het nieuws van 1 maart 2014
17e jaargang nummer 5046
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Eenzijdig ongeval Geerweg

20140301 WIJK BIJ DUURSTEDE   Een bestuurster raakte vanmorgen op de Geerweg van de weg schampte een boom om vervolgens tegen de volgende boom hard te botsen.

Lees verder

Vrijwilligers voor overzetten padden

20140301 ZEIST / DRIEBERGEN   De paddenwerkgroep Zeist is op zoek naar vrijwilligers die in de avonduren willen helpen met het overzetten van padden op de Arnhemse Bovenweg tussen de spoorwegovergang en Kerckebosch.

Lees verder

Bureau onderzoekt huisvesting scholen

20140301 WIJK BIJ DUURSTEDE  De schoolbesturen en de gemeente gaan met hulp van een extern bureau onderzoeken wat er nodig is op het gebied van huisvesting. De kosten hiervan delen beide partijen. De scholen en de gemeente zijn het eens over de krimp en de daaruit volgende leerlingenaantallen en totaal aantal groepen.

Lees verder

OM eist jeugddetentie tegen overvaller Wijk bij Duurstede

20140301 WIJK BIJ DUURSTEDE  Justitie eist 290 dagen jeugddetentie tegen de 18-jarige verdachte van een reeks overvallen in Wijk bij Duurstede. Ook moet hij behandeld worden in een inrichting voor jeugdigen.

Lees verder

De Zonnebloem afdeling Driebergen

20140301 DRIEBERGEN  Tijdens de jaarvergadering op 24 februari 2014 heeft Tineke van Es afscheid genomen als penningmeester en bestuurslid van de Zonnebloem afdeling Driebergen. Zij heeft deze functie twaalf jaar gedaan tot volle tevredenheid.

vergroot foto

Onze afdeling is haar veel dank verschuldigd, want mede door haar goede financiële beleid hebben wij veel mooie activiteiten kunnen organiseren voor onze gasten. Ondanks dat het moeilijk is nieuwe bestuursleden te vinden, zijn wij er toch in geslaagd een nieuwe penningmeester te vinden. Wij verwelkomen met veel plezier Fred Mastenbroek als nieuwe penningmeester en wensen hem veel succes bij de Zonnebloem afdeling Driebergen. Wij zijn ook nog steeds op zoek naar een secretaris. Wij nodigen geïnteresseerden graag uit contact op te nemen met Ans Hoogerwerf, telefoon 0343-515138.

Stream of Passion in De Peppel

20140301 ZEIST  Fans van metal bands met frontvrouwen kunnen op zaterdag 8 maart 2014 terecht in Pop- & Cultuurpodium De Peppel voor de try out show van Stream of Passion. Hun derde album ‘Darker Days’ toont de ambities van een band die groter wil groeien en die graag haar muzikale horizon wil verbreden. “Dit album brengt ons weer een stap dichterbij het ontdekken van onze stem.

vergroot foto

Over de afgelopen jaren zijn we als band enorm gegroeid, en nu, meer dan ooit, kunnen we niet wachten om weer op het podium te staan en deze nieuwe nummers met het publiek over de hele wereld te delen,” zegt Marcela, die van Mexico naar Nederland verhuisde om in de buurt van haar bandleden te kunnen wonen. “Er gaat niets boven live spelen! We leven voor optredens. Hoe meer we samenspelen, hoe meer we genieten van de energie die we met elkaar op het podium voelen. Het is geweldig om dat gevoel met het publiek te delen, en om hen net zoveel te zien genieten als wij. Daarom was het voor ons uiterst belangrijk om diezelfde energie op onze plaat te krijgen.”
In het voorprogramma staat de jonge, vijfkoppige rockband RENTAP met een verrassende mix van catchy rock en hartverscheurende metal riffs, geleid door de prachtige Phi Nix op zang. De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is € 8,00 in de voorverkoop en € 12,00 aan de deur. Kijk voor meer informatie op www.peppel-zeist.nl.

Basiscursus stemvorming bij Vocal Vision

20140301 ZEIST  Vanaf woensdag 5 maart organiseert Vocal Vision een basiscursus stemvorming voor mensen die wat meer met hun stem willen doen. De cursus is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde zangers, en is van toepassing op verschillende muziekstijlen.

De cursus duurt 5 weken, is wekelijks vanaf 5 maart tot en met woensdag 2 april van 19.30 tot 20.15 uur. Locatie: Volksgebouw aan de Minckelerslaan 36a in Zeist. Het is mogelijk om aansluitend een repetitie van Vocal Vision bij te wonen (in iedere stemgroepen is nog een vacature). De kosten zijn slechts 20 euro voor de hele cursus. Aanmelden via info@vocalvision.nl.

In de cursus wordt geoefend op verschillende aspecten van het zingen. Er wordt gewerkt aan houding en adem, verschillende soorten ademsteun en klankondersteuning voor zowel meer zuiverheid als meer power. We oefenen ook op resonans, licht en zwaar zingen, en het kunnen kleuren van je stem. Je krijgt met de cursus wat meer inzicht in hoe je je stem op verschillende manieren kan gebruiken, het vergroot je bereik en je zelfvertrouwen en uiteindelijk ook je zangplezier. Bedenk wel, je bent natuurlijk geen volleerd zanger na 5 keer oefenen op les.
 
De cursus wordt gegeven door Jurriaan Grootes, de dirigent van Vocal Vision. Jurriaan Grootes studeerde koordirectie en muziekwetenschap, en heeft zich daarnaast uitgebreid op zanggebied geschoold bij verschillende docenten. Hij zong zowel solistisch als in professionele koren, volgde cursussen op het gebied van adem, CVT en EVT, alsmede een cursus zangmethodiek.

Antiquarische- en tweedehands Boekenmarkt

20140301 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op zaterdag 8 maart zal in de Grote Kerk aan de Markt in Wijk bij Duurstede voor de zesde maal een antiquarische- en tweedehands boekenmarkt georganiseerd worden. Boekverkopers uit het gehele land zullen hun boeken te koop aanbieden.

Lees verder

Gezamenlijk concert Stichts Mannenkoor en Song of Spirit

20140301 DRIEBERGEN  Op zaterdag 8 maart verzorgt het Driebergse Stichts Mannenkoor o.l.v. Piet van der Sanden (60 mannen) samen met het Doornse gemengd koor Song of Spirit o.l.v. Vincent van Dam (100 man/vrouw) een sprankelend voorjaarsconcert in de Grote Kerk in Driebergen.

Beide koren zingen een aantal stukken uit eigen repertoire en het concert wordt afgesloten met een gezamenlijk optreden. Stel je voor: 160 zangers samen.

Begeleiding op piano door Rein Boeyen en op orgel door Johan den Hoedt.
Kaarten à € 10 zijn verkrijgbaar in Driebergen bij Boekhandel Baas, Traaij 4/C en Keurslager Van Alphen, De Sluis 26. In Doorn bij The Read Shop, Torheimpassage 3 en Van Veldhuizen Womenswear, Amersfoortseweg25. Tevens bij de ingang van de kerk. De kerk is vanaf 19,30 uur open, het concert begint om 20.00 uur.
Voor verdere informatie over de koren: http://www.songofspirit.nl en www.stichtsmannenkoor.nl.

Samenwerkingsagenda 2014-2015 ondertekend

20140301 WIJK BIJ DUURSTEDE  Gedeputeerde Ralph De Vries van de provincie Utrecht bracht op vrijdag 28 februari een bezoek aan de gemeente Wijk bij Duurstede. De gedeputeerde werd ontvangen door de wethouders Robbert Peek en Jan Burger.

vergroot foto

De bestuurders van beide partijen hebben de geactualiseerde agenda ter stimulering van de woningbouw en binnenstedelijke ontwikkeling voor 2014-2015 ondertekend. Deze agenda vormt weer een mooie, nieuwe, gezamenlijke uitdaging.

De bestuurders hebben elkaar bijgepraat over de vorderingen en kijken tevreden terug op het afgelopen jaar. Met hulp van de provincie is een forse stap gezet in de verplaatsing van garagebedrijf en tankstation Van Kerkhof & Visscher. Tot nu toe wijst alles erop dat de bouw van het nieuwe garagebedrijf en tankstation in 2014 start. Eind 2013 hebben gemeente, Rabobank en de provincie de overeenkomst getekend voor het ‘plankostenfonds Collectief Particulier Opdrachtgeverschap’. Hierdoor kunnen zelfbouwers een renteloze lening aanvragen bij de gemeente om een deel van de plankosten te financieren. Ook is er begin dit jaar door wethouder Jan Burger en gedeputeerde Ralph de Vries een feestelijke aftrap gegeven bij de start van de bouw van het project ‘De Nieuwe Singel’ in De Engk.

De belangrijkste aanvulling in de agenda 2014-2015  is “Toekomstbestendige kerngebieden”. Gedachte hierachter is dat een herontwikkeling en kwaliteitsimpuls op de locaties Hoogstraat, De Horden en De Heul sterk van elkaar afhangen. Deze herontwikkelingen zijn van groot belang om de kerngebieden rond de winkelcentra toekomstbestendig te maken. Daarbij kan gedacht worden aan wonen, werken, openbare ruimte en recreëren.

Deze binnenstedelijke ofwel inbreidingslocaties zijn ingewikkeld, onder andere door de vele verschillende partijen en belangen. Het is dan ook goed om nu al te constateren dat de samenwerking met de provincie echt het verschil maakt. Dat is ook belangrijk omdat hiermee een aantal van de lastigste opgaven uit de Structuurvisie Wijk bij Duurstede 2020 samen wordt aangepakt.

Reizen in de Boekenweek

20140301 REGIO  Zaterdag 8 maart start de 79e Boekenweek. Boekhandels en bibliotheken staan van 8 t/m 16 maart  in het teken van reizen, het Boekenweekthema van dit jaar.  Al eeuwen trekken schrijvers van reisverhalen lezers een andere wereld in en nog steeds is reizen een geliefd onderwerp onder auteurs.

Schrijvers als Cees Nooteboom, Boudewijn Büch, Adriaan van Dis, Lieve Joris en Carolijn Visser “reisden allen de wereld over en namen hun lezers mee”.

De Bibliotheek Z-O-U-T start de Boekenweek op vrijdagavond 7 maart in het Cultuurhuis in Doorn met de literaire solovoorstelling Nachttrein naar Lissabon door Ursul de Geer. Voorafgaand aan de voorstelling is de feestelijke bekendmaking van de Z-O-U-T schrijver van het jaar.

Boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa
Het meest gezichtsbepalende element van de Boekenweek is het Boekenweekgeschenk, waarvoor ieder jaar een literair auteur een novelle schrijft. Lezers krijgen het boek tijdens de Boekenweek cadeau bij aankoop van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Tommy Wieringa (Goor, 1967) is de schrijver van het Boekenweekgeschenk ‘Een mooie jonge vrouw’. Het boek gaat over een briljant microbioloog die een mooie jonge vrouw ontmoet. Ze is een overwinning op de tijd, maar zijn nakende ouderdom en het verval kan hij er niet mee afwenden. In een overrompelend verhaal stelt Tommy Wieringa de vraag of je werkelijk kunt doordringen tot de pijn van een ander als je deze niet eerst zelf hebt gevoeld. 


16 maart: Vrij reizen met Een mooie jonge vrouw 
Het begint al een traditie te worden. De laatste zondag van de Boekenweek, zondag 16 maart, kan er gratis met de NS gereisd worden op vertoon van het Boekenweekgeschenk.

Uniek cadeau voor leden van de bibliotheek
Trouwe leden van de Bibliotheek Z-O-U-T ontvangen [zolang de voorraad strekt] tijdens de Boekenweek de verhalenbundel Ondertussen ergens anders. Hierin beschrijven bekendheden de reiservaring die hen het meest aan het lachen maakte, het diepst ontroerde of misschien zelfs wel hun kijk op het leven veranderde. Zo belicht minister Frans Timmermans het fenomeen Fernweh, biedt Olcay Gulsen ons een persoonlijk inkijkje in haar reizende leven, vertelt André Rieu hoe het is om altijd op reis te zijn en toont Floortje Dessing ons Kabul vanuit een ander perspectief. 
In de locaties van Z-O-U-T is ook het jaarlijkse Boekenweekmagazine af te halen. Het Magazine is dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Meer aandacht voor ieder boek afzonderlijk, meer beeld én meer verdieping in de vorm van interviews en achtergrondartikelen over het thema Reizen.

Schrijfwedstrijd

Niet alleen schrijvers, artiesten en coryfeeën zetten voor de Boekenweek hun reisherinneringen op papier. Samen met de  reisorganisatie Djoser wordt er dit jaar een bijzondere schrijfwedstrijd georganiseerd. De opdracht luidt: beschrijf een reiservaring (van maximaal 1000 woorden) die je altijd bijgebleven is. 
Juryvoorzitter van de Boekenweek-schrijfwedstrijd is auteur Abdelkader Benali. Hij kiest niet alleen de mooiste verhalen uit, hij beloont ze ook. De schrijvers van de vijf beste, mooiste of ontroerendste verhalen worden door Abdelkader Benali meegenomen op een ontdekkingsreis naar de drie bronnen van het literaire Marokko: Tanger, Fez en Marrakech. Tot en met 31 maart 2014 kunnen verhalen worden ingestuurd via www.boekenweek.nl/schrijfwedstrijd

Voor meer informatie over de Boekenweek en/of de Z-O-U-T activiteiten: www.boekenweek.nl of www.rbzout.nl
het nieuws van 2 maart 2014
17e jaargang nummer 5047
foto’s op flickr

foto’s op 500px

KCD haalt zakelijke overwinning

20140302 DOORN  Na een break van twee weken moest KCD in het verre Westerhaar aantreden tegen SDO/UNI. Voor beide ploegen stond er niets meer op het spel want de groen witten hadden alleen nog een papieren kans op de tweede plaats en de Twenten waren al gedegradeerd. KCD mist voorlopig de geblesseerde Michel van der Berg maar Nils Verheijen toonde zich een prima vervanger.

KCD opende slordig met veel balverlies maar SDO/UNI wist daar niet van te profiteren en zo konden de Doornse korfballers toch de score openen. In een zeer matig eerste kwartier liep KCD uit naar 1-3 maar de gastheren kwamen langszij en mochten zelfs klagen dat de 4-3 ten onrechte werd afgekeurd. Blijkbaar was dat voor KCD een wake up call want de laatste tien minuten werd er wel gekorfbald zoals was afgesproken met lange aanvallen en open spel en dat leverde een geruststellende 4-8 ruststand op.

Die lijn werd na de pauze goed voortgezet. De bal werd in de verdediging vaak snel onderschept en met ruim spel kreeg SDO/UNI, dat graag (erg) stevig de duels wil aangaan, geen gelegenheid het favoriete spelletje te spelen. Na ruim tien minuten stond dan ook de 6-13 op het scorebord en daarmee leek de wedstrijd gespeeld. De onverzettelijke thuisploeg bleef echter goed doorgaan en in enkele minuten werd het gat verkleind naar 9-13. De daarop volgende minuten zouden beslissend zijn voor de slotfase. KCD was weer bij de les maar het duurde tot de twintigste minuut voor KCD van afstand de wedstrijd in het slot gooide. De daarop volgende 9-15 was de genadeklap en hoewel SDO/UNI nog tot 12-16 terug kwam was de tijd veel te kort en KCD te goed om nog enige spanning te creëren. In de laatste minuten kwam debutant Dyonne Polman nog in het veld voor Marcella Hardeman; ze brak bij haar eerste actie fraai door maar helaas werd ze niet bereikt. Om en om scorend kwam het einde bij 14-18.

Zaterdag speelt KCD de laatste zaalwedstrijd; voormalig Korfbal League ploeg DOS/WK komt dan op visite.

Goals: Ivo Stomp 5, Geer Janne Baakman 4, Johan Kraan 4, Susanne Honingh 2, Marcella Hardeman, Nils Verheijen, Bart Roodenburg.


Dames Schaerweijde verslaan Huizen

20140302 GROENEKAN/ZEIST  De hockeysters van Schaerweijde hebben gewonnen bij Huizen. Het werd 2-1 voor de vrouwen uit Zeist. Schaerweijde heeft 23 punten uit veertien wedstrijden en is daarmee goed voor de vijfde plaats in de Overgangsklasse B.


Lees verder

Schoorsteenbrand bij steakrestaurant in Zeist

20140302 ZEIST  Bij een restaurant aan de Sumatralaan in Zeist ontstond zondag rond 17.00 uur een brand in de schoorsteen van het pand. De eigenaar werd door ambulancepersoneel onderzocht omdat hij rook had ingeademd. 


Lees verder

Kampong verslaat Schaerweijde

20140302 UTRECHT/ZEIST   De hockeyers van Kampong hebben de regioderby tegen Schaerweijde makkelijk gewonnen. De Utrechters wonnen in eigen huis met 6-3. De wedstrijd ging heen en weer, maar Kampong was de betere partij.

Lees verder

Belangrijke zege Dalto, vervelend verlies OVVO

20140302 DRIEBERGEN  De zaalkorfballers van Dalto hebben een belangrijke zege geboekt in de Korfbal League. De formatie uit Driebergen won van DVO en is door andere uitslagen geklommen naar de vierde plaats.

Lees verder


CDW knokt zich naar de top

20140302 WIJK BIJ DUURSTEDE  Helemaal kapot waren ze na afloop, maar de beloning was er, door de 1-3 winst in Veenendaal tegen sv Panter werd dat team door de Wijkenaren zelfs van de tweede plaats op de ranglijst verdrongen. Door dat prachtige resultaat werd ook een goede stap gemaakt in de strijd om de 2e periodetitel, daarin leidt CDW met 12 punten uit 4 wedstrijden.

Lees verder

’Onze JOP’ van Welnúh Maarn zoekt enthousiaste vrijwilligers

20140302 MAARN  Jongerenruimte ‘Onze JOP’ van Welnúh is de plek voor jongeren in Maarn. Maandelijks worden er verschillende sport- en creatieve activiteiten georganiseerd voor en door jongeren in verschillende leeftijdscategorieën tussen de 12 en 18 jaar.

Daarnaast biedt de ruimte natuurlijk een plek om elkaar tijdens inlopen te ontmoeten en lekker wat te kletsen of een potje te tafelvoetballen en tv te kijken. Bovendien is het de plek waar jongeren terecht kunnen voor vragen over bijvoorbeeld werk en relaties.

Om open te kunnen zijn, zijn er vrijwilligers nodig. Daarom is het jongerenwerk op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om met jongeren te werken. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het helpen tijdens de inlopen en het helpen bij activiteiten. Uiteraard is er genoeg ruimte voor eigen initiatieven. De minimale leeftijd om vrijwilliger te worden is 18 jaar.
Heb je interesse en wil je ons team versterken? Stuur dan een mail naar jongerenwerker Reyer r.vos@welnuh.nl. Jongerenruimte ‘Onze JOP’ is gevestigd in de Twee Marken aan het Trompplein 5 te Maarn.
het nieuws van 3 maart 2014
17e jaargang nummer 5048
foto’s op flickr

foto’s op 500px

OBK Zeist start KlarinetPret voor kinderen

20140303 ZEIST  Na het succes van de eerste editie start het Koninklijk Harmoniegezelschap O.B.K. Zeist binnenkort weer met KlarinetPret. Kinderen die zijn geïnteresseerd in muziek maken en in het bijzonder het instrument klarinet kunnen zich hiervoor opgeven.

Lees verder

Keuze van de Kiezer: fietssnelweg door Bunnik?

20140303 BUNNIK  Maandag stond het stemhokje van RTV Utrecht in Bunnik. Omwonenden van het Eikenpad protesteren daar al geruime tijd tegen de aanleg van een fietspad van station Bunnik naar De Uithof. De provincie Utrecht en het huidige college willen een deel van dit geasfalteerde fietspad aanleggen door het Eikenpad.

Lees verder

Gemeente kijkt naar toekomstige bezuinigingen

20140303 UTRECHTSE HEUVELRUG – De ambtelijke organisatie heeft een waslijst opgesteld met mogelijke bezuinigingen om de meerjarenbegroting 2015-2018 sluitend te krijgen. De gemeenteraad had daar een tijd geleden om gevraagd. Die lijst moest er zijn vòòr de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie zouden plaats vinden.

Lees  verder

D66: geen bezwaar tegen legale wietteelt op Heuvelrug

20140303 UTRECHTSE HEUVELRUG  Vanavond vraagt D66 de gemeenteraad het Wietmanifest te ondertekenen. Dat roept vier vragen op, die we hieronder stellen aan Hugo Prakke, lijsttrekker en indiener van de motie.

Lees  verder

Koffieconcert Quirine Viersen

20140303 DRIEBERGEN  Zondag 6 april laatste koffieconcert van dit seizoen met een solorecital van de celliste Quirine Viersen. Zij speelt werken van J.S. Bach en B. Britten.
Plaats: Kerk Sint Petrus’ Banden, Kerkplein in Driebergen. Tijd: 12.30 uur, kerk open 12.00 uur.

Kaarten: 12 euro, kinderen tot 12 jaar betalen 2,50.
Voorverkoop bij CD-Artline en boekhandel Baas aan de Traaij in Driebergen.
Meer informatie: www.koffieconcert-driebergen.nl

Eén op de vijf mensen slachtoffer van criminaliteit

20140303 PROVINCIE UTRECHT  Ruim één op de vijf mensen in het midden van het land heeft vorig jaar te maken gehad met criminaliteit. Dat blijkt uit de jaarlijkse veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Lees verder

Speakercorner op verkiezingsmarkt in Rhenen

20140303 GEMEENTE RHENEN  Op zaterdag 8 maart in Achterberg (omgeving COOP) en in Elst (omgeving C1000) en op zaterdag 15 maart in Rhenen (Rhenense Hof) zijn er gezamenlijke verkiezingsmarkten Een ruime meerderheid van alle partijen zal zich hier presenteren van 9.00 – 16.00 uur. Op vrijdagavond 14 maart staan op dezelfde locaties ook enkele politieke partijen voor u klaar.

Tijdens de markt op de Rhenense Hof op 15 maart kunnen de kinderen zich vermaken op een luchtkussen en er wordt een “ sprekershoek” opgesteld. Staande op een zeepkist kunnen betrokken Rhenenaren hun mening openlijk uitspreken of vragen stellen aan alle partijen.

De gezamenlijke verkiezingsmarkten zijn een initiatief van gemeente en politieke partijen. Bezoekers kunnen zo op hun gemak bij alle partijen langs om informatie in te winnen, persoonlijk kennis te maken en ervaringen te bespreken.

11 nieuwe Hofwoningen in Elst

20140303 ELST  Kelderman Bouw uit Ede realiseert in Elst 11 comfortabele Hofwoningen. De huizen worden gebouwd aan de Rijksstraatweg 105, op de voormalige locatie van het transportbedrijf van Krijn van Lienden. Het bouwplan heeft de naam Veerhof gekregen, als verwijzing naar de veerpont die enkele honderden meters verderop passagiers over de Nederrijn vervoert.

Knus en karakteristiek
Pascal Arts, directeur van Kelderman Bouw, omschrijft het nieuwbouwproject als ‘knus en karakteristiek’. ‘Veerhof wordt een plek waar iedereen zich ongetwijfeld thuis zal voelen. De woningen aan de rand van het centrum van Elst bieden alles wat deze doelgroep zich kan wensen.’

Eigen tuin
Veerhof bestaat uit twee rijen van respectievelijk vijf en zes woningen. Daartussen komt een gezellig hofje waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.
Iedere woning heeft twee verdiepingen. De keuken, de ruime woonkamer en het toilet bevinden zich op de begane grond. Alle woningen beschikken daarnaast over een eigen privacy rijke tuin, een eigen privé parkeerplaats en een berging. Pascal: ‘Bewoners kunnen ervoor kiezen om extra woonruimte te creëren met een uitbouw van 1,2 of 1,8 meter. Daarnaast zijn ook veel andere opties mogelijk.’

Het ontwerp van Veerhof sluit qua architectuur naadloos aan op de natuurlijke omgeving. De locatie aan de Rijksstraatweg in Elst is al jarenlang in beeld voor woningbouw. Eerdere initiatieven van ontwikkelaars kwamen echter niet van de grond.

Verkoop
De verkoop van de Hofwoningen loopt via Ditters Makelaars in Veenendaal. De huizen in Veerhof zijn te koop vanaf € 169.000,- v.o.n. Daarnaast biedt de gemeente Rhenen bij Veerhof de mogelijkheid om gebruik te maken van een starterslening.
Meer informatie ontvangt u tijdens de start verkoop op zaterdag 15 maart a.s. tussen 10.00 – 12.00 uur. De start verkoop wordt gehouden op de bouwlocatie: Rijksstraatweg 105, Elst.
Meer informatie over het project is te vinden op de website www.veerhof.nl.

Raad het aantal lammetjes op Heidestein

20140303 DRIEBERGEN  Het is dit jaar veertig jaar geleden dat Landgoed Heidestein in Driebergen in het beheer is gekomen bij stichting Utrechts Landschap. Ter gelegenheid van dit jubileum worden er diverse activiteiten georganiseerd. Binnenkort worden er weer lammetjes geboren bij de schaapskooi. ,,Bezoekers mogen voorspellen of het er meer dan veertig worden.

Lees verder

Bartiméus ontvangt prijs voor Kinderoogheelkunde

20140303 DOORN  De ODAS-prijs voor Kinderoogheelkunde 2013 is deze keer niet aan een persoon toegekend, maar aan de Doornse organisatie Bartiméus voor de ,,uitstekende researchresultaten die de onderzoekers van Bartiméus met de sinds 2007 uitgevoerde projecten op het gebied van de kinderoogheelkunde hebben bereikt.”

Lees verder

Gaslekkage in leegstaand pand Maarsbergen

20140303 MAARSBERGEN  De brandweer werd zondagmiddag gealarmeerd voor stankoverlast aan de Tuindorpweg. Ter plaatse bleek het te gaan om een leegstaand pand waar een gaslucht werd waargenomen.  Uit metingen van de brandweer bleek het inderdaad om aardgas te gaan met oplopende percentages.

Lees verder

Bankjes Zeist door crowdfunding Het Utrechts Landschap

20140303 ZEIST  Onder beginnende technologiebedrijfjes was het al een geliefde manier om projecten te financieren maar nu blijkt crowdfunding ook in de natuursector een dankbare bron van inkomsten te zijn. Het Utrechts Landschap ontdekte dat met een project waarbij mensen bankjes konden sponsoren.

Lees verder

SP avond over versterken lokale economie

20140303 WIJK BIJ DUURSTEDE  De SP houdt op maandag 10 maart, van 19.30 uur in theater Calypso, een bijeenkomst onder het motto ‘Werk met werk maken’. “De middenstand en veel bedrijven hebben het moeilijk en de werkloosheid neemt fors toe. Hoe kunnen we de binnenstad en de lokale economie versterken? En hoe bieden we mensen zonder werk een perspectief?

Lees verder

Snoeiwerk in boomgaard kasteel Sterkenburg

20140303 DRIEBERGEN  Op zaterdag 22 maart kunnen geïnteresseerden meedoen met snoeien van hoogstam-appel- en perenbomen bij kasteel Sterkenburg in Driebergen. Om de historische boomgaard van het kasteel aan de Langbroekerwetering vitaal te houden zullen enkele bomen worden bijgeplant en worden de bestaande oude bomen gesnoeid.

Er kan vanaf ladders maar ook met stokzagen vanaf de grond worden gewerkt. Vrijwilligers van Hoogstambrigade Krommerijnstreek zorgen voor uitleg en begeleiding . Aanmelden kan via NLdoet.nl.(JvA)

D66 bezoekt jongerenraad

20140303 UTRECHTSE HEUVELRUG  Fleur Terpstra, kandidaat-raadslid voor D66, nam het initiatief voor een bezoek aan de jongerenraad. Samen met lijsttrekker Hugo Prakke en Erwin Kamp sprak ze met Bas van der Werf en Elke van Saane van de JRUH.

Deze raad, die in 2012 is opgezet door jongeren uit de gemeente, vergadert elke 3 weken over thema’s die de jongeren aangaan. Ook ontstaan er binnen de jongerenraad geregeld initiatieven om meer activiteiten te organiseren voor jongeren. Een aantal jongeren is bezig met de organisatie van een festival dat in september van dit jaar plaats zal vinden. D66 is een groot voorstander van de participatie van jongeren in hun eigen omgeving en zou dan ook graag zien dat de jongerenraad vaker wordt betrokken bij relevante politieke thema’s.

‘Gemeente kan obstakels in jeugdzorg aanpakken’

20140303 DOORN  GroenLinks/PvdA ging deze week op werkbezoek bij Beukenrode Onderwijs in Doorn, een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Na de voorlichting over de specifieke werkwijze en structuur van dit onderwijs voor leerlingen die eerder gedragsmatig zijn vastgelopen in het ‘gewone’ onderwijs, gaf directeur Kees de Bruin nog een politiek boodschap mee.

‘Straks krijgt de gemeente de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg. Daar valt een hoop te verbeteren, in het belang van jongeren die het hardst hulp en steun nodig hebben. Jullie willen niet weten hoeveel uren ik moet vergaderen over budgetten om te zorgen dat een klasje ex-dakloze jongeren weer went aan een schoolritme. Beukenrode Onderwijs werkt samen met een organisatie die dakloze jongeren weer op het spoor helpt. Dat valt formeel onder de zorg en moet dus ook betaald worden uit zorgbudgetten. Maar wij vallen onder onderwijs, en moeten ons geld uitgeven aan onderwijs sec en eigenlijk niet aan samenwerkingsprojecten die uit zorg én onderwijs bestaan. Zo wordt dit broodnodige werk eigenlijk vooral ontmoedigd. Het zou fijn zijn als de overgang van de jeugdzorg naar de gemeente een eind kan maken aan deze gekheid’, aldus Kees de Bruin.

De GroenLinks/PvdA-delegatie vond het inspirerend te horen hoe deze vorm van speciaal onderwijs met behulp van een uniek klimaat van opleiden en opvoeden tot mooie resultaten komt en vooral tot zeer tevreden leerlingen en ouders. ‘Onze leerlingen gedijen bij structuur’, zegt Kees de Bruin, en dat bieden we dus consequent.

Veelbelovend jaar voor de Groenhoek in Driebergen

20140303 DRIEBERGEN  GroenLinks/PvdA ging op werkbezoek in de Groenhoek te Driebergen. Het begon met een bezoek aan Inloophuis ’t Hoekje. Een mooie plek op nr. 73 waar de buurtvaders vergaderen en de vrouwen Arabische les krijgen, maar waar vooral de kinderen uit de buurt enkele middagen per week binnenlopen voor leuke activiteiten, een spelletje of een praatje.

Het inloophuis biedt de kinderen een veilig gevoel van samenzijn, ongeacht afkomst of culturele achtergrond. De bedoeling van het inloophuis is een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en de sociale samenhang in de wijk. Dat krijgt nog meer kansen als ook ouders en buren betrokken zouden kunnen worden. Daartoe organiseert de wijkorganisatie in 2014 samen met Centraal Bouwen en Wonen Heuvelrug een project ‘Verbinden en verbeelden’. De kinderen uit de wijk verzamelen verhalen van (groot)ouders en buren over hun kindertijd. Een kindertijd in verschillende landen, in verschillende werelden. Die verhalen gaan ze verbeelden met creatieve werkvormen. Zo verbinden ze vroeger met nu en willen ze daar met een reizende expositie zoveel mogelijk mensen deelgenoot van maken.

Groentehoek
Achter het inloophuis begint een stuk groen met enkele speeltoestellen en bankjes. Saai en niet geweldig onderhouden. Maar nog deze maand gaan de spades de grond in en verschijnt hier ‘De Groentehoek’. Woningcorporatie Heuvelrug Wonen maakt er een moes- annex ontmoetingstuin van waar bewoners zelf hun groenten en kruiden gaan kweken. Natuurlijk is er ook voor bankjes en speeltoestellen ruimte in het mooie ontwerp.

Onderzoek
GroenLinks/PvdA sloot het werkbezoek af met een huis-aan-huisonderzoek naar de mening van de bewoners over de wijk. In grote lijnen was er tevredenheid over het woongenot, over de nieuwbouw en over de aanpassingen aan de flats. Ook de verschillende tuinen en de inspanningen van Heuvelrug Wonen werden positief beoordeeld. Al met al: 2014 is voor de Groenhoek een veelbelovend jaar.
het nieuws van 4 maart 2014
17e jaargang nummer 5049
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Ruimte 10 nieuwe huizen Achterberg na verleggen bouwgrens

20140304 ACHTERBERG  In Achterberg mag de rode contour – de grens waarbinnen van de provincie gebouwd mag worden – worden verlegd.  De provincie stemt in met het verzoek van de gemeente Rhenen en past de contour aan in de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie.

Lees verder

Irma den Bode maakt winnend koningsportret Zeist

20140304 ZEIST  Irma den Bode heeft het winnende koningsportret gemaakt dat in de raadszaal van Zeist komt te hangen. Het is een eigentijds pixelportret van Willem-Alexander.

Lees verder

CDA wil burgers meer betrekken

20140304 BUNNIK  Leen Vernie is de nummer 4 op de lijst van het CDA en een nieuwkomer. “Ik heb altijd op het CDA gestemd en een andere partij zou niet in mij opkomen. Ik sta achter het gedachtengoed van het CDA, maar dat proberen we wel zoveel mogelijk plaatselijk uit te werken.”

Lees verder

Dreigende ontslaggolf bij BIGA/WSW?

20140304 WIJK BIJ DUURSTEDE  Hans Pouw wil namens de SP van het college weten of het college op de hoogte is van de problematiek van WSW-ers die sinds 2012 een baan hebben bij de BIGA of op de wachtlijst staan voor een baan?

Lees verder

CDA-Zeist brengt werkbezoek aan de KNVB

20140304 ZEIST  Op woensdagmiddag 26 februari heeft de CDA-Zeist een werkbezoek gebracht aan de KNVB. Aanleiding is dat de KNVB plannen heeft om het KNVB centrum om te bouwen naar een KNVB Campus.

Lees verder

Kamerlid Berndsen bezoekt jeugdhonk De Clomp

20140304 ZEIST   D66 Tweede Kamerlid Magda Berndsen heeft een werkbezoek gebracht aan Zeist-West. Wijkbewoners, jongeren, het wijkteam en de wijkagent vertelden over de succesvolle aanpak om overlast door groepen jongeren terug te dringen.

Lees verder

Evert van Kleef wint de conciërge van het jaar verkiezing in Rhenen

20140304 RHENEN   “Als we heel hard roepen dan komt hij misschien wel!” De conciërge van het jaar van Rhenen, Evert van Kleef komt op het luide gegil van zijn naam af. De kinderen van de Montessorischool zijn duidelijk trots op hun Evert.

Lees verder

Vijlbrief weg bij VVA’71, Weideman stopt

20140304 ACHTERBERG  Nick Vijlbrief vertrekt na één seizoen alweer bij hoofdklasser VVA’71. De verdediger keert terug naar zondagtopklasser FC Lienden. Voor die club speelde hij ook in het seizoen 2012/2013.

Lees verder

VVD-kopman Jorg neemt afstand van VVD-college

20140304 UTRECHTSE HEUVELRUG  In een ingezonden brief neemt VVD-lijsttrekker Rob Jorg afstand van het gemeentebestuur in het dossier Maarns raadhuis. Jorg suggereert zelfs dat er onderzoek kan worden gedaan naar ‘de schijn van vriendjespolitiek of juridisch onjuist handelen’.

Lees verder

Bomen verhuizen is wel een beetje puzzelen

20140304 DRIEBERGEN  In Driebergen vindt dezer dagen een unieke boomverhuzing plaats. Nog nooit zijn zulke zware bomen uit de grond en een stukje verderop getild. Henk Haalboom, zoon van Haalboom Sr, die in 1948 wat zaadjes in de grond stopte, komt nog elke dag even kijken. Henk is een man van weinig woorden, het meeste zeggen anderen immers al.

Lees verder

Candia’66 tegen Musketiers

20140304 RHENEN  Het Rhenense Candia’66, de nummer voorlaatst in de vierde klasse H (West 1) van het zaterdagvoetbal, komt zaterdag 8 maart op eigen veld voor een regelrechte derby in actie tegen de Musketiers. De Elsterse ploeg staat laatste in genoemde klasse.

Lees verder

Unieke uitdaging voor golfers in regio Utrechtse Heuvelrug

20140304 DOORN  Niet vaak worden golfers uit de regio door een golfclub met een 9-holes par-3 baan uitgenodigd, zelfs uitgedaagd voor een open kampioenschap. De Doornse Golf Club doet dit uit volle overtuiging en zeer veel enthousiasme wél.

De “Doornse” is niet alleen een golfclub waar gezelligheid en golfplezier hoogtij viert, maar zij heeft ook een prachtige golfbaan. Velen, waaronder de NGF, beoordelen deze baan, als één van de mooiste korte banen van Nederland. Een uitdagende bosbaan met smalle fairways, aantrekkelijke waterpartijen en robuuste bunkers die de greens beschermen. Ed Waelpoel, vicevoorzitter en wedstrijdcommissaris: “Het wordt hoog tijd dat meer golfers uit onze regio kennis maken met deze leuke golfclub en unieke golfbaan”.

Het Doorns Open is een individuele wedstrijd voor golfers uit de regio met minimaal baanpermissie. De spelvorm is Stableford en iedere speler krijgt driekwart van het aantal handicapslagen mee, met een maximum van 24. Aan deze wedstrijd kunnen zowel dames, als heren deelnemen. De voorronde wordt over 18 holes gespeeld op zaterdag 5 april 2014. Bij de aanmelding kan men een voorkeur uitspreken voor een starttijd om: 9.30 uur of 13.00 uur. Achttien spelers met de beste score per voorronde, spelen de finale. De score uit de voorronde wordt meegenomen in de einduitslag. De finale start om 16.30 uur en men speelt 9 holes. De prijsuitreiking is om circa 18.00 uur.

Deelname aan het Doorns Open, greenfee, consumptie en prijzen, kost slechts € 12,50 per persoon. Een ideale mogelijkheid om een uitdagende bosbaan te leren kennen en uw krachten te meten met golfers uit de regio.

Aanmelden kan via onze website www.doornsegolfclub.nl. Daar treft u een aanmeldingsformulier / mail aan en kunt u nader kennismaken met onze golfclub en baan.

Lezing Herman Wijffels dinsdag 8 april in Maartenskerk Doorn

20140304 DOORN  Rotaryclub Doorn bestaat 65 jaar en dat vieren zij graag met de Utrechtse Heuvelrug. Niet alleen met de eigen leden, maar ook met de leden van andere serviceclubs op de Heuvelrug, hun vrienden, familie en jongeren in onze gemeenschap.

Met bijzonder groot genoegen en met trots nodigt Rotary Doorn u uit voor een inspirerende lezing van Herman Wijffels die zal gaan over de kansen die deze tijd ons biedt voor de toekomst.
Wat zijn de veranderingen en signalen die wellicht nu nog niet goed zichtbaar zijn, maar waarvan we over 10 jaar terugkijkend zeggen: ja, dat is ontstaan tijdens de economische crisis rond 2013.
Een avond die u aan het denken zal zetten.

De lezing wordt gehouden op dinsdag 8 april 2014 om 20 uur in de Maartenskerk, Kerkplein 1 in Doorn. Inloop vanaf 19.30 uur.
Entree voor deze avond is € 12,50 in de voorverkoop. Kaarten aan de kassa € 20,-. Uw plaats is gereserveerd zodra het geld op rekening 47.07.25.729 t.n.v. Rotaryclub Doorn staat, o.v.v. uw naam en adres. Er zijn slechts 250 plaatsen, dus reserveer snel.
Zodra de kosten voor de avond gedekt zijn, zal het resterende bedrag worden overgemaakt aan het goede doel: het Rotary Jongerenevent Utrechtse Heuvelrug op zaterdag 14 juni 2014.

Hennepkwekerij in woning Z

20140304 ZEIST   Na een melding maandagochtend dat er mogelijk een hennepkwekerij in een woning aan de Warande was, werd een onderzoek ingesteld. Na controle in de meterkast werd er in de woning werd een hennepkwekerij aangetroffen.

Er stonden ruim 220 hennepplanten. De kwekerij werd ontmanteld. De verdachten, een 31-jarige man uit Zeist, een 44-jarige man uit Zaltbommel en een 36-jarige man uit Zeist werden aangehouden.

NVWA Certificaat “voedselveiligheid” voor Voedselbank Zeist

20140304 ZEIST  De Voedselbank Zeist krijgt op dinsdag 4 maart het certificaat ‘voedselveiligheid’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit certificaat werdt uitgereikt door Jaap Sala, bestuurder van de Vereniging Voedselbanken Nederland aan Theo Rem, coördinator voedselveiligheid van de Voedselbank Zeist.

Lees verder

Meester Faber en Meester Henk verlaten de Ericaschool in Rhenen

20140304 RHENEN  De afgelopen week was het feest op de Ericaschool in Rhenen. Na ongeveer 40 jaar in dienst te zijn geweest namen Joop Faber (directeur) en Henk Broekhuizen (adjunct-directeur in intern begeleider) afscheid van de school. Om hen te bedanken voor hun grote inzet, werden er verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een feestdag met alle kinderen op dinsdag 25 februari. Rond half 9 werden beide meesters met hun partner opgehaald van huis, de kinderen zingend en prachtig verkleed. De teamleden droegen een feestelijke badjas en ook Joop en Henk vertrokken naar school in hetzelfde kostuum. Op school gekomen stond er op de “Ericacamping” een heerlijk ontbijtje voor hen klaar. Ook in de klassen werd gezellig samen gegeten. Vanaf 10 uur mochten Joop en Henk kijken naar (en actief deelnemen aan) verschillende tv-uitzendingen van het “Ericanieuws digitaal.” Elke groep verzorgde een onderdeel van het programma. Van Lingo en het nieuws tot “Ik hou van Holland” en een liedjesprogramma. Uiteraard ontbraken ook de reclameblokken niet. Iedereen kijkt terug op een zeer feestelijke dag!

ScienceCafe: Apen apen apen na

20140304 ZEIST  In de sociale psychologie denkt men dat imitatie goed is voor de groepsbinding. Samen overleef je nu eenmaal gemakkelijker dan in je eentje. Er zijn onderzoekjes waarbij twee mensen in een kamer worden gezet, waaruit een correlatie bleek tussen hoeveel die mensen elkaar imiteerden en hoe verbonden ze zich voelden.

Dat werkt twee kanten op: als je mensen laat denken dat ze tot dezelfde groep behoren, deden ze elkaar meer na, en omgekeerd: als je een situatie creëert waarin ze elkaar vanzelf meer nadoen, vonden ze elkaar daarna aardiger. De mensheid heeft daar een naam voor bedacht: na-apen. Dit werkwoord hadden we zonder naar apen te kijken nooit een de Nederlandse taal kunnen toevoegen. Maar apen apen apen echt na? Het antwoord komt van prof. dr. Jan van Hooff, emeritus hoogleraar Gedragsbiologie en Socio-ecologie. Op donderdag 13 maart a.s. is Van Hooff onze sprekende gast tijdens ScienceCafé.

Van Hooff studeerde biologie in Utrecht en Oxford en promoveerde op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, in het bijzonder over de evolutie van lachen en glimlachen, hebben de aandacht getrokken. In deze lezing geeft de spreker zicht op de ontwikkeling in zijn vakgebied en gaat hij in op vraag: ‘Apen apen apen na?’ Het accent ligt op dierlijke intelligentie en traditie.

Science Café Zeist in De Bovenkamer

Op 13 maart a.s. is het ScienceCafé Zeist in De Bovenkamer, Centrum voor Kunst en Cultuur, Dijnselburgerlaan 1 hal 20 in Zeist Vanaf 19.30 uur is er live muziek dat verzorgd wordt door Vanaf 19.30 uur is er live muziek van het duo Kitty Looten & Jan Schröder. Funkyjazz nummers worden afgewisseld met meer sferische composities. Kitty en Jan leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Utrechts conservatorium. Sindsdien zijn zij regelmatig samen op het podium te vinden.

Kitty Looten – saxofoon
Jan Schröder – gitaar.

Na de lezing (20.00-20.50 uur) is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Met een bijdrage van € 5,- per persoon kunnen we gezamenlijk de kosten dekken. Kom tijdig want vol is vol!

Dorpsspreekuur nog niet populair

20140304 UTRECHTSE HEUVELRUG  Inwoners maken nauwelijks gebruik van de speciale dorpsspreekuren van hun dorpswethouder. Dat blijkt uit een informatiebrief die burgemeester Frits Naafs deze week aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De spreekuren worden niet op een vast tijdstip gehouden.

Lees verder

12 maart GroenLinks Zeist zorgdialoog in De Koppeling

20140304 ZEIST  Vanaf 1 januari 2015 krijgt de gemeente er zoveel verantwoordelijkheden bij op het gebied van zorg, dat niemand precies weet hoe we dit het beste kunnen organiseren. Om hierin meer inzicht te krijgen, organiseert GroenLinks Zeist een Zorgdialoog met verschillende organisaties.

Lees verder

Lezing Schoonheid lente gegeven door Henny van der Wilt

20140304 ZEIST  De lezing ´De schoonheid van de lente´ wordt gegeven door Henny van der Wilt op dinsdag 18 maart (20.00 uur) in het gebouw bij de NoorderLichtkerk, Bergweg 92 in Zeist. Henny van der Wilt is hovenier op Kasteel Sypesteyn in Loosdrecht. Niet-leden van Groei en Bloei betalen 4 euro, leden gratis.

Lees verder

Inspiratieavond duurzaamheid op 18 maart in Zeist

20140304 ZEIST  Ook dit jaar krijgen duurzame initiatieven extra aandacht tijdens de Zeister Duurzame Week. Dat gebeurt rondom 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. Wilt u meedenken over de invulling van de Duurzame Week? Kom naar de inspiratieavond op 18 maart.

Lees verder

Lezing over hospice voor leden Zonnebloem Wijk

20140304 WIJK BIJ DUURSTEDE  De belangstelling voor de algemene ledenvergadering van de vrijwilligers van de afdeling Wijk bij Duurstede van de Zonnebloem was groot. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan een presentatie van Marijke Leeflang, coördinator van het Hospice Duurstede.

Lees verder

Nasi in het nieuwe Dorpshuis in Langbroek

20140304 LANGBROEK  Op dinsdag 11 maart kunnen de senioren in het nieuwe Dorpshuis in Langbroek weer genieten van de maandelijkse warme maaltijd. Deze maand heeft de maaltijd een oosters accent want de hoofdschotel is Nasi. Het voorgerecht en het toetje zijn net als iedere maand weer een verrassing.

Lees verder

Wolfswinkel mag toch verder met bedrijventerrein

20140304 MAARSBERGEN  Het Maarsbergse reinigingsbedrijf Wolfswinkel kan aan de slag met de aanleg van een bedrijventerrein. Het wordt wel kleiner en de gemeente gaat geen nieuwe rondweg om Maarsbergen heen aanleggen. Verkeer moet over de Haarweg blijven rijden.

Lees verder
het nieuws van 5 maart 2014
17e jaargang nummer 5050
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Streekstra boos op grote partijen

20140305 MAARSBERGEN  Over een paar jaar zal er toch een rondweg om Maarsbergen moeten komen, en dan hebben zowel coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA/Groenlinks als het oppositionele CDA boter op het hoofd, betoogt Sybe Streekstra, lijsttrekker van lokale partij BVH.

Lees verder

D66: Samen, duurzaam en eerlijk!

20140305 ZEIST  Sinds 2010 zit Hylke Warners in de gemeenteraad van Zeist. Hij woont met zijn vrouw en twee dochters in Austerlitz en werkt bij BOVAG in Bunnik. – “Als ik terug kijk op de afgelopen raadsperiode, waarin D66 na lange tijd weer deelgenomen heeft aan het college, constateer ik dat er veel verbeterd is in de manier waarop de samenleving betrokken is bij de besluitvorming

Lees verder

Rob Jorg: politiek met passie

20140305 UTRECHTSE HEUVELRUG  Rob Jorg is de nieuwe lijsttrekker van de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hier stelt hij zich voor en vertelt hij waar de VVD zich vooral voor gaat inzetten. Jorg: ‘‘Ik ben opgegroeid in het groene dorp Oud-Loosdrecht als zoon van een fietsenmaker en heb in Amsterdam Economie gestudeerd.

Lees verder

Ons Eetcafé in De Andrieshof

20140305 LEERSUM  Op woensdag 19 maart is Ons Eetcafé te gast in de Andrieshof, Engelberg 15A in Leersum. Vrijwilligers van drie Leersumse kerken verzorgen i.s.m. slagerij Van Dijk een driegangenmaaltijd voor met name mensen die alleen wonen.

Lees verder

Gezond trakteren, dat doe je zo!

20140305 DOORN  Donderdag 13 maart brengt Lidl met de FitFoodFun-Factor bus een bezoek aan basisschool Hoogmoersbergen in Doorn. Meer dan 170 leerlingen uit groep vier tot en met acht krijgen van supermarktketen Lidl in een tot kookstudio omgetoverde schoolbus een workshop ‘gezond trakteren’.

Lees verder

De 3bergenLOOP: een successtory

20140305 DRIEBERGEN  De 3bergenLOOP, hèt jaarlijkse loop- en wandelevenement van de Utrechtse Heuvelrug vindt dit jaar voor de 10e keer plaats op zaterdag 8 maart. De belangstelling voor deze loop wordt ieder jaar groter: dit jaar moest de voorinschrijving al half januari gesloten worden.

Lees verder

‘Verkoop raadhuis Maarn oneerlijk verlopen’

20140305 MAARN  VVD-lijsttrekker Rob Jorg beschuldigt zijn eigen wethouder in Utrechtse Heuvelrug van vriendjespolitiek. Hij vindt dat het besluit om het raadhuis in Maarn te verkopen schimmig is verlopen.

Lees verder

Bestemmingsplan Oeverstraat-Muntstraat

20140305 WIJK BIJ DUURSTEDE  De laatste raadsvergadering voor de verkiezingen van 19 maart was een aaneenschakeling van opmerkelijke gebeurtenissen. In die categorie hoorde ook het voorstel van het college om met een bestemmingsplan de bouw van een nieuwe woning mogelijk te maken op het perceel Oeverstraat 6-Muntstraat.

Lees verder

35 jaar liefde voor boeken

20140305 BUNNIK  Deze maand is het 35 jaar geleden dat Hans en Mary van Ravenswaay begonnen met hun kantoorboekhandel in Bunnik. Beide dochters zijn opgegroeid in de winkel en samen zijn zij van plan de zaak op termijn over te nemen. Komende week is het boekenweek en zijn er verschillende presentaties. Als klap op de vuurpijl komt schrijfster Esther Verhoef signeren.

Lees verder

De fietser en het Eikenpad

20140305 BUNNIK  Naar aanleiding van de berichtgeving rondom het fietspad door het Eikenplantsoen willen wij een ander geluid naar voren brengen. Het geluid van de fietser. Waar gaat het naar ons in idee in essentie om?

Lees verder

Dwangsom voor illegale bouwwerken ligt bij rechter


20140305 BUNNIK/UTRECHT  De bestuursrechter zal toch uitspraak moeten doen in een rechtszaak tegen de heer Der Kinderen van de gemeente Bunnik. Dat bleek maandag in de rechtbank in Utrecht. Eerder had de rechter beide partijen naar huis gestuurd om er samen uit te komen, maar dat is niet gelukt.

Lees verder

Vincent Bijlo: ‘De taal is het voertuig van het denken’

20140305 BUNNIK  Nog anderhalve week en dan wordt voor de vijfde keer het Groot Kromme Rijndictee gehouden door de Lions Club Bunnik. Het is ook al de vijfde keer dat het dictee geschreven en gepresenteerd wordt door cabaretier en Bunniker Vincent Bijlo. Hij wil het dit jaar anders gaan doen. Minder moeilijke woorden en meer instinkers.

Lees verder

Vrouwendag zitvolleybal in Leersum

20140305 LEERSUM  Het Nederlands dames zitvolleybalteam houdt zondag 9 maart de jaarlijks ‘Vrouwendag’ in de sportzaal van De Binder in Leersum. Belangstellenden in deze dynamische tak van het volleybal worden uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen en mogelijk zelfs door mee te doen eens zelf te ervaren wat zitvolleybal betekent.

Lees verder

‘Onderzoek WereldKidz moet openbaar’

20140305 UTRECHTSE HEUVELRUG  Het rapport over het miljoenenverlies bij scholenkoepel WereldKidz moet openbaar worden. Dat zei wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) vorige week tijdens een persgesprek in Doorn. Volgens dagblad De Telegraaf zouden accountantskantoor Ernst & Young en de Raad van Toezicht van WereldKidz momenteel over de openbaarmaking bakkeleien.

Lees verder

Geen gereguleerde wietteelt in Utrechtse Heuvelrug

20140305 UTRECHTSE HEUVELRUG  Er komt voorlopig geen gereguleerde wietteelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Een motie van D66 om de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug te bewegen om in navolging van ruim 35 gemeenten een signaal af te geven aan het kabinet, kon slechts rekenen op de steun van zes raadsleden.

Lees verder

Samen snoeien

20140305 WIJK BIJ DUURSTEDE  Donderdag 13 maart om 20.00 uur is er in De Nieuwe Schakel, Zandweg 10, (Oude brandweerkazerne naast Renault garage) een informatie avond over snoeien. De afdeling Groenberaad van de VNMW organiseert deze avond voor belangstellenden, actieve hagensnoeiers en “professionele snoeiers” .

Lees verder

Hulp bij hartfalen

20140305 WIJK BIJ DUURSTEDE  Er is veel belangstelling voor de werkwijze van de Stichting AED HartstikkeNodig. Dat bleek tijdens een goed bezochte bijeenkomst over de inzet van vrijwillige hulpverlening bij hartfalen, vorige week maandag.

Lees verder

De VVD-Kijk op Wijk

20140305 COTHEN  Namens de VVD Wijk Bij Duurstede, Cothen en Langbroek voert Serge Segboer de lijst aan komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze week een nadere kennismaking met de liberale voorman uit Cothen.

Lees verder

Huisartsenpraktijk houdt open dag

20140305 LANGBROEK  Huisartsenpraktijk Langbroek is grondig gerenoveerd. De nieuwe indeling sluit beter aan op het toekomstig takenpakket van zowel de huisartsenpraktijk als Apotheek De Drie Leliën, die er een uitdeelpost beheert.

Lees verder

De Bremer Stadsmuzikanten als tafelpoppenspel

20140305 DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 16 maart wordt door Mennie van Nimwegen het verhaal van De Bremer Stadsmuzikanten als tafelpoppenspel verteld en gespeeld. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 3,5 jaar.

In het spel spelen de kinderen zelf een grote rol. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvangstijd 15.30 uur. Prijs 2,50 euro per kind, begeleiders vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Rob Steinbuch, tel. 0343-512491.

Open Huis op Sterkenburg

20140305 DRIEBERGEN  Op donderdag 6 maart opent Kasteel Sterkenburg haar deuren voor iedereen die op zoek is naar een mooie feest- of trouwlocatie. Tussen 10.00 en 16.30 uur kunnen bezoekers vrijblijvend rondkijken. Er zijn deze dag ook allerlei activiteiten, zoals schapen hoeden, (kruis)boogschieten, een roofvogelshow en fluisteren met paarden.

Lees verder

Brocante- in- Dorestad 2014

20140305 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het Evenementen organisatiebureau Gea van Vulpen heft in samenspraak met winkels, de winkeliersvereniging Hart van Wijk, Horeca Wijk bij Duurstede, de galeries en de Stichting Kasteel Cultureel besloten om voor het vijfde jaar weer een antiek -en brocante- kunstmarkt in de binnenstad van Wijk bij Duurstede te organiseren.

Lees verder

Spar Cothen krijgt SSK-keurmerk

20140305 COTHEN  Harry Laros is eigenaar van de Spar in Cothen. Hij mocht donderdag het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) in ontvangst nemen. Het SSK is een keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers die innovatief en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Lees verder
het nieuws van 6 maart 2014
17e jaargang nummer 5051
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Lions cheque voor Hospice

20140306 WIJK BIJ DUURSTEDE  Tijdens de maandelijkse Lions Levefanum vergadering reikte voorzitter Mark Berntssen een check ter waarde van 1.350 euro uit aan Cor van Echtelt en Ilse van Leeuwen van het Hospice Wijk bij Duurstede.

Lees verder

Bedrijfsafval ook in de container

20140306 ZEIST  Seyst.Nu wil dat de afvalcontainers in het centrum ook worden opengesteld voor bedrijfsafval. Dat zou volgens de lokale partij beter zijn voor het milieu. Ook wil Seyst.Nu weten waarom er geen verklikker is gemonteerd die meldt wanneer de bak bijna vol is. Een apparaat dat succesvol is in de stad Groningen.

Lees verder

Dak Zonheuvel krijgt noodreparatie

20140306 DRIEBERGEN  Omdat het dak lekt en er schimmels groeien krijgt basisschool Zonheuvel toch vast een nieuwe dakbedekking. Zonheuvel zou eigenlijk vorig jaar al een nieuw schoolgebouw krijgen. Dat is uitgesteld tot 2017, omdat de school bij nader inzien -om financiele redenen- verhuist naar een nieuw schoolverzamelgebouw aan de Weidestraat.

Lees verder

Succesvolle schrijfmarathon Amnesty Maarn

20140306 MAARN  Groep 8 van basisschool De Ladder opende woensdag 5 februari een lange Amnesty-schrijfmarathon bij Boek&Koek in Maarn. De leerlingen schreven met overgave hun goede wensen en groeten aan gevangenen in Iran, Kirgizië en Guatemala.

Gedurende de hele dag liepen mensen de winkel binnen en schreven hun kaarten. Het resultaat was een grote stapel van 148 groeten-kaarten die vervolgens door de werkgroep verstuurd gaat worden naar de diverse gevangenen.

Rock & Roll met de Bombitas

20140306 AUSTERLITZ  Zaterdag 15 maart om 20:15 uur is het Beauforthuis het toneel voor de Bombitas, de blikvangers van Gruppo Sportivo en Herman Brood. Ze brengen een show waarin hun eigen pophistorie centraal staat.

vergroot foto

Ze brengen muziek van  Brood, Sportivo, I’ve got the Bullets, The Frog, Udo Lindenberg en Percy Sledge omlijst door smeuïge verhalen over de rock & roll jaren met deze bands.

Met Max Mollinger en Peter Calicher, drummer en toetsenist van Gruppo Sportivo.
Ieder seizoen nodigt deze vaste bezetting één of meerdere gasten uit die met hun hits en muziekverleden een goede aanvulling zijn op het verhaal van de Bombitas.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Zaterdag 15 maart, 20:15 uur
Bombitas, Bombitas XL
entree € 16 | reductieprijs € 12 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)
www.beauforthuis.nl

Bestuursakkoord over AZC Zeist

20140306 ZEIST / SOEST  De colleges van de gemeenten Soest en Zeist hebben afgelopen dinsdag hun intentie om medewerking te verlenen aan de vestiging van een asielzoekerscentrum op het voormalig terrein van het Kamp van Zeist geformaliseerd. De afspraken die hierover met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn gemaakt, werden vastgelegd in een bestuursovereenkomst.
 
Op dit moment heeft het COA te maken met een dusdanige stijging van de bezetting op de opvanglocaties dat uitbreiding van capaciteit nodig is. Er is sprake van een verhoogde instroom, onder andere van mensen uit Syrië. Ook is er een toename van het aantal vergunninghouders, waarbij er niet altijd snel genoeg woningen in gemeenten beschikbaar zijn om hen te laten uitstromen. Door gebruik te maken van leegstaande gebouwen van de Rijksgebouwendienst wil het COA efficiënt omgaan met de middelen van de overheid.
 
Het COA maakt minimaal twee jaar en maximaal vijf jaar gebruik van het gebouw op Zeister grondgebied. Na die periode van twee jaar kunnen het COA en de gemeenten een verlenging overeenkomen. Mocht een verlenging na die datum nog nodig zijn, dan zullen daar nadere afspraken over moeten worden gemaakt.
 
Gebouw 4 op het terrein van het Kamp van Zeist bleek geschikt om in korte tijd om te bouwen naar een veilig, leefbaar en toegankelijk opvangcentrum dat voldoet aan de kwaliteitseisen die daar aan worden gesteld. Er zijn verschillende aanpassingen gedaan, zoals het verwijderen van hoge hekwerken, het plaatsen van speeltoestellen, de inrichting van de slaapruimten en het plaatsen van keukenvoorzieningen, zodat bewoners straks zelf kunnen koken.
 
Nadat enkele laatste werkzaamheden zijn afgerond, komen naar verwachting binnenkort de eerste bewoners naar azc Zeist. Er is plaats voor ongeveer 370 asielzoekers. De bewoners van de opvanglocatie zijn in afwachting van de uitkomst van hun procedure. Zij krijgen begeleiding gericht op de fase van hun asielprocedure en voorlichting over de regels en gebruiken in Nederland.
 
Wanneer het centrum volledig operationeel is, organiseert  het COA een Open Dag voor geïnteresseerden. Alle actuele informatie over azc Zeist is te vinden op www.zeist.nl, www.soest.nl en www.coa.nl.

Plan voor Nieuw Domensteyn weggestemd

20140306 WIJK BIJ DUURSTEDE  In de raadsvergadering van vorige week werd na een uitvoering debat uiteindelijk het plan voor de ontwikkeling van een ‘landgoed met allure’ aan de Langbroekerdijk door een meerderheid van de raad weggestemd. Dit tot vreugde van de omwonenden.

Lees verder

Nieuwe Jumbo en Welkoop in aantocht

20140306 WIJK BIJ DUURSTEDE  Na uitgebreid wikken en wegen hakte de raad afgelopen dinsdag eindelijk de laatste knoop door over de nieuwbouw van de Jumbo en De Welkoop. Met 10 stemmen voor en 8 stemmen tegen besliste de raad in het voordeel van het voorgestelde plan voor nieuwbouw.

Lees verder

Meer publiek bij optochten

20140306 BUNNIK/ODIJK  De carnavalsoptochten in Bunnik en Odijk werden erg goed bezocht dit jaar. In 2013 speelde de kou nog parten, maar afgelopen weekend was het prachtig weer. In Odijk, waar jaarlijks de grootste optocht van de regio gehouden wordt, kwamen ruim twaalfduizend mensen kijken.

Lees verder

Wethouder: werken met digitale post gaat al beter

20140306 ZEIST  In december is de gemeente Zeist overgegaan tot digitale afhandeling van de post. De fractie van Seyst.Nu wilde -naar aanleiding van klachten die haar ter ore waren gekomen- weten of het systeem nu goed functioneert.

Lees verder

Reparatie aan lekkende vijver Zeist

20140306 ZEIST  De gemeente laat de vijver in het Wilhelminapark herstellen. De vijver is lek en daardoor staat het water te laag. Bovendien is de beschoeiing aan vervanging toe. Dát gaat gebeuren en bovendien komt er nieuwe folie op de bodem.

Lees verder

Helena Basilova in Werkhoven

20140306 WERKHOVEN   ‘Gevoelig en met flair’, zo typeerde de New York Times het spel van pianiste Helena Basilova. Helena treedt zondag 9 maart op in de rk kerk in Werkhoven. De pianiste is geboren in Rusland, maar groeide op in Nederland.

Lees verder

AZC Zeist verwacht morgen 1e bewoners

201403096 ZEIST / SOESTERBERG  Het azc Zeist ontvangt naar verwachting op 7 maart de eerste asielzoekers. Binnenkort organiseert het COA een open dag om aan belangstellenden te laten zien hoe het azc is geworden. Dat zal gebeuren op het moment dat het azc ‘vol in bedrijf’ is.

Lees verder
het nieuws van 7 maart 2014
17e jaargang nummer 5052
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Helma Coolmanm Z-O-U-T schrijver 2013

20140307 DOORN / REGIO Journalist/schrijfster Helma Coolman uit Maarn is vrijdagavond 7 maart in een uitverkocht Cultuurhuis met haar boek In het puin van het getto, de winnaar geworden van de verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar 2013.

De winnende naam werd, voorafgaand aan de Boekenweekvoorstelling Nachttrein naar Lissabon, bekendgemaakt door de winnaar van vorig jaar, schrijver Maarten van Bommel.

18 boeken, dat is de oogst van deze tweede editie Z-O-U-T schrijver van het jaar verkiezing. Allemaal boeken die tussen november 2012 en oktober 2013 zijn gepubliceerd door schrijvers die wonen in het werkgebied van de Bibliotheek Z-O-U-T, de gemeenten Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Opnieuw een grote diversiteit aan genres en onderwerpen. De kwaliteit was verassend hoog en het was dan ook niet eenvoudig om een shortlist samen te stellen, die 22 januari jl. bekend werd gemaakt.

Uit de vijf geselecteerde schrijvers is door de jury, ondersteund door bijna 400 publieksstemmen, de uitslag bepaald. Juryvoorzitter Cosmas Blaauw [D66] meld in zijn openingswoord: ‘Zo divers en allemaal van hoog niveau. We hadden het er als jury niet gemakkelijk mee. Ook de stemmen van de inwoners van onze gemeenten gaven niet een afgetekende winnaar. Toch was er uiteindelijk één boek, één Z-O-U-T schrijver waar jury en publiek elkaar in konden vinden.’

Helma Coolman schreef samen met Pauline Broekema het boek In het puin van het getto. Het boek gaat over een vergeten nazi-dwangarbeiderskamp dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Warschau heeft bestaan op de ruïnes van het toen al verwoeste Joodse getto. De auteurs hebben meerdere nabestaanden kunnen inlichten over dit veelal onbekende deel van de geschiedenis van hun familielid, onder hen Marga Minco, schrijfster van ‘Het Bittere Kruid’. Er zijn overlevenden getraceerd en geïnterviewd, onder wie de enige Nederlandse overlevende die voor zover bekend nog in leven is en nu in Israël woont. Rode draad in het verhaal is Willi Lowenberg uit Borculo, die na de oorlog fortuin heeft gemaakt in de VS en als ambassadeur van meerdere presidenten heeft opgetreden bij internationale Holocaustherdenkingen, en zijn beschermengel Hans Elsbach, de goochelaar.

D66 pleit voor duidelijkheid bij sport en cultuur

202140307 DRIEBERGEN  In het kader van de themaweek Sport en Cultuur bracht D66 een bezoek aan een aantal verenigingen en instellingen in Driebergen. Bij Zwembad De Zwoer werd men door manager Theo Stokman geïnformeerd over de toekomstverwachtingen en de mogelijkheden om het bad 5 tot 10 jaar langer open te houden.

Het bestuur van Shinty, de grootste sportvereniging van onze gemeente, vestigde de aandacht op de twee afgekeurde en verouderde velden die grote problemen opleveren voor de sportieve ambities van deze club. Ook D66 is ervan overtuigd dat de vervanging van de toplagen eerder dan nu gepland is moet plaatsvinden.

Manger Cats wacht nu al bijna acht jaar op harmonisatie van het tennis in de gemeente. D66 heeft hier al herhaaldelijk in de Raad op aangedrongen en zal dit blijven doen. D66 wil een einde maken aan de situatie dat Manger Cats niet in aanmerking komt voor onderhoud van de tennisbanen door de gemeente, terwijl dat bij andere clubs wel het geval is.

Stichting Ateliers Driebergen en de Cultuurraad zijn zeer ingenomen met het feit dat kunstenaars gebruik mogen maken van de bovenverdieping van het voormalige gemeentekantoor aan de Bosstraat. D66 heeft dit initiatief voor tijdelijk gebruik van dit leegstaande pand actief gesteund. In de kantine van de Eurowinkel van Cees van den Broek werden tijdens een gezamenlijke lunch en aansluitende rondleiding door het gebouw goede ideeën naar voren gebracht. Vraag is nu wel aan de gemeente om snel te komen met duidelijkheid over gebruikskosten en ruimteverdeling.

Bij het bezoek aan de Stichting Vroeger en Nu werd door de bestuurders aandacht gevraagd voor hun wens het huis van de voormalige beheerder van de Oude Algemene Begraafplaats te verwerven van de gemeente. De Stichting is in 2007 verhuisd naar de nieuwe locatie aan de Traaij 104 in Driebergen en wil daar een cultureel historisch centrum realiseren om dit zeer belangrijke en unieke stuk erfgoed voor Driebergen te behouden.

Waterschapsubsidie voor afkoppelen regenwater nog tot 1 september beschikbaar

20140307 UTRECHTSE HEUVELRUG    Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden ondersteunt inwoners, bedrijven en instellingen uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug bij het afkoppelen van regenwater op hun perceel. Zij kunnen nog tot 1 september 2014 een beroep doen op een stimuleringsmaatregel van het waterschap.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug verdubbelt het subsidiebedrag. Nu het tuinseizoen voor de deur staat is het een logische moment om aan afkoppelen te denken.

Afkoppelen is duurzaam
Schoon regenwater dat op daken valt, stroomt samen met het vuile afvalwater van woningen en bedrijven via het riool naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie waar het wordt schoongemaakt. Dat is niet alleen onnodig, het veroorzaakt ook steeds meer problemen.
Door het veranderende klimaat regent het vaker en harder. Het riool moet in korte tijd zoveel extra water verwerken, dat dit niet allemaal lukt. Een deel van het ongezuiverde afvalwater stroomt via overstorten rechtstreeks in het oppervlaktewater. Inwoners en bedrijven kunnen helpen de hoeveelheid regenwater die in het riool terechtkomt te beperken. Dat kan door ervoor te zorgen dat het water dat op het dak valt en vaak via de regenpijp in het riool terechtkomt, op het eigen perceel op te vangen. Dit noemen we afkoppelen.

Afkoppelen, hoe werkt dat?
Afkoppelen is letterlijk de regenwaterafvoer, in dit geval van daken, loskoppelen van het riool. Dat kan door de regenpijp vlak boven de grond af te zagen. Voor het opvangen van het water in de tuin zijn er verschillende mogelijkheden. Boven de grond door de aanleg van een grindtuin of vijver of onder de grond met behulp van zogenaamde infiltratiekratten.
De zandgronden van de Heuvelrug zijn zeer geschikt om regenwater in te infiltreren. Op die manier wordt het grondwater op een natuurlijke manier aangevuld en leveren de personen die afkoppelen een bijdrage aan het bestrijden van de verdroging op de Heuvelrug.

De stimuleringsregeling: geld en advies
De stimuleringsmaatregel voorziet in een geldbedrag van € 3,50 per m2 afgekoppeld dakoppervlak en een advies. De regeling is bedoeld voor eigenaren van bestaande woningen, bedrijven en instellingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Ook inwoners van delen van de gemeenten De Bilt, Zeist en Rhenen kunnen gebruikmaken van de waterschapsubsidie.

Meer informatie
Voor vragen over afkoppelen kunt u contact opnemen met Gerard Caré, tel. (030) 634 5780, e-mail care.gwj@hdsr.nl. Meer informatie over afkoppelen en een aanvraagformulier voor subsidie staan op de website van het waterschap, www.destichtserijnlanden.nl

Wie wordt Zeister Ondernemer van het Jaar?

20140307 ZEIST Op 10 maart wordt bekend wie er met de prijs Zeister Ondernemer van het Jaar vandoor gaat tijdens het Business Event gemeente Zeist. Dit gebeurt in Hotel Theater Figi.

Prijzen zijn te winnen in de categorie Jonge Onderneming van het Jaar, Detailhandel en Horeca, MKB, Industrie en Dienstverlening en Duurzaamheid. De presentatie is in handen van Ruben Nicolai.  

Om 19.15 uur worden de genomineerden voorgereden in hybride auto’s naar de rode loper, waar ze  verwelkomd worden door de jury en vertegenwoordigers van de gemeente en ABN AMRO. Vanaf 20.00 uur begint het officiële programma en worden de winnaars uit de vier verschillende categorieën bekend gemaakt. Na 21.30 uur is gelegenheid voor alle aanwezigen om te netwerken en zakelijke contacten te leggen.  

De genomineerden zijn:  
Jonge Onderneming van het Jaar:
Kinderopvang de Geheime Tuin – Mirte Madelief van Zundert Precipio Mediagroep – Yuri van Lonkhuijsen en Daniël Dekker CHARM Luxury – Erika Harm 
 Detailhandel en Horeca:
De Groene Winkel – Rudi Gerding en Astrid Weidmann Erica Recreatie – Eric van Trigt Bakker Albert – Albert en Wilma de Jong   MKB, Industrie en Dienstverlening:
Manutan (voorheen Overtoom) – Ghislaine Duymelings Zoover en weeronline.nl – Stephan Bosman en Bas Rasker Kwekerij Abbing Zeist – Harco Bolhuis  

Duurzaamheid
De gemeente Zeist en de ABN AMRO, beide hoofdsponsors van het Business Event, reiken die avond nog een speciale award uit met als thema Duurzaamheid. Deze prijs gaat naar een van de negen genomineerden. Aan de hand van opgestelde criteria zal de jurycommissie de uiteindelijke winnaar voor deze prijs aanwijzen.  

Waarom dit event?
Wethouder Economie, Jacqueline Verbeek-Nijhof: “In de gemeente Zeist zijn tal van bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van sociale betrokkenheid, innovatie en het bijdragen aan een duurzame samenleving. Om deze ondernemingen onder de aandacht te brengen en ze een inspiratie voor anderen te laten zijn, heeft het Ondernemersplein van de gemeente Zeist dit event in het leven geroepen.”   Het wordt georganiseerd door Network Business Events en ondersteund door Zakelijk Zeist, Zeist Onderneemt, het MVO Platform, de Stichting Centrummanagement, en de hoofdsponsors ABN Amro en de gemeente Zeist. Kaarten voor het Business Event gemeente Zeist kunnen worden aangeschaft via www.businesseventzeist.nl.

Geld is op. Ook na bezuinigen nog rode cijfers

20140307 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug zit op zwart zaad, en bezuinigen is onontkoombaar. Maar ook al die bezuinigingen samen leveren niet genoeg op, daarna rest nog een tekort. Alleen belastingverhoging biedt soelaas. Dat schrijven ambtenaren financien deze week in een brief aan de gemeenteraad.

Lees verder

Stemwijzer Zeist al 4000 keer ingevuld

20140307 ZEIST  De StemWijzer die online is gezet voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart, is al 4000 keer ingevuld (stand 7 maart). De gemeente heeft de Stemwijzer Zeist in het leven geroepen, om kiezers te helpen hun stem te bepalen. De StemWijzer is te vinden op http://zeist.stemwijzer.nl.
 
Burgemeester Koos Janssen: “Een hoopgevende score. Het laat zien dat de verkiezingen leven in Zeist. En terecht, want het gaat over belangrijke zaken. De gemeente levert zo’n 200 tot 300 producten, van bouwvergunningen tot subsidies, van thuiszorg tot onderwijs en van uitkeringen tot gladheidsbestrijding. Elke inwoner en ondernemer komt dagelijks vele keren in aanraking met het werk van de gemeente. En daar betalen ze ook voor. Alle reden dus om te laten horen wat je er van vindt, door je stem uit te brengen.”
 
De StemWijzer werkt met 30 stellingen over zaken die spelen in Zeist. Een kiezer vult per stelling of hij zij het met de stelling eens is. Aan het eind krijgt hij of zij te zien in welke mate zijn of haar meningen overeenkomen met de politieke partijen die meedoen. In 2010 is de StemWijzer in de gehele campagneperiode tot en met de verkiezingen 6800 keer ingevuld.

Heuvelrug: geen geld meer voor onderhoud wegen

20140307 DRIEBERGEN  De reconstructie van de Driebergse Hoofdstraat legt zo’n beslag op de begroting dat voor alle andere wegen te weinig geld is, schrijft een ambtenaar aan de gemeenteraad. En er moet nog verder bezuinigd worden. Vorige maand besloot de raad tot een reconstructie van de Driebergse Hoofdstraat. Het oorspronkelijke plan om de straat voor € 4,3 miljoen op te knappen werd door een ongeruste gemeenteraad te elfder ure gehalveerd.

Lees verder

Bouncing Around in Champ’­Aubert

20140307 DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 17 maart speelt Bouncing Around in”Jazz op Zondagmiddag”  in Champ’­Aubert”.  Jazzorkest Bouncing Around heeft als doel de klassieke jazz van de jaren 20 af te stoffen, op te frissen en daadwerkelijk uit te voeren in de sfeer van die tijd. Die sfeer werd gekenmerkt door een enorme vitaliteit. 


vergroot foto

We kennen de grote coryfeen uit die tijd zoals Louis Armstrong, King Oliver en Jelly “Roll” Morton, maar er zijn ook talloze, bijna vergeten muzikale juweeltjes gecreëerd door relatief onbekende en soms bijna obscure orkesten, en juist met dit soort “pareltjes” zijn de boeken van Bouncing Around rijkelijk gevuld.

Bezetting: 

Loes van Wees – zang
Jan Tervoort – piano
Bart Kuijsterman – trombone
Wouter Bombeeck –  bastuba
Henk Kruitwagen – cornet, leider
Ger Booiman –  drums
Jac Schatorjé – klar, sopr- en altsax
 Piet van Elswijk – banjo
Ed Langer – alt, ten, baritonsax

Zie voor meer informatie:  www.bouncingaround.nl/

Zaal open                  : 14.00 uur                   
Aanvangstijd               : 14.30 uur                   
Toegangsprijs              : € 10,00 per persoon               
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar               
                                   
Champ’Aubert
Boterbloem 1
3972 SB Driebergen
Tel : 03438-14233
www.champaubert.nl

Inwoners welkom bij lijsttrekkersdebat Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant

20140307 UTRECHTSE HEUVELRUG  Lijsttrekkers van de acht politieke partijen in Utrechtse Heuvelrug kruisen aanstaande dinsdag 11 maart de degens in het Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant lijsttrekkersdebat.  Vanaf 19.30 uur staan de deuren van de raadszaal in Doorn (in Pléiade) open voor geïntresseerden, het debat zelf begint om 20.00 uur.

Lees verder

WijkSport reserveert ruimte op Mariënhoeve

20140307 WIJK BIJ DUURSTEDE  De Wijkse politiek solt met de veiligheid en gezondheid van de bevolking. Het in 1995 na veel politiek rumoer gebouwde zwembad sluit eind 2015 na 20 jaar al weer zijn deuren. Grondspeculatie blijkt achteraf bezien een belangrijkere drijfveer voor de bouw van het zwembad geweest te zijn, dan het hebben van een goede voorziening voor de hele breedte van de Wijkse samenleving.

Lees verder

Krijgt Zeist Stadslandbouw?

20140307 ZEIST  Op donderdagmiddag 27 februari vond de eerste Netwerkbijeenkomst Stadslandbouw in Zeist plaats. De bijeenkomst was bedoeld voor iedereen die betrokken is (of wil zijn) bij moestuininitiatieven in de openbare ruimte, op (tijdelijk) braakliggende terreinen of op bestaande volkstuincomplexen.

Lees verder

Weer bezuinigingen op komst

20140307 UTRECHTSE HEUVELRUG  Er breken zware tijden aan voor inwoners van Utrechtse Heuvelrug. De gemeente dreigt weg te zakken in het financiële moeras. In het ergste geval moeten bibliotheken en zwembaden hun deuren sluiten. Ambtenaren hielden een zoektocht naar mogelijke bezuinigingen. De komende vier jaar dreigt het tekort op de gemeentebegroting op te lopen tot vier miljoen euro.

Lees verder

Oud senator Jos van der Lans hield lezing in Driebergen

20140307 DRIEBERGEN  Woensdagavond 5 maart hield oud senator en PvdA coryfee Jos van der Lans een drukbezochte lezing over burgerinitiatief in de tot vergadercentrum omgebouwde Eurowinkel in Driebergen.

De Eurowinkel zelf is een mooi voorbeeld van burgerinitiatief en daarom had de PvdA/GroenLinks fractie van de Utrechtse Heuvelrug voor deze locatie gekozen.

Wethouders Bode de Vries van Zeist en Tim Verhoef van Utrechtse Heuvelrug hielden inleidingen. Stichting VluchtelingKinderen wil vaker lezingen gaan organiseren om zo de Eurowinkel uit te laten groeien tot een volwaardig ontmoetings- en debatecentrum.

Altijd al op een kasteel willen werken?

20140307 AMERONGEN  Op Kasteel Amerongen werken ongeveer 120 vrijwilligers in heel verschillende functies. Allereerst in het Poortgebouw met de winkel en de ticketshop, waar zij de bezoekers van het Kasteel, de Tuin en de Exposities ontvangen en zorg dragen voor de kaartverkoop en de leuke artikelen van de winkel.

vergroot foto

Verder lopend door het bos en de tuin zie je vrijwilligers die de borders, het gras, het bosperceel en ook de moestuin onderhouden. De producten uit die moestuin worden weer verkocht in de winkel.

En dan komen we bij het Kasteel, waar we  worden  ontvangen door een gastvrouw of gastheer. Na de hartelijke ontvangst dwalen we met een rondleider door het Kasteel, waar  we ook nog suppoosten zien rond lopen, die de rondleiders assisteren en toezicht houden, omdat er overal kostbare voorwerpen staan. Tussen al die activiteiten door zien we dames die liefdevol de inventaris behouden en beheren.

Wat we niet zien is, dat achter de schermen nog vrijwilligers administratieve werkzaamheden verrichten, maar ook dat er een groep zich bezig houdt met evenementen en met marketing en communicatie.  En er is ook nog een klusteam. Kortom een drukte van jewelste.

Toch komen we nog handjes te kort. Een kasteel runnen met vrijwilligers vraagt heel veel inzet van iedereen. Vele handen, maken licht werk, geldt ook voor ons. Nieuwsgierig geworden naar een van de functies? Maak een afspraak om te bespreken of het inderdaad iets voor je is. Je kunt bellen met of e-mailen naar de coördinator vrijwilligers Wery Knaven. 06-11018518 of wery.knaven@kasteel-amerongen.nl

Zeister politieke partijen in Verkiezingswinkel op Belcour

20140307 ZEIST  Zeistenaren die willen weten wat er te kiezen valt bij gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart, kunnen op zaterdag 8 en 15 maart en dinsdag 18 maart terecht in de Verkiezingswinkel. De politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen hebben op die dagen een Verkiezingswinkel geopend op Belcour, waar ze kiezers informeren over de standpunten en kandidaten van hun partij. De SP heeft besloten niet aan de winkel mee te doen.

De Verkiezingswinkel staat op Belcour, Emmaplein 142. De winkel is geopend op zaterdag 8 en 15 maart van 11 tot 16 uur, en dinsdag 18 maart van 18 tot 21 uur. Er zijn steeds minstens twee vertegenwoordigers van politieke partijen aanwezig en op dinsdag zijn ook de kandidaat-raadsleden present. In de winkel staat een computer waarop u de StemWijzer van Zeist kunt invullen (http://zeist.stemwijzer.nl).

Omdat zoveel partijen meedoen, kunnen stemgerechtigden makkelijker partijen met elkaar vergelijken. De politieke partijen willen niet alleen hun boodschap vertellen en kiezers overtuigen, maar ook op deze wijze gezamenlijk de opkomst stimuleren.
Het idee is geopperd in een gezamenlijk overleg van de campagneleiders van de politieke partijen. De raadsgriffier van de gemeente Zeist heeft vervolgens Binc Bedrijfshuisvesting benaderd met de vraag of men het leegstaande winkelpand die dagen mocht gebruiken. Het is de eerste keer dat de partijen gezamenlijk een Verkiezingswinkel inrichten.

De partijen en de gemeente doen van alles om kiezers te helpen hun stem te bepalen: onder meer via de StemWijzer, de Verkiezingskrant die 5 maart in de Nieuwsbode zat, en allerlei activiteiten van de politieke partijen. Meer hierover is te vinden op www.zeist.nl/verkiezingen. Daar staat ook een digitale versie van de Verkiezingskrant.

E-books vragenuurtje

20140307 REGIO  Vanaf 21 januari kunnen leden van de Bibliotheek ruim vijfduizend e-books lenen op tablet, smartphone, laptop of ereader. Via een speciale website van de Bibliotheek zijn de e-books te downloaden op computer en ereader. Met een app kunnen leden e-books downloaden op hun tablet of smartphone. Binnen de Bibliotheek Z-O-U-T maken al veel leners gebruik van de mogelijkheid e-books te lezen.

Vijfduizend e-books 

Er zijn op dit moment 5.000 e-books beschikbaar. Dat is ongeveer een kwart van het beschikbare e-book-aanbod in Nederland. De titels zijn ingedeeld in twee groepen: nieuwe boeken tot 3 jaar oud, en boeken ouder dan 3 jaar. De eerste maanden na de start zijn beide categorieën voor leden vrij toegankelijk om te lezen. Wie vanaf april 2014 de meer recente titels wil blijven lenen, kan kiezen voor een e-bookpluspakket. Daarmee kan voor € 20,00 een 18-tal e-books worden gelezen. Dit pakket moet worden afgenomen boven op het reguliere bibliotheeklidmaatschap.

Vragenuurtje

Sommige mensen ondervinden problemen bij het downloaden van de e-books of hebben er vragen over. Daarom zijn er in de regio vragenuurtjes in alle 11 locaties van de Bibliotheek Z-O-U-T. U kunt binnenlopen om deze te stellen. Het is handig om de ereader of tablet mee te nemen. Op de volgende tijden en in de volgende locaties bent u welkom (dit is soms buiten de vaste openingstijden om):
maandag 10 maart 14-15 uur     Amerongen
maandag 10 maart 16-17 uur    Leersum
dinsdag 11 maart 14-15 uur     Doorn
woensdag 19 maart 10-11 uur    Maarn
woensdag 19 maart 13-14 uur     Wijk bij Duurstede
donderdag 20 maart 14-15 uur     Driebergen
maandag 24 maart 16-17 uur     Cothen
dinsdag 25 maart 14-15 uur     Elst
dinsdag 25 maart 16-17 uur     Rhenen
vrijdag 28 maart 14-15 uur     Langbroek
dinsdag 1 april 14-15 uur         Renswoude
Voor meer informatie: www.rbzout.nl

Optreden Bigband Utrechts Conservatorium in Beauforthuis

20140307 AUSTERLITZ Op zondag 16 maart speelt de bigband van het Utrechts Conservatorium o.l.v. Ilja Reijngoud in het Beauforthuis. De Bigband bestaat uit gedreven studenten die keihard hebben gewerkt om de perfecte bigbandsound te maken  van het Utrechts conservatorium.

vergroot foto

De band is thuis in vele stijlen, van bebop-bewerking tot ballad, en in bezetting voor alleen bigband, of met solist of vocalist. Kom luisteren en laat U verbazen door de veelzijdigheid van deze bigband.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
16 maart, 20:15 uur 
HKU Bigband
entree € 7,50

het nieuws van 8 maart 2014
17e jaargang nummer 5053
foto’s op flickr

foto’s op 500px

SVMM komt tekort tegen DVSU

20140308 MAARN  Zaterdag vierdeklasser SVMM kwam in de uitwedstrjd tegen DVSU uit en Utrecht tekort. De ploeg van trainer Olaf Kersbergen die al drie weken geen competitiewedstrijd had gespeeld, miste voornamelijk wedstrijdritme in dit met 3-1 verloren duel.

Lees verder

FC Driebergen haalt fors uit

20140308 DRIEBERGEN  Zaterdag derdeklasser FC Driebergen liet in de uitwedstrijd tegen Desto zien uit het goede hout te zijn gesneden. Met 0-4 werden de Utrechtenaren in eigen huis van het veld geveegd. Een zonder meer dik verdiende overwinning voor de ploeg van trainer Bert van den Brom, die met aanvallend zeer aantrekkelijk voetbal de gehele wedstrjd de bovenliggende partij was.

Lees verder

Gecontroleerde overwinning SVL

20140308 LANGBROEK  De met 0-2 gewonnen uitwedstrjd tegen het laaggeplaatste Nivo Sparta uit en in Zaltbommel, had eigenlijk gezien het verloop van de wedstrijd beduidend hoger moeten uitvallen. SVL trainer Jan Gaasbeek: Alhoewel we de gehele wedstrijd hebben gedomineerd, vergaten we wederom in de eerste helft geboden kansen om te zetten in doelpunten.”

Lees verder

Opbrengst kerststukjes voor kinderboerderij ‘de Vliert’

20140308 WIJK BIJ DUURSTEDE  Eind vorig jaar hebben de kinderen van de Katholieke kerk in Cothen kerststukjes gemaakt om deze vervolgens te verkopen. De opbrengst van de verkochte kerststukjes wordt geschonken aan een goed doel.

Lees verder

Actievoerders maken herrie op gevaarlijke kruising Rhenen

20140308 ACHTERBERG  Inwoners van Achterberg en Rhenen voerden vrijdag actie tegen de kruising van de N233 met de Achterbergsestraatweg en Bergweg in Rhenen. Ze vinden deze te gevaarlijk en willen dat het wordt aangepakt.

Lees verder

Atlete Kerstens wint 3bergenLOOP

20140308 DRIEBERGEN  May Kerstens heeft in Driebergen de halve marathon gewonnen. De Utrechtse kwam in de 3bergenLOOP solo over de finish. Haar winnende tijd was 1 uur, 25 minuten en 22 seconden.

Lees verder

Een thuis sinds 1400

20140308 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het gloednieuwe Ewoud en Elisabeth gasthuis aan de Gansfortstraat werd gisteren officieel geopend in bijzijn van veel betrokkenen. Vandaag is de opening voor het grote publiek. Marco Meerdink van Woonzorg Nederland, stak van wal met de bemerking dat het E&E één van de zeer weinige gasthuizen is die kan zeggen: ‘thuis sinds 1400’.

Lees verder

Mercedes brandt volledig uit in Zeist

20140308 ZEIST  Een Mercedes brandde zaterdagochtend rond 5.30 uur volledig uit aan de Henriette van Lijndenlaan in Zeist. Dit gebeurde ondanks de politie die in dit gebied extra alert is op de mogelijk aanwezige pyromaan.

Lees verder

Met IVN kennismaken met landgoed het Heihuis

20140308 DOORN  Landgoed ’t Heihuis, gelegen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug vormt de kern van het buitengebied van Driebergen, Doorn en Maarn. Eind 2012 is de eigendom van dit landgoed overgegaan van J. van der Krol bosbouw naar landgoed Den Treek-Henschoten N.V.

vergroot foto

Nieuwe openstellingsborden, nieuwe ruiterroutes, ruiterpenningen en toezichthouders, maar wie is deze nieuwe eigenaar of beter gezegd wie zijn de nieuwe eigenaren? De nieuwe eigenaren, de aandeelhouders, van Den Treek-Henschoten zijn allen nazaten van Jonkheer W.H. de Beaufort.

Deze rondwandeling zorgt voor een nadere kennismaking met de nieuwe eigenaar.
Daarnaast is in opdracht van de provincie de aanleg van de ecoducten Mollebos (bij landgoed ’t Heihuis) en Rumelaar (bij Maarsbergen) over de A12 afgerond. Deze ecoducten vormen zeer belangrijke schakels in de ecologische verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug ten noorden en ten zuiden van de A12. Binnen het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug is nu gekeken naar de inrichting van het gebied rondom deze ecoducten. Welke maatregelen zijn nodig om natuur en recreatie naast elkaar mogelijk te maken.
Tijdens deze rondwandeling zal nader worden in gegaan op de aanleg van de ecoducten en de inrichting van de aangrenzende natuurgebieden.

De excursies vinden plaats op zondag 16 maart en zaterdag 29 maart om 14.00 en start bij de ingang van de camping en bungalowpark RCN het Grote Bos : Hydeparklaan 24 3941ZK te Doorn
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Dieren spotten in de schemering

20140308 AUSTERLITZ  Op vrijdag 14 maart 19:30 gaan we weer “dierenspotten in de schemering” bij het Beauforthuis. We gaan stil door het bos lopen, om zoveel mogelijk te horen en te zien. In de overgang van dag naar nacht is het bos het spannendst. Het licht wordt bijzonder, de geluiden verstillen, en de geheimzinnigheid neemt toe.

Deze tijd van de dag is de kans het grootst om dieren te zien. De ree komt uit zijn schuilplaats tevoorschijn, de vos maakt een laatste ronde op zoek naar voedsel, en bij het invallen van de duisternis worden de nachtdieren actief, zoals de uil, vleermuis en marter.

Vertrek vanuit het theatercafé van het Beauforthuis. 
Maximaal 35 personen, reserveren info@beauforthuis.nl
Vanaf 18.00u serveren wij het Bosmenu.
Bossoep, voorjaarssalade, bio-friet en Stichtse Stoot. 
svp reserveren info@beauforthuis.nl

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
14-3-2014, 19:30
Dieren spotten in de schemering
entree: gratis

Onrust bij Altrecht over bezuinigingen

20140308 PROVINCIE UTRECHT  Volgens Altrecht in Den Dolder is het nog niet precies bekend wat de bezuinigingen precies betekenen voor de zorgorganisatie. Altrecht heeft de medewerkers deze week wel op de hoogte gebracht, maar het is nog niet duidelijk waar de klappen zullen vallen.

Lees verder
het nieuws van 9 maart 2014
17e jaargang nummer 5054
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Ondanks verlies nog steeds kansen voor Dalto/BNApp.nl

20140309 DRIEBERGEN  Dalto/BNApp.nl had zichzelf al naar de play-off’s kunnen spelen, maar dan moest er wel worden gewonnen van de ongeslagen koploper TOP/Justlease.nl in Sassenheim. Het werd helaas een wedstrijd die eigenlijk nooit een wedstrijd was. TOP troefde Dalto op alle fronten af en met slechts drie doelpunten in één helft (11-3) was er geen hoop op een goed resultaat. Eindstand 23-14.

Lees verder

DEV bewijst zichzelf een slechte dienst

20140309 DOORN  Met de 6-3 nederlaag tegen SVM bewees zaterdag derdeklasser DEV zichzelf een slechte dienst. Daar zag het bij aanvang van de wedstrijd zeker niet naar uit. De ploeg van trainer Michel van Aken begon goed aan de wedstrijd en kwam al na vijf minuten op een 0-1 voorsprong.

Lees verder

KCD besluit zaalcompetitie in mineur

20140309 DOORN Het prachtige lenteweer deed de korfballers van KCD blijkbaar erg naar het veld verlangen want de laatste thuiswedstrijd van deze zaalcompetitie werd zonder veel inspiratie afgewerkt. Het zeker niet grootse DOS/WK -ooit spelend in de Korfbal League- profiteerde van de collectieve Doornse off day en ging er met een 10-11 zege vandoor.

Lees verder

HDS walst over Roda ’46 heen

20140309 LEERSUM  Bij zondag derdeklasser HDS lijkt de ban te zijn gebroken. Met maar liefst 4-1 walste de ploeg van trainer Frank Brouwer over de gasten uit Leusden heen en schoof door die overwinning twee plaatsen naar boven op.

Lees verder

Vrouwendebat Utrechtse Heuvelrug Bibliotheek Driebergen

20140309 UTRECHTSE HEUVELRUG  Op zaterdagavond 15 maart van 8 uur tot half 10 gaan 7 politica van lokale partijen in Utrechtse Heuverug met elkaar in gesprek. Plaats van handeling is de bibliotheek in Driebergen.

Franca Kerstens – VVD, Chantal Broekhuis – CDA, Wilma Hielema – PvdA, Dorien Schultz – D66, Lenneke Bolt – SP, Gera Hensbergen – BVH en Dianne van Wijnen – CU voeren een discussie over de volgende onderwerpen:

Onderwerp 1 gaat over bezuinigingen en luidt: Wat lijkt in beton gegoten? Kunnen we nu juist daarop bezuinigen? Deze stelling is n.a.v. de Raadsinformatiebrief, waarin de geijkte bezuinigingsonderwerpen staan als het verhogen van de OZB met 45%, sluiten van zwembaden en bibliotheken. Zijn er zaken die niet genoemd zijn, maar waar toch wel op bezuinigd kan worden?

Onderwerp 2 luidt: Is wonen op de Heuvelrug is onveilig. Dit gaat over de stijging van het aantal woninginbraken, overlast door hangjongeren, koffieshops, verkeersveiligheid met name voor kinderen.

Onderwerp 3 gaat over de vergrijzing en luidt: De dorpen van de Heuvelrug zijn “ten dode” opgeschreven. Verwacht wordt dat Doorn de komende jaren met 75% 65-plussers, voorloper wordt wat betreft vergrijzing in Nederland. Hoe gaan we dat samen oplossen ?

Het gesprek wordt georganiseerd door De Publieke Tribune en Regiobibliotheek RBZOUT en wordt gepresenteerd door Mariet Wolterbeek, directeur RBZOUT. Als side-kick zal Paul Blom van De Publieke Tribune kritische vragen stellen.

Datum: zaterdag 15 maart; Tijdstip: 20.00 – 21.30 uur; Inloop: 19.30 uur; Locatie: Bibliotheek RBZOUT aan de Hoofdstraat in Driebergen. Ingang van het gebouw aan de zijkant via de parkeerplaats. Meer informatie: Paul Blom van De Publieke Tribune, info@depublieketribune.nl, 06-20131916.

Fortissimo verliest van Borhave

20140309 COTHEN   Fortissimo blijft voorlaatste in de promotiedivisie van het dames handbal. De ploeg uit Cothen verloor het uitduel tegen Borhave. Het werd 28-19. Hierdoor blijft Fortissimo dertiende met vijftien punten.

Lees verder

Dames Schaerweijde winnen knap

20140309 ZEIST De dames van Schaerweijde hebben in de overgangsklasse B goede zaken gedaan. De ploeg uit Zeist won in eigen huis met 4 – 2 van HGC. Een knappe overwinning gezien de stand in die klasse. HGC staat namelijk op de derde plaats en ziet Schaerweijde nu drie punten inlopen.

Lees verder

Stunt Schaerweijde tegen Den Bosch

20140309 ZEIST  De hockeymannen van Schaerweijde hebben voor een stunt gezorgd in de hoofdklasse. De ploeg boog een uitzichtloze 2-0 achterstand om en won met 4-2.

Lees verder

Wild West romantiek met Fréderique Spigt

20140309 AUSTERLITZ  Zaterdag 29 maart brengt Fréderique Spigt  Wild West romantiek in het Beauforthuis. Ze zingt de songs van haar CD ‘Land’ haar tweede Engelstalige CD die is geïnspireerd door traditionele country en westernmuziek.

vergroot fotoFréderique Spigt is een Rotterdamse zangeres die landelijke bekendheid kreeg in de jaren tachtig, als zangeres van ‘I’ve Got The Bullets’. Als soloartiest brak ze door na haar deelname aan het Nationaal Songfestival in 1998. Ook is ze die periode te vinden in de Nederlandse theaters met verschillende muziekvoorstellingen.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
29-3-2014, 20:15
Frederique Spigt, Land
entree € 18 | reductieprijs € 14 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Actie Voorpost tegen komst asielzoekers Kamp van Zeist

20140309 ZEIST  Sympathisanten van Voorpost hebben boven de snelweg A28 nabij Kamp van Zeist een spandoek opgehangen uit protest tegen het openstellen van Kamp van Zeist. De tekst op het spandoek luidt: ‘hand in hand terug naar eigen land’. In haar persbericht hekelt Voorpost het huidige asielbeleid. Dat bericht is hieronder letterlijk overgenomen.

Lees verder

Informatiepanelen langs Kromme Rijn geplaatst

WIJK BIJ DUURSTEDE   Op vrijdag 7 maart zijn bij de oevers van de Kromme Rijn twee informatiepanelen geplaatst, bij het Balkengat en de Dorestadsteigers aan de Prins Hendrikweg in Wijk bij Duurstede. Wethouder Robbert Peek (cultuur, recreatie en toerisme) is bijzonder blij met de panelen: ‘De twee panelen bieden informatie over het verleden van respectievelijk het oude Dorestad en de Kromme Rijn.

Lees verder

Heuvelrug 116e in Telegraaflijst

20140309 UTRECHTSE HEUVELRUG  Heuvelrug eindigt redelijk bovenin de middenmoot van het Telegraaflijstje ‘leukste gemeente van Nederland’. Dat is nipt voor Rhenen en Woudenberg, maar ver achter Bunnik en Wijk. Wat precies de criteria voor leuk zijn is wat onduidelijk, het begeleidende filmpje heeft het over ‘de fijnste gemeente van Nederland’.

Lees verder

Gewonde bij overval met carnavalsmaskers

202140309 BUNNIK  Bij een overval op een woning in Bunnik is zaterdagavond een gewonde gevallen. De daders zijn op de vlucht geslagen.De overvallers hadden het voorzien op een huis aan het Slot, waar op het moment dat ze de woning binnendrongen een man aanwezig was. Hij raakte gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder
het nieuws van 10 maart 2014
17e jaargang nummer 5055
foto’s op flickr

foto’s op 500px

De man van de bomen, het strooizout en de speeltoestellen

20140310 BUNNIK  Nooit ging Jan Jansen met tegenzin naar zijn werk en hij had nooit problemen met zijn baas. Groenonderhoud, gladheidsbestrijding, dierplagenbestrijding en het keuren en onderhoud van speelplekken, hij vond het allemaal mooi werk. Na 38 jaar stopt Jan met zijn werk op de gemeentewerf, terwijl hij eigenlijk nog helemaal niet wilde.

Lees verder

Over evacués uit Milsbeek en andere verhalen

20140310 WERKHOVEN   Op zaterdag 22 maart is het al weer voor de derde keer dat er een historisch café in Werkhoven plaatsvind. Met dit keer bijzondere aandacht voor evacués uit Milsbeek, die vanaf oktober 1944 in Werkhoven zijn ondergebracht. Ook worden er deze middag drie nieuwe hoofdstukken aan het boek ‘Werkhovense verhalen’ toegevoegd.

Lees verder

Minister Hennis in Doorn: ‘Commitment’

20140310 DOORN  Minister Hennis baarde best wat opzien in Doorn vandaag, maar deed geen toezeggingen. ‘Er is wederzijds commitment’. Hennis was uitgenodigd door de lokale VVD, om te zalven wat de sluiting van de mariniers kazerne aan wonden heeft geslagen, maar zulks werd niet hardop gezegd.

Lees verder

Geding Amerongs bedrijventerrein afgeblazen

20140310 AMERONGEN  De vereniging Dorp en Natuur Amerongen-Leersum ziet voorlopig af van een rechtszaak tegen de uitbreiding van het Amerongse bedrijventerrein. Projectontwikkelaar en gemeente hebben beloofd er nog niet aan het werk te gaan. Vanochtend zou de rechtszaak om een voorlopige voorziening dienen bij de rechtbank, maar de vereniging Dorp en Natuur heeft de zaak ingetrokken.

Lees verder

Paddentrek is echt los

20140310 ZEIST  De gemeente Zeist begint aan de reconstructie van de Breullaan. Die is sinds maandag dicht voor doorgaand verkeer en dat komt goed uit. Hoewel er al jarenlang vrijwilligers zijn die padden helpen bij het oversteken worden er nog steeds veel verkeersslachtoffers geteld. Deze weg doorsnijdt namelijk de route van de padden, op weg naar hun poelen.

Lees verder

Opvliegende gans is gewond

20140310 WIJK BIJ DUURSTEDE  De gans die de laatste maanden meerdere malen de regionale media haalde door zijn opvliegende gedrag en waarvoor de gemeente Wijk bij Duurstede haar inwoners op de website waarschuwde blijkt gewond te zijn. Dit constateerde fotograaf Kuifje bij zijn dagelijkse wandeling langs de Botersloot.

Lees verder

Jet de Bussy-penning voor echtpaar Ooms

20140310 WIJK BIJ DUURSTEDE  Afgelopen zaterdag ontvingen Nel Ooms-van Oosterom en Bram Ooms gezamenlijk de Jet de Bussy-penning van D66, uit handen van D66 Tweede Kamerlid Gerard Schouw. Deze penning wordt uitgereikt aan leden die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt in de lokale politiek. Het is de eerste keer dat de penning is uitgereikt aan een echtpaar.

Lees verder

Een goed zorgbeleid met minder kosten

20140310 WIJK BIJ DUURSTEDEHet Wijkse college presenteerde deze week een overzicht met een aantal grote posten die van belang zijn voor de jaarrekening en de lopende begroting. “Daaruit blijkt dat financieel gezien de zaak goed op de rails staat. Maar opvallend is vooral dat we hier een goed gewaardeerd en sociaal zorgbeleid, WMO, neerzetten waarbij de kosten in de hand worden gehouden,” aldus SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

Lees verder

Doorn omarmt Servicepunt Sitiolaan

20140310 DOORN  Nog maar net een jaar geleden begonnen, en nu al uitgegroeid tot een gezellige ontmoetingsplek voor en door bewoners in Doorn. GroenLInks/PvdA ging op werkbezoek bij het Servicepunt Sitiolaan. Het is een initiatief van Kwintes en woningbouwvereniging Heuvelrug Wonen.

Ontmoetingsplek
In een flat aan de Sitiolaan (nr 197) houden de twee organisaties een wekelijks spreekuur, maar voor het overige is het ingericht als ontmoetingsplek voor drie middagen in de week. Dan wordt er samen gekookt en samen gegeten, er zijn workshops creativiteit en internet. De een leert de ander omgaan met de computer, in de voorkamer zitten twee mannen geconcentreerd te schaken en de vrijwilliger die Nederlandse les geeft, komt eerst eens horen hoe het met iedereen gaat. De grens tussen bezoekers en vrijwilliger vervaagt. Buren komen eens binnenlopen en gaan meedoen aan een activiteit, een ander komt hulpvaardig de restanten van haar brei- en haakhobby aanbieden en nummer drie komt een tafel aanbieden en is ook bereid die straks af te leveren bij iemand die hem goed kan gebruiken. Er is een klussendienst opgericht, maar wel uitsluitend gericht op mensen die onvoldoende middelen hebben om een betaald klussenbedrijf in te schakelen.

Inspelen op behoefte
GroenLinks/PvdA  vindt het nuttig en nodig dat dit soort ontmoetingsplekken inspelen op de behoeften in wijken en buurten. Het ondersteunt de eigen kracht die bijna iedereen op een of ander terrein wel heeft. Met twintig uur professionele ondersteuning, hergebruikt materiaal en de inzet van heel veel enthousiaste vrijwilligers draait een goedlopend servicepunt met steun en  sympathie vanuit de buurt.  Conclusie van Wilma Hielema van GroenLinks/PvdA: ‘Dit soort initiatieven speelt in op de behoeften in een buurt, geeft mensen de kracht om zelf iets te ondernemen, of dat nu les geven of les krijgen is. De gemeenschap van Doorn omarmt dit servicepunt; het verdient ook onze steun.’

Verdiende winst Celeritas op Apollo ‘70

20140310 BUNNIK  Met nog drie competitierondes te gaan lijken in de hoofdklasse B de kaarten te zijn geschud nu Auto Smeeing/BDC thuis de punten moest laten aan de studenten uit Nijmegen. Celeritas zal door de goede prestaties van de afgelopen weken en gezien het programma wat nog te wachten staat in de middenmoot eindigen, een plaatsje stijgen behoort ook tot de mogelijkheden.

Lees verder

Zwemvereniging Woestduin Doorn 80 jaar

20140310 DOORN  Op 6 april viert zwemvereniging Woestduin haar 80 jarig jubileum. Voor oud-leden wordt een reünie op poten gezet. In 1934 werd in Doorn een zwemclub opgericht, welke haar thuis basis had in het zwembad Woestduin. In die tijd was Woestduin een groot openlucht bad met een regionale functie. In de eerste jaren werden onder leiding van de badmeesters voornamelijk zwemlessen gegeven.

Lees verder

Broken Brass Ensemble in De Peppel

20140310 ZEIST  Eén drummer en zeven koperblazers: het Broken Brass Ensemble blijkt een gouden formule en een ongekende festifalhit afgelopen seizoen. Op zaterdag 15 maart 2014 komen ze Pop- & Cultuurpodium De Peppel platspelen.  Het achttal speelde het afgelopen festivalseizoen meer dan 70 festivals plat met hun inventieve en aanstekelijke mix van traditionele New Orleans-brass met hiphop-, balkan-, funk- en bluesinvloeden.

vergroot foto

In minder dan een jaar heeft de groep hard naam gemaakt in Nederland, o.a. door een internethit te scoren met met hun versie van ‘Thrift Shop’ van Macklemore & Ryan Lewis. De basis van Broken Brass Ensemble is traditionele New Orleans-brass, gemengd met hiphop-, balkan-, funk- en bluesinvloeden. Maar wat vooral de reden van het succes is, is dat het acht superenthousiaste gasten bij elkaar zijn, die spelen met een bak energie. Na al het overweldigende succes gaat de band met vertrouwen de volgende stap zetten: Broken Brass Ensemble gaat het Nederlands clubcircuit in, met een clubtour van Groningen tot Rijssen en uiteraard Zeist. Met de bak energie die de band op de festivals op het publiek overbrengt, gaan ze nu de clubs veroveren! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is € 7,50 in de voorverkoop en € 11,00 aan de deur. Kijk voor meer informatie op www.peppel-zeist.nl.

Akkoord over bouwplan en verkoop grond fietstunnel Den Dolder

20140310 DEN DOLDER  De gemeente en projectontwikkelaar Kompaan Vastgoed hebben na lang onderhandelen een akkoord bereikt over het bouwplan van Kompaan in Den Dolder. Het gaat om de bouw van 42 woningen op het voormalig Overtoomterrein aan de Tolhuislaan. Onderdeel van het akkoord is dat Kompaan de grond die nodig is voor de fietstunnel onder het spoor, aan ProRail overdraagt. Dat gebeurt naar verwachting binnen enkele weken.

Wethouder Bodes de Vries: “Ik ben heel blij dat ProRail nu aan de slag kan. De wens voor een tunnel ligt er al sinds brede school De Schilden is opgericht. De tunnel wordt steeds concreter.”

Fietstunnel
ProRail gaat nu de stappen zetten om tot de realisatie van de tunnel te komen. Dat houdt in: de wettelijk verplichte planologische procedures en het aanbesteden van het ontwerp en van de bouw van de tunnel. Dit zal naar verwachting begin 2016 afgerond zijn. De daadwerkelijke bouw van de tunnel volgt aansluitend.

Bouwplan Kompaan
Kompaan had eerder al een bouwplan voor het Overtoomterrein ontwikkeld. Om de aanleg van de tunnel mogelijk te maken, heeft Kompaan dat plan op verzoek van de gemeente aangepast en verkoopt Kompaan een strook grond voor de fietstunnel. Het nieuwe bouwplan is met 42 woningen veel beperkter dan het oude, dat uit 76 woningen bestond. Voordat gebouwd kan worden, vraagt Kompaan de gemeente het bestemmingsplan voor het te bebouwen terrein aan te passen. Ook vraagt Kompaan een bouwvergunning aan. De bouw kan starten zodra de bouwvergunning en het bestemmingsplan onherroepelijk zijn en er voldoende woningen zijn verkocht. Kompaan schat in dat dit tweede helft 2015 zal zijn.

Drieluik
De aanleg van de fietstunnel is onderdeel van het zogenaamde Drieluik Den Dolder. Dat bestaat verder uit:
de mogelijke afsluiting voor autoverkeer van de spoorwegovergang aan de Dolderseweg;
en, als de spoorwegovergang wordt afgesloten, de aanleg van een omleidingsroute voor autoverkeer, waarbij de Andreas Foxlaan wordt doorgetrokken naar de Nieuwe Dolderseweg.
Vorig jaar hebben de gemeente en ProRail een overeenkomst gesloten over de bouw van de fietstunnel.

Verkeersveiligheidsonderzoek
Voordat de gemeenteraad definitief besluit over het al of niet voor autoverkeer afsluiten van de spoorwegovergang in combinatie met realisatie van de omleidingsroute, laat de gemeente eerst een verkeersveiligheidsonderzoek uitvoeren door TNO.

Internationale Vrouwendag in Zeist

20140310 ZEIST  Op 8 maart werd in de nieuwe raadszaal van de gemeente Zeist de Internationale Vrouwendag gevierd. Alle politieke partijen van Zeist hebben samen een mooi symposium georganiseerd over het thema Vrouw&Politiek. Tijdens de bijeenkomst konden de ruim honderd aanwezigen kennismaken met kandidaat-raadsleden en deelnemen aan discussies.

Lees verder
het nieuws van 11 maart 2014
17e jaargang nummer 5056
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Nieuwbouw De Bantuin

20140311 RHENEN  Afgelopen week hebben de fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie een werkbezoek gebracht aan de openbare basisschool De Bantuin. Zij kwamen praten over de voorstellen die de school heeft gedaan voor nieuwbouw. 

Lees verder

D66 is voor flexibiliteit in plan Station Driebergen Zeist

20140311 ZEIST  Als het aan D66 ligt houdt Zeist de mogelijkheid open om een deel van de plannen rondom het station Driebergen Zeist nog aan te passen aan toekomstige ontwikkelingen.

Lees verder

Meerdere winnaars voor Zeister Ondernemer van het Jaar

20140311 ZEIST  De prijs voor Jonge Onderneming van het Jaar ging naar Precipio Mediagroep, Detailhandel en Horeca ging naar De Groene Winkel, MKB, Industrie en Dienstverlening ging naar Zoover en weeronline.nl en de Duurzaamheidsprijs ging naar De Geheime Tuin.

vergroot foto

Business Event Zeist
Maandagavond vond het Business Event Zeist plaats waarbij meerdere Zeister ondernemers een prijs in ontvangst mochten nemen. De avond werd gepresenteerd door Ruben Nicolai. Om 19.15 uur worden de genomineerden voorgereden in hybride auto’s naar de rode loper, waar ze  verwelkomd worden door de jury en vertegenwoordigers van de gemeente en ABN AMRO. Vanaf 20.00 uur begon het officiële programma en worden de winnaars uit de vier verschillende categorieën bekend gemaakt. Na 21.30 was  gelegenheid voor alle aanwezigen om te netwerken en zakelijke contacten te leggen.

Toekomst
Pascal Belo van het Ondernemersplein: “Het was een leuke en succesvolle avond waarbij we ondernemingen, die een inspiratie zijn voor anderen, onder de aandacht hebben kunnen brengen. Maar ook was het een avond waarop ondernemers, vertegenwoordigers van organisaties en bestuurders elkaar hebben kunnen ontmoeten en er verbindingen zijn gelegd. De komende jaren hopen we dit event voort te zetten waarbij er meer financieel draagvlak komt vanuit de ondernemers en we de rol van het Ondernemersplein meer die van een inhoudelijke bijdrage wordt.”

Het Ondernemersplein van de gemeente Zeist heeft het event in het leven geroepen Het werd georganiseerd door Network Business Events en ondersteund door Zakelijk Zeist, Zeist Onderneemt, het MVO Platform, de Stichting Centrummanagement, en de hoofdsponsors ABN Amro en de gemeente Zeist.

CDA-Zeist bezoekt moskee El Mottakien

20140311 ZEIST  CDA-Zeist heeft een bezoek gebracht aan de Moskee El Mottakien in de Clomp in Zeist. Na een gastvrij ontvangst hebben Marcel Fluitman, lijsttrekker van het CDA-Zeist en Noureddine El Mansouri, nummer 6 op de kandidatenlijst voor het CDA-Zeist een presentatie gegeven.

Lees verder

Financiën Hart van de Heuvelrug stabiel

20140311 ZEIST / SOEST  De colleges van burgemeester en wethouders van Zeist en Soest en Provinciale Staten van de provincie Utrecht hebben een evenwichtige mastergrondexploitatie van het programma Hart van de Heuvelrug gepresenteerd. Samen met de uitgevoerde risico-en kansenanalyse laat deze zien dat de financiële resultaten over de gehele looptijd beheersbaar zijn.

Lees verder

Geen geluksfabriek

20140311 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hillridge vroeg alle lijsttrekkers een column te schrijven, met daarin een aantal concrete doelen, en een minimum aan jargon. Vandaag bijt Hugo Prakke -de lijsttrekker van D66- het spits af. Mijn droom is om van onze gemeente de mooiste gemeente van Nederland te maken. Dat is mijn ambitie. En de gemeente kan veel, maar in mijn ogen is de gemeente geen geluksfabriek.

Lees verder

Verplichtingen

20140311 UTRECHTSE HEUVELRUG Hillridge vroeg ook alle vertrekkende lijsttrekkers een column te schrijven, met daarin een terugblik op de afgelopen vier jaren. Vandaag bijt Elisabeth van Oostrum – naast vertrekkend wethouder de vorige lijsttrekker van D66- het spits af.

Lees verder

Burgemeester reikt BHV-diploma’s uit

20140311 ZEIST  Burgemeester Janssen heeft vrijdag aan leerlingen van het Openbaar VMBO / Mavo Zeist het diploma Bedrijfshulpverlening (BHV) uitgereikt. De cursus BHV hebben de leerlingen gevolgd bij de brandweer Zeist, onder leiding van Koen de Boer en Gert Schmink.

Lees verder

Gespreksavond: Baas in eigen buurt

20140311 ZEIST  Voor woensdagavond 12 maart organiseert NieuwDemocratischZeist een gespreksavond over het thema: “Zeggenschap in uw buurt: van wijkgericht werken naar Baas in Eigen Buurt?”

Lees verder

D66: geen parkeergarage op H26

20140311 DRIEBERGEN  D66 wil van snelwegboerderij Hoofdstraat 26 geen parkeergarage maken. Dat zegt lijsttrekker Hugo Prakke in zijn column op Hillridge. De komende week publiceren we elke dag een column van een van de acht lijsttrekkers, plus een terugblik van de vertrekkende lijsttrekkers. Omdat D66 zo netjes op tijd was mogen zij vandaag als eerste.

Lees verder

Bloemschikken voor kinderen in de groene schatkamer van Nederland

20140311 DOORN  Kom op zondag 23 maart tussen twee en vier naar het Von Gimborn Arboretum en maak je eigen creatieve lentebloemstuk met bloembolletjes en vroege bloemen. Een mand, een krans, het kan allemaal en je mag het nog mee naar huis nemen ook. 

Met zo’n winter zou je bijna vergeten dat de lente nog moet beginnen. Maar toch verwelkomen wij op 23 maart de lente in het arboretum, samen met kinderen

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen met bolletjes en vroege bloemen een mooi lentebloemstuk of een andere creatie maken. Na afloop mogen de creaties uiteraard mee naar huis. Voor alle materiaal wordt gezorgd. Heb je thuis een leuk bakje of mandje waarin je wat wilt maken, neem het mee. Een mooie bloemenkrans voor in je haar kan natuurlijk ook.

Het Von Gimborn Arboretum in Doorn is de grootste bomentuin van Nederland. Dit jaar bestaat het arboretum 90 jaar en dat gaan we vieren. Kijk voor alle evenementen op de site gimbornarboretum.nl.

Kosten
De toegang tot het arboretum bedraagt € 5,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. We vragen een vrijwillige bijdrage voor de materiaalkosten om weer nieuwe jeugdactiviteiten te kunnen organiseren. Catering: koffie, thee of warme chocolademelk zijn te koop.

Restauratie Cuneratoren Rhenen miljoenen duurder

20140311 RHENEN  Het opknappen van de toren van de Cunerakerk in Rhenen gaat zeker 5 miljoen euro kosten. Dat is enkele miljoenen meer dan tot voor kort werd gedacht. Dat zegt burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen.

Lees verder

Herinrichting Hoofdstraat ten koste van andere wegen

20140311 UTRECHTSE HEUVELRUG  Wegen in het buitengebied worden, zoals verwacht, het kind van de rekening door de wijze waarop de gemeente de herinrichting van de Hoofdstraat in Driebergen financiert. Dat gebeurt met geld uit het wegeninvesteringsplan.

Lees verder

De hagen staan er weer keurig bij

20140311 WIJK BIJ DUURSTEDE  Stralende zon, fluitende vogels en een groep hardwerkende mensen. Afgelopen zaterdag werden de door GroenLinks geadopteerde hagen langs de Singel te Wijk weer onder handen genomen.

Lees verder

Verkoop gemeentehuis Maarn in ander daglicht

20140311 UTRECHTSE HEUVELRUG  De verkoop van het oude gemeentehuis van Maarn is in een ander daglicht komen te staan door inspraak tijdens de raadsvergadering van 27 februari.  Betty Vermeulen van de Vrienden van Gemeentehuis Maarn beweerde namens haar vereniging, gesteund door dertien andere verenigingen, al maanden geleden een bod te hebben gedaan op het oude deel van het Maarnse gemeentehuis. Daarna had zij niets meer van de gemeente gehoord.

Lees verder

Poplegende Matthews & jazzpianist Derix

20140311 AUSTERLITZ  Zaterdag 22 maart speelt de muzieklegende Iain Matthews in het Beauforthuis met de rijzende ster Egbert Derix .Na het concert de film In the Now,  die de de wording volgt van dit hechte componistenduo.

vergroot foto

Iain Matthews begon zijn muzikale carrière in de jaren ’60 als zanger van de legendarische folkrockgroep Fairport Convention. Bijna 28 jaar lang woonde hij in de Verenigde Staten voor hij terugkwam naar Europa. In Limburg vond hij de liefde van zijn leven. Daar woont ook de veel jongere jazzpianist Egbert Derix en een samenwerking was snel geboren. Hun album ‘In the Now’ is uitgebracht bij Universal (net als o.a.  Duke Ellington en Bill Evans)  Op de cd is een mix te horen van americana, jazz, pop en klassiek. Derix met grote mensen als o.a. Supertramp- saxofonist John Helliwell, de Marillion-zangers Fish en Steve Hogarth, Eric Vloeimans, Fay Lovsky én Iain Matthews.

Na het concert de film In the Now, een documentaire (van Peter Jong en Olivier Hamaker) die de de wording volgt van poplegende Matthews en rijzende ster Derix tot een hecht componistenduo. Deze film volgt beide musici anderhalf jaar, van het schrijfproces tot aan de uiteindelijke opname van het album in de tijdelijk tot opnamestudio getransformeerde Kasteelboerderij in Horst.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

22 maart 2014, 20:15
Egbert Derix en Iain Matthews, In the now
entree € 15 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Fithockey samenwerking Shinty en Welnúh

20140311 DRIEBERGEN  Dit voorjaar biedt DMHC Shinty in samenwerking met Welnúh de introductiecursus Fithockey 55+ aan. Deze start woensdagavond 19 maart om 19.00 uur met een (proef)training. Reden genoeg om combinatiefunctionaris en initiatiefnemer Ilse Köpping hierover wat informatie te vragen.

“Fithockey is een nieuwe activiteit voor senioren met of zonder hockey ervaring.” meldt Ilse Köpping. “Het wordt ondersteund vanuit de KNHB en het is bij steeds meer hockeyclubs een groeiende activiteit. Shinty biedt al veel verschillende doelgroepen sportactiviteiten aan, zoals funkey voor de allerkleinsten, hockey en trimhockey. Ik vond dat wij ook iets moeten bieden voor de  55-plusser. Zo is het idee geboren om Fithockey te starten. En ik heb toen contact opgenomen met Welnúh.” Ze vervolgt: “Iedereen weet dat bewegen gezond is maar sport biedt meer dan alleen fit worden. Sporten zorgt voor ontspanning, zelfvertrouwen, plezier en natuurlijk een betere conditie. Fithockey staat voor veilig bewegen in groepsverband, buiten sporten en sociale contacten.”

Een training bestaat uit een warming up, technische en tactische oefenvormen en sluit af met een cooling down. Er wordt gespeeld met zachte ballen in verschillende maten, ringen en knotsen. Fithockey wordt buiten gespeeld op kunstgras. Kunstgras heeft het voordeel dat het goed schokken opvangt, waardoor gewrichten als enkels, knieën en heupen, minder belast worden dan bij veel andere (buiten)sporten. Het materiaal waarmee gespeeld wordt is zacht, zodat er  nauwelijks blessures kunnen ontstaan. “Iedereen kan meedoen” volgens Ilse.
het nieuws van 12 maart 2014
17e jaargang nummer 5057
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Smink wil 4e termijn in Zeist

20140312 ZEIST  Het Zeister CDA-raadslid Paul Smink voert campagne voor zichzelf, met de leus ‘betrokken en betrouwbaar’. Hij is nu nummer 19 op lijst 4, en dus kansloos, maar hoopt met voorkeurstemmen terug te keren. Hij zat 12 jaar in de raad.

Lees verder

Lipdub GroenLinks 15.000 keer bekeken

20140312 ZEIST  ‘‘Het begon allemaal als een vergissing’’, zegt Laura Hoogstraten, raadslid van GroenLinks. ‘‘We hadden besloten om als start van de campagne met het hele campagneteam een lipdub te maken. Die hebben we op YouTube gezet, maar de bedoeling was dat die afgeschermd zou zijn.’’

Lees verder

Laatste financiële cijfers voor 2013 en 2014

20140312 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het college presenteerde afgelopen week een overzicht met een aantal posten die van belang zijn voor de jaarrekening en de lopende begroting. ‘Uit de cijfers blijkt dat er op dit moment financieel gezien voor 2013 en 2014 geen extra problemen te verwachten zijn.

Dat is goed nieuws. Voor 2015 is het echter nog steeds nodig om een aantal maatregelen te treffen om de rijksbezuinigingen op te vangen. Daarmee gaan een nieuw college en een nieuwe raad straks aan de slag,’ zegt Jan Burger (wethouder financiën) namens het college.

Uit de voorlopige doorrekeningen blijkt dat er in 2013 een bedrag van 330.000 euro is bespaard op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). ‘Dat toont aan dat de zogenoemde kanteling werkt. We investeren in levensloopbestendig bouwen. Dat leidt tot minder woningaanpassingen. Er wordt ingezet op hergebruik en het delen van hulpmiddelen. Daarnaast leidt samenwerking en de inzet van vrijwilligersorganisaties tot besparingen,’ legt Burger uit. Hij verwacht dat ook de komende jaren een voordeel kan worden behaald. Dat betekent dat de rijkskorting op de zorg voor 2015 al voor een deel kan worden ingevuld. Voorstellen voor het restant aan bezuinigingen worden voorbereid voor de nieuwe raad.

Eerder heeft de raad besloten dat overschotten of tekorten bij de Wmo ten gunste of ten laste komen van de reserve van de Wmo. Uitgerekend wordt hoe hoog deze buffer moet zijn. In overleg met de Wmo-adviesraad en andere betrokkenen wordt verder gekeken of een deel van het geld kan worden besteed aan nieuwe zorgprojecten, het versterken van mantelzorgondersteuning en het vrijwilligerswerk en het indiceren van nieuwe zorgvragers vanwege de overgang van AWBZ-taken naar gemeenten.

Andere meevallers voor de jaarrekening zijn een besparing op het leerlingenvervoer, een hogere algemene rijksuitkering en een BTW-meevaller bij de re-integratietrajecten. In totaal gaat het hier om een bedrag van zo’n 350.000 euro. De extra kosten bij de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) zorgen voor een tegenvaller van 80.000 euro en de verkoop van het pand aan de Singel is doorgeschoven naar dit jaar (2014).

Afgedankte koelkasten en mobieltjes inleveren

20140312 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft onlangs een contract gesloten met Road2Work uit Ede. E-waste (afgedankte elektrische en elektronische apparaten) dat op de milieustraat wordt ingezameld, wordt voortaan bij Road2work gesorteerd en handmatig gedemonteerd.

Dit doen mensen die weer intreden op de arbeidsmarkt en hierbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De samenwerking met Road2work biedt meer maatschappelijke voordelen dan het voormalige contract met Wecycle dat half februari afliep.

Het nieuwe contract is dan ook geheel in lijn met het nieuwe afvalbeleid van de gemeente. Op maandag 17 maart levert wethouder Bert Homan de eerste lading e-waste persoonlijk af bij Road2work.

Road2work is in 2011 opgericht en is gevestigd in Ede. Het bedrijf wil de drempel verlagen tussen uitkering en baan. Het sorteren en handmatig demonteren van e-waste leent zich daar erg goed voor. Op jaarbasis maken 60 personen gebruik van de huidige20 leer-werkplekken. Na 3 tot maximaal 12 maanden stromen deze werknemers door, vaak naar een baan, soms naar een vervolgopleiding. Ook Utrechtse Heuvelrug gaat hier gebruik van maken. De hoeveelheid e-waste uit onze gemeente levert voldoende werk voor 2-3 leer-werkplekken.

Het handmatig demonteren van computers en andere elektrische apparaten wordt – vanwege hoge loonkosten – in Nederland nergens commercieel gedaan. Deze leer-werkplekken verdringen dus geen regulier werk. Road2work werkt nauw samen met ACV, het afvalinzamelbedrijf van de gemeenten Ede, Wageningen, Renkum en Veenendaal. Wecycle registreert de verwerkingshoeveelheden  van Road2Work, omdat deze organisatie namens de producenten verantwoordelijk is voor het e-waste dat op de markt gebracht wordt.

Wethouder Bert Homan: ,,Het is mooi om een lokaal initiatief van een betrokken sociale ondernemer te kunnen ondersteunen. Werk maken van afval en ondertussen ook goed bezig zijn voor arbeidsmarkt én het milieu! Dit contract is een mooie illustratie voor ons nieuwe afvalbeleid.”

Midlandia terug in tweede klasse

20140312 BUNNIK   Midlandia zien korfballen in de tweede klasse. Veel huidige inwoners van Bunnik zullen dit niet meegemaakt hebben. Daarom is het kampioenschap van de Bunnikers dit seizoen extra bijzonder: na drieëndertig jaar keert Midlandia terug in de tweede klasse zaal.

Lees verder

Vergunning voor tweede editie Brothers Open Air

20140312 WOUDENBERG   De gemeente Woudenberg is akkoord met de tweede editie van Brothers Open Air. Meerdere campingeigenaren hadden bezwaar gemaakt tegen het dancefeest bij het Henschotermeer, op 12 april.

Lees verder

Debacle Wereldkidz: accountant en RvT schoten tekort

20140312 REGIO  Het miljoenenverlies bij scholenkoepel Wereldkidz is te wijten aan ondeskundig financieel bestuur. Accountant en raad van toezicht hebben boter op het hoofd, blijkt uit een nog geheim rapport. Dat staat in een brief van de gemeente Heuvelrug aan de gemeenteraad, waar uit het nog geheime rapport wordt geput.

Lees verder

Concert Ephraim van IJzerlooij

20140312 DRIEBERGEN  Op zondag 23 maart verzorgt Ephraim van IJzerlooij een concert, cello solo, op Kasteel Sterkenburg in Driebergen-Rijsenburg. Van IJzerlooij is in 2009 afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Inmiddels speelt hij o.a. in het Mesdag pianotrio, het Orion Trio en vormt hij het duo Picasso met Celia Garcia Garcia.

Het belooft een geweldige middag te worden met muziek van J.S. Bach, S. Gubaidulina en uit eigen werk.
Voorafgaande aan het concert wordt een rondleiding in het kasteel gegeven.

Tijden:
14.30 – 15.30 uur: rondleiding in het kasteel
15.30: ontvangst met kopje thee of koffie
16.00 – 17.10 uur: concert in de Grote Zaal
17.10 – 18.00 uur: borrel

Toegang:
Toegangsbewijs voor concert inclusief kopje thee / koffie en een glas wijn € 17,50 p.p.
Rondleiding € 7,50 p.p.

U kunt zich aanmelden via : www.kasteelsterkenburg.nl/ijzerlooij of info@kasteelsterkenburg.nl . Het aantal plaatsen is beperkt.
Kasteel Sterkenburg is te vinden aan de Langbroekerdijk 10, 3972 ND Driebergen-Rijsenburg

Lente beleven tijdens week van de zorg bij De Regenboog in Maarn

20140312 MAARN  Tijdens de week van de zorg openen zorgorganisaties de deuren. Dagcentrum De Regenboog in Maarn, een locatie van Reinaerde, werd vandaag bezocht door een groep dames van “Vrouwen Maarn Actief”.

Hoewel De Regenboog al ruim 25 jaar aan het Trompplein is gevestigd waren de meeste dames niet eerder binnen geweest! De koffie was nog niet op of één van hen liep naar de naastgelegen tafel waar Jenny de was van het dagcentrum aan het vouwen was. Lachend werkten Jenny en haar hulp Nel verder aan de grote berg handdoeken terwijl de andere dames werden voorgesteld aan de cliënten en begeleiders van de drie belevingsgroepen.

Het prikkelen van de zintuigen van de cliënten met een verstandelijke beperking is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse activiteiten, dat kan op vele manieren en vandaag stond het beleven van de lente centraal. Met potgrond, bloembollen en mos werden veel fleurige potten gevuld terwijl in de naast gelegen groep de jassen aan werden gedaan om fruit te halen op de markt om vervolgens een fruitsalade te maken. Greet gaf steeds een mandarijn aan één van de dames om geduldig te wachten tot deze was gepeld en gesneden, dan kon de volgende mandarijn worden aangegeven; op die manier draagt iedereen zijn steentje bij aan de lekkere fruitsalade! Samen met het heerlijke weer vandaag en de twee meegenomen schapen in de tuin was het “lente beleven” een succes, een geslaagde gezellige ochtend!

Het contact met de dames van “Vrouwen Maarn Actief ” is vorige maand tot stand gekomen nadat zij spontaan de opbrengst van een geldinzameling aan De Regenboog hebben geschonken. Bij de overhandiging van een prachtige set geur oliën is het eerste contact gelegd. “Het is verrassend te zien hoeveel verschillende activiteiten cliënten dagelijks bij De Regenboog doen” klonk het tijdens de rondleiding in de kaarsenmakerij. Daar werd de ochtend beëindigd met een uitleg, tot slot heeft Susanne iedereen hartelijk bedankt met een klein pakketje paas-ei-kaarsen!

Mocht u het ook leuk vinden om eens binnen te komen kijken dan bent u van harte welkom! U kunt contact opnemen met De Regenboog 0343-442304 of met Margreet van der Sluijs 06-20925437 manager dagbesteding bij Reinaerde

Allemaal meepraten

UTRECHTSE HEUVELRUG  Vandaag deel twee in de serie columns van lijsttrekkers: SP-voorman Jasper van Geijtenbeek, over inspraak en participatie, en over stenen en mensen. Een steeds doorlopende discussie sinds het ontstaan van de gemeente is `hoe betrekken wij de burger bij de besluitvorming?’

Lees verder

Enquête: liever goede zorg

20140312 BUNNIK  De inwoners van de Gemeente Bunnik kiezen met een overweldigende meerderheid voor behoud van de kwaliteit van de zorg. Ook wanneer een verlaging van de gemeentelijke belastingen er dan niet meer inzit.
Over een verlaging van de rijsnelheid op doorgaande wegen is men verdeeld.

Lees verder

‘Het klikte gelijk’

20140312 ODIJK  Toen Broos Karelse en Ali van de Kuil elkaar tegenkwamen was er direct een klik. “Hé, dat is hem”, dacht Ali en die gedachte is na 60 jaar huwelijk nog steeds aanwezig. In 1953 was Broos in dienst bij de luchtmacht. Na een feest in Zeist kwam hij en wat vrienden een paar meisjes tegen met fietspech

Lees verder

VVD: Daadkracht en betrokkenheid

20140312 ZEIST  Jacqueline Verbeek-Nijhof (41) is lijsttrekker van de VVD Zeist. Ze is sinds 2010 wethouder Ruimte, Sport en Economische Zaken. Verbeek woont in Huis ter Heide met haar man en twee kinderen. Ze staat bekend als een vrouw met daadkracht en betrokkenheid.

Lees verder

Lijsttrekkersdebat

209140312 DOORN  Gisteravond werd in hert Cultuurhuis in Doorn het lijsttrekkersdebat gehouden in het kader van de gemeenteraadsverkiezing op 19 maart. Onder een grote publieke belangstelling werd het debat geleid door Tineke Booij en Frans Copini. Het geheel was georganiseerd door de uitgever van De Kaap: de BDU.

Klik hier voor een foto-impressie.

Bijeenkomst vol humor bij Zonnebloem

20140312 COTHEN  Gistermorgen kwam Jaap de Kock uit Hellouw de gasten van de Zonnebloem Cothen/Langbroek een bezoek brengen. Jaap en zijn vrouw zijn gespecialiseerd in Betuwse streekprodukten en maken zelf advocaat. Deze ochtend vertelde hij op een humoristische wijze verhalen en anekdotes uit de Betuwe.

Lees verder
het nieuws van 13 maart 2014
17e jaargang nummer 5058
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Verplaatsing autobedrijf VKV Wijk gaat door

20140313 WIJK BIJ DUURSTEDE  Een van de laatste hobbels om de verplaatsing van het garagebedrijf en bijbehorend tankstation naar de buitenrand van Wijk bij Duurstede is genomen. De aan de Zandweg gedachte woningbouw levert, samen met een forse bijdrage van de provincie, voldoende geld op om de verplaatsing financieel mogelijk te maken.

Lees verder

VVV stadsgidsen klaar voor het seizoen

20140313 WIJK BIJ DUURSTEDE  De stadsgidsen van de VVV zijn deze week rondgeleid door Kees van Vliet. Door zijn intensieve betrokkenheid bij monumentenbeleid en stadsvernieuwing tijdens zijn werk als gemeentelijk beleidsambtenaar, heeft hij grote kennis vergaard, die hij graag met de gidsen deelde.

Lees verder

AED kast in Overlangbroek in gebruik

20140313 OVERLANGBROEK  Donderdag 13 maart werd de eerste AED kast in het buitengebied in gebruik genomen. De kast werd gefinancierd door het RABO stimulerings fonds Kromme Rijn. Overlangbroek heeft het predicaat hartveilig door de AED kast aan de gevel van het oude schooltje in Overlangbroek.

Lees verder

Politie en douane controleren

20140313 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op het speelterrein voor het zwembad in ‘de Heul’ werd vanmiddag van 14.30 uur tot vroeg in de avond een integrale veiligheidscontrole door politie en douane gehouden. Verkeer wat afsloeg naar winkelcentrum ‘de Heul’ moest blazen en werd gekeken of er aanleiding was voor verdere controle.

Lees verder

Eerste asielzoekers aangekomen bij Kamp Zeist

20140313 ZEIST/SOESTERBERG  De eerste asielzoekers zijn donderdag gearriveerd bij het nieuwe asielzoekerscentrum bij Kamp Zeist. Deze week nemen zo’n honderd asielzoekers er hun intrek. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, Somalië en Eritrea.

Lees verder

Barokensemble Firma Continuo geeft concert in Oude Dorpskerk

20140313 BUNNIK  Op zondag 16 maart 2014 organiseert de Stichting Kromme Rijn Concerten om 15.00 uur een barokconcert. In de Oude Dorpskerk, bekend om zijn geweldige akoestiek, kunt u genieten van Firma Continuo, een barokensemble met een variabel aantal musici.

Lees verder

GroenLinks wil natuurbegraafplaats in Zeist

20140313 ZEIST  Het is natuurlijk een triest onderwerp. Maar de dood hoort nu eenmaal bij het leven. En daar waar het om begraven gaat, ligt er ook voor de gemeente een rol. Vrij onlangs is er in de gemeenteraad gesproken over de toekomst van de begraafplaats in Zeist. Hierbij heeft GroenLinks aangedrongen op het realiseren van een natuurbegraafplaats in Zeist.

Lees verder

Zeister zoekmachine luis in de pels van Google

20140313 ZEIST  Een bedrijf uit Zeist dat de strijd aanbindt met Google. Klein duimpje tegen de grote reus. Dat is het verhaal van het bedrijf Surfboard dat al jarenlang zoekmachines op internet aanbiedt. En nu privacy een steeds grotere rol speelt, ruiken de zoekspecialisten in Zeist hun kans.

Lees verder

Zwaar, maar heel leerzaam

20140313 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hillridge vroeg alle lijsttrekkers een column te schrijven, met daarin een aantal concrete doelen, en een minimum aan jargon. Iedereen vult zo’n opdracht naar eigen goeddunken in, blijkt uit de bijdrage van CDA-liijsttrekker Henk Veldhuizen.

Lees verder

Zie niet om…..kijk vooruit!

20140313 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hillridge vroeg alle vertrekkende lijsttrekkers een column te schrijven, met daarin een terugblik op de afgelopen vier jaren. De lijsttrekker van het CDA vertrekt niet, zij lieten daarom longtime-raadslid Nynke van Amerongen-Huizenga terugblikken. Op 19 maart, de dag van de verkiezingen voor de gemeenteraad, zit mijn werk er op na zestien en een half jaar gemeenteraadslidmaatschap voor het CDA.

Lees verder

Raad Zeist buigt zich over Palestijnse kwestie

20140313 ZEIST  Zeist gaat in de aandeelhoudersvergadering van Vitens vragen om met bedrijven in Israël net zo om te gaan als met bedrijven in andere landen. Een laatste wapenfeit voor Pieter van Ojen (ChristenUnie/SGP) die zich niet herkiesbaar stelde. De motie van Van Ojen werd aangenomen met de stemmen van PvdA, Seyst.Nu, CDA, VVD en CU/SGP voor. Tegen stemden NDZ, SP, GroenLinks en D66.

Lees verder

Inwoners vinden verkiezingsdebatten niet sexy

20140313 UTRECHTSE HEUVELRUG  Slechts een handvol inwoners nam de afgelopen dagen de moeite naar hun lokale politici te komen luisteren. De zaal leek redelijk gevuld, afgelopen dinsdag bij het grote lijsttrekkersdebat in het Doornse cultuurhuis. Een man of negentig in totaal, waarvan het leeuwendeel direct betrokken, want verkiesbaar als raadslid of afkomstig vanuit de achterban van politieke partijen zelf.

Lees verder

Fietstunnel Den Dolder stap verder

ZEIST / DEN DOLDER  De gemeente en projectontwikkelaar Kompaan Vastgoed hebben na lang onderhandelen een akkoord bereikt over het bouwplan van Kompaan in Den Dolder. Het gaat om de bouw van 42 woningen op het voormalig Overtoomterrein aan de Tolhuislaan. Onderdeel van het akkoord is dat Kompaan de grond die nodig is voor de fietstunnel onder het spoor, aan ProRail overdraagt. Dat gebeurt naar verwachting binnen enkele weken.

Wethouder Bodes de Vries: “Ik ben heel blij dat ProRail nu aan de slag kan. De tunnel wordt steeds concreter.”

Fietstunnel
ProRail gaat nu de stappen zetten om de tunnel te realiseren. Dat houdt in: de wettelijk verplichte planologische procedures en het aanbesteden van het ontwerp en van de bouw van de tunnel. Dit is naar verwachting begin 2016 afgerond. Daarna kan de daadwerkelijke bouw van start, en gaat een wens in vervulling die er al ligt sinds de komst van de brede school De Schilden. 
Vorig jaar hebben de gemeente en ProRail een overeenkomst gesloten over de bouw van de fietstunnel.

Bouwplan Kompaan
Kompaan had eerder al een bouwplan voor het Overtoomterrein ontwikkeld. Om de aanleg van de tunnel mogelijk te maken, heeft Kompaan dat plan op verzoek van de gemeente aangepast en verkoopt Kompaan een strook grond voor de fietstunnel. Het nieuwe bouwplan is met 42 woningen veel beperkter dan het oude, dat uit 76 woningen bestond. Voordat gebouwd kan worden, vraagt Kompaan de gemeente het bestemmingsplan voor het te bebouwen terrein aan te passen. Ook vraagt Kompaan een bouwvergunning aan. De bouw kan starten zodra de bouwvergunning en het bestemmingsplan onherroepelijk zijn en er voldoende woningen zijn verkocht. Kompaan schat in dat dit tweede helft 2015 zal zijn.

Verkeersveiligheidsonderzoek
De gemeente laat daarnaast een verkeersveiligheidsonderzoek uitvoeren door TNO. Dat onderzoek loopt door tot na de ingebruikname van de fietstunnel. Na het onderzoek besluit de gemeenteraad over het al of niet voor autoverkeer afsluiten van de spoorwegovergang in Den Dolder, in combinatie met realisatie van een alternatieve route voor autoverkeer tussen Den Dolder noord en zuid.

Opvolgster Anja Henken bijna bekend

20140313 LEERSUM   Zoals ook de lente vroeger is dan normaal, zo is ook de startavond van het corsojaar 2014 eerder dan gebruikelijk. Zaterdag 15 maart aanstaande zal in De Binder het startsein worden gegeven voor het 62e Bloemencorso Midden Nederland. Dan zal ook worden bekend gemaakt wie de opvolgster wordt van Bloemenkoningin Anja Henken.

Lees verder

Fotowedstrijd Blauwe Kamer en Grebbeberg

20140313 RHENEN  Maakt u de mooiste, leukste en meest originele foto van het voorjaar in de Blauwe Kamer of op de Grebbeberg? Vrijwilligers van Utrechts Landschap organiseren een fotowedstrijd voor volwassenen en kinderen. Het onderwerp kan zijn: het landschap, flora, fauna of recreatie.

U kunt uw foto’s tot 21 juni 2014 mailen naar: fotowedstrijd.blauwekamer@gmail.com
Vermeld daarbij de titel, uw naam, adres en telefoonnummer. De foto’s mogen tussen 4 en 8 MB zijn, en deelnemers mogen maximaal 3 foto’s per persoon indienen.

De prijsuitreiking is op 12 juli 2014 in het infocentrum van Blauwe Kamer, De Blaauwe Kamer 15, 6702 PA Wageningen.
Er zijn mooie prijzen te winnen, zoals een professioneel ingelijste vergroting van winnende foto’s en waardebonnen.
Inzenders geven toestemming om hun foto’s te mogen gebruiken voor een expositie in de inforuimte van de Blauwe Kamer en publicatie door Utrechts Landschap.

Voor meer informatie van Utrechts Landschap zie: www.utrechtslandschap.nl

Filmhuis Doorn

20140313 DOORN  Op 18 maart presenteert filmhuis Doorn om 20.00 uur, Kid, een film van een Belgische regisseur. Locatie: Cultuurhuis Doorn. De entree is € 6,- en kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal, bij de VVV en bij de receptie van Welnúh in de Kampwegkerk.

In de film wordt het leven van Kid, jongste zoon van een alleenstaande moeder, door een vrijwel statische camera gevolgd. Dramatische gebeurtenissen en gesprekken, thuis en op school, vinden buiten het gezichts- en gehoorveld van Kid plaats. Kid èn kijker moeten hun eigen interpretatie maken van de summiere informatie van de getoonde situatie die de regisseur verschaft.

Meer informatie: 0343 523000 of www.welnuh.nl/activiteiten

Jong en werkzoekend? Start je eigen onderneming!

20140313 REGIO  Werkzoekende jongeren met ondernemersambitie opgelet. Een initiatief uit het Actieplan Jeugdwerkloosheid voor Utrecht-Midden maakt het mogelijk dat jongeren gratis coaching krijgen bij het opzetten van een eigen bedrijfje. In het kader van dit plan worden jongeren onder de 27 gezocht, die wonen in de regio Utrecht- Midden en dromen van een eigen onderneming. Zij kunnen van hun ambitie werkelijkheid maken en hun eigen bedrijf starten door deel te nemen aan Business Netwerk Jongeren Midden Nederland (BNJMU). Aanmelden kan kosteloos het hele jaar door.

Business Netwerk Jongeren Midden Nederland
BNJMU biedt jonge werkzoekenden met ondernemersambities een platform om elkaar te ontmoeten, samen projecten op te zetten en elkaar te voorzien van ideeën. Daarnaast worden er maandelijkse webinars georganiseerd onder begeleiding van een professionele business coach. Zo leren zij van een idee een businessplan te maken en dit tot uitvoering te brengen. Door het werken aan hun eigen project komen zij in aanraking met alle facetten van ondernemen. Met behulp van praktische kennis, een stukje theorie en vooral veel kennis- en ervaringuitwisseling worden de jongeren stap voor stap op weg geholpen worden bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Bij aanmelding kiest de jongere binnen welk werkveld of in welke branche hij/zij wil gaan ondernemen. Daarbij zorgt een coach voor introductie bij bestaande netwerken van ervaren ondernemers.

Initiatief tegen jeugdwerkloosheid
BNJMU is een initiatief van Ada Knol Management & Coaching in het kader van het Actieplan Jeugdwerkloosheid Utrecht – Midden. Het  actieplan is een samenwerking van 15 gemeenten en betrokken partners in de arbeidsmarkt regio Utrecht. Op dit moment staan bijna 3.000 jongeren in de deze arbeidsmarktregio geregistreerd als werkzoekend. Naar verwachting stijgt dit aantal verder, vanwege de economische recessie en maatschappelijke ontwikkelingen. Om nieuwe vormen van werk te creëren, is het stimuleren van ondernemerschap onder jongeren van groot belang. Daarom is in het actieplan jeugdwerkloosheid de actie lijn ‘Stimuleren ondernemerschap’ opgenomen.

Voor meer informatie bekijk het filmpje op You Tube en bezoek de website www.bnjmu.net.

Constantia in het kwadraat

20140313 WERKHOVEN  Muziekvereniging Constantia uit Werkhoven ontvangt op zaterdag 15 maart Fanfare Constantia uit het Friese Menaam. ‘s Avonds verzorgen beide orkesten een gevarieerd concert in de RK-kerk te Werkhoven.

Lees verder
het nieuws van 14 maart 2014
17e jaargang nummer 5059
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Geen verkeersexamen dit jaar

20140314 GEMEENTE BUNNIK   Voor het eerst in decennia doen kinderen uit de gemeente Bunnik dit jaar geen praktijk verkeersexamen. De twee vrijwilligers die deze taak sinds de jaren negentig uitvoerden, doen een stap terug en ondanks veel moeite is er geen opvolging gevonden.

Lees verder

Hennepkwekerij in woning

201240314 ZEIST Donderdagavond 13 maart deden agenten onderzoek in een woning aan de Hortensialaan. Ze vonden daar een hennepkwekerij. Verspreid over drie ruimtes troffen zij een hennepkwekerij en drogerij aan.

In totaal bleken er 300 hennepplanten aanwezig en 12,5 kilo gedroogde henneptoppen. Vijf personen werden aangehouden, drie vrouwen van 63, 60 en 58 jaar uit Utrecht en twee mannen uit Zeist.

Keuze van de Kiezer: tram Uithof doortrekken naar Zeist?

20140314 ZEIST  Nog een week en dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In de Keuze van de Kiezer gaat RTV Utrecht deze weken op zoek naar lokale verkiezingsthema’s. Twee lijsttrekkers uit één gemeente praten dagelijks met elkaar over een onderwerp dat een grote rol speelt tijdens de campagne.

Lees verder

Koning bezoekt Vriendendienst Zeist!

20140314 ZEIST  Vriendendienst Samen Sterk van Kwintes brengen al jaren mensen met een psychiatrische achtergrond in contact met vrijwilligers, met als doel samen iets te ondernemen. Om het blijvende succes van het project te vieren bracht zijne Majesteit een verrassingsbezoek aan de deelnemers en vrijwilligers.

Lees verder

Weinig verspilling bij winkeldeuren in Zeist

20140314 ZEIST  Uit onderzoek bij 250 winkels in het centrum van Zeist blijkt dat veel winkels hun deuren in de winter open houden. Maar ook blijkt dat dit niet tot grote energieverspilling leidt. Dit is onderzocht door de gemeente Zeist, samen met Stichting Centrummanagement, naar aanleiding van vragen van winkelbezoekers.

Lees verder

Warme nachten op komst

20140314 ZEIST / DRIEBERGEN  De komende nacht zal het net zulk weer zijn als de afgelopen nacht, maar na het weekenden komen er warme nachten aan. En dan gaat de paddentrek weer verder. Bauke ten Cate van de Paddenwerkgroep Kerckebosch verwacht na het weekend warmere nachten, en meer activiteit die lang doorgaat na zonsondergang.

Lees verder

Column Van Schaik: Terugblik zonder veel glans

20140314 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hillridge vroeg alle vertrekkende lijsttrekkers een column te schrijven, met daarin een terugblik op de afgelopen vier jaren. Vandaag geen vertrekkende en ook geen lijsttrekker, maar de blijvende nummer 2 van lokale partij BVH: Frits van Schaik.

Lees verder

Column Streekstra: Democratie voor de komende vier jaar

20140314 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hillridge vroeg alle lijsttrekkers een column te schrijven, met daarin een aantal concrete doelen, en een minimum aan jargon. Iedereen vult zo’n opdracht naar eigen goeddunken in, blijkt uit de bijdrage van BVH-lijsttrekker Sybe Streekstra.

Lees verder

Voorstelling Peter Pan

20140314 DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 30 maart speelt jeugdtheaterschool Driebergen de musical ‘Peter Pan’ in een nieuwe bewerking. Bijzonder in deze nieuwe voorstelling zijn onder andere de vermomming van Kapitein Haak als zeemeermin en een zingende Tinkelbel.

De voorstelling is de afsluiting van de cursus theaterklas 2. Twintig basisschoolkinderen hebben de afgelopen maanden hard geoefend op hun tekst, dans en liedjes.

Peter Pan speelt op 30 maart om 14:00 en 16:00 uur in obs Dolfijn Zuid, Jagerspad 7, Driebergen. Duur: circa 50 minuten. Kaarten (€2,50/€1,50) zijn verkrijgbaar bij boekhandel Jacques Baas. Zie ook: Facebook.com/JTSDriebergen.

Voorlichting over de elektrische fiets

20140314 LEERSUM  De Zoute Inval staat donderdag 27 maart van 10.00-12.00 uur in het teken van de elektrische fiets. Op deze ochtend is fietsenmaker Pater uit Leersum aanwezig voor de voorlichting over deze populaire fiets. Tijdens de ochtend kunnen er verschillende merken fietsen worden uitgeprobeerd.

De Zoute Inval is voor iedereen toegankelijk. Vantevoren opgeven is niet nodig.
Deze ochtend wordt u aangeboden door De zoute Inval, Welnúh en Fietsenmaker Pater uit Leersum.

Voor de gasten die de voorlichting niet willen volgen is er gelegenheid om een spelletje te doen, de krant te lezen of een praatje te maken. Dit alles onder het genot van een kopje koffie/thee.
Locatie: Zoute Inval, SCC De Binder, Hoflaan 31, 3956 ED Leersum in de foyer. Koffie en/of thee: € 1,00

Roert maart zijn staart nog in de Blauwe Kamer?

20140314 WAGENINGEN  Nu wij de eerste lenteboden rond ons zien zijn wij erg benieuwd hoe ons rivieroeverreservaat er bij zal liggen. Voor u de moeite waard om te komen kijken. Op woensdag 26 maart staat om 14.00 uur een gids van Utrechts Landschap voor u klaar.

Weer of geen weer, maart moet zijn staart wel erg hevig roeren wil de excursie van zo’n 1½ uur geen doorgang vinden.

Vertrek Infocentrum Blauwe Kamer, De Blaauwe Kamer 15, 6702 PA Wageningen.
Reserveren is niet nodig. Deelname is gratis.
Zorg voor stevige waterdichte schoenen of laarzen en een verrekijker.

Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap kijk op: www.utrechtslandschap.nl

het nieuws van 15 maart 2014
17e jaargang nummer 5060
foto’s op flickr

foto’s op 500px

SVMM verliest, Scherpenzeel kampioen

20140315 MAARN  In een zeer matige wedstrijd was thuisploeg SVMM niet opgewassen tegen Scherpenzeel. Met 0-2 ging de ploeg van trainer Olaf Kersbergen onderuit en werden de gasten uit Scherpenzeel ruim voor afloop van de competitie kampioen. Voor SVMM zat er eenvoudigweg niet meer in.

Lees verder

Teleurstellend gelijkspel voor DEV Doorn

20140315 DOORN  Thuisploeg DEV deed zichzelf met het 2-2 gelijke spel tegen DHSC uit Utrecht absoluut tekort. DEV trainer Michel van Aken:” Ondanks een punt toch een teleurstellende uitslag. Op basis van het goede spel van mijn ploeg in de tweede helft en een rommelige eindfase, had een overwinning zeker tot de mogelijkheden behoord.

Lees verder

Lokfiets gestolen, verdachte aangehouden

20140315 DRIEBERGEN  De politie van Driebergen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een man bij het station Driebergen-Zeist aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Agenten troffen een 57-jarige man uit Utrecht aan in de bosjes dichtbij een lokfiets van de politie.

Lees verder

Verdiende overwinning FC Driebergen

20140315 DRIEBERGEN  Zaterdag derdeklasser FC Driebergen behaalde een gedegen en dik verdiende 1-3 overwinning in de uitwedstrijd tegen Kockengen.  Op een winderig veld waarop het moeilijk voetballen was, had de thuisploeg de eerste vijf minuten het betere van het spel en liep Driebergen wat achter de feiten aan.

Lees verder

SVL verrassend onderuit tegen CSW

20140315 LANGBROEK  In eigen huis ging zaterdag eersteklasser SVL verassend met 0-2 onderuit tegen het laaggeplaatste CSW uit Wilnis.  SVL trainer Jan Gaasbeek:” We hebben eigenlijk een groot deel van de wedstrijd tegen onszelf lopen voetballen. We speelden gewoonweg té onrustig en haalden nooit het gewenste niveau.

Lees verder

VVA’71 verslaat DOVO

20140315 ACHTERBERG  VVA’71 heeft de uitwedstrijd tegen DOVO nipt gewonnen. De Achterbergers wonnen de regioderby met 1-0. Marc Harlaux was de matchwinnaar door het doelpunt te maken.

Lees verder

Column Dick Karssen: Dichtbij

20140315 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hillridge vroeg alle lijsttrekkers een column te schrijven, met daarin een aantal concrete doelen, en een minimum aan jargon. Iedereen vult zo’n opdracht naar eigen goeddunken in, blijkt ook weer uit de bijdrage van de lijsttrekker van  de Christenunie Dick Karssen.

Lees verder

Eis: werkstraf van 240 uur voor klap

20140315 ZEIST  Wat gebeurde er nou tussen die twee vaders, ruim een jaar geleden? Hoe zwaar is de uitgedeelde klap toe te rekenen? Op die vraag moet de meervoudige kamer van de rechtbank in Utrecht een antwoord geven.

Lees verder

Schaerweijde kanloos in Bloemendaal

ZEIST  Schaerweijde heeft in de hoofdklasse hockey een kansloze nederlaag geleden. In Bloemendaal verloor de ploeg uit Zeist met 4-1.  Bloemendaal, dat na de winterstop nog geen punt liet liggen, kwam via treffers van Tom Boon, Glenn Schuurman en Pelle Vos op 3-0.

Lees verder

Hoogstambomen

20140315 LANGBROEK  Op Boomfeestdag op 12 maart hebben leerlingen van basisscholen Kameleon uit Doorn en Pieter de Springer uit Langbroek, elk 17 hoogstam fruitbomen geplant op het nieuw aan te leggen landgoed Zonnesteyn aan de Gooijerdijk.

Lees verder

Wandelen voor water: Aqua for all

20140315 ZEIST  Op 21 maart – het is dan VN wereld waterdag – wandelen 160 kinderen uit de gemeente Zeist met hun ouders en leerkrachten voor water. Deelnemende scholen zijn: De Meerklank Bosch en Duin, Montessori locatie Kerckebosch en de Zeister Vrije School.

Lees verder

Weer een puzzelstuk geplaatst van het oude Dorestad

20140315 WIJK BIJ DUURSTEDE  De afgelopen weken zijn de laatste twee woonblokken aan de Steenstraat gesloopt om vervangen te worden voor nieuwbouw. Bij deze sloopwerken hebben archeologen van IDDS Archeologie uit Noordwijk verschillende resten teruggevonden uit de periode van 750 tot 1000 n. Chr.

vergroot foto

Het gaat om verschillende afvalkuilen en greppels die behoord hebben tot het oude Dorestad. “Uit de afvalkuilen kunnen we herleiden wat men hier op deze plek deed en wat voor soort locatie dit betreft. Het zit vol met aardewerk- en botfragmenten. Het gaat om kogelpotaardewerk, maar ook het mooie, met radstempel versierde Badorfaardewerk. Het botmateriaal betreft slacht(consumptie)afval.” Dat  meldt projectleider Bart Corver. “Alle resten documenteren we en proberen we te koppelen aan opgravingresultaten van reeds uitgevoerde onderzoeken om een zo compleet mogelijk beeld van Dorestad te krijgen”. Dorestad was in de vroege middeleeuwen een belangrijke handelsstad.

Lente op de Plantage Willem III

20140315 ELST  Voor het eerst in dit voorjaar staat de gids van Utrechts Landschap op zaterdag 22 maart om 14.00 uur klaar om u rond te leiden op de Plantage Willem III. Hij gaat u wijzen op de vele lenteboden.

Vertrek:  parkeerplaats van de Plantage Willem III tussen kom Elst en het ecoduct aan de N225 tussen Rhenen en Elst.

Vergeet niet uw verrekijker mee te nemen en stevige, waterdichte wandelschoenen aan te trekken.
De zwerftocht is kosteloos, duurt circa 1½ uur,  aanmelden is niet nodig.
Voor meer info: www.utrechtslandschap.nl

IVN publiekswandeling zondag 16 maart: Nieuwe inrichting Waterwingebied

20140315 AMERSFOORT  Op zondag 16 maart organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publiekswandeling in het Waterwingebied. We wandelen door een verborgen paradijsje in stedelijk gebied. De start is bij de skatebaan aan de Randwijcklaan in Amersfoort. 

De gidsen van het IVN gaan samen met u kijken naar het resultaat van de opfrissing in deze ecologische zone. De wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.

Het Waterwingebied is een verborgen paradijsje in stedelijk gebied, van soms minder dan 100 meter breed. Van noord naar zuid is het ruim 2,5 km lang. Het is dan ook een belangrijke ecologische zone,  waar vleermuizen, egels en mollen leven. Het ligt tussen de Amersfoortse wijken Liendert en Rustenburg. Bij de Hogeweg gaat deze ecologische zone over in de Groengordel tussen de wijk Schuilenburg en de A28. Het Waterwingebied is recent flink opgefrist. De natuurgidsen gaan met u kijken naar het resultaat. Een belangrijke verbetering is dat oude landschapselementen zoals rijen knotelzen en knotessen weer goed zichtbaar zijn. Naast de aanplant van veel bomen en stuiken en de vernieuwing van paden, is er een poel en natuurspeelplaats aangelegd. Komt u kijken naar het vernieuwde Waterwingebied?! Met een beetje geluk zien we dan ook een sperwer, buizerd of het ijsvogeltje vliegen! 
het nieuws van 16 maart 2014
17e jaargang nummer 5061
foto’s op flickr

foto’s op 500px

BVH schiet met scherp

20140316 UTRECHTSE HEUVELRUG  In de slotfase van de verkiezingscampagne heeft lokale partij BVH de losse flodders ingeruild voor schieten met scherp. In twee afzonderlijke brieven zijn collegepartijen VVD en GroenLinks/PvdA en oppositiepartij CDA het doelwit.

Lees verder

Fortissimo blijft in de eerste divisie

20140316 COTHEN  Alles moest meezitten voor de dames van GOconnectIT/Fortissimo. Niet alleen moesten zij zelf alles uit de kast halen om te winnen van de nr.4 van de competitie, United Breda, maar ook de 2 mede degradatie kandidaten moesten hun wedstrijd verliezen.

Lees verder

Belangrijke driepunter voor HDS

20140316 LEERSUM  Zondag derdeklasser HDS behaalde in de uitwedstrijd tegen BFC uit en in Bussum een belangrijke 1-2 overwinning. Daarmee kan de ploeg van trainer Frank Brouwer weer wat geruster omhoog kijken en lijkt het spelen van de nacompetitie (in plaatst van rechtstreekse degradatie) steeds dichterbij te komen.

Lees verder

Tommy Wieringa signeert bij boekhandel Baas

20140316 DRIEBERGEN  Tijdens de boekenweek was op donderdagmiddag schrijver Tommy Wieringa te gast bij Boekhandel Baas aan de Traay in Driebergen. Wieringa signeerde er voornamelijk zijn boekenweekgeschenk 2014, ‘een mooie jonge vrouw’.

Lees verder

Succesvol FC Driebergen verslaat Kockengen met 1-3

20140316 DRIEBERGEN  Op het zeer winderige terrein van vv Kockengen heeft FC Driebergen zijn derde opvolgende overwinning behaalt op het op de derde plaats staande tegenstander. Een wedstrijd waar Kockengen direct het initiatief nam en de verdediging van FC Driebergen handen vol werk bezorgde.

vergroot  foto1   foto2   foto3   foto4

Dat blijkt ook wel dat de eerste aanval van de onzen pas in de 6e minuut een feit was maar dat was gelijk de ommekeer .Met veel inzet en snelheid en goed samenspel van FC Driebergen moest tegenstander Kockengen zich terug trekken naar hun verdediging wat een paar kansen voor FC Driebergen opleverde.
Tot tweemaal toe was het Robin Notenboom die deze niet benutte.
In de 17e minuut een afstand schot van Tolga Albayrak welke maar ternauwernood door de keeper werd gestopt.

De 25 e en 30 e minuut twee goed uitgespeelde mogelijkheden en Dobias Aldenkamp( weer uitstekende indruk) en Elmar van Doorn die goed werden verwerkt door de doelman van  Kockengen.
Door wat kleine plaagstootjes van hun voorhoede moest de FC Driebergen verdediging alert blijven maar door uitstekend keepers werk van Michel van Bruggen bleef het 0-0.

Het venijn zat in de slotfase van de eerste helft FC Driebergen kwam in de 42e minuut op een 0-1 voorsprong door Tolga Albayrak die zich goed vrij speelde en zijn schot van 25 meter afstand belande hoog in de touwen.
Twee tellen later had Elmar van Doorn de 0-2 op zijn schoen door alleen voor de doelman te falen zijn schot belande in handen van de keeper.
Maar een minuut later werd het toch 0-2 na goed  voorbereidend werk van die zelfde van Doorn en Dobias Aldenkamp de gelegenheid gaf om feilloos zijn doelpunt te maken.

Daar lieten de teleurgestelde spelers van Kockengen het niet bij zitten en met twee minuten blessure tijd kregen ze nog 3 grote kansen om de aansluit treffer zo vlak de rust te scoren maar alle gevallen was het weer doelman Michel van Bruggen die zijn doel schoon hield. Rust 0-2
 
De 2e helft was nog geen minuut oud toen toch al de aansluittreffer kwam vanaf de aftrap nog niet oplettend klaar staan van de verdediging 1-2.
Weer een minuut later had Tolga Albayrak de wedstrijd al kunnen beslissen  door alleen op de keeper af te gaan maar strandde toch op de doelman.

De wedstrijd kreeg een ander aanzien het werd rommeliger en de niet altijd goede waarnemingen van de scheidsrechter stond beter voetbal in de weg.
Ook kwamen de eerste wissels het veld in dat waren de weer herstelde Paul van Hofwegen ) nog wel met conditionele achterstand ) voor Dobias Aldenkamp en Pascal van Doorn voor de geblesseerde Midas de Wildt. Het was Robin Notenboom die de wedstrijd besliste door een ongevaarlijk lijkende bal die de keeper verkeerd beoordeelde en als de kippen erbij was om de zege veilig te stellen en wat de voorhoede van Kockengen ook probeerde de solide achterhoede van FC Driebergen gaf geen krimp meer.

Zo beleefde FC Driebergen zijn 3 opeenvolgende overwinning en distantieert zich redelijk van de degradatie zone.
Zaterdag as 22 maart de thuiswedstrijd    FC Driebergen Za1 – Hercules Za1   aanvang 14.30  sportpark de woerd.

Column Van Valkenburg : Voor elkaar

20140316 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hillridge vroeg alle vertrekkende lijsttrekkers een column te schrijven, met daarin een terugblik op de afgelopen vier jaren. Vandaag de vertrekkende nummer 1van de VVD: Lysbeth van Valkenburg-Lely. De VVD-fractie heeft de afgelopen periode veel voor elkaar gekregen. Als vertrekkend fractievoorzitter kijk ik op deze periode terug met positieve gevoelens.

Lees verder

Te weinig aandacht voor gebruikers Nieuwe Schakel

20140316 WIJK BIJ DUURSTEDE   “Het is mooi dat er een ontwikkelaar is die straks woningen gaat bouwen op het terrein van het garagebedrijf en tankstation Van Kerkhof. Dan krijg je een bericht waarin de wethouder, de gedeputeerde, de onwikkelaar en anderen trots hun verhaal doen. En ‘s avonds bellen de verenigingen van de Nieuwe Schakel die zich niet serieus genomen voelen en het maar moeten uitzoeken.

Lees verder

Dalto plaatst zich voor kruisfinale Korfballeague

20140316 DRIEBERGEN De korfballers van Dalto hebben zich ten koste van Koog Zaandijk geplaatst voor de kruisfinales in de Korfballeague. De Driebergenaren speelden in de laatste speelronde gelijk tegen Fortuna. Heldin aan de kant van Dalto was Barbara Brouwer.


Lees verder

Noodkreet van De Wijkse Modelspoorders

20140316 WIJK BIJ DUURSTEDE  Na 21 jaar een enthousiaste Wijkse vereniging te zijn geweest, dreigt het nu allemaal te stoppen… Waarom? Omdat de toegang tot het centrum “verfraaid” moet worden. Hiervoor moet de oude brandweerkazerne wijken. Nu hebben wij dus een probleem. Waarom? – Omdat het huurcontract met de overkoepelende organisatie door de gemeente wordt opgezegd.

Lees verder

Column Rob Jorg

20140316 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hillridge vroeg alle lijsttrekkers een column te schrijven, met daarin een aantal concrete doelen, en een minimum aan jargon. Iedereen vult zo’n opdracht naar eigen goeddunken in, blijkt ook weer uit een bijdrage vol harde beloftes, van VVD-lijsttrekker Rob Jorg.

Lees verder

Beschuiten met muisjes op Heidestein

20140316 DRIEBERGEN / ZEIST  Vrijdag 28 februari zijn de eerste lammetjes van dit jaar op Landgoed Heidestein geboren en zij kregen de namen “Sven” en “Ireen”. Regelmatig vind er nu uitbreiding plaats en het aantal van 24 lammetjes is reeds gepasseerd. De overige ooien zullen weldra ook gaan bevallen.

Lees verder

Voorjaarsconcert Harmonieorkest Manderen

20140316 MAARN  Harmonieorkest Manderen geeft op zaterdagavond 12 april het jaarlijkse Voorjaarsconcert in dorpshuis De Twee Marken, Trompplein 5 in Maarn.  Onder leiding van dirigent Egon Smit wordt een gevarieerd programma met veel warme en zonnige klanken ten gehore gebracht. Gespeeld worden o.a. de pasodoble Churumbelerias, Tango for Winds en Hernando’s Hideaway.

Ook de in januari 2014 gestarte ensembleklas met jonge muzikanten uit Maarn draagt bij aan deze muzikale avond.

Het concert vangt aan om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.  De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Meer informatie op www.manderen.nl.

Happy Hippies On Tour

20140316 ZEIST  Op vrijdag 21 maart komen protestzanger Armand (Ben ik te min, Blommenkinders) en de sixties bands The Happy Tunes en NederNeil Young naar Pop- & Cultuurpodium de Peppel in Zeist. Het avondvullende programma “Happy Hippies On Tour” staat garant voor een muzikale trip van meer dan 2 uur die je nog lang zal bijblijven.

vergroot foto Armand       vergroot foto Happy Tunes

Happy Hippies On Tour neemt je mee terug in de tijd. De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is € 12,50 in de voorverkoop en € 17,00 aan de deur. Kijk voor meer informatie op www.peppel-zeist.nl. Effecten re-ïntegratie RSD moeilijk vast te stellen

20140316 WIJK BIJ DUURSTEDE  De Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de reïntegratieactiviteiten van de Regionale Sociale Dienst (RSD). Centraal stond de vraag: in hoeverre dragen de activiteiten van de RSD eraan bij, dat uitkeringsgerechtigden weer snel een baan vinden?

Lees verder
het nieuws van 17 maart 2014
17e jaargang nummer 5062
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Dariëlle van Bemmel is nieuwe Bloemenkoningin

20140317 LEERSUM  Het Leersumse Bloemencorso heeft sinds zaterdag een nieuwe Bloemenkoningin. Dariëlle van Bemmel is de opvolgster van Anja Henken.  Loco-burgemeester Tim Verhoef voltrok het kroningsritueel, dat ditmaal volgde op een dansact die door leden van de dansschool van Helma Zenner professioneel op het toneel van De Binder werd uitgevoerd.

Lees verder

Rob van der Molen overleden

20140317 WIJK BIJ DUURSTEDE   ‘Hedenochtend heeft ons het trieste nieuws bereikt dat VVD raadslid Rob van der Molen, plaats 4 op de kieslijst, is overleden. Hoewel we wisten dat Rob heel ziek was, is het voor ons toch een grote schok. Onze gedachten zijn bij zijn directe familie. Uit respect voor Rob en voor zijn familie zal de VVD Wijk bij Duurstede afzien van verdere campagne activiteiten.’

Lees verder

Armando tovert spookhuis om tot museum

20140317 BUNNIK  Kunstenaar Armando was in eerste instantie verdrietig om Amersfoort te moeten verlaten, maar is nu blij dat er een nieuw onderkomen gevonden is op het landgoed Amelisweerd bij Bunnik. Dat zegt museumdirecteur Yvonne Ploum aan de vooravond van de heropening van het Armandomuseum.

Lees verder

Zeister band Act1 wint Kunstbende Utrecht

20140317 ZEIST  De Zeister band Act1 heeft afgelopen zaterdag de Utrechtse voorronde van de Kunstbende gewonnen. De Kunstbende is dé wedstrijd voor jong creatief talent. Jaarlijks doen duizenden jongeren van 13 – 18 jaar mee in acht categorieën. In elke provincie van Nederland zijn voorrondes.  Act1 ging er met de eerste plaats in de categorie muziek vandoor en versloeg hiermee 15 andere deelnemers.

Lees verder

Verkiezingscafé op 19 maart in gemeentehuis

20140317 ZEIST  In de avond van woensdag 19 maart 2014, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, opent de gemeente Zeist de deuren van het Verkiezingscafé. Vanaf 22.00 uur is iedereen van harte welkom in het gemeentehuis aan Het Rond 1 in Zeist. 

In de loop van de avond worden tussentijdse standen bekendgemaakt. Aan het eind van de avond presenteert burgemeester Koos Janssen de voorlopige uitslag per politieke partij.

Presentator en journalist Job Boot uit Zeist, interviewt gedurende de avond de (kandidaat-)raadsleden over de verkiezingen en de uitslagen.

Definitieve uitslag
Donderdag worden onder meer de verslagen (de zogeheten ‘processen verbaal’) van de stembureaus nauwkeurig gecontroleerd. Daarna maakt de burgemeester op vrijdag 21 maart om 10.00 uur de definitieve uitslag bekend.

Website en StemWijzer
Kijk voor meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen op www.zeist.nl/verkiezingen. Daar staat ook een digitale versie van de Verkiezingskrant. De online stemhulp StemWijzer Zeist is tot en met 19 maart te raadplegen via http://zeist.stemwijzer.nl.

Twitter en Facebook
De ontwikkelingen rond de verkiezingen zijn te volgen via Twitter (@raadzeist) en Facebook (gemeentezeist).
Veiligheid kruising N233 in Rhenen nader bezien

20140317 RHENEN  De provincie Utrecht laat de verkeerssituatie op de kruising van de Lijnweg (N233) met de Achterbergsestraatweg tussen Achterberg en Rhenen nader onderzoeken. In afwachting daarvan wordt het kruispunt losgekoppeld van het project om een wisselstrook te realiseren op de Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren.

Lees verderDancefeest hoopt stilletjes op reprise

20140317 MAARN  Jong Heuvelrug mag volgende maand voor de tweede, maar waarschijnlijk ook laatste keer genieten van een dancefeest aan de oevers van het Henschotermeer. De organisatoren doen er intussen alles aan het feest ook volgend jaar op de agenda te krijgen.

Lees verderVereniging Citymarketing presenteert website en actieplan

20140317 WIJK BIJ DUURSTEDE  Winkeliersvereniging Hart van Wijk, Stichting Klantenspaarpas en Cultureel Rondje, verenigd in de Vereniging Citymarketing Wijk bij Duurstede, praten op dinsdag 25 maart in Theater Calypso de Wijkse ondernemers bij over hun plannen om gezamenlijk de stadspromotie van Wijk bij Duurstede ter hand te nemen.

Lees verderGL en SP: “spookbeelden over windmolens kloppen niet”

20140317 WIJK BIJ DUURSTEDE  De discussie over windmolens die door de VVD in de verkiezingstijd is aangezwengeld, klopt niet. Dat concluderen Jeroen Brouwer (SP) en Wil Kosterman (GroenLinks). De VVD heeft in haar campagne het plaatsen van windmolens als programmapunt opgevoerd.

Lees verderNauwelijks animo voor reanimatieproject

20140317 PROVINCIE UTRECHT  Een project waarbij vrijwilligers een sms’je krijgen als er in de buurt iemand gereanimeerd moet worden, slaat niet echt aan. Het project begon een jaar geleden in Wijk bij Duurstede, maar heeft alleen nog maar navolging gekregen in Woudenberg

Lees verderSchaerweijde verliest thuis

20140317 ZEIST  Na het verlies tegen Bloemendaal van afgelopen vrijdag 1-4, startte het Schaerweijde team de wedstrijd tegen Rotterdam met aanvallend hockey. De regerende landskampioen Rotterdam moest erg haar best doen om Schaerweijde tegen te houden. Schaerweijde speelde een schitterende eerste helft en kwam zelfs tot score in de 24st minuut.

Lees verder
Rapport: “Provincie Utrecht heeft snel hoge windmolens nodig”

20140317 PROVINCIE UTRECHT  De provincie Utrecht moet grote aantallen superwindmolens neerzetten langs het Amsterdam-Rijnkanaal en de snelwegen A2 en A12. Dat staat in het rapport ‘Energielandschappen’ dat maandag verschijnt, schrijft Trouw.

Lees verderCoulumn Hans Nijhof: Met elkaar, voor elkaar

20140317 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hillridge vroeg alle lijsttrekkers een column te schrijven, met daarin een aantal concrete doelen, en een minimum aan jargon. GroenLinks/PvdA- kopman Hans Nijhof steekt in zijn column de hand best diep in eigen boezem. Maar ook een beetje in die van jullie.

lees verder
Groendebat met de politiek

20140317 WIJK BIJ DUURSTEDE  De werkgroep groenberaad van de Wijkse afdeling van de Vereniging Natuur en Milieu organiseerde met het oog op de gemeenteraads verkiezing afgelopen dinsdag een groendebat met de Wijkse politiek. Vertegenwoordigers van alle acht politieke partijen waren aanwezig en lieten zich van hun groenste kant zien.

lees verder
Bomen rechtgezet

20140317 ODIJK   De bomenprojectgroep in Odijk, die in de herfst honderden bomen plantte langs de Singel in Odijk, was afgelopen donderdag druk met de nazorg. Aan de Singel zijn 22 bomen die een beetje uit het lood geslagen waren, weer rechtop gezet. Jan Weerdenburg, Ab Bosboom en Eef Goes (niet op de foto) deden het zware werk.

Ook het illustere duo Jaap Dekker en Hein Dorresteijn, die het burgerinitiatief in gang zette, was aanwezig. De ingezette graafmachine bleek niet nodig te zijn.

lees verder
Vrouwen rond de tafel

20130317 DRIEBERGEN  Zaterdagavond hielden vrouwen van de acht lijsten voor de gemeenteraads verkiezingen een debat-avond.  Een betere benaming zou zijn geweest een ronde tafelconferentie. Het publiek mocht alleen maar luisteren en had geen inbreng. Hoewel dit aan de ene kant door sommigen als een gemis werd ervaren vonden anderen deze vorm een juist een verademing.

Klik hier voor een foto impressie van deze avond

Geslaagd concert van Collegium Vocale Zeist

20140317 DRIEBERGEN  Gistermiddag gaf College Vocale Zeist voor een uitverkochte Sint Petrus’ Banden in Driebergen een concert. Dirigent Michel de Kort bracht het publiek in vervoering met 20e eeuwige koormuziek van de Italiaan Mario Castelnuevo-Tedesco en met 16e eeuwse motetten van Tomas Luis de Victoria.
Naast het koor traden Martin Meijer (gitaar) en Rudi Driessen (cello) op.

Klik hier voor een fotoimpressie


Enrico Pieranunzi in Beauforthuis

20140317 AUSTERLITZ  Donderdag 27 maart speelt Enrico Pieranunzi, een van de beste Italiaanse jazzpianisten, in het Beauforthuis (Austerlitz). Samen met  Jasper Somsen vormt hij een uniek muzikaal duo dat langs de grote jazzpodia in Nederland toert.

Enrico Pieranunzi is wereldberoemde als pianist en componist, zowel bij klassiek als jazz. Hij heeft meer dan zeventig albums op zijn naam staan. Op dit moment is Jasper Somsen de vaste contrabassist van Enrico Pieranunzi. Deze samenwerking ontstond doordat Jasper zijn vierde album, “Dreams, Thought & Poetry”, wijdde aan Pieranunzi. Pieranunzi voelde zich zeer vereerd. Het bleek het eerste album ter wereld te zijn dat volledig werd opgedragen aan zijn muziek.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

27 maart 2014, 20:15 uur
Enrico Pieranunzi & Jasper Somsen
entree € 20 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

het nieuws van 18 maart 2014
17e jaargang nummer 5063
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Postillion Congreslocatie 2013

20140318 BUNNIK   Postillion Hotel Utrecht Bunnik is uitgeroepen tot ‘Congreslocatie van het Jaar 2013’. Ook vorig jaar sleepte het hotel de prijs in de wacht. Thijs Merks, managing director van Postillion Hotels Nederland, is trots: “We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan ons Meet Work Stay-concept.

Lees verder

Oranjemarkt rond Koningsdag voor goede doel

20140318 BUNNIK  Ter gelegenheid van Koningsdag organiseert de Protestantse Gemeente Bunnik vrijdagavond 25 en zaterdag 26 april de jaarlijkse Oranjemarkt in en rondom de Gaarde. De Oranjemarkt staat dit jaar in het teken staat van twee projecten: Stichting Kalinga en het ouderenpastoraat.

Lees verder

Eerst ‘buurten’ en dan ‘zorgen’

20140318 WERKHOVEN   Het team Buurtzorg Werkhoven/Odijk bestaat deze maand twee jaar en wil zich graag aan het publiek presenteren. Buurtzorg Werkhoven/Odijk heeft een vernieuwend concept voor verpleging en verzorging aan huis ontwikkeld: zorgverlening in kleine, zelfsturende teams.

Lees verder

Aanhouding voor diefstallen uit schuren

20140318 WIJK BIJ DUURSTEDE  De politie heeft 17 maart een man aangehouden op verdenking van meerdere diefstallen uit schuren bij woningen in de wijk De Geer. Al sinds juni tot september van dit jaar werden er meerdere diefstallen gepleegd uit schuren in deze wijk. Het ging om minimaal zeven fietsen.

Lees verder

Candia’66 wint derde partij op rij

20140318 RHENEN  Candia’66 won haar derde competitiewedstrijd op rij. En het werd weer een overtuigende zege voor de vierde klasser. Uit bij FZO werd met 6-1 gewonnen. In de drie laatste wedstrijden wist de ploeg maar liefst zeventien keer te scoren.

Lees verder

Gala zeer succesvol

20140318 ZEIST  Dankzij de 230 enthousiaste en gulle bezoekers van het Zeister Benefietgala werd er afgelopen zaterdag ruim 20.000 euro opgehaald voor het goede doel. Het enorme bedrag oversteeg alle verwachtingen van Ronde Tafel 147 Kromme Rijn, die het traditionele gala voor de achtste keer organiseerde.

Lees verder

Exploitant voor Stadshaven

20140318 WIJK BIJ DUURSTEDE  ‘De Wijkse Haven’ van Kees Oorschot is voor de komende 10 jaar de exploitant van de Stadshaven. Hij mag er voor gaan zorgen dat de Stadshaven als een mooie entree gaat fungeren, waar dagrecreanten via de dijk en het water worden uitgenodigd om ook een bezoek te brengen aan de binnenstad, en dat op bescheiden schaal, passend in de omgeving.

Lees verder

‘Bunnik positief over bus’

20140318 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vanuit Bunnik zijn geen klachten gekomen over het verdwijnen van spitslijn 241, laat de gemeente weten in antwoord op vragen van Hans Marchal van PCG. De gemeente daar hoort juist veel positieve berichten over de nieuwe kwartiersdienst van lijn 41.

Lees verder

Laatste stelling: Ieder dorp een dorpshuis

20140318 UTRECHTSE HEUVELRUG  Vandaag de allerlaatste stelling, gelukkig, want we hebben het wel een beetje gehad hier op Hillridge. Misschien voor sommigen toch het laatste duwtje in de goede richting, deze 30e stelling: In ieder dorp moet een dorpshuis of multifunctioneel centrum staan.

Lees verder

Gezocht: ideeën voor financiële ondersteuning

20140318 ZEIST  Is er binnen uw vereniging of stichting een plan of idee waarbij financiële ondersteuning welkom is? De Van Tellingen-Pul stichting zoekt nieuwe aanvragen uit de sociale, culturele en educatieve hoek in de gemeente Zeist. Doelen voor kwetsbare groeperingen hebben een streepje voor.

Lees verder

Mirtehof viert jubileum Charim

20140318 ZEIST  Zorggroep Charim bestaat vijf jaar. Locatie Mirtehof, onderdeel van de zorggroep, viert daarom de hele maand maart feest. Deze week werden verschillende activiteiten georganiseerd door de activiteitenbegeleiding van Mirtehof.

Lees verder

Inspiratiemiddag jeugdzorg in Doorn

20140318 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug en Centrum voor Jeugd en Gezin Utrechtse Heuvelrug houden op maandag 7 april een inspiratiemiddag over het thema jeugdzorg. Tijdens de middag geeft Jo Hermanns, emeritus hoogleraar opvoedkunde en jarenlang betrokken bij de stelselherziening van jeugdzorg, een lezing.

Lees verder

Terugblikcolumn Boonzaaijer (SGP): Fouten erkennen

20140318 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hillridge vroeg alle vertrekkende lijsttrekkers een column te schrijven, met daarin een terugblik op de afgelopen vier jaren. Vandaag de helemaal nog niet-vertrekkende SGP-lijsttrekker Gerrit Boonzaaijer.

Lees verder

Utrechtse Heuvelrug: gratis parkeren

20140318 UTRECHTSE HEUVELRUG  De ozb mag niet meer stijgen dan de inflatie en parkeren moet in de hele gemeente gratis blijven. Dat is de teneur in de Stemwijzer voor Utrechtse Heuvelrug, die al ruim 5000 keer is ingevuld.

Lees verder

Dodelijk ongeluk op snelweg A12 bij Maarn

20140318 MAARN  Op de A12 bij Maarn is bij een ongeluk een dode gevallen. Het slachtoffer werd geschept door een bestelbusje. De weg tussen Driebergen en Maarn was uren dicht vanwege het onderzoek naar de aanrijding.

Lees verder

Lezing iconen

20140318 DRIEBERGEN  Pastor Paul Brenninkmeijer, een van de bekendste iconenschilders van Nederland, geeft op woendag 26 maart in Driebergen-Rijsenburg een lezing over het schilderen van iconen. De lezing begint om 20.00 uur in het parochiecentrum Sint Petrus’ banden, Rijsenburgselaan 4.

vergroot foto

Pastor Brenninkmeijer heeft de ikoon van de H. Drieëenheid gemaakt voor de 80e verjaardag van pastoor Verhaar.  Hij zal niet alleen vertellen over de techniek van het icoon schilderen, maar ook over de spirituele aspecten.

Iconen zijn geschilderde afbeeldingen van Christus, de Moeder Gods Maria, en andere heiligen en van bijbelse verhalen. Ze worden met een speciale techniek – doorgaans op hout – volgens vaste voorschriften en regels geschilderd. Het maakt daarbij niet uit door welke schilder en in welke tijd ze geschilderd zijn (en nog steeds worden!). Iconen worden dan ook niet met de naam van de schilder gesigneerd. Een icoon is van alle tijden en blijft overal en altijd herkenbaar voor iedereen.

Pastor Brenninkmeijer is in 1990 iconen gaan schilderen. Vanaf 2001 ia hij, met toestemming van de congregatie voor de Oosterse Kerken te Rome, bevoegd om als celebrant voor te gaan in vieringen van de Byzantijnse ritus binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Meer informatie is te vinden op de website www.paulbrenninkmeijer.nl

Live latin muziek tijdens Caribisch lentefeest in Austerlitz

20140318 AUSTERLITZ  Op zaterdag 22 maart zal in Zeist-Austerlitz de aanvang van de lente gevierd worden onder de naam ‘Caribbean Spring Party’. Het podium van de grote zaal in dorpshuis ’t Trefpunt zal plaats bieden aan de 12-koppige Utrechtse salsa-/latin band ‘Pimiento’.

Lees verder
het nieuws van 19 maart 2014
17e jaargang nummer 5064
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Zelfs evaluatie over werk aan de Panweg gaat mis

20140319 ZEIST  Het dossier Panweg wordt steeds pijnlijker voor wethouder Varkevisser. Eerst lukte het maar niet om vaart te krijgen in de werkzaamheden zelf en daarna lukte het zelfs niet om op tijd een evaluatie af te ronden over de vraag waarom het nou allemaal zo lang moest duren.

Lees verder

Ondernemingsplan voor De Kameel

20140319 DEN DOLDER  Betrokken bewoners van Den Dolder spraken met wethouder Johan Varkevisser (D66) over hun ondernemingsplan voor jongerencentrum De Kameel. De initiatiefnemers hebben onderzocht of het (financieel) haalbaar is om het gebouw over te nemen.

Lees verder

Auto in greppel bij N229 in Cothen

20140319 COTHEN  Op de N229 in Cothen heeft woensdag rond 11.40 uur een ongeluk plaatsgevonden. Een auto raakte van de weg en belandde in een droge sloot. Een traumahelikopter en de brandweer zijn ter plaatse om hulp te verlenen.

Lees verder

Jaarlijks concert Concordia

20140319 WIJK BIJ DUURSTEDE  Harmonie Concordia heeft voor haar jaarlijks concert op 22 maart muziek gekozen uit films en TV-series waarin zowel misdaad, oorlog als romantiek en komedie de thema’s vormen.

Lees verder

Krijgt de doelgroep straks begeleiding?

20140319 ZEIST / WIJK BIJ DUURSTEDE  Groenmedewerker Marco (30 jaar) zat tweeëneenhalf jaar werkeloos thuis, toen hij gebeld werd door de Sociale Dienst met een voorstel om het GroenWerk traject te volgen bij Biga Groep. Hij greep deze kans met beide handen aan.

Lees verder

Weidlerkwartet in Cothen

20140319 COTHEN   Zondag 23 maart vindt in de Protestantse Kerk op de Brink in Cothen het laatste concert plaats dat Concert in Cothen dit seizoen organiseert. De spelers zijn leden van het Weidlerkwartet: Kees Paasen en Mathilde Krabbe, viool, Jorien van Tuinen, altviool en Joris Boon, cello.

Lees verder

Koninklijke Harmonie Doorn laat 5 april muzikale harten sneller kloppen

20140319 DOORN  De bomen lopen uit, de dieren ontwaken uit hun winterslaap en de eerste bloemen staan in bloei. Het kan niet anders of het voorjaar is aantocht! Voor de Koninklijke Harmonie Doorn is dit traditiegetrouw het moment voor het voorjaarsconcert.

Op 5 april 2014 laten de musici de muzikale harten sneller kloppen met het thema ‘Onmogelijke Liefdes’ in de sporthal Steinheim in Doorn.

Tijdens het concert nemen de musici van de Koninklijke Harmonie Doorn de bezoekers mee van Romeo & Julliet naar Miss Saigon en van West Side Story naar Rolling in the Deep. Kortom een uitgebreid en gevarieerd muzikaal liefdesprogramma, waarin ‘All you need is love’ natuurlijk niet mag ontbreken.

Het concert ‘Onmogelijke Liefdes’ begint 5 april om 20.00 uur in de sporthal Steinheim, Wijngaardsesteeg 1a in Doorn. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang bedraagt 5 euro per persoon. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de ingang of vooraf te bestellen bij de leden van de harmonie. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

De Bezetting Speelt: Beethoven & Busoni

20140319 AUSTERLITZ  Donderdag 10 april speelt De Bezetting in het Beauforthuis werk van Beethoven en  Busoni. Het thema is ‘Vrijheid’.
 In dit programma  wordt Busoni’s eerdere werk voor klarinet en strijkers geplaatst naast Beethovens Septet.

Septet is één van de vroegere werken van Beethoven maar geldt als een belangrijk repertoirestuk voor De Bezetting Speelt. Onder meer vanwege de bijzondere bezetting van klarinet, fagot, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas.

‘Vrijheid’ vindt bij Beethovens werk weerklank in zijn benadering van muziek. In de loop van zijn leven bracht Beethoven zijn muziek steeds verder weg van bestaande opvattingen van harmonie en structuur.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

10-4-2014, 20:15 uur
De Bezetting Speelt, Vrijheid
entree € 15 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

het nieuws van 20 maart 2014
17e jaargang nummer 5065
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Is Bunnik nog wel van Bunnik?

20140320 GEMEENTE BUNNIK  Momenteel is de provincie Utrecht druk bezig in het buitengebied van Bunnik. Niet alleen met de shovel, maar door de provincie zijn drie klankbordgroepen in het leven geroepen. De belangenvereniging Bunnik Buiten richtte zich verontrust tot ’t Groentje. De handelwijze van de provincie brengt onrust, omdat groepen bewoners apart van elkaar worden gehoord.

Lees verder

MFA nog niet gebruikt door sociaal-culturele organisaties

20140320 BUNNIK  Oorspronkelijk waren het de sociaal-culturele organisaties in die het initiatief namen voor de bouw van MFA Kersentuin. Ruim acht jaar later staat het gebouw er maar de sociaal-culturele organisaties hebben de weg naar de Kersentuin nog niet weten te vinden wegens onduidelijkheden wat betreft verhuurtijden en -prijzen.

Lees verder

Okhuijsen, Veldhuizen en Van der Laan met voorkeur naar gemeenteraad

20140320 UTRECHTSE HEUVELRUG  Ook de voorkeurstemmen zijn inmiddels geteld. Het heeft nog enkele verrassende zetelwisselingen tot gevolg bij VVD, BVH en PvdA/GroenLinks. Aan de zetelverhoudingen tussen de partijen verandert niets, wel moeten drie partijleden opstaan voor mede-partijleden wiens stemmenaantal voorbij de voorkeursdrempel kwam.

Lees verder

Bouwplan voor hoek Rozenstraat-Voorheuvel centrum Zeist

20140320 ZEIST  Er zijn concrete plannen voor een nieuwbouwproject op de hoek Rozenstraat-Voorheuvel. Dit is de uitkomst van gesprekken die zijn gevoerd door de gemeente Zeist en RK woningbouwvereniging met planontwikkelaar Velo Beheer BV over de ontwikkeling van de hoek Rozenstraat-Voorheuvel.

De gemeente en RK woningbouwvereniging dragen hiervoor de grond over aan Velobeheer.

Velo Beheer wil aan de Voorheuvel op de begane grond een aantal panden met zorgfuncties en een horecafunctie realiseren. Daarboven moeten 12 zorgappartementen komen. In de tweede fase komen daar nog 16 zorgappartementen bij langs de Rozenstraat. De gemeente Zeist heeft Velo Beheer gevraagd overleg met omwonenden en andere belanghebbenden te organiseren.

Impuls voor het centrum
Aan de Rozenstraat heeft vroeger de Mariaschool gestaan. Het terrein ligt al meer dan vijfentwintig jaar braak en is bestemd voor woningbouw. Eerdere onderhandelingen over de ontwikkeling van het terrein liepen stuk. Vervolgens gooide ook de economische crisis roet in het eten en bleef het terrein braak liggen. Intussen kwamen er winkels leeg en brandde ook een winkel af aan de Voorheuvel.

Wethouder Jacqueline Verbeek: “Ik ben heel blij dat er nu een mooi bouwplan ligt voor de hoek Rozenstraat – Voorheuvel. Hiermee ziet deze locatie er straks weer een stuk aantrekkelijker en leefbaarder uit en dat geeft een mooie impuls aan het Centrum van Zeist”.

Bestemmingsplan
Na besluitvorming door het college van B&W over de uitgangspunten van het bestemmingsplan, vindt verdere uitwerking van de plannen plaats. Deze uitwerking wordt uiteindelijk vertaald in een ontwerpbestemmingsplan, dat gedurende zes weken ter inzage zal worden gelegd. Het bestemmingsplan wordt naar verwachting in het derde of vierde kwartaal van 2014 aan de raad voorgelegd.

Bosbad Leersum tekent contract

20140320 LEERSUM  Op maandag 17 maart hebben Hans Klopper, voorzitter van Bosbad Leersum en Frank Hafkamp, directeur van Sportservice Veenendaal, de overeenkomst voor het komende zomerseizoen ondertekend.

Lees verder

P21 blijft ondanks verlies grootste partij

20140320 GEMEENTE BUNNIK  In de gemeente Bunnik hebben zowel het CDA als de Liberalen stemmen gewonnen en P21 stemmen verloren. P21 bleef echter wel de grootste partij, met 6 zetels. Na alle sombere voorspellingen viel de opkomst mee, zo constateerde burgemeester Hans Martijn Ostendorp.

Lees verder

D66, SGP en SP winnen

20140320 UTRECHTSE HEUVELRUG  D66 en SP winnen twee zetels en de SGP één. Dat is de positieve uitkomst van de raadsverkiezingen 2014. VVD en GL/PvdA leveren elk twee zetels in, het CDA één. BVH en CU blijven gelijk. De huidige Haagse coalitie heeft dus een flinke klap opgelopen.

Lees verder

Flits met licht, fotografen denken na!

20140320 DRIEBERGEN  Fotograaf Robert Zwart uit Driebergen hield een lezing over fotograferen voor de leden van Fotokring Flits in Woudenberg en Fotokring Heuvelrug in Maarn. Robert Zwart won met zijn manier van fotograferen inmiddels grote prijzen.

Lees verder

SP grote winnaar verkiezingen

20140320 WIJK BIJ DUURSTEDE   Tegen half twee was het zover, de voorlopige einduitslag kon worden bekend gemaakt. De SP bleek de grote winnaar, zij ging van 3 naar liefst 5 zetels. De PvdA stelde teleur, leverde één zetel in en hield daarmee nog één zetel over. GroenLinks behield haar 3 zetels.

Lees verder

SGP wint in slotronde

20140320 RHENEN  Bij het bekendmaken van de resultaten van het laatste stemlokaal, het Dorpshuis in Achterberg, werd de SGP alsnog de grootste partij in Rhenen. De daar behaalde 652 stemmen bracht de SP op 1.961 stemmen, goed voor vier zetels in de komende raadsperiode. De Progressieve Combinatie (PC) bleef steken op 1.745 stemmen en drie zetels.

Lees verder

Ouders betalen 50 euro voor schoolzwemmen Rhenen

20140320 RHENEN  Het schoolzwemmen in de gemeente Rhenen is voor 2 jaar verzekerd dankzij onder meer een ouderbijdrage van 50 euro per jaar. Naast de eigen ouderbijdrage steekt ook de gemeente Rhenen een klein extra bedrag van 4.000 euro in 2 jaar in het schoolzwemmen.

Lees verder
het nieuws van 21 maart 2014
17e jaargang nummer 5066
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Gezamenlijk concert Fanfare Ons Genoegen Amerongen & Abcouder Harmonie

20140321 AMERONGEN  Op zaterdagavond 29 maart en 5 april geven de Abcouder Harmonie en Fanfare Ons Genoegen uit Amerongen twee gezamenlijke concerten onder leiding van hun beide dirigenten Ria Kornet en Egon Smit.

Ook de slagwerkgroepen onder leiding van Richard Steur en Maarten Rongen verzorgen een optreden tijdens deze concerten.
 
De concerten staan in het teken van samenwerking; de twee orkesten vormen daadwerkelijk één geheel. In het programma zijn enkele verwijzingen gedaan naar de feestelijkheden rondom 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, die in 2014 en 2015 worden gehouden. Zo wordt bijvoorbeeld het werk ‘ Van Oranje’ van Carl Wittrock uitgevoerd; deze compositie werd voor het eerst uitgevoerd tijdens de officiele viering van 200 jaar Koninkrijk in de Ridderzaal in Den Haag, op 30 november 2013.
 
De toegang is gratis
Datum:
zaterdag 29 maart 2014 in de Regenboogschool in  Amerongen, aanvang 20.00 uur
zaterdag 5 april 2014, Piet Mondriaan Gebouw Abcoude,
aanvang 19.45 uur

PeppelParty Kidz

20140328 ZEIST  Op vrijdag 28 maart 2014 is er weer een avond voor de jonge feestgastjes in Pop- & Cultuurpodium De Peppel! De PeppelParty Kidz is HET feest voor kids van 8-12 jaar.

Dus heb jij wel zin in een feestje? Kom dan naar deze altijd gezellige kidsdisco voor een te gekke avond! Er is een DJ die de tofste nummers draait en er kan lekker gedanst worden.

Jij komt toch ook? Een hartstikke leuke avond om gezellig met je vrienden en vriendinnen naar toe te gaan. Ben je binnenkort jarig? De PeppelParty Kidz is ook erg leuk voor je feestje! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 18.30 uur en de entree is € 2,00.

Senioren Servicepunt Zeist-Oost open

20140321 ZEIST   Wethouder Bodes de Vries heeft donderdag het Senioren Servicepunt Zeist-Oost geopend. Bij dit servicepunt kunnen senioren met vragen over wonen, zorg en welzijn terecht voor informatie of een gesprek.

Lees verder

Coalitievorming Rhenen

20140321 RHENEN  De lijsttrekkers van de politieke partijen die een of meer zetels in de gemeenteraad in Rhenen behaalden bij de gemeenteraadsverkiezingen gaan op korte termijn in gesprek met een gisteren aangestelde informateur.

De SGP is met 4 zetels in Rhenen de grootste partij in de nieuwe gemeenteraad. Deze partij  neemt het voortouw bij de verkenning naar een stabiele coalitie met een duidelijke meerderheid  die kan rekenen op een breed draagvlak in de raad. Daarbij zullen de begrippen kwaliteit, stabiliteit en daadkracht centraal staan. Over het proces zijn gisteren de eerste afspraken gemaakt.

Wim Hulsman wordt informateur in Rhenen. De SGP-er gaat de gesprekken leiden over de vorming van een nieuw coalitie. Alle partijen die gekozen zijn in de gemeenteraad worden uitgenodigd voor een consultatieronde. Deze vindt op korte termijn plaats.

Op 31 maart a.s. is er een openbare bijeenkomst van de raadsleden. Tijdens deze bijeenkomst  zal  gesproken worden over de eerste bevindingen van de informateur.

Sluiting café La Dada in Zeist

20140321 ZEIST  Burgemeester Koos Janssen, van de gemeente Zeist, heeft besloten café La Dada, Tweede Dorpsstraat 44, in Zeist per 21 maart 2014 te sluiten voor publiek op grond van artikel 2.30 van de Algemene plaatselijke verordening Zeist 2011.
 
Reden sluiting
Bij controle vorig weekend door gemeentelijke medewerkers van het team Toezicht bleek dat er geen bevoegde ‘exploitant’ is bij La Dada. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel bleek anders te zijn dan de gegevens op de exploitatievergunning op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Ook was er in de onderneming zelf de nodige onduidelijkheid over de leiding van de onderneming. Door deze omstandigheid is onbekend of de exploitant of leidinggevenden van het café voldoen aan de wettelijke eisen van “zedelijk gedrag” gedrag. Hierdoor staat ter discussie of jongeren (veelal onder 21 jaar) die het café bezoeken genoeg worden beschermd tegen onverantwoord drankgebruik. Ook is hierdoor onduidelijk tegen wie moet worden opgetreden bij bijvoorbeeld het verboden verstrekken van alcoholische drank aan jongeren onder de 18 jaar.
 
Duur van de sluiting
De duur van de sluiting is nog onbekend. De sluiting geldt voor de periode dat er geen bevoegde exploitant is, die in het bezit is van een geldige exploitatievergunning. Dat is nodig om het café weer te kunnen openen. Voor het weer kunnen verstrekken van alcoholhoudende drank is het nodig dat er een geldige vergunning op grond van de Drank en Horecawet is. Het is de verantwoordelijkheid van de exploitant  hoelang deze periode van sluiting zal duren. Met de degene die nu op de vergunningen vermeld staat als “ondernemer/exploitant” is hierover gisteren mondeling contact geweest.
 
Veilige omgeving garanderen
Burgemeester Koos Janssen: “Het is belangrijk dat er duidelijkheid komt over de leiding en de verantwoordelijkheid van het café, zodat er een veilige en gezonde omgeving is voor de bezoekers ervan. Voor de vele Zeister jongeren die in het weekend in La Dada komen zal de sluiting een tegenvaller zijn, maar juist voor hen is het belangrijk dat we hier op toezien.”
 

Robbert Peek niet in raad

20140321 WIJK BIJ DUURSTEDE  Robbert Peek ziet af van een raadszetel namens het CDA in de nieuwe raad. Hij stelt zijn zetel ter beschikking aan Ageeth Vernooij. Robbert Peek: ‘De CDA fractie wordt niet groter dan twee zetels. Het is dan goed dat er een vrouw namens het CDA in de raad komt. Temeer daar Ageeth veel kennis heeft over zorg en een goede vertegenwoordiger is vanuit Cothen’.

Lees verder

Koning éénpoot terug aan de Botersloot

20140321 WIJK BIJ DUURSTEDE  De gans met het opvliegend karakter die menig passant teistert in de omgeving van de Botersloot is al vaker in het nieuws geweest. Recent werd geconstateerd dat het dier gewond was aan een poot. Meerdere pogingen van de Dierenambulance om het beest te vangen om hem te verzorgen lukten niet. Maar nu is het dan toch gelukt.

Lees verder

Parkeercontract met KLPD blijft nog geheim

20140321 DRIEBERGEN  De parkeerplaats ligt er al, maar wethouder Homan wil nog altijd niks zeggen over het contract met de KLPD over de huur van snelwegboerdrij Hoofdstraat 26. ‘Eerst wil ik de raad inlichten.’ Half december sprak Homan voor het eerst over de huur van een akker van de oude boerderij, die direct naast de Driebergse oprit van A12 ligt.

Lees verder

LTV Maarn opent jubileumjaar met heuse schaatsbaan

20140321 MAARN  Afgelopen zondag was de officiële opening van het seizoen waarin de tennis vereniging Maarn zijn 50 jaar bestaan gaat vieren. Vijftig jaar geleden werd er op de oude tennisbaan aan de Tromplaan in de winter regelmatig een schaatsbaan aangelegd.
Met een knipoog naar dat verleden lag er afgelopen zondag daarom een heuse ijsbaantje voor de huidige tennisbanen aan de Planetenbaan.

De jeugd genoot de middag op het ‘ijs’ en de senioren van de kook & zopie er omheen. Tijdens de onthulling van het jubileumlogo brak het voorjaarszonnetje zon door. Commissie voorzitter Paulien Janssen gaf het signaal de vlaggen te hijsen waarna de kersverse club voorzitter Robert Bokx zich nog even voorstelde. Komend jaar zijn er diverse feestelijke activiteiten gepland. Alle informatie is terug te vinden op de website van de LTV Maarn.

Winkelcentrum Zeist begin mei weer in gebruik

20140321 ZEIST  Winkelcentrum De Clomp in Zeist gaat begin mei weer open. De passage is dan toegankelijk, maar er zullen de komende maanden nog wel winkels worden gesaneerd. Dat heeft de gemeente afgesproken met de ondernemers

Lees verder

40+ Dance party in Beauforthuis

20140321 AUSTERLITZ  Vrijdag 28 maart is het weer tijd voor een 40+ dance party in het Beauforthuis. Deze keer brengt de Avenue Danceband hits uit de 70’s, 80’s,90’s en clubhits van nu. De dansvloer is gegarandeerd het middelpunt van de feestavond!

Nummers die voorbijkomen zijn A night like this van Caro Emerald, Brand new day van The Wiz en September van Earth, Wind & Fire. Er wordt gedraaid in blokken, dus voor ieder wat wils. Met ieder uur één of twee blokken classics, New Wave, Huidige top40, Jaren 80 en 90, tropisch, etc.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
28-3-2014, 20:15 
40+ Dance party met Avenue Dance Band – Ook voor de smaakvolle dertiger

Concert door de harpiste Assia Cunego

20140321 DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 30 maart wordt door de harpiste Assia Cunego een concert gegeven. Op het programma staan werken van Johan Sebastian Bach, Xavier Desargus en F. Mengozzi.

Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvangstijd 15.30 uur. Prijs 10 euro per persoon. Inlichtingen bij Rob Steinbuch, tel. 0343-512491.
het nieuws van 22 maart 2014
17e jaargang nummer 5067
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Zwaarbevochten overwinning DEV

20140322 DOORN  In de uitwedstrijd tegen NITA (Nieuwer ter Aa), behaalde zaterdag derdeklasser DEV een zwaarbevochten 2-3 overwinning. DEV trainer Michel van Aken:,,We hebben het ons in de tweede helft veel te moeilijk gemaakt, waardoor het in de eindfase nog even billen knijpen was. Over de gehele wedstrijd gezien een verdiende overwinning.”

Lees verder

Vierde zetel GL/PvdA voor Scheltinga

20140322 UTRECHTSE HEUVELRUG  Ingrid Okhuijsen uit Driebergen is met voorkeurstemmen gekozen als raadslid voor GroenLinks/PvdA. Zij heeft echter afstand gedaan van haar zetel, zodat Joost Scheltinga wordt benoemd.  Ingrid dankt haar kiezers voor het vertrouwen dat zij in haar stellen.

vergroot foto

‘Vanwege de keuzes die op ons afkomen, denk ik dat Joosts’ ervaring en kennis van financiën in de fractie onmisbaar is. Om voorzieningen in stand te houden hebben we in de komende periode juist op dat gebied alle creativiteit hard nodig. Ik zal in de fractie mijn inbreng leveren als steunfractielid en word ook lid van een raadscommissie. Ik zal onze achterban laten zien dat ik me ook vanuit die positie kan inzetten voor de gemeenschap’, aldus Ingrid.

Fractievoorzitter Hans Nijhof heeft de teleurstelling over het resultaat van de verkiezingen (van zes naar vier zetels) uitgesproken. ‘Het verlies strookt met de landelijke trend, jammer maar waar. Hier hebben we prima mensen als Ingrid Okhuijsen en Joost Scheltinga hard nodig in de fractie en steunfractie. In zware tijden die komen is het alle hens aan dek. Wij zullen ons allen met hart en ziel inzetten de komende raadsperiode’, aldus Nijhof.

Koninklijke onderscheiding voor de heer A.J. Roelofsen

20140322 RHENEN  Burgemeester Van Oostrum heeft zaterdag 22 maart 2014 in Rhenen aan de heer Adriaan Johannes Roelofsen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.  Dit gebeurde voor zijn 45 jarige lidmaatschap  van O.B.K. Rhenen.

Adriaan Johannes Roelofsen  werd onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Joost van Oostrum belichtte in een persoonlijke toespraak tot gedecoreerde zijn bijzondere verdiensten voor de samenleving.

De verdiensten, waarop de onderscheiding is gebaseerd, zijn hieronder samengevat in beknopte vorm.

De heer A.J. Roelofsen, Rhenen (1957)

1969 – heden actief lid. Naast het bespelen van een instrument zet betrokkenen zich in bij activiteiten, zoals de rommelmarkt, het ophalen van oud papier en het uitvoeren van kleine verbouwingen (16 uur per maand)
1974 – heden 1e tamboermaÎtre (1974-2010)en plaatsvervangend tamboermaÎtre (2010-heden)(80 uur per jaar)
1978-heden instructeur van de slagwerkgroep (4 uur per maand)
1980-2000/2013-heden slagwerkdocent (2 uur per week)
1980-heden choreograaf/showinstructeur (80 uur per jaar)
1980-heden lid van de muziekcommissie (20 uur per jaar)
2000-2004/2010-heden dirigent (3 uur per week)

Drumband Koninklijke Biltse Harmonie
1994 – heden dirigent van het klein harmonieorkest (90 uur per jaar)
1989- heden instructeur (90 uur per jaar)

SVL gematigd tevreden met gelijke spel

20140322 LANGBROEK  In het altijd lastige treffen tegen Eemdijk, bleef zaterdag eersteklasser SVL hangen op een 3-3 gelijkspel. SVL trainer Jan Gaasbeek:,,Alhoewel op zich tevreden met het dik verdiende punt, hadden we er meer uit moeten halen. De drie punten lagen binnen handbereik.

Lees verder

Gelijkspel voor SVMM

20140322 MAARN  Het in de zaterdag vierde klasse acterende SVMM behaalde in de uitwedstrijd tegen Candia een 1-1 gelijkspel. Een gezien het vertoonde spelbeeld juiste afspiegeling van dit voetbaltreffen. In Rhenen was het de thuisploeg die in de 7e minuut op een 1-0 voorsprong kwam en in de eerste twintig minuten het spel dicteerde.

Lees verder

Kostbaar puntenverlies voor FC Driebergen

20140322 DRIEBERGEN  Zaterdag derdeklasser FC Driebergen liet tegen hekkensluiter Hercules kostbare punten liggen. Op het eigen sportpark De Woerd ging het team van trainer Bert van den Brom met 1-2 hard onderuit. Met name in de eerste helft liet de thuisploeg het volkomen afweten.

Lees verder

Ook in Heuvelrug paspoort thuis voor €4,95

20140322 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug gaat deelnemen aan een pilot waarbij paspoorten en identiteitskaarten thuis -op of het werk- worden afgeleverd door een koerier. Over het hoe, wat en wanneer kon wethouder Verhoef alleen vertellen dat de bezorging €4,95 extra kost.

Lees verder

Politie vindt vermiste vrouw in bos Overberg

20140322 OVERBERG   Diverse politie eenheden en een politiehelikopter hebben vrijdagavond, met succes, uren gezocht naar een vermiste vrouw uit Amerongen. Langs de Bergweg bij diverse ingangen naar het bos stonden voertuigen van de politie opgesteld en gaf de bemanning van de helikopter aanwijzingen. Uiteindelijk werd de vrouw tegen middernacht aangetroffen in de bossen bij Overberg.

Lees verder

Start seizoen 2014 GravenBol

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 1 april start het nieuwe seizoen op de GravenBol.
Nieuwe ontwikkelingen:
• de trailerhelling is gerenoveerd. Naast de trailerhelling mogen alleen auto’s met trailer parkeren.
• alle knotwilgen zijn geknot
• het toiletgebouw is voorzien van nieuwe roestvast stalen (rvs) toiletpotten

Wat staat er nog meer te gebeuren in 2014:
• Bij de hondenplas worden in de komende maanden speeltoestellen geplaatst. We zijn in overleg hierover met trouwe hondenliefhebbers.
• Om de horeca bereikbaar te maken voor hondenliefhebbers met hun hond(en) wordt naar een oplossing gezocht om dit mogelijk te maken.
• Wij zijn bezig met de aanleg van elektra. De bedoeling is dat er een nieuwe kabel wordt gelegd van de dijk naar het toiletgebouw. Hierdoor is de stap naar gratis Wi-Fi dichterbij gekomen.
• Op 21 en 22 juni is er de MidzomerFair.
• WijkNogLeuker heeft de Admiraliteit van de Scouting Midden Nederland kunnen overhalen om op GravenBol het Pinksterweekend door te brengen. Dit houdt in dat er ongeveer 70 boten komen, wedstrijden worden gehouden en alle scouts tussen 6 en 18 jaar uit de provincie een prachtig weekend zullen hebben.

Kaartverkoop:
Als het even kan staan onze vrijwilligers weer bij de ingang om u te voorzien van een parkeerkaart. Maar dat is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als u per boot het gebied van GravenBol binnen komt of aanlegt aan de punt. Ook de horeca zal geen parkeerkaarten meer verkopen aangezien dat in 2013 nauwelijks is gebeurd.
Hoe kunt u in het bezit komen van de parkeerkaarten?
De VVV van Wijk bij Duurstede en Heuvelrug verkopen de kaarten. Ons advies: koop een maand-, 10-ritten- of een jaarkaart. U hebt altijd een geldig bewijs bij u. De 10-rittenkaart blijft ook in het seizoen 2015 geldig. Ook loopt u dan geen risico bekeurd te worden want de gemeente Wijk & Heuvelrug stellen een BOA ter beschikking om te handhaven. Ook WijkNogLeuker zal een eigen BOA in dienst nemen.
Dit geldt dus voor alle gebruikers van GravenBol.

Kijk voor overige informatie, tarieven & alle spelregels op www.gravenbolwijk.nl

Tarieven (van 1 april tot 1 november):
Voor recreatie, hondenuitlaat, sportvissers en plezierjachten aan de steiger, de punt (strandje) of voor anker in de GravenBol:
Dagkaart € 3,00
Maandkaart € 25,00
10-Rittenkaart € 25,00
Jaarkaart € 145,00
Trailerhelling:
Dagkaart € 8,00
10-Rittenkaart € 50,00
Gebruik toilet: € 0,30
Locatie: GravenBol, t.o. Lekdijk 23, 3958 NE Amerongen

Pannenkoeken vallen in de smaak bij Kinderboerderij ‘t Woelige nest

20140322 DRIEBERGEN  Op vrijdag 21 maart bakten burgemeester Naafs en de wethouders Van Oostrum, Homan en Verhoef in het kader van NLdoet pannenkoeken bij Kinderboerderij ’t Woelige nest.  En het was bakken geblazen, want er kwamen een heleboel kinderen met hun ouders om te smullen van de pannenkoeken én om te kijken of de burgemeester pannenkoeken in de lucht kan werpen en weer in de pan kan opvangen. Hiertoe blijkt de burgemeester prima in staat en ook wethouder Homan liet zijn gooi- en vangkunsten zien.

Alle drie de wethouders en de burgemeester zijn na het maken van circa 230 pannenkoeken geoefende pannenkoekenbakkers te noemen. Het bestuur en de beheerder van de kinderboerderij zijn heel blij met hun inzet en hebben al mooie ideeën voor de inrichting van de nog te verbouwen boerderij, waar de opbrengst voor bedoeld is.

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Veel (sociale) initiatieven kunnen niet zonder vrijwilligers. Dit geldt ook voor de kinderboerderij, die voor het grootste deel draait op vrijwilligers. Zonder hen kan de boerderij niet bestaan. Het Oranjefonds organiseert NLdoet om vrijwilligers in de spotlights te zetten en te laten zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn.

Stadshaven in andere handen

20140322 WIJK BIJ DUURSTEDE   Kees Oorschot is de nieuwe beheerder en exploitant van de Stadshaven. Vrijdag 14 maart jl. tekenden wethouder Robbert Peek (namens het college) en Kees Oorschot de exploitatieovereenkomst waarmee het beheer en de exploitatie van de Stadshaven voor 10 jaar ondergebracht zijn bij ’t Schippershuis Havenbeheer B.V. van Kees Oorschot.

Vergroot foto

Aan het begin van het vaarseizoen zal er op een nader te bepalen moment nog een symbolische handeling plaatsvinden, waarbij de nieuwe exploitant de Stadshaven krijgt “overgedragen”.

Door het beheer en de exploitatie uit handen te geven hoopt de gemeente met ‘gepaste reuring’ de Stadshaven te ontwikkelen als visitekaartje voor dagrecreanten die via de dijk en het water onze gemeente bezoeken. “Een bezoek aan de binnenstad moet een logische vervolgstap zijn na een bezoekje aan de Stadshaven. Op die manier profiteert ook de binnenstad van een gezellige Stadshaven”, zegt wethouder Peek.

De heer Oorschot heeft als taken toezicht houden, havengelden en toeristenbelasting innen en het dagelijks onderhoud uitvoeren. Daarnaast mag hij maximaal twee horecagelegenheden (tussen 1 april en 1 november) exploiteren, nuts- en sanitaire voorzieningen aanleggen/exploiteren en activiteiten en evenementen organiseren. Realisatie van het volledige exploitatieplan zal enige jaren duren.

Het exploitatie- en beheergebied bestaat uit de gehele landtong (inclusief steigers maar exclusief parkeerplaats), de plankier naast de jachthavenwerf  Pisano, een smalle strook langs de kade aan de oostzijde en het water in de Stadshaven.

Terugblik
Met het ondertekenen van de overeenkomst is een einde gekomen aan een traject van een aantal jaren waarin de gemeente gezocht heeft naar een externe exploitant. Het traject begon met het vastleggen van de grenzen waarbinnen een exploitant van de Stadshaven zou moeten opereren. De grenzen zijn in samenwerking met omwonenden, hogere overheden en belanghebbenden bepaald. Ze vormden de basis voor de mogelijkheden die in de overeenkomst worden geboden om de Stadshaven te exploiteren. Voordat kon worden nagedacht over de exploitatie van de Stadshaven is de haven eerst omgevormd van een bedrijventerrein (grind- en zandoverslag) naar een “blauw-groen” park. Deze omvorming is in 2011 afgerond.

Voorjaarsconcert O.B.K. Zeist en EMM uit Wessem

20140322 ZEIST  Het Koninklijk Harmoniegezelschap O.B.K. Zeist en de Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht uit Wessem geven zaterdag 5 april een Voorjaarsconcert in Zeist. O.B.K. staat onder leiding van Arnold Span, sinds oktober de nieuwe O.B.K.-dirigent. EMM wordt geleid door Roger Niese.

Lees verder

Jurk aan de Rijn was lekker druk

20140322 BUNNIK  De eerste rokjesdag viel dit jaar vroeg en dat lokte veel dames op zaterdag 15 maart naar Jurk aan de Rijn. De lente-editie van deze Bunnikse tweedehands dameskledingbeurs was wederom een succes.

Lees verder

Boomstammen in Balkengat

20140322 WIJK BIJ DUURSTEDE  Er liggen nu daadwerkelijk ‘balken’ in het Balkengat aan de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede. In vroeger tijden stond naast het Balkengat houtzaagmolen De Zonnewijzer, waar de gewaterde stammen naar binnen werden gesleept, waarna ze door de zaagbladen tot planken en balken werden gezaagd.

Vergroot foto

Op het informatiepaneel dat kort geleden bij het Balkengat is geplaatst, staat meer informatie vermeld over deze vroegere houtzaagmolen.

Het Utrechts Landschap heeft in het Balkengat ‘slieten’ te water gelaten: dit zijn lariks stammen, die deze organisatie gebruikt als slagbomen. Door de stammen 1 tot 3 jaar te wateren alvorens ze te gebruiken om bijv. bospaden af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer, gaan ze veel langer mee.
Later dit jaar of begin volgend jaar komt er ook zwaar hout in het Balkengat te liggen, wat Het Utrechts Landschap na het wateren gebruikt voor onderhoud en restauratie in hun molens en andere historische gebouwen.

Bach zijn Toccata’s en Partita’s door pianist Ivo Janssen

20140322 AUSTERLITZ  Zondagmiddag 30 maart het tweede concert in de reeks ‘Pianist Ivo Janssen speelt Bach’ in het Beauforthuis. Deze keer de Toccata’s en Partita’s van J.S. Bach. De Toccata’s  zijn onstaan tijdens de Weimarjaren van Bach (1708-1717). Hier ontstond het voor Bach zo kenmerkende mengsel van noordelijke degelijkheid en zuidelijke helderheid. 


vergroot foto

De Partita’s (1731) genoten een hoog aanzien om hun grote muzikale schoonheid.
Pianist Ivo Janssen is een grote Bach-kenner.  Van 1994 tot 2007 werkte hij  aan een zeer ambitieus project: het complete werk voor klavier van J.S. Bach uitvoeren en op CD zetten.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
30-3-2014, 20:15
Ivo Janssen, Ivo Janssen speelt Bach
entree € 20 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)
www.beauforthuis.nl

het nieuws van 23 maart 2014
17e jaargang nummer 5068
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Muziekvereniging EMM huldigt haar jubilarissen!

20140323 LEERSUM  Op het jaarlijkse feest van muziekvereniging EMM, dat gehouden werd in het eigen muziekgebouw, werden drie jubilarissen gehuldigd. Majorettes, Iris Zegwaard en Marieke vd Broek werden gehuldigd voor hun 10-jarig jubileum bij de vereniging. Zij werden persoonlijk toegesproken en kregen de versierselen van de KNFM uitgereikt.

Dick Verhagen vierde zijn 40- jarig jubileum, ook hij werd persoonlijk toegesproken door voorzitter Linda vd Meij, die kort zijn muzikale loopbaan bij het melody percussioncorps van EMM en inzet voor de vereniging benoemde, zoals het ophalen van oud papier en het bouwen van de corsowagen. Hij kreeg ook de versierselen van de KNFM uitgereikt. EMM is erg trots op deze leden die zich zoveel jaren voor de vereniging hebben ingezet.

HDS verdiende meer

20140323 LEERSUM   Alhoewel zondag derdeklasser HDS in eigen huis met 1-2 verloor van opponent Brederodes uit Vianen, had een gelijkspel veel meer op zijn plaats geweest. In de slotfase van de wedstrijd was het geluk aan de zijde van Brederodes en bleef de thuisploeg met lege handen achter. HDS trainer Frank Brouwer:,, We hadden de gehele wedstrijd de beste kansen, maar verzuimden die af te maken.

Lees verder

NLdoet: Vrijwilligers fleuren kinderboerderij ’t Woelige Nest op

20140323 DRIEBERGEN  In het kader van NLdoet staken enkele vrijwilligers zaterdag 22 maart de handen uit de mouwen bij kinderboerderij ’t Woelige Nest in Driebergen. Met vereende krachten werd de kinderboerderij opgefleurd. Onder grote belangstelling van de dieren kreeg het kalkoenhok een likje verf en werd de basis gelegd voor een nieuw hooihok.

Werken in de buitenlucht maakt hongerig. Daarom kregen de vrijwilligers als dank voor hun hulp een heerlijke boerenlunch aangeboden namens beheerder, bestuur en vrijwilligers van de kinderboerderij.

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Veel (sociale) initiatieven kunnen niet zonder vrijwilligers. Dit geldt ook voor de kinderboerderij, die voor het grootste deel draait op vrijwilligers. Zonder hen kan de boerderij niet bestaan. Het Oranjefonds organiseert NLdoet om vrijwilligers in de spotlights te zetten en te laten zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn.

Ook vrijwilliger worden bij de kinderboerderij? U hoeft niet te wachten tot de volgende NLdoet als het u ook leuk lijkt om vrijwilliger te worden bij de kinderboerderij. Wij hebben altijd mensen nodig die de dieren voeren en verzorgen, de kinderboerderij openstellen voor publiek en helpen bij het organiseren van onze activiteiten.

Kijk op www.kinderboerderij-driebergen.nl voor meer informatie en vrijwilligersvacatures.

Onverwachte nederlaag FC Driebergen

20140323 DRIEBERGEN  In een mindere wedstrijd vergeleken bij de laatste 3 competitie wedstrijden waar met fris en goed combinerend voetbal de tegenstander klem werd gezet, heeft de Driebergse formatie dure punten thuis tegen Hercules laten liggen . Absoluut een onnodige nederlaag die de ploeg op de ranglijst weer deed dalen.

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5

In het begin leek alles nog wel mee te vallen met toch wel wat kansen voor Tolga Albayrak in de 9e minuut en in de 16e minuut van Gerwin v/d Klift en de 17e minuut een kansrijke kopbal van Elmar van Doorn in handen van de keeper van Hercules.

Met een paar spelde prikjes van Hercules leek FC Driebergen toch geen makkelijke middag te krijgen en na de 22e minuut toen Robin Notenboom een goede kans zag verdwijnen ook in de handen van de keeper kreeg Hercules meer grip op het spel en de enen aanval na de andere richting doelman Michel van Bruggen  liep steeds goed af.

Tot in de 33e minuut na een overtreding rand 16 meter gebied Hercules een directe vrije trap kreeg en de aanvoerder dit buitenkansje uitstekend verzilverde onhoudbaar in rechterhoek van het doel 0-1. Het werd nog erger toen na een domme overtreding vlak voor de rust door Michel Hoekstra binnen het strafschopgebied voor Hercules beloond werd met een strafschop die in  derde instantie door de zelfde speler benut werd 0-2.
Wat tevens de ruststand werd.

Een heel andere tweede helft waar het voetbal niet beter werd maar er werd wel met meer passie gespeeld. FC Driebergen werd sterker en wachtte met smart op de aansluit treffer die kwam er al bijna in de 50 e minuut toen Dobias Aldenkamp een grote kans miste maar het was in de 57e minuut wel raak door de mee naar voren gekomen rechtsback Thomas Meeles die door voorbereidend werk van de ingevallen Pascal van Doorn beheerst afrondde 1-2.
Het werd weer spannend vooral in de 68e minuut toen Pascal van Doorn gevloerd werd binnen de 16 en de goed leidende arbiter een terechte strafschop aan FC Driebergen gaf.
Deze werd echter jammerlijk gemist door Tolga Albayrak die de bal over het doel schoot.

Deze zware teleurstelling is de ploeg eigenlijk niet meer te boven gekomen.
Door nog 2 wissels toe te passen om nog meer druk naar voren te krijgen met alle risico’s van dien dat Hercules bij de sporadische aanvallen nog een keer zou scoren .
Dat lukte niet en ging Hercules zeer voldaan van het veld om de overwinning te vieren met teleurstellende spelers van FC Driebergen liggend op de grasmat.
Door deze uitslag wordt het weer spannend onderaan de ranglijst.

Zaterdag 29 maart is een vrij weekend.
Zaterdag 5 april de belangrijke wedstrijd uit bij Bunnik 73 in Bunnik aanvang 14.30

Beeldkracht en Hillridge interested in humans

20140323 DRIEBERGEN  Fotograaf Robert Zwart is op zoek naar Heuvelruggers die jullie nieuwsgierigheid opwekken. Die gaat Zwart vervolgens -samen met Hillridge- filmen. De films komen daarna op Hillridge.

Lees verder

Dalto verliest eerste duel van TOP

20140323 DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto/BNApp.nl hebben de eerste wedstrijd van de play-offs verloren. De ploeg uit Driebergen ging thuis tegen TOP/Justlease.nl met 27-20 onderuit. Bij rust stond het 11-9 in het voordeel van de bezoekers.

Lees verder

Yntes boot van Windroos naar Hiswa

20140323 WIJK BIJ DUURSTEDE  Ynte la Rivière, 12 jaar, heeft zondag 9 maart op de Hiswa in Amsterdam een aanmoedigingsprijs ontvangen voor zijn zelfgebouwde boot. Zijn inzending was er een van velen, in de categorie amateur boat builders award. Te midden van mannen die qua leeftijd zijn vader of opa konden zijn ontving Ynte zijn prijs.

Lees verder

Bear (B) + Wasted Bullet + For I Am King

20140323 ZEIST  Op zaterdag 29 maart staan er drie moddervette Hardcore-Metalbands op het podium in Pop- & Cultuurpodium de Peppel: Bear (België), Wasted Bullet en For I Am King. Ooit afgevraagd hoe het voelt verpletterd te worden door een hamer van tien ton? Of getuige te zijn van een brandend vliegtuig dat een gebouw in stort… Kom naar BEAR!

vergroot foto

Deze vier maniakale Belgen uit Antwerpen brengen een superstrak geluid dat het midden houdt tussen Dillinger Escape Plan en Meshuggah. Volgens Aardschok houdt BEAR van schizofrene tegenstellingen in moordende songs verenigd. Support van de melodische hardcore van Wasted Bullet en de vijfkoppige metalformatie For I Am King. De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is € 6.00 in de voorverkoop en € 9,00 aan de deur. Kijk voor meer informatie op www.peppel-zeist.nl.

Eric Vaarzon Morel met een ode aan Paco de Lucia

20140323 AUSTERLITZ  Vrijdag 11 april staat flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel in het Beauforthuis met een musicale vertelling  over de man die als een rode draad door zijn leven loopt: Paco de Lucia.

 Op 26 februari overleed op 66-jarige leeftijd één van de grootste flamenco-gitaristen ter wereld: Paco de Lucia.

Heel Spanje is in rouw. Hij bracht als geen ander vernieuwing in de flamenco door deze te vermengen met o.a. jazz en country.

Paco de Lucia is de grote leermeester van Eric en speelde daarom een belangrijke rol in zijn leven. Net zoals Eric een grote rol in het leven van het Beauforthuis speelt. Het ligt dus voor de hand dat Eric ons komt vertellen hoe de grote meester hem heeft geïnspireerd, heeft beinvloed en op welke manier dit nu in zijn muziek voortleeft.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
11-4-2014, 20:15 
Eric Vaarzon Morel, Mijn meester Paco de Lucia
entree € 15 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)
het nieuws van 24 maart 2014
17e jaargang nummer 5069
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Pink Panthers blij met nieuwe hoofdsponsor Rabobank

20140324 DRIEBERGEN  Met trots maakt rugby club the Pink Panthers bekend de komende drie jaar een samenwerkings overeenkomst aan te gaan met Rabobank Utrechtse Heuvelrug. De Rabobank zal deze periode als hoofdponsor prominent partner en supporter zijn van de Panthers. Alle rugbyers, van turven tot het eerste team, zullen in deze periode in Rabo-shirt spelen, een verbroedering waar alle spelers naar uit kijken.

vergroot foto

In gesprekken die vooraf gingen aan de samenwerking gaf Rabobank aan zich te herkennen in de kernwaarden van het rugby en onder de indruk te zijn van de zelfwerkzaamheid en verbondenheid binnen de rugbyclub the Pink Panthers. Een rugbywedstrijd zonder respect is niet mogelijk, en zonder passie, vriendschap en “er voor elkaar zijn” zouden de Panthers nooit opgeklommen zijn tot een van de rugby clubs in de top tien van Nederland.

“De sponsoring door zo’n grote en gewaardeerde partij als de Rabobank wordt door de Panthers, die dit jaar hun 30 jarig bestaan vieren, gezien als een blijk van waardering maar zeker ook een steun in de rug om het rugby op de heuvelrug nog meer in de schijnwerpers te zetten. Door een samenwerking met en dankzij de steun van de Rabobank Utrechtse Heuvelrug kunnen de Panthers de doelstellingen in het meerjarenplan, op sportief en organisatorisch gebied, beter en sneller verwezenlijken”, aldus een trotse voorzitter Bert van Donselaar.

Drie aanhoudingen voor diefstal en heling

20140324 DRIEBERGEN  Drie mannen zijn op zondag 23 maart op de Hoofdstraat aangehouden voor diefstal en heling van diverse goederen. Omstreeks 16:00 uur kregen agenten de melding dat de douane een auto ter controle staande had gehouden met vermoedelijk gestolen goederen.

Ter plaatse controleerden agenten de auto en troffen zij daar verschillende tassen aan.  In één van de tassen zaten gestolen kledingstukken. Twee andere tassen waren geprepareerd voor het plegen van diefstal.

De drie mannen van 30, 27 en 20 jaar (zonder bekende woon- of verblijfplaats) die in de auto aanwezig waren, werden aangehouden voor diefstal en heling. De personenauto, de gevonden tassen en enkele andere goederen die in de auto aanwezig waren, zijn in beslag genomen voor onderzoek.

Verhuizing gemeentewinkel en kantine ijskast in

20140324 DOORN  De gemeentewinkel blijft voorlopig nog waar die is. Het plan om de balies te verhuizen naar de hal van het cultuurhuis is op de lange baan geschoven, omdat de gemeente geen huurder vindt voor de gemeentewinkel. Wethouder Homan zegt wel gesprekken te hebben gevoerd met geinteresseerden, maar die verliepen vooralsnog zonder succes.

Lees verder

Vanavond openbare bespreking van de programma- en coalitievorming

20140324 UTRECHTSE HEUVELRUG  Na 19 maart moeten er afspraken worden gemaakt over het bestuur van de gemeente. Traditiegetrouw neemt de grootste partij uit de verkiezingsuitslag hierin het voortouw. Daarom nodigt de fractie van D66 de andere partijen in de 27 maart te installeren raad uit voor een openbare bespreking van de programma- en coalitievorming.

De partijen nemen plaats aan de tafels in de raadzaal, waarbij de fracties wordt gevraagd maximaal drie mensen af te vaardigen. De bijeenkomst is openbaar en het geluid zal via de website worden uitgezonden. De technisch voorzitter van de bijeenkomst is Erwin Kamp.

Als agenda stelt de fractie van D66 voor:
    1.    Opening van de vergadering, vaststellen van de agenda
    2.    Elke fractie krijgt gelegenheid kort te beschouwen op de uitslag van de verkiezingen en de gewenste processen voor de komende tijd
    3.    Discussie met het doel afspraken te maken over het proces van de komende tijd: raadsprogramma (ja /nee, en wat nemen we daar op) en inhoudelijke afspraken (wie, hoe).

Mogelijk kan vervolgens ook al van gedachten worden gewisseld over de vormgeving van het proces:
        wie gaat met elkaar waarover afspraken (proberen te) maken
        externe begeleider aantrekken?
        andere ondersteuning gewenst (griffie, ambtelijke organisatie)
        betrokkenheid burgemeester

Namens de fractie van D66,
Voorzitter Hugo Prakke
06-2908 1681
Locatie: Raadszaal, Cultuurhuis Pléiade
Startdatum van het evenement 24-03-2014
Starttijd: 19:30

Auto botst op goederentrein Bunnik

20140324 BUNNIK  Bij de spoorwegovergang op de Groeneweg in Bunnik is maandag ochtend een man met zijn auto tegen een goederentrein gereden. De brandweer rukte uit omdat het slachtoffer bekneld zat in zijn auto. Ook landde een traumahelikopter bij het ongeluk. Hoe het ongeluk kon gebeuren in nog onduidelijk.

Lees verder

Informateur Boersema aan de slag in Bunnik

20140324 BUNNIK  Jan Boersema is aangesteld als informateur in Bunnik. Hij is een bekende Bunniker, die in het verleden onder andere lid was van de Provinciale Staten van Utrecht en voorzitter was van de lokale afdeling van de VVD. Hij gaat nu onderzoeken met welke partijen een stabiele coalitie gevormd kan worden.

Lees verder

Allemanswaard op hoogste punt

20140324 AMERONGEN   Hoog boven de grond, zwevend in een bak aan de grote bouwkraan markeerden Wethouder Tim Verhoef en Jaap Broekhuizen, directeur van Woningbouwvereniging Amerongen, vorige week het hoogste punt van Allemanswaard door een 8 meter lange vrolijk gekleurde vlag langs de gevel uit te rollen.

Lees verder

KCD moet koplopers laten gaan

20140324 DOORN  Bij de hervatting van de veldcompetitie had KCD nog een zeer kansrijke positie op een mooi seizoenslot. Zonder enige dreiging van degradatie stonden vijf ploegen op slechts drie punten van elkaar en met drie directe concurrenten op het programma op rij kon de Doornse ploeg een forse stap zetten op weg naar een mogelijke titel of promotie.

Helaas was een zeer matige fase in de tweede helft tegen Tiel fataal waardoor opeens niet meer dan een outsider rol resteert. De eerste helft op een bij vlagen winderig Tuilland ging gelijk op; het spel kon beter maar met name de afwerking liet te wensen over. Toch was die bij de thuisploeg wat beter en zo kon KCD naar een 5-3 voorsprong uitlopen. Vlak voor rust maakte Tiel de aansluitingstreffer en die gaf de Betuwenaren blijkbaar zoveel inspiratie dat die ploeg veel beter uit de kleedkamer kwam dan de groen witten.

De achterstand werd snel omgezet in een 5-7 voorsprong en met een moeizaam draaiend aanvalsvak voor de korf kregen de bezoekers de kans die voorsprong te consolideren. KCD kwam niet langszij en toen bij 8-11 een strafworp werd gemist en Tiel onmiddellijk counterde naar 8-12, leek de wedstrijd gespeeld.

Toch richtte KCD zich nog één keer op, kwam op twee goals maar de tijd ontbrak om het Tiel nog echt moeilijk te maken. Met 11-13 kwam het einde en mag KCD aanstaande zaterdag In Almelo met het eveneens verliezende Achilles uit gaan maken welke ploeg de drie resterende koplopers gaat achtervolgen.

Coalitiebesprekingen in openbaarheid

20140324 WIJK BIJ DUURSTEDE  Nu de verkiezingsuitslag bekend is, wordt het tijd verder te kijken naar hoe het nieuwe dagelijks bestuur (college) van de gemeente eruit moet komen te zien. De SP zet hier, als grootste partij, de komende week de eerste stappen. Deze onderhandelingen zullen openbaar zijn.

Lees verder

Natuurmiddag paddentrek

201403424 LEERSUM  Op woensdagmiddag 2 april organiseert de Vereniging voor Dorp en Natuur weer een kinderactiviteit. Het thema is: paddentrek. We bezoeken de padden-overzet-locatie bij Broekhuizen. Kinderen van 6-12 jaar zijn welkom om 14.00 uur bij de parkeerplaats bij de ingang van Kasteel Broekhuizen aan de Broekhuizerlaan in Leersum, vlak voor de brug.

vergroot foto

Om vier uur kunnen ze daar weer worden opgehaald. De activiteit is gratis, opgave vooraf is niet nodig. Voor nadere informatie, zie www.dorpennatuur.nl.

NLdoet op kinderboerderij Wijk bij Duurstede

20140324 WIJK BIJ DUURSTEDE – Afgelopen zaterdag togen ruim 30 vrijwilligers naar de kinderboerderij om in het kader van “NL-doet” – de jaarlijkse vrijwilligersaktie die wordt georganiseerd door het Oranjefonds – de handen stevig uit de mouwen te steken teneinde groot onderhoud te verrichten.

Lees verder

Schaerweijde wint thuis van Hurley 2-1

20140324 ZEIST  Schaerweijde ontving afgelopen zondag de nummer 7 van de hoofdklasse, Hurley uit Amstelveen. De toeschouwers zagen mooi en aantrekkelijk hockey. In de 14de minuut opende Melchior Looijen voor de 3e keer op rij de score. Na de rust wist Thijn Knetemann Schaerweijde al snel op een 2-0 voorsprong te brengen.

Lees verder

Eigen groenten verbouwen op dorpsakker De Parel in Amerongen

20140324 AMERONGEN  In Amerongen is er de mogelijkheid je eigen groenten te kweken op dorpsakker De Parel, een ecologische dorpstuin vóór en door Amerongers. Volgens Hielema ‘een prachtige gelegenheid voor mensen met weinig geld om samen te werken, te genieten en te delen in de opbrengt van het land’.

De Parel wil ontmoetingen mogelijk maken, verbindingen leggen tussen mensen en een gezonde daginvulling bieden.

Aardbeienperken omspitten
GroenLinks/PvdA vindt dit een geweldig initiatief en wilde dit niet alleen met woorden maar ook met daden ondersteunen. Daarom is op 22 maart een groep PvdA-ers en GroenLinksers, in het kader van NLDoet, de aardbeienperken gaan omspitten en plantklaar maken.
Wethouder Tim Verhoef heeft, met dorpscoördinator Henny van den Ven, namens het college gereedschap aangeboden, en natuurlijk spitte hij vervolgens een stevig spaatje mee.

Het voorjaar begint. Dus wilt u ook graag uw eigen groente verbouwen op dorpsakker De Parel? Meldt u aan op dorpsakkerdeparel@zdh.nl en over een paar maanden al kunt u van de eerste oogst genieten!

het nieuws van 25 maart 2014
17e jaargang nummer 5070
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Koninklijke onderscheiding voor raadsleden

20140325 UTRECHTSE HEUVELRUG  Burgemeester Frits Naafs heeft dinsdag 25 maart een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan twee  raadsleden: Mevrouw T. van Amerongen-Huizenga en Mevrouw H.E. van Valkenburg-Lely. De uitreiking was in het Cultuurhuis in Doorn ter gelegenheid van het afscheid van de raad.

Mevrouw T. van Amerongen-Huizenga is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Vanaf 1997 is zij  raadslid in de gemeente Driebergen-Rijsenburg en de gemeente Utrechtse Heuvelrug
en lid van de commissies Welzijn, Educatie en Maatschappelijke Ontwikkeling en nu in de commissie Samenleving

Verdere activiteiten:

secretaris landelijke bestuurdersvereniging CDA;
adviseur Seniorenplatform CDA provincie Utrecht;
contactpersoon Soroptimistclub Zeist en omgeving Marie Muntendamfonds;
voorzitter statutencommissie van de Unie van de Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen;
secretaris Stichting Steunfonds Richard Hooglandstichting;
Taalcoach Utrechtse Heuvelrug.

Mevrouw H.E. van Valkenburg-Lely is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Vanaf 1997 is zij  raadslid in de gemeente Driebergen-Rijsenburg en de gemeente Utrechtse Heuvelrug
en lid van de commissies Welzijn, Educatie en Maatschappelijke Ontwikkeling en nu in de commissie Samenleving.

Verdere activiteiten:

partijcommissielid Cultuur & Media;
secretaris (tot april 2012)  van de VVD Kamercentrale Utrecht;
 secretaris Hoofdbestuur van Stichting Kunst in de Kamer;
 voorzitter Stichting Steunfonds Heimerstein.

Vier raadsleden in Zeist ontvangen een lintje

20140325 ZEIST  Op dinsdag 25 maart heeft burgemeester Koos  Janssen vier Koninklijke Onderscheidingen (Lid in de Orde van Oranje Nassau) uitgereikt aan vier raadsleden die minimaal 12 jaar raadslid en/of statenlid zijn geweest. Het zijn mevrouw W.M. Barten en de heren P.J. Smink, P.J. Spoelstra en C.A. van Liempde.

Boom nr 2 09:00 vertrokken

20140325 DRIEBERGEN  Onder een strakblauwe hemel is vanochtend 09:00 uur ook boom nr 2 – de zeldzame watercipres- vertrokken naar zijn nieuwe standplaats vijftig meter verderop. De overlevingskans van de bomen ligt tegen de 100%. UPDATE: boom 2 ook veilig aangekomen op plaats van bestemming.

Lees verder

Brandalarm op Hoog Moersbergen

20140325 DOORN  Basisschool Hoog Moersbergen in Doorn is vanmorgen een korte tijd ontruimd geweest. Een leerling had het brandalarm geactiveerd, omdat hij een brandlucht had geroken. De school werd volgens protocol ontruimd en de brandweer werd geïnformeerd over het feit dat er daadwerkelijk brand geroken werd.

Lees verder

Politie pakt brandstichter in Zeist

20140325 ZEIST In de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 maart heeft de politie aan de Kersbergenlaan een 26-jarige uit Zeist man aangehouden op verdenking van brandstichting. Dat maakt de politie vandaag bekend.

Lees verder

Nieuwe, grote ‘Boomhut van Max’ gaat open in Doorn

20140325 DOORN  Zo’n grote boomhut zie je niet vaak! In deze prachtige boomhut is van alles te ontdekken en te beleven over bomen en hun leefomgeving. Voor jong en oud. De Boomhut van Max is genoemd naar Max von Gimborn. Hij stichtte 90 jaar geleden het Von Gimborn Arboretum.

Deze grootste bomentuin van Nederland is een groene schatkamer, die op dit moment uit zijn winterslaap ontwaakt. Het is dus tijd voor de opening van weer een nieuw, bruisend arboretumseizoen.

Kom genieten van de lente en van allerlei feestelijke activiteiten, want het arboretum bestaat 90 jaar. We starten zondag 30 maart om 13.00 uur met een presentatie over het arboretum en een aubade door het koor de Badparels. Om 14.00 uur start een rondleiding met gids door het park. De boomhut is de hele middag open voor het publiek. In het bezoekerscentrum is de winkel weer geopend en is er een informatiemarkt over alle festiviteiten in het jubileumseizoen.
Het programma van de seizoensopening en alle andere evenementen zijn te vinden op de site: www.gimbornarboretum.nl.

Kinderen tot 12 jaar en donateurs van het arboretum: gratis. Anderen: € 5,00 p.p. (toegang tot het arboretum).

D66 organiseert Politiek Café over Europa

20140325 DRIEBERGEN  In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 22 mei organiseert D66 Utrechtse Heuvelrug op vrijdag 4 april een Politiek Café over Europa: Wat is de invloed van de Europese Unie op onze regio, heeft Europa invloed op lokaal bestuur, wat voor belang heeft onze regio bij Europa, welke kansen biedt Europa.

Deze en andere vragen zullen beantwoord worden door Matthijs van Miltenburg , no. 4 op de kandidatenlijst van D66 voor het Europees Parlement, raadslid te Den Bosch en aan Ralph de Vries, D66 gedeputeerde in de provincie Utrecht, met Europa in zijn portefeuille.

De bijeenkomst staat onder leiding van Pieter van der Ploeg, oud- raadslid te Zeist.

Het Politiek Café wordt gehouden op vrijdag 4 april in Champ Aubert, Boterbloem 1, 3972 SB Driebergen-Rijsenburg, van 20.00 – 22.00 uur. Zaal, open 19.30 uur, de toegang is gratis.
Belangstellenden en kritische vragenstellers zijn van harte welkom!
het nieuws van 26 maart 2014
17e jaargang nummer 5071
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Leersumse ooievaars live te volgen bij Dorp & Natuur

20140326 LEERSUM  Door een unieke samenwerking van vrijwilligers uit allerlei gelederen staat er nu een camera bij het ooievaarsnest aan het Roekenes in Leersum. De eerste eieren zijn ondertussen gelegd. Ook diverse andere broedende vogels zijn live te zien op de website van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen – Leersum.

Tijdens de Jeugdgemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug op maandag 25 november 2013 hebben fracties van 3 basisscholen verschillende plannen met het thema ‘Haal de natuur naar je toe’ ingediend en verdedigd. Het plan ‘Vogelhuisjes Live’ van de Basisschool De Schakel kreeg de meeste stemmen, en mocht dan ook uitgevoerd worden. De opzet was om camera’s in nestkastjes te plaatsen, om de vogels te kunnen volgen op een website, vergelijkbaar met ‘Beleef de Lente’ van de Vogelbescherming.
De Schakel heeft D&N gevraagd dit coördineren. Er is een werkgroepje ontstaan dat er voor gezorgd heeft dat de beelden via www.dorpennatuur.nl bereikbaar zijn voor scholen en belangstellenden. Er zijn nu beelden van het ooievaarsnest, 2 mezenkasten, een kerkuilkast, een zwaluwkast en een vogelvoedersilo.

Er kwam wel een hoop bij kijken: aanschaf van camera’s, al dan niet al ingebouwd in nestkastjes; het zoeken van geschikte locaties; het installeren van de camera’s. En dan moeten de beelden nog doorgestuurd worden met een snelle internetverbinding, die van 1 maart tot 30 juni aan moet staan. Ook moest de website daarvoor geschikt worden gemaakt, zodat alles goed te vinden is.

De werkgroep heeft ook het oog laten vallen op het ooievaarsnest op het Roekenes, maar hoe breng je dat in beeld? Dat is gelukt met behulp van Staatsbosbeheer, die een 10m lange paal leverde; met vrijwilligers van Dorp en Natuur die hielpen de paal te plaatsen, en daar een camera op te zetten en goed te richten; met sponsoring van extra lenzen door www.webcam-shop.nl om goed te kunnen inzoomen, en met een handige webmaster die zorgt dat alles op de website te zien is. Een samenwerking om trots op te zijn. Er worden al plannen gemaakt om nog meer dieren in beeld te brengen, zoals boommarters en vleermuizen.

De ooievaars hebben al enkele eieren gelegd, in de zwaluwkast is een mus bezig de boel vol te proppen met nestmateriaal, in de kerkuilenkast zijn de kerkuilen al volop bezig met paren, en bij de voedersilo blijken ’s nachts muisjes zich tegoed te doen aan het zaad.
Volg de beelden live op http://www.dorpennatuur.nl/nestkasten-live

Lees verder


Burgemeester bezoekt Abrona

20140326 COTHEN  NL Doet was voor Abrona Boerderij De Bossewaard weer een groot succes! Van alle kanten kwam hulp. Medewerkers van Arcadis en een bewoner uit Cothen kwamen ‘s ochtends meehelpen met een aantal klussen op de boerderij.

Lees verder


PvdD Utrecht tegen onthoofding ganzen

20140326 PROVINCIE UTRECHT De Provincie Utrecht geeft een ontheffing af voor het onthoofden van in het wild levende ganzen. Dit omdat de dieren plaatselijk schade aan grasland zouden aanrichten. Volgens de Partij voor de Dieren Utrecht is het onthoofden van de dieren echter juridisch en moreel niet toelaatbaar. Hierover stelde zij op 26 maart schriftelijke vragen aan het College van Gedeputeerde Staten.
 
De Provincie Utrecht geeft een ontheffing af voor het onthoofden van ganzen met de geldigheidsduur van een jaar. De dieren bevinden zich in een weiland in de bebouwde kom van Bunschoten. De ontheffing geeft toestemming om de ganzen zowel binnen het broedseizoen als buiten de ruiperiode te mogen vangen. Het vangen gebeurt met netten en vangkooien. Vervolgens worden de dieren naar een andere locatie gebracht en gedood met een neksteek of onthoofding.
 
Zowel in internationale als nationale wetgeving staat deze methode niet opgenomen in de lijst met toegestane dodingsmiddelen en -methoden. Als een methode niet expliciet is toegestaan, is deze verboden. Daarnaast is er bij het vangen en vervoeren van de dieren sprake van aanzienlijk dierenleed. Zeker nu de provincie kort geleden in overleg met andere provincies heeft afgesproken de ganzen winterrust te gunnen waarbinnen er niet op de dieren gejaagd mag worden, vindt de Partij voor de Dieren het opmerkelijk dat deze ontheffing is afgegeven.
 
“Er zijn inmiddels genoeg diervriendelijke methoden die schade aan grasland kunnen voorkomen. Het spannen van ganzendraad en het wegjagen van de ganzen met een ganzenlaser of border collies is slechts een greep uit een lange lijst van diervriendelijke verjaagmethoden,” aldus Willem van der Steeg, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Utrecht.
 
De Partij voor de Dieren Utrecht vindt het ontoelaatbaar dat er met een groot scala aan diervriendelijke alternatieven een ontheffing wordt afgegeven voor het doden van de dieren, die bovendien niet strookt met de wetgeving op dit gebied. “College houd je hoofd erbij en kies voor alternatieven, dan kost het de ganzen niet de kop,” aldus van der Steeg. De fractie heeft hierover op 26 maart vragen ingediend aan het College van Gedeputeerde Staten.

Bob van Lierop nieuwe voorzitter HSI

20140326 UTRECHTSE HEUVELRUG  Bob van Lierop heeft maandagavond het voorzitterschap van HSI (Heuvelrug Sport Initiatief) overgenomen van Peter Kranenburg. Peter Kranenburg werd op eigen kracht direct gekozen in de nieuwe gemeenteraad die donderdag wordt geïnstalleerd. Het voorzitterschap van HSI gaat niet samen met het gemeenteraadslid zijn

Lees verder

Kleine hennepkwekerij Driebergen ontmanteld

20140326 DRIEBERGEN  Op de Loolaan in Driebergen is dinsdagnacht een kleine hennepkwekerij ontmanteld. Die werd ’s avonds laat door de politie ontdekt en bestond uit 55 planten. De hennepplanten zijn vernietigd.

Lees verder

Raadsleden namen afscheid

20140326 WIJK BIJ DUURSTEDE  Tijdens de laatste raadvergadering op 25 maart van de zittende raad moest formeel de rechtmatigheid van de verkiezingen van 19 maart worden vastgesteld. Hierna waren er toespraken voor de vier vertrekkende raadsleden en werd er stilgestaan bij het overlijden van raadslid Rob van der Molen.

Lees verder

Kwintes-bewoners voor beter grondwaterpeil Zeist Noord

20140326 ZEIST  Op vrijdag 21 maart zijn bewoners van de beschermende woonvorm van Kwintes in Zeist Noord aan de slag gegaan met de regenwaterafvoer en de tuinen. Het doel is om het grondwaterpeil in de omgeving te verhogen.

Lees verder

‘Menswaardig sterven’ in Zeist

20140326 ZEIST  Voor 18 maart organiseerde onze Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) een bijzondere bijeenkomst over het onderwerp menswaardig Sterven. Uit de grote opkomst bleek al wel hoezeer dit onderwerp leeft. De ASZ doet verslag.

Lees verder

Vijftig banen verdwijnen bij KNVB in Zeist

20140326 ZEIST  De KNVB schrapt 50 banen bij de afdeling amateurvoetbal. De voetbalbond teert op dit moment in op de reserves en wil door een reorganisatie weer financieel gezond worden. De ontslagen worden verdeeld over het bondsbureau in Zeist en de zes districtskantoren in het land.

Lees verder

Jeroen van Veen speelt Divenire van Einaudi

20140326 AUSTERLITZ  Kom Op zondag 13 april luisteren in het Beauforthuis naar de opzwepende klanken en dromerige muziek van Einaudi door pianist Jeroen van Veen. Deze dag kunnen we genieten van Divenire.

vergroot foto

De Italiaanse pianist/componist Ludovico Einaudi heeft een hele persoonlijke muziekstijl. Hij wordt niet graag tot een bepaald genre gerekend. Volgens critici maakt hij dan ook geen klassieke muziek, maar totaal iets anders. Wat het wel is? Kom langs en oordeel zelf.

In een aantal stukken wordt Jeroen van Veen bijgestaan door Sandra van Veen op vleugel of keybord. Ook zal er een kind meespelen met een stuk. Dit als voorbode voor ons zomerfestival Achter de Linie.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 13 april, 14.00 u
Jeroen van Veen speelt Einaudi – Divenire
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

het nieuws van 27 maart 2014
17e jaargang nummer 5072
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Stichting Alleman legt de focus op meer samenwerking

20140327 RHENEN  De Stichting Alleman Welzijn heeft eind vorig jaar een nieuwe visie en werkwijze vastgesteld. Alleman is contractpartner van de gemeente Rhenen als het gaat om de uitvoering van welzijnstaken.

Lees verder

Jubileumduel Zeist tegen Oud Feyenoord

20140327 ZEIST  Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van SV Zeist speelt het eerste elftal van de club vrijdag 28 maart een jubileumwedstrijd tegen Oud Feyenoord. De Rotterdammers hebben een selectie die bestaat uit onder meer Pierre van Hooijdonk, Peter Houtman, John Metgod, Michael Mols en Joop van Daele.

Lees verder

Grafheuvels Kaapse Bossen opgeknapt

20140327 DOORN  In de Kaapse Bossen liggen grafheuvels uit de prehistorie. Sommige grafheuvels zijn al 3000 jaar oud. Maar veel van de grafheuvels zijn begroeid met bomen en bramenstruiken. De wortels kunnen het bodemarchief verstoren en de archeologische resten in de grafheuvel beschadigen.

Daarom zijn de bomen en struiken op en rondom de grafheuvel verwijderd. Zo is de grafheuvel voor iedereen zichtbaar. Ook is de heuvel aangevuld met grond.

Ook een grafheuvel zien?
Volg de wandelroute door de Kaapse Bossen en je komt er vanzelf langs. Download de route of wandel met de gratis app van Natuurmonumenten, Natuur Routes.
Vrijwilligers aan het werk

Natuurmonumenten heeft de grafheuvels samen met Landschap Erfgoed Utrecht hersteld. Een vaste groep vrijwilligers van Natuurmonumenten zorgt voor het onderhoud van de grafheuvels en houden de plek open.

Aanrijding auto en scooter

20140327 DRIEBERGEN  Woensdagochtend 26 maart rond 07.45 uur wilde een 21-jarige automobilist uit Driebergen de inrit van het tankstation aan de Hoofdstraat oprijden. Vermoedelijk zag hij een 16-jarige scooterbestuurster uit Leerstum over het hoofd en een aanrijding was het gevolg.

De Leersumse klapte op de motorkap en kwam op de grond terecht. Met letsel aan haar gezicht werd zij per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De verkeersongevallenanalyse doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Jongste telg Rijksen wint eerste prijs

20140327 LEERSUM  Zondag 23 maart. vond voor de tiende maal het Accordeon Solisten Concours plaats in de Dans- en Muziekschool te Amstelveen. De in Leersum wonende Anna Charlotte Rijksen speelde in de jeugd afdeling (t/m 11 jaar voor een professionele driekoppige jury en een zaal met publiek.

Haar repertoire bestond uit verschillende variaties over het Oekraïense volksliedje Minka en een vierdelige suite met moderne klankeffecten van Christian Sandner.

In voorgaande jaren viel haar oudere zus ook altijd in de prijzen, nu viel Anna Charlotte die eer te beurt. Van elk jurylid kreeg zij lovende kritiek in een schriftelijk verslag.

Vorig jaar deed zij voor het eerst mee en behaalde een tweede plaats, nu overtrof zij zichzelf en ontving bij de prijsuitreiking een eerste prijs.

Anna Charlotte heeft les bij accordeonist Geleijn van der Ham bij de Muziekcirkel in Driebergen.

Opengeknipt hek de Vliert

20140327 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vanavond is er weer een hek openknipt bij Kinderboerderij de Vliert. Het betreft het hek van de laatste wei langs de Boterslootweg. Het is in de afgelopen maanden al meerdere malen voorgekomen dat iemand een hek van de boerderij had opengeknipt. Helaas kon er hierdoor ook een hert ontsnappen. Gelukkig werd zij snel gezien, voordat zij schade kon aanrichten.

Lees verder

Afscheid raadsleden in Bunnik

20140327 GEMEENTE BUNNIK  Tijdens de raadsvergadering van woensdag 26 maart namen een aantal raadsleden afscheid, zij keren niet terug in de volgende raadsperiode. Het gaat om: de heren H.J. Meerdinkveldboom, L.P.L. Martens (P21), F.D.N. Boon, J.P. de Vries, J.A. van Eck (CDA) en mevrouw C.J. Verloop (De Liberalen). De heer Van Eck wordt onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, omdat hij ruim twaalf jaar raadslid is geweest.

NL Doet: aan de slag

20140327 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op verschillende locaties in de gemeente vond het afgelopen weekend NL Doet plaats. Er werd geklust bij scholen, bij de kinderboerderij, bij de Abrona zorgboerderij en in de hoogstamboomgaard.

Lees verder

Kinderkoor de Toekomst op Kinderkoren Festival

20140327 WERKHOVEN  Kinderkoor de Toekomst uit Werkhoven gaat op 30 maart de strijd aan met 8 andere koren op het nationaal Kinderkoren festival in Rijsbergen. Het thema dat centraal staat is: ‘Muziek is Leven’. De 15 zangeressen van het koor hebben daar twee liedjes bij uitgezocht die ze zullen zingen.

Lees verder

Sopbeurt voor de molen en hotel voor bijen

20140327 GEMEENTE BUNNIK  Vrijwilligers hebben afgelopen vrijdag en zaterdag heel wat werk verzet in het kader van de landelijke vrijwilligersactie NLdoet. Bij de Amelishof werd een hotel gebouwd voor bijen, de molen in Werkhoven kreeg een nieuwe balkonvloer en leden van De Schans kregen een workshop boetseren bij Bovag.

Lees verder

Internationaal bezoek op Ontdekkingsreis

20140327 DRIEBERGEN  Dinsdag 25 maart was er internationaal bezoek op De Ontdekkingsreis. Twintig 3e jaarsstudenten van Pabo Saxion uit Hengelo die de Internationale Minor(Engelstalig) in het kader van Erasmus studie-uitwisseling volgen kwamen ontdekken hoe onderwijsvernieuwing er in de praktijk uitziet.

De studenten uit Turkije, Spanje, Duitsland, Italië maar ook Nederland werden eerst verwelkomd en rondgeleid door de kinderen. Die kregen een compliment over hun Engels! Na een algemeen gedeelte gaven de studenten ’s middags verschillende workshops voor de kinderen. Dit varieerde van drama, spelletjes en liedjes in het Spaans, Turkse les, het aanleren van de cupsong alsook het verdiepen in het sterrenstelsel in het Engels. Zowel de studenten als de leerlingen kijken terug op een geslaagde dag.

Paasconcert TouchingSilence

20140327 DRIEBERGEN  Bezoekers van de concerten noemen hun muziek “betoverend, ontroerend, voedend en verruimend”. Op zaterdagavond 19 april kun je zelf luisteren en ook meezingen met TouchingSilence.  TouchingSilence wordt gevormd door Marc Citroen en Hadewyn Post.

TouchingSilence: “In ons samenspel trachten we de stilte achter de muziek aan te raken en ‘hoorbaar’ te maken.  Ze brengen devotionele liederen, mantra’s en instrumentale stukken ten gehore, geïnspireerd door verschillende spirituele tradities.

Datum: zaterdag 19 april a.s.  Aanvang: 20.00 uur
Plaats: Parklaankerk, Parklaan 7, Driebergen
Entree: € 15,00
Reserveren: doe je via www.TouchingSilence.nl of 06-20168364
Informatie: YouTube films en muziek vind je op de website van www.TouchingSilence.nl
het nieuws van 28 maart 2014
17e jaargang nummer 5073
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Verken coalitie van VVD, D66, Seyst.Nu en CDA

20140328 ZEIST  Informateur bij de coalitieonderhandelingen in Zeist, de heer Roland van Benthem (VVD) adviseert de VVD een verkenning te starten om te komen tot een coalitie van VVD, D66, Seyst.Nu en CDA. De informateur adviseert dit omdat deze combinatie het meeste draagvlak heeft onder de politieke partijen en er weinig grote verschillen lijken te bestaan tussen de partijprogramma’s.

Dit advies kwam tot stand na gesprekken die Van Benthem voerde op woensdag en donderdag 26 en 27 maart 2014 met de negen politieke partijen die deelnamen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De VVD kwam daarbij als grootste partij uit de bus (7 zetels) en heeft op basis daarvan het initiatief bij de coalitieonderhandelingen.

Vervolgproces
Op maandag 31 maart vergaderen de politieke partijen in een openbare vergadering over het advies van de informateur. Deze vergadering start om 20.00 uur in het gemeentehuis van Zeist.

Informateur
Informateur Roland van Benthem is burgemeester in Eemnes en was in het verleden 11 jaar raadslid in de gemeenteraad van Zeist namens de VVD.

Akkoord over nieuwbouw Austerlitz

20140328 AUSTERLITZ  De gemeente Zeist en woningbouwvereniging de Kombinatie hebben een akkoord bereikt met een marktpartij die een deel van de nieuwe woningbouw gaat verzorgen in Austerlitz: Van Omme & De Groot Projectontwikkelaars en Bouwers uit Rotterdam. Hiermee komt er zekerheid over de uitvoering van het dorpsplan Austerlitz, waaronder de tijdige realisatie van de nieuwe school en sociale woningen.
 
Het dorpsplan Austerlitz, uit 2011, voorziet in bescheiden nieuwbouw in zowel de sociale als de vrije sector. Enige groei is noodzakelijk om de huidige voorzieningen in stand te houden of uit te breiden en om doorstroom mogelijk te maken binnen het dorp. Daarnaast voorziet het dorpsplan in nieuwbouw voor de basisschool Pirapoleon.
 
Woningbouwvereniging de Kombinatie zal de sociale woningbouw voor haar rekening nemen. De marktsituatie van de afgelopen jaren en een andere visie op de kerntaken van woningcorporaties, maakte het noodzakelijk om voor de vrije sector woningen op zoek te gaan naar een commerciële partner. Om de haalbaarheid daarvan te onderzoeken, is eind vorig jaar een marktverkenning uitgevoerd onder zes ontwikkelaars. Daarbij is gekeken naar de animo, de kwaliteit en de te verwachten grondopbrengst, want die is van belang om de maatschappelijke  ontwikkelingen in Austerlitz mogelijk te maken. Van Omme & De Groot bood de beste perspectieven. Met hen zijn vervolgens gesprekken gevoerd die nu tot een akkoord hebben geleid. Het akkoord houdt de gefaseerde realisatie van circa 100 vrije sectorwoningen in binnen de periode 2015-2020.
 
De partijen werden het eens over de verkoopprijs voor de gronden, de planuitwerking en de vervolgstappen. Een belangrijke stap in het proces betreft de aanpassing van het bestemmingsplan. Naar verwachting kan de bestemmingsplanprocedure eind 2014 of begin 2015 zijn afgerond. In de loop van 2015 kan de nieuwbouw van de koopwoningen dan van start gaan. Volgens plan start de bouw van de school en van de sociale woningen in 2018.

De heer Mevius uit Bunnik koninklijk onderscheiden

20140328 BUNNIK / UTRECHT  Op donderdag 27 maart heeft burgemeester H.M. Ostendorp in Paushuize in Utrecht een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer D.J. (Dik) Mevius uit Bunnik. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
 
De heer Mevius legde de basis voor het oprichten van de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa). Van het begin af aan tot januari 2014 was hij voorzitter van het expertpanel van de SDa. Hij zet zich al jarenlang in voor het terugdringen van het gebruik van antibiotica in de dierhouderij. Zijn wetenschappelijke reputatie is alom bekend en zijn maatschappelijke betrokkenheid bij de grote risico’s voor de volksgezondheid die verbonden zijn aan overmatig gebruik van antibiotica is zeer groot.
 
Zijn aanpak heeft ook internationaal de aandacht getrokken, zeker nu deze zeer succesvol is gebleken. In korte tijd is een reductie van 50% van het antibioticagebruik gerealiseerd. En mede dankzij zijn inzet werden de adviezen van het Gezondheidsraadrapport 2011 geïmplementeerd in de diergeneeskunde.

Koninklijke Erepenning voor SV Zeist

20140328 ZEIST  Vanavond uur reikte burgemeester Koos Janssen de Koninklijke Erepenning uit aan SV Zeist ter gelegenheid van hun 100-jarige bestaan. Dit deed hij  tijdens de jubileumreceptie in het clubgebouw op Sportpark Dijnselburg.

Koninklijke erepenning
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Feestelijke opening Oranjepoort


20140328 LANGBROEK  Op vrijdag 11 april aanstaande vindt om 16.00 uur de officiële opening plaats van het nieuwe dienstencentrum Oranjepoort aan het Prinsenplein in Langbroek. Het Dorpshuis, de gemeente Wijk bij Duurstede en woningstichting Volksbelang organiseren een feest voor de bewoners en gebruikers van dit dienstencentrum, de partijen die Oranjepoort mogelijk hebben gemaakt én alle inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede. U bent dus van harte uitgenodigd! En als u van plan bent te komen, dan is het leuk als u een oranje accessoire draagt.

vergroot foto

Vanaf 15.00 uur bent u welkom in het prachtige gebouw aan het Prinsenplein; na het officiële gedeelte om 16.00 uur vindt de openingshandeling plaats en wordt een bordje met het Leaderlogo onthuld. Daarna is er gelegenheid om het nieuwe ‘thuis’ van de gebruikers van Oranjepoort te bekijken, zoals het Dorpshuis en bibliotheek Zout. Ook zal de woongalerij een uurtje geopend zijn, zodat bezoekers een indruk krijgen van de appartementen op de eerste en tweede etage. Bij de opening zijn onder andere burgemeester Tjapko Poppens, gedeputeerde Mariëtte Pennarts, directeur Batian Nieuwerth (Volksbelang), Gerrit Nellestein (oud-directeur Volksbelang) en wethouder Jan Burger aanwezig.

Mariëtte Pennarts, gedeputeerde Cultuur provincie Utrecht: ‘In het nieuwe dienstencentrum zijn veel voorzieningen. Van zorg tot welzijn en cultuur, zoals een bibliotheekvoorziening. En dat dankzij de gezamenlijke inspanning van provincie, gemeente, inwoners en diverse partijen. Dit is het kloppend hart van Langbroek! Er staan in 2014 in totaal 22 van dergelijke cultuurhuizen in de provincie.’

Het project Oranjepoort startte negen jaar geleden op initiatief van enkele bewoners. Wethouder Jan Burger: ‘Zij mogen trots zijn op het resultaat. Zoals ik alle inwoners van Langbroek wil feliciteren met dit gebouw dat mooi past in de omgeving. Met de sportvoorzieningen, de nieuwe school, het dienstencentrum en alle woningen heeft de toekomst van Langbroek een enorme impuls gekregen.’
Woningstichting Volksbelang heeft er voor gezorgd dat het dienstencentrum, inclusief in totaal 35 ouderenwoningen, gerealiseerd werd. Afke Rond, hoofd vastgoed Volksbelang: ‘We sluiten een prachtig project af. En daar hoort een feestelijke opening bij!’

Nieuwe raad geïnstalleerd

20140328 WIJK BIJ DUURSTEDE  Burgemeester Poppens opende gisterenavond in een nieuwe zetting en met een nieuwe tekst de gemeenteraadsvergadering. Hierna verwelkomde hij alle aanwezigen en hield een kort praatje. In een korte ceremonie in aanwezigheid van familie, vrienden en bekenden legden vier raadsleden de eed en de 15 anderen de belofte af.

Lees verder

Oorlog centraal in Huis Doorn en Utrechts Archief

20140328 DOORN  Meerdere organisaties in de regio Utrecht besteden de komende tijd aandacht aan de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden uitbrak. Zo zoekt Huis Doorn spullen uit de oorlogsperiode en opent Het Utrechts Archief dit weekend een tentoonstelling over de vier jaar durende oorlog.

Lees verder

Nieuwe raadsleden geïnstalleerd

20140328 GEMEENTE BUNNIK  Tijdens de raadsvergadering van donderdag 27 maart heeft burgemeester Ostendorp zes nieuwe raadsleden geïnstalleerd
Het gaat om de volgende personen:
voor P21: mevr. N. (Nicky)van der Voort; voor het CDA: dhr. J.W. (Jos) van Eck en dhr. L.N. (Leen) Vernie ewn voor de Liberalen: dhr. K.A. (Klaas) Maijer, mevr. J.T. (Jacqueline) Sweerts en dhr. F.A. (Fred) Schenk
 
vergroot foto

Naast deze nieuwe raadsleden zijn er negen zittende raadsleden benoemd. Dit zijn: P.B.M. (Paul) Heijmerink, H.J. (Henny) Mourits, A.A. (Astrid) van der Stijl, B.G. (Thea) Schipper en A.W. (Arie) Viskil van P21; H.J. (Leny) Visser, P. (Peter) Lakerveld van het CDA; J. (Jan) Buzepol en H.J. (Hein) Hoitink van De Liberalen.
 
Ook zijn er twee nieuwe fractieassistenten benoemd:
    •    P21: de heer W.A. (Willem) Vliegenthart
    •    CDA: mevrouw L. (Laura) Geerlings

Paasveeshow Rhenen weer boven 100 inschrijvingen

20140328 RHENEN  Op de Paasveetentoonstelling in Rhenen worden zaterdag 117 dikbillen gekeurd. Het aantal inschreven dieren ligt daarmee voor het eerst sinds jaren boven de 100 stuks. De tentoonstelling wordt dit jaar voor de 80e keer gehouden.

Lees verder

Voorjaarsvoorstelling Darthuizer Toneelvereniging

20140328 LEERSUM  De Darthuizer Toneelvereniging (DTV) bestaat dit jaar 65 jaar. Dat de vereniging nog springlevend is bewijst zij met het stuk dat komend weekeinde op het toneel wordt gebracht. De zomerkomedie ‘Naar Frankrijk!’ heeft alles om in een opgeruimd humeur te komen: humor, romantiek, spanning en veel Franse sfeer.

Lees verder

Zwemclub Woestduin viert feest

20140328 DOORN  Zwemclub Woestduin vier in april haar tachtigjarig bestaan. Het hoogtepunt is een reünie voor (oud-) leden: zwemmers, trainers en bestuursleden op zondagmiddag 6 april. ,,Het zou prachtig zijn samen met ‘De Zwoer’ nog eens een nieuw bad te mogen betrekken.”

Lees verder

Kasteel Amerongen tijdens het nationale museumweekend

20140328 AMERONGEN  Op 5 en 6 april organiseert de museumvereniging de 33e editie van het museumweekend en ook Kasteel Amerongen opent de deuren.  Bijna 300 musea organiseren in het kader van het thema Doe een museum allerlei activiteiten. Kasteel Amerongen biedt de bezoeker een uniek kijkje achter de schermen.

Toen het huys vroeger bewoond werd spanden talloze personeelsleden zich  achter de schermen in om te zorgen dat de familie het leven kon leiden zoals zij dat wensten. De personeelsleden van toen zijn de vrijwilligers en medewerkers van nu. De familie is vertrokken maar de zorg voor dit bijzondere 17e-eeuwse huys met zijn historische tuin is er niet minder om. Deze niet aflatende zorg wordt tijdens het museumweekend zichtbaar. De bezoeker kan zien hoe de boeken uit de bibliotheek van de graaf worden schoongemaakt, hoe steekje voor steekje de gordijnen worden hersteld en op welke wijze de vruchtenbomen worden gesnoeid. Ruimtes die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek worden voor één keertje opengesteld.

Openingstijden: zaterdag 5 april en zondag 6 april van 11.00 tot 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie op www.kasteelamerongen.nl
het nieuws van 29 maart 2014
17e jaargang nummer 5074
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Kinderen gaan zwerfafval Amerongse berg te lijf

20140329 AMERONGEN  Tientallen kinderen hebben vandaag de Amerongse berg schoon geprikt. Daarmee vond vandaag de aftrap plaats van 12 Summits, een actie waarbij zwerfafval wordt verwijderd op de hoogste top van elke provincie.

Lees verder

Geen playouts voor Schaerweijde Zeist

20140329 ZEIST   Taeke Taekema is tevreden en blij met behalen van de middenmoot. Zondag speelt Schaerweijde haar laatste wedstrijd van het seizoen thuis in de kuil. Vrijdag speelde Schaerweijde uit tegen Oranje Zwart, de nummer 1 van de Hoofdklasse.

Lees verder

Pannenkoekendag op de Valkenheuvel groot succes

20140329 DRIEBERGEN  Opa´s en oma´s en de bewoners van de wijk Valentijn werden afgelopen vrijdag getrakteerd op pannenkoeken. De kleuters en de leerlingen uit groep 6 deden voor het vierde jaar mee aan de landelijke pannenkoekendag. ´s Ochtends waren de kinderen al druk met de voorbereidingen.

De weg naar het pannenkoekenrestaurant werd duidelijk aangegeven met “wegwijzers”. Er was een echte garderobe gemaakt en er werden natuurlijk pannenkoeken gebakken en koffie gezet voor alle gasten.

Om half elf arriveerden de eerste gasten. Ze kwamen uit het hele land. Van Zevenaar tot Weert en Hillegom en Bussum en natuurlijk ook uit Driebergen. De gasten werden bediend door de leerlingen. Iedere kleuter had een maatje uit groep 6 en samen namen zij de bestelling op en serveerden dan de pannenkoek en koffie. Tussendoor zijn er met de kinderen nog oud hollandse liedjes gezongen. Alle opa’s en oma’s zongen vrolijk mee.

Nationale Pannenkoekdag is natuurlijk vooral de dag dat basisscholen bakken voor ouderen. Duizenden leerlingen organiseren, met hulp van juffen, meesters, vaders en moeders, een pannenkoekfeest voor een oudereninstelling in de buurt.

Onder het motto ‘Bak mee voor ouderen!’ worden de opa’s en oma’s zo elk jaar in het zonnetje gezet met zelfgebakken pannenkoeken!

De Pannenkoekendag is eigenlijk een eeuwenoude traditie. In Engeland, Ierland en Australië wordt al eeuwenlang Pannenkoekendag gevierd op de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag. Aswoensdag is de eerste dag van de christelijke vastenperiode, wat vroeger betekende dat je 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten mocht eten. En omdat het zonde was om die ingrediënten weg te gooien, werden daar op die dag pannenkoeken van gebakken. Tegenwoordig wordt er niet meer zo streng gevast. Maar pannenkoeken eten is nog steeds een feest voor jong en oud. En dat was het zeker ook op de Valkenheuvel.

The Ultimate Led Zeppelin Experience

20140329 ZEIST  Op zaterdag 5 april 2014 gaan we een avond terug in de tijd met The Ultimate Led Zeppelin Experience van Physical Graffiti in Pop- & Cultuurpodium de Peppel. Physical Graffiti speelt al meer dan 15 jaar een hommage aan Led Zeppelin, en met succes! De band woont nu in Nederland en heeft voornamelijk succes in de Duitse en Nederlandse clubs en festivals.

vergroot foto

De ultieme tribute band van de ultieme rockband kreeg zijn perfecte vorm met het toevoegen van Andrew Elt, de leadvocalist van Physical Graffiti. 
Gitarist Daniel Verberk vertaalt de essentie van Jimmy Page’s gitaargeweld, met dezelfde versterkers, gitaars en effecten. Dave Harrold uit Ierland is net zo overtuigend als John Paul Jones zelf. De zware grooves en demonische baslijnen brengen de nummers naar een andere dimensie. De in Duitsland geboren Jan Gabriel is geen reïncarnatie van Led Zeppelins John Bonham, maar als je hem zijn Ludwig Vista Lite hoort aanvallen, komt hij verdacht dichtbij de sound. Physical Graffiti’s Andrew Elt maakt met zijn krachtige vocalen de band compleet. Klassieke uithalen die we van de platen zo goed kennen. De jonge keyboardvirtuoos Gert Jan Naus is recentelijk aan de band toegevoegd. 

De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is € 14.- in de voorverkoop en € 10,- aan de deur. Kijk voor meer informatie op www.peppel-zeist.nl.
het nieuws van 30 maart 2014
17e jaargang nummer 5075
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Lachend Schaerweijde verliest laatste duel

20140330 ZEIST  Schaerweijde heeft de laatste wedstrijd van het seizoen verloren, maar was donderdag al zeker van lijfsbehoud in de hoofdklasse. Na de 5-2 nederlaag tegen HGC was er een groot applaus vanaf de tribunes.

Lees verder

Dalto niet naar Korfbal League finale

20140330 DRIEBERGEN  De zaalkorfballers van Dalto zijn er niet in geslaagd om de finale om het landskampioenschap te halen. De ploeg uit Driebergen had het eerste duel al van TOP verloren, ook de tweede wedstrijd werd niet gewonnen. Het werd een ruime 27-17 overwinning van TOP.

Lees verder

Schaerweijde ziet ook Looijen afscheid nemen

20140330 ZEIST  Schaerweijde neemt afscheid van een drietal spelers. Sebastiaan Westerhout, Frits Sträter en ook Melchior Looijen zeggen het tophockey vaarwel. Het vertrek van Westerhout en Sträter was al langer bekend, Looijen maakte zijn afscheid zondag bekend.

Lees verder

Burgemeester Rhenen krijgt steen door de ruit

20140330 RHENEN  Bij de woning van burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen is in de nacht van zaterdag op zondag een steen door de ruit gegooid. Dat heeft Van Oostrum zondagmorgen laten weten via Twitter. De steen, een forse kei, werd door een keukenraam gegooid.

Lees verder

Stadstuin vordert met hulp Reinaerde

20140330 ZEIST  Met minimale middelen en maximale inzet van vrijwilligers en steun van sponsoren verschijnt in de komende weken op het voormalige Stinkensterrein de nieuwe stadstuin Allegro. Vanuit Reinaerde wordt op verschillende manieren enthousiast meegedaan met dit initiatief op de hoek van de Anton- en de Weeshuislaan in Zeist.

Lees verder

Dorien Lijnzaad in halve finale

20140330 ZEIST  Dorien Lijnzaad, leerlinge van het Christelijk Lyceum Zeist, zal op zaterdag 5 april haar krachten meten met 15 andere deelnemers in de halve finale van de GNE Public Speaking Competition 2014. Deze prestigieuze wedstrijd voor bovenbouwleerlingen zoekt de beste sprekers in het Engels.

Lees verder

Swimstar gaat weer van start

20140330 DRIEBERGEN  Om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de diverse zwemsporten, start zwemclub ‘De Zwoer’ in april met Swimstar. Dit is een project waarin de jeugd kennis maakt door middel van vier lessen. Via spelletjes en trucjes ervaren zij de vele facetten van de zwemsport.

Lees verder
het nieuws van 31 maart 2014
17e jaargang nummer 5076
foto’s op flickr

foto’s op 500px


Teeven beslist negatief over Shenjun


20140331 ODIJK  Staatssecretaris Teeven heeft burgemeester Hans Martijn Ostendorp op 19 maart via een brief laten weten dat hij geen gebruik zal maken van zijn discretionaire bevoegdheid. De burgemeester bespeurt gelukkig wel enige ruimte in de redenatie van Teeven.

Lees verder

Wisseltrofee voor raads- nestor landt bij Buzepol

20140331 ODIJK   Toen Jaap Dekker (P21) in 2010 afscheid nam van het raadswerk deed hij dat als nestor ‘ eretitel voor het langst zittende raadslid. Jaap Dekker droeg indertijd zijn nestorschap over aan Co van Eck (CDA), daarbij overhandigde Dekker bij wijze van wisseltrofee een beeldje van een uil. Deze week droeg Co van Eck zijn nestorschap – samen met uil – over aan Jan Buzepol (De Liberalen).

Lees verder

Informateur: coalitie met SGP en PCR in Rhenen

20140331 RHENEN  De SGP en de PCR moeten als eerste met elkaar om de tafel om een coalitie te vormen in Rhenen. Dat staat in het advies dat informateur Wim Hulsman (SGP) maandagavond heeft gepresenteerd aan de Rhenense politiek.

Lees verder

Zwemvereniging de Zwoer promoveert

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag vond de laatste ronde van de zwemcompetitie plaats voor de zwemvereniging. Deze keer moest men aantreden in Vleuten de Meern waar gezwommen werd tegen de Watervlo uit Vleuten de Meern en tegen de Vuursche uit Baarn.

Het uitgangspunt voor de wedstrijd was goed. De Zwoer had zodanig gepresteerd dat men in de competitie op een knappe derde plaats stond.

De eerste 4 verenigingen, uit een totaal van 15 verenigingen, zouden promoveren naar de eerste klasse van het district. Maar ook bij zwemmen geldt dat de buit pas binnen is na de laatste wedstrijd.
De trainers hadden alle zwemmers goed voorbereid op de wedstrijd en iedereen was doordrongen van het belang. En ook in deze ronde werd er door iedereen weer naar kunnen gepresteerd. Want alleen als team kan je promoveren, je moet het echt samen doen, ondanks dat het een individuele sport is.
Uiteindelijk bleek in de loop van het weekend, toen alle uitslagen binnen kwamen bij de KNZB dat de derde plaats met succes was verdedigd en zodoende promotie was veilig gesteld.

Nadat men dus vorig jaar nipt was gedegradeerd, kan nu dus direct het feest van promotie weer worden gevierd. De trainers gaven wel aan dat het nu van belang wordt om in de breedte te groeien als vereniging om ook de komende jaren in de eerste klasse van het district daadwerkelijk om de prijzen te kunnen meedoen. Al met al voor een relatief kleine vereniging een prestatie van formaat. De komende maanden zijn er nog diverse wedstrijden. Sommige voor alle zwemmers, sommige voor de toppers van de vereniging (o.a. Jeugd Nederlandse Kampioenschappen). Daarnaast is er nog het gezamenlijke toernooi eind mei in Herford, Duitsland, waar de vereniging al jaren een gewaardeerde gast is.

Collectiedagen Huis Doorn succesvol

20140331 DOORN  De Collectiedagen van Europeana 1914-1918 afgelopen weekend in Huis Doorn hebben diverse originele overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog opgeleverd. Nederlanders die spullen hadden uit de oorlogsperiode konden zich de afgelopen dagen melden bij het museum in Doorn.

Lees verder

Fort bij Rijnauwen weer open

20140331 BUNNIK  De vleermuizen op Fort bij Rijnauwen zijn weer uit hun winterslaap. Daarom is het vanaf 2 april tot 30 september weer mogelijk om het fort elke woensdag, zaterdag en zondag te bezoeken onder begeleiding van een gids.

Lees verder

Succes blijft uit

20140331 WERKHOVEN  Liefhebbers van doelpunten kwamen zondag niet aan hun trekken bij de wedstrijd Aurora-BFC. Beide ploegen wisten het doel niet te vinden. In de eerste helft kreeg Aurora enkele goede mogelijkheden, maar miste het net de precisie.

Lees verder

Bunnik krijgt weer Oranjefeest

20140331 BUNNIK  Na jaren van afwezigheid is er op Koningsdag (zaterdag 26 april) ’s middags weer een ouderwets Oranjefeest voor alle kinderen uit Bunnik, op het Sportpark Tolhuislaan, in en rond de voetbalkantine van v.v. Bunnik ’73. Alle kinderen uit Bunnik (t/m 12 jaar) zijn van harte welkom om mee te doen.

Lees verder

Vitras investeert resultaat 2013 in dienstverlening

20140331 REGIO  Vandaag levert Vitras de jaarverantwoording over 2013 op. Vitras benut het behaalde financiële resultaat om beter voorbereid te zijn op te verwachten vragen.In het jaar 2013 is geëxperimenteerd met andere manieren van dienstverlening. Deze zullen worden uitgerold in 2014.

Lees verder

‘Sacred Bridges’ in de Turkse moskee

20140331 DRIEBERGEN  Orgelklanken van Sweelinck, afgewisseld met Turkse muziek van Ali Ufkî waren zondagmiddag te horen in de Turkse moskee te Driebergen. Zo bracht organist Jan Raas ruim honderd aanwezigen in de sfeer van Sacred Bridges.

Lees verder

‘Blij met een knotbomenrij’

20140331 LEERSUM  Langs de Nieuwe Steeg, aan de rand bij Leersum, is vrijdag 1100 meter aan knotbomenrij met elzen hersteld. De lokale vrijwilligersgroep Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum heeft 175 jonge elzen geplant.

Lees verder

Minder geld van het rijk voor Utrechtse Heuvelrug

20140331 UTRECHTSE HEUVELRUG  De volgende wethouder van financiën treft bij zijn aantreden al een tegenvaller aan. Bij de nieuwe verdeling van rijksgelden over de gemeenten krijgt Utrechtse Heuvelrug ruim 140.000 duizend euro minder dan gedacht.

Lees verder

Homan wil voorzitter VVD worden

20140331 UTRECHTSE HEUVELRUG  Voormalig wethouder Bert Homan van de gemeente Utrechtse Heuvelrug wil voorzitter worden van de landelijke VVD. Hij stelt zich vandaag officieel kandidaat om oud-minister Benk Korthals opvolgen, die sinds 2011 partijvoorzitter is.

Lees verder

Gemeente treedt handhavend op in Overberg

20140331 OVERBERG  Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft op 7 juni 2011 dwangsom geeisd in verband met overtredingen van de (ruimtelijke) regelgeving. De overtredingen bestaan uit het bouwen zonder vergunning op recreatieterrein Veenestein in Overberg. 

Overtredingen
Op het recreatieterrein Veenestein, aan de Bergweg 18, zijn recreatiewoningen gebouwd die afwijken van de vergunning. Er zijn vijf illegale kelders gebouwd onder de recreatiewoningen. Hiertegen heeft het college opgetreden. De recreatiewoningen zijn nu zo groot dat de kans op  permanente bewoning toeneemt.

Hoger beroep
Belanghebbenden hebben in april hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. Dit is op 4 november 2013 behandeld. De Raad van State heeft op 27 november 2013 uitspraak in deze zaak gedaan. 
Kort gezegd  is als volgt geoordeeld:
Het college heeft op juiste gronden gehandhaafd.
Het college heeft terecht geoordeeld dat er geen sprake is van concreet zicht op legalisatie.
Het handhavend optreden is niet onevenredig of in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

Kelders buiten gebruik stellen
Burgemeester Frits Naafs heeft zich ter plekke op de hoogte gesteld van de situatie. Dinsdag 4 maart heeft er een constructief gesprek plaatsgevonden over het handhavingstraject dat is ingesteld tegen de illegaal gebouwde kelders onder de recreatiewoningen aan de Bergweg 18. 

In deze langslepende handhavingszaak is in goed overleg net de betrokkenen een gezamenlijke oplossing gevonden. De afspraak is dat de toegang tot de kelders op vloerniveau van de begane grond wordt dichtgemaakt. Leidend hierin is dat de kelders onomkeerbaar dienen te worden afgesloten waardoor toegang tot de kelders onmogelijk wordt.

Gevolg
De juridische mogelijkheden in deze kwestie  zijn voor alle partijen uitgeput. De uitspraak van de Raad van State leidt er toe dat er gevolg aan de last onder dwangsom moet worden gegeven. De bewoners moeten uiterlijk op 12 april 2014 voldoen aan de last en dus de gehele kelder buiten gebruik stellen.
Als hieraan niet wordt voldaan, verbeurt men een dwangsom van € 4.000, – per week met een maximum van € 40.000, -. Deze aanschrijving blijft ook in de (verre) toekomst van kracht. Als later blijkt dat de kelders alsnog in gebruik worden genomen, verbeurt alsnog de volledige dwangsom.

Rustige eerste ochtend afsluiting N225 op Grebbeberg

20140331 RHENEN  De afsluiting van de provinciale weg N225 over de Grebbeberg heeft maandagochtend niet tot chaos geleid. Het overgrote deel van de dagelijkse 11.000 weggebruikers was kennelijk goed op de hoogte. De provincie Utrecht werkt 2 weken aan de weg tussen Ouwehands Dierenpark en de Grebbedijk.

Lees verder

Bunkerstation bewoond?

20140331 WIJK BIJ DUURSTEDE  GroenLinks stelt het college vragen over het ‘Bunkerstation’ bij de Stadshaven dat steeds verder scheef gaat hangen. Het schip is al jaren niet meer in gebruik en er wordt zichtbaar geen onderhoud meer gepleegd.

Lees verder