Nieuws van donderdag 1 mei 2008

Buzziburglaan vanaf Drieklinken
foto: © Renk Knol
tijd: 12:45 uur    temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Herdenkingen 4 mei in Driebergen-Rijsenburg

DRIEBERGEN  Evenals vorig jaar tijdens de dodenherdenking bij het verzetsmonument in het park De Wildbaan in Driebergen vormen ook dit jaar (zondag 4 mei) twee oud-militairen (veteranen) de erewacht. Beiden hebben in de jaren ’90 in Bosnië gediend.

Het programma is als volgt:

 • 15.00 uur: korte herdenking bij de plaquette ter nagedachtenis aan omgekomen Englandspielagenten in de hal van Zorg- en Verpleegcentrum Beukenstein aan de Hoofdstraat. Belangstellenden zijn welkom.
 • 17.30 uur: korte herdenking voor, in beginsel, nabestaanden van de militairen en verzetsmensen die ter aarde zijn besteld op de Algemene Begraafplaats aan de (Verlengde) Traaij.
 • 18.00 uur: vlaggen halfstok.
 • 19.00 uur: herdenkings- (gebeds)bijeenkomst onder verantwoordelijkheid van de Raad van Kerken Driebergen-Rijsenburg in de R.K. Kerk St. Petrus’Banden aan het Kerkplein. Marije Tigelaar uit Driebergen verzorgt de declamatie.
 • 19.30 uur: opstelling op het Kerkplein voor en naast de R.K. Kerk voor de stille tocht. Deze gaat via de Drieklinken naar het monument in het park De Wildbaan. Deelnemers met kransen en/of bloemstukken stellen zich zoveel mogelijk vóór in de stoet op. Dit geldt eveneens voor de vertegenwoordiger van het college van B & W, leerlingen van de basisscholen, leden van het voormalig verzet en nabestaanden van omgekomenen uit de Tweede Wereldoorlog, de bond van Oud-Strijders, de plaatselijke Oranjevereniging, de brandweer, het Rode Kruis en Amnesty International. Leden van Scouting Driebergen-Rijsenburg begeleiden e.e.a.
 • 19.35 – 19.45 uur: klokgelui.
Bij aankomst van de stoet speelt Harmonie Aurora koraalmuziek. Even voor 20.00 uur houdt de voorzitter van het Comité 4 en 5 mei Driebergen-Rijsenburg een korte toespraak. Na het klaroensignaal: twee minuten stilte. Vervolgens de taptoe en het spelen en zingen van (twee coupletten) het Wilhelmus. Daarna kransleggingen bij het monument en het défilé.

Vechtpartijen

ZEIST  De politie kreeg de melding dat er een kleine vechtpartij gaande was op de 1e Hogeweg na afloop van de oranjemarkt. De politie ging er heen en suste de boel. Echter, op dat moment riepen omstanders de agenten dat aan de overkant bij een parkje weer werd gevochten. Een 24-jarige man uit Doorn was gewond aan zijn gezicht nadat hij was geslagen, maar hij wilde geen aangifte doen. Verschillende mannen bleven schreeuwen en agressief en de agenten besloten om tot aanhoudingen over te gaan. In totaal werden drie mannen, waaronder de 24-jarige man uit Doorn aangehouden voor vechten en het belemmeren van een aanhouding. De twee andere verdachten zijn twee 24-jarige inwoners van Zeist.

Aangehouden voor vernielingen

DOORN  In de nacht van 30 april zijn in de omgeving van de Dorpsstraat diverse vernielingen gepleegd. Zo werd een fiets in brand gestoken, een regenpijp van een gebouw getrokken en een container op de rijbaan geduwd. Bij de laatste actie werden omstreeks 05.20 uur drie jongens uit Doorn, twee van 15 en één van 16 jaar oud, op heterdaad betrapt. Ze zijn aangehouden en ingesloten en zijn verhoord over de andere vernielingen. Die bekenden ze. Hun ouders zijn in kennis gesteld.

Brandstichters aangehouden

AUSTERLITZ  Op het Dorpsplein heeft woensdag de politie 30 april omstreeks 02.10 uur twee jongens aangehouden op verdenking van brandstichting / baldadigheid. Politie en brandweer kregen die nacht de melding dat twee containers in brand stonden, vlak bij een muziektent op het plein. Bij de komst van de politie, renden zo’n 15 jongeren weg het bos in. De brandweer bluste de brand en de politie ging op zoek naar de jongeren. Via de bomen, tuinen, bosjes en auto’s, kwamen de agenten dichtbij de groep terecht. Agenten zagen dat een 15-jarige jongen uit Austerlitz uit de Schooldwarsweg twee containers weghaalde. Een 14-jarige plaatsgenoot stond ook bij de kliko’s, die vlam vatten onder het oog van de agenten. Die grepen in en vatten de twee jongens in de kraag. Een derde kon ontkomen. De jongens zijn aangehouden en ingesloten. Hun ouders zijn daarvan in kennis gesteld. De agenten blusten de kliko’s.

Laatste keer in commissietrui

MAARN  Van meet af aan is het met 12 tot 16 teams een groots festijn geweest: het stratentoernooi in Maarn. ,,Een feest waar rivaliteit en saamhorigheid hand in hand gaan”, vertelt Evert van Essen die na 20 jaar met het toernooi op 3, 4, 5, en 6 juni afscheid neemt als voorzitter.

Lees verder op de website van De Kaap

Laffe beroving

ZEIST  Op de Arnhemse Bovenweg is woensdag 30 april omstreeks 15.00 uur een 83-jarige vrouw uit Zeist beroofd. De vrouw was in het bos aan het wandelen. Er kwam een jongen/man in een trainingspak langslopen die plotseling haar tas afpakte, die in de rollator van de vrouw lag. De verdachte rende weg in de richting van het station. De vrouw schrok enorm en schakelde via een familielid de politie in. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen. Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het onderzoek? Neemt u dan contact op met de politie van het district Binnensticht, via tel: 0900-8844.

Aangehouden na verkeersruzie

ZEIST  Twee mannen uit Zeist, een 19- en 20-jarige, zijn aangehouden voor het plegen van openlijk geweld naar aanleiding van een verkeersruzie. De politie kreeg woensdag 30 april omstreeks 20.45 uur de melding dat een aantal personen in hun auto achterna werden gezeten door de twee mannen. Agenten gingen naar parkeergarage de Heuvel, waar het tot een treffen was gekomen. Daar werden de partijen gescheiden. Het bleek dat twee andere mannen uit Zeist door de verdachten op de Hogeweg waren afgesneden en dat ze verhaal wilden halen. Dit viel niet in goede aarde, want de verdachten zouden daarop de auto van de twee andere mannen hebben vernield met een steen. Ook sloegen ze één van de mannen, een 28-jarige Zeistenaar, op zijn hoofd. Hij liep letsel op. De verdachten zijn aangehouden en in verzekering gesteld.

Nieuws van vrijdag 2 mei 2008

Hoornantenne bij Bornia 6 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:00 uur   temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Wie weet wat het is

DRIEBERGEN  Robert Wassens fotografeerde vanochtend op Bornia ‘een ding’ (zie foto hierboven). Hij had een vermoeden dat het een soort antenne was, maar wist het ook niet zeker. Wellicht weet u het?


Hoorde van iemand dat het gaat om een antenne waarmee een man hoopt stralen/straling uit de ruimte mee op te vangen.
Renk Knol, 2 mei 2008

Is een radarvogellokker!!
John van Leeuwen, 2 mei 2008

Vroeger was daar de mogelijkheid om kleiduiven te schieten en volgens mij heeft dit “ding” daarmee te maken.
Jan-Koert Lange, 2 mei 2008

Hallo Jan Koert, Ik geloof er niets van. Ik zie helemaal geen duiven. Die moet je eerst lokken om op ze te kunnen schieten.
John van Leeuwen, 2 mei 2008

Kom op jongens, gewoon even zoeken en dan vind je het antwoord op: http://www.dwarsfluit.nl/voorstellen/voorstellen.html
Overigens vertelde een omwonende mij ooit al eens waar deze antenne voor dient. Daarnaast bestaat het broodjeaapverhaal dat het een vogelvanginstallatie zou zijn, maar een ieder weet dat zulks met kleinere ‘apparaatjes’ al mogelijk is. Overigens zijn er op het internet verscheidene ‘spannende’ verhalen te vinden over de geschiedenis van Bornia, o.a. op http://home.hetnet.nl/~witie/Driebergen.htm. Wat echter nergens staat beschreven, is het gerucht dat de toenmalige eigenaar er tijdens de tweede wereldoorlog er een ‘schat’ in de vorm van de familiejuwelen zou hebben begraven om deze uit de grijpgrage handen van de bezetters te houden. Er schijnt op het landgoed veel met metaaldetectoren te zijn gezocht, overigens slechts door speciaal geselecteerde ‘schatzoekers’, maar er zou nimmer iets zijn gevonden.
Hans Hermans, 3 mei 2008

Ooit (zo’n 20 jaar geleden)  heeft de man in wiens tuin dat ding staat het mij uitgelegd: Het is een antenne waarmee ongeveer alle radiozenders van de wereld zijn te ontvangen. Dit door gebruik te maken van reflectie door de maan. Een apparaat met ongekende mogelijkheden maar met het vervelende nadeel dat je er niets aan hebt als de maan niet aan de hemel staat. Het apparaat was, zo vertelde de man, ontworpen door een vriend van hem maar het staat op Bornia omdat je zo’n gevaarte niet overal kwijt kunt. Ik ben trouwens benieuwd welke resultaten het apparaat heeft opgeleverd. Weet iemand daar iets van?
Dick van der Wilt, 4 mei 2008

De eigenaar van het “ding” is Anton Vroom, onder zendamateurs ook wel bekend als PA0AVS. De koosnaam voor het “ding”is “Dora”. Het is een hoornantenne die inderdaad gebruikt wordt om signalen die via de maan gereflecteerd worden te ontvangen en uit te zenden. Het houten huisje aan de rechterkant was bestemd voor de zenders en ontvangers.
Er zijn met deze antenne inderdaad  verbindingen gemaakt middels reflectie via de maan op een aantal frequenties toegewezen aan de amateurdienst.  Maar dat is al weer een tijdje geleden. Het station is al vele jaren buiten gebruik.
Michiel van der Vlist, PA0MMV, 4 mei 2008

Ooit heeft er ook nog een Daf YA 314 bij gestaan (legervoertuig)maar die is in de loop der jaren verdwenen en daar heeft volgens mij de zend-ontvangapparatuur ingezeten.
Jan van Ewijk, 6 mei 2008

Tasjesroof

ZEIST  Op donderdag 1 mei is een 40-jarige vrouw uit Bilthoven omstreeks 12.00 uur aan de Laan van Vollenhove het slachtoffer geworden van een tasjesroof. Het slachtoffer liep op het parkeerdak van een flat toen een man haar tas greep en wegrende. De politie roept getuigen van de beroving zich te melden bij de politie van het district Binnensticht via 0900-8844. U kunt ook anoniem informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Het signalement van de verdachte; het betreft een man met getinte huidskleur, zwart kort krullend haar, lengte tussen de 1.70 en 1.75 meter, leeftijd tussen de 18 en 25 jaar. De man droeg een donkere jas, een spijkerbroek en witte sportschoenen. Naast deze verdachte stonden er nog twee andere jongens op de uitkijk.

Gezinsfietstocht Groene Driehoek

ZEIST  Op woensdag 7 mei kunt u onder begeleiding van een bioloog een fietstocht maken door de Groene Driehoek. De start is bij bezoekerscentrum de Boswerf en de tocht duurt 2,5 uur.

De Groene Driehoek is een landschappelijk gebied gelegen tussen Zeist, Driebergen en Bunnik. Kenmerkend zijn de landgoederen die er liggen o.a. Wulperhorst en Blikkenburg die behoren tot de Stichtse Lustwarande. In dit gebied borrelt schoon, ijzerrijk grondwater (=kwel) afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug op. Zowel Blikkenburg als Wulperhorst zijn zeer rijk aan planten en dieren. Op Blikkenburg komen veel planten voor die zijn gebonden aan moeras- en kwelmilieus zoals waterviolier, gele lis, koninginnekruid, tandzaad en kattestaart. Ook de ringslang wordt er regelmatig waargenomen. Landgoed Wulperhorst staat bekend om zijn enorme paddestoelrijkdom. Ook leven er veel reeën.

Tijdens de fietstocht krijgt u informatie over de landschapskenmerken, over de historie en de natuur die u onderweg tegenkomt. Een aanrader als u deze omgeving beter wilt leren kennen.

Lengte van de tocht ongeveer 15 km. Start 10 uur bij bezoekerscentrum De Boswerf. Duur ± 2,5 uur. Opgave vooraf gewenst. De fietstocht is gratis.

Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393.
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Nieuws van zaterdag 3 mei 2008

Hoofdstraat / Korte Dreef
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.50 uur  temperatuur: 14°


Het Beleg van Zeist

ZEIST  Vrijdag 9 mei is er de Zeister schoolband wedstrijd “het Beleg van Zeist” in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om 20.30 uur en de entree is €6,00.

Het Beleg van Zeist is een wedstrijd voor bands van middelbare scholen uit de omgeving van Zeist. Naast de bands die meedoen zijn uiteraard ook klas- en schoolgenoten en enthousiaste docenten elke keer weer de mensen die het geheel tot een geslaagd feest maken. Ieder jaar weer zal de Peppel in samenwerking met docenten en de Zeister Muziekschool, het talent van Zeist gaan verkennen.
De belangrijkste rode draad is het ontmoeten van diverse stijlen, personen en kunstdisciplines.

Het Beleg van Zeist gaat inmiddels de elfde editie tegemoet met wederom 5 bands. Deze keer zijn dat: Krash, Johnny & the Broomsticks, The Plakband, The Paved en Lemmascent.

Christian: ,,Later word ik cameraman’

MAARN  In het populair wetenschappelijke kinderprogramma Willem Wever dat op Nederland 3 wordt uitgezonden, spelen kinderen de hoofdrol. In de uitzending van 11 mei is Christian van Vliet (10) uit Maarn te zien bij de brandweer.

Lees verder op de website van De Kaap

Boeken, bloemen en fruitmarkt

AMERONGEN  Zaterdag 10 mei organiseert Muziekvereniging `Ons Genoegen`uit Amerongen een boeken, bloemen en fruit markt, dit alles gebeurt aan de Majoorsweg, in het muziekgebouw van de vereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Leersumse man gewond bij autobrand

LEERSUM  In Leersum is een man gewond geraakt bij een brand. Deze ontstond gisteravond door nog onbekende oorzaak in een auto aan de Ginkelseweg.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Masterclass viool en altviool voor jongeren

AUSTERLITZ  Zaterdag 10 mei om 11.00 uur geven twee solisten Christian Persinaru en David Lewis een masterclass viool en altviool in het Beauforthuis, speciaal voor jongeren tot 25 jaar.
Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343-493227.
Deze masterclass is individueel opgezet, alle deelnemers komen stuk voor stuk aan de beurt. Een pianist begeleidt de les. De deelnemers mogen zelf een stuk uitzoeken wat ze van tevoren instuderen. Uiterlijk een week van tevoren moet dit stuk bekend zijn bij het Beauforthuis. De masterclass is open voor de licht gevorderde violist. Het is belangrijk dat de deelnemers serieus bezig zijn met vioolspelen en een stuk kunnen voorspelen. De mastercla! ss begint om 11.00 uur.

Christian en David zijn gepassioneerde docenten en gaven reeds vele masterclasses. Ze spelen allebei in het Festival Strings Orkest wat diezelfde zaterdag ’s avonds optreedt. De Engelse David Lewis toerde met verschillende gezelschappen door landen als Canada en het Midden-Oosten. De violist Christian Persinaru komt uit Roemenië. Hij studeerde aan de Royal Acadamy in Londen, waar hij zijn studie cum laude afsloot. Hij heeft een drukke carrière als solist en kamermusicus, optredend over de hele wereld. Zijn recente cd-opname met werken van Rachmaninoff, Bortkiewicz ontving vele prijzen.

Zaterdag 10 mei, 11 uur
masterclass (alt)viool
entree € 20,00 | kinderen, studenten € 7,50 | kijken kost € 5,-

Twijfels bij uitnodiging Steinheim

DOORN  Enige tijd geleden ontvingen de Doornaars Jan en Wil Vergoed, alsmede Ton de Vries met echtgenote van Tennisclub Ludenti een uitnodiging om in het aanstaande Pinksterweekend naar Steinheim, gemeente Hanau in Duitsland te komen.

Lees verder op de website van De Kaap

Vivaldi Openluchtconcert

AUSTERLITZ  Zaterdag 10 mei luidt het Festival Strings strijkorkest de zomer in met een openluchtconcert in de bossen bij het Beauforthuis in Austerlitz. Tijdens zonsondergang, midden in het bos spelen zij delen uit Vivaldi’s Jaargetijden en Tjaikovsky’s beroemde ‘Serenade voor strijkers’. Dit is het laatste concert van de serie Muziek! Live and kicking. Het Festival Strings Orkest bestaat uit topsolisten afkomstig uit heel Europa. Bij slecht weer speelt het orkest binnen. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27. 

‘Het wordt een knallende afsluiter,’ vertelt Jennie Duif, initiatiefnemer van Muziek! Live and Kicking. ‘Met je voeten in het zand, midden in het bos, luisteren naar een groot orkest, met de ondergaande zon in je ogen. Hoe kan je de zomer beter inluiden?’ De concertenreeks Muziek! Live and kicking bestaat uit acht maandelijks terugkerende klassieke concerten in het Beauforthuis, met bijbehorende masterclasses en workshops, en muziekprojecten op scholen in de provincie Utrecht. Aan deze reeks werken uiteenlopende musici mee, jong talent en gevestigd, uit binnen- en buitenland. Naast de concerten werken zij ook mee met de omliggende projecten. 10 mei, 20.00 uur, entree € 15,00

Nieuws van zondag 4 mei 2008

Engweg: panoramafoto vanaf Korte Dreef
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 18°

meer foto’s van deze straat

Pinkstertocht 2008

MAARN  Scouting Maarn/Maarsbergen organiseren dit jaar de Pinkstertocht ,11 mei is het weer zo ver. Het is een tocht met loop- en fietsroute en op het eind pannenkoeken bakken op houtvuur.

Lees verder op de website van De Kaap

Feestelijke Pinksterdienst in de Immanuelkerk

DRIEBERGEN  Op Pinkstermorgen 11 mei zal er in de Immanuelkerk wederom een bijzondere feestelijke dienst plaatsvinden, die dit jaar zal gaan over het thema ‘Daadkracht’.
Geloven vergt ‘Daadkracht’ om je eigen weg te vinden en vorm te geven aan jouw/uw persoonlijke relatie met God. Diverse mensen zullen ‘Daadkracht’ tonen doordat ze op deze morgen belijdenis zullen doen, maar ‘Daadkracht’ speelt naturlijk ook een rol in ieders leven, waarin iedere dag keuzes gemaakt worden. Er is veel ruimte voor fijne en moderne muziek, onze eigen Immanuelkerk-Band gaat zorgen voor de begeleiding. Het verhaal van Pinksteren zal relevant worden gemaakt voor jouw/uw leven vandaag de dag.

Pinksteren voor iedereen
De Immanuelkerk is een bijzonder gastvrije gemeente waarin juist ook gasten welkom zijn en zich op hun gemak voelen door de onspannen sfeer en de persoonlijke manier waarop de diensten zijn vormgegeven. Als u een keer wilt komen kijken hoe het er in de Immanuelkerk aan toe gaat, is dit een prima gelegenheid. Ook als u op vakantie bent in de regio bent u natuurlijk van harte welkom om dit feest met ons mee te vieren !

Ook de Kids vieren het Pinksterfeest
In de Immanuelkerk komen altijd heel veel kinderen en jongeren. Voor de kinderen is er (als ze dat willen) zoals altijd kindernevendienst. We beginnen de pinksterdienst met de kinderen in de kerk en daarna gaan ze naar hun eigen feestje. Er zijn zoals iedere week meerdere groepen voor alle groepen van de basisschool. De allerkleinsten worden opgevangen in de speciale crèche-ruimte waar deze onder toeziend oog van de leiding (moeders en jongeren) lekker kunnen spelen, slapen, een flesje kunnen krijgen en en ook een fijne en gezellige tijd zullen hebben.

De dienst begint op 10.00 uur en de dienst zal om ongeveer 11.15 weer afgelopen zijn. We raden wel iedereen aan op tijd te komen gezien de verwachte drukte. De Immanuelkerk ligt aan de Engweg 32 te Driebergen.

Meer informatie is te vinden op www.immanuelkerk-driebergen.nl.

Dalto soeverein aan kop

DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto staan na twee wedstrijden soeverein aan kop in de veldcompetitie. De ploeg uit Driebergen won met grote cijfers van DOS uit Enschede: het werd maar liefst 22-11.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Krokobillies raden: 4 prijzen

DOORN  Tijdens de vorige week gehouden nationale sportweek zijn er in Zwembad Woestduin enkele extra acties gevoerd om de sportweek onder de aandacht van het publiek te brengen.

Lees verder op de website van De Kaap

Getuigenoproep bedreiging

RHENEN  Op zaterdag 3 mei omstreeks 9.00 uur zijn twee vrouwen uit Veenendaal aan de Cuneraweg mishandeld door een man op een fiets. De twee vrouwen liepen vanuit de richting Amerongen naar Veenendaal toen een fietser hen van achteren benaderde.
Beide vrouwen gingen aan de kant voor de fietser toen hij langsreed. Deze man stopte daarna echter en gooide zijn fiets neer en begon tegen de vrouwen te schelden. Vervolgens haalde hij een groot mes tevoorschijn. Daarna rijdt de man weer weg met zijn fiets. De politie verzoekt getuigen van dit incident contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Aanhouding dankzij oplettende burger

ZEIST  Op zaterdag 3 mei heeft de politie omstreeks 21.45 uur aan de Huis ter Heideweg een 19-jarige man uit Zeist aangehouden die verantwoordelijk zou zijn voor het vernielen van meerdere voetbalvelden. Een getuige had gezien dat de man met zijn auto aan het crossen was over de voetbalvelden. Nadat de getuige het kenteken aan de politie had doorgeven, kon de verdachte worden aangehouden. De man is overgebracht naar het bureau en hij bekende de vernieling. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Webradio Standplaatsdriebergen.nl zoekt tune

DRIEBERGEN  Webradio Standplaatsdriebergen.nl zoekt nog een tune voor haar webradioprogramma. Muziekmakers opgelet: € 100,- voor de winnende intro van het maandelijkse programma.

Stichting Standplaats Driebergen, Podium voor actief burgerschap, (voorheen st. Publiek Debat), heeft het initiatief genomen om een websitepodium te creëren, inclusief webradio.

Zaterdag 10 mei om 10.00 uur vanaf de zolder van Bourgonderie De Reiziger vindt de tweede opname plaats van het web-radioprogramma van Standplaats Driebergen.

In het programma deze keer onder meer:

Kunst en Cultuur: Een gesprek met initiatiefneemster Marijke Boom over de kunstmanifestatie “Een lint vol lust”, volgende week in Driebergen en Zeist in een aantal buitens langs de Lustwarande. Sicco Santema licht toe waarom hij zijn Driebergse buiten Bouwlust openstelt voor kunst en publiek.

Maatschappelijk betrokken ondernemen: waarom zouden ondernemers niet alleen voor de winst gaan maar ook voor de mens? Het antwoord komt van Bas de Vogel van de stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen Utrechtse Heuvelrug en Willem Jan van der Veld, voorzitter van het platform van ZZPers. Plus een verslag van de Beursvloer. Met speciale aandacht voor Bartimeus, waar altijd behoefte is aan extra handjes: als buddy voor cliënten of om een langgekoesterde wens realiteit te maken

De veertigste speelweek komt er aan. Een duik in de historie van dit zomerfestijn, maar ook een vooruitblik op wat er dit jaar weer komen gaat. In gesprek met Gaby de Jong en Cocky Achterberg.

Muziek: Alweer een nog niet ontdekt talent uit Driebergen: Leonore Westerhoud. Standplaats Driebergen geeft haar graag de ruimte! Én leden van Harmonie Aurora krijgen ruimte om hun kunnen te tonen.

Tot slot de column van plaatsgenoot Paul Blom.

De presentatie is in handen van Netty Krook en Tineke Booi.

U wordt van harte uitgenodigd de opnames bij te wonen.

Standplaats Driebergen is verrast over alle positieve reacties op de eerste uitzending van Standplaats Driebergen die op 5 april werd opgenomen. Op de website www.standplaatsdriebergen.nl  zijn de opnames nog na te luisteren. Ook het programma van 10 mei zal via de website te beluisteren en te downloaden zijn. Goede programma-ideeën zijn welkom via de mail.

Wilt u meer informatie over dit persbericht, dan kunt u contact opnemen met:
Frans Copini (tel. 517 807)
Paul Blom (tel. 759 466)
Leen Doeve (tel. 518 021)

Nieuws van maandag 5 mei 2008

Jachtlaan 2-2a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:15 uur    temperatuur: 21 °C

meer foto’s van deze straat

IVN-wandeling IVN-tuin

DRIEBERGEN  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een wandeling vanuit de IVN-tuin met als thema bestuiving. Je weet wel van de bijtjes en de bloemetjes, maar er is ook zelfbestuiving.

De deelnemers worden op zondag 11 mei om 14.00 uur op de IVN-tuin bij Champ’Aubert, Boterbloem 1 te Driebergen, verwacht. Na afloop is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458.

Doggers grossieren medailles

DRIEBERGEN  Het afgelopen weekend heeft een klein deel van de Zwemvereniging de Zwoer meegedaan aan het internationale toernooi in Frankenberg, Duitsland. Sigrid Dogger was hier de ‘grootverdiener’, met in totaal 10 maal een gouden medaille. Hiernaast wist zij beslag te leggen op de eerste plaats in de klassementen (sommatie van de tijden op de 50, 100 en 200 meter nummers) voor alle leeftijden bij zowel de vrije slag als de rugslag.

Symen Dogger wist ook een aantal malen zijn afstanden winnend af te sluiten. Zijn beste prestatie was echter het verbeteren van het clubrecord op de 400 meter wisselslag. Hij zwom hier een tijd van 5.41,00.
Als laatste deed Sven Dogger mee. In zijn leeftijdscategorie was de concurrentie erg groot, vandaar dat hij ook zeer blij was met het feit dat het klassement voor de wisselslag (combinatie van de 100, 200 en 400 wissel) door hem werd gewonnen (leeftijden van 9 –12 jarigen). Dit is eigenlijk het zwaarste klassement omdat bij de wisselslag alle afstanden (vlinder, rug, school en vrij) gezwommen moeten worden.

Al met al een geslaagd weekend en een mooie voorbereiding op het Internationale toernooi in Herford over 4 weken waar 12 mensen van de zwemvereniging hun opwachting gaan maken. In de tussentijd zijn er nog de kringkampioenschappen. Al met al een zeer drukke maand voor de zwemvereniging.”

Farewell Tour Magna Carta

AUSTERLITZ  Het gaat gebeuren: de laatste voorjaarstournee van Magna Carta komt eraan! Deze legendarische Engelse band zal 12 mei vanaf 20.00 uur een concert in het Beauforthuis verzorgen.
Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343-493227.
Magna Carta (1969) bereikte het wereldpubliek met de albums Seasons en Lord of the Ages. Naast deze albums zijn er nog ruim dertig verschenen, waarvan er in totaal ruim acht miljoen verkocht werden. In Nederland werd de groep vooral bekend met de hit Airport Song, die jaarlijks weer terugkeert in Radio 2´s Top 2000 en vrijwel dagelijks is te horen op één van de Nederlandse radiozenders.

Chris Simpson, oprichter van de groep, is ! nog steeds de spil van het gezelschap. Vanaf 1984 vormt hij, samen met Linda Simpson de kern van Magna Carta. Beiden spelen akoestische gitaar en zingen. In 2002 kwam daar de Nederlander Matthijs Barnhoorn (mandoline en viool) bij. De muziekstijl kent veel invloeden van folk tot rock’n roll, blues tot jazz. De beste omschrijving is ‘heart music’, muziek rechtstreeks van hart tot hart, gemaakt met driestemmige zang, twee akoestische gitaren, viool en mandoline.

Een concert van Magna Carta is niet zomaar twee keer drie kwartier liedjes spelen. De muziek wordt afgewisseld met veel, vooral humoristische, verhalen uit bijna 40 jaar ‘on the road’, al wordt de ernst van het bestaan absoluut niet vergeten.

Dit is overigens één van de laatste kansen om Magna Carta live te zien. De groep heeft besloten om tijdens haar 40e jaar een punt te zetten achter haar tourcarrière. Na deze tour en een grotere theatertour k! omend najaar, zullen zij op 11 mei 2009 een laatste concert geven in K oninklijk Theater Carré te Amsterdam.
Kom kijken en luisteren, nu het nog kan!

Help insecten aan een huisje

ZEIST Op maandag 12 mei (2e Pinksterdag) kunnen kinderen insectenhuisjes knutselen bij Bezoekerscentrum De Boswerf. Met bamboestokjes en houtschijven maak je de leukste huisjes voor kleine zoemers. Ook leer je van alles over solitaire bijtjes. Het is een doorlopende activiteit van 12.30 tot 15.30 uur. Deelname € 3,50 per persoon.

Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Margarita trouwt in Maarsbergen

MAARSBERGEN  Het bleek een goed bewaard geheim: de trouwlocatie van het huwelijk tussen Prinses Margarita en Tjalling ten Cate.

Lees verder op de website van De Kaap


Geheim? Goed bewaard? Is er dan ergens in Nederland iemand die zich heeft afgevraagd waar dit stel zou gaan trouwen? Zo’n groot geheim had het écht niet hoeven zijn. Gemeentes dienen volgens mij huwelijken aan te kondigen; zoniet, dan moet het burgerlijk huwelijk in ieder geval plaatsvinden op een voor een ieder toegankelijke locatie.
Hans Hermans, 5 mei 2008

“Geheim? Goed bewaard? Is er dan ergens in Nederland iemand die zich heeft afgevraagd
waar dit stel zou gaan trouwen?”
Ik denk dat het inderdaad niemand  interesseerde.
Een monarchie is toch niet meer van deze tijd…
Michiel van der Vlist,  6 mei 2008

Ach, het is maar hoe je het bekijk. Wij hebben de republiek 208 jaren lang aan den lijve kunnen ondervinden in de periode 1587 t/m 1795. Blijkbaar is dat toen niet goed bevallen en hebben we, na wat (Franse) experimenten tussentijds en enige bedenkingen in de periode 1812-1815, in dat laatstgenoemde jaar de monarchie ingevoerd. Dat bevalt mij tot nu toe best en met mij een dikke meerderheid in dit land, Als we de wil van het volk zo nodig moeten volgen is er in dit verband geen discussie noodzakelijk.  
Met hetzelfde recht zou je dus kunnen zeggen dat de republiek een volkomen achterhaald idee is dat al 213 jaar geleden in dit land is afgesloten voor een moderne monarchie. Voor het overige ben ik het met de vorige schrijvers eens. en kun je je zelfs afvragen wat dit huwelijk nu met de monarchie te maken heeft. Niemand is lid van het koninklijk huis en slechts verwant met de koninklijke familie. Dus waar hebben we het over? Een min of meer willekeurig huwelijk, van twee min of meer willekeurige mensen, waarbij ene tante Beatrix als gast aanwezig was.
Teunis Reedijk, 6 mei 2008

“….en hebben we, na wat (Franse) experimenten tussentijds en enige bedenkingen in de periode 1812-1815, in dat laatstgenoemde jaar de monarchie ingevoerd.” Vertel eens Teunis, wie zijn precies die “we”? En vergeet niet dat Nederland in de periode 1940-1945 geen monarchie was, omdat “we” toen een tijdje alleen werden gelaten. Trouwens, nu is het 2008 en geen 1815 meer.
Hans Hermans, 7 mei 2008
 

Wel eens van een ironisch getinte reactie gehoord Hans? Ik dacht dat dit toch wel duidelijk was. Maar ik zal een summiere poging doen om het iets nader te beschrijven zonder tijd te willen verspillen om het in de boeken op te gaan zoeken. Nu het blijkbaar als zeer serieus wordt opgevat moet ik wel natuurlijk. Ik hoop dat ik 40 jaar na mijn schooltijd het me nog voldoende kan herinneren. Zo niet, dan is dat natuurlijk de schuld van mijn geschiedenisleraar.
In die tijd vroegen we ( de mensen die het konden weten en het dus beter wisten) het volk niets en zo hoorde dat toen. O.a. een zekere Van Maasdam en ene van Limburg Stierum waren daar bij betrokken en die hebben met een paar kompanen dat zo bepaald en dat was het. Blijkbaar is volgens de laatste peilingen een ruime meerderheid van ons volk het daar nog steeds helemaal mee eens. Blijkbaar was het dus toch een heel goede beslissing, die aan de wil van het volk tegemoet kwam en bovendien zeer toekomstgericht was. Meer woorden wil ik er niet aan vuil maken, we dwalen samen al genoeg af van het onderwerp (Margarita trouwt in Maarsbergen).
Teunis Reedijk, 7 mei 2008

Teunis dat een ruime meerderheid van het Nederlandse volk nog voor de monarchie is waag ik toch echt te betwijfelen. Ja, als je een peiling houdt onder de oranjefans die tijdens prinsjesdag langs de route van de gouden koets staan, zal dat wel de uitkomst zijn. Maar of een objectieve peiling bij een representatieve steekproef dat ook zegt… 
Hoe dan ook, naar mijn mening is het een veel te dure en inefficiënte manier om een pool van lintenknippers en eerste stenenleggers bij de hand te hebben. Niet meer van deze tijd en strijdig met het gelijkheidsbeginsel. Van mij mag het weg.
Michiel van der Vlist, 7 mei 2008

Landgoed Kraaybeekerhof opent theetuin

DRIEBERGEN  Met ingang van 8 mei is op landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen de theetuin geopend! Naast de landgoedwinkel wordt tijdens de openingsuren van de landgoedwinkel bezoekers de gelegenheid geboden om in de prachtige omgeving van het landgoed een heerlijk kopje biologische thee te drinken.

Vergroot foto

Ook kunt u hier koffie drinken en een taartje eten. De openingstijden van de landgoedwinkel zijn op donderdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Kraaybeekerhof is een mooie, rustige plek midden in Driebergen. Momenteel staan veel lentebloemen in bloei.  Het landgoed ligt aan de Diederichslaan nr. 25.

Nieuws van dinsdag 6 mei 2008

De Warande: vijver met blauwalg
foto: © Renk Knol
tijd: 15:05 uur      temperatuur: 23 °C

meer foto’s van deze straat

Depressiviteit?

DOORN  Een lezing over depressiviteit staat dinsdag13 mei op het programma. Van der Voet geeft de lezing voor de NPV afdeling Doorn, Driebergen en Wijk bij Duurstede voor leden en niet-leden/andere belangstellenden.

Lees verder op de website van De Kaap

“Rhenen was bang voor motorclub”

RHENEN  De gemeente Rhenen was te bang om in te grijpen bij motorclub de Confederates. Dat zegt Sabine van Vuren, de vriendin van de man die met een graafmachine het clubhuis van de motorclub verwoeste.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Intrededienst ds. Dingemanse

MAARN/MAARSBERGEN  Op zondag 11 mei ( eerste pinksterdag) zal Ds. Simon J. Dingemanse als predikant verbonden worden aan de Protestantse Gemeente te Maarn- Maarsbergen en zijn intrede doen.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweer zoekt jou!

DOORN  Onder het motto “Brandweer zoekt jou!” start dinsdag 13 mei een grootscheepse wervingscampagne van de Brandweer Utrechtse Heuvelrug. De campagne heeft tot doel nieuwe vrijwilligers te werven voor alle korpsen binnen de gemeente. Het gaat daarbij vooral om vrijwilligers, mannen en vrouwen, die overdag beschikbaar zijn.

De campagneperiode duurt tot en met 23 juni. In deze periode laat de brandweer op vele momenten en plaatsen haar gezicht zien, zoals bijvoorbeeld bij de avondvierdaagsen en op weekmarkten. Ook worden alle ondernemers binnen de gemeente gevraagd hun medewerking als werkgever te verlenen wanneer een personeelslid zich wil aanmelden als vrijwilliger bij de brandweer.

Woensdagavond 18 juni zijn alle kazernes binnen de gemeente open voor geïnteresseerden die vragen hebben over het brandweerwerk.

De brandweer Utrechtse Heuvelrug hoopt door de campagne voldoende nieuwe aanmeldingen van vrijwilligers te krijgen, zodat alle korpsen weer op sterkte zijn. Het op sterkte zijn van het brandweerkorps is immers een algemeen maatschappelijk belang en belangrijk om ieders veiligheid op dat gebied te kunnen garanderen!

Victoriaanse tijd herleeft in Huis Doorn

DOORN  Op maandag 12 mei Tweede Pinksterdag, komt de ‘Victoriaanse tijd’ voor een dag tot leven op landgoed Huis Doorn. Een enthousiaste groep gekostumeerde figuranten doet de 19de eeuw herleven.

Lees verder op de website van De Kaap

Scooterberijder en passagier ziekenhuis in

DOORN  Op het moment dat zondagmiddag tegen vieren een automobiliste, 48-jaar en afkomstig uit Houten, vanaf het Doornse Gat de Leersumsestraatweg op wilde rijden kwam er een scooter met passagier aan uit de richting van Leersum. De bestuurder van de scooter (man, 17 jaar uit Houten) en de passagier (vrouw, 17 jaar uit Doorn) kwamen via de motorkap van de auto op het wegdek terecht. De bestuurder van de scooter is met been- en nekletsel overgebracht naar het UMC. De passagier van de scooter is met armletsel naar het ziekenhuis vervoerd. Onderzoek van de politie wees uit dat de 48-jarige automobilist de scooter over het hoofd heeft gezien op het moment dat zij de Leersumsestraatweg op wilde rijden.

Toekomstige bewoners van Vogelwijk slaan eerste paal

ZEIST  Na jaren van plannen en slopen, breken in de Vogelwijk in Zeist morgenmiddag jaren aan van bouwen. Om drie uur gaat de eerste paal voor de nieuwe woningen de grond in, in aanwezigheid van toekomstige bewoners.

Lees verder op de website van het AD/UN

Motorrijder onderuit door paardenstront

LEERSUM  Op zondagmiddag 4 mei heeft aan de Haarweg een verkeersongeval plaatsgevonden waarbij een motorrijder gewond raakte.
De 29-jarige motorrijder uit Woudenberg reed vanuit Overberg over de Haarweg richting Maarn toen hij vlak voor de bocht onderuitging. Het slachtoffer gleed met zijn motor over het wegdek en kwam terecht tegen een inzittende van een bestelbus. Waarschijnlijk gleed hij uit over paardenstront dat op de weg lag. De motorrijder heeft aan het ongeval mogelijk een gebroken sleutelbeen overgehouden. Ter controle is hij overgebracht naar het ziekenhuis.

Ontmoetingsplaats voor jongeren in Zeist-West

ZEIST  Het Wijkteam West in Zeist wil graag een ontmoetingsplaats voor de jongeren. Er zijn nog geen concrete plannen, maar de omwonenden zijn al op de hoogte gebracht. Zo wil het Wijkteam de omwonenden vanaf het begin bij de ideeën betrekken.

Lees verder op de website van het AD/UN

Bekeurd voor overlast

LEERSUM  Politiemensen traden maandagavond 5 mei op tegen overlast bij het winkelcentrum aan Honingraat. De overlast werd veroorzaakt door onder meer vier personen die luidruchtig waren en een biertje in hun handen hielden. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt en de rest van de groep werd weggestuurd.

Auto vliegt in brand tijdens proefrit

ZEIST  In Zeist is een auto in brand gevlogen op de Amersfoortseweg ter hoogte van een Chinees restaurant. Doordat het spits was ontstond een flinke file.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuws van woensdag 7 mei 2008

Uilenkamp vanaf Jagersdreef
foto: © Renk Knol
tijd: 14:20 uur    temperatuur: 24 °C

meer foto’s van deze straat

Kunst en theater op Landgoed de Reehorst

DRIEBERGEN  Van 14 t/m 18 mei biedt Landgoed de Reehorst plaats aan het theatergezelschap Compagnie Nicole & Martin. Zij brengen in hun karakteristieke circustent sprookjes ten tonele, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Daarnaast is het landgoed van 16 t/m 18 mei onderdeel van een bijzonder kunstevenement; een Lint vol Lust. Een kunstroute langs een deel van de Stichtse Lustwarande waaraan elf landgoederen deelnemen, van Slot Zeist tot en met Landgoed de Horst.

Compagnie Nicole & Martin is een klein theatergezelschap dat de hele wereld over reist. Zij voeren hun voorstellingen op in maar liefst zeven verschillende talen en zij hebben al diverse gerenommeerde theaterprijzen in ontvangst mogen nemen. De sprookjes die dit jaar de revue passeren zijn; “Hans & Grietje”, “de Bremer stadsmuzikanten” en “De visser en zijn vrouw”. De voorstellingen op 14 en 15 mei zijn uitsluitend toegankelijk voor groepen en dienen vooraf gereserveerd te worden bij Antropia, Cultuur- en Congrescentrum.

De voorstellingen op 16 t/m 18 mei zijn voor iedereen toegankelijk en kaartjes hiervoor zijn verkrijgbaar aan de kassa bij het circus op Landgoed de Reehorst. De voorstellingen op 16 en 17 mei vinden plaats om 19.00 uur en op 18 mei om 15.00 uur.

Tijdens het kunstevenement “een Lint vol Lust” wordt kunst getoond in en om de buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande van 16 t/m 18 mei tussen 11.00 en 18.00 uur. Het is een mooie gelegenheid om hedendaagse kunst te aanschouwen in en/of rondom historische panden gelegen op fraaie buitenplaatsen. Veel van deze gebouwen zijn normaal niet voor publiek toegankelijk.

Aangetroffen 80-ponder

ZEIST  Dinsdagmiddag 6 mei is bij graafwerkzaamheden een bom aangetroffen op een bouwplaats bij de Noordweg. Het bleek te gaan om een 80-ponder die vermoedelijk daar in de Tweede Wereldoorlog terecht is gekomen. Omstreeks zes uur is deze door de EOD tot ontploffing gebracht.

Stilzwijgen verbeeld

DRIEBERGEN  Dinsdag 13 mei om 10.00 uur in ’t Hoge Licht, Klaproos 2 te Driebergen: “Stilzwijgen verbeeld”. Deze lezing, die door de kunsthistoricus drs. Hans Jurgens gehouden wordt, gaat over de verwerking van het fascisme en de Tweede Wereldoorlog in de beeldende kunst vanaf 1945 in Duitsland. In zowel het voormalige West- als Oost-Duitsland speelt in op de beeldende kunst het traumatische verleden nog steeds een belangrijke rol. Aan de orde komt de gebruikte beeldtaal van o.a. Kiefer, Baselitz, Beuys en Heisig.
Gespreksleiding: Joke de Zwaan, tel. 517096. Vervoer: mw. T. Kingma, tel.518799

Kop-staartbotsing

ZEIST  Dinsdagmiddag 6 mei heeft er een botsing plaatsgevonden tussen twee voertuigen. Het ongeluk vond plaats omstreeks 16.10 uur op de Utrechtseweg, ongeveer 50 meter voor de kruising met de Sanatoriumlaan. Een 49-jarige vrouw uit Zeist reed met haar personenauto tegen de achterzijde van de bestelbus van een 27-jarige Zeistenaar. Hierbij liep vrouw letsel op aan haar hoofd en arm. Zij kon ter plaatse behandeld worden door ambulancepersoneel.

Grietmarkt op zaterdag 10 mei

AMERONGEN  Op het sfeervolle plein tegenover Kasteel Amerongen vindt op zaterdag 10 mei de Grietmarkt plaats. De Grietmarkt is een ééndaags cultureel en groen festival midden in het oude dorp.

Lees verder op de website van De Kaap

Wielrenster gewond

DRIEBERGEN  Rond 19.25 uur fietste gisteren een groepje van ongeveer tien wielrenners over de Sterkenburgerlaan. Eén van de wielrensters raakte licht één van haar fietsgenoten. Daardoor verloor zij de macht over het stuur en kwam hardhandig ten val. De vrouw is met vooralsnog onbekend letsel per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht.

Vijftigjarige klaverjasclub

MAARN  Met een koud buffet en vrij drinken, betaald uit eigen kas, een loterij en natuurlijk een spelletje kaart vierde de klaverjasclub Maarn haar 50-jarig jubileum in de Weistaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Overberg stemt op 28 mei over eigen toekomst

OVERBERG  Overberg mag op 28 mei zeggen of ze bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug wil blijven horen, of dat ze over wil gaan naar een eventuele fusiegemeente met Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude (RSW).

Lees verder op de website van het AD/UN

Hond ontweken

DRIEBERGEN  Aan het eind van dinsdagmiddag fietste een 55-jarige vrouw uit Zeist over het Burgemeesterpark. Plotseling rende een hond de rijbaan over. Daardoor kwam de Zeistse ten val en liep een hoofdwond op. Zij is per ambulance naar het Diaconessenhuis in Zeist gebracht. Met de eigenaar van de hond is geregeld dat de schade via de WA-verzekering wordt geregeld.


Bij dit soort berichten valt het mij telkens op dat het kennelijk vermeldenswaard is dat de schade wordt geregeld via de WA-verzekering. Overigens is het een AVP, Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren. Maar of iemand al dan niet een AVP heeft afgesloten is niet van belang; van belang is of iemand al dan niet wettelijk aansprakelijk is voor de door hem veroorzaakte schade. Kleine kinderen en huisdieren vallen onder de verantwoordelijkheid van de ouder/eigenaar. Als iemands (wettelijke) aansprakelijkheid is vastgesteld, zal hij de schadekosten moeten voldoen, óók als hij niet is verzekerd. Daarna kunnen de betaalde schadekosten eventueel worden verhaald op de verzekeraar. Volgens mij moet je bij je (AVP-)verzekeraar wel met een heel goed verhaal aankomen als je loslopende hond schade heeft veroorzaakt, want honden horen niet los te lopen.
Hans Hermans, 8 mei 2008

Honden mogen alhier inderdaad niet los lopen. maar dat wil niet zeggen dat een los lopende hond daarom niet verzekerd zou zijn. het hangt er maar net van af wat er in de polisvoorwaarden staat. Ik zou zelf geen polis accepteren waarbij een losgebroken hond bij voorbaat uitgesloten wordt.
En overigens is het ook geen opgelegd pandoer dat bij een verkeersongeval waarbij een loslopende hond betrokken is, de eigenaar van de hond altijd aansprakelijk is. Er is het geval waarbij een hond over het hek in de achtertuin van de buren sprong en middels de openstaande achter- en voordeur vanuit de voortuin van de buurman de straat op rende en daar een ongeval veroorzaakte. De verzekering van de eigenaar stelde dat niet de eigenaar, maar de buurman aansprakelijk was omdat de hond vanuit buurman’s erf de straat op ging. Wat verzekeringen allemaal niet bedenken om onder uitkering uit te komen…
Michiel van der Vlist,  8 mei 2008

Nieuws van donderdag 8 mei 2008

De Warande richting Jagersdreef
foto: © Renk Knol
tijd: 15:05 uur    temperatuur: 25 °C

meer foto’s van deze straat

Open Boerderijdag ook in Kromme Rijnstreek

WERKHOVEN  Op Pinkstermaandag organiseren de stichting Vrienden van het Platteland in samenwerking met het samenwerkingsverband Terecht Anders een fietstocht langs open boerenbedrijven. Op deze feestelijke dag openen diverse boeren- en tuiniersbedrijven hun deuren, ditmaal ook in de omgeving van Bunnik en Werkhoven.

Boerenfietsroute
Op 12 mei a.s. openen in de Kromme Rijnstreek boeren- en tuindersbedrijven hun deuren: Fruit- en zuivelbedrijf Nieuw Slagmaat, Kanoverhuur Wijntje, mini-camping Van Vliert, Boerenterras De Pleisterplaats en melkveebedrijf van Wijk. Een 27 km lange fietsroute langs mooie agrarische gebieden, afgewisseld met forten en het coulissen landschap van de Langbroekerwetering verbinden de bedrijven met elkaar. U komt zo op een leuke manier meer te weten van hun moderne bedrijvigheden, boerderijdieren, gewassen en attracties. Onderweg kunt u ook De Veldkeuken & Bezoekerscentrum op landgoed Amelisweerd aandoen, de Korenmolen Rijn en Weert in werking zien en en bij fort Vechten het interessante Infocentrum Nieuwe Hollandse Waterlinie bezoeken. Op de Open Boerderijdag is ook aan de kinderen gedacht, met onder meer schminken, een boerderijspeurtocht, zaklopen en boterschudden.

Meer info
Startlocatie van de boerenfietsroute is Molen Rijn en Weert, Werkhovenseweg 26, Werkhoven. Alle boerderijen langs de boerenroutes zijn opengesteld van 10 tot 16 uur. De uitgebreide routebeschrijving is vanaf 8 mei voor € 1,50 verkrijgbaar bij VVV Wijk bij Duurstede, Markt 24, Wijk bij Duurstede. Op de dag zelf is de routebeschrijving ook voorhanden bij het startpunt. Daar is ook een vragenlijst verkrijgbaar met diverse vragen over de (boeren)bedrijven langs de route. De eerste 150 deelnemers met een goed ingevulde vragenlijst ontvangen een gratis rugzakje met inhoud. Onder de goede inzenders worden tevens een aantal mooie prijzen verloot, zoals een streekproducten pakket, een stadswandeling door Wijk bij Duurstede onder leiding van een gids en een aantal gratis lidmaatschappen op Vrienden van het Platteland.

Campagne Ontdek je band met het Platteland
De Campina Open Boerderijdag maakt deel uit van de campagne “Ontdek je band met het Platteland”. Deze landelijke campagne vol evenementen van mei tot en met oktober is een initiatief van Vrienden van het Platteland in nauwe samenwerking met de Land- en Tuinbouworganisaties, Campina en de Welkoop/BoerenBond winkels.

Comité is tegen bebouwing

AMERONGEN  Er zijn plannen om De Laatste Akker aan de Holleweg te gaan bebouwen. Het Zendings Diakonessenhuis, de eigenaar van dit land, wil hier een woonzorgcomplex bouwen met 35 wooneenheden.

Lees verder op de website van De Kaap

Klant bedreigd

DRIEBERGEN  Rond kwart voor een vannacht ging een 18-jarige jongeman uit Zeist met enkele vrienden nog iets eten bij een horecagelegenheid. Bij het afrekenen hadden de jongelui het idee dat de eigenaar, een 40-jarige man uit Driebergen, te veel geld in rekening bracht. Er ontstond een discussie, maar de jongelui betaalden uiteindelijk.

Bij het verlaten van de gelegenheid plaatsen zij wat vervelende opmerkingen. Dat viel kennelijk niet in goede aarde bij de eigenaar. Hij kwam naar buiten, bedreigde de 18-jarige jongeman en sloeg hem. Daarbij liep het slachtoffer een pijnlijke plek op zijn heup op. Vervolgens ging het slachtoffer er op de fiets vandoor. Ook zijn maatjes reden met de fiets weg.

De politie werd gewaarschuwd. Het 18-jarige slachtoffer deed aangifte van bedreiging en de 40-jarige verdachte werd in de horecagelegenheid aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Bevrijdingsconcert van EMM

LEERSUM  Op een zwoele voorjaarsavond gaf Eendracht Maakt Macht (EMM) op bevrijdingsdag in de muziekkoepel op het Kerkplein een concert dat klonk als een klok.

Lees verder op de website van De Kaap

Auto en motor op hun kant

ZEIST  Tegen zevenen reed gisteravond een 21-jarige automobilist uit Amsterdam over de Oude Woudenbergsezandweg, komende uit de richting van de Boulevard. Achter hem reed een 43-jarige motorrijder uit Maarssen.

De automobilist wilde tijdens het rijden een tas van de bijrijderstoel pakken. Door die beweging week hij uit naar rechts. Hij stuurde vervolgens weer naar links om niet tegen een boom te botsen. Hij was echter te laat en botste met de rechter voorzijde toch tegen de boom, waardoor de auto kantelde en op zijn zijkant terecht kwam. De motorrijder probeerde de auto te ontwijken, maar raakte de auto toch en ging onderuit.

De automobilist had nekklachten en werd voor onderzoek per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. De motorrijder had letsel aan zijn arm en knie en werd per ambulance naar het Diaconessenhuis in Zeist gebracht.

Nieuws van vrijdag 9 mei 2008

Prins Bernhardlaan 1-5 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:40 uur   temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Enge Buren in De Peppel

ZEIST  Vrijdag 16 Mei 2008 Enge Buren met ‘DECIBEL Club Tour’in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. Support act: KraftDerrick featuring Otto Orgel & Dj Baco Pirelli.
De zaal gaat open om 21:00 en de entree is €10,00.

Enge Buren ‘DECIBEL Club Tour’! Support act: KraftDerrick featuring Otto Orgel & Dj Baco Pirelli. Na jarenlang de Nederlandse zalen, theaters, pleinen en festivals te hebben bestookt gaan Enge Buren nu een clubtour maken. Het idee is ontstaan na het grote succes op festivals als Lowlands, Noorderslag, Paaspop, Dauwpop etc. Tijdens de ‘Decibel Club Tour’, wordt de popmuziek in het algemeen door onze 3 ‘Stand-up Musicians’ met een dikke knipoog op zeer unieke wijze belicht. Het resultaat is hilarisch en virtuoos!

Wie zijn Enge Buren?
Drie Mannen op een podium. Een lading aan instrumenten. Prachtige meerstemmigheid, aanstekelijk enthousiasme! Absurdistische muziekcreaties, persiflages en karikaturen. Ritmisch en harmonieus. Humor, snelheid en kracht maar ook tederheid en ontroering.
Lenigheid van lijf, leden en stembanden! Een lage drempel, mede daardoor beminnelijk.
Een komische, kritische kijk op (pop)muziek in het algemeen!

Inbreker aangehouden

ZEIST  Een bewoner aan de Fazantenlaan werd donderdagavond 8 mei verrast toen hij een man aan zijn schuurdeur zag rommelen. Toen de bewoner vroeg wat er aan de hand was maakte de verdachte zich uit de voeten. De bewoner is de man gevolgd en merkte op dat de man meerdere tuinen bezocht. De bewoner schakelde de politie in en omstreeks 22.15 uur sprak de politie de man aan. De verdachte, een 28-jarige man uit Zeist, had een vreemd verhaal en wilde geen medewerking aan de agenten verlenen. Hierop is de man aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Ooggetuigen, een uniek oorlogsboek

DOORN  ‘Ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog, bijzondere ooggetuigenissen van Nederlanders die de oorlog hebben meegemaakt’. Aldus de titel van het boek dat onlangs verscheen van de hand van Charles Sanders.

Lees verder op de website van De Kaap

Uniek Comedy evenement in Rhenen

RHENEN  Van vrijdag 9 mei tot en met zaterdag 17 mei vindt een uniek evenement in Rhenen plaats: Comedy aan de Rijn. Artiesten als Najib Amhali, Herman van Veen, Karin Bloemen, Jan Jaap van der Wal, de Vliegende Panters en vele anderen zullen deze week in het kader van het 750 jarig bestaan van Rhenen optreden. Nog niet eerder zijn in Nederland dergelijke topartiesten in één festival samengebracht.

Rhenen 750 jaar
Rhenen heeft in 2008 750 jaar stadsrechten. Veel organisaties hebben hun medewerking toegezegd aan het jubileumjaar. Van sport, toneel, muziek, cultuur en historie. Voor ieder een aansprekend programma. De maand mei staat onder andere in het teken van Comedy aan de Rijn; een evenement waar artiesten optreden die in het land normaal gesproken in enkele dagen zijn uitverkocht. Aan de voet van de Rijn is inmiddels een grote tent herrezen die plaats geeft aan zo’n 3.000 mensen.

Laatste kaarten in de verkoop
Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar voor een drietal voorstellingen. De laatste kaarten voor Jan Jaap van der Wal, Sanne Wallis de Vries en Vliegende Panters worden dan ook met korting verkocht; 2 halen 1 betalen.

’Monster van Leersum’ wil best meewerken

LEERSUM  Hij noemt zichzelf ’het monster van Leersum’. Zijn buren zijn inmiddels ten einde raad door de pesterijen en vernielingen door de 72-jarige R.R. en zijn inmiddels in een huurhuis in Doorn getrokken.

Lees verder op de website van het AD/UN

Foutje: geen her-herindeling van

LEERSUM  Ze zullen deze week vreemd hebben opgekeken, de inwoners van Leersum. Ze kregen namelijk allemaal een brief van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van het AD/UN


En dan mag ik geen grapjes over ambtenaren maken? Zoveel huishoudens maal twee brieven levert toch weer een onnodige kostenpost op. Maar wat maakt het uit, de burger betaalt gewoon mee aan dit soort blunders.
Hans Hermans, 9 mei 2008

Foutje, zeg maar rustig een grove fout. Er zit een ambtenaar die de brief opstelt. Dan wordt deze waarschijnlijk door zijn leidinggevende gezien voordat deze door burgemeester en gemeentesecretaris wordt getekend. Dan lezen minimaal drie mensen over zo’n gevoelig onderwerp heen. Het tekent de betrokkenheid van deze mensen bij hun gemeente. Daarnaast kost het ook nog eens extra geld, omdat er een extra brief overheen moet om dit “foutje”  recht te zetten.
Jan Koert Lange, 9 mei 2008

Het foutje zit niet in de eerste brief, maar in het feit dat er een tweede brief is verzonden. Iedereen in Leersum kon toch op zijn klompen aanvoelen dat de passage over ‘herindeling’ Het Leersumse deel van Overberg betrof. Blijkbaar acht het gemeentebestuur de inwoners van Leersum te dom om dat te snappen.
Renk Knol, 9 mei 2008

Hoger beroep steekpartij Sociale Dienst

ZEIST  De rechtszaak over de steekpartij bij de Sociale Dienst in Zeist, in oktober 2006, krijgt een vervolg. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Onder invloed op een gestolen bromfiets

RHENEN  Ter hoogte van de Cuneralaan besloot de politie donderdagavond een man, een 19-jarige inwoner uit Wageningen, staande te houden vanwege een defect voorlicht. De verdachte negeerde vervolgens alle stoptekens, gooide de snorfiets van zich af en zette het op een lopen. De politie zette te voet de achtervolging in en niet veel later vatte zij de verdachte in de kraag.

Bij de aanhouding rook de agent een sterke weedlucht, bij de verdachte is vervolgens bloed afgenomen voor controle. Na controle van de snorfiets bleek deze ook nog eens gestolen te zijn. De 19-jarige verdachte is inmiddels ingesloten.

Nieuws van zaterdag 10 mei 2008

De Warande vanaf nummer 81 richting NO
foto: © Renk Knol
tijd: 14:35 uur    temperatuur: 27 °C

meer foto’s van deze straat

Europees Kampioenschap damesrugby in Driebergen

DRIEBERGEN  Op woensdag 21 mei worden er bij rugbyclub The Pink Panthers drie wedstrijden gespeeld in het kader van het EK voor dames rugbyteams. Welke landen Driebergen aandoen is nog niet bekend en wordt bepaald in de poule wedstrijden welke gehouden worden op 17 en 19 mei. Het toernooi, dat op zaterdag 17 mei start, is aan Nederland toegewezen om twee redenen, ten eerste omdat de Nederlandse Rugby Bond 75 jaar bestaat. Daarnaast gaan we terug in de historie van het Mondiale Damesrugby, de allereerste Dames Interland in de wereld was Nederland – Frankrijk in 1982 in Utrecht. Een wedstrijd die werd gewonnen door Frankrijk met 1 tegen 0 try’s. Mooi detail is dat op 17 mei 1975 de allereerste dames wedstrijd in Nederland werd gespeeld tussen Wageningen en Eindhoven in Wageningen, dus exact 33 jaar geleden. Sinds die tijd is er internationaal veel gebeurd in het damesrugby. Inmiddels strijden in Nederland meer dan 16 dames teams, in twee klasse, wekelijks om de nationale titel of promotie.

Het damesrugby in Driebergen is 5 jaar oud. Vanuit de jeugd groeide een paar meisjes door naar senioren leeftijd en daardoor is toen een flinke werving op gang gekomen. Gevolg hiervan is dat nu diverse dames en meisjes spelen in het EemPanthers Lady’s team. Een combinatieteam van RC Eemland uit Amersfoort en RC The Pink Panthers uit Driebergen. Vanuit de Driebergse jeugd en dames zijn inmiddels drie speelsters doorgedrongen tot de Nationale selectie, welke bestaat uit totaal 26 speelsters. Kroon op de opleiding welke wordt verzorgd bij The Pink Panthers. Speciaal daarin is Mara Moberg een jongedame van net 22 jaar oud uit Amerongen. Mara is begonnen toen ze 14 jaar oud was en is in de acht jaar dat ze rugby speelt de enige dame in Nederland die zich kampioen van Engeland kan noemen. Mara die al vanaf haar 18de in het Nationale team speelt was vorig jaar tijdens het EK aanvoerder. Tijdens dat EK, dat werd gehouden in Madrid, is Mara in contact gekomen met de aanvoerster van Engeland die speelt bij The Sarances in Londen, Mara is toen uitgenodigd om in Engeland te komen spelen. En na een avontuur in Nieuw Zeeland is Mara vertrokken naar Londen, waar ze meteen werd toegelaten in het eerste team van The Sarancens en ongeslagen kampioen is geworden.

Dat rugby voor dames steeds populairder wordt kunnen ze merken bij de Nederlandse Rugby Bond, vorig jaar is een groei geconstateerd van 55%. Reden is dat steeds meer verenigingen met meisjes en dames afdelingen starten en in clusterteams ook meteen aan de competitie beginnen. Dit door de impuls van het Landelijk Overleg Damesrugby wat de verenigingen goed ondersteunde in werving. Dit weer ingegeven door het succes van het Nederlands team vorig jaar toen ze 4de van Europa werden en daardoor aan het aankloppen zijn bij de wereldtop.

Waarom rugby? Rugby is in ieder geval in Nederland een groeiende sport. In 2007 een totale groei van meer dan 20%. Reden is dat het een zeer aantrekkelijke sport is welke wereldwijd nu al teamsport nummer 5 is. Rugby is dynamisch en vooral intensief. Mooie van de sport is dat je met het hele team aan het verdedigen bent of aan het aanvallen. Voordeel wat men hierin ervaart is dat je echt twee keer 40 minuten aan het sporten bent. Daarnaast de super cultuur van de sport. Een scheidsrechter heeft altijd gelijk en elke speler of speelster heeft respect voor zijn medespeler, tegenstander en scheidsrechter. Reden is simpel: zonder tegenstander en scheidsrechter geen wedstrijd dus ga je netjes om met deze. Scoren doe je ook altijd met het team en door een fout van de tegenstander, dus ben je wel blij als je scoort maar echt feest vieren doe je niet, dat is vernederend voor je tegenstander. Wat ook mooi is in Rugby: Alle type mensen zijn welkom. De kleine dikkerd die bij de meeste sporten worden geweerd wordt bij rugby als een held binnen gehaald voor zijn kracht, maar de kleine dunne speler ook omdat die weer snel en bewegelijk is.

De saamhorigheid bij rugby is groot. Dit is internationaal ook zo, bij het WK rugby wat afgelopen najaar werd gehouden in Frankrijk kwamen gemiddeld per wedstrijd meer dan 50.000 toeschouwers. En het mooiste van allemaal die zitten gewoon bij elkaar op de tribunes (ook de politie).

Dat Rugby Club The Pink Panthers is gevraagd voor de Nederlandse Rugby Bond om een wedstrijddag te mogen organiseren in Driebergen heeft te maken met het feit dat The Pink Panthers de rugbycultuur hoog in het vaandel hebben en beschikken over een super mooie accommodatie. The Panthers zijn druk met het bouwen van een geheel eigen accommodatie met daarin vier kleedkamers, een krachttrainingruimte en prachtige bestuurskamer. Dit naast het prachtige veld dat dankzij de Gemeente Heuvelrug zeer goed is en goed wordt onderhouden. Kortom een prachtige omgeving waar toprugby thuis hoort. Daarbij komt dat The Pink Panthers de eerste echte Heuvelrug vereniging was en is. Dit omdat ze spelers en speelsters hebben uit een cirkel van 25 KM rondom Driebergen.

De wedstrijden welke 21 mei worden gehouden zijn halve finales in de B-poule en beginnen om 17.00 uur waarna nog twee wedstrijden worden gespeeld om 18.30 en 20.00 uur. Speciaal om het rugby aan de regio te kunnen laten zien hebben diverse sponsoren van The Pink Panthers het mogelijk gemaakt om gratis te komen kijken. Hiervoor moet men dan wel het toegangsbewijs voor twee personen uitknippen uit deze krant. Kortom het bestuur en de sponsoren heten iedereen, hij of zij, jong of oud, klein of groot van harte welkom om te komen genieten van TOP Rugby in Driebergen. The Pink Panthers zijn te vinden op sportpark De Woerd in Driebergen. U kunt de 21ste gewoon de bordjes, welke langs de weg staan, volgen.

Bezoek van een bij

MAARSBERGEN  Met het mooie, warme weer van de afgelopen week worden de insecten ook weer actief. Zo ook de bijenvolken. Onder leiding van de bijenkoningin gaan zij op zoek naar geschikte huisvesting.

Lees verder op de website van De Kaap

Man deels vrijgesproken

DRIEBERGEN  Een 29-jarige man uit Driebergen is vrijdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 180 uur werkstraf voor het bezit van 116 xtc-pillen. Hij werd vrijgesproken van verboden wapenbezit en heling van een rijbewijs.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van zondag 11 mei 2008

Jachtlaan vanaf Rijsenburgselaan
foto: © Renk Knol
tijd: 15:50 uur    temperatuur: 26 °C

meer foto’s van deze straat

Bijbelse wonderverhalen

DOORN  Zondag 18 mei zal de kunsthistoricus Eddy van den Brink tijdens een oecumenische hagedienst afbeeldingen van bijbelse wonderverhalen uit de eerste 1000 jaar van het christendom laten zien.

Lees verder op de website van De Kaap

Woon-Visie

door Henk C. Achterberg
DRIEBERGEN  De verrommeling/verstening van Nederland neemt hand over hand toe. Neem de A-12, richting Arnhem en zie om je heen.
Voorbeelden dichterbij: Ondanks protesten toch gebouwde huizen (Mooi, dat wel) aan het Kloosterlaantje en de Akkerweg. Boerderij/manege aan de Rijndijk in Amerongen en recent de voorgenomen bebouwing aan de Bergweg in Amerongen.

En wat dacht u van het gerommel rond de Bonte Vlucht. Altijd weer worden er redenen aangevoerd om niet elders, maar juist daar, op die plek te bouwen.

Steeds weer worden er aan de randen van bestaande bebouwing stukjes en soms hele happen, van het landschap afgesnoept.

Jan Pronk (PvdA), destijds minister van Ruimtelijke Ordening had hier, daarop geattendeerd door milieubewegingen, oog voor en schreef zijn Rode Contouren Nota (RCN). Daarin staat globaal beschreven dat buiten de rode contouren geen nieuwbouw meer mag plaats vinden. Die contouren zijn nauwkeurig rond de nu bestaande compacte bebouwing vastgesteld.

Wie schetst dan ook mijn verbazing om te lezen dat de PvdA-fractie in de gemeenteraad vindt dat het niet zo nauw meer genomen hoeft te worden met de rode contouren, erger dat er best in bepaalde gevallen buiten gegaan mag worden. Ik had daar eerder al wel iets over gelezen, maar ik dacht, dat zal wel een miskleun van een enkel fractielid zijn, doch helaas werd dit standpunt, nu namens de fractie bij de bespreking over de Woonvisie weer naar voren gebracht. Ook de D-66 fractie, een partij die indertijd nogal wat groen in zijn programma deed, vindt dat er over die contouren gesproken kan worden.

Ik vraag me overigens af of de plaatselijke politiek zomaar met die rode contouren kan gaan rommelen. Ik mag toch hopen van niet en dat daar hogere overheden over gaan.

Het lijkt er op dat politici hun lectuur niet bijhouden. Anders zouden zij weten dat de bevolking van Europa, Nederland en ook in het heuvelruggebied niet meer zal groeien in de komende jaren; men verwacht zelfs afname in bepaalde streken, veroorzaakt door een stringenter immigratiebeleid en ook omdat de geboorten onder het niveau van instandhouding zijn. Ik geloofde mijn ogen dan ook amper toen ik bovenvermelde stellingname las.

De verrommeling/verstening heeft dan ook in hoofdzaak te maken met de toegenomen welvaart. Waardoor steeds meer mensen in staat zijn steeds meer ruimte voor zich op te eisen in de vorm van grotere woningen, beter en ruimere infrastructuur en meer wegen. En dus niet door toename van de bevolking.

Het lijkt wel of er een soort bouwwoede heerst. Prognoses of geen prognoses. Als dit ongewijzigd door gaat wordt er op een keer voor leegstand gebouwd. Bij bedrijfsgebouwen zie je dat nu al. Veel gebouwen staan leeg en toch schiet het ene na het andere gebouw uit de grond.

Er zijn toch wachtlijsten met woningzoekenden?. Zeker. Het is echter de vraag of die zoekvragen altijd reëel zijn.

Desondanks blijft er toch behoefte aan nieuwbouw. Zeker voor mensen die niet zo hard zijn meegestegen in de welvaart. Ruimte voor nieuwbouw is er m.i. ook voldoende te vinden in allerlei inbreidingslokaties. Denk bv. aan de plannen Lange Dreef in Driebergen of Allemanswaard in Amerongen. In Driebergen is er indertijd een inventarisatie gehouden van waar nog inbreiplekken zijn.

Laten we het landschap open en groen houden. In allerlei opzichten is dat in het belang van ons allen.

Stop de verrommeling/verstening. Als de Rode Contouren los gelaten worden is het hek van de dam!


Henk, ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Mij verbaast de visie van de PvdA ook omdat het in tegenspraak is met het standpunt dat ze lange tijd hebben ingenomen. Er is ook eerder sprake van een verkeerde verdeling in plaats van een tekort.
Waarom willen veel mensen op de Heuvelrug wonen? Omdat het hier relatief groen en rustig is. Als we dat gaan opofferen voor woningbouw, zeker van buiten onze gemeente, dan verlies je die pluspunten. Dan heb ik het nog niet over het verkeer dat hierbij hoort. Nog meer wegen, nog meer files.
De enigen die er wel bij varen zijn over het algemeen projectontwikkelaars, waarvan sommige innige banden met gemeentebestuurders hebben. Dat deze zich ook al uitstrekken tot de PvdA is nieuw voor mij, maar verbaasd mij geenszins.
Jan-Koert Lange, 11 mei 2008

Lekker hè jongens, vanuit je luie stoel in je prachtige huis in een lommerrijke Driebergse laan beetje tegen een partij aan gaan zitten zeiken dat deze hypocriet is. Weleens eraan gedacht dat die partij, net zoals jullie, weleens van gedachten zou kunnen veranderen en kennelijk niet meer alleen voor rode contouren is, maar óók voor mensen die graag net zo mooi willen wonen als jullie?
Hans Hermans, 12 mei 2008

Gaap Hans, reageer toch niet zo voorspelbaar en wees eens creatief vanuit je luie stoel in een minder lommerrijke laan. Dan zal ik weer eens proberen serieus te reageren.
Tot die tijd blijf ik het een vreemd standpunt vinden dat de PvdA die zo nodig voor de zwakkeren zegt op te komen, de projectontwikkelaars steunt en echt niets doet voor mensen om mensen met minder dan 2 maal modaal in deze gemeente te laten wonen.
Jan-Koert Lange, 12 mei 2008

Grietmarkt in tropische sferen

AMERONGEN  De Grietmarkt is onder geweldige omstandigheden verlopen. Veel mensen trokken naar de sfeervolle markt en kregen daar te maken met een keur aan diversiteit.

Lees verder op de website van De Kaap

Kart slaat over de kop, jongen gewond

DRIEBERGEN  In Driebergen is een jongen met een kart over de kop geslagen. Een traumahelikopter moest ter plaatse komen om hulp te bieden. Volgens omstanders werd de jongen achter het stuur onwel.

Lees verder op de site van RTV Utrecht


Hier een reactie op uw bericht over het ongeluk met de kart op 1e pinksterdag. De jongen blijkt een man van 40 jaar te zijn uit Haarlem. Was voor zijn plezier aan het Karten met een vriend.
De vrouwen waren aan het fietsen door de bossen in de regio.
De man kreeg een hartaanval en kwam tussen de autobanden terecht. De omstanders , de traumahelikopter en ambulances waren te laat om hem nog te reanimeren. Hij is in de ambulance op weg naar het ziekenhuis overleden.
L. Schutijser, 12 mei 2008

Fijne jazz van Jesse van Ruller en Maartje Meijer

AUSTERLITZ  Fijne jazz op de zondag namiddag: gitarist Jesse van Ruller treedt op zondag 18 mei op met zijn trio en Maartje Meijer met haar M.M. kwartet. Samen zorgen ze voor een ontspannen zondagmiddag. Bezoekers kunnen ook tapas bestellen. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.

Jesse van Ruller won met zijn unieke geluid en prachtige composities in 1995 de prestigieuze Thelonious Monk Award in Washington. Hij trad op met musici en enxembles zoals Pat Metheny, George Duke, Metropole Orchestra en Berliner Philharmoniker. Zondag speelt hij met de jonge honden Joris Roelofs (saxofoon) en Clemens van der Feen (contrabas). Maartje Meijer is een getalenteerd piani! st en zangeres. Haar M.M. Kwartet bestaat uit Jan Schroeder (gitaar), Traoine Young (contrabas) en Efraim Schulz (drums).

Zondag 18 mei, 16:30 uur tapasbar open; 17:30 uur concert
Jesse van Ruller & Maartje Meijer
entree € 15,00

Nieuws van maandag 12 mei 2008

Steeg tussen Kon Julianalaan en Pr Bernhardlaan
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:00 uur     temperatuur: 20°C


Laatste jeugdkerk voor de vakantie

DOORN  Op zondag 18 mei, 19 uur in de Kampwegkerk in Doorn is alweer de  laatste jeugdkerk voor de zomervakantie. Hierin kijkt Wouter van Voorst terug op de ontmoetingen die er in de catechese-uitstapjes zijn gemaakt, met name naar de jeugdgevangenis, het ziekenhuis, het Elfde uur, de SKIN-gemeente en de ontmoeting met een AIDS-patiënt. Met beelden, muziek en doorpraten over die ontmoetingen. Bandjamin begeleidt het geheel muzikaal. Vanaf kwart voor 7 is de zaal open met koffie, thee en fris.

Bijeenkomst over ouderenmishandeling

RHENEN Om meer bekendheid aan het thema ‘ouderenmishandeling’ te geven organiseert het samenwerkingsverband thuisgeweld Heuvelrug een voorlichtingsbijeenkomst. Gastspreker is mevrouw M. van Dongen, Landelijk Ambassadeur Bestrijding Ouderenmishandeling.

Minstens één op de twintig zelfstandig wonende ouderen heeft te maken met een vorm van mishandeling. Dat blijkt uit onderzoek. In Nederland gaat het naar schatting jaarlijks om 160.000 ouderen. Vermoedelijk is dit het topje van de ijsberg. Het gaat niet alleen om moedwillige mishandeling, maar ook om zogenoemde “ontspoorde zorg”.

Door dubbele vergrijzing (meer ouderen en hogere leeftijd) zullen er steeds meer mensen afhankelijk zijn van de zorg van anderen. Het beroep op de mantelzorg zal naar verwachting toenemen. Vaak groeien de problemen familieleden of andere mantelzorgers boven het hoofd. Onmacht en onkunde kunnen leiden tot ernstige verwaarlozing of mishandeling.

Ouderenmishandeling is een relatief onbekend maatschappelijk probleem. Er rust nog steeds een taboe op. In ruim driekwart van de gevallen is ouderenmishandeling gericht op vrouwen van rond de tachtig jaar. 

De bijeenkomst over ouderenmishandeling vindt plaats op maandag 19 mei van 9.00 tot 12.00 uur in het gemeentehuis van Rhenen.

Opgeven voor de bijeenkomst kan bij Miriam Roozeman 0317-681736 (di, woe en vrij).

Classic Pop Orchestra

DOORN  Zaterdagavond 17 mei zal het Classic Pop Orchestra voor de tweede keer een concert geven. De bezetting van dit ensemble is een mix tussen een pop- en een klassiek ensemble.

Lees verder op de website van De Kaap

Man valt van uitkijktoren

DOORN  Een 20-jarige man uit Rijsenhout is zaterdagavond zwaargewond geraakt toen hij van de uitkijktoren bij de Sint Helenalaan in de Kaapse Bossen viel. De man maakte een val van ongeveer 30 meter.

Lees verder op de website van het AD/UN

Agressieve automobilist

DRIEBERGEN  Een 28-jarige man uit Amersfoort is zaterdag 10 mei aangehouden nadat hij met een auto op de Langbroekerdijk een ongeval had veroorzaakt en de plaats van het ongeval had verlaten.
De politie werd omstreeks 12.00 uur gewaarschuwd en trof een zwaar beschadigde auto aan. Volgens getuigen was de bestuurder het weiland ingevlucht. Even later kwam een melding dat de man bij een woning aan de Gooijerdijk binnen zou zitten. Daar troffen de agenten hem inderdaad aan, waarna hij werd aangehouden. Op dat moment was de verdachte rustig en er was geen reden hem te boeien. Onderweg naar het politiebureau in Doorn werd de verdachte plotseling agressief en gebruikte hij geweld tegen de agent die naast hem zat. Hij sloeg, stompte en kneep diens keel dicht. Het lukte de agent om zichzelf te ontzetten en de verdachte onder controle te krijgen. Met zwaailicht en sirene werd de man vervolgens overgebracht naar het bureau, waar hij direct werd geboeid. De verdachte is in verzekering gesteld.

Snorfietser gewond

AMERONGEN  Een 69-jarige snorfietser uit Elst is vrijdag 9 mei omstreeks 17.00 uur gewond geraakt bij een aanrijding met een personenauto. De bestuurster van de auto, een 44-jarige vrouw uit Hemmen, verleende op de Koningin Wilhelminaweg geen voorrang en schepte de snorfietser. Deze werd met aangezichtsletsel per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vandalen op leeftijd

ZEIST  Drie mannen uit Driebergen (38, 47 en 59 jaar oud) zijn in de nacht van zondag op maandag 12 mei aangehouden op verdenking van vernielingen bij een café aan de Slotlaan. Twee medewerkers van de zaak zetten zelf de achtervolging in nadat de verdachten omstreeks 01.00 uur een tuinbank hadden vernield. Ze wisten de 59-jarige man aan te houden en droegen deze over aan de gealarmeerde politie. Op aanwijzingen van een getuige werden de twee andere verdachten even later op de fiets aangetroffen en aangehouden. De mannen zijn ingesloten voor verhoor.

Eenzijdig ongeval

AMERONGEN  Een 17-jarige Veenendaler is zondag 11 mei gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval. Op de Rijnsteeg reed hij omstreeks 20.00 uur met zijn scooter rechtdoor in een bocht. De scooter kwam terecht tegen een boom, het slachtoffer kwam met zijn voet in het prikkeldraad. De politie werd erbij geroepen en het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De jongen gaf zelf aan dat hij wat alcohol had gedronken. Gezien de gevolgen voor het slachtoffer lieten de agenten dit verder voor wat het was. Wel werd de brommer meegenomen voor technisch onderzoek.

Nieuws van dinsdag 13 mei 2008

Opening nieuwbouw bs De Kring
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:45 uur    temperatuur: 18°C


Design en reclame in de industrie

DOORN  Bij ART33 vindt u een collectie historische advertenties, artist-impressions, boeken, verkoopfolders en automodellen van de Engelse autofabrikant Rootes.

Naast de statische expositie zal er ook een dynamisch aspekt aan dit evenement gekoppeld zijn in de vorm van een rondrit van klassieke Hillmans, Humbers, Sunbeams en Singers uit de bloeiperiode van de Britse autoindustrie.
De start van de rondrit is zondag 18 mei vanaf 14 uur op het Kampwegplein.
Het aantal deelnemers is uiteraard afhankelijk van het weer.
De expositie is open zaterdag 17 mei en zondag 18 mei van 12 tot 17 uur. De toegang is vrij.

ART33 is gevestigd in een voormalige stoffeerderwerkplaats aan de Kampweg 33 in Doorn.

Student IVA mag geen examens doen

DRIEBERGEN  Voor een student van de auto-opleiding IVA in Driebergen, een jongen uit Zeist is de grote vakantie al begonnen. De voorzieningenrechter in Utrecht wees vrijdag een verzoek van de student af om hem deze week deel te laten nemen aan de examens.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeersregelaar aangereden

ZEIST  Een verkeersregelaar werd op maandag 12 mei door een automobilist aangereden. De automobilist werd kort daarna aangehouden.

Rond 17.30 uur stonden twee verkeersregelaars bij een verkeersafzetting op de Zinzendorflaan. Zij stonden daar in verband met de Pinksterfair. Een 60-jarige automobilist uit Zeist wilde langs de afzetting, maar mocht dat van één de verkeersregelaars niet. Hij reed toch door. Daarbij passeerde hij de andere verkeersregelaar, een 22-jarige man uit Haarlem. Die stapte op dat moment opzij, verloor zijn evenwicht, waardoor zijn voet door de auto geraakt werd. Hij liep daarbij licht letsel aan zijn voet op. De automobilist reed door.

De politie werd gewaarschuwd en agenten gingen naar de woning van de 60-jarige verdachte. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek naar het politiebureau overgebracht. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Echtelijke aanrijding

LEERSUM  Gistermiddag fietste een 78-jarige vrouw uit Doorn achter haar even oude man over de Broekweg. Bij de kruising met de Buurtweg sloeg de man rechtsaf. De vrouw zag dit kennelijk te laat. Zij botste tegen hem op en kwam ten val. Met een hoofdwond en een polsbreuk werd zij per ambulance naar het ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede gebracht.

Pinksterfair toont dé trends

ZEIST  Flarden van klassieke muziek waren net buiten Slot Zeist al te horen. Dit weekeinde vond daar voor de zestiende keer de Pinksterfair plaats. Een evenement dat jaarlijks tussen de 15.000 en de 20.000 bezoekers trekt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Hardleers

ELST  Afgelopen nacht rond half drie uur zagen agenten een bromfietser slingerend over de Rijksstraatweg rijden. Hij werd aan de kant gezet en uit de blaastest bleek dat hij te veel had gedronken. De bromfietser, een 48-jarige man uit Wijk bij Duurstede, werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 475 ug/l, meer dan twee keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van vier uur. Om half vier werd hij heengezonden.

Vlak voor vieren zagen agenten, ondanks het rijverbod, de verdachte toch weer op de bromfiets op de Rijksstraatweg rijden. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij de ademanalyse blies hij 405 ug/l. Tegen de verdachte werd weer proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, maar nu ook voor rijden in strijd met een rijverbod.

Over de kop

DOORN  Doordat zijn voorspatbord plotseling los schoot en tussen de spaken kwam, sloeg een 51-jarige fietser uit Wijk bij Duurstede op de Amersfoortseweg over de kop. Hij liep daarbij een hoofdwond op. Hij werd door kennissen naar het Diaconessenhuis in Zeist overgebracht.

Verwijderen asbest uit kelder De Hoeksteen Leersum

LEERSUM  In opdracht van PCBS De Hoeksteen heeft ingenieursbureau Tauw een inventarisatie gedaan naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in de basisschool aan de Burgemeester van den Boschlaan in Leersum. De school is gebouwd in 1952. Alle ruimten zijn geïnspecteerd. Uit het rapport van Tauw blijkt dat er asbesthoudende materialen zijn aangetroffen in de kelder van de school. Deze kelder wordt gebruikt als opslagruimte. Ook zijn er mogelijk asbesthoudende materialen aanwezig in onderdelen van een deel van de raamkozijnen. Tauw adviseert op korte termijn te saneren.

De gemeente heeft opdracht voor de sanering gegeven aan Schijf Houtland & Sloopwerken, die op woensdag 14 mei start met de werkzaamheden. Omdat het gaat om een beperkt gebied dat afgebakend moet worden, kan dit goed worden afgeschermd. De ongebruikte voordeur aan de Burgemeester van den Boschlaan wordt als toegang voor de saneringswerkzaamheden gebruikt. De lessen in school gaan dus gewoon door.

De gemeente informeert de omwonenden. De ouders en kinderen worden door de schoolleiding geïnformeerd. Mensen die vragen hebben over eventuele gezondheidrisico’s, kunnen daarvoor terecht bij de afdeling Medische Milieukunde van de GGD Midden Nederland, telefoon: (030) 6086086

Offensief moet ellende met processierups voorkomen

UTRECHT  De ellende die vorig jaar vooral op de Utrechtse Heuvelrug ineens ontstond met de eikenprocessierups, wil de provincie Utrecht dit jaar proberen te voorkomen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Twee gewonden

ELST  Bij een ongeval met een bromfiets raakten op maandag 12 mei een jongen en een meisje uit Veenendaal gewond.

Rond 18.00 uur reed een 16-jarige jongen uit Veenendaal met zijn brommer over de Veenendaalsestraatweg. Bij hem achterop zat een 15-jarige plaatsgenote. Voor hen reed een andere bromfiets. De 16-jarige jongen haalde een groep fietsers in, raakte daarbij het stuur van een fietser en vervolgens het achterwiel van de bromfiets voor hem. Daardoor reed de 16-jarige jongen de berm in en ging onderuit. Zijn 15-jarige passagiere kreeg de bromfiets op zich.

De jongen liep letsel aan zijn been op, het meisje had mogelijk een gebroken heup. Beiden werden naar het ziekenhuis de Gelderse Vallei gebracht.

Concert in Theresiakerk

MAARN  Het laatste concert van het seizoen 2007-2008 wordt op 17 mei verzorgd door het duo ‘Duocino”Johanna Koens, klarinet en Petra van der Snoek, piano.

Lees verder op de website van De Kaap

IVN – wandeling thema vogels

ZEIST Op zondagmiddag 18 mei kunt u met deskundige IVN gidsen op ontdekkingstocht naar de vogels van het Zeisterbos. De gratis wandeling start om 14.00 uur vanuit De Boswerf.

Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl  of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393. U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Bosbad geeft weer zwemlessen

LEERSUM  Het Bosbad gaat weer zwemles geven aan kinderen vanaf 6 jaar. Afgelopen woensdag was de eerste lesmiddag. Een oude traditie wordt weer in ere hersteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van woensdag 14 mei 2008

Jachtlaan 4-4a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:20 uur      temperatuur: 24 °C

meer foto’s van deze straat

Provincie niet akkoord met bestemmingsplan

DRIEBERGEN  Gedeputeerde Staten hebben besloten goedkeuring te onthouden aan het bestemmingsplan ‘De Geheime Tuin’ van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De reden hiervoor is dat niet alle ingediende bezwaren door de gemeente zijn beoordeeld.
Het woningbouwplan ‘De Geheime Tuin’ is wel in overeenstemming met het provinciaal beleid en kan op basis van de algemene verklaring van geen bezwaar uit 2006 worden uitgevoerd.


Maar wat is nu de feitelijke situatie?
Het bestemmingsplan is niet goedgekeurd omdat niet alle bezwaren zijn meegenomen, maar het woningbouwplan wel. Betekent dit dat er gewoon gebouwd kan worden? Maar wat gebeurd er als de niet behandelde bezwaren worden toegewezen en er misschien niet hadden mogen worden gebouwd?
Als het geen wezenlijk verschil maakt, dan zou de provincie zich beter kunnen beperken doorde  procedure fout wel te memoreren, misschien de bezwaarschriften zelf te beoordelen en dan een definitief besluit te nemen.
Nu laat men een onduidelijke situatie voor alle betrokkenen open staan. Maar ik hou mij aanbevolen voor een nadere of andere uitleg.
Jan-Koert Lange, 14 mei 2008

De vorige eeuw bij Huis Doorn

DOORN  Huis Doorn was een van de deelnemers aan de landelijke dag van het Kasteel. Naast Huis Doorn waren er nog 83 kastelen die hun deuren hadden geopend voor bezoekers.

Lees verder op de website van De Kaap

Bouw De Tuinderij hervat

DOORN  In het vierde kwartaal van dit jaar kan de bouw van de Tuinderij worden hervat. De bouw van twaalf appartementen en zes keer twee woningen onder één kap, lag na een gerechtelijke uitspraak sinds 2006 stil.

Lees verder op de website van De Kaap

Restauratie Pyramide bijna klaar

AUSTERLITZ  Het herstel van de Pyramide van Austerlitz is in volle gang. Nu zijn trap en bordes aan de beurt. De kosten hiervoor zijn € 174.000,- Dit bedrag stellen GS nu beschikbaar aan de Stichting Pyramide van Austerlitz die de herstelwerkzaamheden uitvoert.
Al eerder werd geld uitgetrokken voor het herstel van de hellingen en de renovatie van het koetshuis. Voor het totale herstel reserveerden Provinciale Staten vorig jaar een bedrag van ruim een miljoen. De opknapbeurt van bordes en trap zijn nu de laatste loodjes, waarna niets de officiële opening meer in de weg staat, die is gepland op 19 juni.

In dit koetshuis komt een informatiecentrum dat iets zal laten zien van de Franse Tijd, dat is de tijd waarin de Pyramide werd gebouwd.

Ontwerpwedstrijd woningbouw Het Bosje fase 3 in Elst

ELST  De gemeente Rhenen is op dit moment volop bezig met de planvoorbereiding voor de woningbouwlocatie Het Bosje fase 3 in Elst. Het betreft een gebied van ca. 2 hectare, bedoeld voor grondgebonden woningen in de vrije en sociale sector. Voor de locatie geldt een beeldkwaliteitsplan met richtlijnen voor de architectuur en inrichting van de openbare ruimte.

De gemeente heeft ervoor gekozen om voor deze afrondende fase van de wijk Het Bosje een ontwerpwedstrijd te houden in de vorm van een meervoudige ontwerp-/ontwikkelopdracht, waarbij meerdere marktpartijen worden gevraagd een ontwerp voor de woningen te maken. Na een voorselectie van marktpartijen, krijgen drie marktpartijen de kans een plan te maken, waaruit de gemeente op basis van vooraf vastgestelde criteria het beste plan zal selecteren. Aan de partij met het winnende plan wordt de opdracht gegund.

Het landschap rond de Langbroeker Wetering

DRIEBERGEN  Woensdag 21 mei om 10.00 uur in de Morgensterkapel/Maranathakerk, Melvill van Carnbeelaan 34 te Driebergen: “Het landschap rond de Langbroeker Wetering”.

Het gebied van de Langbroeker Wetering is een oud cultuurlandschap. René Waanders kent het gebied door en door. Hij was onder meer betrokken bij de opstelling van het landschapsplan. Aan de hand van dia’s vertelt hij over de kastelen, de prachtige natuur en de ontwikkeling van het hele gebied.

Gespreksleiding: Ineke Droogers, tel. 53 28 34 Vervoer: mevr.T. Kingma, tel. 51 87 99

De IKO is een samenwerkingsverband tussen de NPB, de R.K parochie en de PKN. Tot de activiteiten van de IKO behoren de gespreksochtenden.

Nieuws van donderdag 15 mei 2008

Jachtlaan Driebergen: toegang ijsbaan
foto: © Renk Knol
tijd: 15:40 uur    temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

Ontmoeten in zoute inval

LEERSUM  Elke donderdagmorgen van 9.30 -12.00 uur wordt op de eerste verdieping van sport- en cultuurcentrum “de Binder een “Zoute Inval” georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Luchtfoto Driebergen (5)


vergroot foto in nieuw venster
DRIEBERGEN Hoofdredacteur Jan de Beer van de Stichtse Courant maakte vorig jaar zomer vanuit een helikopter een aantal luchtfoto’s van Driebergen. Aan Heuvelrugnieuws.nl is toestemming gegeven deze foto’s t.z.t. opnieuw te publiceren. Vandaag de publicatie van de luchtfoto van de Van Berckstraat en omgeving.

Nieuws van vrijdag 16 mei 2008

Prins Bernhardlaan 2-6 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 8:45 uur     temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Aurora goes USA

DRIEBERGEN  Geen presidentsverkiezingen bij Harmonie Aurora maar het voorjaarsconcert zal wel een USA sfeer uitdragen. De nummers en de inrichting van het Muziekcentrum zal veel herkenbare USA elementen bevatten. Het Opstaporkest spelen ondermeer The Evening Star en Around the World. Het Harmonieorkest speelt een keur van nummers die beïnvloed zijn door dixieland, swing, jazz en musical zoals Longstreet Dixie, Cugat’s Cocktails en Hootenanny. Het concert wordt opgevrolijkt met lekkere verrassingen en zal door de dirigent Hans Boom geleid worden.

Het concert is op vrijdag 23 mei a.s. aanvang 19.30 in het Muziekcentrum Aurora aan de Woerd te Driebergen. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de toegang is in principe gratis en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Mocht u voor het concert nog Amerikaanse vlaggen of dergelijke ter beschikking hebben kunt u zich wenden tot M. Breij tel 0343 514206

Ophef over Leersumse kermis pal naast stiltegebied

LEERSUM  De corsokermis in Leersum stuit op protesten. Leersummers die bij het weiland in de Boerenbuurt wonen waar de Leersumse kermis tijdens het bloemencorso in augustus is gepland, zien een dergelijk evenement daar helemaal niet zitten.

Lees verder op de website van het AD/UN

Groene entree geopend

AMERONGEN  De Groene Entree Amerongen is op 15 mei officieel geopend door het Lustwarande Lied te zingen op het Belvedèreplein bij de Blauwe Schuur. Sprekers waren achtereenvolgens gedeputeerde R. Krol van de provincie Utrecht, de voorzitter van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug de heer D. Wijte en wethouder Robbert Waltmann van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Na de toespraken volgde een ludieke openingshandeling van de freule Sticht van Lust tot Warande en haar muzikale neef Harold. Tenslotte werd het woord gegeven aan de Burchtvrouwe van Amerongen Margareta Turner die haar bewondering uitsprak voor de nieuwe laan.

Lint van poorten en entrees
Groene Entree Amerongen maakt deel uit van het lint van in totaal vijftien locaties waar Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug haar bezoekers wil ontvangen en informeren. Alle locaties liggen aan de rand van het Nationaal Park, dichtbij een treinstation of bushalte. Bezoekers aan het gebied worden zo gestimuleerd met het openbaar vervoer naar het Nationaal Park te komen. Groene Entree Amerongen is vooral bedoeld voor bezoekers die in of rond Amerongen wonen of als gast verblijven.

Voordelig met de bus
De Entree ligt vlak naast de bushalte Amerongse Berg (buslijn 50 uit ondermeer Rhenen, Elst, Doorn en Leersum en buslijn 81 uit Veenendaal ). Voor een uitstapje met het hele gezin is een “Buzzer” geschikt. Dit speciale kaartje is in de bus te koop voor € 10,-. Op dit kaartje kunnen twee volwassenen en maximaal drie kinderen tot en met 11 jaar onbeperkt een dag reizen. Kijk op de website www.nationaalpark-utrechtseheuvelrug.nl voor kant-en-klare “OV-wandelinformatie” over de wandelroutes, met bustijden en horecagelegenheden.

Informatiecentrum
Volgend voorjaar wordt een informatiecentrum ingericht in een tabaksschuur van Het Utrechts Landschap. Hier krijgt de bezoeker informatie over wat er in het Nationaal Park te doen en te zien is. In Amerongen ligt het accent op grafheuvels en uiteraard de tabakscultuur. Naast de parkeerplaats staat een informatiezuil over het Nationaal Park. Aan het eind van deze parkeerplaats ligt het informatieplein met informatiepanelen voor jong en oud. U loopt vanaf hier zo het bos in.

Sterrenteam Groene Entree Amerongen
De inrichting van Groene Entree Amerongen is tot stand gekomen binnen een bijzonder team: het sterrenteam. In dit sterrenteam zaten de betrokken partijen bij de omgeving van Groene Entree Amerongen (gemeente Amerongen (destijds), provincie Utrecht, sportclubs rondom Groene Entree Amerongen, Scouting, Vereniging Dorp & Natuur Amerongen-Leersum, het Berghuis, Staatsbosbeheer, Het Utrechts Landschap en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug).

Samen hebben zij de inrichting van de Groene Entree bepaald, onder aanvoering van gemeente Amerongen en bureau Brons & Partners. Voorzitter van dit sterrenteam was Emmy van Wijngaarden (destijds wethouder van gemeente Amerongen). Zij wist overeenstemming te bereiken bij alle betrokken partijen en uiteindelijk ook bij de gemeenteraad van Amerongen. Een hele klus, die gezien het resultaat, zeer goed geslaagd is.

De financiering van het project Groene Entree komt tot stand door bijdragen van de Provincie, gemeente Utrechtse Heuvelrug, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en Stichting Het Utrechts Landschap. Wanneer de Groene Entree helemaal gereed is en het informatiecentrum ingericht, wordt met alle betrokkenen een Open Dag georganiseerd voor de inwoners van Amerongen en omgeving.

Ontmoeting Calefax Rietkwintet en Ter Veldhuis

AMERONGEN  Het Calefax Rietkwintet kon doen waar het zin in had afgelopen zondag: waar het ensemble gewoonlijk bijna twee jaar van tevoren een programma moet doorgeven, was de organisatie van de concerten in het Koetshuis van Kasteel Amerongen ook tevreden als het programma enkele weken van tevoren bekend was.

Lees verder op de website van De Kaap

Houten woonhuis zwaar beschadigd door brand

DOORN  Een houten huis aan de Beukenlaan in Doorn is donderdagavond in vlammen opgegaan. De woning raakte zwaar beschadigd. De brandweer kon het vuur moeilijk blussen, omdat het vuur zich via het plafond verspreidde.

Lees verder op de website van het AD/UN

Doorn wil af van projectleider te dure aula en ambtswoning

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil de ambtenaar die betrokken was bij de budgetoverschrijding van de ambtswoning en de aula bij de begraafplaats ontslaan.

Lees verder op de website van het AD/UN


Je wordt uitgenodigd voor een etentje ter viering van het afsluiten van een project door de aannemer en je neemt je gezin mee.  Daar zal de aannemer dan wel om hebben gevraagd denk ik zo, want uit eigener beweging zou je zoiets niets zo snel doen.
Maar dat je dan nog op eigen houtje twee onderaannemers erbij vraagt, lijkt mij wel erg vergezocht. De aannemer zelf kon deze mensen blijkbaar niet zelf uitnodigen dus doe jij dat maar even. Vooruit, de aannemer betaald toch. De aannemer verklaart echter van niet te weten. Waarom zou hij erom liegen?
En dan gaan huilen als blijkt dat je het uit eigen zak moet betalen. Nee, de gemeente betaald wel even. Ik begrijp echt niet hoe deze ambtenaar met droge ogen dit verhaal kan ophangen en nog verwachten dat iemand je gelooft. Het enige doel is waarschijnlijk een zo hoog mogelijke ontslagvergoeding eruit halen. Geldt voor deze man ook de nieuwe ontslagregel voor ambtenaren? Feitelijk moet deze man wegens diefstal van de gemeenschap worden ontslagen zonder enige vergoeding en terugbetaling van deze kosten.
Als een bijstandsmoeder wordt betrapt op een uurtje zwart werken,  wordt het gekort op haar uitkering en komt er nog een boete overheen.
Ik wil niet eens meer weten hoe het kan gebeuren dat op de in de krant genoemde projecten zoveel worden overschreden!
Jan-Koert Lange, 16 mei 2008

Blijkbaar heeft de gemeente de stok gevonden om de hond te slaan. Die stok zal waarschijnlijk een boemerang worden. Het ten onrechte declareren van een etentje kan nooit reden tot ontslag zijn. Hooguit is hier een ernstige berisping op zijn plaats.
Dat de aannemer ontkent een uitnodiging voor het etentje te hebben gedaan, is niet zo vreemd. Aannemers vinden het namelijk niet zo leuk dat bekend wordt dat ze dat soort dingen doen. Het kan er namelijk toe leiden dat ze nooit meer in aanmerking komen voor een werk bij de gemeente.
Als de gemeente de ontslagprocedure wil doorzetten, geef ik je op een briefje dat dat de inwoners van de gemeente veel geld gaat kosten. Het lijkt mij daarom beter dat de betreffende ambtenaar (net als overigens de verantwoordelijke wethouder) zijn excuses aanbiedt en het etentje zelf betaald.
Renk Knol, 16 mei 2008

Nieuws van zaterdag 17 mei 2008

Valkenkamp richting Hoendersteeg
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.35 uur  temperatuur: 11°

meer foto’s van deze straat

Live and Local in De Peppel

ZEIST  Zaterdag 24 mei is er weer een Live and Local 2008 in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om 21:00 en de entree is gratis.

Galanor
Galanor wordt in 2007 opgericht door Joop de Rooij. Met een ruime bagage aan kennis en ervaring in vorige bands opgedaan begint hij aan een nieuw avontuur met zijn oude vriend Rik Bruineman (drums). Sebas Honing (gitaar) en Joost Maglev (bas), bekenden van Joop en Rik uit een oud project, voegen zich snel bij de band. In januari 2008 wordt de line-up compleet met de toevoeging van de geweldige Petra Struijs als zangeres.
Galanor probeert in zijn avontuur antwoorden te vinden op vragen die mensen zichzelf stellen in hun zoektocht naar een vruchtbaar en creatief leven. Voor al die mensen geldt het volgende devies: The answer lies in the music

Blind Rage
Blind Rage, opgericht in juli 2007, bestaat uit een viertal leden opgegroeid in Baarn, een aantal waren hiervoor al met elkaar bevriend, of kennen elkaar nog uit de band Whiplash. Muzikaal laten zij zich beinvloeden door een aantal bands uit het thrash metal en hardcore (punk) genre, zonder een standaard mix van deze twee stijlen te zijn. Met name de gitaarpartijen doen denken aan thrash metal en de drums en bas zijn vaak hardcore georiënteerd. In de zang zijn vooral death metal invloeden te bespeuren, wat ervoor zorgt dat Blind Rage een vrij eigen sound heeft. Enkele inspiratiebronnen worden live in de vorm van covers ten gehoren gebracht, de hoofdmoot bestaat echter uit eigen materiaal.

BaneBlade
Baneblade is een fanatieke vijfkoppige thrash-/deathmetal formatie uit Amerfoort. In de zomer van 2006 kwamen Leander Doornekamp (bass, ex Second Hell) en Thomas Wouters (rythm guitars) op het idee een band te beginnen. Vrijwel direct werden zij vergezeld door Jeroen van Aernsbergen (solo guitars) en even later door Bart van Lieshout (drums). Toen Mathieu van Hamersveld (ex Pleurisy/ ex Bloodphemy) zijn donderende strot in de mix gooide, was BaneBlade geboren.
Onder het motto ‘verstand op nul en gaan’ spelen ze al een jaar enthousiast live met veel succes. Vette thrash en deathmetal waarin veel invloeden, zowel oldskool als melodisch te vinden zijn.

Doorbraak voor Centrumplan Maarn?

MAARN  Opnieuw is het Beeldkwaliteitplan voor de hoek Tuindorpweg / Raadhuislaan (zogenaamde Plus-locatie) onderwerp van discussie in de Commissie Ruimte op 13 mei.

Lees verder op de website van De Kaap

Rondleiding sluis-stuwcomplex

AMERONGEN  Op zaterdagochtend 24 mei organiseert het Cursusproject Amerongen een rondleiding over het sluis-stuwcomplex te Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Marktpoelier krijgt bloemetje van burgemeester

ZEIST  Vanochtend kreeg de heer Demmer, die vanaf 1962 op de markt in Zeist staat, bezoek van burgemeester Janssen. Op zaterdag 24 mei neemt de heer Demmer afscheid van de markt. Hij gaat met pensioen.

De heer Demmer begon in 1962 met één kraam op de zaterdagmarkt in Zeist. Hij verkocht toen eieren. Jarenlang heeft hij op de donderdag- en zaterdagmarkt gestaan, nu nog alleen op de zaterdag. Inmiddels is zijn kraam 12 meter lang, de oppervlakte van 3 kramen. In zijn kraam verkoopt hij nu poelierswaren maar ook nog steeds eieren.

Op zaterdag 24 mei staat hij voor het laatst op de markt. Hij kiest ervoor om dat moment op bescheiden wijze te vieren. De heer Demmer gaat met pensioen. Hij wil graag meer tijd doorbrengen met zijn kleinkinderen en met klussen.

Voorjaarsconcert Ons Genoegen

AMERONGEN  Zaterdag 24 mei geeft muziekvereniging “Ons Genoegen” Amerongen haar jaarlijkse voorjaarsconcert in sporthal “De Ploeg” te Amerongen. Dit jaar is gekozen om muziek te maken onder het motto “voor elk wat wils”.
Zo kan men behalve van een mooie concertmars genaamd “Adventures of the Beaumé” van Harrie Janssen ook genieten van Ierse Folkmuziek met de titel “Lord Tullamore” van de Nederlandse componist Carl Wittrock. Ook komt deze avond een collega van dirigent Olaf Schipper, genaamd Edwin Matthee, langs die twee solistische nummers, begeleid door de muzikanten van “Ons Genoegen”, ten gehore brengt. Deze professionele trombonist weet verrassende geluiden uit zijn instrument te toveren. Ook de muziek van de bekende musical “Songs of the Wizz” kan men verwachten.
Voor de pauze zal ook de slagwerkgroep o.l.v. instructeur Richard Steur een verrassend stukje drumwerk ten gehore brengen.
Vervolgens wordt in de pauze het podium omgebouwd tot een opstelling zoals gebruikelijk is bij een Big Band. Na de pauze zal dan ook voornamelijk Big Band muziek te beluisteren zijn.
Het concert is in sporthal “De Ploeg” aan de Burg. Martenslaan in Amerongen gegeven. De avond staat onder leiding van dirigent Olaf Schipper. De toegang is zoals altijd gratis. Het concert begint om 20.00 uur en de zaal gaat om 19.30 uur open.

Dalto vrijwel zeker van halve finale

DRIEBERGEN  In de hoofdklasse van het veldkorfbal is Dalto vrijwel zeker van deelname aan de halve finales. De Driebergenaren blijven ruim aan kop gaan in de hoofdklasse D door een ruime zege op SKF.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuws van zondag 18 mei 2008

Hogesteeg 2 Driebergen: houten beelden van Kees Buijkens
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.55 uur  temperatuur: 11 °C


Het mes in Kurt Weill

AUSTERLITZ  Zondag 25 mei zingen Francien van Tuinen en Joke de Vin hertalingen van liederen van Kurt Weill/Bertolt Brecht, Richard Strauss en Gershwin. Deze liederen zijn vrij naar het Nederlands vertaald door middelbare scholieren. Bij Engelse en Duitse les hebben jongeren hun inspiratie gebotvierd op liederen als Mack the Knife, Summertime, Zueignung en Die Nacht. Op deze tapasmiddag is het resultaat van dit unieke project te horen. Jazzzangeres Francien van Tuinen en mezzosopraan Joke de Vin voeren zowel de originele en de hertalingen uit, begeleid door Stefan Hofkes. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.
Net als de Nederlandse popmuzikant Jan Rot deed met de Matthäuspassion, gaan leerlingen gedichten van Bertolt Brecht vrij vertalen naar het Nederlands. Vorig jaar gebeurde hetzelfde met Schuberts Winterreise, en dit was een succes zowel voor de scholieren als het publiek. Nu is het duo Brecht / Weill en Richard Strauss aan de beurt. De deelnemende scholen zijn het Christelijk Lyceum in Zeist, het Revius Lyceum in Doorn en Het Stromenland College in Amersfoort.
Zondag 25 mei, 17.30 uur entree € 7,50

Koninklijke Onderscheiding voor drs. N. Peelen

ZEIST  Vanochtend reikte burgemeester Janssen een Koninklijke Onderscheiding, ridder in de Orde van Oranje Nassau, uit aan de heer drs. N. Peelen tijdens de viering t.g.v. het 10-jarig jubileum van Abrona.

De heer Peelen heeft als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Abrona een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van diverse initiatieven op het terrein van zorgverlening aan verstandelijk gehandicapten. Vanuit zijn visie op de plaats van “zijn” cliënten in de samenleving zijn projecten ontwikkeld zoals Brazzerie in De Meern, Kunst en Koffie in Kockengen, Kunst, Lunch & Cadeau in Zeist.

Abrona heeft onder zijn leiding vele kleine ondernemingen gesticht, waar steeds werkplekken zijn gemaakt voor cliënten midden het maatschappelijk verkeer.
Ook was hij actief op verschillende maatschappelijke terreinen zoals kerk, sport en zorg en welzijn.

Jubileum Maarn Maarsbergen Natuurlijk

MAARN  De belangenvereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk viert deze week haar 25-jarig jubileum. De vereniging is in 1983 opgericht nadat een groep vrijwilligers de reconstructie van De Kolk in Maarsbergen heeft gerealiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Gewond door aanrijding

AMERONGEN  Een 30-jarige automobilist uit Veenendaal is zaterdag 17 mei omstreeks 13.40 uur gewond geraakt. De Veenendaaler verleende op de t-kruising Bertus Leendersweg met de Industrielaan geen voorrang aan een van rechts komende 20-jarige automobilist uit Leersum. Een aanrijding was het gevolg en omdat de Veenendaler geen gordel droeg, sloeg hij met zijn hoofd tegen de voorruit. Hij liep letsel op aan zijn hoofd en vermoedelijk ook een hersenschudding. Met een ambulance werd hij vervoerd naar het Gelderse Vallei ziekenhuis. Beide voertuigen moesten in verband met de schade worden weggesleept. Tegen de Veenendaler wordt proces-verbaal opgemaakt. 

Man beroofd

ZEIST  Een 20-jarige man uit Austerlitz fietste zondag 18 mei omstreeks 03.00 uur over het fietspad langs de Woudenbergseweg. Ter hoogte van de algemene begraafplaats werd hij plotseling van zijn fiets getrokken door twee mannen. Onder bedreiging van een wapen en het toedienen van enkele trappen, moest hij zijn portemonnee en nog enkele andere persoonlijke goederen afgeven. Hierna verdwenen de twee samen met een derde persoon in een auto in de richting van Woudenberg. Van de mannen is maar weinig bekend omdat ter plaatse geen straatverlichting aanwezig is. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Candia’66 blijft overeind in Nieuwegein

RHENEN  Vooraf had trainer Gert van Esterik het al aangegeven: ,,Als we gewoon ons eigen spelletje spelen dan komen de kansen vanzelf.” Zo geschiedde het ook op bezoek bij JSV Nieuwegein.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Suzanne Lange haalt op alle afstanden medailles


vergroot foto in nieuw venster

DRIEBERGEN Tijdens het Pinksterweekeinde hebben Sigrid, Symen en Sven Dogger, alsmede Suzanne Lange meegedaan aan een groot toernooi in Purmerend. Het Leeghwaterbad in Purmerend imponeert gelijk bij binnenkomst, doordat je in de hal direct zicht hebt op het 8 banen wedstrijdbad door een meterslange- en hoge glazen wand achter de kassa’s. Het zwembad zelf ligt dan ook hoger als de omgeving.
De zwemmers van Z&PC De Zwoer hadden er dan ook wel zin in.  Symen wist drie medailles te halen, Sigrid vier en Sven Dogger vijf. Bij elkaar dus 12 stuks.
Suzanne Lange wist echter de kroon te spannen door op al haar afstanden een medaille te winnen. Viermaal goud, zes maal zilver en tweemaal brons was haar uiteindelijke winst. En passant wist ze ook nog op vijf afstanden haar persoonlijke records te verbeteren. Dit betekende voor haar een goede generale voor de komende provinciale kampioenschappen.

Ik ben er trots op dat ik bij Sigrid, Symen en Sven Dogger in de straat woon. Maar ze zullen binnenkort wel naar een grotere woning gaan verhuizen omdat hun huidige huis te klein wordt voor alle inmiddels gewonnen medailles. Heel leuk dat alle kinderen Dogger in de ‘zwemsporen’ van hun moeder zijn ‘gedreven’. Maar ja, hoe kan het ook anders, een dogger is een visser op dogghe, kabeljouw.
Hans Hermans, 18 mei 2008

Beste Hans, 
ik kan je geruststellen, verhuizen is niet aan de orde. Heb alleen vragen m.b.t. de logica. De naam van de kinderen is afkomstig van de vader. Deze zwemt ‘als een krant’. Blijkbaar zijn er andere krachten in het spel die hiervan de oorzaak zijn.
Jan Dogger, 19 mei 2008

Nieuws van maandag 19 mei 2008

Akkerweg: volkstuin Moesakkers
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:35 uur      temperatuur: 8°C

meer foto’s van deze straat

IVN-Landschapswandeling

COTHEN  Een landschapswandeling van IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn die gaat van Cothen naar Moersbergen. Een wandeling door het Langbroekerweteringgebied waarbij we oude kastelen en landgoederen passeren.

Het landschap bestaat uit lange smalle kavels doorsneden door bospaden en statige lanen met vele oude boerderijen en hier en daar een oude schaapskooi.
Kortom een lange wandeling waarbij veel te zien, te ontdekken en te beleven valt.

We verwachten de deelnemers op zondag 25 mei om 10.00 uur bij de RK kerk (toren met de lange spits) te Cothen. De lengte van deze wandeling is ongeveer 10 km en omstreeks 15.00 uur denken we weer terug te zijn. Deelname is gratis en u hoeft zich niet aan te melden; denk wel om eten en drinken mee te nemen.
Inlichtingen: tel. 0343-516137/420403 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Overval in Opsporing Verzocht

DRIEBERGEN  Het programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond 20 mei aandacht aan een overal op winkel Scapino aan de Hoofdstraat.

Twee medewerksters werden op donderdag 24 april overvallen door twee jongemannen. Met een reconstructie wordt duidelijk wat er die dag gebeurd is. Ook roept de politie extra getuigen op. Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond om 19.25 uur uitgezonden op Nederland 1 en de volgende dag herhaald op Nederland 2 (om 13.20 uur).

Nieuwe reeks kentekens van start

DRIEBERGEN Minister Eurlings heeft het eerste nieuwe kenteken op een personenauto aangebracht. Dat deed hij bij de school voor autoverkopers (IVA) in Driebergen.

De nieuwe nummerborden wijken sterk af van de oude, omdat ze bestaan uit twee cijfers, drie letters en tot slot één cijfer. Het eerste kenteken is 01-GBB-1. De reeks begint met de G, omdat eerdere medeklinkers bestemd zijn voor andere voertuigen, zoals bedrijfswagens. Die gebruiken de nieuwe reeks al langer.

De invoerdatum voor personenauto’s was geheim gehouden om te voorkomen dat kopers de aanschaf van een nieuwe auto zouden uitstellen.

Beroving bij bushalte

ZEIST  Zondagavond tegen elven stond een 27-jarige man uit Doorn op de Lageweg op een bushalte te wachten. Hij zag dat twee jongens op een scooter naar hem toe kwamen rijden. Eén van hen stapte af, bedreigde hem met een wapen en beroofde hem van een geldbedrag. Daarna ging het tweetal er op de scooter vandoor.

Signalementen:
Bestuurder: Lichtgetinte jongen van 17 – 20 jaar, 1.70 – 1.75 meter, normaal postuur, zwart haar; bovenop kort krullend en aan de zijkant opgeschoren. Hij droeg een beige/wit jack en een blauwe spijkerbroek.

Passagier: Lichtgetinte jongen van 17 – 20 jaar, 1.70 – 1.75 meter, normaal postuur, krullend zwart haar tot over de oren, ingevallen gezicht. Hij droeg een zwart bomberjack, blauwe spijkerbroek met witte strepen, zwarte sportschoenen en hij had een rode pet op.

Het tweetal reed op een zwarte scooter, vermoedelijk een Aprilia.

Aan getuigen die de beroving hebben gezien, die de verdachten hebben zien vluchten of menen hen aan hun signalementen te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Rhenen voetbalt voor Stichting De NEES

RHENEN  Tijdens de wedstrijden om de Rhenen 750 cup tussen de eerste elftallen van Candia’66, Musketiers, Oranje Wit en VVA’71 en van de Rhenense jeugdselectieteams tegen NEC zal er geen entree geheven worden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Fietsendieven

DRIEBERGEN  De politie heeft op zondagmiddag twee mannen aangehouden naar aanleiding van de melding van een getuige dat twee mannen op het Stationsplein bij een fiets aan het rommelen waren en die kennelijk wilden stelen.
Agenten gingen ter plaatse en zij troffen het tweetal op het Stationsplein aan. De twee mannen hadden elk een fiets bij zich, beide zonder slot. In de tas van één van de fietsen troffen agenten een tang aan. De verdachten, mannen van 22 en 30 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, werden aangehouden. De fietsen en de tang werden in beslag genomen. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek naar het politiebureau overgebracht.

Poging tot doodslag

LEERSUM  ‘Ik dacht dat mijn laatste uur geslagen had.’ Dat vertelde de man die een jaar geleden op een terras in Leersum werd neergestoken aan de politie.

Lees verder op de website van De Kaap

D66 fietst over de berg voor Overberg

DOORN Zaterdag 24 mei fietst een aantal leden van D66 door alle kernen richting Overberg om de Overbergers op te roepen op 28 mei te gaan stemmen en om duidelijk te maken dat ze meer dan welkom zijn en blijven in de gemeente Utrechste Heuvelrug.

Op 28 mei mogen de Overbergers zich middels een volksraadpleging uitspreken of zij definitief bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug willen bijven of liever deel willen gaan uitmaken van de toekomstige fusiegemeente Scherpenzeel, Renswoude Woudenberg.

Fractievoorzitter Jan Willem Eggink: “D66 heeft directe democratie hoog in het vaandel. Wij zullen elke uitkomst van de volksraadpleging verdedigen in de raad. Tegelijk zien wij de gemeente Utrechste Heuvelrug als een familie van 7 dorpen. Overberg is er daar één van. Overberg hoort er wat ons betreft helemaal bij. Wij zouden het dan ook heel jammer vinden als de Overbergers zouden besluiten uit onze gemeente te stappen. Daarom voeren wij deze ludieke campagne. Wij nodigen iedereen uit om mee te fietsen.”

De fietsers vertrekken om 13.30 uur vanaf het Cultuurhuis in Doorn. Vervolgens wordt Leersum aangedaan waar om 14.00 uur de herstart plaatvindt bij de Binder. Dan gaat het via de Super de Boer in Amerongen(14.45 uur) over de berg naar Overberg. Om 15.00 uur drinken we wat in de Buurthucht en delen we kaartjes uit in de buurt en dan gaat het via Maarsbergen en Maarn weer naar Doorn en Driebergen.

Meer informatie kunt u krijgen bij Jan Willem Eggink (0343-456498).

Informatieavond volksraadpleging Overberg

OVERBERG De gemeente Utrechtse Heuvelrug organiseert op woensdag 21 mei vanaf 19.30 uur voor alle stemgerechtigden uit Overberg een informatieavond in “De Buurthucht” in Overberg.

Deze informatieavond gaat over de volksraadpleging die op 28 mei in Overberg plaats vindt. De volksraadpleging wordt gehouden naar aanleiding van het onderzoek dat de provincies Utrecht en Gelderland doen naar een mogelijke herindeling van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg (RSW) met als extra mogelijkheid het betrekken van Overberg bij deze nieuwe Valleigemeente.

De avond wordt geopend en voorgezeten door burgemeester Frits Naafs. Hierna lichten vertegenwoordigers van Scherpenzeel, Woudenberg, de Interprovinciale Commissie (IPC) en Overbergs Belang hun standpunt toe.

Arena blijft op titelkoers na zege op Reflex

RHENEN  De korfballers van Arena moesten zaterdag een uitwedstrijd spelen tegen Reflex uit Woerden. De ploeg van André van de Haar was gewaarschuwd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuws van dinsdag 20 mei 2008

Jachtlaan 1-1a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:55 uur     temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

De Zwoer succesvol op Kringkampioenschappen

DRIEBERGEN  Dit weekeinde vond in het Sportfondsenbad Amersfoort het eerste deel plaats van de Kringkampioenschappen Zwemmen, de provinciale kampioenschappen van de provincie Utrecht. De acht beste zwemmers van elke leeftijdscategorie zwemmen dan tegen elkaar.
Vorig weekeinde liet Suzanne Lange al zien dat zij in topvorm is. Ze heeft echter in Malissa van der Horst (van SG Utrecht/ZV Den Hommel) een geduchte concurrente, die op de meeste afstanden een snellere tijd had staan. Het is dit weekeinde dan ook een spannende strijd tussen deze 2 dames geworden die in het voordeel van Suzanne is geëindigd. Op 5 van de 7 afstanden wist ze Malissa te verslaan. Daarbij kon zij ook nog weer eens 2 limieten voor het Nederlandse Kampioenschappen in Eindhoven te halen. Op de 200 meter rugslag moest ze de winst aan Malissa laten, terwijl ploeggenoot Sigrid Dogger verdienstelijk beslag legde op de zilveren plak bij deze afstand. De laatste afstand, de 200 meter vrije slag kon Suzanne een zilveren medaille halen. Op deze afstand was ze echter al geplaatst voor het NK.
De overige zwemmers deden het ook niet onverdienstelijk. De estafette meisjes 4 x 100 meter wisselslag werd helaas gediskwalificeerd vanwege een onjuiste overname. Tim Douma wist zijn tijd op de 50 meter rugslag te verbeteren evenals Sven Dogger. Michelle Groot Hulze wist weliswaar (nog) geen medailles te winnen, maar zij zwom prima tijden. Tot slot wist Symen Dogger derde te worden op de 200 meter wisselslag en daarmee een bronzen medaille te winnen.

Leren in kasteel

MAARSBERGEN  Op 27 mei gaan leerlingen van klas 3 van de SG Maarsbergen naar Kasteel Amerongen. Deze middag vormt de aftrap van het project VMBO-project Monumentaal werk.

Lees verder op de website van De Kaap

Hennepkwekerij ontmanteld

ZEIST  De politie heeft maandagavond 19 mei in een flat aan de Laan van Vollenhove een hennepkwekerij ontmanteld. De politie was de hennepkwekerij op het spoor gekomen door binnengekomen informatie en het doen van onderzoek.
Toen agenten binnentraden troffen ze in de flat een compleet ingerichte hennepkwekerij aan met circa 240 planten. De hele inventaris werd in beslag genomen, afgevoerd en wordt vernietigd.
De politie doet onderzoek naar de mannen bij wie de flat in gebruik was.

Politiek café D66: klantvriendelijkheid Gemeenteapparaat

DOORN  D66 houdt weer politiek café. dinsdag 27 mei a.s. 20.00 u. in Café de Notabelen in Doorn. Het onderwerp is: Klantvriendelijkheid van de Gemeentelijke organisatie.

Op het gebied van beleid, het hoogste niveau, wordt er interactief bestuurd: wat betekent dat de gemeente eerst gaat overleggen met betrokkenen voordat zij een plan maakt. Dit is klantvriendelijk.

Op het gebied van kleine diensten (de gemeentewinkel), het laagste niveau, hebben we nu ruime openingstijden en korte wachtrijen. Ook dit is klantvriendelijk.

Het gebied er tussenin, zeg maar tussen balie en bestuur, kent nog vele problemen die alles bij elkaar maken dat we nog niet kunnen spreken van een klantvriendelijke Gemeente.

We hebben het hier over alle zaken die spelen tussen inwoners, bedrijven en instellingen en allerlei ambtenaren uit de gemeentelijke organisatie: alle soorten vergunningen en de communicatie erover, communicatieproblemen, muurtjes tussen afdelingen, termijnen die overschreden worden, organisatorische problemen waardoor dubbelingen ontstaan, onduidelijke processen, teveel regels, alles volgens de regels betekent dat alles heel moeizaam gaat en lang duurt, ook als een probleem relatief eenvoudig is enz. enz. Oftewel in één woord: bureaucratie.

Waar komt dit door? Hoort dit per definitie bij een grote organisatie? Komt het alleen maar door teveel regels? Zijn ambtenaren van slechte wil of kunnen zij ook niet anders? Is het een cultuurprobleem?

Is de remmende werking hiervan op allerlei initiatieven uit de samenleving iets wat we voor lief nemen of accepteren we dat niet meer?

Kom hierover meepraten! We hopen u van harte te verwelkomen voor een interessante avond waarin we niet alleen gaan klagen, maar ook eerlijk gaan kijken hoe het komt, en of het beter kan.

Veiligheid voorop bij avondvierdaagse

DOORN  Op dinsdag 27 mei gaat de Doornse Avondvierdaagse voor de 57e keer in Doorn van start. Aan dit wandelfestijn zal ook dit jaar weer naar verwachting door circa 1700 deelnemers worden deelgenomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Scootercontrole

DOORN  De politie heeft op maandag 19 mei een scootercontrole gehouden op de Langbroekerweg in Doorn, de Maarsbergseweg in Leersum en het Stationsplein in Driebergen.

In totaal 52- brom- en snorfietsen werden door motoragenten naar de controleplaatsen geleid. Daarbij werden twintig bekeuringen uitgeschreven, onder andere voor: opgevoerd (6), niet kunnen tonen rij- en/of kentekenbewijs (4), versleten band (2) en geen helm op (1).

Centrumplan Maarn naar gemeenteraad

MAARN Na de commissievergaderingen op 13 en 19 mei heeft de commissie Ruimte besloten dat het Centrumplan Maarn (Hoek Raadhuislaan – Tuindorpweg) als hamerstuk door kan naar de gemeenteraad.
De commissieleden waren tevreden over het compromis en de manier waarop tegemoet is gekomen aan kritiek. De besproken wijzigingen worden doorgevoerd in de oplegnotitie en de gemeenteraad doet op donderdag 5 juni uitspraak. Alle stukken worden vervolgens samengevoegd tot een nieuw Beeldkwaliteitplan. De oplegnotitie wordt vervolgens tot één Beeldkwaliteitplan gesmeed. De belangrijkste doelstellingen van het centrumplan Maarn zijn:

 • Vitale dorpskern door behoud en versterking winkelapparaat;
 • Verbeteren ruimtelijke kwaliteit en versterken centrum- en pleinfunctie;
 • Vergroten van het aantal parkeerplaatsen en sociale woningbouw in het centrum.

Behoud van de supermarkt als trekker voor het dorpscentrum van Maarn is van essentieel belang. Het plan biedt winkeliers de mogelijkheid zich te clusteren en het winkeloppervlak te vergroten. De huidige markt laat een kleine toevoeging van winkels toe en kan het winkelapparaat een duurzame toekomst bieden. Voor het indienen van de bouwaanvraag wordt onderzocht of de bestaande winkels interesse hebben. Lokale middenstand krijgt voorrang bij de toewijzing van winkelruimte.

De nieuwbouw moet respect tonen voor bestaande zichtlijnen en voor de dorpse schaal van Maarn. Met het plan wordt de pleinfunctie benadrukt en de bestaande bebouwing vervangen door zorgvuldig vormgegeven afwisselende bouwblokken. De openbare ruimte wordt vergroot en groen ingericht. De nieuwe bebouwing moet zich zoveel mogelijk voegen op of achter de bestaande rooilijnen van het straatprofiel.

Een greep uit de recente criteria:

 • “Uitgangspunt is twee bouwlagen met een kap van 11 meter waarin gewoond mag worden”.
 • “De breedte van de stoepen is minimaal 2 meter”.
 • “Het bouwblok op de hoek heeft een contour van 16 x 22 meter”.
 • “Het hoogteaccent op de hoek heeft een goothoogte van 9.2 m”.
 • “Het dakvlak van het hoogteaccent is maximaal 10 bij 10 meter en is maximaal 13 m hoog”.
 • “Sierelementen zijn geen bewoonbare bouwdelen”.
Ontwikkelaar OVOM bv past aan de hand van de laatste wijzigingen de bouwtekeningen aan en is van plan om voor 1 juli het bouwplan met een ruimtelijke onderbouwing in te dienen bij de gemeente voor een vrijstellingsprocedure. Insprekers en bewoners van Maarn en Maarsbergen hebben onlangs een nieuwsbrief ontvangen. Na instemming in de gemeenteraad kan de welstandscommissie het bouwplan toetsen en volgt een informatieavond. Betrokkenen worden hierover geïnformeerd via het Gemeentenieuws, de gemeentelijke website en een nieuwe nieuwsbrief.

Bezoek minister Camiel Eurlings aan IVA Driebergen

vergroot foto in nieuw venster

DRIEBERGEN  Op persoonlijk initiatief uitgenodigd door een aantal eerstejaars HBO-studenten, sprak de minister afgelopen maandag 19 mei over actuele zaken met betrekking tot mobiliteit, privacy en overheidsprocedures.

Na een introductie van Eurlings kreeg de zaal met studenten de gelegenheid om kritische vragen te stellen. Extra aandacht heeft de verkeersminister in ieder geval voor de bestrijding van het groeiende gevoel onder de Nederlandse bevolking dat er bijna niets meer mogelijk is om de mobiliteit te verbeteren. Zelf ziet hij zeker oplossingen, die echter te vaak stranden in te lange bureaucratische procedures. Deze moeten worden herzien zodat de overheid meer daadkracht krijgt om op kortere termijn met verbeteringen te komen.

Mooie woorden, mooie woorden….We zijn inmiddels niet anders gewend.
Hans Hermans, 20 mei 2008

Minister Eurlings moet eens ophouden met plannen te smeden voor meer asfalt en de problemen bij de bron aanpakken. Wat hij nu doet, lijkt op de werkwijze van een ouderwetse dokter die voor alles ziektes maar een asperientje voorschreef in plaats van de oorzaak te behandelen. Heeft de beste man nog steeds niet in de gaten dat na 30 jaar wegverbreding en wegenaanleg er nooit genoeg asfalt zal zijn?
Jan-Koert Lange, 20 mei 2008

Nieuws van woensdag 21 mei 2008

St Hubertuslaan richting Rijsenburgselaan vanaf Schippersdreef
foto: © Renk Knol
tijd: 14:50 uur      temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

VLD organiseert bijeenkomst over de woonvisie

DOORN  Op 28 mei organiseert de Vereniging Leefbaar Doorn van 20:30 tot 22:00 een openbare bijeenkomst over de invulling en gevolgen van de woonvisie voor Doorn. Iedereen die geïnteresseerd is in de toekomstige bouwplannen voor Doorn is van harte welkom in de Koningshof in Doorn.

De gemeente is volop bezig de woonvisie te ontwikkelen. De woonvisie geeft richting aan de toekomst van bouwen in Doorn. Hoeveel nieuwe woningen moeten er komen? Wat voor woningen zullen dat dan zijn en in welke prijsklasse? De woonvisie legt de contouren vast voor de toekomstige woningbouw op de Heuvelrug. In de concept-woonvisie wordt uitgesproken dat er 1350 woningen op de Heuvelrug bij gebouwd kunnen worden.

Reden voor het bestuur van de Verenging Leefbaar Doorn om wethouder Robbert Waltmann uit te nodigen om de woonvisie toe te lichten. Daarna gaan we in een interactieve discussie over beleid, wenselijkheid en realiteit bespreken.

Zowel leden als niet-leden zijn op woensdag 28 mei om 20:30 welkom in de Koningshof, Kerkplein 1 in Doorn. Om 22:00 is de formele bijeenkomst afgelopen, en praten we onder het genot van een drankje verder na. Voorafgaand aan deze openbare bijeenkomst is er vanaf 19:30 een besloten ledenvergadering waarin bestuurlijke aangelegenheden besproken worden.

Diefstal stalen balken

RHENEN  Dinsdagavond rond half elf kreeg de politie de melding dat door enkele mannen op de Remmerden stalen balken waren gestolen, op een aanhangwagen waren geladen en dat zij waren weggereden.

Agenten stelden een onderzoek in de omgeving in. Daarbij werd de auto met aanhangwagen op de Herenstraat aangetroffen. Bij de auto bevonden zich twee mannen van 21 en 30 jaar oud en afkomstig uit Arnhem. Zij werden aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De auto en aanhangwagen werden in beslag genomen.

Vervolgens bleek dat nog een derde verdachte bij de zaak betrokken was. Ook deze verdachte, een 26-jarige man uit Wageningen, werd op de Herenstraat aangehouden. Alle verdachten zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Manager lovend over brandweer

DOORN  ,,Geweldig optreden van de brandweer en politie.’’ Hotelmanager Ralf Klaare is ronduit lovend over de acties van de hulpdiensten. Dinsdagavond zag Klaare een van de panden achter het hotel- en conferentiecentrum Zonheuvel aan de Amersfoortseweg in vlammen opgaan.

Lees verder op de website van het AD/UN

Vrouw beroofd

ZEIST  Rond 17.00 uur liep een 22-jarige vrouw uit Culemborg over een pad in een bosperceel op het terrein van een instelling aan de Arnhemse Bovenweg in de richting van de Driebergseweg. Op het pad pakte een jongeman plotseling haar schoudertas beet.
De vrouw wilde niet loslaten, maar doordat de verdachte aan de tas rukte, kwam zij ten val. Zij bleef zich verzetten en zag daarbij kans de verdachte in zijn gezicht te schoppen. Het slachtoffer liet uiteindelijk de tas los en de verdachte ging er te voet vandoor.

Het slachtoffer waarschuwde enkele collega’s en de politie. Bij een zoektocht op het terrein werd de tas teruggevonden. Daaruit bleek geld te zijn gestolen.

De verdachte was een blanke jongeman (mogelijk Oost Europees), 20 – 25 jaar, ±1.70 meter, stevig postuur, bol gezicht en donkerblond kort gemillimeterd haar. Hij droeg een ¾ camouflagebroek, een donker t-shirt en lage sportieve schoenen. Mogelijk dat hij door de schop letsel in zijn gezicht heeft.

Aan mensen die de verdachte, mogelijk door letsel aan zijn gezicht, menen te (her-)kennen of hem op of in de omgeving van de Arnhemse Bovenweg of de Driebergseweg hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Inschrijven voor Muziekevenement

MAARN  In november 2009 zal voor de vijfde maal het Maarns Muziekevenement Mamuzev plaats vinden, georganiseerd door de Vereniging Muziekonderwijs Maarn/Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Mishandeling

LEERSUM  Een 32-jarige man uit Arnhem had rond 19.45 uur bij een bedrijf in Leersum een gesprek over een zakelijk geschil met een 29-jarige Leersumse werknemer van het bedrijf. Er ontstond een woordenwisseling tussen hen, waarna de werknemer de Arnhemmer meerdere malen in het gezicht sloeg.

De politie werd gewaarschuwd. De 29-jarige verdachte werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Het slachtoffer deed aangifte van mishandeling. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Nieuwe overnamepoging Bronwaterleiding Doorn door Vitens

DOORN  Vitens slaat een nieuwe weg in in een poging het kleine drinkwaterbedrijf in Doorn over te nemen. De onderhandelingen over een bedrijfsovername lopen al ruim een decennium, maar Vitens probeert nu de concessie van de gemeente in handen te krijgen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Fietsster gewond

ZEIST  Rond acht uur reed een 38-jarige automobilist uit Emmeloord vanaf de Utrechtseweg De Dreef op. Daarbij zag hij een 20-jarige fietsster uit Zeist die over De Dreef in de richting van de Utrechtseweg reed over het hoofd, met een aanrijding tot gevolg.

De vrouw kwam ten val en liep letsel aan haar enkel en hoofd op. Zij werd voor onderzoek per ambulance naar het Diaconessenhuis in Zeist gebracht. Zij mocht na behandeling het ziekenhuis verlaten.

Excursie langs de Zeister Grift

ZEIST  Tijdens het jubileumjaar van de Werkgroep Natuurlijk Zeist-West staan de ‘natte’ natuurwaarden en de watergangen in Zeist-West de komende maanden centraal. Woensdagavond 28 mei is de eerste waterexcursie van een reeks van drie.
Start bij de Slotvijver ter hoogte van de Waterigeweg/ Griffensteijnselaan. De excursie begint om 19.30 uur en duurt tot circa 21.00 uur. Erik Notenboom van Stichting Milieuzorg Zeist e.o. is de gids.

Water voor natuur en mens
Zeist-West is gebouwd op de overgang tussen Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn. Belangrijke watergangen zijn de Zeister Grift, de Nieuwe Hakswetering en de diverse sloten. Vissen zoals snoek en watervogels zwemmen er. De vijvers van de Stichtse Lustwarande en de poelen zijn belangrijk voor kikkers en padden. Het gekwaak van de groene kikker is momenteel op veel plekken goed te horen en de kikkervisjes van pad en bruine kikker zwemmen reeds in het water. Binnenkort vliegen de libellen weer rond. Ook die hebben water- en oeverplanten nodig. Tijdens de wandeling krijgt u informatie over oever- en waterplanten. Wist u dat de ijsvogel in Zeist-West komt vissen? Voor deze vogel zijn overhangende takken boven het water noodzakelijk. De Zeister Grift is belangrijk als natte ecologische verbinding tussen verschillende natuurgebieden in het buitengebied.

Watersysteem Zeist-West
Tijdens de drie excursies wordt er telkens gewandeld langs een deel van de Zeister watergangen. De excursies zijn apart te bezoeken, maar bij elkaar geven ze een goed inzicht in de waterhuishouding en het waterbeheer van Zeist-West. Verder wordt het watersysteem van vroeger en nu kort behandeld, inclusief de riooloverstorten bij hevige regenval en de bergbezinkkelders.

De gratis excursies zijn op:

 • Woensdagavond 28 mei: Slot Zeist tot en met Natuurpark de Brink
 • Woensdagavond 9 juli: Natuurpark De Brink- stuw de Clomp – Nieuwe Hakswetering
 • Zaterdagmorgen 20 september: Stuw De Clomp – Koppelsluis – Bezoek Rioolwaterzuivering Zeist
Voor meer informatie: 030-6958618

Brand in kantoorgebouw van SBI/Zonheuvel

vergroot foto in nieuw venster

DOORN  Dankzij kordaat optreden van de brandweer is dinsdagavond een gebouw van Hotel/Conferentiecentrum SBI/Zonheuvel aan de Amersfoortseweg in Doorn grotendeels gespaard gebleven. Om 22.36 uur kwam de brandmelding binnen.
Het dubbele woonhuis met rieten dak, waar SBI kantoorruimte heeft, had vlam gevat. Het brandweerkorps van Doorn kreeg ondersteuning van korpsen uit Cothen, Langbroek en Woudenberg en vanuit de regionale brandweer.
Om 00.25 uur werd het sein brand meester gegeven. Het archief dat in de rechterzijde van het dubbele woonhuis lag opgeslagen, is bewaard gebleven. Specialisten van de Cothense brandweer verwijderden het riet van het dak. Hierdoor werd voorkomen dat de brand oversloeg naar het rechterpand.
Bouw en woningtoezicht onderzoekt of het pand nog als kantoor kan worden gebruikt.
Over de oorzaak van de brand wordt nog onderzoek gedaan.

Nieuws van donderdag 22 mei 2008

Jachtlaan 29-31
foto: © Renk Knol
tijd: 15:45 uur    temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Gemengde teams Risenborgh blijven in strijd om kampioenschap

DRIEBERGEN  Met nog twee speelronden te gaan, hebben de eerste twee gemengde teams van Risenborgh hun koppositie weten te handhaven. Het eerste gemengde team won haar vijfde wedstijd op rij. Domstad werd met duidelijke cijfers verslagen. De laatste twee wedstrijden ontmoet het team de nummers 2 en 3 van de ranglijst en wordt duidelijk wie het volgend seizoen in de eerste klasse mag gaan proberen. Ook het tweede gemengde team houdt uitzicht op de titel. Tegen Groenvliet werd een 4-1 overwinning geboekt. Het gat met de nummers 2 en 3 is slechts 1 punt dus vermoedelijk wordt pas de laatste competitiedag beslist wie er met de hoofdprijs gaat strijken.

Het damesteam op de zondag raakte de koppositie kwijt aan Cromwijck. In een rechtstreeks duel bleek het team uit Woerden met 4-2 te sterk. Met slechts 1 punt achterstand blijft het echter tot het eind spannend.

De uitslagen op een rijtje:

Landelijke competitie zondag

 • Heren 5e klasse Rhijnauwen 3 – Risenborgh 1 1-5
 • Heren 5e klasse Spieghel 2 – Risenborgh 2 6-0
 • Heren 5e klasse Gooische Vallei 1 – Risenborgh 3 3-3
 • Heren 5e klasse Risenborgh 4 – Tautenburg 1 1-5
 • Gemengd senioren 7e klasse Risenborgh 1 – Westerveld 2 3-5
 • Gemengd junioren 3e klasse Risenborgh 1 – Baarn 4 1-7
 • Jongens 2e klasse Risenborgh 1 – Daisy 1 5-1
 • Jongens 2e klasse Hoogerheide 1 – Risenborgh 2 5-1
 • Jongens t/m 14 jaar Risenborgh 1 – Ludenti 1 5-1
 • Jongens t/m 14 jaar Maarn 2 – Risenborgh 2 5-1

Voorjaarscompetitie zaterdag

 • Gemengd senioren 18+ 2e klasse Risenborgh 1 – Domstad 4 4-1
 • Gemengd senioren 18+ 2e klasse Risenborgh 2 – Groenvliet 2 4-1
 • Gemengd senioren 18+ 3e klasse Rhijnauwen 6 – Risenborgh 3 3-2
 • Gemengd senioren 18+ 4e klasse Larsheim 1 – Risenborgh 4 2-3
 • Gemengd senioren 35+ 1e klasse Nieuwegein 2 – Risenborgh 1 1-4
 • Gemengd senioren 35+ 1e klasse Risenborgh 2 – Huizen 1 0-5
 • Heren 35+ 2e klasse Austerlitz 2 – Risenborgh 1 4-2
 • Dames 18+ 3e klasse Risenborgh 1 – Cromwijck 3 2-4
 • Dames Dubbel 18+ 2e klasse Hooglanderveen 1 – Risenborgh 1 2-2
 • Jongens t/m 14 jaar Risenborgh 2 – Varik 1 4-2
 • Jongens t/m 14 jaar Flehite 1 – Risenborgh 1 5-1

Wisseltruc

LEERSUM/ZEIST  Op woensdag 21 mei maakten twee vrouwen in Leersum gebruik van een wisseltruc. Hetzelfde gebeurde door twee vrouwen in Zeist. Dat lukte bij sommige winkels wel en bij sommige niet.

Rond 12.35 uur kreeg de politie de melding dat een medewerker van een winkel aan de Torenzichtlaan het slachtoffer was geworden van een wisseltruc. Agenten gingen ter plaatse. Daarbij bleek dat twee vermoedelijk Slavische vrouwen twee biljetten van 20 en één van 10 euro wilden ruilen voor één biljet van 50 euro. Nadat zij het biljet van 50 euro kregen, wisselde zij dat vingervlug om voor een eigen biljet van 10 euro. Vervolgens zeiden zij dat de medewerker zich had vergist en geen 50, maar 10 euro had gegeven. Daarna gaven zij de 10 euro ‘terug’ en kregen 50 euro. Dit leverde de verdachten dus een netto winst van 40 euro op.

Bij nader onderzoek door de agenten bleek dat de verdachten dezelfde truc daar bij zeker nog twee winkels hadden geprobeerd. Het personeel van deze winkels was er niet ingetrapt.

Dezelfde truc werd rond 13.00 uur uitgevoerd bij een winkel aan de Meester de Klerkstraat in Zeist. Hier lukte de truc. Rond dezelfde tijd werd het eveneens geprobeerd bij een winkel aan de Slotlaan. Hier had de medewerker de truc door en liepen de verdachten weg. In alle gevallen gingen het om twee vrouwen. Mogelijk was er ook een man bij betrokken, maar daar zijn weinig gegevens van bekend. Mogelijk zijn de verdachten in Leersum dezelfde als in Zeist.

Signalementen

 • Slavische vrouw, ± 1.60 meter, normaal tot gezet postuur, geverfd donkerbruin haar in een knot en meerdere gouden tanden. Zij droeg  een zwarte jas, daaronder een zwart shirt met een goudkleurige opdruk;
 • Slavische vrouw, ± 1.70 meter, normaal tot gezet postuur en donker haar in een knot. Zij droeg een donkere jas en een wit t-shirt.
Aan getuigen die de vrouwen op of in de omgeving van de Torenzichtlaan in Leersum of de Meester de Klerkstraat / Slotlaan in Zeist hebben gezien of hen mogelijk daar in een auto hebben zien stappen, wordt verzicht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug of district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Zonnebloempitten zaaien in Leersum

LEERSUM  Op woensdagmiddag 21 mei heeft burgemeester Frits Naafs een tour gemaakt langs de dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in het kader van ‘Zonnebloempitten zaaien’.

Lees verder op de website van De Kaap

Comedytrain gaat rijden in Cultuurhuis

DOORN  Het eerste succesvolle seizoen met vele muzikale optredens in Het Cultuurhuis wordt vrijdag 23 mei afgesloten met een optreden van het Comedytrain Dubbelprogramma.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van vrijdag 23 mei 2008

Prins Bernhardlaan 16-20 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 8:45 uur    temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Buurtagenda’s als nieuw instrument Wijkgericht Werken

ZEIST  Binnenkort start de gemeente Zeist met het opstellen van twee pilot-buurtagenda’s in Couwenhoven (Zeist West) en in Carré (Zeist Centrum). Buurtbewoners en het wijkteam stellen samen een buurtagenda op, waarin ze weergeven welke activiteiten en maatregelen nodig zijn om hun buurt te verbeteren.
Inwoners worden op deze manier uitgenodigd mee te doen in de ontwikkeling van hun buurt!

Dirk Gudde, wethouder Wijkgericht Werken, is enthousiast over het instrument: “De buurtagenda biedt ons de mogelijkheid om maximaal in te spelen op de wensen van buurtbewoners en gebruik te maken van hun creativiteit om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren!”. “De buurtagenda staat dicht bij de buurtbewoners en ik ben erg benieuwd wat zij vinden van hun buurt. Wat gaat goed, wat moet beter of anders in hun buurt? Het is belangrijk dat burgers hun mening kunnen geven, ideeën kwijt kunnen en ook actief mee kunnen helpen in het verbeteren van hun buurt. Het werk in de buurt is nooit af!”

Wijkgericht werken is een samenwerkingsverband tussen gemeente, de Zeister woningcorporaties, Politie Regio Utrecht district Binnensticht en MeanderOmnium. De gemeente Zeist is opgedeeld in vijf wijken die elk bestaan uit een aantal buurten. In Zeist Noord en Den Dolder, Bosch en Duin en Huis ter Heide is eerder ervaring opgedaan met het ontwikkelen van een wijkvisie die zich richt op het niveau van de wijk en die een periode van 5 jaar beslaat. De gemeente en de partners in wijkgericht werken willen nu graag ervaring opdoen met het instrument Buurtagenda. Deze buurtagenda’s vormen op buurtniveau een middel om gerichte activiteiten en maatregelen te treffen in de komende twee tot maximaal drie jaar.

Het is de bedoeling dat de twee buurtagenda’s eind 2008 zijn opgesteld en dan zal het proces van de totstandkoming worden geëvalueerd. Na afronding van de evaluatie besluit de Raad volgend jaar op welke wijze de gemeente verder gaat met buurtagenda’s, wijkvisies en vergelijkbare instrumenten. De gemeente zal de inwoners en andere betrokkenen van de buurten Couwenhoven en Carré nog voor de zomervakantie benaderen met informatie over de buurtagenda’s.

Ooievaarskuikens aan Kloosterlaantje

door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  Het ooievaarspaar dat sinds half maart huist aan het nest op kwekerij de Eng aan het Kloosterlaantje heeft bezoek gehad van een collega. Gisteravond zijn met zekerheid twee kuikens door mij waargenomen. Er is mogelijk nog een derde jong, maar als het er is liet het zich te kort zien om zeker te zijn. De jongen zijn waarschijnlijk woensdag of donderdag geboren.

Ooievaars leggen gewoonlijk drie tot zes eieren. De eieren komen niet tegelijk uit, er gaan enige dagen overheen. Het zou dus kunnen dat er nog eieren in het nest liggen maar aangezien er niet meer gebroed wordt, de ouders blijven nu langere tijd op het nest staan, is dat niet waarschijnlijk.


Vanmiddag heb ik met zekerheid drie jongen gezien. Een andere waarnemer bevestigde het.
Michiel van der Vlist, 24 mei 2000

Een foto van Harm Jan Wijnholt

Feest bij jarig Park Boswijk

DOORN  In de week van 2 tot 6 juni aanstaande viert Park Boswijk haar 35-jarig bestaan. Met een uitgebreid feestprogramma krijgen de bewoners volop de gelegenheid om bij dit heuglijke feit stil te staan.

Lees verder op de website van De Kaap

Bromfietser verzet zich

ELST  Omdat hij drie wheelys maakte en met een vaart van zo’n 80 a 90 km/uur over de Franseweg reed, is een 17-jarige bromfietsbestuurder aangehouden. Een agent zag de jongen donderdag omstreeks 21.00 uur rijden en wilde hem bekeuren. De jongen werd echter behoorlijk opstandig en weigerde mee te rijden met de agent. Toen de agent de brommer daarop met een aanhanger naar het politiebureau wilde vervoeren voor technisch onderzoek, haalde de jongen de sleutel uit het contactslot. Daarna werd hij agressief naar de agent. De jongen is vervolgens in de boeien geslagen en meegenomen naar het politiebureau.

Nieuws van zaterdag 24 mei 2008

Horstlaan 2 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.35 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Provincie wil méér buitenlandse bedrijven binnenhalen

UTRECHT  De provincie Utrecht gaat de komende vier jaar meer werk maken van het aantrekken van buitenlandse bedrijven. De aandacht richt zich vooral op investeerders uit de Verenigde Staten en West-Europa.
Om Utrecht bij hen op de kaart te zetten, worden extra acquisitiemedewerkers ingezet die in een vroegtijdig stadium contacten aanknopen met de buitenlandse ondernemers.

Reden voor de provincie om versterkt in te zetten op internationale promotie en acquisitie is dat Utrecht momenteel onvoldoende op het netvlies staat bij buitenlandse bedrijven. Slechts 3% van alle buitenlandse ondernemingen die jaarlijks in Nederland vestigen, kiest voor Utrecht. Dit ondanks de goede vestigingsfactoren: de centrale ligging, het hoge opleidingsniveau van de werknemers en het aantrekkelijke leefklimaat. Gemiddeld kwamen er sinds 2003 jaarlijks acht nieuwe buitenlandse bedrijven bij in de provincie Utrecht. Deze leverden jaarlijks gemiddeld 133 arbeidsplaatsen op. De provincie leverde een bijdrage aan deze investeringen, doordat deze ondernemingen vooral via een netwerk werden binnengehaald. Belangrijk daarbij zijn vooral de contacten van de provincie met het Netherlands Foreign Investment Agency, dat in opdracht van het ministerie van EZ bedrijven werft vanuit het buitenland.

Drie speerpunten
Buitenlandse bedrijven zijn voor de Utrechtse economie van levensbelang. Niet alleen omdat deze 10% van alle banen opleveren in de provincie. Maar vooral ook omdat het in de regel gaat om innovatieve ondernemingen die een goed bedrijfsresultaat laten zien. Om de concurrentie met andere Nederlandse regio’s bij te blijven, die vaak beschikken over een uitgebreid acquisitieapparaat van circa 15 medewerkers, trekt de provincie Utrecht 1 miljoen euro uit. De activiteiten worden gericht ingezet op drie speerpunten: vestiging van nieuwe hoofdkantoren (nationaal en Europees), aantrekken van nieuwe marketing- en verkoopkantoren (nationaal) en het lostrekken van investeringen in research & development voor de sectoren gaming en life sciences. Daarmee sluit de promotie zoveel mogelijk aan op de natuurlijke voordelen die Utrechtse economie biedt voor het internationale bedrijfsleven.

Het is de ambitie van de provincie Utrecht om tot 2012 minimaal 50 buitenlandse investeringen binnen te halen. Dit kunnen nieuwe vestigingen zijn, maar ook uitbreidingen van bedrijven die al eerder in Utrecht zijn neergestreken. Extra aandacht voor de gevestigde ondernemingen is eveneens een actiepunt voor de provincie Utrecht. Voor de uitvoering van de internationale promotie en acquisitie zal de provincie verder beurzen bezoeken in het buitenland, programma’s organiseren voor investeerders die overwegen om zich in Utrecht te vestigen en worden diverse marktonderzoeken en netwerkactiviteiten uitgevoerd.

DVSA trainer en begeleiders nemen afscheid

AMERONGEN  In een week tijd vonden er bij DVSA aan de Burgwal drie toernooien plaats. Op tweede Pinksterdag was het jaarlijkse meisjestoernooi.

Lees verder op de website van De Kaap

College bezoekt Heemtuin

LEERSUM  Bij het vertrek bij De Binder heerste een gemoedelijke sfeer. Aangekomen bij de heemtuin van Dorp & Natuur (D&N) werd het college van B&W, op werkbezoek in Leersum, geconfronteerd met de wensen van de natuur- en milieuvereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Stomphorst

RHENEN  Vandaag, tijdens de receptie gehouden ter ere van het 75-jarig bestaan van het Nederlandse Rode Kruis afdeling Rhenen, heeft de burgemeester mevrouw Stomphorst (70) de versierselen opgespeld die horen bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Stomphorst is vanaf 1961 tot heden actief lid, bestuurslid (sinds 2001), beheerder van het gebouw (sinds 2006) en lotusslachtoffer bij trainingen en oefeningen (sinds 1995) van het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Rhenen. Zij verleende tot 1995 assistentie bij diverse evenementen zoals de motorcross, de Rijnweek, de Dodenherdenking en de hoge waterstand in 1995. Tevens verleent zij assistentie bij de bloedafname van donoren. Van 1970 tot 1980 verzorgde zij de snelwegdienst tijdens weekenden en op drukke feestdagen in samenwerking met de Rijkspolitie te Driebergen. Sinds 1980 zet zij zich in voor de vrijwilligersadministratie.

Vanaf 1992 tot 2001 is zij vrijwilliger geweest bij de Stichting Vluchtelingen Werk Rhenen. Mevrouw Stomphorst begeleidde meerdere asielzoekersgezinnen en regelde allerlei praktische zaken. Sinds 1997 bemande zij het spreekuur van de Stichting.

Mevrouw Stomphorst heeft, gezien haar (bestuurlijke) activiteiten sinds 1961 op het gebied van welzijn en vluchtelingenwerk, die ten goede komen aan de (lokale) samenleving een belangrijke bijdrage geleverd aan de (lokale) samenleving. Zij kan worden gekwalificeerd als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen”. Gelet op de aard, de duur, de betekenis en de uitstraling van haar bijzondere verdiensten voor de samenleving heeft het Hare Majesteit behaagd haar te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Dalto verliest topper tegen Blauw Wit

DRIEBERGEN  Dalto heeft de topper tegen Blauw Wit verloren bij de hoofdklasse veldkorfbal. De Driebergenaren gingen met 22-21 onderuit in Amsterdam.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Candia’66 blijft in derde klasse

RHENEN  De ploeg van trainer Gert van Esterik had nog wat recht te zetten en deed dat dan ook. Op het veld van Musketiers werd Scherpenzeel in het finaleduel van de nacompetitie verslagen met 2-0.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuws van zondag 25 mei 2008

Aalscholver 1-47 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Roofvogels en hun roepende jongen

AUSTERLITZ  Buizerds, haviken, sperwers en uilen voeden zichzelf en hun jongen vooral met andere dieren. Dat vraagt om speciale lichaamsbouw, behendigheden en het grootbrengen van jongen. In de boswachterij zijn van alle deze soorten meerdere aantallen gehuisvest. Hun nesten, ook wel horsten genaamd, zijn voor wie bekend is in het bos goed te vinden. En met een beetje geluk zie je in deze tijd daarop jongen zitten.

De wandeling start op 1 juni om 14.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis.

De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

Slottuintheater opent 1 juni

ZEIST  Het Slottuintheater, het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist, start 1 juni een nieuwe reeks gratis te bezoeken voorstellingen. Cowboy Billie Boem en de Indiaan komen die dag een feest vieren in het theater. Ook speelt het Koninklijk Zeister Harmonie Muziekgezelschap (KZHM) en er is jazz van het Mango Richie Jazz Quartet. Deze zomer zijn er dertig voorstellingen en concerten in het Slottuintheater.

Het 125-jarige KZHM opent de middag om 13.30 uur. Het harmonieorkest is in dit jubileumjaar volop bezig met de musicals van Andrew Lloyd Webber. KZHM heeft uit alle musicals van de gevierde componist wel iets op het repertoire staan. Een gevarieerd programma waarin het orkest zich op z’n best laat horen.

Cowboy Billie Boem en de Indiaan verzorgen de eerste kindervoorstelling van 2008. Vanaf 14.30 uur gaan ze een feest vieren. Cowboy Bart Pullens en Indiaan Marcel Sophie weten in een spetterende show niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders te boeien. Ze spelen bekende liedjes in een nieuw en eigentijds jasje en ze voegen daar nieuwe, eigen nummers aan toe. Cowboy Billie Boem maakt muziek die volgens een recensent in de auto de hele weg naar Zuid Frankrijk ook voor ouders uitstekend te verteren is.

Het Mango Richie Jazz Quartet zorgt voor een ontspannen slot van de eerste middag van het nieuwe seizoen. Richard Hanson, Hugo van Os en Pim en Bas Toscani spelen jazzstandards die nooit vervelen. Vanaf 15.30 uur in de tuin van Slot Zeist.

Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist. Het theater is bereikbaar via de witte brug aan de achterkant van het slot. Toegang tot de voorstelling is gratis. Bij twijfel over het weer belt u voor u vertrekt de infolijn: (030)6910465. Daar hoort u de laatste informatie.

Saamhorigheid bij brandweer

DRIEBERGEN  In de serie over de brandweer een interview met Jo Noordam, vrijwilliger bij de brandweer in Driebergen. Zes jaar geleden solliciteerde Noordam bij de brandweer.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeerscontrole

ZEIST  Vrijdag 23 mei heeft de politie tijdens de ochtendspits een verkeerscontrole gehouden bij het station Driebergen-Zeist. Vijf personen negeerden de rode knipperlichten en één persoon belde niet-handsfree tijdens het autorijden. Allen zijn bekeurd. Op de Arnhemse Bovenweg heeft de politie met een lasergun snelheid gecontroleerd. Zeven automobilisten reden te hard en krijgen hun bekeuring thuis. De hoogst gemeten snelheid was 71 km/u.

Nieuws van maandag 26 mei 2008

Rosariumlaan Driebergen: rosarium
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur    temperatuur: 14°C

meer foto’s van deze straat

Nedertoon en Sticks in de Peppel

ZEIST  Vrijdag 30 Mei 2008 Nedertoon en Sticks in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om 21:00 en de entree is €10,00

Nedertoon
De Amersfoortse rapformatie Nedertoon ontstaat in 2000. De liefde voor hiphop brengt de drie rappers Nick, Kop, Rob de Mic en producent / componist Jouke bij elkaar. In de jaren die volgen maakt Nedertoon veel tracks en doen ze verscheidene podia aan. Zo staan zij, ondersteund door hun band, op onder andere Bevrijdingsfestival Utrecht en Torenpop Amersfoort en spelen ze in ’t Paard van Troje in Den Haag.
Het jaar 2006 brengt Nedertoon nationale bekendheid doordat zij met hun versie van Thé Lau’s ‘In Vrijheid’ de wedstrijd ‘Lied van de Vrijheid’ winnen. Ook wint Nedertoon de bandcompetitie ‘The Road To Parkpop’ waarmee zij een plek op dit festival veroveren.
Hierdoor krijgt Nedertoon veel media-aandacht van onder andere 3FM, BNN, The Box, Spits, Telegraaf en FunX.
In 2007 ziet het album Dikmakers het licht. Deze is gratis te downloaden op hun website. Nedertoon staat wederom op Parkpop, ditmaal onder begeleiding van het Metropole Orkest. Ondertussen werkt Nedertoon hard aan het debuutalbum welke de titel ‘Odyssee’ zal dragen.
Nedertoon maakt gevarieerde hiphop die menig hoofd op en neer laat gaan

Sticks
Er is genoeg te doen geweest rondom Sticks van Opgezwolle. Zijn album ‘Fakkelteit’ is een waardig en succesvol project geworden, wat goed ontvangen is bij zowel critici als publiek.
Fakkelteit is een zinderende productie van voorzitter Delic en voeren naast interim-directeur Sticks ook prominente leden als Rico, Typhoon en Jawat uitgebreid het woord! De heren van Fakkelteit hebben er inmiddels ook een uiterst succesvolle combi tour opzitten met Typhoon langs de diverse podia. Het nieuwe jaar zal voor Sticks in het teken staan van een nieuwe tour te beginnen op het Noorderslag festival.

Ereleden bij badmintonclub

MAARN  Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Badmintonklub Maarn op 22 mei zijn drie leden tot erelid benoemd wegens hun bijzondere verdiensten voor de vereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Toch gaan rijden

DOORN  Rond 18.50 uur zag een getuige dat een man op een parkeerplaats aan de Leersumsestraatweg in een auto zat en bier aan het drinken was. Hij belde de politie en agenten gingen ter plaatse. Zij zagen inderdaad een man in de auto zitten. De man, 64 jaar oud en afkomstig uit Beusichem, zat laveloos in de auto met zijn hoofd op het stuur. De agenten maakten de man wakker. Uit de blaastest bleek dat hij beduidend te veel alcohol op had. Hij kreeg ter plaatse een rijverbod van vier uur opgelegd.

Nog geen half uur laten zagen agenten de Beusichemmer met zijn auto op de Wijkerweg in Langbroek rijden. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 570 ug/l, meer dan tweeënhalf keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en voor het rijden in strijd met een rijverbod.

Arena maakt korte metten met Animo

RHENEN  De korfballers van Arena ontvingen zaterdag Animo. Een vaak beladen en spannende derby. De druk stond erop voor Arena. Men kan zich geen misstap veroorloven richting het slot van de competitie.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

‘Ik kan mooie teksten schrijven, een ander kan beter zingen’

ZEIST  Ze wil niet bedelen of smeken om een uitvoering. Maar Oda Visser zou het wel heel erg leuk vinden als een theatermaker haar ontdekt en haar een paar liedjes laat schrijven, die daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Lezing over waterecologie bij NMC Zeist

ZEIST  Op dinsdag 27 mei zal Bert Higler een lezing houden over waterecologie bij NMC Zeist. Hij vertelt over de talrijke en zeer verschillende aanpassingen van waterdiertjes aan het leven in zoet water. Hoe komen ze aan zuurstof, hoe bewegen ze zich voort, hoe redden ze het in de stroming, bij een hoge zuurgraad of in brak water, hoe zit het met dieren die als volwassen dier buiten het water leven?

Waterdieren vormen met elkaar een samenleving, die door abiotische omstandigheden (temperatuur, waterdiepte, aanwezigheid zware metalen) gestuurd wordt. Daarom worden in verschillende watertypen ook verschillende levensgemeenschappen gevonden. De verspreiding van waterdieren blijkt vaak nog een raadsel en wat de invloed van exoten (onder invloed van klimaatverandering) op het waterleven is, blijft gissen.
Bert Higler biedt een fascinerende kijk op de waterwereld in het klein, waarin eten en gegeten worden de rode draad vormt.
Bert Higler is veldbiologisch secretaris van het Landelijk Bestuur van de KNNV en heeft in Wageningse instituten gewerkt als aquatisch ecoloog.

Deze lezing is de derde lezing uit een reeks over water in onze omgeving, die dit jaar georganiseerd worden door IVN, KNNV, SMZ, Natuurlijk Zeist West en het NMC Zeist. De lezingencyclus is een samenwerkingsinitiatief van de verschillende natuur- en milieuorganisaties in Zeist en omstreken.

De lezing wordt gehouden in het gebouw van NMC Zeist, Nic. Beetslaan 2 in Zeist en begint om 20.00 uur. De zaal zal om 19.30 uur open zijn. Iedereen is gratis welkom.
Informatie is verkrijgbaar bij F. J.M. van Bussel, NMC Zeist, tel. 030-6990254

Bedrijven steunen lunchconcerten

DOORN  Dankzij de steun van een aantal Doornse winkels en bedrijven gaat er op 7 juni opnieuw een serie lunchconcerten in de Maartenskerk van start.

Lees verder op de website van De Kaap

Natuurmiddag voor kinderen

LEERSUM  Op woensdagmiddag 4 juni organiseert de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum weer een kinderactiviteit. Het thema is: vlinders, libellen, en andere insecten.

Lees verder op de website van De Kaap

Marinierskapel in de kazerne

DOORN  Op 6 juni zal de Marinierskapel van de Koninklijke Marine weer een concert geven in de kantine van de Van Braam Houckgeest Kazerne te Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Café Chantant in Champ’Aubert

DRIEBERGEN  Zondagmiddag 1 juni a.s. is de ‘X-factor’ in Driebergen te horen en zien tijdens het Café Chantant Driebergen. Ca. 35 locale ‘Idols’ van van allerlei leeftijden treden op voor een enthousiast publiek begeleid door de CC-band.

Nederlandstalige luisterliedjes en meezingers/swingers worden gezongen door Alice en Nora Kranenbarg, Mirjam Bakker, Camille Schweers, Sanne Marlet, Pauline Kosten, Awara Al Moghtar, Naomi Kortleve, Eva Boon, Floor van der Klift, Esther Scharloo, Rob Meijer, Annelies Veen, ‘Ge’, Femke van Dokku, Iris Lekkerkerk, ‘Simply singing’, ‘W5’, Alexander Bakhuyzen, Vincent Kortleve, Regien Leenders, Jaap Hijmans, Carolien Ravestein en Betty Koudenburg.

Locatie: Champ’Aubert, Boterbloem 1 in Driebergen. Aanvang 14.00 uur. Ook kinderen hebben het naar hun zin omdat er kinderen meedoen, er volop speelruimte is en er een bezoek mogelijk is aan de naastgelegen kinderboerderij. Na afloop van het muzikale programma wordt een buffet verzorgd waarbij nog rustig even kan worden nagepraat. Een bijdrage in de organisatiekosten wordt gevraagd van EUR 2,50 per volwassene.

Indianenmiddag bij bezoekerscentrum de Boswerf

ZEIST  Op zondag 1 juni kunnen kinderen zich van 12.30- 15.30 uur lekker helemaal uitleven als indiaan bij Bezoekerscentrum De Boswerf. Ze kunnen een dromenvanger maken, indianenbroodjes bakken boven een kampvuur en spelen in een prachtige tipi (indianentent). Het wordt helemaal echt als kinderen zich thuis als indiaan verkleden! Deelname kost per persoon € 2,50.

Geen nachtmerries met een dromenvanger boven je bed…
Een dromenvanger bestaat uit een ring met daarin een web. Vaak zitten er kraaltjes en steentjes in het web en onder de ring hangen veren. De dromenvanger wordt echt van jezelf als er persoonlijke dingetjes in verwerkt worden. Eeuwenlang maken Indianen al dromenvangers om boven het bed van hun kinderen te hangen. ‘s Nachts worden de nare dromen gevangen in het ‘web’. Fijne dromen gaan ongehinderd naar het centrum van de dromenvanger en bereiken dan de dromer. Indianen en Aboriginals geven een dromenvanger aan pasgeborenen cadeau.

Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393. U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Pimpelmezen vliegen uitdoor Corry van Erp
DRIEBERGEN  Vanmorgen om 8.45 uur, zag ik dat de pimpelmezen op het punt stonden,uit te vliegen. Heb gauw een paar foto’s gemaakt,voor ze allemaal weg waren. Ik heb er drie zien wegvliegen.
Op dit moment zitten er nog twee in,die nog gevoerd worden door de ouders, terwijl ze om de beurt in de “”deuropening”” hangen Deze twee waren blijkbaar nog niet sterk genoeg. Zij zullen morgen wel wegvliegen. We hebben het ook op de film staan én dat ze gevoerd worden. Dat is genieten.

Nieuws van dinsdag 27 mei 2008

Rijsenburgselaan richting Langbroekerdijk van Jachtlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 12:25 uur   temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

100 jaar veldbiologie in Zeist

ZEIST Vanaf 2 juni 2008 zal in de publiekshal van de Gemeente Zeist de Expositie ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de KNNV, afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn te zien zijn. Vertoont worden waarnemingen van vogels, planten en landschap uit de regio en feiten uit de 100 jarige geschiedenis van de afdeling.

“KNNV” staat voor “Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, oftewel vereniging voor veldbiologie”. Zelf alles van de natuur tot in details bekijken in groepsverband.

Uitwijken werkte niet

AUSTERLITZ  Ondanks dat een bromfietser en een racefietser op maandag 26 mei voor elkaar uitweken, kwamen zij met elkaar in botsing.

Rond 08.00 uur reed een 19-jarige bromfietser uit Austerlitz over het fietspad tussen de Oude Postweg en de Hubertweg. Over hetzelfde fietspad kwam hem een 50-jarige racefietser uit Veenendaal tegemoet. In een bocht zagen de twee elkaar naderen. Daarbij weken zij voor elkaar uit, maar deden dat dezelfde kant op, met een aanrijding tot gevolg. Met pijnklachten aan nek en schouder werden zij per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht.


Tja, dat is dan niet erg slim. 
Het begint er natuurlijk al mee dat minstens één van de twee niet fatsoenlijk rechts heeft gehouden, maar vermoedelijk de bocht afgesneden heeft. Ook op het fietspad dient men rechts te houden, zeker in een onoverzichtelijke bocht. 
En dan.. als men dan uitwijkt, dient men dat uiteraard naar rechts te doen.  
Helaas geeft het bericht geen uitsluitsel over wie er nu precies met wat in de fout is gegaan.
Michiel van der Vlist, 27 mei 2008

Vrouwenkoor ‘Chante Encore’

DOORN  Van 21 mei tot 24 mei was er in Gorssel een zangconcours voor ouderenkoren. Elk dagdeel konden verschillende koren blijk geven van hun kunnen met het zingen van drie liederen van hun repertoire.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorjaarscompetitie Risenborgh

DRIEBERGEN  De voorjaarscompetitie is bijna afgelopen. De competitie-uitslagen van 26 mei laten zien dat er kansen zijn voor een paar kampioenschappen.

Het tweede jongens team dat op zondag uitkomt, staat riant boven aan. Winst tijdens de laatste competitiezondag maakte hen zeker kampioen. Bij gelijkspel is er nog een goede kans.

Het eerste mixteam (18+) van de zaterdagcompetitie maakt het ook spannend. Nu met Nieuwegein 1 gelijk in punten, maar een wedstrijd meer gewonnen. Winst op de laatste competitiedag is nodig om zeker te zijn.

Het tweede mixteam (18+) van de zaterdagcompetitie wordt dicht op de tennishielen gezeten door Soesterberg 3 en Rhijnauwen 3. Ook hier is winst belangrijk.

Het eerste herenteam dat op zondag speelt, moet nog hard knokken om de eerste plaats. Bij winst is het afwachten wat Lockhorst doet.

Dat zijn alvast mooie resultaten.

Meedoen aan de competitie op zich is al geweldig leuk en spannend. De sfeer tijdens de donderdagen, zaterdagen en zondag is goed en gezellig. Er wordt gespeeld om elk punt en het goede weer van de afgelopen weken was zeker een extra pluspunt.

Wat geweldig dat er zo veel jeugdteams op de zondag spelen. Dat geeft extra gezelligheid op Hoenderdaal en kijkend naar de resultaten wordt er flink gestreden.

De woensdagcompetitie werd net als vorig jaar in twee delen gespeeld. Na 3 eerste rondes werden de teams opnieuw en nu naar sterkte ingedeeld. De jongensteams knokken voor wat ze waard zijn en het meisjesteam doet het geweldig. Maar de tegenstand is fors.

Enkele poules spelen extra lang door en ik hoop met veel tennisplezier.

De uitslagen op een rijtje:

Landelijke competitie zondag

 • Heren 5e klasse Risenborgh 1 – Beekhuizen 2 4-2
 • Heren 5e klasse Risenborgh 2- Nienhof 2 4-2
 • Heren 5e klasse Risenborgh 3 – Rading 1 4-2
 • Heren 5e klasse Westerveld 1 – Risenborgh 4 4-2
 • Gemengd senioren 7e klasse Schilt 1- Risenborgh 1 5-3
 • Gemengd junioren 3e klasse Doordraaiers 2 – Risenborgh 1 5-3
 • Jongens 2e klasse Duno 1 – Risenborgh 1 5-1
 • Jongens 2e klasse Risenborgh 2 – Vinkeveen 2 2-4

Voorjaarscompetitie zaterdag

 • Gemengd senioren 18+ 2e klasse Oudegein 2- Risenborgh 1 2-3
 • Gemengd senioren 18+ 2e klasse Hofland 1- Risenborgh 2 2-3
 • Gemengd senioren 18+ 3e klasse Risenborgh 3- Kamerik 1 2-3
 • Gemengd senioren 18+ 4e klasse Risenborgh 4 – Alta 4 4-1
 • Gemengd senioren 35+ 1e klasse Risenborgh 1- Oudegein 1 4-1
 • Gemengd senioren 35+ 1e klasse De Meent 1 – Risenborgh 2 5-0
 • Heren 35+ 2e klasse Risenborgh 1 – Soesterberg 1 niet bekend
 • Dames 18+ 3e klasse Nienhof 5 – Risenborgh 1 3-3
 • Dames Dubbel 18+ 2e klasse Risenborgh 1 – Leusden 2 3-1
 • Jongens t/m 14 jaar Manger Cats 1 – Risenborgh 2 6-0
 • Jongens t/m 14 jaar Risenborgh 1 – Griffensteyn 2 5-1

Jongen bedreigd en mishandeld

DOORN  Rond 16.00 uur fietste een 16-jarige jongen uit Langbroek over De Beaufortweg. Daar passeerde hij een groep jongeren. Eén van hen schold hem uit, waarna een woordenwisseling ontstond. De 16-jarige jongen werd door de jongen die hem uitschold tegengehouden. Vervolgens werd hij door een andere jongen met een mes bedreigd. Nadat die jongen het mes had weggestopt, viel hij de 16-jarige jongen aan. Toen hij zich verzette, werd hij door meerdere jongens aangevallen, mishandeld en tegen de grond gewerkt. Toen hij weer opstond, liepen de jongens weg. De fiets van het slachtoffer bleek ook door hen te zijn beschadigd.

Het slachtoffer belde 112 en de politie kwam ter plaatse. Daar deed het slachtoffer aangifte en werden meerdere getuigen gehoord. Het slachtoffer had letsel aan zijn hoofd en nek opgelopen. Na onderzoek werd de identiteit van vier verdachten vastgesteld. Zij werden alle vier in de loop van maandagavond aangehouden. Het ging om jongens van 14, 15 en 16 jaar uit Doorn en een jongen van 16 jaar uit Veenendaal. Het viertal werd naar het politiebureau overgebracht, in verzekering gesteld en voor de nacht ingesloten. De politie zet het onderzoek tegen hen voort.

Avond 4 Daagse Driebergen

DRIEBERGEN  In de eerste week van Juni 2008 wordt voor de 26ste keer in Driebergen de Avondvierdaagse georganiseerd. Van maandag 2 t/m donderdag 5 juni wordt vanaf 17.30 tot 19.00 uur gestart vanaf het Seminarieterrein.

Kaggel aan de bak

LEERSUM  Zaterdag 31 mei verzorgd de Leersumse formatie Kaggel weer hun jaarlijks optreden in Eetcafé Wereld van Verschil.

Lees verder op de website van De Kaap

Oud-wethouder Driebergen burgemeester Etten-Leur

DRIEBERGEN  De Driebergse oud-wethouder Heleen van Rijnbach (57) is voorgedragen als burgemeester van Etten-Leur in Noord-Brabant.
Op dit moment is ze burgemeester van Bunnik en daarvoor was ze burgemeester van Rozendaal (Gelderland) en daarvoor wethouder in Driebergen.

Avond 4daagse Leersum

LEERSUM  Vanavond start de Avond 4daagse in Leersum vanaf Sport & Cultuurcentrum “De Binder” aan de Hoflaan. Inschrijven kan nog tot het begin van de tocht.

Starttijden:
Verschillen op vrijdag i.v.m. defilé:
5 km: alle dagen 18.15 uur
10 km: dinsdag t/m donderdag 18.00 uur.
10 km: vrijdag 17.45 uur.
15 km: dinsdag t/m donderdag 17:45 uur.
15 km: vrijdag 17.30 uur.

Proef nieuw stemhokje

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft in samenwerking met de Sociale Werkvoorziening Zeist (SWZ) drie nieuwe stemhokjes ontwikkeld. Eén van de stemhokjes kwam tot stand in overleg met het Platform mensen met een functiebeperking (PMF).
Dit stemhokje is extra breed. Hierdoor is het ook voor rolstoelgebruikers goed toegankelijk. Bovendien is er voldoende vrije ruimte onder het schrijfblad voor een rolstoel.

Dit stemhokje wordt tijdens de raadpleging in Overberg op woensdag 28 mei getest door mevrouw A. Medema-Dekker uit Maarn. Dit gebeurt tussen 13.30 en 14.00 uur. Namens de gemeente is wethouder Elisabeth van Oostrum aanwezig evenals een vertegenwoordiger van Bouw Advies Toegankelijkheid (BAT Utrecht).

Afschaffen stemcomputers
De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken (BZK), mevrouw Bijleveld, heeft het gebruik van stemcomputers verboden. Bij de eerstkomende verkiezingen van 2009 en wellicht ook 2010 wordt het rode potlood weer gebruikt. Ook het stemhokje en de stembus doen daarbij weer hun intrede. De gemeente heeft echter geen stemhokjes meer. Vandaar de ontwikkeling van dit nieuwe stemhokje.

Beleid gemeente
Het beleid van de gemeente is kiezers met een functiebeperking de gelegenheid te bieden zelfstandig aan de verkiezing deel te nemen. Als een van de eerste gemeenten werd daarom in 2006 al een speciale stemcomputer voor mensen met een visuele beperking aangeschaft. Die is door het besluit van de staatssecretaris helaas ook niet meer bruikbaar.

Interesse bij andere gemeenten
Op advies van de gemeente heeft de SWZ diverse gemeenten in de regio geïnformeerd over de ontwikkeling van het nieuwe stemhokje. Tijdens een regiopresentatie is het proefmodel geshowd. Verschillende gemeenten tonen serieus belangstelling. Dit is positief voor het SWZ omdat het voor werkgelegenheid zorgt voor de medewerkers. Voor de gemeenten is het vanuit financieel oogpunt interessant.

Aanrijding

RHENEN  Rond 17.25 uur reed een 30-jarige automobilist uit Veenendaal over de Cuneraweg, komende uit de richting van Achterberg. Hij reed de voorrangsweg (ook Cuneraweg) in de richting van de Lijnweg op. Daarbij verleende hij geen voorrang aan een 44-jarige bromfietser uit Wageningen die hem over het fietspad tegemoet kwam, met een aanrijding tot gevolg. De bromfietser reed aan de verkeerde kant van de weg over het fietspad in de richting van Rhenen.

De Wageninger werd met meerdere kneuzingen per ambulance naar het ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede gebracht. Hij mocht na onderzoek het ziekenhuis verlaten.

Jan van Laar geeft weer orgelles

RHENEN  Musicus Jan van Laar heeft weer ruimte om orgelleerlingen aan te nemen. Op het orgel in de Rhenense Gedachteniskerk wil hij graag mensen wegwijs maken in de (kerk)muziek.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Jongen gewond

OVERBERG  Gistermiddag reed een 27-jarige automobiliste uit Den Bosch over de Dwarsweg, komende uit de richting van Veenendaal. Zij wilde keren, en reed daarom rechts de berm in. Toen zij de weg weer opreed, zag zij een haar van achteren naderende 16-jarige bromfietser uit Leersum over het hoofd, met een aanrijding tot gevolg. De jongen is met letsel aan zijn heup en arm per ambulance naar het ziekenhuis De Gelderse Vallei gebracht.

Nieuws van woensdag 28 mei 2008

Johannus de Heerlaan richting De Hermelijn
foto: © Renk Knol
tijd: 12:25 uur   temperatuur: 23 °C

meer foto’s van deze straat

Excursie op landgoed Rijnwijk

ZEIST  Woensdag 4 juni 2008 organiseert de KNNV afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn ter gelegenheid van haar 100 jarig bestaan een voor ieder toegankelijke excursie op het landgoed Rijnwijk aan de Odijkerweg in Zeist onder deskundige leiding van leden van de plantenwerkgroep.

Het landgoed, dat uit bosgebied bestaat, is vrij toegankelijk. Het omgrachte eiland, waarop het huis gestaan heeft, is nog aanwezig. Helaas is het eiland niet toegankelijk. Het landgoed is niet zo groot, want achter het landgoed loopt de spoorlijn van Utrecht naar Arnhem.

Komend vanaf het NS station Driebergen-Zeist richting Odijk vindt u de ingang van de landweg aan uw rechterhand, net voor de ondertunneling van de A12.

Vanaf 19:15 uur verzamelen op het Landgoed bij de laatste boerderij als u de landweg tot het einde toe volgt. Hier kunt u eventueel parkeren.
Na een korte inleiding begint de excursie stipt om 19:30 uur.

Inbraak Raadhuisplein Maarn

MAARN  In het weekend van 24-25 mei hebben inbrekers huis gehouden op het Raadhuisplein. Bij het voormalige gemeentehuis van Maarn, nu in gebruik bij de afdeling vergunning en handhaving, zijn beeldschermen, digitale camera’s en sleutelsets buitgemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Inbreker verliest portemonnee

RHENEN  Doordat een inbreker zijn portemonnee op dinsdag 27 mei op de plaats van het misdrijf verloor, kon hij later worden aangehouden.

Rond 22.50 uur hoorde een getuige glasgerinkel bij een woning aan de Ribeslaan. Hij ging samen met zijn zoon poolshoogte nemen en zag twee inbrekers bij het pand. Het tweetal ging er te voet vandoor. Eén van de getuigen riep naar een buurman de politie te bellen, waarna hij samen met zijn zoon de achtervolging op de twee verdachten inzette. Kort daarna zagen zij dat één van de verdachten bij twee andere mannen in een auto stapten en wegreden.

De politie kwam ter plaatse en bij de woning werd een portemonnee van vermoedelijk één van de verdachten aangetroffen. Daarin zat een identiteitsbewijs. Deze verdachte, een 17-jarige jongen uit Rhenen, werd aan het begin van de nacht in zijn ouderlijke woning aangehouden. Hij is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Het onderzoek naar hem en zijn medeverdachten wordt voortgezet. In de woning bleek inderdaad te zijn ingebroken, maar vermoedelijk werden de inbrekers door de komst van de getuigen vroegtijdig bij hun criminele activiteiten gestoord en hadden geen kans gezien iets te stelen.

Politie en gemeente tegen overlast

DOORN  Al langere tijd wordt er overlast veroorzaakt op twee hangplekken in het centrum van Doorn. De laatste weken in een heftigere mate gezien het aantal meldingen van overlast in de afgelopen tijd.

Lees verder op de website van De Kaap


Wat zou dit nu allemaal kosten?
Jan-Koert Lange, 28 mei 2008.

Nou Jan-Koert, jij werkt toch ook bij een gemeente, dus jij zult toch wel weten wat een jongerenwerker kost? “Jongerenwerker”, wat moet ik mij daar eigenlijk bij voorstellen? Zo’n alternatief figuur van de sociale academie, die voor een HBO-tarief beetje populair mee gaat staan wauwelen met die hangjongeren? En dat allemaal op onze kosten?
Hans Hermans, 28 mei 2008

Hans, je slaat de spijker op zijn kop. Waarom zou de gemeente dat moeten betalen? Het zijn toch niet de kinderen van onze burgemeester die daar staan. Het zijn de ouders van deze kinderen, die voor de kosten moeten opdraaien. En anders bedenken diezelfde ouders maar een betere oplossing. Misschien kan een ouder thuisblijven en de rest verzorgen (doen ganzen ook). Het is nogal makkelijk om de verzorging aan de overheid over te laten.
Maar ik begrijp ook niet dat de gemeente dit tot zijn kerntaak rekent. Tenzij het kinderen van raadsleden en/of ambtenaren zijn.
Jan-Koert Lange, 28 mei 2008

Zomerbridge in Driebergen

DRIEBERGEN  De Niet Roken Bridge Vereniging De Heuvelrug organiseert deze zomer weer gezellige bridge-avonden voor leden en niet-leden. Elke maandagavond kunt u meedoen aan vrije drives met leuke prijzen. U kunt voor € 3,50 per paar inschrijven vanaf 19.00 uur in Driebergen. Het bridgen start om 19.30 en duurt tot circa 22.45 uur.
13 maandagavonden van 2 juni t/m 25 augustus.

U bent van harte welkom bij de Niet Roken Bridge Vereniging De Heuvelrug deze zomer! Per avond speelt u met uw partner 24 spellen tegen zes verschillende paren.

De zomerbridge vindt plaats in zalencentrum Nieuw Salem in Driebergen, De Lei 86 (achter de Hervormde Kerk, Hoofdstraat 115). Ook bij zomerse of zelfs tropische temperaturen is het daar lekker bridgen omdat er airco aanwezig is.

Vrouwenteam Candia’66 verdedigt titel

RHENEN  In dit jubileumjaar voor de gemeente Rhenen wordt het tweede internationale vrouwentoernooi bij Candia’66 gespeeld op vrijdagavond 30 en zaterdag 31 mei.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Autokraker

RHENEN  Op dinsdagavond 27 mei werd een autokraker op heterdaad betrapt en door een buurtbewoner en de eigenaar van de auto aangehouden.

Rond 22.45 uur liet een man zijn hond op de Cuneralaan uit. Hij zag dat een onbekende man in de auto van een bekende van hem zat. Hij belde bij de eigenaar van de auto aan en samen gingen zij naar de auto toe. De verdachte stapte uit de auto en werd door het tweetal aangehouden, waarna zij de politie belden.

Agenten kwamen ter plaatse en namen de verdachte, een 30-jarige man uit Rhenen, van het tweetal over. Hij is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De verdachte had nog geen kans gezien iets uit de auto te stelen.

Care & Congress van start

ZEIST  Tijdens een miniconferentie op 29 mei op het Christelijk College Zeist (CCZ), presenteren het Christelijk College Zeist en het ROC ASA, de huisstijl van de nieuwe opleiding Care & Congress. Deze opleiding gaat per augustus 2008 van start gaat op het CCZ. Kenmerk van de opleiding is dat de scheiding tussen vmbo en mbo vervalt.

Het Christelijk College Zeist en ROC ASA hebben de afgelopen twee jaar samen gewerkt aan het opzetten van de nieuwe opleiding ‘Care & Congress’. Dit is een vierjarig programma waarbij leerlingen Zorg en Welzijn in het derde leerjaar vmbo basisberoepsgerichte leerweg instromen en met een startkwalificatie op mbo niveau 2 uitstromen. Deze nieuwe opleiding kent geen scheiding tussen vmbo en mbo; leerlingen ronden hun mbo-opleiding dus af óp het CCZ. Hierbij wordt nauw samengewerkt met bedrijven en instellingen uit de regio. De opleiding gaat in augustus 2008 van start.

Meerderheid inwoners Overberg kiest Utrechtse Heuvelrug

OVERBERG  De meerderheid (76%) van de inwoners van Overberg heeft vandaag tijdens de volksraadpleging hun voorkeur uitgesproken bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug te blijven. Een minderheid (24%) koos voor de andere optie, namelijk overgaan naar de mogelijk nieuw te vormen Valleigemeente Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg (RSW). Het college van burgemeester en wethouders is blij met deze duidelijke uitslag.

De volksraadpleging is gehouden omdat de provincies Utrecht en Gelderland op verzoek van de gemeenten Scherpenzeel en Woudenberg onderzoek doen naar een herindeling van deze twee gemeenten met Renswoude en eventueel Overberg.

In de periode voordat de gemeente Utrechtse Heuvelrug tot stand kwam, was Overberg tegen deze herindeling. Zij wilden liever naar de Vallei. Destijds is afgesproken dat bij een mogelijke herindeling van RSW de inwoners van Overberg opnieuw naar hun mening wordt gevraagd. Dat moment was vandaag. De provincie (vertegenwoordigd door de Interprovinciale Commissie IPC) neemt de uitslag van deze raadpleging mee in haar overwegingen rond dit herindelingsonderzoek.

Het aantal stemgerechtigden was: 1.073
Het opkomstpercentage was: 59,74 
Ofwel: 641stemgerechtigden hebben hun stem uitgebracht.


Volgens mij klopt de kop van dit nieuwsbericht niet en dus ook het nieuwsbericht zelf niet. De “meerderheid van de inwoners” is namelijk toch nét iets anders dan de “meerderheid van de stemmers”. Er hebben 485 Overbergers gestemd om bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug te blijven, dat is 36% van de inwoners.
Hans Hermans, 29 mei 2008

Ik ben blij dat een minderheid van de inwoners van Overberg heeft gekozen om bij onze gemeente te blijven. Democratie houdt namelijk ook in dat de meerderheid bepaalt, met inachtneming van de belangen van de minderheden. Blijkbaar vond de meerderheid van de inwoners het blijkbaar wel goed dat een minderheid besliste over bij welke gemeente men wilde horen. Dat gaat wel eens anders in ons land.
Jan-Koert Lange, 29 mei 2008

Tenslotte is het ook altijd een minderheid van de inwoners die beslist wie een meerderheid krijgt in onze volksvertegenwoordiging, of dat nu landelijk, provinciaal of plaatselijk is. Onverschillig welke dat is vindt de meerderheid dat ook prima. Eigenlijk gebeurt het dus bijna altijd en is er niets vreemd aan de kop van het artikel, want dat staat er altijd boven bij dit soort berichten. Maar als je er bij stil staat is het wat vreemd.
Teunis Reedijk, 31 mei 2008

Nieuws van donderdag 29 mei 2008

Jagerspad vanaf Damhertlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:20 uur    temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Grebbelinie in de kijker

UTRECHT  Bent u een fotografisch talent, heeft u een digitale camera of komt u wel eens bij de Grebbelinie? Doe dan mee met de fotowedstrijd “kijk op de Grebbelinie” en maak met uw foto kans op mooie prijzen. Bovendien kan uw foto onderdeel zijn van een tentoonstelling die een jaar langs verschillende locaties rond de Grebbelinie reist.

Iedereen wordt uitgenodigd om zijn of haar beleving van de Grebbelinie te fotograferen en van een beschrijving te voorzien. Deelname is mogelijk in de vier categorieën natuur en landschap, cultuur en historie, recreatie en water. Inzendingen zijn mogelijk tot 24 augustus 2008 via de website www.grebbeliniefotowedstrijd.nl.  Op deze website zijn behalve het wedstrijdreglement ook de ingezonden foto’s te bekijken.

De Grebbelinie boven water!
De Grebbelinie, een 60-kilometer lange militaire verdedigingslinie, slingert als een groen lint door het oosten van de provincie Utrecht en door het westen van de provincie Gelderland. Deze linie is in de achttiende eeuw aangelegd om de vijand uit het oosten tegen te houden.

Nog steeds is goed te zien hoe de Grebbelinie van de Nederrijn bij de Grebbeberg, via Veenendaal en Amersfoort naar Spakenburg loopt.

Ook overgebleven forten, dijken en sluizen herinneren daar nog aan. De linie ligt er op veel plekken verscholen in het landschap. Terwijl de cultuurhistorie en de prachtige natuur de Grebbelinie zo bijzonder maken.

Om de verborgen kwaliteiten van de linie voor iedereen weer zichtbaar en herkenbaar te maken, wordt de Grebbelinie ‘boven water gehaald’. Dat is het doel dat de provincie Utrecht met het uitvoeringsprogramma ‘De Grebbelinie boven water! nastreeft, samen met provincie Gelderland, twaalf gemeenten, het waterschap, Staatsbosbeheer, IVN Consulentschap Utrecht en vele andere organisaties in het gebied.

Plan ‘vijverpark’ valt verkeerd

LEERSUM  Het ziet er op papier mooi uit. Met een voetbalterrein en een vergrote vijver waarin een fontein, zal het gebied rond De Binder er een stuk fraaier uitzien. Maar het ‘rondje om de vijver’ komt niet terug en de JOP en de skatebaan verdwijnen niet.

Lees verder op de website van De Kaap

Vermoeden van brandstichting

ZEIST  Rond 13.40 uur kregen de politie en brandweer gistermiddag de melding van een brand in een woning aan de Van Reenenweg. Beide hulpdiensten gingen met spoed ter plaatse. Er bleek niemand meer in de woning aanwezig te zijn en de brand werd door de brandweer geblust.

Gezien de aangetroffen sporen bestaat er een vermoeden van brandstichting. Aan getuigen die voor, tijdens of na de brand iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Van Reenenweg wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

College op bezoek in Maarsbergen

MAARSBERGEN  Het setje met tekeningen dat wethouder Waltmann liet zien bij het avondbezoek van het college aan Maarsbergen, trok de meeste belangstelling. Het betrof plan Haarbosch: 90 wooneenheden op het Wijers terrein.

Lees verder op de website van De Kaap

Oproep getuigen

DRIEBERGEN  Een vrouw tussen de 45 en 55 jaar oud uit Driebergen is op donderdag 22 mei tussen 14.00 en 15.00 uur slachtoffer geworden van een zedenmisdrijf. Dit gebeurde nabij het Jagerspad.

Het slachtoffer liep die dag tussen 14.00 uur en 15.00 uur op het Jagerspad richting de Hoofdstraat toen het misdrijf plaatsvond. Daarna is de verdachte te voet gevlucht.

Het signalement van de verdachte is: blanke man, tussen de 30 en 40 jaar, 1.80 tot 1.90 meter lang, zwart krullend haar tot op schouder en een smal gezicht zonder gezichtsbeharing. Hij droeg een zwarte broek en zwart jack

De politie heeft de zaak in onderzoek. Aan eventuele getuigen die een man hebben zien wegvluchten die voldoet aan het genoemde signalement wordt verzocht contact op te nemen met de politie: 0900 – 88 44. U kunt ook anoniem informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.


Gewichtige politieagent achter bureau: “Dag mevrouwtje, wat kan ik voor u doen?” Vrouw: “ik ben slachtoffer geworden van een zedenmisdrijf.” Agent: “Zo zo, dat is een ernstige zaak, wat is uw leeftijd?” Vrouw: “Ik ben tussen de 45 en 55 jaar oud.”
Hans Hermans, 29 mei 2008

Zou dat niet alles te maken hebben met het anoniem houden van het slachtoffer?
Renk Knol, 29 mei 2008

Ik denk dat Renk de spijker bovenop zijn kop raakt. Bovendien: Alles (willen) weten maakt niet gelukkig.
Teunis Reedijk, 1 juni 2008

Rust en retraite: stilteweekend

AMERONGEN  Van vrijdag 20 juni 19.30 uur tot maandag 23 juni 9.30 uur organiseren de Zendings-Diaconessen een stilteweekend in hun conferentiecentrum Bethanië.

Lees verder op de website van De Kaap

Invalide man van tas bestolen

ZEIST  Op woensdagavond 29 mei rond half acht verliet een 39-jarige man uit Zeist in zijn rolstoel een lift op de derde etage van een flat aan de Couwenhoven. Daar werd door twee jongens de tas van de man gepakt en het tweetal ging ervandoor.

De verdachten waren twee lichtgetinte jongens, één met een geel shirt en de ander met een rood shirt, beiden droegen een spijkerbroek.

Aan getuigen die de straatroof hebben gezien of menen de verdachten te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Vandalisme bij winkel Stichting Vluchtelingkinderen

DOORN  Sinds een aantal maanden heeft de winkel van de Stichting Vluchtelingkinderen in het oude postkantoor in Doorn last van vandalisme. Er worden ramen ingegooid, verpakking van drank en gestalde fietsen in brand gestoken en lege flessen kapot gegooid.

Lees verder op de website van De Kaap

Zakelijk geschil beslecht met schoppen

ZEIST  Gistermiddag kreeg een 57-jarige man uit Amstelveen in een pand aan de Slotlaan woorden over een zakelijk geschil met een 47-jarige man uit Zeist. De Zeistenaar wond zich daarbij erg op, waarna hij de Amstelvener verbaal bedreigde en schopte.

De politie werd gewaarschuwd en de verdachte werd op de Slotlaan aangehouden voor mishandeling. Het slachtoffer deed aangifte tegen hem. De verdachte is voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Nieuws van vrijdag 30 mei 2008

Prins Bernhardlaan 7-11 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:50 uur     temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Metalnight in de Peppel

ZEIST  Vrijdag 6 Juni 2008 Metalnight met Detonation en Izegrim in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om 21:00 en de entree is €7,00 of 3,50 met stempelkaart.

Detonation
De top van de Nederlandse death/thrash metal. Detonation timmert sinds ’97 aan de weg en heeft al 4 albums op haar naam staan. Het laatste schijfje, ‘Emission Phase’ is een waar juweeltje en werd overal erg positief ontvangen. De band tourde in het verleden al met bands als Nile, Gorerotted en Decapitated. Detonation zal deze editie van de MetalNight afsluiten, en we zijn ervan overtuigd dat ze alles en iedereen omver zullen blazen!

Izegrim
Izegrim uit Zutphen zal de avond openen met hun doordachte thrash/death metal. Deze band timmert al sinds 1996 aan de weg. En met de nieuwe plaat ‘Tribute to Totalitarianism’ en een Europese tour met niemand minder dan Flotsam and Jetsam achter de kiezen zal Izegrim Zeist eens even flink op z’n kop zetten!

Elke eerste vrijdag van de maand is er Metalnight in de Peppel.
Dus metalheads, houd de site in de gaten!
Met de Metalnight- strippenkaart betaal je de eerste keer 7 euro,
en vanaf dan om en om 3,50 en 7 euro.
De zesde keer mag je zelfs gratis!

De Amerongse Zomerschool noviteit bij Open Atelier

AMERONGEN  De nieuwe cursusfolder van het Open Atelier Amerongen vermeldt als noviteit De Amerongse Zomerschool. De Amerongse Zomerschool wordt gehouden van maandag 4 tot en met donderdag 7 augustus.

Lees verder op de website van De Kaap

De Zonnebloem viert jubileum

MAARN  De afdeling Maarn-Maarsbergen van De Zonnebloem bestaat 12,5 jaar en dat wordt gevierd met de gasten uit de woonplaats. Op 27 mei staan de bussen klaar om de circa 50 deelnemers met vrijwilligers naar Giethoorn te brengen voor een boottocht en lunch.

Lees verder op de website van De Kaap

Doek gevallen voor Toneelvereniging NAO Overberg

OVERBERG  Toneelvereniging NAO (Na Arbeid Ontspanning) uit Overberg zet er deze maand na 28 jaar een punt achter. De vereniging wordt opgeheven vanwege een constant tekort aan spelende leden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Typ-hier-de-titel

ZEIST  Op 6 juni vindt de eerste Rondom Slotloop voor de Jeugd plaats. De Rondom Slotloop wordt georganiseerd door de Rotary Op Seyst en dient drie doelen:

 • Het terugdringen van overgewicht bij kinderen
 • Integratie in de samenleving
 • Het is een sponsorloop en de opbrengst gaat dit jaar naar de Stichting Run4Schools

Overgewicht
De Jeugdloop wordt georganiseerd in het kader van het Convenant Overgewicht, dat erop is gericht om overgewicht bij kinderen tegen te gaan door meer te bewegen. Paul Rosenmöller is voorzitter van de Stuurgroep Convenant Overgewicht en aanwezig bij de Rondom Slotloop: ‘Overgewicht is een individueel probleem: bij mensen met overgewicht is de balans tussen eten en bewegen verstoord. Maar het is ook een maatschappelijk probleem: volwassenen en kinderen bewegen minder (computer gebruik, TV kijken, autorijden, enz.) en staan bloot aan allerlei verleidingen (reclames, supermarkt).’

Convenant Overgewicht
Verschillende overheids- en maatschappelijke organisaties hebben een Convenant Overgewicht gesloten, waarin zij samenwerken om overgewicht in Nederland terug te dringen. De basis van het convenant is de preventienota Langer Gezond Leven 2004-2007 van het Kabinet. www.convenantovergewicht.nl

Integratie in de samenleving
De drie basisscholen, die meelopen in de Rondom Slotloop hebben veel gekleurde leerlingen. Zij vormen een afspiegeling van onze multiculturele samenleving. De drie basisscholen zijn: Basisschool Op Dreef, Basisschool De Kameleon, Basisschool De Koppel. In totaal ongeveer 400 leerlingen, alle groepen 3 t/m 8. Burgemeester Koos Janssen maakt zich sterk voor integratie: ‘Sport kan een positieve bijdrage leveren aan integratie. Het is een manier om kinderen met verschillende achtergronden met elkaar in contact te brengen en elkaar te leren kennen. Het kan ervoor zorgen dat zij zich onderdeel gaan voelen van onze samenleving. Op die manier bevordert sport de sociale en culturele integratie.’

Run4Schools
De Rondom Slotloop is daarnaast ook een sponsorloop. Elk jaar wordt een goed doel gesponsord. De drie basisscholen uit Zeist steunen met hun deelname de Stichting Run4Schools voor zwarte scholen in Zuid-Afrika. Run4Schools organiseert naschoolse sportprogramma’s op lagere scholen in het township Mittchell’s Plain, Kaapstad, Zuid Afrika. Dagelijks bereiken zij met hun sportprogramma’s honderden kinderen. Hardlopen is voor Run4Schools de belangrijkste activiteit om geld in te zamelen voor de sportprogramma’s. www.run4schools.nl

Hypermodern postkantoor alweer snel dicht

ZEIST  Het is pas een week open, maar het splinternieuwe en hypermoderne postkantoor aan Het Rond in Zeist waar bijna alle handelingen via een automaat of computer gedaan kunnen worden, gaat over ruim een jaar alweer dicht.

Lees verder op de website van het AD/UN

Nieuws van zaterdag 31 mei 2008

Jachtlaan richting De Hermelijn vanaf De Warande
foto: © Renk Knol
tijd: 14:25 uur  temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Een muzikaal hoogstaand jubileumconcert

MAARN  Vijf en twintig jaar Harmonie Manderen: opgericht in 1983 door Bouke Nieuwenhuijse, Bert Jansen en wijlen schoenhandelaar Bertus Jansen. Bijna zestig leden presenteerden zich deze avond.

Lees verder op de website van De Kaap

Project unknown in de Peppel

ZEIST  Nog nooit eerder gezien in de Peppel, maar eindelijk is het dan zover: Een eigentijds feestje met een flinke beuk en een psychedelische touch. Kom binnen in een wereld van zwevende melodieën, beats om op weg te spacen en heerlijk te dansen.

In de achterzaal staat als eerste BassiD. Psytrance op zijn best!
Zijn eigen omschrijving: “I love the psytrance when its showing all the facets of the human mind with all its complex emotions and thoughts. So a track may go from dark and sinister to spooky with funk and from melody to funny, but is always intending to ‘shift perspectives’ in someone’s mind…”

Vervolgens neemt Utreg Massive de achterzaal over om te laten zien en horen waar deze provincie sterk in is: vette shit produceren!

De Utreg Massive is een Utregse crew van 15 DJ’s, producers en MC’s die zich focussen op verschillende stijlen van muziek, zoals Drum ’n Bass en Breaks. Vanavond staan er 3 leden van de UM, waaronder Soundbites met zijn WiiJ act om te laten zien dat de Wii-motes niet alleen maar voor games te gebruiken zijn, maar ook voor Rave. Daarnaast hebben we een brute back-2-back set met Kwanto en Paludal, die ons de echte doordans Drum ’n Bass gaan brengen met een hoop eigen producties!

Ondertussen staan DJ XLII en Kronkelvorm in de voorzaal om de chillout te voorzien van fijne deuntjes. Hier zal vooral goa te horen zijn, met uitstapjes naar andere stijlen. Welke dat zijn? Kom gewoon lekker luisteren, want voor de prijs hoef je het niet te laten.


Vrijdag 7 Juni 2008 “Project Unknown”
in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist.
De zaal gaat open om 21:00 en de entree is € 5,00

Eigentijds leren in kasteel Amerongen

AMERONGEN  Dinsdag vond in en bij kasteel Amerongen de aftrap plaats van het VMBO-project Monumentaal werk. Om in te spelen op de behoefte aan praktijkgericht lesmateriaal voor het vmbo.

Lees verder op de website van De Kaap

Voor één middag is de straat van de kinderen

AMERONGEN  In Amerongen werd een gedeelte van de Burg. Jhr H. vd Boschstraat volledig afgezet en reden er geen auto’s meer. In plaats daarvan speelden er tientallen kinderen allerlei spelletjes midden op straat.

Lees verder op de website van De Kaap

Schaapsscheerdag

LEERSUM  Op zaterdag 7 juni vindt bij de schaapskooi bij landgoed Zuijlestein in Leersum de jaarlijkse schaapscheerdag plaats. Van 14.00 tot 16.00 uur komt de scheerder de schapen hun jasje uitdoen.

Lees verder op de website van De Kaap

Henry Zumbrink winnaar IVA award


DRIEBERGEN  De 28ste Geerlig Riemerprijs werd donderdag 29 mei uitgereikt aan Henry Zumbrink uit Amerongen. Door een grote meerderheid van studenten en docenten werd Henry aangewezen als dé kandidaat voor deze belangrijke IVA-prijs.

vergroot foto


De prijs bestaat uit een geldbedrag dat besteed kan worden aan een studiereis, stage of aanvullende opleiding. De G. Riemerprijs wordt jaarlijks toegekend aan een tweedejaars IVA-student die, naar het oordeel van zijn of haar medestudenten èn docenten, beschikt over een opvallend goede combinatie van intellectuele gaven en sociale vaardigheden. De prijs werd in 1980 – bij het 50-jarig jubileum van de IVA – geïntroduceerd als eerbetoon aan de oprichter van het Instituut, de heer Geerlig Riemer.

Henry Zumbrink werd aangewezen als dé winnaar van de Geerlig Riemerprijs. De IVA-gemeenschap bewondert met name ziin sociale eigenschappen en zijn wilskracht en doorzettingsvermogen. Dat hij over deze eigenschappen beschikt blijkt ook wel uit zijn carrière in de racesport. Hij geniet bekendheid als autocoureur in de Benelux Racing League, vorig jaar werd hij zelfs kampioen in de BRL-klasse “Light”. Het thema voor de feestelijke uitreiking was dan ook “Wilskracht”. Dit werd onder andere geïllustreerd door lezingen van de heer F. Heesen – president Heesen Yachts – en Jochem Uytdehaage – winnaar Olympisch Goud -. Beide heren wisten met behulp van boeiende presentaties de “kracht van de wil” aan te tonen.

Fotobijschrift: Henry Zumbrink met de oorkonde die hoort bij de Geerlig Riemerprijs. Henry ontving de oorkonde uit handen van de heer D.C. Nolten – voorzitter Stichting IVA Jubileumfonds (l.) en de heer F. Heesen – president Heesen Yachts (r.).