heuvelrugnieuws 1 juni 2013

Waarderingssymbool Ot en Sien voor Hannie en Peter van Leeuwen

20130601 ZEIST  Vandaag reikte burgemeester Koos Janssen het gemeentelijk waarderingssymbool Ot en Sien uit aan Hannie en Peter van Leeuwen uit Den Dolder.
 
Het echtpaar Van Leeuwen is 34 jaar lang de drijvende kracht geweest achter het tankstation in Den Dolder. Dit tankstation is in 1958 geopend door de familie Van Leeuwen en in 1979 hebben Hannie en Peter van Leeuwen de zaak van de ouders overgenomen. Het pompstation loopt goed en is dit jaar in de prijzen gevallen als beste tankstation. Het echtpaar staat altijd voor iedereen klaar en is daardoor geliefd in Den Dolder.
 
Daarnaast is de heer Van Leeuwen 34 jaar lang vrijwilliger geweest bij de brandweer van Den Dolder. Daar is hij een aantal jaren geleden mee gestopt.
 
Op 1 juni 2013 gaat het echtpaar met pensioen en wordt het tankstation gesloten. Door vrienden is een afscheidsoptocht naar de benzinepomp en afscheidsreceptie georganiseerd op die dag. De burgemeester zal voorafgaand aan de receptie het waarderingssymbool Ot en Sien aan het echtpaar uitreiken.
 
Het Waarderingssymbool Ot en Sien wordt uitgereikt aan individuen die zich opvallend en intensief hebben ingezet voor de Zeister samenleving.

Fietsen tegen MS

20130601 RHENEN/ELST   Aanstaande maandag 3 juni fietst burgemeester Joost van Oostrum mee tegen Multiple Sclerose (MS).  Hij fietst mee met Reyertje Kroeze (61) uit Elst die zelf MS heeft en door revalidatie inmiddels weer kan fietsen. Ze haalt met deze grote tocht geld op voor onderzoek naar MS. Met een groep mensen fietst ze de komende week 375 kilometer.
 
Maandag 3 juni om 8.30 uur is Reyertje Kroeze met haar medefietsers bij het gemeentehuis in Rhenen. Tegen 9.00 uur vertrekt zij samen met burgemeester Joost van Oostrum richting Ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede. Deze eerste dag van haar tocht eindigt ze in Nijmegen.
 

De Peuterboerderij houdt open dag

20130601 OVERBERG   Het Kinderdagverblijf ‘De Peuterboerderij’ aan de Woudegge houdt een open dag en iedereen die het leuk vindt mag een kijkje komen nemen in en rondom de opvang.

Lees verder op de website van De Kaap

Robijnen jubileum medewerker Agruniek Rijnvallei

20130601 LEERSUM   Tijdens een drukbezochte receptie op 28 mei heeft AgruniekRijnvallei medewerker Jan Willemse uit Leersum in het zonnetje gezet. Jan Willemse, logistiek medewerker van dochterbedrijf Masters Diervoeders in Lienden, was veertig jaar in dienst.

Lees verder op de website van De Kaap

HomeRide teams fietsen naar Ronald McDonald Huis Utrecht

20130601 HEUVELRUG   Drie teams uit regio Utrechtse Heuvelrug (inclusief Zeist) doen dit jaar mee aan de HomeRide voor Ronald McDonald Huis Utrecht op 15, 16 juni. De HomeRide is een fondsenwervende wielertocht van Groningen naar Maastricht, binnen 24 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Zebrapaden op Hoofdstraat

20130601 DRIEBERGEN   Op meerdere plekken op de Hoofdstraat zullen zebrapaden als oversteekplaats worden aangelegd. Ook komt er langs de gehele Hoofdstraat een beveiligde route voor fietsers door het realiseren van een verhoogd tracé waarop fiets- en voetpaden gecombineerd zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Vijfde Cunera Wandeltocht

20130601 AMERONGEN/REGIO   De vijfde Cunera Wandeltocht vindt op zaterdag 8 juni plaats, een pelgrimage tussen Rhenen en Amerongen en over de Grebbeberg.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 2 juni 2013

Leerlingen Utrecht en Zeist winnen debatwedstrijd

20130602 PROVINCIE UTRECHT  Leerlingen van het Herman Jordan Lyceum uit Zeist, het Christelijk Lyceum Zeist en het Utrechts Stedelijk Gymnasium mogen in september debatteren met politici in Den Haag.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

10 Puntenplan

20130602 DRIEBERGEN  Op vrijdag 7 juni presenteert Zakelijk Heuvelrug van 9 – 10.30 uur het nieuwe ‘10 puntenplan’. In dit plan hebben leden en vertegenwoordigers van diverse belangengroeperingen vastgelegd hoe zij de komende tijd de lokale economie willen stimuleren.

Zakelijk Heuvelrug hoopt dat dit plan wordt gebruikt door politieke partijen als input voor hun partijprogramma’s met het oog op de aanstaande gemeenteraadsverkiezing in maart 2014.

Tijdens de bijeenkomst op 7 juni zijn aanwezig bestuur en leden van Zakelijk Heuvelrug, vertegenwoordigers van de lokale politiek en regionale pers. De bijeenkomst vindt plaats in het Wapen van Rijsenburg, Hoofdstraat Hoofdstraat 83 in Driebergen-Rijsenburg. Na afloop is er gelegenheid voor discussie.

Aanmelden voor de bijeenkomst via de website www.zakelijkheuvelrug.nl. Op deze site vindt u meer informatie over Zakelijk Heuvelrug.

Dvorak, Prokofief of Britten?

20130602 AUSTERLITZ  Op donderdag 6 juni geeft De Bezetting Speelt een gratis concert in het Beauforthuis. De afgelopen weken gaf het ensemble het publiek de kans om via een online enquête te stemmen over het repertoire dat zij graag willen horen.

Benieuwd welke stukken het geworden zijn? Kom dan luisteren. U kunt kaartjes reserveren via info@beauforthuis.nl.

De Bezetting Speelt is een kamermuziekensemble dat bestaat uit vijf strijkers en vijf blazers. Het merendeel van de musici werkt als orkestmusicus bij o.a. het Rotterdams Philharmonish Orkest en het Royal Liverpool Philharmonic. Een aantal keer per jaar komen ze samen voor het spelen van bijzondere programma’s. Het repertoire van het ensemble bestaat grotendeels uit bekende en onbekende stukken van de kamermuziek waar zij hun hart aan hebben verloren. Aan de locaties van deze concerten stellen zij hoge eisen, het moet namelijk iets toevoegen aan de beleving van de muziek.

donderdag 6 juni, 20.15 u 
De Bezetting Speelt – Het publiek kiestartiest, titel 
entree gratis, maar wel reserveren via info@beauforthuis.nl

Hockeyclub bruist in Maarn

20130602 MAARN   Een jaar nadat de leden de fusieplannen – MHC Maarn samen verder met de hockeyverenigingen uit Doorn en Amerongen – wegstemden, bruist de Maarnse hockeyvereniging weer.

Lees verder op de website van De Kaap

Ds. Toos Wolters verlaat Protestantse Gemeente Maarn-Maarsbergen

20130602 MAARN/MAARSBERGEN   Ds. Toos Wolters, die als fulltime predikant werkzaam is voor de protestantse gemeente Maarn-Maarsbergen, heeft onlangs een beroep aangenomen naar de Johannescentrumgemeente te Utrecht-Overvecht.

Lees verder op de website van De Kaap

B.I.T. Partyshow steunt Anouk van de Velde

20130602 LEERSUM   De dag waarop Anouk van de Velde voor het derde jaar op rij de Alpe d’Huez op fietst nadert met rasse schreden. Alles staat in het teken van ‘zes’: ,,Het is dan de zesde van de zesde en ik wil € 6666,66 bij elkaar fietsen,’’ zegt Anouk vastberaden.

Lees verder op de website van De Kaap

Voortuinkeuring Groei en Bloei

20130602 DOORN   Ook dit jaar organiseert Groei en Bloei Doorn weer een voortuinkeuring in de regio. Iedereen die met veel plezier en voldoening met zijn voortuin bezig is en zo het aanzien van de woonwijk verfraait, kan meedingen naar de prijzen.

Lees verder op de website van De Kaap

Goudkoorts bij de Doornse Kindervakantieweek

20130602 DOORN   De negende editie van de KinderVakantieWeek vindt van 27 tot en met 30 augustus plaats in Doorn. Het belooft weer een afwisselende week te worden met dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur huttenbouwen, uitdagende spelen, spannende avonturen en veel waterpret.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 3 juni 2013

Aanhouding na bedrijfsinbraak

20130603 DRIEBERGEN  In de nacht van zondag 2 op maandag 3 juni hielden agenten een man aan die verdacht wordt van een inbraak in een supermarkt.

Omstreeks 03.00 uur kreeg de politie een inbraakmelding bij een supermarkt op het Stationsplein. Op beveiligingsbeelden was de dader duidelijk te zien. Agenten zochten in de omgeving naar hem. Op de Hoofdstraat zagen zij de man lopen. Hij had een tas bij zich met goederen, vermoedelijk afkomstig uit de supermarkt. Ook had de verdachte een fiets bij zich, waarvan hij bekende dat hij deze gestolen had. De fiets en de goederen zijn in beslag genomen. De 23-jarige inbreker uit Utrecht is in het politiebureau vastgezet.

KCD schenkt scheidend coach Otten ruime zege

20130603 DOORN  Met een ruime 12-19 overwinning op het laaggeplaatste Thor heeft KCD afscheid genomen van een bewogen seizoen. Daarmee eindigde de ploeg op de vierde plaats en dat was na de promotie van vorig jaar geen gek resultaat.

Lees verder op de website van De Kaap

Met rolstoelfiets over Utrechtse Heuvelrug

20130603 DRIEBERGEN  Stichting Lotje&co uit Driebergen hield afgelopen zondag haar eerste landelijke fietsdag. Vanaf de Regenboog (Reinaerde) in Maarn werd met ruim honderd rolstoelfietsen, tandems, bakfietsen en gewone fietsen een tocht gereden over de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto wint laatste thuiswedstrijd overtuigend

20130603 DRIEBERGEN  In een wedstrijd waarin voor beide ploegen niets meer op het spel stond kon Dalto/BNApp.nl revanche nemen op de matige wedstrijd van vorige week tegen PKC.

Lees verder op de website van De Kaap

Vogels links en rechts in de Amerongse bovenpolder!

20130603 AMERONGEN  Je weet niet waar je kijken èn luisteren moet, tijdens deze vogelexcursie met IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn! Op de locatie nabij de Veenseweg, waar we de excursie beginnen, liggen twee biotopen zo dicht bij elkaar, dat je kans hebt dat je net in het kweldermoeras naar een groepje lepelaars kijkt, terwijl er achter je in het bos een zwartkop aan het zingen is dat het een lieve lust is!

vergroot foto

Vanaf het uitkijkplatform, heb je een weids uitzicht over het gebied en hier zullen we dan ook enige tijd doorbrengen om de rijke variatie aan eenden en steltlopers waar te nemen. Dit gebied is zich in een snel tempo aan het ontwikkelen tot een van de meest bijzondere natuurgebieden van onze omgeving. Het ontwikkelingsproject Noordoever Nederrijn, waarbij de Rijn steeds meer natuurlijke ruimte terugkrijgt, werpt steeds meer zijn vruchten af. Een andere reden hiervoor is het kwelwater, wat vanaf de Amerongse berg, jarenlang onderweg is geweest en in de polder zijn weg omhoog vindt. Het zuivere water is voor vele soorten aantrekkelijk om te drinken. De kwaliteit van het water zorgt voor een bijzonder waterleven, met vele kleine waterdiertjes en amfibieën. En ook de soorten uit het bos profiteren mee van de zuivere omstandigheden. Na het uitkijkplatform, zullen we naar beneden gaan en lang de grens van beide biotopen het pad volgen, hier wordt de kans groter op soorten van het bos zoals glanskop, tuinfluiter en fitis. Het gemengde bos, afgewisseld met open plaatsen is aantrekkelijk voor vele soorten bosvogels. Dus afwisseling is de belofte voor deze wandeling.
De excursie vindt plaats op zondag 9 juni om 14:00 uur en start op de parkeerplaats Veenseweg 1, 3958 ET Amerongen.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage. Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Pinautomaat Rabobank Zeist opgeblazen

20130603 ZEIST  In Zeist is vannacht een plofkraak gepleegd aan de Laan van Vollenhoven. De daders hadden het gemunt op de geldautomaat van Rabobank.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Vuurvogel wordt brede school

20130603 DRIEBERGEN   Basisschool De Vuurvogel in Driebergen wordt een brede school. Vanaf 1 juni biedt deze school met kinderopvang voor 0 tot 4 jarigen, voorschoolse en naschoolse opvang.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 4 juni 2013

Speelweek ontvangt cheque

20130604 DOORN   Op de medewerkersbijeenkomst van de Speelweek, vorige week, heeft Caroline van Veen, voorzitter van de Speelweek, een cheque ter waarde van € 1190,- in ontvangst genomen. Deze cheque werd aangeboden namens Huurdersplatform Driebergen en de Huurdersraad Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Wethouder De Vries lanceert logo Wijkgezonder

20130604 ZEIST  Wethouder Bodes de Vries lanceerde vorige week het logo van het netwerkprogramma ‘Wijkgezonder.’ Het logo werd onthuld in waterwinpark ‘De Waterbron’ onder toeziend oog van een klas kinderen van basisschool De Wegwijzer. Op deze feestelijke dag konden kinderen meedoen aan een BMX-clinic en een workshop gezonde cupcakes maken.

vergroot foto

BMX
In samenwerking met de KNWU organiseerde Sportservice Zeist een gave BMX-clinic. In het waterwinpark werd een parcours uitgezet met hindernissen waar de kinderen enthousiast overheen reden. Een ander onderdeel van de clinic was een behendigheidsparcours en trucjes. De docent van de KNWU deed ook nog stoere trucs voor.

Tijdens schooltijd kwamen vier klassen van basisschool De Wegwijzer en OMS Sumatralaan langs om deel te nemen. Door de enorme populariteit bij de buurtkinderen hebben er na schooltijd nog drie groepen mee gedaan aan de clinic. Gedurende de dag deden er ruim 150 kinderen mee!

Gezonde traktatie
Diëtiste Susanne Hendriksen verzorgde in samenwerking met de Dijnselburgschool een workshop ‘gezonde cupcakes maken’. De workshop vond plaats in de keuken van de Dijnselburgschool, waarbij leerlingen van de school ondersteuning boden bij de workshop. De workshop werd georganiseerd voor één klas van De Wegwijzer en voor ruim dertig enthousiaste kinderen uit de buurt.

Wijkgezonder
Wijkgezonder is een netwerkprogramma in de Verzetswijk en in Vollenhove. Verschillende partners (waaronder gemeente Zeist, GGD Midden Nederland, Sportservice Zeist en de scholen) werken samen in deze wijken om alle inwoners bewust te maken van een gezonde leefstijl. Het doel is om gezamenlijk mensen in beweging te laten komen en gezonde voeding onder de aandacht te brengen bij jong en oud. 

Heuvelrug moet regenpijp afzagen

20130604 HEUVELRUG  Komende maand gaat de Heuvelrug veel over water horen. Omdat Heuvelruggers hun water niet vanzelfsprekend moeten vinden en hun regenpijpen moeten doorzagen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Eerste dorpspomp naar Maarn

20130604 MAARN  Maarn krijgt de eerste dorpspomp. Eind juni wordt de dorpspomp onthuld, inclusief een kunstig zitbankje ernaast.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Hoogbejaarde man gewond na worsteling met oplichtster

20130604 DRIEBERGEN  Een man uit Driebergen is maandag aan het eind van de middag slachtoffer geworden van een babbeltruc.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Mooie resultaten majorettes EMM

20130604 LEERSUM   De majorettes van EMM hebben afgelopen weekend in Elst drie shows laten zien, in verschillende categorieën.

Lees verder op de website van De Kaap

Van hekkensluiter naar middenmoter

20130604 HEUVELRUG   De gemeente Utrechtse Heuvelrug is de grootste stijger in de provinciale financiële ranglijst. De laatste plaats van vorig jaar is overgedaan aan Wijk bij Duurstede, zelf klimt Utrechtse Heuvelrug van de 26e naar de 13e plek.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweer en politie op bezoek bij De Uilenburcht

20130604 DRIEBERGEN   Het begon met een kleurplaat van de 8-jarige Xanne bij de open dag van de Brandweer in Driebergen, waarmee zij een exclusief bezoek van brandweer en politie op haar school had gewonnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Inschrijven voor Avondvierdaagse Doorn

20130604 DOORN   Voor 62ste keer wordt de Avondvierdaagse in Doorn gehouden. Deelnemers kunnen de 5, 10 en 15 kilometer lopen van 11 tot en met 14 juni.

Lees verder op de website van De Kaap

Atelierroute Amerongen

20130604 AMERONGEN   De ateliers van de Atelierroute Amerongen zijn op zaterdag 8 en zondag 9 juni weer open voor publiek.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 5 juni 2013

Getuigenoproep diefstal loungeset

20130605 DRIEBERGEN   In de nacht van zondag 2 op maandag 3 juni werd een loungeset gestolen uit een tuin. De politie zoekt getuigen.

Op maandagochtend ontdekten de bewoners van een woning aan de Hoofdstraat dat de loungeset uit de tuin was gestolen. Dit moet gebeurd zijn tussen zondag 22.00 uur en maandag 10.30 uur. De set bestaat uit een tweezitsbank, twee stoelen, een salontafel en een hocker. Ook de zwarte kussens en groene sierkussens zijn verdwenen.

Getuigenoproep
Gezien de afmetingen van de spullen moeten de dieven een bus gebruikt hebben. Mogelijk zijn er mensen die iets gezien hebben. De politie roept getuigen op zich te melden. Zij kunnen bellen met 0900-8844. Anoniem informatie doorgeven kan ook, bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Keramisten exposeren in het Von Gimborn Arboretum

20130605 DOORN   Het Von Gimborn Arboretum en de NVK organiseren samen een keramiektentoonstelling met werk van leden van de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK), waarbij de schoonheid van de natuur als inspiratiebron diende.

Lees verder op de website van De Kaap

Spandoek Kunstroute Doorn-Maarn gestolen

20130605 DOORN/MAARN   Eén van de enorme groen/roze Spandoeken van de Kunstroute is afgelopen weekend gestolen. De dieven hebben er flink moeite voor moeten doen, want er was een ladder voor nodig om het spandoek naar beneden te halen.

Lees verder op de website van De Kaap

Willibrord van Beek waarnemend commissaris van de Koning

20130605 UTRECHT  Het Kabinet heeft de heer Willibrord van Beek per 15 september 2013 benoemd tot waarnemend commissaris van de Koning van de Provincie Utrecht.

De heer Van Beek (1949) is momenteel waarnemend burgemeester van de gemeente Bernheze en was lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens de VVD.
Hij was eerste ondervoorzitter van de Tweede Kamer, voorzitter van de vaste commissie voor Defensie en secretaris van de VVD-fractie. Als kamerlid hield hij zich onder meer bezig met openbaar bestuur en bestuursrecht. In 2006 was hij fractievoorzitter van de VVD. De heer Van Beek was daarvoor lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant en werkte eerder bij Philips. De heer Van Beek heeft twee dochters en woont in Maarheeze.
De huidige commissaris van de Koning de heer Robbertsen zal 6 juni a.s. officieel afscheid nemen. In de tussenperiode zal gedeputeerde Van Lunteren als 1e loco commissaris van de Koning de taken waarnemen.

Manger Cats is een tenniskidsvereniging

20130605 DRIEBERGEN  Manger Cats is dit seizoen een tenniskidsvereniging geworden. Een nieuwe aanpak van de KNLTB om het tennis verslavend leuk te maken voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.  Het doel is om de kinderen veelzijdig te ontwikkelen,  waarbij ze verschillende banen doorlopen en met verschillende soorten ballen spelen. Ook worden kinderen in kleuren ingedeeld die gekoppeld zijn aan een leeftijdscategorie. Vanaf september 2013 zal deze nieuwe verandering van start gaan.
 
vergroot foto

De jeugdcompetitie gaat ook volledig veranderen, waardoor Manger Cats mee gaat in deze nieuwe ontwikkeling. Vanaf september 2013 zullen de jeugdleden elke 1e zondag van de maand competitie spelen. Het idee is dat de motivatie van kinderen voor tennis grotendeels ontstaat door het spelen van wedstrijden, waarbij winnen of verliezen van ondergeschikt belang is. Een belangrijk aspect hierbij is dat er getennist wordt in teamverband, omdat dat voor kinderen op jonge leeftijd erg belangrijk is vanwege het sociale aspect. Het hebben van én spelen met vriendjes en vriendinnetjes is namelijk een belangrijke factor bij het creëren van een optimale sportomgeving.
 
Informatieavond
Donderdag 23 mei jl. was er een informatieavond op Manger Cats voor ouders van kinderen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar.  Jurgen van Teeffelen, voorzitter jeugdcommissie, en Helma Pluim, combinatiefunctionaris van sportteam Heuvelrug verzorgden deze avond met een presentatie over de komende veranderingen. Er waren enkele kritische vragen over de nieuwe leeftijds- en kleurindeling, maar het enthousiasme over de nieuwe  competitie indeling straalde van de ouders af. “ Ik vind het super dat mijn zoon van 9 straks vaker wedstrijden kan gaan spelen”, aldus een enthousiaste vader. Een moeder waarvan haar zoontje net lid is geworden: “Ik vind het hartstikke leuk dat ze straks in teamverband gaan spelen, het individuele aspect wordt gelukkig minder”.
 

Vogels wekken en Tibetaanse klanken

20130605 AUSTERLITZ  Beleef op zondag 9 juni de natuur op een bijzondere manier in het Beauforthuis. Tijdens zonsopgang worden de vogels gewekt met een concert van Japanse pianiste Atzko Kohashi en Nederlandse bassist Frans van der Hoeven.

Als aflsuiting van de dag een boventoonconcert met Tibetaanse klankschalen van Erik Karsenmeijer. Overdag kunnen de liefhebbers deelnemen aan 2 boswandelingen.
 
Om 5.30 uur zien we  in een met kaarsen verlicht Beauforthuis het daglicht aantreden met een verstild, meditatief concert van de Japanse pianiste Atzko Kohashi en bassist Frans van der Hoeven. Als afsluiter van deze dag klinken om 17:30 uur de zachte klanken van Tibetaanse klankschalen, Chinese gongs, Indiase Tanpura, lichte percussie en verfijnde boventoonzang tijdens een boventoonconcert van Erik Karsemeijer.
 
Wie wil kan deelnemen aan een boswandeling: 8.00 uur mindfulness stiltewandeling met mindfulness trainer Willem de Groote en om 14.00 uur een excursie van Staatsbosbeheer over de boswachterij van Austerlitz. Al met al, een dag vol meditatieve momenten waarin we weer helemaal ‘zen’ worden. Ook ons theatercafé is de gehele dag open, en u bent welkom om te komen ontbijten, lunchen of dineren.

Utrechtse Heuvelrug in actie tegen inbrekers

20130605 HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug promoot een mobiel alarmsysteem om huizen inbraakproof te maken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Klassiek leeft op Kasteel Broekhuizen

20130605 LEERSUM   Op Kasteel Broekhuizen wordt op vrijdag 7 juni een concert gegeven in het kader van ‘Klassiek leeft’. Het programma wordt gebracht door SaxYOn, Eva Kroon en de MaaiLadies, onder leiding van Tamir Chasson.

Lees verder op de website van De Kaap

Politie rapporteert meer geweldsmisdrijven

20130605 HEUVELRUG   Een verdubbeling van het aantal bedrijfsinbraken en 44 procent meer zakkenrollen. Dat zijn de opvallendste trends uit de voortgangsrapportage van de politie.

Lees verder op de website van De Kaap

Schoonoord Doorn in het teken van kunst

20130605 DOORN   Na het succes van vorig jaar presenteert Schoonoord Doorn zich dit jaar voor de tweede maal als deelnemer aan de Kunstroute Doorn/Maarn 2013. Vol enthousiasme zijn de leerlingen van deze school al bezig met de voorbereidingen voor de komende expositie.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 6 juni 2013

Diverse activiteiten in het kader van WaterSpraak

20130606 HEUVELRUG   Stichting 100%Heuvelrug organiseert deze maand het waterfestival WaterSpraak. Doel is het thema water op de kaart te zetten binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen feest bij opening nieuw gemeentekantoor

20130606 HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug opent het veelbesproken nieuwe gemeentekantoor zonder feest. ‘Dat zou niet passend zijn.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Koninklijk schrijven voor Rhenense scholieren

20130606 RHENEN   De Eben-Haëzerschool in Rhenen heeft een koninklijke brief gekregen. Het schrijven is bedoeld voor de vierhonderd leerlingen die vorige week tevergeefs naar het koningspaar zwaaiden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Openbaar onderwijs in nood

20130606 HEUVELRUG   Het openbaar onderwijs verkeert in ernstige financiële problemen. Volgens dagblad De Telegraaf komt de overkoepelende organisatie van WereldKidz-scholen zeker één tot anderhalf miljoen euro tekort op de begroting.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderactiviteit over bijen

20130606 DOORN   In het Von Gimborn Arboretum houdt op zondag 9 juni een kinderactiviteit die geheel in het teken staat van de bij. Bijen krijgen de laatste tijd veel aandacht. Het zijn nuttige diertjes, maar sommigen vinden ze ook eng.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportfestijn Amerongen

20130606 AMERONGEN   Op sportpark De Burgwal kunnen sportievelingen op zaterdag 29 juni van 11.00 tot 15.30 uur kennismaken met alle sportmogelijkheden die het mooie dorp te bieden heeft.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 7 juni 2013

Twee aanhoudingen na inbraak op bedrijventerrein

20130607 AMERONGEN  Kort na een melding over een inbraak vrijdag 7 juni in een bedrijfspand, hield de politie twee verdachten aan.

Na een melding vrijdagmorgen rond 4.40 uur dat er een poging tot inbraak op de Industrieweg gaande was, gingen agenten ter plaatse en constateerden dat er via het dak een inbraak was gedaan. Bij een rondgang door het gebouw van de agenten met de beheerder werd niemand aangetroffen. Daarna meldde een getuige dat een auto richting de Bertus Leendersweg was weggereden. Rond 5.00 uur hielden agenten in Elst een auto aan die aan het signalement voldeed. In de auto vonden zij inbrekersgereedschap. De beide inzittenden, een 46-jarige man uit Voorthuizen en een 21-jarige man uit Rhenen, werden aangehouden en ingesloten voor verhoor. De politie onderzoekt de zaak verder.

Politie is meestal op tijd

20130607 HEUVELRUG   De politie van Utrechtse Heuvelrug komt meestal op tijd. Dat blijkt uit een langlopend, landelijk onderzoek van RTL naar de aanrijdtijden bij spoedritten. In de Heuvelrugdorpen kwam de politie bij zes van 497 ritten te laat.

Lees verder op de website van De Kaap

Van Oostrum en Verloop tekenen samenwerkingsovereenkomst ICT

20130607 RHENEN  In het gemeentehuis van Rhenen hebben Rhenens burgemeester Joost van Oostrum en de Veenendaalse wethouder Marco Verloop vrijdag 7 juni hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst ICT. Zeker in de komende vijf jaar trekken de twee buurgemeenten samen op voor wat betreft de ICT.

vergroot foto

De meerwaarde zit er volgens Van Oostrum in dat iedere gemeente vanuit de eigen organisatie in de samenwerking zit. ,,Zodat we van elkaar kunnen leren, maar dat we allebei wel onze onafhankelijke positie blijven behouden. Het is een intensieve samenwerking zonder daarbij onze eigenheid op te geven. Ook gaan we op een goede manier gebruik maken van het schaalvoordeel. Voor een groot gedeelte hebben we dezelfde hard- en software. Het is overigens geen intensieve samenwerking in de zin dat je afdelingen samenvoegt.”

Het is gewoon handig om samen te werken, aldus de Rhenense burgemeester. ,,We worden elkaars achtervang. Als je zo dicht bij elkaar zit als Veenendaal en Rhenen, we zitten als gemeentehuizen negen kilometer van elkaar af, is het een logische stap om te profiteren van een schaalvoordeel. Ook kan deze samenwerking doordat we aan elkaar worden verbonden door een glasvezelkabel. Via een normale telefoonlijn had het niet gekund. De glasvezelkabel zorgt voor een transparante verbinding tussen onze twee gemeenten.”

Verloop ziet de samenwerking als een belangrijke peiler om de gemeentelijke dienstverlening effectief en efficiënt in te richten. “Met de ICT-samenwerking versterken we elkaar ook in dit opzicht. Samen kunnen we vraagstukken rondom het garanderen van stabiliteit van de ICT-infrastructuur en het beheer voor de toekomst, het behoud van kwaliteit, samen inregelen van uitwijkvoorzieningen en een goede ondersteuning van de bedrijfsvoering beter aan.
Invulling van een gezamenlijke ICT-organisatie en -infrastructuur past bij de ambitie van gemeente Veenendaal als ICT-centrum. Ook past het goed bij de visie op samenwerking met Utrechtse gemeenten binnen FoodValley.”Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw Cohen-Kettenis

20130607 AMSTERDAM/ZEIST  Vanmiddagr reikte burgemeester Koos Janssen een Koninklijke Onderscheiding, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, uit aan mevrouw prof. dr. Peggy Cohen-Kettenis als gevolg van haar afscheid als hoogleraar bij het VUmc in Amsterdam.

Dit doet hij tijdens een afscheidssymposium in de Amstelzaal in het VUmc, De Boelelaan 1117 in Amsterdam.

Mevrouw Cohen-Kettenis heeft aan de basis gestaan van het onderzoek naar de effecten en begeleiding van kinderen met genderdysforie en ervoor gezorgd dat deze begeleiding een grotere wetenschappelijke basis heeft gekregen. Haar inzet heeft ervoor gezorgd dat de behandeling in toenemende mate met succes wordt toegepast in Europa, Australië, Canada en de Verenigde Staten. Ook heeft zij meer dan 250 publicaties binnen de wetenschap uitgebracht en sprak op uiteenlopende congressen. En zij nam zitting in verschillende landelijke en internationale adviesorganen.

Enquete over duurzaamheid onder inwoners Utrechtse Heuvelrug

20130607 HEUVELRUG  Vanaf deze week kunnen inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug meedoen aan een enquete over een interactieve website over duurzaamheid: een duurzaam E-platform.

De enquete is onderdeel van een haalbaarheidsonderzoek naar het platform in het kader van het project Groene Economie. Inwoners kunnen tot 24 juni de enquete invullen op de website van de gemeente, www.heuvelrug.nl .

Duurzaam E-platform
Het duurzaam E-platform is een idee van Frank van West, een maatschappelijk initiatiefnemer in de gemeente. Van West: ,,Er gebeurt al heel veel aan duurzaamheid op de Utrechtse Heuvelrug. Dat willen we zichtbaar maken. We willen dat het makkelijker wordt voor mensen om mee te gaan doen. Het idee is dat inwoners, bedrijven en organisaties op het duurzame E-platform kennis en informatie over duurzaamheid delen. De site kan tevens een marktplaats worden voor duurzame bedrijven, producten en diensten: duurzame vraag en aanbod komen hier dan bij elkaar. Denk bijvoorbeeld aan zonneboilers, eerlijke kleding of duurzame restaurantjes. Ook kunnen mensen hier samen projecten starten en over projecten van anderen lezen.”

Haalbaarheidsonderzoek
De gemeente heeft Sabine Buiting, een studente van de Hogeschool Utrecht, gevraagd om een onderzoek te doen naar de kansen en mogelijkheden voor het platform. Zij houdt interviews bij bedrijven en een enquete onder inwoners. Alle inwoners worden opgeroepen om mee te doen. Tweeduizend inwoners zijn ook via een brief benaderd. In de enquete wordt een aantal algemene stellingen over duurzaamheid aan de inwoner voorgelegd en stellingen over het idee van een duurzaam E-platform. Buiting doet dit onderzoek voor haar afstudeeropdracht van haar studie, Management, Economie en Recht (MER): ,,Ik heb voor dit afstudeeronderzoek gekozen omdat ik het interessant vind om meer te weten te komen over duurzaamheid aangezien dit onderwerp steeds hoger op de agenda staat in de wereld. Ik ben heel benieuwd hoe het onderwerp leeft binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug.”

Oproep om mee te doen
Wethouder Bert Homan: ,, De gemeente hecht groot belang aan duurzame initiatieven. Daarom hebben we een afstudeerstudent van de Hogeschool Utrecht gevraagd dit haalbaarheidsonderzoek uit te voeren onder onze inwoners, bedrijven en andere organisaties. We zijn benieuwd hoe onze inwoners denken over een duurzaam platform en ik roep dan ook alle inwoners op om mee te doen.”
De enquete is te vinden op de gemeentesite: www.heuvelrug.nl, klik vervolgens op ‘Wat wilt u melden?’, dan op ‘enquete’ en als laatste op ‘enquete duurzaam E-platform’. Invullen is mogelijk tot maandag 24 juni. Na de zomer worden de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt.

Passantenhaven Rhenen buiten gebruik door hoog water

20130607 RHENEN  De passantenhaven in Rhenen is tijdelijk buiten gebruik. Dat is het gevolg van het hoge water in de Rijn.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Zeist onderzoekt gewenst aantal koopzondagen

20130607 ZEIST  De gemeente Zeist gaat onderzoeken wat het gewenste aantal koopzondagen in de gemeente is. Momenteel kent Zeist vier koopzondagen per jaar.
In de loop van het jaar mogen gemeenten zelf bepalen hoeveel koopzondagen zij willen invoeren in hun eigen gemeente. Om tot een zorgvuldige afweging te komen wat het gewenste aantal koopzondagen is voor Zeist, houdt de gemeente een enquête onder ondernemers en inwoners van Zeist.

Het bepalen van het aantal koopzondagen is een maatschappelijk en politiek gevoelig onderwerp. Vanuit winkeliers, bouwmarkten en supermarkten komen regelmatig verzoeken tot meer koopzondagen dan nu toegestaan is. Ook andere gemeenten in de regio zijn bezig om het aantal koopzondagen uit te breiden of hebben dat reeds gedaan. Daar staat tegenover dat andere mensen vinden dat koopzondagen de zondagsrust verstoren.

Aantal en segmenten
De mening van inwoners en ondernemers in Zeist is belangrijk voor het standpunt dat de gemeente gaat innemen over de koopzondagen. In het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar het aantal koopzondagen, maar wordt ook onderzocht of dat voor alle winkels in Zeist moet gelden of alleen voor bepaalde segmenten, zoals bouwmarkten, supermarkten en winkels in het centrum.

De gemeenteraad neemt in het najaar een besluit over het aantal koopzondagen. De uitkomsten van het onderzoek worden daarin meegenomen. De enquête is tot 20 juni te vinden op: www.zeist.nl/koopzondagen.

Tuinenfietstocht Bartiméus en Groei en Bloei

20130607 DOORN   Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Groei & Bloei Doorn houden op zaterdag 15 juni voor de derde keer een Tuinenfietstocht. Deze tocht voor tuin- en fietsliefhebbers voert door de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Politiek verschuilt zich achter golfbaan’

20130607 DOORN   Golfspelers zijn geen profiteurs die op kosten van de gemeenschap een balletje slaan, vindt interim-voorzitter Egon Alflen van de Doornse Golf Club. Hij is boos over de negatieve publiciteit rond het golfterrein aan de Mariniersweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Open dag ATV Amerongen

20130607 AMERONGEN   Op het vernieuwde tennispark van de Amerongse Tennisvereniging vindt op zaterdag 15 juni een sportieve en feestelijke Open Dag plaats.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 8 juni 2013

Vrachtwagen in Rhenen brandt uit

20130608 RHENEN   De politie onderzoekt een brand die in Rhenen een vrachtwagencombinatie heeft verwoest. Het vuur brak vrijdagnacht uit aan de Achterbergsestraat in een oplegger vol met papier en karton.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Toch nieuwbouw voor Ontdekkingsreis en Dolfijn

20130608 HEUVELRUG  Het plan voor een nieuw schoolgebouw voor de Ontdekkinsgreis en de Dolfijn is terug op de agenda. Nieuwbouw duldt geen uitstel.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Krant over project spoorkruising Maarsbergen

20130608 MAARSBERGEN  De stukken over het ontwerp bestemmingsplan spoorwegonderdoorgang Maarsbergen liggen ter inzage tot en met 4 juli. ProRail, Provincie en Gemeente hebben met betrekking tot het project een krant gemaakt die terugblikt, maar ook vooruitblikt.

Lees verder op de website van De Kaap

Licht gloort aan eind Centrumplan-tunnel

20130608 MAARN   Met de aankoop van de resterende grond door AJ Investments is er goede hoop op start van de bouwactiviteiten aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Vruchtengaard: foutparkeren is toegestaan

20130608 DOORN   Foutief geparkeerde auto’s zijn er aan de orde van de dag. Het gebrek aan parkeerplaatsen langs de Vruchtengaard is zelfs zo nijpend, dat de politie geen bekeuringen uitdeelt aan automobilisten die op de stoep parkeren.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 9 juni 2013

Sven Dogger wint brons op NK zwemmen.

DRIEBERGEN  Afgelopen weekend vonden de Nederlandse Kampioenschappen Zwemmen plaats in de Tongelreep in Eindhoven. De bijna volledige Nederlandse zwemtop was hierbij aanwezig. Voor het eerst mocht Sven Dogger, eerder uitkomend voor de Zwoer uit Driebergen, sinds kort voor AZ&PC uit Amersfoort, ook aan dit kampioenschap meedoen. Als 16-jarige was hij de jongste tussen alle toppers van Nederland.

vergroot foto

Dit weerhield hem er echter niet van om volledig geconcentreerd zich voor te bereiden op het toernooi o.a. door een trainingskamp van 12 dagen in Torremolinos, Spanje, en zijn kansen te grijpen mochten die zich voordoen. Dit laatste heeft hij zeker gedaan.
Op de 400 meter vrije slag, zijn favoriete afstand, had hij zich rechtstreeks geplaatst voor de finale. Op zich al een uitstekende prestatie. Tijdens de finale wist hij nog bijna 3 seconden van zijn persoonlijk beste tijd af te halen. Dit leverde hem een derde plaats op bij de jeugd (16- en 17-jarigen) en een 6 plaats overall. De blijdschap en ontlading was enorm. Een prima uitgangspunt voor de komende jaren om zich nog verder te ontwikkelen.
Dezelfde dag moest hij ook nog de finale 4*200 meter vrije slag estafette zwemmen, samen met 3 andere zwemmers van AZ&PC uit Amersfoort. Hier werd ook een uitstekende derde plaats behaald na de topploegen uit Eindhoven en Amsterdam.
Op de 100 en 200 meter vrije slag kwam Sven niet in de buurt van de medailles, maar in het totaal kan hij zeker terugkijken op een uitstekend toernooi. Thuis komen met 2 bronzen medailles was meer dan op was gehoopt

Geldnood Wereldkidz geen bedreiging nieuwbouw openbare scholen

20130609 HEUVELRUG  De financiele crisis bij scholenkoepel Wereldkidz vormt geen bedreiging voor nieuwbouw Kameleon, Dolfijn en Ontdekkingsreis, zegt wethouderv Van Oostrum.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Van Bosscherwaard naar Everdingerwaard

20130609 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op woensdag 12 juni a.s. ligt de Blauwe Bever om 13.00 uur voor u klaar bij de oude steenfabriek “Bosscherwaarden”, Lekdijk West 28, 3961 MC Wijk bij Duurstede.

Aangezien het einddoel de Everdingerwaard is en de boeiendste route tussen beide waarden over de Lek leidt, is gekozen voor het safarischip van Utrechts Landschap.
De schipper denkt om 17.00 uur weer bij het vertrekpunt af te meren.

In de loop van de eeuwen werd Holland aanvankelijk beschermd door de Hollandse Waterlinie. In later tijd ging men over op de Nieuwe Hollandse Waterlinie die oostelijker lag en waar de Everdingerwaard zich middenin bevond. De forten EverdinVan Bosscherwaard naar Everdingerwaard

Op woensdag 12 juni a.s. ligt de Blauwe Bever om 13.00 uur voor u klaar bij de oude steenfabriek “Bosscherwaarden”, Lekdijk West 28, 3961 MC Wijk bij Duurstede.
Aangezien het einddoel de Everdingerwaard is en de boeiendste route tussen beide waarden over de Lek leidt, is gekozen voor het safarischip van Utrechts Landschap.
De schipper denkt om 17.00 uur weer bij het vertrekpunt af te meren.

In de loop van de eeuwen werd Holland aanvankelijk beschermd door de Hollandse Waterlinie. In later tijd ging men over op de Nieuwe Hollandse Waterlinie die oostelijker lag en waar de Everdingerwaard zich middenin bevond. De forten Everdingen, Werk aan ’t Spoel en Honswijk behoren gedrieën eveneens tot deze linie tegen de vijanden uit het oosten.
Moderne ideeën brachten enorme veranderingen. Het hoogwater van 1995, waarbij de Betuwe grotendeels geëvacueerd werd, deed de overheid kiezen voor “Ruimte voor de Rivier”.
Hierdoor werd de “Everdingerwaard” een juweeltje van een aan de rivieroevernatuur teruggegeven uiterwaard. Onder leiding van de gids gaan we hier van boord om deze nieuwe natuur met zijn vele water- en weidevogels te leren kennen. Heeft u thuis een verrekijker, neem hem vooral mee.

Kosten zijn: € 13,00 voor beschermers; € 16,00 voor niet-beschermers; € 7,00 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, terwijl kinderen van 0 t/m 5 jaar gratis mee kunnen. Honden zijn niet toegestaan, behalve geleidehonden.
Reserveren is noodzakelijk.
Dit kan bij de VVV Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-575995, maar ook via
www.utrechtslandschap.nl/varen, waar u bovendien nadere informatie kunt vinden.
gen, Werk aan ’t Spoel en Honswijk behoren gedrieën eveneens tot deze linie tegen de vijanden uit het oosten.
Moderne ideeën brachten enorme veranderingen. Het hoogwater van 1995, waarbij de Betuwe grotendeels geëvacueerd werd, deed de overheid kiezen voor “Ruimte voor de Rivier”.
Hierdoor werd de “Everdingerwaard” een juweeltje van een aan de rivieroevernatuur teruggegeven uiterwaard. Onder leiding van de gids gaan we hier van boord om deze nieuwe natuur met zijn vele water- en weidevogels te leren kennen. Heeft u thuis een verrekijker, neem hem vooral mee.

Kosten zijn: € 13,00 voor beschermers; € 16,00 voor niet-beschermers; € 7,00 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, terwijl kinderen van 0 t/m 5 jaar gratis mee kunnen. Honden zijn niet toegestaan, behalve geleidehonden.
Reserveren is noodzakelijk.
Dit kan bij de VVV Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-575995, maar ook via
www.utrechtslandschap.nl/varen, waar u bovendien nadere informatie kunt vinden.

Kastelentocht onderdeel van ‘Huis Doorn Landgoeddag’

20130609 DOORN   Stichting 100% Heuvelrug, vereniging ‘de Stichtse Aanspanning Doorn’ en stichting Huis Doorn organiseren op zondag 18 augustus samen ‘De Huis Doorn Landgoeddag’.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 10 juni 2013

Fietsen tegen MS levert duizenden euro’s op

20130610 HEUVELRUG   De actie Fietsen tegen MS heeft, voorlopig, € 28.781,13 opgeleverd. Vrijdag eindigde de vijfdaagse fietstocht langs diverse MS-centra in Nederland bij MRC Aardenburg.

Lees verder op de website van De Kaap

Ingezonden: Doe iets voor het te laat is!

20130610 HEUVELRUG  Jos Sleyfer, directeur-bestuurder van Heuvelrug Wonen, doet middels een open brief een dringende oproep aan de lokale politieke partijen om bij de landelijke politiek aandacht te vragen voor de de naar zijn mening desastreuze beleidsvoornemen ten aanzien van de woningwet.


Geachte lokale politici,
Doe iets voor het te laat is!
Deze oproep gaat niet over de heffing, leefbaarheid of aansturing door de gemeente. Daar is in de kranten al veel aandacht voor.

Deze oproep gaat over een verontrustende zin in het wijzingsvoorstel (novelle) van minister Blok op de herzieningswet van de woningwet die nu in de Eerste Kamer ligt. In de concept-novelle staat dat corporaties geliberaliseerde woningen (vrije sector) in een aparte bv moeten onderbrengen. Tot zover niets nieuws.

Maar in de concept-novelle staat ook dat alle sociale huurwoningen die in potentie een huurprijs kunnen hebben van een vrije sectorwoning naar de ‘vrije sector bv’ gaan. Dit is een ramp voor onze gemeente. En wel om de volgende redenen:

Als bovengenoemde beleidswijziging werkelijkheid wordt, blijven slechts circa 950 woningen over voor de doelgroep (inkomens tot 34.000 euro).
Ruim 2250 woningen moeten naar de ‘vrije sector bv’.

Er blijft dus minder dan 30% van het huidig sociale woningaanbod over. Kortom mensen met een inkomen < 34.000 euro kunnen niet meer op de Utrechtse Heuvelrug komen wonen. Wetende dat in Driebergen, Doorn en Leersum 4689 woningzoekenden (peildatum juni 2013) zijn.


Heuvelrug Wonen heeft de inkomensafhankelijk huurverhoging doorgevoerd. Uit de belastinggegevens blijkt dat de bewoning van onze sociale huurwoningen redelijk in de pas loopt met landelijke cijfers.

71% van alle bewoners met een inkomen < 34.000 euro woont passend 11% heeft een inkomen van 34.000 tot 43.000 euro
18% heeft een inkomen van > 43.000 euro

De kwaliteit van een woning wordt uitgedrukt in punten. Doordat minister Blok het puntenaantal en niet de gevraagde huurprijs als maat neemt, kan er geen enkele sociale huurwoning meer gebouwd worden in onze gemeente. Om een idee te geven hoe dit werkt als je nu bouwt op basis van het bouwbesluit, hieronder een voorbeeld:

Type tussenwoning = 12 punten Energielabel A+ = 40 punten Bouwjaar 2013 = 36 punten
HR combiketel = 6 punten Woonomgeving = 20 punten Schaarste gebied = 15 punten

Dit totaal levert al 140 punten op. Mooi zou je zeggen, want 140 punten is de grens voor een sociale huurwoning sinds de laatste huurverhoging. Niets is minder waar! In deze opsomming is nog geen rekening gehouden met woon- en slaapkamers, toilet, badkamer en keuken, wat ook punten oplevert.


Om een beeld te geven van de nieuwbouwopleveringen van Heuvelrug Wonen in de laatste 5 jaar: Onze kleinste flatwoningen die in 2009 zijn opgeleverd, hebben al 165 punten gekregen. Alle andere opgeleverde sociale woningen zitten ruim boven de 180 punten.


Daarom mijn dringende oproep aan u allen: “DOE IETS, VOOR HET TE LAAT IS.”

Heuvelrug Wonen heeft de inkomensafhankelijk huurverhoging doorgevoerd. Uit de belastinggegevens blijkt dat de bewoning van onze sociale huurwoningen redelijk in de pas loopt met landelijke cijfers.

Ik vraag u contact op te nemen met uw partijgenoten in de Tweede Kamer en ervoor te pleiten dit deel van de novelle als onacceptabel te bestempelen. Omdat daarmee de sociale doelgroep niet meer gehuisvest kan worden in onze gemeente. Daar komt bij dat duurzaamheid ter discussie staat. Duurzame maatregelen leveren extra punten op. De kans is groot dat hiermee ook de overgebleven woningen uit het sociale systeem verdwijnen.
Ik vrees dat dit punt zo vlak voor het zomerreces onvoldoende aandacht krijgt. Voor we er erg in hebben zijn de plannen van de minister wet geworden en is sociaal wonen op de Utrechtse Heuvelrug geschiedenis.

Met vriendelijke groet,

Jos Sleyfer
Directeur-bestuurder Heuvelrug Wonen

Dieven stelen lichtbak

20130610 ZEIST  Twee mannen klommen op zondagavond 9 juni over een hek en wilden er met onder andere met een lichtbak (met oranje zwaailichten) vandoor gaan.

Rond 22.55 uur kreeg de politie de melding dat twee mannen op de Van Renesselaan over een hek waren geklommen en daar over het terrein van een instelling liepen. Agenten stelden daar een onderzoek in en troffen één van de verdachten, een 19-jarige jongeman uit Roosendaal, achter een bouwkeet aan. Zij hielden de Roosendaler aan en brachten hem over naar het politiebureau.

Auto
De Roosendaler verklaarde dat zij met een auto waren gekomen en dat die in de buurt geparkeerd stond, met een hond erin. Zij hadden een lichtbak (met oranje zwaailichten) daar van een auto gehaald en voor transport klaargelegd bij de bouwkeet, waar hij was aangehouden.

Andere agenten zagen de tweede verdachte, een 27-jarige man uit Zeist, bij de geparkeerde auto lopen. Zij hielden ook hem aan. Bij de bouwkeet troffen zij de lichtbak aan en namen die in beslag. In de auto van de twee troffen agenten inderdaad de hond, maar ook nog een tweede lichtbak aan. De auto is in beslag genomen. De hond is overgedragen aan een familielid van de Zeistenaar. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Fête de la Musique Leersum

20130610 LEERSUM   De stichting Muziekkoepel Leersum is er in geslaagd om voor het Fête de la Musique op 21 juni 2013 in Leersum een gevarieerd en gezellig programma samen te stellen.

Lees verder op de website van De Kaap

Avondwandeling door het arboretum

20130610 DOORN   In het Von Gimborn Arboretum wordt op woensdag 12 juni een avondwandeling gehouden met als thema ‘evolutie’. Bert Schalkx zal de wandeling begeleiden.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 11 juni 2013

Maarsbergen wil nieuw tunnelplan

20130611 MAARSBERGEN  Maarsbergen start een media-offensief om een ‘rampzalig’ verkeersplan van tafel,  en een alternatief plan op tafel te krijgen.  De lokale VVD is al bijna om.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Dalto turnsters in de prijzen

20130611  DRIEBERGEN   Achttien turnsters van gym- en turnvereniging Dalto Driebergen hebben op zaterdag 8 juni meegedaan aan de recreatiewedstrijd in Kortenhoef. Het was een succesvolle dag voor Dalto.

Lees verder op de website van De Kaap

Geslaagd schapenscheerfeest op landgoed Heidestein

20130611 DRIEBERGEN   Het is de schapenscheerders gelukt om afgelopen zaterdag onder zeer zomerse omstandigheden alle 77 schapen op Landgoed Heidestein van een fris kapsel te voorzien.

Lees verder op de website van De Kaap

‘WaterSpraak: als het water je aan de lippen staat’

20130611 AMERONGEN  Maandag 17 juni vindt het publieksdebat ‘WaterSpraak: als het water je aan de lippen staat’ plaats in Kasteel Amerongen.

Professor Nick van de Giesen, raadslid Wim Hak en wethouder Tim Verhoef verdedigen elk een stelling en gaan daarna in op vragen en reacties uit het publiek. Het debat maakt deel uit van het waterfestival ‘Waterspaak’ dat stichting 100% Heuvelrug organiseert om het thema water onder de aandacht te brengen op de Utrechtse Heuvelrug. Kasteel Amerongen is medeorganisator van het debat.

Doel van het debat is om deskundigen en publiek met elkaar van gedachten te laten wisselen over de waterproblematiek op de Utrechtse Heuvelrug en over de verantwoordelijkheid van de burger hierbij. Drie ‘debaters’ verdedigen elk een stelling ter inleiding van het debat. Professor Nick van de Giesen houdt het publiek de stelling ‘Oud water is goud waard’ voor. Wethouder Tim Verhoef houdt een inleiding over het onderwerp ‘Om toekomstbestendig te zijn, moet ook de Utrechtse Heuvelrug rekening blijven houden met water.’ Tot slot licht D66 gemeenteraadslid Wim Hak de stelling toe: ‘De burger is de belangrijkste factor in de aanpak van de problematiek rondom water’. Het debat wordt geleid door Tineke Booi, ervaren moderator bestuurslid van Stichting 100% Heuvelrug.

De heer Van de Giesen is als professor verbonden aan de sectie Waterhuishouding van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen aan de TU in Delft. In 2011 maakte hij deel uit van het ‘Topteam Water’ dat advies gaf aan de Rijksoverheid over innovatie binnen de watersector.

De heer Tim Verhoef is wethouder ruimtelijke ordening, dorpsgericht werken en dienstverlening en cultuur van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij was jarenlang werkzaam bij het ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Van daaruit steunde hij de onafhankelijke Tweede Deltacommissie onder leiding van minister  Veerman over de lange termijn waterveiligheid van Nederland tegen het licht van de klimaatverandering.

Wim Hak is D66 raadslid Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij was als buurtcoördinator betrokken bij een pilot voor het afkoppelen van hemelwater in Driebergen als bestuurslid van de bewonersvereniging hield hij zich bezig met herstel en onderhoud van de sprengenbeek ‘Lekker Watertje’ in Driebergen. Sinds februari 2013 is hij mede-initiatiefnemer en bestuurslid van Stichting ‘Waternatuurlijkuitdekraan’.

Om 19.30 uur is de ontvangst en rond 20.00 uur gaat het debat van start. 
Rond 22.00 uur is er gelegenheid na te praten over het debat onder genot van een hapje en een drankje. Aanmelden voor het debat en meer informatie via: www.100procentheuvelrug.nl .

Brandende auto ramt muur parkeerdek in Zeist

20130611 ZEIST   In Zeist is dinsdagochtend vroeg een brandende auto bijna van een parkeerdek gereden.

De wagen stond geparkeerd op de Laan van Vollenhove en vatte door nog onbekende oorzaak vlam.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

BEE-Day bij de Werkbij in Rhenen

20130611 RHENEN   Imkerij de Werkbij in Rhenen houdt zaterdag 15 juni de BEE-Day. Belangstellenden zijn van 10.00 tot 16.00 uur welkom aan de Noordelijke Meentsteeg 18 in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuw (kleding)inzamelpunt geopend in Doorn

20130611 DOORN   In Doorn is sinds kort een nieuw (kleding)inzamelpunt geopend. Onder meer kleding en schoenen die mensen ‘over’ hebben, worden afgegeven bij stichting Agapè.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 12 juni 2013

Rijden onder invloed

20130612 ZEIST  Een man moest in de nacht van dinsdag 11 op woensdag 12 juni zijn rijbewijs inleveren, omdat hij reed onder invloed van alcohol.

Rond 01.15 uur kreeg de politie de melding dat een automobilist mogelijk onder invloed van alcohol over de Boulevard reed. Agenten gingen ter plaatse en zagen de auto over de Lindelaan slingeren. Op de Woudenbergseweg zijn de agenten voor de bestuurder gaan rijden om hem een volgteken te geven. De automobilist reed echter gewoon door. Ter hoogte van een camping stopte hij alsnog. De 54-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats moest blazen. Uit de test bleek dat hij te veel gedronken had. De ademanalyse op het politiebureau wees 870 ug/l uit. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

SVMM investeert in de toekomst

20130612 MAARN   Voetbalvereniging SVMM uit Maarn is bezig om het niveau van de jeugdopleiding te verhogen. Er wordt geïnvesteerd in het opleiden van de jeugdtrainers met als doel het verhogen van de kwaliteit van de jeugdopleiding.

Lees verder op de website van De Kaap

Zwemvierdaagse vanaf maandag in Bosbad Leersum

20130612 LEERSUM   Bosbad Leersum houdt vanaf maandag 17 juni traditiegetrouw de Zwemvierdaagse, met zwemafstanden van 250 meter of 500 meter. De volhouders worden beloond met de echte zwemvierdaagsemedaille.

Lees verder op de website van De Kaap

ATV lid van Oranjevereniging en Ondernemersvereniging

20130612 AMERONGEN  Door lid te worden van de OVA en de AMON wil de Amerongse Tennisvereniging (ATV) zien betrokken te zijn bij de maatschappelijke activiteiten in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitbraak mazelen op Heuvelrug en in Groene Hart

20130612 PROVINCIE UTRECHT  De mazelen waren rond in de zogeheten ‘biblebelt’, het gebied tussen de Veluwe en Zeeland met relatief veel streng-religieuze inwoners.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 13 juni 2013

Hoofdstraat op de schop

20130613 DRIEBERGEN  Ongeveer 80 belangstellenden bezochten gisteravond een gemeentelijke informatiebijeenkomst over de Hoofdstraat in Driebergen. Met als titel “Hoofdstraat op de schop” gaf wethouder Homan een presentatie waarna de aanwezigen zich konden buigen over de voorlopige plannen.

Klik hier voor een fotoimprerssie

Weiland voorlopig naar Prorail

20130613 DRIEBERGEN  Een van de zeven hectares van ‘ontwikkelgebied’ Hoofdstraat 26 is uitgeleend aan Prorail. Voor materieel en materiaalopslag.

Lees veder op Nieuwspost Heuvelrug

Heuvelruggers praten mee over A-locatie

20130613 DRIEBERGEN  Dat het bedrijfsleven aast op de locatie Hoofdstraat 26 is geen geheim. Inwoners van de gemeente Utrechtse heuvelrug mogen nu meebeslissen welke bedrijfstak de voorkeur krijgt. McDonalds, Ikea of toch Hoogenraad?

Lees veder op Nieuwspost Heuvelrug

Basisschool De Schakel beschildert de vrede

20130613 LEERSUM   Het Kunstgilde Heuvelrug heeft in 2010 het project Ontmoetingen met Getuigen van het Verleden gestart als bijdrage aan 300 jaar Vrede van Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Slecht bestuur bij WereldKidz’

20130613 HEUVELRUG   Er is een forensisch onderzoek gestart naar de financiële problemen bij de WereldKidz-scholen. Of dat uitmondt in een strafrechtelijke procedure tegen (ex-)bestuurders of medewerkers, moet later duidelijk worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Dubbelconcert Oriolus en Cantare

20130613 DOORN   In de Maartenskerk zal op zaterdag 15 juni een dubbelconcert plaatsvinden met projectkoor Oriolus en mannenensemble Cantare.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 14 juni 2013

Fietsopruimactie station Driebergen-Zeist

20130614 DRIEBERGEN  Dinsdag 18 juni is op station Driebergen-Zeist een (brom)fietsopruimactie. (Brom)fietsen die langer dan 21 dagen onafgebroken in de stalling staan, worden verwijderd en opgeslagen op de boerderij aan de Hoofdstraat 26 in Driebergen.

De eigenaar van de (brom)fiets kan zijn/haar eigendom met legitimatie ophalen tegen betaling van € 20,- op:
        dinsdag 18 juni: 16.00 – 19.00 uur
        woensdag 19 en donderdag 20 juni: 17.00 – 19.00 uur
Na bovenstaande tijden kunt u bellen met: Modern B.V.: (030) 241 50 60.

Waterschap geeft subsidie aan waterprojecten

20130614 REGIO  Waterschap Vallei en Veluwe geeft maximaal 5.000 euro subsidie aan recreatieve projecten zoals tentoonstellingen, restauraties van cultuur-historische erfgoed en wandel- en fietsroutes.

Het project moet een relatie hebben met het werk van het waterschap: schoon en voldoende oppervlaktewater, gezuiverd afvalwater en veilige dijken. Dat blijkt uit de nieuwe subsidieverordening die het algemeen bestuur van het waterschap in april heeft vastgesteld.

Paradepaardjes
‘De afgelopen jaren hebben we al veel mooie projecten kunnen subsidiëren’, vertelt Ted de Nijs die bij het waterschap de subsidieaanvragen beoordeelt. ‘Zoals het Grebbeliniefestival dat ieder jaar langs deze oude watelinie tussen Veenendaal en Bunschoten wordt georganiseerd. Maar ook de plaatsing van vissteigers voor minder validen en kanosteigers’. Een van de paradepaardjes noemt ze heel toepasselijk de voorde (voor paarden doorwaadbare plaats) in de Barneveldse Beek die twee jaar geleden werd aangelegd.

Beleving van water
‘Het algemeen bestuur wil met de subsidieregeling graag al die initiatieven ondersteunen die de beleving van water bevorderen’, aldus Ted de Nijs. ‘Het water in ons land is van ons allemaal en de mensen die zich daar voor inspannen verdienen een steun in de rug van het waterschap.’ Andere bronnen van financiering moeten echter ook worden aangeboord, want het waterschap betaalt maximaal 30 procent van het totale bedrag. ‘Andere subsidiënten zijn vaak gemeenten, organisaties als Natuurmonumenten en Landschapsbeheer Utrecht de provincie Gelderland’, zo spreekt De Nijs uit ervaring. Een andere belangrijke voorwaarde is dat het project zich in het gebied van het waterschap afspeelt.
Het waterschap heeft jaarlijks een bedrag van 100.000 euro beschikbaar. Voor de details over de subsidieregeling: www.vallei-veluwe.nl/recreatie.

Gemeentekantoor is klaar

20130614 HEUVELRUG   Het nieuwe gemeentekantoor aan de Dorpsstraat in Doorn is klaar. De laatste dossiers zijn verhuisd en deze week hebben de ambtenaren hun intrek genomen.

Lees verder op de website van De Kaap

De veertigste ronde van Rinus

20130614 DRIEBERGEN   Hij wordt in augustus 73 jaar, maar nog altijd is hij de spil en de aanjager van de Grote Heuvelrug Wielerronde van Driebergen. Dit jaarlijkse wielerspektakel wordt door Rinus van Veldhuizen volgende week donderdag voor de veertigste keer georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Meer energiebesparing bij binnensport

20130614 ZEIST  De gemeentelijke binnensportaccommodaties in Zeist worden duurzamer. Dat is het gevolg van een besluit van de raad op 11 juni om ca. € 800.000 beschikbaar te stellen voor dit doel.

Met de uitvoering van de energiebesparende maatregelen gaat de gemeentelijke CO2-uitstoot naar beneden. Goed nieuws dus voor het milieu. Maar ook voor de sportverenigingen die gebruik maken van de gebouwen, want zij krijgen een lagere energierekening. Het loont dus op meerdere fronten om vastgoed duurzamer te maken.

Lagere lasten
Sportverenigingen moeten sinds 2012 hun eigen energielasten betalen. De raad vindt het van belang dat de gemeente als gebouweneigenaar ervoor zorgt dat de binnensportaccommodaties duurzamer worden uitgerust. Zo maakt de gemeente het verenigingen mogelijk hun energielasten te verlagen. De berekende besparing voor de betrokken sportverenigingen bedraagt circa € 275.000 over een looptijd van 20 jaar.
 
Lagere uitstoot
Verduurzaming van onze binnensportaccommodaties past natuurlijk ook uitstekend in de gemeentelijke ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Een groot gedeelte van de CO2-uitstoot in Zeist is afkomstig van gebouwen. Het verwarmen, ventileren en verlichten daarvan kost immers energie. Met het uitvoeren van de maatregelen neemt de CO2-uitstoot af met circa 1.000 ton over de looptijd van 20 jaar.

In het plan staat een groot aantal maatregelen, want er is veel mogelijk op dit gebied. Zoals slimme energiemeters en beter renderende verwarmingssystemen. Of ventilatie die zich automatisch aanpast aan het gebruik, betere isolatie van leidingen en thermostaatkranen. Denk aan verlichting die aan en uitgaat op basis van de hoeveelheid daglicht die binnenkomt en de aanwezigheid van mensen. En aan gevel- en vloerisolatie en zonnepanelen. Overigens worden niet alle maatregelen in alle accommodaties toegepast. Per gebouw wordt op maat bekeken wat qua energieverbruik optimaal is. Bij de behandeling van de voorjaarsnota, ook op 11 juni, heeft de raad bovendien besloten om onderzoek te laten doen naar het duurzamer maken van gemeentelijk onroerend goed bezit in het algemeen.

De energiebesparende maatregelen betreffen vooralsnog de volgende sportaccommodaties:
De gymzalen Jagerlaan, Javalaan, Nic. Beetslaan, Laan van Vollenhove, Laan van Eikenstein, Noordweg en Koppelweg; sportaccommodatie Woudenbergseweg (Bisonpark) en sportcomplex Willem Arntztlaan.

Zomeravondwandeling op de Plantage Willem III

20130614 ELST  Op woensdag 19 juni a.s. bent u om 19.00 uur welkom op de parkeerplaats van de Plantage Willem III tussen kom Elst en het ecoduct aan de N225 tussen Rhenen en Elst. Duur van de excursie: circa 1½ uur.

De gids vergast u zo kort voor het begin van de zomer op een kosteloze avondwandeling waarvoor u zich niet van tevoren hoeft op te geven.
Gaan we na dit tegenvallende voorjaar dan eindelijk genieten van een zoele zomeravond in één van de boeiendste natuurgebieden uit de wijde omgeving?
Alleen die raadselachtige naam al. De gids verklaart u graag de achtergrond. Maar vooral, u bent vrijwel zeker van een ontmoeting met de grote grazers als  koniks en galloways of zelfs damherten. Onbekend voor u? de gids weet er heel wat van.

Nadere inlichtingen: www.utrechtslandschap.nl

Gemeente en Hoogenraad naar mediator

20130614 HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug gaat samen met takelbedrijf Hoogenraad naar de mediator, die verdere escalatie van het geschil moet voorkomen.  Inzet is een bedrijfsverplaatsing.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Informatiebijeenkomst over logeerhuis Leersum

20130614 LEERSUM   Allerzorg houdt maandag 17 juni samen met de woningbouwvereniging Amerongen een bijeenkomst voor inwoners van Leersum en omgeving. De bijeenkomst gaat over het idee om een logeerhuis voor zorgbehoeftigen te beginnen in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 15 juni 2013

Vertraging bouw PKN-hotel in Doorn

20130615 DOORN   De bouw van een nieuw vakantiehotel en conferentiecentrum van de Protestantse Kerk in Doorn loopt vertraging op. De organisatie en de gemeente Utrechtse Heuvelrug kunnen het niet eens worden over de plannen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Straf en reclassering na straatroof in Zeist

20130615 ZEIST  De 19-jarige Jeffrey K. moet voor zijn betrokkenheid bij een straatroof in Zeist 180 dagen de cel in waarvan 80 dagen voorwaardelijk. Ook komt hij onder toezicht van de reclassering te staan.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Dansen, sjansen en gezelligheid

20130615 AUSTERLITZ  Op vrijdag 21 juni tijdens de kortste nacht van het jaar beleven 40plussers een zwoele zomeravond tijdens de midzomernachts dance party in het Beauforthuis. Een avond waarop er gedanst,gesjanst en gedronken kan worden met leeftijdsgenoten.

Van classics uit jaren 70, 80 en 90 tot tropische platen en de top40 van nu, er is voor ieder wat wils. Ook is er de mogelijkheid om verzoekjes aan te vragen. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

De 40plus party in het Beauforthuis is ondertussen een bekend fenomeen in Austerlitz en omstreken. Met biologische hapjes en drankjes, masseurs op de dansvloer, tapas, en elk feest een special act. Voor 40plussers met lekkere trek staat Franklin in zijn frietkot heerlijke biofriet te bakken. Bezoekers van het feest staan versteld van de bijzondere ongedwongen sfeer die ontstaat door de tijdloze muziek, het vriendelijke personeel en het gevarieërde publiek. Het zijn namelijk niet alleen singles die dit feest bezoeken, maar ook stelletjes en groepen vrienden die elkaar hier steeds weer op zoeken. Daarnaast zijn er ook smaakvolle dertigers die mee feesten, en dat is net zo gezellig!
vrijdag 21 juni, 20.15 u 
40+ Midzomernachts Dance Party 
entree € 10 in voorverkoop | € 12 aan de deur

Heuvelrug steunt Maarsbergen in tunnelplan

20130615 HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug gaat lobbyen voor het alternatieve tunnelplan van de Maarsbergse bevolking. Als het lukt mogen ze als eerste op de BBQ komen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Nieuwe voedselbank in Utrechtse Heuvelrug

20130615 LEERSUM  Utrechtse Heuvelrug heeft vanaf vrijdag een eigen voedselbank. Inwoners van de gemeente maakten tot nu toe gebruik van de voedselbank in Zeist.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 16 juni 2013

‘Maak ongelijkvloerse kruising’

20130616 MAARN  Met een stapel tekeningen onder de arm kwamen Jan Huyser en Ruud Hartvelt maandagavond tijdens het dorpsgesprek de Mersebergh binnen. Mannen met een missie: de aanwezige inwoners en raads- en commissieleden behoeden voor een grote fout bij de aanleg van de ondertunneling van het spoor.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Begrijp wat je ziet, dan weet je beter wat je kunt doen’

20130616 DRIEBERGEN   Het Doornse steunpunt Vrijwilligers van Welnúh heeft voor de tweede keer een workshop over dementie aan vrijwilligers van woonzorgcentrum Beukenstein in Driebergen gegeven.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Toename vereenzaming dreigt’

20130616 DRIEBERGEN  ,,De activiteiten die de Zonnebloem uitvoert om te voorkomen dat mensen vanwege hun beperkingen in een sociaal isolement terechtkomen, zullen in de nabije toekomst steeds belangrijker worden.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 17 juni 2013

Opening nieuw centrum op de Bergweg 1

20130617 ZEIST  Op woensdag 19 juni om 13.30 uur opent Wethouder Bodes de Vries het vernieuwde multifunctionele centrum aan de Bergweg 1 in Zeist. Dit zal hij doen door samen met een aantal kinderen letterlijk zijn handdruk in het gebouw achter te laten. Ook is er een open middag.

Het gebouw aan de Bergweg nummer 1 is vernieuwd. Het pand is opgeknapt en opnieuw ingedeeld en er zijn meer maatschappelijke organisaties gegroepeerd op dit ene adres. Maatschappelijk werk, Sociaal Raadslieden, het consultatiebureau, de thuiszorgwinkel, het Ontmoetingscentrum en Vluchtelingenwerk waren hier al gevestigd. Maar nu hebben ook het Wijkteam Centrum en het Centrum voor Jeugd en Gezin hier een plek gevonden. Voor inwoners betekent dit dat ze voor al hun vragen over opvoeden, juridische zaken, hulpvragen of hulpmiddelen en over activiteiten van het wijkteam centrum op één adres terecht kunnen. Voor de organisaties zelf is het nog makkelijker geworden om elkaar te vinden.

Open middag
De vernieuwing van de Bergweg wordt gevierd met de opening door wethouder Bodes de Vries. Hij zal samen met een aantal kinderen letterlijk zijn handdruk achterlaten in het gebouw door gebruik te maken van handverf. Ook zijn er activiteiten georganiseerd door de organisaties die in het gebouw zijn gehuisvest. Zo is er een rolstoel- en krukkenrace, is er een springkussen voor de kinderen en kan men zich laten meten en wegen of een ogentest doen. Iedereen is welkom een kijkje te komen nemen en mee te doen met de activiteiten.

Hardlopers zwoegen tijdens Heuvelrugloop

20130617 MAARN   Ruim duizend fanatieke hardlopers hebben zaterdag meegedaan aan de achtste editie van de Heuvelrugloop.

Lees verder op de website van De Kaap

Peuterspeelzalen blijven open

20130617 DRIEBERGEN   De locaties van kinderopvang SKDD in Driebergen blijven open. ,,Ondanks dat de gemeente de subsidie voor het peuterspeelzaalwerk heeft beëindigd, blijven het ‘Hummelhonk’ en ‘Dikkertje Dap’ open.

Lees verder op de website van De Kaap

Caravan verwoest door brand in Doorn

20130617 DOORN   In de vroege zondagochtend is aan de Wijngaardsesteeg in Doorn een caravan in vlammen opgegaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Peuters ‘slagen’ voor oversteekdiploma

20130617 DOORN   Drie weken lang hebben de peuters van peuterspeelzaal ’t Hobbelpaard in Doorn zich in het zweet gewerkt. Ze plakten, zongen en oefenden in het project ‘jongleren in het verkeer’.

Lees verder op de website van De Kaap

Scoutinggroep beleeft ‘Man in Black-weekend’

20130617 AMERONGEN/LEERSUM   Leden van scoutinggroep Zuylensteyn hadden afgelopen weekend hun gezamenlijke kamp in clubhuis De Kameel.

Lees verder op de website van De Kaap

ATV Amerongen opent nieuwe banen en ‘muur’

20130617 AMERONGEN   Leden van tennisvereniging ATV Amerongen hebben zaterdag hun vernieuwde tennispark geopend tijdens de open dag.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 18 juni 2013

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Kuus

20130618 ZEIST  Op maandag reikte burgemeester Koos Janssen een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Albert Kuas, inwoner van Utrecht. Dit deed hij tijdens zijn afscheid als vrijwilliger bij de Politie district Binnensticht tijdens de vrijwilligersavond op 17 juni 2013 in het Politiebureau van Zeist.

De heer Kuas heeft een grote staat van dienst opgebouwd als vrijwilliger bij de Politie District Binnensticht, al vanaf 1997. De vrijwilligers worden ingezet bij verkeerscontroles, horecadiensten, wijkdiensten en planning van evenementen. Ook is hij sinds 1995 actief (bestuurs)lid van de schietsportvereniging Gradatim in De Bilt.

Wibi Soerjadi verlaat landgoed Zeist vanwege nieuwe liefde

20130618 ZEIST  Wibi Soerjadi heeft zijn landhuis in Zeist te koop gezet. De 43-jarige pianovirtuoos woont al jaren op Landgoed Wulperhorst, maar nu hij weer een vriendin wil hij een nieuwe start maken en wil hij zijn ‘vrijgezellenvilla’ verlaten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zomerfair bij Kraaybeekerhof

20130618 DRIEBERGEN  Kraaybeekerhof Academie in Driebergen presenteert op zaterdag 22 juni een Zomerfair. Beleving van het landgoed in al zijn facetten staat centraal.

Op het programma staan onder andere theater, verschillende workshops, rondleidingen en meer. Daarnaast kunnen de gasten meer informatie krijgen over de opleidingen Natuurvoedingskunde en Natuur in Leiderschap. Ook het restaurant op het landgoed is geopend. De open dag duurt van 11.00 tot 17.00 uur.

Kraaybeekerhof Academie biedt verschillende opleidingen, trainingen en workshops. Ooit begonnen als een klein cursuscentrum, gericht op de biologisch dynamische landbouw, heeft de academie zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een breed opleidingscentrum waar het nog altijd draait om bewustzijn over aarde en mens. De academie is gevestigd op het prachtige landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen. Daar vind je onder andere een restaurant, een groenten- en kruidentuin, bos, een vijver en weide. “Met de Zomerfair willen we de bezoekers alles wat we op het landgoed te bieden hebben op een actieve manier laten beleven”, vertelt Ronnie Horstman, namens de Kraaybeekerhof. Het programma is zeer divers. René Slot (antroposofisch arts) vertelt over voeding; de bezoekers kunnen een ‘zintuigenroute’ over het landgoed volgen, waarbij de smaak, de neus, de oren en de ogen flink geprikkeld worden; Herma Klaassen presenteert een workshop jam maken; biologisch kok Olivier van der Staal verzorgt een workshop zomersalade maken; het fairtrade koffiemerk Peeze geeft informatie over haar verschillende koffiesoorten en de productiewijze; Joke van den Ban houdt een workshop composthoop maken; de Biobakker verkoopt brood; Vincent de Vries laat de kinderen kennis maken met de creatieve mogelijkheden van speksteen; tuinman Theo Engbers verzorgt rondleidingen door zijn tuinen op het landgoed; De Bijentuin van de Kraaybeekerhof laat de bezoekers kennis maken met alle facetten van het imkerschap; Erik Zillig laat zien hoe hij roomijs maakt en Elise en Jara verzorgen een speelse kindertheatervoorstelling over biologisch dynamische landbouw. Bij het restaurant zijn picknickmandjes verkrijgbaar voor een lunch die op het landgoed genuttigd kan worden.
Daarnaast zijn er presentaties van de opleidingen Natuurvoedingskunde en Natuurlijk Leiderschap.  

Natuurvoedingskunde
De natuurvoedingskundige is een adviseur waarbij mensen met vragen en klachten over hun gezondheid terecht kunnen voor voorlichting en therapeutische begeleiding. Diverse stromingen lanceren een visie op gezonde voeding. Centraal in de driejarige opleiding staan vragen als: Welk verhaal is het juiste voor mij;  Hoe doe ik dat, anders eten en elke producten kies ik dan en hoe bereid ik ze? De opleiding wordt verzorgd door Fee van Bruxvoort. Naast de benodigde kennis leren de deelnemers ook goed waar te nemen. Ze leren een mens te zien naar lichaam, ziel en geest en daar het persoonlijke voedingsadvies op af te stemmen.
In de opleiding komen onder andere basisvakken aan de orde als voedingsleer, productkennis, medische basiskennis, biologisch dynamische landbouw, kruidenleer, diëtetiek, gesprekstechnieken, kindervoeding, en nog veel meer. Het eerste jaar legt de basis voor de vakkennis, in het tweede jaar gaat de opleiding meer de diepte in (onder andere door het schrijven van een scriptie) en het derde jaar richt zich onder andere op het oefenen en daadwerkelijk invulling geven aan het vak, uiteraard naast de inhoudelijke vakken.
De opleiding bestaat elk jaar uit twintig wekelijkse lesdagen (van 10.30 tot 16.15 uur) op de donderdag. De eerste lesdag is op 26 september. Het is mogelijk om eerst een korte inleidende cursus te volgen.

Natuur in Leiderschap
De tweejarige deeltijdopleiding Natuur in Leiderschap is bestemd voor professionals in onderwijs, (geestelijke) gezondheidszorg, psychosociale (werk)begeleiding die de mogelijkheden die de natuur en tuin de bieden verder willen uitdiepen en integreren in hun werk. Ze leren passende activiteiten te ontwikkelen voor hun cliënten of leerlingen. Aan de orde komen onder andere duurzame landschapsontwikkeling, algemene kennis van natuur en tuin, de mens als fysiek onderdeel van de natuur, interventies, therapeutisch handelen en coachingstechnieken. De opleiding omvat 27 lesdagen. De voorbereiding van de lessen en de verwerking van de lesstof vraagt buiten de lessen circa vier uur per week. De opleiding krijgt verder vorm door stagedagen, werkbezoeken, intervisie en toetsing. De deelnemers worden geacht een portfolio bij te houden en aan het eind van elk studiejaar een werkstuk te schrijven en te presenteren. De eerste lesdag is op dinsdag 24 september. De lesdagen duren telkens van 9.30 tot 17.30 uur.
Om de opleiding te kunnen volgen, heb je een voor dit werkveld relevante opleiding voltooid. Je hebt werkervaring als professional c.q. werkbegeleider in het onderwijs of geestelijke) gezondheidszorg, als therapeut of als trainer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Mocht je niet aan de toelatingseisen voldoen, dan krijg je voorafgaand aan de opleiding een assessment.

De Kraaybeekerhof Academie is gevestigd aan de Diederichslaan 25 in Driebergen, tel: 0343-512925 (dinsdag tot en met vrijdag). Meer informatie op www.kraaybeekerhof.nl. Houd de website in de gaten voor de exacte tijden van de workshops en de rest van het programma.

Een tappunt op ieder schoolplein

20130618 HEUVELRUG  Alle publieke gebouwen moeten een tappunt krijgen, waar iedereen zijn lege flesje water kan bijvullen. Want water drinken moet weer normaal worden.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Oplettende getuigen en burgetnetdeelnemers zorgen voor aanhouding woninginbrekers

20130618 MAARN  Maandagochtend 17 juni meldde een getuige een verdachte situatie. In een woning bleek ingebroken. Twee verdachten werden aangehouden.

Rond 10.55 uur meldde een getuige dat er een aantal mannen zich in de wijk ophielden en bij woningen aan zouden bellen. Twee van hen reden in een auto, een derde zou zich op een dak van een schuurtje schuilhouden.
Bij een woning aan de Mercuriushof bleek een raam ingegooid en ingebroken. Voor de woning stond een auto met daarin de contactsleutels. Een man kwam richting de auto gelopen om ermee weg te gaan, hij werd echter herkend door een getuige als één van de verdachte mannen. Agenten hielden de 29-jarige man uit Zeist aan.

Actieve Burgernetdeelnemer
In de omgeving zochten agenten naar de andere twee verdachten. Tevens werd een Burgernetactie gestart. Een oplettende Burgernetdeelnemer zag in de omgeving van Maarsbergen een man die voldeed aan het signalement. Agenten konden hierop de 30-jarige man uit Leersum aanhouden.
In de auto die voor het Mercuriushof stond, bleek inbrekerswerktuig te liggen. De twee verdachten werden meegenomen naar het politiebureau en zitten vast. Het onderzoek wordt voortgezet.

Zwemvierdaagse Leersum van start met ruim 120 zwemmers

20130618 LEERSUM   Ruim 120 zwemmers zijn maandagavond begonnen aan de zwemvierdaagse in Bosbad Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Speuren naar het verleden rond Zuylestein

20130618 LEERSUM   Rondom landgoed Zuylestein in Leersum zijn veel sporen uit het verleden te zien. Op zaterdag 22 juni is er een ‘speurtocht naar het verleden’ rond en op het landgoed.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing over geschiedenis gemeente Rijsenburg

20130618 DRIEBERGEN   Dick Steenwijk geeft zaterdagmiddag 22 juni een lezing over het ontstaan en de otnwikkeling van de gemeente Rijsenburg. Hij doet dit in de tuin van museum Vroeger en Nu aan de Traay in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

BIGA ruimt weesfietsen voor tweede leven

20130618 DRIEBERGEN  Vanochtend knippen medewerkers van de Bigagroep voor het eerst stationsfietsen weg. De fietsen krijgen een tweede leven, aan de ‘onderkant van de samenleving’.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Serie autobranden Zeist duurt voort

20130618 ZEIST  Opnieuw is in Zeist een auto in vlammen opgegaan. Vannacht was het raak aan de Gunninglaan, vlakbij de Laan van Vollenhove.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 19 juni 2013

Cursus Grip op geld succesvol

20130619 ZEIST  De Nibud-cursus Grip op geld die de gemeente Zeist onlangs aanbood, kon rekenen op veel belangstelling en een goede waardering. 43 mensen namen in mei deel aan de cursus.

Hoe breng ik mijn administratie op orde? Hoe krijg ik meer overzicht in mijn inkomensten- en uitgavenpatroon? Heb ik recht op aanvullingen op mijn inkomen? Welke keuzes kan ik maken om financiële problemen te voorkomen? Tijdens de cursus Grip op geld krijgen mensen antwoorden op die vragen in de vorm van praktische tips.

Het is de eerste keer dat een dergelijke cursus in Zeist werd aangeboden, onder meer via een aankondiging in de Geldkrant die in april in de hele gemeente is verspreid. Er waren minimaal 17 mensen nodig om van start te gaan. Al snel hadden zich 43 personen opgegeven, zodat er uiteindelijk twee cursussen (van elk twee avonden) zijn gegeven in de laatste twee weken van mei. De deelnemers waren van alle leeftijden: van tieners die met hun ouders meekwamen tot aan echtparen van boven de zeventig.
Ieder met goede redenen om deel te nemen, zoals:
    •    een van ons raakt zijn baan kwijt, we willen hier goed op voorbereid zijn
    •    mijn vader helpt me met mijn financiën, wat kunnen we nog leren?
    •    ik ga binnenkort op mezelf wonen
    •    als ondernemer doe ik alles van één rekening, kan dat handiger?
    •    ik ben sinds kort alleenstaande ouder en wil zeker weten dat ik alles goed geregeld heb.

Tijdens de tweede bijeenkomst bespraken de deelnemers ook tactieken om het geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk te (blijven) brengen.

‘Madeliefjes’ fietsen duizenden euro’s bijeen

20130619 HEUVELRUG   Het fietsteam van de Utrechtse Heuvelrug heeft afgelopen weekend de zogenaamde Homeride afgelegd per fiets: van Groningen via Amsterdam naar Maastricht, in estafettevorm of als zogenaamde ‘fullrider’.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Steunpunt vrijwilligers in gevaar’

20130619 HEUVELRUG   Als een bezuinigingsplan van wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) doorgaat, betekent dat het einde van het steunpunt vrijwilligerswerk van welzijnsorganisatie Welnúh. 

Lees verder op de website van De Kaap

Boek met kernwaarden voor burgemeester Naafs

20130619 AMERONGEN/LEERSUM   René Munsters, voorzitter van de verneiging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum, had vorige week een cadeau voor burgemeester Frits Naafs. De burgervader kreeg het fotoboek met kernwaarden van Leersum en Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Veelbesproken voetpad in gebruik genomen

20130619 MAARN   Het meest besproken voetpad van Utrechtse Heuvelrug is in gebruik genomen. Na jarenlang politiek soebatten waren wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) en inwoner Tine Koppenaal vrijdag de eerste officiële gebruikers.

Lees verder op de website van De Kaap

Kaartverkopers voor Corso gevraagd

20130619 LEERSUM   Het corsobestuur zoekt dringend een aantal vrijwilligers, die zich op zaterdag 17 augustus op de diverse toegangsposten beschikbaar willen stellen voor de kaartverkoop.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe voorzitter voor voetbalclub HDS

20130619 LEERSUM   Voetbalclub HDS heeft vorige week afscheid genomen van voorzitter John van Spanje. Hij was vier jaar voorzitter en wordt opgevolgd door Jeroen Donath.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 20 juni 2013

Nieuwe straatnamen in Driebergen

20130620 DRIEBERGEN  Bierens de Haanerf, Van Bockom Maaserf, Kapelleland en Rodenbergse Dreef worden nieuwe straatnamen in Driebergen. Dit blijkt uit het overzicht van verleende omgevingsvergunningen.

In deze straten zullen 60 woningen gebouwd worden.

Gemeenteraad vergadert vanavond experimenteel

20130620 HEUVELRUG  Onder leiding van de groep Bruggenbouwers vergadert de gemeenteraad vanavond in een experimenteel rondje. Besluiten moeten vallen met instemming van iedereeen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

‘Geen mazelen Utrechtse Heuvelrug’

20130620 HEUVELRUG   Er zijn afgelopen week nog geen gevallen van mazelen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gemeld. In sommige media werd er ook hier een uitbraak van de ziekte gesignaleerd. Maar wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) zegt, dat het daarbij niet om de gemeente maar om het gebied Utrechtse Heuvelrug gaat.

Lees verder op de website van De Kaap

Man aangehouden bij bromfietscontrole

20130620 DOORN   Agenten hhebben dinsdag een bromfietscontrole gehouden in Wijk bij Duurstede en Doorn. Eén persoon werd aangehouden en acht bestuurders kregen een bekeuring.

Lees verder op de website van De Kaap

Dit wordt een drama

20130620 DRIEBERGEN  Driebergenaar John Johannes vreest een nog zwaarder verkeersinfarct als het plan voor de nieuwe Hoofdstraat niet wordt gewijzigd. ‘Dit kan gewoon niet’.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Nieuwe Hoofdstraat: autoverkeer in keurslijf

20130620 DRIEBERGEN  Door autoverkeer strak te kanaliseren moet de Driebergse Hoofdstraat veilger worden en beter doorstromen. Op het plan mogen inwoners nog altijd schieten.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Voordeelpas voor inwoners Utrechtste Heuvelrug

20130620 HEUVELRUG   Welzijnsorganisatie Welnúh lanceert per maandag 1 juli de Welnúhpas, in samenwerking met organisaties en bedrijven. Deze pas geeft inwoners van de Utrechtse Heuvelrug toegang tot kortingen en aanbiedingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waaronder de diensten Welnúh.

Lees verder op de website van De Kaap

Per fiets naar fairtrade-koffie

20130620 DRIEBERGEN   Fietsen over de Utrechtse Heuvelrug was altijd al populair, maar krijgt komende zaterdag een originele impuls. Dan houdt burgemeester Frits Naafs drie nieuwe fietsroutes ten doop die langs horecabedrijven voeren waar fairtrade-producten verkrijgbaar zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontwerp ‘Hoofdstraat’kritisch ontvangen

20130620 DRIEBERGEN   ,,Veel van uw wensen zijn hiermee vervuld”, concludeerde projectcoördinator Joris Jansen vorige week bij de presentatie van het ontwerp voor de herinrichting van de Hoofdstraat. Maar instemmend applaus klonk er niet in het overvolle zaaltje van Nieuw Salem.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 21 juni 2013

Kindertentoonstelling ‘In Holland staat een Huis’

LEERSUM  Van 3 juli tot en met 6 september exposeert Stichting de Vrolijkheid Leersum met kinderen van het AsielZoekersCentrum De Hoogstraat, in de bibliotheek van Leersum. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op woensdag 3 juli om 15.00 uur. Hans Nijhof, raadslid en voormalig bestuurslid van Vluchtelingenwerk verricht de opening samen met de kinderen. Een muzikaal optreden van de kinderen is onderdeel van het programma. Iedereen is welkom op deze vrolijke middag.

vergroot foto

Zo woon ik. Zo wonen anderen. Zo zou ik willen wonen.
Stichting de Vrolijkheid helpt kinderen in het AZC hun ervaringen te verwerken. Daarvoor organiseert een team van enthousiaste vrijwilligers activiteiten waarbij de kinderen zich kunnen uiten, spelen en hun talenten kunnen ontdekken. De tentoonstelling ‘In Holland staat een huis’ laat het resultaat zien van 12 workshops voor basisschoolkinderen rondom de thema’s; ‘Zo woon ik. Zo wonen anderen. Zo zou ik willen wonen.’ Een eigen huis is de droom van ieder kind in het AZC.

Vrolijk geheel van restmaterialen
Tekeningen en 3D portrettenschilderijtjes laten zien hoe en met wie de kinderen in het AZC wonen. Een kleurrijke collage en een maquette geven een overzicht in wat voor huizen en in welk landschap je zou kunnen wonen. Pronkstukken van de expositie zijn de ‘droomhuisjes’.
Voor de werken zijn allerlei (rest)materialen en technieken gebruikt om de creativiteit te stimuleren. De oplettende bezoeker van de tentoonstelling ziet melkpakken, kartonnen dozen, oude tijdschriften, deksels van potten, kralen, ijslolliestokjes, verf, krijt etc.

Prentenboeken
Nog niet alle kinderen bij de Vrolijkheid beheersen de Nederlandse taal. Werken met veel voorbeelden is een belangrijke manier om uitleg te geven bij een workshop. Prentenboeken zijn daarbij een enorme steun. ‘Het Muizenhuis’, ‘Bij ons in de straat’ en ’Het huis van Jip en Janneke’ zijn bij het huizenonderwerp een grote inspiratiebron.

Sam en Julia uit het Muizenhuis en ook Jip en Janneke hebben zich in de tentoonstelling verstopt. Kom jij ze zoeken?

Het adres van de bibliotheek in Leersum is Hoflaan 31 in Leersum. Op de 1e verdieping van SCC De Binder. Openingstijden: maandag en vrijdag 14 – 20 uur; wo en do 14 -17 uur. Tijdens de basisschoolvakantie zijn er aangepaste openingstijden. Kijk hiervoor op de website. Meer informatie: www.vrolijkheid.nl en/of www.rbzout.nl

Dorpsverzet Maarsbergen succesvol

20130621 MAARSBERGEN   Wat tegenstanders van het nieuwe gemeentekantoor vorig jaar niet lukte, hebben twee Maarsbergers wel klaargespeeld: de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug is teruggekomen op een eerder genomen besluit.

Lees verder op de website van De Kaap

Wethouder botst opnieuw met ambtenaren

20130621 HEUVELRUG  Het irriteert wethouder Homan ´mateloos´ dat beloftes door hem gedaan niet snel door ambtenaren worden uitgevoerd.  De ambtenaren geven geen wederhoor.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Dronken automobilist rijdt tegen boom

20130621 RHENEN  Donderdag 20 juni is een auto van de weg geraakt en tegen een boom geknald. Zowel de bestuurder van de auto als zijn bijrijdster zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Rond 19.50 uur kreeg de politie de melding van het verkeersongeval op de Autoweg. Een 19-jarige automobilist uit Tiel was met zijn auto van de weg geraakt en tegen een boom tot stilstand gekomen. De man en zijn 18-jarige bijrijdster uit Randwijk waren bij kennis, maar klaagden beiden over pijn in hun rug. De politie vroeg de bestuurder te blazen, waaruit duidelijk werd dat hij te veel had gedronken. Hij werd aangehouden en naar het ziekenhuis gebracht. Hier bleek de bestuurder een klaplong en een aantal gebroken ribben te hebben. Het is niet bekend wat de bijrijdster heeft overgehouden aan de aanrijding.

Waarderingssymbool Ot en Sien voor Angelique Driesen

20130621 ZEIST  Op donderdag 20 juni 2013 reikte wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof het gemeentelijk waarderingssymbool Ot en Sien uit aan Angelique Driesen uit Zeist.

Mevrouw Driesen is al meer dan 12 jaar beheerder van Kinderboerderij De Brink in Zeist. Op een energieke en creatieve manier heeft zij zich de afgelopen jaren ingezet voor het voortbestaan en de verdere ontwikkeling van de Kinderboerderij.

Mevrouw Driesen werkt vaak ’s nachts, in de weekenden en tijdens vakanties door in het belang van de dieren, ook al staat daar geen vergoeding tegenover. Bij dreigende tekorten op de begroting was zij de eerste met initiatieven voor het verkrijgen van nieuwe inkomstenbronnen en het verlagen van de kosten. Tegelijkertijd heeft zij grote aandacht voor de werkprocessen en het bieden van een veilige werkplek voor de zwakkere medemens.

Op 20 juni 2013 viert de Stichting Kinderboerderij ‘De Brink’ haar 30-jarig bestaan. Op die dag wordt dat jubileum gevierd tussen 16.00 en 18.00 uur. Het toeval wil dat Jacqueline Driesen op dat moment, bijna op de dag af, 12 ½ jaar in dienst is. Het bestuur heeft daarom aan de gemeente verzocht om aan haar een Zeister ‘Ot en Sien’ uit te reiken.

Het Waarderingssymbool Ot en Sien wordt uitgereikt aan individuen die zich opvallend en intensief hebben ingezet voor de Zeister samenleving.
heuvelrugnieuws 22 juni 2013

Genieten van een excursie en the complet bij Chalet Helenaheuvel

20130622 DOORN  Op zondag 30 juni organiseren Natuurmonumenten en Chalet Helenaheuvel een excursie en the complet. U start om 13.00 uur met een wandeling, onder begeleiding van een gids van Natuurmonumenten.

U geniet twee uur lang van de prachtige Kaapse Bossen. Misschien spot u wel een ree? Of de specht. Uw gids vertelt u alles over de geschiedenis van de Kaapse Bossen. En na zo’n wandeling kunt u rond 15.00 uur bij Chalet Helenaheuvel genieten van een overheerlijke the complet. Een heerlijk middagje uit voor jong en oud.

De the complet wordt geserveerd in het historische Chalet Helenaheuvel. U heeft vanaf deze locatie een prachtig uitzicht op de Kaapse Bossen. De the complet bestaat uit thee met diverse soorten sandwiches, scones, verse quiche, brownies en zoete petit fours. Dat smaakt vast en zeker na zo’n mooie  wandeling.
Wilt u op zondag 30 juni een heerlijk middag er op uit? Reserveer dan direct. Misschien ook een idee om hiermee uw vrienden, familie of partner te verrassen……
De kosten voor de excursie en the complet zijn € 20,– per persoon. Kijk op www.natuurmonumenten.nl/kaapsebossen voor alle informatie en om u aan te melden.

Zomerse Zoute Inval

20130622 LEERSUM  Ook tijdens de zomermaanden wordt er wekelijks op donderdagmorgen van 10 tot 12 uur een Zoute Inval in de foyer van SCC De Binder in Leersum georganiseerd.

In de zomermaanden juni, juli en augustus zijn er geen themabijeenkomsten. Wel staat er wekelijks een kopje koffie/thee voor u klaar en kunt u een spelletje doen, kranten lezen en elkaar [blijven] ontmoeten.

Het najaarsprogramma [september t/m december 2013] mét themabijeenkomsten start 
donderdag 5 september. Nieuw in het programma voor het najaar is het iPad café. Tijdens het IPad café kunnen iPad/tabletgebruikers  binnenlopen om in informele sfeer te praten over de mogelijkheden van tabletcomputers, nieuwe apps aan elkaar te laten zien, tips en trucs uit te wisselen, vragen stellen aan anderen, dingen uitproberen. Voor beginners en gevorderden, jong en oud. Er  is gratis Wifi aanwezig. Tabletdeskundige, mw. Anneke Jongebreur, is deze ochtenden aanwezig om vragen te beantwoorden. Het iPad café zal 1x per kwartaal georganiseerd worden. De eerste keer is  donderdagmorgen 26 september.
De folder met het najaarsprogramma van de Zoute Inval is vanaf eind juli op te halen in de bibliotheek en is na te lezen op www.rbzout.nl

U kunt vrijblijvend binnenlopen bij de Zoute Inval. U betaalt alleen voor de koffie of thee [€ 1,00 per kopje]; het is niet nodig om u van te voren op te geven.
Adres: SCC De Binder, Hoflaan 29-33, 3956 ED Leersum.
heuvelrugnieuws 23 juni 2013

Verse IVN natuurgidsen komen eraan!

20130623 ZEIST  Ze zijn er weer de 24 nieuwe gidsen van IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn. Anderhalf jaar lang hebben ze zich verdiept in zoveel mogelijk aspecten van de natuur. Ze zijn zelf op excursie gegaan, hebben geleerd hoe ze een excursie kunnen begeleiden en nemen de nieuwste inzichten mee. Nu staan ze te popelen om u daarvan in kennis te stellen.

vergroot foto

Ze nodigen u dan ook van harte uit om naar onze IVN excursies te komen die iedere tweede zondag van de maand gehouden worden of tijdens speciale verzoekwandelingen. U vindt onze excursies aangekondigd in de media, in onze folder en op onze website www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn of bel met Adrie Vermeulen telefoon 0343491458 coördinator wandelingen en excursies.

Thriller over moord in Doorn

20130623 DOORN   Bij uitgeverij De Leeskamer is ‘Een afgesloten huis’ verschenen, de nieuwe regiothriller van de in Doorn woonachtige M.P.O. Books. Deze misdaadroman gaat over de moord op de topcrimineel Fred Duijster die in zijn woning aan de Piet Heinlaan in Doorn is afgeslacht.

De politie is er al snel van overtuigd dat de moord is gepleegd door draaideurcrimineel Rafaël du Mez. Zijn zus is er zeker van dat haar broer onschuldig is. Zij schakelt een advocaat in op voorwaarde dat hij haar broer vrijpleit. Raadsman Sjoerd Guikema heeft het gevoel voor een onmogelijke opgave te staan.
 
‘Een afgesloten huis’ is alweer het achtste deel in een serie van M.P.O. Books over politiedistrict Heuvelrug. Wat opvalt is dat het gaat om een cross-over thriller. Dit houdt in dat de auteur de politieroman en de legal thriller combineert. M.P.O. Books: “Zodra advocaat Sjoerd Guikema in het verhaal komt, wissel ik zijn perspectief af met dat van de politie. Die twee perspectieven werken dan als tegengestelde polen waartussen de lezer heen en weer getrokken wordt. Het ene moment zal men er zeker van zijn dat Du Mez schuldig is, het andere moment gaat men twijfelen. Heel spannend, dus.”
 
Dat is ook de ervaring van de eerste boekhandelaren die ‘Een afgesloten huis’ lazen. Een meesterwerkje, noemde een van hen het boek. Uitgever Hans van den Boom van De Leeskamer reageerde ook enthousiast toen hij begin dit jaar het manuscript ontving: “Door de afwisseling van perspectieven heeft dit boek een originele, verrassende invalshoek. Het is ook nog eens spannend van begin tot eind, want je vraagt je toch af of die Du Mez het wel of niet gedaan heeft. Dit zou weleens het beste boek van Books tot nu toe kunnen zijn.”
 
‘Een afgesloten huis’ is verschenen als luxe paperback voor 17,95 euro per stuk. Het boek is verkrijgbaar in Doorn bij The Read Shop, in Driebergen bij boekhandel Jacques Baas en The Read Shop, in Leersum bij The Read Shop en in Maarn bij Boek & Koek. Meer informatie is te vinden op www.eenafgeslotenhuis.nl.

CDA: Imagoprobleem Zeist door wegwerkzaamheden

20130623 ZEIST   Zeist krijgt een imagoprobleem door onduidelijkheid over werk aan de weg. Dat zegt het CDA in de gemeente, die op Twitter en Facebook vaak berichten voorbij ziet komen van inwoners die zich ergeren aan de werkzaamheden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 24 juni 2013

Verkeersveiligheidlabel voor de Hoeksteen

20130624 LEERSUM   Het Utrechts Verkeersveiligheidlabel werd donderdag officieel uitgereikt aan de Hoeksteen in Leersum. Dit certificaat wordt uitgereikt aan scholen die hun verkeersonderwijs zowel theoretisch als praktisch op orde hebben.

Lees verder op de website van De Kaap

Gevarieerde muziek tijdens Fête de la Musique

20130624 LEERSUM   Organisatoren Jan Fontijn en Nico de Jong hadden vrijdag vooral de blik omhoog gericht. ,,Als het maar droog blijft”, was hun onuitgesproken hoop.

Lees verder op de website van De Kaap

Man aangehouden voor poging inbraak

20130624 RHENEN   Na een melding van een poging tot inbraak op zondagochtend om 9.50 uur op de Utrechtsestraatweg in Rhenen, gingen agenten ter plaatse. Bij aankomst zagen zij een man in spijkerbroek en met een jas aan wegrennen door de achtertuin.

Bij de achterdeur vonden de agenten een tas met inbrekerswerktuigen. Verderop in de tuin lagen nog meer inbrekerswerktuigen, die de man in zijn vlucht verloren had.
Agenten die in de omgeving zochten, zagen op de Galgenberg een man in zwembroek met bovenkleding lopen. De man was buiten adem. Gezien die omstandigheden spraken de agenten de man aan en vroegen naar zijn identiteitspapieren. Die had hij niet bij zich. Daarop besloten zij hem aan te houden.

De 25-jarige Rotterdammer probeerde in de politieauto op weg naar het bureau een aantal latex handschoentjes weg te moffelen. Deze werden in beslag genomen. Agenten die de vermoedelijke vluchtweg van de inbreker afliepen, vonden later verschillende kledingstukken en latex handschoenen. De achterdeur en het keukenraam van het huis hadden braakschade, maar er was niet ingebroken. De politie onderzoekt de zaak nader.

‘Beleid richten op kwetsbare senioren’

20130624 HEUVELRUG  Het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug doet een dringend beroep op de politieke partijen om in hun verkiezingsprogramma’s aandacht te besteden aan een goed seniorenbeleid.

Met name een effectieve overheveling en begeleiding van de AWBZ naar de WMO vergt aandacht en sturing vanuit de lokale overheid.
‘Het beleid moet gericht worden op kwetsbare senioren’, aldus voorzitter Jan Hardeman. ‘De gemeente moet de doelgroep en de zorg- en ondersteuningsvraag kennen, en zorgdragen voor een goede aansluiting op de verschillende zorgstromen. Daar hoort ook goede en actieve voorlichting bij’. Hardeman zegt dit bij het verschijnen van de vijf speerpunten (zie hieronder) die het Seniorenplatform heeft geformuleerd. Ze zijn bestemd voor de lokale politieke partijen die bezig zijn met de verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. De speerpunten raken de beleidsterreinen gezondheidszorg, zorg en welzijn, wonen, bijzondere bijstand en de woonomgeving. Zij zijn er op gericht dat ook kwetsbare senioren zo lang mogelijk kunnen participeren in de samenleving.
Zie ook www.seniorenplatformheuvelrug.nl


Speerpunten voor een goed seniorenbeleid
Onze gemeente Utrechtse Heuvelrug betrekt senioren tijdig en actief bij de voorbereiding en uitvoering van het beleid dat voor deze doelgroep van groot belang is.
Speerpunten zijn:

Ouderengezondheidszorg
De gemeente zorgt voor een effectieve overheveling en begeleiding van AWBZ naar WMO, weet om welke cliënten het gaat en kent ook de zorg- en ondersteuningsvraag. De gemeente stimuleert dagbesteding voor kwetsbare senioren per dorp en preventieve programma’s voor vitale senioren, eveneens per dorp. De gemeente zorgt er ook voor dat er eenvoudige en heldere informatie komt over de beschikbare zorg voor senioren. Vooral ook over de vraag hoe de AWBZ-zorg, de mantelzorg en de zorg uit de WMO en zorgverzekeringswet worden gecombineerd. Er wordt goed samengewerkt met de serviceloketten zorg & welzijn per dorp.
 
Zorg en Welzijn
Inwoners, gemeente en instellingen zetten samen de schouders onder zorg en welzijn. Dat vergt een actief beleid, zowel gericht op stimulering en ondersteuning van mantelzorgers (respijtzorg!) en vrijwilligers (waardering!) als op het creëren van een goed vangnet daar waar oplossingen van burgers tekort schieten, als op het regisseren van samenhang tussen de verschillende zorg- en welzijnsvoorzieningen.
De gemeente bevordert activiteiten ter voorkoming van eenzaamheid en zet daarbij in op bewegings- en ontmoetingsactiviteiten. Per dorp of wijk komt er een laagdrempelig, deskundig serviceloket. De plannen voor woonservicegebieden en wijkteams worden snel en effectief uitgevoerd, in overleg met de doelgroepen. Waar mogelijk moeten bezuinigingen op huishoudelijke hulp via de WMO beperkt worden, in verband met de signaleringsfunctie.

Wonen
De gemeente zet fors in op voldoende en betaalbare woningen voor senioren, zowel in de sociale als in de vrije sector. Daartoe zal aangegeven worden op welke (potentiële) bouwlocaties in ieder geval ook woningen voor senioren moeten komen.
Het beleid voor kangoeroewoningen, tijdelijke plaatsing van woonunits en aanpassingen van woningen krijgt een impuls om mantelzorg te faciliteren.
De gemeente verstrekt faciliteiten bij verhuizing naar een geschikte woning als daarmee een voor een jongere generatie passende woning vrijkomt.

Bijzondere bijstand
Voor kwetsbare groepen (zoals senioren met een zware zorgbehoefte en thuiswonenden met dementie) is financiële ondersteuning via de bijzondere bijstand vaak essentieel. De gemeente bevordert optimaal gebruik en houdt rekening met stapeling van kosten.

Veilige woonomgeving
Een veilige, toegankelijke woon- en leefomgeving is cruciaal. Dat vereist drempelvrije winkels, voorzieningen dichtbij, goed verlichte stoepen zonder gaten of obstakels, zichtbaar toezicht van wijkagenten maar ook een goed geregeld WMO-vervoer. Dat laatste waarborgt de mobiliteit van (kwetsbare) senioren en nodigt ook hen uit tot participatie aan de samenleving.

Vrij baan voor homohuwelijk

20130624 HEUVELRUG   Het homohuwelijk is nu ook in Utrechtse Heuvelrug de gewoonste zaak van de wereld. Volgens burgemeester Frits Naafs zijn er in de gemeente geen weigerambtenaren meer.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Opbrengst lichtmastreclame valt tegen’

20130624 HEUVELRUG   De lichtmastreclame in Utrechtse Heuvelrug komt niet goed van de grond, zo blijkt uit een ambtelijke evaluatie.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 25 juni 2013

Voorlopig geen afsplitsing WereldKidz

20130625 DOORN   Het ligt niet voor de hand om Heuvelrugscholen los te weken van het in financiële problemen geraakte WereldKidz-bestuur.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrug wil zonnepanelen op scholen en sporthallen

20130625 HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug haalt de eigen klimaatdoelstellingen niet. Daarom moeten meer scholen en sportverenigingen zonnepanelen op hun dak. Er komt een fonds voor.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Ruim 2000 handtekeningen voor leefbaar Maarn

20130625 MAARN  Inwoners, ondernemers en bezoekers van Maarn en Maarsbergen worden uitgenodigd zingend de petitie ‘Houd Maarn/Maarsbergen Leefbaar’ aan te bieden op zaterdag 29 juni a.s. om 11:00 uur op het 5 mei plein te Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Rijden in gestolen auto

20130625 ZEIST  Op maandagmiddag werden drie personen aangehouden omdat ze in een gestolen auto reden

Omstreeks 17.30 uur werd een auto gecontroleerd op de Slotlaan. Na onderzoek van het chassisnummer bleek dat dit nummer niet klopte. Omdat het vermoeden bestaat dat de auto van diefstal afkomstig is werden de drie inzittenden in de leeftijd van 32 tot 38 jaar uit Amsterdam direct aangehouden.

‘Stop met vakantie vaccinaties door GGD’

20130625 DOORN   Reizigersadvies en -vaccinatie is geen taak voor de overheid, vindt het Heuvelrugcollege. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, laat de GGD voortaan de gehele reizigersadvisering over aan de markt.

Lees verder op de website van De Kaap

ModderDag bij SKDD

20130625 DOORN   Kinderopvangorganisatie SKDD doet mee aan de eerste nationale ModderDag. Dat betekent dat op 28 juni, als in het hele land zo’n 45.000 kinderen met zand en water spelen, ook de kinderen van SKDD lekker vies mogen worden in de modder.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 26 juni 2013

Nieuwe tekorten, maar politiek houdt kruit droog

20130626 HEUVELRUG  De vooruitzichten voor 2014 vallen mee, daarna doemen dieprode cijfers op in de gemeentelijke begroting. De lokale politiek houdt het kruit nog even droog, met de verkiezingen in aantocht.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Verbetering Panweg vertraagd

20130626 ZEIST  De aansluiting van De Dreef op de nieuwe rotonde van de Panweg gaat op 29 juli open. Het was de bedoeling dat de rotonde voor de zomervakantie weer open zou gaan, maar tot grote spijt van de gemeente gaat dat niet lukken.

Om de nieuwe planning te halen, moet de rotonde wel helemaal dicht tijdens de laatste twee weken van juli. De aannemer start 18 augustus met het meest zuidelijke gedeelte van de Panweg (ter hoogte van de Bergweg). Dat stuk is begin oktober helemaal klaar.

Voordat de aannemer van de gemeente aan De Dreef bij de rotonde kon gaan werken, moest STEDIN eerst een gastransportleiding verleggen. Dit zou STEDIN halverwege mei klaar hebben, maar dat heeft een maand langer geduurd. Dit heeft geleid tot veel extra overlast voor het verkeer en omwonenden. Verkeerswethouder Johan Varkevisser: “We waren hierdoor zeer onaangenaam verrast en dat hebben we STEDIN ook laten weten. En dat terwijl we juist werken aan iets heel moois: een betere doorstroming en verkeersveiligheid, en een vergroening van de Panweg.”

Alles uit de kast
De nog resterende wegwerkzaamheden aan De Dreef duren normaal gesproken negen weken, maar de gemeente en de aannemer halen alles uit de kast om dit in zes weken te doen. Voorwaarde is wel dat de rotonde en de tijdelijke busroute tijdens de laatste twee weken van juli helemaal dicht gaan, zodat de aannemer in één keer het werk goed kan afmaken. Bovendien werkt de aannemer door in de weekenden. Varkevisser: “Dat de rotonde twee weken dicht gaat is absoluut vervelend, maar als we dit niet doen, dan gaat De Dreef pas begin september open. Dat zou veel te lang duren.”

Bussen rijden anders
Doordat de tijdelijke busroute eind juli twee weken dicht gaat, moeten buslijnen worden omgeleid. De gemeente en Connexxion hebben een plan gemaakt om de overlast voor buspassagiers zo veel mogelijk te beperken. Connexxion gaat folders uitdelen en op www.zeist.nl/panweg is per week te zien hoe de bussen gaan rijden.

Vanaf 1 juli gaat het zuidelijke gedeelte van de Panweg (tussen de Nepveulaan en Burgemeester Patijnlaan) weer open. Vanaf 29 juli zijn De Dreef, de Dijnselburgerlaan en de Panweg (rond de rotonde) weer open en blijven dan open. Wel gaat vanaf 18 augustus de Panweg (vanaf de Dijnselweg tot en met de Bergweg) voor zeven weken dicht, als laatste fase van het project.

Verspreiding bewonersbrief
Recent heeft de gemeente een bewonersbrief over de stand van zaken rond de Panweg verstuurd naar ruim 7000 adressen in Zeist. Helaas is de brief door een technisch probleem slechts bij 2500 adressen bezorgd. De gemeente verstuurt de brief alsnog naar de adressen waar deze nog niet is bezorgd. Waarschijnlijk valt de brief daar donderdag 27 juni of vrijdag 28 juni op de mat.
Bovendien is de brief door nog onbekende oorzaak bij een aantal adressen drie keer bezorgd. De gemeente zoekt nog uit hoe dit kon gebeuren.

Meer informatie over de werkzaamheden, de planning en dergelijke: zie www.zeist.nl/panweg.

Opening voetveer

20130626 RHENEN  Op vrijdag 28 juni wordt de nieuwe veerverbinding over de Neder-Rijn tussen Rhenen en Lienden officieel door de burgemeesters van de gemeenten Rhenen en Buren in gebruik genomen.


Naast de gemeenten Rhenen en Buren dragen de provincies Utrecht en Gelderland en de Regio Rivierenland financieel bij aan het veer.
Het fiets- en voetveer Rhenen-Lienden vaart vanaf 29 juni 2013 dagelijks over de Neder-Rijn tussen de Veerweg te Rhenen en de Marsdijk in Lienden.
Informatie – Uit®waarde is nog op zoek naar vrijwillige schippers en kaartverkopers voor dit voor pontje.

Speeddaten met je favoriete schrijver

20130626 DOORN  Vrijdagmiddag 5 juli verzorgt regiobibliotheek Z-O-U-T in de Bibliotheek Doorn drie speeddates met jeugdboekenschrijvers uit de regio:  Janneke Schotveld, Joke Reijnders en Marije Koopmans.

Iedereen die deze schrijvers wil ontmoeten, een vraag wil stellen of wil deelnemen aan de workshops is om 15.30 uur welkom in de bibliotheek.
Oorspronkelijk was deze activiteit gepland op zondag 26 mei op het Landgoed Kraaybeekerhof. Door de slechte weersomstandigheden kon het toen helaas niet doorgaan. Iedereen die zich toen heeft aangemeld heeft ondertussen een uitnodiging ontvangen op op deze vrijdagmiddag aanwezig te zijn.

Tijdens de speeddate wordt er voorgelezen, kunnen er vragen gesteld worden, worden er handtekeningen gezet en gaan de schrijvers creatief aan de gang met hun lezers.
Deelname is gratis.  De boeken van de schrijvers zijn deze middag te koop.

Welke workshops zijn er?

Dromen met Marije Koopmans
Marije Koopmans (uit Wijk bij Duurstede) schreef en ontwierp vorig jaar haar eerste boek: Boet en de rode knop. Het is een prentenboek over Boet, die avontuurlijke dromen heeft. Wie komt luisteren naar het verhaal mag zeggen hoe spannend het moet worden! Daarna kunnen de kinderen een eigen droomplacemat invullen en kleuren. Na afloop verkoopt en signeert Marije haar boek.

BFF-workshop
De best friends Forever boeken zijn een grote leeshit. Joke Reijnders (uit Doorn) schreef in deze serie De rol van je dromen en onlangs verscheen er van haar een nieuw deel in deze serie, Een verboden BFF.
Tijdens de speeddate maken kinderen hun eigen  BFF fotolijstje. Natuurlijk leest Joke voor uit haar nieuwste boek, beantwoordt ze vragen en zet ze graag een handtekening in haar boeken. Tip: neem voor de workshop een foto met je BFF mee. Kan die meteen in het fotolijstje.

Jouw eigen Superjuffie
Janneke Schotveld (uit Driebergen) leest voor uit  de allerallerallernieuwste Superjuffie: Superjuffie op safari. Ze vertelt uit en over dit boek, beantwoordt vragen en signeert haar boeken. Samen met haar kan iedereen zijn eigen Superjuffie tekenen.

Adres: Kerkplein 4 – 3941 HV Doorn

Geslaagde haringpartij op Kerkplein

20130626 DRIEBERGEN   De weergoden waren de organisatoren van de eerste, grote haringpartij, vorige week woensdag op het rustieke kerkplein in Driebergen-Rijsenburg goed gezind.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 27 juni 2013

Verzamelaar schenkt historische landkaarten Rhenen aan archief

20130627 WIJK BIJ DUURSTEDE/RHENEN   Het archief van Wijk bij Duurstede heeft ongeveer zeshonderd topografische kaarten gekregen van een verzamelaar. De kaarten hebben bij elkaar een waarde van twee ton.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Kerk: geen geld voor opknappen Hydepark

20130627 DOORN  De Protestantse Kerk Nederland heeft geen geld om landgoed Hydepark op te knappen, tegelijk met de bouw van een nieuw conferentiehotel.  Dan maar een wat kleinere nieuwbouw.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Startsein fairtrade fietsroutes

20130627 HEUVELRUG   Burgemeester Frits Naafs gaf zaterdag in Doorn het startsein voor de fairtrade fietsroutes die voor deze gemeente zijn ontworpen door de werkgroep Fairtrade Gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen extra bouw op Hydepark

20130627 DOORN   De Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn het niet eens over de toekomst van landgoed Hydepark. Wethouder Tim Verhoef (Groen Links/PvdA) vindt dat de PKN teveel wil bouwen op het landgoed aan de Driebergsestraatweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Burgemeesters maken vuist tegen kanker

20130627 DOORN   Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen, burgemeester Frits Naafs van de Utrechtse Heuvelrug en burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht slaan de handen ineen in de strijd tegen kanker.

Lees verder op de website van De Kaap

Scholen Doorn gaan samenwonen

20130627 DOORN   Drie zelfstandige basisscholen in Doorn Noord komen onder één dak. Naar verwachting besluit de gemeenteraad volgende week om voor De Triangel, Hoog Moersbergen en Dalton Nicolaas een geschikte, gezamenlijke nieuwbouwlocatie te zoeken.

Lees verder op de website van De Kaap

De Ladder in Bizz markt succes

20130627 MAARN   De leerlingen van groep 8 van basisschool De Ladder hebben de afgelopen weken hard gewerkt om hun eigen ondernemingen van de grond te krijgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Avondexcursie op het Leersumseveld

20130627 LEERSUM   Het Leersumseveld beleven terwijl de nachtelijke rust zijn intrede doet, een belevenis op zich. Dit is ook de tijd dat dieren als bv het ree, de vos of misschien zelfs de das op hun dagelijks struintochten gaan op zoek naar voedsel.

Lees verder op de website van De Kaap

Joke Aalbetsen sportvrouw bij SVL

20130627 LANGBROEK   De bekendmaking dat Joke Aalbertsen als Sportvrouw van SVL 2013 was verkozen maakte een luid applaus los. Kees de Heus werd de Sportman bij de heren. Dat werd afgelopen zaterdag bekend gemaakt tijdens de clubdag.

Lees verder op de website van De Kaap

De Zwoer zwemt voor STOPhersentumoren

20130627 DRIEBERGEN   Negen kinderen van zwemvereniging de Zwoer hebben vorige week twintig minuten lang zo veel mogelijk baantjes gezwommen voor stichting STOPhersentumoren. Met het sponsorzwemmen hebben deze kinderen een bedrag van 331 euro bij elkaar gezwommen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 28 juni 2013

Nieuwe zwijntjes bij Rhenen ten dode opgeschreven

20130628 RHENEN  Opnieuw zijn er jonge zwijntjes bij Rhenen gesignaleerd. Net als vorig jaar zullen ze worden afgeschoten, ondanks alle inzet voor nieuwe verbindingszones tussen Veluwe en Heuvelrug.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Jan en Ellen hebben geen plofschapen

20130628 HEUVELRUG  Je komt de Schoonebeekers en Veulwse heideschapen van Jan Crets overal op de Heuvelrug tegen. Door ze te kruisen met een ras uit Suffolk nu ook bij een Doornse slager. ‘Dit smaakt wezenlijk anders.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Heulmeisje opnieuw opgegraven

20130628 MAARSBERGEN  De politie heeft donderdag het stoffelijk overschot opgegraven van het Heulmeisje. Dat meldt het AD.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Torenspits weer terug op Dorpskerk

20130628 MAARSBERGEN   De Dorpskerk in Maarsbergen heeft zijn torenspits weer terug. Heel zorgvuldig is door Legemaat & Van der Elst de houten opbouw opnieuw gemaakt en voorzien van een nieuwe metalen kroon.

Lees verder op de website van De Kaap

Extra geld voor duurzaamheid

20130628 HEUVELRUG   De doelstelling van de gemeente om in 2015 een klimaatneutrale organisatie te zijn, wordt niet gehaald. Daarom wil het college het overschot van 750 ton CO2 afkopen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 29 juni 2013

Buitenconcert Harmonieorkest Manderen

20130629 MAARN   Harmonieorkest Manderen geeft woensdag 3 juli onder leiding van dirigent Dick Hunnersen een zomeravondconcert buiten op het plein van Camping Laag Kanje in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Biologische eieren van Hofstede de Zandweg

20130629 LEERSUM   Wie wel eens over de Zandweg in Darthuizen rijdt, heeft ongetwijfeld de vele witte kippen zien lopen bij Hofstede de Zandweg. In december 2011 hebben Walter en Jacqueline Roubos daar hun bedrijf uitgebreid met het produceren van biologische eieren.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe eigenaar postkantoor Driebergen

20130629 DRIEBERGEN   Het oude postkantoor op de hoek Hoofdstraat-Buzziburglaan heeft een nieuwe eigenaar. Het karakteristieke pand, waar de afgelopen vier jaar de Eurowinkel van de Stichting VluchtelingKinderen was ondergebracht, is door Post NL verkocht aan het accountants- en adviesbureau Van Asselt.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 30 juni 2013

Taxi uitgebrand voor woning Zeist

20130630 ZEIST   In Zeist is zondagmiddag een taxi in vlammen opgegaan. De Mercedes stond voor een woning aan de Jacob Catslaan.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Tweede prijs Orgelconcours Gerben Budding

20130630 OVERBERG  De hoofdorganist van de Hervormde Efrathakerk te Overberg, Gerben Budding (25) heeft vrijdag 28 juni 2013 de 2e prijs gewonnen op het 10e Internationaal Schnitger Orgelconcours in Alkmaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Lustrumtoernooi Jeu de boulesgroep Leersum

20130630 LEERSUM   Met dank aan Staatsbosbeheer kan de Jeu de boulesgroep Leersum voor het vijfde jaar op rij op dinsdag 9 juli haar open toernooi organiseren op de paden van landgoed Boekhuizen.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Niets doen is ook een optie’

20130630 DRIEBERGEN   ,,Het mooie is dat u helemaal aan de voorkant van het proces zit. Het is hier nog een maagdelijk terrein waarbij u kunt bepalen aan welke randvoorwaarden de plannen voor dit gebied moeten voldoen.”

Lees verder op de website van De Kaap