Nieuws van zaterdag 1 maart 2008

Jachtlaan Driebergen richting De Hermelijn van De Warande
foto: © Renk Knol
tijd: 12:55 uur      temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Druk bezochte informatieavond locatie café Boschzicht

DRIEBERGEN  Vorige week vond een informatieavond plaats over het stedenbouwkundige plan ‘Hoek Traaij/Arnhemsebovenweg’ in Driebergen, ofwel de locatie waar Café Boschzicht was gevestigd. Vanuit het publiek werd overwegend positief gereageerd op het gepresenteerde plan.

Lees ook

Bazar in de Rijnkapel

AMERONGEN  Op zaterdag 8 maart organiseert de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB een bazar in de Rijnkapel aan de Imminkstraat 1A in Amerongen.

SGP-statenfractie op bezoek

DOORN  De SGP-statenfractie Utrecht legde deze week een werkbezoek af in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Kaartenactie voor de vrouwen van Brazilië

DRIEBERGEN  Op Internationale Vrouwendag 8 maart 2008, zullen de leden van de lokale groep Driebergen actie voeren op de Traaij, van 11.00-14.00 uur.

In de buitenwijken van de Braziliaanse grote steden wordt veel bloed vergoten in de strijd tussen rivaliserende (drugs)bendes. De politie veegt regelmatig met grof geweld de straten leeg en vertrekt dan weer. Dit zorgt voor veel doden en onrust, terwijl aan een structurele oplossing en bescherming van de bewoners niet wordt gewerkt.

De hele gemeenschap lijdt. Het is een gevaarlijke en angstige omgeving om in te leven. Vrouwen blijven achter zonder man of kind. Zij zorgen vaak in hun eentje voor een hele familie. Bendeleden beschouwen hen als gemakkelijke prooi voor seksueel geweld en beroving. Er zijn nauwelijks voorzieningen in de wijken.

Brazilië kent een levendige vrouwenbeweging die onder zware omstandigheden moet werken. Desondanks heeft zij bijvoorbeeld bereikt dat in 2006 een speciale wet werd ingevoerd over huiselijk geweld. Maar er moet nog veel gedaan worden.

Steun deze moedige vrouwen!

Stuur een kaart naar Ser Mulher of SOS Corpo, allebei feministische organisaties die strijden voor sociale hervormingen en voor de bescherming van de rechten van vrouwen.

De leden van de de lokale Amnestygroep Driebergen zullen op de Traaij een handtekeningenactie houden en de kaarten naar de Braziliaanse regering sturen. Vervolgens gaan zij naar de SWD, Vijverlaan 10, waar ook volop aandacht aan de vrouwendag wordt besteed.

Regionale Sociale Dienst wil beter communiceren

ZEIST  25 Consulenten van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) kregen deze week het certificaat callcentertraining uitgereikt. Met dit diploma sloten ze een communicatietraining af, die erop gericht is om telefonische vragen van RSD-cliënten zo goed mogelijk te beantwoorden. Per maand krijgt het callcenter 2200 telefoontjes te verwerken.

“Wat ik van de training heb opgestoken? Dat je meteen moet vragen: wat kan ik voor u doen,” zegt consulent Martijn Tigchelaar. “Ja, dat lijkt voor de hand te liggen, maar daarmee voorkom je dat mensen gaan uitweiden. Je leert ook om niet bot te reageren, ook als je iets al drie of vier keer hebt uitgelegd. Dat is niet klantvriendelijk.”

Maar dat is niet het enige: “Je leert tevens om de hulpvraag helder te formuleren, want je moet het probleem zo goed mogelijk doorgeven aan de collega die het moet afhandelen. Aan het eind van een gesprek probeer je alles samen te vatten, om te kijken of je het wel goed hebt begrepen.”

“Met zo’n samenvatting weet de cliënt ook of jij hem goed hebt begrepen,” bevestigt zijn collega Annemieke Mul. “Wat je ook niet moet doen is met een chagrijnig gezicht achter de telefoon gaan zitten, want dat ‘hoort’ de klant. Als je het gesprek vriendelijk begint, voelt de klant zich ook vriendelijk benaderd.”

Patricia de Graaf van bureau Ocaro, die de trainingen heeft verzorgd, knikt instemmend. “Communicatie begint bij jezelf. Als je te snel in de verdediging schiet of je mening geeft, lok je een tegenreactie uit. Voor je het weet raak je in een welles-nietesspelletje verzeild. Je hebt er meer aan om te denken: hoe los ik dit op. Het is ook belangrijk dat je de emoties van de klant erkent, want tachtig procent van een gesprek gaat over emoties.”

“Een ingewikkeld verhaal tot de essentie terugbrengen en de beller zo het gevoel geven dat hij gehoord is,” zo omschreef MT-lid Remco Bontenbal het werk van de callcentermedewerkers. Hij prees hen, omdat het callcenter al vanaf het begin, in januari 2006, meteen draaide. “Het callcenter zorgt ervoor dat de collega’s van het back office rustig hun werk kunnen doen.”

Projectleider Theo Alberts haalde tijdens de certificaatuitreiking herinneringen op aan de begintijd, toen met vier toestellen en evenzovele medewerkers in een kamertje werd begonnen. “In het begin kregen we wel 4500 telefoontjes per maand te verwerken. Met toeterende oren en haren die recht overeind stonden, verlieten de medewerkers soms het kamertje. Inmiddels is het callcenter uitgegroeid tot een professionele ruimte, met goede telefoons en contactregistraties in plaats van de briefjes, waar we in het begin mee werkten. Er zijn zelfs gemeenten die bij ons komen kijken hoe ze zo’n callcenter moeten aanpakken.”

Het callcenter van de Regionale Sociale Dienst scoort overigens goed in het klanttevredenheidsonderzoek, dat in mei 2007 werd gehouden. Met name de vriendelijkheid van de medewerkers werd gewaardeerd.

Jeugdkerk in Doorn

DOORN Op 9 maart is er weer jeugdkerk in Doorn. Thema is: de maaltijdviering in de bijbel en de kerk.
Denk daarbij aan de Sederavond (laatste maaltijd van de Israeliëten voor de uittocht uit Egypte), de Agape-maaltijd (maaltijd binnen de 1e christengemeente, waarin ook een eenvoudig Avondmaal werd gevierd).

Tijdens en rondom een gezamenlijke maaltijd is er uitleg en luisteren, praten, zingen en musiceren we.

Omdat het allemaal anders dan anders is, even wat praktische zaken op een rijtje:

 • we beginnen om 18.00 uur in de Kampwegkerk.
 • wil iedereen een pakketje belegd brood/broodjes meenemen, genoeg voor jezelf en 1 of 2 extra boterhammen voor evt. gasten. Neem ook wat fruit mee! Voor de dienst kun je dit inleveren, we verzamelen alles op grote schalen en serveren het aan tafel. Voor drinken, soep e.d. wordt gezorgd.
 • wil je je vooraf opgeven bij Margreet Morelissen, dat kan per mail: mmorelissen@hetnet.nl of tel. 421477
 • iedereen is welkom! Als je per ongeluk vergeten bent om je op te geven, schroom niet om toch te komen, neem je brood mee en schuif gewoon aan.

Candia’66 houdt de nul en wint

RHENEN  Aan het thuisduel tegen SVM heeft Candia’66 zeer belangrijke punten overgehouden. Het zespuntenduel werd door Candia’66 met 1-0 gewonnen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Zigeuner Laydown in het Beauforthuis

AUSTERLITZ  Kom zaterdagavond 8 maart naar het Beauforthuis voor de speciale Zigeuner Laydown Concert met de Hongaarse zangeres Beata Palya. Net als bij de zigeuners zit je op de grond rondom de musici. Vanaf lekkere kussens is het luisteren en kijken naar deze wereldmuziekdiva en haar fantastische muzikanten in het Palya Bea Quintet. Hun muziek is een mengeling van zigeunermuziek, jazz en funk, spannende Balkanritmes en Indiase ragas. Opzwepend, vindingrijk en magisch. Vanaf 20.00 uur is de zaal open en zijn er lekkere Hongaarse hapjes verkrijgbaar aan de tapasbar, het concert begint om 21.30 uur. Reserveer kaarten bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32.
Beata Palya, half Hongaarse, half roma, trok jarenlang rond met een circus en leerde zo allerl! ei muzikale tradities kennen, die zij verweeft in haar stem: van Bulgarije tot Centraal Afrika, van Arabische zangeressen tot de zigeuners. Ze werd onlangs uitgeroepen tot ambassadeur van de Hongaarse cultuur van 2008. Ze schreef muziek voor de nieuwe film Transylvania van Tony Gatlif. Vorig jaar maakte het Nederlandse publiek kennis met haar toen ze in het tv-programma Vrije Geluiden een geweldig optreden gaf met haar kwintet.

Zaterdag 8 maart, aanvang concert 21.30 uur,
Tapas-bar open vanaf 20.00 uur
15,00 / Studenten, CKV, CJP 10,- / kinderen 7,50
sta, zit- & ligplaatsen

Nieuws van zondag 2 maart 2008

Hoofdstraat 156 Driebergen: detail
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Lente in de bossen

AUSTERLITZ  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden zondag 9 maart een wandeling met als thema “Lente in de bossen rond Austerlitz”.
Maart is de lentemaand en dan kunnen we op zonnige dagen rekenen en daarom gaan we kijken naar ontluikende knoppen en mogelijke activiteiten van insecten.
Natuurlijk lopen we ook even langs het paddenscherm met de ingegraven emmers bij de Waterlooweg.

We verwachten de deelnemers op zondag 9 maart om 14.00 uur op het Dorpsplein van Austerlitz. Na afloop is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458

Luie jazz en samba van Soesja Citroen

AUSTERLITZ  Op zondag 9 maart zwoele jazz van Soesja Citroen tijdens de tapasmiddag in het Beauforthuis. Soesja zingt muziek van haar laatste cd Dont Cry Baby, die door de beroemde jazzcriticus Scott Yanow uiterst lovend werd beoordeeld: Schitterende muziek, gebouwd op onder meer samba, bossa nova, ballads en luie jazz. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.
Soesja Citroen begon haar carriere in 1979 en stond twee jaar later op North Sea. Ze speelde met Willem Breuker, Cees Slinger en Rogier van Otterloo & het Metropool Orkest, vertolkte Thelonious Monk (met eigen teksten). Dont Cry Baby is haar derde zelfgeschreven cd. Begeleid door Berend van den B! erg (piano) en Ruud Ouwehand (contrabas) brengt Citroen op stemmige wijze een zestiental composities die varieren van samba’s, bossa novas tot jazz en popballads en blues. Ook op Dont Cry Baby laat zij zich door haar perfecte combinatie van techniek en gevoel horen als specialist op het gebied van het vertolken van ballads.

zondag 9 maart , aanvang concert 17:30 uur
tapas-bar open vanaf 16:30 uur
13,50 / Studenten, CKV, CJP 10,- / kinderen 7,50
sta-,zit- & hangplaatsen

Nieuwe dirigent Casper Dik

DOORN  Muziekgezelschap de Harmonie werd opgericht op 28 februari 1898 en kreeg in 1952 het predikaat ‘Koninklijk’. De nu 110-jarige laat dit jubileum niet ongemerkt voorbij gaan en opent het feestjaar met een jubileumconcert.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto Driebergen verslaat Zaandijk

DRIEBERGEN  Dalto doet weer helemaal mee in de strijd om de play-off plaatsen in de Korfbal League. De Driebergenaren wonnen het cruciale duel bij Koog Zaandijk met 24-23.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Voetbalderby Dalto-CDN onbeslist

door Hans van Vugt

DRIEBERGEN  In een aantrekkelijke derby hebben Dalto en CDN elkaar niets toegegeven 1-1. Door dat er een echte storm over het veld waaide bijna van doel tot doel was goed voetbal haast niet mogelijk. Maar ondanks deze handicap hebben beide ploegen zich tot het uiterste gegeven. Vergroot foto
Een wedstrijd met duidelijk twee gezichten,een eerste helft met een beter vooral voetballend beter Dalto maar faalde in hun afwerking,een tweede helft met een zeer sterk CDN welke flitsend uit de kleedkamer was gekomen. Dus zodoende hadden beide teams vrede met de uitslag.
CDN begon direct al met een kopbal van Alie Alkan die net over ging maar na dit kansje kreeg Dalto meer grip op de wedstrijd maar echt gevaarlijk werd het niet. Dalto waarvan de meeste spelers individueel zeer sterk zijn maar verder dan de 16 meter lijn kwam men niet. Dit kwam mede door de hechte defensie van CDN welke deze wedstrijd uitblonk. Het was in de veertiende minuut dat Dalto zijn eerste kans kreeg door middel van een hoekschop die maar net over het doel van de zeer geconcentreerde doelman Andre van Randwijk ging.
De grootste kans voor CDN kwam er in de zesentwintigste minuut toen de volkomen vrij staande Alie Alkan op 10 meter van het doel hoog over schoot. Het was Dalto wat beter in hun spel kwam en vooral de gevaarlijke spits van Dalto Sharlmo waar CDNer Michel Hoekstra zijn handen vol aan had zorgde steeds weer voor dreiging maar zoals al eerder gezegd de CDN achterhoede stond als een huis. De eenendertigste en de 35e minuut waren voor Dalto de kans om nog voor de rust op voorsprong te komen maar de ballen gingen beide keren maar net aan de voor CDN goede kant van de paal. In de eenenveertigste minuut een bevlieging van Gerwin v/d Klift voor CDN die van eigen helft naar voren stormde en 4 man passeerde maar niet zag dat hij zo dicht richting doel was gekomen om de solo goed af te ronden de bal verspeelde. Rust: 0-0

Een wissel bij CDN. Pim van Amerongen kwam het veld in voor Jens Marik. Zoals in de inleiding vermeld kwam CDN furieus uit de kleedkamer met een groot overwicht op het middenveld kreeg men meer kansen om de veste van Dalto te bestormen wat ook lukte en zelfs applaus kreeg van de neutrale toeschouwer. Dalto wankelde na eerst nog in de zestigste minuut een wissel toe te passen: Daan van Amerongen  kwam voor Alie Alkan. Vergroot foto

In de vierenzestigste minuut een goed opgezette aanval van CDN welke door een overtreding van Dalto op ongeveer 20 meter van het doel een vrije trap op leverde. Deze werd genomen door laatste man Paul van Hofwegen tegen de storm in maar zo fantastisch ingeschoten en onhoudbaar voor de doelman van Dalto 0-1.

Na dit doelpunt had het niet misstaan als CDN doorgedrukt had want ze kregen diverse kansjes om de score te verhogen. Met nog 15 minuten te spelen kreeg Dalto wat meer overwicht en werd gevaarlijk door binnen twee minuten drie hoekschoppen te nemen welke gevaarlijk, mede door de storm, voor het CDN doel kwamen. Het grootste gevaar kwam in de drieentachtigste minuut door een overtreding binnen de beruchte lijnen van twee verdedigers van CDN. In onze optiek een terechte strafschop (niet door mensen die opzij van het doel stonden). Deze buitenkans pakte Dalto met 2 handen aan. Beheerst werd deze strafschop feilloos ingeschoten 1-1.

CDN gebruikte nog een wissel: de leeg en goed spelende Elmar van Doorn werd vervangen door de weer van een lange blessure terugkerende Quido Onwezen. Zo werd deze met veel belangstelling tegemoet geziene wedstrijd onbeslist. De wedstrijd werd uitstekend geleid door Scheidsrechter Dhr R.Kerkhof uit Nieuwegein. Komende Zaterdag 8 Maart 2008 de belangrijke  thuiswedstrijd tegen Delta-Sports uit Houten. Aanvang 14.30 uur sportpark De Woerd.

Concert in de Pauluskerk

DRIEBERGEN Op zondagmiddag 9 maart zal het Orion trio in de Pauluskerk (Christengemeenschap) een concert verzorgen. Het trio bestaat uit Cileke Angenent, alt-mezzo, Joris Boon, cellist en Wolter Willemsen, pianist.
Op het programma staat o.m. muziek uit de lijdenstijd, zoals de aria “Es ist vollbracht”  uit Bach’s Johannes Passion en als première vier liederen op tekst van A. Roland Holst en G. Achterberg  van de in Driebergen woonachtige componist Hans Broekman.  Aanvang 15.30 uur. Plaats: Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Toegangsprijs 10 euro: 4 euro voor kinderen en studenten. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 0343-517467.

Nieuws van maandag 3 maart 2008

Hoofdstraat 193 Driebergen: Bouw van tijdelijke vestiging AH
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur      temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Dames 1 Blue Arrows gaf wedstrijd uit handen

DRIEBERGEN  Ook deze wedstrijd kon Blue Arrows niet van het voltallig team gebruik maken. Mede door ziekte, blessure, wintersport en andere verplichtingen begonnen ze de wedstrijd met 7 speelsters. De afgelopen weken is er hard geoefend op een nieuw systeem en dat liep met vlagen goed tijdens de wedstrijd.

De wedstrijd liep in het eerste kwart gelijk op, wat resulteerde in een tussenstand van 14–15. Blue Arrows probeerde door fanatieker te spelen de wedstrijd meer naar hun hand te zetten. De laatste minuten van de eerste helft ging Blue Arrows zone verdedigen. L.U.S.V. kwam hierdoor moeilijker tot scoren. Anneloes Roelen maakte goed gebruik van de ruimte op links en was trefzeker. Met rust leidde Blue Arrows met 30 – 27.

In de derde kwart kende Blue Arrows niet de gebruikelijke slechte start en bleef de wedstrijd in evenwicht. (41 – 36). De scores waren goed verdeeld over de speelsters uit Driebergen. Door in de verdediging steeds te wisselen tussen zone en man to man bleef het een spannende wedstrijd tot aan het einde.

Door goede afstandschoten van L.U.S.V. gaf Blue Arrows de wedstrijd aan het einde toch nog uit handen wat resulteerde in een eindstand van 54-57.

scores: Annelies Roelen-Klomp 19, Ellen Kelly 8, Marielle Kats 8, Simone Thuis 8, Hetty Booijnk 6 Karina Tolsma 3, Annemieke van Ginkel 2.
Volgende week kan Blue Arrows revanche nemen in de uitwedstrijd tegen L.U.S.V. in Leiden


Als je zoals ondergetekende nauwelijks geïnteresseerd bent in de lokale sportbeoefening en het verenigingsleven blijkt nergens uit het verslag welke lichamelijke bezigheid het hier betreft. Een wedstrijdelement is ontegenzeglijk aanwezig. Maar een wedstrijd waarin?  
Hugo Zelders, 3 maart 2008

Hallo Hugo,
Het gaat hier over basketball.
Jan-Koert Lange, 3 maart 2008

Basketball? Oh, je zou meer denken aan de beroemde Engelse boogschietclub Blue Arrows, of een kruising tussen het Engelse vliegstuntteam de Red Arrows en het Amerikaanse stuntteam de Blue Angels. Maar Blue Arrows als naam voor een basketballclub, nee, dat had ik nooit verwacht.
Hans Hermans, 3 maart 2008

Dagje uit met de Zonnebloemboot

DRIEBERGEN  Dinsdag 25 maart aanstaande vaart de Zonnebloemboot weer een hele dag voor de gasten van de Zonnebloem – afdeling Driebergen-Rijsenburg. De boot vertrekt om tien uur vanuit de haven van Wijk bij Duurstede, om vijf uur zijn we daar weer terug. Ook een flink aantal gasten van de afdeling Doorn gaat mee.
We varen met een grote boot en er zijn nog plaatsen vrij! Inclusief koffie, thee, een drankje, een hapje en een warme maaltijd betaalt u voor deze dag € 20,–. Dankzij een gulle gever ligt de deelnameprijs behoorlijk lager dan normaal! Voor alleenstaanden geldt dat zij een dochter, zoon, vriend, of vriendin kunnen meenemen. Een arts en verpleegkundigen zijn aan boord, naast hen een flinke groep Zonnebloemvrijwilligers, maar ook : Kees Kastrop zorgt weer voor muziek! Samen staan zij borg voor een gezellig dagje uit! Voor vervoer vanuit Driebergen wordt gezorgd. Wilt u mee?

Jaarlijks organiseert de Zonnebloem een aantal activiteiten, speciaal voor diegenen die niet meer zo snel zelf iets ondernemen. De leeftijdsgroep is veelal 60+, doorgaans zijn onze gasten mensen met lichamelijke beperkingen en eenzamen, maar ook jongere mensen die beperkingen hebben zijn van harte welkom bij de Zonnebloemactiviteiten, dus ook bij de boottocht. Denkt u “dat is iets voor mij” of “dat is iets voor mijn ouders” of “dat is iets voor mijn buurman of buurvrouw”, neemt u dan contact op met Rita Weerdenburg, telefoon 51 47 51 of Greet ten Kleij, telefoon 51 74 85 (organisatie boottocht).

Kent u mensen die behoren tot de doelgroep van de Zonnebloem waarvan u denkt dat is leuk voor haar of hem, meldt u hen dan bij ons aan svp, of denkt u : ik wil wel vrijwilliger worden van de Zonnebloem, neemt u dan contact op met Marijke Walgemoed – secretaris van de afdeling, telefoon 53 31 06.
De Zonnebloem kleurt je wereld!

Domheid is troef (24)

RHENEN  Aan de Herenstraat is op zondagavond een vrouw aangehouden omdat zij te veel gedronken had. De 20-jarige beginnende bestuurster uit Ingen reed omstreeks 21.45 uur met gedoofde dimlichten waardoor zij de aandacht van agenten trok. Agenten hielden haar staande, waarop een blaastest werd afgenomen en bleek dat zij te veel gedronken had. De ademanalyse op het bureau wees 500 ug/l. Tegen de automobilist is een proces-verbaal opgemaakt en haar rijbewijs is ingevorderd.

Goed nieuws voor verenigingen

DOORN  De Bosruiters, een levendige paardensportvereniging, organiseert jaarlijks een Concours Hippique op het Seminarieterrein in Driebergen ter gelegenheid van Koninginnedag op 29 april ’s avonds en op 30 april. De ruiters die eraan meedoen komen uit de hele regio. Veel inwoners uit de gemeente bezoeken dit evenement – de entree is gratis.

De vraag aan wethouder Pamboer – waarom verenigingen voor dit soort activiteiten forse kosten moeten betalen – is gesteld door de CDA-fractie tijdens de vergadering van de commissie Samenleving van januari (naar aanleiding van een brief van de Bosruiters).

De vraag heeft als resultaat dat De Bosruiters nu minder kosten kwijt zijn voor dit evenement op en rond Koninginnedag (de kosten voor het gebruik van nutsvoorzieningen moeten wel worden betaald). Een gebruiksvergunning voor een tent op het Seminarieterrein blijkt niet nodig te zijn. De ervaring heeft geleerd, dat er minder dan vijftig personen in de tent zijn – dit scheelt € 206,55 aan leges. Ten tweede hoeft geen vergoeding meer te worden betaald voor het gebruik van het terrein, noch voor de avond vóór Koninginnedag, noch voor deze nationale feestdag zelf! De aanvankelijk voor de avond van 29 april in een eerste brief van het college genoemde kosten van € 485,– zijn daarmee ook van de baan.

Met de in tweede instantie gedane uitspraak, wordt wat betreft gebruiksvergoedingen de weg vrijgemaakt voor niet commerciële verenigingen en stichtingen, om zonder al te veel kosten activiteiten voor de inwoners van de Utrechtse Heuvelrug te organiseren. Zo krijgen verenigingen en stichtingen meer (financiële) armslag van de gemeente. Dat is van grote betekenis voor de sociale cohesie binnen de gemeenschap.

EMM huldigt jubilarissen

LEERSUM  Op 1 maart 2008 tijdens het jaarfeest, dat dit jaar gehouden werd bij “De Boterbloem” werden bij EMM drie jubilarissen gehuldigd. Danielle Meerwijk, Natasja Bleijenberg en Stephanie Haast vierden alledrie hun 10-jarig jubileum.

Lees verder op de website van De Kaap

Groot jeugd rugby toernooi in Driebergen

DRIEBERGEN  Voor de jongste teams van de rugbyvereniging Pink Panthers is er aanstaande zaterdag 8 maart een zogenaamde Bondsdag gepland. Dit houdt in dat er naast The Panthertjes vier clubs naar Driebergen komen voor een groot toernooi. Totaal zijn dat ca 200 kids welke gaan spelen voor de eer (play-fair) in drie leeftijdsklasse (6-8 jarige, 9-10 jarige en 11-12 jarige) . Kick off is om 11.00 uur.

Oud-burgemeester ’s Jacob-des Bouvrie overleden

LEERSUM  Vorige week is oud-burgemeester van Leersum ‘sJacob-des Bouvrie overleden. De VVD-politica was in 1964, samen met haar collega Van der Wall van Geldermalsen de eerste vrouwelijke burgemeester van ons land.

Lees verder op de website van De Kaap

Dode bij ongeval in Overberg

OVERBERG  Een man is vanmiddag overleden na een ongeval op de Heuvelsesteeg in Overberg. De man reed door nog onbekende oorzaak tegen een boom aan. Daarbij raakte de man zo zwaar gewond dat hij ter plaatse overleed.

Lees verder op de website van het AD/UN  Zie ook

Vier jaar cel voor verkrachter

ZEIST  Een 28-jarige Zeistenaar moet vier jaar de cel in omdat hij eind vorig jaar aan de Schorteldoeksesteeg in Zeist een vrouw heeft verkracht. De straf is onvoorwaardelijk omdat de verdachte niet inziet wat hij bij het slachtoffer heeft aangericht…

Lees verder op de website van het AD/UN


Lekker zeg, dus die viespeuk komt binnen drie jaar alweer vrij. Want aangezien er in de gevangenis weinig valt te verkrachten, zal meneer Bertus ook wel in aanmerking komen voor eenderde korting vanwege goed gedrag. Paar weekjes reclassering en dan weer lekker de hort op met een flesje en een lijntje, op zoek naar nieuwe slachtoffers, brrrrr.
Hans Hermans, 4 maart 2008

Pink Panthers brengen punten mee uit Rijswijk

DRIEBERGEN  Zondag 2 maart stond voor rugbyclub The Pink Panthers in het kader zoveel mogelijk wedstrijdpunten mee te krijgen uit Rijswijk, waar gespeeld moest worden tegen mede degradatie kandidaat Ter Werve RUFC. Een vereniging die zijn wortels heeft bij de Shell en een hoog gehalte Engelstaligen heeft.

Om 14.33 werd gestart waarbij The Pink Panthers tegen de stevige wind in speelde. Doel eerste helft schade zo min mogelijk houden. Als in de derde minuut wisten The Panthers een break te forceren op de middenlijn naar een scrum. Door deze break en een snelle opvolging van The Panthers wist via diverse spelers uit eindelijk Mark Verbraak de eerste try voor The Panthers te scoren. De conversie ging mis mede door de harde wind. 0-5. Zes minuten later kregen de Rijswijkers een penalty-kick mee welke op de palen werd genomen. Met wind mee goed te doen en benut. Stand 3-5. Drie minuten later het zelfde laken een pak met positief resultaat voor Ter Werve 6-3. Dat de kicker van Ter Werve op dreef dacht te zijn bleek in de tweeentwintigste minuut door weer een poging te doen een penatly-kick op de palen te proberen, dit keer echter zonder resultaat. Door een dekkingfout bij The Panthers wist Ter Werve hun eerste try op het scoren bord te zetten, conversie werd niet benut. 6-11. Drie minuten later wist aanvoerder Marten Kampman van The Panthers een try te scoren, echter deze werd afgekeurd door vermeend buitenspel van The Panthers. Dus gingen de twee ploegen de rust in met 11-5. Een zeer beperkte voorsprong voor de Rijswijkers.

Tweede helft een Ter Werve wat flink druk zette op The Pink Panthers met als gedachte die zelfde als van The Panthers, wind tegen de schade beperken in de hoop de voorsprong vast te kunnen houden. Het duurde tot de 8ste minuut dat The Pink Panthers onder de druk wisten te komen met een goede aanval in de driekwarten. Met de benutte conversie wisten The Panthers voor de twee keer op voorsprong te komen. 11-12. Hierna twee teams die elkaar in evenwicht hielen doordat aan beide zijde goed werd verdedigd. Door de wissel van de fly-half bij The Pink Panthers, Obbe Winkels voor Bas Geurtsen die goed speelde maar ervaring mist om zijn driekwart lijn goed in stelling te brengen, wisten The Panthers meer gebruik te gaan maken van de ruimtes aan de zijkanten. Met als resultaat dat jeugdinternational (gaat met NL O18 naar EK in Italië later deze maand) Oscar Binneveld de derde try voor The Pink Panthers wist te scoren. De conversie moest uit de moeilijke hoek en werd dan ook niet benut. 11-17. The Panthers gingen op jacht naar de vierde try welke recht geeft op een bonuspunt. Met als gevolg dat net als bij de derde try Oscar de break wist te maken. En door goed opvolg werk van Marc Verbraak scoorde deze zijn tweede try, nu met conversie. 11-24 en in ieder geval de bonuspunt ook binnen. Ruim in blessure tijd kregen The Panthers nog een penalty-kick mee welke door weer Marc Verbraak snel werd genomen en zijn derde try te scoren. Nu zonder conversie werd de eindstand op het bond 11-29. Door het verlies van alle vier de degradatie kandidaten hebben The Pink Panthers dus goede zaken gedaan en een plaatsje gestegen.

Aanstaande zondag komt weer zo’n concurrent naar Driebergen RC Alkmaar. Kick-Off tijd staat op 14.30 uur. The mannen van The First XV der Pink Panthers hopen op flink wat publiek voor de extra steun. Met nog drie wedstrijden te gaan hebben The Panthers nog twee overwinningen nodig om zeker niet te degraderen.

Nieuws van dinsdag 4 maart 2008

Uilenkamp 2-20 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:15 uur      temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Toch weer jeugdhonk voor Amerongen

AMERONGEN  De jeugd in Amerongen krijgt toch weer een eigen honk, mits de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug er donderdag mee akkoord gaat.

Lees verder op de website van het AD/UN

Wat ging er door u heen?

DOORN  Op de “Daltonschool Meander” hebben kinderen en ouders afscheid genomen van directeur Wim Dokter. Na 15 jaar directeur te zijn geweest op de Julianaschool en de Meander, heeft Meester Wim de school verlaten.

Lees verder op de website van De Kaap

Campingbewoners Doorn willen geld zien

DOORN  Recreanten van camping de Bonte Vlucht in Doorn eisen bijna vijfduizend euro schadevergoeding van de gemeente. De campingbewoners, verenigd in een recreantenvereniging, hebben het geld vooral besteed aan advocaten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht


Enerzijds is het goed dat een falende gemeente op deze manier op de vingers getikt wordt. 
Anderzijds… Stel dat de campingbewoners hun gelijk halen en €5000 krijgen. Waar gaat die €5000 dan vandaan komen? Je hoeft geen drs in de economie te zijn om te kunnen zien dat dat uiteindelijk toch weer door de burgers opgehoest moet worden.  
Het zou beter zijn de bestuurders van de gemeente alleen politiek verantwoordelijk te stellen en de materiële compensatie op de campingbaas te verhalen. 
Michiel van der Vlist, 4 maart 2008

Nog steeds veel woninginbraken in Zeist

ZEIST  In de afgelopen maand hebben er veel woninginbraken plaatsgevonden in Zeist. In de maand februari hebben veertig mensen aangifte van woninginbraak gedaan. Deze inbraken werden voornamelijk in de ochtenden en de avonden gepleegd en vooral op de zondag. De politie waarschuwt inwoners van Zeist om alert te blijven op woninginbraak.

Toegang via achterzijde woning
De woninginbraken vonden plaats rond het centrum van Zeist, maar ook in Hoge Dennen en Patijnpark. De buit bestond uit onder meer uit laptops, flatscreens, geld en mobiele telefoons. De inbrekers maakten onder meer gebruik van kliko’s om op het dak van een uitbouw van een woning of een balkon te komen, vaak aan de achterzijde van de woning(en). Door de ramen vervolgens open te breken, kwamen de daders binnen. De politie houdt verscherpt toezicht in de wijken waar veel woninginbraken plaatsvinden.

Berg kliko’s op in schuur of garage
De politie adviseert mensen om tijdens hun afwezigheid (ook voor het slapen gaan) alle deuren en ramen van de woning, maar ook die van de schuur, deugdelijk af te sluiten. Berg vooral ook kliko’s op in de schuur of garage! Als u uw huis verlaat, zorg er dan voor dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Laat een lichtje branden of maak gebruik van een tijdschakelaar. Hang flatscreens en lcd-tv’s zoveel mogelijk uit het zicht op. Berg na gebruik ook de laptop uit het zicht op.

Luchtfoto Driebergen (3)

DRIEBERGEN Hoofdredacteur Jan de Beer van de Stichtse Courant maakte vorig jaar zomer vanuit een helikopter een aantal luchtfoto’s van Driebergen. Aan Heuvelrugnieuws.nl is toestemming gegeven deze foto’s t.z.t. opnieuw te publiceren. Vergroot foto
Vandaag de publicatie van de luchtfoto die ruwweg begrensd wordt door Faunalaan, De Woerd, Floralaan en Rijsenburgselaan.


Binnen de bebouwde kom zoveel groene stroken? Ook wel zinloos groen genoemd. Er valt nog heel wat in te breiden! Flink volstouwen met ‘bouwvolume’ dus, veel stenen stapelen en zo min mogelijk openbare ruimte overlaten. Dat is toch pure geldverkwisting? Wat moet je met open ruimte als je er huizen en auto’s kunt plaatsen?  
Hugo Zelders, 4 maart 2008
Hugo, ga eens in de wijk Zenderpark in IJsselstein kijken en vraag eens aan de mensen daar wat ze er van vinden. Daar is namelijk nauwelijks openbaar groen en in het eerst jaar dat er mensen woonden waren er al veel problemen omdat iedereen op elkaar lip zat en de mensen hun auto’s nergens kwijt konden. Nee hoor, laat maar lekker veel groen overal. De mensen die dicht op elkaar willen wonen gaan maar lekker in de binnenstad van Utrecht wonen, vlakbij het openbaar vervoer. Houden ze ook op met zeuren dat de Hoofdstraat verstopt zit. Jan-Koert Lange, 4 maart 2008

Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk groen en ruimte behouden. De ironie wil dat juist het mooiste stuk groen op de bejubelde foto, namelijk de lokatie Handelstal aan de Florastraat, verloren lijkt te gaan aan woningbouw. Kennelijk wegen andere belangen zwaarder. Men heeft iets tegen groen in Driebergen, zo valt bijkans concluderen. Nut en noodzaak van ‘inbreiden’ ontgaan mij.
Hugo Zelders, 4 maart 2008

Ik zou zeggen dat die Handelstal met ingang aan de Florastraat juist een uitstekende inbreidingslocatie is. Een uitstekende inbreidingslocatie omdat op dit moment die locatie niet als toegankelijk ‘groen’ wordt ervaren.
Het lijkt mij een prima plek om forse hoogbouw te plegen: 20 tot 25 etages met ondergrondse parkeergarages. Blijft er vast nog wel wat toegankelijk groen over.
Jan Zwart, 5 maart 2008

‘Een locatie niet als toegankelijk ‘groen’ ervaren’. Wat is dit voor klinkklare onzin? Wie verzint zo’n drogreden? Mijn voor- en achtertuin worden ook niet als toegankelijk ‘groen’ ervaren. Gelukkig maar. Ofwel je bent een dorp en hebt een ‘dorpenbouwkundige’ visie of je wordt een echte stad. Deze gemeente kent een identiteitscrisis en hinkt half op quasi-stedelijke ambities. Durf gewoon niet te groeien en vergroot hiermee de aantrekkelijkheid als woondorp(-en). Lang leve het ontoegankelijke groen. Dat het maar lang ontoegankelijk mag blijven.
Hugo Zelders, 5 maart 2008

Nieuws van woensdag 5 maart 2008

Wulfert Floorlaan 42-60 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:40 uur      temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Eten met en luisteren naar pianist Harmen Fraanje

AUSTERLITZ  Woensdag 12 maart kun je in het Beauforthuis eten met en luisteren naar pianist Harmen Fraanje. Samen met zijn zuidelijke kompanen Hans van Oosterhout (drums) en Stefan Lievestro (bas) komt hij een hapje bij ons eten en daarna pakken ze hun instrumenten voor een intiem concert. In Harmens Lab laat hij pas geschreven liedjes horen en soms speelt er nog een bijzondere gastmuzikant mee. De tapasbar is vanaf 18.00 uur open, om 19.30 uur begint het concert. Reserveer kaarten bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.
Harmen Fraanje is jazzmuzikant van de nieuwste generatie. Hij laat zich niet zomaar in een hokje plaatsen en houdt van vernieuwen. Hij en zijn muzikanten Stefan Lievestro en Hans van Oosterhout spelen over de hele wereld met mensen als Philip Catherine, Enrico Pieranunzi en Dee Dee Bridgewater. Maar ook veel met elkaar, zoals op de plaat Breakfast in Walhalla van Stefan Lievestro, waarover de NRC schreef: “een wonderbaarlijk frisse cd die nog eens bewijst dat de Nederlandse jazz zich vrij heeft gevochten van dwingende voorbeelden uit de Verenigde Staten.” Dit is dè kans om in een kleine setting kennis te maken met deze creatieve, vernieuwende topmuzikanten. ‘Harmens Lab’ is er eens per maand op woensdag: 12 maart, 9 april, 7 mei en 11 juni.

woensdag 12 maart
18.00 uur tapasbar open; 19.30 uur aanvang concert
entree € 7,50

Zes man in touw voor peukje

ZEIST  Een tosti bakken, gourmetten of een sigaretje roken. Het gebeurt nog met grote regelmaat in de buurt van een automatische rookmelder. Gevolg: minimaal één brandweerwagen rukt uit, meestal alleen om te constateren dat er weer een nodeloze melding is gedaan.

Lees verder op de website van het AD/UN

Anja Kerkhof overleden

DOORN  Na het plotselinge overlijden van instructrice Anja Kerkhof richtte Manege Den Toom een paardenbox in als gedenkplaats. Vooral veel kinderen bezochten de box om ‘hun’ Anja de laatste eer te bewijzen.

Lees verder op de website van De Kaap

Verenigingen beducht voor bezuinigingsplan

DOORN  Bij verschillende verenigingen in Utrechtse Heuvelrug is het gemeentelijke plan te bezuinigen op hun subsidie hard aangekomen. B&W stellen voor de subsidies voor verenigingen en organisaties drie jaar lang te bevriezen.

Lees verder op de website van het AD/UN


Je vraagt je af hoeveel mensen dat jeugd- en jongerenwerk bereikt. Ik vind de harmonieën een voorbeeld van jongerenwerk. Je brengt ze (muzikale) kennis bij, leert ze samenspelen en werken en ze hebben een zinnige tijdsbesteding. Dat geldt feitelijk voor de meeste verenigingen. Nu wordt er waarschijnlijk een jongerenwerker aangetrokken, die voor veel geld activiteiten gaat bedenken. Ik begrijp best dat er keuzes moeten worden gemaakt. Maar de combinatie waarin ze nu worden voorgeschoteld raakt kant nog wal. Maar wel weer meer geld voor openbare veiligheid uitgeven, wat dat ook mag betekenen. Het groot onderhoud aan bomen hebben ze dit jaar al gedaan. De helft van alle bomen zijn inmiddels al gekapt. Door vermindering van het wegenonderhoud ontstaan vanzelf verkeersdrempels en gaten. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik hoop de de politieke partijen hun verantwoording nemen en het college tot de orde roepen. Het is jammer dat de gemeente de informatievoorziening zo beperkt houdt en niet eens uitleg geeft via bijvoorbeeld deze site.
Jan-Koert Lange, 5 maart 2008

Vergunningen voor chalets ter discussie

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug blijft van mening dat de vergunningen voor het plaatsen van 34 chalets en reeds 4 geplaatste chalets op recreatieterrein de Bonte Vlucht in Doorn terecht door de gemeente is afgegeven.

Lees verder op de website van het AD/UN


Ik moet eerlijk zeggen, dat ik bij het woord “chalet” inderdaad meer denk aan een leuke (recreatie)woning dan aan een groot uitgevallen sleurhut. Vroeger had met het wel eens over een chalet in de bergen. Daar werd dan een vrij groot huis mee bedoeld, waar je soms met meerdere gezinnen een vakantie in kon vieren. De huurprijzen hiervan waren beduidend hoger dan die van een reguliere vakantiewoning.
Verder ken ik natuurlijk de drie “chalets” achter in de Sportlaan. Ze zijn verplaatsbaar, maar daar houdt iedere overeenkomst met een caravan op. Het is natuurlijk duidelijk dat chalets gewoon voor permanente bewoning zijn. Uiterlijk, prijs en dergelijke zijn daar ook op afgestemd. Gezien de disucssie in het land om in recreatiewoningen ook permanente bewoning mogelijk te maken, zou de gemeente zich nog eens keer achter de oren moeten krabben, voor realisatie van deze woningen mogelijk te maken. Uit eigen ervaring kan ik vertellen, dat campings waar veel stacaravans en chalets staan, over het algemeen minder aantrekkelijk zijn en maar een bepaalde doelgroep bereiken.
Jan-Koert Lange, 5 maart 2008

Volver in Filmhuis

LEERSUM  Woensdagavond 12 maart vertoont het Filmhuis Amerongen-Leersum in de Binder te Leersum de film Volver van Pedro Almodóvar, de Spaanse regisseur die naam maakte met films als Hable con ella en La maleducacion.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Zwanenzang’ Foen

LEERSUM  Zaterdag 8 maart om 16.00 uur wordt een bijzondere expositie geopend in het Kunstgilde. Foen Winters, initiatiefnemer en medeoprichter van het Kunstgilde, toont schilderijen.

Lees verder op de website van De Kaap

Management simulatie

DRIEBERGEN  Op woensdag 20 februari mochten de 20 beste derdejaars HBO-studenten van de IVA zich een dag lang manager van een autobedrijf noemen. In samenwerking met AutomotivePlus bood de IVA deze studenten een Management Simulatie aan.
Een simulatie van vijf autobedrijven met ieder een managementteam van 4 personen.

Vergroot foto

Zij stelden een strategie voor ‘hun’ autobedrijf op en moesten in vijf jaar deze strategie realiseren door middel van operationele beslissingen op het gebied van sales, after sales, financiële analyse, marketing en personeelsbeleid. Aangezien zij in dezelfde markt hun omzet behaalden, was er sprake van heftige concurrentie.

Een dag en een avond lang werd er gerekend, overlegd en gezweet. Op het scherpst van de snede werden beslissingen genomen. Per periode (jaar) kregen de deelnemers een overzicht van hun eigen resultaten en de resultaten van de andere teams. Dat leidde soms tot blijdschap en soms tot frustratie. Eén team stak met kop en schouders boven de anderen uit. Jacco van Gent, Daan van der Giessen, Lennart Koek en Thijs Lugard hebben uiteindelijk als beste bedrijf (kwantitatief en kwalitatief) gewonnen. Buiten een prachtige wisselbeker, kreeg dit team van Mercedes Benz een bezoek aan het museum en de fabriek in Duitsland aangeboden.

Een intensieve, leuke dag met heel veel leermomenten voor de deelnemers. De opgedane ervaring kunnen ze binnen enkele maanden gaan toepassen in hun stagejaar.

CLZ-leerlingen overhandigen OC&W petitie tegen 1040-urennorm

door Femke Hovinga
ZEIST  Ruim 700 handtekeningen verzamelden CLZ-leerlingen Rooj Darweesh en Florens van Puijenbroek onder hun medeleerlingen. De twee haalden de krabbels op om een statement te maken tegen de 1040-urennorm, die de afgelopen tijd veel in het nieuws was. Dat het ook de Tweede Kamerleden niet koud laat, bleek afgelopen dinsdag bij het overhandigen van de petitie.

Vergroot foto

Vaste Kamercommissievoorzitter Van de Camp verscheen met vijf collegae in de hal van het Tweede Kamergebouw om de handtekeningen in ontvangst te nemen. Volgens hem is het een unicum dat er zoveel leden aanwezig zijn bij het overhandigen van een petitie: “Zo zie je maar: niet alleen de scholen zijn er mee bezig, voor ons is het ook een belangrijke zaak.”

In het gesprek dat volgde op de overhandiging, werd dieper ingegaan op de 1040-urenkwestie. Volgens Rooj, Florens en de 714 ondertekenaars is de norm niet haalbaar op een verantwoorde manier. Florens: “Het komt de onderwijskwaliteit niet ten goede om leerlingen verplichte uren te geven waarin niets inhoudelijks wordt gedaan: uren draaien om de uren dus”. Het antwoord van de commissie hierop was eenduidig: een getal mag niet ten koste gaan van de kwaliteit, maar scholen kunnen ook niet zomaar een eigen pad kiezen.

Wel bleek het de commissieleden nog te ontbreken aan praktijkervaring, om zo een échte mening te kunnen vormen. SP-kamerlid Jasper van Dijk en CDA’er Jan de Vries besloten hier verandering in te brengen, en hebben toegezegd om binnenkort in Zeist te komen kijken. Van Dijk: “Houd me er maar aan hoor! Het is erg belangrijk om de situatie ook op de scholen zelf te zien”.

De tien minuten durende overhandiging vloog voorbij, en na afloop waren Rooj en Florens tevreden. Rooj vertelt: “Ze stonden er open voor en waren enthousiast, dat vonden we erg fijn. Ook het feit dat er twee kamerleden langskomen om het in de praktijk te bekijken, kunnen we zeker waarderen. Al met al dus een geslaagde actie, nu hopen dat het effect heeft!”

Jongerenontmoetingsplek Doorn

DOORN  De jongeren die gebruik maken van de jongerenontmoetingplekken (JOP) aan het Raadhuisplein in Doorn zijn zelf verantwoordelijk voor een goed gebruik. De JOP mag geen overlast opleveren voor de omgeving.

Lees ook

Heuvelrug Schoon, heel gewoon!

DOORN  Verspreid door de gemeente worden op de Landelijke Opschoondag op zaterdag 15 maart verschillende opruimacties uitgevoerd onder de naam ‘Heuvelrug schoon, heel gewoon!’

Lees ook

Nieuws van donderdag 6 maart 2008

Jachtlaan 33-35 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:20 uur       temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Meditatieve beeldpresentatie dominee

DOORN  De Passage, christelijk maatschappelijke vrouwenbeweging, heeft voor 13 maart Ds Teun Kruijswijk Jansen uitgenodigd. Hij zal spreken over: “Onderweg naar Pasen met de Iona-Community”.

Lees verder op de website van De Kaap

Bom onschadelijk gemaakt

LEERSUM  In de boswachterij Amerongseberg is op vrijdag 22 februari een op scherp staande bom gevonden. Het explosief bevond zich in een bosperceel op 30 cm diepte, dus vrij dicht onder de oppervlakte.

Lees verder op de website van De Kaap

Motie van ‘treurnis’ BVH over gedoe om ambtswoning

DOORN   BVH-raadslid Sybe Streekstra zal in de komende raadsvergadering een motie indienen waarin hij de raad vraagt ‘diepe treurnis’ uit te spreken over het extra geld dat moet worden uitgetrokken voor het opknappen van de ambtswoning van de burgemeester.

Streekstra stelt in de motie dat het college weliswaar meer dan uitvoerig zijn excuses heeft uitgesproken over de overschrijding van de destijds door de raad ter beschikking gestelde middelen voor de renovatie, maar hij vindt de gang van zaken zo kwalijk dat de raad over deze kwestie keihard zijn ongenoegen kenbaar moet maken.

In een toelichting zegt Streekstra dat het extra krediet van 115.000 euro, bovenop het inmiddels verleende krediet van 378.000 euro voor de renovatie van de ambtswoning, natuurlijk zonder slag of stoot wordt aangenomen. “De burgemeester en zijn gezin wonen allang in de aangepaste woning. Alles is dus mosterd na de maaltijd. Ik zal uiteraard tegen het extra krediet stemmen. In augustus van het afgelopen jaar werden wij, als raads- en commissieleden, via een zogeheten raadsbrief, over de overschrijdingen op de hoogte gesteld. En passant werd eraan toegevoegd dat de verbouwing inmiddels was gerealiseerd en dat het pand reeds was bewoond. Zo worden wij voor het blok gezet. In de raadsbrief werd nog wel gemeld dat de raad over de overschrijding eerder had moeten worden ingelicht. Het is te gek voor woorden. Fout van een ambtenaar, wordt gezegd. Hij had eerder aan de bel moeten trekken. Deze lijkt nu in problemen te komen. “

Volgens het BVH-raadslid moet dit tot op de bodem worden uitgezocht. “Het is in mijn beleving te simpel om een ambtenaar alles in de schoenen te schuiven, terwijl de wethouder in deze kwestie politiek verantwoordelijk is. Hij moet ervoor zorgen dat hij in een vroegtijdig stadium op de hoogte is. Raad en commissies communiceren met hem en niet met ambtenaren.”

Voor Streekstra is de gehele gang van zaken volstrekt ‘ontoelaatbaar’. “Daarom deze motie”, zegt hij. Hij voegt eraan toe dat BVH al in augustus vorig jaar in de lokale media reeds meldde dat een ambtswoning in deze tijd flauwekul is. “We zullen het vermoedelijk gaan meemaken”, zegt hij tot slot, “dat bepaalde fracties in de komende raadsvergadering over onder meer de bezuinigingsnota een verhoging van de onroerend goed belasting bepleiten. Op deze manier wordt mede de ambtswoning gefinancierd. Leuk om dat aan de inwoners uit te leggen. Onvoorstelbaar.”


Waarom een motie van treurnis. Een motie van afkeuring of wantrouwen lijkt mij eerder op zijn plaats. Zeker nu de betreffende wethouder niet verder komt dan een excuus aan de raad en het dreigen met rechterlijke maatregelen naar een ambtenaar. Alleen de wethouder is verantwoordelijk. Dat de overschrijding heeft kunnen plaatsvinden ligt aan het feit dat hij blijkbaar niet bij machte is zijn ambtelijk apparaat aan te sturen. Incapabel dus.
Renk Knol, 6 maart 2008

Zoals ik op 18 februari in een reactie op “Ambtenaar aangepakt voor blunder ambtswoning” al schreef; “de consequentie trekken” zou de juiste reactie zijn voor de verantwoordelijke wethouder. En de motie mag dat standpunt best nog eens duidelijk verwoorden. Een motie van treurnis is te mild.
Michiel van der Vlist, 6 maart 2008

Op 12 februari 2008 meldt het AD/UN:
Op de vraag van de SGP of de raad nog voor meer verrassingen komt te staan noemde de wethouder nog één ander project, waarbij sprake is van een financiële overschrijding. Om welk project het gaat gaf de wethouder niet prijs. ,,Maar daar blijft het bij,’’ verzekerde de wethouder de ontstemde commissieleden.
Tot op heden is mij nog steeds niet bekend wat dat andere project is. Blijkbaar is er wat aan de hand. Anders zou de wethouder toch kunnen meedelen waar het om gaat. Ik denk dat Sybe Streekstra maar eens moet vragen waar het om gaat en als de wethouder weigert te antwoorden moet de motie van treurnis er een worden van wantrouwen.
Renk Knol, 6 maart 2008

’Incompetente’ tandarts noemt schorsing trap na

ZEIST  Tandarts Muijs van de Moer uit Zeist is door het tuchtcollege voor de gezondheidszorg voor twee maanden geschorst vanwege wanprestaties bij een patiënt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Vergunning Dancing Chaos ingetrokken

ZEIST  Burgemeester Janssen heeft besloten om de exploitatievergunning die verleend is voor Bar-Dancing “Chaos” (voorheen “Pinokkio”) aan de Jagerlaan, met ingang van 7 maart 2008 in te trekken.
Dat betekent dat de zaak met ingang van die datum gesloten zal zijn. De vergunning wordt ingetrokken omdat de ondernemer in strijd met de aan de vergunning verbonden voorschriften handelt. Op basis van informatie van de politie heeft de burgemeester dit besluit nu genomen.

Dancing Chaos is al eerder, in september 2006 en oktober 2007, gedurende een periode gesloten geweest. Dit was vanwege een geweldsdelict en omdat de ondernemer destijds ook niet volgens de aan de vergunning verbonden voorschriften handelde. Op 17 oktober 2007 is onder strengere voorschriften (zoals een verbod om na 2.30 uur nog nieuwe bezoekers toe te laten) een nieuwe exploitatievergunning verleend om verdere overlast en ordeverstoringen te voorkomen. Daarna is het een tijdje goed gegaan, maar in december is opnieuw vastgesteld dat de ondernemer zich niet aan de regels hield. Aan de exploitant is toen een dwangsom opgelegd, dit heeft helaas niet geholpen. Burgemeester Janssen rest daarom nu niets anders dan de verleende vergunning in te trekken.

Hakenkruizen op moskee in De Clomp

ZEIST  De Marokkaanse moskee in De Clomp in Zeist-West is in de nacht van woensdag op donderdag beklad met hakenkruizen en racistische leuzen. De politie heeft sporenonderzoek gedaan, maar kan nog niets zeggen over de schuldigen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Inspraak over bereikbaarheid Midden Nederland

UTRECHT  Van vrijdag 7 maart tot en met 4 april kan iedereen die wil meedenken over dit onderwerp via de website www.ikgaverder.nl vernieuwende oplossingen aandragen voor het verbeteren van de bereikbaarheid van Midden-Nederland.

De oproep is één van de zeven landelijke pilots voor ‘Inspraak Nieuwe Stijl’. Het betrekken en raadplegen van belanghebbenden als burgers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bij infrastructurele projecten is één van de uitgangspunten voor deze pilots.

Op de website www.ikgaverder.nl  staat informatie over het samenwerkingsverband VERDER en de verschillende projecten waarin wordt samengewerkt. Onder ‘Verkeer in Cijfers’ staan diverse kengetallen van de regio. Onder ‘Denkt u verder’ wordt binnenkort gestart met een campagne, bedoeld als oproep om mee te denken over oplossingen.

IKO lezing

DRIEBERGEN  Dinsdag 11 maart om 10.00 uur in ’T Hoge Licht, Klaproos 2 te Driebergen: “Welke rol speelt Judas volgens zijn evangelie in de verlossing?” De theoloog Herman Bloedjes gaat in op de vondst van dit evangelie, de inhoud en welke waarde eraan toegekend kan worden.

Gespreksleiding: Joke de Zwaan, tel. 517096. Vervoer: mw. T. Kingma, tel.518799
Een seizoensoverzicht van de IKO-lezingen in de komende maanden t/m mei kunt u meenemen van de leestafels achterin de diverse kerken of in de bibliotheek.

Mieke de Tombe exposeert

DOORN  De mini-expositie in Atelier ART33 wordt in maart wordt verzorgd door de Doornse schilderes Mieke de Tombe. Mieke de Tombe is geboren en opgegroeid in Leiden maar woont sinds enkele jaren in Doorn. Zij schildert d.m.v. penseel en paletmes op linnen en canvas doeken met acrylverf.

Vergroot foto

Verder knipt ze aquarellen uit en maakt er op papier collages van. Heel verschillende technieken met een verrassend resultaat.

Haar stijl is niet direct te omschrijven als een bestaande stijl, het heeft wat weg van de naïeven, maar ook neigt het naar fauvisme, impressionisme en outsider art. Ze durft vooral kleur te bekennen en in ieder geval vallen haar schilderwerken in de smaak bij zeer verschillende soorten mensen. Er zijn al heel wat schilderijen naar Kinderhospices in binnen- en buitenland gegaan. Maar ook de particuliere kunstliefhebber weet haar te vinden.

Als kind was zij al vaak bezig met creatieve materialen. Later in haar leven heeft zij ook de kunstzinnige hulpkant van het werken met kleur en creatieve materialen ontdekt.

Dit is onderbouwd met een vierjarige opleiding aan de kunstacademie Dever te Sassenheim, en daarna de psychosociale opleiding kunstzinnige hulpverlening aan de SPSO te Utrecht en Amersfoort.

Mieke’s schilderijen zijn een weerspiegeling van haar innerlijke fantasie en belevingswereld, die door het hart wordt bepaald. De kleurexplosie is een poging om uitdrukking te geven wat in haar leeft. “Ik heb het nodig om elke dag met kleur bezig te zijn, ik creëer zodoende voor mijzelf een meer acceptabele wereld”

Mieke vindt het fijn als haar schilderijen ook andere mensen van alle leeftijden positief kunnen inspireren met als doel meer algeheel welbevinden

De expositie is open donderdag 13 maart van 10 tot 13 uur, vrijdag 14 van 10 tot 13 uur en 19 tot 21 uur en zaterdag 15 en zondag 16 maart van 12 tot 17 uur.

Nieuws van vrijdag 7 maart 2008

Landgoed De Horst (Hoofdstraat 211) vanaf Arnhemsebovenweg
foto: © Robert Wassens
tijd: 8:50 uur       temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Lekker skanken in de Peppel

ZEIST Vrijdag 14 Maart 2008 ‘Skankin’ in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om 21:00 en de entree is € 5,00

The Skaranoids
Jonge skahonden, The Skaranoids is inmiddels uitgegroeid tot een 7 koppelige ska-formatie. Ooit begonnen ze met z’n 4en, nog zonder blazers, maar sinds 1,5 jaar zijn ze gegroeid met een leuke gezellige blazerssectie. Hun genre is simpel: Ska met vanalles! Zo komen er meerdere genres langs op hun repertoire, zo krijg je een show met punk tot pop en funk tot jazz met gezellige skadeuntjes, vrolijke meezingers en gezellige dans/skank nummers.
Deze jongens en dame uit Gorinchem, Leerdam, Maartensdijk, Den Haag en Woerden staan voor plezier, fun en feesten, en dit hebben ze op verschillende plekken door Nederlanden en België laten zien. Ze hebben met grote namen gestaan als: Mark Foggo, De Hardheid, J-Stars en The Beatbusters op diverse grote en kleine podia.

The Shenanigans
Het zijn The Shenanigans! The Shenanigans zijn een energieke up-tempo skaband uit de stad Utrecht. Zeven muzikanten hebben hun krachten gebundeld tot een van de meest stampende ska-acts die Nederland rijk is.
The Shenanigans bestaan sinds 2002 en hebben al menig optreden gedaan. De Melkweg, Paradiso, Tivoli en de Atak zijn slechts enkele voorbeelden van zalen die zijn al getrakteerd op de energieke show van the Shenanigans.
Ook de festivals zijn niet gespaard gebleven: o.a. het Bevrijdingsfestival in Wageningen en de grote ska-festivals Et-Ska-tera en Skaandam zijn al onveilig gemaakt door the Shenanigans.
Met de nieuwe EP “Step It Up”op zak is het een uitgemaakt zaak: “the Shenanigans komen eraan! Dus wie je ook bent en wat je ook doet, iedereen die the Shenanigans live heeft gezien weet dat niemand veilig is voor de aanstekelijke en enthousiaste live performance die gewoon van het podium afspat!

Inwoners onaangenaam verrast

DOORN  Bij elk huishouden is vorige week vrijdag de nieuwe aanslag gemeentelijke belastingen bezorgd. Vooral de W.O.Z. beschikking over de waarde van het bewoonde onroerend goed heeft menig inwoner met de ogen doen knipperen.

Lees verder op de website van De Kaap


Ja, de gemeente moet meer inkomsten genereren om de bedrijfswoning van de burgemeester te kunnen blijven betalen. De waarderingen raken natuurlijk kant noch wal. Identieke woningen met een verschil in waarde van 80-duizend euro is naar mijn mening niet mogelijk. Ik verbaas mij ook over het feit dat de gemeente blijkbaar hoger waardeert dan de makelaar. Ik durf het er nog niet eens voor te vragen. Het zou fijn zijn als ik het er voor kreeg. Maar waarom mijn woning dan hoger in waarde zou zijn als een grotere woning en groter perceel 2 panden verderop en identieke gebouwd?? Geen idee, wat ik wel weet is dat deze bewoners de vorige keer bezwaar heeft gemaakt en een verlaging van 35 duizend euro heeft gekregen. Wordt die van mijn dan niet automatisch aangepast. Ze kijken wel naar de verkoopprijzen om ieder woning omhoog te krijgen, maar als ze van een aantal woningen gaan verlagen, na indiening van een bezwaarschrift, krijgen dan alle vergelijkbare woningen ook gelijk een verlaagde WOZ-waarde? Vast niet. Dit hele systeem deugt van geen kanten en moet per direct worden afgeschaft.
Jan-Koert Lange, 7 maart 2008

Sja… daar heb je het al….
Michiel van der Vlist, 7 maart 2008

De herwaardering van de WOZ-waarde is van belang voor de vaststelling van het huurwaardeforfait (heeft gemeente verder niet mee van doen), de waterschapslasten (heeft gemeente ook niets mee) en de ozb-aanslag. De ozb-opbrengst voor de gemeente is allang voor de hertaxatie vastgesteld. Waarschijnlijk de opbrengst van vorig jaar verhoogd met de inflatie. De hertaxatie is eigenlijk niets anders dan een nieuwe verdeelsleutel voor de totale ozb-opbrengst. Mensen moeten niet kijken naar de waarde van hun woning, maar naar de hoogte van de aanslag.
Mijn vorig jaar gekochte woning is in ieder geval voor de WOZ getaxeerd op 40.000 euro minder dan dat ik ervoor heb betaald.
Ik stel voor dat al die klagers, mochten ze hun woning ooit verkopen, daar dan nooit meer voor mogen beuren dan de getaxeerde waarde 2007 opgehoogd met de inflatie. Eventuele meeropbrengst storten ze maar op een goed doel (is fiscaal aftrekbaar).
Renk Knol, 7 maart 2008

Vijf dingen wil ik graag even naar voren brengen:

 1. Het is onjuist te stellen dat de gemeente door een hogere taxatie meer geld ontvangt. De opbrengst OZB van het bestaande woningcontingent  van vorig jaar is ook in de begroting 2008 opgenomen. Vervolgens wordt de geraamde opbrengst gedeeld door de hogere taxatiewaarde (in totaal, min een inschatting verlaging door bezwaarschriften) wat een bedrag per zoveel duizend euro geeft. Op basis daarvan wordt de aanslag geheven.
 2. De gemeente Utrechtse Heuvelrug doet niet zelf de taxatie, maar besteedt dat uit aan een specialistisch bedrijf met beëdigde taxateurs, zoals veel gemeenten dat doen. Het is een generalistisch systeem, waardoor er oncorrecte taxaties kunnen ontstaan. Daar is dan ook de bezwaarschriftenprocedure voor.
 3. Verlaging kun je niet een-twee-drie doorvertalen naar andere woningen, omdat de verlaging gebaseerd is op de individuele woning, waarbij gronden van verlaging weer niet op andere woningen van toepassing hoeven te zijn.  Dus als u het met taxatie niet eens bent, tekent u bezwaar aan.
 4. De taxatie dient gebaseerd te zijn op de, per peildatum, opbrengst bij vrije verkoop. Ik vrees dat veel mensen hun woning niet willen verkopen voor de taxatiewaarde, omdat men dat te weinig geld vindt. Persoonlijk vond ik dat ook altijd, maar sinds ik mijn laatste aanslag heb gezien, komt de taxatie wel erg dicht in de buurt van de reële verkoopwaarde!
 5. In het artikel in de Kaap staat tot slot dat men hierdoor problemen heeft met de belastingaangifte. Dat is niet juist! Voor de jaaropgave 2007 wordt de peildatum 1/1/2005 gehanteerd. De vorige taxatie dus.

Wim van Wikselaar, 7 maart 2008

Renk en WIm, ik ben het met jullie eens dat het misschien voor sommigen geen verhoging van de WOZ aanslag betekent. Toevallig voor mij wel. Maar wat ik kwalijker vind is het feit dat dit weer wel doortelt voor de overige belastingen en daar ben ik minder blij mee. Dus die verhoogde waardevaststelling telt wel degelijk door.
Sinds de vorige aanslag had ik dezelfde vrees als WIm. Dat de WOZ waarde dicht in de buurt van de werkelijk verkoopwaarde komt en met de huidige beschikking is bijna 30.000 euro hoger als de vorig jaar door de makelaar vastgestelde waarde.
Punt 2 en 3 van Wim begrijp ik wel, maar dat betekent per definitie bezwaar maken omdat je niet weet wat eigenaren van vergelijkbare woningen doen. Daarom vind ik het systeem ook onzinnig. Ik voel veel meer voor een ingezetenenheffing, waarbij naar het inkomen wordt gekeken.
WIm, ik vind het wel prettig en sportief dat je, zoals wel vaker, de moeite neemt om een serieus antwoord te geven. Mijn dank daarvoor.
Jan-Koert Lange, 7 maart 2008

Behalve het vermelde in punt 5 over de belastingaangifte van de terechte opmerkingen van Wim van Wikselaar staat er dus nog een kanjer van een fout in het artikel in de Kaap/Stichtse, nl. dat de verhoging van de gemiddelde WOZ-waarde met 13% in één jaar bereikt zou zijn. De laatste waardepeildata zijn 2005 en 2007 en pas vanaf nu zal elk jaar een nieuwe waarde worden vastgesteld. Het rellerige artikel wordt hiermee verder ontkracht. 
Danker van Valkenburg, 8 maart 2008

Man gewond bij aanrijding

ZEIST  Op de Driebergseweg is donderdagmiddag 6 maart een 69-jarige automobilist uit Zeist gewond geraakt bij een aanrijding met een andere automobilist.
De Zeistenaar en een 66-jarige Utrechter botsten rond 14.55 uur op de kruising met de Heideweg met hun auto’s tegen elkaar. De Utrechter sloeg linksaf, terwijl de man uit  Zeist rechtdoor reed. De Zeistenaar is met nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
De politie onderzoekt de schuldvraag in deze voorrangskwestie en maakt proces-verbaal op.

Meisje aangereden en bestolen

ZEIST  Een 14-jarig meisje uit Zeist is donderdagmiddag 6 maart op de Professor Lorentzlaan door een automobilist bestolen, nadat hij haar had aangereden.

Het meisje fietste tussen 15.00 uur en 15.45 uur over de Professor Lorentzlaan, ter hoogte van de Parklaan toen ze werd aangereden door een grote groene personenauto. Het meisje kwam daardoor ten val en haar tas viel van haar schouder. De bestuurder van de auto stapte uit en vroeg of hij het meisje kon helpen. Ze kon echter zelf opstaan en de automobilist ging er snel vandoor.

Het meisje ontdekte dat haar Ipod en haar portemonnee uit haar tas verdwenen waren. Die moet de automobilist hebben weggenomen toen het meisje even de andere kant op keek.
Het meisje heeft bij de politie aangifte gedaan. De politie onderzoekt de diefstal.


Dan moet je toch wel lef hebben! Hoogstwaarschijnlijk heeft hij het nog met opzet gedaan ook. Hoe kun je er anders aan denken om in iemand zijn of haar handtas te kijken en er dingen uit te halen? Met nog meer pech had dit meisje ernstig gewond kunnen raken. Je moet er gewoon niet aan denken. Ik hoop dat de politie deze man te pakken krijgt en hij een forse straf krijgt.
Jan-Koert Lange, 7 maart 2008

Zeist wilde onrust voorkomen

ZEIST  De gemeente Zeist heeft het incident donderdag bij de moskee bewust niet naar buiten gebracht. Op advies van de politie en de veiligheidsregio benaderde de gemeente de media niet met het nieuws.

Lees verder op de website van het AD/UN


De gemeente Zeist heeft het incident bewust niet naar buiten gebracht. Wat is dat toch voor een moeilijk gedoe, telkens als het iets met moslims heeft te maken? Wat ik graag zou willen weten, als bijvoorbeeld een christelijk gereformeerde kerk wordt beklad, wordt dat dan ook ‘bewust’ niet naar buiten gebracht?
Hans Hermans, 7 maart 2008

Felicitaties bij Eben-Haëzer

RHENEN  Het Eben-Haëzer Koor in Rhenen hield donderdag de jaarlijkse ledenvergadering. Zoals elk jaar ook hét moment binnen de vereniging waarop de jubilarissen worden gehuldigd.

Lees verder op de website van De Veenendaalse Krant

Niels Gercama uit Maarn mag provincie in

DOORN  De regiobibliotheek ZOUT organiseerde dinsdagmiddag in het auditorium van het Cultuurhuis, de eerste van de twee voorleeswedstrijden voor kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de regio Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Informatiebijeenkomst Visserweg

RHENEN  Begin 2009 begint de gemeente Rhenen met het vervangen van de riolering in de Vissersweg. Het riool in deze straat is aan vervanging toe. Omdat voor deze werkzaamheden de straat opengebroken moet worden wil de gemeente graag ook meteen andere aanpassingen aan de weginrichting en de regenwaterafvoer uitvoeren.

Hiervoor zijn alle bewoners van de Vissersweg intussen per brief uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst. Overige geïnteresseerden zijn natuurlijk ook welkom op woensdag 12 maart 2008 om 19.30 uur in het Dorpshuis Elst, Rijksstraatweg 164 te Elst.

Bezuinigingen Heuvelrug gaan door

DOORN  De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft donderdagavond ingestemd met de bezuinigingenvoorstellen van het gemeentebestuur. In 2008 wordt een half miljoen euro bezuinigd, dat loopt op tot 1,5 miljoen in 2011.

Lees verder op de website van het AD/UN


Nou, dan zal de pleuris binnenkort wel uitbreken, nu dit halfzachte stelletje Pléiadepaljassen alle Heuvelrugse woningen te hoog heeft laten taxeren én gaat bezuinigen voor de verkeerde doelen. Ik loop dus het riscico een zware tak op mijn hoofd te krijgen, omdat in voormalige gemeente Leersum zonodig een megalomaan cultuurhuis met een ondeugdelijke klimaatinstallatie moest worden gebouwd. Het wachten is op de eerste belegeringen van het Doornse “cultuurhuis”, alwaar de aanwezige microcefalen niet verder komen dan de roofriddercultuur. Tot slot vraag ik mij af wat er gebeurt als al deze schaamteloze graaiers in het donker door wijken met te hoog getaxeerde woningen lopen.
Hans Hermans, 7 maart 2008

De heer Herman uit zich weer op de bekende wijze, maar hij heeft wel gelijk. Bezuinigen op speeltuintjes, wegen, bomenonderhoud en het dumpen van WMO geld in de algemene middelen. De door ons voorgestelde inkrimping van het College tot 4 wethouders ( geen wachtgeldprobleem- want volgens het College kunnen zelfs bijstandsgerechtigden tussen 60 en 65 direct naar de arbeidsmarkt) , de verkoop van de ambtswoning werden niet eens in overweging genomen.
Met ons voorstel zou de hele bezuinigingsoperatie in de gepresenteerde vorm overbodig zijn geworden.
De SP fractie, maar ook GL ,PvdA en CU ,ieder op grond van eigen afwegingen stemden dan ook tegen de voorstellen.
Ik zou de heer Hermans dan ook willen vragen zijn pijlen te richten op wie ze gericht moeten worden, want anders loopt hij het risico een bondgenoot te treffen.
Ad Schiedon fractievoorzitter SP, 8 maart 2008

Beste Ad,
Er is geen enkele politieke partij waar ik iets mee heb; hoewel ik al eerder schreef veel sympathie voor de SP te hebben, een partij die standvastig is en telkens opkomt voor de zwakkeren in onze maatschappij. Ik ben ook standvastig, ik blijf mijn pijlen richten op de rovende plucheplakkers die ondoelmatig met onze centen omgaan. De ambtswoning is inderdaad het grootste schandaal. Een man met een vorstelijk inkomen, die voor een klein kasteeltje waarschijnlijk minder huur betaalt dan de gemiddelde Heuvelrugse bijstandsmoeder voor een pover pandje; werkelijk te walgelijk voor woorden. Verkoop die burgemeesterskeet en we zijn voor jaren uit de brand. Welke Heuvelrugse inwoner durft een bordje “te koop” in de tuin te zetten? Er slingeren genoeg van die bordjes rond in de buurt van de Van der Leelaan.
Hans Hermans, 8 maart 2008

Verkeersruzie of steekpartij

ZEIST  Een 56-jarige man uit Zeist is donderdagmiddag 6 maart op het Hoog Kanje met een stuk tuingereedschap gestoken door een andere man.

De Zeistenaar had last van een witte bestelbus en een ander voertuig die de weg blokkeerden. Toen hij daar wat van zei, beweerde de man in de witte bestelbus dat hij vergunning had om daar te mogen staan. Hij leek niet van plan zijn auto opzij te zetten. De Zeistenaar trok toen het portier van de bestelbus tweemaal open en sloeg het hard dicht om zijn ongenoegen te laten blijken.

De man uit de bus kwam de Zeistenaar toen achterna met een soort snoeimes en maakte stekende bewegingen. De Zeistenaar werd in zijn gezicht geraakt. Met een bloedende wond stapte hij weer in zijn eigen auto. De man heeft bij de politie aangifte gedaan. De politie onderzoekt de zaak.

Bonte Vlucht met ’handen en voeten gebonden’

DOORN  De eigenaar van camping de Bonte Vlucht in Doorn zegt met handen en voeten gebonden te zijn door de gemeente nadat daar vorige week werkzaamheden bij de entree zijn stilgelegd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Veroordeling voor poging tot brandstichting

RHENEN  Een 21-jarige Rhenenaar is woensdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 100 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf voor een poging om in de nieuwjaarsnacht brand te stichten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuws van zaterdag 8 maart 2008

Hoofdstraat Driebergen: detail van toegangshek voormalige nummers 86 en 86a
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.50 uur  temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Fado-groep Quatro Ventos in het Beauforthuis

AUSTERLITZ  De fado groep Quartro Ventos treedt 15 maart op bij de concertenreeks Common Grounds in het Beauforthuis. Emanuel Pessanha en zijn Portugees-Nederlandse fado-ensemble zingt het Portugese levenslied op een hoger niveau. Ze spelen ontroerende en ingetogen fado’s maar ook swingende en vrolijke liederen. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343-49 32 27.

Quatro Ventos is het bijzondere fadokwartet rond zanger/gitarist Emanuel Pessanha. ‘ Meeslepende muziek
met warmte gespeeld’ schreef de Volkskrant over Quatro Ventos, ‘Pessanha heeft een prachtige, donkerbruine stem en treft de juiste toon tussen ontspanning en passie. Volks! en poëtisch, zoals het hoort bij fado.’
Het eigentijdse Fado-gezelschap bestaande uit Nederlanders en Portugezen (waaronder de broer van Fernando Lameirinhas) en waren vorig jaar al een groot succes in het Beauforthuis. Op 15 maart treden ze samen met Iain Matthews op en kan het publiek vragen stellen. Zoals: Hoe kwam Quatro Ventos op het idee om ‘Zeg me dat het niet zo is’ van Frank Boeijen te vertalen (Diz-me que não é assim) en hoe ‘verfado’ je zo’n nummer?

De tweede gast is Elly Kellner. Deze schaapsherder, zangeres en songwriter brengt volstrekt eigenzinnige blues en soul te gehore. Het Beauforthuis biedt met Common Grounds een bijzondere concertenreeks. Het publiek kijkt niet alleen toe, maar doet ook mee. Folklegende Iain Matthews ontvangt songwriters van verschillende culturen en achtergronden. In een avond vol muziek, optredens en songwriting ontrafelt Common Grounds het mysterie van de perfecte song. V! ooraf en na afloop draait DJ-Retro zijn favoriete seventys platen. Van af 18.00 uur is de zaal open en tapas verkrijgbaar. De avond begint om 19.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.beauforthuis.nl.

Zaterdag 15 maart, 19.00 uur concert
entree 17,50 |studenten, ckv, cjp| kinderen 10, 7.50

Dag van de zorg

AMERONGEN  IntraZorgplus houdt op zaterdag 15 maart open huis. Tijdens de landelijke Open Dag van de Zorg stelt de Veenendaalse zorgaanbieder, waaronder ook Elim en de Wingerd uit Amerongen vallen, voor ouderen vijf van haar locaties open.

Lees verder op de website van De Kaap

Paasmarkt op Landgoed Zuylestein

LEERSUM  Op zaterdag 15 maart en zondag 16 maart organiseert de Stichting Geurtuin Zuylestein voor het vijfde achtereenvolgende jaar de jaarlijkse Paasmarkt op Landgoed Zuylestein in en rondom het historische poortgebouw.

De standhouders op deze markt zijn na een zeer zorgvuldige selectie voor deelname uitgenodigd.
Deze werkwijze heeft geleid tot een intieme en kleinschalige Paasmarkt met een keur aan exclusieve ambachtelijke paasproducten uit verschillende Europese landen. Zo zijn er ondermeer sierlijke met de hand beschilderde eieren te koop uit Griekenland, Slovenië, Italië, Rusland en Oostenrijk, ambachtelijk vervaardigde paasdecoraties zoals houten haasjes, met de hand geëmailleerde lammetjes en kippetjes, terwijl er voor de gourmands heerlijke gemberkoekspecialiteiten uit Salzburg, wortelbroodjes uit Cornwall en  home made jams uit eigen land en nog veel meer lekkers te koop zal zijn. Ook bloemen, geuren en smaken zijn op deze landelijke Paasmarkt  in tal van vormen aanwezig. Op een gezellig terras kan in de voorjaarszon genoten worden van heerlijke hapjes en drankjes.

Voor de kinderen is tijdens deze tweedaagse Paasmarkt zowel  op zaterdag-  als zondagmiddag om 11.45 uur (op zaterdag in aansluiting op de Palmpaasoptocht vanuit Amerongen) een spannende speurtocht naar eieren in de historische tuinen van Zuylestein.

Deze unieke Paasmarkt in de historische context van het eeuwenoude Zuylestein wordt door jonge musici feestelijk omlijst met passende muziek

De toegang tot deze Paasmarkt is gratis voor kinderen.

Voor volwassenen bedraagt de toegangsprijs: € 2,50 (inclusief parkeren en een gratis kopje koffie of thee).

De opbrengsten van deze traditionele Paasmarkt komen geheel ten goede aan de Stichting Geurtuin Zuylestein. Voor meer informatie over de Geurtuin en Landgoed Zuylestein zie www.landgoed-zuylestein.nl. Voor een routebeschrijving zie de routebeschrijving naar het Poortgebouw op dezelfde website.

Op 15 en 16 maart is de Paasmarkt open voor publiek van 10.30 uur tot 17.00uur.

Landgoed Zuylestein ligt ten zuiden van de Rijksstraatweg (N225)  van Leersum naar Amerongen.

Plantsoenen opgeknapt

MAARN  In de wijk De Driesprong in Maarn zijn de gemeenteplantsoenen ingrijpend opgeknapt. Alle oude beplanting – al vele jaren een doorn in het oog van de bewoners – is met graafmachines verwijderd.

Lees verder op de website van De Kaap

Boeken gevraagd voor goed doel

DRIEBERGEN  Zoals ieder jaar zamelen de Lions van de Utrechtse Heuvelrug boeken, CD’s en video’s in. Deze worden op de Koninginnedagmarkt verkocht in Doorn en Driebergen. En met de opbrengst steunen de Lions goede doelen.

Ooievaar op kloosterlaantje nog partnerloos

door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  De ooievaar die tien dagen geleden neerstreek op het nest op kwekerij de Eng aan het Kloosterlaantje lijkt een blijvertje. Overdag is hij of zij slechts af en toe op het nest te zien, er wordt in de omgeving gefourageerd, maar de nacht wordt steeds op het nest doorgebracht. Het vermoeden dat het één van de ooievaars is die verleden jaar met succes broedden is nog niet bevestigd kunnen worden. Ook is de ooievaar vooralsnog zonder partner.

Men zegt wel vaak dat ooievaars een paar voor het leven vormen, maar in feite klopt dat niet. Ooievaars zijn eerder nesttrouw. Tijdens de overwintering in Spanje of Noord Afrika is het paar niet bij elkaar. Ze keren ook niet samen terug. Ooievaars keren echter als regel na een succesvol broedsel terug naar het oude nest. Als de partner dat dan ook doet, vormen ze uiteraard weer een paar. De trek is echter vol van gevaren. Hoogspanningsleidingen, roofdieren, slecht weer, voedselgebrek, ziektes en zelfs de jacht. Als één van de partners

niet terugkeert, kan zich een nieuw paar vormen, eventueel met een partner die eerder op een ander nest broedde. Zo was één van de uivers die verleden jaar met succes op de Eng broedde, eerder betrokken bij een mislukt broedsel in Wageningen. Ook de nesttrouw is dus niet absoluut.

Het komt ook voor dat een paar de hele winter in Nederland blijft. Het paar van Sterkenburg is gebleven en is regelmatig bij het nest aldaar of in de weilanden in de omgeving te zien.

Nieuws van zondag 9 maart 2008

Bosstraat 112-114 Driebergen: detail
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.25 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Jazz meets tango

AUSTERLITZ  Jazz en tango vloeien samen in het Beauforthuis op zondag 16 maart. Zangeres Sandra Coelers brengt samen met het muzikale Trio Nuevo het concert ‘Jazz meets Tango’. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.
‘Dit is geen jazz met een nuevo-tango sausje maar evenmin het omgekeerde’, zegt het NRC-handelsblad over de cd van Trio Nuevo. Zowel jazz-, als tangoliefhebbers zullen zich kunnen vinden in ‘Jazz meets tango’. De muziek is transparant en toegankelijk, jazz en tango vloeien natuurlijk ineen. Saxofonist Dick de Graaf nam het initiatief voor dit programma, met als inspiratie de muziek van de grootste vernieuwer van de tango: Astor Piazzola. De Gr! aaf speelt in de arrangementen bepaald niet op veilig, hetgeen even fraaie als verrassende passages oplevert. Michael Gustorff op viool en Hans Sparla op accordeon maken Trio Nuevo compleet. Sandra Coelers zorgt met haar indringende alt voor de onmisbare hartstocht. ‘…krijsend, hakkelend, aanklagend en bovenal overtuigend voerde zij muzikale waanzin ten tonele, die je de adem deed stokken. In deze ‘Ballade voor een gek’ heerste haar alt als zelden gehoord, wierp zij haar stem én fysiek voor de voeten van de toehoorders en ontpopte zich daarmee als een vrouwelijke Jacques Brel.’ Aldus de website Jazzenzo over Sandra Coelers. Wie wil kan vanaf 16.30 mee eten met een tapasdiner. Het concert begint om 17.30. Voor meer informatie kijk op www.beauforthuis.nl

Zondag 16 maart, 17.30 uur
Concert
Entree 15| studenten, ckv, cjp 10| kinderen 7,50

Ambulancemedewerker bedreigd en mishandeld

ZEIST  De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige man uit Veenendaal aangehouden, die ervan wordt verdacht bij een poppodium annex horecagelegenheid aan de Montaubanstraat een 44-jarige ambulancemedewerker te hebben mishandeld en bedreigd.

De ambulance was uitgerukt omdat een bezoeker van de gelegenheid onwel was geworden. De 18-jarige Veenendaler was onder invloed van alcohol en werd agressief. Hij schopte en sloeg tegen de ambulance. De ambulancemedewerkers probeerden hem onder controle te krijgen. De Veenendaler beet de 44-jarige ambulancemedewerker in zijn rug en riep dreigende taal.

De ter assistentie gekomen politie nam de Veenendaler over van de ambulancemedewerkers. Die is ingesloten en ter beoordeling aangemeld bij de Crisisdienst.

Weer dolle pret in het Reekalfje

LEERSUM  Dolf en Dieuwertje, de eigenaren van het bekende Veluwse plattelandshotelletje Het Reekalfje, hebben in het weekend een aantal kleurrijke gasten onder hun dak.

Lees verder op de website van De Kaap

CDA en volksraadpleging

Ingezonden door Frits van Schaik
DOORN  Teunis Reedijk, lid van de CDA-fractie in de gemeenteraad Utrechtse Heuvelrug, windt zich op over de plannen om op rijks- en provinciaal niveau Overberg (Amerongen) – behorend tot de gemeente Utrechtse Heuvelrug – te betrekken bij een mogelijke gemeentelijke herindeling van Scherpenzeel, Woudenberg en Renswoude. Zo’n herindeling zit er overigens nog niet in. Niettemin heeft het raadslid al duidelijk laten weten dat zoiets nooit mag gebeuren zonder raadpleging van de inwoners van Overberg. Wat heet: de inwoners van Overberg bepalen zelf of zij op den duur wel of niet worden losgeweekt van Amerongen en dus de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij vindt vervolgens dat de raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zich in diezelfde termen dient uit te laten. Het ‘eigen volk’ heeft het voor het zeggen. Daarover dient hij maandag aanstaande in de vervolgvergadering van de raad een motie in.

Reedijk heeft natuurlijk gelijk. Inwoners van welke gemeente dan ook behoren zich uit te kunnen spreken of zij voor of tegen een gemeentelijke herindeling zijn waar zij zelf bij betrokken zijn. Hij heeft nog meer het gelijk aan zijn kant als dan zo’n gemeente ook rekening houdt met de opvatting van de burgers en vervolgens daarnaar handelt.

Reedijk weet wel beter. Zijn partij, het CDA, heeft eigenlijk een broertje dood aan volksraadplegingen of referenda. Zijn partij zweert bij onze indirecte (maar wel representatieve) vorm van democratie waarin de (overigens rechtstreeks) gekozen volksvertegenwoordigers op lokaal, provinciaal en landelijk niveau besluiten nemen, die uiteindelijk rechtskracht krijgen. Dus niks geen ‘bataafs/germaanse’ volksbijeenkomsten van weleer waarbij met hand opsteken besluiten ‘voor’ of ‘tegen’ er doorheen werden gejast.

Maar nee hoor. Overberg komt, wat betreft de gemeentelijke status, wellicht op spel te staan en CDA-er Reedijk laat zijn CDA-principes even voor wat ze zijn en eist een soort ‘volksraadpleging’ onder de inwoners van Overberg. Hoe was het ook al weer aan de vooravond van de gemeentelijke herindeling in Driebergen ? Een goed voorbereide en tevens goed opgezette en door de raad goedgekeurde peiling (raadpleging) onder de Driebergse bevolking maakte duidelijk dat een grote meerderheid van de deelnemers aan deze raadpleging tegen de herindeling was. De meerderheid van de Driebergse raad negeerde evenwel de mening van de geënquêteerden en sprak zich uit vóór het samengaan van Driebergen met de andere fusiegemeenten. Ook de toenmalige CDA – fractie in de raad. Behalve één lid van die fractie. Dat is de schrijver van dit stukje. Ook al was ik om diverse redenen voorstander van de herindeling, waarbij ook Driebergen was betrokken, ik beschouwde het als een blamage de uitslag van de raadpleging te negeren. Daarom mijn tegenstem.

Ik verwacht dat CDA-er Reedijk, gezien de door hem ingediende motie, zijn rug recht houdt en ook als de bevolking van Overberg zich bij een soort referendum onverhoopt vóór een fusie met andere gemeenten uitspreekt. Dan zijn natuurlijk bij het CDA de rapen gaar. Dan zal het CDA dit moeten slikken en niet met drogredenen moeten komen, zoals destijds in Driebergen, dat dergelijke volksraadplegingen aardig zijn, maar niet al te serieus behoeven te worden beordeeld. Kan het CDA straks wel serieus worden genomen ?
Frits van Schaik, lid van BVH-raadscommssies.


Beste Frits,
Eerlijk gezegd kan geen enkele politieke partij serieus worden genomen. Eerlijker gezegd kan geen enkele politieke partij worden vertrouwd. Eerlijkst gezegd doen politieke partijen altijd het tegenovergestelde van wat zij vóór de verkiezingen beloofden. Eerlijkerst gezegd is politiek een slangenkuil.
Hans Hermans, 9 maart 2008

Aangezien ik hoofdzakelijk persoonlijk word aangesproken door de heer van Schaik, (al doet de kop boven het artikel in eerste instantie anders vermoeden) en niet de CDA fractie  kan ik ook op persoonlijke titel antwoorden. Dus zonder last of ruggespraak de volgende reactie op het bovenstaande artikel.

 

Er worden mij in het stuk van de heer van Schaik principes toegeschreven die eigenlijk in het geheel de mijne niet zijn. Ten eerste vind ik het absoluut geen ramp als Overberg overgaat naar een nieuwe Valleigemeente zoals enigszins in het bovenstaande gesuggereerd wordt. Integendeel, waarom zou ik? Dan gebeurt er hier weer eens wat en als inwoner van het liefelijk gelegen Overberg weet ik dat mijn mededorpsbewoners in 2004 voor ongeveer 60% kozen voor een herindeling richting Scherpenzeel. Dus bij mij zijn de “rapen niet gaar” zoals wordt verondersteld.

Ten tweede ben ik voor een directe democratie zoals de onze er één is en waar volksvertegenwoordigers rechtstreeks in volksvertegenwoordigerorganen gekozen worden (mag van mij persoonlijk ook bij de Eerste Kamer). Ik ben overigens met een bekend Engels premier van mening dat democratie van alle bekende staatsvormen de minst slechte is en voor verbetering vatbaar blijft.

Ten derde hoef ik helemaal geen CDA principes te laten varen ten aanzien van het houden van “het horen van het volk”. Wat de heer van Schaik als oud CDA raadslid best weet, althans behoort te weten. Hij heeft in die CDA-functie, als ik het mij goed herinner, ook eens kunnen en mogen instemmen met een volksraadpleging in Driebergen Rijsenburg. In Amerongen was de CDA fractie, waarvan ik deel uitmaakte, de initiatiefnemer van een gemeentelijke volksraadpleging. In beide zaken was de aanleiding hetzelfde. De Gemeentelijke herindeling die naar de huidige gemeente UH heeft geleid.

 

Over de Driebergse situatie waarover de huidige BVH-er van Schaik, maar eerder ook zijn BVH fractievoorzitter Streekstra in de commissie Middelen het hebben, kan ik weinig weten aangezien in 2004 Driebergen Rijsenburg en Amerongen politiek gezien  hemelsbreed uit elkaar lagen. Dat gold ook binnen het CDA van toen de heer van Schaik en mij. Hij kan dus alleen van de periode van toen spreken vanuit Driebergen Rijsenburg en ik vanuit de situatie vanuit Amerongen. Het CDA Driebergen Rijsenburg, met van Schaik, was voor de herindeling en het CDA Amerongen mordicus tegen als Driebergen Rijsenburg bij het toenmalige MALD werd betrokken en MALD dus werd verheven tot MALDD. Het lijkt mij appels met peren vergelijken om de situatie van toen te gaan vergelijken met nu. Zeker als je weet dat het CDA Amerongen toen, in 2004, de volksraadpleging heeft voorgesteld en met veel discussie en moeite door de Raad aanvaard heeft gekregen. Voordat die werd gehouden heeft het CDA Amerongen toen gezegd dat de fractie zich gebonden zou achten aan de uitspraak van de bevolking. Dat onder de weinig originele slogan “Als u zegt; CDA u bent mal met uw plan dan zullen wij omgaan”,  Nadat die raadpleging werd gehouden hebben alleen het CDA en de SGP woord gehouden en de voorkeur van de bevolking gevolgd. Met uitzondering (eerlijk is eerlijk) t.o.v. van Overberg, omdat de bewoners daar kozen voor Scherpenzeel en dat lag in een andere provincie en het grenst niet aan Overberg. Dus dat was technisch en wettelijk niet mogelijk, maar daar komt wel de toezegging vandaan dat de bevolking gehoord zal worden bij de vorming van een nieuwe Valleigemeente.

 

Tenslotte; de motie vraagt niet meer van het college dan om met een voorstel voor een volksraadpleging te komen en vraagt aan de Raad aan de hand van dat voorstel aan besluitvorming ter zake te doen. Een motie doet helemaal niets aan besluitvorming, maar spreekt een wens, een vraag, een verzoek, een gevoelen of een mening van de Raad uit. Pas bij besluitvorming, als we weten wat de raadpleging inhoudt kunnen pas inhoudelijke stellingnames aan de orde komen. Het maakt namelijk best een groot verschil over de waarde van een raadpleging of de raad besluit tot een “eenvoudige telefonisch steekproef”, een “informatieavond” of een referendum (als dat wettelijk al zou kunnen bij een dergelijk gering deel van deze gemeente). Tot dan kan ik alleen maar zeggen, op grond van mijn ervaring in het Amerongse dat het CDA een zeer groot belang hecht aan de mening van de bevolking. Vooral omdat Overberg bij de vorige herindeling door het Rijk en de provincie is beloofd dat het gehoord zou worden. Het simpele feit dat daar nu niets meer over terug te vinden is in de voorliggende plannen voor een Valleigemeente is voor mij een reden om te proberen een belofte, die nota bene door anderen is gedaan, toch te vervullen. Maar het is een plicht van de politiek om ten alle tijden concrete toezeggingen gestand te doen. Dat is, hoe vreemd anderen dat mogen vinden, wel een principezaak voor mij.

 

Met vriendelijke groet,

Teunis Reedijk, 10 maart 2008

Dalto derde na overwinning op DOS’46

DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto zetten hun opmars in de Korfbal League voort.
De Driebergenaren wonnen ditmaal van regerend landskampioen en koploper DOS’46. In Nijeveen werd het 22-19 voor Dalto.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Palmpasen in St. Andriesparochie

LEERSUM  Op zondag 16 maart vindt in de katholieke kerk van de St. Andriesparochie in Leersum weer de jaarlijkse Palmpasenviering plaats. Deze eucharistische gezinsviering zal beginnen met een optocht van kinderen die met hun mooi versierde palmpaasstok door de kerk zullen lopen.

Nieuws van maandag 10 maart 2008

Kloosterlaantje Driebergen: tuinderswoning met ooievaar op het nest
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur     temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Blue Arrows neemt revanche tegen LUSV

DRIEBERGEN  Deze wedstrijd was Blue Arrows net niet compleet. Alleen S. de Steenwinkel is geblesseerd. Blue Arrows begon de wedstrijd dus met 10 speelsters.

Het eerste kwart begon Blue Arrows erg sterk, de ballen vielen ook mooi. Onder andere een mooi schot van A. van Ginkel. Blue Arrows liep dit kwart al aardig bij L.U.S.V. weg: 09-16.

Het tweede kwart liep minder goed waardoor L.U.S.V. weer dichterbij kwam. Het was rommelig en we hadden veel balverlies. Daar eindigde het in de rust zelfs weer in een gelijke stand: 22-22.

In de derde kwart kende Blue Arrows niet de gebruikelijke slechte start en bleef net boven L.U.S.V. 34-35. In dit kwart hadden L. van der Mistel, M. Kats en A. Roelen sterke lay-ups.

Het vierde kwart werd heel spannend doordat het aardig gelijk op ging. Ondanks de niet altijd even consequente scheidrechters bleef de overwinning in de handen van Blue Arrows 46-53.

Het was een spannende wedstrijd waar er met vlagen erg goed is samen gespeeld. Belangrijke assists en score van H. Booijnk en S. Duivenvoorde. De scores zijn dan ook goed verdeeld.
scores:
S. Thuis 10, M. Kats en H. Booijnk 7, A. Roelen-Klomp, L. van der Mistel en D. v/d Peppel 6, K. Tolsma 5, E. Noordam , A. van Ginkel en S. Duivenvoorde 2.

Pijnlijke nederlaag voor Candia’66

RHENEN  Candia’66 heeft de knappe overwinning van vorige week geen passend vervolg kunnen geven. Bij Jonathan werd pijnlijk met 5-0 verloren.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Jazz op zondagmiddag in Champ’Aubert

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 16 maart speelt de Joseph Lam Jazzband in Champ’Aubert. Na een rustperiode van zo’n tien jaar zijn de oorspronkelijke muzikanten van de band weer bij elkaar.  
Eertijds, onder leiding van de legendarische “Rolls-Royce onder de trompettisten”,  Dick Spieker, was de band gedurende zo’n dertig jaar een zeer geziene gast op jazzfestivals en in jazzclubs  met zijn repertoire van swingnummers, dixieland- en veaudeville stukken en zijn boogie woogie- en ragtimekrakers.

Samen met onze nieuwe trompettist Peter Ivan is er weer geducht gerepeteerd op dat repertoire, nieuwe stukken (o.a. Latin-American en funnummers met blokfluiten en kazoo) zijn toegevoegd en nu bevolkt het orkest al weer ruim twee jaar – en met groot succes – de vaderlandse podia.

Verder is de bezetting dezelfde als die van vroeger en dus treft u onder de blazers nog steeds geen trombonist aan. De functie van dit instrument wordt “even meegenomen” in het spel van tubaïst Dick Sleeman,  evenals de rest van de leden van de band behorende tot de top van de Nederlandse jazzmusici. De Joseph Lam Jazzband heeft twee voortreffelijke zangers, die harten doen smelten en ogen doen stralen. Dreaming the hours away with Joseph Lam.
Zaal open 14.00 uur, Toegangsprijs € 7,00 per persoon

Panthers laten zich bestelen van punten

DRIEBERGEN  De rugbyers van The Pink Panthers vochten afgelopen zondag tegen degradatie. Bezoeker was mede degradatie kandidaat RC Alkmaar. Een team wat bestaat uit oudere spelers. Gemiddelde leeftijd van Alkmaar 35. Gemiddelde leeftijd Pink Panthers 24. Dit verschil en het feit dat Alkmaar met één van Nederlands beste scheidsrechter speelde maakte het voor The Pink Panthers een moeilijke wedstrijd. Niet alleen Alkmaar maar ook de scheidsrechter was onder de indruk van Alkmaar en zijn goede scheidsrechter op de scrumhalf plaats. Zijn directe tegenstander vanuit The Pink Panthers was jeugdspelers Glenn Nuijten. Eén van de spelers die zich niet liet imponeren door deze Alkmaar speler.

Naast deze verschillen kwam Almaar ook nog een half uur te laat omdat ze in een file hadden gestaan. Dus uiteindelijk begon de wedstrijd om 15.00 uur in plaats van 14.30 uur. Een flinke verstoring in de warming up van The Pink Panthers

Kick-off was voor Alkmaar. In de 5de minuut naar aandingen van de kaasstad bewoners kregen deze een penalty-kick mee welke op de palen werd genomen en met succes 0-3. Een drie minuten later een gelijke situatie voor The Panthers een kick op de palen. Vreemde hier was dat de lijnrechter van The Panthers deze als raak zag de lijnrechter van Alkmaar niet. Dus stand onveranderd. Hierna twee aan elkaar gewaagde teams. Panthers lieten zich echter meeslepen in het langzame spel van Almaar en vergaten de ruimte te zoeken aan de buitenzijde van het veld. Tot de 24ste minuut. Alkmaar maakte gebruik van de ruimte welke the Panthers hun boden en scoorde hun eerste try. Conversie werd benut dit ondanks een gelijke situatie als bij de kick van The Panthers. Eén lijnrechter zegt ja de ander nee. Echter de scheidsrechter besloot nu dat hij wel raak was. 0-10. Dit was ook de ruststand.

Twee helft een gelijk beeld maar toch iets meer druk vanuit The Pink Panthers. Met als gevolg dat in de 5de minuut van deze tweede helft Quentin Reitsma van The Pink Panthers wist te scoren, conversie werd gemist maar de aansluiting was een feit voor The Panthers. Hierna erg negatief rugby van Alkmaar met vertragingen doordat ze constant een au-tje of pijntje hadden jammer daarin was dat de scheidsrechter zich daarin liet meeslepen. Ondanks aandringen van The Panthers kwam er niet veel meer uit. In de 30ste minuut wisten de Alkmaarders naar een zeer discutabele beslissing van de slecht leidende scheidsrechter hun twee try op het scorebord te zetten, ditmaal zonder de conversie 5-15. Dit was tevens de einduitslag.

The Pink Panthers met nog twee wedstrijden te gaan, 30 maart uit in Amsterdam tegen studenten club Ascrum en op 6 april thuis tegen The Hookers uit Hoek van Holland kunnen promotie/degradatie wedstrijden nog ontlopen door deze wedstrijden naar zich toe te trekken. Voordeel hierbij is wel dat de blessure van international Jeffrey Nuijten dan waarschijnlijk achter de rug is. Voor de overige spelers geldt de rust periode van de komende twee weekeinde ook als een welkome periode.

DEV lijdt pijnlijke nederlaag

DOORN  Wedstrijden tussen DEV en SVP uit Veenendaal staan doorgaans bol van de spanning en afgelopen zaterdag was daarop geen uitzondering. In de strijd tegen degradatie kon DEV zich geen misstap veroorloven.

Lees verder op de website van De Kaap

Meer dan duizend

DRIEBERGEN  Op zaterdagavond bleek na een blaastest dat een 47-jarige man uit Polen te veel gedronken had. De blaastest op het bureau wees maar liefst 1035 ug/l uit. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Verbetering bushaltes lijn 50 en 80

RHENEN  In samenwerking met de gemeente Rhenen gaat de provincie Utrecht de kwaliteit van de toegankelijkheid van de bushaltes op lijn 50 (Arnhem-Utrecht) en op lijn 80 (Wageningen-Amersfoort) op diverse plekken in de gemeente verbeteren.

In het Strategisch Mobiliteitsplan Provincie Utrecht 2004-2015 is de verbetering van de kwaliteit van het Openbaar Vervoer één van de speerpunten. Deze kwaliteitsverbetering gaat over de dienstregeling, het materieel en personeel, de infrastructuur en bushaltes.

Bij de bushaltes wordt de verbetering van de sociale veiligheid, de toegankelijkheid en het comfort voor de reiziger aangepakt. Zo wordt onder andere de verlichting bij de bushaltes verbeterd. En worden de opstapplaatsen bij de bushaltes verhoogd, waardoor gebruikers van rollators, rolstoelgebruikers of reizigers met een kinderwagen makkelijker in een autobus kunnen stappen.

Nog in 2008 moet de kwaliteit van de toegankelijkheid van alle bushaltes op lijn 50 en 80 in Rhenen helemaal up to date zijn.

Domheid is troef (25)

ZEIST  Een 25-jarige man uit Zeist reed zondagmorgen omstreeks half acht over de Laan van Vollenhoven toen hij gecontroleerd werd op het drinken van alcohol. Tijdens de controle bleek dit het geval te zijn. De ademanalyse op het bureau wees 410 ug/l uit. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt en omdat hij beginnend bestuurder is, is zijn rijbewijs ingevorderd.

Winst en verlies voor Quick

DOORN  De teams van tafeltennisvereniging Quick Doorn hebben de afgelopen week met wisselend succes geopereerd in de 5e klas. Team 1 behaalde een goede overwinning, terwijl team 2 een fikse nederlaag kreeg te slikken.

Lees verder op de website van De Kaap

Ruime zege voor CDN

door Hans van Vugt
DRIEBERGEN In een redelijk gespeelde wedstrijd heeft CDN goede zaken gedaan wat betreft handhaving in de derde klasse D. Een sterk aanvallend CDN startte uitstekend door al in de vierde minuut op een voorsprong te komen door goed werk op rechts van Alie Alkan die zette keurig voor en het was Elmar van Doorn die beheerst scoorde 1-0.
Direct hierna een gevaarlijke vrije trap van Delta-sports die uitstekend uit het doel geranseld werd door invaller keeper Michel van Bruggen. De aanvallers van CDN hadden er deze middag zin in tegen een mindere tegenstander dat bleek ook door slecht verdedigen van de Delta-sports verdediging.

Vergroot foto

Het was de goed spelende Martijn van Loon die zijn tegenstander te snel af was en goed voorzette en beheerst door Alie Alkan afgerond 2-0 na 15 minuten.

CDN bleef sterker en het was weer de snelle linker spits Martijn van Loon die zijn tegenstander te snel af was en beheerst in de 20ste minuut scoorde 3-0. Een luxe na 20 minuten al op een ruime voorsprong te staan. Maar schijn bedriegt, het was Delta-sports die heel snel daar antwoord op had. Door niet geconcentreerd te verdedigen door CDN was het binnen 10 minuten weer een heel andere wedstrijd. Delta-sport scoorde 2x door hun gevaarlijke spits Nienk Ekkel: dus binnen 30 minuten was de stand 3-2. Een grote score zat in de lucht. Het was de regelmatig naar voren gekomen laatste man Paul van Hofwegen die diverse kopballen na goede voorzetten verkeerd afrondde. Een grote kans kreeg Elmar van Doorn in de 37ste minuut door in de rebound een op de lat geschoten bal van Alie Alkan niet in het doel maar over het doel te koppen. Maar Elmar kreeg toch zijn tweede doelpunt door in de 41ste minuut wel raak te koppen: 4-2. De score  was voor rust bijna nog groter geworden maar een schitterende vrije trap van Martijn Haars  werd uitstekend door de doelman gekeerd. Rust: 4-2.

De tweede helft begon voor CDN goed door proberen een grotere uitslag neer te zetten maar de voorwaartsen faalden daarin. Met nog wat verse krachten op de wisselbank werd het noodzaak om te gaan wisselen. Jeffrey Veenendaal kwam in het veld voor de uitstekend spelende Elmar van Doorn en Guido Onwezen voor Alie Alkan. Maar de CDN aanhang moest tot de 75ste minuut wachten om weer te juichen: toen was het de goed ingevallen Jeffry Veenendaal die na een goede combinatie met Guido Onwezen er beheerst 5-2 van maakte. In de 79ste minuut kwam Jens Marik nog in het veld voor de leeg gespeelde Bagdad Ajiach. In de 86ste minuut was het weer de attente Jeffrey Veenendaal die de keeper omspeelde en beheerst scoorde: 6-2. Een nuttige overwinning en CDN steeg weer een plaatsje op de ranglijst. Zaterdag 15 Maart 2008 wederom een thuiswedstrijd en wel CDN-SVM Aanvang 14.30 op sportpark de woerd.

Korpsavond brandweer

RHENEN Tijdens de jaarlijkse korpsavond van de brandweer van de gemeente Rhenen werden brandweerlieden in het zonnetje gezet. Ook werden er diverse certificaten en diploma’s door burgemeester Joost van Oostrum uitgereikt.

Ernst de Rhoter en Ruud Smits werden gehuldigd omdat zij zich al dertig jaar voor de plaatselijke brandweer inzetten. Herman Hootsen vierde zijn 25-jarig jubileum bij de brandweer, terwijl Jeroen Brouwers en Jan Willem Lammers daar intussen twaalfenhalf jaar deel van uit maken.

Bij de opleiding ‘Manschap’ behaalden Gertjan van den Berg, Marinus van Daalen, Jaap Jansen Schoonhoven, Evert Quint en Willem van Welie het diploma ‘Brandwacht’. Ook haalde dit vijftal bij de opleiding Brandwacht 1e Klasse het certificaat ‘Repressie’.

Hendrik Meijer mocht het certificaat van de opleiding ‘Hulpverlener’ in ontvangst nemen. En behaalde Ernst de Rhoter via zijn werkgever de opleiding ‘Onderbrandmeester’. De leden van de secties Achterberg, Elst en Rhenen volgden daarnaast de opleiding Automatische Externe Defibrillator (AED), schokapparaten die kunnen helpen bij een reanimatie.

Beheer gemeentelijke bomen

DOORN  In 2008 worden alle bomen in de gemeente ingemeten en visueel gecontroleerd op veiligheid door een extern boomadviesbureau. Uit deze grootschalige controleronde zijn een aantal bomen gekomen die afgekeurd zijn en bomen die nader gecontroleerd moeten worden.

Lees ook


Hmmm, vreemd bericht. Ik lees: “In 2008 worden alle bomen in de gemeente ingemeten en visueel gecontroleerd op veiligheid…”. Uit zowel het moment (winter) als de zinsopbouw mag ik concluderen dat dit nog moet gaan gebeuren. Vervolgens lees ik: “Uit deze grootschalige controleronde zijn een aantal bomen gekomen die afgekeurd zijn en bomen die nader gecontroleerd moeten worden”.
Op de gemeentelijke website lees ik letterlijk hetzelfde. Deze onhandige inleiding in combinatie met de vele taalfouten is wellicht een ‘verkapte’ advertentie voor een nieuwe gemeentelijke communicatiemedewerker. Voorts mag ik aannemen dat dit, in het kader van de voorgenomen bezuinigingen, het laatste groot onderhoud aan bomen is.
Hans Hermans, 10 maart 2008

Nieuws van dinsdag 11 maart 2008

Wulfert Floorlaan 1-3 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:40 uur     temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Raymond van het Groenewoud viert feest in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Raymond van het Groenewoud viert dinsdag 18 maart feest in het Beauforthuis. Samen met zijn 8-koppige band geeft hij een groots optreden ter ere van zijn 35-jarige artiestenbestaan.
Met de Raymonds grandioze hits, begeleider Bertus Borgers en een stel uitgelaten blazers swingen ze er op los. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.
Het Beauforthuis maakt zich klaar voor een opzwepend concert, waarin funky nummers afgewisseld worden met meer ingetogen ballads en oude hits, zoals de gospel ‘Liefde voor Muziek’, het Latijns Amerikaanse ‘Cha cha cha’. Van het Groenewoud is een klasse apart: clown, poëet, filosoof en maatschappijcriticus ineen.! De meest ernstige en belangrijke zaken brengt hij grijpbaar en met een knipoog aan de orde. De grooves van bassist Steven van Gool, de gitaarsolo’s van Thomas Vanelsander, blazers Bertus Borgers, Pieter Lamotte en Hugo Boogaerts en het drumwerk van Cesar Janssens, maken het muzikaal helemaal af. ‘De temperatuur in de zaal loopt op, de muzikanten hebben zichtbaar plezier en het publiek zit te swingen op de stoelen,’ zegt het Cultuurpodium.nl over het concert. ‘Binnen een mum van tijd verandert de zaal met de stoelen keurig in het gelid in een kolkende dansende massa mensen.’

Dinsdag 18 maart, 20.15
Entree € 30,00| studenten, CKV, CJP € 28,80| kinderen € 28,80

Motie burgemeesterswoning verworpen

DOORN  Een motie van diepe treurnis van de Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH) over het extra geld dat is uitgetrokken voor het opknappen van de burgemeesterswoning van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, heeft het niet gehaald.

Lees verder op de website van het AD/UN


En daarmee ontkent de gemeenteraad opnieuw dat de verantwoordelijkheid voor de overschrijding ligt bij de betreffende wethouder. De raad neemt genoegen met excuses van die wethouder, maar legt daardoor expliciet de verantwoordelijkheid bij het ambtelijk apparaat. Een slecht zaak.
De houding van de coalitiepartijen kan ik begrijpen, maar ik heb er geen begrip voor. De houding van de PvdA in deze is dusdanig, dat ik pas weer op de PvdA bij gemeenteraadsverkiezingen zal gaan stemmen als niemand meer van de huidige fractie op de kandidatenlijst voorkomt.
Renk Knol, 11 maart 2008

Duik in het verleden van SGM

MAARSBERGEN  SGM bestaat een halve eeuw. Op 8 oktober 1957 werd de nieuwe ambachtschool geopend door de inspecteur-generaal van het onderwijs, die door het doorsnijden van een brood de sleutel vond om het gebouw te openen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kruising Utrechtseweg in zomer aangepakt

ZEIST  De kruising van de Utrechtseweg en de Schaerweijdelaan in Zeist wordt in de zomer aangepakt. Met nieuwe verkeerslichten, vrijliggende fietspaden en versmalde rijbanen moet het er vooral voor fietsers veiliger worden.

Lees verder op de website van het AD/UN

Biograaf Jan Wolkers signeert tijdens boekenweek

DRIEBERGEN  De boekenweek is begonnen. Ter gelegenheid hiervan is Onno Blom op dinsdagmiddag 18 maart om 16.30 te gast bij boekhandel Jacques Baas in Driebergen. Blom schreef het prachtige boek Zo is het genoeg over het laatste levensjaar van Jan Wolkers.
Blom zal in een kort vraaggesprek iets vertellen over zijn bijzondere contact met Jan Wolkers en enkele passages voordragen uit het boek. Vervolgens zal hij signeren.

“Zo is het genoeg”, dat waren de laatste woorden van Jan Wolkers, beeldhouwer, schilder, schrijver. Anderhalve week voor zijn tweeëntachtigste verjaardag werden hem ’s nachts door zijn vrouw Karina twee boterhammen met jam gebracht. Hij at een paar stukjes, lachte naar Karina en zonk weg in een slaap waaruit hij niet meer zou ontwaken.

Onno Blom volgde een jaar lang het dagelijks leven van Jan Wolkers op de voet. Zo is het genoeg is het aangrijpende verslag daarvan. Dit fraai gebonden boek (De Bezige Bij, 14,90) wordt geïllustreerd met tientallen foto’s uit het privé-archief van Jan en Karina Wolkers. Een vitale ode aan het leven, een bezonken kanttekening bij ouderdom en dood.

Onno Blom (1969) is biograaf, letterkundige en medewerker van het dagblad Trouw en maakte eerder boekportretten van Harry Mulisch en Gerrit Komrij.

Het boek van Blom past prachtig binnen het thema van de Boekenweek van dit jaar: VAN OUDE MENSCHEN: De derde leeftijd en de letteren. Tijdens de boekenweek van woensdag 12 maart tot en met zaterdag 22 maart 2008 krijgt iedere klant een cadeautje van de boekwinkel: bij aankoop van tenminste 11,50 aan Nederlandstalige boeken ontvangt u gratis het Boekenweekgeschenk De Pianoman van Bernlef. Met dit boekenweekgeschenk kunt u bovendien gratis reizen met de trein op zondag 16 maart. Renate Dorrestein schreef het Boekenweekessay Laat me niet alleen. Scherp en geestig analyseert zij feilloos hoe wij tegenwoordig oud worden. Of juist weigeren oud te worden. 

Meer info bij boekhandel Jacques Baas, Traaij 4c, Driebergen, tel 0343-518571, of kijk op: www.boekhandeljacquesbaas.nl.

Postkantoor voorlopig gewoon in De Posterijen

ZEIST  Het hoofdpostkantoor van Zeist gaat 4 april gewoon open in het nieuwe gebouw De Posterijen aan Het Rond. Vorige week werd het nieuws naar buiten gebracht dat alle zelfstandige postkantoren dichtgaan.

Lees verder op de website van het AD/UN

Gemeente wil dorpshuis en dorpsplein op plek C1000

DRIEBERGEN  Het college van b&w van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft 4 maart ingestemd met de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor het ABC-centrumplan met een dorpshuis op de hoek Korte Dreef – Hoofdstraat in Driebergen en kennisgenomen van de haalbaarheidsanalyse.

Lees ook


Ook weer zo’n vreemd bericht. Op de site van de gemeente UH lees ik onder andere: “Schuitema huurt de huidige supermarkt ‘C1000’ op de begane grond en wil de winkel vernieuwen en vergroten”. Precies een week geleden heeft Albert Heijn besloten deze C1000 over te nemen. En aangezien straks op de Binnenhof een nieuwe Albert Heijn-winkel verrijst, die qua oppervlak tweemaal zo groot zal zijn als de huidige C1000, laat het zich raden wat er met deze C1000 gaat gebeuren. Dus de mededeling van de gemeente dat C1000 wil gaan vernieuwen en vergroten is uitermate ongeloofwaardig en dat weet de gemeente zelf ook.
Hans Hermans, 12 maart 2008

Geachte Heer Hermans,
Het is U mogelijk niet bekend dat Schuitema voor 80% eigendom is van AH. Wanneer U dit geweten had dan had U de lezers niet tot raden aangezet. Het zal U mogelijk bekend zijn dat de een ‘doet’ in Smurfen en de ander in bestek.
Sybe Streekstra, 12 maart 2008

Geachte heer Streekstra,
Kennelijk is het u niet bekend dat Albert Heijn haar aandeel van 73% in Schuitema verkoopt aan investeerder CVC. De overname van alle C1000-filialen die Schuitema in eigen beheer exploiteert (dus niet de supermarkten die door zelfstandige ondernemers worden gerund), is onderdeel van deze transactie. En kennelijk is het u ook niet bekend dat Albert Heijn al in bestek deed, toen men bij C1000 nog met de vingers at. Wat denkt u, dat ik een beetje onzin in mijn reacties zet?
Hans Hermans, 13 maart 2008

Geachte Heer Hermans,
U maakt in Uw reactie een ernstige fout. Juridisch is AH nog steeds voor 80% eigenaar van Schuitema. U verheft Uw conclusie tot een feit en dat mag U niet doen.
Sybe Streekstra, 13 maart 2008

Beste Sybe, Het is 73% en waar schrijf ik dat dat niet (meer) zo is? Lees goed, ik schrijf “verkoopt” en niet “heeft verkocht”.
Hans Hermans, 13 maart 2008

Allure
Bij thuiskomst afgelopen donderdag, na het passeren van het zeer vervallen en rondom (door reclameborden, vlaggen en rondvliegende rommel) vervuilde complex C1000, Bibliotheek en verder leegstaande etages, werd ik zeer blij verrast. De openingspagina van de Stichtse toonde een erg fraai schetsmatig ontwerp van een nieuw multicultureel centrum, in de meest letterlijke en figuurlijke zin, ter vervanging van de hierboven vermelde ‘steenpuist’. Als die impressie, ongeveer in die vorm, daadwerkelijk zou worden uitgevoerd krijgt Driebergen-Rsb. er m.i. (naast o.a. Villa Nuova, project Clijn Martijn en het nieuwe appartementencomplex op de Hogesteeg) weer een stuk allure bij waar we allemaal meer dan trots op kunnen zijn. Ik vraag me echter af of het doorvoeren van zo’n fraai plan te maken heeft met lef. Ik zou het meer beschouwen als een zeer natuurlijke -bij het DNA van Driebergen-Rsb. passende- oplossing en één die dus gewoonweg getuigt van een goede visie . Kortom, doorzetten die plannen en…chapeau voor de initiatiefnemers! 
Bram Brinkman, 13 maart 2008

Ze beginnen steeds vroeger met die 1 april grappen.
Rob Jacobsen, 15 maart 2008

Wat knap dat de heer Bram Brinkman in de impressieschets van het dorpshuis een ‘stuk allure’ meent te ontwaren. Heel bijzonder is verder dat ABC Vastgoed rept van een karakteristiek plein waar de auto’s ‘te gast’ zijn. Klinkt parkeerplaats soms te ordinair?
Op de impressieschets is overigens geen auto te zien. Al het blik, dat in de realiteit de allure danig ondermijnt, doet namelijk afbreuk aan het vertekende beeld dat de wethouder en ABC Vastgoed voor de pers oproepen.
Hugo Zelders, 15 maart 2008

Een unieke mogelijkheid doet zich voor om de C1000 locatie een kwaliteitsimpuls te geven en wellicht ook nog om daar het dorpshuis cq cultuurhuis te laten ontstaan. Midden in het centrum zoals het hoort. Om dit te bewerkstelligen is moed vereist. Moed van de gemeente, van de eigenaren van de grond (C1000 is vooral huurder) en alle anderen (o.a. Bibliotheek en SWD en verenigingen) die er veel energie en tijd in stoppen om dit te realiseren. Natuurlijk is het er nog niet, natuurlijk komen we nog veel beren tegen, natuurlijk wordt het lastig om het plaatje financieel rond te krijgen, maar het momentum is nu groter dan ooit te voren. Natuurlijk is er nu de kwestie AH en C1000, waarvan ik ook de details niet ken, maar wat blijft is dat in het kader van de Centrumvisie gesteld is dat het belangrijk is dat deze locatie een trekpleister is qua winkels. En de C1000 locatie is dat en zal dat met de invulling zoals beoogt nog veel meer worden. Het is de A1-winkellocatie van Driebergen en daarbij hoef je je nooit zorgen te maken, hoe deze in te vullen. In tegendeel, als eigenaren en gemeente kun je de partijen zoeken die bijdragen aan de beoogde invulling voor het dorp. Laten we daar de discussie over voeren. Ik ben benieuwd hoe jullie de invulling zien en wat meegenomen zou moeten worden in de plannen om het tot een succes te maken.
Jan Broekgaarden, 17 maart 2008
(lid van initiatiefgroep dorpshuis Driebergen-Rijsenburg)

Auto delen in Rhenen

RHENEN  Op 19 maart start het project Buurtauto Rhenen. Bij Buurtauto Rhenen delen deelnemers een auto. Deze auto is via het internet te reserveren. Het project leidt tot bewuster autogebruik. Omdat mensen beter over hun autogebruik gaan nadenken en meer de fiets of de bus pakken, leveren buurtauto’s indirect een bijdrage om het CO2 gebruik te verminderen.

Het project Buurtauto Rhenen is een initiatief van provincie Utrecht in samenwerking met de Vereniging Wheels4all. Woensdag 19 maart is om 16.00 uur de officiële opening bij de ingang van het gemeentehuis in Rhenen.


In Doorn is het tot op heden niet gelukt om een soortgelijk initiatief van de grond te krijgen. Een duwtje in de rug van de Provincie (zoals in Rhenen) zou in Doorn de zaak wellicht ook in beweging kunnen brengen……..
Arnoud Venema, 11 maart 2008

Toen ik ooit aan een Amerikaan vertelde dat ik in “Holland” woonde, vroeg hij aan mij: “Holland, isn’t that the capital of Copenhagen?” Maar in dat onbetekenende stipje op de kaart is er wel weer een gehucht bijgekomen waar milieukabouters met groot succes de strijd met de nog steeds uitdijende wereldeconomie hebben aangebonden. Nu Doorn nog en Nederland is weer schoon.
Hans Hermans, 12 maart 2008

Nieuws van woensdag 12 maart 2008

De Hermelijn 2-12 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:40 uur     temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Schade door blikseminslag

LEERSUM  De storm die de komende uren over ons land zal trekken heeft her en der al voor flinke schade gezorgd. In Leersum kwam een melding binnen van een woningbrand aan Juffersland in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Huldiging Dirk

AMERONGEN  Voorafgaand aan de wedstrijd werd speler Dirk Hardeman gehuldigd. De wedstrijd tegen Odysseus ’91 betekende voor hem dat hij zijn 250e officiële wedstrijd in de hoofdmacht van DVSA vol zou maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrug wil jongeren horen

DOORN  ’Pimp my Heuvelrug’. Onder dit motto laat de gemeente Utrechtse Heuvelrug donderdag 27 maart jongeren aan het woord. Twaalf- tot en met achttienjarigen kunnen dan hun mening geven over wat goed is en beter kan in hun gemeente.

Lees verder op de website van het AD/UN

Tweede lustrum theewinkel gevierd met mega-theepot

DRIEBERGEN  In de koffie- en theewinkel van Jos van Til Thuringen en Dick Schipper staat een enorme theepot te pronken. Of het de grootste is, weten ze niet, maar in elk geval wel een van de grootste ter wereld.

Lees verder op de website van het AD/UN

Slotlaan gestremd door brand bij Hans Textiel

ZEIST  Vijf appartementen en drie winkels aan de Slotlaan in Zeist moesten woensdagavond worden ontruimd vanwege een brand bij kledingzaak Hans Textiel.

Lees verder op de website van het AD/UN

Nieuws van donderdag 13 maart 2008

Jagersdreef 1-35 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:45 uur       temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Workshop Koperblazers

DRIEBERGEN  Ook dit jaar wordt in het Muziekcentrum van Harmonie Aurora een Workshop voor Koperblazers gehouden. Traditiegetrouw wordt de avond mogelijk gemaakt door Loodgietersbedrijf Koeleman uit Zeist.
De avond staat onder leiding van een gerenommeerde docent en ervaren dirigent  Hans van Hees uit Zoelen. Hij werkte jaren op de Utrechtse Muziekschool en dirigeert enkele orkesten van een verschillend niveau. Hans van Hees heeft zich ontwikkeld als een coach in de blaasmuziek. Een ieder kan rekenen op een “lekkere” speelavond met tips op maat. De koperworkshop is voor alle koperblazers die enige ervaring hebben en in een ongedwongen sfeer samen willen spelen. Alle muzikanten van in en rond Driebergen zijn van harte welkom op donderdag 20 maart om 19.30 uur in het Muziekcentrum aan de Woerd te Driebergen. Informatie M. Breij 514206.

Klasgenoten eindigen hoog bij Achmea Kennisquiz

DOORN  Twee leerlingen uit de brugklas van het Revius Lyceum in Doorn zijn hoog geeindigd bij de Achmea Kennisquiz vorige week donderdag.

Lees verder op de website van De Kaap

Concept-Masterplan Kerckebosch

ZEIST  Het college van B&W van Zeist heeft ingestemd met de uitgangspunten voor het concept-Masterplan Kerckebosch. Op donderdag 3 april is de publiekspresentatie van het plan in het gebouw van het Apostolisch Genootschap. Het Masterplan Kerckebosch is een verdere uitwerking van de vastgestelde Ontwikkelingsvisie Kerckebosch en geeft een beeld van de nieuwe wijk. Na de publiekspresentatie en overleg met betrokken organisaties en partijen start eind april het traject van bestuurlijke besluitvorming met naar verwachting de raadsbehandeling op 15 juli.

Masterplan
In het Masterplan wordt aangegeven waar specifieke functies komen en hoe de stedenbouwkundige structuur eruit ziet. Ook geeft het aan hoe de levendigheid en de bosbeleving in de openbare ruimte kan worden versterkt en waar verschillende voorzieningen een plek kunnen krijgen. Omdat het vernieuwingsproject zo’n tien jaar duurt, is het ontwerp nog niet tot in detail uitgewerkt. Wel liggen op verschillende onderdelen de uitgangspunten vast. Binnen deze uitgangspunten gaan architecten later het plan verder uitwerken. Een sociaal economisch programma waarin wordt aangegeven hoe de leefbaarheid in de wijk wordt vergroot en mensen zorgeloos kunnen wonen in de nieuwe wijk is onderdeel van het Masterplan.

Uilentorenloop ter ziele

LEERSUM  Na 23 jaar de Uilentorenloop te hebben georganiseerd, stopt Jacques van Willigenburg ermee. En met hem haakt ook atletiek vereniging Veteranen Nederland (avVN) af.

Lees verder op de website van De Kaap

Drukte rond ooievaarsnest

door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  De ooievaar op het nest op kwekerij de Engh aan het Kloosterlaantje lijkt gezelschap te gaan krijgen. Helemaal vlekkeloos verloopt dat niet. Er zijn vanmorgen naast de reeds aanwezige ooievaar vier anderen in de directe omgeving gezien waarvan er minstens twee pogingen hebben gedaan op het nest te landen. Eén daarvan werd korte tijd op het nest getolereerd, maar is daarna weer verjaagd.

Omdat niet is vast te stellen of de ooievaars die verleden jaar alhier broedden er bij betrokken zijn, is het gissen wat er precies aan de hand is. Er lijkt in elk geval nestconcurrentie te zijn en mogelijk zal er een nieuw paar gevormd gaan worden. Het kan ook zijn dat de reeds aanwezige ooievaar nog wacht op de partner van verleden jaar en daarom andere potentiële partners vooralsnog afwijst.

Strafzitting minderjarigen voortaan in Zeist

ZEIST  Minderjarige verdachten uit de politiedistricten Binnensticht en Heuvelrug hebben hun strafzitting voortaan dichtbij huis. Voorheen moesten ze voorkomen in het gerechtsgebouw in Utrecht, vanaf nu is de zitting op het politiebureau aan de Utrechtseweg in Zeist.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van vrijdag 14 maart 2008

Schotellaan: Project ‘Onder de Eiken’
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:25 uur      temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Van Katoen in De Peppel

ZEIST  Vrijdag 21 Maart 2008 de KlupKlup Tour, Van Katoen in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om 21:00 en de entree is €7,50

Van Katoen
Bazz (zang, 42) en Arnoud (drums, 38) spelen al sinds het begin samen In VanKatoen. Onlangs hebben Marijn van der Maat (gitaar, 21) en Niels Goossens(bass, 25) Lourens van Haaften (nu gitaar bij sneakerfreak) en Aart de jong (werkend huisvader) vervangen. De muzikale weg die was ingeslagen is voortgezet: hard, meedogenloos en Nederlandstalig. Marijn denkt in klanken. De meest merkwaardige sferen weet hij uit zijn instrument te halen terwijl hij stuwend, groots en recht door zee blijft. Niels is enorm. Lang en sterk. Dat hoor je. Dat voel je. Ronkend, grommend en gorgelend legt hij de basis voor de klappen die Arnoud uitdeelt. Die zijn raak. Zonder bullshit. Zonder overtollig vet. Rockend tot op het bot. Samen geeft dat Bazz de ruimte te doen waar hij goed in is. ‘Loos’ gaan. Zingend, schreeuwend, fluisterend gaat hij ten onder. Samen met het publiek in de sfeer die wordt neergezet.
De chemie tussen de zaal en de band geeft altijd een ander resultaat. Is het een luisterend afwachtend publiek op een festival of slaat de moshpit over tot op het podium. Bazz grijpt iedereen bij z¹n kladden. Geen vaste setlijsten, dat is alleen maar belemmerend. Geen ingeschuurde sleur, dat stompt alleen maar af. Inspelen. Voelen en sturen. Vrijheid. Daar heeft VanKatoen voor gevochten en vrijheid hebben ze gekregen. Een totaal onafhankelijk bolwerk van mogelijkheden. Geen concessies, geen compromissen. Doen wat je doet. Trouw blijven aan jezelf en vol houden. Dan vinden de fans je van zelf. Steeds meer. Uit alle hoeken en gaten komen ze. Slimme kids.
Kritisch en oprecht. Als er genoeg fans zijn sta je vanzelf op o.a. ParkPop(2003), LowLands(2004), Appelpop(2005) en zelfs Pinkpop(2006!!). Als de energie zo oprecht is wordt de taal universeel en speel je voordat je het weet ook in Indonesië. Zit je aan tafel met de Opperimaan van Mid-Java. Dan blijkt hij de teksten te hebben doorgrond. Teksten die gaan over recht en
onrecht. Respect. Liefde, verlies en geluk. Open, eerlijke teksten die spiegelen en signaleren. Zonder voor te schrijven. Trek je eigen plan maar.
Dat doet VanKatoen al jaren! KikkE!

Sheriff of hong kong
Geen 3e persoon in onze biografie, misschien zegt dat ook wel wat over onze band. Dit betekent overigens niet dat we een duo zijn. Onze naam is een titel van een liedje van Captain Beefheart, dan is die vraag alvast uitgesloten.
Psychedelische indie punk. Ja, dat Captain Beefheart was ook al niet logisch. We zijn afkomstig uit Soest. Eigenlijk woont Tom in Baarn maar laatst hebben we “ge-rock paper scissort” of we zouden zeggen dat we uit Soest of Baarn komen. Soest heeft gewonnen.
De band is ontstaan in de herfst van 2006 met ons podium-debuut in januari 2007. Onze band is nu gemiddeld 16 jaar oud. Op het podium proberen we jeugdige energie uit te stralen. Een fijne chaos is misschien wel de beste typering van onze live-show. Dat is geen quote van een criticus bij de NRC maar van een kale dronken man die zijn hoofd op Tom zijn monitor legde tijdens een optreden.
Onze band bestaat uit:

* Harmen Johan Sielcken – Bas
* Tom – Zang, gitaar, toetsen
* Marnix – Drums, zang

Uncle frankle
Uncle Frankle is een Utrechtse band en is ontstaan in mei 2006. Uncle Frankle speelt catchy indie-rock met invloeden van Engelse gitaarbands. De band bestaat uit de leden: Bengt Liberg(zang/gitaar), Jasper Demollin(gitaar/zang), Thomas Harmsen(bas/zang) en Nicolaas Wagenaar(drum).
Uncle Frankle begint nadat in de muziekles in de tweede klas van de middelbare school, met succes een eigen nummer gemaakt wordt en ze besluiten een band te vormen.
Hun eerste optreden vindt plaats op school waar ze hun eerste echte nummer voor de hele school spelen.
Sindsdien is Uncle Frankle een ambitieuze band en gaan ze door met het schrijven van energieke, meerstemmige gitaarmuziek waar niet stil op valt te staan! Er volgen veel optredens en al snel staat de band bekend om zijn knallende liveshows.
De band heeft al heel veel op school en in de omgeving gespeeld. Verder hebben ze met veel succes op het grootste evenement van Hilversum gespeeld: Hilversum Alive en zijn ze op tv geweest in het programma: Villa Life, van de VPRO. Ook hebben ze aan verschillende bandwedstrijden meegedaan, zoals B-POP (het openluchtfestival van Bilthoven), die ze hebben gewonnen. Verder spelen ze binnekort in veel voorrondes van De Grote Utrechtse Live Prijs waar ze door de selectie zijn heengekomen en op het Emergenza Festival in Amsterdam. Ook spelen ze 21 maart in het voorprogramma van Van Katoen (Pinkpop, Lowlands)! Tot nu toe een van de hoogtepunten!
Uncle Frankle hoopt in de toekomst nog meer muziek te maken, nog meer op te treden en nog meer mensen te bereiken met hun muziek, om zo uit te groeien tot een geweldige band.

Auto’s wassen

DOORN  Elk jaar gaat groep acht van de basisschool De Triangel op kamp. De leerlingen wilden dit jaar graag naar een survivalkamp, maar dat kost meer geld dan het standaardkamp.

Lees verder op de website van De Kaap

Zeist is dorp met stadse problemen

ZEIST  Slechts een golfbaan en enkele honderden meters grasland scheiden Bunnik en Zeist van elkaar. Toch zijn het twee totaal verschillende plaatsen met hun eigen problemen.

Lees verder op de website van het AD/UN


Bouw je een wijk met louter (goedkope) flatgebouwen, dan bouw je een wijk met problemen; ga dan niet achteraf klagen.
Hans Hermans, 14 maart 2008

Boswandeling: uilen in de volle maan

AUSTERLITZ  De bosuilen hebben nu jongen. Daarom zijn ze extra druk met het verzamelen van eten. Dat gebeurt vooral in de schemering en de nacht. Geruisloos stort de uil zich op een muis. Met de volle maan als achtergrond is er goede kans dat u een schim van de jagende bosuil kunt waarnemen. En bijna zeker hoort u het karakteristieke oehoehoehoe van het mannetje, dat zijn territorium verdedigt.

De wandeling start op 21 maart om 19.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis. De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

Ouderwets buurtje ruimt het veld

ZEIST  Met het afgeven van een ‘volkshuisvestelijke indicatie’ aan de bewoners van acht seniorenwoningen aan de AC Kerkhofflaan in Zeist, is de weg vrij voor de woningbouwvereniging om de twee huizenblokken te slopen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van zaterdag 15 maart 2008

Schippersdreef vanaf Jagersdreef 65 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.00 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Lammetjes kijken

AMERONGEN  Voor de 15de keer is er op het schapenbedrijf aan de Lekdijk 16 a gelegenheid om pasgeboren lammetjes te bekijken. Dit kan tijdens de open dag op zaterdag 22 maart.

Lees verder op de website van De Kaap

Live and Local in De Peppel

ZEIST  Zaterdag 22 maart weer een Live and Local 2008 in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om 21:00 en de entree is gratis.

Mauve
Mauve is vanaf het begin van 2006 bezig met het maken van een instrumentaal repertoire. Veel ideeën komen voort uit jams en improvisatie om vervolgens verwerkt te worden in popnummers in een stijl die moeilijk te omschrijven valt.
Mauve maakt onder andere gebruik van elementen uit de post-rock, lounge, electronica en blues.
Met hun muziek is Mauve zowel sferisch als experimenteel en zowel diepgaand als melancholisch.
Vanaf dag één bestaat de band uit drie leden; Sebastiaan (keyboard), Mathijs (gitaar) en Lukas (drums)
Begin 2007 heeft Mauve, in samenwerking met John Zielman, in studio 8 zijn eerst EP/demo opgenomen die enkele weken later werd uitgebracht. Naar aanleiding van de EP volgden shows in en rond Amersfoort.

Melting Igloo
Melting Igloo is een band uit Utrecht. Ze zijn in mei 2007 begonnen, en hebben sindsdien met veel plezier muziek gemaakt. Wat voor een muziek vraag je je dan af? Combineer Incubes en the Foo Fighters samen met wat “jazzy tunes” en “funky grooves” en dan heb je een aardig idee over hoe Melting Igloo klinkt. Als je wil weten hoe we echt klinken, kom ons dan live bekijken in “de Peppel” in Zeist!

The Zoo
The Zoo is opgedoken als nieuwe “band van het moment. De band met een gemiddelde leeftijd die nog geen sterke drank mag kopen beschrijft de muziek zelf als Progressive Rock meets Bebop meets Grunge meets Gypsy Jazz meets Psychedelica meets Fusion etcetera etcetera. Dit is allemaal leuk en aardig op papier maar on stage moet het allemaal nog waargemaakt worden.. en dat wordt het! Een drummer met de groove in zijn linkerbinnenzak, twee gitaristen die om beurten zingen en ondertussen met een serene glimlach een vlechtwerk van raggende en gierende(hard,hard,harder!) solo’s produceren en daarbij een bassiste met een zingend viersnarenmonster aan een gitaarband.

Eeuwfeest constructiebedrijf P.C. Jansen

LEERSUM  Het was de Leersumers niet ontgaan dat constructiebedrijf P.C. Jansen aan de Boerenbuurt zijn honderdjarig bestaan zou vieren.

Lees verder op de website van De Kaap

Nederlagen voor Quick

DOORN  Voor de teams van tafeltennisvereniging Quick Doorn is de 7e competitieronde in de 5e klas niet goed verlopen. Beide teams verloren met fikse cijfers.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 16 maart 2008

Sportlaan Driebergen: woonwagenkamp
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Dartelende lammetjes op Heidestein

DRIEBERGEN  Dartelende lammetjes heten u op eerste paasdag van harte welkom op landgoed Heidestein. Ontdek het landgoed met diverse wandelingen voor jong en oud. Voor de kleinsten is er het beestenbos. Hier kunnen zij ontdekken welke dieren er leven op en rond Heidestein. In het informatiecentrum De Schaapskooi is koffie en thee verkrijgbaar.
Pasen op landgoed Heidestein, zondag 23 maart en maandag 24 maart, 13.30 tot 16.30 uur. Toegang is gratis. De ingang van landgoed Heidestein is te vinden aan de Prinses Margrietlaan te Zeist.

Lentekriebels op negentien basisscholen

UTRECHT  De lente loert weer om de hoek. Vogels komen terug van hun verre reis en tjilpen het mooiste lied om de gunst van het vrouwtje. Verliefd zijn moet iets bijzonders zijn. Televisie en internet geven hier vaak een vertekend beeld van. Daarom is het goed als hier de juiste informatie tegenover gezet wordt. Dat gebeurt tijdens  ‘De week van de Lentekriebels’. Een landelijke actie van het NIGZ, waaraan ruim 250 basisscholen meedoen. De GGD Midden-Nederland organiseert deze week voor regio Midden-Nederland. Negentien basisscholen in deze regio doen mee en besteden van 17 tot 22 maart in alle groepen extra aandacht aan relaties en seksualiteit.

Aandacht voor relaties en seksualiteit in het basisonderwijs is belangrijk. Edith Kuiper, projectleider Lentekriebels van de GGD Midden-Nederland,: “Kinderen worden via media als televisie en internet steeds vaker geconfronteerd met seks. Deze beelden zijn vaak eenzijdig, rolbevestigend en weinig gevoelsmatig. Daarom is het goed als we thuis en op school de juiste informatie er tegenover zetten. Ook is het belangrijk dat er aandacht is voor normen en waarden rondom relaties en seksualiteit. Kinderen leren hierdoor respect voor zichzelf en de ander te hebben. Kinderen leren vaardigheden die ze nodig hebben in het omgaan met elkaar. Op latere leeftijd zijn ze dan beter in staat keuzes te maken bij het aangaan van (seksuele) relaties.”

Negentien scholen uit: Veenendaal, Utrechtse Heuvelrug, de Bilt, Zeist, Bunnik, Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Woerden en de Ronde Venen doen mee. Al deze scholen gaan zelf aan de slag met een lesmap “Relaties & Seksualiteit” voor groep 1 t/m 8. Daarnaast zijn er ook poppenkastvoorstellingen, ouderavonden en een optreden van de theatergroep DNL voor de groepen 7 en 8. Tijdens deze theatrale workshop legt de theatergroep uit dat zelfvertrouwen de basis is voor goede liefde. Met Valentino als presentator, geassisteerd door zijn amourettes, doen zij voor hoe je geweldig goed wordt in de liefde door ‘in jezelf te geloven’. Ze spelen de bekende balkonscène van Julia met dit keer een onzekere, klungelige Romeo. Dit verhaal zou wel eens heel anders kunnen aflopen…

De Week van de Lentekriebels is een landelijke actie, die jaarlijks terugkeert voor alle basisscholen in Nederland. Deze week wordt georganiseerd door het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ in samenwerking met de GGD Midden-Nederland en de basisscholen.

Flink teveel

LEERSUM  In de nacht van vrijdag op zaterdag 15 maart is rond 02.40 uur een 40–jarige vrouw aangehouden voor het rijden onder invloed. De vrouw, een inwoonster van Maarsbergen, reed over de Maarsbergseweg toen zij werd gecontroleerd.
Uit een eerste blaastest bleek dat ze teveel alcohol had gedronken. Op het politiebureau blies de vrouw 760 ug/l. Het was de tweede keer dat ze betrapt werd op het rijden onder invloed. Het rijbewijs van de vrouw is ingevorderd.

Man beroofd

ZEIST  Vrijdagavond is een 42-jarige man uit Zeist van zijn tas beroofd nadat hij even na 23.30 uur uit de bus was gestapt aan de Griffensteijnselaan (buslijn 74). Nadat de man de bus had verlaten, kwamen er twee mannen op hem af en begonnen ze aan zijn tas te rukken.
Het slachtoffer heeft zich verbaal nog verzet, geschreeuwd en om hulp geroepen, maar kon de beroving niet voorkomen. De twee daders zijn daarna weggelopen richting de rotonde bij de Griftlaan.

Het signalement van de verdachten luidt als volgt: Noord-Afrikaans uiterlijk, 1.80 cm lang, tussen de 20 – 30 jaar oud. Een van de mannen droeg een wolachtige capuchon, een jas met bontkraag en hardloopschoenen.
De politie onderzoekt de beroving en komt graag in contact met getuigen via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Dalto stijgt naar tweede plaats

DRIEBERGEN  In de Korfballeague is Dalto gestegen naar de tweede plaats. De Driebergenaren wonnen zeer eenvoudig van Die Haghe. Thuis werd het 29-17 voor Dalto.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuw raadslid beëdigd

DOORN  Fons van den Broek is tijdens de raadsvergadering beëdigd als nieuw raadslid voor de PvdA. Van den Broek woont in Driebergen en was daar in het verleden al gemeenteraadslid.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandje na botsing

MAARSBERGEN  Vrijdagmiddag rond 17.45 uur vond aan de Woudenbergseweg bij de oprit met de A12 een ongeval plaats. Een 30-jarige Veenendaler botste, toen hij afsloeg, op een 45-jarige inwoner van Apeldoorn. Omdat in de auto van de Veenendaler brand was uitgebroken, kwam de brandweer ook ter plaatse. Een passerende automobilist kon de brand echter snel blussen. De brandweer heeft wel het wegdek schoon gespoten.
De Veenendaler is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis voor controle, evenals zijn 37-jarige medepassagier.

Nieuwe start ‘Avondje Amerongen’

AMERONGEN  Ondanks de gure wind en dreigende regen maakte het ” Avondje Amerongen” een goede start. Op de eerste vrijdag van de maand, tussen zeven en tien uur, nodigen Amerongse boetieks, galeries en kunstateliers belangstellenden uit voor een vrijblijvend bezoek.

Lees verder op de website van De Kaap

Paasdienst in de Immanuelkerk

DRIEBERGEN  Op Paasmorgen 23 maart zal er in de Immanuelkerk wederom een hele bijzondere Paasdienst plaatsvinden, die dit jaar zal gaan over het thema ‘Verwondering’. Ook vandaag de dag zijn de Wonderen de wereld niet uit en iedereen verwonderd zich wel eens. Vanuit dit perspectief zullen we naar het Paasverhaal kijken tijdens deze viering. Er is veel ruimte voor allerlei soorten muziek van (licht) klassiek tot modern. Het belooft in ieder geval een sfeervolle paasdienst te worden waarin het oude verhaal van Pasen relevant wordt gemaakt voor mensen van vandaag. Voor de kinderen is er een geweldig paasfeest georganiseerd, maar als ze in de kerk willen blijven is dat natuurlijk ook prima.

Pasen voor iedereen
De Immanuelkerk is een bijzonder gastvrije gemeente waarin juist ook gasten zich bijzonder op hun gemak voelen door de ontspannen sfeer en de persoonlijke manier waarop de diensten zijn vormgegeven. Als u een keer wilt komen kijken hoe het er in de Immanuelkerk aan toe gaat, is dit een prima gelegenheid.

Het is een zeer afwisselende paasviering. We zingen traditionele paasliederen maar ook zullen er onvervalste popsongs klinken. Tevens zullen delen uit een licht klassiek bewerkte versie van de Messiah van Händel worden uitgevoerd door het piano/viool –duo Sans Soucis uit Driebergen. Een mooi begin van Pasen.

Ook de Kids vieren Pasen …
In de Immanuelkerk komen altijd heel veel kinderen en jongeren. Voor de kinderen is er (als ze dat willen) zoals altijd een speciale paas kindernevendienst. We beginnen de paasdienst samen met de kinderen en daarna gaan ze naar hun eigen feest. Er zijn zoals iedere week meerdere groepen voor alle groepen van de basisschool. De allerkleinsten worden opgevangen in onze speciale crèche-ruimte waar deze onder toeziend oog van de leiding (moeders en jongeren) lekker kunnen spelen of slapen en ook een fijne en gezellige tijd zullen hebben.

De dienst begint op 10.00 uur en de dienst zal om ongeveer 11.15 weer afgelopen zijn. We raden wel iedereen aan op tijd te komen gezien de verwachte drukte. De Immanuelkerk ligt aan de Engweg 32 te Driebergen.

Onverdiende nederlaag CDN

door Hans van Vugt
DRIEBERGEN CDN heeft zich nog niet kunnen veilig stellen voor de derde klasse D, door met 0-1 te verliezen van SVM uit Maartensdijk. Op een goed veld, wind stil en af en toe de zon was het prettig vertoeven op het sportpark De Woerd voor de vele toeschouwers.
Het werd een spannende goed gespeelde wedstrijd met in de eerste helft een sterker SVM met als speerpunt hun sterke spits Guus Verhoef die door zijn snelheid en bal behandeling een groot gevaar voor de CDN achterhoede was.

Vergroot foto

Maar vooral deze speler was het die menig duel en soms heel fel heeft uitgevochten met Michel Hoekstra op het scherpst van de snede. Af en toe ontworstelde CDN zich van deze druk en kreeg kleine kansen door Elmar van Doorn en Martijn van Loon maar miste de kracht om daad werkelijk toe te slaan. CDN moest heel attent blijven voor de gevaarlijke tegenstoten van SVM. Maar toen de toeschouwers vrede hadden met de 0-0 stand werd toch nog in de laatste seconden van de eerste helft 0-1 door een uitstekend doelpunt van SVM speler Jorgen Plaatsman kansloos voor CDN doelman Andre van Randwijk. Rust 0-1.

De tweede helft begon met een wissel Guido Onwezen kwam het veld in voor Martijn van Loon.Direct na de aftrap was het SVM die een grote kans kreeg maar gelukkig voor CDN miste en naast schoot. Hiervan schrok men zo dat het CDN was die het initiatief nam en met sterk aanvallend voetbal met alle risico’s van dien het doel van SVM zocht. Het was in de 48ste min. dat CDN scoorde maar door buitenspel terecht afgekeurd werd.

Het blijkt wel uit de aanvalsdrift van CDN door binnen 15 min., dat was in de respectievelijk 50ste, 60ste,met vooral in de 61ste min dat Guido Onwezen op de bovenkant van de lat kopte.

Maar de grootste kansen twee op rij om CDN naast SVM te krijgen was voor Gerwin v/d Klift die oog in oog met het doel over en naast schoot. De wedstrijd kreeg een steeds meer grimmiger karakter door de warrig leidende scheidsrechter die over en weer verkeerde beslissingen ging nemen tot groot ongenoegen van beide teams. Hij keurde een zuiver doelpunt af van Elmar van Doorn voor een duw naar de keeper, hij raakte hem niet aan en zo waren er meer van dat soort schermutselingen. Maar de grootste kans was weer voor de goed spelende Elmar van Doorn die net over kopte op een leeg doel. Daan van Amerongen kwam nog in het veld voor de geblesseerd uitgevallen Danny van Ginkel. Maar dat mocht niet baten het werd na veel spanning  een 0-1 nederlaag. Met nog 6 punten voorsprong op Candia’66 uit Rhenen is het zaterdag 22 Maart van groot belang om  de slotfase van deze spannende competitie een goed resultaat neer te zetten tegen Candia’66 in Rhenen aanvang 14.30.

Blue Arrows dames 1 verliest van koploper

DRIEBERGEN  Afgelopen zondag speelden de dames uit Driebergen tegen de koploper uit Leiden. De wedstrijd ging moeizaam van start en de dames van Blue Arrows Peugeot van der Mispel leken elkaar in het veld niet goed te vinden met slechte passes tot gevolg. Zij gingen de rust dan ook in met een achterstand van 14-21

Net voor de rust ging Simone Thuis door haar enkel en moest helaas het veld verlaten.
Ook het derde kwart kwamen de geoefende spelletjes en het lopen van bepaalde lijnen niet tot zijn recht. De tegenstander speelden fysiek en dit leverden de dames van Blue Arrows Peugeot van der Mispel een hoge foutenlast op.
Mede door deze foutenlast moesten de dames de wedstrijd met zijn vieren uitspelen en eindigde de stand op 31-62.

Scores: Douwina 8, Marielle 5, Simone,Suzanne,Ellen 4, Annelies 3, Annemiek 2, Karina 1

Zaterdag 29 maart spelen de dames van Blue Arrows Peugeot van der Mispel om 16.00 uur thuis in Hoenderdaal

Heuvelrugnieuws van maandag 17 maart 2008

Sterrenboslaan 27 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur       temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Boswandeling en concert op Tweede Paasdag

AUSTERLITZ  Tweede Paasdag, 24 maart staat het Beauforthuis in het teken van ontspanning. Om 16.00 uur start een wandeling in de bossen van Austerlitz. Daarna nemen de musici van de London Band en zanger David Barrell het publiek mee naar het twintigste eeuwse Frankrijk. Joseph Spooner (cello), Claire Wadsworth (fagot), Nicholas Shipman (klarinet) en Stefan Hofkes (piano) spelen spetterende, sprankelende werken van Satie, Faure, Poulenc en Milhaud. Proef de sfeer van het oude, romantische Parijs onder het genot van een lekker bordje tapas. Reserveer kaarten bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27. Parijs, begin van de 20ste eeuw: de Moulin Rouge, intrede van de jazzmuziek, Picasso, fotografie en film worden gemeengoed. Componisten als Ravel! , Faure en Satie komen samen om hun nieuwste werken aan elkaar te laten horen. De London Band weet deze Parijse sfeer perfect over te brengen. Ze spelen de geweldige Scaramouche van Milhaud, Gnossiennes van Satie en samen met zanger David Barrell voeren ze als klapstuk Poulencs meesterlijke Bal Masque uit. Vanaf 16.30 zijn de deuren open en is er tappas te verkijgen. Om 17.30 begint het concert. Reis mee terug in de tijd!

maandag 24 maart, 17.30
tapasbar open vanaf 16:30
Schubertiade – Paris! Ravel, Satie, Faure, Poulenc – tapasconcert
Entree 15,00 | studenten, ckv, cjp 10,00 | kinderen 7,50

IVN-Vroege vogelwandeling Zeist

ZEIST  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een op tweede paasdag (24 maart) een vroege vogelwandeling. Ze gaan dan naar vogels kijken en luisteren. Jazeker, het is vooral luisteren om naar vogels te kijken.
Kom mee wandelen op maandag tweede paasdag ’s morgens om 06.00 uur in natuurpark De Brink en neem natuurlijk je verrekijker mee.
Start: parkeerplaats Utrechtseweg 82, schuin tegenover de Shell pomp, te Zeist.
Na afloop is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken tegen een vrijwillige bijdrage.

Schuldig na valse bommelding

DOORN  Omdat hij een valse bommelding deed over een cafe in zijn woonplaats, moest een 55-jarige Doornaar zich woensdag verantwoorden voor de Utrechtse politierechter. De rechter verklaarde de man schuldig, maar besloot hem geen straf op te leggen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nationale Boomfeestdag

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug werkt samen met Staatsbosbeheer en Landgoed Huis te Maarn om de Boomfeestdag 2008 op woensdag 19 maart mogelijk te maken.

Woensdag 19 maart planten wethouders van de gemeente samen met leerlingen van een aantal scholen boompjes op verschillende locaties in de gemeente. Er nemen ruim vierhonderd gemeenten deel aan de Nationale Boomfeestdag. Ieder jaar worden door meer dan 150.000 kinderen, honderdduizenden bomen en struiken geplant. In de ruim vijftig jaar dat de stichting Boomfeestdag nu bestaat, zijn al ruim tien miljoen bomen en struiken geplant!

In Driebergen worden eiken en beuken in het Seminariebos geplant. In Doorn wordt op een locatie aan de Velperengh boompjes geplant.

In Amerongen en in Leersum worden samen met Staatsbosbeheer boompjes geplant in het bos van Staatsbosbeheer. Deze bossen maken onderdeel uit van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Staatsbosbeheer werkt samen met de stichting Boomfeestdag om de boomfeestdag mogelijk te maken.

In samenwerking met Landgoed Huis te Maarn worden op het landgoed boompjes geplant door de leerlingen van de scholen uit Maarn en Maarsbergen.

Autovandalisme in Leersum

LEERSUM  Vandalen hebben sinds vorige week in totaal zestien auto’s bekrast. De politie vraagt inwoners van Leersum daarom extra alert te zijn op mogelijk verdachte personen die zich ophouden bij geparkeerde auto’s.

Opvallend is dat de vandalen vrijwel alleen maar nieuwe modellen auto’s bekrassen, met een voorkeur voor dondergekleurde auto’s. De meeste vernielingen vonden plaats ten zuiden van de Rijksstraatweg, aan de Bongerdlaan, de Stadhouderslaan, de Dreef en de Koningin Julianalaan. De daders pleegden de verschillende vernielingen doordeweeks tussen 17.00 en 8.30 uur.

De politie houdt extra toezicht in de wijken waar de vernielingen aan de auto’s plaatsvinden en probeert de dader(s) op verschillende manieren op te sporen.

De politie komt ook nog steeds graag in contact met mensen die getuigen zijn geweest van de vernielingen van de afgelopen week. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 (lokaal tarief) of op het politiebureau in Leersum. Ook kunnen mensen zich anoniem melden via 0800-7000. De politie is met name geïnteresseerd in duidelijke signalementen. Uw informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n).

Zeist kan bomen niet compenseren: projecten liggen stil

ZEIST  Twee bouwprojecten in Zeist dreigen fikse vertraging op te lopen omdat de gemeente niet in staat is een plek te vinden voor nieuwe bomen, die de omgekapte exemplaren op de plekken van die projecten moeten compenseren.

Lees verder op de website van het AD/UN

U-stal en Abrona heropenen fietsenstalling Belcour

ZEIST  De fietsenstalling bij het winkelcentrum Belcour in Zeist gaat 7 april weer open. Het bedrijf U-stal gaat de ruimte beheren. Op dit moment wordt er verbouwd aan de stalling.

Lees verder op de website van het AD/UN

Kinderconcert met Stefan Hofkes

AUSTERLITZ  Pianist Stefan Hofkes geeft op Tweede Paasdag, 24 maart een kinderconcert, waar hij samen met kinderen een compositie maakt. Iedereen vanaf zes jaar mag meedoen, ook als je geen een instrument bespeelt. Wie wil mag s avonds gratis naar het tapasconcert. Dan spelen ze de compositie nog een keer voor echt publiek, met de kinderen als muzikanten. Muziek maken, zingen, tekenen, toneelspelen, alles kan! Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.
Het kinderconcert is een reis terug in de tijd. De London Band en zanger David Barrell gaan terug naar het twintigste eeuwse Parijs. De tijd van de bekende componisten Faure, Satie en Poulenc. In deze spannende ontdekkingsreis hebben de kinderen een heel eigen plek. Ga mee op reis!

Maandag 24 maart, 16:00 uur
vanaf 6 jaar, kinderconcert
€ 5,00 voor iedereen; voor kinderen inclusief tapasconcert

Paashaas te water

DRIEBERGEN  Onhandige paashaas gesignaleerd bij zwembad de Zwoer. In de glazenbol van de waarzeggers verschijnt de paashaas in het zwembad in de nacht van eerste op tweede paasdag. Hij struikelt over obstakels die langs het bad liggen en valt met al zijn eieren in het water. De paashaas kan zichzelf nog net weer op de kant krijgen, maar zijn mand met eieren kan hij niet meer redden. De paashaas kan niet zwemmen en heeft hulp nodig om alle eieren weer op het droge te krijgen. Tweede paasdag van 09:00 tot 10:30 kan hij ieders hulp goed gebruiken! Met hindernissen in het water moeten alle deelnemers zoveel mogelijk eieren oprapen, om de mand van de paashaas aan de andere kant van het bad weer te vullen. Voor alle redders in nood, heeft de paashaas natuurlijk een beloning klaarliggen.

Zwembad de Zwoer is tijdens de paasdagen open van 09:00 tot 17:00. Sauna de Zwoer is met Pasen geopend van 11:00 tot 17:00.

Beide dagen is de paashaas in training bij Zwembad de Zwoer. Eerste paasdag kunnen de kinderen zich laten omtoveren tot echte paashazen. Eerste en tweede paasdag is er gedurende de hele dag een speurtocht uitgestippeld door het hele zwembad. Op de paasmiddagen staat huppen met de paashaas op het programma tijdens de paasdisco.

Arena duidelijk ‘best of the rest’

RHENEN  De laatste thuiswedstrijd van Arena van het zaalseizoen, werd uiteindelijk geen hoogstaande partij. Maar het leverde wel een terechte winnaar op. De Rhenenaren klopten Tiel met 14-10.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

Jeugdteam van The Pink Panthers ongeslagen

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag 15 maart zijn de mini’s van Rugby Club The Pink Panthers begonnen op hun jacht naar het kampioenschap van Nederland. Mini’s zijn spelers en speelsters die geboren zijn in de jaren 1995 en 1996.

Vergroot foto

Dus 11 en 12 jarige jongens en meiden. Dat deze spelers een goed gevoel hebben gaat terug naar oktober 2007. Toen zijn ze als team 4-5 dagen naar Engeland geweest om daar veel te trainen en wedstrijden te spelen. Naar deze rugbytour, wat trouwens elk jaar gebeurd, zijn de Panthers Mini’s flink aan het winnen. In Nederland spelen deze leeftijd en jonger rugby elke week op basis van fair-play . Dus elke week een toernooitje met 2 tot 4 wedstrijden en wie er wint is niet belangrijk, gaat puur om de sport en de fun. In deze toernooitjes werd al flink gewonnen elke week.

Afgelopen zaterdag waren ze uitgenodigd door de Nederlandse Rugby Bond om in Uden bij Rugby Club Octopus een kwalificatie toernooi te spelen. Samen met Octopus, Oemoenemoe uit Middelburg, de Haagsche RC uit Den Haag en British School Netherlands (laatste is een Engelse school uit Voorschoten bij Den Haag) te strijden voor de eindronde van het nationale Kampioenschap voor Mini team. Deze dag waren er op diverse plaatsen in Nederland meer van dit soort toernooien. Doel is dat van elke toernooi een aantal teams zich plaatsen voor de eindronde op 5 april in Deventer. Totaal zullen daar 16 teams strijden om het Nationaal Kampioenschap.

Het toernooi in Uden was zeer succesvol voor the Pink Panthers. Alle wedstrijden werden winnend afgesloten. Te beginnen met Octopus deze werden verslagen met 2 tegen 1 try. Hierna was het de beurt aan de Haagsche RC, een team wat het altijd goed doet tijdens dit soort toernooien. Deze werden het 4 tegen 0 try’s verslagen. Als derde stonden de mannen en meiden van Oemoemenoe uit Zeeland op de rol. Die werden verslagen met 11 tegen 0. Hier was plaatsing voor de eindronde al een feit. Als afsluiter werden de jongens van BSN, allen Engelse kinderen, met 6 tegen 1 try verslagen.

Dus ongeslagen naar de eindronde. In de voorbereiding naar 5 april hebben de mini’s een zwaar oefen programma voorgeschoteld gekregen. Aanstaande zaterdag word gespeeld tegen twee teams van Marlow RFC uit Engeland (KO 11.00 uur) en op zondag 30 maart komt het team van West Norfork RFC ook uit Engeland naar Driebergen. (KO 15.00 uur)

Heuvelrugnieuws van dinsdag 18 maart 2008

Jachtlaan Driebergen: bouw eksternest
foto: © Renk Knol
tijd: 13:30 uur     temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Engelse invasie in Driebergen

DRIEBERGEN  Aanstaande zaterdag 22 maart wordt het bij rugbyclub The pink Panthers genieten voor de rugby liefhebbers. Vanaf 11.00 uur zullen maar liefst vijf Engelse jeugd rugby team sportief komen rugbyen.

Om 11.00 uur starten de mini’s (11 en 12 jarige) tegen Marlow RFC die met twee mini teams naar Driebergen komen. En samen met de mini’s van The Pickwick Players worden er dan in een uur tijd vier wedstrijden gespeeld.

Hierna volgen de Cubs (13-14 jarige) die ook tegen Marlow RFC spelen om 12.00 uur. Ook van de cubs zijn de Marlow spelers met twee teams waardoor er om 13.00 uur een wedstrijd staat gepland tussen RC Eemland cubs en Marlow.

Uit eindelijk spelen de junioren (15 – 16 jarige) vanaf 14.00 uur een klein toernooitje met de Junioren van The Pickwick Players en Dursley RFC eveneens uit Engeland.

Mooi bij de rugbysport is dat dit soort van internationale ontmoetingen wordt afgesloten met een gezamenlijk eten en het aanbieden van schiltjes van de clubs.

Mensen die rugby eens actief willen uitproberen zijn van harte uitgenodigd om te komen genieten van het rugby en de ons geweldige sfeertje.

Emerites pastor Receveur overleden

MAARN  Op vrijdag 14 maart is in zijn woonplaats Maarn emeritus pastor Frans Receveur op 80 jarige leeftijd overleden. Gedurende de afgelopen 14 jaar is pastor Receveur tweemaal per maand voorgegaan in de kerk.

Lees verder op de website van De Kaap 

Van Willigenburg (70) kan weer hardlopen met sportheup

LEERSUM  Marathonloper Jacques van Willigenburg (70) uit Leersum heeft zijn sportheup. Hij is afgelopen vrijdag geopereerd in het Diakonessenhuis Zeist. Zijn heupgewricht bleek sterk genoeg om de technisch afwijkende sportheup te plaatsen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Inbrekerswerktuig

DRIEBERGEN – In de nacht van maandag 17 op dinsdag 18 maart rond 02.20 uur controleerden agenten op de Hoofdstraat de bestuurder van een auto, een 25-jarige man uit Driebergen. In de auto troffen agenten inbrekersgereedschap aan. Het gereedschap werd in beslag genomen en de verdachte werd aangehouden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Oproep voor gezamenlijk Burgerschap

ZEIST  Het Platform voor Levensbeschouwingen en Religies in Zeist maakt zich ongerust over de toenemende tegenstellingen in Nederland en in Zeist. 

In een oproep voor gezamenlijk burgerschap willen ze laten weten dat  uitgangspunten als Godsdienstvrijheid, Verdraagzaamheid en Samenleving het mogelijk moeten maken dat we in vrede en veiligheid met en naast elkaar kunnen leven.
Deze oproep wordt op woensdag 19 maart om 17.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis op het Rond in Zeist gepresenteerd. Burgemeester drs. J.J.LM. Janssen zal gastheer zijn.

De oproep zal mede ondertekend worden door burgemeester Janssen, wethouder Van Kuijk en vertegenwoordigers van het voorgezet onderwijs in Zeist, de welzijnorganisatie Stichting Meander,Omnium. Er kunnen zich nog meer organisaties, verenigingen, scholen melden om mee te ondertekenen. De ondertekening van de oproep moet de opstap worden tot een brede dialoog over dit onderwerp.

Het Platform van Levensbeschouwingen en Religies bestaat uit: 

 • De Raad van Kerken in Zeist
  Marokkaanse Moslimgemeenschap in Zeist
 • Turkse Moslimgemeenschap in Zeist
 • Humanistisch Verbond, afd Heuvelrug-Krommerijn
 • Baha’i geloof in Zeist
 • Antroposofische Vereniging

Sport: het bindmiddel voor de samenleving

DRIEBERGEN  Maandagavond 17 maart werd in Sport- en vergadercentrum Hoenderdaal in Driebergen de eerste gemeentelijke Sportconferentie gehouden. Wethouder Roy Pamboer sprak de zaal toe, waar geen stoel meer vrij was.
Hij vertelde dat de gemeente nieuw sportbeleid ontwikkelt, maar dat ze niet begint met een schone lei. Er zijn immers al accommodaties, talrijke verenigingen en organisatorische verbanden. “Oplossingen hoeft u vanavond niet te verwachten, maar wel een zinvolle discussie over de sportthema’s”.

Pamboer ontving uit handen van Heuvelrug sportinitiatief (HSI) een inventarisatienota. In deze nota presenteerden de zeventig aangesloten sportverenigingen naast hun sportgegevens ook de grootste knelpunten en hun toekomstverwachting. HSI is het initiatief van vijf samenwerkende sportkoepels uit de gemeente die de belangen van de aangesloten sportverenigingen behartigen. HSI neemt deel aan de coördinerende werkgroep die het sportbeleid ontwikkelt en waarin ook beleidsmedewerkers van de gemeente zijn vertegenwoordigd.

Lees ook

Buschauffeur uitgescholden en bespuugd

ZEIST  Aan het begin van de middag reed gisteren een 50-jarige buschauffeur vanaf een halte aan de Steynlaan weg. Hij voegde tussen het overige verkeer in en terwijl hij dat deed, zag hij dat een man aan kwam rennen. Omdat de chauffeur niet op de weg wilde stoppen, reed hij door, waarop de man een harde klap tegen de bus gaf. De chauffeur reed door.

Op De Dreef stopte de chauffeur bij een halte. Hij zag dat de man die hij op de Steynlaan had gezien, nu boos instapte. Er ontstond een woordenwisseling tussen hen, waarbij de man de chauffeur uitschold en uiteindelijk in zijn gezicht spuugde.

De chauffeur gaf dit door aan de centrale met het verzoek de politie te laten komen. Agenten hielden de verdachte, een 31-jarige man uit Zeist, aan. De chauffeur deed aangifte van belediging. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Pasen bij Bezoekerscentrum Boswerf

ZEIST  Op Eerste en Tweede Paasdag, zondag 23 en maandag 24 maart is Bezoekerscentrum de Boswerf van 12.00 – 16.30 uur geopend. Op beide dagen zijn er leuke paasactiviteiten voor kinderen.

Eerste Paasdag
Voor de kleintjes (2 t/m 6 jaar) is op eerste paasdag van 13 tot 16 uur de paashaas aanwezig. Hij verstopt zijn mooi versierde eieren overal op het terrein van De Boswerf.

Tweede Paasdag
Op Tweede Paasdag speelt Poppentheater De Troubadour “Jan Klaassen en het Gouden ei” bij het Bezoekerscentrum. Jan Klaassen gaat op zoek naar het gouden ei dat de aarde zal verwarmen zodat de lente kan komen. Hij krijgt te maken met een grote draak die dol is op eieren…….Na een tocht vol vreemde avonturen is een ontmoeting met de draak onvermijdelijk.

De voorstelling is geschikt voor kinderen van 3 tot 7 jaar en verder voor iedereen die van sprookjes houdt. Het sprookje “Ragebol” wordt uitgevoerd door het poppen-, licht- en schaduwtheater “De Troubadour”.

De voorstelling wordt gespeeld op Tweede Paasdag 24 maart. Aanvang 12.30 uur, 13.45 en 15.00 uur. Duur: ongeveer 3 kwartier. Voorinschrijving is verplicht. De toegang tot de voorstelling bedraagt € 3,00 per persoon.

Vanaf 1 april is het Bezoekerscentrum weer door de week, van dinsdag tot vrijdag, van 10.00 – 16.30 uur geopend. Op de zondagen zijn we na die datum ook weer een half uurtje langer open van 12.00 – 16.30 uur. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl  of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393. U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Opschoondag jong geleerd, oud gedaan

DRIEBERGEN  Leerlingen van de Valkenheuvel in Driebergen namen vorige week woensdag samen met wethouder Jankees Salverda de aftrap voor hun rekening van de landelijke Opschoondag.

Gewapend met veiligheidshesje, handschoenen, prikstok en vuilniszak trokken de jongeren onder andere de wijk Groenhoek in om daar zwerfvuil te verwijderen. Ook werd het speelveld aan de Drieklinken onder handen genomen.

Lees ook

Provincie rondt fietspadenprogramma af in 2008

UTRECHT  De provincie Utrecht wil in 2008 het programma “Op de Fiets!” afronden. Dit blijkt uit een voortgangsrapportage over 2007/2008 die GS hebben vastgesteld. Het programma loopt sinds 2003 en is bedoeld om het gebruik van de fiets te stimuleren. De provincie verbetert daarom bestaande fietspaden en zorgt ervoor dat routes aan elkaar worden verbonden, zodat er nieuwe fietsmogelijkheden ontstaan. Hiermee zijn 49 projecten gemoeid en in totaal wordt 130 kilometer fietspad aangelegd of verbeterd. Het merendeel van de provinciale fietsprojecten is inmiddels afgesloten of wordt uitgevoerd. Extra budget wordt vrijgemaakt voor een fietstunnel onder de A28 bij het recreatiegebied De Schammer, een fiets/ruitertunnel onder de N226 bij Leersum en een fietspad bij de Verlengde Slotlaan in Zeist, zo hebben GS besloten.

Vandalisme bij hondenclub

ZEIST  De ‘strijd’ tussen gebruikers van de skatepark aan de Blikkenburgerlaan in Zeist en de kynologenclub leidde dit weekend tot een confrontatie. De jongeren lopen over het terrein van de hondenclub, omdat dat een kortere route is naar de skatepark dan de officiële.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van woensdag 19 maart 2008

Jachtlaan 16-16a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:45 uur     temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Pannavoetbal in de drie kernen

RHENEN  De gemeente Rhenen gaat aan de jeugd in Achterberg, Rhenen en Elst pannavoetbal aanbieden. Zodra er geschikte locaties in de drie kernen zijn gevonden, gaat het pannavoetbal daar één keer per week van start

In de zomer van 2007 organiseerde een jongerenwerker van Youth for Christ (YfC) op eigen initiatief tweewekelijks pannavoetbaltoernooien op de Lijsterberg in Rhenen. Pannavoetbal wordt gespeeld in een ronde ‘kooi’ met twee kleine goals. De voetbaltoernooien waren een groot succes. De gemeente steunde dit toen tijdelijk.

De mobiele voetbalkooi van YfC is steeds geplaatst op een terrein aan de Lijsterberg. De jongerenwerker van YfC bereikte vanaf deze plek een groep jongeren uit Rhenen-Hoog, die daarvoor moeilijk toegankelijk waren en veel overlast in de wijk veroorzaakten. Een aantal van deze jongeren heeft gevraagd of het pannavoetbal kan blijven.

Door het succes is nagedacht over de manier waarop pannavoetbal in de gemeente Rhenen structureel in alle drie de kernen van de gemeente Rhenen aangeboden kan worden. Intussen is er een mobiele voetbalkooi aangeschaft. Nu worden geschikte locaties in de drie kernen in kaart gebracht. Als de locaties bekend zijn, wordt pannavoetbal via de jongerenwerker van YfC één keer per week aangeboden.

Actuele reisinformatie bij bushaltes

UTRECHT  De provincie Utrecht gaat een start maken met het plaatsen van elektronische panelen die actuele aankomsttijden laten zien van de bus. Hiervoor is 1,4 miljoen euro gereserveerd. De eerste panelen komen bij bushaltes waar dagelijks meer dan 50 reizigers instappen. Na 2009 wordt de technologie die deze elektronische informatievoorziening mogelijk maakt uitgerold over de gehele provincie. Hierbij wordt ingehaakt op een landelijke ICT-standaard voor het openbaar vervoer waarvan inmiddels ook de provincies Noord-Holland, Noord-Brabant, Flevoland en Stadsregio Amsterdam gebruikmaken. De provincie Utrecht werkt bij de introductie van deze elektronische haltepanelen nauw samen met het Bestuur Regio Utrecht.


Op zich een lovenswaardig initiatief, alleen staat of valt één en ander bij de betrouwbaarheid van de techniek. In de stad Utrecht staan al jaar en dag van dit soort panelen, alleen veelal getooid met het opschrift “geen informatie beschikbaar”.
En dan is die 1,4 miljoen wel erg veel!
Overigens zijn de nieuwe bussen al uitgerust met een display waarop de chauffeur zijn tijden kan zien. En in de praktijk betekent dit dat de bussen nu redelijk punctueel rijden.
Arnoud Venema, 19 maart 2008

Allemaal leuk en aardig, maar ik heb liever dat ze gewoon op tijd rijden en wat vaker. Een bus die maar één keer per uur rijdt, om kwart voor zes voor het laatst en op zondag helemaal niet zoals lijn 81, daar heb je niet zo veel aan. Actuele reisinformatie verandert daar weinig aan.
Michiel van der Vlist, 19 maart 2008

Ik zie maar één heel groot nadeel van die elektronische panelen, die overigens gewoon door de belastingbetaler worden bekostigd. Naast het glas van de bushokjes weer een vernielobject voor het dronken gajes. Derhalve wederom een degelijke demonstratie van overheidsnaïviteit op andermans kosten.
Hans Hermans, 19 maart 2008

Zou het niet verstandiger zijn om te investeren in het “hufterproof” maken van bushokjes?
Hein Ros, 20 maart 2008

Man beroofd

RHENEN  Op de Nieuwe Veenendaalseweg is een 48-jarige man uit Rhenen beroofd. Omstreeks zes uur liep de man op de Nieuwe Veenendaalseweg en hoorde hij achter hem plotseling iemand aan komen rennen. Een onbekende verdachte maakte een tas van de man buit en rende verder richting de Oude Dijksestraat en de Achterbergsestraatweg.

Signalement: magere jongen van ongeveer 16 tot 18 jaar oud, droeg een zwarte muts of capuchon over zijn hoofd en droeg een korte legergroene of grijze jas.

De politie heeft ter plekke een onderzoek ingesteld, maar dit heeft nog niet tot de verdachte geleid. De beroving wordt verder onderzocht. Personen die informatie hebben over de beroving, wordt verzocht te bellen met de politie van het district Heuvelrug, via tel: 0900-8844. Anoniem via 0800-7000.

Brandweer Amerongen verhuist dit najaar

AMERONGEN  Het ziet er naar uit dat de Amerongse brandweerkazerne nog dit najaar kan verhuizen van de Beatrixlaan naar de Industrieweg-noord. Daar is plek naast het gebouw van de woningbouwvereniging, op het plaatselijke industrieterrein.

Lees verder op de website van het AD/UN

De laatste plaatjes geruild

MAARN  Voor de fanatieke Maarnse verzamelaars van voetbalplaatjes was het woensdagmiddag 12 maart dringen in de kantine van voetbalvereniging SVMM.

Lees verder op de website van De Kaap 

 

Politiek slotakkoord voor bouwvisie Zeist

ZEIST  Juridische twijfels of niet, de bouwvisie van Zeist ligt sinds gisteravond vast in een politiek besluit. De coalitie en de fractie van CU/SGP zijn overtuigd van de noodzaak en de houdbaarheid van het document, waarin Zeist uitgangspunten vastlegt over hoogbouw.

Lees verder op de website van het AD/UN

Snorfietsers onder invloed

RHENEN  In de nacht van dinsdag op woensdag 19 maart zijn twee snorfietsbestuurders aangehouden voor rijden onder invloed. Een 47-jarige man uit Rhenen werd om 00.15 uur gecontroleerd bij een alcoholcontrole op de Grebbeweg en had teveel gedronken. De man werd aangehouden en moest ademanalyse op het politiebureau ondergaan. De uitslag bedroeg 485 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van vijf uur en tegen de Rhenenaar is proces-verbaal opgemaakt. Nog geen minuut later werd een 45-jarige snorfietser aangehouden omdat hij een slok te veel op had. De ademanalyse bij deze Rhenenaar wees uit dat hij 325 ug/l alcohol in zijn lichaam had. Hij kreeg een rijverbod van twee uur en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Voelen en ruiken op open dag Bartiméus

DOORN  Veel zorgorganisaties in Nederland hebben afgelopen zaterdag hun deuren open gezet om geïnteresseerden een kijkje achter de schermen te laten nemen. Ook Bartiméus aan de Arnhemse Bovenweg was van de partij.

Lees verder op de website van De Kaap 

Paar gevormd op ooievaarsnest

door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  Sinds ongeveer een week is er weer een paar op het ooiervaarsnest aan het Kloosterlaantje. De ooievaar die op 27 februari neerstreek is bijna zeker het mannetje van het paar dat verleden jaar broedde.
Het waargenomen nummer op de ring verschilt in één cijfer met dat van verleden jaar, maar dat is waarschijnlijk een observatiefout.

Vergroot foto

Het vrouwtje dat zich nu bij hem heeft gevoegd is echter met zekerheid een ander dan dat van verleden jaar want ze heeft geen ring. Het is daardoor niet vast te stellen hoe oud ze is en dat maakt de kans op succes kleiner. De nieuweling oogt jonger dan haar partner en bij jonge ouders is er een grotere kans op mislukken door onervarenheid.

Het gebeurt in zo’n geval ook wel dat de partner van verleden jaar zich alsnog bij het nest meldt en de nieuweling verjaagt. Of dit paar met succes tot broeden zal komen is dus geenszins zeker. Ze hebben al wel regelmatig gepaard, dus ze doen in elk geval hun best. De draagtijd van ooievaars is gemiddeld 28 dagen. Over drie tot vier weken kunnen er dan drie tot zes eieren verwacht worden.

Heuvelrugnieuws van donderdag 20 maart 2008

Jachtlaan Driebergen: hek naast ingang ijsbaan
foto: © Renk Knol
tijd: 13:15 uur       temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Firma Duetz Hofleverancier

ZEIST  Gisteren om 19.30 uur reikte burgemeester Janssen het Predikaat Hofleverancier uit aan de firma Duetz tijdens een feestelijke bijeenkomst in de zaak aan de Voorheuvel. De firma Duetz bestaat 150 jaar.
Vier generaties Duetz hebben een manufacturen- en stoffenwinkel uitgebouwd tot moderne kledingzaken met uitstraling en allure in Zeist, Bilthoven, Hilversum, Veenendaal, Soest en Breda.

Hofleverancier
Koning Willem I voerde in 1815 het predikaat ‘hofleverancier’ in. Dit predikaat geeft bedrijven het recht om het Koninklijke wapen te voeren, met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking. ‘De Koningin kan het predikaat toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een zeer belangrijke plaats innemen in hun regio. De bedrijven moeten daarnaast minimaal honderd jaar bestaan. Op dit moment zijn er ongeveer 250 bedrijven die zich hofleverancier mogen noemen. Ook hiervoor geldt dat het bedrijf ten minste honderd jaar moet bestaan.

Aanschrijving eigenaar Vakantiepark Bonte Vlucht

DOORN  Deze week heeft de eigenaar van Vakantiepark De Bonte Vlucht een aanschrijving ontvangen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug die aangeeft dat er voorzieningen getroffen moeten worden om de ontstane schade aan de ecologische structuur en het landschap zoveel mogelijk te herstellen.
Deze schade was ontstaan bij het aanleggen van bloembakken en het afgraven van een aarden wal. Al eerder (op 29 februari) was de eigenaar aangeschreven om alle werkzaamheden stil te leggen waarvoor geen vergunning was aangevraagd/verleend.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug hecht grote waarde aan groen, natuur en ecologie. Dit houdt in dat als er schade wordt aangebracht de gemeente hier tegen optreedt. In het geval van De Bonte Vlucht betekende dit dat niet alleen de werkzaamheden zijn stilgelegd, maar ook de ontstane schade moet worden hersteld.

De gemeente heeft aangegeven dat de volgende voorzieningen moeten worden getroffen:

 • Er moeten plusminus 40 bomen gekapt worden. Het wortelstelstel van deze bomen is tijdens de werkzaamheden onherstelbaar beschadigd, waardoor zij sterk in conditie achteruitgaan en gevaar opleveren voor de omgeving.
 • Er moeten 40 bomen worden herplant (10 in de plantenbakken en 30 aan de voorzijde van het park).
 • De aarden wal aan de voorzijde van het vakantiepark moet worden hersteld op basis van de voorschriften van het ecologisch onderzoeksbureau.
In de aanschrijving is aangegeven dat de werkzaamheden voor 1 mei a.s moeten zijn uitgevoerd. Wanneer hier niet of niet tijdig aan wordt voldaan, wordt een dwangsom opgelegd.

Regioteams laten steken vallen

LEERSUM  Met het naderen van het einde van de volleybalcompetitie wordt de spanning voor de heuvelrugteams groter en laten zij steken vallen.

Lees verder op de website van De Kaap 

Heuvelrug schoon, heel gewoon in Doorn

DOORN  Vooraf hadden zich vijfentwintig vrijwilligers opgegeven. Maar zaterdagochtend om half tien stonden er op het Kerkplein in Doorn zelfs dertig vrijwilligers klaar om gezamenlijk het zwerfvuil op te gaan ruimen.

Lees verder op de website van De Kaap 

Veel belangstelling bij Elim en De Wingerd

AMERONGEN  Onder het motto “Wonen, Welzijn en Zorg” organiseerden zorgcentra Elim en Hospice De Wingerd zaterdag een Open Huis voor alle belangstellenden uit de omgeving. Dit gebeurde in het kader van de landelijke Dag Van De Zorg.

Lees verder op de website van De Kaap 

Provincie Utrecht op zoek naar culturele initiatieven

UTRECHT  De provincie Utrecht is op zoek naar culturele projecten die meer mensen laten deelnemen aan culturele activiteiten. Heeft uw organisatie of vereniging een goed idee om meer mensen te betrekken bij cultuur, dan zorgt de provincie voor een financiële bijdrage zodat u uw idee kunt realiseren. Voorwaarde is wel, dat de culturele activiteit in minimaal twee gemeenten in de provincie plaatsvindt.

Cultuur ziet de provincie breed: van podiumkunst tot literatuur en beeldende kunst, van media tot cultuureducatie, maar ook het culturele erfgoed zoals archeologie, monumenten en historische geografie. Daarbij gaat het over zowel amateurkunst als professionele kunsten.

Wie komt in aanmerking voor subsidie?
De subsidieregeling is bedoeld voor non-profit organisaties en instellingen die culturele projecten organiseren. De projecten moeten in minimaal twee gemeenten plaatsvinden, en als de grote gemeenten Utrecht of Amersfoort erbij betrokken zijn in minimaal drie. Samenwerken met een andere organisatie of instelling om het bereik te vergroten is een pré. De organisatie zelf hoeft geen culturele instelling te zijn en er kan zowel samengewerkt worden met een gelijksoortige als niet gelijksoortige organisatie. Gemeenten zélf komen niet in aanmerking voor subsidie. Het subsidiebedrag per project bedraagt maximaal € 20.000,- en moet uiterlijk een jaar na de datum van de subsidieverlening zijn afgerond. Projecten waarvoor al eerder een provinciale subsidie is verleend komen niet in aanmerking.

Om wat voor projecten gaat het?
Projecten die inwoners van de provincie, actief of passief, betrekken bij cultuur. Dus als kijker of bezoeker, of als producent of deelnemer. Het afgelopen jaar zijn er diverse vernieuwende culturele activiteiten gehonoreerd van uiteenlopende verenigingen en organisaties. Een greep hieruit:

 • ‘(h)Oorschelp Concerten’ waarbij muziekgroepen uit het lokale amateur-circuit gratis optraden op een opblaasbaar podium in de vorm van een schelp;
 • ‘Een Lint vol Lust’, met beeldende kunst op de historische buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande, die een week lang toegankelijk waren als expositieruimte en ontmoetingsplaats;
 • ‘Klassieke muziek voor ouderen’ dat concerten organiseerde in verzorgingstehuizen;
 • ‘Het verhalenkabinet’, waarbij verhalen die ouderen en jongeren vertellen over hun leven en omgeving werden ontsloten en toegevoegd aan het ‘lokale collectief geheugen’
 • en tot slot de provinciale bandwedstrijd ‘De Grote Utrechtse Live Prijs (GULP)’.

Subsidie aanvragen via www.provincie-utrecht.nl/cultuurbereik

Aanvragen kunnen worden ingediend bij de provincie tot 1 juni 2008. Het aanvraagformulier staat op de website van de provincie Utrecht: www.provincie-utrecht.nl/cultuurbereik.  Kijk bij bijzondere projecten. De site www.cultuurbereik-utrecht.nl  is ook nog tot het eind van het jaar beschikbaar en bereikbaar en bevat dezelfde informatie. Op de sites meer informatie over het actieprogramma cultuurbereik en de subsidievoorwaarden.

Plannen voor centrale huisvesting gemeente geoptimaliseerd

ZEIST  Na inspraak met omwonenden en andere belanghebbenden zijn de plannen voor centrale huisvesting van de gemeente Zeist en woningbouw op het Vierde Kwadrant op Het Rond (achterterrein gemeentehuis/Renes) geoptimaliseerd. Het plan is duurzamer, meer burgergericht en architectonisch waardevoller geworden. De financiering voor de kosten van de aanpassingen is binnen het budget van het project gevonden. De raad buigt zich in april of mei over de aangepaste plannen.

Na het raadsbesluit over de stedenbouwkundige visie (15 maart 2007) is de visie vertaald naar een meer concrete ruimtelijke onderbouwing voor de plannen. Dit is gedaan naar aanleiding van overleg met inwoners, bewonersverenigingen en andere belanghebbenden aan de hand van drie grote bewonersbijeenkomsten en persoonlijke gesprekken.

Deze inspraak heeft o.a. tot gevolg gehad dat het programma van eisen als volgt is aangepast:

 • De nieuwbouw van het gemeentehuis wordt verlaagd (max. 17 meter/4 lagen in plaats van 19 meter/5 lagen) en wordt daarmee ondergeschikt aan het monumentale raadhuis.
  De hoogte en uitstraling van de achterliggende woningbouw op het 4e Kwadrant wordt afgestemd op de bestaande bebouwing. Dat betekent dat de nieuwbouw in hoogte afneemt richting de Kerkweg, waar de bestaande bebouwing laag is;
 • Om het financieel mogelijk te maken dat er naast koopwoningen ook voldoende huurwoningen worden gerealiseerd, wordt voorgesteld om de voorgeschreven differentiatie uit de Woonvisie aan te passen. Het totaal aantal woningen wordt met 5 stuks uitgebreid tot 100 woningen: 30 goedkope huur/koop, 45 middeldure huur/koop en 25 dure huur/koop;
 • De bestaande uitbreiding van het gemeentehuis uit de jaren-80 van architect Lengkeek blijft intact waardoor in de historierijke omgeving bebouwing uit verschillende tijdsperioden, met specifieke architectuureigenschappen, te bewonderen blijft;
 • Door de Publiekshal te vergroten kan een multifunctionele Burgerzaal aan de plannen worden toegevoegd. Grote bewonersbijeenkomsten kunnen in eigen huis plaatsvinden en de zaal kan tevens dienen als raadszaal;
 • Het Zeister Historisch Genootschap krijgt ook een plek in het gemeentehuis. Met het Gemeentearchief Zeist komen daardoor twee belangrijke historische bronnen onder één dak;
 • Om verkeersoverlast op de Maurikstraat en Kerkweg te minimaliseren is de hoofdontsluiting (in- en uitgang) van de ondergrondse parkeergarage nu via de Slotlaan en secundair via een ingang aan de Maurikstraat (bestemd voor de nieuwe bewoners).
  Om sluipverkeer te beperken wordt de Kerkweg éénrichtingverkeer richting het politiebureau;
 • Het ambitieniveau voor duurzaam bouwen is verhoogd. De winst is een duurzamer gebouw en een hogere kwaliteit voor het milieu.
 • Ten opzichte van de berekeningen in maart 2007, stijgt het investeringsbudget voor het project centrale huisvesting van € 17,1 miljoen naar € 20,2 miljoen. Dit wordt deels veroorzaakt door het aangepaste programma van eisen (€ 1,8 miljoen) en deels door autonome prijsstijgingen in de bouw (€ 1,3 miljoen). Hier staan diverse dekkingsmiddelen (waaronder investeringsbesparingen) tegenover waardoor de kostenstijging geheel binnen de exploitatie van het project kan worden opgevangen.

Het realiseren van dit bouwproject biedt kansen en uitdagingen die zich niet vaak voordoen. Met dit project wordt het Vierde Kwadrant van Het Rond op een hoger niveau gebracht, passend bij deze unieke en historische locatie.

De verdere procedure
Op 18 maart 2008 nam het college van B&W een positief besluit over de aangepaste plannen.
In april of mei wordt het raadsvoorstel voorgelegd aan de gemeenteraad. Na besluitvorming door de raad wordt het project gepubliceerd voor inschrijving. Aan de hand van de selectiecriteria worden vijf marktpartijen geselecteerd die vervolgens een ontwerp maken en een bod doen op de grond waarop zij woningen mogen realiseren. De ontwerpen moeten eind 2008 worden ingediend. Een gunningscommissie selecteert vervolgens twee ontwerpen waarna in januari 2009 de inwoners van de gemeente Zeist het winnende ontwerp kiezen.
Eind 2008 wordt het bestemmingsplan voor vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

IJsbeertje voor het eerst naar buiten

RHENEN  Onder grote belangstelling is het jonge ijsbeertje van Ouwehands Dierenpark in Rhenen is vandaag voor het eerst naar buiten gegaan.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Dit jaar geen poffertjes

ZEIST  Het Walkartpark in het centrum van Zeist blijft dit seizoen voor het eerst in vijftig jaar verstoken van poffertjeskraam Parklust. De beste pannenkoekenbakker van 2006 kan pas eind april over zijn vaste personeel beschikken en daarmee zou het seizoen te kort worden om rendabel te zijn.

Lees verder op de website van het AD/UN

Bikers eisen meer ruimte

AMERONGEN  Utrechtse mountainbikers willen met een burgerinitiatief de strengere regels in de natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug op de agenda van Provinciale Staten krijgen.

Lees verder op de website van het AD/UN


Als de heren en dames van de scheurijzers onder de mountainbikers zich net zo zouden gedragen als hun meer respect  vertonende collega’s voor de natuur waar zij te gast zijn en net zoveel rekening zouden houden met de andere recreanten dan zou ik dat een billijk verzoek vinden. Helaas verpest een kleine groep het voor alle anderen en lijkt mij strengere regelgeving juist heel hard nodig. Ik krijg nu bij een zondagmiddagwandeling soms meer scheldwoorden naar mijn hoofd van deze “mederecreanten” als de rest van de tijd in een hele maand. Daarnaast blijkt het blijven op de daarvoor aangewezen mountainbikepaden voor deze mensen wel heel erg moeilijk te zijn. Je komt ze soms meer buiten deze paden als erbinnen tegen. De goeden niet te na gesproken natuurlijk, maar dat lijkt een minderheid te gaan worden. Het overgrote deel is blijkbaar tevens lid van de club: “Opzij, opzij, opzij, want ik heb vreselijke haast”
Met vriendelijke groeten,
Teunis Reedijk, 21 maart 2008

Heuvelrugnieuws van vrijdag 21 maart 2008

Akkerweg 42 Driebergen: detail
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:15 uur       temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Voorronde De Gulp

ZEIST Vrijdag 28-03-2008 voorronde van de Grote Utrechtse Live Prijs (de Gulp) in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om 20:30 en de entree is € 5,00

De Grote Utrechtse Live Prijs (de Gulp) verenigt alle regionale bandwedstrijden die de 14 podia van de Provincie Utrecht organiseren. Alle winnaars van deze regionale bandwedstrijden plaatsen zich voor één van de 5 Gulp-voorrondes in maart/april 2008. Tijdens de Gulp-finale op 25 april 2008 strijden de 5 winnaars van de Gulp-voorrondes om de titel ‘beste live band van Utrecht’. Daarnaast is er een uitgebreid prijzenpakket welke onder andere bestaat uit het vertegenwoordigen van Utrecht op de SENA Performers POPnl Award, enkele geldprijzen en een hoop kansen om op te treden.  

De voorronde in de Peppel vindt 28 maart plaats. Welke bands optreden wordt binnenkort bekend gemaakt, dus houdt onze site in de gaten! 

Om zelf kans te maken op een plek in de finale van de Gulp moet je dus eerst deelnemen aan één van de regionale bandwedstrijden in de provincie Utrecht. Voor deze Gulp kan je je niet meer aanmelden, maar nieuwe ronde nieuwe kansen.

Publieke partijen stellen werkgever centraal

ZEIST  Het verbeteren van de service aan werkgevers en het versterken van de concurrentiepositie van werkzoekende uitkeringsgerechtigden, dat zijn de redenen waarom UWV, CWI, SWZ en RSD op 25 maart met het Werkgeversservicepunt KRH (WGSP KRH) – gevestigd aan Het Rond 6 te Zeist – van start gaan.

Volgens manager Jacco Leppers biedt het verschillende voordelen als publieke partijen hun krachten bundelen richting werkgevers. “Je kunt budgetten combineren, gebruik maken van elkaars netwerken en een integrale aanpak op poten zetten. Je vormt één gezicht naar buiten. Er komt dus één punt waar werkgevers met vacatures, maar ook met vragen over diverse subsidieregelingen, terecht kunnen.”

Eigen kracht
“Voor de publieke organisaties is een goede relatie met werkgevers belangrijk,” vindt Leppers. “De werkgever bepaalt immers wie hij in dienst neemt. Door een goed en kwalitatief sterk dienstverleningsaanbod, gaan we de concurrentiepositie van zowel werkzoekenden met een uitkering als van mensen met een SW-dienstverband verbeteren.” Dit moet uiteindelijk leiden tot een vergroting van het aantal mensen dat doorstroomt naar werk. “Op dit moment zijn er nog steeds teveel gemotiveerde mensen in de uitkering, die het niet lukt om op eigen kracht aan de slag te komen. Het servicepunt kan daar een rol in spelen.”

“We gaan voor de relatie en niet voor het snelle succes,” benadrukt Leppers. Dit is van belang, omdat werkgevers de publieke partijen niet altijd als een logische partner zien voor het vervullen van een vacature. Leppers: “Dat hebben we deels zelf in de hand gewerkt doordat we niet aansloten bij de behoefte van werkgevers, maar de belangen van de uitkeringsgerechtigde centraal stelden. Werkgevers haakten daardoor af.” Door een goede dienstverlening te bieden en de juiste mensen te selecteren, wil hij het vertrouwen van de werkgevers terugwinnen.

Concurrentiepositie
“Het voordeel is dat wij de kandidaten kennen; wij kennen de sterke en minder sterke kanten. Daardoor kunnen we op individuele basis afspraken maken en bijvoorbeeld een noodzakelijke scholing vergoeden, zonder dat de werkgever in een langdurig administratief proces verzandt. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om één van de belangrijkste risico’s voor werkgevers – loondoorbetaling bij ziekte – af te dekken. Hierdoor versterken we de concurrentiepositie van de werkzoekende.”

Leppers waarschuwt overigens voor al te hooggespannen verwachtingen op korte termijn. “Wij zullen de periode tot na de zomervakantie nodig hebben om een goede dienstverlening op poten te zetten, een netwerk op te bouwen en in de samenwerking te investeren.”


In kader Meedenken en mening geven
Om de kwaliteit te bewaken en de dienstverlening aan te laten sluiten op de wensen van de afzetmarkt (de werkgever), is het servicepunt op zoek naar werkgevers of werkgeversorganisaties, die met een beperkte tijdsinvestering van ongeveer 16 uur per jaar, mee willen denken en hun mening willen geven over de dienstverlening van het WGSP KRH.

Mieke Vestdijk zeventig jaar

DOORN  Mieke Vestdijk de weduwe van een van Nederlands grootste schrijvers hoopt komende maandag 24 maart haar zeventigste verjaardag te vieren in hetzelfde jaar waarin Simon honderd en tien geworden zou zijn.

Lees verder op de website van De Kaap 

Portret van Arjan Kievit

AMERONGEN  Arjan Kievit (48 jaar) heeft van schilderen zijn beroep gemaakt. Zes jaar geleden besloot hij te stoppen met zijn werk in ICT en Management en fulltime, professioneel te gaan schilderen.

Lees verder op de website van De Kaap 

Rhenen wil referendum invoeren

RHENEN  Inwoners van Rhenen kunnen mogelijk nog dit jaar het college ongevraagd adviseren met een zogeheten raadgevend referendum. Met de invoering daarvan wil het college de burgers meer bij de politiek betrekken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Agenten aangereden

ZEIST  Gistermiddag zagen surveillerende agenten op de P.J. Oudlaan een scooter rijden met twee opzittenden. Ze zagen dat een kentekenplaat ontbrak waardoor het vermoeden rees dat het voertuig van diefstal afkomstig was. De agenten gingen achter de scooter aan en op de Laan van Vollenhove wilde het tweetal de scooter wegzetten. De agenten stapten uit de auto en wilden de mannen aanspreken. De bestuurder gaf echter vol gas en reed daarbij de agenten aan. Die kwamen ten val en liepen letsel op aan een handen en knieën. Ze moesten voor controle naar het ziekenhuis. De verdachten konden ontkomen. Ongeveer een uur later meldde een 18-jarige man zich op het politiebureau als dader. Hij is aangehouden en in verzekering gesteld. De scooter is in beslag genomen. De zaak is in onderzoek.

Egels in Zeist – West

ZEIST  Deze week gaat de actie ‘Egels tellen in Zeist-West ‘ van start. Op donderdagavond 27 maart is van 20.30 tot 21.45 uur een dialezing over het leven van de egel, zijn leefomgeving en de gevaren voor een egel in de stad.
Er wordt tevens informatie gegeven over de actie om in 2008 de egels in de wijken van Zeist-West te tellen. De egel is een nuttig en vriendelijk dier en belangrijk voor onze stadsnatuur. Een ontmoeting met een egel is meestal toevallig omdat het diertje vooral actief is in de schemering. Daarom zijn vooral ook de meldingen vanuit de bewoners van Zeist-West belangrijk. De lezing is gratis en wordt gehouden op het ROC Midden Nederland, Noordweg 12 in lokaal 104. Voor meer informatie: Werkgroep Natuurlijk Zeist-West 030-6958618

Raadselachtige dood konijnen in Zeist

ZEIST  Jeanette Blom maakt zich zorgen over de konijnen die in Zeist als huisdier worden gehouden. Ze waarschuwt konijnenbezitters goed op te letten , omdat het er op lijkt dat er de laatste tijd veel konijnen worden doodgebeten.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van zaterdag 22 maart 2008

Drift Driebergen vanaf spoorbaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.05 uur  temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Paasspel in parochiekerk

DRIEBERGEN  Een enthousiaste groep spelers afkomstig uit de Utrechtse Heuvelrug voert op zaterdag 29 maart in de Sint Petrus’ bandenkerk in Driebergen-Rijsenburg het Thuringer (voorheen Innsbrucker) Paasspel op. Zaterdag 29 maart is de vooravond van Beloken Pasen, de eerste zondag na Pasen waarin de Paasweek wordt afgesloten.

Aanvang van het Paasspel is 19.30 uur. De toegang is gratis. Na afloop is het mogelijk een vrijwillige bijdrage te doen. Geadviseerd wordt om kinderen jonger dan tien jaar niet naar de uitvoering mee te nemen.

In het Paasspel op 29 maart wordt de opstanding van Christus uitgebeeld met behulp van toneel en zang. Het stuk stamt uit de middeleeuwen. Het muzikale deel van het spel wordt uitgevoerd door een ensemble van zes musici (cello, viool, dwarsfluit, trombone en klarinet onder leiding van de dirigent). Veel liederen worden meerstemmig gezongen.

Zevende ronde schaken kampioensgroep DD

DRIEBERGEN  In de kampioensgroep werd de zevende ronde gespeeld. De koplopers maakten geen fout zodat Legemaat aan kop blijft gevolgd door Bink.

Lees verder op de website van De Kaap 

Voorziening paddentrek

MAARN  Vorige week is een permanente voorziening voor de paddentrek aangelegd bij de Bergweg langs de Zandafgraving in Maarn. Over een lengte van 650 meter is een kniehoog schot geplaatst tegen paaltjes.

Lees verder op de website van De Kaap 

Ereleden Tine en Cees

DOORN  Tijdens de jaarvergadering bij de Doornse bridgevereniging werden donderdag Tine Stolmeyer en Cees Van Aalst tot ereleden benoemd.

Lees verder op de website van De Kaap 

Pareltjes van Margiet Eshuis

AUSTERLITZ  Margriet Eshuijs zingt zaterdag 29 maart de pareltjes uit haar repertoire in het Beauforthuis. ‘Gewoon genieten, niets meer niets minder.’ Zo omschrijft Margriet Eshuijs in het AD haar nieuwe programma. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343-493227.

De Nederlandse popzangeres noemt het schijven liedjes een ambachtelijk proces. ‘We proberen ook traditionele muziek te maken. Wij zijn geen Eagels in de Polder.’ De Story Singer laat zich, volgens Eshuijs, kenmerken door veel akoestische instrumenten. Het is een sprankelend, swingend, vertederend concert waarbij zij begeleid wordt door haar band, onder andere componist en gitarist Maarten Peters en bassist ! David de Marez Oyens. Eshuijs: ‘Wij zijn op elkaar ingespeeld. We weten ook wat we aan elkaar hebben.’ In deze voorstelling komen bekende nummers als House for Sale, Black Pearl en Rose aan bod, maar ook nummers die nog niet eerder uitgebracht zijn, zoals het heftige en theatrale Stay. Een veelzijdig programma waarin de ‘70s, ‘80s en ‘90s-stijl weer als nieuw klinkt.

Zaterdag 29 maart, 20:15 uur
Margriet Eshuijs, The story singer
Entree € 22,50| Studenten, ckv, cjp € 21,30 | kinderen € 21,30

Heuvelrugnieuws van zondag 23 maart 2008

Dr Schaepmanlaan 27 Driebergen: detail
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.45 uur   temperatuur: -2 °C

meer foto’s van deze straat

Watervogels zijn aangewezen op onze wetlands

ZEIST  Op dinsdag 1 april zal Frank de Miranda een lezing houden over het belang van onze wetlands voor watervogels bij NMC Zeist. Frank de Miranda zal deze lezing verzorgen vanuit zijn achtergrond als veldwaarnemer.

Nederland geniet internationale faam vanwege de grote aantallen watervogels die er verblijven. De vele wetlands, de gunstige ligging op de trekroute’s van de veelal arctische broedplaatsen naar de winterkwartieren in Afrika, en de milde winters maken ons land tot een ideale verblijfplaats voor watervogels. Van soorten als Lepelaar, Smient, Kleine Rietgans en Brandgans zit soms zelfs meer dan driekwart van de totale populatie in ons land. Watervogeltellingen zijn dan ook belangrijk om een vinger aan de pols te houden bij de aantalsontwikkelingen van watervogels, zowel voor heel Nederland als op de schaal van afzonderlijke gebieden, waaronder bijvoorbeeld het Natura2000 netwerk van EU-vogelrichtlijn- en habitatrichtlijngebieden.

Tijdens de lezing gaat Frank de Miranda in op huidige inzichten met betrekking tot het begrip watervogels. Aan de orde komen ook de basisafspraken voor de bescherming van watervogels. Hij gaat ook in op voor veldwaarnemers interessante aspecten van eenden/ ganzen/ zwanen/ zaagbekken / brilduikers en aspecten van sterns en steltlopers. Tot slot stelt hij aan de orde welk perspectief er is er voor gecoördineerd waarnemen van watervogels in onze regio.

Frank de Miranda is jaren lang actief geweest in de Nederlandse Ornithologische Unie (NOU) een samenwerkingsverband tussen veldwaarnemers en wetenschappers. Ornithologie, de studie over classificatie van soorten en observatie van gedrag, trek, zang en vliegwijze is zijn hobby. Hierbij gaat het er voor hem om dat met praktische kennis het waarnemen meer voldoening geeft. Van oorsprong is Frank jeugdbonder (NJN, CJN) en van daaruit mede oprichter van de Club van Zeetrekwaarnemers (CvZ), een sectie van de NOU.

Dit is de tweede lezing die door de KNNV, de SMZ het NMC, De werkgroep Natuurlijk Zeist West en het IVN in 2008 in een cyclus rondom het thema water wordt georganiseerd.

De lezing wordt gehouden in het NMC aan de Nic. Beetslaan 2 in Zeist. De zaal is open om 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Eén groot badmintonfestijn

DOORN  Het was een zeer afwisselend schouwspel: de clubkampioenschappen van Badmintonclub Doorn. Vaak werd op negen banen tegelijk gespeeld.

Lees verder op de website van De Kaap 

Toch lente!

AMERONGEN  Op de Open dag bij het schapenbedrijf aan de Lekdijk 16 a was het afgelopen zaterdag lammetjes wat de klok sloeg. De bezoekers, en dat waren vooral ook veel kinderen, konden zien wat er zoal op de boerderij te doen is.

Lees verder op de website van De Kaap 

Dalto nieuwe koploper Korfbal League

DRIEBERGEN  Dalto is de nieuwe koploper in de Korfbal League. De ploeg uit Driebergen won de topper tegen Fortuna met 21-17. Het is ongemeen spannend in de hoogste afdeling.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Een ‘alles over de Hortensia’ lezing

DOORN  Op donderdag 27 maart 2008 om 20.00 uur houdt Groei & Bloei afdeling Doorn e.o. in de Koningshof te Doorn een lezing over hortensia’s. Spreker van deze avond is Cor van Gelderen, kenner bij uitstek.

Lees verder op de website van De Kaap 

Libellen zijn heel bijzondere insecten

MAARN  Libellen behoren tot de oudste levende dieren op onze aarde. Ze vlogen zelfs al rond toen de dinosauriërs nog over onze aarde rondliepen. Op donderdag 27 maart heeft Maarn Maarsbergen Victor Mensing van de Vlinderstichting uitgenodigd.

Lees verder op de website van De Kaap 

Theaterconcert van Fernando Lameirinhas

AUSTERLITZ  Zondag 30 maart speelt Fernando Lameirinhas in het Beauforthuis. Deze Portugees-Nederlandse fadomuzikant treedt op in een intieme setting. Samen met zijn broer Antonio Lameirinhas, de virtuoze pianist Juan Pablo Dobal (Argentinië) en drummer Liber Torriente (Cuba), ontdoet hij zijn muziek van franje en overvloed en legt de kern bloot. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 

Fernando Lameirinhas voelde zich al sinds zijn kindertijd aangetrokken door muziek van andere culturen. Door de jaren heen ontwikkelde hij een eigen muziekstijl. Zijn persoonlijk benadering van de Portugese fado ! vertrengelt met andere muzikale stijlen. In het bijzonder de muziek met sterk sensuele melodieën, zoals de Arabische en de Indiase.  Zijn nieuwste cd Anaìna vormt de basis van dit theaterconcert.

zondag 30 maart, tapas-bar open 16:30 uur , concert 17:30 uur
Fernando Lameirinhas, Anaìna
Entree € 17,00| Studenten € 10,00| Jongeren € 15,80| CJP CKV € 10,00 |Kinderprijs € 7,50

Heuvelrugnieuws van maandag 24 maart 2008

Akkerweg Driebergen: De Oude Akker
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:35 uur      temperatuur: 1 °C

meer foto’s van deze straat

Lectori Salutem – Boek en Oudheid

ZEIST  De laatste lezing van het Nederlands Klassiek Verbond, afdeling Zeist, wordt gehouden op woensdag 2 april door mevrouw drs. G. Jurriaans-Helle met de titel Lectori Salutem – Boek en Oudheid.

In deze lezing over het ontstaan en de geschiedenis van het boek in en na de klassieke oudheid, wordt ook antwoord gegeven op de praktische vraag waarom wij op A4- formaat schrijven, waarom wij bij voorkeur Times Roman als lettertype gebruiken en waarom een miniatuur een miniatuur heet.

Met powerpoint/beamer.

De lezing sluit aan bij een tentoonstelling over hetzelfde onderwerp in het Allard Pierson Museum te Amsterdam, waar spreekster conservator is. Deze tentoonstelling zal van 25 april t/m 10 augustus 2008 te bezichtigen zijn en sluit op haar beurt aan bij het gegeven dat Amsterdam door de UNESCO uitverkoren is tot boekenhoofdstad in 2008.

De lezing wordt gehouden in Verzorgingscentrum ‘de Mirtehof’, Molenweg 50, Zeist, aanvang 20.00u. Niet-leden zijn welkom à €. 4,50; scholieren gratis. Inlichtingen: mw. J. Kruys – van Loen, secr. NKV afd. Zeist, tel. 0348-442468

Bartiméus in beweging voor nieuw record

ZEIST  Leerlingen en medewerkers van het SO en VSO van Bartiméus in Zeist doen op 3 april mee aan de landelijke recordpoging ’30 minuten bewegen’. Op het Cruijff Court aan de Utrechtsestraatweg 84 start om 11.30 uur het bewegen op muziek.

Lees verder op de website van De Kaap 

Goud voor echtpaar Brons

LEERSUM  Op 13 maart 2008 vierde het echtpaar Aart en Wil Brons hun gouden bruiloft. Zij lieten zich in stijl vervoeren naar hun feest. Ze leerden elkaar in 1955 kennen.

Lees verder op de website van De Kaap 

Diverse autovernielingen

ZEIST  Zondagochtend werd duidelijk dat in diverse straten de spiegels van auto’s waren omgebogen of afgebroken. Op de Dwarsweg ging het om acht voertuigen, in de Dahliastraat één voertuig, in de Rozenstraat drie voertuigen en op de Oude Arnhemseweg betrof het elf voertuigen. De politie verzoekt de eigenaren van de auto’s om aangifte van de vernieling te doen. Verder worden getuigen die iets gezien of gehoord hebben, verzocht contact op te nemen met het politiedistrict Binnensticht via telefoonnummer 0900 – 8844. De politie stelt een onderzoek in.

Woudenberg wint Heuvelrugtoernooi

AMERONGEN  Het door damclub ADC georganiseerde Heuvelrugtoernooi is gewonnen door damvereniging DAWO Woudenberg. Damclub ADC eindigde met een gelijk aantal punten.

Lees verder op de website van De Kaap 

In elkaar getrapt

ZEIST  In de nacht van zaterdag op zondag 23 maart ontstond omstreeks drie uur op de Slotlaan onenigheid tussen twee groepen jongeren die resulteerde in een mishandeling van een jongen op de Korte Steynlaan.

Na sluittingstijd ontstond tussen twee groepen jongeren onenigheid. Toen de jongeren op de fiets stapten om naar huis te gaan, werden twee van hen achtervolgd door het andere groepje. Ter hoogte van de Korte Steynlaan werd een van deze jongens, 17 jaar uit Soesterberg, afgesneden door een scooter en gedwongen van zijn fiets te stappen. Terwijl hij op de grond lag, werd hij door de groep meerdere keren getrapt. Hij liep hierbij onder andere een hoofdwond op. De politie verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen met het politiedistrict Binnensticht via telefoonnummer 0900 – 8844.

Autovernielers aangehouden

LEERSUM  Zaterdagmiddag 22 maart heeft de politie twee jongens aangehouden op verdenking van vernieling van twee auto’s aan de Tombelaan. Omstreeks half vier kreeg de politie de melding binnen van de vernieling.
De politie trof twee jongens in de omgeving aan die aan het opgegeven signalement voldeden. De politie heeft de jongens, beiden 14 jaar uit Leersum, meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Merle van Rijn en Maarten Groot Hulze wereldkampioen

DRIEBERGEN  Vrijdag tot en met zondag (Paasweekend) nam de Nederlandse selectie jonger dan 19 jaar deel aan de Junior World Cup korfballen in Leeuwarden. In een spannende finale versloeg het team van bondscoach Jan Niebeek (oud Dalto-speler) hun Belgische leeftijdsgenoten in de slotminuut met 9-8. In het Nederlands team speelden o.a. Merle van Rijn en Maarten Groot Hulze van de Driebergse korfbalvereniging Dalto/DSB bank.

Vergroot foto

De finale werd bereikt met poule-overwinningen op Tsjechië 26-5, Hongarije 21-3, Rusland 16-7, Roemenië 37-4 en Engeland 17-3. In de halve finale werd met 17-8 van Chinees Taipee gewonnen.

Merle van Rijn werd topscorer bij de dames met 17 doelpunten, Maarten Groot Hulze maakte er in totaal 8. Merle van Rijn werd ook nog eens uitgekozen tot beste speelster van het toernooi.

,,School is brandpunt samenleving”

DOORN  Het liefst blijft hij een paar uur per week les geven, maar voorlopig slokt de inwerkperiode op het Revius Lyceum alle tijd van Marien Smits op.

Lees verder op de website van De Kaap 

Heuvelrugnieuws van dinsdag 25 maart 2008

Engweg-Gooijerdijk Driebergen: Lakenvelders
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:15 uur      temperatuur: 1 °C

meer foto’s van deze straat

Bushokje vernield

ZEIST  In de nacht van maandag op dinsdag heeft de politie drie 20-jarige mannen aangehouden die een bushokje aan de Driebergseweg vernield hadden. De mannen zijn ingesloten voor verhoor.


Laat de politie maar eens goed doorvragen.
Misschien kan men er achter komen of dit dezelfde hufters zijn die de nog ongebruikte nieuwe bushaltes op het voorplein van het station vernield hebben.
Zo wordt ook het bushokje bij de Heidetuin regelmatig bezocht door personen waarvan ik vermoed dat die niet door de ruit vallen vanwege het lang wachten tot er eindelijk weer een bus komt …..
Henk Jan Derksen, 28 maart 2008

Driebergse zwemmers goed op slag

DRIEBERGEN Nadat op vrijdag een grote groep zwemmers van Z&PC de Zwoer al naar Eindhoven was gereisd om te kijken hoe de Europese topzwemmers het deden, gingen zaterdag en zondag acht zwemmers naar Volendam voor het traditionele Paastoernooi aldaar.

De wedstrijd begon met een wisselslag estafette met Judith Cromjongh als startzwemster. Voor haar wel bijzonder omdat ze als kind zijnde begonnen is bij deze vereniging en nu vele jaren later weer van start gaat tijdens een internationaal wedstrijd. De meiden van de Zwoer legden beslag op de derde plaats.

Ook de rest van het weekeinde werd er goed gezwommen door de jongens en meisjes van De Zwoer. Bij de jongens wist Sven Dogger op elke afstand een medaille te halen (8x). Zijn broer Symen had zwaardere tegenstanders, maar wist zijn tijden wel fors te verbeteren, met name op de 100 meter vlinderslag. Bij de meisjes wisten Sigrid Dogger en Suzanne Lange op bijna alle afstanden prijzen binnen te halen.

Michelle Groot Hulze, als jonge zwemster ook al gestart in de damesestafette, wist ook bijna al haar tijden te verbeteren. Vooral op de 100 meter vrije slag imponeerde zij. Elja Douma tenslotte wist als jongste zwemster ook op 5 van de 6 afstanden haar tijden te verbeteren.

Vergroot foto

Zet eens een boompje op

LEERSUM  Tijdens boomfeestdag, vorige week woensdag, hebben de leerlingen van de Leersumse basisscholen een lange struikenrij geplant bij het Leersumse Veld.

Lees verder op de website van De Kaap 

Man vermist

AMERONGEN  De politie doet onderzoek naar de vermissing van de 78-jarige Willem Tijsseling uit Ede (Gld). De man verliet het afgelopen paasweekeinde conferentiecentrum Bethanië te Amerongen, waar hij vakantie vierde, en keerde niet terug.

Familieleden hebben aangifte gedaan omdat zij zich zorgen maken om de man. Willem Tijsseling is maandagmorgen 24 maart omstreeks 07.15 uur vermoedelijk in verwarde toestand vertrokken en niet meer teruggekeerd. De politie heeft in de omgeving al een zoektocht uitgevoerd, maar die is tot op heden zonder resultaat gebleven.

Signalement
Het signalement van Willem Tijsseling luidt:

 • blanke man
 • leeftijd 78 jaat
 • lengte ongeveer 1.65 meter
 • tenger postuur
 • grijs / wit haar (kalende)
 • droeg ten tijde van het vertrek een donkerbruine lange regenjas en
 • een bruine (gleuf)hoed.
Personen die de man onlangs hebben gezien of weten waar hij verblijft, wordt dringend verzocht contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug, via tel. 0900-8844.

Gemeente verbetert ecologische inrichting Vossenstein

DOORN  In de raadsvergadering van 31 januari is door GroenLinks het in opdracht van haar opgestelde rapport ‘Evaluatie Inrichtings- en beheersmaatregelen Ecologisch bedrijventerrein Vossenstein’ van H.J. van den Bijtel ingebracht.
Tijdens de raadsvergadering gaf het college aan binnenkort de resultaten bekend te maken van een eigen onderzoek naar de realisatie van het bedrijventerrein en de wijze waarop het college de ecologische inrichting wil verbeteren.

De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de huidige invulling van het bedrijventerrein in relatie tot het originele plan en de gesloten overeenkomsten. Hierbij is niet alleen gekeken naar het punt van de ecologische inrichting, maar ook naar zaken als parkeren en (openbare) verlichting. Ten aanzien van de ecologische inrichting deelt de gemeente de conclusie van Van den Bijtel dat de huidige situatie niet in overeenstemming is met het originele plan. Om hier verbetering in aan te brengen is een actiepuntenlijst opgesteld van zaken die door de bedrijven, grondeigenaren en de gemeente nog uitgevoerd moeten worden.

Concreet kan de gemeente zelf maatregelen nemen om de beplanting langs de Velperengh en de Vossensteinsesteeg meer in overeenstemming te brengen met de beoogde ecologische inrichting.

Daarnaast wordt actie ondernomen om het parkeren langs de Velperengh tegen te gaan.

De kleur van de openbare verlichting is ten behoeve van de ecologie bij de aanleg al aangepast, gekeken wordt of deze maatregel afdoende is. Voor de bedrijven en grondeigenaren verdienen onder andere de inrichting van de ecologische verbindingszones, de houtwal langs de ecologische zone en de ecologische zone zelf de aandacht.

Om tot een breed gedragen uitvoeringsprogramma te komen, treedt de gemeente in overleg met de aanwezige bedrijven en grondeigenaren. De gemeente wil niet alleen afspraken maken over de uitvoering van maatregelen ter verbetering van de ecologische inrichting. Om de instandhouding te waarborgen, worden ook afspraken gemaakt over het beheer. Bij het tijdschema voor de uitvoering wordt rekening gehouden met de werkzaamheden die gaan plaatsvinden voor de nieuwe gemeentewerf en de aanleg van de dassentunnel.

Succesvolle Workshop

DRIEBERGEN Afgelopen donderdag werden weer 20 enthousiaste muzikanten onderhanden genomen door docent Hans van Hees. In het Muziekcentrum van Harmonie Aurora was een twee uur durende workshop voor koperblazers waarin o.a. het stuk Free World Fantasy ten gehore werd gebracht.

Vergroot foto

Het door Koeleman BV gesponsorde gebeuren werd zeer gewaardeerd. Natuurlijk door de muzikanten maar ook door de docent die het initiatief wil nemen voor een Driebergs Koper Ensemble. Interesse 0343 514206.

Heuvelrugnieuws van woensdag 26 maart 2008

De Warande Driebergen: paadje naar Jachtlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 15:20 uur     temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Ontwerp Bestemmingsplan Recreatieterreinen Doorn

DOORN  Op 1 januari is de Wet Openlucht Recreatie vervallen en daarmee zijn ook de op die wet gebaseerde kampeervergunningen vervallen. Dat betekent dat vanaf 1 januari a.s. verzoeken om plaatsing van stacaravans niet meer getoetst kunnen worden aan de kampeervergunning, maar uitsluitend aan het geldende bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan voor de recreatiegebieden in het dorp Doorn regelt echter niets over de aantallen en grootte van stacaravans. Daarom heeft de raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in november besloten het bestemmingsplan te repareren. In het gerepareerde bestemmingsplan worden de aantallen en afmetingen van de stacaravans opgenomen, zoals die in de kampeervergunningen golden.

Inmiddels heeft het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage gelegen en het wordt op donderdag 24 april voor vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.

Naast dit nieuwe bestemmingsplan dat geen nieuw beleid betekent, maar voortzetting van bestaand beleid, werkt de gemeente ook aan een nieuw beleid voor verblijfsrecreatie. Ook dat beleidskader moet te zijner tijd door de raad worden vastgesteld. Het is mogelijk dat dat beleidskader soepeler normen voor stacaravans gaat geven dan het bestemmingsplan dat nu wordt vastgesteld. In dat geval kan de gemeente besluiten om – ondanks dat “strengere” nieuwe bestemmingsplan, toch op dat nieuwe beleid voor verblijfsrecreatie te anticiperen. Een verzoek om een bouwvergunning die in strijd met het nieuwe bestemmingsplan is, zou dan bijvoorbeeld toch kunnen worden ingewilligd, omdat het verzoek niet in strijd is met het nieuwe verblijfsrecreatiebeleid voor de hele gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Van bos tot uiterwaard

AMERONGEN  Van bos tot uiterwaard is het thema van de wandeling die het Utrechts Landschap woensdag 2 april om 14.00 uur organiseert vanaf De Tabaksschuur aan de Veenseweg te Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap 

Heuvelrugnieuws van donderdag 27 maart 2008

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 16:30 uur
temperatuur: 8 °C

vergroot deze foto in nieuw venster
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Jeugdgemeenteraad

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat als proef volgende maand een jeugdgemeenteraad organiseren voor kinderen van de laatste klassen van de basisschool (groep 7/8). Bij de scholen is dit initiatief ook goed ontvangen.
Er doen acht scholen mee, die elk een project aandragen passend bij het thema Speel- en Leefomgeving. Van de voorstellen van de jeugdraad worden één of twee projecten daadwerkelijk gekozen en uitgevoerd.

Van elk van de deelnemende scholen worden vier leerlingen afgevaardigd. Drie leerlingen vormen de fractie en de vierde leerling krijgt een andere rol. Hij of zij is griffier, wethouder, bode of voorzitter. Iedere school beschikt over één of twee raads- of commissieleden die optreden als coach . Zij begeleiden de leerlingen tijdens de aanloop naar de jeugdgemeenteraad en ondersteunen hun fractie. De scholen hebben lesmateriaal ontvangen waarmee de leerlingen in de periode voordat de jeugdraad plaatsvindt hun kennis over lokale politiek op peil kunnen brengen.

Burgemeester Frits Naafs vindt het belangrijk dat kinderen ervaring opdoen met de lokale democratie en is benieuwd welke besluiten de jeugdraad gaat nemen. Deze eerste jeugdgemeenteraad is voor hen een prima kennismaking met het werk van de gemeenteraad en de politiek. De eerste zitting van de jeugdgemeenteraad is op maandag 14 april aanstaande in de raadzaal van cultuurhuis Pléiade in Doorn. Burgemeester Naafs zal de bijeenkomst openen en installeert de voorzitter van de jeugdraad. Na deze proefraad is het de bedoeling dat de jeugdgemeenteraad jaarlijks zal terugkeren in de gemeente.

De jeugd en de toekomst

DRIEBERGEN  Dat vele orkesten jaloers zijn op de aanwas van jeugdleden bij de Harmonie Aurora is opvallend. Dat die jeugdige leden dan ook nog een Jeugd Play in organiseren voor andere jeugdige muzikanten is fantastisch. 
De Jeugd Play In zal plaatsvinden op zaterdag 5 april van 10.00 tot 16.00 uur in het Muziekcentrum aan de Woerd in Driebergen. De hele dag worden muziekstukken ingestudeerd om op het eind van de middag een klein concert te geven. Het evenement kost per persoon € 3,– inclusief lunch ( pizza van O Sole Mio en fruit van Istanbul). Muzikanten kunnen zich opgeven bij  Maarten de Vlugt 06 15238979.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 28 maart 2008

Eikenlaan 42-44 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 8:35 uur
temperatuur: 6 °C

vergroot deze foto in nieuw venster
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Metalnight in de Peppel

ZEIST Vrijdag 4 April 2008 spelen Another messiah en The wounded in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om en de entree is € 7,00.

Another Messiah
Another Messiah maakt krachtige, atmosferische en innovatieve metal, oftewel: post doom. De diversiteit van de band wordt alom geprezen. Veel verschillende stijlen komen terug in Another Messiahs muziek, echter altijd met een duistere en melancholieke ondertoon. Die donkere atmosfeer wordt nog extra versterkt door het gebruik van een klassieke hobo, wat de band een unieke uitstraling geeft. Denk bij Another Messiah aan bands als My Dying Bride, Opeth, Gorefest, Orphanage, Tiamat en Paradise Lost, maar in de muziek zijn ook stijlen terug te horen die ver van metal afstaan.

In 2003 bracht Another Messiah zijn eerste EP uit, getiteld ‘Another Renaissance’. Deze mini-cd werd enthousiast ontvangen en kreeg wereldwijde aandacht, zowel voor de band als de muziek. Een tour door Nederland en Centraal Europa volgde, waarna Another Messiah begon met de opnames voor het eerste volledige album. Joost van den Broek (Ayreon, After Forever) produceerde het nieuwe album, dat grotendeels is opgenomen in de Excess Studio’s in Rotterdam. Met het album, getiteld ‘Dark Dreams, my Child’, dat werd uitgebracht op 4 juni 2007, stoot Another Messiah door naar de nationale en internationale voorhoede van innovatieve metal.

The wounded
The Wounded kiest nooit de gemakkelijkste weg voor het creeren van hun intense en emotionele muziek, ook niet als het gaat om de fans van hun unieke sound, eigen stijl en filosofische teksten tevreden te stellen.
Vanaf het debuut “The Art of Grief” (2000)  tot “Atlantic” (2004), heeft de The Wounded zich ontwikkeld tot een muzikaal eerlijke en integere band. Commercie heeft de band nooit als een belangrijk deel van hun muziekale concept gezien, slechts als instrument om de muzikale gevoelens uit te drukken en te delen. Muziek uit het hart met diverse invloeden van o.a. New Wave, Post Rock en Symfonische Rock.
Door de jaren heen verwierf de band bekendheid middels hun albums, maar nog meer via hun live-shows, welke altijd een speciale happening zijn. Dus kom het beleven in de Peppel.

Diefstal metaal

DRIEBERGEN  Drie verdachten werden op donderdag 27 maart op heterdaad betrapt bij de diefstal van oud metaal uit een container op een terrein aan de Sportlaan. Het drietal, twee jongens van 15 jaar en een jongeman van 18 jaar en allen afkomstig uit Driebergen, werd aangehouden voor de diefstal van oud metaal.
De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau, ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld. Het door hen gestolen oud metaal is in beslag genomen.

Stationsgebied vooral groen

ZEIST  Duurzaam en erg groen. Dat zijn de belangrijkste eisen waar het nieuwe stationsgebied Driebergen-Zeist in de nabije toekomst aan moet voldoen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van zaterdag 29 maart 2008

Diederichslaan 25 Driebergen: Kraaybeekerhof
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.05 uur  temperatuur: 8 °C

vergroot deze foto in nieuw venster
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Maarnaar (10) beste voorlezer van Utrecht

MAARN  ,,Hup, hup hup, Niels wint de Cup. Yell, yell, yell, Niels wint echt wel!” Het leek wel alsof zijn vrienden van tevoren wisten dat Niels Gercama (10) de provinciale finale van de Voorleeswedstrijd zou winnen.

Lees verder op de website van De Kaap 

Verpaupering Buntplein

MAARN  Het Buntplein ligt er troosteloos bij. Het gebouw waar voorheen De Trommelaar, Spar Supermarkt en kapper Chez Wichert gevestigd waren, is er in het afgelopen half jaar steeds havelozer bij komen te liggen.

Lees verder op de website van De Kaap 

Meer luxe schoolverzuim Heuvelrug

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug kent meer luxe schoolverzuim dan omliggende gemeenten. Redenen voor ouders om kinderen zonder toestemming van school te houden zijn wintersportvakantie, stedenreizen of een sabbatical.

Lees verder op de website van het AD/UN

Kameleon de beste

DOORN  Op de velden van Candia te Rhenen werd het jaarlijkse KNVB district west1 schoolvoetbaltoernooi voor groep 7 & 8 gespeeld. De Kameleon uit Doorn bleek de beste van de 10 deelnemende ploegen en won verdiend de finale met 1-0 van De Meander uit Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap 

Herstructurering wijkcentrum de Clomp voor ING van de baan

ZEIST  ING, de gemeente Zeist en de Seyster Veste krijgen de gezamenlijke herstructurering van wijkcentrum de Clomp niet van de grond. Ondanks de inspanning van de Seyster Veste en de gemeente om een haalbaar plan te maken gaat ING haar winkels verkopen. Wethouder Dirk Gudde laat weten dat hij deze beslissing zeer betreurt.

“De partijen zijn met het proces begonnen in 2001. Er zijn toen uitgangspunten vastgesteld op het gebied van wonen, winkelen, voorzieningen, verkeer/parkeren en het groen. Daar zijn de eigenaren van de winkels en van de voorzieningen in wijkcentrum de Clomp nauw bij betrokken in de vorm van een initiatiefgroep. Daarnaast zijn bewonerscommissies, belangengroepen en winkeliersverenigingen samen gekomen in een planbegeleidingsgroep. Deze twee groepen hebben het proces altijd heel actief ondersteund. Het is na de inspanningen van alle partijen een enorme teleurstelling voor winkeliers, bewoners, gebruikers en andere belanghebbenden dat de ING het winkelcentrum gaat verkopen. Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij ING als eigenaar/verhuurder van het merendeel van de winkels, als het gaat om de noodzakelijke herstructurering van het winkelcentrum. Desondanks heb ik goede hoop dat er snel een nieuwe investeerder komt zodat die snel kan aansluiten bij de ontwikkeling, want we gaan wel door op de ingeslagen weg”, aldus de wethouder.

In 2002 heeft ING het winkelcentrum aangekocht en is begonnen met het maken van plannen voor het winkelcentrum. In 2005 heeft de gemeente de plannen in de inspraak gebracht. Er bleek een breed draagvlak te bestaan voor een stedenbouwkundig model dat in nauwe samenwerking met de initiatief- en planbegeleidingsgroep tot stand is gekomen. De financiële haalbaarheid is steeds een zorg geweest. De Seyster Veste en de gemeente hebben vanuit hun sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheden flinke investeringen en bijdragen toegezegd. ING heeft in 2007 nog een beperkte bijdrage toegezegd. Dit bleek niet voldoende. Omdat herstructurering voor ING minder gunstig is dan verkoop, is voor ING de herstructurering van de baan.

Ontevredenheid over bedrijventerrein Vossenstein

DOORN De bewoners van de wijk Palmstad in Doorn en de Vereniging Leefbaar Doorn stellen vast dat de inrichting van het bedrijventerrein Vossenstein volgens de oorspronkelijke doelstelling mislukt is. In een open brief aan het gemeentebestuur maken ze dat duidelijk.

Inleiding
Na diverse constructieve gesprekken van de gemeente met de bewoners van Palmstad en de Vereniging Leefbaar Doorn blijkt uit diverse rapporten dat de inrichting van het bedrijventerrein Vossenstein feitelijk is mislukt.
De oorspronkelijke doelstelling was om breed maatschappelijk draagvlak door de inrichting van een bedrijventerrein dat de ecologische en economische waarden van het gebied versterkt. Met het niet halen van de inrichtingseisen is het draagvlak inmiddels ook verdampt.

Doelstelling
Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het bedrijventerrein Vossenstein. Bovendien treft u een lijst van aanvullende eisen aan om zoveel mogelijk van de oorspronkelijke doelstelling te waarborgen.

Inrichting niet volgens plan
De inrichting van het bedrijventerrein Vossenstein is niet volgens het oorspronkelijke plan uitgevoerd. Overleg met de bewoners van Palmstad heeft onomstotelijk aangetoond dat de oorspronkelijke toezeggingen ten tijde van de aanleg van het terrein niet zijn nagekomen.

Rapport van den Bijtel
Groen Links heeft de zorg onderkend en een rapport laten opstellen door het bureau van den Bijtel. Dit is in de gemeenteraad van 31 januari aan de orde is geweest. De bewoners van Palmstad hebben in die vergadering tevens hun visie toegelicht.
De conclusies uit het rapport van den Bijtel zijn vernietigend. Er is geen sprake van het nakomen van de inrichtingsvoorwaarden, er zijn waardevolle bomen en beplanting zonder toestemming verwijderd, en aangegeven inrichtingsvoorwaarden zijn genegeerd.

Ambtelijk onderzoek
In de raad is besloten dat er op korte termijn door de wethouder Waltman een lijst van actiepunten zou worden aangereikt naar aanleiding van een eigen ambtelijk onderzoek die zullen moeten leiden tot verbeteringen. 
Ook de uitkomsten van dit ambtelijk onderzoek zijn schokkend.
Er is vrijwel geen inspanning verricht om de voorschriften voor inrichting te realiseren en – onder het mom van economische gronden – te handhaven. Deze gebrekkige handelswijze van de gemeente heeft ertoe geleid dat er onherstelbaar verlies aan natuurlijke waarden is opgetreden. Achteraf wordt alsnog getracht met een actielijst te herstellen wat er is misgegaan.
De actiepunten zijn goed bedoeld, maar zullen gezien het vergevorderde stadium van de inrichting en de zwakke juridische positie onvoldoende zijn om de oorspronkelijke doelstelling te waarborgen: een ecologisch bedrijventerrein dat de ecologische en economische waarden van het gebied versterkt.

Provinciaal beleid
De door de provincie bepleitte groene doorgang, de Stichtse Lustwarande en de nota Belvedère en de ecologische hoofdstructuur worden op geen enkele manier met deze inrichting ingevuld.

Verkeersproblematiek
Naast deze inrichtingsproblematiek bestaat er een toenemend verkeersprobleem op de kruising Velperengh en de Driebergesestraatweg.
Nu al zijn er verkeersopstoppingen en gevaarlijke situaties door een teveel aan verkeersbewegingen ten opzichte van de ontsluitingsweg, fout geparkeerde (vracht)wagens en kerende vrachtwagens waar dat niet kan of mag. Er hebben zich daar al twee ernstige ongelukken voor gedaan Ook deze problemen zijn door de gemeente niet of niet voldoende erkend, zoals blijkt uit ook een recent schrijven gericht aan de omwonenden.

Verdere schade
De schadelijke gevolgen stoppen niet in 2008. De gemeente Utrechtse Heuvelrug is van plan het terrein te vergroten met de voormalige rioolwaterzuivering. Dit vormt een verdere bedreiging voor de gewenste ecologische ontwikkeling en de natuurlijke omgeving. Op lange termijn zal deze schade en nalatigheid ook de economische aantrekkelijkheid aantasten van het gebied.

Aanvullende actielijst
Namens de bewoners van Palmstad en Vereniging Leefbaar Doorn zijn daarom aanvullende eisen aan de door de gemeente voorgestelde actielijst als bijlage toegevoegd.
Deze eisen beogen de overlast voor de bewoners van Palmstad tot een minimum te beperken en het geleden verlies aan ecologische waarden te compenseren en hierdoor op de langere termijn een duurzame en dus grotere economische waarde van het gebied.

Bijlage: Aanvullende eisen

 1. Een ecologisch bedrijventerrein verdraagt zich niet met een afvalstortplaats (milieustraat) en een gemeentewerf, die overlast bezorgen in Palmstad, het Arboretum en voor flora en fauna en veel extra verkeer zal veroorzaken (80-100 auto’s per dag). Dit project zal niet worden uitgevoerd.
 2. Aan de zijde van Palmstad zal langs de Velperengh geen bedrijvenactiviteit worden ingericht omdat deze te dicht op de woningen van Palmstad zullen komen.
 3. Ter compensatie van het verlies aan ecologische waarden zal het nu beschikbare terrein aan de natuur worden teruggeven en ecologisch ingevuld worden zodat licht en geluid tot een minimum beperkt gaan worden.
 4. Uitbreiding van het bedrijventerrein is uitgesloten tijdens de besluitvorming over het inrichtingsplan en zal niet plaats vinden.
 5. De graslandzone wordt teruggeven aan de natuur en vrij gemaakt van paarden en afrasteringen.
 6. De verkeerssituatie op het kruispunt van de Velperengh en de Rijksstraatweg wordt in overleg met de provincie verbeterd.
 7. De verlichting op het bedrijventerrein geeft overlast in Palmstad. De verlichting op het hele bedrijventerrein zal door een verlichtingsdeskundige worden beoordeeld ten aanzien van de inrichtingseisen en op grond van dat advies worden aangepast.
 8. De door de gemeente voorgestelde actielijst zal streng worden gehandhaafd en heeft tot enig doel versterking van de ecologische en (duurzame) economische waarde en daarmee een zo groot mogelijk maatschappelijk draagvlak. Rapportage aan de gemeenteraad zal periodiek plaats vinden.
De raad is in meerderheid voor een aanpak die moet leiden tot verbeteringen. Zij wordt daarom verzocht alle bovengenoemde aanvullingen over te nemen.
De bewoners van Palmstad en Vereniging Leefbaar Doorn
Doorn 26 maart 2008

Bastiaan en Tijs op televisie

DOORN  Twee kinderen van basisschool ‘De Triangel’ uit Doorn zijn zondag 30 maart te zien in het EO kinderprogramma Omega Code.

Lees verder op de website van De Kaap 

Koninklijke onderscheiding voor dokter Hofman

DRIEBERGEN  Burgemeester Naafs reikte vrijdag 28 maart een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer drs. D.C. Hofman uit Driebergen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats in ’t Hoge Licht in Driebergen.
Hij is gedecoreerd omdat hij op een voortreffelijke manier invulling heeft gegeven aan zijn functie als huisarts (1973-2008). Dit geldt ook voor zijn werkzaamheden in nevenfuncties binnen en buiten de gezondheidssector

Lichaam van Willem Tijsseling gevonden

AMERONGEN  Het ontzielde lichaam van Willem Tijsseling is vanmiddag uit de slotgracht van Kasteel Amerongen gehaald. De 78-jarige man werd al sinds Pasen vermist.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Paashaas gezien aan de Traaij

DRIEBERGEN  Op Tweede Paasdag was het al vroeg in de ochtend een drukte van belang in de omliggende bossen aan de Traaij. Wat was het aan de hand?

Vergroot foto

De Paashaas had aan de kinderen van de (Verlengde) Traaij laten weten, dat hij een heleboel gekleurde eieren in het bos had verstopt.
Nu dat heeft hij geweten. In een witte Kerstsfeer zijn meer dan 30 kinderen samen met hun ouders en grootouders op zoek gegaan naar deze eieren. Natuurlijk mochten naast de Paashaas, het paasbrood, de koffie en de frisdrank voor de kinderen niet ontbreken.

Geholpen door het lentezonnetje was het een geslaagde activiteit van de bewonersvereniging van de Traaij, welke zeker voor herhaling vatbaar is.
Mocht u tijdens een wandeling in onze mooie bossen een gekleurd ei vinden, dan weet u, wie dat ei daar gelegd heeft.

Heuvelrugnieuws van zondag 30 maart 2008

Valentijn 29-35 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 10 °C

vergroot deze foto in nieuw venster
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Boswandeling Vroege vogels

AUSTERLITZ  In deze tijd is het een drukte van belang in het bos. Teruggekeerde vogels en blijvers concurreren om geschikte territoria en mooie vrouwtjes. Voor de bezoekers van het bos levert dat prachtig gezang op. Bij het krieken van de dag zijn ze het beste te horen en te zien. Daarom gaan we al vroeg op pad.

De wandeling start op 6 april om 6.30 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis. De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen.

Kunstroute 2008 Maarn-Doorn

MAARN  Begin 1888 trekt Vincent van Gogh naar Arles in Frankrijk. De kamer waar hij woont, slaapt en werkt wordt door hem in een paar studies geschilderd. Verder weten we van hem dat de Franse natuur zijn atelier was.
Van Piet Mondriaan zijn foto’s van zijn atelier in verschillende publicaties en boeken terug te vinden en het atelier van Herman Brood is, vijf jaar na zijn dood, tot detail verplaatst en in het Groninger Museum weer opgebouwd.

De werkplek van een kunstenaar spreekt tot de verbeelding. Daar gebeurt het, daar ligt het materiaal, daar kan je de kunstenaar in actie zien. Geen wonder dat het al jaren een goede, steeds terugkerende, gewoonte is geworden om ‘open atelierroutes’ te houden. Dit fenomeen kom je tegenwoordig in iedere plaats tegen.

Een museum of een tentoonstelling bezoeken is leuk en interessant, maar de plek te bezoeken ‘waar het gebeurd’ is pas echt boeiend. Je kunt de kunstenaar spreken, vragen stellen. Je kunt er je eigen verhaal kwijt, adviezen krijgen, er is vaak een hapje en een drankje te krijgen. Het is een echte wederzijdse ontmoeting.

Ook de dorpen van onze Gemeente Utrechtse Heuvelrug houden deze traditie ieder jaar in ere. Vorig jaar sloten Maarn en Doorn de handen ineen en er werd een route georganiseerd die veel meer omvatte dan alleen het openen van de ateliers. De Open Atelierdagen werden tot een uitgebreide Kunstroute. Het succes was groot evenals de omvangrijke route. Dit jaar is het idee verder uitgewerkt en is er een estafette ontstaan tussen Maarn en Doorn.

De route is in tweeën ‘geknipt’. In Maarn openen galeries en ateliers hun deuren in het weekend van 12 en 13 april. Doorn volgt het weekend daarop; 19 en 20 april. Zo wil de werkgroep iedereen die geïnteresseerd is de gelegenheid bieden om in beiden dorpen het kunstaanbod uitvoerig te bekijken.

Net als vorig jaar levert Container- en verhuisbedrijf van Brenen een mobiele bijdrage. Tijdens de beide weekenden rijdt zal er, net als vorig jaar, een verhuiswagen rondrijden. Dit jaar kan iedereen in de wagen een collectie zien van werkjes die door de deelnemende kunstenaars speciaal voor deze gelegenheid zijn gemaakt.

Vanaf heden zijn er bij de VVV en in diverse winkels in beide dorpen folders met de routebeschrijving te krijgen. Ook bij de rondrijdende verhuiswagen worden folders uitgedeeld.

Voor de gelegenheid is een speciale kunstroutevlag ontworpen om de ateliers en galeries te markeren. Niemand hoeft dit bijzondere evenement te missen.

Opening overzichtstentoonstelling
Gedurende 3 weken zal er een overzichtstentoonstelling van de kunstenaars te zien zijn in het Hotel-Conferentiecentrum Zonheuvel, Amersfoortseweg 98, Doorn. Deze tentoonstelling zal op feestelijke wijze geopend worden door oud-burgemeester Reeringh op zondag 6 april om 16.00 uur.
Tijdens de opening zal er pianospel ten gehore gebracht worden door Petra Polman.Zij is professioneel pianist en zal composities, bijpassend aan het werk van de beeldende kunstenaars, uitvoeren.
Tevens zal Thea Zijdenbos tijdens deze opening gedichten voordragen uit haar dichtbundels ‘Alles in de wind’ en ‘Verwondering.
De leden van de werkgroep wensen iedereen namens alle kunstenaars een fijne opening en een boeiende route toe.

VVA’71 wint derby bij Candia’66

RHENEN  Twee wisselende kampen na afloop van de derby. Zorgelijke blikken bij Candia’66, tien meter verder blije gezichten bij de Achterbergers omdat de titel dichtbij lijkt na de 1-0 zege.

Lees verder op de site van de Veenendaalse Krant 

Filmhuis viert eerste lustrum in Stallerij

AMERONGEN  Deze maand is het precies vijf jaar geleden dat het filmhuis ,als activiteit van de Stichting Kunst in Amerongen zijn eerste film vertoonde. Mede bestuurslid Moniek Bos vertelt over dit succesvolle initiatief.

Lees verder op de website van De Kaap 

Ruime overwinning voor Dames 1 Blue Arrows

DRIEBERGEN Zaterdag 29 maart 16.00 speelden de Dames van Blue Arrows thuis in Hoenderdaal tegen de Green Eagles Dames uit Maassluis. De wedstrijd daar in Maassluis hadden de Dames van Blue Arrows verloren dus nu waren ze extra gedreven om te winnen. Helaas was het team niet compleet, S. Thuis, E Noordam en S. Duivenvoorde waren er niet bij. S. de Steenwinkel was er weer bij, na 7 weken rust is zij weer hersteld van haar enkelblessure. Met 8 speelsters gingen ze er tegen aan.

Het eerste kwart begon Green Eagles sterk, ze raakten veel schoten van ver buiten de bucket. De verdediging van Blue Arrows was nog te zwak. Eerste kwart: 13 – 17. Een kleine achterstand voor Blue Arrows.

Het tweede kwart werden de Dames van Blue Arrows wakker in de verdediging en werd er veel minder gescoord door Green Eagles. Blue Arrows ging in de aanval veel inside en scoorden veel punten. Door de dames van Green Eagles werden er veel fouten gemaakt. Blue Arrows benutten de vrije worpen die hier uit voortkwamen. Dit kwart ging stukken beter en er ontstond een lichte voorsprong. De stand in de rust: 29 – 24 voor Blue Arrows.

In het derde kwart werd er sterk geopend en werd er ontzettend veel gescoord door D. van de Peppel. Van de 21 punten uit het derde kwart scoorde zij er in dit kwart 14. In dit kwart werd de voorsprong voor Blue Arrows groter. De stand na het derde kwart: 50 – 34.

Het laatste kwart verliep ook heel sterk. De aanval liep goed van Blue Arrows. A. Roelen-Klomp scoorde 2 drie-punters en door mooie passes van M. Kats werd er weer veel gescoord. Eind stand van de wedstrijd: 80 – 44. Een hele mooie overwinning voor de Dames van Blue Arrows. Het was een leuke goede wedstrijd van de dames. Ze speelden goed samen en het was een mooie wedstrijd om te zien.

Scores: D. van de Peppel 25, A. Roelen-Klomp 21, , K Tolsma 12, H Booijink 10 M Kats 7, A. van Ginkel 2, L van der Mispel 2, Sanne de Steenwinkel 1.

Dalto plaats zich voor playoffs

DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto hebben zich geplaatst voor de playoffs om het landskampioenschap. De Driebergse ploeg won gisteren met 25-22 van PKC.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Muziek met kinderen

LEERSUM  Vanaf dinsdag 15 april start Muziekcentrum Harlekijntje een gecombineerde voorjaars- zomercursus ‘spelen met muziek’ voor ouder en kind van 0 tot en 4 jarigen.

Lees verder op de website van De Kaap 

Bloemencorso Leersum gaat weer van start

LEERSUM  Zaterdag 5 april 2008 wordt de nieuwe Bloemenkoningin voor corsojaar 2008 door het corsobestuur gepresenteerd, en dan wordt ook het nieuwe Promotieteam voorgesteld. Zij gaan samen met de Bloemenkoningin het Bloemencorso Leersum promoten.

De presentatie vindt plaats tijdens de startavond van het 56ste Bloemencorso in de theaterzaal van Sport- en Cultuurcentrum “De Binder” aan de Hoflaan in Leersum. De avond vangt aan om 20.00 uur.

Onder toeziend oog van bestuur, genodigden, bouwers en vrienden van corso Leersum zal burgemeester Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, omstreeks 21.15 uur, de nieuwe kandidate tot Bloemenkoningin 2008 kronen. Zij zal zich daarna gaan bezighouden met vooral promotiewerkzaamheden voor het Bloemencorso Leersum, maar ook voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug waar Leersum deel van uit maakt.

De derde zaterdag van augustus 2008 zal Leersum weer denderen op haar grondvesten tijdens het 56ste bloemencorso Leersum. Het parcours is gelijk aan voorgaande jaren en ook het Kerkplein zal weer het stralende middelpunt zijn van de vele extra festiviteiten. Natuurlijk zal de nieuwe Bloemenkoningin de corsoparade openen in een voor Leersum weer unieke presentatie.

CDN niet tevreden bij Renswoude

door Hans van Vugt
DRIEBERGEN CDN heeft een teleurstellend gelijkspel behaald in de uitwedstrijd tegen Renswoude 1-1. Een veel sterker CDN vergat vooral in de eerste helft ruim afstand van zijn tegenstander te nemen. Een sterk uit de startblokken gekomen CDN met vooral veel dreiging van de goed spelende Martin van Loon kreeg in de beginfase van deze belangrijke wedstrijd i.v.m. lijfsbehoud in de derde klasse diverse kansen om de score te openen.

Vergroot foto

Het duo van Loon/van Doorn combineerde goed maar de afwerking liet te wensen over. In de derde minuut was Martijn van Loon die zijn tegenstander dol draaide maar net naast schoot vervolgens in de 12de minuut goed door drukken van Martijn welke de bal direct richting het doel knalde maar net naast ging. De zeer zwak leidende scheidsrechter gaf al in de 16de minuut de eerste gele kaarten (er volgden er nog 6) aan en speler van Renswoude en aan Martijn Haars.

Het was wederom een goede actie van Martijn van Loon in de 18de minuut. Maar weer net naast. CDN bleef drukken en de weinige toeschouwers zagen dat CDN een voorsprong verdiende en dat werd in de 22ste minuut bekroond met een doelpunt van Jeffrey Veenendaal na goed voorbereidend werk van Martijn van Loon 0-1.Na dit doelpunt kwam er een periode van Elmar van Doorn die in de 38ste en 45ste minuut de lat raakte en een verdiende uitbreiding van de stand in de weg stond.

Dus de rust werd bereikt met een te kleine voorsprong van CDN 0-1.

Na de thee een heel slordig spelend CDN die er voor zorgde dat Renswoude weer in de wedstrijd terug kwam. Met het geluk dat Danny van Ginkel vandaag in top vorm verkeerde en diverse gevaarlijke situatie oploste door accuraat in te grijpen.

CDN begon met 2 wissels in te zetten Elmar van Doorn werd vervangen door Alie Alkan en In de 1e helft te veel gegeven Martijn van Loon door Victor  Hengeveld.
Maar het was Renswoude die terug kwam in de strijd door in de 75ste minuut terug te slaan en scoorde plotseling 1-1. Wat CDN ook probeerde het kwam niet tot de verdiende overwinningstreffer met nog in de slotfase een grote kans voor Alie Alkan die alleen op de keeper af ging maar jammerlijk faalde. Het werd dus 1-1.

Met het verlies van Candia’66 werd er toch weer een puntje verder uitgelopen op de fatale 10e plaats. Zaterdag A.s . de belangrijke strijd uit tegen de al 2 keer afgelaste wedstrijd tegen Candia’66 uit Rhenen aanvang 14.30.

Stand:  7e CDN  19-27 8e SVM  20-26  9e Renswoude 19-25  10e Candia’66 19-20 11e DOSC  20-14  12e Delta-Sports 19-7

Heuvelrugnieuws van maandag 31 maart 2008

Buntlaan 38 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:40 uur
temperatuur: 8 °C

vergroot deze foto in nieuw venster
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Stinzenplanten in het middelpunt

DE BILT  Ontdek de schoonheid van de Stichtse Lustwarande met een verzorgde busexcursie van Het Utrechts Landschap. Op zaterdag 5 april is er een speciale thema-excursie, waarbij de bijzondere stinzenplanten in het middelpunt staan. Deze opvallende vroege voorjaarsbloeiers komen veel voor op de oude landgoederen langs de Stichtse Lustwarande.

De lustwarande is een gordel van buitenplaatsen en landgoederen van De Bilt tot en met Rhenen. Helaas wordt de Stichtse Lustwarande bedreigd door de aanleg van wegen, de bouw van kantoorkolossen en achterstallig onderhoud. Het Utrechts Landschap zet zich actief in voor behoud en herstel van deze waardevolle landschappen. Om de Stichtse Lustwarande bij het publiek onder de aandacht te brengen, organiseert Het Utrechts Landschap toertochten met de Heuvelrug Express. Deze excursiebus maakt in het zomerseizoen een rondtoer langs de schitterende buitenplaatsen van de Lustwarande. Komende zomer zijn er excursies op zaterdag 5 april (thema-excursie), 14 juni, 12 juli, 9 augustus, 9 september, 11 oktober en 1 november.

Tijdens de rit vertelt een gids over de geschiedenis van de Lustwarande, de (oorspronkelijke) bewoners en de natuur. Halverwege stopt u voor een lunch. Op Landgoed Vollenhoven krijgt u een rondleiding door de in Engelse landschapsstijl ingerichte tuinen en het park. Dit gebeurt in samenwerking met Stichting Vrienden Landgoed Vollenhoven. Aangezien Landgoed Vollenhoven in particulier bezit is, is dit een unieke kans om het landgoed te bezichtigen.

Ontdek de schoonheid en ga mee!
Reserveren voor de busexcursie is noodzakelijk en kan via het VVV Wijk bij Duurstede, 0343 – 57 59 95. U kunt ook online reserveren via www.utrechtslandschap.nl. De tocht begint om 11.00 uur en eindigt om 16.30 uur. Vertrekpunt: Paviljoen Beerschoten, De Holle Bilt 6 in De Bilt. Kosten: Beschermers van Het Utrechts Landschap betalen € 25,- en niet-Beschermers  betalen € 30,-. Dit is inclusief de lunch en het bezoek aan Landgoed Vollenhoven.

De Heuvelrug Express kan door zowel individuele personen als groepen geboekt worden. De excursiebus biedt plaats aan maximaal 49 passagiers. Indien u interesse heeft in een groepstocht, kunt u contact opnemen met het VVV Wijk bij Duurstede.

Boete en ontzegging

DOORN  Omdat hij in Doorn een voetgangster aanreed, moest een 34-jarige inwoner van Ede zich voor de Utrechtse rechtbank verantwoorden. De officier van justitie eiste 750 euro boete en vier maanden voorwaardelijke rijontzegging tegen hem.

Lees verder op de website van De Kaap


Wat ik mij altijd afvraag bij dit soort boetes; worden die in de ‘grote pot’ gestopt of krijgt het slachtoffer deze uitgekeerd?
Hans Hermans, 31 maart 2008

Wat ik mij afvraag bij dit soort ongelukken is wie de ziektekosten en mogelijke arbeidsongeschiktheidskosten betaald. Ik begrijp dat een aantal werkgevers niet meer voor deze kosten willen opdraaien. Gaan ze deze dan verhalen of zo? Lijkt mij verstandig dat de rechter gelijk dit soort zaken beslist om te voorkomen dat er nog een (civiel)rechterlijke procedure moet volgen.
Jan-Koert Lange, 31 maart 2008

Als automobilist ben je verplicht WA verzekerd. Lijkt mij duidelijk wie schade en gevolgschade moet vergoeden.
In ieder geval horen boetes niet uitgekeerd te worden aan slachtoffers, want daarmee ondergraaf je de onafhankelijke positie van de rechter; die zou dan immers belangenbehartiger worden van het slachtoffer.
Renk Knol, 31 maart 2008

Lustrum met sportmanifestatie

AMERONGEN  Op 1 april is het precies 10 jaar geleden dat Aart Stigter’s Sport- en Gezondheidscentrum zich vestigde in Amerongen. Destijds kleinschalig gestart met een enkele loopgroep en een fitnessruimte.

Lees verder op de website van De Kaap 

Gezicht geven aan AIDS

DOORN  In de Kampwegkerk in Doorn hangen tot en met 6 april de schilderijen van de seropositieve George Moka uit Kameroen.  Na een periode van onderdrukking en mishandeling in zijn geboorteland heeft hij in Nederland een nieuw bestaan en nieuw vertrouwen kunnen opbouwen. Hij schildert als therapie. “” Als ik kan verbeelden wat ik heb meegemaakt, en heb opgeschilderd, dan ben ik het kwijt”.

In de kerkdienst van 6 april, 10 uur, zal hij aanwezig zijn, samen met HIV/AIDS-pastor Hermen van Dorp. Na afloop van de dienst gaan zij met de aanwezigen in gesprek, evenals met een groep catechisanten, die zich in HIV en AIDS heeft verdiept. Tussen 12 en 2 blijft de kerk open en kunnen ook andere belangstellenden de schilderijen bekijken.

Ons Genoegen Rhenen wint zilveren kei

RHENEN  Muziekvereniging Ons Genoegen uit Rhenen heeft zaterdag de zilveren kei gewonnen. Aan de prijs is een bedrag van duizend euro verbonden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

Getuigen van bedreiging gezocht

ZEIST  De politie is op zoek naar getuigen van een bedreiging met een mes, die op dinsdag 11 maart plaatsvond. Op die dinsdag fietste een 20-jarige jongeman uit Zeist met een vriend achterop over de Verlengde Slotlaan.
Hij zag dat hen een groepje van vijf à zes jongelui tegemoet kwam fietsen. Er ontstond een woordenwisseling tussen de 20-jarige Zeister en een jongen uit die groep. Beide partijen stopten en de woordenwisseling ging verder. Een andere jongen uit de groep haalde opeens een mes tevoorschijn en bedreigde de Zeister ermee. Daarna deed hij het mes weg, gaf de 20-jarige jongeman een vuistslag in het gezicht en een kopstoot. Ook werd tegen zijn fiets geschopt.

Een passerende man van 50 à 60 jaar oud met grijs haar en een grijze baard kwam tussenbeide, waarna de verdachten wegfietsten. De man bleef nog enige tijd in de buurt van het slachtoffer. Daarbij vertelde de man dat hij in Zeist woonde en onderweg was naar de tandarts.

Het slachtoffer liep letsel aan zijn gezicht op en zijn fiets raakte beschadigd. Hij deed aangifte. Aan getuigen, waaronder de man met grijs haar, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Ex-fractievoorzitter D66 blikt terug

DOORN  D66 Utrechtse Heuvelrug heeft een nieuwe fractievoorzitter: Jan Willem Eggink uit Driebergen. De oude fractievoorzitter, Kees Heijmerink, treedt terug om meer tijd te kunnen besteden aan zijn eigen bedrijf. Heijmerink blijft wel gewoon raadslid.

Vergroot foto

Heijmerink: “In de zomer van 2005 ben ik lijsttrekker geworden en heb me dus een periode van een kleine drie jaar vol ingezet voor de partij. Ik heb dit werk met heel veel plezier gedaan maar het kostte wel veel tijd. Tijd die ten koste ging van mijn eigen werk als ontwerper/uitvinder. Deze activiteiten die ik uitvoer in mijn bedrijfje CAF innovaties hebben op een laag pitje gestaan en de inkomsten dus ook. Het wordt nu hoog tijd voor mij om daar weer vol aan te gaan trekken.

In D66 is daar alle begrip voor en ik ben blij dat juist Jan Willem bereid is het fractievoorzitterschap van mij over te nemen. Ik denk dat hij zeer geschikt is om de nieuwe stem, en het nieuwe gezicht, van onze partij te worden.

Ikzelf blijf natuurlijk wel raadslid en zal me vooral in gaan zetten op de onderwerpen uit de commissie Ruimte.”

Hoe kijkt Kees Heijmerink terug op deze drie jaar?
“De eerste vraag die je jezelf dan stelt is: wat heb ik bereikt, en is dat ook wat ik in de verkiezingen heb beloofd te zullen proberen te bereiken? Ons credo was: ‘gemeente met stijl, besturen nieuwe stijl’. Hiermee bedoelde we ten eerste het zogenaamde interactief besturen (“ga eerst overleggen met betrokkenen voordat je een plan maakt”) en ten tweede een klantvriendelijke Gemeente. Het eerste is gelukt, het tweede ten dele.

Achteraf gezien denk ik dat de belangrijkste acties die ik daarvoor heb verricht plaatsgevonden hebben in de formatieperiode. De eerste is het klip en klaar opnemen van interactief besturen in het coalitieakkoord. Ook dankzij een college dat dit goed heeft opgepakt durf ik te zeggen dat deze werkwijze bij nieuwe plannen nu echt wordt toegepast.

De klantvriendelijkheid van de Gemeente voor wat betreft de balie is ook prima gelukt, op het gebied van contacten met ambtenaren in het apparaat en (de duur van) bijvoorbeeld het verkrijgen van vergunningen enz. is er nog veel te verbeteren. Een onderwerp dat we duidelijker op de kaart zullen gaan zetten de komende twee jaar. Deregulering mag hierbij niet worden vergeten.

De tweede belangrijke actie in de formatie was het selecteren en voordragen van een goede wethouder in de persoon van Elisabeth van Oostrum. Zij heeft een enorm moeilijke klus geklaard en is nog steeds bezig die te klaren: namelijk de invoering van de WMO. Iedereen is het er over eens dat onze Gemeente en dus de verantwoordelijke wethouder dit heel goed doet. Ook op het gebied van jeugdbeleid heeft zij in korte tijd mooie resultaten geboekt.”

Hoe heeft Heijmerink de raadsperiode zelf beleefd?
“In een raadsperiode direct na een herindeling is niet zoveel zichtbaar politiek succes te behalen. Er moet veel basiswerk verricht worden: nieuwe verordeningen, harmoniseren, de boel organisatorisch en financieel op orde krijgen, zorgen dat er ondertussen geen grote financiële tekorten worden opgelopen. Allemaal niet zo aansprekend voor de publieke opinie, maar wel heel belangrijk. En ook een grote klus. D66 heeft hierin zijn aandeel geleverd.

De coalitie met VVD, CDA en SGP waar wij deel van uitmaken is niet bang het college stevig te benaderen, wat heel goed is vind ik. Tegelijkertijd moet er ook een goede en werkbare verhouding blijven bestaan tussen coalitie en college. Ik denk dat ik als fractievoorzitter van D66 daar zo nu en dan een belangrijke rol in heb gespeeld.

Alles bij elkaar ben ik best tevreden.”

Oud en nieuw op Merseberch

MAARSBERGEN  De feestweek, ter gelegenheid van het 145 jarig bestaan van de openbare basisschool “Merseberch”, start op maandagochtend 14 april met het oplaten van ballonnen en een daaraan verbonden wedstrijd.

Lees verder op de website van De Kaap 

Ontruiming na gaslek in Zeist

ZEIST  Het bedrijventerreintje aan de De La Rijlaan in Zeist is vanmorgen een klein half uur ontruimd geweest vanwege een gaslek. Rond half een kon iedereen weer aan het werk.

Lees verder op de website van het AD/UN

Een teek? Pak ‘m beet!

HEUVELRUG  Een teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen. GGD Midden-Nederland doet daarom mee aan de week van de teek en start een voorlichtingscampagne over teken. In de loop van deze week sturen zij folders en een poster naar de meeste openbare instanties, waaronder bibliotheken, gemeenten, huisartsen en natuurlijk campings. 

Teken leven in hoog gras en struikgewas, overal in Nederland. Ze zijn zo klein als een speldenkop:1 tot 3 mm en lijken op spinnetjes. Ze leven van het bloed van mensen en dieren. In de periode van maart tot en met oktober lopen de meeste mensen een tekenbeet op, maar teken komen het hele jaar voor.

Een tekenbeet is niet altijd onschuldig. Want een deel van de teken in Nederland draagt een bacterie bij zich (de borreliabacterie) die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Uit landelijk onderzoek is gebleken dat het aantal besmette teken in sommige gebieden kan oplopen tot vijftig procent. Als een besmette teek langer dan 24 uur op de huid vast zit, kan de bacterie worden overgebracht. Daarom is snel verwijderen belangrijk. De kans dat iemand ziek wordt na een tekenbeet, is minder dan 5%. Maar de ziekte van Lyme kan zonder behandeling voor ernstige en soms blijvende klachten zorgen.

Goed controleren
Een tekenbeet voel je meestal niet. Bovendien zijn teken erg klein en ze nestelen zich vaak op warme, vochtige plekken waar ze niet zo snel opvallen. De liezen, oksels en knieholtes bijvoorbeeld. Bij kinderen kruipen ze ook vaak achter de oren, op het hoofd of net achter de haargrens. Bekijk die plekken dus goed. Als u op de paden blijft en contact met struiken en lang gras vermijdt, verkleint u de kans op een tekenbeet. Ook het dragen van kleding die de huid bedekt is zinvol. Afgezien van deze maatregelen adviseert de GGD om altijd even op tekenbeten te controleren na een uitstapje in de natuur.

Een teek? Pak ‘m beet
Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek langer dan 24 uur op uw huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Heeft een teek u toch te pakken, dan kunt u hem eenvoudig zelf verwijderen.

Verwijderen
Een gevonden teek moet u binnen 24 uur verwijderen. Dat doet u zo:

 • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast, bijvoorbeeld met een puntig pincet. Bij de drogist of apotheek zijn ook speciale producten te koop om teken te verwijderen. Pas op dat u de teek niet plat drukt.
 • Trek de teek langzaam uit de huid.
 • Ontsmet het wondje met alcohol of jodium.
 • Noteer de datum in uw agenda en let tot 3 maanden na de beet op ziekteverschijnselen, bijvoorbeeld griepachtige klachten en een ringvormige huiduitslag rond de plaats van de beet.

Herkennen
Na het verwijderen van een teek verschijnt er vaak een rood vlekje op de huid. Dat is normaal en gaat meestal vanzelf weer weg. Als er een rode ring op de huid verschijnt die groter wordt dan 5 centimeter, kan dat op de ziekte van Lyme wijzen. Ga dan naar de huisarts. Ook is het verstandig naar de huisarts te gaan als u na een tekenbeet geen kring gezien heeft, maar er treden griepachtige verschijnselen op. Geef uw huisarts dan de datum van de tekenbeet door. De ziekte van Lyme is goed te behandelen met een antibioticumkuur.

Woningsnelkraak

ZEIST  Aan het begin van de nacht van zondag 30 op maandag 31 maart schrokken meerdere buurtbewoners van de Krugerlaan wakker van een harde knal. Eén van hen keek uit het raam en zag een persoon met iets onder zijn jas bij een woning wegrennen. De getuige ‘sprong’ in zijn kleding en ging naar buiten. Daar ontmoette hij een andere buurman, die ook naar buiten was gekomen. De persoon bleek een raam van een woning te hebben vernield en vervolgens had hij een laptop uit de woning gegrist. De twee buurmannen stelden een onderzoek in de omgeving in, maar troffen de persoon niet meer aan.

De verdachte was een lichtgetinte jongeman van ongeveer 20 jaar oud, ± 1.75 meter en hij droeg donkere kleding. Aan getuigen die de woningsnelkraak of de vluchtende verdachte hebben gezien op of in de omgeving van de Krugerlaan wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Predikant Overberg morgen voor rechtbank

OVERBERG  De predikant van Overberg die verdacht wordt van pogingen tot ontuchtige handelingen met kinderen en het vervaardigen van kinderporno, staat morgen in Utrecht voor de rechtbank.

Lees verder op de website van het AD/UN

Informatiebijeenkomst concept-Masterplan

ZEIST Op donderdag 3 april aanstaande organiseren de gemeente Zeist en woningcorporatie De Seyster Veste een informatiebijeenkomst over het concept-Masterplan Kerckebosch.
Voorafgaand aan de publiekspresentatie op 3 april is tussen 14.30 en 15.30 uur een persbijeenkomst, waar projectwethouder Van Kuijk en directeur Roolvink van De Seyster Veste het plan toelichten. Daarna is er gelegenheid om het plan te bekijken. Graag nodigen wij u uit om bij de persbijeenkomst aanwezig te zijn. Locatie is het gebouw van het Apostolisch Genootschap, Graaf Lodewijklaan 15 (het ‘Scholenlaantje’).

Concept-Masterplan
Het college van B&W heeft kortgeleden de uitgangspunten voor het concept-Masterplan Kerckebosch vastgesteld. Dit Masterplan is een verdere uitwerking van de eerder vastgestelde Ontwikkelingsvisie Kerckebosch. Het Masterplan laat de stedenbouwkundige structuur zien. Ook geeft het aan waar specifieke functies en voorzieningen kunnen komen en hoe de levendigheid en de bosbeleving in de openbare ruimte kunnen worden versterkt. Omdat het vernieuwingsproject zo’n tien jaar duurt, is het ontwerp nog niet tot in detail uitgewerkt. Wel liggen op verschillende onderdelen de uitgangspunten vast. Binnen deze randvoorwaarden gaan verschillende architecten later het plan verder uitwerken. Een sociaal economisch programma waarin wordt aangegeven hoe de leefbaarheid in de wijk wordt vergroot en mensen zorgeloos kunnen wonen in de nieuwe wijk is, onderdeel van het Masterplan. Na de publiekspresentatie en overleg met betrokken organisaties en partijen start eind april het bestuurlijk besluitvormingsproces met als afsluiting de raadsbehandeling op 15 juli.

Informatiebijeenkomst themagewijs
Bewoners, omwonenden en overige belangstellenden kunnen donderdag 3 april tussen 16.00 en 21.00 uur het concept-Masterplan Kerckebosch met al de verschillende onderdelen bekijken. Deze inloopbijeenkomst is in het gebouw van het Apostolisch Genootschap, Graaf Lodewijklaan 15 (het ‘Scholenlaantje). Tijdens de bijeenkomst worden verschillende onderdelen toegelicht in ‘themakamers’. Bezoekers kunnen zo eenvoudig de informatie vinden die voor hen van belang is en vragen stellen aan deskundige medewerkers. De inventarisatie voor het bestemmingsplan Hoge Dennen/Kerckebosch is ook onderdeel van de informatiebijeenkomst. Op dinsdag 8 april is tussen 19.00 en 21.00 een extra spreekuur uur in het BZO-gebouw aan de Prinses Irenelaan 71e.

Laatste Dancing Day

DRIEBERGEN  Zondag 6 april is er weer Dancing Day in Grand Café de Bergse Bossen, Traay 299, Driebergen. Van 16.00 uur tot 19.00 uur is het weer feest. Voor deze laatse Dancing Day van dit winterseizoen heeft de organisator Bewolkte Zondag een fantastische band weten te contracteren, daarbij gesteund door het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten: Homesick & Louisiana Men.

Opzwepende zydeco, zompige rhythm ‘n’ blues, smachtende soul en een keur aan prachtige liedjes passeren de revue. Scherpe driestemmige samenzang en opzwepende percussie geven de muziek kleur! Homesick & the Louisiana Men maken enerverende rootsmuziek uit de swamps van Louisiana en de Mississippi Delta. Hun optreden is een avontuurlijke ‘Trip to New Orleans’, met een mix van verschillende muziekstijlen uit deze smeltkroes-stad in het zuiden van Louisiana.

De muziekpers is zeer enthousiast over deze band: “In Nederland is niemand te vinden die deze schijnbaar doodsimpele muziek zo treffend tot de kern weet te raken als Homesick en zijn mannen. Met een haast achteloze virtuositeit en messcherpe samenzang…”  (OOR).”Om met een gitaar, een beetje percussie en een mondharmonica alle vormen van rootsmuziek uit het Diepe Zuiden van de US zo opzwepend te laten klinken, dan ben je wel heel wat mans.” (Aloha)

Toegang: € 7,50, Kinderen gratis