Heuvelrugnieuws van vrijdag 1 mei 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: ansichtkaart uit 1919Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichtkaarten van deze straat

Fotoreportage bezoekers Vrijmarkt Driebergen

DRIEBERGEN  Fotograaf Robert Zwart van Beeldkracht.org fotografeerde gisteren ruim 50 bezoekers van de vrijmarkt op de Rijsenburgselaan.

Klik hier voor de reportage in een nieuw venster.


 

Gemeente wil Polen weghebben

ZEIST  De 49 nieuwgebouwde chalets op camping Dijnselhoek moeten weggehaald worden. De gemeente heeft geconstateerd dat er permanent wordt gewoond, terwijl de camping alleen gebruikt mag worden voor recreatief verblijf.

Lees verder op de website van het AD/UN

Gewonden bij botsing

DOORN  Woensdag 29 april rond drie uur reed een 31-jarige chauffeuse uit Enschede met een vrachtwagen over de Leersumsestraatweg, komende uit de richting van Leersum en gaande in de richting van Doorn. Vermoedelijk door oververmoeidheid kwam zij met haar vrachtwagen gedeeltelijk op het weggedeelte voor het tegemoetkomende verkeer terecht.

Daar reed op dat moment een auto met daarin een 80-jarige bestuurster uit Driebergen-Rijsenburg en een plaatsgenoot van 86 jaar. De vrachtwagen botste frontaal met zijn linkervoorkant op de linkervoorkant van de auto.

Beide inzittenden van de auto raakten gewond. De brandweer heeft een portier van de auto geknipt. Beide slachtoffers zijn per ambulance naar het ziekenhuis De Lichtenberg gebracht. De Verkeerspolitie Utrecht heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld en maakt proces-verbaal op.

Onrustige koninginnenavond in Zeist

ZEIST  De avond van Koninginnedag is in Zeist op zeker twee plekken onrustig verlopen. Aan de Rozenstraat werd tijdens een ruzie een mes getrokken, aan de H. Marsmanstraat werd een jongen mishandeld.

Lees verder op de website van het AD/UN

Finaleweken: ‘Candia heeft alles in eigen hand’

RHENEN  De Barneveldse voetbaltrainer Adrie Morren (53), overtreft dit seizoen alle verwachtingen met Candia’66 uit Rhenen. Een overwinning op Valleivogels is zaterdag voldoende voor promotie naar de tweede klasse. ,,De kampioenskar staat klaar, maar we zijn er nog niet.”

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Regels belemmeren organisatie corso

LEERSUM  De eerste bouwersvergadering van het Bloemencorso werd donderdag 24 maart gehouden in het Muziekcentrum van EMM. De bouwers gaan ervoor. Zaterdag 15 augustus zal weer een corso met veel creativiteit op het parcours verschijnen. Toch heeft het bestuur zorgen. De regelgeving drukt steeds zwaarder op de organisatie en de penningmeester heeft moeite de financiën rond te krijgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Een minuut stilte op oranje Heuvelrug

HEUVELRUG  Alle ingrediënten voor een schitterende Koninginnedag waren aanwezig. De gebeurtenis in Apeldoorn zorgde echter voor een aangepast avondprogramma. In Driebergen werd het geplande feest rondom hotel de Bergse Bossen helemaal afgelast.

Lees verder op de website van De Kaap

Kunstschilders in de etalage

AMERONGEN  Op de stralende lentedag van 25 april werd in de bibliotheek van het oude dorp de ‘lopende’ schilderijententoonstelling van Vrije Tijd schilders officieel geopend. Het was de vijfde keer dat leerlingschilders van Aimee Boonstra via Open Atelier en Muzemiks hun werk naar buiten konden brengen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 2 mei 2009 (kopie)

Binnenhof Driebergen: vanaf Traaij
foto: © Renk Knol
tijd: 12.40 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Finaleweken: Koning Candia drinkt champagne

RHENEN  De opdracht was zaterdagmiddag heel simpel voor Candia’66. Zelf winnen van Valleivogels en al het andere was bijzaak. De Rhenenaren slaagden met glans op het Scherpenzeelse kunstgras. De terechte 1-3 zege betekent het kampioenschap in de derde klasse D.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

‘Zakkenrollers’ geven tips in Driebergen

DRIEBERGEN  De politie Utrechtse Heuvelrug heeft samen met toneelvereniging VZOD winkelend publiek in gemeente gewezen op de aanwezigheid van zakkenrollers.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Afsluiting N226 vanaf 4 tot 21 mei 2009

MAARSBERGEN  Vanaf maandagavond 4 mei tot donderdagochtend 21 mei voert de provincie Utrecht wegwerkzaamheden uit op de Woudenbergseweg (N226) door Maarsbergen, tussen de aansluiting met de parallelweg en de Tuindorpweg, circa 450 meter.

Lees verder op de website van De Kaap

Volleer bestaat vijfentwintig jaar

LEERSUM  Nadat de drie afdelingen van Omnisportvereniging HDS in 1984 zelfstandig verder gingen werd de volleybalafdeling korte tijd later omgedoopt in volleybalvereniging Volleer. Op 4 juni 2009 is het precies 25 jaar geleden dat Volleer op eigen benen kwam te staan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 3 mei 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: Clematis
foto: © Renk Knol
tijd: 16.15 uur  temperatuur: 14 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Cultuurhuis of Huis der Gemeente?

UTRECHTSE HEUVELRUG  “Wij vinden het cultuurhuis Pléiade in Doorn primair het Huis der Gemeente,” sprak VVD raadslid Lysbeth van Valkenburg-Lely uit tijdens de behandeling van de Notitie Cultuurhuizenbeleid in de gemeenteraad. “De gemeente is voor 100% eigenaar en voor meer dan 50% hoofdgebruiker van het pand. Dan is het vreemd dat de gemeente huur gaat betalen aan het stichtingsbestuur die de bezetting gaat beheren.” Aldus een persbericht van de VVD.

“Deze huur is een verkapte subsidie. Noem het dan ook zo,” poneerde de VVD fractievoorzitter. “Laat het stichtingsbestuur cultuurprogramma’s organiseren en niet een gebouw beheren”

Lysbeth van Valkenburg-Lely toont wel begrip. Ze vindt het niet eenvoudig om een eenduidig gemeentelijk beleid voor cultuurhuizen vast te stellen. “In elk dorp ligt het anders. De eigendomsverhoudingen, de exploitatiekosten en de samenwerkende partners verschillen per locatie. Dan is het niet eenvoudig om de rol van de gemeente te duiden. Voor de VVD is het in ieder geval niet acceptabel dat de gemeente in Doorn huur gaat betalen voor een pand, dat haar eigendom is. Bovendien moet zeker gesteld worden dat de gemeente voorrang heeft op alle incidentele gebruikers; zeker als het gaat om de publieksloketten, de ruimte voor het gemeentebestuur, de raadszaal en de gespreksruimten voor gemeenteraadsfracties.” Lysbeth van Valkenburg stelde daarenboven enkele kritische vragen: “Hoe voorkom je dat cultuurhuizen binnen de gemeente elkaar gaan beconcurreren? Hoe garandeer je dat plaatselijke activiteiten doorgang vinden en niet door hoge huurkosten worden weggejaagd? Daar zijn andere huurtarieven voor nodig naast commerciële tarieven. Hoe steun je cultuurprogramma’s: met leningen of prestatiesubsidies? Moet er wel in elk dorp een beheerstichting komen?”.

De VVD fractie diende een amendement in dat een ruime steun kreeg in de gemeenteraad (CDA, SGP, SP, BVH en VVD). De Notitie Cultuurhuizenbeleid wordt door het amendement aangepast om te bewerkstelligen dat cultuurprogramma’s met een dorpsoverschrijdend karakter op elkaar worden afgestemd, de gemeente als bevoorrechte eerste gebruiker van het cultuurhuis Pleiade recht wordt gedaan, er bij verhuur aparte lagere tarieven komen voor plaatselijke activiteiten, er in de gemeentebegroting een budget wordt opgenomen om de gebruikers van de cultuurhuizen volgens de vastgestelde visie te faciliteren.

‘Oud-Verzet’ niet meer officiëel bij dodenherdenking

DRIEBERGEN  Voor het eerst sinds jaren nemen op maandag 4 mei in Driebergen geen officiële delegaties van het Voormalig Verzet en de oud-strijders (De Bond van Wapenbroeders) aan de dodenherdenking deel. De hoge ouderdom alsmede het toenemend natuurlijk verloop onder de leden van deze organisaties zijn hier de oorzaak van.

Zo is de lid-vereniging Zeist en omstreken, waaronder Driebergen en Doorn, van de Nationale Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederland (NFR/VVN) in het afgelopen jaar opgeheven. Daarvan was Loek Caspers, afkomstig uit Driebergen, voorzitter. “We hadden nog drie leden”, zegt ze.

Voorzitter Frits van Schaik van het Comité 4 en 5 mei Driebergen-Rijsenburg noemt deze ontwikkeling begrijpelijk. “De landelijke federatie  heeft vorige week laten weten dat zij volgend jaar, na de herdenkingen in het kader van 65 jaar bevrijding, de activiteiten officiëel zal stopzetten.” Een en ander heeft volgens Van Schaik geen gevolg voor de 4 mei-herdenkingen in Driebergen. “Deze behoren in de komende jaren normaal door te gaan, met daarbij vanzelfsprekend de nodige aandacht voor de verzetsslachtoffers.”  Evenals vorig jaar bestaat de erewacht bij het monument uit oud-militairen (veteranen).

Het programma op 4 mei is als volgt:

15.00 uur: korte herdenking bij de plaquette ter nagedachtenis aan omgekomen Englandspielagenten in de hal van Zorg- en Verpleegcentrum Beukenstein aan de Hoofdstraat. Belangstellenden zijn welkom. (Het in het programma-overzicht voor Koninginnedag vermelde tijdstip van 15.30 uur, is niet juist.)

17.30 uur: korte herdenking voor, in beginsel, nabestaanden van de militairen en verzetsmensen die ter aarde zijn besteld op de Algemene Begraafplaats aan de (Verlengde) Traaij.

18.00 uur: vlaggen halfstok.

19.00 uur: herdenkings- (gebeds)bijeenkomst onder verantwoordelijkheid van de Raad van Kerken Driebergen-Rijsenburg in de R.K. Kerk St. Petrus’Banden aan het Kerkplein. Marije Tigelaar uit Driebergen verzorgt de declamatie.

19.30 uur: opstelling op het Kerkplein voor en naast de R.K. Kerk voor de stille tocht. Deze gaat via de Drieklinken naar het monument in het park De Wildbaan. Deelnemers met kransen en/of bloemstukken stellen zich zoveel mogelijk vóór in de stoet op. Dit geldt eveneens voor de vertegenwoordiger van het college van B & W, leerlingen van de basisscholen, leden van het voormalig verzet en nabestaanden van omgekomenen uit de Tweede Wereldoorlog, individuele oud-strijders, de plaatselijke Oranjevereniging, de brandweer, het Rode Kruis en Amnesty International. Leden van Scouting Driebergen-Rijsenburg begeleiden e.e.a.

19.35 – 19.45 uur: klokgelui.

Bij aankomst van de stoet speelt Harmonie Aurora koraalmuziek. Even voor 20.00 uur houdt wethouder wethouder Salverda van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een korte toespraak.Hij leest onder meer de namen voor van de omgekomen verzetsstrijders die op het monument staan. Na het klaroensignaal: twee minuten stilte. Vervolgens de taptoe en het spelen en zingen van (twee coupletten) het Wilhelmus. Daarna kransleggingen bij het monument en het défilé.

Paaltjes

ZEIST  Een automobilist kwam op zaterdagavond 2 mei onvrijwillig twee paaltjes tegen. Hij had te diep in meerdere glaasjes gekeken en werd aangehouden.

Rond 22.10 uur zagen agenten dat een automobilist op de Karpervijver een paaltje uit de grond reed. De automobilist, een 38-jarige man uit Zeist, reed vervolgens achteruit en reed een ander paaltje uit de grond. De agenten spraken de Zeister aan. Hij bleek veel te veel te hebben gedronken en werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de verdachte 940 ug/l, meer dan vier keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Zonnemiddag van de Zonnebloem Driebergen

DRIEBERGEN  Op zaterdag 25 april was het feest in Gebouw de Vijver van de Stichting Welnúh in Driebergen. De Zonnebloem had voor haar gasten een gezellige middag georganiseerd  met het Piratenkoor “Man Over Boord”. Na eerst een kop koffie of thee met wat lekkers werd er opgetreden  met gezellige bekende en onbekende zeemansliedjes, die van harte meegezongen werden.

Na afloop was er een enthousiast applaus voor het koor en onze gasten gingen met een vrolijk gevoel weer naar huis. Wilt u ook naar de activiteiten van de Zonnebloem, of kent u iemand die wel eens uit wil bel gerust naar Rita van Weerdenburg telefoon 0343-514751 of naar Ans Hoogerwerf telefoon 0343-515138

Jeu des boules als bindmiddel

DOORN  Op de schelpenpaden in de bossen rondom Bartiméus wordt vanaf 6 mei jeu des boules gespeeld. Of beter gezegd ‘petanque’. ,,Jeu des boules is een verzamelnaam voor meerdere spelen met ijzeren ballen”, weet Bernard Baakman, pastor bij de zorginstelling en initiatiefnemer.

Lees verder op de website van De Kaap

Arno du Pre en Robin van de Berg stoppen bij Candia’66

RHENEN  Doelman Arno du Pre heeft zaterdag zijn laatste wedstrijd voor het eerste elftal van Candia’66 gespeeld. ,,Hij stopt er helemaal mee of gaat lager spelen, maar in het eerste is het nu over wat hem betreft”, zegt trainer Adrie Morren na de kampioenswedstrijd tegen Valleivogels

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van maandag 4 mei 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: Meidoorn
foto: © Renk Knol
tijd: 14.40 uur  temperatuur: 15 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Zondagsteams Risenborgh goed gescoord

DRIEBERGEN De zondagsteams hebben hun vierde competitieronde gespeeld en dat hebben ze goed gedaan. Alleen twee herenteams konden de winst niet binnenhalen. De jeugd deed het heel goed en wonnen dus overtuigend.

Hieronder de uitslagen van de landelijke competitie van zondag 3 mei 2009:

Gemengd senioren 7e klasse AMERONGEN 1-RISENBORGH 1 0-8
Gemengd senioren 7e klasse BOSCH EN DUIN 4-RISENBORGH 2 4-4
Heren 5e klasse RISENBORGH 1-KAMP 1 2-4
Heren 5e klasse SOEST-ZUID 1-RISENBORGH 2 4-2
Heren 5e klasse    RHIJNAUWEN 3-RISENBORGH 3 0-6
Jongens 2e klasse RISENBORGH 2-THOS 2 5-1
Jongens 2e klasse RISENBORGH 1- ULTC IDUNA 2 4-2
Jongens 3e klasse RISENBORGH 3- PHONOSMASH 1 5-1   

Groen licht voor appartementen Doorn

DOORN  Na een lange procedure heeft de Raad van State nu beslist dat de in oktober 2006 verleende bouwvergunning voor 10 luxe appartementen aan de Woestduinlaan in Doorn terecht is afgegeven.

Lees verder op de website van het AD/UN

Gymnastiekleraar terug op basisschool

UTRECHTSE HEUVELRUG “Laat het basisonderwijs en de sport per dorp de handen ineen slaan om de echte gymnastiekleraar weer terug te krijgen,” luidt de oproep van VVD raadslid Hans van Zetten. “De gemeente heeft 3 fulltimers in de aanbieding, die het eerste jaar voor 100% en daarna structureel voor 40% worden bekostigd door de rijksoverheid. Deze kans mag niet gemist worden. Onze schooljeugd snakt naar kwalitatief beter bewegingsonderwijs en sport.”

De Ministeries van OCW en VWS willen samen onder naam “impuls brede scholen, sport en cultuur” 2.500 fulltime combinatiefuncties in ons land scheppen. Elke gemeente krijgt een optie op een aantal functies. De belangrijkste doelstelling is om het dagelijkse sport- en beweegaanbod op en rond scholen voor alle leerlingen te stimuleren. Maar ook de sportverenigingen met het oog op hun maatschappelijke functie en de inzet van sport voor het onderwijs, de naschoolse opvang en de wijk worden ermee versterkt. Een combinatiefunctie is een professionele gymnastiekleraar die in een dorp fulltime werkzaam is in onderwijs en sport. Basisscholen en sportverenigingen kunnen gezamenlijk een plan indienen voor het invullen van een combinatiefunctionaris. De rijksoverheid legt het eerste jaar € 40.000 voor elke aangestelde combinatiefunctionaris op tafel, daarna structureel € 16.000 per jaar. De gemeente voert actief regie en start deze maand met een informatiecampagne met een bijeenkomst op 14 mei voor de scholen en sportverenigingen in Driebergen. Op maandagavond 25 mei is dat voor Amerongen, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Overberg en op 28 mei voor de basisscholen en sportverenigingen in Doorn.

Vorig jaar bezocht de raad alle basisscholen in de zeven dorpen van Utrechtse Heuvelrug. Toen bleek dat op de 14 van de 26 scholen de kinderen geen gymnastiek krijgen van een vakbekwame gymleraar. De groepsleerkracht moet dat er maar bij doen. “Daarmee doe je kinderen anno 2009 veel te kort,” vindt Hans van Zetten. “Elk jaar stelt de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst vast dat onze schooljeugd te dik wordt en te weinig kwalitatief beweegt. Alleen structurele maatregelen kunnen hierin verandering brengen. Naast goed leren lezen, schrijven en rekenen is goed leren bewegen een basisvaardigheid, die in elke school gegarandeerd zou moeten zijn.” Eind vorig gaf de gemeenteraad unaniem steun aan de motie van de VVD die het gemeentebestuur aanspoort krachtig regie te voeren en combinatiefuncties in de gemeente een kans te geven.

“Een kleine school kan een gymleraar maar een beperkt aantal uren aanstellen en wordt nooit een aantrekkelijke werkgever. Als binnen een dorp twee tot drie scholen samen en een sportvereniging als partners een fulltime combinatiefunctie scheppen, wordt dat een zeer aantrekkelijke baan. Bovendien zal deze gymleraar ook de brug kunnen slaan tussen basisschool en sportvereniging. En daar heeft onze schooljeugd alleen maar baat bij,” is de overtuiging van het raadslid.

CDN verliest duel tegen IJFC

DRIEBERGEN  In het laatste competitie duel van het seizoen 2008/2009 heeft CDN een verdiende nederlaag geleden tegen IJFC uit IJsselstein met 0-3. Er stond voor beide teams niets op het spel maar men wilde er nog wel een leuke wedstrijd van maken. Maar het duel kreeg al na 5 min een andere wending door een onschuldige handsbal van aanvoerder Paul van Hofwegen die door appelleren van de tegenstander door de zwak leidende arbiter van Dijk uit Vianen bestraft werd met een strafschop die feilloos werd benut 0-1.

vergroot foto1    vergroot foto2    vergroot foto3

De scheidsrechter maakte het helemaal te bont door in de 14e min diezelfde Paul van Hofwegen met rood te bestraffen door dat hij een tackle maakte welke wel geel was maar absoluut geen rood. En zodoende de wedstrijd direct op slot kwam voor CDN dat met 10 man verder moest. Jammer dat in een wedstrijd om de keizers zijn baard de scheidsrechter dit niet aanvoelt. Maar dankzij de hele wedstrijd door goed keeperswerk van doelman Andre van Randwijk bleef de score binnen de perken. Het was IJFC dat het bepaalde en CDN had ook weinig in te brengen maar het duurde toch nog tot de 33e min dat met een simpel rolletje de bal in de rechter hoek verdween 0-2. Het werd nog net voor de rust bijna 0-3 maar Michel Hoekstra redde op de doellijn.
 CDN begon deze tweede helft met meer inspiratie door met 10 man de aanval te kiezen en dat leverde een paar goede acties op van Alie Alkan met in de 52e min een fantastisch lobje over de keeper tegen de lat. Na deze actie werd Robin Geerding gewisseld voor A1-Jun. Alex Kosterman. IJFC begon weer steeds meer druk uit te oefen op het CDN doel wat nog wel wat hachelijke momenten veroorzaakte maar het bleef nog 0-2. Na nog een A1-Jun. Robin Notenboom in te brengen voor Bagdad Aijach probeerde CDN nog de aansluittreffer te maken maar het was toch IJFC wat verder afstand  maakte door op het eind van de strijd er nog 0-3 van te maken. Al met al een teleurstellend seizoen door van het begin af te maken krijgen met veel blessures van diverse vaste krachten. Maar CDN zal CDN niet zijn om het verloren terrein zo snel mogelijk terug te pakken.Ravel en tijdgenoten besluiten succesvol KCO-seizoen Maartenskerk

DOORN  Op vrijdag 15 mei kan voor het laatst genoten worden van superieure kamermuziek door leden van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO). Op het programma staan vier tijdgenoten die elkaar inspireerden: Roland-Manuel, Vaughan Williams, Delage en – centrale figuur in dit ‘kwartet’ – Maurice Ravel.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeugdlintjes uitgereikt in Maarn

MAARN  Tijdens de aubade op Koninginnedag werden in Maarn twee jeugdlintjes uitgereikt. Jongeren tot 16 jaar komen voor een jeugdlintje in aanmerking komen als ze iets speciaals hebben gedaan voor de gemeenschap, maar het kan ook een helpende hand zijn geweest. Het bestuur van de Oranjevereniging Maarn-Maarsbergen zette twee jongeren in de schijnwerpers.

Martijn Riemers (11 jaar) omdat hij door kordaat ingrijpen een ernstig auto-ongeluk voorkwam. Martijn greep het stuur van de auto toen zijn vader flauw viel en de auto richting de vangrails reed. Hij stuurde ‘tegen’ zodat de auto met de zijkant slechts de vangrail schampte.

Jelle Derksen (14 jaar) uit Maarsbergen is een sportheld. Dit jaar alleen al pakte hij vier gouden medailles op het Nederlands juniorenkampioen korte baan zwemmen. Het jeugdlintje werd door een broer van Jelle in ontvangst genomen.

SVMM handhaaft zich in 4e klasse

MAARN  Dit weekend moest het gebeuren. Er moest gewonnen worden van JSV om zeker te zijn van handhaving in de 4e klasse G. De vele meegereisde supporters waren dan ook een welkome steun voor de ploeg van trainer Fred Veenstra.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV figureert in kampioenswedstrijd FZO

DOORN  FZO was op alle fronten beter en feller dan DEV en haalde daarmee een verdiend kampioenschap binnen. In Zeist was FZO duidelijk over haar bedoeling, het werd 5-0.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe veerpont in gebruik genomen

AMERONGEN  De veerpont tussen Eck en Wiel en Amerongen, De Regina Fluminum1, is zaterdag uit de vaart genomen en vervangen door de nieuwe opvolger, de Regina Fluminum 2

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 5 mei 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: Verzetsmonument in Wildbaanpark
foto: © Renk Knol
tijd: 15.10 uur  temperatuur: 14 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Lawaai houdt gasten Figi wakker

ZEIST  Touroperators annuleren hun boekingen en hotelgasten eisen korting. Hotel Figi lijdt een ‘financiële strop’ door de weekendoverlast op de 2e Dorpsstraat in Zeist. Gerard Ruijs: ,,Iedere zaterdag- en zondagochtend is het hetzelfde: klachten van gasten die tot vijf uur ’s nachts wakker hebben gelegen.’’

Lees verder op de website van het AD/UN

HDS komt ook in laatste wedstrijd niet tot winst

LEERSUM  HDS is er in de laatste competitie wedstrijd van dit seizoen tegen Faja Lobi niet in geslaagd om een positief resultaat te behalen. Het werd uiteindelijk een 3-5 nederlaag.

Lees verder op de website van De Kaap

Dodenherdenking op de Heuvelrug

HEUVELRUG  De burgemeester en wethouders waaierden gisterenavond uit over de verschillende dorpskernen op de doden te herdenken. In iedere kern kwam een vertegenwoordiger van de gemeente aan het woord. Het thema van de dodenherdenking was dit jaar ‘Vrijheid en identiteit’.

Lees verder op de website van De Kaap

CDA verkiezingsprogramma

UTRECHTSE HEUVELRUG Het CDA Utrechtse Heuvelrug maakt zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010. Het schrijven van een verkiezingsprogramma maakt hiervan onderdeel uit. Het CDA Utrechtse Heuvelrug staat voor een gemeente waarin iedereen mee kan doen als hij of zij dat wil. Daarom nodigt zij inwoners en belangengroepen uit om mee te denken over de inhoud van haar nieuwe verkiezingsprogramma.

In mei organiseert het CDA Utrechtse Heuvelrug drie avonden waarbij u onderwerpen voor het CDA-verkiezingsprogramma kunt aangedragen. De bijeenkomsten vinden plaats op:
maandag 18 mei, De Binder, Hoflaan 29 in Leersum
dinsdag 26 mei, De Twee Marken, Trompplein 5 in Maarn
woensdag 27 mei, Rugby Club the Pink Panthers, De Woerd 6b in Driebergen
De aanvang van de bijeenkomsten is om 20:00 uur.

Op de avonden wordt zowel gemeentebreed als op dorpsniveau gekeken naar de behoeften die spelen. Hierbij zijn vijf aandachtsgebieden benoemd: woningbouw, veiligheid & leefomgeving, duurzaamheid en economie, maatschappelijke voorzieningen en gemeentelijke financiën & organisatie. Aarzel niet
om ook uw ideeën aan te leveren!

Voor eventuele vragen kunt U contact opnemen met Marcel van Berlo,
tel. 0343–755 338.

Heuvelrugnieuws van woensdag 6 mei 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: Druiventrosje
foto: © Renk Knol
tijd: 14.35 uur  temperatuur: 15 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Zomaar geslagen

ELST  Vannacht omstreeks 00.40 uur stapte een 20-jarige man uit Veenendaal uit de bus aan de Rijksstraatweg. Uit de bus stapte ook een groepje van vier personen die al enige tijd zich in de bus lastig hadden gedragen.
Zonder enige aanleiding werd de man plotseling geschopt en geslagen. Dit werd zo hard gedaan dat hij zelfs even het bewustzijn verloor. De politie werd gewaarschuwd en een 17-jarige jongen uit Elst kon worden aangehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek. De man moest zich onder doktersbehandeling stellen.

Festival Kunstenaars en het landschap in de Utrechtse Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG Het festival Kunstenaars en het landschap in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omgeving bevat ruim zestig activiteiten zoals exposities, voorstellingen, workshops, lezingen en films, die op het landschap en de natuur geïnspireerd zijn. Het festival duurt tot eind juli. In de tweede week van het festival kunt u de volgende exposities en activiteiten bezoeken.

– vrijdag 15 mei: 20.00 uur: Fotolezing in Cultuurhuis Doorn, waar Wim van der Ende een lezing houdt over zijn werk, uiteraard met veel foto’s over de landschappen in onze omgeving.
– zaterdag 16 mei: 19.30 uur: Lezing ‘Het geschilderde landschap’ door Jeroen Damen
De galeries Il Sogno uit Amerongen en Art Options uit Langbroek organiseren gezamenlijk een lezing in twee delen met als titel ‘Het geschilderde landschap’. Kunsthistoricus Jeroen Damen bespreekt de geschiedenis van het geschilderde landschap. Op 16 mei kunt u naar het tweede deel van deze lezing bij Galerie Art Options met de titel `De Nederlandse traditie in de eigentijdse landschapsschilderkunst`.
– zondag 17 mei: 14.30 uur: Openluchtconcert Muziekkoepel Leersum- KamerOrkest Driebergen
Onder leiding van Albert van Eeghen geeft het KamerOrkest Driebergen een openluchtconcert in de muziekkoepel van Leersum.  
– vrijdag 22 mei: 10.00-15.00 uur: ‘Buitenschilderfeest’ – Park Huis Doorn
Kom naar het ‘Buitenschilderfeest’ in het park van Huis Doorn! Er wordt gezorgd voor individuele begeleiding, afgestemd op de wensen van de deelnemer. Na de gemeenschappelijke bespreking van het werk en de lunch, volgt een gezellig en feestelijk samenzijn ter afsluiting.
– zaterdag 23 mei: 13.00-16.00 uur; Foto-excursie rond Kasteel Amerongen met Michiel Wijnbergh.
Rond Kasteel Amerongen is veel te zien. U kunt er het landschap fotograferen of de natuur, of portretten maken in de kasteeltuin. Michiel Wijnbergh geeft een korte les om de blik te sturen en is verder vooral aanwezig om ter plekke de inspiratie op gang te brengen.
– zondag 24 mei: 12.00-18.00 uur; Festival ‘Fiesta del Vino’ – Landgoed Beukenrode
De schitterende bosrijke omgeving van Landgoed Beukenrode in Doorn is het decor van het Fiesta del Vino. Centraal staat het proeven van de Spaanse kwaliteitswijnen van de Société des Vins en u kunt genieten van een gevarieerd Spaans georiënteerd programma met o.a  andere optredens van het Vrouwen Kamerkoor Driebergen en gitarist Robert Bekkers.

Verder is er een gevarieerd aanbod van exposities binnen het festival: onder andere: 
– de expositie ‘Mooi Nederland: het open Hollandse landschap’ bij Galerie Art Options
– ‘100 stappen naar 100 tulpen’ van Mirta Pertovt in het Park van Huis Doorn,
– ‘De Kunstwarande’ van Kunstgilde Heuvelrug met een 30-tal kunstwerken in het prachtige park rondom Landgoed Broekhuizen,
– Galerie/boekhandel Il Sogno: landschapsschilderijen van de Italiaanse Mirca Lucato en beelden van Gesine Arps.
– Café-restaurant-hotel Buitenlust: schilderijen van Arris Tijsseling en foto’s van Jan Kalff.
– Bibliotheek Leersum: Expositie ‘Franz Hazelzet’ 
– Cultuurhuis Doorn: Expositie gouaches van Foen Winters en `Hallo, de Reuzenkraai` van Katri Schweitzer.
De Reuzenkraai zal op 7 mei de bibliotheek van Cultuurhuis Doorn invliegen
– de tentoonstelling ‘Into the woods’ bij de Paddenstoel/St Kunstsporen in Doorn (9 mei/ 1 juni).
– de Expositie ‘Kunst langs de wetering’ van het kunstenaarscollectief Langbroekerwetering (za 16 t/m 24 mei) –
 – Tentoonstelling Kunstroute Doorn-Maarn 2009 van deelnemers van de Kunstroute Doorn-Maarn in Hotel-Conferentiecentrum Zonneheuvel (za 23 mei t/m 14 juni).

Voor het complete programma en meer informatie:
www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl (klik op het oog), of haal een programmaboekje o.a. bij bibliotheken en VVV`s.

Veiling schilderijen voor herbouw Heemschuur

AMERONGEN/LEERSUM  Toen de Heemschuur van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen – Leersum was afgebrand, kreeg het bestuur allerlei reacties van mensen die op de een of andere manier wilden helpen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bevrijdingsvuur in Doorn

DOORN  Traditiegetrouw is er op bevrijdingsdag in de vroege ochtend vanuit Doorn een groot aantal hardlopers naar het centrum van Wageningen gebracht om daar het bevrijdingsvuur op te halen. Nadat om 6.45 uur de fakkels waren ontstoken begon al hardlopend de tocht terug.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubileumconcert Ons Genoegen

AMERONGEN  Niemand minder dan Linda Wagenmakers, bekend van de musical Miss Saigon en Eurosongfestival, zal op zaterdagavond in Sporthal De Ploeg optreden. Dit in het kader van het 90-jarig bestaan van Ons Genoegen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 7 mei 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: Nieuwbouw op voormalig Sanatoterrein
foto: © Renk Knol
tijd: 15.00 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Burgemeester Zeist schrijft raddraaiers

ZEIST  Raddraaiers die in het weekend huishouden in het centrum van Zeist, kunnen op een persoonlijke brief van de burgemeester rekenen.
Sindskort werkt de gemeente met een heel individuele aanpak, waarbij overlastveroorzakers persoonlijk worden aangesproken op hun gedrag.

Lees verder op de website van het AD/UN

Gewonde bouwvakker van dak getakeld

ZEIST  De brandweer van Zeist heeft donderdagmiddag een gewonde bouwvakker van een hogere verdieping van een huis in aanbouw aan de Van der Heijdenlaan gehaald.

lees verder op de website van het AD/UN

Op zoek naar een huurwoning in Amerongen?

AMERONGEN  Woningbouwvereniging Amerongen is met ingang van 5 mei 2009 gestart met het adverteren van de vrijkomende woningen op www.woningbouwamerongen.nl, in het nieuwsblad voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug ‘De Kaap’/ Stichtse Courant, de advertentie editie Heuvelrug en in diverse etalages in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Fracties GroenLinks en Pvda uiten zorgen over inrichting plein

DOORN De inrichting van het plein rond het Cultuurhuis in Doorn is in volle gang. De fracties van GroenLinks en PvdA vragen zich echter af, nu het één en ander zichtbaar wordt,  of bij de materiaalkeuze en het pleininrichtingsplan voldoende rekening gehouden is met de toegankelijkheid van deze openbare ruimte voor mensen met een functiebeperking en voor ouderen. De fracties hebben hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van b&w.

Binnenstad Rhenen wordt gezellig centrum

RHENEN  ‘De binnenstad van Rhenen moet zich gaan onderscheiden als een aangenaam verblijfsklimaat waarbij synergie is tussen winkelen, cultuur, horeca en toerisme.’ Met de visie binnenstad gaat hard gewerkt worden om deze ambitie waar te maken.

De aanleiding voor de visie is de ontwikkeling van Binnenstad Oost. Om de samenhang in het centrum te bewaken is deze visie opgesteld. De binnenstad van Rhenen heeft diverse eigenschappen die de potentie van een gezellig, goed bezocht centrum in zich dragen. Zo zijn er het historische centrum, een rijke cultuurhistorie, een unieke ligging en diverse toeristische kwaliteiten.

Met concrete maatregelen moet deze visie werkelijkheid worden. Zo wordt voorgesteld om een centrumontwikkelaar aan te stellen, de bereikbaarheid en het parkeren te verbeteren, de horeca en warenmarkt te verstevigen en de samenwerking en promotie te verbeteren.

De visie is opgesteld met inspraak van de betrokken ondernemers, welke in een werkgroep vertegenwoordigd werden.

Van Malsen ‘Thema had rood kunnen zijn’

MAARN  De warme kleuren rood, paars en een vleugje oranje spatten van de wanden in De Twee Marken. Thea van Malsen exposeert tot 12 juni haar schilderijen. Daarnaast zijn de vitrines overbevolkt met olifanten in velerlei uitvoeringen, de verzameling van Aty van Loon.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Unieke, ontspannen sfeer’

AMERONGEN  De Grietmarkt, die aanstaande zaterdag voor de 14e maal zal plaatsvinden, staat voor een deel in het teken van de Heemschuur. Vorig jaar december brandde de schuur van Vereniging Dorp en Natuur af. De organisatie van de Grietmarkt wil de graag geziene gast graag de helpende hand toesteken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 8 mei 2009 (kopie)

Prinses Marijkelaan 3-5 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 11.40 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

‘Met belgerinkel naar de Winkel’ zaterdag 9 mei van start

ZEIST  Zaterdag 9 mei start de campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’. De gemeente Zeist organiseert deze campagne omdat zij haar inwoners wil stimuleren met de fiets boodschappen te doen. De winkels aan de Voorheuvel en de winkels in Den Dolder doen mee met de campagne.

Hoe werkt het?
De campagne duurt zeven weken, van 9 mei tot 27 juni. Winkels, die aan de actie deelnemen, zijn herkenbaar aan de speciale campagneposter op het raam. Wie tijdens de campagneperiode bij deze winkels op de fiets boodschappen doet krijgt een stempel of paraaf of sticker op de spaarkaart (nieuwe kaarten zijn daar ook verkrijgbaar). Ook is op de kaart ruimte gereserveerd voor suggesties voor een fietsvriendelijker Zeist.
Een volle spaarkaart met 10 stempels kan worden ingeleverd in de speciale inzameldoos bij de deelnemende winkeliers. Na afloop van de campagne worden uit alle ingeleverde spaarkaarten (die voorzien zijn van naam en adres) prijswinnaars getrokken.

Mooie prijzen
Met een volle spaarkaart maakt u kans op mooie prijzen. Zo geeft de gemeente samen met Het Rijwiepaleis  een fiets ter waarde van € 399.- weg. Daarnaast worden door de deelnemende winkeliers een heleboel prijzen aangeboden, variërend van een fietsbril (zonodig op sterkte) t.w.v. 100 euro door Rodermond Optiek tot boodschappenpakketten t.w.v. € 50,-  door Albert Heijn aan de Voorheuvel. Voor een volledig overzicht van de deelnemende winkeliers en de prijzen kijk op www.belgerinkel.nl .

 “Belgerinkel”  ook in 20 andere gemeenten
Naast Zeist doen er nog 20 gemeenten in drie provincies met de Campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’ mee. Dit zijn de gemeenten Ede, Renkum, Elburg, Harderwijk, Nunspeet, Ermelo, Putten, Oldebroek, Hattem, Heerde, Nieuwegein, Soest, Oudewater, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, Breukelen, Amsterdam Stadsdeel Slotervaart, Amsterdam Stadsdeel Osdorp, Heiloo en Bussum.

De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door IVN en de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen. Voor meer informatie: www.belgerinkel.nl

Geerlig Riemerprijs 2009 voor Marie-Flore de Jongh

DRIEBERGEN Donderdag 7 mei heeft Marie-Flore de Jongh (21) uit Helvoirt de Geerlig Riemerprijs 2009 ontvangen uit handen van de heer D.C. Nolten, voorzitter Stichting IVA Jubileumfonds. De G. Riemerprijs wordt jaarlijks toegekend aan een IVA-student die naar het oordeel van zijn of haar medestudenten èn docenten, beschikt over een opvallend goede combinatie van intellectuele gaven en sociale vaardigheden.

vergroot foto

De prijs werd in 1980 – bij het 50 jarig jubileum van de IVA – geïntroduceerd als eerbetoon aan de oprichter van het Instituut, de heer Geerlig Riemer.
Marie-Flore de Jongh werd door een meerderheid van stemmen, zowel van IVA-docenten als -studenten, aangewezen als dé kandidaat voor deze eervolle prijs.
De belangrijkste reden om de prijs toe te kennen aan Marie-Flore de Jongh is haar grote inzet voor de mede-IVA-studenten en voor IVA Driebergen zelf. Zij was bestuurslid van de LIVAleerlingenvereniging van de IVA– en speelt een belangrijke rol in de organisatie van de “Droomrit voor het Leven” – Cars for Charity Foundation. Zij is een student die in het algemeen bijzonder wordt gewaardeerd.
Marie-Flore kan haar prijs besteden aan een buitenlandse studiereis of verdere opleiding en training.
Het thema van de prijsuitreiking was “Grenzeloos”. De sprekers van de middag omlijstten dit thema met anekdotes en toepasselijke praktijkvoorbeelden. De bekende zanger Wouter Hamel zorgde voor eensfeervolle muzikale omlijsting.

Brandweer trekt de wijken in

AUSTERLITZ Brandweer Zeist gaat iedere maand een wijk bezoeken om mensen te informeren over brandveiligheid. Rookmelders spelen hierbij een belangrijke rol. Het eerste bezoek vindt plaats op 27 mei in Austerlitz.

Om 14.00 uur start de actie op het Dorpsplein. Mensen krijgen informatie over rookmelders en brandveiligheid. Eventueel kunnen zij ook van de brandweer een rookmelder met korting kopen. De gemeente Zeist subsidieert het project.

Rookmelders zijn een uitermate effectief middel om mensen te waarschuwen in geval van een beginnende brand. Met name ’s nachts wanneer men ligt te slapen. Als de rook een rookmelder bereikt, gaat er direct een alarm af om de bewoners te wekken. Dan is er meestal nog voldoende tijd om uit het huis te komen of de brand te blussen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het aantal doden door brand in huizen zonder rookmelders 100 % hoger ligt dan in huizen met rookmelders. Jaarlijks kent Nederland zo’n 7000 woningbranden, dat zijn er 20 per dag. Een rookmelder is dus geen overbodige luxe.
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de mensen rookmelders belangrijk vindt. Maar slechts 60% van de mensen heeft er een gekocht. Waarbij van deze 60% niet iedereen ze ook daadwerkelijk heeft opgehangen.

Kortom, er is nog werk aan de winkel. Met de actie wil de brandweer wijzen op het nut en de noodzaak van rookmelders en uitleg geven over het onderhoud. Daarnaast wordt aandacht besteed aan vluchten bij brand, het voorkomen van brand, de gevolgen van brand, de dienstverlening van de brandweer, wat mensen zelf kunnen doen bij brand en wat de brandweer van hen verwacht bij een incident.

Natuurwandeling voor blinden en slechtzienden in Park De Brink te Zeist

ZEIST Op zaterdag 16 mei zal er wandeling georganiseerd worden voor blinden en slechtzienden. De tocht staat onder leiding van IVN gidsen. Zij zullen vertellen hoe het park is ontstaan en stilstaan bij de flora en fauna die op dit terrein voorkomen.

De excursie begint om 10.00 uur en is gratis. Blindengeleidehonden vormen geen probleem.

Het startpunt is bij de ingang van de kinderboerderij  (Kroostweg nr 7). De kinderboerderij is goed per bus te bereiken. Er zijn haltes op de Utrechtseweg, zowel vanuit Driebergen als vanuit Utrecht.

Aanmeldingen per e-mail aan dvdkamp@kpnmail.nl  of telefonisch bij Dick van de Kamp 030-6957308.

Trouwen bij tanteloes

RHENEN Restaurant en lounge tanteloes wordt aangewezen als officiële trouwlocatie in de gemeente Rhenen. Rhenen is een gemeente waar graag getrouwd wordt. Met de aanwijzing van tanteloes als trouwlocatie hebben bruidsparen de mogelijkheid om hier de huwelijksplechtigheid te combineren met de overige festiviteiten op hun ‘mooiste dag’.

Rhenen beschikt al over enkele bijzondere trouwlocaties.  Men kan naast het gemeentehuis en Oude Raadhuis ook trouwen bij Ouwehands Dierenpark, Residence Rhenen,  restaurant La Montagne, zalencentrum Hart van Rhenen en Hotel ’t Paviljoen. Tanteloes is hier een mooie aanvulling op.

Bovendien komt de gemeente Rhenen tegemoet aan de wensen van bruidparen die steeds meer vragen om een andere locatie dan het gemeentehuis om te trouwen.  In Rhenen worden in vergelijking met andere gemeenten relatief veel en een nog steeds toenemend aantal huwelijken voltrokken. Sinds de benoeming van andere locaties is het aantal huwelijken bijna verdubbeld.

MMN: ‘Noodzaak even groot’

MAARN  ,,Eén man was te weinig om Wim Arendsen op te volgen”, grapt Gijs van Roekel. Na 13 jaar neemt Wim Arendsen afscheid als secretaris van Maarn Maarsbergen Natuurlijk. Han Overkamp: ,,Een gedreven en actieve secretaris die heel veel voor de vereniging gedaan heeft. Het erelidmaatschap dat hem toegekend is, is dik verdiend.”

Lees verder op de website van De Kaap

Een kijkje in de keuken tijdens Avondje Amerongen

AMERONGEN  Op vrijdag 8 mei is er weer een Avondje Amerongen. Tijdens deze avond, waarop ook het Festival Kunstenaars en het landschap in Il Sogno wordt geopend, zetten de Amerongse ondernemers hun deuren open.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 9 mei 2009 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: madeliefje
foto: © Renk Knol
tijd: 15.10 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Winst voor korfballers Dalto en SKF

DRIEBERGEN  In de de hoofdklasse van het veldkorfbal heeft Dalto uit Driebergen met 23-22 gewonnen van Deetos. In diezelfde klasse pakte SKF belangrijke punten. De Veenendalers wonnen met 22-15 van Eibernest.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuwe bankjes op Landgoed Prattenburg

RHENEN  Samen met boswachter Gerard van Heiningen plaatst de heer Van Asch van Wijck het laatste bankje van een serie van negen op Landgoed Prattenburg. De negen bankjes komen in plaats van enkele onbruikbare bankjes uit vervlogen tijden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Fietsen voor het goede doel

HEUVELRUG  Teleurstelling bij vier bewoners van de Utrechtse Heuvelrug. Wegens gebrek aan belangstelling gaat een geplande sponsor spinningmarathon ten behoeve van de Stichting Alpe d’HuZes niet door.

Lees verder op de website van De Kaap

Gelukkige winnaars van de Postcodeloterij in Amerongen

AMERONGEN  Op 29 april vielen 21 mensen in de prijzen bij de postcodeloterij. Heel bijzonder was het dat de prijzen in twee straten te verdelen waren. De vreugde was groot en er werd flink feest gevierd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 10 mei 2009 (kopie)

Kon Julianalaan Driebergen: vergeet-mij-nietje
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Behoud groen, pas Ontwikkelingsperspectief aan

ZEIST  De gemeenteraad van Zeist buigt zich dinsdagavond 12 mei over het Ontwikkelingsperspectief 2030, bedoeld als aanzet voor een nieuwe Structuurvisie. In een brief aan de gemeenteraad vragen inwoners van Zeist om in het Ontwikkelingsperspectief duidelijke grenzen te stellen aan nieuwe ontwikkelingen. Dit voor het behoud van karakter, groen en leefbaarheid in Zeist.

Het gaat om vijf inwoners die actief zijn in buurtorganisaties in de gemeente, in de Stichting Beter Zeist en in de plaatselijke natuurgroepen. Zij hebben de brief merendeels op persoonlijke titel geschreven omdat er weinig tijd was tussen het verschijnen van het Ontwikkelingsperspectief en de bespreking in de gemeenteraad. Daardoor konden zij andere organisaties niet goed bij hun initiatief betrekken.

De briefschrijvers vragen daarom allereerst aan de gemeenteraad om over het Ontwikkelingsperspectief een echte inspraakprocedure te organiseren. Weliswaar  zijn aan het opstellen van het Ontwikkelingsperspectief bijeenkomsten in diverse wijken en kernen vooraf gegaan, maar de nu voorgestelde tekst zelf is niet aan de orde geweest. Door het houden van inspraak kan iedere burger, ondernemer en maatschappelijke organisatie in Zeist zijn of haar mening geven over het Ontwikkelingsperspectief. En kunnen ook onjuistheden, tegenstrijdigheden en  onduidelijkheden worden gecorrigeerd.

De briefschrijvers vinden verder dat het Ontwikkelingsperspectief veel te veel ruimte laat voor grootschalige groei van Zeist. Zo blijkt uit de tekst dat vestiging van kantoren in feite zonder echte beperking wordt toegestaan. En dat terwijl Zeist al veel meer 8000 arbeidsplaatsen heeft dan er voor de Zeister beroepsbevolking nodig zijn. Hierdoor komen dagelijks 20.000 mensen Zeist binnen om er te werken. Dit  veroorzaakt veel extra verkeer. Dat en de benodigde extra bebouwing brengen uiteraard veel overlast en aantasting van groen met zich mee.

Ook geeft het Ontwikkelingsperspectief aan dat de gemeente Zeist voor een veelheid van groepen woningen wil bouwen. Ook dit zonder dat er wat dit betreft grenzen worden gesteld.

De briefschrijvers leggen de gemeenteraad concrete tekstwijzigingen voor. Zij stellen onder meer voor om uit te gaan van een woningbouwprogramma van maximaal 50 á 100 woningen per jaar. Daarbij willen zij dat het aantal inwoners van Zeist op maximaal 60.000 wordt gesteld zodat duidelijk wordt dat Zeist  geen groeiambitie heeft bij de woningbouwplannen.

De gemeente formuleert de eerste hoofdstukken van het Ontwikkelingsperspectief zelf ‘kernwaarden’ van Zeist. Deze hebben onder meer betrekking op behoud van het groene karakter van Zeist. De briefschrijvers doen concrete voorstellen om de algemeen aanvaarde en karakteristieke kernwaarden van Zeist (beeldkwaliteit en groen) steeds voorop te stellen bij het uitwerken van ruimtelijke plannen.

Zij hopen dat de gemeenteraad hun voorstellen overneemt. Na de vele kritiek uit de Zeister samenleving op het bouwbeleid van de gemeente en de aantasting van groen, is er een plan nodig met een breed draagvlak dat de opvattingen in de samenleving ook serieus neemt.

Ingezonden

DRIEBERGEN In een columneske ingezonden brief vraagt Anthon Keuchenius het gemeentebestuur van Utrechtse Heuvelrug meer aandacht te besteden aan het onderhoud van speelveldjes. Hieronder leest u de brief.

Weledelgekozen gemeentebestuur,

Met veel vreugde lees ik dat u een grote skatebaan wil aanleggen op de Heuvelrug. Niet alleen toont u daarmee ambitie. U toont ook moed, want ongetwijfeld zult u wederom van alle zijden beschimpt worden. Alleen een klein verzoek:  mocht u slagen in uw streven, zorg dan ook alstublieft een beetje voor het onderhoud!  

Ik moet namelijk constateren dat het aan goede bedoelingen niet ontbreekt, maar wel aan onderhoud, nazorg of zo u wilt: een stukje back-office. Neem nu als voorbeeld het speelveldje aan de Margrietlaan, bij ons om de hoek. Daar liet u een jaar of twee, drie geleden door een externe relatie een grasveldje neerleggen, met aan weerszijden  stevige goaltjes plus en hek erachter. Tot zover geen probleem, grote dank zelfs. Alleen was het niet echt grasinzaaiseizoen, bleef het na het inzaaien der gras dus lange tijd droog en kwam er hoegenaamd geen gras op. Daarentegen wel veel andere kruiden. Met als consequentie dat de snel ontstane kuilen in mum van tijd zo diep waren dat eventuele schadeclaims een goede kans van slagen zouden hebben.

Kennelijk drong zulks uiteindelijk door op het Cultuurhuis, want vorig voorjaar kwamen dezelfde groenjongens een deel van het veldje opnieuw inzaaien. Alsof de goden het arme veldje niet goed gezind waren bleef de regen echter opnieuw tijd uit en bleek een sproeibeurt niet in de begroting te zitten. Kortom: nauwelijks gras.

Wel palen waaraan een hekje rond het zandveldje werd bevestigd. Toen na een aantal maanden de palen en hekken rond het ontstane zandveldje werden verwijderd konden de zonen en vriendjes en soms de vaders weer vrolijk ballen, al was dat op een nog beroerder veldje dan voorheen. Ook bleek het veldje verrijkt met vier enorme gaten waar de hekpalen hadden gestaan. Gaten waarin je met groot gemak je been had kunnen breken. Zover is het gelukkig nooit gekomen. Een buurtvader vulde de gaten snel met eigen grond. We kunnen nu weer een beetje voetballen, al hobbelt de bal wat traag door het hoge gras dat het veldje rest en inmiddels in volle bloei staat met ludieke paardenbloemen en ander vrolijk spul ertussen. Ik zou zeggen: kom ns een balletje met ons trappen, want dat is lachen! De bal maakt bij ons maar rare sprongen!

Even serieus: wat behelsde precies de opdracht aan het externe groenbedrijf. Was dat: doe alsof u een grasveld aanlegt maar let niet op het uiteindelijke resultaat. Of was dat: leg een grasveld aan waarop mensen kunnen voetballen en lukt dat niet probeer het dan nog een keer en gebruik je hersens een beetje en maai het zo af en toe want anders vul je wel je zakken maar heb je geen eer van je werk en wij hoofdschuddende burgers, en dat laatste alleen nog in het beste geval.

Kortom, veel geluk met uw plannen.
Maar let alstublieft een beetje op uitvoering en onderhoud

Vriendelijke groet,
Driebergen, 9 mei 2009
Anthon Keuchenius

Luidruchtige schijnvechter aangehouden

ZEIST  De politie heeft in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 mei op de 2e Dorpsstraat een 21-jarige man uit Zeist aangehouden, die overlast veroorzaakte en weigerde om te vertrekken.

De man gedroeg zich die nacht rond 03.45 uur luidruchtig en maakte schijngevechten. De politie sommeerde de man meerdere malen te vertrekken, maar aan die vordering voldeed de man niet. Daarop werd hij aangehouden en moest mee naar het politiebureau. De politie maakt proces-verbaal tegen hem op.

Bazaar in RK Kerk te Leersum

LEERSUM  Bij de RK Kerk wordt op zaterdag 16 mei van 9.30 tot 15.30 uur weer een grootse bazaar gehouden.De ingebrachte goederen zoals oude boeken en platen, bruikbaar speelgoed, electronica, huishoudelijke artiekelen en allerlei prullaria zijn van redelijk hoog nivo.

Lees verder op de website van De Kaap

Programma Jazz at the Castle 2009

AMERONGEN  Op 20 juni vindt het 19de Jazz at the castle plaats op het terrein van kasteel Amerongen. Vanaf 20.00 uur treden op: het Ramón Valle trio, het Tineke Postma Quartet, Margriet Sjoerdsma, Stolen Dan en Joeys Corner. De Viking Dixie Kids verzorgen de muzikale omlijsting op het terrein.

Lees verder op de website van De Kaap

Overlastveroorzaker aangehouden

DOORN  De politie heeft vrijdagavond 8 mei op het Raadhuisplein een 21-jarige man uit Doorn aangehouden, die deel uitmaakte van een overlast veroorzakend groepje hangjongeren.

De jongeren veroorzaakten die dag rond 21.30 uur geluidsoverlast met een radio. Op last van de politie werd de muziek zachter gezet. De 21-jarige verdachte was zwaar onder invloed van alcohol en zo dom om toch op zijn brommer te stappen en daarmee te gaan rijden.

De agenten lieten hem stoppen op de Molenweg en de blaasproef viel voor hem negatief uit. Hij moest mee naar het politiebureau. Daar wees de ademanalyse 680 ug/l uit. De verdachte kreeg een rijverbod en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Bromfietsdieven aangehouden

ZEIST  De politie heeft vrijdagavond 8 mei bij de boxen van een flat aan de Laan van Vollenhove twee jongens van 14 jaar, twee van 15 jaar en één van 17 jaar, alle vijf uit Zeist, aangehouden. Die waren daar een gestolen bromfiets aan het demonteren.

Een getuige zag het vijftal die dag rond 21.55 uur naar binnen gaan en hoorde toen een hoop kabaal. De getuige belde de politie en even later betrapten agenten het vijftal. Bij controle bleek dat de bromfiets van diefstal afkomstig was. Het vijftal moest mee naar het politiebureau en de bromfiets werd in beslag genomen.

De politie maakt proces-verbaal op een heeft de ouders van de jongens ingelicht.

Heuvelrugnieuws van maandag 11 mei 2009 (kopie)

Akkerweg Driebergen: volvo
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 12 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

CDA blij met uitbreiding verlichting fietspaden

MAARSBERGEN  De eerste lantaarnpalen langs de fietspaden die de dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug met elkaar verbinden staan er! Al jarenlang maakt het CDA zich sterk voor de plaatsing hiervan voor de veiligheid van de fietsers. Vooral scholieren die voor hun  middelbare scholen meestal hun eigen dorp uit moeten, maken van deze fietspaden gebruik.

vergroot foto

Al ver voor de herindeling probeerde de CDA fractie in Maarn de verlichting van de fietspaden die Maarn en Maarsbergen verbindt met Doorn en Leersum op de politieke agenda te krijgen. Toen was er altijd het argument dat dit buiten de grenzen van de gemeente viel. Daarom diende de CDA fractie Utrechtse Heuvelrug kort na de herindeling een motie in met het verzoek aan het college om afspraken te maken met de provincie om alle fietspaden langs de N225, N226 en N227 te verlichten. Het college nam de motie over. Het heeft nog even geduurd, maar nu staan de eerste lantaarnpalen er langs de N226 tussen Maarsbergen en Valkenheide.
De wens van het CDA om nu ook snel de andere fietspaden te verlichten, komt helemaal uit nu de provincie heeft besloten om de fietspaden langs de N225 tussen Driebergen en Doorn en tussen Leersum en Amerongen te gaan verlichten. Dit komt de veiligheid van de fietsers, die veelal schoolgaande jongeren zijn, zeer ten goede. De slimme milieuvriendelijke let verlichting gaat alleen aan wanneer er fietsers passeren, zodat het wild geen last heeft van de lampen.
De provincie heeft ervoor gekozen eerst de hoofdfietsroute tussen Driebergen en Doorn en tussen Leersum en Amerongen te gaan verlichten. De andere fietspaden hebben een lagere prioriteit gekregen en zullen dus later aan de beurt zijn. Het CDA neemt de veiligheid van fietsers serieus en is benieuwd naar uw reacties op de nu reeds geplaatste verlichting.  Uw reactie mag per mail naar wendyboom@cdautrechtseheuvelrug.nl of telefonisch: 06-41789366.

Landschapsbeleid goed op weg

RHENEN  In 2001 heeft de gemeente Rhenen een landschapsbeleidsplan opgesteld. Uit de evaluatie van afgelopen jaar blijkt dat het draagvlak bij bewoners en organisaties groot is. Het aanstellen van een landschapscoördinator blijkt een goede zet geweest te zijn. Nog niet alle projecten zijn opgestart. De aanbevelingen uit de evaluatie worden komende jaren uitgewerkt.

Visie
In het in 2001 opgestelde Landschapsbeleidsplan Rhenen is de visie op landgebruik, landschap en natuur in de gemeente Rhenen opgenomen. Om deze visie te realiseren, zijn in het Landschapsbeleidsplan tien projectvoorstellen opgenomen. Van de vier binnen twee jaar op te starten projecten met ‘hoge urgentie’ zijn er drie daadwerkelijk opgestart. Tevens is in 2003 een landschapscoördinator aangesteld. Deze verricht goed werk in de stimulering en ondersteuning aan particulieren door zijn vele voorlichting en overleg.

Aanbevelingen
De in de evaluatie genoemde aanbevelingen worden komende tijd uitgewerkt. Zo wordt geadviseerd de landschapcoördinator te laten voortbouwen op de resultaten en zijn contacten uit te breiden.  Verder verdienen de nog niet opgestarte projecten meer aandacht zodat het landschap in de gemeente  Rhenen zich op alle aspecten kan ontwikkelen. Projecten met een hoge prioriteit zijn Groene Wegen (realisatie ecologische verbindingszones, Oudheid Verrijkt (bescherming cultuurhistorische elementen) en Boeren-Natuur (stimulering argrarisch natuurbeheer)

Kick-off van Cunera – muziektheater op locatie

RHENEN  In manege Blauwendraad in Rhenen vindt vanmiddag om 14.00 uur de kick-off plaats van de bijzondere locatietheatervoorstelling die van 1 tot met 12 september in Rhenen wordt uitgevoerd. De acteurs, de regisseur, de vormgevers en musici van Cunera komen dan bij elkaar voor een eerste scriptlezing op locatie.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

DEV Doorn in nacompetitie op wilskracht langs Hercules

DOORN  Ondanks een aantal weken van ondermaatse prestaties mocht DEV zich toch gaan opmaken voor de nacompetitie. En tegen de verwachtingen van vriend en vijand in won DEV de uitwedstrijd tegen Hercules met 2-3, een ijzersterke teamprestatie.

Lees verder op de website van De Kaap

Opening Festival Kunstenaars en het Landschap

AMERONGEN Op vrijdagvond 8 mei is het Festival Kunstenaars en het landschap geopend. In de overvolle Galerie/boekhandel Il Sogno in Amerongen heeft wethouder van cultuur Roy Pamboer de officiële openingsspeech gehouden, gevolgd door de opening van de expositie `Dolce Dolente` van de Italiaanse kunstenaar Mirca Lucato. Dit in aanwezigheid van vele deelnemers van het festival en de kunstenares en haar familie.

vergroot foto

Pamboer sprak vol trots over het festival; de omvang en variatie aan activiteiten, de inbreng en samenwerking van alle kunstenaars en deelnemers. Als dank zette de wethouder de gastvrouw Carolien Lolkema van Il Sogno en de projectleider van het festival Ina Muller in de bloemetjes.
De prachtig spelende harpiste en zangeres van duo La Prima Vera namen vervolgens de gasten met hun `harpmobiel` mee op een muzikale reis langs verschillende expositielocaties in Amerongen. Bij Restaurant Herberg Den Rooden Leeuw kon je een culinair en kunstzinnig `kijkje in de keuken` nemen bij Petra Matthes en kunstenares Inge Van Noortwijk. `Juweeltjes in het landschap` waren te zien in Atelier Skulp. Roeland Schweitzer exposeerde eenmalig in de buitenlucht zijn Amerongse landschapsschilderijen. De muzikale reis eindigde op het terras van restaurant Buitenlust waar gezamenlijk de aria `O sole mio` gezongen werd. Binnen was een expositie van Arris Tijsseling en Jan Kalff, die zich lieten inspireren door de natuur en de markante tabaksschuren rondom Amerongen en zorgde de band Tognog tot laat in de avond voor swingende muziek en een feestelijke sfeer.   

Tot en met eind juli zullen, in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omgeving, onder de naam `Festival Kunstenaars en het landschap` ruim zestig activiteiten die op het landschap en de natuur geïnspireerd zijn te bezoeken, zoals exposities, voorstellingen, workshops, lezingen en films. Het kunstproject De Kunstwarande, van Het Kunstgilde Heuvelrug en Staatsbosbeheer is klaar, met rondom Landgoed Broekhuizen ruim dertig kunstwerken van kunstenaars uit de gemeente. Bij Huis Doorn staat de installatie `100 stappen naar 100 tulpen` van Mirta Pertovt en is op 22 mei het Buitenschilderfeest. Bij Galerie Art Options is de expositie ‘Mooi Nederland: het open Hollandse landschap’, met gevarieerd werk van Nederlandse kunstenaars. De komende week zijn, naast diverse exposities, activiteiten rondom fotografie: o.a. een foto-excursie op 23 mei en een fotowedstrijd. En op 24 mei is bij Beukenrode het Fiesta del vino, een Spaans georiënteerd programma met wijnproeverij en een concert van Vrouwen Kamerkoor Driebergen. Later in het festival kun je aan boord stappen van de poëzievaart op de Nederrijn, de lezing van de bekende schrijver Koos van Zomeren bijwonen of je laten verrassen tijdens een muzikale of kunstzinnige zomerwandeling.
En dit is slechts een greep uit alle activiteiten. Voor het complete programma en meer informatie: www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl (klik op het oog), of haal een programmaboekje o.a. bij bibliotheken en VVV`s.

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag 21 mei

AMERONGEN  Het is een mooie traditie om op Hemelvaartsdag vroeg uit de veren te gaan, om zo rond zonsopgang en verfrissende wandeling te maken en daarna gezamelijk te ontbijten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 12 mei 2009 (kopie)

De Havik 1-23 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 15 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Nieuwjaarsfeest wordt te duur

ZEIST  Het nieuwjaarsfeest voor alle inwoners van Zeist wordt te duur. Werd in 2003 bij het eerste feest nog 15.000 euro begroot, inmiddels lopen de kosten op tot 30.000 euro. In de Voorjaarsnota stelt de gemeente voor het budget te verhogen tot 30.000 euro.

Lees verder op de website van het AD/UN

Burgemeester wil incident met brandweer ’uitpraten’

ZEIST  Burgemeester Janssen van Zeist gaat praten met jongeren en zogeheten sleutelfiguren uit de Vogelwijk in Zeist, om te voorkomen dat de brandweer in de wijk opnieuw door jongeren belaagd en met stenen bekogeld wordt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Grietmarkt, feest van cultuur en natuur

AMERONGEN  Op de zonnige voorjaarsdag, 9 mei, werd op de boomrijke Kasteel laan de 14e Grietmarkt gehouden. ‘ Griet’ was ooit de roepnaam van Margaretha Turnor, de 17e eeuwse Kasteelvrouwe. Zij werd geroemd om haar smaak en om haar liefde voor de natuur.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM F1 debuteert dominant

MAARN  Na een slopende eerste helft van de voorjaarscompetitie is SVMM F1,als debutant, tot kampioen gekroond in de tweede klasse van de jeugdvoetbalcompetitie.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 13 mei 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: nieuwbouw op voormalig sanatoterrein
foto: © Renk Knol
tijd: 10.25 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Ineens twijfel over nieuwe woonwijk

MAARN  Politieke partijen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn in grote twijfel gebracht over de noodzaak het enige bedrijventerrein in Maarn te veranderen in een woonwijk. Het plan is daarom voorlopig in de ijskast geparkeerd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Jaarrekening 2008 weerspiegeling van solide financieel beleid

ZEIST  De gemeente Zeist sluit het jaar 2008 af met een positief saldo van ruim € 6 miljoen. Dit saldo is voornamelijk veroorzaakt door meevallers in het laatste halfjaar en kwamen van buiten op de gemeente af. Voorbeelden hiervan zijn hogere uitkeringen van het Rijk en een lagere vaststelling van uitkeringsrechten (WWB) in vorige jaren.

Het college stelt voor het positieve saldo niet meteen uit te geven maar vooralsnog te reserveren voor de bijzonder onzekere financiële toekomst.

Hoewel het financiële klimaat nog donkere wolken toont, blikt wethouder Cees Berkhout (VVD) tevreden terug. “Natuurlijk zijn wij ons financieel anders gaan gedragen toen de eerste signalen over de kredietcrisis zich aandienden. Dit ondanks dat ons financiële beleid afgelopen jaren zich al kenmerkt als conservatief en voorzichtig. Daarnaast hebben we samen met de gemeenteraad het financiële fundament in deze periode aanmerkelijk verstevigd. Die twee zaken samen, zorgen er nu voor dat we stevig door de storm van de crisis, op koers kunnen blijven. Ik ben daarom blij met de woorden van de accountant die met zijn qualificatie ‘verschrikkelijk goed’ het gevoerde financiele beleid meer dan ondersteunt.”

In de Voorjaarsnota worden alle financiële ontwikkelingen en beleidskeuzes voor 2009 en volgende jaren integraal afgewogen. De Voorjaarsnota 2009 wordt in de maand juni in de Raad behandeld. Met de jaarrekening, waarin het jaarverslag is opgenomen, legt het college van burgemeester en wethouders verantwoording af over het in het jaar 2008 gevoerde beleid en beheer. Uit de jaarrekening blijkt dat de financiële huishouding van de gemeente Zeist goed op orde is. De risico’s zijn goed ingeschat. Er is in financiële zin tijdig gereageerd op de kredietcrisis. De verwachte inkomsten zijn in de voorspoedige tijden niet te hoog ingeschat, waardoor de financiën van de gemeente nog steeds sluiten.

De jaarrekening is dit jaar een maand eerder gereed dan gebruikelijk. Dit is te danken aan een aantal doorgevoerde aanpassingen in het administratieve proces. Deze aanpassingen staan niet op zich zelf maar zijn onderdeel van een veel grotere reorganisatie van het gemeentelijke apparaat. Uiteindelijk moet de gemeente Zeist een kleine, flexibele en klantgerichte organisatie worden. Minder zelf doen, meer uitbesteden en op afstand plaatsen.

De accountant heeft de jaarrekening gecontroleerd en heeft naast zijn complimenten ook goedkeurende verklaringen afgegeven voor de getrouwheid en voor de rechtmatigheid. De jaarrekening 2008 werd op 7 mei door de Auditcommissie uit de Raad behandeld. Op 14 mei zal het debat zal plaatsvinden en op 26 mei de besluitvorming omtrent de vaststelling.

De jaarrekening staat op www.zeist.nlraadsstukkenraadsvoorstellenraadsvoorstellen 20099RAAD0130 vaststelling Jaarrekening 2008

Hospice de Wingerd van inpandig naar zelfstandig

AMERONGEN  Hospice de Wingerd heeft dinsdagmiddag een eigen naamaanduiding gekregen voor hun eigen voordeur. Marijke Frank van Atelier P&P uit de Overstraat heeft deze nieuwe naam aanduiding gemaakt.
Omdat zij zelf al jaren in Amerongen woont en haar betrokkenheid met Hospice de Wingerd erg groot is, vond ze het een hele uitdaging en een eer dit te mogen doen!

vergroot foto

Dinsdagmiddag heeft Henk(echtenoot) en Marijke de tegel aan de muur geschroefd. Daarna werd de nieuwe naam aanduiding symbolisch overhandigd aan Teuny.
Op bijgaande foto is van links naar rechts G. Schiebroek (huisarts), Marijke Frank (kunstenaar), Teuny van Barneveld (coördinator), Rie de Doelder (plaatsvervangend coördinator) en Willem de Wit (directeur).

KCD laat punt liggen in Rhenen

DOORN  KCD/Deco Home Wilfred Greup trad zaterdag aan tegen koploper Arena. Een goede bekende van de Doornse korfbalclub en een ploeg die al een paar jaar strijd om het kampioenschap. Het werd een spannende de strijd die in de slotfase verloren ging,terwijl KCD minimaal een puntendeling had verdiend.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemelvaartsdag: dauwtrappen

AUSTERLITZ Het is voorjaar, de dauw ligt op de grond en het leven bruist in het bos. Wanneer je er op tijd bij bent kun je daar heel wat van meemaken. Want bij de dauw zijn vogels en reeën het meest actief.
Gidsen helpen u bij deze vroege ochtendwandeling bij het genieten daarvan.
De wandeling duurt in totaal 3 uur. Halverwege is een uitgebreide rustpauze met warme drank en koek.

De wandeling start om 7.00 uur  vanaf parkeerterrein De Franse Put, aan de Woudenbergseweg  tegenover afslag Traay/Driebergen.

De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

Spannend badmintontoernooi voor ouder-kindteams

DOORN  Twintig koppels hebben zondag meegedaan aan het Ouder-Kindtoernooi van Badmintonclub Doorn. In Sporthal Steinheim werd begonnen met een muzikale warming-up met de Bee Gees voor de ouderen en dance voor de jongeren.

Lees verder op de website van De Kaap

Bakfiets voor Dorp&Natuur

AMERONGEN/LEERSUM  Bij de brand die medio december de heemtuinschuur van de vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen – Leersum in de as legde, is ook de bakfiets verbrand. Deze werd ingezet bij diverse PR-activiteiten, bij de plantenruilbeurs, bij de bermopruimactie en voor het vervoer van allerlei spullen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 14 mei 2009 (kopie)

Valentijn 48-49 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13.25 uur  temperatuur: 21 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Nieuwe Krakelingweg: helemaal maximaal 50

ZEIST  Een rotonde minder, een geheel vrijliggende fietspad en van begin tot eind een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. De nieuwste tekeningen van de Krakelingweg in Zeist worden volgende week aan de bewoners getoond.

Lees verder op de website van het AD/UN

Brandweer Rhenen in het nieuw

RHENEN Het is belangrijk dat de brandweer over goed materiaal beschikt om hun belangrijke werk te doen. De brandweer van de gemeente Rhenen wordt daarom komende tijd geheel in het nieuw gestoken. De brandweermensen krijgen nieuwe brandweerkleding en nieuwe helmen. Daarnaast wordt er een nieuw officier van dienstvoertuig aangeschaft.

Om de brandweermensen te beschermen tegen de gevaren van brand en hulpverlening is het van belang dat deze mensen goed zijn uitgerust. De huidige kleding en helmen zijn nu aan vervanging toe. Samen met de brandweermensen uit het korps is er een keuze gemaakt voor nieuwe kleding en helmen die de juiste bescherming en draagcomfort bieden.

Dienstvoertuig
Er wordt een nieuw officier van dienstvoertuig aangeschaft. Het huidige voertuig voldoet niet meer aan de gestelde eisen en is technisch verouderd. Het voertuig zal worden ingezet tijdens repressief optreden bij branden en ongevallen waarbij meerdere disciplines aanwezig zijn en coördinatie gewenst is. Ook wordt het voertuig ingezet bij natuurbrandbestrijding als verkenningsvoertuig om zo snel mogelijk een beeld te krijgen van de omvang van de brand. Vanuit de gemeentebrandweer Rhenen en de regionale brandweer VRU zijn  wensen en eisen opgesteld waar een  officier van dienstvoertuig aan dient te voldoen. Het nieuwe voertuig zal aan deze eisen voldoen.

Driebergs bouwplan: behalve lof ook bedenkingen

DRIEBERGEN  Zowel omwonenden als lokale politici hebben zo hun bedenkingen tegen het herontwikkelingsplan voor de Zonstraat in Driebergen. Dat plan, van woningbouwcorporatie Heuvelrug Wonen en ontwikkelaar Jansen de Jong bv, beoogt de bouw van 68 woningen, waarvan 52 sociale en 16 vrijesectorwoningen. Om het plan-Zonstraat te realiseren worden 28 verouderde huurwoningen en een voormalig fotolab gesloopt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Bijna aanrijding, kind gewond

ZEIST Woensdagmiddag om vier uur reed een 42-jarige man uit Zeist over de Waterigeweg. Plotseling kwam vanuit de Hernhuttersingel een grijs/wit taxibus de weg oprijden. De man uit Zeist moest hard remmen en zijn 6-jarige zoon kwam, ondankt hij wel in de gordel zat, hard met zijn hoofd tegen de hoofdsteun voor hem. Door de klap raakt hij even buiten bewustzijn. Het jongetje werd voor de zekerheid vervoerd naar het ziekenhuis en moest hier voor observatie een nachtje blijven. De taxichauffeur stopte uiteindelijk, ging even kijken reed daarna weer door zonder zijn gegevens achter te laten.

De politie wil graag in contact komen met de bestuurder van het taxibusje en zijn passagiers. Zij kunnen bellen met 0900-8844, Binnensticht.

Top zitvolleybal De Binder

LEERSUM  Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Volleer vinden zaterdag 16 mei aanstaande de wedstrijden om het kampioenschap van Nederland Zitvolleybal en de bekerfinales van de Regio Mid-West van de NeVoBo plaats in SCC De Binder.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubileumconcert Ons Genoegen groot feest

AMERONGEN  De 90-jarige muziekvereniging Ons Genoegen hield zaterdag haar jubileumconcert in sporthal De Ploeg. Als thema hadden de muzikanten deze keer gekozen voor ‘musicals’. Met Linda Wagenmakers had de Amerongse muziekvereniging ook een heuse musicalster in huis gehaald.

Lees verder op de website van De Kaap

Twee spelers op proef bij kampioen Candia’66

RHENEN  De zoektocht naar versterkingen voor het volgende seizoen heeft voor Candia’66 nog geen nieuwe spelers opgeleverd. De ploeg die volgend seizoen uitkomt in de tweede klasse, na een kampioenschap in de derde, heeft momenteel wel twee spelers op proef.

Lees verder in de Veenendaalse Krant

Inschrijven eerste Open Amerongse jeu de bouleskampioenschappen

AMERONGEN  De eerste editie van de Open Amerongse jeu de bouleskampioenschappen worden gehouden op zaterdag 20 juni (voorrondes) en 27 juni (finales). De wedstrijden zijn op de twee jeu de boulesbanen van de Amerongse Tennis Vereniging op de Burgwal in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 15 mei 2009 (kopie)

Schotellaan 6-10 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 11.25 uur  temperatuur: 17 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Verbetering van Belcour komt nu echt op gang

ZEIST Zaterdag 16 mei onthullen Burgemeester Janssen, wethouder Berkhout en ondernemer Van Dijk om 14.30 uur op feestelijke wijze het nieuwe logo voor winkelcentrum Belcour. Het nieuwe logo is opnieuw een stap om winkelcentrum Belcour te verbeteren.

Eigenaren, gemeente en ondernemers hebben onder aanvoering van de centrummanager een pakket maatregelen opgesteld. Dat pakket bestaat uit snel uitvoerbare maatregelen en grote verbeteringen die meer voorbereiding en tijd vragen. De onthulling is onderdeel van een kleurrijke modeshow op het Emmaplein naast de fontein. Winkeliersvereniging Belcour organiseert de show.

De nieuwe werkwijze tussen gemeente, eigenaren en ondernemers die in februari van dit jaar startte, begint zijn vruchten af te werpen. Zo zijn er al eerder olijfbomen geplaatst, is er een mosquito opgehangen, wordt er beter en meer schoongemaakt en zijn lege etalages ingericht. Het logo is onderdeel van een nieuwe huisstijl. Deze huisstijl zal terug te zien zijn op een aantal plekken in het winkelcentrum, zoals op afvalbakken die groter en beter zichtbaar zijn en banieren. De bakken komen er vanaf volgende week. Ook krijgt de bestrating van het winkelcentrum nog vóór aanstaande zaterdag een goede schoonmaakbeurt.

Opfrissen Belcour
Binnenkort staan er ook informatieborden. Op de plattegronden wordt de winkelroute aangegeven, zodat bezoekers hun weg beter kunnen vinden. Ter aanvulling zal de bewegwijzering verbeterd worden zodat ook bijvoorbeeld de fietsenstalling beter te vinden is. De entrees van de parkeergarages Parcour en Slof krijgen een schilderbeurt en ‘hanging baskets’ gaan het winkelcentrum een fleuriger aanzien geven. Een website voor Belcour is tevens in ontwikkeling.

Inspanningen
Daarnaast spannen ondernemers, eigenaren, de markt en de gemeente zich samen in voor verbeteringen die een goede voorbereiding vragen. Daarbij valt te denken aan betere openbaar vervoer voorzieningen, gezamenlijke promotie-acties, verbetering van de markt en verbetering van de inrichting van de openbare ruimte. Zo zullen de Leiperen op de Weeshuislaan doorgetrokken worden, wat zorgt voor een groener aangezicht en visuele eenheid. Corio overlegt met de Kamer van Koophandel om winkeliers te motiveren te starten in Belcour. De komende tijd zullen steeds meer verbeteringen zichtbaar zijn.

Brand recreatieterrein

OVERBERG  De politie is een onderzoek gestart naar een mogelijke brandstichting op het recreatieterrein aan de Slaperdijk. De brand werd gisteren rond 13.30 uur ontdekt door getuigen, die het alarmnummer belde. De politie vermoedt dat jongeren die kort daarvoor op deze locatie aanwezig waren, de brand hebben aangestoken en is op zoek naar getuigen. Heeft u informatie, bel dan met 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

‘Rodestein’ boerderij van het jaar in Utrecht

AMERONGEN  De monumentale boerderij Rodestein met bijbehorende tabaksschuur is uitgeroepen tot ‘Boerderij van het jaar’ in de provincie Utrecht. De twee eigenaars van de monumentale panden krijgen de onderscheiding uitgereikt op zaterdag 30 mei.

Lees verder op de website van het AD/UN

Boulen bij Bartiméus

DOORN  Het jeu des boules-seizoen bij Bartiméus is gestart. Burgemeester Frits Naafs was aanwezig bij het werpen van de eerste boules van JDB-vereniging ’t Sand.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 16 mei 2009 (kopie)

Warande Driebergen: toekomstige bramen
foto: © Renk Knol
tijd: 15.50 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Hans van Vugt-toernooi

DRIEBERGEN  In het kader van het 70-jarig bestaan organiseert de Driebergse voetbalvereniging CDN een internationaal pupillentoernooi, gespreid over meedere zaterdagen. Vandaag, 16 mei, treden de E- en F-pupillen op. Volgende week zijn de C en D aan de beurt en over twee weken de A en de B.

vergroot foto1   vergroot foto2    vergroot foto3


Wat gebeurt er met de Palmerswaard?

RHENEN  De Stichting Werkgroep Milieubeheer Rhenen (WMR) nodigt belangstellenden uit voor haar jaarvergadering en themabijeenkomst over de Palmerswaard op dinsdag 19 mei. De Palmerswaard is een natuurgebied in de uiterwaard (ten westen van de binnenstad), dat beheerd wordt door Het Utrechts Landschap (HUL).

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Concert Marinierskapel in Doorn met nieuwe dirgent

DOORN  De Marinierskapel van de Koninklijke Marine zal op donderdag 25 juni weer zijn traditionele concert geven in de kantine van de Van Braam Houckgeest Kazerne te Doorn. Deze traditie is tussen 2002 en 2006 onderbroken geweest in verband met verbouwing van de kantine.

Lees verder op de website van De Kaap

Volgend seizoen weer concertreeks met KCO

DOORN  De weg die het bestuur van Muziek in de Maartenskerk is ingeslagen door een samenwerking met het Koninklijk Concertgebouw Orkest (KCO) voor de kamerconcerten ‘Muziek in de Maartenskerk’ aan te gaan, lijkt de juiste te zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Centrum Doorn op de schop?

DOORN  De gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor een haalbaarheidsonderzoek. Er moet gekeken worden naar de plannen voor de ontwikkeling van een plan van aanpak in het centrum van Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 17 mei 2009 (kopie)

Horstlaan 21a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.15 uur  temperatuur: 13 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Dalto en Deetos staan nu op gelijke hoogte

DRIEBERGEN  Dalto is niet langer alleen koploper in de hoofdklasse. De korfballers uit Driebergen verloren van Deetos met 24-22. Door het verlies komt Deetos langszij. Beide ploegen hebben nu zes punten uit vier wedstrijden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ledenvergadering FDO

DOORN  Afgelopen maandag was de ledenvergadering van de Federatie Doornse Ondernemingen. De opkomst van meer dan veertig leden was veel hoger dan andere keren.

Lees verder op de website van De Kaap

Concert Trio Léobard in Rijnkapel Amerongen

AMERONGEN  Het Trio Léobard speelt op 24 mei een programma uit de barok en meer eigentijdse muziek in de Rijnkapel te Amerongen. Het Trio bestaat uit Thomas van Ginneken (Blokfluit), Mariëtte Gort (cello) en Frija Schuddeboom (orgel/clavecimbel).

Lees verder op de website van De Kaap

Ruim 20 jaar inzet voor goede zaak

LEERSUM  Volkomen overdonderd en overweldigd mocht Truus Bretveld onlangs een lintje in ontvangst nemen. Ze is nu lid in de orde van Oranje Nassau. Haar tomeloze inzet als vrijwilliger was aanleiding voor de Koninklijke onderscheiding.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 18 mei 2009 (kopie)

Schotellaan Driebergen: richting Akkerweg
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:05 uur  temperatuur: 13 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Huurwoning zoeken wordt eerlijker en eenduidiger

UTRECHT/AMERONGEN  Eén plek waar de Utrechtse woningzoekenden zich kunnen inschrijven voor een huurhuis, één tarief ook daarvoor, en één computer die alle aanvragen registreert en verwerkt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Het CDN “Hans van Vugt Toernooi” trekt 80 voetbalteams naar Driebergen

DRIEBERGEN  Voetbalvereniging CDN uit Driebergen bestaat 70 jaar en heeft een aantal internationale jeugdtoernooien georganiseerd om het jubileum te vieren. Afgelopen weekend vond bij op sportpark “De Woerd” in Driebergen het eerste toernooi plaats, voor E en F pupillen. De hele dag was het gezellig druk: er waren 80 teams gekomen om in 16 poules te strijden om de bekers. Zelfs een aantal buitenlandse teams had de reis naar Driebergen gemaakt: Sturm Wissel uit Duitsland, Guildford City Boys uit Engeland en KSC Keerbergen uit België.

vergroot foto1    vergroot foto2    vergroot foto3

Vanwege de te verwachten drukte waren parkeerbegeleiders ingezet om alle auto’s naar de verschillende parkeergelegenheden te begeleiden.

’s Ochtends vroeg werd het toernooi officieel geopend door de Burgemeester, Frits Naafs, en de voorzitter van CDN, Peter Dingemans. In hun toespraak stonden ze kort stil bij het jubileum en natuurlijk ook bij de CDN’er in hart en nieren naar wie de toernooien zijn vernoemd: de bekende dorpsgenoot Hans van Vugt. Hans mocht zelf aftrappen door de bal in de tribune tussen de voetballers te schieten. Daarna brandden de wedstrijden los.

Er werd voetbal van hoge kwaliteit gespeeld. Natuurlijk vonden de pupillen het erg spannend om tegen buitenlandse teams te spelen. De 160 wedstrijden werden voortreffelijk geleid door jeugdscheidsrechters, zowel jongens als meisjes die door CDN zelf zijn opgeleid. Uiteindelijk gingen de teams van DOSC, NVC uit Naarden en CDN zelf met de meeste hoofdprijzen naar huis.

Het prachtige weer hielp gelukkig een handje mee en het dweilorkest van de buren Aurora zorgde voor de muzikale omlijsting. Al met al was het een geweldig voetbalfeest. De komende zaterdagen vinden nog twee jeugdtoernooien plaats, op 23 mei voor de C-junioren en D pupillen, en op 30 mei voor de A en B junioren. Op 30 mei worden de jubileumactiviteiten afgesloten met een daverend eindfeest.Op pad met de raad

RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum gaat dit voorjaar op pad met alle zeventien raadsleden. Hij wil twee jaar na zijn installatie en een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van de raadleden weten wat er volgens hen goed gaat en wat er in de gemeente voor verbetering vatbaar is.  De raadsleden kiezen een locatie waar ze met de burgemeester heen willen.

Jan de Jong (PvdA) maakte een wandeling door de wijk Vreewijk. Voor Jan de Jong een van zijn laatste officiële momenten met burgemeester Joost van Oostrum; Jan de Jong verlaat de gemeenteraad per 1 juni 2009.  Ze spraken over de ontwikkeling van Vreewijk in het verleden als basis voor mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Daarnaast  over wat er mogelijk is met sociale woningbouw in Rhenen

Joost van Oostrum maakt van alle wandelingen met de raadsleden een verslag. Zodra alle raadsleden op pad zijn geweest worden de verhalen gebundeld. De burgemeester wil in het najaar op pad gaan met zeventien inwoners.

Geslaagde sportdag basisschool “De Ladder” bij MHC Maarn

MAARN  Op de sportvelden van Mixed Hockey Club Maarn werd op dinsdag 12 mei de sportdag van basisschool de Ladder gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Vechtpartij

ZEIST Op zondag 17 mei heeft de politie een 39-jarige man uit Zeist aangehouden die het aan de stok had gekregen met een groepje jongeren.

Omstreeks 20.10 uur kreeg de politie een melding dat er een groepje jongeren aan de Javalaan aan het vechten was. Ter plaatse trof de politie de 39-jarige Zeistenaar aan die achter een groep jongens aan liep. Vermoedelijk had de man overlast van de groep jongeren. Er ontstond een woordenwisseling tussen hen en de jongeren zouden hebben gedreigd met stenen te gooien. Hierop zou de man een 16-jarige Utrechter bij de keel hebben gegrepen en bedreigd met een honkbalknuppel. De politie heeft de man na verhoor weer op vrije voeten gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Tineke Postma Quartet speelt op Hemelvaartsdag

AUSTERLITZ  Op Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei, geeft saxofoniste Tineke Postma met haar kwartet een concert in het Beauforthuis. Het Tineke Postma Quartet heeft inmiddels op vele internationale festivals gespeeld, zoals het North Sea Jazz Festival en het Middelheim Festival in Antwerpen. Ze toerde met grootheden als Diane Reeves, Terri Lyne Carrington en Nancy Wilson, met als hoogtepunt een uitverkocht Carnegie Hall. Haar nieuwe cd ‘The Traveller’, opgenomen in New York, komt dit voorjaar uit.

vergroot foto

Tineke Postma is een van de meest succesvolle Nederlandse jazzmuzikanten. Haar grote voorbeelden zijn Cannonball Adderley, John Coltrane en Wayne Shorter. ‘Cannonball bewonder ik om zijn energie en de soul waarmee hij speelde, en Shorter vooral om z’n intensiteit en spiritualiteit.’ De Engelse krant The Evening Standard noemde haar onlangs ‘one of the leading ladies in jazz’. En Chris Potter merkte over haar spel op: ‘I’m impressed by her ability to truly sing through her horn.’

donderdag 21 mei, 18.00 uur
entree € 12,50 | CJP, CKV, studenten en Zeistpas € 7,50

Volleer grijpt naast landstitel

LEERSUM  Volleybalvereniging Volleer bestaat 25 jaar en de zitvolleyballers hadden dolgraag ter gelegenheid van dat feest de landstitel, die in 2007 en 2008 was veroverd voor één jaar geprolongeerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge heeft nieuwe trainer

AMERONGEN  Johan van Schoonhoven wordt volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van korfbalvereniging Hemur Enge uit Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 19 mei 2009 (kopie)

Marterkamp 61-83 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:20 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Jack de Knipper zocht hulp

ZEIST  Het onklaar maken van de liften in de L-flat van Zeist was bedoeld als een schreeuw om hulp van de 22-jarige Aram V., sinds zijn acties beter bekend als Jack de Knipper. Omdat dinsdag nog onvoldoende duidelijk was hoe hij het best behandeld kon worden voor zijn problemen, stelde de Utrchtse rechtbank de strafzaak tegen hem uit tot augustus. Tot die tijd blijft Jack de Knipper in de cel.

Lees verder op de website van het AD/UN

Goedkeuring bestemmingsplan “Binnenstad Oost I” van Rhenen

RHENEN  Het bestemmingsplan voor het oostelijke deel van de Rhenense binnenstad is door Gedeputeerde Staten goedgekeurd. In het plan worden enkele ontwikkelingen zoals (vervangende) nieuwbouw van woningen, parkeergarage en winkels en de herinrichting van parken en pleinen mogelijk gemaakt.

Introductie OV Chipkaart in provincie Utrecht

UTRECHT  Connexxion wil vanaf augustus 2009 de OV Chipkaart introduceren in het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. Reizigers in het streekvervoer maar ook in de bussen die in opdracht van het Bestuur Regio Utrecht (BRU) rijden, kunnen vanaf dat moment gebruik maken van de chip.

Dat staat in een voortgangsnotitie van GS voor de statencommissie MME. Provincie en BRU hebben vanwege de komst van de OV Chipkaart de tarieven op elkaar afgestemd. De reiziger in de bus betaalt daardoor een uniform opstaptarief van €0,75 en per gereisde kilometer een vast bedrag van €0,12. Tussen juni en oktober 2009 zullen ook de Nederlandse Spoorwegen overstappen op de OV Chipkaart. Kinderen en senioren kunnen met de nieuwe chip vanaf het begin gebruik maken van een speciaal tarief. In de tussentijd blijft het mogelijk om ook met strippenkaart te betalen en met de gebruikelijke abonnementen. Pas nadat in alle openbaar vervoergebieden in Nederland de Chipkaart is geïntroduceerd, is het einde van het nationale vervoerbewijs definitief. Voor het openbaar vervoer in de provincie Utrecht betekent dit naar verwachting een overgangsperiode tot medio 2010.

Zitvolleybal: ‘Gewoon ’n sport als alle andere’

LEERSUM  Zaterdag werden in de Leersumse sporthal De Binder de play-offs van het NK zitvolleybal gehouden. Het lukte de organiserende landskampioen Volleer niet om de nationale titel te verdedigen, maar treurde daar niet al te lang om. ‘Dit is een perfecte promotie van de sport’.

Lees verder op de website van het AD/UN

Verenigingsvolleybaltoernooi

LEERSUM  In De Binder zal op zaterdag 23 mei weer door de verenigingen op het volleybalveld gestreden worden om de beker binnen te halen. Het toernooi begint om 19.00uur en om 22.30uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden.

Lees verder op de website van De Kaap

Hds Dames 1 Kampioen

LEERSUM  Voor veel dames al het 9e seizoen op het voetbalveld, voor andere pas het 1e of 2e jaar. Onderleiding van trainer Stefan Hack en leidsters Marloes van Veenendaal en Kelly Boon hebben de dames van HDS het dit jaar tot een kampioenschap gebracht.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportgala ook in 2010

HEUVELRUG  De organisatoren van het sportgala 2009 hebben aan wethouder Roy Pamboer het evaluatierapport van dat evenement aangeboden. In een reactie meldde Pamboer: ,,De evaluatie toont aan dat de gemeentelijke sportprijzen 2008 warm zijn ontvangen. De verkiezingsprocedures zijn effectief geweest en kunnen weer toegepast worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Inschrijving Heuvelrug Toernooi wegens succes gesloten

HEUVELRUG  Voor de tweede keer houdt Badmintonclub Doorn het Open Utrechtse Heuvelrug Toernooi. Dat het evenement vorig jaar in de smaak is gevallen, blijkt wel uit het verloop van de aanmeldingen. Een paar weken eerder dan gepland moest toernooileider Joost van Klink de inschrijving staken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 20 mei 2009 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: Fluitenkruid in de berm
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Ook papierkliko voor Heuvelrugger

HEUVELRUG  De bewoners van de Heuvelrugdorpen krijgen er een derde afvalbak bij. De proef in Maarn met een kliko voor oud papier in Maarn is dermate goed bevallen, dat burgemeester en wethouders hebben besloten het systeem in de hele Heuvelrug in te voeren.

Lees verder op de website van het AD/UN

Sprengenexcursie IVN

DRIEBERGEN  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een excursie langs de sprengen van Driebergen-Rijsenburg in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Sprengen zijn handmatig gegraven vijvers en beken, om de vijvers van de lager gelegen landhuizen van water te voorzien. Nu het Herstel Sprengenproject is afgerond willen we laten zien hoe ze er weer prachtig bij liggen.
We verwachten de deelnemers op zondag 24 mei om 14.00 uur op het kerkplein Driebergen-Rijsenburg aan de Hoofdstraat, tegenover restaurant Het Wapen van Rijsenburg. Duur van de wandeling is ongeveer 2 uur, u hoeft zich niet aan te melden en is gratis.
Inlichtingen:
Jenny Gottenbos, tel.: 0343-521018 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Niet langer chemische onkruidbestrijding

UTRECHTSE HEUVELRUG  In een zogenaamde Raads Informatie Brief kondigt het college van B&W aan dat met ingang van dit jaar de chemische onkruidbestrijding tot het verleden behoort. Dat brengt jaarlijks ruim 200.000 euro aan meerkosten met zich mee.

Hieronder de Raadsinformatie Brief

De gemeente streeft naar een groen en vitaal imago. Dit komt tot uiting in de structuurvisie van de gemeente, maar ook in het Waterplan Utrechtse Heuvelrug. Schoon, natuurlijk en aantrekkelijk water staan in dit plan voorop. Een belangrijk speerpunt van het waterplan is de aanpak van diffuse bronnen van waterverontreiniging. Na de succesvolle sanering van puntbronnen (industriële lozingen) in Nederland, blijken de diffuse bronnen (het grote aantal
kleinere (diffuse) verontreinigingen) een verdere verbetering van de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in de weg te staan.

Eén van de belangrijkste diffuse bronnen in de gemeente is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Om deze verontreinigingsbron aan te pakken is in 2007-2008 het Beslisdocument Duurzame Onkruidbestrijding in de Openbare Ruimte opgesteld. Hierin is onder andere geconstateerd dat het toenmalige bestrijdingsmiddelengebruik op zowel de wegen en trottoirs als in het openbaar groen de wettelijke normen in enkele dorpen fors overschreed. Zo werd voor de bestrijding van het onkruid in het openbaar groen van Leersum, Amerongen en Overberg zeven keer zoveel bestrijdingsmiddelen gebruikt als wettelijk was toegestaan.

Zoals u in de raadsinformatiebrief van 7 oktober 2008 kon lezen hebben wij op basis van het beslisdocument het bestrijdingsmiddelengebruik in 2008 als volgt teruggebracht:
–    In Driebergen, Leersum, Amerongen en Overberg werd het gebruik van bestrijdingsmiddelen op wegen en trottoirs teruggebracht tot de wettelijk toegestane maximumhoeveelheden.
–    In Doorn, Maarn en Maarsbergen werd het onkruid op wegen en trottoirs en in het openbaar groen zonder chemische middelen bestreden.
–    Het onkruid op de begraafplaats in Driebergen (ligging in een grondwater-beschermingsgebied) werd zonder chemische middelen bestreden.
–    Het onkruid op de verharde paden behorend bij de sportvelden werd met chemische middelen bestreden.

Het gebruik van chemische middelen heeft negatieve gevolgen voor het milieu en komt niet overeen met de duurzame ambities van de gemeente. We hebben er vorig jaar dan ook voor gekozen om te streven naar een volledig chemievrije onkruidbestrijding in de gehele gemeente en de kosten hiervan ter afweging in de Kadernota 2010-2013 op te nemen. De verwachte extra kosten zijn zowel intern als door een extern bureau in kaart gebracht.

Hoewel het gebruik van chemische middelen in 2008 al voor een deel is teruggebracht, zijn er belangrijke argumenten om in 2009 volledig te stoppen met het gebruik van chemische middelen:
–    De gemeente Utrechtse Heuvelrug streeft naar een groen en vitaal imago. Een chemievrij onkruidbeheer levert een positieve bijdrage aan dit imago en draagt het signaal uit, dat de gemeente haar groene imago serieus neemt.
–    Bestrijdingsmiddelen die op wegen en trottoirs worden gebruikt, spoelen in grote hoeveelheden rechtstreeks of via het riool af naar het oppervlaktewater. Dit is gezien de ecologisch waardevolle en kwetsbare wateren in en rond de gemeente niet wenselijk. Bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater vormen bovendien een groot probleem voor drinkwaterbedrijven elders die hun water uit oppervlaktewater winnen.
–    Door de goede bodemdoorlatendheid van de Utrechtse Heuvelrug vormen bestrijdingsmiddelen een bedreiging voor de kwaliteit van het grondwater en dus het drinkwater. Dit geldt des te meer nu de gemeente steeds meer wegen wil afkoppelen van het riool, waarbij het regenwater van de wegen en trottoirs in de bodem wordt geïnfiltreerd.
–    Er heerst een voortdurende onzekerheid over een mogelijk verbod op Round Up, het bestrijdingsmiddel voor wegen en trottoirs.
–    Per 1 oktober 2008 is Casoron, het middel om het onkruid in het openbaar groen te bestrijden, met directe ingang verboden. Er zijn geen goede alternatieve chemische middelen beschikbaar.
–    Wanneer de gemeente stopt met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen geeft zij het goede voorbeeld voor bedrijven, instellingen en particulieren. De gemeente heeft dan een krachtiger positie om hen te stimuleren tot een chemievrije onkruidbestrijding.


Alternatieven
Voor de onkruidbestrijding op wegen en trottoirs zijn goede chemievrije bestrijdingsmethoden beschikbaar. In Doorn, Maarn en Maarsbergen zijn hiermee de afgelopen jaren positieve ervaringen opgedaan. Er is gebruik gemaakt van de Wave-methode, waarbij heet water van 98 graden op het onkruid wordt gebracht, waardoor het sterft. De voordelen van deze methode zijn de relatief gunstige milieuscore, de beperkte overlast en de goede beeldkwaliteit. Daarnaast streven we ernaar om in één van de dorpen de veelbelovende Föhnmethode (met behulp van hete lucht) toe te passen, om daar ervaring mee op te doen.
In het openbaar groen is het meest geschikte alternatief het handmatig schoffelen. Dit heeft in deze tijden van toenemende werkeloosheid tevens als voordeel dat er zes extra werkvoorzieningplaatsen worden gecreëerd.


Chemievrij onkruidbeheer in 2009
Vooruitlopend op de behandeling van de Voorjaarsnota 2009 op 29 juni 2009 hebben wij ervoor gekozen om al in 2009 te stoppen met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Onder andere bij de Begrotingsbehandeling is gebleken, dat de chemievrije onkruidbestrijding op een zo grote steun onder u mag rekenen, dat wij deze beslissing al voor 2009 hebben genomen.


Financiële consequenties
De provincie Utrecht stelt, gezien haar belang bij een goede grondwaterkwaliteit, eenmalig € 20.000,- beschikbaar om de gemeente te stimuleren om reeds nu te starten met de chemievrije onkruidbestrijding.

Voor de chemievrije onkruidbestrijding in de gehele gemeente zijn jaarlijks de volgende extra bedragen nodig:

Wegen en trottoirs        : € 90.000,-
Begraafplaatsen        : € 49.500,-
Sportvelden            : € 19.000,-
Openbaar groen        : € 75.000,-   

– De jaarlijkse extra kosten voor de chemievrije onkruidbestrijding op wegen en trottoirs à  € 90.000,-  zijn niet in de begroting 2009 voorzien. Dit bedrag zal worden gedekt uit het beheerplan wegen. Dit gaat uiteraard ten koste van de beschikbare middelen voor andere beheermaatregelen.
– De kosten voor de chemievrije onkruidbestrijding op de begraafplaatsen à € 49.500,- zijn niet in de huidige begroting voorzien. Voorgesteld wordt om de extra kosten op te nemen uit de voorziening Begraafplaatsen. Deze voorziening zal in het kader van het Verbeterplan Begraafplaatsen in de loop van dit jaar worden herijkt.
– Ook de jaarlijkse extra kosten voor de chemievrije onkruidbestrijding op de sportvelden à € 19.000,- zijn niet in de begroting 2009 voorzien. Voorgesteld wordt om deze kosten te dekken uit de eenmalige provinciale subsidie van € 20.000,-.
– Zoals eerder is vermeld, is het chemisch bestrijdingsmiddel voor het openbaar groen per 1 oktober 2008 verboden. De jaarlijkse extra kosten à € 75.000,- voor het schoffelen zijn eveneens niet in de begroting 2009 voorzien. Deze kosten zullen in de Voorjaarsnota worden opgevoerd.
De financiële consequenties van de chemievrije onkruidbestrijding op wegen, trottoirs en in het openbaar groen zullen in de beheerplannen inzichtelijk worden gemaakt.

Communicatie
Aangezien de gewijzigde methode van onkruidbestrijding reeds op korte termijn voor de burgers zichtbaar wordt, hechten wij er belang aan om zo spoedig mogelijk na het uitkomen van deze brief de bewoners via de media en de website op de hoogte te stellen van de chemievrije onkruidbestrijding.

Met een chemievrije onkruidbestrijding voldoet de gemeente aan een belangrijke voorwaarde voor het Certificaat Goud van de Barometer Duurzaam Terreinbeheer, dat in het Milieubeleidsplan als doelstelling is opgenomen. Certificaat Goud is een krachtig communicatiemiddel richting de inwoners, waarmee de gemeente laat zien het streven naar een groen en vitaal imago serieus te nemen. Ook de andere onderdelen die voor dit certificaat nodig zijn, zullen de komende tijd onder de loep worden genomen.

Naast overheden zijn ook veel particulieren, bedrijven en instellingen (m.n. met grote parkeerterreinen) grote verbruikers van chemische bestrijdingsmiddelen. Wij vinden het belangrijk om deze partijen middels een actieve communicatiestrategie te stimuleren tot chemievrije onkruidbestrijding. De provincie Utrecht heeft, gezien haar belang bij een goede grondwaterkwaliteit, een Emissiereductieprogramma 2010-2015 opgesteld om het bestrijdingsmiddelengebruik bij alle partijen terug te dringen. Wij hebben aangegeven een actieve (voortrekkers)rol te willen spelen in dit programma door zelf het goede voorbeeld te willen geven en andere partijen te willen stimuleren. De provincie heeft aangeboden om vanaf 2010 de gemeente in haar communicatietraject te willen ondersteunen.

Exploitant van “de Binder” zegt op

LEERSUM  Vorige week heeft de exploitant van sport- en cultuurcentrum “de Binder” in Leersum aan de gemeente laten weten met ingang van 1 juli de exploitatie van “de Binder” te beëindigen. De reden is dat de cultuurhuisgedachte van de exploitant niet overeenkomt met die van de gemeente.

De gemeente is van mening dat in een cultuurhuis zowel overdag als ’s avonds voldoende activiteiten moeten plaatsvinden om er een bruisend centrum voor de inwoners van te maken. De visie van de gemeente en exploitant komen hierin niet overeen. Overdag zijn er nog nauwelijks activiteiten.

Bij ingebruikname van “de Binder” in april 2007 is voor twee jaar een contract afgesloten tussen de gemeente en de exploitant met de intentie van “de Binder” een bruisend cultuurhuis te maken. De gemeente heeft  gedurende deze twee jaar een financiële bijdrage verstrekt om dit te realiseren.

Een half jaar geleden heeft de gemeente in overleg met de medegebruikers van “de Binder” iemand ingehuurd om samen met deze gebruikers en de exploitant een programma voor overdag te ontwikkelen, waardoor “de Binder” ook overdag een bruisend centrum in Leersum wordt. De gemeente betreurt het dat er met de exploitant geen overeenstemming is bereikt over dit programma.

De komende weken doet de gemeente er alles aan de continuering van al geplande activiteiten te waarborgen. Verenigingen, organisaties en scholen kunnen ervan op aan dat alle geplande activiteiten gewoon doorgaan. Zij zijn inmiddels met een brief door de gemeente geïnformeerd.

Toneelvereniging Heuvelrug

LEERSUM  Toneelvereniging Heuvelrug brengt op 30 mei het toneelstuk ‘Wat had jij vandaag zonder mij moeten beginnen?’ op de planken in de theaterzaal van SCC De Binder te Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Juf Christa 25 jaar op de Regenboog

AMERONGEN  Op de Regenboog is vrijdag het 25-jarig jubileum van juf Christa de basisschool gevierd. Elke morgen komt juf Christa op haar fiets naar school. Deze keer was haar gevraagd thuis te blijven.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 21 mei 2009 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: Boterbloem in de berm
foto: © Renk Knol
tijd: 13:15 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Odysseus’91 plaatst zich voor finale tegen derdeklasser Dalto

DOORN Odysseus heeft zich via een zege bij DEV (1-2) geplaatst voor de finale van de nacompetitie. Als opponent zal Dalto fungeren, het duel wordt op het veld van Patria in Zeist afgewerkt (14.30 uur).

Lees verder op de website van het AD/UN

Eva Sprangers naar

DRIEBERGEN  Eva Sprangers speelt volgend seizoen bij Koog Zaandijk, verliezend finalist van de Korfbal League. De korfbalster van Dalto denkt zich daar te kunnen verbeteren.

Lees verder op de website van het AD/UN

Prinses Firolien leert: ,,Pesten is niet leuk!”

LEERSUM  De jaarlijkse uitvoering van de Toneelgroep Meander was deze keer een wel heel bijzondere. Marjon Dobbe had niet alleen voor de tekst van het stuk ‘Prinses Firolien’ gezorgd, maar ook de liedjes en de muziek waren van haar hand.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanpassen bushaltes N225

HEUVELRUG  Tot 24 juli 2009 gaat de provincie Utrecht aan de slag met het aanpassen van 29 bushaltes langs de provinciale weg N225 in Rhenen, Elst, Amerongen, Leersum, Driebergen en Doorn. Per halte zullen de werkzaamheden enkele dagen in beslag nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Taxatie en inkoopdag van oude en zeldzame boeken

AMERONGEN  Hotel restaurant Buitenlust opent woensdag 10 juni van 13.00 tot 17.00 uur haar deuren voor taxateur en veilinghouder Arie Molendijk uit Rotterdam. Hij zal deze dag oude en zeldzame boeken, handschriften en of oude bijbels voor het publiek op hun waarde schatten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 22 mei 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: Vuurdoorn
foto: © Renk Knol
tijd: 13:35 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Bloemenkoningin Leersum bezoekt Narcissenfeest in Oostenrijk

LEERSUM  Op uitnodiging van de organisatie van het Narcissenfest in Bad Aussee is bloemenkoningin Francis met enkele bestuursleden donderdag 21 mei naar Oostenrijk vertrokken. Zij verblijven daar enkele dagen om diverse evenementen te bezoeken.

Vergroot foto

Afgelopen donderdag werd in Bad Aussee de nieuwe Narcissenkoningin Stefanie Spreitzer en de twee narcissen prinsessen Carina Stabel en Catrin Kerschhaggl door het aanwezige publiek gekozen. Na de kroning werden zij door Francis gefeliciteerd en voorzien van Leersumse bloemen. Zondag is het auto- en bootcorso, waar Francis aanwezig zal zijn. Het bestuur van het Narcissenfest  heeft aangegeven op zaterdag 15 augustus  met de 3 hoogheden naar het bloemencorso Leersum te komen.

Dronken achter het stuur

AMERONGEN  Een 48-jarige vrouw uit Maarsbergen is op donderdag 22 mei aangehouden omdat zij haar auto bestuurde terwijl ze behoorlijk wat gedronken had.

Agenten zagen de vrouw op de Rijksstraatweg rijden en viel op door haar rijstijl. De 48-jarige kreeg een stopteken en moest blazen. Uit die eerste test bleek de vrouw te veel gedronken te hebben. De ademanalyse op het politiebureau wees 815 ug/l uit. Ook bleek de auto van de vrouw uit Maarsbergen niet verzekerd te zijn. Voor beide zaken is proces-verbaal opgemaakt.

Stedenband stopt vanwege het geld

HEUVELRUG  De stedenband tussen de gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Tsjechische Semily is beëindigd. Druk op de financiën heeft de Tsjechische gemeente doen besluiten de stedenband op te zeggen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Postkantoor gaat dicht: nieuw TNT-servicepunt op Traaij

DRIEBERGEN  Op 8 juni zal het postkantoor op de hoek Hoofdstraat / Buzziburglaan worden gesloten. Op 4 juni wordt bij Nieskens The Read Shop aan de Traaij een TNT-servicepunt geopend.

Lees verder in de Stichtse Courant van 22-5-2009

Ondernemers en politiek bakkeleien over voorkeursbehandeling

HEUVELRUG  Ondernemerskoepel Heuvelrug (OKH) bepleit een voorkeurbehandeling voor lokale ondernemers bij het inkoopbeleid van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,Het geld moet zoveel mogelijk binnen de gemeente worden besteed,” meent voorzitter Van Ee. Het pleidooi van de ondernemersvereniging is begrijpelijk maar gaat te ver, vindt politiek Heuvelrug.

Lees verder op de website van het AD/UN

Stratentoernooi weer carnaval

MAARN  Jong en oud verzamelde zich vorige week weer drie avonden op het complex van MHCM aan de Planetenbaan voor het jaarlijkse stratentoernooi. Hoewel jeugd onder 18 jaar niet mee mag doen, zijn zij ook in grote getalen aanwezig om de straatgenoten aan te moedigen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nachtvlinders kijken in het Leersumseveld

LEERSUM  De Boswachter van Staatsbosbeheer organiseert op vrijdagavond 5 juni een unieke avondwandeling in het natuurgebied Het Leersumseveld. De natuur in het schemer donker ervaren is altijd weer een beleving op zich, zeker als er gezocht gaat worden naar het kleine, niet altijd zichtbare nachtvlinder leven.

Lees verder op de website van De Kaap

Engelse romantiek en Franse koorts

DOORN  Het laatst concert dit seizoen, door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest, klonk vrijdag in de Maartenskerk.

Lees verder op de website van De Kaap

Tabaksteeltmuseum zoekt vrijwilligers

AMERONGEN  De tabaksplanten zijn op dinsdagmorgen op het veldje bij het Tabaksteeltmuseum in Amerongen weer ingeplant. Oud-tabaksboeren hebben de zelfgekweekte planten uitgepoot en voorzien van water zodat ze goed aanslaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 23 mei 2009 (kopie)

Catharijnestraat 4-10 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur  temperatuur: 21 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Stinkend dorpswater actiepunt wethouder

MAARN  Na winterse ijspret op één vijver aan de Beeklaan begint met de komst van de warmere dagen de laag kroos in de vorm van een dikke drab op alle vijvers van de beek weer gestaag te groeien. En ook keert de stank terug.

Lees verder op de website van De Kaap

Natuurmiddag: waterdieren

LEERSUM  Op woensdagmiddag 3 juni organiseert de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum weer een kinderactiviteit.Het thema is:waterdieren. Met een schepnetje wordt het leven onder water onderzocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Weer pech voor restaurant Plein 6

DOORN  Met veel enthousiasme begonnen Alex Blauwendraat en zijn vriendin Hedey Borgsteijn na een grondige verbouwing vorig jaar het restaurant Plein 6 op het Dorpsplein. Het buitenterras werd ook van nieuw meubilair voorzien en klaar gezet voor een mooie zomer.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 24 mei 2009 (kopie)

Sint Hubertuslaan Driebergen: bushalte
foto: © Renk Knol
tijd: 12:15 uur  temperatuur: 23 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Veldkorfballers Dalto winnen in hoofdklasse D

DRIEBERGEN  De veldkorfballers van Dalto hebben in de hoofdklasse D fors gewonnen van SKF. De Driebergse ploeg versloeg het Veenendaalse team met 27-18. Door de winst blijft Dalto koploper in de hoofdklasse met acht punten uit vier wedstrijden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Minder borden in het Nationaal Park

HEUVELRUG  De komende weken worden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) uniforme toegangsborden geplaatst. De borden komen bij ieder toegangspad vanaf de openbare weg naar een terrein, dat in bezit is van één van de eigenaren, die samenwerken in het NPUH.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 25 mei 2009 (kopie)

Akkerweg Driebergen: Grote klaproos
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:40 uur  temperatuur: 14 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Langbroekerdijk Driebergen: Grauwe ganzen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:00 uur  temperatuur: 24 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Korfballers SVMM verliezen slotwedstrijd

MAARN  De korfballers van SVMM speelden zaterdag 23 mei de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Deze dag werd daarom gebruikt om diverse mensen te bedanken voor hun jarenlange inzet. Vanwege de doorstroming van de jeugd naar de senioren doen vier spelers van het eerste team een stapje terug.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoogste punt appartementencomplex Prattenbergh bereikt

AMERONGEN  Tijdens een feestelijke bijeenkomst is door wethouder Waltmann op ludieke wijze het hoogste punt van het project Prattenbergh in Amerongen gevierd. De wethouder klom naar 6,5 meter hoogte alwaar hij middels een druk op de knop confettikanonnen liet ontspringen.

Lees verder op de website van De Kaap

Twee nieuwe spelers voor Candia’66

RHENEN  Kersvers tweedeklasser Candia’66 heeft twee nieuwe spelers. Doelman Mark Sluis en verdediger Sander Eerkens komen over van Dalto uit Driebergen. Beide spelers zijn 21 jaar oud.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

“Hans van Vugt Toernooi” voor de D en C jeugd geslaagd evenement

DRIEBERGEN  Voetbalvereniging CDN uit Driebergen bestaat 70 jaar en heeft een aantal internationale jeugdtoernooien georganiseerd om het jubileum te vieren. Afgelopen weekend vond bij op sportpark “De Woerd” in Driebergen het tweede toernooi plaats, voor D en C pupillen. De hele dag was het gezellig druk: er waren 32 teams gekomen om in 8 poules te strijden om de bekers. Zelfs een buitenlands team had de reis naar Driebergen gemaakt: Ashfield uit Belfast Noord-Ierland.

vergroot foto1    vergroot foto2    vergroot foto3

Vanwege de te verwachten drukte waren parkeerbegeleiders ingezet om alle auto’s naar de verschillende parkeergelegenheden te begeleiden.

’s Ochtends vroeg werd het toernooi officieel geopend door de vice-voorzitter van CDN. Guus Alfrink, In zijn toespraak stond hij kort stil bij het jubileum en natuurlijk ook bij de CDN’er in hart en nieren naar wie de toernooien zijn vernoemd: de bekende dorpsgenoot Hans van Vugt. Hans mocht zelf aftrappen door de bal in de tribune tussen de voetballers te schieten. Daarna brandden de wedstrijden los.

Er werd voetbal van hoge kwaliteit gespeeld. Natuurlijk vonden de pupillen het erg spannend om tegen het buitenlandse team te spelen. De 128 wedstrijden werden voortreffelijk geleid door jeugdscheidsrechters, zowel jongens als meisjes die door CDN zelf zijn opgeleid. Uiteindelijk gingen de teams van Odijk D2-Kampong D5-CDN D1-en CDN D2 zelf met de hoofdprijzen naar huis.Bij de C-junioren waren het Ashfield C1-Hoogland C5 en CDN C2.

Het prachtige weer hielp gelukkig een handje mee en het dweilorkest van de buren Aurora zorgde voor de muzikale omlijsting. Al met al was het een geweldig voetbalfeest. De komende zaterdag 30 mei vindt het laatste jeugdtoernooi plaats voor de B en A-Junioren.  Op 30 mei worden de jubileumactiviteiten afgesloten met een daverend eindfeest met een grote BBQ en een spetterende disco van TDS-entertainment .Nieuw landgoed

DRIEBERGEN Sindskort is Driebergen een landgoed rijker. En het mooie is dat dit landgoed, “Dubbeldijk” geheten naar de naam van de eigenaren,  opengesteld is voor het wandelend publiek.
Naast het Aderwinkelpad is er nu dus een tweede wandelverbinding tussen Langbroekerwetering en de kern Driebergen. Het pad op het landgoed komt uit bij de ijsbaan van Driebergen.

Vergroot foto1   vergroot foto2

CDA Rhenen zet vraagtekens bij wachtgeld oud-wethouder VVD

RHENEN  De Rhenense fractie van het CDA heeft ernstige kanttekeningen geplaatst bij de vertrekregeling van voormalig VVD-wethouder Van den Bosch uit Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Larsheim meiden kampioen

LEERSUM  Na jaren is het weer een jeugdteam van Tennisvereniging Larsheim gelukt de eerste plaats in de competitie te bemachtigen. Na een zinderend spannende maar vooral sportieve wedstrijd tegen tennisvereniging Luno uit Maurik werd het meisjesteam t/m 17 jaar kampioen in de 2de klasse landelijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Wandelpad Roosevelthuis gerenoveerd

DOORN  Het wandelpad rondom het vakantiecentrum F.D. Roosevelthuis in Doorn is opgeknapt. In totaal is nu bijna 1.500 meter wandelpad dusdanig verbeterd dat het ook door rolstoelers weer prima gebruikt kan worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Sven Dogger zwemt NK limiet

DRIEBERGEN  Het afgelopen weekend deed zwemvereniging de Zwoer weer mee aan het internationale toernooi in Herford, Duitsland. Het is zo langzamerhand een traditie geworden om aan dit sterk bezette toernooi mee te doen. Tien zwemmers van De Zwoer vertrokken vrijdagmiddag naar Herford om daar hun kunnen in het weekend te tonen.

De grootste verrassing was wel het feit dat Sven Dogger zijn limiet zwom op de 200 meter vrije slag voor de NJK in juni in Amsterdam. In een goed op gebouwde race wist hij ruim 1 seconde onder de limiet te blijven.

In het weekend was Suzanne Lange met voorsprong de beste zwemsters van de vereniging. Niet alleen wist zij beslag te leggen op 6 maal goud en 1 maal zilver, tevens wist ze de beste weekend prestaties van alle dames te realiseren. Dit laatste werd beloond door de organisatie met een zeer mooie beker.
Ook Rianne en Amy Weijburg waren weer van de partij. Rianne wist op haar afstand, de 100 vrij prima te presteren en daar een eerste plaats te behalen. Voor Amy zat er dit jaar geen medaille in, vooral doordat de tegenstand uit Polen enorm was. Ook Peter Snijders en Roos van Bentum wisten te verrassen door op een aantal afstanden medailles mee naar Nederland te nemen.

Symen Dogger was niet helemaal in goeden doen en tezamen met de zware concurrentie uit Duitsland en Polen zat er dit jaar niet meer in dan 1 derde plaats.

Voor het eerst waren Nicky van Saane, Esther van Aalst en Ruben Methorst ook mee naar Duitsland. In Nederland hadden ze natuurlijk al aan diverse wedstrijden deel genomen maar ze wilden hun talenten ook wel eens meten met een internationaal gezelschap. Ondanks dat ze prima tijden zwommen kwamen ook zij dit jaar nog niet in aanmerking voor de medailles. Dat mocht echter de pret niet drukken.
Aangezien de weergoden de organisatie goed gezind waren was het een zeer zonnig weekend waardoor de sfeer optimaal was en de terugreis was eigenlijk al veel te snel aangebroken. Ook volgend jaar zal de zwemvereniging zeker weer van de partij zijn.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 26 mei 2009 (kopie)

Damhertlaan Driebergen: Meerkoet
foto: © Renk Knol
tijd: 12:00 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Traaij Driebergen: 1912

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichtkaarten van deze straat

KCD/Deco Home Wilfred Greup nog steeds niet veilig

DOORN  Het einde van de veldcompetitie lijkt voor KCD ver weg. De versterkte degradatie in de 3e klasse geeft een hoop spanning en helaas zitten de Doornse korfballers daar midden in.

Lees verder op de website van De Kaap

Jongerenfestival Zeist komt er aan

ZEIST  Het jongerenfestival komt eindelijk van de grond in Zeist. 6 juni is het zo ver: op het Bisonveld aan de Woudenbergseweg zijn artiesten als Rigby en De Jeugd van Tegenwoordig te zien en kunnen jongeren meedoen aan workshops graffiti, dansen en het spelen van verschillende muziekinstrumenten.

Lees verder op de website van het AD/UN

Frank Bongers lijsttrekker CDA Rhenen

RHENEN  De ledenvergadering van het CDA heeft maandagavond besloten om het huidige raadslid Frank Bongers aan te wijzen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen, die in 2010 zullen worden gehouden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Woonkwaliteit moet in Zeist voortaan voor aantallen gaan

ZEIST  Zeist weet weer wat voor een plaats het is. Groen, rijk aan cultuurhistorie en met vijf verschillende kernen. De 60.000 inwonergrens is daarmee niet langer heilig voor de gemeente. Bewonersgroeperingen vrezen desondanks een dichtgebouwd Zeist.

Lees verder op de website van het AD/UN

Kampioenen HCD

DOORN  De MD1, MB1 en JA2 van Hockey Club Doorn zijn dit seizoen kampioen geworden. Afgelopen zaterdag werden maar liefst drie teams kampioen.

Lees verder op de website van De Kaap

Golfen voor water

DOORN/MAARSBERGEN  Rotaryclub Doorn-Heuvelrug organiseert op maandag 22 juni voor de twaalfde keer het Heuvelrug Open Golftoernooi op Golfclub Anderstein in Maarsbergen. Ook dit jaar gaat de opbrengst van het evenement naar het Baraka Farm Project in Kenia.

Lees verder op de website van De Kaap

Derde plaats bij Zaanse Kinderjury voor Drakenbloed en kamillethee

DOORN  Het boek Drakenbloed en kamillethee van de Doornse kinderboekenschrijfster Joke Reijnders heeft de derde plaats behaald bij de Hotze de Roosprijs 2009.

Lees verder op de website van De Kaap

Onverwachte logees bij brandweer Amerongen

AMERONGEN  Toen de bouwers van brandweer Amerongen bij hun corsowagen kwamen om eens flink te gaan lassen en papier macheen, zagen ze dat er onverwachte logees waren. Dirk en Daan de Duif zaten gezellig in hun nest op een schouder van een pop.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 27 mei 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: Vlier
foto: © Renk Knol
tijd: 9:55 uur  temperatuur: 15 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Hoofdstraat Driebergen: Nieuwbouw op voormalig Sanatoterrein
foto: © Renk Knol
tijd: 12:45 uur  temperatuur: 15 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Wisseling van de wacht bij IVA Driebergen

DRIEBERGEN Aan het einde van dit schooljaar treedt de heer G.O. Verrips, tweede foto, terug als algemeen directeur van IVA Driebergen. Otto Verrips heeft zich gedurende 33 jaar gedreven ingezet voor het opleidingsinstituut, waarvan de laatste 15 jaar als directeur. Verrips blijft voor de IVA actief als adviseur en commissaris.
Hij wordt opgevolgd door de heer E.J.A. Vermei, eerste foto. Erick Vermei werkt vanaf 1987 voor IVA Driebergen en deed in deze periode als bevlogen onderwijsman een brede ervaring op in verschillende functies. Hij was o.a. de stuwende kracht achter de in 2001 gestarte Hogeschool IVA. Tot nu toe was hij directeur onderwijs.


Inzet voor behoud succesvolle vlooienmarkt

MAARN  Een lint van kraampjes slingerde vrijdag door het Tuindorp. Een diversiteit aan koopwaar werd aangeboden op de Schoollaan met zijstraten en het Burg. Everwijn Langeplein tijdens de jaarlijkse vlooienmarkt. Hoewel de voorbereidingen op volle toeren draaiden, was het doorgaan van de markt lang onzeker.

Lees verder op de website van De Kaap

Kim tweede bij schrijfprijs

DOORN/MAARN  Vorige week vond in Rotterdam de uitreiking van de Gouden Pen plaats. De 9-jarige Kim van der Woude uit Maarn, uit groep 6 van CBS Hoog Moersbergen in Doorn was genomineerd voor deze schrijf-prijs.

Lees verder op de website van De Kaap

Chansons d’amour in Koetshuis

AMERONGEN  Op zondag 7 juni kan er weet genoten worden van Chansons d’amour: Franse liefdesliedjes uit de 18e tot de 20e eeuw onder de titel ‘van Marais tot Brel’. De chansons worden gespeeld door een bijzondere combinatie van musici: Ralph Rousseau Meulenbroeks op viola da gamba, het Matangi strijkkwartet en de jazzbassist Hein Van de Geyn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 28 mei 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: 1931

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichtkaarten van deze straat

Hoofdstraat Driebergen: 1935

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichtkaarten van deze straat

Koninklijke Onderscheiding voor de heer J. Okhuijsen

ZEIST  Op donderdag 28 mei 2009 heeft burgemeester Janssen een Koninklijke Onderscheiding, ridder in de Orde van Oranje Nassau, uitgereikt aan de heer J. Okhuijsen tijdens de receptie ter gelegenheid van zijn afscheid als operationeel directeur bij de Koninklijke Capi-Lux in restaurant Paardenburg in Ouderkerk a/d Amstel.

De heer Okhuijsen heeft binnen de directie de internationale expansie van het bedrijf als internationale Airport Retail specialist op het gebied van elektronica vorm gegeven en aangestuurd. Ook was hij bestuurlijk actief binnen de sportverenigingen de tennisvereniging LTC Maarsen-Broeck en de SV Phoenix.

Toneelvereniging zet zich in tegen zakkenrollerij

LEERSUM / AMERONGEN / DOORN  Winkelend publiek in Leersum, Amerongen en Doorn wordt op vrijdag 29 mei a.s tussen 11.00 en 14.30 uur met een ludieke actie verrast, uitgevoerd door de Darthuizer Toneelvereniging (DTV) uit Leersum. Zij brengen hiermee het fenomeen zakkenrollen onder de aandacht van het winkelend publiek en de winkeliers.

Aanleiding
Begin mei vond al een dergelijke toneelactie plaats in Driebergen met de toneelvereniging aldaar. Deze actie sloeg goed aan bij het publiek. Dit gaf aanleiding voor de politie om ook in Leersum, Amerongen en Doorn samenwerking aan te gaan met de plaatselijke toneelvereniging. Met name in de eerste drie maanden van dit jaar deden namelijk ook in deze plaatsen meerdere mensen aangifte van zakkenrollen.

Hoewel er de afgelopen periode geen nieuwe aangiften van zakkenrollen zijn binnengekomen in Leersum, Doorn en Amerongen, blijft de politie alert op zakkenrollers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en is het goed burgers te waarschuwen. De actie heeft dan ook met name een preventief karakter.

Door middel van toneelspel wordt op een leuke manier het gemak waarmee zakkenrollers hun slag kunnen slaan onder de aandacht gebracht van het publiek en de winkeliers. Doordat met eigen ogen te zien is wat er in een dergelijke situatie gebeurt, worden mensen zo tegen de tactieken van zakkenrollers gewaarschuwd. Op een manier die indruk maakt en blijft hangen. De politie en gemeente (die een faciliterende rol heeft in de actie) zijn dan ook erg blij met de inspanningen van de toneelvereniging.

Wanneer, waar en hoe laat?
Op vrijdag 29 mei is de toneelvereniging actief op de volgende locaties:
 • Leersum, Kerkplein, op de weekmarkt. (+/- 11.00/11.30 uur)
 • Leersum, winkelcentrum Honingraat in de omgeving van de supermarkt. (+/- 11.30/12.00 uur)
 • Amerongen, Koenestraat in de omgeving van de supermarkt.  (+/- 13.00 uur)
 • Doorn, Dorpsstraat/Rozenburg in de omgeving van de supermarkt. (+/- 14.00 uur)
 • Doorn,  Thorheimpassage (+/- 14.15 uur)
 • Doorn,  Kampweg (+/- 14.30 uur)
De winkeliersvereniging en de supermarkten zijn door de politie op de hoogte gesteld van de actie.

‘Utrechtse Heuvelrug Natuurlijk Duurzaam!’

UTRECHTSE HEUVELRUG  Een duurzame gemeente, dat wil de Utrechtse Heuvelrug zijn. In het milieubeleidsplan 2009-2012 beschrijft de gemeente welke acties ze onderneemt om dit doel te bereiken. Het motto ‘Utrechtse Heuvelrug Natuurlijk Duurzaam!’ laat aan duidelijkheid niets te wensen over: de hoge ambitie vloeit vanzelfsprekend voort uit het groene karakter van het gebied.

In een milieubeleidsplan staat meestal beschreven welke taken een gemeente zich stelt op het gebied van milieu. Traditionele milieuthema’s als bodemkwaliteit, geluid, luchtkwaliteit en energie worden uitgewerkt in doelstellingen en concrete acties.

In de aanloop naar het nieuwe milieubeleidsplan werd al snel duidelijk dat alleen een beschrijving van de milieutaken niet volstaat in deze gemeente. De ambities liggen veel hoger, bij zowel raadsleden, inwoners als medewerkers. Dat bleek al in de verkenningsfase, onder meer tijdens bijeenkomsten waar raadsleden en inwoners hun ideeën en meningen uiteen zetten. Wat ter tafel kwam, werd vervolgens uitgewerkt in werkgroepen. Hier namen ook inwoners en organisaties aan deel.
Het resultaat is het concept milieubeleidsplan dat tot en met maandag 6 juli ter inzage ligt in de Gemeentewinkel in Doorn. Iedereen kan een zienswijze indienen. Op basis daarvan wordt het definitieve beleidsstuk opgesteld dat in september voor vaststelling naar de raad gaat.

De uitkomst van alle inspraakrondes is duidelijk: De Utrechtse Heuvelrug wil een duurzame, klimaatneutrale gemeente zijn waar de kwaliteit van de leefomgeving hoog is. Dit vraagt om een brede visie op duurzaamheid. Het is verwoord in het centrale doel van het milieubeleidsplan:

Centraal doel
‘Utrechtse Heuvelrug wil een gemeente zijn waar mensen met plezier wonen, werken en recreëren. Niet alleen nu, maar ook over 50 of 100 jaar. We willen een leidende positie innemen in de duurzame ontwikkeling en steeds op zoek gaan naar de meest waardevolle duurzaamheidambitie.’


Van principes naar praktijk
Een duurzame gemeente – hoe geef je dat handen en voeten?
 • Gebruik maken van een Afwegingskader Duurzaamheid bij projecten en beleid
 • Inzetten van een aanjaagteam
 • Duurzaamheid als agendapunt inbrengen in de reguliere overleggen met bewoners en organisaties
 • Speciale aandacht voor alles wat duurzaam is tijdens de Duurzame Dagen in september
De gemeente heeft een lijst met negen principes opgesteld die van belang zijn bij het realiseren van het centrale doel van het milieubeleidsplan. ‘Verspilling tegen gaan’, ‘schadelijke activiteiten afbouwen’ en ‘lokaal doen wat lokaal kan’, staan onder andere op deze lijst. Ruimte bieden aan ‘economische vitaliteit’, ‘innovativiteit’ en ‘creativiteit’ zijn eveneens belangrijke principes.

Goede voornemens zijn mooi. Ze ten uitvoer brengen in de praktijk is nog beter. Om de duurzaamheid van projecten te meten, maakt de gemeente – in navolging van de provincie Utrecht – gebruik van een afwegingskader duurzaamheid. Dit afwegingskader is een checklist waarin alle aspecten staan die voor onze gemeente de duurzaamheid van projecten bepalen. Ze zijn onderverdeeld in people-, planet-, profit- en effectaspecten. Dit laatste zegt iets over de effecten op andere plekken in de wereld of in de tijd. De duurzaamheid van een project is te bepalen door de checklist ernaast te leggen. Het afwegingskader geeft niet alleen aan of een project duurzaam is, maar ook of er evenwicht is tussen people, planet en profit. Bovendien dient het als inspiratiebron om een project nog duurzamer te maken.
Een aanjaagteam binnen de gemeente zorgt ervoor dat duurzaamheid blijvend op de agenda staat. Dat het enthousiasme wordt gevoed en dat kansen worden benut. Dit team ziet er op toe dat het afwegingskader duurzaamheid naar behoren wordt gebruikt in de projecten en in het beleid van de gemeente.

Duurzaamheid gaat verder dan de gemeentelijke organisatie zelf. Daarom zoekt de gemeente ook de dialoog met bewoners. Hiervoor wordt geen nieuw overlegorgaan in het leven geroepen. Juist omdat duurzaamheid een normaal afwegingskader is voor alle beleidsterreinen en werkvelden worden bestaande overlegstructuren gebruikt om het onderwerp in te brengen en mee aan de slag te gaan.
De Duurzame Dagen in september worden een jaarlijks terugkerend feestelijk evenement. Gedurende tien dagen wordt speciaal aandacht besteed aan alles wat er op het gebied van duurzaamheid in de gemeente wordt gedaan. Particulieren, organisaties, scholen en commerciële partijen worden allen uitgenodigd van deze gelegenheid gebruik te maken om zich te presenteren, iets te organiseren of mee te doen aan activiteiten.

Gemeentelijke organisatie
Als je een duurzame gemeente wilt zijn, wat is er logischer dan te beginnen met het verduurzamen van de gemeentelijke organisatie zelf? De doelstelling is een bedrijfsvoering waarvan de schadelijke effecten tot een minimum zijn beperkt en die bijdraagt aan het welzijn van mensen en aan de kwaliteit van de omgeving. Niet alleen hier en nu, maar ook op andere plaatsen in de wereld en in de toekomst. Door het goede voorbeeld te geven wil de gemeente anderen stimuleren om ook mee te doen. De gemeentelijke ambities voor haar eigen bedrijfsvoering:
 • Klimaatneutraal in 2015
 • 100% duurzaam inkopen in 2015
 • Certificatie Goud voor duurzaam terreinbeheer in 2015
Duurzaamheid is nu al een afwegingsfactor in de bedrijfsvoering van de gemeente. Op praktisch elk gebied zijn duurzame ontwikkelingen te vinden. De nieuwe vrachtwagens van de afdeling Wijkbeheer voldoen aan een hogere milieunorm dan verplicht. Een deel van de bermen wordt ecologisch beheerd. Snoeihout gaat naar een biomassacentrale voor energieopwekking. Zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen. Om de duurzaamheidsgedachte over te brengen op medewerkers waren er in 2008 verschillende activiteiten. Zo is de film ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore vertoond en vond in september de eerste editie van de Duurzame Dagen plaats. Hierin was opgenomen een autovrije werkdag voor medewerkers.

Het gaat er nu om deze initiatieven in te bedden in het beleid en er structureel verder aan te werken. De gemeente pakt dit pragmatisch aan door een continu verbeterproces in gang te zetten, met een scala aan projecten in alle geledingen van de organisatie. Op dit moment wordt ingezet op energiebesparing in de gemeentelijke gebouwen en verbeteringen in het woon-werk en werk-werkverkeer van het personeel. De nieuwbouw van het gemeentekantoor en de gemeentewerf moet aan hoge duurzaamheidseisen voldoen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de openbare ruimte wordt in fasen afgeschaft. Regenwater wordt zoveel mogelijk vastgehouden en geïnfiltreerd in de bodem om verdroging tegen te gaan. Door duurzaam in te kopen stimuleert de gemeente duurzame productie.
Nieuwe inzichten en nieuwe technieken zijn voortdurend aanleiding om nieuwe projecten op te starten.

Klimaat, energie, duurzaam bouwen
In 2035 wil de gemeente klimaatneutraal zijn. De gemeentelijke organisatie loopt daarin voorop. Zij streeft naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2015.

Deze doelstelling is zeer ambitieus. Alle zeilen moeten worden bijgezet om dit te bereiken. Op tal van terreinen worden zaken opgepakt. Duurzaamheid in de nieuwbouw bijvoorbeeld. De komende jaren komt u regelmatig de term “GPR-score” tegen. Dit is een maat voor duurzaamheid van gebouwen: met een 6 voldoet een gebouw aan het bouwbesluit; de hoogste score is 10. Van nieuwbouw wordt een score van minimaal 7 gevraagd; op kansrijke locaties een 8.
De bestaande bouw is een ander – voor onze gemeente wellicht nog wel belangrijker – aandachtspunt. Maatregelen als prestatieafspraken met woningbouwcorporaties, collectieve energiebesparingsmaatregelen in bepaalde wijken, voorbeeldprojecten en voorlichting moeten de bestaande woningvoorraad energiezuiniger maken.

Het gemotoriseerde verkeer veroorzaakt naar schatting meer dan de helft van de CO2-uitstoot van onze gemeente. Reden om ook hier veel aandacht aan te besteden. Het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan, dat nu in de maak is, is er op gericht de alternatieven voor de auto te stimuleren. Zo kunnen fietsers en OV-passagiers rekenen op betere voorzieningen. Vooral tijdens de Week van de Vooruitgang wordt aan bewustwording gewerkt.

Biomassacentrales
Warmte-koudeopslag is een techniek die sterk in opkomst is en waar de gemeente meer ervaring mee wil opdoen omdat het veelbelovend is. Grootschalige wind- of zonne-energie projecten liggen voor onze gemeente niet voor de hand. Maar biobrandstof is in deze bosrijke omgeving wel een interessante optie. Voor een deel gebeurt dit al. Het gft-afval gaat naar een biovergistingsinstallatie en snoeihout van gemeentelijk grondgebied naar een biomassacentrale. De komende jaren gaat de gemeente onderzoek doen naar het opschalen van het gebruik van snoeihout en naar de wenselijkheid en haalbaarheid van kleine lokale biomassacentrales.

Kwaliteit van de leefomgeving
Een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving. Dat doel heeft de gemeente zich gesteld in het milieubeleidsplan. De kwaliteit van de leefomgeving is hoog en dat wil de gemeente graag zo houden en waar mogelijk verbeteren. Door het toenemende verkeer en de intensivering van het ruimtegebruik staat de leefomgeving steeds meer onder druk. In de huidige situatie geldt dat vooral voor de milieuthema’s geluid, lucht en licht. Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen speelt gebiedsgericht milieubeleid een belangrijke rol om te komen tot een duurzame inrichting.

Geluid, Lucht en Licht
Het verkeer is niet alleen de grootste bron van CO2-uitstoot, het heeft ook een grote invloed op de kwaliteit van vooral lucht en geluid. Het milieubeleidsplan en het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) zijn eensgezind als het gaat om maatregelen die de alternatieven voor het autogebruik stimuleren. Maatregelen voor de geluidkwaliteit die in het milieubeleidsplan worden genoemd zijn onder meer toepassen van stil asfalt en het beperken van bouwen op plekken met zeer hoge geluidsniveaus. Voor het behoud van de luchtkwaliteit gaat de gemeente een beleidsregel Luchtkwaliteit opstellen.
Lichtkwaliteit is een betrekkelijk nieuw thema. Te veel licht is hinderlijk voor mens en natuur en daarom gaat de gemeente lichthinder opnemen in het openbare verlichtingplan. Er wordt een nulmeting uitgevoerd om knelpunten te inventariseren. Verder wordt het bewustzijn onder inwoners vergroot door deel te nemen aan de ‘Nacht van de Nacht’.

Gebiedsgericht milieubeleid
Voor nieuwe ontwikkelingen in een gebied zet de gemeente in op gebiedsgericht milieubeleid. Het beleid gaat uit van maximaal haalbare milieukwaliteiten in plaats van wettelijke minimum eisen. Daarmee kan de gemeente een zo hoog mogelijke kwaliteit realiseren en voorkomen dat de leefkwaliteit afzakt naar wat wettelijke minimaal vereist is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende gebieden. Zo mag er op een industrieterrein bijvoorbeeld meer lawaai zijn dan in een woonwijk.

Gebiedsgericht beleid
Gebiedsgericht beleid gaat uit van de karakteristieke kenmerken van een gebied.
De gewenste kwaliteit is hier aan gekoppeld. Elk gebied heeft andere kwaliteiten, knelpunten en kansen. Een gebied met dezelfde kenmerken noemen we een gebiedstype. In het milieukwaliteitsprofiel van het gebiedstype staat beschreven wat de minimale wettelijke situatie moet zijn. Wat de huidige situatie is en welke ambities er zijn voor de milieuthema’s (lucht, geluid, bodem, enz …). De kwaliteitsprofielen – en dus de ambities die daarin zijn gesteld – vormen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen de basis voor de milieu-inzet. Voor kansrijke projecten, bijvoorbeeld als de gemeente een grondpositie heeft, worden extra scherpe doelstellingen gehanteerd.

Ter inzage
Het milieubeleidsplan heeft een looptijd van vier jaar, dus tot 2012. Dan wordt het plan ook geëvalueerd en op basis daarvan geactualiseerd. Als de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid zo snel blijven gaan als nu, is een meer grondige herziening nodig.
De volledige tekst van het conceptmilieubeleidsplan, tot stand gekomen in samenwerking met de Milieudienst Zuidoost-Utrecht, ligt ter inzage in de Gemeentewinkel in Doorn. Het plan staat ook op de gemeentesite: www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl (doorklikken op de kop ‘Natuurlijk Duurzaam’). Reacties kunt u per email sturen naar: Marietje.van.Eeghen@heuvelrug.nl

Speerpunten duurzaam beleid
De volgende onderwerpen staan centraal in het milieubeleidsplan. Ze vormen de ruggengraat van het beleid in de komende jaren:

 1. ‘Utrechtse Heuvelrug Natuurlijk Duurzaam’: we vertalen het begrip duurzaamheid naar de praktijk van onze gemeente.
 2. Gemeentelijke interne duurzaamheidszorg: als gemeentelijke organisatie geven we het goede voorbeeld.
 3. Klimaat, energie en duurzaam bouwen: we nemen onze verantwoordelijkheid voor de klimaatverandering en zetten in op klimaatbeleid en duurzaam bouwen.
 4. Kwaliteit van de leefomgeving in onze gemeente: we gaan aan de slag met gebiedsgericht milieubeleid en pakken knelpunten aan rondom geluid, luchtkwaliteit en licht.

Laatste dienst Kampwegkerk

DOORN  Iedere maand wisselen van kerk. Na de fusie in 2005 van de Gereformeerde Kerk van Doorn en de Hervormde Gemeente in Doorn tot de Protestantse Gemeente te Doorn werd dat een tijdje gedaan. De ene maand in De Gereformeerde Kerk aan de Kampweg, de andere in de Maartenskerk op het Kerkplein. In 2007 is besloten om het kerkgebouw aan de Kampweg te verkopen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ook in Zeist een Centrum voor Jeugd en Gezin

De gemeente Zeist heeft samen met maatschappelijke partijen in de afgelopen maanden gepraat over de mogelijkheden van het CJG in de gemeente Zeist. Tevens is er een enquête uitgegaan naar het burgerpanel van de gemeente Zeist met vragen over onder andere de bekendheid van het CJG, de locatie, maar ook over welke onderwerpen meer informatie gewenst is. Al deze input heeft geleid tot een schetsontwerp. Hierin wordt de richting en de invulling in hoofdlijnen uiteen gezet voor het CJG in de gemeente Zeist.

Op 6 mei 2009 heeft het college van B&W ingestemd met dit schetsontwerp. Dit betekent dat de gemeente Zeist en de verschillende maatschappelijke organisaties met vijf opdrachten aan de slag gaan, namelijk:
 • het vinden van een of twee toegankelijke locaties in de gemeente Zeist.
 • het inrichten van een Front Office waar jeugdigen, ouders en professionals terecht kunnen voor informatie, advies en hulp over opgroeien, opvoeden en talentontwikkeling, maar ook het ontwikkelen van een website waar iedereen terecht kan.
 • het inrichten van een Back Office. Waarin alle organisaties en zaken die er al zijn met elkaar verbonden worden.

De bedoeling is dat de verschillende opdrachten na de zomervakantie uitgevoerd gaan worden.

 

Masterplan voor Broekbergen

DRIEBERGEN  De daken vertonen ernstige lekkages, er zit hier en daar boktor in de balken en de muren zijn op diverse plekken gescheurd. Het complex is zwaar verwaarloosd, groot onderhoud is er al zeer lang niet uitgevoerd. De restauratie van Buitenplaats Broekbergen (het voormalige kloostercomplex Arca Pacis) is een miljoenen verslindend project.

Maar als die restauratie eenmaal voltooid zal zijn, is er een nieuwe parel aan de Stichtse Lustwarande ontstaan. Dat is de stelling van de familie Den Boon, die sinds vorig jaar eigenaar is van de buitenplaats. En alle aanwezigen die zaterdag een gedetailleerde presentatie van het masterplan voor deze restauratie bijwoonden en vervolgens uitgebreid werden rondgeleid door de gebouwen en de tuin, waren het hier helemaal mee eens. De familie Den Boon heeft dit masterplan deze week met een verzoek om principemedewerking bij de gemeente ingediend en afgelopen zaterdag waren zo’n zestig belangstellenden (waaronder een flink aantal raadsleden) uitgenodigd om van de voornemens kennis te nemen. Zij toonden zich vooral geïmponeerd door de grondige wijze waarop de restauratie blijkt te zijn voorbereid.

Lees verder in de Stichtse Courant van 28-5-2009

Klik HIER voor een tekening van het masterplan.

Pittig parcours bij Cuneraloop

RHENEN  Atletiekvereniging Arena maakt zich op voor de Cuneraloop, welke zaterdag 6 juni gehouden wordt in Rhenen. In dit eerste lustrum heeft Arena opnieuw ondersteuning gekregen van de Serviceclub Lions Rhenen-Veenendaal, die vorig jaar de eerste Cuneraloopkrant rond dit evenement uitbracht.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Onderscheiding voor Wim Middelplaats

LEERSUM  Voor de derde keer in het 45-jarig bestaan van de R.K. parochie Sint Andries heeft één van de parochianen de Pauselijke onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ ontvangen. Vice-voorzitter Frans Groot mocht de verraste Wim Middelplaats de versierselen opspelden

Lees verder op de website van De Kaap

Cultuurhuis moet altijd bruisen

HEUVELRUG  ,,Een cultuurhuis moet een bruisend middelpunt van het dorp zijn. Overdag en ’s avonds.” Volgens wethouder Elisabeth van Oostrum is dit de oorzaak van de breuk met de exploitant van de Leersumse Binder.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 29 mei 2009 (kopie)

De Hermelijn Driebergen: tussen nummer 39 en 41
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

De Hermelijn Driebergen:vernieuwing van de bestrating
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Grote verkeerscontrole

RHENEN  Op donderdag werd een grote verkeerscontrole gehouden aan de Grebbeweg. Er waren meerdere disciplines bij betrokken, onder andere de politie, belastingdienst, ANWB en het UWV.

Door de belastingdienst werden 11 overtreders gecontroleerd. In totaal stond hier een belastingschuld open van € 191.416,-. Dit bedrag zal de komende weken met de overtreders worden afgehandeld. Drie auto’s werden door de belastingdienst in beslag genomen.

De Vreemdelingenpolitie nam één paspoort in beslag. Het UWV controleerde 48 personen, van 40 van hen moet nog worden vastgesteld of zij recht op een uitkering hebben.

Het scooterteam controleerde 30 bromfietsen, hierbij werden 34 bekeuringen uitgeschreven. Door de overige diensten worden in totaal 64 bekeuringen uitgeschreven voor verschillende feiten, onder andere het niet tonen van autopapieren, niet handsfree bellen en het niet dragen van de autogordel. Tevens moesten er nog 104 bestuurders blazen. Niemand had te veel gedronken.

Turkse tortels blijven nog in Zeist

ZEIST  De gemeente Zeist mag een overlastgevende groep Turkse tortelduiven niet weghalen. Er was geklaagd over de groep door een gezin met een gehandicapt kind. Die zou last hebben van het niet aflatende geluid van de beesten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Softbaltoernooi in Zeist met Oranje en Denemarken

ZEIST  Het jaarlijkse internationale softbaltoernooi tijdens de pinksterdagen in Zeist staat nog steeds als een huis, maar de organiserende vereniging Phoenix voelt wel de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis.

Lees verder op de website van het AD/UN

College trapt dorpsbezoeken af in Overberg

OVERBERG  Het college van B & W is dinsdag begonnen aan de jaarlijkse dorpsbezoeken. Gehuld in een poncho tegen de regen trok burgemeetser Frist Naafs met de wethouders door Overberg.

Lees verder op de website van De Kaap

Plaats voor iedere recreant in het Nationaal Park

HEUVELRUG  ,,Vandaag 25 mei hebben we binnen ons Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug met de invoering van uniforme toegangsvoorwaardenborden, een mijlpaal bereikt.” Zo opende de heer Mr W. J. P. van Notten, waarnemend voorzitter van het Overlegorgaan van het Park, de officiële onthulling van het eerste toegangsbord bij het Boshotel in Overberg.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie MRC Aardenburg

DOORN  Tracy Bell en Tatyana Murova exposeren van 28 mei tot 2 september in MRC Aardenburg, Korte Molenweg 3 in Doorn. De expositie is dagelijks te bezoeken van 12.00 uur tot 21.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Voicemail en Historisch Toneel jubileren

AMERONGEN  Het Amerongse koor Voicemail bestaat 10 jaar en het Historisch toneel 5 jaar. Op 6 juni wordt dit gevierd met een gezamenlijk optreden in De Binder in Leersum. De feestelijke avond begint om 19.30 uur. De zaal gaat om 19.00 uur open.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 30 mei 2009 (kopie)

Damhertlaan Driebergen: verstoorde reiger
foto: © Renk Knol
tijd: 13:30 uur  temperatuur: 22 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Ooievaarskuikens doen het goed

Door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  Op het ooievaarsnest van kwekerij de Eng aan het Kloosterlaantje in Driebergen laten zich nu twee kuikens goed zien. Vooralsnog zijn de omstandigheden gunstig,  maar de jongen zitten nog wel in een kwetsbare periode omdat het verendek nog niet dicht is. Ze zijn dan gevoelig voor longontsteking als er een natte en koude periode optreedt. Verleden jaar vielen de drie kuikens daar aan ten prooi. Het blijft dus nog een weekje duimen. Als het verendek dicht is, is die kwetsbare periode voorbij.

Vergroot foto

Man overlijdt in stilstaande auto

ZEIST  In de Montaubanstraat in Zeist is vrijdagavond een dode man gevonden. Omstanders hadden de man zien zitten achter het stuur van zijn auto en dachten dat hij onwel was geworden.Toen de politie arriveerde bleek de man al overleden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuwe coördinator korfbal

MAARN  Op het korfbalveld van SVMM is een klein feestje gevierd afgelopen zaterdag voorafgaand aan de wedstrijd van het eerste team. Coördinator Henny Zweekhorst nam het woord om Lizzy Lieftink te bedanken voor haar inzet gedurende bijna 25 jaar in het eerste team en om vervolgens ook de voorzittershamer over te dragen aan haar opvolgster Patty Willeboordse.

Lees verder op de website van De Kaap

Schaapscheerdag bij Schaapskooi

LEERSUM  Wie kent niet de schaapskooi bij landgoed Zuijlestein in Leersum? De prachtig beschut gelegen schaapskooi is het doel van tal van ouders of grootouders die met hun (klein)kindreen een bezoekje brengen aan de schapen en lammetjes.

Lees verder op de website van De Kaap

58e Doornse Avondvierdaagse

DOORN  De 58e Doornse Avondvierdaagse wordt dit jaar van 16 t/m 19 juni gelopen. De afstanden zijn 5, 10 en 15 km. Deelnemers kunnen in het startbureau of digitaal inschrijven.

Lees verder op de website van De Kaap

Ameronger schrijft ‘Zon, zee en zure wijn’

AMERONGEN  Ameronger Rob van Lankeren (48) heeft onlangs zijn eerste roman voltooid en uitgegeven. Het is een levendig, soms hilarisch verhaal over een Nederlandse advocaat die dit leven helemaal zat is.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 31 mei 2009 (kopie)

Valentijn 46-47 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:15 uur  temperatuur: 23 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Zesmaal Felix Mendelssohn in Cunerakerk

RHENEN  Sietze de Vries geeft zaterdag 6 juni om 20.00 uur een concert in de Cunerakerk. Het is het eerste concert in een reeks van zes, waarin elke keer een van de orgelsonates van Felix Mendelssohn-Bartholdy (200ste geboortejaar) gespeeld wordt.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Start Atelierroute Amerongen

AMERONGEN  Bij de Atelierroute Amerongen heeft wisseling van de wacht plaatsgevonden. Een nieuwe werkgroep met Mariolene Fickers, Elsebeth van Leeuwen en Liesbeth Maas nam de coördinatie over van de trouwe ‘kunstdienaren’ Aris Tijsseling en Inge van Noortwijk, die ruim acht jaar de Route hadden uitgestippeld.

Lees verder op de website van De Kaap