Heuvelrugnieuws van zondag 1 maart 2009 (kopie)

Klaproos 26-48 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.10 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Topper tussen Dalto en DOS blijft gelijk

DRIEBERGEN  De topper in de Korfbal League tussen Dalto en DOS’46 is onbeslist gebleven. De eindstand was 21-21. Toch kon Dalto-trainer Herman van Gunst hier goed mee leven. Het Driebergense Dalto blijft nu tweede met 22 punten. DOS’46 blijft de koploper met 23 punten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Frontale aanrijding

MAARSBERGEN Vrijdagmiddag rond 17.30 uur reed een 21-jarige man uit Leusden over de Griftdijk, komende uit de richting van de Provincialeweg N226. Een 29-jarige man uit de Meern naderde vanuit de tegenovergestelde richting.
Ter hoogte van een bocht naar rechts zag de 21-jarige man zijn tegenligger en trapte op de rem. Hierdoor raakte hij in een slip en reed in de bocht frontaal tegen zijn tegenligger.

Ter plaatse gekomen ambulancepersoneel constateerden bij de 29-jarige man letsel aan zijn nek. Zijn 21-jarige bijrijdster, afkomstig uit Zegveld, had last van haar rug. Beide werd aangeraden voor onderzoek het ziekenhuis/huisarts te bezoeken.

Het gemeentehuis van Leersum

LEERSUM  Sinds de herindeling staan de gebouwen, die voor die tijd dienst deden als gemeentehuis, wat verloren in de kernen. Er staan wel vaak auto’s voor geparkeerd maar wat gebeurt daar eigenlijk allemaal en wie werken daar? Om daar enig inzicht in te krijgen zijn we op onderzoek uitgegaan en we beginnen in het gemeentehuis Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Ons Genoegen huldigt leden

AMERONGEN  Muziekvereniging Ons Genoegen, dit jaar zelf 90 jaren ‘ jong’, huldigde op zaterdagavond liefst 10 leden van de harmonie/fanfare.

Lees verder op de website van De Kaap

Wethouder Van Miltenburg actief bij paasveetentoonstelling

RHENEN  Wethouder Anne van Miltenburg gaat actief meedoen aan de 75e editie van de paasveetentoonstelling, waarvoor tachtig dikbillen zijn ingeschreven. ,,Ik ga dan zelf een kalfje voorbrengen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Candia kan ritme niet vinden

RHENEN  Candia’66 heeft opnieuw niet weten te winnen. Thuis tegen degradatiekandidaat Dalto speelde de ploeg teleurstellend 0-0. Het lukt de ploeg nog niet om te imponeren en dat is zuur vooral omdat het alleen aan kop had kunnen staan.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van maandag 2 maart 2009 (kopie)

Margrietlaan Driebergen: knoppen magnolia
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
Kom snel kijken op www.beleefdelente.nl

Moestuin weer in oude staat

DOORN  De vijgenbomen waren dwars door de kas heen gegroeid, van de perzikenkas was geen ruitje meer heel. Jarenlang lag de moestuin op het terrein van Bartiméus aan de Driebergseweg in Doorn er verwilderd bij. De restauratie van de kassen is bijna afgerond, de bloemen en groenten volgen in de loop van het jaar.

Lees verder op de website van het AD/UN

SVMM zet goede start na winterstop voort

MAARN  Ook de tweede wedstrijd na de winterstop werd door SVMM in winst omgezet. Ditmaal kon VOP SVMM niet bijbenen. SVMM startte nu wel weer in een geheel andere samenstelling.

Lees verder op de website van De Kaap

Vierde KCO-concert Maartenskerk met Mendelssohn en tijdgenoten

DOORN  Zeven musici van het Concertgebouworkest (KCO) komen op vrijdag 13 maart naar Doorn. Speciale medewerking verleent de bekende pianist Frank van de Laar. Bij dit vierde concert uit de kamermuziekserie met leden van het KCO in de Doornse Maatenskerk zullen de luisteraars worden meegenomen naar Felix Mendelssohn in Leipzig.

Lees verder op de website van De Kaap

Ongelukkig verlies CDN

DRIEBERGEN In een matig gespeelde wedstrijd heeft CDN een zeer ongelukkige nederlaag van 0-1 geleden tegen een ook niet al te groots spelend Benschop.

Vooral in het begin van de wedstrijd was het Benschop dat het heft in handen nam door gevaarlijk voor doelman Andre van Randwijk te verschijnen, vooral door de spits van Benschop die zeker 3 grote mogelijkheden onbenut liet.
Na deze moeilijke beginfase kreeg CDN meer vat op het spel dat resulteerde in ook wat mogelijkheden. Met veel inzet kregen Elmar van Doorn en Kevin van Woudenberg wat kansen om CDN op voorsprong te laten komen maar vooral de boogbal over de Benschop doelman ging net over.
Wat beide ploegen ook probeerden de beide verdedigingen waren bij alle aanvallen heer en meester. En zo haalde men de rust met 0-0 waar CDN het meest tevreden mee was.

De 2e helft begon CDN met Danny van Ginkel als invaller. Alie Alkan die 2 weken geleden nog een hattrick maakte was nu minder succesvol met zijn acties en miste een paar kleine kansen. Zo bleef deze wedstrijd op en neer gaan met CDN iets aanvallender zonder echt gevaarlijk te worden en dachten de vele supporters (vooral veel uit Benschop) dat het op een 0-0 wedstrijd zou uitdraaien tot in de 65e min een terugspeelbal van Danny van Ginkel van ongeveer 30 meter te zacht was voor doelman Andre van Randwijk en vooral door toedoen van de spits van Benschop moest onze doelman snel zijn doel uit om de bal wegtetrappen maar door een hobbeltje( het veld was hobbelig) wipte de bal omhoog en Andre trapte volledig over de bal heen en de bal rolde tergend langzaam het doel in 0-1.
Een volledig aangeslagen CDN probeerde nog van alles op de verdediging van Benschop het moeilijk te maken maar met veel kunst en vliegwerk hield men de nul. Met nog 15 min .te spelen werd Jens Marik nog vervangen door A1–jun Nick Swaen maar het bleef bij een ongelukkige 0-1 nederlaag. Met gebogen hoofden droop de teleurstelling van hun kopjes en vooral voor de betere spelers deze middag, Robin Geerding en Kevin van Woudenberg. As zaterdag de moeilijke uitwedstrijd tegen Woudenberg  Aanvang 14.30 in Woudenberg.

Instrumentaal concert met cd-presentatie

RHENEN  In de Cunerakerk in Rhenen is vrijdag 6 maart een concert te horen met harp, panfluit en orgel. De muzikanten deze avond zijn Maria Knops (harp), Leon Koppelman (panfluit) en Jan Peter Teeuw (orgel). Tegelijk presenteren ze hun nieuwe cd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van dinsdag 3 maart 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: primula
foto: © Renk Knol
tijd: 12.45 uur  temperatuur: 6 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Revolutionair revalidatieapparaat in Doorn

DOORN  Mensen die moeten revalideren, kunnen dat in bepaalde gevallen stukken sneller doen dan normaal als ze gebruik mogen maken van de Caren. Het eerste Europese exemplaar van het revolutionaire revalidatieapparaat staat sinds kort in het Militair Revalidatie Centrum in Doorn, waar 60 procent van de cliënten militair is en 40 procent burger.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Bewoning Dijnselhoek illegaal

ZEIST  De eigenaar van camping De Dijnselhoek, Hans Achterberg, overtreedt volgens de gemeente de regels. De grond heeft een recreatieve bestemming, wat betekent dat gasten er slechts tijdelijk mogen verblijven. De gemeente heeft geconstateerd dat er op dit moment veel buitenlandse werknemers verblijven, die daar in stacaravans en chalets wonen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Ooievaar terug op Kloosterlaantje

Door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  Er is weer een ooievaar gesignaleerd op het nest aan het kloosterlaantje in Driebergen. Zeer waarschijnlijk is het het mannetje dat verleden jaar en het jaar daarvoor ook al op het nest bivakkeerde. Zekerheid daarover zal pas verkregen worden als het ringnummer kan worden afgelezen.

De ooievaar is vroeg dit jaar, waarschijnlijk is hij zondag 1 maart al aangekomen. Verleden jaar streek het mannetje op 17 maart neer en kreeg hij op 1 april gezelschap. Helaas was het broedsel verleden jaar niet succesvol. Er werden drie jongen geboren, maar geen van hen overleefde de gevolgen van een storm enkele weken na hun geboorte. Van het nest van 2007 vloog er wel een jong uit, maar dat verongelukte eind verleden jaar in de Pyreneëen.    

Men zegt dat ooievaars partnertrouw zijn, maar dat klopt niet helemaal. Ze zijn eerder nesttrouw en als beiden na de winterperiode weer naar hetzelfde nest terugkeren, vormen ze opnieuw een paar. Maar er kan ook een nieuw paar gevormd worden als één van de twee niet of te laat terugkeert naar het nest. Op het Kloosterlaantje was het vrouwtje van 2008 niet hetzelfde als het vrouwtje van 2007. Als het vrouwtje van 2008 weer terugkomt, zal dat niet met zekerheid vastgesteld kunnen worden, want zij draagt geen ring.

Nieuw verkeersbord maakt Majoor Landzaatweg woonerf

RHENEN  Suzanne Bogaard, de maakster van het nieuwe verkeersbord in de Majoor Landzaatweg, was er zelf niet bij toen wethouder Anne van Miltenburg het bord onthulde. ,,Wat een leuk idee om de tekening van Suzanne op de borden te zetten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Rhenense scholieren kunnen gedicht voordragen bij Dodenherdenking

RHENEN  Het gemeentebestuur nodigt de in de gemeente Rhenen woonachtige middelbare scholieren uit voor het maken/voordragen van een gedicht over de Tweede Wereldoorlog. Je mag het gedicht tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Grebbeberg zelf voorgedragen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Expositie van Mireille Zieleman in Cultuurhuis Doorn

DOORN  In Cultuurhuis Doorn exposeert van 5 maart tot en met 10 april Mireille Zieleman (40) uit Leersum. Mireille schildert sinds een aantal jaren intensief. Ze maakt kleurrijke doeken in acryl maar ook in gemengde techniek.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV Doorn weer ten prooi aan Panters

DOORN  Voor DEV lijkt het moeilijk te leren van eerdere onsuccesvolle ontmoetingen met SVP. Weer ging de Doornse ploeg mee in het destructieve spel van de Veenendalers en ging SVP er met de punten vandoor.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderen Wilhelminaschool in pyjama naar school

AMERONGEN  Alle kinderen, meesters en juffen van de Koninging Wilhelminaschool kwamen woensdag 25 februari in pyjama naar school. Ter ere van het 25-jarige jubileum van meester Jan gingen ze ontbijten in de gemeenschapsruimte.

Lees verder op de website van De Kaap

Oeuvre Ede Staal herleeft

AUSTERLITZ  Op zondag 8 maart zingt Paul van Loo in het Beauforthuis werk van de Groninger Ede Staal. Ede Staal werd vooral na zijn overlijden in 1986 beroemd. Hij was een van de eersten die in streektaal zong en stond daarmee aan het begin van een moderne traditie. Ton Engels raakte zeer onder de indruk van Staal en vertaalde diens liedjes naar zijn eigen streektaal, het Limburgs. Zijn vertaling van ’t Hoogelaand bewijst direct dat de schoonheid van Staals werk niet zo zeer in het Gronings zit, alswel in muziek en poëtische taal. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

Hoe een Limburger ertoe kwam Ede Staals Groningse liedjes te vertalen? Paul van Loo zag de film De Poolse Bruid en hoorde op de soundtrack het liedje “t Hoogelaan! d” en was direct verkocht. Het kostte nog de nodige moeite om erachter te komen wie Ede Staal was, maar niet lang daarna had hij tien vertalingen af. Hij vroeg Ivo Rosbeek arrangementen te schrijven en na een aantal succesvolle concerten werd er een cd gemaakt die op de 1e plaats in de Limburgse Top Tien van de regionale omroep terecht kwam. En om de cirkel helemaal rond te maken: Paul van Loo wordt sindsdien met enige regelmaat uitgenodigd om in Groningen zijn interpretaties van de liedjes van Ede Staal te zingen.
Voorafgaand aan het concert draaien we de documentaire van een andere streektaalzanger: Douwe Heeringa, die eerder in deze serie was te horen. Hij zingt Jacques Brel in het Fries. De film gaat over zijn optreden in La Bastille, Parijs. Hij werd uitgenodigd door het Institut Néerlandais en zong vier chansons van Brel, waarmee hij de vrouw van Jacques Brel tot tranen wist te roeren.

zondag 8 maart, 17.30 uur
Paul van Loo & Iv! o Rosbeek – Ede Staal in het Limburgs
entree € 16,- | CJP, C KV, studenten & Zeistpas € 11,- | kinderen t/m 12 jr € 8,50

Heuvelrugnieuws van woensdag 4 maart 2009 (kopie)

Faunalaan 123 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.10 uur  temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
Kom snel kijken op www.beleefdelente.nl

Horeca Heuvelrug beboet voor illegalen

UTRECHTSE HEUVELRUG  Elf horecabedrijven op de Utrechtse Heuvelrug, hebben boetes gekregen voor illegale werknemers. In totaal gaat het om een bedrag van 168.000 euro.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ook Austerlitz volgt trend en stapt over naar zaterdagvoetbal

AUSTERLITZ  De kogel is door de kerk in Austerlitz. Na streekgenoten CDN en DEV is nu ook de plaatselijke sportvereniging om en stopt met voetbal op zondag. Volgend seizoen rolt aan de Oude Postweg de voetbal enkel nog op zaterdag. Op dezelfde dag als de ruim honderd jeugdleden hun wedstrijden afwerken.

Lees verder op de website van het AD/UN

Regiegroep Zeist 2030 kritisch en positief

ZEIST   De regiegroep Zeist 2030 is positief over de dialoog die de gemeente met haar inwoners over Gemeente Zeist in 2030 voerde. Zij benoemt echter ook een aantal kritiek- en verbeterpunten over de dialoog en het vervolg daarop. Dinsdag 3 maart overhandigde voorzitter Rein Bijkerk van de regiegroep de bevindingen van de regiegroep aan wethouder Dirk Gudde.

Voorzitter Bijkerk: “wij zijn van mening dat de dialoog met de Zeister samenleving over Zeist in het jaar 2030 tot zover op een zorgvuldige en goede wijze doorlopen is. Een diverse groep Zeistenaren heeft deelgenomen en een rijke inbreng gehad. Het verslag weerspiegelt de schakering van meningen die ter tafel zijn gekomen tijdens de diverse bijeenkomsten en activiteiten. Het oordeel over het proces is ondanks een aantal kritiek- en verbeterpunten positief. Wel is vooral de grote tijdsdruk een punt van aandacht voor het vervolgproces waarin de gemeente haar Structuurvisie opstelt.”

In de bevindingen spreekt de regiegroep over een aantal sterke punten en zwakke punten. Een van de sterke punten noemt de regiegroep de manier waarop de gemeente in dialoog is gegaan met haar inwoners. Een ander sterk punt is de bereidheid van de gemeente ook bestaand beleid ter discussie te stellen. Dat de kaders voor de dialoog niet altijd helder waren en het begin rommelig verliep zijn enkele punten voor verbetering.

Bijkerk: “naast deze sterke en zwakke punten geven we de gemeente ook enkele aanbevelingen. Een daarvan is vooral door te gaan op de ingeslagen weg. Daarnaast is het belangrijk dat de gemeente transparant en helder blijft communiceren over keuzes, deze beargumenteert, en aangeeft welke ideeën zij al dan niet opvolgt en waarom zij dat doet.”

Wethouder Gudde gaf aan bijzonder blij te zijn met de positieve waardering voor het proces tot nog toe. “Het is heel belangrijk dat we zeker weten dat de toekomstvisie ook gebaseerd is op de meningen die leven in Zeist”. Ook met de aanbevelingen toonde de wethouder zich tevreden: “We moeten het proces zorgvuldig voortzetten en deze aanbevelingen helpen ons daarbij. Pas op het eind, als de structuurvisie is vastgesteld als breed gedragen document  mogen we zeggen dat het proces helemaal geslaagd is”.

De regiegroep is samengesteld uit personen die op verschillende gebieden actief zijn in de Zeister samenleving. Zij zien er op toe dat iedereen in de gemeente gelegenheid krijgt mee te praten over Zeist in 2030. Alle leden zijn op persoonlijke titel gevraagd en betrokken bij de dorpen in de gemeente Zeist.

Centrummanager voor Belcour

ZEIST  De ondernemers en eigenaren van Belcour hebben een centrummanager aangesteld. De heer Norbert Jansen gaat samen met hen Belcour een betere uitstraling geven. De gemeenteraad van Zeist heeft 150.000 euro vrijgemaakt voor concrete verbeteringen in het winkelcentrum. Het aanstellen van de centrummanager per 1 februari is daarin de eerste stap. Wethouder Cees Berkhout neemt zelf deel aan het overleg met de eigenaren, ondernemers en centrummanager over de aanpak.

Cees Berkhout: “Hoewel het er nu anders uitziet, liggen er voor Zeist enorme kansen om het hart van het winkelcentrum sneller te laten kloppen. Natuurlijk moeten straks, als onderdeel van het grote plan voor het hele centrum, een aantal zaken flink wijzigen. Eén daarvan is de aansluiting van Belcour op de Slotlaan, maar er zijn ook zaken die nu verbetering vragen; de volle vuilnisbakken, graffiti, het aanzicht van de parkeergarages en leegstand van winkels bijvoorbeeld. Dat kan niet wachten. Met het geld van de gemeenteraad komt er actie om de negatieve spiraal te keren. De centrummanager speelt daarin een belangrijke rol. Als dat een succes wordt, komt er een centrummanager voor het hele centrum.”

De ondernemers en eigenaren stelden samen met de centrummanager een plan van aanpak op. De problemen zijn vastgesteld, concrete oplossingen worden besproken en snelle besluiten genomen. In goede samenspraak met de gemeente komt er op korte termijn zichtbaar actie om het winkelen in Belcour aantrekkelijker en plezieriger te maken.

Drs. Ing. Norbert Jansen heeft ruime ervaring in de vastgoedmarkt. Hij woont vanaf 1995 in Zeist en heeft onder andere TCN tot één van de grootste ontwikkelaars van Europa gemaakt. Vanaf begin 2009 is hij zelfstandig actief. Zijn belangrijkste focus is de afstand te overbruggen die bestaat tussen verschillende groepen. Door zijn achtergrond in de vastgoed, zijn pragmatische inslag en zijn communicatieve manier van werken, zijn gemeente en ondernemers van mening dat hij Belcour in beweging kan krijgen.

Norbert Jansen: “als Zeistenaar en vastgoedman erger ik me al jaren aan Belcour. Geweldig dat ik nu de mogelijkheid krijg er echt iets aan te doen. Belcour heeft kleine en grote problemen. Samen met de ondernemers en de gemeente zullen we de problemen aanpakken. Bij iedereen merk ik dat zij zaken willen  veranderen. In het verleden is al veel over Belcour nagedacht, nu is het tijd om wat te laten zien!”

Twee Rhenense theaterbureaus in de clinch

RHENEN  ‘U maakt elkaar kapot op deze manier.’ Zo probeerde de Utrechtse voorzieningenrechter twee Rhenense ondernemers aan de onderhandelingstafel te krijgen. Rechter P. Dondorp besteedde er veel tijd aan, maar ook zij kon de ruzie niet sussen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Grote verkeerscontrole

DOORN  Dinsdag 3 maart tussen 15.30 en 22.00 uur hield de politie een grootscheepse verkeerscontrole op de Dorpsstraat en de Driebergestraatweg.

Zij kregen ondersteuning van de afdeling Verkeer waaronder het Scooterteam, de Vreemdelingenpolitie, het KLPD en van Buitengewoon OpsporingsAmbtenaren(BOA’s) van Belastingdienst, Openbaar Vervoer, Douane en de Sociale Recherche.

Motorrijders leidden bestuurders naar de controleplaats waar de controle startte door iedere bestuurder te onderwerpen aan een blaastest. Er moesten 443 bestuurders blazen en twee bestuurders werden betrapt. De ene had drugs gebruikt en van hem werd een bloedproef afgenomen en het rijbewijs ingevorderd. De andere bleek na de ademanalyse op het bureau 340 ug/l in zijn lichaam te hebben.

Onderdeel bij de controle was verder het vragen naar de rij-en kentekenbewijzen. Er werden ongeveer 225 motorvoertuigen waaronder 25 met aanhangwagens onderworpen aan een technische controle. Tegen 20 bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt voor overtredingen variërend van het niet kunnen toen van het rijbewijs, het niet dragen van de gordel, het niet handenvrij bellen, de achterzijde voertuig niet was voorzien van een kenteken en voor een gladde band. Er werden 20 scooters gecontroleerd en tegen zeven bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt wegens technische gebreken. Er werd 1 scooter inbeslaggenomen omdat met het framenummer was geknoeid.

De Vreemdelingenpolitie controleerde diverse personen op hun geldige verblijfstitel, maar niemand werd meegenomen naar het bureau. De Belastingdienst stelde zes auto’s veilig en twee werden er direct afgevoerd. Dit in verband met achterstallige belastingschulden ter waarde van 90.000 euro. Het controleteam van het Openbaar Vervoersbedrijf controleerde de passagiers van 76 lijndienstbussen. Tegen 6 zwartrijders wordt proces-verbaal opgemaakt.
        
Gezien de resultaten stelden de opsporingsinstanties vast dat het een geslaagde controle was geweest die zeker voor herhaling vatbaar is!

Werkstraf voor overval schoenenwinkel

DRIEBERGEN  De twee jongens die vorig jaar april in Driebergen een schoenenenwinkel hebben overvallen, zijn door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Inval arrestatieteam in Zeist

ZEIST  Een arrestatieteam heeft woensdagmorgen in alle vroegte in Zeist twee mensen van hun bed gelicht. Het gaat om een man en een vrouw die verdacht worden van drugshandel.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

De Steenbewerker exposeert in Rhenen

RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum opent donderdag 5 maart om 16.30 uur de tentoonstelling van de maand maart openen. Ditmaal toont mineralistenvereniging De Steenbewerker haar werk in de hal van het gemeentehuis, dat gelegen is aan de Nieuwe Veenendaalseweg in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Uitvoering Lutherse mis van Bach door GUC

RHENEN  Het Gelders-Utrechts Cantatekoor (GUC) voert zaterdag 7 maart in de Cunerakerk een bijzonder vocaal werk van Bach uit, namelijk één van diens Lutherse missen: de mis in A, BWV 234. Het is in meerdere opzichten een bijzonder werk.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Boom bij de pont 14 maart in de grond

AMERONGEN  De ‘boom bij de pont’ wordt op 14 maart herplant. In 1962 heeft bliksem de oude markante boom verwoest. De bakenboom bij de pont van Amerongen wordt nu weer in ere hersteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Joop Brouwer neemt afscheid

DOORN  Tijdens een bijeenkomst van de CNV Hout en Bouw, afdeling Doorn/Langbroek, heeft Joop Brouwer zijn bestuursfunctie als afdelingsvoorzitter neergelegd. Joop Brouwer was op 26 februari precies 60 jaar lid van de CNV Bouw en Houtbond en werd door de districtsbestuurder Chris Schrikenberg daarmee eerst gehuldigd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 5 maart 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: thv Bosstraat in 1904
foto: ©
tijd: 14.40 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichten van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
Kom snel kijken op www.beleefdelente.nl

Vijfde 3bergenLOOP

DOORN  Op zaterdag 7 maart 2009 gaat de vijfde 3bergenLOOP van start. Ook dit jaar belooft het weer een sportief en gezellig evenement te worden. De start en finish zoals altijd op het gezellige Recreatie Centrum Het Grote Bos. Een goede plek om elkaar te ontmoeten voor de start en na te genieten, met de traditionele erwtensoep, na de finish.

Starttijden
Rabo-jeugdloop start om 10.00 uur.
Wandelaars starten om 10:05 uur. Dus direct nadat de Rabo jeugdloop gestart is.
Om 11:00 uur starten de 6, 10 en 21,1 km prestatielopen.

Wegafsluiting bij aanpak wateroverlast

LEERSUM  Fase 2 van het project in Leersum om de overlast door overvloedig regenwater dat niet weg kan te beperken, is deze week begonnen. Het eerste deel ervan, op de Julianalaan, is inmiddels afgesloten.

Lees verder op de website van het AD/UN

Man vernielt ramen

DRIEBERGEN Na een melding woensdagavond dat er ramen werden vernield van een woning aan de Nassau Odijcklaan stelde de politie een onderzoek in. Er waren inderdaad meerdere ramen vernield. Een getuige meldde dat dit was gebeurd door een man die daarna was weggereden in een personenauto.

Na kontakt met de 18-jarige bewoonster werd duidelijk dat de vernieling vermoedelijk was gepleegd door haar ex-vriend, een 22-jarige man uit Alphen aan den Rijn. Zij gaf een omschrijving van zijn signalement en diens auto waarop de politie in Alphen aan den Rijn werd gevraagd uit te kijken naar de man. Die wisten hem in Alphen aan den Rijn te traceren en hielden hem vervolgens aan. De man verklaarde de vernielingen gepleegd te hebben omdat hij het niet eens was met een telefoonrekening die zij in het verleden gezamenlijk hadden. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.  

Eeuwenoude patronen herstellen in Maarsbergen

MAARSBERGEN  Het onderhoud van een landgoed is een kostbare zaak. Vooral het onderhoud van lanen en grachten en houtwallen. Al deze zaken houden meestal verband met de historie van het gebied. Vooral landgoed Maarsbergen is historisch gezien een boeiend landgoed met een geschiedenis van meer dan 800 jaar.

Vorige week is er een projekt uitgevoerd om de historische grachten en sloten langs de Woudenbergseweg weer watervoerend te maken. Dit projekt kwam tot stand in opdracht van het Utrechts particulier grondbezit in samenwerking met landschaperfgoed Utrecht en de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Volgens Kors Pater, de beheerder van landgoed Maarsbergen, is er na 1945 niets meer aan onderhoud gedaan. Het gevolg hiervan is meer dan een meter blad en turf in de sloten. Nu zie je weer water in de grachten en sloten en dat ziet er prachtig uit.

Kikkers en amfibieën
Hoewel het project gefinancieerd is uit een cultuurhistorisch fonds van de provincie Utrecht, profiteert de natuur in belangrijke mate mee. Zo kunnen salamanders en kikkers zich verplaatsen en vermeerderen langs een natte verbindingszone tussen het “Kombos” en landgoed Maarsbergen. Ook kan de hier voorkomende Kamsalamander zich verder verspreiden. Maar ook andere soorten zoals kikkers en ringslangen profiteren ervan. Hierdoor is er winst voor historie en natuur.
 
De provincie Utrecht heeft het project gefinancierd. Doel van het project was om cultuurhistorische elementen te herstellen in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Stedenbouwkundig ontwerp Vogelenzang

RHENEN ,,Als ik over vijf jaar over de Rijnbrug naar Rhenen rijd wil ik kunnen zeggen ‘dat is een mooie wijk, daar ben ik trots op’.” Woorden van Ad van Hees over het woningbouwproject Vogelenzang, waarvan het voorlopig stedenbouwkundig ontwerp donderdag 5 maart 2009 werd gepresenteerd.

Vlakbij de uiterwaarden wil de gemeente Rhenen een kleine woonwijk realiseren: Vogelenzang. Bouwfonds Ontwikkeling is de partij die de plannen gaat ontwikkelen. Een adviesgroep uit omwonenden, ondernemers en belangenorganisaties, heeft met de gemeente, de stedenbouwkundige Shyam Khandekar en Bouwfonds gesproken over een mogelijke invulling van de wijk. De uitkomst van die gesprekken is, samen met het gemeentelijke programma van eisen, vertaald in een voorlopig stedenbouwkundig ontwerp.

Groeiende gemeente
Als groeiende gemeente wil Rhenen blijven zorgen voor voldoende woonruimte, met name voor starters en senioren. Het is een uitdaging van het gemeentebestuur om de bebouwing zorgvuldig in te passen in de bestaande situatie. In dit geval met respect voor de natuurlijke omgeving en de ecologische waarden. De stedenbouwkundige is er goed in is geslaagd de woningen zo te plaatsen dat iedereen kan blijven genieten van het uitzicht op het water en het groen.

In plaats van bij ieder huis een grote, eigen tuin, beschikt een deel van de woningen nu over een groot stuk gemeenschappelijk groen met een prachtig uitzicht op de uiterwaarden en rivier. Dat is een bewuste keuze. Door gebruik te maken van de hoogteverschillen kan steeds over de lager gelegen huizen heen worden gekeken richting plas, Grebbeberg, uiterwaarden en rivier.

Verantwoordelijk
Voor het stedenbouwkundig en landschapsontwerp van Vogelenzang zijn Shyam Khandekar en zijn collega Beate Begon van BDP Khandekar verantwoordelijk. ,,Vanaf het begin vinden we dat de nieuwe woonwijk goed ingepast moet worden in de fraaie landschappelijke omgeving. Voordat er een industriefunctie gevestigd werd, was de locatie een heuvelachtig gebied. Ten behoeve van de kalkzandsteenindustrie werd de heuvel deels afgegraven en verdwenen de bomen.“

Khandekar vervolgt: ,,Door terrassen te maken worden de hoogteverschillen terug gebracht in het gebied. Zo past de bebouwing vanzelfsprekend in het landschap en lijkt het alsof het altijd zo geweest is. Het gebied was een industrieel, woest landschap en wordt nu teruggegeven aan de Rhenense gemeenschap. Straks kan iedereen in de nieuwe woonwijk lopen.”

Mooi plan
Rob Arends van Bouwfonds Projectontwikkeling weet zeker dat het een mooi plan wordt. ,,Wat de kwaliteit van het plan is? Het was vroeger een industrieterrein met industriële zandwinning met een steenfabriek er bij. Nu wordt het een gebied met meer dan vijftig procent natuur. En daarnaast een mooie woonwijk, die schitterend is gelegen naast de Grebbeberg, naast een natuurgebied. Een hele mooie plek aan de Rijn.”

,, Ook de rest van omgeving van Rhenen, het Werv-gebied, is aantrekkelijk,” stelt de man van het Bouwfonds.  ,,De woningen kunnen de toets der kritiek zeker doorstaan. Prachtige, mooi gelegen woningen. Wij zijn van plan er iets moois van te maken. Dat geldt voor zowel de woningen als de openbare ruimte.  Het moet allemaal in harmonie met elkaar zijn.”

Kwaliteit
De kwaliteit van de woningbouw in Vogelenzang is voor wethouder Ad van Hees leidend. De Rhenense wethouder is gelukkig, dat de doelstelling om veel sociale woningbouw in Vogelenzang te bouwen, wordt gehaald. ,,Ook ben ik blij met de plaats waar de sociale woningen komen. Ze staan op een fraai punt, niet weggeduwd in  een minder hoekje. De mensen, die in een sociale woning komen te wonen, komen echt aan de rivier te zitten.”

Volgens de planning van de gemeente kan in de eerste helft van 2010 met de bouw van ruim 230 woningen worden gestart. Iets wat afhankelijk is van de situatie op de woningmarkt zoals die op dat moment voorstaat, zo weet ook Van Hees.  ,, Het ontwerp is nu in hoofdlijnen rond. Het moet ook nog een goede architectuur worden. Er is een vervolgslag om echt tot een goede detaillering, een goede architectuur, een goede openbare ruimte te komen. Het beeldkwaliteitplan Vogelenzang is echt heel mooi. De ambitie ligt niet alleen hoog in de stedenbouwkundige opzet.”.

Presentatie
Op dinsdag 7 april 2009 presenteren Bouwfonds en de stedenbouwkundige hun plannen aan de leden van de gemeenteraad in een Ronde Tafelgesprek. Dinsdag 14 april 2009 organiseert de gemeente een algemene informatieavond voor alle geïnteresseerde inwoners van Rhenen. U krijgt daar te zijner tijd een uitnodiging voor. Tijdens deze avond, die de vorm krijgt van een inloopavond, zijn vertegenwoordigers aanwezig van Bouwfonds Ontwikkeling en de gemeente. Shyam Khandekar, de stedenbouwkundige, er ook. Zoals het er nu naar uitziet, neemt de gemeenteraad uiteindelijk op 21 april 2009 een besluit.

Merseberch zwaait juf Joke uit

MAARSBERGEN  Toen haar eigen kinderen in 1991 De Mersenberch verlieten, is juf Joke Polman begonnen als invalkracht en muziekdocente op dezelfde school. Met haar 65e verjaardag in zicht besloot de juf dit schooljaar haar werk op de school af te ronden. ,,Het is jammer om weg te gaan, zeker nu de school zo mooi verbouwd is.”

Lees verder op de website van De Kaap

Emily Marchal in halve finale

LEERSUM  Een volle toneelzaal in Cultureel Centrum De Binder was het decor voor één van de twee regionale finales van de Nationale voorleeswedstrijd 2009. Twaalf schoolkampioenen bonden met elkaar de strijd aan voor een plaatsje in de provinciale finale, die geldt als halve finale voor de titel ‘Nationaal voorleeskampioen’.

Lees verder op de website van De Kaap

Moedig Doorns verzet

DOORN  Dankzij creativiteit en moed van locale verzetsmensen heeft Doorn in de strijd tegen de Duitse bezetter veel onderduikers kunnen herbergen. Vele gezichten, oude gebouwen en sfeerbeelden werden eergisteren op het grote scherm in het Cultuurhuis geprojecteerd. Mevrouw Loek Caspers (84), zelf actief in het verzet, hield een overtuigende lezing voor de Historische Vereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Inzamelen oud papier

AMERONGEN  Leden van de Amerongse muziekvereniging Ons Genoegen gaan zaterdag 7 maart een oud papier inzameling houden. Het verzoek van de muzikanten is om het oud papier zaterdagochtend voor half negen gebundeld of in dozen langs de weg te zetten.

Lees verder op de website van De Kaap

Internationale vrouwendag in Rhenen

RHENEN  Voor alle vrouwen van de gemeente Rhenen wordt zaterdag 7 maart van 16.00 tot 21.00 uur een feestelijke bijeenkomst in de Westpoort gehouden. Al jaren is er op of rond internationale vrouwendag een feestelijk programma.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van vrijdag 6 maart 2009 (kopie)

Pr Margrietlaan Driebergen: speelveldje
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 7 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
Kom snel kijken op www.beleefdelente.nl

Zeist krijgt historisch museum

ZEIST  De culturele (rechter) vleugel van Slot Zeist moet, samen met een historisch gebouw van de Broedergemeente aan het Broeder- of Zusterplein, het hart gaan vormen van een op te richten Museum Slot Zeist. Na vijf jaar voorbereiding staat Zeist aan de vooravond van een definitief besluit (door gemeente en politiek) over de oprichting van het plaatselijke historisch museum.

Lees verder op de website van het AD/UN

Inbrekers aangehouden, hond terug bij eigenaar

ELST/ACHTERBERG/RHENEN  Met de aanhouding van twee verdachten heeft de politie vermoedelijk een inbraak in een horecagelegenheid in Elst, een poging tot woninginbraak in Achterberg en een poging tot inbraak bij een tankstation in Rhenen opgelost. Bovendien is een gestolen hond weer terug bij zijn rechtmatige eigenaar.

In de nacht van zondag 1 op maandag 2 maart deden twee verdachten een poging om in te breken bij een woning aan de Zuidelijke Meentsteeg in Achterberg. De verdachten werden echter overlopen door de bewoner en vluchtten weg. Na onderzoek kwam de politie uit op twee mannen van 32 en 25 jaar uit Oss die ook betrokken zouden zijn bij een andere inbraak en een poging tot inbraak in het district Heuvelrug. Het ging hierbij om een poging tot inbraak bij een tankstation aan de Utrechtsestraatweg in Rhenen op 2 maart en een inbraak bij een horecagelegenheid aan de Rijksstraatweg in Elst op dezelfde dag.

Toen de 25-jarige verdachte in Oss door de politie Brabant Noord werd aangehouden, troffen zij een hond in de auto van de man aan. Aangezien agenten dit niet vertrouwen, deden zij via de dierenbescherming navraag of er een hond als vermist was opgegeven. Na onderzoek bleek de desbetreffende hond te zijn gestolen uit de tuin van een woning dichtbij de Zuidelijke Meentsteeg in Achterberg. De politie van het district Heuvelrug kon vervolgens de eigenaar en de hond weer met elkaar verenigen. De verdachten zijn ingesloten. De politie doet nog verder onderzoek naar de verschillende inbraken en pogingen daartoe.  

Twee jongens aangehouden voor diefstal

DRIEBERGEN Donderdagmiddag heeft de politie op de Wethouder Teselinglaan twee jongens aangehouden omdat zij een bromfiets hadden gestolen.

Een getuige belde rond 16.40 uur naar de politie omdat hij had gezien dat twee jongens een bromfiets hadden weggenomen. De agenten kregen via de meldkamer de signalementen door en zagen het tweetal op de Wethouder Teselinglaan rijden. Bij het zien van de politie gooiden de jongens de bromfiets op de grond en renden weg richting de Schotellaan. Na een korte achtervolging werden beiden jongens, 13 en 14 jaar uit Driebergen, aangehouden. De jongens werden voor verhoor meegenomen naar het bureau. De bromfiets kon direct terug naar de eigenaar.

Raddraaiers Zeist en Wijk ook heel weekend de cel in

ZEIST/WIJK BIJ DUURSTEDE  Het succesvolle weekendarrangement van de politie breidt zich uit naar de regio. Ook Zeist en Wijk bij Duurstede willen geweldplegers die op vrijdag of zaterdag worden gearresteerd, voortaan tot maandag vasthouden. Amersfoort en Utrecht doen dat al werken.

Lees verder op de website van het AD/UN

Ruzie over verbouwing loopt hoog op

ZEIST  In de wijk Couwenhoven 90 in Zeist woedt al maanden een burenruzie over de uitbreiding van een woning. De gemeente heeft een vergunning verleend, maar een deel van de wijk is tegen de verbouwing van de woning.

Lees verder op de website van het AD/UN

MM Natuurlijk knotwilgen tijdens werkdag

MAARN  Drie maal per jaar organiseert Maarn Maarsbergen Natuurlijk werkdagen in het buitengebied van Maarn. Nadat voorgaande keer in de buurt van de Meentsteeg de bomen zijn geknot, waren dit keer de Venen het toneel voor de noeste werkers.

Lees verder op de website van De Kaap

Is er voldoende te doen voor jongeren?

MAARN  Alle commotie rond de jongerenopvangplek (JOP) bij de Twee Marken was voor de PvdA en Groen Links aanleiding om een dorpsgesprek over dit onderwerp te organiseren in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Eensgezind over structuurvisie

HEUVELRUG  In twee raadvergaderingen hebben de fracties kunnen reageren op de discussieversie van de structuurvisie. Donderdag- en maandagavond namen de verschillende partijen ruimschoots de tijd om hun eigen visie kenbaar te maken. Conclusie: er zijn geen onoverkomelijke problemen, dus wordt het ingeslagen traject door het college vervolgd.

Lees verder op de website van De Kaap

Veel interesse voor uitvaart

DOORN  In het Cultuurhuis vond vorige vrijdag een informatiemarkt plaats over alle aspecten die bij het overlijden van een dierbare komen kijken. Negentien standhouders lieten zien wat zij kunnen bijdragen aan een persoonlijke uitvaart.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Niet in zwangere buik geschopt’

DOORN  Het politiebericht laat weinig aan duidelijkheid te wensen over: Twee broers veroorzaken op donderdagmiddag 19 februari op de Langbroekerweg een botsing en gaan vervolgens de confrontatie met de twee inzittenden van de andere auto aan. De jongens leven zich uit op de auto van de andere partij en schoppen de vrouwelijke inzittende in haar zwangere buik. Maar dit is volgens de twee broers uit Doorn niet wat er is gebeurd.

Lees verder op de website van De Kaap

Avondje Amerongen nog altijd bijzonder

AMERONGEN  Het eerste Avondje Amerongen van 2009 vindt plaats op 6 maart, langs de vertrouwde route door de oude kern van Amerongen. Veertien winkels en galeries werken hier aan mee.

Lees verder op de website van De Kaap

Toch nieuwbouw op De Akker?

AMERONGEN  Het bouwplan op De Laatste Akker is ontwikkeld door drie partijen: het Zendings-Diaconessenhuis, verzorgingshuis Elim en SIB Woonservice. Afgelopen week hebben zij een brief gestuurd naar het college van B&W en naar alle leden van de Raad en van de Raadscommissie Ruimte, waarin zij hun visie op het bouwplan, op de voorgeschiedenis en op de besluitvorming daarover uiteen zetten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 7 maart 2009 (kopie)

Korte Dreef Driebergen: met uitzicht op Traaij
foto: © Renk Knol
tijd: 12.00 uur  temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
Kom snel kijken op www.beleefdelente.nl

Ooievaar krijgt gezelschap

Door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  De ooievaar die vorig weekend neerstreek op het nest van kwekerij de Eng aan het Kloosterlaantje heeft gezelschap gekregen. Eerder deze week was er ook al een tweede ooievaar op het nest gezien, maar die werd door de eerste bewoner niet geaccepteerd. Het vrouwtje dat er nu zit is ook niet het vrouwtje van verleden jaar, want zij draagt een ring en dat van verleden jaar was ongeringd.

De heer Tiggeloven, eigenaar van het nest, heeft ze al zien paren, dus de voorwaarden voor nageslacht zijn er. Wel is er enige zorg over de timing. De ooievaars zijn extreem vroeg dit jaar en het mooie weer wil nog niet komen. Jonge ooievaars zijn in hun eerste weken als ze nog weinig veren hebben gevoelig voor kou. De draagtijd van ooievaars is gemiddeld 28 dagen en dan wordt er nog ongeveer een maand gebroed voordat de eieren uitkomen. Er kunnen dus in de eerste week van mei jongen verwacht worden.

Spinvis te gast bij Multicul

AUSTERLITZ  Turkse en Indiase muziek vermengen zich op zaterdag 14 maart in het Beauforthuis met het Hollandse geluid van Spinvis. Het Turkse ensemble Asiatolia en het Indiase trio Leela hebben de zanger/liedjesschrijver uitgenodigd voor dit avontuurlijke Multicul Laydown Concert.
Ze treden niet alleen samen op, maar spelen ook muziek van elkaar, met de teksten vertaald naar het Turks, Indiaas of juist Nederlands. Dit is het laatste concert van dit seizoen van de succesvolle Multicul Laydown serie. Er zijn Turkse hapjes en thee verkrijgbaar aan de bar en het publiek kan loungend van dit gedenkwaardige concert genieten vanaf Perzische tapijten en kussens. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

Het ensemble Asiatolia speelt Turkse (volks! )muziek, zowel vocaal als instrumentaal. Bandleider Cengiz Tutar van Asiatolia werd eind 2002 door Spinvis gevraagd om in zijn zevenkoppige band mee te spelen en sindsdien staan ze vaker met elkaar op het podium. Het bevriende trio Leela maakt zeer lyrische Indiase muziek, met zang, tabla en viool.

zaterdag 14 maart 2009
vanaf 20.00 hapjes, om 21.30 uur concert
Turks – Indiase laydown ft. Spinvis
entree € 17,50 | € 11 (CJP, studenten) | € 8,50 (t/m 12 jaar)

Debatavond ‘Zet de Rijnbrug op de kaart’

RHENEN  VNO-NCW Rivierenland en VNO-NCW Valleiregio houden op 10 maart een debatavond over de Rijnbrug bij Rhenen. De bijeenkomst zal plaatsvinden vanaf 19.30 uur in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Tentoonstelling door fotograaf Edwin Westhoff in de Cantina

DOORN  Sinds deze week is in de Cantina in het Cultuurhuis een tentoonstelling van foto’s gemaakt door de bekende Nederlandse fotograaf Edwin Westhoff (57) uit Leersum. Sinds 1973 is Westhoff werkzaam als freelance fotograaf.

Lees verder op de website van De Kaap

De Triangel laat zien dat bewegen goed is

DOORN  De leerlingen van groep 8 van basisschool De Triangel beleefde maandag een bijzondere dag. De leerlingen van juf Kelly Boon deden mee aan de Heart Dance awards in De Flint in Amersfoort. Hierbij moeten klassen het tegen elkaar opnemen in een danswedstrijd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 8 maart 2009 (kopie)

Kloosterlaantje Driebergen: ooievaarsnest
foto: © Renk Knol
tijd: 12.05 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
Kom snel kijken op www.beleefdelente.nl

Zaalkorfballers Dalto blijven tweede

DRIEBERGEN  Dalto heeft een nederlaag geleden in de Korfbal League. De zaalkorfballers uit Driebergen verloren het uitduel van Fortuna met 25-21. Ondanks de nederlaag blijft Dalto tweede met 22 punten uit vijftien wedstrijden. De ploeg van Herman van Gunst heeft een punt achterstand op koploper DOS 46. Bovendien heeft Dalto een wedstrijd meer gespeeld.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Hoge nood?

MAARN  Vrijdagavond werd een man aangehouden nadat hij vermoedelijk gepoogd had in te breken bij een loods aan de Stationweg. De gewaarschuwde politie trof een 53-jarige man uit Amsterdam aan. Hij vertelde dat hij hier liep omdat hij een grote boodschap moest doen. Onderzoek in de omgeving wees echter uit dat bij de loods verse braakschade was te zien. De man werd hierop direct aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Aangehouden na geweld

AUSTERLITZ  Op zaterdagochtend werden twee personen aangehouden na geweld. Omstreeks 00.50 uur kreeg de politie de melding dat een taxichauffeur was mishandeld aan de Schooldwarsweg. Agenten gingen ter plaatse en spraken de 24-jarige man aan.

Hij vertelde dat hij een bal tegen zijn taxi had aangekregen toen hij op de Schooldwarsweg stond te wachten. Hij zei hier wat van en een 27-jarige man uit Austerlitz kwam vervolgens op de 24-jarige man aflopen, bedreigde hem en gebruikte geweld. De 27-jarige man werd in de buurt  aangetroffen en toen agenten hem wilde aanspreken werden zij tegengehouden door een 21-jarige vrouw uit Austerlitz. Deze vrouw werd direct aangehouden en werd de 27-jarige man boos en vernielde de achterruit van de politieauto. Ook deze man werd aangehouden en ingesloten voor verhoor. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Wethouder Van Hees is blij met Vogelenzang

RHENEN  ,,Als ik over vijf jaar over de Rijnbrug naar Rhenen rijd wil ik kunnen zeggen ‘dat is een mooie wijk, daar ben ik trots op’.” Woorden van wethouder Ad van Hees van Rhenen over het woningbouwproject Vogelenzang, waarvan het voorlopig stedenbouwkundig ontwerp donderdag werd gepresenteerd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Candia’66 boekt makkelijke overwinning

RHENEN  Candia’66 heeft uit bij Benschop hele goede zaken gedaan. De Rhenense ploeg liet zien gesmeerd te kunnen voetballen en pakte na een paar povere weken weer een overwinning. De equipe van trainer Adrie Morren won met 0-2. ,,Een fantastische overwinning, dit hadden we echt nodig”, glimlacht de trainer.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Leersumseveld deels afgesloten

LEERSUM  Het broedseizoen is in aantocht. Om vogels in deze periode niet te verstoren sluit Staatsbosbeheer het gebied rond de plassen in het Leersumseveld gedeeltelijk af voor publiek. Deze maatregel geldt van 15 maart tot 15 juli.

Lees verder op de website van De Kaap

Politiek Café

DOORN  D66 organiseert op woensdag 11 maart voor de tweede keer Politieke Café van 2009. Gerard Schouw (Eerste Kamerlid voor D66) is de hoofdgast.

Lees verder op de website van De Kaap

Groep Rood speelt ‘Bloeiende woestijn’ voor kinderen

DOORN  Groep Rood speelt een voorstelling voor kinderen van 2 – 6 jaar. “Bloeiende woestijn” is een muzikaal bewegingsverhaal waarin de woestijn verandert in een oerwoud. De mimespeelster jongleert met lapjes en verandert voorwerpen en doeken in dieren en planten.

Lees verder op de website van De Kaap

Beëindig armoede voor 2025

DOORN  De vierde avond van de Protestantse Gemeente Doorn met als thema (Geloofs) identiteit in deze wereld en samenleving wordtop donderdag 19 maart . vanaf 20.00 uur in de Koningshof, achter de Maartenskerk, te Doorn gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Hulp voor jonge kinderen met ouders met problemen

ZEIST  Om te voorkomen dat ze op latere leeftijd (psychische) problemen krijgen, worden kinderen uit probleemgezinnen al vroeg geholpen met het omgaan met hun emoties. In de wijk Vollenhove in Zeist is onlangs het project ‘Piep, zei de muis’ gestart, voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar.

Lees verder op de website van het AD/UN

Koningin Beatrix naar Zeist

ZEIST  De koningin komt naar Zeist. Tijdens de Make a Difference Day komt ze helpen bij Stichting Kunst en cultuur voor blinden en slechtzienden (Kubes). Make a Difference Day is een landelijke dag op 21 maart, waarop mensen zich inzetten voor een ander.

Lees verder op de website van het AD/UN

Het gemeentehuis van Maarn Wat gebeurt er in het oude gemeentehuis?

MAARN  Sinds de herindeling staan de gebouwen, die voor die tijd dienst deden als gemeentehuis, wat verloren in de kernen. Er staan wel vaak auto’s voor geparkeerd, maar wat gebeurt daar eigenlijk allemaal en wie werken er?

Lees verder op de website van De Kaap

Enorme run op voetbalplaatjes

LEERSUM  De actie met 270 voetbalplaatjes van de Nederlandse Eredivisie van Albert Hein is een succes geworden. Dat was algemeen bekend. Het initiatief van voetbalvereniging H.D.S. en de supermarkt om vorige week woensdag 4 maart een ruilmiddag te organiseren lokte velen naar de kantine van H.D.S. aan de Wildbaan.

Lees verder op de website van De Kaap

SWUH en SWD gefuseerd

HEUVELRUG  Tot afgelopen vrijdag bestonden er binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug nog twee welzijnsstichtingen: Stichting Welzijn Driebergen (SWD) en Stichting Welzijn Utrechtse Heuvelrug (SWUH). Vrijdag hebben beide stichtingen in het Cultuurhuis in Doorn getekend voor een fusie.

Lees verder op de website van De Kaap

Vechten voor Henschotermeer

HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug geeft haar deel van het Henschotermeer niet zonder slag of stoot op. Tijdens de hoorzitting van Provinciale Staten legden loco-burgemeester Roy Pamboer en inwoner Ronald Letema hun kaarten op tafel.

Lees verder op de website van De Kaap

Dansen met je kind bij De Triangel

DOORN  Dit voorjaar wordt weer een blok ‘dansen met je kind’ gegeven. Kleine kinderen bewegen graag en zijn dol op muziek. Tijdens de lessen kunnen dreumesen en peuters in de leeftijd van 2 en 3 jaar zich uiten in dans en beweging en doen de ouders mee.

Lees verder op de website van De Kaap

Onnodig verlies voor CDN

DRIEBERGEN  In een matig gespeelde wedstrijd heeft CDN wederom een onnodige nederlaag geleden, deze keer in en bij Woudenberg met 4-3. Met een bijna complete selectie begon CDN sterk door al in de tweede minuut op voorsprong te komen door een goede voorzet van Jens Marik en uitstekend ingekopt door Paul van Hofwegen 0-1.

Direct hierna een aderlating voor CDN door een zware blessure van Gerwin v/d Klift die door zijn enkel ging en na 4 min vervangen moest worden door Bagdad Aijach. In de zevende minuut de volgende kans voor CDN met een uitstekend verlopen aanval via doelman Andre van Randwijk-Alie Alkan en Elmar van Doorn welke de bal net over schoot. Na deze periode was het alleen maar Woudenberg die met stevig maar fair voetbal het spel in deze eerste helft bepaalde en CDN terug drong tot alleen maar verdedigen.

De gelijkmaker kwam  in de 22ste minuut doordat de zwak leidende scheidsrechter een penalty gaf voor een overtreding binnen het strafschopgebied (de een geeft hem het ander laat doorvoetballen). Deze inzet werd uitstekend gestopt door doelman Andre van Randwijk maar de rebound werd ingeschoten 1-1.
Na dit doelpunt kreeg CDN het nog moeilijker en men wachtte op de voorsprong voor Woudenberg en die kwam in de 32e minuut door de spits die soleerde door de CDN verdediging en knap scoorde 2-1

Beide ploegen begonnen de tweede helft zonder wijzigingen .
Woudenberg begon sterk met direct veel gevaar voor het doel van CDN met een kopbal net naast ,een schot rakelings over. Maar CDN kreeg meer vat op het spel  en Alie Alkan kreeg een aantal  mooie kansen. Helaas in de 55e min kreeg CDN een gevoelige tik doordat met een mooie kopbal Woudenberg op een 3-1 voorsprong kwam. Met veel risico in het spel speelde CDN vanaf dit moment alleen maar op de aanval wat resulteerde in de 68e min d.m.v. een vrije trap van Paul van Hofwegen die tegen de lat belande en in de rebound doeltreffend werd afgerond door Bagdad Aijach 3-2.

Hierna werd de strijd grimmiger en resulteerde in een paar gele kaarten voor beide teams. In de 78e minuut werd Pim van Amerongen vervangen door Jeroen Rook. De slotfase van deze strijd werd heel spannend en door de werklust van onze ploeg kwam CDN zelfs in de 83e minuut op gelijke hoogte door een strafschop wegens hands dit buitenkansje werd uitstekend benut door Kevin van Woudenberg 3-3. Maar de gelijke stand was van korte duur want in de 88e minuut werd een fout  afgestraft door een vrije trap die in het CDN doel verdween 4-3. Toen sloeg de vlam in de pan door wangedrag van verschillende spelers wat leidde tot een rode kaart voor Alie Alkan. Dus deze strijd eindigde teleurstellend met weer een nederlaag.

Zaterdag 14 Maart 2009 de volgende thuiswedstrijd tegen koploper Candia’66 uit Rhenen. Aanvang 14.30 sportpark De Woerd.

Kronkel’n

Minister Bos heeft aangekondigd dat de regeling dat spaartegoeden tot 100.000 euro zijn verzekerd, wordt verlengd. Dat lijkt mij een zeer slechte maatregel. Spaartegoeden moeten nooit verzekerd zijn, dat zijn aandelen immers ook niet.
Het verzekeren van spaartegoeden in een tijd van onderbesteding heeft bovendien als effect dat de onderbesteding toeneemt. Als burgers echter het idee krijgen dat hun spaartegoed morgen wel eens niets meer waard zou kunnen zijn, dan ligt het voor de hand dat ze hun spaartegoed gebruiken voor de aanschaf van allerlei spullen en daarmee zorgen voor een economische impuls.

10 maart 2009

Heuvelrugnieuws van dinsdag 10 maart 2009 (kopie)

Sparrenlaan 14-18 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.05 uur  temperatuur: 6 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Arena onderuit in Tiel

RHENEN  Afgelopen zaterdag stond de zeer belangrijke wedstrijd in en tegen Tiel op het programma. Bij winst zou Arena nog maar twee punten nodig hebben om kampioen te worden. Tiel had zich vorige week definitief uit de gevarenzone gespeeld waardoor de druk dus geheel bij Arena lag.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Goedkeuring bestemmingsplan ‘Woongebied Driebergen-Rijsenburg’

UTRECHT  Het bestemmingsplan ‘Woongebied Driebergen–Rijsenburg’ van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is overwegend conserverend van aard. Het plangebied omvat vrijwel het hele woongebied in de kern Driebergen. Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan vandaag goedgekeurd, met uitzondering van het perceel aan de Van Rijckevorselstraat 14 en de door de gemeente als ‘ongewenst’ aangeduide overlappende gronden van het plangebied met die van het bestemmingsplan ‘Lange Dreef’.

Heuvelrug zit in maag met oude gemeentehuizen

UTRECHTSE HEUVELRUG  Nog steeds zit de gemeente Utrechtse Heuvelrug, in 2006 ontstaan uit een fusie van vijf gemeenten, in haar maag met vier voormalige gemeentehuizen: die in Amerongen, Driebergen, Leersum en Maarn. De gebouwen blijken lastig te verkopen of her te bestemmen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Vitras/CMD garandeert zorg in 2009

UTRECHT  De continuïteit van de zorg die Vitras/CMD in Midden Nederland levert, is voor de rest van dit jaar gegarandeerd. Dat is het resultaat van intensief overleg tussen Vitras/CMD en de dertien Utrechtse gemeenten waar deze zorginstelling werkzaam is. De gemeenten zijn verheugd over de uitkomst die zij met name in het belang achten van cliënten en het betrokken personeel.

Sinds 24 februari jongstleden maakt Vitras/CMD geen deel meer uit van Meavita, dat in grote financiële moeilijkheden belandde. Als zelfstandige organisatie is Vitras/CMD in staat haar activiteiten in 2009 voort te zetten.

Hoewel Vitras/CMD heeft aangekondigd intern aan kostenbesparingen te werken, hebben de gemeenten zorgen over de financiële positie van de instelling en over het toekomstperspectief van de activiteiten. Het eigen vermogen van Vitras/CMD is sterk geslonken en een deel van haar activiteiten – AWBZ-hulp en hulp bij het huishouden – is verlieslatend.

Inventariseren
De betrokken gemeenten inventariseren de komende maanden de mogelijkheden om de zorg ook in 2010 en verder te garanderen. In de loop van dit jaar lopen veel contracten voor hulp bij het huishouden af en moeten nieuwe contracten gesloten worden. Ook beoordelen de gemeenten op welke wijze de jeugdgezondheidszorg en het algemeen maatschappelijk werk in de komende jaren het best kan worden georganiseerd.

Bij het beantwoorden van deze vragen brengen de gemeenten diverse scenario’s in beeld – die per gemeente verschillend kunnen zijn – en wordt ook gesproken met Vitras/CMD, dat op dit moment een belangrijke rol heeft in de uitvoering van deze activiteiten. Uitgangspunt is dat de zorg ook na 2009 gegarandeerd is en dat de huidige zorgverleners gewoon hun werk kunnen blijven doen.

De gemeenten verwachten in juni met raadsvoorstellen te komen over de uitvoering van de hulp bij het huishouden, jeugdgezondheidszorg en algemeen maatschappelijk werk vanaf 2010.

Om de heroverwegingen in goede banen te leiden hebben de gezamenlijke gemeenten een stuurgroep ingesteld, bestaande uit de wethouders Nicole Teeuwen (Houten), Carla Curvers (Nieuwegein) en Jan Burger (Wijk bij Duurstede). Ambtelijke ondersteuning wordt geleverd door verschillende gemeenten en de provincie Utrecht.

De dertien gemeenten in Midden Nederland waar Vitras/CMD werkzaam is, zijn: Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Wijk bij Duurstede en Zeist.

Expositie Hannie Faber

DOORN  Op 14 en 15 maart 2009 wordt in Atelier ART33, Kampweg 33 in Doorn een mini-expositie gehouden in het kader van het Cultureel Rondje Doorn. Deze expositie wordt verzorgd door Hannie Faber uit Wijk bij Duurstede.

Hannie heeft een lange periode van haar leven in de gezondheidszorg gewerkt. Een jaar geleden is ze gestopt met werken.

Hannie vindt het heel fijn en leuk om bij ART33 te exposeren met haar werkstukken. Al op heel jonge leeftijd begon ze te schilderen met plakkaatverf. Op school maakte ze veel collages in groepsverband voor de jaarlijkse carnavalsoptocht en om de muren van de school mee op te fleuren. Ze volgde diverse cursussen om meer aan de weet te komen over technieken en kleurgebruik. Deze hobby is in de loop der jaren een steeds belangrijker plaats in haar leven gaan innemen.

De expositie laat de collages zien die zij de laatste jaren heeft gemaakt onder te titel “GEBONDEN VRIJHEID”.
“Het aardige van collages maken vind ik het ontwerpen ervan, de keuze van de verschillende materialen die er in verwerkt worden en het combineren van de vele kleuren. Er valt bij ieder object veel te vertellen over het idee, het ontstaan, de materialen en de uitvoering. Ik vertel de toeschouwer graag het één en ander over mijn collages en doe het nog steeds met heel veel plezier.”

De expositie is open op zaterdag 14 maart en zondag 15 maart, beide dagen van 13 tot 17 uur. Hannie Faber zal zoveel mogelijk zelf aanwezig zijn. De toegang is vrij. De geëxposeerde werken zijn te koop.

Een muzikaal sprookje voor kinderen vanaf 6 jaar

AUSTERLITZ  Reis van Rebel is een muzikaal sprookje voor kinderen vanaf 6 jaar, waarbij ze heerlijk kunnen meezingen. Zondag 15 maart brengt Reyhan Erdogan deze voorstelling in het Beauforthuis. Zowel haar Nederlandse als haar Turkse wortels zijn terug te horen in de muziek en het verhaal.

“Elin is een lief, maar ook rebels meisje van 9 jaar. Ze heeft het niet altijd even makkelijk met haar onvoorspelbare moeder. Daarom is ze graag bij Walnootje, haar vriendje. Als ze bij hem is, in haar kleine tentje, ziet de wereld er heel anders uit en kunnen ze samen onbezorgd kind zijn. Maar Walnootje bestaat alleen in Elins fantasie en uiteindelijk kan ze de verwarrende werkelijkheid niet ontvluchten. Hoe houdt ze zich hierin staande?” Kaarten zijn online verkrijg! baar via www.beauforthuis.nl.

zondag 15 maart 2009, 12.00 u
Reis van Rebel, kindervoorstelling vanaf 6 jaar
entree € 12,50 | € 12,50 (CJP, studenten) | € 7,50 (t/m 12 jaar)

‘Funshoppen’ doet Heuvelrug in Amersfoort

UTRECHTSE HEUVELRUG  Lekker funschoppen doen de meeste mensen uit de dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in Zeist, Veenendaal of Amersfoort. Echt recreatief winkelen, kledingzaak na kledingzaak afstruinen en tussendoor ergens een kop koffie en luchen, doen de Heuvelrugbewoners niet in hun eigen dorpen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Onderzoek naar stopverboden bij basisscholen

RHENEN  Vanuit de gemeenteraad van Rhenen is aandacht gevraagd naar het invoeren van stopverboden in de nabijheid van basisscholen. Bij veel scholen in de gemeente Rhenen is er overlast van ouders, die hun kinderen met de auto naar school brengen en ophalen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

HDS verzuimt Scherpenzeel op pijnbank te zetten

LEERSUM  HDS heeft in de wedstrijd tegen hekkensluiter Scherpenzeel een niet al te moeilijke middag gehad. Het werd een 2-0 overwinning, die echter ruim hoger had moeten zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV Doorn strijdend naar zege in spannende Heuvelrugderby

DOORN  DEV maakte het zich de afgelopen weken erg moeilijk in de strijd om de bovenste plekken. Goed voetballen lukt lang niet altijd, maar strijdloos verliezen mag nooit gebeuren. Tegen de buren van SVMM kwam er de tweede helft wél een sterk gemotiveerd DEV het veld op en draaide het een achterstand om in winst, 2-1.

Lees verder op de website van De Kaap

Prima herstel DVSA tegen Bunnik’73

AMERONGEN  DVSA heeft met een prima prestatie tegen het op de gedeelde tweede plaats staande Bunnik ’73, haar ongeïnspireerde vertoning van het weekend daarvoor tegen JSV, uitgewist. De mannen van trainer van de Grift toonden deze middag aan wel degelijk uit het goede hout gesneden te zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Jan Rot zingt Hallelujah in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Jan Rot zingt op zondag 15 maart in het Beauforthuis zijn programma Hallelujah met liedjes van zijn favoriete singer/songwriters als Elvis Costello, Paul Simon, Neil Young en Bruce Springsteen. Zoals bij hem hoort in prachtige eigen ‘hertaling’:  Alison wordt Lenneke, Nothing Rhymed wordt Ongerijmd en The River wordt Het Water. Volgend seizoen toert hij met dit programma door heel Nederland, maar na enig aandringen geeft hij nu vast en “prehear’ in het Beauforthuis. Het Popinstituut noemt hem ‘Een van de meeste interessante figuren uit Nederlandstalige muziek.’ In zijn optredens ‘komen het beste van muziek, poëzie en Jan Rot samen’ schreef het Parool. Jan Rot is weer terug en nergens bang voor.
Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

Na de eerste veertig jaar van zijn leven te hebben vastgelegd in driehonderd eigen liedjes op plaat, duizend columns en drie autobiografische romans is Jan Rot sinds het nieuwe millennium vooral actief als zanger en vertaler van meesterwerken  (Mattheus Passion, Winterreise, Tommy, Hair). Jan Rot spreekt zelf liever van hertaling dan van vertaling. Een hertaling voegt eerder iets toe dan dat er iets verloren gaat in een vertaling. De cd Hallelujah (verkrijgbaar na afloop) heeft Jan Rot in zijn eentje opgenomen, laag voor laag.

zondag 15 maart 2009, 17.30 u
Jan Rot zingt Hallelujah
entree € 14,50 | € 11 (CJP, studenten) | € 8,50 (t/m 12 jaar)

Heuvelrugnieuws van woensdag 11 maart 2009 (kopie)

De Hermelijn 41-59 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.05 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Jubileum moderne theologie

DOORN  De Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB afdeling Doorn en omstreken sluit het tiende seizoen van de Kring Moderne Theologie af met een lezing door prof. dr R. van den Broek (R.U.Utrecht) over ‘Drie-enig God: achterhaalde theologie?’

Lees verder op de website van De Kaap

Spektakel blijft uit bij Hemur Enge

AMERONGEN  Hemur Enge wilde het thuispubliek zaterdag trakteren op een mooie pot korfbal, maar Reeuwijk 1 had andere plannen met de wedstrijd. In sporthal De Ploeg probeerde zij hoofdzakelijk Hemur Enge uit het spel te halen door te gaan achterverdedigen en te hopen op weinig Amerongerse doelpunten. Door dit spel oogde de wedstrijd langzaam en inspiratieloos.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Zestig beter als snelheidslimiet voor Koelaan’

ZEIST  Het is beter als de Koelaan in Zeist in zijn geheel een zestigkilometerzone wordt. Dat schrijft Veilig Verkeer Nederland (VVN) in een advies aan de gemeente. Ook zou er een inhaalverbod moeten komen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Opening natuurspeelbos bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Op zondag 15 maart wordt van 12.30 – 13.30 uur het nieuwe natuurspeelbos van Bezoekerscentrum De Boswerf feestelijk geopend. De afgelopen maanden is er bij bezoekerscentrum De Boswerf door medewerkers en vrijwilligers, onder bezielende leiding van de ontwerper Paul van Eerd van Buro Buitenruimte, hard gewerkt om dit unieke stukje speelnatuur voor de regio te realiseren.
De openingshandeling zal worden verricht door Nienke Hanselaar, directeur van de Milieudienst Zuidoost- Utrecht. Hierna zal Paul van Eerd, de ontwerper, het ontwerp kort toelichten.

Waarom een natuurspeelbos?
Bezoekerscentrum De Boswerf wil kinderen onvergetelijke natuurervaringen bieden. Een natuurspeelbos maakt dat mogelijk. Kinderen moeten volgens deskundigen weg achter de computer en de natuur in. Opgroeiend tussen asfalt en beton spelen kinderen te weinig buiten. Met ADHD en overgewicht tot gevolg. Het Ministerie van LNV wil de natuur weer naar de kinderen halen. Kinderen hebben genoeg ruimte nodig om op te groeien; niet alleen thuis, maar ook buitenshuis. Natuurlijke speelplekken kunnen juist de verbeeldingskracht van kinderen prikkelen en de verbondenheid met zulke plekken draagt bij aan de ontwikkeling van hun identiteit. Speelbossen stimuleren niet alleen de motorische vaardigheden, ze dagen ook uit om zelfstandig, creatief en ontdekkend te spelen. Het boek ‘Het laatste kind in het bos’ van Richard Louv heeft veel mensen de ogen geopend. De auteur geeft namelijk aan dat teveel kinderen te weinig in de natuur komen en daardoor, zoals hij het noemt, een natuur-tekort-syndroom vertonen. Minister Verburg was zeer onder de indruk van dit boek, juicht initiatieven om te komen tot natuurbelevingbossen toe en sprak in dit verband erover dat ze liever scharrelkinderen heeft dan hangjongeren.

Initiatief
In goede samenwerking met de Stichting Het Utrechts Landschap (de terreinbeheerder) is er bekeken wat de mogelijkheden op het terrein rondom het bezoekerscentrum waren. Stichting Het Utrechts Landschap gaf ook ondersteuning bij de uitvoering. Het natuurspeelbos werd financieel mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Stichting Vrienden van de Boswerf, de Van Tellingen-Pul Stichting en de Ronde Tafel 147 Kromme Rijn.

“Driebergseweg Zeist nog altijd gevaarlijk”

ZEIST  Omwonenden van de Driebergseweg in Zeist hebben opnieuw hun zorgen geuit over de verkeerssituatie. Dinsdagavond pleitten ze bij gemeenteraadsleden voor aanpassing van een chicane die in 2006 is aangelegd. Doel was toen de snelheid van het verkeer te verlagen, maar het is er niet veiliger op geworden, stellen de omwonenden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Hennep aangetroffen

ZEIST Gisteren gingen agenten na een tip poolshoogte nemen bij een pand gelegen aan de Kwikstaartlaan. In het pand werden 1800 hennepplanten aangetroffen met bijbehorende apparatuur. In totaal werden zeven personen aangehouden in de leeftijd van 15 tot 33 jaar uit Arnhem en Rotterdam.

Mandema stopt na 63 jaar als hockeykeeper

MAARN  Een dag na zijn 75ste verjaardag speelde Rense Mandema uit Leersum afgelopen zondag zijn laatste wedstrijd als hockeykeeper bij Mixed Hockeyclub Maarn. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) eerde hem na afloop met een speciale oorkonde voor de langste ononderbroken keeperscarrière in de hockeysport tot op heden.

Lees verder op de website van De Kaap

Tweede badmintonteam Doorn ook regiokampioen

DOORN  Na het winnen van de competitie in de afdeling, is het tweede team van Badmintonclub Doorn ook in de regio kampioen geworden. De Doornse mannen versloegen in Arnhem de twee andere poulewinnaars in de Regio Centrum voor de tweede klasse: BC Inside uit Baarn en Badminton Vereniging Houten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 12 maart 2009 (kopie)

Rijsenburgselaan 63-79 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.55 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

A12 dicht door ongeval

DRIEBERGEN  De politie heeft de A12 bij Driebergen donderdagavond in beide richtingen afgesloten in verband met een ongeval. Rond kwart over negen vloog een vrachtwagen geladen met houtsnippers door nog onbekende oorzaak door de vangrail.

Lees verder op de website van het AD/UN

Bedrijfsleven snakt naar nieuwe oeververbinding Rijn

RHENEN  Ondernemers van VNO-NCW Valleiregio en Rivierenland, het MKB, de lokale bedrijvenkringen in de Betuwe en de Vallei, bewoners, wethouders en raadsleden waren het dinsdagavond volledig met elkaar eens. Voor de verdere ontwikkeling van de Vallei en de Betuwe is het noodzakelijk om een nieuwe oeververbinding over de Rijn bij Rhenen te realiseren.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Ingezonden: Een nieuw gemeentekantoor in Doorn?

‘Het moet een gemeentekantoor worden dat de mensen in hun hart sluiten en over 25 jaar nog steeds koesteren’, sprak de architect. Vervolgens kregen de toehoorders drie zeer modern ogende rechthoekige blokken te zien, opgebouwd uit glazen gevels, aluminium en houten kozijnen, ingebed in een hoeveelheid van bomen en groen.

De ambities van gemeentebestuur en architect zijn groot: duurzame materialen in een recyclebaar gebouw. Hoge isolatiewaarde, ondergrondse warmteopslag, zonnepanelen enzovoort. Om het bouwvolume boven de grond te beperken is gekozen voor een uitgebreid souterrain die de drie gebouwen en het Cultuurhuis verbinden, en waarin vergaderruimten, facilitaire ruimtes en de ondergrondse parkeergarage zijn ondergebracht. Eigentijdse architectuur, sprak de architect afgelopen week.

Maar dan komen de vragen uit het publiek. Waarom is voor deze modernistische architectuur gekozen? Waarom wijkt het zo af van het beeldkwaliteitplan voor het centrum van Doorn. Hoe past het in de Lustwarande? Hoe sluit het aan bij de Maartenskerk? Is er een verbinding met het achterliggende park van het Huis Doorn? Of zoals iemand het verwoordde, het gebouwde gemeentehuis in Dronten lijkt op het ontwerp voor Doorn en wordt gezien als een grote miskleun bij het grote publiek en ook in architectenkringen.

De architect heeft hier een geheel nieuw stedenbouwkundig inzicht voor paraat. Het vertrekpunt voor het ontwerp is de ‘korreligheid’ van het dorp. Daar waar de grootte en massa van de bebouwing toeneemt, moet de ruimte er omheen ook moet toenemen. Dat is, volgens INBO, de essentie van de Stichtse Lustwarande. Als je dus groot bouwt op een ruim perceel zal iedereen als vanzelf herkennen als een onderdeel van de Stichtse Lustwarande. Hoe het er uit ziet is, volgens de architect, geheel open voor elke modernistische interpretatie. De inwoners en bezoekers van Doorn zullen de denkbeeldige bouwkundige tijdslijn van het verleden naar het heden vanzelf ontdekken.

In december 2008 heeft de VLD al gevraagd of de architectuur nog kon worden bijgesteld. 3 Maanden geleden gaf het gemeentebestuur aan dat dat nog zeer wel mogelijk was. Inmiddels is wethouder Pamboer is stellig: zoals de plaatjes het laten zien … zo wordt het!

Daarmee komt het gemeentebestuur in de problemen. Blijkbaar is het ontwerp vooral gebaseerd op de werkplek-specificaties voor de ambtenaren maar zijn er aan de architect geen richtlijnen meegegeven hoe het ontwerp in te passen in de Doornse leefomgeving en architectuur. Ook de identiteit van de Doornse dorpskern, het verzachten van de massaliteit van het cultuurhuis, of andere overwegingen spelen geen rol in het ontwerp.

Het ontbreekt het gemeentebestuur aan historisch besef. Dezelfde redenering werd vanaf de jaren 60 door architecten gehanteerd om dramatische afwijkende architectuur in Doorn te introduceren, waarvan de Passage het bekendste voorbeeld is. In een sluipend proces door de jaren heen heeft dit geleid tot een verkwanseling van de Doornse dorpskern met de bekende effecten en economische gevolgen van dien. Deze week werd in het Algemeen Dagblad nog bericht dat de meeste mensen uit de dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug “lekker funshoppen vooral in Zeist, Veenendaal of Amersfoort doen”. De lokale middenstand heeft het nakijken.

Een andere kans die met dit ontwerp gemist wordt zijn de 35.000 bezoekers die jaarlijks Huis Doorn bezoeken. Dit ontwerp legt geen verbinding vanuit Huis Doorn naar het centrum van Doorn. De Startnotitie Vitaliteit van de gemeente Doorn uit 2004 spreekt zich hier duidelijk over uit. Het is gemeentelijk beleid om deze bezoekers naar de dorpskern te loodsen om zo een kans te creëren voor de lokale middenstand.

De regeringsnota Belvedère stelt dat vormgeving met respect voor de cultuurhistorie de kwaliteit van de inrichting vergroot. De vereniging Leefbaar Doorn vindt dat in navolging hiervan het gemeentebestuur duidelijke uitgangspunten voor de architectuur van het gemeentekantoor vanuit de cultuurhistorie en locatie moet opstellen. Ook moet duidelijk worden hoe de economische en sociale doelen voor de dorpskern Doorn met het ontwerp worden versterkt. Een dergelijk grootschalig gebouwencomplex kan in een kleine dorpskern er niet alleen zijn voor de ambtenaren, maar moet aan de gehele gemeenschap bijdragen.

Tot nu toe is het ontwerp alleen in klein publiek gepresenteerd. Wethouder Pamboer stelt namens het gemeentebestuur dat het ontwerp praktisch definitief is. De VLD vindt dat het gemeentebestuur, om een nieuw cultuurhuis-debacle te vermijden, zorgvuldig en in gezamenlijk overleg met de Doornse burgers, tot een nieuw ontwerp moet komen.

Vereniging Leefbaar Doorn, Theo KosterDe Vereniging Leefbaar Doorn (VLD) staat sinds 1985 sterk voor het behoud en de verbetering van het dorpse karakter en de landschappelijke schoonheid van Doorn. Hiertoe draagt zij op een positief kritische wijze bij aan ontwikkelingen rondom ruimtelijke ordening en milieu die het karakter van Doorn beïnvloeden. De VLD is op geen enkele wijze gebonden aan een politieke partij. De VLD wordt gesteund door circa 450 leden. De VLD is een van de medeoprichters van de Federatie Groene Heuvelrug, een koepel van lokale verenigingen in de kernen, die zich actief bezig houden met groen, ruimtelijke ordening en beeldkwaliteit. Via de aangesloten verenigingen heeft de Federatie Groene Heuvelrug meer dan 2.700 leden in de gemeente de Utrechtse Heuvelrug.

Nieuwe gemeentesecretaris voor Utrechtse Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft dinsdag 10 maart besloten om Terry van der Steen per 15 mei te benoemen als gemeentesecretaris. Zij is op moment directeur middelen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Terry van der Steen volgt de huidige secretaris Linda Boot op die de gemeente verlaat om directeur rail bij de HTM in Den Haag te worden.

Bridgedrive voor vastenactie

LEERSUM  Het jaarlijkse Vastenactieproject van de RK Parochie St. Andries is dit jaar gericht op de bouw en inrichting van een dorpshuis in Ciudad Vieja (Guatemala).

Lees verder op de website van De Kaap

Duidelijkheid over tuin Tandarts Amorison over een paar maanden

DOORN  Over een aantal maanden wordt meer duidelijkheid gegeven over de bestemming van de tuin achter de tandartsenpraktijk van tandarts Amorison in het centrum van Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

De DE Factor voor muzikale hockeyleden

DOORN  Voor het derde achtereenvolgende jaar werd in het clubhuis van de hockeyclub Doorn een muzikale talentenjacht georganiseerd voor de D en E jeugd leden. Vrijdagmiddag was het zover.

Lees verder op de website van De Kaap

100.000ste bezoeker Gemeentewinkel in Doorn

DOORN  In de Gemeentewinkel was het dinsdagmorgen feest. De heer Andries Koster uit Doorn was de 100.000ste officieel geregistreerde bezoeker. Hij werd door burgemeester Frits Naafs ontvangen waarna hij diverse presentjes ontving. Ook werd een feestelijke taart aangesneden waarna nog even koffie werd gedronken.

De Gemeentewinkel in Doorn ging op 31 oktober 2006 open. Gemiddeld komen er zo’n 3.500 bezoekers per maand aan de balies Burgerzaken, Vergunning & Handhaving, Wmo-loket en het loket Belastingen. Dit loket is zes weken open nadat de gemeentelijke belastingaanslagen zijn verzonden.

Gelet op de drukte in de Gemeentewinkel kunnen bezoekers ook op afspraak langskomen. Dat kan telefonisch of via de e-mail. Naar verwachting wordt de digitale afsprakenkalender dit jaar nog geïnstalleerd zodat bezoekers dan ook via internet een afspraak kunnen maken. Deze maand gaat ook een burgerpanel van start waarin gesproken wordt over de kwaliteit van de dienstverlening en alle aspecten die voorkomen in de Gemeentewinkel.

Auto’s botsen

ZEIST Woendagavond reed een 20-jarige automobiliste uit Utrecht over de Driebergseweg. Op de kruising met de Heideweg kwam zij in botsing met een 58-jarige automobilist uit Leiderdorp. De klap was zo hard dat de bestuurders en inzittenden vast kwamen te zitten in het voertuig. Zij en hun passagiers, 22 jaar uit Utrecht en 58 jaar uit Leiderdorp werden door de brandweer uit hun benarde positie gehaald en allen vervoerd naar het ziekenhuis. De politie heeft de aanrijding in onderzoek.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 13 maart 2009 (kopie)

Rosariumlaan Driebergen: vanaf Sterrenboslaan richting Weth Teselinglaan
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Antidiscriminatievoorziening

RHENEN Burgemeester en wethouders van Rhenen hebben ingestemd met het plan van aanpak voor een lokale antidiscriminatievoorziening (ADV).

Eind november 2007 ging het kabinet akkoord met het wetsvoorstel voor een landelijk dekkend netwerk van antidiscriminatievoorzieningen. De Tweede Kamer heeft het voorstel intussen aangenomen. De verwachting is dat de wet op 1 juli 2009 in werking treedt.

Vanaf dat moment is iedere gemeente verplicht een lokale antidiscriminatievoorziening te hebben. In opdracht van de provincie Utrecht heeft Price Waterhouse Coopers de afgelopen anderhalf jaar de gemeenten in Utrecht begeleid en ondersteund bij de voorbereiding van de komst van de nieuwe wet. Het plan van aanpak is een resultaat hiervan. Zodra de modelverordening gereed is, kan de ADV via de raad definitief vastgesteld worden.

Mensen kunnen lokale gevallen van discriminatie melden via het Wmo-loket in Rhenen. Een provinciaal werkende, gespecialiseerde organisatie (voorheen Bureau Discriminatiezaken Utrecht (BDU), nu Artikel 1 Midden-Nederland geheten) handelt de meldingen verder af. En neemt contact op met de melder. De gemeente koopt bij de provinciale organisatie de afhandeling in.

Grootste gouden munt in Slot Zeist

ZEIST  De Gold Maple Leaf Coin uit Canada weegt honderd kilo, bestaat voor 99,9 procent uit puur goud en is vrijdag te koop in Slot Zeist. Het is de grootste en puurste gouden munt ter wereld en moet meer dan 2,5 miljoen Canadese dollar (ongeveer 1,5 miljoen euro) opbrengen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Stedenband met Semily opgeheven

DRIEBERGEN  De Stichtse Courant meldt dat de stedenband die sinds 1997 bestaat tussen de Tsjechische gemeente Semily en de gemeente Utrechtse Heuvelrug (voorheen Driebergen-Rijsenburg) wordt opgeheven. De burgemeester van Semily, heeft meegedeeld dat hij de stedenband niet wil continuren wegens onvoldoende draagvlak bij de bevolking van Semily.

Thank you for the music

LEERSUM  Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht geeft zaterdag 14 maart 2009 haar voorjaarsconcert in de sportzaal van De Binder. Een concert waar alle disciplines van de vereniging aan meewerken.

Lees verder op de website van De Kaap

Woensdag 18 maart 2009 Nationale boomfeestdag

AUSTERLITZ Tussen 14.00 uur en 16.00 uur nodigen de vrijwilligers van Staatsbosbeheer alle kinderen tussen 7 en 12 jaar uit voor een leuke middag in het kader van nationale boomfeestdag.

Wat gaan we doen?
Alle kinderen gaan een boompaspoort en andere creatieve dingen maken, we gaan bomen bekijken en we gaan dingen over bomen leren. Als er tijd over is doen we vast ook nog een spel. Het is namelijk vooral de bedoeling dat we er een leuke en gezellige middag van gaan maken.

Waar moet je zijn?
Aan de Woudenbergseweg op de parkeerplaats tegenover het Beauforthuis. We verzamelen daar tussen 13.45 en 14.00 uur bij de slagboom.
Om 16.00 uur kunnen je ouders je daar ook weer ophalen.

Kledingadvies
Laarzen en (regen)kleding die vies mag worden.

‘Kerngezonder’ nota zorgt voor spagaat

HEUVELRUG  De kadernota ‘Kerngezonder’ zorgde voor discussie in de vergadering van de raadscommissie samenleving. ,,U wilt harmoniseren voor 2010, dus moet de nota in deze maand in de raad goedgekeurd worden.”, stelt wethouder Elisabeth van Oostrum. Echter de nota ging niet zonder slag of stoot door de commissie en zal in de raad als discussiestuk op de agenda staan.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD/DecoHome neemt zeer verdiende punten mee uit Hendrik-Ido-Ambacht

DOORN  het eerste team van KCD/DecoHome reisde zaterdag 7 maart af naar Hendrik-Ido-Ambacht waar het DVS ’69 zou treffen. Nadat er vorige week thuis van Thor werd verloren was degradatie een feit. Toch was het voor de Doornse ploeg belangrijk om met een lekker gevoel richting het komende veldseizoen te gaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 14 maart 2009 (kopie)


Jagersdreef Driebergen: langs de kant van de weg
foto: © Renk Knol
tijd: 13.10 uur  temperatuur: 11 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Matig Candia’66 wint toch ruim

RHENEN  Candia’66 speelde zeker niet groots maar pakte uit bij CDN wel het koploperschap. De ploeg van trainer Adrie Morren scoorde constant op de goede momenten en pakte zo een ruime maar geflatteerde 0-3 overwinning.

Lees verder op de site van de Veenendaalse Krant

Vier gewonden bij auto-ongeluk Overberg

OVERBERG  Bij een auto-ongeluk in Overberg zijn vier inzittenden gewond geraakt. De bestuurder van de auto verloor door onbekende redenen de macht over het stuur en reed tegen een boom.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Clubgebouw hondenvereniging afgebrand

ZEIST  In twee uur tijd was waar ze 45 jaar aan hadden gewerkt weg. Zaterdagmiddag brandde het clubgebouw van hondenvereniging Voor Ons Genoegen uit Zeist helemaal af. Het houten gebouw in de bossen aan de Krakelingweg was niet meer te redden.

Lees verder op de website van het AD/UN

Gitarist Ferhan Otay in Fraanjes Jazzcafé

AUSTERLITZ Als jongere raakte gitarist Ferhan Otay geïnspireerd door Jimi Hendrix, later kwam hij op het spoor van de jazz. Een veelzijdige gitarist, die met Harmen, Gulli Gudmundsson en Pascal Vermeer zijn eigen kwartet vormt, maar ook in andere combinaties voor het voetlicht treedt. Op woensdag 18 maart speelt hij als gast in Harmen Fraanjes Jazzcafe, in het Beauforthuis, met verder Martijn Vink (drums) en Stefan Lievestro (bas). Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

woensdag 18 maart, 20.15 u
Ferhan Otay te gast in Harmen Fraanjes Jazzcafe
entree € 7,50 | CJP, CKV, studenten en Zeistpas € 5,- | kinderen t/m 12 jr € 2,50

Mensje van Keulen in Cultuurhuis

DOORN  Ter gelegenheid van de boekenweek 2009 is op dinsdagavond 17 maart de schrijfster Mensje van Keulen te gast in cultuurhuis Pléiade in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Nostalgie Hockeyclub Doorn

DOORN  Hockeyclub Doorn vierde de start van de voorjaarscompetitie afgelopen zaterdag met een feestelijke opening van een derde veld. De vrolijke happening riep gemengde gevoelens op. Het aantal jeugdleden groeit dermate hard dat de vereniging niet meer toe kan met de twee kunstgrasvelden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 15 maart 2009 (kopie)

Kon Wilhelminalaan 7 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.15 uur  temperatuur: 12 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Gouden Garde voor Zoë Lensen van Het Kalkoentje

RHENEN  Zoë Lensen, leerling kok van Het Kalkoentje in Rhenen en in opleiding bij ROCMN in Nieuwegein, heeft op de Horeca Fair de Gouden Garde gewonnen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Picasso in Leersum

LEERSUM  In de Binder vindt woensdag 18 maart een bijzondere toneelvoorstelling plaats. Onder auspiciën van de Kunstkring Doorn zal Klaas Hofstra een solovoorstelling verzorgen over het leven van Picasso.

Lees verder op de website van De Kaap

Herzien plan Let de Stigterpad bijna naar gemeente

DOORN  De gemeente zegt dat het Doornse tracé van het Let de Stigterpad niet wordt aangepast. Wethouder Clemens van der Burg: ,,Er wordt vastgehouden aan het bestaande tracé en de provincie legt de laatste hand aan de ruimtelijke onderbouwing en het ecologisch onderzoek.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 16 maart 2009 (kopie)

Hoofdstraat 193 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 11.15 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Tijdelijk jeugdhonk Amerongen gaat in 2011 dicht

AMERONGEN  Het tijdelijke jongerencentrum aan de Industrieweg Noord in Amerongen gaat op 1 juli 2011 dicht, ’ongeacht het feit of er een alternatief is,’ zei de raadsman van de Amerongse woningbouwvereniging maandag bij de Raad van State.

Lees verder op de website van het AD/UN

Smaakdiscussie over nieuw gemeentekantoor

HEUVELRUG/DOORN  Het nieuw te bouwen gemeentekantoor in Doorn van de gemeente Utrechtse Utrechtse Heuvelrug is inzet geworden van een smaakdiscussie. Niet iedereen is even blij met het gekozen uiterlijk van de drie te bouwen paviljoens naast het Cultuurhuis in Doorn.

Lees verder op de website van het AD/UN

Veerstoep Amerongen heeft zijn beeldbepalende boom terug

AMERONGEN  Na bijna een halve eeuw staat er bij de veerstoep van Amerongen, waar de pont naar Eck en Wiel vertrekt, weer een boom.
Afgelopen weekeinde is daar een 10 meter hoge es geplant. Daarmee heeft Amerongen terug wat in het verleden altijd beeldbepalend was voor het dorp: een boom bij het veer.

Lees verder op de website van het AD/UN

Cabaretiere Dorine Wiersma in Beauforthuis

AUSTERLITZ Dorine Wiersma komt op zaterdag 21 maart in het Beauforthuis met haar programma Rustig Blijven. Ze kreeg plotsklaps nationale bekendheid door in De Wereld Draait Door haar “Ode aan Heleen van Royen” te zingen. Haar ode-die-eigenlijk-helemaal-geen-ode-is is net als haar programma “Rustig blijven” vlijmscherp en humoristisch. Ze speelt virtuoos met taal en snaren en bouwt er heldere liedjes omheen. Als support-act neemt ze pianiste/vocaliste Maartje Meijer mee. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

Ze studeerde klassiek gitaar aan het conservatorium, kwam met het duo De Doos in de halve finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival en werd in ! 2003 tweede bij het Leids Cabaret Festival. Haar nieuwe theatershow “Rustig blijven” is ook de titel van haar cd die eind vorig jaar uit kwam. De liedjes gaan over onderwerpen dicht bij huis; de liefde, strijd om mannen en modegrillen als ‘jezelf zijn’. Af en toe maakt ze uitstapjes naar gekke instrumenten die ze zelf gemaakt heeft, van steen – restjes grafzerk – of van een oude kruik.

Maartje Meijer studeerde piano bij o.m. Bert van den Brink, Karel Boehlee en Rob van Bavel. Maar ook heeft ze een wondermooie stem. Ze speelt en zingt eigen èn andermans werk.

21 maart, 20.15 u
Dorine Wiersma – Rustig Blijven
entree € 13,50 / kinderprijs € 8,50 / CJP,CKV, studenten & Zeistpas € 10,00

Excursie Wildviaduct A28

ZEIST  Op zaterdag 21 maart is de de voorjaarsexcursie naar het Wildviaduct onder de A28, georganiseerd door de Werkgroep Faunapassages Zeist Zuid/West. In het voor- en najaar  trekken veel dieren naar een ander leefgebied. De dieren volgen daarbij eeuwenoude trekroutes en het wildviaduct biedt een veilige passage onder de A28.
U krijgt informatie over ‘droge en natte’ faunapassages, leert diersporen herkennen en ontvangt de brochure ‘Natuur verbinden en behouden’. Tijd: van 10.00 uur tot circa 12.00 uur. Start bij Boerderij Den Hoek, gelegen aan de Bisschopsweg bij de brug over de Biltse Grift. Men wordt verzocht op de fiets te komen. Het gebied is normaal niet toegankelijk en er kunnen maximaal 20 personen deelnemen. Goed schoeisel is belangrijk. De excursie is ook geschikt voor grotere kinderen. Aanmelden vooraf is noodzakelijk: tel. 030-6956801

DEV Doorn onverwacht eenvoudig langs Bunnik’73

DOORN  Op ‘Super Saturday’ in de vierde klasse G heeft DEV goede zaken gedaan door thuis met 4-0 te winnen van concurrent Bunnik’73. Geconcentreerd spel van Doornse zijde zorgde ervoor dat de winst nauwelijks in gevaar kwam.

Lees verder op de website van De Kaap

De kraai ‘Hallo’ is terug komen vliegen

AMERONGEN  In 1987 maakte, de toen 7 jarige, Majlis Schweitzer het vogelboekje ‘ Hallo’. Met hulp van haar vader en moeder. In het Darwinjaar 2009 en bij het boekenweek thema De Literaire ZOO, Tjielp Tjielp, leek het aardig om een herdruk van dit vertederende werk te verzorgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Geflatteerde nederlaag CDN 0-3

DRIEBERGEN  In een tamme en slechte wedstrijd heeft CDN een geflatteerde nederlaag geleden tegen koploper Candia’66 uit Rhenen.
Een excuus zou kunnen zijn dat CDN met 5 A-1 junioren de strijd moest aanvangen i.v.m. veel blessures en 2 schorsingen. Maar ondanks deze omzettingen streed men vol overgave op een goed resultaat. Aan de inzet lag het absoluut niet maar men creëerde weinig tot geen kans, daarentegen was de tegenstander ook niet in zijn gewone doen en speelde niet als een trotse koploper. Maar het was toch wel Candia die de eerste kans kreeg in de 13e minuut maar het schot belande in handen van doelman Andre van Randwijk; een zelfde situatie ontstond er in de 19e minuut maar dit schot ging net naast.
In  de 23e minuut kwam Candia op voorsprong door goed te reageren op een hapering in de CDN verdediging die hier gretig gebruik van maakte en beheerst scoorde 0-1.In een wedstrijd die mede door het gladde en slechte veld  werd beïnvloed met veel glij partijen en kleine blessures werd de rust bereikt met 0-1.

Een 2e helft waar CDN goed uit de startblokken kwam en meer kleine kansen kreeg voor de gelijkmaker maar de Candia keeper hield zijn doel schoon. Het waren wel wat schaarse aanvallen en de gasten namen het initiatief weer over met in de 79e minuut de 0-2 door goed doorzetten van de invaller bij Candia die deze kans beheerst afrondde. Direct na dit doelpunt kreeg CDN de kans om de aansluittreffer te maken door Nick Swaen die net een teenlengte te kort kwam om te scoren .Hellaas kreeg de strijd nog een geflatteerde uitslag daar het in blessure tijd nog 0-3 werd. Maar een compliment moet er naar alle invallers vooral de A-1 junioren voor hun inzet in deze wedstrijd.
Zaterdag 21 maart 2009 wederom een thuiswedstrijd tegen Renswoude Aanvang 14.30 op sportpark de Woerd.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 17 maart 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: eksternest
foto: © Renk Knol
tijd: 15.00 uur  temperatuur: 14 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Piet Schrijvers komt maandag naar CDN

DRIEBERGEN  Het hing al even in de lucht maar nu komt hij toch echt. De “Beer van de Meer” Piet Schrijvers verzorgt aanstaande maandag vanaf 19.30 uur de keeperstraining bij CDN. Publiek is van harte welkom.

Stijn de Vries (B2-3), Lennart Jansen (B1), Wesley Bekker (A2), Jens Schoenmakers (A1), Remco Stoltenkamp (2) en Andre van Randwijk (1) zullen stevig onder handen genomen worden door de 46-voudig international van het Nederlands elftal. De huidige keeperstrainer van CDN, Koen Fousert, heeft dit weten te regelen voor de keepers. Hij zal Piet Schrijvers assisteren tijdens de training.

Piet Schrijvers speelde 623 competitiewedstrijden in het betaalde voetbal voor onder meer DWS, Ajax en FC Twente. Met die clubs speelde hij 64 Europacupwedstrijden. Daarnaast was hij ook nog eens actief op 2 WK’s en 2 EK’s. Schrijvers werd vijf keer landskampioen en won drie keer de beker. Tot op de dag van vandaag is hij de minst gepasseerde keeper in een seizoen. In het seizoen 1971-1972 werd hij slechts 13 keer gepasseerd in 34 wedstrijden. Over strafschoppen hoeft men zich op CDN straks ook niet meer druk te maken. In negen jaar Ajax stopte de “Beer van de Meer” 86(!) strafschoppen. 

In Driebergen haalt 54% van de meisjes de prik tegen baarmoederhalskanker

DRIEBERGEN  Maandag 16 maart heeft de GGD Midden-Nederland uiteindelijk 240 meisjes van de 441 genodigden gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker. Driebergen heeft daarmee een eerste opkomstpercentage van 54%. Dit is een lage opkomst in vergelijking tot de 70%, waar landelijk rekening mee is gehouden.

De GGD vermoedt dat dit mede te maken heeft met de verhalen die over de HPV-vaccinatie de ronde doen. Verontruste ouders en meisjes kunnen informatie hierover nalezen op de site www.prikenbescherm.nl. Mochten ouders en meisjes op basis van deze informatie alsnog gevaccineerd willen worden, dan kan dit. Zij kunnen zich laten vaccineren op de alternatieve locaties die in de brief vermeld staan, of instromen tijdens de tweede vaccinatieronde. De volledige vaccinatie tegen baarmoederhalskanker bestaat uit drie prikken.

Deze vaccinaties maken deel uit van de landelijke inhaalcampagne ‘Prik en Bescherm’, die is opgezet voor meisjes die geboren zijn tussen 1 januari 1993 en 31 december 1996. Vanaf september dit jaar zit deze vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor 12-jarige meisjes.

Prik inhalen
De GGD Midden-Nederland heeft in totaal 23.000 meisjes uitgenodigd op 31 locaties voor hun vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Meisjes kunnen in principe in hun eigen woonplaats in de middag terecht. Mochten deze meisjes hun eerste prik in hun woonplaats missen of gemist hebben, dan kunnen ze voor hun prik ook terecht in de omliggende woonplaatsen (zie www.ggdmn.nl). Daarbij moeten ze wel rekening houden dat de tijd die tussen de drie prikken zit belangrijk is. (De tweede prik wordt na een maand gegeven en de derde prik een half jaar na de eerste.) In de uitnodigingsbrief staan daarom een aantal alternatieve priklocaties vermeld. Ze kunnen er ook voor kiezen om in te stromen tijdens de 2e vaccinatieronde in april. Voor vragen hierover heeft de GGD Midden-Nederland een telefoonlijn open: 030-6305478 (ma t/m vrij van 13.00 uur tot 17.00 uur). Samen wordt er dan gekeken naar een oplossing.

Meer informatie
Algemene (landelijke) informatie: www.prikenbescherm.nl of 0800 – 301 80 51.
Regionale informatie is te vinden op: www.ggdmn.nl. Voor vragen over een afspraak bel dan naar de GGD Midden-Nederland 030-6305478 (ma t/m vrij van 13.00 uur tot 17.00 uur).

DVSA weerstaat koploper Hercules

AMERONGEN  De belangrijke wedstrijd van DVSA tegen koploper Hercules uit Utrecht is zaterdagmiddag geëindigd in een puntendeling. DVSA moest spelen zonder haar topscorer Paul Wiggemansen en steunpilaar Ron van Ommeren, terwijl Herwin Brienesse wegens een schorsing ook niet kon aantreden.

Lees verder op de website van De Kaap

Op paddentrekexcursie met IVN

RHENEN  Het IVN houdt ieder jaar paddentrekexcursies bij natuurgebied Kwintelooyen. De padden trekken wanneer de temperatuur gemiddeld ongeveer 11 graden is en ze houden van een regenbuitje. Dit voorjaar is het erg koud en het is pas op de dag zelf duidelijk of de excursie doorgaat.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Geslaagde vrouwendagviering in de Westpoort

RHENEN  In een uitverkocht huis vierden ruim 120 vrouwen opp zaterdag 7 maart vrouwendag. Rond het thema ‘Verwen jezelf’ kon gekozen worden uit zeven verschillende workshops.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

SVMM brengt zichzelf in lastige positie

MAARN  De wedstrijd tegen Vliegdorp van zaterdag was er voor SVMM weer één om niet te herhalen, wanneer de club uit Maarn/Maarsbergen in de vierde klasse wil blijven voetballen. Na een goede eerste helft gaf SVMM het laatste half uur van de wedstrijd niet thuis, met als resultaat een 4-2 nederlaag.

Lees verder op de website van De Kaap

Duurzame verbeteringen in het GVVP

DOORN  In het Cultuurhuis stond vrijdagavond het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan centraal in een debat over mobiliteit en verkeersstromen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Andrade – ode aan Braziliës grootste dichter

AUSTERLITZ  Op zondag 22 maart speelt Theatergroep Flint in het Beauforthuis “Midden op de Weg”, een hommage aan de poëzie van de fenomenale Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade (1902-1987). Andrade is één van de belangrijkste Zuid-Amerikaanse dichters van de vorige eeuw.

Zijn werk werd in Nederland o.a. bekend met de documentaire ‘O amor natural’ van Heddy Honigmann. Theatergroep Flint gaat op eigen wijze met Andrades nalatenschap om en komt met exotisch muziektheater gebaseerd op deze poëzie van uitzonderlijke klasse. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

Naast gedichten uit de postuum verschenen bundel ‘O amor natural’, waarin de lichamelijke liefde op t! edere en humoristische wijze wordt bezongen, heeft Flint een treffende bloemlezing uit zijn eerdere werk samengesteld. Alles overigens uitstekend vertaald door August Willemsen.
Door de samenwerking met de Braziliaanse gitarist en cavaquinho speler Nelson Latif ontstaat er swingend en opzwepend muziektheater met een Latijns-Amerikaanse inslag. Naast Nelson Latif zijn van de partij Felix Strategier (artistiek leider van Flint), Joeri de Graaf, Alan ‘Gunga’ Purves en Wolter Wierbos.

zondag 22 maart, 17.30 uur
entree € 15,00 | Kinderprijs € 8,50 | CJP,CKV, studenten & Zeistpas € 11,00

Heuvelrugnieuws van woensdag 18 maart 2009 (kopie)

Rijsenburgselaan 21 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13.05 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Vier paarden uit wei gestolen

DRIEBERGEN  Uit een wei aan de Broekweg in Driebergen zijn vier paarden gestolen. Vermoedelijk in de nacht van maandag op dinsdag is het hek van de wei opengemaakt en de paarden meegenomen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Schimmenspel in de Pauluskerk

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 22 maart van 15.30 tot 17 uur speelt het Schimmentheater Licht in het Donker in de Pauluskerk het stuk “Tuingedachten”. Een oude vrouw vergelijkt haar tuinbelevenissen gedurende de seizoenen met de seizoenen van haar eigen leven.
Na een inleiding volgt de opvoering zelf. De opvoering is geschikt voor volwassenen.   Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Prijs 10 euro. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 0343-517467.

Plezier voorop bij schildersduo Nederlof

MAARN  Een grote diversiteit aan schilderijen is deze week in De Twee Marken opgehangen voor de expositie van Johanna en Marinus Nederlof uit Maarn. De individuele hand van beide exposanten is duidelijk herkenbaar in het tentoongestelde werk. Deze expositie duurt tot eind april.

Lees verder op de website van De Kaap

Forse tik voor dames Volleer

HEUVELRUG  De spanning stijgt in de volleybalcompetitie. Volleer kreeg een gevoelige tik in de strijd om de tweede plaats met VTC (4-0). Enervo had het op papier makkelijk met degradatiekandidaten die op bezoek kwamen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 19 maart 2009 (kopie)

 

Boterbloem 2-6 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13.00 uur  temperatuur: 12 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Bezwaar Rhenen Rustig en Groen tegen Rijnweek deels gegrond

RHENEN B&W van Rhenen hebben het bezwaarschrift van de stichting Rhenen Rustig en Groen tegen het geluidsniveau tijdens de Rijnweek in de sponsortent na 0.00 uur, de geluidsbegrenzer en geluidsmeting gegrond verklaard. Het bezwaar tegen het schenken van alcoholische dranken tijdens de Rijnweek is ongegrond verklaard.

Aan de stichting Rijnweek werd een evenementenvergunning verleend voor het organiseren van de jaarlijkse Rijnweek van 5 t/m 12 juli 2008. Daarnaast werd aan Lucas-Vermolen en Lucius ontheffing verleend voor het schenken van zwakalcoholische dranken tijdens de Rijnweek.

De Stichting Rhenen Rustig en Groen diende na afloop van de Rijnweek een bezwaarschrift tegen de vergunning en de ontheffing in. De bezwaren richten zich op planologische aspecten, de gevolgde procedure en planning, de geldende Natuurwetgeving, uiterlijke tijden en sponsortent, geluid en gezondheid en alcoholgebruik.

De commissie bezwaarschriften plaatst alleen over de sponsortent een kritische kanttekening. Zo wordt bepaald dat slechts gedempt geluidsniveau is toegestaan in de sponsortent na 0.00 uur zonder dit nader te concretiseren door het noemen van een aantal dB(A). Hierdoor is niet duidelijk op welk niveau de geluidsbegrenzer moet worden afgesteld en zijn deze voorschriften niet controleerbaar en handhaafbaar.

De bezwaren voor het schenken van zwakalcoholische dranken richten zich op bestrijding van overmatig drankgebruik door ouderen en jongeren. De commissie bezwaarschriften stelt dat beide vergunninghouders voldoen aan het toetsingskader van de Drank- en Horecawet. En dat er geen apart gemeentelijk horecabeleid bestaat, die aanknopingspunten voor weigering van de ontheffingen kent.

In de volgende jaren te verlenen evenementenvergunningen voor de sponsortent tijdens de Rijnweek zullen burgemeester en wethouders een objectief bepaalbaar geluidsniveau opnemen, dat lager is dan het geluidsniveau dat tijdens het evenement geldt. Door het verplicht stellen van een geluidsbegrenzer en het houden van voldoende toezicht zal het geluidsniveau gehandhaafd worden.

Boef op pad

LEERSUM Donderdagochtend werd een man aangehouden die vermoedelijk op het boevenpad was. Mogelijk heeft hij auto’s bekrast. Omstreeks 03.00 uur zagen agenten een 27-jarige man uit Leersum lopen over de Prins Bernhardlaan. De agenten vonden dit verdacht, spraken de man aan en vroegen om zijn identiteitsbewijs. De man had dit niet bij zich en na onderzoek kwamen een schroevendraaier, een handschoen en een ruitentikker tevoorschijn. In zijn omgeving stonden vier auto waar flinke krassen op zaten. De man werd aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Man uur bekneld in auto

ZEIST  Op de Koelaan in Zeist heeft een automobilist in de nacht van woensdag op donderdag een uur vastgezeten, nadat hij met zijn auto tegen een boom was gereden

Lees verder op de website van het AD/UN

Kinderboerderij aan rand van afgrond

DRIEBERGEN  De Driebergse kinderboerderij ‘t Woelige Nest dreigt ten onder te gaan. Het subsidiebedrag dat de Heuvelruggemeente in het kader van de Beleidsregels Jeugd beschikbaar wil stellen voor de voorziening, is totaal niet voldoende om de zaak draaiende te houden. Als hierin geen verandering komt, betekent dit het einde van de kinderboerderij.
Lees verder in de Stichtse Courant van 19-3-2009

‘Driebergse toplocaties in de knel’

DRIEBERGEN / HEUVELRUG  De BVH-fractie (Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug) in de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug vindt dat er geen miljoenen verspild mogen worden aan het nieuw te bouwen gemeentekantoor in Doorn, onder meer omdat twee Driebergse ‘toplocaties’, zwembad De Zwoer en sportcentrum Hoenderdaal, financieel in de knel zitten.
De heren Sybe Streekstra (raadslid) en Frits van Schaik (commissielid) beiden afkomstig uit Driebergen, melden nu reeds onomwonden dat BVH tégen de nieuwbouw zal stemmen. Niet omdat zij, zoals veel anderen, bedenkingen hebben tegen de discutabele architectuur maar vanwege de enorme kosten. Becijferd is dat de bouw van het prestigieuze pand (naast het Cultuurhuis in Doorn) zo’n 25 miljoen gaat kosten, maar BVH verwacht dat er een overschrijding zal zijn die kan oplopen tot 40 miljoen.
Lees verder in de Stichtse Courant van 19-3-2009

Voorjaars Kinderkledingbeurs

MAARN/MAARSBERGEN  De stichting Peuterspeelzalen Maarn/Maarsbergen houdt zaterdag 21 maart haar 22ste tweedehands kinderkleding-en speelgoedbeurs in het dorpshuis de Twee Marken in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Opgraving mogelijk volgende stap’

LEERSUM  Volgende week gaat het college besluiten wat er gaat gebeuren met de bodemschatten op de plek waar het bedrijventerrein Leersum moet verrijzen. Maandag heeft wethouder Roy Pamboer met projectontwikkelaar Janssen de Jong gesproken over de waarde van de archeologische vondsten. Janssen de Jong schaalt de waarde van de vondsten lager in dan de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubilerend koor Scherzando

HEUVELRUG  2009 Is een feestelijk jaar voor Scherzando uit Driebergen. Dit jaar viert het koor haar vijftienjarig bestaan met onder meer twee concerten, die samen met het Franse koor Jean Lamour uit Nancy uitgevoerd worden. De concerten zijn op donderdag 16 april in de Hervormde Kapel in Maarn en op vrijdag 17 april in de Grote Kerk in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportief wandelen in Doorn met trimgroep Lou Kimpen

DOORN  De trimgroep van Ans van den Berg die op vrijdagmorgen jaren actief geweest is wordt overgenomen door Lou Kimpen. Zij gaat de groep echter een andere invulling geven, namelijk Sportief wandelen.Sportief wandelen is meer dan gewoon wandelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 20 maart 2009 (kopie)

Engweg 42 Driebergen: vanaf Aderwinkelpad
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Kasteel Amerongen in geldproblemen

AMERONGEN  Stichting Kasteel Amerongen vraagt 4,5 miljoen euro aan de provincie voor de restauratie van het kasteel. De restauratie is op dit moment in volle gang, maar kan zonder dat geld niet afgemaakt worden. De stichting vraagt dit geld omdat sponsoren door de financiele crisis afhaken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Paaseitjes voor bewoners L-flat

ZEIST  Een doosje paaseieren voor alle bewoners van de L-flat in Zeist.
De afgelopen maanden werd de flat geteisterd door een vandaal die de kabels van de liften doorknipte. Met het cadeautje wil woningbouwvereniging De Kombinatie samen met de bewoners de aanhouding van de verdachte vieren.

Lees verder op de website van het AD/UN

Lentekriebels op 26 basisscholen in regio Midden-Nederland

HEUVELRUG  De lente loert weer om de hoek. Vogels komen terug van hun verre reis en tjilpen het mooiste lied om de gunst van het vrouwtje. Verliefd zijn moet iets bijzonders zijn. Televisie en internet geven hier vaak een vertekend beeld van. Daarom is het goed als hier de juiste informatie tegenover gezet wordt. Dat gebeurt tijdens de jaarlijkse projectweek ‘De week van de Lentekriebels’. Dit is een landelijke actie waarin de Rutgers Nisso Groep en GGD Midden-Nederland basisscholen stimuleren om structureel lessen te geven over relaties en seksualiteit in groep 1 t/m 8. De GGD Midden-Nederland organiseert deze week voor regio Midden-Nederland. 26 basisscholen in deze regio doen mee en besteden van 23 tot en met 27 maart in alle groepen extra aandacht aan relaties en seksualiteit.

Beginnen op de basisschool
Kinderen hebben al op jonge leeftijd vragen over hun lichaam, over verschillen tussen jongens en meisjes en over vriendschap en verliefdheid. Bovendien wordt de basis voor gezond relationeel en seksueel gedrag gelegd lang voordat van relaties en seksualiteit sprake is. Het zelfbeeld en seksuele waarden en normen worden immers op jonge leeftijd gevormd. Het accent bij lessen over relaties en seksualiteit ligt op de basisschool bij relatievorming, weerbaarheid en respect. Zoals respect voor diversiteit: niet iedereen denkt overal hetzelfde over en soms worden jongens verliefd op jongens en meisjes op meisjes.

Waar gaat een les seksuele en relationele vorming over?
In de onderbouw gaat een les relationele en seksuele vorming over het eigen lichaam en verschillen tussen jongens en meisjes. Terwijl in de middenbouw de aandacht meer uitgaat naar het zelfbeeld, hoe meisjes en jongens over elkaar denken en vriendschap en verliefdheid. In de bovenbouw komen thema’s aan bod als veranderingen in de puberteit, daten op internet, (homo)seksualiteit, veilig vrijen en wensen en grenzen. De thema’s zijn toegespitst op de leeftijd en belevingswereld van de kinderen.

Activiteiten in de regio Midden-Nederland
26 scholen uit: Soest, Amersfoort, Baarn, Leusden, Bunschoten en Eemnes, Rhenen, Veenendaal, Utrechtse Heuvelrug, de Bilt, Zeist, Houten, Nieuwegein, IJsselstein, doen mee. Al deze scholen gaan zelf aan de slag met een lesmap “Relaties & Seksualiteit” voor groep 1 t/m 8. Daarnaast worden er diverse extra activiteiten georganiseerd. De GGD verzorgt ouderavonden. Op sommige scholen treedt de theatergroep DNL op voor de groepen 7 en 8. Tijdens deze theatrale workshop legt de theatergroep uit dat zelfvertrouwen de basis is voor goede liefde. Met Valentino als presentator, geassisteerd door zijn amourettes, doen zij voor hoe je geweldig goed wordt in de liefde door ‘in jezelf te geloven’. Ze spelen de bekende balkonscène van Julia met dit keer een onzekere, klungelige Romeo. Dit verhaal zou wel eens heel anders kunnen aflopen…

Ook bibliotheken zijn in sommige gemeenten betrokken bij de Week van de Lentekriebels. Daar wordt een themahoek ingericht en kunnen scholen, maar ook ouders met hun kinderen langs om boeken over het thema relaties en seksualiteit te halen en met de kinderen te lezen en te bespreken.

Deelnemers zijn enthousiast
De leerkrachten, kinderen en ouders die eerder een Week voor de Lentekriebels meemaakten, zijn heel enthousiast over het lespakket en de materialen die tijdens de Week worden gebruikt. In de werkvormen en thema’s wordt ook aangesloten bij de verschillende culturele en religieuze achtergronden van leerlingen, zodat leerkrachten een kader hebben om seksualiteit bespreekbaar te maken in multiculturele groepen.

Scholen vinden het belangrijk aandacht aan te besteden aan het thema relaties en seksualiteit omdat er thuis soms weinig over wordt gepraat. De ouders worden tijdens de Week dan ook actief betrokken, zodat ook zij goed op de hoogte zijn waarover de lessen gaan en zelf ook gestimuleerd worden deze onderwerpen thuis meer te bespreken.

De Week van de Lentekriebels is een landelijke actie, die jaarlijks terugkeert voor alle basisscholen in Nederland. Deze week wordt georganiseerd door de Rutgers nisso Groep in samenwerking met de GGD Midden-Nederland en de basisscholen.

Meer informatie: www.ggdmn.nl en www.rng.nl

In Doorn haalt 55% van de meisjes de prik tegen baarmoederhalskanker

DOORN  Donderdag 19 maart heeft de GGD Midden-Nederland 181 meisjes van de 328 genodigden gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker. Net als in Driebergen (54%) is dit een percentage onder het verwachte Nederlandse gemiddelde.

Insluiper weg, fiets terug

ZEIST  Een insluiper werd op donderdagavond 19 maart betrapt. Hij wist te ontkomen, maar liet een gestolen fiets achter.

Rond 19.50 uur hoorde de bewoonster van een woning aan de Nijenheim de achterdeur slaan. Zij riep haar man, die poolshoogte ging nemen. Hij zag dat de deur openstond en dat de tuinverlichting aan was gegaan. In de tuin stond een man strak tegen de gevel. Op de vraag wat hij daar deed, kwam hij met een slap verhaal. De politie werd gewaarschuwd en de bewoner probeerde de verdachte in de tuin vast te houden. Die bedreigde hem verbaal, verzette zich en wist ervandoor te gaan. Daarbij liet hij zijn fiets achter. Agenten namen de fiets mee naar het politiebureau. De insluiper had nog geen kans gezien iets te stelen.

Kort daarna meldde een bewoner van de Nijenheim zich bij de politie. Zijn fiets was die avond uit zijn achtertuin gestolen. Dat bleek de fiets te zijn, die de verdachte bij de insluiping had achtergelaten. De eigenaar werd met zijn fiets herenigd.

De Jong moet inzage geven in administratie

RHENEN  Het Rhenense Theater Organisatiebureau van Hans de Jong moet onmiddellijk inzage geven in de administratie. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht woensdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Evenementenbureau Midden Nederland (EMN) ook uit Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

‘Thank you for the music’

LEERSUM  Er klonken zaterdagavond mooie muzikale klanken op uit de sportzaal van het Sport- en Cultuurcentrum De Binder. EMM gaf daar een voorjaarsconcert waar alle disciplines van de vereniging aan bod kwamen.

Lees verder op de website van De Kaap

Meander digitaal

LEERSUM  In groep 5/6 van de Meander is op maandag het eerste digitale schoolbord geplaatst. Op korte termijn wordt deze gevolgd door nog twee borden.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Aanspring’ lampen op N226

HEUVELRUG  Langs de N226 tussen Maarsbergen en Leersum wordt dynamische fietspadverlichting aangebracht. Dit betekent dat de verlichting langs het fietspad aanspringt zodra er een (brom)fietser langskomt. Dat gebeurt in blokken van vijf lantaarnpalen tegelijk. Het gaat om het gedeelte vanaf 500 meter na de afrit van de A12 tot 500 meter voor Valkenheide.

Lees verder op de website van De Kaap

Wijkkantoor Sitiolaan open

DOORN  Heuvelrug Wonen heeft sinds vorige week een tweede wijkkantoor. Op woensdag werd het nieuwe kantoor aan de Sitiolaan door burgemeester Frits Naafs officieel geopend. Na het succes van de eerste vestiging in de Groenhoek in Driebergen is er nu ook in Doorn een wijkkantoor.

Lees verder op de website van De Kaap

Rijnboottocht De Zonnebloem

AMERONGEN  De afdelingen Amerongen, Leersum en Maarn van De Zonnebloem organiseren op maandag 6 april een boottocht over de Rijn. Iedereen die zich thuis voelt bij De Zonnebloem is welkom. De boot Eureka IV, waarmee de reis wordt gemaakt, is volledig aangepast voor rolstoelgebruikers.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 21 maart 2009 (kopie)

De Warande 85-103 Driebergen: vanaf Jachtlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 13.55 uur  temperatuur: 12 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Candia’66 ligt op kampioenskoers

RHENEN  Candia’66 is hard op weg naar het kampioenschap in de derde klasse. Tegen directe concurrent IJFC werd overtuigend met 3-0 gewonnen. De ploeg speelde de eerste helft sterk en speelde in de tweede met tien man sluw en breidde de score zelfs verder uit.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Beatrix bezoekt instituut in Zeist

ZEIST  Hoog bezoek in Zeist: Koningin Beatrix komt daar vandaag langs, in het kader van Make A Difference Day (MADD). Beatrix gaat in Zeist op bezoek bij kunstinstituut voor blinden en slechtzienden De Kubus. Daar zal ze onder andere met vrijwilligers praten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

De Vries bestaat 75 jaar

DOORN  ,,We komen nog bij klanten van opa”, zegt Wibo de Vries, sinds 2004 eigenaar van het 75-jarig loodgietersbedrijf aan de Kampweg in Doorn. Het bedrijf is diep geworteld in de regio Doorn en ook terdege met zijn tijd meegegaan. ,,De afwisseling in het werk is gebleven”, merkt De Vries tevreden op.

Lees verder op de website van De Kaap

Mendelssohn gloedvol vertolkt

DOORN  Het concertseizoen ‘Muziek in de Maartenskerk’ is nog nooit zo gevarieerd geweest. Een indrukwekkende reeks concerten – zowel wat programmering als uitvoering door leden van het Koninklijk Concertgebouworkest betreft – ligt reeds achter ons, maar de seizoensagenda belooft nog een en ander aan muzikale heerlijkheden voor de komende maanden.

Lees verder op de website van De Kaap

Negentig jaar muziekvereniging Ons Genoegen

AMERONGEN  Ons Genoegen bestaat op 21 mei negentig jaar. Het hele jaar wordt dit feit feestelijk gevierd. Hoogtepunt zal het jubileumconcert op 9 mei zijn, in sporthal De Ploeg. Linda Wagenmakers, bekend van de musical “Miss Saigon”, treedt dan ook op.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 22 maart 2009 (kopie)

Valentijn 43-44 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.00 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Borden ‘Kijk uit! Kinderen‘ bij Ericaschool

RHENEN Door een spelletje te spelen mocht Naomi Rijken, leerlinge groep van zes van de Ericaschool, samen met wethouder Anne van Miltenburg het eerste bord van Kijk uit! Kinderen ‘op de Beukenlaan onthullen.

In totaal komen er bij de Rhenense basisschool op vier plaatsen borden, twee aan de Beukenlaan, een aan de Domineesbergweg en een op de kruising Clematislaan en de Ericalaan

Iets van een half jaar geleden ondertekenden wethouder Anne van der Boon en Eveline Noordermeer van de Stichting ‘Kijk uit! Kinderen’ een convenant om kinderen op een veilige manier naar de basisschool te laten gaan.

De gemeente Rhenen is de eerste gemeente in Nederland, waarmee de stichting een convenant sloot. Numero twee en drie worden de gemeenten Barneveld en Arnhem

Stichting ‘Kijk uit! Kinderen’ heeft het ideële doel om kinderen van alle basisscholen in Nederland veiliger en zelfstandiger naar en van school te laten gaan.

Daarmee sluit de stichting precies aan bij de doelstellingen van de gemeente Rhenen, die veel doet om de schoolroutes naar de basisscholen veiliger te maken.

Aanrijding met letsel

ZEIST  Op de Amersfoortseweg vond vrijdagavond een eenzijdige aanrijding plaats waarbij een bestuurder gewond raakte.

Een 21-jarige bestuurder uit Zeist reed met zijn splinternieuwe auto over de Amersfoortseweg in de richting van Zeist. De bestuurder raakte de macht over zijn stuur kwijt toen hij een voetganger over het hoofd zag en deze wilde ontwijken. Hierdoor kwam hij met zijn auto in een slip en sloeg een aantal maal over de kop. Uiteindelijk kwam de auto, nadat hij nog een lantaarnpaal had geraakt, op zijn kop tot stilstand. De Zeisternaar werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Jongen met gestolen fiets aangehouden

ZEIST  In de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 maart heeft de politie een jongen aangehouden omdat hij een fiets gestolen had.

Een getuige zag omstreeks 00.55 uur dat een jongen een fiets op Het Rond wegnam en alarmeerde via 1-1-2 de politie. Ter plaatse troffen agenten niemand meer aan. Tijdens een onderzoek in de omgeving zagen agenten een drietal jongens op de Laan van Beek en Royen lopen met drie fietsen. Eén van de jongens voldeed aan het opgegeven signalement en werd gecontroleerd. De fiets van de 16-jarige jongen uit Austerlitz bleek van diefstal afkomstig. Hij werd aangehouden en voor verhoor ingesloten op het bureau. Later op de dag deed een vrouw aangifte van diefstal van haar fiets. Eén van de fietsen bleek haar fiets te zijn. De politie heeft haar de fiets weer overhandigd.

Inbraak

AMERONGEN  In de nacht van zaterdag op zondag vond rond 05.15 uur een poging tot inbraak plaats in een woning aan De Spijlen. De bewoner deed aangifte hiervan en heeft een vermoeden van de identiteit van de inbreker. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Voorjaarsmarkt bij Bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Op zondag 29 maart van 12.00 – 16.30 uur is er bij het bezoekerscentrum De Boswerf een Voorjaarsmarkt, het thema van de markt en de activiteiten is “jong leven”. Voor bezoekers is er van alles te doen en te beleven.

Kinderen en volwassenen kunnen deelnemen aan de “dieren doe-tocht” in samenwerking met dierenzaak Buddy’s, kinderboerderij De Brink is aanwezig met jonge dieren, er kunnen broodjes worden gebakken en er is een paardenkoets en kinderen kunnen zich laten schminken en deelnemen aan een “lente knutselactiviteit”.
U kunt om 12.30 uur en om 14.00 uur wandelen met de boswachter Cees Dorrestein van Stichting Het Utrechts Landschap (45 minuten). De Homeopaten van de Heuvelrug geven een interactieve presentatie over hooikoorts en allergieën, teken en insectenbeten. Ze laten u graag kennis maken met de homeopathische geneeswijze, er is gelegenheid om vragen te stellen.

Op de markt vindt u de kramen van de natuur- en milieuorganisaties uit de regio: IVN, KNNV, Bijenvereniging en het winkeltje van Stichting Het Utrechts Landschap is aanwezig met streekproducten. Ook kunt u zelfgemaakte kinderkleding kopen bij Monica Esco, houten speelgoed bij Rozemarijn en natuurfoto’s en o.a. dierenbekers bij Ton en Gerda Janssen. Bij de kraam van De Papierderij kunnen kinderen tegen een kleine vergoeding papier scheppen. Groei en Bloei geeft een demonstratie bloemschikken. Wheels 4 all maakt reclame voor autodelen en neemt een demonstratieauto mee. Marlies Engels verkoopt kruidenproducten.

Het bezoekerscentrum presenteert het nieuwe jaarprogramma. De markt wordt opgeluisterd met live muziek verzorgd door leerlingen van de Muziekschool Zeist onder leiding van Judith Bosschers. Voor een hapje en drankje kunt u terecht bij de horecakraam.
Nieuw op het terrein van het bezoekerscentrum is het net geopende natuurspeelbos, een uniek stukje natuurlijk uitdagend speelterrein met een beekje, een holle weg, klimbomen en verstophoeken. Trek wel oude kleren aan als je hier komt spelen!

U bent welkom vanaf 12.00 uur tot 16.30 uur en de toegang bedraagt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar € 3,00. Met de Zeistpas, Geld Terug Regeling, kunt u de entree volledig terug krijgen. Donateurs van de Stichting Vrienden van de Boswerf hebben gratis toegang.
 
Het Bezoekerscentrum De Boswerf is vanaf 1 april op dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 – 16.30 uur en op de zondagen van 12.00 – 16.30 uur.
Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos
Het Bezoekerscentrum is sinds 1 januari 2009 onderdeel van de Milieudienst Zuidoost- Utrecht.

Voorjaarsconcert Cappella Cantica

DRIEBERGEN  Het Heuvelrug kamerkoor Cappella Cantica gaat op zondag 29 maart om 15.30 met u dit jaar “Zingend over het water”. Ze stappen daarvoor aan boord van muzikale scheepjes, zoals De Marjolaine, in Venetiaanse gondels, maar ook het huwelijksbootje en een Amsterdamse rondvaartboot. Ze gaan niet alleen per boot over het water ook per schaats over het ijs. Kortom de moeite waard om dat mee te beleven.
Het kamerkoor zingt op de plechtige toonzetting van Julius Röntgen en de speelsheid van Jetse Bremer. We zingen motetten, de kunstige vlechtwerken van stemmen uit Venetië van de 16e en 17e eeuw. Daarna komt de romantiek aan bod, met Duitse liederen over het water van Mendelssohn en Bruckner. Enkele werken worden begeleid door de Russische pianiste Maria Noskova die ook een muzikaal intermezzo zal verzorgen waarbij Gerrie Eveleens Maarse zal voordragen.
Voor meer informatie over het koor zie: www.cappellacantica.nl.  
Kaarten aan de zaal of reserveren via CappellaCantica@HotPOP.com, de toegangsprijs is  € 6,- inclusief programmaboekje en een drankje na afloop.

Het concert vindt plaats in de Parklaankerk in de Parklaan in Driebergen.

Jubilarissen EMM gehuldigd

LEERSUM  Op zaterdag 28 maart 2009 viert muziekvereniging EMM uit Leersum haar jaarlijks feest. Op dit jaarfeest worden ook de jubilarissen gehuldigd, dit zijn Linda v.d. Meij (25 Jaar), Ben v.d. Broek (25 Jaar) en Dick van Amerongen (50 Jaar).

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 23 maart 2009 (kopie)

Koningin Julianalaan Driebergen: narcis
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Vijf keer te veel gedronken

RHENEN   Op zondag 22 maart heeft de politie een 23-jarige man uit Polen aangehouden, die stomdronken zijn auto bestuurde.

Rond 14.30 uur kreeg de politie een melding dat er een automobilist slingerend over de weg zou rijden. De politie was snel ter plaatse en hield ter hoogte van de Cuneraweg deze Poolse meneer uit Loniow staande. Bij de blaastest blies de man een ‘F’. Dat betekent doorgaans dat er een behoorlijke hoeveelheid alcohol gebruikt is. De ademanalyse op het bureau wees 1175 ug/l uit, meer dan vijf keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Verder bleek de man niet te beschikken over een geldig rijbewijs. Volgens de 23-jarige Pool zou die ingevorderd zijn door de Poolse politie. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij mag zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Politie zoekt getuigen vernielingen

ZEIST  De politie is op zoek naar getuigen van een aantal vernielingen aan auto’s die geparkeerd stonden in Zeist –west, in de wijken:Vogelwijk, Brugakker, Couwenhoven en Nijenheim. De meeste vernielingen vonden plaats op zondagavond 15 maart tussen 19.00-21.00 uur. Vermoedelijk vonden ook nog een aantal vernielingen daarna plaats, aangezien deze pas de volgende ochtend werden opgemerkt.

Mocht u informatie hebben over deze vernielingen dan wordt u verzocht te bellen met de politie van district Binnensticht via het telefoonnummer 0900-8844 of het anonieme meldingsnummer 0800-7000.

Tevens verzoekt de politie mensen wiens auto vernield is om aangifte te doen bij de politie zodat deze zaak verder onderzocht kan worden.

Muzikaal Indisch griezelverhaal voor kinderen

AUSTERLITZ  Zondagmiddag 29 maart een spannend en muzikaal Indisch verhaal in het Beauforthuis, voor kinderen v.a. 6 jaar. Verteller Martijn Apituley is als geen ander in staat de kinderen helemaal bij het verhaal te betrekken. De gamelan-muziek en een echte Indonesische gevechtsdans doen de rest. Samen met gamelan-speler Renado Santosi laat hij zich inspireren door hun eigen Indische families, roddels, liedjes, geheimen en… verhalen. Kortom: Indisch griezelverteltheater met authentieke klanken. Spannend en griezelig, maar toch niet eng.
In de voorstelling ‘Koppie Thee’ wordt Thomas door zijn tante naar een oud pakhuis gestuurd om thee te halen voor haar winkeltje. Alleen is het geen gewoon pakhuis… Tussen de theebalen scharrelen vreemde wezens rond die Thomas in een avontuur storten vol taarten, thee en een echte Indonesische gevechtsdans! Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

zondag 29 maart, 12.00 uur
Theater Djempol – Koppie thee, griezelverhaal voor kinderen vanaf 6 jaar
verteller: Martijn Apituley | muziek: Renadi Santoso | tekst en regie: Dominique Roskott
kinderen t/m 12 jaar € 7,50 | entree € 12,50 | CJP, CKV, studenten, Zeistpas € 10,-

CDN wint van Renswoude

DRIEBERGEN In een matig gespeelde wedstrijd heeft CDN een gelukkige overwinning behaald op Renswoude 2-1.Belangrijke punten voor de strijd om de degradatie in de 3e klasse D.
CDN begon direct de aanval te kiezen om snel een openingsdoelpunt te maken, maar tot tweemaal toe was de Renswoude doelman de reddende engel. Hij stopte twee inzetten van Paul van Hofwegen en Kevin van Woudenberg. Maar de pressie was van korte duur. Renswoude was hierna de gevaarlijkste ploeg en maakte het de CDN verdediging knap lastig.
Met hun lange voorwaartsen werd menig kopduel in Renswoudens voordeel beslist maar het was toch in de 16e min raak door een strak afstandschot welke uitstekend werd gekeerd door doelman Andre van Randwijk maar de rebound kwam voor de voeten van de spits en scoorde beheerst 0-1. CDN geschrokken van deze snelle achterstand probeerde de bakens te verzetten wat snel de gelijkmaker opleverde, het was de mee naar voren gekomen laatste man Paul van Hofwegen die in de 24e min er beheerst 1-1 van maakte. En zelfs voor de rust kwam CDN zelfs op voorsprong door de altijd weer hard werkende Kevin van Woudenberg die in de 41e minuut zijn tegenstander te snel afwas en de Reswoude doelman passeerde. Rust 2-1
Een tweede helft die zich helemaal afspeelde op de helft van CDN maar met kunst en vliegwerk en met veel succes was het deze middag de uitstekende achterhoede van CDN die het hoofd  de hele tweede helft koel hield. En zodoende was het een grote verademing dat de goed leidende arbiter Boon om 16.15 affloot en CDN 3 punten rijker was. Met nog 4 wedstrijden te spelen kan het onderin toch nog spannend worden. Stand:Renswoude 18-19 Dalto 17-15   CDN 18-13   SVM 17-10. Zaterdag as 28 maart de uitwedstrijd tegen SVM in Maartensdijk Aanvang 14.30.
Op de foto:de CDN ers Kevin van Woudenberg en Hugo Bruining in actie

Heuvelrugnieuws van dinsdag 24 maart 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: toverhazelaar
foto: © Renk Knol
tijd: 12.25 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

SVMM loopt tegen onnodige nederlaag aan

MAARN  SVMM moest zaterdag aantreden tegen koploper Hercules. Deze ploeg had in de vorige wedstrijd de organisatie goed staan en kon veelvuldig gevaarlijk worden via hun snelle spitsen. Nu was het in de eerste helft niet veel anders, maar daar tegenover kon SVMM ook een aantal goede kansen stellen.

Lees verder op de website van De Kaap

HDS behaalt fortuinlijk gelijkspel tegen Zebra’s

LEERSUM  In de uitwedstrijd tegen de Zebra’s kon trainer Bert Trappel sinds lange tijd weer beschikken over bijna zijn hele selectie. Alleen Maxim de Ridder ontbrak vanwege een schorsing. HDS startte dan ook met de beste bedoelingen. Maar dat bleek in het verloop van de wedstrijd niet voldoende.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV Doorn niet verder dan gelijk tegen Odysseus

DOORN  Het was wederom een belangrijke wedstrijd voor DEV Doorn in de top van de vierde klasse G, maar het vertoonde spel was er niet naar. Een rommelige partij, een beperkt aantal kansen, en een resultaat waar beide ploegen weinig mee op schieten, 0-0.

Lees verder op de website van De Kaap

Slap spelend DVSA bewijst zichzelf slechte dienst

AMERONGEN  Het vrijwel onderaanstaande SVP uit Veenendaal kon DVSA zaterdagmiddag niet inspireren tot het leveren van een goede prestatie. Juist nu de Amerongers goede vooruitzichten hebben, op een ereplaats aan het einde van dit voetbalseizoen, werd een wanprestatie geleverd.

Lees verder op de website van De Kaap

Centrummanager: ‘Belcour klopt gewoon niet’

ZEIST  Er wordt hard gewerkt in de ruimte waar tot voor kort de MacDonalds op het Belcour in Zeist zat, maar een nieuwe huurder is er nog niet. Het fastfoodrestaurant sloot zijn deuren wegens gebrek aan klandizie. Een van de tekenen dat het winkelhart van Zeist in de problemen zit.

Lees verder op de website van het AD/UN

Koninginnedag Kerkplein te Driebergen-Rijsenburg

DRIEBERGEN  Op 30 april wordt ter gelegenheid van Koninginnedag weer de traditionele jaarmarkt gehouden op het Kerkplein en een deel van de Hoofdstraat te Driebergen-Rijsenburg. Deze jaarmarkt wordt georganiseerd door de “Vrienden van het Kerkplein”
Doordat er sinds 2003 de mogelijkheid bestaat een deel van de Hoofdstraat voor extra kraamruimte te kunnen gebruiken en zijn er ook nu weer voldoende kramen beschikbaar voor zowel charitatieve instellingen als voor zakelijke doeleinden. Wij roepen vooral de charitatieve instellingen (goede doelen, verenigingen, stichtingen etc.) op zich aan te melden voor een kraam.
De prijzen zijn voor een kraam van 4 meter of alleen de 4 meterprijs respectievelijk € 25,- voor niet zakelijke doeleinden en € 50,- voor zakelijke doeleinden.
Buiten de stad Utrecht is deze jaarmarkt tezamen met de rommelmarkt (de rommelmarkt wordt georganiseerd door de Oranjevereniging van Driebergen-Rijsenburg), met ca. 35000 bezoekers de grootste van de gehele provincie Utrecht.
Voor informatie of reservering kunt u bellen met de heer Danny Cohen telefoon 0655864584.

Vergroot foto

Oud-zijn in de oudheid, beeld en werkelijkheid

ZEIST  De laatste lezing van de afdeling Zeist van het  Nederlands Klassiek Verbond vindt plaats op woensdag 1 april 2009. Deze lezing wordt gegeven door dr. A.J.L. van Hooff  en heeft als titel ‘Oud-zijn in de oudheid, beeld en werkelijkheid’.

Iedere cultuurperiode gelooft dat in het verleden bejaarde mensen er beter aan toe waren. Ook de Grieks-Romeinse oudheid kende de mythe van een goede oude tijd voor oude mensen. Op onze beurt zijn wij geneigd de oude wereld te beschouwen als een paradijs voor senioren. De werkelijkheid was echter anders. Zorg voor bejaarden was alleen voorgeschreven als tegenprestatie voor verrichte ouderdiensten: bejaarde ouders voerden soms processen om hun onwillige kinderen tot de onderhoudsplicht te dwingen. Beeldende kunst en literatuur weerspiegelen de onthutsend harde realiteit van het oud-zijn in de oudheid.
Powerpoint-presentatie.

De lezing wordt gehouden in  Verzorgingscentrum ‘de Mirtehof’ , Molenweg 50, Zeist, aanvang  20.00u.  Niet-leden zijn welkom à €. 5,00,  scholieren gratis.
Inlichtingen: mw. J.  Kruys – van Loen, secr. NKV afd. Zeist, tel. 0348-442468,
e-mail: jkruys@planet.nl

In Leersum haalt 30% van de meisjes de prik tegen baarmoederhalskanker

LEERSUM  Donderdag 19 maart heeft de GGD Midden-Nederland uiteindelijk 110 meisjes van de 368 genodigden gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker. Leersum heeft daarmee een eerste opkomstpercentage van 30%. Vorige week scoorden Driebergen en Doorn resp 55 en 54%.

Presentatie nieuw plan uiterwaarden bij Rijn

RHENEN  Een nieuw plan voor de uiterwaarden bij de Rijn in Rhenen. Iets wat sterk leeft in de Grebbestad. Er zijn drie avonden geweest, waarin de inwoners van Rhenen hun zegje konden doen. ,,Op elke avond waren er zeker tachtig mensen aanwezig. Iedere keer is met volle overtuiging gediscussieerd. Alle tegenstellingen zijn boven tafel gekomen,” weet wethouder Ad van Hees.

Het is een plan geworden, dat in een relatief korte tijd, drie tot vier weken, gezamenlijk met de bewoners is gemaakt. ,,Het is een heel evenwichtig plan geworden. Hoewel er echt verschillende belangen in de groepen zaten, merkte je dat als iedereen bij elkaar was dat er respect is voor elkaars standpunten. En respect is voor ambities die de ander heeft. Dan ontstaat er toch een consensus, een plan, waar iedereen zich in kan vinden, Mensen zijn bereid wat te geven, maar ook wat te nemen.”

In 2003 begon de gemeente Rhenen met het proces plan Palmerswaard. ,,Dat is geëindigd met een inventarisatie van allerlei ambities, die in de uiterwaarden bij de stad van Rhenen speelden. Daarna is dat niet verder getrokken in een concreet plan. Het huidige college heeft besloten het proces weer op te pakken en af te maken. Dat staat er nu.”

Tijdens het proces moest uiteindelijk elke groep een schets maken hoe volgens hen de uiterwaarden er in de toekomst uit moeten zien. ,,In die schetsen herken je zoveel maatschappelijks. Het verlanglijstje, dat al in 2003 werd gemaakt, is eigenlijk niet meer gewijzigd. Wat men toen belangrijk vond, vindt men ook nog in 2009 belangrijk. Het nieuwe wat er in zit, is dat er concreet een ruimtelijke vertaling is gemaakt. Als je bijvoorbeeld een ijsbaan wil hebben ‘waar leg je die neer’. En als je een passantenhaven wilt hebben hoe groot moet die worden.”

Ook de natuur heeft daarin een plek gekregen. ,,Het is een kaart geworden met een redelijk concreet plan.” Het plan voor de uiterwaarden bij de stad wordt op 31 maart 2009 behandeld in het ronde tafelgesprek. Overigens hebben burgemeester en wethouders nog geen eindoordeel over het plan. ,,Kijkend naar het proces is dit het resultaat van de Rhenense bevolking, dat wij in procedure willen brengen. We kunnen ons hierin vinden. Ook consulteren we nog de raad voordat wij een definitief standpunt innemen.”

In het plan komt een prima evenemententerrein, aldus Van Hees. ,,Daardoor is het tot in de lengte der dagen zeker dat de Rijnweek kan blijven. Dat er een circus kan staan, dat er eieren zoeken georganiseerd kan worden. En dat we het daarvoor kunnen inrichten. Het kan best zo zijn dat er drainage in het gebied komt. Dat is een kwestie van uitwerking, nadere detaillering.”

,,Met de passantenhaven willen we een kwaliteitsslag maken. Nieuw in het plan is om er honderd parkeerplaatsen te maken op de zogenaamde Paardenmarkt. Gelijkertijd, en dat is ook een kwaliteitsslag, willen we overal langs de Veerweg en de Veerkade de auto’s weghalen. En er een veilig voetpad te maken, zodat je een rondje Rhenen over de Veerweg, Veerkade, Rijnstraat kunt maken. Ook is bekeken hoe je het parkeren bij de passantenhaven en bij tante Loes kunt verbeteren. We willen in het gebied ook een informatiebord hebben. En zoveel mogelijk obstakels, hekken en paaltjes uit de uiterwaarden weghalen. Om daar in ieder geval een landschappelijk rustiger beeld te krijgen.”

Er is een ijsbaan voorzien in het driehoekje achter Tante Loes. ,,Ten oosten van de Rijnstraat krijgt de uiterwaarden de bestemming agrarische natuur. Daar willen we niet het typelandschap hebben als bijvoorbeeld in de Blauwe Kamer. Het traditionele uiterwaardenlandschap willen wij er bewaren. Wel met een bestemming natuur. Dat kan prima in combinatie met een agrarisch natuur gebied.”

Het mooie aan het plan is dat het zo evenwichtig is, vindt wethouder Ad van Hees. ,,Aan de ene kant omdat het met een grote groep mensen gelukt is om recreatieve voorzieningen in de uiterwaarden te brengen. En tegelijkertijd wordt aangegeven dat dat met zorg moet gebeuren om de landschappelijke kwaliteit te borgen. Maar dat er oog moet zijn voor de natuur. Naar mijn mening een gebalanceerd plan waar iedereen tevreden mee kan zijn.”

Vooral is dat aldus de Rhenense wethouder belangrijk, omdat nu de discussie gaande is over de Natura 2000 beheersplannen. ,,De provincie is bezig om voor grote delen van de uiterwaarden plannen te maken hoe dat in de toekomst beheerd moet worden. De uiterwaarden is een natuurgebied van een Europese dimensie. Als gemeente Rhenen kunnen wij ons plan inbrengen bij de provincie. Dan voert niet de provincie Utrecht de regie. Als gemeente hebben wij onze eigen regie.”

,,Dat geeft natuurlijk geen garantie dat het plan helemaal overgenomen wordt. Maar je staat wel veel sterker in het proces als je zelf weet wat je wilt. En dat je een verhaal neer kunt zetten wat de Rhenense bevolking wil, een plan dat de inwoners zelf hebben gemaakt en waar de Rhenense gemeenteraad achter staat. Als je als gemeente niet weet wat je wilt, en je daarover nog steeds aan het worstelen bent, sta je een stuk zwakker.”

In de gemeenteraad van 2 juni wordt het inrichtingsplan vastgesteld als ambitie voor de ontwikkeling van de uiterwaarden bij de stad Rhenen. Dat moet later vertaald worden in het bestemmingsplan buitengebied. ,,Toen in de laatste avond het grote plan gepresenteerd werd, dacht iedereen ‘dat is ons plan en wethouder doe je uiterste best om dat er door heen te halen’. Dat ga ik ook werkelijk doen.”

,, Natuurlijk is niet alles mogelijk,” vervolgt Van Hees. ,,Bijvoorbeeld een visvijver. Er is geen ruimte voor een visvijver in het gebied. Tegen de vissers hebben we gezegd, dat we hoe dan ook op zoek gaan in de Rijn of een nevengeul van de Rijn. In de plannen van het Utrechts Landschap komt er een nevengeul in hun gebied. Het bureau, dat het heeft begeleid, zegt dat het vissen daar gecombineerd kan worden met de natuurambities. Dat is voor mij het vertrekpunt om te praten met Het Utrechts Landschap. De ambities van de gemeente Rhenen moeten helder zijn. Wij willen dat er een ruimte wordt gecreëerd voor vissers.”

Enige kinderboerderij in gemeente verdient steun van het CDA

DRIEBERGEN  Het CDA wil voor de kinderboerderij ’t Woelige Nest in Driebergen overbruggingssteun nu blijkt dat de kinderboerderij met een structurele subsidie van € 10.000,- ernstig in zijn bestaan wordt bedreigd. Dit komt door het wegvallen van financieringsbronnen. Want de steun van een grote zorgaanbieder die de helft van de loonkosten voor zijn rekening is er niet meer. Ook een in het verleden ontvangen legaat is nu op.

In de vergadering van de commissie Samenleving sprak de CDA-fractie zich er nog voor uit eerst een evaluatie van het jeugd- en jongerenwerk af te wachten. Deze wordt in de loop van dit jaar verwacht. Inmiddels is het CDA door gesprekken met de kinderboerderij gebleken, dat dat tijdstip voor de kinderboerderij te laat komt. ’t Woelige Nest zou reuze geholpen zijn met het op korte termijn verstrekken van een eenmalige extra subsidie van € 10.000,-. Daardoor krijgt de kinderboerderij de mogelijkheid zich om te vormen naar een professionelere organisatie. Naast veranderingen in het bestuur, het werven van meer financiers, een goede communicatie en het uitbreiden van het aanbod hoopt de kinderboerderij zijn positie te verstevigen. Men wil graag ook een educatieve functie realiseren en scholen en leerlingen betrekken bij het leven op de boerderij.  

De CDA-fractie is van mening dat deze eenmalige extra steun gevonden kan worden uit overgebleven gelden voor jeugd- en jongerenwerk. Dat geld kan hiervoor worden aangesproken en vindt zo een goede bestemming. Het CDA verwacht dat tegen de tijd dat de evaluatie over het jeugd- en jongerenwerk gehouden wordt, de kinderboerderij een overlevingsplan kan presenteren. Hieruit zal een gezonde financiering en subsidie kunnen blijken.

Foto: Kinderboerderij in 1991

Overbergse bazar levert 14.500 euro op

OVERBERG  De jaarlijkse bazar en rommelmarkt van de Nederlands Hervormde Kerk heeft bij een eerste teling 14.500 euro opgeleverd. Driekwart van de opbrengst komt ten goede aan het bouw-en restauratiefonds van de kerk, een kwart gaat naar een diaconaal doel.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Ooievaars weer op Sterkenburg

DOORN  Uitgeput maar heel ontspannen stonden ze daar plotseling: twee jonge ooievaars die vorig jaar zijn grootgebracht op het nest bij kasteel Sterkenburg in Doorn. Waarschijnlijk waren ze net aangekomen uit hun overwinteringgebieden.

Lees verder op de website van De Kaap

Zwerfvuil weer (even?) weg

DOORN  Ondanks kuilen, oneffenheden, bergen zand en grint stond afgelopen zaterdag de kraam van “Heuvelrug Schoon, Heel Gewoon”, georganiseerd door Welnúh Doorn, op het totaal omgewoelde voorterrein van het Cultuurhuis in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Groep 5 vermaakt bewoners zorgcomplex

LEERSUM  De kinderen van groep 5 van basisschool De Hoeksteen hebben vrijdag 20 maart een optreden verzorgd voor de bewoners van woon- en zorgcomplex de Schermerij.

Lees verder op de website van De Kaap

Beachtoernooien met Koninginnedag

AMERONGEN  Dit jaar organiseert de oranjevereniging Amerongen weer verschillende beachtoernooien met koninginnedag. Teams kunnen zich vanaf nu aanmelden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 25 maart 2009 (kopie)

De Warande 65-83 Driebergen: vanaf Jachtlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.05 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Liften te klein voor spoedeisende hulp

ZEIST  De liften en het trappenhuis van de flats aan de Zeister Prinses Irenelaan zijn te klein voor een brancard. Dat werd afgelopen week duidelijk toen een bewoners die een hartinfarct had met een hoogwerker uit de flat moest worden getild. Minuten leken uren te duren, de bewoners zijn bezorgd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Eindelijk droge voeten voor Leersum

LEERSUM  Als het hard regent op de Heuvelrug, is Leersum de klos.
Het water dat vanaf de heuvel het dorp binnenstroomt, kan geen kant meer op door bebouwing en asfalt en stroomt huizen, winkels en bedrijven binnen. Komende zomer moet de grootste overlast voorbij zijn als een van de grootste waterreservoirs midden in het dorp klaar is.

Lees verder op de website van het AD/UN

Opgravingsplan archeologische waarden in Leersum

UTRECHTSE HEUVELRUG  Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een besluit genomen hoe om te gaan met de aangetroffen archeologische waarden in het plangebied voor het bedrijventerrein Leersum, gelegen bij de Bertus Leendersweg te Amerongen. Het besluit houdt in dat het plangebied voor het bedrijventerrein Leersum als een archeologisch behoudenswaardige vindplaats wordt beschouwd. Voordat verdere ontwikkeling van het terrein plaats kan vinden, worden de aangetroffen archeologische waarden veiliggesteld door tot opgraving over te gaan.

Verschil van inzicht
In de media is reeds gemeld dat er een verschil van inzicht bestaat tussen de ontwikkelaar (Janssen de Jong Projectontwikkeling) en de gemeente over de beoordeling van het tweede proefsleuvenonderzoek. De gemeente meent dat het om een behoudenswaardige vindplaats gaat. De ontwikkelaar meent dat het gebied vrij kan worden gegeven. De gemeente heeft daarop de ontwikkelaar gevraagd nogmaals kritisch naar de beoordeling en waardering van de aangetroffen resten te kijken. De ontwikkelaar ziet echter geen aanleiding voor aanpassing van het onderzoeksrapport.

Waarom waardevol?
Onder de Ameronger Eng ligt als het ware een prehistorisch landschap waarin de bewoningsgeschiedenis van een lange periode is terug te vinden. Daarom worden de archeologische vondsten als waardevol beoordeeld. Er is sprake van een gebruik van het landschap door de mens van prehistorie tot Middeleeuwen. De aangetroffen sporen en resten dateren uit de overgang Laat-Neoliticum/Bronstijd, overgang Late Bronstijd/IJzertijd, overgang Late IJzertijd/Romeinse Tijd, evenals de Volle en Late Middeleeuwen. Het betreft in ieder geval nederzettingsresten. Andere structuren kunnen niet worden uitgesloten; de proefsleuvenonderzoeken bieden daarin niet voldoende inzicht. Er zijn aanwijzingen voor ambachtelijke activiteiten, te weten het smelten/smeden van metaal en wolverwerking (vondst weefgewicht). Daarnaast is er prehistorisch aardewerk gevonden. Verder zijn zgn. potbekers gevonden (nederzettingsaardewerk Klokbekercultuur; ca. 2400-2000vChr) en (delen van) een glazen armband en een versierde bronzen armband uit de IJzertijd (800vChr-0).
Het college is van mening dat de archeologische sporen en resten in het plangebied in hun onderlinge samenhang dienen te worden bezien en dus gewaardeerd en niet los kunnen worden gezien van de archeologische informatie die bekend is van de terreinen in de omgeving (waaronder grafheuvels). Zij maken deel uit van de bewoningsgeschiedenis van het landschap dat onder de Ameronger Eng bewaard ligt.

Naar aanleiding van het collegebesluit wordt een plan voor de definitieve opgraving opgesteld. Hoe lang het dan duurt voor de bouw van het bedrijventerrein kan beginnen is nog onduidelijk.

Heuvelrug soepel voor huttenbouwers

HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug staat het bouwen van hutten op gemeentegrond toe. In schoolvakanties kunnen kinderen naar hartelust sjouwen met planken, takken en boomstammen om hun eigen bouwsel te maken.

Lees verder op de website van het AD/UN

Plantenexcursie op Grebbeberg

RHENEN  De Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie verzorgt zaterdag 28 maart een plantenexcursie voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar. Onder leiding van twee ervaren plantenkenners gaan de aanwezigen in het gebied van de Blauwe Kamer en de Grebbeberg op zoek naar leuke planten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Gebroken jukbeen

LEERSUM  Dinsdag aan het eind van de middag fietste een 53-jarige vrouw uit Leersum over de Maarsbergseweg. Zij werd hier aangereden door een 29-jarige automobiliste uit Leeuwarden. Ze werd met o.a. een gebroken jukbeen vervoerd naar het ziekenhuis.

Motie tegen overmatig alcoholgebruik

HEUVELRUG  Het CDA Utrechtse Heuvelrug dient aanstaande donderdag in de raadsvergadering een motie in tegen overmatig alcoholgebruik. In de motie wordt voorgesteld op door de raad georganiseerde bijeenkomsten geen alcohol meer te schenken. Hiermee neemt het CDA voortouw in uitdragen van het goede voorbeeld. Het CDA roept het College van Burgemeester en Wethouders op om dit goede voorbeeld navolging te geven.

Theodora Geraets speelt Piazzolla, Paganini en De Falla

AUSTERLITZ De in Zeist geboren en getogen Theodora Geraets komt op veler verzoek terug in het Beauforthuis, zondag 29 maart. Ditmaal in duo met gitariste Esther Steenbergen. Naast Piazzolla, Paganini en De Falla, spelen ze onder andere werken van Kreisler, Ridout en Turina. De combinatie gitaar/viool is even spannend als zeldzaam. Instrumenten uit twee verschillende tradities die pas in de twintigste eeuw nader tot elkaar kwamen. En wie zich als muzikant in een dergelijke samenwerking wil storten zal een list moeten verzinnen, want het repertoire voor deze twee instrumenten is niet bijster groot. Esther Steenbergen en Theodora Geraets deinzen er gelukkig niet voor terug om bestaande muziek rigoureus te bewerken.  Vergroot foto

Esther Steenbergen heeft als lid van het Amsterdams Gitaar Trio de nodige ervaring opgedaan met het omwerken van muziek voor de gitaar. Ze is echt een muzikale omnivoor die met groot gemak laveert tussen klassiek, hedendaags en Latin. Theodora Geraets heeft na haar concertmeesterschap van het Limburgs Symphonie Orkest haar zinnen gezet op de kamermuziek en kan zich vastbijten in het avontuurlijk repertoire van dit tweetal.

zondag 29 maart, 17.30 uur
entree € 16,- | CJP, CKV, studenten en Zeistpas € 11,- | kinderen t/m 12 jr € 8,50

Bartiméus viert 22ste Truckersdag

DOORN  Hoe groot, hoog en indrukwekkend is een truck? Dit gaan 130 bewoners van Bartiméus op zaterdag 4 april ervaren. Met meer dan honderd vrachtwagens en bussen maken zij een tour door Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Papa di Grazzi band naar Amerongen

AMERONGEN  De Oranjevereniging Amerongen organiseert een groot feest met Koninginnedag. Het bestuur heeft besloten om dit jaar een groot Oranjefeest te organiseren op de Laan. Vanaf juni 2008 is het bestuur in touw met dit feest.

Lees verder op de website van De Kaap

17 kasteelkippen verdwenen

AMERONGEN  Uit de tuin van Kasteel Amerongen zijn vorige week alle 17 raskippen verdwenen. Een onaangename verrassing. De Kasteelbeheerder stelde onderzoek in, en sporen wezen aanvankelijk naar enkele roofzuchtige vossen. Dit bleek niet te kunnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 26 maart 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: koolmees
foto: © Renk Knol
tijd: 11.30 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Zwemmen in Utrechtse Heuvelrug wordt problematisch

UTRECHTSE HEUVELRUG  Het college van b&w deelt in een raadsinformatiebrief mee dat ze tussen de 30.000 en 40.000 euro wil uitgeven aan een onderzoek naar de bestaansmogelijkheden van de drie in de gemeente gevestigde zwembaden die samen meer dan 800.000 euro subsidie per jaar opmaken.

Zie hieronder de raadsinformatiebrief.


1.1    Aanleiding
De inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug kunnen gebruik maken van drie zwembaden:
–    zwembad De Zwoer in Driebergen-Rijsenburg, een overdekt/openlucht zwembad
–    zwembad Woestduin in Doorn, een overdekt bad
–    Bosbad in Leersum, een openluchtbad

Aan alle drie de baden verstrekt de gemeente een forse exploitatiesubsidie tot een totaal bedrag van € 840.670,–.
De toenemende milieueisen, het onderhoud en het aantrekkelijk houden van de zwembaden gaat gepaard gaan met forse investeringen, die de exploitaties van de drie zwembaden onder druk zetten.
Daarbij komt dat zwembad de Zwoer heeft aangegeven in financiële nood te raken tenzij de gemeente financiële hulp biedt.

Deze constateringen en de landelijke dalende tendens voor het bezoeken aan zwembaden vormden aanleiding in de Beleidsnota Sport 2008 – 2010 (door de raad in september 2008 vastgesteld) om een onderzoek in te stellen naar de optimale omvang, het aantal en allocatie van zwembaden binnen de gemeente.

Doelstelling

De doelstelling van het onderzoek is:
Het uitvoeren van een objectief en deskundig (behoefte)onderzoek naar de zwembaden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

– om te komen tot een optimale omvang, het aantal en allocatie van zwembaden
– afgezet tegen de huidige situatie
– waarbij ingegaan wordt op de financiële consequenties voor alle partijen.

Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek en de daaruit voortkomende scenario’s dienen college en raad een gefundeerde keuze te kunnen maken over de gewenst toekomstige situatie aangaande de zwembaden binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
   
2    Uitgangspunten
2.1    Algemeen
In het college programma gemeente Utrechtse Heuvelrug 2006 – 2009 is een passage gewijd aan meer aandacht voor beter bewegingsonderwijs (o.a. schoolzwemmen).
Voor zowel het zwembad in Driebergen-Rijsenburg als in de kern Leersum wordt vermeld dat de  zwembaden van groot belang zijn voor deze kernen en dat maximale inspanningen gepleegd zullen moeten worden om deze open te houden.

In de beleidsnota Sport 2008-2012 staat dat de gemeente streeft naar verdere verzelfstandiging van de sportaccommodaties en bijbehorende exploitaties.

Tevens staat in het beleidsplan dat HSI betrokken wordt bij het onderzoek. Om draagvlak van het onderzoek, en de uitkomsten daarvan, te vergroten is het van belang dat partijen (zoals HSI, zwemverenigingen en zwembadbezoekers) waar mogelijk betrokken worden in het proces.
Naast bovengenoemde uitgangspunten zal bij het onderzoek zal aandacht moeten worden geschonken aan de volgende onderwerpen waarbij de korte en lange termijn in acht dient te worden genomen:

2.2    Huidige situatie
analyse sterke/zwakke punten huidige zwembaden op korte en lange termijn;
financiën (huidig en in toekomst)
regiofunctie
bezoekersaantallen
doelgroepenanalyse
bouwkundige situatie/onderhoudskosten op korte/lange termijn
eigendomsverhoudingen

2.3    Trends/ontwikkelingen
lokaal/regionaal en landelijk
recreatiepatroon
sociologische aspecten (bevolkingsopbouw etc.)
exploitatiemogelijkheden
rol gemeente/bedrijfsleven  (PPS constructie)

Op basis van huidige situatie/trends/ontwikkelingen:
 
2.4    Visie met toekomstscenario’s
aantal zwembaden in relatie tot huidige aantal
mogelijke locaties eventuele nieuwbouw (in relatie tot Structuurvisie)
functies (doelgroepen)
eigendomsverhoudingen
financieringsmogelijkheden
exploitatievormen en mogelijkheden
rol gemeente/PPS constructie
regionale en/of plaatselijke functie
combinatiemogelijkheden met derden (zorg/recreatie etc.

2.5                 Planning
planontwikkeling (qua tijd)
tussentijdse maatregelen in afwachting van realisatie toekomstige gewenste ontwikkeling

Bij het onderzoek zullen bovenstaande uitgangspunten een leidraad vormen. Het onderzoek zal moeten resulteren in een advies waarbij een aantal mogelijke toekomstscenario’s worden voorgelegd, met de daaraan verbonden consequenties, waaruit ons college en gemeenteraad een gefundeerde keuze kan maken.


3    Plan van aanpak

3.1    Algemeen
Het voorgenomen onderzoek is specialistisch van aard en het verdient aanbeveling een extern bureau dit onderzoek te laten uitvoeren. Dit plan van aanpak dient als basis voor gesprekken die wij zullen gaan voeren met een viertal geselecteerde en op dit gebied deskundige bureaus.

Wij stellen voor de volgende bureaus te benaderen: Sportfondsen Nederland, Marktplan Adviesgroep , SemadAdvies, SRO en Convisie.
Bovenstaande bureaus hebben ervaring met advisering op het gebied van zwemaccommodaties. Wij verwachten dat de bureaus ook hun kennis en expertise inbrengen in het gesprek, om op deze wijze te komen tot een heldere opdrachtformulering voor het onderzoek en de te leveren rapportage met daarin de toekomstscenario’s.

Een selectieprocedure waarin de bedrijven gevraagd worden een offerte uit te brengen voor de uitvoering van het onderzoek, met daarin een plan van aanpak en kosten en tijdsplanning, zal uitwijzen welk bedrijf het onderzoek zal uitvoeren.

In de offerte die de bureaus in dienen staat minimaal een voorstel voor:
–    hoe en op welke wijze invulling en uitvoering zal worden gegeven aan de opdracht zoals in dit plan van aanpak staat beschreven
–    de inhoud en kwaliteit van het eindadvies, de rapportage
–    de tijdsplanning

3.2    Besluitvorming en tijdspad

Na de beoordeling van de offertes besluit het college welke de meest gunstige aanbieding is. Hierbij wordt gekeken naar de prijs en kwaliteit.
Het eindrapport wordt voorgelegd aan het college; vervolgens wordt het eindrapport voorgelegd aan de commissie Samenleving.
Vervolgens wordt het uiteindelijke rapport voorgelegd aan de raad (september/oktober).

Intern plan van aanpak en tijdspad:
behandeling notitie college maart
voeren van gesprekken met bureaus
selectie bureaus maart/april
uitvoering onderzoek april t/m juni
behandeling onderzoekresultaat college 7 juli
onderzoek voorleggen aan inwoners
behandeling college 4 augustus
behandeling commissie 7 september
behandeling raad 24 september

De bureaus zal worden gevraagd in hun offerte een tijdspad aan te geven. Hierbij zal nadrukkelijk worden aangegeven dat besluitvorming in juli verwacht wordt en dat de eindrapportage eind juni gereed moet zijn.

4    Organisatie en communicatie
4.1        Organisatie
Ter voorbereiding en uitvoering van de Nota sportbeleid is een werkgroep Sport ingesteld, waarin naast vertegenwoordigers van Heuvelrug Sport Initiatief de verantwoordelijke wethouder en ambtelijke vertegenwoordigers zitting hebben.

Het verdient de aanbeveling om deze werkgroep te belasten met het begeleiden van de selectie van het bureau evenals met het geven van advies aangaande het eindrapport.

De taak van de werkgroep bestaat o.a. uit het actief meedenken, begeleiden van het onderzoek, becommentariëren van rapportages en onderzoeksgegevens en hulp en bijstand leveren in de vorm van kennis, netwerken en aanwezige expertise.

De beleidsmedewerker Vrije Tijd is aanspreekpunt voor het gekozen bureau. Indien nodig zal de beleidsmedewerker gegevens aanleveren of zorgdragen dat deze worden aangeleverd.
De beleidsmedewerker informeert de leden van de begeleidingsgroep over de voortgang. Tevens stelt deze college en raadsvoorstellen op.

4.2    Communicatie
Regelmatige publiciteit is een noodzaak en daarvoor zal regelmatig via de pers en de gemeentelijke website informatie worden verschaft over de stand van zaken m.b.t. het onderzoek. De wijze waarop de resultaten van het onderzoek zullen worden voorgelegd aan inwoners alvorens ter besluitvorming naar commissie en raad te gaan zal in ander overleg met de Afd. Communicatie nog worden vastgesteld. 
     
5    Kosten
Op basis van uit te brengen offertes zal nader inzicht verkregen worden in de kosten voor het uitbrengen van het onderzoek.
Naar raming zal het onderzoek tussen de € 30.000,– en € 40.000,– vergen.
De kosten worden ten laste gebracht van de stelpost uitvoering beleidsnota sport
2009.

Zeist zoekt naar alternatief voor houten entreeborden

ZEIST  De informatieborden die nu bij de entrees van Zeist staan, verdwijnen per 1 juli. Het contract eindigt en de gemeente is op zoek naar een alternatieve manier om evenementen te promoten. Mogelijk komen er grote LED-schermen te hangen.

Lees verder op de website van het AD/UN

17-jarige jongen lichtgewond

ZEIST Een 17-jarige bestuurder van een bromscooter raakte woensdagmiddag lichtgewond nadat hij werd aangereden door een automobiliste.
Omstreeks 16.45 uur kreeg de politie een melding van een verkeersongeval aan de Utrechtseweg. Een 43-jarige automobiliste uit Nieuwegein kwam van een parkeerplaats afrijden en zag daarbij een 17-jarige bestuurder van een bromscooter uit Bilthoven over het hoofd. De twee kwamen in botsing en de jongen raakte lichtgewond aan een voet. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar mocht later weer naar huis.

Kasteelplan staat nog overeind

DRIEBERGEN  In 2004 verraste Geurt van Yperen, die een vleesverwerkingsbedrijf heeft aan de Langbroekerwetering, vele inwoners van Driebergen met een spectaculair idee om op zijn terrein het middeleeuwse kasteel Rijsenburg te herbouwen. Het idee werd vervolgens een heus plan, er kwam een brochure, een website én de steun van de (toenmalige) gemeente Driebergen. Maar na de gemeentelijke herindeling in 2006 werd het wat stil rond dit opmerkelijke streven. Volgens Van Yperen staat het plan echter nog steeds overeind. Sterker nog: hij is momenteel in onderhandeling met de Rijksdienst voor Archeologie om het bouwwerk (anders dan eerst de bedoeling was) op de oorspronkelijke fundamenten te realiseren.
Lees verder in de Stichtse Courant van 26-3-2009

Werkzaamheden drukriolering in volle gang

RHENEN  Wethouder Anne van Miltenburg was vorige week aanwezig bij de laatste handeling van de aanleg van de drukriolering bij de woning aan de Stokweg 14 in Rhenen. ,,We werken hard aan de inspanning, waaraan we als gemeente moeten voldoen. Ik ben blij dat de riolering nu bijna overal in de gemeente ligt.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Volop activiteiten in weekend

MAARN  Het was zaterdag druk in Maarn. Voor een aantal activiteiten die min of meer gelijktijdig begonnen in het centrum en bij De Twee Marken waren letterlijk veel mensen op de been. Zo waren er de kinderkledingbeurs en de zwerfvuilactie, maar ook de start van de regionale kastelenwandeltocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie kinderkunst in de bibliotheek

LEERSUM  Na drie keer op een zaterdagmiddag meegedaan te hebben aan de kindercursus van Muzemiks kregen de vijftien kinderen (in de leeftijd van 5 tot 10 jaar) in de bibliotheek de gelegenheid hun kunstwerken ten toonstellen. Deze expositie werd afgelopen vrijdagmiddag feestelijk geopend.

Lees verder op de website van De Kaap

Buurtauto’s in Leersum en Amerongen?

LEERSUM  De organisatie Wheels4all onderzoekt of het mogelijk is om in Amerongen en Leersum te starten met een autodeelsysteem waarbij verschillende bewoners dezelfde auto na elkaar gebruiken.

Lees verder op de website van De Kaap

Burgemeester en wethouder maken het verschil bij Bartiméus

HEUVELRUG  Burgemeester Frits Naafs en wethouder Robbert Waltmann staken zichzelf in het kader van Make A Difference Day afgelopen vrijdag in een mooi oranje overall. Bij Bartiméus hielp het tweetal een aantal bewoners van de zorginstelling bij het schoonmaken van het terras en het meubilair.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeentewerf op Vossenstein

DOORN  De bouw van een nieuwe gemeentewerf en milieustraat bij het industrieterrein Vossenstein in Doorn baart de omwonenden zorgen. ,,Met name verkeer, geluid en licht.”, verwoordt Wim Verheul de gevoelens die in Palmstad leven tijdens de informatiebijeenkomst in het Cultuurhuis.

Lees verder op de website van De Kaap

Hulp paddentrek gezocht

AMERONGEN  Na hun winterslaap trekken padden massaal naar hun geboortewater. Tussen Amerongen en Elst maken ze geen schijn van kans om de N225 heelhuids over te komen. Voor dit werk heeft de werkgroep Paddentrek versterking nodig. Hulp bij deze trek is maar een paar weken nodig, meestal vanaf begin maart tot eind april.

Lees verder op de website van De Kaap

Herkenbare visie voor gemeente Zeist 2030

ZEIST  Gemeente Zeist werkte de afgelopen maanden hard aan een Ontwikkelingsperspectief voor Zeist in 2030. Zij deed dat niet alleen, vanuit de samenleving en organisaties dacht men mee. En dat is terug te zien. Keuzes die het college nu maakt zijn herkenbaar voor velen. Wethouder Dirk Gudde: “we zetten in op kwaliteit die er al in gemeente Zeist is en willen dat versterken en verbeteren. Dat geldt zeker ook voor het groen.”

Kijk op 2030
Gudde: “We gaan uit van de kwaliteiten van de gemeente die er nu zijn. In 2030 is de gemeente nog steeds groen, groen van hoge kwaliteit. Onze rijke cultuurhistorie is dan nog duidelijker zichtbaar. Bedrijfsleven, overheid en burgers zijn in 2030 intensief bezig met duurzaamheid en zorgzaamheid. Rijdend door de gemeente weet je gelijk waar je bent; Den Dolder, Bosch en Duin, Huis ter Heide, Austerlitz en Zeist zijn nog altijd herkenbaar.”

Kwaliteit
Zowel de samenleving als de gemeente willen een evenwichtige opbouw van de bevolking. Het gevolg is dat er woningen voor starters, senioren en mensen met een modaal inkomen nodig zijn. Het aantal te bouwen woningen zal echter niet leidend zijn en de bebouwing moet passen in de omgeving. Het biedt kansen om bestaande gebouwen te veranderen of een gebied verdichten om deze ogenschijnlijke tegenstelling op te lossen.

In het centrum van Zeist zal het gezellig winkelen zijn. Dat moet nog aantrekkelijker zijn voor mensen uit de regio. De gemeente wil inwoners steeds meer bij ontwikkelingen betrekken, een beter openbaar vervoer en het fietsgebruik stimuleren. Kwaliteit zal steeds een grote rol spelen. Dit zijn slechts enkele van de vele ambities die verwoord staan in het ontwikkelingsperspectief 2030.

Structuurvisie 2020
Het ontwikkelingsperspectief 2030 dat het college vaststelde is een globale koers en is bekeken vanuit het gebruik van ruimte in de gemeente. Het kwam tot stand door de inbreng uit de samenleving, de trends en ontwikkelingen en een analyse van de huidige situatie samen te voegen. Het is de basis voor de Structuurvisie 2020 die de gemeente de komende maanden opstelt. Zij gaat weer in gesprek met de samenleving hierover. In de Structuurvisie worden de keuzes uitgewerkt in concrete maatregelen dit is de basis voor bestemmingsplannen. Op 23 april hebben inwoners de kans te reageren in de Ronde Tafel van de gemeenteraad.

IVN Wandelexcursie

AMERONGEN  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een vogelwandelexcursie, waarbij ze gaan kijken in de kasteelgracht, de uiterwaarden, het kwelmoeras en het bos.
De polder is erg vogelrijk aan diverse soorten ganzen, eenden en zangvogels, zoals grasmus en tureluur. In het aangelegde kwelmoeras zullen zeker slobeenden en ook de grote zilverreiger te zien zijn.
In het bos zijn meerdere mezensoorten en spechten te zien.

Zondag 5 april om 14.00 uur op de parkeerplaats bij kasteel Amerongen. Neem natuurlijk uw verrekijker mee.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 27 maart 2009 (kopie)

Eikenlaan 26-26 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.25 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Koninklijke onderscheiding voor spoorwegman Mertens

ZEIST  Vanmiddag reikte burgemeester Janssen aan de heer H.T. Mertens een Koninklijke Onderscheiding, lid in de Orde van Oranje Nassau, uit. De onderscheiding werd tijdens zijn afscheidsbijeenkomst als voorzitter van de Woningstichting Tuindorp-B.A.N.S. in restaurant Vroom in Utrecht uitgereikt.

De heer Mertens is circa 25 jaar actief als (vice)-voorzitter binnen het bestuur van de Woningstichting Tuindorp-B.A.N.S. In deze functie heeft hij een zeer belangrijke rol gespeeld binnen de volkshuisvesting in Utrecht Oost.

Ook op het terrein van de tennissport heeft hij zijn steentje bijgedragen. Gedurende 20 jaar vervulde hij verschillende bestuurlijke functies binnen de tennisvereniging STVU.

Samenwerking hervormden en gereformeerden

LEERSUM  De federatie tussen de Michaelkerk Gemeente (hervormden) en de Johanneskerk Gemeente (gereformeerden) in Leersum is een feit.
Vorig jaar augustus werden de gesprekken hierover in gang gezet. Voor de kerkgangers zal er weinig veranderen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Identiteit ooievaars bekend

Door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  De identiteit van de ooievaars op het nest van kwekerij de Eng aan het Kloosterlaantje is bekend. De nummers op de ringen zijn afgelezen en bevestigd is dat het mannetje dat begin maart neerstreek, hetzelfde is als dat van vorig jaar en het jaar daarvoor. Dat mannetje in in 2004 in Mannheim, Duitsland geboren.

Zijn partner is hier voor het eerst. Dit vrouwtje is in 2001 geboren in Rossem en heeft in 2003 en 2005 eerder gebroed in Culemborg.

Naar verwachting zullen er in de loop van de volgende week twee tot vijf eieren gelegd worden. Dat zal dan zichtbaar zijn aan het gedrag, er zal altijd minstens één ouder op het nest blijven. Na een broedtijd van ongeveer een maand komen de eieren met tussenpozen van één of meer dagen uit. Hoeveel het er deze keer zullen zijn zal pas vastgesteld kunnen worden als de kuikens groot genoeg zijn om boven de rand van het nest uit te steken. Naar verwachting tweede helft mei.

Vergroot foto

Bestemmingsplan Vogelenzang op de rol

RHENEN De gemeente Rhenen heeft het bureau SAB opdracht verleend om een voorontwerpbestemmingsplan voor de woonwijk Vogelenzang te maken. Door nu de opdracht te verlenen blijft het project op schema zodat de woningbouw volgens planning begin volgend jaar kan beginnen.

Begin maart werd het voorlopig stedenbouwkundig ontwerp voor dit plan door de gemeente, de stedenbouwkundige Shyam Khandekar en Bouwfonds gepresenteerd. Een adviesgroep uit omwonenden, ondernemers en belangenorganisaties, heeft gesproken over een mogelijke invulling van de wijk. De uitkomst van die gesprekken is, samen met het gemeentelijke programma van eisen, vertaald in een voorlopig stedenbouwkundig ontwerp.

De volgende stap in het proces is het opstellen van een bestemmingsplan. Deze wordt gebaseerd op het in april 2009 door de raad vast te stellen voorlopig ontwerp. Drie bureaus zijn benaderd om een offerte uit te brengen. Alle drie hebben zij gehoor gegeven aan het verzoek en hebben een offerte uitgebracht. Aan SAB wordt opdracht verleend voor het opstellen van bestemmingsplan Vogelenzang.

In de hal van het gemeentehuis is een maquette van het plan te bezichtigen.

Verdachte situatie in bos bij Hoogstraat

LEERSUM  In de nacht van donderdag op vrijdag 27 maart heeft de politie een grote zoekactie gehouden nadat een getuige een verdachte situatie had gemeld.

Omstreeks 00.15 uur reed een getuige uit Leersum over de Hoogstraat toen hij vanuit het bos een vrouw hoorde huilen en daarbij een mannenstem die riep dat ze stil moest zijn. De getuige besloot de politie te bellen. Omdat een misdrijf werd gevreesd, organiseerde de politie een grote zoekactie met gebruik van honden en een warmtebeeldkijker. De politie trof uiteindelijk een 30-jarige vrouw uit Leersum met een blauw oog aan. Ze verklaardde door haar man te zijn mishandeld. De 34-jarige verdachte uit Leersum is vervolgens in zijn woning aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor.

Fiets in vijver

ZEIST  Donderdagavond 26 maart heeft de politie een man aangehouden die onder invloed van alcohol een fiets in de vijver bij het bussstation aan de Slotlaan had gegooid.

De politie kreeg de melding van een getuige en troffen bij de vijver een 23-jarige man uit Zeist aan die voldeed aan het signalement. De man werd aangehouden en verklaardde inderdaad een fiets in de vijver te hebben gegooid. Tegen hem is een proces-verbaal voor baladigheid en openbare dronkenschap opgemaakt.

Kunstmarkt Koninginnedag 2009 Doorn

DOORN  Ook dit jaar organiseert de Oranjevereniging Doorn weer een kunstmarkt op Koninginnedag 30 april. De organisatie streeeft ernaar om dit de grootste Koninginnekunstmarkt in de regio te laten zijn. Van oudsher trekt de kunstmarkt veel bezoekers.

Lees verder op de website van De Kaap

Raad Utrechtse Heuvelrug investeert in nieuw gemeentekantoor

UTRECHTSE HEUVELRUG De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft gisteren besloten een krediet van 25 miljoen beschikbaar te stellen voor een nieuw gemeentekantoor in Doorn. Daarnaast is de raad akkoord gegaan met het technisch, functioneel en ruimtelijk programma van eisen en het structuurontwerp voor het nieuwe gebouw.

Het gemeentekantoor komt in Doorn naast Cultuurhuis Pléiade. Het wordt een zeer duurzaam gebouw, waar de gehele ambtelijke organisatie – uitgezonderd de brandweer en de buitendienst – wordt gevestigd. Bij het vaststellen van het Voorlopig ontwerp wordt een definitief besluit genomen of ook de jongerenruimte in het nieuwe gebouw wordt gevestigd.

De Gemeentewinkel blijft in het Cultuurhuis en beide gebouwen worden ondergronds met elkaar verbonden. Hierdoor ontstaat er voor alle inwoners en klanten van de gemeente één duidelijke plaats waar alle contacten plaatsvinden. Ook neemt de efficiency toe omdat vrijwel alle medewerkers op één locatie gehuisvest zijn in plaats van op de huidige acht locaties. De verwachting is dat het nieuwe gebouw in de loop van 2012 in gebruik kan worden genomen.

Verdere procedure
Na het positieve raadsbesluit wordt het structuurontwerp vertaald in een Voorlopig ontwerp. Het college betrekt hierbij in een interactief proces een representatieve en deskundige klankbordgroep. De raad drong hierop aan omdat vanuit bepaalde groeperingen de nodige zorg is geuit over de uiteindelijke verschijningvorm van het nieuwe gebouw. Het voorlopig ontwerp, dat moet passen bij Doorn en de directe omgeving van het gebouw, wordt naar verwachting direct na de zomer ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarna start een Europese aanbestedingsprocedure die medio volgend jaar wordt afgerond waarna met de bouw kan worden gestart.

Rhenense CDA-fractie stelt vragen over claim

RHENEN  De fractie van het CDA-Rhenen heeft het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld omtrent een eventuele claim die voorvloeit uit de onjuiste aanbestedingsprocedure van het MFG in Elst.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Voorverkoop abonnementen

LEERSUM  Nog even en het Bosbad opent weer haar poorten voor een nieuw zwemseizoen. Daarom gaat binnenkort de voorverkoop van de abonnementen van start. Ook staan er weer leuke activiteiten op het programma en wordt er druk aan de weg getimmerd wat betreft de accommodatie en de omgeving van het bad.

Lees verder op de website van De Kaap

KCO-concert: muziek van Haydn

DOORN  Nauwelijks drie weken na het geslaagde concert rond Mendelssohn betreden acht musici van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) het podium van de Maartenskerk met een progamma dat in het teken staat van Goede Vrijdag en Pasen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 28 maart 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: uitlopend blad braam
foto: © Renk Knol
tijd: 15.40 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Bach’s Johannes Passion in Cunerakerk

RHENEN  COV Euphonia geeft zaterdag 4 april een uitvoering van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. Het concert wordt gehouden in de Cunerakerk in Rhenen en begint om 20.15 uur.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Politie mannenkoor Excelsior in Dorpskerk

MAARSBERGEN  Na het succesvol optreden van de Cantorij Maarn op Open Monumentendag 2008 werd het idee geboren om tweemaandelijks een uitvoering in de Dorpskerk te organiseren. Als eerste in deze reeks vond vrijdagavond een concert plaats, gegeven door het Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior.

Lees verder op de website van De Kaap

Paasfair op Landgoed Zuylenstein

LEERSUM  De Stichting Geurtuin Zuylestein organiseert op zaterdag 4 en zondag 5 april voor het zesde achtereenvolgende jaar de Paasmarkt op Landgoed Zuylestein in en rondom het historische poortgebouw van het Landgoed.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijwilligerswerk gezocht voor Het Zonnehuis Doorn en de Ridderhof te Amerongen

DOORN/AMERONGEN  Het Zonnehuis Doorn en de Ridderhof in Amerongen zijn een onderdeel van Stichting Quarijn. Deze instellingen zijn op zoek naar vrijwilligers. De vrijwilligers zijn mensen van alle leeftijden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 29 maart 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: hazelaar
foto: © Renk Knol
tijd: 14.00 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Opnieuw rijden onder invloed

ZEIST Op vrijdagochtend werd een automobilist aangehouden omdat hij veel te veel gedronken had. Omstreeks 19.50 uur werd de 56-jarige man uit Utrecht gecontroleerd op de Utrechtseweg.
Hij bleek te hebben gedronken en blies op het bureau  835 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. De man was al eerder gepakt voor het rijden onder invloed en toen was zijn rijbewijs al ingenomen.

Cuneraloop viert eerste lustrum

RHENEN  Atletiekvereniging Arena houdt zaterdag 6 juni voor de vijfde keer de Cuneraloop in Rhenen. Vanwege het succes van vorig jaar zal ook de estafetteloop opnieuw op het programma staan. Hieraan kunnen teams van vier personen deelnemen,

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Tienkoppig Candia gevloerd

RHENEN  Candia’66 heeft uit bij Woudenberg met 3-2 verloren. Daarmee is het de koppositie kwijt, en heeft het deze positie met nog drie wedstrijden niet meer in eigen hand. Een dubieuze rode kaart voor Mohammed Aijach luidde de Rhenense ondergang in.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Koffiekamerexpositie in Huis Doorn

DOORN  Huis Doorn start een nieuwe reeks koffiekamertentoonstellingen met een unieke selectie meteorologische instrumenten van keizer Wilhelm II.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontkoppeld door Kleurspoeling

DOORN  Op vrijdag 3 en zaterdag 4 april speelt de toneelvereniging Kleurspoeling uit Doorn ‘Ontkoppeld’ (The Odd Couple), de beroemde, ook verfilmde komedie van Neil Simon. De voorstellingen worden gespeeld in het Calypso Theater in Wijk bij Duurstede onder regie van Harry Jansen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 30 maart 2009 (kopie)

Kon Julianalaan Driebergen: perenbloesem
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 7 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Gewonde bij ongeluk Austerlitz

AUSTERLITZ  Bij een auto-ongeluk in Austerlitz is maandagmiddag een gewonde gevallen. Twee auto’s op de Traaij schampten elkaar, waarna er één tegen een boom reed.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Steunfonds voor collega

UTRECHT/ZEIST  Agenten van het politiebureau in Zeist zijn een inzamelingsactie gestart voor de collega die op station Zeist werd neergestoken en blijvend verlamd raakte.

Lees verder op de website van het AD/UN

Multiculti in het Cultuurhuis Doorn

DOORN  Geen “obligate sounds”, maar een mix van instrumenten en stemmen uit 6 landen. Voor iedereen die van swingende muziek houdt en zich wil laten verrassen. De band Desperados BFDM – Brothers From Different Mothers bestaat uit zes musici van verschillende nationaliteiten die Nederland als hun centrum van de wereld hebben gekozen.

Lees verder op de website van De Kaap

Europa meets Senegal – Ernst Reijseger en Mola Sylla

AUSTERLITZ Op woensdag 8 april spelen cellist Ernst Reijseger en de Senegalese zanger/muzikant Mola Sylla samen met pianist Harmen Fraanje in het Beauforthuis. Een concert waarin Afrika zich mengt met Europa, en waarin improvisatie de basis vormt.

Reijseger put zijn inspiratie net zo makkelijk uit 10 eeuwen muziekgeschiedenis als uit een voorbij rijdende tram of een mobieltje dat afgaat. Mola Sylla speelt al jaren samen met hem en tourt daarnaast over de hele wereld met de band Omar Sosa. Mola heeft een betoverende stem, waarmee hij Afrikaanse liedjes liedjes zingt in zijn moedertaal Wolof en neemt ook bijzondere kleine Afrikaanse instrumentjes mee, zoals de luit-achtige Xalam, de Kongoma en de M’bira. Beide musici zijn te gast bij pianist Harmen Fraanje, in zijn maandelijks jazzcafé in het Beauforthuis. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

woensdag 8 april 20.15 u
Ernst Reijseger en Mola Sylla te gast bij harmen Fraanjes Jazzcafe
Ernst Reijseger – cello | Harmen Fraanje – piano | Mola Sylla – vocals, m’bira, xalam, kongoma
entree € 16 | CJP, CKV, studenten en Zeistpas € 11 | kinderen t/m 12 jr € 8,50

Kennismaken met Bijbels Hebreeuws

DOORN  Meer dan driekwart van de Bijbel is geschreven in het Hebreeuws. Kennismaken met die taal  is veel meer dan nieuwe letters en woorden leren. Het brengt je in contact met de manier waarop de Bijbelschrijvers dachten en naar de wereld keken. Dat is fascinerend!

Op speelse manier geeft oudtestamenticus Wilfred van de Poll een kennismaking met Bijbels Hebreeuws. Laagdrempelig en toegankelijk.

De cursus vindt plaats in De Koningshof, Kerkplein 1 in Doorn (naast de Maartenskerk) en beslaat zes donderdagavonden. Deze zijn gepland op 7, 14 en 28 mei, en 4, 11 en 18 juni. De avonden duren van 19.30 tot 22.00. De cursus kost 80 euro.

Aanmelden via mail@wilfredvandepoll.nl of 06-24107301.

CDN kansloos bij SVM

DRIEBERGEN  In een wedstrijd met diverse gezichten maar toch met 5-1 verdiend verliezen dat geeft te denken. Dat klopt want als toeschouwer neutraal bekeken zou je niets van deze uitslag begrijpen.Vooral in de eerste 15 minuten was het CDN dat de beste kansen kreeg om op voorsprong te komen. Door kansen in de 2e minuut door Victor Hengeveld een mooi schot in de 8e minuut door Jens Marik en de grootste kans was voor Pim van Amerongen die slalomde door de verdediging van SVM maar net  geen doel trof door uitstekend ingrijpen van de doelman van SVM.
Na deze druk op het doel van SVM was het gedaan met de aanvalsgolf van CDN, het was SVM dat het overwicht naar zich toe haalde met gevaarlijke situaties voor het doel van Andre van Randwijk. Het werd nog erger doordat een uitstekende aanval van SVM doeltreffend werd afgerond dit was in de 22e minuut. 1-0.
CDN probeerde met wat aanvallender impulsen het SVM moeilijk te maken maar verder dan kleine kansen van Elmar van Doorn en Kevin van Woudenberg kwam CDN niet.Als je de 1e helft wil analyseren dan was het antwoord dat SVM de voorsprong verdiende.
De 2e helft begon direct fel met vooral in de eerste 5 minuten een sterk CDN wat al heel snel weg ebde doordat SVM het initiatief nam en niet meer weg gaf dit kwam mede door de eigen goal van Jens Marik in de 63e minuut 2-0.
Het drama van deze middag werd nog erger in de 68e minuut werd het zelfs 3-0 door eerst tegen de paal te schieten maar de rebound wel afteronden.Heel snel na deze domper kreeg SVM een terechte strafschop te nemen dit buitenkansje nam men wel mee het werd zelfs 4-0.
Het was nog niet afgelopen met de eind uitslag want de spits van SVM snelde heel makkelijk door de CDN verdediging en passeerde doelman van Randwijk kansloos 5-0.Het enige compliment wat deze middag weggeven mag worden was dat men bleef werken voor een beter resultaat en dat lukte in de 85e minuut met een tegentreffer wat later bleek de enige te zijn door Victor Hengeveld 5-1.Met nog 3 wedstrijden voor de boeg wordt het heel moeilijk om directe degradatie tegen te gaan .Zaterdag 4 April 2009 de thuiswedstrijd de semi-derby tegen Jonathan uit Zeist  Aanvang 14.30 sportpark de Woerd.

vergroot foto 1   vergroot foto 2


Palmpaasoptocht in Doorn zaterdag 4 april

DOORN  In Doorn bestaat een lange traditie van een Palmpaasoptocht op de zaterdag voor Palmzondag. Dit jaar is dat zaterdag 4 april. De optocht wordt georganiseerd door Oranjevereniging Doorn in samenwerking met de VVV.

Lees verder op de website van De Kaap

Gedichten en klassieke muziek

DOORN  De Nederlandse dichter T. Buwe was zondagmiddag in de Cantina in het Cultuurhuis om voor te dragen uit eigen werk. De gedichten werd afgewisseld met klassieke piano-muziek verzorgd door pianiste Ellen Odink .

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 31 maart 2009 (kopie)

Ien Daleslaan Driebergen: vanaf Aart van Lutzenburglaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 7 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar
www.beleefdelente.nl

Motie VVD krijgt brede steun

UTRECHTSE HEUVELRUG  Donderdagavond heeft de Raad het groene licht gegeven voor de bouw van het nieuwe gemeente kantoor. Daarbij is een motie van de VVD aangenomen om de bevolking te betrekken bij de verdere invulling van het plan. De VVD licht é;en en ander toe in een persbericht.Persbericht VVD
Belangrijke onderdelen in de  besluitvorming zijn de functionele eisen, de ruimtelijke inpassing,  de projectorganisatie, duurzaamheid en financiële kaders.  Een groot deel is in eerdere raads- en commissievergaderingen al aan de orde geweest. De  discussie concentreerde zich vooral op duurzaamheid en uiterlijke kenmerken.

Vinden we het ontwerp mooi en passend binnen de omgeving?
De Vereniging Leefbaar Doorn was niet alleen zeer kritisch, men vond ook dat gekozen moest kunnen worden uit meerdere ontwerpen.

Joop van Ankum:  “Natuurlijk kun je de bevolking drie of vier ontwerpen voorleggen en laten kiezen. Gevolg:  25 % kiest A, 35 % is voor B en C wint met 40%. Het lijkt democratisch, maar betekent dat per saldo 60 procent  ongelukkig is met het resultaat.” De raad heeft bewust gekozen voor heldere kaderstellingen waaraan het ontwerp moet voldoen, en heeft daarover in mei 2008 uitgebreide voorlichting gegeven aan omwonenden en belangstellenden. Op basis van de daaruit getrokken conclusies is de architect gekozen en is het voorliggende structuur ontwerp tot stand gekomen.

Om de bevolking verder bij de invulling van het voorlopig ontwerp te betrekken, heeft de VVD een motie ingediend.  “De architect krijgt de opdracht met een representatieve klankbordgroep de vertaling te maken naar een voorlopig ontwerp voor het gemeentekantoor. Hierbij dient voor de verschijningsvorm de specifieke nadruk te liggen op een ontwerp dat past bij de Utrechtse Heuvelrug en meer specifiek bij de karakteristiek van het dorp en de directe omgeving.”

De representatieve klankbordgroep zal gaan bestaan uit een combinatie van inwoners en professionals. We denken bijvoorbeeld aan een afgevaardigde van de welstandscommissie, een landschapsarchitect en een afgevaardigde van de Rijksgebouwendienst. Het resultaat wordt daarna  aan de raad ter beoordeling voorgelegd. Deze motie kreeg met uitzondering van de BVH een raadsbrede steun, waarmee naar onze overtuiging een optimaal traject van inspraak en meebeslissen wordt gegarandeerd.

En dan de duurzaamheid. De mate van duurzaamheid van een gebouw wordt uitgedrukt in een“Greencalc-score”: hoe hoger hoe beter. Vinden we een Greencalc- score van 230-250 genoeg, of gaan we voor het uiterste, dat was de vraag. Een score boven de  250 betekent dat we zelf energie moeten gaan opwekken. Bijvoorbeeld door gebruik  van een biomassacentrale , wind- of zonne-energie. Op de huidige locatie is dat ons inziens niet verantwoord mogelijk. Ook financieel niet realistisch als we nu rekening moeten houden met een terugverdientijd van 60 jaar of meer. Met het huidige structuurontwerp komen we tot een  index van 230 tot 250, waarmee we ons  in de top 10 van Nederland nestelen. De VVD vindt dit een schitterend resultaat

Opvallend was dat over de benodigde investering in deze raadsvergadering nauwelijks meer  is gesproken. Een investering van 25 miljoen is toch niet gering. Joop van Ankum:  ”Het kosten aspect is de afgelopen twee jaar veelvuldig aan de orde geweest. Vooral de rechtvaardiging om te gaan centraliseren. En gek genoeg was dat niet de moeilijkste discussie. De reden is dat doorgaan op de huidige locaties, Driebergen, Maarn, Leersum en Doorn uiteindelijk meer gaat kosten dan de nieuwbouw. Dit in tegenstelling tot wat de BVH met haar dubieuze calculatie probeert te suggereren. Waar  gemakshalve de kosten van huidige locaties worden vergeten. Waar voorbijgegaan wordt aan de noodzakelijke renovatiekosten om de verschillende gebouwen aan de huidige ARBO eisen te laten voldoen. Waar de jaarlijkse extra energie kosten,  efficiency verliezen en slechtere dienstverlening   van de decentrale huisvesting niet worden meegenomen. De nieuwbouw van het gemeentekantoor is voor de VVD een volstrekt verantwoord besluit. Een besluit waar ook de bevolking  geen spijt van zal krijgen.”

Buurtagenda voor Couwenhoven (Zeist-West) een feit

ZEIST Gisteren hebben bewoners van Couwenhoven samen met het Wijkteam Zeist-West de Buurtagenda 2009 vastgesteld. De Buurtagenda van Couwenhoven bestaat uit 12 onderwerpen, die in 2009 worden uitgevoerd. Onderwerpen zijn onder andere: integratie van culturen en omgeving van de flats opnieuw bezien.

Voor de uitvoering is € 20.000 beschikbaar gesteld door Wijkgericht Werken, een samenwerkingsverband van Gemeente Zeist, Politie, Woningcorporaties en MeanderOmnium in Zeist. De buurtagenda wordt door de buurt en bovenstaande partijen vastgesteld. Voor elk onderwerp is door de buurt en het Wijkgericht Werken een plan van aanpak geschreven en nu de agenda is vastgesteld, kunnen alle partijen aan de slag.

Hoe zat het ook alweer?
In september 2008 zijn buurtbewoners en het Wijkteam gestart met het opstellen van de Buurtagenda. Met de Buurtagenda wordt op buurtniveau gesproken over concrete acties om de leefbaarheid op de korte termijn te verbeteren. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om maatwerk te leveren in vergelijking met plannen die over een hele wijk gaan.

Vervolg
De buurtagenda Couwenhoven en Carré zijn nu beide vastgesteld. Voor de zomer wordt een evaluatie van de buurtagenda’s uitgevoerd. Afgelopen jaren is ervaring opgedaan met andere manieren om inwoners van de gemeente Zeist en andere belanghebbenden te betrekken bij hun buurt of wijk door het opstellen van wijkvisies, wijkschouwen, spreekuren in de wijken etc. Na de zomer zal bekeken worden welke instrument(en) het beste kunnen worden voorgezet.

HDS opnieuw onderuit

LEERSUM  Door een slechte start in de beginfase, liep HDS de gehele wedstrijd achter de feiten aan. Opnieuw kon het niet de punten in eigen huis houden.

Lees verder op de website van De Kaap

Paaswakenacht in de Koningshof

DOORN  De Protestantse Gemeente Doorn organiseert een Paaswakenacht in de Koningshof. De wake begint met een dienst die om 19.30 uur op Stille zaterdag in de Maartenskerk gehouden wordt en eindigt op Paasmorgen met een viering om 6.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugderby DVSA-SVMM eindigt onbeslist

AMERONGEN  De derby tussen DVSA en SVMM bracht afgelopen zaterdagmiddag geen beslissing. Het werd een moeizaam gelijkspel 1-1.

Lees verder op de website van De Kaap

Noodkreet kasteel Amerongen

AMERONGEN  Nagenoeg alle kasteelheren van Amerongen waren gisteren op hun burcht om de provinciale cultuurcommissie ervan te overtuigen op de een of andere manier over de brug te komen met geld.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrug-politici houden vast aan hun borrel

HEUVELRUG  Raadsleden van de gemeente Utrechtse Heuvelrug voelen er niks voor hun wijntje, biertje of borreltje na raadsvergaderingen of andere gemeentelijke bijeenkomsten te laten staan.

Lees verder op de website van het AD/UN

Kasba cd-presentatie in Beauforthuis

AUSTERLITZ Op zondag 5 april presenteert de groep Kasba zijn nieuwe album Darna (‘mijn huis’) in het Beauforthuis. Tijdens het concert gaat de Marokkaans/Nederlandse band terug naar de akoestische roots van de Noord-Afrikaanse muziek.

Ze spelen met nog meer dynamiek dan voorheen, en ook is er meer ruimte voor improvisatie. Vrolijke en opzwepende nummers, maar ook meer ingetogen werk. Maar Kasba’s unieke en energieke ‘tajine’ geluid is natuurlijk wel volledig behouden gebleven. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

De songteksten op het nieuwe album gaan over het persoonlijke leven van de bandleden. Zo wordt in het nummer Nabki een ode gebracht aan een overleden drummer van de band en vertolkt Hay Manou het gevoel van heimwee naar Marokko. Daarnaast wordt men in het nummer Nabina opgeroepen over de grenzen van ras en religie heen te kijken. Een oproep die niet aan dovemansoren is gericht, gezien het zeer gemengde publiek dat Kasba trok bij een eerder concert in het Beauforthuis. Voor de leden van Kasba is het musiceren met enkel en alleen akoestische instrumenten een geheel nieuwe ervaring geweest.

zondag 5 april, 17.30 uur
Kasba – presentatie nieuwe cd Darna
entree € 15 | CJP, CKV, studenten en Zeistpas € 11

Per ongeluk kapot

ZEIST  Omstreeks 14.00 uur kreeg de politie de melding dat een bankje vernield zou worden aan het Walkartpark. Agenten gingen kijken en troffen vier jongens en een kapot bankje aan. De jongens beweerden dat het bankje al kapot was maar dat een 15-jarige jongen uit Werkhoven er wel op had gesprongen. De jongen kreeg een bekeuring voor baldadigheid.

Avondvierdaagse zoekt vrijwilligers en verkeersregelaars

LEERSUM  De veertiende avondvierdaagse, dwars door Leersum en Amerongen, wordt van 26 tot en met 29 mei 2009 georganiseerd. Om de 1400 deelnemers vol plezier en veilig de tochten te laten wandelen, zijn verkeersregelaars noodzakelijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubileumavond Brandweer

HEUVELRUG  Elk jaar houden de korpsen van Cothen, Werkhoven, Langbroek en Leersum onderlinge vaardigheidstoetsen. Dit jaar was dat voor de veertigste keer. Een jubileum, dat moest uiteraard uitgebreid gevierd worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Meisjes op ontdekkingsreis naar techniek

DOORN  Meiden van de Havo-2-klassen van het Revius Lyceum Doorn gaan in drie groepen op dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 april meedoen aan Girlsday. Tijdens de projectweek mogen leerlingen uit diverse workshops kiezen.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubilarissen damclub ADC

AMERONGEN  Bij damclub ADC werden vrijdag een aantal jubilarissen in het zonnetje gezet. Bestuurslid Jozef Linssen van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) was aanwezig om de oorkondes uit te reiken aan de ADC-leden, die 50 jaar lid zijn, Mees van der Grift, Arie van der Grift en Jaap van Laar.

Lees verder op de website van De Kaap