Heuvelrugnieuws van maandag 1 maart 2004

De Griffel Driebergen: vanaf Catharijnestraat
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur 

meer foto’s van deze straat

Comité Aangenaam Driebergen-Rijsenburg

Nu Fons Marlet voorzitter is geworden van de stuurgroep van het Comité Aangenaam Driebergen-Rijsenburg is het comité bestuurlijk op sterkte. De stuurgroep zoekt de komende tijd naar een maatschappelijke verankering. Daarvoor wordt een Comité van aanbeveling opgericht. Burgemeester Bloemen heeft de aftrap gedaan. Hij heeft van het comité een estafettestokje gekregen. Hij heeft dit stokje doorgegeven aan de directeur van de Vrije School, de heer Esmeijer. Hij is ook bereid gevonden om lid van het Comité van Aanbeveling te worden. Kinderen van de Vrije School gaan morgen naar Hoenderdaal om het estafettestokje aan de directeur van Hoenderdaal de heer Blankenstein te geven. Het comité vindt dat de sport een bijdrage kan geven aan waarden en normen. Blankenstein zal op zijn beurt het estafettestokje doorgeven aan Bob van Lierop, de voorzitter van de Sportfederatie.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 2 maart 2004

Korte Dreef Driebergen: vanaf Hoofdstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 9.55 uur 

meer foto’s van deze straat

Galm jongste loot Spirit

Het was feest voor s.v. Spirit en de gemeente. Voor Spirit vanwege de aangroei van een nieuwe loot aan de stam van de sportvereniging, de Galm-loot. En voor de gemeente omdat het Galmproject, dat ruim anderhalf jaar geleden werd opgestart om senioren te stimuleren zich wat meer te bewegen, geslaagd is en afgesloten kon worden.
Nieuwsbode van 2 maart 2004

‘Eerst liepen we rondjes, later renden we rondjes’

Pieter en Joke Koen maakten deel uit van de eerste lichting “Galmers”. Zij waren in 2002 gerekruteerd uit de wijken Hoenderdaal en de Wildbaan. Netty Krook heeft een interview met hen en gaat daarbij ook in op het Galm-project.
Nieuwsbode van 2 maart 2004

EHBO-examens op Valkenheuvel

Het eerste schoolexamen ehbo in 2004 werd afgenomen op de Valkenheuvel. Alle 29 leerlingen van groep 8 zijn geslaagd.
Nieuwsbode van 2 maart 2004

Straatverlichting met groene stroom

Om dat voor elkaar te krijgen sllot de gemeente een contract met het bedrijf Lumineus. Vorige week overhandigde account manager Besselink van Lumineus vanwege het contract een certificaat aan wethouder Van den Burg.
Nieuwsbode van 2 maart 2004

Heuvelrugnieuws van woensdag 3 maart 2004

Engweg Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.15 uur 

meer foto’s van deze straat

Gemeente wil af van seniorenconsulent

De gemeente Driebergen wil af van de seniorenconsulent, die voor ouderen een soort ombudsfunctie vervult, zou overbodig zijn. Het aanbod van de SWD en van de afdeling sociale zaken overlapt volgens het college van b&w grotendeels dat van de seniorenconsulent. Morgen beslist de gemeenteraad of de functie komt te vervallen.
Utrechts Nieuwsblad van 3 maart 2004

Fietsenstalling station wordt verbeterd

In de b&w-vergadering van gisteren heeft het college van Driebergen besloten om € 100.000 ter beschikking te stellen voor de herstructurering van de fietsenstalling bij het station. B&W vinden dat niet langer gewacht kan worden op een totaal-visie op de stationsomgeving en gaat daarom, in overleg met de gemeente Zeist, het BRU, ProRail en de beheerder van de stalling, bezien hoe op korte termijn de situatie verbeterd kan worden. Behalve modernisering wordt ook gedacht aan uitbreiding van het aantal bewaakte stallingplaatsen.

Heuvelrugnieuws van donderdag 4 maart 2004

Park Seminarie Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.25 uur 

meer foto’s van deze straat

Swillens heeft geen vertrouwen in aanpak herindeling

Burgemeester Swillens van Wijk bij Duurstede heeft er geen enkel vertrouwen in dat het dagelijks bestuur van de provincie de gemeentelijke herindeling op de Heuvelrug objectief aanpakt. Die conclusie trok hij na afloop van een ‘stevig en indringend’ gesprek met gedeputeerde Lokker. Volgens Swillens koerst Lokker af op de variant MALDD zonder daarbij de varianten WAL en DrieMaDo een serieuze kans te geven.
Utrechts Nieuwsblad van 4 maart 2004

Opnieuw spanningen in het Driebergse woonwagencentrum

Er dreigt opnieuw een gespannen situatie te ontstaan in het Driebergse woonwagencentrum aan de Sportlaan. Reeds meerdere maanden bevinden zich daar ‘bouwwerken’ die door de gemeente als illegaal worden beschouwd.
Stichtse Courant van 4 maart 2004

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.

Plan voor 29 woningen op Tirub-locatie

Het Driebergse college van b&w heeft deze week goedkeuring verleend aan een Plan van Aanpak dat door Creon Vastgoed is ontwikkeld voor de bouw van 29 woningen op het terrein van Tirub aan de Sportlaan. Het gaat om woningen van maximaal twee bouwlagen die onderverdeeld zijn in eengezinswoningen en appartementen.
Stichtse Courant van 4 maart 2004

Driebergse sportaccomodatie heeft Nederlandse primeur

Health Center Hoenderdaal is het eerste sportcentrum in Nederland dat een Automatische Externe Defibrillator heeft aangeschaft.
Stichtse Courant van 4 maart 2004

Driebergse ambtenaren worden ziek van de vloerbedekking

De vloerbedekking in het Driebergse gemeentekantoor leidt tot een hoger ziekteverzuim van de ambtenaren omdat dit materiaal op de vloer bij sommige werknemers allergische reacties veroorzaakt. Die vloerbedekking moet dus vervangen worden. Maar dat is niet het enige euvel. Ook de zonnewering, de airconditioning, de dakbedekking en de gevelplaten vertonen mankementen. Er zal dan ook groot onderhoud gepleegd moeten worden.
Stichtse Courant van 4 maart 2004

Lente-doe-avond bij basisschool De Kring

Ook dit jaar organiseerde De Kring weer een avond waar leerlingen samen met hun ouders of grootouders kunnen knutselen aan lentespullen.
Stichtse Courant van 4 maart 2004

Heuvelrugnieuws van vrijdag 5 maart 2004

Engweg Driebergen: richting Hoofdstraat vanaf nummer 109
foto: © Renk Knol
tijd: 9:50 uur 

meer foto’s van deze straat

Janáček Trio speelt op Koffieconcert op Sparrendaal

Op zondag 7 maart, 11.30 uur,  zal het Janáček Trio het Koffieconcert verzorgen. Twee dames en een heer brengen hun favoriete muziek, uit Tsjechië, op Sparrendaal ten gehore. Het Trio zal muziek spelen van Janáček en Smetana op viool, cello en piano. Hun muziek wordt steeds met groot enthousiasme door het publiek ontvangen. De pers schrijft erg lovende woorden. “Virtuoos en muzikaal”, “Hoorbaar met hart en ziel neergestreken door rasmuzikanten”, “Een pianist met smaak van formaat”. Het Trio bestaat uit: Jacobien Rozemond, viool, Doris Hochscheid, cello en Frans van Ruth, piano. Het Janáček Trio, Koffieconcert op Sparrendaal. Kaartverkoop vooraf bij Boekhandel Jacques Baas. Op de dag zelf op Sparrendaal vanaf 11.30 uur. Toegang: € 8,- voor volwassenen. Kinderen t.m. 12 jaar: € 2,50.

De gemeentekar

Vanmiddag onthulde oud-burgemeester Van Rappard ‘De gemeentekar’. Dit beeldje heeft hij aangeboden aan de gemeente. Toen hij in 2000 afscheid nam als burgemeester konden burgers als afscheidscadeau een donatie doen voor een kunstwerk. Uiteindelijk is het ‘De Gemeentekar’ geworden; een beeldje van een paard en een sjees. In zijn toespraak ging hij in op de symboliek van het beeld: de koetsier, de weg en de richting van de combinatie staan voor gemeentebestuur, de middelen en de richting van het beleid.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 6 maart 2004

Traaij Driebergen: richting Hoofdstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 10.10 uur 

meer foto’s van deze straat

Driebergse fietspaden minder geschikt om te skeeleren

Slechts 28% van de deelnemers aan de wekelijkse peiling geeft aan dat ze de kwaliteit van de fietspaden in Driebergen goed vinden. Daarbij moet opgemerkt worden dat de vraag ging over ander gebruik van de paden dan fietsen. De kwaliteit van de fietspaden om bijvoorbeeld te skeeleren wordt door 38% slecht genoemd. Wellicht kan een minder grove slijtlaag de paden ook geschikt maken voor ander sportief gebruik dan alleen fietsen.

Heuvelrugnieuws van zondag 7 maart 2004

Hoofdstraat Driebergen: reconstructie 2004
foto: © Renk Knol
tijd: 11.25 uur 

meer foto’s van deze straat

Workshop Mobiele telefoon

Speciaal voor senioren is er een workshop ontwikkeld om vertrouwd te raken met het gebruik van de mobiele telefoon. Met deze workshop kan de schroom overwonnen worden om de gsm ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. In de workshop wordt met name aandacht besteed aan hoe het bellen in zijn werk gaat. De workshop is georganiseerd door de SWD en wordt op maandag 15 maart om 9.30 uur gehouden in gebouwd “De Nix”, Engweg 24e in Driebergen. De kosten bedragen 8.50 euro en voor meer info en inschrijven kan gebeld worden met 0343-523011.

Heuvelrugnieuws van maandag 8 maart 2004

Van der Muelenstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.06 uur 

meer foto’s van deze straat

Parkeerschijf ook voor fietsen?

Op de foto een al jaren bestaande situatie op het parkeerterrein bij Albert Heijn. Moeten fietsers nu ook een parkeerschijf gebruiken? Of mogen automobilisten hier de stallingplaatsen voor fietsen blokkeren? Of gewoon de blauwe klinkers vervangen door grijze?

Heuvelrugnieuws van dinsdag 9 maart 2004

Hoofdstraat Driebergen: reconstructie 2004
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur 

meer foto’s van deze straat

Bouwvergunning Hoenderdaal verleend

In aanwezigheid van het voltallige college van b&w en het bestuur en directie van Hoenderdaal Sport ondertekende burgemeester Bloemen vanmiddag de beschikking tot afgifte van de bouwvergunning voor de herbouw van de vorig jaar afgebrande sporthal Hoenderdaal. De eerste bouwvergadering staat gepland voor 16 maart en men hoopt december dit jaar de nieuwe hal van 108 bij 87 meter te kunnen opleveren. Delen van de hal zullen al eerder opgeleverd worden. De bouwvergunning bestaat uit 7 banden die zo’n halve meter boekenkast in beslag nemen en de gemeente € 122122,= leges opleveren.

Faunapassage in Gooijerdijk

Dassen en andere kleine zoogdieren kunnen sinds vorige week veilig de Gooijerdijk oversteken via een buis onder de weg. Doordat er wildhekken langs de weg zijn geplaatst moeten de dieren wel naar de passage. Sommige dassen die op de Utrechtse Heuvelrug leven, verblijven in de zomer bij kasteel Sandenburg. Ze hoeven nu niet meer gelijkvloers over te steken.
Nieuwsbode van 9 maart 2004

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.

Kerkoor huldigt jubilarissen

Het kerkkoor van St.Petrus’banden, Sint Gregorius Magnus, huldigde zeven jubilarissen. Irene Woertman is 12,5 jaar lid; Wil Leber,  Rita Weerdenburg, Gemma van Steenderen, Walter Peters en Piet Middelkoop zijn 25 jaar lid en Wim van der Velden vierde zijn 40-jarig jubileum.
Nieuwsbode van 9 maart 2004

De Greef verlaat Zonnebloem

Dick de Greef heeft de voorzittershamer van De Zonnebloem overgedragen aan Evert Wiebenga. De Greef is sinds zijn VUT zeven jaar voorzitter geweest, maar wegens een verhuizing naar buiten Driebergen stopt hij er mee.
Nieuwsbode van 9 maart 2004

Heuvelrugnieuws van woensdag 10 maart 2004

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.30 uur 

meer foto’s van deze straat

Amerongen tegen eigen fusiestudie

Amerongen gaat geen aparte, eigen studie houden naar fusiekansen met Wijk bij Duurstede en Leersum. Over de vermeende Amerongse voorkeur voor deze WAL-variant was de afgelopen weken onrust ontstaan. Men wacht nu de variantenstudie van de provincie af.
Utrechts Nieuwsblad van 10 maart 2004

Heuvelrugnieuws van donderdag 11 maart 2004

Langbroekerdijk Driebergen: thv Rijsenburgselaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10.35 uur 

meer foto’s van deze straat

Ziekenhuizen worden niet gesloten

Het Diakonessenziekenhuis in Zeist en de polikliniek in Doorn blijven open en worden niet deels gesloten. Dat staat in de plannen van de nieuwe voorzitter Huijsmans van de raad van bestuur van het Diakonessenhuis. De polikliniek gaat zich richten op ouderenzorg en chronisch zieken. Er hoeven geen mensen weg, eerder werd er gesproken over 80 personeelsleden die ontslagen zouden worden. Het bestuur investeert 15 tot 17 miljoen euro in het Diakonessenhuis in Zeist. Het ziekenhuis blijft daardoor 24 uur open.
RTV Utrecht van 11 maart 2004

Raad morrend akkoord met extra geld gemeentekantoor

Het voorstel van b&w om dit jaar €181.000 aan de reserves te onttrekken voor achterstallig onderhoud werd door de raad onder protest met algemene stemmen aangenomen. Netty Krook doet verslag van de raadsvergadering.
Nieuwsbode van 11 maart 2004

Vervoer leerling met handicap inzet juridische strijd

Het conflict tussen ouders en gemeentebestuur over de vergoeding van het schoolvervoer van een gehandicapt kind is nu onder de rechter die op 19 maart uitspraak zal doen. De gemeente wees eerdere bezwaarschriften af.
Nieuwsbode van 11 maart 2004

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.

Tijdelijk schoolgebouw op terrein van Dalto

Op de plaats waar eigenlijk de ‘noodsporthal’ had moeten komen, een ongebruikt deel van het Dalto-terrein op De Woerd, zal de komende maanden een tijdelijk onderkomen voor de 260 leerlingen van de Driebergse Valkenheuvelschool gebouwd worden. Na een lange en moeizame zoektocht van het gemeentebestuur lijkt dit de meest acceptabele oplossing.
Stichtse Courant van 11 maart 2004

Bewonersvereniging wil Arnhemsebovenweg vier weken afsluiten

De Bewonersvereniging Arnhemsebovenweg heeft deze week een knallende brief naar burgemeester Bloemen gestuurd waarin wordt voorgesteld om de Arnhemsebovenweg vier weken af te sluiten als de reconstructie van de Hoofdstraat klaar is. De vereniging wil hiermee bewerkstelligen dat het verkeer weer de meest logische route gaat volgen.
Stichtse Courant van 11 maart 2004

‘Extra onderzoek DrieMaDo is niet noodzakelijk’

De Driebergse gemeenteraad heeft burgemeester Bloemen te kennen gegeven dat hij geen actie hoeft te ondernemen om de mogelijkheden van de herindelingvariant Driebergen, Maarn Doorn (DrieMaDo) bij de provincie extra onder de aandacht te brengen. Onlangs werd duidelijk dat de burgemeester van Wijk bij Duurstede niet zo veel vertrouwen heeft in het onderzoek van de Provincie naar de diverse varianten.
Stichtse Courant van 11 maart 2004

Raad wil opnieuw praten over noodzaak seniorenvoorlichting

Volgens het college van b&w is er sprake van overlapping, maar meerdere partijen in de gemeenteraad denken daar anders over. Zij willen dat de speciaal aangestelde ambtenaar seniorenvoorlichting gehandhaafd blijft.
Stichtse Courant van 11 maart 2004

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.

CDA-raadslid krijgt pluim van SP

Een vertegenwoordiger van de SP maakte gebruik van het spreekrecht tijdens de raadsvergadering om zijn ongenoegen kenbaar te maken over het ‘elimineren van de seniorenconsulent’. De spreker verwees daarbij naar CDA-raadslid Ellen van de Plas die in een interview dit een ‘walgelijke bezuiniging’ had genoemd. “Mijn partij had het niet beter kunnen zeggen” meldde de SP-er.
Stichtse Courant van 11 maart 2004

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.

Gift van drie mille voor Zonheuvelschool

Basisschool De Zonheuvel heeft onlangs een gift van € 3000 ontvangen van het Rabo Projectenfonds voor de opzet van een documentatiecentrum voor dyslectische kinderen.
Stichtse Courant van 11 maart 2004

Zeven jubilarissen bij katholiek kerkkoor

Op 24 februari werden tijdens de algemene ledenvergadering zeven leden van het RK kerkkoor Sint Gregorius Magnus gehuldigd voor hun jarenlange verdienste en lidmaatschap.
Stichtse Courant van 11 maart 2004

Opbrengst Kiwanis Golftoernooi is 45 mille

Het golftoernooi dat Kiwanis Driebergen-Heuvelrug vorig jaar organiseerde heeft € 45.000 opgebracht voor de Stichting Kinderen Kankervrij Utrecht.
Stichtse Courant van 11 maart 2004

Van der Muelenstraat wordt mogelijk afgesloten

Door de gemeente wordt momenteel onderzocht of een afsluiting van de Van der Muelenstraat mogelijk is. Een delegatie van bewoners had hier vorig jaar bij het wijkbezoek van het college van b&w om gevraagd.
Stichtse Courant van 11 maart 2004

Hoger beroep ‘Engweg-kwestie’ ongegrond volgens Raad van State

Het hoger beroep dat bewoners van de Engweg hadden ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Utrecht betreffende de bouw van een woning aan deze weg, is door de Raad van State ongegrond verklaard.
Stichtse Courant van 11 maart 2004

Heuvelrugnieuws van vrijdag 12 maart 2004

Bosstraat Driebergen: richting Hoofdstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 9.40 uur 

meer foto’s van deze straat

Voorjaarsmarkt

Op zaterdag 20 maart organiseren de vrijwilligers van Winkeltje Kreatief van de SWD een ruim opgezette Voorjaarsmarkt. In allerlei “kraampjes” wordt een diversiteit aan voorjaars-produkten aangeboden. Uiteraard zijn er traditiegetrouw veel kunstig bewerkte eieren te bewonderen. Veel kunstenaars geven demonstraties. Zo zijn er een aantal standhouders die laten zien hoe en met welke techniek zij hun eieren versieren. De voorjaarsmarkt wordt gehouden op zaterdag 20 maart van 10.00- 16.00 uur in gebouw De Vijver, Vijverlaan 10 te Driebergen. De toegang is vrij

Heuvelrugnieuws van zaterdag 13 maart 2004

Traaij Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.35 uur 

meer foto’s van deze straat

Voorkeur voor DrieMaDo, MALDD opnieuw afgewezen

In de Wekelijkse Peiling van DriebergenNet werd afgelopen week gevraagd naar welke herindelingvariant de voorkeur uitgaat. Er kon gekozen worden tussen de variant MALDD (Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen) of de variant DrieMaDo (Driebergen, Maarn en Doorn). Vorig jaar had de Driebergse bevolking in een door de gemeenteraad georganiseerde peiling aangegeven dat ze het liefst zelfstandig bleef. De gemeenteraad koos echter voor MALDD. De kijkers naar DriebergenNet wijzen opnieuw het MALDD af en geven de voorkeur aan een fusie tussen Driebergen, Maarn en Doorn. 71% kiest voor de kleine herindeling en slechts 29% geeft de voorkeur aan de grotere herindeling.

Heuvelrugnieuws van zondag 14 maart 2004

Hoofdstraat Driebergen: reconstructie 2004
foto: © Renk Knol
tijd: 11.40 uur 

meer foto’s van deze straat

Korfbal: Dalto niet naar finale in Ahoy’

De korfballers van Dalto zijn er niet in geslaagd om zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor de prestigieuze zaalfinale in het Rotterdamse Ahoy’. Fortuna, dé favoriet voor de titel, won met 17-13 van de Driebergenaren. De houder van de Europa Cup zal het in de finale opnemen tegen PKC, dat met 14-13 won van De Meervogels.
RTV Utrecht van 14 maart 2004

Heuvelrugnieuws van maandag 15 maart 2004

Van Wassenaerstraat Driebergen: vanaf Welgelegenlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.10 uur 

meer foto’s van deze straat

Iets over een mooi meisje en een kapstok

Op zaterdag 27 maart brengen acht jonge, talentvolle spelers van de Driebergse Toneelverenging VZOD een experimenteel, avondvullend programma dat in de verste verte niet lijkt op de sufheid die je misschien verwacht bij het woord ‘toneel’.
De jongeren van VZOD gaan met ‘Bjoetie en het Beest/Is dat een kapstok?’ hun derde seizoen in. Na maanden intensief repeteren komen ze met een avondvullend theaterprogramma dat beslist anders is dan anders. Het programma is kunstig, experimenteel, gewaagd… voor jonge toneelliefhebbers een must. En voor iedereen die denkt dat toneel suf en oubollig is al helemaal. De voorstelling wordt gehouden in de Vrije School in Driebergen en begint om 20.00 uur. Kaartverkoop aan de zaal.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 16 maart 2004

Weth Teselinglaan Driebergen: richting Akkerweg van nummer 8
foto: © Renk Knol
tijd: 10.35 uur 

meer foto’s van deze straat

Feest op Groenhoek schiet lekker op

Op 17 april viert Woningbouw Heuvelrug de oplevering van het Groenhoek Project 2000 met een feest voor ieder. Netty Krook heeft een interview met Norman van Vliet, beheerder van de Groenhoek.
Nieuwsbode van 16 maart 2004

Derde bijeenkomst in serie over geloofstraditie

In de derde bijeenkomst in Nieuw Salem in de serie ‘ontmoetingen binnen de geloofstraditie’ vertelt dominee Peter Bakker over het Evangelisch Werkverband. De bijeenkomst wordt op 23 maart om 20.00 uur gehouden.
Nieuwsbode van 16 maart 2004

Dalto blijft steken in kruisfinale

Dalto heeft voor het eerst in haar 51-jarig bestaan de kruisfinales van het Nederlands zaalkorfbal gehaald. Ondanks de vele supporters lukte het in Groningen niet naar de finale door te stoten.
Nieuwsbode van 16 maart 2004

Heuvelrugnieuws van woensdag 17 maart 2004

Hoofdstraat Driebergen: reconstructie 2004
foto: © Renk Knol
tijd: 10.30 uur 

meer foto’s van deze straat

Driebergs college heeft standpunt bepaald inzake terugkeerbeleid asielzoekers

In de periode dat er in Den Haag gebakkeleid werd over het terugkeerbeleid van uitgeprocedeerde asielzoekers, heeft burgemeester Bloemen een groot aantal kaarten en brieven ontvangen van bezorgde inwoners. Inmiddels is in de Tweede Kamer besloten dat de uitgeprocedeerd asielzoekers ons land moeten verlaten. In Driebergen zijn op dit moment drie personen waarop dat terugkeerbeleid van toepassing is. Het college van b&w heeft besloten om mee te werken aan het terugkeerbeleid maar is van plan om dit zo humaan mogelijk te laten verlopen.
Daarom heeft de gemeente aan de Immigratie- en Nationalisatie Dienst (IND) gevraagd om menskracht beschikbaar te stellen (als de vertrekcentra nog niet zijn ingericht) om de Driebergse vreemdelingen te begeleiden. Bij deze begeleiding gaat het om het meegaan naar de ambassade en te beoordelen of er uitreispapieren verkregen kunnen worden. Wanneer er buiten de schuld van de betrokkene geen reispapieren verkregen kunnen worden, treedt het buiten-de-schuld-criterium op en krijgt de betrokkene alsnog een verblijfsvergunning. Daarnaast heeft het college bij de minister een verzoek ingediend betreffende de uitkering voor levensonderhoud. Het beleid is namelijk zo dat mensen die teruggaan naar hun land van herkomst een geldbedrag meekrijgen om in de kosten van levensonderhoud te voorzien. Dit geldt echter alleen voor mensen die vanuit een vertrekcentrum terugreizen. Mensen die in een uitzetcentrum terechtgekomen zijn, omdat zij er niet in geslaagd zijn om binnen de gestelde termijn de nodige uitreispapieren te bemachtigen, krijgen geen geld mee. Het college zal de minister verzoeken om ook een uitkering voor levensonderhoud te blijven betalen voor personen die alles in het werk stellen om de nodige uitreispapieren te bemachtigen, maar daar niet in slagen door omstandigheden buiten hun schuld.

Heuvelrugnieuws van donderdag 18 maart 2004

Hoofdstraat Driebergen: reconstructie 2004
foto: © Renk Knol
tijd: 10.55 uur 

meer foto’s van deze straat

Driebergse woningzoekenden komen nauwelijks aan de bak

Meer dan 60% van het Driebergse woningaanbod gaat naar woningzoekenden die niet uit Driebergen afkomstig zijn, maar uit de stad Utrecht. De ‘eigen’ woningzoekenden grijpen er meestal naast: de slaagkansen liggen beduidend lager dan het gemiddelde en de wachttijd voor een doorstromer is opgelopen van 9 naar 16 jaar.

Dit meldt de gemeente in een evaluatie van de Nota Wonen. Om de positie van de Driebergse woningzoekenden te verbeteren wil de gemeente een onderzoek instellen naar de mogelijkheden van lokale voorrang bij de woonruimteverdeling.
Stichtse Courant van 18 maart 2004

Nieuwbouw van betaalbare huizen is in Driebergen een hels karwei

De afgelopen twee jaar zijn in Driebergen 106 nieuwe koopwoningen gebouwd. Slechts 33 van die 106 woningen behoren tot de sociale sector. Dat is aanzienlijk minder dan de 40% die als richtlijn in de Nota Wonen is vastgelegd. Huurwoningen zijn er in die periode niet gebouwd.
Stichtse Courant van 18 maart 2004

Mr. Gijs Alferink benoemd tot notaris in Driebergen

Bij Koninklijk Besluit is mr. Gijs Alferink met ingang van 1 maart 2004 benoemd tot notaris in Driebergen. Hij volgt daarbij mr. Willem Bezemer op, die gedurende bijna 30 jaar in Driebergen werkzaam is geweest.

sc20040318

Driebergs alternatief voor de treintaxi

Met ingang van 1 april zullen op veel stations geen treintaxi’s meer te vinden zijn. De financiële bijdrage die de NS al zo’n twaalf jaar verstrekt wordt dan om diverse redenen stopgezet. Het zag er naar uit dat dit ook gevolgen zou hebben voor Driebergen, maar de Driebergse firma Hoek Vervoer is met een alternatief gekomen. Zowel in Driebergen als in Bilthoven start ‘Hoek Station Vervoer’. In Driebergen is er dan vervoer vanaf het station naar Driebergen, Zeist, Austerlitz en Doorn.
Stichtse Courant van 18 maart 2004

Vierhonderd korfbalsupporters

Vierhonderd Driebergse korfbalsupporters waren zaterdag naar Groningen gereisd om de halve finale bij te wonen waarin Dalto het opnam tegen Fortuna. Ondanks de enorme steun haalde Dalton de finale niet.
Stichtse Courant van 18 maart 2004

Madeleine dirigeert het passion-concert

De Driebergse dirigente Madeleine Ingen Housz zal volgende week donderdag en vrijdag op de haar bekende expressieve wijze leiding geven aan twee passion-concerten in de Aloysiuskerk in Utrecht.
Stichtse Courant van 18 maart 2004

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.

Folkloristische dans in de kerk

Tijdens de vakantiebeurs van Drietour trad de dansgroep Gaida op in de Grote Kerk.
Stichtse Courant van 18 maart 2004

Uitverkochte zaal voor Aurora en dameskwartet

Harmonieorkest Aurora trad afgelopen zondag op voor een uitverkocht muziekcentrum. Er werd een concert gegeven samen met een viertal zangeressen optredend onder de naam The Fortunes.
Stichtse Courant van 18 maart 2004

PC Media

In de rubriek ‘Bedrijf onder de loep’ besteedt Ad Bom aandacht aan PC Media.
Stichtse Courant van 18 maart 2004

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 19 maart 2004

Traaij Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.10 uur 

meer foto’s van deze straat

Sommige mountainbikers gedragen zich nog steeds hufterig

De bossen afsluiten voor fietsers? Volgens sommige boseigenaren is dat de enige mogelijkheid als het terreinfietsen niet aan banden wordt gelegd. De schade en overlast is zo groot dat bezorgde beheerders en eigenaren hebben besloten een aantal regels op te stellen.

De terreinfiets, de Nederlandse naam voor mountainbike, mag nog slechts op een beperkt aantal bospaden gezien worden. Buiten deze paden “terreinfietsen” is -hoe leuk ook- niet langer gewenst.
Al in 1993 heeft een werkgroep van beheerders van Het Utrechts Landschap, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, recreatieschap Utrechtse Heuvelrug Vallei- en Kromme Rijngebied, de Particuliere Grondeigenaren Utrechtse Heuvelrug en de gemeenten Leersum en Zeist een aantal gebruiksregels t.a.v. de mountainbikers opgesteld. Deze regels moeten de schade en overlast in de bossen tot een minimum beperken.
Deze regels blijken thans nog onverminderd nodig, aangezien het aantal terreinfietsers toeneemt.
De meeste boseigenaren hebben hun gebieden opengesteld voor recreanten die rust en ontspanning zoeken en de natuur niet verstoren. Groepen terreinfietsers, die soms met grote snelheid passeren en individuele fietsers die onverwacht soms schreeuwend te kennen geven dat zij een vrije doorgang wensen, verstoren deze rust.
De schade aan de natuur is een ander ongewenst gevolg. Beschadiging van bodembegroeiing en bodemleven is een sluipend proces. Als fietsers van de paden afwijken en nieuwe wegen maken of de reeën-, konijnen- en koeienpaadjes gebruiken, dan verdwijnt eerst de bodembegroeiing en daarna de humus met het daarin aanwezige bodemleven. De voedselkringloop voor planten en dieren raakt hierdoor verstoord. Doordat boomwortels bloot komen te liggen krijgt bovendien erosie een kans.
Nieuwe paden doorkruisen ook het leefgebied van zoogdieren en vogels. Met name reeën, boommarters, buizerds, haviken, spechten, uilen en houtsnippen hebben rust en ruimte nodig voor hun voedselhuishouding en het grootbrengen van jongen.
Bij bovengenoemde beheerders zijn voorlichtingsfolders voorradig waarop staat aangegeven op welke paden het fietsen op een terreinfiets nog is toegestaan. Deze paden zijn zo gekozen dat zij niet samenvallen met wandelroutes en ruiterpaden, maar hier en daar worden deze paden alleen gekruist. Toertochten voor groepen zijn alleen nog mogelijk met een vergunning.
Door de boswachters, natuurwachters, jachtopzieners en andere toezichthouders, daarbij geassisteerd door een aantal leden van wielerclubs in de regio, zijn in de afgelopen jaren regelmatig een aantal controles uitgeoefend op de naleving van bovengenoemde bepalingen. Deze controles worden bij voorbaat gehouden in het voorjaar bij het begin van het wielerseizoen. Op zondag 28 maart 2004 wordt er weer een dergelijke controle gehouden. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk terreinfietsers aan te spreken en van bovenstaande gedragsregels in kennis te stellen.

Ware slachting onder padden

Een ware slachting onder padden heeft er woensdag plaatsgevonden op de Hydeparklaan in Driebergen. De weg was weliswaar vanwege de paddentrek afgesloten met hekken. Maar een automobilist heeft aan de kant van de Arnhemsebovenweg het hekwerk opzij geschoven, is doorgereden en heeft verschillende padden geplet.
Utrechts Nieuwsblad van 19 maart 2004

Heuvelrugnieuws van zaterdag 20 maart 2004

Traaij Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.35 uur 

meer foto’s van deze straat

Wekelijkse Peiling

In de wekelijkse Peiling gaf een derde van de kijkers aan dat de aanslag voor de gemeentelijke belastingen gelijk was aan hun verwachtingen. Drie jaar geleden, in 2001, was dit slechts 15%. Eén op de vijf vond de aanslag mee vallen en 46% viel de aanslag tegen. Vergeleken met 2001 zijn er nu meer mensen die de aanslag vonden tegen vallen en veel minder mensen die de aanslag vonden meevallen.

Heuvelrugnieuws van zondag 21 maart 2004

Hoofdstraat Driebergen: reconstructie 2004
foto: © Renk Knol
tijd: 11.10 uur 

meer foto’s van deze straat

Toneelvereniging brengt nieuwe komedie

Toneelvereniging VZOD uit Driebergen staat na een korte rustperiode weer op de planken met een actieve, onderhoudende komedie. Mensen die de Driebergse toneelvereniging een beetje kennen, weten dat VZOD van vele markten thuis is. Ze speelt allerlei soorten toneelspel, van straattoneel tot en met podiumtheater, en voor diverse doelgroepen.

Ze komt nu met een avondvullende komedie in acht bedrijven. Het blijspel draagt de naam ‘Spijkerhart’ en is geschreven door Aris Bremer. ‘Spijkerhart’ is een snelle komedie. De zes karakters die het stuk neerzetten maken in korte tijd zowel persoonlijke als relationele ontwikkelingen door. Doordat de acteurs met een klein aantal zijn, vraagt het stuk om actief samenspel, wat ‘Spijkerhart’ tot een boeiend gebeuren maakt. ‘Spijkerhart’ wordt opgevoerd op vrijdag 2 april om 20.00 uur in recreatiecentrum Het Grote Bos, Hydeparklaan 24 in Doorn. De zaal is open om 19.30 uur. Entree: € 5,-, donateurs van VZOD en 65+-ers betalen € 4,-.

Heuvelrugnieuws van maandag 22 maart 2004

Lindelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.30 uur 

meer foto’s van deze straat

Condoleanceregister voor overleden Prinses Juliana op gemeentekantoor

De gemeente Driebergen heeft een condoleanceregister geopend in verband met het overlijden van Prinses Juliana. Het register kan worden getekend op maandag 22 tot en met donderdag 25 maart tussen 8.30 en 17.00 uur; vrijdag 26 maart tussen 8.30 en 16.00 uur; zaterdag 27 maart tussen 10.00 en 13.00 uur en maandag 29 maart tussen 8.30 en 17.00 uur.

Nieuwe voorzitter Heuvelrugberaad

Al enkele jaren komen de fractievoorzitters van de gemeenten Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen (MALDD) regelmatig bijeen om in informele setting met elkaar van gedachte te wisselen over de bestuurlijke toekomst van deze Utrechtse Heuvelruggemeenten. Dit overleg ging aanvankelijk door het leven als het Leersums Beraad. In 2003 sloten de fractievoorzitters van Driebergen zich bij dit beraad aan en ging de overleggroep het Heuvelrugberaad heten. Het beraad werd tot nu toe voorgezeten door de heer P.C. Feskens, fractievoorzitter van het CDA in de gemeente Maarn. Nu het overleg in een nieuwe fase is aangeland heeft de heer Feskens aangegeven te willen terugtreden. Onlangs heeft het Heuvelrugberaad daarom een nieuwe voorzitter gekregen in de persoon van de heer A.J. Fichtinger, fractievoorzitter van D66 in de raad van de gemeente Maarn.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 23 maart 2004

Traaij Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.20 uur 

meer foto’s van deze straat

Dolfijn straks brede school

Sinds januari wordt de openbare basisschool De Dolfijn-noord gerenoveerd. Deze vernieuwing staat niet op zich zelf. Ook voor inhoudelijke vernieuwingen worden plannen gemaakt. Ouders werken enthousiast mee. Netty Krook praat erover met Kitty Verkerk, directeur van de Dolfijn.
Nieuwsbode van 23 maart 2004

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.

Doornse kenneleigenaar is nu nog het beste uit

Op 1 januari 2006 is het zover. Driebergen, Doorn en Maarn gaan op in één gemeente. Met wie nog meer is nog niet bekend. Samengaan betekent ook dat er gezamenlijke regels moeten komen. Deze keer vergelijkt de Nieuwsbode de hondenbelasting in de drie gemeenten.
Nieuwsbode van 23 maart 2004

Swillens en Lokker om de tafel

Er komt een ‘volwaardig onderzoek’ van de provincie Utrecht naar welke gemeentelijke herindeling op de Utrechtse Heuvelrug het best kan plaatsvinden. Dat heeft de provincie in een brief laten weten. Zowel MALDD als WAL/DrieMaDo worden daarbij serieus bekeken. Burgemeester Swillens van Wijk bij Duurstede zei eerder geen enkel vertrouwen te hebben in het onderzoek. Na de brief van de provincie wil Swillens zijn conflict met Lokker uit praten.
Utrechts Nieuwsblad van 23 maart 2004

Jong & oud

In de rubriek Jong & Oud staat deze keer het leven van Dick Steenwijk (69) uit Driebergen centraal.
Utrechts Nieuwsblad van 23 maart 2004

Heuvelrugnieuws van woensdag 24 maart 2004

Traaij Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.25 uur 

meer foto’s van deze straat

Muziek van eigen bodem

Op zaterdag 3 april geeft het KamerOrkest Driebergen (KOD) om 20.15 uur een concert in Antropia op het landgoed De Reehorst op de Hoofdstraat 20 te Driebergen. Het project ”Muziek van eigen bodem” bestaat uit een programma met uitsluitend in Nederland gecomponeerde muziek: Julius Röntgen, Oud Nederlandse Dansen(1904), Johann W. Wilms Symfonie in d klein opus 58 (1820), Kees Olthuis, Parade (1990) en Peter Greve, Pianoconcert in fis (2003). Het KamerOrkest Driebergen wil de uitvoering van Nederlands repertoire bevorderen omdat klassieke muziek van eigen bodem niet de aandacht krijgt die het verdient.
Kaarten zijn à ε 8,50 verkrijgbaar bij Boekhandel Baas en vanaf 19.30 uur aan de zaal.

Heuvelrugnieuws van donderdag 25 maart 2004

Drieklinken Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.20 uur 

meer foto’s van deze straat

D66 wil ‘gedoogzone’ voor honden

“Als volksvertegenwoordiger vind ik dat dit niet goed uit te leggen is” zegt de Driebergse D66-leider Eelke Wielinga terwijl hij, gehuld in trainingspak, plaatsneemt op een bankje in het bos achter Sparrendaal. Hij heeft zojuist zijn dagelijkse ochtendsprintje gemaakt samen met zijn niet-aangelijnde viervoeter, een vrolijk kwispelende Drentse Patrijs. Wielinga reageert op de commotie die is ontstaan rond het ‘verscherpte toezicht’ op loslopende honden.
Stichtse Courant van 25 maart 2004

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.

Voorjaar bij de SWD

Buiten stormde het, maar binnen bij de SWD was het zaterdag volop voorjaar. Daar werd een markt met beschilderde paaseieren gehouden.
Stichtse Courant van 25 maart 2004

Gesplitste aansluiting opnieuw op Haagse politieke agenda

Tweede Kamerlid voor de VVD, Pieter Hofstra, zal volgende week donderdag de minister van Verkeer en Waterstaat ‘onder vuur nemen’ over de begeerde gesplitste aansluiting op de A12 die de doorstroming op het onderliggende wegennet in en rond Driebergen moet garanderen. Kamerlid Hofstra heeft onlangs een gesprek gehad met Lysbeth van Valkenburg, de fractievoorzitter van de VVD Driebergen.
Stichtse Courant van 25 maart 2004

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.

Onveilige Damhertlaan wordt opnieuw ingericht

Volgende week zal de raadscommissie Ruimte en Groen zich buigen over een voorstel van B&W om een deel van de Damhertlaan geheel nieuw in te richten. Het reconstructievoorstel is ontwikkeld op basis van een aantal uitgangspunten die vooral tot doel hebben de laan veiliger te maken. Verder zullen er 27 bomen geplant worden en op het gevaarlijke kruispunt met de Jagersdreef wordt een oversteekplaats aangelegd.
Stichtse Courant van 25 maart 2004

Opbrengst Amnesty-collecte

De Amnesty-collecte 2004 heeft in Driebergen 4346 euro opgebracht.
Stichtse Courant van 25 maart 2004

Turken werken het hele weekend door

Om kosten te besparen wordt ook in het weekend door vrijwilligers doorgewerkt aan de bouw van de moskee aan de Akkerweg.
Stichtse Courant van 25 maart 2004

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.

‘Als er iets verkeerds gebeurt door een allochtoon dan worden wij er allemaal op aangekeken’

Ad Bom heeft een interview met Mohammed Channouf en Mohammed Soutouti die op dit moment stage lopen bij de SWD. Zij studeren economie aan het Regionaal Opleidingscentrum in Amersfoort.
Stichtse Courant van 25 maart 2004

Storm veroorzaakt paniek op de Parklaan

Door de storm die afgelopen weekeinde over Nederland raasde dreigde een oude berk aan de Parklaan op een woning te vallen. De brandweer heeft met behulp van de hoogwerken de boom gerooid.
Stichtse Courant van 25 maart 2004

Dieter Klaasen exposeert bij Heger

Vorige week werd bij Heger Keukens een nieuwe expositie geopend met “Kunst in de keuken” als pakkende titel. Dieter Klaasen (1965) was van zijn 18e tot 30ste werkzaam in de IT-branche, maar heeft zich nu geheel gestort op het schilderen.
Nieuwsbode van 25 maart 2004

Leerzaam eetfestijn op Dolfijn

De schijf van vijf. Wie kent die niet? Sinds het voedingsproject op obs De Dolfijn is afgerond, weten ook alle leerlingen er alles van. Het project was schoolbreed.
Nieuwsbode van 25 maart 2004

Kiwanisclub golft voor goede doel

De serviceclub Kiwanis Driebergen-Heuvelrug heeft voor de zesde keer een geslaagd golftoernooi kunnen gebruiken om kinderen in nood te helpen. Dit keer gaat de opbrengst van 45.000 euro naar Kika, de organisatie van kinderkankerspecialist prof.dr. T. Voûte.
Nieuwsbode van 25 maart 2004

Heuvelrugnieuws van vrijdag 26 maart 2004

Hoofdstraat Driebergen: reconstructie 2004
foto: © Renk Knol
tijd: 10.50 uur 

meer foto’s van deze straat

Kraaybekerhof vaart nieuwe koers

Centrum Kraaybeekerhof in Driebergen gaat een nieuwe koers varen. De organisatie wil de tuinen op het landgoed rendabel maken. Onderdeel van dit beleid is de landschapswinkel, die op 2 april wordt geopend.
Utrechts Nieuwsblad van 26 maart 2004

Heuvelrugnieuws van zaterdag 27 maart 2004

Oranjelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.55 uur 

meer foto’s van deze straat

Wekelijkse peiling

Als het gaat om natuur of woningbouw, als het gaat om stedelijk of dorps, steeds blijkt in de Wekelijkse Peiling van DriebergenNet dat als het gaat om ‘politiek heikele zaken’ de kijkers naar DriebergenNet in twee groepen zijn te verdelen. De laatste peiling had als onderwerp de prijs van woningen waarvoor een vestigingsvergunning nodig is te verhogen naar 300.000 euro.. De ene helft van de kijkers is het daarmee eens en de ander helft vindt dat onjuist. Afgezien van de beperktheid van deze eendimensionale enquête blijft de vraag bestaan of dit middel om de woningmarkt te sturen enige zin heeft.

Heuvelrugnieuws van zondag 28 maart 2004

Rosariumlaan Driebergen: richting Hoofdstraat vanaf Pr Irenelaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur 

meer foto’s van deze straat

Politieke barometer anders van opzet

De politieke barmeter van DriebergenNet is m.i.v. gisteren gewijzigd. Tot nu toe beperkte de barometer zich tot die partijen die nu in de Driebergse raad zijn vertegenwoordigd, aangevuld met een “andere partij”. Omdat die “andere partij” nogal wat stemmen trok en omdat de volgende gemeenteraadsverkiezingen waarschijnlijk in een heringedeelde gemeente worden gehouden, is nu gekozen voor een partijenpallet dat overeenkomt met de Tweede Kamer, aangevuld met een lokale partij.
Wat betreft het verloop in maart kan opgemerkt worden dat de aanhang van de VVD nog steeds groter is dan bij de laatste raadsverkiezingen, maar dat deze sinds december 2003 afneemt. Opmerkelijk is de winst van de SGP.

Heuvelrugnieuws van maandag 29 maart 2004

Hoofdstraat Driebergen: reconstructie 2004
foto: © Renk Knol
tijd: 9.15 uur 

meer foto’s van deze straat

Stichting Koffieconcerten Sparrendaal sluit seizoen met Aurelia Saxofoon Kwartet

Johan van der Linden – sopraansaxofoon, Niels Bijl – altsaxofoon, Arno Bornkamp – tenorsaxofoon en Willem van Merwijk – baritonsaxofoon maken op zondag 4 april, samen als het Aurelia Saxofoon Kwartet het tweede seizoen koffieconcerten op Sparrendaal vol. Kaartverkoop vooraf bij Boekhandel Jacques Baas en op de dag zelf op Sparrendaal vanaf 11.30 uur. Toegang: € 8,- voor volwassenen. Kinderen t.m. 12 jaar: € 2,50.

Nieuwe restauratie Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz wordt weer tot de zandhoop teruggebracht die er stond voor de restauratie. Vervolgens worden de treden opnieuw aangelegd, maar nu met extra verstevigingen. Een speciaal net moet verzakkingen tegengaan, maar er worden ook om de meter palen in de grond geslagen. Daar tegenaan wordt een ijzeren hek verankerd, zodat de graszoden en de nieuwe grond niet weer gaan schuiven. Burgemeester De Jonge van Woudenberg is bestuurslid van de stichting Pyramide van Austerlitz. Hij verwacht dat de nieuwe renovatie wel klaar is in september. Dan wordt namelijk het 200-jarig bestaan gevierd van de pyramide.
RTV Utrecht van 29 maart 2004

Heuvelrugnieuws van dinsdag 30 maart 2004

Lindelaan Driebergen: vlaggen halfstok wegens overlijden Prinses Juliana
foto: © Renk Knol
tijd: 8.00 uur 

meer foto’s van deze straat

Inbrekers en helers aangehouden

Met de aanhouding van vijf verdachten lijkt de politie van district Binnensticht een einde gemaakt te hebben aan een lange periode van bedrijfsinbraken in Driebergen. Het gaat om drie bedrijfsinbrekers en twee helers. Reeds enkele jaren heeft district Binnensticht, waaronder Driebergen te maken met een stijgend aantal bedrijfsinbraken. In Driebergen zijn er tussen januari van dit jaar en heden 45 bedrijfsinbraken gepleegd.
Allerlei bedrijven aan met name de Hoofdstraat, de Arnhemse Bovenweg en winkelcentra de Traaij en De Sluys werden slachtoffer. De buit bestond grotendeels uit computers en TFT beeldschermen, een enkele keer uit sigaretten.
De politie was al langere tijd bezig met onderzoek, maar dat leidde niet tot concrete verdenkingen. Enkele maanden geleden liep er echter een onderzoek in Zutphen naar een inbraak, waarbij er sporen wezen in de richting van een Driebergse verdachte. De politie van district Binnensticht zette op basis van deze informatie het onderzoek voort.
Sinds 16 maart zijn drie jongens van 15,17 en 21 jaar (allen uit Driebergen) aangehouden op verdenking van het plegen van bedrijfsinbraken. Tevens zijn een 21-jarige man uit Driebergen en een 34-jarige man uit Zeist aangehouden op verdenking van heling. De rechter-commissaris heeft toestemming gegeven voor huiszoekingen, waarbij op diverse plaatsen meerdere computers en beeldschermen werden aangetroffen.
Het drietal dat verdacht wordt van inbraak zit in voorlopige hechtenis. De twee mannen die verdacht worden van heling zijn geschorst. Het onderzoek wordt voortgezet.

Kinderen maken muziek op de Muziekparade

Muziekdocenten van de Muziekcirkel Driebergen organiseren op zaterdag 3 april om 15.00 uur de Muziekparade 2004. Leerlingen dwarsfluit, blokfluit, viool, altviool, cello, accordeon, gitaar, klarinet, saxofoon, piano, en zang laten individueel of in kleine ensembles en in zangkoren horen hoe hun instrumenten klinken. De Muziekparade wordt gehouden in de zaal van Daidalos (het voormalig klooster Arca Pacis), Kloosterlaantje 1 nabij de Engweg.
Toegang: kinderen € 1,-, volwassenen € 2,50 Informatie: 531576

Politiek café herindeling met CDA-gedeputeerde Lokker

Gedeputeerde Lokker zal op donderdag 1 april te gast zijn bij een politiek café, georganiseerd door CDA Doorn, met als onderwerp de gemeentelijke herindeling. Op deze datum zal bekend zijn welke herindelingsvorm (DrieMado of MALDD) de wettelijke procedure in zal gaan. Lokker zal op vragen hierover dan ook in gaan. Voor info over deze avond: tel. 0343-414526 / 413732
Nieuwsbode van 30 maart 2004

De Kring wint Hartdance-award

Basisscholen uit het hele land deden mee aan de Hartdance-award van de Hartstichting. Basisschool De Kring haalde de eerste en tweede prijs op de regionale voorronde in Veenendaal. Hierna volgen nog provinciale voorrondes en tenslotte de landelijke finale.
Nieuwsbode van 30 maart 2004

Heuvelrugnieuws van woensdag 31 maart 2004

Hoofdstraat Driebergen: reconstructie 2004
foto: © Renk Knol
tijd: 9.15 uur 

meer foto’s van deze straat

Expositie ‘Bedachte droom’

Achter landgoed Hydepark in Doorn schuilt een rijke geschiedenis.  In 1885 kreeg het landhuis een nieuwe eigenaar. Het welgestelde echtpaar Hendrik en Louise van Loon-Borski lieten het relatief nieuwe landhuis afbreken. Zij hadden heel andere wensen met het grondgebied. Ze wilden hun droom verwezenlijken. Kosten noch moeite werden gespaard om er een zeer groot en luxueus landhuis te bouwen en een prachtig landschapspark aan te leggen.

Hendrik en Louise woonden op dat moment in een imposant huis in Amsterdam. Hydepark zou hun buitenverblijf worden. In de expositie Bedachte droom, komt het leven van de bewoners van het bijzondere landhuis Hydepark aan bod. Vanaf  3 april 2004 is de expositie voor publiek geopend. Bedachte droom is te zien in Paviljoen Beerschoten, Holle Bilt 6 in De Bilt.

Het moest een huis worden in neo-renaissance stijl. Er verrees een machtig gebouw met drie verdiepingen. In het pand bevonden zich ongeveer 80 kamers.Het huis werd voorzien van de allernieuwste moderne gemakken. Er was een eigen waterleidingsysteem, warm water, elektrische verlichting en zelfs een huistelefoon. Op het terrein werden nog vele bijgebouwen gebouwd, zoals o.a. een boerderij met kassen, een ijskelder, een watertoren en een machinekamer voor de toevoer van water en elektra. Het park werd aangelegd in Engelse landschapsstijl: twee slingerende vijvers, een ingewikkeld net van slingerende paden, kunstmatige heuvels en boomgroepen. Bovendien legde men er een hertenkamp en een compleet bos aan. Hiervoor werden grote aantallen volwassen bomen met enorme wortelkluiten aangevoerd en geplant. Aan de overzijde van de Arnhemse Bovenweg in Zeist werd een druipsteengrot gemaakt en een brug in Zwitserse stijl.

Naar de mode van die tijd werden in het park her en der meerdere kunstmatige rotstuinen aangelegd, die uit gaas en cement bestaan. Hierdoor kreeg men een idee van een bergachtig landschap. Hoewel het landgoed als buitenverblijf diende en alleen gedurende de zomermaanden werd bewoond, was personeel dringend gewenst. Er was heel wat voor nodig om het huishouden en het terrein op orde te houden. Het personeel was dan ook in grote getale aanwezig, een heel bedrijf dat draaiende gehouden moest worden. De vermogende bewoners kenden een druk sociaal leven. Er waren ontvangsten, theepartijen, diners en feesten. Graag ging men uit rijden met één van de rijtuigen, want men wilde zien en gezien worden. Op oudejaarsdag in 1892 kreeg Louise met haar rijtuig een fataal ongeluk, waarna zij overleed. Hendrik overleed in 1901. Daarna werd Hydepark bewoond door hun tweede dochter Ada Wilhelmina (1858 – 1939), die getrouwd was met Joan, baron van Zuylen van Nyeveldt. Na 1910 gaat het bergafwaarts met de economie in Nederland. De Eerste Wereldoorlog, de ineenstorting van het Duitse Rijk, de Russische Revolutie, de beurskrach van 1929 en tenslotte de Tweede Wereldoorlog kostte de vermogende landeigenaren veel geld. Langzaam maar zeker raakten de prachtige landgoederen in verval.

Zo ook Hydepark. Men moest ook daar bezuinigingsmaatregelen nemen. In 1939 stierf Ada en een jaar later haar man Joan, baron van Zuylen van Nyevelt. De dochter van Ada en Joan, die met een Engelsman -Lewis- trouwde, ging in het huis wonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette de Duitse bezetter Nederlandse soldaten gevangen in Hydepark. Zij zouden tewerk gesteld worden in Duitsland. Dit leidde tot verzet van de Nederlandse soldaten, die de boel saboteerden. Er brak een grote brand uit en het huis was reddeloos verloren. De familie had
niet meer de financiële middelen om het enorme huis in ere te herstellen. In 1953 koopt de Hervormde Kerk het landgoed. Op de plaats van het eens zo prestigieuze landhuis wordt een kantoorgebouw neergezet. Nu herinneren alleen het park en de overgebleven bijgebouwen nog aan de grandeur van weleer.

Einde aan bedrijfsinbraken Driebergen

De aanhouding van drie inbrekers en twee helers lijkt een einde te hebben gemaakt aan een lange reeks bedrijfsinbraken in Driebergen. De politie maakte gisteren bekend dat de verdachten sinds 16 maart vastzitten  en dat er sindsdien geen inbraak meer is gepleegd.
Utrechts Nieuwsblad van 31 maart 2004