Heuvelrugnieuws van maandag 1 mei 2006

Willem van Abcoudelaan 17-19 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:20 uur    temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Expositie over veiligheid in Driebergse bibliotheek

DRIEBERGEN  Kleur en beweging. Als je bibliotheek binnenkomt en rechtdoor loopt naar de ramen kom je de expositie over veiligheid tegen. ‘Hoe ziet jouw veilige plek eruit?’ Kinderen van groep 7 en 8 van CBS de Uilenburcht hebben hard en met veel plezier gewerkt om deze expositie gestalte te geven.
Dit gebeurde onder leiding van Verena op ten Noort – Beroepskunstenaar In de Klas (BIK). Het resultaat van de beide groepen zijn twee reuze mobiles. Ook zijn de verhalen te lezen over de veilige plekken van de kinderen van groep 7 en 8, opgesierd met hun veiligheidssymbolen.
De expositie is de deze maand te zien in de Openbare bibliotheek van Driebergen, Hoofdstraat 164 (1e verd).
Scholen die geïnteresseerd zijn om dit kunstproject en/of andere kunstprojecten op hun school te laten doen, kunnen contact opnemen met beeldend kunstenaar Verena op ten Noort. Voor meer informatie en ook losse thema ideeën: telefoon 06-20 45 66 33

Een bijzondere herdenking….

DRIEBERGEN Op 4 mei wordt er op de Laan bij Kasteel Beverweert bij het herdenkingsmonument van Régis Deleuze weer stil gestaan voor allen die voor onze vrijheid gestorven zijn.
Al 28 jaar wordt deze gedenksteen verzorgd door Yvonne van den Brink, woonachtig in Veenendaal. Zij ontdekte in 1977 deze gedenksteen en ging op zoek naar het verhaal. Yvonne is in contact gekomen met de familie van Régis en zijn collega-piloten. Inmiddels zijn er vier plakboeken vol met informatie en is er een website gemaakt over dit bijzondere onderwerp; www.regischarlesdeleuze.nl
Dit jaar zal er een bijzondere gebeurtenis plaats vinden tijdens de herdenking op 4 mei. Onlangs is Yvonne in het contact gekomen met het Vliegend Museum Seppe. Wanneer het weer het toelaat zal het Vliegend Museum Seppe met vier vliegtuigen te weten; een Tiger Moth, twee Piper Cubs en een Luscombe, een fly-past uitvoeren. Om 20.02 uur zullen zij in formatie over het monument overvliegen. Om 19.45 uur wordt er verzameld bij het hek van de Laan, waarna er in een stille tocht naar het gedenksteen wordt gelopen.
Op de vlucht van Seppe naar de gedenkplaats zal het Vliegend Museum Seppe tevens een fly-past houden over Hei en Boeicop, waar een Lancaster bemanning begraven ligt. Aldaar is ook een delegatie van de RAF aanwezig.

Anna Folman voorzitter ‘Vroeger en Nu’

DRIEBERGEN  Drs. Anna Folman is benoemd tot voorzitter van de stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu. Zij volgt in deze functie Jan Geerlings op, die onlangs na dertig jaar bestuurswerk terugtrad.
Anna’s motto ‘Handen uit de mouwen voor ons erfgoed’ heeft ze al met verve in de praktijk gebracht. Zij is de stuwende kracht achter het Museum van Vroeger en Nu in ’t Schilderhuis aan de Van Rijckevorselstraat.
Sinds 1999 is Anna Folman (kunsthistorica met als specialisatie bouwkunst) actief in de stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu. Bij gelegenheid van open Monumentendag heeft zij diverse exposities over cultuurhistorische onderwerpen samengesteld. Van haar hand is het boek ‘Sparrendaal, een voorbeeldige buitenplaats’. Voor veel donateurs van ‘Vroeger en Nu’ is Anna Folman bekend als deskundig gids tijdens excursies.

Nana Bies koninklijk onderscheiden

DOORN  Op 28 april werden in Doorn de koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Eén van de aanwezigen was burgemeester Guus Swillens van Wijk bij Duurstede. Hij kon daar aanwezig zijn omdat in Wijk bij Duurstede dit jaar maar één lintje werd uitgereikt. En dat lintje was voor Nana Bies (secretaresse van de burgemeester van Utrechtse Heuvelrug). En die moest in Doorn zijn wegens de organisatie van de lintjesregen.
Haar vrijwilligersactiviteiten binnen de Nederlandse Stomavereniging ‘Harry Bacon’, waarvan zij sinds 2001 landelijk voorzitter is, en haar functies bij de gemeente Driebergen en nu Utrechtse Heuvelrug, hebben een bijzondere waarde voor de samenleving en onderscheidt haar van anderen. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

The Pink Panthers klaar voor de bekerfinale

DRIEBERGEN  Aanstaande zaterdag 6 mei staan de spelers van het eerste team van rugbyclub The Pink Panthers in de nationale bekerfinale tegen The Dukes uit Den Bosch. Ze zijn er klaar voor aldus de aan het einde van dit seizoen vertrekkende Nieuw Zeelandse coach James Ward. In de afgelopen weken hebben de mannen eerst rust gekregen, het seizoen zat er even op naar het behalen van het kampioenschap op 12 maart in de tweede klasse noord. En de halve beker finale op 19 maart. Tijdens het paasweekeinde werden de normale zaken weer opgepakt. Zaterdag de 15 april werd gespeeld tegen het Engelse Sherbourn RFC en met twee punten verschil gewonnen. De paaszondag is gebruikt om een toernooi te spelen bij RC The Rams in Apeldoorn, en met lekker rugby gewonnen. Afgelopen zaterdag, Koninginnedag, was het Engelse Haverhill RFC op bezoek in Driebergen. Deze wedstrijd werd met slechts twee punten net verloren echter met goed spel vanuit The Pink Panthers. Hier was de Engelse scheidrechter meer de sta in de weg dan Haverhill zelf.

The Panthers gaan helemaal fit beginnen aan de finale. Slechts één speler, Mark Ligteringen, is nog niet helemaal hersteld van een opgelopen blessure op eerste paasdag. De club is er ook klaar voor. Maar liefst 3 bussen vol gaan gezamenlijk de reis naar het Nationale Rugby Centrum maken gevolgd door zeker nog een 100 supporters die de reis op eigen gelegenheid gaan maken. Stadion wordt dus weer helemaal roze gekleurd.

Of de mannen van The Pink Panthers de finale naar een positieve uitslag kunnen krijgen is de vraag. The Dukes, de nummer vijf van de ere-klasse, rekent op een overwinning. In Driebergen hopen ze daarom op een flinke doses onderschatting en daarnaast lekkere hoge temperaturen. Dit omdat de gemiddelde speler van The Panthers toch wel zo’n 15 kilo lichter is dan de mannen uit Den Bosch, dit dus in het voordeel kan werken van de roze mannen. Daarnaast hebben The Panthers al geregeld een pot rugby kunnen winnen omdat ze ongelofelijk fit zijn. Al met al is de stemming in Driebergen opperbest. De doelstelling van dit seizoen; het behalen van het kampioenschap is al binnen en deze finale is dan ook een extraatje.

Politie rolt Heuvelrugbende op

HEUVELRUG De recherche van de districten Eemland noord en Heuvelrug heeft met de aanhouding van acht verdachten uit Leersum, Doorn, Zeist, Amerongen en Driebergen een groot aantal ernstige misdrijven opgelost.
De recherche kwam de daders op het spoor bij het onderzoek naar de overval op een woning op 28 januari op de Van der Duyn van Maasdamlaan in Bunschoten-Spakenburg. Bij deze overval werd de 48-jarige bewoner door drie gemaskerde daders bedreigd met een vuurwapen en werd hij gedwongen geld af te geven. Voor deze overval werden vier verdachten aangehouden: een 18-jarige inwoner van Leersum, twee 17-jarige inwoners van Zeist en een 22-jarige inwoner van Doorn. Deze vier verdachten werden eind februari en in de loop van de maand maart aangehouden en verhoord. Bij het onderzoek losten de rechercheurs een aantal ernstige misdrijven op.
Het gaat hierbij om drie overvallen ( waarvan één poging) op woningen in Driebergen en Doorn en een pizzakoerier in Langbroek, vier diefstallen van auto’s in Doorn / Leersum en Amerongen, een inbraak in een horecagelegenheid in Doorn en twee voorbereidingen voor een overval in Driebergen en Bunschoten-Spakenburg.

In de loop van het onderzoek kwamen ook de overige verdachten in beeld. Dit leidde eind maart tot de aanhouding van twee 17-jarige inwoners van Amerongen en Doorn en een 16-jarige jongen uit Driebergen. De laatste verdachte, een 38-jarige inwoner van Leersum, werd op maandag 24 april door rechercheurs van de Divisie Recherche aangehouden.
Alle verdachten zijn inmiddels voorgeleid bij justitie en zitten in voorlopige hechtenis.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 2 mei 2006

Van Berckstraat 49-71 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 8:50 uur    temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

VVD fractie heeft nieuwe voorzitter

DOORN  Ronald Letema (46) heeft met ingang van gisteren de functie van VVD fractievoorzitter in de raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug overgedragen aan Willem Jan Struyck. Zijn drukke werkkring als interim-manager liet zich steeds moeilijker combineren met de politieke functies raadslid, voorzitter van de VVD fractie en voorzitter van de raadscommissie Ruimte. Door één van de drie taken af te stoten, hoopt Ronald Letema meer balans te brengen in werk, politiek en gezin.

De VVD won met lijstaanvoerder Ronald Letema de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug op 30 november vorig jaar. De voormalige fractievoorzitter in de Maarnse raad speelde een hoofdrol in de intensieve campagne. Na de verkiezingsoverwinning die de VVD zeven van de 29 raadszetels opleverde, trad hij op als fractievoorzitter, informateur en formateur van de huidige coalitie van CDA, D66, SGP en VVD. Op 26 januari was het college compleet. Het was steeds Ronald Letema die met veel energie en daadkracht mede vorm gaf aan het nieuwe gemeentebestuur. 

Nu de structuur en de richting van de nieuwe gemeente duidelijk is en de gemeentebegroting 2006 is vastgesteld, is de VVD fractie in een nieuwe fase gekomen. De portefeuilles zijn verdeeld onder de fractieleden en elke portefeuillehouder is tevens woordvoerder in de raad. De functie van fractievoorzitter krijgt dan een andere inhoud.  Ronald Letema: “De VVD fractie wil een hecht team worden. Daar past een fractievoorzitter bij die voldoende tijd heeft om daarin te investeren. Onze grote fractie vereist veel meer communicatie dan een kleine zoals in de vijf voormalige gemeenteraden. De schaalvergroting werkt door in de wijze van optreden. Als je daar niet dagelijks mee bezig kan zijn, is het beter uit te kijken naar een vervanger voor deze taak.”

De nieuwe fractievoorzitter Willem Jan Struyck (67) woont in Amerongen. In de raadscommissie Middelen is hij de woordvoerder financiën voor de VVD. Gedurende de vorige raadsperiode zat hij de VVD fractie in de Amerongse raad voor. Tot aan zijn pensionering was Willem Jan Struyck als CEO verantwoordelijk voor een groep van internationaal opererende chemische bedrijven.

Scholen zwemmen € 1700 bij elkaar

DRIEBERGEN  Over de finish voor een medaille en het goede doel. Zwemfanaten hebben vorige week in zwembad de Zwoer te Driebergen de kans gegrepen zich te laten belonen voor het zwemmen van baantjes. Van maandag 24 tot en met vrijdag 28 april doken zij het frisse water in voor het ‘Ronald McDonald Huis’ in Utrecht en op naar de medaille. Als extra beloning stonden er in de avonduren live optredens op het programma.

Afgelopen week heeft in zwembad de Zwoer te Driebergen de zwem-4-daagse plaatsgevonden. Deelnemers hadden de keuze uit 10 of 20 baantjes per dag. In totaal hebben alle deelnemers 393000 meter bij elkaar gezwommen.
Dit is niet de enige prestatie die de deelnemers hebben behaald. Kinderen uit groep 6,7 en 8 van basisschool de Kring en basisschool de Zonheuvel zijn namelijk op de startblokken gegaan voor het goede doel. Deze schoolkinderen zijn op zoek gegaan naar sponsoren voor hun zwemkunsten.

Om de kinderen extra hun best te laten doen, heeft het zwembad prijzen uitgereikt voor degenen met het meeste sponsorgeld. Drie leerlingen van basisschool de Kring zijn in de prijzen gevallen met de hoogste inzameling per persoon en basisschool de Zonheuvel heeft het grootste schooltotaal binnengehaald. Beide scholen hebben met hun prestaties samen ruim €1700,- bij elkaar gezwommen. Deze opbrengsten worden geschonken aan het ‘Ronald McDonald Huis’ in Utrecht.

Met het thema ‘Muziek’ zijn de baantjeszwemmers extra feestelijk beloond met een live optreden in de stijl van de dag. De vijfde dag van de week mochten de deelnemers na hun prestaties genieten van het zwembad en voor de kinderen stond de DJ klaar met een muzikale afsluiting.

Sponsordiner CCZ groot succes

ZEIST  Donderdag 28 april was het zover. Om kwart voor zes stonden leerlingen en personeel van het CCZ klaar om alle 96 gasten te ontvangen. Een half uur later mochten zij de eetzaal binnen en stonden zij versteld van de prachtige inrichting van de schoolaula. Even was school restaurant, leerlingen waren in schoolkleding en leverden een topprestatie in keuken en bediening. Hans van Breukelen hield een uitstekende toespraak en was daarin pleitbezorger voor echte aandacht voor de medemens. In zijn woorden: ‘Een schouderklopje kost niets. De opbrengst van dit diner komt ten goede aan het politieteam van Zeist dat deelneemt aan de Roparun in het aanstaande pinksterweekeinde. Aan het einde van de avond overhandigden leerlingen een cheque met daarop bijna 2400 euro aan de vertegenwoordigers van het Roparunteam.
Politierunner Jan Drenth schonk een bronzen roparunner en bedankte aanwezigen en leerlingen voor de fantastische avond. Directeur Ad van Andel zette alle leerlingen aan het einde van de avond in het zonnetje, ze kregen een warm applaus van alle gasten als dank voor de door hen geleverde topprestatie.

Heuvelrugnieuws van woensdag 3 mei 2006

Rijsenburgselaan Driebergen: vanaf Langbroekerdijk
foto: © Renk Knol
tijd: 10:30 uur    temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Kinderjury 2006

HEUVELRUG  Er wordt dit jaar weer druk gestemd voor de kinderjury. De stembussen in de bibliotheken van Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en Maarn zitten iedere keer weer vol met beoordelingsbriefjes. Je kan nog steeds meedoen. Kies een boek met het speciale kinderjuryembleem en stop het briefje in de stembus! Je kunt tot 15 mei je stem uitbrengen op het mooiste boek, dat je gelezen hebt via www.kinderjury.nl of via het stemformulier in de bibliotheek.

Van alle bibliotheken van de Utrechtse Heuvelrug worden 2 kinderen afgevaardigd naar de Senaat. Deze senaat zal dan uit 10 kinderen bestaan en zij bepalen welke 2 boeken de winnende boeken van de Utrechtse Heuvelrug worden. De eerste senaatsbijeenkomst is vastgesteld op vrijdag 19 mei in het gemeentekantoor in Doorn. Daar krijgen de senaatsleden de opdracht om uit de winnende boeken van de 5 bibliotheken (Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en Maarn) de allerbeste van deze boeken te kiezen. Een moeilijke opdracht. De senaat zal dit bekendmaken op maandag 19 juni. De winnende boeken zullen daarna worden aangeboden aan wethouder Pamboer. Dit feestelijk gebeuren zal plaatsvinden in de Raadszaal in Doorn.

Statenfractie GroenLinks wandelt van Rhenen naar Leersum

LEERSUM  De Statenfractie van GroenLinks zal in mei en juni opnieuw te voet door de provincie trekken. Om in de praktijk te ervaren hoe de provinciale politiek wordt uitgevoerd, zullen de Statenfractie van GroenLinks en haar voorzitter Rein Bijkerk gedurende vier dagen kriskras door de provincie ruim 100 kilometer lopend afleggen.

Tijdens de campagne van 2003 en in het voorjaar van 2005 hield de fractie ook dergelijke wandeltochten. Wandelen is ontspannend, gezond en milieuvriendelijk, en past helemaal bij GroenLinks.
De tocht start op dinsdag 9 mei om 13.00 uur voor het gemeentehuis van Rhenen. Samen met de gemeenteraadsfractie van de Progressieve Combinatie zal de Statenfractie wandelen door Rhenen. Voorafgaand aan de officiële start zal de fractie een onderhoud hebben met het college van Burgemeester & Wethouders van Rhenen. Onderwerp van gesprek zal de ruimtelijke ordening zijn.
Het eindpunt van deze eerste etappe is Leersum, waar een ontmoeting met de bewonersvereniging Maarsbergseweg / N226 over de onveilige verkeerssituatie op het programma staat.
Tijdens deze tocht lopen mee Rein Bijkerk (fractievoorzitter), Jos Kloppenborg, Martien Das (fractieleden) en Simon Miske (provinciaal bestuur GroenLinks). Ook een medewerker van Het Utrechts Landschap zal meelopen en de wandelaars onderweg van informatie voorzien over natuur en landschap en belangrijke ontwikkelingen op de Heuvelrug.

Leersumse vrouw gevonden

LEERSUM  De vrouw naar wie 10 dagen geleden door de politie een zoekactie is gestart, is terecht. Het AD/UN meldt dat Elisabeth van der Hout op 17 april vertrok met onbekende bestemming, zonder het personeel van woonvorm Tamarinde daarvan op de hoogte te stellen. Tamarinde waarschuwde politie omdat de vrouw haar medicijnen niet had meegenomen. Later bleek dat ze naar Spanje was gegaan. ,,Deze mevrouw is al vijftien keer naar Spanje op vakantie geweest. Het enige verschil is dat personeel van Tamarinde daar nu niet van op de hoogte was.’’ Hoe de vrouw naar Spanje is gegaan wil Tamarinde niet zeggen. Inmiddels is ze weer terug in Leersum.

Heuvelrugnieuws van donderdag 4 mei 2006

Hoofdstraat 176 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 8:30 uur    temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Amerongse huurders krijgen kortingspas

AMERONGEN  Het AD/UN bericht dat de zeshonderd huurders van Woningbouwvereniging Amerongen binnenkort een kortingspas krijgen uitgereikt waarmee ze kortingen kunnen krijgen op diensten van bedrijven, zoals voor klusjes in de woning. Ook geeft de pas recht op korting op maaltijdvoorzieningen en kunnen bewoners ermee terecht voor de zorgen van bijvoorbeeld een zorgconsulent.
De pas wordt maandag 8 mei voor het eerst uitgereikt. Drie medewerkers van woningbouwvereniging Amerongen komen met de passen letterlijk uit de lucht vallen. Zij reiken de pas dan als eerste uit aan een vrouw die al sinds 1948 een woning huurt, en aan een bewoner met het meest recent afgesloten huurcontract.

Daltons verliezen beslissingsduel

DRIEBERGEN  Een warme zomeravond, 1000 man publiek. De inzet: het kampioenschap in de derde klasse. Het is waar je het als amateurvoetballer allemaal voor doet. Win je zo’n wedstrijd, zal je het je leven lang niet meer vergeten. Verlies je ‘m, dan ook niet. Na 90 zinderende minuten, waarin de spanning het veldspel ruimschoots overtrof, kon de balans worden opgemaakt. De winst ging naar Eemnes, de kater naar de Daltons. En dat was even slikken.

Het begon allemaal op Koninginnedag, de Daltons moesten winnen van VVJ en waren afhankelijk van het duel dat Eemnes tegen Brederodes speelde. Dankzij een weergaloze G(o)almo (4x) werd VVJ met 4-1 verslagen, Eemnes had aan een luizige 1-0 zege genoeg om een beslissingsduel af te dwingen. In de competitie hadden de Daltons twee keer gelijkgespeeld tegen de nummer twee, van onderschatting kon dus geen sprake zijn. Maar het spel tegen VVJ, plus de rentree van de spitsen Arthur Balk en Sjaak Marchal, gaven de ploeg toch wel het nodige zelfvertrouwen voor de Wedstrijd van het Jaar.

Rijen dik stonden de toeschouwers langs de lijn, het decor was het sportpark van SVM te Maartensdijk en mede dankzij het schitterende weer was de publieke belangstelling zeer groot. De Daltons traden aan met een sterke opstelling, op doel stond Matthijs Jacobsen, de verdediging bestond uit de weer fitte Edwin Schenkels, aanvoerder Chiel van Tuil, Jeroen Visser en Appie Larcoubi. Hamid Kaouass, Patrick Schenkels, Sebastiaan Broers (die volgend jaar voor Nijenrodes uitkomt) en Fuat Khalota vormden de middenlinie en Dennis Kooi en Sharlo Galmo startten in de spits. Op de eveneens sterke bank namen onder andere Marchal en Balk plaats, alsmede Joost Boersma, Maurits Schaap, Pieter Doornenbal, Vinci Tarmidi, Mark Sluis, Rachid Lary en Bjorn Geerding.

Als is een zeer lelijk woord. Want wat als de verder prima leidende scheidsrechter Meijers de bal na vijf minuten wel op de stip had durven leggen? Wat als Patrick Schenkels na 10 minuten de droomkans niet tegen de keeper had aangeschoten, maar tegen de touwen?

Het zijn zinloze vragen, nuttiger is het om bij de feiten te blijven. Sharlo Galmo was in het eerste kwartier van de wedstrijd regelmatig los, daarna werd hij vakkundig in bedwang gehouden. Al vroeg in de wedstrijd werden enkele verdedigers gepasseerd in de zestien, helaas ging de goaltjesdief vervolgens op de bal staan en was de kans verkeken. Niet lang daarna poortte hij op prachtige wijze een verdediger, waarna de donkere dribbelaar duidelijk zichtbaar gehaakt werd. Helaas, als gezegd, de scheidsrechter durfde er niet aan maar de Daltons hadden hun visitekaartje afgegeven. Patrick Schenkels kreeg kort daarna de grootste kans van de wedstrijd, maar van dichtbij bleek de keeper een obstakel. Zijn broer Edwin had, uit een corner, nog een snoeiharde kopbal in petto, maar de bal viel helaas bovenop de kruising. Daarna werd het veldspel onnauwkeuriger, van beide kanten, maar de spanning vergoedde veel. Halverwege de tweede helft kwam, uit het niets, Eemnes op voorsprong. Een voorzet van rechts werd beheerst afgerond. Het zou een domper betekenen die de Daltons niet meer te boven zouden komen.

De tweede helft startte met Arthur Balk in het veld voor Edwin Schenkels. Het doel was dat Balk de bal voorin vast zou kunnen houden, waarvan Galmo weer kon profiteren. Het werkte maar tot echt uitgespeelde kansen leidde het niet. Het spel werd er niet beter op en zo langzaamaan begon de tijd in het Driebergse nadeel te werken. Het was tijd om pinchhitter Sjaak Marchal in te brengen. Na lang blessureleed is Sjakie terug op de velden en dat doet de harde kern supporters goed. Het was tijd voor wat vuur. Patrick Schenkels lag geblesseerd op de grond en de wissel was aanstaande. Eemnes weigerde echter de bal uit te spelen en wat in zo’n geval wel vaker gebeurt, voltrok zich nu ook voor de ogen van het verbouwereerde publiek: het mondde uit in een doelpunt. Doelman Jacobsen verkeek zich op een lange bal, verzuimde deze goed weg te werken en een speler van Eemnes zag zijn kans schoon. De achteruit lopende Van Tuil was niet meer in staat om de zeer goed geplaatste bal uit het lege doel te koppen: het was 0-2 en in feite was de wedstrijd gespeeld. Uiteraard liepen de emoties hoog op na deze dubieuze treffer, de scheidsrechter had enkele kaarten nodig om de rust te herstellen.

Dat het duel daarna niet doodbloedde was te danken aan Sjaak Marchal. Een goede pass van Arthur Balk werd door Marchal opgepakt en afgerond, met nog 10 minuten op de klok was er plots weer van alles mogelijk. Het werden 10 zenuwslopende minuten, waarin Galmo nog een fantastisch schot in huis had, dat gestopt werd. Niet lang daarna wist Galmo zelfs te scoren, maar de grensrechter had buitenspel geconstateerd. Een beslissing overigens, die door het publiek ter hoogte van de situatie ten zeerste in twijfel werd getrokken. Het mocht niet meer baten, het zat erop, de Daltons stortten ter aarde en het veld kleurde groener dan groen, toen de massa uit Eemnes het veld bestormde.

Wat rest is een flinke kater, echter al te lang is er niet om de teleurstelling te verwerken. Zaterdag staat alweer het eerste uitduel in de nacompetitie op het programma, tegenstander is Overbos uit Hoofddorp. Het is iets waar eigenlijk geen rekening mee was gehouden, in mentaal opzicht zal de vermoeidheid een rol gaan spelen.

Aan de andere kant moeten de Daltons beseffen dat promotie naar de tweede klasse nog steeds een serieuze optie is, op basis van het afgelopen seizoen heeft de ploeg dikwijls laten zien rijp te zijn voor een hoger niveau.

Dat het dan in zo’n laatste beslissingswedstrijd allemaal anders loopt is iets wat sport zo mooi en onvoorspelbaar maakt. Een dooddoener, die de zeer grote teleurstelling bij lange na niet wegneemt.

Opstelling Daltons: Jacobsen, E. Schenkels (Balk), Van Tuil, Visser, Larcoubi, P. Schenkels (Marchal), Broers, Khalota, Kaouass, Galmo, Kooi

Verkeersongeval met letsel

MAARSBERGEN  Een 19-jarige automobiliste uit Maartensdijk is woensdagochtend gewond geraakt bij een aanrijding met een vrachtwagen. Het ongeval vond omstreeks 08.30 uur plaats op de Woudenbergseweg in Maarsbergen ter hoogte van de afrit van de Rijksweg A12. De vrouw kwam van de snelweg af en wilde vermoedelijk de Woudenbergseweg oversteken richting de Parallelweg. Links van haar stond een bestelbus te wachten tot hij linksaf kon slaan, waardoor haar het zicht naar links werd ontnomen.
Op het moment dat ze de kruising op reed, werd ze aangereden door de vrachtwagen die uit de richting Woudenberg kwam en richting Leersum reed. De vrouw kwam met haar auto in de berm naast de sloot langs de Parallelweg terecht. Ze zat bekneld en was buiten kennis toen de politie arriveerde.
De brandweer heeft haar auto gestabiliseerd om te voorkomen dat hij in de sloot zou glijden. De vrouw kon uit haar auto worden bevrijd zonder deze open te knippen. Met onbekend letsel is zij opgenomen in het ziekenhuis.

Fly-past bij herdenking Régis Charles Deleuze

BEVERWEERT  Donderdagavond 4 mei vond tijdens de herdenking van Régis Charles Deleuze een bijzondere gebeurtenis plaats. Om kwart voor acht voerde een stille tocht naar de gedenksteen van Régis. Na twee minuten stilte brachten vier oude vliegtuigen van vliegend museum Seppe een ‘Fly-past’. In formatie vlogen een Havilland Tiger Moth, twee Piper Clubs en een Auster over. Bij de herdenking waren ongeveer 80 mensen aanwezig.
Régis Charles Deleuze (geb. 26-09-1926) was luitenant der vliegers bij het 274ste Squadron van de Royal Air Force. Op 25 februari 1945 om 8.40 uur vertrok hij in de Hawker Tempest VEJ 77 5 vanaf vliegveld Volkel. Boven het Duitse Hamm kreeg zijn toestel echter motorproblemen. Deleuze verloor contact met zijn squadron. Na door de bezetter te zijn aangeschoten, maakte Deleuze een noodlanding in de weilanden bij Kasteel ‘Beverweert’. Helaas raakte het toestel de bomen en crashte. De zware klap die volgde werd gehoord door gravin zu Castell-Castell. Halverwege de Laan voor het kasteel ontdekte zij een piloot die tegen een boom aanleunde. Kort daarop stierf Deleuze in de armen van de gravin.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 5 mei 2006

Vossenkamp 40-42 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.30 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Conflict nadert het hoogtepunt

DRIEBERGEN  Het conflict tussen twee Driebergse kwekerijen en de Vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering (THW) over het bouwen van een dienstwoning, nadert het hoogtepunt. Aldus weekblad De Kaap. De onafhankelijke Stichting Advisering Bestuursrechtspraak heeft een rapport uitgebracht waarin de bezwaren van THW van tafel worden geveegd. De kwekerijen willen nu verzoeken de voorlopige voorziening op te heffen en zij hebben laten weten te overwegen om de kosten van deze, al meer dan een jaar slepende kwestie, te verhalen op THW.


Hallo Renk,
In het bericht over het conflict van de kwekers staat vermeld: weekblad De Kaap. De juiste vermelding is: Stichtse Courant / De Kaap. Gaarne correctie. Bij voorbaat dank.
Ad Bom, 5 mei 2005

Beste Ad,
Tot vorig jaar had ik een abonnement op de Stichtse Courant èn De Kaap. Het op een gegeven moment samengaan van Stichtse Courant en De Kaap betekende eigenlijk dat de Stichtse Courant verdween, weliswaar niet als titel maar wel als weekblad (zeker 80% van de inhoud is des Kaaps). Het verschil tussen Stichtse Courant en De Kaap is immers alleen maar een verschil in voorpagina. Wat in De Kaap pagina drie is, is bij de Stichtse Courant de voorpagina.
En omdat ik geabonneerd ben op De Kaap en niet meer op de Stichtse Courant prefereer ik als bronvermelding ‘weekblad De Kaap’
Renk Knol, 5 mei 2005

Beste Renk,
Is het niet aardig om als het over Driebergs nieuws gaat, gewoon de Stichtse Courant als bron te noemen? Ik ben het namelijk eens met Ad Bom. Overigens is de Stichtse Courant om praktische redenen samengegaan met De Kaap. Het heeft weinig zin om met alle mogelijke aparte nieuwsbladen te komen als de betreffende gemeentes zijn heringedeeld. En tot slot vind ik de Stichtse Courant nog steeds de Stichtse Courant, sterker nog, er staat meer in dan vroeger. De Stichtse Courant is dus niet verdwenen.
Hans Hermans, 5 mei 2005

Maak zelf deel uit van korfbalhistorie !!!!

DRIEBERGEN  Dalto/Human Network zich voor het eerst geplaatst voor de finale in AHOY, morgen, zaterdag 6 mei 2006. Dalto/Human Network zal ondersteund worden door ca. 600 supporters uit eigen kringen. Er zijn nog zo’n 50 kaarten over.
Bent u de bestelling vergeten of weet u nog (korfbal) geïnteresseerden die een laatste zetje nodig hebben om deze happening bij te wonen ( Dalto/Human Network-Dos 46, Wolter Kroes, Gerard Joling, kofbalverkiezingen) ? Het kan nog !!!!
Mail naar g.groot.hulze@wanadoo.nl  en kom vanavond (vrijdag 5 mei) tussen 19.00- 20.30 uur de kaarten ophalen en betalen. De kaarten zijn in het DALTOVAK, 1e ring en kosten 20 euro, een busreis kost 8 euro.


Dweilorkest Aurora Dalto zoekt nog een dagsponsor om de kosten van de busreis ( 15 muzikanten maal 8 euro) te dekken. De sponsor kan natuurlijk in beeld komen voor de NOS camera’s.
Mewis Breij en Joost Visser, 5 mei 2006

Feestelijke expo ‘Buitenspelen’

MAARN Weekblad De Kaap meldt dat de leerlingen van Basisschool De Meent het even niet erg vonden om niet lekker buiten te spelen. Trots waren ze op hun kleurrijke werken die aan de muren hangen en in de vitrines staan in het dorpshuis De Twee Marken. Lieveheersbeestjes, ‘bronzen’ en kleurrijke schilderijen met als thema ‘Buitenspelen’ hadden hun volle aandacht. De expositie ‘Buitenspelen” is te zien van 28 april tot 29 juni in De Twee Marken. Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 09.00-22.30 en zaterdag van 10.30 -17.00 uur.

Dalto heeft nieuwe hoofdsponsor

DRIEBERGEN  Met ingang van het nieuwe seizoen is de DSB Bank de nieuwe hoofdsponsor van korfbalclub Dalto. De overeenkomst heeft een looptijd van een jaar, met een optie voor daarna nog twee jaar. Dalto/ Human Network heet dus volgend seizoen Dalto/ DSB Bank.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 6 mei 2006

Valkenkamp 39-61 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.05 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwe buitenschoolse opvang

AMERONGEN ‘Uw kind goed onder dak bij PLU` dat is het motto van de buitenschoolse opvang, die Henriëtte De Regt vanaf 21 augustus aan geïnteresseerden gaat bieden. Het artikel in weekblad De Kaap vermeldt verder dat de opvang in een kleine huiselijke setting start in een prachtige voormalige tabaksschuur aan de bovenkant van Amerongen, Breelaan 5. ,,Het extra wat ik met mijn buitenschoolse opvang biedt, is kleinschaligheid, gezelligheid, in huis en een vaste juffrouw.”

Heuvelrugnieuws van zondag 7 mei 2006

Koningin Wilhelminalaan 22 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10:20 uur    temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Baldadige jongens aangehouden

DOORN  Zaterdagavond rond 20.00 uur belde een buurtbewoner dat een aantal jongens ruiten van een speelzaal aan het Sitiopark hadden vernield. Later op de avond konden agenten op basis van de opgegeven signalementen op de Kersengaard drie jongens in de leeftijd van 12 tot 14 jaar uit ’s Gravenhage, Bunnik en Doorn, aanhouden. De ouders werden in kennis gesteld en de jongens krijgen een HALT-straf.


Is ook bekend wie opdraait voor de schade? Want al dat softe, alternatieve gedoe met HALT (Het ALTernatief) zet geen zoden aan de dijk.
Hans Hermans, 8 mei 2006

Het is heel gebruikelijk dat de ouders van de kinderen de schade moeten betalen, meestal via de WA-verzekering. En wat betreft het softe gedoe, heb jij cijfers over het effect van HALT-straffen. Ik kreeg vroeger voor dit soort gedoe een flink pak slaag en geen HALT-straf. Ik was beter af dan velen van de huidige jeugd. Want behalve de HALT-straf krijgen ze vaak ook nog een flink pak slaag en/of krijgen geen zakgeld meer.
Renk Knol, 8 mei 2006

Is dat zo Renk? Dat de ouders van de kinderen de schade betalen? En hoe zit het dan met de in de fik gestoken Driebergse sporthal? Daar is niets verhaald op de ouders. Sterker nog, de verzekeraar wilde de ambitieuze nieuwbouwplannen niet volledig betalen en toen mocht de Driebergse belastingbetaler bijpassen. Daarom nogmaals de vraag, wie draait voor de schade op, want HALT stelt niets voor.
Hans Hermans, 10 mei 2006

Beste Hans,
Hierbij wat info over HALT. Zo soft is dat niet.
Halt is zo’n twintig jaar geleden landelijk opgezet om minderjarige daders de kans te geven een fout weer goed te maken zonder tussenkomst van justitie. De regel is dat je tussen je twaalfde en achttiende niet vaker dan tweemaal met Halt in aanraking mag komen. En tussen die twee keer moet méér dan een jaar zitten. Is dat niet het geval, dan gaat de jongere alsnog naar justitie en krijgt een strafblad.
Jongeren komen alleen bij Halt terecht als hetgeen ze bij winkeldiefstal hebben gestolen niet duurder is dan 150 euro per persoon en de schade bij vernieling niet meer dan 900 euro bedraagt (groepsvernielingen 4500 euro). De Halt-afdoening bestaat standaard uit twee gesprekken met een Halt-medewerker waarbij ook de ouders aanwezig zijn. ‘Halters’ moeten ook huiswerk maken, een excuusgesprek voeren met benadeelden en/of slachtoffers, de aangerichte schade vergoeden en een werk- en/of leerstraf uitvoeren tussen de twee en twintig uur. Komt de jongere zijn afspraken na, dan volgt geen verdere strafvervolging en heeft de jongere geen strafblad.
Van degenen die een geslaagde Halt-straf uitvoerden, komt 7,7% terug. Bij niet geslaagde Halt-straffen is dat 12,4%.
Renk Knol, 11 mei 2006

Beste Renk, natuurlijk ken ik HALT en de voorwaarden. Zullen we het iets meer concretiseren? Jij vindt HALT niet soft, ik vind van wel.
Hans Hermans, 12 mei 2006

Beste Hans,
Laten we het inderdaad maar concretiseren.  Ik heb een inhoudelijk bijdrage geleverd. Jij ben nog niet verder gekomen dan een aantal kreten dat HALT soft is. Argumenten heb ik van jou nog niet gehoord. Overigens zal je uit mijn bijdrage hebben kunnen gevolgtrekken dat de jongetjes die de sporthal in de fik staken niet bij HALT zijn geweest. Daarvoor was het schadebedrag te groot.
Wat betreft de schade aan de sporthal heb ik mij vandaag laten voorlichten door de directeur van Hoenderdaal (Hans Blankenstijn) en de wethouder financiën (Wim van Wikselaar). Uit die gesprekken bleek dat de verzekeraar van Hoenderdaal de schade heeft betaald, maar dat deze verzekeringsmaatschappij nog steeds doende is om de schade te verhalen op de WA-verzekering van de ouders van die kinderen. Dat de Driebergse belastingbetaler heeft moeten bijpassen op de brandschade is een gevolg van het feit dat de gemeenteraad besloot tot een luxer herbouw. Dat de verzekeringsmaatschappij daar niet voor wil opdraaien lijkt mij voor de hand te liggen.
En hoe het ook verder uitpakt ben ik van mening dat de ouders van die kinderen ( die het ook maar per ongeluk aanstaken) niet moeten boeten voor het gedrag van hun kinderen. Laten we het maar maatschappelijke risico’s noemen. Maar het gaat mij veel te ver dat hardwerkende ouders krom moeten liggen voor de wandaden van hun kinderen terwijl de eerste beste vastgoedcriminieel (en daar zijn er verdomd veel van) zo goed als vrijuit gaat.
Renk Knol, 12 mei 2006

Om nog even terug te komen op de aangestoken brand van sporthal hoenderdaal, die jongens wisten  heel goed wat ze deden, en als je ook nog op camera staat bij de lokale supermarkt, en vlak voor de brand nog even lucifers en spiritus gaat halen dan ga je niet bbq-en.Dit allemaal  in tegenstelling tot de mening van de heer knol die dit allemaal heel normaal vind dat die kinderen dit aanstaken, misschien wil de heer knol uit zijn gegevens over de brand even de leeftijden van de daders vermelden hier op de site dan kan de lezer zelf bepalen of de daders in staat waren tot nadenken………
Arjan Vermeer,23 mei 2006

En met de reactie van de heer Hermans ben ik het volslagen eens, het hele HALT gebeuren is te zielig voor woorden, de meeste jeugd vind het leuk en stoer om te vertellen tegen hun vrienden dat ze weer iets stoers hebben gedaan en weer naar HALT mogen gaan, sommigen zijn daar kind aan huis en zien het als een beloning voor hun daden, dus ja HALT IS WEL DEGELIJK TE SOFT!!!!!!!
Arjan Vermeer,23 mei 2006

Arjan, jij stelt dus dat deze jongens deze materialen bewust hebben gekocht om de sporthal in de brand te steken? Ik denk van niet. Zij wilden gewoon ergens een vuurtje stoken zoals zoveel kinderen en volwassenen en dat is uit de hand gelopen met verschrikkelijke gevolgen. Daar zullen ze echt niet trots op zijn. En over nadenken gesproken. Heb jij enig idee hoeveel volwassenen er per jaar op de eerste hulp afdeling van een ziekenhuis komen omdat ze de BBQ wilden aansteken met spiritus. Die zijn wel volwassen en hebben zeker niet nagedacht. Je geeft een mening over Halt, gebaseerd op een feit dat niet eens in aanmerking kon komen voor HALT.
Ik lees nog steeds geen argumenten waarom HALT soft is en wat dan wel een oplossing zou zijn. Maar dat heb je gemeen met Hans Hermans die ook regelmatig ongezouten zijn mening geeft als de enige waarheid, maar nooit is met een alternatief of bruikbare oplossing komt. Wil je een zinnige discussie opzetten dan moet je soms eens wat verder kijken als alleen het persbericht of de mededeling.
Jan-Koert Lange, 30 mei 2006

Rugbyers Pink Panthers eervol ten onder in Nationale Beker finale

DRIEBERGEN  In het Nationale Rugby Stadion in Amsterdam mochten de First XV van rugbyclub The Pink Panthers, kampioen in de tweede klasse noord dit seizoen de finale van de Nationale beker spelen. Dit tegen de nummer 5 , RC The Dukes uit Den Bosch, in de ereklasse van de Nederlandse Rugby Bond. Stelling vooraf bij de heuvelrugse rugbyers was; je weet nooit hoe een koe een haas vangt en laten we maar eens op hazen jacht gaan. Het feit dat de mannen de finale hadden gehaald als tweede klasser was al een prijs op zich. Dus hadden The Panthers niets te verliezen.

Met die stelling over hazen vangen in de gedachte, de hoop op warm erg warm weer en een flinke doses onderschatting van The Dukes kon je maar nooit weten. Tegendeel werd bewezen, The Dukes was op volle oorlog sterkte naar Amsterdam gekomen. Met maar liefst vijf internationals die vorige week nog verloren met het Nederlands team van en in Spanje in de gelederen werd de wedstrijd begonnen om 13.00 uur. Onder aanmoediging van meer dan 300 roze supporters, allen voorzien van een roze cap en alle roze kleding welke thuis in de kast was te vinden, ging het dan ook meteen mis bij The Panthers, al in de eerste minuut wisten The Dukes te scoren door de winger Peet Curran, waardoor The Panthers meteen tegen een achterstand aankeken. De conversie werd door Bart Viguurs (één van die internationals) gemist 5-0. Dat ging zo de eerste tien minuten door waardoor The Panthers in een mum van tijd met 17-0 achter stonden.

Langzaam maar zeker wisten The Panthers in hun spelletje te komen. Compliment was daar voor de voorwaartse spelers die al hun eigen scrums wisten te winnen. Pikant detail is dat The Dukes juist door hun voorwaartse spelers wisten te winnen in de competitie tegen CAS RC en RC ’t Gooi, twee clubs die naar deze wedstrijd streden voor het Nederland Kampioenschap. Duurde na de tiende minuut dan ook twaalf minuten voordat The Dukes weer wisten te scoren 22-0. Uiteindelijk werd een ruststand gecreëerd van 27-0 voor The Dukes. In de rust werden oud gediende, Marijn Bremer en de niet geheel fitte Peter Waardenburg gewisseld door respectievelijk Bas Geurtsen en Rik Timmermans. De tweede helft begon als de eerste binnen twee minuten een try van The Dukes en weer zonder conversie. 34-0. Hierna begonnen The Pink Panthers aan hun jacht op hun try, en

The Dukes kregen het zowaar even zwaar te verduren, met goed en gedegen aanvallen van The Panthers moesten The Dukes heel wat overtredingen maken om de score van The Panthers te voorkomen. De kicks welke The Panthers kregen gingen niet op de palen om van de nul af te komen, the Panthers gingen voor de try. Naar een mooie aanval van The Panthers wist Jeffrey Nuijten dan ook die try te scoren. Helaas zonder conversie 34-5. In de achttiende minuut de derde wissel voor The Panthers, nu kwam Demis Jansen erin voor de moe gestreden Warner Ceelen. En drie minuten later Xander van Mourik voor Mike Reiter en Danny Wijngaarden voor Mark van Alphen. Door deze verversingen wisten The Panthers nog wel even stand te houden. Tot de 24ste minuut, enige minuten daarvoor was ook door The Dukes flink gewisseld, de zevende try voor The Dukes met conversie 41-5. Meteen na de kick-off van The Panthers weer een break van The Dukes waardoor er binnen twee minuten een achterstand van 46-5 werd gecreëerd. Trots bleven The panthers aanvallen op jacht naar de tweede try. Helaas mocht dat niet meer lukken, The Dukes wisten nog wel de achterlijn te halen in de 35ste en 43ste minuut. Waardoor de eindstand werd gezet op 58-5. Conclusie mag worden getrokken dat The Pink Panthers dus er niet achter zijn hoe men een haas kan vangen. Kortom het lijkt veel echter als men terug lijkt in het afgelopen seizoen in de ereklasse zijn deze uitslagen ook te vinden tegen teams van AAC uit Amsterdam, Hilversum, USRS uit Utrecht en DIOK uit Leiden. En niet te vergeten de twee overwinningen van The Dukes bij de finaleteams Cas RC en RC ’t Gooi. Tijdens de prijsuitreiking door de voorzitter Gerard Kemps werd de spirit, sportieve spel en het geweldige publiek van The Panthers geroemd. Naar afloop van de finale voor de nationale titel zijn The Panthers afgereisd naar Driebergen alwaar men tot in de late uurtjes een geweldig feest heeft gevierd, dit voor het behaalde kampioenschap en het halen van de bekerfinale.

Komende twee weekeinden zijn The Panthers actief in weer Amsterdam waar wordt gestreden om de titel van Nationaal Sevens Kampioen en het Heineken Sevens toernooi van AAC.
(foto Cock Waardenburg)

Heuvelrugnieuws van maandag 8 mei 2006

Nassaulaan / Oranjelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:55 uur    temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Man aangehouden in zwembad

DRIEBERGEN  Voor het betasten van een 12-jarige meisje, is een 22-jarige man uit Amersfoort aangehouden. De politie ontving zondag omstreeks 14.40 uur de melding dat een man een meisje betast zou hebben in het zwembad. De man was nog aanwezig in het zwembad en kon door de gewaarschuwde agenten worden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar is hij verhoord en ’s avonds in vrijheid gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Inloopavond inrichting speelvoorzieningen Sitiolaan

DOORN  De gemeente organiseert op dinsdag 16 mei van 19.00 tot 21.00 uur een inloopavond in Zalencentrum de Koningshof, Kerkplein 1, te Doorn, over de inrichting van de speelvoorzieningen aan de Sitiolaan in Doorn.
Tijdens deze avond worden verschillende opties voor inrichting van de openbare ruimte tussen de flats aan de Sitiolaan toegelicht. U krijgt de gelegenheid uw voorkeuren uit te spreken.
Tijdens deze avond zijn Heuvelrug Wonen, de firma Speelwijzer en de gemeente aanwezig om een toelichting te geven en wordt u de mogelijkheid gegeven uw voorkeuren kenbaar te maken.
Wilt u meer informatie, of bent u niet in de gelegenheid de inloopavond te bezoeken maar wilt u toch uw voorkeuren kenbaar maken? Neemt u dan contact op met dhr. Ellenbroek, adviseur cultuurtechniek afdeling Openbare Ruimte, telefoon (0343) 56 58 47.

Bouw 10.000 tot 15.000 extra woningen in provincie Utrecht

UTRECHT Méér woningen, méér geld en méér ondersteuning. Dat is volgens de Commissie Onderzoek Bouwstagnatie nodig om het woningtekort in de provincie Utrecht aan te pakken. Om de doelstellingen van het Streekplan te halen zijn op korte termijn 10.000 tot 15.000 woningen extra nodig.
In september 2005 besloten Provinciale Staten tot het instellen van een breed samengestelde commissie uit Provinciale Staten. De provinciale volksvertegenwoordiging was ontevreden over de stagnerende woningbouw en wilde met een eigen onderzoek zien te achterhalen wat de oorzaak was van de stagnatie, of er sprake was van specifieke problemen in Utrecht, en vooral ook wat er aan te doen was.
Met de overhandiging van het eindrapport door de voorzitter van de commissie Wim Bos aan de plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten Rein Bijkerk werd vandaag een punt achter het onderzoek gezet. Het politieke debat over de aanbevelingen van de commissie volgt in de vergadering van Provinciale Staten van 12 juni 2006.

Doelstelling uit streekplan moet gehaald
De Commissie Onderzoek Bouwstagnatie hamert op het handhaven van de doelstelling uit het Streekplan 2005-2015 om het woningtekort in 2015 terug te brengen tot 3%. Om dat te bereiken dienen er 10.000 tot 15.000 woningen méér gebouwd te worden dan in het streekplan waren voorzien. De oorzaken van tekort liggen vooral in de bevolkingsontwikkeling. Het aantal personen per woning wordt minder dan eerder was voorspeld.
De commissie geeft drie wegen aan om dat te bereiken:

 • meer woningen in Rijnenburg
 • meer druk zetten op binnenstedelijke locaties
 • 10.000 extra woningen elders.

Rijnenburg kan volgens de commissie tot 2015 groeien van 2.000 naar 7.000 woningen.
Omdat bouwen in binnenstedelijke situaties complexer en dus duurder is, zal de provincie daar extra geld voor beschikbaar moeten stellen, zo vindt de commissie. Tenslotte moeten elders in de provincie locaties aangewezen worden voor maximaal 10.000 woningen, bij voorkeur binnen de rode contouren. Als dat niet lukt, kan ook nieuwbouw aan de randen van de kernen overwogen worden.

Startersleningen en betaalbaar bouwen
De provincie moet er voor zorgen dat alle gemeenten in de provincie ‘startersleningen’ aanbieden. Nu doen dat nog slechts 13 van de 29 Utrechtse gemeenten. De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van een woning en het hypotheekbedrag dat een starter op basis van zijn of haar inkomen kan lenen.
Ook moet de provincie in gesprek gaan met woningcorporaties omdat deze instellingen een belangrijke rol kunnen spelen om huur- en koopwoningen betaalbaar te houden.

Minder regels, sneller bouwen
De commissie heeft ook geconstateerd dat de besluitvorming van Provinciale Staten zelf soms leidt tot stagnatie in de woningbouw. Veel regels worden op elkaar gestapeld en soms is de provincie strenger dan strikt noodzakelijk. De commissie wil voor het einde van het jaar voorstellen zien die leiden tot minder provinciale regels, zodat het bouwen van woningen minder wordt belemmerd.

Meedenkende provincie
Ook kan de provincie meer gaan betekenen voor gemeenten, door de bestaande kennis te verzamelen en actief aan te bieden aan de gemeenten, bijvoorbeeld op het gebied van lucht, bodem, flora, fauna, archeologie etc. Daarnaast moeten er accountmanagers worden benoemd die als aanspreekpunt de bouwplannen van gemeenten door de provincie loodsen. Voor gemeenten die te weinig kennis van bouwprojecten hebben, bepleit de commissie het instellen van een pool projectleiders die gemeenten kunnen helpen bij de ontwikkelen van bouwprojecten.

Nader onderzoek in 2008
Tenslotte zegt de commissie dat in de eerste helft van 2008 moet worden nagegaan of de bouwproductie op koers ligt. Als dan blijkt dat er nog steeds te weinig gebouwd wordt, dan is een keuze van nieuwe bouwlocaties nadrukkelijk aan de orde.

Politiek debat op 12 juni
Na aanbieding van het rapport gaan de fracties zich over het rapport buigen. Of en hoe dat tot verschillende visies leidt , zal blijken tijdens het politieke debat in de vergadering van Provinciale Staten op maandag 12 juni a.s. Tevoren zal in de commissie Ruimte en Groen op 22 mei een technische bespreking plaatsvinden. De commissie verzoekt Gedeputeerde Staten deze maand een standpunt over het rapport in te nemen. Met het debat en de besluitvorming op 12 juni zetten Provinciale Staten een punt achter deze fase van het onderzoek bouwstagnatie.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 9 mei 2006

 
Engweg 13 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:40 uur    temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Rook- en stookverbod op Heuvelrug

HEUVELRUG   Op de Utrechtse Heuvelrug geldt een rook- en stookverbod. Uit metingen van de brandweer blijkt dat de bossen erg droog zijn. Daardoor is het risico op een bosbrand groot.
Het rook- en stookverbod op de Utrechtse Heuvelrug wordt gecoördineerd door de regionale brandweer. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor controles, maar tot nu toe zijn nog geen overtredingen geconstateerd.

Dalto / Human Network verliest eenzijdige finale van DOS’46

DRIEBERGEN  In een sfeervol Ahoy’ opende André Kuipers direct de score voor DOS’46 uit een vrije bal, hoewel Riko Kruit er dicht op zat. Het zou tekenend blijken voor de wedstrijd. Dalto verprutste de gelijkmakende beurt, waarop Dos ’46 op 2-0 kwam. Pas na enkele minuten kon Dalto een echte aanval opbouwen, drie doelpogingen gingen echter mis. Zoals het dan gaat, valt het doelpunt aan de andere kant.

vergroot foto

Casper Boom scoorde van ver 3-0. Pas toen viel de eerste goal van Dalto /Human Network: Sietske van de Sande, 3-1 uit een vrije bal. Nadat Bob de Jong een doorloop had gemist, schoot André Kuipers van ver wel raak, 4-1. Zou Dalto weer een slowstarter zijn, of profiteerde DOS’46 van de omstandigheid dat de ploeg al Ahoy’-ervaring had? Feit is wel dat de ploeg uit Nijeveen makkelijker tot schot kwam en zuiverder schoot. Toen miste Bob de Jong een strafworp, toch gebrek aan ervaring of zenuwen? Zijn afstandschot daarop was wel raak.

Beide ploegen kregen daarop een rustpauze. De aanvalspaal van DOS’46 raakte beschadigd en een materiaalman moest eraan te pas komen om de finale (met een nieuwe paal) te kunnen vervolgen. Na de hervatting scoorde Boom 5-2. Kruit scoorde daarop uit zijn strafworp 5-3. Op dat moment was zo de helft van de aanvallen van DOS’46 in een doelpunt geëindigd en had Dalto nog steeds de grootste moeite om tot een schot te komen. Van de Sande hield daarop Dalto in de wedstrijd. 7-4 en 7-5. Na de eerdere misser vanaf 2,5m aan Dalto-zijde bleef Kuipers bij een volgende strafworp wel cool ondanks het gefluit van de fanatieke Dalto-aanhang en Dos ’46 liep verder uit naar 10-6.

Inmiddels vond Dalto-coach Ben Verbree het tijd om te wisselen: Hannarixt de Vries werd vervangen door Simone Timmerman. Het kon Dos ’46 echter niet beletten om uit te lopen naar 13-7, waarna tijdens een door de Dalto-coach aangevraagde time-out ook Arjen Blankenstein gewisseld werd voor Jorrit Bergsma. Om en om scorend werd er een ruststand bereikt van 15-8. Kon Dalto / Human Network nog terugkomen of was de finale al gespeeld…

Na een vroege openingstreffer aan de kant van Dos ’46 door Casper Boom, ging de wedstrijd even gelijk op wat een tussenstand van 18-11 tot gevolg had. De goals aan Dalto-zijde waren van Van de Sande (vrije bal) en de Jong (strafworp en een schot van ver). Dalto klampte aan, maar kon niet dichterbij komen. Ondertussen liepen de emoties hoger op mede door de achterstand, mede door het gevoel dat arbiter Pieters meer in het voordeel van de Nijeveners floot dan voor de Driebergenaren. Een uit frustratie weggetrapte bal van Riko Kruit zou later nog leiden tot een gele kaart van de Houtenaar.

Met nog twee treffers van de sterk scorende Casper Boom en drie strafworpen aan Dalto-zijde was er een tussenstand te noteren van 21-14. Dalto / Human Network leek iets dichterbij te komen, want tussendoor werd er ook nog een strafworp gemist door Peter Lageweg van Dos ’46. Na een door Dos ’46 coach Herman van Gunst genomen time-out, liep zijn ploeg echter weer uit tot 26-17 met nog maar acht minuten te spelen.

Het werd steeds duidelijker voor Dalto / Human Network dat de wedstrijd niet meer te winnen viel. Echter onder het nog steeds luid aanwezige en fanatiek aanmoedigende zwart-gele supporterslegioen wist Dalto / Human Network nog tweemaal tot score te komen, mede door opnieuw een goal van de met scherp schietende van de Sande.

In de resterende speeltijd liep Dos ’46 nog uit naar 29 – 19, maar was de overwinning voor de rood-zwarten al binnen. DOS’46 won afgetekend maar terecht. De het jaar daarvoor opgedane Ahoy’-ervaring betaalde zich uit. Dalto was nooit in de wedstrijd en al waren de 19 doelpunten tekenend voor de klasse van de ploeg, deze wedstrijd was voor hen niet te winnen. DOS’46 was onklopbaar met Kuipers als de niet te stuiten uitblinker.

Na de wedstrijd kon Dalto-aanvoerder Bob de Jong nog wel de prijs voor Beste Ploeg van 2006 ophalen, die door de Dalto-aanhang met luid gejuich werd ontvangen, het was echter een schrale troost. Het werkelijke doel: Ahoy’ winnen was niet gehaald.
(foto www.actiefotografie.nl )

Herenteams en jeugdteams Risenborgh goed op dreef

DRIEBERGEN Onder zonnige omstandigheden is op 6 en 7 mei de vierde ronde van de voorjaarstenniscompetitie gespeeld. Na de extreem goede resultaten van vorig jaar zijn er dit jaar een behoorlijk aantal teams van Risenborgh dat tegen het degradatiespook vecht, maar er zijn ook lichtpuntjes.

Het gemengde team op de zondag kon na de thuiswedstrijd tegen Heteren slechts 1 puntje bijschijven.Daarmee blijft het team troosteloos onderaan staan en is degradatie zo goed als onontkoombaar. Ook het tweede gemengde team op de zaterdag heeft het moeilijk. Tegen een sterk Atalanta werd met 5-0 verloren waardoor het team onderaan de ranglijst is terug te vinden. Het eerste gemengde team is beter op dreef hoewel zaterdag tegen koploper Vleuten de Meern met 2-3 verloren werd. Het gemengde 35 team op de zaterdag kon tegen medekoploper Vreeswijk ook geen potten breken: er werd met 5-0 verloren.

De herenteams van Risenborgh waren beter op dreef. Het eerste herenteam op de zondag won met 4-2 van Blauwe Reiger. Het derde team deelde de punten met Meijenhagen. Het eerste herenteam op de zaterdag is door een 5-1 overwinning op hekkesluiter Ter Weyde voorlopig uit de degradatiezorgen. Het tweede herenteam behoudt de leiding in hun klasse door een 3-3 gelijkspel tegen medekoploper Odijk. Het 35 team deed door een 5-1 overwinning op het laaggeklasseerde Bosheim goede zaken in de strijd om promotie en bekleed vooralsnog de tweede plaats. De dames op de zondag gingen hard onderuit tegen Weldam en zijn afgezakt naar de voorlaatste plaats. De dames op de zaterdag waren beter op dreef tegen Rynhuyse en konden 5 punten bijschrijven. De jeugdteams van Risenborgh waren erg goed op dreef. Alle drie de teams die in actie kwamen, wonnen.

 • Gemengd senioren zondag 6e klasse Risenborgh 1 – Heteren 1 1-7
 • Gemengd senioren zaterdag 1e klasse Risenborgh 1 – Vleuten de Meern 2-3
 • Gemengd senioren zaterdag 1e klasse Atlanta 1 – Risenborgh 2 5-0
 • Gemengd senioren zaterdag 35+ 1e klasse Vreeswijk 2 – Risenborgh 1 5-0
 • Heren zondag 5e klasse Risenborgh 1 – Blauwe Reiger 2 4-2
 • Heren zondag 6e klasse Meijenhagen 2 – Risenborgh 3 3-3
 • Heren zaterdag 3e klasse Risenborgh 1 – Ter Weyde 2 5-1
 • Heren zaterdag 4e klasse Odijk 4 – Risenborgh 2 3-3
 • Heren zaterdag 35+ 1e klasse Risenborgh 1 – Bosheim 1 5-1
 • Dames zondag 2e klasse Weldam 1 – Risenborgh 1 6-0
 • Dames zaterdag 2e klasse Risenborgh 1 – Rynhuyse 2 5-1
 • Jongens zondag 1e klasse Risenborgh 1 – Bosch en Duin 2 4-2
 • Jongens zondag 3e klasse Schalkwijk 1 – Risenborgh 2 1-5
 • Jongens t/m 14 jaar zaterdag Larsheim 1 – Risenborgh 1 0-6

PvdA fractie komt zaterdagmiddag 13 mei naar Driebergen

DRIEBERGEN  Ze zullen zich van 12.30 uur tot ongeveer 17.00 uur zich op diverse locaties laten voorlichten over onderwerpen die in het dorp spelen. De middag begint met een korte gedachtewisseling over jeugdbeleid onder leiding van Neeltje Schravensande (13.00 uur, Hoofdstaat 196). Vervolgens gaat de fractie op de fiets naar de Akkerweg (13.30 uur) voor gesprekken met moskeebezoekers, naar het Zuiderplantsoen (14.30 uur), het stationsgebied (15.30 uur) en het centrum (16.00 uur, Binnenplaats). Via een wandeling door het gebied van het Centrumplan eindigt de middag in Brasserie 56 op de Traay. Daar gaat de fractie, onder het genot van een hapje en een drankje, graag met u in gesprek over onderwerpen die u na aan het hart liggen.


Zie je wel, weer een delegatie partijpaljassen die een moskee gaat bezoeken. Wat is dat toch met al die linkse politici, ze gaan nooit naar de kerk, maar wel naar de moskee.
Hans Hermans, 10 mei 2006

Het is mooi dat de moskeeën tenminste nog bezocht worden, het bezoekersaantal heeft een fiks hoger moyenne dan die van de christelijke kerken….
Is dat niet een teken aan de wand, heel bijbels geschreven?
Elke religie heeft zijn rituelen, in meer of mindere mate.
Het gaat er niet om wat correct zou zijn (ieder heeft een eigen opvatting immers daarover!) maar het begrip RESPECT behoort in ons denken & handelen centraal te staan.
Dus voorzichtig –conform Matheus- met die balk en die splinter Hans!
Met olijke groet,
Timea  Boross, 22 mei 2006

Heuvelrugnieuws van woensdag 10 mei 2006

Kloosterlaantje Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 7:10 uur      temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Leersum krijgt eerste prijs

LEERSUM  Dinsdag 9 mei reikte Boele Staal, commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht en voorzitter van het Prins Bernhardfonds in het Paushuis prijzen uit aan negen winnende gemeenten die mee hebben gewerkt aan de Anjeractie 2005. De negen gemeenten vallen in de prijzen omdat ze in per inwoner het hoogste bedrag hebben opgehaald.

Om de collecterende verenigingen te bedanken voor hun inzet ontvangen de negen gemeente 1e, 2e en 3e prijzen, in de vorm van een geldbedrag van respectievelijk €500-, €300,- en €150,-. Dit bedrag dient onder de deelnemende verenigingen te worden verdeeld.
Alle (in 2005 nog) 33 Utrechtse gemeenten zijn in drie categorieën ingedeeld. Categorie I: minder dan 15.000 inwoners, categorie II: 15.000 – 40.000 inwoners en categorie III: 40.000 of meer inwoners. Voor iedere categorie reikt het Prins Berhard Cultuurfonds vandaag een 1e, 2e en 3e prijs uit.

De winnende gemeenten van de Anjeractie zijn
Categorie 1: minder dan 15.000 inwoners

 • 1e prijs Leersum (in 2005 nog bestaand)
 • 2e prijs Breukelen
 • 3e prijs Loenen

Categorie 2: 15.000 – 40.000 inwoners

 • 1e prijs Bunschoten
 • 2e prijs Leusden
 • 3e prijs Maarssen

Categorie 3: meer dan 40.000 inwoners

 • 1e prijs Amersfoort
 • 2e prijs De Bilt
 • 3e prijs Zeist
De gemeenten Driebergen-Rijsenburg (in 2005 nog bestaand), Maarssen, Oudewater en Rhenen zijn bedankt voor het 25 jaar achtereenvolgend collecteren. De gemeente Lopik is in het zonnetje gezet voor het 50 jaar achtereenvolgend collecteren.
Ook dit jaar zal er weer worden gecollecteerd van 14 tot en met 20 mei.

Burgerjaarverslag 2005 verschijnt niet

DOORN  In het burgerjaarverslag legt de burgemeester verantwoording af aan de gemeenteraad over het gemeentelijk handelen en de relatie met de burgers. Het Burgerjaarverslag 2005 zou een terugblik moeten geven op de voormalige gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en Maarn. Omdat het dagelijkse bestuur van de gemeente (het college van b&w) haar prioriteiten legt bij de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug verschijnt er dit jaar geen burgerjaarverslag. Voor de burgers jammer, maar de burgemeesters van 2005 en de raden waar ze verantwoording aan moesten afleggen zijn er ook niet meer.

Wethouder als zaaier

DRIEBERGEN  Wethouder Emmy van Wijngaarden trad vanmiddag op als zaaier. In het kader van het 100-jarig bestaan van de bijenvereniging zaaide ze op de Hoofdstraat bij de A12 en op de rotonde Akkerweg/Horstlaan phaceliazaad in waarop bijen blijkbaar verzot zijn. Als het goed gaat staan er over een tijdje dus paarse bloemen.

Bloemen geridderd

DRIEBERGEN Zo’n twee weken geleden werd hier vermeld dat oud-burgemeester Hein Bloemen van Driebergen geridderd was. Bijgaande link geeft aan waarom dat is gebeurd. klik hier


Op 28 april vroeg ik mij na het eerste nieuwsbericht af of de heer Bloemen gewoon als burgemeester had gedaan wat hij als burgemeeste behoort te doen of dat hij nog iets extra’s voor de verschoppelingen der maatschappijr had betekend.
Nu ik de toespraak heb gelezen, kan ik niet anders dan vaststellen dat de heer Bloemen naar mijn bescheiden mening gewoon heeft gedaan wat een burgemeester behoort te doen. Van die bestuurlijke nevenfuncties kom ik er namelijk niet achter of deze geheel belangeloos (lees: zonder geldelijke vergoeding) werden verricht. Het lintje is de heer Bloemen overigens van harte gegund; Bloemen, was dat niet die Driebergse burgemeester die er vlak voor de herindeling tussenuit glipte om in een andere heringedeelde gemeente verder te gaan?
Hans Hermans, 12 mei 2006

Beste Hans,
Burgemeesters hebben uit hoofde van hun functie bijbaantjes. De meeste onbezoldigd en een paar bezoldigd. En so what. Blijkbaar moeten mensen werkzaam in het openbaar bestuur constant verantwoording afleggen over hun bijbaantjes, terwijl ik als kleine zelfstandige dat niet hoef. Laten we die bestuurders gewoon beoordelen op hun functioneren en als ze daarbij een ton aan bijverdiensten hebben zal mij dat worst zijn. Mijn bijverdiensten zijn ook zeker 1000% (duizend) van hetgeen ik als kleine zelfstandige verdien.
Bovendien vind ik het salaris van bestuurders in Nederland belachelijk laag. Neem nu een wethouder in deze gemeente. Die krijgt ongeveer 6500 euro per maand, terwijl een bedrijfsleider van een supermarkt al snel op 8000 euro zit. Gezien de verantwoordelijkheden en gezien het maatschappelijk belang zou ik dan ook graag zien dat onzer wethouders 12000 euro per maand verdienen en dat de minister-president toch zeker 20000 euro moet krijgen. Dat sommige voetballers deze bedragen bijna per uur krijgen is blijkbaar voor de goegemeente een normale zaak.
Mij lijkt een salaris van 100 euro per uur voor sporters rijkelijk betaald. Tenslotte betaal ik voor de schilder ook maar 60 euro per uur, en daar heb ik wat aan.
Om de, blijkbaar door jouw uitgevonden,  ‘bureelklevers’, te bezoldigen lijkt mij een uurloon van 20 euro meer dan voldoende. Daarbij denk ik niet alleen aan ambtenaren, maar vooral aan de white-collar workers in ons bank- en verzekeringswezen. Het is niet voor niets dat daar binnenkort massaontslagen zullen komen. Overigens is het ook het bank- en verzekeringswezen waar de meeste bureelklevers werkzaam zijn. De meeste ambtenaren zijn namelijk blue-collar workers met een uiterst bescheiden salaris.
Renk Knol, 12 mei 2006

Heuvelrugnieuws van donderdag 11 mei 2006

Arnhemsebovenweg 267-269 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 12:00 uur    temperatuur: 23 °C

meer foto’s van deze straat

Fietsers botsen

AMERONGEN  Op woensdagmiddag raakten twee fietsers gewond na een aanrijding. Omstreeks 13.30 uur stak een 18-jarige man uit Amerongen de Koenestraat over en dacht dat nog net voor een andere fietser te kunnen doen. Dit bleek dus niet het geval en beiden kwamen ten val. De 18-jarige man liep schaafwonden op. De andere fietser had vermoedelijk zijn arm uit de kom en moest mee naar het ziekenhuis.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 12 mei 2006

Hoofdstraat 57 Driebergen: Beukenstein
foto: © Robert Zwart
tijd: 10:20 uur    temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Schaapskooi niet herbouwd

AMERONGEN  De schaapskooi aan de Veenseweg in Amerongen, die in januari bijna geheel afbrandde, wordt niet meer herbouwd. Dit bericht het AD/UN, dat vervolgens in het artikel meldt dat de beheerder van de schaapskooi, het Utrechts Landschap, er eigenlijk geen bestemming meer voor heeft. Vooral omdat de organisatie in een tabaksschuur vlakbij, waarschijnlijk een bezoekerscentrum gaat vestigen.
Volgens Wim Wijsman van het Utrechts Landschap zou de Stichting De Amerongse Schaapskooi ooit een uitgewerkt plan maken om de schaapskooi een publieke functie te geven, maar dat is volgens hem nooit gebeurd. ,,En een tabaksschuur en een schaapskooi met ongeveer dezelfde gebruiksfunctie, is niks. Bovendien stond de schaapskooi op een plek die nogal inbraakgevoelig was.’’
De tabaksschuur was een jaar of vier geleden nog herbouwd. Toen is gebruikgemaakt van het oude houten skelet, daterend uit de 16e eeuw. Ook de pannen en spanten waren authentiek.

Bestuur De Zwoer ziet haar wensen niet vervuld

DOORN  Tijdens de gisteren gehouden raadsvergadering dienden de fracties van het CDA/VVD/SGP en D’66 een amendement in betreffende het beschikbaar stellen van extra financiële middelen aan zwembad De Zwoer.

Het amendement houdt het volgende in. Als het bestuur van het zwembad er niet in slaagt om voor 1 juni 2006 de jaarrekening en het jaarverslag over 2005 aan te leveren er maximaal een bedrag van € 132.568,- beschikbaar is om het negatieve eigen vermogen aan te zuiveren. Het restant van de stelpost (€ 535.432,-), zoals deze op de begroting van de gemeente is opgenomen, valt dan vrij en wordt toegevoegd aan de algemene middelen van de gemeente.

Indien het bestuur van het zwembad in de loop van het jaar met nieuwe investeringsaanvragen komt, moet het college van burgemeester en wethouders terug naar de gemeenteraad. Middels een nieuw dekkingsvoorstel moeten er dan opnieuw financiële middelen worden vrijgemaakt.
Voor de volledigheid: Het aannemen van het amendement heeft geen directe gevolgen voor het zwembad omdat er van een liquiditeitsprobleem geen sprake is.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 13 mei 2006

Jagersdreef 49-71 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8:00 uur    temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Bijenvereniging biedt gratis schoolreisje aan!

DOORN  De Bijenverenging Driebergen-Doorn bestaat 100 jaar. In dit kader gaan er diverse activiteiten plaats vinden. De meeste aandacht daarbij zal uitgaan naar het Basisonderwijs. Zo organiseert de vereniging in het Von Gimbornarboretum in Doorn speciale Bijlessen. De scholen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en in Zeist ontvingen daarvoor een uitnodiging.  De lessen worden gehouden op vrijdag 30 juni en maandag 3 t.e.m. donderdag 6 juli. De lessen zijn speciaal voor deze gelegenheid ontwikkeld. NMC Zeist, Regionaal centrum voor natuur- en milieucommunicatie in Zeist, is bij de opzet van deze lessen betrokken. De lessen zijn in principe afgestemd op leerlingen van de groepen 5 en 6.

De les, waarbij de kinderen na een korte inleiding zelf in groepjes actief aan het werk gaan, gaat ongeveer een uur duren. De scholen kunnen kiezen of ze aansluitend of vooraf een wandeling door het park wilt maken. Er is een speciale honingplantenroute uitgezet. Deze route is duidelijk voorzien van aanduidingsborden. Ook kunnen ze in het park de daar aanwezige bijenstal bezoeken. Er zal een imker aanwezig zijn. Alle kinderen en begeleiders krijgen een consumptie aangeboden. De leerlingen ontvangen tijdens de les een werkboekje om te vullen. Dit mogen ze mee naar huis nemen.

Aan dit alles zijn voor de scholen geen kosten verbonden. Dankzij een subsidie is zelfs het vervoer met een bus van school naar het Gimbornpark en terug gratis!

Korfballer Kruit houdt opties open

DRIEBERGEN  Riko Kruit hoopt zijn korfbalcarriere toch nog een vervolg te geven. Dat meldt RTV Utrecht. De speler van het Driebergse Dalto gaf zaterdag na de verloren finale in Ahoy aan waarschijnlijk te zullen stoppen.
Kruit moet vijf keer in de maand voor zijn werk naar het buitenland en dat leek niet te combineren met topsport. In overleg met de club heeft hij besloten om in ieder geval het veldseizoen af te maken.
Samen met Erik Wolsink, de toekomstig coach van Dalto, gaat Kruit bekijken of hij er nog een seizoen aanvast kan plakken.

Heuvelrugnieuws van zondag 14 mei 2006

Engweg 34 Driebergen: toegangshek
foto: © Robert Zwart
tijd: 8:15 uur    temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Bekeuring voor brand

DOORN  Op zaterdagavond kregen jongeren een bekeuring omdat ze een vuurtje hadden gestookt. Omstreeks 20.00 uur kreeg de politie de melding dat een vuurtje werd gestookt nabij de Leersumsestraatweg. Agenten zagen ter plaatse inderdaad een behoorlijk vuur. Bij het zien van de agenten rende een aantal jongeren hard weg. Vijf jongens werden aangehouden en bekeurd.

Belediging

DOORN  Zaterdagmiddag werd een man aangehouden omdat hij beledigende taal had uitgesproken naar agenten. De politie kreeg de melding dat mogelijk een man van een bankje was gevallen aan de Dorpsstraat. Agenten troffen hier een 45-jarige inwoner van Doorn aan. De man was niet gevallen en begon direct vervelend te doen tegen de agenten. De man bleef de agenten beledigen en hierop werd hij aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Bosbrandje

DRIEBERGEN Zaterdag woedde aan het eind van de middag een kleine brand langs het zandpad achter de Emmanuëlkerk aan de Engweg. De brandweer was het vuur snel meester en zo ging slechts tien vierkante meter bosgrond verloren. Over de oorzaak van de brand is niets bekend.

Heuvelrugnieuws van maandag 15 mei 2006

Bosstraat 97-99 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:45 uur    temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Bibliotheek Driebergen gaat verbouwen

DRIEBERGEN  De bibliotheek gaat verbouwen! Vanaf 22 mei worden er dringende verbeteringen aangebracht aan het sanitair, de wanden, de werkplekken van het personeel, een magazijn gecreëerd en wordt er een inleverbrievenbus geplaatst. Een inleverbrievenbus maakt het de lener mogelijk de geleende boeken, cd’s, dvd’s, tijdschriften etc buiten de normale openingstijden van de bibliotheek in te kunnen leveren. De bibliotheek blijft gedurende de verbouwing gewoon open. Enige overlast, rommel, stof en ander ongemak, valt niet te vermijden. Rond 16 juni moet de verbouwing afgerond zijn.

Aanrijding letsel

DRIEBERGEN Op zondagmiddag werd een scooterrijder aangereden door een 22-jarige automobilist uit Driebergen die uit een uitrit kwam. Hij zag hierbij een 19-jarige bromfietser uit Deventer over het hoofd waardoor een aanrijding ontstond. De bestuurder raakte niet gewond, maar zijn 14-jarige passagier wel. Met onder andere schaafwonden werd hij vervoerd naar het ziekenhuis.

Frans Cremer wethouder in IJsselstein

MAARN  De VVD in IJsselstein draagt Frans Cremer uit Maarn voor benoemd te worden tot wethouder. Donderdag 18 mei komt de gemeenteraad van IJsselstein bijeen om het nieuwe college van PvdA, VVD en GroenLinks te installeren. Vandaag wordt het coalitieakkoord ondertekend door vertegenwoordigers van de drie fracties.

vergroot foto

Frans Cremer (61) was de afgelopen 4 jaar wethouder en loco-burgemeester van de voormalige gemeente Maarn. Daarvoor was hij raadslid en voorzitter van de plaatselijke VVD afdeling. Bij de verkiezingen in november vorig jaar voor de heringedeelde gemeente Utrechtse Heuvelrug stond de liberaal op plaats acht van de VVD kandidatenlijst. De VVD won de verkiezingen nipt en kreeg zeven zetels, Frans Cremer kwam op het reservebankje, maar werd wel benoemd tot lid van de Raadscommissie Middelen. Die functie zal hij opgeven na benoeming tot wethouder in IJsselstein, een gemeente met 34.000 inwoners. Frans Cremer blijft voorlopig in Maarn wonen. De gemeenteraad van IJsselstein wordt voorgesteld om hem tijdelijk te ontheffen van verhuisplicht naar IJsselstein.

Collegeprogramma slechts catalogus van plannen en nota’s

DOORN  De progressieve fracties (GroenLinks, PvdA en SP) vinden dat het collegeprogramma dat in de Raad moet worden vastgesteld niets concreets en meetbaar bevat. Het is een aankondiging van een heleboel plannen en tientallen start-, kader en beleidsnota’s. Geen idee waar het college aan het einde van deze periode wil staan, wat ze dan gerealiseerd wil hebben en wat de inwoners daar van merken. Pas nadat de plannen gereed zijn zal het college ze vertalen in uitvoeringsafspraken, maar dan zijn we wat de meeste onderwerpen betreft minstens één tot twee jaar verder.
GroenLinks, PvdA en SP vinden het erg belangrijk dat burgers ook op korte termijn duidelijke resultaten kunnen zien en ervaren en willen daarom niet alleen maar de plannen en nota’s gaan zitten afwachten.
De drie fracties zullen daarom in de raad van woensdag 17 mei (vervolg van 11 mei) met elf moties komen. Zij willen dat de raad het college verzoekt om op een aantal punten heldere en meetbare uitvoeringsafspraken te maken.

De moties gaan over:

 1. Het vereenvoudiging en burgervriendelijk maken van het vergunningen- en legesstelstel en vrijstelling of verlaging van de legestarieven voor goede doeleninitiatieven.
 2. Het in deze collegeperiode (tot half 2009) realiseren van 25 kilometer recreatief en rolstoelgeschikt voetpad en 50 kilometer recreatief fietspad in het buitengebied.
 3. Het uitvoeren van een experiment met een gratis buslijn in de spits van Amerongen naar station Driebergen-Zeist.
 4. Het binnen deze collegeperiode zorgen voor toename van het aantal sporters met 10%, waarvan minstens de helft jeugd- en jongeren en met extra aandacht voor deelname door mensen met een laag inkomen.
 5. Het opnemen van optimale voorwaarden in bouwverordening en bouwbesluit voor aanpasbaar, levensloopbestendig en duurzaam bouwen.
 6. Het in kaart brengen van de toegankelijkheid voor rolstoelers en rollators van openbare ruimten in elk dorp en zorgen dat deze met 10% per jaar verbetert.
 7. Het bouwen van 220 sociale huurwoningen in deze collegeperiode, waarvan tenminste 25% voor jongeren bestemd wordt.
 8. Het volledig actualiseren van alle bestemmingsplannen binnen deze collegeperiode.
 9. Het verbeteren van de dienstverlening (na nulmeting dit najaar) met 10% per jaar en zorgen dat voor het einde van deze collegeperiode 75% van alle vragen en verzoeken van burgers aan de centrale publieksbalie direct wordt afgehandeld.
 10. De mogelijkheid om, voor het einde van deze collegeperiode, 65% van alle dienstverlening door de gemeente digitaal aan te bieden en af te handelen.
 11. Het realiseren van een operationeel serviceloket in elk der zeven dorpen voor eind 2007.

Geen nacompetitie voor Daltons

DRIEBERGEN  Het is de harde conclusie na een hectisch slot van de competitie, waarin het kampioenschap verspeeld werd. Wat restte was de nacompetitie, waarin het zeker niet imponerende Overbos uit Hoofddorp te sterk bleek. De pijp was leeg, de accu kon niet nogmaals worden opgeladen.

Daltons – Overbos: 1-2

In Hoofddorp was er nog gelijkgespeeld (1-1), de Daltons hadden aan een kleine zege of aan een 0-0 genoeg om door te gaan in de nacompetitie. Het fysiek sterke Overbos kwam echter geen cadeautjes weggeven. Vanaf minuut één werden enkele Daltons, waaronder Sjaak Marchal, keihard aangepakt. De scheidsrechter wachtte iets te lang met optreden, maar bij het wegtrappen van een bal tegen een reclamebord werd er wel met de kaarten gewapperd. Enkele goede kansen voor Galmo en Marchal bleven onbenut, Overbos wist voor de rust wel een keer te scoren. Een voorzet kon slechts getoucheerd worden door keeper Jacobsen, waarna de spits kon binnentikken.

De tweede helft werd fanatiek begonnen, maar de goede hoop verdween al gauw als sneeuw voor de zon. Een mislukte voorzet van een speler van Overbos verdween wonderschoon in het kruis en dan weet je al: het wordt zo’n middag. Een mooie vrije trap van Khalota bracht de spanning nog even terug, maar de Daltons zouden nog twee keer moeten scoren. Het bleek een te grote opgave, hetgeen niemand van het in grote getale aanwezige publiek de spelers kwalijk kon nemen. Na het fluitsignaal was daar het besef: het seizoen is ten einde.

De fantastische prestatie die de Daltons dit seizoen hebben geleverd verdwijnt op deze wijze naar de achtergrond. Het tweede seizoen in de derde klasse is er volop gestreden om het kampioenschap, spelers zijn definitief doorgebroken en de scouts staan in de rij om de grootste talenten weg te kapen. Maar uiteindelijk tellen de cijfers het zwaarst, Eemnes is kampioen en SVL doet nog mee voor promotie. De Daltons gaan er met z’n allen nog een weekend tussenuit, en op 27 mei is nog het gebruikelijke eindfeest van het seizoen. Daarna rest de zomerstop.

Opstelling Daltons: Jacobsen, Larcoubi, Van Tuil, Khalota, Visser, Broers, P. Schenkels (Doornenbal), Kooi, Boersma (Loukili), Galmo, Marshal (Wieringa)

Heuvelrugnieuws van dinsdag 16 mei 2006


Willem van Abcoudelaan Driebergen: vanaf Traaij
foto: © Renk Knol
tijd: 10:15 uur    temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Themamiddag: Historische moestuinen

AMERONGEN  Wanneer de tuinen hun functie verliezen verdwijnt het verhaal, en met het verhaal verdwijnt de zingeving en de kans voor nieuwe functies in de toekomst. Zonde toch? Kasteel Amerongen organiseert daarom samen met het kennisnetwerk ‘Historische moestuinen met nieuwe opdracht’ een prikkelende themamiddag ‘Historische moestuinen’.

Tijdens deze middag oogst u kennis van de afgebeelde groentes op 17e eeuwse schilderijen en gaan we in op een oeroud cultuurgewas: de wijnstok. Ook komen nieuwe functies en de pracht van de historische moestuin aan bod. Aan het eind van de middag hopen wij dat u ervan overtuigd bent dat het bijzondere thema onze aandacht verdient en een nieuwe toekomst tegemoet kan zien.

U bent op zondag 21 mei 2006 om 13.00-16.30 uur van harte welkom in het Koetshuis van Kasteel Amerongen om 4 bijzondere lezingen bij te wonen. Kaartjes kosten € 8,50 (donateurs betalen € 6,50) en zijn per email te bestellen bij mevrouw De Ridder-Hendriks: cis.ridder@planet.nl van het ‘Secretariaat Stichting Vriendenkring Kasteel Amerongen’.
(Het bedrag kunt u overmaken op girorekening 2441195 onder vermelding ‘Historische Moestuinen’ ten name van C.A. de Ridder-Hendriks, Dijkstraat west 168, 3906 WR Veenendaal.)

Programma:

 • Dr. ir. A.C.Zeven: Hoe rood was rode kool? 17e eeuwse groenten op 17e eeuwse schilderijen
 • Prof. dr. ir. R.L.Pierik: De wijnstok: een oeroud cultuurgewas
 • Drs. W. Beekman: De ommuurde tuin als paradijs
 • Ir. T. IJzerman: Historische moestuinen: Vergeten plekken of Nieuwe Functies?

Balkonbrand aan De Lei

DRIEBERGEN  Dinsdagochtend rond drie uur werd het brandweerkorps van Driebergen gealarmeerd voor een brandje op een balkon aan de Lei in Driebergen. Ter plaatse aangekomen bleek dat bij de brand veel rookontwikkeling naar binnen was getrokken en al voor aanzienlijke schade had gezorgd. Met grote spoed werd de brand geblust en werd toegang tot de woning verschaft door deuren open te breken omdat niet duidelijk was of er nog mensen in de woning waren. Aan de achterzijde van de woning bleek de bejaarde bewoonster te staan. Zij werd door brandweerpersoneel naar beneden geholpen. Door de GGD is zij meegenomen naar het ziekenhuis voor onderzoek, vanwege het inademen van rook. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. De politie doet onderzoek hiernaar. (Foto: Roderick Heek)

Start aanleg mindervaliden wandelpad Broekhuizen

LEERSUM  Gedeputeerde dhr. J. Binnekamp zal morgen 17 mei, op de Dag van de Provincie, een de schop in de grond zetten als symbolische start van de aanleg van het mindervalidenpad op landgoed Broekhuizen. De handeling zal om ongeveer 14.45 uur plaatsvinden op het pad op landgoed Broekhuizen in Leersum.

Met de aanleg van dit multifunctionele pad wordt het voor mindervaliden een stuk gemakkelijker om één van de parels van de Stichtse Lustwarande, landgoed Broekhuizen, te bezoeken.

Het pad zal van voldoende breed zijn voor rolstoelgebruikers en in zijn geheel worden verhard. Verder zullen er rustplaatsen worden ingebouwd om even stil te kunnen staan. Op verschillende plaatsen zullen informatiebordjes wat meer vertellen over het landgoed. Naar verwachting zal in het komende najaar het pad gebruikt kunnen worden.

Het project is een initiatief van de Lionsclub Maarn-Maarsbergen en Staatsbosbeheer (eigenaar van het terrein). De totale kosten voor dit project zijn geraamd op € 55.000,– . De provincie Utrecht draagt hieraan € 35.000,– bij uit haar Agenda 2010 projecten ‘Stichtse Lustwarande’ en ‘Wandelen in Utrecht’.

Start aanleg pad onderdeel Dag van de Provincie
De gemeenten Leersum is op 17 mei één van de vier locaties waar de Dag van de Provincie Utrecht plaatsvindt. De gehele middag staat in het teken van ontmoeting en dialoog.

Voor de Dag van de Provincie Utrecht is iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in Leersum of de Stichtse Lustwarande of die zo maar eens met bestuurders van de provincie in gesprek wil, uitgenodigd. Leden van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten en medewerkers van de provincie komen langs om burgers, andere bestuurders en belangengroeperingen te ontmoeten en met hen te praten over de onderwerpen die spelen in de provincie of speciaal in deze streek en van belang zijn voor de provincie.

Het programma begint om 13.00 uur met een ontvangst in D’Arthuizen, Rijksstraatweg 315 in Leersum. Gastheer namens de provincie Utrecht is de vice-voorzitter van Provinciale Staten, de heer Rein Bijkerk. Namens GS is de heer Binnenkamp aanwezig en de lijst wordt aangevuld met nog een zevental statenleden. Om 13.30 uur wordt een bezoek gebracht aan de Donderberg, het beoogd bezoekerscentrum/entree voor het Nationale park Utrechtse Heuvelrug. Om 13.45 kunnen de gasten of wandelend of met de paardentram naar huize Broekhuizen uur, waar

Staatsbosbeheer iets zal vertellen over dit landgoed. Daarna wandelend naar het nieuw aan te leggen mindervalidenpad, waar om ongeveer 14.45 uur door gedeputeerde Binnekamp de schop gehanteerd zal worden. Hierna vertrekken de gasten al wandelend naar de schaapskooi om onder meer over het project De Stichtse Lustwarande te spreken.

Dag van de Provincie
Het vieren van de Dag van de Provincie is een initiatief van Provinciale Staten. De keuze van de datum 17 mei heeft te maken met “de geboortedag” van de provincie Utrecht. Op 17 mei 1375 werd de Stichtse Landbrief ondertekend en was de start van het provinciaal bestuur een feit.

Vorig jaar heeft de provincie dit gevierd door alle gemeenten in onze provincie een provincievlag aan te bieden. Ook stond er toen een symposium op het programma. Dit jaar staat de Dag van de Provincie in het teken van ontmoeting. Statenleden willen graag in gesprek met inwoners van de provincie en andere betrokkenen, om te vertellen wat de provincie zoal doet, maar zeker ook om te luisteren naar de ideeën, verwachtingen en wensen van hen.

Kamerbewoner bedreigd

DRIEBERGEN  In een woning op de Traaij vond maandagavond een bedreiging plaats, waarbij twee verdachten werden aangehouden. De politie kreeg omstreeks 23.45 uur de melding dat er een deur van een kamerbewoner was ingetrapt en dat er met een mes gedreigd zou zijn. Ter plekke troffen agenten de verdachte, een 19-jarige man uit Driebergen aan. Hij werd aangehouden voor bedreiging en vernieling en geboeid overgebracht naar het politiebureau. Even later bleek er nog een verdachte, een 19-jarige man uit Amsterdam Zuidoost, in de woning aanwezig te zijn. Ook hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De twee aangehouden verdachten kregen door nog onbekende oorzaak ruzie met de bewoner, waarop de bewoner een kamer in vluchtte en de deur op slot draaide. De twee verdachten trapten de deur in, pleegden diverse vernielingen en bedreigden de bewoner. De politie heeft de zaak in onderzoek.

90FM-Topscorer bokaal naar DEV-speler Tim Kas

DOORN  Op zaterdag 20 mei zal op Sportpark Tuiland in Doorn de 90FM-Topscorer bokaal worden uitgereikt aan DEV speler Tim Kas. Deze, door sportverslaggever Ruud Mulder, in het leven geroepen prijs, zal om 10 uur aan de Doornse voetballer worden overhandigd.
Tim Kas scoorde dit seizoen 27 doelpunten. Remco Noordam van SVL werd verdienstelijk tweede in het klassement. In het sportprogramma “Sport op 90” hoort u iedere zaterdag- en zondagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur een rechtstreeks verslag van de wedstrijden uit de regio.
Radio 90 FM is in kernen Amerongen, Doorn en Maarn en de gehele gemeente Wijk bij Duurstede te beluisteren via de kabel op FM 107.0 Mhz. (in de kern Leersum FM 102.4 Mhz.) en via de ether in het Kromme Rijn gebied en op een groot gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug op FM 91.7 Mhz. Meer informatie over de verdere programmering en/of onze medewerkers kunt u vinden op de site www.radio90fm.nl.

Aanhouding voor vernielingen

DRIEBERGEN  Op maandagmiddag werden twee jongens op het NS Station aangehouden voor het plegen van vernielingen. Agenten kregen de melding dat een groepje jongens de deur van de openingshal van het NS-station aan het vernielen was. Toen agenten ter plekke kwamen was één jongens inmiddels weggerend in de richting van Odijk. De twee anderen zaten in de bus voor het station die door de buschauffeur afgesloten was. De verdachten, een 14-jarige jongen uit Zeist en een 15-jarige jongen uit Amersfoort, werden aangehouden voor openlijke geweldpleging tegen goederen en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De ouders van de jongens werden in kennis gesteld.

Heuvelrugnieuws van woensdag 17 mei 2006

Hoofdstraat 158a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:10 uur    temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Stopzetting veldtoezicht Heuvelrug

HEUVELRUG  De Utrechtse statenleden Kramer en Reerink, beide PvdA, hebben schriftelijke vragen gesteld over de beëindiging van het veldtoezicht op de Heuvelrug. Het project Veldtoezicht was een pilot van de provincie Utrecht. In hun antwoord zeggen GS dat de provincie het veldtoezicht bijna 3 jaar gefinancierd hebben om te onderzoeken wat de meerwaarde is. Nu die meerwaarde van extra veldtoezicht duidelijk is aangetoond, wordt het tijd dat de gemeenten deze taak overnemen. Overleg met de betrokken partijen, de vijf Heuvelruggemeenten, het Overleg Orgaan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en de politie hebben nog niet tot een vervolg van het veldtoezicht geleid.

Werken aan verkeersveiligheid

HEUVELRUG  Plaatselijke afdelingen van 3VO en de Fietsersbond voeren dit jaar een aantal activiteiten uit om de verkeersveiligheid te verbeteren. De activiteiten richten zich voornamelijk op het verbeteren van het verkeersgedrag. De gemeente Utrechtse Heuvelrug ondersteunt deze activiteiten financieel.

3VO afdeling Leersum/Amerongen organiseert dit jaar de Verkeersproef scholen, Broemritten (rijvaardigheidstest voor senioren), Theoriecursus 50+ en de Fietsverlichtingcontrole. 3VO afdeling Driebergen organiseert het praktisch verkeersexamen en Broemritten. De Fietsersbond promoot tijdens verschillende gelegenheden in de gehele gemeente het gebruik van de fiets als veilig en milieuvriendelijke vervoerwijze.

Door de inzet van de vrijwilligers van 3VO en de fietsersbond en de financiële bijdrage van de gemeente wordt het voor alle inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug mogelijk aan deze activiteiten mee te doen. De theoretische en praktische kennis, ongeacht de leeftijd, van de verkeersregels en verkeersgedrag kan altijd worden verbeterd!

Beursvloer Heuvelrug

DRIEBERGEN  Op landgoed De Horst in Driebergen vond dinsdag 16 mei voor de eerste keer de Beursvloer Heuvelrug plaats. Op de beursvloer ontmoetten bedrijven, vrijwilliggers- en maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen elkaar met als doel te komen tot samenwerking. Wat de één te bieden heeft, wordt door de ander gevraagd en andersom. Na het welkomstwoord en een uitleg van de spelregels door een van de organisatoren Frank Brouwer (Steunpunt Vrijwilligers Doorn) was het woord aan burgemeester Rudi Boekhoven, ambassadeur van de beursvloer. Luttele minuten nadat hij met een gongslag de beurs opende, kwam de eerste match al tot stand: mevr. J. Jaaltink kreeg fruit om jam van te maken voor de Stichting Gaandeweg, die vakanties organiseert en betaalt voor kinderen met kanker. In hoog tempo volgden de matches elkaar op. Er werd onder meer gevraagd om folders te maken, te helpen met het opstellen van statuten en het opstellen van een marketingplan. De opkomst was enorm en vooral de “vragers” hadden er alles aan gedaan om op te vallen. Zoals de dame van het Gaudier Festival, die een “speld in een hooiberg” zocht.

Gemeente roep burgers op tot protest

DOORN  Verdwijnt Buslijn 51 gedeeltelijk over de Utrechtse Heuvelrug? Het Bestuur Regio Utrecht, dat over de busroutes gaat, buigt zich over de huidige route en dan specifiek over het traject tussen Doorn en Elst. Het college van b&w roept verontruste inwoners op het BRU te benaderen om hun ongenoegen over het mogelijke verdwijnen van dit deel van de buslijn te onderstrepen.
U kunt uw brief sturen aan:
BRU, t.a.v. de heer R.J. Reijndorp (verkeerszaken), Postbus 14107, 3508 SE Utrecht.


Ik kan mij nog herinneren dat de gemeente Driebergen-Rijsenburg al voor de gemeentelijke herindeling uit het BRU wilde. De voornaamste reden die daarbij werd genoemd was dat het BRU te stedelijk acteerde waardoor de groene missie van de gemeente geweld zou worden aangedaan.
Dat de nieuwe gemeente niet is toegetreden tot het BRU betekent dus ook dat ze geen invloed (meer) heeft op het BRU en om daar nu burgers voor in te schakelen is een zwaktebod. Ik zou zeggen: gemeente treedt gewoon toe tot het BRU en laat daar je (groene) stem horen.
Jan Zwart, 17-05-2006

Als raadslid in Driebergen-Rijsenburg heb ik steeds mijn stem laten horen tegen de uittreding. Maar de meerderheid oordeelde dat de andere MALD-gemeenten dit wel hadden gedaan en wij als enige gemeente er dus niet ‘in’ konden blijven. Nu ziet men hopelijk de gevolgen van het een en ander. Je kunt er vergif op in nemen dat er nog meer op de inwoners van Driebergen afkomt wat ze niet leuk zullen vinden.
Sybe Streekstra, 17-05-2006

Sybe,
Jij zit op een plek waar je er wat aan kan doen. Laat de toetreding tot het BRU op de agenda zetten. Vooral omdat een zeer groot deel van de bevolking van de gemeente Utrechtse Heuvelrug werkt, naar school gaat en winkelt in het BRU-gebied. Het is dan wel fijn dat je zeggenschap hebt hoe en op welke manier je dat BRU-gebied kunt bereiken.
Renk Knol, 17-05-2006

Ach gut, zo gauw het een kwestie ‘buiten’ de gemeentelijke regeltjes betreft, worden de burgers opgeroepen te prostesteren. Politiek? Heel klef, heel bah en heel zielig!
Hans Hermans, 18-05-2006

Hoewel de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet meer tot de BRU behoort ( en dat moet vooral zo blijven) is de BRU nog wel de concessieverlener openbaar vervoer. Dat is niet logisch- hier dient de provincie als concessieverlener op te treden.
Het algemene probleem is dat men probeert openbaar vervoer te runnen op basis van bedrijfseconomische uitgangspunten. Dat is een fundamentele denkfout.
Openbaar vervoer is nooit rendabel te maken of je moet willen dat de tarieven zeer sterk stijgen en een groot deel van de regio niet meer per bus bereikbaar zal zijn.
Als SP willen wij dat niet. Wij zien openbaar vervoer als een gemeenschapsvoorziening net als gezondheidszorg en onderwijs. Geld kan geen probleem zijn, gelet op de onrendabele megaprojecten als Betuwelijn en HSL, om maar niet te spreken over de giga-bedragen die
gemoeid zijn met de aanschaf van straaljagers waarvoor we niet eens vijanden hebben.
De SP wil dus :

 • a. BRU niet langer de concessieverlener te laten zijn in ons gebied. De provincie dient die taak over te nemen
 • b.Dat levert nog niet automatisch een betere beslissing op zodat maximale druk op zowel de concessieverlener   als op Connexxion noodzakelijk is.
 • c.De SP onderschrijft dus de oproep van het College om bij de BRU te protesteren tegen de gedeeltelijke opheffing van lijn 51. 

Ad Schiedon, fractievoorzitter SP, 3-6-2006

Wijkagent Van Holland betreurt minder ‘blauw’ op straat

MAARN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug ligt in het politiedistrict Heuvelrug. Dit district is onderverdeeld in vier wijkteams, waaronder het team MALDD. Dit team is verantwoordelijk voor de goede uitvoering van politietaken in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Wijkchef Willem van de Vliert heeft daarvoor ondermeer de beschikking over wijkagenten. Voor Maarn en Maarsbergen is Bertus van Holland de wijkagent.

Tijdens het kernbezoek dat het college van burgemeester en wethouders eind april aan Maarsbergen bracht, werd vanuit de bevolking de vraag gesteld ‘of er in de kernen Maarn en Maarsbergen nog wel een wijkagent actief is?’ Want ‘blauw’ op straat zien deze bewoners nooit meer. Dat wordt als vervelend ervaren omdat de Haarweg in Maarsbergen regelmatig als een racebaan wordt gebruikt. Daarnaast drinken jongelui ongestraft alcohol langs de openbare weg en worden omwonenden nog wel eens verbaal op de korrel genomen.

Als Bertus van Holland met deze kritieken wordt geconfronteerd kan hij zich wel voorstellen dat de jongeren zich laten horen. ,,Ze maken gebruik van een keet op het bedrijventerrein Wijers. Met dit mooie weer komen ze nu naar buiten. Maar bier drinken op de openbare weg? Dat is verboden en als wij dat constateren treden we handhavend op.” De wijkagent verbaast zich er wel over dat in de praktijk klachten (vaak) pas veel later worden gemeld. ,,Als de burger iets ziet of hoort dat hem niet aanstaat, dan moet gewoon het telefoonnummer 0900 – 8844 worden gebeld. Dan is het afhankelijk van de prioriteit hoe snel er actie wordt ondernomen, maar de surveillanten komen zeker.”

In het weekend houdt de politie een extra oogje in het zeil als discogangers terugkeren in het dorp. ,,Als de jongeren in Maarsbergen uit de bus stappen is het belangrijk dat ze ons zien. Daar gaat namelijk een preventieve werking vanuit. Op deze manier hopen we dat overlast achterwege blijft. Gaat er iets mis dan treden we handelend op.” Zoals dat in het afgelopen jaar ook gebeurde met ‘hangjongeren’ die overlast op het Meentplein in Maarn veroorzaakten. De oplossing werd gevonden in het extra inschakelen van de plaatselijke jongerenwerker. Daarnaast werd er contact gelegd tussen de jongeren en de omwonenden onder leiding van een gemeentelijke afvaardiging zodat alle betrokken partijen elkaar beter leerden kennen. De overlast op het Meentplein is verleden tijd. De jeugd verzamelt zich nu in het centrum van het dorp op het 5Mei-plein. Hier is nu hooguit nog sprake van wat incidentele overlast.

Herindeling
Veenendaler Bertus van Holland was zo’n twee jaar wijkagent in de gemeente Maarn/Maarsbergen voor de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2006 een feit werd. Als wijkagent ben ik ook zoekende binnen de nieuwe gemeente. Vroeger liep ik zo het gemeentehuis van Maarn binnen. Er bestonden korte lijnen. Ik wist precies wie ik voor bepaalde zaken moest hebben. In de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug is het nog zoeken al lopen de contacten met bijvoorbeeld de Stichting Buurtpreventie; Harry van Dijk (wijkregisseur) en Alexander van der Vlist (ambtenaar rampenbestrijding) wel steeds beter.

Van Holland erkent dat hij minder op straat komt. ,,De oude situatie dat de wijkagent op dinsdagochtend gezellig keuvelend over de markt liep, is echt voorbij. Wij zijn de politieke weg ingeslagen: ‘terug naar de kerntaken’. Ofwel: handhaving van de openbare orde en opsporing van strafzaken. Dit houdt in dat we continu ‘zaken draaien’. We houden ons vooral bezig met mishandeling en diefstal, het verhoren van verdachten en het uitwerken van de administratieve rompslomp. Hierdoor verschijnen wij minder op straat. Als de mensen ons zien lopen is het niet voor een praatje, maar omdat wij daar met een boodschap lopen.”

Twee zaken wil wijkagent Van Holland nog onder de aandacht brengen. ,,Wij zijn per dag 24 uur aanwezig. Als de wijkagent zelf niet komt dan beschikt het politiedistrict Heuvelrug (waar zo’n dertig mensen deel van uitmaken) over surveillanceauto’s die opvallend aanwezig zijn.”

Daarnaast wordt er in zowel Maarn als Maarsbergen veelvuldig geklaagd over te hard rijdend gemotoriseerd verkeerd. ,,Maar weet iedereen wel dat in beide kernen een 30km-zone geldt? Dus ook op doorgaande wegen als bijvoorbeeld de Ted Visserweg in Maarn? Wij willen graag handhavend optreden. Wij hebben echter geen mogelijkheden omdat deze wegen niet voldoen aan de inrichtingseisen gesteld aan een 30km-zone.”
(artikel overgenomen uit Gemeentenieuws van de gemeente Utrechtse Heuvelrug)


Minder blauw op straat? Hoe komt wijkagent Holland daar nu bij? In de Stichtse Courant/ De Kaap van 11 mei kon een ieder lezen dat de politie (gelukkig) niets ontgaat. Een meisje van 10 jaar stond zomaar aan de weg wat spulletjes te verkopen voor een paar centen. De poltie heeft aan deze verderfelijke straatventerij gedecideerd een einde gemaakt door het meisje te sommeren direct te verdwijnen met haar nering. Hulde aan de politie. Voor wat betreft het bellen van 0900 8844 kan ik niet anders zeggen, en ik spreek uit meerdere malen ervaring, dat de poltie te allen tijde komt; in verband met hun eigen veiligheid uiteraard altijd na een halfuur.
Hans Hermans, 18-5-2005

Dank aan Driebergen-Rijsenburg

DRIEBERGEN  In een open brief bedankt Peter Jense namens de Oranjevereniging de inwoners van Driebergen-Rijsenburg voor hun inzet tijdens Koninginnedag. Hieronder de brief.

Dezer dagen ontving het oranje comité Driebergen-Rijsenburg een bedankbrief van burgemeester Boekhoven namens de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor het organiseren van de festiviteiten tijdens de viering van koninginnedag. Dat doet goed maar tegelijkertijd besef je, dat al die tientallen vrijwilligers, het rode kruis, harmonie aurora, de pink panters, het jongerenkoor driebergen, de fietsersbond, de driebergse automobiel club, woon-  en zorgcentrum de brug, de vrijwilligers van de swd, de bewakingsdienst, de centrale dienst van de gemeente, de politie, onze sponsors en wie ik eventueel zou vergeten, eigenlijk ook zo’n brief zouden moeten krijgen.

Ook de bewoners van Rijsenburg die weer keurig de auto’s hadden weggezet, de aanwonenden die naast de lusten ook de lasten van de koninginnemarkt dapper hebben doorstaan.

Wat dacht u van de vuilophaaldienst die met engelengeduld na afloop de -veel te veel-  achtergelaten overschotten wegwerkt (het lijkt overigens wel of de mensen hun grof vuil van maanden opsparen om dit na het koninginnefeest te dumpen hetgeen bepaald niet de bedoeling van deze service is).

Al die kinderen die met verkleumde handen en voeten en koude gezichten doorzetten en de markt tot een succes maken.
Tijdens de aubade voor Sparrendaal hebben de kinderen ballonnen opgelaten; er zijn op dit moment al meer dan veertig kaarten retour b.v. uit Luxemburg, Luik en Lanaken.
Kortom het was een fraaie koninginnedag, met veel wel en weinig wee. Volgend jaar gaan we vrolijk verder.
Peter Jense, namen het bestuur van de oranjevereniging Driebergen-Rijsenburg         


Hallo! 
Ik wilde weten wanneer en hoe de uitslag van de ballonnenwedstrijd tijdens de aubade bekend gemaakt wordt. Wij wonen buiten de dorpskern en krijgen niet de Nieuwsbode en andere bladen. De ballon van onze dochter was gevonden in Belgie en die meneer belde en hij zou hem “Zeker en vast” opsturen. Benieuwd of dat ook gebeurd is en of ze uberhaupt in de prijzen valt.
Kunt u mij vertellen wanneer (ongeveer) de bekendmaking is en waar we dat kunnen lezen? 
Vriendelijke groeten,
Else-Marieke Stienstra, 19-05-2006

Beste heer Jense,
Hartelijk dank voor de gepaste reactie. Graag gedaan en volgend jaar weer.
Namens alle muzikanten en hun helpers.
Mewis Breij voorzitter Harmonie Aurora, 24-05-2006

Heuvelrugnieuws van donderdag 18 mei 2006

Engweg 40 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:00 uur      temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Integratie via voetbalfestijn

DRIEBERGEN Weekblad De Kaap bericht dat komende zaterdag 20 mei in Driebergen een opmerkelijk multicultureel evenement zal plaatsvinden. Voor het eerst in de geschiedenis van het dorp zal een sportieve ontmoeting plaatsvinden tussen allochtone en autochtone Driebergse jongeren. Het gaat om een voetbaltoernooi op het CDN-terrein van sportpark De Woerd tussen de jongeren van de Turkse moskee aan de Akkerweg en de jongeren van de protestants-christelijke Immanuëlkerk aan de Engweg. Het is bovendien niet alleen een sportief maar ook een culinair spektakel: het evenement wordt opgeluisterd met allerlei drankjes en hapjes uit zowel de Turkse als de Hollandse keuken.


Bijzonder hierbij is, dat de opbrengst van de catering beschikbaar wordt gesteld aan jeugdactiviteiten van DJOI, deel uitmakend van de Stichtiung Welzijn Driebergen (SWD).
Dat vinden wij natuurlijk fantastisch nieuws, waarvoor wij de initiatiefnemers bij voorbaat heel hartelijk willen danken. Wij zijn met iedere bijdrage blij en zullen gelden gebruiken voor goede activiteiten in DJOI voor de Driebergse jeugd.
Jongerenwerker Mohammed Zarouali en DJOI-beheerder Theo Anbeek zullen zaterdag persoonlijk langskomen bij het toernooi.
John van Leeuwen, directeur SWD, 18-05-2006

Heuvelrugnieuws van vrijdag 19 mei 2006


De Sluis Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10:40 uur    temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Aanhanger raakt los

DRIEBERGEN Donderdagmiddag werden bewoners van de Traaij opgeschrikt door een grote klap. Deze was afkomstig van een tracktor die een aanhanger met boomstammen en takken met zich mee voerde. Tijdens het losslaan van de aanhanger werd een lantaarnpaal geraakt en zwaar beschadigd. De aanhanger is losgeraakt door het niet goed functioneren van de borgpen bij de trekhaak. Vermoedelijk heeft de 16-jarige bestuurder van het voertuig zich ook niet aan de aangegeven snelheid gehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek.
(Foto: Roderick Heek)

Open Atelier Route Doorn

DOORN Naar kunst kijken in Doorn en omgeving, dat kan komend weekend op 15 plaatsen. Niet alleen in ateliers, maar ook op het nieuwe bedrijventerrein Velperengh, binnen en buiten. Tevens zijn er inloopworkshops waar de bezoeker zelf kunst kan maken. Beide dagen zijn de expositieplekken opengesteld tussen 12.00 en 17.00 uur. De plaatsen zijn gemarkeerd met een blauwe vlag. Folders met de route zijn te krijgen op de overzichtstentoonstelling in Glasgalerie Plein 55 en op alle andere expositieplaatsen.

Chemokar komt in Leersum

LEERSUM Op zaterdag 20 mei komt de chemokar in Leersum. Met het sluiten van de gemeentewerf in Leersum is het voor de bewoners niet meer mogelijk om hun klein gevaarlijk afval in hun eigen woonplaats weg te brengen. Daarom is er besloten om een keer per kwartaal een chemokar te laten komen. Voor Leersum is dit op zaterdag 20 mei op het terrein voor het (voormalig) gemeentehuis, Rijksstraatweg 46 van 9.00 tot 12.00 uur.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 20 mei 2006

Jagerspad 2 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8:10 uur    temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Afronding ‘Reconstructie Damhertlaan’

DRIEBERGEN  Het wachten was op het goede weer, maar de werkzaamheden aan de Damhertlaan worden op korte termijn afgerond. Donderdag 18 mei werd het asfalt op de rotonde Rijsenburgselaan/Damhertlaan gerepareerd. Enige verkeershinder treedt er op, maar het verkeer kan wel gebruik van de weg maken. Maandag 22 en dinsdag 23 mei wordt op het gehele wegvak vanaf de Schippersdreef tot en met de rotonde een rode fietspadcoating aangebracht. Hiervoor worden steeds gedeelten van de weg afgesloten voor alle verkeer. Door de dynamische wijze van de werkzaamheden is de afsluitingsvolgorde niet exact aan te geven. Omleidingen worden met borden aangegeven. Woensdag 24 mei wordt een slijtlaag op het gehele wegvak aangebracht. Hierbij ondervindt het verkeer enige hinder. Aanwonenden worden verzocht hun auto’s elders in de wijk te parkeren. Volgens planning wordt op donderdag 1 juni de wegmarkering (strepen en zebrapaden) aangebracht. Hierna zijn de werkzaamheden afgerond.


Wie verzint dit allemaal!!!!???Wie heeft die vreemde voorrangsplaats, want anders kan ik het niet noemen, bedacht? Ik doel op dat witte bestreepte stuk wegdek op de damhertlaan ten hoogte van de jagersdreef en het jagerspad. Het is toch te zot voor woorden dat op dat stukje weg een partijtje witte lijnen worden gespoten en dat,als je van de lange dreef rijd richting de rotonde, dat je dan auto’s van links voorrang moet geven!!!!!Ik snap best dat ze het voor de schoolgaande kinderen veiliger willen maken maar plaats dan gewoon stoplichten in plaats van die onoverzichtelijke voorrangspleinen, is dat een juist woord??????????
arjan vermeer,23 mei 2006

Overschrijden termijn kost gemeente € 20 per dag

DOORN  Een initiatief-verordening van de SP-fractie is in de gemeenteraad aangenomen. De verordening houdt in dat het overschrijden van de wettelijke beslistermijn bij aanvragen en bezwaarschriften de gemeente vanaf 1 januari 2007 twintig euro per dag gaat kosten.
Aanvragers van vergunningen, ontheffingen of bijstandsuitkeringen moeten vaak veel te lang wachten op een beslissing van de gemeente of de Regionale Sociale Dienst. Het duurt bijvoorbeeld in veel gevallen maanden voordat een bezwaarschrift is behandeld, ook al is de veel kortere beslistermijn wettelijk vastgelegd.

Door het aannemen van de verordening is een belangrijk speerpunt uit het SP verkiezingsprogramma verwezenlijkt. Hoewel de VVD en de SGP helaas tegen stemden, is fractievoorzitter Schiedon blij dat de overige partijen wel de noodzaak inzien van snelle afhandeling: “Mensen die het toch al niet breed hebben worden vaak eindeloos van het kastje naar de muur gestuurd en lopen vast in ingewikkelde procedures. Als burgers te laat zijn met het insturen van formulieren worden ze onmiddellijk beboet of gekort op hun uitkering. Met de aangenomen verordening gaan dezelfde regels gelden voor de gemeente. Gelijke monniken, gelijke kappen dus.”

Heuvelrugnieuws van zondag 21 mei 2006

Weth Teselinglaan 23 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9:15 uur    temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Aanrijding tussen ambulance en fiets

DOORN  Vrijdagmiddag kwamen rond 15.00 uur een ambulance die met zwaailicht en sirene op de Amersfoortseweg richting Doorn reed en een jongen uit Doorn op een fiets met elkaar in botsing. De jongen vloog enkele meters door de lucht voordat hij op de straat terecht kwam en liep een aantal hoofdwonden op. Hij is meteen door het ambulancepersoneel behandeld en door zijn vader naar het ziekenhuis vervoerd. Na behandeling mocht hij weer naar huis.

Zomerkring Kampioenschappen 2006 succesvol voor Zwemvereniging De Zwoer

DRIEBERGEN Afgelopen zaterdag en zondag vonden in het Amersfoortse Sportfondsenbad de provinciale kampioenschappen wedstrijdzwemmen voor twaalf jaar en ouder plaats. De beste acht zwemmers en zwemsters van elke jaargang mochten hier aan deelnemen. Waren er vorig jaar vier zwemsters van De Zwoer geplaatst, dit jaar waren het er al zeven. Rosanne van der Mast, Sigrid Dogger, Suzanne Lange en Rieneke Jager waren vorig jaar ook al van de partij. Dit jaar konden Roos van Bentum, Lotte Ruiterkamp en Rianne Weijburg ook het water in en dat deden zij met succes.

Rieneke Jager wist op alle 6 individuele afstanden die ze moest zwemmen een medaille te halen. Op de 200 meter wist ze zelfs goud te halen. Suzanne Lange deed het niet veel minder en wist 4 medailles te halen waaronder ook een gouden. Rosanne van der Mast en Sigrid Dogger haalden er ieder een. Maar ook de nieuwelingen Roos van Bentum en Lotte Ruiterkamp

Deden goed mee. Lotte wist weliswaar net geen medaille te halen maar verbeterde wel haar persoonlijk record met bijna 2 seconden. Roos van Bentum verbeterde haar persoonlijke record op de 200 meter schoolslag met ruim 7 seconden en dat was voldoende voor een bronzen medaille. Slotstuk van beide dagen waren de estafettes vrije slag. Op zaterdag werd de 4 x 200 meter gezwommen. Sigrid, Suzanne en Rieneke vormden samen met Rianne Weijburg (nog geen 12 jaar, maar wel gerechtigd om in de estafette uit te komen) het estafetteteam. Dit team zal dit jaar ook op de Nederlandse Kampioenschappen Junioren mogen uitkomen. Op papier hadden ze de beste tijd, maar nu moesten ze dit ook nog waar zien te maken. Dat lukte wonderwel. Met ruim 40 meter voorsprong wisten ze deze race te winnen. Een dag later stond de 4 x 100 meter vrij op het programma. Ook ditmaal werd de race met overmacht gewonnen zodat de totale medailleoogst van dit weekeinde op 21 staat.

Heuvelrugnieuws van maandag 22 mei 2006

Heetveld Driebergen richting Laan van Blommerweert vanaf Catharijnestraat
foto: © Renk Knol
tijd: 12:35 uur    temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto/Human Network doet goede zaken in Enschede

DRIEBERGEN  Het eerste speelweekeinde in de kampioenspoule B had Dalto/ Human Network de pleister op de Ahoy-wonde geleverd. Zaal landskampioen DOS’46 werd vakkundig aan de kant gezet, het moet de ploeg van Ben Verbree aan de ene kant goed doen, maar aan de andere kant zal de overwinning een “we kunnen het toch-gevoel” opgeleverd hebben. Door de overwinning op DOS’46 kon Dalto/ Human Network afgelopen zaterdag alleen op kop komen in de kampioenspoule B.

Regen, hagel, onweer en wind, de omstandigheden voorspelden geen hoogstaande wedstrijd en helaas voor het publiek was dit ook het geval. Te korte aanvallen, slechte passes, onzuivere schoten en veel irritaties in het spel; Dalto/ Human Network had het moeilijk in de eerste helft. Voornamelijk het vak van Riko Kruit en Sietske van de Sande wist aanvallend niet te brengen waar het normaal gesproken zo goed in staat is: doelpunten maken. Bovendien was Samantha Jonkman aan enschedese zijde een ware laaggeest voor Sietske van de Sande. Met vijf loepzuivere treffers was Jonkman de absolute uitblinker bij DOS-WK. Dalto/ Human Network bleef dankzij het harde werken van voornamelijk Arjen Blankensteijn nog in de race en wist de schade in de rust tot 11-9 te beperken. Blankensteijn nam daarbij zelf twee doelpunten voor zijn rekening en wist zijn team steeds weer te stimuleren om er voor te gaan.

In de pauze slachtofferde Ben Verbree Hannarixt de Vries voor de wanprestatie die haar vakgenoten neerlegden. Simone Timmerman, die volgend jaar weer volledig beschikbaar is, viel verdienstelijk in en mede door haar aanvallende impulsen zorgde ze er voor dat er weer fris gespeeld werd. Helaas leverde het niet direct weer doelpunten op, maar Dalto/ Human Network zette de achtervolging in. Bij 12-11 sputterde DOS-WK nog even tegen, maar bij 13-11 stond Sietske van de Sande op. Ze scoorde de aansluitingstreffer en de gelijkmaker. Dat de gelijkmakende score riekte naar een verdedigd schot, daar stoorde niemand van Dalto/ Human Network zich aan. Bij DOS-WK was dit dé aanleiding om de rug nog één keer te rechten.

Echt weglopen wilde niet lukken en na de 15-15 uit handen van Kruit (pas zijn tweede treffer deze wedstrijd) schoot uitblinkster Samantha Jonkman haar club nog éénmaal op voorsprong. Daarna waren het achtereenvolgens Bob de Jong, Riko Kruit, Jorrit Bergsma (ingevallen voor Adriaan van Dijk) en nogmaals Bob de Jong die de overwinning voor Dalto/Human Network veilig stelden.

Een slechte beurt die uiteindelijk tóch de twee punten opleverden. Het betekent dat Dalto/ Human Network ongeslagen aan de leiding gaat in haar poule. De dubbele confrontatie tegen Blauw Wit Amsterdam zullen daardoor beslissend zijn, want winst in een van deze wedstrijden betekent vrijwel zeker plaatsing voor de kruisfinales en dus kans op het kampioenschap van Nederland.

Topscorers:
Dalto/ Human Network:
Bob de Jong 5, Riko Kruit 4, Sietske van de Sande 3, Ilona van den Berg 2, Arjen Blankensteijn 2, Linda Stolk 1, Adriaan van Dijk 1 en Jorrit Bergsma 1
DOS-WK:
Samantha Jonkman 5, Peter Tiekink 4, Wendy Burchartz 2, Kristel Meijer 2, Jeffrey van Doesselaar 1, Ruben Burchartz 1 en Jeffrey Pelle 1

VVD raadsfractie Utrechtse Heuvelrug stemt af met VVD Statenfractie

HEUVELRUG   “Wij zijn er om u te ondersteunen. Vooral op het gebied van ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer, natuur en waterhuishouding kunnen wij veel voor de gemeenten betekenen. Schroom dus niet om uw sores met ons te delen. Samen hebben we meer succes.” Dat was de boodschap van Sjoerd Swane, fractievoorzitter van de VVD Statenfractie op woensdagavond 10 mei in het Provinciehuis van Utrecht. Acht dagen later gaf de VVD raadsfractie Utrechtse Heuvelrug al gehoor aan de oproep. Ook wethouder Robbert Waltmann (VVD) was erbij.

In de Blauwe Kamer van het Provinciehuis kwamen de VVD fracties van zowel de Provinciale Staten als de gemeente Utrechtse Heuvelrug op donderdagavond 18 mei bijeen om afstemming te bewerkstellingen aangaande actuele onderwerpen. Ook de VVD gedeputeerden Jan Ekkers en Joop Binnekamp waren aanwezig,  waardoor eenduidig en snel afspraken gemaakt konden worden. Zo is er gesproken over bedrijventerreinen, verkeer en vervoerszaken zoals de A12, de spoorlijn en het station Driebergen/Zeist, bouwen in het buitengebied en het veldtoezicht op de Utrechtse Heuvelrug.    

Door de herindeling is de gemeente Utrechtse Heuvelrug een gemeente van 50.000 inwoners geworden, voor de provincie Utrecht een grote gemeente. Sjoerd Swane moedigde de VVD raadsfractie en wethouder aan zich daarvan bewust te zijn. “Utrechtse Heuvelrug is een belangrijke partner geworden en niet alleen voor ons,” luidde zijn boodschap. Na afloop van de bespreking sprak Willem Jan Struyck, voorzitter van de VVD raadsfractie, zijn waardering uit over de coöperatieve houding van de Statenfractie die alleen maar tot voordeel van de inwoners van Utrechtse Heuvelrug kan leiden.

Tabaksakker ingeplant

AMERONGEN  Maandagmorgen is de tabaksakker voor het Tabaksmuseum in Amerongen weer ingeplant. De “tabaksboeren” hebben de zelfgekweekte planten weer keurig op de voorbewerkte “bedden” gepoot. In september op “Open Monumentendag” zal de laatste tabak weer worden geoogst.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 23 mei 2006

Prins Bernhardlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:45 uur    temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Open huis Lies van den Berg

DRIEBERGEN  Op 27 en 28 mei van 12 tot 17 uur houdt Lies van den Berg weer Open Huis in haar atelier aan de Engweg 24G te Driebergen. Dit weekend staat in het teken van voorjaar, geïnspireerd door een gedicht van Vasalis: “Ik had vergeten hoe het was en dat de lente niet stil bloeien, zacht dromen is, maar hevig groeien, schoon hartstochtelijk beginnen, opspringen uit een diepe slaap, wegdansen zonder te bezinnen”. Het nieuwe werk is gemaakt met nieuwe technieken op de computer, resulterend in prints van hoogwaardige kwaliteit in kleine oplagen. Om te laten zien waarin deze technieken zich onderscheiden van de traditionale technieken zoals ets, lino of hoogdruk wordt ook het vroegere werk uit de kast gehaald en geeft zij kleine demonstraties op de etspers. Ieder is van harte welkom om een kijkje te komen nemen in de keuken van haar grafische kunst.

Heuvelrugnieuws van woensdag 24 mei 2006

Langbroekerdijk 32 en 32a Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur      temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Overhandiging informatiegids 2006-2007

DOORN  De familie Severien heeft dinsdagmiddag uit handen van wethouder Elisabeth van Oostrum de Informatiegids 2006-2007 ontvangen; de gids voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In deze gids staat zoveel mogelijk informatie over allerlei zaken vermeld, inclusief de adresgegevens, die op de gemeente betrekking hebben.
Dat juist de familie Severien het eerste exemplaar uit handen van wethouder Van Oostrum ontving, zij heeft onder anderen  communicatie en gemeentelijke dienstverlening in haar portefeuille, is niet toevallig.
De familie staat namelijk als jongste inwoners binnen de gemeente ingeschreven. Afkomstig uit Reeuwijk heeft de familie haar intrek genomen in een huis aan de Kampweg in Doorn.
De Informatiegids 2006-2007 wordt deze week binnen de gemeente verspreid.

Bekladden

MAARN  In de nacht van dinsdag of woensdag werd een man aangehouden nadat hij een verfbus had leeggespoten. Omstreeks 00.20 uur kreeg de politie de melding dat een 19-jarige man uit Leusden op de Amersfoortseweg graffiti aan het spuiten was. Door agenten werd de man aangetroffen en aangehouden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Heuvelrugnieuws van donderdag 25 mei 2006

Lindelaan 16 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:15 uur    temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

La Luna Tour in de Peppel

ZEIST  Vrijdag 2 juni treden de bands “Satellite7”, “Void of Air” en “Melomanics”, op in Pop- & Cultuurpodium “de Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat om 21.00 uur open en de entree is € 6,00.

Drie boekingskantoren sloegen de handen in elkaar en de La Luna Tour was geboren. In de Peppel, met dan ook 3 bands! MeloManics werd zo’n 4 jaar geleden opgericht, een eigenzinnige band met een eigenzinnig geluid door de combinatie van synthpop en rock ’n roll. Dansbare nummers zonder dominant elektronisch te zijn en rockmuziek zonder macho te klinken. Kraftwerk meets R.H.C.P. of New Order meets Faith No More. Kom maar gewoon kijken dan wordt het wel duidelijk!

Void of Air. Aanstormend talent binnen het clubcircuit. Begonnen als een singer-songwriterproject is Void of Air uitgegroeid tot een volwassen band. Mooie liedjes maken is het credo. Void of Air wil geen grote statements plaatsen, maar puurheid nastreven. Goede popmuziek met een vleugje rock.

De Grote Prijswinnaar van Nederland 2002 heeft weinig uitleg nodig. Ze overtuigen en inspireren met hun rock die van elk concert een bijzondere ervaring maakt. Of ze het nu akoestisch of versterkt doen het maakt deze heren uit Amsterdam niet uit. Rebelse indie-rock daar staan ze voor! Soms gecontroleerd en als het moet volledig out-of-control! Namen als Sonic Youth en Motorpsycho komen naar boven maar daarmee doe je ze tekort want Sattelite7 klinkt vooral als Sattelite7

Heuvelrugnieuws van vrijdag 26 mei 2006

Hoofdstraat 153-157 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.55 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Daisy

DRIEBERGEN  Speciaal voor mensen die door een leeshandicap aangewezen zijn op het gesproken boek, is er nu de Daisy-speler. Als opvolger van de verouderde cassettespeler is het Digital Accesible Information System ontwikkeld.
Deze techniek biedt een aantal voordelen; zo is de geluidskwaliteit beter en er past een heel boek op één schijfje. Goed om te weten: alle zorgverzekeraars vergoeden de aanschaf van een Daisy-speler.

Dankzij de steun van de Rotaryclub Driebergen-Rijsenburg heeft de bibliotheek Driebergen een Daisy-speler aangeschaft. Om kennis te maken met dit nieuwe fenomeen kunt u de speler lenen inclusief een aantal Daisy-roms. De speler en de cdrom’s zijn in eerste instantie bedoeld voor ouderen voor wie gewoon lezen moeilijk is geworden en voor mensen die tijdelijk niet goed kunnen lezen (oogoperatie, ziekte). Leden van de bibliotheek kunnen de speler gratis lenen, niet-leden betalen €10,-. Voor iedereen geldt € 20,- borg. De uitleentermijn bedraagt 2 weken.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de bibliotheek Driebergen, tel. 517981.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 27 mei 2006

Hoofdstraat Driebergen: Wildbaanpark
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Informatieavond afkoppelen regenwater

DRIEBERGEN  De gemeente gaat ook in de komende jaren regenwater, dat in bepaalde gebieden op de openbare weg valt, afkoppelen van de riolering. In de huidige situatie wordt het regenwater gemengd met het huishoudelijk afvalwater via het riool naar de waterzuivering afgevoerd. Bij het afkoppelen wordt het regenwater niet meer op het riool geloosd, maar direct in de bodem gebracht.

Belangrijkste doelstelling van het afkoppelen is het realiseren van een schoner milieu. Met name het hoogheemraadschap stelt eisen aan de kwaliteit van het oppervlaktewater. Doordat in de huidige situatie al het regenwater op het riool loost, raakt deze bij grote regenval overbelast waarbij de (nood)overstort in werking treedt. Bij zo’n overstort wordt het regenwater vermengd met huishoudelijk afvalwater op het oppervlaktewater geloosd, dat daardoor verontreinigd raakt. Na het afkoppelen raakt het riool minder snel overbelast en vindt er dus ook minder vaak een riooloverstort plaats. Bijkomend voordeel is dat de bodem minder verdroogd.

Inmiddels is de gemeente begonnen met het uitwerken van een voorlopig ontwerp van de uit te voeren maatregelen in een gedeelte van Driebergen en Leersum. De bewoners van de betreffende gebieden worden binnenkort door de gemeente uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst waarin uitleg wordt gegeven over het afkoppelen in het algemeen en over de werkzaamheden die plaats gaan vinden in de wijken. Voor de eerste fase worden de bewoners uitgenodigd die wonen in het gebied ten oosten van de Arnhemsebovenweg en ten westen van de Traaij.

De informatieavond wordt gehouden op 6 juni in de Vierhoutzaal van Sparrenheide. De avond begint om 20.00 uur. Voor eventuele vragen kunt u zich wenden tot Gijs Schaap, projectleider Openbare Ruimte, telefoon (0343) 565600.

Nieuwe thriller over politiedistrict Heuvelrug

DOORN De nieuwe misdaadroman van M.P.O. Books is verschenen. Het boek met de titel ‘Gedragen haat’, speelt zich op en rond de Utrechtse Heuvelrug af. De in Doorn woonachtige schrijver laat vele herkenbare plekjes in de provincie Utrecht de revue passeren.

M.P.O. Books: “In ‘Gedragen haat’ draait het verhaal om een ontvoering die plaatsvindt op de parkeerplaats van een supermarkt in Doorn. Hoewel de vader van de ontvoerde jongeman, de Driebergenaar Van der Zwan niet wil dat de politie zich met deze zaak inmengt, doet de Veenendaalse rechercheur Petersen onderzoek. Het spoor leidt al gauw naar Wijk bij Duurstede.”

De titel van het spannende boek is tot stand gekomen door een verkiezing op internet. M.P.O. Books: “Mijn uitgever Ellessy en ik hadden verschillende titels bedacht. Hij vond een bepaalde titel mooier, ik een andere. Daarom stelde hij voor om de lezer te laten beslissen wat het zou gaan worden. Met overgrote meerderheid van stemmen is er gekozen voor ‘Gedragen haat’. Het is leuk om zo de lezer bij het publicatieproces te betrekken.” Books organiseerde eerder al een verkiezing voor de cover van zijn debuutroman ‘Bij verstek veroordeeld’.

Met zijn nieuwe boek verwacht de schrijver dat hij zijn naamsbekendheid verder zal opbouwen. “Dat merk ik ook aan de reacties van de boekhandelaren”, vertelt hij. “Werd er bij mijn debuut nog voorzichtig ingekocht, nu zijn er winkeliers die tientallen exemplaren van ‘Gedragen haat’ tegelijk inkopen. De reacties op mijn eerste twee boeken waren overweldigend. Het tijdschrift Fancy schreef over het vorige boek, ‘De bloedzuiger’, dat deze spannender is dan alle politieseries op de Nederlandse televisie. Daarom verwacht ik in de regio mijn definitieve doorbraak als schrijver.”

Zowel M.P.O. Books’ debuut ‘Bij verstek veroordeeld’ als ‘De bloedzuiger’ zijn nog steeds bij de boekhandel verkrijgbaar. Een flink aantal bibliotheken heeft beide boeken ook in de collectie opgenomen.

Heuvelrugnieuws van zondag 28 mei 2006

Van Oosthuyselaan Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

2e Pinksterdag Boswerf open en filmlezing over dassen

ZEIST Op 2e Pinksterdag kunt u bij De Boswerf terecht voor een korte lezing en filmbeelden over dassen door Ruud van den Akker, bioloog en consul bij het Utrechts Landschap. De filmlezing wordt 2 keer gegeven om 13.30 uur en om 15.00 uur. Vanwege beperkte ruimte geldt wel dat we uitgaan van het principe vol is vol.

De randen van de Utrechtse heuvelrug vormen een ideaal leefgebied voor de das. Dassen graven er hun burchten. Ze eten wormen en andere beesten in de buurt van natte weilanden. In de jaren ‘90 dacht men dat de das in Utrecht was uitgestorven. Gelukkig zijn er o.a. als gevolg van de aanleg van dassentunnels hier weer dassen te vinden.
Ruud van den Akker inventariseert en filmt dassen.
U bent van harte welkom en de toegang bedraagt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar € 2,50 inc. Een kopje koffie thee.

Heuvelrugnieuws van maandag 29 mei 2006

Dokter Hermansstraat 17-19 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:00 uur    temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Internationaal kunstenfestival Nieuwe Grond

DRIEBERGEN  Landgoed De Horst in Driebergen is van donderdag 8 juni tot en met zondag 11 juni ontmoetingsplek voor een nieuwe generatie Europese theatermakers en kunstenaars. In een omgeving van 23 hectaren groen ontmoeten zij elkaar en het publiek, wisselen ideeën uit en presenteren zich in een tentoonstelling, met voorstellingen, performances en multimedia presentaties.

Theater/performance/live art
Geen alledaagse voorstellingen maar bijzondere, multidisciplinaire producties op het breukvlak van theater, performance, film en live-art. Het Hongaarse gezelschap Artus neemt je mee in het Don Quichote Mausoleum, een expositie, concert, theatervoorstelling en dansperformance tegelijkertijd. Het Gob Squad Arts Collective voert je door de straten van Berlijn, terwijl Reckless Sleepers je uitnodigt voor een ‘last supper’. Het Italiaanse gezelschap Tri-Boo was in 2005 een van de publieksfavorieten tijdens het festival Explosive! in het Duitse Bremen. De andere hit van het festival was Die Jungen Leute van de Utrechtse regisseur Jeroen Kriek. Tijdens Nieuwe Grond zijn van Jeroen Kriek twee voorstellingen uit de serie The Young Ones te zien: Die Jungen Leute, over een tragi-komische botsing van culturen en Van de Frisse, waarin de culturele identiteit van Nederland bezien wordt door de ogen van een buitenlander. Theatermaakster Lotte van den Berg, laat op Nieuwe Grond een voorproefje van haar nieuwste voorstelling zien die ze maakt met studenten van de Amsterdamse mimeopleiding.

Beeldende kunst
Het letterlijke rustpunt in het festival vormt de tentoonstelling die plaatsvindt in verschillende kamers van de prachtige villa op het landgoed. Geïnspireerd door de klassieker 4’33″ van John Cage reflecteren acht kunstenaars op het bestaan of nut van ‘stilte’. Zoals kleur niet bestaat zonder licht, zo lijkt stilte niet te bestaan zonder haar tegenhanger geluid of beweging. De kunstwerken tonen diverse aspecten van het begrip ‘stilte’. Te zien zijn werken van onder andere Alicia Framis (Spanje), Roman Ondák (Slowakije), Iepe B. T. Rubingh (Nederland) en Sachiko Abe (Japan).

Lezingen en workshops
In de lezingen kijken George Lawson, Rick van der Ploeg en Hedy D’Ancona met een kritisch realistische blik naar de maatschappelijke, politieke en economische rol van kunst.
Onderscheidend onderdeel van het festival is een intensief workshopprogramma met workshops door de aanwezige regisseurs: Gábor Goda (Artus), Mole Wetherell (Reckless Sleepers), Tri-boo, Lotte van den Berg en Jeroen Kriek.

Nieuwe Grond is een initiatief van Vrede van Utrecht. Artistiek leider van festival Nieuwe Grond is Jeffrey Meulman. De toegang tot het terrein en de beeldende kunst expositie is gratis. Toegang lezingen en voorstellingen € 10/ € 8 met korting. Tijdens het festival is er een kassa op het terrein, geopend van 10.00 tot 23.00 uur.

Koningin Beatrix brengt bezoek aan Doorn en Maarn

DOORN  Koningin Beatrix onthult vrijdag 2 juni bij het recreatieterrein ’t Doornse Gat in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een informatiezuil. Hiertoe is deze dag het recreatieterrein ’t Doornse Gat voor het publiek gesloten.

De informatiezuil staat symbool voor informatiezuilen in alle twintig Nationale Parken. Op de zuilen staat informatie voor de bezoekers over alle Nationale Parken en over wat er hier is te doen. Ook staat op de zuilen vermeld welke dieren er voorkomen, waar men kan wandelen of fietsen en wat voor bijzonderheden er in de omgeving te zien zijn.

Aansluitend brengt de Koningin een bezoek aan Landgoed Huis te Maarn, waar scholieren uit de regio deelnemen aan het project ‘Van Luchtkasteel tot Dassenburcht.’ Kinderen in het basisonderwijs hielden zich de afgelopen periode bezig met de bijzondere ‘natuur en cultuur op landgoederen.’


Een koningin van het volk, een recreatieterrein voor het volk, een informatiezuil met informatie voor het volk. Maar als diezelfde koningin van het volk op dat recreatieterrein voor het volk een informatiezuil met informatie voor het volk komt onthullen, wordt datzelfde recreatieterrein voor het publiek (dat is toch het volk?) gesloten. Vreemd hoor.
Hans Hermans, 30-5-2006

Kwaliteitsimpuls Stationsgebied schaadt bereikbaarheid

DRIEBERGEN  “Alleen een integrale aanpak van het stationsgebied Driebergen/Zeist leidt tot duurzame oplossingen”, stelt VVD-raadslid Bob van Lierop. “De huidige kwaliteitsimpuls waartoe de gemeenteraad onlangs besloot, kan wel eens een hele dure worden. Het zou pijnlijk zijn als een nieuw busstation bij oplevering weer opgebroken moet worden voor de renovatie van het NS station, de verbreding tot vier sporen en de ondertunneling van de N225. Wees slim en kom met NS, provincie en rijk tot een intergraal plan. Dan wordt gemeenschapsgeld echt effectief besteed.”

Het ontbreken van die afstemming was voor de VVD fractie reden om als enige partij tegen de huidige kwaliteitsimpuls van het stationsgebied te stemmen. Raadslid Bob van Lierop adviseerde het college het voorstel in te trekken of tenminste het plan van een nieuw busstation te laten vallen. “Het grootste knelpunt is de bereikbaarheid van het station en dat wordt met dit plan niet aangepakt. De doorstroomsnelheid van het verkeer wordt zelfs minder door de geplande busstoplichten. En ook een bus in de file bereikt het station niet op tijd. Het opleuken van het busstation kost niet alleen 900.000 euro, maar ook 50 van de 450 schaarse parkeerplaatsen en enkele fraaie bomen.”

Van Lierop vindt dat er redenen te over zijn om ons nog eens achter de oren te krabben. Zo zijn de kosten voor de uitbreiding naar mogelijk 1000 parkeerplaatsen geraamd: 2.750.000 euro, maar niet onderbouwd met duidelijke plannen. “Al met al hebben we het hier over 3.650.000 euro gemeenschapsgeld. Het is treurig dat deze plannen niet ingebed zijn in een totale ruimtelijke planning van het stationsgebied voor de komende decennia, waarin de ondertunneling van de N225, de verbreding van het spoor Utrecht-Arnhem, het nieuwe NS station en de verbreding van de A-12 zijn inbegrepen. Het sleutelwoord is bereikbaarheid, ook tijdens alle verbouwingen. Dat moet de leidende gedachte zijn bij het in de tijd op elkaar afstemmen van al deze deelplannen. We realiseren ons dat dat niet eenvoudig is. Hier kan de grotere gemeente Utrechtse Heuvelrug haar toegenomen bestuurskracht bewijzen. Het zou verstandig zijn als het college zich samen met provinciebestuur, de minister en de NS op de integratie van alle plannen concentreert. Snelle deeloplossingen zullen achteraf hele dure blijken te zijn.”


Geachte heer Van Lierop,
Integrale aanpak? Duurzame oplossingen? Integraal plan? Effectief besteden van gemeenschapsgeld? Totale ruimtelijke planning? U begrijpt het écht niet, hè? Dat zijn allemaal heel moeilijke woorden en begrippen die niet in het HKBC (Heuvelrugs Klein Beknopt Collegewoordenboek) voorkomen.
Hans Hermans, 31-05-2006

Heuvelrugnieuws van dinsdag 30 mei 2006

Traaij 4 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:40 uur    temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Grootschalige uitbreiding van Aardenburg

DOORN  Het AD/UN meldt dat de komende jaren er op het voormalige landgoed Aardenburg in Doorn flink wordt gesloopt, gebouwd en gerenoveerd. Een zwembad, twee sporthallen, een zorghotel, conferentieruimte en appartementen.
Het Militair Revalidatiecentrum dat hier is gevestigd gaat uitbreiden. Ook niet-militairen kunnen op Aardenburg terecht, er zijn ongeveer evenveel burgers als militairen onder behandeling. Dit jaar is de bouw van een nieuw verpleegcentrum inclusief polikliniek, stiltecentrum, restaurant en keuken. Vanwege het bosrijke gebied begint de bouw pas na het broedseizoen. Op de planning staat ook een nieuw sportcomplex, met een 25-meterbad en twee sporthallen, en een compleet nieuw zorghotel met vijftig kamers. Villa Aardenburg op het terrein wordt ingericht als kantoor en conferentieruimte. Het bos en de paden van het landgoed zijn inmiddels in oude luister hersteld. En het oude zusterhuis wordt verbouwd tot vier appartementen waarin patiënten met een handicap en hun eventuele partners zich voorbereiden op hun terugkeer in de samenleving. Rond 2010 moeten de bouwwerkzaamheden afgerond zijn.

Biodiversiteit onderzocht in een weekend

ZEIST  Op zaterdag 27 mei werd bij Bezoekerscentrum De Boswerf om 12 uur het startschot gegeven om zoveel mogelijk soorten planten en dieren in het Zeisterbosch in kaart te brengen. Maar liefst 27 andere bezoekerscentra namen deel aan deze landelijke actie. Elk centrum heeft 24 uur lang de biodiversiteit in de omgeving onderzocht.

Vanaf de Boswerf gingen een tiental natuurdeskundigen van het IVN, KNNV, Werkgroep Natuurlijk Zeist-West en De Boswerf samen met enkele bezoekers op pad. Binnen 24 uur zijn er maar liefst 258 soorten gevonden en op naam gebracht.
De zaterdagmiddag stond in het teken van de kleinere diersoorten (zoals insecten en bodemdieren), planten en schimmels. Ondanks het slechte weer werd er enthousiast gezocht.
Op zaterdagavond was het weer dusdanig slecht dat de avondwandeling in het teken van vleermuizen, uilen en nachtinsecten werd afgelast. Het diner, dat verzorgd werd door De Boswerf, smaakte er niet minder om.

Zondagochtend om 6 uur waren de vogels aan de beurt. Het weer was goed en uiteindelijk werden 39 soorten geteld. Na een gezellig ontbijt op de Boswerf vertrok de ploeg om 9 uur naar het Couwenhovenseveld in Zeist West.
Onder begeleiding van leden van de werkgroep Natuurlijk Zeist-West werd daar onderzoek gedaan naar waterplanten en –dieren De niet geschoonde sloot bleek verrassend schoon en soortenrijk..

De totale score van het weekend 27 en 28 mei 2006

Eencelligen 1
Schimmels 9
Planten 184
Weekdieren 3
Geleedpotigen (insecten, etc 11
Vissen 1
Amfibieën en reptielen 5
Vogels 39
Zoogdieren 5
Totaal 258

foto: zoektocht langs de Couwenhovense Poel.

Bestemmingsplan Lange Dreef Driebergen goedgekeurd

DRIEBERGEN  Gedeputeerde Staten zijn akkoord met het bestemmingsplan Lange Dreef van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het gaat hier om de bouw van 250 woningen naast het landgoed Dennenburg aan de oostkant van Driebergen. 10% van de woningen is zorggerelateerd. Ook komen er maatschappelijke voorzieningen zoals een kerk, huisartsenpraktijk en kinderopvang. Tussen Dennenburg en de geplande woningbouw komt een groene bufferzone, een natuurontwikkelingsgebied, om de groene en cultuurhistorische waarde van het landgoed te beschermen.


Wat ik in dit nieuwsbericht mis, is dat de grond moet worden onteigend. En wel van een kwekerij en van families die al eeuwen eigenaar zijn van deze grond. Voor zover ik weet, is er voor de kwekerij nog geen ander perceel beschikbaar. De kweker zal minstens 4 jaar vóór de definitieve onteigening een ander stuk grond toegewezen moeten krijgen om de continuïteit van zijn bedrijf te kunnen waarborgen. En wat een slap geklets toch over de “groene bufferzone, een natuurontwikkelingsgebied, om de groene en cultuurhistorische waarde van het landgoed te beschermen”. De natuur heeft zich daar al jaren ontwikkeld en wordt nu in één klap om zeep geholpen. Wat ik mij maar blijf afvragen, zouden de benodigde gronden ook zijn onteigend, als deze alle in het bezit waren van statenleden en politici? En wat ik mij tot slot eveneens afvraag, met wat voor fooi zullen de eigenaren worden afgescheept, het betreft immers (nog) geen bouwgrond, en wat zullen de uiteindelijke kopers moeten gaan betalen voor hun perceeltjes?
Hans Hermans, 31-05-2006

Positief advies GS nieuwe afdeling gymnasium in Veenendaal

HEUVELRUG  GS geven een positief advies aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) op een aanvraag voor uitbreiding van onderwijs door het Ichthus College (Veenendaal) met een nieuwe afdeling gymnasium.
Deze school biedt nu VWO, HAVO en VMBO theorie aan. Uit de aanvraag van het schoolbestuur blijkt dat deze nieuwe afdeling voorziet in een duidelijke vraag; er zijn de komende jaren voldoende leerlingen in de omgeving die gymnasium willen volgen. De afdeling levert daardoor een completer aanbod van voortgezet onderwijs in de regio op. Bovendien kan het plan rekenen op instemming van de aanverwante scholen in Veenendaal en omgeving. De minister van OCW neemt in oktober een besluit.

Heuvelrugnieuws van woensdag 31 mei 2006

Eikenlaan 41 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:50 uur      temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Dauwzwemmen in de Zwoer

DRIEBERGEN  Speciaal voor haar trouwe zwemmers heeft Zwembad de Zwoer een nieuwe traditie leven ingeblazen: het dauwzwemmen! Dit jaar voor de tweede keer met een dubbel aantal deelnemers werd het georganiseerd in de vroege morgen van hemelvaartsdag.
Met het dauwzwemmen willen alle medewerkers hun waardering tonen aan de zwemfanaten die al ruim 20 jaar gebruik maken van het zwembad, bijna dagelijks hun baantjes komen trekken, al jaren lang fanatiek komen aquajoggen of de hele familie op zwemles hebben gehad.
Voor hèn opende Zwembad de Zwoer haar duren met hemelvaartsdag om 06.00 uur. Medewerkers en vrijwilligers zijn vroeg uit de veren gegaan om met veel plezier en dank lekkere broodjes te smeren voor een heerlijk ontbijtje voor de trouwe klant.
De klanten zijn deze morgen te water gegaan voor hun portie baantjes, de echte ‘diehards’ hebben zich zelfs gewaagd aan het buitenbad, en samen hebben zij gezellig rond de tafel genoten van hun ontbijt.
Leuke reacties kwamen gelijk al binnen en bedankkaartjes kwamen met de post aan. Zwembad de Zwoer wil deze traditie van dauwzwemmen er dan ook zeker inhouden met dankbaarheid van alle kanten!

Winkeldief aangehouden bij verkeersongeval

DOORN  Een 40-jarige man uit Gilze is dinsdag na een winkeldiefstal aangehouden bij een verkeersongeval. Omstreeks 16.35 uur kreeg de politie de melding dat personeel van een winkel aan de Amersfoortseweg een winkeldief had betrapt. De man was ontkomen en het winkelpersoneel verschafte de politie een signalement. Agenten zochten in de omgeving naar de man, maar troffen hem niet meer aan. Een agent die bij een verkeersongeval op de Driebergsestraatweg stond, had via de portofoon ook het signalement gehoord en zag de verdachte aan komen fietsen terwijl hij nog bezig was met het afhandelen van het verkeersongeval. De agent hield de man aan en trof in zijn fietstassen diverse doosjes met scheermesjes aan. De man is overgebracht naar het politiebureau en daar in verzekering gesteld.

Teams Risenborgh sluiten voorjaars-tenniscompetitie af

DRIEBERGEN  De tennisteams van Risenborgh hebben het afgelopen weekend onder druilerige omstandigheden de laatste wedstrijdronde van de voorjaarstenniscompetitie afgewerkt. Het gemengde team op de zondag kon ook in de laatste speelronde geen punten bijschrijven en eindigde zodanig onderaan. Ook het tweede gemengde team op de zaterdag mag het volgend jaar een treetje lager proberen: de laatste competitiewedstrijd tegen mededegradatiekandidaat Luck Raeck ging met 4-1 verloren. Het eerste gemengde team op de zaterdag kon ondanks een 3-2 nederlaag afgelopen weekend terugkijken op een geslaagd seizoen: na de promotie van vorig jaar werd dit jaar een keurige 3e plaats behaald. Ook de 35+ teams op de zaterdag speelden een degelijk seizoen en nemen in de eindrangschikking respectievelijk een 3e en 4e plaats in: de laatste competitieronde wonnen beide teams.

Het eerste herenteam op de zondag moest in een rechtstreeks duel de titel in de 5e klasse aan PVDV laten: in een spannend duel werd met 4-2 verloren. Het derde herenteam op de zondag kon door een 4-2 overwinning op directe concurrent Flehite de champagne ontkurken en mag het volgend jaar een klasse hoger proberen. Het vierde herenteam deelde de punten met Vechtlust en eindigde in de middenmoot. Het eerste herenteam op de zaterdag kon degradatie op het nippertje ontlopen. Het ene punt dat behaald werd tegen Helios Centrum bleek net genoeg om aan de goede kant van de degradatiestreep te blijven. Het tweede herenteam versloeg Atalanta met 6-0 en kwam daardoor gelijk met koploper ’t Goy.
Omdat de wedstrijd tegen ’t Goy echter verloren ging moest de ploeg desondanks met de tweede plaats genoegen nemen. Het 35+ herenteam deelde op de laatste speeldag de punten met Blaricum.

De dames op de zondag konden zich na de promotie van vorig jaar handhaven in de 2e klasse. De twee punten op de laatste speeldag tegen Triaq bleken voldoende voor lijfsbehoud.

Van de jeugdteams won het eerste jongensteam t/m 12 jaar met ruime cijfers van de Doelen. De ander jeugdteams konden op de laatste speeldag geen punten meer pakken.

 • Gemengd senioren zondag 6e klasse Risenborgh 1 – Gelenberg 1 0-8
 • Gemengd senioren zaterdag 1e klasse Risenborgh 1 – Laren ’99 1 2-3
 • Gemengd senioren zaterdag 1e klasse Risenborgh 2 – Luck Raeck 1 1-4
 • Gemengd senioren zaterdag 35+ 1e klasse Blauwe Reiger 2 – Risenborgh 1 2-3
 • Gemengd senioren zaterdag 35+ 2e klasse Shot 1 – Risenborgh 2 1-4
 • Heren zondag 5e klasse Risenborgh 1 – PVDV 1 2-4
 • Heren zondag 5e klasse Risenborgh 2 – ABN-AMRO 1 6-0
 • Heren zondag 6e klasse Flehite 4 – Risenborgh 3 2-4
 • Heren zondag 7e klasse Vechtlust 4 – Risenborgh 4 3-3
 • Heren zaterdag 3e klasse Risenborgh 1 – Helios Centrum 1 1-5
 • Heren zaterdag 4e klasse Risenborgh 2 – Atalanta 6 6-0
 • Heren zaterdag 35+ 1e klasse Blaricum 1 – Risenborgh 1 3-3
 • Dames zondag 2e klasse Triaq 1 – Risenborgh 1 4-2
 • Jongens zondag 1e klasse Risenborgh 1- Abcoude 1 4-2
 • Jongens zondag 3e klasse Shot 4 – Risenborgh 2 1-5
 • Jongens t/m 12 jaar zaterdag Doelen 2 – Risenborgh 1 1-5
 • Jongens t.m 12 jaar zaterdag Risenborgh 2 – Rynhuyse 2 0-6
 • Jongens t/m 14 jaar zaterdag Ludenti 1 – Risenborgh 1 6-0

Fietser en bromfietser botsen

DOORN  Dinsdagmiddag raakten een fietser en een bromfietser gewond toen zij met elkaar in botsing kwamen. Omstreeks 15.30 uur kreeg de politie de melding dat een ongeval had plaatsgevonden op de Driebergsestraatweg. Het bleek dat een 13-jarige fietsster uit de richting van Doorn naar haar woonplaats Driebergen fietste. Zij wilde een groepje fietsers inhalen en zag daarbij de tegemoetkomende 17-jarige bromfietser uit Amsterdam niet aankomen. Beide weggebruikers kwamen ten val en werden door ambulancepersoneel behandeld. Het meisje liep een hersenschudding op en de jongen armletsel. De politie doet nader onderzoek naar de toedracht van het ongeval en de constructiesnelheid van de bromfiets.

Bouw luxe appartementen Villa Nuova van start

DRIEBERGEN  Het AD/UN meldt dat morgen wordt begonnen met de bouw van Villa Nuova, een complex van zes luxe-appartementen aan de Hoofdstraat in Driebergen.
Inmiddels zijn omwonenden door projectontwikkelaar Van Roey op de hoogte gesteld van de start van de bouw.
Op 1 juni wordt begonnen met inrichting van de bouwplaats. Eerst moet nog een stuk grond worden afgegraven, omdat het is vervuild. Daarna wordt de fundering gelegd. Aan- en afvoer van grond en bouwmateriaal gebeurt via de achterkant van het terrein, langs de parkeerplaats aan de Appelgaard. De bouw van de appartementen gaat ongeveer een jaar duren. Drie appartementen zijn inmiddels verkocht. Ze kosten tussen de 380.000 en 750.000 euro. Op het terrein direct grenzend aan de Hoofdstraat komt een grote oprit. De monumentale bomen die er nu staan, kunnen blijven staan. Aan de achterkant van de villa komt een zogeheten koetshuis, een garagebox. Op de plek waar de appartementen worden gebouwd, stond vroeger de Villa Nuova, gebouwd in 1938, waarnaar het nieuwe appartementencomplex is vernoemd. In de zomer van 2001 brandde de slecht onderhouden villa af. Het pand was toen in gebruik als pension.