het nieuws van 1 juli 2014
17e jaargang nummer 5168

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Lid van verdienste

20140701 DRIEBERGEN  Marieta Storm is benoemd tot lid van verdienste bij de Driebergse hockeyvereniging DMHC Shinty. Zelf speelde ze vanaf haar zevende bij Shinty. Dertig jaar later, toen haar dochter begon met hockeyen, werd ze opnieuw actief bij Shinty: eerst als coach, daarna in de Technische Commissie en in het bestuur. Storm is nu vertrouwenspersoon en medeverantwoordelijk voor arbitrage.

Lees verder

Meester Sam uitgezwaaid

20140701 MAARN  Door een haag van leerlingen fietste meester Sam vanmorgen de Breeschotenlaan in. Op weg naar Oecumenische Basisschool De Ladder. ‘Licht chaotisch’ – maar dat hoort bij meester Sam – begon zo de schooldag. Na een ochtend met rekenen en taal barst om 12.00 uur het feest los met een pannenkoekenlunch. Vanmiddag neemt meester Sam tijdens een speciaal programma afscheid van de kinderen. Het zal wel even wennen zijn na ruim 40 jaar.

Buurt eist extra onderzoek Museumkwartier Rhenen

20140701 RHENEN  De omwonenden van het Oude Raadhuis in de oude binnenstad van Rhenen eisen dat de gemeente Rhenen onderzoek doet naar geluids- en parkeeroverlast door de nieuwe functie van het Oude Raadhuis. Ze hebben die eis deze week neergelegd bij wethouder Jan Kleijn, meldden zij dinsdag.

Lees verder

Crowdsourcen naar unusual suspects buiten het kluitje

20140701 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug gaat in de nazomer onder de inwoners vissen naar slimme besparingsideeen, via crowdsourcing. Zoek dan ditmaal wel de echte burger op, waarschuwen raadsleden alvast. En er moeten wat schuifjes bij.

Lees verder

Jong geleerd is oud niet gedaan!

20140701 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vanavond stelt de gemeenteraad een nieuw preventie- en handhavingplan over alcohol vast. Het CDA en de VVD vinden dat hierin iets mist: de aanpak van alcoholgebruik door 9-12 jarigen. Maar liefst 12% van deze groep in onze gemeente mag namelijk thuis van hun ouders alcohol drinken. In de regio is dat gemiddeld 5%.

Lees verder

Concert Guus Meeuwis Rhenen vervroegd om Oranje

20140701 RHENEN  Het concert van Guus Meeuwis zaterdag tijdens de Rijnweek in Rhenen is met 2 uur vervroegd. De zanger speelt vanaf 20.00 uur op de Veerwei om een doublure te voorkomen met de wedstrijd Nederland-Costa Rica op het WK Voetbal.

Lees verder

Wensen voor de nieuwe burgemeester van Rhenen

20140701 RHENEN  Een nieuwe burgemeester in Rhenen. Wat zijn uw wensen en verlangens? De raadsleden, die zich bezig houden met de benoeming van de nieuwe burgemeester, willen graag met u hierover in gesprek. Dat kan op woensdagavond 9 juli van 19:30 tot 20:30 in het gemeentehuis. U bent van harte welkom. Ook kunt u uw wensen doorgeven via een twitterbericht op @Gemeente_Rhenen.

Verwijdering eikenprocessierups in oostelijk deel van de provincie

20140701 REGIO  De eikenprocessierups is gesignaleerd langs provinciale wegen in het oostelijke deel van de provincie Utrecht. De rupsen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken als mensen of dieren in aanraking komen met de zogeheten ‘brandharen’ van de rups. De provincie Utrecht start begin juli met het verwijderen van de eikenprocessierupsen.

Het gaat om eikenprocessierupsen op circa 80 bomen langs de volgende provinciale wegen:

N199 tussen Amersfoort en Bunschoten
N224 tussen Zeist en Veenendaal
N225 tussen Driebergen en Wageningen
N226 tussen Amersfoort en Leersum
N229 tussen Bunnik en Wijk bij Duurstede
N233 tussen Rhenen en Veenendaal
N234 tussen Maartensdijk en Soest
N237 tussen Utrecht en Amersfoort
N238 tussen Den Dolder en Zeist
N410 tussen Houten en Bunnik
N417 tussen De Bilt en Hollandse Rading

Planning
De rupsen worden verwijderd op 1, 2 en 3 juli 2014, tussen 9:00 uur en 16:00 uur; de verkeersoverlast zal hierbij worden beperkt.

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Nadat de rups zich verpopt heeft tot vlinder, legt zij in de maanden augustus en september haar eitjes in de toppen van voornamelijk zomereiken. Na de winter komen in het voorjaar de jonge rupsen uit de eitjes tevoorschijn. Na het derde stadium van vervelling, komen de brandharen. Als de menselijke huid in aanraking komt met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie ontstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling.

Intensieve controle
De komende maanden blijft de provincie bomen langs provinciale wegen intensief controleren om snel in te kunnen grijpen. Bomen waarin de rups is aangetroffen worden voorzien van een rood-wit waarschuwingslint. De aangetroffen rupsen worden daarna op milieuvriendelijke wijze opgezogen en daarna verbrand, waarmee acuut gevaar wordt beperkt.


het nieuws van 2 juli 2014
17e jaargang nummer 5169
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Nog vier (entwintig) oplaadpalen erbij op Heuvelrug

20140702 UTRECHTSE HEUVELRUG  Om de elektrische rijder te bedienen komen er in elk geval dit jaar nog vier laadpalen op de Heuvelrug bij. En daarna misschien nog wel twintig. Elektrisch rijden is populair. Het is goedkoop in gebruik en fiscale ontheffingen maken ook de aanschaf aantrekkelijk. Hoeveel elektrische auto’s over de Heuvelrug rijden is onbekend.

Lees verder

Vrachtwagen gekanteld

20140702 WIJK BIJ DUURSTEDE  Kort na het middaguur kantelde er op de Geerweg een vrachtwagen met daar achter een grote shovel. Getuigen melden dat de vrachtauto moest uitwijken en met de wielen in de berm kwam, waardoor het voertuig uit balans raakte. Dit is nog niet bevestigd door de politievoorlichting.

Lees verder

De Gravenbol nu en in de toekomst

20140702 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vanaf 1 januari 2018 is recreatiegebied De Gravenbol geen eigendom meer van het Recreatieschap Heuvelrug, Kromme Rijn- en Valleigebied. Gemeente Wijk bij Duurstede verkent de komende tijd de gevolgen hiervan. Onderdeel van de verkenning is het maken van een gebiedsvisie. ‘We betrekken meerdere partijen die rondom de Gravenbol recreëren bij het opstellen van die visie. Ook onze rol in het beheer van de Gravenbol is onderdeel van de verkenning’, laat wethouder Wil Kosterman weten.

Door overheidsbezuinigingen kon het Recreatieschap het beheer van recreatieterrein Gravenbol niet meer uitvoeren. Stichting WijkNogLeuker heeft in 2013 het beheer overgenomen en er zo voor gezorgd dat de Gravenbol open kon blijven voor recreanten. De stichting beheert het terrein in ieder geval tot 1 januari 2016. Samen met de gemeente Wijk bij Duurstede en de provincie Utrecht is het Recreatieschap de samenwerking met WijkNogLeuker aangegaan om hen in staat te stellen het beheer uit te voeren. Het beheer bestaat uit een groot aantal taken, vooral op het gebied van onderhoud van het terrein.

WijkNogLeuker is een vrijwilligersorganisatie die met behulp van belangeloze inzet van velen er naar streeft om het wonen in Wijk “nog  leuker” te maken. Om het beheer te financieren moeten ze zelf voor geld zorgen. Dit krijgen ze uit parkeergeld, het organiseren van evenementen en door een horecavoorziening te exploiteren op de Gravenbol.
‘Ik besef dat het voor sommige inwoners minder aantrekkelijk wordt om de Gravenbol te bezoeken nu er voor een aantal zaken betaald moet worden. Toch willen we met elkaar graag dat de Gravenbol open blijft en dat kan alleen maar, als WijkNogLeuker een geldelijke bijdrage van de bezoekers vraagt. Ons college rekent dan ook op begrip voor WijkNogLeuker en de maatregelen die zij heeft getroffen, zodat de Gravenbol de komende jaren open kan blijven en een prettige en veilig plek blijft om te recreëren’, aldus wethouder Kosterman.

Triodos: liever niet graven in landgoed

20140702 DRIEBERGEN  Tridosbank vindt een parkeergarage onder het te bouwen nieuwe kantoor geen reele optie. Ook een halfverdiepte garage is volgens de bank niet haalbaar. Dat zegt de bank in antwoord op vragen van Hillridge. Maandag bleek het nieuwe college van de gemeente Heuvelrug onder voorwaarden toch mee te willen werken aan een parkeerplaats op de eigen grond van Triodosbank op landgoed Reehorst, waar de bank een nieuw binnenlands hoofdkantoor bouwt.

Lees verder

Indeling voetbal: weinig grote veranderingen Heuvelrugclubs

20140702 REGIO  Voetbalbond KNVB heeft dinsdagmiddag de indeling voor het nieuwe voetbalseizoen bekendgemaakt. Grote veranderingen zijn er alleen voor SVMM uit Maarn, dat in de vierde klasse veel nieuwe tegenstanders treft. DVSA, tijdens het afgelopen seizoen uit de competitie gehaald vanwege een vechtpartij na het duel met Oranje Wit, staat voorlopig nog niet op de indeling.

Lees verder

Bezoek Huis Doorn, Kasteel Amerongen en Casteelse Poort met korting

20140702 REGIO  Drie musea in de regio Zuid-Veluwe en Utrechtse heuvelrug besteden dit jaar in exposities en activiteiten veel aandacht aan de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en het verblijf van de Duitse ex-keizer Wilhelm II in deze regio.  Bezoekers van Huis Doorn, Kasteel Amerongen en De Casteelse Poort in Wageningen kunnen tot  half november 2014 profiteren van korting op de entreeprijs op vertoon van een speciale flyer.
 
Museum Huis Doorn is – naast voormalig ballingsoord van de Duitse ex-keizer Wilhelm II – plaats van herinnering voor de Eerste Wereldoorlog in Nederland. In de voormalige keizerlijke garage opent begin september 2014 een tentoonstelling over Nederland en de Eerste Wereldoorlog. In de tentoonstelling zullen vijf thema’s verschillende facetten van Nederland en de Eerste Wereldoorlog belichten.
 
In Kasteel Amerongen zijn de sporen van het keizerlijk verblijf nog steeds zichtbaar. Het bureau waaraan de abdicatie is getekend, staat nog in de ruimte waar Wilhelm II tijdelijk verbleef.  Vanaf eind juni 2014 organiseert Kasteel Amerongen een speciale rondleiding door tuin en kasteel. Een keizerlijke wandeling, tentoonstelling en arrangement met Huis Doorn staan ook op het programma.
 
Museum De Casteelse Poort in Wageningen besteedt in een tijdelijke tentoonstelling aandacht aan de gevolgen van WO I op lokaal niveau. In de expositie ‘Achter ons roffelt de oorlogstrom’ wordt ook stilgestaan bij de gebeurtenissen bij onze zuiderburen, de belangrijke kopstukken van deze oorlogstijd en aan de samenhang tussen WO I en WO II. Bezoekers ontvangen het gratis tentoonstellingsgidsje. In september en oktober 2014 organiseert het museum speciale kinderactiviteiten. Ook lezingen over het thema staan tijdens de Maand van de Geschiedenis (oktober) op het programma.
 
De flyer met kortingsactie is verkrijgbaar bij de drie deelnemende musea. Voor meer info over exposities en activiteiten: www.casteelsepoort.nl, www.huisdoorn.nl  en www.kasteelamerongen.nl.

West Coast Jazz in Beauforthuis

20140702 AUSTERLITZ  West Coast jazz zoals je dat zelden live ziet, zondag 6 juli in het Beauforthuis. Het tentet Cool Dawn brengt een ode aan het werk van Gerry Mulligan, Tadd Dameron en Clifford Brown met de nieuwe CD ‘Baritone Summit’. De meeste nummers zijn speciaal gearrangeerd voor Cool Dawn en voor het eerst sinds decennia weer live te horen. Gratis entree!

‘Baritone Summit’ is een topontmoeting tussen baritonsaxofonisten Rik van den Bergh (RvdB/Bart van Lier 5tet) en Job Helmers (Millenium Big Band), met vlijmscherpe duels waarbij het riet je om de oren vliegt! Maar ook in de prachtig georkestreerde ballads komt de doorleefde sound van de baritonsaxofoon prima tot zijn recht. Verder met o.a. Bob Roos op drums en op trompet Florian Sperzel (Conrad Konsellik Big Band).

zondag 6 juli, 17.00 u
Cool Dawn – cd-presentatie Baritone Summit’ 
entree gratis

Eer aan de veteranen

20140702 WIJK BIJ DUURSTEDE  Maandagavond werd in de raadszaal in het gemeentehuis de veteranendag gehouden. De opkomst was gezellig druk te noemen. De veteranen werden ontvangen met koffie en taart. Officieel en traditioneel werd de avond geopend met 2 minuten stilte voor de gevallenen. Hierna was het de beurt aan enkele sprekers.

Lees verder

Weg vrij voor restaurant in Oude Raadhuis Rhenen

20140702 RHENEN  De weg is vrij voor de komst van een restaurant in het Oude Raadhuis onder de Cuneratoren in het oude centrum van Rhenen. De gemeenteraad nam dinsdagavond een voorstel aan waarin 180.000 euro wordt vrijgemaakt om het pand te verbouwen.

Lees verder

Stimuleringsfonds steunt Zeister Muziekdagen

20140702 ZEIST  Van 16 tot en met 30 augustus vinden de Zeister Muziekdagen weer plaats. Tijdens de 25e editie van dit bijzondere festival kunt u gaan genieten van de concerten, de masterclasses en het programma voor de jeugd. De St. Zeister Muziekdagen ontving een bedrag van € 5.000 uit het Rabo Stimuleringsfonds voor de organisatie hiervan.

Lees verder
het nieuws van 3 juli 2014
17e jaargang nummer 5170

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Joost van Oostrum: ‘er kan veel in Rhenen’

20140703 RHENEN  Afgelopen week stond in het teken van afscheid nemen voor Joost van Oostrum. De oud burgemeester van Rhenen heeft een interprovinciale overstap gemaakt naar het Gelderse Berkelland. Hij werd uitgetrommeld door de drumband van Zideris.

Lees verder

Stroopwafelstrijd ook juridisch nog onbeslist

20140703 DOORN  Volgens de gemeentelijke bezwaarcommissie hoeft de vergunning aan een stroopwafelbakker van de Doornse markt niet te worden ingetrokken. Daar had een concurrerende stroopwafelbakker juist wel om gevraagd. De ruzie tussen de stroopwafelbakkers trok vorige maand landelijke aandacht.

Lees verder

Burgemeester bezoekt diamanten paar

20140703 ZEIST  ‘‘Wij vinden elkaar gewoon nog steeds heel erg leuk en lief.’’ Dat zegt Riek Heemsbergen-Maarseveen (85) over haar 60-jarig huwelijk met Albert Heemsbergen (86). Op 1 juli 1954 trouwde het stel in het gemeentehuis van Zeist. Ze kijken terug op een goed leven samen.

Lees verder

Wethoudersduo presenteert collegeagenda ‘Binden & bewegen’

20140703 ODIJK  De nieuwe collegeagenda voor de periode 2014-2018 is deze week openbaar gemaakt en heet ‘Binden & bewegen’. Het wordt niet langer een collegeakkoord genoemd, maar een collegeagenda. Wethouder Jorrit Eijbersen (Liberalen) legt uit: “We hebben het bewust niet dichtgeregeld.

Lees verder

Verdieping gemeentehuis al verhuurd

20140703 ODIJK  Burgemeester Hans Martijn Ostendorp had een mooi nieuwtje tijdens het Open Huis over een krediet voor flexwerken op het gemeentehuis. Er is een huurder voor de eerste verdieping van de vleugel boven het politiebureau gevonden. Het gaat om de stichting ‘Meedoen mogelijk maken’.

Lees verder

Gemeenteambtenaren snoeien hagen Singelpark

20140703 ODIJK  Zaterdagochtend heeft in alle vroegte een groep van 13 gemeentemedewerkers in hun vrije tijd de handen flink uit de mouwen gestoken. Sindsdien staan de beukenhagen rondom het gemeentehuis er weer strak geschoren bij. Deze ambtenaren willen, het voorbeeld volgend van inwoners, zelf de verantwoording nemen voor hun omgeving.

Lees verder

Symbolische ‘eerste’ steen gemetseld

20140703 WERKHOVEN  Wethouder Rob Zakee (P21) en Lekstede directeur Ed de Groot, metselden op 25 juni symbolisch een eerste steen in de muur van het appartementengebouw naast de katholieke kerk in Werkhoven. Hier worden momenteel 12 appartementen in de sociale huursfeer gebouwd.

Lees verder

Dalto-speelster Brouwer met Jong Oranje naar EK in Tsjechië

20140703 DRIEBERGEN  Dalto-speelster Barbara Brouwer is maandag met Jong Oranje vertrokken naar Tsjechië voor het EK-korfbal onder 21. Met een selectie van zeven dames en zeven heren is Jong Oranje afgereisd naar Tsjechië (Olomouc) om de titel te verdedigen. Het toernooi vindt plaats van 6 tot 12 juli.

Lees verder

Roep om tempo bij invullen bezuinigingen Rhenen

20140703 RHENEN  De gemeenteraad in Rhenen maakt zich grote zorgen over de manier waarop de noodzakelijke bezuinigingen ter waarde van zo’n 2 miljoen euro moeten worden ingevuld. Het gemeentebestuur moet voor volgend jaar eenmalig 1,7 miljoen euro vinden, de jaren daarna ruim 2 miljoen structureel.

Lees verder
het nieuws van 4 juli 2014
17e jaargang nummer 5171

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Gemeenten zoeken oplossing extra zorgkosten

20140704 ZEIST/UTRECHTSE HEUVELRUG  Een aantal gemeenten in de regio Utrecht werkt samen aan een nieuwe regeling voor mensen met extra zorgkosten. Mensen met een chronische ziekte of een handicap krijgen nu nog een compensatie van het Rijk voor onder meer het eigen risico. Het kabinet heeft besloten deze regelingen af te schaffen.

Lees verder

Provincie legt €5 miljoen bij voor Maarsbergse tunnel

20140704 MAARSBERGEN  De provincie komt met een extra €5 miljoen over de brug om met een langere tunnelbak het gevierendeelde dorp Maarsbergen leefbaar te houden. Wethouder Veldhuizen denkt dat er nu weinig meer mis kan gaan. ‘Dit moet gewoon lukken.’ Met de nieuwe €5 miljoen komt het totaal aan bijdrages van provincie en gemeente Heuvelrug nu op €10 miljoen.

Lees verder

Bewoners Anne de Vrieslaan krijgen sleutel

20140704 ZEIST  Op 1 juli was het zo ver: de bewoners van de nieuwe seniorenwoningen aan de Anne de Vrieslaan kregen de sleutel van hun felbegeerde nieuwe huis. Binnen zes maanden kon de R.K. Woningbouwvereniging Zeist de woningen opleveren. Een goed verlopen samenwerking met aannemer Ufkes en een zachte winter werkten mee.

Lees verder

Aanhouding auto-inbrekers

20140704 BUNNIK  De politie heeft donderdagavond 3 juli een man en een vrouw aan de Marsdijk aangehouden op verdenking van verschillende auto-inbraken. Die avond gingen agenten rond 19.15 uur naar een parkeerterrein bij Fort Vechten. Hier was in meerdere auto’s ingebroken.

Agenten gingen op onderzoek uit en controleerden een man en een vrouw die zich verdacht in een auto ophielden die geparkeerd stond op een parkeerstrook langs de A12.

In de auto vonden agenten verschillende inbrekerswerktuigen. Het tweetal is aangehouden een meegenomen voor verhoor naar het politiebureau. Het gaat om een 28-jarige man en een 25-jarige vrouw, beiden afkomstig uit Driebergen-Rijsenburg.

De politie doet verder onderzoek naar de inbraken.

Commando-overdracht in Doorn

20140704 DOORN  Kolonel der mariniers Swart is sinds donderdag de nieuwe commandant van het Mariniers Trainings Commando en is daarmee tevens de nieuwe Groepsoudste van het Korps Mariniers. Swart volgt de kolonel der mariniers Verbaan op. Die gaat na deze overdracht een jaar lang studeren aan het Defence College in Londen.

Lees verder

Avondwandeling in het Von Gimborn Arboretum

20140704 DOORN  Dit jaar organiseert het Von Gimborn Arboretum zeven avondwandelingen met een eigen thema. De vierde avondwandeling op woensdagavond 9 juli (19.30 uur tot 21.00 uur) gaat over Taxodiaceae (coniferenfamilie) en wordt geleid door Bert Schalkx.

Deze coniferenfamilie is tegenwoordig samengevoegd met de Cipressenfamilie, maar deze avond gaat de aandacht alleen naar de klassieke geslachtengroep.

Met o.a. de Mammoetbomen en de Moerascipressen zijn het zeer opvallende elementen in het arboretum. Maar ook de overige familieleden zijn zeer markant en belangrijk in de bosbouw. Ze hebben allen enkele verrassende eigenschappen, die niet algemeen bekend zijn. De data van en informatie over toekomstige avondwandelingen en andere evenementen staan op de site van het arboretum www.gimbornarboretum.nl bij Evenementen.

De toegang tot het arboretum bedraagt € 5,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot het arboretum.
Catering: koffie, thee en chocolademelk zijn vanaf 19.00 uur te koop.

Copen en grienden op Sandenburg


20140704 WIJK BIJ DUURSTEDE  Kom eens kijken met de IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn op de copen van Sandenburg. Copen zijn kavels waarop vroeger bijvoorbeeld essenhakhout verbouwd werd. Naast essen zijn er overigens veel meer bomen en struiken te zien. De wilg bijvoorbeeld. Al die bomen en struiken geven een goede beschutting aan de vogels.

Neem dus gerust een verrekijker mee. Al zijn de vogels niet allemaal goed te zien, horen kun je ze wel.


De koekoek hebben we vast wel eens gehoord, maar wie heeft er ooit een ‘snor’ gehoord? Er bestaat een grote kans dat de ‘snor’ van zich laat horen tijdens de wandeling.


Het gebied is rijk aan bloemen, wat valt bijvoorbeeld te denken van de prachtige waterviolier, het heilzame valeriaan of het kleefkruid. Datzelfde geldt voor de libellen en juffers die beide verschillend zijn. Hommels, vlinders, de schorpioenvlieg en de stippelmot zijn er ook. De laatste staat er bekend om als stippelmotrups de struiken volledig in te pakken in een soort spinsel.


De deelname aan deze activiteit is gratis en u behoeft zich niet vooraf aan te melden. 
Datum: Zondag 13 juli om 14:00
Locatie: Landscheidingsweg 10-12, 3962 RC Wijk bij Duurstede
Informatie: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Zanggroep Vocalicious in Slottuintheater

20140704 ZEIST  Zanggroep Vocalicious geeft vrijdagavond 4 juli een concert in Slottuintheater. De groep zingt een breed a capella-repertoire van pop tot jazz. Het optreden in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist begint om 20.15 uur. De toegang is gratis.

Lees verder
het nieuws van 5 juli 2014
17e jaargang nummer 5172
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Van Duijvenbode

20140705 ZEIST  Zaterdagmiddag 5 juli 2014 reikte burgemeester Janssen een Koninklijke Onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau, uit aan de heer Van Duijvenbode.  De uitreiking vond plaats tijdens diens 50-jarig jubileum als actief lid van de Scoutinggroep Rambonnet.

De heer Van Duijvenbode begon, na een jeugdperiode als welp en verkenner, als een zeer actieve vrijwilliger bij de Scoutinggroep Rambonnet. Hij heeft vrijwel alle functies binnen de groep vervuld, van lid tot Hopman en voorzitter van de vereniging. Hij was groepsleider en organiseerde en begeleidde een groot aantal kampen.

Als beheerder van het clubgebouw “De Vonk” regelde hij de verhuur en het onderhoud  van het gebouw. Ook op het gebied van fondsenwerving was hij erg actief. Kortom, hij was en is de drijvende kracht binnen de vereniging. Ook is hij zwemofficial bij Zwemclub Zeist.

Nacht zonder dak in Cothen

20140705 COTHEN  Gisterenavond werd de eerste Nacht zonder Dak in Cothen/Wijk bij Duurstede gehouden. Nacht zonder Dak is een idee van Tear: overal in het land halen jongeren geld op voor straatjongeren-projecten door een nacht op straat te slapen. In Cothen deden 16 jongeren mee.

Lees verder

Accountant tikt gemeente op vingers

20140705 UTRECHTSE HEUVELRUG  De financiële positie van de gemeente is verder verslechterd. Dat schrijft accountantskantoor PwC in zijn beoordeling van de jaarrekening over 2013. Een aanvankelijk overschot blijkt te zijn omgeslagen in een fiks tekort. Het nadeel kwam voor een groot deel tot stand doordat panden van de gemeente te hoog waren gewaardeerd.

Lees verder

Iftarmaaltijd met concert in Beauforthuis

20140705 AUSTERLITZ  Zaterdag 12 juli verzorgen het Beauforthuis en Stichting MSIVO/MUSIS een ramadanviering. Om 20.15 uur is er een concert met de Marokkaanse ud-speler Kamal Hors, de Antilliaanse pianist Randal Corsen en de Indiase tablaspeler Sandip Bhattacharya. Daarna wordt er om ongeveer 22.00 uur (na zonsondergang) in de zaal gegeten.

Meer informatie is te lezen op www.beauforthuis.nl.
De toegang is gratis, een bijdrage ter plaatse wordt op prijs gesteld. Reserveren is noodzakelijk via info@beauforthuis.nl.

zaterdag 12 juli, 20.15 u
concert & Iftar – Kamal Hors, Randal Corsen, Sandip Bhattacharya
entree gratis, vooraf aanmelden verplicht via info@beauforthuis.nl

Gemeente vraagt partijen om bezuinigingsideeën

20140705 WIJK BIJ DUIURSTEDE  Het huishoudboekje van de gemeente Wijk bij Duurstede ziet er niet rooskleurig uit. Van een structureel tekort van ruim 800.000 euro voor 2015 loopt het tekort op naar 1 miljoen euro in 2018. Het is noodzaak om maatregelen te nemen en alle zeilen moeten worden bijgezet. Na de bezuinigingen van de afgelopen jaren gaan de te nemen maatregelen ongetwijfeld ‘pijn’ doen. Het college wil ‘de pijn’ aan het begin van het traject nemen en niet doorschuiven.
 
Volgens het college volstaat de klassieke benadering van bezuinigen, door dingen minder te doen of de kaasschaaf te hanteren, niet meer. ‘We willen en moeten dingen anders doen,’ zegt Hans Marchal, wethouder Financiën. ‘Meer aan de samenleving overlaten. Samenwerken, netwerken en ondernemingszin van alle partijen is nodig om zaken echt te veranderen. Daar past niet bij dat de gemeente bepaalt hoe het moet. We moeten met elkaar deze klus klaren: inwoners, organisaties, instellingen, ondernemers, raadsleden, collegeleden en medewerkers van de gemeente.’
 
Het college vraagt de gemeenteraad dinsdag 8 juli aanstaande in te stemmen met een proces om samen met partners en raad ombuigingsrichtingen te inventariseren. Tijdens de zomermaanden zit het college niet stil. Dan worden denkrichtingen uitgewerkt als voorbereiding op het vervolgproces.  
 
Het college stelt het volgende proces voor: dinsdag 9 september aanstaande organiseert het college een themabijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst gaan alle betrokken partijen met elkaar in debat. Doel van de bijeenkomst is concrete en realistische voorstellen op te halen om het tekort op het huishoudboekje terug te dringen. Is één bijeenkomst niet voldoende, dan wordt er nog een extra themabijeenkomst georganiseerd.
Op basis van de resultaten van de bijeenkomst(en) maakt het college een eigen bestuurlijke afweging en komt vervolgens met een voorstel met scenario’s en varianten.
 
Uiteindelijk maakt de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling in oktober/november van dit jaar de definitieve keuzes. ‘Het mag duidelijk zijn,’ zegt wethouder Marchal, ‘dat het de verantwoordelijkheid van het college is om een realistisch en financieel gezond huishoudboekje te presenteren voor 2015-2018.’

Start bouw tankstation en garagebedrijf definitief

20140705 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het Shell tankstation en garagebedrijf VKV op de Zandweg in Wijk bij Duurstede worden verplaatst. Na een periode van afstemmen tussen partijen is de beslissing nu definitief. De gemeenteraad heeft op 1 juli 2014 het bestemmingsplan vastgesteld,en op 4 juli is de overeenkomst tussen de provincie Utrecht en de gemeente Wijk bij Duurstede ondertekend.

De provincie draagt voor een substantieel deel financieel bij aan de verplaatsing. Het past in het beleid van de provincie om milieuhinder te voorkomen en gebieden te herontwikkelen; het tankstation zorgde voor hinder en het gebied dat vrijkomt op de Zandweg wordt herontwikkeld.

Met deze stap wordt de samenwerkingsovereenkomst voor Wonen en Binnenstedelijke Ontwikkeling tussen de provincie Utrecht en de focusgemeente Wijk bij Duurstede verder ingevuld. Deze overeenkomst vormt het financiële sluitstuk van alle overeenkomsten tussen de partijen, die met de verplaatsing en nieuwbouw te maken hebben.

Gedeputeerde Ralph de Vries: “Het is mooi om te zien dat het ook in economisch moeilijke tijden lukt om projecten als deze van de grond te krijgen, door een gezamenlijke inspanning van marktpartijen en overheden. De provincie ondersteunt dergelijke projecten vanuit haar doelstelling en verantwoordelijkheid om binnenstedelijke herontwikkeling te bevorderen.
Ik feliciteer alle betrokken partijen van harte met het bereikte resultaat en zie uit naar de realisatie van dit  nieuwe, fraaie stukje Wijk bij Duurstede.”

De volgende bouwplannen worden uitgevoerd:
    •    nieuwbouw van het tankstation aan de rotonde Zandweg/Remus;
    •    nieuwbouw van het garagebedrijf aan de Graaf van Lynden van Sandenburgweg, direct na het transformatorstation;
    •    sloop van de gebouwen aan de Zandweg;
    •    nieuwbouw van woningen, appartementen en mogelijk een huisartsenpraktijk aan de Zandweg.

Naar verwachting kan de bouw van het tankstation in oktober 2014 beginnen. De bouw van het garagebedrijf start waarschijnlijk iets later. Na de zomer van 2015 kan dan de sloop aan de Zandweg worden uitgevoerd en de bouw van woningen starten.

Peter van Kerkhof: “Nu de overeenkomst tussen provincie Utrecht en de gemeente is getekend én het bestemmingsplan is vastgesteld, is het zeker dat we gaan verhuizen. We mogen nu een fraai en modern autobedrijf en tankstation bouwen op een mooie plek in Wijk bij Duurstede. Ik wil alle betrokkenen bedanken voor de vlotte samenwerking en het meedenken. Speciaal onze medewerkers in het autobedrijf en tankstation.  Met name voor onze mensen bij het tankstation heeft de verhuizing grote invloed, zij verliezen hierdoor hun baan en toch hebben zij aangegeven tot het laatst de goede service te blijven verlenen, zoals we dat al meer dan 60 jaar doen!  Echt top!”

Het afgelopen jaar zijn meerdere gesprekken gevoerd met de omwonenden van de verschillende locaties. Met de omwonenden van het nieuwe tankstation is afgesproken dat extra groen wordt aangebracht om hun zicht op het tankstation te verminderen. Zij gaan dat vervolgens in zelfbeheer onderhouden. Met de omwonenden van de Zandweg is over het ontwerp van de te bouwen woningen gesproken. Samen met de architect en projectontwikkelaar Van Bekkum Projecten BV uit Amersfoort is een bouwplan uitgewerkt, dat op een breed draagvlak in de omgeving kan rekenen. Op dit moment ziet het ernaar uit dat 6 rijwoningen worden gebouwd en 12 appartementen boven een huisartsenpraktijk op de begane grond. Deze wordt mogelijk aangevuld met andere zorgverleners.

Bouwondernemer André van Bekkum: “Nadat wij door de gemeente en de provincie zijn geselecteerd, zijn wij aan de slag gegaan. Wij hebben overleg gevoerd met verschillende omwonenden, belanghebbenden en de klankbordgroep. Dat overleg heeft er toe geleid dat de problemen en de opbouwende kritiek het plan heeft weten te verbeteren. Daar ben ik tevreden over.”

De verplaatsing en de nieuwbouw blijken mogelijk, doordat alle betrokken partijen het belang en de mogelijkheden onderkennen. Iedereen heeft meegedacht om het hogere doel te bereiken. De wil om samen naar oplossingen te zoeken heeft ertoe geleid, dat binnenkort kan worden begonnen met de nieuwbouw van het garagebedrijf van VKV Wijk bij Duurstede en een nieuw onbemand tankstation van Shell Express.

De gemeente gaat er vanuit, dat het de huidige gebruikers van De Nieuwe Schakel (de voormalige brandweergarage aan de Zandweg) gaat lukken om een nieuw onderkomen te vinden.
“Waar nodig helpen we hen daarbij. Binnenkort willen we met hen om de tafel zitten. Bij dit soort projecten is het van groot belang dat alle betrokkenen gehoord worden en goed wordt samengewerkt. Dat leidt uiteindelijk tot winst voor alle partijen en een mooie investering in onze gemeente,” besluit wethouder Jan Burger.
het nieuws van 6 juli 2014
17e jaargang nummer 5173

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Big Jump in Gravenbol

WIJK BIJ DUURSTEDE  Schoon water is van levensbelang. Van schoon water genieten we allemaal. Op zondag 13 juli 2014 om klokslag 15.00 uur vindt in heel Europa The Big Jump plaats. Tienduizenden mensen uit verschillende landen springen dan samen in het water. Met deze ludieke actie vragen zij aandacht voor het belang van schoon water voor mens en natuur.

De landelijke Big Jump, vindt dit jaar plaats bij zwemplas Gravenbol tegenover Lekdijk 23 in Wijk bij Duurstede. U bent van harte welkom om mee te springen. In Nederland zijn er in zeven provincies Big Jumps.

‘Spring mee voor schoon water’, is de slogan, maar spring alleen daar waar het veilig genoeg is. Op www.zwemwater.nl staan alle 715 officieel goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Daar kunt u ook de zwemwater App downloaden, waarop u snel een veilige zwemlocatie in uw eigen omgeving kunt vinden.

Diverse activiteiten
In Wijk bij Duurstede zijn er, voorafgaand aan de sprong, vanaf 13.00 uur diverse activiteiten op het gebied van waterkwaliteit. Kinderen kunnen een rondleiding op educatieschip ‘de Watervlo’ krijgen en waterkwaliteitsproefjes doen. Ook zijn er leuke water-ontdek activiteiten, zoals waterdiertjes onderzoeken onder de microscoop. Kanovereniging Dorestad en zeilschool het Windemanneke zijn aanwezig met een aantal boten.
Het programma eindigt om 16.00 uur.
Deelnemers aan Big Jumps in heel Nederland kunnen een prijs winnen met het uploaden van hun mooiste Big Jumpfoto via #BigJumpNL. Kijk voor alle locaties en programma’s op www.bigjump.nl.

Introductie publiekscampagne Ons Water
Op die middag vindt ook de introductie van de publiekscampagne ‘Ons Water’ in de regio Utrecht plaats, zoals dat onlangs in Overijssel en Zeeland is gebeurd. Het officiële programma in Wijk bij Duurstede start om 14.30 uur. Na een korte introductie neemt topzwemmer Joeri Verlinden de warming-up en het aftellen naar 15.00 uur voor zijn rekening.

Bewustwording
Met de Big Jump campagne ‘Spring mee! voor schoon water’ vragen diverse betrokken organisaties aandacht voor de maatregelen die nodig zijn om ons water schoner te maken. Met de Kaderrichtlijn Water zijn hierover in Europees verband afspraken gemaakt.  

Betrokken organisaties
Bij de organisatie van de landelijke Big Jump in Wijk bij Duurstede zijn betrokken:
het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Utrecht, Natuur en Milieufederatie Utrecht, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, de Stichting Wijk Nog Leuker en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
 

Sociaal Raadslieden

20140706 UTRECHTSE HEUVELRUG  In september 2013 is de gemeenteraad akkoord gegaan met het afnemen van diensten van Sociaal Raadsliedenwerk in Zeist. Deze week heeft het College van B&W besloten om deze samenwerking voor acht uren in de week tot 1 augustus 2015 voort te zetten. In onderstaande raadsinformatiebrief wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd.

„Als gevolg van de verslechterde economische omstandigheden is het aantal aanmeldingen voor een schuldsaneringstraject sterk toegenomen. Het aantal inwoners met problematische schulden is afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen, in onze gemeente de laatste drie maanden van 2013 met maar liefst tien procent tot 265. Een voorwaarde voor ondersteuning bij Bureau Schuldregeling van de Regionale Sociale Dienst (RSD) is dat inwoners gebruik maken van alle mogelijke inkomensaanvullende regelingen. Een alleenstaande moeder of vader met twee kinderen moet jaarlijks 22 formulieren invullen en heeft te maken met 7 instanties. Het inkomen bestaat dan uit 15 elementen. Dit is erg ingewikkeld en complex. Er gaat gemakkelijk iets fout.
De RSD en maatschappelijke partners hebben vorig jaar aangegeven dat de specialistische ondersteuning van Bureau Sociaal Raadsliedenwerk een welkome aanvulling is in de dienstverlening. Het Sociaal Raadsliedenwerk is een gecertificeerd toeslagenservicepunt en heeft toegang tot de backoffice van de belastingdienst. Samen met cliënten kunnen zij aanvragen doen, een verkeerde aanvraag corrigeren of een onterecht uitgekeerde uitkering stopzetten. De organisatie is een vraagbaak voor andere organisaties, biedt aanvullende ondersteuning tijdens het formele schuldsaneringsproces, maar kan ook zelf intensieve ondersteuning bieden.
De afgelopen maanden zijn tientallen vragen van inwoners beantwoord. Negen inwoners hebben intensieve begeleiding gehad. De RSD en maatschappelijke partners zijn zeer tevreden over de samenwerking. De Sociaal Raadslieden voegen echt iets toe.Voor komend jaar willen we enkele informatiebijeenkomsten organiseren voor vrijwilligers en professionals die direct contact hebben met inwoners met schulden.
In het Raadsprogramma is de wens opgenomen om de samenwerking met Sociaal Raadslieden te continueren. Met de voortzetting van de inzet van de sociale raadslieden komen wij hieraan tegemoet.”

Kleurige Blauwe Kamer

20140706 WAGENINGEN  Op woensdagavond 16 juli organiseert Utrechts Landschap een wandelexcursie in de Blauwe Kamer, het natuurgebied langs de Nederrijn tussen Wageningen en Rhenen. Hartje zomer geeft een prachtig kleurenpallet met heel veel geel van de  mosterdplanten, het rose van de distels en het paars van de kattenstaart.

Om 19.00 uur wacht een gids u op bij het infocentrum naast de ingang van restaurant De Blauwe Kamer,  De Blaauwe Kamer 14,  6702 PA Wageningen.
Deelname is gratis, reserveren is niet nodig.
Advies: stevig schoeisel of laarzen en een verrekijker mee.

Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap kijk op: www.utrechtslandschap.nl

Op bezoek bij de imker

20140706 REGIO In heel Nederland houden imkers op zondag 13  juli open dag. Ook in onze regio doen vele imkers daar aan mee.  Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug.

vergroot foto

Maar het ziet er naar uit dat het met de honingbijen iets beter gaat.  Dat is zeker ook te danken aan  de imkers, die in staat zijn gebleken de afgelopen jaren de bijenstand op peil te houden en de bijensterfte op te vangen.

Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen.. Sommige laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Of in een observatiekast, waar de bijen achter glas zitten. Anderen laten zien hoe honing wordt geslingerd, hoe ze kaarsen maken van bijenwas, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen, hoe je met honing lekkere koek kunt maken, wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen. Misschien hebt u dit jaar wel een bijenzwerm gezien. De imker zal u graag vertellen hoe hij een zwerm, nadat hij die heeft ‘geschept’, laat uitgroeien tot een nieuw bijenvolk.
De imkers die aan deze open dag deelnemen zijn allen met de auto bereikbaar. Maar, indien u dat wilt, kunt u ook op de fiets.

Breng één of meer van hen een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes.
Alle imkers zijn aanwezig op zondag 13 juli van 10.00 tot 16.00 uur.
U vindt de imkers op de volgende adressen:
   
Austerlitz    Woudenbergseweg 37 (parkeren t.o. Woudenbergseweg 70)
Doorn    Maarsbergseweg 2
Doorn     Velperengh 13 (Von Gimborn Arboretum)
Driebergen    Akkerweg 15
Driebergen    Diederichslaan 25 (Kraaybeekerhof)
Driebergen    Hoofdstraat 8 (Landgoed de Reehorst)
Leusden    Paradijsweg 8
Renswoude    Dorpsstraat 2
Wijk bij Duurstede    Overloop 2 (Hordenboomgaard)
Zeist    Driebergseweg 10 c
Zeist    Tolakkerlaan 9

Alle deelnemende imkers in Nederland vindt u op www.bijenhouders.nl.

het nieuws van 7 juli 2014
17e jaargang nummer 5174

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Melkcarrousel trekt 1.000 kijkers

20140707 WERKHOVEN  Wanneer je tijdwinst wilt maken op een boerderij met ruim 300 koeien, dan is de bouw van een carrousel melkstal een must.Zaterdag hield de familie Van Eck, Leemkolkweg 10, een open dag om belangstellenden hun nieuwe Fullwood 44-stands Revolution buitenmelker te laten bezichtigen. Ruim 1000 belangstellenden kwamen een kijkje nemen.

Lees verder

Nieuw asfalt Willem Alexanderweg

20140707 COTHEN  De gemeente Wijk bij Duurstede laat op de Willem Alexanderweg in Cothen de bovenste laag van het wegdek vervangen voor nieuw asfalt. Hiervoor is het noodzakelijk dat de oude toplaag wordt weggefreesd. Vandaag is de aannemer begonnen met de werkzaamheden, die bij goed weer, ongeveer een week zullen duren.

Lees verder

Rotary Club Bunnik wisselt van voorzitter

20140707 BUNNIK  Afgelopen woensdag 2 juli vond tijdens een clubbijeenkomst van Rotary Club Bunnik de jaarlijkse wisseling van het bestuur en de diverse commissies plaats. Toon van Kleef (links op de foto) droeg het voorzitterschap over aan Edward Mac Gillavry.

Lees verder

Eerste werkdag voor nieuwe burgemeester Rhenen

20140707 RHENEN  Hans van der Pas is begonnen aan zijn eerste officiële werkdag als burgemeester van Rhenen. Van der Pas volgt Joost van Oostrum op, die vertrok om in de Gelderse gemeente Berkelland eerste burger te worden. Van der Pas was hiervoor wethouder in de Noord-Brabantse gemeente Bernheze.

Lees verder

Gebouw is helemaal niet zoek

20140707 UTRECHTSE HEUVELRUG  In vergelijking met voorgaande accountantsrapporten is de jongste versie -over 2013-  goed leesbaar en ongemeen kritisch. De accountant keurt de jaarrekening van de gemeente uiteindelijk wel goed, maar pas nadat hij een redelijk indrukwekkend lijstje gebreken opsomt.

Lees verder

Straatroof met geweld

20140707 ZEIST  In de nacht van zondag 6 juli op maandag 7 juli vond er een straatroof plaats op de Brugakker. Een man uit Zeist raakte hierbij gewond. Toen het 43-jarige slachtoffer zijn auto parkeerde en uitstapte werd hij direct aangesproken door twee mannen.  Eén van de twee mannen trok de telefoon van het slachtoffer uit zijn hand.

Toen het slachtoffer om hulp begon te schreeuwen ontstond er een worsteling, hierbij sloeg één van de twee daders hem in zijn gezicht. Daarna renden de twee daders weg richting de Weteringlaan, het slachtoffer ging er achteraan maar, omdat hij het vermoeden had dat één van de twee daders een wapen bij zich had, bedacht hij zich.

Signalement

Een van de daders was ongeveer 1.90 m lang, heeft een afgetraind postuur, 30 tot 35 jaar oud, een lichtgetint uiterlijk en hij droeg een lichtgrijs vest met capuchon. De andere dader was ongeveer 1.75 tot 1.80 m lang, heeft een afgetraind postuur en een Oost-Europees uiterlijk.

Iets gezien of gehoord? 
Bent u getuige geweest van dit incident en/of heeft u informatie die kan leiden tot het vinden van de dader? Neemt u dan contact op met de politie via het telefoonnummer 0900-8844 of bel met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

CDW kan door

20140707 WIJK BIJ DUURSTEDE  Na maanden van onzekerheid is de toekomst van CDW op vrijdag 4 juli tijdens een drukbezochte Algemene Ledenvergadering veilig gesteld. Het voortbestaan van de club stond op het spel omdat het zittende bestuur om uiteenlopende redenen aftredend en niet herkiesbaar was. Herhaalde oproepen leverden geen nieuwe kandidaat-bestuursleden op.

Lees verder

Wandelexcursie Hoge Ginkel

20140707 AMERONGEN  Op woensdagavond 16 juli om 19.00 uur organiseert het Utrechts Landschap onder leiding van een gids een wandelexcursie over het Landgoed Hoge Ginkel, gelegen tussen Amerongen en Leersum. De gids laat zien hoe krachtig de natuur herstelt op de open vlakten, die zijn ontstaan door de in 2010 uitgevoerde bomenkap.

De toplaag is over een strooklengte van bijna 3 kilometer van de bosgrond verwijderd om heide- en andere zaden de kans te geven te ontkiemen. De resultaten zijn verbazingwekkend ! De gids vertelt ook over de ontstaansgeschiedenis van het gebied met de vele bijzondere naaldbomen die de vorige eigenaar van het landgoed heeft geplant.

De wandeling duurt ongeveer 1,5 à 2 uur. De deelname is gratis.
Het vertrekpunt is nabij het Dierenasiel op de Bergweg no12. Parkeren kan op de weg naar het dierenasiel.

Nieuw besluit over industrieterrein

20140707 MAARSBERGEN  Opnieuw staat een plan voor de uitbreiding van het industrieterrein Ambachtsweg en de bouw van een woonwijkje langs de Haarweg in de schijnwerpers. Maar welk besluit de gemeenteraad ook neemt, het project kan vooralsnog juridisch niet door de beugel.

Lees verder

Mazijkpop 2014 komt er aan

20140707 WIJK BIJ DUURSTEDE  Ook al was het weer ontzettend moeilijk om aan sponsorgelden en subsidies te komen, de Wijkse Popmuziekvereniging is er weer in geslaagd met een nieuwe Mazijkpop te komen dat op zaterdag 19 juli gehouden gaat worden.

Lees verder

Peter Beets en zijn held Oscar Peterson

20140707 AUSTERLITZ  Op zondag 13 juli speelt pianist Peter Beets in het Beauforthuis stukken van zijn grote held Oscar Peterson. Afhankelijk van de lading van het stuk kiest hij een vleugel: 110-jarige Steinway, 80-jarige Bechstein of 10-jarige Faziolivleugel. Peter wordt bijgestaan door bassist en broer Marius Beets.

Peter Beets is een pianist van wereldklasse. Zo speelde hij met jazzgroten als Chick Corea, Wynton Marsalis, “Toots” Thielemans en John Clayton.
De Canadese meesterpianist Oscar Peterson (1925-2007) combineerde klassiek met  bebop en voegde een bluesfeeling  en swing toe; Het  typische Oscar Peterson-geluid.

zondag 13 juli, 17.30 u 
Peter Beets & Marius Beets – Portrait of Oscar Peterson
entree € 17,50 | reductieprijs € 12,50(CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)

N!X Café op 16 juli

20140707 WIJK BIJ DUURSTEDE  Woensdag 16 juli is het volgende N!X Café. Twee maanden geleden gaf burgemeester Tjapko Poppens het startsein voor de N!X Ruilkring, in het eerste N!X Café. Ruim 50 geïnteresseerden waren die avond aanwezig. Het NIX Café is vanaf 19.30 uur, in het E&E Gasthuis (Gansfortstraat 4, Wijk bij Duurstede).

Lees verder
het nieuws van 8 juli 2014
17e jaargang nummer 5175
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Muziek en dementie, een mooie verbinding

20140708 DRIEBERGEN  Op vrijdag 18 juli van 10.00 tot 12.00 uur is er een informatiebijeenkomst in Ontmoetingscentrum ‘De Vijver’. Hannina Boers, muziektherapeut bij ISZ De Brug, laat u zelf ervaren wat muziek met u doet en hoe u muziek kunt inzetten in de zorg voor uw naaste.

Heeft u het filmpje “Henry alive inside” gezien (te vinden op You Tube of via www.mijnmooistemuziek.nl)? Dit filmpje laat goed zien wat het ontroerende effect van muziek kan zijn op mensen met dementie. Muziek roept emoties en herinneringen op, muziek zet aan tot bewegen. Muziek maakt verbindingen en geeft nieuwe mogelijkheden tot contact. Bent u benieuwd wat muziek kan betekenen voor uw partner, familie of relatie met dementie en hoe u dit kunt inzetten?

Deze informatiebijeenkomst is bedoeld voor mantelzorgers en andere geïnteresseerden in het onderwerp. De toegang is gratis, u kunt zich aanmelden via onderstaande gegevens. U bent van harte welkom!

Het Ontmoetingscentrum ‘De Vijver’ heeft een ondersteuningsprogramma voor mensen met lichte tot matige dementie en hun mantelzorgers. Voor mensen met dementie is er een gevarieerd activiteitenprogramma van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Belangrijke terugkerende activiteiten in het programma zijn bewegingsactiviteiten, geheugentraining en (re)creatieve activiteiten gericht op kunst en cultuur. Mantelzorgers kunnen maandelijks mantelzorggesprekgroepen en informatiebijeenkomsten volgen. Ook is er individuele aandacht voor de mantelzorger en zijn er gezamenlijke activiteiten. Voor informatie en/of aanmelding zie onderstaande contactgegevens.

Ontmoetingscentrum ‘De Vijver’
Vijverlaan 10
3971 HK Driebergen
T 0343-555401
E w.sturkenboom@iszdebrug.nl

Uitnodiging informatieavond 14 juli voor ZZP-ers in de zorg

20140708 REGIO  Bent u ZZP-er in de zorg? Biedt u begeleiding aan inwoners van Bunnik, de Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist? Bent u benieuwd naar de manier waarop deze gemeenten voor 2015 deze zorg gaan inkopen? Kom dan naar onze speciale informatiebijeenkomst voor ZZP-ers in de zorg.

De gemeenten in de regio Zuidoost Utrecht gaan de begeleiding die vanuit de AWBZ naar de gemeente wordt overgeheveld samen inkopen door middel van ‘bestuurlijke aanbesteding’, een methodiek waarbij de gemeente langdurige, flexibele contracten sluit.

Wij nodigen u als ZZP-er in de zorg uit voor een informatieve bijeenkomst hierover. Wij leggen u graag wat bestuurlijk aanbesteden is, hoe het proces bij onze gemeenten verloopt en hoe dit werkt voor ZZP-ers. Uiteraard is er ruimte voor het stellen van al uw vragen.

U bent welkom op 14 juli van 19.30 – 21.00 uur in het cultuurhuis Doorn. Wij verzoeken u om u aan te melden via samenvoorelkaar@heuvelrug.nl.

Provincie over tunnel Maarsbergen: geen toezegging

20140708 MAARSBERGEN  Wethouder Veldhuizen dacht al zeker te zijn van extra geld voor de Maarsbergse tunnel. Maar provinciebestuurders moeten daar nog beslissen over, laat de provincie weten. Dat zegt de woorvoerder van gedeputeerde Van Lunteren, in antwoord op vragen van Hillridge.

Lees verder

Verscherpt toezicht voor zorginstelling Zeist

20140708 ZEIST  De Boerderij, een woonzorgvoorziening voor ouderen in Zeist, is onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg gesteld. Volgens de inspectie zorgt de directie van De Boerderij niet voor de nodige verbeteringen. De instelling is een kleinschalige zorginstelling waar acht senioren wonen.

Lees verder

Directiewisseling Camminghaschool

20140708 BUNNIK  Al 23 jaar heeft de Camminghaschool naar tevredenheid dezelfde directeur. Daar gaat nu verandering in komen. De heer Arno Hollander neemt aan het einde van het schooljaar afscheid van de school om in Schalwijk directeur te worden op Basisschool St. Michiel. Beide scholen zijn onderdeel van de Katholieke Scholenstichting Fectio.

Lees verder

Restauratie Bätz-orgel gestart

20140708 AMERONGEN  Dankzij financiële ondersteuning van diverse partijen kan de restauratie van het achttiende-eeuwse kabinetorgel dat deel uitmaakt van het interieur van Kasteel Amerongen, van start. In 2011 is het kasteel na een lange restauratieperiode weer opengesteld voor publiek. Een groot deel van de collectie is inmiddels gerestaureerd behalve het kabinetorgel.

vergroot foto

Dit orgel is in 1780 door de Utrechtse orgelbouwer Gideon Thomas Bätz in opdracht van de familie Van Reede vervaardigd. Pas in 1814 is het instrument op Kasteel Amerongen afgeleverd. Sindsdien heeft het een vaste plaats gekregen op de Bovengalerij en konden vele bewoners en gasten, waaronder de Duitse keizer Wilhelm II genieten van de bijzondere klanken van dit kabinetorgel.
 
In 2007 is het kabinetorgel wegens de bouwkundige restauratie van de Bovengalerij gedemonteerd en opgeslagen. Voordat het orgel is gedemonteerd heeft Wim Diepenhorst, orgelspecialist van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), het instrument bekeken. Hij was zeer te spreken over de originele staat van het instrument. De originele pompaandrijving door middel van een blaasbalg van schapenleer is bijvoorbeeld nog aanwezig. De originele staat en het feit dat het orgel altijd op dezelfde plaats heeft gestaan, maken het tot een uniek stuk.
 
Sinds 2007 staat het Bätz-orgel opgeslagen bij Elbertse Orgelmakers in Soest. Zij hebben een aparte ruimte zonder verwarming waar het orgel goed kon acclimatiseren. Hans Elbertse: ‘Het was leuk dat het orgel hier was, maar het hoort wel terug op zijn plek.’ Voordat het zover is, moet er nog veel werk verzet worden. Zo moeten ondermeer de lijm- en soldeernaden hersteld worden, de windladen luchtdicht gemaakt en de blaas- en schepbalg voorzien worden van nieuw leer. Naar verwachting is de restauratie medio 2015 voltooid.
 
De restauratie wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van Stichting K.F. Hein-fonds, Rabo Stimuleringsfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting tot behoud van het Nederlands orgel, Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe / Olga Heldring Fonds, Stichting Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en Stichting Vrienden

Zonsopgang met hang en klankschalen

20140708 AUSTERLITZ  Zondagochtend 13 juli zonsopgang in het Beauforthuis mag je niet missen! Met zijn hang en klankschalen wekt Peter Elbertse, in een met kaarsen verlicht Beauforthuis, de vogels, die als een koor uit het bos gaan meezingen op de muziek. Daarna is er voor wie wil een ontbijt, gevolgd door Tai-Chi meditatie-oefeningen o.l.v. Tai-Chi leraar Nico Jansen.

Peter Elbertse, eerste paukenist van het Nederlands Philharmonisch Orkest, is totaal gepassioneerd van alles wat met ritme en percussie te maken heeft.
Iedereen die de hang een keer live heeft gehoord is zeer onder de indruk van de oosterse klank. De combinatie met diverse klankschalen en de relaxte sfeer zijn dé ingrediënten om de zondag goed gemutst te beginnen. Elke klankschaal heeft een eigen karakter, toonzetting en klankkleur.
Klankschalen worden veel toegepast in meditatie, maar bij dit concert worden de rustgevende klanken alleen vanuit een muzikaal inzicht belicht.

zondag 13 juli, 4.45 u
Peter Elbertse – hang- en klankschalenconcert
entree € 10 | reductieprijs € 7,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)
met ontbijt: €17,50 | €15
het nieuws van 9 juli 2014
17e jaargang nummer 5176

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Aanpak historische bodemverontreiniging centrum Doorn en Driebergen

20140709 DOORN/DRIEBERGEN   In het centrum van Doorn aan de Acacialaan en in Driebergen aan de Traaij zijn door activiteiten van chemische wasserijen in de 70’er en 80’er jaren redelijk forse historische bodemverontreinigingen ontstaan. Dit is onlangs na uitgebreide bodemonderzoeken door de Stichting Bosatex vastgesteld. Deze historische bodemverontreinigingen vormen geen acute risico’s voor de gezondheid.

De verontreiniging liggen – behalve in het directe gebied rond de wasserijen – diep in de bodem, tussen de 5 tot 24 meter beneden maaiveld. Onderzoek heeft aangetoond dat hierdoor – behalve in een klein gebied rond de wasserijen – geen blootstelling aan de verontreiniging plaatsvindt en dus geen gezondheidseffecten te verwachten zijn. Op basis van binnenlucht- en drinkwateronderzoek worden ook in het directe gebied rond de wasserijen in Doorn en Driebergen geen gezondheidseffecten verwacht.

De verontreiniging op beide locaties is als spoedeisend beoordeeld vanwege de omvang ervan en mogelijke risico’s bij verdere verspreiding. In de loop der jaren is de verontreiniging in Doorn verspreid onder de Amersfoortseweg, in de richting van de parkeerplaats van Albert Heijn, door naar het gemeentekantoor. In Driebergen is de verontreiniging verspreid vanaf de bron onder de Traaij richting de oude begraafplaats aan de Traaij.

Op beide locaties zijn op dit moment nog wasserijen actief. Door verbeterde apparatuur en het verbinden van strikte voorwaarden aan het gebruik van chemische stoffen is er al meer dan twintig jaar geen sprake meer van vervuiling door de chemische wasserijen.

In de afgelopen periode is voor deze verontreinigingen in samenspraak met de Provincie Utrecht een plan van aanpak voor de sanering ontwikkeld en vastgesteld. Stichting Bosatex zal mogelijk eind dit jaar starten met de bodemsaneringen in het centrum van Doorn en Driebergen. De Stichting Bosatex werkt dit project in samenwerking met de Provincie Utrecht, de Gemeente Utrechtse Heuvelrug, de GGD regio Utrecht en de ODRU uit.

Over deze verontreiniging en de aanstaande sanering worden bijeenkomsten gehouden om betrokkenen en belangstellenden nader te informeren. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd voor:
          Bewoners en ondernemers ter plaatse van de verontreiniging in Doorn op dinsdag 15 juli 2014 van 20.00 uur tot 21.30 uur in de raadszaal van de gemeente, Kerkplein 2 te Doorn
          Bewoners en ondernemers ter plaatse van de verontreiniging in Driebergen op woensdag 16 
juli 2014 van 20.00 uur tot 21.30 uur in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen 


De Stichting Bosatex is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aangewezen als coördinerend rechtspersoon voor de aanpak van historische bodemverontreiniging voor chemische wasserijen. Landelijk worden circa 300 locaties onderzocht, waarbij na onderzoek circa 40 locaties direct zullen worden behandeld. De chemische wasserijen in Doorn en Driebergen behoren tot deze laatste categorie.

Tevredenheid over aanpak Zeisterweg

20140709 ODIJK  Een aantal weken geleden werd de Zeisterweg in Odijk tussen het bruggetje over de Kromme Rijn en de hoek met de Singel heringericht. Er kwamen paaltjes en nieuwe strepen op de weg. Ook de bushalte werd verplaatst. Het doel was om de weg veiliger te maken.

Lees verder

Het verhaal achter het Verloren Kerkhof

20140709 WERKHOVEN  Welgeteld één persoon is er ooit begraven. Al zeker 75 jaar heet het in de volksmond het Verloren Kerkhof. Het gaat om een bosje gelegen tussen de akkers aan de westzijde van de Achterdijk, schuin tegenover de oprit van boerderij Kasenstein. Als je eraan voorbij rijdt, herinnert niets aan de vroegere aanwezigheid van een begraafplaats.

Lees verder

Meester Aad neemt afscheid

20140709 ZEIST  Op vrijdag 11 juli neemt meester Aad Oorschot na 42 jaar afscheid van zijn werk in het basisonderwijs. De Kerckeboschschool (Oranje Nassaulaan 5) maakt er een feestelijke dag van, met om 19.00 uur een receptie waar ook oud-leerlingen welkom zijn.

Lees verder

Begroting 2014 heeft flink te leiden onder ODRU affaire

20140709 ODIJK  De Bestuursrapportage (Berap) is een financieel overzicht dat inzicht geeft of de inkomsten en uitgaven in pas lopen met de Begroting over het jaar 2014. Deze Berap, die tijdens de raadsvergadering is besproken, laat een tekort zien van 75.800 euro ‘ grotendeels het gevolg van een tegenvaller via ODRU.

Lees verder

Herinneringen aan de ‘maaikersen’tijd: De zoete bonbons uit Cothen

20140709 OVERLANGBROEK  Mevrouw C.R. Bisschop bracht haar 95-jarige moeder kersen. Dit herinnerde haar aan mooie tijden van lang geleden en deze gedachten schreef zij op. Onderstaand leest u haar verhaal, een prachtige herinnering aan hoe het toen was. Al is er in die jaren heel veel veranderd, ook nu nog geniet jong en oud in deze tijd van het jaar van de heerlijke kersen.

Lees verder

Vagantenpad wordt van beton 


20140709 BUNNIK  Het fietspad langs het Vagantenpad wordt in beton uitgevoerd. Het gaat om het stuk tussen de Gildenring en het bruggetje over de Kromme Rijn. Het vormt een onderdeel van de veelbesproken Fiets File Vrij route. Het voordeel van beton is een groter comfort voor fietsers en het kent een langere levensduur dan asfalt of klinkers.

Lees verder

Bingo en buffet op Beukbergen

20140709 HUIS TER HEIDE  Nu de bouw van de woningen op Beukbergen volop gestart is, kijkt woningbouwvereniging de Kombinatie uit naar een nadere kennismaking met de toekomstige bewoners. Op 4 juli hield de Kombinatie daarom een informele en informatieve avond in het clubhuis op het woonwagencentrum.

Lees verder

Computers gemeente gaan naar scholen in de Balkan

20140709 WIJK BIJ DUURSTEDE  Medewerkers van de gemeente hebben de afgelopen weken een nieuwe computer gekregen. De computers waarmee werd gewerkt waren aan vervanging toe. De nog bruikbare computers worden afgevoerd naar door watersnood getroffen gebieden in de Balkan. Scholen daar kunnen deze apparaten nog goed gebruiken.

Lees verder
het nieuws van 10 juli 2014
17e jaargang nummer 5177

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Gloednieuw jeugdhonk Elst gesloten door overlast

20140710 ELST  Rhenen heeft een jeugdhonk dat in februari in Elst werd geopend, per direct gesloten vanwege overlast. Het was de bedoeling om de jeugd in Elst met het honk aan de Oranjestraat een eigen plek te geven. Ook hoopte de gemeente dat het jeugdhonk een einde zou maken aan de jongerenoverlast op andere locaties in het dorp.

Lees verder

College Bunnik bezoekt Biga Groep

20140710 BUNNIK  Burgemeester Hans Martijn Ostendorp bezocht samen met de gemeentesecretaris en de wethouders het re-integratiebedrijf Biga Groep. Met de nieuwe Participatiewet die per 1 januari 2015 ingevoerd wordt is het college benieuwd naar het bedrijf Biga Groep en hun visie daarop.

vergroot foto

Het doel van de Participatiewet is om meer mensen met een arbeidsbeperking bij een reguliere werkgever aan het werk te helpen.

Het bezoek was onder de indruk van de veelzijdigheid van Biga Groep. Wethouder Eijbersen bezoekt dit bedrijf regelmatig. ‘Ik vind het belangrijk dat mijn collega’s ook bekend met Biga Groep zijn. De gemeenten moeten er straks voor zorgen dat mensen werk krijgen en het inkomen aanvullen als mensen niet helemaal het minimumloon kunnen verdienen. Dit gaat veel verandering betekenen’.

Oproep gemeentes en organisaties
Vanaf 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor mensen met een arbeidshandicap. Er komen geen nieuwe mensen op de wachtlijst bij Biga Groep maar mensen met een arbeidsbeperking moeten bij reguliere werkgevers aan de slag. Directeur Biga Groep, Gerhard ten Hove, roept naast alle organisaties in de regio, de gemeentes op: ‘Jullie hebben veel werk dat met de juiste begeleiding heel geschikt is voor deze mensen. Denk aan plantsoenonderhoud, schoonmaken van gemeentehuizen, sporthallen, etc. of de catering op diverse locaties. Dus gemeentes reserveer in de toekomst dit soort werk voor mensen die niet in staat zijn zelfstandig het minimumloon te verdienen. Biga Groep kan weer een belangrijke rol spelen in de uitvoering hiervan.’

Kansen
De Participatiewet biedt ook organisaties en mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt in Bunnik veel kansen. Belangrijk is dat meer bedrijven in Bunnik openstaan voor de inzet van deze waardevolle arbeidskrachten.  De burgemeester benadrukt dat de werkgevers een bepalende rol vervullen in gemeentelijk beleid maar zeker ook in de uitvoering van de Participatiewet.

Nu ook nog dassen op terrein Wolfswinkel

20140710 MAARSBERGEN  Behalve met verkeersproblemen en financiele perikelen krijgt het toekomstig bedrijventerrein van Wolfswinkel in Maarsbergen ook nog te maken met natuurbeschermers.  Vanavond spreekt de vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk (MMN) de gemeenteraad toe over een dassenfamilie die het terrein als leefgebied gebruikt.

Lees verder


Raadslid uitgelicht: ‘Aandacht voor de mens’

20140710 RHENEN  Rhenen heeft een nieuwe gemeenteraad gekozen. In een aantal artikelen in deze krant worden de raadsleden aan de lezer voorgesteld. Hieronder volgt een nadere kennismaking met Nico Drost, fractielid van de ChristenUnie (CU).

Lees verder


Hoogbejaarde uit Doorn voor rechter om moord op zijn vrouw

20140710 DOORN/UTRECHT  In Utrecht staat een 83-jarige man uit Doorn terecht voor de moord op zijn 86-jarige echtgenote. Henk K. zou de zieke vrouw hebben gewurgd, omdat hij haar lijden niet langer kon aanzien. De man werd in oktober opgepakt, nadat hij zelf de politie had gebeld om te vertellen dat er in hun huis iets ernstigs was gebeurd.

Lees verder

het nieuws van 11 juli 2014
17e jaargang nummer 5178
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Vernieling bijenhotel in de heemtuin

20140711 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vanmorgen werden vrijwilligers van de Vereniging Natuur- en Milieu Wijk bij Duurstede onaangenaam verrast toen zij zagen dat het bijenhotel in de heemtuin door vandalen is vernield. De kast wordt op dit moment met een aantal stokken gestut.

Lees verder

Doorgaan optredens Rijnweek nog onzeker

20140711 RHENEN  De organisatie van de Rijnweek in Rhenen moet nog flink aan het werk om te zorgen dat vanavond alle optredens door kunnen gaan. Gisteravond werden de optredens afgelast vanwege een wolkbreuk en het is nog maar de vraag of het terrein snel weer begaanbaar is.

Lees verder

Japanse Culturele Dag in Slottuintheater

20140711 ZEIST  Zondag 13 juli staat Japan centraal in het Slottuintheater. Stichting De Hofreis en de Stichting Slottuintheater organiseren dan de Japanse Culturele Dag. In het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist zijn optredens voor kinderen en de hele familie en in de tuin zijn demonstraties, workshops en stands met informatie. De dag begint om 13.30 uur. De toegang is gratis.

Lees verder

Bewoners Odijk willen bomen niet kwijt

20140711 ODIJK  Inwoners van Odijk maken zich zorgen over de geplande bomenkap in de buurt van de Kromme Rijn. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil de oevers van de rivier bij Odijk en Bunnik opknappen en natuurvriendelijk maken maar daarvoor moeten wel bomen sneuvelen.

Lees verder

Groen licht voor Wolfswinkel

20140711 MAARSBERGEN  Een verdeelde gemeenteraad heeft  -met grote tegenstellingen en gemengde gevoelens- groen licht gegeven voor de aanleg van een bedrijventerrein en een woonwijkje, voor het Maarsbergse straatveegbedrijf Wolfswinkel. Met het aannemen van de motie mag Wolfswinkel een nieuw bedrijventerrein aanleggen in Maarsbergen-Oost, aan het einde van de Haarweg.

Lees verder

Rijnweek in Rhenen afgelast vanwege storm

20140711 RHENEN  De Rhenense Rijnweek is donderdagavond letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Vanwege een overtrekkende storm werd het evenement afgelast. Het onweer zorgde ook in andere delen van Rhenen voor problemen. Daar stroomden kelders en straten vol.

Lees verder
het nieuws van 12 juli 2014
17e jaargang nummer 5179

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Frontale aanrijding Geerweg

20140712 WIJK BIJ DUURSTEDE   Op de Geerweg vond vanavond rond 18.45 uur een frontale aanrijding plaats waarbij de bestuurders gewond raakten en voor nader onderzoek naar het ziekenhuis werden vervoerd. De politie onderzoekt waarom een auto komende vanaf de rotonde van de N229 op de verkeerde weghelft is gekomen en daar frontaal op een tegemoet komende auto botste.

Lees verder

Kinderen maken kabaal!

20140712 AUSTERLITZ  Zondag 20 juli mogen kinderen tussen 10 en 14 uur dansen. muziek en kabaal maken in het Beauforthuis. Je mag ook de drie vleugels uitproberen. Dit alles gebeurt onder leiding van de Marokkaans/Spaanse soulzangeres Casita, drumdocent Toon Oomen en Rinze Posthuma (was toetsenist bij Sweet d’Buster)

Je werkt toe naar de eindpresentatie om 14.00 uur en je ouders mogen natuurlijk komen kijken. Alle kinderen tussen 6 en 10 jaar zijn welkom op deze vrolijke muziekworkshop. Lunch is inbegrepen. 
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

20 juli, 10:00u.
Trommelen, zingen, pianospelen en dansen olv professionele artiesten
entree € 15,- |

Zomers zwerven op de Plantage Willem III

20140712 ELST  Op zaterdag 19 juli a.s. staat om 14.00 uur een gids voor u klaar op het parkeerterrein van de Plantage Willem III aan de Utrechtsestraatweg tussen het ecoduct en de kom van Elst (U). De gids maakt u in ongeveer 1½ uur wat vertrouwd met dit prachtige, glooiende landschap tussen de voor Nederlandse begrippen hoge Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden van de Nederrijn.

Juist deze overgangszone blijkt een paradijs voor een rijke verscheidenheid aan dieren en planten.
De grote grazers als koniks, galloways, damherten en reeën spelen hierin een bijzondere rol die de gids graag toelicht.
Reserveren is niet nodig en de excursie is gratis.

Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap, kijk op
www.utrechtslandschap.nl
het nieuws van 13 juli 2014
17e jaargang nummer 5180

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Rijnweek Rhenen sluit alsnog goed

20140713 RHENEN  Op de avond dat het Nederlands elftal de kater van de verloren halve finale wegspoelde tegen Brazilië, rekende de Rijnweek in Rhenen op de laatste avond ook af met tegenslag. Ruim 10.000 bezoekers kwamen op de Volendamse avond af en zongen mee met de 3J’s, Jan Smit en Nick & Simon.

Lees verder

Canto Ostinato op 3 vleugels en kistorgel

20140713 AUSTERLITZ  Zondag 20 juli een hele bijzondere opening van Festival Achter de Linie: De Canto Ostinato op 3 vleugels en kistorgel. Met Sandra & Jeroen van Veen en Tamara Rumiantsev (piano), Aart Bergwerff (kistorgel). Deze uitvoering is niet alleen bijzonder omdat niet overal 3 vleugels staan, maar ook omdat de Canto Ostinato is gebaseerd op de oer-uitvoering  voor 3 piano’s en orgel.

Op 25 april 1979 vond de premiere plaats van Canto Ostinato van Simeon ten Holt in de Ruïnekerk in Bergen. De componist zelf maakte onderdeel uit van het ensemble (op 3 vleugels en electronische orgel).

Simeon ten Holt zijn compositie Canto Ostinato: een werk dat niet meer uit het Nederlands muziekleven weg te denken is. Elke uitvoering van het werk is een happening. Elke uitvoering is ook uniek, omdat Ten Holt in Canto Ostinato de musici veel vrijheden en keuzes laat. Ook legde Ten Holt de instrumentatie niet vast.

zondag 20 juli, 17:30u. 
Sandra & Jeroen van Veen en Tamara Rumiantsev, Aart Bergwerff – Canto Ostinato
entree €30,-| reductieprijs € 20,- (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)

IVN publiekswandeling zondag 20 juli: Biotopen

20140713 SOEST  Op zondag 20 juli organiseert het IVN een publiekswandeling in het Monnikenbos. We wandelen door verschillende landschappen. De gidsen van het IVN gaan samen met u kijken naar de verschillende biotopen met de variatie in begroeiing, temperatuur, vocht en licht. Hartje zomer, dus kans op het zien en horen van insecten en reptielen.

vergroot foto

De start is bij camping Monnickenbosch, Birkstraat 150, 3768 HP Soest, inrijden via Zandlaan. De wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.

De wandeling gaat door het Monnikenbos dat een tot het klooster Mariënbosch uit 1419 behoorde en nu eigendom van de gemeente Amersfoort is. U gaat met de IVN gidsen naar verschillende landschappen kijken. We doorkruisen een heidegebied dat een ecologische zone is en een verbinding vormt met de Korte Duinen. Hier komen de zandhagedis, de zeldzame heidesabelsprinkhaan en de heidevlinder voor. Daarachter een zand afgraving. Het zand heeft Smink voor bouwwerkzaamheden gebruikt en als tegenprestatie de herbeplanting verzorgd. Via een grote mierenhoop komen we bij een gebied met een woestijnklimaat. Wat is de herkomst van de zandkorrels en welke planten leggen het stuivende zand vast? Naast solitaire vliegdennen en eiken staan hier jeneverbesstruiken. In het lager gelegen ruige deel met gras, kruiden en bramen leven vele insecten zoals de veld- en sabelsprinkhaan en vlinders. In het donkere sparrenbos zal de temperatuur een belevenis zijn. Tot slot kijken we naar de grondwaterstand van dit gebied in een gegraven poel met diverse juffers, libellen en kikkers.
Meer informatie: IVN, tel. 033-2534882 of mail: fmvanholland@hotmail.com
het nieuws van 14 juli 2014
17e jaargang nummer 5181
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Tabaksteeltmuseum in Amerongen gered

20140714 AMERONGEN  Het tabaksteeltmuseum in Amerongen is gered. De gemeente Utrechtse Heuvelrug wilde de subsidie stopzetten maar ziet daar toch vanaf. De gemeente vindt dat het museum het verhaal over de tabaksteelt in de regio moet blijven vertellen. Het museum is blij met de beslissing maar is niet helemaal uit de problemen want hoewel de bijdrage blijft, is het bedrag verlaagd met 500 euro.

Lees verder

Verstoten ooievaarsjong Odijk vindt onderdak in Gelderland

20140714 ODIJK/HERWIJNEN  De ooievaarsopvang in het Gelderse Herwijnen heeft de zorg op zich genomen van een verstoten ooievaarsjong uit Odijk. Het dier was achtergelaten door de ouders, terwijl het nog te klein was om uit te vliegen. Het jong hield zich op in een weiland in Odijk en is door omwonenden naar de opvang gebracht.

Lees verder

Welles nietes om overdrachtsdossier

20140714 UTRECHTSE HEUVELRUG  De wisseling van de Heuvelrugse macht is in mei niet vlekkeloos verlopen, blijkt uit een woordenwisseling rond overdrachtsdossiers. Voormalig wethouder Homan is in elk geval de kop van Jut. Aanleiding is de programmarekening 2013, die onder de vorige wethouder financien nog met zwarte cijfers sloot, maar waar de nieuwe wethouder een half miljoen euro van aftrok, waardoor het vorig jaar met terugwerkende kracht in de rode cijfers terecht kwam.

Lees verder

Renovatie De Uilenburcht op punt van beginnen

20140714 DRIEBERGEN  Wanneer de zomervakantie op de basisscholen van start is gegaan start de grondige renovatie van protestants-christelijke basisschool De Uilenburcht aan de Jagersdreef/Hubertuslaan in Driebergen. Deze renovatie gaat ongeveer een jaar duren en zorgt er voor dat school weer helemaal voldoet aan de modernste onderwijsvereisten.

Lees verder

Heuvelrugse laadpalen redelijk tot matig tot zelden gebruikt

20140714 UTRECHTSE HEUVELRUG  Vorige week maakte de gemeente Heuvelrug bekend nog eens vier (entwintig) laadpalen voor elektrische auto’s bij te plaatsen. De huidige tien laadpalen worden niet allemaal even vaak gebruikt. Dat blijkt uit gegevens van de stichting E-laad, die de plaatsing van de eerste palen in Nederland verzorgde.

Lees verder

D66 Utrechtse Heuvelrug vraagt om ‘burgemeestersnorm’ na subsidie

20140714 UTRECHTSE HEUVELRUG  D66 in Utrechtse Heuvelrug wil strengere eisen voor lonen die betaald worden uit subsidie. De partij vindt dat dit bedrag nooit hoger mag zijn dan het salaris van de burgemeester. Een burgemeester van een gemeente zo groot als Utrechtse Heuvelrug verdient ongeveer 7.000 euro per maand.

Lees verder

Eerste woningen De Groene Tuinen opgeleverd

20140714 DRIEBERGEN  De eerste woningen in nieuwbouwwijk De Groene Tuinen zijn opgeleverd. Het gaat om zeventien zogenaamde ‘Hofwoningen’. Een achttiende woning is ook klaar, maar de bewoners zijn nog op vakantie. Aan bedrijvigheid geen gebrek langs de Lange Dreef. De nieuwe bewoners die vanaf vorige week de sleutel van hun nieuwe huurwoningen kregen zijn volop aan de slag gegaan.

Lees verder

‘Immanuëlkerk wellicht optie’

20140714 DRIEBERGEN  De Christelijke Gereformeerde Kerk verkent de mogelijkheden om de Immanuëlkerk te kopen. Eerder bleek dit geen optie en werd er een kavel gekocht in de nieuwbouwwijk De Groene Tuinen. Het is niet voor het eerst dat de kerk, die aan de Oranjelaan ligt, de optie om de Immanuëlkerk te kopen onder de loep neemt.

Lees verder
het nieuws van 15 juli 2014
17e jaargang nummer 5182

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Joke Buschgens neemt afscheid van De Toermalijn

20140715 COTHEN  Joke Buschgens, directeur op OBS De Toermalijn, neemt na vele jaren afscheid van het onderwijs. Donderdag werd zij door ouders, leerlingen, maar ook oud-ouders en oud-leerlingen, haar team en haar familie flink in het zonnetje gezet. Joke was eerst IB-er, RT-er en leerkracht en later directeur.

Lees verder

Een opgeruimde Boekenkast van Werkhoven

20140715 WERKHOVEN  De afgelopen maanden is er hard gewerkt door de vrijwilligers en het nieuwe bestuur van de Boekenkast van Werkhoven. De boeken zijn opnieuw uitgezocht en hebben per categorie een andere kleur sticker gekregen. Alles staat nu geordend en op alfabet in de kasten.

Lees verder

Aanpak parkeeroverlast binnenstad vanaf half juli

20140715 WIJK BIJ DUURSTEDE  Parkeeroverlast in de binnenstad is veel bewoners en ondernemers een doorn in het oog. Uit onderzoeken komt steevast naar voren dat de gemeente meer aandacht zou moeten besteden aan fout parkeren. De gemeente neemt deze signalen serieus en geeft hier de komende periode prioriteit aan.

Sinds dit voorjaar is in onze gemeente weer een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) actief, de heer Van den Brakel. Hij speelt een belangrijke rol als toezichthouder op straat en handelt meldingen af over parkeeroverlast, zwerfafval en hondenpoep. Een ander deel van zijn tijd is de BOA belast met toezicht en handhaving van de Drank- en horecawet. De BOA handelt niet alleen meldingen af, maar werkt ook thematisch, zoals nu rondom parkeeroverlast. De afgelopen weken heeft de BOA zich bezig gehouden met het kennismaken met onze gemeente en haar inwoners. Het is niet de bedoeling dat de nieuwe handhaver een ‘bekeuringenautomaat’ wordt, daarom zijn er tot nu toe slechts waarschuwingen uitgedeeld. Vanaf half juli wordt dat anders.

Burgemeester Poppens licht toe: “De gemeente vindt het belangrijk dat bezoekers en winkelend publiek zich welkom en veilig voelen in onze binnenstad. Daarbij horen een aantrekkelijk straatbeeld en toegankelijke trottoirs die vrij zijn van lukraak geparkeerde auto’s en andere obstakels. De BOA heeft de afgelopen tijd alleen maar waarschuwingen uitgedeeld als auto’s verkeerd geparkeerd stonden. Hij heeft bovendien tijd geïnvesteerd in het uitleggen van de regels. Op enig moment is de tijd van waarschuwen echter voorbij en nu is de tijd aangebroken dat het bekeuren ook tot de mogelijkheden van de BOA behoort.”

Ter verduidelijking nog eens de regels voor het parkeren in de binnenstad:
    –    voor het grootste gedeelte in de binnenstad geldt een parkeerverbod of parkeren met een vergunning;
    –    op de Markt: maximaal 1 uur parkeren met parkeerschijf;
    –    op (het grootste deel van) het Walplantsoen: maximaal 2 uur parkeren met parkeerschijf.
    –    op het oostelijk haventerrein (P Kasteel): tijdens winkelopeningstijden maximaal 2 uur parkeren met parkeerschijf. Vergunninghouders hoeven dan geen parkeerschijf te gebruiken. ’s Avonds en op zondag mag hier alleen geparkeerd worden door vergunninghouders.
Zie ook www.wijkbijduurstede.nl onder inwoners > verkeer. 

Vanaf half juli moet u dus voor de binnenstad op de daarvoor  bestemde parkeerplaatsen een parkeerschijf of een parkeervergunning hebben. Leg deze op een goed zichtbare plek achter de voorruit. Doet u dat niet, dan loopt u de kans een bekeuring te krijgen van € 90.

Rel over ‘entertainende’ olifant in zwembad Zeist

20140715 ZEIST  De inzet van de Afrikaanse olifant Buba in zwembad Dijnselburg in Zeist moet worden verboden. Dat vinden het Wereld Natuur Fonds (WNF), GroenLinks in Zeist en de Partij voor de Dieren Utrecht. Op de Facebookpagina van het zwembad komen veel woedende reacties binnen.

Lees verder

Verhuizing en sloop Montessorischool Kerckebosch

20140715 ZEIST  Op 17 en 18 juli verhuist de Montessorischool Kerckebosch tijdelijk naar een leegstaande zijvleugel van het Christelijk College Zeist. De Montessorischool, onderdeel van Stichting Wereldkidz, krijgt in het CCZ een eigen ingang en een eigen schoolplein. De tijdelijke huisvesting voor de Montessorischool Kerckebosch duurt twee schooljaren.

Op de huidige plek van de Montessorischool komt straks de nieuwe Brede School Kerckebosch, waarin naast de Montessorischool ook de Damiaanschool en KMN Kind & Co worden gehuisvest.
 
 
Sanering en sloop oude schoolgebouw
Na de verhuizing gaat op 20 juli de sloophamer in het bestaande Montessori schoolgebouw.  In het gebouw zit asbest die voor de sloop gesaneerd wordt door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf. Het terrein wordt afgezet met bouwhekken en geel waarschuwingslint. De totale werkzaamheden nemen circa acht weken in beslag en zijn naar verwachting eind augustus klaar. De eerste drie weken van augustus, tijdens de bouwvak, liggen de werkzaamheden tijdelijk stil.
 
Start bouw brede school
Na de zomervakantie is het Definitief Ontwerp van de Brede School Kerckebosch klaar en begint de aanbesteding voor een aannemer. De start van de bouw van de Brede School is in januari 2015 gepland. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwe school in de eerste helft van 2016 klaar voor gebruik.
 
Wijkvernieuwing Kerckebosch Zeist
Kerckebosch wordt de komende jaren vernieuwd. De gemeente Zeist en woningcorporatie Seyster Veste werken samen aan het levensloopgeschikt maken van deze wijk. Nieuwe of verbeterde voorzieningen komen in een bosrijke wijk waarin 800 – 1000 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen en types worden ontwikkeld, waaronder ten minste 45 vrije kavels. Voor de uitvoering van de plannen richtten de gemeente en Seyster Veste de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) op.
 

Bewoners bereiden zich voor op het water

20140715 WIJK BIJ DUURSTEDE  De voorbereidingen voor de aanleg van de nieuwe watergang in de David van Bourgondiëweg zijn in volle gang. Als alles volgens de planning verloopt, zal het project in januari 2015 voltooid zijn. D.J. Kers woont aan de watergang in wording. Hij is druk bezig met de aanpassingen rondom zijn huis, en vertelt er meer over.

Lees verder

Over bomen uit Noord-Amerika in Von Gimborn Arboretum

20140715 DOORN  Dit jaar organiseert het Von Gimborn Arboretum zeven avondwandelingen met een eigen thema. De vijfde avondwandeling op woensdagavond 23 juli van 19.30 uur tot 21.00 uur gaat over bomen uit Noord-Amerika en wordt geleid door arboretumgids en kenner Piet de Jong.

De Noord-Amerikaanse flora is rijker dan de Europese, omdat de ijstijden daar aanzienlijk anders verliepen en veel planten tijdig konden vluchten. Diverse bomen werden snel populair na de invoer in
Europa vanaf de 17e eeuw. Zij kwamen hier vóór het aanboren van de zeer rijke flora van Oost-Azië. Een gevolg daarvan is dat diverse Amerikaanse soorten nog altijd populairder zijn dan hun Aziatische tegenhangers. Maar de Amerikaanse flora heeft ook veel unieke soorten.

De data van en informatie over toekomstige avondwandelingen en andere evenementen staan op www.gimbornarboretum.nl bij Evenementen.

Kosten: de toegang tot het arboretum bedraagt € 5,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot het arboretum.
Catering: koffie, thee en chocolademelk zijn vanaf 19.00 uur te koop

Eerste asielzoekers arriveren in Overberg

20140715 OVERBERG  De tralies voor de ramen en de dubbele veiligheidsdeuren zijn verwijderd: de voormalige jeugdgevangenis aan de Dwarsweg in Overberg is een asielzoekerscentrum geworden. De eerste 40 bewoners van het asielzoekerscentrum (AZC) in Overberg hebben zich daar nu gemeld.

Lees verder

Eindelijk een (werkbaar) besluit

20140715 UTRECHTSE HEUVELRUG  In een persbericht lichten de gemeenteraadsfracties van D66, CDA, CU en VVD toe waarom zij in de raadsvergadering van 10 juli een aangepast besluit hebben genomen ten aanzien van de realisatie van het bedrijventerrein Maarsbergen-Oost.

Persbericht:
„Op 3 maart 2014 heeft de gemeenteraad een besluit genomen over realisatie van het bedrijventerrein Maarsbergen-Oost waarmee weinig inwoners en ondernemers gelukkig waren. Om die reden is in de Raadsvergadering van 10 juli jl. een aangepast besluit genomen, waarop een bestemmingsplan procedure volgt, om iedereen de mogelijkheid te bieden om reacties in te brengen.

De meningen in de Raad waren zeer verdeeld  en de standpunten lagen ver uit elkaar.
Grootste bottleneck van het besluit was de financiering van de verbetering van de wegen N226, Griftdijk en Rottegatsteeg voor zwaarder verkeer. De kosten daarvan worden in het bijgestelde besluit deels (€ 1,3 mln) voor rekening van de gemeente genomen. Overigens wordt in de wegen door het bedrijf Wolfswinkel € 600.000,- geïnvesteerd. Uiteindelijk werden met steun van D66, CDA, CU en VVD verschillende veranderingen in het besluit van 3 maart 2014 aangebracht.

Wat betekent dit besluit voor de leefbaarheid in Maarn en Maarsbergen?
    1.    Ondernemers in Maarsbergen, Maarn en mogelijk andere dorpen kunnen naar dit     bedrijventerrein verhuizen en daar waar gewenst uitbreiden. Het bedrijventerrein wordt 5,7     hectare (netto) groot op de plek van de camping Maarsbergen. Er komt voor veel ondernemers     eindelijk duidelijkheid na een proces van meer dan 10 jaar.
    2.    Door de opwaardering van de Rottegatsteeg en de Griftdijk wordt de Haarweg ontlast van zwaar     verkeer. Dat komt de leefbaarheid van Maarsbergen ten goede en voorkomt vrachtverkeer over     het toekomstig dorpsplein.
    3.    Door vertrek van bedrijven uit de dorpen kan woningbouw gerealiseerd worden op de     vrijkomende plekken. Er ontstaat ongeveer 3 ha  ruimte op verschillende locaties voor een     aanzienlijke hoeveelheid woningen, waarvan 35% sociale woningbouw .
    4.    Er komen 18 woningen ter financiering op de huidige locatie van Wolfswinkel. Ook komen er 6     sociale woningen op de naastgelegen locatie van Heuvelrug Wonen.
    5.    Van de voormalige camping  wordt 2,5 ha teruggeven aan de natuur.

D66, CDA, CU en VVD zijn overtuigd dat het nieuwe besluit leidt tot een win-win situatie.  De leefbaarheid van Maarn en Maarsbergen is gediend met een betere en veiligere verkeersafwikkeling, het verplaatsen van bedrijven uit de dorpen en de creatie van meer bouwmogelijkheden en natuurwaarden. Dit resulteert in de toekomst in meer mogelijkheden om voorzieningen als scholen, sportverenigingen en winkels in stand te houden.  „

Dolfijn even niet op Jagerspad

20140715 DRIEBERGEN  Voor het laatst staan alle kinderen van Openbare Jenaplan-basisschool Dolfijn (locatie Zuid) verzameld voor hun vertrouwde schoolgebouw aan het Jagerspad. In afwachting van nieuwbouw verhuizen zij nu, nét voor het eind van het schooljaar, naar locatie ‘Noord’ aan de Weidestraat in Driebergen. Tijdelijk.

vergroot foto

Of het nieuwe schoolgebouw ‘op Zuid’ op dezelfde plaats zal terugkeren is sinds enige tijd onzeker. De gemeenteraad wil – na eerdere toezeggingen – toch nog onderzoeken of het historische pand ‘Hoek’ aan de Engweg na verbouwing en uitbreiding misschien geschikt is als huisvesting. Het kleine terrein aan het Jagerspad zou dan op termijn voor woningbouw beschikbaar moeten komen. Een besluit daarover moet deze maand nog volgen.

Veel mooie herinneringen resteren in elk geval. Herinneringen aan een groot schoolplein en aan een uitgesproken open sfeer: alleen al vanwege de kleine schaal van deze school zagen kinderen van verschillende leeftijden en achtergrond elkaar letterlijk – en figuurlijk – staan.

het nieuws van 16 juli 2014
17e jaargang nummer 5183

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Zwemmen in nevengeul Kromme Rijn alsnog verboden

20140716 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het zwemmen in de nevengeul van de Kromme Rijn langs de Prins Hendrikweg in Wijk bij Duurstede  is met ingang van donderdag 24 juli verboden. Hiertoe heeft het college van b&w gisteren besloten. Ook het recreëren (uitgezonderd wandelen) op de ernaast gelegen oevers wordt niet meer toegestaan.

De politie en de Buitengewoon opsporingsambtenaar treden samen op tegen mensen die zich toch op de oevers en in de nevengeul bevinden. De borden in het gebied worden aangepast aan de nieuwe situatie. Binnenkort laat de gemeente een tijdelijke markering rondom het gebied aanbrengen, om het besluit te ondersteunen. Verder bekijkt het college nog welke stappen er op de lange termijn genomen kunnen worden om de oorspronkelijk bedoelde natuurontwikkeling in dit gebied te stimuleren.

Wethouder Hans Marchal verklaart het collegebesluit: ‘De nevengeul en het omringende gebied zijn aangelegd voor natuurontwikkeling. Het is nooit de bedoeling geweest dat dit een recreatieterrein zou worden. De natuur heeft flink te lijden onder de grote aantallen recreanten: waterplanten worden losgetrokken, een groot barbecuefeest is aan de oevers georganiseerd en er zijn al dagen geweest, waarop er hier honderden recreanten aanwezig waren. Ieder kan wel aanvoelen dat de natuur zo geen schijn van kans heeft zich hiervan te herstellen.’ Maar er is meer aan de hand: ‘Er is kans op gezondheidsrisico’s,’ aldus wethouder Marchal, ‘aangezien de nevengeul geen officieel zwemwater is. De waterkwaliteit wordt daarom niet in de gaten gehouden. Zwemmers kunnen ziek worden door bacteriën, die zich snel ontwikkelen in dit relatief warme, stilstaande water.’

In juli 2013 besloot het college coulance toe te passen voor mensen die recreëren in dit gebied. Dat besluit werd dit jaar gecontinueerd, zoals in april jl. is gecommuniceerd. Het college besloot daartoe  op basis van de gegevens van de zomer van 2013. Er blijkt echter nu een forse toename van recreanten te zijn, zelfs vanuit verder liggende gemeenten. Dit belast het gebied extra. Met de zomervakantie voor de deur, schat het college in dat er nog meer mensen naar deze oevers trekken voor verkoeling tijdens warme dagen. ‘Daarbij komt nog, dat we subsidiegelden hebben gekregen voor de aanleg van natuur, niet voor de aanleg van recreatie,’ vervolgt wethouder Hans Marchal. ‘De kans is aanwezig dat we deze subsidie terug moeten betalen, als we van het doel gaan afwijken. Dat willen we uiteraard niet. Wie op warme dagen wil zwemmen, kan naar de Gravenbol. Dat gebied is bestemd voor recreatie en de zwemwaterkwaliteit wordt hier wel gemonitord,’ zo besluit de wethouder.

Wethouder wil precario afschaffen

20140716 UTRECHTSE HEUVELRUG  Wethouder Van Dongen zou graag de precarioheffing afschaffen. Het is een overbodige, hinderlijke belasting geworden. Precario heffen overheden wanneer ‘objecten’ op de openbare grond staan. Winkeliers betalen voor uitstallingen en terrasjes, inwoners worden soms zelfs belast voor containers die ze tijdens verbouwingen voor hun huis hebben staan. Aan inkomsten levert het de gemeente €40.000 per jaar op.

Lees verder

Manifest tegen schaliegas

20140716 UTRECHTSE HEUVELRUG  In navolging van onder andere Amersfoort, Zeist en Bunnik roept Utrechtse Heuvelrug zich uit tot schaliegasvrije gemeente. Met de ondertekening van het ‘Manifest tegen (proef)boringen naar schaliegas’ verzet het college zich tegen de controversiële winning. Eerder sprak ook de gemeenteraad zich al tegen de boorplannen van een Amerikaans bedrijf uit.

Lees verder

Anne Marie Hey Road Runner van het jaar

20140716 ZEIST  De hardloopgroep Road Runners Zeist heeft tijdens de feestelijk seizoensafsluiting op woensdag 9 juli de Road Runner van het jaar gekozen.  Dit jaar koos de jury Anne Marie Hey.  Uit het jury rapport: “Anne Marie heeft veel trainingen bezocht, veel wedstrijden gelopen en een enorme vooruitgang geboekt.

Lees verder

Trouwe leden gehuldigd

20140716 WIJK BIJ DUURSTEDE  In het Muziektheater aan de Rijnstraat verzorgden de muzikanten van harmonie Concordia gisterenavond een speciaal concert voor vier jubilarissen. Familie en bekenden van de jubilarissen waren aanwezig bij deze feestelijke gelegenheid, waar op verzoek als laatste nummer ‘Hawai Five O’ werd gespeeld.

Lees verder

Utrecht ziet kansen voor erfgoedtoerisme

20140716 AMERONGEN/ RENSWOUDE  Vertellen, verbinden en…verdienen. Dat is het cultuurhistorische motto van Utrecht. Het zijn niet louter ideële doelen waarom de provincie 785.000 euro wil steken in promotie van erfgoedtoerisme. Want toeristen kunnen voor economisch profijt zorgen.

Lees verder

Werkhoven veroverde de eerste brandweerstaf

20140716 WERKHOVEN  Brandweermannen zijn moedig, geven veel op voor de veiligheid van de omgeving, maar het zijn af en toe ook een stel kwajongens. Dat bleek bijvoorbeeld in de jaren vijftig toen post Werkhoven tot drie keer toe de brandweerstaf veroverde door bij collega-posten over de gracht te klimmen, binnen te sluipen en een sleutel na te maken.

Lees verder

Renovatie tennispark

20140716 ODIJK  De renovatie van het tennispark ik Odijk gaat vandaag, woensdag 16 juli, van start. De werkzaamheden duren tot half augustus. In die periode worden alle hekken vervangen, krijgen baan 1 tot en met 4 een nieuwe ZOAB asfalt onderlaag en krijgen de zes banen een nieuwe kunstgras toplaag.

Lees verder

Voetbalclinic

20140716 ODIJK  Op zondag 17 augustus organiseert SV Odijk voetbal een clinic speciaal voor dames. De clinic is bedoeld voor alle dames uit de regio, die het leuk vinden om een balletje te trappen. Neem dus je vriendinnen op deze zondag mee naar sportcomplex Singelpark in Odijk.

Lees verder
het nieuws van 17 juli 2014
17e jaargang nummer 5184
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Bunnik stelt bomenkap bij Odijk uit

20140717 ODIJK  De start van de kap van 300 bomen langs de Kromme Rijn bij Odijk is uitgesteld. Komende maandag zouden de werkzaamheden beginnen, maar vanwege protesten van omwonenden heeft het Hoogheemraadschap besloten dat nog niet te doen.

Lees verder

Opheffing Recreatieschap is ‘financieel risico’

20140717 UTRECHTSE HEUVELRUG  Wethouder Jan Willem van Dongen (D66) is benoemd tot voorzitter van het Recreatieschap. Daarmee krijgt Utrechtse Heuvelrug een sleutelpositie bij de liquidatie van de intergemeentelijke organisatie. Begin dit jaar werd duidelijk dat de op handen zijnde opheffing de gemeente jaarlijks enkele tonnen kan gaan kosten.

Lees verder

Brand verwoest taxibusje in Zeist

20140717 ZEIST  In Zeist is in de nacht van woensdag op donderdag een taxibusje helemaal uitgebrand. Rond 00.30 kreeg de brandweer een melding dat er brand zou zijn op de Laan van Vollenhove. Bij aankomst zagen de brandweermannen dat het busje al in lichterlaaie stond.

Lees verder

Ingezonden: Oplossen

Zo, de verkiezingsstandjes staan alweer enige maanden in het vet in obscure partijschuurtjes. We kunnen weer rustig boodschappen doen. Nergens meer een heil predikende politicus te zien. Ook niet op de lokale, interactieve nieuwssites, die ze voor de verkiezingen toch héél goed voor hun propagandapraatjes wisten te vinden. Nee, nu de kruisjes zijn gezet en de waarde afgevaardigden heerlijk op het pluche pozen, is onze mening niet meer van belang. Hoewel, het verse Heuvelrugse bestuur hikt tegen een fors tekort aan en zoekt ijverig naar een uitweg.

Het was in 2006. Politiek correct en gedecideerd declameerde hopman Naafs bij zijn installatie “inwoners intensief te betrekken bij het bestuur van de gemeente”. Nimmer iets van gemerkt. Daarna kwamen de beruchte Bruggenbouwers. Intussen vakkundig afgeserveerd. Maar nu heeft een van veldheer Frits zijn schildknapen een lichtend idee: “crowdsourcen”, een Engels neologisme voor raad vragen aan, in dit geval, de financieel uitgeperste Heuvelrugse burgers.
Dus mogen wij, onderdanen van de nieuwbakken penningmeester J.W. Van Dongen, ons verdiepen in het tekort van vijf miljoen. Geld voor begerige, externe adviesbureaus is er namelijk niet meer. Nou ja, nog wat duizendjes. Naar verluidt bestemd voor een vroeger vriendinnetje van de achtenswaardige lege schatkistbewaarder. Zij zal straks de ambtenaren assisteren bij de digitale volksraadpleging.

Vreemd hoor, toen de gemeentelijke schatkist nog goed was gevuld, waren de Doornse roofridders doof voor onze bezorgde bezwaren tegen het leegschudden van onze zakken. En ook onze kritiek op het consequent verkwisten van de oorlogsbuit werd niet gehoord. Heel aandoenlijk, nu het water de Pléiade-patstrappers aan de lippen staat, mogen wij op een website gaan “spelen met geld”, met behulp van schuifjes. Bizar, door eerder politiek geschuif met onze centen is werkelijk alles verspeeld.

Stuitend schijnheilig wordt nu ineens een beroep gedaan op onze expertise, waarvan wij voorheen werden geacht deze niet te hebben. Maar wel een listige zet van ons failliete college, want als ons gedobbel niets oplevert, kan de speelschuld lekker op de geconsulteerde burgers worden afgeschoven.

Kortom, ik geloof er niet in. Sterker, in gedachten zie ik de (bijbelse) geschiedenis zich herhalen: Vroeg of laat zal centjeswethouder Pontius van Dongen op het bordes van het culturele lusthuis ten overstaan van de uitgemergelde menigte zijn handen wassen in een grote kom water, onderwijl orakelend: “Ik ben onschuldig aan de geldelijke dood van deze gemeente. Zie het zelf maar op te lossen.”

Hans Hermans
Driebergen
het nieuws van 18 juli 2014
17e jaargang nummer 5185

foto’s op flickr

foto’s op 500px

De prijswinnaars zijn bekend

20-140718 RHENEN / WAGENINGEN De fotowedstrijd ‘Voorjaar in de Blauwe Kamer en op de Grebbeberg’ is een succes. Meer dan honderd foto’s werden ingestuurd, bovendien was de kwaliteit behoorlijk. De onderwerpen varieerden zeer. Inzenders kozen ruimschoots grote grazers, maar ook vogels, insecten, landschap, flora en recreanten kwamen aan bod.

De jury bestond uit fotograaf Bart de Gouw, lid van de ActiviteitenCommissie Blauwe Kamer Iris Reitsma en fotograaf Renk Ruiter. Het was voor hen best moeilijk om te kiezen. Hoe beoordeel je actie-foto’s ten opzichte van verstilde beelden of moment-opnamen en esthetische foto’s ten opzichte van foto’s met een verhaal?

Zaterdag 12 juli 2014 werden de winnaars bekend gemaakt en kregen ze hun prijs uitgereikt door jury-voorzitter Renk Ruiter.

Voorzitter van de jury Renk Ruiter:
Wie had 24 jaar geleden, toen de graafwerkzaamheden voor Plan Ooievaar in de Blauwe Kamer begonnen, kunnen denken dat de natuur zich zo uitbundig kan ontwikkelen. Begin 90-er jaren was een een aalscholver al heel bijzonder, nu is een lepelaar doodgewoon. En de vijf konikpaarden van toen is nu uitgegroeid tot een prachtige kudde. Als men toen de foto’s van deze fotowedstrijd had kunnen zien, had men het niet geloofd, hooguit gehoopt.

De jury: Wat heeft de maker gezien en hoe heeft hij dat in beeld gebracht, want ook met eenvoudige middelen kun je een bijzondere foto maken. Bij de selectie van de winnende foto’s is ook de diversiteit van onderwerp meegewogen.  Er hadden veel meer winnaars kunnen zijn. Kom dat zelf bekijken en beoordelen op de expositie van binnengekomen foto’s in het infocentrum van Blauwe Kamer (tussen Rhenen en Wageningen), Blaauwe Kamer 14, 6702 PA Wageningen.

Zomerlezen met de VakantieBieb

20140718 

REGIO  De Bibliotheek geeft deze zomer weer een cadeautje weg dat lezen tijdens de zomervakantie stimuleert: de VakantieBieb-app. De VakantieBieb biedt een leuk leespakket voor het hele gezin met:  romans en thrillers, kinderboeken, tijdschriften,  reis- en taalgidsen. Met bekende auteurs en goede titels.
Makkelijk mee te nemen. 
Veel lezers van de Bibliotheek Z-O-U-T maken al gebruik van de gelegenheid.
De lezer kiest een aantal e-books, die in een virtuele boekenkast komen te staan. Een internet-verbinding voor het lezen van deze e-books is na het downloaden niet meer nodig. De VakantieBieb is ‘open’ van 1 juli t/m 31 augustus.
Veel lezers van de Bibliotheek Z-O-U-T maken al gebruik van de gelegenheid, maar de dienst is ook  gratis beschikbaar voor alle niet-leden van de Bibliotheek.
Kijk voor meer informatie op www.rbzout.nl of www.vakantiebieb.nl

Handwerkcafé Maarn haakt inktvissen

20140718 MAARN  Handwerkcafé Maarn haakt inktvissen voor couveusebabies in St. Antonius te Nieuwegein. In het Dorpshuis De Twee Marken komt iedere donderdagochtend een klein groepje vrouwen bij elkaar om samen gezellig te kletsen, koffie te drinken en te breien of te haken.

Dit jaar is er al van alles gemaakt. Muizen, knuffelhondjes, tassen, kussendekjes, gordijntjes, roodborstjes en de laatste weken werd er hard gewerkt aan inktvisjes.
Deze inktvisje zijn komen overzwemmen uit Denemarken. Het bleek dat, als een inktvisje bij een kindje in de couveuse werd gelegd, het kindje daar een stuk rustiger van werd en niet meer zo vaak aan de slangen van de sonde trok. De ademhaling en de hartslag van die kindjes werden regelmatiger en het zuurstofgehalte in hun bloed werd hoger. Waarschijnlijk lijken de tentakels van de inktvisjes op de navelstreng die de kindjes vasthielden toen ze nog in de buik van hun moeders zaten. De inktvissen zijn nu klaar voor verzending en een volgend project staat op stapel.

Na de zomervakantie gaan we een kerststal haken voor een verzorgingshuis in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Als u nog resten katoen heeft liggen, ontvangen wij die graag.
Deelname aan het Handwerkcafé is kosteloos. Iedere donderdag vanaf 2 september tussen 10.00 tot 12.00 zijn belangstellenden welkom in het Dorpshuis De Twee Marken in Maarn.
Informatie bij Lidwien Hensing 0343443469

Natuurmiddag speurtocht in het bos

20140718 LEERSUM  Op woensdagmiddag 6 augustus organiseert de Vereniging voor Dorp en Natuur weer een kinderactiviteit: een spannende speurtocht in het bos. Kinderen van 6-12 jaar zijn welkom om 14.00 uur op landgoed Broekhuizen bij de kruising Broekhuizerlaan – Middelweg in Leersum (bij het grote hek). Om vier uur kunnen ze daar weer worden opgehaald. De activiteit is gratis, opgave vooraf is niet nodig. Voor nadere informatie, zie www.dorpennatuur.nl

het nieuws van 19 juli 2014
17e jaargang nummer 5186

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Defensieteam gewonden verlegt grenzen

20140719 DOORN  Al een aantal maanden traint een Defensieteam van 26 sporters fanatiek om goed te presteren op de Invictus Games in Londen. Dit bijzondere evenement, waaraan uitsluitend gewond geraakte militairen deelnemen, vindt plaats van 10 tot 14 september in het Queen Elisabeth Olympic Park in London.

Lees verder

Speciaal verhaal in ‘Verdubbelde verwachtingen’

20140719 MAARN   ,,Ik ervaar het als heel bijzonder om een rol te spelen in het leven van Patricia”, vertelt Annemarie Prins over de lichamelijk zeer zwaar gehandicapte Patricia van Manen. Aanleiding voor het interview met dorpsgenoot Prins is het boek ‘Verdubbelde verwachtingen’ dat Patricia heeft geschreven over haar leven.

Lees verder

Webcams in nestkasten zijn een succes

20140719 LEERSUM  Al maanden hebben we via de webcams van de Vereniging voor Dorp en Natuur kunnen kijken naar verschillende vogelsoorten en hun jongen in hun nestkasten. De vereniging plaatste twaalf camera’s in nestkasten in Amerongen, Leersum en Doorn. Het project is een succes: de bezoekersaantallen van de website zijn verdrievoudigd, nog los van de views via YouTube.

Lees verder

Kindervaart met de Blauwe Bever

20140719 ELST  Ahoy kinderen, wie vaart er mee met de Blauwe Bever? Speciaal voor jullie, nieuwsgierige kinderen vanaf 6 jaar, maakt safariboot de Blauwe Bever op 30 juli een ontdekkingsreis langs de Nederrijn. Een gids vertelt aan boord spannende verhalen over de rivier.

Bij de Palmerswaard, een natuurgebied in Rhenen, legt het schip aan. Samen gaan we op zoek om “raadsels langs de Rijn” op te lossen.

Ouders en grootouders, speciaal voor de kleinere kinderen zijn ook welkom.

De boot vertrekt om 14.00 uur; de tocht duurt tot 16.30 uur.
Vertrekpunt: Remmerden: parkeerplaats aan de N225 tussen Elst en Rhenen (bij bedrijf PAKO, Utrechtsestraatweg 149,  3911 TS) tegenover industrieterrein Remmerden. Volg het bord “Parkeren Safariboot de Blauwe Bever”. Hier is voldoende parkeergelegenheid. U dient 15 minuten voor  vertrek aanwezig te zijn.
Kosten: voor jeugd van 6 tot en met 12 jaar € 7,00, voor volwassenen €13,00 (beschermers) of € 16,00 (niet-beschermers). Kinderen t/m 5 jaar gratis. Deze prijzen zijn inclusief een drankje en wat lekkers.

Reserveren via www.utrechtslandschap.nl/varen of VVV Wijk bij Duurstede 0343-575995.
Voor meer informatie over activiteiten van Utrechts Landschap: www.utrechtslandschap.nl

De Boswerf tijdens de zomer

20140719 ZEIST  De héle zomer lang organiseert de Boswerf de fijnste dingen buiten. Op dinsdag 22 en vrijdag 25 augustus gaan we knapperige broodjes bakken. Kosten zijn € 2,00. Leeftijd 4 jaar. Tijd van 12.30 – 16.00 uur.

Op  woensdag 23 en donderdag 24 augustus kun je je eigen pizza bakken in onze prachtige leemoven. Kosten zijn € 3,00 en is voor kinderen vanaf 6 jaar.
Tijd van 12.30 – 16.00 uur.

Dinsdag 29 juli – vrijdag 1 augustus Lekkere dingen maken
Op dinsdag 29 en donderdag 31 juli kun je leren hoe je heerlijke zeep maakt. Doe mee met de workshop! Kosten zijn € 4,50. Leeftijd vanaf 7 jaar.
Woensdag 30 en vrijdag 1 augustus gaan we popcorn bakken. Kosten € 1,50. Leeftijd 4+. Tijd van 12.30 – 16.00 uur.

Dinsdag 5 – vrijdag 8 augustus Timmeren met afvalhout
Lekker buiten aan de slag met gereedschap. Timmer iets moois in elkaar voor thuis. Vanaf 5 jaar met ouder /begeleider. Kosten € 4,00
Tijd van 12.30 – 16.00 uur.

Dinsdag 12 – vrijdag augustus Hutten bouwen!
Huur de rugzak en ga lekker aan de slag in het bos. Kosten € 4,00 per tas. Leeftijd 6+.
Van 10.00 – 16.30 uur.

Dinsdag 2 – vrijdag 15 augustus Indianentocht
Kruip in de huid van een indiaan en ga op onderzoek in het bos.
Kosten €  2,00 per kind. Leeftijd 6+. Van 10.00 – 16.30 uur.

Dinsdag 19 – vrijdag 22 augustus Smullen uit de natuur
Op dinsdag 19 en donderdag 21 augustus kun je een eigen pizza bakken in de leemoven. Kosten zijn € 3,00 en is voor kinderen vanaf 6 jaar. Tijd van 12.30 – 16.00 uur.
Op woensdag 20 en vrijdag 22 augustus gaan we knapperige broodjes bakken. Kosten zijn € 2,00. Leeftijd 4 jaar. Tijd van 12.30 – 16.00 uur.

Dindsdag 26 – vrijdag 29 augustus Timmeren met afvalhout
Lekker buiten aan de slag met gereedschap. Timmer iets moois in elkaar voor thuis. Vanaf 5 jaar met hulp van een ouder/begeleider. Kosten zijn € 4,00. Tijd van 12.30 – 16.00 uur.Bezoekerscentrum De Boswerf is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur en op de zondagen van 12.00 – 16.30 uur.
Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.
Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

het nieuws van 20 juli 2014
17e jaargang nummer 5187
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Mazijkpop zalig muziekfeest

20140720 WIJK BIJ DUURSTEDE  Gisterenavond was het weer tijd voor Mazijkpop. Onder een broeierige bewolkte hemel was het publiek in grote getale opgekomen achter cafe ’t Hoff. En niet voor niets. Want ondanks het kleine budget waarmee de organisatie moet werken hadden zij een fantastische line-up dat grote waardering kon vinden bij het publiek.

Lees verder

Automobilist crasht tegen boom in Woudenberg

20140720 AUSTERLITZ  Bij een ernstig ongeluk in Woudenberg zijn zaterdagavond laat twee gewonden gevallen. Een 58-jarige automobilist uit Maarsbergen botste door nog onbekende oorzaak in volle vaart op een boom langs de Zeisterweg.

Lees verder

Varen met de Blauwe Bever

20140720 ELST  Vanaf safariboot de Blauwe Bever ontdekt u de prachtige noordoever van de Nederrijn tijdens de rivieroevervaarten. Hier ontwikkelt zich rivierwildernis in het kader van het Project Noordoever Nederrijn. Tijdens de tocht vertelt een deskundige gids u over de bijzonderheden; het schip legt aan voor een korte wandeling door één van onze natuurgebieden.

Op zaterdag 26 juli a.s. zijn er 2 vaarten:  van 10.30 – 13.00 uur en van 14.00 – 16.30 uur
De kosten zijn € 10,00 voor beschermers; € 14,00 voor niet beschermers, kinderen  6 t/m 12 jaar € 7,00 (t/m 5 jaar gratis)
Vertrek: Parkeerplaats aan de N225 tussen Elst en Rhenen (bij bedrijf PAKO, Utrechtsestraatweg 149,  3911 TS Rhenen), tegenover industrieterrein Remmerden. Volg het bord “Parkeren Safariboot de Blauwe Bever”.

Reserveren (verplicht) kan via VVV  Wijk bij Duurstede, tel. 0343-575995 of via
www.utrechtslandschap.nl/varen

Kijk voor reserveren en aanvullende in formatie op: www.utrechtslandschap.nl/varen

Pianobattle Achter de Linie

20140720 AUSTERLITZ  Een vurige pianobattle op niet 2 maar 3 vleugels op woensdagavond 23 juli 19.30u. op Festival Achter de Linie. Een gevecht tussen Jeroen van Veen met zijn voorliefde voor minimal music , en Rinze Posthuma, ras improvisator met zijn roots in de pop.

De heren improviseren een uur lang op klanken en ritmes, dagen elkaar uit, nemen thema’s en melodieën van elkaar over en vertellen zo een verhaal.

Van opzwepende riffs tot brede klankvelden. Hierbij gebruiken ze de vleugels die in het Beauforthuis staan: Fazioli, Steinway en de nieuwste aanwinst de Bechstein. 

Pianist Jeroen van Veen kennen we o.a. van zomerprojecten als de Canto Ostinato, Tubular Bells en Insight. Rinse Posthuma is een geboren improvisator die soms aan Keith Jarret doet denken maar zijn pop-verleden bij oa Sweet d’Buster zeker  niet verloochent. 

Vanaf 17u. staat Daan’s Exotische Droomcamper met heerlijke Indiase gerechten op het terras. Kom lekker eten voordat je naar het concert gaat. En om 21u. een boswandeling bij schemering en daarna een heerlijk kampvuur.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
23 juli, 19:30u
Jeroen van Veen & Rinze Posthuma – Pianobattle
entree € 15,- | reductieprijs € 10,- (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)
het nieuws van 21 juli 2014
17e jaargang nummer 5188

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Nieuwe Allemanswaard op zoek naar vrijwilligers

20140721 AMERONGEN  Nog even en dan is het zo ver, Allemanswaard opent haar deuren. Op maandag 4 augustus ontvangen de eerste bewoners van Allemanswaard de sleutel van hun nieuwe woning. Na de zomer verhuizen ook de eerste maatschappelijke organisaties; de bibliotheek, Welnúh, Vitras, het Ontmoetingscentrum en Woningbouwvereniging Amerongen.

Lees verder

Achter de Linie: 1 pianist, 20 vingers, 3 vleugels

20140721 AUSTERLITZ  Op donderdagavond 24 juli op festival Achter de Linie om 19.30u gaan we  op muziekreis door de eeuwen van Bach via Ravel naar Glass met meesterpianist Fred Oldenburg kortom: 1 pianist, 20 vingers, 3 vleugels.Omlijst door sterke verhalen van componisten die zeker niet standaard zijn gaan we genieten van muziek door de eeuwen. Of je nu onbekend bent met klassiek of een doorgewinterde concertbezoeker bent: het is een muzikaal genot.

De finale is Fred’s bewerking van de Bolero van Ravel. Een centrale toets wordt tot trommel gemaakt door karton tussen de snaren te klemmen. Door zijn gelaagde manier van spelen klinkt de piano ook werkelijk als een orkest. 


Fred Oldenburg heeft een repertoire dat reikt van Bach tot Schnittke en Glass. Hij is zeer actief als solist, kamermusicus en begeleider. Hij doceert aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede en Zwolle.

Vanaf 17u. hebben we supertapas op het terras! Kom lekker eten voordat je naar het concert gaat. En om 21u. een boswandeling bij schemering en daarna een heerlijk kampvuur. 
Voor het hele programma van festival Achter de Linie op www.beauforthuis.nl
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

donderdag 24 juli, 19:30 (boswandeling 21u. kampvuur 21.30u.)
Fred Oldenburg – 1 pianist, 20 vingers, 3 vleugels
entree € 15,- | reductieprijs € 10,- (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)
het nieuws van 22 juli 2014
17e jaargang nummer 5189

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Betonstort ontmoetingscentrum Zeist-Oost

20140722 ZEIST  Gisteren, op 21 juli 2014, is in 1 keer 1.100 vierkante meter beton gestort voor de keldervloer van het ontmoetingscentrum Zeist-Oost. Vrijdag 25 juli start de stort van de kelderwanden. Eind september is het betonstorten voor kelders en begane grond klaar.

Lees verder

Werkhovense fruitteler introduceert appelras

20140722 WERKHOVEN / COTHEN  Op de grens van Werkhoven en Cothen staan, naast landgoed de Peppelenbuurt, 5000 jonge fruitbomen van het nieuwe appel ras ‘Redlove’. Begin oktober vindt de eerste oogst plaats en hoopt fruitteler Jacco Merkens (36) de Nederlandse markt te gaan veroveren.

Lees verder

Genomineerden

20140722 UTRECHTSE HEUVELRUG  Binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn er twee nationaal kampioenen. Deze kandidaten maken deel uit van Team Nederland. Het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen tijdens ‘het EK voor beroepen’, EuroSkills 2014, dat van 2 tot 4 oktober wordt gehouden in Lille.
De 32 Nederlandse kandidaten gaan de strijd aan tegen vakgenoten uit 27 landen.

vergroot foto

De kandidaten uit onze gemeente zijn Nadine Klingen uit Doorn, (zij woont sinds kort in Amsterdam) en Frank van de Waerdt uit Leersum.
Nadine komt uit in de vakwedstrijd Etaleren en is de winnaar van nationale vakwedstrijden van Nimeto. Frank komt uit in de vakwedstrijd Montagemedewerker Timmerindustrie en is de winnaar van nationale wedstrijden van SH&M.

Het Team Nederland is te volgen via facebook.com/skillsnl .

Stichting Skills Netherlands promoot het belang van vakmanschap en het beroepsonderwijs. Dat doet de stichting door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. Skills Netherlands is door WorldSkills Europe en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangewezen als enige officiële vertegenwoordiger van Nederland. Zij verzorgt de deelname van Team Nederland, zoals de voorbereiding, teambuilding, mental coaching en reis/verblijf. Tevens zorgt de stichting voor publiciteit over Team Nederland.

Verfrissende duik bij afsluiting Fit4Kids

20140722 ZEIST  Het was extra druk in Zwembad Dijnselburg op woensdagmiddag 16 juli. Het leefstijlproject ‘Fit4Kids’ werd spetterend afgesloten. Ruim tweehonderd kinderen kwamen hiervoor speciaal naar het zwembad.

Lees verder

Nije-Kroost sportiefste school van Zeist

20140722 ZEIST  Basisschool CBS Nije-Kroost is op woensdag 16 juli door wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof uitgeroepen tot ‘de sportiefste basisschool van de gemeente Zeist’ van schooljaar 2013-2014. De school liet de basisschool CBS Ichthus achter zich in de verkiezing die dit jaar voor de tweede keer georganiseerd werd door Sportservice Zeist.

Lees verder

Henk Bakker en Grada Rijdes zijn 50 jaar getrouwd

20140722 ODIJK  In Spanje vierden Henk Bakker en Grada Rijdes hun 50 jarige bruiloft op een catamaran. Met champagne! Het feest met kinderen, kleinkinderen en verder familie en kennissen vindt later plaats. Volgens Henk zijn die vijftig jaar voorbij gevlogen.

Lees verder
het nieuws van 23 juli 2014
17e jaargang nummer 5190
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Fotogroep Bartimeus exposeert op Landgoed Kraaybeekerhof

20140723 DRIEBERGEN  Vorig jaar nam Fotogroep Bartimeus deel aan het evenement “Kunst overal op de Heuvelrug” met een tiental natuurfoto’s op groot formaat in de moestuin van Bartimeus in Doorn. De groep is bijzonder blij dat zij nu de gelegenheid krijgt om deze foto’s op het Landgoed Kraaybeekerhof te exposeren.

vergroot foto

In de periode van 19 juli tot 13 september bent u van harte welkom om ze tijdens een wandeling te bekijken in de landschappelijke pracht en praal van Kraaybeekerhof.  Neem daarna evenl de tijd om  bij te komen op het terras aan het water en ervaar de oase van rust midden in Driebergen-Rijssenburg. Voor geïnteresseerden is de landgoedwinke elke vrijdagmiddag open van 13.30 – 16:30 uur.

(adres : Diederichslaan 25, Driebergen).
Nadere informatie over Fotogroep Bartimeus via de website www.fotogroepbartimeus.nl .
Nadere informatie over Kraaybeekerhof via de website www.kraaybeekerhof.nl .

Michael van der A (11) gaat naar het conservatorium

20140723 ODIJK  Michael van der A uit Odijk gaat vanaf september elke zaterdag en nog een avond in de week studeren aan het conservatorium in Amsterdam. Hij speelt hoorn en hij is zeer talentvol, aldus de kenners. Met zijn elf jaar mag hij zelfs al meespelen met het Domstad Jeugd Orkest.

Lees verder

Nieuwe speelplek dankzij inzet ouders en gemeente

20140723 BUNNIK  Wijkvereniging Engboogerd en de gemeente vierden afgelopen woensdag samen met de buurtbewoners de opening van de nieuwe speelplek aan de Groeneweg. Wethouder Zakee opende het toestel samen met de kinderen. Het is de laatste speeltuin in deze wijk die opgeknapt moest worden.

Lees verder

Dansen op Vinyl: Zomerfeest Beauforthuis:

20140723 AUSTERLITZ  Op  vrijdag 2 aug in het Beauforthuis  ‘De Alternatieve Vinyl Dansavond’.  Zomerfeest voor alle thuisblijvers en vakantiegangers op de Heuvelrug. Met originele singles en LP’s van de jaren 60,70,80 en 90 en originele clips op groot scherm.

DJ Vinyl staat garant voor een onvergetelijke avond. Kletsen  met leeftijdsgenoten, dansen op parels uit de indrukwekkende platencollectie van DJ Vinyl. HET DAK GAAT ERAF! Vol passie en energie gaat DJ Vinyl los. Rechtsom of linksom: gedanst zal er worden!

De Alternatieve Vinyl Dansavond is voor de alternatieve scene van toen èn voor de jonge fijnproevers van nu! Met muziek van o.a. Yethro Tull, Creedence Clearwater Revival, The Clash, J.J. Cale, The Doobie Brothers, the Sex Pistols, Talking Heads en veel anderen. Bedoeld voor mensen die met leeftijdgenoten op de betere dansmuziek uit het vorige millenium willen dansen en voor de jongere generatie die het vinyl herontdekt heeft. Ieder uur verrast DJ Vinyl ons bovendien met een dansnummer op modern vinyl (U2, Coldplay).
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
2-8-2014, 20:15 uur
DJ Vinyl – Alternatieve Vinyl Dansavond
entree € 10

Tumult rond wereldkidz duurt voort

20140723 AMERONGEN  Amerongen vreest voor de ondergang van het enige openbare basisschooltje. Ook elders is de onvrede over het overkoepelende schoolbestuur van Wereldkidz groot. In een lange open brief doet de Leersumse voorzitter van de medezeggenschapsraad een doekje open over het gebrek aan transparantie en inspraak, als gevolg van de werkwijze van de nieuwe directeur van Wereldkidz.

Lees verder
het nieuws van 24 juli 2014
17e jaargang nummer 5191

foto’s op flickr

foto’s op 500px

1,5 jaar cel voor Doornse mantelzorger die zijn vrouw wurgde

20140724 UTRECHT/DOORN  De 84-jarige mantelzorger uit Doorn die vorig jaar oktober na 58 jaar huwelijk en intensief mantelzorgen zijn vrouw wurgde, is donderdag wegens doodslag veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf. De officier van justitie had 5 jaar cel wegens moord geëist tegen de bejaarde Henk K.

Lees verder

College legt verordeningen ondersteuning en jeugdhulp voor aan raad

20140724 ZEIST  Het college van B&W heeft de Verordening jeugdhulp en de Verordening maatschappelijke ondersteuning vastgesteld. Het college legt deze voor een definitief besluit voor aan de gemeenteraad. Vanaf 1 januari 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor de organisatie en financiering van ondersteuning en de jeugdhulp.

Ondersteuning is gericht op thuiswonende Zeistenaren die hulp nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Of die hulp nodig hebben om mee te doen in de samenleving. De verordeningen regelen diverse zaken rond de ondersteuning en jeugdhulp.
 
Wethouder Jeugd, Johan Varkevisser: “Het gaat om de ondersteuning en zorg voor onze meest kwetsbare inwoners: kinderen, jongeren, ouderen, mensen met een beperking. Dat is een grote verantwoordelijkheid, waarop we ons met alle inzet voorbereiden. Met deze verordeningen zetten we een belangrijke stap richting 1 januari 2015. Maar ook daarna is het essentieel dat we blijven leren en aanpassen waar dat nodig blijkt.”
Wethouder Wmo, Marcel Fluitman: “We krijgen veel taken over van het Rijk en andere organisaties, maar de budgetten die meekomen, zijn kleiner dan ze waren. We staan voor de uitdaging om betere zorg en ondersteuning te organiseren voor minder geld. We zien zeker kansen en gaan die ook grijpen. Toch zullen de veranderingen hier en daar gevoeld worden. Maar niemand mag tussen wal en schip vallen.”
 
Samenhangend, op maat en dichtbij
De gemeente wil de ondersteuning en jeugdhulp samenhangend, op maat en dichtbij de inwoners organiseren, samen met de hulpvrager en zijn of haar omgeving. Als ondersteuning of zorg nodig is, wordt gekeken naar het héle huishouden van de hulpvrager. Eerst wordt samen met de hulpvrager gekeken naar wat hij of zij zelf kan en naar hoe familie, bekenden en vrijwilligers kunnen helpen. Dan wordt bekeken welke aanvullende ondersteuning door professionals nodig is. Samen met die hulpvrager wordt één compleet plan gemaakt, afgestemd op de unieke situatie van het huishouden. Als er meerdere hulpverleners betrokkenen zijn, worden afspraken gemaakt wie coördineert. De gemeente voert niet zelf zorgtaken uit: dat wordt gedaan door professionals, net zoals nu.
 
Inhoud verordeningen
De verordeningen zijn aanvullend op wat er al is geregeld in de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, het gemeentelijke Beleidsplan Transitie Awbz/Wmo en het regionaal Beleidskader Jeugdhulp. De verordeningen regelen bijvoorbeeld hoe wordt omgegaan met een hulpvraag van een cliënt, cliëntondersteuning, het persoonsgebonden budget, de eigen bijdrage, eisen die aan zorgaanbieders en aan de gemeente zelf worden gesteld, klachtenregelingen, een vertrouwenspersoon voor de jeugdhulp, de omgang met gegevens van cliënten en het meepraten van cliënten bij veranderingen in beleid en in producten en diensten.
De verordeningen regelen zaken op hoofdlijnen. De gemeente werkt deze hoofdlijnen later verder uit.
 
Raadsbehandeling
Belanghebbenden kunnen de raad informeren over hun visie op de verordeningen tijdens de Ronde Tafel op 11 september. De raad debatteert over de verordeningen op 23 september en neemt er op 7 oktober een besluit over.
De Wmo-raad heeft in een eerdere fase advies uitgebracht over de Verordening maatschappelijke ondersteuning. Dit advies is verwerkt in de verordening zoals die nu aan de raad wordt voorgelegd.
 
Meer informatie
Meer informatie over de veranderingen in de ondersteuning en zorg in Zeist is te vinden op www.zeist.nl/ondersteuningenzorg2015. Na de zomer start de gemeente een artikelenreeks over alle veranderingen in huis-aan-huisblad de Nieuwsbode.
 
De stukken staan op: http://www.zeist.nl/bis/Raadsvoorstellen/Lopend_in_behandeling_komende_periode/14RV0054_Verordeningen_Jeugdhulp_en_Wmo/14RV0054_rv_Verordening_Jeugdhulp_en_Wmo_2015

Chaos bij woningbouwvereniging Maarn

20140724 MAARN  De woningbouwvereniging Maarn lijkt zo goed als stuurloos. Bestuursleden en Raad van Toezicht vliegen elkaar in de haren, de leden zijn ontevreden. De woningbouwvereniging Maarn staat voor een zware opdracht: alle neuzen weer dezelfde kant op krijgen. De afgelopen tijd heerst er niets dan onrust in de top van de vereniging.

Lees verder

‘Voortbestaan De Uitkijk in gevaar’

20140724 AMERONGEN  Ouders van de openbare basisschool De Uitkijk in Amerongen komen massaal in opstand tegen het bestuur van scholenkoepel WereldKidz. Dat heeft het aantal leerkrachten voor het nieuwe schooljaar teruggeschroefd. ,,Het voortbestaan van onze school is in gevaar”, vrezen de ouders.

Lees verder

Afscheid van stagiaires bij Handjehelpen

20140724 ZEIST  “Beste stagiaire, bedankt namens Olga, een meisje dat veel heeft meegemaakt. Je bent naast haar blijven staan, ook al hield ze je soms af. En door samen naar een stage- en beroepenmarkt te gaan, hielp je haar om richting te geven aan haar toekomst.”

Lees verder
het nieuws van 25 juli 2014
17e jaargang nummer 5192

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Veilig bereikbare zwemplek

20140725 WIJK BIJ DUURSTEDE  De recreatie- en zwemverbod voor het gebied rondom de nevengeul van de Kromme Rijn houdt de gemoederen flink bezig. Niet alleen Wijkenaren hebben zo hun mening over de recent toegezegde coulance die is omgezet in een verbod. Ook het CDA meent dat het college erg zware maatregelen treft.
       
Lees verder

Internationaal Boogie Woogie & piano Bluesconcert

20140725 AUSTERLITZ  Op zondag 3 augustus 17:30u. is er een heel bijzonder Internationaal Boogie Woogie & piano Bluesconcert in het Beauforthuis.  Martijn Schok, een begrip op het gebied van Boogie Woogie en pianoBlues die in de hele wereld op jazz- en bluesfestivals speelt, kreeg voor dit concert drie vleugels ter beschikking. Daaom nodigde hij collega-pianisten Jörg Hegemann (Duitsland) en Chase Garrett (USA) uit.

Martijn Schoks speelt met veel swing en met een stevige groove. Jörg Hegemann behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om originele boogie woogie. De vijfentwintigjarige Chase Garrett is verkozen tot ‘Best Local Act’ door The Daily Iowan. Aangevuld met de swingende drummer Maarten Kruijswijk en presentatrice en zangeres Greta Holtrop staat 3 augustus garant voor een swingend Boogie Woogie en piano Bluesconcert.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 3 augustus, 17:30u.
Martijn Schok, Jörg Hegemann, Chase Garrett & Greta Holtrop: 3 vleugels: Internationaal Boogie Woogie & pianoBluesconcert
entree € 20,- | reductieprijs € 15,- (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)

Veilig wonen in Kerckebosch Zeist

20140725 ZEIST  In de nieuwe appartementengebouwen in Kerckebosch zijn hogedruk blusleidingen aangelegd. “Het voordeel is dat in geval van een brand we heel snel water op het vuur hebben”, legt de brandweer uit. Een veilig gevoel voor de bewoners én voor de brandweermannen, meldt de wijkontwikkelings maatschappij Kerckebosch.

Lees verder

Even geen ‘vlaggenschip’ voor DVSA

20140725 AMERONGEN  Voetbalvereniging DVSA voetbalt dit seizoen niet met een eerste team. Absoluut geen gemakkelijke beslissing voor de bestuurders van de lokale voetbal vierdeklasser die vorig seizoen al een ‘rampjaar’ meemaakte.

Lees verder

Bewoners knappen Groenhoek op

20140725 DRIEBERGEN – Middenin de Groenhoek ligt een binnentuin verscholen, die de afgelopen maanden flink onder handen is genomen. Iedereen plukt er de vruchten van. De Groenhoek wordt sinds april flink opgeknapt. Dat komt vooral door bewoner Erwin Donkervoort die reageerde op een oproep van de woningbouw.

Lees verder

Nostalgie keert terug in Doorn; nieuwe muziekkoepel in centrum

20140725 DOORN  De tekeningen zijn af, de ideeën zijn er en de locatie is uitgekozen… het kan niet meer stuk volgens Richard Limpens: de komst van een nieuwe muziekkoepel in Doorn. Het modern ogende bouwwerk zal tussen de ‘oude’ Maartenskerk en het ‘nieuwe’ cultuurhuis moeten komen.

Lees verder

Flatbrand in De Grote Koppel in Zeist

20140725 ZEIST  Er heeft donderdagavond een brandje gewoed in seniorenflat De Grote Koppel in Zeist. De gealarmeerde brandweer was snel ter plaatse om de brand te blussen. De bewoner lijkt met de schrik te zijn vrijgekomen, maar het is onbekend hoe het nu met het slachtoffer gaat.

Lees verder
het nieuws van 26 juli 2014
17e jaargang nummer 5193
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Groot onderhoud Woudenbergseweg Zeist

20140726 ZEIST  Tussen 28 juli en 22 augustus 2014 voert de provincie Utrecht groot onderhoud* uit aan de Woudenbergseweg/Zeisterweg (N224) in de gemeente Zeist. Het gaat om het gedeelte na de rotonde bij Oud London (hm 4.295) tot de KNVB (hm 4.5), enmnhet gedeelte vanaf de Oude Postweg (hm 5.61) tot de Traayweg (hm 7.2).

Werkzaamheden
De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van het oude asfalt en het opknappen van de parkeerstroken en de bermverharding.

Planning
Om de overlast voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken, worden de werkzaamheden ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd, tussen 20:00 uur en 06:00 uur de volgende ochtend. Overdag en in de weekenden wordt niet gewerkt.
Van 28 juli tot 1 augustus werkt de aannemer aan het gedeelte tussen Oud London en de KNVB.
Van 4 augustus tot 22 augustus werkt de aannemer aan het gedeelte tussen de Oude Postweg en de Traayweg.

Consequenties voor het verkeer
Tijdens de werkzaamheden is het betreffende gedeelte van de weg volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat Oud London, de KNVB en Woudschoten bereikbaar blijven. Ook direct aanwonenden blijven bereikbaar.
Het fietspad blijft beschikbaar voor (brom)fietsers en voor nood- en hulpdiensten bij calamiteiten.
Het doorgaande verkeer wordt hoofdzakelijk omgeleid via de A12. De omleidingsroutes staan ter plaatse aangegeven.

Geluidshinder
De werkzaamheden geven geluidshinder omdat er tijdens de werkzaamheden ook gefreesd en gesloopt moet worden en er met zware machines moet worden gewerkt. Ook het werkverkeer kan enige geluidsoverlast veroorzaken.

Slag om de arm
Bij alle wegwerkzaamheden geldt dat weersomstandigheden ertoe kunnen leiden dat de planning noodgedwongen opschuift. Bijvoorbeeld als er lang achter elkaar veel regen valt. Asfalteren en markering aanbrengen is dan niet verstandig omdat het resultaat van slechte kwaliteit zal zijn.


Achtergrondinformatie

*Onderhoud provinciale wegen
De provincie Utrecht voert jaarlijks onderhoud uit aan de provinciale wegen (totaal 300 kilometer), parallelwegen en fietspaden ten behoeve van de verkeersveiligheid en het wegcomfort. Ieder jaar zijn verschillende wegvakken aan de beurt. We maken hierbij onderscheid in groot en klein onderhoud.
Bij groot onderhoud gaat het om het vervangen van de verharding van een heel wegvak of een gedeelte ervan. Elk wegvak is periodiek aan de beurt omdat de deklaag dan versleten is. Soms moet ook een deel van de onderliggende constructie vervangen worden. Het werk bestaat meestal uit het wegfrezen van het huidige asfalt en het aanbrengen van nieuw asfalt.


Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen?
Volg dan @werkaandewegutr op Twitter

Bouwgroep ‘De Klup’ legt de lat steeds hoger

20140726 LEERSUM  Over ruim vier weken rijdt het 62e Bloemencorso door Leersum. Dat lijkt nog ver weg, maar achter de schermen wordt er keihard gewerkt aan de praalwagens, die het publiek moeten betoveren.  Ook bij de bouwgroep ‘De Klup’ en bij de jongerenwagen ‘De Kluppies’ is dat het geval.

Lees verder

Zware omstandigheden bij Henschotermeer Games

20140726 MAARN  Hoewel de zomereditie van de Henschotermeergames gepland was op de dag van nationale rouw vanwege de vliegramp in de Oekraïne, besloot de organisatie om dit evenement toch door te laten gaan. Er waren woensdag 23 juli ruim 300 duursporters bij het Henschotermeer tussen de nog aanwezige dagjesmensen die het publiek vormden.

Lees verder

Historisch Café in Figi Zeist

20140726 ZEIST  Op maandag 28 juli 2014 is er in Figi weer een ‘Historisch Café’, zoals altijd georganiseerd door het Zeister Historisch Genootschap. Bezoekers kunnen er in een ontspannen sfeer met anderen praten over de geschiedenis van Zeist. Deze keer is het onderwerp: De gemeentelijke begraafplaats. De inleiding wordt verzorgd door Gerard van Delft.

Lees verder

Actie van Rhenen na wateroverlast Zwarteweg

20140726 RHENEN  Een nieuwe ingreep moet voorkomen dat de bewoners van de Zwarteweg in Rhenen nog eens te maken krijgen met wateroverlast. De gemeente Rhenen en de provincie Utrecht gaan hiermee aan de slag. Wat er precies gebeurt, kan de gemeente nog niet zeggen.

Lees verder
het nieuws van 27 juli 2014
17e jaargang nummer 5194

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Handbalvereniging Fortissimo viert 50-jarig jubileum

20140727 COTHEN  De handbalvereniging Fortissimo bestaat dit jaar 50 jaar. De jubileum commissie, het bestuur en de activiteiten commissie hebben hiervoor een mooi programma in het weekend van 29 t/m 31 augustus georganiseerd.

Lees verder

Geen 2e lift op nieuwe station

20140727 DRIEBERGEN / ZEIST  De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft in verschillende overleggen met Prorail aangegeven dat ze veel belang hecht aan een goede toegankelijkheid van het nieuwe station. Daarvoor zou een 2e lift naar de perrons nodig zijn. Die lift komt er niet, heeft ProRail besloten.

Lees verder

Daniel Wayenberg & Martin Oei in Beauforthuis

20140727 AUSTERLITZ  Op vrijdag 15 augustus geeft  meesterpianist Daniël Wayenbert, 85 jaar en jong van lichaam en  geest, een concert met het 18-jarige pianotalent Martin Oei. Het duo vertolkt quatre main  Liszt, Bizet en Ravel. Hoogtepunt is Beethoven’s pianoconcert nr 5. op 2 vleugels waarbij Wayenberg de concertpartij voor zijn rekening en neemt en Oei de solo-partij.

Daniël Wayenberg (1929) is één van de weinige Nederlandse pianisten die internationaal zijn doorgebroken. Behalve klassiek en jazz speelt hij ook veel eigentijdse Franse muziek. Hij speelt graag met jonge muzikanten. In 2013 nam hij niet alleen een prachtige CD op met de ruim veertig jaar jongere mezzosopraan Yana Boukoff, maar gaf hij ook een reeks uitverkochte concerten met het toen zeventienjarige pianotalent Martin Oei.

Martin Oei (1996) is een jonge pianist die zowel op moderne vleugels als op historische instrumenten speelt. Vanaf zijn twaalfde won hij diverse prijzen (o.a. Prinses Christina Concours).
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

vrijdag 15 augustus, 20:15u. 
Wayenberg & Oei – zomerconcert 3 vleugels
entree €25,- | reductieprijs € 21,- (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)

Utrechtse Heuvelrug kiest voor Dorpssportteams

20140727 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat in het kader van de regeling buurtsportcoaches per 
1 augustus een subsidierelatie aan met Bureau Sportimpuls. Voor deze regeling ontvangt de gemeente jaarlijks € 160.000,- vanuit het Rijk.

Doel van de regeling is sporten en bewegen stimuleren en op lokaal niveau verbindingen bevorderen tussen onder meer sport, onderwijs en welzijn. Het bedrag wordt in het schooljaar en sportseizoen 2014/2015 als subsidie aan Bureau Sportimpuls verleend, om toe te werken naar de inzet van minimaal 8,0 FTE buurtsportfunctionarissen.


Uniek in de aanpak van Bureau Sportimpuls is de publiek-private samenwerking. 
In samenspel met drie private partners wordt een lokaal multidisciplinair programma opgesteld. De private partners, Somatic, Bartimeus en Aart Stigter Hardloopcentrum, brengen alle drie hun bestaande functies, services en expertise in.  


Het programma wordt per dorp in een dorpssportteam uitgevoerd. Scholen, sportverenigingen, zorgaanbieders en welzijnsinstellingen kunnen hierin participeren. 
Het programma wordt ook gekoppeld aan de inzet vanuit de sociale dorpsteams, zodat er een optimale verbinding tussen preventie en zorg tot stand komt.

In de dorpssportteams komen zeven van de twaalf al bestaande buurtsportfunctionarissen te werken. Door middel van een integrale aanpak op het gebied van welzijn, lifestyle en sport leveren zij samen met nieuwe functionarissen in de verschillende dorpen een structurele bijdrage aan de gezondheids- en beweegdoelstellingen van de gemeentelijke Nota Welzijn. Ook de uitrol van de JOGG (jongeren op gezond gewicht)-aanpak wordt belegd bij de dorpssportteams. 


Met de inzet van dorpssportteams verwacht de gemeente op lokaal niveau bovendien een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de kwaliteit en zichtbaarheid van het sport- en beweegaanbod en belangrijke verbindingen tussen sport, onderwijs en welzijn te leggen. 
De subsidierelatie met Bureau Sportimpuls is voor één jaar aangegaan.
het nieuws van 28 juli 2014
17e jaargang nummer 5195

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Bewoners van De Kamp hebben hun sleutel

20140728 COTHEN  In de wijk De Kamp in Cothen aan de Bloemenwaard zokm 15 huurappartementen voor starters opgeleverd. Eén van de nieuwe bewoners, Jo-Ann Zijderveld kreeg als eerste de sleutel van wethouder Jan Burger. In zijn toespraak laat wethouder Burger weten dat het hele bouwproject in betrekkelijk korte tijd is gerealiseerd.

Lees verder

Kom sporten in de zomervakantie

20140728 ZEIST  Kinderen en jongeren van 8 tot en met 18 jaar hoeven zich tijdens de zomervakantie niet te vervelen. Sportservice Zeist organiseert in samenwerking met MeanderOmnium voetbal- en dansclincs. De clinics vinden plaats op woensdagmiddag 6, 13, 20 en 27 augustus van 14.30 tot 15.30 uur bij het grasveld van basisschool Op Dreef en het Waterwinpark.

Lees verder

‘Meer kansen voor lokale initiatieven door nieuwe subsidieregels’

20140728 UTRECHTSE HEUVELRUG  Tijdens de raadsvergadering van maandag 14 juli heeft de gemeenteraad de nieuwe ‘Algemene Subsidieverordening’ (Asv) vastgesteld. Hierdoor moeten onder meer lokale initiatieven beter worden gestimuleerd. Daarnaast is de nieuwe Asv volgens de gemeente ook een versimpeling van de regels.

Lees verder

Drie gewonden bij zware aanrijding in Leersum

20140728 LEERSUM  Hulpdiensten werden rond middernacht in de nacht van zaterdag op zondag gealarmeerd voor een beknelling op de Langbroekerweg in Leersum.  Een auto met daarin drie personen is door een nog onbekende oorzaak tegen een boom aangereden. Brandweerkorpsen uit Wijk Bij Duurstede, Leersum en Amerongen waren ter plaatse voor de bevrijding van de slachtoffers.

Lees verder

Met de Blauwe Bever op de Nederrijn

20140728 ELST  Vanaf safariboot de Blauwe Bever ontdekt u de prachtige noordoever van de Nederrijn tijdens de rivieroevervaarten. Hier ontwikkelt zich rivierwildernis in het kader van het Project Noordoever Nederrijn. Tijdens de tocht vertelt een deskundige gids u over de bijzonderheden; het schip legt aan voor een korte wandeling door één van onze natuurgebieden.

Op zaterdag 2 augustus a.s. zijn er 2 vaarten:  van 10.30 – 13.00 uur en van 14.00 – 16.30 uur
De kosten zijn € 10,00 voor beschermers; € 14,00 voor niet beschermers, kinderen  6 t/m 12 jaar € 7,00 (t/m 5 jaar gratis)
Vertrek: Parkeerplaats aan de N225 tussen Elst en Rhenen (bij bedrijf PAKO, Utrechtsestraatweg 149,  3911 TS Rhenen), tegenover industrieterrein Remmerden. Volg het bord “Parkeren Safariboot de Blauwe Bever”.

Reserveren (verplicht) kan via VVV  Wijk bij Duurstede, tel. 0343-575995 of via
www.utrechtslandschap.nl/varen

Kijk voor reserveren en aanvullende in formatie op: www.utrechtslandschap.nl/varen
het nieuws van 29 juli 2014
17e jaargang nummer 5196
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Wateroverlast op Ontdekkingsreis

20140729 DRIEBERGEN  Afgelopen maandag 28 juli was het voor de 4e keer raak binnen 8 dagen: na een stortbui stond de basisschool De Ontdekkingsreis weer blank. En voor de 4e keer konden de begeleiders die nog niet met vakantie waren de emmers, trekkers en zelf de sneeuwschuiver ter hand nemen om het water uit het gebouw te krijgen.

Hoewel vanaf 11 juli -na de eerste grote lekkage- al duidelijk was dat er iets moest gebeuren en er toestemming was gegeven voor reparatie bleef dit maar uit.
Nu was echter het dak zo beschadigd dat het binnen net zo hard regende als buiten.
Om moedeloos van te worden, het was letterlijk dweilen met de kraan open.
Na talloze dringende en dwingende telefoontjes met gemeente en instanties kon het dak ’s middags gerepareerd worden door Roelofse uit Driebergen.
Hopelijk kunnen de begeleiders van De Ontdekkingsreis nu echt van de vakantie gaan genieten.

Actie-comedy in Slottuintheater

20140729 ZEIST  Buitengewoon spektakel met hele gewone attributen. Daarvoor zorgt Klirr Deluxe op woensdagmiddag 30 juli in het Slottuintheater. De voorstelling in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist begint om 14.30 uur. De toegang is gratis.

Lees verder

Vagantenpad strak in het beton

20140729 BUNNIK  Het fietspad langs het Vagantenpad tussen de Gildenring in Bunnik en de Uithof, is een mooi glad betonpad geworden. Dit roept wel de vraag op hoe het ernaast liggende voetpad eruit komt te zien? De gemeente laat weten dat ook dit wordt gefinancierd via het BRU en dat deze werkzaamheden na de bouwvakantie worden opgepakt.

Lees verder

Timmerstad kan doorgaan tijdens Speelweek

20140729 DRIEBERGEN  Timmerstad, een onderdeel van de Driebergse Speelweek, gaat door. Eerder gaf de organisatie aan dat Timmerstad op losse schroeven stond door het ontbreken van een coördinator. Dat probleem is inmiddels opgelost, meldt de organisatie.

Lees verder

Vooral positief over Gravenbol

20140729 WIJK BIJ DUURSTEDE / AMERONGEN  Voor een bezoek aan de Gravenbol, het recreatieterrein in de nabijheid van de stuw van Amerongen, geldt sinds een jaar betaald parkeren. Verreweg de meeste bezoekers hebben hier geen problemen mee, zo blijkt uit een rondvraag.

Lees verder
het nieuws van 30 juli 2014
17e jaargang nummer 5197

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Opslag Voedselbank voorlopig in Langbroek

20140730 WIJK BIJ DUURSTEDE De Voedselbank Kromme Rijn blijft de komende jaren de voormalige gymzaal aan de Weidedreef in Langbroek gebruiken voor de opslag en het samenstellen van voedselpakketten. Het college van burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede heeft hiertoe besloten.

Lees verder

Onderzoek naar wateroverlast N233 en Achterberg

20140730 ACHTERBERG/RHENEN  Onderzoek moet uitwijzen of er snel maatregelen genomen kunnen worden om wateroverlast in de omgeving van Achterberg te voorkomen. De gemeente Rhenen trekt daarbij samen op met de provincie Utrecht en het Waterschap Vallei & Veluwe.

Lees verder

Beroep in zaak gewurgde vrouw (86)

DOORN  Het Openbaar Ministerie gaat in beroep in de zaak van de bejaarde man die vorig jaar in Doorn zijn vrouw van 86 wurgde. De rechtbank veroordeelde hem tot anderhalf jaar gevangenisstraf wegens doodslag. De man van 83 ging eerder tegen die straf in beroep.

De man zegt dat hij zijn vrouw met een riem wurgde om een einde te maken aan haar lijden. De vrouw leed aan Alzheimer en de ziekte van Parkinson.
Het OM had in de zaak vijf jaar cel geëist. De officier van justitie vindt dat er sprake was van moord, omdat hij vooraf heeft nagedacht over verschillende methoden om zijn vrouw om het leven te brengen. Ook zou hij een dag voor het doden van zijn vrouw met iemand over zijn plan hebben gesproken.

Het OM vindt verder een celstraf van anderhalf jaar voor het doelbewust beëindigen van iemands leven een te lage straf. Vooral ook omdat de vrouw nooit heeft aangegeven niet meer te willen leven.

Eén rij bomen Otselaan kappen

20140730 WERKHOVEN  Inwoners van de Otselaan hebben het initiatief genomen om de lindenbomen, die overlast veroorzaken, ter sprake te brengen bij de gemeente. Inmiddels lijkt er tussen bewoners en gemeente overeenstemming te zijn over het kappen van de bomenrij aan de huizenkant.

Lees verder

Financiering kunstgras Bunnik 73 rond

20140730 BUNNIK  Eind mei liet ’t Groentje weten dat het voorspoedig verliep met de aanleg van een kunstgrasveld voor voetbalvereniging Bunnik 73. De realisatie van deze droom kwam snel dichterbij toen ze een pilotproject voor de BAM werden, en omdat een goede doelenorganisatie er geld in wilde steken.

Lees verder

Bunnik is de achtertuin van de stad Utrecht

20140730 ODIJK  Met de nieuwe wethouder Rob Zakee praten we over de nadere invulling van zijn portefeuille. Die betreft het zogenaamde ‘fysieke domein’; het gaat om mobiliteit, ruimtelijke ontwikkeling, wonen en leefomgeving, landschap en recreatie ‘ en niet te vergeten financiën.

Lees verder

Goede Cito-scores Utrechtse Heuvelrug

20140730 UTRECHTSE HEUVELRUG  Basisscholen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug kunnen tevreden terugkijken op de Cito-toetsen. Alle scholen scoren een voldoende, al is het voor sommige maar nipt. Alle basisscholen in de gemeente hebben een voldoende gescoord op de Cito-toets. Dat blijkt uit cijfers van RTL Nieuws.

Lees verder
het nieuws van 31 juli 2014
17e jaargang nummer 5198

foto’s op flickr

foto’s op 500px

Vlinder van afval

20140731 DOORN  Het werkstuk van de beeldhouwgroep van het Kunstgilde heeft sinds vandaag een tijdelijke plek in de centrale hal van het Cultuurhuis in Doorn. Het kunstwerk is samengesteld uit zwerfafval van aluminium blikjes. Verschillende mensen uit de beeldhouwgroep verzamelden de blikjes uit de bermen langs de fietspaden in de directe omgeving van Leersum.

vergroot foto

De blikjes zijn geleegd, schoongemaakt, gesorteerd op kleur en grootte, geplet, samengesteld en op een frame vastgemaakt. Het resultaat is een vlinder op een bloem.

Het Kunstgilde in Leersum viert dit jaar haar 25-jarig bestaan met als thema ‘Verbinding’.
Op verschillende momenten wordt dit jaar aandacht besteed aan het 25-jarig jubileum.

De start van het jubileumjaar was op zaterdag 5 juli toen burgemeester Frits Naafs, samen met wethouder Hans Nijhof, een expositie opende. De gemeente kocht die middag een schilderij die nu prijkt in de werkkamer van wethouder Nijhof.

Het werkstuk van de beeldhouwgroep van het Kunstgilde heeft sinds vandaag een tijdelijke plek in de centrale hal van het Cultuurhuis in Doorn. Het kunstwerk is samengesteld uit zwerfafval van aluminium blikjes. Verschillende mensen uit de beeldhouwgroep verzamelden de blikjes uit de bermen langs de fietspaden in de directe omgeving van Leersum.
De blikjes zijn geleegd, schoongemaakt, gesorteerd op kleur en grootte, geplet, samengesteld en op een frame vastgemaakt. Het resultaat is een vlinder op een bloem.

Het oorspronkelijke idee is een licht protest aan allen die van alles op straat gooien en hieraan gekoppeld wat je met afval kunt doen.

De mensen die aan het werkstuk hebben gewerkt, zijn:
Koos Dekker, Marian van Vuurde, Marian Hartog, Joke Tel, Stephanie Maul, Cees van Swieten, Frank Renssen en Klaas Leene.