijn geïntersseerden welkom in Doorn. In het weekend van 9 en 10 juni is iedereen welkom in Maarn.

Lees verder op de website van De Kap

Ook de beker prooi voor Enervovrouwen

HEUVELRUG  Op de allerlaatste dag van de volleybalcompetitie vonden in Wateringen de bekerfinales van regio West plaats. De vrouwen van Enervo hadden zich daarvoor geplaatst na een reeks van vijf overwinningen.

Lees verder op de website van De Kap

Openingstijden politiebureaus op Hemelvaartsdag

HEUVELRUG  Op Hemelvaartsdag, donderdag 17 mei, zijn de politiebureaus in Driebergen en Doorn gesloten. Het bureau in Driebergen is tevens gesloten op 18 en 28 mei. Mensen kunnen deze dagen terecht op de politiebureaus in Zeist en Veenendaal.
heuvelrugnieuws 15 mei 2012

Thea van Doorn onderscheiden

DRIEBERGEN  Mevrouw Thea van Doorn-van Bruggen is door kardinaal Eijk onderscheiden met de Willibrord-penning als blijk van waardering voor haar langdurige inzet voor de Sint Petrus’ bandenparochie te Driebergen-Rijsenburg.

Mevrouw van Doorn is ruim twintig jaar op bestuurlijk, liturgisch, bouwkundig en pastoraal gebied voor Sint Petrus’ banden actief geweest. Zij is sinds 1995 de stuwende kracht van de Werkgroep Rouwpastoraat, die uitvaartvieringen voorbereidt en uitvoert.  “Een zware en verantwoordelijke taak, waarbij mevr. Van Doorn steeds een grote betrokkenheid heeft laten zien”, aldus de voordracht aan de Aartsbisschop van Utrecht.

Sportclubs Zeist vrezen voor voortbestaan

ZEIST  Sportverenigingen in Zeist kunnen een forse huurverhoging tegemoet zien. Zij moeten zelf alle gas- water en lichtkosten voor sporthallen, gymzalen en buitenvelden gaan betalen. De gemeente wil de rekeningen niet meer betalen. Sommige verenigingen zijn nu bang voor hun voortbestaan.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zwerven op de Plantage

ELST  Op zaterdag 19 mei 2012 staat om 14.00 uur een gids voor u klaar op het parkeerterrein van de Plantage Willem III aan de Utrechtsestraatweg tussen het ecoduct en de kom van Elst (U).

Het Utrechts Landschap organiseert een gratis excursie voor al diegenen die benieuwd zijn naar de vele manieren waarop de lente zich op dit luisterrijke deel van de Utrechtse Heuvelrug manifesteert.
Voorjaarsbloemen tonen hun kleurenpracht, vogels produceren meer geluid dan ooit en de grote grazers zoeken bij warm weer de koele schaduw van het geboomte.
De gids zal u bovendien in de 1½ uur van deze wandeling graag iets vertellen over de veranderingen die in het landschap plaatsvinden.
Reserveren is niet nodig.

Voor meer informatie over de activiteiten van Het Utrechts Landschap, kijk op
www.utrechtslandschap.nl

Eric Vloeimans en Göksel Yilmaz Ensemble in het Beauforthuis.

AUSTERLITZ  Op zondag 20 mei worden Eric Vloeimans en Göksel Yilmaz Ensemble samengebracht in het Beaufortuis. Beide artiesten hebben al eens opgetreden in het Beauforthuis, maar nog niet eerder samen.

In 2010 bracht het Beauforthuis het Göksel Yilmaz Ensemble samen met meestergitarist Jan Akkerman. Later werden ook Akkerman met trompettist Eric Vloeimans aan elkaar gekoppeld voor een optreden in het Beauforthuis. Beide combinaties leidden tot weergaloze optredens. Dan levert een combinatie tussen Eric Vloeimans en Göksel Yilmaz Ensemble ook zeker iets moois op.
De jazztrompettist Eric Vloeimans is over de jaren heen actief in een grote variëteit van ensembles. Hij toerde twee keer door de US met zijn akoestische “kamerjazz” ‘Fugimundi’ trio, met Anton Goudsmit op gitaar en pianist Harmen Fraanje. In 2001 kreeg Vloeimans de VPRO/Boy Edgar Prijs voor zijn activiteiten op het gebied van de jazzmuziek. In 2011 werd hij onderscheiden met de Gouden Notekraker voor de meest opvallende, artistieke dan wel smaakmakende muziekuiting van het afgelopen seizoen.
Göksel Yilmaz is geboren in Nederland, opgegroeid in Turkije en later weer teruggekeerd naar Nederland, waar hij sindsdien naam heeft gemaakt in de muziekwereld. In 2006 richtte hij het Göksel Yilmaz Ensemble op. Het Ensemble heeft al op vele festivals, theaters en poppodia gestaan als zoals het Music Meeting festival in Nijmegen, theater “De Spiegel” in Zwolle en muziekcafé “De Lantaern” in Zevenaar. En natuurlijk kwam het Göksel Yilmaz Ensemble samen met Jan Akkerman in het Beauforthuis in de lente van 2010.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 20 mei, 17.30  
Eric Vloeimans en Göksel Yilmaz Ensemble  
entree € 17,50 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

U-Stal wil graag meepraten over nieuw station

DRIEBERGEN  U-stal bestaat 25 jaar en viert dat door de medewerkers te portretteren. Gistermiddag de medewerkers van de fietsenstalling bij station Driebergen-Zeist.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Dalto 1 en Dalto 2 naar kruisfinales

DRIEBERGEN  Dalto 1 heeft de kruisfinales in de veldcompetitie bereikt. De ploeg dankte dat echter niet aan het eigen resultaat. Op bezoek bij DeetosSnel/Volhuis verloor de formatie van Ron Steenbergen (25-20). Door het verlies van concurrent PKC was Dalto achteraf alsnog zeker van een plek in de kruisfinale.

Lees verder op de website van De Kaap

Praktisch verkeersexamen: iedereen geslaagd

DOORN  Alle kinderen van groep 7 van de basisscholen De Wijngaard, Kameleon, Triangel, Nicolaas en Hoog Moersbergen moesten woensdag 9 mei laten zien dat ze de verkeersregels onder de knie hebben.

Lees verder op de website van De Kaap

Team Amazing zet de eindsprint in

AMERONGEN  Nog ruim een week en dan klinkt op zaterdag 26 mei in Parijs voor Team Amazing het startschot voor ,,hun avontuur voor het leven” – de Roparun 2012.

Lees verder op de website van De Kaap

Warme sfeer op frisse Grietmarkt

AMERONGEN   Het was een frisse Grietmarkt, maar ondanks de achterblijvende temperatuur heerste er een warme sfeer afgelopen zaterdag op de Laan in Amerongen. De biologische broden, groenten, vruchtensappen, paddenstoelen en dergelijke vonden gretig aftrek.

Lees verder op de website van De Kaap

Catheleijne Sanders schaakkampioen

RHENEN  Gisteren kwam de Rhenense Catheleijne Sanders (15) op bezoek bij burgemeester Joost van Oostrum. Hij feliciteerde haar met haar nationale titel schaken. Tijdens het Nederlands Kampioenschap Schaken in de categorie Jeugd B meisjes wist Catheleijne de titel te bemachtigen. Haar volgende stap is het Europees Kampioenschap in Praag, in augustus.

vergroot foto

 Catheleijne beloofde burgemeester Joost van Oostrum om hem via twitter op de hoogte te houden van haar prestaties!

40 jaar bij Bartiméus

DOORN  Afgelopen maand was het 40 jaar geleden dat Aloys van Spaandonk in dienst trad bij Bartiméus in Doorn. In al die jaren heeft hij er verschillende functies bekleed. Sinds een jaar of 7 is hij regiomanager en heeft hij nog steeds volop plannen voor de komende jaren binnen Bartiméus.

Lees verder op de website van De Kaap

CJG nog niet populair

HEUVELRUG  Het Centrum voor Jeugd en Gezin is vooralsnog niet populair. In 2011 maakte geen enkele inwoner gebruik van het inloopspreekuur. Wel waren er 132 telefonische contacten en werd de website 2000 keer bezocht, zo meldt het CJG in haar jaarverslag.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 16 mei 2012

Dolfijn krijgt speelweekcadeau

DRIEBERGEN   Zowel de locatie Dolfijn Noord op de Weidestraat als de locatie Dolfijn Zuid aan het Jagerspad worden zeer regelmatig gebruikt voor de Speelweek coördinatorenvergaderingen en vrijwilligersbijeenkomsten.

Lees verder op de website van De Kaap

Von Gimborn Rhododendron- en Bijendag.

DOORN  Tijdens de Von Gimborn Rhododendron- en Bijendag op zondag 20 mei is er veel te beleven in het park. De Rhododendron collectie in het arboretum is een van de grootste van het land.

Lees verder op de website van De Kaap

Naafs: Zeeland kennelijk zenuwachtig

DOORN  De gemeente Utrechste heuvelrug blijft de besluitvorming ronde de marinierskazerne rustig afwachten, zoals afgesproken. ´Kennelijk zijn ze in Zeeland een beetje zenuwachtig geworden.´

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Museum Militaire Traditie weer open

DRIEBERGEN Op zondag 20 mei gaat het Museum Militaire Traditie ’t Schilderhuis aan de Van Rijckevorselstraat in Driebergen weer open. In verband met renovatiewerkzaamheden was het museum enkele maanden gesloten.

Zaterdag 19 mei is er een feestelijke bijeenkomst voor medewerkers en donateurs. Rond 13.00 zal de voorzitter van het stichtingsbestuur, gen.maj. b.d. C.H. Nicolai, de openingshandeling verrichten. De renovatiewerkzaamheden hebben stapsgewijs plaats. De etage is nu voltooid, terwijl de benedenverdieping nog geheel aan de beurt moet komen. Aangezien het museum het uitsluitend van donateurs moet hebben, vergt dat nog enige tijd.
De etage is volledig vernieuwd. Dak en zijwanden zijn volledig geïsoleerd. De vitrines zijn gemoderniseerd. De bedoeling is dat op korte termijn op de etage wisseltentoonstellingen gaan plaatshebben. De eerste tentoonstelling slaat op de Korea-oorlog (1950 – 1953) en dus de Nederlandse militaire inbreng daarbij.

Sprengenwandeling

DRIEBERGEN  Het is inmiddels traditie geworden: de excursie met natuurgidsen van IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn langs de sprengen van landgoed Sparrendaal in Driebergen. 
De sprengen bezaten van oorsprong een hoge ecologische waarde, deze is helaas verloren gegaan door verwaarlozing en verdroging. Het waterschap en de voormalige gemeente Driebergen hebben enkele jaren geleden daarom een herstelplan laten opstellen en uitvoeren.

vergroot foto

Naast de ecologische waarde zijn de sprengenstelsels van Driebergen-Rijsenburg als landschapselement van grote cultuurhistorische waarde.
De sprengen zijn handmatig in het stuifzandgebied gegraven vijvers en beken. De sprengsystemen voorzagen de lager gelegen waterpartijen rondom de landgoederen aan de voet van de heuvelrug van water. 
Doordat de grondwaterstand op de Utrechtse heuvelrug de laatste decennia sterk is verlaagd, is deze functie verloren gegaan. Door de uitgevoerde maatregelen uit het herstelplan is een voorzichtig begin gemaakt met het herstel van de oorspronkelijke natuurlijke situatie. 
Zo kunnen we er nu weer poelkikkers, watersalamanders en enkele soorten libellen aantreffen. Wat betreft de flora komen de soorten, die kenmerkend zijn voor voedselarme milieus, langzaam maar zeker weer terug.
Hoe liggen de sprengen er dit jaar bij na deze opknapbeurt? Zal het weer mooier zijn als voorgaande jaren? Dit laten we graag aan de deelnemers zien!
De excursie vindt plaats op zondag 20 mei  om14.00 uur en start tegenover restaurant Het Wapen van Rijsenburg op het kerkplein te Driebergen-Rijsenburg.  De startplaats is met de bus bereikbaar: Connexxion lijn 50: Utrecht-Arnhem
Inlichtingen:  jennygottenbos@gmail.com

Getuigen vechtpartij gezocht

ZEIST  De politie is op zoek naar getuigen van een vechtpartij die plaatsvond op vrijdagmiddag 11 mei.
 
Omstreeks 15.35 uur kreeg de politie de melding dat er een vechtpartij plaatsvond op het winkelcentrum De Clomp, voor een drogisterij. Volgens een getuige werd het slachtoffer van de vechtpartij op de motorkap van een zwarte auto van het merk Seat gegooid. Dit gebeurde terwijl deze auto nog vooruit reed. Tijdens de vechtpartij kwamen de jongeren ook tegen andere auto’s aan. Uiteindelijk gingen de jongeren uit elkaar.
 
De politie is op zoek naar de bestuurder van de zwarte Seat. Hij of zij is een belangrijke getuige in het onderzoek naar de vechtpartij. Ook komt de politie graag in contact met andere getuigen. Heeft u meer informatie over deze zaak, neemt u dan contact op via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Mogelijk zijn er tijdens de vechtpartij ook andere auto’s beschadigd. De politie roept deze eigenaren op zich te melden.

Doek valt voor Musketiers in Achterberg

ELST   Nadat zaterdag op enkele seconden na de nacompetitie niet werd gehaald, moest de ploeg van trainerSteef van den Oosterkamp dinsdagavond een beslissingswedstrijd tegen directe concurrent Scherpenzeel spelen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Oosterlaan groen bezig

DRIEBERGEN  De Oosterlaan heeft voor de derde keer een klimaatstraatfeest gewonnen. Op 12 mei werd dit feest gevierd met kinderspelen en een barbecue en een leuke fietstocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Talenten Pink Panthers naar rugbyacademie

DRIEBERGEN  De Pink Panthers zetten zich niet alleen in voor de breedtesport, ook talentontwikkeling staat centraal bij de Driebergse rugbyclub.

Lees verder op de website van De Kaap

Nederlandse zitvolleybalsters ontmoeten wereldtop in Leersum

LEERSUM   De Nederlandse Volleybal Bond organiseert van 31 mei tot en met 2 juni een internationaal zitvolleybaltoernooi in De Binder. De Oranje zitvolleybalsters hebben zich tijdens het EK 2011 in Rotterdam gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen later dit jaar in Londen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 17 mei 2012

GroenLinks: ‘Duurzame economie is winst voor iedereen’

HEUVELRUG  GroenLinks afdeling Utrechtse Heuvelrug organiseert met de afdelingen De Bilt en Zeist een avond over duurzame economie op 23 mei. Er zijn twee sprekers te gast.

Lees verder op de website van De Kaap

College: Rekensom Boonzaaijer klopt niet

DOORN  Gebouw C levert geen half miljoen verlies per jaar op, zoals raadslid Boonzaaijer vorige week de gemeentraad voorrekende. Dat schrijft het college van BenW in een brief aan de raad.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Nieuwe routes voor ruiters Utrechtse Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG – Speciaal voor ruiters is er op de Utrechtse Heuvelrug een nieuw routenetwerk aangelegd. Afgelopen maanden zijn er speciale knooppuntroutes uitgezet in het gebied door de Nederlandse Vereniging voor Vrijetijds Ruiters.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Optreden Stichts Mannenkoor

MAARN  Het Stichts Mannenkoor uit Driebergen verzorgt zaterdagmiddag 19 mei weer een concert in de Theresiakerk, Amersfoortseweg 50, in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Open Mixex toernooi Blue Arrows

DRIEBERGEN   Iedereen die het leuk vindt, kan op zaterdag 2 juni meedoen aan het Open Mixed basketballtoernooi van Blue Arrows in Driebergen. Ter afsluiting van het seizoen organiseert Blue Arrows op die dag vanaf 13.00 uur in de sporthal van Hoenderdaal twee toernooivormen.

Lees verder op de website van De Kaap

Schoolvoetbaltoernooi 2012 groot succes

DOORN   Bijna 550 kinderen van alle basisscholen doen dit jaar mee aan het jaarlijkse Schoolvoetbaltoernooi in Doorn. ,,Het aantal inschrijvingen overtreft de 480 deelnemers van vorig jaar ruimschoots.”

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 18 mei 2012

The Animals in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Het zal je maar gebeuren: ze moesten toch in Nederland zijn en of ze ook het Beauforthuis aan mochten doen.The Animals and Friends, met de originele bandleden John Steel en Mickey Gallagher.

Natuurlijk mag dit, en zo kun je bij ons op 18 mei in het Beauforthuis horen dat The house of the rising sun, Don’t let me be misunderstood, We gotta get out of this place nog niets aan kracht hebben ingeboet.
Met de keyboards en gitaren van toen herscheppen John Steel en Mickey Gallagher (die ook furore maakte met Ian Dury & The Blockheads, the Clash, Eurythmics en samenwerkte met Paul McCartney) de klanken van The Animals noot voor noot en bezorgen menigeen rillingen van genot. Dompel je zelf onder in nostalgie met een van de bekendste jaren ’60 en ’70 bands. 
Vanzelfsprekend komen alle grote Animals-hits voorbij, zoals Gotta Get Out Of This Place, Don’t Let Me Be Misunderstood, Baby, Let Me Take You Home en de bands multi-miljoen verkopende Nummer-1-hit over de gehele wereld: House of the Rising Sun. 
Steel en Gallagher worden vergezeld door Peter Barton (Boomtown Rats) en bluesgitarist John Williamson.

Fietsstroken Breullaan worden najaar 2012 aangelegd

ZEIST  Het college van b&w stelt extra financiële middelen beschikbaar voor het aanleggen van fietsstroken langs de Breullaan. Dit is nodig voor een goede afwatering van het regenwater.

De aanleg van de fietsstroken verbetert de verkeersveiligheid voor fietsers en wordt meteen gecombineerd met de bouw van paddentunnels en paddenschermen.

Combineren fietsstroken met paddentunnels
In augustus 2011 nam het college het besluit tot het aanleggen van fietsstroken op de Breullaan om de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren. Door de nieuwe stroken krijgen fietsers meer ruimte en kunnen ze veilig gepasseerd worden door auto’s. In het najaar van 2011 werden meerdere gesprekken gevoerd met omwonenden en verschillende groene belangenverenigingen. Om de belangenverenigingen tegemoet te komen in hun wensen, werd besloten om de aanleg van de fietsstroken te combineren met de aanleg van een aantal paddentunnels. Dit bracht een extra ontwerpopgave met zich mee, waardoor de uitvoering van de plannen werd opgeschoven naar begin 2012.

Nieuwe oplossing voor afwatering
Bij het opstellen van het definitieve ontwerp en de bijbehorende onderzoeken, bleek de afwatering van het nieuwe ontwerp een groter probleem dan gedacht. Door het verbreden van de Breullaan werd het regenwater niet genoeg opgevangen door de bermen. De oorspronkelijke bedachte infiltratieputten bleken onvoldoende capaciteit te hebben voor het opvangen van het water. Een infiltratieriool blijkt noodzakelijk. Het college stelt hier daarom extra geld voor beschikbaar.

Goede oplossing
Wethouder Duurzaam veilig Verkeer en Vervoer Johan Varkevisser: “Een betere fietsmogelijkheid langs de Breullaan is een lang gekoesterde wens. De uitvoering, waartoe nu besloten is, zorgt zowel voor het veilig kunnen fietsen als voor een betere afwatering. En de padden kunnen veilig onder de weg door. Ik ben daarom blij dat dit plan nu gerealiseerd gaat worden.”

Leegstaande panden zijn ‘rotte kiezen’

HEUVELRUG  Door de economische crisis staan panden steeds vaker langdurig leeg. Burgemeester en wethouders zien echter niets in een anti-leegstandsbeleid voor de Utrechtse Heuvelrug. Dat zint een aantal politieke partijen allerminst, zo bleek vorige week in de raadscommissie.

Lees verder op de website van De Kaap

Kliko voor plastic afval

HEUVELRUG  Wellicht krijgen Heuvelruggers in 2014 een extra kliko in de achtertuin. Naast bakken voor papier, GFT- en restafval staat de invoering van een inzamelcontainer voor kunststof op de politieke agenda.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 19 mei 2012

‘Ouders van Heimerstein’ heffen vereniging op

RHENEN  De Vereniging Ouders van Heimerstein (VOH) hielden 12 mei de jaarvergadering. Op dit moment zijn nog maar 88 ouders of cliëntvertegenwoordigers nog lid van deze vereniging en het ledenaantal loopt al jaren terug. Redenen de vereniging op te heffen

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Commotie rond Het Trefpunt

MAARN  Er lijkt zich een soort Maarnse Goede Tijden Slechte Tijden af te spelen rondom de sociaal culturele ruimte Het Trefpunt in Trompstaete. Verhalen die in wezen niets met elkaar te maken hebben, zijn ineens verbonden als oorzaak en gevolg.

Lees verder op de website van De Kaap

Groene inspiratiemarkt voor leerkrachten basisonderwijs

ZEIST  Op woensdagmiddag 30 mei organiseert team NMC van Milieudienst Zuidoost-Utrecht een inspiratiemarkt NME voor mensen die actief zijn in het basisonderwijs. Van 13:30 uur tot 16:30 uur kunnen leerkrachten, directieleden, natuurouders en stagiaires ideeën opdoen voor natuur- en milieulessen en projecten.

Daarnaast kunnen scholen hun bestelde materiaalzendingen afhalen, een korte presentatie van het nieuwe aanbod voor het aankomende schooljaar bijwonen en er is een koopjesmarkt van NME-lesmaterialen. Voor (h)eerlijke hapjes en drankjes uit de natuur kunnen aanwezigen in de tipi terecht.

Neem gerust uw kinderen mee. Zij kunnen naar hartelust spelen in het Natuurspeelbos of een leuke knutselactiviteit doen. Deelname aan de inspiratiemarkt is geheel gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie over de inspiratiemarkt kunt u onze website www.nmczeist.nl raadplegen of bellen met Judith Stoker, telefoon 030 – 69 99 578.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Pleidooi voor éénrichting Engweg

DRIEBERGEN  ,,Het loopt nu al weer de spuigaten uit op de Engweg, men heeft kennelijk lak aan de nieuwe situatie.” Dat meldt de bewonerscommissie ‘Van Meenkselaan tot Akkerweg’.

Lees verder op de website van De Kaap

Cultuureducatie op scholen opstapje voor creatieve oplossingen

HEUVELRUG   Simone Gijben is in opdracht van Regiobibliotheek Z-O-U-T werkzaam als cultuurcoach voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Nu cultuur, cultuurbeleving en cultuureducatie steeds lager op de politieke agenda’s staan, wil zij graag aandacht vragen voor de belangrijke rol van kunsteducatie in de ontwikkeling creativiteit bij jongeren.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 20 mei 2012

Aanrijding tussen racefiets en auto

RHENEN  Op zaterdagmiddag 19 mei kwamen een racefietser en automobilist met elkaar in botsing op de Levendaalseweg.

Toen de 64-jarige fietser uit Bennekom rond 13.00 uur het kruispunt met de Cuneraweg naderde, verleende hij geen voorrang aan de auto die werd bestuurd door een 24-jarige Rhenenaar. Hij werd geschept en kwam via de voorruit van de auto in een aangrenzende tuin terecht. Een ambulance bracht hem met onbekend letsel naar het ziekenhuis.

Aanrijding tussen scootmobiel en auto

DRIEBERGEN  Op zaterdag 19 mei kwamen een auto en een scootmobiel met elkaar in botsing.
De bestuurder van het scootmobiel, een 81-jarige vrouw uit Driebergen, reed rond 13.00 uur op het fietspad naast de Arnhemsebovenweg, tegen de rijrichting in. Toen de automobilist, een 49-jarige man uit Driebergen, af wilde slaan, zag hij de vrouw over het hoofd en kwamen zij met elkaar in botsing. De vrouw werd met beenletsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Poging tot inbraak

DOORN  Vrijdag 18 mei probeerde een man bij klaarlichte dag in te breken in een woning. Hij werd afgeschrikt door de bewoners en vluchtte zonder buit.
 
Rond 15.15 uur kreeg de politie melding van de poging tot inbraak in een woning aan de Oude Arnhemsebovenweg. Een raam was geforceerd maar omdat de bewoners thuis waren kon de man de inbraak niet voltooien en vluchtte hij door aangrenzende tuinen het bos in. Een zoektocht met behulp van een politiehond leverde helaas geen resultaten op.
 
Signalement: Licht getinte man van rond de 20 jaar, smal postuur, zwart sluit haar, wit shirt met lange mouwen en een blauwe spijkerbroek.
Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug via telefoonnummer 0900-8844.

Winkeldiefstal

ZEIST  Op vrijdag 18 mei werden een man en een vrouw uit Polen aangehouden voor winkeldiefstal. Zij waren rond 13.00 uur met behulp van een geprepareerde tas met ongeveer 20 parfumflessen de winkel aan de Slotlaan uit gelopen.

Het winkelpersoneel zag het gebeuren en waarschuwde direct de politie, die hen kon aanhouden. Het gaat om een 36-jarige man en een 36-jarige vrouw, beide uit Polen. Zij moeten zich allebei voor de rechter verantwoorden.

Steekpartij

ZEIST  Vrijdag 18 mei werd een man gestoken met een mes. De verwarde dader belde zelf de politie.

De verdachte, een 22-jarige man uit Zeist, viel het 67-jarige slachtoffer uit Zeist om onbekende redenen aan in een woning aan de Sumatralaan en stak hem diverse keren met een mes. Vervolgens belde hij zelf de politie en verliet het huis. Hij kon even later buiten de woning worden aangehouden en overgedragen aan het zorgkader. Het slachtoffer, een bekende van de dader, is opgenomen in het ziekenhuis.

Politieauto crasht na achtervolging in Zeist

ZEIST  Bij een achtervolging in Zeist is een politieauto van de weg geraakt. De agenten zaten achter een verdachte auto aan en vlogen uit de bocht. De wagen kwam tegen een boom tot stilstand.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuwe politieke partij: Heuvelrug Beweging

HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse heuvelrug kent sinds vandaag een nieuwe politieke partij: Heuvelrug Beweging. De partij wil in 2014 meedoen aan de lokale verkiezingen ‘om tegenwicht te bieden aan de rampzalige bestuurlijke en financiele situatie waarin de gemeente verkeert’.

Lees verder op Nieuwspost euvelrug

Masterclass harp met Manja Smits in het Beauforthuis.

AUSTERLITZ  Op maandag 28 mei, tweede pinksterdag, geeft harpiste Manja Smits een masterclass harp aan gevorderde leerlingen. Smits studeerde aan het Conservatorium Maastricht en het Arnhemse Conservatorium.

Daarnaast heeft ze in Moskou aan het Tsjaikovski Conservatorium gestudeerd. In 1993 ontving Manja Smits als eerste harpist de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding voor musici op het gebied van de klassieke muziek. Op dit moment is Smits docente harp aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en Zwolle en het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

De masterclass zal in het Beauforthuis gegeven worden van 09.30 uur tot 16.30 uur. Daarna volgt op dezelfde locatie een slotconcert om 17.30 uur. Voor meer informatie en prijzen kijk op www.beauforthuis.nl

Onstuimige (herfst) cursus

MAARN   IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn organiseert een najaarscursus van 3 avonden en 2 excursies.
In de herfst is er een heleboel te zien en te beleven in de natuur. Doet en kijkt u met ons mee hoe de natuur zich voorbereidt op de winter? Bomen, planten, dieren, paddenstoelen, natuurbeleving. Het komt allemaal aan bod in deze cursus.
 
De lesdata zijn: 27 sept., 11 okt. en 25 okt. en duren van 20.00 tot 22.00 uur met een korte pauze voor koffie of thee. De excursies zijn op 13 en 27 okt. om 9.00 uur ’s ochtends.
 
Excursieavonden: Dagcentrum de Regenboog, Tromplein 2, 3951 CR Maarn
Excursieterreinen: nader af te spreken.
Kosten: U betaalt voor deze gehele cursus € 25,– te voldoen op de eerste avond.
Inlichtingen en opgave liefst per mail (tot uiterlijk 7 september): Bert Tolsma:lptolsma@gmail.com of telefoon 030-6959861

Schoonoord in het teken van kunst

DOORN  Schoonoord Doorn is nieuw als deelnemer aan de Kunstroute. Op de kleinschalige school voor voortgezet onderwijs neemt, naast de gewone lessen, expressie, kunst en cultuur een belangrijke plaats in.

Lees verder op de website van De Kaap

Ook dit jaar weer een Amerongse Zomerschool

AMERONGEN  Het Open Atelier Amerongen organiseert voor de vijfde achtereen volgende keer de Amerongse Zomerschool in de vorm van een 4-daagse workshop aquarelleren, tekenen en schilderen in en rond het karakteristieke dorp Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 21 mei 2012

Dalto stelt thuisvoordeel veilig

DRIEBERGEN – Naast het bereiken van de kruisfinale heeft Dalto ook het thuisvoordeel veiliggesteld. In Maarssen werd met 16-23 gewonnen van OVVO. De kruisfinale op zaterdag 9 juni wordt nu gespeeld in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

BVH en VLD: Niet betrokken bij Heuvelrug Beweging

HEUVELRUG  Zowel de lokale partij BVH als de Doornse oppositiebeweging VLD zeggen niet betrokken te zijn bij de nieuwe politieke partij Heuvelrug Beweging. De beweging zelf heeft na het persbericht van afgelopen zaterdag niets meer van zich laten horen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Gennep boos op Heuvelrug

HEUVELRUG  De gemeente Gennep is boos op de gemeente Utrechtse heuvelrug. Gennep had graag vantevoren geweten dat Heuvelrug in Gennep een bedrijfspand had gekocht voor de roemruchte woonwagenfamilie Bakker.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Volleer heeft beste act bij laatste verenigingsplaybackshow

LEERSUM  Hoe spannend het is geweest tijdens de laatste Leersumse verenigingsplaybackshow getuigen de uitslagen die door de tien leden van de jury’s uiteindelijk werd verzorgd.

Lees verder op de website van De Kaap

Rollator en rolstoelkeuring in Beukenstein

DRIEBERGEN  In woonzorgcentrum Beukenstein vindt donderdag 31 mei tussen 14.30 uur en 16.00 uur een rollator en rolstoelkeuring plaats.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD speelt Ermelo van de mat


DOORN  In een uitstekende en voor het talrijke thuispubliek zeer aantrekkelijke wedstrijd heeft KCD tegenstander Ermelo geen schijn van kans gegeven. Met liefst 23-13 nam de ploeg bezit van een gedeelde tweede plaats.

Lees verder op de website van De Kaap

Genieten van the blues in het Beauforthuis.

AUSTERLITZ  Op zondag 27 mei komen Lefthand Freddy en Hans Waterman naar het Beauforthuis.

Lefthand Freddy is uitgegroeid tot een bekend gezicht in de blues wereld, in Nederland maar ook zeker internationaal. Fred Reining, aka Lefthand Freddy, speelde al op zijn 21ste met blueslegendes als Piano Slim, Son Thomas en R.L. Burnside. Drummer en schrijver Hans Waterman speelde met grote namen als Van Morrisson, Jan Akkerman en Jimi Hendrix. Medio 2009 werd Waterman na enkele succesvolle optredens Lefthands nieuwe drummer. Bassist Freico Nijdam is al vele jaren de running mate van Fred.
In het theaterprogramma zijn verschillende muziekstijlen te horen van gospel tot rock, jazz, boogie en funk en ook de nodige belevenissen ‘on the road’ de basis voor een virtuoos muzikaal feest met als rode draad The Blues.
Als sinds de oprichting is de band een graag geziene gast in het buitenland. Zo traden zij op bij het Leberkusener Jazzfestival in Duitsland, het Sziget Festival in Hongarije en het Nuit de Blues in Frankrijk.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 27 mei, 17.30 uur  
Lefthand Freddy en Hans Waterman, Blues and Stories  
entree € 10 | reductieprijs € 7,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Boekenmarkt Petrus’ Banden

DRIEBERGEN  Een paar lekker dikke leesboeken voor de zomervakantie, een bijzonder boek over kunst of theologie, dat jeugdboek waarnaar je al zo lang op zoek bent of een mooie CD: de Petrus’ banden-boekenmarkt biedt op zondag 3 juni voor elk wat wils. 

Van 11.00 tot 15.00 uur kunt u terecht in het parochiecentrum van Sint Petrus’ banden aan de Rijsenburgselaan 4 (schuin achter de kerk) te Driebergen-Rijsenburg
De afgelopen maanden is de voorraad boeken, cd’s en dvd’s flink gegroeid en dat gaat tot de dag vóór de boekenmarkt onverminderd door. De variatie in met name boeken is enorm en er zitten echt ‘juweeltjes’ tussen. Dus zorg dat u er op zondag 3 juni op tijd bij bent.
Als u zelf nog boeken en andere informatiedragers over heeft en ze zijn nog in goede staat, dan kunt u die tot zaterdag 2 juni inleveren bij het parochiecentrum. Het parochiecentrum is in elk geval op woensdag- en vrijdagochtend geopend en ’s zondags na de viering.
De opbrengst van de Petrus’ banden-boekenmarkt komt volledig ten goede aan de parochie. De boekenmarkt is een van de nieuwe initiatieven om de financiën te verbeteren. De Kerstmarkt in december 2011 heeft laten zien dat zelfwerkzaamheid heel succesvol kan zijn. Deze markt heeft ruim drieduizend euro opgebracht.

Forse tik voor Oranje Wit

ELST  De Elsterse zondagzesdeklasser Oranje Wit had de nacompetitie niet beroerder kunnen beginnen. In Utrecht werd met liefst 8-3 verloren van Kismet.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Maarns Beraad in overleg over Centrum

MAARN  Op initiatief van het Maarns Beraad en de Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft er op 11 mei overleg plaatsgevonden over het Centrumplan Maarn. Bij dit overleg waren alle betrokken partijen aanwezig, alsmede de woningbouwverenigingen Maarn, Amerongen en Heuvelrug Wonen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 22 mei 2012

Provincie laat financiele teugels vieren

HEUVELRUG  De provincie laat de financiele teugels vieren nu de gemeente Heuvelrug de begroting 2012 preciezer heeft ingevuld. De gemeente sluit het boekjaar 2011 intussen af met zwarte cijfers.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Schoolkorfbal bij Dalto

DRIEBERGEN  Korfbalvereniging Dalto is woensdagmiddag 23 mei gastheer van het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi.

Lees verder op de website van De Kaap

Tientallen jongeren doorgestuurd naar Halt

REGIO  In totaal zijn er in 2011 1338 jongeren uit de regio Utrecht naar Halt Regio Utrecht gestuurd, waarvan 48 uit de Utrechtse Heuvelrug. Dit blijkt uit het jaarverslag van Halt Regio Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Uur der waarheid nadert voor Doornse kazerne

DOORN  Het gaat er om spannen of het onderwerp marinierskazerne morgen al dan niet controversieel wordt verklaard. Op de langere termijn lijkt Vlissingen toch de betere papieren te hebben.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Zwemvereniging de Zwoer presteert prima in Duitsland

DRIEBERGEN  Een grote afvaardiging van de zwemvereniging heeft afgelopen weekend meegedaan aan het internationaal sterk bezette toernooi in Duitsland. Aan dit toernooi doen verenigingen mee uit Nederland, Duitsland, Polen en Roemenië. In totaal deden 18 zwemmers mee in de diverse categorieën.  Op de zaterdag begon het toernooi met de 200 meter rugslag voor dames. Daar werden al de eerste medailles verdient door een aantal zwemsters van de vereniging.

vergroot foto

Dit gaf de ploeg voldoende inspiratie om vanaf dat moment op elke afstand die gezwommen moest worden er vol voor te gaan. In totaal zijn er 10 gouden medailles, 15 zilveren medailles en 7 bronzen medailles behaald in de individuele klassementen. Daarnaast werden er door de estafette teams ook prima prestaties neergezet. De dames wisten beslag te leggen op de derde plaats op de 4* 50 meter wisselslag, de heren op de 2e plaats op de 4*50 meter wisselslag. En tot slot werd de 8*50 meter vrije slag gemengd gewonnen door het estafette team. Tenminste dat dachten ze, tot de scheidsrechter besloot het team te diskwalificeren omdat 1 van de zwemsters een bandage om de enkel had vanwege een blessure opgelopen met hockey. Dit mag formeel gezien inderdaad niet, maar sportief was dit een grote teleurstelling. Gelukkig leefde de organisatie volledig mee met de zwemsters en zwemmers en werd zondagavond na de wedstrijd alsnog gouden medailles informeel uitgereikt. Hulde aan de organisatie uit Herford. Tot slot bleek dat de vereniging in totaal als zesde was geëindigd in het verenigingen klassement. Een prima prestatie van alle zwemmers. Het weer was in het weekend ook zeker een stimulans en volgend jaar gaat de zwemvereniging zeker weer deelnemen aan dit sterk bezette, maar zeker zeer gezellige zwemtoernooi.”

Goudsmit en Fraanje met live cd-opname in het Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op donderdag 31 mei nemen gitarist Anton Goudsmit en pianist Harmen Fraanje tijdens een concert hun nieuwste album op. Zij doen dit samen met geestverwanten uit het Europese improvisatiecircuit; basklarinettist Rudi Mahall en drummer Samuel Rohrer. Goudsmit en Fraanje zijn oude bekenden van elkaar. Zo stonden ze al talloze keren samen op het podium in o.a. Vloeimans’ Fugimundi. Ook aan energie en fantasie doen de heren niet onder aan elkaar.  
Anton Goudsmit is een echte jazzmusicus van Nederlandse bodem. Goudsmit is een bekende van het Beauforthuis, zo was hier in februari nog met Estafest! Hij is bekend als gitarist van diverse bands, waaronder New Cool Collective en The Ploctones. Harmen Fraanje is als pianist actief in verschillende muzikale formaties, o.a. met Ernst Reijseger en Mola Sylla met wie hij laatst optrad in het Beauforthuis. 

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
donderdag 31 mei, 20:15  
Goudsmit en Fraanje, live cdopname  
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Nieuw boek: ‘Wonen op historische grond’

DRIEBERGEN  Margreet de Jong-Kruiswijk en Arie Steenhuisen, twee bewoners van Park Seminarie, zijn in de geschiedenis van het Seminarie gedoken. In juni wordt hun boek ‘Wonen op historische grond’ gepresenteerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Buitenschoolse Opvang ‘Kind aan Huis’ bereidt zich voor

AMERONGEN  Buitenschoolse opvang ‘Kind aan Huis’ in Amerongen viert op 5 september haar vijfjarig bestaan. Omdat zij dit graag samen met de kinderen en de ouders wil vieren, vinden er nu al de nodige voorbereidingen plaats om er straks een feest van te kunnen maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Het geld stroomt binnen

HEUVELRUG  De problemen bij de geplaagde afdeling Vergunning en Handhaving lijken onder controle. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat er sinds februari geen achterstanden meer zijn.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 23 mei 2012

Zwaar weer voorspeld: vierdaagse Leersum afgelast

LEERSUM   De avondvierdaagse in Leersum en Amerongen gaat vanavond niet door. Het KNMI heeft noodweer voorspeld en dus vindt de organisatie het niet verantwoord om de wandeltocht, waar 1400 kinderen aan meedoen, door te laten gaan.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

College stuurt ‘vergeten’ brief alsnog rond

HEUVELRUG  Het Heuvelrugse gemeentebestuur heeft een nooit verzonden brief over het al dan niet bouwen van een nieuw gemeentekantoor vanochtend alsnog verzonden, twee jaar na dato. Met veel excuses.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Brandstichting 


DRIEBERGEN  Op dinsdag werden drie jongens gepakt omdat ze een prullenbak in brand hadden gestoken.
Omstreeks 21.00 uur kreeg de politie de melding dat er brand werd gesticht in een prullenbak aan de Wethouder Verhaarlaan. De brand was snel onder controle. De brandstichters, 14 tot 22 jaar uit Driebergen, kregen een bekeuring.

Film over burgerparticiptatie Zeist

ZEIST  Filmmaker Frans Bromet heeft een documentaire gemaakt over de manier waarop de gemeente Zeist burgers heeft betrokken bij de bezuinigingen. Vanavond gaat de film in première in Figi en daarna is de 33-minuten durende film volledig op Youtube te bekijken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Luchtschip boven Driebergen

DRIEBERGEN   Een opmerkelijk verschijnsel was maandag in het luchtruim boven Driebergen te zien. Een heuse zeppelin vloog tamelijk laag over de daken van de Driebergse woningen. Het ging om een vlucht in het kader van het ‘Pegasos-project’.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 24 mei 2012

Vanavond live: het eindspel van Pamboer

HEUVELRUG  Hedenavond live te volgen op hillridge: het eindspel van wethouder Pamboer. Of toch weer een cliffhanger.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Klim mee met Michael Boogerd en Right To Play

HEUVELRUG  De ‘Specialized Klimtocht voor Right To Play’ wordt op tweede pinksterdag (maandag 28 mei) verreden. Deze door DTC georganiseerde toertocht voert over de hellingen van de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoge marinier: liever naar Vlissingen

DOORN  In het Marineblad pleit een hoge ex-marinier openlijk voor de verhuizing van alle mariniers naar Vlissingen. ‘De accommodatie in Doorn is niet meer van deze tijd en volkomen verouderd.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Aanhouding na diefstal van fiets 


ZEIST  In de avond van woensdag 23 mei werd een jongen aangehouden, omdat hij een fiets had gestolen. Rond 23.20 uur werden agenten naar de Prinses Marijkelaan gestuurd, omdat drie jongens daar drie fietsen zouden hebben gestolen. Agenten gingen ter plaatse en troffen op de Graaf Adolflaan drie jongens aan die aan het signalement voldeden. Zij werden staande gehouden, maar twee van hen wisten te ontkomen. De derde verdachte, een 16-jarige jongen uit Zeist, kon worden aangehouden. De twee andere jongens zijn niet meer aangetroffen.

Leegloop dreigt na degradatie Musketiers

ELST  Na de degradatie uit de derde klasse van een week eerder, dreigt Musketiers nu nog een klap te moeten verwerken. Navraag bij enkele spelers leert dat een leegloop dreigt.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Opbrengst Heuvelrugwijn dit jaar naar schaduwplekken Bartiméus

DRIEBERGEN  Het Heuvelrugfonds heeft de opbrengsten uit de verkoop van de goededoelenwijn dit jaar in overleg met sponsors Verberne en De Mol bestemd voor de aanschaf van parasols en zitjes in de historische moestuin van Bartiméus.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Wethouder kan niet tellen’

HEUVELRUG  ,,Het college verstrekt keer op keer onjuiste informatie, zo kun je een gemeente toch niet besturen!” Gerrit Boonzaaijer (SGP) heeft het helemaal gehad met de informatieverstrekking door burgemeester en wethouders. Hij is ontstemd en wil vanavond met het college in debat.

Lees verder op de website van De Kaap

Succesvol verloop Feest van de Geest Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  Het Feest van de Geest op de Utrechtse Heuvelrug beleefde op 16 mei de openingsavond met een klankrijk en veelkleurig programma en een enthousiaste openingstoespraak van burgemeester Frits Naafs.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 25 mei 2012

Herrie en belediging 


MAARN  In de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 mei werd een man aangehouden, omdat hij een agent beledigde en zorgde voor geluidsoverlast.

Om 01.05 uur werden agenten naar de Ted Visserweg gestuurd, omdat een man daar overlast zou veroorzaken. Ter plaatse troffen agenten de man aan, die inderdaad erg luidruchtig was. De man bleef vloeken en weigerde naar huis te gaan. Hierbij kwam de man dreigend op een agent af en beledigde hij hem grof en herhaaldelijk. Hierop werd de man, een 36-jarige inwoner van Maarn, aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij kreeg een proces-verbaal voor de geluidsoverlast en de belediging.

Zakkenrollers 


ZEIST  De politie kreeg donderdag 24 mei twee meldingen van zakkenrollerij op de markt. 


Een 66-jarige vrouw uit Driebergen-Rijsenburg had een geldbedrag gepind en ging naar de markt. Haar portemonnee had ze opgeborgen in haar schoudertas, die ze afsloot met een rits. Toen zij iets wilde afrekenen op de markt, merkte ze dat de rits geopend was en dat haar portemonnee verdwenen was. Hetzelfde overkwam een 71-jarige vrouw uit Huis ter Heide. Ook zij ontdekte dat haar tas openstond en dat haar portemonnee weg was. Beide slachtoffers hebben niets gemerkt van de diefstallen die tussen 11.45 uur en 13.00 uur hebben plaatsgevonden. 

De politie verzoekt getuigen die iets van de zakkenrollerij hebben gezien, contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Pamboer stapt op; strijdbijl nog niet begraven

HEUVELRUG  Wethouder Pamboer heeft gisteravond om kwart voor acht zijn functie neergelegd. Daarmee haalde hij de angel uit een hoog opgelopen ruzie tussen raad en college en tussen de raadsfracties onderling. Toch sudderde de ruzie nog tot middernacht door.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Henrike is echte ‘Superjuffie’

MAARN  Juf Henrike is in het zonnetje gezet door haar klas: groep 4/5 van De Ladder. Bijna verkozen tot Superjuffie van het Jaar en ook al is ze niet met de eerste prijs van het podium gekomen, voor haar leerlingen blijft ze een superjuf.

Lees verder op de website van De Kaap

Inritten Traaij deugen niet

DRIEBERGEN   ,,Eigenlijk moet het gehele trottoir van de verlengde Traaij tussen de Arnhemsebovenweg en de Algemene Begraafplaats opnieuw aangelegd worden.” Dat concludeert de Bewonersvereniging Verlengde Traaij op basis van een onafhankelijk onderzoek dat door adviesbureau Attis is verricht.

Lees verder op de website van De Kaap

De schapen van ’t Woelige Nest zijn klaar voor de zomer

DRIEBERGEN  De schapen van kinderboerderij ’t Woelige Nest zijn afgelopen zondag weer van hun warme vachtje verlost en het begeleidende feest trok als vanouds veel bezoekers.

Lees verder op de website van De Kaap

Concerten in bloeiend Von Gimborn Arboretum

DOORN  Al voor de derde achtereenvolgende keer zal op tweede Pinksterdag, 28 mei, het Von Gimbornconcert worden georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Levend’ ganzenborden

AMERONGEN  Vrijwilligers van het Utrechts Landschap organiseren voor tweede pinksterdag een ‘levend ganzenbord’ op de Amerongse Berg. Een spel dat gezinnen met kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar zelf spelen in het bos.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 26 mei 2012

Wietkwekerij in voormalige basisschool Zeist

ZEIST  In een basisschool in Zeist is vrijdagmorgen een wietplantage opgerold. In meerdere ruimtes van de school waren kwekerijen gemaakt en de kweker stal veel stroom van de school.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Tussenuitspraak tijdelijke moskee

ZEIST  De voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht heeft op 22 mei een tussenuitspraak gedaan in zake tijdelijke omgevingsvergunning voor religieuze doeleinden van het moskeebestuur in de voormalige brandweerkazerne aan de Van Renesselaan in Zeist.

Het moskeebestuur heeft een verzoek ingediend om zich tijdelijk te huisvesten in de voormalige brandweerkazerne aan de Van Renesselaan in Zeist, in afwachting van de gerealiseerde nieuwbouw in De Clomp. Een aantal omwonenden heeft hier beroep tegen ingesteld bij de rechtbank en gelijkertijd een verzoek om voorlopige voorziening ingediend bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht.

De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen. Gelijkertijd heeft de voorzieningenrechter ook de beroepschriften behandeld. Daarbij is de voorzieningenrechter van mening dat de gemeente het besluit (de omgevingsvergunning) op één punt niet goed heeft onderbouwd en op een ander punt een voorwaarde te ruim heeft geformuleerd. De gemeente is door de voorzieningenrechter in de gelegenheid gesteld een vervangend besluit te nemen om deze twee gebreken te herstellen. Daarom is het aangevochten besluit geschorst. Voorlopig betekent dit dat het moskeebestuur de voormalige brandweerkazerne nog niet mag gebruiken.

Het college van B&W zal zo spoedig mogelijk een vervangend besluit nemen en de rechter hiervan op de hoogte brengen. Wat zijn de gebreken:
    1.    Het aanscherpen van het voorschrift ten aanzien van Offer- en Suikerfeesten, dat deze op een andere  locatie dienen plaats te vinden.
    2.    Een nadere onderbouwing van de brandweer over het maximale aantal personen wat is toegestaan in het pand.

De rechtbank zal op grond van het vervangende besluit een einduitspraak doen. Wanneer dat zal zijn is nog niet aan te geven.

Waarderingssymbool Ot en Sien uitgereikt aan Frits de Groot

ZEIST  Op donderdag 24 mei 2012 reikte burgemeester Koos Janssen het gemeentelijk waarderingssymbool Ot en Sien uit aan de heer Frits de Groot.

De heer De Groot ontvangt het symbool als waardering voor zijn inzet in het onderwijs door 43 jaar voor de klas te staan, waarvan ruim 30 jaar in Zeist. In al die jaren heeft de heer De Groot zich ontpopt als drijvende kracht achter allerlei activiteiten op school zoals de voorjaarsmarkt, de kerstvieringen, musicals en de bekende playbackshows op Basisschool Ichthus.

Buiten de activiteiten voor de school is Frits de Groot sinds 1984 officieel scheidsrechter van de KNVB. Verder verrichtte hij diverse andere werkzaamheden. Hij was jarenlang ouderling van de toenmalige Shalomgemeente en bezocht als pastoraal medewerker 15 jaar lang ouderen thuis. De heer De Groot is al jaren actief voor de Zeister Activiteitenmarkt waarbij hij de pr op zich nam.

Het Waarderingssymbool Ot en Sien wordt uitgereikt aan individuen die zich opvallend en intensief hebben ingezet voor de Zeister samenleving.

De Meisjes komen naar het Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op zondag 3 juni komen De Meisjes naar het Beauforthuis. Anders dan de bandnaam doet vermoeden, bestaat De Meisjes uit vijf volwassen mannen. De band werd in de jaren tachtig opgericht door de broers Auke en Hans Hulst.

De muziek van De Meisjes is een eclectische mix van het melodische raffinement van The Beatles, het vakmanschap van Crowded House, en de virtuositeit van Stevie Wonder. De Meisjes lijkt soms op Spinvis, roept herinneringen op aan Doe Maar en kabbelt als Roosbeef in haar beste nummers, aldus Willen Jongeneelen (BN de Stem)
Auke Hulst is de liedjesschrijver, romanticus en journalist van de groep. Zijn broer Hans is toetsenist, schrijver en ook journalist. Het stel wordt aangevuld door Christof Bauwens, Theun Supheert en Andert Tijsma. Bauwens had op zijn vijftiende in de gaten dat hij toch echt elektrische gitaar wilde spelen. Sindsdien begeleide hij menig bekend muzikant van Henk Westbroek en Peter Groot tot Bert Heerink en Eelco Gelling. Theun Supheert is het drumbeest van de groep, die cum laude is afgestudeerd aan het conservatorium. Ander Tijsma is een veelzijdige bassist, van de funk van de Prefunterysniff tot het bluesy Marco Cinelli Trio: hij draaide er zijn hand niet voor om. 

Vanaf 16.00 uur kunt u tapas eten in ons theatercafé. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
 
zondag 3 juni, 20.15u  
De Meisjes, indie nederpop  
entree € 12.50 
www.beauforthuis.nl
heuvelrugnieuws 27 mei 2012

Boekenmarkt Petrus’ Banden

DRIEBERGEN  Een paar lekker dikke leesboeken voor de zomervakantie, een bijzonder boek over kunst of theologie, dat jeugdboek waarnaar je al zo lang op zoek bent of een mooie CD: de Petrus’ banden-boekenmarkt biedt op zondag 3 juni voor elk wat wils. 

Van 11.00 tot 15.00 uur kunt u terecht in het parochiecentrum van Sint Petrus’ banden aan de Rijsenburgselaan 4 (schuin achter de kerk) te Driebergen-Rijsenburg
De afgelopen maanden is de voorraad boeken, cd’s en dvd’s flink gegroeid en dat gaat tot de dag vóór de boekenmarkt onverminderd door. De variatie in met name boeken is enorm en er zitten echt ‘juweeltjes’ tussen. Dus zorg dat u er op zondag 3 juni op tijd bij bent.
De opbrengst van de Petrus’ banden-boekenmarkt komt volledig ten goede aan de parochie. De boekenmarkt is een van de nieuwe initiatieven om de financiën te verbeteren. De Kerstmarkt in december 2011 heeft laten zien dat zelfwerkzaamheid heel succesvol kan zijn. Deze markt heeft ruim drieduizend euro opgebracht.

Bas Verheijden geeft concert in Grote Kerk

DRIEBERGEN  Bas Verheijden geeft woensdag 30 mei vanaf 20.00 uur een pianorecital geven in de Grote Kerk in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Voortuinkeuring Groei en Bloei

DOORN  Ook dit jaar organiseert Groei en Bloei Doorn e.o. weer een voortuinkeuring in de regio. Iedereen die met veel plezier en voldoening met zijn voortuin bezig is en zo het aanzien van de woonwijk verfraait, kan meedingen naar de prijzen.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA spelers laten trainer Joop Vink in de steek

AMERONGEN  De 7-2 nederlaag tegen Berdos (Bergen aan Zee) deed DVSA trainer Joop vink heel veer zeer. Niet eens vanwege de forse draai om de oren, maar veel meer vanwege het gebrek aan mentaliteit en plichtsbesef van diverse bepalende DVSA spelers.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 28 mei 2012

Zwemmend kind in Rhenen overvaren door boot

RHENEN  In het water van de Nederrijn bij Rhenen is een 7-jarig kind overvaren door een boot. Het jongetje liep daarbij hoofd- en armletsel op maar was wel aanspreekbaar.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Veertien schapen doen jasje uit

LEERSUM  Bij de schaapskooi in Leersum vindt zaterdag 2 juni het jaarlijkse schaapscheerdersfeest plaats. Van 14.00 tot 16.00 uur wordt bij de veertien schapen de jas uitgedaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Lunchconcerten Maartenskerk beginnen weer

DOORN   Na een jaar noodgedwongen oponthoud door de herinrichting van de Maartenskerk vinden daar de komende zomer weer de lunchconcerten plaats. Op de eerste zaterdag van de maanden juni tot en met september zal steeds het orgel worden bespeeld en zullen andere musici optreden.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 29 mei 2012

Frits Naafs lost startschot Nationaal Militair Kampioenschap Mountainbike

LEERSUM  Burgemeester Frits Naafs lost woensdag 30 mei om 11.00 uur het startschot voor het Nationaal Militair Kampioenschap Mountainbike. Locatie is voor het barbecuerestaurant De Heuvelrug, Scherpenzeelseweg 45a in Leersum.

Na jaren van afwezigheid wordt dit unieke evenement in de omgeving van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn verreden. De organisatie is in handen van Sportinstructeurs van het Korps Mariniers onder auspiciën van het Bureau Internationale Militaire Sport en de Koninklijke Nederlandse Wielrenners Unie.

150 renners strijden op een uitdagend parcours om de begeerde titel van Nationaal Militair Kampioen. Het publiek kan genieten van een uitdagende klim, technische afdalingen en spectaculaire bochten in het bos.

Uilenburcht brengt bezoek aan de boer

DRIEBERGEN  Groep 6a van basisschool De Uilenburcht in Driebergen bracht onlangs een bezoek aan de boerderij van boer Jan van Wijk in Odijk geweest. Dit bezoek was een onderdeel van een lesprogramma uit het project ‘Boerderij in de kijker’.

Lees verder op de website van De Kap

De Zonnebloem naar Floriade

DRIEBERGEN  Afdeling Driebergen van de Zonnebloem is onlangs met 45 gasten en evenzoveel vrijwilligers naar de Floriade in Venlo geweest.

Lees verder op de website van De Kap

Scholieren leren over duurzaamheid

DOORN  De bovenbouwleerlingen van basisschool De Ontdekkingsreis uit Doorn waren donderdag 24 mei al vroeg op pad. Zij hadden vandaag een leerzame en creatieve dag in het Universiteitsmuseum in Utrecht.

Lees verder op de website van De Kap

Vanavond live: College en wethouder opnieuw onder vuur

HEUVELRUG  Het college van benw -en wethouder Homan in het bijzonder- wordt vanavond opnieuw onder vuur genomen. Hillridge zal daarom weer rechtstreeks verslag doen van het interpellatiedebat, aangevraagd door SGP-voorman Boonzaaijer.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Zwarte cijfers kleuren alweer rood

HEUVELRUG  De inkt van de bezuingingsronde is amper droog, nu al zijn de cijfers achterhaald. De met veel bezuiniginspijn en moeite behaalde overschotten zijn gehalveerd, of zelfs omgeslagen in rode cijfers.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Zonnig Van Renselaar Toernooi

MAARN  In het jubileumjaar (65 jaar) van SVMM werd het Van Renselaar Toernooi op zaterdag 19 en 26 mei alweer voor de 13e keer georganiseerd door de vereniging in Maarn voor F-, E- en D-pupillen en C-junioren.

Lees verder op de website van De Kaap

Huiskamerconcert Duo Animé in Kasteel Broekhuizen

LEERSUM  Margreet Houtman (klarinet) en David Herman (piano) komen op donderdag 7 juni naar Kasteel Broekhuizen. Deze musici vormen samen ‘Duo Animé ‘ en zullen het publiek trakteren op een huiskamerconcert.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen overhandigt Unicef cheque

DRIEBERGEN   Op de laatste bijeenkomst van de businessclub FC Driebergen, was het programma van de avond voornamelijk gericht op de één-jarige samenwerking tussen FC Driebergen en Unicef.

Lees verder op de website van De Kaap

De Uilenburcht 1 wint Schoolvadervoetbal

DRIEBERGEN  Het Schoolvadertoernooi 2012 is dit jaar voor de tweede keer achter elkaar gewonnen door de Uilenburchtschool. In een toernooi over twee dinsdagavonden uitgesmeerd streden zes scholen uit Driebergen in twee poules om de eer van de beste school met de beste voetbalvaders 2012.

Lees verder op de website van De Kaap

Bartiméus houdt picknickconcert in moestuin

DOORN  De nieuwe ‘vocal group’ Instead zingt op zondagmiddag 3 juni meerstemmige zomermuziek in de gerestaureerde moestuin van Bartiméus in Doorn. Het concert vindt tussen 14.00 en 16.00 uur plaats.

Lees verder op de website van De Kaap

Korfballer Dalto tweede op NK 1-op-1

DRIEBERGEN  Het NK een tegen een-korfbal is gewonnen door Jim Snel. Hij was in de finale te sterk voor Maarten Groot Hulze van Dalto uit Driebergen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 30 mei 2012

Verhuizing marinierskazerne ‘gewoon verder’

DOORN  De plannen voor de verhuizing van de marinierskazerne kunnen weer verder. Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer vindt het onderwerp niet controversieel

Lees verder op de Nieuwspost Heuvelrug

Open tuinendag in Driebergen

DRIEBERGEN   Voor de twaalfde maal organiseert Groei & Bloei afdeling Driebergen-Rijsenburg de jaarlijkse Open tuinendag die wordt gehouden op zaterdag 2 juni.

Lees verder op de website van De Kaap

Monumentale tabaksschuren open voor bedrijven

HEUVELRUG   De gemeente Utrechtse Heuvelrug stelt de laatste tabaksschuren in de gemeente open voor bedrijven. Op die manier hoopt ze te voorkomen dat de monumenten bij Amerongen verdwijnen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Scholieren uit Zeist en Utrechtse Heuvelrug krijgen gratis ‘bij’-les

ZEIST  Op maandag 4 juni a.s. gaat een bijzonder project van start, dat duurt tot en met vrijdag 8 juni: de ‘bij’-lessenweek. Gedurende die week krijgen leerlingen van in totaal 15 scholen uit de gemeentes Utrechtse Heuvelrug en Zeist een les over bijen. Elke dag worden er drie ‘bij’-lessen gegeven in het Von Gimborn Arboretum.

De lessen worden gegeven door imkers van de Bijenvereniging Driebergen-Doorn. De vereniging heeft een bus gehuurd die de leerlingen gratis van school ophaalt en naar het park brengt. Het park bevindt zich tussen Driebergen en Doorn. De werkloods van het park is omgebouwd tot een groot leslokaal. Daar krijgen de leerlingen allerlei opdrachten. Ook zullen ze in het park de bijenstal bezoeken.
De bijenvereniging heeft ook gezorgd voor goed lesmateriaal. Van te voren is dat op de scholen bezorgd, de leerlingen hebben dat allemaal behandeld, ze zijn dus goed voorbereid op de praktijkopdrachten die ze in het Gimbornpark zullen maken.
 
De Bijenvereniging speelt met deze actie in op het Jaar van de Bij. Voor de deelnemende scholen is dit alles gratis!
Het geld ervoor komt uit eigen kas, maar vooral van subsidiënten: de gemeentes Utrechtse Heuvelrug en Zeist, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Carel Nengerman Fonds en het K.F. Hein Fonds.

Wethouders Rhenen overleven motie van wantrouwen

RHENEN  Twee wethouders hebben dinsdagavond in Rhenen een motie van wantrouwen overleefd. De motie werd tijdens de behandeling van de Jaarrekening 2011 ingediend door Rhenens Belang omdat de bestuurders grond te goedkoop zouden hebben verkocht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Inge de Bruin opent zwemvierdaagse in Bosbad Leersum

LEERSUM  Inge de Bruin geeft dinsdag 5 juni het startschot voor de zwemvierdaagse in Bosbad Leersum. De Olympisch kampioen opent daarmee officieel het zwemvierdaagse seizoen in Nederland.

Lees verder op de website van De Kaap

Wandelen in voetsporen van Gerrit Achterberg

DOORN/LANGBROEK  Met Wim van Amerongen als gids, kan op de zondagen 3 en 17 juni een rondwandeling gemaakt worden over het Gerrit Achterbergpad. Begin- en eindpunt zijn bij bosrestaurant Het Wapen van Sandenburg, Sandenburgerlaan 2, Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorjaarsconcert Song of Spirit

DOORN  Het bekende gemengde koor Song of Spirit uit Doorn geeft zaterdag 2 juni haar voorjaarsconcert. Medewerkende zijn Carla Martens (sopraan), Kees de Bruin (vleugel), Karel Boogert (trompet), Rienk Bakker (orgel) en Jaap Klootwijk (conga/percussie/pauken).

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 31 mei 2012

Hek Dennenburg weer bovenop stapel

DRIEBERGEN  Het hek van landgoedeigenaar Willems hindert nog altijd de vrije doorgang van het rondje Dennenburg. Het onderzoek naar de rechtmatigheid heeft lang stilgelegen, maar is onlangs weer opgepakt.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Sportdag van Dolfijn

DRIEBERGEN  Op 23 mei heeft Openbare Jenaplanschool Dolfijn een gezellige sportdag gehad op het terrein van FC Driebergen. De dag begon om half 9 met een warming up met de hele school.
De sportdag was verdeeld in 3 onderdelen: atletiek,( team-)spelen en sponsorloop. Bij de  atletiekonderdelen konden de kinderen onder andere 60 meter sprinten  en speerwerpen. 

vergroot foto

Als tweede onderdeel waren  er de teamspelen, zoals tweelingvoetbal en knotshockey. Bij tweelingvoetbal was het mooi om te zien dat alle kinderen goed konden samenwerken. Dit jaar was er nieuw spel: ober race. Hierbij was het de bedoeling de overkant te bereiken met een dienblad met een beker water boven je hoofd. De  kinderen die naar de overkant liepen kregen ballen toegegooid. Door het weer was het absoluut geen straf om eventueel een nat pak te halen.
Het afsluitende gedeelte bestond uit de sponsorloop, georganiseerd door de Stichting Vrienden van Dolfijn. In 20 minuten kregen de kinderen de kans zoveel mogelijk rondjes te lopen. Alle de kinderen van de school werden gesponsord door familie, buren en vrienden. De opbrengst van deze loop zal worden besteed aan de inrichting van de school en het schoolplein.
Mede door het geweldige weer, alle hulp van ouders en vooral door de gezellige en sportieve inzet van alle kinderen kijkt Dolfijn ook dit jaar weer terug op een prachtige sportdag!

Bouw Lange Dreef vast begonnen

DRIEBERGEN  Bouwwerkzaamheden zijn er nog niet, maar maar met de aanleg van een meanderend watertje is de bouw van nieuwbouwwijk Lange Dreef toch alvast begonnen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Trend Heuvelrug: meer inbraken, meer fietsdiefstallen

HEUVELRUG  Het totaal aantal misdrijven is gedaald, maar het aantal woninginbraken en fietsdiefstallen is fors toegenomen op de Heuvelrug. De politie blijft de hulp inroepen van de inwoners.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Getuigenoproep: Brandstichting in fietsenhok

ZEIST  In de nacht van woensdag 30 op donderdag 31 mei werd brandgesticht in een fietsenhok aan de Van Tetslaan. Eén persoon werd naar het ziekenhuis gebracht nadat hij teveel rook had ingeademd.

Omstreeks 00.40 uur kreeg de brandweer de melding dat er een brand woedde aan de Van Tetslaan. Eenmaal ter plaatse bleek het te gaan om een brand in een fietsenhok, waarbij twee fietsen in brand stonden. Buurtbewoners hebben pogingen gedaan de brand te blussen, daarbij ademde een 25-jarige man uit Zeist teveel rook in. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Agenten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand.

De politie roept getuigen op contact op te nemen met district Binnensticht, via 0900-8844.

Controles op het water

RHENEN  De politie Utrecht hield op 26, 27 en 28 mei in samenwerking met de waterpolitie van het KLPD een controle op de Nederrijn en de Lek tussen Rhenen en Wijk bij Duurstede.

Tijdens de controle werd er onder andere gelet op het dumpen van afval in het water, te hard varen, het in het bezit hebben van een vaarbewijs en alcoholgebruik op het water. Ook werd er gecontroleerd op gestolen boten en buitenboordmotoren en werd er gekeken of dure boten en waterscooters mogelijk met crimineel verkregen geld zijn aangeschaft.
Op het water geldt op een aantal plaatsen een maximum snelheid van 9 of 20 km/u. In totaal kregen drie personen een bekeuring van 120 euro voor een overschrijding van de maximum snelheid. Daarnaast kregen twee bestuurders van waterscooters een bekeuring van 500 euro, voor het niet in bezit hebben van een vaarbewijs.
Deze controles zullen in de zomermaanden regelmatig herhaald worden. Ook andere partijen zoals de politie Gelderland-zuid, de politie milieudienst, de Financieel Economische Recherche en buitengewoon opsporingsambtenaren, zullen regelmatig meewerken aan deze controles.

Werkgevers regio Zeist helpen werknemers aan goedkope e-bikes

ZEIST  Maar liefst 30 werkgevers, met in totaal ruim 15.000 werknemers, kunnen het voor hun medewerkers extra aantrekkelijk maken om dit voorjaar op de fiets naar het werk te komen. De werknemers van deze organisaties mogen, dankzij een actie van mobiliteitsplatform Zeist e.o., een e-bike aanschaffen met een korting van 350 euro.

vergroot foto

Alleen werkgevers die aangesloten zijn bij het mobiliteitsplatform Zeist e.o. kunnen de korting aan hun medewerkers aanbieden. Wanneer overige bedrijven geïnteresseerd zijn in de regeling kunnen ze hiervoor in aanmerking komen door zich aan te sluiten bij het platform.

Onlangs is een aantal bedrijven al gestart met het stimuleren van fietsen onder de medewerkers door mee te doen aan de campagne Rij2op5. Een campagne in samenwerking met de Fietsersbond die werknemers stimuleert om 2 van de 5 werkdagen op de fiets naar het werk te komen. Deze kortingsactie dient als extra stimulans om eens wat vaker op de fiets te stappen. Voorwaarde voor deelname van de werknemer is dat hij/zij binnen een afstand van 7,5-20 km van het werk af woont.

De elektrische fiets is als woon-werkverkeer vooral geschikt voor afstanden van 5 tot 20 kilometer. De voordelen die een e-bike biedt is dat je reistijd betrouwbaar is, je bent goedkoper uit ten opzichte van vervoer met de auto, je staat niet in de file, het is goed voor je gezondheid en het milieu.

Mirjam Vaatstra, Facility Manager bij de Triodos Bank in Zeist, heeft al gebruik gemaakt van de actie en een e-bike aangeschaft: “Met de e-bike kom ik niet in de file terecht, waardoor mijn reistijd betrouwbaarder is. Daarbij ben ik de hele dag veel fitter én het is beter voor het milieu!”

Het mobiliteitsplatform Zeist e.o. is een samenwerking van ruim 30 grote werkgevers in de regio Zeist. Samen zetten zij zich in om het aantal auto’s in de spits terug te brengen.
Bedrijven aangesloten bij het mobiliteitsplatform Zeist e.o.: De Baak, De Warande, Triodos Bank, Grontmij, PGGM, Gemeente Utrechtse Heuvelrug, CIZ, KLPD, TNO Kwaliteit van Leven, Zakelijk Zeist, Remia, Haygroup, Woudschoten conferentiecentrum, Gemeente Zeist, Rabobank  Nederland, Abrona,  Hotel Theater Figi/Slot Zeist, Plus Retail, KNVB, Bunnikse Handels en Industrie Kring, Beukenstein, RIVM, Aveco de Bondt, CSO, SBI, Achmea-Eureko, Bam Groep, Postillion Hotels, KNMI, Antropia – Landgoed de Reehorst, Bovag, ABN Amro Zeist, Van Haack, Charim, De Basis, gemeente Bunnik, gemeente De Bilt,  GGD-Midden Nederland, Rabobank Utrechtse Heuvelrug, Heinz, Hotel Zonheuvel.


Mobilititeitsplatform Zeist e.o. valt onder het programma Slim werken Slim reizen Midden Nederland zie www.slimwerkenslimreizenmiddennederland.nl

Ontmoetingscentrum Utrechtse Heuvelrug officieel geopend

DRIEBERGEN  Het ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is vorige week feestelijk geopend in aanwezigheid van diverse deelnemende instellingen die deze vorm van ketenzorg in de regio mogelijk hebben gemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Huis Doorn: ‘Boze echo uit het verleden’

DOORN  De Raad voor Cultuur gaf op 21 mei een negatief advies over de subsidie-aanvraag van Huis Doorn. In plaats van de gevraagde € 517.000,- is € 237.000,- voor beheer en behoud van de collectie toegekend.

Lees verder op de website van De Kaap

Levend ganzenbord in Amerongse bossen

AMERONGEN  Vrijwilligers van het Utrechts Landschap organiseerden op tweede pinksterdag een levend ganzenbord op de Amerongse Berg. Een spel dat gezinnen met kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar zelf konden spelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ondernemersvereniging Zakelijk Heuvelrug betreurt het vertrek van wethouder Pamboer

HEUVELRUG  Met het vertrek van de wethouder economische zaken verliezen ondernemers binnen de gemeente Heuvelrug een ervaren en betrokken bestuurder.

Lees verder op de website van De Kaap