Heuvelrugnieuws van maandag 1 juni 2009 (kopie)

Koningin Julianalaan Driebergen: Merelnestje
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 12:00 uur  temperatuur: 25 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Mart Niehoff wint eerst medaille tijdens een groot zwemtoernooi

DRIEBERGEN Tijdens het afgelopen Pinkstertoernooi in Purmerend wist Mart Niehoff zijn eerste medaille te winnen. Mart deed als jongste deelnemer voor het eerst mee aan een groot toernooi. Hierbij wist hij tijdens de 50 meter vrije slag indruk te maken door deze in het sterk bezette deelnemersveld als derde te beeindigen. Hiermee behaalde hij zijn eerste medaille als zwemmer. Volgens zijn trainer kunnen er nog vele volgen als de progressie die Mart doormaakt doorzet.

Ook diverse andere leden van de zwemvereniging lieten zich niet onbetuigd. Zo wist Amy Weijburg op diverse afstanden haar PR’s met seconden tegelijk aan te scherpen. Vooral haar langere afstanden waren goed, een direct gevolg van haar trainingsarbeid. Ook haar zus Rianne blijkt op tijd in vorm te komen voor de NK over 2 weken. Ze wist op het koningsnummer de 100 meter vrije slag, haar toch al scherpe PR te verbeteren. Ook de 100 rugslag van haar was beduidend beter. Helaas werd ze hierop gediskwalificeerd, maar dat doet weinig af aan de prestatie.

Symen Dogger wist zowel op de 200 rug als op de 100 rug zijn beste tijden te verbeteren, waarbij, een stukje ‘familie-eer’, zijn tijd op de 200 rug ‘eindelijk’ sneller was dan de tijd die zijn moeder ooit had gezwommen. Op de 100 rug werd hij uitstekend 3e . Zijn zus Sigrid wist in het weekend diverse medailles binnen te halen. Haar beste prestatie was wel de eerste plaats op de 400 meter wisselslag. Daar liet ze de concurrentie ver achter zich. Hiernaast wist ze ook op de 200 meter vrije slag en de 50 rugslag te imponeren.

Als laatste was Sven Dogger, die vorige week in Herford zijn limiet voor de NJK had gezwommen, nog steeds in topvorm. Op diverse afstanden, waaronder de 200 vrijeslag waarop hij de NJK limiet heeft, wist hij persoonlijke records te vestigen.

Al met al een zeer geslaagd weekend voor zwemvereniging de Zwoer en een prima opsteker voor de belangrijke wedstrijden de komende weken, de NK en de NJK (jeugd).

Computerregeling minima schoolgaande kinderen

RHENEN Er komt een regeling zodat kinderen op de middelbare school uit minder draagkrachtige gezinnen een computer tot hun beschikking krijgen. De gemeente Rhenen vindt het belangrijk dat kinderen van minder draagkrachtige ouders gelijke kansen krijgen om zich te ontplooien zodat sociale uitsluiting voorkomen kan worden.

In maart 2008 heeft de toenmalige staatssecretaris Aboutaleb aandacht gevraagd de medewerking te verlenen voor zijn ambitie om het aantal kinderen dat maatschappelijk niet meedoet vanwege armoede (landelijk circa 400.000) met de helft terug te dringen. Alle kinderen, rijk of arm, moeten de kans krijgen zich te ontplooien op de gebieden van sport, onderwijs en cultuur.

Voor kinderen die opgroeien in arme gezinnen heeft het rijk daarvoor extra middelen beschikbaar gesteld voor de jaren 2008 en 2009. Voor Rhenen betekende dit een bedrag van € 28.000 voor 2008 en ook een bedrag van € 28.000 voor 2009.

Een van de mogelijkheden om gelijke ontplooiingskansen te creëren is het benutten van een computerregeling voor ouders die een laag inkomen hebben met kinderen die de basisschool verlaten en naar de middelbare school gaan.

Met deze regeling wil de gemeente Rhenen voortijdig schooluitval voorkomen. Zij hebben daardoor minder kans op een isolement in de toekomst. Om gelijke ontplooiingskansen te creëren is het goed om een gelijk en eerlijk startpunt te  benutten. Door een computerregeling vindt er geen uitsluiting plaats bij de studie vanwege financiële achtergronden van de ouder(s).

Een computer thuis is van cruciaal belang voor middelbaar schoolgaande kinderen om er hun huiswerk en werkstukken op te maken. Een computer is in dit digitale tijdperk bijna onmisbaar, maar voor de ouders met minder financiële draagkracht vaak onbetaalbaar.

Eerste klas reizen voor leden Z-O-U-T

HEUVELRUG  Alle locaties van de Regiobibliotheek Z-O-U-T doen mee aan landelijke campagne juni – Maand van het Spannende Boek. Alle leden van de bibliotheek die in juni spannende boeken lenen krijgen eenmalig een NS-Voordeelbon cadeau.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 2 juni 2009 (kopie)

Oosterlaan 65-67 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:45 uur  temperatuur: 24 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Oosterstraat 30-32 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:50 uur  temperatuur: 24 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Koninklijke onderscheiding Rhenenaar Jan de Jong

RHENEN  Jan de Jong, die in de raadsvergadering van 2 juni 2009 afscheid nam van de Rhenense gemeenteraad, is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Joost van Oostrum reikte de onderscheiding uit.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

LTV Maarn sluit competitie af met vijf kampioenen

MAARN  De voorjaarscompetitie regio Midden zit er weer op. Na zeven speeldagen kan LTV Maarn de balans opmaken. Van de achttien seniorenteams en achttien jeugdteams sleepten vijf teams de felbegeerde titel in de wacht.

Lees verder op de website van De Kaap

Rodestein is Boerderij van het Jaar

AMERONGEN  De Boerderijen Stichting Utrecht (BSU) heeft zaterdagmiddag, in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht, de onderscheiding Boerderij van het jaar 2009 uitgereikt aan het ensemble van de monumentale boerderij ‘Rodestein’ met bijbehorende tabaksschuur in Amerongen. Het is de negentiende keer dat deze de prijs wordt uitgereikt.

Lees verder op de website van De Kaap

Inwoners schrijven mee aan brieven gemeente Zeist

ZEIST  Om de dienstverlening te verbeteren start de gemeente Zeist met het e-participatieproject Bouwen aan Brieven. De gemeente Zeist nodigt haar inwoners uit om mee te schrijven aan de brieven van de afdeling Vergunningen en Handhaving. Want wie kan de gemeente beter vertellen of een brief duidelijk genoeg is en prettig van toon, dan de ontvanger (de inwoners van Zeist) zelf?

De afdeling Vergunningen en Handhaving beoordeelt aanvragen voor een bouwvergunning, een monumentenvergunning, etc. Ook behandelen de medewerkers zienswijzen op aanvragen en bezwaren op verleende of geweigerde vergunningen. Daarnaast houdt de afdeling toezicht op de uitvoering van werkzaamheden en op de naleving van voorschriften in de verleende vergunning. Mocht hierin een overtreding geconstateerd worden, dan wordt er gehandhaafd. Dit betekent dat er gewaarschuwd wordt dat iemand in overtreding is en dat de overtreding ongedaan moet worden gemaakt of dat er een sanctie wordt opgelegd. 

Voor het project Bouwen aan Brieven zijn de brieven van de afdeling Vergunningen en Handhaving op een website geplaats. Het zijn brieven die dagelijks worden verstuurd. De brieven kunnen op de website worden bekeken, inwoners kunnen een cijfer geven en met suggesties komen om de brieven aan te passen. De suggesties kunnen gaan over: de opbouw en de toon van de brief, maar ook over het taalgebruik in de brief. De website is te vinden op www.zeist.nl/bouwenaanbrieven

De medewerkers van de gemeente Zeist passen de brieven met behulp van de suggesties aan. De nieuwe verbeterde brieven worden ook  weer op de website geplaatst. Hierop kunnen inwoners dan opnieuw reageren en nogmaals suggesties doen. Vervolgens worden de brieven weer aangepast door de medewerkers, waarna de verbeterde brief op de site wordt gezet. Zo kunnen inwoners de hele verbeterslag volgen. De inwoners hebben al veel goede suggesties gegeven en inmiddels staat de derde versie van de brieven online. Onder de deelnemers wordt een verrassingspakket verloot

MHC-meiden winnen kampioenstitel

MAARN  De laatste wedstrijd was voor het eerste meidenteam van MHC erop of eronder. Het duel tegen Loenen moest namelijk worden gewonnen om zeker te zijn van de titel in de tweede klasse.

Lees verder op de website van De Kaap

Coöperatiefonds Rabobank schenkt tien mille aan hospice De Wingerd

AMERONGEN  Rabobank Utrechtse Heuvelrug en Rabobank Vallei en Rijn hebben uit hun Coöperatiefonds in totaal €10.000,- geschonken aan het renovatieproject van hospice De Wingerd in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Wordt Driebergen nu tóch weer volgebouwd?

UTRECHTSE HEUVELRUG  De VVD-fractie in de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug heeft vorige week donderdag tegen het nieuwbouwplan voor inbreidingslocatie Zonstraat gestemd omdat zij vindt dat er veel te veel woningen worden gebouwd. Vandaag bracht de fractie onderstaand persbericht uit.

Persbericht
Driebergen, 1 juni – “Wij zijn het niet eens met het stedenbouwkundige kader voor de inbreidingslocatie Zonstraat. Het bouwen van 68 woningen op een plek waar de gemeenteraad van Driebergen er zes jaar geleden 44 gepland heeft, gaat ons veel te ver. Kwaliteit gaat boven kwantiteit, ook voor sociale woningen,” stelde VVD raadslid Peter van de Zee in de raadsvergadering.

In juli 2008 heeft de raad van de gemeente Utrechtse heuvelrug het nieuwe bestemmingsplan ‘Woongebieden Driebergen-Rijsenburg’ vastgesteld. De VVD heeft haar invloed aangewend op dat bestemmingsplan, dat ervoor zorgt dat de dorpse sfeer van Driebergen-Rijsenburg behouden blijft in alle wijken die niet tot het centrum behoren. Daardoor zijn in het bestemmingsplan bijvoorbeeld regels opgenomen, die kavelsplitsing en tweede lijnsbebouwing (huizen neerzetten in de achtertuinen van bestaande woningen) tegengaan. De groene en landelijke sfeer van alle buitenwijken van Driebergen-Rijsenburg is in dit bestemmingsplan gewaarborgd. Maar er zijn ook nog enige gebieden binnen de bebouwde kom van Driebergen, die in aanmerking komen voor herbebouwing. In 2003 is daar door de raad van de voormalige gemeente Driebergen-Rijsenburg een Inbreidingslocatienota over vastgesteld. Eén daarvan is de inbreidingslocatie Zonstraat, het gebied tussen Welgelegenlaan, Traay en Arnhemse Bovenweg. Het stedenbouwkundige kader moest afgelopen donderdag door de raad worden vastgesteld. In het raadsvoorstel gaat het over 68 woningen, terwijl zes jaar geleden voor 44 woningen was gekozen. Dat laatste aantal spoort met het bestemmingsplan 2008, dat eerste niet. Het gevolg is dat er in totaal slechts één openbare groenstrook valt waar te nemen. Er is geen ruimte voor openbare speelplaatsen en geen ruimte voor een parkje of voor bomen.

Peter van der Zee: “Het gebied wordt volledig versteend en dat vinden wij stedenbouwkundig Driebergen onwaardig. Sommigen beweren, dat de omliggende tuinen buiten de grenzen van de inbreidingslocatie wel voor het nodige groen zorgen. Hoe kun je zoiets verzinnen! Er zijn kavels bij waarop de woningbouwcoöperatie bouwt, die niet groter zijn dan 100 vierkante meters. En daar moet dan een huis en een tuin in passen.”

“De meerderheid van de raad vindt het echter wél een mooi plan. Veel partijen vinden het belangrijk, dat er genoeg sociale woningen komen; zo ook de VVD. Maar dan wel met een behoorlijke levensruimte in huis en daarbuiten. De VVD vindt dat nu juist sociaal.

In meerderheid is het voorstel toch door de raad aangenomen, de VVD stemde tégen. In zijn reactie beloofde de wethouder wel, dat het stedenbouwkundige kader nog enige aanpassing krijgt door te kijken naar méér openbaar groen en een openbare speelplaats. Er komt dus toch een gewijzigd kader en alles is nog niet verloren.

Peter van der Zee: “De volgende slag is het vaststellen van het bestemmingsplan voor dit gebied rondom de Zonstraat. We hopen dat in het belang van de dorpse sfeer van Driebergen en ook in het belang van huurders van sociale woningen, kwaliteit dan prioriteit krijgt boven kwantiteit.” De dreiging dat de inbreidingslocatie Zonstraat nog verder wordt uitgebreid, heeft de VVD kunnen stoppen. De motie van de liberalen is aangenomen. 

Heuvelrugnieuws van woensdag 3 juni 2009 (kopie)

Scholekster 33-39 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:20 uur  temperatuur: 17 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Rijsenburgselaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:20 uur  temperatuur: 17 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Waar lag Café ‘De Kip’

DRIEBERGEN  In de Ansichtkaartenverzameling van Ed Tiele bevinden zich een aantal kaarten met betrekking tot Café ‘De Kip’ aan de Hoofdstraat, maar soms wordt ook vermeld aan de Driebergsestraat(-weg in Zeist).
Wie weet meer over de locatie en de geschiedenis van dit café?

Vergroot foto

Onderhoud voor je deur

LEERSUM  Maanden wordt in Leersum al gewerkt aan de onderhoudsputten. Leersumer Cees Keur maakte foto’s van de plaatsing van een van de laatste onderhoudsputten voor de overstort richting de Dreef en het slotenstelsel naar het Weteringgebied

Lees verder op de website van De Kaap

CDN-bestuur draagt Hans van Vugt als erelid voor

DRIEBERGEN  Voetbalvereniging CDN bestond op 1 mei 2009 zeventig jaar. Ter ere van dit jubileum werden zes internationale toernooien, verdeeld over drie zaterdagen, gehouden. In totaal kwamen er 1400 spelers en werden 243 wedstrijden op De Woerd gespeeld. De toernooien werden niet voor niets naar de clubicoon Hans van Vugt vernoemd.

Lees verder op de website van De Kaap

Peuters en ouders op verkeersles

DRIEBERGEN  Op peuterspeelzaal Dikkertje Dap in Driebergen vindt in de maand juni het verkeersproject JONGleren in het verkeer plaats. Het programma bestaat uit twee verkeersweken voor de kinderen en een informatiebijeenkomst voor de ouders. Wethouder Jankees Salverda geeft op vrijdag 5 juni het startsein door op het schoolplein met de kinderen een zebrapad over te steken zodat de zelfgemaakte auto’s moeten stoppen.

Lees verder op de website van De Kaap

Eerste lunchconcert in Maartenskerk

DOORN  De nieuwe serie lunchconcerten in de Maartenskerk te Doorn gaat zaterdag 6 juni van start met een optreden van het ensemble d’Auloskoi. De naam is afgeleid van het Griekse aulos, dat eigenlijk buis betekent en gebruikt wordt om blaasinstrumenten mee aan te duiden.

Lees verder op de website van De Kaap

Kunstenaars en het landschap in park van Huis Doorn

DOORN  In het kader van het Utrechtse Heuvelrug Festival Kunstenaars en het landschap exposeert Mirta Pertovt tot 31 juli in het park van Huis Doorn haar kunstproject ‘100 stappen naar 100 tulpen’. De installatie ‘100 stappen naar 100 tulpen’ ligt op het veld tegenover Huis Doorn en bestaat uit 100 beelden in het vorm van tulpen van ongeveer 1,60 m hoog.

Lees verder op de website van De Kaap

Utrechtse Heuvelrug werkt aan verbetering begraafzaken

UTRECHTSE HEUVELRUG In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn negen begraafplaatsen. Hiervan zijn er vijf nog in gebruik. De afgelopen jaren heeft de gemeente het beleid en de werkwijzen, ook op het gebied van begraafplaatsen en begraafadministratie, in de dorpen geharmoniseerd. Hiervoor was en is nog veel werk te verzetten om tot eenzelfde beleid en werkwijze in alle dorpen te komen. De gemeente heeft hiervoor een verbeterplan voor de begraafplaatsen opgesteld.
 
Eén van de belangrijkste aspecten van het plan is het op orde brengen van de  begraafadministratie. Deze is inmiddels samengevoegd en gedigitaliseerd, maar daarmee nog niet actueel. Voor een aantal begraafplaatsen was verzuimd het onderhoud in rekening te brengen en ook bij de verlenging van de grafrechten is een achterstand. De gemeente is nu bezig met een administratieve inhaalslag. De begraafadministratie kent (nog) geen koppeling met de gemeentelijke basisadministratie. Deze wordt in 2010 gerealiseerd. De gemeente is voor wijzigingen dus afhankelijk van rechthebbenden. Omdat niet altijd alle wijzigingen worden doorgegeven, beschikt de gemeente niet altijd meer over de juiste gegevens. Om de gegevens weer up-to-date te krijgen, heeft de gemeente de afgelopen maanden gefaseerd per dorp rechthebbenden van rustplaatsen aangeschreven. Hierbij is gevraagd om te controleren of de gegevens in de gemeentelijke begraafadministratie kloppen. Inmiddels zijn rechthebbenden in Driebergen, Maarn en Amerongen aangeschreven. In de loop van juni worden rechthebbenden van rustplaatsen in Leersum en Doorn aangeschreven.

Andere punten uit het verbeterplan zijn:
 • Begraven op eigen terrein. Eind vorig jaar heeft het college beleid vastgesteld. Hierin staat onder welke voorwaarden iemand op zijn eigen terrein een overledene mag begraven.
 • Onderhoud: het beeldkwaliteitplan voor de gemeentelijke begraafplaatsen moet nog worden opgesteld. Hierin worden keuzes gemaakt ten aanzien van de ruimtelijke kwaliteit.
 • Ruimingsbeleid: tijdig ruimen betekent efficiënt omgaan met (schaarse) ruimte. Verder draagt een actief ruimingsbeleid bij aan de beheersing van de kosten voor begraven. Dit jaar wordt gestart met het opstellen van beleid hiervoor.
Verantwoordelijk wethouder Jankees Salverda gaat er vanuit dat wanneer de administratie op orde is, dit leidt tot een betere informatievoorziening en communicatie naar rechthebbenden en overige betrokkenen.                

Voor vragen over grafrechten en andere begraafzaken kan contact worden opgenomen met de cluster Begraafzaken van de afdeling Accommodaties, tel. (0343) 56 57 82 / 56 57 83.
Achtergrondinformatie
Aantallen in 2008
Begrafenissen   245 (2007: 249)
Bijzetten asbussen   18 (2007:   14)
Opbaringen    8 (2007:     7)
Asverstrooiingen   3 (2007:      -)

Kengetallen
5 aula’s
9 begraafplaatsen ( 5 nieuw en 4 oud)

Tarieven: tarieventabel bij verordening lijkbezorgingsrechten 2009

Grafrechten
1e begraving of bijzetting (recht voor 20 jaar)   € 1.862
Verlenging recht voor 10 jaar   €    931

Onderhoud
Jaarlijks                                        €    197
Afkopen voor 20 jaar                    € 2.108
Afkopen voor 10 jaar                    € 1.438

Aantal graven per begraafplaats
Doorn                 2.784
Amerongen         1.604
Driebergen          4.962
Leersum             1.670
Maarn                 1.014


Adresgegevens:

Amerongen
Nieuwe Algemene Begraafplaats Amerongen
Holleweg 33
3958 EA  Amerongen

Oude Algemene Begraafplaats Amerongen
Rijksstraatweg 1
3958 EP  Amerongen

Doorn
Nieuwe Algemene Begraafplaats Doorn
Oude Arnhemsebovenweg 18
3941 XM  Doorn

Oude Algemene Begraafplaats Doorn
Amersfoortseweg
3941 Doorn

Driebergen
Nieuwe Algemene Begraafplaats Driebergen
Traaij 301
3971 GW  Driebergen

Oude Algemene Begraafplaats Driebergen
Traaij 106
3971 GS  Driebergen

Leersum
Nieuwe Algemene Begraafplaats Leersum
Burgemeester van de Boschlaan
3956 Leersum

Oude Algemene Begraafplaats Leersum
Scherpenzeelseweg
3956 Leersum

Maarn
Nieuwe Algemene Begraafplaats Maarn
Jacob van Wassenaarlaan
3951 Maarn

Rooms Katholieke Begraafplaats Maarn
Ted Visserweg
3951 Maarn

Oplichting

ZEIST  Een 82-jarige vrouw uit Zeist kreeg afgelopen vrijdag aan het eind van de ochtend op de Slotlaan een bezorger aan de deur die een pakketje kwam afleveren. De bezorger vroeg of zij de bezorgkosten wilde pinnen. Het slachtoffer heeft dit tot driemaal toe gedaan. In alle gevallen gaf het pinapparaat een storing aan. Hierop zei de bezorger dat hij op een later tijdstip terug zou komen.
 
Op dinsdag 2 juni ontdekte de vrouw dat er een aantal bedragen van haar rekening waren afgeschreven. Hierop heeft zij aangifte gedaan bij de politie.
 
De politie is opzoek naar getuigen. Deze kunnen bellen naar 0900-8844 of voor anonieme meldingen kunt u bellen naar 0800-7000.

Zware mishandeling

DRIEBERGEN Op vrijdagavond 29 mei is een 72-jarige man in zijn woning slachtoffer geworden van zware mishandeling.  De 72-jarige man uit Driebergen kreeg die avond rond 22.30 uur een man op bezoek in zijn woning aan het Prins Clausplantsoen.

In de woning kregen de mannen ruzie, waarna de bezoeker de bewoner mishandelde. Daarbij liep het slachtoffer botbreuken in zijn gezicht en een gebroken arm op. Daarna ging de verdachte ervandoor.
 
Een buurvrouw hoorde het slachtoffer om hulp roepen. Zij ging naar zijn woning en trof het slachtoffer gewond bij de deuropening aan. Zij bracht hem naar het ziekenhuis. Hij werd daar opgenomen en ligt daar nog steeds.
 
De politie stelt een onderzoek in naar deze zware mishandeling en vraagt getuigen die op vrijdagavond 29 mei tussen 22.00 en 24.00 uur iets verdachte hebben gezien op of in de omgeving van het Prins Clausplantsoen contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Revius-leerlingen winnen Onderwijsprijs

DOORN  Anne Bode en Renske Poelma van het Revius Lyceum Doorn behoren tot de winnaars van KNAW Onderwijsprijs 2008/2009. In de categorie ‘Cultuur en Maatschappij’ wonnen zijn met hun project ‘De filosofie achter Walt Disney’.

Lees verder op de website van De Kaap

Dubbelfeest bij Tabaksteeltmuseum en Rodestein

AMERONGEN  De Amerongse gemeenschap heeft zaterdag 29 mei een tweevoudig evenement van cultuurhistorisch betekenis beleeft. Het fraai gerestaureerde Tabaksteeltmuseum werd, al na zeven maanden, heropend door wethouder Roy Pamboer, in aanwezigheid van enkele honderden gasten. Aansluitend was er een officiële bijeenkomst bij boerderij Rodestein wegens de onderscheiding Boerderij van het Jaar 2009.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 4 juni 2009 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: Ingang voetpad
foto: © Renk Knol
tijd: 13:40 uur  temperatuur: 13 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Boek over Park Boswijk brengt 300 euro op voor kinderboerderij

DOORN  Bewoonster C. Venema van Park Boswijk heeft van elk verkocht exemplaar van haar boekje ‘Uit de ouwe doos, Geschiedenis van Park Boswijk in Doorn’ twee euro geschonken aan kinderboerderij ’t Woelige Nest. Dit heeft bij elkaar een aardig bedrag opgeleverd, dat door de bewoners van Park Boswijk nog is aangevuld.

Lees verder op de website van De Kaap

250ste huwelijk bij Oranjerie Buitenplaats Amerongen

AMERONGEN  Joke Tissingh en Guido Davio hebben elkaar vrijdagmiddag het jawoord gegeven in de Oranjerie van Buitenplaats Amerongen. Dit is het 250ste huwelijk dat wordt voltrokken sinds de ingebruikname van de Oranjerie als trouwlocatie.

Lees verder op de website van De Kaap

Klankbordgroep nieuwbouw gemeentehuis

UTRECHTSE HEUVELRUG  Middels een Raadsinformatiebrief (rib) geeft het college van b&w aan hoe zij de VVD-motie inzake de nieuwbouw van het gemeentehuis uitvoert. In die motie vroeg de VVD om de instelling van een klankbordgroep. Hieronder de tekst van de rib.

Inleiding
Op 26 maart heeft uw raad een besluit genomen over de nieuwbouw van het gemeentekantoor.
Bij de beraadslagingen daarover is een motie aangenomen over de instelling van een representatieve klankbordgroep. Die moet in een interactief proces worden betrokken bij het proces van de totstandkoming van het Voorlopig Ontwerp. Wij willen u hierbij informeren over de stand van zaken met betrekking tot de klankbordgroep.

Kern
Bij motie van de VVD heeft de raad er bij het college van B&W op aangedrongen om:
“aan de architect de opdracht te geven om binnen de door de raad vastgestelde kaders:
 • in een interactief proces met een representatieve klankbordgroep de vertaling te maken naar een voorlopig ontwerp voor het gemeentekantoor;
 • zorg te dragen dat voor de verschijningsvorm de specifieke nadruk dient te liggen op een ontwerp dat past bij de gemeente, en meer specifiek bij de karakteristiek van Doorn en de directe omgeving van de beoogde locatie;
 • het resultaat samen met de klankbordgroep aan de raad ter besluitvorming voor te leggen.”
De afgelopen tijd hebben wij gezocht naar leden voor de bezetting van de klankbordgroep. Behalve dat deze moet voldoen aan de kwalificatie “representatief” hebben wij ook aandacht willen schenken aan de begrippen “emotie” en “expertise”. Door er nu voor te zorgen dat er in de klankbordgroep naast emotie ook expertise voldoende aan bod kan komen, hopen en verwachten wij dat er een evenwichtige discussie in de klankbordgroep plaats kan vinden met als gevolg een constructieve interactie met de architect wat leidt tot een voorlopig ontwerp dat op een breed draagvlak zal kunnen bogen. Het is de bedoeling dat de klankbordgroep tot en met juli drie keer bij elkaar komt. De eerste keer is geweest op 12 mei jl.

De samenstelling van de klankbordgroep is hierna weergegeven.
 • Mevrouw L. de Bruyn, Kortenburglaan 2, 3941 HR Doorn, Bewoner Doorn
 • De heer F. van Lunenburg, Schoollaan 6, 3941 JG  Doorn, Bewoner Doorn
 • De heer M. van Amersfoort, Kapelweg 5, 3941 KR Doorn, Bewoner Doorn
 • De heer E. M. Rintel, Rembrandtlaan 11, 3941 CG Doorn, Vereniging Leefbaar Doorn
 • De heer A. Onstein, Kampweg 11, Doorn, Federatie Doornse Ondernemers
 • Mevrouw E. van der Plas, Hogesteeg 8a, 3972 JT Driebergen,     Woonadviescommissie
 • Mevrouw M. Tijs, Gemeente Utrechtse Heuvelrug
 • De heer A.L.L.M. Asselbergs, Regentesselaan 15, 3818 HH Amersfoort,    vh rijksadviseur Cultureel Erfgoed
 • De heer J. de Haan, Oranjebuitensingel 90, Den Haag, Atelier Rijksbouwmeester
 • De heer C. Braak, Schoollaan 4, 3941 JG Doorn, Bewoner Doorn
Over de achtergronden van betrokkenen valt het volgende te melden.
Mevrouw de Bruyn is naast inwoner van Doorn van professie interieurarchitect.
De heren Van Lunenburg, Van Amersfoort en Braak zijn bewoners uit het onderhavige gebied en hebben zich gemeld naar aanleiding van een door ons verstuurde mailing.
De heren Rintel en Onstein en mevrouw Van der Plas vertegenwoordigen organisaties waarvan wij vinden dat die vanuit hun doelstelling en betrokkenheid in de projectgroep zitting zouden moeten nemen en wij zijn hen erkentelijk dat zij onze uitnodiging hebben aanvaard.
Mevrouw Tijs vertegenwoordigt de toekomstige gebruiker. Tevens heeft zij de nodige deskundigheid in huis op het gebied van cultuurhistorie en landschap.
De heer Asselbergs hebben we gevraagd zitting te nemen vanuit een aantal invalshoeken.
In de eerste plaats heeft hij een grote kennis van de Stichtse Lustwarande; ten tweede is hij voormalig rijksadviseur Cultureel Erfgoed en in de derde plaats heeft hij de nodige bestuurlijke ervaring bij een grotere gemeente.
De heer De Haan tenslotte vertegenwoordigt het atelier van de Rijksbouwmeester. Deze instantie adviseert op zijn beurt weer de Rijksgebouwendienst en die organisatie is betrokken bij het eigendom en beheer van Huis Doorn en het bijbehorende park.

Cappella Cantica in Aboretum

DOORN In het kader van “kunstenaars en het landschap” nodigt het Heuvelrug kamerkoor Cappella Cantica u uit voor een muzikale wandeling.
Tijdens deze wandeling in het Von Gimborn Arboretum nemen zij u mee naar een aantal mooie of speciale plekken van deze botanische tuin.

Daar hoort u een toepasselijk lied, een passend muziekstuk of gedicht, en wordt u verteld over het landschap en de natuur die u ziet.

De wandeling vindt plaats op vrijdag 12 juni om 20 uur. De avond maakt landschap en natuur en wat u hoort tot een bijzondere ervaring.
De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.
Het startpunt van de wandeling is vanaf de ingang van de tuin: Velperengh 13. Dit is een zijweg van de Driebergsestraatweg tussen Doorn en Driebergen

Bestemmingsplan Galgenbosje vastgesteld

LEERSUM  Na een lang discussietraject is door de gemeenteraad het bestemmingsplan Galgenbosje vastgesteld. In het vastgestelde plan wordt de bouw van vier vrijstaande woningen gesitueerd aan de zuidkant van de locatie en krijgt de noordkant de bestemming ‘bos en waterberging’.

Lees verder op de website van De Kaap

De Ontdekkingsreis naar voormalig AZC

DOORN  ,,De erkenning van de basisschool De Ontdekkingsreis verplicht de gemeente tot het regelen van huisvesting.” Aan het woord is wethouder Wim van Wikselaar tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Lees verder op de website van De Kaap

Een-na-vieste studentenhuis in Zeist

ZEIST  Er groeide een plantje in de wasbak, uit de wateroverloop. Dit werd zo vies bevonden dat de kamer in het studentencomplex Warande in Zeist een tweede plaats behaalde bij de verkiezing om het smerigste studentenhuis van Nederland.

Lees verder op de website van het AD/UN

Met welke bril kijk jij?

DOORN  Dat is het thema van de laatste jeugdkerk van de Protestantse Gemeente Doorn in dit seizoen op 7 juni a.s.

Aan de hand van het verhaal van Bartimeus vragen wij ons af: hoe kijk jij/ik naar verhalen uit de bijbel?  Waar focus jij op, wat is jouw blikveld, hoe ruim is jouw kijk?

Naast kijken, luisteren we tijdens deze viering voor het laatst naar Bandjamin; i.v.m. studie van diverse bandleden stopt de band in deze samenstelling. Gelukkig is er een nieuwe groep in oprichting.

De jeugdkerk vindt plaats in de grote zaal van de Koningshof. Tijd: 19.00 uur. Voor en na de viering is er koffie, frisdrank en gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Gemeentedelegatie op dorpsbezoek in Maarsbergen

MAARSBERGEN  De jaarlijkse dorpsbezoeken van het college van B&W zijn in Overberg gestart. In het kader van het thema Duurzaamheid werd daar de rioolwaterzuiveringsinstallatie bezocht. Onderwerp van gesprek met de inwoners waren met name de aanpassingen aan het wegenstelsel. Net als in Overberg moesten de volgende dag, bij het dorpsbezoek aan Maarsbergen, al fietsend regen en wind worden getrotseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Spannende finale Larsheim-toernooi

LEERSUM  De derde editie van het Larsheim Badminton Ouder-Kind-Seniortoernooi is zaterdag 30 mei gehouden. Dit jaar konden ook de seniorleden van de vereniging meedoen. Een recordaantal leden had zich ingeschreven: 15 koppels streden tegen elkaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 5 juni 2009 (kopie)

Korte Dreef Driebergen: ansichtkaart uit 1900Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichtkaarten van deze straat

Kunstroute Maarn

MAARN  Tijdens de kunstroute Maarn, die zaterdag 6 en zondag 7 juni gehouden wordt, is er bij diverse ateliers in en rond het dorp open huis, zo ook bij Atelier Perron 3. Deelnemende kunstenaars zijn: Jacqueline Smets met schilderijen, Yoka van Hattum met keramiek, Ed de Graaf met beelden,

Lees verder op de website van De Kaap

Excursie HVL naar Kasteel Amerongen

LEERSUM  De Historische Vereniging Leersum (HVL) organiseert donderdag 11 juni een excursie naar Kasteel Amerongen. De deelnemers krijgen een uniek kijkje achter de schermen van de grootscheepse restauratie die momenteel gaande is.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorlopige verkiezingsuitslag Europees Parlement in Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  Het CDA is in de gemeente Utrechtse Heuvelrug de grootste partij geworden bij de verkiezingen voor het Europese Parlement met 3243 stemmen. VVD (2818), D66 (2626) en PVV (2509) volgen op enige afstand.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 6 juni 2009 (kopie)

Van Oosthuyselaan 9 Driebergen: ansichtkaart uit 1930Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichtkaarten van deze straat

Rhenen wil convenant met provincie over museale vernieuwing

RHENEN  Burgemeester en wethouders van Rhenen stellen de gemeenteraad in de vergadering van 30 juni 2009 voor een convenant te sluiten met de provincie Utrecht over het museale vernieuwingsprogramma Van Collectie naar Connectie. Daarmee hoopt Rhenen te komen tot een museumconcept dat beter inspeelt op de toekomst.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Voicemail en Historisch Toneel jubileren

AMERONGEN  Het Amerongse koor Voicemail bestaat 10 jaar en het Historisch toneel 5 jaar. Op 6 juni wordt dit gevierd met een gezamenlijk optreden in De Binder in Leersum. De feestelijke avond begint om 19.30 uur. De zaal gaat om 19.00 uur open.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 7 juni 2009 (kopie)

Verheullaan 1-5 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:40 uur  temperatuur: 14 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Melvill van Carnbeelaan 71 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:45 uur  temperatuur: 14 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Motorrijder en automobilisten gewond

RHENEN Vrijdag omstreeks 18.15 uur reed een 49-jarige man uit België over de Lijnweg. Kennelijk had hij te laat in de gaten dat de auto die voor hem reed remde en er ontstond een aanrijding. De motorrijder liep een beenbreuk op en werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Door deze aanrijding ontstond een soort van file. Een 22-jarige automobilist uit Kesteren had dit te laat in de gaten en botste bovenop een voorligger, een 39-jarige bestuurster uit Beneden  Leeuwen en haar passagiere een 17-jarig meisje eveneens uit Beneden Leeuwen. Alle drie de personen raakten gewond aan rug buit of nek en werden vervoerd naar het ziekenhuis.

Oproep voor controleurs bij Bloemencorso

LEERSUM  Het bestuur van het Bloemencorso zoekt mensen die zich op zaterdag 15 augustus beschikbaar willen stellen voor de kaartverkoop en de toegangscontrole.

Lees verder op de website van De Kaap

Wie helpt met Kindervakantie

DOORN  Elk jaar organiseert een actieve kerngroep de Kindervakantieweek in Doorn. Voor meer dan 100 kinderen van 4 tot en met 12 jaar organiseren zij een gezellige 4 dagen waar de kinderen dagelijks allerlei activiteiten doen zoals een hut bouwen, op schattenjacht, creatieve workshops, sport en spel en nog veel meer. Door omstandigheden kan de editie 2009 helaas niet doorgaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 8 juni 2009 (kopie)

Akkerweg Driebergen: Moesakker
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:20 uur  temperatuur: 14 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

3,4 miljoen voor wijk in Zeist die ’levensloopbestendig’ is

ZEIST  Er is 3,4 miljoen euro vrijgemaakt om van Zeist-Oost een levensloopbestendige wijk te maken. Met het geld worden voorzieningen betaald die ervoor kunnen zorgen dat mensen hun hele leven en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Oud-wethouder van Rhenen Wim Vink overleden

RHENEN  Na een kort ziekbed is afgelopen vrijdag oud-wethouder van Rhenen Wim Vink overleden. Wim Vink is 72 jaar geworden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Ierse avond in het Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op woensdagavond 17 juni speelt het Ierse Belturbet Folk Trio oorspronkelijke Ierse folk en poëzie in het Beauforthuis (Austerlitz). Boer en dichter Pegoe Kennedy draagt tevens gedichten voor uit zijn bundel “Shadows on our doorstep”. Een opmerkelijk optreden, omdat dit gezelschap zelden buiten de eigen regio (de Ierse county Cavan) speelt.

Authentieker kan het niet! Na het optreden verandert het Beauforthuis in een jazz-café (met jazztrio Blauw) en is er de mogelijkheid met de musici in gesprek te gaan.
Dit is een concert gesponsord door de Rabobank Utrechtse Heuvelrug. Om recht te doen aan zijn betrokkenheid bij de samenleving in zijn geheel, heeft de bank gekozen voor vier uiteenlopende concerten in het Beauforthuis, die elk een ander publiek aanspreken. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

woensdag 17 juni, 20.15 u
entree € 10,- | CJP/Cultuurkaart, studenten en Zeistpas € 7,50 | kinderen t/m 12 jr € 5,-

Korfballers Arena kampioen na zege op Tiel

RHENEN  Door een 9-7 overwinning op directe concurrent Tiel´72 is Arena kampioen geworden. Voor het eerste sinds 1993 maakt de club uit Rhenen de sprong naar de tweede klasse. De wedstrijd tegen Tiel, erg sfeervol door het vele publiek, stond niet bol van scores. Maar Arena had alle controle over de wedstrijd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Rhenen stelt budget beschikbaar voor buurtactiviteiten

RHENEN  De gemeenteraad van Rhenen heeft afgelopen week de beleidsnota wijkgericht werken en het plan van aanpak wijkgericht werken 2009 vastgesteld. De gemeente Rhenen wil wijkgericht werken stimuleren door buurtbewoners financieel te ondersteunen als zij samen buurtactiviteiten willen organiseren.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Unieke verkeeersveiligheidsdagen op SG Maarsbergen

MAARSBERGEN  Stichting TeamAlert houdt op 5 en 6 oktober houdt, samen met SG Maarsbergen en gemeente de Utrechtse Heuvelrug, de verkeersveiligheidsdagen op de scholengemeenschap.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 9 juni 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:45 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Xaveriuslaan 6 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:50 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Automobilist bedreigd

DRIEBERGEN  Drie mannen van 24 tot 26 jaar zijn in Dreibergen aangehouden omdat zij vanuit hun auto een andere weggebruiker zouden hebben bedreigd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Kledingcontainer in brand gestoken

DOORN Maandagavond omstreeks kwart voor zeven uur kreeg de politie de melding dat een kledingcontainer in brand was gestoken aan het Plein 1923. De politie trof een drietal personen aan in de omgeving. Dit drietal van 13 en 14 jaar uit Doorn werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. De brandweer bluste de brand. De jongens zullen via bureau HALT een alternatieve straf moeten ondergaan.

Politie zoekt getuigen gewapende overval

ZEIST  Op zondagochtend 7 juni heeft omsteeks 9.40 uur een gewapende overval plaatsgevonden op een bedrijf aan de Utrechtseweg.
 
Een medewerker van het bedrijf was die ochtend op het terrein aan het werk. Toen het 56-jarige slachtoffer de toegangsdeur opendeed, stond hij plotseling oog in oog met twee onbekende mannen. Zij bedreigden de medewerker met een vuurwapen en eisten geld. Met nog onbekende buit vluchtten de overvallers. Vervolgens werd de politie door het slachtoffer gealarmeerd.
 
Getuigenoproep
De politie heeft de gewapende overval in onderzoek en is nog op zoek naar getuigen van de overval en mensen die voor of tijdens de overval verdachte mannen rond het pand hebben zien hangen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie van het district Binnensticht via telefoonnummer 0900-8844.
 
Het signalement van de verdachten luidt als volgt: verdachte 1 is een lange jongeman van ongeveer 1.85 meter lang, heeft een marokkaans uiterlijk en een mager postuur, leeftijd ongeveer 23 à 24 jaar, droeg een zwarte baseball pet met een klein wit logo, een donkere sportbroek, een zwarte leren jas en en witte sportschoenen. Verdachte 2 is een jongeman van 23 à 24 jaar en is ongeveer 1.77 meter lang, droeg een zwarte baseball pet, een lichtblauwe spijkerbroek, een zwarte leren jas en sportschoenen.

Speelweek Leersum houdt een jaar pauze

LEERSUM  De speelweek Leersum gaat dit jaar niet door. Dit heeft de organisatie van de speelweek bekend gemaakt. Het niet doorgaan van dit jaar betekent geen einde aan de speelweek die sinds 2004 wordt georganiseerd in het Bosbad Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Bejaarden in de paardentram

LEERSUM  De bejaardentocht van de Leersumse senioren werd woensdag 3 juni voor de eenenzestigste keer gehouden. Maar liefst 120 ouderen hadden reikhalzend uitgekeken naar dit jaarlijkse uitje dat dankzij de inzet van vele vrijwilligers kan worden georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportieve strijd tijdens HEMA Schoolvoetbaltoernooi

DOORN  Het HEMA schoolvoetbaltoernooi voor de 5 basisscholen in Doorn was ook dit jaar weer een groot succes. Maar liefst 600 kinderen van 6 tot 12 jaar speelden deze mee op woensdag 27 mei en 3 juni.

Lees verder op de website van De Kaap

De Zonnebloem naar de Hondsbossche Zeewering

AMERONGEN  De afdeling Amerongen van De Zonnebloem organiseerde zaterdag 6 juni voor haar gasten een excursie naar de Hondsbossche Zeewering.

Lees verder op de website van De Kaap

Groei en Bloei

DRIEBERGEN  Voor de negende maal organiseert Groei & Bloei afdeling Driebergen-Rijsenburg een open tuinendag. Dit jaar wordt deze dag gehouden op zaterdag 13 juni.

Lees verder op de website van De Kaap

180 badmintonners slaan 16.762 wedstrijdpunten bij elkaar

DOORN  Het Open Utrechtse Heuvelrug Badminton Toernooi is verreweg het grootste evenement dat BC Doorn ieder jaar organiseert. In Sporthal Steinheim speelden zondag 180 badmintonners in 96 uur en 43 minuten in totaal 223 partijen.

Lees verder op de website van De Kaap

De Bel van restaurant Buitenlust uit Amerongen

AMERONGEN  Dat Restaurant Buitenlust in Amerongen een restaurant is met jong en energieke mensen was al bekend, maar dat er ook bijzondere reislustige mensen bij dit restaurant werken komt steeds meer aan het licht.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 10 juni 2009 (kopie)

Langbroekerdijk 4 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:30 uur  temperatuur: 17 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info


meer foto’s van deze straat

Koudijs: ‘Het is echt voorbij’

LEERSUM  Negentien jaar lang hebben José en Willem Koudijs het beheer en de exploitatie van Dorpshuis ’t Hof en Sociaal Cultureel Centrum de Binder uitgevoerd. Daar komt per 1 juli 2009 een einde aan omdat Koudijs en de gemeente een onoverbrugbaar verschil van mening hebben over de wijze waarop het Cutuurhuisbeleid van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in De Binder ten uitvoer moet worden gebracht.

Lees verder op de website van De Kaap

Man gewond door steekpartij

ZEIST  Een 23-jarige man uit Zeist is dinsdagavond 9 juni omstreeks 23.45 uur gewond geraakt. Hij werd met een onbekend voorwerp meerdere keren in zijn gezicht gestoken. Hij werd naar het UMC vervoerd en mocht na behandeld te zijn naar huis.
 
De 23-jarige man stond samen met twee vrienden in de bushalte op De Dreef. Daar bevonden zich ook een man en een vrouw. Om nog onduidelijke reden ontstond tussen de Zeistenaar en de man een woordenwisseling. De vrouw en de man liepen hierna weg richting de flat aan de Laan van  Vollenhove, maar kort daarna kwam de man alleen terug.

Hij liep rechtstreeks naar de Zeistenaar en stak meerdere keren in de richting van zijn gezicht. De Zeistenaar weerde de slaande/stekende bewegingen zoveel mogelijk af, maar voelde wel dat hij werd geraakt. Bij de schermutseling kwamen de twee ten val op straat. Daarna liep de man weg en tot nu toe ontbreekt ieder spoor van hem.

De politie startte een uitgebreid sporenonderzoek en zette de omgeving van de bushalte af. De man die de politie zoekt is ongeveer tussen de 30 en 40 jaar met een normaal postuur. Hij is ongeveer 1.70 m. lang. Hij was gekleed in een zwart jack met een capuchon over zijn hoofd. De politie roept getuige(n) op zich te melden en wil vooral in kontakt komen met de vrouw die in de bushalte zat. Zij en eventuele andere getuige(n)worden gevraagd te bellen naar het politiebureau Zeist, via het telefoonnummer 0900-8844.

Fietspad wacht op autoluwe Cuneraweg

RHENEN  Het gedeelte van het Let de Stigterpad, een fietspad, dat over Landgoed Prattenburg loopt, wordt pas geopend op het moment dat de Cuneraweg autoluw is. Dat is onderdeel van de afspraak tussen de provincie Utrecht en de familie Van Asch van Wijck.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

‘Man bijt hond’ sponsort SVMM-meisjes

MAARN  Het meisjes-voetbalteam van SVMM heeft er een sponsor bij. Het tv-programma ‘Man bijt hond’ heeft de nieuwe trainingspakken beschikbaar gesteld. Het kan dan ook niet lang meer duren voordat de meiden van SVMM hun tv-debuut gaan maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Tuindorpfeest samen met Heuvelrugloop

MAARN  Winkeliers vereniging Middenstand Maarn-Maarsbergen organiseert zaterdag 20 juni in samenwerking met de Heuvelrugloop en met behulp van SVMM van 10.00 tot 16.00 uur het Tuindorpfeest.

Lees verder op de website van De Kaap

Filmavond en zwemvierdaagse in het Bosbad Leersum

LEERSUM  In het Bosbad in Leersum worden er de komende periode weer twee leuke activiteiten georganiseerd. Allereerst de filmavond op zaterdag 13 juni en van dinsdag 16 juni t/m vrijdag 19 juni de zwemvierdaagse.

Lees verder op de website van De Kaap

Prijsuitreiking van Het Vergulde Penseel

AMERONGEN  De uitreiking van Het Vergulde Penseel vond afgelopen zaterdag plaats als afsluiting van de expositie Etalage Kunst. Deze tentoonstelling werd georganiseerd ter gelegenheid van het eerste lustrum van de ‘Vrijetijdsschilders van de Utrechtse Heuvelrug’.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 11 juni 2009 (kopie)

Lange Dreef / De Hermelijn Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 15:00 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

CDA wil leerstraf voor drinkende jongere invoeren

ZEIST  Het CDA in de gemeente Zeist wil dat jongeren in Zeist die zich misdragen onder invloed van alchohol, een leerstraf krijgen om ze bewust te maken van hun gedrag. De partij stelt voor te bekijken of het project ’Boete of Kanskaart’, zoals dat in Gelderland gebruikt wordt, ook hier ingevoerd kan worden.

Lees verder op de website van het AD/UN

Verbeterplan gestart

HEUVELRUG  ,,Zo kan iedereen zien hoe het er uit ziet. Dat praat gemakkelijker.” Wethouder Salverda leidde woensdag een kleine delegatie rond over de begraafplaats in Doorn om het verbeterplan voor begraafplaatsen toe te lichten. Dat plan is inmiddels ingegaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelruggers dragen bij aan het verkiezingsprogramma van de VVD Utrechtse Heuvelrug

DOORN  In café De Notabelen te Doorn ontving de VVD Utrechtse Heuvelrug op maandagavond 8 juni de inwoners van de gemeente. Er werd aan een ronde tafel gesproken over de voor de Heuvelruggers belangrijke onderwerpen gesproken zoals bijvoorbeeld het tekort aan kinderopvang, verbreding A12 en de lokale busverbindingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeugdsportfonds Rhenen laat kinderen sporten

RHENEN  Alle kinderen moeten kunnen sporten. Dat is het motto van het Jeugdsportfonds Rhenen. Voor veel mensen is dat vanzelfsprekend, maar voor veel helaas ook niet.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Feestelijke Haaskampdag groot succes

AMERONGEN  De Amerongse hockeyclub de Haaskamp heeft zaterdag 6 juni het seizoen feestelijk afgesloten. In de ochtend stond de landelijke minislotdag op het programma waaraan ongeveer negentig kinderen van andere clubs deelnamen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 12 juni 2009 (kopie)

De Wetstein Pfisterlaan 37-39 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:00 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Gemeente Zeist houdt beheer begraafplaats in eigen hand

ZEIST  De gemeenteraad en het college hebben er unaniem voor gekozen het beheer van de begraafplaats in eigen hand te houden. Met deze keuze kiest de gemeente voor het behoud van de huidige kwaliteit van het beheer van de begraafplaats.

De gemeente Zeist is bezig met een reorganisatie om een kleine, flexibele en klantgerichte organisatie te worden. Bepaalde onderdelen van de gemeente worden uitbesteed of geprivatiseerd. Het Natuur- en Milieucentrum (NMC) is bijvoorbeeld overgegaan naar de Milieudienst en de exploitatie van Het Slot Zeist is overgegaan naar Figi. Op het moment loopt ook een aanbesteding om de sportaccommodaties en het zwembad te privatiseren.

In het kader van de reorganisatie van de gemeente Zeist heeft de Raad opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor de begraafplaats. Moest de gemeente de begraafplaats privatiseren of behouden? Hoewel een privatisering haalbaar leek en zelfs forse kostenvoordelen leek te hebben, bleek dat het privatiseren van de begraafplaats bij de inwoners van Zeist een grote emotionele lading had.

De gemeenteraad en het college hebben goed naar de argumenten van inwoners geluisterd en er unaniem voor gekozen het beheer van de begraafplaats in eigen hand te houden. Voor deze keuze waren veel argumenten. De belangrijkste is echter toch wel het behoud van de huidige kwaliteit van het beheer van de begraafplaats. De gemeente houdt hier nu de volledige regie over.

Een gemeenteraadslid sprak tijdens de raadsbehandeling de wijze woorden:
“Onderzoek alles, maar behoud het goede.”

Familieconcert Ons Genoegen met clowns

RHENEN  Ons Genoegen (OG) brengt zaterdag 13 juni om 14.30 uur een familieconcert met clowns. Om te beginnen is er een kort optreden van de 35 kinderen die de cursus algemeen muzikale vorming gevolgd hebben onder leiding van Jaimie Veenhof. Ze krijgen hun diploma uitgereikt, gevolgd door de instrumentenparade.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Eva Kroon zingt ‘hemels’ in Andrieskerk

AMERONGEN  Onder het motto ‘Lentekriebels en Zomergevoel’ organiseerden de Vrienden van de Andrieskerk een solistisch zangconcert, op de vrijdagavond. Eva Kroon, mezzosopraan, afkomstig uit Amerongen en 25 lentes jong, zong voor zo’n tweehonderd gasten een zomerse cyclus van liederen en aria’s.

Lees verder op de website van De Kaap

Geslaagd kunstroute-weekend in Maarn

MAARN  De exposanten van de ateliers in Maarn spreken over ,,gezellige en drukke dagen”. Veel in kunst geïnteresseerde bezoekers mochten zij ontvangen in hun ateliers tijdens de Kunstroute Maarn afgelopen weekend.

Lees verder op de website van De Kaap

Leersumse schaapskudde geschoren

LEERSUM  De jaarlijkse schaapscheerdag bij de schaapskooi nabij landgoed Zuylestein trok veel belangstelling. Op vakkundige wijze werden de dertien volwassen ooien door vader en dochter Cornelisse uit Leersum van hun volle vacht verlost.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeugd kent geen plankenkoorts

LEERSUM  De Darthuizer Toneelvereniging heeft sinds vorig jaar weer een jeugdafdeling. Met de opvoering van ‘Lonnie Lou laat zich niet pakken’ van Bas Bruinsel bewees de jeugd een dergelijk volwassen stuk aan te kunnen. Zonder zichtbare plankenkoorts werd het publiek vermaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Mishandeling psychiaters uit frustratie

DOORN  Uit ‘onvrede’ over zijn behandeling mishandelde een 38-jarige Doornaar drie psychiaters bij wie hij onder behandeling was. Dinsdag hoorde hij voor de Utrechtse rechtbank een jaar celstraf en TBS tegen zich eisen. De rechtbank doet uitspraak op 23 juni.

Lees verder op de website van De Kaap

De stimulerende kracht van de Zomerschool

AMERONGEN  Bij Open Atelier Amerongen is Froucke Nieuwenhuis al acht jaar actief als coördinator van cursussen en workshops. Zij is ook de motor van de Amerongse Zomerschool, waarvoor op 13 juni de werving start.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 13 juni 2009 (kopie)

Waterhoen 44-56 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:05 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Dalto A1 en B1 naar landelijke finale

DRIEBERGEN  De A1 en B1 van Dalto/DSB Bank wisten allebei hun kruisfinales te winnen en spelen nu op 20 juni om het kampioenschap van Nederland.

De A1 speelde een prima wedstrijd tegen OVVO A1 en na een ruststand van 9-3 werd een 18-9 overwinning behaald. Vanaf de eerste bal waren de intenties van de ploeg duidelijk; er moest en zou gewonnen worden en dat lukte ruimschoots  In de finale wordt gespeeld tegen DOS’46 dat wist te winnen van PKC. DOS’46 is inmiddels een bekende van de Driebergse ploeg omdat daar al eerder in de competitie tegen werd gespeeld (2x met 1 punt verschil gewonnen) en in de kruisfinale in de zaal (gewonnen). Kortom, de cijfers zijn voor Dalto, maar het spelen van een finale is altijd weer een wedstrijd apart.

De B1 wees Mia B1 terug met 13-8. Dalto was de betere ploeg en liet dat zien met mooi, gevarieerd en verzorgd korfbal. De ruststand was al 8-2. Mia kon daar niet meer tegenover stellen dan inzet en fysiek. Dat was niet voldoende. Mia kwam in de tweede helft iets meer in de wedstrijd, maar Dalto bleef mee scoren waardoor de winst geen moment in gevaar kwam. Eindstand 13-8.

Programma 20 juni: terrein PKC Papendrecht; landelijke korfbaldag Nederlands kampioenschappen

15.00 uur: Dalto/DST B1 – KCC/van Santen B1
17.00 uur: Dalto A1 – DOS’46 A1

IVN-wandeling Heidestein

ZEIST  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een wandelexcursie met als thema “Natuurbeleving op Heidestein”.

We wandelen vooral met onze ogen; kijken naar vogels op de heide en insecten rond het meertje. Maar natuurlijk ook met onze andere zintuigen; ruiken aan de douglas en luisteren naar vogelgeluiden. Al die ervaringen komen bij ons binnen. Wat doet die natuurbeleving met ons? 
We verwachten de deelnemers op zondag 14 juni om 14.00 uur bij de hoofdingang van Heidestein, Prinses Margrietlaan / Hoog Kanje.
Na afloop is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Waardering stijgt voor regionale sociale dienst

ZEIST/WIJK BIJ DUURSTEDE  De klanten van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) zijn iets tevredener over de dienstverlening daarvan dan twee jaar geleden.

Lees verder op de website van het AD/UN

Justitie wil Rhenenaar (71) terug in gevangenis hebben

RHENEN  ,,Het is eerlijk geld en ik ben mijn hele leven eerlijk geweest. Ik heb mijn kinderen verboden om hun hand op te houden.” Dat hield een 71-jarige man uit Rhenen donderdag de hele middag vol bij de rechtbank in Utrecht.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Judo wordt nog leuker in Amerongen

AMERONGEN  Al bijna 21 jaar geeft Henk van Blitterswijk judoles in sporthal De Ploeg. Er zijn plannen om de judolessen nog leuker te maken voor de kinderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 14 juni 2009 (kopie)

Horstlaan 47 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:20 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Drie zwemsters van De Zwoer actief op Nationale Kampioenschappen

DRIEBERGEN Vrijdag ging in Eindhoven het NK van start voor Thekla Sophia Rodd, Rianne Weijburg en Suzanne Lange.
Thekla Sophia Rodd  begon met de 400 meter vrije slag. Sophia woont en traint in Dubai, maar is Nederlandse en kon daarom op dit NK uitkomen. Ze was als 26ste  geplaatst op deze afstand. Met een verbetering van haar inschrijftijd wist ze 5 plaatsen te stijgen en werd in uiteindelijk overall rangschikking dus 21-ste, in haar leeftijdscategorie is ze 12de  van Nederland.

vergroot foto van Rianne, Sophia, Suzanne en trainer Steven

Daarna volgde de 200-meter vlinderslag. Hier kon ze haar inschrijftijd niet verbeteren, maar kon toch als 18de  van Nederland eindigen.
Rianne Weijburg mocht op deze eerste dag op de 50 meter vrije slag uitkomen. Ze kon haar persoonlijke record met een tiende seconde verbeteren en eindigende als 19de  bij de Jeugd, in de all-in uitslag 36ste .
Zaterdag moesten Sophia en Rianne, samen met Suzanne Lange aan de bak op de 200 meter vrije slag. Suzanne mocht de spits afbijten. Ze wist haar snelste tijd ooit in een 50-meter bad te verbeterende en werd daarmee 5de  in haar leeftijdscategorie en 41ste  all-in van Nederland. Daarna was het de beurt aan Rianne en Sophia, die allebei in dezelfde serie uitkwamen. Geen van beiden wisten echter hun inschrijftijd te verbeteren, zodat ze respectievelijk op plaats 70 en 71 eindigden.
Op zondag werd het koningsnummer van de zwemsport gezwommen. Rianne en Suzanne waren geplaatst voor deze afstand. Blijkbaar zat de 200 meter van de vorige dag nog in hun benen, want ze wisten hun tijden niet te verbeteren. Suzanne eindigde als 46ste in de eindlijst en Rianne werd 58ste
Al met al toch wel weer een geweldige prestatie voor de vertegenwoordigsters van onze kleine zwemclub De Zwoer.

Mishandeling

ZEIST  Op 13 juni heeft de politie rond 01.45 uur een 15-jarige jongen uit Doorn aangehouden op verdenking van het mishandelen van een 18-jarige man uit Zeist. Agenten troffen de gewonde man op straat aan. Hij had letsel aan het gelaat. Getuigen wezen de verdachte aan als de dader. Daarop werd hij aangehouden voor nader onderzoek.

Tanken zonder afkoppelen

ZEIST  De politie kreeg op 13 juni rond 20.10 uur de melding dat een 24-jarige automobilist uit Zeist bij een tankstation aan de Boulevard was weggereden met zijn auto, zonder de slang af te koppelen. Gevolg was schade aan de achterzijde van zijn auto en een losse gasslang. Uit voorzorg werd gedurende enkele minuten in een straal van 50 meter de omgeving afgezet door de politie. De pompbediende kon snel beide gaspompen uitzetten. Na korte tijd werd de afzetting weer vrijgegeven.

Mogelijke brandstichting

DOORN  Zondagochtend 14 juni kreeg de politie rond 03.30 uur melding van een brand in een container aan de Acacialaan. De brandweer bluste de brand, die ook schade aan een geparkeerde auto veroorzaakt heeft. De politie onderzoekt of er sprake is van brandstichting.

Grandioos pupillenweekend

DRIEBERGEN  Geslapen hebben ze die nacht nauwelijks, de meer dan honderd deelenemers aan het pupillenweekend van voetbalclub CDN. Voor slapen was immers weinig tijd in het drukke spelprogramma, of anders wel door een kussengevecht, een illegaal stinkbommetje (nooit meer jongens!), de onverwachte vorst aan de grond of de geheimzinnige pupillendief.

vergroot foto1   vergroot foto2

Na het 4X4 toernooi, de penaltybokaal, de gatenbokaal en het spectaculaire avondspel op vrijdag was de batterij bij sommige pupillen dan ook al flink leeg op zaterdagochtend, terwijl de grote bekers toen nog gewonnen moesten worden. Gelukkig waren er ook nog een heleboel kleinere bekers te winnen, of anders wel een medaille, een pechprijs, of simpelweg een vaantje, natuurlijk met een hamburger. Genoten hebben de honderd jongens en meisjes in ieder geval wel, en misschien winnen ze nog wel een prijsje in de afsluitende balonnenwedstrijd. De balonnen dreven richting Denemarken. Dank voor dit onvergetelijke weekendje voetbal etc. gaat uit naar de vele vrijwilligers, naar Super de Boer en Exotische Bazaar Istanbul voor het eten, naar de SKDD voor het ontbijtspul, en naar Scouting en de Schietvereniging voor de tenten.  En tot volgend jaar.


‘Glasheldere’ expositie van vader en dochter

LEERSUM  Locatiemanager Helma Bouman opende vrijdag 5 juni met een korte toelichting de expositie ‘Glashelder’ die tot eind juli in de bibliotheek van Leersum is ingericht. Vader Johan en dochter Jasione van Esch laten er werk zien dat onderdeel is van het festival Kunstenaars en het landschap.

Lees verder op de website van De Kaap

1800 kinderen maken kennis met sport

HEUVELRUG  Een record aantal kinderen hebben dit jaar kennis gemaakt met sporten bij Heuvelrugse sportverenigingen. De JeugdSportPas, dit jaar in twee periodes aangeboden, trok bijna driehonderd kinderen. Zij konden kiezen uit 33 sportcursussen bij negentien sportclubs.

Lees verder op de website van De Kaap

Met rolstoel de natuur in

DOORN  Het was al een aantal jaren een droom van het Roosevelthuis om ook voor rolstoelers de natuur in de directe omgeving toegankelijk te maken. Sinds 18 mei is er voor deze groep een toegankelijk gedeelte van 1600 meter verhard pad gerealiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 15 juni 2009 (kopie)

Nijendal 17 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:40 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Hoofdstraat 252 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 12:50 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

TC Rhenen beleeft regenachtig slot jeugdclubkampioenschap

RHENEN  Van maandag 1 juni tot en met zondag 14 juni vonden op het tennispark van TC Rhenen de jaarlijkse jeugdclubkampioenschappen plaats. Er waren verrassend veel inschrijvingen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Ongeval met letsel

ELST  Op 14 juni vond omstreeks 19.05 uur op de Rijksstraatweg een aanrijding plaats tussen een 38-jarige automobilist uit Amerongen en een 19-jarige brommerrijder uit Amerongen. 

De brommerrijder stak de weg over. De automobilist kon niet meer op tijd remmen en een aanrijding volgde. Door de aanrijding liep de 19-jarige jongen een botbreuk op aan zijn been en is naar het ziekenhuis in Ede gebracht. De regionale verkeersdienst heeft een onderzoek ingesteld op de plek van de aanrijding.

Ongeval met letsel

LEERSUM  Op 14 juni rond 14.45 uur reed een 19-jarige automobilist(e) uit Renswoude tegen een boom op de Haarweg, nadat in een flauwe bocht was uitgeweken voor een tegemoetkomende auto. 

De auto begon te glijden door het natte wegdek en gleed tegen de boom naast de weg.  Hierbij raakte een 18-jarige vrouw uit Veenendaal – inzittende in de auto – gewond aan haar rug en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Op heterdaad aangehouden

ZEIST  Op aanwijzing van alerte getuigen werd op 15 juni rond 03.25 uur bij een parkeerplaats aan de Laan van Vollenhove een 18-jarige man uit Nieuwegein en een 21-jarige man uit Nijmegen aangehouden op verdenking van inbraak in een auto.

De getuigen meldden dat het duo zich mogelijk schuldig maakte aan diefstal uit een geparkeerde auto. Bij de plek liepen de verdachten weg van de politie en rechtstreeks in de armen van de agenten die van de andere kant kwamen. Beiden zijn ingesloten voor nader verhoor en onderzoek. Bij de fouilering van de verdachten werden auto-onderdelen bij hen aangetroffen. Op de parkeerplaats werd en auto met ingeslagen ruit aangetroffen.

Bijeenkomst voor ondernemers van Remmerden

RHENEN  De gemeente Rhenen en de Kamer van Koophandel houden maandag 22 juni een bijeenkomst voor de ondernemers van bedrijventerrein Remmerden met als onderwerpen Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) op Remmerden en Deregulering binnen de gemeente Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Ballon levert fiets op

LEERSUM  Net als vele andere kinderen in Leersum heeft Cedric Willemse met Koninginnedag meegedaan aan de ballonnenwedstrijd waarmee een fiets te winnen was. Ruim 300 ballonnen zijn de lucht ingegaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Bob Kemper en Marcel Laros beste spelers DEV

DOORN  Tijdens de traditionele jeugdslotdag bij DEV Doorn is Bob Kemper op zaterdag, 6 juni uitgeroepen tot speler van het jaar bij DEV Doorn. C1-junior Marcel Laros werd de nieuwe keeper van het jaar. DEV Doorn E1 werd uitverkozen tot het beste Doornse team van het seizoen 2008/2009.

Lees verder op de website van De Kaap

Boekverkoop in bibliotheek Amerongen

AMERONGEN  In de bibliotheek zal op vrijdag 19 juni weer een grootscheepse boekverkoop van start gaan. Heel veel romans, jeugdboeken, studieboeken, tijdschriften, maar ook dvd’s en cdroms worden er te koop aangeboden voor slechts €1,00 of €0,50 per stuk.

Lees verder op de website van De Kaap

Afsluiting voetbalseizoen 2008/2009 bij DVSA

AMERONGEN  Voetbalvereniging DVSA heeft op zaterdag met een voetbaldag en aansluitend een gezellige barbecue, het voetbalseizoen 2008/2009 afgesloten.

Lees verder op de website van De Kaap

Aarnoud de Groen bespeelt orgel Cunerakerk

RHENEN  Aarnoud de Groen geeft zaterdag 20 juni om 20.00 uur een orgelconcert in de Cunerakerk in Rhenen. Het spel van de organist is te volgen op groot scherm. Vooraf geeft De Groen toelichting op het programma en na afloop is er gelegenheid tot het drinken van een kopje koffie.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Deel Slaperdijk tijdelijk afgesloten

AMERONGEN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug werkt van 22 juni tot en met 8 juli aan de Slaperdijk in Amerongen (aan de grens met Veenendaal). In deze periode is de Slaperdijk vanaf de spoorwegovergang tot aan de brug over de Grift geheel afgesloten voor al het verkeer.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 16 juni 2009 (kopie)

Johan van Limbeecklaan 14 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:55 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Beachvolleybal met feest op Kerkplein

LEERSUM  In mei vorig jaar ontstond bij Henk Jansen van Pannenkoekenhuis Leersums Laarsje het idee om een beachvolleybaltoernooi te organiseren. Jeroen van Dijk, die al jaren in mei een volleybaltoernooi organiseert, werd benaderd. Samen zetten zij een festijn op poten dat zaterdag 20 juni op het Kerkplein gaat plaatsvinden: voor de eerste keer wordt in Leersum beachvolleybal gespeeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsinformatiedag voor senioren in Utrechtse Heuvelrug

MAARN  Op dinsdag 9 juni werd de fietsinformatiedag voor senioren georganiseerd in Maarn. De fietsinformatiedag is een initiatief van het ROV-Utrecht en wordt in samenwerking met verschillende gemeenten in de provincie Utrecht en de Fietsersbond georganiseerd.
Het is dit jaar nog een proef bij 5 gemeenten met 15 deelnemers per keer. Na een positieve evaluatie zal de fietsinformatiedag in 2010 in meer gemeenten aangeboden worden..

Doelgroep en doel
‘Ik kan toch al fietsen’ is een veelgehoorde opmerking uit de doelgroep, senioren van 70+. Het hoofddoel van de fietsinformatiedag is tweeledig: een bijdrage leveren aan verbetering van de veiligheid en bevordering van het fietsgebruik onder senioren. Bijkomend doel is het feitelijke fietsgebruik te verlengen. De 15 deelnemers in Maarn kwamen dan ook op hun eigen fiets.

Inhoud
Het programma van de Fietsinformatiedag is veelzijdig en bevat theoretische en praktische onderdelen. In de ochtend bespraken de ouderen plaatselijke fietsknelpunten, zoals afstelling van verkeerslichten en zichthoeken met de adviseur verkeer van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De gemeente zegde toe de afstelling van de verkeerslichten waar mogelijk te verbeteren en ook het groen te snoeien.

Fietsgym onder leiding van een deskundige docente van MBvO (Meer Bewegen voor Ouderen) was het volgende programmaonderdeel. Een verkeersquiz en de fietskeuring door de plaatselijke fietsenmaker waren andere onderdelen van het ochtendprogramma. De deelnemers kregen ook informatie over de nieuwste ontwikkelingen op fietsgebied voor senioren zoals de e-fiets, lage instap, spiegelgebruik en afstelling van de fiets in het algemeen.

Na de lunch was het tijd voor een fietsparcours dat was uitgezet op de velden van de lokale voetbalvereniging SVMM. Omdat het hier om behendigheid gaat wordt een dergelijk parcours op een grasveld uitgezet. Mochten deelnemers onverhoeds vallen dan is dat zachter dan op asfalt, aldus de Fietsersbond.

Certificaat
De fietsinformatiedag werd afgesloten met een fietstocht langs knelpunten en mooie plekjes binnen de gemeente. Na afloop kregen de deelnemers een certificaat uitgereikt. De meeste deelnemers waren enthousiast over het programma. Met name tijdens het onderdeel aangepast fietsgebruik voor senioren hadden ze veel geleerd.

Voor meer informatie of als u deel wilt u nemen aan het fietsinformatiedag neem dan contact op met Jacqueline van de Spek email: jacqueline.van.der.spek@rov-utrecht.nl of tel 030 2583876.

Cunera’s bezoeken Rhenen

RHENEN  Het is zaterdag 20 juni Cuneradag in Rhenen. Iedereen die Cunera heet kan zich tot die tijd opgeven via de website www.cunera.nu om deel te nemen aan deze speciale dag. Inmiddels hebben zich al veertien Cunera’s uit alle windstreken gemeld.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

CDA temidden van de ondernemers

UTRECHTSE HEUVELRUG Het maandelijks werkbezoek van de CDA-fractie stond in het teken van de ondernemers op de Utrechtse Heuvelrug. Allereerst was er een ontmoeting met de Ondernemers Kring Driebergen (OKD). Ook de Ondernemers Koepel Heuvelrug was vertegenwoordigd. De koepel kent via de aangesloten ondernemersverenigingen 400 leden, verspreid over de gemeente.

De OKD pleit voor betere faciliteiten voor ondernemers aan huis en een snellere afhandeling van aanvragen/vergunningen bij de gemeente. Ook  vraagt de OKD aandacht voor de bestemming van villa’s die vanwege de kosten nauwelijks meer door een particulier alleen bewoond kunnen worden.  De behandeling van vergunningaanvragen wordt gekenmerkt door vertragingen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug telt momenteel één halftime medewerker die  beschikbaar is om de ondernemers goed te ondersteunen. Met wethouder Pamboer wordt naar tevredenheid eenmaal per kwartaal overlegd.
De fractie informeerde de ondernemers over het herhaaldelijk aandringen, van haar raadslid Willem van Drie, op de notitie bedrijventerreinen. Het CDA is voorstander voor behoud van de plaatselijke ondernemers, het liefste in of in de nabijheid van het dorp te houden. Het CDA pleit voor werkgelegenheid voor werknemers uit het eigen dorp, mede ter voorkoming van toename van de mobiliteit. De CDA fractie is geen voorstander van betaald parkeren. Met de OKD is overlegd dat zij de ervaren knelpunten richting de politiek zal verwoorden.

Tijdens het werkbezoek werd ook de Federatie Doornse Ondernemingen (FDO) bezocht. Deze sprak over weinig onderhoud in de openbare ruimte in de nabijheid van winkels, langdurig leegstaande winkels en wenst graag een soepeler hantering van de regelgeving over leges. FDO stelt voorwaarden bij het –bij voorkeur tot een centraal (winkel) gebied – te ontwikkelen Centrumplan in Doorn, Huis Doorn daarbij inbegrepen. Het gaat dan om een “doorgang” naar de Kampweg, vooral minder barrières in de N225/227 en ook kleinschalige winkels.

Gemeente ondersteunt actie ‘Groene Voetstappen’

UTRECHTSE HEUVELRUG  Het college van b&w roept alle basisscholen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug op deel te nemen aan de actie “Groene Voetstappen”. Deze actie wordt dit jaar tijdens de Duurzame Dagen gehouden.

In de week van 14 tot en met 18 september verzamelen in het hele land leerlingen van basisscholen Groene Voetstappen door zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te gaan. Alle kinderen krijgen hiervoor aan het begin van de week een stickerboekje en een stickervel. Deze actie van het klimaatverbond wordt door de gemeente Utrechtse Heuvelrug georganiseerd samen met het team Natuur- en Milieucommunicatie (NMC) van de Milieudienst Zuidoost Utrecht.

Groene voetstappen verzamelen
Scholen stimuleren met deze actie leerlingen, hun ouders en leerkrachten tot een veilige, gezondere en milieu- en klimaatvriendelijker manier van reizen. Met het verzamelen van Groene Voetstappen staat dit onderwerp meteen aan het begin van het schooljaar goed op de kaart. De wethouders Salverda (Verkeer), Waltmann (Milieu) en Van der Burg (Onderwijs) zijn erg enthousiast over de actie ‘Groene Voetstappen’. Zij dagen scholen uit hieraan mee te doen. De kinderen worden tijdens de Duurzame Dagen verder opgeroepen om tips te bedenken voor (Iokale) politici om de klimaatverandering tegen te gaan.

Meedoen
Scholen die aan de actie ‘Groene Voetstappen’ mee willen doen, kunnen zich tot maandag 13 juli aanmelden via de digitale aanbodcatalogus van het NMC of via een inschrijfformulier.

Voor meer informatie kunt u terecht bij team NMC, (030) 699 95 19 of 699 55 78.

Nieuw centrum van Maarn weer een stap dichterbij

MAARN  Het college van burgemeester en wethouders verleent medewerking aan de bouwplannen voor het Centrumplan in Maarn. Ook verleent zij medewerking aan de wijziging van het huidige bestemmingsplan. Hiermee komt de realisatie van een nieuw centrum voor Maarn een belangrijke stap dichterbij.
De plannen liggen vanaf vrijdag 19 juni ter inzage in de Gemeentewinkel in Doorn.
 
Naast een goede en grotere supermarkt komt er ook ruimte voor daghoreca (grand café, ijssalon). Boven de winkels worden vijfentwintig moderne appartementen gerealiseerd.

Informatieavond
Tijdens een informatieavond op maandag 22 juni worden de plannen gepresenteerd en nader toegelicht. De informatieavond is in Sociaal Cultureel Centrum De Twee Marken.
De aanvang is om 19.30 uur. Voor meer informatie: www.centrumplanmaarn.nl .

Jubileum toneel en koor

LEERSUM/AMERONGEN  Het werd een fantastische avond, zaterdag 6 juni in De Binder te Leersum. Daar werd er gevierd dat het gemengd koor Voice Mail en de Stichting Historisch Toneelspel respectievelijk 10 en 5 jaar bestonden.

Lees verder op de website van De Kaap

Overhandiging cheque door Werkplaats Boschwijk en Lions Club

DOORN  In de Bartiméus Houtkloverij werd op dinsdag 9 juni een cheque van 2500 euro uitgereikt aan ‘Fight for Sight’. Het bedrag is bijeengehaald door de verkoop van openhaardhout door de Lions Club Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Soft voices in de Paddestoel

DOORN  Heeft een huis een geheugen? Zit de blauwdruk van een huis – zijn DNA – als een geheugen opgeslagen in de muren? Deze vraag stelde Anna van Suchtelen zich toen zij in opdracht van Stichting Kunstsporen ging graven in de geschiedenis van De Paddestoel in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Kunstenaars en de Bovenpolder

AMERONGEN  In het kader van Kunstenaars en het Landschap vond afgelopen zaterdag de opening van de foto-expositie Kunstenaars en de Bovenpolder plaats.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 17 juni 2009 (kopie)

Traaij 237 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:05 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Ooievaarskuiken geringd

Door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN Het nog als enige overgebleven ooievaarskuiken op het nest aan het Kloosterlaantje is vanavond geringd. In tegenstelling tot vorige berichten waren er oorspronkelijk drie kuikens. Eén daarvan werd al vrij snel door de ouders verstoten. Een tweede verdween een week of twee geleden zonder een spoor na te laten. Het resterende kuiken is nu zes weken oud en flink uit de kluiten gewassen. In tegenstelling tot de procedure van twee jaar geleden waarbij het kuiken op het nest werd geringd, is het nu in een zak naar beneden gebracht. Daar werd het door ringmeester Dick Jonkers geringd en gewogen. Het is een stevige jongen; 2620 gram. Of meisje want dat is bij ooievaars pas na drie jaar te zien. De ring is van het type lipring en draagt nummer 9249.

vergroot foto 1         vergroot foto 2


Nadat mevrouw Ticheloven het jong nog even vast mocht houden voor de foto, werd het weer snel met de hoogwerker naar boven gebracht.

Over ongeveer een maand zal de jonge ooievaar vliegvaardig zijn. Na nog ongeveer een maand vertrekken dan ouders en jongen naar de winterverblijven in Spanje en Noord Afrika. Met een beetje geluk keert het ouderpaar dan volgend voorjaar weer terug voor een volgende leg. Jonge ooievaars keren pas terug naar Nederland als ze geslachtsrijp zijn. Soms in het derde, maar meestal in het vierde jaar.


Blue Arrows grijpt naast de prijzen

NIEUWEGEIN  De Driebergse basketbalvereniging Blue Arrows heeft naast de titel van het sportbestuur van het jaar gegrepen. In Nieuwegein ging de titel naar de Almeerse Schaatsvereniging (ASV).

Lees verder op de website van het AD/UN

Gewond bij aanrijding

ZEIST Op dinsdagmiddag omstreeks 17.50 uur stak een jongen uit Zeist de Driebergseweg over. Hij werd hierbij aangereden door een 21-jarige automobiliste uit Zeist. De jongen kwam tegen de voorruit aan en werd met onbekend letsel vervoerd naar het ziekenhuis.

Open Toernooi LTV MAARN

MAARN  Het tennispark van LTV Maarn aan de Planetenbaan was van zaterdag 6 tot en met zondag 14 juni het toneel voor het 32ste Open Tennis Toernooi.

Lees verder op de website van De Kaap

Onderlinge springwedstrijd

AMERONGEN  In Sporthal De Ploeg is zaterdag 13 juni door Sport Vereniging Amerongen uit Amerongen, Larsheim uit Leersum en Unitas uit Doorn een onderlinge springwedstrijd gehouden. Dat zijn uit het turnen alleen de onderdelen waarbij gesprongen wordt: lange mat, kast en mini-trampoline.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubileumwedstrijd visvereniging ’t Snoekje

AMERONGEN  Hengelsportvereniging ’t Snoekje heeft zaterdag haar jaarlijkse bekerwedstrijd,de strijd om de verenigingscup, gehouden in de Nederrijn achter het stuwcomplex. Dit jaar was het tevens een jubileumwedstrijd vanwege het vijftigjarig bestaan van de vereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 18 juni 2009 (kopie)

Sportlaan 35 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:30 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Hoofdstraat Driebergen: nieuwbouw voormalig Sanatoterrein

foto: © Renk Knol
tijd: 10:50 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Taalonderwijs in plaats van post

DRIEBERGEN  Het postkantoor aan de Hoofdstraat, dat op 8 juni werd gesloten, wordt omgevormd tot een multicultureel centrum. Naast de ‘1 eurowinkel’ die reeds enige tijd geleden in het gebouw werd gevestigd, zullen vier maatschappelijke organisaties in het pand onderdak krijgen. De organisaties zijn actief op het gebied van taalonderwijs, huiswerkbegeleiding en studie-stimulering voor zowel allochtonen als autochtonen.

Initiator van het project is Cees van den Broek, beleidsmedewerker asielzaken, minderheden en integratie bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Lees verder in de Stichtse Courant van 18-6-2009

Lokale partijen in Zeist weer samen

ZEIST  De lokale partijen Leefbaar Zeist en Seijst.nu gaan na de zomer verder als één partij. De besturen van beide politieke partijen zijn in een vergevorderd stadium van fusiebesprekingen. Wat de naam van de fusiepartij wordt, is nog niet bekend.

Lees verder op de wewbsite van het AD/UN

Utrechtse Heuvelrug daalt verder

UTRECHTSE HEUVELRUG  De Gemeente Utrechtse Heuvelrug is naar de 27ste plek gezakt als beste gemeente om in te wonen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van tijdschrift Elsevier dat ieder jaar alle 441 gemeenten van Nederland beoordeelt op woongenot en voorzieningen.

Voor de gemeente UH is dit de zoveelste daling. In 2006 eindigt UH op de tweede plaats en in 2007 werd nog op de elfde plaats behaalt.

De beste gemeente van Nederland is Naarden in Noord-Holland. De gemeente Pekela in Groningen staat helemaal onder aan de lijst van 441 gemeenten.

Vrouwelijk Zeist bezet tijdelijk de Zeister Muziekschool

ZEIST  Aanstaande vrijdag 19 juni 2009 zal vrouwelijk Zeist de Zeister Muziekschool overnemen. Dit gebeurt tijdens de feestelijke kickoff van het landelijke project ‘Duizend en één Kracht’, waaraan Gemeente Zeist deelneemt. Het officiële startsein zal gegeven worden door Wethouder Dhr. A. van Kuijk.

Gemeente Zeist start officieel met het project op 19 juni 2009. Zeist wil haar etnische vrouwelijke inwoners interesseren voor vrijwilligerswerk en daarmee bijdragen aan het landelijke project. Alle (etnische) vrouwen, potentiële partners en pers zijn van harte welkom van 09.00 uur tot 12.30 uur. Gedurende de ochtend komen verscheidene sprekers aan bod, met aansluitend van 11.00 tot 12.00 een kennismakingsmarkt voor de vrouwen, waar lokale vrijwilligersorganisaties zichzelf kunnen profileren. Vervolgens wordt gezamenlijk met een hapje en drankje de kickoff beëindigd.

De landelijke doelstelling is om in drie jaar tijd 50.000 allochtone vrouwen maatschappelijk actief te laten zijn, om op deze manier volop mee te kunnen doen in de Nederlandse samenleving. Een ambitieus doel en een grote uitdaging voor alle betrokken partijen. Gemeenten, vrijwilligersorganisaties, vrijwilligerscentrales, vrouwenorganisaties en migrantenorganisaties werken intensief samen om dit plan te laten slagen.
 
Gemeente Zeist heeft zichzelf het doel gesteld binnen drie jaar 150 vrouwen te bereiken met dit project. Door meer aandacht voor de onderlinge samenhang in het activiteitenaanbod, ontstaat een keten waarin vrouwen via scholing, begeleiding en bemiddeling gaandeweg hun eigen krachten ontdekken en versterken. Zo staat Duizend en één Kracht voor duizend en één nieuwe kansen. Voor de allochtone vrouwen én voor de Zeister samenleving.

Het project Duizend en één Kracht komt voort uit afspraken die de voormalige Commissie PaVEM met een aantal grote landelijke vrijwilligersorganisaties heeft gemaakt over het bevorderen van de participatie van allochtone vrouwen en het verkleuren van de vrijwilligersorganisaties. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft de uitwerking van die afspraken op zich genomen en werkt daarin samen met de ministeries van VROM, VWS en SZW. Gemeente Zeist voert het project op lokaal niveau uit.

Saxofoniste Tineke Postma in Beauforthuis

AUSTERLITZ Woensdag 24 juni speelt saxofoniste Tineke Postma in het Beauforthuis. Dit keer niet met haar eigen kwartet, maar als gast in Harmen Fraanjes Jazzcafé.

Tineke Postma heeft sjieke fans: de Engelse krant The Evening Standard noemde haar onlangs ‘one of the leading ladies in jazz’. Ze speelde inmiddels op vele internationale festivals, zoals het North Sea Jazz Festival en het Middelheim Festival in Antwerpen. Ze toerde met grootheden als Diane Reeves, Terri Lyne Carrington en Nancy Wilson, met als hoogtepunt een uitverkocht Carnegie Hall. Deze avond speelt ze met een van de beste jonge Nederlandse jazzpianisten, Harmen Fraanje. Ook hij staat zijn mannetje, met wereldwijd optredens en platen met topmusici als Hein van de Geyn, Nelson Veras, Ernst Reijseger en Eric Vloeimans. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

woensdag 24 juni, 20.15 uur
entree € 7,50 | CJP/Cultuurkaart, studenten en Zeistpas € 5,- | kinderen t/m 12 jr € 2,50

Hoenderdaal blijft plannen maken

DRIEBERGEN  Op de dag af zes jaar nadat het sportcomplex volledig afbrandde, viert Hoenderdaal zaterdag dat er op deze plek al 25 jaar gesport wordt. Hoewel er een compleet complex staat, denken de uitbaters alweer jaren vooruit. ,,Dat deden we vlak na de oprichting in 1984 en dat blijven we doen. We zullen wel moeten.’’

Lees verder op de website van het AD/UN

Doornse avondvierdaagse gestart

DOORN  De meiden van OBS De Kameleon zien er op de foto nog fris uit. Ze zijn net begonnen aan de eerste van vier wandelavonden. Ook in Doorn wordt de traditionele avondvierdaagse gelopen. Dinsdagavond werd voor Huis Doorn gestart aan de eerste van de vier wandelavonden.

Lees verder op de website van De Kaap

Duizenden padden veilig over

AMERONGEN/LEERSUM  De voortplanting en het behoud van duizenden nuttige ( bos)padden in het heuvelruggebied wordt sinds 1997 ondersteund door de werkgroep Paddentrek van de vereniging Dorp en Natuur.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorlichtingsavond over borstvoeding

LEERSUM  Op 23 september van 19.30 – 21.30 uur is in Leersum een inlichtingsavond over borstvoeding. De organisatie stelt: ,,Als aanstaande ouder(s) staat u voor de vraag welke voeding u uw baby gaat geven.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 19 juni 2009 (kopie)

Fuut 14-16 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:20 uur  temperatuur: 19 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

SGP Rhenen wil geen naturistenvergadering in Rhenen

RHENEN  De SGP in Rhenen is geschokt door de plannen die Naturisten Federatie Nederland (NFN) heeft om op 4 september in Ouwehands Dierenpark een ledenvergadering te houden. De SGP-fractie gaat aan burgemeester Van Oostrum vragen of die vanuit zijn functie de vergadering binnen de gemeentegrenzen van Rhenen kan voorkomen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Label voor veilige Regenboogschool

AMERONGEN  Bij CBS De Regenboog vond donderdag de feestelijke uitreiking plaats van het Utrechts Verkeersveiligheids Label.
De school krijgt dit Label uitgereikt namens het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid-Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Koningin in Doorn

DOORN  Koningin Beatrix bezocht afgelopen woensdag landgoed Hydepark. De majesteit woonde de slotviering van de internationale conferentie ter bestrijding van racisme van de Wereldraad van Kerken bij.

Lees verder op de website van De Kaap

Klankborden over gemeentekantoor

DOORN  De klankbordgroep die meepraat over het nieuwe gemeentekantoor is inmiddels twee keer samengekomen. De groep, bestaande uit verschillende belanghebbenden en deskundigen, ontmoette elkaar dinsdagavond weer. Volgens Frank van Lunenberg, bewoner van Doorn, en Ad Onstein, van de FDO, zijn het uiterlijk en de verkeersstromen belangrijke punten van aandacht.

Lees verder op de website van De Kaap

Groep 8 steekt handen uit mouwen als bedankje

DOORN  Van groep 8 van obs De Kameleon hebben de afgelopen week 38 leerlingen als dank voor 8 jaar onderwijs de speelplaats en de groenstroken rond door de school onder handen genomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Man gestoken

DRIEBERGEN  De politie kreeg donderdagavond omstreeks 23.50 uur een melding over een vechtpartij op de Traaij. Ter plaatse troffen zij een hevig bloedende 20-jarige man uit Driebergen aan. Getuigen verklaarden dat de man zojuist gestoken was met een mes door een 47-jarige plaatsgenoot. De woning van de verdachte werd door de getuigen aangewezen. De 47-jarige man kwam zelf al naar buiten lopen en werd aangehouden. Het slachtoffer werd met een steekwond naar het ziekenhuis gebracht waar hij direct geopereerd werd.

Getuigen verklaarden dat de verdachte op een groepje jongens was toegelopen en zonder enige aanleiding was gaan slaan. Ook vernielde hij de auto van het slachtoffer. Toen de

20-jarige jongen hier iets tegen wilde doen, werd hij gestoken. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Erik van Brenk volgt bij Dalto Ben Verbree op

DRIEBERGEN Erik van Brenk is terug bij Dalto. Hij volgt Ben Verbree op als voorzitter van de toptechnische commissie en zal daarnaast ook de individuele training voor de jeugdselecties van de A en B gaan verzorgen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Doorstart basketbalclub Blue Arrows een succes

DRIEBERGEN  Henk Diepenmaat en Hans Nieuwenhuys lopen over van ideeën, maar trappen ook hard op de rem. Want, zo weten de twee bestuurders van de Driebergse basketbalclub Blue Arrows, een groei met stuipen is gedoemd te mislukken.

Lees verder op de website van het AD/UN

,Live to Give’ weer thuis

MAARN  Het zit erop, zondag zijn Chris Bollée en Gwen Dudok van Heel uit Maarn teruggekomen van hun missie ‘Alpe duZes’. Op 4 juni beklommen zij respectievelijk vijf en vier keer de Alpenreus Alpe d’Huez.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 20 juni 2009 (kopie)

Traaij 288 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:15 uur  temperatuur: 19 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Cees Lagemaat: ,,Dit was de laatste Leersumse bejaardentocht”

LEERSUM  Aan een traditie van 61 jaar is woensdag 3 juni 2009 een einde gekomen. Het comité dat sinds 1949 – de laatste jaren op de eerste woensdag van juni – de Leersumse bejaardentocht organiseerde, besloot met pijn in het hart ermee te stoppen. Cees Lagemaat, 42 jaar lang de bezielende motor van het comité, legt uit waarom.

Lees verder op de website van De Kaap

Statiegeld voor WorldGranny in Zambia

LEERSUM  De bewoners van De Schermerij en de kinderen van CBS De Hoeksteen hebben flessen verzameld. Het bedrag aan statiegeld, dat deze lege flessen opbrachten, werd vrijdagmorgen overhandigd aan Gerda Havertong en Caroline van Dullemen van WorldGranny voor hun project in Zambia.

Lees verder op de website van De Kaap

Een spannende ontmoeting

LEERSUM  Een buitengewoon origineel fotostripboek is het resultaat van de ontmoeting tussen leerlingen van basisschool St. Michaël in De Bilt, leerlingen van basisschool De Meander en hun leeftijdsgenootjes bij het asielzoekerscentrum in Leersum. Afgelopen maandag namen de kinderen hun fotoboek getiteld ‘Een spannende ontmoeting’ in ontvangst. Een resultaat om trots op te zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Buitenruimte Cultuurhuis eind augustus gereed

DOORN  Vorig jaar november is de gemeente begonnen met de herinrichting van de ruimte tussen het Cultuurhuis, de Maartenskerk en de Schoollaan. De planning was oorspronkelijk om het werk eind mei gereed te hebben. De werkzaamheden hebben een aantal weken vertraging opgelopen doordat er tijdens opgravingen skeletten zijn gevonden omdat er vroeger op deze plek een begraafplaats is geweest die niet volledig is geruimd en doordat de werkzaamheden stil lagen gedurende een week vanwege het slechte weer.

Lees verder op de website van De Kaap

Braderie centrum Doorn

DOORN  Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan organiseerde de Scouting Thorheim samen met de plaatselijke winkeliers woensdag een braderie.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 21 juni 2009 (kopie)

Binnenhof Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:30 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Succesvol 2e buurtvoetbaltoernooi De Akker

DRIEBERGEN  Net als vorig jaar streden zes buurtteams uit de Akkerwegbuurt afgelopen zaterdagavond om de felbegeerde Buurtvoetbalbeker De Akker. Na spannende poulewedstrijden en verrassende kruisfinales traden FC F…k the World en FC Curry tegen elkaar in het wat hobbelige groene strijdperk. Na een zinderende finale culminerend in penalties nam FC Curry de bokaal 2009 mee naar huis.

vergroot foto1     vergroot foto2

Het geheim van het toernooi schuilt in de teamsamenstelling, waarbij elk team minimaal een speler van onder de 10 en een van boven de 20 moet tellen, wat een zekere balans brengt. Sponsors MOB en Abumelle: bedankt voor de beker en de ijsjes, en organisator Melle: bedankt voor een prachtig buurtfeestje! Meer info en voorinschrijven voor volgend jaar kan op www.buurtvoetbaltoernooi.tk. 


Sven Dogger presteert goed op NJK zwemmen

DRIEBERGEN  Afgelopen weekend vond in Amsterdam de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen zwemmen plaats. Tijdens deze wedstrijd doen alle toppers van Nederland in de leeftijd van 12 tot 16 jaar een gooi naar ‘eeuwige roem’. Van de zwemvereniging de Zwoer mocht Sven Dogger acte de presence geven.

Op zaterdagochtend werd er om 7.00 uur afgereisd naar Amsterdam waar rond 8.00 uur het inzwemmen begon. Dit op zich was al een hele prestatie aangezien Sven 3 dagen daarvoor met school op kamp was geweest waardoor er enige slaapachterstand was opgelopen. De verwachtingen voor uitmuntende prestaties waren dan ook niet hoog gespannen. Gelukkig waren er extra supporters aanwezig om hem mentaal te ondersteunen. De zaterdagochtend begon met de 100 meter rugslag voor meisjes. Hierna was Sven aan de beurt voor zijn 200 meter vrije slag. Hij trad aan in de 3^e serie en tot grote vreugde van hemzelf en van zijn supporters wist hij prima te presteren door zijn eigen PR op 2-tiende na te evenaren. Gezien de voorbereiding een goede prestatie. Helaas kwam hij (nog) niet in aanmerking voor de prijzen, maar de uitslag biedt perspectief voor een verdere sportieve toekomst.

Aanrander aangehouden

DOORN Vrijdagavond rond tien uur stonden drie meisjes op het Plein 1923 waar ze op een gegeven moment lastig gevallen werden door een 40-jarige man uit Doorn.

Deze man had tegen een 12-jarig meisje uit Wijk bij Duurstede gezegd  dat ze er mooi uitzag en vervolgens betastte hij haar. De politie werd gewaarschuwd en de man werd in de omgeving aangetroffen. Hij is ingesloten voor verhoor.

Opstootje

DRIEBERGEN Zaterdagochtend omstreeks 02.30 uur waren agenten op de Traaij voor een opstootje bij een horecagelegeheid. Omdat de sfeer wat grimmig was tussen enkele personen besloten de agenten de personen weg te sturen.

De meeste personen luisterden hiernaar. Een 34-jarige man uit Driebergen bleef maar terugkomen en hij werd op een gegeven moment aangehouden.
Hierop werden andere personen weer boos en uiteindelijk werden nog vier  mannen aangehouden in de leeftijd van 19 tot 28 jaar uit Driebergen. Dit ging overigens niet zonder slag of stoot. De mannen verzetten zich hevig en een agent zag zich genoodzaakt peperspray te gebruiken. Een agent raakte gewond omdat hij een klap in zijn gezicht kreeg. De mannen werden ingesloten voor verhoor.

Kunstenaars en het landschap met Gouden Kalf film en auteur Koos van Zomeren

UTRECHTSE HEUVELRUG  Ook deze week zijn er tijdens het festival Kunstenaars en het landschap weer bijzondere activiteiten te bezoeken. Op 1 juli zijn er twee films te bekijken. Eerst s`middags in Cultuurhuis Doorn is de première van de Jeugdpilotfilm Volle Maan. Dit is een korte spannende, humoristische avonturen film die deels opgenomen is in het Driebergse bos en op het Coolsma Instituut. De kinderen (v.a. 8 jr) kunnen na afloop aan de filmmakers vragen stellen en lekker swingen op de premièreparty. s `Avonds start om 19.00 uur een avondexcursie in het Amerongse bos met kunstenaar Roeland Schweitzer en de boswachter van Utrechts Landschap bij de Tabaksschuur aan de Veenseweg. Als u wilt, kunt u vervolgens in Amerongen doorwandelen naar Herbergh Den Rooden Leeuw waar om 21.00 uur de Gouden Kalf winnaar Landschappen waar niemand van weet II vertoond wordt. Deze documentaire laat zien hoe drie kunstenaars, een fotograaf, grafisch kunstenaar en schilder, op drie verschillende continenten ieder op een eigen manier inspiratie halen uit hun omgeving. De portretten geven inzicht in het begrip landschap in de breedst mogelijke betekenis.
Op vrijdag 3 juli geeft de prominent schrijver en columnist Koos van Zomeren om 20.00 uur een lezing in de bibliotheek in Doorn. Van Zomeren is een van die zeldzame Nederlandse schrijvers in wier werk natuur en landschap meer dan bijzaak zijn. In vrijwel al zijn romans is het (Nederlandse) landschap steeds op de voorgrond aanwezig.
U kunt ook weer actief aan de slag bij een van de workshops: Boetseren in de natuur voor jong en oud door Maya Wuhrman op landgoed Beukenrode  (informatie en aanmelden bij mayawuhrmann@gmail.com). Of de kinderworkshop ‘Land Art Koeheuvels Maarn’ van Angela van Iersel waar je van het landschap of materialen uit de natuur zelf een kunstwerk maakt. (Informatie en aanmelden: angela@sonnenglanz.net.)

Vergeet ook niet een van de vele exposities binnen dit festival te bezoeken
– wo 1 juli t/m 29 juli: Expositie Leo Dekker in Cultuurhuis Doorn met o.a. werken van het grootste tempelcomplex ter wereld Ankor Vat in Cambodja. www.leodekker.com.
– vr 5 t/m 28 juni: Expositie ‘Een ongewone kijk op het Nederlandse landschap’ – Galerie Art Options. Art options, dé galerie voor het hedendaagse Nederlandse landschap, presenteert werk van professionele kunstenaars zoals landschapsschilder Jeroen Allart, Marianne Bijker (poldermodellen, keramiek), René Boin (schilderijen), Abtoine Mes (Het Zeeuwse land, schilderijen), sieradenmaakster Aletta Teunen en fotograaf Marco Middelkoop, aangevuld met beelden van diverse kunstenaars, binnen en buiten. www.artoptions.nl
– In de historische kassen bij Bartiméus is een combinatie expositie te bezoeken van  ‘Fotogroep Bartiméus, Verena op ten Noort, Hanneke Hijmans www.bartiméus.nl (za 6 juni t/m 31 juli).
– t/m 31 juli: Kunstproject ‘Kijk Mij pe!’ – Mijpe Art
Beeldend kunstenaar Mijpe maakt speciaal voor het festival ruimtelijk werk met de titel Kijk Mij pe! Het werk hangt bij de Maartenskerk in Doorn en bestaat uit twee ogen in een boom. Het immer bekeken landschap kijkt terug. Info: www.mijpe.nl.
– t/m 31 juli: In de tuin van Huis Doorn ligt de installatie `100 stappen naar 100 tulpen` gemaakt door Mirta Pertovt.
– ‘De Kunstwarande’ van Kunstgilde Heuvelrug met een 30-tal kunstwerken in het prachtige park rondom Landgoed Broekhuizen,
– In de  bibliotheek Leersum is tot eind augustus de expositie `Glashelder` van Jasione van Esch en Johan van Esch en in de bibliotheek in Amerongen is de foto-expositie `Kunstenaars en de Bovenpolder`van jaap van Dijke te bezoeken. In de bibliotheek is Hallo, de Reuzenkraai van Katri S chweitzer te bewonderen en in de Cantina van Cultuurhuis Doorn: de gouaches van Foen Winters.
– za 27 juni t/m 23 juli: Expositie ‘Groei’ – Kunstgilde Heuvelrug
In het Kunstgildehuis exposeren de beeldhouwers van het Kunstgilde met beelden van steen en hout. www.kunstgildeheuvelrug.nl.

Voor het complete programma en meer informatie: www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl (klik op het oog), of haal een programmaboekje o.a. bij bibliotheken en VVV`s.

Tafelpoppenspel in de Pauluskerk

DRIEBERGEN  Zondagmiddag 28 juni zal door Mennie van Nimwegen-Stijger  het sprookje van Grimm over “De Bremer Stadsmusikanten” als tafelpoppenspel worden verteld en gespeeld. Het is geschikt voor kinderen vanaf 3.5 jaar. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvangstijd 15.30 uur. Prijs 2 euro per kind. Ouders en begeleiders wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 0343-517467.

Maria Letiche schildert de mens zoals hij is

MAARN  ,,Ik wil de mens niet mooier maken, maar wel tot zijn recht laten komen. Jezelf zijn wordt in de huidige maatschappij steeds moeilijker. Voor de mensen die ik heb geschilderd is deze druk weggevallen, ze zijn zoals ze zijn.” Aan het woord is Maria Letiche, haar schilderijen zijn nu in de Twee Marken te zien.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 22 juni 2009 (kopie)Hoofdstraat Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 11:50 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Sportdag Leersum

LEERSUM  De groepen Op vrijdag 5 t/m 8 van de Leersumse basisscholen hadden afgelopen vrijdag een sportdag op het bosbadterrein. Het weer werkte geweldig mee en zo konden de kinderen laten zien wat ze op sportief gebied allemaal in huis hadden.

Lees verder op de website van De Kaap

Zonnebloem naar Avifauna

LEERSUM  De afdeling Leersum van de Nationale Vereniging de Zonnebloem heeft vorige week een bezoek gebracht aan het Vogelpark Avifauna bij Alphen a/d Rijn. Met een bus van Van Der Valk werd rond 09.30 uur weggereden bij de Schermerij.

Lees verder op de website van De Kaap

Rotary Club Zeist steunt Sportvereniging Bartiméus

DOORN  Op feestelijke wijze werd vorige week door Ineke Berkel voorzitter van Rotary Club Zeist aan Mike Russchen van Bartiméus een symbolische cheque overhandigd. De cheque vertegenwoordigt een waarde van € 4.700 en is bestemd voor de sportvereniging van Bartiméus.

Lees verder op de website van De Kaap

VVD programma 2010-2014 in wording

LEERSUM Geen lastenverzwaring in crisistijd en verbetering van dienstverlening zijn twee hartenkreten van de ondernemers op de Heuvelrug. Maar ook de ochtendfile op de Rijksstraatweg door sluipverkeer bij de rotonde Darthuizer poort vereist een effectieve oplossing. Deze en andere wensen zijn tijdens de hoorzitting van de VVD programmacommissie in restaurant d’Arthuizen te Leersum vorige week over de tafel gegaan.

vergroot foto met in het midden Paul Kelder

Ron van der Laan uit Leersum en Paul Kelder uit Driebergen, beiden lid van VVD commissie die het verkiezingsprogramma 2010-2014 gaan schrijven, luisteren aandachtig naar de inbreng van inwoners en belangenorganisaties. De Ondernemerskoepel heeft zich goed voorbereid. Ook willen de ondernemers dat er meer vaart gezet wordt achter de herstructurering van bedrijventerreinen en de uitplaatsing van bedrijven uit dorpskernen. Minder burocratie en meer snelheid bij vooral bouwvergunningen, is ook zo’n hartenkreet. Voorkomen moet worden dat bouwbedrijven omvallen door de crises.

Ook ook individuele inwoners leveren een nuttige bijdrage. Bijvoorbeeld over de nieuwe ondertunneling van de Maarsbergseweg. Alles moet daar doorheen: wandelaars, paarden, fietsers en invaliden. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. De komende vier jaren vereisen ook samenlevingsaspecten alle aandacht, zoals voorschools onderwijs aan peuters die in taal achterlopen, kinderopvang, onderwijskwaliteit en sport. 

Maar ook is er waardering voor wat is bereikt in de afgelopen vier jaren. Aanwezigen steken hun complimenten voor VVD wethouders en raadsleden niet onder stoelen of banken. Al met al kreeg de VVD programmacommissie in Leersum vanavond veelzijdige inbreng.

Volgende week is de VVD programmacommissie op maandagavond 22 juni in Nieuw Salem te Driebergen en op donderdagavond 25 juni in Buitenlust te Amerongen. U bent welkom. Aanvang 19.30 uur.

Poging diefstal

ZEISTVanochtend omstreeks 01.15 uur kreeg de politie de melding dat er een busje tegen een pui van een winkel was gereden op het Vrijheidsplein. Buurtbewoners gingen kijken en de daders reden vervolgens hard weg en ze stopten hun auto aan de Johannes Postlaan en renden hard weg. De auto kon gelukkig niet door de pui rijden omdat er een bloembak voor stond.
Vermoedelijk dezelfde daders hebben nog geen 10 minuten daarvoor een ramkraak gepleegd in Soesterberg. Hier werd vermoedelijk ook geen buit meegenomen.
De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen te bellen met 0900-8844.

Veel voor-inschrijvingen 5e Heuvelrug wandeltocht

HEUVELRUG/REGIO  De vijfde Heuvelrug Wandeltocht gaat op zaterdag 27 juni van start. Vertrekpunt is het Christelijk Lyceum Veenendaal. Met name de langste afstanden, de 25 en 40 kilometer, voeren de wandelaars over de wegen en paden van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Vet!de musical

LEERSUM  De eerste musicalproductie van Zenner Dance Masters gaat vrijdagavond 3 juli in première. De musicalklas is een initiatief van Helma Zenner uit Leersum en Fred Klinkenberg uit Houten. Fred schitterde jaren in de musicals van Jos Brink en Frank Sanders.

Lees verder op de website van De Kaap

Reünie zwemvereniging De Blauwe Schuur

AMERONGEN  Zwemvereniging De Blauwe Schuur bestaat veertig jaar en nodigt alle leden en oud-leden uit om dit spetterende feest mee te vieren. Op 29 juni organiseert de vereniging een reünie voor leden en oud-leden op de plek waar het allemaal begon: De Blauwe Schuur in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

B-aspiranten van Dalto prolongeren titel

DRIEBERGEN Zaterdag 20 juni 2009 hebben de B-aspiranten van Dalto uit Driebergen hun in 2008 behaalde titel van Nederlands Kampioen veldkorfbal met succes geprolongeerd. In de finale op de Nederlandse Korfbal Dag in Papendrecht werd KCC uit Spijkenisse met de duidelijke cijfers 15-9 verslagen. De finale werd vorige week bereikt door in de halve finale het Amersfoortse MIA met 15-8 te verslaan. Een halve finale die bereikt werd door als kampioen in de veldcompetie 2008/2009 alle 14 wedstrijden te winnen met doelcijfers van 185 voor en 90 tegen, een gemiddelde wedstrijduitslag van ca. 13-6 per wedstrijd.

vergroot foto

Elmer Groot Hulze, Dico de Jager, Milo Valk, Remy Schulting en Marvyn Thoonen ,Tamara Brunt, Kaylee Alblas, Dide van Eck en Anouk Brouwer vormen het basisteam dat dit seizoen gecoached werden door Natasje Bos en Otto Fabius en welke In Astrid Schulting haar teambegeleidster had.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 23 juni 2009 (kopie)

Langbroekerdijk 2 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:30 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Hoge Woerd Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:40 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

IVN-Landschapswandeling

DOORN  IVN nodigt u uit om deel te nemen aan een landschapswandeling van IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn. Ze wandelen van “vochtig” (Laag) Moersbergen naar “droog” Hoog Moersbergen. De tocht gaat via de landgoederen Beukenrode en Stameren.

Deelnemers worden op zaterdag 27 juni om 10.00 uur verwacht op de Leeuwenburgerlaan (Palmstad) te Doorn.
De lengte van deze wandeling is ongeveer 10 km en omstreeks 15.00 hoopt men weer terug te zijn. Deelname is gratis en u hoeft zich niet aan te melden; denk wel om eten en drinken mee te nemen.
Inlichtingen: tel. 0343-420403 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Zesde Nederlandse schoolslagtitel Jelle Derksen

MAARSBERGEN  Afgelopen weekend zijn in het Sloterparkbad te Amsterdam de Nationale Junioren Kampioenschappen wedstrijdzwemmen op de lange baan gehouden. Voor Derksen was dit zijn derde jaar als juniorenzwemmer.

Lees verder op de website van De Kaap

Motorrijder verongelukt op Lekdijk

AMERONGEN  Een nog onbekende motorrijder is vanmorgen rond half elf verongelukt op de Lekdijk bij Amerongen. De motorrijder werd aangereden ter hoogte van de stuwen door een 25-jarige automobilist uit Helmond.

Lees verder op de website van het AD/UN

Fietsclinic Henk Lubberding bij Ronde van Midden-Nederland

RHENEN  Tijdens de 53e Ronde van Midden-Nederland (voor wielrenners in de Elite- en Belofteklasse) is oud-profwielrenner Henk Lubberding wederom van de partij met een fietsclinic. De inschrijving voor deze fietsclinic tijdens de Ronde op zondag 30 augustus is inmiddels gestart.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Natuurmiddag ‘bushcraft’

LEERSUM  De vereniging Dorp en Natuur Amerongen-Leersum organiseert op woensdagmiddag 1 juli weer een kinderactiviteit, dit keer in samenwerking met Stichting in2nature uit Elst

Lees verder op de website van De Kaap

Brand in de Tollekamp

RHENEN  Op maandagavond 22 juni 2009 heeft een brand gewoed in het leegstaande zorgcentrum de Tollekamp in Rhenen.  De brandweer werd om 20.17 uur gealarmeerd. Om 21.19 uur kon het sein ‘Brand meester’ gegeven worden.

In het pand bevond zich beperkt asbesthoudend materiaal. Het asbest heeft zich niet over de omgeving verspreid. Er bestaat dan ook geen risico voor de volks gezondheid. Het asbest dat nog in het gebouw ligt zal zo spoedig mogelijk worden opgeruimd. Het terrein is afgesloten en verboden toegang.

De Tollekamp staat circa een jaar leeg en zal binnenkort gesloopt worden. De afgelopen tijd zijn er diverse maatregelen getroffen om het pand en het terrein af te schermen.

Heuvelrugnieuws van woensdag 24 juni 2009 (kopie)

Sparrenlaan 12a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:30 uur  temperatuur: 22 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Sparrenlaan 12 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:30 uur  temperatuur: 22 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Provincie investeert €490.000 in Allemanswaard

AMERONGEN De provincie Utrecht draagt €490.000 bij aan woningbouwproject Allemanswaard in Amerongen. Hier worden onder andere 98 woningen, een multifunctioneel centrum, een brede school en een bibliotheek gerealiseerd. Van de 98 woningen zijn er 24 sociale huur en 24 sociale koop. Het project liep vertraging op door het faillissement van de ontwikkelaar.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug kampte hierdoor met extra kosten. Met een bijdrage van €490.000 van de provincie kan de gemeente met woningbouwvereniging  Amerongen aan de slag om het project door te starten. Daarnaast draagt de provincie €60.000 bij aan project De Kolk in Leersum. Hier worden twaalf woningen – waarvan zes in de sociale sector – gebouwd op de lokatie van een voormalige kerk.

Groen sparen
De bijdragen van de provincie zijn afkomstig uit het Fonds Stedelijk Bouwen en Wonen. Dit fonds is bedoeld om knelpunten op te lossen en binnenstedelijke woningbouwprojecten daardoor versneld te realiseren. Binnenstedelijke woningbouwprojecten zijn complexer dan bouwen in het buitengebied. Door de huidige financiële crisis staan dergelijke projecten nog meer onder druk. De provincie wil met haar financiële steun voorkomen dat projecten uitvallen of vertragen, zodat we zoveel mogelijk woningen binnen de bebouwde kom kunnen realiseren. Op deze manier sparen we het groen.

Leefbaarheid en doelgroepen
Daarnaast is het fonds bedoeld om de leefbaarheid te verbeteren en voor woningen voor doelgroepen met een achterstand op de woningmarkt. In totaal ondersteunt de provincie 54 woningbouwprojecten in 24 Utrechtse gemeenten voor €32,5 miljoen. Er waren 113 aanvragen ingediend voor in totaal €87,5 miljoen. Eind 2008 al verstrekte de provincie al €27,5 miljoen uit het fonds.

Veel variatie
Gedeputeerden De Jong en Krol van wonen, stedelijke vernieuwing, en ruimtelijke ontwikkeling zijn blij met de grote belangstelling voor binnenstedelijk bouwen: “Vrijwel elke gemeente heeft aanvragen ingediend, waarvan er veel van goede kwaliteit zijn. Er is ook sprake van grote variatie tussen de projecten: van transformatie van kantoren naar woningen, grootschalige herstructurering van dorpskernen en stadscentra, tot appartementen voor starters en kleinschalige woonvormen voor dementerenden,” aldus De Jong. “Voor de 54 gehonoreerde projecten kan de provincie met haar bijdrage echt een verschil maken.”

Nieuw fietspad over Utrechtse Heuvelrug bij Rhenen

RHENEN  De provincie Utrecht wil een nieuw gedeelte van het Let de Stigterpad openstellen bij Rhenen. Dankzij de medewerking van de familie van Asch van Wijck is voor de aanleg van dit fietspad over de Utrechtse Heuvelrug het benodigde subsidiegeld uit Brussel verzekerd.

De medewerking van de familie van Asch van Wijck betekent voor de provincie Utrecht dat zij in 2009 de aanleg heeft kunnen realiseren van dit fietspad door landgoed Prattenburg.

De provincie Utrecht is gestart met het verplaatsen van de parkeerplaats bij de huidige Groene Entree Prattenburg. De reden is dat de huidige Groene Entree in een kwetsbaar natuurgebied ligt; deze parkeervoorziening wordt naar een nieuwe locatie bij de Cuneraweg verplaatst. De provincie volgt daarmee het beheers- en inrichtingsplan van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug uit 2003.

Verplaatsing parkeerplaats
De huidige parkeerplaats bevindt zich op het grondgebied van Staatsbosbeheer en wordt verplaatst naar de Cuneraweg langs de rondweg in Rhenen. Met deze verplaatsing is Staatsbosbeheer akkoord gegaan. Het verplaatsen van deze parkeerplaats kan ook rekenen op instemming van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. In overleg met de grondeigenaren is bovendien besloten om de Cuneraweg autoluw te maken. Dit is bedoeld om de veiligheid van de recreanten te waarborgen als gevolg van het toenemend verkeer in dit gebied. Bovendien wordt de oversteek tegenover de Defensieweg veilig gemaakt. Onderdeel van de afspraak tenslotte is dat het fietspad wordt opengesteld, nadat de nieuwe Groene Entree Prattenburg is gerealiseerd en de Cuneraweg autoluw is gemaakt.

CCC Inc. benefiet voor Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op 28 juni speelt de legendarische Nederlandse band CCC Inc. in het Beauforthuis (Austerlitz). CCC Inc. stond jaren geleden als enige Nederlandse band op het hoofdpodium van ‘Kralingen’ tussen namen als Jefferson Airplane en Pink Floyd.

In 1974 stopte deze hippieband (met o.m Ernst Jansz en Joost Belinfante) na een zinderend afscheid in Paradiso. In 1978 begon bandlid Ernst Jansz met Doe Maar. In 1994 durfde hij weer over straat en kon hij ook weer met CCC op tournee. Het eerste concert was toen in het Beauforthuis. En nu opperde Ernst Jansz een benefietconcert voor de verbouwing van het Beauforthuis te doen. Daarom zijn er naast gewone kaarten ook speciale benefietkaarten te koop, waarmee die verbouwing extra wordt ondersteund. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

zondag 28 juni, 17.30 uur

Extra geld voor het Beauforthuis en de Voedselbank

ZEIST In de Voorjaarsnota 2009 van de gemeente Zeist was ruim 200.000 euro over. 30.000 euro daarvan wordt bestemd voor de verbouwing van het Beauforthuis, de Voedselbank krijgt 32.000 euro, verspreid over vier jaar.

Lees verder op de website van het AD/UN

Burgemeester wil lokale politiek opschudden

HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil frissere vergaderingen waar burgers graag naartoe komen. De vergadercultuur moet worden opgeschud, vinden burgemeester en wethouders. De politiek moet voor inwoners aantrekkelijker worden om te volgen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Geslagen

ZEIST Dinsdag aan het eind van de middag liet een 73-jarige hondenbezitter zijn hond uit op de Kroostweg. Hij kreeg hier een discussie met een onbekende man over hondenpoep. Dit liep zo uit de hand dat de Zeistenaar een paar klappen kreeg met een stok.
De man liep hierdoor enkele bloeduitstortingen op. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Honden vergiftigd

ZEIST Op zondagochtend liet een 38-jarige hondenbezitster uit Zeist haar 5 honden uit op een hondenuitlaatbos gelegen aan de Laan van Vollenhove. Omstreeks 13.00 uur diezelfde dag werd haar hond ziek en begon sterk te trillen. De hond werd bekeken door een dierenarts en hij bleek mogelijk te zijn vergiftigd door ratten of mollengif. De hond werd direct behandeld en erger kon worden voorkomen.

Een andere hondenbezitter in de buurt gaf aan dat zijn hond twee dagen eerder ook al behoorlijk ziek was geweest. De politie heeft de zaak in onderzoek en getuigen kunnen reageren via 0900-8844, district Binnensticht.

Na 38 jaar terug op Merseberchschool

MAARSBERGEN  Klasgenoten van klas 6 van de Merseberchschool kwamen afgelopen zaterdag na 38 jaar weer bij elkaar. Zij zaten bij elkaar in deze klas in 1971. Sommigen hadden elkaar dan ook 38 jaar niet meer gezien.

Lees verder op de website van De Kaap

Rommelmarkt Doorn laatste ophaaldagen

DOORN  De jaarlijks georganiseerde Doornse rommelmarkt, een initiatief van de Rooms Katholieke- en Protestante jongeren verenigingen, vindt dit jaar op 29 augustus plaats. De ophaalteams staan zaterdag 27 juni weer klaar om spullen op te halen.

Lees verder op de website van De Kaap

AutoJumble Huis Doorn

DOORN  Op zaterdag 29 augustus wordt iedereen met een klassieker of bijzondere (sport) auto van harte uitgenodigd om deze deel te laten uitmaken van een uniek klassiek decor: Huis Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 25 juni 2009 (kopie)

Jagersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:15 uur  temperatuur: 25 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Verdovende middelen aangetroffen

MAARSBERGEN Woensdagavond kreeg de politie de melding dat een verwarde man zich in een hotel aan de Woudenbergseweg bevond. De man klonk over de telefoon zo verward dat agenten poolshoogte gingen nemen.

Zij troffen hem niet aan op zijn kamer maar troffen wel een hoeveelheid GHB aan en een kleine hoeveelheid verdovende middelen. Na enige tijd kwam de 38-jarige man uit Leersum aanlopen en werd aangehouden.De goederen werden inbeslaggenomen.

Noodlokalen Cuneraschool

RHENEN  Als overbrugging voor de Cuneraschool naar de nieuwbouw op de locatie De Springplank heeft het college van burgemeester en wethouders van Rhenen besloten om de drie noodlokalen van de Rhenense basisschool te gedogen tot uiterlijk augustus 2013.

Aan de Stichting Katholiek Onderwijs Veluwe Vallei (SKOVV) is voor de bouw van de drie noodlokalen een tijdelijke bouwvergunning en een tijdelijke vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Deze tijdelijke vrijstelling en vergunning waren geldig tot 26 maart 2009.

De Cuneraschool gaat nieuwbouw op de locatie De Springplank realiseren. Met deze nieuwbouw wordt medio 2010 begonnen. Om de periode van 26 maart 2009 tot het gereed komen van de nieuwbouw te overbruggen moet er een regeling komen.

Naar verwachting verhuist de Cuneraschool uiterlijk in augustus 2011 naar een ander onderkomen op locatie De Springplank. Daarom is besloten om de noodlokalen op de huidige locatie te gedogen tot uiterlijk augustus 2013. Er is gekozen voor een langere termijn dan augustus 2011 om – ook als er later dan de planning wordt gestart – met de nieuwbouw te kunnen voorzien in een goede schoolvoorziening voor de leerlingen van de Cuneraschool.

Rhenen tegen uitbreidingen Veenendaal

RHENEN  Burgemeester en wethouders van Rhenen zijn tegen de ontwikkeling van zowel de locatie tussen Rondweg Oost en Noordelijke Meentsteeg als de locatie tussen Noordelijke Meentsteeg en Achterberg. Dat Is de reactie op de Structuurvisie Veenendaal 2025 om deze locaties aan te wijzen als mogelijke uitbreidingslocatie voor Veenendaal.

In de Structuurvisie Veenendaal 2025 zijn twee locaties tussen de Rondweg Oost en Achterberg aangegeven als uitbreidingslocatie voor Veenendaal. Hierbij wordt een locatie van maximaal 1.000 woningen genoemd tussen de Rondweg Oost en de Noordelijke Meentsteeg. Een tweede locatie ligt tussen de Noordelijke Meentsteeg en de kern Achterberg en voorziet in maximaal 5.000 woningen.

De N233 kan de extra verkeersbelasting van 6.000 woningen niet hebben. De huidige belasting van de Cuneraweg is nu al hoog. Uit verkeersoogpunt is de ontwikkeling van de nieuwe woningen niet mogelijk. De gemeente Rhenen vindt grootschalige woningbouw niet passend. De kenmerkende kwaliteit van het gebied wordt aangetast. De herkenbaarheid van het gebied is een kwaliteit die behouden moet worden.

Het behoud van de openheid is ook uit cultuurhistorisch oogpunt van belang. Bovendien dragen het gebied en de openheid er toe bij dat de stedelijke gebieden van Rhenen en Veenendaal niet samenklonteren. En dat Achterberg als eigen kern herkenbaar blijft in het gebied. Als er activiteiten in het gebied ontplooid worden, moet gedacht worden aan het herstel van het landschap. De recreatieve betekenis van het gebied neemt dan toe. De door de gemeente Veenendaal beoogde woningen passen daar niet in.

De ontwikkeling van de locatie tussen Noordelijke Meentsteeg en Achterberg is voor burgemeester en wethouders absoluut niet gewenst. De ontwikkeling van de locatie tussen Rondweg Oost en de Noordelijke Meentsteeg is evenmin gewenst. De locatie tussen Rondweg Oost en Noordelijke Meentsteeg is in de structuurvisie WERV 2030 aangewezen als zoekgebied wonen/werken na 2015. Alleen om deze reden is deze ontwikkeling onder voorwaarden voor Rhenen bespreekbaar.

Veenendaal moet aantonen niet voor eigen groei binnenstedelijk te kunnen bouwen. En dat iedere gemeente op eigen grond bouwt. Rhenen wil in dat geval de locatie tussen Rondweg Oost en Noordelijke Meentsteeg zelfstandig ontwikkelen om ook de woningbehoefte van Veenendaal op te vangen.

Tekeningen Centrumplan Maarn ter inzage in de Twee Marken

MAARN  Tijdens een inloopavond in De Twee Marken konden de inwoners van Maarn de tekeningen voor het Centrumplan bekijken en vragen stellen. Vele omwonenden, anderzins betrokkenen en vertegenwoordigers uit de politiek hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van ontwikkelingsmaatschappij OVOM.

Lees verder op de website van De Kaap

Beachvolleybal op Kerkplein

LEERSUM  ,,Dit moet het begin zijn van een jaarlijks terugkerend evenement,” was het veelgehoorde commentaar op en rond het Kerkplein afgelopen zaterdag 20 juni. Deelnemers, omstanders en organisatoren van het beachvolleybalevenement waren het erover eens: de sfeer was enorm, dit is weer een happening waarin de Leersumers hun unieke saamhorigheid demonstreerden.

Lees verder op de website van De Kaap

Fotowedstrijd Groei & Bloei ‘Europa Natuurlijk’

DOORN  Voor alweer de vierde keer organiseert Groei & Bloei komende zomer een fotowedstrijd. Dit jaar is het thema ‘Europa Natuurlijk’. Iedereen kan meedoen en zijn/haar foto’s insturen. Dus pak uw camera, ga er op uit en laat zien hoe mooi de natuur is.

Europa in the picture
Maak een mooie, spannende of leuke foto in uw eigen tuin of ergens onderweg aan het strand of in het bos in Europa. Als het maar over de natuur gaat. Voor het eerst dit jaar kan men deelnemen in twee categorieën. Namelijk de categorie landschappen en Groei & Bloei. Met dit laatste worden bedoeld foto’s van een enkel object en macrofoto’s. Er kunnen in totaal drie foto’s ingezonden worden.

Prijzen en gratis entree
Een deskundige jury beoordeelt de foto’s, zowel op onderwerp als techniek. Er zijn diverse leuke prijzen te winnen en iedere inzender wordt beloond met twee gratis entreekaartjes voor de grote Groei & Bloei Natuurmarkt op zondag 20 september in het Arboretum in Doorn.

Hoe doet u mee?
Stuur vóór 13 september 2009 een afdruk van uw foto (13×18 cm) naar Groei & Bloei Doorn e.o., Kon. Julianalaan 71, 3956 XK Leersum. Of mail een JPEG-bestand naar groei.bloei.doorn@planet.nl. Vermeld bij uw foto uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. En de locatie waar de foto gemaakt is. Kijk op http://doorn.groei.nl voor de spelregels.

Tijdelijke beheerder De Binder

LEERSUM  De huidige exploitant van Sport en Cultuurcentrum De Binder heeft per 1 juli het beheer en de exploitatie opgezegd. De gemeente heeft hierop besloten Hans Vermeulen in te zetten voor het tijdelijk beheer. Hij heeft veel ervaring in het beheren en exploiteren van sportcentra. De tijdelijke situatie duurt waarschijnlijk tot aan de herfst.

In de tussentijd wordt gewerkt aan een permanente oplossing. Daarnaast wordt een stichting opgericht waarin ook participanten van de Binder kunnen deelnemen. Deze stichting wordt gevraagd mee te denken over de toekomstige invulling van het beheer en de exploitatie.

Heuvelrug open golftoernooi brengt ruim € 5500,-

MAARN  Het 12e Heuvelrug Open Golftoernooi, dat deze week plaatsvond op de golfbaan Anderstein in Maarsbergen, heeft ruim € 5500,- opgebracht. Het geld is bedoeld voor het Baraka Farm Project in Kenia, dat al vele jaren wordt ondersteund door Rotaryclub Doorn-Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Beeldenexpositie met thema Groei

LEERSUM  De werkgroep Beeldhouwen van het Kunstgilde laat zich inspireren door het Festival ‘Kunstenaars en het landschap’ en stelt een groepsexpositie samen van beelden in natuursteen, hout en brons met als thema ‘Groei’.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitvoering Heuvelrug Muziekschool

HEUVELRUG  De leerlingen en de docenten van de Heuvelrug Muziekschool laten de komende weken horen wat zij samen hebben bereikt in het afgelopen cursusjaar. De uitvoeringen in het onderstaande overzicht vinden plaats in het Cultuurhuis van Doorn

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 26 juni 2009 (kopie)

Van Heeckerenlaan 1 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:50 uur  temperatuur: 21 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Van Westrenenenlaan 1 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:45 uur  temperatuur: 21 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Nieuwbouw brandweerkazerne Zeist een stap dichterbij

ZEIST  Voor de nieuw te bouwen brandweergarage is de gemeente Zeist al enige tijd op zoek naar een goede plek. Hiervoor is de gemeente in gesprek met de eigenaar van een deel van het oude bedrijventerrein aan de Dijnselburgerlaan, de heer S.J.P. Dijkstra. Deze gesprekken hebben er nu toe geleid, dat er maandag 15 juni  een samenwerkingsovereenkomst tussen de heer Dijkstra en de gemeente is ondertekend.

vergroot foto

In de samenwerkingsovereenkomst is geregeld dat de bestaande oude bedrijfshallen worden gesloopt door Dijkstra en dat deze een aanbestedingsprocedure voor de nieuwbouw voor de brandweer zal houden. Nadat er een bedrijf is geselecteerd dat de nieuwe brandweerkazerne gaat bouwen, zal naar verwachting na de zomervakantie een bouwvergunning voor de nieuwbouw worden aangevraagd.

Als de nieuwe brandweergarage is gebouwd, worden het gebouw en de grond in erfpacht overgedragen aan de gemeente Zeist, zodat de brandweer het nieuwe gebouw kan betrekken. De uitgifte van de grond in erfpacht geldt voor een periode van minimaal 40 jaar.

De bebouwing op het terrein aan de Van Renesselaan, nu nog in gebruik als gemeentewerf en  brandweerkazerne,  krijgt op termijn een nieuwe functie. Het is de bedoeling om op deze locatie woningen te bouwen. 

Nog twee hobbels bij ‘haalbaar’ plan

DRIEBERGEN  De kans dat Driebergen een cultuurhuis krijgt in een nieuw te verwezenlijken verzamelgebouw is aanmerkelijk toegenomen dankzij de positieve uitslag van een haalbaarheidsonderzoek daarnaar door een onafhankelijk bureau.

Lees verder op de website van het AD/UN

‘Prestatieafspraken wonen Rhenen’

RHENEN De gemeente Rhenen en de Rhenense Woningstichting (RWs) hebben met elkaar de overeenkomst ‘prestatieafspraken wonen Rhenen’ afgesloten. Namens de gemeente Rhenen ondertekende wethouder Ad van Hees de overeenkomst vrijdag in het kantoor van de RWs. Voor de RWs zet directeur Eep van Dijk zijn handtekening onder de overeenkomst.
 
De gemeente Rhenen en de RWs hebben een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor het wonen in de brede zin van het woord. Rhenen beschouwt de RWs daarbij als de eerst aangewezen organisatie voor de sociale woningbouw.
 
De basis van de prestatieafspraken is de woonvisie “Richting in Wonen”, die door de gemeenteraad op 16 december 2008 is vastgesteld. Met de woonvisie hebben ook de Raad van Commissarissen van de RWs en het college van burgemeester en wethouders van Rhenen ingestemd.
 
Uitgaande van de autonome woningbehoefte is er in Rhenen in de periode tot 2015 behoefte aan de toevoeging van 350 woningen. Het accent ligt op het behoud van gezinnen en jongeren/starters. Rhenen en de RWs willen de doorstroming bevorderen door het vergroten van het aanbod betaalbare koopwoningen voor koopstarters en door het vergroten van het aanbod van de zogenaamde nultredenwoningen voor ouderen.
 
Rhenen en de RWs willen tegemoet komen aan de vraag van oudere woningeigenaren naar een huurwoning. Ook zoeken zij samen met de marktpartijen naar mogelijkheden om op beperkte schaal dure huurwoningen te bouwen om vermogende ouderen goede alternatieven te bieden in de eigen kern.
 
De gemeente Rhenen verstrekt startersleningen om het voor starters aantrekkelijk te maken om een woning te kopen. Rhenen gaat samen met de RWs een pilotproject energieneutraal bouwen realiseren, dat een voorbeeldfunctie kan worden voor de regio. Uiterlijk 2011 moet er zicht zijn op potentiële locaties voor een pilot.
 
Rhenen en de RWs willen alleen duurzame nieuwbouw realiseren. Het ruimtegebruik, materiaalgebruik, energie- en waterverbruik en de bouw(afval)stoffen moet beperkt worden. Ook gaan zij voor een CO2-reductie en voor energiebesparende maatregelen in de bestaande voorraad. En zetten zich verder in voor de realisatie van een herkenbaar en passend zorgpunt in Rhenen, Achterberg en Elst in de vorm van een multifunctioneel gebouw.

Noodlokalen Cuneraschool gedoogd

RHENEN Als overbrugging voor de Cuneraschool naar de nieuwbouw op de locatie De Springplank heeft het college van burgemeester en wethouders van Rhenen besloten om de drie noodlokalen van de Rhenense basisschool te gedogen tot uiterlijk augustus 2013.

Aan de Stichting Katholiek Onderwijs Veluwe Vallei (SKOVV) is voor de bouw van de drie noodlokalen een tijdelijke bouwvergunning en een tijdelijke vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Deze tijdelijke vrijstelling en vergunning waren geldig tot 26 maart 2009.

De Cuneraschool gaat nieuwbouw op de locatie De Springplank realiseren. Met deze nieuwbouw wordt medio 2010 begonnen. Om de periode van 26 maart 2009 tot het gereed komen van de nieuwbouw te overbruggen moet er een regeling komen.

Naar verwachting verhuist de Cuneraschool uiterlijk in augustus 2011 naar een ander onderkomen op locatie De Springplank. Daarom is besloten om de noodlokalen op de huidige locatie te gedogen tot uiterlijk augustus 2013.

Er is gekozen voor een langere termijn dan augustus 2011 om – ook als er later dan de planning wordt gestart – met de nieuwbouw te kunnen voorzien in een goede schoolvoorziening voor de leerlingen van de Cuneraschool.

Klap

DRIEBERGEN Donderdagmiddag omstreeks vijf uur zag een 47-jarige man dat een 15-jarige jongen uit Driebergen met twee vrienden stokken gooiden richting eenden aan de Van Oosthuyselaan. De man werd hierop boos en liep naar de 15-jarige jongen toe en sloeg hem.

De jongens renden vervolgens hard weg. De minicrosser bleef achter en de man nam deze mee met de gedachte dat de jongens deze bij hem op zouden halen en hen nog een keer zou kunnen spreken over de “dierenmishandeling”. De politie werd gewaarschuwd en de man werd aangehouden. Hij gaf aan in een opwelling de klap gegeven te hebben. De politie heeft de zaak in onderzoek. 

Heuvelrug wil RSD verbeteren

ZEIST  Ondanks onvrede over het functioneren van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) in Zeist, en ondanks een eerder idee een eigen sociale dienst te beginnen, blijft de gemeente Utrechtse Heuvelrug bij de RSD.

Lees verder op de website van het AD/UN

Ruim 1000 mensen op de been

MAARN  De organisatiecomités van het Tuindorpfeest van de Maarnse Middenstand en de Heuvelrugloop kunnen tevreden terugblikken op afgelopen zaterdag. Van ’s morgens vroeg tot in de late uurtjes is het feest geweest op en rond het 5-Meiplein.

Lees verder op de website van De Kaap

Groot onderhoud Amersfoortseweg in 2010

DOORN  De gemeente hield maandag een bijeenkomst in de Koningshof. Daar werden winkeliers en bewoners geïnformeerd over de plannen voor een nieuw wegdek op de Amersfoortseweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Tweeduizend deelnemers avondvierdaagse

DOORN  De traditionele avondvierdaagse werd vorige week ook in Doorn gelopen. Sinds tien jaar was het aantal deelnemers (2000) niet zo hoog als tijdens de vierdaagse van dit jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Kindervrijmarkt

AMERONGEN  De jaarlijkse kindervrijmarkt aan de Overstraat is dit jaar op zaterdag 27 juni tussen 13.00 en 17.00 uur. Op de Hof is er een kofferbakverkoop.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 27 juni 2009 (kopie)

Klaproos Driebergen: vanaf Hoendersteeg
foto: © Renk Knol
tijd: 13:35 uur  temperatuur: 22 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Uitreiking Koninklijke onderscheiding

AMERONGEN Burgemeester Frits Naafs heeft zaterdag 27 juni om 17.30 uur een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Aart van Boort uit Amerongen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats in de brandweerkazerne in Amerongen.

Decorandus is sinds 1976 lid van de vrijwillige brandweer. Sinds 1982 is hij commandant van de vrijwillige brandweer van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, post Amerongen.

Ook levert hij een belangrijke bijdrage als coördinator van de jeugdbrandweer van de posten Leersum/Amerongen en Driebergen-Rijsenburg.

Van 1978 tot 20 januari 2007 was hij bestuurslid (en vanaf 1982 voorzitter) van de Vrijwillige Brandweer Vereniging Amerongen.

Daarnaast heeft hij zich van 1987 tot 2007 ingezet als jurylid, wedstrijdleider en organisator bij brandweerwedstrijden van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité.

Bosbessen plukken op Prattenburg

RHENEN  Evenals voorgaande jaren biedt Landgoed Prattenburg mensen de gelegenheid om hobbymatig bosbessen te plukken. Hiertoe dient het landgoed formeel toestemming te geven omdat men zich dan buiten de opengestelde paden moet begeven. Vanaf maandag 29 juni tot en met vrijdag 24 juli is het toegestaan om bosbessen te plukken.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Rhenenaar heeft uitgesproken straf al uitgezeten

RHENEN  De rechtbank in Utrecht heeft donderdag een 71-jarige man uit Rhenen veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur. Daarnaast verklaarde de rechtbank 154.000 euro verbeurd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Dichters- en schildersbijeenkomst op 5 juli

LEERSUM  Hetty Wouda- Verstraeten, kunstenaar in Driebergen, nodigt alle dichters en schilders , en iedereen die zich daarmee verwant voelt , uit om op zondag 5 juli om half elf ’s morgens naar het landgoed Broekhuizen in Leersum te komen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kameleon zwaait meester Piet uit

DOORN  ‘Samen met zijn vrouw meer tijd doorbrengen in hun huisje in Zuid-Frankrijk,’ dat is het toekomstperspectief van Piet Hazewinkel. De 62-jarige directeur van OBS De Kameleon zwaait na dit schooljaar af. Voor het ‘zwarte gat’ is hij niet bang. ,

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 28 juni 2009 (kopie)


Langbroekerdijk 8 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:40 uur  temperatuur: 23 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Langbroekerdijk 23 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:40 uur  temperatuur: 23 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Bloemenkoningin Leersum reikt verkeersdiploma’s uit

LEERSUM  Donderdag 25 juni 2009 reikte Bloemenkoningin Francis in SCC De Binder te Leersum aan de kinderen hun verkeersdiploma uit. Zeventig kinderen van de OBS de Meander; CBS de Hoeksteen en de Schakel slaagden voor het schriftelijk examen op 16 april. Op 14 mei werden, met ondersteuning van vele vrijwillgers, met dhr Cees Lagemaat als coordinator, de kinderen beoordeeld op hun vaardigheden op een van te voren vastgestelde fietsroute van circa 5 kilometer door Leersum.

vergroot foto

Wijkagent arend Jan van Hattum coordineerde het hele examen en onderstreepte tijdens de diploma-uitreiking nog eens het grote belang van deelname aan verkeersles aan kinderen van de basisscholen.

Studenten ontwikkelen spel over Virtuele Stad Rhenen

RHENEN  Vier studenten van de Middelbare Beroepsopleiding (MBO) game design van het ROC A12 uit Ede ontwikkelden als afstudeeropdracht een computerspel in de Virtuele Stad Rhenen. Deze virtuele historische stad wordt gebouwd door de werkgroep Virtueel Rhenen, onderdeel van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en Omstreken (HVOR).

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

‘CDA Rhenen komt naar u toe deze zomer’

RHENEN  De gemeenteraadsfractie van het CDA in Rhenen wil onder het motto ‘Het CDA komt naar u toe deze zomer’ de inwoners van Elst, Achterberg en Rhenen bezoeken. Met deze bezoeken wil de fractie van de bewoners horen wat zij belangrijk vindin voor Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Rondleidingen in de Maartenskerk

DOORN  Het is inmiddels duidelijk dat het bestuur van de Maartenskerk in Doorn over niet al te lange tijd haar plan gaat uitvoeren om de meeste kerkbanken te vervangen door comfortabele stoelen. Maar er komen nog verschillende mogelijkheden om afscheid te nemen van het oude interieur.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitsorteren boeken meeste werk voor Lions

MAARN  Al zes jaar zijn Lions-lid Gert Woudsma en zijn vrouw Margreeth druk met het tweedehands boekenproject waar de Lions Maarn Maarsbergen zich al ruim 20 jaar sterk voor maakt. Regelmatig worden dozen vol boeken bij hen voor de deur gezet, bestemd voor de boekverkoop. De eerstvolgende boekenmarkt is op 4 juli van 10.00 tot 13.30 uur in Motel Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 29 juni 2009 (kopie)

Akkerweg Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:40 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Half jaar cel en TBS

DOORN  Omdat hij drie psychiaters mishandelde bij wie hij onder behandeling was, is een 38-jarige Doornaar dinsdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot een half jaar celstraf en TBS.

Lees verder op de website van De Kaap

EO-pionier Ramaker (96) overleden

AMERONGEN  Een van de grondleggers van de Evangelische Omroep (EO), Albert Ramaker, is zondag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag bekendgemaakt. Samen met twee anderen stond hij vanaf 1965 aan de wieg van de EO.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandveiligheid Klein Stameren weer goed op orde

DRIEBERGEN  De Stichting Philadelphia heeft alle noodzakelijke maatregelen getroffen om de brandveiligheid in het pand te waarborgen op de locatie Klein Stameren, Jagerspad in Driebergen-Rijsenburg. De stichting kreeg hiervoor van burgemeester Frits Naafs tot 18 juni de tijd. De brandweer constateerde op 19 juni dat alle brandveiligheidsvoorzieningen op orde zijn. Burgemeester Naafs is blij dat alles op tijd voor elkaar is.

vergroot foto

Philadelphia biedt op Klein Stameren niet alleen zorg aan de eigen bewoners, maar verzorgt ook tijdelijk opvang voor een aantal bewoners van De Vink uit Maarn. De Stichting is van plan Klein Stameren te verbouwen. Daarom was de locatie voor een beperkte tijd in gebruik genomen, terwijl het niet geheel brandveilig was. Ondanks dat het om een beperkte periode gaat, was er voor de gemeente toch reden om nadere maatregelen te eisen. Vooral omdat het hierbij gaat om een kwetsbare doelgroep.
 
De Stichting Philadelphia heeft inmiddels haar zaken weer goed op orde. Met veel inspanning is ervoor gezorgd dat onder andere de brandmeldinstallatie, de blusmiddelen en de bouwkundige brandwerende voorzieningen op het noodzakelijk geachte niveau zijn gebracht. Philadelpia heeft hiermee laten zien dat de stichting de brandveiligheid van de bewoners serieus neemt. Ook heeft zij inmiddels alle minder mobiele patiënten uit Klein Stameren ondergebracht op andere locaties van de Stichting. Alleen de bewoners van De Vink zijn nog in het gebouw aanwezig. Voor deze bewoners zijn de verblijven in het gedeelte van het gebouw waar men woont geheel aangepast aan de eisen.

De brandweer Utrechtse Heuvelrug gaat mede naar aanleiding van de geconstateerde feiten dit jaar aandacht besteden aan alle zorginstellingen in de gemeente. Zij moeten aan het noodzakelijke niveau van brandveiligheid voldoen. Als hier geen sprake van is, wordt – afhankelijk van de ernst van de situatie – het gebruik van een gebouw verboden als de brandveiligheid niet binnen een redelijke termijn op orde wordt gebracht.

Allemaal geslaagd

AMERONGEN  De Koninklijke Nederlandse E.H.B.O. heeft vorige week aan 39 leerlingen uit groep 8 van De Regenboog school het certificaat Jeugd EHBO uitgereikt. Alle kandidaten zijn geslaagd.

Lees verder op de website van De Kaap

Petrus- & Pauluszaal geopend

DRIEBERGEN  De r.k. Sint Petrus’ bandenparochie in Driebergen-Rijsenburg beschikt weer over een grote zaal. De Petrus- & Pauluszaal is zondag officieel geopend door emeritus-pastoor Frans Verhaar.
De zaal, gebouwd naast het parochiecentrum ‘Pieterburen’, biedt plaats voor vieringen, ontvangsten en vergaderingen van tussen de zeventig en honderd personen. Het ontwerp van architect René Smorenburg (ABS) valt op vanwege zijn halfronde vorm, schuin aflopend en overstekend dak, speels verspringende ramen en grote glaswanden die uitzicht bieden op de tuin. 

vergroot foto 1      vergroot foto 2

De Petrus- & Pauluszaal is vernoemd naar de eerste apostelen, maar is ook een verwijzing naar kerk en parochiecentrum Pieterburen en naar het vroegere Paulushuis. Tot 1988 heeft het Paulushuis (nu de Pauluskerk) dienst gedaan als parochiezaal. Sindsdien moest de parochie het zonder grote zaal stellen.
Er is vanuit de parochie en daarbuiten al veel belangstelling om de nieuwe zaal te gebruiken voor ontvangsten en bijeenkomsten. In het parochiecentrum is de keuken volledig vernieuwd en zijn extra toiletten en een garderoberuimte gebouwd.


FOTO 1: exterieur Petrus- & Pauluszaal
FOTO 2: Pastoor Frans Verhaar (rechts) biedt bestuurslid Paul Andriessen een ingelijst gebed aan voor de Petrus- & Pauluszaal.
(foto’s George Marlet)


Inspirerend optreden van muziekleerlingen

AMERONGEN  De jaarlijkse leerlingenuitvoering van het Muziekonderwijs Amerongen werd vorige week gehouden. De Gereformeerde kerk De Ark was goed gevuld met ouders en andere familieleden en vrienden van de muzikanten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 30 juni 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:50 uur  temperatuur: 24 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

De Ladder bezoekt drukkerij

MAARN  Groep 5 van de Oecumenische Basisschool De Ladder uit Maarn heeft dinsdag 30 juni een rondleiding gekregen bij Vandenberg drukwerken. De leerlingen hebben alle facetten van een drukkerij gezien: het kantoor, de ontwerpstudio, fotostudio, prepress, drukkerij, afwerking en expeditie.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe dirigent leidt grandioos concert Marinierskapel

DOORN  Ongeveer driehonderd mensen hebben donderdagavond in de Van Braam Houckgeest Kazerne in Doorn geluisterd naar het jaarlijks concert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Lees verder op de website van De Kaap

High Tea voor mantelzorgers

AMERONGEN/LEERSUM  Voor mantelzorgers uit de regio Zuid-Oost Utrecht (Veenendaal, Renswoude, Amerongen, Leersum, Rhenen) en degene die zij verzorgen wordt op 9 Juli aanstaande een High Tea georganiseerd .

Lees verder op de website van De Kaap

Zomeractiviteiten bij ART33

DOORN  Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus organiseert ART33, in het kader van het Open Atelier Doorn, zomeractiviteiten. Zo is het atelier op de woensdagen open voor mensen die willen schilderen, boetseren, tekenen etc.

De tijden zijn middag van 13-16 uur en de avond van 19.30-22.30 uur.

ART33 bevindt zich in het centrum van Doorn aan de Kampweg 33

Aangezien de capaciteit van de atelier-ruimte beperkt is tot max. 10 personen is het nodig tevoren contact met ons op te nemen.

Inlichtingen: tel. 0343-416074 of “info@art33.eu”
Zie ook onze website: “www.art33.eu”

Grote mond

ZEIST  Maandagmiddag rond vier uur fietsten twee meisjes van 13 en 15 naast elkaar over de Thorbeckelaan. Op een gegeven moment kwam een rode Mazda cabrio achter de meisje rijden. De bestuurster toeterde hard en schold meisjes uit.

Op een gegeven moment sneed zij hen zelfs af waardoor ze in de berm moesten stoppen. Naast de vrouw zat een klein meisjes in de leeftijd van 7 tot 11 jaar (lekker voorbeeld).

Eén van de meisjes belde na het incident hevig geschrokken de politie. De vrouw werd niet meer aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie Binnensticht, 0900-8844.

5e Heuvelrug wandeltocht succes

HEUVELRUG/REGIO  De vijfde editie van de Heuvelrug Wandeltocht is een groot succes geworden. Vorig jaar liepen er 1150 deelnemers langs de mooie parkoersen van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug, dit jaar waren het er 1470 enthousiaste wandelaars.

Lees verder op de website van De Kaap

Zwemclub Woestduin bestaat 75 jarig

DOORN  De Doornse Zwemclub Woestduin bestaat 75 jaar. Afgelopen zaterdag werd daarom feest gevierd in het zwembad van Laco Woestduin in Doorn. Laco heeft het bad ter beschikking gesteld voor deze middag.

Lees verder op de website van De Kaap

VVV Rhenen tweede kantoor met touchscreen

RHENEN  De dienstverlening van de VVV Rhenen aan de Markt 20 in Rhenen is een stuk verbeterd. Wie nu buiten de openingstijden bij het VVV-kantoor in de nabijheid van Cunerakerk komt, kan toch worden geholpen. In aanwezigheid van Marc Bosboom en Lenie Nissen van de VVV bracht wethouder Anne van Miltenburg het digital touchscreen met één druk op de knop in werking.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Partnership Foundation bedankt Lions voor ondersteuning straatkinderen

DRIEBERGEN  De oprichter en voorzitter van Partnership Foundation, de Driebergenaar Ferd van Koolwijk, bedankte de Lions Club Utrechtse Heuvelrug voor de cheque ter waarde van € 2.000,- die hij in ontvangst mocht nemen uit handen van Kees Mylanus, voorzitter van de Lions Club. Het geld is door de Lions bijeengebracht door de boekenverkoop op de Koninginnenmarkten in Doorn en Driebergen en door een wijnverkoop actie.

In de grote steden in India leven tienduizenden kinderen op straat. Daardoor missen ze structuur, geborgenheid en onderwijs. Partnership Foundation heeft zich het lot van deze kinderen aangetrokken en is sinds 2002 actief om tehuizen (‘Rainbow Home’s’) voor hen op te zetten. Eerst in Calcutta, maar nu ook in andere steden in India. Er zijn nu 10 Rainbow Homes opgezet waar in totaal 1100 straatkinderen wonen. Zij hebben een dak boven het hoofd, krijgen gezonde voeding en onderwijs en worden begeleid naar volwassenheid. Hierdoor komt een zelfstandig bestaan binnen bereik.

Onder het motto ‘We Serve’ zetten de Lions clubs zich in voor de samenleving. Voor meer informatie kijkt u op: www.partnershipfoundation.nl of www.lions.nl