1 juni 2010

tijd: 15:15 uur  temperatuur: 20 °C

De Hermelijn Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Eerste jeugdteam tennisvereniging Rhenen kampioen

RHENEN  Na zeven weken competitie spelen werd het eerste jongensteam van tennisvereniging Rhenen kampioen. Veel spannende wedstrijden met winnen en verliezen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Twee teams van de LTV Maarn promoveren in competitie

MAARN  De laatste wedstrijden in zowel de landelijke als regionale voorjaarscompetitie zijn gespeeld en LTV Maarn kijkt tevreden terug op dit competitieseizoen. Zowel het Dames 1 als het Heren 1 team van de zaterdag wisten dit jaar te promoveren.

Lees verder op de website van De Kaap

De Vrolijkheid organiseert Zomerweek bij AZC Leersum

LEERSUM  De meeste kinderen kunnen niet wachten tot de zomervakantie eindelijk begint. Kinderen in asielzoekerscentra beleven de zomerperiode anders. Om de kinderen in AZC Leersum van 19 tot en met 23 juli toch een onvergetelijke Zomerweek te bezorgen, zoekt stichting De Vrolijkheid vrolijke vrijwilligers en materialen voor de workshops.

Lees verder op de website van De Kaap

215 Badmintonpartijen op derde Utrechtse Heuvelrugtoernooi

DOORN  In de Doornse Sporthal Steinheim heeft zondag het derde Utrechtse Heuvelrug Open Badminton Toernooi plaatsgevonden. In een kleine twaalf uur speelden 177 badmintonners en badmintonsters 215 partijen met in totaal 467 games.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD/Decohome veilig ondanks nederlaag

DOORN  Ondanks een verdiende 10-14 nederlaag tegen MIA waren er na afloop op sportpark Tuilland tevreden gezichten bij KCD/Decohome. Concurrent Rood Wit verloor en daarmee was het degradatiegevaar definitief verdwenen voor de groenwitte ploeg.

Lees verder op de website van De Kaap

2 juni 2010

tijd: 14:55 uur  temperatuur: 22 °C

Bouwlust Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Zonnig zwemtoernooi Z&PC de Zwoer in Duitsland

DRIEBERGEN  Afgelopen weekend deed Z&PC de Zwoer alweer voor de 6e maal mee met het sterk bezette internationale zwemtoernooi in Herford, Duitsland. Voor het eerst deden een aantal jongere zwemmers mee om ervaring op te doen op dit niveau. Voor deze was het wel even slikken. Op lokaal niveau kunnen ze prima meekomen, maar op dit niveau valt dat toch wat tegen.

vergroot foto

Toch werden er individueel prima prestaties geleverd. De al wat meer ervaren zwemmers en zwemsters wisten wat hun te wachten stond en hadden zich hier de laatste weken ook al gedegen op voorbereid en niet voor niets zoals bleek.
Suzanne Lange die weer helemaal terug is op haar oude niveau van voor haar blessure wist in het weekend in totaal 3 afstanden winnend af te sluiten. Zowel de 100 als 200 meter vrije slag als ook de 100 meter schoolslag. Sigrid Dogger deed niet veel voor haar onder met haar 2 gouden medailles op zowel de 100 als 200 meter rugslag. Als voorbereiding op de WK-Masters in augustus deed Judith Cromjongh ook mee en wist in de categorie 20+ zowel de 100 als 200 meter rugslag te winnen. Een mooie opsteker voor augustus.
Auke Koops wist heel verdienstelijk een 3e plaats te behalen op de 100 meter vrije slag. Gezien de concurrentie uit vooral Polen een prima prestatie. Symen Dogger deed hier niet voor onder met een 3e plaats op de 100 meter schoolslag.

Als klap op de vuurpijl wist het dames estafette team zondagmiddag het laatste programmanummer, de 200 meter wisselslag winnend af te sluiten. Naast Suzanne, Sigrid en Judith deed Esther van Aalst ook in het team mee. De Polen, Duitsers en Tsjechen hadden allemaal het nakijken en de beker werd meegenomen naar Driebergen.

Herplaatsing van brugklassers in Zeist

ZEIST  Middelbare Scholen in Zeist blijken ook dit jaar bijzonder populair. Zo populair dat de school niet alle kinderen kan plaatsen die zich aanmelden. Dat is slecht nieuws voor een aantal van hen; in overleg met de ouders zijn vijftig kinderen herplaatst op een school waar ze eigenlijk niet naar toe willen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Schaakvereniging viert jubileum met meerkamp

DOORN/DRIEBERGEN  De Schaakvereniging Doorn-Driebergen organiseert in 2010 een reeks evenementen in het kader van haar 75-jarig bestaan. Na de geslaagde simultaanseance in januari was het nu de beurt aan een massameerkamp.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandkraan zorgt voor onvrede

AMERONGEN  De gemeente heeft eind april pal tegen de erfscheiding van Hof 1 een brandkraan geplaatst. De grote witte kast en de zilveren brandkraan zorgden voor onvrede bij de bewoonster van het huis.

Lees verder op de website van De Kaap

3 juni 2010

tijd: 16:00 uur  temperatuur: 22 °C

Het Scherpenzeel Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Start nieuwbouw gemeentewerf in Doorn

DOORN  Maandag 7 juni gaat op ecologisch bedrijventerrein Vossenstein de eerste schop in de grond voor de nieuwbouw van de centrale huisvesting van de gehele gemeentelijke buitendienst. Deze wordt gecombineerd met een milieustraat en een centraal gelegen accommodatie voor de gladheidbestrijding. De nieuwe milieustraat is bedoeld voor de dorpen Doorn, Driebergen, Maarn en Maarsbergen.

vergroot foto

Naar aanleiding van de gehouden aanbesteding ondertekenden woensdag 2 juni de aannemers Ballast Nedam, Boswijk en Bloemendal en burgemeester Frits Naafs, in aanwezigheid van verantwoordelijk wethouder Roy Pamboer, de benodigde contracten. Hiermee is een lange periode van voorbereiding afgesloten en gaat de bouw nu echt beginnen.

Duurzaam
De gemeentewerf wordt op een duurzame wijze gebouwd met speciale aandacht voor ecologie.
Enkele voorbeelden daarvan zijn:
    •    Het grijswatersysteem, waarbij regenwater wordt hergebruikt voor besproeiing van het openbaar groen, voor de gladheidbestrijding en het wassen van auto’s
    •    Toepassing van groene verlichting, waarbij de groene kleur de natuur zo min mogelijk verstoort
    •    De bevordering van de leefomgeving door het plaatsen van vogelnestkasten, een vleermuisflat en een ecologische verbindingsstrook met inheemse bloeiende en vruchtdragende bomen en struiken
    •    Het groene dak zorgt met zijn begroeiing voor waterretentie & warmte/koudebuffer.

Het kantoorgedeelte van de gemeentewerf sluit qua automatisering, telefonie, etc. aan bij het Cultuurhuis en het nieuw te realiseren gemeentekantoor. Ook wordt aandacht besteed aan de passendheid van de inrichting van het terrein binnen zijn directe omgeving.

Volgens planning kan de gemeentewerf en de milieustraat na de zomer van 2011 in gebruik worden genomen.

Niets merken van aanrijding

ZEIST  Gistermiddag vond op de rotonde van de Arnhemseweg met de Heideweg een aanrijding plaats tussen een auto en een fietser. Laatstgenoemde raakte daarbij gewond.
 
De fietser kreeg op de rotonde geen voorrang van de automobilist die in de richting van Driebergen reed. De fietser, een 23-jarige inwoner van Zeist, botste tegen de auto en raakte gewond aan een arm en been. Hij werd voor medisch onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.
 
De bestuurder van de auto, een 78-jarige inwoner van Zeist, reed na de aanrijding door, maar kon met de hulp van een getuige worden getraceerd en aangehouden. Volgens de automobilist had hij van de aanrijding niets gemerkt.

Jongen schiet met balletjespistool

RHENEN  Gisteravond kreeg de politie de melding dat twee bewoners op de Heideweg gekleurde balletjes hadden aangetroffen in de tuin. Eén van de melders was ook op haar arm geraakt, maar had daarbij geen letsel opgelopen. Uit onderzoek bleek dat de balletjes vermoedelijk afkomstig waren uit een replicawapen.
 
Op aanwijzing van getuigen kon de vermoedelijke schutter getraceerd worden, die inderdaad toegaf met het wapen te hebben geschoten. De 15-jarige inwoner van Elst deed afstand van het imitatiewapen, een zogenaamde “Glock”. De politie overlegt met de afdeling Bijzondere Wetten over de afhandeling.

Man gooit met verf

DOORN  De politie heeft woensdagmiddag een 65-jarige inwoner van Leersum aangehouden die in een winkel op Plein 1923 met verf had gegooid.
 
Rond 15.45 uur kreeg de politie de melding dat de man in de winkel met verf gooide en meerdere uitgestalde goederen had besmeurd. De man, waarvan een uitgebreid signalement was verstrekt, kon worden getraceerd in een andere winkel op het Plein 1923.
 
Hij werd aangehouden en verhoord. Hij bekende een blik verf te hebben omgekiept maar kon geen motief aangeven. Tegen de Leersummer wordt proces-verbaal opgemaakt.

Veel transacties op beursvloer

DOORN  Voor de vijfde keer was er vorige week woensdag in het Cultuurhuis de jaarlijkse beursvloer. Deze wordt georganiseerd door een werkgroep die valt onder de Stichting Maatschappelijk betrokken ondernemen Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Oranjevereniging Leersum tevreden na doorstart

LEERSUM  Nu de feestelijkheden rond Koninginnedag en Bevrijdingsdag 2010 weer enige tijd achter de rug zijn, heeft het nieuwe bestuur van de Oranjevereniging Leersum de tijd gevonden om alles wat er is gepasseerd onder de loep te nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Schapen scheren bij schaapskooi Zuylestein

LEERSUM  De schaapskooi in Leersum houdt op zaterdag 5 juni de schaapscheerdag. Dit wordt gevierd met een feest. Er komt een pony om op te rijden, het Darthuizer toneel verzorgt kinderschmink, er is een demonstratie wol spinnen en er is wat te drinken voor iedereen.

Lees verder op de website van De Kaap

Einde van Doorns waterleidingbedrijf is in zicht

DOORN  Een speciale aandeelhoudersvergadering van de NV Bronwaterleiding heeft zich woensdag uitgesproken over de verkoop van ‘activa en passiva’ van het Doornse waterleidingbedrijf aan Vitens.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge E1 is kampioen

AMERONGEN  De pupillen van Erwin Reede en Niels Wanner wisten al wel dat het goed ging komen, maar het was toch nog spannend om op eigen veld het kampioensschap te verzilveren.

Lees verder op de website van De Kaap

4 juni 2010

tijd: 14:25 uur  temperatuur: 24 °C

Lange Dreef Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Arts en wethouder aangevallen in nieuwe misdaadroman

DOORN  Bij uitgeverij De Leeskamer is ‘De blikvanger’ verschenen, de nieuwe misdaadroman van de Doornse schrijver M.P.O. Books. Hierin worden er aanslagen gepleegd op een huisarts en een wethouder. ‘De blikvanger’ is het vierde deel in de succesvolle serie over het rechercheteam van politiedistrict Heuvelrug.

Het rechercheteam onder leiding van Bram Petersen heeft het zwaar in ‘De blikvanger’. Het boek begint met de schokkende moord op een huisarts in Doorn, gevolgd door een aanslag op een wethouder in Renswoude. Petersen en zijn team ontdekken dat de twee zaken met elkaar te maken hebben. Het onderzoek concentreert zich op de markante bewoners van een landhuis bij Rhenen.

Voor dit nieuwste deel heeft schrijver M.P.O. Books zich onder andere laten inspireren door de Britse detectiveserie Midsomer Murders. Books: ‘Lokale kleur, creatieve misdadigers en kleurrijke personages zijn hoofdingrediënten van die serie. Die elementen vind je ook terug in mijn nieuwe boek.’

M.P.O. Books debuteerde in 2004 met ‘Bij verstek veroordeeld’, het eerste deel over district Heuvelrug. Dat boek werd door de Detective- en Thrillergids van Vrij Nederland meteen bestempeld als een van de nieuwe Nederlandstalige topthrillers. Jarenlang was Books ook vaste recensent van Crimezone.nl en medewerker van Radio 90FM. Regelmatig verschijnen er columns van hem, onder andere via Ezzulia.nl.

‘De blikvanger’ is verschenen als een luxe paperback. Het boek is bij alle boekhandels verkrijgbaar en kan tevens via internet besteld worden. Meer informatie over dit boek en over de schrijver, is te vinden op zijn website www.mpobooks.nl.

Ontwerpbestemmingsplan Het Bosje fase 3, Elst in procedure

RHENEN  De woningbouwlocatie het Bosje fase 3 is de derde en afrondende fase van het project Het Bosje in Elst. De eerste en tweede fase zijn eind jaren ’90 gerealiseerd. In de derde fase zullen circa 63 woningen en een Multifunctioneel Gebouw worden gerealiseerd.

De gemeente heeft in augustus 2009 ontwikkelcombinatie RVG/ Van Wijnen door middel van een wedstrijdprocedure geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van het project (voorlopige gunning). Met deze partij wordt momenteel een koop-realisatieovereenkomst voorbereid ter bekrachtiging van de samenwerking.

Om de derde fase te kunnen realiseren, is het noodzakelijk dat de bestemming wordt gewijzigd. Om die reden is een nieuw bestemmingsplan opgesteld.  Het voorontwerpbestemmingsplan Het Bosje fase 3 heeft van 25 februari tot 7 april 2010 voor inspraak ter inzage gelegen conform de gemeentelijke inspraakverordening.

Tijdens de inspraakperiode is één inspraakreactie ontvangen. Er zijn twee reacties in het kader van het vooroverleg ontvangen. Op een aantal punten hebben de reacties geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan. Tevens is een aantal ambtshalve wijzigingen doorgevoerd.

Caiway is niet van plan de digitalisering stop te zetten

DOORN  Actiegroep Pro-analoog doet er alles aan om tegen te gaan dat de analoge televisiekijker in Doorn vanaf 10 oktober geen tv meer kan kijken. Kabelexploitant Caiway is vastbesloten om per 10 oktober te stoppen met het aanbieden van analoge kabeltelevisie. Iedereen moet vanaf die datum digitaal televisie kijken.

Lees verder op de website van De Kaap

Verdachte werkt toch mee aan onderzoek

DOORN  Een 25-jarige man die volgens de rechtbank in Utrecht op een camping in Doorn een 11-jarig jongetje heeft aangerand, wil toch meewerken aan psychiatrisch onderzoek. Dat vertelde de man, die als kok op de camping werkte, vrijdag aan de rechtbank in Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Amerongse kunstenaars openen deuren

AMERONGEN  De atelierroute wordt dit jaar gehouden op zaterdag 12 en zondag 13 juni van 12.00 tot 18.00 uur. De route loopt midden door het oude dorp waar zeven kunstenaars hun werk, ateliers, huizen en verrassende tuinen laten zien.

Lees verder op de website van De Kaap

Onderzoek explosieven Amerongse Berg

AMERONGEN  Het bedrijf Saricon voert vanaf volgende week een onderzoek uit naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven op de Amerongse Berg. Het onderzoek duurt zes tot zeven weken.

Lees verder op de website van De Kaap

5 juni 2010

tijd: 16:20 uur  temperatuur: 27 °C

Kleinloolaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Brand bij Driebergens hoveniersbedrijf

DRIEBERGEN  De brandweer in Driebergen rukte vrijdagavond met groot materiaal uit voor een uitslaande brand bij hoveniersbedrijf Abbing. Uiteindelijk bleek het mee te vallen met de vlammen aan de Odijkerweg.

Lees erder op de website van RTV Utrecht

Passie voor oude druktechniek

MAARN  Al 26 jaar neemt Kunst+Vliegwerk een bijzondere positie in de markt voor beeldende kunst in. Breed qua werkterrein: van lokaal tot overzees, van het organiseren en samenstellen van tentoonstellingen tot het zelf in opdracht maken van kunst.

Lees verder op de website van De Kaap

Ruim drie ton voor onderhoud wegen

HEUVELRUG  De winter van 2009-2010 betekende een flinke aanslag op de onderhoudstoestand van de wegen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Vooral de afwisseling van neerslag, dooi en vorst bleek funest voor het wegennet. Het zorgt voor ‘onvoorziene en onvermijdbare’ kosten van 330.000 euro, zo blijkt uit de jaarrekening 2009.

Lees verder op de website van De Kaap

6 juni 2010

tijd: 11:30 uur  temperatuur: 25 °C

Van Oosthuyselaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Weerzien met oude bekenden in Maarn

MAARN  In Nieuwsblad ‘De Kaap’ van 1 april 2010 stond een interview met Jaap Robberts (76), Hij woont tegenwoordig in Spanje, maar bracht de Tweede Wereldoorlog door in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Zesde Heuvelrug wandeltocht gaat vernieuwen.

HEUVELRUG  De Heuvelrug Wandeltocht wordt op zaterdag 26 juni voor de zesde keer georganiseerd. Deze tocht voert over het jongste nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. In de loop der jaren is er een toenemende belangstelling ontstaan voor het evenement.

Lees verder op de website van De Kaap

7 juni 2010

tijd: 11:30 uur  temperatuur: 18 °C

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Festival Achter de Linie presenteert programma

AUSTERLITZ
  In en om het Beauforthuis in Austerlitz wordt van 8 tot en met 15 augustus het Festival Achter de Linie gehouden. Naast concerten met o.a. Nynke Laverman, Kaz Lux, het Cello8tet Amsterdam en Izaline Calister vinden er kinderworkshops bij het Beauforthuis plaats. Op locatie wordt op 12 en 13 augustus de Flamenco-opera van Eric Vaarzon Morel opgevoerd.

Aan de hand van het thema “Ontmoetingen” presenteert het Festival Achter de Linie een uitgebreid programma. Dit thema wordt uitgewerkt in een nieuwe muzikale compositie van Floris Verbeij en Bart Soeters, de artistiek leiders van het festival. Deze compositie vormt de leidraad voor de dagelijke kinderworkshops en wordt verder uitgewerkt in de concerten met gastmuzikanten die iedere avond plaatsvinden. Deelnemende artiesten zijn o.a. Nynke Laverman, Kaz Lux, Cello8tet Amsterdam, Izaline Calister, Roël Calister, Raj Mohan, Kamal Hors, Loes Haverkort, Benjamin Herman.
Hoogtepunt van het festival is “El Greco de Toledo” een Flamenco-opera van Eric Vaarzon Morel. Vaarzon Morel geldt als de beste flamenco-gitarist van Nederland. Het idee voor de opera ontstond in 2007 tijdens het Festival Achter de Linie en wordt nu als het ware “in de frontlinie” van het festival geplaatst. El Greco de Toledo speelt in het Slottuintheater in Zeist op 12 en 13 augustus. Met o.a. Eric Vloeimans, Oene van Geel. Deze opera wordt gepresenteerd in samenwerking met de Vrede van Utrecht.
Het festival wordt afgesloten op zondag 15 augustus met een presentatie van de kinderworkshops en de uitvoering van de gehele festival-compositie door het Cello8tet Amsterdam en Izaline Calister en band.

Koop kaarten online via www.achterdelinie.nl

SVMM jeugd betrokken bij nieuw opleidingsplan KNVB

MAARN  Sinds een paar weken worden de F-pupillen van SVMM Voetbal gevolgd door de KNVB in het kader van het nieuwe opleidingsplan van de KNVB. 

Lees verder op de website van De Kaap

Jazz-dance uitvoering SVA

LEERSUM/AMERONGEN  SVA uit Amerongen en DES uit Elst gaven op zaterdag 5 juni hun jaarlijkse uitvoering in de Binder in Leersum. In de bomvolle zaal dansten tien groepen van DES en drie groepen van SVA de sterren van de hemel.

Lees verder op de website van De Kaap

8 juni 2010

tijd: 11:00 uur  temperatuur: 18 °C

Wethouder Teselinglaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Succesvol seizoenseinde voor KCD/Decohome

DOORN  Met een nipte 9-10 overwinning in het Friese Lemmer heeft KCD/Decohome een passend einde gegeven aan een succesvol verlopen seizoen.

Lees verder op de website van De Kaap

Progressieve Combinatie in Rhenen tegen derde betaalde fractievolger

RHENEN  De Progressieve Combinatie (PC) in Rhenen benoemt geen derde betaalde fractievolger. De PC vindt dat de krappe financiële situatie van de gemeente niet toelaat dat de fracties haar eigen capaciteit uitbreiden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Brandweer Demo naast cultuurhuis

DOORN  De Brandweer organiseert zaterdag 12 juni van 10.00 tot 14.00 uur een demo in Doorn. Met deze activiteit willen zij actieve leden werven vanaf 17 jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Grepu hoeft geen dwangsommen te betalen

AMERONGEN  Voorlopig hoeft Grepu Vastgoed geen dwangsommen te betalen aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat is de uitkomst van de rechtszaak die enkele Amerongers bij de Utrechtse bestuursrechter hadden aangespannen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomerse klanken bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Op zondagmiddag 13 juni treden leerlingen van “De Fluitzolder” voor u op bij bezoekerscentrum Boswerf. Onder leiding van Mevr. Bea Kloosterman geven verschillende fluitensembles van 13.00 uur tot 16.00 uur een uitvoering. Na de uitvoering gaan de kinderen met de pet rond om geld in te zamelen voor een goed doel.
Dit jaar gaat de opbrengst van het optreden naar een educatieve bijenkast die op de Boswerf komt. Naast de uitvoering vindt er ook een demonstratie bamboefluiten maken plaats.

Het bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 uur tot 16.30 uur. Van dinsdag toten met vrijdag is het van 10.00 uur tot 16.30 uur geopend.

Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl.
Het bezoekerscentrum De Boswerf is gelegen aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.


Informatiebijeenkomst rivierverruiming in Elst

ELST  De Neder-Rijn krijgt straks meer ruimte om te zorgen voor een goede veiligheid bij hoogwater voor mensen in de omgeving. Dit gebeurt in het kader van Ruimte voor de Rivier. Inmiddels hebben bestuurders in de regio Elst een positief advies gegeven over de manier waarop de rivierverruiming bij Elst gaat plaatsvinden, dit is de voorkeursvariant. Wilt u weten wat die inhoudt en wat die voor uw omgeving betekent? Dan bent u van harte welkom bij de informatiebijeenkomst van Rijkswaterstaat over de maatregelen bij Elst.

De bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 16 juni 2010 in het Dorpshuis, Rijksstraatweg 164 te Elst (Utrecht). Tijdens deze avond zal de voorkeursvariant worden toegelicht en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Wethouder Henk van de Berg opent de bijeenkomst, die van 19.30-22.00 uur wordt gehouden.

Wat ging vooraf
Op initiatief van Rijkswaterstaat is samen met de omgeving een plan ontwikkeld voor rivierverruiming bij Elst. In maart dit jaar werden tijdens een informatiebijeenkomst verschillende studievarianten gepresenteerd aan belangstellenden. Met alle informatie is er een voorkeursvariant gemaakt. Hiermee is er helderheid over de manier waarop de rivierverruiming bij Elst moet plaatsvinden. Deze wordt aangeboden aan de minister van Verkeer en Waterstaat, die de variant dit najaar vaststelt.

Voorkeursvariant Elst: fraaie natuur in de uiterwaard
Met de voorkeursvariant voor Elst wordt meer ruimte voor de rivier gemaakt door een groot deel van het verhoogde terrein af te graven en de zomerkade gedeeltelijk te verlagen. De steenfabriek verdwijnt. In de luwte van de terp komt een ooibos. Op de terp die overblijft, wil de gemeente Rhenen samen met het Utrechts Landschap een theetuin mogelijk maken. De voorkeursvariant zorgt ook voor een ecologische verbinding tussen de Amerongse Bovenpolder en de Elster Buitenwaard. De uiterwaard wordt niet alleen mooier, maar ook toegankelijker voor recreanten. Er komt een wandelpad over de verlaagde zomerkade.

Programma Ruimte voor de Rivier
De rivierverruiming bij Elst is onderdeel van het programma Ruimte voor de Rivier. In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken en achter die dijken wonen steeds meer mensen. Tegelijk is door bodemdaling het land achter de dijken lager komen te liggen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken.

Bij een eventuele dijkdoorbraak zijn in het ongunstigste geval vier miljoen Nederlanders in gevaar. De regering neemt daarom maatregelen om de veiligheid te vergroten en daarmee in de toekomst het rivierengebied te beschermen tegen overstromingen. De rivier krijgt op 39 plaatsen meer ruimte. De maatregelen vormen samen het programma Ruimte voor de Rivier. Naast veiligheid wordt er geïnvesteerd in ruimtelijke kwaliteit: het rivierengebied wordt mooier en aantrekkelijker gemaakt en biedt meer ruimte aan natuur en recreatie.

Wilt u meer weten? Kijk op www.ruimtevoorderivier.nl of bel met de landelijke informatielijn 0800-8002.

Ballonnen oranjefeesten teruggestuurd

DOORN  De Oranjevereniging deelde afgelopen Koninginnedag en Bevrijdingsdag traditiegetrouw ballonnen uit, waarmee een prijs te winnen viel. Aan de ballonnen werd een kaartje bevestigd met naam en adres.

Lees verder op de website van De Kaap

9 juni 2010

tijd: 14:00 uur  temperatuur: 20 °C

Jagersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Een prachtige Doornse wandelweek

DOORN  De organisatie van de oudste avondvierdaagse van Utrechtse Heuvelrug zet volgende week, van dinsdag tot en met vrijdag de routes weer uit in de omgeving van Doorn. ,,Er is geen ouderdom te bespeuren aan de 59e Doornse Avondvierdaagse”, aldus voorzitter Kees Kraan.

Lees verder op de website van De Kaap

Het Oude Postkantoor: Verleden bewaard, toekomst verzekerd

DOORN  ‘Verleden bewaard, toekomst verzekerd’. Deze fraaie boodschap staat sinds 1 juni aan de zuidzijde van Het Oude Postkantoor in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeentekantoor gepresenteerd

DOORN  In de commissievergadering Bestuur en Middelen van vorige week donderdag werd aan de commissieleden het concept definitieve ontwerp van het nieuw te bouwen gemeentekantoor door de architecten gepresenteerd.

Lees verder op de website van De Kaap

10 juni 2010

tijd: 14:05 uur  temperatuur: 20 °C

Damhertlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Website CJG Rhenen de lucht in

RHENEN  Op donderdag 10 juni gaat de website www.cjgrhenen.nl letterlijk de lucht in. Wethouder Frank Bongers gaat samen met de 960 kinderen van de wandelvierdaagse ballonnen oplaten als startsein voor het live gaan van de website.

De website van het Centrum voor Jeugd en Gezin is dé plek waar (aanstaande) ouders en verzorgers terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden. Dit kunnen alledaagse vragen zijn over de ontwikkeling van het kind, voeding, zakgeld of ‘hoe ga ik om met mijn puberende kind?’.

U kunt al bij de website terecht wanneer u zwanger bent. Er gaat veel veranderen in uw leven wanneer de baby er is. Voor de peuter en kleuterperiode kunt u informatie vinden over slapen, zindelijkheid en school. In de schoolperiode spelen vragen als ‘hoe lang mag mijn kind computeren?’ of ‘Wanneer ga je zakgeld geven? Als de kinderen gaan puberen is het soms moeilijk om te wennen aan het gedrag dat aan het veranderen is. Hoe gaat u als ouders hier mee om?
Op de website kunt u veel informatie en veelgestelde vragen vinden maar u kunt ook vragen stellen. Een deskundig panel van medewerkers beantwoord uw vraag binnen 2 werkdagen. Op de site staat ook een activiteitenagenda met een overzicht aan evenementen en opvoedactiviteiten.

Voor de ballonnenwedstrijd staat er een landkaart op de site www.cjgrhenen.nl. Hier kunnen kinderen zien of en waar hun ballon is geland. De hoofdprijs is een iPod en daarnaast zijn er andere leuke prijzen.
Naast de website opent in januari 2011 het fysieke Centrum voor Jeugd en Gezin. Dit wordt een laagdrempelig inlooppunt waar ouders en jeugdigen zo binnen kunnen lopen voor alledaagse opvoed- en opgroeivragen.

Tijdreizen te voet

DOORN  Natuurmonumenten organiseert op zondag 13 juni van 10.30 tot 14.00 uur een excursie in de Kaapse Bossen. Tijdens een stevige wandeling (10 tot 12 km.) vertellen enthousiaste en deskundige gidsen hoe het landschap zijn eigen geschiedenis verteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Eerste stenen ’t Sand gelegd

DOORN  Met een feestelijke ceremonie werden op woensdag 2 juni de eerste drie stenen gelegd voor het nieuwbouwproject Buurtschap ’t Sand van Barthiméus. Burgemeester Frits Naafs ‘hield toezicht’ toen er één steen gelegd werd voor het gezondheidscentrum, één voor de woningen en één voor het nieuwe winkelgebouw.

Lees verder op de website van De Kaap

Mishandeling

DRIEBERGEN Op woensdagavond raakte een man licht gewond bij een mishandeling. Omstreeks 20.15 uur kreeg de politie de melding dat een man was mishandeld door twee andere mannen. Dit was gebeurd bij zijn woning aan De Vos.

Twee mannen in de leeftijd van 28 en 33 jaar uit Maarn en Driebergen werden bij de woning aangetroffen en direct aangehouden. De mannen zijn ingesloten voor verhoor. Waarom de mishandeling door de mannen werd gepleegd is onbekend.

Scouting kijkt terug op geslaagde reünie

MAARN  Een 40-jarig jubileum laat je natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Afgelopen zaterdag is er feest gevierd in het clubhuis van de jarige Scouting Maarn aan de Lindelaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrug kiest VVD, PVV grootste stijger

HEUVELRUG  Ook bij de Tweede Kamerverkiezingen is de VVD de populairste partij onder de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In maart won de partij ook de gemeenteraadsverkiezingen. Gisteren bracht 82,1 procent van de stemgerechtigden binnen de Heuvelruggemeente zijn of haar stem uit.

Lees verder op de website van De Kaap

Robin Beukeboom beste jeugdspeler DEV

DOORN  Tijdens de traditionele jeugdslotdag van de voetbalvereniging DEV Doorn op zaterdag, 5 juni is Robin Beukeboom (17) uitgeroepen tot beste Doornse jeugdspeler van het seizoen 2009/2010.

Lees verder op de website van De Kaap

11 juni 2010

tijd: 14:30 uur  temperatuur: 18 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Man voor schennispleging en aanranding aangehouden

DOORN  Op maandag 7 juni is een 20-jarige man uit Odijk (voormalige woonplaats Doorn) aangehouden voor aanranding en schennispleging. Hierbij zijn negen vrouwen het slachtoffer geworden, in de leeftijd van 45 tot 80 jaar en woonachtig in Doorn, Zeist, Leersum, Soest en Duitsland.
 
Tussen 1 september 2009 en medio januari 2010 hebben zich in Doorn meerdere aanrandingen (in totaal drie) en schennisplegingen (in totaal vijf) voorgedaan. Opvallend was dat de slachtoffers vrouwen van middelbare leeftijd zijn, twee vrouwen zijn bejaard. De politie startte direct een uitgebreid onderzoek. Naar aanleiding van verschillende getuigenverklaringen en informatie over de werkwijze van de verdachte kwam de politie de man op het spoor. Zes van de genoemde zedendelicten vonden plaats op de Buurtweg in Doorn.
 
De verdachte is maandag 7 juni in hechtenis genomen en is inmiddels in vrijheid gesteld. Het onderzoek naar de strafbare feiten zal worden voortgezet.

Geen geld voor ongewenst trottoir

MAARN  ‘Voor veel geld een trottoir aanleggen op een ongewenste route is weggegooid geld.’ Die mening voerde de boventoon tijdens de discussie in de commissie Ruimte over een looproute tussen Trompstaete en het centrum in Maarn.  

Lees verder op de website van De Kaap

Beachvolleybal op het Kerkplein

LEERSUM  Na het succes van vorig jaar zijn Jeroen van Dijk en zijn medeorganisatoren er opnieuw in geslaagd een groots beachvolleybaltoernooi op het Kerkplein te organiseren. Op zaterdag 12 juni zal alles in het centrum van Leersum in het teken staan van beachvolleybal. 

Lees verder op de website van De Kaap

‘Eerste slachtoffer Allemanswaard’

AMERONGEN  De bouw van de Allemanswaard zorgt er voor dat een deel van de voormalige bebouwing plat moet voor de nieuwbouw. Zo ook de bowlingbaan van Bowling Amerongen. ,,Op een gegeven moment bleek dat onze bowlingbaan ruimte moest maken voor de Allemanswaard.

Lees verder op de website van De Kaap

12 juni 2010

tijd: 11:30 uur  temperatuur: 19 °C

Laan van Blommerweert Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Cultuur voor SGM-klassen

MAARSBERGEN  Bij Scholengemeenschap Maarsbergen wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van de jaarlijkse SAM – Scholen Adopteren Monumenten – Dagen, zodat op maandag 14 en dinsdag 15 juni zo’n 140 leerlingen uit de tweede klassen op locatie kennis kunnen maken met de geschiedenis van Amerongen en daarmee ook van hun eigen omgeving.

Lees verder op de website van De Kaap

Dubbel kijkfeest op Huis Doorn

DOORN  Huis Doorn presenteert op dinsdag 15 juni vanaf 15.30 uur in de neogotische kapel een nieuwe introductiefilm over de geschiedenis van Huis Doorn. Op deze dag wordt ook ten noorden van het huis de Amazone te paard van de Berlijnse kunstenaar Louis Tuaillon onthuld.

Lees verder op de website van De Kaap

13 juni 2010

tijd: 14:50 uur  temperatuur: 16 °C

Traaij Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Geschopt en geslagen

RHENEN  Op vrijdagavond omstreeks 23.00 uur liepen twee jongens van 17 uit Rhenen over de Grebbeweg met hun bromfiets aan de hand. Op een gegeven moment kwamen twee jongens op hen aflopen en maakten rare opmerkingen.

Vanuit de Zwarteweg kwamen plotseling nogeens10 jongens op de twee jongens afrennen. De twaalf jongens begonnen het duo nu te slaan en te schoppen en kort hierop verdween de groep. De jongens liepen verschillende schaafwonden op en moesten zich onder doktersbehandeling laten stellen.
 
De politie is op zoek van naar de jongens van 16 tot 20 jaar met een licht getint uiterlijk. Getuigen kunnen bellen naar 0900-8844, district Heuvelrug.

Fiets gestolen

ZEIST Op vrijdagavond rond tien uur kreeg de politie de melding dat twee mannen een fiets hadden ingeladen in hun auto aan Voorheuvel. Getuigen vertrouwden dit niet en de politie werd gewaarschuwd.
De auto werd in de omgeving aangetroffen en de mannen, 37 en 47 jaar uit Utrecht en Weert, hadden een vaag verhaal en werden direct aangehouden.

Marieke van der Have: Zie Mij Gaan

AUSTERLITZ  In de omgeving waar zij is opgegroeid komt Marieke van der Have binnenkort met de eerste optredens van haar muziektheatervoorstelling “Zie Mij Gaan”. 
Eind juni doet Marieke van der Have (22) eindexamen aan de afdeling Muziektheater van het Conservatorium aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

Dit doet zij met een theatervoorstelling: Zie Mij Gaan. Voor deze voorstelling heeft ze de muziek, beweging en tekst zelf geschreven.
Optreden in Beauforthuis 
 De muzikale begeleiding is in handen van Deborah ten Holte (piano) en Maarten Zaagman (slagwerk). 
Zie Mij Gaan gaat over iemand die de wereld ontdekt en ondertussen geholpen en tegengewerkt wordt door mensen die ze ontmoet. Het gaat over communicatie, leren van jezelf en van anderen, en ook hoe je je soms juist niets aan moet trekken van andere mensen. Voor de pauze zal Marieke, aan de hand van moderne en klassieke liedjes, vertellen welke weg ze heeft bewandeld om de muziektheaterartiest te worden die ze nu is. Na de pauze volgt dan haar muziektheatervoorstelling. 
Het programma duurt ongeveer 1,5 uur. 
Het stuk is geschreven voor volwassenen, maar ook zeer geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Marieke’s droom 
Marieke ontdekte haar liefde voor muziek, dans en toneel al tijdens haar basisschooltijd: Op de Camminghashool in Bunnik en de Montessorischool Kerkebosch in Zeist ontstond haar droom om er ”later als ze groot was” haar beroep van te maken. Deze droom begon meer vorm te krijgen tijdens haar middelbare schooltijd op het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Ze ging naar de Musicalklas van het UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten), volgde dansles bij Het Balletcentrum van Lennie van As en klassieke zanglessen bij Inge Hartsuiker. Verder assisteerde ze Astrid Bleijs bij het Houtens Muziekcollectief en het organiseren van muzikale feestjes. In 2006 wijdde Marieke zich volledig aan de verwezenlijking van haar droom: ze begon aan de opleiding Muziektheater van het Conservatorium aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.
woensdag 16 juni, 15.30 en 19.30 uur 
Marieke van der Have – Zie mij gaan 
entree € 7,50 | kinderen € 5,-

Fotowedstrijd Groei&Bloei ‘Wereld Natuurlijk’

DOORN  Voor alweer de vijfde keer organiseert Groei&Bloei komende zomer een fotowedstrijd. Dit jaar is het thema ‘Wereld Natuurlijk’. Iedereen kan meedoen en zijn of haar foto’s insturen.

Lees verder op de website van De Kaap

14 juni 2010

tijd: 10:50 uur  temperatuur: 19 °C

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Man in Amerongen aangehouden voor bosbrand

AMERONGEN  In Amerongen heeft een man aangehouden voor brandstichting in het bos achter de Holleweg en de Dominee Keppellaan. De politie kwam hem op het spoor op aanwijzen van getuigen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Uniek samenwerkingsproject imkerij Rhenen en Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal

RHENEN  Imkerij De Werkbij uit Rhenen begint volgend jaar een uniek project in samenwerking met de Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal (CSV). Tweedejaars leerlingen van het vmbo kunnen volgend jaar binnen het vak biozorg het onderwerp bijenteelt kiezen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Beachvolleyballers bezetten Kerkplein

LEERSUM  Het tweede beachvolleybalfestijn op het Leersumse Kerkplein is opnieuw een succes geworden. De 30 ploegen hebben hun uiterste best gedaan om uiteindelijk een zo goed mogelijke plaats in de uitslag te bereiken.

Lees verder op de website van De Kaap

Demonstraties brandweer in Doorn

DOORN  De Doornse brandweer organiseerde afgelopen zaterdag een demodag om nieuwe leden te werven. Vanaf 10.00 uur konden inwoners van de Heuvelrug terecht op het grasveld naast het Cultuurhuis om realistisch te oefenen onder begeleiding van leden van het korps Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Benefietconcert voor SOS Kinderdorpen in Korea

DOORN  Op 19 juni om half zeven geven leerlingen van de Heuvelrug Muziekschool een benefietconcert in de Raadzaal in Doorn. De opbrengst van deze avond gaat naar SOS Kinderdorpen in Korea. Het wordt een leuke avond voor jong en oud. Natuurlijk is er veel muziek. Er worden liederen en liedjes gezongen van over de hele wereld!

Activiteiten
Vanaf 18.10 uur is de zaal open. Er is dan binnen al het een en ander te doen. Kinderen kunnen meedoen met ballen gooien of iets grabbelen uit de grabbelton. De activiteiten vinden ook in de pauze en na afloop van het concert plaats. Er zijn deze avond ook heerlijke hapjes en drankjes te koop. Probeer bijvoorbeeld de vers gemaakte Kimbap (Koreaanse Sushi) of de Koreaanse snoepjes.

Tekenwedstrijd
Tijdens deze avond worden ook de prijswinnaars van de tekenwedstrijd bekend gemaakt.
Voor kinderen van zes tot negen is er een kleurplaat. De kleurplaat kan je ophalen bij de Heuvelrug Muziekschool of downloaden van de website van Femke Hockx: www.femkehockx.nl.
Voor kinderen van tien tot twaalf jaar is er een tekenopdracht. De opdracht luidt: ‘Teken iets wat jij leuk vindt aan Nederland’.

Alle tekeningen kunnen tot 16 juni worden ingeleverd in het halletje van de Heuvelrug Muziekschool. Vergeet niet om je naam en leeftijd achterop de tekening te zetten. Kunstenares Angela van Iersel zal alle tekeningen bekijken en de winnaars kiezen. Enkele lokale winkeliers hebben al leuke prijzen beschikbaar gesteld.

SOS Kinderdorpen in Korea
Extra leuk gegeven is dat Femke Hockx (de zangdocente van de muziekschool) deze zomer zelf in Korea is. Zij gaat de tekeningen daar uitdelen aan kinderen in het SOS kinderdorp in Seoul.

Kaartjes
Kaartjes zijn op 19 juni verkrijgbaar bij de kassa. Volwassen betalen 3,50 euro voor een kaartje, kinderen 2,00 euro. Kinderen die deelnemen aan de tekenwedstrijd krijgen bij de kassa een vrijkaartje voor het concert.

Oude ridders en nieuwe rijken op de Utrechtse Heuvelrug

DOORN  De volgende Speakers’ Corner vindt 20 juni plaats in de neogotische kapel van Huis Doorn, met als titel Utrechtse ridderhofsteden uit de Gouden Eeuw.

Lees verder op de website van De Kaap

15 juni 2010

tijd: 12:00 uur  temperatuur: 21 °C

Welgelegenlaan Driebergen
foto: © Corrie van Erp
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Compensatie voor aanleg nieuwe Krakelingweg in Zeist

ZEIST  Om de nieuwe Krakelingweg in Zeist aan te kunnen leggen is natuurcompensatie noodzakelijk. Omdat er in de omgeving van de nieuw aan te leggen weg echter geen gronden zijn die als compensatielocatie kunnen dienen, hebben Gedeputeerde Staten van de provincie  besloten dat financiële compensatie ook volstaat.

De gemeente Zeist zal een financiële vergoeding geven aan de op te richten natuurcompensatiebank Gelderse Vallei (NCB). Dit bedrag komt overeen met 3.39.66 ha te compenseren grond. De NCB zal er dan zorg voor dragen dat voor dit bedrag voldoende natuurcompensatie op een andere locatie zal plaatsvinden.

Op zoek naar de wortels in het leerhuis

MAARN  ,,Het leerhuis is voor nieuwsgierige en leergierige mensen”, vertelt Anne Marie Booij, één van de twee vaste dominees van leerhuis ‘De Valkenburcht’. Samen gaan de leden op zoek naar de betekenis van de bijbel vanuit de traditie van synagoge en kerk.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeugdsportfonds Utrechtse Heuvelrug laat kinderen sporten

HEUVELRUG  Veel jongens en meisjes willen graag in clubverband sporten, maar staan langs de zijlijn doordat hun ouders of verzorgers het niet kunnen betalen. Voor die kinderen is er het Jeugdsportfonds Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportklassers Schoonoord bedwingen stormbaan mariniers

DOORN  Onder een stralende zon hebben sportklasleerlingen van het eerste leerjaar van Schoonoord Doorn, onder leiding van twee ervaren instructeurs van de mariniers, de stormbaan bij de Van Braam Houckgeestkazerne bedwongen.

Lees verder op de website van De Kaap

MD1 DVSA kampioen

AMERONGEN  De meiden MD1 van DVSA zijn zaterdag 12 juni gehuldigd, omdat zij, na het behalen van het winterkampioenschap, ongeslagen en algeheel kampioen zijn geworden in de 1e klasse H van de KNVB.

Lees verder op de website van De Kaap

16 juni 2010

tijd: 13:55 uur  temperatuur: 21 °C

Engweg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Progressieve Combinatie Rhenen stelt raad voor sport- en spelveld aan te leggen

RHENEN  De Progressieve Combinatie uit Rhenen stelt de gemeenteraad dinsdag 22 juni voor om een groot sport- en spelveld aan te leggen op een terrein aan de Lijsterberg, ten noordwesten van de Montessorischool.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Stratentoernooi wederom groot succes

MAARN  Met veel plezier kijken de deelnemers en organisatie terug op weer een geslaagd stratentoernooi. Op een andere locatie – SVMM-terrein – en met minder teams. Maar dat ging zeker niet ten koste van het enthousiasme en de creativiteit die weer in de spellen was gelegd.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomeravondconcert

ZEIST Op vrijdagavond 18 juni verwelkomt Vocal Vision uit Zeist de zomer. In haar jaarlijkse concert vertolkt ze meerstemmige, aanstekelijke en ontroerende nummers van pop tot jazz, van wereldmuziek tot Nederlandstalig.

Onder de muzikale leiding van dirigent en ‘Wishful Singing’- zangeres Annemiek van der Ven belooft dit een avond te worden vol verfrissende en warme muziek!
Locatie: Noorderlichtkerk Zeist Datum: 18 juni 2010 Aanvang: 20:00 uur Toegangskaarten: €10,-

Twee vrouwen gewond

DRIEBERGEN Dinsdagavond rond zeven uur reed een 45-jarige automobilist uit Muiden over de Hoofdstraat. Op een gegeven moment sloeg zij af en kennelijk had een 24-jarige automobilist uit Zeist dit te laat in de gaten en reed met onverminderde snelheid tegen de auto van de vrouw aan. Zij en haar passagiere kwamen vast te zitten in de auto en de brandweer moest hen uit de auto halen. Beiden werden vervoerd naar het ziekenhuis. De 24-jarige man raakte niet gewond.

Oog op de toekomst bij Bartiméus

DOORN  Bartiméus Sonneheerdt bestaat dit jaar 95 jaar. Ter gelegenheid van deze mijlpaal waren donateurs die Bartiméus Sonneheerdt al tientallen jaren steunen uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst ‘Oog op de toekomst’ in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

SGM bezoekt Amerongen

AMERONGEN/MAARSBERGEN  Na een voorbereidende les zijn alle leerlingen van het tweede leerjaar van de Scholengemeenschap Maarsbergen in Amerongen gaan bekijken welke monumenten door de school zijn geadopteerd. Dit gebeurde maandag en dinsdag in het kader van het, door de Europese Unie geïnitieerde, SAM project.

Lees verder op de website van De Kaap

Atelierroute verrassend ontmaskerd

AMERONGEN  Onder het thema ‘Demasqué’ werd zaterdag 12 en zondag 13 juni de jaarlijkse Atelierroute in Amerongen gehouden. Er waren zeven ateliers opengesteld met zeventien verschillende kunstexposities.

Lees verder op de website van De Kaap

17 juni 2010

tijd: 11:50 uur  temperatuur: 22 °C

Hoendersteeg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Commissaris van de Koningin op bezoek in Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  De Commissaris van de Koningin van de provincie Utrecht, de heer R.C. Robbertsen, bracht op donderdag 17 juni een werkbezoek aan de gemeente. Op het programma stond onder meer een bezoek aan de Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen-Rijsenburg.

vergroot foto

Voorafgaand aan het bezoek aan het KLPD had de Commissaris van de Koningin een gesprek met burgemeester Frits Naafs en met het voltallige college van Burgemeester en Wethouders. 
Het bezoek werd afgesloten met een informele raadsbijeenkomst, waarbij ook leden van Provinciale Staten aanwezig waren.

Vrouw aangerand in park

ZEIST  Een 37 jarige vrouw uit Zeist heeft aangifte gedaan van aanranding. Zij was op woensdagavond 16 juni om 18:15 uur aan het wandelen in het park bij de kinderboerderij toen een man haar aansprak. Nadat zij hier niet op in ging greep hij haar bij de billen. Toen hij dit nogmaals deed begon de vrouw om hulp te roepen. De man vluchtte weg richting de brandweerkazerne. De politie kijkt uit naar een man met het volgende signalement:
 
–         Ongeveer 1.75 meter lang
–         Mollig postuur
–         Noord-afrikaans uiterlijk
–         Kort donker krullend haar
–         Rond de 20 jaar oud
–         Donkere joggingbroek
–         Wit T-shirt met opdruk
–         Sportschoenen
 
Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het District Binnensticht, telefoonnummer: 0900-8844.

Doorgereden na aanrijding

DOORN  Op woensdagochtend omstreeks 08.50 uur reed een 19-jarige bromfietser uit Amerongen over de Berkenweg. Ter hoogte van de kruising met de Dorpsstraat kwam uit tegenovergestelde richting een rode brommobiel aanrijden. Deze sloeg plotseling af en had kennelijk de man over het hoofd gezien.

Het brommobiel reed tegen een wiel van de bromfiets aan en de bromfietser kwam ten val en botste tegen een verkeerspaal. De man raakte ernstig gewond aan zijn heup en nek en werd opgenomen in het ziekenhuis. De brommobiel reed gewoon door.
 
De politie is op zoek naar de bestuurder van deze brommobiel. Hij is rood van kleur, heeft forse schade aan de voorzijde en werd ten tijde van de aanrijding bestuurd door een vrouw van tussen de 60 a 70 jaar oud met grijs haar. De politie verzoekt getuigen, maar uiteraard ook de bestuurster van het mobiel,  te bellen met 0900-8844, district Heuvelrug.

Open dag imkerij De Werkbij in Rhenen

RHENEN  Imkerij De Werkbij aan de Noordelijke Meentsteeg in Rhenen houdt zaterdag 19 juni haar jaarlijkse open dag. De hele straat staat op die dag in het teken van bijen en natuur. De activiteiten vinden plaats tussen de nummers 16 en 20 van 10.00 tot 16.00 uur. Een ieder is van harte welkom.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kampwegkerk: kantoor of cultuur

DOORN  De welzijnsstichting, Welnúh, wil verhuizen naar de Kampwegkerk. Er liggen bouwplannen om de kerk te verbouwen tot een kantoor. De huidige gebruiker van de kerk aan de Kampweg, John Strijker, ziet het graag anders.

Lees verder op de website van De Kaap

18 juni 2010

tijd: 11:35 uur  temperatuur: 15 °C

Rijsenburgselaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Voorjaarsnota blijkt cijferbrij

HEUVELRUG  Verantwoording afleggen over het in 2009 gevoerde beleid. Daarvoor kwamen de leden van de commissies Ruimte, Samenleving en Financiën vorige week in een gecombineerde vergadering bijeen.

Lees verder op de website van De Kaap

Van Opijnen-terrein voor acht jaar verhuurd

DOORN  Het voormalige Van Opijnen-terrein aan de Leersumsestraatweg wordt voor acht jaar verhuurd aan transportbedrijf Arno de Leeuw Holding B.V. Volgens wethouder Tim Verhoef is dit de beste oplossing om de rentekosten in de hand te houden en zo de tijd tot een definitieve, groene, oplossing te overbruggen.

Lees verder op de website van De Kaap

19 juni 2010

tijd: 19:30 uur  temperatuur: 14 °C

Schippersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Elske DeWall in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Ze wordt wel het best bewaarde geheim van Friesland genoemd, maar dat is eigenlijk een achterhaalde kreet. In 2008 was ze al opgevallen door haar sterke bijdrage aan het project Leonard Cohen In Het Fries evenals door haar optredens als special guest bij Syb van der Ploeg.

Elske maakt grote carrièrestappen. Maar ze is dan ook een toptalent.. Zondag 20 juni speelt ze in het Beauforthuis (Austerlitz) veel werk van haar debuutalbum met de tot de verbeelding sprekende titel Balloon Over Paris. Pure popliedjes met een hoofdrol voor de warme stem van DeWall, die de luisteraar als een comfortabele deken omarmt. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 20 juni, 17.00 uur 
Elske DeWall 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

20 juni 2010

tijd: 16:00 uur  temperatuur: 14 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Aanhouding na bedreiging

MAARSBERGEN  Zaterdag 19 juni kreeg de politie rond 00.15 uur melding dat een man met een mes steeds een horecagelegenheid aan de Tuindorpweg binnenliep. Agenten konden uit het signalement opmaken om wie het ging, waarop zij deze man, een 37-jarige man uit Maarsbergen, in zijn huis konden aanhouden. Hij is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Wandelen voor het goede doel

HEUVELRUG  Rotary Club Veenendaal-Regio en Rotaractclub Veenendaal organiseren op zaterdag 26 juni voor de zesde keer de Heuvelrug wandeltocht. Er zijn vijf routes die allemaal door de prachtige natuur van de Heuvelrug lopen.

Lees verder op de website van De Kaap

21 juni 2010

tijd: 12:50 uur  temperatuur: 17 °C

Koningin Julianalaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


(Geologische) landschapswandeling

AMERONGEN  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn verzorgt voor u een lange afstandswandeling tussen de engdorpen Amerongen en Leersum. Niet alleen de geologische kenmerken van het gebied zullen voor u in beeld gebracht worden maar ook is er aandacht voor cultuurhistorische elementen, flora, fauna en waterhuishouding. Kortom een wandeling die door een prachtig natuurgebied van laag naar hoog gaat en waarvan u in de toekomst door meer kennis nog meer van kunt genieten.

Vergroot foto

De ongeveer 15 kilometer lange wandeling start vanaf kasteel Amerongen en gaat richting Amerongse Bovenpolder en dan via Kolland, landgoed Zuylenstein, Zuylensteinse Bos naar het Amerongse Bos. Stevige schoenen worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten.
De wandeling vindt plaats op zaterdag 26 juni vanaf 10.00. Duur van de wandeling, ongeveer 4 uur. Zelf lunchpakket meenemen!
Start: Parkeerplaats Kasteel Amerongen, bereikbaar met buslijnen 50, 81 en 450  halte Amerongen dorp.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Circus op de Daltonschool Nicolaas

DOORN  De Daltonschool Nicolaas uit Doorn bestaat dit jaar 50 jaar. Gedurende dit schooljaar hebben hiervoor verschillende feestelijke activiteiten plaatsgevonden. Het hoogtepunt was wel de dag waarop de hele school werd omgetoverd in een circusschool. 

Lees verder op de website van De Kaap

Doorn JA1 kampioen

DOORN  In de eerste klasse B is de JA1 van Hockeyclub Doorn kampioen geworden. Voor dit team, dat al heel veel jaren met elkaar speelt, is het een prachtige afsluiting geworden van hun jeugd bij de Doornse Hockey Club.

Lees verder op de website van De Kaap

22 juni 2010

tijd: 13:00 uur  temperatuur: 20 °C

Gooijerdijk Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


CBS De Schakel Leersum 40 jaar

LEERSUM  CBS De Schakel bestaat 40 jaar. Om dit heuglijke feit te vieren wordt er op vrijdag 8 oktober aanstaande een reünie gehouden. Deze reünie start om 19.30 uur en zal plaatsvinden in de school aan de Wethouder de Langelaan 1, 3956 GL te Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

D66 wil verlaging tarief Rijbewijs

LEERSUM  D66 Utrechtse Heuvelrug gaat in de raadsvergadering van 28 juni vragen om een eerdere verlaging van het tarief voor een rijbewijs. Het kabinet heeft recentelijk aangegeven dat iedere gemeente in staat moet zijn om een rijbewijs voor maximaal €36,06 aan te bieden.

Lees verder op de website van De Kaap

Feestweek CBS De Wijngaard

DOORN  CBS De Wijngaard bestaat 35 jaar en maandag 21 juni was de feestelijke opening van de feestweek die tot en met vrijdag 25 juni duurt. Burgermeester Naafs had de eer deze feestweek te openen en hij deed dit met veel plezier.

Lees verder op de website van De Kaap

23 juni 2010

tijd: 10:30 uur  temperatuur: 22 °C

Odijkerweg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Zomermiddag aan den Rijn in Het Rondeel

RHENEN  Onlangs verzamelde zich in museum Het Rondeel een verheugend groot gezelschap dat getuige was van de overhandiging van een nieuw schilderij aan het museum: Zomermiddag aan den Rijn van P.A. Schipperus.  Behalve het bestuur van de Stichting Vrienden van museum Het Rondeel – die het museum al langer helpt met verzamelen – was ook het bestuur van de Stichting Pieter Beelaerts van Blokland Fonds naar Rhenen gekomen. Ook burgemeester Joost van Oostrum was aanwezig met een aantal genodigde donateurs van de Stichting Vrienden.

vergroot foto

Beide stichtingen droegen bij in de aankoop van het werk bij de firma Simonis en Buunk in Ede. Schipperus schilderde “Zomermiddag aan den Rijn” ter hoogte van de Blauwe Kamer, om precies te zijn bij de grens tussen Gelderland en Utrecht op de plek waar een voetveer van de Spees aanlegde en de familie Valkenaar de toegang tot haar landgoed markeerde met een zuil waarop het gebeeldhouwde wapen van de familie was aangebracht. Over het water verschijnt in de verte de Cuneratoren.

Onderhoud Koeheuvels en Droststeeg

MAARN  Bomen met gekleurde stippen en touwtjes op de Koeheuvels en in de groenstroken rond de huizen in de Droststeeg. Afgelopen maandag heeft een delegatie van de gemeente uitleg gegeven aan zo’n 35 omwonenden en belangstellenden over het uit te voeren groot onderhoud.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomerschoollezing over Langbroeker landschap

HEUVELRUG  Welnúh houdt op dinsdag 6 juli van 13.30 tot 15.30 uur de eerste lezing in het kader van de Stichtse Zomerschool. Het thema is: ‘Woontorens in het groen: de historische ontwikkeling van het Langbroeker landschap’.

Lees verder op de website van De Kaap

Van der Werf tegen uitbreiding Kaap Doorn

DOORN  ,,Hoe kan dit nou?” Dat vroeg de buurman van conferentiecentrum Kaap Doorn, Age van der Werf, donderdag 17 juni tijdens een zitting van de Utrechtse bestuursrechter over de bouwvergunning die de gemeente Utrechtse Heuvelrug verstrekte voor de uitbreiding van het centrum.

Lees verder op de website van De Kaap

24 juni 2010

tijd: 12:00 uur  temperatuur: 26 °C

Engweg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Patat in zwembad Dijnselburg terug

ZEIST  Bezoekers van het zwembad Dijnselburg in Zeist kunnen vanaf zaterdag weer een patatje bestellen. De gemeente zet daarmee een streep door het patatverbod in de zwemgelegenheid.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Bedrijven rondom Wyers-terrein vrezen woningbouw

MAARSBERGEN  Een aantal Maarsbergse bedrijven maakt zich zorgen over de woningbouwplannen op het Wyers-terrein. In een brief aan de gemeenteraad zegt de advocaat van Renova Bouw, Wiksol en Gert Appeldoorn dat de woningbouw een gevaar vormt voor de de toekomst van deze bedrijven.

Lees verder op de website van De Kaap

Tienduizend banen in het Bosbad

LEERSUM  In het Bosbad Leersum hebben ongeveer 120 zwemmers afgelopen week meegedaan aan de zwemvierdaagse. De meeste zwemmers legden vier avonden een afstand af van vijfhonderd meter. Vrijdagavond werd de vierdaagse feestelijk afgesloten.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontwerp bestemmingsplan voor Donderberg

LEERSUM  De gemeente heeft een ontwerp bestemmingsplan opgesteld voor De Donderberg. Naar aanleiding van inspraakreacties op het voorontwerp werden enkele wijzigingen doorgevoerd. ,,Er wordt gedeeltelijk aan onze bezwaren tegemoetgekomen”, zegt vice voorzitter Ineke Vrij van de Vereniging Dorp en Natuur (VDN).

Lees verder op de website van De Kaap

Zagen in het Amerongse bos

AMERONGEN  Staatsbosbeheer begint in de maand juli met het zagen van bomen langs en in de omgeving van de Bergweg in Amerongen. Deze bomen zijn gemarkeerd door middel van oranje stippen. De boswerkzaamheden worden uitgevoerd om jonge bomen en planten een kans te geven en krijgen bomen die blijven staan meer leefruimte.

Lees verder op de website van De Kaap

25 juni 2010

tijd: 14:10 uur  temperatuur: 24 °C

Hendrik Kraemerlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Groep acht viert feest in de Remise

LEERSUM  De leerlingen van groep acht van basisschool De Schakel vierden woensdag 23 juni het einde van hun basisschoolcarrière met een mooie diploma-uitreiking en een feestelijk gala. Het gala werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door de ouders van de leerlingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Motorrijder gewond bij aanrijding

ZEIST  Een 35-jarige man uit Zeist raakte op donderdag 24 juni gewond toen hij in botsing kwam met een personenauto, bestuurd door een 26-jarige Zeistenaar.
 
De motorrijder reed vanaf de Slotlaan in de richting van de Laan van Beek en Rooyen en wilde een scooter inhalen. Op dat moment wilde de 26-jarige automobilist een parkeerplaats verlaten en zag daarbij de motorrijder over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de motorrijder vol tegen de zijkant van de auto reed. Mede doordat hij geen beschermende kleding droeg, hield de 35-jarige meerdere (snij)wonden over aan de botsing. Hij is daarvoor op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan. De politie onderzoekt de exacte toedracht van het ongeluk.

Kunstkerk heeft toekomstvisie

DOORN  De Kampwegkerk is sinds november 2009 omgedoopt tot Kunstkerk. Dit bevalt initiatiefnemer John Strijker zo goed dat hij de tijdelijke functie van het gebouw ook in de toekomst graag wil handhaven: ,,Met de Kunstkerk wordt de oorspronkelijke functie van het gebouw behouden: mensen kunnen elkaar ontmoeten.

Lees verder op de website van De Kaap

Muziekschool haalt 315 euro op

DOORN  De Raadzaal in Doorn stond zaterdag 19 juni in het teken van een benefietconcert ten bate van de SOS Kinderdorpen in Korea. Initiatiefnemer was Femcke Hockx, zangdocente aan de Heuvelrug Muziekschool.

Lees verder op de website van De Kaap

Veteranen komen zaterdag weer samen

DOORN  Veteranendag wordt komende zaterdag voor de derde keer in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gevierd. Meer dan honderd veteranen komen die dag naar het Cultuurhuis om herinneringen op te halen, elkaar weer te ontmoeten en om gezamenlijk de bekende blauwe hap (nasi) te nuttigen.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

26 juni 2010

tijd: 12:35 uur  temperatuur: 24 °C

Engweg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


CD-presentatie Maljaki Luludji

AUSTERLITZ  Maljaki Luludji (Wilde Bloem) staat o.l.v. de virtuoze danser dr. Gusztáv Balázs, muzikant, zanger, danser, volkenkundige en dansdocent. De Walachische (Olah) roma uit Oost-Hongarije spreken nog steeds de zigeunertaal ‘Romanes’. Zij hebben hebben hun eigen warmbloedige, meerstemmige liederen, die begeleid worden met vingerknippen, voetengestamp, lepels, waterkan en mondbas (met de stem wordt de bas geïmiteerd).

Ook de zogenaamde pergetés (rollende klanken) worden veelvuldig gebruikt tijdens de dansliedjes. Dit alles geeft een geweldig opzwepend effect. Deze muziek levert het bewijs dat je voor een feestje niet meer nodig hebt.
De leden van Maljaki Luludji gebruiken tijdens de concerten dan ook graag veel materiaal van de Olah roma. Deze groep spreekt trouwens naast hun moedertaal Romanes ook Hongaars. Hun taal, gebruiken, sprookjes, ballades, volksliedjes en volksdans worden nog steeds beoefend en van generatie op generatie doorgegeven. De belangrijkste (trekkende) beroepen 
waren: smid, stenenbakker, ketellapper, dierenhandelaar (vooral paarden), waarzegster (handlezen). In de tekst van hun liederen zijn deze oude beroepen terug te vinden werkliederen).
Maljaki brengt vele authentieke nummers die door Gusztáv Balázs zijn verzameld en daarnaast schrijft Gusztáv ontbrekende en aanvullende teksten zelf. Veel Hongaars materiaal van de Walachische roma (Olah), maar daarnaast kan men op de nieuwe Cd ook liedjes van de Beás (Roemeense zigeuners) horen, zang uit Transsylvanie en zelfs een roma lied uit Griekenland, half in Grieks (orginele tekst) en half in Romanes.
De muziek van Maljaki Luludji is bijzonder vurig en vol emoties. Behalve dans- en feestmuziek brengt de groep ook huiveringwekkende klaagliederen. Een heel afwisselend concertprogramma. En als de stemming stijgt wordt er natuurlijk ook gedanst!
Bezetting: 
Gusztáv Balázs : mondbas, waterkan, lepels, zang en dans 
Elsa Balázs : zang en dans 
Attila Vadász : gitaar, tambura, zang 
László Vadász : gitaar, waterkan, zang 
Zsolt Vadász : lepels, waterkan, mondbas, zang 
Gast: Márton Éri, brácsa 
Gast: Andor Maruzsenszki, viool
Koop kaarten via 030 – 691 09 29

zondag 27 juni, 14.00 uur 
Maljakli Luludji – cd-presentatie Romnjije, Romnjije 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, 65+ en kinderen t/m 12 jr)

Afscheid juf Henriëtte in zeemanssfeer

MAARN  Toen haar jongste kind in 1986 naar De Ladder ging, begon voor juf Henriëtte Boonstra een periode waarin ze zeer regelmatig inviel als (kleuter)juf. ,,Soms wel twee of drie maanden aaneengesloten.” Het leidde tot een duobaan met juf Mieke voor de kinderen in groep 3.

Lees verder op de website van De Kaap

Creatief zijn ‘uit de kist’

LEERSUM  Dat kinderen in de leeftijdsgroep van vier tot twaalf jaar creatief kunnen zijn, wordt aangetoond tijdens de expositie van hun werk dat zij tijdens hun verblijf bij kinderopvang De Harlekijn hebben gemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

27 juni 2010

tijd: 11:00 uur  temperatuur: 24 °C

Kloosterlaantje Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


3-jarig meisje valt uit raam eerste verdieping

ZEIST  Een kind viel zaterdagochtend uit een raam op de eerste verdieping van haar ouderlijk huis.Rond 8.30 uur op zaterdag 26 juni kreeg de politie melding dat een kind uit het raam van een woning aan de Schubertlaan was gevallen.

Het kind had kans gezien het raam open te maken en hing er uit. Op het moment dat de moeder naar boven rende viel ze. Ze is met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Man loopt winkel uit met gestolen kleding aan

DOORN  Een man ontvreemdde zaterdagmiddag op een bijzondere manier kleding uit een winkel: met de nieuwe – onbetaalde – kleding aan liep hij de winkel uit en liet zijn oude kleding achter.
Het incident vond zaterdag 26 juni plaats bij een modezaak aan de Kampweg, rond 15.15 uur. De winkelmedewerkster belde direct de politie, maar toen die ter plaatse kwam was de man niet meer te traceren. Nadat de medewerkster iets uit het magazijn had gehaald, bleek de man te zijn verdwenen. De kleding die hij achterliet is meegenomen voor forensisch onderzoek. De politie is op zoek naar getuigen. Het gaat om een lange, blanke man. Hij droeg een witte broek, beige colbert, zachtgele trui en wit overhemd. Getuigen kunnen bellen met de politie in district Heuvelrug via 0900-8844.

Vechtpartij in recreatiegelegenheid

LEERSUM  Vrijdagmiddag kreeg een aantal bezoekers van een recreatigelegenheid in Leersum ruzie, wat leidde tot een vechtpartij.
De politie werd naar een recreatiegelegenheid in Leersum geroepen op vrijdag 25 juni rond 14.00 uur, omdat er zou worden gevochten. Ter plaatse bleek dat twee 16-jarige en twee 17-jarige jongens, allen uit Leersum, slaags waren geraakt met twee 13- en twee 14-jarige jongens uit Veenendaal. Een van de 13-jarige jongens was daarbij gewond geraakt en heeft aangifte gedaan van mishandeling. De vier verdachten werden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Natuurmiddag vliegende insecten waaronder vlinders en libellen.

LEERSUM  De Vereniging voor Dorp en Natuur organiseert woensdag 7 juli weer een kindermiddag. Het thema is dit keer: vliegende insecten met onder andere hommels, vlinders en libellen.

Lees verder op de website van De Kaap

28 juni 2010

tijd: 10:00 uur  temperatuur: 24 °C

Akkerweg Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Timion Meijs en Roswitha Lammers winnen toernooi in Maarn

MAARN Het 33e Open Tennistoernooi van LTV Maarn werd van zaterdag 12 juni tot en met zondag 20 juni is op het tennispark aan de Planetenbaan gehouden. Het Maarn Open is een categorie 3 toernooi, met dit jaar een volle bezetting. In totaal schreven 322 deelnemers zich in.

Lees verder op de wwebsite van De Kaap

Leersumse buren weer voor de rechter

LEERSUM  ,,Deze man laat zich niet tegen houden door een hoge dwangsom. Ook moet duidelijk zijn dat hij direct terug de gevangenis in moet, wanneer hij weer contact zoekt met zijn buren.”

Lees verder op de website van De Kaap

Poli in Doorn ziet steeds meer patiënten

DOORN  Het bezoekcijfer van de polikliniek in Doorn blijft groeien. Volgens het Diakonessenhuis komt dat door het ruime aanbod aan specialisten. De buitenpost van het ziekenhuis ontving het afgelopen jaar bijna 34.000 patiënten. Dat is 4.000 mensen meer dan in 2008.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ouder-kind expositie in bibliotheek Leersum

LEERSUM  Samen met je papa of mama knutselen, dat levert mooie dingen op. De bibliotheek in Leersum exposeert de kunstwerken die ouderen en kinderen, woonachtig in het Asielzoekerscentrum Leersum, met elkaar maakten.

Lees verder op de website van De Kaap

29 juni 2010

tijd: 11:15 uur  temperatuur: 25 °C

De Wezel Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Wethouder Roy Pamboer heeft Q-koorts

HEUVELRUG  Wethouder Roy Pamboer is voorlopig uitgeschakeld met Q-koorts. Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen.

Lees verder op de website van De Kaap

Foutief gestalde fietsen verwijderd op station Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN  Dinsdagmorgen 29 juni vond er opnieuw een grote fietsverwijderingsactie op station Driebergen-Zeist plaats. Overigens werden niet alleen foutief gestalde fietsen verwijderd. De politie en het Korps landelijke politiediensten waren ook van de partij. Zij letten vooral op het voortijdig oversteken van de spoorwegovergang en op het negeren van de verkeerslichten.

De fietsverwijderingsactie werd dit jaar voor de tweede keer gehouden. Fietsen die niet in de klem stonden werden op een grote oplegger geladen en overgebracht naar een boerderij aan de Hoofdstraat. Daar kunnen de eigenaren hun fiets tegen betaling tot en met vanavond 19.00 uur ophalen. Hierna worden de fietsen overgebracht naar Modern BV. Fietsen die na dertien weken nog niet zijn opgehaald, worden afgevoerd. Het excuus van haastige reizigers dat er te weinig fietsenklemmen op het station beschikbaar zijn, is onjuist. Aan de Driebergse kant waren nog 250 fietsklemmen vrij. Bij deze fietsenstallingen staat zelfs een automaat waar treinreizigers een kaartje kunnen kopen.

Bij de spoorwegovergang controleerden Buitengewoon Opsporingsbeambten van ProRail. ,,Voetgangers en fietsers die niet voor het rood knipperende overweglicht stoppen, krijgen een procesverbaal.” Een duur geintje voor de haastige reiziger die twee of drie seconden voordat de knipperlichten doofden al de overweg overstaken. Een voetganger kwam er met een bekeuring van 45 euro vanaf; een fietser kon 60 euro neertellen, terwijl een bromfietser voor 110 euro op de bon werd geslingerd.

Politieagenten undercover stonden aan de Driebergse kant van het station en voerden een rood-licht verkeerslichtenactie uit. Veel fietsers en voetgangers werden verbaliseerd omdat zij het rode licht negeerden. De zondaars incasseerden hun proces-verbaal zonder morren. ,,Maar dat komt omdat zij weten dat ze fout zitten”, verklaart een politieagent.

In het najaar worden opnieuw fietsverwijderingsacties gehouden. Het streven van de gemeente, de politie en ProRail is om tot een ordelijk en net stationsgebied te komen. Door het regelmatig verwijderen van foutief gestalde fietsen wordt de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het stationsgebeid vergroot en neemt de overlast van het wildparkeren af. Ook in het najaar wordt de fietsverwijderingsactie vooraf aangekondigd.

Twee politiehonden overleden

RHENEN  Maandagavond kreeg de politie de melding van een conflict in privesfeer in een woning aan de Dahliastraat. Agenten gingen ter plaatse en ook een hondengeleider van de politie. De hondengeleider had de twee honden in de hokken van de hiervoor speciaal ingerichte auto.

Aangekomen bij het adres liet de hondengeleider de honden in de auto en liet de motor , airco en afzuiging in de hondenhokken draaien.
Het conflict in de woning, waarbij een bewoner een mes in zijn handen had, liep uit de hand en de hondengeleider ging zijn honden halen. Bij de auto aangekomen moest hij constateren dat zijn twee honden waren overleden. Mogelijk is een defect in de luchtcirculatie de oorzaak hiervan. De politie doet hier onderzoek naar.
 Door de onstane situatie wist de man met het mes te ontkomen. Er raakte niemand gewond.

Wethouder Robbert Waltmann opent bewonersonderzoek

HEUVELRUG  Maandag 28 juni opende Robbert Waltmann het onderzoek naar ervaringen van bewoners met energiezuinige en duurzame energie-installaties in woningen. De wethouder van Milieu vulde als eerste inwoner van de gemeente de internet-enquête in.

Waltmann: “We willen dat de gemeente in 2035 klimaatneutraal is. We kunnen als gemeente daaraan werken door duurzaam te bouwen en door energiebesparing te promoten en te faciliteren. Maar uiteindelijk draait het er natuurlijk om of je als bewoner in deze woning op een comfortabele manier duurzaam kunt wonen. We willen daarom graag weten wat de ervaringen zijn van onze inwoners met energiezuinige installaties en met duurzame energie in hun eigen woning. 

Wat zijn bijvoorbeeld de ervaringen met zonnepanelen en ventilatiesystemen? En krijg je als bewoner van een woning met nieuwe energiezuinige installaties wel voldoende informatie? Hoe belangrijk vinden onze inwoners een duurzame of energiezuinige woning? Wij willen deze ervaringen betrekken in ons beleid. Zo geven we samen uitvoering aan een beter klimaatbeleid.”

De gemeente doet dit onderzoek in samenwerking met zeven andere gemeenten en de provincie Utrecht. De gemeente vraagt iedereen om mee te doen en de enquête in te vullen. Deze enquête is te vinden op: http://www.duurzaamheidenbewonersonderzoek.nl en via de gemeentesite: www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl

CBS De Wijngaard Groep 8 te gast in het Zonnehuis

DOORN  De leerlingen van groep 8 waren maandag te gast in het Zonnehuis. Ze zijn met de laatste schoolweek op de basisschool bezig en al weken hard aan het oefenen voor de musical.

Lees verder op de website van De Kaap

30 juni 2010

tijd: 14:45 uur  temperatuur: 24 °C

Larixlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Aardewerkfragmenten gevonden in Driebergen

DRIEBERGEN  Het voorheen braakliggende terrein tussen de Griffel, de Lei en de Traaij in het centrum van Driebergen was vrijdag 25 juni het decor voor een bijzondere archeologische vondst.

Op het terrein is door Ontwikkelaar Janssen De Jong op 23 en 24 juni een bouwput aangelegd. Deze bouwput trok de aandacht van amateur-archeoloog Ton van Bommel uit Driebergen. Het terrein bevindt zich in de historische kern van Driebergen. De bouwput bood daarmee de mogelijkheid letterlijk een kijkje te nemen in de Driebergse geschiedenis. Ontwikkelaar Janssen De Jong gaf na overleg met gemeentelijk archeoloog Annemarie Luksen aan de lokale amateurarcheologen Ton van Bommel en René Smorenburg de gelegenheid de bouwput te onderzoeken op de aanwezigheid van archeologische vondsten of sporen.

Aardewerkfragmenten van voor onze jaartelling
Het resultaat was verrassend. Tussen de fundamenten van de enkele jaren geleden gesloopte bebouwing van het terrein bevond zich een archeologische vondstlaag. In deze laag zijn veel fragmenten van aardewerken vaatwerk aangetroffen dat gedateerd kan worden in de ijzertijd, tussen 800 en 12 voor Chr. Het vaatwerk bestond voornamelijk uit ‘huis, tuin en keuken’–potten waarin gekookt werd en waarin voedingsmiddelen werden bewaard. Daarnaast zijn er ijzerbewerkingsslakken aangetroffen. Ook is een grote kuil aangetroffen waarin mogelijk een diepgefundeerde houten paal heeft gestaan.

Een boerenerf uit de ijzertijd (800-12 voor Chr.)
De vondsten tonen aan dat op het terrein tusen 800 en 12 voor Chr. een boerenerf is geweest. De boerderijen in deze periode waren in hout opgetrokken. Mogelijk is de houten paal een restant van deze boerderij. Dit is door verstoring van het terrein door de inmiddels gesloopte bebouwing niet meer met zekerheid te zeggen. De vondst is zeer bijzonder omdat het de eerste keer is dat er ijzertijdbewoning is aangetroffen in de historische kern van Driebergen.

Zwangere vrouw sterft op gang AZC

LEERSUM  Een Somalische vrouw is in de vroege ochtend van zondag 27 juni in het asielzoekerscentrum in Leersum overleden. De vrouw, begin dertig en moeder van drie kinderen, was zwanger. Bewoners van het AZC, die haar overlijden van dichtbij hebben meegemaakt, verwijten de medewerkers van het centrum nalatigheid.

Lees verder op de website van De Kaap

Groen licht voor woningbouw bedrijventerrein Hoek Driebergen

DRIEBERGEN  Op 29 juni 2010 hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht besloten een overeenkomst aan te gaan met de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het betreft een overeenkomst die het de gemeente mogelijk maakt om het bedrijventerrein van Hoek Beheer BV aan te kopen en op deze plaats woningen te bouwen.

Hoek Beheer BV is gevestigd aan de Engweg 8-14 in Driebergen-Rijsenburg en heeft op deze locatie een bedrijf voor taxi- en personenvervoer met een wasstraat en tankinstallatie voor de verkoop van motorbrandstoffen waaronder LPG.
Uitplaatsen en bouwen
Met een financiële bijdrage van 300.000 euro van de provincie heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug de mogelijkheid om het bedrijventerrein van Hoek BV aan te kopen en op deze plaats woningen te realiseren. Het gaat daarbij om circa 29 woningen waarvan circa 22 sociale huurwoningen voor de zorg.
Doordat het LPG-station verdwijnt, betekent dit ook dat er 250 extra woningen kunnen worden gebouwd binnen het bestemmingsplangebied Lange Dreef en 47 woningen als kopbebouwing van de bestaande galerijflats aan de Lange Dreef. Uitplaatsing van Hoek levert daarmee niet alleen een reductie van de milieuhinder op maar draagt ook bij aan de gewenste ruimtelijke ontwikkeling binnen de gemeente.
Planning
De gemeente is met Hoek Beheer BV overeengekomen dat Hoek uiterlijk 1 juli 2011 de LPG-activiteiten aan de Engweg definitief beëindigt. Uiterlijk juli 2015 is de feitelijke oplevering van het bedrijvencomplex en starten de bouwwerkzaamheden. De gemeente zal samen met Hoek zoeken naar een vervangende locatie in de omgeving.
Provinciaal fonds 
De overeenkomst met de gemeente Utrechtse Heuvelrug is een uitwerking van het provinciale ‘Fonds Uitplaatsing Hinderlijke Bedrijven’ (FUHB). Naast reductie van milieuhinder moet de uitplaatsing van bedrijven ook leiden tot een duurzame gebiedsontwikkeling ter plaatse. Met een financiële bijdrage van de provincie is het voor gemeenten mogelijk de door hen gewenste uitplaatsing te realiseren en te komen tot een nieuwe gebiedsontwikkeling op de vrijkomende locatie.