Heuvelrugnieuws van 1 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5503

_
_

Team BigaBliksem aangestoken met Roparun-virus

ZEIST  Maandag 25 mei haalde team BigaBliksem met een snelheid van 10,99 km per uur de finish van de Roparun. Op de Coolsingel in Rotterdam werd het team feestelijk binnengehaald na een lange estafetteloop vanuit Parijs, door Nelly Kooiman. Het doel van de Roparun is het bijeen brengen van zoveel mogelijk sponsorgeld om het leven van mensen met de ziekte kanker draaglijker te maken. De verwachting is dat het BigaBliksem-team zo’n vijfduizend euro heeft ophaalt.
 
Teamcaptain Jeroen Verheijen was na afloop zeer tevreden over de prestatie van het team. ‘Zoiets neerzetten met collega’s van Biga Groep voor het goede doel is ongelooflijk. We hadden twee teamleden die de Roparun een keer eerder hebben meegemaakt maar voor de andere 18 teamleden was het de eerste keer. Het was echt een teamprestatie. De chauffeurs, masseurs, fietsers, lopers en verzorgers; iedereen heeft er hard voor geknokt.’

Veel donateurs uit de regio steunden het team en het goede doel. Biga Groep stelden de bussen beschikbaar en de teamleden verkochten loten en wijn. Het team is aangestoken met het Roparun-virus dus de kans dat zij volgende jaar weer mee gaan doen aan de Roparun is groot.

Rondleidingen oop oude begraafplaats
DRIEBERGEN  Het Centrum voor Funeraire Cultuur organiseert op zaterdagmiddag 6 juni, in het kader van de Week van de Begraafplaats met het thema ‘Ik vergeet je niet’, rondleidingen over de Oude Algemene Begraafplaats.
 
Deze rondleidingen krijgen door de ruim 130 portretfoto’s bij de grafmonumenten van de inwoners, die ieder hun eigen specifieke rol in de dorpse geschiedenis van Driebergen-Rijsenburg in de 18e – 19e eeuw speelden, een speciaal karakter.
 
Ter herdenking van 70 jaar bevrijding voeren de rondleidingen ook langs de grafkelder van de met de Driebergse Johanna Adriana Appels getrouwde dominee en verzetsstrijder Bastiaan Jan Ader.
 
In het centrum is een mini-expositie ingericht over Bastiaan Jan Ader en de vijf verzetsstrijders, die aan het eind van WO-II in het Schupse bos bij Veenendaal ter vergelding van de mislukte aanslag op de Duitse Oberfeldwebel Alt, zijn gefusilleerd. Tevens zijn een aantal foto’s van begrafenissen in de bezettingstijd te zien en wordt aandacht geschonken aan de omgekomen en op het erehof van de nieuwe algemene begraafplaats begraven verzetsstrijders.
 
In het aangrenzende museum is een expositie, speciaal voor deze gelegenheid verlengd, met een unieke serie foto’s, een film over de bevrijding van Driebergen-Rijsenburg en een korte film over het wel en vooral wee van een Joodse familie waarvan leden in Driebergen-Rijsenburg woonden of ondergedoken waren, te zien.
Zaterdagmiddag 6 juni van 13.30 – 16.30 uur. De toegang is gratis.

Bunnik redt het niet
BUNNIK  De mannen van Bunnik zijn er zaterdag niet in geslaagd om promotie af te dwingen naar de derde klasse. In de returnwedstrijd van de nacompetitie ging het op eigen veld mis tegen Kockengen: 0-1. Lees verder

Peppel Superjam
ZEIST  De Peppel Superjam is in het leven geroepen speciaal voor de gevorderde muzikant. Wil je meespelen met de komende soul- en jazzjamsessie op vrijdag 5 juni 2015? Kom dan deze avond naar Pop- & Cultuurpodium De Peppel, meld je bij de sessieleider en dan word je uiteraard ingedeeld. De backline is aanwezig, dus plug & play! Speel je geen instrument? No problem! Kom lekker kijken naar wat er op het podium gebeurt. De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur, en de entree is gratis! Kijk op www.peppel-zeist.nl voor meer informatie.

Directeur WNF houdt lezing bij Jacques Baas

DRIEBERGEN  Op dinsdagavond 16 juni om 20.15 uur is Johan van de Gronden, filosoof en directeur van het Wereld Natuur Fonds, te gast bij boekhandel Jacques Baas. Van de Gronden schreef het onlangs verschenen boek ‘Wijsgeer in het wild’ (uitgeverij Atheneum, € 19,99). Hierin onderzoekt hij hoe de wijsbegeerte en natuurbescherming zich tot elkaar verhouden.

Dat de directeur van het WNF naar Driebergen komt, mag bijzonder worden genoemd. Hoewel hij niet of nauwelijks aan auteursbezoeken doet, wilde hij voor boekhandel Jacques Baas een uitzondering maken. Van de Gronden: “Ik had direct twee lobbyisten van deze boekhandel in mijn kantoor staan, mijn eigen medewerkers die in Driebergen wonen en de boekhandel kennelijk goed kennen. En ja, tegen je eigen personeel kun je dan natuurlijk niet nee zeggen. Maar alle gekheid op een stokje, ik zie er naar uit.”

Johan van de Gronden is sinds 2006 directeur van het Wereld Natuur Fonds. Voordien was hij onder meer werkzaam bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties en de ontwikkelingsorganisatie SNV. Hij woonde en werkte vele jaren in Paramaribo, Johannesburg en Kopenhagen. Van de Gronden studeerde filosofie in Leiden.

De lezing op dinsdagavond 16 juni begint om 20.15 uur. Boekhandel en brasserie zijn een half uur voor aanvang geopend. De entree bedraagt 5 euro.
Op de avond zelf kunt u het boek kopen en laten signeren door Johan van de Gronden. Meer info op www.boekhandelbaas.nl.

Driebergen in ansichtkaarten: Langbroekerdijk in 1961


Muijsert stopt als voorzitter Vollenhove

ZEIST  Paul Muijsert neemt afscheid als voorzitter van het Bewonersoverleg Vollenhove. ‘‘Als u er niet was, dan waren wij nergens.’’ Zo opende hij 12 jaar lang elke vergadering, en die woorden zijn kenmerkend voor zijn voorzitterschap. ‘‘Dienstbaar en met respect. Zo ben ik opgevoed.’’  Lees verder

Schaerweijde blijft in de Hoofdklasse
ZEIST  Schaerweijde speelde zaterdag 30 mei de 2de play-outs wedstrijd in een serie van “best of three” en won overtuigend met 4-2 van Almere. Lees verder

Vogelexcursie naar de Biesbosch
DRIEBERGEN  De afdeling Driebergen-Doorn van de Vogelwacht  houdt op 6 juni een excursie  naar de Noordwaard van de Biesbosch. Het noordelijk deel van de Biesbosch is al jaren het toneel van een grote herinrichtingsoperatie. Sommige akkers zijn verlaten, andere zijn al weer in gebruik. Nieuwe wegen, oude natuur, nieuw moeras en nieuwe boerderijen, die nu op terpen staan. Ondanks alle bedrijvigheid is er zoveel variatie in landschap en water dat veel vogelsoorten er hun favoriete broedomgeving in vinden. Zelfs daar waar de verbouwingen aan wegen tot steilwanden leidden zijn soms oeverzwaluwen broedkolonies begonnen.
We stappen regelmatig uit voor een grotere of kleinere wandeling door nu eens bos dan weer voor overzicht over moerassige vlaktes.
Vertrek: 8.00 uur Driebergen (na afspraak 0343-414531 of e-mail).

Heuvelrugnieuws van 2 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5504

__


Staat gaat park Huis Doorn grondig aanpakken

DOORN  Na de zomer start het Rijksvastgoedbedrijf met een grondige renovatie van het park rond het rijksmuseum Huis Doorn. Dat is noodzakelijk om dit groene rijksmonument in stand te houden. Het is de bedoeling dat het weer een fraai geheel wordt van lanen, bospercelen, zichtlijnen, open ruimtes en gebouwen. Met deze renovatie krijgt het park ook weer de allure van vroeger terug.
 
Op dit moment liggen het park en het bos er verwaarloosd bij. Doordat er aan sommige bosgedeelten al 20 jaar niks is gedaan, staan die op instorten. Andere bomen zijn al 200 jaar oud en aan het eind van hun levensduur.

Ook zijn er halverwege vorige eeuw bomen geplant op plekken waar ze niet horen; ze zetten andere bomen in de schaduw of doorbreken de oorspronkelijke zichtlijnen. Het kappen van oude en planten van nieuwe bomen is daarom een belangrijk onderdeel van de vernieuwing van het park. Verder komen er nieuwe wandelpaden en worden bestaande paden en zichtlijnen teruggebracht. In de grachten en vijvers moet de waterstand omhoog en de waterkwaliteit beter.
 
Nog niet te laat
 
In 2010 heeft het Rijksvastgoedbedrijf het beheer van het park en bos overgenomen. Uit een inventarisatie blijkt dat er wel veel mis is, maar het is nog niet te laat voor herstel. De werkzaamheden starten in de tweede helft van 2015 en duren ongeveer zes jaar. Er is 2,8 miljoen euro voor uitgetrokken.

Veldhuizen vindt nieuwe parkeerplaats voor KLPD
DRIEBERGEN  De tijdelijke parkeerplaats van de KLPD moet voor het einde van het jaar verdwijnen van Hoofdstraat 26. Wethouder Veldhuizen heeft al een nieuwe plek voor de politie gevonden.  Lees verder

Thijs Fonville nieuwe voorzitter Krachtig Krommerijn
http://www.groentje.nl/www/index.cfm?page=artikel&artid=27710BUNNIK  Thijs Fonville is sinds 1 mei de nieuwe voorzitter van Stichting Krachtig Krommerijn. Hij heeft het stokje overgenomen van Karin Schoonheim, één van de initiatiefneemster van de stichting. Fonville heeft ruime ervaring in het bestuursleven. Hij wil Krachtig Krommerijn verder op de kaart zetten. Lees verder

SV Aurora: 85 jaar maar nog altijd bij de tijd
WERKHOVEN  SV Aurora vierde afgelopen weekend haar 85-jarig jubileum. Vrijdagavond begonnen de jonge leden met het jeugdkamp, dat tot zaterdag duurde. Na een kort nachtje speelden ze zaterdag weer mee voor de penaltybokaal. Zaterdag was het feest voor alle leden, de supporters en de sponsoren. Er werden intensieve clinics gegeven, er stond een groot springkussen en ook in het clubhuis was activiteit.  Lees verder

Café HP in Rhenen voor drie weken gesloten
RHENEN  In de nacht van 30 op 31 mei 2015 heeft er een controle plaatsgevonden in Café HP. Het café is tot en met 19 juni 2015 gesloten. De burgemeester vindt de sluiting nodig om de veiligheid en gezondheid van de cafébezoekers en de omwonenden te garanderen.
Naar aanleiding van binnengekomen informatie is de politie het pand van HP binnengegaan. In het café werd alcohol gedronken door minderjarigen en het rookverbod werd overtreden. Ook is er vermoedelijk harddrugs aangetroffen. Daar komt bij dat er meldingen zijn ontvangen dat in het café drugs worden gebruikt en verhandeld. Deze aspecten hebben geleid tot de tijdelijke sluiting van Café HP.De komende periode doet de politie onderzoek. Het café blijft tot en met 19 juni gesloten.

De Pont van het Landschap bestaat 20 jaar
BUNNIK   Het Pont van het Landschap bestaat 20 jaar en viert het graag samen met u. Al twintig jaar maakt de Pont educatieve vaarten over de Kromme Rijn. Met een programma voor jong en oud wordt het gevierd op zondag 7 juni van 12:00 tot 16:00 uur:  Lees verder

Wethouder Hans Nijhof opent Traay-ART 2015
DRIEBERGEN  Zaterdag 30 mei heeft Hans Nijhof, wethouder cultuur de aftrap gegeven voor een fantastisch evenement op de Traaij. Dankzij inspanning van een grote groep kunstenaars en ondernemers is Traay-ART voor de derde keer een feit.
In 35 winkels op de Traaij kunt u kunst bewonderen die de kunstenaars speciaal voor de gelegenheid hebben gemaakt. Het is dus meer dan een “gewone” expositie, die in andere dorpen plaatsvindt. De wethouder gaf aan dat hij zeer trots is op dit kunstevenement door samenwerking tussen kunstenaar en ondernemer. Vorig jaar is Traay-ART beloond met de cultuurprijs.

Tijdens de rondleiding na de opening werd bij ieder kunstwerk en deelnemende winkel stilgestaan en gaf de kunstenaar uitleg over hoe en waarom het kunstwerk voor deze specifieke plek tot stand is gekomen.

In de expositieruimte in het voormalig pand van Drietour aan de Hoofdstraat 113 zijn werken van de diverse kunstenaars te bewonderen. De expositie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdagen tot en met 20 juni is het mogelijk om aan een rondleiding deel te nemen. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de expositieruimte of via traayart@gmail.com

In de periode van Traay-ART (30 mei tot en met 20 juni) is er een Walking DinnerTJE op de Traaij. Lokale horecaondernemers verrassen u graag. Tijdens de openingstijden kunt u bij een 7-tal ondernemers genieten van een amuse, hapje of drankje. Kaarten voor zeven verrassingen zijn à € 17,50 verkrijgbaar bij de expositieruimte, Hoofdstraat 113 of bij de Vagebond.
Op de site: www.traay-art.nl vindt u informatie over alle deelnemende kunstenaars en winkels. 

Omgevingsvisie Kromme Rijnstreek
REGIO  Wat is de kwaliteit van het Kromme Rijn gebied? Wat zijn de kansen voor het gebied? Hoe kunnen we inspelen op ontwikkelingen? Voor het Kromme Rijngebied zijn de gemeenten Wijk bij Duurstede, Bunnik en Houten een omgevingsvisie aan het maken. Inwoners en ondernemers zijn van harte uitgenodigd om met ideeën en oplossingen te komen.
 
De drie gemeenten zien de omgevingsvisie als een kans om ervaring op te doen met hun veranderende rol als overheid. De eigen kracht van de samenleving komt steeds meer centraal te staan. Daarom zien de gemeenten het als een uitdaging om de Omgevingsvisie voor het buitengebied samen met inwoners en gebruikers te maken. Hiervoor zijn interviews gehouden en stond het streekplatform van 15 april in het teken van de omgevingsvisie. Het  waren geslaagde bijeenkomsten waarbij is gehoord wat er leeft in het gebied en waar men tegen aanloopt.
 
De volgende stap in het proces is om met elkaar oplossingen en ideeën te bedenken voor deze vraagstukken tijdens de Gebiedsconferentie Kromme Rijnstreek  op maandag 29 juni 2015 van 19.00 tot ongeveer 22.00 in Het Houtens, Kruisboog 1
 
Alle inwoners, bedrijven, organisaties worden uitgenodigd om actief mee te denken tijdens deze gebiedsconferentie. We maken een gevarieerd programma, we gaan discussies voeren, foto’s bespreken, kaarten tekenen, brainstorms houden enz. Het exacte programma wordt medio juni bekendgemaakt. Graag horen wij of u tijdens deze avond samen met ons deze uitdaging wil aangaan. U kunt zich voor 19 juni 2015 aanmelden via b.v.dijk@bunnik.nl.

Om elkaar ook op het digitale front snel en makkelijk te vinden gebruiken wij BUURBook. Op BUURbook kunnen bewoners, gemeenten, ondernemers en professionals elkaar op de hoogte houden van alles in de buurt: van spontaan feestje tot serieus plan. Buurtkennis van bewoners en vakkennis van professionals leiden samen tot rijkere plannen en een leukere buurt! www.buurbook.nl
 
Op de projectwebsite vindt u veel achtergrondinformatie. Hier staan onder andere de agenda, de verslagen van de werkplaatsen en het laatste nieuws. http://krommerijn.losstadomland.nl/

Driebergen in ansichtkaarten: Rosariumlaan in 1957

Fusie Zeister Muziekschool en Het Kunstenhuis
ZEIST  Vorige week zijn de raad van toezicht van de Zeister Muziekschool en het bestuur van het Kunstenhuis evenals de beide directies het inhoudelijk met elkaar eens geworden over de gezamenlijke toekomst van beide instellingen. De beide organisaties gaan op weg naar een samenwerking die eind van dit kalenderjaar zal gaan leiden tot een fusie. Hiermee ontstaat er dan één krachtig regionaal kunstencentrum in Zeist en De Bilt met een sterke positie op het gebied van cultuuronderwijs, cultuurparticipatie en ondersteuning van de amateurkunst. Zowel intern (directies, Raad van Toezicht en bestuur) als extern (gemeente Zeist en gemeente De Bilt) wordt deze ontwikkeling gezien als een belangrijke stap voorwaarts.

Heuvelrugnieuws van 3 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5505

__

Ontdekkingsreis boos over ‘genereus’ bod wethouder
DOORN / DRIEBERGEN  Basisschool Ontdekkingsreis is boos op wethouder Veldhuizen. Hij wil geen nieuwe grote school voor hen bouwen, maar een volgens hun te kleine oude school vernieuwbouwen.  Lees verder

Wijk bij Duurstede is ‘gouden gemeente’
WIJK BIJ DUURSTEDE  De MO-groep, de landelijke koepelorganisatie voor welzijn, maatschappelijke dienstverlening en sociaal werk heeft tien gemeenten geselecteerd als ‘gouden gemeente’, waaronder Wijk bij Duurstede. Voorzitter Marijke Vos: “Deze gemeenten grijpen de grote veranderingen in de zorg aan om op een slimme manier te vernieuwen, samen met bewoners en organisaties. Door laagdrempelige ondersteuning krijgen bewoners snel de hulp die ze nodig hebben en wordt dure, specialistische zorg voorkomen. Een win-win situatie.”

De MO-groep vertegenwoordigt meer dan 600 maatschappelijke organisaties en volgt de  transities nauwgezet. Wijk springt daar op een zeer positieve manier uit en is daarmee een voorbeeld bij de decentralisaties in de zorg. De gouden gemeenten zijn geselecteerd op basis van gesprekken met organisaties. Daarnaast is onderzoek gedaan naar beleidsnotities, beschrijvingen van projecten, best practices en proeftuinen. Volgens wethouder Jan Burger is dit een prachtig compliment voor de gemeente, haar medewerkers en de partijen in het veld.

Wijk bij Duurstede is geselecteerd omdat hier onder leiding van de gemeente goed wordt gewerkt aan vernieuwing van de zorg. Dat proces loopt al een aantal jaren. Jan Burger: “Volgens de jury zijn wij hier als gemeente vroegtijdig mee gestart en is er samen met het werkveld een duidelijke visie ontwikkeld. Als zich knelpunten voordoen, zijn de lijntjes kort. Het sociaal werk, Stichting Binding, zorgt voor de toegang en er wordt geïnvesteerd in vroegtijdige ondersteuning en hulp dichtbij de mensen om zware zorg te voorkomen. Er wordt ook breed ingezet op het benutten van de kracht van vrijwilligers en de gemeente heeft volgens de MO-groep een sterk beleidsteam.”

De wethouder laat weten dat het van belang is dat de basiszorg goed geregeld is: “Zo is de huishoudelijke zorg vrijwel geheel overeind gebleven. Goede ondersteuning van de mantelzorg en versterking van het vrijwilligerswerk is ook belangrijk. We durven gezamenlijk het oude los te laten en gebruiken de kennis en ervaring die hier en in de regio aanwezig is. Zo maken we het verschil. Onze inwoners hoeven ook niet voor elk probleem naar een ander loket en professionals krijgen de ruimte om te doen wat nodig is, samen met bewoners.”

De tien gouden gemeenten zijn: Almere, Alphen aan de Rijn, Deventer, Ede, Heereveen, Heerlen, Oss, Vlaardingen, Wijk bij Duurstede en Zaanstad.

Driebergen in ansichtkaarten: Traaij in 1964

Bouwplaats landgoed Hydepark open voor bezoekers
DOORN  In het kader van de Dag van de Bouw, zaterdag 13 juni, is de bouwplaats op landgoed Hydepark open voor geïnteresseerden. Op landgoed Hydepark bouwt de Protestantse Kerk in Nederland een zorghotel/conferentiecentrum. Samen met aannemer De Vree & Sliepen doet de kerk mee aan de Dag van de Bouw.
 
Het terrein gaat om 10.00 uur open. De Vree & Sliepen organiseert rondleidingen door het nieuwe gebouw (in aanbouw). Ook worden er rondleidingen over het landgoed georganiseerd. Verder vertelt de aannemer over de gebruikte bouwtechnieken. Bezoekers kunnen via  een 3-dimensionaal Bouw Informatie Model (BIM) zien hoe het gebouw er uit gaat zien.
 
Om 11.00 uur wordt een gedenksteen onthuld bij de toekomstige ingang van het nieuwe gebouw. Het nieuwe gebouw, met als naam ‘Nieuw Hydepark’, vervangt het bestaande F.D. Roosevelthuis en het reeds gesloopte conferentiecentrum. De functies van deze twee gebouwen worden in het nieuwe gebouw gecombineerd. Ds. G. Timmer (voormalig bouwvakker), mw. R. Metselaar (vrijwilliger tijdens zorgvakanties) en mw. A. Spijkerman (gast van het huidige Roosevelthuis) zullen namens alle toekomstige gebruikers de gedenksteen onthullen.
 
Het huidige F.D. Roosevelthuis is sterk verouderd en aan vervanging toe. Jaarlijks genieten er ruim 1.500 mensen samen met ruim 1.100 vrijwilligers van een vakantieweek. Dit zijn vakanties voor mensen die door ziekte, lichamelijke beperking of leeftijd er niet zelfstandig meer tussenuit kunnen.
 
Het conferentiegedeelte van het gebouw is voor iedereen te huur. De Protestantse Kerk in Nederland gaat het conferentiegedeelte onder meer inzetten voor de opleiding van predikanten.

Ondernemersfonds van start
WIJK BIJ DUURSTEDE  Met een informatiebijeenkomst voor ondernemers en een bijpraatsessie in de raad is het Wijkse Ondernemersfonds van start gegaan. Dit fonds is een initiatief van een aantal Wijkse ondernemers en wordt ieder jaar met anderhalve ton gevuld uit een door de gemeente geheven lichte verhoging van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) op niet-woningen. Hierdoor is ieder jaar geld beschikbaar om collectieve activiteiten te financieren en daarmee de Wijkse economie in de vaart der volkeren op te stuwen. Lees verder

Milieu-onderzoek Bosscherwaarden
WIJK BIJ DUURSTEDE  Het plan voor de zandwinning en slibstort in de polder van de Bosscherwaarden is binnenkort onderwerp van een milieu-onderzoek. Het gaat om een zogenaamde Milieu Effect Rapportage (MER). In antwoord op vragen van de SP laat wethouder Marchal weten dat voor de MER-procedure de provincie Utrecht het bevoegd gezag is en de gemeente slechts een adviserende rol heeft.  Lees verder

Politiek noemt grondverkoop grote vergissing
BUNNIK  P21 noemt de verkoop van groen voor het vergroten van tuinen langs het Eikenpadplantsoen een grote vergissing. Het CDA noemt het een zeer ongelukkig keuze. Ook De Liberalen zouden het plantsoen graag willen behouden, maar worstelen tegelijkertijd met het dilemma om gemaakte afspraken met kopers te doorbreken.  Lees verder

Wethouders ervaren obstakels
BUNNIK  Beide wethouders, Rob Zakee en Jorrit Eijbersen, en een aantal ambtenaren, maakten vorige week donderdag een wandeling met een aantal leden van de Wmo-raad en ervaringsdeskundigen. Onderweg kwamen zij verschillende obstakels tegen, waar mensen met een beperking last van hebben. Ook werden verbetermogelijkheden onderweg besproken.  Lees verder

Waterbeestjes vangen met een schepnet
DRIEBERGEN  In het kader van de landerlijke slootjesdagen gaat de IVN afdeling Heuvelrug en KrommeRijn samen met kinderen (ongeveer 6 -10 jaar), hun (groot)ouders en een IVN-gids in verschillende watertjes naar beestjes scheppen. We zijn te gast op de kinderboerderij te Driebergen.

Er is daar een vijver en in de buurt zijn sloten. Veel waterbeestjes verschuilen zich tussen de waterplanten en zitten vlak op de bodem. Ze zijn dus moeilijk te zien, maar door met een schepnet door het water te gaan kunnen we heel veel beestjes vangen.

We gaan zeker bootsmannetjes tegenkomen, die met hun grote roeispanen door het water schieten, bekenden zijn ook de larven/nimfen van libellen en haften.
Terug op de boerderij gaan we onze vangst met vergrootglazen en loeppotjes goed bekijken en met behulp van een zoekkaart op naam brengen.
Het belooft een leerzame en leuke middag te worden en laten we hopen op mooi weer. Natuurlijk staan we er met ons karretje voor een beker limonade of koffie/thee. Dus zorg dat je erbij bent.Datum: Zaterdag 13 juni van 14:00 tot 16:00Plaats: Kinderboerderij ‘t Woelige Nest, Boterbloem 3, 3972 SB te Driebergen.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458, adrie@a3vermeulen.demon.nl of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Crowdfunding Klompenpad geslaagd
HOUTEN / BUNNIK  76 donateurs brachten de afgelopen weken 7.500 euro bij elkaar om het Klompenpad Kids te kunnen realiseren.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 4 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5506

__

Dijkleger oefent op Lekdijk bij Wijk bij Duurstede
REGIO  Op donderdag 18 juni 2014 oefenen zo’n veertig leden van het dijkleger van De Stichtse Rijnlanden op de Lekdijk en Neder-Rijndijk tussen Houten en Rhenen. In ploegen van twee inspecteren ze elk vijf kilometer van de dijk. Daarbij moeten ze verschillende soorten schades en kenmerken registreren en een inschatting maken of het nodig is om deze direct door te geven aan de dijkpost.

Het dijkleger van De Stichtse Rijnlanden bestaat uit mensen, die normaal een kantoorfunctie hebben of muskusrattenvanger zijn. Bij calamiteiten worden ze ingeschakeld om de dijken te inspecteren. Dat kan zijn bij hoogwater, maar ook bij extreme droogte, als er scheuren in de dijken kunnen komen.

De 18e juni is het vertrekpunt de calamiteitencontainer van De Stichtse Rijnlanden, die neergezet wordt op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) aan de Molenvliet 21 in Wijk bij Duurstede. Daar ontvangen de dijk’soldaten’ hun reflecterende kleding, laarzen, kaartmateriaal en gereedschap. De ploegen vertrekken vanaf de rwzi naar het deel van de dijk dat ze te voet inspecteren, en zijn dus te vinden tussen De Heul in Schalkwijk (Houten), in Wijk bij Duurstede, Amerongen en Rhenen.  

De dijklegeroefening maakt onderdeel uit van de ‘crisisweek’ die het waterschap organiseert van 15 tot en met 19 juni. De hele week staat in het teken van de crisisbeheersing. Leden van de crisisorganisatie trainen en oefenen hun vaardigheden om goed beslagen ten ijs te komen bij een calamiteit.

Kijk voor meer informatie over dijken, het dijkleger en de calamiteitenorgansatie in het gebied van De Stichtse Rijnlanden op www.destichtserijnlanden.nl/. Op de website is ook een filmpje te vinden over het hoe en waarom van het dijkleger.

Voorlezende etalagepop Dora trekt veel bekijks
DRIEBERGEN  Sprekende etalagepop Dora die voor boekhandel Jaques Baas op de Traaij in Driebergen een bankje zit, heeft veel bekijks.
Als je naast Dora op het bankje gaat zitten, spreekt ze je aan en zegt: “Hallo, wat leuk dat je naast me komt zitten! Als je mijn vragen duidelijk beantwoordt, lees ik je een verhaaltje voor.” Vervolgens stelt Dora de vragen of je een jongen, een meisje, een man of een vrouw bent en of je een spannend, realistisch of verzonnen verhaal wilt horen of een gedicht. Als je je voorkeur hebt aangegeven, gaat Dora voorlezen. Beeldende kunstenaar Willem Stolwijk en docent TU en Volkskrant journalist Rolf Hut, creëerde Dora voor Traay-Art. Tijdens Try-Art, dat tot 15 juni duurt, presenteren Driebergse kunstenaars het product van een winkelier van de Traaij op een verrassende manier in de etalage van de winkel. De kunstenaar kan een paar weken zijn werk exposeren en het winkelend publiek maakt op een laagdrempelige manier kennis met kunst.

Nieuwe exploitant voor sportcentrum Rhenen
RHENEN  Optisport neemt met ingang van komende maand de exploitatie over van sportcentrum ’t Gastland in Rhenen. De landelijk werkende sportkoepel heeft daarover een akkoord bereikt met de gemeente Rhenen.  Lees verder

Voedselbank Zeist krijgt €17.000 voor verhuizing
ZEIST  Het Oranje Fonds doneert€17.000 aan Voedselbank Zeist. Het bedrag is bedoeld om de kosten te dekken van de verhuizing van het distributiecentrum van de Geiserlaan naar de Van Renesselaan 32 in Zeist.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Arnhemsebovenweg in 1939

15e jaar Touwtrektoernooi PJGU Langbroek
LANGBROEK   Zestien teams verschenen er vorig jaar aan het touw. En heel veel mensen stonden de deelnemers aan de zijlijn aan te moedigen. Wegens dit succes organiseert de PJGU-Langbroek ook dit jaar voor de 15e keer een groot en vooral gezellig touwtrektoernooi. Lees verder

Fietstocht waterbeheer
DRIEBERGEN  IVN afdeling Heuvelrug en KrommeRijn houdt een informatieve fietstocht door het Kromme Rijn gebied met een lengte van ongeveer 35 km. Binnen het kader van de ‘IVN-Slootjesdagen’ van onze landelijke IVN-vereniging hebben wij als hoofdthema voor deze fietstocht gekozen voor: het waterbeheer.

Al sinds de 12de eeuw probeert de mens het water in de provincie Utrecht naar zijn hand te zetten. Eerst door het aanleggen van dijken, het graven van weteringen en sloten en later door het bouwen van gemalen, stuwen en sluizen.Deze IVN-fietstocht neemt je mee langs oude en nieuwe waterschapskunstwerken en vertelt je over het doel en de werking hiervan. Van Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben we een kaart met daarop veel informatie waarop deze fietstocht is afgestemd. Voor iedere deelnemer hebben we zo’n kaart gratis ter beschikking, zodat je thuis nog heerlijk kunt nagenieten van deze gezellige, informatieve fietstocht door een prachtig natuurgebied.

Deelname is gratis en je behoeft je van te voren niet aan te melden. Wel wordt verwacht dat je zelf zorgt voor voldoende eten en drinken voor onderweg, we denken daarbij aan een picknick langs de rivier de Lek.Datum: Zaterdag 13 juni van 10:00 tot 16:30Start: NS-station Driebergen-Zeist aan de zuidkant, Stationsweg 2, 3972 KA Driebergeninformatie: Dick Vlot, telefoon 0343-516137 of dick.vlot@planet.nl of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Heuvelrugnieuws van 5 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5507

__

Gemeente Bunnik heeft een nieuwe wijkagent
GEMEENTE BUNNIK  Het wijkteam ZBLW (Zeist, Bunnik, Leusden en Woudenberg) heeft versterking gekregen. Onlangs is Pascal Tatuhey (32) gestart als wijkagent in de gemeente Bunnik, Tatuhey werkte sinds 2008 in Zeist. “Ik ken het gebied al goed en het is prettig dat ik me daardoor meteen op de problematiek in de gemeente kan richten. Op dit moment stort ik me op het bestrijden van de auto-inbraken in onze gemeente. Dit probleem heeft onze volle aandacht”, aldus Pascal Tatuhey.
 
Tatuhey werkte in Zeist binnen het wijkteam en de incidentafhandeling. Hij is ook als biker actief en is oproepbaar voor de Mobiele Eenheid (ME). “Zeist heeft meer stadse problematiek, in de gemeente Bunnik is het meer ons-kent-ons. In Bunnik zijn er minder incidenten waar we direct op in moeten grijpen. Dat heeft als grote voordeel dat je meer naar de lange termijn kunt kijken. Je kunt bezig zijn met preventie van misdaad en met  bewustwording bij inwoners. Dat is voor mij het grote pluspunt van werken in een kleinere gemeente.
Ik kijk er naar uit om de gemeente en de inwoners nog beter te leren kennen. Mijn functie is een ‘leerwerkplek wijkagent’ waarbij ik gebruik kan maken van de ervaring van de andere wijkagenten Martin de Bruin en Ruud de Bruin. De intentie is dat ik de opleiding tot wijkagent op korte termijn ga starten.”
 
Tatuhey vervolgt: “Het aantal auto-inbraken in de gemeente was in de maand mei 32. Dit is erg hoog. Dit probleem heeft de komende periode onze volle aandacht. We willen dit aantal terugdringen in samenwerking met inwoners en ondernemers van de gemeente. In Odijk worden er navigatiesystemen en airbags uit de auto’s gehaald en in Bunnik worden er met name laptops uit de auto’s gehaald.”
 
“Het is opvallend dat er tot nu toe geen enkele verdachte situatie bij de politie is gemeld. Dat maakt mij nieuwsgierig. Waarom zien of horen we niets? We hebben zo geen aanknopingspunten om naar oplossingen te zoeken. Er is nu een tekstkar geplaatst om de inwoners attent te maken op dit probleem. Samen met de gemeente brengen we dit probleem onder de aandacht en roepen we inwoners op om alle verdachte situaties bij ons te melden. We vragen inwoners ook om zich aan te melden bij Burgernet via www.burgernet.nl. Daarmee kunnen ze de politie actief meehelpen.”
 
“We werken al geruime tijd, samen met de ondernemers rondom Rhijnauwen/Amelisweerd, aan een plan om het aantal inbraken terug te dringen. Het gaat daar om mensen die hun auto op de grote parkeerplaatsen bij de horecagelegenheden neerzetten en hun laptop of andere kostbare bezittingen in de auto laten liggen. Ik wil met een proactieve houding en een integrale aanpak tot een oplossing komen. Dus in samenwerking met inwoners, ondernemers en de gemeente. Ik adviseer de ondernemers bijvoorbeeld  om een toezichthouder  neer te zetten op het parkeerterrein.”

“Uiteraard ben ik naast auto-inbraken, nog met tal van andere problemen bezig. Inwoners kunnen mij bereiken via het telefoonnummer 0900-8844. Ik heb, tot slot, gewoon heel veel zin om in deze nieuwe werkomgeving aan de slag te gaan!”

Burgemeester Ostendorp reageert: “Ik ben erg blij met de samenwerking tussen gemeente en politie bij het bestrijden van auto-inbraken. Een gezamenlijke aanpak is het meest effectief. De uitbreiding van het wijkteam is daarom zeer welkom. Ik heb veel vertrouwen in de capaciteiten van Pascal Tatuhey en samen gaan we extra energie steken in het bestrijden van de auto-inbraken.” 

Gemeente start nieuw offensief tegen auto-inbraken in woonwijken
GEMEENTE BUNNIK  De afgelopen weken is de gemeente Bunnik geteisterd door een nieuwe vorm van auto-inbraken. De gemeente heeft vorig jaar flink actie ondernomen op de autokraken rondom de landgoederen. En met succes. Het aantal auto-inbraken daalde daar met 70% maar in de woonwijken steekt een nieuwe vorm van auto-inbraken de kop op. Het gaat hier om diefstal van airbags en navigatiesystemen. De gemeente zet vol in op het bestrijden van auto-inbraken en roept inwoners op om actief mee te helpen.
 
Binnen de woonwijken gaat het om zogenaamd ‘mobiel banditisme’. Dat wil zeggen dat personen de snelweg af rijden, snel de benodigde buit bij elkaar halen en er binnen 20 seconden weer vandoor gaan. Vaak worden airbags en navigatiesystemen buit gemaakt.
 
Vorig jaar zette de gemeente samen met de ondernemers en politie fors in op het bestrijden van auto-inbraken bij de landgoederen. Bijvoorbeeld door betere verlichting, snoeiwerkzaamheden en surveillance Het aantal auto-kraken is daardoor fors gedaald. De komende tijd gaat de gemeente samen met de politie flink inzetten op het bestrijden van auto-inbraken in de woonwijken.
De politie gaat met een ANPR-scanner op diverse momenten posten op verschillende locaties rondom onze gemeente . De ANPR-scanner is een kentekenscanner waarmee kentekens vergeleken worden met de diverse databases van de politie. Gestolen voertuigen, bekende criminelen, mensen die nog een straf open hebben staan, etc. De politie voert zowel onopvallende als opvallende acties uit. De tekstkar met de waarschuwing springt daarmee het meest in het oog.

Korfbalster Steenbergen naar Dalto
DRIEBERGEN Lotte Steenbergen zal komend seizoen uitkomen voor korfbal Leage-club Dalto. De 19-jarige speelster komt over van KIOS uit het Drentse Ruinerwold. In de jeugd speelde Steenbergen voor DOS’46 uit Nijeveen.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Arnhemsebovenweg in 1930

Massale klachten over hondenpoep
UTRECHTSE HEUVELRUG Met uitzondering van Maarsbergen en Overberg worden alle dorpen van Utrechtse Heuvelrug geteisterd door hondenpoep. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente op internet, die morgen wordt afgesloten. Volgens de deelnemers kijken veel baasjes de andere kant op, als hun viervoeter in de openbare ruimte poept. Lees verder

‘Het gaat de verkeerde kant uit’
MAARN De Raadhuislaan en Sportlaan ter plaatse van de winkels en het gezondheidscentrum zijn onderwerp van gesprek tijdens de open microfoon in de Cantina van het Cultuurhuis in Doorn. Ronald Letema vraagt als voorzitter van de Vereniging Bewonersbelangen Maarn Maarsbergen aandacht voor de uitstraling van het centrum van Maarn.  Lees verder

Van Ree Accountants helpt de honingbij
DOORN  Vanaf begin juni 2015 zijn een viertal bijenvolken gehuisvest in de kantoortuin voor het kantoorpand van Van Ree Accountants te Doorn. Van Ree Accountants sponsort via ILoveBeeing 4 bijenkasten. De belangrijkste reden dat Van Ree Accountants de bijen willen helpen is dat de bijensterfte sterk toeneemt en daardoor ook de voedselvoorziening in gevaar komt. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 6 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5508

__

Kinderen krijgen ‘natte gymles’
ZEIST  Ruim 900 kinderen doen dit jaar mee aan het leefstijlproject Fit4Kids. Fit4Kids wordt door Sportservice Zeist georganiseerd voor de basisscholen uit de gemeente Zeist.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1948

Gilde Zeist: Stappen en Happen
ZEIST  Gilde Zeist vernieuwt het aanbod van rondleidingen regelmatig. Dit seizoen zijn er twee spiksplinternieuwe rondleidingen ontwikkeld; ‘Stappen en Happen’ en een speurtocht door de Sint Joseph, speciaal voor kinderen.  Lees verder

Kruiden en insecten op Nieuw Wulven
BUNNIK  Nieuw Wulven is met recht nieuw, want de laatste decennia zijn er de eerste boompjes geplant. Het gebied bestaat voornamelijk uit oude rivierklei en is gevuld met vakken van o.a. gelderse roos, inlandse vogelkers, veldesdoorn en wilde kers. We zien open water met een moeras. We kijken deze keer in het bijzonder naar kruiden en insecten. Het gebied is gevuld met meerdere plasjes, veel sloten en wandelpaden en zelfs een aantal ruiterpaden. Bij de sloten gaan we natuurlijk weer even kijken naar libellen en waterjuffers (wat zijn de verschillen ook alweer). Voor ringslangen zijn broeihopen aangebracht en deze worden door vrijwilligers onderhouden. Wellicht liggen ze hier te zonnen.
We zullen best wat vlinders zien, maar dat hangt natuurlijk ook een beetje van de weersomstandigheden af. Juni is voor planten een perfecte tijd om op excursie te gaan. Dus ga mee op deze excursie, een kop koffie zit er altijd in.
De excursie vindt plaats op zondag 14 juni om 14.00 uur en start bij de ingang van Nieuw Wulven, Marsdijk t/o fort Vechten, 3981 HE te Bunnik
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Heuvelrugnieuws van 7 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5509

__

Zeist promoveert na spektakelstuk
ZEIST  De voetballers van Zeist spelen komend seizoen voor het eerst sinds 2003 in de 3e klasse. De paars-witten dwongen promotie af door een 3-3 gelijkspel bij MSV’19.   Lees verder

Hennepkwekerij opgerold in Zeist
ZEIST  De politie van Zeist heeft in de nacht van zaterdag op zondag een hennepkwekerij opgerold in de wijk Brugakker. Het ging om 115 plantjes. Agenten hielden de vermoedelijke beheerder van de kwekerij aan in Nijmegen.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat – Traaij in 1927

Vinkenvocale jubileert met Porgy en Bess
MAARN Porgy en Bess volgens Vinkenvocale. De droom voor de zangers en zangeressen van het koor om deze musical in aangepaste vorm ten gehore te brengen komt uit op zondag 14 juni. Aanvang 15.30 uur in de Ontmoetingskapel. Dit ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Vinkenvocale.  Lees verder

DEV naar Uitgeest om degradatie alsnog af te wenden
DOORN Voetbalclub DEV Doorn mag een flinke reis gaan maken om zichzelf alsnog te handhaven in de derde klasse. Het mini-toernooi tegen degradatie wordt zaterdag 13 juni gespeeld op de velden van FC Uitgeest. Lees verder

Zomeravondwandeling op de Plantage Willem III
ELST  Op woensdag 17 juni a.s. bent u om 19.00 uur welkom op de parkeerplaats van de Plantage Willem III, Rijksstraatweg 265,  3921 AH Elst(U).  Duur van de excursie: circa 1½ uur. De tocht is gratis en vooraf aanmelden is overbodig.
Gaan we na de wat tegenvallende meimaand dan eindelijk genieten van een zoele zomeravond in één van de mooiste natuurgebieden uit de wijde omgeving?
De wat koele maand mei schonk ons wèl een overdadige bloemenpracht.
De plantage was nooit tevoren zo gigantisch geel van de bloeiende brem.
Overigens, u bent nu, op deze vroege avond, vrijwel zeker van een ontmoeting met de grote grazers als  koniks en galloways of zelfs damherten. Onbekend voor u? De gids weet er heel wat van. Verrekijker mee? Als het even kan, ja natuurlijk!

Heuvelrugnieuws van 8 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5510

__

Winkeliers Rhenen willen 10 zomerse koopzondagen
RHENEN  Ondernemers in de binnenstad van Rhenen willen in de zomer een vergunning om 10 zondagen achtereen hun winkels te openen. De vergunning is vorige week aangevraagd bij de gemeente Rhenen. De aanvraag betreft de periode van 19 juli tot en met 20 september.  Lees verder

Samen voor een Sociaal Bunnik
ODIJK  In de Bunnikse samenleving worden veel enthousiaste initiatieven genomen. Inwoners zetten zaken in gang. Participatie en het verkleinen van de afstand tussen inwoner en de gemeente is een onderwerp dat hoog op de agenda staat bij de gemeenteraad.

Daarom organiseert de gemeenteraad op donderdag 25 juni a.s. een speciale thema-avond over participatie en het Sociaal Domein. De raad wil die avond graag in gesprek gaan met organisaties over hun burgerinitiatief op het gebied van het Sociaal Domein. De Vrijwillige Hulpdienst Werkhoven en de Huiskamer van Odijk zijn uitgenodigd om hun verhaal te komen vertellen. De avond wordt gehouden in de raadzaal in het gemeentehuis en begint om 19.30 uur.

Deze thema-avond is tot stand gekomen door samenwerking van de gemeenteraad met de Ruimtemakers. Deze groep houdt zich bezig met participatie en bestaat uit raadsleden, burgemeester, griffier, gemeentesecretaris en medewerkers en is op initiatief van de raad ontstaan.

De gemeenteraad nodigt alle inwoners van harte uit deze avond bij te wonen. Het programma is als volgt.

Programma:
19.30 -19.45 uur: Opening door raadslid Astrid van der Stijl
19.45-20.30 uur:  Presentatie Vrijwillige Hulpdienst Werkhoven
20.30-21.15 uur:  Presentatie Huiskamer van Odijk
21.15-21.30 uur:  Informele afsluiting met een drankje in de hal

Als inwoners naar aanleiding van deze avond ook een burgerinitiatief aan de gemeenteraad willen presenteren dan kunnen zij contact opnemen met Heleen Hofland, raadsgriffier: h.hofland@bunnik.nl. 

3KernenAvond4daagse aandacht voor Wijk Schoon Gewoon
WIJK BIJ DUURSTEDE  Van dinsdag 9 t/m vrijdag 12 juni lopen jong en oud weer de 3KernenAvond4daagse in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Een evenement dat veel plezier oplevert en door vele vrijwilligers op poten wordt gezet. Zoals altijd wijst de organisatie de wandelaars erop geen afval achter te laten en de natuur te respecteren. Op de pauzeplaatsen biedt de organisatie vuilniszakken aan voor vuil, zodat er geen zwerfvuil hoeft te ontstaan.  

Samen met vele maatschappelijke organisaties en individuele burgers heeft gemeente Wijk bij Duurstede de campagneslogan ‘Wijk Schoon Gewoon’ ontwikkeld, met bijbehorend logo. Dat is terug te vinden op verschillende campagnematerialen, zoals vlaggen en beachvlaggen. De organisatie van de 3KernenAvond4daagse zet deze nu voor het eerst neer bij start- en pauzeplaatsen. Op deze manier worden de deelnemer(tje)s nóg meer geattendeerd op het feit dat het gewoon is geen rommel op straat of in de natuur achter te laten.

In Wijk bij Duurstede willen we alle enthousiasme en krachten rondom een schoon Wijk bundelen onder één paraplu. Organiseert u een evenement, straatfeest, sportactiviteit of een schoonmaakactie en wilt u uitdragen dat u Wijk Schoon Gewoon belangrijk vindt? Maak dan in aankondigingen, het programmaboekje en andere PR uitingen gebruik van het Wijk Schoon Gewoon logo. Ook kunt u de campagnematerialen, zoals vlaggen en beachvlaggen, bij de gemeente lenen. Voor prikstokken en zakringen, als u zelf zwerfvuil wilt gaan opruimen, kunt u hier terecht.
Meer informatie over inzetten van het logo en lenen van materialen kunt u krijgen bij mevr. Adrieke van Herk (Omgevingsdienst Regio Utrecht), telefoonnummer: 088-0225099, emailadres: a.vanherk@odru.nl.

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1926

Meester-edelsmid na carrièreswitch
DRIEBERGEN  Mirjam Verhoef (48) uit Driebergen is sinds een jaar meester-edelsmid. Een grote wens is daarmee voor haar in vervulling gegaan. ‘‘Ik heb altijd al iets met dit ambacht gehad ‘‘, zegt ze in haar atelier in het oude gemeentekantoor van Driebergen.  Lees verder

De Zwoer opent vernieuwde interactieve glijbaan
DRIEBERGEN Weken werk en ruim 2000 moertjes en boutjes waren er voor nodig, maar het is zwembad De Zwoer in Driebergen gelukt: de ruim vijftig meter lange verouderde glijbaan is vernieuwd. Het resultaat: een interactieve glijbaan met een heuse ‘game experience’. Met een feestelijke opening en een lange rij aan enthousiaste kinderen werd afgelopen vrijdag de glijbaan officieel in gebruik genomen.  Lees verder

Coalitie Rhenen wil miljoen steken in stadscentrum
RHENEN  De coalitiepartijen in Rhenen willen 1,2 miljoen euro vrijmaken om de binnenstad van het stadje Rhenen op te knappen. Met het geld zou een al veel eerder geplande renovatie grotendeels kunnen worden uitgevoerd.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 9 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5511

__


Verrassingsbezoek koningin Máxima in Driebergen

DRIEBERGEN  Koningin Máxima heeft dinsdagmorgen een verrassingsbezoek gebracht aan New Dutch Connections in Driebergen. De stichting kreeg in mei een Appeltje van Oranje van het Oranjefonds.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 10 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5512

__

Dode man Zeist zat in drugshandel
ZEIST  De man die woensdag 3 juni dood is gevonden in Zeist, was een bekende van de politie. Hij had een verleden in drugshandel. Dat melden bronnen aan RTV Utrecht. Lees verder

Ruzie in Bunnikse buurt over verkoop snippergroen
BUNNIK  Omwonenden van het Eikenpad in Bunnik maken ruzie over de verkoop van snippergroen in de buurt. De gemeente heeft grond rondom het Eikenpad verkocht aan bewoners van de Gildenring zodat ze hun tuin kunnen uitbreiden. De overburen willen dat het groen openbaar blijft. De Bunnikse wethouder Zakee zit met de kwestie in zijn maag. Lees verder

Maarns Raadhuis voor vriendenprijs naar Vrienden van
MAARN  Wethouder Boonzaaijer wil het monumentale Maarnse Raadhuis verkopen aan de stichting Vrienden van het Maarns Raadhuis. De stichting heeft een al een anoniem groepje financiers, maar moet nog €30.000 ophalen bij de bevolking.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1900

In memoriam Nico de With
WIJK BIJ DUURSTEDE  Oud-wethouder en oud-loco-burgemeester Nico de With is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was tien jaar fractievoorzitter van de VVD in Cothen en na de herindeling zes jaar raadslid in Wijk. Van 2002 tot 2006 was hij als wethouder onder meer verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Milieu. Daarnaast was hij jarenlang betrokken bij allerlei dorpse activiteiten, waaronder het Oogstfeest. Nico was al een tijd ernstig ziek. Lees verder

Het Burgje: Spannende geschiedenis, onzekere toekomst
ODIJK  Enigszins verstopt, aan de Weteringsdijk, vanuit het dorp gezien aan de overkant van de provinciale weg, staat een monumentale boerderij die waarschijnlijk in de zestiende eeuw is gebouwd. Het Burgje is een van de weinig echt oude gebouwen die Odijk nog heeft. Met de nieuwbouwplannen op de plek van dit gebouw rijst nu de vraag: blijft het staan of gaat het – inmiddels zwaar verwaarloosde – gebouw plat?  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 11 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5513

__

Bijeenkomst op 25 juni voor ZZP-ers rond begeleiding en jeugdhulp
REGIO  Vijf gemeenten in de regio zuidoost Utrecht houden op 25 juni een bijeenkomst voor ZZP-ers over begeleiding en jeugdhulp. Tijdens de bijeenkomst informeren de gemeenten ZZP-ers over hoe zij via de gemeenten hun diensten kunnen leveren aan inwoners van deze gemeenten. Om hiervoor in aanmerking te komen, kunnen ZZP-ers – onder voorwaarden – een leveringsovereenkomst met de gezamenlijke gemeenten tekenen. Het gaat om de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist.
 
De bijeenkomst is op donderdag 25 juni 2015, vanaf 19.00 uur tot ongeveer 21.00 uur. De inloop is vanaf 18.30 uur. De bijeenkomst wordt gehouden in het gemeentehuis van gemeente De Bilt (Soestdijkseweg Zuid 173,  Bilthoven).
 
Tijdens de bijeenkomst zal Tim Robbe, extern adviseur van de gemeenten tijdens het inkoopproces, een toelichting geven op de manier van aanbesteden zoals de vijf gemeenten die hanteren voor alle soorten zorgaanbieders.
Vervolgens geeft Carla Postma, Regionaal Contractmanager namens de vijf gemeenten, meer inzicht in de werkwijze vanaf januari 2015. Tot slot is er ruim de tijd voor vragen.
 
Aanmelden kan door een mail te sturen naar zeist@zeist.nl ter attentie van Carolien Bruinink. Als u met meer mensen komt, of als u gezamenlijk inschrijft, vermeldt u dan alstublieft van iedereen de naam en waar van toepassing de organisatie.

De drie beren als tafelpoppenspel
DRIEBERGEN  Op zaterdagmorgen 20 juni  wordt door Mennie van Nimwegen het verhaal ‘De drie beren’ als tafelpoppenspel verteld en gespeeld. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 2 jaar. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, 3972 EJ Driebergen. Aanvangstijd 11.00 uur. Prijs 2 euro per kind, begeleiders vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Rob Steinbuch, tel. 0343-512491.

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1903

Eerste natuurgraf in Doorn
DOORN Als de gemeenteraad meewerkt, kan nog voor het einde van dit jaar de eerste Heuvelrugger worden bijgezet in een natuurgraf. Wethouder Jan Willem van Dongen (D66) wil daarvoor een deel van de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Arnhemsebovenweg reserveren. Vlakbij recreatiepark RCN Het Grote Bos komen op een terrein van anderhalve hectare 140 natuurgraven beschikbaar. Lees verder

Kruidenworkshops
DRIEBERGEN In de zomermaanden is het mogelijk om op het landgoed Kraaybeekerhof  een kruidenworkshop te volgen. Deze workshop is voor iedereen die meer wil weten van kruiden  en doen met kruiden.
Wanneer: 2, 9, 16 en 30 juli/6, 12, 20 en 27  augustus. Tijd: van 14.00 uur tot 17.00 uur.  Plaats: Kraaybeekerhof  Diederichslaan 25a Driebergen .
Prijs: € 40,00 p.p. inclusief koffie, thee, producten en gerechten.
Informatie en aanmelding: Maartje Gruter, tel:0629116123

Heuvelrugnieuws van 12 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5514

__

Lintje voor de heer Huisman
ZEIST / DOETINCHEM  OVandaag ontving de heer Huisman, inwoner van Zeist,  uit handen van de burgemeester van Doetinchem, de heer Joosten, een Koninklijke Onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, tijdens zijn afscheid als directeur van de Muziekschool Oost-Gelderland in Doetinchem.
 
Als directeur van de Biltse Muziekschool en directeur van de Muziekschool Oost-Gelderland heeft de heer Huisman zich met hart en ziel ingezet voor het cultuur- en muziekonderwijs. Daarnaast vervulde hij vele maatschappelijke functies in op het gebied van cultuur. Hij was vaak initiatiefnemer, soms begeleider, soms fondsenwerver en soms zelfs de maker en drijvende kracht van talloze culturele initiatieven en manifestaties.

Driebergen in ansichtkaarten: Traaij in 1936

Stomerij-gif lijkt onder controle
UTRECHTSE HEUVELRUG Recente metingen van de binnenlucht in woningen nabij de Doornse vestiging van stomerij Van Boordt zijn geruststellend. Dat blijkt uit een informatiebrief die wethouder Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De concentraties van het giftige perchloorethyleen (PER) liggen bijna overal onder de norm. Alleen in de onbewoonde kamers boven de stomerij zit er nog teveel PER in de lucht. Lees verder

Politiek vindt Amerongse drempels te kostbaar
AMERONGEN Een meerderheid van de gemeenteraad voelt vooralsnog niets voor dure, verzinkbare verkeersdrempels op het Amerongse industrieterrein, maar de besluitvorming laat nog even op zich wachten.  Lees verder

Pushback in De Peppel
ZEIST  Op vrijdag 19 juni 2015 speelt Pushback in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. Pushback brengt met volle overtuiging uptempo, vrolijke vette partyrock. Originele muziek uit dit genre van bijvoorbeeld de Foo Fighters, Blink-182, Good Charlotte, Green Day, maar ook mainstream muziek waar ze hun eigen vrolijke ‘partyrockjasje’ om hebben gedaan, zoals Pink, Adele, Robbie Williams, the Outkast, Armin van Buren en andere. Pushback speelt nummers die power hebben, strak zijn en voldoen aan wat zij ‘de grote blij’ noemen. Pushback staat garant voor een optreden vol gedreven partyrock voor iedereen die lekker los wil gaan. Partyrock for the Living, No Zombies!
De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is gratis! Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.

Verschil tussen budget en kosten nieuwbouw Revius Lyceum
DOORN  In december 2014 heeft de raad ingestemd met vervangende nieuwbouw van het Revius Lyceum te Doorn. Het schoolbestuur, de CVO Groep draagt zelf financieel bij aan de vervangende nieuwbouw. Het definitief ontwerp voor de nieuwbouw is nu gereed. Het gaat om een nieuw onderwijsgebouw en een vrijstaand gebouw met drie aparte gymzalen. Eerst worden de units van de tijdelijke huisvesting aan de achterzijde verplaatst om ruimte maken voor de nieuwe gymzalen. Daarna worden de bestaande gymzalen gesloopt om plaats te maken  voor het nieuwe onderwijsgebouw. Als dit nieuwe gebouw klaar is, kan het oude onderwijsgebouw worden gesloopt.

De CVO Groep heeft op basis van het definitief ontwerp een kostenraming laten opstellen voor de vervangende nieuwbouw. Deze kostenraming komt hoger uit dan het bouwbudget voor de vervangende nieuwbouw. Het bouwbudget op basis van de normbedragen in de verordening voor onderwijshuisvesting blijkt ontoereikend  om het bouwplan van het Revius Lyceum te kunnen realiseren, zelfs ook nadat er door het Revius Lyceum al sterk is bezuinigd op diverse posten (aantal te bouwen meters, gebruikte materialen, etc.). Dit komt mogelijk door zwaardere eisen in het nieuwe Bouwbesluit van 2015 op het gebied van duurzaamheid en binnenklimaat. De financiële consequenties van deze zwaardere eisen zijn nog niet in de normbedragen verwerkt.
Doelstelling van de ontwerpfase is het ontwikkelen van een haalbaar en realiseerbaar bouwplan. De gemeente gaat daarom samen met de CVO Groep en het Revius Lyceum een oplossing zoeken voor het verschil tussen bouwbudget en bouwkosten. De komende maanden worden gebruikt om het technisch ontwerp na de zomer af te ronden. Volgens planning zal het bouwplan daarna worden aanbesteed om nog voor het einde van dit jaar te kunnen starten met de uitvoering.

Heuvelrugnieuws van 13 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5515

__

Rijnbrug dicht na ongeluk met chemische stoffen
RHENEN  Bij een verkeersongeluk op de Rijnbrug bij Rhenen is een chemische stof op de weg terechtgekomen. De brug is daarom in beide richtingen afgesloten. Een busje dat vaten vervoerde botste tegen een ander voertuig aan. Een van de vaten viel uit het busje en kwam op de weg terecht. Uit het vat lekt een onbekende vloeistof.  Lees verder

Huishoudelijke hulp vanaf 13 juli meer gericht op resultaat
ZEIST  De gemeente Zeist en aanbieders van huishoudelijke hulp hebben op 9 juni 2015 een overeenkomst getekend over de nieuwe manier waarop huishoudelijke hulp in Zeist vanaf 13 juli vorm krijgt. Die nieuwe vorm houdt in, dat huishoudelijke hulp is gericht op een schoon en leefbaar huis. Het resultaat staat dus centraal. Dat is anders dan de huidige situatie, waarin de gemeente een precies aantal uren hulp toezegt.
 
Wethouder Marcel Fluitman: “Dat geeft aanbieders de mogelijkheid om flexibeler te zijn. In die huishoudens waar het echt nodig is, kan de huishoudelijke hulp wat meer tijd besteden. En daar waar het mogelijk is, wordt minder tijd besteed. Op deze wijze halen we het maximale resultaat met het budget dat we van het Rijk krijgen voor huishoudelijke hulp. Het wordt voor iedereen wat soberder. Maar daar waar het echt nodig is, blijft hulp beschikbaar.”
 
De afgelopen maanden zijn door of namens de gemeente gesprekken gevoerd met cliënten over hun huishoudelijke hulp na 13 juli. Daarin ging het vooral over de vraag of een cliënt na 13 juli nog huishoudelijke hulp kon blijven krijgen.
Ook de aanbieders van huishoudelijke hulp gaan de komende tijd met de cliënten in gesprek. In die gesprekken maken aanbieder en cliënt een plan waarin staat welke huishoudelijke taken eventueel door familie, vrienden of bekenden kunnen worden verricht, en welke taken de huishoudelijke hulp op zich neemt. Het is uiteraard mogelijk dat op een later moment de omstandigheden veranderen, waardoor een cliënt, familie of bekenden minder huishoudelijke taken zelf kunnen verrichten. De cliënt kan dan rechtstreeks in overleg met de aanbieder om de afspraken in het plan aan te passen.
 
Sinds dit jaar krijgt de gemeente Zeist zo’n 25 tot 33% minder geld van het Rijk voor het betalen van deze huishoudelijke hulp. Op grond van een advies van belanghebbende partijen, heeft het college eind vorig jaar besloten huishoudelijke hulp in stand te houden. Om dit betaalbaar te houden, gebeurt dit volgens de resultaatgerichte aanpak. Dit beleid gaat in per 13 juli 2015.
In de loop van 2016 evalueert de gemeente het nieuwe beleid rond huishoudelijke hulp.

Besluit over gemeentewinkel uitgesteld
UTRECHTSE HEUVELRUG Het besluit van het college om de gemeentewinkel alleen nog maar te openen op afspraak wordt uitgesteld. Vorige week werd er door wethouder Jan Willem van Dongen een plan aangekondigd om met ingang van 15 juni inwoners die langskomen zonder afspraak geen welkom meer te heten. Donderdag werd in de raad het besluit – nadat er commotie ontstond – uitgesteld zodat er meer discussie en uitleg kan komen over de veranderingen die de wethouder wil doorvoeren.  Lees verder

Op wereldreis in het Slottuintheater
ZEIST  Het Slottuintheater staat zondag 14 juni in het teken van de ontmoeting tussen de vele culturen in Zeist. Vanaf 13.30 uur vindt in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist de Wereldreis door Zeist plaats, in samenwerking met de Stichting Wereldreis.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Traaij in 1950

Bibliotheek gaat verhuizen
DRIEBERGEN  De Bibliotheek Z-O-U-T, locatie Driebergen, gaat verhuizen naar een nieuw pand aan de Buzziburglaan 1, 3972 EE in Driebergen.De Bibliotheek is van maandag 22 juni tot en met zaterdag 27 juni gesloten, ivm met deze verhuizing. Leners kunnen 15 materialen lenen, voordat het zo ver is. In de sluitingsweek kan men lenen in de andere locaties van de Bibliotheek Z-O-U-T of de overige bibliotheken in de Provincie Utrecht.
Vanaf maandag 29 juni kunnen alle leners en gebruikers terecht in de nieuwe Bibliotheek. Voor meer info: www.rbzout.nl

Heuvelrugnieuws van 14 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5516

__

Driebergen in ansichtkaarten: Arnhemsebovenweg in 1930

Lezing bloeiende Betuwe
MAARN  Maandag 22 juni wordt er in de Bibliotheek in Maarn een lezing over de boeiende en bloeiende Betuwe gegeven. Ras-verteller Vincent van Poortvliet zal met mooie beelden vertellen over het uitgestrekte gebied met weiden en boomgaarden. Een gebied met pittoreske gebouwen: kerken en boerderijen.de toegang tot deze presentatie is gratis voor leden en niet-leden van de Bibliotheek. De ochtend begint om 10 uur en wordt om 12 uur afgesloten. De Bibliotheek bevindt zich aan Trompplein 5. Meer info: www.rbzout.nl

DEV Doorn handhaaft zich alsnog
DOORN Iedereen bij DEV had zich al neergelegd bij een degradatie naar de vierde klasse, maar door een konijn uit de hoge hoed van de KNVB was daar ineens een herkansing. En die krans greep DEV Doorn zaterdag met beide handen, waardoor de ploeg volgend seizoen toch in de derde klasse speelt.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 15 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5517

__

Eerste Zomeravondconcert een groot succes
BUNNIK  Meer dan 300 bezoekers bezochten afgelopen zondag het eerste Zomeravondconcert bij Kasteel Cammingha. Na een inloop en een walking dinner genoten de gasten van een prachtig concert door het Naardens Kamerorkest onder leiding van Jeppe Moulijn.  Lees verder

ALDI definitief niet naar Bunnik
BUNNIK  Op De Fruitveiling in Bunnik komt geen vestiging van een ALDI. Hiertoe heeft het Bunniks college van B&W onlangs besloten. De gemeente is van mening dat er onvoldoende draagvlak bestaat voor de komst van deze discounter. Lees verder

Voetgangerstunnel geplaatst

BUNNIK  Met veel techniek is afgelopen weekend een tunnelbak van 15 bij 10 meter en 700 ton onder het spoor bij het station Bunnik doorgeschoven. Dit wordt de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel.  Lees verder

Natuurbegraven op Heuvelrug al per november
UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug ruimt een deel van de Doornse begraafplaats vast in voor natuurgraven. Op termijn wil de gemeente een bos van 26 hectare vrijmaken voor een natuurbegraafplaats.
Op anderhalve hectare van de Doornse begraafplaats wil Heuvelug vast 130 tot 140 natuurgraven verkopen. Volgens de gemeente -die zucht onder dalende inkomsten en stijgende lasten op de post begraafplaatsen- is er grote vraag naar natuurbegraven.  Lees vereder

Zonsopgangconcert Canto Ostinato
AUSTERLITZ  In de overgang van de kortste nacht naar de langste dag, is er op zondag 21 juni in het Beauforthuis om 4.30 uur een zonsopgangconcert met de Canto Ostinato, uitgevoerd door Esther Doornink en Peter Elbertse op marimba’s. Het betreft een ligconcert (neem je eigen matje mee), maar je mag ook gewoon op een stoel plaatsnemen.
Na het concert is er voor wie wil een ontbijt en kan er worden meegedaan aan Tai Chi meditatie-oefeningen. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 21 juni, 4:30  Peter Elberste – Canto Ostinato Marimba

Driebergen in ansichtkaarten: Arnhemsebovenweg in 1910

Successen voor Zwemclub Zeist
ZEIST / VEENENDAAL  Afgelopen weekend waren er twee belangrijke zwemwedstrijden voor de zwemmers van Zwemclub Zeist. Voor de leeftijd tot 12 jaar waren er de Regionale Finales in Veenendaal.  Lees verder

De pijlers van Nieuw Hydepark
DOORN  Bij de toekomstige ingang van zorghotel/conferentiecentrum Nieuw Hydepark in Doorn werd een gedenksteen onthuld. Dat gebeurde afgelopen zaterdag, 13 juni, op de Dag van de Bouw.  Lees verder

Heuvelrug verkoopt stukje Gravenbol. Zorg over Henschotermeer
REGIO  De grens tussen Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug verschuift een stukje naar het noorden. Zwemplas Gravenbol ligt dan helemaal in Wijk bij Duurstede, dat is makkelijker voor BV die de zwemplas exploiteert. Intussen is er zorg over de vercommercialisering van het Henschotermeer. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 16 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5518

__

Respijt voor Ontdekkingsreis
DRIEBERGEN  Basisschool Ontdekkingsreis krijgt toch weer extra tijd een nieuw nieuwbouwplan voor de school uit te werken.  Ontdekkingsreis wil graag een nieuwe school voor 150 leerlingen bouwen in nieuwbouwwijk Groene Tuinen. Daar ligt een bouwvlek die was bedoeld voor nieuwbouw van de Christelijk-Gereformeerde kerk, maar die wil bij nader inzien verhuizen naar de Immanuelkerk, vorig jaar verlaten door de een kerkgenootschap van de PKN.  Lees verder

Gemeente Zeist streeft naar betere afhandeling meldingen
ZEIST  De gemeente Zeist ontvangt jaarlijks zo’n 6.000 meldingen over problemen in de openbare ruimte, zoals defecte straatverlichting, overhangende takken, verstopte rioleringen en losliggende stoeptegels. Om de afhandeling van deze meldingen te verbeteren en de klanttevredenheid te vergroten, organiseert de gemeente van maandag 22 juni tot en met vrijdag 26 juni de Week van de Melding.
 
In de Week van de Melding kijken medewerkers van de gemeente met inwoners, aannemers en buurgemeenten naar wat er in het meldingsproces beter kan en hoe dat gerealiseerd kan worden. Wat vindt u belangrijk als u een melding doorgeeft? Zijn er technische verbetermogelijkheden? Waardoor loopt de afhandeling van een melding soms vertraging op? Het zijn voorbeelden van vragen die in de Week van de Melding beantwoord worden.
 
Wethouder Roy Luca (openbare ruimte) roept iedereen op om tijdens de Week van de Melding van zich te laten horen: “Want hoe meer ervaringen en verwachtingen bij ons bekend zijn, hoe beter wij kunnen bepalen wat wij in het meldingsproces moeten verbeteren. Ons doel is dat mensen met gemak een melding over de openbare ruimte doorgeven en dat zo veel mogelijk mensen tevreden zijn over de afhandeling.”
 
Inwoners van de gemeente Zeist kunnen hun suggesties, ervaringen en verwachtingen doorgeven via zeist@zeist.nl, het vijfcijferige telefoonnummer 14030 of de ideeënbox die tijdens de Week van de Melding in de publiekshal van het gemeentehuis staat.

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1917

Zeist trots op prestaties sport
ZEIST  Bij een flink aantal sportverenigingen in de gemeente Zeist werd onlangs een feestje gevierd. Zo werden onder andere de Saestum voetbaldames kampioen van Nederland, promoveerden voetbalverenigingen DOSC en SV Zeist naar de derde klasse, de heren hockeyers van Phoenix dwongen promotie af naar de overgangsklasse, en slaagden de heren van Schaerweijde erin na play-outs om ook volgend seizoen in de hoogste hockeydivisie van het land actief te blijven.
 
Wethouder Sander Jansen (sport) is hier bijzonder trots op: “Een aantal sporters in de gemeente Zeist heeft dit seizoen een goede sportieve prestatie neergezet. Deze successen dragen bij aan het imago van de verenigingen en spreken onze jongste inwoners aan, die zelf net beginnen met sporten of hierdoor willen gaan sporten.”
 
Voor veel sporten breekt nu een periode van rust aan, in september start weer het nieuwe seizoen. Jansen: “We hopen dat deze, maar ook de andere verenigingen, ook na de zomer weer goede prestaties gaan neerzetten en Zeist op een aansprekende en sportieve wijze op de kaart te zetten.”

Keukenbrand in etagewoning Driebergen
DRIEBERGEN Hulpdiensten kregen maandagavond rond 21.55 uur de melding van een gebouwbrand aan de Groenhoek in Driebergen. Ter plaatse trof de brandweer een brand in de keuken van het appartementencomplex op de derde etage aan. Het vuur was snel onder controle.   Lees verder

Autobrand op Laan van Vollenhove Zeist
ZEIST  De brandweer van Zeist heeft maandagavond rond 23.30 uur een autobrand aan de Laan van Vollehove geblust.De auto stond geparkeerd op het parkeerdek bij de Geroflat.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 17 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5519

__

Deltavliegers boven Wijk bij Duurstede?
WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 19, 20 en 21 juni zal er een aantal deltavliegers (hanggliders) in het luchtruim van Wijk bij Duurstede te zien zijn. Dat is niet eerder gebeurd in de Randstad. Organisator Wim de Gier vertelt er meer over.  Lees verder

Pinautomaat Jumbo verdwijnt per 2016
ODIJK  De enige pinautomaat in Odijk verdwijnt per 1 januari 2016 uit supermarkt Jumbo. Er waren teveel problemen met het apparaat van de Rabobank, met als hoogtepunt vorige week. Toen was het apparaat van maandag tot vrijdag buiten werking. Daarom heeft eigenaar Martin de Kruijf het contract opgezegd. Rabobank zegt ernaar te streven elders in het dorp een pinautomaat onder te brengen.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1962

Burgemeester feliciteert diamanten bruidspaar
MAARN Trots en voorzien van een mooie corsage zitten Cornelis en Aartje Legemaat-Kleijer in de tuin. Exact 60 jaar geleden traden zij in het huwelijk. ,,En toen was het ook zulk mooi weer”, aldus Aartje Legemaat.  Lees verder

Ruiters kansloos tegen auto’s
ZEIST  Ferdi Gielen en Vera Bergmeijer rijden dagelijks met hun paard over de Tiendweg en de Bunsinglaan. En bijna net zo vaak maken ze het mee: een bijna-ongeluk. Anderhalf jaar nadat het bij Ferdi en zijn paard echt mis ging, is er nog niets veranderd. Lees verder

Breulleerlingen Eva en Dania bij Top-10
ZEIST  Eva Tsjazjajeva (18) en Dania Ahmed Mirza (17) zitten in 5VWO. Zij hebben meegedaan aan de EF Challenge voor middelbare scholieren. De bedoeling was om op een mooie manier in het Engels te verwoorden hoe taal je wereld opent. Ze behoren tot de beste 10 van Nederland. In de internationale ronde zijn ze geëindigd bij de beste 125 van de wereld. Lees verder

Medailles voor Dalto Turnen Driebergen
DRIEBERGEN  De jongens en meiden van Dalto turnen Driebergen zijn in de prijzen gevallen tijdens de recreanten kampioenschappen van district Vechtstreek in Kortenhoef.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 18 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5520

__

Deal Heuvelrug-Triodos leidt opnieuw tot veel woede
DRIEBERGEN  Naar de precieze reden van de verkoop van snelwegboerderij Hoofdstraat 26 blijft het gissen. Partijen blijven elkaar tegenspreken, zijn verontwaardigd en ronduit woedend. ‘Als de wethouder de regels verandert op een manier die niet past, kost hem dat wel zijn kop’  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1915

Neven Dijkhorst zijn klaar voor Heuvelrugloop
MAARN Zaterdag schalt hun stem weer door de speakers tijdens de jaarlijkse Heuvelrugloop. Voor de eerste keer staan de neven samen met een microfoon bij de start-/finishlijn nabij de tunneltjes in het centrum van Maarn. Gert en René Dijkhorst kijken er naar uit.  Lees verder

Inwoners Driebergen willen meepraten over winkelverhuizing
DRIEBERGEN Het nieuwbouwplan van supermarktketen Aldi aan de Appelgaard ligt nog steeds onder vuur. Een groep inwoners dringt aan op een alternatieve locatie voor de Duitse prijsvechter. Volgens Hans van den Bosch van de initiatiefgroep willen Driebergse architecten, horeca-ondernemers, projectontwikkelaars, geldschieters en juristen graag meedenken over een betere invulling van de Appelgaard.  Lees verder

PeppelParty Kidz
ZEIST  Op vrijdag 26 juni 2015 is het weer dansen geblazen bij de PeppelParty Kidz in Pop- & Cultuurpodium De Peppel, dé disco voor kids van 8 tot 12 jaar. Heb jij wel zin in een feestje? Kom dan naar deze altijd gezellige kidsdisco voor een te gekke avond! Er is een DJ die de tofste nummers draait en er kan lekker gedanst worden.
Deze maand is het thema: Asian Disco! Trek je gaafste outfit aan, en maak kans op de prijs voor het beste kostuum! Een hartstikke leuke avond om gezellig met je vrienden en vriendinnen naar toe te gaan. Ben je binnenkort jarig? De PeppelParty Kidz is ook erg leuk voor je feestje! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 18.30 uur, en om 21.00 uur is het afgelopen. De entree is €2,00.

Heuvelrugnieuws van 19 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5521

__

Café HP weer open
RHENEN  Café HP in Rhenen mag van burgemeester Hans van der Pas weer open. Na afspraken met de eigenaar is er voldoende vertrouwen om de sluiting niet te verlengen. De openingstijden zijn voor drie maanden aangepast waardoor HP niet later dan 02.00 uur open mag zijn.

Eind mei heeft er een controle plaatsgevonden in Café HP. Naar aanleiding hiervan vond de burgemeester de sluiting nodig. Dit omdat de veiligheid en gezondheid van de cafébezoekers en de omwonenden niet langer gegarandeerd konden worden. In het café werd alcohol geschonken aan minderjarigen en het rookverbod werd overtreden. Ook zijn er harddrugs aangetroffen. Daarnaast waren al eerder meldingen binnengekomen over drugsgebruik en –handel in café HP.
    
De eigenaar heeft toegezegd de nodige maatregelen te zullen treffen. De eigenaar heeft aangegeven pas weer te openen als hij de verschillende maatregelen heeft uitgevoerd. Hij zal ook in gesprek gaan met de buurt om afspraken te maken over beperking van overlast van zijn café. De gemeente zal erop toezien dat de maatregelen worden toegepast.

Groot onderhoud N227 tussen Langbroek en Doorn
DOORN / LANGBROEK  Vanaf woensdagavond 24 juni voert de provincie Utrecht asfalteringswerkzaamheden uit aan de N227 tussen Langbroek en Doorn. Het gaat om groot onderhoud aan de weg. Het oude asfalt wordt verwijderd en vervangen door twee nieuwe lagen. Als de klus is geklaard, ligt de weg er voor de komende jaren weer strak en veilig bij.

Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren is de weg in de avond en nacht van 24 juni tot 28 juni afgesloten.

Archeologen aan de slag in Leersum
LEERSUM  Aan de Bijenkorf in Leersum worden nieuwe woningen gebouwd, Beezonder Wonen, in het hart van het dorp. Op deze plek wordt al eeuwenlang gewoond. In de bodem zijn daar de resten van te vinden.  Om ervoor te zorgen dat de geschiedenis van Leersum niet verloren gaat, gaat daar een team van archeologen aan de slag. Door het graven van onderzoeksputten nemen ze letterlijk een kijkje in het verleden.
Maandag 22 juni starten de archeologen. Wethouder Gerrit Boonzaaijer steekt om 13.00 uur de eerste schep in de grond.

College houdt vast aan beleid verkoop openbaar groen
ODIJK  Het college van B en W van Bunnik houdt vast aan het gevoerde beleid van verkoop van openbaar groen, ook wel het snippergroenbeleid geheten. In het algemeen zijn inwoners zeer tevreden over de verkopen van openbaar groen die hebben plaatsgevonden. Het college begrijpt de commotie die rond de verkoop aan het Eikenpad in Bunnik is ontstaan. Het wil pas een besluit over die verkoop nemen na een Open Huis en debat in de Raad, liefst voor het zomerreces.

Verantwoordelijk wethouder Rob Zakee heeft de afgelopen weken gesprekken gevoerd met bewoners van het Eikenpad en de Gildenring, waar allerlei emoties bestaan rond de verkoop aldaar en verschillende belangen liggen.  Naar aanleiding daarvan heeft het college opnieuw over de verkoop van openbaar groen gesproken. “Het college staat achter het beleid dat is gevoerd”, stelt wethouder Zakee.

Hij wijst erop dat het beleid direct voortgekomen is uit het project Bunnikse Kwaliteit. Daarin droegen  inwoners voorstellen aan om het gemeentelijke begrotingstekort 2015 – 2018 het hoofd te kunnen bieden. De Raad heeft uiteindelijk dit voorstel overgenomen, juist ook omdat het ingebracht was en gedragen werd door inwoners. “En in het algemeen zijn inwoners zeer tevreden over de verkopen. Tegelijkertijd begrijpen we de emoties die rond de verkoop aan het Eikenpad bestaan”, aldus Zakee.

De gemeenteraad heeft het college verzocht om een debat te agenderen over de verkoop op die locatie en om inwoners de gelegenheid te bieden hun mening te geven in het Open Huis. Het college werkt daar graag aan mee. De agendacommissie zal volgende week een besluit nemen over een geschikt moment voor zo’n Open Huis en debat in de Raad. Pas daarna neemt het college een besluit over de verkoop van openbaar groen aan het Eikenpad.

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1956

Autodemontagebedrijf Kempenaar opent ‘autohotel’
DRIEBERGEN Onder het toeziend oog van de vaste klanten, garagebedrijven en partners wordt vrijdag 19 juni het nieuwe ‘autohotel’ van autodemontagebedrijf Kempenaar in Driebergen geopend. Het met drie etages voorziene stalen gebouw zal een opslag gaan bieden voor ruim 200 jonge schadeauto’s, die volledig overdekt kunnen worden gestald.  Lees verder

All of Creation + Security in De Peppel
ZEIST  Op zaterdag 20 juni 2015 spelen de bands All of Creation en Security in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. De Nederlandse muziekgroep All of Creation is live een echte must-see! De Bossche band speelt vooral pop/rock met af en toe een knipoog naar andere genres, zoals: hip-hop, drums & bass, reggae en nog veel meer. Tijdens een optreden probeert All of Creation zoveel mogelijk te variëren en te experimenteren.  De band is jong maar heeft aan ervaring zeker geen gebrek. Kortom, een geweldige avond gegarandeerd!
Security is een pop/rockband bestaande uit zes jongeren met leeftijden tussen de 19 en 27. Ze delen met zijn allen twee passies: muziek en God. De band wordt gekenmerkt door hun energieke en levendige optredens, waar ze ook spelen.
De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is gratis! Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.

Heuvelrugnieuws van 20 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5522

__

Kunst Atelier Route Leersum wordt eigen stichting
LEERSUM De Kunst Atelier Route (KAR) in Leersum is een zelfstandige stichting geworden. De banden met het Kunstgilde Heuvelrug blijven nauw, maar met een andere status hoopt het KAR-bestuur meer subsidies te kunnen verkrijgen en daarmee een stabiele financiële basis te leggen voor het steeds populairdere evenement.  Lees verder

Het eerste mandje kersen in Cothen
COTHEN  In de hoogstam kersenboomgaard van de familie Vernooij zijn afgelopen donderdagmiddag de eerste mandjes met kersen uitgereikt. De start symboliseert het begin van het kersenseizoen. Ook werd het nieuwe logo van het kersenfestival onthuld.  Lees verder

Jongen licht gewond bij steekpartij
ZEIST  Op vrijdagavond 19 juni is op de Slotlaan een jongen gewond geraakt bij een steekpartij. Agenten hielden een verdachte aan.
Rond 23:30 uur werd de politie gebeld omdat er iemand gewond was geraakt door een mes. Agenten hoorden het verhaal aan en het bleek dat even daarvoor bij de bushalte op de Slotlaan een opstootje had plaatsgevonden tussen jongeren. De verdachte, een bekende van de jongeren, had het slachtoffer om nog onbekende reden met een mes gestoken. Daarna vluchtte hij weg op de fiets.
Het 16-jarige slachtoffer uit Zeist kon op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis. De verdachte, een 17-jarige jongen uit Zeist, werd korte tijd later aangehouden. Hij is ingesloten. De zaak is in onderzoek.

Struinen in de Bovenpolder
AMERONGEN  Op woensdagmiddag 1 juli organiseert de Vereniging voor Dorp en Natuur voor kinderen een excursie naar de Amerongse Bovenpolder. De excursie staat in het teken van vogels, bloemen, waterdieren en landschap. Kinderen van 6-12 jaar zijn welkom om 14.00 uur bij de ingang van het natuurgebied de Amerongse Bovenpolder West aan de Lekdijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede, schuin tegenover Kolland. Om vier uur kunnen ze daar weer worden opgehaald. De activiteit is gratis en opgave vooraf is niet nodig. Informatie over onze natuurmiddagen vindt u op www.dorpennatuur.nl.

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1932

Maatschappelijke stages gered
UTRECHTSE HEUVELRUG De brandbrief van het Revius Lyceum, Schoonoord Doorn en de scholengemeenschap Maarsbergen over voortzetting van de maatschappelijke stage voor scholieren heeft succes gehad. Burgemeester en wethouders hebben besloten om ook volgend jaar mee te betalen aan de stagemakelaar van welzijnsorganisatie Welnúh. Lees verder

The Best Bikini Body 2015
ZEIST  Op zondag 21 juni 2015 komt The Best Bikini Body 2015 naar Pop- & Cultuurpodium De Peppel. In het begin van deze zomer krijgen vrouwen boven de 30 jaar de kans om in eigen leeftijdscategorie hun afgetrainde lijf te showen op een echt wedstrijdpodium in Zeist. Daar zullen zij voor een jury strijden om de titel Best Bikini Body 2015. O.a. een vrouwelijk atletisch fysiek en de juiste presentatie daarvan, zullen tot de criteria behoren. Sandra van de Kamp zal dit evenement presenteren en Imro Beuk (die dan net terug is van de wereldkampioenschappen Natural Boybuilding in Dubai waar hij zijn wereldtitel zal verdedigen), verzorgt een gastoptreden. Dave van der Kamp (winnaar van The Biggest Loser Holland 2013 en nog altijd op gewicht) is gastspreker en zal vertellen hoe het hem is gelukt om ook na de wedstrijd zijn motivatie hoog te houden.
De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 13.00 uur en de entree is €15,- in de voorverkoop, en €20,- aan de deur. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.

Heuvelrugnieuws van 21 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5523

__

Nieuwe werkwijze gemeenteraad: nog meer vergaderen
UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeenteraad zegt met de nieuwe werkwijze ‘goede stappen’ te maken. Maar er zijn veel klachten, vooral over de gegroeide vergadertijd. ‘Onaanvaardbaar.’ De gemeenteraad vergadert sinds februari op wat ze zelf een ‘nieuwe werkwijze’ noemt. Die bestaat eruit dat vergaderingen uit elkaar zijn getrokken en er nu per agendapunt apart vergaderd wordt, in parallelle sessies, aan ronde tafels en in kleinere ruimtes. Bedoeling is inwoners meer bij de besluitvorming te betrekken.  Lees verder

Heuvelrugloop liep als trein
MAARN De Heuvelrugloop is weer achter de rug. Terwijl zondagochtend de regen tegen de ramen klettert, kunnen de deelnemers en organisatoren terugkijken op een geweldige zaterdagavond. Voorzitter Kees Sijssens tijdens de loop: ,,Het parcours ligt er fantastisch bij. Na de regen van vrijdag is het minder mul en stoffig geworden. En het is heerlijk weer voor zowel lopers als toeschouwers.”  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1913

Fluit-octet & Jeroen van Veen bij Beauforthuis
AUSTERLITZ  Zondag 28 juni om 18.30 uur spelen Fluitoctet BlowUp en pianist Jeroen van Veen een avond met minimal music.
Fluitoctet BlowUp bestaat uit acht dwarsfluitisten die gespecialiseerd zijn in het bespelen van lage fluiten (subcontrabas-, contrabas-, bas- en altfluit) tot de normale fluit en de piccolo. De omvang is te vergelijken met een strijkorkest, het ensemble met een levend orgel.
Jeroen van Veen – Pianoconcert (première juni 2015)
Dominy Clements – Bamboo Split (2012)
Simeon ten Holt – Palimpsest
zondag 28 juni, 18:30  Fluitoctet BlowUp & Jeroen van Veen

Heuvelrugnieuws van 22 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5524

__

Vandalen zetten containers Bunnik en Utrechtse Heuvelrug in de fik
REGIO  Onbekende vandalen hebben het gemunt op inzamelcontainers voor tweedehands kleding in de gemeentes Utrechtse Heuvelrug en Bunnik. De voorbije twee maanden zijn er al tien containers in brand gestoken.  Lees verder

Amerikaanse meesteroplichter van bed gelicht in Zeist
ZEIST  De politie heeft maandag een Amerikaanse meesteroplichter van zijn bed gelicht in een luxe penthouse in Zeist. Hij wordt verdacht van oplichting, fraude en valsheid in geschrifte.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Traaij in 19654

Stroomfabriek officieel geopend
WIJK BIJ DUURSTEDE  Onder de overkapping van de steenfabriek opende Henk Muis gisterenmiddag symbolisch de zonne-energiefabriek op de Bosscherwaarden, een initiatief van de Ewec, Stichting het Utrechts Landschap én de hulp van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij. Lees verder

Kunstproject ‘De Ontsnapping’ rijdt eigen Tour de Nederland
BUNNIK  Van 26 juni tot 20 juli legt een peloton van 44 levensgrote blauwe, rode, groene en gele polyester renners vanuit Bunnik zijn eigen unieke Tour de Nederland af. Tegen de achtergrond van Le Grand Départ in Utrecht en de internationale vrouwenfietstocht WeOwnYellow ontsnappen kopgroepen renners naar monumenten van Nederland Waterland, zoals forten in de Waterlinie, de Plofsluis en het deltapark Neeltje Jans. De komende weken kan iedereen verrast worden door deze gekleurde renners.

De 44 polyester renners vormen het kunstproject ‘De Ontsnapping’. Ze zijn het geesteskind van de  Vlaamse kunstenaar en wielerliefhebber Erik Nagels. Die was in zijn jeugd zo gefascineerd door de felgekleurde speelgoedrennertjes die in waspoedertrommels zaten dat hij bij de 100ste Ronde van Vlaanderen zijn eigen plastic peloton renners op ware grootte schiep, waarvan er één ontsnapte. Zijn renners duiken sindsdien op veel fotogenieke locaties op. Rond de Tourstart en WeOwnYellow racen ze voor het eerst langs unieke oer-Nederlandse locaties.

Wethouder Financiën, Mobiliteit en Duurzaamheid Rob Zakee van Bunnik haalde ‘De Ontsnapping’ naar Nederland. “Bunnik zint al enige tijd, met provincie en buurgemeenten, op manieren om het prachtige gebied van de Kromme Rijn en onze Hollandse Waterlinie, die op de nominatie staat om Werelderfgoed te worden, meer op de kaart te zetten. Bijvoorbeeld als fietsgebied. En binnen dat platteland en het Waterliniegebied willen we extra aandacht voor Fort bij Vechten, omdat daar dit najaar het Nationaal Waterliniemuseum voor het eerst zijn deuren opent.”

Zakee: “De start van de Tour de France, het grootste jaarlijkse sport evenement ter wereld, om de hoek in Utrecht, konden we gewoon niet laten passeren. Met ‘De Ontsnapping’ brengen we onze samenwerking in de regio, in het Waterliniegebied en Fort bij Vechten mooi voor het voetlicht.” De 44 blauwe, gele, groene en rode wielrenners op ware grootte springen langs de A12 nadrukkelijk in het oog en spelen het erachter gelegen Fort bij Vechten en platteland in de kijker, weet Zakee.

“Ze koersen bovendien richting Utrecht. Zo maken we tevens een gebaar naar Le Grand Départ. Een vrolijk gebaar, want deze plastic renners spreken voor mij van de bijna kinderlijke fascinatie voor het peloton. Als wielerliefhebber herken ik die en – ik denk – vele mensen met mij”, aldus Zakee. Houten en Nieuwegein gebruiken 10 renners bij de opening van de fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal, nabij de Plofsluis, ook onderdeel van de Waterlinie. Een groep renners staan bij de finish van de 2de Touretappe op Neeltje Jans, nog zo’n beroemd monument in Nederland Waterland.

Alle 44 renners keren vervolgens terug naar Fort bij Vechten in Bunnik voor WeOwnYellow op 12 juli. Met dat evenement wil Olympisch kampioene Marianne Vos veel meer vrouwen op de fiets krijgen. WeOwnYellow bestaat uit een vrouwentour door de provincie Utrecht, met Fort bij Vechten als het begin- en eindpunt, en een cultureel festival dat voor iedereen toegankelijk is.

Jongerenwerk Welnúh organiseert Schuimparty
DRIEBERGEN  Het Jongerenwerk van Welnúh in Driebergen organiseert op zaterdag 27 juni ‘Djoi on Tour – Schuimparty’.De Schuimparty wordt georganiseerd  op het Grasveld Drieklinken in Driebergen van 19.00-21.30 uur. De activiteit is bestemd voor de jongens en meisjes van 10 t/m 13 jaar en de entree is € 5,00.

Heuvelrugnieuws van 23 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5525

__

Convenant regelt financiën en gebruik sportaccommodaties
RHENEN  22 juni was een belangrijke dag voor de voetbalsport in Rhenen: het convenant tussen de gemeente en de voetbalclubs Candia’66, Musketiers, Oranje-Wit en VVA’71 werd ondertekend. Een convenant waarin op hoofdlijnen afspraken zijn gemaakt over de financiën en over het gebruik van sportaccommodaties in de toekomst. Dit convenant is een gevolg van de bezuinigingen van de gemeente. De gemeenteraad heeft in 2012 besloten om €45.000 per jaar te bezuinigen op sportaccommodaties. Tegelijkertijd wilden de voetbalverenigingen graag ruimere bevoegdheden met betrekking tot het beheer en onderhoud van de accommodaties. Met dit convenant is de bezuiniging voor een deel gehaald en is tegemoet gekomen aan de wens van de verenigingen.

Wethouder Simone Veldboer bedankt de besturen van de vier voetbalverengingen voor hun inspanning om tot goede afspraken te komen. Simone Veldboer: “Goede sportverenigingen zorgen ervoor  dat mensen meer bewegen, dragen bij aan gezondheid maar zorgen ook voor meer sociaal contact.”De afgelopen maanden is intensief overleg gevoerd  over dit convenant tussen de voetbalverenigingen en de gemeente.

Parkeergarage Steynlaan Zeist vernieuwd
ZEIST  De parkeerapparatuur van parkeergarage Steynlaan (voorheen Remise) bij supermarkt Jumbo in Zeist is vernieuwd. Het is nu niet alleen mogelijk om bij de automaat met contant geld te betalen, maar ook met een pinpas of creditcard. Een ander nieuw element is de mogelijkheid om pas bij het wegrijden te betalen; bij de slagboom kunt u met een pinpas of creditcard afrekenen. Het invoeren van uw pincode is daarbij niet nodig.
 
Wethouder Roy Luca (Parkeren) is verheugd met de vernieuwing: “Steeds meer mensen willen met hun pinpas of creditcard betalen. In de parkeergarage Belcour in het centrum van Zeist bijvoorbeeld, rekent ongeveer 75% van de gebruikers al op die manier af. En doordat we het betalen bij het uitrijden mogelijk maken, hoeven mensen niet meer in de rij bij de automaat te staan. De nieuwe toepassingen zijn een mooie extra service voor gebruikers van deze parkeergarage!”
 
Patrick van Doorn, filiaalhouder van de Jumbo is ook blij met de vernieuwing: “We betalen als Jumbo ieder jaar een aanzienlijk bedrag aan de gemeente om de parkeergarage tot onze sluitingstijd open te houden. Het is dan niet prettig als onze klanten alleen met contant geld kunnen betalen. Veel klanten moesten hierdoor noodgedwongen geld bij onze kassa opnemen om de parkeergarage uit te kunnen rijden.” Er was ook veel onduidelijkheid over de kortingsactie van de Jumbo in deze parkeergarage. Van Doorn: “Veel klanten dachten na het doen van hun boodschappen gratis de parkeergarage uit te kunnen rijden, maar dat klopt niet. Klanten krijgen, als ze hun parkeerticket laten zien bij onze kassa, een korting van €1,25 op hun boodschappen als ze minimaal €25,- besteden. Het parkeerkaartje moet dus altijd betaald worden. We hebben in de parkeergarage de kortingsregeling duidelijker beschreven.”
 
In parkeergarage Steynlaan betaalt u achteraf. Een uur parkeren kost €1,73, maar het bedrag wordt per dag nooit hoger dan €4,80. De garage is daarmee de goedkoopste parkeergarage in de gemeente Zeist. Kijk voor meer informatie over parkeren in de gemeente Zeist op www.zeist.nl/parkeren.

Reconstructie Hoofdstraat naar 2016
DRIEBERGEN  De opknapbeurt van de Driebergse Hoofdstraat wordt opnieuw uitgesteld, nu naar voorjaar 2016. Redenen zijn de feestdagen en de winter. Dat schrijven de wethouders Veldhuizen en Boonzaaijer vanochtend in een memo aan de gemeenteraad. Het uitstel is gevolg van een verzoek van winkeliers, die vrezen voor een opgebroken verkeersader rond de feestdagen in december.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Arnhemsebovenweg in 1960

Natuur & Historie van Het Leersumse Veld
LEERSUM  Ga op zondagmiddag 12 juli mee op excursie met een ervaren gids van Staatsbosbeheer. Zij vertelt over het ontstaan van het landschap en wijst u op sporen uit het verleden. Flora, fauna en de rijke historie van het Leersumse Veld komen aan bod.

Wandelen in het Leersumse Veld is altijd verrassend. Het ene moment loopt u door een statige laan, het volgende staat u oog in oog met een Piëmontese koe.
U loopt door bos en over heide. En ineens kijkt u uit over de Leersumse Plassen, drie prachtige vennen. De gids van Staatsbosbeheer kent het gebied op haar duimpje en leidt u over de leukste paadjes. Ze vertelt graag over de natuur en geschiedenis van dit gebied. Dat maakt deze excursie tot een unieke belevenis. Dus laat u verrassen en ga mee!

De wandeling is geschikt voor jong en oud en start om 13.30 uur bij Infobalie “De Veldschuur” aan de Maarsbergseweg 18a. Omstreeks 15.30 uur bent u weer terug en staat een kopje koffie of thee voor u klaar.
Zorg voor stevige schoenen en eventueel regenkleding. Een stevige kinderwagen kan mee, een scootmobiel helaas niet. Honden mogen aangelijnd mee.
De kosten voor deelname bedragen €2,50 voor kinderen en € 5,- voor volwassenen, inclusief het drankje na afloop. Graag gepast betalen.

Zonnewijzer wordt Boerderijschool
BUNNIK/UTRECHT  Leerlingen van de Vrije School Utrecht gaan 20 dagdelen levend leren op boerderij de Zonnewijzer op landgoed Amelisweerd. Op woensdagochtend stapt groep 5 van de Vrije School op de fiets om te gaan leren en werken op het melkveebedrijf van Miranda van Leeuwen en Ko van Rijn in Bunnik. Het is de eerste boerderijschool in Utrecht.  Lees verder

Opnieuw incidenten op Beverweerd
WERKHOVEN  Op 3 juni zou er geschoten zijn op de beveiliging van landgoed Beverweerd. Door de beveiliging is hiervan bij de politie melding gemaakt. Nog steeds gebeuren er op Beverweerd kleine incidenten, die niet helemaal zijn te verklaren. Eind vorig jaar was er sprake van een bommelding. Sinds begin juni is de poort met hekken en rood-witte tape afgesloten. Dat is omdat de brug momenteel niet geschikt is voor autoverkeer. Lees verder

‘Gemeente neutraal’
AMERONGEN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug staat voorlopig neutraal tegenover de bouw van zeven tot negen nieuwe woningen op en rond het landgoed Zuylestein.  Wethouder Henk Veldhuizen was daar afgelopen donderdagavond tijdens de open-microfoonbijeenkomst heel duidelijk over. ‘‘Dat dat op de informatieve bijeenkomst over het idee van de eigenaar van Zuylestein niet is overgekomen, spijt me zeer’’, zei hij. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 24 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5526

__

Ben Delsing gaat met pensioen
ZEIST  Ben Delsing gaat met pensioen. Hij vond in 1973 een baantje bij het oude zwembad Dijnselburg. Daar solliciteerde de altijd goedgemutste Zeistenaar op aanraden van zijn moeder. Mevrouw Delsing was cassière bij De Geiser. Ben kon een beetje zwemmen en ‘pop opduiken uit de kuil’. De zeebonk raakte verslingerd aan zwemwater. Hij verlaat de gemeentelijke dienst nu als directeur van het zwembad Dijnselburg, op dezelfde plek waar zijn loopbaan 42 jaar geleden is begonnen.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1919

Supersister Integraal Robert Jan Stips op 3 vleugels
AUSTERLITZ  Op zondag 5 juli Supersister Integraal op 3 vleugels door frontman Robert Jan Stips in het Beauforthuis te Austerlitz
Robert Jan Stips speelt de eerste 3 SUPERSISTER LP’s:’ Present from Nancy’, ‘To the Highest Bidder’ en ‘Pudding en Gisteren’, integraal op de daar aanwezige 3 grand piano’s in driehoek opstelling. Eén voor één, én tegelijkertijd : de Steinway, de Fazioli en de Bechstein…. nog nooit zijn de klankwerelden van deze 3 vleugels zo direct met elkaar en dicht bij elkaar ‘vertoond’ .
Robert Jan Stips had al lang in zijn hoofd om Supersister Integraal op de piano te spelen. De aanwezigheid van drie verschillende vleugels maakte het des te ‘Supersisters’
Supersister was begin jaren ’70 een roemruchte Haagse popband die hun inspiratie haalden uit Soft Machine en Frank Zappa. Dat het een legendarische band was, bleek bij Supersister comeback in Los Angeles in 2001 waar mensen uit de hele wereld op afkwamen.
Als Sacha van Geest in 2001 plotseling overlijdt sluit Robert Jan Stips verdere reünieconcerten uit.
zo 5 juli, 16:00

Geboorte van Leersum open en bloot
LEERSUM  Morgenmiddag open dag bij de archeologen die in Leersum graven naar wat waarschijnlijk de oorsprong van Laresheim is. Donderdag gaat het gat weer dicht en komen er huizen op.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 25 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5527

__

Talentvolle schaakster Catheleijne Sanders start crowdfunding
RHENEN  Op 1 juli 2015 gaat Catheleijne Sanders een schaaksimultaan geven in de hal van het gemeentehuis van Rhenen. Hiermee start ze haar crowdfunding voor deelname aan de Europese Jeugdkampioenschappen in Kroatië. Ze heeft € 1500,- nodig om de deelname te bekostigen. Wethouder Sport Simone Veldboer zal de openingszet doen. De simultaan begint om 11.30 uur. Iedereen is welkom om te komen kijken of mee te spelen op een van de schaakborden!

Catheleijne is in de meivakantie eerste meisje t/m 18 jaar van Nederland geworden en derde meisje t/m 20 jaar en daarmee heeft ze zich gekwalificeerd voor het EK in Kroatië. Al het geld dat ze gaat ophalen met de crowdfunding gaat hier naar toe.

Via de website https://wijzijnsport.nl/ kunnen mensen vanaf 1 juli zien wat er mogelijk is om Catheleijne te steunen. Ze gaat als tegenprestatie bijvoorbeeld schaakcursussen geven.

Voormalig gemeentehuis Amerongen verkocht
AMERONGEN  De gemeente Heuvelrug heeft het voormalige gemeentehuis van Amerongen verkocht. De opbrengst is nog even geheim, maar verdwijnt in elk geval niet meer in een speciaal potje om het nieuwe Doornse gemeentekantoor mee te betalen.  Lees verder

Auto’s vernield
ODIJK  In de nacht van woensdag 24 op donderdag 25 juni werden meerdere auto’s vernield. De politie zoekt getuigen.
Rond 00.15 uur kwam de melding dat een groepje jongeren bezig was autospiegels van auto’s te trappen. De groep zou op de fiets zijn en bestaan uit zes/zeven personen. Toegesnelde agenten konden hen niet meer traceren. Op de Meent, Boomgaardweg en de Ds. van Haaftenlaan troffen zij auto’s aan met beschadigingen. In totaal zou het om zes auto’s gaan. Bij de auto’s was een buitenspiegel vernield, bij één auto was de voorruit vernield.
Getuigen en/of mensen die meer informatie hebben, wordt verzocht contact op te nemen via 0900-8844. Ook slachtoffers die nog geen aangifte hebben gedaan, wordt verzocht dit te doen.

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1910

Saneerplan stomerij Doorn klaar
DOORN Het nieuwe saneringsplan waarmee de bodemverontreiniging aan de Acacialaan te lijf moet worden gegaan, is klaar. Maar het is nog niet duidelijk of de provincie wel groen licht geeft. Dat heeft wethouder Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) aan de gemeenteraad laten weten.   Lees verder

Vrouw doodgestoken in Langbroek
LANGBROEK  In Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede) is vannacht een vrouw doodgestoken in een woning aan de Bovenwijkerweg. De politie heeft een man aangehouden. Hij gaf zichzelf kort na het drama aan.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 26 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5528

__

Buurt adviseert: bomen Otselaan moeten gekapt
WERKHOVEN  De Otselaan is het toonbeeld van een prachtige groene laan, waar je als het ware door een tunnel van bomen gaat. Dat groene aanzicht wordt alom gewaardeerd, maar de zestig grote zilverlindes blijken door achterstallig onderhoud gevaarlijk. Goede raad is duur: hoe wordt de laan weer veilig en toch ook mooi groen?  Lees verder

Meiden kweken eigen groente in gemeenteperk
ODIJK  Demi (7), Carlijn (10) en Naomi (6) uit Odijk hebben sinds een aantal weken hun eigen moestuintje. In de eigen tuin was geen ruimte, maar dat was geen enkel probleem. Onderaan de bomen van de gemeente in de wijk lag alleen maar grijs zand. Inmiddels staan er onder meer komkommer- en tomatenplanten en de meiden hopen over een aantal weken hun eerste groenten te oogsten.  Lees verder

Vernieuwing centrum van Zeist start na de zomer
ZEIST  Na de zomer starten de eerste werkzaamheden om het centrum van Zeist meer sfeer te geven. De vernieuwing begint met het naar voren plaatsen van de puien van de winkels op Belcour aan de zijde van V&D, zodat de winkels beter zichtbaar worden. Het centrum van Zeist wordt samen met betrokkenen vernieuwd nadat in maart de gemeenteraad instemde met de Centrumvisie. Het centrum van Zeist is naar verwachting eind 2018 totaal vernieuwd.
 
Wethouder Marcel Fluitman: “Ik ben blij dat we nu daadwerkelijk gaan beginnen met de vernieuwing van het centrum en dat dat in samenspraak met alle betrokkenen gebeurt. Het motto van de centrumvisie is: Groen, Gezond en Gastvrij! In de uitvoering wordt aan deze waarden concreet vorm gegeven door de manier waarop het centrum wordt ingericht.”
 
Inwoners, winkeliers en vastgoedeigenaren vormen een regiegroep en worden ondersteund door de gemeente. Samen werken zij op dit moment aan de voorbereidingen van de uitvoering van de centrumvisie, zoals het maken van de planning en de toekomstige uitstraling. De regiegroep is ook een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners en winkeliers.
De regiegroep is bezig met een beeldkwaliteitsplan, dat richtlijnen aangeeft voor de inrichting van de openbare ruimte. Zo ontstaat in het centrum een mooi, samenhangend straatbeeld. Het beeldkwaliteitsplan biedt een ‘kapstok’ voor de inrichting van de verschillende straten in het centrum. Bewoners en ondernemers worden na de zomer benaderd om deel te nemen aan ontwerpteams en mogen zo meebepalen hoe hun straat eruit moet komen te zien.

De vernieuwing van het centrum van Zeist gaat gepaard met verschillende verkeersmaatregelen, zoals het afsluiten van een deel van de Weeshuislaan voor busverkeer, het weren van doorgaand autoverkeer en het verbeteren van de infrastructuur op verschillende plaatsen. Zo zal de Slotlaan autoluw worden en het tunneltje bij de Albert Heijn zal verdwijnen.

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1952

Lintje voor de heer van Bree
ZEIST / AMSTELVEEN  Op donderdag 25 juni 2015 ontving de heer van Bree, inwoner van Zeist,  uit handen van de burgemeester van Amstelveen, mevrouw drs. M.M. van ‘t Veld, een Koninklijke Onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, tijdens zijn afscheid als penningmeester van het Cobra-museum in Amstelveen.

Als penningmeester van het Cobra-museum heeft de heer Van Bree zich ingezet voor een gezonde financiële huishouding van het museum. Mede dankzij zijn inzet heeft het Cobra Museum zich nationaal en internationaal op de kaart gezet. Met zijn financiële kennis vervulde en vervult de heer Van Bree vele maatschappelijke functies. Daarbij zijn te noemen de Stichting AMIE,  Stichting SamenScholen in Utrecht en Stichting Famous City Amsterdam. 

College doet verkoop groen aan Eikenpad gestand  
BUNNIK  Het college van B en W van Bunnik komt de verkoopovereenkomsten van groen in het Eikenpadplantsoen in Bunnik na. Het heeft daartoe besloten nadat het goed in kaart heeft gebracht wat de juridische en financiële gevolgen van het niet nakomen van de verkoopovereenkomsten in het Eikenpadplantsoen zijn.  

Het college schetst in een raadsmemo hoe het verkoopbeleid van groen is ingebracht door inwoners en tot stand is gekomen. Ook wordt in de raadsmemo Verkoop van groen aangegeven hoe het beleid sinds begin 2015 met succes en tot tevredenheid van inwoners wordt uitgevoerd. Op één locatie, de Gildenring / Eikenpadplantsoen in Bunnik, is commotie ontstaan over de verkoop van groen. Het college betreurt de daar ontstane situatie.

B en W heeft de besluitvorming voor die locatie bestudeerd en in beeld gebracht wat de juridische en financiële gevolgen zijn van het niet nakomen van de verkoopovereenkomsten. Het college trekt daaruit de conclusie dat het de verkoop van deze percelen gestand moet doen. De raadsmemo vermeldt welke afwegingen aan dat besluit ten grondslag liggen.

Bewoners hekelen toeterende auto’s
DOORN Veel te hard rijden en constant claxonneren vanaf de Langbroekerweg tot aan sporthal Steinheim. Zo omschrijft Helena Frijsteen-Sinjou de overlast in een brief aan de burgemeester en wethouders namens tientallen medebewoners uit de woonwijk De Wijngaard. De overlast zou komen door bruiloften die worden gevierd in Sporthal Steinheim.  Lees verder

Wethouder: Reehorst betaalt ‘prima prijs’ voor H26
DRIEBERGEN  Het Driebergse landgoed De Reehorst betaalt ‘een prima en eerlijke prijs’ voor de boerderij Hoofdstraat 26, zegt de Heuvelrugse wethouder Veldhuizen. De VVD wil niet dat toekomstig eigenaar Triodosbank er een windmolen plaatst.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 27 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5529

__

‘Wachtlijsten voor huurwoning worden langer’
UTRECHTSE  HEUVELRUG De wachtlijst voor huurwoningen in Utrechtse Heuvelrug wordt vanaf juli alleen maar langer, verwacht raadslid Evert de Boer (VVD). Vanaf volgende maand mag van de rijksoverheid nog maar 25 procent van de vrijkomende huurhuizen en appartementen voor de eigen inwoners van de gemeente bestemd worden. Nu is dat nog 35 procent en in het verleden sprak de gemeenteraad zich uit om het percentage tot 50 procent te verhogen.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1931

Sonja Haalboom neemt na 43 jaar afscheid van het onderwijs
LEERSUM CBS De Hoeksteen neemt binnenkort afscheid van Sonja Haalboom, een betrokken leerkracht met een voorliefde voor kunst en cultuur. Sinds 1978 werkt zij in Leersum. Eerst op kleuterschool ‘De Wiekslag’ en sinds de vorming van de basisschool op De Hoeksteen. En al die 43 jaar met passie voor kinderen en onderwijs.  Lees verder

Speelbosidee basisschoolleerlingen onderdeel visie Walkartpark Zeist
ZEIST  Vorig jaar september riep de gemeente Zeist inwoners op om mee te denken over de toekomst van het Walkartpark tijdens de Week van het Walkartpark. Leerlingen van groep 7 van basisschool De Hoeksteen kwamen met ideeën voor het park in het centrum van Zeist; een speelplaats met onder meer een kabelbaan en familieschommel, maar ook insectenhotels waar mooie vogels op afkomen. Op donderdag 25 juni kwam wethouder Sander Jansen samen met Jonkvrouwe Marianne Walkart, de erfgename van het Walkartpark, vertellen wat zij met de ideeën van de kinderen hebben gedaan. De visie wordt in september in het college besproken. Als het college instemt wordt de visie in november aangeboden aan de raad.
 
Wethouder Sander Jansen: “Groep 7 van basisschool De Hoeksteen heeft een creatieve bijdrage geleverd aan de toekomst van het Walkartpark. In de visie voor het Walkartpark hebben die ideeën een mooie plek gekregen in de vorm van een speelbos. Het is mooi om te zien hoe deze kinderen een belangrijke rol hebben gespeeld in het toegankelijk en aantrekkelijk maken van het Walkartpark voor oud én jong!”
 
De ideeën van de leerlingen van De Hoeksteen en alle andere ideeën die zijn opgehaald tijdens de Week van het Walkartpark, zijn getoetst op haalbaarheid en wenselijkheid door een ‘dialooggroep’ waar vertegenwoordigers van natuur- en milieuorganisaties, erfgoedspecialisten, en diverse omwonenden (bewoners van de Walkartbuurt, de Slotlaan en de Herenweg) aan deelnamen.

Heuvelrugnieuws van 28 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5530

__

‘Een onvergetelijk avontuur’
MAARN Het was nog even spannend of Christian Primavera zijn visum op tijd kreeg, maar nu deze bemachtig is kan hij zich op gaan maken voor de vlucht naar India. Het wordt voor de 16-jarige geen vakantiereisje, maar de inwoner van Maarn gaat daar op de Natuurkunde Olympiade de Nederlandse eer hoog houden. ,,Samen met vier Nederlanders, gaan wij proberen de rest van de wereld te verslaan.”  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1930

Zoemen en fluiten
LEERSUM   IVN afdeling Heuvelrug en KrommeRijn gaat op op zoek naar vogels en insecten op het Leersumse veld.
Het Leersumse Veld is een prachtig stuk open bos- en heidegebied en ligt in een natuurlijke laagte, ontstaan door het uitblazen van de wind in de laatste ijstijd.
Hierbij werd het zand weggestoven tot het niveau van het grondwater.
Het Leersumse Veld werd een gebied van stuifzand en heide, die op natte plaatsen ging vervenen. Rond de 18e eeuw werd het veen afgegraven voor brandstof. Zo ontstonden de Leersumse Plassen.
Wij gaan op zoek naar vogels, zoals roodborst tapuit en geelgors, kuifmees, boompieper, boomleeuwerik en misschien wel de koekoek en de sperwer. Wij gaan ook kijken naar insectensoorten, diverse libellen en waterjuffers, die in en bij de vennetjes leven.
Neem uiteraard een verrekijker mee en doe goede wandelschoenen aan.
Datum: Zondag 12 juli om 14:00
Start:Veldschuur van SBB aan de Maarsbergseweg 18a, 3956 KW te Leersum
Informatie: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Heuvelrugnieuws van 29 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5531

__

College enthousiast: Bunnik is weer beste gemeente van provincie
ODIJK  Het college is enthousiast dat Bunnik in het jaarlijkse onderzoek van opinieblad Elsevier opnieuw als beste gemeente van de provincie Utrecht naar voren is gekomen. Op de ranglijst van alle 393 gemeenten in Nederland houdt Bunnik zijn 11de plaats vast. “Het is allereerst een groot compliment aan onze inwoners en ondernemers. Zij maken Bunnik tot de goede gemeente die het is”, zegt wethouder economische en sociale zaken Jorrit Eijbersen.

Het Elsevieronderzoek bevestigt het nogmaals, zegt wethouder Eijbersen. “Het is goed wonen en werken in Bunnik. Een deel van die pluspunten is ons gegeven: we liggen in het hart van Nederland, op de grens van stad en platteland, met de werkgelegenheid en voorzieningen van Utrecht op fietsafstand. Maar onze hoge scores op het gebied van economie en werk en zorg zijn de verdiensten van onze gemeenschap. Bovendien is het leefklimaat een groot pluspunt: we kijken in Bunnik om naar onze buren en naar onze buurt. Onze inwoners zien die saamhorigheid en waarderen die”, aldus de wethouder.

Eijbersen: “Het college blijft zijn best doen om het woon- en leefklimaat in Bunnik nog verder te versterken. Zo is onlangs de aanbesteding gestart voor het Burgje, een uitbreiding in het buitengebied van Odijk. We geven de ontwikkelaar de vrijheid om met het best mogelijke plan voor zeer energiezuinige woningen op die locatie te komen. Het Burgje wordt een uitstekende plek voor mensen die op zoek zijn naar ruimte in een landelijke setting, met Utrecht en het Science Park en hun banen en voorzieningen op fietsafstand.”

Jaarlijks bekijkt weekblad Elsevier, met behulp van onderzoeksbureau Louter, in welke gemeente het optimaal wonen is. Daarbij worden alle 393 gemeenten in Nederland vergeleken op 20 onderwerpen binnen 7 thema’s. Net als in 2014 en 2013 komt Bunnik in die ranglijst als beste gemeente van de hele provincie Utrecht naar voren. Op de landelijke ranglijst staat Bunnik in het jongste onderzoek op de 11de plaats. Ook in 2014 stond onze gemeente op die plaats. Het jaar daarvoor bekleedde Bunnik de 12de plaats.

D66 wil meldpunt tegen bureaucratische betutteling
UTRECHTSE HEUVELRUG  Burgers moeten overbodige regels aan de kaak kunnen stellen bij een nieuw gemeenteloket, vindt de lokale D66 vanavond bij de jaarlijkse algemene beschouwingen. Vanavond reflecteert de lokale politiek op de staat van de Heuvelrug, in de zogenaamde algemene beschouwingen. Elke partij krijgt vanavond acht minuten spreektijd over de ‘kadernota’ waarin het zittende college elk jaar weer de koers voor de komende jaren uitzet.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1901

Vogelwachtexcursie  
DRIEBERGEN De afdeling Driebergen-Doorn van de Vogelwacht  houdt een excursie  naar de Groene Jonker. Dit moerasgebied dat vanaf 2007 z’n huidige vorm heeft, is een belangrijke verblijfplaats van eenden en steltlopers.
Twee weken na de langste dag is het broedseizoen nog niet voorbij en zijn rietzanger en rietgors nog territoriaal. Eenden en enkele geoorde futen brengen hun jongen groot, maar in deze fase van het seizoen begint het gebied ook vol te lopen met steltlopers om te overzomeren en reserves aan te leggen voor later.
We maken een rondwandeling over de verhoogde paden tussen riet- en zeggevegetaties. Hopelijk zijn de klassieke moerasbewoners als waterrral en geoorde fuut op te sporen, maar tussen de vele steltlopers kunnen zeker ook onverwachte soorten opduiken.
Vertrek: 8.00 uur Driebergen (na afspraak 0343-414531 of e-mail)
Excursieleiding: Sjef ten Berge / Bouke ten Cate / Maria Veeeken
Kosten: €  6.00 pp (afrekenen met de chauffeur)
Zondag  5 juli  8.00u – 13.00uur
Aanmelden: 0343 – 414531 /  e-mail:sjeftenberge@vogelwacht-utrecht.nl

Driebergernaar hoort jeugddetentie eisen voor beroving in Doorn
UTRECHT  Tegen een 20-jarige Driebergenaar is vrijdag bij de Utrechtse rechtbank 10 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke tbs-maatregel geëist voor de brute beroving van een 68-jarige man in zijn woning in Doorn. Het slachtoffer liep onder meer schedelbreuken en een gebroken neus, oogkas en kaak op. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 30 juni
18e  jaargang 2015 nummer 5532

__

In memoriam: Peter Jense, unieke persoonlijkheid
DRIEBERGEN Vorige week is de redelijk bekend staande Driebergenaar Peter Jense (1940) na ernstige aandoeningen overleden. Lees verder

Niet Aldi maar wonen op Appelgaard
DRIEBERGEN  Het Heuvelrugse CDA ziet liever een appartementencomplex dan een Aldi verrijzen op de Driebergse parkeerplaats Appelgaard. Voor Aldi kan beter een andere plek gezocht. Dat zegt CDA-fractieleider Chantal van Steenderen in haar algemene beschouwingen, waarin de lokale politiek reageert op de politieke agenda.   Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Traaij in 1965

Grebbe Vallei Wandeltocht afgelast vanwege hitte
RHENEN  De Grebbe Vallei Wandeltocht gaat komende zaterdag niet door. De organiserende Regio VVV Veluwe & Vallei durft het niet aan in verband met de verwachte hitte.  Lees verder

Jubilea en afscheid bij wijkverpleging Vitras
DOORN  Vitras heeft vrijdag afscheid genomen van verzorgende Nera Spies. Na 16 jaar trouwe dienst gaat zij met pensioen. Tevens vierde het team dat Duwien Aalbertsen 12,5 jaar en Loes van Berneveld 40 jaar in dienst zijn bij Vitras in Doorn. Het drietal werd door Vitras in de bloemen gezet.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 6 juli
18e  jaargang 2015 nummer 5538

__

Het Stoetwegenpad officieel open
REGIO  Landschap Erfgoed Utrecht opende vrijdag het 71e Klompenpad: het Stoetwegenpad. Daarmee is de duizendste kilometer Klompenpad bereikt. Belangstellenden konden genieten van onder meer het theaterduo Tall Tales Acrobatics met de voorstelling ‘Weg’. Frans ter Maten (directeur Landschap Erfgoed Utrecht), Roy Luca (wethouder gemeente Zeist) en Gerrit Boonzaaijer (wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug), verrichtten de officiële openingshandeling.  Lees verder

Brede School heet ‘Het Anker’
WIJK BIJ DUURSTEDE  Op de plek waar de ingang komt van de nieuw te bouwen school aan de Middelweg-Oost werd vanmiddag de nieuwe naam van de Brede School in de wijk De Horden bekend gemaakt.  Lees verder

Lokale werkgelegenheid wordt gestimuleerd
WIJK BIJ DUURSTEDE  De gemeente Wijk bij Duurstede wil graag dat de lokale werkgelegenheid groeit en de lokale economie wordt gestimuleerd. Door de gemeente en enkele partijen zijn hiervoor al projecten opgestart. Een van deze projecten is WerkbijDuurstede.nl. WerkbijDuurstede.nl is een initiatief van een aantal lokale ondernemers en biedt een site aan, waar al het werk in Wijk bij Duurstede op wordt gepubliceerd: van vast werk tot vrijwilligerswerk. De gemeente heeft in 2013 een financiële bijdrage gegeven aan de initiatiefnemers van deze site.
‘We hebben de afspraak gemaakt dat vacatures van de gemeente op de site van werkbijduurstede.nl worden gepubliceerd. Daarnaast zijn we aan de slag gegaan om te zorgen dat ook projecten van de gemeente op de website terecht komen. Op deze manier kunnen we de lokale economie extra stimuleren,’ laat wethouder Jan Burger weten.

Om dat mogelijk te maken, waren toch nogal wat voorbereidingen noodzakelijk: de gemeente is namelijk verplicht om bij het uitbesteden van werkzaamheden zorgvuldig te werk te gaan en zich te houden aan landelijke regels. De samenwerking met WerkbijDuurstede.nl betreft een pilot, die naar alle waarschijnlijkheid nog niet bestaat in Nederland. Hierdoor hebben de voorbereidingen lager geduurd dan van te voren was gehoopt.
Het goede nieuws is echter dat die voorbereidingen nu zijn afgerond en de gemeente en werkbijduurstede.nl zijn trots om aan te kondigen, dat het eerste gemeentelijke project waar lokale ondernemers op kunnen reageren voor 18 juli 2015 op de website van werkbijduurstede.nl wordt geplaatst. De precieze werkzaamheden worden op dit moment door de gemeente uitgewerkt en een aankondiging van het project wordt aangeleverd bij WerkbijDuurstede.nl, die de publicatie voor haar rekening neemt. Het is de intentie van de gemeente om na publicatie van het eerste project op de website van werkbijduurstede.nl hierop meerdere gemeentelijke projecten aan te kondigen. Na een half jaar wordt er vervolgens geëvalueerd  en kan het project verder uitgebouwd worden.

‘We willen uiteindelijk ook dat meer organisaties gaan meedoen, zoals de woningcorporaties en het onderwijs. Waar het om gaat, is dat lokale bedrijven een serieuze kans krijgen om in te schrijven op het werk hier en als ze daarvoor een goede offerte leveren, ook een serieuze kans krijgen op dat werk. Zo versterken we de lokale en regionale economie!’ besluit Jan Burger.

Inschrijving Jongeren Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug 2015
UTRECHTSE HEUVELRUG  De Cultuurraad van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug organiseert voor de zesde keer de uitreiking van de Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug. De prijs bestaat dit jaar uit een bedrag van € 500,- voor een talentvolle jonge kunstenaar. De Jongeren Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug zal in 2015 worden uitgereikt aan één van de deelnemers aan CREATE! woonachtig in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Jongeren vanaf 12 tot en met 20 jaar kunnen zich aanmelden om mee te dingen. Presentaties zijn welkom vanuit op in alle kunstdisciplines zoals bijvoorbeeld muziek, toneel, fotografie, schilderkunst, film en elke andere vorm van kunst. Aanmelden kan tot en met 7 september via www.100procentheuvelrug.nl.

CREATE! Heuvelrug is een project van Stichting 100% Heuvelrug. CREATE! biedt jongeren een podium om creatief talent te tonen en brengt hen in contact met leeftijdgenoten met eenzelfde passie. Naast de Cultuurprijs zijn er vele andere prijzen te winnen. Op 4 oktober zal CREATE! plaatsvinden in De Binder in Leersum.

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1948

Ploeteren tijdens warme Ludenti-open
DOORN Op de tennisbanen in Doorn werd afgelopen week opnieuw de Ludenti-open gespeeld. Het tennistoernooi stond jarenlang bij tennisliefhebbers met dikke letters in de agenda en in de enorme hitte konden de tennissers laten zien wat ze waard waren. Ook dit jaar bleek er weer een felle strijd te zijn wie er met de winst vandoor ging, al stond het plezier duidelijk hoog in het vaandel. Zo was het terras gevuld met jong en oud en werd er op de baan fanatiek getennist.  Lees verder