Heuvelrugnieuws van donderdag 24 mei 2007

Secretarislaan 1a-3  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.35 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Aangehouden na belediging

DOORN  Omstreeks half drie kreeg de politie woensdagmiddag de melding dat een fiets in brand zou staan op de Dorpsstraat. Agenten kwamen ter plaatse en troffen hier enkele jongeren aan.
Een 20-jarige man uit Utrecht beledigde direct de agenten en toen de agenten met hem in gesprek wilden gaan begon de groep zich hiermee te bemoeien. De 20-jarige man rende vervolgens hard weg maar kon worden ingehaald en werd aangehouden. Een groep jongens bleef de agenten lastig vallen en twee personen, 17 jaar uit Driebergen en 18-jaar uit Leersum, moesten of afstand worden gehouden met de wapenstok en konden later worden aangehouden. Tegen dit trio is proces-verbaal opgemaakt. 


Recent zijn er rondom het oude postkantoor in Doorn meerdere fietsen in brand gestoken. Dat levert naast financiële schade ook een veloederd beeld op van de openbare ruimte. Er wordt vaak geklaagd over de politie. Prima dat de politie duidelijk ingrijpt. Dat mag dan ook gezegd worden.
Theo Koster, 24-5-2007

Project Wilhelminalaan na jaren procederen van start

LEERSUM  Na vijf jaar procederen is de eerste steen gelegd voor de bouw van twaalf appartementen aan de Koningin Wilhelminalaan in Leersum. De bouw is vertraagd door bezwaarschriften van omwonenden.

Lees verder op de website van het AD/UN

Robin van Schaik 2e bij Voorleeswedstrijd

MAARN   Robin van Schaik uit Maarn is tweede geworden bij de Nationale Voorleeswedstrijd 2007 in Utrecht. Eerder werd ze kampioen van de provincie Utrecht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Koninklijke Onderscheiding voor J. Lagendijk

DOORN Burgemeester Naafs heeft vanavond in Zeist een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer J. Lagendijk uit Doorn; hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Lagendijk is sinds 1967 onafgebroken werkzaam bij de Rabobank, aanvankelijk bij de Rabobank Zeist e.o., thans de Rabobank Utrechtse Heuvelrug. Hij heeft de bank de afgelopen periode door een moeilijke periode geloodst. Drie jaar geleden ging de bank een fusietraject in, per definitie een zware tijd. In zijn rol van bankdirecteur werd een uitzonderlijk beroep gedaan op zijn tact, tijd en managementkwaliteiten.
Daarnaast is betrokkene vanaf 1993 tot op heden actief op sociaal-maatschappelijk en kerkelijk terrein.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 1 mei 2007

Traaij 12-14  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.40 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Eetclub van start op 10 mei

DRIEBERGEN  Op 10 mei start de Stichting Welzijn Driebergen in samenwerking met het Woonzorgcentrum Beukenstein een eetclub. Het initiatief is ontstaan vanuit de gedachte dat samen eten gezellig is en structuur aan de dag geeft.

De belangrijkste aspecten zijn elkaar ontmoeten, de sfeer en natuurlijk lekker eten. De tafel wordt mooi gedekt, de accommodatie is sfeervol ingericht en onze vrijwilligers staan klaar om u te bedienen.

De maaltijd bestaat uit een voor-, hoofd- en nagerecht en kost € 7,50;  heeft u een dieet, dan wordt daar rekening mee gehouden. De eetclub vindt voorlopig twee keer per maand plaats en wel op de tweede en vierde donderdag van de maand van 17.30 – 19.00 uur. Eventueel kan de eetclub – als de verwachtingen worden waargemaakt – worden uitgebreid tot een wekelijkse activiteit.

Voor wie is de eetclub bedoeld?
De eetclub staat open voor mensen die de welzijnsactiviteiten in Driebergen een warm hart toedragen, zoals vrijwilligers; maar ook voor mensen die het leuk vinden om anderen te ontmoeten en die samen eten gezellig vinden. Ook personen die (nog) niet bekend zijn met de SWD en Beukenstein, maar wel onze gedachte onderschrijven, zijn welkom.
Heeft u belangstelling? neem dan contact op met  de SWD  (0343) – 523009,  dagelijks bereikbaar van 9.00 – 12.00 uur. Opgave tot en met maandag 7 mei.

Twee nieuwe jonge helden

MAARN Op Koninginnedag 2007 zijn door de Oranjevereniging Maarn-Maarsbergen twee nieuwe jonge helden “geridderd”. Het lintje is voor kinderen die zich inzetten voor een ander. Dit jaar is besloten dat de zusjes Christene (17) en Lisette (12) van Noort allebei een lintje krijgen.

vergroot foto

 Hun moeder is al jaren chronisch ziek, zij heeft MS, en deze twee kanjers zorgen er samen voor dat alles thuis normaal blijft draaien. Als een ouder door ziekte niet in staat is alle zorg die hij of zij wil geven aan de kinderen kan geven, verandert er veel in zo’n gezin. Dingen die voor kinderen vanzelfsprekend zijn is voor zo’n kind minder vanzelfsprekend.  Christine en Lisette vertegenwoordigen met dit lintje tevens de grote groep kinderen in een vergelijkbare situatie. Wethouder Pamboer spelt het lintje op.

De Zonnebloem over de Utrechtse Heuvelrug

DRIEBERGEN Een bus vol met mensen van De Zonnebloem, afdeling Driebergen-Rijsenburg, reed vorige week woensdag over de Utrechtse Heuvelrug. De mensen namen een kijkje binnen de grenzen van hun nieuwe gemeente. Alle voormalige gemeenten werden bezocht.

vergroot foto

Lees verder


Motorrijder gewond na aanrijding

LEERSUM Op maandagavond raakte een motorrijder gewond na een aanrijding en de veroorzaker van het ongeval rende hard weg. Omstreeks 19.45 uur reed een 47-jarige motorrijder uit Gouda over de Bovenhaarweg. Een nog onbekende automobilist kwam uit de Ginkelseweg rijden en een aanrijding tussen beiden ontstond. De motorrijder kwam ten val en liep verschillende botbreuken op. De traumahelikopter vloog medisch personeel in en de motorrijder werd na stabilisering vervoerd naar het ziekenhuis. Na de aanrijding vluchtte de bestuurder van de auto, een blauw Fiat Panda, en is tot op heden niet gevonden. De politie heeft de aanrijding in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug,  0900-8844.

Het zwemseizoen 2007 is weer gestart

UTRECHT Het zwemseizoen 2007 is weer gestart en loopt van 1 mei tot en met 30 september. Ook dit jaar informeert de provincie Utrecht via een folder, de provinciale zwemwatertelefoon en haar website, www.provincie-utrecht.nl,  het zwempubliek over alle officiële zwemplaatsen. De folder is verkrijgbaar bij onder andere VVV’s, gemeentehuizen, bibliotheken, recreatieschappen, campings, bungalowparken en jachthavens.

In de folder zijn 21 zwemplaatsen in open water opgenomen, waar veilig gezwommen kan worden. Daarnaast biedt de folder per zwemplaats informatie over bereikbaarheid, waterdiepte, beschikbare voorzieningen en of er entree moet worden betaald. Ook vindt de lezer in de folder belangrijke tips terug. Voorbeelden zijn het niet duiken in troebel water, het niet zwemmen in de buurt van varende schepen, zwem altijd samen en houd uw kinderen constant in het oog.

De provinciale zwemwatertelefoon, 030-2582158, geeft actuele informatie over de waterkwaliteit. Daarnaast is het ook dit jaar weer mogelijk om op internet de gegevens over de zwemplaatsen te bekijken. Tenslotte worden belangrijke veranderingen via de regionale media en via Teletekstpagina 725 van de publieke omroepen bekend gemaakt .

Nieuwe zwemplaatsen
Bij de Grote Maarsseveense Plassen zijn de twee strandjes aan de zuidoost kant met ingang van dit zwemseizoen officiële zwemplaatsen. Bij de Vinkeveense Plassen wordt Eiland 2 opengesteld als officiële zwemplaats.

Waterkwaliteit
De waterkwaliteit van de 21 zwemplaatsen kan snel slechter worden door bijvoorbeeld watervogels, algenbloei, een hoge recreatiedruk of extreem warm weer. De waterkwaliteit wordt standaard elke twee weken door de waterschappen bemonsterd. Bij verslechtering van de kwaliteit wordt het zwemwater vaker gecontroleerd. De provincie toetst of aan de normen wordt voldaan. Op grond van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden wordt niet alleen de waterkwaliteit beoordeeld maar wordt ook de algemene hygiëne en veiligheid getoetst. Mocht het nodig zijn dan waarschuwt de provincie de zwemmers voor een verslechterde situatie of stelt desnoods een zwemverbod in.

Zwemverbod
De provincie heeft op twee plaatsen een zwemverbod ingesteld vanwege het risico voor zwemmers. Dit geldt voor het recreatieterrein Salmsteke bij de Lek en voor de Nedereindse Plas bij Nieuwegein/IJsselstein.

Heuvelrugnieuws van woensdag 2 mei 2007

Sportlaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 11:00 uur
temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Succesvol vervolg tenniscompetitie voor Risenborgh

DRIEBERGEN  Afgelopen weekend zijn de vierde ronde van de zaterdagtenniscompetitie en de derde ronde van de zondagcompetitie gespeeld. De zondagteams van Risenborgh waren goed op dreef. Het gemende team won thuis met 5-3 van Theo Meijer Sport. De eerste twee herenteams deelden de punten met respectievelijk Doordraaiers en Flehite. Het derde herenteam won de uitwedstrijd tegen Volta met 4-2. Het vierde herenteam bleef ook in haar derde wedstrijd zonder puntverlies en kan in de volgende twee wedstrijden tegen de directe achtervolgers het kampioenschap reeds veiligstellen.

De zaterdagteams waren in het algemeen minder goed op dreef. De drie gemengde teams verloren allen met grote cijfers. Het eerste team staat nog steeds stijf onderaan en moet vrezen voor degradatie. De gemengde 35+ teams deden het beduidend beter en wonnen beiden met 5-0. Door de overwinningen houden beide teams uitzicht op de top van de ranglijst.

Het 18+ herenteam ging met 4-2 onderuit tegen Vechtlust. Het 35+ herenteam deed het veel beter en won met 5-1 van (hoe kan het ook anders) Dicke Rijst. De damesteams konden met minder tevredenheid terugkijken op de vierde competitieronde. Beide teams verloren van respectievelijk Flehite en Aurora.

De uitslagen op een rijtje:

Landelijke competitie zondag

 • Gemengd senioren 7e klasse Risenborgh 1 – Theo Meijer Sport 1 5-3
 • Heren 5e klasse Risenborgh 1 – Doordraaiers 3 3-3
 • Heren 5e klasse Risenborgh 2 – Flehite 4 3-3
 • Heren 5e klasse Volta 1 – Risenborgh 3 2-4
 • Heren 6e klasse Eemnes 1 – Risenborgh 4 0-6

Voorjaarscompetitie zaterdag

 • Gemengd senioren 18+ 1e klasse ULTC Iduna 3 – Risenborgh 1 5-0
 • Gemengd senioren 18+ 2e klasse Groenvliet 1 – Risenborgh 2 4-1
 • Gemengd senioren 18+ 3e klasse Hercules 4 – Risenborgh 3 4-1
 • Gemengd senioren 35+ 1e klasse Risenborgh 1 – Lockhorst 2 5-0
 • Gemengd senioren 35+ 2e klasse Risenborgh 2 – Shot 2 5-0
 • Heren 18+ 3e klasse Vechtlust 4 – Risenborgh 1 4-2
 • Heren 35+ 1e klasse Risenborgh 1 – Dicke Rijst 1 5-1
 • Dames 18+ 2e klasse Flehite 1 – Risenborgh 1 4-2
 • Dames 18+ 3e klasse Risenborgh 2 – Aurora 3 1-5

Energieprijs voor kantoor van WNF

ZEIST Het Wereld Natuur Fonds heeft met het energiezuinige kantoorpand in Zeist de NET-Trofee gewonnen, voor bouw- en renovatieprojecten die uitblinken in energiezuinige aanpak.

Lees verder op de website van het AD/UN

Getuigen gezocht van mishandeling

LEERSUM  Zaterdag 21 april omstreeks 18.00 uur mishandelden de inzittenden van een rode auto een 18-jarige vrouw op de Nieuwe Steeg. De politie is op zoek naar getuigen, o.a. een wielrenner die het slachtoffer na het incident aansprak.

De 18-jarige vrouw uit Leersum liep op zaterdag 21 april rond 18.00 uur over de Nieuwe Steeg. Toen zij de Bongerdlaan wilde oversteken stopte er een rode auto (vermoedelijk een Volkswagen) naast haar. Er stapte een vrouw uit die tegen de Leersumse begon te schelden. Vervolgens deelde deze verdachte meerdere klappen uit. Het slachtoffer verdedigde zich, waarna ook een man uit de auto stapte. Deze man schopte het slachtoffer. Beiden reden daarna weer weg in de rode auto. Dader 1 is een vrouw van tussen de 16 en 20 jaar oud, met een lichtgetinte huidskleur en zwart krullend haar. Dader 2 is een man van ongeveer 25 jaar met een lichtgetinte huidskleur. Hij droeg een wit gehaakt mutsje. Vlak na het incident stopte er een wielrenner bij het slachtoffer die vroeg hoe het met haar ging. Toen de vrouw aangaf dat het wel ging fietste de wielrenner weer door. Omdat de wielrenner waarschijnlijk het incident heeft gezien zou de politie deze man graag als getuige spreken. Ook andere mogelijke getuigen wordt gevraagd om te bellen met de politie van het district Heuvelrug via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

10.000ste steenlegging Zorgcentrum Elim

AMERONGEN Burgemeester Frits Naafs heeft woensdagmorgen samen met mevrouw Harteveld-Horsten, de langst wonende en oudste bewoonster, de 10.000ste steen van de nieuwbouw van 24 appartementen bij Zorgcentrum Elim in Amerongen geplaatst.

vergroot foto

Lees verder


Raad Zeist weet te weinig over projecten met buurgemeenten

ZEIST  Raadsleden in Zeist weten amper waarom de gemeente met buurgemeentes in zee is gegaan om samen bepaalde projecten uit te voeren. Ook de controle op de uitvoering van deze zogeheten ’gemeenschappelijke regelingen’ is onder de maat.

Lees verder op de website van het AD/UN

Nieuwe erewacht bij herdenkingsmonument Wildbaan

DRIEBERGEN  Voor het eerst sinds een lang reeks van jaren bestaat de erewacht tijdens de dodenherdenking bij het verzetsmonument in het park de Wildbaan in Driebergen niet meer uit leden van de Bond van Wapenbroeders.

De Bond heeft het Comité 4 en 5 mei Driebergen-Rijsenburg laten weten geen leden om gezondheids- en leeftijdsredenen meer te kunnen leveren. Het Comité is er overigens in geslaagd twee militaire veteranen uit Driebergen die in het verleden zijn uitgezonden naar het buitenland, te vinden die de wacht zullen overnemen.

Het 4-mei-programma in Driebergen is als volgt:

 • 15.00 uur: Herdenking bij de plaquette ter nagedachtenis aan omgekomen Englandspielagenten in de hal van Zorg- en Verpleegcentrum Beukenstein, Hoofdstraat 57;
 • 17.30 uur: Herdenking voor nabestaanden van militairen en verzetsmensen op de Algemene Begraafplaats aan de (verlengde) Traay;
 • 18.00 uur: Vlaggen halfstok;
 • 19.00 uur: Herdenkingsbijeenkomst onder verantwoordelijkheid van de Raad van Kerken in de r.k. kerk Sint Petrus’Banden. De meditatie wordt verzorgd door ds D. Coppoolse. Karin Smorenburg van het r.k. jongerenkoor draagt een gedicht voor;
 • 19.35 uur: Klokgelui en opstelling op het Kerkplein voor de stille tocht;
 • 19.40 uur: Vertrek naar monument onder omfloerst tromgeroffel door tamboer-maître;
 • 19.50 uur: Aankomst bij het monument. Harmonie Aurora speelt koraalmuziek;
 • 19.55 uur: Korte toespraak door de voorzitter van het Comité 4 en 5 mei Driebergen-Rijsenburg;
 • 19.59 uur: Klaroensignaal;
 • 20.00 uur: Twee minuten stilte. Daarna spelen van de ‘Taptoe’ (voor alle duidelijkheid: dit is niet, zoals vaak wordt gedacht, de ‘Last Post’). Aansluitend zingen de aanwezigen het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus. Vervolgens kransleggingen door een lid van het college van B en W en de voorzitter van het Driebergse comité. Daarna volgen achtereenvolgens vertegenwoordigingen van de basisscholen, het voormalig verzet, de Bond van Wapenbroeders, de Oranjevereniging, de Brandweer, Amnesty International en het Rode Kruis. Na deze delegaties defilé voor de overige aanwezigen. Leden van Scouting Driebergen begeleiden e.e.a.
Namen van gevallenen
Tijdens de herdenking worden de namen voorgelezen van mensen die in de oorlog in Driebergen-Rijsenburg woonden of waren ondergedoken en die door illegale activiteiten het leven verloren. De namen staan vermeld op het verzetsmonument in het park De Wildbaan.
De namen zijn: J.A. van Bijnen, W.L.A. du Celliée Muller, S. Esmeijer, J. Groenhuyse, G. Vonk, A.Th.J.M. van der Heyden, L.E. Holst, J. Jongejan, C.B.Ninaber van Eijben, B.A.W. Schlimmer, J.A. Schotel en jhr. K.W.J. Stoop.

SWD zoekt chauffeurs en begeleiders voor Boodschappen+Bus

DRIEBERGEN  Het Nationaal Fonds Ouderenhulp (NFO) is met de SWD overeengekomen om de Boodschappen+ Bus ook in Driebergen en omgeving in te zetten. Het betreft voorlopig een proef van één jaar. Het NFO stelt aan de SWD een personenbus met aanpassingen voor rolstoelgebruikers gratis ter beschikking.

vergroot foto

Als alle voorbereiding succesvol verlopen, hopen wij in het najaar van start te gaan. De SWD bereidt momenteel dit project voor. 

Voor wie en wat?
De bus is een service voor senioren en voor mensen die vanwege een ziekte of handicap minder mobiel zijn. Het doel is samen activiteiten te ondernemen, uitstapjes te maken en of  boodschappen te doen. Er wordt maandelijks een nieuwsbrief gemaakt. Daarin staan uitjes naar leuke activiteiten of mooie plekjes in Nederland.

Vrijwilligers gezocht:
Voor de organisatie en uitvoering heeft de SWD vrijwilligers nodig die als chauffeur of begeleider mee willen werken. Om als chauffeur mee te werken zijn er geen speciale eisen, behalve natuurlijk een geldig rijbewijs. De bus kan maximaal 9 personen vervoeren, inclusief chauffeur en begeleider.

Vindt u het leuk om als chauffeur of begeleider aan dit project mee te werken en voelt u zich betrokken bij ons nieuwe initiatief, neemt u dan contact op met SWD medewerker Bart van Os, telefoon (0343) – 523009.

Gemeente bouwt nieuwe gemeentewerf voor €5 miljoen

DOORN  De gemeente Heuvelrug wil een nieuwe centrale gemeentelijke werkplaats gecombineerd met milieustraat aanleggen op de Velperengh, het nieuwe industriegebiedje naast Palmstad, de buurtschap tussen Doorn en Driebergen. 

vergroot foto

Daar kunnen alle inwoners van de westelijke Heuvelrug in de nabije toekomst hun grof vuil, chemisch afval en overtollige ijzerwaren kwijt. De werf gaat €5 miljoen kosten. Het is nog onbekend wat de gevolgen van het plan zijn voor de hoogte van de afvalstoffenheffing.

De huidige milieustraten in Driebergen –kort geleden nog verbouwd – en Maarn –vorig jaar reeds gesloten- hebben volgens een nota van de gemeente onvoldoende capaciteit. De verwachting is dat het met de invoering van grijze kliko’s in Driebergen per september van dit jaar –waarbij inwoners hun grof vuil niet meer aan de straat kunnen zetten- de capaciteitsproblemen verder zullen gaan toenemen. De nota noemt de huidige gemeentewerkplaatsen in Driebergen, Amerongen en Maarn bovendien ‘dislocaties’: het is niet efficiënt werken vanuit de randen van de gemeente; de rijtijden zijn te lang en het aansturen van de 63 medewerkers te ingewikkeld. Bovendien liggen de dislocaties in woonwijken, en is er daardoor sprake van overlast.

De nieuwe werf en milieustraat gaat ruim vijf miljoen euro kosten, eenderde voor aankoop van de grond, tweederde voor de aanleg van de milieustraat en de gemeentewerf. Onderdeel van de grondverwerving is een ingewikkelde grondruil met de huidige eigenaren van de grond, waar voorheen de waterzuivering van Doorn was gevestigd. Naast grond en geld is de eigenaren ook soepelheid beloofd bij de aanleg van een paardenbak achterop het terrein, waar in verband met de natuurwaarde van het achtergelegen gebied strenge milieuregels gelden. De milieustraat wordt aangelegd voor de inwoners van Doorn, Maarn en Driebergen (35.000). Inwoners van Leersum en Amerongen kunnen hun vuilnis naar Remmerden (Elst) blijven brengen, waar de gemeente een milieustraat deelt met de gemeente Rhenen. De gemeenteraad vergadert volgende week over het plan.


Ik lees tussen de regels door, dat het dus vrijwel zeker is, dat de inwoners van de gemeente Driebergen Rijsenburg geconfronteerd gaan worden met grijze bakken, waarvan het merendeel van diezelfde  inwoners waarschijnlijk geen behoefte aan heeft. Mij hebben ze nooit om een mening gevraagd en ik heb daar van de gemeente ook  geen informatie over ontvangen, maar waarschijnlijk woon ik in een probleemwijk. Regelmatig liggen er namelijk huis-aan-huisbladen in het bos.
Ik mis in de opsomming van kosten de gelden die benodigd waren om deze nota door een extern bedrijf te laten schrijven. Ik maak mij sterk dat er geen ambtenaar of bestuurder was die dit niet op één A-viertje kon zetten. Heeft ons bestuur wel in de gaten waar zij allemaal haar geld aan uit geeft? Blijkbaar hebben de afzonderlijke gemeenten in de laatste jaren allemaal verbouwplannen gerealiseerd. Deze zijn waarschijnlijk niet afgeschreven en nu “verwacht” men problemen met het grofvuil, waardoor nieuwbouw moet worden gepleegd. Ze weten ook de kosten nog niet.
Nu weten ze wel wat het kost en je hoeft niet te verbouwen. Dan lijkt het mij logisch om de situatie eerst eens te continueren, voor allerlei wilde plannen tot uitvoer te brengen.
Ik daag de gemeente uit om al hun ideeën eens aan het papier toe te vertrouwen en een soort visie voor de komende, pakweg 4 – 6 jaar, neer te leggen. Dat lijkt mij beter dan hap-snap allerlei plannen te lanceren, waarvan men de kosten niet eens heeft doorberekend. In een niet zover verleden hadden wij zo’n minister (Maij-Weggen) en het zou jammer zijn voor onze dorpen als we dezelfde kant op gaan.
Er liggen namelijk nog voldoende andere serieuze problemen voor ons. Er moet een nieuw gemeentehuis komen, de oude locatie’s moeten nog een bestemming krijgen, de kwaliteit en kwantiteit van sommige sportaccommodaties laat te wensen over, hoe gaat het verder met de zwembaden in onze gemeente en ga zo nog maar even door.
Ik hoop dan ook dat onze gemeenteraad nu eens het college om duidelijkheid gaat vragen, voordat zij accoord gaan met deze plannen.
Jan Koert Lange, 2-5-2007

Dader mishandeling aangehouden

ZEIST Vrijdag 27 april heeft de politie een 28-jarige man uit Zeist aangehouden. Na onderzoek is de identiteit bekend geworden van de man die verdacht wordt van een mishandeling op 18 april op de Breullaan.

Op woensdag 18 april, om 08.00 uur, reed een 25-jarige vrouw uit Zeist op de fiets over de Arnhemse Bovenweg, komende uit de richting van Zeist. Zij wilde rechtsaf slaan naar de Breullaan. Op dat moment kwam een busje vanuit de richting Driebergen. Dit busje sloeg linksaf, eveneens vanaf de Arnhemse Bovenweg de Breullaan in. Het busje sneed de vrouw af, maar gelukkig bleef zij op de been. Even verderop stonden beide partijen voor het stoplicht te wachten. De vrouw gebaarde naar de bestuurder van het busje en riep ‘ik had daar voorrang’. De bestuurder stapte uit en verschillende getuigen zagen dat hij de vrouw meerdere malen met kracht in het gezicht sloeg, waardoor zij ten val kwam. De bestuurder ging er vandoor, maar meerdere getuigen hadden het incident gezien. De politie startte een onderzoek naar de identiteit van de verdachte. Op vrijdag 27 april kon de politie een 28-jarige man uit Zeist aanhouden.

Heuvelrugnieuws van donderdag 3 mei 2007

Nassaulaan 1  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Woningbouw op werkplaatsen Amerongen, Driebergen en Maarn

DOORN De gemeente wil woningen gaan bouwen op de grond van de gemeentewerkplaatsen in zowel Driebergen, Maarn als Amerongen. In verband met de mogelijke aanleg van een centrale milieustraat en gemeentewerf in Doorn worden de werkplaatsen waarschijnlijk overbodig.

Wat voor soort woningen de gemeente wil bouwen op de nieuwe bouwlocaties is nog onbekend. Wel ventileert de gemeente vaak de ambitie te willen bouwen voor de eigen inwoners en in het bijzonder de minder draagkrachtigen onder hen. Recentelijk nog kwam de gemeente in conflict met de provinciale overheid, die de gemeente dwong het streefcijfer woningen voor eigen inwoners terug te brengen van 50% naar 30%. De te verwachten grondopbrengst op de bouwlocaties wordt in elk geval niet gebruikt voor de aanleg van de nieuwe gemeentewerf in de Doornse buurtschap Palmstad.

Met de opheffing van de Driebergse gemeentewerf wordt de verkeersdruk in de groeiende woonwijk Sportlaan teruggebracht. Aan de Sportlaan worden momenteel 30 nieuwe woningen gebouwd.

vergroot foto.

Ook staat de herinrichting van het woonwagenkampje aan het einde van de Sportlaan al langere tijd op stapel.
03-05-2007  reageer op dit bericht


De herinrichting van het woowagenkampje aan het einde van de sportlaan staat al langere tijd op stapel.
Dat is de laatste zin van het stukje, volgens mij gaan de woonwagenplaatsen, naar  het nieuwe plan woningbouw “de Lange Dreef” en gaan ze niet herinrichten.??  Of zie ik dat verkeerd.
John van Voorst, 3-5-2007

Verkoop gemeentehuizen Maarn en Amerongen gebonden aan voorwaarden

DOORN De gemeente Heuvelrug wil de gemeentehuizen in Maarn en Amerongen alleen verkopen onder de voorwaarde dat zij een publieke functie krijgen. Bovendien mogen eventuele verbouwingen geen afbreuk doen aan het (monumentale) straatbeeld. De gemeente heeft een stedenbouwkundige visie gemaakt van beide gebouwen, die overbodig zijn geworden sinds de gemeente per 1 januari 2006 is heringedeeld. In de stedenbouwkundige visie is het Amerongse gemeentehuis vooral geschikt als grand café, gezondheidscentrum, zorghotel of kunstgalerie. Het Maarnse gemeentehuis zou de bestemming hotel, zorghotel of restaurant gecombineerd met wonen moeten krijgen. De gebouwen zouden in elk geval geen kantoorpand moeten worden, in verband met het gebrek aan parkeerruimte. 
Tot 2010 is de gemeentelijke organisatie gevestigd in de voormalige gemeentehuizen van Driebergen en Amerongen, en in het Doornse cultuurhuis. 
In 2010 moet het nieuwe gemeentekantoor naast het cultuurhuis zijn opgeleverd.

Rhenen zoekt wandelend naar schoonheid

RHENEN Aan de wandel, inwoners en gemeentebestuur van Rhenen. Samen gaan politiek en burger op zoek naar de punten die het karakter van Rhenen bepalen. Doel: de dorpen de komende tien jaar mooi houden.

Lees verder op de website van het AD/UN

‘Ja’ zeggen in de collegekamer

RHENEN Het scheelt nogal: óf je betaalt 351 euro en zelfs 705 in het weekend. Of je betaalt niets en mag evengoed in de trouwzaal van het Oude Raadhuis in Rhenen trouwen.

Lees verder op de website van De Gelderlander

Heuvelrugnieuws van vrijdag 4 mei 2007

Lange Dreef Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.40 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Geen speeltuin voor projectontwikkelaars

DOORN Raadslid Sjoerd Uitslag van de SP in de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug laat via een ingezonden brief in de Stichtse Courant/De Kaap weten dat er een eind moet komen aan de grote invloed die projectontwikkelaars hebben op de volkshuisvesting en ruimtelijke ordening in de gemeente. Hieronder de brief.

Als één onderwerp de afgelopen jaren in onze dorpen ernstig is verwaarloosd, dan is het wel de volkshuisvesting. Terwijl de wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen explosief stegen, begonnen de dorpen steeds meer te lijken op een soort wildwesten voor projectontwikkelaars. Het centrum van Doorn, dat ontsierd is door foeilelijke en peperdure appartementencomplexen is hier wel het meest trieste voorbeeld van. Hiermee werden uitsluitend de belangen van projectontwikkelaars gediend en niet die van de inwoners van onze dorpen. Mensen die 9 tot 14 jaar op een wachtlijst moeten staan voor een huurwoning, schieten immers niets op met een appartementencomplex voor welgestelden, waarvoor bovendien landelijk geadverteerd moet worden om het te verkopen. De enige die hier beter van wordt, is de projectontwikkelaar omdat die aan dit soort projecten goed verdient. Hier worden onze inwoners- terecht- spuugziek van, en het moet nu afgelopen zijn. Wat de SP betreft, verleent de gemeente geen enkele medewerking aan projecten waarin onvoldoende sociale huurwoningen worden gerealiseerd en die het aanzicht van de dorpen verpesten.

Het wordt tijd dat ook het college in gaat zien dat volkshuisvesting in onze gemeente absolute prioriteit moet krijgen en dat het hier geen speeltuin is voor grondspeculanten. De repeterende belofte van wethouder Waltmann dat een gebrek aan betaalbare woningen op de éne locatie wel goed gemaakt gaat worden op de ándere locatie is onvoldoende en ongeloofwaardig. De gemeente moet haar uiterste best doen om zelf zoveel mogelijk grond in eigendom te krijgen en te houden Zo kan maximale invloed worden uitgeoefend op wát er wordt gebouwd, wáár dat plaatsvindt en voor wíe. Natuurlijk begrijp ik dat het landelijke beleid de gemeente weinig ruimte geeft om een actieve grondpolitiek te bedrijven, maar de gemeente moet die ruimte wel maximaal benutten en consequent bij het Rijk aan de bel trekken wanneer landelijke wetgeving tekort schiet.

Wat de gemeente vooral óók moet doen, is een halt toeroepen aan woningbouwprojecten die worden gerealiseerd met een ánder doel dan de volkshuisvesting. Een recent voorbeeld hiervan is het plan rond het Zonnehuis in Doorn. Naast de massiviteit van het bouwplan valt vooral op dat er woonappartementen á € 800,- tot € 1200,- per maand moeten worden gerealiseerd om élders een zorgvoorziening te bekostigen. Een ander voorbeeld is het plan voor een appartementencomplex op locatie “De Donderberg” in Leersum. Hier dreigt een monsterlijk complex te verrijzen met -alweer- dure appartementen zonder ook maar een spoor van woningen in de sociale sector. De opbrengst hiervan moet een bezoekerscentrum financieren. Het moge duidelijk zijn dat woningbouw niet gebruikt zou mogen worden als melkkoe, maar juist het doel van de volkshuisvesting zou moeten dienen. Wat de SP betreft is het laatste woord hier nog niet over gezegd.
Sjoerd Uitslag, Raadslid Socialistische Partij.

Gewond na aanrijding

DOORN  Donderdagmiddag raakte een 17-jarige meisje als duopassagier gewond bij een aanrijding op de Amersfoortseweg. Bij een kruising werd zij aangereden door een 24-jarige automobilist uit Driebergen. Het meisje raakte gewond en werd o.a met een gekneusde enkel naar het ziekenhuis overgebracht. De bestuurder van de scooter en de automobilist raakten niet gewond.

Vechten voor vrijheid

DOORN Op 2 mei overhandigde mevouw Loek Caspers in het Cultuurhuis het eerste exemplaar van haar verschenen boek “Vechten voor vrijheid, Oorlog en verzet op de Utrechtse Heuvelrug. Burgemeester Frits Naafs nam het boek in ontvangst.

vergroot foto 

Lees verder


Typ-hier-de-titel

DOORN In de nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 mei werd een jongen aangehouden. Omstreeks 02.30 uur surveilleerden agenten over de Driebergsestraatweg. De agenten zagen twee bromfietsen uit tegenovergestelde richting komen. Plotseling zagen de agenten dat een scooter stopte en direct hard wegreed. De agenten vertrouwden dit uiteraard niet en gingen achter deze scooterrijder aan.

Op de Middenlaan werd de scooter met draaiende motor, maar zonder bestuurder, aangetroffen voor een oprit van een woning. In de tuin van de woning werd een onderzoek ingesteld en de 15-jarige vermoedelijke bestuurder uit Utrecht werd uit de bosjes geplukt. De bromfiets was van diefstal afkomstig en is in beslag genomen.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 5 mei 2007

Sperwerkamp 91-97 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.10 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Doorn en Maarn bundelen krachten in nieuwe Kunstroute

DOORN  Op zaterdag 12 en zondag 13 mei bent u welkom bij de Kunstroute Doorn-Maarn. Er zijn maar liefst 30 expositieplaatsen. Niet alleen (prachtige) ateliers, maar ook het bedrijventerrein Velperengh. Binnen, maar ook buiten in het Von Gimborn Arboretum. Zelfs kinderen exposeren in de rijdende galerie, die door de gemeente Utrechtse Heuvelrug toert.

De atelierroute Doorn, zoals die tot vorig jaar is georganiseerd, is flink uitgebreid. Want ook Maarn opent haar ateliers. En er zijn meer plaatsen dan ateliers waar kunst tentoongesteld wordt. Kinderen doen mee. En het aanbod van kunst is heel gevarieerd: veel beeldende kunst, maar ook voordracht van gedichten. Er exposeren veel kunstenaars die dat eerder nog niet deden. De beeldende kunst is van een hoog niveau (er is geballoteerd), en omvat onder meer grafiek, breisels, sieraden, (pastel)tekeningen, boekdrukprenten, beelden in aluminium, ijzer, brons en steen, keramiek, fotografie, glas, aquarel en schilderijen, ook op zijde.

Ontmoet kunstenaars!
Op vrijdag 27 april om 17.00 uur is de Kunstroute feestelijk geopend door wethouder Roy Pamboer in het cultuurhuis Pleiade. De wethouder was vol lof over het initiatief om de Kunstroute Doorn-Maarn zo’n grote en vernieuwende impuls te geven. Het doel van de Kunstroute Doorn-Maarn is mensen te laten genieten van kunst. Ontmoet de kunstenaars, stel ze vragen! Bijvoorbeeld wat hun inspiratiebron is, hoe ze hun keus voor het materiaal waar ze mee werken maken, welke kunstenaars ze zelf bewonderen.

Kunst in Von Gimborn Arboretum en industrieterrein Velperengh
De samenwerking met het Von Gimborn Arboretum is uniek. Tijdens de Kunstroute vindt daar ook het rhodondendronweekend plaats. U vindt er beeldende kunst van vier kunstenaars, zoals glazen objecten, beelden en schilderijen. En ook installaties, kunst die geen beeld of schilderij is, maar waarin de ruimte de drager is en het materiaal van alles kan zijn. Er is ook een foto-installatie te zien vlakbij op de Velperengh, bij Autoschade Kraan. Bovendien treden In het Arboretum en bij Van Brenen aan de Velperengh drie dichters op. Zij dragen voor uit eigen werk. Iedere dichter heeft een individuele stijl. Het is toegankelijk werk wat u vast zal aanspreken.

Monumentale ateliers
Er zijn plaatsen te bezichtigen die anders niet zomaar toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld Perron 3 in Maarn. Dit voormalige stationsgebouw is de werkplek van 6 kunstenaars. Maar het gebouw op zich is ook een monument, dat centraal staat op de open monumentendag in september. Ook de Koepel van Stoop is uniek. Bij de bouw werden een paar zuilen van de in 1836 afgebroken Koopmansbeurs te Amsterdam gebruikt. Sommige ateliers bevinden zich in de mooie omgeving van een landgoed (niet in het kasteel zelf), bijvoorbeeld op landgoed Beukenrode en landgoed Moersbergen.

Jonge kunstenaars in rijdende galerie
Leerlingen uit de groepen 5/6 en 7/8 van de Daltonschool Nicolaas uit Doorn hebben een les aangeboden gekregen van twee kunstenaars. Jasione van Esch en Carla Sparenberg zijn docenten, de een op het gebied van tekenen en schilderen en de ander vanuit het edelsmeden.

De leerlingen uit groep 5/6 hebben voorbeelden gezien van de surrealistische werken van Dali en Magritte. Naar aanleiding daarvan hebben ze een surrealistische tekening gemaakt. De jonge kunstenaars uit groep 7/8 hebben de ontwikkeling in het werk van Vincent van Gogh gezien: van de donkere realistisch weergegeven Aardappeleters tot de impressionistische Zonnebloemen. Naar aanleiding daarvan hebben ze een impressionistisch landschap geschilderd in de stijl van Van Gogh.

Alle tekeningen worden tijdens de eerste dag van de Kunstroute Doorn – Maarn, op zaterdag 12 mei, in een verhuiswagen van Van Brenen tentoongesteld. De verhuiswagen toert door onze gemeente! De kunst van de kinderen zal dus in alle kernen te bewonderen zijn. En Kirsten van Esch geeft uitleg bij de verhuiswagen. Het schema van de route die de rijdende galerie aflegt wordt nog aangegeven op de website www.kunstroute-heuvelrug.nl. Op zondag 13 mei zal de verhuiswagen bij Van Brenen op de Velperengh staan en kunnen de tekeningen daar bewonderd worden.

Demonstratie
Op het topje van de Maarnse Berg vindt u Kunst+Vliegwerk, waar u een demonstratie kunt zien van het drukken van een boekdrukprent op een gerestaureerde boekdrukpers uit 1950.

Informatie, ook vooraf
In het Cultuurhuis en in het Zonnehuis stellen de deelnemende kunstenaars zich voor met één werk en er doen maar liefst 35 kunstenaars mee. De helft van de 35 kunstwerken is in het Cultuurhuis, de helft in het Zonnehuis geëxposeerd. Handig als u wilt zien welk werk u aanspreekt, want er is zoveel te beleven! Nieuwsgierig geworden naar meer werk van bepaalde kunstenaars? Dat is te vinden op hun expositieplekken, aangegeven in de folder. Op de website www.kunstroute-heuvelrug.nl  kunt u ook (alvast) informatie vinden over de kunstenaars, met foto van het werk en uitleg daarover erbij.

Beide dagen van de Kunstroute Doorn-Maarn zijn de expositieplekken opengesteld tussen 12.00 en 17.00 uur. De plaatsen zijn gemarkeerd met een opvallende poster. Folders met de route zijn te krijgen op de overzichtstentoonstellingen in het Cultuurhuis en het Zonnehuis en op alle andere expositieplaatsen. De route is ook te vinden en uit te printen op de website: www.kunstroute-heuvelrug.nl.  U kunt de route op de fiets of per auto verkennen.

Herdenking Regis Deleuze

DRIEBERGEN Ruim tweehonderd belangstellenden waren gisteravond aanwezig bij de herdenking van de RAF-piloot Regis Deleuze. Deleuze werd op 25 februari 1945 neergeschoten in het Langbroekerweteringebied, en stierf met zijn rug geleund tegen een boom op De Laan van landgoed Beverweert.

vergroot foto

De Veenendaalse Yvonne van den Brink reconstrueerde het leven en de dood van Deleuze de afgelopen dertig jaar. Vandaag verscheen de weerslag van de zoektocht van Van den Brink, gebundeld in een boekje geschreven door Fred van Burken. De herdenking werd bijgewoond door strijdmakkers van Deleuze uit Engeland en Frankrijk, alsmede door een neef uit Frankrijk. Om 20.02 kwamen een vijftal eenmotorige vliegtuigjes van de historische vliegvereniging Seppe overvliegen.

Zeistenaren willen vriendelijk raadhuis

ZEIST  De aanbouw bij het gemeentehuis moet aansluiten bij de sfeer en uitstraling van het huidige gemeentehuis. Dit blijkt uit een enquête onder leden van het Burgerpanel Zeist.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van zondag 6 mei 2007

Rijsenburgselaan Driebergen: paddenpoel
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.35 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto en SCW in evenwicht na vermakelijk duel

DRIEBERGEN Het matige seizoen van Dalto heeft toch nog een mooi staartje gekregen. In een competitie waarin bijvoorbeeld een goed Jonathan met lege handen stond en waarin het ándere geel–zwarte bolwerk vv Woudenberg verrassend degradeerde, heeft Dalto toch knap een periode kunnen grijpen.

Zaterdag was het dan zover. Nacompetitie staat over het algemeen voor fraai weer, veel toeschouwers en duels op het scherpst van de snede. Dalto speelde zaterdag de eerste wedstrijd van de nacompetitie tegen SCW uit het Noord-Hollandse Rijsenhout. In een boeiend gevecht hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Dalto 1 – SCW 1 heeft 1-1 als eindstand gekregen.

Het voor Dalto onbekende SCW kwam in Driebergen ten tonele met een ploeg waarin de kleinste spits 1.90 meter groot was. Dit zorgde in de beginfase voor enkele hachelijke momenten voor het doel van Dalto. De uitgekookte voorwaartsen wisten elkaar, zeker door de lucht, moeiteloos te vinden. Het waren echter de Daltons die verdiend de leiding in de wedstrijd namen. Een perfect getrapte hoekschop van de immer hardwerkende Joost Boersma werd door de volledig vrijstaande el Khatib overtuigend binnengeknikt. In een fase waarin het spel op en neer golfde bracht Dalto de gasten uit Rijsenhout eigenhandig weer terug in de wedstrijd. Matig uitverdedigen had als resultaat dat de rechtermiddenvelder van SCW ongehinderd kon binnenschieten; 1-1.

De tweede helft was het aanzien meer dan waard. Dalto kreeg meer grip op het spel en er werd ook beter gecombineerd dan in het eerste bedrijf. SCW kwam er in de tweede helft niet veel meer uit en bleek toch bijzonder veel moeite te hebben met het gevarieerde spel van de Daltons. Áls SCW dan voor het doel van Dalto verscheen, was daar “Man of the Match” Mark Sluis. Hij leek zaterdag schier onpasseerbaar en stelde daarmee het punt voor Dalto veilig. Dalto had overigens zelf ruim voldoende mogelijkheden om de wedstrijd in haar voordeel te beslissen. Zo was er Carree die helaas verzuimde om de bal panklaar te leggen voor de instormende Arthur Balk. Ook el Khatib en Loukili hadden de 2-1 op de schoen, maar ook zij konden hun fraaie acties niet bekronen met een doelpunt. Heugelijk moment in de wedstrijd was de uitstekende rentree van Mustapha el Haddachi, die na meer dan een jaar blessureleed voor rust in de defensie van Dalto zorgde.

Volgende week, zaterdag 12 mei, staat de return in Rijsenhout op het programma. De kaarten zijn zeker nog niet geschud en het belooft dus een zinderende wedstrijd te worden. De aftrap is om 14.30. Komt allen ons vlaggenschip steunen!

Opstelling Dalto: M. Sluis, S. Aarab, S. Broers, T. Wieringa (M. Haddachi), B. Bruining, E. Carree, F. Khalota (A. Malek), J. Boersma, A. Balk,M. Loukili (I. Bannouh), I. El Khatib

Vechtpartij

ZEIST De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 03.20 uur twee mannen aangehouden wegens geweldpleging. Naar aanleiding van een vechtpartij is de politie naar Het Rond gestuurd.
Daar zou een man lopen die verdacht werd van mishandeling. Op de Slotlaan troffen de agenten een 20-jarige man uit Zeist aan die voldeed aan het opgegeven signalement. Deze man is daarop aangehouden. Op het bureau had zich inmiddels ook een 21-jarige man uit ’s-Gravenhage, het slachtoffer van de mishandeling, gemeld om aangifte te doen. Al snel werd duidelijk dat het slachtoffer ook flink had uitgehaald en de 20-jarige man uit Zeist hard in zijn gezicht had geslagen en mogelijk een gebroken neus had bezorgd. De 21-jarige man uit ’s-Gravenhage is daarop ook aangehouden voor geweldpleging. De politie heeft de vechtpartij in onderzoek.

Heuvelrugnieuws van maandag 7 mei 2007

Dennenhorst Driebergen: vloeren nieuwbouw
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Symen Dogger zwemt limiet voor Nederlandse Jeugd Kampioenschappen

DRIEBERGEN Tijdens een sterk bezet internationaal toernooi in Duitsland heeft Symen Dogger van Zwemvereniging de Zwoer de limiet op de 200 meter vrije slag gezwommen voor de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen in juni. Met zijn tijd van 2 minuut, 22 seconden, 63 honderdste voldeed hij ruimschoots aan de eis van de KNZB. Hiermee is hij al de vierde zwemmer van de zwemvereniging die in Juni met de NK mag meedoen. Hieruit blijkt wel dat de trainingsarbeid die in de meeste gevallen per week bijna 10 uur bedraagt voor de zwemvereniging vruchten begint af te werpen.

Naast Symen deed ook Sigrid Dogger van zich spreken omdat zij het overall klassement op de rugslag (50- 100- en 200 meters) over alle leeftijden wist te winnen en hiermee een mooie trofee mee mocht nemen naar Nederland doordat zij nipt een Belgische zwemster voor wist te blijven.

Aan het toernooi deden niet alleen verenigingen uit Nederland, België en uiteraard Duitsland mee, maar ook Tsjechië was hier goed vertegenwoordigd. Over twee weken doet de zwemvereniging met een grotere groep nog mee aan het internationale toernooi in Herford. Hierna wordt tijdens het pinksterweekend nog meegedaan aan het internationale toernooi in Purmerend, waarna in juni alle belangrijke wedstrijden volgend voor de nationale kampioenschappen.

Winkeldief krijgt het zwaar in Zeist

ZEIST Mensen die zich met regelmaat schuldig maken aan winkeldiefstal, krijgen het zwaar in Zeist. Winkeliers krijgen binnenkort een map met foto’s van mensen die in vijf jaar meer dan tien keer zijn betrapt op winkeldiefstal en daarvoor ook zijn veroordeeld.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van dinsdag 8 mei 2007

Van Wassenaerstraat 17-19  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Schrijfster geeft vluchtelingen gezicht en stem

DRIEBERGEN  Dinsdagavond 15 mei houdt Annemarie Busser een lezing over vluchtelingen in Nederland bij Boekhandel Jacques Baas. Aanleiding is haar nieuwe boek De langste nacht, dat zij samen met de Iraanse vluchtelinge Yalda schreef. Eerder verscheen van haar hand Gevangen tussen grenzen, een bundel verhalen van vluchtelingen. Annemarie Busser is juriste en sinds 1987 coördinator intake en opleiding op de afdeling vluchtelingen van Amnesty International.

Amnesty verzamelt en onderzoekt al jaren getuigenissen van vluchtelingen. Zoals die van een Iraakse schrijver die 25 jaar rondzwierf, op zoek naar veiligheid; een echtpaar uit Syrië dat werkelijk alles probeerde om herenigd te worden; een Tsjetsjeens gezin dat de oorlog ontvluchtte en in Nederland zijn moeder verloor. Hun verhalen werden door de bevoegde instanties in twijfel getrokken, hun documenten niet betrouwbaar geacht, hun ervaringen niet schrikbarend genoeg gevonden. Misschien werd er niet goed naar ze geluisterd.

Met het schrijven van haar boeken probeert Busser recht te doen aan hun hoop en wanhoop, hun aspiraties en teleurstellingen, hun trauma’s en herstel, en vooral hun onvoorstelbare vermogen tot overleven.

U wordt van harte uitgenodigd deze boeiende avond bij te wonen. De lezing bij Boekhandel Jacques Baas op de Traaij 4c te Driebergen begint om 20.15 uur. De toegang is gratis, opgave vooraf is gewenst. Aan het eind van de avond is er gelegenheid tot napraten en kunt u de boeken door de schrijfster laten signeren. Voor aanmelden of voor meer informatie kunt u bellen naar 0343-518571.

Brandveiligheid Justitiële Jeugdinrichting Overberg onvoldoende

OVERBERG  Naar aanleiding van de rapportage van de Commissie Hendrikx over de brand in het cellencomplex Schiphol Oost heeft de gemeentelijke brandweer samen met de Regionale Brandweer een Quickscan gehouden bij de jeugdinrichting.
Tijdens dit bezoek is geconstateerd dat de vier paviljoens op het terrein brandonveilig zijn. Dit zijn de paviljoens Borgwal, Haanepol, Egelmeer en de Zandschulp.
In deze paviljoens verblijven tijdens de nachtelijke uren ongeveer veertien gedetineerden per paviljoen in individuele kamers die afgesloten zijn. Deze brandonveilige situatie in samenhang met de overige constateringen, was voor de gemeente aanleiding direct actie te ondernemen.

De directie van de inrichting is aangeschreven om per direct veiligheidsmaatregelen te nemen en binnen een week uitsluitsel te geven hoe de paviljoens op zo kort mogelijke termijn brandveilig gemaakt kunnen worden, op straffe van het per direct sluiten van de paviljoens wanneer geen adequaat plan wordt overlegd. Na overleg met de directie en de Rijksgebouwendienst is door de Rijksgebouwendienst een plan van aanpak opgesteld voor het brandveilig maken van de gebouwen.

Aangehouden na bedreiging

ZEIST  Maandagavond kreeg de politie de melding dat een 28-jarige man uit Zeist bedreigingen naar zijn hoofd had gekregen nadat hij zijn beklag had gedaan van geluidsoverlast. Deze bedreigingen waren gedaan door een 33-jarige buurtgenoot. De politie werd gewaarschuwd. Toen de agenten de 33-jarige man aanhielden begon familie van hem zich met de aanhouding te bemoeien. Een man wilde de agenten te lijf gaan met een steelpan. Door te dreigen met peperspray konden de agenten erger voorkomen.

4 mei herdenking

Ingezonden door Mirjam van Scheepen
De Dodenherdenking verliep voorspoedig en indrukwekkend. Na de twee minuten stilte en het leggen van de kransen kreeg iedereen ruimte om te defileren. Wat echter een moment van ingetogenheid en stilte had moeten zijn, werd luidruchtig verstoord door een dame die luid en duidelijk haar ongenoegen over iets kwijt moest. Hoogst ongepast en storend, met weinig respect voor de aanwezigen. Uitermate kwetsend op uitgereken 4 mei.


Inderdaad zeer ongepast. Maar wat was de reden van haar gedrag? Was ze in de war, was ze hevig geëmotioneerd of was ze het ergens niet mee eens?
Cees Oostwoud, 8-5-2007

Ook al is het absoluut mosterd na de maaltijd, toch wil ik nog reageren op dit bericht. Zoals te doen gebruikelijk bij de jaarlijkse 4-mei herdenking bij het monument in Driebergen verzoek ik, Frits van Schaik, in mijn hoedanigheid van het Comité 4 en 5 mei Driebergen-Rijsenburg, na de twee minuten stilte en het zingen van de twee coupletten van Wilhelmus de diverse delegaties om in volgorde kransen neer te leggen. Kransen, die worden aangeboden door aanwezige scouts. De derde in rij was de vertegenwoordiging van het ‘Voormalig Verzet, Regio Utrecht’. Zo riep ik dat ook af. Zo heb ik dat al 14 jaar gedaan. De bedoelde delegatie bestond uit twee personen, onder wie mevrouw Loek Caspers, niet onbekend in deze regio, al is het maar door haar jongste boek over het verzet in de Utrechtse Heuvelrug. Op mijn oproep reageerde de bedoelde delegatie niet.  Ik wachtte nog even. Niemand kwam. Dat betekende uiteindelijk dat twee scouts de krans namens deze delegatie bij het monument deponeerden.  
Tijdens het ‘gewone’ defilé liep mevrouw Caspers naar mij toe een deelde mij luidkeels mee dat haar ‘delegatie’ op een verkeerde plaats stond en, naar haar zeggen,  was ‘weggedrukt’ door een lid van het 4/5-mei-comité. Vervolgens liet zij mij , tamelijk obstinaat, weten dat ik niet het predikaat ‘Regio Utrecht’ had mogen toevoegen aan de naamstelling ‘Voormalig Verzet.’ Daardoor was zij, naar haar zeggen, in verwarring geraakt. Zij wist niet meer welke organisatie ik zou hebben bedoeld.  
Tamelijk verbouwereerd liet ik haar weten dat ik al 14 jaar lang de organisatie die zij vertegenwoordigt, zo noem, overeenkomstig de afspraken met  datzelfde ‘Voormalig Verzet’.  
Zij had gewoon naar voren moeten komen, de krans van de scouts in ontvangst moeten nemen en deze moeten deponeren bij het monument, zoals deze delegatie dit jaar in jaar uit heeft gedaan.  
Mevrouw Loek Caspers, voor wie ik, om diverse redenen, veel respect heb, moet maar eens nadenken over haar uiterst merkwaardig gedrag. Daarvoor heeft zij niet de handen op elkaar gekregen; integendeel !
Frits van Schaik, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei Driebergen-Rijsenburg, 15-5-2007

In ieder geval is dit een antwoord op al mijn vragen en ook al iets duidelijker dan het betoog van Mirjam. Nu ben ik eigenlijk nog wel benieuwd naar het verhaal van mevrouw Caspers. Maar zij zal wel niet over Internet beschikken. Wellicht dat de heer Van Schaik haar kan benaderen en haar reactie onder dit bericht wil plaatsen.
Cees Oostwoud, 16-5-2007

Hoewel ondergetekende ooit een klein verschil van mening had met Mevr.Caspers over de eerste woning en het jaar waarin de dames Holst in Driebergen zijn komen wonen (1935) Abcoudelaan 16  heeft zij mij kort geleden schriftelijk mijn gelijk gegeven, de dames Holst begonnen hier in 1939 een tehuis voor astma patienten, en in 1941-1942 verhuisden zij naar de Welgelegenlaan29 en begonnen daar met hun verzet, namen drie Joodse meisjes in huis.
Wat betreft de storing tijdens de herdenking,er moet iets bijzonders gebeurd zijn dat haar van de wijs heeft gebracht ,want zoals ik haar heb ontmoet, het is een rustige en zachtaardige dame.!!! Ik kan me haar niet anders herinneren. Verder mijn vriendelijke groeten aan Driebergen alwaar ik bij de Dames Holst een goed gedeelte van mijn opvoeding heb gehad.
Een Haagse Schilderswijker, Leen Marchetti, 20-5-2007

Meer ruimte voor verblijfsrecreatie op Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT De provinciale commissie die gemeenten adviseert over bedrijfsplannen voor uitbreiding van verblijfsrecreatie op de Utrechtse Heuvelrug krijgt een ruimere opdracht. Dat hebben GS besloten naar aanleiding van een evaluatie van het werk van deze commissie. De provincie heeft de commissie in 2005 in het leven geroepen om uitbreidingsplannen voor campings en bungalowparken op de Heuvelrug vlot te trekken. Bij de adviezen wordt rekening gehouden met de belangen van zowel de ondernemers als natuur en landschap.

GS hebben besloten dat het werk van de adviescommissie wordt verlengd tot juni 2009. Verder krijgt de commissie de bevoegdheid om te adviseren over uitbreidingsplannen in het gehele gebied van de Utrechtse Heuvelrug, vanaf het begin van de planvorming tot en met het einde.

Heuvelrugnieuws van woensdag 9 mei 2007

Kloosterlaantje Driebergen: bank voor ooievaarkijkers
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:45 uur
temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Rijden onder invloed

RHENEN  Op dinsdagavond botsten twee auto’s tegen elkaar. Omstreeks acht uur reed een 39-jarige automobilist uit Rhenen over de Utrechtsestraat. Hij kwam hier in aanrijding met een 67-jarige automobilist uit Lienden.
Door de aanrijding kwamen de 39-jarige man en zijn 51-jarige passagier uit Rhenen vast te zitten in de auto. De brandweer moest er aan te pas komen om hen uit de auto te halen. Dit tweetal en de 39-jarige man werden met verschillende verwondingen vervoerd naar het ziekenhuis. Van de 39-jarige man is bloed afgenomen omdat er bij hem een alcohollucht werd waargenomen. De oorzaak van ongeval is nog onbekend.

Gemeente verstrekt minima gratis spaarlampen

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug verleent minima eenmalig bijzondere bijstand ter compensatie van de gestegen energielasten. Zij doet dit in natura door elk huishouden met een laag inkomen spaarlampen te geven. De huishoudens kunnen maximaal voor € 50,- aan spaarlampen bestellen bij stichting SlimLicht! op kosten van de gemeente.

Het afgelopen jaar zijn de energielasten flink gestegen. Huishoudens met een minimaal inkomen kunnen daardoor in de problemen komen. De gemeente komt deze huishoudens tegemoet door hen gratis spaarlampen te geven. Met het gebruik van spaarlampen kan fors worden bespaard op de energierekening: gemiddeld € 50,- over de levensduur van een lamp (8.000 branduren).

De actie
De actie is eenvoudig opgezet. De circa 600 huishoudens die hiervoor in aanmerking komen, krijgen een bestelformulier en begeleidende brief thuisgestuurd. Ze kunnen voor maximaal € 50,- aan spaarlampen bestellen bij stichting SlimLicht!. Daarvoor kunnen 10 tot 14 spaarlampen worden besteld. Dat levert elk huishouden uiteindelijk een besparing op van zo’n € 500,- tot € 700,-. De gemeente neemt de kosten van de spaarlampen voor zijn rekening en SlimLicht! stuurt de spaarlampen per post naar de huishoudens.

Stichting SlimLicht!
SlimLicht! is een stichting zonder winstoogmerk. Zij heeft als doel zoveel mogelijk gloeilampen in Nederland te vervangen door spaarlampen. Dit gebeurt via partnerorganisaties zoals woningcorporaties en gemeenten. Deze organisaties vragen hun achterban om zoveel mogelijk gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Het voordeel van het vervangen van gloeilampen door spaarlampen is dat huishoudens geld en energie besparen en hiermee dus direct de broeikasproblematiek bestrijden.


Wat een idee zeg ! De minima aan de spaarlampen. Jarenlang zijn we al uitgekleed. En denken jullie nu echt dat ik nu sta te juichen. Er wordt al zoveel geld verspild aan allerlei onzin dus voor mij hoeft het niet.Dit is weer zoals altijd een verzinsel van iemand die niet weet wat het is om als minima door het leven te moeten. Ik wacht met spanning op de volgende verstrekking alvast bedankt.
Atie Koppelrath, 9-5-2007

Ik vind het in ieder geval positief als gebaar naar de minima. Ze kunnen zo in ieder geval zonder kosten besparen op hun energie lasten. Ik begrijp ook wel dat het niet altijd makkelijk is voor minima om rond te komen. Dus alle kleine beetjes kunnen helpen. Zeker voor mensen die niet in de bijstand zitten, maar wel op een bestaansminimum zijn dit soort zaken belangrijk.
Toch wil ik er wel een kanttekening bij plaatsen. De mensen die in de bijstand zitten kunnen vaak gebruik maken van diverse regelingen om hun kosten te verlagen. Ik denk daarbij aan kwijtscheldingen van diverse plaatselijk heffingen (OZB, reinigingslasten etc.), persoonsgebonden budget, PC  e.d. Als ik deze regeling uitwerk voor een bijstandsgerechtigde in de gemeente waar ik werk, dan komt zo’n persoon toch uit op een inkomen dat beduidend boven het minimumloon ligt. Ik ben mij ervan bewust dat dit per gemeente kan verschillen, maar toch.
Daarom vind ik deze regeling van de gemeente naar de betrokken huishoudens toch leuk
Jan-Koert Lange, 10-5-2007

Persoonlijk vind ik het initiatief erg goed..voor de minima en voor het milieu niet te vergeten.
Jammer vind ik dan ook de negatieve reactie. Zelf vind ik dat iedere gemeente dit zou moeten doen, de reactie van dhr. Lange vind ik overigens erg goed.
Ik denk dat juist de groep die niet in de bijstand zit maar op minimum het zeker zo slecht heeft….daar niet slechter..
Dit terzijde. Alle beetjes helpen, en in dit geval kost het de minima niets en bespaard het alleen. Ik vind het een goed voorbeeld van praktijkdenken….en dus niet van iemand uit een ivoren torentje…
Vooral stimuleren om dit initiatief……
Vrgr  Sander van Arragon, 23-5-2007

Tweede klompenpad in gemeente geopend

LEERSUM  Door op het bruggetje langs de Amerongerwetering een fles champagne te ontkurken hield wethouder Emmy van Wijngaarden vanmiddag het Cotlandenpad ten doop.

vergroot foto

Dit nieuwe klompenpad -de 12e in de provincie en de tweede in de gemeente Heuvelrug – loopt van de oude kern van Amerongen via dwarshuisboerderij Rodenstein en Huis Waayenstein en een stukje Lekdijk door het landgoed Kolland naar de Ameronger Wetering te Leersum en terug via slot Zuylenstein naar Amerongen (of Leersum). De
routefolder is te krijgen op verscheidene punten in Amerongen en Leersum, en binnenkort downloaden via www.landschapsbeheerutrecht.nl.

Raadslid Wiesenekker ziet klacht niet gehonoreerd

RHENEN  De klacht van het Rhenense raadslid Jan Wiesenekker over zijn behandeling door de rest van de raad is niet ontvankelijk verklaard. Dat meldt de gemeente Rhenen.

Lees verder op de website van De Gelderlander

Heuvelrugnieuws van donderdag 10 mei 2007

Traaij Driebergen: kaaskraam op hoek Lindelaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Rector verlaat Revius Lyceum Doorn

DOORN  Op 1 augustus verlaat rector Joost Kentson het Revius Lyceum Doorn. Vanaf die datum wordt hij rector van het Oosterlicht College, een christelijke scholengemeenschap met vestigingen in Nieuwegein en Vianen.
Na 6,5 jaar rectorschap zegt Kentson toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. “De school waar ik naartoe ga is flink groter – 2400 leerlingen en 270 collega’s – en kent een totaal andere managementstructuur. Dat vraagt van mij een heel nieuwe manier van werken, met meer verantwoordelijkheid.”

Al sinds 1996 is Kentson aan het Revius Lyceum verbonden. Eerst als docent. In 2000 vertrok hij om in 2001 terug te keren als rector van de school. “Sindsdien is er veel veranderd”, vertelt Kentson, “en ik herken daarin ook mijn eigen bijdrage.” De belangrijkste veranderingen vindt hij de invoering van de teamgerichte organisatie en de verandering in didactiek waarbij er een omslag is gemaakt van onderwijzen naar leren. “Dat heeft geresulteerd in vijf onderwijsteams die inmiddels behoorlijk functioneren; in een school die werkt met verlengde lestijden; en in een uitermate positief inspectierapport (april 2007). Daar ben ik erg trots op”, aldus Kentson. In het nieuwe schoolplan dat er net ligt, is voor de komende jaren een periode ingebouwd met ruimte om doorgevoerde veranderingen te kunnen verfijnen, en om te verdiepen wat de afgelopen jaren gestart is. Kentson: “Als je dan een moment zoekt om de school te verlaten, dan is dit wel een heel geschikt moment.”

Het enige wat hij betreurt, is dat er nog geen schot zit in de ontwikkelingen rondom de nieuwbouw van de school. “Dat geeft een onaf gevoel. Als de gemeente groen licht had gegeven, was ik zeker niet vertrokken. Want om leiding te mogen geven aan de nieuwbouw van een school, zie ik echt als een unieke mogelijkheid.”

De CVO Groep waar het Revius Lyceum Doorn deel van uitmaakt, betreurt het vertrek van de rector.
“Joost Kentson heeft op het Revius Lyceum Doorn veel bereikt”, stelt Wik Jansen, voorzitter van het College van Bestuur van de CVO Groep. “Onder zijn leiding is de school gegroeid van 1200 leerlingen naar ruim 1500 leerlingen komend schooljaar. Ook heeft hij bijvoorbeeld in 2004 succesvol het project aanstormend docent van de grond gekregen, waarmee de CVO Groep een jaar later de Nationale Onderwijsprijs won.”
Er is ook een gevoel van trots. “Voor Joost betekent dit een belangrijke promotie. En de weg daar naartoe heeft hij bij ons afgelegd. Maar wat blijft, is dat we het jammer vinden dat hij vertrekt.”

Hennep in vakantiewoning

DOORN Op woensdagmiddag werd hennep aangetroffen. Omstreeks 13.30 uur kreeg de politie de melding dat er hennep werd aangetroffen in een vakantiewoning aan de Hydeparklaan. De politie trof vervolgens twee zakken met henneptoppen aan. De eigenaar hiervan is nog onbekend en de politie heeft de zaak in onderzoek

Bijstandscliënten bedanken de Sociale Dienst

ZEIST  Onlangs werd de vergadering van het Managementteam van de Regionale Sociale Dienst aangenaam onderbroken door een aantal cliënten die het MT wilden bedanken voor de kansen die zij van de Sociale Dienst de afgelopen periode hebben gekregen.

vergroot foto

Symbolische geschenken
Namens de groep van 50 vrouwen die het afgelopen half jaar deelnamen aan het project ‘Allochtone Vrouwen Aan de Slag’, boden vier dames bloemen, authentiek gebak en een beeldje aan. Het beeldje staat symbool voor het samen werken aan ontwikkeling.

Kansen en begeleiding
Deelnemers aan dit project leerden om vanuit hun eigen kracht een plek in de samenleving te zoeken die bij hen past. Voor de één is dit een opleiding, voor de ander een betaalde baan of vrijwilligerswerk. De deelnemers zijn erg enthousiast over de kansen en de begeleiding die de RSD hen heeft geboden en wilden dit op deze persoonlijke wijze aan de directie laten weten.

Vervolg project
In juni wordt het project ‘Allochtone Vrouwen aan de Slag’ vervolgd. Bijstandscliënten die tot deze doelgroep behoren, kunnen zich aanmelden bij de RSD. Zij kunnen op werkdagen tussen 9 – 11 uur bellen naar 0800 – 69 29 595. Contactpersoon is Yvonne van Geresteyn. Zij belt u dan zo spoedig mogelijk terug.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 11 mei 2007

De Sluis Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.50 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Tsjechische kunst in Cultuurhuis Doorn

DOORN  Op vrijdag 18 mei opent de ambassadeur van Tsjechie Mr. Petr Mareś om 17.00 uur in het Cultuurhuis te Doorn een tentoonstelling van veertien Tsjechische kunstenaars uit Noord Jizera Regio waarin Semily is gelegen. De Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een stedenband met Semily. De tentoonstelling vormt een onderdeel van een uitwisseling van kunstenaars uit Semily en omgeving en Driebergen. Verleden jaar exposeerden veertien Driebergse kunstenaars in het gemeentemuseum in Semily. De tentoonstelling duurt tot 18 juni en is voor het publiek geopend gedurende openingsuren van de gemeente en de openbare bibliotheek.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 12 mei 2007

Binnenhof 2-3 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Waaier wandeltochten in Amerongen

AMERONGEN Op 18 mei 2007 wordt de jaarlijkse Waaier-Voorjaars-Nachtwandeltocht gehouden in Amerongen. Afstand 42 km. Start 21-22 uur in Dorpshuis De Waaier, Dorpshuisplein Amerongen. De dag erop volgend, 19 mei, vindt de Dagwandeltocht plaats. Afstand 42 km. Start van 7-9 uur in Dorpshuis De Waaier, Dorpshuisplein Amerongen. Klik hier voor kaart.
Voorinschrijving is voor beide tochten niet nodig. De tocht gaat over verharde wegen door het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. Zie voor details www.dehooiwagen.nl  Inlichtingen Rein van Ee, 0343-452028

Heuvelrugnieuws van zondag 13 mei 2007

Hoofdstraat Driebergen: Wildbaanpark
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.55 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Startersbridge: spelenderwijs leren bridgen

DRIEBERGEN  De Niet Roken Bridge Vereniging De Heuvelrug organiseert deze zomer in Driebergen een cursus bridge. Op 10 maandagavonden vanaf 2 juli kunt u van onze bridgedocent de eerste beginselen van het bridge leren. Een kwartiertje ontspannen theorie en dan lekker kaarten. U ontdekt zo hoe leuk en gezellig bridgen is. Een lesboek, een CD-rom en een proeflidmaatschap zijn bij de cursusprijs van 25 euro inbegrepen.

Veel mensen denken dat bridgen moeilijk is, maar dat is een misverstand. Bridge is wel een denksport met heel veel mogelijkheden. Geen spel is hetzelfde en daarom is het voor honderdduizenden Nederlanders ook een bron van ontspanning. Een uitdaging voor de geest en tegelijkertijd een gezellig contact met andere bridgers. Op een avond speel je met een partner zo’n 24 spellen tegen zes verschillende paren. De spelregels zijn wereldwijd hetzelfde. Als u eenmaal bridgen heeft geleerd, dan kunt u ook terecht in Honolulu of Timboektoe! Dus waarom zou u niet beginnen met een cursus in Driebergen deze zomer?

Cursus Startersbridge
De cursus is bedoeld voor mensen die (opnieuw) willen leren bridgen en dat na afloop als het bevalt graag wekelijks in clubverband willen blijven doen. In totaal zijn er 10 lesavonden op 2, 9, 16, 23, 30 juli, 6, 13, 20, 27 augustus en 3 september. Elke lesavond krijgt u een korte uitleg van de bridgedocent en dan gaat u gezellig kaarten onder deskundige begeleiding. De cursus vindt plaats in zalencentrum Nieuw Salem in Driebergen, De Lei 86 (achter Hervormde Kerk, Hoofdstraat 115) van 19.00 tot circa 22:45 uur. En mocht het een hete zomer worden: er is airco!

Wilt u meedoen?
Bridge speelt u met een vaste partner. Probeer u daarom op te geven met zijn tweeën. Dat hoeft niet persé; u kunt ook een partner vinden onder de andere cursisten. Maar reageer in ieder geval wel snel, want het aantal plaatsen is beperkt! Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met onze bridgedocent via 06 – 26 08 43 48

Daltons door in strijd om promotie

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag heeft Dalto een belangrijke stap gezet richting eventuele promotie naar de tweede klasse. Een eclatante overwinning op SCW betekent dat de Daltons op Hemelvaartsdag mogen aantreden tegen Eemdijk, waar dit jaar al drie keer eerder tegen gespeeld werd. Mocht de scherpte van jongstleden zaterdag dan opnieuw aanwezig zijn bij onze geliefde zwart-gelen, dan zal ook Eemdijk richting pijnbank geleid gaan worden. SCW wist niet tot scoren te komen, mede dankzij uitstekend keeperswerk van Sluis, maar mocht wel drie keer aftrappen. SCW –Dalto, 0-2.

Onder luid gejuich van de vele meegereisde supporters (waarvoor dank!) en begeleid door vuurwerk betraden de spelers om half drie het veld. Het gelijkspel van de voorgaande week betekende dat een van beide ploegen moest winnen om een penaltyserie te voorkomen. Het was overduidelijk dat Dalto scherper begon dan SCW. Alle duels werden in het voordeel van Dalto beslist en SCW wist zich duidelijk geen raad met het aanvallende systeem van de bezoekers. Tot echt grote kansen leidde dit in eerste instantie niet, al had Dalto wel een duidelijk veldoverwicht. De eerste kans van de wedstrijd kwam op naam van Imad el Khatib, na aangeven van de geweldig goed spelende Joost Boersma. Het schot van Imad, uit een moeilijke positie, werd echter bijzonder goed tegengehouden door de dienstdoende keeper. Een paar minuten later was het wel raak. Said Aarab werd weggestuurd door Imad el Khatib en stond na een sprint van een meter of twintig vrijwel alleen voor de keeper. Met buitenkant rechts werd de bal op magistrale wijze over de doelwachter heen in de kruising geschoten, en het juichen mocht een aanvang nemen. Tot aan de rust bleef Dalto de wedstrijd domineren, onder andere met weergaloze acties en sterk voetbal van Loukili en Balk, wat resulteerde in een aantal kaarten voor de gasten.

Toen de uitstekend leidende scheidsrechter voor de aftrap van de tweede helft floot, was er aan Driebergse zijde niet gewisseld. Opnieuw werd sterk begonnen, al was duidelijk dat SCW niet van plan was om zich de kaas nog verder van het brood te laten eten. Ondanks de grote lengte van enkele spelers van de Rijssenhoutse ploeg wisten de gasten maar een keer dicht bij een kans te komen door middel van een hoge bal. De voorzet werd doorgekopt op een spits, die plots een-op-een op Sluis kwam te staan. Deze bewees opnieuw zijn waarde door zijn gespierde torso voor de ingeschoten bal te gooien, waarmee hij weliswaar een klaplong en verschillende kneuzingen riskeerde, maar ook de Daltons in de wedstrijd hield. Kort hierna werd het duel beslist door twee invallers. Mustafa Haddachi, onbetwist een van de grootste voetballers die ooit bij Dalto heeft gespeeld, bekroonde zijn uitstekende invalbeurt met een assist. De stilist zette een een-twee op met de eveneens goed ingevallen Illias Bannouh (Criss-cross), waarna Imad zijn faam als goaltjesdief waar mocht maken. De 2-0, vlak voor tijd, betekende het einde van de wedstrijd. Dalto ging in de bus terug naar Driebergen en SCW mag vakantie houden. Aanstaande donderdag speelt Dalto om 14:30 uit bij Eemdijk. Komt allen!

Opstelling: Sluis, Aarab (Haddachi), Bruining, Broers (Van de Ridder), Khalota, Visser, Malek, Boersma, Balk, el Khatib, Loukili (Bannouh)

Heuvelrugnieuws van maandag 14 mei 2007

Engweg 8 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto/DSB BANK op weg naar de kruisfinales

DRIEBERGEN Tussen de verschillende regenbuien door vroeg menig korfballer zich af wat nu eigenlijk de charme van veldkorfbal is. Maar vlak voor het begin van de westrijd Dalto/DSB Bank – DOS WK brak het wolkendek open en hadden de ploegen alleen nog te kampen met de gure en soms harde wind. Het kijkspel werd er niet beter van en de twee ploegen concentreerden zich in de eerste helft slechts op twee vakhelften: de vakhelften waar met “windje mee” geschoten kon worden. Na een gelijkopgaande strijd stelde Dalto/ DSB Bank onder leiding van haar schutters orde op zaken. De enschedeërs werden in de slotfase op een afstandje geschoten en keerden puntloos huiswaarts.
 
In de eerste helft liep Dalto/ DSB Bank niet snel, maar wel gedecideerd uit naar een 4-1 voorsprong. Trainer Erik Wolsink had voor deze gelegenheid Jorrit Bergsma (spelend voor de langdurig geschorste Riko Kruit) gekoppeld aan Jos Roseboom, Henriëtte Brandsma en Linda Stolk, waardoor in het andere vak Bob de Jong als aanvalsleider samen met Adriaan van Dijk, Simone Timmerman en Sietske van de Sande het mochten doen. Vooral de duels tussen korfbalster van het jaar Samantha Jonkman en Simone Timmerman waren het aanzien meer dan waard, maar ook het duel tussen de twee rebound-grootmachten van Nederland: Van Dijk – Pelle was voor de échte korfballiefhebber genieten.
 
In de onderlinge duels was Timmerman, Jonkman de baas, maar met haar dodelijke vrije bal was Jonkman tóch weer degene die haar ploeg in de eerste helft in de race hield: drie uit drie. En met en hard blok op de daarna verder onzichtbare Sietske van de Sande gaf Jonkman aan niet alléén over aanvallende kwaliteiten te beschikken. Pelle en Van Dijk vochten onder de korf voor wat ze waard waren. Bij de schoten van Bob de Jong waren de rebound-duels om te smullen; bij de schoten van Alan Burchartz was het meer de vraag wie de bal nog binnen kon houden. Burchartz raakte pas ver in de tweede helft voor het eerst de korf. Het was tekenend voor de onmacht van DOS WK dat echt snakt naar het einde van het seizoen. Met een zeer smalle selectie, een gebroken moraal en een gebrek aan kwaliteit is elke wedstrijd een opgave voor de ploeg van Erik van Brenk, maar omdat Dalto/ DSB Bank na de 4-1 voorsprong dacht dat de buit al binnen was en niet met scherp schoot bleven de Tukkers bij. Toen Erik Wolsink ver in de eerste helft (na een gemiste strafworp van Bob de Jong bij 6-6) zijn eerste time-out aanvroeg wees hij zijn ploeg met veel lawaai op het gebrek aan scherpte, zijn collega aan de andere kant bekeek alleen de verbazing op de gezichten van zijn spelers, lacherig werd de time out benut om de geknakte moraal weer en beetje op te poetsen. Het leverde direct een voorsprong op: 6-7. Uiteindelijk werd bij 7-7 de thee opgezocht.
 
In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Bij Dalto/ DSB Bank wilde het niet en bij DOS WK kon men gewoon niet beter. In het vak van internationals Roseboom en Brandsma is normaal gesproken veel aanvallend geschut aanwezig. Het duurde echter lang voordat topschutters Roseboom en Bergsma de korf wisten te vinden. Roseboom offerde zijn aanvalskwaliteit vaak op door vanuit de rebound te gaan spelen, maar Bergsma wist hier niet van te profiteren. Tot 10-10; toen scoorde eerst Bergsma en vervolgens Roseboom. Aanvoerder Bob de Jong nam vervolgens zijn verantwoordelijkheid en tekende voor het definitieve gaatje. Het werkte verkwikkend voor Dalto en verlammend voor DOS WK. Dalto/ DSB Bank liep uit en kon het zich permiteren om een showtje neer te leggen. Adriaan van Dijk was verlost van de lastige Pelle die met een knieblesure het veld moest verlaten. Van Dijk tekende voor het mooiste doelpunt van de dag: na een doorbraakpoging van Van Dijk was er een één-tweetje met Bob de Jong, waarna Van Dijk met één hand de bal nonchalant achterover in de korf mikte. De koude handen van de toeschouwers gingen hierdoor voor de laatste keer op elkaar en het zonnetje brak eindelijk oo door.
 
Bij de stand 17-11 floot de foutloos fluitende Alle Visser voor het laatst. 
 
Volgende week kan Dalto/ DSB Bank zich definitief plaatsen voor de kruisfinales in de uitwedstrijd tegen DEETOS Dordrecht.  

Heuvelrugnieuws van dinsdag 15 mei 2007

Traaij Driebergen: reconstructie riolering
foto: © Renk Knol
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwe bank voor het Von Gimborn Arboretum

DOORN Afgelopen dinsdag werd met een korte officiële plechtigheid in het Von Gimborn Arboretum een prachtige teakhouten bank aangeboden door groei & Bloei afd. Doorn e.o.  Jan Snijders, de voorzitter van Groei & Bloei overhandigde in aanwezigheid van een select gezelschap bestuursleden en medewerkers van het Arboretum, deze bank aan de directeur van de Botanische Tuinen waartoe het Arboretum behoort. vergroot foto

Dit jubileumgeschenk is bedoeld voor alle inwoners van Doorn eo. die zo een prachtig rustplekje in het unieke Von Gimborn Arboretum krijgen waardoor nog meer genoten kan worden van dit prachtige natuurgebied. Het aanbieden van deze bank past in de activiteiten van het 40-jarig bestaan van deze afdeling van Groei & Bloei.

In zijn korte toespraak benadrukte Jan Snijders de fijne en waardevolle banden die Groei & Bloei heeft met het Arboretum. De in 2006 gehouden Natuurmarkt was mede door de fantastische medewerking van de mensen van het Arboretum een groot succes. Hij bedankt de directeur van de Botanische Tuinen van de Universiteit, dhr. Arie Oudijk, en Nico Stolwijk en Wim Wildschut voor hun grote betrokkenheid. Ook dit jaar zal, op zondag 23 september, een Natuurmarkt in het Von Gimborn Arboretum georganiseerd worden.

Wetenschap en liefhebberij op het gebied van de planten blijkt een mooie en waardevolle combinatie te zijn. De prachtige collectie bomen en struiken in het Von Gimborn Arboretum maakt tuinliefhebbers, en dat zijn de leden en zeker ook de bestuursleden van Groei & Bloei plezierig hebberig. In dit prachtige park vinden ze naast inspiratie voor hun eigen tuin ook de rust om te genieten van de unieke verzameling gewassen die te bewonderen is.

Met het aanbieden van de mooie teakhouten bank hoopt de voorzitter dat dit gebaar meer navolging kan krijgen en dat net als in de Kew Garden bij Londen overal bankjes geplaatst worden door particulieren en instellingen die het Arboretum een warm hart toe dragen.

Arie Oudijk, de directeur van het Von Gimborn, onderstreepte het belang van de goede samenwerking met Groei & Bloei om juist ook de bekendheid van zijn unieke Tuin te vergroten. Meer bezoekers zijn van uitermate grote betekenis voor het levend houden van dit unieke Arboretum. Zowel Jan Snijders als Arie Oudijk gingen kort in op de historie van het Arboretum. De grondlegger van de Tuin, de apotheker en inktfabrikant Max von Gimborn die vanuit Zevenaar een plaats voor zijn bomenverzameling zocht op de arme zandgronden bij Doorn. Hij liet daartoe door de bekende tuinarchitect Bleeker zijn arboretum ontwerpen en heeft daar een grote uitermate waardevolle verzameling bomen en struiken geplaatst.

Na zijn dood ging in het jaar van de oprichting van de afdeling Groei en Bloei in Doorn e.o. het Arboretum over in de handen van de Botanische Tuinen van de Rijks Universiteit van Utrecht.

Jan Snijders sprak de hoop uit dat ook in de toekomst de samenwerking met het Arboretum gecontinueerd gaat worden en gaf aan dat ook dit jaar een Natuurmarkt in het Von Gimborn gepland is.

Arie Oudijk geeft meer dan volledige medewerking en met een ferme handdruk is de overdracht van de bank en de bekrachtiging van de samenwerking tussen Groei en Bloei en het Von Gimborn Arboretum symbolisch gestalte gegeven. Voor meer informatie: Berna Lakerveld, 06-51807704

Scooter doorgereden

LEERSUM  Op maandagavond raakte een fietser gewond na een aanrijding. Omstreeks 20.15 uur reed een 58-jarige wielrenner over de Kerkweg. Plotseling werd hij hier aangereden door een scooterrijder en kwam ten val. De wielrenner liep hierbij een sneetje bij zijn oog op. De scooterrijder, jongen van ongeveer 17 jaar met blond haar rijdende om een bruine scooter zonder kentekenplaat, reed door. De politie is op zoek naar getuigen en zij kunnen reageren via 0900-8844; Heuvelrug.

Nieuw provinciebestuur Utrecht kiest voor kwaliteitsgerichte aanpak

UTRECHT  De duurzaamheid en de kwaliteit van werken en leven in de provincie Utrecht vergroten die ook nog na 2011 resultaat laten zien: daarvoor kiezen de coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA in het nieuwe Utrechtse provinciebestuur. Om dit te realiseren, investeren zij fors om een extra impuls te geven aan het landelijk gebied, de bereikbaarheid, de economie, wonen, de sociale samenhang van steden en dorpen en de jeugd(zorg).

Dit staat in het coalitieakkoord dat vandaag is gesloten tussen de fracties van het CDA, de VVD en de PvdA in Provinciale Staten van Utrecht. Het nieuwe provinciebestuur gaat de komende vier jaar onder het motto ‘Slagvaardig samen werken aan duurzaamheid en kwaliteit’ aan de slag. Centraal staan de inwoners van Utrecht. Zij moeten volop de vruchten van het nieuwe beleid kunnen plukken. De thema’s ‘duurzaamheid’ en ‘ kwaliteit’ lopen als een rode draad door alle beleidsvelden heen.

Het nieuwe provinciebestuur wil maatschappelijke problemen oplossen samen met haar partners: medeoverheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Op die manier kan de provincie optimaal gebruik maken van kennis, ervaring en creativiteit. Een projectmatige aanpak brengt de partijen bij elkaar. Het gaat om een integrale aanpak en het verzinnen van soms onorthodoxe oplossingen. Durf en daadkracht zijn nodig. Ook de inwoners wil het provinciebestuur betrekken, immers draagvlak bij het realiseren van oplossingen is essentieel: iedere Utrechter telt.

Duurzaam Utrechts Landelijk Gebied
Voor Utrechtse inwoners gaan de coalitiepartijen werk maken van een duurzame toekomst. Bijvoorbeeld met investeringen in de leefbaarheid van kleine kernen waar het voorzieningenniveau nu terugloopt. Om een impuls te geven aan de leefbaarheid in het Utrechtse landelijk gebied investeert de provincie extra geld. Petra Doornenbal, fractievoorzitter van het CDA: “Door de extra investeringen ontstaat meer ruimte voor initiatieven voor de aanleg en het beheer van natuurgebieden en recreatiegebieden en voor de toekomst van de agrarische sector. De verbindingen tussen de Utrechtse natuurgebieden moeten versneld (voor 2018) worden aangelegd. Dit betekent onder andere dat er de komende vier jaar vijf nieuwe ecoducten in de provincie worden gebouwd.”

Het spanningsveld tussen ruimte voor wonen, werken en infrastructuur ten opzichte van ruimte voor natuur en landschap, groen rond de stad en voor de uitoefening van agrarische functies is kenmerkend voor de Provincie Utrecht. Meer dan in welke provincie dan ook is het verdelen en toewijzen van schaarse ruimte een van de belangrijkste onderwerpen in het provinciaal beleid.

Duurzame bereikbaarheid, op rijks- en provinciale wegen en per openbaar vervoer
De coalitiepartijen zetten versterkt in op de bereikbaarheid van de provincie Utrecht. Tot 2020 wordt hiervoor extra middelen vrijgemaakt. Jan Ekkers, fractievoorzitter van de VVD: “De maatregelen die gefinancierd worden, richten zich op rijks- en provinciale wegen in het gebied Ring Utrecht en de Driehoek A1/A27/A28. Het extra geld is bedoeld als provinciale bijdrage aan een gezamenlijk pakket aan mobiliteitsmaatregelen voor méér doorstroom op deze wegen en stimulering van openbaar vervoer. De dagelijkse files op de knooppunten Eemnes, Hoevelaken en Rijnsweerd pakken we met dit extra provinciale geld versneld aan. Om het woonwerkverkeer met de bus aantrekkelijk te maken, komen er tariefacties in het openbaar vervoer tijdens de spits.”

Kwaliteit van wonen, ook voor starters
De provincie gaat met de corporaties afspraken maken om meer betaalbare huur- en koopwoningen te realiseren. Wim Bos, fractievoorzitter van de PvdA: “Om de problemen van achterstandswijken in de Utrechtse steden een halt toe te roepen en voor het versneld bouwrijp maken van binnenstedelijke locaties zijn extra middelen gereserveerd. Speciaal voor ouderen en mensen met een beperking worden bovendien 24.000 zorgwoningen gerealiseerd.”

De Utrechtse woningmarkt kampt met een structureel tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen. De provincie wil daarom voor starters op de Utrechtse woningmarkt, in samenspraak met de Utrechtse gemeenten, een fonds in het leven roepen om leningen voor starters op de woningmarkt te ondersteunen.

Kwaliteit van ondernemen, werken
Utrecht is in trek bij ondernemers. De druk op de bedrijventerreinen is groot en veel locaties zijn verouderd. Reden voor de coalitiepartijen om extra te investeren in een duurzame herinrichting van de Utrechtse bedrijventerreinen. De schaarse ruimte voor ondernemers in de provincie wordt daarmee beter benut.

Een belangrijk en veelbelovend speerpunt voor nieuwe bedrijvigheid is de creatieve sector.

Voor bedrijfsprojecten in de wereld van games, multimedia, design en ICT investeert het nieuwe provinciebestuur eveneens. In totaal trekt het nieuwe provinciebestuur dertig miljoen Euro uit om de economie een impuls te geven.

Duurzaamheid als rode draad
Het nieuwe provinciebestuur kiest ervoor om het thema duurzaamheid in alle beleidsvelden terug te laten komen. Er komt een integraal actieplan duurzaamheid met veel aandacht voor luchtkwaliteit, geluidshinder, externe veiligheid en het stimuleren van hergebruik. Ook komt er een stimuleringsregeling voor de Utrechtse gemeenten voor duurzame energie en energiebesparing. Tot slot worden de ruimtelijke gevolgen van de klimaatverandering in beeld gebracht en waar mogelijk aangepakt.

Kwaliteit van de jeugdzorg en onderwijs
Het nieuwe provinciebestuur besteedt de komende vier jaar extra aandacht aan Utrechtse jongeren die jeugdzorg nodig hebben. De provincie wil voor hun belang, als financierder en regisseur van de jeugdzorg, garant staan. Met de extra investeringen worden de gemeenten gestimuleerd lokale Centra voor Jeugd en Gezin op te zetten voor een vroegtijdige indicatie van de behoefte aan hulp. Ook de doelmatigheid bij het Bureau Jeugdzorg Utrecht krijgt een verbeterimpuls.

Jaarlijks gaan ruim 3000 Utrechtse jongeren vroegtijdig van school. Voor deze ‘drop-outs’ gaat de provincie samen met gemeenten, onderwijsinstellingen en andere betrokken organisaties stagebanken, gesubsidieerde opleidings- en werkgelegenheidsprojecten, koppeling aan jobcoaches en ondernemerschap stimuleren om deze jongeren een nieuwe kans te geven.

Sociale samenhang in steden en dorpen
De provincie ondersteunt initiatieven die een bovenlokale bijdrage leveren aan de sociale cohesie zoals op het gebied van sport en cultuur. Ook vindt zij het belangrijk dat de inwoners bewust zijn van hun lokale en regionale historie en stimuleert daartoe de samenwerking van historische verenigingen, archieven en regionale musea in historische centra.

Benoeming nieuw college van GS
Het nieuwe coalitieakkoord wordt op 21 mei behandeld in een speciale vergadering van Provinciale Staten van Utrecht (aanvang: 20.00 uur). Dan vindt ook de benoeming plaats van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht in 2007-2011 bestaat uit de volgende portefeuillehouders (in de bijlage vindt u een beknopt cv):

CDA

R.W. (Bart) Krol

 • Ruimtelijke Ontwikkeling
 • Stedelijke Vernieuwing
 • Landelijk gebied

A.H. (Anneke) Raven

 • Financiën
 • Samenleving
 • Cultuur

VVD

J.H. (Jan) Ekkers

 • Mobiliteit
 • Economische zaken

J. (Joop) Binnekamp

 • Water
 • Europa
 • Organisatie
 • Communicatie

PvdA

M.G. (Marian) Dekker

 • Zorg
 • Jeugd
 • Onderwijs
 • Bestuurlijke organisatie

J.P.A. (Jan) de Wilde

 • Wonen
 • Milieu
 • Duurzaamheid

De Zwoer presteert goed bij Provinciale Kampioenschappen

DRIEBERGEN  Afgelopen weekeinde vond het eerste gedeelte van de Provinciale Zwem Kampioenschappen van de provincie Utrecht plaats, de zogenaamde Zomerkring. 7 zwemster en 2 zwemmers kwamen 47 keer uit op de individuele nummers. Dat leverde voor De Zwoer 23 medailles op. Symen Dogger bevestigde zijn vorm door op 2 nummers goud te halen. Daarnaast haalde hij nog tweemaal brons.  Rieneke Jager behaalde eveneens tweemaal en nog tweemaal zilver. Suzanne Lange behaalde op alle door haar gezwommen afstanden een medaille (1 maal goud, driemaal zilver en tweemaal brons).

Maar ook Sigrid Dogger (tweemaal zilver en eenmaal brons) en Rosanne van der Mast 1 goud, 1 zilver en 1 brons) deden van zich spreken. Rianne Weijburg had uitzicht op driemaal goud, maar werd jammer genoeg op 1 afstand  – niet terecht – gediskwalificeerd. Toch was ook zij tevreden met tweemaal goud en eenmaal brons. Steven Hulst, de trainer van de Zwoer, was blij dat zijn pupillen momenteel zo goed in vorm zijn.

Volgend weekeinde, tijdens het tweede deel van de Zomerkring, zijn de zwemmers en zwemsters van de Zwoer er echter niet bij. Zij nemen deel aan een internationaal toernooi in Duitsland.

Appeltje van Oranje naar Vriendendienst Zeist

ZEIST   Prins Willem-Alexander reikt in Den Haag de Appeltjes van Oranje uit. Eén Appeltje gaat dit jaar naar de Vriendendienst Zeist. Die brengt mensen met een psychiatrische achtergrond in contact met vrijwilligers, met als doel samen iets te ondernemen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Gooien met afwasmiddel

DOORN  Op maandagavond werd een buschauffeur bespoten met afwasmiddel. Omstreeks 20.45 uur kreeg de politie melding dat een 52-jarige buschauffeur op de Dorpsstraat was bespoten met een goedje. Hij had last van zijn ogen en werd voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Bij de bus lag een fles wasmiddel. De politie heeft een vermoeden van de vermoedelijke daders en doet hier onderzoek naar.


Had die chauffeur misschien een onfris luchtje om zich heen hangen?
Cees Oostwoud, 16-5-2007

Stoere bosbrandwagen voor Zeist

ZEIST   De brandweer van Zeist krijgt een speciale bosbrandwagen. De fourwheeldrive heeft onder meer extra kettingzagen, vuurzwepen en een lier.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Dominoplan Maarn

MAARN In de voormalige gemeente Maarn werd al over het “Dominoplan” gesproken. Het plan werd zo genoemd omdat het om een reeks ontwikkelingen gaat die allemaal met elkaar samenhangen. Gaat één element niet door, dan gaan alle elementen niet door. Het plan bestaat uit de volgende elementen:

 • woningbouw op de Buurtsteeg;
 • verplaatsing sportvelden (incl. kantine/kleedaccommodatie) naar de Planetenbaan;
 • verplaatsing van Kinderdagverblijf de Trommelaar naar de Planetenbaan;
 • uitruil van gronden tussen de huidige eigenaar van de gronden aan de Planetenbaan en de gemeente Utrechtse Heuvelrug;
 • het ondergronds brengen of omleggen van de hoogspanningslijnen op de Buurtsteeg tot de A12 en het spoor (0,6 km.) en zo mogelijk vanaf A12/spoor tot en met de Planetenbaan (ca 0,8 km.).
 • In verband met de voorgenomen herindeling besloot de gemeenteraad van Maarn in 2005 de verdere ontwikkeling en besluitvorming van het “Dominoplan” aan de nieuwe gemeente over te laten.

Het huidige college van burgemeester en wethouders heeft besloten het project weer op te pakken. Het college streeft daarbij naar:

 • 40% sociale woningbouw op de Buurtsteeg. Hierbij wordt de mogelijkheid opengelaten het fonds sociale woningbouw Maarn hiervoor in te zetten;
 • volledige beschikbaarheid van de Buurtsteeg voor woningbouw door enerzijds verplaatsing van de huidige voorzieningen op de Buurtsteeg naar de Planetenbaan, maar anderzijds ook door gebruikers, indien mogelijk, van de Buurtsteeg onder te brengen in Sociaal-Cultureel Centrum De Twee Marken;
 • een sluitende exploitatie.
Het college wil de komende tijd onderzoeken of deze uitgangspunten haalbaar zijn: Kan het financieel? Kan het qua ruimte? Hoe denken betrokken organisaties en bewoners erover? Woensdag 6 juni brengt het college van burgemeester en wethouders een kernbezoek aan Maarn. Voor betrokken organisaties en inwoners is dit een goed moment om zich alvast te laten informeren over de plannen. De bijeenkomst is bedoeld als een eerste beeldvorming. De organisaties en inwoners worden persoonlijk voor deze bijeenkomst uitgenodigd.

Heuvelrugnieuws van woensdag 16 mei 2007

Prinses Margrietlaan Driebergen: grasmaaien
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:40 uur
temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwe jeu-de-boulesbanen in Austerlitz

AUSTERLITZ  Iedereen is van harte welkom als zondagmiddag a.s. (20 mei) om 14.00 uur Burgemeester Koos Janssen van Zeist de nieuwe jeu-de-boulesbanen opent in Austerlitz. Deze komen op het Dorpsplein en vormen een permanente aanwinst voor het dorp. Mooie platanen en zitbankjes in de stijl van de bestaande lantarenpalen gaan zorgen voor een gezellig aangezicht (platanen komen in het najaar). Het is een openbare baan, dus iedereen die een partijtje wil jeu-de-boules kan er terecht. Bij restaurant-café De Jonckvrouw zijn ballen te leen.

Zondagmiddag speelt bij de opening het College van B&W van Zeist tegen het bestuur van de Vereniging Austerlitz’ Belang. Tevens geven enkele coryfeeën van de Club de Pétanque ‘Les Cailloux’ uit Zeist een demonstratiewedstrijd. De Jonckvrouw zorgt voor een lekker glaasje wijn en een stukje Franse kaas, de ‘Dixieboys’ zorgen voor de muzikale omlijsting. Iedereen is welkom.


Het ziet er inderdaad mooi uit en de kern van Austerlitz leent zich daar perfect voor. Mooie, zonnige zomeravond, terras er tegenover open, muziekje erbij en op je gemakt jeu-de-boules spelen. Aanwinst voor Autsterlitz.
Jan-Koert Lange, 16-5-2007

Valkenheuvel wint SVVT 2007

DRIEBERGEN Voor de derde maal sleepte de Valkenheuvel gisteravond de felbegeerde schoolvader voetbaltoernooi trofee in de wacht. De Valkenheuvel –vorig jaar nog verliezend finalist- versloeg in de laatste wedstrijd de Kring met overtuigende cijfers: 3:0. De Kring werd tweede, Dolfijn derde. Na afloop werden de onderlinge banden van de vaders stevig aangehaald onder het genot van flinke porties bier en bittergarnituur, de laatste ter beschikking gesteld door Fortis.

vergroot foto

Raadsleden praten mee over toekomst RSD

ZEIST  Afgelopen maandagavond hebben ruim 30 raadsleden en wethouders uit de gemeenten Zeist, De Bilt, Wijk bij Duurstede, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug enthousiast meegedacht over de toekomst van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD). De raadsleden en wethouders waren door de RSD uitgenodigd om te praten over het beleid voor de komende jaren. Dat gebeurde in vijf workshops over verschillende thema’s, als dienstverlening, re-integratie en minimabeleid.

De discussieavond begon met inleidende woorden van RSD-voorzitter Jan Burger (wethouder Wijk bij Duurstede) en directeur Kees Mosselman. Daarna was het woord aan de raadsleden, die met elkaar in discussie gingen over de verschillende thema’s. Dit gebeurde na inleidingen die werden verzorgd door medewerkers van de RSD. Na afloop van de verschillende workshops werden de belangrijkste conclusies centraal gedeeld en besproken met alle aanwezige raadsleden en wethouders.

betrokkenheid
Directeur Kees Mosselman was blij met de grote belangstelling vanuit de vijf gemeenteraden: “De opkomst was hoger dan we hadden verwacht. Ook zijn we blij dat er echt uit alle vijf gemeenten raadsleden aanwezig waren. Dat tekent de betrokkenheid vanuit de gemeenten bij de RSD.” De RSD bestaat nu ruim een jaar, na een fusie van de voorheen aparte gemeentelijke afdelingen Sociale Zaken. Natuurlijk werd ook stil gestaan bij de opstartproblemen van de RSD vorig jaar. “We hebben hard gewerkt om die opstartproblemen op te lossen”, aldus Mosselman. “Daarmee zijn we nu een heel eind, maar ook dit jaar zullen we bezig blijven om de dienstverlening aan onze cliënten te verbeteren.” De RSD heeft recent een tevredenheidsonderzoek verricht onder haar cliënten. De resultaten daarvan worden binnen enkele weken bekend gemaakt.

Verkeersongeval met gewonden

ZEIST Op dinsdagmiddag 15 mei rond 15.30 uur vond op de kruising van de 2e Dorpsstraat met Het Rond een aanrijding plaats waarbij twee personenauto’s betrokken waren.

Een 19-jarige inwoner van Ede reed over Het Rond in de richting van de Slotlaan en gaf geen voorrang aan een van rechts komende 28-jarige inwoner van Zeist. Een aanrijding volgde waarna laatstgenoemde automobilist klaagde over pijn aan zijn nek en zijn 24-jarige passagiere, eveneens een inwoner van Zeist, klaagde over een pijnlijke buik. Beiden zijn in het ziekenhuis onderzocht, maar konden weer naar huis.

D66 doet enquête Kerckebosch over

ZEIST D66 gaat de enquete die de gemeente Zeist heeft gehouden over de inrichting van de wijk Kerckebosch over doen. De partij vindt een nieuw onderzoek nodig, omdat de respons via de reactieformulieren van de gemeente volgens D66 erg mager was.

Lees verder op de website van het AD/UN

FC Utrecht Forza Tour bezoekt SVMM

MAARN  Ronaldo wordt de hele wedstrijd getreiterd. Dan beledigt zijn tegenstander zijn zus en Ronaldo geeft hem een kopstoot. Met een rode kaart verlaat hij het veld. Wat had Ronaldo beter kunnen doen? Wat had jij in zijn plaats gedaan?
De FC Utrecht Forza Clinic leert om te gaan met tegenslagen in het veld. Zij zullen op speelse wijze dilemma’s over sportiviteit en respect voorleggen. Daarna zal o.a. Mark Verkuijl (trainer FC Utrecht 8 jeugd) het spelenderwijs, met leuke oefeningen, toepassen op het veld.

Programma op woensdag 23 mei
16.00 uur: start programma
16.15 uur: presentatie en uitleg over de voetbalmiddag
16.45 uur: start Forza tour
18.45 uur: Prijsuitreiking door een FC Utrecht speler of iemand van de technische staf; tevens zullen alle kinderen een FC Utrecht aandenken krijgen

Gestolen stoeptegels Walk of Freedom weer terecht

UTRECHT  De vier stoeptegels die in de nacht van 4 op 5 mei gestolen waren uit de Walk of Freedom zijn weer terecht. De dader, die blijkbaar berouw had van zijn daden, heeft de tegels teruggelegd.

Op Bevrijdingsdag onthulde de commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, in aanwezigheid van de minister-president en alle burgemeesters van de provincie, de 120 winnende ontwerpen van de Stoeptegelwedstrijd. Deze 120 stoeptegels vormen samen de ‘Walk of Freedom’, een permanente uiting van vrijheid. Voordat de onthulling van de route plaatsvond, had iemand echter vier stoeptegels bij Park Transwijk gestolen.

Voor de stoeptegelwedstrijd hebben ruim 1.400 scholieren een stoeptegel ontworpen over het thema Vrijheid. De 120 winnende tegels zijn door de ontwerpers zelf gegraveerd en werden op 5 mei officieel onthuld. Het was een grote teleurstelling voor de vier kinderen van wie de stoeptegel de nacht ervoor gestolen was. Burgemeester Brouwer van Utrecht had de diefstal vorige week nog een misselijke grap genoemd. Opgetogen reacties op het nieuws dat de tegels weer terecht zijn: “Ik was zo teleurgesteld die dag. Nu ga ik snel weer kijken en foto’s maken van mijn tegel, ” aldus een van de kinderen.

De ‘Walk of Freedom’ is een van de projecten die de provincie Utrecht heeft ingezet naar aanleiding van de Nationale Start Viering Bevrijding die 5 mei jl in Utrecht werd gehouden. Om uiting te geven aan wat vrijheid is voor diverse doelgroepen diverse projecten geweest, zoals een huis aan huis verspreide krant, het lied ‘een teken van vrede’ en een kunstproject uitgevoerd door HKU-studenten.

Een woordvoerder bij de provincie, mede-organisator van Bevrijdingsdag en bedenker van de wedstrijd, geeft aan dat de provincie blij is dat de dader heeft ingezien dat deze tegels een diepere betekenis hebben en de tegels heeft teruggeplaatst. “De tegels zijn namelijk een uiting van ‘Vrijheid maak je met elkaar’. De ‘Walk of Freedom’ is een hedendaags symbool voor vrijheid en veiligheid.” De dader, die overigens anoniem wil blijven, heeft eigenhandig de stoeptegels teruggelegd en zijn daden bij de politie gemeld.

Heuvelrugnieuws van donderdag 17 mei 2007

Nassaulaan 1  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Voordracht over het Paradijstuintje

DRIEBERGEN  Op donderdagavond 24 mei zal mevrouw Eva Mees-Christeller een voordracht met lichtbeelden houden over het Paradijstuintje. Dit is een schilderij uit 1413, dat in een museum in Frankfurt aM hangt en waarvan de schilder onbekend is. Het schilderij is van een zeldzame schoonheid en bevat een verborgen wijsheid. Plaats: Pauluskerk (Christengemeenschap), Rijsenburgselaan 2a. De voordracht begint om 20 uur. Zaal open 19.45 uur. Na afloop is kan een vrijwillige bijdrage worden gegeven, bestemd voor de kerk. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 517467.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 18 mei 2007

Korte Dreef 7 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.55 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Cursussen Stichtse Zomerschool 2007

DRIEBERGEN Voor de negende keer wordt in de maanden juli en augustus een aantal cursussen met een educatief karakter aangeboden. De cursusbrochure verschijnt binnenkort, maar staat al op de website. www.swd-driebergen.nl

Jan Toorop 1858-1928 (sc-31)
Wie aan Jan Toorop denkt ziet vooral zijn Jugendstilwerk voor zich. Zijn beroemde poster voor de Delftsche Slaolie en zijn schilderijen met grillige lijnen met duidelijk allerlei diepe gedachten en symboliek er in.

 • Data: maandag 9 juli (Doorn).
 • Docent: mw.drs.A.Both-de Brauw, kunsthistorica.

Rusland actueel: Poetins Erfdeel (sc-30)
Hoe is Rusland te vatten en hoe zit het huidige Rusland precies in elkaar? Om een antwoord op deze vragen te kunnen geven, zal mw. Marie-Thérèse ter Haar in haar lezing teruggaan naar de jaren 90.

 • Datum: dinsdag 10 juli (Wijk bij Duurstede).
 • Docent: mw. drs. Marie-Thérèse ter Haar.

De Grote Oorlog 1914-1918 (sc-32)
In diverse West-Europese landen herdenkt men nog altijd het einde van de Eerste Wereldoorlog. Die herinnering weerspiegelt het enorme belang van die oorlog die valt te typeren als loopgravenoorlog. Miljoenen doden vielen, revoltes en revoluties vonden plaats, drie keizerrijken vielen uiteen.

 • Data: donderdag 12, maandag 16 en donderdag 19 juli (Driebergen).
 • Docent: prof.dr. A.P. van Goudoever, emeritus Fellow University College Utrecht.

China: recent verleden en heden (sc-33)
In twee lezingen zal prof. Ter Haar u over het recente verleden en het heden van China vertellen.
De Opium Oorlogen van de 19e eeuw: China en het Westen;
Godheid: Guan Yu.
Eén van de meest populaire goden in het traditionele China. Aan de hand van deze cultus wordt iets verteld over de traditionele religie en het doorleven van deze religie in het hedendaagse China.

 • Datum: dinsdag 17 juli (Driebergen).
 • Docent: Prof.dr. B.J. ter Haar, Hoogleraar Sinologisch Instituut

Bezoek aan Brabants Museum in Oosterhout (sc-34)
Als vast onderdeel van het programma van de Zomerschool gaat de SWD buscommissie met u een gezellige bustocht maken. De keus is gevallen op Brabant. Via een toeristische route gaan we naar Oosterhout.

 • Datum: donderdag 26 juli (vertrek Driebergen). Leiding: dhr. S. Carton en mw. M.v.Berkum.

Fort bij Rijnauwen (sc-35)
Het fort bij Rijnauwen maakt deel uit van “de Nieuwe Hollandse Waterlinie”. De nieuwe Hollandse Waterlinie was een militaire verdedigingslinie die zich uitstrekt van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot aan de Biesbosch.

 • Datum: vrijdag 27 juli (Bunnik).
 • Begeleiding: dhr. Wim Nijboer en mw. Riet Zwaga.

De rol van Nederland en Europa
De mondialisering heeft contacten tussen landen en culturele groepen geïntensiveerd, en ook landen als China en India spelen hierin een opmerkelijke rol.

 • Data: ma. 30 juli, wo.1 en vr. 3 augustus (Driebergen).
 • Docent: prof. dr. R.M. Maier.

De ontwikkelingen in Irak en Afghanistan (sc-37)
Sinds 11 september 2001 is de angst voor aanslagen van fanatieke, gewelddadige en extremistische zelfmoordcommando’s toegenomen. De aanslagen in Istanbul, Madrid en Londen hebben dat nog versterkt.

 • Datum: donderdag 16 augustus 2007 (Maarn).
 • Inleider: kolonel b.d. J. van Baal.

Excursie Plantage Willem III (sc-38)
De laatste jaren worden we regelmatig geconfronteerd met actuele begrippen als broeikaseffect, warmterecords, klimaatsverandering en zeespiegelrijzing. Ooit waren er andere tijden, waarin we ons hadden kunnen afvragen of het landijs ook Nederland zou gaan bedekken.

 • Datum: woensdag 22 augustus (Amerongen).
 • Docent: drs. Wim Hoogendoorn, fysisch geograaf.
Wanneer u zich alvast voor één van deze Zomerschoolactiviteiten op wilt geven of meer informatie over bijvoorbeeld locaties wenst, kunt u contact opnemen met het inschrijfbureau, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.00 uur en op woensdagmiddag van 14.00-17.00. Telefoon: 0343 523011.

Man aangehouden voor inrijden op verkeersregelaar

DOORN De politie heeft donderdag 17 mei om 20.10 uur twee inwoners van Doorn aangehouden die rond 19.00 uur betrokken waren bij het inrijden op een verkeersregelaar op de Driebergsestraatweg.

Op de bewuste weg waren regelaars actief in verband met het evenement “Jij daar” in Doorn. Ter hoogte van het “Revius” kwam vervolgens een blauwe auto met hoge snelheid aanrijden die slippend en met gillende/rokende banden stopte voor de verkeersregelaar. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Doorn, wenste niet te blijven staan en reed vol gas en opnieuw met gillende en rokende banden weg. De verkeersregelaar moest hierbij opzij springen om het vege lijf te redden. Omdat het kenteken van de auto bekend was konden de agenten gericht zoeken en werden de bestuurder en zijn eveneens 21-jarige bijrijder aangetroffen in een tuin op Kerkeland. Beiden werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De bestuurder bleek zwaar onder invloed van alcohol te zijn want hij blies 520 ug/l. De passagier is na verhoor vrijgelaten maar de bestuurder werd ingesloten.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 19 mei 2007

Hoendersteeg 7 Driebergen: golfbaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Open Huis in Museum ’t Schilderhuis

DRIEBERGEN  Op zaterdag 26 mei houdt het bestuur van de stichting Collectie Militaire Traditie Open Huis naar aanleiding van de voltooide restauratie van haar museumgebouw “’t Schilderhuis” aan de Van Rijckevorselstraat 2 te Driebergen-Rijsenburg.

Het pand is volledig teruggebracht in de toestand, Amsterdamse stijl, waarin het in 1926 is gebouwd.
De opening zal die dag door burgemeester F. Naafs worden verricht om 14.30 uur, met aansluitend een korte lezing over de geschiedenis van het pand door drs J.M.R. Heemstra.
Receptie van 15.00 tot 16.00 uur, gevolgd door een optreden van het Reünieorkest van de Verbindingsdienst Koninklijke Landmacht.
Belangstellenden zijn van harte welkom.

Heuvelrugnieuws van zondag 20 mei 2007

Traaij Driebergen: Bos van Van der Krol
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Ontdekkingstocht naar Romeins verleden

BUNNIK  De provincie Utrecht wil het erfgoed beter zichtbaar en beleefbaar maken voor publiek, dat geldt zeker ook voor de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Deze zomer is op de plek van het Romeinse legerkamp Fectio, in de boomgaard direct naast het waterliniefort Vechten in Bunnik, een kunstproject te bezichtigen dat het rijke Romeinse verleden doet herleven. Het kunstproject ‘ROMAN’ is geopend in de weekeinden van 26 mei t/m 30 september. Het is de eerste keer dat het terrein wordt opengesteld voor publiek.

Ontdekkingstocht met objecten en verhalen
‘ROMAN’ is een persoonlijke reis door de boomgaard met objecten en verhalen die tot de verbeelding spreken. De kunstenaars en ontwerpers, Charlotte Kusters, Cathelijne Montens, Matthijs Bosman en Krijn Christaansen, bieden u de gelegenheid de inhoud van de ‘ROMAN’ zelf samen te stellen op uw ontdekkingstocht door de boomgaard.

Geopend op zaterdag en zondag
‘ROMAN’ is geopend voor publiek in de weekeinden van 26 mei t/m 30 september, op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur op het terrein van legerkamp Fectio in de boomgaard aan de Marsdijk bij Fort Vechten te Bunnik. Voor een uitgebreide routebeschrijving kunt u terecht op op www.fortvechten.nl.

Erfgoed meer zichtbaar en toegankelijk maken
Het Centrum Beeldende Kunst Utrecht heeft in opdracht van de provincie kunstenaars en ontwerpers benaderd om een kunstproject te realiseren dat het Romeinse verleden dat in de bodem verborgen ligt, doet herleven. Dit maakt deel uit van het beleid om ons rijke cultuurhistorische erfgoed meer zichtbaar en toegankelijk te maken, niet alleen door herstel en restauratie van het erfgoed, maar ook door het aanleggen van fiets- en wandelpaden of – zoals het hier het project ‘ROMAN’ betreft – het inzetten van beeldende kunst.

Nieuwe brochure ‘Fietsen langs de Romeinse Limes’
U kunt de eeuwenoude Romeinse Rijksgrens ook goed op de fiets verkennen. In samenwerking met het UTR heeft de provincie een nieuwe fietsroutebrochure ‘Fietsen langs de Romeinse Limes’ uitgegeven, met een tweetal fietsroutes langs het Utrechtse deel van de Romeinse Rijksgrens. Een fietsroute van 45 km, van Woerden naar Utrecht en terug naar Woerden. De andere route van 50 km gaat van Utrecht naar Wijk bij Duurstede en weer terug naar Utrecht. De twintig ‘mijlpalen’ die deze route markeren, zijn ter gelegenheid hiervan allemaal geïspecteerd en zonodig hersteld door de Archeologische Monumentenwacht. Natuurlijk passeert u tijdens uw fietstocht Fectio in Bunnik, de plek van het kunstproject ‘ROMAN’. Zie voor meer informatie over de fietsroute: www.utrechtyourway.nl  of de plaatselijke VVV.

Dalto/ DSB BANK naar kruisfinale

DRIEBERGEN  In Dordrecht speelde Dalto/ DSB BANK voor directe plaatsing voor de kruisfinales tegen het plaatselijke DEETOS. De ploeg uit Dordt kampt met wat personele problemen, maar kon en kan nog altijd een ticket bemachtigen voor de kruisfinales. De wedstrijd stond voornamelijk in het teken van het afscheid van clubicoon Remco den Otter (die na vele jaren in de hoofdmacht besloten heeft een stapje terug te doen), maar daarnaast wilde de jonge ploeg ook gewoon winnen. Het ging dan ook lang gelijk op, maar in de slotfase sloeg Dalto/ DSB BANK toch genadeloos toe onder leiding van haar topschutter Jos Roseboom.

De eerste helft was de helft van Stephan Houweling, die het de normaal gesproken prima verdedigende Jorrit Bergsma erg lastig maakte. Van dichtbij, van veraf en met de doorloop nam de gedreven speler zijn ploeg in de beginfase op sleeptouw. Bij de stand 6-4 in het voordeel van DEETOS had Houweling er al drie in liggen en greep Dalto coach Erik Wolsink naar zijn eerste time-out. Het hielp. Dalto/ DSB BANK boog de achterstand in een paar minuten om in een 6-8 voorsprong door doelpunten van Jorrit Bergsma, Henriëtte Brandsma en twee maal Adriaan van Dijk. DEETOS counterde met een schitterende doorloopbal van Ouwerkerk en een afstandschot van de afscheid nemende international Barbara Schouls. In de laatste seconde van de eerste helft tekende aanvoerder Bob de Jong voor de gelijkmaker en zochten beide ploegen de thee op met een 11-11 ruststand (Houweling 4x, Bergsma 4x).

Het tweede bedrijf startte met een botsing tussen Jos Roseboom en Johannis Schot. Eerstgenoemde haalde daarmee zijn wenkbrauw lelijk open en moest lange tijd aan de kant worden behandeld. Met het bloed nog in het gezicht opende Roseboom vervolgens wél de score: 11-12. Vervolgens was het lange tijd stuivertje wisselen en maakte Remco den Otter het mooiste doelpunt van de middag: tegenstander Adriaan van Dijk was de routinier helemaal kwijt en Den Otter legde vakkundig de “doorloopbal uit de ruimte” binnen. Het had een mooi moment geweest om de speler die de afgelopen jaren toch hét gezicht van DEETOS was zijn publiekswissel te geven, maar Wim Peetoom rook nog een klein kansje en liet zijn aanvoerder nog even binnen de lijnen. Dalto/ DSB BANK liep echter verder uit door onder meer twee doelpunten van Jos Roseboom en toen later dezelfde Roseboom ook de 16-23 binnenlegde was de grootste Driebergse voorsprong een feit. Het leidde tot frustraties bij de Dordtenaren.

Scheidsrechter Van der Griend liet vervolgens zien nog niet over voldoende topklasse ervaring te beschikken en trakteerde De Otter op een gele kaart. Totaal onnodig en ook nog eens ongelukkig, want zodoende maakte Van der Griend een vroegtijdig einde aan de imposante korfballoopbaan van Den Otter, want mócht DEETOS zich volgende week plaatsen voor de kruisfinales, dan zal de ploeg van Peetoom moeten aantreden zonder haar routinier. Peetoom liet dit met veel misbaar blijken en ontving vervolgens terecht ook een gele prent. Het was het enige smetje op de verder rustig verlopen korfbalmiddag.

Wat er volgde waren de twee publiekswissels voor Barbara Schouls en, natuurlijk, Remco den Otter. Tenslotte werkte Bob de Jong aan zijn seizoenstotaal: 20-25 en 20-26 en wisselde Erik Wolsink het complete vak van Roseboom. Het stelde talente Roos Roozenbeek in de gelegenheid haar doelpuntje mee te pikken en de eindstand op 21-27 te bepalen.

Volgende week wacht in het eigen sportpark De Woerd het Groningse Nic. op Dalto/ DSB BANK. Voor de Driebergenaars staat er dan nog weinig meer op het spel, voor de Groningers betekent een overwinning waarschijnlijk plaatsing voor de kruisfinales.

Scores DEETOS: Houweling 4, De Otter 4, Schot 3, Ouwerkerk 3, Van der Meer 3, Van den Boogert 2, Van der Wiel 2, Schouls 1.

Scores DALTO: De Jong 7, Roseboom 6, Bergsma 5, Van Dijk 4, Brandsma 1, Stolk 1, Tmmerman 1, Van de Sande 1, Roozenbeek 1.

Onttrekking aan aanhouding

ZEIST  In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie op de Kromme Rijnlaan een 19-jarige man uit Zeist aangehouden wegens onttrekking aan een aanhouding.

Tijdens surveillance zagen agenten een auto voorbijrijden, waarbij zij het vemoeden hadden dat er een bekende inzat. De agenten hebben de auto hierop staande gehouden en de inzittenden gecontroleerd. Zij troffen inderdaad een 24-jarige man uit Zeist in de auto aan die gesignaleerd stond. Hierop is hij aangehouden. De agenten legden uit dat de man mee moest naar het bureau.
Deze 24-jarige crimineel gaf daarop de bestuurder van de auto opdracht om weg te rijden. De agent heeft hierop duidelijk tegen de bestuurder gezegd dat hij de auto niet mocht starten en beslist niet mocht wegrijden. Echter voldeed de 19-jarige bestuurder uit Zeist daar niet aan, startte de auto en reed met gierende banden weg. Bij het wegrijden kon één van de agenten op tijd op zij springen, maar werd toch geraakt door het portier van de auto. De agent heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de bestuurder.

Via de meldkamer hebben de agenten direct een bericht uit laten gaan in verband met onttrekking aan aanhouding en het verijdelen daarvan door de bestuurder van de auto. Kort daarop werd het voertuig leeg aangetroffen. De auto is in beslag genomen. Later kwam de bestuurder aan het bureau om de auto op te halen. Hij is hierop aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Verkeersongeval

MAARN  Zaterdagmiddag heeft er op de kruising van de Amersfoortseweg met de afrit van de A12 een aanrijding plaatsgevonden tussen een personenauto en een motor. De 36-jarige bestuurder van de auto, afkomstig uit Benschop, kwam van de afrit en wilde aan het einde linksaf slaan. Toen hij de Amersfoortseweg kruiste voelde hij een harde klap tegen zijn auto. Toen bleek dat een 24-jarige motorrijder uit Amersfoort tegen zijn auto was gereden. Uit getuigenverklaringen bleek dat de automobilist een rood verkeerslicht heeft genegeerd. De motorrijder is met vermoedelijk letsel aan zijn heup overgebracht naar het ziekenhuis. De auto liep schade op. De motor was total loss.

Heuvelrugnieuws van maandag 21 mei 2007

Boomgaard 5, 7 en 7a Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Doorgereden na aanrijding

ZEIST  Op zondagmiddag raakte een fietser gewond nadat hij was aangereden door een onbekend gebleven automobilist. Omstreeks 16.30 uur reed de 16-jarige fietser uit Zeist over de Anna van Burenlaan. Plotseling werd hij aangereden door een onbekende automobilist en kwam ten val. De jongen liep schaafwonden op en werd vervoerd naar het ziekenhuis voor behandeling. Het is nog onbekend door wie de jongen is aangereden. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie Binnensticht, 0900-8844.

Zorgen over de toekomst van Kerckebosch

ZEIST  De toekomst van Kerckebosch wordt vanavond bepaald door de gemeenteraad van Zeist. De politici beslissen in welke vorm de wijk na de sloop weer wordt opgebouwd. De bewoners zijn bezorgd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van dinsdag 22 mei 2007

Oranjelaan Driebergen: reconstructie riool
foto: © Renk Knol
tijd: 10.35 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Topprestaties van de Zwoer in Duitsland

DRIEBERGEN  Het afgelopen weekend heeft de zwemvereniging de Zwoer al weer voor de vierde keer meegedaan aan het internationale toernooi in Herford (Duitsland). Tijdens dit tweedaagse toernooi zijn er door diverse zwemmers weer topprestaties geleverd, wat ook wel blijkt uit het feit dat de Zwoer als vereniging op de 4e plaats is geëindigd in een totaal veld van 23 verenigingen.

vergroot foto

Vooral de concurrentie uit Polen was voor een aantal zwemmers soms ‘frustrerend’. Toch wist de vereniging in totaal 18 eerste, 15 tweede en 9 derde plaatsen te veroveren. Bij de dames waren Suzanne, Rianne, Rosanne, Sigrid, en Rieneke de grote winnaars, terwijl ook Amy Weijburg en Roos van Bentum prima prestaties hebben neergezet. Bij de heren werd er vol overgave gestreden door Peter, Stephan, Matthijs, Symen en Sven. Hierdoor kon de Zwoer als totale ploeg trots naar huis keren met wederom een mooie beker voor de prijzenkast. De ervaring die zo wordt opgedaan in een 50-meter bad kan straks in juni goed worden gebruikt door een aantal zwemmers tijdens de Nederlandse kampioenschappen. De verwachtingen hiervoor zijn dan ook hoog gespannen.

Gewapende overval op woning

ZEIST  Maandagavond vond een gewapende overval plaats op een woning aan de Laan van Vollenhove. Omstreeks 23.35 uur werd bij de woning aangebeld. De bewoner deed de deur open en werd direct door twee onbekende mannen zijn woning ingeduwd.
Onder bedreiging van vermoedelijk een vuurwapen moesten de bewoners hun pinpassen en codes afgeven. Na de overval gingen de daders er in onbekende richting vandoor. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt getuigen zich te melden bij het bureau Zeist op telefoonnummer, tel.: 0900 – 88 44.

Tsjechische kunstenaars exposeren in Cultuurhuis

DOORN  Tsjechische kunstenaars exposeren tot en met zaterdag 16 juni in het Cultuurhuis in Doorn. De expositie werd vrijdagmiddag door wethouder, en loco-burgemeester, Roy Pamboer geopend in aanwezigheid van burgemeester Farsky van Semily en Petr Mares, Tsjechisch ambassadeur in Nederland.

vergroot foto 

Lees verder


Nieuw provinciebestuur geïnstalleerd

UTRECHT  Maandag 21 mei is een uitvoerig debat in Provinciale Staten gevoerd over het coalitieakkoord. Tijdens de bespreking van het akkoord gaven de oppositiepartijen aan dat zij vinden dat het coalitieakkoord visie mist, dat er geen prioriteiten gesteld zijn en dat de financiële onderbouwing te mager is.
Coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA benadrukten dat zij de aandacht willen vestigen op waar Utrecht sterk in is en dat zij in het akkoord daarbij passende keuzes gemaakt hebben. Na afloop van de bespreking van het coalitieakkoord zijn de nieuwe gedeputeerden na stemming geïnstalleerd.

Aan het begin van de vergadering deed de voorzitter van de coalitieonderhandelaren, mevrouw Petra Doornenbal (CDA), verslag van de wijze waarop het coalitieakkoord tot stand is gekomen. Daarbij gaf ze aan dat duurzaamheid als rode draad door het akkoord loopt, niet alleen op het gebied van milieu, maar ook bij het nemen van besluiten voor de langere termijn. Ook kwaliteit neemt een kernpositie in het akkoord in. De coalitiepartners willen de kwaliteiten van de provincie Utrecht koesteren en uitbreiden. Daarbij willen ze nadrukkelijk samenwerken met de diverse partners als gemeenten en maatschappelijke organisaties. De provincie moet hierin de rol van regisseur, faciliteur en aanjager vervullen. De coalitie kiest voor voortzetting van het financiële beleid en zet een deel van het eigen vermogen in. Daarbij geldt als stelregel dat incidenteel beschikbare middelen ingezet moeten worden voor incidentele zaken.

Oppositie: ‘Coalitieakkoord mist visie’
Bij de bespreking van het coalitieakkoord werden de oppositiepartijen in de gelegenheid gesteld hun mening over het coalitieakkoord te geven en aanvullende vragen te stellen. Mevrouw Jonkers van de SP begon met een terugblik op de afgelopen verkiezingen en sprak haar teleurstelling uit dat er geen echte poging gedaan is om de SP bij de coalitie te betrekken. De kritiek van haar partij op het akkoord was dat het stuk geen visie heeft, dat een analyse van de afgelopen jaren ontbreekt, dat er geen prioriteiten worden gesteld en dat er geen echte keuzes worden gemaakt. Ook haalde ze aan dat duurzaamheid in het akkoord een belangrijk punt is, maar dat de coalitiepartijen niet verder willen gaan dan de Rijks- en Europese normen. Tot slot gaf de SP aan dat de financiële onderbouwing wat hen betreft te mager was.

Ook GroenLinks fractievoorzitter Bas Nugteren was niet tevreden over het voorliggende akkoord. Volgens hem ontbreekt het in het akkoord aan voldoende visie, samenhang en slagvaardigheid. Zijn vraag was wat het provinciebestuur gaat doen met de 350 miljoen Euro die wordt vrijgemaakt. Hij diende namens de oppositiepartijen (behalve de SGP) een motie in die vraagt om een financiële onderbouwing op beleidsniveau. Deze motie werd aan het eind van de vergadering niet aangenomen.

Kees van Kranenburg van de ChristenUnie vroeg zich hardop af hoe en op welke termijn de coalitie de zaken denkt te realiseren. Zijn partij is van mening dat er nog veel ingevuld en aangevuld moet worden en dat de prioriteiten niet helder zijn. Ook was de samenhang tussen de verschillende beleidsvoornemens hem niet duidelijk. Tot slot diende de heer van Kranenburg een motie in om het coalitieakkoord na het zomerreces in alle commissies te bespreken. Deze motie werd met algemene stemmen aanvaard.

Ralph de Vries van D66 vond het coalitieakkoord vrij algemeen. Hij benadrukte dat de kernvraag steeds moet zijn: wat is de toegevoegde waarde van de provincie in dit beleid? D66 is daarnaast van mening dat bijvoorbeeld de Jeugdzorg als ketenzorg moet worden benaderd en dat deze keten geoptimaliseerd moet worden zodat iedereen van elkaar weet waar hij of zij mee bezig is. Hij diende namens de oppositiepartijen (behalve de SGP) een motie in. Deze motie, om het aantal uren van het college te maximeren op vijf fte, werd afgewezen.

Roelof Bisschop van de SGP gaf aan het coalitieakkoord te steunen. Een goede financiële onderbouwing is voor zijn partij wel een vereiste. Voor hen is de samenwerking met gemeenten en maatschappelijke organisaties het belangrijkste aspect uit het coalitieakkoord.

Wanda Bodewitz van de Partij voor de Dieren gaf aan dat de titel van het coalitieakkoord haar tevreden stemde, maar dat er wel erg veel uitbreiding van het rood en asfalt in voorkomt. Voor haar partij ontbraken onderwerpen als het verminderen van het gebruik van pesticiden, het dierenwelzijn, de duurzame veehouderij en biologische landbouw. Om deze onderwerpen alsnog door de coalitie geaccepteerd te krijgen diende zij namens de oppositiepartijen (met uitzondering van de SGP) twee moties in. Deze werden niet aangenomen.

Tinus Snyders van Mooi Utrecht kijkt uit naar een samenwerking met burgers. Volgens zijn partij heeft het coalitieakkoord nog teveel een open einde en is het belangrijk om zo snel mogelijk tot een aanscherping van de plannen te komen.

Coalitie tevreden met akkoord
Ook de coalitiepartijen gaven hun mening over het gesloten akkoord.
Petra Doornenbal van het CDA benadrukte dat ze in het akkoord gekozen hebben voor de kwaliteit van de leefomgeving en het bevorderen van de leefbaarheid leidt tot een samenleving waarin men oog heeft voor elkaar. Het overleg met de gemeenten en maatschappelijke organisaties is belangrijk, maar het CDA is van mening dat als er geen rol voor de provincie is weggelegd in een proces, de provincie ook geen rol moet pakken.

David van den Burg van de VVD gaf aan dat de visie van de VVD dat duurzaamheid en innovatie een goede combinatie zijn, duidelijk terugkomt in het coalitieakkoord. Hij noemde het akkoord evenwichtig. Voor zijn partij is de mobiliteit van essentieel belang en ook het feit dat de opcenten niet trendmatig verhoogd worden stemt hem zeer tevreden.

Wim Bos van de PvdA haalde aan dat een coalitieakkoord een kwestie is van geven en nemen en dat die twee in dit akkoord in evenwicht zijn. Dat duurzaamheid als thema over de volle breedte van het college is opgenomen was voor zijn partij heel belangrijk. De provincie moet volgens de PvdA handelen daar waar zij een meerwaarde kan bieden. Ook het realiseren van betaalbare woningen en het terug naar school begeleiden van jongeren zijn onderwerpen in het akkoord die voor de PvdA heel belangrijk zijn.

College van GS geïnstalleerd
Na afloop van het debat droegen de coalitiepartijen hun kandidaten voor het college van GS, voor aan de Staten. Na stemming werden mevrouw Raven (CDA), de heer Ekkers (VVD), mevrouw Dekker (PvdA), de heer Krol (CDA), de heer Binnekamp (VVD) en de heer De Wilde (PvdA), geïnstalleerd als leden van gedeputeerde staten voor de periode 2007-2011.

Vreugde en verdriet bij Risenborgh

DRIEBERGEN Vreugde en verdriet liggen ook in de tennissport dicht bij elkaar. Zo bleek ook maar weer eens op de zesde speeldag van de tenniscompetitie. Een aanzienlijk aantal teams verkeert in degradatienood maar een aantal andere teams heeft nog uitzicht op het kampioenschap.
De eerste 2 herenteams op de zondag leden fikse nederlagen bij de koplopers uit hun klasse Wilnis en Kamp en zullen de laatste speeldag alles uit de kast moeten halen om zich veilig te spelen. Voor het derde en vierde herenteam staan de zaken er rooskleuriger voor. Het vierde herenteam haalde afgelopen zondag al de titel binnen door een glansrijke 6-0 overwinning op Baarn. In zes wedstrijden (en 36 partijen) heeft het team slechts 2 wedstrijden hoeven prijs te geven: een uitzonderlijke prestatie en een goede reden om het volgend jaar een treetje hoger te proberen.

Op de zaterdag bewees het tweede mixed team zichzelf een goede dienst door met 4-1 van Loenen te winnen. Door dat resultaat is de kans op handhaving groot. Anders ligt dat voor het 1e gemengde team. Zonder in actie te komen werd hun degradatielot bezegeld door de resultaten van hun concurrenten. Het derde mixedt eam verloor nipt van Vechtlust. Volgende week treed het team tegen directe concurrent Rijnsweerd aan. Alleen een 5-0 overwinning kan degradatie voorkomen: een op het eerste gezicht onmogelijke opgave, maar wie weet. De 35+ mixed teams deden uitstekende zaken. Het 1e team kan volgende week het kampioenschap grijpen. Dan moet koploper Soesterberg wel met 4-1 worden verslagen. Het 2e mixed team klopte directe concurrent Larsheim met 3-2 en zou volgende week aan een nipte overwinning voldoende hebben voor de titel.

Het herenteam op de zaterdag verloor met ruime cijfers van Nienhof en moet vrezen voor degradatie. Ook het 35+ herenteam kon het niet bolwerken tegen de heren van koploper Ronde Vener. Nog meer slechts nieuws kwam van het eerste damesteam dat met 6-0 van Alta verloor en degradatie naar de 3e klasse nauwelijks meer kan voorkomen. In die klasse boekte het tweede damesteam een verdienstelijk resultaat tegen de dames van Ter Weijde.

De uitslagen op een rijtje:

Landelijke competitie zondag

 • Gemengd senioren 7e klasse Risenborgh 1 – Flehite 3 4-4
 • Heren 5e klasse Wilnis 1 – Risenborgh 1 6-0
 • Heren 5e klasse Kamp 1 – Risenborgh 2 5-1
 • Heren 5e klasse Weldam 3 – Risenborgh 3 1-5
 • Heren 6e klasse Risenborgh 4 – Baarn 3 6-0

Voorjaarscompetitie zaterdag

 • Gemengd senioren 18+ 2e klasse Risenborgh 2 – Loenen 1 4-1
 • Gemengd senioren 18+ 3e klasse Vechtlust 5 – Risenborgh 3 3-2
 • Gemengd senioren 35+ 1e klasse Kamp 1 – Risenborgh 1 0-5
 • Gemengd senioren 35+ 2e klasse Risenborgh 2 – Larsheim 2 3-2
 • Heren 18+ 3e klasse Nienhof 2 – Risenborgh 1 5-1
 • Heren 35+ 1e klasse Ronde Vener 1 – Risenborgh 1 5-1.
 • Dames 18+ 2e klasse Alta 1 – Risenborgh 1 6-0
 • Dames 18+ 3e klasse Risenborgh 2 – Ter Weijde 2 3-3

Nieuw Cruyff Court voor heel Zeist

ZEIST  Ook grote helden kunnen heel klein worden. Vraag voormalige internationals om een leuk openingsliedje mee te zingen en ze staren een beetje schaapachtig naar hun schoenen en zingen voorzichtig mee.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van woensdag 23 mei 2007

Engweg Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:35 uur
temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Heuvelrugnieuws van vrijdag 25 mei 2007

Weidestraat 2-10  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.35 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuw team Sportservice Heuvelrug

LEERSUM  Vanaf 1 mei vormen Paul de Ruijter en Marijn van de Meulengraaf het nieuwe team van Sportservice Heuvelrug. Paul volgt Evelien Wijdeveld als senior sportconsulent op en zal zich met name bezighouden met de coördinatie/regie van de projecten op de Heuvelrug. Marijn vervangt Bianca van Asch en is als sportconsulent verantwoordelijk voor de uitvoering van projecten als de JeugdSportPas en Trainers voor de Klas. Coen Langkemper blijft als sportconsulent voor seniorensport actief.

Man aangehouden voor bedreiging

AMERONGEN  De politie heeft een 18-jarige inwoner van Amerongen aangehouden op verdenking van bedreiging. De Ameronger zou afgelopen middernacht op de Prins Bernhardlaan de 39-jarige bewoner van een woning aan de Prins Bernhardlaan hebben bedreigd. Hierbij zou mogelijk door hem een mes zijn gebruikt. De aanleiding van de bedreiging is nog niet helemaal duidelijk. De zaak is in onderzoek en de Ameronger is daartoe  ingesloten in het politiebureau.

‘Contact met politie Zeist nu geheel verpest’

ZEIST   De inzet van interventieteams hebben kwaad bloed gezet bij de Marokkaanse jongeren in Zeist. De teams moeten door middel van huisbezoeken criminele jongeren opsporen en hun netwerk blootleggen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van zaterdag 26 mei 2007

Traaij 153a1-153a2  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.05 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Wandelen met Staatsbosbeheer: Het ree

AUSTERLITZ Reeën laten zich niet gauw zien. Maar hun looppaadjes, slaapplekken, veegsporen en keutels vertellen over hun aanwezigheid en gedrag. ’s Morgens vroeg en ’s avonds laat komen ze uit hun rustplaatsen te voorschijn. Dat is dus ook de beste tijd om ze waar te nemen. In deze tijd is er extra activiteit voor de paarvorming. Bokken verdedigen hun territorium en hun pas verworven geit. Soms ook met een dreigende houding en blaffend geluid naar de mens.

De wandeling start op zondag 3 juni om 20.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis. De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen.

Heuvelrugnieuws van zondag 27 mei 207

De Lei 2-60  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.25 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

De Amerongse “Bergrede”

AMERONGEN  Op zondag 3 juni 2007 wordt voor de eerste keer de Amerongse “Bergrede” uitgesproken om 14.15 uur op de Amerongse Berg, Bergweg,  terrein van v.h. Onse Bliscap.
Het idee erachter is om jaarlijks  vanuit de Kerk De Ark (gereformeerde kerk) in Amerongen  een hand  uit te reiken naar de Amerongse maatschappelijke gemeenschap in z’n totaal. Op 3 juni wordt de jaarlijkse gemeentezondag gehouden die vanaf 9 uur plaatsvindt in De Ark en waarbij de geloofsgemeenschap met elkaar van allerlei activiteiten doet en ook de wekelijkse eredienst. Om 12.30 gaan we  de Amerongse  Berg op  wandelen waar dan na een korte lunch De Amerongse “Bergrede” wordt uitgesproken door Ds. Fokko Kuipers. Het ligt in de bedoeling dit evenement jaarlijks te herhalen. Het motto van deze aktie luidt: De Ark binnenstebuiten. De Amerongse “Bergrede” is voor iedereen toegankelijk en er zijn geen kosten aan verbonden. Zo steken we de hand uit naar onze medemens

Heuvelrugnieuws van maandag 28 mei 2007


Engweg 30 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 12.05 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Verdwijnt onze rijkdom aan paddenstoelen?

ZEIST  Op dinsdagavond 5 juni zal dr. P.J. Keizer een dialezing houden over de veranderingen in de biologische verscheidenheid aan paddenstoelen. Paddenstoelen (of schimmels) vind je overal: op de meest onverwachte plaatsen kun je ze tegenkomen. De heer Keizer gaat in op wat paddenstoelen eigenlijk zijn, hun groeiwijze, bouw en vormenrijkdom.

In Nederland groeien duizenden soorten schimmels, maar de biodiversiteit van de schimmels in ons land staat onder sterke druk. Dit zal geïllustreerd worden aan de hand van een aantal verschillende biotopen. Schimmels hebben ook een belangrijke taak in ecosystemen, leven vaak in wederzijdse afhankelijkheid met specifieke plantenwortels.

In lijn met het thema van de lezingenserie zullen ook de trends in achteruitgang en vooruitgang bij paddenstoelen aan bod komen, en waar mogelijk de achterliggende oorzaken hiervan.

Peter-Jan Keizer is bioloog. Hij heeft onderzoek uitgevoerd aan paddenstoelen in relatie tot het natuurbeheer in verschillende milieutypen. De ervaringen van natuurbeheer in relatie tot paddenstoelen heeft hij samengevat in het boekje “Paddenstoelvriendelijk Natuurbeheer”.

Deze lezing is de derde van een serie lezingen, die dit jaar georganiseerd worden door IVN, KNNV, SMZ en het NMC Zeist. Rode draad van de lezingen vormt de klimaatverandering en de invloed ervan op de biodiversiteit. Het is een nieuw initiatief om te komen tot meer samenwerking en afstemming tussen de verschillende natuur- en milieuorganisaties in Zeist en omstreken.

De lezing wordt gehouden in het gebouw van NMC Zeist, Nic. Beetslaan 2 in Zeist en begint om 20.00 uur. De zaal zal om 19.30 uur open zijn. Iedereen is gratis welkom. Informatie is verkrijgbaar bij F.J.M. van Bussel, NMC Zeist, tel. 030-6990254

Scooterdiefstal

RHENEN  Vrijdagmiddag 25 mei omstreeks 16.00 uur heeft de politie vier verdachten op de Prunuslaan aangehouden op verdenking van diefstal van een scooter die eerder bij het station in Rhenen gestolen was. Op basis van bekennende verklaringen bleken vier jongens bij de diefstal betrokken te zijn, allen van 13 jaar oud en afkomstig uit Rhenen. Alle vier zijn gehouden en op het politiebureau verhoord.

Bedreiging en poging doodslag

ZEIST  Vrijdagmiddag 25 mei omstreeks 14.30 uur vond op de Graaf Lodewijklaan en de Hoog Kanje een conflict plaats waarbij een man een ander geprobeerd heeft omver te rijden en waarbij de veiligheid van omstanders in het gevaar kwam.

Volgens verklaringen bleek een 32-jarige man uit Zeist in een auto een andere man uit Zeist op de fiets (34 jaar) op de Hoog Kanje tegen te komen. De mannen zijn bekenden van elkaar. Om privéredenen ontstond een conflict en reed de 32-jarige man met zijn auto op de 34-jarige man in waardoor deze van zijn fiets viel. Tevens bedreigde hij de ander mondeling. De 24-jarige Zeistenaar is vervolgens te voet weggevlucht. De verdachte stapte vervolgens weer in zijn auto en reed met hoge snelheid door de wijk, onder andere door groepen kinderen die bij de scholen aan de Graaf Lodewijklaan stonden. De kinderen zijn door de leerkrachten snel op het schoolplein in veiligheid gebracht. De politie kon uiteindelijk de bestuurder op de Hoog Kanje klemrijden en aanhouden en heeft hem in de boeien meegenomen naar het politiebureau.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 29 mei 2007

De Lei 68  Driebergen: Nieuw Salem
foto: © Renk Knol
tijd: 11.15 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Suzanne Lange haalt NK-sprint limiet

DRIEBERGEN  Tijdens de Pinksterdagen was zwemvereniging De Zwoer actief met 6 zwemsters en 2 zwemmers tijdens het Pinkstertoernooi in het Leeghwaterbad te Purmerend. Suzanne Lange wist op de 50 meter vrije slag een limiet te halen voor het NK sprint in Drachten. Door de winst en tijd op deze afstand kan ook de estafetteploeg van De Zwoer naar het NK sprint.

vergroot foto

Er is over het algemeen goed gezwommen. Suzanne, Rieneke, Rianne en Sigrid vielen regelmatig in de prijzen. Suzanne wist op 12 van haar 13 afstanden een medaille te halen. Ook Michelle Groot Hulze en Amy Weijburg konden met medailles naar huis. Alhoewel Symen Dogger geen medailles heeft behaald, wist hij wel op 5 van de 8 afstanden zijn tijden te verbeteren. Zijn jongere broer Sven wist wel op alle 8 afstanden medailles te halen, zonder echter zijn tijden te verbeteren.

In totaal ging zwemvereniging De Zwoer met 17 eerste plaatsen (waarvan eenmaal 4 x 100 meter vrije slag dames), 16 tweede plaatsen (waarvan eenmaal 4 x 100 meter wisselslag dames) en 15 derde plaatsen terug naar Driebergen.

Inbraak in sportzaal

DRIEBERGEN  Op maandagmiddag 28 mei is er in een sportzaal op de Weidestraat door een groep jongeren ingebroken en werden er in de gymzaal diverse vernielingen verricht. De politie hield in de omgeving twee verdachten aan.

De politie kreeg omstreeks 16.50 uur de melding dat er personen via een dakraam de kleedruimte van een sportzaal binnengingen. Ter plekke hoorden agenten de personen in de sporthal en zagen dat er vernielingen werden aangericht. Vervolgens vluchtten de personen vanaf de sporthal weg in de richting van de Doctor Hermansstraat. Eén verdachte, een 19-jarige man uit Leersum, kon door agenten worden aangehouden. Nabij de Secretarislaan kon nog een andere verdachte, een 18-jarige man uit Driebergen worden aangehouden. De mannen werden overgebracht naar het politiebureau in Zeist voor verhoor.

Vrachtauto in berm A12

DRIEBERGEN  Eén van de files die vanochtend mede voor een zeer drukke ochtendspits zorgde ontstond door een ongeval waarbij een vrachtauto door de vangrail de berm was ingereden vlak voor de afslag Driebergen. Een file van 23 km was het gevolg.

vergroot foto

Heuvelrugnieuws van woensdag 30 mei 2007

Gooijerdijk Driebergen: t.o. nummer 2
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 11:15 uur
temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Budget voor trekkersrol provincie bij stationsgebied Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN  Om het mogelijk te maken dat de provincie Utrecht een trekkersrol blijft vervullen in het project Herinrichting stationsgebied Driebergen- Zeist, is het nodig om nu werkbudget te reserveren voor 2008 en 2009. Partners van de provincie zijn gemeente Zeist, gemeente Utrechtse Heuvelrug, BRU en ProRail. Samen willen zij de grote ingrepen die nodig zijn om de infrastructuur te verbeteren (verbreding naar 4 sporen en ondertunneling van de Hoofdstraat onder het spoor door) aangrijpen om de kwaliteit van het hele stationsgebied te vergroten. Voor deze totale gebiedsverbetering wordt een gebiedsvisie gemaakt, die eind 2007 klaar zal zijn.
Gelet op het gemeentegrensoverschrijdende karakter van het project, de grootte en de duur van de ingreep, ligt het voor de hand dat de provincie een leidende rol blijft spelen. 

Snelheidscontroles handhavingsproject

DRIEBERGEN  Vanaf begin maart 2007 voert de politie intensieve verkeerscontroles uit op de Engweg, Hogesteeg en Akkerweg. Reacties van omwonenden geven aan dat zij tevreden zijn met deze inzet. 

Resultaten
Uit tussentijdse metingen, blijkt dat de snelheid op de Akkerweg en Engweg enigszins is gedaald sinds de controles worden uitgevoerd. Het percentage overtreders op de Hogesteeg is constant: deze stond en staat op 6%. Op de Akkerweg reed 13% in november 2006 sneller dan de toegestane 50 km/h. In een meetweek in mei dit jaar blijkt dit percentage te zijn gedaald tot 10,6%. De Engweg liet eind vorig jaar een overtredingenpercentage zien van 23%, in mei is dit teruggebracht tot 21,7%.

De afgelopen weken zijn bijna 445 voertuigen gecontroleerd. Hiervan overtraden 14 passanten de snelheidsgrens van de toegestane 50 km/h. Dit komt neer op een percentage van 3,1%. De hoogstgemeten snelheid was 67 km/h.

Het aantal overtredingen blijkt dus nogal mee te vallen. Toch hebben onwonenden eerder aangegeven zich onveilig te voelen in het verkeer. De reden hiervan blijkt te zijn dat passanten vooral uit fietsers bestaan die zich regelmatig onveilig voelen vanwege de indeling van de weg. Door veel variaties in de breedte van de weg komen ze in de knel met gemotoriseerd verkeer. Het onveiligheidsgevoel wordt waarschijnlijk nog meer vergroot door het ontbreken van fietspaden en de lichtwisseling doordat op bepaalde plekken veel bomen langs de kant van de weg staan.

Reden handhavingsproject
Uit de ongevallencijfers blijkt dat in de praktijk weinig ongevallen gebeuren op de Engweg en omgeving. Toch ervaren omwonenden de verkeerssituatie als onveilig. Omdat de gemeente deze ervaringen serieus neemt, zijn er afspraken gemaakt met de politie en het openbaar ministerie over controles. De politie heeft een speciaal team beschikbaar om in dit soort situaties te starten met intensieve verkeerscontroles. Na elke vier weken van handhaving wordt een periode van nameting ingelast om te bekijken wat de effecten van de verkeerscontroles zijn. Na ongeveer vijf maanden evalueren de betrokken partijen het project. Op basis daarvan wordt besloten over eventuele aanpassingen aan de weg.

Maarten Groot Hulze Nederlands Kampioen 1 tegen 1

DRIEBERGEN Op 1e pinksterdag heeft Maarten Groot Hulze uit de junioren A1 van Dalto/DSB Bank uit Driebergen de enige individuele hoofdprijs in de korfbalsport weten te behalen, t.w. Nederlands Kampioen 1 tegen 1.
Een loodzwaar onderdeel in de korfbalsport, wedstrijdjes van 45 seconden waarbij je zelf mag aanvallen, maar waarbij je ook een tegenstander moet verdedigen.

vergroot foto

In ´s-Gravezande , onder het toezicht oog van Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF en bondscoach Jan Sjouke van de Bosch wist Maarten Groot Hulze zowel de onderlinge confrontaties in de poule als in de kwartfinale en de halve finale winnend af te sluiten. In de finale van dit officieuze NK voor junioren was Dennis Broerse van de vereniging Tjoba de tegenstander.  Geholpen door zijn teamgenoot Rob Heijbroek die als aangever en afvanger functioneerde kon Maarten de finale uiteindelijk beslissen met een zelf afgedwongen strafworp.

Bij de senioren ging de titel naar de korfballer van het jaar 2006/2007 Michiel Gerritsen van NIC uit Groningen, tweede en derde werden Jos Roseboom en Riko Kruit, eveneens van Dalto-DSB Bank.

Aanval op ooievaarsnest

DRIEBERGEN De twee ooievaars langs het Kloosterlaantje kregen vanochtend ongenood bezoek van twee soortgenoten.  De vreemde ooievaars scheerden een paar keer over het nest, dat de Driebergse ooievaars luid klepperend verdedigden.

vergroot foto

Na een minuut of tien kozen de twee aanvallers het luchtruim, achtervolgd door een van de twee Driebergers. Het nest biedt overigens sinds vorige week onderdak aan kleine ooievaartjes. Twee zijn er gezien, maar nog niet gefotografeerd.
vergroot foto 2  vergroot foto 3  vergroot foto 4  vergroot foto 5  vergroot foto 6

Opknapbeurt Cuneratoren in Rhenen

RHENEN  Rhenen gaat het klokkenspel van de Cuneratoren opknappen. Zo worden de luidklepels van de drie grootste klokken vervangen. Ook komen er nieuwe ophangsystemen voor de klokken en worden de motoren vervangen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van donderdag 31 mei 2007

Lindelaan 15 t/m 19  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.55 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwe recreatiemogelijkheden op Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT  In 2008 komen er op de Utrechtse Heuvelrug nieuwe recreatiemogelijkheden. De provincie Utrecht die bijna de helft van de totale kosten financiert, stelt hiervoor ruim 440.000 euro beschikbaar aan het recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei en Kromme Rijngebied.
De plannen voor uitbreiding van de recreatiemogelijkheden blijken uit de begroting van het recreatieschap, waarvan de provincie Utrecht deelnemer is. GS hebben ingestemd met de financiering van deze nieuwe projecten.

Eén van de drukstbezochte recreatieterreinen op de Utrechtse Heuvelrug is het Henschotermeer. Het recreatieschap is van plan om volgend jaar het parkeergeld automatisch te innen. Informatieborden bij het bosmeer en het speelschip worden vervangen. Bovendien wordt in 2008 een start gemaakt met de realisatie van een nieuw restaurant langs de oevers van het Henschotermeer. Ook het Doornse Gat bij de provinciale weg N225 krijgt extra faciliteiten. De kiosk wordt uitgebreid en op het terrein worden culturele evenementen georganiseerd. Het recreatieschap wil onderzoeken of het mogelijk is om hier op kleine schaal ’s nachts te kamperen. Op het terrein Gravenbol komt verder in 2008 een proef met camperplaatsen en worden de informatieborden op het speeleiland vernieuwd. Verder bouwt het recreatieschap op het terrein Rode Haan een aanlegsteiger voor kanovaarders en wordt op het Valleikanaal tussen Rhenen en Woudenberg de kanoroute uitgebreid. Deze route wordt vervolgens beheerd door het recreatieschap.

Klimbos op de Heuvelrug
Ook voor wandelaars worden de recreatiemogelijkheden op de Heuvelrug aanzienlijk uitgebreid. Nieuw is de aanleg in 2008 van vijf wandelroutes langs de Stichtse Lustwarande. Deze starten bij de Wensput, het centrum van Doorn, het Doornse Gat, de Hoogstraat en de Donderberg. Een opvallende attractie bedoeld om te genieten van het natuurschoon van de Heuvelrug wordt het vernieuwde recreatieterrein Kwintelooijen. Hier komt vanaf 2008 een klimbos. Bezoekers kunnen vanuit de toppen van de bomen een klimroute volgen en zien zo de Heuvelrug vanuit een geheel nieuw perspectief. Bij het klimbos komt ook een informatiecentrum met horecavoorziening. Het vernieuwde recreatieterrein wordt bovendien aangesloten op fiets- en wandelroutes door de omgeving.

Gevaarlijk fietspad

ingezonden door C.v. Erp Doornenbal
DRIEBERGEN  Geachte lezer, vanmiddag ging mijn man op zijn scootmobiel vanuit Driebergen naar Doorn en moet dan bij de Berkenweg oversteken. Tijdens de oversteek werd hij door een fietser ingehaald  net voor de scherpe 90 graden bocht die daarna richting Doorn gaat.

vergroot foto

Hij schrok daarvan en kwam met zijn linkerachterband op de stoeprand en is daarna met zijn hoofd tegen het hekwerk aan de rechterkant terechtgekomen met zo,n kracht dat hij zijn bril verloor  en een dik blauw oog en een flinke wond aan zijn arm opliep. De fietser heeft niets gemerkt en is doorgereden. Gelukkig is verder alles goed afgelopen. Nu is mijn vraag, wie verzint het om daar zo,n gevaarlijke oversteek te maken, waar bijna geen ruimte is om een normale bocht te maken. Degene die dit heeft ontworpen, heeft zich geen voorstelling gemaakt hoe het in de praktijk -niet- werkt. Hoop dat er geen ernstiger ongelukken gebeuren.


Typisch geval van pech. Die bocht is namelijk zeker 3,5 meter breed (als ik zo die stoeprandunits tel). Ik denk gewoon dat de man in het scootmobiel zelf een te scherpe bocht heeft gemaakt. Ik zie hier dan ook de fout zitten. De fietser deed niks fout en haalt gewoon in. De man in de scootmobiel had beter moeten oppassen met insturen. Er valt ook niks te verwijten aan het fietspad. Als je met een scootmobiel in een supermarkt kan rijden (al twijfel ik daar soms aan dat mensen dat kunnen) moet deze bocht zeker te maken zijn! Dus aan de man in het mobiel: let goed op met insturen en voordat je de bocht maakt goed achter en naast je kijken! (dus net als met auto rijden).
Roland in ’t Hout, 1-6-2007

Ben het volledig met Roland eens, maar begrijp het ook niet helemaal. De beste man wordt door de fietser links ingehaald. Automatische reactie kan zijn dat je naar rechts stuurt, niet naar links. Hierna ga hij met de linker? achterband over de stoep. Dit klopt dus niet. Is het niet het geval dat de beste man gewoon de ruime hoek iets te kort heeft genomen, en daardoor ten val kwam? Fietser, als die er al was, treft geen enkele blaam.
Jan Dogger, 3-6-2007

Geachte lezer, hierbij nog een aanvulling op het ingezonden bericht van 31 mei j.l. Helaas ben ik vergeten te melden dat mijn man, bij het -oversteken -van de Dorpstraat, – rechts -werd ingehaald door de fietser.  Vandaar dat hij schrok en als reactie naar links uitweek en daardoor de trottoirband raakte. 
C.v.E-D, 4-6-2007