Heuvelrugnieuws van woensdag 1 maart 2006

Gooijerdijk Driebergen: vanaf Veensteeg
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:15 uur      temperatuur: 0 °C

meer foto’s van deze straat

Wethouder Waltmann neemt ondergrondse containers in gebruik

AMERONGEN  De omstandigheden waren niet ideaal toen wethouder Robbert Waltmann woensdagmorgen de gemeentelijke ondergrondse glas- en kledingcontainers bij Super de Boer aan de Koenestraat in Amerongen in gebruik nam. Sneeuwbuien werden getrotseerd, maar de lege flessen werden door de wethouder keurig in de daartoe bestemde glascontainers gedeponeerd. De plaatsing van de containers is nog uitgevoerd door de gemeente Amerongen en komt voort uit het afvalstoffenbeleidsplan dat in het jaar 2004 door de raad is vastgesteld. Met het ondergronds plaatsen van de containers wordt het inwerpen van glas een stuk stiller. Ook blijft de omgeving van ondergrondse containers over het algemeen netter dan met bovengrondse containers. De eigenaar van de supermarkt heeft een deel van zijn parkeerterrein beschikbaar gesteld voor deze voorziening.

Heuvelrugnieuws van donderdag 2 maart 2006

Diederichslaan 25 Driebergen: Kraaybeekerhof
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.45 uur  temperatuur: 0 °C

meer foto’s van deze straat

Winkeldieven aangehouden

DOORN  Twee mannen(29 en 30 jaar) en een 19-jarige vrouw allen afkomstig uit Polen zijn woensdagmiddag omstreeks 13.30 uur aangehouden op verdenking van diefstal. De drie worden er van verdacht uit twee winkels aan de Amersfoortseweg  (huid)verzorgingsartikelen te hebben gestolen. In de auto van de drie werd een geprepareerde tas aangetroffen die vol zat met (huid)verzorgingsartikelen. De drie zijn inmiddels in verzekering gesteld en zitten voorlopig nog vast voor nader onderzoek en verhoor.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 3 maart 2006

Weth Verhaarlaan Driebergen: Heidetuin
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.50 uur  temperatuur: 1 °C

meer foto’s van deze straat

Doorgereden na aanrijding met letsel

DOORN  Een 91-jarige inwoner van Doorn is donderdag proces-verbaal aangezegd nadat hij was doorgereden na een aanrijding met een fietser (11). De jongen was omstreeks 16.45 uur aangereden op de kruising van de Berkenweg en de Sparrenlaan. De automobilist zou even zijn uitgestapt om de schade op te nemen, waarna hij weer instapte en wegreed.

Achtervolging na inbraakpoging

DOORN  De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag te voet een uur lang drie mannen achtervolgd die zouden hebben ingebroken bij een verzorgingscentrum aan de Oranjelaan. Omstreeks 02.15 uur kwam er bij de politie een melding binnen van de inbraak. Toen de agenten arriveerden zagen zij drie personen op de vlucht slaan. Aanvankelijk leek de achtervolging niet moeilijk, gezien de voetstappen in de verse sneeuw. De tocht ging over hekken via het terrein van de mariniers en door de bossen. Daarbij kregen de agenten hulp van de Koninklijke Marechaussee en de bewaking van de kazerne.

Uiteindelijk wisten de mannen de achtervolgers echter toch op een dwaalspoor te brengen. Op beelden van de bewakingscamera van Defensie is een van de inbrekers te zien. Het gaat om een vermoedelijk blanke jongen. Hij droeg lichtkleurige schoenen en een pet of muts die doorloopt tot in de nek en met bont is gevoerd. Voor zover bekend is niets ontvreemd bij de inbraak. Mogelijk zijn de inbrekers overlopen.

De politie is op zoek naar getuigen. Mensen die iets hebben gezien wordt verzocht contact op te nemen met  de politie van het district Heuvelrug: 0900 – 88  44. Anoniem bellen kan ook, naar M: 0800 – 70 00.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 4 maart 2006

Burgemeesterpark Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 1 °C

meer foto’s van deze straat

Excursie Wildviaduct A28

ZEIST  Op zaterdag 11 maart organiseert de Werkgroep Faunapassages Zeist Zuid/West een excursie naar het Wildviaduct. In het voor- en najaar trekken veel dieren naar een ander leefgebied. De dieren volgen daarbij eeuwenoude trekroutes en het wildviaduct biedt een veilige passage onder de A28. U krijgt informatie over ‘droge en natte’ faunapassages en leert diersporen herkennen. Tijd: van 10.00 uur tot circa 12.00 uur. Start bij Boerderij Den Hoek, gelegen aan de Bisschopsweg bij de brug over de Biltse Grift. Men wordt verzocht op de fiets te komen. Het gebied is normaal niet toegankelijk en er kunnen maximaal 20 personen deelnemen. Goed schoeisel is belangrijk. De excursie is ook geschikt voor grotere kinderen. Aanmelden vooraf is noodzakelijk: tel. 030-6956801

Heuvelrugnieuws van zondag 5 maart 2006

Lange Dreef Driebergen: vanaf Engweg achter Dennenburg
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Charlotte Dorré Regionale Voorleeskampioen 2006

DRIEBERGEN  Woensdagmiddag 1 maart vond in basisschool ‘Het Baken’ te Veenendaal de regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Elf leerlingen uit de groepen 7 en 8 van diverse basisscholen uit de regio streden om de titel Regionale Voorleeskampioen. Winnaar werd Charlotte Dorré van Instituut Coolsma uit Driebergen.

Het was een leuke, maar ook spannende middag voor de Voorleeskampioenen en hun fans. Nadat alle deelnemers hadden voorgelezen, was het tijd voor het juryberaad. Door tijdens het juryberaad mee te doen aan een sportieve act, konden alle aanwezigen hun spieren weer ‘losmaken’.
De jury had het moeilijk deze keer, maar koos Charlotte Dorré als Regionale Voorleeskampioen. De nummer 2, Anneroos Schoeman, had een thuiswedstrijd als Veenendaalse en llerlinge van Het Baken, de als nummer 3 gekozen voorleesster is de Driebergse Eileen Raaijmakers van Basisschool de Dolfijn.

De kinderen die streden om deze titel, waren allemaal voorleeskampioen van hun eigen school geworden. De deelnemers kwamen uit Doorn, Driebergen, Leersum, Elst en Veenendaal. Charlotte gaat door naar de provinciale voorronde in Baarn – de laatste horde die genomen moet worden op weg naar de landelijke finale. Op woensdag 17 mei wordt in muziekcentrum Vredenburg in Utrecht namelijk de Voorleeskampioen van Nederland gekozen!

Top 3

 • Charlotte Dorré – las voor uit ‘Hoe overleef ik met/zonder jou’ van Francine Oomen. Charlotte zit op cbs Instituut Coolsma in Driebergen.
 • Anneroos Schoeman – las voor uit ‘Achtste-groepers huilen niet’ van Jacques Vriens. Anneroos zit op cbs Het Baken in Veenendaal.
 • Eileen Raaijmakers – las voor uit ‘Internetheksen’ van Paul Phoelich. Eileen zit op obs Dolfijn in Driebergen.

Driebergen in de sneeuw

DRIEBERGEN  Afgelopen dagen maakte fotograaf Robert Zwart een serie van 32 foto’s van een besneeuwd Driebergen. Klik hier om de foto’s te bekijken.

Dalto verliest van degradant Meervogels

DRIEBERGEN  Het Zoetermeerse De Meervogels was vorige week al gedegradeerd uit de Korfbal League en Dalto/ Human Network had nog een klein kansje om de gedoodverfde kampioen PKC in de kruisfinales te ontlopen. De Driebergenaars moesten dan wel zélf winnen en hopen op een verlies van Fortuna bij het Amsterdamse Blauw Wit. Het belang van de wedstrijd was er dus wel, maar het straalde niet van de ploeg af. Alleen Bob de Jong wist zich van de grauwe middelmaat te onderscheiden, maar De Jong kan het niet alleen, zo bleek. Dalto/ Human Network kwam na het eindsignaal twee doelpuntjes te kort voor de volle winst en stond dus met lege handen. Omdat Fortuna en Blauw Wit op datzelfde tijdstip remiseerden degradeerde de wedstrijd van Dalto/ Human Network naar een strijd “om des Keizers baard”. Door het gelijke spel van concurrent Fortuna was de vierde plaats in de competitie voor Dalto/ Human Network een feit en zal de ploeg van trainer Ben Verbree in de kruisfinale aan moeten treden tegen PKC/ Café Bar, de ploeg waar Dalto/ Human Network dit seizoen al twee maal van wist te winnen.

Dalto/ Human Network startte nog wel voortvarend met doelpunten van Bob de Jong en Ilona van den Berg, maar Dennis Klein (normaal spelend vanuit de reboundende positie) maakte met twee van zijn in totaal zes treffers direct duidelijk dat De Meervogels met opgeheven hoofd de Korfbal League vaarwel wilde zeggen.

Bij een 2-2 stand liet het scheidsrechterlijk duo Van Golberdinge-Den Ouden voor het eerst van zich spreken. Om onverklaarbare redenen werd een afstandtreffer van Bob de Jong afgekeurd voor verdedigd. De spelers konden er toen nog om lachen, maar het duo grossierde in fouten en onverklaarbare beslissingen. Inconsequent, onduidelijk en onverklaarbaar voor zowel Dalto/ Human Network als De Meervogels, het moet “de mannen in het zwart” toch aan het denken moeten hebben gezet dat op een gegeven moment alle spelers en de beide coaches het niet eens waren met de beslissingen.

Het vak van Riko Kruit, Adriaan van Dijk, Sietske van de Sande en Liane de Groot gaf net als de scheidsrechter niet thuis in deze wedstrijd. De aanvallen werden onrustig opgezet, er werd zonder tempo gespeeld en vooral de schotloosheid van Riko Kruit was tekenend voor het lage niveau dat Dalto/ Human Network ten toon spreidde in Zoetermeer.

In het andere vak was het met name Bob de Jong die zijn ploeg op sleeptouw nam. De teller stokte pas bij tien (en vergeet de twee onverklaarbaar afgekeurde treffers niet) en zo verstevigde De Jong zijn toppositie in het topscorerklassement.

Halverwege de tweede helft blesseerde Adriaan van Dijk zich in een sprongduel aan zijn enkel. Van Dijk heeft nu in ieder geval tot eind april om weer volledig te herstellen en klaar te zijn voor de kruisfinales. In verband met een gepland Europees Kampioenschap en een contract met de NOS laten de kruis- en finales nog even op zich wachten. Gezien de blessure van Van Dijk lijkt dit Dalto/ Human Network nu niet slecht uit te komen.

Aan het einde van de wedstrijd leek Dalto/ Human Network toch nog met twee punten huiswaarts te kunnen keren, maar het was Dennis Klein die de deur definitief in het slot gooide.

Voor het Europees Kampioenschap heeft bondscoach Jan Sjouke van den Bos een plekje gereserveerd voor Dalto speelster Linda Stolk. Op vrijdag 14 april vertrekt de selectie van Nederland naar Boedapest waar het Europese Kampioenschap wordt gehouden. Daar zal Nederland uitkomen in poule B tegen Duitsland, Engeland en Rusland. In poule A komen België, Tsjechië, Hongarije en Catalonië uit. Deze 8 landen hebben zich door middel van voorrondes geplaatst voor dit toernooi.

Scores:
Doelpunten Dalto/Human Network: Bob de Jong 10, Sietske van de Sande 5, Riko Kruit 3, Ilona van de Berg 2, Jorrit Bergsma 1, Arjen Blankenstein 1.
Doelpunten De Meervogels: Kees Slingerland 8, Dennis Kleijn 6, Roelof Taal 4, Nanda Bruijstens 2, Monique Obdeijn 1, Viola Cornelisse 1, Eunice Punt 1.

Heuvelrugnieuws van maandag 6 maart 2006

Hoofdstraat Driebergen: thv Appelgaard richting Doorn
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:10 uur      temperatuur: 1 °C

meer foto’s van deze straat

Blue Arrows Peugeot van der Mispel Heren 1 wint overtuigend

DRIEBERGEN  Het eerste heren team van basketbalvereniging Blue Arrows heeft afgelopen weekend aan zichzelf bewezen dat het wel degelijk kan winnen. De laatste weken zaten de Driebergse heren er al meerdere malen in de buurt, maar telkens werd het onderspit gedolven. Tegen de eveneens nog puntloze heren 1 van Fictoor uit Montfoort werd in Hoenderdaal strijdlustig begonnen aan de wedstrijd onder leiding van interim coach Hans Camu. Door een ijzersterke verdediging werd Fictoor de eerste helft flink onder druk gezet. Vooral het tweede kwart waarin via 19-4 een 30-13 als ruststand werd bereikt werd er door de heren van Blue Arrows Peugeot van der Mispel via goeie aanvallen lustig op los gescoord.

Het derde kwart werd deze lijn doorgezet met snelle omschakelingen van verdediging naar aanval en van tijd tot tijd briljante aanvallen waarmee de heren uit Montfoort volledig weggespeeld werden. Aan het begin van het vierde kwart was het 48-26 voor Blue Arrows en was het wel duidelijk dat de overwinning binnen was. Deze gedachte resulteerde helaas in iets mindere gretigheid in zowel de aanval als de verdediging. De heren van Fictoor kwamen nog wel een paar puntjes terug maar de overwinning is nooit in gevaar geweest. Na 4 keer 10 minuten spelen stond de eindstand van 64-47 op het bord en de eerste overwinning van het jaar 2006 voor Blue Arrows Peugeot van der Mispel heren 1 was binnen.
Aanstaand weekend wacht S.B.U Heren 2 om 18:00, wederom in Hoenderdaal. Als de lijn van deze, maar zeker ook de vorige wedstrijden wordt doorgezet beloofd het weer een spetterende wedstrijd te worden tegen het jonge team van de studenten van S.B.U.

Scores van deze wedstrijd: Dio Matias: 18, Joost van Loon: 11, Ruben Nieuwenhuijs: 9, Martijn Aarts: 8, Tim Eype: 7, Jos de Laat: 4, Wesley Oosthuyzen: 3, Ronald Robbers: 2. Andre de Kruijf speelde alleen de eerste helft maar kwam hierin niet tot scoren, Vaste bankspeler van de junioren Christiaan van Raay kwam ook niet tot scoren.

Pink Panthers nog één week en nog één punt

DRIEBERGEN  De rugbyers van The Pink Panthers hebben goede zaken gedaan afgelopen zondag. Zo speelden ze ondanks het weer, met dank aan RC Hilversum, toch gewoon hun wedstrijd. Tegen RC Hilversum de hekkensluiter in de Tweede Klasse Noord.
The Panthers ondergingen deze wedstrijd als een verplicht nummer wat ook te zien was op het veld. Met simpel rugby waar de Hilversummers geen enkele vat op hadden werd de wedstrijd dik gewonnen. Al in de eerste minuut een snelle kick genomen door Jeffrey Nuijten die dan ook met enig gemak door de verdediging wist te komen. Zonder de conversie te benutten 0-5. Even zo in de 14de minuut waar weer Jeffrey Nuijten prachtig in stelling en op snelheid werd aan gespeeld door Ryan Harley. Terug van drie maanden blessureleed. 0-10.

Zo gingen de mannen van de heuvelrug nog lekker door, en kon de rust stand gezet worden op 0-36. Met scores van Ernst Hugo, Ryan Harley, Pradeep Hiemstra en Daan van Rooijen.

In de tweede helft vier wissels en spelers op posities die ze normaal niet spelen. Dit in de lijn van volgend seizoen waar meer mogelijkheden en variaties mogelijk moeten zijn. In die tweede helft scores van Daan van Rooijen, Bas Geurtsen, Xander van Mourik en nogmaals Ryan Harley. Diverse conversies werden benut door Martijn Schut waar door de eindstand kon worden gezet op 0-60.

Mooi bericht kwam er uit Dwingeloo waar concurrent RC Waterland uit Purmerend zijn punten had achter gelaten. Hierdoor hebben de Panthers komende zondag aan één wedstrijd punt genoeg om het Kampioenschap in de tweede klasse veilig te stellen. Dat doen ze tegen dat zelfde Waterland in Driebergen. Kick Off van deze kampioenswedstrijd staat op 13.00 uur. Dus kunnen The Panthers zich zelfs een klein verlies permitteren (verlies met zes punten of minder of met het maken van vier try’s.) Echter de mannen zijn er op gebrand om Waterland te pakken mede omdat in de eerste wedstrijd dat zelfde Waterland wist te winnen met slechts 3-0 door een verkeerde beslissing van de scheidsrechter. Beloofd een echte topper te worden met hopelijk een groot feest voor The Pink Panthers die daarmee historie gaan schrijven door voor het eerste in de Panther geschiedenis te promoveren naar de Eerste Klasse.

Overwinning voor Peugot van der Mispel Blue Arrows dames

DRIEBERGEN Zaterdag 4 maart reisde de dames van Blue Arrows af naar Rotterdam om daar tegen de dames van Rotterdam Basketball te spelen. Na een aantal verloren wedstrijden waren de dames van Blue Arrows gefocust op een overwinning.
De start van de wedstrijd verliep al goed, de Blue Arrows dames kwamen al heel snel op voorsprong. Er werd goed gescoord en het eerste kwart eindigde in: 10-17. Het tweede kwart was een verlenging van het eerste kwart. De aanvallen van de dames uit Driebergen verliepen soepel. Het scoren ging de dames ook makkelijk af, alleen in de verdediging moest nog iets harder gewerkt worden. Eindstand na het het tweede kwart: 17-45.

De opdracht van de coach voor het derde kwart was de verdediging opschroeven en blijven aanvallen. Bij de start van het derde kwart hadden de Blue Arrows dames een klein dipje waar de tegenstanders gebruik van maakten. Blue Arrows herstelde zich maar het scoren ging een stuk minder, het derde kwart eindigde in: 27-54.

Het vierde kwart waren de dames uit Driebergen er weer helemaal bij. Er werd goed gescoord en de verdediging liep uitstekend.

Einduitslag: 36-81, een uitslag waar de dames trots op mogen zijn.
Scores: Liane van der Mispel 4, Annemiek van Ginkel 8, Hary Muljokarne, Suzanne Duivenvoorde 11, Simone Thuis 11, Barbara Kooi 13 en topscoorder van deze wedstrijd Annelies Roelen met 25 punten.
De volgende wedstrijd speelt dames 1 thuis a.s. zaterdag 11 maart om 16.15 uur.

Rijden tijdens ontzegging

DOORN Een 83-jarige Doornaar is zondagavond betrapt achter het stuur van zijn auto. Omstreeks 18.40 uur zag de politie hem rijden over de Kampweg. Het was de agenten bekend dat de man blijft rijden, terwijl zijn rijbewijs is ingevorderd. De man negeerde een stopteken, waarna hij werd klemgereden met twee politieauto’s en werd overgebracht naar het politiebureau.

D66 wil huisartsenpost / gezondheidscentrum

HEUVELRUG Op de afgelopen ledenvergadering van 1 maart jl. hebben de ruim opgekomen leden van D66 Utrechtse heuvelrug D66 wethouder Elisabeth van Oostrum opgeroepen te blijven ijveren voor de realisering van een huisartsenpost in de nieuwe gemeente. Vooral voor de kernen Leersum en Amerongen zou dit een uitkomst betekenen. Begrip was er wel voor het, na de uitleg van de wethouder, voor het lastige dilemma waarvoor huisartsen met een eigen dure praktijkruimte staan. En de koppeling met een ziekenhuis is ondanks de buitenpoli in Doorn een lastig gegeven. Hoe dan ook, er zal door alle partijen, ook de zorgverzekeraars, geïnvesteerd moeten worden in de realisering van een huisartsenpost en gezondheidscentrum. De leden van D66 zijn overtuigd van de meerwaarde die dit uiteindelijk voor alle partijen en de inwoners voorop, gaat opleveren.

Desgevraagd gaf wethouder Van Oostrum aan dat zij zich goed thuisvoelt in het huidige collegeteam. Op zich al een opvallend feit, want een kwartier voor de “foto” kende zij de laatste wethouder nog niet eens. Maar het is een team vol spirit, kennis, kunde en ambitie, zo vatte zij de teamgeest samen. Op de vraag hoe zij de relatie ziet met de Raad antwoordde Van Oostrum dat het College zich nadrukkelijk voegt naar het dualistisch stelsel, maar dat zij van de raadsleden verwacht dat deze zich niet met de bestuurlijke uitvoering bemoeien, maar met beleid op hoofdlijnen en vooral ook goede volksvertegenwoordigers blijken te zijn. Een ander antwoord had natuurlijk niet van een D66 wethouder kunnen komen. Maar het kwam wel uit de grond van haar hart.

Tevens kozen de leden een geheel nieuw bestuur. Met Astrid Hoogeveen, Jan de Ridder, Jan Willem Eggink, Hugo Prakke (allen Leersum), Dorien Schults (Maarn), Onno Takx (Driebergen) en Johan Klaassen (Amerongen), zijn alle kernen, op Doorn na (maar daar staat al het bestuurscentrum), goed in het nieuwe bestuur vertegenwoordigd. De taken worden nog onderling verdeeld, de eerste opdracht is het opzetten van een goede communicatie met de fractie, de leden en de inwoners van de Utrechtse Heuvelrug. Er is veel ambitie om ook het debat met de burger aan te gaan. En het initiatief daartoe mag ook uit de burgerij komen. Graag zelfs. De interactieve bliksemactie “schrijf/mail D66 over de profielschets nieuwe burgemeester” onder de Heuvelrugbevolking was al een eerste uiting van deze ambitie.

Tot slot nam de ledenvergadering afscheid van het interim-bestuur dat D66 zeer succesvol door de gemeentelijke fusie, de verkiezingen en de coalitievorming heeft heen geleid. Marie Louise Schulten, jarenlang bestuurslid en twee perioden campagneleider, Piet de Wildt, ruim 10 jaar lid van het bestuur, waarvan 6 jaar als voorzitter, Pieter Leenheer, bijna 30 jaar bestuurslid in verschillende functies, waaronder lange tijd voorzitter van D66 Leersum en Heuvelrug, Jaap van der Kaaden, zie foto, mede aan de basis gestaan van de oprichting van D66 in 1966 en daarmee lid van het eerste uur! Sinds D66 heugenis actief bestuurder en Gerard Weck, slechts een half jaar bestuurlijk actief, maar wel de formateur van het nieuwe bestuur. Ook oud D66 fractie- en steunfractieleden als Liesbeth Reitsma, Eelke Wielinga, Ton Fichtinger, Kees Geveke, Mathieu van Meijel en Bernard Verlaan werden voor hun gewaardeerde inspanningen in de afgelopen periode hartelijk bedankt.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 7 maart 2006

Jagerspad Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:00 uur      temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Opbrengst collecte Amnesty International in Driebergen

DRIEBERGEN  In de week van 12 tot 18 februari is er weer enthousiast gecollecteerd door een groot aantal vrijwilligers van Amnesty. Met de slogan”Geef om vrijheid”wil Amnesty duidelijk maken dat vrijheid niet in alle landen vanzelfsprekend is en dat er geld nodig is om de vrijheid van mensen te waarborgen.
Gelukkig blijkt dat er in onze gemeente èn bekendheid bestaat met het werk van Amnesty èn men graag bereid is daar geld voor over te hebben. Het opgehaalde recordbedrag van 5369,00 euro is daar een illustratie van.

Uitreiking profielprijzen 2006

ZEIST  Vanochtend werden op het Christelijk Lyceum Zeist de profielprijzen 2006 uitgereikt aan leerlingen van de eindexamenklassen. In januari nomineerden docenten en begeleiders een aantal werkstukken voor de profielprijs 2006. Een onafhankelijke jury, bestaande uit docenten van het Revius Lyceum in Doorn, bepaalde uiteindelijk de winnaars in de verschillende categorieën. Het is voor het eerst dat de profielprijs wordt uitgereikt.

Het profielwerkstuk behoort tot de belangrijkste onderdelen van het huidige examenprogramma havo en vwo. Afhankelijk van hun examenpakket kiezen de leerlingen voor een onderwerp in de maatschappijgeoriënteerde vakken of voor een natuurwetenschappelijk onderwerp. De prijs is er dan ook in die twee categorieën: de natuurprijs en de maatschappijprijs. Beide worden toegekend aan havo-leerlingen en aan vwo-leerlingen.

De winnaars van de profielprijzen 2006, zijn:

 • Maatschappijprijs havo 2006: Nynke van der Gouw en Wesley Bruntink
 • Natuurprijs havo 2006: Floris de Haas en Ruben van Wingerden
 • Maatschappijprijs vwo 2006: Elleke Arnold en Sandra van Woudenbergh
 • Natuurprijs vwo 2006: Suzanne Huppelschoten en Marianne Mol

Portaalborden geplaatst

HEUVELRUG  Nadat, al voor dat de nieuwe gemeente officieel bestond, bij het begin van de kernen nieuwe plaatsnaamborden waren geplaatst, zijn nu ook op de toegangswegen naar de gemeente Utrechtse Heuvelrug portaalborden geplaatst.


Lelijker kan bijna niet. Het gaat niet goed met de gemeente.
Anthon Keuchenius, 7 maart 2006


Heuvelrugnieuws van woensdag 8 maart 2006

Zonstraat Driebergen: vanaf Arnhemsebovenweg
foto: © Renk Knol
tijd: 10:45 uur      temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Midas Dekkers in Literair Café Driebergen

DRIEBERGEN  Op woensdag 15 maart komt schrijver Midas Dekkers in het Literair Café Driebergen. Midas Dekkers (Haarlem, 1946) is zonder twijfel Nederlands bekendste en populairste bioloog. Hij studeerde aanvankelijk natuurkunde, maar schakelde over naar biologie.

Dekkers debuteerde in 1977 met Bestiarium, over de fabeldieren uit middeleeuwse dierenboeken. Vele boeken volgden, o.a. Lief dier (1992), De vergankelijkheid (1997), over het ouder worden van mens, dier en dingen, genomineerd voor de Trouw Publieksprijs, Wat is een kat? (1998), De larf (2002), over de eerste jaren van een mensenleven, bekroond met de Intermediair Wetenschapsboekenprijs.
Hij schreef bovendien een reeks kinderboeken, waarvan Het walvismeer (1982) en Op eigen pootjes (1992) in vele talen zijn vertaald.
In 1985 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk Houden beren echt van honing?
Naast zijn boeken verwierf Midas Dekkers bekendheid door zijn radio-optredens, o.a. in het programma Vroege vogels, waarmee hij in 1980 begon en waarin hij nog steeds te beluisteren is.

Ook op televisie is Midas een bekende verschijning geweest. Voor de VPRO maakte hij kinderprogramma’s, zoals ‘Max Laadvermogen’; voor de VARA o.a. het programma ‘Midas’.
Daarnaast schreef hij columns in o.a. De Nieuwe Linie, NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Ze werden gebundeld in De beste beesten en De beste beesten 2.
Ook was Dekkers voor diverse musea en andere instellingen gastconservator en stelde hij bijzondere tentoonstellingen samen, zoals ‘Rare snuiters’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
Voor zijn kinderboeken ontving Midas Dekkers in totaal drie Zilveren Griffels en twee keer Vlag en Wimpel. Voor zijn gehele oeuvre ontving hij in 2003 de Eureka!-prijs.

Sinds 2003 is er een Midas Dekkers website: midasdekkers.nl  .

Het optreden van Midas Dekkers begint om 20.00 uur en vindt plaats in Champ’Aubert, Boterbloem 1, 3972 SB in Driebergen. Kaarten à € 15,- zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Baas, Traay 4 in Driebergen of aan de zaal.
Leon de Winter is de laatste spreker in dit seizoen op 19 april.

Provincie op koers met huisvesting statushouders

UTRECHT  Ondanks een hoge taakstelling, zijn in 2005 in de provincie Utrecht vrijwel alle statushouders gehuisvest. Gemeten over tien jaar is 98% van de ruim 3900 verblijfsgerechtigden in die periode van woonruimte voorzien. Voor de tweede helft 2005 huisvestten de Utrechtse gemeenten met 199 ruim 9 % meer statushouders dan afgesproken. Toch lopen enkele gemeenten nog achter. De provincie intensiveert het contact hiermee.

De provincie ziet toe op basis van de Huisvestingswet of gemeenten (uitgezonderd de BRU-gemeenten) de targets van het Rijk halen wat betreft huisvesting van statushouders. De provincie doet hierover twee maal per jaar verslag en rapporteert de cijfers aan de minister van VROM. Het cijfermateriaal is gebaseerd op gegevens van het centraalorgaan opvang asielzoekers (COA) en laat een positieve trend zien. Zo hebben de gemeenten gezamenlijk een voorsprong bij de realisatie van de huisvestingstaak, hebben zeven gemeenten deze inmiddels volledig of meer gerealiseerd en lopen de overige gemeenten hun achterstand in. Bij de beoordeling van de prestaties van de gemeenten op basis van de COA-cijfers en de afweging van eventueel te ondernemen stappen door de provincie als toezichthouder moet hiermee rekening worden gehouden. De provincie maakt bij achterblijvende gemeenten harde afspraken over het versneld inlopen van de achterstand. Het streven is dat per 1 juli iedere gemeente bij is. Mocht dat onverhoopt niet zo zijn, dan start de provincie een taakverwaarlozingsprocedure.

College bezoekt de dorpen

HEUVELRUG  In de maanden april en mei bezoekt het college van b&w de zeven dorpen van de gemeente. De bezoeken staan in het teken van kennismaken en ontmoeten. Het college wordt tijdens deze bezoeken vergezeld door het managementteam van de gemeente.
Alle bezoeken beginnen in de middag met een rondgang door het dorp en aan het begin van de avond staat vervolgens een ontmoeting met vertegenwoordigers van instellingen en verenigingen op het programma. Deze worden hiervoor per brief uitgenodigd.
Alle inwoners zijn ’s avonds vanaf 19.00 uur van harte welkom om kennis te maken met burgemeester en wethouders.
Leersum (4 april), Maarn (5 april), Overberg (11 april), Amerongen(13 april), Maarsbergen (25 april), Driebergen (26 april) en Doorn (9 mei).

Gemeente wint rechtzaak tegen Nationaal Restauratiefonds

HEUVELRUG  Volgens de rechtbank Utrecht kan het Nationaal Restauratiefonds (NRF) geen beroep doen op de gemeentegarantie die de voormalige gemeente Leersum aan haar heeft verstrekt voor de restauratie van kasteel Broekhuizen. De vordering van NRF op de gemeente Leersum(nu gemeente Utrechtse Heuvelrug) van bijna € 380.000,= is dan ook afgewezen. Ook is NRF in de kosten van de procedure van een bedrag van ruim € 8.500,= veroordeeld. Volgens de rechtbank komt de gemeente een beroep op dwaling toe omdat zij bij het verstrekken van de gemeentegarantie door onvolledige mededelingen van NRF van een onjuiste voorstelling van zaken is uitgegaan.

De gemeente Leersum verstrekte in 2001 gemeentegarantie aan NRF ter dekking van de door NRF te verstrekken financiering aan de eigenaar van de buitenplaats Broekhuizen voor de restauratie van kasteel en koetshuis. De kwestie lag politiek gevoelig. De gemeenteraad en B&W vonden dat zij zich geen financiële risico’s konden permitteren. Oorspronkelijk wenste de gemeente deze gemeentegarantie dan ook niet te verschaffen omdat het Bemiddelend Orgaan van de N.V. Bouwfonds Nederlandse Gemeenten negatief adviseerde. Uiteindelijk adviseerde dit Bemiddelend Orgaan toch nog positief, omdat gelet op de waarde van het kasteel de gemeentegarantie meer dan voldoende zou zijn gedekt door een tweede hypotheek die voldoende zekerheid zou bieden.

De waarde van het kasteel werd door het Bemiddelend Orgaan getaxeerd op minimaal NLG 16.750.000,=.Omdat de eerste inschrijving van de SNS Bank NLG 15.000.000,= bedroeg en de tweede hypotheek ten behoeve van de gemeentegarantie NLG 938.000, zou bij gedwongen verkoop de lening aan NRF ruimschoots kunnen worden betaald en zou de gemeentegarantie niet behoeven te worden aangesproken.

Achteraf bleek echter dat op het moment van het verstrekken de gemeentegarantie de eerste hypothecaire inschrijving van NLG 15.000.000,= al was verhoogd naar NLG 22.500.000,=.Toen vervolgens de eigenaar in de schuldsanering terecht kwam, bleek de gerealiseerde koopsom (bij de openbare veiling) van het kasteel zelfs onvoldoende om de eerste hypotheekhouder te betalen en maakte NRF aanspraak op de gemeentegarantie. Het feit dat de verstrekte garantie ondanks het zorgvuldige besluitvormingsproces toch tot financiële consequenties dreigde te leiden, zorgde wederom voor de nodige beroering binnen de gemeente.

Volgens de rechtbank heeft de voormalige gemeente Leersum voldoende aannemelijk gemaakt dat zij over de verhoging van de eerste hypotheek niet was geïnformeerd. NRF was hiervan wel op de hoogte en volgens de rechtbank had zij daarover de gemeente dienen in te lichten. Omdat NRF dit niet heeft gedaan, heeft de gemeente zich terecht op dwaling beroepen.

Heuvelrugnieuws van donderdag 9 maart 2006

Hoofdstraat Driebergen: vanaf Breullaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10:00 uur      temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Provincie stelt geld beschikbaar voor dementieprojecten

UTRECHT  De provincie Utrecht vergrijst vrijwel in hetzelfde tempo als heel Nederland. Op dit moment is 12% van de bevolking ouder dan 65 jaar, in 2030 zal het aandeel van de 65-plussers zijn gegroeid tot 20%. Met de toename van de oudere bevolking stijgt ook het aantal dementerenden.
De provincie Utrecht heeft de ontwikkeling van dementie tot 2030 onderzocht. De bevindingen staan in het rapport Dementie in Utrecht. 2005-2030. Gelijk met het verschijnen van dit rapport roept de provincie partijen op om voorstellen in te dienen voor projecten die de dienstverlening aan mensen met dementie versterken. Hiervoor is in totaal een bedrag van € 190.000,- beschikbaar.

Dementie is een ziekte die met name de zeer ouderen treft. Van de mensen boven de 90 jaar heeft 40% met verschijnselen van dementie te maken. Het aantal dementerende ouderen in de provincie Utrecht groeit tussen 2005 en 2030 met ruim 60%. Van bijna 13.000 op dit moment naar ruim 21.000 in 2030. De ontwikkeling van het aantal ouderen met dementie zal zich vertalen in een groeiende vraag naar geschikte woonvoorzieningen, zorg en dienstverlening voor deze groep zeer kwetsbare ouderen.

Gezocht: goede projectvoorstellen
Zestig tot zeventig procent van de mensen met dementie woont thuis. In deze fase van de ziekte met langzame fysieke en verstandelijke achteruitgang, hebben mensen met dementie en hun partner of familie veel vragen, onrustgevoelens en klachten. Een samenhangend aanbod van dienstverlening in de hele keten is voor hen erg belangrijk. Aan deze samenwerking ontbreekt het nu nog in grote mate. De provincie Utrecht wil die samenwerking versterken. Zij nodigt daarom partijen uit om met concrete voorstellen te komen die in een regio leiden tot versterking van de dienstverlening aan mensen met dementie die thuis wonen. In een brochure van de provincie is meer informatie te vinden over de in te dienen projectvoorstellen. Ook op de website van de provincie, www.provincie-utrecht.nl , staat informatie over voorwaarden en kaders voor projecten. Projectvoorstellen kunnen worden ingediend tot 1 mei 2006 voor de 1e tranche en tot uiterlijk 1 november voor de 2e en laatste tranche. Voorrang wordt verleend aan projecten binnen het kader van het Landelijk Dementieprogramma, dat als doel heeft de dienstverlening te versterken en de invloed van cliënten in de regio te vergroten.

Herstel van de sprengen op de Heuvelrug kan van start

DRIEBERGEN  De komende maanden kan met het herstel van de sprengen een start worden gemaakt. Het waterschap en de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben van de provincie Utrecht een subsidie van € 84.000,– ontvangen voor het herstel van vijf sprengen op de Heuvelrug.

Sprengen zijn kunstmatige beken, die veelal in de 19e eeuw zijn aangelegd als waterpartijen op de landgoederen die samen de ‘Stichtse Lustwarande’ vormen. Ze bestaan meestal uit één of meer sprengkoppen (gegraven bronnen) en een afvoerbeekje naar de vijvers nabij de landhuizen. Overtollig water wordt afgevoerd naar de Langbroekerwetering.

In 2006 en 2007 gaat het waterschap:

 • de sprengkoppen baggeren;
 • stuwen plaatsen;
 • de visstand onderzoeken in de Kleine Kom en de Bosvijver in Hydepark;
 • de voedselrijkdom van de bosvijvers in Hydepark en Beukenstein onderzoeken.

De gemeente gaat:

 • de houtopslag uitdunnen van sprengkoppen en sprengbeken;
 • informatieborden plaatsen;
 • zwerfvuil opruimen.

Het enkele jaren geleden, met name op initiatief van Ton van Zeijts, begonnen sprengenproject  heeft inmiddels in Driebergen vele enthousiaste supporters gekregen. Tijdens de laatste informatiebijeenkomst over sprengen hebben zich spontaan inwoners gemeld, die zelf de handen uit de mouwen willen steken. Deze inwoners worden de komende periode benaderd.
Wie zich wil aansluiten bij deze groep kan zich melden bij contactpersoon Jan Geurkink, telefoon (0343) 514423.

Op www.destichtserijnlanden.nl  is meer informatie te vinden over de sprengen. U kunt het rapport Herstel sprengen Utrechtse Heuvelrug vanaf deze site downloaden.

Gerda van Leeuwen is per heden districtschef van Heuvelrug

HEUVELRUG Per 1 maart is Gerda van Leeuwen districtchef van het district Heuvelrug van de politie. Gerda begon haar loopbaan in 1979 als agent bij de gemeentepolitie in Leeuwarden en later in Zeist. Vanaf 1987 ging zij aan de slag als docent politiële vaardigheden en vervolgens als onderwijscoördinator bij het toenmalige politieopleidingscentrum De Boskamp. In het begin van de jaren negentig maakte zij de overstap naar beleidsfuncties bij het LSOP (de huidige Politieacademie) en het Nederlands Politie Instituut (NPI) waar zij de laatste jaren als afdelingshoofd werkzaam was. In 2004 werd zij benoemd tot chef Justitiële Dienst en plv. districtschef Lekstroom. Gerda volgt in Heuvelrug de districtschef Eddy Lassche op. Hij wordt hoofd van de informatiehuishouding.

Driebergs echtpaar postuum geëerd

DRIEBERGEN  Namens de Israelische ambassade zijn twee Driebergse burgers gisteren postuum geëerd. Het AD/UN meldt dat Henri van Eeghen en Marguerite van Eeghen-Boreel tijdens de Tweede Wereldoorlog joodse onderduikers opvingen in hun huis in Driebergen. Ook verzetsmensen vonden er een tijdelijke schuilplaats. Dochter Olga den Tex-van Eeghen nam namens haar overleden ouders een medaille en certificaat in ontvangst. Het Yad Vashem Instituut onderscheidt mannen en vrouwen over de hele wereld. Met de ceremonie wordt de eretitel ’Rechtvaardigen onder de Volkeren’ toegekend.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 10 maart 2006

Diederichslaan 25 Driebergen: ijskelder Kraaybeekerhof
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Amnesty International op Internationale VrouwendagFoto: Soraya Ibrahimi

DRIEBERGEN  Op 8 maart 2006 was het weer Internationale Vrouwendag. Op de markt in Driebergen werd door Amnesty International aandacht gevraagd voor het lot van vrouwen die lijden onder vele vormen van geweld.
Leden van de werkgroep deelden rozen uit aan vrouwen. Allereerst om hen in het zonnetje te zetten op deze speciale dag, tevens vroegen zij hun bijzondere aandacht voor de situatie van vrouwen in de Russische Federatie, Guatemala en Nigeria.

Vrijwel alle ‘Driebergse’ vrouwen reageerden positief op de vraag of zij actiekaarten wilden ondertekenen die opgestuurd worden naar de regeringen in genoemde landen. Geweld tegen vrouwen komt daar schrikbarend veel voor, maar is vaak nog onzichtbaar omdat men erover zwijgt, uit schaamte. De politie grijpt niet in of speelt met de mannen onder een hoedje en de overheid maakt geen effectief beleid.
In Rusland wordt ieder uur een vrouw vermoord door huiselijk geweld.
In Guatemala worden honderden sociaal achtergestelde vrouwen jaarlijks op gruwelijke wijze verkracht en vermoord, zij worden beschouwd als hoeren of bendeleden alleen omdat zij in de verkeerde wijk wonen.

Ondanks de aanhoudende regen werden er 225 handtekeningen geplaatst! Een Nederlandse vrouwen – steunbetuiging aan de vrouwen in de Russische Federatie, Guatemala en Nigeria!

Vriendendienst leidt tot aanhouding

DOORN  Een 19-jarige inwoner van Driebergen is donderdagavond in Doorn aangehouden wegens ‘diefstal’ van een fiets. Agenten zagen de man omstreeks 21.55 uur lopen over de Dorpsstraat met een mountainbike over zijn schouders en spraken hem aan. De verdachte vertelde dat hij kort geleden een fiets had geleend van een vriend en dat deze in Driebergen was gestolen. Donderdagavond zag hij de fiets staan bij het postkantoor in Doorn. Hij besloot deze mee te nemen en aan zijn vriend terug te geven.
De man was al bijna bij het huis van zijn vriend. De agenten besloten zijn verhaal te verifiëren. De vriend was niet thuis, maar diens ouders bevestigden het verhaal. Ze vertelden echter ook dat de fiets van hun zoon niet zwart was, maar blauw. De Driebergenaar bleek de verkeerde fiets te hebben meegenomen. Na verhoor mocht de man weer vertrekken. De politie bekijkt hoe deze zaak wordt afgedaan.

Nieuwe fietsstallingen op station

DRIEBERGEN  De plannen voor nieuwe fietsenstallingen op station Driebergen-Zeist gaan door. Ook komen er meer plekken voor fietsen van reizigers. Aldus onderstaand bericht in het AD/UN.
De plekken op Zeister grondgebied worden voor de zomer gerealiseerd. In het najaar worden ook de stallingen in Driebergen vernieuwd.
Alle bestaande openbare fietsenklemmen zullen tijdens de uitvoering van het project worden weggehaald. Dat zijn er achthonderd. Deze lage houten rijwielstallingen zijn verouderd. Bovendien is er op en rond het station veel vandalisme en fietsendiefstal. De twaalfhonderd nieuwe NS-stallingen zijn daarom hoger en van glas: door die transparantie neemt de sociale veiligheid volgens deskundigen toe, omdat iedereen de fietsen kan zien. Ook zullen fietssloten beter te bevestigen zijn aan de nieuwe standaardklemmen. De fietsenkluizen op het station zullen verdwijnen, tot teleurstelling van sommige gebruikers.

Kamerfusie

UTRECHT  In 2008 komt er een Kamer van Koophandel Midden Nederland door fusie van de KvK’s Rivierenland en Utrecht. Dit voorstel maakt onderdeel uit van de nieuwe gebiedsindeling en toekomstvisie die de KvK’s voorleggen aan staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken. Het aantal KvK’s wordt daarin teruggebracht van 21 naar 12.
Een groot deel van de register- en voorlichtingstaken van de KvK’s vindt inmiddels digitaal en op eenduidige wijze plaats, onder meer via de zeer drukbezochte website www.kvk.nl . De KvK’s kunnen zich daardoor concentreren op het stimuleren van de regionale economie en de voorlichting via fysieke loketten. Hierdoor kan het aantal KvK’s verminderd worden. In augustus vorig jaar nodigde staatssecretaris Van Gennip de KvK’s uit zelf met een voorstel te komen.

De beide KvK’s zijn zich ervan bewust dat de uiteindelijke beslissing over de gebiedsgrootte niet aan hen zelf is. Het voorstel van de Kamers is een advies; de uiteindelijke besluitvorming vindt plaats door staatssecretaris Van Gennip en de Tweede Kamer. De twee Kamers staan positief tegenover verdere uitbreiding van het werkgebied en denken daarbij aan de KvK Gooi- en Eemland.

Vanwege de economische dynamiek en de arbeidsmarktrelaties vertonen de gebieden van beide Kamers veel samenhang. Bepalend voor de toekomstige ontwikkeling zijn de centrale ligging binnen Nederland en de aanwezige transportassen A2, A15, A27, de Betuweroute en de grote rivieren. Door de krachten in Midden Nederland te bundelen krijgt de nieuwe Kamer van Koophandel meer mogelijkheden om de dynamiek en de ontwikkelingskansen van de economie verder te benutten. Dit zorgt voor een stimulans van het regionale bedrijfsleven.

Qua kennis en netwerken vullen beide Kamers elkaar uitstekend aan. Kamer Utrecht is gespecialiseerd in grootstedelijke vraagstukken terwijl Rivierenland beschikt over veel kennis van plattelandsvraagstukken. Door deze complementariteit kan de dienstverlening aan het bedrijfsleven verder worden versterkt.

Internationale Vrouwendag 2006 groot succes

DRIEBERGEN  Dit jaar werd de Internationale Vrouwendag georganiseerd door de vrouwen van de groep Diva en de Werkgroep Moslims en Christenen van de Raad van Kerken en de Stichting Welzijn Driebergen. Dit was de 5e keer dat de SWD de vrouwendag samen met andere organisaties organiseerde. Voor het eerst in gebouw De Vijver. Vrijwilligers en personeel hadden de zalen bijzonder gezellig ingericht en Bloemisterij van Jaarsveld stelde belangeloos enkele prachtige grote planten beschikbaar voor de verdere aankleding. Er was een zaal ingericht als theetuin. Daar schonken Marokkaanse, Turkse en van origine Nederlandse vrouwen zelf gezette thee en presenteerden diverse lekker hapjes.
De andere zaal was bedoeld voor muziek, dans en demonstraties. Het “datingspel” zorgde voor onverwachte combinaties en een intensere kennismaking. De workshop hoofddoek vouwen zorgde voor hilarische taferelen en de zigeunerdans uit Noord-India oogstte veel bewondering en zette de vrouwen ook zelf aan tot dans. Er waren ruim honderd vrouwen aanwezig, die wanneer ze elkaar nog eens tegenkomen na deze bijeenkomst elkaar ongetwijfeld zullen herinneren aan de ongedwongen sfeer en de oprechte belangstelling voor elkaar.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 11 maart 2006

Drieklinken 59-61 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.10 uur  temperatuur: 0 °C

meer foto’s van deze straat

Jamsessie in de Peppel

ZEIST  Zaterdag 18 maart treden is een jamsessie in Pop- & Cultuurpodium “de Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat om 21.00 uur open en de entree is gratis. Het is weer tijd voor een jamsessie. Ook in maart is er weer een jamsessie in de Peppel waarbij iedereen welkom is.
Of je heel goed bent of juist niet maakt niets uit. Vanavond heb je de kans om zelf op het Peppel podium te schitteren. Verschillende mensen, verschillende stijlen muziek, kortom voor ieder wat wils. Wij zetten een drumstel en gitaarversterkers neer (omdat die goelijk mee te nemen zijn op de fiets). Dus alles wat je hoeft te doen is je gitaar op je rug binden of je drumstokken in je zak steken en naar de Peppel komen. Speel je geen instrument?? Geen probleem, de bar is gewoon open en je kunt genieten van alles wat er op het podium gebeurd!

Heuvelrugnieuws van zondag 12 maart 2006

Schippersdreef Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.35 uur  temperatuur: -2 °C

meer foto’s van deze straat

Beknelling


Tekst & foto: Roderick Heek
DRIEBERGEN Afgelopen zaterdag is op de Traay tussen Driebergen en Austerlitz aan het eind van de middag een auto van de weg geraakt. Een van de inzittende raakte bekneld en moest worden bevrijd door de brandweer. De bestuurder heeft het voertuig zelf kunnen verlaten. Beide personen zijn door de ambulancedienst vervoerd naar het ziekenhuis, waar zij zullen worden onderzocht. Bij het ongeval heeft het voertuig enkele bomen geraakt. De brandweer heeft deze verwijderd. Het voertuig raakte total-loss.

Vernielers aangehouden

DOORN  Vrijdagavond rond 23.55 uur heeft de politie twee mannen aangehouden op verdenking van het vernielen van ruiten van een pand aan de Dorpsstraat. De twee, 17 en 18 jaar uit Driebergen en Leersum, zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Heuvelrugnieuws van maandag 13 maart 2006

Binnenhof 1 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:35 uur      temperatuur: -3 °C

meer foto’s van deze straat

Winkeltje Kreatief wordt in september SWD Kadoshop

DRIEBERGEN  In verband met een interne verbouwing sluit het winkeltje tijdelijk haar deuren per 1 april 2006. Begin september kan de verkoop dan weer worden hervat in een moderne setting in de hal van gebouw De Vijver. De naam van het winkeltje verandert in september overigens in SWD Kadoshop. Deze naam, zo vinden de vrijwilligers van het winkeltje , sluit veel beter aan bij het moderne, frisse assortiment aan betaalbare cadeautjes. Tot uiterlijk 1 april heeft u dus nog gelegenheid uw cadeautjes te kopen. De openingstijden zijn: maandag 14.00- 16.30 uur, di/wo 10.00-12.15 en 14.00- 16.15 uur, donderdag van 14.00- 16.15 uur en vrijdag 10.00- 12.15 uur. De voorjaarsmarkt gaat uiteraard gewoon door op zaterdag 25 maart 10.00- 16.00 uur in gebouw De Vijver , Vijverlaan 10 te Driebergen.

Nipt verlies Peugeot Van der Mispel Blue Arrows Dames 1

DRIEBERGEN  Na de overwinning van vorige week op Rotterdam Basketball, speelde de dames van Blue Arrows afgelopen zondag thuis tegen de nummer één van de competitie Waddinxveen. De opdracht van de coach aan het begin van de wedstrijd was dan ook om een eigen spel te spelen en op de foutenlast te letten.

De dames begonnen goed aan de wedstrijd. Aanvallen liepen snel en het verdedigen ging goed. Na het eerste kwart was de stand: 12-14. De dames stonden maar 2 punten achter op de koploper van de competitie. De opdracht was dan ook om deze achterstand goed te maken. Dit lukte goed in het tweede kwart, er werd gevochten om de bal en gescoord. In de rust was de stand dan ook: 29-26. Een prima resultaat maar er moesten nog twee kwarten gespeeld worden. De dames van Blue Arrows gingen dan ook vol goede moed het derde kwart in. Het spel werd harder en soms ook wat rommelig. Stand na het derde kwart: 39-45. De dames hadden wat goed te maken in het laatste kwart. Er werd dan ook hard gevochten om de bal aan beide kanten. Het was ook erg spannend, in de laatste seconden van de wedstrijd stond Blue Arrows 3 punten achter. Gelukkig was daar Liane van der Mispel die een 3 punter scoorde. De stand na het vierde kwart was gelijk 59-59. Dit betekende een verlening. Helaas hadden de dames van Blue Arrows nog maar 5 speelster over maar deze speelsters wilden gaan voor de overwinning. Na de verlening gebeurde het onmogelijke, de stand was weer gelijk 66-66. Het was duidelijk dat deze teams gewaagd waren aan elkaar. Het was dan ook een zeer spannende wedstrijd om naar te kijken. In de tweede verlening hebben de dames van Blue Arrows helaas verloren met 79-81. De Blue Arrows dames mogen trots zijn op deze inspireerde wedstrijd. Helaas verloren maar hard gevochten en goed gespeeld. Scores: Annemiek van Ginkel 2 punten, Barbara Kooi 2 punten, Liane van der Mispel 6 punten, Annelies Roelen, 6 punten, Ellen Noordam 9 punten en de twee topscoorders van deze wedstrijd: Simone Thuis 26 punten en Suzanne Duivenvoorde met 28 punten!

De volgende wedstrijd van Peugeot van der Mispel Blue Arrows dames 1 is zondag 19 maart tegen Gymnovia in Nieuwekerk a/d IJssel.

Zwemvereniging de Zwoer actief op het LAC

DRIEBERGEN  Zwemvereniging De Zwoer heeft afgelopen zaterdag de derde wedstrijd in het Lange Afstand Circuit (LAC) gezwommen. De meeste zwemmers en zwemsters moesten voor het eerst in hun leven deze lange afstanden zwemmen. Gezien de lengte van de afstanden is er met veel inzet gezwommen. Rianne Weijburg, Michelle Groot Hulze en Kiefer van Rosmalen gingen voor de 800 meter vrije slag en wisten daar de plaatsen 1, 3 en 4 te behalen.
Sigrid Dogger en Rieneke Jager zwommen de 1500 meter vrije slag. Sigrid wist de derde plaats te bemachtigen in 21.42.00 met Rieneke op slechts 1.38 seconden daarachter. Dit betekende plaats 3 en 4 voor de dames. Rosanne van der Mast had de 2 kilometer op haar programma en werd derde met een tijd van 26.00.61.
De heren hadden wisselslag nummers op het programma. Symen Dogger haalde een knappe tweede plaats op de 200 meter. Zijn broer Sven wist in zijn leeftijdscategorie de eerste plaats te halen op de 200 meter wisselslag in een tijd van 3.25.98.
Komend weekeinde wordt voor De Zwoer weer spannend omdat dan de vierde competitiewedstrijd wordt gezwommen in hun eigen zwembad De Zwoer. Ze zijn nog in de race voor promotie.

Duur puntverlies Daltons

DRIEBERGEN  Het was koud, een gevoelstemperatuur van ruim onder het vriespunt en een straffe wind die je de adem benam; het waren de omstandigheden waarin gevoetbald moest worden. De toeschouwers zullen daar echter het meest van gemerkt hebben, het was dan ook een fijne constatering dat het fraaie nieuwe complex van De Meern over een kantine beschikt met uitzicht over het veld. In deze ruime skybox, voorzien van een natje en een droogje en een vleugje zonneschijn op het gezicht, zagen de toeschouwers koploper Dalto gelijkspelen tegen nummer vijf De Meern.

De Daltons konden starten in een sterke opstelling, enkele blessuregevallen hadden de groepstraining weer hervat en ook de wintersporters onder ons hadden zich weer bij de groep gevoegd. Al gauw bleek echter dat het een zware middag zou worden. De Meern speelde verdedigend en zat er kort op, Dalto had ondanks het vele balbezit moeite om kansen te creëren. Twee bevliegingen van Sharlo Galmo hadden niet het gewenste resultaat, zijn slalom vlak voor rust stierf in schoonheid en de tweede keer bracht hij Patrick Schenkels in stelling die van dichtbij kon afdrukken; de bal werd echter niet goed geraakt en verdween voorlangs het doel. De Meern wist wel te scoren, een vrije trap werd op goede wijze binnengekopt. Een verrassende 1-0 ruststand was het gevolg.

De tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde. Kansen voor de Daltons bleven uit, trainer Fares posteerde Dennis Kooi in de spits zodat er extra stootkracht kwam in de voorhoede, vooralsnog zonder het gewenste resultaat. Edwin Schenkels besloot toen maar tot een solo, op fraaie wijze schudde hij menig verdediger van zich af, eenmaal in de zestien beland kon hij de mooie actie niet meer bekronen met een doelpunt, het schot verdween naast het doel. Thijs Wieringa kwam erbij in de spits, de stoere verdediger gaf weldra blijk van zijn polyvalente voetbalstijl, een lastige bal werd knap doorgekopt en Dennis Kooi stond oog in oog met de doelman. Kooi behield de kalmte en rondde bekwaam af: het was 1-1.

Een slotoffensief mocht niet meer baten. De Meern speelde een sterk duel en in dat opzicht was het gelijkspel dan ook zeker verdiend. De Daltons moeten er nog hard aan trekken, concurrent Eemnes pakte de volle buit tegen VVJ afgelopen zaterdag, het maakt de komende wedstrijd tussen de Daltons en nummer vier SVL extra beladen.

De Schaduwdaltons waren vrij, zij zullen aanstaande zaterdag Brederodes met een bezoek vereren.

Opstelling Daltons: Jacobsen, E. Schenkels, Van Tuil, Khalota, Visser, Broers, Kooi, Kaouass, P. Schenkels, Larcoubi (Wieringa), Galmo (Doornenbal)

Heuvelrugnieuws van dinsdag 14 maart 2006

Engweg 113-115 en 117-119 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:35 uur      temperatuur: 1 °C

meer foto’s van deze straat

Pink Panthers kampioen

DRIEBERGEN Afgelopen zondag zijn de First VX (15) van de Rugby Club The Pink Panthers officieel kampioen geworden van de Tweede Klasse Noord van het Nederlandse Rugby. Hierdoor wordt er volgend seizoen Eerste Klasse gespeeld op de Heuvelrug. Iets wat in het 22 jarige bestaan van de club nog nooit was gebeurd.

Spannend was het wel. Begon al vroeg op de zondagmorgen, naar de vorst in de nacht was de vraag of er überhaupt wel gespeeld kon worden. Om negen uur die morgen werd vertrouwend op de zon het startsein gegeven voor het laten doorgaan van de twee wedstrijden tegen het Purmerendse Waterland. Zo begonnen om half twaalf de reserve teams aan hun wedstrijd. De reserves van The Panthers wisten hun tegenstander vanaf de eerste minuut vast te zetten. In de twee keer 40 minuten zetten ze de trend van de dag. 68-0. In de tijd dat de reserves aan het spelen waren liep langzaam maar zeker het clubhuis van The Panthers vol met plubliek. En was er voor de sponsoren een speciale ontmoeting met het bestuur. In deze ontmoeting werden de sponsoren bijgepraat over de club, de plannen en het rugby in het algemeen. Later werd dit gezelschap aangevuld met de heer Gerard Kemps, voorzitter van de Nederlandse Rugby Bond en wedhouder Salverda van de Utrechtse Heuvelrug gemeente. Dit bonte gezelschap vond zijn weg naar buiten waar de wedstrijd om kwart over één zou gaan beginnen. Samen met meer dan 400 supporters zagen ze daar de start van een geweldige wedstrijd. Rugby Club Waterland was naar Driebergen gekomen om het mogelijke kampioenschap van de Heuvelrug mannen nog even uit te stellen.

In de eerste 10 minuten werd de trend gezet. Beide teams gingen vanaf de eerste minuut voor de beste verdediging en werden flinke er tackles gemaakt om elkaar vooral geen ruimte te geven. Als je op het scherpst van de snede verdedigd worden er ook fouten gemaakt. Zo was het aan Waterland om een overtreding te maken in de 11de minuut op een plaats waar het mogelijk was voor The Panthers om de scoren te openen met een kick op de palen. Jeffrey Nuijten ging er voor en met resultaat. 3-0. Hierna twee teams die koste wat koste er alles aan deden om elkaar verdediging te passeren. Wat bijna niet mogelijk leek. The Panthers werden onder druk gezet in eigen 22 meter gebied. Echter door kleine foutjes van de Waterlanders kwamen ze er niet door. In de 17de minuut The Panthers weer onder druk op eigen helft. Door een knock-on (bal gaat voorwaarts uit de handen) scrum voor The Panthers. In normaal rugby gaat het verdedigende team voor een kick over ze zijlijn om onder de druk uit te komen. The Panthers kozen voor een andere oplossing. Achter de scrum van Waterland stond de verdediging verkeerd en dat werd gezien door Jeffrey Nuijten die na het nemen van de scrum een break maakte in de ruimte die Waterland had laten liggen. Met een subtiel kickje wist hij Peter Vuurpijl Waardenburg te lanceren die met een run van meer als de helft van het veld de eerste try te scoren, met de daarop volgende conversie die werd benut door Martijn Tinus Schut 10-0. Hierna een Waterland dat koste wat koste probeerde aansluiting te houden. Met als gevolg dat in de 28ste minuut een Kick mogelijk was op de palen. Deze werd gemist door de kicker van Waterland. Twee minuten later kreeg hij echter een herkansing en nu was met wel raak 10-3. Dat beide verdedigingen er voor gingen was duidelijk men gaf elkaar totaal geen ruimte om de scoren doormiddel van een try te verhogen. Deze manier van spelen geeft vaak wel het gevolg dat er overtredingen worden gemaakt, zo ook in de 32ste minuut. Nu door Waterland waardoor The Panthers het verschil weer op 10 punten probeerde te krijgen. Jeffrey Nuijten die narmaal meet dan 95 % raak kickt moest het doen. Echter doordat de bal te snel daalde was de kick te kort. 10-3 nog steeds. In de laatste minuut een kick voor Waterland die het wel redde 10-6. In de blessure tijd die volgde nog een kick voor The Panthers die door Jeffrey Nuijten niet tussen de palen maar op de palen werd genomen. Ruststand 10-6. De wedstrijd kon nog alle kanten op.

Naar de rust een ontketend Panthers team die het publiek waar wilde geven voor het staan in de kou. Met veel druk op Waterland wisten ze dat team vast te zetten op eigen helft. Gevolg een perfect uitgevoerde ruck op de 22 meterlijn van Waterland. Een perfecte plaats om een drop kick op de palen van weer Jeffrey Nuijten en met succes 13-6. In de volgende 35 minuten twee teams die er een prachtig spektakel van maakte voor het publiek. The Panthers drongen aan en zette Waterland vast op eigen helft. Er doorkomen viel echter niet mee waardoor er in die 35 minuten niet werd gescoord. Tot in de 38ste minuut Waterland weer een overtreding nodig had om The Panthers te weerhouden van scoren. Deze kick gegeven op nog geen vijf meter van de try lijn van Waterland werd wederom genomen op de palen waardoor de stand op 16-6 werd gezet. Waterland moet nu twee keer scoren op te willen winnen. Gezien de verdediging van The Panthers stond als een huis was dit een onmogelijke opdracht voor de mannen uit Purmerend. Sterker nog door het constant moeten verdedigen liep de verdediging van Waterland averij op. In de 6de minuut van de blessuretijd wisten The Panthers uit een ingestudeerde line out Teus van Yperen in stelling te krijgen en de tweede try van de wedstrijd op het scorebord te krijgen. Met de conversie genomen door Martijn Tinus Schut de stand op 23-6 te zetten. In de aller laatste minuut nog een kick op de palen echter deze werd gemist. Naar 48 minuten vond de goed leidende scheidsrechter Erwin Huiskamp het genoeg en was het kampioenschap voor The Panthers een feit.

Na de wedstrijd werden de mannen in Pink getrakteerd op een prachtige bos bloemen, gesponsord door de Vleutense veiling in samenwerking met bloemenwinkel Lavendel aan de Traay, Campagne van de andere sponsoren en speeches door de heer Kemps en wedhouder Salverda van de Heuvelrug gemeente. Een afsluitende felicitatie van voorzitter Cees Blok en hierna werd er aan de Woerd feest gevierd tot laat in de avond.

Het seizoen zit er voor The Panthers nog niet op. De volgende prijs ligt ook nog klaar. The Panthers zitten als enige tweede klasser nog in de Nationale beker. Zo wordt aanstaande zondag de halve finale gespeeld wederom in Driebergen tegen eerste klasser het Roosendaalse RC Bekaro.

Kick-off is om 14.30 uur. Voorafgaand om 13.00 uur spelen de dames van The Panthers hun competitie wedstrijd in de winnaarspoule (top acht van Nederland) tegen de dames van RC Tilburg.

Hoofdstraat: een confrontatie en een reconstructie

DRIEBERGEN  Een bijzondere schenking van laat negentiende-eeuwse foto’s door een inwoonster aan de stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu vormt de aanleiding tot een fototentoonstelling over de Hoofdstraat.
De confrontatie:
De rust en eenvoud die van de sepiakleurige foto’s uitgaat staat in fel contrast met de huidige toestand waarin het dorp verkeert. Een beproefde methode werd daarom toegepast: vanuit het standpunt van waaruit de negentiende-eeuwse foto’s waren genomen, werden nieuwe foto’s gemaakt. Naast elkaar gelegd, confronteren de oude en de nieuwe foto’s ons met het veranderde straatbeeld. Niet alleen is er veel veranderd in ons dorp maar het is er ook niet mooier op geworden!
De reconstructie:
Zoals iedereen wel weet zijn er ook veel oude (buiten)huizen verdwenen om plaats te maken voor nieuwbouw. Waar vroeger langs de Hoofdstraat een vrij homogene bebouwing van grote huizen stond, is nu een afwisseling van oud- en nieuwbouw ontstaan. Om een enigszins volledig beeld te geven van de veranderingen die langs de Hoofdstraat hebben plaats gevonden, werd besloten om de tentoonstelling uit te breiden met een ‘reconstructie’ van de Hoofdstraat zoals die er vroeger heeft uitgezien. Daartoe werd de nieuwbouw op de foto gezet en werden daar foto’s bijgezocht van de gebouwen die eens op die plekken stonden.
Oude kinderkleding:
Een zeer recente schenking vormt een collectie handgemaakte kinderkleding uit het begin van de twintigste eeuw. Omdat deze kleertjes zo goed passen bij de oude foto’s, is een aantal daarvan tentoongesteld.

Museum van Vroeger en Nu in ’t Schilderhuis, Van Rijckevorselstraat 2 is geopend op: zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur, woensdag van 14.00-17.00 uur en vanaf 1 april ook op dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00-17.00 uur

Het 54ste Bloemencorso Leersum gaat van start

LEERSUM Het bloemencorso Leersum staat voor een groot gedeelte alweer in de steigers. Voordat de vlag in top kan voor het hoogste punt is al enorm veel werk verricht. Op zaterdag 25 maart 2006 echter gaat de vlag in top. Dan wordt de nieuwe bloemenkoningin voor corsojaar 2006 door het corsobestuur gepresenteerd.
Deze presentatie vindt plaats tijdens de startavond van het 54ste bloemencorso in de theaterzaal van Molecaten Park Landgoed Ginkelduin aan de Scherpenzeelseweg in Leersum. De avond begint om 20.00 uur.
Onder toeziend oog van bestuur, bouwers en vrienden van corso Leersum zal burgemeester Boekhoven, omstreeks 21.15 uur, de nieuwe kandidate tot bloemenkoningin 2006 kronen. Zij zal zich daarna gaan bezighouden met vooral promotiewerkzaamheden voor het bloemencorso Leersum, maar ook voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug waar de kern Leersum onderdeel van uit maakt. Met een snelle link naar de derde zaterdag in augustus 2006 waarin Leersum weer zal denderen op haar grondvesten als het 54ste bloemencorso van start gaat. Parcours is gelijk aan vorig jaar en ook het Kerkplein zal weer het stralende middelpunt zijn van de vele extra festiviteiten. Traditioneel zal de nieuwe bloemenkoningin de corsoparade openen in een voor Leersum weer unieke presentatie. (bron: gemeente Utrechtse Heuvelrug)

College Utrechtse Heuvelrug presenteert eerste begroting

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug presenteerde deze week haar eerste begroting. De late presentatie vloeit voort uit de noodzakelijke harmonisatie van de individuele begrotingen van de vijf fusiegemeenten en de installatie van het nieuwe gemeentebestuur per 1 januari 2006. Overigens blijft de gemeente hiermee nog ruimschoots binnen de wettelijke termijn van drie maanden die geldt bij herindelingen.

De ramingen in de begroting zijn gebaseerd op het bestaande beleid. De begroting is in feite een optelsom van de vijf individuele begrotingen. Naast de cijfermatige optelling van de vijf begrotingen zijn in deze begroting ook nog de financiële consequenties van enkele noodzakelijke ontwikkelingen opgevoerd.

De belangrijkste daarvan zijn:
• de financiële consequenties van de ontwikkeling van het molenterrein in de kern Amerongen;
• de financiële consequenties van de ontwikkeling van de Groene Entree in de kern Amerongen;
• de voorbereidingskosten van de ontwikkeling van het project Allemanswaard in de kern Amerongen;
• een financiële bijdrage in de exploitatie van het zwembad “De Zwoer” in de kern Driebergen;
• aanstelling van een buitengewoon opsporingsambtenaar;

Verder is voor 2006 nog een raming opgevoerd van € 200.000 voor beleidsontwikkeling. Voor 2007 is
deze raming teruggebracht naar € 75.000. Voor de jaren daarna wordt er van uitgegaan dat de financiële consequenties van nieuw beleid gedekt worden binnen de begroting op basis van het algemene beleidsuitgangspunt “nieuw voor oud”.

Om het berekende begrotingssaldo te dekken en om de noodzakelijke en wenselijke investeringen te kunnen honoreren, zijn onder meer de volgende dekkingsmiddelen ingezet:
• onderuitputting personeel;
• taakstellende inkrimping formatie;
• onttrekking algemene reserve;
• autonome efficiency;
• onderuitputting budgetten
• inzet interim-maatstaf herindeling.
 
Na verwerking van het dekkingsplan vertoont de begroting de volgende saldi:

2006 € 56.931
2007 € 96.546 -/- 
2008 € 61.668 -/- 
2009 € 13.014

Ontwikkeling lastendruk particuliere huishoudens
Jaarlijks wordt een landelijk onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de lastendruk, waarbij de onroerende zaakbelastingen, de afvalstoffenheffing/het reinigingsrecht en het rioolrecht worden betrokken. Bij de berekening van de lastendruk is uitgegaan van een WOZ-waarde van € 290.000,– (gemiddelde taxatiewaarde van een woning in de gemeente).
De lastendruk ten opzichte van 2005 laat voor alle afzonderlijke kernen een procentuele daling zien. Deze procentuele daling is hoofdzakelijk het gevolg van de afschaffing van de onroerende zaakbelasting voor gebruikers.
Klik hier voor een overzicht van de lastendruk van de afzonderlijke kernen.

Reservepositie
Het totaalsaldo van de reserves en voorzieningen bedraagt per 1 januari 2006  € 65.964.675. De toevoeging aan rente over 2006 bedraagt € 1.337.886. Het saldo van de overige vermeerderingen en verminderingen bedraagt -/- € 1.568.933. Als gevolg van deze mutaties resteert per 31 december 2006 een saldo van € 65.733.628.
In de loop van 2006 zal er een Notitie reserves en voorzieningen worden opgesteld. Daarin zullen de beleidsuitgangspunten worden geformuleerd en voorstellen worden gedaan voor harmonisatie van de gemeentelijke reserves.

Toekomstig begrotingsbeeld
Op basis van de voortzetting van het huidige beleid vertoont de meerjarenbegroting een relatief evenwichtig financieel beeld. Hierbij moet niet vergeten worden dat het Collegeprogramma nog niet is vastgesteld. Uit het Collegeprogramma kunnen nog beleidsvoornemens komen waaraan financiële consequenties verbonden zijn.
Algemeen uitgangspunt is echter dat de financiële consequenties van nieuwe beleidsvoornemens dienen te worden gedekt door heroverweging van bestaand beleid.
Ook in de eerstkomende jaren zal inzet van de voor 2006 gehanteerde bijzondere dekkingsmiddelen nodig zijn om tot een sluitende begroting te komen.
Bij de opstelling van de begroting voor 2007 zal naar verwachting meer inzicht verkregen zijn in de voor de uitvoering van de taken binnen de nieuwe gemeente benodigde middelen. Het thans voor de meerjarenbegroting voorgestelde dekkingsplan biedt voldoende mogelijkheden om in te spelen op deze ontwikkelingen.

Behandeling begroting
Maandag 20 maart 2006 vanaf 19.30 uur, is er een gecombineerde openbare vergadering van de raadscommissies Middelen, Ruimte en Samenleving, locatie TMO/Detex, Hogeschool voor Modemanagement, Driebergsestraatweg 11 te Doorn. Op de agenda staat de beantwoording van de technische vragen door het college van burgemeester en wethouders.

Op dinsdag 21 maart 2006 vanaf 19.30 uur, is er een gecombineerde openbare vergadering van de raadscommissies Middelen, Ruimte en Samenleving, locatie TMO/Detex, Hogeschool voor Modemanagement, Driebergsestraatweg 11 te Doorn. Op de agenda staat de beantwoording van de inhoudelijke vragen door het college van burgemeester en wethouders. Ter advisering staat op de agenda het Cultuurhuis, de Programmabegroting 2006-2009 en de verordening op de heffing en de invordering van onroerende zaakbelastingen 2006.

Op woensdag 29 maart vanaf 14.00 uur is de begrotingsraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, locatie Zonheuvel/SBI, Amersfoortseweg 98 te Doorn. De agenda is als volgt:

14.00 uur
• start algemene beschouwingen (max 15 min per fractie) (einde ong. 16.15 uur)
• indienen van moties/amendementen
• eerste termijn college incl. burgemeester   (einde ong. 18.00 uur)
• schorsing       

19.30 uur
• start 2e termijn (max 10 minuten per fractie)
• reactie college 2e termijn
• stemmen
• afsluiting (24.00u)

Heuvelrugnieuws van woensdag 15 maart 2006

Damhertlaan 51-67 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:40 uur      temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Snelheidscontrole

MAARSBERGEN De politie heeft dinsdagmiddag 14 maart op de Tuindorperweg een snelheidscontrole uitgevoerd. Bij de controle werd gebruik gemaakt van de lasergun en werden 8 automobilisten bekeurd omdat zij sneller reden dan de toegestane snelheid van 60 kilometer per uur.

Naam blijft Utrechtse Heuvelrug

DOORN  Het AD/UN meldt dat de gemeenteraad deze week heeft laten weten dat zij de nieuwe gemeentenaam Utrechtse Heuvelrug wil behouden.
De lokale PvdA wilde inwoners van de nieuwe gemeente de mogelijkheid geven zich uit te spreken over de naamgeving. Maar volgens de leden van de raadscommissie is de bevolking inmiddels gewend aan de nieuwe naam en zou een naamswijziging veel kosten met zich mee brengen.

Onder invloed

DOORN  De politie heeft woensdagmorgen 15 maart, om 02.55 uur, een 57-jarige inwoner van Elst aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. De man werd gecontroleerd op de Langbroekerweg waar hij de surveillerende agenten met hoge snelheid en de mistlampen ingeschakeld tegemoet kwam. De bestuurder blies 395 ug/l op de ademtestapparatuur en kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 3 uur.

Veilige oversteek Let de Stigterpad in Leersum

LEERSUM  Het nieuwe fietspad Let de Stigter, dat dwars over de Utrechtse Heuvelrug gaat lopen, vraagt om een veilige oversteek van de provinciale weg N226 bij Leersum. Het dagelijkse bestuur van de provincie Utrecht stelt daarom 800.000 euro beschikbaar voor een fietstunnel ter hoogte van deze provinciale weg bij het Leersumse Veld.

Vlot en veilig deze provinciale weg oversteken via een tunnel zal een belangrijke stimulans zijn voor fietsers om gebruik te maken van het Let de Stigterpad, aldus GS. De aanleg van een tunnel onder wegen als de N226 sluit bovendien aan bij het provinciale beleid, vanwege het feit dat de N226 een weg is met veel doorgaand verkeer. Omdat het gaat bovendien gaat om een nieuwe oversteek waar naar verwachting veel fietsers gebruik van zullen maken, is dit een extra reden om aandacht te besteden aan de verkeersveiligheid. De provincie Utrecht werkt voor deze veilige oversteek een ontwerp uit, waarin fietsers via een hellingbaan onder de weg worden doorgeleid. De nieuwe tunnel kan ook gebruikt worden door ruiters.

Tijdelijke oversteek N226
In de loop van dit jaar voert de provincie Utrecht werk uit langs de N226. Het fietspad langs deze weg wordt verbreed, er wordt nieuw, stil asfalt aangelegd en er komen linksafstroken bij het Leersumse Veld en Valkenheide. Vooruitlopend op de aanleg van de fietstunnel zal de provincie een tijdelijke, gelijkvloerse oversteekvoorziening aanbrengen.

Vandalisme in leeg postkantoor

DOORN  Blijkens een bericht in het AD/UN oefent het leegstaande postkantoor aan de Dorpsstraat in Doorn aantrekkingskracht uit op vandalen. Veel ruiten zijn ingeslagen. Het pand staat leeg sinds de sluiting begin februari. Het AD/UN meldt verder dat het postkantoor nu eigendom is van een beleggingsmaatschappij uit Udenhout. Deze wil het pand verhuren, er zijn al met meerdere belangstellenden gesprekken geweest. Een van de mogelijkheden is de vestiging van een fysiotherapiepraktijk. De eigenaar laat de ruiten zo spoedig mogelijk vervangen en hoopt snel een verhuurder gevonden te hebben.

Marinierskazerne Doorn gaat verbouwen

DOORN  Het AD/UN bericht dat volgende week wordt gestart met de bouw van een nieuw multifunctioneel kantoorgebouw op het terrein van de marinierskazerne in Doorn. De oude gebouwen dateren uit de jaren vijftig en voldoen niet meer. Omdat de gemeente geen vergunning verleende voor een parkeerplaats van 242 parkeerplaatsen op de plek van het sportveld wordt er onder het kantoorgebouw een half open parkeerverdieping gerealiseerd.

Heuvelrugnieuws van donderdag 16 maart 2006

Melvill van Carnbeelaan Driebergen: vanaf Traaij
foto: © Renk Knol
tijd: 11:40 uur      temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Politie op zoek naar benadeelden

DOORN  De politie is op zoek naar nog onbekende benadeelden wiens fiets of auto is vernield op vrijdagavond 10 maart, rond het tijdstip van 23.55 uur, op de Dorpsstraat.
Kort na de melding heeft de politie twee verdachten aangehouden voor het plegen van vernielingen waarbij ook de ruiten van het leegstaande postkantoor sneuvelden.
Bij het onderzoek bleek dat er ook een aantal fietsen waren vernield en dat er een auto was bekrast. Daarvan zijn nog geen aangiften binnengekomen en de politie doet een beroep op eventuele benadeelden dat alsnog te doen. Ook eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug op het telefoonnummer 0900-8844. Het onderzoek naar meerdere daders wordt voortgezet.

Meer geld voor onderhoud wegen

UTRECHT  Gedeputeerde staten van Utrecht hebben op 14 maart besloten om structureel meer geld beschikbaar te stellen voor het onderhoud van de Utrechtse provinciale wegen. Het gaat daarbij om een extra bedrag van een miljoen euro per jaar voor het onderhoud van de verhardingen. Het totale budget voor het groot onderhoud aan verhardingen komt daarmee op 4 miljoen euro.
Met de structurele extra investering kan de provincie binnen een aantal jaren het achterstallige onderhoud wegwerken en het kwaliteitsniveau verder verbeteren.
Op dit moment is de conditie van de provinciale wegen nog redelijk acceptabel. Van het verhardingsoppervlak is 77% voldoende, 12% matig en 11% onvoldoende. Het gaat hierbij om 300 km hoofdrijbaan, 77 km parallelweg en 204 km fietspad.

Extra inspanningen in het verleden
In de afgelopen jaren zijn al extra inspanningen verricht door incidenteel extra geld te vragen voor noodzakelijk onderhoudswerk, waardoor het kwaliteitsniveau op peil kon blijven. Zo werd er in 2005 bijvoorbeeld 3,6 miljoen euro uitgegeven. Groot onderhoud is toen verricht op de N201 tussen Amstelhoek en Mijdrecht, De Zuilense Ring (N230) tussen Utrecht en Maarssen en op de N233 in Rhenen.
Met de structurele extra investering kan de provincie binnen een aantal jaren ook het resterende achterstallige onderhoud wegwerken en het kwaliteitsniveau verder verbeteren.

Op tijd investeren
Een tijdige, structurele verhoging van het onderhoudsbudget is nodig om te voorkomen dat noodzakelijke onderhoudsmaatregelen worden uitgesteld. Een dergelijk uitstel kan namelijk leiden tot verslechtering van het onderhoudsniveau waardoor ingrijpender maatregelen noodzakelijk worden. In het ergste geval kan het uitstel van onderhoudsmaatregelen zoveel schade aanrichten dat de gehele verharding van de weg vervangen moet worden, i.p.v. alleen de bovenste laag. In Utrecht is die situatie gelukkig niet aan de orde.

Meten is weten
Het onderhoud van de verhardingen van wegen is gebaseerd op een nieuw systeem voor wegbeheer dat in Nederland is gestandaardiseerd door het CROW. Dit is een organisatie die zich richt op regelgeving in de grond-, weg- en waterbouw. Ook de provincie Utrecht hanteert dit systeem sinds 2004.
Het systeem biedt de wegbeheerder inzicht in de huidige én toekomstige kwaliteit van de verhardingen van zijn wegennet en in de onderhoudsbehoefte voor de toekomst. Bovendien geeft het systeem een indicatie van de projecten die op korte termijn aangepakt moeten worden.

Inspecties
Inspecties van de verhardingen leveren de gegevens die in het systeem worden ingevoerd. Omdat de verkeersintensiteit op de Utrechtse provinciale wegen hoog is, is gekozen voor metingen met speciale apparatuur die in het verkeer meerijden en daardoor geen verkeersbelemmering geven. Omdat de meetmethoden vastliggen in de richtlijnen van het CROW, zullen de gegevens over de komende jaren goed met elkaar vergeleken kunnen worden, waardoor er iedere keer zuiver gerapporteerd kan worden over de verbeteringen ten opzichte van voorgaande jaren en de prioriteiten die voor de komende jaren moeten worden gesteld.

Tepeklooster onder verscherpt toezicht gesteld

DRIEBERGEN Het Tepeklooster in Driebergen, waar 16 jonge mensen met een verstandelijke en/of sociaal emotionele beperking wonen, is onder verscherpt toezicht gesteld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde na onderzoek dat de kwaliteit van de zorg er te kort schiet. De instelling van Stichting Philapelphia Zorg moet op korte termijn maatregelen nemen om de zorg te verbeteren.

Dat maakt staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Zij gaf opdracht tot een onderzoek naar de zorgverlening in het Tepeklooster, nadat een ouderpaar in het tv-programma Netwerk haar zorgen had geuit over de geboden kwaliteit en kwantiteit van de ondersteuning die hun zoon werd geboden.

De IGZ constateert dat actuele ondersteuningsplannen ontbreken, deskundigheid van diagnostiek en signalering van stoornissen rond autisme tekort schiet, geen sprake is van coaching door het management en deskundigheid niet geborgd is. Ook blijkt de dialoog tussen ouders, medewerkers, management en Raad van Bestuur te zijn vastgelopen. Bewoners voelen zich er niet meer veilig. Het Tepeklooster moet binnen vier weken actuele ondersteuningsplannen voor alle cliënten opstellen en een nieuwe teamcoördinator en een externe mediator worden aanstellen. Daarnaast moet binnen zes maanden beleid gemaakt worden ten aanzien van de diagnostiek, signalering en borging van deskundigheid van medewerkers. Ross-van Dorp verwacht dat het verscherpte toezicht ertoe leidt dat zeer binnenkort weer zorg wordt geboden die aan de maatstaven voldoet.

Het zorgkantoor dat onderzoek naar de besteding van de AWBZ-middelen heeft gedaan, trof geen onrechtmatige bestedingen aan. Wel is vastgesteld dat sommige ouders terecht een gebrek aan transparantie ervaren.

De staatssecretaris leidt uit de klachten over het Tepeklooster ook af dat cliënten en ouders soms niet weten waar zij met hun klachten over de zorgverlening naartoe moeten. Daarom heeft zij besloten dat de meldlijn, die open staat voor klachten over verpleging en verzorging, binnenkort ook open staat voor klachten over zorgverlening aan mensen met een handicap. De inspectie gaat dan na of er een nader onderzoek moet worden ingesteld.

Gemeente deelnemer IPL

DOORN  Weekblad De Kaap meldt dat de gemeente samen met de bewoners en andere belanghebbenden zich in een platform gaat sterk maken voor de overkapping van rijksweg A 12 ter hoogte van Driebergen, Maarn en Maarsbergen. Dit heeft de raadscommissie ruimte afgelopen dinsdagavond op voorstel van de PvdA-fractie besloten. Aanleiding voor dit pleidooi is dat door de toename van het verkeer de geluidsoverlast en de luchtkwaliteit langs de A 12 niet meer aan de normen voldoen.

Kleine opknapbeurt De Woerd

DRIEBERGEN  De Kaap verslaggever Jan de Beer meldt dat nog voor het sportseizoen begint het Driebergse sportpark De Woerd een kleine opknapbeurt zal krijgen. Dat heeft wethouder Van Wikselaar (SGP) deze week meegedeeld tijdens een toelichting op de begroting. Voor de totale renovatie van het park, waarop vorig jaar is aangedrongen, zijn voorlopig geen middelen beschikbaar.

Dag van de Leerplicht: “Neem ‘t niet te licht”

HEUVELRUG Een paar dagen eerder op vakantie, een dagje winkelen of een paar uurtjes spijbelen in plaats van het volgen van lessen op school. Dit lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Het is zelfs volgens de Leerplichtwet verboden. Daarom organiseerden gemeenten in Nederland op donderdag 16 maart voor de derde keer de nationale Dag van de Leerplicht.
Onder het motto Leerplicht: “Neem ‘t niet te licht” vroegen gemeenten aandacht voor schoolverzuim en leerplicht. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug werden alle leerlingen van groep 8 bij deze actie betrokken. Zij ontvingen van hun leerkracht informatie over de leerplicht en een pen met opschrift om de leerplicht niet te vergeten.

Op de foto ziet u de kinderen van groep 8 van de Christelijke Jenaplanschool De Kring in Driebergen. Ook hebben zij aandacht besteed aan de Dag van de Leerplicht. Nadat meester Pieter uitleg gaf over het belang van de leerplicht, gaven de kinderen zelf enkele redenen aan waarom je kan gaan spijbelen. Daarna gingen de kinderen vol enthousiasme op de foto.

75 jaar brandweer in Amerongen

AMERONGEN  De brandweer in Amerongen bestaat 31 maart 75 jaar en ter gelegenheid daarvan wordt een jubileumboek uitgegeven dat vanaf 1 april te bestellen is op www.brandweeramerongen.nl of te koop bij Fixet in de Overstraat 52 in Amerongen. De kosten voor dit jubileumboek bedragen € 10,-

Verpleeg- en verzorgingshuizen vergelijken

DE BILT  Staatssecretaris Ross (VWS) heeft op 15 maart de keuzesite Verpleging en Verzorging geopend. Op dit nieuwe onderdeel van Kiesbeter.nl kunnen bezoekers de kwaliteit van verpleeg- of verzorgingshuizen vergelijken. Ook de instellingen in Utrechtse Heuvelrug zijn opgenomen.
(Toekomstige) cliënten en hun familie kunnen op de keuzesite 1350 verpleeg- en verzorgingshuizen met elkaar vergelijken. Op basis van 180 kenmerken kunnen zij zoeken naar wat de instellingen in hun omgeving te bieden hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om het type verblijf, de mogelijkheid huisdieren mee te nemen, levensstijl en specifieke voorzieningen. Van ruim 200 instellingen zijn ook kwaliteitskaarten opgenomen. Daaruit valt op te maken hoe de bewoners de zorginstelling beoordelen. 
Staatssecretaris Ross zei bij de opening: ‘deze site gaat er ongetwijfeld aan bijdragen dat zorginstellingen klantgerichter gaan werken’. De site moet ook zorgen voor meer transparantie in de sector. 
In de zomer van 2006 zal ook informatie beschikbaar komen over thuiszorg. In 2007 moeten ook bijvoorbeeld de wachttijden en de gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de site komen.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 17 maart 2006

De Beaufortlaan Driebergen: vanaf M van Carnbeelaan richting De Wetstein Pfisterlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10:50 uur      temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Achterstanden bouwaanvragen

DOORN Een inhaalslag bij de gemeente is nodig om de grote achterstanden bij de behandeling van bouwaanvragen weg te werken. Dit heeft VVD-wethouder Robbert Waltmann (ruimtelijke ordening) dinsdagavond aan de raadscommissie ruimte gemeld, aldus weekblad De Kaap.
De meeste aanvragers zitten al meer dan een jaar te wachten. ,,Ondanks dat de ambtelijke capaciteit is verdubbeld, ben ik niet tevreden over hoe het nu gaat,´´ erkende hij ruiterlijk. Waltmann ziet er vanaf om de aanvragers een brief te sturen met de mededeling dat het allemaal wat langer gaat duren. ,,Aan zo´n sorrybrief hebben de mensen niets. We gaan snel kijken hoe het individuele dossier er voor staat. Vervolgens krijgen de mensen een inhoudelijk antwoord. Daar hebben ze meer aan.´´

Arie Roubos neemt afscheid van toneelvereniging

LEERSUM Met een aantal voorstellingen van ‘Zo heeft Meu Gerre het gewild’ neemt Arie Loubos (72) na 39 jaar afscheid als regisseur van de Darthuizer Toneelvereniging. In het AD/UN laat hij optekenen: ,,Toen we begonnen hadden we ongeveer twintig leden. Nu meer dan honderd.’’ Hij is bij verschillende toneelverenigingen in de regio regisseur geweest. ,,Ik ben ermee begonnen omdat ik gevraagd werd. Ze hadden niemand anders. Voor mij was het een leuke bijverdienste. Ik vond het wel leuk om te doen en dat is altijd zo gebleven.’’
Vrijdag- en zaterdagavond is de voorstelling te zien in De Kolk in Leersum. Aanvang 20:00 uur. Zaterdagavond neemt Roubos na de voorstelling officieel afscheid als regisseur.

Veilig zwemmen met swimsafe

DOORN Weekblad de Kaap meldt dat zwembad Woestduin vanaf 1 april met een nieuwe manier van zwemles zal starten. Met behulp van het zogenaamde swimsafepak zal het aantal lessen kunnen verminderen. In dit pak is een float-suit ingebouwd waardoor de kinderen altijd blijven drijven.

Gemeente Zeist krijgt breed college

ZEIST PvdA, VVD, CDA en GroenLinks Zeist gaan samen onderhandelen over de vorming van een college. Na een aantal verkennende gesprekken, onder leiding van technisch voorzitter Jan Reerink, hebben de PvdA, VVD, CDA en GroenLinks besloten onderhandelingen te starten over het opstellen van een coalitieakkoord en de samenstelling van een college.
De uitkomst van het politiek debat van alle partijen in de nieuwe raad op 9 maart was dat door de drie grootste partijen gesproken zou gaan worden met GroenLinks en de CU/SGP over de vraag welke partij als vierde aan de onderhandelingen deel zou gaan nemen. Deze gesprekken hebben in een positieve sfeer plaatsgevonden. Vervolgens is op basis van de verkiezingsuitslag, besloten dat PvdA, VVD, CDA en GroenLinks inhoudelijke besprekingen zullen starten om op basis daarvan later gezamenlijk een college te vormen.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 18 maart 2006

Rijsenburgselaan 6 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:50 uur      temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Kleding- en Speelgoedbeurs Kinderboerderij

DRIEBERGEN  Kinderboerderij ” ’t Woelige Nest” houdt op zaterdag 25 maart 2006 van 9.30 uur tot 12.00 uur een kleding- en speelgoedbeurs, in de basisschool “Dolfijn” aan de Weidestraat 1 te Driebergen. Voor het inleveren van kleding en speelgoed is het nog mogelijk om telefonisch een inschrijfnummer aan te vragen t/m 22 maart  bij Yolanda Onwezen (0343-533285) of Ilse Burgers (0343-516783).

Kleding en speelgoed kunnen op vrijdag 24 maart tussen 15.00 en 17.00 uur worden ingeleverd bij Basisschool “Dolfijn” aan de Weidestraat 1. Het gaat hierbij om zomerkleding voor kinderen tot en met maat 176 en positiekleding, kinderstoelen, boxen, autozitjes, kinderwagens, buggy’s. Het aantal in te leveren kledingstukken is gemaximeerd op 35. De kleding moet schoon en heel zijn! Dit geldt ook voor het speelgoed.

In verband met hygiëne kunnen er geen knuffels verkocht worden. Uitbetaling van verkochte kleding en speelgoed en teruggave van de niet verkochte inbreng vindt eveneens plaats op dezelfde locatie op zaterdag 25 maart van 15.30 tot 16.30 uur. Van de totale opbrengst is 25% bestemd voor de kinderboerderij (uitbetaling vindt plaats in hele en halve euro’s, afgerond in het voordeel van de KB).

Heuvelrugnieuws van zondag 19 maart 2006

Bosstraat Driebergen: richting Hoofdstraat vanaf Burgemeesterlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 13:00 uur      temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Vanaf zondag 26 maart De Boswerf weer open

ZEIST  Op 26 maart wordt het nieuwe seizoen van de Boswerf feestelijk geopend. Deze zondagmiddag wordt de Tentoonstelling Wegen voor de Natuur geopend en er zijn leuke/ interessante activiteiten rondom het thema duurzame energie voor jong en oud. Deze dag is gratis toegang.

Zonne-energie
Op 26 maart kunt u met technische vragen terecht over zonnepanelen en een zonneboiler, er is een leverancier van zonneboilers aanwezig die zonnepanelen demonstreert. Wist u al dat particuliere huiseigenaren uit de gemeente Zeist subsidie bij de gemeente kunnen aanvragen voor een zonne-energiesysteem? Vragen hierover worden door een medewerker van de Milieudienst Zuidoost Utrecht ter plekke beantwoord. Nog meer duurzaamheid is te vinden in het Mobiel Duurzaam Huis. Hierin krijgt u praktische adviezen over energiebesparing, gezondheid en materiaalgebruik in uw huis. De boodschap: duurzaam wonen is comfortabel, levert direct voordeel op voor uw eigen gezondheid en uw portemonnee en het is goed voor het milieu.

Bosspel en WNF springkussen
Er is een bosspel voor kinderen van vijf t/m tien jaar waarin Spongebob, Octo en Patrick kinderen het thema energie laten verkennen. Duur tocht ± 1 uur. Het WNF levert een springkussen en geeft informatie over de natuur (thema vissen), klimaatverandering en energie. Ook kunnen kinderen broodjes bakken boven houtvuur.

De tentoonstelling “Wegen voor Natuur” laat zien wat er onder de noemer van EHS (Ecologische Hoofdstructuur) zoal wordt gedaan aan het instandhouden van planten- en diersoorten in Nederland als het geheel en in en rondom Zeist in het bijzonder.

Verder is vanaf 26 maart de programmafolder 2006 te krijgen met weer meer en leukere natuuruitjes dan vorige jaren. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393.
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

SchoorsteenbrandTekst & foto: Roderick Heek
DRIEBERGEN Afgelopen zaterdagavond moest de brandweer Driebergen en de hoogwerker van Zeist uitrukken naar de Arnhemse Bovenweg in Driebergen. Hier zou een schoorsteen in brand staan. Ter plaatse aangekomen bleek dit daadwerkelijk het geval. Nadat de hoogwerker opgesteld was voor de woning, kon begonnen met het vegen en verwijderen van de brandende delen in de schoorsteen. Na ongeveer een uur kon de brandweer weer inruken. De woning heeft dankzij het snelle optreden van de brandweer geen schade geleden.

Inbrekers gepakt

DOORN  Op zaterdagochtend werden twee personen aangehouden na een inbraak in een bedrijf aan de Woestduinlaan. Agenten gingen direct ter plaatse en reden met gedoofde verlichting langs het bedrijf. Plotseling rende een man langs de agenten het bos in. De agenten gingen te voet het bos in maar de man kon niet worden getraceerd. Het bos werd afgezet en de speurhond werd ingezet. Dit hielp kennelijk want de verdachte, een 21-jarige man uit Doorn, liep uit het bosperceel en kon worden aangehouden. In de omgeving werd zijn vriendin, een 18-jarige vrouw, in een auto aangetroffen. Ook zij werd aangehouden. Bij het bedrijf was een ruit van een kantoor vernield.

Blue Arrows Peugeot vd Mispel verliest in Amersfoort

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag was het eerste heren team van Blue Arrows Peugeot vd Mispel op bezoek bij de Crackerjacks in Amersfoort. Voor aanvang stond al vast dat het een lastige wedstrijd zou worden door de afwezigheid van drie basisspelers. Snelle aanvallen en veel spektakel van de thuisclub zorgde dan ook bij rust voor een achterstand van 43-20. Het derde kwart werd beter gestart en door beter verdedigend werk en snellere omschakelingen naar de aanval konden de heren van Blue Arrows voorkomen dat de achterstand groter werd. Halverwege het vierde kwart ging de tegenstander “full-court” verdedigen. Door slim spel wisten de Driebergenaren hier doorheen te breken en met een 18-11 tussensprint de schade te beperken tot 87-61. Zaterdag 25 maart, 16:30, speelt Blue Arrows heren 1 weer voltallig thuis tegen S.V. Argon.

Heuvelrugnieuws van maandag 20 maart 2006

Appelgaard Driebergen: vanaf Hoofdstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 13:00 uur      temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Vierde competitiewedstrijd weer gewonnen door de Zwoer

DRIEBERGEN  Zaterdag jl. was De Zwoer gastheer voor de vierde wedstrijd in de KNZB zwemcompetitie. De verenigingen uit Amersfoort (De Amers), Leusden (De Haaien) en Woerden waren de tegenstanders. De zwemmers van De Zwoer waren er op gebrand om goed te presteren om zodoende een kans te behouden op promotie. Helaas verspeelde de damesestafetteploeg tot tweemaal toe kostbare secondes door een niet juiste overname. Dit betekende een aantal strafsecondes erbij. Gelukkig gingen de individuele afstanden goed. Rosanne van der Mast won de 100 meter schoolslag, haar favoriete slag, in een persoonlijk record van 1.20.20. Rieneke Jager deed de helft van deze schoolslagafstand in een tijd van 38.41. Ook voor haar een persoonlijk record en zij behoort met deze tijd tot de beste 5 zwemsters in haar leeftijdscategorie van Nederland op de 50 meter schoolslag. De jongens deden het ook goed. Symen Dogger (2 eerste plaatsen) en Jorick van Rhenen (eenmaal eerste) wisten ook veel punten voor De Zwoer te winnen.

Verder zijn er zaterdag door veel zwemmers en zwemsters van De Zwoer de nodige persoonlijke records gezwommen. Dat geeft aan dat ze progressie blijven maken. Zo wist Nicky van Saane ruim 14 seconden van haar oude tijd op de 100 meter vrije slag af te zwemmen. Tomas van Dorp deed het niet veel minder en zwom bijna 11 seconden sneller op de 100 meter schoolslag en meer dan negen seconden sneller op de 100 meter vrije slag.

De Zwoer wist deze wedstrijd overtuigend te winnen. Of zij hiermee ook gestegen zijn op de ranglijst is afhankelijk van de resultaten van de andere 10 verenigingen. Deze resultaten zijn nu nog niet bekend. Aanstaande zaterdag wordt alweer de laatste wedstrijd van de Heuvelrugcompetitie gezwommen. Aan deze wedstrijden wordt deelgenomen door verenigingen uit het hele land en er worden dan ook veel mensen verwacht met bijna 500 starts.

Daltons winnaar na spektakelstuk

DRIEBERGEN  Vaak wordt er halsreikend uitgekeken naar een topaffiche in de voetballerij, maar blijkt na afloop dat de verwachtingen de werkelijkheid hebben overtroffen. In het geval van de derby SVL tegen Dalto was dat geenszins het geval; de verwachtingen werden op alle fronten waargemaakt. Spanning, strijd, goed voetbal en hele fraaie doelpunten: het was genieten voor de vele toeschouwers. De Daltons wonnen, SVL werd met 1-3 verslagen.

De Daltons starten met Fuat Khalota en Sharlo Galmo in de spits, Appie Larcoubi speelde linksback en de weer fitte Joost Boersma verving de geschorste Patrick Schenkels. Er werd vanaf de aftrap fel gestreden om elke bal, dit resulteerde in enkele mogelijkheden voor de Daltons. Halverwege de eerste helft brak Galmo de ban, een fantastische uittrap van keeper Jacobsen zeilde over de Langbroekse defensie, Galmo kreeg de bal mee in de loop, omzeilde de keeper en rondde beheerst af: 0-1. De Daltons bleven aandringen, een goed schot van Khalota en een kopkans van Dennis Kooi werden niet verzilverd. Aan de andere kant raakte SVL de lat, iets wat deze middag wel vaker voor zou komen. De beste kans kreeg Sharlo Galmo, na een geniale actie schoot hij de bal voorlangs het doel.

De tweede helft was het helemaal genieten geblazen. Al vroeg raakte de spits van SVL de paal, de Daltons waren gewaarschuwd. Ondanks het betere spel was het belangrijk de tweede treffer te scoren. Uiteindelijk viel deze, en hoe. De wederom uitstekende Sebastiaan Broers veroverde de bal op het middenveld, Joost Boersma kreeg de bal, speelde zijn man uit en gaf de bal goed mee aan Sharlo Galmo. Deze had allang gezien dat de keeper te ver voor zijn doel stond, de stift was even gevoelig als fraai: 0-2. Niet lang daarna kwam SVL terug in de wedstrijd, ook deze treffer was fraai. Een scherp aangesneden voorzet werd goed binnengekopt, de Langbroekse haan kon kraaien maar was nog niet uitgekraaid of de bal lag aan de andere kant alweer in het mandje. Aanvoerder Chiel van Tuil slalomde in zijn defensie, twee man werden uitgespeeld, de steekbal op de opkomende Edwin Schenkels was maatwerk op niveau, Schenkels hield uitstekende het overzicht en zag de vrijstaande Galmo, wie anders, die scoorde: 1-3.

Het verzet van SVL was definitief gebroken. De Daltons hebben weer eens laten zien in topduels tot zeer veel in staat te zijn. Door middel van uitstekend voetbal en een dosis strijd werd de aanval van SVL gepareerd. Want ondanks dat SVL veel pech had met de paal en lat, was vriend en vijand het erover eens dat de overwinning meer dan verdiend was. Volgende week wacht Candia, een ploeg uit het rechterrijtje.

Opstelling Daltons: Jacobsen, E. Schenkels, Van Tuil, Visser, Larcoubi, Broers, Kooi, Kaouass, Boersma (Doornenbal), Khalota (Geerding), Galmo

De Schaduwdaltons speelden ’s ochtends de uitwedstrijd tegen nummer twee Brederodes. Eindelijk kon gestart worden met een volledig elftal, dat wil zeggen met een goede basis en een goede bank. Bovendien startte verloren zoon (ex)Haanvoerder Wieringa voor het eerst dit seizoen in de basis. Alleen Maurits Schaap is nog steeds geblesseerd, de verwachting is dat hij in de loop van de week weer kan starten met de trainingen.

Meteen bleek dat de Schaduwdaltons dit seizoen ten onrechte in de onderste regionen meedoen, Brederodes kwam er niet aan te pas de eerste twintig minuten, de nummer twee mocht blij zijn dat de Schaduwdaltons niet wisten te scoren. Van grote afstand zag de jarige Pieter Doornenbal de keeper te ver voor zijn doel staan, de poging van grote afstand was fraai, maar binnenkant kruising stuitte de bal weer het veld in. Niet alleen illustratief voor deze wedstrijd, illustratief voor het hele seizoen.

De eerste de beste aanval van Brederodes verdween, logischerwijs, wel in het doel. Een afgeslagen bal werd, door en langs hordes benen, binnen geschoten. Niet lang daarna was onnodig balverlies op het middenveld genoeg om alle hoop te zien verdwijnen, de voorzet werd nog gestopt door Mark Sluis, maar er werd vervolgens verzuimd de bal weg te maaien en de 2-0 was een feit. Kort voor de rust miste Doornenbal nog een grote kans, het had de tweede helft nog spannend kunnen maken. Nu werd deze gespeeld zonder dat er nog iets gebeurde, Brederodes bleef, zonder zelf gevaarlijk te worden, eenvoudig op de been. Een eigen doelpunt van de Schaduwdaltons gooide het duel definitief op slot.

De eerste helft werd er tegen de nummer twee goed gevoetbald, de tweede helft was om des keizers baard.

Het is duidelijk dat Argon simpel kampioen wordt in deze klasse, het verschil tussen de overige ploegen is gering. Volgende week wacht het uitduel tegen DVSU.

Opstelling Schaduwdaltons: Sluis, Noordijk, Wieringa (Veenhof), Van Daatselaar, Pijper, Marek, Doornenbal (Van Elst), Van der Mispel, Fonteijne, Tarmidi, Van Bochoven

Heuvelrugnieuws van dinsdag 21 maart 2006

Hoofdstraat Driebergen: Wildbaanpark
foto: © Renk Knol
tijd: 10:50 uur      temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Opa, bij welk onderdeel zat jij?

DRIEBERGEN Een speciale Indië-tentoonstelling op de zolder van het Militair Historisch Museum ’t Schilderhuis, waarin uitgebreid aandacht wordt besteed aan de Indische periode 1945 – 1950. Bijzonder is de tijdelijke expositie van een grote verzameling onderdeels-mouwemblemen uit de collectie van Wim Bak. De tentoonstelling loopt tot 31 december 2006.
De opening van de tentoonstelling zal op dinsdag 28 maart om 15.00 uur worden verricht door de grote kenner op dit gebied de majoor bd B.C. Cats. Belangstellenden zijn daarbij welkom.
Het museum aan de Van Rijckevorselstraat 2 te Driebergen is vanaf 1 april geopend van dinsdag t/m vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en zater- zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur.

Teleurstellende nederlaag CDN

DRIEBERGEN  In één van de slechtste wedstrijden van dit seizoen , heeft CDN een teleurstellende nederlaag van 0-2 geleden tegen ODIN uit Utrecht. In een rommelige wedstrijd was het ODIN die voortdurend de aanval koos. CDN had in de eerste helft wel een aantal kansen, maar dezen bleven onbenut. In de zeventiende minuut was CDN gevaarlijk door een goed schot van Jeffrey Veenendaal. In de één en twintigste minuut was het Guido Onwezen die voor de 1-0 kon zorgen maar hij faalde in de afronding. In de vier en dertigste minuut werd er al een wissel toegepast, Bagdad Ajiach moest het veld ruimen voor Albin Meijer. In de zes en dertigste minuut twijfelde de verdediging van CDN waarvan ODIN profiteerde en scoorde het eerste doelpunt. Jammer voor CDN, maar ze moesten de rust in met een achterstand. CDN begon de tweede helft direct met een ander concept. Een verdediger, Paul Hofwegen werd gewisseld voor aanvaller Victor Hengeveld wat het spel van CDN voorin ten goede kwam. Maar doordat CDN rommelig en onzeker bleef voetballen bleven de kansen onbenut. CDN was veel meer in  balbezit, maar doordat ODIN beter als team stond te verdedigen kon CDN niet echt doorbreken. In de één en vijftigste minuut leek de gelijkmaker op het scorebord te komen, maar de inzet van Mourat Malek werd afgekeurd doordat hij buitenspel stond, wat een juiste beslissing was van de scheidsrechter. Daarna bleef CDN het proberen om de gelijkmaker te maken. Maar het was ODIN die de druk  opvoerde waardoor de 0-2 in de vijf en zestigste minuut een feit was. Een hard schot van een speler van ODIN was onhoudbaar voor keeper Edwin Evers. Het laatste kwartier begon CDN eindelijk beter te voetballen. Ze kregen een aantal kansen, maar dezen werden niet goed afgemaakt. Al met al een teleurstellend resultaat. Zaterdag a.s. 25 maart is een inhaaldag dan speelt CDN1 vriendschappelijk tegen DEV uit Doorn.

Vijverdief

OVERBERG  Op zondag 19 maart bemerkte een tuineigenaar dat zijn hele vijver was leeggehaald. De man had zijn tuinhuis aan de Dwarsweg op zaterdag 4 maart verlaten. Zijn tuin en de mooi aangelegde vijver lagen er nog keurig bij. Op zondag 19 maart zag de tuineigenaar dat zijn vijver volledig was leeggeroofd. Twee filterpompen, filterbakken met bijbehorende apparatuur en 40 vissen (w.o. kostbare kooikarpers) waren gestolen. Al met al een buit van 4000 euro. Zeer vermoedelijk zijn meerdere personen bezig geweest met deze diefstal gezien de hoeveelheid goederen. Getuigen worden verzocht de politie te bellen via 0900-8844; Heuvelrug.

Pink Panthers naar beker finale

DRIEBERGEN  Na het behalen van het kampioenschap vorige week tegen het Purmerendse RC Waterland was er nu voor de Rugbyers van The Pink Panthers de halve finale van de Nationale beker. RcRcc Bekaro uit Roosendaal was de tegenstander. The Panthers zijn al vanaf de eerste bekerronde op 25 september 2005 de enig overgebleven 2de klasse team. In de vorige ronden hebben ze ’t Gooi reserves uit Naarden, RC Te Werve uit Rijswijk en de oudste vereniging van Nederland de Delfste Studenten Vereniging DSR-C uitgeschakeld. Op ’t Gooi na allemaal 1ste Klasse teams. Ook het afgelopen zondag bezoekende Bekaro is 1ste klasser.

Opvallend vooraf aan de wedstrijd was het fysieke verschil tussen de beide teams. Bekaro met grote en zware mannen, The Panthers wel wat gewicht in hun voorwaartse maar voor de rest relatief lichte mannen.

The Panthers besteden Bekaro dan ook met snelle balcirculatie en veel kicken zodat die zware Bekaro mannen veel moesten lopen. Daarnaast zijn de veel lichtere mannen van The Panthers sneller en daardoor moeilijk te tackelen. Simpel omdat ze erom heen lopen of sneller de ballen passen.

Half drie begon de wedstrijd onder leiding van topscheidsrechter Thomas Muldoon, een al jaren in Nederland wonende Engelsman. Meteen was zichtbaar dat Bekaro het wilde gooien op hun fysieke mogelijkheden. Echter door het goede tackel werk van The Panthers viel dat Bekaro flink tegen. Door de grote druk die The Panthers wisten te zetten op Bekaro maakte de laatste veel fouten. Gevolg veel scrums. Welke in dit begin stadium de eigen scrum dan ook door beide teams zelf werd gewonnen. Zo ook in de 5de minuut doen The Panthers naar het winnen van eigen scrum halverwege eigen helft de bal in de driekwarten wist te krijgen. Fly-half Jeffrey Nuijten, ongeveer 40 KG lichter dan de fly-half van Bekaro, wist door snel aanzetten knap zijn directe tegenstander achter zich te laten. Ook andere spelers van Bekaro hadden het nakijken waardoor Jeffrey de scoren opende. De conversie genomen door Martijn Tinus Schut die deze verzilverde. 7-0. Hierna twee aan elkaar gewaagde teams op zoek naar gaten in de verdedigingen. Bekaro wist in de 29ste minuut dat gat te vinden. Bart Moersman de fly-half vond het gat en scoorde netjes onder de palen. De conversie was daardoor eigenlijk niet te missen. 7-7. Drie minuten later The Panthers in de aanval echter door obstructie van Bekaro kregen The Panthers een makkelijke manier van scoren. De Kick op de palen goed voor drie punten. Deze kick werd dus ook gescoord door Jeffrey. 10-7. Dit was tevens de ruststand.

In de tweede helft al in de vierde minuut een gelijke kans voor Bekaro. Door het vasthoeden van de bal terwijl je op de grond ligt door The Panthers nu een kick mogelijkheid voor Bekaro. Echter deze ging mis waardoor de stand op 10-7 bleef. Hierna was te zien dat de mannen uit Roosendaal moe werden. Dit trachtte Bekaro op te losse door het maken van veel overtredingen. Echter de goedleidende scheidsrechter zag alles. Gevolg diverse mogelijkheden voor The Panthers om te scoren. Kicks in de 8ste, 19de en 21ste minuut waarvan er helaas maar één werd benut maar toch stand 13-7. In de laatste tien minuten zat Bakero er echt helemaal doorheen. Hierdoor wist Peter Vuurpijl Waardenburg een verdedigende kick van Bekaro te keren en te scoren. Echter omdat Peter met grof geweld werd getackeld, dit terwijl hij geen bal heeft maakte de scheidrechter er een straf-try van. Met de conversie door Martijn Tinus Schut 20-7 wat tevens de eindstand was.

Op zaterdag 6 mei spelen The Pink Panthers daardoor in Amsterdam in het Nationale Rugby Centrum de finale. Tegen wie wordt aanstaande zondag bepaald als The Dukes uit Den Bosch tegen het Amsterdamse AAC de andere halve finale gaat spelen.

Heuvelrugnieuws van woensdag 22 maart 2006

Akkerweg Driebergen: rotonde Hoofdstraat
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:50 uur      temperatuur: 0 °C

meer foto’s van deze straat

Gratis excursies plattelandstoerisme in provincie Utrecht

UTRECHT  Wilt u graag starten met een toeristisch-recreatieve onderneming in het landelijk gebied? Of wilt u uw huidige bedrijf verbeteren of uitbreiden? Bezoek dan één van de gratis excursies plattelandstoerisme in de provincie Utrecht.

In april organiseert de provincie Utrecht als onderdeel van het project ‘Loket Plattelandstoerisme’ drie gratis excursiemiddagen voor startende en bestaande (agro)toeristische ondernemers in het landelijk gebied. De middagen vinden plaats op actieve plattelandstoeristisch bedrijven. Tijdens deze middagen staat steeds één onderwerp centraal. Zo wordt er ingegaan op marketing en promotie, op de mogelijkheden voor samenwerken en op kwaliteit. Ook biedt de middag ruim de mogelijkheid om met collega-ondernemers ervaringen en gedachten uit te wisselen.

De excursiemiddagen duren van 13.30 uur – 16.30 uur en vinden plaats op:

 • 12 april: Thema Marketing en promotie
  Locatie: ‘Blik op de Polder’ in Kamerik
 • 19 april: Thema Samenwerking
  Locatie: ‘De Boerenstee’ in Woudenberg
 • 20 april: Thema Kwaliteit
  Locatie: ‘Kaasboerderij De Doornvoort’ in Doorn

Bent u geïnteresseerd? Geeft u dan op bij Route IV. Deelname is gratis. Er is een maximum aantal plaatsen, dus wees er snel bij. Opgeven kan telefonisch via 024-3602013.

De provincie Utrecht wil graag het toeristisch ondernemen op het platteland bevorderen en verder professionaliseren. Plattelandstoerisme is één van de thema’s die is opgenomen in het vastgestelde provinciale ‘Actieplan recreatie en toerisme 2005-2008’. Naast de excursies werkt de provincie onder meer aan het realiseren van een digitaal loket Plattelandstoerisme. Informatie over wet- en regelgeving, cursussen, plattelandstoeristische organisaties en onderzoeksresultaten op het gebied van plattelandstoerisme in de provincie Utrecht worden gebundeld op een website. Deze website moet ondernemers en ambtenaren helpen beter hun weg te vinden op het gebied van plattelandstoerisme. De website www.loketplattelandstoerisme.nl zal vanaf 1 mei in de lucht zijn.

Heuvelrugnieuws van donderdag 23 maart 2006

Lindelaan 24-26 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:00 uur      temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straa

Lidl stuit op omwonenden

DRIEBERGEN Weekblad De Kaap meldt dat de vestiging van supermarkt Lidl op de ‘Premis-locatie’ aan de Driebergse Traaij nog geen uitgemaakte zaak is. Enkele omwonenden hebben maandag met gefundeerde argumenten hun bezwaren tegen de bouwvergunning kenbaar gemaakt in de Commissie Bezwaarschriften.

Unie van Vrijwilligers Driebergen bestaat 50 jaar

DRIEBERGEN Het AD/UN meldt dat de Unie van Vrijwilligers in Driebergen vandaag haar vijftigste verjaardag viert. De plaatselijke afdeling werd in 1956 opgericht. Dat wordt vandaag gevierd met een receptie in zorgcentrum Sparrenheide. Daar komen (oud)medewerkers bij elkaar om bij te praten. Ook onthult de jubileumcommissie een quilt, waarvoor 64 vrijwilligers een lapje hebben bewerkt.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 24 maart 2006

Akkerweg 5 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 12.30 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Hooibalen in brand gestoken

AMERONGEN  De politie is op zoek naar de dader(s) van brandstichting donderdagmiddag op de Bertus Leendersweg. Omstreeks 12.45 uur kreeg de politie een melding dat een aantal hooibalen in brand stonden. De brandweer bluste de brand. De hooibalen waren vlak daarvoor klaargezet voor transport op drie platte wagens. Bij de brand gingen het hooi en twee wagens verloren. De derde wagen raakte zwaar beschadigd. Volgens een getuige had een jongen op een fiets mogelijk iets brandends in de balen gegooid. De politie is op zoek naar andere getuigen die mogelijk iets hebben gezien. Zij kunnen contact opnemen met de politie van het district Heuvelrug: 0900 – 88 44.

Leerlingen winnen zelf ontworpen fiets

MAARSBERGEN  In het AD/UN het bericht dat twee leerlingen van scholengemeenschap Maarsbergen vrijdagmiddag een fiets naar eigen ontwerp kregen uitgereikt. De jongens deden mee aan een wedstrijd voor de campagne ’ Jouw techniek heeft de toekomst.’ Maak iets unieks van je eigen fiets, was de opdracht. Twee klassen van de VMBO-school in Maarsbergen maakten in de lessen Techniek hun eigen ontwerpen en stuurden die in.
René Bakkenes (14) en Davey Kranenburg (14) waren twee van de gelukkige winnaars. Daveys lowrider en Renés bakfiets om mee te gaan vissen werden gistermiddag uitgereikt op het schoolplein.’’

Heuvelrugnieuws van zaterdag 25 maart 2006

Engweg Driebergen: bouwval orangerie Dennenburg
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.50 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Oliespoor

Tekst en foto: Roderick Heek
DRIEBERGEN Aan het begin van de zaterdagmiddag werd de Driebergse brandweer gealarmeerd voor het reinigen van het wegdek op de Arnhemse Bovenweg in Driebergen. Een politievoertuig had het oliespoor, wat liep van de Sportlaan tot ongeveer de Heidetuin, opgemerkt. De brandweer heeft met twee tankautospuiten van twee kanten het wegdek gereinigd. Na ongeveer anderhalf uur keerde de voertuigen weer terug naar de kazerne.

Heuvelrugnieuws van zondag 26 maart 2006

Boterbloem Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.45 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Peugot Van der Mispel Blue Arrows Dames in de stijgende lijn

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdagmiddag speelde de Blue Arrows dames 1 tegen Divine Rotterdam thuis in Driebergen. Na vorige week gewonnen te hebben tegen de nummer twee van de competitie gingen de dames van Blue Arrows vol goede moed de wedstrijd in.

In het eerste kwart gingen de dames redelijk goed van start. Scores werden afgemaakt en de verdediging ging redelijk. Helaas was het spel nog een beetje chaotisch maar daar gingen de dames aan werken in het tweede kwart. Stand na het eerste kwart: 17-9.

In het tweede kwart lieten de Blue Arrows dames zien dat ze konden basketballen, aanvallen liepen goed en er werd harder gewerkt in de verdediging. Dit was ook te zien aan de ruststand, namelijk: 31-17.

Het derde kwart startte en de dames Blue Arrows zakte even in maar herstelde snel en gingen weer scoren en basketballen. Er zaten leuke en goede acties bij in de aanval die meestal leidde tot een score. Stand na het derde kwart was dan ook 47-27. In het vierde en laatste kwart ging het er harder aan toe, de tegenstanders werden agressiever in hun spel. Gelukkig speelde de dames van Blue Arrows de wedstrijd goed uit. De Peugot van der Mispel dames kunnen weer een overwinning op hun lijstje bijschrijven. Volgende week zaterdag spelen de dames uit tegen Gymnova in Leidschendam. Scores: Hari Muljokarno 6, Annemiek van Ginkel 6, Barbara Kooi 6, Ellen Noordam 6, Suzanne Duivenvoorde 7, Simone Thuis 11 en Annelies Roelen met 13 punten!

Paddentrek en tentoonstelling

ZEIST  De paddentrek is afgelopen weekend goed op gang gekomen. Op diverse locaties in de gemeente Zeist zijn vrijwilligers in actie gekomen. Bij Kerckebosch zijn er in één avond 125 padden en kikkers overgezet.
De IVN Paddenwerkgroep heeft een kleine tentoonstelling geplaatst in de Bibliotheek van Zeist. Daarin wordt informatie gegeven over het leven van de pad en de bedreigingen en kansen voor deze interessante dieren. Vrijwilligers zijn nog altijd welkom. Meer informatie: 030-6958618.

Clubwedstrijden Spirit

DRIEBERGEN  Gisteren hield sportvereniging Spirit in Driebergen onderlinge turnwedstrijden. Robert Zwart maakte er een uitgebreide fotoreportage van die bekeken kan worden via http://galleryspirit.fotopic.net/c902370.html  .

Heuvelrugnieuws van maandag 27-3-2006

Florastraat 10-12 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:55 uur      temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Kim Goes corsokoningin van nieuwe gemeente

LEERSUM  Het AD/UN bericht dat de 20-jarige Kim Goes zaterdagavond door waarnemend burgemeester Boekhoven van de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug is ’gekroond’ tot Bloemenkoningin voor het 54ste Leersumse Bloemencorso op zaterdag 19 augustus.
Zij is de opvolgster van Tamara Verbree die door burgemeester Broekhoven werd ’onttroond’. Kim Goes, in het dagelijks leven verpleegkundige op het militair revalidatiecentrum Aardenburg in Doorn, is de 28ste Bloemenkoningin.

Vierde Heuvelrugwedstrijd zilveren succes voor Zwemvereniging De Zwoer

DRIEBERGEN  Zaterdag 25 maart werd alweer de laatste wedstrijd van de serie van 4 Heuvelrugwedstrijden gehouden. Ook deze keer was er een grote opkomst van diverse verenigingen, zodat het niveau van de wedstrijd hoog lag. Verschillende zwemmers van de Zwoer hebben tijdens deze wedstrijd hun persoonlijke toptijd scherper gezet. Dit betekent tevens dat de junioren meisjes met een estafetteploeg op de Nederlandse Kampioenschappen mogen uitkomen op de 4 maal 200 meter. Nadat Suzanne Lange al eerder een individuele limiettijd voor deze NK had gezwommen, heeft nu ook Rieneke Jager de limiettijd voor deze wedstrijd gezwommen.

Omdat het de laatste wedstrijd van het circuit was werden er medailles uitgereikt aan de winnaars van de diverse klassementen. Suzanne won twee gouden medailles, Rieneke eenmaal zilver en eenmaal brons voor hun prestaties op de 100 en 200 meter afstanden. Roos van Bentum wist eenmaal brons te halen. Bij de senioren dames konden Rosanne van der Mast en Marie Claire Wildenburg een gouden, respectievelijk een zilveren medaille bijschrijven.
Bij de minioren behaalde Rianne Weijburg tweemaal goud. Nicole Lange wist eenmaal goud en eenmaal brons te halen. Bij de jongens vielen Symen Dogger en Tim Douma ieder met twee medailles in de prijzen. Jorick van Rhenen, Sven Dogger en Matthijs Mulder behaalden ieder een medaille (zie foto).

Ondanks deze medailleregen werd de Zwoer tweede in de eindstand voor ploegen. Aquarijn uit Nieuwegein behaalde de eerste plaats en kreeg ook de wisselbeker mee naar huis. De Amer uit Amersfoort legde beslag op de derde plaats.
Deze wedstrijden zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van automobielbedrijf Karssen, Bomhof & Griensven Makelaars, notarissen Ackerman, Alferink en Van Schuppen, Home interieurs en Bakkerij “De Korenaar”.

Gelijkspel Daltons flinke tegenvaller

DRIEBERGEN  Na de mooie zege tegen SVL moesten de Daltons het afgelopen zaterdag opnemen tegen Candia ‘66. In een knotsgek duel, gespeeld op een dramatische grasmat, werd een 2-0 achterstand ongedaan gemaakt: 2-2.

Patrick Schenkels keerde na een schorsing weer terug in de basis, Fuat Khalota keerde terug in de defensie en Jeroen Visser speelde linksback. De beste kansen waren in de beginfase gek genoeg voor Candia, en na twintig minuten wist de thuisploeg dan ook de 1-0 aan te tekenen. Niet lang daarna was er een goede rush van Edwin Schenkels, de keeper van Candia kwam uit zijn zestien maar kon de bal slechts met de arm beroeren, het betekende einde wedstrijd voor de doelman. Een reserve keeper was echter (de eerste helft) niet paraat, zodoende nam een speler plaats tussen de palen. De Daltons gingen hierna 4-3-3 spelen en kregen ook enkele kansen, zo werd een vrije trap van Khalota tot corner verwerkt. Nog voor rust moest Patrick Schenkels geblesseerd het veld verlaten, zijn vervanger was Thijs Wieringa.

De tweede helft hanteerden de Daltons de lange bal, middels gelegenheidsspits Dennis Kooi moest de gelijkmaker worden geforceerd. Het was echter Candia dat wist te scoren, de ploeg bleef met tien man gevaarlijk uit counters en middels de 2-0 was de sensatie compleet. Het viel te prijzen dat de Daltons na deze domper bleven knokken, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een gelijkspel. Eerst wist Dennis Kooi een voorzet van Kaouass knap binnen te koppen: 2-1. Daarna kreeg Sharlo Galmo een ietwat makkelijk gegeven penalty cadeau, deze werd benut door wederom Kooi: 2-2. Hamid Kaouass werd na zijn tweede gele kaart nog van het veld gestuurd, verder wisten beide ploegen niet meer te scoren.

Twee rode kaarten, een speler op doel, vier doelpunten; voor de neutrale toeschouwer was het genieten. Voor de Daltons komt dit puntverlies ongelegen, nummer twee Eemnes versloeg opvallend makkelijk SVL zodat de strijd om de titel weer volledig open ligt. Volgende week spelen de Daltons thuis tegen Desto.

Opstelling Daltons: Jacobsen, E. Schenkels, Van Tuil, Khalota, Visser, Kooi, Broers, Kaouass, Boersma (Doornenbal), Galmo, P. Schenkels (Wieringa)

Na de gebruikelijke 1-0 achterstand begonnen de Schaduwdaltons hun wedstrijd tegen nummer drie DVSU. Onder de impulsen van de goed spelende Arjan van der Mispel en Jan Willem Pijper kregen de Schaduwdaltons meer overwicht, langzaamaan trok de ploeg het spel naar zich toe. Problematisch blijft het echter dat de ploeg voorin niet gevaarlijk kan worden, het vele balbezit ten spijt. Tot echt grote kansen leidde het goede spel ook dit keer niet, terwijl DVSU in blessuretijd van de eerste helft een blunder in de defensie der Schaduwdaltons natuurlijk wel genadeloos afstrafte.

Ook de tweede helft bleven de Schaduwdaltons komen, om tenminste nog maar een doelpunt te scoren wat de wedstrijd ongetwijfeld goed had gedaan. Nu bloedde het duel dood, DVSU kreeg af en toe nog een kans maar de stand-in doelman Rob Vonk beleefde een uitstekende dag. Twee treffers werden nog gescoord door DVSU, zodat de uiteindelijk wel erg geflatteerde 4-0 eindstand het niet aanwezige scorebord sierde. Volgende week wacht het thuisduel tegen nummer laatst De Bilt.

Opstelling Schaduwdaltons: Vonk, M. van Elst, Van Daatselaar (Van Bochoven), Van der Lee, Noordijk, Tarmidi, Marek, Pijper (R. van Elst), Fonteijne, Mansvelder (Mani), Van der Mispel

Heuvelrugnieuws van dinsdag 28 maart 2006

Oosterdwarslaan 2-4 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:20 uur      temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Spelers vv Dalto verdienen contract bij hoofdklasser DOVO

DRIEBERGEN  Het goede spel van de Daltons, koploper in de derde klasse, is niet onopgemerkt gebleven binnen de regio. Keeper Matthijs Jacobsen en middenvelder Sebastiaan Broers komen volgend seizoen uit voor hoofdklasser DOVO. Voor de club Dalto een aderlating maar vooral een groot compliment, voor de spelers zelf een fantastische kans.

Keeper Matthijs Jacobsen (30) werd vorig seizoen nog uitgeroepen tot speler van het seizoen. Ook deze jaargang is hij weer uitstekend bezig. Zijn rustige uitstraling gecombineerd met zijn schitterende complexen maken hem een bovengemiddelde keeper, die ook nog eens een uitstekende traptechniek heeft. In het duel tegen SVL onderstreepte hij dit nog eens door middels een uitrap Sharlo Galmo van een assist te voorzien. Na enkele jaren CDW keerde Jacobsen terug naar Driebergen, waar hij bij de Daltons Bas Langeveld als eerste doelman verdreef. Bij de Daltons vond Jacobsen weer het vertrouwen dat een doelman nodig heeft. Keepers staan over het algemeen bekend als “gek”, binnen de selectie van de Daltons kan beaamd worden dat Jacobsen hierop geen uitzondering vormt.

Sebastiaan Broers (26) kwam dit seizoen samen met zijn broer Junior over van vijfdeklasser Maarssen. Al gauw bleek de middenvelder over bijzondere kwaliteiten te beschikken, al is hij pas na de winterstop echt op dreef gekomen. Vanaf dat moment behoort hij wekelijks tot de uitblinkers aan Daltons zijde. Hij staat erom bekend situaties al ver van tevoren juist in te schatten, kenmerkend voor intelligente spelers. Spelend iets voor de verdediging wordt iedere pass onderschept en iedere afvallende bal veroverd. Ook in balbezit blijkt Broers van grote waarde te zijn, de inwoner van Maarssen blijft onder iedere omstandigheid de rust zelve en zorgt erover dat er zelden balverlies geleden wordt.

In de gemoedelijke doch prestatieve sferen van de Daltons zijn beide spelers opgebloeid. De club staat bekend om haar uitstekende sfeer waarin spelers uitstekend worden opgevangen. Prestaties zijn belangrijk binnen de vereniging, maar het mag nimmer ten koste gaan van de unieke sfeer die kenmerkend is voor de club. De club kan trots zijn, ruim tien jaar geleden werd er begonnen op het laagste niveau, nu staan er scouts langs de zijlijn en worden belangrijke spelers weggeplukt door hoofdklassers. Voor de spelers zelf is de transfer niet alleen een beloning voor hun goede spel, het is tevens een fantastische kans die ze absoluut niet hadden moeten laten schieten. De V.V. Dalto wenst beide spelers enorm veel succes bij DOVO, uiteraard blijven ze altijd welkom binnen de vereniging.

Captain Pink Panthers doet verslag

DRIEBERGEN Lekker eerst een stukje rijden, naar het altijd gezellige Schagen (of all places) en dan de één na laatste wedstrijd van de competitie spelen. “Even denken wat weet ik ook alweer van Rush, ik ken de captain dat is Robbert (van jong-oranje) en verder weet ik dat wij thuis 52-3 hadden gewonnen”. De trainingen van afgelopen week waren wat magertjes, is ook niet verwonderlijk na afgelopen twee weekenden. Een aantal spelers zijn licht geblesseerd of ziek geweest, waardoor we niet starten met Ruhan, Xander, Mark v Alphen, Peter en Quinten.

Tijdens de warming-up komen we er achter dat we weer onze favoriete scheidsrechter hebben, die “slechthorende” van RC Waterland. Nog een grote reden om te promoveren naar de 1e klasse.
Wij beginnen met het ontvangen van de Kick-off en spelen de 1e helft tegen de wind in. Dit blijkt al snel een groot voordeel voor Rush te zijn, want lange passes worden onderweg wel heel erg beïnvloed door de wind. Had er natuurlijk niks mee te maken dat ik op de wing stond, maar toch maakte ik de fout door de bal niet te vangen. Hierdoor kan een speler van Rush optimaal profiteren en doorlopen naar de try-line, dit gebeurde al binnen 5 minuten. Gelukkig wordt de conversie gemist.
Okee met zijn alle de schouders er weer onder, want het gaat ons toch niet gebeuren dat we hier gaan verliezen. Na een paar minuten krijgt Rush een penalty en schiet deze door de palen. Nu moet het dan toch echt gaan gebeuren, na een aantal fases opgezet te hebben eindigen we in een maul aan de rechterkant van het veld, zo’n 15 meter van hun try-line. Daantje glipt aan de achterkant van de maul er uit en drukt de 1e try voor de PP’s na 10 minuten.
Het vertrouwen is weer terug en we beginnen met het heen en weer spelen over het hele veld. Uiteindelijk na een aantal overduidelijke knock-ons geeft de Ref ons (wonderbaarlijk) nog steeds voordeel en ik neem de bal over van Mike en laat mij in de linker hoek over de try-line vallen.
Door het slecht toepassen van de regels door de scheidsrechter ben ik bijna meer in discussie met hem dan dat ik aan spelen toe kom. Hij waarschuwt mij nog 1 keer, dat ik niet zoveel moet praten en nog geen minuut later stuurt hij Jeff met een gele kaart van het veld. Dit omdat hij een penalty voor off-side gaf en Jeff hard zijn ongenoegen uitsprak voor het niet aangegeven van de off-side lijn. Deze penalty werd door Rush benut en de stand na 16 minuten spelen is 11-10.
Tegen de verhoudingen in (man minder en de wind tegen) zijn we lekker aan het ballen en eigenlijk continu in balbezit. Uiteindelijk in de 20e minuut krijgt Rik de bal en counterd door de hele verdediging van Rush. Dit brengt de rust stand op 11-17.
Na de rust starten Peter en Quinten ipv Bas en Tinus. Wij spelen nu met de wind mee en starten met de Kick-off. Deze wordt door Jeff diep in hun eigen helft gekickt en door de druk van de 3e rij weer terug uit geschopt. In de line-out wordt een goede drive opgezet en later in het midden van het veld weer. Uiteindelijk ontstaat er een ruck zo’n 5 meter van hun try-line en Teus komt op ramsnelheid aanzetten en scoort natuurlijk met de bal in 1 hand.
De rest van de 2e helft ging de bal heen en weer en had geen van beide teams grip op de wedstrijd, mede dankzij de fantastische arbitrage.
Tegen het einde van de wedstrijd komt Xander er ook nog in ipv Marijn, die zowaar bijna gescoord had (jammer). 5 minuten voor het einde, we staan diep in hun helft en Jeff geeft een cross-kick voor Peter. Dankzij de fantastische “video-reff” en onze eigen lines-man Ruhan werd de try goed gekeurd.
Om toch even te laten zien dat wij de kampioen zijn en wel daadwerkelijk in de 1e klasse thuis horen geven we die laatste minuut nog even alles. Wat resulteerde in een mooie aanval tot aan diep in hun helft, waarna Jeff de bal vanaf de ruck aangespeeld wordt en eerst een dummy gaf op de eerste tackelaar en daarna een off-load geeft aan Ernst (stompe). Ernst kon makkelijk doorlopen en scoren onder de palen.

Uiteindelijke score 11-34 en geen nieuwe blessures.

Deze wedstrijd bevestigde maar dat wij terecht kampioen zijn en thuis horen in de 1e klasse. We hebben kunnen winnen terwijl we niet geheel fit waren en de scheidsrechter niet alle regels uit zijn hoofd kent.
Nu moeten we volgende week tegen URC en aangezien dat de laatste competitie wedstrijd is en het redelijk in de buurt ligt verwacht ik een groot publiek. Dus jongens laten we ze weer zo’n show gaan geven als de vorige keer.

Werkzaamheden aan de Scherpenzeelseweg

LEERSUM  Op maandag 27 maart zijn werkzaamheden gestart aan het rioleringstelsel van de Scherpenzeelse weg in de Leersum. De uit te voeren werkzaamheden omvatten het afkoppelen van het regenwater van het vuilwaterriool. Het hemelwater wordt hierna, door aan te brengen infiltratieputten langs de weg, teruggebracht in de bodem van de Utrechtse Heuvelrug.
De rioolwaterzuivering wordt op deze manier minder belast en de wateroverlast tijdens hevige regenval wordt verminderd, zoals op een infoavond in 2005 is aangeven.
Het werk wordt in meerdere fases uitgevoerd door de firma Hooijer uit Renkum. Bij aanvang van iedere fase worden de bewoners in de directe werkomgeving via een infobrief en infoborden geïnformeerd over de uit te voeren werkzaamheden. Volgens de uitvoeringsplanning zijn de werkzaamheden eind april gereed.
De Scherpenzeelseweg is voor het doorgaand verkeer richting Overberg vanaf de Heiderand, van maandag 10 tot en met vrijdag 20 april afgesloten.

RSD heeft een Cliëntenraad

HEUVELRUG  Op 14 maart heeft de oprichtingsvergadering plaatsgevonden van de Regionale Cliëntenraad van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD). De Regionale Cliëntenraad (RCR) gaat van start met tien leden.
De RCR bestaat uit cliënten van de sociale dienst en leden van belangenorganisaties zoals de Stichting Vluchtelingenwerk, het Gehandicaptenplatform en de Raad van Kerken. De leden zijn afkomstig uit de verschillende gemeenten en dorpen in het gebied waarvoor de RSD werkt. De lokale cliëntenraden hebben een afvaardiging in deze Regionale Cliëntenraad.

De regionale Cliëntenraad behartigt de collectieve belangen van de ingezetenen van alle bij de RSD aangesloten gemeenten. Het gaat om inwoners die aanspraak kunnen maken op een uitkering ingevolge één van de sociale zekerheidswetten die de RSD uitvoert. De Cliëntenraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur van de RSD over het beleid en de uitvoering van de aan de sociale dienst opgedragen wetten en regels.

De RCR heeft als doel signalen van uitkeringsgerechtigden en hun belangenbehartigers op te pakken en op basis daarvan voorstellen ter verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening van de RSD te doen. De RSD beslist of zij deze voorstellen al dan niet verder uitwerkt en uitvoert.

Roetfilters op bussen streekvervoer provincie Utrecht

UTRECHT  GS hebben besloten dat in 2006 alle bussen, die in opdracht van de provincie Utrecht het streekvervoer verzorgen, worden voorzien van roetfilters. De bussen van vervoerbedrijf BBA waren al eerder hiervan voorzien. Circa 84 bussen krijgen deze extra voorziening. Het college stelt hiervoor maximaal 900.000 euro subsidie beschikbaar.

College bezoekt Leersum en Maarn

DOORN  Het college van b&w brengt op dinsdag 4 april een bezoek aan de kern Leersum. ’s Middags wordt een bezoek aan het Asielzoekerscentrum in Leersum gebracht, aan de bouwlocatie van sport- en cultuurcentrum De Binder en aan Basisschool De Meander. Hierna informeert Cees van Swieten van de Stichting Bloemencorso Leersum de bestuurders over deze jaarlijkse happening in de kern Leersum.
Tussen het middag- en avondprogramma is een ontmoeting met Leersumse organisaties gepland. Vanaf 19.00 uur ’s avonds zijn inwoners van Leersum van harte welkom in Restaurant d’Arthuizen om kennis te maken met het college van burgemeester en wethouders.

Een dag later gaat het college op bezoek in Maarn. Hier staan ontmoetingen met jong en oud op het programma. Na een bezoek aan Trompstaete, een wooncomplex voor senioren, is het college te gast in Kindercentrum De Trommelaar aan de Buurtsteeg. Hierna heeft het college ook in Maarn een ontmoeting met plaatselijke organisaties.Vanaf 19.00 uur ’s avonds zijn inwoners van Maarn van harte welkom in Sociaal Cultureel Centrum De Twee Marken om kennis te maken met het college van burgemeester en wethouders.

Hoeksteen krijgt nieuw plein

LEERSUM De actie van christelijke basisschool De Hoeksteen in Leersum om het schoolplein in een nieuw jasje te steken is geslaagd. Zo begint een artikel in het AD/UN. De school organiseerde vanaf half maart allerlei activiteiten waarmee meer dan 19.000 euro is opgehaald. Om het schoolplein in een nieuw jasje te steken is ongeveer 40.000 euro nodig. Het verschil komt uit de kas van de gemeente.

Heuvelrugnieuws van woensdag 29 maart 2006

Engweg Driebergen: hoek Kloosterlaantje
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:15 uur      temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Dieven laten gecertificeerde woningen links liggen

MAARN  Volgens politiegegevens is het aantal woninginbraken in Maarn-Maarsbergen in het jaar 2005 tot 24 gedaald (het jaar 2004 telde nog 33 woninginbraken). Daarentegen is het aantal diefstallen uit de auto gestegen van 39 naar 43, het aantal fietsdiefstallen van 38 naar 55 en het aantal vernielingen van 24 naar 49.

Opvallend is dat alle woninginbraken hebben plaatsgevonden in woningen die niet gecertificeerd zijn volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Hoe gingen de dieven te werk? Daarover heeft Bertus van Holland, de wijkagent van Maarn, de volgende informatie verstrekt. Er is vier keer sprake geweest van insluiping. Dat betekent dat de dief/dieven zo naar binnen konden gaan. Zestien keer is er sprake geweest van braak. Daarbij heeft men zich met gebruik van gereedschap (bijv. koevoet of schroevendraaier) toegang verschaft tot de woning: via achterdeur, bovenraampje, schuifpui of via het raam. Twee keer hebben de dieven gaten geboord om binnen te komen. Een keer zijn er scharnierpennen verwijderd en een keer heeft men zich door inklimming toegang tot de woning verschaft. Gelet op bovenstaande gegevens waren het allemaal dus redelijk eenvoudige, en dus snel uit te voeren, manieren om woningen binnen te komen.

Wapens aangetroffen

LEERSUM  Afgelopen zondag werd bij een man wapentuig aangetroffen. Bij de politie was informatie binnengekomen dat bij een huurder van een pand aan de Koningin Emmalaan wapens zouden liggen. Een 22 jarige man uit Leusden werd in het pand aangetroffen. Na onderzoek werden twee namaakpistolen, een gaspistool en een boksbeugel aangetroffen. De man is aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. Hij verklaarde de wapens o.a in Spanje te hebben gekocht.

Woonduur telt straks niet meer mee bij toewijzing huurwoning

DOORN  Er is een nieuwe huisvestingsverordening in de maak. Deze verordening regelt de manier waarop woningen in de gemeente worden verdeeld. De voor huurders belangrijkste wijziging: het begrip woonduur wordt afgeschaft. Als iemand een woning wil huren, maakt het niet langer uit hoe lang hij al in de huidige woning woont, alleen de inschrijftijd is nog van belang.
Er is wel een overgangsregeling voor huurders: als zij vóór 1 januari reageren op een woning uit de Woonkrant,  telt hun hele woonduur nog gewoon mee. Als huurders helemaal nog niet van plan zijn te verhuizen, doen ze er toch wijs aan zich in te schrijven als woningzoekende: 40% van hun woonduur telt dan voortaan mee bij de inschrijfduur. Schrijf u dus tijdig in!
Voor meer info kunt u contact opnemen met Renate Gerritse (0343) 56 58 64 of Germt Medema (0343) 56 58 63 van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Zij geven u graag informatie over de nieuwe huisvestingsverordening of zenden u een exemplaar toe.

Heuvelrugnieuws van donderdag 30 maart 2006

De Wetstein Pfisterlaan 49 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:00 uur      temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Sporthal Steinheim niet brandveilig

DOORN De brandveiligheid in sporthal Steinheim in Doorn is onvoldoende. Dat concludeert de brandweer na een quick scan. Aldus een bericht in het AD/UN van 28 maart dat vervolgt met: “Het pand moet bouwkundig worden aangepast om brandveiligheid te garanderen. Ook moet er een brandmeld- en ontruimingsinstallatie worden aangebracht. Het pand zal in brandcompartimenten worden ingedeeld.
Kosten van de verplichte verbeteringen zijn nog onbekend. Tot de aanpassingen zijn gedaan moet er tijdens evenementen een brandpreventieteam aanwezig zijn in het gebouw. Organisatoren zullen daarvan de kosten moeten betalen, zoals onlangs bij de rommelmarkt.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil ondertussen dat de sporthal commercieel wordt geëxploiteerd. Daarvoor moet de huidige pachter van de kantine, Nico Bakker, worden uitgekocht. Hij is in gesprek met de gemeente. Bakker: ,,We willen er op korte termijn en op een fatsoenlijke manier uitkomen.’’
Korfbalclub Doorn zou de exploitatie van de hal over willen nemen. Bestuurslid Peter Kranenburg: ,,Onze accommodatie op Sportpark Tuilland is zwaar verouderd.’’ Naast de sporthal zou een buitenveld van kunstgras aangelegd kunnen worden. Daar kan dan ook de hockeyclub gebruik van maken, argumenteert Kranenburg.”

Provinciedekkend overzicht veiligere transportroutes gevaarlijke stoffen

UTRECHT Van alle provincies is Utrecht de eerste met een provinciedekkend overzicht voor veiliger transport van gevaarlijke stoffen. Dit is één van de acties die de provincie samen met partners uitvoert om de externe veiligheid in de provincie Utrecht te verbeteren en samenwerking tussen overheden op dit gebied te versterken.
Bij het project ‘transport gevaarlijke stoffen’ hebben provincie en gemeenten de gebruikelijke routes voor transporten onder de loep genomen met het oog op externe veiligheid. Als er risico’s zijn voor inwoners, is het beter om deze routes te wijzigen. Dit heet routering. Voor elke gemeente is bekeken hoe het transport van gevaarlijke transporten veiliger kan en op basis daarvan stelt de provincie een route voor. De provincie heeft dit project gecoördineerd en heeft gezorgd voor aansluiting tussen alle ‘losse’ gemeentelijke routes. Het is vervolgens aan de betreffende gemeenten om de nieuwe routes ook daadwerkelijk in te voeren. Een aantal gemeenten heeft dit al gedaan: Veenendaal, Rhenen, Nieuwegein, Utrecht, Amersfoort en Bunschoten. In samenwerking met de politie controleert de gemeente het gebruik van de voorgeschreven route.

Groenclub wekt grote irritatie

DRIEBERGEN De Vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering (THW) heeft bij twee Driebergse kwekerijen grote irritatie gewekt. Aldus weekblad De Kaap. Beide bedrijven willen een dienstwoning op hun terrein plaatsen en hadden daarvoor ook al een bouwvergunning gekregen, maar de groenclub heeft daar een stokje voor gestoken door bezwaarschriften in te dienen. De twee kwekerijen, Tiggeloven aan het Kloosterlaantje en Van Leersum aan de Akkerweg, vinden dat een dienstwoning pure noodzaak is voor een efficiënte bedrijfsvoering. Bovendien achten zij een dienstwoning ook nuttig voor de beveiliging van het bedrijf.


Als gemeente een vergunning heeft afgegeven, moet THW niet moeilijk doen. Kunnen zij het beter dan de gemeente?
Het lijkt mij niet. Ook niet geweldig om ondernemers zo in de wielen te rijden.
Hans Kalff, 7 april 2006

Strokasteel en lammetjes groot succes

AMERONGEN  In het weekblad De Kaap het bericht dat er bij Trudie en Lammert Berkhof afgelopen zaterdag voor de twaalfde keer de open dag werd gehouden op hun schapenboerderij De Scheper. Jong en oud kon onder andere lammetjes de fles geven. Het idee van de open dag is jaren geleden ontstaan. Op elk moment van de dag stonden vrienden en familie op de stoep om naar de lammetjes te komen kijken. Dat werd iets te veel van het goede en we besloten alles te concentreren op één dag. De vierde zaterdag in de maand maart.

Ambulant steunpunt Regionale Sociale Dienst

DOORN Er komt misschien een ambulant steunpunt van de Regionale Sociale Dienst en de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daardoor hoeven bijstandsgerechtigden en bijvoorbeeld chronisch zieken die een bijstandsuitkering ontvangen, niet aangewezen te zijn op het ‘bijstandsbureau’ van de Regionale Sociale Dienst in Zeist.
Dit is de strekking van de motie die Sybe Streekstra, raadslid voor Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH), woensdag 29 maart tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeente heeft ingediend. De motie werd door de gehele raad ondersteund.
Sybe Streekstra toonde zich na afloop van de begrotingsbehandeling ‘ingenomen’ met de raadsbrede opvatting om zo’n steunpunt te realiseren. “In de oude gemeenteraad van Driebergen waren we al niet gelukkig met de de totstandkoming van een Regionale Sociale Dienst. Toen al wees de raad erop dat de nieuwe gemeente uistekend in staat is zelf een goed functionerende sociale dienst in het leven te roepen. Dat kon toen niet meer, omdat de andere participerende gemeenten in de herindeling al akkoord waren gegaan met zo’n regionale dienst.”
In de door BVH ingediende motie wordt gesteld dat de Regionale Sociale Dienst ‘alles in het werk moet stellen om binnen de gemeente optimale dienstverlening mogelijk te maken voor de inwoners om daarmee bureaucratische en technocratische verkilling tegen te gaan.’
” Dit is een belangrijk punt in het manifest van BVH. Dat hebben we kunnen realiseren”, aldus Streekstra.

Koudijs wethouder in Houten?

LEERSUM  De coalitiebesprekingen in de gemeente Houten hebben geleid tot overeenkomst tussen PvdA, GroenLinks, VVD en Christen Unie. Als deze vier partijen er ook uitkomen voor wat betreft de portefeuilleverdeling, dan is de kans groot dat Leersumer Jan Koudijs wethouder in Houten wordt. Dat bericht weekblad De Kaap in haar aflevering van 30 maart.
Koudijs verwacht dat men er rond 10 april uit is en dat hij dan definitief weet of zijn benoeming zal doorgaan. Voor Koudijs zou deze benoeming op het goede moment komen, want: ,,ik ben bijna 57 jaar en ben, na het wegvallen van het wethouderschap in Leersum, op zoek om mijn werk in de bakkerij bij Imminkhuizen van 1,5 dag per week aan te vullen. Ik heb nog steeds de ambitie om een volledige dagtaak te verrichten, maar merk hoe moeilijk het is om op mijn leeftijd nog passend werk te vinden. De politiek ligt me na aan het hart en dus hoop ik dat het allemaal doorgaat.’’ Ook voor Koudijs breken spannende dagen aan.

‘De Fusie’ voor jongeren Heuvelrug

DOORN Een groot feest ‘The Fusion Vol.1’, dat op zaterdag 15 april vanaf 22.00 uur plaatsvindt in café ‘Ons Huis’, is het gevolg van een initiatief van de 17-jarige meiden Lotte Verwey uit Doorn en Wieke Meijers uit Amerongen. Weekblad De Kaap sprak met de initiatiefnemers.
In november vorig jaar werd er naar aanleiding van de verkiezingen een lijsttrekkersdebat op het Revius Lyceum in Doorn gehouden. Daar stelden zij de vraag wat de politici van de nieuwe gemeente voor de jeugd gingen doen. Eén van de lijsttrekkers stelde als wedervraag wat zij er dan zelf aan gingen doen. Als reactie hierop is ‘De Fusie’ opgericht met als doel activiteiten voor jongeren op de Heuvelrug te organiseren.
,,Om een zo breed mogelijk publiek te trekken verspreiden we flyers en posters door de gemeente. Iedereen van 16 jaar en ouder is welkom. We verzoeken iedereen om kaarten in de voorverkoop (€3,50) te kopen. Er zijn maximum 150 kaarten beschikbaar.” Kaartverkoop: Doornse Welzijns Stichting, in de pauzes op het Revius Lyceum en op 9 en 13 april van 20 tot 22 uur in Café De Burgemeester in Leersum.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 31 maart 2006

Schippersdreef Driebergen: vanaf St Hubertuslaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.25 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Verkeerscontrole

HEUVELRUG  In Leersum, Doorn, Maarn, Maarsbergen en Driebergen is woensdagmiddag en –avond een uitgebreide verkeerscontrole gehouden. Daarbij lette de politie op technische gebreken, bromfietsen, het dragen van de gordel en de snelheid. In totaal werden 129 bekeuringen uitgeschreven, waarvan 31 voor het niet dragen van de gordel, 10 voor het niet kunnen tonen van rij- of kentekenbewijs en 7 voor niet handenvrij bellen. Twee personen werden aangehouden: een omdat hij nog een straf moest uitzitten, de ander omdat hij reed tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid.

CCZ organiseert sponsordiner voor Politie

ZEIST  Het Christelijk College Zeist heeft het initiatief genomen om de politie van Zeist te ondersteunen bij deelname aan de Roparun. De Roparun is een prestatieloop voor teams van Parijs naar Rotterdam en vindt voor de 15e maal plaats in het pinksterweekeinde van dit kalenderjaar.
Deelnemende teams laten zich sponsoren en halen op deze manier geld op voor goede doelen in de gezondheidszorg. Hierbij moet gedacht worden aan de Daniel den Hoed Kliniek in Rotterdam, Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam en verschillende Hospice Centra. Leerlingen en docenten van het CCZ organiseren ter ondersteuning op 27 april een sponsordiner. De opbrengst van dit diner komt geheel ten goede aan het Zeister politie-team dat deelneemt aan de Roparun. Het diner vindt op 27 april plaats in het gebouw van het CCZ, aan de Graaf Adolflaan nummer 4 te Zeist. In totaal zijn 110 couverts beschikbaar, elk couvert kost vijftig euro. Voor dit bedrag wordt een 5 gangen diner aangeboden dat ondersteund wordt door live-muziek. De leerlingen van het derde leerjaar bereiden het diner voor onder deskundige leiding van professionele koks. Eigenaar en chef-kok van Gasthuis Brocante in Driebergen stellen zich garant voor top-kwaliteit. Voor de leerlingen van CCZ is dit project door hun medewerking een voorbeeld van betekenisvol leren.
Hans van Breukelen, oud keeper van het Nederlands Elftal, europees kampioen in 1988, sluit het diner af met een bijdrage over teambilding en het dragen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wanneer u deel wilt nemen aan dit sponsordiner dan kunt u het bedrag van vijftig euro overmaken op rekeningnummer 66.86.77.198 ten name van CCZ onder vermelding van sponsordiner. Het staat u natuurlijk een hoger bedrag over te maken. U wordt verzocht wanneer u een dieet volgt contact op te nemen met Mevr. De Vries: 030 – 6916551

Radio 90 FM in de war

HEUVELRUG  Radio 90FM lijkt een beetje last te hebben van voorjaarskriebels. Tenzij het waar is dat Nederland per 1 april 13 provincies telt. Zie hieronder de twee laatste nieuwsitems van Radio 90 FM.

“De bewoners van de provincie Heuvelrug kunnen in het jaar 2007 pasjes verwachten, zodat ze kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk wonen in de provincie Utrechtse Heuvelrug. Dit geld voor mensen vanaf de vijftien jaar en ouder. Zo kan er worden na gegaan of er dan ook bijvoorbeeld belasting wordt betaald.”

“De inwoners van de provincie Utrechtse Heuvelrug gaan het komende jaar niet meer onroerend zaakbelasting betalen.”


Vermoedelijk 1 aprilgrap
Waarom zit radio 90 FM niet op de kabel en daardoor in Driebergen te ontvangen? De almacht van CASEMA…!? Er is ruimte op de kabel voor een lokale zender. Kan hier iets aan gedaan worden? 
Henk Achterberg, 2 april 2006

De opmerking bij OZB (provincie) moet natuurlijk gemeente zijn. Een onzer redacteuren heeft deze vergissing gemaakt. Wat het tweede bericht betreft (pasjes) zal het de oplettende lezer niet zijn ontgaan dat het om 1 april ging. 

Met vriendelijke groet,
Ruud Mulder, programmaleider Radio90FM, 1 april 2006
Radio 90FM is de omroep voor de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede
Zie ook onze website: www.radio90fm.nl

Prachtige toekomstvisie, zou ik zeggen.
Wim van
Wikselaar, 31 maart 2006


31 maart kikker in je staart
Anthon Keuchenius, 31 maart 2006