Heuvelrugnieuws van woensdag 1 juni 2005

Arnhemsebovenweg Driebergen: Seminarieterrein
foto: © Michiel van der Vlist
tijd: 8.45 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Uitslag referendum Europese grondwet

HEUVELRUG  Behalve in Maarn en Doorn wijst de bevolking van de gemeente Heuvelrug de Europese grondwet af. Hieronder de resultaten:

  opkomst ja nee
Doorn 68,6 51,2 48,8
Maarn 78,4 50,7 49,3
Driebergen 71,0 48,5 51,5
Leersum 72,0 41,5 58,5
Amerongen 69,5 37,2 62,8
Wijk bij Duurstede 68,9 38,9 61,1

Als de uitslag iets zou zeggen over de mentaliteit van de bevolking is het opvallend dat in het kader van de gemeentelijke herindeling Driebergen, Maarn en Doorn (DrieMaDo) ongeveer gelijk stemden. En dat geldt ook voor de WAL-variant (Wijk bij Duurstede, Amerongen en Leersum). Maar ja, het ging vandaag natuurlijk alleen over de Europese grondwet.

Burgemeester Bloemen naar Berkelland

DRIEBERGEN  Gisterenavond is bekend geworden dat burgemeester Hein Bloemen, als eerste kandidaat, wordt voorgedragen, bij de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, voor het burgemeesterschap in de gemeente Berkelland.
Deze gemeente met ruim 45.000 inwoners ligt in de Achterhoek en is per 1 januari van dit jaar ontstaan na de herindeling van de Gelderse gemeenten Borculo, Eibergen, Ruurlo en Neede. Naar verwachting zal de burgemeester aan het eind van de zomer afscheid nemen van Driebergen-Rijsenburg en ook van de gemeente Maarn waar hij waarnemer is.

Nieuwe ecopassages in de provincie Utrecht

HEUVELRUG   Gedeputeerde staten van de provincie Utrecht hebben besloten 20 ecopassages te realiseren in de provincie Utrecht. Om dit te kunnen doen stellen zij provinciale staten voor hier 21,5 miljoen euro aan te besteden.
De provincie gaat tien ecoducten realiseren voor 2010 en nog eens tien ecoducten na 2010. Tussen nu en 2010 gaat in de gemeente Heuvelrug om de volgende ecoducten:

  • N225, een wildtunnel ter hoogte van Amerongen
  • N225, plantage Willem III bij Elst
  • N226, ecoduct Darthuizerberg Leersumse Veld
  • N227 Maarnse Berg –Kaapse bossen

Meester- en juffendag op De Kring

DRIEBERGEN  Vandaag vierden de leerkrachten van basisschool De Kring hun gezamenlijke verjaardag en dat ging ook dit jaar weer gepaard met een verkleedpartij.
foto: Anthon Keuchenius

Ook Heuvelrug moet Rangers krijgen

HEUVELRUG   In navolging van de Veluwe moet de Utrechtse Heuvelrug Rangers krijgen. Rangers zijn goed opgeleide vrijwilligers die natuuractiviteiten organiseren en begeleiden.
Utrechts Nieuwsblad 1-6-2005

Heuvelrugnieuws van donderdag 2 juni 2005

Akkerweg Driebergen: volkstuin Moesakkers
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.50 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Wim van Wikselaar lijsttrekker voor SGP Heuvelrug

HEUVELRUG   Op de ledenvergadering van de vijf kiesverenigingen van de Staatkundig Gereformeerde Partij op de Heuvelrug is vorige week donderdag Wim van Wikselaar als lijsttrekker naar voren geschoven.

Van Wikselaar, 41 jaar, in het dagelijks leven afdelingsmanager bij IVA Driebergen B.V. en gemeenteraadslid in Driebergen-Rijsenburg zal na de gemeentelijke herindeling de SGP-kar gaan trekken. “Ik hoop er op dat we zoveel stemmen trekken dat we een tweede zetel kunnen bemannen”, zegt de SGP’er. Tweede op de kandidatenlijst is Gerrit Boonzaaijer, raadslid in Doorn.

Naast de twee kandidaat-raadsleden heeft de SGP in elke kern van de toekomstige gemeente Heuvelrug fractie-assistenten. Drie van hen zullen in de nieuwe gemeente een commissie voor hun rekening nemen.
De SGP had vorig jaar al besloten om de kiesverenigingen (pkv’s) in Driebergen, Doorn, Maarn, Leersum en Amerongen zelfstandig te laten. Om de verkiezingen aan te sturen, hebben de zogenaamde pkv’s uit elk plaatselijk bestuur een persoon afgevaardigd naar de gemeentelijke kiesvereniging (gkv).

In haar vergadering van vorige week presenteerde het gkv-bestuur tevens een concept-verkiezingsprogramma. Van Wikselaar: “Hoewel de SGP zich steeds verzet heeft tegen een mogelijke herindeling, willen we wel graag voorbereid zijn als de samenvoeging van de vijf gemeenten toch doorgaat.”

Foto: V.l.n.r. Johan Doornebal, Dick den Hertog, Arie Vlot, Gerrit Boonzaaijer,
Wim van Wikselaar, Roel van Beijnum, Gerard van der Grift en Cees van de Merwe 


Postbestellingskantoor gaat in 2006 weg uit ons dorp

DRIEBERGEN   Het postbestellingsgedeelte van het postkantoor aan de Hoofdstraat zal in 2006 gesloten worden. De werkzaamheden worden verplaatst naar Doorn.
Stichtse Courant 2-6-2005

Jan Koudijs veertig jaar banketbakker

LEERSUM Jan Koudijs, bij velen beter bekend als wethouder van Leersum, vierde 27 mei het feit dat hij veertig jaar in dienst was van bakkerij Imminkhuizen.
Doornse Krant 2-6-2005

Dierenambulance zoekt versterking

HEUVELRUG Dierenambulance De Heuvelrug, die al weer bijna acht jaar bestaat heeft dringend behoefte aan nieuwe medewerkers.
Doornse Krant 2-6-2005

Raad steunt bewoners Maarsbergseweg

LEERSUM De actie van de Bewonersgroep Maarsbergseweg om de N226 veiliger te maken komt vrijwel zeker op de agenda van de provinciale statencommissie Infrastructuur. De Leersumse raad gaf vorige weel steun aan de actie.
Doornse Krant 2-6-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 3 juni 2005

Rijsenburgselaan Driebergen: rioolwaterzuivering
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.45 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Boswandeling met concert van Manja Smits en Irene Maessen

AUSTERLITZ  Op zondag 5 juni is er weer boswandeling met concert in het Beauforthuis in Austerlitz. Om 10.00 uur neemt de boswachter u mee naar de mooiste plekjes van de boswachterij aan de hand van het thema “reeën – onbekend maakt onbemind”.
Na afloop kunt u aan de bar o.a. koffie en heerlijk appelgebak verkrijgen. Om 12.00 uur is er een bijzonder optreden. Harpiste Manja Smits (die haar loopbaan in het Beauforthuis begon en inmiddels een internationale carrière heeft) verzorgt samen met de bekende sopraan Irene Maessen een koffieconcert met de titel ´Sweeter than roses’. Een programma met een luchtig karakter, mede doordat er Engelse volksliedjes worden uitgevoerd. De Engelse muziek voor zang en harp sluit prima aan bij de boswandeling. Via de oude muziek van Purcell en Downland nemen zij u mee op reis naar Ralph Vaughan Williams, Rebecca Clarck en Benjamin Britten.

Kaarten kunt u reserveren via VVV Zeist, 0900 – 109 10 13.
entree € 12,50 / CJP & Pas65 € 11,30 / Zeistpas € 7,50
Beauforthuis, Woudenbergseweg 70 – 3711 AB Austerlitz

Heuvelrugnieuws van zaterdag 4 juni 2005

De Lei Driebergen: richting Bosstraat van De Griffel
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Provincie: weg niet ingrijpend op de schop

LEERSUM   De provincie Utrecht ziet in de ongevalcijfers van de Maarsbergseweg geen aanleiding deze ingrijpend te veranderen, de maximum snelheid te verlagen een ventweg aan te leggen of anderszins ingrijpend op de schop te nemen.
Utrechts Nieuwsblad 4-6-2005

Geen herindeling zonder discussie over grenscorrecties

HEUVELRUG   Ook op de Heuvelrug. De Tweede Kamer neemt deze maand een beslissing. Moet station Driebergen-Zeist helemaal van Zeist worden? Hoort Overberg wel bij Amerongen. Komt er na 292 jaar een eide aan de opsplitsing van het dorp Elst. Jurgen van Dijk en Hans van den Ham gaan er nader op in.
Utrechts Nieuwsblad 4-6-2005

Heuvelrugnieuws van zondag 5 juni 2005

Kerkstraat Driebergen: richting Kerkplein
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Heuvelrugnieuws van maandag 6 juni 2005

Vijverlaan 10 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Bronzen medaille voor Driebergenaar

DRIEBERGEN  Op vrijdag 3 juni 2005 heeft loco-burgemeester N. Schravesande-van der Zee aan de heer G. Vrielink een bronzen medaille uitgereikt van de Maatschappij tot redding van drenkelingen met een daarbij behorende getuigschrift. De heer Vrielink heeft deze medaille ontvangen ter beloning van zijn op 31 oktober 2004 getoonde bijzondere verdienste bij de redding van iemand, die in levensgevaar verkeerde. Hij heeft iemand gered uit een auto te water.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 7 juni 2005

Traaij Driebergen: Premisgebouw
foto: © Renk Knol
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Lidl lachende derde in Driebergse impasse

DRIEBERGEN   De supermarktketen Lidl wil aan de rand van het Driebergse Centrum een supermarkt bouwen. De gemeente ziet dit als een ongewenste situatie, want ze wil op het zogenaamde Premisterrein graag woningen zien.
Utrechts Nieuwsblad 7-6-2005

Driebergen wil ‘hightech’ straatlampen

DRIEBERGEN   Straatlantaarns die aanspringen als je ’s avonds de straat inloopt en die na enkele minuten weer uitgaan. Na een door de raad aangenomen voorstel van D66 gaat de gemeente Driebergen onderzoeken of dit te realiseren is.
Utrechts Nieuwsblad 7-6-2005

Notengaard viert straatspeeldag

DOORN De kinderen van de Notengaard en omliggende straten vierden woensdag 1 juni voor de vijfde keer Nationale Straatspeeldag.
Nieuwsbode 7-6-2005

Straatnaam voor heldin uit verzet

DRIEBERGEN De raadsleden Streekstra en Van Schaik dienden in de afgelopen raadsvergadering een verzoek in om nog voor het eind van dit jaar een straatnaam toe te kennen aan mevrouw L.E. Holst (tante Beb) die tijdens de oorlog enige jaren joodse kinderen heeft opgenomen in haar huis aan de Welgelegenlaan. De raad ondersteunde het verzoek.
Nieuwsbode 7-6-2005

Nazorg stort Maarsbergen gaat over naar provincie

MAARN De besturen van de provincie Utrecht en de vuilstortplaats Maarsbergen hebben onlangs een intentieovereenkomst getekend waarbij de provincie de nazorg voor haar rekening neemt. Hiermee kan de gemeenschappelijke regeling “Vuilstortplaats Maarsbergen” worden opgeheven.
Nieuwsbode 7-6-2005

Nu echt voorzitter-af

DRIEBERGEN Vorig jaar al had Gijs Schaap meegedeeld dat het zijn laatste jaar Avondvierdaagse zou zijn. Gijs was toen 18 jaar voorzitter geweest. Netty Krook praat met hem.
Nieuwsbode 7-6-2005

Heuvelrugnieuws van woensdag 8 juni 2005

Hoofdstraat 152 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Via musical Annie naar scholarship voor Singapore

LEERSUM   ’s Ochtends moet de Leersumse Claire Schuch (17) nog een paar toetsen doen op het Lyceum in Veenendaal. Daarna is het, hup naar Rotterdam. Daar krijgt ze haar Singapore-scholarship uit handen van kroonprins Willem Alexander.
Utrechts Nieuwsblad 8-6-2005

Brand verwoest winkels en woningen in Doorn

DOORN  Een fel uitslaande brand in Doorn heeft enkele winkels en woningen volledig in de as gelegd. De brand ontstond woensdagochtend in een winkel in golfspullen aan de Kampweg en greep razendsnel om zich heen. Volgens ooggetuigen kwamen de vlammen wel vijftien meter uit het dak. Al snel stonden ook andere winkels en woningen in brand. De rook was in de wijde omgeving van Doorn te zien.
RTV Utrecht 8-6-2005

Heuvelrugnieuws van donderdag 9 juni 2005

Het Scherpenzeel Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Museum op CD

DRIEBERGEN  Als eerste museum in de provincie Utrecht verzorgt Museum ’t Schilderhuis nu ook gesproken toelichting op de collectie met behulp van een walkman. Dankzij het Erfgoedhuis beschikt het museum voor militaire traditie nu over 10 walkmans.
Met de speciaal vervaardigde CD’s zijn 29 diorama’s en vitrines voorzien van gesproken woord. De rondleiding met de walkman is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar, maar de praktijk heeft al geleerd dat ook volwassenen er graag gebruik van maken. De cd duurt ca. 70 minuten. Museum ’t Schilderhuis is gevestigd aan de Van Rijckevorselstraat 2 in Driebergen en is zaterdag en zondag geopend van 12:00 tot 17:00. Overige dagen van 14:00 tot 17:00, maandag gesloten.
Heuvelrug Nieuws 9-6-2005

Tennisclub Manger Cats blijft voorlopig zitten waar ze zit

DRIEBERGEN  “Een vijftigjarig jubileum is natuurlijk een belangrijke mijlpaal, maar dat is niet het enige: we hebben nu ook écht iets te vieren” zegt Jeroen van der Meer, voorzitter van de Driebergse tennisvereniging Manger Cats. Nog maar enkele jaren geleden ging het erg moeizaam met de tennisclub. Het ledenaantal liep sterk terug, de stemming werd ook minder, kortom: de klad zat er in. Dat had heel veel te maken met de roemruchte plannen van de gemeente om het terrein van Manger Cats aan de Arnhemsebovenweg tot woningbouwlocatie om te vormen. Die plannen zijn nog steeds niet helemaal van de baan, maar bij de tennisclub liggen ze er niet meer wakker van. Er is een nieuwe wind gaan waaien, het aantal jeugdleden is in korte tijd enorm gegroeid en binnen het bestuur heeft een ‘omslag in het denken’ plaatsgevonden.
Stichtse Courant 9-6-2005

Gericht onderhoud Broekhuizen

LEERSUM  Het park van kasteel Broekhuizen is ongeveer 30ha groot. Het onderhoud ias in handen van Staatsbosbeheer. Ogenschijnlijk is het alsof er weinig aan wordt gedaan maar wie zijn ogen goed de kost geeft, ziet de contouren van een park in Engelse landschapstijl terugkeren. Een rondgang met boswachter Coert Donker.
Doornse Krant 9-6-2005

Boek over Christelijk Onderwijs

DOORN  15 juni presenteren Jaap Meijer en Reneé Marquart het boek ‘Naar de oorsprong’. In dit boek beschrijven zij de rol van het protestants christelijk onderwijs in Doorn sinds 1886.
Doornse Krant 9-6-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 10 juni 2005

Jagerspad 4 Driebergen: nieuwbouw school
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.00 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Avondvierdaagse

DRIEBERGEN  Gisteren werd de 23e avondvierdaagse met een groot defilé afgesloten. foto: Robert Zwart


‘Vooral de buurvrouw zal ziek zijn’

DOORN   De dag na de brand. Van drie bedrijven en vier bovenwoningen aan de Kampweg in Doorn is slechts een hoop puin over. Van een daarachter gelegen bungalow zijn dak, ruiten en deuren weg. Verslaggever Jos van de Meer praat met getroffenen.
Utrechts Nieuwsblad 10-6-2005

‘Grenscorrecties niet noodzakelijk’

DEN HAAG   Als het aan minister Remkes ligt, blijft alles, zoals het is: het station blijft van Zeist én Driebergen. Elst houdt z’n tweedeling en de beslissing waar Overberg bij hoort, wordt vooruitgeschoven. Dat blijkt uit de beantwoording van kamervragen met betrekking tot de herindeling Utrechtse Heuvelrug.
Utrechts Nieuwsblad 10-6-2005

Heuvelrugnieuws van zaterdag 11 juni 2005

Damhertlaan 87 Driebergen: de bron
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Na nieuw motel ook een hotel

MAARSBERGEN   Enkele maanden na de presentatie van de schetsen voor het nieuwe motel Maarsbergen, is er ook een plan voor een compleet nieuw hotel in deze plaats. Het hotel zou moeten komen te liggen tussen spoorlijn, Woudenbergseweg en Tuindorpweg.
Utrechts Nieuwsblad 11-6-2005

‘Wethouder is regie kwijt over woningbouw’

DRIEBERGEN   Zowel Progressief Driebergen als het CDA meent dat wethouder Van der Burg de regie kwijt is over de woningbouw op het Premisterrein aan de Driebergse Traaij. Maar ze verbinden er geen consequenties aan.
Utrechts Nieuwsblad 11-6-2005

Heuvelrugnieuws van zondag 12 juni 2005

Hoofdstraat 178 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

IVN-wandeling Kromme Rijn en De Niënhof

Vandaag 12 juni om 14.00 uur start vanuit Bunnik een wandeling naar landgoed de Niënhof o.l.v. natuurgidsen van het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn. Deze wandeling voert u langs uitgegraven beddingen van een oude meander, het bijzondere resultaat heeft geleid tot de aanwijzing tot Aardkundig Monument door de provincie Utrecht.

De wandeling loopt langs de Witte Huisjes over de vroegere tolbrug en over het jaagpad langs de Kromme Rijn. De oevers hebben hier in 1996 een meer natuurlijke glooiende vorm gekregen. Tevens werd er ter hoogte van de ijsbaan een nevengeul gegraven waarin het water langzamer stroomt en kunnen allerlei planten een betere kans krijgen om zich te zetten. Er is dan ook de nodige Watermunt, Wolfspoot en Valeriaan zien.

We komen langs Huize Cammingha dat vroeger ‘t kasteeltje van Beesde heette, naar de toenmalige eigenaar. Het gebied rond het kasteel noemde men de Cammingha buurt, wat later Cambuurt werd. En zo komt de voetbalclub FC Cambuur aan zijn naam. Op de Niënhof staat alleen nog het voormalig koetshuis en een boerderij, het landhuis is in 1929 vanwege onderhoudslasten afgebroken.

Door het ontbreken van dijken kon de Kromme Rijn zich vrij gemakkelijk verleggen en ontstond zo’n 3000 jaar geleden een grote meander die liep vanaf de Niënhof langs Zeist tot aan de Grote Kerk verder door naar het landgoed Oostbroek. Op beide landgoederen is een gedeelte van de oude bedding uitgegraven, nu een Aardkundig Monument. Vanaf een bruggetje is er goed zicht op het uitgegraven gedeelte dat voorheen niet veel meer was dan een smalle sloot.

En dan is er nog een stukje essenhakhout. De staken op de stobben worden om de 5 tot 7 jaar gesnoeid, anders zouden de stobben scheuren. De stobben groeien langzaam door en kunnen 1 tot 2 meter breed worden en wel honderden jaren oud. Het is een uniek stukje landschap, omdat er nog maar 200 hectare van over is in Nederland (waarvan circa 150 ha in het Kromme Rijn gebied).

De wandeling start om 14.00 uur op het kerkplein van de Oude Dorpskerk aan de Langstraat te Bunnik en duurt ongeveer twee uur. Deelname is gratis en u hoeft zich niet vooraf aan te melden. Na afloop is er onder het nuttigen van een kopje koffie of thee gelegenheid tot een afsluitend gesprek met de gidsen. Voor meer informatie over de IVN en de diverse activiteiten surft u naar ivn-info.nl.

Workshop “Buiten tekenen en schilderen”

DRIEBERGEN Het 19-toen project is een samenwerking tussen het Erfgoedhuis Utrecht en bibliotheek Driebergen, al maanden worden onderdelen onder de aandacht gebracht. Deze maand: “Kunst van 19- toen en nu”.

Als lid van de tentoonstellingscommissie van de bibliotheek biedt Hetty Wouda*, beeldend kunstenaar , samen met Juliska van Rutte : medewerkster VVV , een workshop buiten tekenen of schilderen aan. De Bibliotheek stelt haar expositiewanden ter beschikking van 28 september tot 10 november voor de resultaten van de workshop. Daarnaast worden in oktober steendrukken van historische landhuizen, nu al geëxposeerd in de vitrine van de bibliotheek, geveild voor een goed doel o.l.v. Wim Kosterman.

De workshop is bedoeld voor volwassenen maar ook voor kinderen . Voor kinderen is er extra aandacht op woensdagmiddag 29 juni. Ervaren schilders of tekenaars zijn van harte welkom, maar ervaring is geen voorwaarde om mee te doen. Integendeel.
Self supporting. Keuze techniek, materiaal en werkwijze is vrij. Teken of schilder materiaal/ standaards/drinken en dergelijke zelf meenemen. Met uitzondering van de kinderactiviteit. Daarvoor kunnen wat tekenspullen opgehaald worden in de bibliotheek op woensdagmiddag 29 juni, 14:30.

Doel:

  • Mensen die graag met anderen buiten schilderen met elkaar in contact te brengen. *Aandacht geven aan ons cultureel erfgoed.
  • Ervaring opdoen in het buiten tekenen of schilderen.
  • Het op eigenwijze weergeven van onze omgeving, hetzij modern hetzij klassiek.
  • Te genieten van onze mooie schilderachtige omgeving.
  • Samen een expositie te houden in de bibliotheek.

Wanneer?
1x voorbereidingbijeenkomst op vrijdagavond 24 juni(19:30-20:30)
4x Workshop ‘buiten schilderen/tekenen’: 29/6, 5/7, 12/7 en 19/7

Haakt u nu af omdat u op die tijdstippen verhinderd bent? Kom dan in ieder geval wel naar de workshop op vrijdagavond om kennis te maken. Facultatief kunnen we nog een bijeenkomst organiseren in het Monumentenweekend van 10 en 11 september. Het onderwerp is dan religieuze gebouwen. (?)

Aanmelding in de bibliotheek of naar obdrie@ision.nl  o.v.v. naam, adres en telefoonnummer.

Heuvelrugnieuws van maandag 13 juni 2005

Acacialaan Driebergen: richting Tempellaan vanaf Acacialaan
foto: © Renk Knol
tijd: 8.50 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

De Kring dubbel korfbalkampioen

DRIEBERGEN  Het provinciaal schoolkorfbaltoernooi, afgelopen zaterdag bij korfbalvereniging RDZ in Zeist, was voor De Kring een dubbel succes. De spelers van de groepen 5/6 en 7/8 bleven de andere acht scholen overtuigend de baas en konden twee grote bekers mee naar Driebergen nemen.
Komende zaterdag spelen de twee teams om het Nederlands kampioenschap schoolkorfbal. Het belooft in Ermelo een bijzonder spannend toernooi te worden.
foto: Wim van Huizen

Vlammenzee verwoest rietgedekte villa

DOORN   De brandweer is gisteravond massaal uitgerukt voor een villabrand aan de Amersfoortseweg in Doorn. De villa mag goeddeels als verloren worden beschouwd.
Utrechts Nieuwsblad 13-6-2005

‘Schieten is eigenlijk yoga met een wedstrijdelement’

DRIEBERGEN   Afgelopen zaterdag hield de 170 leden tellende Schietvereniging Driebergen-Rijsenburg open huis. Bedoeld om nieuwe leden te interesseren, maar vooral ook om te laten zien dat alle vooroordelen over de schietsport niet kloppen. Een interview met voorzitter Hans Vellekoop.
Utrechts Nieuwsblad 13-6-2005

Heuvelrugnieuws van dinsdag 14 juni 2005

Brinkseweg Driebergen: richting Wassenaerstraat vanaf nummer 19
foto: © Renk Knol
tijd: 8.45 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Conclusie recherche: kortsluiting oorzaak brand Kampweg

DOORN Kortsluiting moet de oorzaak zijn geweest van de enorme brand die vorige week woensdag woedde op de Kampweg in Doorn. Dat is de conclusie van de technische recherche na het horen van getuigen.
Utrechts Nieuwsblad 14-6-2005

Tegenstanders herindeling Heuvelrug blijven thuis

HEUVELRUG Het debat en de stemming over de nieuwe gemeente Heuvelrug vanavond in de Tweede Kamer is de laatste kans voor tegenstanders om hun gelijk te halen. Toch gaan alleen enkele voorstanders naar Den Haag. De tegenstanders blijven thuis en zijn teleurgesteld.
Utrechts Nieuwsblad 14-6-2005

Iederwijs Heuvelrug wacht afwijzing

DRIEBERGEN De kans is klein dat de gemeente Driebergen de Iederwijs Heuvelrug gaat opnemen in het Plan van Scholen. Opname is de eerste stap om uiteindelijk als school geld te krijgen uit Den Haag.
Utrechts Nieuwsblad 14-6-2005

Echtpaar Scheiberlich 50 jaar getrouwd

DOORN  Ter ere van hun vijftigjarig huwelijk kregen Kees en Toos Scheiberlich bezoek van burgemeester Reeringh en zijn vrouw.
Nieuwsbode 14-6-2005

Nynke van Amerongen lijsttrekker van het CDA

HEUVELRUG   Nynke van Amerongen-Huizinga is lijsttrekker van het CDA bij de mogelijke gemeenteraadsverkiezingen in november als gevolg van de gemeentelijke herindeling. ‘Levend, Creatief en Veilig’ is de titel van het vastgestelde cda-programma.
Nieuwsbode 14-6-2005

Heuvelrugnieuws van woensdag 15 juni 2005

De Boomgaard Driebergen: richting Leinweberlaan vanaf nummer 5
foto: © Renk Knol
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Wegwijzers voor educatieve fietsroute ‘Heel de Heuvelrug’

HEUVELRUG   Een doorlopende presentatie van de natuur en cultuurhistorie in het gebied. Dat is de opzet van het routeboekje ‘Heel de Heuvelrug’. De bedoeling van deze uitgave is om fietsers te laten ervaren hoe de het gebied de Utrechtse Heuvelrug zich heeft ontwikkeld.

Om deze ervaring compleet te maken, stelt de provincie 90.000 euro beschikbaar om langs deze route van 201 kilometer wegwijzers te plaatsen.
Op deze manier ontstaat over de volledige lengte van de Utrechtse Heuvelrug, inclusief het gedeelte van dit natuurgebied dat zich in de provincie Noord-Holland bevindt, een bewegwijzerde en voor een breed publiek toegankelijke fietsroute.

De route bestaat uit zes deelronden en maakt het mogelijk om door te steken met de fiets, zodat ook onderdelen van de Heuvelrug met de fiets verkend worden. In totaal worden er langs de route ‘Heel de Heuvelrug’ circa 530 borden geplaatst. Plaatsing van deze bewegwijzering wordt uitgevoerd door Natuur en Milieueducatie Utrecht. De totale kosten voor het project bedragen 135.000 euro. De provincie Noord-Holland draagt 45.000 euro bij.

De aanleg van deze nieuwe fietsroute is een initiatief van het Agenda 2010 project ‘Op de Fiets’. Onder deze titel stimuleert de provincie Utrecht het gebruik van de fiets en worden ontbrekende schakels in het provinciale fietsnetwerk gerealiseerd.

Verhuizing politiebureau Maarn

MAARN Het politiebureau in Maarn verhuist vrijdag 24 juni van de Plattenberg naar het Raadhuisplein naast het gemeentehuis.

Instemming herindeling Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG   Gisteravond heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Herindeling Utrechtse Heuvelrug besproken. Tijdens de vergadering bleek er een breed draagvlak te zijn voor het wetsvoorstel. Een meerderheid van de fracties kan zich vinden in het wetsvoorstel van minister Remkes. Het voorstel wordt breed gedragen.
Echter, de SGP heeft twee amendementen ingediend. In het eerste amendement wordt voorgesteld om Elst bij Rhenen te voegen en in het tweede amendement wordt voorgesteld om Overberg bij Renswoude te voegen. Tijdens de behandeling bleek er geen meerderheid te zijn voor de grenscorrectie Overberg. Voor de grenscorrectie Elst lijkt zich wel een meerderheid af te tekenen. De provincie kan zich vinden als een meerderheid van de Kamer tot deze grenscorrectie besluit. J.P. Lokker, portefeuillehouder Bestuurlijke Zaken van de provincie Utrecht, is blij dat de fusie van de Heuvelruggemeenten gerealiseerd wordt met ingang van 1 januari 2006. ‘Eindelijk komt er een oplossing voor de bestuurlijke problemen voor het Heuvelruggebied’, aldus Lokker. De stemming over dit wetsvoorstel vindt a.s. donderdag, 16 juni, in de middag plaats.

Heuvelrugnieuws van donderdag 16 juni 2005


Du Celliée Mullerlaan Driebergen: richting Rosariumlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 8.25 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Tweede Kamer stemt in met herindeling Heuvelrug

HEUVELRUG   Vanmiddag heeft de Tweede Kamer met grote meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel Herindeling Utrechtse Heuvelrug. Het wetsvoorstel houdt in dat de gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en Maarn per 1 januari 2006 zullen worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug.


Er waren twee amendementen ingediend. Het amendement wat voorziet in de grenscorrectie van het Amerongse gedeelte van Elst is ook met grote meerderheid aangenomen. Het amendement over de grenscorrectie bij Overberg is ingetrokken omdat de Minister heeft aangegeven de Provincie Utrecht uit te nodigen om met een nadere visie op het Vallei gebied te komen en daarin Overberg te betrekken.
Afgelopen dinsdag 14 juni heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel reeds in een plenaire vergadering besproken. Tijdens deze vergadering bleek er ook al een breed draagvlak te zijn voor het wetsvoorstel van minister Remkes. Alleen de SP, LPF en lijst Wilders stemde tegen.

Strubbeling binnen het CDA wegens kandidatuur Veltman

DRIEBERGEN  Frits van Schaik, sinds 2002 gemeenteraadslid in Driebergen voor het CDA, heeft zich van de CDA-kandidatenlijst voor de komende Heuvelrugverkiezingen laten schrappen omdat hij onoverkomelijke bezwaren heeft tegen de kandidatuur van Harry Veltman op die lijst.
Stichtse Courant 16-6-2005

Driebergen-Rijsenburg in de Tweede Wereldoorlog

DRIEBERGEN  De door kogels doorboorde windvaan van Sparrendaal, een opgegraven Duitse helm: bijzondere voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog die te zien zijn op de eerste tentoonstelling van de stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu.

In museum ’t Schilderhuis aan de Van Rijckevorselstraat zijn de twee expositieruimten van ‘Vroeger en Nu’ geheel gewijd aan Driebergen-Rijsenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Conservator Anna Folman heeft bij het samenstellen van de expositie kunnen putten uit het archief van Nol Kroon. Deze in 1997 overleden verslaggever van het Utrechts Nieuwsblad en Het Parool heeft zijn collectie oorlogsliteratuur, persoonsbewijzen, perskaarten, krantenknipsels en distributiebonnen nagelaten aan ‘Vroeger en Nu’.
Andere verzamelaars hebben soms curieuze voorwerpen afgestaan, zoals de windvaan van een van de bouwhuizen van Sparrendaal die Duitse soldaten in mei 1945 hebben beschoten. Tijdens opgravingen bij Sparrendaal kwam een Duitse Stahlhelm te voorschijn, die nu met roest en al in de vitrine ligt.

Op fotopanelen is te zien waar de Duitse bezetters in de oorlog huisden: de Ortskommandant in villa ‘Vrije Nesse’, Gestapo en Wehrmacht in Beukenstein en een veldhospitaal in het Groot-seminarie Rijsenburg. De expositie geeft ook een indruk van het verzet in Driebergen-Rijsenburg, de rol van de kerken in de voedselvoorziening en – aan de hand van een dagboek – het dagelijks leven in de oorlog.
De expositie ‘Driebergen-Rijsenburg in de Tweede Wereldoorlog’ is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur en op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur. Voor donateurs van de stichting Driebergen-Rijsenburg is de toegang gratis. Overige bezoekers betalen 2,50 euro en kunnen daarvoor ook museum ’t Schilderhuis van de stichting Collectie militaire traditie bezoeken.


Onafhankelijke adviescommissie provincie gaat van start

HEUVELRUG    De provincie Utrecht heeft een nieuwe adviescommissie ingesteld die plannen beoordeelt over de ontwikkeling van verblijfsrecreatie en natuur in de omgeving van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug.


Deze integrale plannen krijgen, voordat ze worden beoordeeld door gemeenten en de provincie, een zwaarwegend advies mee van een onafhankelijke commissie. Door op deze manier te gaan werken, komt er méér tempo en samenhang in de ontwikkeling van bedrijfsplannen door recreatieondernemers. Binnen een half jaar is er zicht op de slaagkans van hun plannen voor investeringen in de toekomst van het bedrijf.

De nieuwe adviescommissie kwam op 13 juni jl. in het Provinciehuis bij elkaar voor een kennismakingsgesprek met gedeputeerde Ger Mik, portefeuillehouder recreatie en toerisme. De commissie is in principe voor een periode van twee jaar ingesteld. Dit tijdelijke experiment is bedoeld om recreatieondernemers praktische handvaten te geven, wanneer zij van plan zijn om het bedrijf uit te breiden of aan te passen. Daarbij wordt o.a. gekeken naar compenserende maatregelen voor versterking van natuur en landschap in de omgeving van de onderneming. Ook de locatie van het bedrijf is van belang. Hiervoor zijn, in de lijn van het nieuwe Streekplan van de provincie Utrecht, speciale zones op de Utrechtse Heuvelrug ingesteld, waar recreatiebedrijven zich kunnen vestigen. De commissie zal de plannen verder beoordelen aan de hand van richtlijnen die eind vorig jaar zijn vastgesteld in het Overlegorgaan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Gedeputeerde Mik over dit initiatief: “Dit is een belangrijke stap vooruit. We werken op deze manier aan de zakelijke belangen van de recreatieondernemers, maar ook aan behoud en ontwikkeling van natuur en landschap. Tussen die twee werelden zit een sterke wisselwerking. Voor receatieondernemers biedt deze ontwikkeling vooral kansen in de richting van meer ‘groene’, natuurgerichte voorzieningen. Er zijn aan de randen van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug nog relatief weinig kleinschalige mogelijkheden voor een kort verblijf van enkele dagen. Zoals bed and breakfast, pensions of kampeerplekken bij de boer. Hier is echter wel behoefte aan. We weten dat de Utrechtse Heuvelrug voor de recreatiebedrijven momenteel min of meer op slot zit. Er is relatief weinig ruimte voor nieuwe recreatieve bedrijfsactiviteiten. De kunst is nu dat we binnen die ruimtelijke kaders zoeken naar extra mogelijkheden. De recreatie-ondernemers worden op deze wijze geholpen om een haalbaar plan te presenteren.”

De adviescommissie recreatie en toerisme bestaat uit de volgende leden: mw. F. Meiresonne (voorzitter, vml. Voorzitter stichting Recreatie); dhr. R. de Jong (directeur stichting Recreatiecentra Brielse Maas); dhr. H. Manschot (plv. directeur dienst Ruimte en Groen, provincie Utrecht); dhr. D. Landsmeer (hoofd Beleid en Organisatie, Goois Natuurreservaat); dhr. P. Ubbink (plv. lid/medewerker beleid en organisatie, Goois Natuurreservaat); dhr. J. van den Berg (plv. lid/zelsfstandig adviseur ruimtelijke ordening); mw. A. Wilkes (secretaris).

In het najaar vindt een informatiebijeenkomst plaats, bedoeld o..a voor gemeenten en recreatieondernemers in het gebied van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, met aandacht voor het werk van de nieuwe adviescommissie.


Zwembad stelt onderzoek in naar bijna-verdrinking van 4-jarig kind

DRIEBEREN Het Driebergse zwembad De Zwoer gaat intensief onderzoeken hoe het kon gebeuren dat vorige week vrijdag een vierjarig meisje bijna verdronken is in het zwembad. Dat heeft de heer Stokman, directeur van het zwembad, deze krant gemeld.
Stichtse Courant 16-6-2005

Driebergenaren gaan bezoek brengen aan vluchtelingen in Azerbeidzjan

DRIEBERGEN  Het Driebergse echtpaar Henk en Gerrie Van Hof vertrekt op 6 juli voor een opmerkelijke reis naar Baku in Azerbeidzjan. Henk en Gerrie zullen daar tien dagen verblijven om Leyla en Elshad Agabalayev en hun twee kinderen mentaal te ondersteunen.
Stichtse Courant 16-6-2005

Minder ambtenaren zijn nodig

HEUVELRUG De nieuwe gemeente Heuvelrug heeft straks 35 minder fulltime banen nodig dan de vijf afzonderlijke gemeenten. In plaats van 316 zijn er dat straks 281.
Doornse Krant 16-6-2005

Commissieleden kiezen scenario

DOORN Een meerderheid van de Doornse raad kiest voor een invulling van het Cultuurhuis volgens het zogenaamde ‘voorkeursscenario’. In die opzet krijgt de nieuwe gemeente Heuvelrug 1117 m2 toebedeeld van de in totaal 4009m2.
Doornse Krant 16-6-2005

Verbijsterde reacties op centrumplan

MAARN Het revitaliseren van het centrum van Maarn doet heel wat stof opwaaien. Zowel de vereniging bewonersbelangen Maarn-Maarsbergen (VBMM), de ondernemerssociëteit Maarn-Maarsbergen (OSMM) als een naaste bewoner zijn verbijsterd over de plannen om een vier lagen hoog gebouw op de huidige supermarktlocatie te realiseren.
Doornse Krant 16-6-2005

Derde lustrum Jazz at the Castle

AMERONGEN Het derde lustrum komt er aan voor Jazz at the Castle. Zaterdagavond 25 juni staat het kasteelterrein helemaal in het teken van swingende muziek.
Doornse Krant 16-6-2005

Heuvelrugnieuws van 17 juni 2005

Hoofdstraat 8 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Driebergse moskee kent twee gezichten

DRIEBERGEN  Vanmiddag wordt de Marokkaanse moskee aan de Akkerweg in Driebergen officieel geopend. Verslaggever Mark Petimezas praat met de voorzitter van de Marokkaanse gemeenschap Al Kachouti.
Utrechts Nieuwsblad 17-6-2005

Heuvelrugnieuws van zaterdag 18 juni 2005

Rijsenburgselaan 13 Driebergen: verbouw klooster
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwe Kaap eenvoudig en toch stijlvol

DOORN  De Kaap is dood! Leve de (nieuwe) Kaap! Uitkijktoren De Kaap in de gelijknamige Kaapse Bossen in Doorn is bouwvallig, oud, te laag en aan vervanging toe. De toren is al lange tijd gesloten voor het publiek, maar vervanging laat nog even op zich wachten. Natuurmonumenten heeft nog niet al het geld bij elkaar om de nieuwe toren te financieren.
Utrechts Nieuwsblad 18-6-2005

Heuvelrugnieuws van zonsdag 19 juni 2005

Kloosterlaantje Driebergen: richting Langbroekerdijk
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 25 °C

meer foto’s van deze straat

Geslaagd

DRIEBERGEN  Aan het Christelijk Lyceum Zeist zijn de volgende Driebergse leerlingen geslaagd: Jeroen van Bochoven, Colin van der Borg, Ramazan Çildir, Döndü Demirhan, Stephanie Scholten, Bob de Vos, Joost Burema, Melissa van de Pol, Martijn van Loon, Boy-Vito Smit, Jeroen van Daalen, Femke Hovinga, en Maryse Hazelzet.

JeugdSportPas Heuvelrug Actief!

DRIEBERGEN  Afgelopen week is op de Driebergse basisscholen het boekje met informatie over de JeugdSportPas van Heuvelrug Actief! uitgedeeld. De JeugdSportPas is bestemd voor alle kinderen, die het komende schooljaar 2005 / 2006 in groep 5, 6, 7 of 8 zitten en in Doorn, Driebergen, Leersum en Amerongen naar de basisschool gaan.

In het boekje worden kennismakingscursussen van 6 weken aangeboden van 15 verschillende sporten verdeeld over 3 periodes. Kinderen die nog niet weten welke sport zij zouden willen doen, krijgen zo een unieke gelegenheid om een eerste indruk op te doen. Voor degenen die al een sport beoefenen biedt het de mogelijkheid om kennis te maken met iets nieuws.
Voor een eigen bijdrage van slechts € 5,– kan een kind, met toestemming van ouders of verzorgers,  6 x meedoen aan een cursus bij een sportvereniging. Voor eventuele materialen als rackets en ballen zorgt de organisatie.
In het programmaboekje van de JeugdSportPas staan de 15 verschillende sporten en er zit een inschrijfformulier bij.
Wil en kan uw kind meedoen? Dan moet dit formulier vòòr 24 juni 2005 volledig worden ingevuld en ingeleverd bij de juf of meester van uw kind!  
Mocht uw kind niet in Driebergen op school gaan en daarom geen boekje hebben ontvangen, dan kan een boekje worden opgehaald op het gemeentekantoor, bij Coen Langkemper van de afdeling welzijn.

Informatie of andere vragen?
Bel een van de sportconsulenten van Heuvelrug Actief!:
Bernice Kobes: tel. 06 – 13 666 810
Evelien Wijdeveld: 06 – 13 975 595 
Heuvelrug Nieuws 19-6-2005

Heuvelrugnieuws van maandag 20 juni 2005

Dokter Hermansstraat Driebergen: richting Bosstraat vanaf nr.10
foto: © Renk Knol
tijd: 9.10 uur  temperatuur: 25 °C

meer foto’s van deze straat

De Kring haalt derde en vierde plaats op NK schoolkorfbal

DRIEBERGEN   De twee teams van de Driebergse basisschool De Kring hebben op het Nederlands kampioenschap schoolkorfbal de derde en vierde plaats behaald.

Het team van groep 7/8 ging met een beker voor de derde plaats naar huis. Het team van groep 5/6 behaalde de vierde plaats.
Beide teams mogen trots zijn op het resultaat, want de tegenstanders waren sterk en de brandende zon boven het Veluwse veld afmattend. 

In Ermelo streden zaterdag de winnaars van tien provincies om de titel Nederlands kampioen schoolkorfbal. De eerste wedstrijden wisten de Kring-teams te winnen. Daarna keerde het tij, maar beide teams wisten toch door te dringen tot de ‘kleine finale’ om de derde en vierde plaats. Groep 7/8 won van Gelderland, wat de derde plaats opleverde. Groep 5/6 verloor van Friesland en eindigde daardoor op de vierde plaats. Nederlands kampioen zijn twee teams uit Noord-Holland: van groep 5/6 het team uit Wormer en van groep 7/8 uit Zaandam.

foto: Het Kring-team van groep 7/8 krijgt de beker voor de derde plaats.
 


Gratis Rondje Musea

UTRECHT  Op zaterdag 9 en zondag 10 juli 2005 vindt het tweede Gratis Rondje Musea plaats in de provincie Utrecht. In totaal doen 35 Utrechtse musea mee. Het initiatief komt van de provincie Utrecht die hiermee bij het brede publiek het museumbezoek wil stimuleren. Een gratis folder met informatie over alle 35 deelnemende musea in de provincie Utrecht kunt u downloaden vanaf www.gratisrondjemusea.nl  .

Heuvelrugnieuws van dinsdag 21 juni 2005

Meerkoet Driebergen: kunstwerk in parkje
foto: © Renk Knol
tijd: 9.25 uur  temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

Alle post Heuvelrug via Doorn

HEUVELRUG Inwoners van de Utrechtse Heuvelrug –en op termijn ook Bunnik- krijgen hun post na de zomervakantie via Doorn. TPG Post concentreert daar al het sorteerwerk. De sorteercentra in de overige plaatsen gaan dicht.
Utrechts Nieuwsblad 21-6-2005

Amerongen moet snel gaan bouwen

AMERONGEN Vooral ouderen en jonge gezinnen zijn in Amerongen op zoek naar woonruimte. Dat is een van de conclusies uit het woningbehoeftenonderzoek dat door de gemeente en de Woningbouwvereniging Amerongen is uitgevoerd.
Utrechts Nieuwsblad 21-6-2005

Rechter verbiedt omstreden ‘bordeel’ Leersum wel

LEERSUM De gemeente Leersum heeft bij de Utrechtse rechtbank een gevoelige nederlaag geleden tegen Foen Winters. De rechtbank deelt Winters’ bezwaren tegen de bouwvergunning voor een bijgebouw van zijn overbuurman met zes slaapkamers en een sauna aan de MC Verloopweg.
Utrechts Nieuwsblad 21-6-2005

Rappe mannen

DRIEBERGEN Afgelopen donderdag is rond de Schippersdreef de Heuvelrug Wielerronde verreden. Bij de A-amateurs kwam Jurgen Lindhout uit Enter als eerste over de streep.
Nieuwsbode 21-6-2005

‘Onthaastbankjes’ op de Warande

DRIEBERGEN Zaterdag heeft wethouder Van der Burg namens het Klein Woonfonds twee onthaastbankjes aangeboden aan de omwonenden van de Warande.
Nieuwsbode 21-6-2005

Stichts Vrouwenkoor Driebergen wil nog één keer vlammen

DRIEBERGEN Het besluit om te stoppen viel in de laatste jaarvergadering in april. Daarom valt aan het eind van het seizoen het doek met een afscheidsconcert op zondag 26 juli in de Parklaankerk. Het koor was in 1958 opgericht. Netty Krook in gesprek met voorzitter Lenie Dekema.
Nieuwsbode 21-6-2005

Heuvelrugnieuws van woensdag 22 juni 2005

Oosterlaan Driebergen: vanaf doodlopend stukje
foto: © Renk Knol
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 23 °C

meer foto’s van deze straat

Lanen en wandelpaden in het Langbroekerweteringgebied

DRIEBERGEN Het college van b&w heeft vorige week besloten in te stemmen met de plannen van Stichting ‘De Voetstap’ voor aanleg en herstel van een aantal oude paden en wegen. Het college stelt hiervoor structureel 5300 euro ter beschikking. Zie ook De Voetstap.

Inhaalverbod Langbroekerdijk

DRIEBERGEN Als de openbare voorbereidingsprocedure een positieve uitkomst heeft zal de gemeente Driebergen op de Langbroekerdijk tussen de Sterkenburgerlaan en de gemeentegrens met Bunnik een inhaalverbod instellen.

Heuvelrugnieuws van donderdag 23 juni 2005

Hoofdstraat 87-91 Driebergen: Sparrendaal, berceau
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 23 °C

meer foto’s van deze straat

Bloemen definitief benoemd

BERKELLAND  Burgemeester Bloemen is nu ook officieel benoemd tot burgemeester van de Achterhoekse gemeente Berkelland. Hij begint op 1 september. In Driebergen is zijn laatste raadsvergadering op 30 juni.
Heuvelrug Nieuws 23-6-2005

Driebergs centrum moet een dorpshuis als hart krijgen

DRIEBERGEN Op korte termijn (de komende drie jaar) moet gestart worden met het creëren van een echt dorpshart voor het Driebergse centrum rond het snijpunt van de Traaij en de Hoofdstraat. Essentieel onderdeel van dit hart zou een gebouw moeten zijn met gebundelde publieksfuncties (vvv, postkantoor, gemeenteloket, bibliotheek, filmhuis, grand café) dat als ontmoetingsplek en als vertrekpunt naar het winkelgebied kan functioneren. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit de centrumvisie die is opgesteld door een participatiegroep van betrokken bewoners, winkeliers, deskundigen, grondeigenaren en belanghebbenden.
Stichtse Courant 23-6-2005

Uilenkamp in de ban van een uilenfamilie

DRIEBERGEN Een familie ransuilen heeft de omgeving van de Uilenkamp in Driebergen uitgezocht om er te broeden. En dat is niet onopgemerkt gebleven, sinds er jongen uit de eieren zijn gekropen. Deze week trokken de buurtbewoners er tamelijk massaal op uit om het nest met zoemende videocamera’s, geavanceerde verrekijkers en verbaasde blikken gade te slaan.
Stichtse Courant 23-6-2005

Bezwaren tegen appartementengebouw ongegrond verklaard

DRIEBERGEN Het college van B&W heeft besloten om aan projectontwikkelaar Van de Boom uit Leusden vrijstelling en bouwvergunning te verlenen voor het realiseren van een appartementengebouw op de Hogesteeg 8. De zienswijzen die tegen de bouw van dit complex waren ingediend, zijn ongegrond verklaard. Het gaat bij het gebouw om zes dure koopappartementen. De plaats waar het appartementencomplex moet verrijzen is tamelijk omstreden.
Stichtse Courant 23-6-2005

Amerongens Elst naar gemeente Rhenen

AMERONGEN Het al driehonderd jaar tot Amerongen behorende deel van Elst gaat met ingang van 1 januari 2006 naar de gemeente Rhenen. Tijdens de plenaire vergadering van de Tweede Kamer afgelopen donderdag, waarin de herindeling van een deel van de Utrechtse Heuvelrug behandeld werd, is de Kamer, bijna unaniem akkoord gegaan met het wetsvoorstel over de herindeling op de Utrechtse Heuvelrug.
Doornse Krant 23-6-2005

VVD-afdelingen opgeheven

HEUVELRUG De vijf VVD-afdelingen van Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en Maarn hebben zichzelf maandag opgeheven in Sparrendaal in Driebergen. Na afloop van de laatste vergadering van de individuele afdeling, hief elke afdeling zichzelf op.
Doornse Krant 23-6-2005

Rood-groen uit elkaar in Heuvelrug

DRIEBERGEN De PvdA en GroenLinks gaan gescheiden de verkiezingen in voor de raad van de nieuwe gemeente Heuvelrug ondanks de succesvolle samenwerking in Leersum en Driebergen.
Nieuwsbode 23-6-2005

Hoe verder met peuterspeelzaal

DOORN  Peuterspeelzaal ‘De Blokkendoos’ in Doorn vierde haar 20-jarig bestaan. Maar ondanks de festiviteiten is de toekomst van enige peuterspeelzaal in Doorn-noord onzeker nu het schoolbestuur van CBS Hoog Moersbergen heeft aangegeven het peuterspeelzaalwerk niet te beschouwen als een voorziening die bij een basisschool hoort.
Doornse Krant 23-6-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 24 juni 2005

Uilenkamp Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 29 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwe tunnel station vertraagd

DRIEBERGEN  Het geduld van automobilisten op de provinciale weg Driebergen-Zeist wordt niet alleen dagelijks, maar ook op langere termijn op de proef gesteld. Gingen veel plannen tot nu toe uit van een tunnel voor 2009, Driebergen en het Rijk houden nu rekening met aanleg in 2014. Redenen hiervoor zijn onvoldoende geld en tijd.
Utrechts Nieuwsblad 24-6-2005

Gemeente Driebergen en Creon Vastgoed ondertekenen overeenkomst Tirub

DRIEBERGEN De gemeente Driebergen en Creon Vastgoed bv uit Deventer hebben vanochtend een samenwerkingsovereenkomst en een exploitatieovereenkomst getekend waardoor gestart kan worden met de realisatie van woningbouw op het voormalige Tirub-terrein aan de Sportlaan te Driebergen.

Het terrein waar vroeger de Tirub Rubber Fabriek stond, ligt al enige tijd braak. Na faillissement van het bedrijf Tirub in 2001 werd de locatie verkocht aan projectontwikkelaar Creon Vastgoed. Deze heeft voor het terrein een woningbouwproject ontwikkeld. De Tirublocatie is één van de locaties die destijds in de Nota Inbreidingslocaties is opgenomen. Voor de herontwikkeling van het terrein heeft het college een aantal randvoorwaarden gesteld die in de verdere uitwerking van de plannen zijn opgenomen. Eén van deze randvoorwaarden was, conform de Nota Wonen, minimaal 40% van de woningen in de goedkope sector te bouwen.

Creon Vastgoed heeft een plan ontwikkeld dat aan de gestelde randvoorwaarden voldoet. Het stedenbouwkundige plan voorziet in de realisatie van 30 woningen waarvan 16 twee-onder-een-kapwoningen en 14 appartementen voor verschillende doelgroepen in een appartementencomplex. De specifieke kapvormen en de gemetselde gevels benadrukken de ingetogen eigentijdse architectuur.

Aandachtspunt in de ontwikkeling is de aanzienlijke bodemvervuiling op het terrein. Hiervoor is een saneringsplan opgesteld dat momenteel bij de provincie ter beoordeling ligt. Het goedkeuringsbesluit hierover wordt binnenkort verwacht.

Voor de locatie is een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Parallel aan het bestemmingsplantraject zal een vrijstellingstraject (met gebruikelijke inspraakmogelijkheden) worden doorlopen zodat zo spoedig mogelijk met de bouw kan worden gestart.

De verkoopprijzen zijn op dit moment nog niet bekend. Verwacht wordt dat de appartementen tussen de 150.000 en 200.000 euro zullen moeten gaan kosten. De verkoopprijzen van de twee-onder-een-kapwoningen zullen naar verwachting tussen de 300.000 en 350.000 bedragen.

Creon Vastgoed zal, als alles volgens planning verloopt, einde van dit jaar nog starten met de verkoop van de woningen. Indien u van de verkoopprocedure op de hoogte wilt blijven kunt u zich aanmelden door uw naam en adres te mailen naar i.bentert@creonvastgoed.nl of telefonisch via nr. 0570-690939. Tenslotte geeft de site van Creon Vastgoed www.creonvastgoed.nl nog informatie over dit project.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 25 juni 2005

Schippersdreef Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 23 °C

meer foto’s van deze straat

Prof. Gortemaker onderscheiden

DRIEBERGEN  Burgemeester Bloemen heeft gisteren een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan prof. J.C.A. Gortemaker RA. De heer Gortemaker is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze onderscheiding ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van het bestuur van PricewaterhouseCoopers Eurofirm Assurance.

Heuvelrugnieuws van zondag 26 juni 2005

Rosariumlaan Driebergen: Rosarium
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Verlanglijsten voor groene verkiezingsprogramma’s

UTRECHT De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) roept de gemeentelijke politiek op om verkiezingsprogramma’s te maken met goede ambities voor natuur en milieu. Daarom heeft de NMU alle politieke partijen van de Utrechtse gemeenten een verlanglijst gestuurd met haar wensen op het gebied van natuur en milieu.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 7 maart 2006, terwijl inwoners van de nieuw te vormen gemeente Heuvelrug al november dit jaar naar de stembus gaan. De verkiezingsprogramma’s worden nú geschreven. Met de verlanglijsten kunnen de schrijvers van die programma’s aan de slag. Uiteindelijk hoopt de NMU dat de natuur- en milieuambities via het raadsprogramma en het collegeprogramma gemeentelijk beleid worden.

De NMU heeft nogal wat wensen voor de gemeenten op het gebied van natuur en milieu. Om het overzichtelijk te houden heeft zij de politieke partijen vooral geattendeerd op die punten, waarvan de milieufederatie vindt dat die echt niet kunnen ontbreken in hun verkiezingsprogramma. Zo zijn er per gemeente drie tot vijf speerpunten. Die gaan bijvoorbeeld over de ontwikkeling van een natuurgebied, maatregelen voor een betere luchtkwaliteit, het aanleggen van een doorgaande fietsroute of het niet verder uitbreiden van een bedrijventerrein.

Naast deze specifieke punten voor elke gemeente, heeft de NMU een algemene verlanglijst gemaakt van natuur- en milieuambities. Deze kunnen de partijen ook gebruiken voor het opstellen van hun verkiezingsprogramma. Zo staat het onderwerp klimaat maar bij enkele gemeenten als specifiek punt, maar het spreekt voor zich dat dit belangrijke onderwerp in alle verkiezingsprogramma’s niet mag ontbreken.

Naast de NMU sturen ook de andere elf milieufederaties groene verlanglijsten naar de gemeentelijke politiek in hun eigen provincie.

Naar aanleiding van de verlanglijsten wil de NMU, liefst samen met de lokale natuur- en milieuorganisaties, desgewenst met de politieke partijen van gedachten wisselen over de inhoud van hun verkiezingsprogramma.

In de periode vóór de verkiezingen zal de NMU ook in activiteiten richting de kiezers duidelijk maken welke onderwerpen zij belangrijk vindt. Nadat de nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd zijn, zal de NMU bekijken op welke manier natuur- en milieuambities in de raadsprogramma’s zijn opgenomen.

U kunt de algemene verlanglijst met natuur- en milieuambities en de afzonderlijke lijsten van alle gemeenten bekijken op de website www.nmu.nl/gemeenteraadsverkiezingen.html

Heuvelrugnieuws van maandag 27 juni 2005

Traaij Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 21 °C

meer foto’s van deze straat

Zang en dans in Slottuintheater

ZEIST Een a capella-zangvoorstelling voor kinderen, een swingende zanggroep en een demonstratie country-linedance. Dat staat zondag 3 juli op het programma in het Slottuintheater, het openluchttheater achter Slot Zeist. Vanaf 13.30 uur gratis mee te maken.

Born Country opent om 13.30 uur met een demonstratie van het populaire coutry-linedance. Born Country komt uit Maartensdijk, maar de leden komen uit de wijde omtrek.
Etiënne Borgers verzorgt vanaf 14.30 uur de kindervoorstelling: Meneer MØlsk. Etiënne Borgers maakte tot voor kort deel uit van a capella-groep Intermezzo. Nu treedt hij solo op met muziektheater voor kinderen, met grote gekte en grote fantasie. Je kunt er om lachen en je wordt er stil van. En of je wilt of niet: je gaat meedansen en zingen.
Daarna treedt, rond 15.30 uur, in de tuin van Slot Zeist Rhythm & Juice op. Rhythm & Juice is een zanggroep die in kleine bezetting swingende a capella-muziek zingt. Vier- tot achtstemmige arrangementen van lichte muziek, vaak zelf gemaakt. Ook de theatrale presentatie heeft de nodige aandacht gekregen. De groep heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept.

Deze voorstelling in het Slottuintheater is gratis te bezoeken. Maar een bijdrage in de melkbussen is hartelijk welkom! Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist en is te bereiken via het witte bruggetje aan de achterkant van Slot Zeist,in Zeist. Meer informatie via telefoonnummer (030)6910645 of op www.slottuintheater.nl. De volgende voorstelling in het Slottuintheater is de eerste kindervoorstelling van deze zomer, op woensdag 6 juli.

Bas de Vogel uit Provinciale Staten

UTRECHT  Het Driebergse lid in Provinciale Staten van Utrecht, Bas de Vogel (VVD), heeft zich teruggetrokken en is opgevolgd door D.J. van den Burg uit Utrecht.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 28 juni 2005

Oranjelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 21 °C

meer foto’s van deze straat

Toren van Michaelskerk in Leersum ingepakt

LEERSUM  De kerktoren van de Michaelskerk aan de Rijksstraatweg in Leersum staat er prachtig wit ingepakt bij. In opdracht van de gemeente wordt de kerktoren gerestaureerd. De werkzaamheden moeten eind oktober afgerond zijn.
Utrechts Nieuwsblad 28-6-2005

VVV Utrechtse Heuvelrug staat nu op één website

HEUVELRUG De Regio VVV Utrechtse Heuvelrug heeft een website geopend met toeristische en recreatieve informatie over het gebied. Op www.vvvutrechtseheuvelrug.nl  staan ruim 100 evenementen en exposities, zo’n 750 handige adressen en heel veel tips en informatie voor een aantrekkelijk uitje of verblijf op de Utrechtse Heuvelrug.

Doornse senioren vallen het vaakst

DOORN  Senioren zijn extra gevoelig voor valpartijen. Naar schatting belanden jaarlijks 2300 senioren in het ziekenhuis naar aanleiding van een valongeluk. In de gemeente Doorn spelen zich relatief de meeste incidenten af onder senioren, zo is gebleken uit onderzoek van de stichting Consument en Veiligheid.
De Doornse welzijnsstichting start daarom een voorlichtingsprogramma met de bedoeling om de senioren te wijzen op de risico’s en tips aan te bieden hoe deze zo goed mogelijk voorkomen kunnen worden. De provincie Utrecht draagt in het kader van het project ‘Wel Thuis!’ ruim 8900 euro bij.

Juf Henny verlaat Hummelhonk

DRIEBERGEN Tijdens het zomerfeest van ’t Hummelhonk van de Stichting Kinderopvang Driebergen-Doorn heeft juf Henny de Klerk na 29 jaar afscheid genomen als peuterleidster.
Nieuwsbode 28-6-2005

Dag meester en dag juf!

DRIEBERGEN Na 32 jaar nam Sibbele Werkman afscheid als onderwijzer van de basisschool Valkenheuvel en op basisschool De Zonheuvel  werd na 30 jaar afscheid genomen van onderwijzeres Liesbeth Ozinga.
Nieuwsbode 28-6-2005

Heuvelrugnieuws van woensdag 29 juni 2005

Binnenhof Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.35 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Sprookjesstamppot in Slottuintheater

ZEIST  De zomervakantie is begonnen en dus beginnen in het Slottuintheater de kindervoorstellingen op woensdagmiddag. Vanaf 6 juli is er zes weken achter elkaar elke woensdagmiddag om 14.30 uur een gratis voorstelling in het openluchttheater achter Slot Zeist.

Theater van Santen speelt 6 juli dan Stamppot, een sprookjesmix. Theater van Santen heeft een smakelijke stamppot gemaakt van sprookjes. Boze stiefmoeders achtervolgen Sneeuwwitje, een grote boze wolf speelt een verrassende rol en er komen nog veel meer delen uit sprookjes langs. Een vrolijke minimusical waar kinderen uit het publiek ook een grote rol in spelen. Met prachtige kostuums en een bijzonder decor.
Theater van Santen is dit jaar jarig. John van Santen en zijn collega’s trekken tien jaar door het land met aanstekelijke voorstellingen. Binnenkort gaat ook hun tiende voorstelling in première.

Ook de kindervoorstellingen in het Slottuintheater zijn gratis te bezoeken. Maar een bijdrage in de melkbussen is hartelijk welkom! Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist en is te bereiken via het witte bruggetje aan de achterkant van Slot Zeist, in Zeist. Meer informatie via telefoonnummer (030)6910645 of op www.slottuintheater.nl  De volgende kindervoorstelling in het Slottuintheater is op woensdag 13 juli.

Heuvelrugnieuws van donderdag 30 juni 2005

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.35 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Dwergpop wil de komende jaren gestaag gaan groeien

DRIEBERGEN Het Driebergse popfestival Dwergpop moet groter worden. Het bezoekersaantal moet in ieder geval tot boven de duizend mensen gaan toenemen. Dat is volgens Myra Koperdraat, publiciteitsmedewerker van het festival, voor de komende jaren het streven van de organisatie. Komende zaterdag 2 juli vindt het muziekfestijn voor de twaalfde keer plaats.
Stichtse Courant 30-6-2005
Klik hier voor het volledig artikel zoals gepubliceerd op de website van de Stichtse Courant

Muziekjuf neemt afscheid met musical

DRIEBERGEN Tot vlak voor haar afscheid is Riet Koerts druk bezig geweest met de musical die traditiegetrouw elk jaar voor de zomervakantie wordt uitgevoerd. Na ruim 30 jaar neemt zij nu afscheid als vakleerkracht van de Coolsmaschool.
Stichtse Courant 30-6-2005
Klik hier voor het volledig artikel zoals gepubliceerd op de website van de Stichtse Courant

Minister Van der Hoeven op bezoek bij Coolsma

DRIEBERGEN Vorig week donderdag heeft minister Maria van der Hoeven een bezoek gebracht aan de Driebergse basisschool Instituut Coolsma. Ze kwam de school alsnog feliciteren met het honderdjarig bestaan. Vorig jaar toen het jubileum gevierd werd moest ze verstek laten gaan wegens drukke werkzaamheden.
Stichtse Courant 30-6-2005
Klik hier voor het volledig artikel zoals gepubliceerd op de website van de Stichtse Courant

Sportdebat in Driebergen met Erica Terpstra

DRIEBERGEN Dit najaar, op vrijdag 14 oktober, zal met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Heuvelrug een sportdebat in Driebergen worden georganiseerd waarbij ook de voorzitter van sportkoepel NOC/NSF, Erica Terpstra, aanwezig zal zijn. Het debat is een initiatief van de Driebergse tennisvereniging Manger Cats en wordt georganiseerd in samenwerking met Heuvelrug Sport Initiatief (HSI), de gemeente Driebergen en het NOC/NSF.
Stichtse Courant 30-6-2005

Briljanten huwelijk

DRIEBERGEN Afgelopen zondag vierde het echtpaar Paulus (88) en Elisabeth Ritchie-de Boer (89) hun 65-jarig huwelijk. Maandag kwamen burgemeester Bloemen en dominee Bruining het echtpaar gelukwensen.
Stichtse Courant 30-6-2005

‘Stichtse inrichting’ centrum

DOORN  De herinrichting van het Doornse kruispunt staat al jaren op de agenda. Met de bouw van het Cultuurhuis zijn ook de plannen voor een nieuw kruispunt uitgesteld. De bedoeling is nu de herinrichting van het plein rond het Cultuurhuis en het kruispunt aan elkaar te koppelen, rekening houdend met de cultuur-historische locatie. Onder leiding van wethouder Van Spaandonk en in aanwezigheid van een groot aantal leden van de Commissie Grondgebied werd een bezoek gebracht aan Drachten om ideeën op te doen.
Doornse Krant 30-6-2005

Vrijwilliger 2005

LEERSUM  De 35-jarige Dave Dekker is door het Leersumse college van b&w gekozen tot vrijwilliger van het jaar. Hij was genomineerd door de Stichting Bloemencorso Leersum.
Utrechts Nieuwsblad 30-6-2005

Boekje ‘Adieu gemeente Doorn’

DOORN De gemeente wil de inwoners van Doorn een boekje cadeau geven over de geschiedenis van Doorn. Het gaat daarbij om de geschiedenis van na 1945. Dit in het kader van het opheffen van de gemeente.
Doornse Krant 30-6-2005

Leerlinge gaat studeren in Singapore

LEERSUM Op zes augustus vertrekt Claire Schuch, vwo-leerling van het christelijk lyceum in Veenendaal, naar Singapore. Zij kon hiervoor een studiebeurs in ontvangst nemen.
Doornse Krant 30-6-2005

Daling kinderen peuterspeelzaal

AMERONGEN Na jaren van wachtlijsten kampt peuterspeelzaal ’t Kwetternest nu met een dalend aantal aanmeldingen. Hierdoor is er op woensdagmorgen een groep gesloten.
Doornse Krant 30-6-2005

Voetbalvereniging HDS 75 jaar jong

LEERSUM Sportvereniging Hoger Door Samenwerking werd zaterdag 24 juni op de dag af 75 jaar geleden opgericht uit de fusie van twee korfbalverenigingen: Tot Ons Genoegen uit Leersum en de Amerongse Korfbalclub. De receptie werd druk bezocht.
Doornse Krant 30-6-2005

Belbus kan wel meer passagiers gebruiken

DOORN Al vijftien jaar brengt de Belbus ouderen naar vele bestemmingen in de regio. De laatste tijd loopt het aantal gebruikers echter terug. Gemiddeld heeft de Belbus nu 10 passagiers per dag.
Doornse Krant 30-6-2005