het nieuws van 1 juni 2014
17e jaargang nummer 5138

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Maarn Open 2014

MAARN  Het 37ste Maarn Open tennistoernooi wordt gehouden van vrijdag 6 juni tot en met zondag 15 juni op het tennispark aan de Planetenbaan in Maarn. De belangstelling voor het Maarn Open tennistoernooi is dit jaar weer groot. In totaal hebben 266 deelnemers zich ingeschreven. Het is het eerste categorie 3 toernooi na de competitie waaraan diverse deelnemers uit de subtop van de regio meedoen. Het toernooi maakt deel uit van het J.P. van Eesteren Tenniscircuit.

Het deelnemersveld in de categorie 3 mag er wederom zijn. Bij de heren is Stijn Rademaker van L.T.C. Zee en Duin als eerste geplaatst. Souhail Elouazizi van T.C. Bilthoven begint als nummer twee aan het toernooi, gevolgd door Freddy Forger en Tim van der Horst. Bij de vrouwen verdedigt Daisy de Groot (T.C. Atalanta) haar titel. Zij krijgt concurrentie van spelers als Judith van Fraaijenhoven, Demi van de Beek en Suzanne van Soest.

Het toernooi staat garant voor aantrekkelijk toptennis op alle niveaus. Ook in de categorieën 4 t/m 7 zijn de schema’s goed gevuld.

Dankzij een groot aantal sponsoren is er voor de winnaars in de diverse categorieën een mooi bedrag aan prijzengeld beschikbaar.

Het toernooi krijgt door het WK een oranje tintje. De voetbalwedstrijden zijn op een groot scherm te volgen in de toernooiweek.

De finales van het Maarn Open worden op zondag 15 juni gespeeld.

Wilt u genieten van spectaculair tennis? Gezellig onder het genot van een hapje en een drankje? Wij verwelkomen u graag op ons park!

HDS zet grote stap naar lijfsbehoud

20140601 LEERSUM  HDS heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om lijfsbehoud. De formatie van trainer Frank Brouwer zette de uitwedstrijd bij AS’80 met 1-2 in winst om. De coach weigerde zich echter rijk te rekenen en pleit voor gezond realism in aanloop naar de return. ,,We moeten niet denken dat we er al zijn en dienen met de voetjes op de grond te blijven.’

Lees verder

Onbekenden dumpen vaten vol xtc-afval in Maarsbergen

20140601 MAARSBERGEN  De politie in Maarsbergen heeft zondagmiddag een grote hoeveelheid drugsafval moeten laten opruimen. De vaten, die aan de afgelegen Haarweg werden gevonden, waren aan het lekken. Het afval zat in tien oliedrums. Vermoedelijk gaat het om restanten van een chemische stof die wordt gebruikt om xtc te produceren.

Lees verder

Rotary Doorn zet schouders onder jongerenevenement

20140601 DOORN  Dit jaar bestaat Rotary Doorn 65 jaar. In dit jubileumjaar accentueert ze haar maatschappelijke taak door op zaterdag 14 juni een jongerenevent te organiseren. Op de terreinen van DEV Doorn wordt een onvergetelijke dag voor jongeren van de Utrechtse Heuvelrug van zes tot zestien jaar voorgezet. Teruggeven aan de maatschappij volgens het circulaire principe.

Lees verder

Nog geen besluit over Ozb-verhoging

20140601 UTRECHTSE HEUVELRUG   De gemeente moet alweer flink bezuinigen, maar het nieuwe college wil zijn vingers nog niet branden aan een mogelijke verhoging van de Onroerendezaakbelasting (Ozb). ,,De stormbal moet omhoog, we moeten bij elke uitgave sterk op de centen letten”, aldus wethouder van Financiën Jan Willem van Dongen (D66).

Lees verder

Zolder oud-hotel Rhenen verwoest door uitslaande brand

20140601 RHENEN  In een oud-hotel aan de Grebbeweg in Rhenen heeft zaterdagnacht een uitslaande brand gewoed. Een man ademde rook in en moest uit voorzorg nagekeken worden door ambulancepersoneel. De zolder van het het vrijstaande pand met 3 verdiepingen is volledig afgebrand.

Lees verder

Van Bosscherwaard naar Everdingerwaard

20140601 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op donderdag 12 juni a.s. ligt de Blauwe Bever om 13.00 uur voor u klaar bij de oude steenfabriek “Bosscherwaarden”, Lekdijk West 28, 3961 MC Wijk bij Duurstede. Aangezien het einddoel de Everdingerwaard is en de boeiendste route tussen beide waarden over de Lek leidt, is gekozen voor het safarischip van Utrechts Landschap.
De schipper denkt om 17.00 uur weer bij het vertrekpunt af te meren.

In de loop van de eeuwen werd Holland aanvankelijk beschermd door de Hollandse Waterlinie. In later tijd ging men over op de Nieuwe Hollandse Waterlinie die oostelijker lag en waar de Everdingerwaard zich middenin bevond. De forten Everdingen, Werk aan ’t Spoel en Honswijk behoren gedrieën eveneens tot deze linie tegen de vijanden uit het oosten.
Moderne ideeën brachten enorme veranderingen. Het hoogwater van 1995, waarbij de Betuwe grotendeels geëvacueerd werd, deed de overheid kiezen voor “Ruimte voor de Rivier”.
Hierdoor werd de “Everdingerwaard” een juweeltje van een aan de rivieroevernatuur teruggegeven uiterwaard. Onder leiding van de gids gaan we hier van boord om deze nieuwe natuur met zijn vele water- en weidevogels te leren kennen. Heeft u thuis een verrekijker, neem hem vooral mee.

Kosten zijn: € 13,00 voor beschermers; € 16,00 voor niet-beschermers; € 7,00 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, terwijl kinderen van 0 t/m 5 jaar gratis mee kunnen. Honden zijn niet toegestaan, behalve geleidehonden.
Reserveren is noodzakelijk.
Dit kan bij de VVV Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-575995, maar ook via
www.utrechtslandschap.nl/varen, waar u bovendien nadere informatie kunt vinden.

Reeën spotten in de schemering

20140601 AUSTERLITZ  Woensdag 4 juni om 20.15 uur gaan we in de Austerlitze bossen reeën spotten met een gids van Staatsbosbeheer. Vertrek vanuit theatercafé Beauforthuis. De entree is gratis, maar er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd om te sparen voor een bank op Wallenberg, in de boswachterij. Met dit initiatief van SBB en Beauforthuis blijven de wandelingen voor iedereen toegankelijk en dragen we toch een steentje bij!

Bij de schemering is de kans groot dat we reeën zien. De wandeling duurt ongeveer 2 uur, na afloop toont gids Hans Nijman zijn “reeëncollectie” (o.a. huiden, geweien, schedels) in het theatercafé.
Max 40 deelnemers, reserveren via info@beauforthuis.nl of 0343 – 49 18 58.
Voor wie wil is er voorafgaand een heerlijk lentemenu in het theatercafé.

woensdag 4 juni , 20.15 u
Reeën spotten in de scherming – in het bos van Austerlitz
vrijwillige bijdrage tbv een bank op Wallenberg
reserveren via info@beauforthuis.nl
het nieuws van 2 juni 2014
17e jaargang nummer 5139
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Kind te water in Cothen: traumahelikopter rukt uit

20140602 COTHEN  De traumahelikopter is maandagmiddag met spoed uitgerukt naar Cothen voor een ongeval met een kind in een boomgaard aan de Dorpsstraat. Het slachtoffertje was te water geraakt en moest daarna worden gereanimeerd.

Lees verder

Degradatie dreigt voor Aurora uit Werkhoven

20140602 WERKHOVEN  Aurora lijkt na één seizoen alweer afscheid te moeten nemen van de derde klasse. In de eerste finalewedstrijd van de nacompetitie verloor Aurora op eigen veld met 0-2 van Saestum uit Zeist. Hierdoor staat de Werkhovense ploeg voor een zeer lastige opgave in de return, komende maandag in Zeist.

Lees verder

Wereldkidz blijft publieke verantwoording weigeren

20140602 UTRECHTSE HEUVELRUG  De raad van toezicht van scholenkoepel Wereldkidz weigert op het matje van de gemeente Heuvelrug te komen. Gemeenteraadslid Hensbergen wil de financiele stukken van Wereldkidz daarom zolang niet goedkeuren. Dat schrijft Hensbergen in een brief aan haar collega’ s in de gemeenteraad.

Lees verder

Resultaat sportenquete Amerongen

20140602 AMERONGEN  In maart en april heeft het Sportplatform Amerongen een beperkte enquête gehouden onder de Amerongse bevolking. De resultaten daarvan zijn nu bekend. Over het algemeen kan worden gesteld, dat de Amerongers blij zijn met het aanbod aan sport en dat ook graag zo willen houden.

Wel is een verschuiving merkbaar naar de meer individualistische sporten, zoals hardlopen, fitness, spinning en mountainbiken. Ook zijn er nog wel wat wensen op sportgebied, zoals de mogelijkheid om te basketballen, koersbal te spelen en te zwemmen.

Ook op het gebied van samenwerking tussen de sportverenigingen is volgens de geënquêteerden nog wel wat te winnen. Als de verenigingen korting geven op contributies, wanneer iemand lid is van meerdere verenigingen, dan zouden de mensen daar gebruik van gaan maken.

Dat Amerongers ook een gedeelte van het jaar lid kunnen worden van een vereniging (ATV) is nog niet bij iedereen bekend. Verder valt op, dat er nog al wat Amerongers buiten Amerongen gaan sporten, terwijl er in het dorp volop (bijna 20 sport-) mogelijkheden zijn.

Het dorp kent een van de mooiste sportcomplexen van de regio en heeft een gerenoveerde sporthal waar zelfs de schietsport kan worden beoefend. Wel zijn er in Amerongen te weinig mensen die sporten, terwijl dat zo goed is voor de mens. Zo’n 25 % van de Amerongers is aangesloten bij een sportbond, terwijl dat in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gemiddeld 35 % is. Vooral in de leeftijd tussen 16 en 30 jaar lijken weinig Amerongers (in verenigingsverband) te sporten. In de komende periode gaan de sportverenigingen uit Amerongen kijken op welke manier zij de sport in hun dorp nog meer kunnen promoten, zodat meer Amerongers de weg naar hun Amerongse vereniging zullen vinden en ook op langere termijn een grote diversiteit aan sporten in Amerongen aanwezig is.

Het volledige resultaat van de enquête is te vinden op de site van het sportplatform Amerongen (www.sportplatformamerongen.nl )

Commissaris van de Koning bezoekt gemeente Zeist

20140602 ZEIST  De commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, Willibrord van Beek, brengt op woensdag 4 juni een werkbezoek aan de gemeente Zeist. In het kader van het thema ‘benutten van burgerkracht’ staat onder meer een bezoek aan de coöperatie Austerlitz Zorgt en Wijngaard Hoog Beek en Royen op het programma.
 
Benutten van burgerkracht
In het coalitieakkoord 2014-2018 ‘Samen kansen pakken!’ van de gemeente Zeist is het benutten van burgerkracht een belangrijk thema. De Zeister samenleving is een haast onuitputtelijke bron van kwaliteiten, kennis en kracht. Een potentieel waar de gemeente meer gebruik van moet én wil maken.
 
Coöperatie Austerlitz Zorgt
Daarom wordt coöperatie Austerlitz Zorgt bezocht. Uit een leefbaarheidsonderzoek dat in Austerlitz is gehouden bleek dat veel oudere inwoners zich zorgen maken over hun toekomst vanwege het feit dat de nodige zorg- en welzijnsvoorzieningen niet in het dorp aanwezig zijn, dan wel onder druk staan. Op initiatief van Austerlitz’ Belang is begin 2012 een werkgroep gestart met het in kaart brengen van de wensen van inwoners, brainstormen, gesprekken voeren, verkennen. Eind 2012 is een coöperatie opgericht onder de naam ‘Austerlitz Zorgt’. De coöperatie heeft tot doel het voor de oudere inwoners van Austerlitz mogelijk te maken zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk in het dorp te blijven wonen. De coöperatie organiseert de nodige steun, zorg en hulp voor ouderen en andere zorgbehoeftigen in het dorp. In een later stadium zal ook worden voorzien in de zorgbehoeften van gezinnen en jongeren. Inmiddels is een derde van de volwassen bewoners lid van Austerlitz Zorgt. Meer informatie: www.austerlitzzorg.nl.
 
Wijngaard Hoog Beek en Royen
Vervolgens staat een bezoek aan Wijngaard Hoog Beek en Royen op het programma. Op één van de oude landgoederen van de Stichtse Lustwarande, waar ooit een moestuin werd onderhouden, lag voorheen een omgespit stuk aarde verrijkt met kalk, magnesium en mineralen. Nu staat er een druivengaard met bijna tweeduizend stokken en werken vrijwilligers samen met professionals om een mooie wijn te produceren. De functie van Wijngaard Hoog Beek en Royen gaat verder dan alleen druiventeelt. Gestreefd wordt naar een wijngaard met een belangrijke sociale functie. De wijngaard wil een educatief programma ontwikkelen voor leerlingen van scholen uit Zeist. Meer informatie: www.wijngaardzeist.nl.
 
Gesprekken
Voorafgaand aan de bezoeken heeft de commissaris van de Koning een gesprek met burgemeester Koos Janssen en het college van burgemeester en wethouders. Het bezoek wordt afgesloten met een informeel samenzijn met raads- en statenleden. Dit vindt plaats in het Koetshuis bij de Wijngaard Hoog Beek en Royen.

Overheden wijzen naar elkaar bij onderhoud fietspad

20140602 AMERONGEN  Het fietspad tussen Amerongen en Veenendaal krijgt voorlopig geen opknapbeurt. Het is onduidelijk welke overheid het onderhoud in de toekomst op zich zal nemen. Dat schrijft de gemeente Heuvelrug aan de gemeenteraad, die zich eind april afvroeg of het fietspad nog wel onderhouden wordt. Dat is voorlopig niet het geval, blijkt uit een memo.

Lees verder

Deur staat op een kier, maar CDW is er nog niet

20140602 WIJK BIJ DUURSTEDE   Uit bij OSM’75 in Maarssenbroek heeft CDW middels een 0-0 gelijkspel de kans op promotie naar de derde klasse in eigen hand gehouden. In een over het algemeen matige wedstrijd hadden de Wijkenaren zelfs de meeste en de beste kansen om de deur voor de Maarssenbroekers dicht te gooien maar dat moet a.s. zaterdag dan maar op Marienhoeve gebeuren.

Lees verder

Buitenconcert op Landgoed De Horst

20140602 DRIEBERGEN  Het opstap- en harmonieorkest van Aurora geeft zaterdag 21 juni een midzomernachtconcert bij het Maitlandtheater op Landgoed De Horst in Driebergen. Naast beide orkesten zullen twee solisten en een tapdanser aan het concert deelnemen. Het programma bestaat uit een grote variëteit aan muziekstijlen, waaronder filmmuziek, Klezmer, eigentijdse muziek, lichte muziek en popmuziek.

Lees verder
het nieuws van 3 juni 2014
17e jaargang nummer 5140

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Einde aan forse groei WW-uitkeringen Midden-Utrecht

20140603 REGIO  Door de aantrekkende economie komt er dit jaar een einde aan de sterke toename van het aantal WW-uitkeringen in Midden-Utrecht. Na drie jaar van krimp zal de werkgelegenheid in 2015 bovendien weer licht kunnen groeien. Dit jaar al verwacht UWV een toename van het aantal vacatures.

Lees verder

Bierman: volstrekt ongeloofwaardig stukje EHS

20140603 DRIEBERGEN  Triodosdirecteur Mathijs Bierman wil zijn nieuwe kantoor en parkeerplaats liefst zo dicht mogelijk tegen het station aandrukken, ook al is dat op de kaart een groen geacreerd gebied. ‘Ik vind dat een volstrekt ongeloofwaardig stukje EHS. Dat zei Bierman voor een gehoor van gemeenteraadsleden, die vorig weekend op excursie waren in het stationsgebied.

Lees verder

Bewoners Middelweg Oost bij rechtzaak over boomgaard

20140603 WIJK BIJ DUURSTEDE  De gemeente heeft de boomgaard aan het Euvenpad tussen het Anker en Middelweg Oost in eerste instantie alleen aan de aanwonende bewoners van het Anker als snippergroen aangeboden. De aanwonende bewoners van Middelweg Oost hebben hiertegen bezwaar gemaakt.

Lees verder

Film: Oervrijwilliger Ome Dirk stopt met de fietsen

20140603 DRIEBERGEN  Fotograaf Robert Zwart pakt de filmcamera op, en doet dat zeker niet onverdienstelijk. Voor de lezers van Hillridge maakte Zwart een korte film over Ome Dirk, markant Driebergenaar en oervrijwilliger bij voetbalclub FC Driebergen.

Lees verder
het nieuws van 4 juni 2014
17e jaargang nummer 5141

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Verdachte bezit kinderporno Doorn vrij tot zaak voorkomt

20140604 DOORN  Een 62-jarige man uit Doorn die bijna 40.000 foto’s en 180 films met kinderporno in bezit zou hebben gehad, is woensdag tot ongenoegen van het Openbaar Ministerie vrijgelaten. De man wordt ervan beschuldigd naast de kinderporno ook een minderjarige ertoe te hebben aangezet om zich voor de webcam te bevredigen.

Lees verder

Traumaheli bij ernstig ongeluk Driebergen

20140604 DRIEBERGEN Op de kruising Jagerspad-Drieklkinken  in Driebergen is woensdagmiddag een fietser aangereden door een auto. Het slachtoffer is er slecht aan toe.  Er landde een traumahelikopter vlakbij de plaats van het ongeluk. Een trauma-arts ging mee met de ambulance.

Lees verder

25 jaar basisschool De Horn


20140604 WIJK BIJ DUURSTEDE  Basisschool De Horn bestaat 25 jaar en dat wordt natuurlijk gevierd. Tijd om even terug te kijken met schooldirecteur Jan Heijman, maar vooral ook om vooruit te kijken. Dat is ook niet zo gek, want De Horn is een bijzondere school. Een school die bruist, met haar tijd meegaat en die soms al ver vooruit is.

Lees verder

Inschrijving SOKkamp geopend

20140604 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vanaf vandaag begint de inschrijving voor het 40ste SOK-kamp. Dit jubileum gaat gevierd worden, reken daar maar op! ‘Wij nemen kinderen uit de gemeente Wijk bij Duurstede een volle week mee op kamp die, om wat voor reden dan ook, niet op vakantie kunnen’, aldus de organisatie.

Lees verder

Rekenkamer Zeist: doel behaald, proces kan beter

20140604 ZEIST  De gemeente Zeist heeft de bestemmingsplannen op het gemeentelijk grondgebied tijdig geactualiseerd en haar einddoel behaald. Het proces en de weg ernaar toe is soms voor verbetering vatbaar. Dit constateert de Rekenkamer in haar rapport Bestemmingsplannen in kaart gebracht dat vandaag wordt gepubliceerd.

Lees verder

Honderden hennepstekjes in moestuin bij woning

20140604 RHENEN  De politie heeft dinsdagmorgen een hennepkwekerij gevonden in een tuin van een woning aan de Boslandweg in Rhenen. Er stonden honderden hennepstekjes in een moestuintje, meldt de politie.

Lees verder

Maarns feest naar augustus, in Maarsbergen

20140604 MAARN  Het grote Maarnse feest -volgende week, met Ilse de Lange- gaat niet door. Het wordt verplaatst naar eind augustus in Maarsbergen. Met ‘een wereldberoemde DJ’ erbij. Vandaag krijgen alle vijfduizend kaartjeskopers bericht van het uitstel. Om dat uitstel goed te maken krijgen ze op de nieuwe datum -vrijdag 29 augustus- toegang tot een zogenaamde golden circle, zodat ze in elk geval vooraan staan.

Lees verder

Veel om dankbaar voor te zijn

20140604 WERKHOVEN  Het echtpaar Co en Corrie Oskam kreeg op 27 mei bezoek van burgemeester Hans Martijn Ostendorp om hen te feliciteren met hun 50-jarig huwelijk. De week ervoor vierden ze dit bijzondere feit met ongeveer 100 familieleden. Allereerst was er een dankdienst in de St. Stevenskerk.

Lees verder

Driedubbele match Beursvloer uitgevoerd

20140604 BUNNIK  Tijdens de Beursvloer in september was het bekonkeld en afgelopen maandag werd het uitgevoerd. De bewoners van Humanitas in Odijk mochten de rolstoelbus van Bunninchem, inclusief chauffeur, lenen om een pannenkoek te gaan eten bij Theehuis Rhijnauwen. Voor alle drie de partijen was het een succes.

Lees verder

Inbreker op heterdaad aangehouden

20140604 DRIEBERGEN  Woensdagmorgen 4 juni heeft de politie een inbreker aangehouden op de Kerkstraat. Bij een kantoorpand was rond 03.00 uur een inbraakalarm afgegaan, waarop de politie ter plaatse ging. Op het moment dat agenten bij het kantoorpand aankwamen zagen zij dat er een ruit vernield was en dat er een persoon bewoog in het pand op de begane grond.

Op aanroepen ging de persoon op zijn buik op de grond liggen, waarna hij kon worden aangehouden door agenten die inmiddels het pand hadden betreden. Na onderzoek in het pand werd nog een breekijzer aangetroffen.
De verdachte, een 35-jarige man uit Arnhem, is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Kijkje in museumkeuken Huis Doorn

20140604 DOORN  Tijdens de komende ‘Dag van het Kasteel’ op Tweede Pinksterdag (maandag 9 juni) gunt museum Huis Doorn bezoekers een kijkje in de keuken van het keizerlijke huishouden aan het begin van de vorige eeuw. Historica Annet Werkhoven kruipt die dag in de huid van de keizerlijke keukenmeid: Stien Stoltenkamp.

Lees verder

Gevolgen ‘groenbeleid’ zichtbaar in Maarn

20140604 MAARN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft vorig jaar een nieuw beleid gemaakt op het onderhoud van het groen. Het gevolg is dat grote delen bermen, grasvelden en groenstroken niet meer of verminderd worden gemaaid. Inwoners van Maarn hebben al geërgerd gereageerd naar de gemeente.

Lees verder

Bedrijven toernooi Bunnik ’73

2140604 BUNNIK  Het voetbalteam van eetcafee de Bank & Co betaande uit personeelsleden van de Bank & Co en een delegatie van TCB, het zaalvoetbalteam uit Bunnik heeft afgelopen zondag verdienstelijk samengewerkt. Het team onder de naam de bank & Co behaalde de 3de plek op het Bedrijven toernooi 2014, georganiseerd door v.v. Bunnik’73.

Lees verder

Afscheid van een volhouder

20140604 BUNNIK/WIJK BIJ DUURSTEDE   Op donderdag 19 juni neemt Ad de Jong afscheid als bestuurder van stichting QuaRijn. Na tweeëndertig jaar passie en enthousiasme, groei en ontwikkeling van de ouderenzorg in ‘zijn’ gebied: van de A12 tot de Lek en van Bunnik tot Veenendaal. Hij draagt zijn functie vol vertrouwen over aan zijn opvolger, Mirjam Hagen.

Lees verder

‘We hebben onszelf in de voet geschoten’

20140604 ODIJK  In de periode van vier jaar hoofdtrainerschap bracht Wouter Jansen SV Odijk van de vijfde naar de vierde klasse. Dit seizoen was hij zelfs dichtbij promotie naar de derde klasse, maar in de nacompetitie ging het mis. De vertrekkend trainer kijkt met plezier terug op de vier jaar bij Odijk, maar is ook kritisch. “Deze groep heeft zichzelf tekort gedaan.”

Lees verder

Geslaagd toernooi bij SV Aurora

20140604 WERKHOVEN  De 40ste editie van het Gezelligheidstoernooi ‘14 van voetbalclub Aurora is weer gespeeld en het was opnieuw een succes. Twee speelavonden waren er voor nodig om de eindstand te bepalen wie van de 16 teams de beste zou zijn. Bij de indeling was rekening gehouden met recreanten en competitie teams.

Lees verder

Guus Meeuwis op openingsavond Rijnweek Rhenen

20140604 RHENEN  Zanger Guus Meeuwis is te gast op de komende Rijnweek op de Veerwei in Rhenen. Dat heeft de organisatie van de feestweek, dit jaar van 5 tot en met 12 juli, woensdag bekendgemaakt.

Lees verder

‘t Woelige Nest nog niet uit problemen

20140604 DRIEBERGEN  Met activiteiten in het kader van het Nationaal Kindeboerderijweekend heeft kinderboerderij ‘t Woelige Nest in Driebergen een mooi bedrag opgehaald voor haar exploitatie. Gelukkig maar, want ondanks toenemende bezoekersaantallen en enkele positieve gesprekken met de gemeente is de toegezegde ‘reddingsboei’ nog uitgebleven.

Lees verder

Beethoven, Debussy, Ravel en Britten in het Beauforthuis

AUSTERLITZ  Donderdag 12 juni speelt kamermuziekensemble ‘De Bezetting Speelt’ muziek van Beethoven, Debussy, Ravel en Britten in het Beauforthuis. Het publiek heeft via een enquete de muziek gekozen voor deze traditionele seizoensafsluiting. Men kon kiezen uit 10 stukken uit het repertoire van de afgelopen seizoenen.

vergroot foto

De Bezetting Speelt’ is het tienkoppige kamermuziekensemble speciaal voor kenners én nieuwkomers, bestaande uit 5 strijkers en 5 blazers.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

12-6-2014, 20:15 uur
De Bezetting Speelt, Beethoven, Britten, Debussy & Ravel
entree € 15 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)

Jamsessie in De Peppel

20140604 ZEIST  Op vrijdag 6 juni 2014 is er in Pop- & Cultuurpodium De Peppel weer een jamsessie! En iedereen is welkom, of je heel goed bent of juist niet maakt niets uit. Vanavond heb je de kans om zelf op het Peppelpodium te schitteren.

Verschillende mensen, verschillende stijlen muziek, kortom voor ieder wat wils. Wij zetten een drumstel en gitaarversterkers neer (omdat die moeilijk mee te nemen zijn op de fiets). Dus alles wat je hoeft te doen is je gitaar op je rug binden of je drumstokken in je zak steken en naar de Peppel komen. Speel je geen instrument?? Geen probleem, de bar is gewoon open en je kunt genieten van alles wat er op het podium gebeurt!

De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is gratis. Kijk op www.peppel-zeist.nl voor meer informatie.
het nieuws van 5 juni 2014
17e jaargang nummer 5142
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Ko Woudenberg uit Zeist is 100!

20140605 ZEIST  Burgemeester Janssen bracht donderdagmorgen een felicitatiebezoek aan J.P.M. Woudenberg. Die woont sinds januari van dit jaar in Nassau Odijckhof in Driebergen, nadat hij 70 jaar lang in Zeist woonde. ‘‘In Zeist was geen plaats voor vader’’, zegt een van de dochters.

Lees verder

Van der Pas waarnemend burgemeester Rhenen

20140605 RHENEN  Hans van der Pas, tot voorkort wethouder in de gemeente Bernheze (Noord-Brabant), is benoemd tot waarnemend burgemeester van Rhenen. Van der Pas (1964) treedt aan op 4 juli als opvolger van Joost van Oostrum, die vertrekt naar de gemeente Berkelland.

Lees verder

Woning op de Woerd van de baan. Eigenaar en buurt opnieuw in conclaaf

20140605 DRIEBERGEN  De bouw van een woning in natuurgebied de Woerd lijkt van de baan. Voor- en tegenstanders gaan nu bespreken of de bestaande schaapskooi toch wel bewoond mag worden. Dat zegt wethouder Boonzaaijer, die in de komende maanden verschillende scenario’s voor de toekomst van het natuurgebied wil opstellen. Boonzaaijer noemt de onrust die er in de buurt is ontstaan rond de vorming van een nieuw landgoed geen tweedeling, maar betrokkenheid.

Lees verder

Burgers praten mee over coalitieakkoord

20140605 RHENEN  De Rhenense burger kreeg vorige week de kans zijn mening te geven over het coalitieakkoord. Vooral de organisaties en verenigingen waren goed vertegenwoordigd tijdens deze inspraaksessie. Het coalitieakkoord geeft de marsroute aan van het gemeentelijke beleid voor de komende vier jaar aan. 

Lees verder

Driebergse avondvierdaagse nadert ontknoping

20140605 DRIEBERGEN  De 32e avondvierdaagse nadert vandaag (donderdag) alweer zijn ontknoping. De afgelopen dagen liepen 1355 wandelaars 20 of 40 kilometer in totaal. bNa een rommelig verlopen 31e editie van de Avondvierdaagse in Driebergen waarbij de afstanden te lang waren, rustpunten buiten de routes lagen en dergelijke is editie nummer 32 tot op heden goed verlopen.

Lees verder

Rolloop: zingen en zwaaien

20140605 ZEIST  ‘‘Ik ben wel oud, maar niet van suikergoed.’’ De 120 deelnemers aan de 11e rolloop van Amandelhof, Mirtehof en Simarowa trotseerden woensdagavond blijmoedig de heftige buien.Met 100 begeleiders trokken ze 4 avonden door de wijk. Oudste deelnemer is mevrouw Schild (98).

Lees verder

Opnieuw luchtkussenspektakel in Odijk

20140605 ODIJK  Voor de vijfde keer wordt op vaderdag het grootste luchtkastelenspektakel van Midden-Nederland gehouden in Odijk, voor kinderen van 3 t/m 13 jaar. Het luchtkastelenspektakel wordt georganiseerd door de Club van 13. De afgelopen vier keer was dit spring- en klauterspektakel een groot succes! Op zondag 15 juni, vaderdag, is het weer zover.

Lees verder

Kersenfestijn in boomgaard te Bunnik

20140605 BUNNIK  In de Kromme Rijnstreek barst nu de kersentijd los. Daarom organiseert fruitteler Westeneng aan de Achterdijk in Bunnik zaterdag 14 juni het tweede Bunniks Kersenfestijn. Het Kersenfestijn is een opendag in en om de kersenboomgaard. Met rondleidingen, mobile sap-pers, kinderactiviteiten en een boerenmarkt.

Lees verder

Bartiméus bij teveelverdienders

20140605 UTRECHTSE HEUVELRUG / ZEIST  Mevrouw J.E.A.M. Nooren staat op de 45e plek van de top 50 van teveelverdienders in de zorg. De bestuursvoorzitter van Bartiméus verdient 222.799,- euro per jaar.
Ook op de lijst staat R.K.J. Paas. Hij kreeg in 2013 een ontslagvergoeding van Huize Beukenstein voor Verpleging en Verzorging in Driebergen.

Lees verder

Riko Kruit nieuwe hoofdtrainer van Dalto

20140605 DRIEBERGEN  Riko Kruit wordt met ingang van volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van Dalto/BNApp.nl. De 39-jarige trainer tekende afgelopen week het contract en wordt zodoende de opvolger van Ron Steenbergen, die na drie seizoenen terugkeert naar zijn oude club Oost Arnhem.

Lees verder

Reeks tegenvallers rondom renovatie Cuneratoren

20140605 RHENEN  Renovatie van de Cuneratoren kost zeker 6 miljoen euro, een bedrag dat volgens burgemeester Joost van Oostrum ‘zeker niet binnen 3 of 4 jaar op tafel zal komen’. Dat bleek donderdag uit een tussenrapportage van het college van burgemeester en wethouders van Rhenen.

Lees verder

Waterig Cultuurcafé

20140605 WIJK BIJ DUURSTEDE  Theater Calypso bood gisterenavond onderdak aan het laatste Cultuurcafé voor de zomer. Dit maal was het thema ‘water’. Zeer toepasselijk gezien de grote hoeveelheid regen die de bezoekers moesten trotseren. De zaal was desondanks leuk gevuld.

Lees verder

Slechter resultaat programmarekening 2013

20140605 UTRECHTSE HEUVELRUG  Het college van B&W van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft de jaarstukken 2013 in concept vastgesteld. Het college wil een solide financieel beleid voeren, gebaseerd op een reëel beeld, dat nodig is om voorzieningen in stand te houden. Daarom heeft het college nog eens scherp gekeken naar de inhoud van de jaarrekening.

De programmarekening 2013 sluit, ondanks een aantal meevallers, met een nadelig resultaat van € 185.000,-. De uitkomst van de programmarekening benadrukt de noodzaak scherp te blijven sturen op een gezonde financiële positie.

Meevallers
In de laatste berichtgeving van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de zogenaamde decembercirculaire, is bekend gemaakt dat de algemene uitkering voor 2013 hoger is, dan verwacht. Daarnaast is het resultaat positief beïnvloed door meevallers in het kader van de bijstandsverlening en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Tegenvallers
In het verleden zijn verschillende panden en grondposities verworven, veelal met de bedoeling om op de betreffende locatie over te gaan tot herontwikkeling en nieuwbouw. Vanwege slechtere marktomstandigheden in de vastgoedsector zijn twee vastgoedobjecten lager gewaardeerd en is een extra risicoreservering op openstaande vorderingen getroffen om toekomstige nadelige effecten te voorkomen.

De behandeling van de Programmaverantwoording 2013
De programmaverantwoording 2013 wordt behandeld in de vergadering van de commissie Bestuur en Middelen op donderdag 26 juni. De behandeling in de Gemeenteraad is op donderdag 10 juli.

Boeken- en speelgoedmarkt bij Petrus’ Banden

20140605 DRIEBERGEN  Een paar lekker dikke leesboeken voor de zomervakantie, een bijzonder boek over kunst of theologie, dat jeugdboek waarnaar je al zo lang op zoek bent of een mooie CD: de Petrus’ banden-boeken- en speelgoedmarkt biedt op zondag 15 juni voor elk wat wils. 

Van 11.00 tot 15.00 uur kunnen bezoekers terecht in het parochiecentrum van Sint Petrus’ banden aan de Rijsenburgselaan 4 (schuin achter de kerk) te Driebergen-Rijsenburg

De afgelopen maanden is de voorraad boeken, cd’s en dvd’s flink gegroeid en dat gaat tot de dag vóór de boekenmarkt onverminderd door. De variatie in met name boeken is enorm en er zitten echt ‘juweeltjes’ tussen.
De opbrengst van de Petrus’ banden-boekenmarkt komt volledig ten goede aan de actie ‘Toren in Topvorm’ voor groot onderhoud aan de toren van de Sint Petrus’ bandenkerk.
het nieuws van 6 juni 2014
17e jaargang nummer 5143

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Zomeravondconcert Oriolus en Cantare in Maartenskerk Doorn

20140606 DOORN  Na twee succesvolle zomerconcerten organiseert projectkoor Oriolus wederom een zomeravondconcert met het mannenensemble Cantare. Dit dubbelconcert vindt plaats in de Maartenskerk in Doorn om de zomer muzikaal in te luiden. Op zaterdag 14 juni zullen beide koren u weer een gevarieerd programma voorschotelen.

Oriolus is een ambitieus koor dat bij de top van de amateurkoren hoort. Onder leiding van André van Vliet heeft het in een aantal jaren een heel eigen geluid ontwikkeld, waarbij koorklank en dynamiek kenmerkend zijn. Oriolus zingt projectmatig van concert naar concert, waardoor zij hun repertoire continu vernieuwen en aanpassen aan de tijd van het jaar.
Mannenensemble Cantare uit Woudenberg zingt vol passie onder leiding van Evert van Dijkhuizen. Mooi muziek maken en de boodschap van de tekst zo goed en intens mogelijk overbrengen is het streven.
Samen staan beide koren garant voor een avond waarbij u op het puntje van uw stoel zit en u blij en gesterkt naar huis en zingend de zomer tegemoet gaat.

Aanvang van het concert is om 20.00 uur. Kaarten à € 8,50 zijn vooraf verkrijgbaar via de website www.projectkoororiolus.nl. of op 14 juni aan de kerk à Є 10,00. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Het verhaal achter het landgoed

20140606 BUNNIK  De Vrienden van Amelisweerd organiseren op zondag 22 juni de eerste ‘Dag van Amelisweerd’. Hiermee willen de Vrienden de kennis over en de waardering voor de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen vergroten bij de inwoners van Utrecht en Bunnik en bij iedereen die het landgoed bezoekt.

Lees verder

Grote onzekerheid over Wmo door forse verlaging budget

20140606 WIJK BIJ DUURSTEDE  De gemeente Wijk bij Duurstede ontvangt 40% minder geld vanuit het rijk voor de overdracht van de AWBZ-taken die per 1 januari 2015 naar de gemeenten gaan. Wijk bij Duurstede gaat van 4,5 miljoen euro naar 2,7 miljoen euro.

Lees verder

Heuvelrug toch door de knieen over lichtbakreclame

20140606 UTRECHTSE HEUVELRUG  Vorig jaar gruwde de gemeenteraad nog van Homans lichtbakreclame. Maar onder dreiging van een fikse schadeclaim maakte de nieuwe raad binnen een kwartier een hondertachtiggradendraai. Opgezadeld met een dreigende schadeclaim van €127.000 gaat de gemeenteraad alsnog akkoord met de lichtreclame.

Lees verder

Avondwandeling over Planthunters in het Von Gimborn Arboretum

20140606 DOORN  Dit jaar organiseert het Von Gimborn Arboretum zeven avondwandelingen met een eigen thema. De eerstvolgende avondwandeling op woensdagavond 11 juni gaat over Planthunters en wordt geleid door Bert Schalkx.

Juni is de maand met lange avonden, het is dan tot laat nog heel licht in het Von Gimborn Arboretum. U kunt in deze maand extra genieten van het grote assortiment planten uit alle mogelijke gebieden van het Noordelijk Halfrond. Met vele daarvan zijn we zo vertrouwd dat we er niet meer bij stilstaan hoe ze ooit in onze omgeving zijn gekomen. De zogenaamde “Planthunters” zijn betrokken geweest bij het verzamelen ervan. Hun inspanningen onder vaak zeer moeilijke omstandigheden leveren boeiende verhalen op. Zo was er rond 1800 de Schot David Douglas, aan wie we veel planten en bomen te danken hebben.

Andere thema’s die dit jaar worden belicht, zijn planten uit Japan, bomen uit Noord Amerika, bedreigde planten, de evolutie en Taxodiaceae (coniferen familie). De data van en informatie over alle avondwandelingen staat op de site van het arboretum bij Evenementen.

Tijd: woensdag 11 juni van 19.30 uur tot 21.00 uur
Locatie: bij het bezoekerscentrum van het Von Gimborn Arboretum, Velperengh13, Doorn.
Kosten: de toegang tot het arboretum bedraagt € 5,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot het arboretum.
Catering: koffie, thee en chocolademelk zijn vanaf 19.00 uur te koop

Schapen scheren op Heidestein

20140606 DRIEBERGEN  Radiopresentator en schapenfan Maya Eksteen zal op zaterdag 14 juni 2014 om 11.00 uur het startsein geven voor de festiviteiten rond het Schapenscheerfeest op Landgoed Heidestein. De zestig volwassen Drentse heideschapen van landgoed Heidestein worden door de scheerders van hun wintervacht verlost. De lammetjes worden volgend jaar pas geschoren.

In het kader van 40 jaar beheer van Landgoed Heidestein door Stichting Utrechts Landschap pakken de vrijwilligers extra uit met een programma voor elk wat wils.

Jachthoorn Genootschap Betoeterd zal vanaf 11.00 uur de gehele dag luidruchtig aanwezig zijn.

De herder laat zien hoe hij met zijn honden zelfs het lastigste schaap bij de kudde kan houden.
Verder wordt gedemonstreerd hoe schapenwol tot draden kan worden gesponnen.

De paardenkar staat klaar voor tochtjes door het bos. en natuurlijk is ook de ezelsociëteit weer met een aantal ezels te gast.

Voor kinderen zijn er diverse activiteiten o.a. beeldjes schilderen en vogelhuisjes timmeren
Voor de knutselactiviteiten wordt een kleine materiaalvergoeding gevraagd.

Bij de diverse kraampjes kunnen wol- en streekproducten worden bewonderd.
.
Vaste onderdelen zullen zijn: De gidsen presentatie om 13.45 uur en om 15.00 uur de prijsuitreiking van de “Lammetjes voorspelwedstrijd”.

Extra aandacht zal deze dag ook besteed worden aan de crowdfunding actie
“Adopteer een schaap” (support De nieuwe schaapskudde)

De toegang is gratis.

Landgoed Heidestein ligt op de grens van Zeist en Driebergen en is wandelend bereikbaar vanaf de Prinses Margrietlaan in Zeist, waar parkeerruimte is. Als u de bordjes ‘schaapskooi’ volgt, is het ongeveer 10 minuten lopen.

Zomerfeest Cothen 2014 op 13 en 14 juni

20140606 COTHEN  Het Zomerfeest is inmiddels uitgegroeid tot een echte Cothense tradtie, een feest voor jong en oud! Het Zomerfeest Cothen wordt dit jaar voor de 10e keer georganiseerd! In 2013 vond het feest geen doorgang, veel Cothenaren vonden het jammer en maakten dit ook kenbaar.

vergroot foto

Dat signaal werd opgepikt door een klein groepje vrijwilligers, die het leuk vinden om alle inwoners van heel jong tot heel oud eens wat meer samen te brengen en een leuke dag aan te bieden.

Het resultaat is dat het Zomerfeest Cothen weer helemaal terug van weggeweest is! U bent  daarom van harte welkom op Vrijdagavond 13 juni en zaterdag 14 juni aanstaande op het Cob Balkplein in Cothen, in en rond de grote Feesttent om met ons feest te vieren!!!

Het Zomerfeest valt dit jaar samen met zowel de 3-Kernen Avond4Daagse, dat ook al voor de 10e keer georganiseerd wordt, en het WK Voetbal in Brazilië. Hierdoor wordt het Zomerfeest nog feestelijker!  Want op vrijdagavond 13 juni eindigt het defilé van de 3-Kernen Avond4Daagse bij de Feesttent op het Cob Balkplein. De lopers zullen onthaald worden door Muziekvereniging Excelsior uit Cothen en er zijn versnaperingen zoals koffie, thee en limonade volop verkrijgbaar bij de feesttent. Aansluitend begint om 20:30 uur het Zomerfeest 2014, waar u kunt genieten van live-muziek van diverse artiesten! Iedereen is natuurlijk van harte welkom om de lopers feestelijk binnen te halen en om met een hapje en een drankje het Zomerfeest goed te laten beginnen!

Dit jaar is het een extra feestelijke editie van het Zomerfeest. Het WK Voetbal in Brazilië gaat ook van start met als klap op de vuurpijl op vrijdagavond de wedstrijd Spanje – Nederland! Op het grote scherm zal deze wedstrijd in de Feesttent op het Cob Balkplein live te volgen zijn. Kom geheel oranje uitgedost en u krijgt tijdens de wedstrijden korting op de consumpties (11 munten halen, 10 betalen)! Iedereen is van harte welkom, laat het Zomerfeest uw aftrap van het WK in Brazilië zijn!

Ook op zaterdag zetten we ons allerbeste beentje voor om u een echte topdag aan te bieden! De kinderen kunnen weer meedoen aan de ballonnen wedstrijd en daarna kunnen ze weer heerlijk los gaan op de vele springkussens en lekker genieten van een mooi aantal echt leuke kinderattracties. Alle Opa’s en alle Oma’s zijn meer dan welkom.

De markt op zaterdag biedt weer voor elk wat wils, kom eens kijken en laat u verrassen! De beroemde Cothense wafels zullen ook weer te vinden zijn op het Zomerfeest, gebakken naar een heel oud, authentiek Cothens recept. Vanaf zaterdagochtend 11:00 uur kan er weer gesmuld en gesmikkeld worden van deze heerlijke Cothense specialiteit. Geniet ervan in de Feesttent, onder het genot van een oude film over Cothen in 1956, die ook vertoond zal worden.

De hele dag door is er koffie, thee en limonade verkrijgbaar in de Feesttent. Ook de brandweer zal een aantal demonstraties verzorgen.  Natuurlijk wordt er geen alcohol geschonken aan jongeren onder de 18 jaar: NIX 18!

Zowel voor als na de voetbalwedstrijden treden er een aantal live artiesten weer met plezier voor de bezoekers op! Komt dus allen meegenieten, laat alles even voor wat het is en kom volop genieten op het Cothense Zomerfeest!

Vrijdag 13 juni

Vanaf 19:30 uur    Defilé en finish 3-Kernen Avond4Daagse. Koffie, thee, limonade zijn verkrijgbaar bij
    de Feesttent op het Cob Balkplein.

Vanaf 20:30 uur    Aanvang feest in Feesttent met optredens van diverse live artiesten

21:00 uur    Live op het grote scherm: Spanje – Nederland
    Kom geheel oranje uitgedost en gedurende de wedstrijd 11 munten halen, 10
    betalen!

00.30 uur    Einde – morgen weer een gezellige dagZaterdag 14 juni

11:00 uur    Start verkoop wafels
    Feesttent open
    Vertoning film Cothen 1956

11:00 – 17:00 uur    Kraampjesmarkt

11:00 – 17:00 uur    Doorlopend vermaak voor kinderen met
    speltoestellen en speelattracties

11:30 uur    Inschrijven ballonnen aktie

12:00 uur    Officiële opening van het Zomerfeest 2014 door Joop van Maurik en Dirk-jan van
    Maurik met het oplaten van de ballonnen

Middag    Demonstratie Brandweer

16:00 uur    Optreden shanty koor

18.00 uur    Live op het grote scherm: Colombia – Griekenland

Vanaf 20.00 uur    Live optredens van diverse artiesten

21:00 uur    Live op het grote scherm: Uruguay – Costa Rica

00.30 uur    Einde – Graag tot volgend jaar

Utrecht koploper in jeugdzorg

20140606 PROVINCIE UTRECHT  Gisteren organiseerden de provincie Utrecht en Bureau Jeugdzorg Utrecht de conferentie ‘Jeugdzorg InZicht’ in het Utrechtse Provinciehuis. Zo’n 400 partners uit de Utrechtse jeugdzorg kwamen voor de laatste keer bijeen om met elkaar te spreken over de transitie van jeugdzorg naar gemeenten in 2015.

De Utrechtse jeugdzorg is het met elkaar eens: “Niet met de ruggen naar elkaar toe, maar in gesprek”. Staatssecretaris Van Rijn die afgelopen weekend in de Volkskrant de gemeenten opriep om aan de slag te gaan, beaamt in zijn openingsspeech dat Utrecht koploper van Nederland is.

Van Rijn: “De transitie van de jeugdzorg is een moeilijke maar mooie klus, waar al jaren over wordt gesproken. Mijn complimenten aan de provincie Utrecht en de Utrechtse bestuurders die de vervroegde overdracht aandurfden om al in 2014 zoveel mogelijk met elkaar te werken alsof het 2015 is: qua inkoop en uitvoering. Er zijn nieuwe verbindingen gelegd, waarbij kinderen en gezinnen sneller de juiste hulp krijgen. Nieuwe bestuurders in Utrecht kunnen voortborduren op wat er al is bereikt. In het land wordt naar Utrecht gekeken om inspiratie op te doen.”

Unieke aanpak in Utrecht
De Utrechtse situatie is uniek omdat de transitie met alle gemeenten, Bureau Jeugdzorg Utrecht, de jeugdzorginstellingen en de provincie Utrecht gezamenlijk wordt voorbereid. Een van de uitkomsten hiervan is dat er in 2014 al is gestart met een vervroegde overdracht, zodat gemeenten zo goed mogelijk zijn voorbereid op hun nieuwe taken. Michiel van Liere, wethouder jeugd in Houten, bevestigt dit: “De transitie biedt kansen voor de gemeenten. Zorg komt dichterbij de jeugd en bestaande lokale netwerken worden versterkt. Uitgangspunt is één gezin, één plan. Professionals en gemeenten zullen moeten wennen aan de regie en opdrachtgeversrol in een nieuw samenwerkingsverband”.

Nieuwe wethouders
Tijdens de conferentie was er een divers aanbod van meer dan twintig workshops. Aan bod kwamen onder andere onderwerpen als 24-uurs crisisdienst, samenwerking in lokale teams en cliëntparticipatie. Ook konden deelnemers in gesprek met (oud)cliënten, ouders en professionals. 

Daarnaast doorliepen de bestuurders en wethouders, waarvan 21 nieuw op dit dossier, met elkaar een crisissituatie onder leiding van deskundigen. De deelnemers werden geconfronteerd met een levensechte situatie in een wijk. In korte tijd loopt de crisis op. Samen proberen de deelnemers in een beschermde omgeving de crisis het hoofd te bieden en te leren van wat er voorvalt om  in de toekomst goed voorbereid te zijn. Dit soort crisissimulaties wordt vaker gedaan door partijen die met veiligheid te maken hebben. Uniek is dat dit nu ook in de jeugdzorg gebeurt.


Het Rijk heeft besloten dat alle vormen van zorg voor de jeugd (o.a. provinciale jeugdzorg, Jeugdzorg Plus, jeugd LVG en jeugd GGZ) in 2015 naar de gemeenten overgeheveld wordt. Een ingrijpende maatregel waarbij de jeugdzorg dichterbij de gezinnen wordt georganiseerd.

Informatie over de Utrechtse provinciale jeugdzorg kunt u vinden op: www.provincie-utrecht.nl/jeugdzorg
het nieuws van 7 juni 2014
17e jaargang nummer 5144

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Gift voor zorgboerderij Groot Wagensveld

20140607 OVERBERG  Een bedrag van € 3750,- werd door een delegatie van de bazarcommissie van de Efratha Kerk in Overberg overhandigd aan Anja en Wim van de Fliert van zorgboerderij Groot Wagensveld te Renswoude. Elk jaar wordt een bazar en rommelmarkt georganiseerd in Overberg waarbij een kwart van de opbrengst bestemd is voor een diaconaal doel. Gekozen is dit jaar voor Groot Wagensveld.

Met de gift is een dubbele schommel, volleybalpalen met net en een pingpongtafel gekocht.

De zorgboerderij is er om mensen een zinvolle daginvulling te geven of iemand helpen te integreren in de maatschappij. Een plaats waar ieder ongedwongen zichzelf kan zijn, waar niet gekeken wordt naar beperkingen, maar juist naar iemands mogelijkheden. Activiteiten zijn o.a.: verzorging van dieren, helpen met eieren rapen, in de moestuin bezig zijn, helpen in de timmerplaats enz.
Voor meer info: www.grootwagensveld.nl

FC Driebergen neemt afscheid van kantine

20140607 DRIEBERGEN  De nieuwe accommodatie voor FC Driebergen komt weer een stuk dichterbij. Na ruim een decennium van plannen, meten en onderzoeken neemt de voetbalvereniging op zaterdag 14 afscheid van de huidige kantine. Om 16.30 uur wordt symbolisch de eerste steen verwijderd.

Lees verder

Optreden op drie podia tijdens Fête de la Musique in Leersum

20140607 LEERSUM  De stichting Muziekkoepel Leersum is er in geslaagd om voor het Fête de la Musique op 21 juni 2014 in Leersum een gevarieerd en gezellig programma samen te stellen.  Op drie podia zal op zaterdag 21 juni worden opgetreden door muzikanten, die voor het grootste deel uit Leersum en omgeving afkomstig zijn. Zij zullen hun uiterste best doen om voor eigen publiek het begin van de zomer met mooie en vrolijke muziek in te luiden.

Het programma begint om 14.00 uur op 3 podia: de Michaëlkerk, de Muziekkoepel en een Podiumtent op het Kerkplein. De deelnemers aan dit muziekfestijn zullen diverse muziekstijlen ten gehore brengen. Er zijn onder andere coverbands, diverse zanggroepen, jazzy muziek, blues en pop muziek, orgel en panfluit en volksmuziek.
Onder leiding van Helma Zenner zal een kindermusicalgroep laten zien en horen,
wat ze ingestudeerd hebben.
In de avond zal Helma voor de aanwezigen een dansworkshop verzorgen.
Bij elkaar een zeer gevarieerd aanbod.

Door het succes van voorgaande jaren hebben zich dit jaar heel veel leuke groepen aangemeld.
In de krant van volgende week hopen we het volledige programma voor 21 juni te kunnen melden.

Het muziekfeest zal omstreeks 23.30 uur worden afgesloten.

Loket voor oorlogsveteranen komt in Doorn

20140607 DOORN  Doorn wordt de vestigingsplaats van het zogenaamde Veteranenloket. Defensie wil met het openen van het meldpunt militairen die op missie zijn geweest sneller kunnen helpen bij problemen. Ook oorlogsslachtoffers en familieleden van oud-strijders kunnen er dag en nacht terecht.

Lees verder
het nieuws van 8 juni 2014
17e jaargang nummer 5145
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Vrije School sponsort Roparun team 19

20140608 ZEIST  Op 4 juni overhandigden de leerlingen van de Zeister Vrije School een cheque van € 5.194,20 aan Roparun team 19 van het Diakonessenhuis. Dit bedrag hebben zij afgelopen vrijdag 25 april bij elkaar gerend tijdens een sponsorloop. Ruim 240 leerlingen liepen rondjes van elk 400 meter.

Lees verder

Politie rolt wietplantage op

20140608 LANGBROEK  De politie heeft zaterdag 7 juni een hennepkwekerij ontmanteld op de Margrietlaan in Langbroek. Rond 12.00 uur onderzochten agenten een melding van een mogelijke hennepkwekerij in de woning. De bewoner was niet aanwezig waarna agenten de woning met een machtiging betraden. Op de zolderverdieping troffen de agenten een professionele hennepkwekerij met 395 planten aan.

Lees verder

Ernstig ongeval op provinciale weg bij Cothen

20140608 COTHEN  Op de Graaf van Lynden van Sandenburgweg is zondagmiddag ter hoogte van Cothen een ernstig ongeluk gebeurd. Een man werd geschept door een auto, toen hij de provinciale weg ter hoogte van de Groenewoudseweg wilde oversteken. Vanwege de ernst van het ongeval, kwam ook een traumahelikopter ter plaatse.

Lees verder

CDW na 2 jaar terug in 3e klasse

20140608 WIJK BIJ DUURSTEDE – Zaterdagmiddag is de wedstrijd CDW – OSM (Maarssen) gespeeld, en geëindigd in 2-0. Hierdoor speelt CDW volgend jaar 3e klasse. In de nacompetitie werd het nog spannend, staat op de website van CDW. ‘‘In een heuse tweeluik met Osm heeft Cdw zaterdag 1 uiteindelijk aan het langste eind getrokken.

Lees verder

Onthulling paddenscherm

20140608 RHENEN  Op woensdag 11 juni  zal de burgemeester van Rhenen J. van Oostrum het recent aangelegde  Paddenscherm langs de Cuneraweg “onthullen”. De Werkgroep Miileubeheer Rhenen (WMR) heeft  recent een paddenscherm  over een lengte van 450 meter laten aanleggen.

vergroot foto

Dit scherm moet in het voorjaar verhinderen dat tijdens de jaarlijkse paddentrek de padden  worden  doodgereden bij het oversteken van de Cuneraweg op weg naar de Grift.

De aanleg is financieel mogelijk gemaakt door  het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug en het Prins Bernhard Cultuurfonds naast enige kleinere bijdragen.

IVN publiekswandeling zondag 15 juni: Kattenbroek 25 jaar

20140608 AMERSFOORT  Op zondag 15 juni organiseert het IVN een publiekswandeling in Amersfoort-Noord. We wandelen door Park Schothorst en om de vijver van Emiclaer. De gidsen van het IVN gaan samen met u kijken naar de functies van het park en naar de natuur. De start is bij CNME Landgoed Schothorst, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort . De wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.


In 2013 bestond de wijk Kattenbroek 25 jaar. Wat is de betekenis van park Schothorst geweest bij de aanleg van Kattenbroek en wat heeft het park ons te bieden? Stedenbouwkundige Ashok Bhalotra en oud wethouder Fons Asselbergs hebben bij de bouw van Kattenbroek het bos en de dekzandrug (vliegerveld) ongeschonden gelaten. De dekzandrug is het grootste plein van Amersfoort, hier worden in september de Hooglandse dagen gevierd. De vijver heeft een deel dat is bestemd voor recreatie en een deel dat is ingericht voor de natuur. Het Park is bestemd voor recreatie, zoals wandelen, en spelen in de natuurtuin, maar heeft daarnaast ook een educatieve betekenis. Er is een insecten-bloementuin, bijenhuis, sterrenwacht, middeleeuwse boerderij en het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME). Het CNME verzorgt het beheer van het landgoed, en educatie voor scholen en groepen. Dit tijdelijke CNME wordt nu herbouwd en gaat als het klaar is Het Groene Huis heten. Hier starten we de wandeling, waar we naar al deze functies van het park gaan kijken, maar natuurlijk ook naar de prachtige natuur zelf!
 
Meer informatie: IVN, tel. 033-4555752 of mail: fmvanholland@hotmail.comhet nieuws van 9 juni 2014
17e jaargang nummer 5146

foto’s op flickr

foto’s op 500px

‘Natuurbeschermer’ verstoort Cunera Wandeltocht in Rhenen

20140609 RHENEN  Een vasthoudende natuurliefhebber heeft zaterdag de organisatie van de Cunera Wandeltocht in Rhenen flink dwarsgezeten. Tot 2 keer toe haalde de vrouw volgens de organisatie de papieren bordjes weg die de ruim 400 deelnemers aan het evenement door het bos moesten leiden.

Lees verder

Brute kracht in Trekkertrek

20140609 COTHEN  Ondanks een dreigende wolkenhemel werd er in diverse categorieën door heel veel deelnemers gestreden om de podiumplaatsen bij de tractorpullingwedstrijden aan de Caspergouw in Cothen. Ook het publiek was in grote getale opgekomen om dit spektakel, georganiseerd door de PJGU afdeling Langbroek, te aanschouwen.

Lees verder

Sigrid Dogger verbetert 27 jaar oud clubrecord.

20140609 DRIEBERGEN  Tijdens het Pinkstertoernooi in Purmerend heeft Sigrid Dogger op de 100 meter rugslag het 27 jaar oude clubrecord van Judith Cromjongh eindelijk verbeterd. Zat ze al een paar jaar steeds binnen 1 seconde van het clubrecord, het lukt haar nooit om deze te verbeteren.

Het laatste jaar heeft ze echter haar trainingsarbeid uitgebreid met het meerdere malen per week oefenen en trainen in de fitnesszaal, onder begeleiding van een deskundig trainer. Dat dit echter zou leiden tot deze prestatie was niet verwacht. Ze verbeterde namelijk het clubrecord met bijna 3 seconden.

Tevens wist ze in het weekend 7 persoonlijke records te zwemmen en tevens 2 andere clubrecords die al op haar naam stonden. Dit waren de 50 meter rugslag en de 200 meter rugslag. Ook bij de andere persoonlijke records gingen er direct seconden van af. Blijkbaar vielen alle puzzelstukjes dit weekend perfect op hun plaats

Politieke kritiek op Triodos-plan

20140609 DRIEBERGEN  Politieke partijen zijn nog steeds verdeeld over de toekomstplannen voor het stationsgebied en landgoed De Reehorst in Driebergen. Dat bleek dinsdagavond in de raadscommissie Ruimte. Vooral op de bouw van een nieuw hoofdkantoor van de Triodos-bank viel kritiek te beluisteren.

Lees verder

Veteranendag 2014 in de raadzaal

20140609 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 30 juni organiseert de gemeente Wijk bij Duurstede in samenwerking met veteranen uit de gemeente een veteranenbijeenkomst. Deze vindt plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Karel de Grotestraat 30 te Wijk bij Duurstede.

Lees verder
het nieuws van 10 juni 2014
17e jaargang nummer 5147

foto’s op flickr

foto’s op 500px

SV Aurora terug naar vierde klasse voetbal

20140610 WERKHOVEN  De wedstrijd Saestum-Aurora eindigde met 3-2. Daarmee degradeert Aurora weer terug naar de vierde klasse. Het eerste elftal van Aurora ging de strijd aan om deze degradatie te voorkomen. Helaas lukte dat dus niet, maar het team heeft voor SV Aurora wel geschiedenis geschreven door voor het eerst in haar bestaan uit te komen in de 3e Klasse.

Lees verder

Minuutje tijdwinst kost veel geld

20140610 DOORN  Maatregelen om het verkeer in Doorn en Driebergen sneller te laten doorstromen zijn duur, maar leveren wel tijdwinst op. Vanavond bespreekt de gemeente hoeveel minuten hoeveel geld waard zijn. Het verkeer staat regelmatig vast in de dorpskernen van zowel Driebergen als Doorn, en ook lijnbussen moeten dan in de rij staan.

Lees verder

Gemeente besluit tot achteraf betaald parkeren

20140610 ZEIST  De gemeente gaat in de loop van 2014 fasegewijs op steeds meer plaatsen een systeem van achteraf betaald parkeren invoeren. Mensen hoeven dan alleen te betalen voor de tijd dat ze daadwerkelijk parkeren. Het college van B&W heeft dit besloten na consultatie van inwoners, bezoekers van het centrum en andere belanghebbenden en organisaties.
 
In het najaar vervangt de gemeente de parkeerautomaten in Zeist. De komst van de nieuwe automaten brengen ook enkele veranderingen in de manier van betalen met zich mee. Ook vermindert het aantal parkeerautomaten.
 
Veranderingen
Met het vervangen van de automaten, voert de gemeente de volgende wijzigingen door in het betaald parkeren:
1.      De gemeente gaat fasegewijs op steeds meer plaatsen een systeem van achteraf betaald parkeren invoeren, zodat mensen alleen hoeven te betalen voor de tijd dat ze daadwerkelijk parkeren. In de parkeergarages Slotlaan 1, 2 en 3 en op parkeerterrein Kerkweg wil de gemeente nog dit jaar een proef starten met systeem dat gebruikt maakt van camera’s die de kentekenplaat ‘lezen’. Ook gaat de gemeente eind 2014 kentekenparkeren op straat mogelijk maken.
2.      De gemeente wil het betalen met de mobiele telefoon stimuleren en in garages waar dit nog niet kan, in de loop van 2014 aan gaan bieden. Mensen krijgen hierbij de mogelijkheid te kiezen uit alle grote aanbieders van het zogeheten belparkeren.
3.      Bij alle automaten wordt betalen met PIN mogelijk, evenals het nieuwe ‘contactloos betalen’. U betaalt dan met uw pinpas zonder de pincode in te hoeven voeren. Dit is in feite de opvolger van de chipknip.
4.      Betalen met de chipknip is bij de nieuwe automaten niet langer mogelijk, omdat de chipknip per 1 januari 2015 landelijk wordt afgeschaft.
5.      Betalen met cash wordt beperkt, maar blijft mogelijk op een aantal plekken.
 
Informeren
De gemeente gaat actief communiceren over deze wijzigingen en mensen informeren over het gemak van belparkeren. De informatie over parkeren op de website en de zichtbaarheid van de nieuwe parkeerautomaten wordt verbeterd.
 
Betrokkenen geraadpleegd
De wijzigingen volgen nadat de gemeente allerlei betrokken heeft geraadpleegd. De gemeente heeft via een informatieavond, een straatenquête en gesprekken met belanghebbenden nuttige ideeën en wensen vergaard. Op de informatieavond heeft de gemeente de voorgenomen plannen besproken met de mensen die ermee te maken krijgen. Voor een groot deel van de plannen bleek draagvlak te bestaan. Wel heeft de gemeente, naar aanleiding van de informatieavond, besloten het voornemen aan te passen om cash betalen bij de parkeerautomaten volledig af te schaffen. Betalen met cash blijft mogelijk in de parkeergarages: 1e Hogeweg, Belcour, Korte Steynlaan en Gemeentehuis.
                      
Tijdens de informatieavond hebben mensen diverse wensen en vragen over het betaald parkeren en parkeervergunningen naar voren gebracht. Veel van deze punten, zoals het aanpassen van vergunningsgebieden en rayons, kunnen niet met het traject voor de vervanging van de betaalautomaten worden opgelost. De gemeente gaat na de zomer aan de slag met deze punten.

Maarsbergenaars willen serieus genomen worden

20140610 MAARSBERGEN  In een ingezonden brief zegt een groep Maarbergers bezorgd te zijn over de plannen voor een bedrijventerrein van ondernemer Wolfswinkel. Vorige week ging de gemeenteraad alsnog akkoord met een groter bedrijventerrein, tot ongenoegen van de groep Maarsbergers. De Maarsbergers zijn niet blij met de manier waarop de gemeenteraad vorige week besloot op eerdere besluitvormig terug te komen.

Lees verder

HDS redt zich en blijft in derde klasse

20140610 LEERSUM  Het vertrouwen in de goede afloop was al groot, maandagmiddag werd de kroon op het werk gezet. HDS speelt ook volgend seizoen in de derde klasse van het zondagvoetbal. Rondom de winterstop zag dit er totaal niet zo uit, de situatie leek uitzichtloos. Maar dankzij een indrukwekkende eindsprint is het de ploeg van trainer Frank Brouwer toch gelukt.

Lees verder

‘Hoe meer hulp, des te eerder open’

20140610 AMERONGEN  Door het uitblijven van een substantiële gemeentelijke subsidie loopt de opening van de Amerongse kinderboerderij De Knuffelweide enige vertraging op. De gemeente is verder genereus geweest met hulp, en donaties in natura, zoals bankjes. Ook aan de bewegwijzering wordt al gewerkt. De kinderboerderij komt in de gemeentelijke groenstrook achter de Prins Bernhardlaan.

Lees verder

Hardloopcentrum Aart Stigter geopend

20140610 AMERONGEN  Onder belangstelling van meer dan honderd lopers en genodigden verrichte burgemeester Frits Naafs zaterdag de opening van het vernieuwde Hardloopcentrum Aart Stigter aan de Industrieweg Noord in Amerongen. Hij deed dit door een doek bij de entree weg te trekken waaronder een grote kleurenprint verscheen met hierop een afbeelding van hardlopers die het Amerongse bos in lopen.

Lees verder

Zomeravondwandeling op de Plantage Willem III

20140610 ELST  Op woensdag 18 juni a.s. bent u om 19.00 uur welkom op de parkeerplaats van de Plantage Willem III, Rijksstraatweg 265,  3921 AH Elst(U).  Duur van de excursie: circa 1½ uur. De gids vergast u zo kort voor het begin van de zomer op een kosteloze avondwandeling waarvoor u zich niet van tevoren hoeft op te geven.

We hopen natuurlijk te genieten van een zoele zomeravond in één van de boeiendste natuurgebieden uit de wijde omgeving. Alleen die raadselachtige naam al. De gids verklaart u graag de achtergrond. Maar vooral, u bent vrijwel zeker van een ontmoeting met de grote grazers als  koniks en galloways of zelfs damherten. Onbekend voor u? De gids weet er heel wat van.
Verrekijker mee? Als het even kan, ja natuurlijk!

Nadere inlichtingen: www.utrechtslandschap.nl

Trekker splijt in twee stukken, bestuurder aangehouden

20140610 COTHEN  Op de Korte Zuwe in Cothen is maandagavond een trekker in tweeën gebroken na een klap tegen een boom. Volgens de politie had de bestuurder teveel gedronken. Hij is aangehouden. De bestuurder raakte door de klap gewond, onder meer aan zijn nek.

Lees verder
het nieuws van 11 juni 2014
17e jaargang nummer 5148
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Revius: Alle mavo-leerlingen geslaagd

20140611 DOORN  Alle mavo-leerlingen op het Revius Lyceum in Doorn zijn geslaagd voor hun eindexamen.  Vorig jaar had de school ook al een 100 procent score, maar toen pas na de herexamens. Het Revius laat weten zeer trots te zijn.

Lees verder

Minister Hennis opent hulploket voor veteranen

20140611 DOORN  Minister Hennis-Plasschaert van Defensie heeft woensdag middag het veteranenloket in Doorn geopend. Dankzij het hulploket kunnen veteranen met hulpvragen sneller en efficiënter geholpen worden, bijvoorbeeld door de inzet van een zorgcoördinator.

Lees verder

Politieparkeerplaats wordt ook stationsparkeerplaats

20140-611 DRIEBERGEN  De tijdelijke parkeerplaats die de politie naast de A12 heeft aangelegd is voorlopig nog niet weg. Het wordt vanaf volgend jaar ook parkeerplaats voor treinforensen. Dat zegt wethouder stationsgebied Henk Veldhuizen. Raadsleden drongen er vorige week bij de opvolger van Homan op aan om de tijdelijke parkeerplaats van de KLPD zo snel mogelijk te laten verdwijnen.

Lees verder

Stroomstoring in Driebergen treft 1.477 huishoudens

20140611 DRIEBERGEN  In Driebergen zitten 1.477 klanten sinds woensdagmiddag zonder stroom door een nog onbekende oorzaak. De stroomstoring begon om 13.11 uur. Het gaat om huizen in de omgeving van de Rijsenburgselaan en de Langbroekerdijk.


Lees verder

Heuvelrugger zamelt meer in dan benchmark

20140611 UTRECHTSE HEUVELRUG  Inwoners van de Heuvelrug hebben hun overbodige apparaten weer aardig ingeleverd. De 236.184 kilo leverden de wereld bijna een miljoen ton aan CO2-reductie en de gemeente ruim twee ton aan euroos op. Inwoners van de Heuvelrug leverden in 2013 gemiddeld 4,9kg aan overbodige of kapotte apparaten in bij de gemeentelijk milieustraat.

Lees verder

VIOS viert 50-jarig jubileum met eenakter

20140611 OVERLANGBROEK  Op 14 juni as zullen leden van de Toneelvereniging VIOS (“Vooruitgang Is Ons Streven”) uitgebreid stil staan bij het feit dat de vereniging 50 jaar geleden werd opgericht. Geheel in stijl zal het feest worden verluchtigd met een korte éénakter waarin een boerenbruiloft wordt nagespeeld. Sija van Ee en Truus de With vertellen er meer over.

Lees verder

Nicolaas en Feikje werden door de jaren heen geleid

20140611 ODIJK  Vijftig jaar geleden stapten Nicolaas Witt en Feikje van Solkema in het huwelijksbootje. Samen kregen zij vijf kinderen en een pleegdochter. De leef- en werkgemeenschap De B’ulah-hoeve in Steenwijk speelt een belangrijke rol in hun leven en in hun huwelijk. Burgemeester Ostendorp kwam het echtpaar vorige week feliciteren.

Lees verder

Weer prijs voor Martijn en Reinier

20140611 ODIJK/DRIEBERGEN  Eerder wonnen Martijn van Wijk uit Odijk en Reinier Goudswaard uit Driebergen, leerlingen van De Breul in Zeist, al de Jan Kommandeursprijs en een gouden medaille op de International Conference of Young Scientists. Afgelopen week wonnen zij ook nog eens de KNAW Onderwijsprijs met hun onderzoek naar golfenergie.

Lees verder

Open dag op scouting Driebergen

20140611 DRIEBERGEN  Scouting Driebergen houdt op het Scoutingterrein open dag op zaterdag 21 juni van 12.00 tot 16.00 uur. Belangstellenden en bezoekers kunnen meedoen aan onder andere een survivalbaan met kabelbaan en veel meer. Scouting Driebergen bestaat dit jaar 90 jaar en dit is de derde open dag die georganiseerd wordt op het scoutingterrein.

Elk jaar wordt deze middag drukker bezocht door Driebergenaren. Er zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen te doen. De grootste favoriet is het broodje bakken. Kinderen kunnen hierbij zelf het deeg op een stok prikken en boven een kampvuurtje bakken.

Scouting is voor kinderen van 5 tot en met 17 jaar. Elke zaterdagmiddag worden er leuke en uitdagende activiteiten georganiseerd voor deze kinderen in de verschillende leeftijdsgroepen. De activiteiten van de open dag zijn een goed voorbeeld van de uitdagende activiteiten die tijdens de opkomsten worden gedaan.

Ben je benieuwd naar wat Scouting eigenlijk is of lijkt het je leuk om lid te worden van Scouting Driebergen en elke zaterdagmiddag leuke, uitdagende activiteiten buiten in het bos te doen? Kijk dan voor meer informatie op www.hermansgroep.nl, of kom eens langs om kennis te maken op 21 juni tussen 12.00 en 16.00.

Doorn maakt zich op voor 63ste avondvierdaagse

20140611 DOORN  In de week van 17 tot en met 20 juni wordt in Doorn voor de 63e keer de avondvierdaagse gehouden. Deelnemers kunnen kiezen voor 5, 10 of 15 kilometer. De veertig verkeersregelaars, pijlenploegers, inschrijvers, enzovoorts zijn weer helemaal klaar om de ongeveer 1800 deelnemers een prachtige wandelweek te bezorgen.


Lees verder

Scholen aan de slag bij het Kunstgilde Heuvelrug

20140611 LEERSUM  Het Kunstgilde in Leersum bestaat deze zomer 25 jaar en viert dit met activiteiten rond het thema ‘Verbinding’. Om de band met het dorp te versterken, werden ondermeer de hogere groepen van de basisscholen uitgenodigd om bij het Kunstgilde schilderworkshops te volgen.

Lees verder
het nieuws van 12 juni 2014
17e jaargang nummer 5149

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Geen geld voor nieuwe plannen in Rhenen

20140612 RHENEN  De gemeente Rhenen verwacht volgend jaar een tekort op de begroting van 1,6 miljoen euro. Zonder ingrijpen loopt het tekort op tot 2,4 miljoen in 2018.Dat blijkt uit de Perspectiefnota 2015, die donderdag is verschenen. Het gemeentebestuur had al eerder aangegeven dat er een forse bezuiniging aan zit te komen, waarbij ingrijpende keuzes onvermijdelijk zijn.

Lees verder

Uitgraven bouwkuip Zeist-Oost begonnen

20140612 ZEIST  Vandaag is een begin gemaakt met het ‘ontgraven’ van de bouwkuip van de Multifunctionele Accommodatie (MFA) Zeist-Oost, achter een flat aan de Graaf Adolflaan. Het lek is gedicht, meldt de communicatieadviseur.  De bouwput liep begin van dit jaar vol water; de vloer was niet vloeistofdicht. Om een nieuwe waterremmende laag aan te brengen was het nodig om de bouwput te vullen met zand.

Lees verder
het nieuws van 13 juni 2014
17e jaargang nummer 5150

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Tweede Kersen Proms wordt weer geweldig

20140613 WERKHOVEN  Na het grote succes van vorig jaar vindt er ook dit jaar weer een Kersen Proms plaats in de grote bedrijfsloods van Fruitbedrijf Oskam aan de Werkhovenseweg 19a in Werkhoven. Opnieuw treedt Constantia op als het grote promsorkest, met band, zangers en zangeressen. De formule blijven ongewijzigd: vier blokken muziek, waarbij steeds andere artiesten het orkest komen versterken.

Lees verder

Orgelconcerten in de Grote kerk

20140613 WIJK BIJ DUURSTEDE  Ook deze zomer worden er zes aantrekkelijke concerten georganiseerd op de monumentale orgels van de Grote Kerk te Wijk bij Duurstede. Dit jaar is een samenwerking tot stand gekomen tussen de concertseries in Wijk bij Duurstede, Culemborg en Vianen. In de periode juni – september wordt elke week een concert gegeven op een van de drie ‘Orgels aan de Lek’.

Lees verder

Burgers praten mee over Rhenen

20140613 RHENEN  De Rhenense burger kreeg vorige week de kans zijn mening te geven over het coalitieakkoord. Vooral de organisaties en verenigingen waren goed vertegenwoordigd tijdens deze inspraaksessie. Het coalitieakkoord geeft de marsroute aan van het gemeentelijke beleid voor de komende vier jaar aan.

Lees verder

Big Jump in de Gravenbol

20140613 WIJK BIJ DSUURSTEDE  Elk jaar springen op de tweede zondag in juli, klokslag 15.00 uur tienduizenden mensen op tientallen plaatsen in heel Europa massaal in het water: de ‘Big Jump’. De Big Jump is een jaarlijks terugkerend evenement dat het brede publiek betrekt bij het belang van waterkwaliteit. Dit jaar is de Big Jump op zondag 13 juli. In Wijk vindt de Big Jump plaats in de Gravenbol, u bent welkom vanaf 13.00 uur.

Lees verder
het nieuws van 14 juni 2014
17e jaargang nummer 5151
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Monique van Roosmalen presenteert haar boek

20140614 DRIEBERGEN  Monique van Roosmalen (oud-inwoonster van Driebergen) verbleef als kind in een blindeninstituut. Na haar studie werkte zij als dramadocente en coach. Daarnaast trad ze op als jazz-zangeres. “Dankbare kinderen huilen niet” is haar autobiografische, ontroerende debuutroman waarin op een schrijnende, maar ook humoristische wijze het internaatleven van de jaren 50 wordt beschreven.


Korte inhoud: Mieke heeft slechte ogen. Daarom verhuist ze naar een blindeninstituut, een gesloten gemeenschap waar kloosterzusters de scepter zwaaien. Zonder zelfbeklag vertelt Mieke over de strenge regels, het leven van bidden en straffen. Door haar kinderogen gezien krijgen haar belevenissen vaak iets tragikomisch. Tegen de tijd dat de nonnen minder streng worden, heeft Mieke de hoop op een leuker leven opgegeven. Ze wil niet op het internaat blijven, maar daarbuiten voelt ze zich ook niet thuis. Uiteindelijk ziet ze maar één oplossing: ze onderneemt iets waarmee ze alle regels overtreedt.


De boekpresentatie is op 22 juni en begint om 14.30 uur aan de Traaij 4c in Driebergen.

Bewoners Zorgresidentie Zonneburg genieten van kersenplukken

20140614 DRIEBERGEN / COTHEN  Op een stralende donderdag zijn de bewoners van Zorgresidentie Zonneburg in Driebergen volgens oude traditie met elkaar gaan kersenplukken in Cothen. Met vervoer en begeleiding van Zonneburg gaan de bewoners van Zonneburg er wekelijks op uit en nu stond dus het kersenplukken bij van Venrooy in Cothen op de agenda.

Deze zonovergoten middag begon met een heerlijk diner in eigen tuin, waarna, met 2 rolstoelbussen, de reis naar Cothen ingezet werd. Het weer was heerlijk, wat dit uitstapje onvergetelijk maakte.
Met uitzicht op de kersenbomen genoten de bewoners van een heerlijk kersengebakje en een kopje koffie of thee.

Voor de bewoners die niet mee konden of wilden zijn er kersen meegenomen zodat zij ook kunnen meegenieten van de heerlijke zoete kersen uit eigen regio. De unanieme conclusie van bewoners na deze mooie middag; ” We gaan snel nog eens, dan om het zelfgemaakte kersenijs te proeven!”

Binnenkort, op 4 juli, organiseert Zorgresidentie Zonneburg een zomerfair in eigen tuin. Daarvoor worden alle senioren uit Driebergen en omgeving uitgenodigd.

Zomeravondwandeling in de Kaapse Bossen met MMnatuurlijk

20140614 DOORN  De Kaapse Bossen is een prachtig gebied voor een zomeravondwandeling. Maarn Maarsbergen Natuurlijk laat u op 25 juni (19.30 uur) de historie van dit bos zien en u gaat de natuur ervaren met al uw zintuigen.Ga mee en laat u verrassen.

Kosten: niet leden €5,- en leden gratis
Informatie: excursies@mmnatuurlijk.nl
Geen honden mee.

Parkeerplaats bij Chalet Helenaheuvel,  Helenaheuvel 2, Doorn

Zomeravondconcerten Ons Genoegen Amerongen

20140614 AMERONGEN  In de komende weken geeft Ons Genoegen uit Amerongen weer haar zomeravondconcerten. Op 3 juli in de Ridderhof. Het repertoire is o.a. oudhollandse liedjes die meegezongen kunnen worden.

Op 10 juli op terras van het Kasteel in Amerongen. Op deze mooie locatie hebben we een heel ander programma met een paar moderne werken. We spelen dan o.a. “Lord Tullemore” een riverdance stuk wat erg sprankelend en snel gespeeld wordt.

Op 17 juli spelen we in Elim (Het zendingsdiaconessen huis). Daar laten we hetzelfde programma horen als in de Ridderhof, dus mee zingen.

Aanvang van de concerten is 19 uur 30.

Lees verder

Nieuwe scenario’s voor De Woerd

20140614 DRIEBERGEN  De verwikkelingen rond landgoed De Woerd in Driebergen blijven de gemoederen bezig houden.  ,,Er wordt gesproken over een tweedeling in de wijk, maar ik noem het betrokkenheid”, verklaarde Boonzaaijer vorige week verzoenend tegenover de raadscommissie Ruimte. De tweedeling ontstond nadat eigenaar Eegh van Arkel De Woerd wilde samenvoegen met het voormalige composteerterrein.

Lees verder

Eerste steen nieuwe appartementen

20140614 WERKHOVEN  Op woensdag 25 juni zal wethouder Rob Zakee samen met Lekstede directeur Ed de Groot een ‘eerste’ steen inmetselen bij het complex van de 12 huurappartementen aan het Meester van Rooijenplein in Werkhoven. Het is lang geleden dat er in de gemeente Bunnik iets in de sfeer van sociale huurwoningen is gebouwd.

Lees verder

Biga Groep overhandigt krant

20140614 ZEIST  Vrijdag 13 juni lanceert Biga Groep een eigen krant. Een uniek project voor een sociale werkvoorziening om de nieuwe gemeenteraden te informeren. Het eerste exemplaar werd door medewerkers Elize, Harry en Ton overhandigd aan burgemeester Koos Janssen.

Lees verder

Defensie sport 30.000 euro voor goede doelen bij elkaar

20140614 RHENEN  Met een sportdag in Rhenen heeft Defensie bijna 30.000 euro opgehaald voor het goede doel. De Grebbeberg Masters is bedoeld als waardering en erkenning voor militairen die in dienst gewond zijn geraakt.

Lees verder
het nieuws van 15 juni 2014
17e jaargang nummer 5152

foto’s op flickr

foto’s op 500px

21 juni open dag rioolwaterzuivering Driebergen

20140615 DRIEBERGEN  Altijd al willen weten hoe afvalwater wordt gezuiverd? Op zaterdag 21 juni is de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Driebergen open voor publiek. Tussen 11.00 tot 16.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom voor een rondleiding, op de zuivering aan de Rijsenburgselaan 133 in Driebergen. 

Rondleiding
Was draaien, onder de douche, WC doortrekken …. En dan? Waar gaat dat al dat vieze water eigenlijk heen en hoe wordt het schoongemaakt? En wat mag er nu wel en niet het riool in? 
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden houdt regelmatig open dagen op de rioolwaterzuiveringen om de antwoorden op deze vragen te geven. Ervaren rondleiders laten zien hoe belangrijk het is dat ons afvalwater wordt schoongemaakt en vertellen hoe dat in zijn werk gaat. Ook is er een film te zien over het werk van het waterschap. De rondleidingen zijn geschikt voor iedereen die goed ter been is.

Waterweekend
De open dag valt samen met het IVN Waterweekend. In dat kader zijn er op de RWZI ook leuke water-ontdek activiteiten voor kinderen, zoals waterdiertjes vangen en bekijken onder de microscoop.

Rondleidingen op afspraak
Het waterschap verzorgt ook op afspraak rondleidingen voor groepen. Excursies zijn mogelijk op werkdagen tot 16.00 uur, voor groepen van 8 tot 20 personen. Ook schoolklassen zijn van harte welkom, vanaf groep 7. Meer informatie leest u op www.destichtserijnlanden.nl.

Open dag op Scouting Driebergen

20140615 DRIEBERGEN  Scouting Driebergen houdt op het Scoutingterrein open dag op zaterdag 21 juni van 12.00 tot 16.00 uur. Belangstellenden en bezoekers kunnen meedoen aan onder andere een survivalbaan met kabelbaan en veel meer. Scouting Driebergen bestaat dit jaar 90 jaar en dit is de derde open dag die georganiseerd wordt op het scoutingterrein.

Elk jaar wordt deze middag drukker bezocht door Driebergenaren. Er zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen te doen. De grootste favoriet is het broodje bakken. Kinderen kunnen hierbij zelf het deeg op een stok prikken en boven een kampvuurtje bakken.

Scouting is voor kinderen van 5 tot en met 17 jaar. Elke zaterdagmiddag worden er leuke en uitdagende activiteiten georganiseerd voor deze kinderen in de verschillende leeftijdsgroepen. De activiteiten van de open dag zijn een goed voorbeeld van de uitdagende activiteiten die tijdens de opkomsten worden gedaan.

Ben je benieuwd naar wat Scouting eigenlijk is of lijkt het je leuk om lid te worden van Scouting Driebergen en elke zaterdagmiddag leuke, uitdagende activiteiten buiten in het bos te doen? Kijk dan voor meer informatie op www.hermansgroep.nl, of kom eens langs om kennis te maken op 21 juni tussen 12.00 en 16.00.

Apotheker in huisartsenpraktijk Maarn

20140615 MAARN  Het Maarnse gezondheidscentrum is één van de tien locaties in de regio waar een apotheker als ondersteuner van de huisarts in de huisartsenpraktijk werkt. Tijdens een onderzoeksperiode van vijftien maanden werkt Bart Pouls aan de farmaceutische zorg door bijvoorbeeld medicatiegesprekken te voeren met patiënten.

Lees verder

Man gestolen scooter en vals geld aangehouden

20140615 DOORN  De politie heeft zaterdagmiddag 14 juni en man aangehouden omdat hij op een gestolen scooter reed. Tijdens de surveillance zagen agenten een man op een scooter over de Dorpsstraat rijden. De scooter was niet voorzien van en kenteken.

Hierop werd de bestuurder, een 20-jarige man uit Doorn, aan de kant gezet. Al snel bleek dat de scooter als gestolen gesignaleerd stond. De man werd aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette de verdachte zich hevig en bemoeide een andere man zich hiermee. Deze man (gegevens nog onbekend) werd eveneens aangehouden.
 
Op het bureau ontdekte agenten dat de man van de gestolen scooter ook in het bezit was van negen valse briefjes van 50 Euro. Hij werd voor verder onderzoek ingesloten op het bureau.

De Wijkse Streekmarkt

20140615 WIJK BIJ DUURSTEDE  De Stichting Wijkse Projekten organiseert ook in 2014 weer de Wijkse Streekmarkt op de derde vrijdag van de maanden mei t/m oktober op de Markt in het historische centrum van Wijk bij Duurstede, van 12.00 – 18.00 uur. Een kleine knusse markt met een breed aanbod van streekproducten.

Een uitgebreid aanbod van veelal biologische streekproducten, zoals groente, fruit, kruiden, vruchtensappen, biologisch geteelde bloemen en planten, kaas, eieren en zuivelproducten, honing en honingproducten, wolproducten, kruidentheeën, engelse pie gemaakt van streekproducten, enz.  Nieuw dit jaar is een kraam van Beebox; via deze organisatie is het mogelijk een abonnement op (grotendeels biologische) streekproducten te nemen.

Kwaliteit uit de streek wordt gewaardeerd en laten we eerlijk zijn, het is ook gewoon lekker, want de producten smaken net even anders, net even lekkerder!
Voor meer informatie kunt u mailen naar info@wijkseprojekten.nl

IVN Slootjesdagen op de Heuvelrug

20140615 DRIEBERGEN  Op zaterdag 21 en zondag 22 juni organiseert IVN Heuvelrug en Kromme Rijn een aantal activiteiten met als thema “water”.
 Het gaat om waterbeestjes scheppen, een wateronderzoekexcursie, een waterschapsfietstocht en een sprengenwandeling.

Waterbeestjes scheppen:
kinderactiviteit, waarbij rondom de kinderboerderij met een schepnet gezocht wordt naar waterdiertjes.
Op de boerderij gaan we ze verder bekijken met een loepje en met een zoekkaart op naam brengen.
Datum: Zaterdag 21 juni van 14:00 tot 16:00
Locatie: Kinderboerderij ’t Woelige Nest, Boterbloem 3, 3972 SB te Driebergen-Rijsenburg


Wateronderzoekexcursie:
fietstocht voor ouders met kinderen in de omgeving van Driebergen, tijdens deze tocht wordt op een aantal plaatsen wateronderzoek gedaan.
Hierbij kijken we naar de helderheid, temperatuur en met een schepnetje vissen we naar de aanwezige bodemdiertjes.
Zaterdag 21 juni van 14:00 tot 17:00 
Locatie: Kinderboerderij ’t Woelige Nest, Boterbloem 3, 3972 SB te Driebergen-Rijsenburg 


Waterschapsfietstocht:
een fietstocht met een lengte van ongeveer 35 km langs oude en nieuwe waterschapkunstwerken. Zorg voor voldoende eten en drinken voor onderweg.
Er is een informatiekaart voor iedere deelnemer over deze tocht.
Datum: Zondag 22 juni van 10:00 tot 15:30
Locatie: NS-station Driebergen-Zeist aan de zuidkant, Stationsweg 2 3972 KA Driebergen-Rijsenburg


Sprengenwandeling:
een wandeltocht langs de Driebergse sprengen. Deze gegraven beken hebben een bijzondere natuurwaarde, maar worden met uitdroging bedreigd.
We willen laten zien hoe de sprengen erbij liggen en wat er gedaan wordt aan herstel.
Datum: Zondag 22 juni van 14:00 tot 16:00
Locatie: Kerkplein 3972 EJ Driebergen-Rijsenburg


De deelname aan deze activiteiten is gratis en u behoeft zich niet vooraf aan te melden.
Informatie: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of Dick Vlot tel. 0343-516137
of kijk op http://www.np-utrechtseheuvelrug.nl

Start uitvoering Natuurontwikkelingsproject Sandenburgerwaard

20140615 WIJK BIJ DUURSTEDE  In de uiterwaarden van de Nederrijn tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede is Delgromij opnieuw gestart met de daadwerkelijke uitvoering van het realiseren van een natuurproject voor Stichting Het Utrechts Landschap.

Lees verder
het nieuws van 16 juni 2014
17e jaargang nummer 5153

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Wethouder over dorpshuis Overberg: 2 scenario’s

20140616 OVERBERG  Afstoten van het Overbergse dorpshuis aan en commerciele partij is een mogelijkheid, zegt wethouder Boonzaaijer. Verkoop aan de Overbergers is een ander scenario.vDat zegt Boonzaaijer -wethouder vastgoed- in reactie op een brief van het Overbergs Belang.

Lees verder

90 jaar scouting Driebergen

20140616 DRIEBERGEN Scouting Driebergen vierde op zaterdag 14 juni 2014 haar negentig jarige jubileum. De Dr A.E. Hermansgroep biedt al negentig jaar lang uitdagende activiteiten aan voor kinderen tussen de 5 en 17 jaar. Dit moest natuurlijk groots gevierd worden.

vergroot foto

Het jubileum van de Scoutinggroep werd groots uitgepakt. Er waren allerlei leuke activiteiten voor de jeugdleden variërend tussen een luchtkussen, survivalbaan, schmincken, boogschieten, een grote houten schommel en nog vele andere uitdagende activiteiten.

Het werd zelfs zo groot aangepakt dat dit moeilijk op het eigen terrein te organiseren was. Gelukkig bood het Militaire Revalidatie Centrum Aardenburg te Doorn uitkomst en mochten hier de activiteiten voor de jeugdleden geplaatst worden. De jeugdleden en de leiding willen alle medewerkers van het Militaire Revalidatie Centrum die geholpen hebben om dit mogelijk te maken hartelijk bedanken voor hun fantastische inzet.

Aan het eind van de middag ging de hele groep op het eigen terrein in Driebergen lekker eten. Een grote groep oud-leiding had voor alle deelnemers een gigantische stapel pannenkoeken gebakken. De afsluiting van de dag was traditioneel een vrolijk kampvuur wat al negentig jaar lang een gezellige traditie is. De Dr. A.E. Hermansgroep had hiermee een geweldig negentig jarig jubileum wat voor alle jeugdleden en leidinggevenden nog lang nagenieten zal zijn.Verdachte op heterdaad aangehouden

20140616 MAARN  Zondagavond 15 juni heeft de politie een 56-jarige man uit Utrecht op heterdaad aangehouden voor een inbraak. Omstreeks 18.10 uur kreeg de politie een melding dat er was ingebroken op De Venen. Daar bleek dat een caravan open was gebroken en een deur was getracht open te breken.

De verdachte ging er met een flesje drinken vandoor. De melder kon een duidelijk signalement opgeven waarna de verdachte, een 56-jarige man uit Utrecht, op de Kastanjelaan werd aangehouden.

Verkoop dorpshart frustreert Overbergers

OVERBERG  De gemeente heeft een koper gevonden voor de grond onder het Overbergse dorpshuis, maar niemand weet precies waarom. Het frustreert de Overbergers, die willen hun dorpshuis zelf exploiteren. Het nieuws over de verkoop staat in een brief van dorpsvereniging Overbergs Belang, die vrijdag bij de gemeente is bezorgd en waarin Overbergs Belang zegt zich geschoffeerd te voelen.

Lees verder

Succesvol schoolkorfbaltoernooi

20140616 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het 34e schoolkorfbaltoernooi is prima verlopen! Zaterdag 14 juni waren de korfbalvelden de hele dag bevolkt met kinderen uit groep 3 tot en met 8 van alle Wijkse basisscholen en de School met de Bijbel uit Langbroek.

Lees verder

Buitenplaatslezing op Kasteel Amerongen

20140616 AMERONGEN  Op zondag 22 juni en zondag 13 juli om 11.00 uur verzorgt Barry Heinrichs een lezing op Kasteel Amerongen. Een lezing waarin vanzelfsprekend Kasteel Amerongen, maar ook andere buitenplaatsen aan de Stichtse Lustwarande centraal staan.

Naast het ontstaan en de ontwikkeling van deze buitenplaatsen zullen ook de verschillende verschijningsvormen van de Nederlandse historische buitenplaats bekeken worden.

En wat bewoog de bewoners, veelal afkomstig uit de stad, om met trekschuit of paard en wagen naar de Lustwarande te komen? Hoe ontwikkelde dit veelal luxueuze landleven zich?

Barry Heinrichs staat stil bij sociaal historische feiten en schets het leven op de prachtige buitenplaatsen in samenhang met de dorpen op de Heuvelrug die vanzelfsprekend werden beïnvloed door de komst van de welgestelde bewoners op de statige huizen. Er ontstond een ‘upstairs/downstairs’ hiërarchie die de samenleving op de dorpen ook raakte. Talrijke voorbeelden van standsverschil zijn overgeleverd en vormden het decor van het leven op de buitenplaats .

Laat u meenemen in deze wondere wereld, die niet eens zo ver terug is in de tijd, maar toch voor ons nog moeilijk in te voelen is.

Dorpsakker De Parel: nieuwe werktijden

20140616 AMERONGEN  Dorpsakker De Parel begint steeds meer vorm te krijgen. De ecologische moestuin aan de Holleweg in Amerongen is inmiddels voorzien van paden, de vormen van de perken worden steeds meer zichtbaar en de eerste peultjes en aardbeien zijn geoogst.

Projectleider Liesbeth van den Berge is tevreden: “Het is fijn om te merken dat de vrijwilligers plezier hebben in het samen tuinieren. We zijn blij met hun trouwe inzet. De contacten met de regionale sociale dienst hebben er toe geleid dat ook mensen zonder werk De Parel weten te vinden.”

Dit seizoen gaan de enthousiaste vrijwilligers het veld weer een stukje verder ontginnen. Verder zal het team een wildplukwandeling houden en vervolgens lunchen met de geplukte groenten en kruiden. Voor het najaar staat er een oogstfeest, met voor alle leeftijdsgroepen interessante activiteiten op de agenda.

De tijden dat er op de Parel gewerkt wordt, zijn veranderd. De nieuwe tijden zijn: dinsdag en vrijdag van 9.30-12.30 uur. Een ieder die interesse heeft om samen te tuinieren, is van harte welkom. Meer info bij Liesbeth van den Berge, tel. 0343-723 780 of via e-mail dorpsakkerdeparel@zdh.nl.

Mid Zomer Avond in Driebergen

20140616 DRIEBERGEN  De Ondernemersvereniging Driebergen Centrum (ODC) houdt zaterdag 21 juni een sfeeravond voor alle Driebergse burgers en voor alle kunstenaars om onder het genot van een hapje en een drankje bij te praten over het event Traay-Art op de Traaij. De avond wordt gehouden van 18.00 tot 23.00 uur. Op deze avond zijn er ook rondleidingen langs de kunstwerken.

Lees verder

Stedebouwkundig kader brandweerkazerne akkoord

20140616 MAARN  De commissie Ruimte heeft ingestemd met stedebouwkundig kader voor de nieuwe brandweergarage. Deze komt aan de Tuindorpweg tussen ’t Vosje en de golfbaan. De commissieleden vragen bij de uitwerking aandacht voor inpassing in de natuurlijke omgeving waar de kazerne komt te liggen.

Lees verder

Juf Rita van Delden met pensioen

20140616 ZEIST  Aan het eind van dit schooljaar stopt juf Rita met werken. Zij is dan 43 jaar werkzaam geweest als kleuterleidster in het basisonderwijs. Daarvan is zij maar liefst 38 jaar lang verbonden geweest aan Het Sticht. De Damiaanschool raakt daarmee een boegbeeld kwijt.

Lees verder

Ook veel geld nodig voor restauratie Cunerakerk

20140616 RHENEN  Er is 6 miljoen nodig voor een broodnodige restauratie van de toren van de Cunerakerk in Rhenen. Maar ook voor de kerk zelf wordt restauratiegeld gezocht: 1,1 tot 1,4 miljoen euro. 2 jaar geleden ging de stichting Vrienden van de Cunerakerk van start. Zaterdag was er een vriendenbijeenkomst.

Lees verder
het nieuws van 17 juni 2014
17e jaargang nummer 5154
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Corien Wortmann ontvangt Robert Schuman-medaille

20140617 BRUSSEL / ZEIST   CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool uit Zeist heeft dinsdag de Robert Schuman-medaille ontvangen, de hoogste onderscheiding van de grootste politieke partij van Europa (EVP). Wortmann kreeg de onderscheiding uit handen van EVP-fractievoorzitter Manfred Weber.

Lees verder

Paard doodgereden in Austerlitz

20140617 AUSTERLITZ  In Austerlitz is een losgebroken paard doodgereden door een automobilist.  Het dier werd vanmiddag geschept op de Woudenbergseweg. Volgens de politie wist het paard aan zijn ruiter te ontsnappen in de buurt van het Beauforthuis. Het paard liep de weg op en kon niet meer worden ontweken door de automobilist. Het dier overleefde de klap niet.

Lees verder

Souhail Elouazizi en Daisy de Groot winnen Maarn Open

20140617 MAARN  Het 37ste Maarn Open tennistoernooi is gehouden van zaterdag 7 juni tot en met zondag 15 juni op het tennispark aan de Planetenbaan in Maarn. Er is gespeeld in de categorieën 3, 4, 5, 6, 7/17+ en 7/35+ voor damesenkel, herenenkel, damesdubbel, herendubbel en gemengd dubbel. In totaal schreven 273 deelnemers zich in. Het toernooi maakt deel uit van het J.P. van Eesteren Tenniscircuit.

In de hoogste categorie bij de mannen moest de eerst geplaatste speler Stijn Rademaker zich terugtrekken vanwege een longontsteking. Ook de geplaatste speler Freddy Forger moest in de eerste ronde opgeven, omdat hij een kuitblessure opliep. Hierdoor bereikten de geplaatste spelers Souhail Elouazizi en Tim van der Horst zonder problemen de finale. In de derde set stond de Utrechter Elouazizi 5-2 achter, maar hij wist de partij toch te winnen met 6-7, 6-4, 7-5.

Bij de dames bereikten Judith van Fraaijenhoven en Daisy de Groot de finale. Dezelfde finale als twee jaar geleden, alleen nu met een andere winnares. Daisy de Groot van TC Atalanta prolongeerde haar titel door de lange finalepartij te winnen met 6-2, 2-6, 6-2.

Voor de herendubbel in de hoogste categorie moest Souhail Elouazizi een vervanger vinden voor zijn partner Stijn Rademaker. Samen met Koen Schuilenburg stond hij in de finale. Ze waren in twee sets te sterk voor de broers Vincent Burgers en Daniel Burgers.

De damesdubbel in de categorie 3 was een poule met drie koppels.
Maruschka van Soest en Demi van de Beek waren de winnaar in de poule. Van Soest won ook de gemengd dubbel samen met Bob Rijkenberg.

Keepster Jong Oranje terug naar Fortissimo

20140617 COTHEN  Withley van der Poll keert volgend seizoen terug bij handbal eerstedivisionst GOconnectIT/Fortissimo uit Cothen. De keepster vertrok vorig seizoen naar Hellas, maar kon daar haar draai niet vinden. Van der Poll keept ook in Jong Oranje, waarmee ze eind juni deelneemt aan het WK in Kroatië.

Lees verder

Kersen voor Zonnebloem

20140617 WIJK BIJ DUURSTEDE  Afgelopen vrijdag scheen de zon weer volop voor de Zonnebloem uit Wijk bij Duurstede. Met een flink aantal gasten en vrijwilligers werd een bezoek gebracht aan de kersenboomgaard in Cothen.

Lees verder

Banken geplaatst in Zeister bos

20140617 ZEIST  Op vrijdag 13 juni zijn bij het hertenkamp in het Zeisterbos twee nieuwe, luxe parkbanken officieel in gebruik genomen. De banken zijn bekostigd door donateurs van het Zeister Historisch Genootschap (ZHG). Ze werden geplaatst door het Utrechts Landschap, de huidige eigenaar van het bos.

Lees verder

Rommelmarkt Palmstad

20140617 DOORN  Voor de elfde keer wordt in Palmstad de jaarlijkse rommelmarkt georganiseerd. Dit jaar op 21 juni. Sinds 2003 organiseert de actieve Palmstadse buurtvereniging dit evenement. En natuurlijk kun je er van alles vinden: van dat éne mooie kopje of een bijzonder boek tot speelgoed en spulletjes voor een kind of kleinkind op komst.

“De mensen in de omgeving weten het inmiddels wel. Als begin juni de aankondigingsborden weer langs de weg staan dan komt de rommelmarkt er weer aan” aldus voorzitter Gill Mathews. Elk jaar is de rommelmarkt weer gezellig en druk bezocht.

Ook dit jaar begint de rommelmarkt weer om 10.00 uur. Tot 13.00 uur kan iedereen zijn slag komen slaan, op en rond “Het Rondje” aan de Oude Rijksstraatweg in Palmstad, tussen Doorn en Driebergen. De buurtvereniging zorgt voor een hapje en een drankje.

Gespreksavond voor ouders over toekomst jeugdhulp

20140617 ZEIST  De gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de organisatie en financiering van de gehele ondersteuning en zorg voor jeugd. De gemeente Zeist en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) nodigen ouders en verzorgers van jeugdigen uit, om op 26 juni hierover te komen.

Gemeente en CJG willen graag weten wat ouders en verzorgers belangrijk vinden als het gaat om de jeugdhulp vanaf 2015.
 
De gemeente is samen met het CJG en andere partners bezig de jeugdhulp vanaf 2015 te organiseren. Gemeente en CJG willen niet alles bedenken vóór de inwoners, maar ook mét haar inwoners. Wat vinden inwoners van Zeist belangrijk?
 
Gespreksavond 26 juni
Ouders en verzorgers in Zeist kunnen daarom hun ideeën en vragen inbrengen op donderdag 26 juni tijdens een rondetafelgesprek. Diverse onderwerpen komen aan de orde, zoals: waaraan moeten medewerkers en de plekken waar u uw vragen kunt stellen, voldoen? Hoe zien ouders de samenwerking tussen school en zorg het liefst?
De gemeente en het CJG krijgen op 26 juni graag tips en adviezen. Ook zullen gemeente en CJG aan ouders en verzorgers vragen of en hoe zij meer betrokken willen worden bij bijvoorbeeld het maken van beleid rond de jeugdhulp.
 
Aanmelden, tijd en locatie
Ouders en verzorgers die mee willen praten, zijn van harte welkom op 26 juni
Tijd:                  20:00 -21:45 uur ( inloop 19:30 uur)
Locatie:            De Clomp 1904, 3704 KS   gebouw de Koppeling
Aanmelden:      Graag aanmelden via  www.cjgzeist.nl (kijk bij: ‘Praat je mee over jeugd en gezin in       Zeist?’) of bel naar 14 030 en vraag naar Carolien Bruinink.
 
Veranderingen in de jeugdhulp
De gemeente gaat over de organisatie en financiering van de jeugdhulp, maar gaat deze niet zelf uitvoeren. Hulpverlening blijft een taak van professionele hulpverleners. Wél zal het CJG nadrukkelijker met het gezin kijken naar wat men zelf kan en wat mogelijk is met steun van bijvoorbeeld familie of vrienden. Meer over de veranderingen in de jeugdhulp vindt u op www.zeist.nl/jeugdhulp.
het nieuws van 18 juni 2014
17e jaargang nummer 5155

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Lokfiets verraadt fietsendieven

20140618 DRIEBERGEN / ZEIST  Dinsdagavond 17 juni heeft de politie twee mannen aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Rond 19.50 uur kreeg de politie een signaal dat een lokfiets die bij het station in Driebergen-Zeist was neergezet, verplaatst werd. Dankzij een ingebouwd GPS-systeem kon de politie zien waar de fiets zich bevond.

Lees verder

RvT Wereldkidz komt zich toch verantwoorden

20140618 UTRECHTSE HEUVELRUG  De RvT van scholenkoepel Wereldkidz komt zich toch bij de Heuvelrugse gemeenteraad verantwoorden voor het miljoenenverlies. Eerder weigerden ze te komen. Op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenteraad rijdt voorzitter Tulner van de raad van toezicht komende maandag naar Doorn, om vragen te beantwoorden van de gemeenteraad.

Lees verder

Heuverug zakt onder 48k. Driebergen onder 18k

20140618 UTRECHTSE HEUVELRUG  Het aantal inwoners van de gemeente Heuvelrug neemt verder af. Heuvelrug zit inmiddels onder de 48.000, Driebergen al onder de 18.000. Het aantal inwoners op de Heuvelrug is gedaald tot 47.958. Bij de totstandkoming van fusiegemeente Heuvelrug in 2006 lag het aantal inwoners nog bijna duizend inwoners hoger.

Lees verder

Bunnik gooit 42 kilo minder per inwoner weg

20140618 GEMEENTE BUNNIK  Begin juni heeft B&W het Milieujaarverslag 2013 vastgesteld. Hieruit blijkt dat er per inwoner 42 kilo minder afval is weggegooid. De reden wordt in het jaarverslag niet genoemd en is ook niet onderzocht. De gemeente zegt blij te zijn met deze dalende trend.

Lees verder

Nieuwe muziekinstrumenten

20140618 BUNNIK  Door het groeiende aantal leden, was er dringend behoefte aan nieuwe instrumenten bij muziekvereniging Victoria uit Bunnik. Dankzij een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Elise Mathilde Fonds en de donateurs, heeft Victoria diverse nieuwe instrumenten kunnen aanschaffen.

Lees verder

Festival Dag der Kunsten

20140618 ZEIST  Festival Dag der Kunsten op zondag 22 juni van 12.45 tot 17.30 uur in en om Slot Zeist is dit jaar uitgebreid met silent disco, een lounge-podium en straattheater. De toegang en deelname aan workshops zijn grátis.

Lees verder

Open tuin Ridderhofstad Hindersteyn Langbroek

20140618 LANGBROEK  Open tuin weekend bij Ridderhofstad Hindersteyn op zaterdag 28 en zondag 29 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Hindersteyn is een van de tien kastelen langs de befaamde Langbroekerwetering. Wekelijks werken 30 vrijwilligers in de moestuin met zijn drie monumentale kassen. Ook een oranjerie, slangenmuur en doolhof maken deel uit van het historische complex. Het aangrenzende kasteel Lunenburg met zijn prachtige tuinen is dit weekeinde ook geopend.

Op zondag om 11.00 uur is er een muziekuitvoering van de leerlingen van de Montessori school uit Houten.

Entree 3,50 p/p, Geen honden toegestaan. Zie ook www.hindersteyn.nl
Locatie: Ridderhofstad Hindersteyn, Langbroekerdijk A 119, Langbroek

Avondwandeling over planten uit Japan

20140618 DOORN  Dit jaar organiseert het Von Gimborn Arboretum zeven avondwandelingen met een eigen thema. De derde avondwandeling op woensdagavond 25 juni gaat over planten uit Japan en wordt geleid door Piet de Jong.

Juni is de maand met de heerlijk lange avonden, het is dan tot laat nog heel licht in het Von Gimborn. U kunt in deze maand extra genieten van bijvoorbeeld het grote assortiment bomen uit Japan. Japanners hebben al eeuwenlang iets met bomen. Vooral in de tuinen van tempels stonden en staan veel bijzondere bomen. De invoer in het Westen in de negentiende eeuw o.a. door Von Siebold gaf een enorme impuls aan de sierteelt in onze streken. Veel van de ooit uit Japan gekomen planten zijn in het arboretum nog altijd in cultuur. Maar in het arboretum zijn ook diverse voorbeelden van minder bekende planten van de rijke Japanse flora.

Andere thema’s die dit jaar worden belicht, zijn bomen uit Noord Amerika, bedreigde planten, de evolutie en Taxodiaceae (coniferen familie). De data van en informatie over alle avondwandelingen staat op de site van het arboretum: www.gimbornarboretum.nl bij Evenementen.

Tijd: woensdag 25 juni van 19.30 uur tot 21.00 uur
Locatie: bij het bezoekerscentrum van het Von Gimborn Arboretum, Velperengh13, Doorn.
Kosten: de toegang tot het arboretum bedraagt € 5,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot het arboretum.
Catering: koffie, thee en chocolademelk zijn vanaf 19.00 uur te koop.

Kunstgilde Heuvelrug bestaat 25 jaar

20140618 LEERSUM  Het Kunstgilde in Leersum viert in juli haar 25-jarig jubileum met een expositie van aangesloten kunstenaars rond het thema ‘Verbinding’. Behalve in hun eigen expositieruimte zijn de kunstwerken van 5 tot 31 juli te zien in diverse Leersumse winkeletalages en in het Michaëlhuis.

Lees verder

“Kabinet ziet af van megaprovincie”

20140618 PROVINCIE UTRECHT  Het kabinet schuift de plannen voor een provinciefusie tussen Utrecht, Noord-Holland en Flevoland naar verwachting eind deze week op de lange baan. De politieke meningsverschillen zijn te groot en te complex. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van bronnen rond het kabinet.

Lees verder
het nieuws van 19 juni 2014
17e jaargang nummer 5156

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Utrechtse gemeenten ontevreden over zorginstelling Welzorg

20140619 REGIO  De gemeenten De Bilt, Bunnik, Wijk bij Duurstede en Zeist hebben besloten het contract met leverancier Welzorg per 1 januari 2015 op te zeggen. Volgens de gemeenten is de kwaliteit van de dienstverlening door Welzorg onder de maat.

Lees verder

Voedselbanken gaan samen verder

20140619 WIJK BIJ DUURSTEDE / BUNNIK   De Voedselbank Wijk bij Duurstede en Voedselbank Bunnik gaan samen verder onder de naam Voedselbank Kromme Rijn. Deze stap is gezet om een gegroeide intensieve samenwerking te formaliseren.

Lees verder

Kluut gered dankzij nieuwe boot

20140619 AMERONGEN  De kluut kan blijven broeden in de Amerongse Bovenpolder. Het Utrechts Landschap heeft genoeg geld bij elkaar ingezameld om een boot te kopen voor het onderhoud van een speciaal vogeleiland in het natuurgebied.

Lees verder

Zeist-West vervuilt

20140619 ZEIST  Vuilnisoverlast naast de stortkokers in Zeist-West is een groeiend probleem dat nodig aangepakt dient te worden.Wijkbewoner Petra Nelstein vraagt hier aandacht voor. ‘‘Steeds meer mensen gooien achteloos hun rotzooi naast de stortkoker en veroorzaken zo een enorme rotzooi.

Lees verder

Shantykoor Nootdweer geeft les in Zeist

20140619 ZEIST  Geen zee te hoog. Dat is een scholenproject dat is gemaakt en wordt uitgevoerd door het Shantykoor Nootdweer uit Zeist. Twee enthousiaste leden, meester Frans van Bussel en stuurman Gerard de Witt, maakten een leerprogramma. Dat bestaat uit een inleiding en een workshop met authentiek materiaal over de scheepvaart.

Lees verder

Vermelding in nieuwe gemeentegids kost €85

20140619 UTRECHTSE HEUVELRUG  De nieuwe uitgever van de Heuvelrugse gemeentegids is deze week begonnen met acquisitie. Een vermelding in de gids kost minimaal €85.
Het gidsje wordt niet meer zoals voorheen huisaanhuis verspreid, maar zal in een oplage van 7500 exemplaren in het najaar af te halen zijn op diverse locaties in de gemeente, aldus een publicatie op het gemeentenieuws.

Lees verder

Vanochtend bezegelt Hennis lot kazerne pas echt

20140619 DOORN  Door het ondertekenen van een overeenkomst valt vanochtend definitief het doek voor de Doornse marinierskazerne. Het politieke doek viel vorig jaar al, na een lange discussie en veel gelobby. Vanochtend ondertekent minister Hennis een overeenkomst met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen, zo meldt Omroep Zeeland vanochtend.

Lees verder

Driebergenaar heerst op NK tafeltennis

20140619 DRIEBERGEN  Paralympisch tafeltennisser Max van Amerongen (20) uit Driebergen verbaasde afgelopen week vriend en vijand door twee nationale titels te pakken. Max van Amerongen ging zonder hele hoge verwachtingen naar Valkenswaard voor het NK paralympisch tafeltennissen. Hoewel het Driebergse talent tot de Oranje-selectie behoort was hij vooraf niet de favoriet.

Lees verder

Stroopwafeloorlog in Doorn

20140619 DOORN  Op de weekmarkt in Doorn staan twee stroopwafelverkopers lijnrecht tegenover elkaar. Door een fout van de gemeente claimen ze beiden dat ze met een kraam op de markt mogen staan.  Onlangs kwam er één plaatsje vrij voor een wafelkraam, omdat de huidige ondernemer stopt.

Lees verder

Tubular Bells op drie vleugels in het Beauforthuis

20140619 AUSTERLITZ  Een unieke uitvoering van Mike Oldfields Tubular Bells speciaal bewerkt voor en uitgevoerd op drie vleugels en één synthesizer op woensdagavond 9 juli in het Beauforthuis. De pianisten Jeroen & Sandra van Veen, Marcel & Elizabeth Bergmann spelen op een Fazioli, Steinway en een Bechstein.

Het album ‘Tubular Bells’ is geschreven door Mike Oldfield en uitgebracht in 1973. Het openingsthema van Tubular Bells, dat o.a. in de film ‘The Exorcist’ werd gebruikt, gaf het album veel publiciteit en werd een soort herkenningstune voor het hele album. 


Mike Oldfield is bekend bij muziekliefhebbers, zowel in de pop, als klassiek en minimal music.

De musici bespelen een Fazioli-, Steinway- en Bechsteinvleugel en synthesizer. De Bechstein is onlangs verkregen uit een nalatenschap en staat vandaag voor het eerst op de Beaufortplanken.

Achterdelinie.nl 

Met dit concert opent de zomerserie “Achter de Linie” gedurende deze zomer. Festival Achter de Linie vindt plaats van 21 t/m 26 juli met o.a. pianoworkshops voor jongeren en zomeravond-concerten.
Voor meer informatie kijk op www.achterdelinie.nl en www.beauforthuis.nl

woensdag 9 juli 2014, 20:30
Jeroen & Sandra van Veen, Marcel & Elizabeth Bergmann – Tubular Bells 1&2
entree € 22,50 | reductieprijs €17,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)

Sportmiddag bij Jongerenwerk Welnúh in Maarn

20140619 MAARN  Vrijdag 4 juli organiseert het Jongerenwerk van Welnúh een leuke sportmiddag. Om de zomervakantie alvast in te luiden gaan we lekker buiten een aantal activiteiten doen! De middag duurt van 15.00-18.00 en is op het trapveldje bij SMMV  in Maarn. 

Alle jongeren uit Maarn en Maarsbergen (12 t/m  16 jaar) zijn welkom om te komen sporten. We zullen beginnen met een potje voetbal om vervolgens trefbal te gaan spelen. En niet zo maar trefbal, met waterballonnen! Lukt het jou om als laatste ‘droge’ persoon over te blijven?!

Naast deze twee activiteiten hebben we een spannende estafette. Samen met één vriend of vriendin vorm je een team en ga je de race aan voor een “lekkere” prijs!
Om met het niet al te vermoeiend te maken nemen we ook tijd voor pauze met een zomers ijsje en een drankje! Vind jij het leuk om lekker te sporten, met vrienden te zijn en een gezellige middag te hebben? Schrijf je dan snel in door een mailtje te sturen met je naam en leeftijd naar: s.postma@welnuh.nl
Er zijn geen kosten verbonden aan deze leuke middag ☺

Voor vragen en opmerkingen kun je contact op nemen met Sterre Postma,
s.postma@welnuh.nl of Reyer Vos. r.vos@welnuh.nl of bel 06-44444894.
het nieuws van 20 juni 2014
17e jaargang nummer 5157
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Echtpaar Hendriks diamant

20140620 ZEIST  Burgemeester Janssen bracht donderdag een bezoek aan Riet en Henk Hendriks vanwege hun 60-jarig huwelijk. De grote dag was dinsdag al. Het feest met kinderen, klein- en achterkleinkinderen volgde in het weekend.

Lees verder

Kindertheater bij Kasteel Duurstede

20140620 WIJK BIJ DUURSTEDE  Stichting Kasteel Cultureel programmeert op zondag 29 juni theatergroep Hilaria op Kasteel Duurstede met de kindertheatervoorstelling “Vliegende honden bijten niet” en Jetteke Hendriks met de voorstelling “Joejoe!”.

Lees verder

Snelwegboerderij H26 wordt geen landgoed maar parkeerplaats, bouwput en bezinkbassin

20140620 DRIEBERGEN  De boerderij langs de A12 bij Driebergen zal voorlopig niet transformeren tot landgoed met extensieve bedrijfjes. Het functioneert tot 2020 eigenlijk gewoon als overslagterrein en bouwput. Dat zegt wethouder Veldhuizen, die het dossier stationsgebied afgelopen maand van de vertrokken wethouder Homan heeft overgenomen.

Lees verder

Drie nominaties voor de Cultuurprijs 2014

20140620 UTRECHTSE HEUVELRUG  Uit een groot aantal inzendingen heeft de Cultuurraad Utrechtse Heuvelrug drie kandidaten geselecteerd die genomineerd zijn voor de Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug 2014. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan een volwassene of groep die op inspirerende wijze cultuur als verbindend element weet te presenteren.

De genomineerden zijn Annet Werkhoven, Driebergen-Rijsenburg, die de lokale cultuurhistorie in woord en geschrift bij scholieren brengt, Arris Tijsseling, Amerongen, met een nieuw kunstinitiatief waarbij winkels en kunst aan elkaar verbonden worden en als laatste TraayArt, met Roel Berg, Driebergen, als initiator van een evenement waarbij op een laagdrempelige wijze kunst onder de ogen van het publiek wordt gebracht.

De winnaar van de Cultuurprijs zal op 14 september bekend gemaakt worden tijdens Open Monumentendag op het landgoed Zuylestein in Amerongen

De Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug is een initiatief van de Cultuurraad Utrechtse Heuvelrug, een onafhankelijk orgaan van en voor alle organisaties die willen bijdragen aan de kwaliteit van het culturele leven in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De prijs wordt jaarlijks uitgeloofd; elke twee jaar in de vorm van een jongerencultuurprijs en de andere jaren als cultuurprijs voor volwassenen.

Vliegende start voor Traaij Art

20140620 DRIEBERGEN  Het Driebergse kunstevenement Traaij Art heeft vrijdag een vliegende start gekend. Ruim 160 mensen kwamen een kijkje nemen in de expositieruimte. Twee weken lang is er kunst te vinden in vele Driebergse winkels. Kunst die door hun makers speciaal voor die winkels ontwikkeld is.

Lees verder

PeppelParty Kidz

20140620 ZEIST  Op vrijdag 27 juni 2014 is er weer een avond voor de jonge feestgastjes in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. De PeppelParty Kidz is HET feest voor kids van 8-12 jaar. Dus heb jij wel zin in een feestje? Kom dan naar deze altijd gezellige kidsdisco voor een te gekke avond.

Er is een DJ die de tofste nummers draait en er kan lekker gedanst worden. Jij komt toch ook? Een hartstikke leuke avond om gezellig met je vrienden en vriendinnen naar toe te gaan. Ben je binnenkort jarig? De PeppelParty Kidz is ook erg leuk voor je feestje! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 18.30 uur en de entree is € 2,00.

Wijkse feiten en fabels

20140620 WIJK BIJ DUURSTEDE   Wie in Wijk bij Duurstede woont, werkt en vrije tijd doorbrengt zou soms bijna vergeten hoe mooi de stad is. Reden om ook als inwoner van de stad eens aan te haken bij een stadswandeling onder begeleiding van een gids van de VVV. Martijn Pastoors, Wijkse in hart en nieren, nam deze week drie groepen van zo’n dertig Wijkse ondernemers mee op sleeptouw.

Lees verder
het nieuws van 21 juni 2014
17e jaargang nummer 5158

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Brand Grebberoord Rhenen aangestoken

20140621 RHENEN  De brand in het voormalig hotel Grebberoord aan de voet van de Grebbeberg in Rhenen is hoogstwaarschijnlijk aangestoken. Hoewel de politie dit nog niet wil bevestigen, stellen derden dat uit technisch onderzoek wel gebleken is dat het om brandstichting gaat.

Lees verder

Dansen op originele platen op De Andere 40+ Party

20140621 AUSTERLITZ  Op zaterdag 28 juni in het Beauforthuis  ‘De Andere 40+Party’. Met originele singles en LP’s van de jaren 60,70,80 en 90 en originele clips op groot scherm. DJ Vinyl geeft je een avond die je niet snel zult vergeten.

De Andere 40+ Party is voor de alternatieve scene van toen èn jonge fijnproevers van nu! Met muziek van o.a. Yethro Tull, Creedence Clearwater Revival, The Clash, J.J. Cale, The Doobie Brothers, the Sex Pistols, Talking Heads en veel meer

De Andere 40plus Party is voor mensen die met leeftijdgenoten op de betere dansmuziek uit vroegere jaren willen dansen. De jongere liefhebbers zijn natuurlijk ook welkom. Ieder uur verrast DJ Vinyl ons bovendien met een dansnummer op modern vinyl (U2, Coldplay).
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
28-6-2014, 20:15 uur
DJ Vinyl, De andere 40+ Party
entree € 10
www.beauforthuis.nl

Vissen, torretjes en kevertjes bekijken


20140621 DRIEBERGEN  Met gidsen van het IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn gaan we weer een wateronderzoek uitvoeren in drie verschillende slootjes op de kinderboerderij. We gaan eerst ‘monsters’ nemen uit de drie slootjes. Daarna gaan we op de boerderij onderzoeken welke diertjes er allemaal in die slootjes aanwezig zijn. Met binoculairs (microscopen) en vergrootglazen gaan we ze goed bekijken en inkleuren op de grote zoekkaarten die jullie mee naar huis mogen nemen.

De gidsen zullen jullie vertellen hoe die verschillende diertjes leven en wat je kunt zeggen over de kwaliteit van het water in het slootje waaruit je jouw monster hebt genomen. Dit belooft weer, net als andere jaren, een spetterende, spannende, leerzame, maar vooral ook leuke natuurmiddag te worden. Dus zorg dat je erbij bent en breng gerust je vader en moeder of opa en oma mee!

Datum: Zaterdag 5 juli om 14:00
Locatie: Kinderboerderij ’t Woelige Nest, Boterbloem 3, 3972 SB te Driebergen-Rijsenburg
De deelname aan deze activiteit is gratis en u behoeft zich niet vooraf aan te melden.
Informatie: Dick Vlot tel. 0343-516137
of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn
het nieuws van 22 juni 2014
17e jaargang nummer 5159

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Afscheid na 47 jaar als doktersassistente in Driebergen

20140622 DRIEBERGEN  Na 47 jaar als doktersassistente in Driebergen gewerkt te hebben, gaat de Leersumse Gerrie van Gent met pensioen. In haar lange carrière is ze in dienst geweest bij drie elkaar opvolgende huisartsenpraktijken. Ze begon bij het echtpaar Hoeke en werkte daarna voor de huisartsen Joke de Vries, respectievelijk Annet Aukema.

Lees verder

Abdijgaarde kiest glijbaan, klimrek en schommel


20140622 ODIJK  Bewoners van de Abdijgaarde en andere Odijkers hebben een nieuw speeltoestel uitgekozen. Na de zomer komt er onder meer een speeltoestel met glijbaan, klimrek en een dubbele schommel. De bewoners waren betrokken bij de keuze.

Lees verder

Pink Panthers viert 30-jarig bestaan

20140622 DRIEBERGEN  De Driebergse rugbyclub The Pink Panthers vierde vorige week haar 30ste verjaardag. De vereniging schoot in die tijd als een komeet uit de grond.  De oorsprong van The Pink Panthers ligt in Doorn bij de Sport Vereniging Mariniers Doorn (SVMD).

Lees verder

Toch geen afscheid van Kastelentocht

20140622 DOORN  Menners en publiek hoeven toch geen afscheid te nemen van de traditionele Kastelentocht. Drie senioren uit de hippische wereld springen in de bres voor het populaire evenement. Ze willen samen met de organiserende Stichtse Aanspanning een doorstart realiseren.

Lees verder

Twee vaartochten met de Blauwe Bever

20140622 ELST  Wanneer u een rivieroevervaart maakt ontdekt u de prachtige noordoever van de Nederrijn. U ziet er kwelmoerassen, wilgen- en populierenbossen, bloemrijke graslanden, kreken en geulen. Langs de oevers is plaats voor planten en dieren die in Nederland zeldzaam zijn. Tijdens de tocht vertelt een deskundige gids u over de bijzonderheden.

Het schip kan bij elke krib aanleggen, dan gaat u van boord en maakt u een korte wandeling in één van de gebieden van Utrechts Landschap bijvoorbeeld de Palmerswaard of  Blauwe Kamer.

Op zaterdag 28 juni zijn er 2 rivieroevervaarten:
10.30 – 13.00 uur
14.00 – 16.30 uur.
De kosten zijn € 10,00 voor beschermers of € 14,00 voor niet beschermers. Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 7,00 (t/m 5 jaar gratis).
Reserveren  (verplicht) kan bij VVV Wijk bij Duurstede, tel. 0343-575995 of via www.utrechtslandschap.nl/varen

Vertrekpunt  Rivieroevervaart: Parkeerplaats aan de N225 tussen Elst en Rhenen (bij bedrijf PAKO, Utrechtsestraatweg 149, 3911 TS Rhenen). Volg het bord “Parkeren Safariboot de Blauwe Bever”.
het nieuws van 23 juni 2014
17e jaargang nummer 5160
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Voorzitter D66 Zeist stopt

20140623 ZEIST  Gijs van Loef, voorzitter D66 Zeist, heeft bestuur en fractie verteld dat hij zijn termijn van drie jaar niet volmaakt. Op de helft van de rit, neemt hij afscheid. Gijs van Loef wil zich volledig toeleggen op zijn professionele carrière en dat viel niet meer te combineren met het afdelingsvoorzitterschap.

Lees verder

Kwart van foutparkerende fietsers haalt fiets niet op

20140623 DRIEBERGEN  Bij de jongste fietsopruimactie rond NS-station Driebergen-Zeist zijn 53 fietswrakken verwijderd. Volgend kwartaal zijn de foutparkeerders weer de klos. Driekwart wordt weer opgehaald. De fietsopruimactie vorige week dinsdag betrof louter fietswrakken, of weesfietsen, zoals Biga-directeur Gerard ten Hove ze noemt.

Lees verder

Brons voor Mart Niehoff

20140623 DRIEBERGEN  Vanaf afgelopen donderdag 19 juni heeft Mart Niehoff van de Driebergse zwemclub De Zwoer (12 jaar) zich vier dagen lang kunnen meten met de beste junioren van Nederland in het 50 meter bad in Amsterdam.

vergroot foto

Op zich was het al een hele prestatie dat hij zich op 10 van de 12 afstanden had weten te plaatsen, maar onder begeleiding van zijn coach Steven Hulst wist hij ook nog eens een zeer succesvol toernooi af te werken.

Twee keer brons (op de 50 en 100 meter vrije slag, waarbij die laatste afstand ook nog eens onder de voor junioren magische grens van de minuut werd afgelegd), vele top-tien noteringen en 7 nieuwe persoonlijke records waren het resultaat. Een geweldige ervaring.

Kastelentocht gaat zonder bobo’s wel door

20140623 DOORN  De eerder afgelaste parade van rijtuigen door het Doornse kastelenland gaat toch door, zij het een stuk korter en zonder dure gasten. ‘Het wordt een rit voor de rijders.’ Dat zegt Kees de Koning, die ook in een vorig decennium al meerdere malen de kastelentocht organiseerde.

Lees verder

Recordopbrengst activiteitenmarkt

20140623 ZEIST  Ze wilde haar leeftijd niet zeggen, maar na een weinig aandringen verklapte de grijze eminente dame dat ze de 80 drie geleden was gepasseerd. Samen met nog zo’n krasse dame en een tiental andere dames smeerde ze vanaf zeven uur de broodjes voor het restaurant.

Lees verder

Jeugdtheaterschool Festival in Driebergen

20140623 DRIEBERGEN  Een workshop theater, dans of ‘special effect’ grimeren, een masker maken en een fotoshoot doen: het kan allemaal op zondag 29 juni op het Jeugdtheaterschool Festival op Jeugdtheaterschool Driebergen. Naast diverse gratis workshops en activiteiten kunnen kinderen van 4 tot en met 18 jaar aan een theaterspeurtocht meedoen om een dorpsmythe op te lossen.

Lees verder

Fête de la musique: vier de zomer

20140623 LEERSUM  Met een drietal podia rondom het kerkplein in Leersum, zomerse taferelen en diverse muzikale klanken vond afgelopen weekend het muziekevenement Fête de la Musique weer plaats. Pop, Jazz en Klezmer, alle stijlen waren aanwezig om dit zomerse feest een groot succes te maken. Ieder jaar op 21 juni – de start van de zomer – vindt dit muziekevent plaats.

Lees verder

Lekker vissen in de sloot

20140623 WIJK BIJ DUURSTEDE  Gisterenmiddag was er in het stadspark, op het grote terras heel wat te beleven en te leren voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar. Het was Slootjesdag dat georganiseerd werd door de Vereniging Natuur en Milieu. De kinderen konden met schepnetten, zoekkaarten, loepjes en waterbakken een ontdekkingstocht houden.

Lees verder
het nieuws van 24 juni 2014
17e jaargang nummer 5161

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Raadslid uitgelicht: ‘kritisch en constructief’

20140624 ACHTERBERG  Rhenen heeft een nieuwe gemeenteraad gekozen. In een aantal artikelen in deze krant worden de raadsleden aan de lezer voorgesteld. Hieronder volgt een nadere kennismaking met Gert van Laar, fractievoorzitter van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP).

Lees verder

Abbing wil ook bouwen bij station Driebergen-Zeist

20140624 ZEIST  De familie Abbing wil ten noordwesten van NS-station Driebergen-Zeist woningen bouwen. Dat schrijft de familie in een brief aan de Zeister gemeenteraad. Die gemeenteraad beslist vanavond over de gebiedsvisie stationsgebied, die daarvoor in acht zones is ingedeeld. Het plan maakt woning- en kantoorbouw in de zones 1,2 en 3 vlak rond het station mogelijk.

Lees verder

Zakelijk Heuvelrug luidt de noodklok.

2 0140624 UTRECHTSE HEUVELRUG  Zakelijk Heuvelrug luidt de noodklok. ZHR roept de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug op knopen door te hakken. Al jaren wordt gewacht op een besluit van de lokale politiek om beleid dat is vastgesteld ten uitvoer te brengen. Ook nu weer dreigt vertraging, met alle gevolgen van dien.

Een aantal bedrijven in Utrechtse Heuvelrug wordt momenteel gedoogd.

Oplossing is verhuizen naar het bedrijventerrein bij Maarsbergen of vertrekken. Vertrek betekent onherroepelijk verlies van de lokale werkgelegenheid.

Zowel gemeente als provincie hebben jaren geleden vastgesteld dat ontwikkeling van nieuwe bedrijfsterreinen binnen de provincie maar heel beperkt mag plaatsvinden. Slechts een klein aantal locaties, waaronder Maarsbergen is aangewezen als ontwikkelingslocatie.

Struikelblok nu blijken de kosten voor het aanpassen van de wegen rond Maarsbergen. 

Vandaag de dag perst zowel vrachtverkeer als sluipverkeer zich door de smalle Haarweg in Maarsbergen, waar ook kinderen fietsen onderweg naar school. Een gevaarlijke situatie, waar zo snel mogelijk een eind aan moet komen.

Ideaal is een knip, waardoor het centrum van Maarsbergen wordt ontlast van het gevaarlijke verkeer dat wordt omgeleid, inclusief een nieuw stoplicht aan de provinciale weg. De kosten hiervoor bedragen 1,9 miljoen euro, geld dat de gemeente simpelweg niet heeft, de oplossing is echter eenvoudig. In plaats van de voorgestelde 18 woningen is met 35 woningen woningen het plan te realiseren zonder een euro gemeenschapsgeld.

Alternatief is alles op de lange baan schuiven, zoals nu dreigt. de gevolgen zijn dat bovengenoemde bedrijven, maar ook de firma Wolfswinkel, goed voor 50 arbeidsplaatsen mogelijk vertrekt .

Het beoogde bedrijfsterrein wordt dan een camping .Vracht , sluip en extra recreatief verkeer in het weekend van en naar de camping blijft zich door de smalle Haarweg persen.

Zakelijk Heuvelrug roept de gemeente raad op .: Neem uw verantwoordelijkheid. voer de plannen u die u zelf hebt vastgesteld. Zorg voor een verantwoorde financiering bijvoorbeeld middels realisatie van 35 in plaats van de nu voorgestelde 18 woningen. Zorg voor behoud van werkgelegenheid.

Zorg er voor dat bedrijven die in de knel zitten niet weg hoeven

Zorg er voordat kinderen in Maarsbergen veilig naar school kunnen.

Eerste shantyfestival op komst

20140624 DRIEBERGEN  De dag van het shantylied nadert in Driebergen. Op zaterdag 12 juli zal het eerste shantyfestival in het dorp gehouden worden. Het Driebergse shantykoor De Driemasters is er al een tijdje mee bezig. Het eerste Shantyfestival ooit op de Utrechtse Heuvelrug. In de omgeving kennen de festivals in Veenendaal, Zeist en Wijk bij Duurstede al een langere traditie.

Lees verder

Fête de la Musique: een spontaan evenement

20140624 ODIJK  Voor de vierde keer werd afgelopen zaterdag het Fête de la Musique gehouden in Odijk. De bedoeling was dat het een spontaan evenement zou zijn, waarbij toevallig passerend publiek aan zou sluiten. Dat gebeurde volop. Het Cultuurplatform Bunnik startte een aantal jaren terug met het Fête de la Musique in Bunnik, Odijk en Werkhoven. Dit jaar werd het feest voor het eerst uit elkaar getrokken.

Lees verder

Discussie over A27, boomklimmen en verhalenvertellers

20140624 BUNNIK  Het was een mooie zonnige Dag van Amelisweerd afgelopen zondag 22 juni. Op de grote ligweide op Rhijnauwen waren natuurorganisaties en ondernemers van de landgoederen aanwezig om hun verhaal van het landgoed te vertellen. Wethouder Rob Zakee en zijn Utrechtse collega Lot van Hooijdonk beten het spits af door symbolisch de ‘zevende rijstrook’ van de A27 doormidden te breken.

Lees verder

Kinderen schilderen Wijkse landschappen

20140624 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vanaf mei zijn alle groepen 7 en 8 uit de gemeente Wijk bij Duurstede bezig geweest met de kunst van het schilderen van landschappen. De leerlingen hebben zich eerst verdiept in landschapsschilderkunst. In het Wijks Atelier hebben de kinderen o.l.v. de Wijkse landschapsschilders Karin Boers, Anne Jitske Salverda en Leonoor Vos een echt landschapsschilderij geschilderd.

Lees verder
het nieuws van 25 juni 2014
17e jaargang nummer 5162

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Van Oostrum bestuursvoorzitter Mezzo

20140625 UTRECHTSE HEUVELRUG  Elisabeth van Oostrum is per 1 oktober voorzitter van het bestuur van Mezzo. Van Oostrum volgt Annie Kamp op die, als voorzitter van Mezzo, gedurende zeven jaar een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de vereniging. De benoeming, door de Ledenraad van Mezzo en op voordracht van het bestuur, is voor een periode van vier jaar.

Lees verder

Station Driebergen-Zeist: van overstapplaats naar groene ontmoetingsruimte

20140625 DRIEBERGEN / ZEIST  Het gebied rond station Driebergen-Zeist wordt een aantrekkelijke en groene omgeving. Dit staat in de gebiedsvisie die door de gemeenteraden van Utrechtse Heuvelrug (19 juni) en Zeist (24 juni) is vastgesteld.

De gemeenteraad van Zeist heeft daarbij een motie aangenomen van PvdA, Nieuw Democratisch Zeist en Christen Unie/Staatkundig Gereformeerde Partij die benadrukt dat er bij nieuwe bebouwing getoetst wordt aan vastgestelde beleidskaders en structuurvisies én dat de samenleving wordt betrokken bij de plannen die initiatiefnemers maken.
 
“Het wordt meer dan een overstapplaats. Het wordt een plek waar bewoners, reizigers, werkenden en recreanten elkaar ontmoeten”, zegt wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof (Zeist). “En een gebied waar het groen kan worden beleefd”, zegt wethouder Henk Veldhuizen (Utrechtse Heuvelrug).
 
Functies clusteren en meer groen
De visie beschrijft op hoofdlijnen het beeld voor de stationsomgeving. Zo geeft de visie bijvoorbeeld aan het wonen, werken en openbaar vervoervoorzieningen te clusteren, meer groen in het gebied toe te voegen en de beleving van de groene omgeving in het centrum van het gebied te versterken. Bijvoorbeeld door zichtlijnen en langzaam verkeersverbindingen aan te leggen tussen de bebouwing en de groene omgeving. De gebiedsvisie is te lezen op www.zeist.nl/stationsgebied
 
Waarom een visie?
Er gaat de komende jaren veel gebeuren in het stationsgebied. De infraplannen worden uitgevoerd en voor verschillende percelen worden ideeën ontwikkeld en plannen gemaakt. Een gebiedsvisie is nodig om al die (toekomstige) ontwikkelingen goed op elkaar af te stemmen en om de groene en cultuurhistorische kwaliteiten van het gebied tot hun recht te laten komen.
 
Markt aan bod
De gemeenten gaan het beeld voor de stationsomgeving niet zelf realiseren maar laten dit aan marktpartijen over. Die nemen het initiatief om plannen te ontwikkelen en bepalen het tempo van de gebiedsontwikkeling, de zogenaamde ‘organische gebiedsontwikkeling’. Daarbij voeren de gemeenten en geïnteresseerden samen het gesprek over de planideeën. De gebiedsvisie wordt ook gebruikt als kader waar nieuwe planideeën aan getoetst worden. Bestaande bestemmingsplannen blijven van kracht.
 
Duurzame ambitie
De gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug willen graag dat de stationsomgeving een duurzaam knooppunt wordt. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het streven om het gebied klimaatneutraal te ontwikkelen. Aan initiatiefnemers wordt gevraagd om duurzaamheid prioriteit  te geven bij de plannen.

Gemeente gaat op zwart over grondexploitaties 2014

20140625 ODIJK  Het college heeft besloten geen informatie te verstrekken over de stand van zaken van de grondexploitaties in Bunnik. In goede jaren werd hier steevast goede sier mee gemaakt. Nu slechte tijden aanhouden verdwijnt dit onderwerp achter gesloten deuren en moeten raadsleden geheimhouding garanderen.

Lees verder

Plan architecten voor Beverweerd gesneuveld

20140625 WERKHOVEN  Het eerdere bouwplan voor 69 zorgappartementen getekend door het gerenommeerde Van Hoogevest architecten (goed voor onder andere het Rijksmuseum), is definitief van de baan. Het veelal uit glas opgetrokken appartementengebouw zal niet in de tuin van Beverweerd verrijzen.

Lees verder

Bezwaar tegen terras cafetaria Brink

20140625 WERKHOVEN  Eethuis Aan ’t Zand op de Brink in Werkhoven baat al een aantal jaar een terras uit. Het gaat om 4 tafels en 10 stoelen tegen de gevel van het pand. Eigenaar Kees Oudshoorn vroeg zoals elk voorjaar bij de gemeente een nieuwe vergunning aan, en verkreeg die opnieuw voor de zomermaanden van 2014. Dit gaat al sinds 2009 goed.

Lees verder

Na 36 jaar Bongerd stopt Evelyne Kochen ermee

20140625 ODIJK  Ze werkte 42 jaar als leerkracht in het basisonderwijs, waarvan 36 jaar op De Bongerd, tegenwoordig Wereldkidz Bongerd, in Odijk. Evelyne Kochen (62) staat bekend als een lieve kleuterjuf en gedreven teamlid. Ze was hoofdleidster bij kleuterschool Bloemlust en na de fusie met de basisschool De Bongerd was ze vijf jaar lang directeur.

Lees verder

Rob Zakee: ‘De communicatie is niet lekker gelopen.’

20140625 ODIJK  Naar aanleiding van het artikel over de plannen van Jaap Dekker rondom Het Burgje en de teleurstellende rol van de gemeente, is wethouder Rob Zakee met Dekker gaan praten. Ook zocht hij contact met ’t Groentje, om zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij de gemeente en spreekt van een ‘leermoment’.

Lees verder

Libertas vertrekt uit Bunnik

20140625 BUNNIK/UTRECHT  Het is u wellicht opgevallen, de luiken bij Drukkerij Libertas aan de Schoudermantel zitten dicht. Na twintig jaar vertrekt dit bedrijf uit Bunnik. Het is geen keuze die uit luxe gemaakt werd. De inzakkende markt voor drukwerk en de financiële crisis maken dat Libertas moet inkrimpen. Ze gaan naar een kleiner pand in Utrecht. Eind juni zijn ze echt weg.

Lees verder

De Bunnikse Manier van Werken

20140625 ODIJK  Op de term ‘Het Nieuwe Werken’ heeft de gemeente Bunnik een eigen variant bedacht: ‘De Bunnikse Manier van Werken’ (BMW). Als het aan het college van B&W ligt gaat de gemeentelijke organisatie anders werken en krijgen medewerkers flexibele werkplekken – wat om minder ruimte vraagt. Zodoende kan een deel van het gemeentehuis permanent als kantoorruimte worden verhuurd.

Lees verder

Volleer goed vertegenwoordigd bij WK zitvolleybal

20140625 LEERSUM  Volleer was van 15 tot 22 juni goed vertegenwoordigd bij het wereldkampioenschap zitvolleybal in het Poolse Elblag. Vijf spelers (Edmir Popara, Saïd Mezlay, Jacob Hoeksma, Timo Mans en Robert-Jelle Breunesse) en twee speelsters (Djoke van Marum en de Leersumse Karin Harmsen) van de Leersumse volleybalvereniging waren hierbij aanwezig.

Lees verder

Ooievaars houden zich ‘dood’ tijdens het ringen

20140625 ODIJK  De weide tussen de Odijkse Singel en de Rijnseweg leek afgelopen maandag wel een consultatiebureau. De kleintjes werden gewogen, gemeten en er werd gekeken naar de ontwikkeling. Het ging echter niet om menselijke baby’s, maar om ooievaars. De twee jongen die al weken door voorbijgangers gevolgd worden, werden uit het nest gehaald en onder toeziend oog van veel publiek geringd.

Lees verder

Ontslaggolf bij zorggroep Charim

20140625 REGIO  De ontmanteling van de verzorgingsstaat is in volle gang. Werknemers van zorggroep Charim horen vandaag (woensdag) dat de komende drie jaar ,,van 350 tot 500 collega’s afscheid wordt genomen”, zoals Henk Prins (foto), voorzitter van de raad van bestuur, het formuleert. Nu werken er 1800 mensen bij Charim, waarvan de helft fulltime. Het betreft één van de grotere zorgwerkgevers in de regio.

Lees verder

Vernieuwde routegids Utrechtpad aangeboden aan burgemeester Poppens

20140625 WIJK BIJ DUURSTEDE  De vernieuwde gids van het Utrechtpad ‘Wandelen door Utrechtse valleien’ is door Nivon Natuurvrienden op vrijdag 20 juni aangeboden aan burgemeester Tjapko Poppens. Het Utrechtpad (streekpad 13) is een meerdaagse wandelroute door de provincie voor wandelaars die Nederlands kleinste provincie met de grootste rijkdom aan landschappen willen ontdekken.

vergroot foto

De route is vergelijkbaar met het bekende Pieterpad en de oude pelgrimspaden. De route loopt zo veel mogelijk door de natuur en is beide kanten op gemarkeerd en beschreven. Voor de wandelaars is nu een vernieuwde routegids uitgegeven met kaarten, routebeschrijvingen en achtergrondinformatie. De knelpunten, zoals gesloten overwegen en onveilige oversteken, in de route zijn aangepakt en de route door Wijk bij Duurstede is sterk verbeterd en is ook als rondwandeling te lopen.

Het Kromme-Rijn gebied leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen. Bekend is ook het Gerrit Achterbergpad. Niet alleen het landschap is mooi maar Wijk bij Duurstede heeft ook een rijke cultuur-historie. Volgens de Reiskrant van De Telegraaf behoort kasteel Duurstede tot de 10 mooiste kastelen van Nederland.
Burgemeester Poppens nodigde bij de ontvangst van de gids over het Utrechtpad alle wandelaars uit om zelf te ervaren hoe leuk het is in de gemeente Wijk bij Duurstede met alle winkels, galerieën, restaurants en cafés die Wijk bij Duurstede rijk is.

Veiliger en meer aandacht voor cultuur
Padcoördinator Marcel Jansen: “Het historische stadje Wijk bij Duurstede, het oude Dorestad, wilden we beter in de route opnemen. Met een nog goed herkenbare middeleeuwse binnenstad en een originele walpoortmolen valt hier genoeg te zien voor een aparte rondwandeling. Dat we hierdoor afscheid konden nemen van een minder aantrekkelijk stuk langs het Amsterdam-Rijnkanaal was een plezierige bijkomstigheid.” 
 
Dertien dagetappes in de nieuwe gids
Naast een bondige routebeschrijving, beeldende fotografie, achtergrondverhalen en gedetailleerde topografische kaarten bevat de gids veel praktische informatie over openbaar vervoer en bezienswaardigheden onderweg. De route is in twee richtingen beschreven en geel-rood gemarkeerd.

Het Utrechtpad is verkrijgbaar bij de gespecialiseerde boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren of te bestellen bij Nivon (www.nivon.nl). Het boekje is een uitgave van Nivon Natuurvrienden, de groene en sociale vereniging voor duurzame recreatie, natuurbeleving en cultuur met 28.000 leden. Nivon-vrijwilligers beheren 4.000 kilometer aan wandelroutes, waaronder het Utrechtpad. Het Nivon werkt samen met Stichting Wandelnet.

het nieuws van 26 juni 2014
17e jaargang nummer 5163
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Restauratie in 2016 klaar?

20140626 REGIO  Nadat het archief in Wijk bij Duurstede onder water kwam te staan in 2002, waren veel documenten beschadigd. Nu is de restauratie halverwege de tweede fase. De restauratiekosten zijn net vastgesteld en archivaris Ria van der Eerden bekijkt het positief.

Lees verder

Wethouder gaat crowdsourcen, want geld is op

20140626 UTRECHTSE HEUVELRUG  De nieuwe Heuvelrugwethouders houden de hand strak op de knip. Geen nieuw geld uitgeven, er is al teveel geleend. Voor nieuwe besparingen wil de nieuwe wethouder nog deze nazomer naar creatieve besparingsideeen vissen, bij de eigen inwoners:  crowdsourcing.

Lees verder

Tijdelijke huisvesting voor Dolfijn en Uilenburcht

20140626 DRIEBERGEN  Kort voor de zomervakantie zullen de leerlingen van Dolfijn Zuid (Jagerspad Driebergen) verhuizen naar de locatie Dolfijn Noord (Weidestraat).  Eveneens kort voor de zomervakantie zal worden begonnen met de renovatie van het schoolgebouw De Uilenburcht.

In verband met de werkzaamheden moet een deel van de leerlingen elders worden gehuisvest; deze huisvesting wordt gevonden in drie units die al geruime tijd op het schoolplein naast de school staan, en het huisvesten van drie groepen in het leeggekomen gebouw van Dolfijn Zuid (Jagerspad).

Dolfijn
De nieuwbouw voor beide scholen (Dolfijn Zuid en Ontdekkingsreis) zal plaatsvinden op het huidige terrein aan het Jagerspad in Driebergen-Rijsenburg. Daarom is door het schoolbestuur Wereldkidz besloten om nu al, voor de periode van nieuwbouw, de leerlingen van Dolfijn Zuid tijdelijk te huisvesten in Dolfijn Noord, zodat het gebouw leeg kan worden opgeleverd. Dat het gebouw aan het Jagerspad zal verdwijnen en vervangen worden door nieuwbouw is nog niet zeker, aangezien momenteel ook een onderzoek loopt naar het verbouwen van het gebouw ‘Hoek’ als onderwijsgebouw.

Uilenburcht
De renovatie van De Uilenburcht vindt plaats terwijl de lessen zoveel mogelijk in het gebouw doorgaan. Voor zes groepen moet tijdelijk onderdak elders (maximaal 1 jaar) worden geregeld en dit gebeurt middels huisvesting van drie groepen in reeds aanwezige portocabines op het schoolterrein, en voor drie groepen middels huisvesting in het leegkomende gebouw van Dolfijn Zuid.
het nieuws van 27 juni 2014
17e jaargang nummer 5164

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Rhenen zwaait burgemeester Van Oostrum uit

20140627 RHENEN   Rhenen heeft vrijdag afscheid genomen van burgemeesters Joost van Oostrum. Na zeven jaar in Rhenen begint hij volgende week in Berkelland. Van Oostrum kwam als jonge wethouder uit Houten naar Rhenen en begon daar aan zijn eerste burgemeesterschap.

Lees verder

Koninklijke onderscheiding voor Hans van Veen

20140627 RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen heeft vrijdag 27 juni 2014 in Wageningen aan de heer J. A. (Hans) van Veen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens een symposium naar aanleiding van zijn pensionering.

Hans van Veen werd onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Joost van Oostrum belichtte in een persoonlijke toespraak tot Van Veen zijn bijzondere verdiensten voor de samenleving.

De verdiensten, waarop de onderscheiding is gebaseerd, zijn hieronder samengevat in beknopte vorm.

Hans van Veen werkte van 1978 tot 1983 als senior onderzoeker bij de Universiteit Wageningen. In 1983 werd hij hoofd van de afdeling microbiologie. Sinds 2009 is hij hoofd van de afdeling microbiële ecologie van het Nederlands instituut voor Ecologie van de Koninklijke Academie van Wetenschappen NIOO-KNAW. Van 1993 tot 2013 was Van Veen voorts hoogleraar microbiële ecologie aan de Universiteit Leiden. Hij is een autoriteit op het gebied van microbiologie en microbiële ecologie. Van Veen heeft een jaarlijkse cursus Microbiële Ecologie verzorgd aan in totaal 600 studenten en ervoor gezorgd dat alle faciliteiten voor dit vak, die aanvankelijk niet aanwezig waren, werden geregeld. Hij heeft meer dan 180 publicaties op zijn naam en vervulde meerdere redacteurschappen. Van 1998 tot 2014 was Van Veen voorts afdelingshoofd/centrumdirecteur bij het Nederlands Instituut voor Ecologie en heeft in zijn werk bij dit instituut en enkele voorgaande onderzoeksinstituten baanbrekend werk verricht.

Van Veen heeft een indrukwekkende wetenschappelijke loopbaan. Hij heeft het vakgebied en de door hem gerealiseerde doorbraken op toegankelijke wijze uitgedragen. Hij heeft, als autoriteit op het gebied van de bodemecologie een aantal belangrijke wetenschappelijke doorbraken bewerkstelligd, waardoor nieuwe inzichten zijn ontstaan. Baanbrekend is de methode die hij ontwikkeld heeft om het gewicht te berekenen van de micro-organismen die in de bodem organische stof omzetten. Deze methode wordt tot op heden mondiaal toegepast. Het feit dat deze methode, die hij in 1979 gepubliceerd heeft, tot op de dag van vandaag veelvuldig gebruikt wordt in modellen en berekeningen in wetenschappelijke artikelen onderstreept het belang hiervan.

Daarnaast heeft Van Veen ook het begrip Normal Operating Range geïntroduceerd. Hiermee heeft hij een baanbrekende bijdrage geleverd aan de discussie over het bepalen van risico’s van genetisch gemodificeerde organismen op het functioneren van de bodem. Uit de ‘Normal Operating Range”blijkt dat genetisch gemodificeerde planten niet altijd negatieve effecten hebben op het bodemleven en bodemfuncties, maar dat voor het beschouwen van de ernst van die effecten moet worden uitgegaan van de natuurlijke variatie van het bodemleven. Effecten die binnen de natuurlijke variatie vallen, hebben niet per definitie negatieve gevolgen voor het functioneren van bodems. Hierdoor wordt de discussie over de risico’s van genetisch gemodificeerde planten geobjectiveerd. Ook heeft Van Veen samen met één van zijn promovenda onderzoek verricht naar de wijze waarop kooldioxide via planten in de bodem terecht komen. Dit heeft onder andere geleid tot verbeterde berekeningen die van belang zijn voor de werking van klimaatmodellen.

Hans van Veen heeft sinds 2003 tot heden een belangrijke rol gespeeld bij het initiëren en entameren van nieuwe initiatieven op het gebied van het ecologisch genoomonderzoek. Daarbij heeft hij zich sterk gemaakt voor het openbaar vertegenwoordigen, uitdragen en verdedigen van het werk en door hem zijn belangrijke publiekprivate samenwerking opgezet. Naast deze gerichte stimuleringsacties is een heel belangrijke bijdrage van Van Veen dat hij wetenschappers bewust heeft gemaakt van de maatschappelijke relevantie en de economische perspectieven van het onderzoek dat momenteel in het kader van ‘ecogenomics’ wordt uitgevoerd.

Tevens heeft Hans van Veen sinds 2013 als voorzitter van de organisatiecommissie van het Rhizosfeer 4 symposium (dat wordt gehouden in juni 2015) het mogelijk gemaakt dat de Nederlandse uitstraling in dit vakgebied nationaal en internationaal wordt vergroot. Hierdoor heeft hij een grote stimulerende werking op huidige en nieuwe generaties vakgenoten. Van Veen heeft twee belangrijke internationale onderscheidingen ontvangen, de UNESCO award voor microbiologie en een prijs namens de International Society of Microbial Ecology in 2012.

Hans van Veen ontplooide/ontplooit verder de volgende activiteiten:
1998-2009    lid van de Commissie Genetische Modificatie (COGEM), een commissie die de minister van Infrastructuur en Milieu adviseert over risico’s van genetisch gemodificeerde organismen voor mens en milieu (2 uur per week)
2004-2012    penningmeester van de International Society for Microbial Ecology (ISME, ruim 2000 leden wereldwijd). Hij heeft deze internationale vereniging helpen uitbouwen tot een internationaal leidende organisatie. Hij heeft een sleutelrol gespeeld in de oprichting van het ISME-tijdschrift, een internationaal toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift (8 uur per week)
2010-2014    lid van de Technische Adviescommissie Bodembescherming. Deze commissie werd ingesteld naar aanleiding van de Wet Bodembescherming en adviseert overheden en andere partijen (12 uur per maand)
2010-heden    lid van het internationaal comité van metaprogramma Meta-omics van microbiële ecosystemen bij het Franse nationale instituut voor agrarisch onderzoek INRA, één van de grootste onderzoeksinstituten in Frankrijk op het gebied van natuur en landbouw (4 uur per week)
2012-heden    lid van de Raad van Advies van de Wetenschaps Oriëntatie Nederland (WON) Akademie. Hij heeft zich hierdoor ingezet voor het brengen van de wetenschap naar middelbare scholieren om hen daarbij voor de wetenschap te interesseren (10 uur per jaar)

Wereldmarkt en Slottuintheater

20140627 ZEIST  De Wereldreis 2014 nadert zijn bruisend slot achter Slot Zeist. Een intercultureel evenement dat loopt tot en met 29 juni. De Wereldreis door Zeist is gericht op ontmoeting tussen mensen van verschillende culturen. Op 29 juni is de culturele afsluiting met een Wereldmarkt en het Slottuintheater.

Lees verder

Nieuwe aanplant voor ‘Laantje verliefde bomen’

20140627 ZEIST  Het zogeheten ‘Laantje van de verliefde bomen’ in Zeist is gered. De Stichting Mens en zijn Natuur doneert 2.500 euro voor de restauratie van het bospad op Landgoed Hoog Beek en Royen. Op het landgoed zijn vroeger meerdere bomen in één gat geplant, waardoor ze in elkaar verstrengeld raakten.

Lees verder

Hardeman coördinator Voedselbank Zeist

20140627 ZEIST  Wouter Hardeman wordt per 1 juli de nieuwe algemeen coördinator van de Voedselbank Zeist. De huidige algemeen coördinator en oprichter van de Voedselbank Zeist Graas Teuben neemt per die datum de functie van coördinator beoordelingen op zich.

Lees verder

Brief CAK afschaffing tegemoetkomingen in extra zorgkosten

20140627 REGIO  Mensen met een chronische ziekte of een handicap hebben vaak extra zorgkosten door hun aandoening. Zij konden daarvoor een compensatie krijgen via de regeling Compensatie eigen risico (CER) en de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg).

Deze tegemoetkomingen werden uitgekeerd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het kabinet heeft besloten om beide regelingen af te schaffen. Begin juli ontvangen inwoners van het CAK een brief over de afschaffing van de CER, later dit najaar volgt een brief over de afschaffing van de Wtcg.
 
Brief van het CAK
Begin juli ontvangen inwoners voor wie dit van toepassing is een brief van het CAK over de afschaffing van de regeling Compensatie eigen risico (CER). In 2013 ging de CER om een bedrag van 99 euro. In de brief vraagt het CAK u een antwoordkaart te ondertekenen. Daarmee geeft u toestemming aan het CAK om uw contactgegevens aan de gemeente te verstrekken. Wanneer u de antwoordkaart invult, kan de gemeente u eind 2014 informeren over de inhoud van de nieuwe regeling.
 
Waarom afschaffing Wtcg en CER?
De overheid heeft de CER en de Wtcg afgeschaft, omdat met deze regelingen niet altijd de mensen bereikt werden die bereikt moesten worden. Zo waren er mensen die een tegemoetkoming kregen terwijl zij geen extra zorgkosten hadden. Maar omgekeerd waren er ook chronisch zieken en gehandicapten met extra zorgkosten die hiervoor geen tegemoetkoming kregen.
 
Situatie 2014
De tegemoetkoming voor het eigen risico van de zorgverzekering (CER) wordt in 2014 niet meer verstrekt. De gemeente bekijkt momenteel hoe inwoners die in 2013 een CER-tegemoetkoming ontvangen hebben, gecompenseerd kunnen worden in 2014. De tegemoetkoming op grond van de Wtcg wordt in het najaar 2014 voor de laatste keer uitbetaald. Wanneer u een Wtcg-tegemoetkoming ontvangt, verandert er dit jaar voor u dus nog niets.
 
Nieuwe regeling van de gemeente
De gemeenten Zeist, Bunnik, De Bilt, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug werken gezamenlijk aan een nieuwe regeling voor mensen met hoge zorgkosten. In de loop van het najaar 2014 is de nieuwe regeling bekend en kunt u kijken of u daarvoor in aanmerking komt. Als u de antwoordkaart bij de brief van het CAK instuurt, zal de gemeente u in het najaar van 2014 over de nieuwe regeling informeren. Wanneer u in het verleden een tegemoetkoming van het CAK heeft ontvangen, betekent dit niet automatisch dat u een beroep kunt doen op de nieuwe regeling van de gemeente.

Werkhovense loodsen dicht na hennepvondst

20140627 WERKHOVEN  Twee loodsen in Werkhoven worden door de gemeente gesloten na de vondst van een grote hennepkwekerij. Vanwege de ontdekking van 778 planten heeft de politie besloten dat de loodsen tot eind dit jaar dicht moeten blijven. Het gaat om twee loodsen aan het Oostromsdijkje.

Lees verder

Dansles op Christelijk Lyceum

20140627 ZEIST  Op zaterdagavond 14 juni was de aula van het CLZ veranderd in een sfeervolle danszaal. Een grote groep leerlingen uit de bovenbouwklassen van het VMBO, Havo en VWO leek ook een metamorfose te hebben ondergaan. De jongens verschenen in prachtige kostuums en de meisjes droegen feestelijke jurken. Dit alles ter gelegenheid van het certificaat Ballroom Dancing.

Lees verder

Elsevier: Wonen in Bunnik is fijn

20140627 BUNNIK  Bunnik is net als vorig jaar de beste gemeente van de provincie Utrecht. Dat vindt althans weekblad Elsevier dat jaarlijks onderzoek doet naar woongenot. Bunnik staat op plaats 11 maar ook De Bilt en Houten scoren goed.

Lees verder

Wachtlijst verzoeken aanpassingen in de Ruimtelijke Ordening

20140627 RHENEN  Wie in het vervolg een verzoek indient voor bestemmingsplanwijzigingen of principeverzoeken zal  langer moeten wachten. Nieuwe verzoeken worden door de gemeente Rhenen voortaan op een wachtlijst geplaatst. De wachttijd kan wel oplopen tot een half jaar.

De rangschikking van de aanvragen is afhankelijk van wettelijke termijnen, datum van indiening en algemeen maatschappelijk belang, zoals bijvoorbeeld de Rijnbrug. Een wachtlijst heeft de gemeente Rhenen niet voor aanvragen van omgevingsvergunningen.

Tot voor kort werd bij een hoge werkvoorraad extern-personeel ingehuurd. Mede gelet op de enorme bezuinigingen, waarvoor de gemeente Rhenen staat, wordt hiervan afgezien. Andere wijzigingen zijn dat de leges voor bestemmingsplanwijzigingen voortaan worden gefactureerd in termijnen en dat conceptplannen alleen in behandeling worden genomen als de gemeentelijke kosten in rekening kunnen worden gebracht.

Eerdere toezeggingen over de periode van afhandelen van lopende verzoeken tot aanpassingen in de ruimtelijke ordening zullen nog zo snel mogelijk worden afgewikkeld. Alleen ook hier zal naar verwachting enige vertraging in optreden.
het nieuws van 28 juni 2014
17e jaargang nummer 5165

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Zeister voetbalclub FZO viert 50-jarig bestaan

20140628 ZEIST  Voetbalclub FZO uit Zeist bestaat deze week vijftig jaar en dat is zaterdagmiddag gevierd met een bijzondere wedstrijd. Op de eerste dag van de feestweek speelt FZO All Stars tegen Klassiek Ajax, met Leo van Veen en Sjaak Swart in de basis.

Lees verder

Nostalgisch kersenfestival

20140628 COTHEN  Alhoewel de weersvoorspelling voor vandaag niet veel goeds beloofde, bleef het prima en droog weer in Wijk en omstreken. Bezoekers van het jaarlijkse kersenfestival in Cothen genoten daarom met volle teugen en in groten getale van de nostalgische sfeer en heerlijkheden in de boomgaard.

Lees verder

Kom naar ‘Nacht zonder dak’

20140628 COTHEN  Op vrijdagavond 4 juli wordt er door tieners uit Wijk bij Duurstede en Cothen de Nacht Zonder Dak gehouden. Tieners gaan een nacht buiten doorbrengen in een zelfgebouwd ‘krotje’, bij het protestantse kerkje van Cothen. Voor veel jongeren op de wereld is het de normaalste zaak van de wereld om ‘zonder dak’ slapen.

Lees verder

34ste Schapenmarkt in Langbroek

20140628 LANGBROEK  Zaterdag 5 juli wordt alweer voor de 34e maal de Schapenmarkt georganiseerd in de Oranjebuurt van Langbroek. Vanaf 9.00 uur zal de markt, met maar liefst 120 kramen, open zijn voor het publiek waar een grote diversiteit aan producten verkocht word. Van 9.00 uur tot 12.00 uur is ook de vrijmarkt geopend.

Lees verder

Uitvoeringsprogramma niet voor zomerreces

20140628 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeenteraad heeft 19 mei een motie aangenomen, waarin het college is gevraagd voor de komende vier jaar een uitvoeringsprogramma op te stellen. Het college heeft laten weten dat niet vóór het zomerreces te kunnen leveren. Voor de VVD-fractie aanleiding om in de raadsvergadering van 19 juni te vragen naar de reden.

Lees verder

Brandende auto toetert Zeisterse flat wakker

20140628 ZEIST  Een brandende auto in Zeist heeft zaterdagochtend de bewoners van een flat uit hun slaap gehouden. De auto stond op de Prinses Irenelaan geparkeerd en vatte om nog onbekende reden vlam. Door de brand sprong de airbag van de auto en ging de claxon langdurig af.

Lees verder

Basisschool de Wijngaard haalt geld op voor het Steentjeshuis

20140628 DOORN  De leerlingen van Christelijke Basisschool de Wijngaard uit Doorn hebben in de week voor Pasen lege statiegeldflessen opgehaald om zo geld in te zamelen voor onderhoud aan het Steentjeshuis van het Prinses Beatrix Spierfonds. Mensen met een spierziekte kunnen in dit huis genieten van een welverdiende vakantie.

Het Steentjeshuis ligt op ongeveer 200 meter afstand van de Wijngaard, veel leerlingen wandelen er dus dagelijks langs als ze naar school lopen.

Op donderdagmiddag 3 juli rond 13.30 uur zal een aantal leerlingen van de Wijngaard een cheque overhandigen aan Bob Ridderhof, de beheerder van het Steentjeshuis. Daarna mogen de kinderen een kijkje nemen in het huis, om zo met eigen ogen te zien hoe het huis er van binnen uitziet, en welke aanpassingen er zoal nodig zijn om mensen met een spierziekte een onbezorgde vakantie te bezorgen.

De opbrengst van de landelijke ‘SpierBattle’-actie van het Spierfonds komt ten goede aan de tien aangepaste vakantiehuizen van het Prinses Beatrix Spierfonds. Deze vakantiehuizen worden beheerd door vrijwilligers en worden intensief gebruikt door mensen met een spierziekte en hun families. Groot en klein onderhoud aan de vakantiehuizen is noodzakelijk om de gasten optimaal te kunnen laten genieten tijdens hun vakantie.

Prinses Beatrix Spierfonds
Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn ruim 200.000 mensen. Het doel van het fonds is om alle spierziekten de wereld uit te krijgen, het middel is wetenschappelijk onderzoek. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert en stimuleert onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu.

Het Prinses Beatrix Spierfonds zoekt momenteel in Doorn nog een aantal wijk- coördinatoren voor de plaatselijke collecte. Lijkt het u leuk om de schakel te zijn tussen de collectanten en de organisatie, en bent u in september een aantal uren beschikbaar, neem dan contact op met m.broekman@spierfonds.nl.(06-10196093) Ook als u in de tweede week van september voor het Spierfonds wilt collecteren, kunt u bellen of mailen!

Minimabeleid: een gratis pc voor het huiswerk

20140628 WIJK BIJ DUURSTEDE  De gemeente Wijk bij Duurstede kan een computer toekennen aan kinderen die in september 2014 in groep 8 van de basisschool zitten en van wie de ouders rondkomen van een minimuminkomen.
De uitvoering van deze regeling ligt bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD).
 
Wanneer komt uw kind in aanmerking?
    •    als uw thuiswonende kind, stief- of pleegkind in de gemeente Wijk bij Duurstede woont;
    •    als uw kind op de peildatum (september 2014) in groep 8 zit van de basisschool;
    •    als uw gezin een inkomen heeft tot 110% van de bijstandsnorm.
Daarnaast zijn er nog andere voorwaarden waaraan u/uw gezin moet voldoen. Er gelden andere regels als er meerdere pc’s per gezin worden aangevraagd. Meer informatie kunt u lezen op de website van de gemeente www.wijkbijduurstede.nl/inwoners/leven wonen welzijn/sociale zaken.
 
Wat is inbegrepen in de regeling?
Een pc met printer en een eenmalige bijdrage in de kosten van een internetaansluiting van
€ 100. Ook wordt één inktcartridge bijgeleverd. Niet inbegrepen zijn vergoedingen voor reparaties, papier, cartridges, etc. Hiervoor moet u zelf zorgen. 
 
Meer informatie en aanvragen
Denkt u in aanmerking te komen en hebt u geen brief van de RSD ontvangen? Neem dan contact op met het RSD-loket in Wijk bij Duurstede, Karel de Grotestraat 65. U kunt een afspraak maken via het Wmo-loket, telefoon 473070. Op dinsdagochtend is er inloopspreekuur. Het aanvraagformulier moet u vóór 1 oktober 2014 volledig ingevuld terugsturen naar de RSD, Het Rond 6E, 3701 HS  Zeist.

Meer regelingen minimabeleid
Er zijn meer regelingen voor mensen die moeten rondkomen van een laag inkomen (tot 110% van de bijstandsnorm). Ook voor ouderen of volwassenen. Bijvoorbeeld de regeling sociaal-culturele activiteiten, eenmalige uitkering 65+ en een collectieve ziektekostenverzekering. Het is in bepaalde gevallen ook mogelijk om bijzondere bijstand of langdurigheidtoeslag aan te vragen. Meer informatie hierover kunt u lezen in de folder die u kunt afhalen bij het Wmo-loket of het gemeentehuis of lezen op de website van de gemeente,
www.wijkbijduurstede.nl/inwoners/leven wonen welzijn/sociale zaken.

Eten uit de natuur

20140628 ZEIST  De Boswerf gaat weer aan de slag met lekkers uit de natuur. Er is nu van alles te vinden buiten waar je heerlijke dingen van kunt maken. Wat dacht je van een lekkere kruidenpesto op een knapperig broodje? Of heb je weleens eetbare bloemen geproefd? Bijzonder!  Zin in? Kom op 6 juli gezellig koken en proeven.

Starttijden zijn  12.30, 13.30 en 14.30 uur. Kosten zijn € 4,50.
Vanaf 7 jaar. Aanmelden van te voren is verplicht en kan tot uiterlijk vrijdag 4 juli.

Bezoekerscentrum De Boswerf is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur en op de zondagen van 12.00 – 16.30 uur.  Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393. Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.
het nieuws van 29 juni 2014
17e jaargang nummer 5166
foto’s op flickr

foto’s op 500px

La Provence viert veertig jarig bestaan

20140629 DRIEBERGEN Sterrenrestaurants en kroketten, het lijkt niet de meest voor de hand liggende combinatie. Toch zet patron André van Alten van La Provence uit Driebergen de kroket weer op het menu. Een speciaal menu, dat wel. En natuurlijk zelfgemaakt. Met de kalfskroket -en vele andere Bistro klassiekers- viert het restaurant haar veertig jarig bestaan.

Lees verder

Triodos Bank krijgt groen licht voor bouw parkeerplaats

20140629 UTRECHTSE HEUVELRUG  Triodos kan van start met de bouw van een parkeerplaats op Landgoed de Reehorst in Driebergen. Dat vindt het college van Utrechtse Heuvelrug. Wel stelt ze een aantal voorwaarden waar de bank aan moet voldoen.

Lees verder

Groen licht voor PKN op Hydepark

20140629 DOORN  De uitvoering van een tien miljoen euro kostend nieuwbouwproject op landgoed Hydepark komt steeds dichterbij. Ondanks kritiek en argwaan van enkele partijen, lijkt het onwaarschijnlijk dat de gemeenteraad volgende maand alsnog roet in het eten zal gooien. Het landgoed langs de Driebergsestraatweg is eigendom van de protestantse kerken.

Lees verder

Bergentocht in Utrechtse Heuvelrug tegen hersenkanker

20140629 UTRECHTSE HEUVELRUG  De Utrechtse Heuvelrug is zondag voor de tweede keer het toneel van een strijd tegen hersenkanker.  Deelnemers steppen, fietsen of lopen over de heuvels in het gebied om geld op te halen voor de bestrijding van de ziekte. Het evenement start en eindigt bij voetbalvereniging DVSA in Amerongen.

Lees verder

Uit op de Heuvelrug

20140629 REGIO  De campagne Uit op de Heuvelrug (www.uitopdeheuvelrug.nl) en de VVV’s op de Utrechtse Heuvelrug lanceren maandag het nieuwe Zomermagazine Uit op de Heuvelrug. Een magazine vol informatie, evenementen en uit tips uit de Utrechtse Heuvelrug. Het magazine (met maar liefst 60 pagina’s aan recreatieve informatie) wordt in een oplage van 50.000 stuks verspreid in de regio.

Het magazine komt bij VVV’s, (conferentie)hotels, campings, bungalowparken, restaurants en culturele instellingen in de regio te liggen. Toeristen op de Utrechtse Heuvelrug kunnen het magazine hier meenemen en hoeven daardoor deze zomer niets te missen.

In dit zomermagazine staat informatie over de vele wandel- en fietsmogelijkheden op de Utrechtse Heuvelrug, de bijzondere kastelen en landgoederen, musea in de regio, over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en over de militaire geschiedenis die op vele locaties in de regio terug te zien is.
Inmiddels zijn ruim 120 ondernemers uit de regio partner in deze campagne. Zij presenteren zich ook in dit zomermagazine, met tips, acties en evenementen voor toeristen.
Het eerste exemplaar van het magazine wordt  maandagochtend 30 juni om 9.30 uur door Henny Verbruggen (directeur van de VVV Zeist en Utrechtse Heuvelrug) aangeboden aan bestuurders en ondernemers van de campagne Uit op de Heuvelrug: wethouder Verbeek uit Zeist, wethouder Kemmerling uit Soest, Theo Ruijs (directeur van Figi) en Olav Petram (directeur Laag Kanje). De overhandiging vindt plaats in het VVV kantoor van Zeist (Slotlaan 24 in Zeist).

Inschrijving voor Kindervakantieweek Doorn

20140629 DOORN  Dit jaar is de Kindervakantieweek Doorn van dinsdag 26 tot en met vrijdag 29 augustus, dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur voor kinderen van de basisscholen in Doorn.  Met het thema ‘Back to the FutureKids’ van dit jaar gaan de kinderen mee terug in de tijd om in de toekomst de wereld te redden.

Lees verder

Brandweer viert 75-jarig bestaan

20140629 MAARN  De vrijwillige brandweer van Maarn-Maarsbergen bestaat dit jaar 75 jaar. De georganiseerde brandweer ontstond in het jaar 1939 in de gemeente Maarn. De brandweer heeft al jaren twee locaties waar vandaag wordt uitgerukt, te weten Bakkersweg in Maarn en Woudenberseweg in Maarsbergen.

Lees verder

Muurschildering trapveldje

20140629 COTHEN  De muur in het trapveldje in Cothen was al jaren lang een doorn in het oog van buitenspelende jeugd. In samenwerking met de gemeente en Stichting Binding heeft een enthousiaste groep jongeren afgelopen zondag een workshop graffiti aan tieners en kinderen gegeven.

Lees verder

Samenwerking met Uhreo verlengd

20140629 UTRECHTSE HEUVELRUG  Wethouder Henk Veldhuizen (CDA) is bereid de huidige samenwerking met de stichting Combinatiefuncties Brede School (Uhreo) met maximaal vijf maanden te verlengen tot uiterlijk 1 januari 2015.

Lees verder
het nieuws van 30 juni 2014
17e jaargang nummer 5167

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Bomenkap voor opknappen oevers Kromme Rijn

20140630 BUNNIK/ODIJK  De beschoeiing langs de oevers langs de Kromme Rijn tussen het Rijneiland in Odijk en het Wetstein Pfisterpark in Bunnik is dringend aan vervanging toe. Nu deze beschoeiing wordt vervangen, willen Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Bunnik een groot deel van de oevers natuurvriendelijk inrichten.
  
Lees verder

Project Waaks gaat over in Twitter en Burgernet

20140630 WIJK BIJ DUURSTEDE  Na ongeveer vier jaar eindigt het project Waaks in de gemeente Wijk bij Duurstede. Het is een project waarbij hondenbezitters ogen en oren in de wijk zijn voor de politie. Bij verdachte situaties in hun wijk informeren zij direct de politie.

Lees verder

Kunstgilde opent lustrumexpositie

20140630 LEERSUM  Het Kunstgilde Heuvelrug is 25 jaar geleden opgericht als een kunstcentrum, waar ieder die iets met kunst heeft of maakt, terecht kan. Sterk verbonden met Leersum, bedient het gilde met 180 gildegenoten, vele kunstliefhebbers in de wijde omtrek, van Zeist tot Wageningen en van Amersfoort tot Tiel.

Lees verder

Brand in buizen-opslag Overberg

20140630 OVERBERG  Bij een bedrijf aan de Parallelweg heeft zondagmiddag korte tijd brand gewoed. Achter op het terrein stond een opslag met kunststof buizen in de brand.  Brandweer Renswoude en Amerongen hadden de brand snel onder controle. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend, brandstichting word niet uitgesloten.

Lees verder

Kombinatie besteedt onderhoud uit

20140630 ZEIST  Woningbouwvereniging de Kombinatie heeft besloten het dagelijks onderhoud uit te besteden. Aalberts Bouw bv en VIOS Bouwgroep bv nemen per 1 juli het dagelijks onderhoud over. Hiertoe hebben alle partijen op 26 juni 2014 een overeenkomst ondertekend.

Lees verder

Kindertheater goed bezocht

20140630 WIJK BIJ DUURSTEDE  De Stichting Kasteel Cultureel had afgelopen zondag een leuk kinderprogramma georganiseerd. Tegen de achtergrond van de oude kasteelmuur was er op de binnenplaats een middag vol kindertheater. De optredens werden verzorgd door Hilaria en Jetteke Hendriks.

Lees verder

Triodos mag toch weer wel op eigen grond parkeren

20140630 DRIEBERGEN  De gesprekken over de toekomst van Hoofdstraat 26 duren te lang, zegt de nieuwe wethouder. De nieuwe Triodosbank mag daarom gewoon op eigen grond parkeren. Maar liefst wel ondergronds. Of half ondergronds. Dat zegt de nieuwe wethouder Veldhuizen van de gemeente Heuvelrug.

Lees verder

Zomerse vaartochten op de Nederrijn

20140630 ELST  Wanneer u nu een vaartocht maakt met de Blauwe Bever van Utrechts Landschap beleeft u het rivieroeverlandschap van de Nederrijn in zomertooi. Het schip kan bij elke krib aanleggen, dan gaat u van boord en maakt u een korte wandeling in één van de gebieden van Utrechts Landschap. Tijdens de tocht vertelt een gids over bijzonderheden.

Op zaterdag 5 juli 2014 zijn er twee vaarten:
*van 10.30 – 13.00 uur
*van 14.00 – 16.30 uur

Kosten: € 10,00 per persoon voor Beschermers en € 14,00 voor Niet Beschermers, kinderen 6 t/m 12 jaar € 7,00 (t/m 5 jaar gratis).

Reserveren is noodzakelijk en  kan bij VVV Wijk bij Duurstede, tel. 0343-575995 of via  www.utrechtslandschap.nl/varen

Vertrekpunt  Rivieroevervaart: Parkeerplaats aan de N225 tussen Elst en Rhenen (bij bedrijf PAKO, Utrechtsestraatweg 149, 3911 TS Rhenen). Volg het bord “Parkeren Safariboot de Blauwe Bever”.     
Voor meer informatie over activiteiten van Utrechts Landschap zie: www.utrechtslandschap.nl