Heuvelrugnieuws van dinsdag 1 maart 2005

Sterkenburgerlaan 1 Driebergen: vanaf Langbroekerdijk
foto: © Renk Knol
tijd: 9.50 uur  temperatuur: -2 °C

meer foto’s van deze straat

Doorn gaat stedenband aan met Roemeens stadje Victoria

DOORN  De gemeente Doorn gaat een officiële band aan met het Roemeense Victoria. De stedenband moet leiden tot uitwisseling van informatie en overdracht van culturele en maatschappelijke activiteit tussen de inwoners van beide gemeenten.
Utrechts Nieuwsblad 1-3-2005

De Donderberg gaat dicht

LEERSUM  Partycentrum De Donderberg aan de Maarsbergseweg in Leersum sluit op 18 juli zijn deuren wegens dalende omzet.
Utrechts Nieuwsblad 1-3-2005

Noodgebouw voor bieb Leersum

LEERSUM  De openbare bibliotheek in Leersum krijgt tijdens de bouw van een nieuw multifunctioneel Cultureel Centrum (De Binder) de beschikking over een noodgebouw aan de voorzijde van De Kolk.
Utrechts Nieuwsblad 1-3-2005

Vier dode reeën in één nacht, dat is gek

HEUVELRUG  Een triest record, zondag- op maandagnacht. In een tijdsbestek van twaalf uur werden in de Heuvelrugbossen vier reeën doodgereden. De boswachters staan voor een raadsel. Of was de zondag in het bos ‘te druk’?
Utrechts Nieuwsblad 1-3-2005

Driebergse bibliotheek bestaat dertig jaar

DRIEBERGEN De Openbare Bibliotheek Driebergen wil haar dertigjarig jubileum vieren met allerlei activiteiten. In maart wordt een open avond gehouden waar het Driebergse verenigingsleven zich kan presenteren en er wordt gewerkt aan een tentoonstelling over de periode 1900-1940 in Driebergen.
Nieuwsbode 1-3-2005

Werkstraf voor bedreigen Bloemen

DRIEBERGEN Een rechtbankverslag van een zaak tegen een 36-jarige vrouw uit Driebergen die zich moest verantwoorden van het bedreigen van de burgemeester van Driebergen. Ze werd veroordeeld tot 40 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand met een proefperiode van twee jaar.
Nieuwsbode 1-3-2005

€ 2700 voor ‘Muzikanten zonder grenzen’

DRIEBERGEN Het Driebergs gemengd koor Scherzando bestaat tien jaar. Het koor besloot deze mijlpaal te vieren met een donatie aan “Musicians without borders”.
Nieuwsbode 1-3-2005

Heuvelrugnieuws van woensdag 2 maart 2005

Scholekster Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.50 uur  temperatuur: -0 °C

meer foto’s van deze straat

Internationale Vrouwendag in Driebergen

DRIEBERGEN  Ook dit jaar organiseren de Stichting Welzijn Driebergen en het Vluchtelingenwerk Driebergen een bijeenkomst in het kader van de Internationale Vrouwendag op dinsdag 8 maart van 19.30-22.30 uur in gebouw De Nix, Engweg  te Driebergen.

De avond is dit keer voorbereid door stagiaires van beide organisaties. De avond is bedoeld voor autochtone en allochtone vrouwen vanaf 16 jaar. Wil je in traditionele feestkleding komen, graag. Neem vooral ook cd’s mee met luister- en dansmuziek (wel je naam erop zetten aub). Er wordt gezorgd voor hapjes uit verschillende landen. De stagiaires hebben een aantal spellen voorbereid. Deze avond is vooral bedoeld als gezellig samenzijn in het kader van het thema “Samen verder”. Toegang: € 3 (inclusief een consumpties en diverse hapjes).

Paul Rosenmöller presenteert het Driebergse verenigingsleven

DRIEBERGEN  In het kader van haar 30-jarig bestaan organiseert de openbare bibliotheek op 17 maart een informatieavond waarop zo’n 25 verenigingen en organisaties zich zullen presenteren aan het Driebergse publiek. Paul Rosenmöller zal die avond als gastheer optreden.

Verloop van de avond op 17 maart:
19.45-20.00 uur ontvangst met koffie of thee
20.00-21.30 uur presentatie organisaties met als gastheer Paul Rosenmöller
21.30-22.00 uur informeel samenzijn/ informatie uitwisseling en mogelijkheid tot het verkrijgen van individuele informatie.

Maarn stuurt parkeerders verder weg van treinstation

MAARN  Maarn breidt de blauwe parkeerzone fors uit. Sinds invoering in het centrum zetten langparkeerders, veelal mensen die in Maarn op de trein stappen, hun wagen enkele straten verderop waardoor de bermen sterk te lijden hebben.
Utrechts Nieuwsblad 2-3-2005

Wedstrijd 5 mei, 60 jaar provincie Utrecht vrij!

UTRECHT  Vandaag geeft de provincie Utrecht het startschot voor de wedstrijd ‘5 mei, 60 jaar provincie Utrecht vrij!’. Leerlingen van groep 8 van alle basisscholen in de provincie Utrecht zijn door de Commissaris van de Koningin, dhr B. Staal, uitgedaagd mee te doen.

5 mei 2005 is de dag waarop Nederland voor de zestigste maal haar vrijheid viert. Deze bijzondere gelegenheid wil de provincie Utrecht samen met een jonge generatie vieren, die de vrijheid en saamhorigheid in de toekomst zal gaan bewaken.
Leerlingen van groep 8 kunnen uit naam van de gehele klas een kunstwerk, een opstel of een interview rond het thema ‘wat is voor jou vrijheid’ inzenden voor 31 maart 2005. Daarbij is het een vereiste dat de inzendingen wel met de provincie Utrecht te maken moeten hebben. Een andere belangrijke spelregel is dat per klas maar drie inzendingen mogen meedoen. De volledige spelregels voor de wedstrijd zijn te vinden op de website van de provincie Utrecht: www.provincie-utrecht.nl
Een wedstrijd kent natuurlijk ook prijzen. Een deskundige jury, onder de bezielende leiding van de kinderboekenschrijver Jan Terlouw zal uit de inzendingen drie hoofdprijswinnaars kiezen. Deze zullen met hun eigen klas een tocht gaan maken met het statenjacht ‘De Utrecht’.
Bovendien zullen de mooiste bijdragen worden gepubliceerd in een boekje dat alle leerlingen van groep 8 in de provincie Utrecht zullen ontvangen.

Heuvelrugnieuws van donderdag 3 maart 2005

Hoofdstraat 89 Driebergen: Sparrendaal
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.50 uur  temperatuur: -2 °C

meer foto’s van deze straat

‘Er wordt een spelletje gespeeld door de minister’

DRIEBERGEN  Er lijkt zich een ware strijd te gaan ontwikkelen rond de financiering van de ongelijkvloerse kruising bij het Driebergse station. De minister wil de 25 miljoen die Driebergen, Zeist, BRU en provincie Utrecht gereserveerd hadden voor de gesplitste aansluiting gebruiken voor de aanleg van de ongelijkvloerse kruising. Prorail wil de ongelijkvloerse kruising koppelen aan spoorverbreding en het vernieuwen van het station en in die plannen is die 25 miljoen nodig omdat wat het rijk beschikbaar stelt, te weinig is. Deze boodschap van Prorail zette bij VVD-raadslid Pamboer de alarmbellen in werking.
Stichtse Courant 3-3-2005

Meubelmakersvak herleeft op de Langbroekerdijk

DRIEBERGEN  Ad Bom op bezoek bij Erik Verkuil en Michel Sadon die zo’n dertien jaar geleden aan de Langbroekerdijk de meubelwerkplaats De Schrijn begonnen. Tegenwoordig ligt de nadruk op het geven van cursussen op het gebied van houtbewerking.
Stichtse Courant 3-3-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 4 maart 2005

Uilenkamp Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.50 uur  temperatuur: -6 °C

meer foto’s van deze straat

Frits van Oostrom in Literair Café Driebergen

DRIEBERGEN  Op vrijdag 11 maart a.s. ontvangt het Literair Café Driebergen de Middeleeuwenspecialist Frits van Oostrom. Het is niet toevallig dat Frits van Oostrom te gast is in de 70e boekenweek, van 9-19 maart, die als thema heeft Spiegel van de Lage Landen – boeken over onze geschiedenis.

Frits van Oostrom (Utrecht, 1953) was bijna 20 jaar hoogleraar Nederlandse letterkunde tot de Romantiek aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 2001 werd hij benoemd tot universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht en m.i.v. 1 mei a.s. is hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Van Oostrom ontving voor zijn wetenschappelijke werk Het woord van eer (1987) de Wijnaendts Franckenprijs en in 1995 de Spinozaprijs van het NWO. Naast zijn vele wetenschappelijke publicaties schreef hij een boek voor een breder publiek: Maerlants wereld (1996). Met dit boek – waarin Van Oostrom de wereld van de Middeleeuwse dichter Jacob van Maerlant schetst – verwierf hij landelijke bekendheid. Het werd in 1996 bekroond met de AKO-Literatuurprijs.

In 1998 ontving Van Oostrom de Keizer Karel-prijs van de provincie Oost-Vlaanderen voor zijn uitzonderlijke verdiensten op het gebied van kunst en cultuur.

Sinds 1998 werkt Van Oostrom aan, wat hij hoopt dat binnen zijn werk het ‘boek der boeken’ zal worden: een grote Nederlandse literatuurgeschiedenis van de Middeleeuwen – van de oudste dichtregels tot aan de boekdrukkunst in de 15e eeuw. De voltooiing is dit jaar gepland.

Van Oostrom werd ook bekend doordat hij in 2004 een nieuwe theorie lanceerde over de oudste twee Nederlandse zinnen Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic andu thu. Wat unbidan we nu?, nl. dat ze niet door een man, maar door een vrouw werden geschreven. Hij toonde aan dat de dichtregels aansluiten bij een oude literaire traditie. Die werd in de eerste plaats mondeling doorgegeven en kwam pas later terecht in de slotregels van zg. ‘vrouwenliederen’.

Van Oostrom behoort tot de initiatiefnemers van de cultuureducatieve websites Literatuurgeschiedenis.nl en Bijbelencultuur.nl.

Het belang van Van Oostroms werk is vooral dat hij heeft aangetoond dat het beeld van de literatuur in Vlaanderen en Nederland zonder de Middeleeuwen niet compleet is, waarmee hij tegelijk een periode in de cultuurgschiedenis van de Lage Landen in ere heeft hersteld.

De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in sociaal cultureel centrum Champ’Aubert, Boterbloem 1 in Driebergen.

Kaarten a EUR 10,- zijn aan de zaal verkrijgbaar of in de voorverkoop bij Boekhandel Jac. Baas, Traay 4 in Driebergen.

Wijkbijeenkomst Wildbaan over Lange Dreef

DRIEBERGEN  De Stichting Wildbaan roept bewoners van de wijk Wildbaan op voor een wijkbijeenkomst wegens bezorgdheid over de consequenties van de plannen voor woningbouw op het Lange Dreef terrein.

Bewoners wordt gevraagd om mee te denken over hoe we ons naar de gemeente moeten opstellen om de negatieve gevolgen voor natuur en bewoners van de Wildbaan tot een minimum te beperken. De wijkbijeenkomst wordt op maandagavond 7 maart om 20.00 uur gehouden in Champ Aubert, Boeterbloem 1.

Kabinet stemt in met herindeling

HEUVELRUG  Tijdens het wekelijkse kabinetsberaad heeft het kabinet vandaag ingestemd met de gemeentelijke herindeling van de Heuvelrug. De gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen, Maarn en Leersum kunnen samengevoegd worden tot een nieuwe gemeente. Het voorstel wordt voor advies naar de Raad van State gestuurd en wordt openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Eerste lammetjes op Heidestein

ZEIST  Op het Zeister landgoed Heidestein van Het Utrechts Landschap is het voorjaar reeds aangebroken door de geboorte van twee lammetjes. Dinsdagochtend, 1 maart 2005, zijn in de witte sneeuw twee zwarte lammetjes geboren op het terrein van de schaapskooi van landgoed Heidestein.

De tweeling zijn de eerst geborenen van een dit jaar. Boswachter Cees Dorrestijn en de schapenverzorgster Herma Baars hebben tijdelijk moeder “zwartje” en haar tweeling in de schaapskooi ondergebracht. Tegelijkertijd bleek één van de nog drachtige schapen verzwakt te zijn. Ook zij kan aansterken in de kooi die voor deze gelegenheid weer, als vanouds, met stro en ruiven is ingericht.

Het Drentse heideschaap heeft onder normale omstandigheden geen dak boven het hoofd nodig. De hei voorziet hen van voldoende begrazing. De schaapskooi, die al sinds vele jaren dienst doet als bezoekerscentrum, is door de opvang, komende zondag waarschijnlijk niet toegankelijk voor wandelaars.
Op het terrein is wel de rest van de grotendeels drachtige kudde ooien, te bekijken. De wacht van vrijwilligers en boswachter zijn verscherpt omdat heel spoedig meer lammetjes zullen worden geboren. Sneeuw of geen sneeuw!

Heuvelrugnieuws van zaterdag 5 maart 2005

Bornia Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Van huishoudhulp tot hoteleigenaar

LEERSUM  Verslaggever Jacques van Willigenburg praat met Eefje Goedegebuure (60). Zij bracht bijna de helft van haar leven door op De Donderberg, het partycentrum dat in juli 2005 gaat sluiten.
Utrechts Nieuwsblad 5-3-2005

Heuvelrugnieuws van zondag 6 maart 2005

Princenhof Park 1 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 1 °C

meer foto’s van deze straat

IVN-natuurwandeling op landgoed Zuylenstein

LEERSUM  Op de grens van Amerongen en Leersum zullen natuurgidsen van het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn op zondag 13 maart aandacht besteden aan knoppen van struiken en bomen in de winter. Verder is te zien hoe de overgang van droge zandgrond naar vochtige kleibodem invloed heeft op de begroeiing van het landgoed.

Landgoed Zuylenstein dateert al uit de 14de eeuw. Stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau kocht in 1630 als heer van Leersum en van Zuylenstein de buitenplaats aan. Hij liet het landhuis vergroten, en rondom het huis kwam een ommuurde tuin. Tuin en lanenstelsel daar omheen werden aangelegd in renaissance stijl.
Het huidige landhuis dateert pas van 1983, nadat het voormalig kasteel in 1945 door een bombardement van de geallieerde luchtmacht werd verwoest. Met de herbouw is ook een aanvang genomen met het herstel van waterpartijen, bospercelen, de historische tuin en de moestuin. Er zijn ook plannen voor het inrichten van een geurtuin.
Behalve voor cultuurhistorische aspecten zal er op de wandeling uiteraard aandacht zijn voor de natuur. Het landgoed ligt op het overgangsgebied van heuvelrug naar wetering, van zand naar klei, van droog naar vochtig. De IVN-gidsen laten zien hoe dit tot uiting komt in de begroeiing met planten, struiken en bomen én omdat het nog winter is zal er speciale aandacht zijn voor de knoppen.
De wandeling start om 14.00 uur bij de hoofdingang van het landgoed Zuylenstein aan de N225 bij Amerongen en duurt ongeveer twee uur. Er is beperkte parkeerruimte in het tegenoverliggende Zuylensteinse bos. Aan het eind van de wandeling is er tegen een vrijwillige bijdrage koffie en thee verkrijgbaar en is er de mogelijkheid om wat na te praten met de gidsen. Deelname is gratis en u hoeft zich niet van te voren aan te melden. Voor meer informatie over de IVN en de diverse activiteiten surft u naar ivn-info.nl

Heuvelrugnieuws van maandag 7 maart 2005

De Zuwe Driebergen: richting Langbroekerdijk
foto: © Renk Knol
tijd: 10.45 uur  temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Sprookje in de sneeuw

DOORN  Glühwein, warme chocolademelk, Tiroler muziek en een feeëriek verlichte loipe in een kasteelpark. Meer dan 400 mensen kwamen af op de met honderd stormlantaarns verlichte langlaufroute bij Huis Doorn.
un20050307

Heuvelrugnieuws van dinsdag 8 maart 2005

De Woerd Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.50 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Doorn in twijfel over rol statenlid

DOORN  VVD-statenlid J. Damen ligt onder vuur in Doorn. Hij oogst in de Heuvelruggemeente behalve waardering ook kritiek over zijn rol bij de aanleg van nieuwe landgoederen. Damen opereert volgens sommigen met twee petten op.
Utrechts Nieuwsblad 8-3-2005

Dick Steenwijk stopt met schrijven

DRIEBERGEN  Netty Krook heeft een interview met Dick Steenwijk die zojuist zeventig is geworden. Hij schreef vijf boeken over de Driebergse geschiedenis en zijn publieke aanwezigheid in de boekenweek bij Boekhandel Baas ziet hij als de afsluiting van zijn schrijverscarrière.
Nieuwsbode 8-3-2005

Heeft zomeravondvoetbal toekomst?

Bert van Doorn, sinds 1963 actief voor het zomeravondvoetbal houdt er mee op. De kans is groot dat mét hem de laatste zomeravondcompetitie gespeeld is of gaat worden. Een opvolger is nog niet gevonden. Netty Krook praat met hem.
Nieuwsbode 8-3-2005

Nieuwbouw Beukenstein na elf jaar dichterbij dan ooit

DRIEBERGEN  Twee weken geleden heeft volgens directeur Erna Timmermans het ministerie van VWS positief kritisch gereageerd op de nieuwbouwplannen van Beukenstein. Daarmee lijkt de nieuwbouw weer wat dichterbij te komen.
Nieuwsbode 8-3-2005

Nieuwe voorzitter Park Utrechtse Heuvelrug

Burgemeester D. Wijte van IJsselstein is benoemd tot de nieuwe voorzitter van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Nieuwsbode 8-3-2005

Heuvelrugnieuws van woensdag 9 maart 2005

Lieftincklaantje Driebergen: bij Hoofdstraat
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

VVD start borrelavonden

DRIEBERGEN  De VVD is gestart met maandelijkse borrelavonden (om 20.00 uur) op de eerste maandagavond van de maand in De Reiziger in Driebergen voor zowel leden als niet-leden.
Tijdens zo’n avond wordt op een informele manier over politiek gepraat. De ene keer gaat het over een bepaald thema, de andere keer is de actualiteit het gespreksonderwerp.
Afgelopen maandag was de eerste borrelavond met een bijeenkomst over het verkiezingsprogramma, het eerste ‘heuvelrugbrede’ VVD-programma. Leden en andere belangstellenden hebben enthousiast gediscussieerd en de programmacommissie heeft veel ideeën meegekregen.

Heuvelrugnieuws van donderdag 10 maart 2005

Gooijerdijk Driebergen: richting Engweg
foto: © Renk Knol
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Zaterdag 12 maart op de Traaij: enquête centrumvisie

DRIEBERGEN Zaterdag 12 maart van 13.30 – 15.30 uur loopt een flink aantal raadsleden (van verschillende partijen) rond op de Traaij. Het is de bedoeling dat zij het winkelend publiek vragen wat zij sterke en zwakke punten van het centrum van Driebergen vinden en wat zij in de toekomst graag verbeterd zouden zien.
De uitkomsten van de enquête worden meegenomen in de discussie om te komen tot een visie op het centrum van Driebergen.

Discussie over ontwikkelen centrumvisie is gestart!
De gemeente Driebergen wil, samen met iedereen die zich betrokken voelt bij het onderwerp, een visie ontwikkelen voor het dorpscentrum. Hoe moet dat eruit zien over 10 jaar? Dinsdag 22 februari was de eerste bijeenkomst over dit onderwerp.
Er waren zo’n 125 personen aanwezig; zowel bewoners van het centrumgebied als mensen die er winkelen of werken. Ook was er een flink aantal belangenorganisaties van de partij.
Deze avond was, zo werd door de organisatoren uitgelegd, “eigenlijk de saaiste” van alle avonden (in totaal vijf) over dit onderwerp. Er werd vooral van alles uitgelegd over de “spelregels”. Bijvoorbeeld: ieders inbreng is gelijkwaardig. En: er wordt niet gestemd: de bedoeling is dat er een visie uitrolt waar geen van de deelnemers overwegend bezwaar tegen heeft. En verder: de gemeenteraad, die nu eenmaal het laatste woord heeft, zal een eventuele afwijking van de visie zeer goed motiveren, aangezien de raad het heel zwaar vindt wegen dat de visie gedragen wordt door iedereen die een belang heeft in het gebied.
Aanvankelijk waren er veel kritische vragen over het proces. Hoe moet je immers met zijn 125en tegelijk over een centrumvisie discussiëren? Het grootste deel van de aanwezigen gaf aan volgende keer ook van de partij te zullen zijn. Daarom wordt er de vier nog volgende avonden in kleine groepen aan bepaalde thema’s gewerkt, zoals wonen, winkels, wegen.
De volgende vier avonden hebben plaats op 15 maart, 19 april, 24 mei en 14 juni.
Wilt u zich nog aanmelden voor de vervolgbijeenkomsten? Neem dan contact op met Renate Gerritse, tel: 525253

Piet de Vries, de ‘markante dominee’, is overleden

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag 5 maart, de dag waarop hij 82 jaar werd, is dominee Piet de Vries overleden. In Driebergen én daar buiten gold dominee De Vries als een zeer markante persoonlijkheid die tijdens zijn leven opvallend veel tot stand heeft gebracht.
Stichtse Courant 10-3-2005

Paardrijclub is woedend op gemeente

DRIEBERGEN  De Driebergse paardrijclub ‘De Bosruiters’ is des duivels over de wijze waarop de gemeente Driebergen deze vereniging in onzekerheid laat over de vergunningverlening. “We gaan aan deze gemeente ten onder” zegt mevrouw Van Bemmel van de Bosruiters. Het is volgens haar zeer twijfelachtig of het jaarlijkse concours op koninginnedag wel door kan gaan.
Stichtse Courant 10-3-2005

‘Heuvelrug is verkeerde naam voor nieuwe gemeente’

DRIEBERGEN  Hans Lafeber, de voorzitter van het CDA Driebergen, vindt dat de inwoners van de vijf fusiegemeenten Driebergen, Doorn, Maarn, Amerongen en Leersum zélf moeten gaan nadenken over een naam voor de nieuw te vormen gemeente. De huidige werknaam ‘Heuvelrug’ die door de herindelingscommissie en de ambtenarenkorpsen wordt gebruikt, vindt hij ongeschikt.
Stichtse Courant 10-3-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 11 maart 2005

Tempelhof Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.20 uur  temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwe afdeling Heuvelrug van de Partij van de Arbeid

HEUVELRUG  Afgelopen woensdag 9 maart hebben de leden van de Partij van de Arbeid in de vijf bij de gemeentelijke herindeling betrokken gemeenten op de Heuvelrug de afdeling Heuvelrug opgericht.

Daaraan voorafgaand zijn de plaatselijke afdelingen van Doorn, Maarn, Amerongen en Leersum opgeheven. Bij de opheffing van de afdeling Driebergen werd aan de secretaris / penningmeester Rob Steinbuch de zilveren speld van de Partij van de Arbeid uitgereikt, de hoogste onderscheiding van de PvdA.

In de oprichtingsvergadering van de nieuwe afdeling werd het bestuur gepresenteerd. Voorzitter is Douwe van der Baan, onlangs voorzitter geworden van de nu opgeheven afdeling Doorn. Secretaris / penningmeester is Jos Rademaker uit Maarn en de leden van het bestuur zijn Vera Kloor uit Driebergen, Berry Schutten uit Leersum, Coert van Dijk uit Amerongen en Tijn Everse uit Driebergen.

De programmacommissie gaf een schets van het programma voor de heuvelrug waaraan zij aan het werk is. Kenmerkend thema is de slogan Samen Sterk. Daarbij is uitgangspunt dat samenwerking tussen de instellingen en bedrijven op de heuvelrug, de gemeente, de woningbouwcorporaties zal leiden tot behoud van het groen, tot versterking van de dorpskernen en tot sociale woningbouw voor jongeren. “Samen sterk” geeft ook de ambitie aan met andere progressieve partijen inhoudelijk te willen samenwerken.

Nieuw huis van God op weilanden naast Lange Dreef

DRIEBERGEN  Een kerk op de weilanden naast de Lange Dreef. De Driebergse Christelijk Gereformeerde gemeenschap ziet hier graag een nieuw huis van God verrijzen omdat de huidige kerk aan de Oranjelaan niet meer aan de eisen van de tijd voldoet.
Utrechts Nieuwsblad 11-3-2005

Heuvelrugnieuws van zaterdag 12 maart 2005

De Marter Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Heuvelrug wellicht naam fusiegemeente

HEUVELRUG Verslaggever Jurgen van Dijk in gesprek Susan Kuijsten over de voortgang van de herindeling op de Heuvelrug.
Utrechts Nieuwsblad 12-3-2005

Leersumse voetbalvereniging krijgt clubhuis en kunstgras

LEERSUM De kogel is door de kerk: de Leersumse voetbalvereniging HDS krijgt een fonkelnieuw clubhuis alsmede een kunstgrasveld. Men hoopt met het beging van het nieuwe seizoen de nieuwe accommodaties in gebruik te nemen.
Utrechts Nieuwsblad 12-3-2005

Van herberg tot moderne horecagelegenheid

MAARSBERGEN Er staat een zeer omvangrijke uitbreiding op stapel bij Motel Maarsbergen. Van 66 naar 158 kamers. Nu de plannen van rijkswaterstaat voor de verbreding van de A12 definitieve vorm krijgen, kan het motel zelf ook aan de slag. In 2009 moet de uitbreiding en aanpassing gereed zijn.
Utrechts Nieuwsblad 12-3-2005

CDA-program MALDD eind april rond

DRIEBERGEN  Eind april moet het CDA-program van de samenwerkende CDA-afdelingen in de zogeheten MALDD-gemeenten gereed zijn. Het is de bedoeling dat op 27 april tijdens een gemeenschappelijke ledenvergadering van alle vijf afdelingen het program wordt vastgesteld.

Afgelopen week heeft het interim-bestuur van de CDA-afdelingen, onder onafhankelijk voorzitterschap van oud-burgemeester Pim Jongeneel van Driebergen, het groene licht gegeven aan het concept-program dat is voorbereid door een programcommissie, onder leiding van Nynke van Amerongen, fractievoorzitter van het CDA in de raad van Driebergen.
Het concept-program wordt nu aan de leden van de afdelingen en aan maatschappelijke organisaties in de vijf dorpen voor commentaar aangeboden,

Hun reactie wordt uiterlijk 30 maart aanstaande verwacht. Begin april worden de commentaren besproken, waarna eind april het program definitief wordt vastgesteld. De CDA-programcommissie en het interim-bestuur wijzen er wel op dat al deze actiepunten gebeuren onder het voorbehoud van de politieke besluitvorming in Den Haag over het wetsontwerp over de herindeling. “Een goed bericht is in ieder geval”, zegt Nynke van Amerongen, ‘’dat het kabinet afgelopen vrijdag akkoord is gegaan met het wetsontwerp. Er begint dus schot in te komen.”

Heuvelrugnieuws van zondag 13 maart 2005

Dwarsweg Driebergen: vanaf Sterkenburgerlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.40 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Wateravond in Nieuw Salem

DRIEBERGEN  Op dinsdag 22 maart organiseren de regionale waterbeheerders een informatieve discussieavond over de toekomst van het water in de gemeenten Driebergen en Doorn.

Aanleiding hiervoor is het gemeentelijke waterplan, waar beide gemeenten samen met de gemeenten Leersum en Amerongen en de Hydron, de provincie Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aan werken. In dit waterplan wordt het gemeentelijk waterbeheer van de (nabije) toekomst uitgestippeld. De gemeenten willen ook graag met haar inwoners van gedachte wisselen over de toekomst van het water. Iedereen is daarom van harte welkom op de “wateravond”. De avond voor Driebergen en Doorn wordt gehouden in gebouw Nieuw Salem, Lei 86 in Driebergen van 20.00 tot 22.00 uur.

Water is overal. Het komt uit de kraan, we voeren gebruikt water af door het riool, water stroomt door sloten en rivieren. Goed, gezond en veilig water betekent dus nogal wat. Voor mensen, maar ook voor de natuur. Om het water binnen de gemeente ook in de toekomst schoon en veilig te houden, werken de Heuvelruggemeenten Driebergen, Doorn, Leersum en Amerongen samen aan een waterplan. Voor het gemak noemen zij zich “de waterpartners”.

Het waterplan
In het waterplan spreken de waterpartners af wat ze willen bereiken met het water. Zo staan in het waterplan bijvoorbeeld voorstellen om:

  • meer regenwater in de grond te laten zakken in plaats van het af te voeren naar het riool;
  • de waterkwaliteit te verbeteren;
  • natuurlijke oevers aan te leggen waarin planten en dieren zich thuis voelen;
  • de mogelijkheden voor waterrecreatie te verbeteren;
  • wateroverlast te voorkomen.

De waterpartners vinden het belangrijk dat het plan aansluit bij de mensen waarvoor het uiteindelijk gemaakt wordt. Daarvoor is de wateravond.

De avond begint met informatie over wat de waterpartners zich tot nu toe voorstellen om het waterbeheer te verbeteren. Om te horen wat de bezoekers belangrijk vinden, biedt de avond ook de mogelijkheid met elkaar in gesprek te raken.

Het plan wordt vastgesteld door de verschillende raden van de deelnemende gemeenten. Daarvoor is nog een mogelijkheid het uiteindelijke plan in te zien en eventueel bezwaar te maken. Dat wordt aangekondigd in de gemeentelijke informatie rubriek.

Wie meer wil weten over het waterplan of het programma van de avond kan de website van het waterschap bezoeken www.destichtserijnlanden.nl  onder het kopje Waterplan Heuvelrug. U kunt ook contact opnemen met Michiel Anten of Bas de Wildt van het waterschap, tel. (030) 634 58 36.

Heuvelrugnieuws van maandag 14 maart 2005

Oosterdwarslaan Driebergen: vanaf Traaij
foto: © Renk Knol
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Bankjes op de Traaij

DRIEBERGEN Nu de vorst uit de grond is zal de gemeente volgende week maandag de aangekondigde bankjes op de Traaij plaatsen. De bankjes werden betaald uit het Klein Woonfonds, dat gevormd wordt door de gemeente en Heuvelrug Wonen.
Het verzoek voor de bankjes was ingediend door het Seniorenplatform en het onderhoud ervan wordt gedaan door Scouting.

Het betreft bankjes op de volgende locaties:

  • 2 voor huisnummer 55
  • 1 bij de grote bloembak aan de Laan van Blommerweerd
  • 1 voor modehuis Nicole
  • 1 ter vervanging van het bankje bij Mabu dat niet zo best meer is.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 15 maart 2005

Het Scherpenzeel Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

De Zwoer wil ruim 1 miljoen van gemeente

DRIEBERGEN  Zwembad De Zwoer verkeert in grote financiële nood. Het zwembadbestuur heeft bij de gemeente aangeklopt voor een eenmalige subsidie van 500.000 euro om het tekort weg te werken en daarnaast zou de jaarlijkse subsidie met 100.000 euro verhoogd moeten worden naar 600.000 euro.
Utrechts Nieuwsblad 15-3-2005

Werken voor de kost

DRIEBERGEN Twintig vrijwilligers zijn bezig gegaan om het verwaarloosde Springerpark achter Zorgcentrum Beukenstein weer in oude glorie te herstellen. Elke zaterdag is er voor de vrijwilligers een lunch aangeboden door Beukenstein.
Nieuwsbode 15-3-2005

Voor school in Zuid-Afrika

DRIEBERGEN Netty Krook praat met Wim en Tilly Kosterman over projecten in Zuid Afrika waarvoor zij het komende jaar allerlei activiteiten organiseren. Het project waar nu de meeste aandacht naartoe gaat is het schooltje Bongumusa in de Township Embalenhle.
Nieuwsbode 15-3-2005

Valkenheuvel is tijdelijk onderdak

DRIEBERGEN Na de voorjaarsvakantie ging de basisschool Valkenheuvel voor het eerst naar hun tijdelijk onderkomen op het sportveld van Dalto. Het was allemaal nog een beetje rommelig, maar de lessen konden gewoon doorgang vinden.
Nieuwsbode 15-3-2005

Heuvelrugnieuws van woensdag 16 maart 2005

De Hermelijn Driebergen: vanaf Jachtlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Weetje

DRIEBERGEN  Vandaag, 87 jaar geleden, werd op 16 maart 1918 in Driebergen aan de Burgemeesterlaan de latere beroemde architect Aldo Ernest van Eyck geboren als zoon van de dichter Pieter Nicolaas van Eyck. Hij woonde slechts een jaar in Driebergen.

Boomplantdag in Driebergen

DRIEBERGEN Bij de ijsbaan aan de Schippersvaart zijn vanochtend door leerlingen van groep 8 van Instituut Coolsma bomen geplant in het kader van de Boomfeestdag. Er werden 500 kleine elzen geplant. Naast het bomenplanten kregen de leerlingen van medewerkers van de gemeente ook uitleg over de specifieke kenmerken van het overgangslandschap.

Afscheid Dick Steenwijk

DRIEBERGEN Dick Steenwijk (70) nam vanavond in Boekhandel Baas afscheid van zijn lezerspubliek. Hij schreef vijf boeken over de geschiedenis van Driebergen en heeft nu een punt gezet achter zijn schrijverscarrière.

foto’s: Robert Zwart


Heuvelrugnieuws van donderdag 17 maart 2005

Hoge Woerd Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Verloedering moet plaatsmaken voor gezelligheid en allure

DRIEBERGEN  Het ontwikkelen van een breed gedragen visie op de toekomst van het dorpscentrum is dinsdagavond een klein stapje dichterbij gekomen. Tijdens de tweede ‘meedenkavond’ van dit participatieproject waren opnieuw zo’n honderd mensen in Nieuw Salem aanwezig. Na twee uur discussiëren vond men dat het moet afgelopen zijn met de verloedering en de ‘toenemende lelijkheid’. In plaats daarvan moet er meer ruimte komen voor allure, gezelligheid, cultuur, horeca en een versterking van het dorpskarakter.
Stichtse Courant 17-3-2005

PDR-leider en wethouder botsen over de inbreidingscijfers

DRIEBERGEN  Hoe staat het er nu werkelijk voor met de inbreidingslocaties in Driebergen? Dat wilde PDR-fractievoorzitter Wim Zoet vorige week donderdag van wethouder Van der Burg weten. Tijdens de behandeling van het collegevoorstel om de haalbaarheid van woningbouw op de Lange Dreef te onderzoeken liet Van de Burg doorschemeren dat het met de inbreiding toch beter gaat dan men aanvankelijk dacht. Maar cijfers hierover wilde hij niet verstrekken. Dit leidde tot een botsing tussen beide heren, waarbij burgemeester Bloemen de PDR-leider tenslotte moest terugfluiten.
Stichtse Courant 17-3-2005

ODC-leden denken verdeeld over koopavond

DRIEBERGEN  Wat moet er gebeuren met de vrijdagse koopavond? Dat was één van de hoofdpunten op de agenda van de ledenvergadering die de Ondernemersvereniging Driebergen Centrum (ODC) maandagavond hield. Een verslag van Ad Bom.
Stichtse Courant 17-3-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 18 maart 2005

Breullaan Driebergen: vanaf Hoofdstraat
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Presentatie Driebergs verenigingsleven

foto Robert Zwart
DRIEBERGEN  In het kader van de viering van haar 30-jarig bestaan organiseert de openbare bibliotheek in Driebergen dit jaar een aantal activiteiten. Eén van die activiteiten was de gisteravond gehouden presentatie van het Driebergse verenigingsleven door gastheer Paul Rosenmöller.
Verenigingen kregen ongeveer twee minuten spreektijd om te laten horen en zien wat hun doelstellingen zijn. Daarna stelde Rosenmöller nog wat vragen en na pakweg vijf minuten kregen het aanwezige publiek een redelijke indruk van die vereniging. Een geslaagde avond, zij het dat de bibliotheek en de verenigingen een grotere opkomst verdiend hebben.

Leersum: Groene Entree voor recreanten bij De Donderberg

LEERSUM  Een paviljoen met informatiepanelen waarmee wandelaars en fietsers hun voordeel kunnen doen nadat ze de auto hebben achter gelaten. Dat wil Leersum onder de naam Groene Entree realiseren op het parkeerterrein van restaurant De Donderberg.
Utrechts Nieuwsblad 18-3-2005

Heuvelrugnieuws van zaterdag 19 maart 2005

Prinses Irenelaan Driebergen: vanaf Rosariumlaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Winnaar eerste RaadPlaat

DRIEBERGEN  Liesbeth Reitsma is de winnaar van de eerste RaadPlaat van Photastique.nl en DriebergenNet. Zij is gisteren naar de fotostudio van Photastique.nl in Driebergen gegaan om in de gewonnen fotosessie portretfoto’s te laten maken.

Nieuw cultuurhuis centrum Doorn krijgt vorm

DOORN  Het nieuwe Cultuurhuis in het centrum van Doorn krijgt vorm. Momenteel wordt gewerkt aan de parkeergarage. In de kelder kunnen over een jaar tachtig bezoekers en gebruikers hun auto stallen.
Utrechts Nieuwsblad 19-3-2005

100 jaar Oranjefeesten

DRIEBERGEN  Aanstaande woensdag 23 maart om 20.00 uur houdt de Oranjevereniging Driebergen-Rijsenburg haar jaarvergadering in De Bergse Bossen aan de Traaij.
In het kader van het uit te geven historische boekje “een eeuw Oranjefeesten en Koninginnedagen in Driebergen-Rijsenburg” zal plaatsgenoot de heer Heemstra daar het een en ander vertellen over het tot stand komen van dit boekje. Veel interessant materiaal is reeds verzameld vanuit het streekarchief te Wijk bij Duurstede maar de Oranjevereniging is nog steeds op zoek naar beeldmateriaal over deze 100 jaar.

Heuvelrugnieuws van zondag 20 maart 2005

Wim Harzinghof Driebergen: ingang
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Excursies naar het Wildviaduct A28

ZEIST Jaarlijks organiseert de Werkgroep Faunapassages Zeist-Zuid/West twee excursie naar het Wildviaduct onder de A28. Dit jaar op zaterdag 26 maart en 22 oktober.
Het Wildviaduct maakt uitwisseling van dieren mogelijk tussen het Vechtplassengebied en Noorderpark aan de ene kant en het Kromme Rijngebied en Utrechtse Heuvelrug aan de andere kant.
Dit voorkomt uitsterven en inteelt van diersoorten. In het voor- en najaar trekken veel dieren naar een ander leefgebied. De diersporen in het zand onder het viaduct zijn hier de stille getuigen van. Tijdens de excursie wordt aandacht besteed aan het herkennen van de diersporen. Het gebied is normaal niet toegankelijk en een bijzondere ervaring.
De excursie start om 10.00 uur bij Boerderij Den Hoek, gelegen aan de Bisschopsweg bij de brug over de Biltse Grift. Men wordt verzocht op de fiets te komen. De excursie duurt tot circa 12.00 uur voor maximaal 20 personen. Goed schoeisel is belangrijk. Opgave vooraf is noodzakelijk bij Nieske Sigtermans tel. 030-6956801.

Heuvelrugnieuws van maandag 21 maart 2005

Xaveriuslaan Driebergen: vanaf Rijsenburgselaan
foto: © Renk Knol
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Theatergroep Kadans

DRIEBERGEN  Al weer tien jaar verzorgt Toneelgroep Kadans avonden met eenakters en avondvullende toneelstukken. Steeds in een wisselende samenstelling qua acteurs, maar altijd met een en dezelfde regisseur: Bas de Haas. Bij elke voorstelling geniet een vast publiek en klinkt er een enthousiast applaus op.

Op zaterdag 2 april speelt Kadans het blijspel “Kasteel te koop” van Nina Chici. De voorstelling begint om 20.00 uur (zaal is om 19.30 uur open) in de aula van de Vrije School, Faunalaan 250. Kaartjes kosten € 6 en zijn vanaf 28 maart te koop bij de SWD, gebouw De Vijver. Kaartjes zijn ook voor aanvang van de voorstelling op 2 april aan de zaal verkrijgbaar.

Radiodocumentaire over 100 jaar Doorn

DOORN  Op donderdagavond 31 maart wordt bij de streekomroep Radio 90FM de eerste aflevering van een 10-delige radiodocumentaire uitgezonden in het kader van het 100-jarig bestaan van de Doornse krant “de Kaap”.
In deze documentaire praat Fred van Burken over het leven van alle dag in Doorn en omstreken. Hiervoor heeft hij niet alleen geput uit zijn eigen boek over Doorn, maar heeft hij ook gesprekken met Doornse burgers gevoerd.
In de uitzendingen van een uur komen de volgende onderwerpen aan de orde: Doornse winkeliers en ondernemers,  publieke voorzieningen (zoals de brandweer; trams, post en telegrafie), verenigingen en kerken, veldwachters en gemengd nieuws. Alle uitzendingen beginnen om 20.00 uur en duren tot 21.00 uur.
U ontvangt de streekomroep in Amerongen, Doorn, gemeente Wijk bij Duurstede, gemeente Maarn op de kabel op FM 107.0 Mhz, terwijl Radio 90FM in Leersum op FM 102.0 Mhz op de kabel te ontvangen is. In de ether is de de zender op golflengte FM 91.7 Mhz.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 22 maart 2005

’t Haagje Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.05 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Palmpasenoptocht

DOORN Vanaf het Raadhuisplein vertrok op zaterdag 19 maart de Palmpasenoptocht naar het Zonnehuis. Er waren minder deelnemers dan vorig jaar, maar de kinderen die er waren droegen trots hun zelfgemaakte palmpasenstokken.
Nieuwsbode 22-3-2005

De Zwoer in geldnood

DRIEBERGEN Het geld dat de gemeenteraad bij de begrotingsvergadering aan het zwembad toezegde is nog steeds niet binnen. Reden hiervoor zou zijn dat in het kader van de herindeling de provincie goedkeuring aan deze uitgave moet verlenen. Als dat op korte termijn niet gebeurt kan het zwembad niet de nodige investeringen en onderhoud doen omdat de kas leeg is.
Nieuwsbode 22-3-2005

Tien jaar Zonnebloem in Maarn-Maarsbergen

MAARN De Zonnebloem afdeling Maarn Maarsbergen werd op 11 september 1995 opgericht. Dit wordt in de loop van het jaar gevierd met tal van activiteiten. Voor meer informatie over de afdeling: Lidwien Hensing, 0343-443469.
Nieuwsbode 22-3-2005

Berichtgeving DriebergenNet

Dat deze webmaster in het geheel niets met sport heeft, dat is inmiddels genoegzaam bekend. Dat hij ook alles wat wel een behoorlijke nieuwswaarde wat sport betreft van de website weert (behalve de financiën van de Sporthal en het Zwembad) vind ik wel kwalijk. Welk dorp levert er 3 Nederlands Kampioenen zonder dat dit op de “officieuze” website wordt vermeld, juist ja, Driebergen Net.

Bovenstaand bericht werd anoniem door iemand op het prikbord van DriebergenNet gezet. Ik zal mij van de inhoud van dit bericht niets aantrekken. DriebergenNet (een volstrekt particuliere en ongesubsidieerde site) heeft als uitgangspunt dat politieberichten en sportberichten niet opgenomen worden. Alleen berichten met betrekking tot sportaccommodaties komen aan bod. De anonieme inzender is het blijkbaar ontgaan dat DriebergenNet al jarenlang de voetbalvereniging CDN sponsored met een substantieel jaarlijks bedrag. Deze anonieme reactie (maar niet alleen daarom) draagt ertoe bij dat DriebergenNet afziet van verdere sponsoring van CDN.

Corporatie voor rechter na goede daad

AMERONGEN Schrijnende gevallen helpen met tijdelijke huisvesting. En die medemenselijkheid als een boemerang terugkrijgen. Voor woningbouwvereniging Amerongen reden, deze week twee huurders voor de rechter te dagen. Die weigeren hun tijdelijke woning te verlaten
Utrechts Nieuwsblad 22-3-2005

Heuvelrugnieuws van woensdag 23 maart 2005

Broekweg Driebergen: tussen Gooijerdijk en Dwarsweg
foto: © Renk Knol
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

GroenLinks legt nadruk op relatie burger-bestuur en groen

DRIEBERGEN  Als de gemeentelijke herindeling straks een feit is, zal het nieuwe gemeentebestuur zich flink moeten inspannen voor een optimale communicatie tussen burger en bestuur. Daarbij is het zaak de inspraakmogelijkheden van burgers serieus te vergroten.

Dit stelt GroenLinks in zijn eerste ontwerp voor een verkiezingsprogramma voor de nieuwe Heuvelruggemeente. Zo zou voorafgaand aan de formele beleidsprocedures standaard een oriënterende bijeenkomst moeten plaatsvinden, waarop burgers en organisaties hun visie en ideeën naar voren kunnen brengen. Ook vindt GroenLinks dat het makkelijk moet zijn bezwaren tegen besluiten van de gemeente kenbaar te maken. Daarom pleit GroenLinks voor een goede, onafhankelijke klachtenprocedure.

Het concept-programma is opgesteld door een gezamenlijke commissie van de afdelingen van GroenLinks op de Heuvelrug. GroenLinks heeft met een groot aantal organisaties die op allerlei gebieden in de samenleving actief zijn, gesproken over wat zij als knelpunten ervaren. Samen met hen zocht Groen Links naar creatieve oplossingen. Behalve aan de afstand tussen burger en bestuur geeft het concept-programma ook veel aandacht aan de leefbaarheid in de verschillende dorpen en aan versterking van het groene karakter van de Heuvelrug. “Het Nationaal Park, de Langbroekerwetering en de Stichtse Lustwarande vormen het groene en historische kapitaal van de nieuwe gemeente”, schrijft de GroenLinks-programmacommissie; “aantasting daarvan is onaanvaardbaar”.

Het concept-programma van GroenLinks is nu eerst voor commentaar naar de maatschappelijke organisaties gestuurd die eerder advies hebben gegeven. Uiteindelijk zal het programma door de ledenvergadering(en) van de partij moeten worden vastgesteld. Dan zal ook moeten worden besloten of GroenLinks zelfstandig aan de verkiezingen zal deelnemen of dat naar enige vorm van progressieve samenwerking zal worden gestreefd.

Driebergse droom waarmaken

DRIEBERGEN De Dialoog. Titel van een bijeenkomst op 14 april in Driebergen met als doel: positieve krachten losmaken in het dorp, groepen vormen, samen oplossingen bedenken. Mede-initiatiefnemer Frans Copini weet nu al dat het een succes wordt. Zo’n 120 mensen hebben reeds toegezegd mee te doen. Wie aan een discussietafel wil zitten moet zich aanmelden via 0343-532434.
Utrechts Nieuwsblad 23-3-2005

Naast inspraakavonden ook internetenquête over centrumvisie

DRIEBERGEN Vanaf vandaag tot 3 april kunnen inwoners van Driebergen via een enquête op internet hun mening geven over het centrum van Driebergen. Deze enquête is een aanvulling op de inspraakavonden die over ditzelfde onderwerp gehouden worden.

Heuvelrugnieuws van donderdag 24 maart 2005

Sparrenheide Driebergen: waterpartij
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Toekomst van zwembad De Zwoer nog niet zeker

DRIEBERGEN Wethouder Schravesande presenteerde vanochtend op een persconferentie het raadsvoorstel waarmee Zwembad De Zwoer gered kan worden. Het voorstel waar dit jaar ruim een miljoen euro mee is gemoeid kan rekenen op de steun van de raad in de extra raadsvergadering op 7 april.

Ook directie en bestuur van het zwembad gaven op de persconferentie aan met dit voorstel verder te kunnen. Een onderdeel van het voorstel is om het zwembad voor 1 mei van liquide middelen te voorzien omdat de kas gewoonweg leeg is. Hiermee is een bedrag gemoeid van 509.000 euro.
Omdat de gemeente in een herindelingsprocedure zit, kan de gemeente dit bedrag echter niet zomaar overmaken. Daarvoor is goedkeuring van de provincie (en de herindelingspartners nodig) nodig. En zolang die er nog niet is hangt de toekomst van het zwembad aan een zijden draadje, ondanks de plaatselijke politieke en bestuurlijke steun.

Liesbeth de Jong-Soer 1944-2005

DRIEBERGEN  Het Driebergs gemengd koor Scherzando treurt om het overlijden van zijn dirigente Liesbeth de Jong. Zij heeft bijna zeven jaar leiding aan het koor gegeven.
Stichtse Courant 24-3-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 25 maart 2005

W.A. Visser ’t Hooftlaan Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Heuvelrugnieuws van zaterdag 26 maart 2005

Verlengde Horstlaan Driebergen: vanaf Arnhemsebovenweg
foto: © Renk Knol
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Boswandeling met concert

AUSTERLITZ  Op 2e Paasdag houdt het Beauforthuis in Austerlitz zijn traditionele boswandeling met concert. Om 10 uur vertrekt de boswachter voor een wandeling langs de mooiste plekjes van het bos met als thema: “De muziek van het bos”. Luister naar de muziek van de vogels, de zang van de bomen…
Om 12 uur start dan het concert van pianist Stefan Hofkes (o.m. bekend als artistiek leider van het Opera-festival) en violiste Gina McCormack. Zij brengen werken ten gehore van onder meer Ravel, Schumann en Dvorak.
Kaarten kunt u reserveren via VVV Zeist, 0900 – 109 10 13.
entree € 11,- / CJP & Pas65 € 9,80 / Zeistpas € 10,-
lokatie Beauforthuis Woudenbergseweg 70 – 3711 AB Austerlitz
tel. 0343 – 49 18 58 / 49 32 27

Politie zoekt getuigen

DRIEBERGEN Vrijdagavond omstreeks 22.00 uur vond een gewapende overval plaats op een woning aan de Coolsmalaan. De politie is een onderzoek begonnen. Daarbij is de hulp van getuigen nodig. De politie vraagt mensen die informatie kunnen verstrekken over deze overval – omdat zij bijvoorbeeld in (de omgeving van) de Coolsmalaan iets opvallends hebben gezien – zich te melden bij de politie van het district Binnensticht in Zeist, telefoonnummer 0900-8844.

Heuvelrugnieuws van zondag 27 maart 2005

Oranjelaan Driebergen: richting Vijverlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 13.30 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Oproep afscheid Leersum

LEERSUM De gemeente Leersum heeft het plan opgevat om in het kader van de gemeentelijke herindeling activiteiten te ontwikkelen. Het ontstaan van de gemeente Heuvelrug zal een belangrijk moment in de geschiedenis van het dorp zijn.

Men wil dat moment markeren met een aantal activiteiten waar de hele Leersumse bevolking aan kan deelnemen. De gemeente wil graag weten wat u daarvan vindt en of u ideeën heeft hoe dat te doen. Mail uw idee naar carolien.lamore@leersum.nl . Wilt u meehelpen met organiseren? Vermeld dan ook uw naam en adres en telefoonnummer.

Ad Schiedon lijsttrekker SP op Heuvelrug

DOORN  Ad Schiedon uit Doorn wordt de lijsttrekker van de Socialistische Partij bij de gemeenteraadsverkiezingen op de Heuvelrug. Dat maakte hij afgelopen vrijdag bekend in het programma 90 in de regio van Radio 90 FM.

Heuvelrugnieuws van maandag 28 maart 2005

Verheullaan Driebergen: richting Loolaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Stageproject groot succes

DRIEBERGEN Het Stageproject, waarin 16 jonge Tsjechen voor een periode van 3 maanden werkervaring opdoen bij bedrijven en instellingen in Driebergen, is in volle gang. Met nog een paar weken voor de boeg durft de organisatie wel te stellen dat het project een groot succes is.

De stageverlenende instellingen en bedrijven zijn tevreden over de leergierigheid en de inzet van de Tsjechen. De Tsjechen zijn zeer onder de indruk van de vriendelijkheid die zij ontmoeten van collega’s en klanten of cliënten maar ook van inwoners van Driebergen die zij tegenkomen in of buiten hun stage.

Het Stageproject is een vervolg op een eerder project, 2 jaar geleden. Dit keer participeert niet alleen het Arbeidsbureau van Semily – waarmee Driebergen een stedenband heeft – maar ook het Arbeidsbureau van de stad Ceska Lipa. In totaal 16 mensen lopen een stage waarvoor de Europese Unie een subsidie verstrekt.

Ten opzichte van het eerdere project is een grote verandering dat drie personen – met wortels in het personeelswerk – de stagiaires inhoudelijk begeleiden tijdens hun stage.
Elke stagiaire heeft ook gastouders gekregen. Deze zorgen er voor dat de gasten zich thuis voelen in Driebergen en verzorgen bijvoorbeeld bezoekjes aan culturele instellingen.

Tennisvereniging Manger Cats 50 jaar

DRIEBERGEN Van vrijdag 1 april tot tot en met zaterdag 1 oktober zijn de buitenbanen van tennisvereniging Manger Cats aan de Arnhemsebovenweg weer geopend.
Het wordt een bijzonder buitentennisseizoen want Manger Cats bestaat dit jaar 50 jaar! Er valt dus wat te vieren en dat doen ze onder meer met een complete feestweek van 13 tot en met 18 juni. Hierin vinden diverse activiteiten plaats. Er is een reünietoernooi voor ’60-plussers’ waaraan ook oud-leden kunnen deelnemen. Op woensdag is er een tennisclinic door een bekende toptennisser. Daarnaast wordt gedurende de hele week in de avonduren een straat/buurttoernooi gespeeld. Op vrijdag is er een spel- en activiteitenmiddag voor de jongste jeugd. De feestweek eindigt met de finale van het straat/buurttoernooi en een spetterend feest met barbecue op zaterdag 18 juni.

Op dinsdag 13 september is er een receptie in combinatie met ‘sport’ debat voor politici en vertegenwoordigers van sportverenigingen van alle dorpen van de nieuw te vormen Heuvelruggemeente. Het debat zal in het teken staan van het behoud van de plaatselijke sportvoorzieningen en clubs.

Op zaterdag 1 oktober sluit Manger Cats het jubileum in stijl af met een sportgala met live-optredens, cabaret, disco met muziek van 1955 tot 2005, etc..

Het ‘gewone’ sportseizoen begint met een openingstoernooi op zaterdag 2 april. Aanvang 12.00 uur en einde circa 16.00 uur.

Manger Cats is niet alleen een gezellige club op een prachtige locatie. Ook op sportief vlak blazen ze een partijtje mee. Zo’n 120 leden doen dit jaar mee aan de officiële competitie van de KNLTB.

Wie de sfeer wil proeven is van harte welkom op de banen aan de Arnhemsebovenweq 275

Heuvelrugnieuws van dinsdag 29 maart 2005

Grensweg Driebergen: richting Austerlitz
foto: © Renk Knol
tijd: 11.15 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Stichtse Lustwarande in tv-serie

HEUVELRUG Zeven weken lang bezoekt Annebelle Schneemann in het tv-programma Utrecht Buiten steeds een ander stukje van de Stichtse Lustwarande. Annebelle bezoekt buitenplaatsen, tuinen, natuurgebieden en andere bijzondere plaatsen. De TV-serie is een coproductie van de provincie Utrecht en RTV Utrecht. Vanaf vrijdag 1 april zeven weken lang: van 1 tot en met 15 april vanaf 18.10 elk uur, van 22 april tot en met 13 mei vanaf 18.45 elk uur. Ook op zaterdag worden de uitzendingen herhaald.

Gemeenteambtenaar opnieuw succesvol bij NK Veldloop Gemeenten

DRIEBERGEN  Gerrit van der Hul, medewerker van de gemeente Driebergen was vorige week woensdag opnieuw succesvol bij de NK Veldloop voor gemeenten. In het Drentse Emmen was dit jaar een pittig parcours van 12 km uitgezet, met een aantal lastige heuveltjes en zandpaden.
Voor de derde keer op rij werd Gerrit van de Hul eerste in de leeftijdscategorie 55 tot 59 jaar. Met zijn prima tijd, 46 min en 33 seconden bleef hij de nummer twee maar liefst 1 minuut voor.
Gerrit heeft aangegeven dat hij volgende jaar weer mee wil doen aan de NK Veldloop voor gemeenten, maar dan voor de nieuwe herindelingsgemeente Heuvelrug. De veldloop wordt in 2006 gehouden in Vlaardingen. Verder is Gerrit van plan om, wanneer hij geniet van de FPU zich in te spannen om een veldloop te organiseren in de nieuwe gemeente.

Boek in voorbereiding over Oranjefeesten

DRIEBERGEN Netty Krook doet verslag van de jaarvergadering van de Oranjevereniging. Na de pauze verzorgde Jan Heemstra een presentatie van het in het najaar te verschijnen boek over 100 jaar oranjefeesten in Driebergen en Rijsenburg.
Nieuwsbode 29-3-2005

Groen licht voor gemeentebegroting Leersum 2005

LEERSUM  Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht zet het sein op groen voor de uitgaven van de gemeente Leersum in het begrotingsjaar 2005. Daarbij heeft het college, in het licht van de vorming van de nieuwe gemeente Heuvelrug per 2006, speciaal aandacht besteed aan het project Anders & Beter.

Leersum heeft aan de vooravond van de gemeentelijke herindeling plannen ontwikkeld om een nieuw multicultureel centrum te ontwikkelen (De Binder) met voorzieningen als een sporthal, bibliotheek en kinderopvang. Verder wordt gewerkt aan opwaardering van het sportpark De Engelse Berg . Deze vernieuwingen worden voorbereid onder de vlag van het project Anders & Beter, een traject dat sinds 2000 is ingezet om een aantal knelpunten op te lossen op het vlak van welzijnsvoorzieningen in Leersum. Hiermee was in de oorspronkelijke ramingen een investering voorzien van 12,7 miljoen euro.

Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht heeft de mogelijkheid om, wanneer gemeenten betrokken zijn bij een herindelingproces zoals op de Heuvelrug, een verscherpte vorm van financieel toezicht uit te oefenen. Deze bijzondere vorm van financieel toezicht geldt in dit specifieke geval vanaf april 2004. Dit om te vermijden dat uitgaven worden gedaan die voor de nieuwe gemeente Heuvelrug ongewenst en onnodig zijn. GS hebben daarom bij de beoordeling van de gemeentebegroting van Leersum bijzondere aandacht besteed aan de financiële voorstellen voor het project Anders & Beter.

GS: “Belangen nieuwe gemeente worden hiermee niet geschaad”
GS zijn na bestuurlijk overleg met de gemeente Leersum en de stuurgroep Heuvelrug, die de vorming begeleidt van de nieuwe gemeente, tot de conclusie gekomen dat met het project Anders & Beter de financiële belangen van de nieuwe gemeente Heuvelrug niet geschaad worden. Zo is na overleg met Jan van Bergen, gedeputeerde financieel toezicht van de provincie Utrecht, overeengekomen dat door een versobering van de plannen voor het sportpark en taakstellende bezuinigingen op het project De Binder de beoogde investering uiteindelijk kan worden teruggebracht tot 8,9 miljoen euro. Aanvullende redenen om hiermee akkoord te gaan, zijn volgens GS dat deze uitgaven volledig betaald kunnen worden uit de grondexploitatie. Het oorspronkelijke plan om een deel te financieren uit een verhoging van de belastingopbrengst OZB is daarmee van de baan. “De gemeente Leersum heeft door deze aanpassingen onmiskenbaar gewerkt aan beheersing van de kosten, zonder dat de inwoners van de nieuwe gemeente voor Anders & Beter extra belasting hoeven te betalen”, aldus Jan van Bergen. “Ik heb hier een goed gevoel bij. Leersum investeert niet alleen in de voorzieningen in de eigen gemeente, maar de gemeente heeft ook toegezegd actief mee te werken aan samenwerking binnen de Heuvelrug op het gebied van sport en welzijn. Deze nieuwe investeringen zijn daarvoor een belangrijke aanzet.”

Heuvelrugnieuws van woensdag 30 maart 2005

Prins Hendriklaan Driebergen: richting Hoofdstraat vanaf Schaepmanlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Aangepast bestemmingsplan Lange Dreef naar provincie

DRIEBERGEN B&W hebben gisteren besloten het aangepaste bestemmingsplan “Lange Dreef” toe te zenden aan Gedeputeerde Staten met het verzoek het bestemmingsplan ter advies aan de Provinciaal Planologische Commissie (PPC) voor te leggen ter behandeling in haar vergadering van 28 april 2005.

Heuvelrugnieuws van donderdag 31 maart 2005

Prins Willem Alexanderlaan Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Kasteelplan nu officieel in behandeling bij B&W

DRIEBERGEN  Het unieke plan om het middeleeuwse kasteel Rijsenburg aan de Langbroekerdijk (tegenover het einde van de Rijsenburgselaan) te herbouwen, is onlangs officieel bij het college van B&W ingediend. Reeds vorig jaar april maakte de Stichtse Courant melding van dit opmerkelijke streven, en inmiddels is het plan tamelijk gedetailleerd uitgewerkt. Het plan wordt momenteel van een ambtelijk advies voorzien en zal naar verwachting binnenkort als voorstel naar de gemeenteraad gaan.
Stichtse Courant 31-3-2005

Van Engeland naar Amerika in een zelf gebouwde boot

De datum 29 mei 2005 wordt voor Driebergenaar Leon Bart een zeer belangrijke dag. Hij zal dan starten in een solo-zeilrace van Plymouth (Engeland) naar Newport (USA). Op zich is dit al opmerkelijk, maar hij doet dat bovendien in een zelf gebouwde boot.
Stichtse Courant 31-3-2005

Bewoners Sparrenlaan willen andere verlichting

De bewoners van de wijk Sparrenlaan zijn het totaal niet eens met de nieuwe straatverlichting die de gemeente hier wil aanbrengen.
Stichtse Courant 31-3-2005

Feest na brand op Nassau Odijckhof: huiskamer heropend

Vorige week werd één van de afdelingen die op 19 december vorig jaar bij de brand zwaar beschadigd raakten, weer in gebruik genomen.
Stichtse Courant 31-3-2005

Nieuwe voorzitter Stichts Mannenkoor

Tijdens de onlangs gehouden jaarvergadering van het Stichts Mannenkoor ging de voorzittershamer van Peter Koning over naar Gerrit van der Kruk.
Stichtse Courant 31-3-2005

Eieren zoeken op de Marterkamp

Evenals vorig jaar werden ook dit keer op Tweede Paasdag eieren gezocht op de Marterkamp. Er deden 36 kinderen mee aan dit door de vereniging Marterkamp & Co georganiseerde festijn.
Stichtse Courant 31-3-2005

Platform gehandicapten weer op de been

Het Platform Patiënten Gehandicapten Driebergern (PPGD) heeft het afgelopen half jaar gefunctioneerd zonder bestuur. Sinds kort vormen Anne Marchal, Anne Engels en Sjors de Kruiff samen met oudgediende Hans Wener het nieuwe bestuur.
Stichtse Courant 31-3-2005

IVN vroege-vogelwandeling

AUSTERLITZ Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Maar hoe klinken ze eigenlijk, waaraan kun je ze herkennen en uit elkaar houden? Op 2e Paasdag 28 maart start in Austerlitz om 6.00 uur ‘s-morgens een vroege-vogelwandeling o.l.v. natuurgidsen van het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn (vereniging voor natuur- en milieu-educatie). In alle vroegte op stap gaan om naar vogels te kijken en vooral te luisteren, blijft iets aparts.

Vooral in het voorjaar zingen vogels om te waarschuwen of uit te dagen, te bekoren of zich te presenteren. Vroeg in de ochtend beginnen niet alle vogels tegelijk te fluiten. Ver voor, tijdens en na zonsopgang hebben verschillende soorten hun eigen tijdstip voor het beginnen met zingen. En dat die volgorde per streek behoorlijk vast is, zullen de IVN-gidsen u laten horen. De gevarieerde omgeving van Austerlitz is ideaal om veel verschillende vogelsoorten te ontdekken, zoals diverse soorten mezen, boomklever, boomkruiper (hoe klimmen die twee ook alweer in de bomen?), winterkoning, heggenmus, roodborst, enz. Ook kunt u waarschijnlijk de eerste zomergasten zoals de tjiftjaf of zwartkop weer horen zingen. De IVN-gidsen zullen de onderlinge verschillen in zang zo eenvoudig mogelijk duidelijk maken, zodat ook beginnende vogelaars er wat van op kunnen steken. Van het ‘fietspompgeluid’ voor de koolmees, tot het ‘wieltje’ voor de heggenmus. En omdat de loofbomen nog in de knoppen zitten zijn de vogels niet alleen te horen, maar ook te zien. Dus, kijkers mee!

De wandeling start om 06.00 uur op het Dorpsplein in Austerlitz en duurt ongeveer twee uur. Deelname is gratis en u hoeft zich niet van te voren aan te melden. Aan het eind van de wandeling is er tegen een vrijwillige bijdrage koffie en thee beschikbaar, en is er de mogelijkheid om samen met de gidsen aan de hand van een streeplijst de waargenomen vogels nog eens door te nemen.