Heuvelrugnieuws van 1 juli 18e  jaargang 2015 nummer 5533

CBS De Wijngaard viert 40-jarig jubileum
DOORN Een opening door de burgemeester, een speciaal gezamenlijke voorstelling en een afsluitende feestavond met alle ouders. Zomaar een greep uit de activiteitenkalender van deze week waarin basisschool De Wijngaard haar 40-jarige jubileum viert.  Lees verder

 

Op bezoek bij de imker
REGIO  In heel Nederland houden imkers op zondag 12 juli open dag. Ook in onze regio doen veel imkers daar aan mee.
Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen.. Sommigen laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Of in een observatiekast, waar de bijen achter glas zitten. Anderen laten zien hoe honing wordt geslingerd, hoe ze kaarsen maken van bijenwas, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen, hoe je met honing lekkere koek kunt maken, wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen. Misschien hebt u dit jaar wel een bijenzwerm gezien. De imker zal u graag vertellen hoe hij een zwerm, nadat hij die heeft ‘geschept’, laat uitgroeien tot een nieuw bijenvolk.
De imkers die aan deze open dag deelnemen zijn allen met de auto bereikbaar. Maar, indien u dat wilt, kunt u ook op de fiets.
Breng één of meer van hen een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes.
Alle imkers zijn aanwezig op zondag 13 juli van 10.00 tot 16.00 uur.
U vindt de imkers in onze regio op de volgende adressen:
          
Austerlitz                                Woudenbergseweg 37 (parkeren t.o. Woudenbergseweg 70)
Bosch en Duin                        Dennenweg 25
Doorn                                     Velperengh 13 (Von Gimborn Arboretum)
Driebergen                             Hoofdstraat 8 (op terrein van Antropia)
Maarsbergen                         Woudenbergseweg 38 A (Schaapskooi)
Leusden                                  Paradijsweg 8
Wijk bij Duurstede                 Overloop 2 (Hordenboomgaard)
Zeist                                        Driebergseweg 10 C
Alle deelnemende imkers (ruim 250!) in Nederland vindt u op www.bijenhouders.nl.

 

Heuvelrugnieuws van 2 juli 18e  jaargang 2015 nummer 5534

Chemische stof vrij in Wijk bij Duurstede: één gewonde
WIJK BIJ DUURSTEDE – Bij een hygiënebedrijf aan de Molenvliet in Wijk bij Duurstede is donderdagavond een chemische stof vrijgekomen. Tijdens werkzaamheden viel een vat om. Een persoon is gewond geraakt.  Lees verder

 

Zonder profilering geen toekomst voor Heuvelrug Kromme Rijnstreek
REGIO  Tijdens de bijeenkomst van Stichting Q4 werd er door ondernemers en bestuurders uit Heuvelrug en Kromme RijnStreek druk gediscussieerd over gezamenlijke profilering van de regio. Alles vanuit het idee: samen staan we beter op de kaart en zijn we sterker.
Om de discussie goed op gang te brengen lichtte Roy Pamboer (bestuurslid Stichting Q4) het pakket aan maatregelen toe dat tot nu toe is opgesteld voor een sterke economische regio. Na de presentatie van Roy Pamboer gaf Johan Vlasak van de Rabobank Kromme Rijnstreek inspirerende voorbeelden vanuit de regio Brabant en midden Limburg op het gebied van regioprofilering.

Na deze opwarmer (en dat bij ruim 30 graden…) gingen de aanwezige ondernemers en bestuurders met elkaar in kleine groepjes aan het brainstormen hoe deze regio zich beter kan profileren en nog meer samenwerkingen tot stand kunnen komen. Deze brainstorm werd begeleid door SBI formaat. Het enthousiasme voor verdergaande samenwerking en profilering bruiste er van af. Zo werden ideeën besproken voor samenwerking tussen de vastgoedsector en de zorg. Steeds meer ouderen hebben zorg nodig: zorg er voor dag leegstaande gebouwen worden omgevormd tot goede voorzieningen voor veilig en goed wonen. Ook werd gesproken over het stimuleren van lokale producten en diensten. Zo zou vraag en aanbod van lokale producten beter samengebracht kunnen worden (via bijvoorbeeld een online platform). Goed voorbeeld in Wijk Bij Duurstede is er al om lokaal werk (van stages, vrijwilligerswerk, banen tot opdrachten) en werkzoekende bij elkaar te brengen via Brede Kijk op Werk. Een ander item wat is besproken is de discrepantie tussen het snelle leven wat veel mensen leiden en de rust en ruimte die er is in deze regio. Juist een goede combinatie om te onthaasten van de snelheid van het leven, benut dus de kwaliteiten van deze regio die dit kan bieden. En als die samenwerking dan goed op gang komt en er meer economische groei zit, dan moet ook de profilering van de regio goed op orde zijn. Wat is ons bindend verhaal over Heuvelrug en Kromme Rijnstreek? Hoe zetten we de regio nog beter op de kaart? Ook hierin is nog veel winst te behalen.

Nadat alle bruisende ideeën waren gedeeld werd de oproep gedaan aan Q4 om te fungeren als marktplaats voor het verder brengen van deze ideeën. Hiervoor is het nodig om een goed online platform te hebben waar ideeën samen komen, samenwerking gestimuleerd kan worden en informatie gedeeld wordt.
Meer info: www.stichtingq4.nl

 

Alle dorpen behouden hun eigen bibliotheek
UTRECHTSE HEUVELRUG Alle dorpen houden hun eigen bibliotheek en de regiobibliotheek Zuidoost-Utrecht hoeft volgend jaar niet verder te bezuinigen. Dat beloofde cultuurwethouder Hans Nijhof vorige week op de persbijeenkomst van het Heuvelrugcollege.  Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 3 juli 18e  jaargang 2015 nummer 5535

3,5 miljoen voor 14 monumenten
REGIO  Op woensdag 1 juli heeft gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht de subsidies van het fonds erfgoedparels uitgereikt. De feestelijke ceremonie vond plaats in de Cunerakerk in Rhenen. De Cuneratoren is één van de restauratieprojecten.

Dit jaar zijn subsidies toegekend voor de restauratie van 14 rijksmonumenten. Het gaat bij elkaar om ruim 3,5 miljoen euro. Bij het verlenen van subsidies uit het fonds erfgoedparels hanteert de provincie een aantal criteria, waarvan de belangrijkste zijn: de publieke toegankelijkheid, het economische perspectief en co-financiering van de eigenaar.

De provincie Utrecht is al een aantal jaren benoemd tot Topregio: regio van kennis en cultuur, waar het heel aantrekkelijk is om te wonen en te werken. Bedrijven en inwoners vestigen zich graag in Utrecht. De provincie wil deze toppositie behouden en niet in de laatste plaats is cultureel erfgoed hierbij van groot belang. Want mensen van binnen en buiten de provincie, beleven graag het historisch erfgoed dat Utrecht te bieden heeft. Het Fonds Erfgoedparelsdraagt bij aan de restauratie van monumenten zoals historische buitenplaatsen, kerken en industrieel erfgoed.

1. Walkartpark in Zeist, herstel park.
2. Sint Augustinuskerk In Utrecht, restauratie aan dak, fundering, interieur en orgel.
3. Broekhuizen in Leersum, restauraties hoofdhuis, koetshuis, oranjerie en boerderij.
4. Belgenmonument in Amersfoort, restauratie van het monument en het groen.
5. Zuylestein in Leersum, de historische moestuin wordt hersteld, inclusief de padenstructuur en de kweekbakken.
6. Kasteel De Haar in Utrecht, de restauratie van de Grote Cour en Menagerie.
7. Sint Petrus Bandenkerk in Driebergen, de restauratie van de toren.
8. Remmerstein in Rhenen, herstel van Tersteeg tuin.
9. Rijnoord in Woerden, restauratie tuin en het unieke tuinbeeld.
10. Beukenrode in Doorn restauratie van het Jachthuis en het groen in de directe omgeving ervan.
11. Valkenheining in Baambrugge, restauratie van de theekoepel en het dak van de oranjerie.
12. De Boom in Leusden, restauratie van wagenschuur,  oranjerie en  moestuin.
13. Eyckenstein in Maartensdijk, restauratie van de twee historische kassen in de moestuin.
14. Cuneratoren in Rhenen, restauratie van de bovenste twee geledingen van de toren.

Eerste borrel en bitterballen gratis bij Leersum Live
LEERSUM  Vanavond in dorpshuis de Binder een dorpsborrel van Leersum Live. De eerste borrel komt voor rekening van de organisatie, de exploitant levert gratis bitterballen.
Leersum Live is de nieuwe naam van de BinderBindt, waarin Leersumers van diverse pluimage samenwerken om nieuw leven in het wat stroef draaiende dorpshuis de Binder te blazen.  Lees verder

 

Sportservice Rhenen actief in Rhenen
RHENEN  Vanaf vrijdag 3 juli heeft Rhenen haar eigen Sportservicepunt: Sportservice Rhenen. Dit betekent nog meer sportactiviteiten voor de inwoners van de gemeente Rhenen! De activiteiten zijn toegankelijk voor diverse leeftijdsgroepen. De officiële bekendmaking vond plaats in het gemeentehuis van Rhenen waar wethouder Simone Veldboer de overeenkomst ondertekende. Sportservice Rhenen zal zich inzetten voor alle inwoners van de gemeente Rhenen door sport en bewegen te stimuleren.
Voor Rhenen zijn twee enthousiaste buurtsportcoaches aangesteld die sport- en beweegaanbod in de buurt organiseren en daarnaast verbindingen leggen tussen sport- en beweegaanbieders en andere partijen zoals de gezondheidszorg, bedrijven, kinderopvang, jeugdzorg en onderwijs. Hiermee werkt Sportservice Rhenen aan het verhogen van de sportdeelname en het stimuleren van sport en bewegen bij diverse leeftijds- en doelgroepen.
In de zomervakantie worden de eerste activiteiten georganiseerd voor jeugd en jongeren. In de maand juli staan drie sportmiddagen gepland voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in Rhenen, Elst en Achterberg. In Kwintelooijen wordt er een bosdag georganiseerd en er staan 3 voetbaltoernooien op de rol voor kinderen en jongeren van 6 t/m 15 jaar. In augustus zijn er drie zomerbeweegfeesten in Rhenen, Elst en Achterberg voor de doelgroep 6 t/m 15 jaar. Kortom, een actief zomerprogramma!
Na de zomer richt Sportservice Rhenen zich naast jeugd ook op andere leeftijds- en doelgroepen.
Meer weten over de activiteiten of over Sportservice Rhenen, kijk dan snel op www.sportservice-rhenen.nl of volg het laatste nieuws op de facebookpagina www.facebook.com/sportservicerhenen.

 

Bestemmingsplan Land van Kemp definitief
ODIJK  Op 29 juni 2015 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan in de beroepszaak tegen het bestemmingsplan Land van Kemp. De Raad van State heeft het beroep ongegrond verklaard. Dit betekent dat het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden.

Het bestemmingsplan heeft betrekking op het zogenaamde Landje van Kemp aan de Achterdijk te Werkhoven. Op dit Landje van Kemp, dat naast de sportvelden en de multifunctionele accommodatie Het Kwartier ligt, worden 63 woningen gebouwd. Inmiddels is ontwikkelaar BAM begonnen met het bouwrijp maken van het terrein. Binnenkort wordt de omgevingsvergunning voor het bouwen van de woningen verleend.

Commissaris van de Koning bezoekt Bunnik
BUNNIK Willibrord van Beek, Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, brengt op woensdagmiddag 8 juli een bezoek aan de gemeente Bunnik. Hij gaat in gesprek met het college van burgemeester en wethouders. Aansluitend krijgt hij een rondleiding op Fort Rijnauwen. De middag wordt afgesloten met een informele bijeenkomst in Postillion Hotel Utrecht Bunnik.
 

VVV opent nieuwe informatiepunten in Doorn
DOORN Er zijn woensdag in Doorn drie nieuwe toeristische informatiepunten geopend. Naast het nieuwe VVV Agentschap in Museum Huis Doorn beschikken Restaurant De Notabelen en Restaurant Plein 6 in de het dorp vanaf die dag over een VVV Info Point. De nieuwe informatiepunten vervangen de VVV winkel aan de Amersfoortseweg. Lees verder

 

Matangi Quartet speelt Beethoven en jazz

AUSTERLITZ  Zondag 12 juli een zomerconcert in het Beauforthuis van  het Matangi Quartet,  het boegbeeld van de nieuwe generatie klassieke muziek. Het jonge Matangi Kwartet behoort tot de top van strijkkwartetten. 
Staat klassieke muziek echt zo ver van de jazz af? Of ligt de basis van jazz juist verborgen in composities als die van Beethoven? Het Matangi Quartet laat de overeenkomsten en verschillen van de twee muziekstijlen horen. Met werk van Ludwig von Beethoven, Chick Corea, Wolfert Brederode en Martin Fondse.

Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover-projecten en trad onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bandoneonspeler Carel Kraayenhof, contrabassist Rick Stotijn, jazztrompettist Eric Vloeimans, DJ Kypski, jazz vocalisten Mathilde Santing en Renske Taminiau, singer songwriters Lori Lieberman en Tom McRae en breakdance crew Come Correct.
zondag 12 juli, 18:30

 

Heuvelrugnieuws van 4 juli 18e  jaargang 2015 nummer 5536

Blauwalg in vijvers Maarn en Maarsbergen
MAARN In de vijvers van de wijk de Driesprong in Maarn is blauwalg geconstateerd. De gemeentewerken van de Utrechtse Heuvelrug hebben waarschuwingsborden geplaatst om iedereen er op te attenderen.  Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 5 juli 18e  jaargang 2015 nummer 5537

Warm weer zorgt voor rustige Schapenmarkt
LANGBROEK  Het daggedeelte van de Schapenmarkt in Langbroek is gisteren enigzins teleurstellend verlopen. Normaal kan men met dit evenement over de koppen lopen maar nu was het rustig en kwamen de bezoekers mondjesmaat opdagen. Het extreem hete weer en 20 kilometer verderop de proloog van de Tour de France in Utrecht waren hier debet aan. Tussen 15.00 en 15.30 uur hielden een aantal standhouders het dan ook voor gezien.  Lees verder

 

Burgemeester eert inwoners die hulp boden bij ernstig fietsongeluk
ODIJK  Burgemeester Hans Martijn Ostendorp heeft vandaag drie mannen en een vrouw geëerd, die eerder dit jaar tijdens een zware storm direct een inwoner van Bunnik bij een ernstig fietsongeluk hielpen. “U heeft met zijn vieren, zonder verder na te denken, iemand in nood geholpen. Ik wil u uit naam van het gemeentebestuur daar hartelijk voor bedanken. Want dat is de kracht van onze gemeenschap: mensen die naar elkaar omzien en er voor elkaar zijn als dat nodig is”, aldus de burgemeester.

De heer Hein Stockmann uit Bunnik werd op 31 maart jl., tijdens een zware storm, op de Tolakkerlaan in zijn woonplaats in de sloot geblazen. Hij kwam aan de overkant van de sloot hard op zijn voorhoofd terecht en belandde onder zijn fiets. Hij had zijn nek gebroken, zo bleek later. Dankzij het snelle, goede optreden van vijf mensen kon de heer Stockmann naar het UMC gebracht worden, waar hij met succes werd geopereerd. Hij revalideert intussen met succes.

Marianne Visser was als eerste ter plaatse en belde 112. Zij hield postbezorger Henk de Vries aan en vroeg hem te helpen. Hij sprong de sloot in en hield het slachtoffer aanspreekbaar. Veehouder Van Ekeren, die met de auto passeerde, stopte direct. Hij haalde pallets om in de sloot te leggen, zodat  ambulancemedewerkers beter uit de voeten konden. De heer Doeser, die dichtbij de plaats van het ongeluk woonde, zorgde voor de fiets van de heer Stockmann.

Burgemeester Ostendorp ontving deze vier inwoners op het gemeentehuis, samen met de heer en mevrouw Stockmann. Om de dankbaarheid van het gemeentebestuur voor hun daden te tonen, gaf de burgemeester de vier bloemen. Hij dankte ook mevrouw Stockmann met bloemen omdat zij het initiatief tot het eerbetoon aan de helpers had genomen. “In Bunnik is de betrokkenheid van mensen bij elkaar groot. U vieren vormt daar het levende bewijs van. Ik vind het belangrijk om dat als goed voorbeeld in de schijnwerpers te zetten.”

De heer en mevrouw Stockmann bedankten op hun beurt de vier helpers en de burgemeester. Zij spraken verder de hoop uit dat ze ook nog in contact komen met de vijfde persoon, die op 31 maart ter plaatse hulp had geboden. Die vijfde persoon was een vrouwelijke arts die het hoofd van de heer Stockmann stabiliseerde totdat de ambulance kwam. Het echtpaar wil heel graag ook deze arts persoonlijk bedanken

 

Pop-up lab in bibliotheek
DRIEBERGEN  Donderdag 9 juli is er in de Bibliotheek Z-O-U-T, locatie Driebergen, een demonstratie van nieuwe technologieën. Jurjen de Vries en Samir Lahiri van Future Lab uit Utrecht demonstreren Google Glass, de Muse EEG hersenscanner en Littlebits.
Google Glass is een draagbare computer in de vorm van een bril, die door Google ontwikkeld werd. Littlebits zijn elektronische bouwstenen.
Belangstellenden zijn welkom op donderdag 9 juli tussen 15:00 en 17:00 uur in de Bibliotheek aan de Buzziburglaan 1 in Driebergen. Ook als u geen lid bent van de Bibliotheek, bent u van harte welkom. U heeft dan ook de gelegenheid om de pas verhuisde Bibliotheek eens te bekijken.

 

Heuvelrugnieuws van 7 juli 18e  jaargang 2015 nummer 5539

Albert Heijn in Doorn is eerste ‘dementievriendelijke’ winkel
DOORN  Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS bezoekt woensdagochtend de Albert Heijn in Doorn. De supermarkt krijgt als eerste winkel in Nederland het certificaat ‘dementievriendelijke’ winkel uitgereikt. Lees verder

 

Werkzaamheden Zeisterweg / Singel gestart
ODIJK  Een van de belangrijkste kruispunten van het dorp wordt de komende weken onder handen genomen. Sinds maandag is de kruising van de Zeisterweg met de Singel aan de kant van de Provincialeweg afgesloten voor alle verkeer. Het doel is om het kruispunt veiliger te maken voor fietsers.  Lees verder

 

Samenwerking Candia ‘66 en Real Madrid
RHENEN  Wat slechts vier andere clubs in Nederland is gelukt, gaat over ruim drie maanden ook bij Candia’66 gebeuren. De Rhenense voetbalvereniging heeft via een nauwe samenwerking tussen jeugdvoorzitter Marco Otte en oud-trainer Robert Roelofsen het voor elkaar gekregen om een compleet verzorgde voetbalclinic van vijf dagen lang te organiseren. Niet zomaar een clinic, maar geheel begeleid door Real Madrid.  Lees verder

 

Actieplan Jeugdwerkloosheid Utrecht-Midden krijgt vervolg
REGIOI  Maar liefst 1.115  jongeren vonden een baan, leerwerkplek of stage via het regionale  Actieplan Jeugdwerkloosheid; reden genoeg om hier in 2015 – 2016 mee door te gaan. Twee jaar geleden sloegen vijftien gemeenten de handen in een om samen de jeugdwerkloosheid in de regio Utrecht-Midden terug te dringen.

Het Actieplan Jeugdwerkloosheid 2015-2016 bouwt voort op de succesvolle aanpak van het vorige actieplan. Met nóg meer aandacht voor kwetsbare jongeren. Zij krijgen extra ondersteuning. Daarnaast wordt de opdracht van de regionale jobhunters voor jongeren verlengd en uitgebreid met de taak om jongeren te plaatsen op leerwerkplekken.
De gemeenten die samenwerken voor het Actieplan Jeugdwerkloosheid zijn: De Bilt, Bunnik, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.

 

Jongerenraad: Doornse kazerne festivalterrein
DOORN  Haagse ministeries krijgen het recht van eerste koop op Doornse kazerneterrein voordat het de vije markt opgaat. Doornse scholieren willen er liefst een festivalterrein,  met boetiekjes, bedrijfjes en een McDonalds.
Het kazerneterrein komt pas in 2021 vrij, dan zal ook de laatste marinier verhuisd zijn naar de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen. Lees verder

 

Leersum zoekt uitdagers voor NK Bommetje
LEERSUM In het Bosbad in Leersum vindt op vrijdag 10 juli voor de derde keer de voorronde voor het NK Bommetje plaats. Het record van vorig jaar bedroeg 7,5 meter. Bestond het deelnemersveld in eerdere edities vooral uit Leersumers, dit jaar hoopt de organisatie op vele deelnemers uit de omgeving, in het bijzonder meiden.  Lees verder

 

Ramadanmaaltijd in het Beauforthuis
AUSTERLITZ  Zondag 12 juli is er weer een Ramadanmaaltijd in het Beauforthuis. Voorafgaand om 20:30 is er een boswandeling om even alle beslommeringen van je af te gooien.
Iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand Ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. Vanaf zonsondergang worden familie en kennissen bezocht en eet men gezamenlijk. In Nederland wordt de Iftar door verschillende moskeeën en organisaties gebruikt om moslims en niet-moslims samen te brengen en deel te nemen aan deze gezamenlijke dis. Deelname is gratis. svp reserveren
Voorafgaand om 18.30 is er een tapasconcert van het Matangi-strijkkwartet: het boegbeeld van de nieuwe generatie klassieke musici.
zondag 12 juli, 20:30 u: boswandeling, 21.30 u: Ramadanmaaltijd

 

Heuvelrugnieuws van 8 juli  18e  jaargang 2015 nummer 5540

AH Doorn creeert rust rond verwarde klant
DOORN  Het Doornse filiaal van AH ontvangt als allereerste supermarkt van Nederland het certificaat dementievriendelijk. Misschien zelfs wel van de wereld. ‘We moeten er gewoon over doen.’ Ook ik heb een spiekbriefje nodig, zegt Nico Spierenburg, filiaalmanager van de Doornse AH, als hij moet speechen nadat hij de oorkonde in ontvangst heeft genomen. ‘En ik weet inmiddels dat ik me daar niet voor hoef te schamen, zeker niet hier in Doorn.’  Lees verder

 

Familie Van Vliet heeft andere toekomstplannen
BUNNIK’ De familie Van Vliet heeft haar supermarkt, de Albert Heijn in Bunnik, verkocht. Ze hebben als gezin deze keuze gemaakt omdat ze andere toekomstplannen hebben. De supermarkt wordt op 7 september officieel eigendom van de Hans Geveling Groep. Voor hem is het zijn elfde Albert Heijn.  Lees verder

 

Gemeente raakt voorzichtig uit de rode cijfers
ODIJK  De gemeente Bunnik is, na jaren van bezuinigen, uit de rode cijfers aan het raken. Ook het spaargeld is eindelijk weer wat gegroeid. Voor 2016 is de Begroting op een haar na positief. Donderdag is er over de Kadernota 2016-2019 vergaderd ‘ dit document werkt toe naar de Begroting voor 2016. Vanuit de coalitie was er lof voor de manier waarop de veranderingen in het sociale domein zich hebben voltrokken. P21 zei nog wel zorgen te hebben over de realisatie van sociale woningbouw en hoopte op enige voortgang op het gebied van duurzaamheid. De Liberalen noemden een hoge grondopbrengst van Het Burgje als van essentieel belang. “Omdat er zonder opbrengsten uit grondverkoop er in deze gemeente weinig van de grond komt.” Lees verder

 

Raad en college oneens over verkoop Eikenpadplantsoen
ODIJK/BUNNIK ‘ Steeds duidelijker begint zich het verschil van mening af te tekenen over de verkoop van delen van het Eikenpadplantsoen. Met zeven eigenaren van de Gildenring zijn de contracten reeds getekend. Het college wil zich aan deze overeenkomsten houden. De raadsfracties zijn over de gehele linie tegen de verkoop. Op 9 juli volgt hierover een debat in de gemeenteraad.  Lees verder

 

Brandweer uren druk met honderden dode vissen
DOORN De brandweer is dinsdagavond de hele avond druk geweest met een vijver aan de Hydeparklaan waar veel dode vissen in liggen. Door de droge periode is al het zuurstof uit het water en gaan veel vissen dood. Er liggen wel meer dan 300 vissen in de Doornse vijver en de stank is enorm. Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 9 juli  18e  jaargang 2015 nummer 5541

Politie: Vermiste vrouw Doorn vermoedelijk geen misdrijf
DOORN  In het IJskelderbos bij Doorn zijn rechercheurs bezig met een onderzoek op een plek waar donderdagmorgen een vermiste vrouw levend teruggevonden is. De politie denkt dat het gaat om een poging tot zelfdoding en onderzoekt wat er precies is gebeurd.  Lees verder

 

Automobiliste dood door aanrijding met trein in Bunnik
BUNNIK  In Bunnik is woensdagavond een trein tegen een personenauto gereden. De bestuurster van de auto is overleden. De trein reed rond 22.30 uur richting Arnhem toen het bij de overweg aan de Achterdijk op de auto botste. Die werd aan de bestuurderskant geraakt. De vrouw zat alleen in de auto en was op slag dood.  Lees verder

 

 

CBS Triangel sluit deuren na dertig jaar
DOORN ,,Een beetje dubbel is het wel: vertrekken uit het sfeervolle schoolgebouw van De Triangel aan de Kortenburglaan om een nieuwe start te maken met Hoog Moersbergen als de fusieschool De Sterrenboog.” Midden tussen verhuisdozen vertelt locatieleider Amy Veenendaal hoe het voelt om de deuren van de school na dertig jaar De Triangel te sluiten.  Lees verder

 

Gezamenlijke ‘Iftar’ bij de Turkse moskee
DRIEBERGEN Niet eten, drinken, roken en je onthouden van geslachtsgemeenschap. Al sinds 18 juni houden veel moslims zich aan deze regels tijdens de ramadan, een speciale maand in de islamitische kalender waarin wordt gevast. Als de zon onder is mag er worden gegeten: een Iftar-maaltijd. Dit jaar maakte de Turkse moskee er een groot buitenfeest van en nodigden onder andere raadsleden, de Raad van Kerken (RvK) en de lokale wijkagenten uit om aan te schuiven.  Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 10 juli  18e  jaargang 2015 nummer 5542

Parkeeroverlast rondom basisschool De Vuurvogel aangepakt

DRIEBERGEN  De parkeeroverlast rondom basisschool De Vuurvogel aan de Faunalaan in Driebergen is door de school en de gemeente aangepakt. Het halen en brengen van kinderen zorgde voor volle groenstroken, dubbel parkeren en daardoor voor gevaarlijke situaties. De zijkanten van de Faunalaan, ter hoogte van de school, zijn nu voorzien van paaltjes en gele banden. De strook tussen de parallelweg en de rijbaan is voorzien van een laag hekwerk met heggeplanten. Kinderen kunnen nu niet meer oversteken tussen de (dubbel) geparkeerde auto’s door. Automobilisten moeten nu parkeren op die plekken die daarvoor zijn bestemd. De voorzieningen zijn betaald door de school en de gemeente. Ook het onderhoud is gedeeld. Dit is allemaal in een samenwerkingsoverkomst vastgelegd; een mooi voorbeeld van particiaptie.

 

Mazijkpop op zaterdag 18 juli
WIJK BIJ DUURSTEDE  Op zaterdag 18 juli is er vanaf 19.00 uur weer het jaarlijkse Mazijkpop festival in het centrum van Wijk bij Duurstede. Het is de Wijkse Popmuziekvereniging met steun van veel Wijkse bedrijven en de Gemeente weer gelukt een leuk festival samen te stellen. Op het podium aan de Mazijk achter café ‘t Hoff treden achtereenvolgens Aka Block, Lady & de Vage bende en The Streets op.  Lees verder

 

Flinke parkeerproblemen bij het Bosbad
LEERSUM Op dagen van topdrukte is het Bosbad Leersum in noodgevallen niet of nauwelijks bereikbaar voor de hulpdiensten.  Oorzaak is het massaal foutparkeren langs de Scherpenzeelseweg en het blokkeren door auto’s van het toegangshek naar het zwembad vanaf de parkeerplaats. Handhaven gebeurt, maar onvoldoende om gevaarlijke situaties te voorkomen. Lees verder

 

Maarnse peuters zonder school
MAARN De peuters hebben hun juffen woensdag uitgezwaaid. In augustus gaan de deuren voor de peutergroep van ‘t Hummelhonk bij KMN Kind & Co niet meer open. De voormalige peuterspeelzaal bestond al sinds 1972 in Maarn. Ouders zijn teleurgesteld en boos. Lees verder

Zeven kavels in Bunnik mogen in de verkoop
BUNNIK  De zeven kavels aan het Eikenpad in Bunnik mogen gewoon worden gekocht door bewoners. Donderdagavond discussieerde de raad over de procedure rond de verkoop van het zogenaamde snippergroen. Lees verder

 

Dertig woningen aan de voet van de Grebbeberg
RHENEN  VOF Rhenen Vogelenzang (een samenwerking tussen Van Wijnen Projectontwikkeling Oost B.V. en BPD) en SPF Beheer b.v. namens Stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer hebben overeenstemming bereikt voor de realisatie van dertig voor de verhuur bestemde eengezinswoningen.  Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 11 juli  18e  jaargang 2015 nummer 5543

Werkbezoek Commissaris van de Koning aan Wijk bij Duurstede
WIJK BIJ DUURSTEDE  Donderdag 9 juli bracht de Commissaris van de Koning van de Provincie Utrecht, de heer Willibrord van Beek, een werkbezoek aan de gemeente Wijk bij Duurstede. Op het programma stond een gesprek met het college van burgemeester en wethouders over onder andere ontwikkelingen rondom de gedecentraliseerde taken, regionale samenwerking, economie, openbare orde en veiligheid en de financiële situatie van de gemeente. Ook werd een bezoek gebracht aan twee Wijkse bedrijven: Aegir Marine en Royaan.

 

Raad besluit tot aanpak verduurzamen 3000 woningen
ZEIST  De Raad van de gemeente Zeist is 7 juli 2015 akkoord gegaan met het plan van aanpak om te komen tot het verduurzamen van 3000 bestaande woningen in de periode tot medio 2018. Het plan omvat twee sporen: (1) het oprichten van een samenwerkingsverband van inwoners, bedrijven en gemeente, en (2) het stimuleren van lopende en nieuwe acties en projecten in Zeist.
 
Het getal van 3000 woningen is geen eindpunt: de gemeente wil samen met andere partijen vooral een beweging op gang brengen. Een beweging waarin inwoners, bedrijven zelf actief met duurzaamheid aan de slag gaan. Dat is goed voor het milieu, goed voor het wooncomfort en goed voor ieders portemonnee. Het verduurzamen van bestaande woningen is bovendien een belangrijke stap richting een klimaatneutrale gemeente Zeist in 2050.

 

Heuvelrugnieuws van 12 juli    18e  jaargang 2015 nummer 5544

Feestelijke viering recreatieve impuls Hollandse Waterlinie

VECHTEN  Op zondagmiddag 12 juli is er bij Fort bij Vechten op feestelijke wijze een extra recreatieve en regionale impuls gegeven aan het fietsen, recreëren, wonen en ondernemen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Kromme Rijn gebied. Kunstproject ‘De Ontsnapping’ met 44 polyester levensgrote renners en het internationale fietsfestival WeOwnYellow waren hierbij een passend decor.

Speciale sprekers deze middag waren Olympisch kampioene Marianne Vos en de Utrechtse gedeputeerde Mariette Pennarts. Als officiële openingshandeling onthulde gedeputeerde Mariëtte Pennarts, wethouder Rob Zakee (gemeente Bunnik) en Saskia Kemperman (gebiedscoöperatie O-gen) samen de TOP (Toeristisch Overstap Punt) Fort bij Vechten. Het Fort is niet zonder reden uitgezocht. Fort bij Vechten is namelijk niet alleen een mooie festivallocatie maar hier opent ook in het najaar het Nationaal Waterliniemuseum voor het eerst zijn deuren. Na de officiële openingshandeling vertelde wethouder Zakee  de aanwezigen over het belang van de recreatieve impuls en waarom hij de Ontsnapping naar de regio haalde. Gedeputeerde Pennarts benadrukte het belang van fietsen en recreëren in de provincie Utrecht en in het Waterliniegebied, dat de recreant  rijke cultuur, historie en prachtige natuur te bieden heeft. Het kunstproject ‘De Ontsnapping’ bestaat uit een groep speelgoedrenners die vanuit België speciaal naar de Hollandse Waterlinie ‘ontsnapt’ zijn. Dat peloton van 44 levensgrote blauwe, rode, groene en gele polyester renners legt al vanaf 26 juni vanuit Bunnik zijn eigen unieke Tour de Nederland af. Wethouder Zakee gaf aan: “Bunnik zint al enige tijd, met provincie en buurgemeenten, op manieren om het prachtige gebied van de Kromme Rijn en onze Hollandse Waterlinie, die op de nominatie staat om Werelderfgoed te worden, meer op de kaart te zetten. Bijvoorbeeld als fietsgebied.” De middag kreeg een feestelijk tintje door het WeOwnYellow festival bij Fort Vechten. Dit is een initiatief van Marianne Vos, Loes Gunnewijk, Roxane Knetemann en Marijn de Vries in samenwerking met Tour de France Utrecht. Deze renners willen meer vrouwen op de fiets  krijgen. WeOwnYellow bestaat uit een vrouwentour door de provincie Utrecht, met Fort bij Vechten als het begin- en eindpunt, en een cultureel festival dat voor iedereen toegankelijk is. Olympisch Kampioene Marianne Vos was de speciale gast deze middag.

 

Natuurmiddag dierleven in de heemtuin

LEERSUM  Op woensdagmiddag 5 augustus organiseert de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum weer een kinderactiviteit. Het thema is: dierleven in de heemtuin. De kinderen gaan zoeken naar dieren onder de grond, in het water en in de lucht. Kinderen van 6-12 jaar zijn welkom om 14.00 uur bij de ingang van landgoed Broekhuizen aan de kruising Broekhuizerklaan-Middelweg (bij het grote hek). Om vier uur kunnen ze daar weer worden opgehaald. De activiteit is gratis, voor een hapje en drankje wordt gezorgd. Voor nadere informatie, zie www.dorpennatuur.nl.

Gemeente wil niet innen UTRECHTSE HEUVELRUG Financieel wethouder Jan Willem van Dongen (D66) wil de vaststelling van de WOZ-waarde van woningen en het innen van alle gemeentelijke belastingen uit handen geven. Volgens Van Dongen scheelt dat Utrechtse Heuvelrug jaarlijks 87.000 euro.  Lees verder

 

Er is een klein beetje geld voor de Koenestraat AMERONGEN Bewoners van de Koenestraat hoeven er voorlopig niet op te rekenen, dat de gemeente de verkeersveiligheid van de doorgaande weg naar Overberg grootschalig aanpakt. Volgens een memo van wethouders Henk Veldhuizen (CDA) en Gerrit Boonzaaijer (SGP) is er geen geld voor een uitgebreid herinrichtingsproject.  Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 13 juli    18e  jaargang 2015 nummer 5545

Derby’s en oude bekenden in eerste voetbalspeelronde

UTRECHTSE HEUVELRUG Voetbalbond KNVB heeft het speelschema voor amateurvoetbalclubs vrijgegeven. De Heuvelrugvoetbalclubs start op zaterdag 5 september met het voetbalseizoen 2015-2016.  Lees verder

 

Ernst Jansz speelt de mooiste liedjes

AUSTERLITZ  Vrijdag 24 juli staat er met Ernst Jansz een brok Nederlandse popgeschiedenis op het podium tijdens dit 25×25 concert. Hij maakte in de jaren 60 deel uit van de legendarische hippieband CCC Inc. en daarna schreef hij geschiedenis met het door hem opgerichte Doe Maar. Na de opheffing van deze band zat hij niet stil. Hij begeleidde en produceerde andere grootheden als Bram Vermeulen en Boudewijn de Groot en maakte een aantal soloplaten, zoals De Overkant en Molenbeekstraat, met intieme melancholische liedjes. In 2010 kreeg hij een Edison nominatie voor zijn cd Dromen van Johanna met in het Nederlands vertaald werk van Bob Dylan, waarmee hij zijn kwaliteiten als singer-songwriter onderstreepte. In ‘Huiswaarts’ zingt Ernst Jansz liedjes van deze 3 cd’s. 25 x 25 jubileumconcerten Ernst Jansz speelt zijn mooiste liedjes als eerbetoon aan het jubilerende Beauforthuis. In de serie 25x 25 jubileumconcerten verzorgen 25 artiesten en gezelschappen concerten. De opbrengst gaat naar de aanschaf van een nieuwe licht/ en geluidsinstallatie, theaterstoelen en de Faziolivleugel. Zodat de volgende lichting artiesten ook kan genieten van het mooie Beauforthuis. Andere artiesten zijn o.a. Carel Kraayenhof, Eric Vaarzon Morel, Armand en Hans Dulfer. vrijdag 24 juli, 20:15 Ernst Jansz – Huiswaarts, de mooiste liedjes

 

Heuvelrugnieuws van 15 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5546

Uitkomsten grondwateronderzoek Werkhoven

 

WERKHOVEN  Maatregelen in het openbaar gebied in Werkhoven leveren geen bijdrage aan het verlagen van de grondwaterstanden op particulier terrein aldaar. Dat komt door de dikke kleilaag in de ondergrond. Maatregelen dicht bij de plek van de hoge grondwaterstand hebben wél effect. Dat is de conclusie van onderzoek naar de grondwaterstanden in Werkhoven.

De gemeente Bunnik heeft samen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Dorpsraad Werkhoven grondwatermetingen gedaan in het openbaar gebied in Werkhoven. Tevens is er een enquête gehouden onder inwoners om inzicht te vergroten in de grondwaterstanden op particulier terrein.
Uit technisch bodemonderzoek blijkt dat de aanleiding voor de hoge grondwaterstanden ligt in de aanwezige kleilaag in de ondergrond. Ook is gebleken dat maatregelen van de gemeente in het openbaar gebied niet leiden tot een verlaging van grondwaterstanden op particulier terrein. Het grondwaterpeil kan wel dalen als bewoners zo dicht mogelijk bij de plaats van het hoge grondwaterpeil op eigen terrein zelf maatregelen nemen. Uit de enquête blijkt dat sommige bewoners in Werkhoven dat al gedaan hebben.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op basis van alle beschikbare informatie en de resultaten van de enquête besloten om nu geen maatregelen in het openbaar gebied te nemen. Op basis van de geldende regelingen in Nederland zijn bewoners zelf verantwoordelijk voor het nemen van die maatregelen.
De gemeente informeert inwoners in september over mogelijke maatregelen die inwoners zelf op particulier terrein kunnen nemen.

 

Jessica ten Voorden gefeliciteerd met  kandidaatstelling voor WorldSkills

 

DOORN  Binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug woont een nationaal kampioen, Jessica ten Voorden. Zij maakt deel uit van Team Nederland. Het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen tijdens 'het WK voor beroepen', WorldSkills 2015, dat van 11 t/m 16 augustus in Sao Paulo (Brazilië) wordt gehouden.  De 35 Nederlandse kandidaten gaan de strijd aan tegen vakgenoten uit 73 landen.

Jessica ten Voorden (21) komt uit Doorn. Zij leert bij het gezondheidszorg college van ROC Midden Nederland. Jessica komt uit in de vakwedstrijd Health en Social Care. In verschillende rollenspellen worden praktijksituaties nagespeeld. Ze wordt beoordeeld of ze de juiste vragen stelt, de juiste handelingen uitvoert, de patiënt voldoende geruststelt en de situatie goed in weet te schatten.

 

Heuvelrugnieuws van 16 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5547

Zelf groenten plukken op De Parel

AMEREONGEN  Verse groente plukken, direct van het land. Dat is sinds 1 juli mogelijk bij dorpsakker De Parel in Amerongen. De ecologische moes- en pluktuin is elke zaterdag van 10.00-12.00 uur geopend om zelf verse groenten te plukken, tegen een kleine vergoeding en zolang de voorraad strekt.
Alle groenten zijn natuurlijk geteeld en bevatten geen bestrijdingsmiddelen. De Parel is te vinden aan de Holleweg 35, achter Kringloopwinkel 'Goed Zo'.

De Parel is een zogeheten 'samentuin'. Drie keer per week is een groep enthousiaste vrijwilligers bezig om de tuin te bewerken. De opbrengst wordt samen gedeeld.  Meer informatie? Bel of mail coördinator Liesbeth van den Berge, tel. 0343-723780 of dorpsakkerdeparel@zdh.nl. Kijk ook eens op: http://www.facebook.com/DorpsakkerDeParel.

 

Saneringsplannen Acacialaan Doorn en Traaij Driebergen
DOORN / DRIEBERGEN  De bodem aan aan de Acacialaan in Doorn (nummer 7 e.o) en aan de Traaij in Driebergen (153 F e.o). wordt dit najaar gesaneerd. Aanleiding is de geconstateerde bodemvervuiling met vluchtige chloorkoolwaterstoffen (met name PER).De grond op deze twee locaties wordt gesaneerd onder bevoegd gezag van de Provincie Utrecht. De stichting Bosatex stelt de saneringsplannen op en voert ze uit. De provincie moet de saneringsplannen goedkeuren. Dat doet zij met een beschikking tot instemming. De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD), dit is de milieu uitvoeringsorganisatie van de provincie, bereidt deze beschikkingen voor. De RUD heeft op 8 juli 2015 de ontwerpbeschikking tot instemming met het saneringsplan Traaij 153 F e.o. in Driebergen ter inzage gelegd. De RUD verwacht op 27 juli 2015 de ontwerpbeschikking tot instemming met het saneringsplan Acacialaan 7 e.o. in Doorn ter inzage te leggen.
Driebergen

 

Het saneringsplan voor de Traaij in Driebergen ligt ter inzage van 8 juli t/m 12 augustus 2015. Gedurende deze periode kunnen belanghebbenden reacties op dit plan indienen bij de RUD Utrecht. De ontwerpbeschikking ligt met het saneringsplan ter inzage in het provinciehuis (Archimedeslaan 6 in Utrecht) en in de Gemeentewinkel in cultuurhuis Pléiade in Doorn. De beschikking zonder de bijlagen, is ook te raadplegen via de gemeentelijke website onder ‘Actueel, verontreiniging bodem Doorn en Driebergen’.

 

Het saneringsplan voor Acacialaan in Doorn ligt ter inzage van 27 juli t/m 6 september 2015. Gedurende deze periode kunnen reacties op dit plan worden ingediend bij de RUD Utrecht.De ontwerpbeschikking komt met het saneringsplan ter inzage te liggen in het provinciehuis (Archimedeslaan 6 in Utrecht) en in de Gemeentewinkel in cultuurhuis Pléiade in Doorn.
Informatieavonden
Om de ontwerpbeschikkingen toe te lichten organiseert de stichting Bosatex met de provincie/RUD in samenwerking met de gemeente informatiebijeenkomsten. Op dinsdagavond 21 juli 2015 is er in Nieuw Salem in Driebergen een informatieavond over het saneringsplan Driebergen. Op maandagavond 24 augustus 2015 kunnen belangstellenden in cultuurhuis Pléiade in Doorn terecht voor een informatieavond over het saneringsplan Doorn.
Het saneringsplan bevat informatie op grote lijnen. Informatie over bijvoorbeeld afsluiting van wegen en locaties van saneringsmiddelen komt in het uitvoeringsplan naar voren. Over het uitvoeringsplan wordt een tweede informatieavond georganiseerd, in september.

 

Heuvelrugnieuws van 17 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5548

Bestemming en gebruik Nevengeul blijft ongewijzigd

 

WIJK BIJ DUURSTEDE  Al lange tijd is het gebruik van de Nevengeul bij de Prins Hendrikweg onderwerp van discussie. Op 26 mei jl. heeft de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede het college opgeroepen te onderzoeken of kleinschalig gebruik van het terrein ook mogelijk is. Insteek daarbij is dat er voldoende draagvlak moet zijn bij omwonenden. Uit gesprekken met verschillende partijen is gebleken dat er wel ideeën zijn hoe dit uitgevoerd kan worden, maar dat deze plannen onvoldoende steun krijgen uit de buurt. De reden hiervan is vooral dat de kleinschaligheid niet gegarandeerd kan worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarop besloten dat de situatie rondom de Nevengeul onveranderd blijft.

‘De Nevengeul is inderdaad een mooie locatie om jonge kinderen te laten spelen. Als we daar echter toestemming voor zouden geven, dan kun je erop rekenen dat in korte tijd ook grote groepen jongeren en volwassenen weer naar deze plek trekken. Dat brengt problemen met zich mee: fietsen worden overal langs de weg en tegen de bosjes geparkeerd, de ‘kleine en grote boodschap’ wordt verderop gedaan bij gebrek aan sanitaire voorzieningen, er ontstaat geluidsoverlast, zwerfafval en het gevolg is dat de omwonenden flink wat overlast ervaren. Dat is in het recente verleden ook gebeurd. De groep omwonenden die tegen recreatie aan de Nevengeul is, is hierdoor toegenomen. Enkele omwonenden zijn zelfs ziek geworden van de wijze waarop recreërende plaatsgenoten op hen reageerden, ’ aldus wethouder Hans Marchal.

Het college van b & w heeft gesproken met een delegatie van de initiatiefnemers -die graag zien dat hun kinderen aan de Nevengeul kunnen spelen- en met een delegatie van direct omwonenden. ‘De initiatiefnemers hebben een schets gemaakt voor een aangepaste inrichting van het terrein, zodat het niet meer de uitstraling heeft van een strand,’ vertelt wethouder Wil Kosterman. ‘Ondanks de goede intenties zien we op dit moment geen mogelijkheden, om ervoor te kunnen zorgen dat het niet te druk wordt aan de Nevengeul en er geen overlast ontstaat. Het is goed dat er nu duidelijkheid is, zodat de discussie verstomt en de rust terugkeert.’

Het gebruik van het terrein blijft daarom zoals het nu is. Met de delegaties is besproken hoe er verder voor gezorgd wordt dat de Nevengeul niet uitnodigt voor recreatie. Ook de plantengroei krijgt een zetje in de rug, omdat deze niet overal op het rulle oeverzand op gang komt. Daarom komen op gedeelten van de oever tijdelijk gaasafrasteringen te staan.

Daarnaast plaatst het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden langs de Prins Hendrikweg een informatiepaneel met uitleg over de natuurlijke oevers van de Kromme Rijn.
Honden moeten hier (net zoals overal binnen de bebouwde kom) aan de lijn blijven.

 

Aantal fietsenrekken station Bunnik flink uitgebreid
BUNNIK  Het aantal fietsenrekken bij station Bunnik wordt fors uitgebreid van 432 fietsplaatsen naar 750 plaatsen. Dat zegt het college van B en W na vragen van De Liberalen.  Lees verder

 

Bomen Otselaan in Werkhoven in twee fasen gekapt
WERKHOVEN  Het college van Bunnik heeft besloten uit veiligheidsoverwegingen alle bomen aan de Otselaan in Werkhoven nog dit jaar, in twee fasen te kappen. De bomenrij aan de woningzijde zal als eerste worden gekapt. De andere bomen volgen later dit jaar, na afronding van de bezwaarprocedure. Het besluit is genomen na gesprekken met inwoners en een extern onderzoek naar de stabiliteit van de bomen.

Uit dat stabiliteitsonderzoek bleek dat alle bomen gekapt moeten worden. Dit omdat de kans op omvallen bij een stevige storm erg groot is. De bomenrij vormt bovendien één geheel. Dat wil zeggen dat de bomen elkaar ondersteunen. Bij het verwijderen van een deel wordt het overblijvende deel zwakker. Daarom concludeert het college met het oog op de veiligheid dat het nodig is om alle bomen aan de Otselaan te kappen.

De bomen aan de woningzijde zijn in erg slechte staat. De kans op uitvallende takken is bij deze bomen erg groot. Het college besluit daarom de volledige rij als eerste te kappen. De vergunningsaanvraag wordt nu voorbereid en aan het einde van de zomer ingediend. Direct na afgifte van de vergunning wordt de eerste rij bomen aan de woningzijde gekapt. De andere bomen worden dit najaar, na afronding van de eventuele bezwaarprocedure, gekapt.

Voor de periode dat de kap nog niet wordt uitgevoerd, wordt onderhoudssnoei gepleegd. In het najaar wordt het herplantingsplan samen met de bewoners opgesteld.

 

Criminaliteit Utrechtse Heuvelrug daalt
UTRECHTSE HEUVELRUG  In de eerste zes maanden van 2015 is het aantal misdrijven in de gemeente Utrechtse Heuvelrug met 9% afgenomen ten opzichte van 2014. Daarmee scoort de gemeente gunstiger dan het regionaal gemiddelde van -8%.

De daling van de woninginbraken, die in 2013 begon, zet zich ook in 2015 door. Het aantal woninginbraken nam af met 39%. Zowel het aantal pogingen als het aantal geslaagde inbraken nam af met respectievelijk 54% en 32%. Burgemeester Frits Naafs is blij met deze ontwikkeling. ,,Jarenlang hebben we met politie en inwoners geïnvesteerd in preventie, signalering en opsporing. Daar plukken we nu met elkaar de vruchten van. Voor mij is deze ontwikkeling een bewijs dat we op de goede weg zijn. Als de cijfers dalen, zie je vaak een beweging om de inspanningen terug te schroeven. Maar dat gaan we ten aanzien van misdrijven met ernstige impact voorlopig niet doen. We gaan dus door met de kentekencontroles bij de op- en afritten van de snelwegen, voorlichtingsactiviteiten en signaleringsoefeningen met burgernetdeelnemers.”

Begin januari meldde de gemeente nog een stijging van het aantal geweldsmisdrijven en meldingen jeugdoverlast in 2014. Deze stijging heeft zich in 2015 niet doorgezet. Dat wijst  erop dat het vooral incidenten betrof en er voorlopig geen wijziging van de huidige aanpak noodzakelijk is. De stijging van het aantal vernielingen, bedrijfsinbraken en winkeldiefstallen geven voorlopig nog geen reden tot zorg. Hoewel er ten opzichte van 2014 een stijging is, liggen de aantallen beduidend lager dan in 2012.

Burgemeester Naafs verwacht dat het veiligheidsniveau de komende jaren rond het huidige niveau blijft. ,,De totale criminaliteit is de afgelopen tien jaar sterk afgenomen. Onze inschatting is dat we een zekere ondergrens hebben bereikt. Het huidige veiligheidsniveau vasthouden gaat echter niet vanzelf. Dat vraagt een integrale benadering, een combinatie van zorg en straf en een voortdurend inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen.” Als voorbeeld noemt Naafs de actualiteit rond ‘verwarde personen’. ,,Als gemeente constateerden wij deze problematiek jaren geleden al. We hebben niet gewacht op instructies uit Den Haag, maar werken inmiddels al een jaar met ons interventieteam. Hierin werken  politie, corporaties en partners uit de verslavingszorg en de geestelijke gezondheidszorg, onder regie van onze gemeente, met elkaar samen om inwoners die bijvoorbeeld  verward, zorgmijdend en overlastgevend zijn, snel in een gecombineerd woon- en hulpverleningstraject te plaatsen.  Actief en alert blijven, daar gaat het om.”

 

Incidenteel capaciteitsprobleem met GGZ Heuvelrug
REGIO  Op 14 juli 2015 heeft wethouder Marcel Fluitman (gemeente Zeist) namens de vijf gemeenten regio Zuidoost Utrecht (Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist) gesproken met de directie van GGZ Heuvelrug over de toename van aanvragen voor GGZ jeugdhulpverlening bij deze GGZ instelling.

Uit het gesprek bleek dat het hier gaat om een incidenteel capaciteitsprobleem. Jeugdigen kunnen nog steeds terecht voor hulp in de regio bij de overige GGZ instellingen.
De vijf gemeenten regio Zuidoost Utrecht vinden het van groot belang om de jongeren die aankloppen bij de GGZ te helpen. Vanuit de vijf gemeenten zijn er duidelijke afspraken met de aanbieders gemaakt en we gaan met ze in overleg als het budgettair kader niet meer voldoet. De zorg voor de jeugd staat voorop

 

Heuvelrugnieuws van 18 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5549

Gemeente niet geïnformeerd over ontsnapte Ali Benhadi

 

ZEIST  De gemeente Zeist is niet geïnformeerd over de ontsnapping van de vuurwapengevaarlijke crimineel Ali Benhadi. Volgens een woordvoerder hoorde de gemeente pas twee dagen na de ontsnapping van het incident door een persbericht van de politie.  Lees verder

 

Bunnik gaat strijd aan met reuzenberenklauw
BUNNIK  De gemeente Bunnik gaat de reuzenberenklauw aanpakken. De planten komen vooral voor langs het Jaagpad en worden binnenkort door gemeentemedewerker weggemaaid.  Lees verder

 

Zeventig senioren boos op gemeente
UTRECHTSE HEUVELRUG Zo'n 70 inwoners hebben al een bezwaarschrift ingediend tegen de vermindering van de huishoudelijke hulp. Dat heeft wethouder Hans Nijhof (GroenLinks/PvdA) gisteren in antwoord op persvragen van deze krant laten weten. Lees verder

 

Historie Doornse begraafplaatsen in kaart gebracht
DOORN  De oudste begraafplaats van Doorn lag in de huidige winkelstraat, op de plaats van de voormalige Kampwegkerk en het parkeerterrein daarnaast. De eerste, grondige publicatie over de begraafplaatsen in dit dorp biedt veel nieuw archiefmateriaal, foto's en kaarten.

In 1829 werd in Nederland de Begraafwet van kracht. Die stelde dat iedere plaats met meer dan 1000 inwoners een eigen begraafplaats moest hebben buiten de bebouwde kom. "Doorn telde toen net iets meer dan 1000 inwoners en kreeg dus met deze eis te maken", stelt Herman Postema, de schrijver van het boek. "Nu we bijna 100 jaar verder zijn, is het haast niet voor te stellen dat de Kampweg destijds buiten het dorp lag. Tegenwoordig is het de winkelstraat."
Postema, projectleider archieven bij het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht in Wijk bij Duurstede, heeft veel archiefonderzoek naar de begraafplaatsen in Doorn gedaan. "Wie in de handboeken over de geschiedenis van Doorn kijkt, leest slechts een enkele zin over de Kampwegbegraafplaats. Er blijkt echter veel meer informatie te zijn. Maar dat zat diep weg geborgen of was nog niet geïnventariseerd. Alle puzzelstukjes zijn nu bij elkaar geveegd. Dat leidde tot een tamelijk compleet beeld over de eerste begraafplaats van Doorn." Bovendien zijn alle bronnen, zoals begraafregisters en grafregisters, getranscribeerd en op de website van het RHC geplaatst (www.rhczuidoostutrecht.nl).
Spoedig was na ruim 150 begrafenissen de Kampwegbegraafplaats te klein. In 1872 kwam er dan ook een nieuw grafveld aan de Amersfoortseweg. Hier vonden in de loop der jaren naar schatting 6000-7000 mensen hun laatste rustplaats. Prachtig kaart- en fotomateriaal laat zien hoe de begraafplaats in vakken is opgebouwd en regelmatig is uitgebreid.
Veel aandacht is in het boek gegeven aan de oorlogsgraven en de particuliere begraafplaatsen. Bij wet is bepaald dat alleen leden van het Koninklijk Huis buiten de algemene begraafplaatsen mogen worden begraven. Toch zijn er in Doorn twee particuliere begraafplaatsen.
Ook het aantal oorlogsgraven in Doorn is door het onderzoek van Postema uitgebreid. Aandoenlijk is de anekdote die hij opgenomen heeft in zijn publicatie over de begrafenis van "sergeant Meijer". "De lijkkist van de standrechtelijk geëxecuteerde sergeant is over het hek getild en aan de andere kant gegooid."
Begraven te Doorn is voor € 9,95 te koop bij boekhandel The Readshop in de Passage te Doorn. Het is ook te bestellen bij de auteur.

 

Cunerakerk krijgt eerste geveltreken

 

RHENEN  In de provincie Utrecht komen 100 geveltekens op erfgoedlocaties. Alle 42 monumenten vanuit het fonds Erfgoedparels vallen hieronder. Interessante gebouwen, waar mensen graag meer over willen weten. De Cunerakerk in Rhenen kreeg onlangs het eerste gevelteken in de provincie. Wie een mobiel voor het gevelplaatje houdt, krijgt meer te weten over de plek, de geschiedenis en wat er te doen is. Ook als de locatie op dat moment gesloten is.

 

Zo krijg je als je je mobiele telefoon voor het gevelteken van de Cunera toren houdt foto’s  van de kerk te zien en het verhaal te lezen van de heilige Cunera van Rhenen. Dus ook als de kerk gesloten is en er geen rondleiding plaatsvindt, kun je een (digitale) blik in de kerk werpen.

 

Fietsen en wandelen in Zeist
ZEIST  Op donderdagmiddag 16 juli is het nieuwe Toeristisch Overstappunt (TOP) Slot Zeist geopend, een zuil met informatie over fiets- en wandelroutes op de Heuvelrug. De Utrechtse gedeputeerde Mariëtte Pennarts verrichte samen met wethouder Sander Jansen (gemeente Zeist), Jan Wolleswinkel (Gebiedscoöperatie O-gen) en artiesten van Circus Herman Renz de officiële openingshandeling.

 

Heuvelrugnieuws van 19 juli    18e  jaargang 2015 nummer 5550

Kledingcontainer in brand in Doorn

 

DOORN  In Doorn is zaterdagnacht een kledingcontainer uitgebrand. De container stond aan de Boswijklaan en werd volledig verwoest.
Op de Utrechtse Heuvelrug zijn dit jaar al meerdere kledingcontainers door brand verwoest.  Lees verder

 

De BHIK-ondernemersprijs 2015: onderscheidend vermogen

BUNNIK  In de huidige economie is het belangrijker dan ooit dat bedrijven eruit springen ten opzichte van de concurrentie. Maar hoe doet een ondernemer dat? Waar zoekt hij het relevante verschil en hoe merkt een klant dat? Het creëren van onderscheidend vermogen is het onderwerp van de BHIK-ondernemersprijs 2015. U kunt nu doorgeven welke ondernemer volgens u de prijs verdient.

 

De BHIK-ondernemersprijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De winnaar is een ondernemer wiens product, dienst, merk of bedrijf nadrukkelijk anders is. En iemand die dat relevante verschil met succes naar voren brengt bij potentiële klanten. Zo’n bedrijf neemt niet de concurrentie als ijkpunt, maar volgt de strategie van de waarde-innovatie. Zij boeken resultaten door klanten nieuwe toegevoegde waarde te bieden en nieuwe vraag te scheppen.

Welk bedrijf heeft dat onderscheidend vermogen? Niet alleen grote bedrijven komen in aanmerking voor de ondernemersprijs 2015 van de Bunnikse Handels- en Industriekring (BHIK). Ook kleine organisaties en zelfs ZZP’ers kunnen meedingen.

 

Kent u een Bunnikse organisatie die met succes onderscheidend vermogen creëert en de BHIK-ondernemersprijs 2015 verdient? Geef die uiterlijk 1 september op via info@bhik.nl. De jury bestaat uit Hans Martijn Ostendorp, Ronald van Delft en Herman Olde Hartmann. Zij selecteren uit de inzendingen een aantal genomineerden, waar ze eind september langsgaan. Heeft u meer vragen? U kunt de BHIK bereiken via e-mail info@bhik.nl.

 

Autobrand op Camping Deinselhoek in Zeist
ZEIST  Bij Camping Dijnselhoek in Zeist is zaterdagnacht een auto uitgebrand. Rond 05.15 uur werd de brand ontdekt. Het ging om een Opel Corsa. Lees verder

 

Henk Groener naar WK met handbalvrouwen

 

LEERSUM Onlangs kwalificeerden de vrouwen van het Nederlands handbalteam zich voor het WK in Denemarken in december. Hun coach sinds 2009, Henk Groener, woont in Leersum.  Lees verder

 

BNApp.nl blijft sponsor van Dalto
DRIEBERGEN Het bestuur van Dalto is zeer verheugd om te kunnen melden dat het aflopend sponsorcontract door BNApp.nl onvoorwaardelijk is verlengd voor komend seizoen. Met deze contractverlenging spreekt BNApp.nl het vertrouwen uit in Dalto.

"Het komende jaar gaat er een aantal mooie dingen gebeuren bij Dalto. Zo wordt er keihard gewerkt aan een nieuwe accommodatie, speelt Dalto als één van de eerste verenigingen in Nederland ook tijdens het veldseizoen op aangepaste velden en krijgt sponsoring een nieuwe impuls", aldus Pieter den Ouden, aandeelhouder van BNApp.nl. "Wij willen één van die sponsors blijven die Dalto steunt"!

Ben Mansvelder, bestuurslid sponsoring, is verguld met de verlenging: "De contractverlenging van BNApp.nl geeft ons een bepaalde zekerheid voor de toekomst. Trots zijn we erop dat een betrokken lid als Rosemarie Wielinga en met haar Pieter den Ouden, samen met BNApp.nl geloven in Dalto. Daarnaast is deze sponsordeal ook van toegevoegde waarde voor BNApp.nl. Die win-win voor zowel Dalto als BNApp is dan ook de basis voor de verlenging van de overeenkomst. We proberen verder te denken dan alleen de traditionele gunfactor. Ik heb er vertrouwen in dat er naast BNapp nog een aantal, al dan niet, nieuwe sponsors opstaan."

 

Heuvelrugnieuws van 20 juli    18e  jaargang 2015 nummer 5551

Kwart miljoen euro voor Utrechtse jongeren zonder baan
PROVINCIE UTRECHT  Het Actieplan Jeugdwerkloosheid zoekt mensen of bedrijven die jongeren aan werk kunnen helpen. Het gaat om banen, stages en leerwerkplaatsen in de regio Utrecht-midden.  Lees verder

Canto Ostinato meets Jazz op 3 vleugels

 

AUSTERLITZ  Zaterdag 25 juli: de Canto Ostinato op 3 vleugels in het Beauforthuis. Het wordt een bijzondere versie, want het word uitgevoerd door jazzpianist Mike del Ferro en pianoduo Jeroen en Sandra van Veen. Het belooft een waar avontuur te worden. Kom naar het Beauforthuis en ga met ons op reis!
De Canto Ostinato kent een vrijheid van keuze in herhalingen, speelmanier en emoties.  Klassiek en jazzwereld komen hier vanavond samen: drie zielen smelten samen tot één muzikale stroom. Het concert duurt 2 uur.
Mike del Ferro is een internationaal geroemd pianist en concertpraktijk in ruim 100 landen.  Mike speelde oa. met Toots Thielemans, Trijntje Oosterhuis, Thijs van Leer, Jan Akkerman en Candy Dulfer.
Sandra en Jeroen van Veen zette het ‘Canto Ostinato’ al in vier verschillende versies op cd. Met hun laatste versie halen de twee meesterpianisten het NOS journaal. Simeon ten Holt riep hun cd uit tot beste opname en vertolking van dit werk.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zaterdag 25 juli, 20:15 Mike del Ferro, Sandra & Jeroen van Veen – Canto meets Jazz

 

Heuvelrugnieuws van 21 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5552

Camper over de kop geslagen op A12 bij Driebergen
MAARSBERGEN  Een camper is dinsdagmiddag over de kop geslagen op de A12 ter hoogte van Driebergen. De weg is richting Utrecht volledig afgesloten geweest waardoor acht kilometer file ontstond. Lees verder

 

Minder appels en peren uit Kromme Rijnstreek
KROMME RIJNSTREEK  De oogst van appel- en perentelers in de Kromme Rijnstreek valt dit jaar erg tegen. Net als de oogst in de rest van Nederland. Volgens brancheorganisatie GroentenFruit Huis heeft het late en koude voorjaar gezorgd voor een oogstdaling van 7 procent ten opzichte van vorig jaar. Lees verder

 

Fietser zwaargewond na aanrijding Zeist
ZEIST  In Zeist is een fietser zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Het ongeluk gebeurde dinsdagochtend op de rotonde van de Laan van Beek en Royen met de Arnhemse Bovenweg.  Lees verder

 

Nieuwe hoofdtrainer voor SV Odijk

 

ODIJK  Aan het eind van vorig seizoen scheiden de wegen van SV Odijk en Florian Wolf. Aan het nieuwe bestuur van SV Odijk de schone taak om op zoek te gaan naar een geschikte kandidaat, die de ambitieuze plannen van de club mede gestalte kan gaan geven. Vele opties passeerden de revue, maar donderdag 16 juli ging de kogel dan definitief door de kerk. Jos Krikke zette zijn krabbel onder een één-jarig contract en zal zondag 2 augustus voor het eerst kennis maken met de selectie tijdens de eerste training voor het nieuwe seizoen!  Lees verder

 

Aantal fietsklemmen station flink vergroot
BUNNIK  Het station Bunnik gaat vanwege de ondertunneling op de schop. Dat is aanleiding om het aantal fietsklemmen uit te breiden. Momenteel zijn er bij station Bunnik in totaal 432 fietsplaatsen (312 klemmen en 120 kluizen). Dat worden in de nieuwe situatie 750 plaatsen (678 fietsklemmen en 72 kluizen).  Lees verder

 

Anton Vernooij 50 jaar priester
WERKHOVEN  Op 19 juli gaat Anton Vernooij (74) voor in de eucharistie viering in de RK kerk van Werkhoven. 50 jaar en een paar dagen nadat hij zijn eerste mis voorging op precies dezelfde plek. Toen nog met de ogen gericht op het tabernakel, nu met zijn gezicht gericht op de mensen in de kerk. Vernooij, geboren in 't Goy en opgegroeid in Werkhoven, gaat bijna wekelijks voor in de mis van één van de kerken van de parochie PJ23 in het Krommerijn gebied. Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 22 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5553

Diefstal en vernieling aan boten Kromme Rijn
BUNNIK/ODIJK ' Grote strop, want het is nu al de tweede keer dat van de pont van het Utrechts Landschap – die aangemeerd ligt in de Kromme Rijn ter hoogte van de Grotelaan – de buitenboordmotor is gestolen. Dit gebeurde in de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 juli.  Lees verder

 

Doek valt voorgoed voor basisschool De Werkhof
WERKHOVEN  Basisschool De Werkhof gaat definitief haar laatste jaar in. Inspanningen om de school te redden zijn tevergeefs geweest. Ouders hebben hun kinderen massaal van school gehaald, in aantallen gaat het om 17 kinderen. Dit betekent dat het na komend schooljaar voorgoed voorbij is met het protestants christelijke onderwijs in Werkhoven. Wim Oskam van het Comité Behoud Werkhof, die zich op allerlei manieren heeft ingespannen om het schooltje te behouden, is zwaar teleurgesteld. Lees verder

 

Bonifatius-Dorestadcomité opgericht
WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 2 juli is in Wijk bij Duurstede het comité Bonifatius-Dorestad-1300-jaar opgericht. Volgend jaar is het 1300 jaar geleden dat de Engelse monnik Bonifatius in 716 zijn eerste reis naar het vasteland van Europa maakte en daarbij naar Dorestad (Wijk bij Duurstede) kwam. Hij zou grote invloed hebben op de ontwikkeling van Dorestad, Utrecht en zelfs van heel West-Europa. Alle reden dus om die reis volgend jaar te gedenken. Lees verder

 

Panorama Heuvelrug vordert gestaag
UTRECHTSE HEUVELRUG  Na voorstudies, schetsen en modellen krijgt het Panorama Heuvelrug langzaam vorm. Drie kunstenaars: Leo Dekker, José Raayman en Heidi Zoestbergen zijn al lange tijd met het grote cirkelvormig geschilderd uitzicht op de Utrechtse Heuvelrug bezig.  Lees verder

 

McDonald's is niet welkom'

 

DOORN Inwoners en organisaties worden serieus genomen, als zij mee komen praten over de toekomst van het kazerneterrein aan de Mariniersweg. Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) wil waken voor een fiasco, zoals bij de recente inspraakrondes over de Driebergse snelwegboerderij. Dat perceel werd uiteindelijk achter de rug van boze deelnemers om verkocht aan landgoed De Reehorst en de Triodosbank. Het Heuvelrugcollege is vooralsnog niet van plan om met commerciële initiatiefnemers zoals McDonald's over de invulling van de kazerne te gaan praten.  Lees verder

 

Zomerwandeling DHV Thorheim op landgoed Sandenburg
DOORN  De Doornse Historische Vereniging "Thorheim" organiseert op zondagmiddag 2 augustus 2015 de zomerwandeling op het landgoed Sandenburg. De gids is Klaas Soethout.
Deze wandelroute is een deel uit een door Klaas Soethout zelf geschreven boekje "Natuur wandel – fiets route over het landgoed Sandenburg". Het boekje is ter plekke verkrijgbaar voor € 5,00. De opbrengst van het boekje is voor het kleinschalige ontwikkelingsproject "Sahaya/Read" in Zuid-India, waarvoor de auteur en zijn vrouw zich al vele jaren inzetten.
Op dit mooie landgoed Sandenburg zijn veel interessante plekjes te vinden. Na afloop van de wandeling zal gezorgd worden voor een verfrissende versnapering.
Leden met familie en kennissen, maar ook belangstellenden zijn van harte welkom. Deze middagwandeling start om 13:30 uur en zal ongeveer maximaal anderhalf uur duren. De deelname aan deze wandeling is gratis.
Verzamelpunt is hoek Sandenburgerlaan / Gooijerdijk.
Routebeschrijving vanuit Doorn: richting Leersum rechtsaf de Sandenburgerlaan op tot aan de Gooijerdijk of richting Langbroek linksaf de Gooijerdijk op tot aan de Sandenburgerlaan. U bent nu aangekomen op het verzamelpunt bij de boerderij "De Tol"

 

Heuvelrugnieuws van 23 juli    18e  jaargang 2015 nummer 5554

Problematische schuld vooral belastingschuld
UTRECHTSE HEUVELRUG  Via Twitter meldt Dorpsjournalist dat de Belastingdienst verantwoordelijk is voor zo’n 37 procent van de problematische schulden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

 

Geslachtsdelen paarden toegetakeld in Overberg
OVERBERG  Opnieuw zijn twee paarden ernstig toegetakeld bij hun geslachtsdelen. De dieren stonden bij een paardenhouderij in Overberg (gemeente Utrechtse Heuvelrug). De politie gaat er vanuit dat de verwondingen expres zijn veroorzaakt door een dierenmishandelaar.  Lees verder

 

Dit najaar start sanering bij de stomerijen
UTRECHTSE HEUVELRUG De schoonmaakoperatie voor de gifgronden rond de Van Boordt-stomerijen in Driebergen en Doorn start komend najaar. Dat heeft de gemeente vorige week bekend gemaakt. Wethouder Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) zegt blij te zijn dat de provincie en saneerbedrijf Bosatex tot overeenstemming zijn gekomen. ,,Het is hoog tijd dat we met de sanering kunnen beginnen", aldus de wethouder.  Lees verder

 

Er komen geen parkeermeters in Utrechtse Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG Aan betaald parkeren is voor de gemeente geen cent te verdienen. Dat zegt verkeerswethouder Henk Veldhuizen (CDA) naar aanleiding van de politieke discussie, die deze week oplaaide in de sociale media. Raadsleden Rob Jorg (VVD) en Teunis Reedijk (CDA) lieten zich op Twitter niet onbetuigd in het debat over gratis of betaald parkeren.  Lees verder

 

In Memoriam: Marleen Rikkengaa
AMERONGEN Ruim een week geleden is oud-correspondente, columniste en schrijfster Marleen Rikkengaa uit Amerongen onverwachts overleden. Rikkengaa schreef enkele jaren voor Nieuwsblad De Kaap, als Amerongen-correspondent en raadsverslaggeefster. Lees verder

 

Restauratie historische moestuin Leersum bijna klaar
LEERSUM  De restauratie van de 17e eeuwse moestuin van Landgoed Zuylestein is bjina voltooid. Dat laat het landgoed weten via Twitter. De aanpak van de moestiun maakt onderdeel uit van een veel groter restauratieproject van het landgoed.  Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 24 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5555

Bewoners vrezen studentenwoningen aan Hoofdstraat
DRIEBERGEN ,,Wij vrezen voor grote parkeerproblemen, geluidsoverlast en een waardevermindering van onze woningen", vertelt een omwonende van Hoofdstraat 182 in Driebergen, die niet met zijn naam in de krant wil. Op dit adres – waar eerder Van Asselt Adviseurs & Accountants gevestigd was – wordt volgens de buurt hard gewerkt om veertien studentenkamers te realiseren. ,,Volgens ons is er geen vergunning verleend en wordt er een 'vuil' spelletje gespeeld", aldus de buurtbewoner.  Lees verder

 

Belastingschuld nekt voetbalclub VVA'71
ACHTERBERG  Voetbalclub VVA’71 uit Achterberg verkeert al enige tijd in ernstige financiële problemen. Dinsdagavond barstte de bom. Er is geen geld meer voor het eerste elftal. De club heeft de KNVB gevraagd het elftal voorlopig uit de competitie te halen.  Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 25 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5556

Wijk is Fairtrade-Gemeente
WIJK BIJ DUURSTEDE  De gemeente Wijk bij Duurstede heeft deze maand de titel Fairtrade-Gemeente toegekend gekregen! Op 17 juli spraken Jeanine Polman en Henriëtte Sanders, beiden vrijwilligers van de initiatiefgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede, over Fairtrade met burgemeester Tjapko Poppens, wethouder Hans Marchal en John van Balen, voorzitter van de Wereldwinkel. De dames vertelden de heren eerst het kersverse goede nieuws.

Wijk bij Duurstede is als Fairtrade-Gemeente een gemeente met bewuste aandacht voor producten die milieubewust gemaakt zijn, voor een eerlijk loon en onder menselijke omstandigheden. ‘Met dank aan alle deelnemende bedrijven, winkels, scholen, horeca, (maatschappelijke) organisaties, de gemeente en enthousiaste vrijwilligers is certificering binnen tien maanden gelukt,’ vertellen de vrijwilligsters van de Wereldwinkel en de initiatiefgroep. ‘Een goede reden om de bestuurders van onze gemeente en de voorzitter van de Wereldwinkel eens te bevragen naar hun ambitie ten aanzien van eerlijke handel, ver weg en dichtbij!’ vult Jeanine Polman aan.

Ambitie

 

Bij de Wereldwinkel, de gemeente en ook de provincie Utrecht bestond al langer de ambitie om Fairtrade-Gemeente te willen worden en het initiatief op te pakken. John van Balen geeft een voorschot: ‘Het is ons doel om meer aandacht te creëren voor Fairtrade en een grotere bewustwording te bereiken bij inwoners, organisaties en bedrijfsleven binnen onze gemeente voor eerlijke handel. Dat is geslaagd als je ziet en hoort dat kiezen voor Fairtrade wordt overwogen en het een vanzelfsprekende, een soort van dagelijkse manier van leven wordt. En dat moet zich dus niet beperken tot onze winkel. We stimuleren daarom ook initiatieven voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming van onze samenleving dichtbij in onze eigen gemeente, waarbij samenwerking en verbinding worden gestimuleerd. In onze winkels zie je ook steeds meer duurzame producten.’

 

Actief burgerinitiatief en ondersteuning gemeente
Wethouder Hans Marchal voegt hier aan toe: ‘Ook de gemeente was al snel overtuigd van de haalbaarheid van de Fairtrade campagne. Dat resulteerde in het besluit van het college van b&w om actief mee te doen. Niet alleen met de inkoop van Fairtrade koffie, thee en andere producten, maar ook met ondersteuning van ambtenaren en de belofte om het Fairtrade criterium op te nemen in het inkoopbeleid.’
Burgemeester Poppens bevestigt nog eens nadrukkelijk hoe belangrijk het vandaag de dag is dat dergelijke prachtige projecten vanuit actief burgerinitiatief en lokale betrokkenheid worden opgezet en uitgevoerd. De inzet van de vele vrijwilligers is hierbij zo belangrijk. B&w kan bestuurlijk aandacht creëren, ook in samenwerking met buurgemeenten, maar het daadwerkelijke initiatief en de uitvoering ligt hier juist bij de inwoners zelf. Allen zijn het er over eens dat bewustwording en gedragsverandering niet vanuit de overheid kunnen worden opgelegd, maar juist vanuit eigen ambitie en werken aan een breed draagvlak ontstaan. Volgens Poppens sluit de ambitie ook nauw aan bij waar onze gemeente voor staat, namelijk het creëren van een eerlijk speelveld met eerlijk loon voor eerlijk werk.

 

'De animo om mee te doen is mega!'
LEERSUM De negentien draaiboeken voor het Bloemencorso van Leersum liggen alweer klaar in Villa Dahlia. Op 15 en 16 augustus vindt het 63ste corso plaats met meer deelnemers dan voorgaande jaren. Voorzitter van het bestuur, Hans Charvat, schetst de ontwikkelingen in corsoland en hoe Leersum daarin voorop loopt.Lees verder

 

Maarn raakt brandweervrouw kwijt door verplicht vertrek uit anti-kraakpand
MAARN ,,Om te zorgen dat krakers denken dat ze een vaste verblijfplaats hebben, rouleren wij altijd in de huisvesting", vertelt wethouder Gerrit Boonzaaijer in een reactie op de uithuisplaatsing van twee anti-krakers uit het voormalige gemeentewerfgebouw in Maarn. Voor de brandweer van Maarn is dit extra zuur: zij verliezen hierdoor hun enige brandweervrouw. ,,De gang van zaken is ronduit slecht verlopen", vertelt gedupeerde Iris de Ruwe, die nu naar Lopik is verhuisd. Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 26 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5557

Stralende Bloemenkoningin geniet met volle teugen
LEERSUM Ondanks haar drukke werkzaamheden als Bloemenkoningin, bouwt Natasja Bleijenberg gewoon mee met haar bouwgroep EMM. Sterker nog, zij verzon tussen de bedrijven door zelfs het ontwerp voor de wagen van dit jaar. In functie bezoekt zij het ene evenement na het andere om maar zoveel mogelijk bezoekers naar Leersum te lokken op 15 en 16 augustus. Lees verder

 

Vernieuwing bij Muziek in de Maartenskerk
DOORN Al ruim 28 jaar worden er op zeer hoog niveau kamermuziekconcerten in de Maartenskerk in Doorn gehouden. Maar na tien jaar voorzitterschap door Wubbo Hazewinkel neemt vanaf het komende seizoen Dirk Bakhuizen het stokje over. De nieuwe voorzitter krijgt de komende tijd één opdracht: het teruglopende bezoekersaantal verhogen, wat volgens Bakhuizen door de kwaliteit dat geboden wordt geen probleem zou moeten zijn. Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 27 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5558

Hondspol in de problemen
DRIEBERGEN  Op Twitter meldt Dorpsjournalist: “Zorgboerderij De Hondspol in Driebergen dreigt kopje onder te gaan. Oorzaak: financiële problemen bij de Lievegoed organisatie. Hondspol-medewerkers gaan proberen om de biologische boerderij en winkel te redden. Ze krijgen tot 1 oktober de tijd van Lievegoed.”

 

Fietstocht door heden en verleden van het Leersumse Veld met picknick
LEERSUM  Stap op zaterdag 1 augustus op de fiets en beleef het Leersumse Veld. De ervaren gids van Staatsbosbeheer vertelt onderweg over het ontstaan van het landschap en wijst u op sporen uit het verleden. Natuurlijk komen ook planten, dieren en het beheer van het Leersumse Veld aan bod. En onderweg staat een lekkere picknick voor u klaar.

Misschien is op de fiets wel het beste manier om het Leersumse Veld te verkennen. In tweeëneenhalf uur tijd fietst u door bos en heide, langs zandverstuiving en de drie Plassen. En u fietst als het ware ook door de geschiedenis van dit rijke gebied; van stuwwal tot smeltwaterdal, over landgoederen en oude lanen, en van Graftombe tot Uilentoren. Een heerlijke manier om dit bijzondere landschap te beleven. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht; Staatsbosbeheer verzorgt halverwege een eenvoudige picknick zodat u ook de laatste kilometers fluitend weg kunt trappen.

De fietstocht is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf een jaar of acht die goed zelfstandig kunnen fietsen (jongere kinderen kunnen natuurlijk mee in een zitje). Kosten bedragen voor volwassenen € 8,50 en voor kinderen € 4,50
De start is om 11.00 uur, rond 14.00 uur bent u weer terug. Bij opgave wordt de startlocatie bekend gemaakt.
Geef u snel op want er kunnen maximaal 25 fietsen mee! Opgeven kan tot vrijdag 31 juli 12.00 uur bij Staatsbosbeheer, Nadja Lankamp, telefoon: 06-51 218 250

 

Bekerindeling voetbalploegen Heuvelrug
UTRECHTSE HEUVELRUG De eerste amateurvoetbalploegen in de regio zijn inmiddels alweer aan het trainen op weg naar de eerste wedstrijden van het seizoen 2015-2016. De eerste officiële duels bestaan uit bekerwedstrijden. Voor DEV Doorn en FC Driebergen levert het een mooie confrontatie op. Hieronder het volledige bekerschema zoals tot nu toe bekend.  Lees verder

 

Hoogzomer in het Laarsenbos
RHENEN  Op woensdag 5 augustus a.s. staat bij Utrechts Landschap een fraaie zomeravondwandeling op de Laarsenberg op het programma.
De gids staat om 19.00 uur voor u klaar op de parkeerplaats naast de Erebegraafplaats op de Grebbeberg, Grebbeweg 123, 3911 AV Rhenen.
Aan de anderhalf uur van deze boeiende avond zijn geen kosten verbonden en is reserveren overbodig.  Meer info: www.utrechtslandschap.nl

 

Heuvelrugnieuws van 28 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5559

Park Boswijk nog steeds problematisch
DOORN  Op Twitter meldt de “Dorpsjournalist” het volgende:   “Een team van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het conflict bij de serviceflats Park Boswijk in Doorn niet kunnen oplossen. Haagse adviezen worden door woningcorporatie Seyster Veste in de wind geslagen, zegt een aantal betrokkenen. “

 

De twijfel regeert bij VVA'71
ACHTERBERG De spelers van VVA'71 hebben maandagavond, zoals verwacht, hun eerste training van het seizoen afgewerkt. Maar duidelijkheid is er nog allerminst, zoveel is wel duidelijk. De twijfel en onzekerheid regeren op sportpark De Meent.  Lees verder

 

Rhenen krijgt 'Toeristisch Opstap Punt'
RHENEN  De stad Rhenen wordt na de zomer aangesloten op het toeristische TOP-netwerk. Bij gemeentemuseum Het Rondeel en de toekomstige VVV komen een informatiezuil, een speciaal zitbankje en oplaadpunten voor elektrische fietsen.  Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 29 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5560

Yvon Hoogendijk inventariseert kunstcollectie gemeente
ODIJK  Het is het resultaat van een match van de Beursvloer dat oud-wethouder Yvon Hoogendijk de kunst uit het Bunnikse gemeentearchief is gaan inventariseren. Interessant hierbij zijn de werken van de Bunnikse kunstschilder Johan de Kruijf. Tijdens Open Monumentendag worden zijn schilderijen in boerderij Het Burgje in Odijk geëxposeerd. Lees verder

 

Probleem verkoop openbaar groen oplossen
WIJK BIJ DUURSTEDE  De SP-fractie is ernstig teleurgesteld in de wijze waarop de verkoop van het snippergroen rondom het Euvenpad, Anker en Middelweg Oost is verlopen. "Overigens is dit tevens de vorige wethouder Ruimtelijke Ordening te verwijten die naar onze mening de zaak teveel op zijn beloop heeft gelaten. Zo'n anderhalf jaar geleden is er samen met GroenLinks een motie ingediend om te proberen dit groen openbaar te houden omdat veel omwonenden daarom vroegen. Maar er zit nog steeds geen schot in de zaak," aldus raadslid Jan Oechies.  Lees verder

 

DAPD zoekt 'barmhartige' nieuwe eigenaar (video)
AMERONGEN Jezelf jarenlang volledig inzetten om kinderen met een chronische ziekte en een verstandelijke beperking de dag van hun leven te bezorgen, maar vervolgens met pijn in het hart afscheid moeten nemen van de SWAT-van die dit alles mogelijk maakte. Het is de harde werkelijkheid van Ameronger Robin Bogaart, oprichter van de Stichting Dutch American Police Department (DAPD). Hij zoekt dan ook naar een waardige opvolger voor zijn opvallende bolide.  Lees verder

 

Feestweek in buurthuis de Brug
DRIEBERGEN  Buurthuis de brug organiseert van 10 tot 14 augustus aanstaande vele workshops en activiteiten voor zowel oud als jong publiek! Denk hierbij aan een kinderzeskamp, bingo, het maken van jam, pimpen van je slippers.
Daarnaast gaan we ook graffiti spuiten, en kun je zomers op de foto in onze thema hoek! Het beloofd een groot feest te worden!! Ons programma is te zien op www.buurthuisdebrug.com . Lees verder

 

Nieuw subsidiebeleid vraagt om proces van 2,5 jaar
ODIJK  Het zal nog tot 2018 duren voordat er in de gemeente Bunnik sprake kan zijn van een nieuw subsidiebeleid. Het gaat hier om een proces van 2,5 jaar. Dit heeft het college van B&W laten weten in een discussienota aan de gemeenteraad. Op 21 mei had wethouder Jorrit Eijbersen (Liberalen) de gemeenteraad gezegd dat een nieuw subsidiebeleid in 2017 kon worden uitgevoerd.  Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 30 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5561

Gasstoring Rhenen nog niet verholpen
RHENEN  De gasstoring in Rhenen is nog niet verholpen en het is nog onduidelijk hoelang die gaat duren. Netbeheerder Stedin meldt donderdagochtend dat er nog steeds hard gewerkt wordt om het probleem op te lossen. "Wij hopen vandaag een heel eind te komen", meldt een woordvoerder. Lees verder

 

Noodkreet van geplaagde zorgboerderij Hondspol
DRIEBERGEN  Zorgboerderij De Hondspol aan de Gooijerdijk dreigt kopje onder te gaan. Eigenaar is de door financiële problemen geplaagde Lievegoed zorgorganisatie in Bilthoven en die wil van De Hondspol af.  Lees verder

 

Twee autobranden in de Heul
WIJK BIJ DUURSTEDE  Met 10 minuten tussenruimte werden vanmorgen twee autobranden in de wijk de Heul gemeld aan 112. Iets voor 01.30 uur was er een melding aan de Birkastraat en iets na 01.30 uur was er een melding aan de Dr. Janssenstraat. Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 31 juli   18e  jaargang 2015 nummer 5562

Veiligheid van cruciale Lekdijk onderzocht
AMERONGEN  De veiligheid van de dijken van de Neder-Rijn en Lek wordt de komende maanden door waterschap De Stichtse Rijnlanden onderzocht. Onder meer de kwaliteit van de lange dijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede is van groot belang voor het achterland. Als die dijk door zou breken dreigt een flink deel van de Randstad onder water te lopen. Lees verder

 

Digitaal monument voor gesneuvelden Vrijwillige Landstorm
RHENEN  De gesneuvelde vrijwilligers van de Vrijwillige Landstorm, die worden herdacht bij het monument van de Nationale Reserve op de Grebbeberg, krijgen ook op internet een gezicht. Op 4 augustus gaat het digitale monument live.  Lees verder

 

Schuldhulp naar sociaal dorpsteam
UTRECHTSE HEUVELRUG  Driebergen heeft van alle Heuvelrugdorpen de meeste inwoners met schulden, zegt wethouder Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) van sociale zaken. Daarom is juist daar een proefproject gestart, waarbij  schuldenproblematiek door de nieuwe sociale dorpsteams wordt opgepakt.  Lees verder

 

Nog geen koek en ei bij Park Boswijk
DOORN Ook na het ingrijpen van VVD-minister Stef Blok van Wonen is het nog geen koek en ei bij de serviceflats van Park Boswijk. Dat blijkt uit reacties van bewoners en hun familieleden. Blok stuurde eind juni een aanjaagteam naar Doorn om te bemiddelen in het hoog opgelopen conflict over de toekomst van Park Boswijk.  Lees verder