heuvelrugnieuws 1 juli 2013

A12 bij Maarn uren dicht na crash

20130701 MAARN   De A12 bij Maarn is vannacht afgesloten geweest na een zwaar ongeluk. In de richting van Maarsbergen raakte om tien over één een auto de vangrail, vermoedelijk doordat de bestuurster in slaap was gevallen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Eerste Bergentocht tegen Kanker groot succes

20130701 AMERONGEN   De Bergentocht tegen Kanker is een nieuw initiatief om een vuist tegen hersentumoren te maken.De tocht ging zondag over de Utrechtse Heuvelrug van start. Onder het motto: ‘Samen staan we sterk… samen helpen we kanker de wereld uit’, gingen de deelnemers de sportieve uitdaging aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Sven en Mijke zwemmen NK-sprint in Heerenveen

20130701 DRIEBERGEN  Afgelopen weekend hebben Mijke Bergkotte en Sven Dogger deelgenomen aan de Nederlandse Kampioenschappen Sprint in Heerenveen.

Mijke mocht zaterdagochtend direct aantreden op de 50 meter vrije slag. Hierbij presteerde ze prima, ze bleef net boven haar persoonlijk beste tijd. Aan het eind van een zwaar seizoen een goed resultaat.

Sven moest zaterdagochtend aan het eind zwemmen in de estafette 4*50 meter vrije slag, samen met zijn teamgenoten van AZ&PC. De jongens wisten een zeer verdienstelijke 2e plaats te behalen doordat ze allemaal sneller zwommen dan hun persoonlijk beste tijden. Sven zwom 0,7 seconden van zijn PR af. Zondagochtend moest Sven ook nog aantreden in de estafette 4*50 meter wisselslag. Hier moest hij de schoolslag zwemmen. Doordat dezelfde jongens wederom uitstekend zwommen en Sven ook wederom een PR wist te realiseren wisten ze ook hier een 2e plaats te behalen.

Prijsuitreiking ballonnenwedstrijd Koninginnedag

20130701 DRIEBERGEN   Bij Hotel de Bergse Bossen in Driebergen zijn vorige week de prijzen uitgereikt aan kinderen die mee hebben gedaan aan de ballonnen- en fietsversierwedstrijd tijdens Koninginnedag 2013.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 2 juli 2013

D66 probeert zondagswinkels opnieuw

20130702 HEUVELRUG  D66 wil dat de gemeente Utrechtse heuvelrug de inwoners vraagt of die winkels zondags open willen

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Provincie verbiedt reclame bij guerillakunst.

20130702 HEUVELRUG  Een verkrot pand verfraaien met guerillakunst mag. Maar daar mag je dan weer geen reclame voor maken, merkte Jan de Winter.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Waterbeestjes in een schepnet

20130702 DRIEBERGEN  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn neemt kinderen(ca. 6-10jaar) samen met hun (groot)ouders in verschillende watertjes mee om naar beestjes te scheppen. We zijn te gast op de kinderboerderij, een mooie plek met leuke mensen. Er is daar een vijver en in de buurt zijn sloten. Veel waterbeestjes verschuilen zich tussen de waterplanten en zitten vlak op de bodem. Ze zijn dus moeilijk te zien, maar door met een schepnet door het water te gaan kunnen we heel veel beestjes vangen.

vergroot foto

Terug op de boerderij gaan we met vergrootglazen en loeppotjes de diertjes goed bekijken en met behulp van een zoekkaart op naam brengen of misschien weten de kinderen al hoe een aantal beestjes heten. De kinderen zullen ontdekken dat er heel veel verschillende diertjes zijn in allerlei vormen. Het belooft een leerzame en leuke onder water natuurmiddag te worden en laten we hopen op mooi weer. Natuurlijk staan we er met ons karretje voor een beker limonade of koffie/thee.
De activiteit vindt plaats op zaterdag 6 juli van 14:00-16:00 uur en start op Kinderboerderij ‘t Woelige Nest, Boterbloem 3, 3972 SB te Driebergen.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Paul van Oosten 25 jaar organist

20130702 DRIEBERGEN  Afgelopen zondag werd in de Immanuëlkerk in Driebergen stil gestaan bij het feit dat Paul van Oosten 25 jaar organist was.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomer Play-in voor blaasmuzikanten in Doorn

20130702 DOORN   De Nationale Zomer Play-in komt deze zomer naar de Utrechtse Heuvelrug. Stichting Promotie Blaasmuziek houdt zondag 11 augustus 2013 voor de derde keer dit evenement.

Lees verder op de website van De Kaap

Berkenweg wordt aangepakt

20130702 DOORN   De Berkenweg gaat voor één miljoen euro op de schop. De reconstructie is nodig omdat de riolering bij hevige regenval het overvloedige water niet aan kan.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportfestijn Amerongen slecht bezocht

20130702 AMERONGEN   De Amerongse buitensportverenigingen en ook enkele binnensportclubs hadden zich terdege voorbereid op het spotfestijn van zaterdag 29 juni op de terreinen van De Burgwal.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 3 juli 2013

Lezing over Jan Sluyters bij Zomerschool van Welnúh

20130703 DRIEBERGEN  De Stichtse Zomerschool van Welnúh organiseert op maandag 15 juli een lezing ‘Jan Sluyters (1881-1957), schilder met verve’. Brieven, foto’s en schilderijen geven een beeld van deze veelzijdige kunstenaar, die in 1906 de Prix de Rome won. Spreker is mevrouw drs. T. Henry-Buitenhuis. Tijd 10.00-12.00 uur in gebouw ‘de Vijver’, Vijverlaan 10, Driebergen. Kosten € 28,-


Voor meer informatie en aanmelden: www.welnuh.nl en tel. 0343 523011 of via het inschrijfformulier in de brochure, verkrijgbaar bij de Steunpunten WZW en de receptie van de Kampwegkerk.

Vroege ochtend excursie in Leersumseveld

20130703 LEERSUM   De boswachter van Staatsbosbeheer houdt zaterdagochtend 6 juli een vroege ochtend wandeling. Starttijd is 06.00 uur bij de veldschuur van Staatsbosbeheer aan de Maarsbergseweg 18a in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Scholieren Heuvelrug bezig met bewegen en voeding

20130703 HEUVELRUG   Alle 23 basisscholen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug krijgen op donderdag 4 en vrijdag 5 juli een lespakket overhandigd, met de naam Hap Stap…Happy! Dit lespakket gaat over overgewicht, bewegen en voeding.

Lees verder op de website van De Kaap

Zeister ondernemers willen aan de slag met Voorbeeldhuis

20130703 ZEIST  Er is veel animo onder Zeister ondernemers voor de realisatie van een Voorbeeldhuis op het gebied van duurzaamheid. Sinds een goed bezochte informatiebijeenkomst op 15 mei in het Raadhuis van Zeist hebben zich al 15 bedrijven opgegeven. Zij zijn daarover een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de gemeente en de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU).

Voorbeeldhuis
Het Voorbeeldhuis is een initiatief van de gemeente Zeist en de ODRU. Het Voorbeeldhuis is een ‘gewoon’ huis in Nijenheim (Zeist-West) waarin bezoekers zelf kunnen zien hoe bestaande woningen kunnen worden verbeterd op het gebied van energiebesparing. De bedrijven die meedoen leveren kennis en expertise en  gaan ook de werkzaamheden uitvoeren. Deze werkzaamheden betreffen niet alleen spouwmuur-, dak- en vloerisolatie en het plaatsen van kozijnen en beglazing maar ook de installatie van zonnepanelen en een zonneboiler.
Wethouder duurzaamheid Joke Leenders is enthousiast over het project en de animo onder de ondernemers. “Hieruit blijkt wel dat duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu, maar ook in economisch opzicht kansen biedt.”

Zeist €nergiek
Zeist €nergiek heeft als doel om energiebesparende en duurzame energiemaatregelen zichtbaar te maken, in dit geval in het Voorbeeldhuis. De openstelling van het huis start in september 2013.

Toerisme zonder beleid

20130703 HEUVELRUG   De toeristische sector in Utrechtse Heuvelrug moet het voorlopig zonder een nieuw gemeentelijk beleidsplan stellen.

Lees verder op de website van De Kaap

Boomgaarddag in Amerongen

20130703 AMERONGEN  Rond het 130 jaar oude landhuis van de familie Mulder aan de Rijksstraatweg 24 in Amerongen, wordt zaterdag 6 juli een boomgaarddag gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 4 juli 2013

Bekerindeling voetbalclubs Heuvelrug

20130704 HEUVELRUG   Voetbalbond KNVB heeft de indeling voor het toernooi van de districtsbeker bekend gemaakt. De wedstrijden zijn op 24/25 augustus, 28 augustus en 31 augustus/1 september.

Lees verder op de website van De Kaap

Verdacht gedrag leidt naar vals geld

20130704 DOORN  Een agent zag dat vier personen zich op woensdagmiddag 3 juli verdacht gedroegen. Uit onderzoek bleek dat zij vals geld bij zich hadden.

Rond 16.10 uur zag een agent dat een fietser op de Dorpsstraat naar drie jongemannen toe reed, die op een bushalte stonden, en dat zij elkaar iets overhandigden. Daarna fietste de jongen weg. De agent besloot hem te controleren. Bij het zien van de agent ging de fietser er in de richting van het politiebureau vandoor. De agent seinde collega’s op het politiebureau in en zij zagen kans de fietser, een 17-jarige jongen uit Doorn, aan te houden.
Vals geld
Andere agenten gingen naar de bushalte, waar de drie jongemannen net in een bus bleken te zijn gestapt. De drie, jongemannen van 19, 21 en 23 jaar en afkomstig uit Zeist, Nieuwegein en Amerongen, werden uit de bus gehaald. In de portemonnee van de Zeistenaar troffen zij meerdere valse bankbiljetten van vijftig euro aan. De 23-jarige verdachte bleek een kleine hoeveelheid (vermoedelijke) hasj bij zich te hebben. De agenten hielden het drietal aan en namen het geld en de hasj in beslag. De vier verdachten werden voor nader onderzoek naar het politiebureau gebracht.

Bergse Bossen ‘Leukste Hotel van de provincie’

20130704 DRIEBERGEN   Hotel Bergse Bossen in Driebergen heeft maandag de ‘Leukste Hotel van de provincie Utrecht’ award in ontvangst genomen.

Lees verder op de website van De Kaap

FIFA 13 toernooi 9 juli bij Welnúh in Djoi Driebergen

DRIEBERGEN  Op dinsdag 9 juli kunnen jongeren gratis deelnemen aan een FIFA 13 toernooi in jongerencentrum Djoi Driebergen. Daar kunnen de deelnemers het tegen elkaar opnemen en de winnaars van de 1ste en 2de plaats krijgen een prijs. Het is van 15.30 uur tot 17.30 uur. Er wordt gezorgd voor limonade. Neem dus je vrienden mee om er een leuke middag van te maken.

Deze activiteit wordt georganiseerd door de stagiair van het jongerenwerk van Welnúh en vindt plaats in jongerencentrum Djoi Driebergen, Engweg 24e, Driebergen. Wil je meedoen? Meld je dan aan bij Younes Y.Bouayadi@welnuh.nl  of 06-23883591

Wethouder bezoekt zwembad Woestduin ivm 750.000 zwemdiploma

20130704 DOORN  Ter gelegenheid van de uitreiking van het 750.000ste zwemdiploma binnen alle LACO vestigingen, was het afgelopen zaterdag groot feest in de drie zwembaden van LACO op de Utrechtse heuvelrug (de Zwoer, de Rumpst en Woestduin).

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 5 juli 2013

Lezing over de Hubble Ruimte Telescoop bij Stichtse Zomerschool Welnúh

20130705 DRIEBERGEN  De Stichtse Zomerschool van Welnúh organiseert op dinsdag 9 juli 2013 een lezing ‘Het  Nieuwe Heelal: de mooiste ontdekkingen van de Hubble Ruimte Telescoop’ te houden door Prof. H.J.G.L.M. Lamers, verbonden aan het Sterrenkundig Instituut Amsterdam. Tijd: 13.30-15.30 uur. Locatie: ‘De Vijver’, Vijverlaan 10, Driebergen. Kosten € 25,-.

Met de bestudering van door de Hubble Ruimte Telescoop ver boven de aardse dampkring gemaakte opnamen hebben we antwoord gekregen op een aantal vragen over de kosmos. Op een aantal gebieden heeft de Hubble zelfs een revolutie in ons denken over de kosmos veroorzaakt.
Aan de hand van spectaculaire opnamen van de Hubble en met prachtige computersimulaties zal Prof. Lamers op eenvoudige wijze de mooiste resultaten en de nieuwe inzichten bespreken. Daarbij komen onder andere aan de orde: het ontstaan van sterren, de dood van sterren en het ontstaan van melkwegstelsels.
Er is ruim gelegenheid tot vragen stellen.

Aanmelden en informatie:
U kunt zich alleen schriftelijk aanmelden via de website www.welnuh.nl of het  machtigings- en deelnameformulier uit de brochure. Dit kunt u maandag t/m vrijdag van 9.00-11.00 uur telefonisch aanvragen bij Welnúh op telefoonnummer 0343 523011. Meer informatie vindt u op: www.welnuh.nl/activiteiten/

Verkeersmaatregelen Bunnik en Zeist blijken effectief

20130705 ZEIST  De vorig jaar genomen verkeersmaatregelen in Bunnik en Zeist hebben de gewenste resultaten opgeleverd. Op de route Koelaan (Zeist) en Julianalaan (Bunnik) wordt inderdaad minder hard gereden, er rijden minder auto’s en omwonenden kunnen veiliger oversteken. Dat blijkt uit een evaluatie die afgelopen april en mei is verricht door verkeerskundig adviesbureau XTNT, in opdracht van de twee gemeenten en de regio.

De evaluatie stelt nog een aantal aanvullende maatregelen voor, de gemeenten nemen dat advies over. Dit najaar gaan zij daarom ook nog het fietspad langs de Koelaan en de Sportlaan verbeteren, meer verlichting aanbrengen bij het zebrapad, strepen op de weg trekken op de brug over de Kromme Rijn, als onderscheid tussen fiets- en voetpad, en een spiegel plaatsen. Daarnaast zal de mobiele snelheidsmeter vaker langs de weg worden geplaatst. Bestuur Regio Utrecht, dat de eerdere verkeersmaatregelen financierde, maakt ook budget vrij voor deze extra verbeteringen.

Communicatie
Ook de communicatie rond het verkeersproject van vorig jaar is geëvalueerd. De communicatie voor en tijdens de uitvoering werd door de meeste mensen positief beoordeeld. Wel was er meer informatie gewenst in het halve jaar tussen het besluit en de start van de werkzaamheden. Ook hadden de overheden duidelijker kunnen vertellen dat de doelstelling van het project was aangepast: de maatregelen moesten vooral meer veiligheid opleveren, niet zozeer minder verkeer. Tot slot hadden de gemeenten de ondernemersverenigingen actiever kunnen betrekken. 

Het volledige evaluatierapport is te lezen op de websites van de gemeenten Bunnik en Zeist en op www.regioutrecht.nl.

Fietster gewond na aanrijding

20130705 DRIEBERGEN   Een 12-jarig meisje is donderdag 4 juli gewond geraakt na een botsing met een auto op de kruising Damhertlaan/Jagersdreef.

Na een melding van een verkeersongeluk donderdagavond rond 19.15 uur gingen agenten naar de kruising Damhertlaan/Jagersdreef. Zij zagen daar een meisje op de grond liggen met een grote groep omstanders eromheen. Getuigen verkaarden dat het 12-jarige meisje uit Driebergen vanaf de Jagerdreef de Damhertlaan wilde oversteken en werd geschept door een auto bestuurd door een 69-jarige man uit Leersum. Het meisje kwam op de motorkap terecht en sloeg met haar hoofd tegen de voorruit, waarna zij op de grond viel. De Jagersdreef is daar een voorrangsweg ten opzichte van de Damhertlaan. Het meisje is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd met onbekend letsel. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Winkels Heuvelrug mogen zondagen open

20130705 HEUVELRUG   De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug heeft donderdagavond na een rommelig debat besloten om als experiment tot 1 januari 2014 alle winkeliers binnen de gemeente in de gelegenheid te stellen op zondagen hun winkels open te stellen.

Lees verder op de website van De Kaap

College belegt informatiebijeenkomst ontwerp spoorkruising Maarsbergen

20130705 MAARSBERGEN  Een goede oplossing voor de ongelijkvloerse spoorkruising Maarsbergen is essentieel voor het dorp en voor het verkeer. Daarover is iedereen het wel eens.

De gemeenteraad nam op 17 december 2012 een besluit over het voorlopig ontwerp, ontwikkeld door Prorail, Provincie en gemeente samen. Dit ontwerp werd niet gesteund door de inwoners van Maarsbergen. Dit werd andermaal zichtbaar tijdens het recent gehouden dorpsgesprek in Maarsbergen, begin juni. Maar ook de raad en het college waren zich ervan bewust dat het gekozen ontwerp niet de ultieme oplossing was, maar voor dat moment het hoogst haalbare. Uiteindelijk hebben inwoners nu zelf een alternatief ontwikkeld; het plan ‘Huyser/Hartvelt’.

College en gemeenteraadwillen dit plan, samen met Prorail en provincie, verder gaan onderzoeken. Basis hiervoor is de motie van de raad van 13 juni van VVD en GroenLinks/PvdA. Belangrijkste punt van onderzoek is de verkeerskundige en financiële haalbaarheid van dit ontwerp.

Informatiebijeenkomst vrijdag 12 juli
Om de plannen breder te presenteren organiseert de gemeente in samenwerking met de bedenkers van het plan een bijzondere informatiebijeenkomst in Maarsbergen op 12 juli om 10.00 uur in de dorpskerk van Maarsbergen. Het college is blij dat  waarnemend commissaris van de koning/gedeputeerde de heer Van Lunteren hierbij aanwezig kan zijn. Ook zijn genodigd de regiodirecteur van ProRail, de directeur van Rijkswaterstaat, statenleden van de provincie, de wethouders verkeer van de gemeente Woudenberg en de Utrechtse Heuvelrug en raadsleden van beide gemeenten. De aanwezigen krijgen een toelichting op de ontwerpen (bestaand en nieuw) zoals die nu zijn ontwikkeld.

Het plan ‘Huyser/Hartvelt’
Het voorgestelde plan heeft een heleboel kwaliteiten in zich: een goede verkeersafwikkeling voor de hele N226 (vanaf de zogenoemde hondenkluif-rotonde op de afritten van de A12 tot aan de N224 in Woudenberg) gecombineerd met goede condities als het gaat om kwaliteiten als leefbaarheid, veiligheid en behoud van het karakteristieke historische karakter van Maarsbergen. Maar het plan is ook bestendig voor de toekomst als het gaat om ontwikkelingen binnen het mobiliteitsveld.

Planprocedures
Op ambtelijk niveau is overlegd over de planologische inpassing van de spooronderdoorgang.  Inmiddels zijn de procedures voor het voorontwerp bestemmingsplan in volle gang. Momenteel ligt het voorontwerp-bestemmingsplan ter inzage tot en met 4 juli. Gezien de motie en de huidige ontwikkelingen, worden de volgende stappen in het bestemmingsplanproces pas genomen nadat de haalbaarheid van het alternatieve plan is onderzocht. Bij de besluitvorming over de volgende stap in het bestemmingsplanproces worden ook de ingebrachte inspraak- en overlegreacties over het voorontwerpbestemmingsplan betrokken.

Participatie bij uitstek
De raad en het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn enthousiast over dit initiatief van de inwoners van Maarsbergen. Het initiatief laat zien dat participatie en de inzet van lokale kennis, kunde en creativiteit een plan beter kan maken. Het vergroot bovendien het maatschappelijk draagvlak en de betrokkenheid.

Workshop ‘Eten uit de natuur’

20130705 ZEIST  Wil je weten welke eetbare wilde planten er zijn in de zomer?  
Doe dan op zondag 14 juli mee met de workshop ‘Eten uit de natuur’. 
Je leert eetbare wilde planten herkennen, je ervaart de smaak en je hoort welke gerechten je er mee kunt maken.

Wat dacht je van zevenbladpesto, vlierbloesemsiroop of  brandnetelsoep? Judith Stoker (expert eetbare natuur) en Mirjam Tonk, beiden medewerkers van De Boswerf, geven tekst en uitleg over eetbare bloemen en planten en hoe je er lekkere, gezonde gerechten van maakt.
Deze workshop is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8+. Leuk om te doen met je zoon of dochter!
Tijd: van 13.00 – 16.00 uur. De kosten voor deze activiteit bedragen € 5,00 voor kinderen en € 10,00 voor volwassenen. Aanmelden is verplicht, stuur daarvoor uiterlijk 11 juli een mail naar boswerf@odru.nl of bel met het bezoekerscentrum 030 – 69 22 393. Bij aanmelden per email het aantal personen en je telefoonnummer vermelden.

Eetbare Tuin bij De Boswerf
Neem na de workshop een kijkje bij het nieuwe project:  ‘de Eetbare Tuin’ van De Boswerf. Op 200 m2 nieuw aangelegde tuin kunnen  bezoekers  zien dat het leuk, makkelijk en bovendien zonder veel inspanning mogelijk is om zelf een mooie én eetbare tuin te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het kweken van eigen kruiden, het eten van je eigen (vergeten) groenten, het gebruiken van bloemen als garnering of het kweken van je eigen fruit of bessen.

Bezoekerscentrum De Boswerf is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur en op de zondagen van 12.00 – 16.30 uur.
Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.
Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

De Wijngaard treedt op in Concertgebouw

20130705 DOORN   De leerlingen van groep 5/6a van CBS De Wijngaard uit Doorn zijn vorige week naar Amsterdam geweest. Ze speelden mee in de ‘Symfonie voor angsthazen en durfals’.

Lees verder op de website van De Kaap

Tweeduizend handtekeningen voor plan supermarkt

20130705 MAARN   Meer dan tweeduizend handtekeningen en een hekwerk vol met beschilderde doeken moeten de aanmoediging zijn om achter de plannen voor de nieuwbouw van de Plus te gaan staan.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 6 juli 2013

VVD eist actie tegen verspilling aan drempels

20130706 ZEIST  De fractie van de VVD wil verspilling aan drempels en andere wegaanpassingen stoppen. Daartoe verzoekt de fractie het College te komen met een duidelijk uitvoeringskader voor het aanleggen van drempels en andere wegaanpassingen. “Te vaak moet de gemeente herstelwerkzaamheden uitvoeren, omdat maatregelen soms ondoordacht zijn en leiden tot nieuwe problemen voor de verkeersveiligheid. Dit kost de samenleving veel geld”, aldus raadslid Floris Veenendaal.
 
Onlangs nam de Raad unaniem een motie aan om de wegaanpassingen op de Griffensteijnselaan te herstellen, omdat de nieuwe indeling leidde tot gevaarlijke situaties voor fietsers. De VVD constateert dat dit niet het enige geval is waar wegaanpassingen weer aangepast moet worden. Zo zijn enige tijd geleden drempels aangelegd op de Steynlaan, die kort erna weer zijn verwijderd.
 
De VVD stelt dat ook voor de planning van wegwerkzaamheden meer duidelijkheid moet komen. “De enorme uitloop van de werkzaamheden op de Panweg zorgt voor veel irritaties en onduidelijkheid bij mensen. De gemeente moet beter sturen op dit soort processen”, zo stelt Veenendaal.
 
Om meer kapitaalsvernietiging te voorkomen in de toekomst wil de VVD dat het College komt met een duidelijk uitvoeringskader. Aan de hand van dit kader wil de VVD dat in samenspraak met bewoners heldere en doelmatige keuzes gemaakt kunnen worden, om het verkeer veilig te maken en de doorstroming optimaal te houden.

Politie onderzoekt val van dak in Zeist

20130706 ZEIST   In Zeist is zaterdagochtend een man van een dak gevallen. Het incident gebeurde op de Marsmanstraat.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

SVL leukste vereniging van Utrecht

20130706 LANGBROEK   Bij de verkiezing van de leukste vereniging is SVL uit Langbroek gekozen tot leukste club van de provincie Utrecht. In de landelijke verkiezing eindigde de Langbroekse vereniging als zevende.

Lees verder op de website van De Kaap

Zorgcentrum Beukenstein wordt opgeheven

20130706 DRIEBERGEN   Het woonzorgcentrum Beukenstein aan de Hoofdstraat in Driebergen-Rijsenburg wordt opgeheven. De komende drie jaar zullen de activiteiten als verzorgingshuis worden afgebouwd.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe huisstijl Buitenplaats Amerongen

20130706 AMERONGEN   Buitenplaats Amerongen heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Met als uitgangspunt de diversiteit aan doelgroepen, introduceert het bedrijf haar nieuwe huisstijl.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 7 juli 2013

Open dag imkers

20130707 HEUVELRUG  In heel Nederland houden imkers op zaterdag of zondag 13 en 14 juli open dag. Ook in onze regio doen diverse imkers daar aan mee.
Het gaat nog steeds slecht met bijen en bijenvolken. Maar waarom zijn er dan niet minder bijenvolken dan tien of twintig jaar geleden? Dat is dankzij de imkers. Het grote leger aan imkers, ruim zesduizend in Nederland, slaagt er prima in om elk jaar weer de bijensterfte op te vangen.

vergroot foto

Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Sommigen laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Of in een observatiekast, waar de bijen achter glas zitten. Anderen laten zien hoe honing wordt geslingerd, hoe ze kaarsen maken van bijenwas, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen, hoe je met honing lekkere koek kunt maken, wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen.

De imkers zijn allen met de auto bereikbaar. Maar, indien u dat wilt, kunt u ook op de fiets.
Breng één of meer van hen een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes.

U vindt de imkers op de volgende adressen:
Austerlitz, Woudenbergseweg 37 (parkeren t.o. Woudenbergseweg 70)
Bosch en Duin, Dennenweg 25
Doorn, Maarsbergseweg 2
Doorn, Velperengh 13 (Von Gimborn Arboretum)
Driebergen, Akkerweg 15
Driebergen, Diederichslaan 25 (Kraaybeekerhof)
Driebergen, Hoofdstraat 8 (Landgoed de Reehorst)
Leusden, Paradijsweg 8
Renswoude, Dorpsstraat 2
Wijk bij Duurstede, Hoek Overloop/Boterslootweg 2 (Hordenboomgaard)
Zeist, Driebergseweg 10 C
Zeist, Tolakkerlaan 9

Alle imkers zijn aanwezig op zondag 14 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

Naar de Nuon krachtcentrale en de vispassage bij Amerongen.

20130707 ELST  De krachtcentrale bij Amerongen is een zeer interessant bedrijf waar elektriciteit wordt opgewekt, gebruikmakend van het verval in de rivier. Aan boord vertelt de gids van Utrechts Landschap over de bezienswaardigheden onderweg.

Na een wandeling van 15 minuten volgt een bezoek aan de waterkrachtcentrale waar de werking wordt uitgelegd en een film vertoond.
Na afloop wordt tijdens de terugwandeling van 20 minuten de vispassage bezocht om dan weer aan boord van de Blauwe Bever te gaan. Via de schutsluis wordt de terugtocht aanvaard.

Datum en tijd:     donderdag 11 juli 2013 van 13.00 – 17.30 uur
Vertrekpunt:     Parkeerplaats aan de N225 tussen Elst en Rhenen (bij bedrijf PAKO, Utrechtsestraatweg 149, 3911 TS  Rhenen), tegenover industrieterrein Remmerden. Bij het bord “Parkeren Safariboot de Blauwe Bever”.
Kosten:     € 18,00 per persoon voor Beschermers en € 21,00  voor Niet Beschermers, kind 6 t/m 12 jaar €  7,00  (t/m 5 jaar gratis).

Reserveren is noodzakelijk
Reserveren via www.utrechtslandschap.nl/varen of via VVV Wijk bij Duurstede 0343-575995.
Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap zie: www.utrechtslandschap.nl

Politie zet acteurs in tegen zakkenrollers

20130707 DRIEBERGEN  In de strijd tegen zakkenrollerij schakelt de politie in Utrechtse Heuvelrug acteurs in. De dieven weten de gemeente ten oosten van Utrecht steeds beter te vinden en daarom is actie nodig.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 8 juli 2013

Dominee Ronelle Sonnenberg geeft het stokje over

20130708 DOORN   Dominee Ronelle Sonnenberg (33) neemt beroep aan in De Lichtkring in Alphen aan den Rijn. Vanaf september preekt Sonnenberg niet meer in de Protestantse Gemeente Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing over bestuur van Afrika bij Zomerschool van Welnúh

20130708 DRIEBERGEN  De Stichtse Zomerschool van Welnúh organiseert op donderdag 18 juli de lezing ‘Afrika: het belang van een goed bestuur op een continent in verandering’.

De landen in Afrika zijn relatief jong en hebben groot belang bij goed democratisch bestuur, dat functioneert op basis van de oude onderscheiding van rechtspraak, bestuur en controle op dit bestuur, inclusief wetgeving. Spreker is de heer dr. J.N. Scholten. Tijd: 14.00-16.00 uur in gebouw ‘De Vijver’, Vijverlaan 10, Driebergen. Kosten € 20,-

Voor meer informatie en aanmelden: www.welnuh.nl en tel. 0343 523011 of via het inschrijfformulier in de brochure, verkrijgbaar bij de Steunpunten WZW en de receptie van de Kampwegkerk.

Reis over Zeven Zeeën

20130708 ZEIST  Op basisschool De Koppel in Zeist kregen ruim honderd leerlingen de afgelopen maanden muzieklessen op klarinet, gitaar, blokfluit, cajon en accordeon. Zij spelen in twee orkesten de liedjes bij de voorstelling.

25 kinderen uit de wijde regio spelen de rollen op het toneel. Nog eens 20 kinderen van basisschool De Pirapoleon in Austerlitz hebben achter de schermen gewerkt aan decorstukken en posters. 

Reis over Zeven Zeeën is een spannend verhaal over een groep kinderen die tussen de piraten en de monsters belandt nadat ze probeerden te ontsnappen aan een uitje naar het belastingmuseum.
Reis over Zeven Zeeën is een samenwerkingsproject tussen Stichting Kamperlinie (Beauforthuis) en de Zeister Muziekschool, met medewerking van obs De Koppel en De Pirapoleon. Ook het shantykoor Nootdweer speelt een rol in de voorstelling. Het project is mede tot stand gekomen dankzij Kinderen Maken Muziek, het programma van Koningin Máxima i.s.m. het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie, met als doel om kinderen een muziekinstrument te leren bespelen.
U bent van harte uitgenodigd om het resultaat te komen bekijken en te beluisteren.
De toegang is gratis, reserveren is niet nodig, maar we horen wel graag als u komt.
woensdag 17 juli om 14:30 uur & 16:30 uur
Slottuintheater, Zinzendorflaan 1, Zeist
 Zie ook www.slottuintheater.nl en www.reisoverzevenzeeen.nl

Gemeente gaat op donderdagavond open

20130708 HEUVELRUG   Inwoners kunnen dit najaar niet één maar twee avonden terecht in de gemeentewinkel in het Doornse cultuurhuis.

Lees verder op de website van De Kaap

Swingen in de tuin van Bartimeus

2030708 DOORN   Swingende liederen, wereldliederen en slagwerkimprovisaties. Die zijn woensdag 10 juli vanaf 15.00 uur te horen in de historische tuin van Bartimeus.

Lees verder op de website van De Kaap

Landgoedexcursie Hoge Ginkel

20130708 AMERONGEN  Op woensdagavond 17 juli a.s. om 19.00 uur organiseert het Utrechts Landschap onder leiding van een gids een wandelexcursie over het Landgoed Hoge Ginkel, gelegen tussen Amerongen en Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 9 juli 2013

Meevaller gemeentekantoor: 2,25M

20130709 HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse heuvelrug rapporteert een meevaller van 2,25 miljoen bij de bouw van het nieuwe gemeentekantoor. Het bestuur reageert voldaan. ‘Daar mag je best trots op zijn’.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Nog steeds pijn in de buik

20130709 DOORN  Doornaar Anne van Doorn leverde in mei 2011 tevergeefs 6000 handtekeningen in tegen de bouw van het gemeentekantoor, vanwege de hoge kosten en onduidelijke financiering. Twee jaar lang fietste hij vervolgens met pijn in de buik langs de bouwput waaruit langzaam het gemeentekantoor verrees.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Langbroekse koeien op weg naar Hamburg.

20130709 LANGBROEK  Een complete kudde koeien gaat komende week op weg naar Hamburg. Niet in een veewagen, maar op kleurige doeken geschilderd door Ineke Gademan. Daar zullen zij van 2 t/m 28 augustus geëxposeerd gaan worden bij Marziart Internationale Galerie aan de Eppendorfer Weg 110-112.

Lees verder op de website van De Kaap

Jongerenraad Utrechtse Heuvelrug officieel opgericht

20130709 HEUVELRUG   De Jongerenraad Utrechtse Heuvelrug (JRUH) is een initiatief voor én door jongeren. De raad, die nu anderhalf jaar actief is, heeft als doel de wensen van jongeren op de kaart te zetten in de Utrechtse Heuvelrug bij de gemeente en andere organisaties waar de belangen van jongeren een rol spelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Opbrengst Heuvelrugwijn dit jaar naar jongerenruimte DJOI

20130709 DRIEBERGEN  Voor de vierde maal op rij overhandigden initiatiefnemers C1000 en De Mol DrankenSpecialist een deel van de jaaromzet van de Heuvelrugwijn aan een goed doel.

Lees verder op de website van De Kaap

Zespotige beestjes op het klompenpad

20130709 OVERLANGBROEK   IVN afdeling Heuvelrug en kromme Rijn neemt u mee over het klompenpad bij Overlangbroek. Het klompenpad in Overlangbroek gaat door een gebied van essenhakhout. We gaan hier op zoek naar insecten, van die griezelige beestjes met vlugge pootjes, hinderlijk gezoem of een gemene steek. Maar insecten zijn van levensbelang. Zonder insecten zou er aanzienlijk minder bestuiving plaatsvinden.

vergroot foto

Daarbij kunnen ze ook heel prachtig zijn van vorm en kleur. Ze verdienen het om eens goed in de aandacht te staan. Bent u dat met ons eens en wilt u een aantal insecten eens nader leren kennen ga dan met ons mee op excursie. Bij nat weer kan het erg zompig zijn.
De excursie vindt plaats op zondag 14 juli om 14:00 uur en start bij de, NH-kerk Langbroekerdijk B 30, 3947 BB te Overlangbroek
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage. Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn
heuvelrugnieuws 10 juli 2013

Lezing over bestuur van Afrika bij Zomerschool van Welnúh

20130710 DRIEBERGEN  De Stichtse Zomerschool van Welnúh organiseert op donderdag 18 juli de lezing ‘Afrika: het belang van een goed bestuur op een continent in verandering’. De landen in Afrika zijn relatief jong en hebben groot belang bij goed democratisch bestuur, dat functioneert op basis van de oude onderscheiding van rechtspraak, bestuur en controle op dit bestuur, inclusief wetgeving. Spreker is de heer dr. J.N. Scholten. Tijd: 14.00-16.00 uur in gebouw ‘De Vijver’, Vijverlaan 10, Driebergen. Kosten € 20,-

Voor meer informatie en aanmelden: www.welnuh.nl en tel. 0343 523011 of via het inschrijfformulier in de brochure, verkrijgbaar bij de Steunpunten WZW en de receptie van de Kampwegkerk.

Zeist buigt zich over aantal koopzondagen

20130710 ZEIST  Op 1 juli is de gewijzigde Winkeltijdenwet in werking getreden. Hierbij kunnen gemeenten zelf de openingstijden gaan bepalen van winkels. In Zeist wordt het aantal koopzondagen nu onder de loep genomen. Op dit moment zijn dat er vier per jaar.
 
De gemeente heeft een behoeftepeiling over de koopzondagen gedaan onder inwoners en ondernemers. In juni is er een passantenonderzoek gehouden op Belcour. Daarnaast is er een enquête verstuurd aan het burgerpanel en konden inwoners en ondernemers een vragenlijst invullen op de website van de gemeente. In het onderzoek is niet alleen gekeken naar het gewenste aantal koopzondagen, maar is ook onderzocht of dat voor alle winkels in Zeist moet gelden, of alleen voor bepaalde segmenten zoals bouwmarkten, supermarkten en winkels in het centrum.
 
Uitkomsten onderzoek
De uitkomsten van het onderzoek zijn bedoeld om te kijken waar door ondernemers en inwoners belang aan wordt gehecht. Wethouder Jacqueline Verbeek van Economische Ontwikkeling: “Veel inwoners en ondernemers hebben de enquête ingevuld, daar ben ik heel blij mee. Als college bepalen wij nu aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek ons standpunt. In het voorstel dat we aan de raad voorleggen nemen we alle belangen en standpunten mee.”
 
De uitkomsten van het onderzoek, gehouden onder ondernemers en inwoners, zijn nu bekend. Hieruit blijkt dat het huidige aantal van vier koopzondagen het minst gewenst is. Wat het dan wel moet worden is zeer uiteenlopend. Opvallend is dat inwoners meer behoefte lijken te hebben aan koopzondagen dan de ondernemers. Daarnaast is er bij inwoners meer behoefte aan openstelling van supermarkten op zondag dan van andere winkels.
 
Hoe gaat het verder?
De uitkomsten van de enquêtes staan vanaf vrijdag 5 juli op de website van de gemeente Zeist. Deze uitkomsten vragen om verdere analyse; dit vindt de komende periode plaats. Uiteindelijk leidt dit tot een voorstel vanuit het college aan de gemeenteraad. Dit zal naar verwachting in oktober plaatsvinden. Als de raad beslist het aantal koopzondagen te veranderen, wordt de Gemeentelijke verordening winkeltijdenwet hierop aangepast. Het streven is dan om de nieuwe verordening in te laten gaan in het eerste kwartaal van 2014. Tot die tijd blijft de situatie zoals die nu is.

Koninklijke Onderscheiding voor David van Ballegooijen 


20130710 ZEIST  Op 9 juli reikte burgemeester Koos Janssen een Koninklijke Onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau, uit aan de heer David van Ballegooijen ter gelegenheid van zijn afscheid als lid van gemeenteraad van Zeist. Dit gebeurde tijdens de raadsvergadering in Slot Zeist.
  
De heer Van Ballegooijen is vanaf 1994 raadslid namens de ChristenUnie van de gemeente Zeist. Mede vanuit zijn professionele achtergrond heeft hij zich altijd actief betrokken getoond bij de veiligheid in Zeist. Ook ging zijn aandacht ging uit naar de zwakkeren in de samenleving. Bij ruimtelijke plannen waakte hij consequent voor de belangen van de starters op de woningmarkt. Kenmerkend is zijn positief kritische houding en de betrokkenheid waarmee hij opereerde.

Zomeractiviteiten voor jeugd in Amerongen

20130710 AMERONGEN   Kinderen van 5 tot en met 11 jaar hoeven zich in de zomervakantie niet te vervelen. Elke week zijn er leuke activiteiten in Amerongen te doen. Van een vossenjacht en koekjes bakken tot een spectaculaire waterzeskamp. Tieners kunnen meedoen aan een spannend nachtspel.

Lees verder op de website van De Kaap

Overleden wielrenner Maarn werd niet aangereden

20130710 MAARN  De wielrenner die dinsdag in Maarn overleed tijdens een fietstocht, is een 72-jarige inwoner van Driebergen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Uitreiking schoonmaakset

20130710 RHENEN  Wethouder Henk van den Berg reikte vorige week de eerste schoonmaakset uit aan het ondernemersechtpaar Edwin & Janet (van den Sigtenhorst) van de gelijknamige tabak en lectuurshop.
De schoonmaakset bestaat uit een bezem, handschoenen, stoffer en blik, knijper en vuilniszak. Met de set kunnen ondernemers de openbare ruimte voor hun winkel schoonhouden.

vergroot foto

Ondernemers konden zich opgeven voor deze éénmalige aktie, waarvan ruim 40 ondernemers gebruik hebben gemaakt. Aan hen zijn de sets uitgereikt. Het doel van de akte is om samen een schoon en goed onderhouden centrum van Rhenen te krijgen en te houden.

Eerste koopzondag: 28 juli

20130710 HEUVELRUG  Zondag 28 juli is de eerste mogelijkheid dat Heuvelrugse winkeliers ook zondags mogen openen. Amersfoort is gisteravond ook omgegaan, Zeist volgt vanavond. Intussen lopen de gemoederen rond het onderwerp hoog op.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Wielrenner bezwijkt op Maarnse berg

20130710 MAARN  Een wielrenner is gistermiddag overleden tijdens de beklimming van de Maarnse berg. De politie trof de man nog levend aan, maar medische hulp kwam te laat om zijn leven te kunnen redden.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Feestweek slotakkoord viering 150 jaar Merseberch

20130710 MAARSBERGEN   Met een feestweek voor de leerlingen is de viering van 150 jaar Merseberch afgesloten. Gedurende het hele schooljaar is er op verschillende momenten met activiteiten aandacht besteed aan het jubileum.

Lees verder op de website van De Kaap

Koning te rijk tijdens Prinsheerlijkweek

20130710 DRIEBERGEN   Meer dan veertig mensen met een lichamelijke beperking uit Driebergen en omgeving hebben vorige week genoten van de Prinsheerlijkweek. Van 29 juni tot en met 6 juli vierden ze vakantie in het Roosevelthuis in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Extra begeleiding tijdens de Speelweek

20130710 DRIEBERGEN  De Speelweek in Driebergen is er voor alle kinderen. Speciaal voor kinderen tussen de 4 en 15 jaar, die vanwege een beperking, extra begeleiding en/of toezicht nodig hebben. Voor dit extra steuntje in de rug is er Bambinidorp (ook als terugval basis).

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwbouw basisscholen Driebergen

20130710 DRIEBERGEN  De basisscholen Dolfijn-Zuid en Ontdekkingsreis in Driebergen krijgen nieuwe huisvesting. De huidige gebouwen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. De raad stelde donderdag een krediet beschikbaar om de voorbereidingen voor de nieuwbouw te starten.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 11 juli 2013

Fietsster geschept door auto

20130711 ZEIST  Woensdagochtend 10 juli wilde een fietsster oversteken waarbij zij vermoedelijk geen voorrang verleende aan een van links komende auto. De vrouw werd geschept en raakte gewond.

Rond 10.40 uur fietste een 74-jarige vrouw uit Zeist over de Driebergseweg in de richting van de Tweede Dorpstraat. Op de fietseroversteekplaats verleende ze vermoedelijk geen voorrang aan een van links komende 45-jarige automobilist uit Odijk. De vrouw uit Zeist werd in de flank geraakt, belandde tegen de voorruit van de auto en viel op de grond. Met onder andere een enkelbreuk en diverse snij en schaafwonden werd zij naar het ziekenhuis vervoerd.

Veiliger oversteek voor leerlingen Valkenheuvel Driebergen

20130711 DRIEBERGEN  De gemeente Driebergen neemt een gevaarlijk kruispunt bij basisschool Valkenheuvel onder handen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Wmo-klanten in de gemeente Zeist tevreden

20130711 ZEIST  De gemeente Zeist scoort in 2012 goed als het om tevredenheid gaat bij WMO- cliënten. Deze conclusie is gebaseerd op een klanttevredenheidsonderzoek.

Daarin is onderzocht hoe het contact met de gemeente verliep met betrekking tot het aanvragen van Wmo-voorzieningen en hoe de levering van de hulpmiddelen verliep. Het onderzoek is gedaan doormiddel van telefonische enquêtes met ongeveer 100 respondenten en is uitgevoerd door bureau Companen.

Goede scores
De gemeente Zeist kreeg een 7,8 voor de manier waarop met een aanvraag werd omgegaan en afgehandeld. Verder bleek uit de rapportage dat de cliënten die een persoonsgebonden budget hadden en daar zelf de hulp voor inkochten, deze hulp gemiddeld met het cijfer 8,5 waardeerden. De gemeente scoorde verder goed op het aanbieden van voorzieningen zoals wonen, rolstoelen en vervoer. Wmo-cliënten gaven hier een 7,7 voor.

Aanbevelingen
Er waren ook punten van verbetering. Zo zullen cliënten beter geïnformeerd worden over de procedure rondom de afhandeling van de aanvragen. Binnenkort zal de gemeente gaan werken met nieuwe ontvangstbevestigingen, waarin de procedure beter wordt uitgelegd en de cliënt beter wordt voorbereid op het gesprek met de Wmo-consulent.

Eerst een gesprek
Wethouder Bodes de Vries: “We zijn blij met deze goede beoordeling. We werken nu een jaar met de “gekantelde werkwijze”, dit wil zeggen dat we (voorafgaand aan een eventuele aanvraag) eerst een gesprek hebben met de cliënt. Het geeft onze consulenten de gelegenheid om de situatie vanuit een breder perspectief te bekijken en om dan samen met de aanvrager naar een eigen oplossing te zoeken voor de problemen die er zijn. De uitkomst kan bijvoorbeeld ook zijn dat er hulp van familie, of hulp van een vrijwilligersorganisatie, wordt ingeroepen.”

“De Kanteling”, wat was dat ook alweer?
De WMO-verordening is ingericht volgens de door de VNG ontwikkelde werkwijze “De Kanteling”. Dat betekent dat er niet meer vraaggericht, maar resultaatgericht gekeken zal worden naar de hulp die een cliënt nodig heeft. Kernbegrippen hierbij zijn “eigen verantwoordelijkheid” en “maatwerk”. Voor iemand die een aanvraag doet, houdt dit in dat de gemeente meer vragen stelt over zijn of haar specifieke situatie. Op basis van die gegevens wordt vervolgens meegedacht over oplossingen. Als er geen voorliggende oplossingen zijn, dan worden er hulp of voorzieningen toegekend.

Zelf je huis bouwen in Rhenen

20130711 RHENEN  De gemeente Rhenen maakt het zelf (laten) bouwen van een woning mogelijk. In 2012 heeft de gemeenteraad de weg vrijgemaakt voor particulier opdrachtgeverschap door de beleidsnota “Rhenen bouwt zelf!” vast te stellen. 

In oktober staat de start van de verkoop van kavels gepland voor twee locaties: Het Bosje fase 3 in Elst en de Hoek Achterbergsestraatweg Lijsterberg (HAL) in Rhenen. Later volgt ook de verkoop van kavels op andere locaties in de gemeente Rhenen. Onlangs heeft de gemeente opdracht verleend aan Fred Vermeer Makelaars om deze verkoop te begeleiden.

Meer keuzevrijheid
Wethouder Henk van den Berg vindt het heel belangrijk dat mensen zelf de gelegenheid krijgen om te bouwen: “Meer keuzevrijheid om te bouwen waar, wat en hoe je het zelf wilt. En dat op hele aantrekkelijke plekken binnen onze gemeente, waarbij het nu eens de kopers van de kavels zijn die kunnen profiteren van de lage grondprijzen”. Hij voegt daaraan toe: “We hebben ook gedacht aan de mensen met een wat smallere beurs: starters. Zij kunnen kiezen voor een smallere kavel of samen een kavel kopen en zo veel kosten besparen door samen opdracht te verlenen aan architect en aannemer.”

Droomwoning
Fred Vermeer is blij met de opdracht en staat helemaal achter de keuze van de gemeente: “Ook al is het crisis, wij zien dat er juist interesse bestaat in kavels, waar je je eigen droomwoning kunt realiseren. Dat gaat niet alleen over de buitenkant, maar over zaken als comfort en duurzaamheid. Een woning die geen of nauwelijks energie nodig heeft kan zelfs voor starters haalbaar zijn.”

Website en informatiemarkt
In september gaat de website hierover in de lucht en organiseren gemeente en makelaar een informatiemarkt voor geïnteresseerden. De mensen kunnen dan kennis nemen van de locaties en de mogelijkheden. Ook kunnen de gemeente en de makelaar de kopers bijstaan in het vervolgtraject: bijvoorbeeld met subsidie voor begeleiding of uitleg hoe je een vergunning krijgt om te bouwen. Voor meer informatie: mail naar rhenenbouwtzelf@rhenen.nl of neem contact op met Fred Vermeer Makelaars op www.fredvermeermakelaars.nl.

Partij voor de Dieren roept Utrechtse Heuvelrug uit tot Zwijnenbos


20130711 UTRECHT/ELST  Op zondag 14 juli om 12 uur roept de Partij voor de Dieren afdeling Utrecht de Utrechtse Heuvelrug uit tot Zwijnenbos. Reden hiervoor is dat de provincie Utrecht onlangs een zwijnenmoeder en haar drie biggen op de afschotlijst zette.

De provincie hanteert sinds begin 2012 een zero tolerance beleid voor zwijnen: zij worden allemaal afgeschoten. Het Zwijnenbos wordt opgericht bij Ecopassage Elst op Plantage Willem III.

De Partij voor de Dieren vindt zwijnen op de Utrechtse Heuvelrug een verrijking: zij dragen bij aan de variatie van het landschap en maken grond vruchtbaarder door deze om te woelen. De provincie echter – die nota bene het belang van de aanleg van ecoducten onderschrijft – hanteert een nulstand als het gaat om deze dieren. Dit ondanks het feit dat de Universiteit Wageningen de Heuvelrug als geschikt leefgebied ziet voor wilde zwijnen*. De provincie lijkt niet in te willen zien dat hoefdieren ecoducten oversteken, daar zijn deze wildpassages nota bene voor bedoeld. Niet alleen zwijnen, maar ook damherten en edelherten zijn de dupe van het beleid van de provincie.

Willem van der Steeg, Statenlid Partij voor de Dieren in Utrecht: “Wij vinden het schrijnend dat voor ieder zwijn dat via ecoducten de Heuvelrug op komt lopen een jager klaar staat om het dier af te schieten. Wij hebben moties ingediend en vragen gesteld om de provincie op andere gedachten te brengen, maar tot nu toe blijft men vasthouden aan dit dieronvriendelijke beleid en staat men niet open voor alternatieven. Toen vorig jaar zes biggen en hun moeder het leven lieten bij hun verblijf op de Heuvelrug was de maatschappelijke verontwaardiging groot. Nu zijn er een moederzwijn en haar drie biggen gesignaleerd bij Rhenen en hen wacht hetzelfde lot. Wij roepen de provincie dan ook wederom op mededogen te tonen en haar hoefdierbeleid te herzien”.

Partij voor de Dieren Utrecht richt zondag samen met Statenlid Van der Steeg een Zwijnenbos op, in de hoop dat deze dieren net zoveel aandacht en bescherming krijgen als de beren in het Berenbos in Rhenen, waar mishandelde en verwaarloosde dieren worden opgevangen.

Terugkoppeling project verbreding A12

20130711 HEUVELRUG  In een raadsinformatiebrief informeert het college van B&W over hoe het project ‘Verbreding A12’ in de gemeente is verlopen. Hieronder deze informatieve brief.

Geachte leden van de raad,
Graag informeren wij u over het volgende.

1 Inleiding
De verbreding van de snelweg A12 binnen onze gemeente is recentelijk afgerond. De uitvoering van dit omvangrijke project is in november 2010 van start gegaan met de totstandkoming van de overeenkomst tussen opdrachtgever Rijkswaterstaat en opdrachtnemer de Poort van Bunnik. Doordat de snelweg dwars door onze gemeente loopt, bracht dit project voor de gemeente veel taken met zich mee.
De aanbesteding vond plaats in de vorm Concurrentiegerichte Dialoog. Daarbij worden de gegadigden onder meer uitgedaagd zich te onderscheiden op het gebied van beperking van hinder voor de weggebruiker en voor de omgeving. Poort van Bunnik heeft daar invulling aan gegeven door de uitvoeringsduur terug te brengen van 4 jaar naar 2 jaar. Consequentie van deze versnelde uitvoering was dat het project als een lawine over de gemeente heen kwam. Dit alles heeft niet geleid tot problemen: op alle vlakken is goed samengewerkt met Rijkswaterstaat en de Poort van Bunnik.
Graag informeren wij u over het verloop en de afronding van de werkzaamheden die deel uitmaken of een gevolg zijn van het project Verbreding A12.

2 Kern
Voorafgaand aan het civieltechnisch werk is in een gezamenlijke inspanning van Rijkswaterstaat en de gemeente een groot aantal kabels, leidingen en rioleringen verlegd. Met name op de Hoofdstraat in Driebergen-Rijsenburg had dit belangrijke gevolgen. Voor een veilige verkeersafwikkeling waren ingrijpende maatregelen nodig. Bij de Arnhemse Bovenweg is er bovendien voor gekozen om alle kabels, leidingen en rioleringen om te leggen via een boring onder de snelweg door, waardoor de onderdoorgang zonder last van ondergrondse obstakels gebouwd kon worden.
Naast de tijdige vergunningverlening en de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op het gemeentelijk wegennet was de herinrichting van de gemeentelijke wegen, bij kruisingen en aansluitingen op de A12, een belangrijk punt van zorg. Met name omdat de uitwerking van het ontwerp in het contract bij de aannemer was gelegd en omdat de contractverhoudingen heel anders waren dan normaal in een civieltechnisch project. Rijkswaterstaat was opdrachtgever voor de uitvoerende partij, de Poort van Bunnik, terwijl het de wegen van de gemeente waren die ontworpen en aangelegd moesten worden. De meeste zorg betrof de Hoofdstraat in Driebergen-Rijsenburg, gezien de complexe situatie met meerdere VRI’s (verkeersregelinstallaties) en het spoor op korte afstand van elkaar.

Extra rijstrook kruising Loolaan
Rijkswaterstaat had in het ruimtelijk ontwerp (WAB ontwerp, wegaanpassingsbesluit) de grens voor de werkzaamheden getrokken bij de Loolaan. Bij de uitwerking van het ontwerp bleek dat de kruising Loolaan onvoldoende capaciteit zou hebben in de nieuwe situatie. Deze conclusie werd getrokken nadat op verzoek van de gemeente een verkeersonderzoek was gedaan naar de inpassing van de VRI bij de uitrit van de KLPD. Het verkeersonderzoek gaf aan dat bij de kruising Loolaan een extra rijstrook richting Nijendal nodig was om de verkeersstroom uit noordelijke richting te verwerken. De werkzaamheden die nodig waren voor de extra rijstrook zijn in korte tijd geïnventariseerd. Binnen de beschikbare ruimte bleek het mogelijk de rijstrook aan te leggen. Gezamenlijk met Rijkswaterstaat en de Poort van Bunnik zijn in korte tijd de benodigde contractaanpassingen gedaan en is het deel buiten de contractgrens rechtstreeks door de gemeente opgedragen aan de Poort van Bunnik.

Nieuwe VRI’s
De VRI bij de kruising met de oprit richting Arnhem is geheel nieuw en uitgerust met een camera. De beide VRI’s, Loolaan- Nijendal en A12 de op en afritten, zijn door middel van glasvezel verbonden met de provinciale verkeerscentrale in Huis ter Heide. Dit heeft als meerwaarde dat de installatie voortdurend bewaakt wordt, dat storingen direct gesignaleerd worden en dat waardevolle verkeerscijfers gegenereerd worden, die onder meer nodig zijn voor de bijsturing van de installatie. Bovendien maakt de installatie daarmee deel uit van het regionaal netwerk en kan ze, bijvoorbeeld bij calamiteiten, op afstand bestuurd worden.

Aanpassingen lokale wegen
Verder zijn voor zover nodig was voor de verbreding van de A12 alle met de snelweg kruisende wegen gereconstrueerd en aangepast aan de nieuwe situatie. Tevens is het fietspad Hoge Woerd omgelegd over het sportpark Hoge Woerd. Ook is in het project een nieuwe ontsluitingsweg voor twee percelen landbouwgrond en een woning aangelegd. Deze is aangesloten op de Heuvelssteeg en de weg komt in onderhoud bij de gemeente in ruil voor een afkoopsom.

Aansluiting nieuwe tunnel Hoge Overdam
Buiten het contract om heeft de gemeente de aansluiting van de nieuwe tunnel Hoge Overdam in Maarn op de Tuindorpweg en de Kapelweg gerealiseerd. Aan de noordzijde is de kruising met de Tuindorpweg opnieuw ingericht en verbreed en aan de zuidzijde bij de Kapelweg is een stuk riool vervangen, een snelheidremmend plateau gemaakt en is de bestaande parkeerplaats en de toegangsweg naar de volkstuinen opnieuw gepositioneerd en ingericht. Tevens zijn in overleg met de bewoners, Rijkswaterstaat en de Poort van Bunnik de door de nieuwe situatie overblijvende terreingedeelten bij de Drift en Patrimoniumstraat in Driebergen-Rijsenburg opnieuw ingericht en beplant.

Veel communicatie met inwoners
Tijdens de bouwwerkzaamheden was hinder niet altijd te vermijden, zeker gezien de in de kernen Driebergen-Rijsenburg en Maarn dicht langs de snelweg gelegen woningen. Naast de verkorte bouwtijd is er veel geïnvesteerd in communicatie met bewoners, enerzijds door het sturen van bewonersbrieven als er hinder te verwachten was, anderzijds door snel en eerlijk te reageren op klachten van bewoners. Soms werd naar aanleiding daarvan de bouwmethode aangepast. Op meerdere plaatsen in de gemeente zijn de palen voor funderingen, na gebleken overlast niet geheid, maar is overgegaan naar boren van palen. Dit om de overlast door trillingen te beperken.

Alle werkzaamheden opgeleverd
Inmiddels zijn alle werkzaamheden die de Poort van Bunnik in opdracht van Rijkswaterstaat voor de gemeente gedaan heeft, opgeleverd. Met Rijkswaterstaat wordt nog overleg gevoerd over de verkeersveiligheid op de afritten bij Driebergen, Maarn en Maarsbergen. Tevens vindt nog overleg plaats over de beheergrenzen in de nieuwe situatie en aansluitend worden de nieuwe eigendomsgrenzen vastgesteld.
Samenvattend kan gesteld worden dat, dankzij de constructieve samenwerking tussen Rijkswaterstaat, de Poort van Bunnik en de gemeente, het project binnen de gemeentegrenzen van de Utrechtse Heuvelrug vlot is verlopen. Met uitzondering van de perikelen met de VRI op de Hoofdstraat, waarbij de oude installatie uitviel voordat de nieuwe gereed was, waren er geen grote problemen. Ook het probleem met deze VRI is dankzij de gezamenlijke inspanning van alle partijen voor de gemeente bevredigend en goed opgelost.

Uw Raad heeft in de najaarsnota 2010 besloten de uit het project te ontvangen leges te storten in de bestemmingsreserve “Reserve verbreding A12” Op 17 december 2009 is door u een voorbereidingskrediet gevoteerd van € 300.000,=. Op 26 mei 2011 is door u een aanvullend krediet gevoteerd voor de externe kosten en projectgebonden investeringsbijdragen van het project “Verbreding A12”. Met de beschikbare kredieten en de externe bijdragen voor bos en natuurcompensatie is het mogelijk geweest om alle uit het project voortvloeiende kosten te dekken.
Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de secretaris, de burgemeester,

Bibliotheek komt met zomerabonnement

20130711 HEUVELRUG   De Bibliotheek Z-O-U-T introduceert deze zomer een zogenoemd Zomerabonnement. Mensen die het heerlijk vinden om met een tas vol boeken of tijdschriften op vakantie te gaan, kunnen nu tegen betaling van 28,75 euro zomerlid worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Rapport Bruggen Bouwen vastgesteld

20130711 HEUVELRUG   De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug heeft donderdag het rapport Bruggen Bouwen vastgesteld. Eind 2011 kreeg het college de opdracht om tot actie over te gaan, omdat de gemeenteraad zich ernstig zorgen maakte over de kloof tussen burgers en bestuur.

Lees verder op de website van De Kaap

Pleidooi voor meer watertappunten

20130711 HEUVELRUG   Initiatiefnemer Paul Blom hield een warm pleidooi in de gemeenteraad om meer publieke watertappunten te realiseren.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 12 juli 2013

Recreatieschap verder in het nauw

20130712 HEUVELRUG  De dagen van het recreatieschap Utrechtse heuvelrug, Vallei en Kromme Rijngebied lijken nu echt geteld. Acht van de twaalf partijen willen er van af, maar zullen hun verplichtingen wel moeten afkopen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Onthulling informatiebord in Maarn

20130712  MAARN Woensdag werd het informatiebord over grafheuvel De Halm in Maarn onthuld. Wethouder Tim Verhoef van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Karen van der Graaf, manager Erfgoed van Landschap Erfgoed Utrecht, verrichtten de officiële onthulling.

vergroot foto

Archeologische schatkamer
In de bossen langs de Buurtsteeg in Maarn markeert een heuvel de plek van een millennia-oude begraafplaats. Landschap Erfgoed Utrecht heeft, in samenwerking met de eigenaar en gemeente Utrechtse Heuvelrug, deze grafheuvel gerestaureerd en een informatiepaneel ontworpen waarop het verhaal van de heuvel wordt verteld. Tim Verhoef: “De Utrechtse Heuvelrug is een archeologische schatkamer. Daar zijn we zuinig op. Maar het is ook belangrijk dat inwoners en bezoekers die bijzondere geschiedenis kunnen ervaren en beleven.”

Zichtbaar
Op en rond de Utrechtse Heuvelrug zijn nog vele grafheuvels, prehistorische begraafplaatsen, te vinden. Het zijn de meest tastbare overblijfselen van de eerste boeren die op de Utrechtse Heuvelrug woonden. Maar veel van de grafheuvels zijn begroeid met bomen en bramenstruiken. De wortels kunnen het bodemarchief verstoren; de archeologische resten in de grafheuvel kunnen daardoor verloren gaan. Om deze grafheuvel voor iedereen weer zichtbaar te maken, zijn bomen gekapt en is de heuvel aangevuld met grond. Aan de kant van het fietspad is een iets verhoogde rand op de grafheuvel aangebracht.

Informatieborden
Karen van der Graaf: “Landschap Erfgoed Utrecht heeft in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug inmiddels 4 grafheuvels hersteld. We vinden het belangrijk dat de grafheuvels zo behouden worden voor de toekomst. Maar ook dat de inwoners en de bezoekers van het gebied kunnen ontdekken wat de grafheuvels zijn en betekenen. We plaatsen dus ook informatieborden, zoals hier in Maarn. En bij grafheuvels in Rhenen hebben we markeringspalen geplaatst. De komende tijd herstelt Landschap Erfgoed Utrecht nog 20 grafheuvels.”
Het herstel van de grafheuvel werd financieel mogelijk gemaakt door StreekFonds Utrechtse Heuvelrug, provincie Utrecht, Nationale Postcode Loterij en eigenaar.

Utrechtse Heuvelrug schaliegasvrije gemeente

20130712 HEUVELRUG   Een grote meerderheid in de gemeenteraad wil niet dat in de gemeente (proef)boringen worden verricht naar schaliegas.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Plan door Raad vastgesteld

20130712 ZEIST  De gemeenteraad heeft deze week het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) vastgesteld. Het GVVP bevat de visie op verkeer en vervoer in de gemeente Zeist en beschrijft welke maatregelen en onderzoeken de komende 10 jaar aan de orde komen.

Nadruk op fiets en openbaar vervoer
Centraal staat de grotere nadruk op de fiets en het openbaar vervoer, zonder dat er hindernissen voor het autoverkeer ontstaan. De effecten van de herinrichting van het centrum van Zeist zijn nog niet bekend. Het komend najaar wordt de visie op het centrum uitgewerkt inclusief de verkeersmaatregelen.

Moties en amendementen
De gemeenteraad heeft zich in enkele moties en amendementen uitgesproken over specifieke punten. Zo moet de Weteringlaan haar huidige status en inrichting behouden in afwachting van de ondertunneling bij het station Driebergen-Zeist. Verder wordt de weginrichting van De Dreef niet aangepast. Ook is er gevraagd een procedure op te stellen voor het ontwerpen en uitvoeren van verkeersmaatregelen, met als doel dat vooraf bekend is wat van de maatregelen verwacht mag worden. Dit om onduidelijkheid tegen te gaan. Verder is er een motie aangenomen waarin de rekenkamer gevraagd wordt onderzoek te doen naar het vroeger gevoerde beleid met betrekking tot het nemen van verkeersremmende maatregelen. Die maatregelen zijn bedoeld om het verkeer langzamer te laten rijden.

Inbreng Zeistenaren
Wethouder Varkevisser: “Dit GVVP is tot stand gekomen met inbreng van betrokken Zeistenaren. Zij verdienen een groot compliment voor hun inzet.” Inwoners zijn bij het GVVP betrokken door deel te nemen aan discussies, een klankbordgroep of door deel te nemen aan een  digitale enquête.

Zomeravondwandeling in de Kaapse Bossen

20130712 DOORN  Wist u dat het in de zomer vaak heel rustig is in het bos. Nederland trekt massaal naar het buitenland of de kust. En in het bos, daar heerst de rust. Wilt u deze rust ervaren? Ga dan mee met Natuurmonumenten op woensdag 17 juli (van 19.30 – 21.30 uur) met onze gids op een zomeravondwandeling. Geniet van de stilte, luister naar de vogels. Wie weet spot u wel een ree? Of vindt u de sporen van een vos.

Op vakantie in de natuur
Wanneer u wandelt op de Utrechtse Heuvelrug is het vakantie. U ervaart rust, ruimte en prachtige vergezichten. Kortom, u bent op vakantie in de natuur. En dat midden in de zomer en midden in het land. Onze gids zal u wijzen op de vele verhalen die de heuvelrug te vertellen heeft. En op de sporen die u ziet en de vogelgeluiden die u hoort. U zult merken dat de avond in het bos een heel andere sfeer heeft dan overdag.

Kijk op www.natuurmonumenten.nl/kaapsebossen voor alle informatie en om u aan te melden. Bent u al lid van Natuurmonumenten? Dan krijgt u natuurlijk korting voor deze excursie. Kosten voor niet-leden € 7,50, voor leden € 4,50 en voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50.
heuvelrugnieuws 13 juli 2013

Sluiting horecagelegenheid Mokers Foodclub

20130713 ZEIST  Vrijdagavond 12 juli zijn tijdens een politiecontrole in horecagelegenheid Mokers Foodclub harddrugs aangetroffen. Dit is in strijd met de Opiumwet. De burgemeester van Zeist, Koos Janssen, heeft in het kader van het handhaven van de openbare orde en veiligheid besloten de horecagelegenheid te sluiten tot en met 19 juli.
Naar aanleiding van binnengekomen informatie heeft de politie, onder leiding van de Officier van Justitie, een instap gedaan in het pand van Mokers Foodclub aan de 2e Dorpsstraat. Tijdens de fouillering van de bezoekers en de daarop volgende doorzoeking van het pand zijn verdovende middelen (harddrugs) aangetroffen.
Een 23-jarige man uit Zeist is aangehouden en in verzekering gesteld. De huurder van het pand en eigenaar van Mokers Foodclub is eveneens aangehouden. De politie onderzoekt de zaak verder.

Tijdelijke huisvesting scholen bij Stichting Kinderopvang Rhenen

20130713 RHENEN  Op 11 juli hebben Henk Klein Kranenburg, wethouder van de gemeente Rhenen, en Ine Lavrijsen, directeur van de Stichting Kinderopvang Rhenen, een overeenkomst getekend. Met deze overeenkomst wordt de tijdelijke huisvesting van een aantal groepen van de basisscholen De Springplank en de Cuneraschool bij de Stichting Kinderopvang Rhenen aan de Acacialaan geregeld.

vergroot foto

 De ondertekening werd bijgewoond door Natalie de Baat, directeur van De Springplank, en Marc van de Snepscheut, intern begeleider van de Cuneraschool. De tijdelijke huisvesting is namelijk een opstap voor de samenwerking tussen de Stichting Kinderopvang Rhenen en beide scholen. Nadat de nieuwbouw van de scholen is gerealiseerd, zal de Stichting Kinderopvang Rhenen Buitenschoolse Opvang  in beide scholen aan gaan bieden.

De tijdelijke huisvesting is noodzakelijk in verband met de nieuwbouw van beide scholen. In de zomer van 2013 zal naar verwachting worden gestart met de nieuwbouw van de Springplank. Daarvoor moeten de nog aanwezige noodlokalen verwijderd worden. Twee groepen van de Springplank zullen vanaf het nieuwe schooljaar worden gehuisvest bij de Stichting Kinderopvang Rhenen. Na realisatie van de nieuwbouw van de Springplank zal de Cuneraschool haar intrek nemen in de oude Springplank. Dit is naar verwachting in de zomer van 2014. Drie groepen van de Cuneraschool zullen dan gehuisvest worden bij de Stichting Kinderopvang Rhenen. Dit duurt waarschijnlijk tot de zomer van 2015, wanneer de Cuneraschool is opgeleverd.

Doorn krijgt glasvezel

20130713 DOORN  Doorn wordt waarschijnlijk de eerste heuvelrugkern met gemeentebreed glasvezel. Klanten zijn echter aangewezen op Caiway als enig mogelijke provider.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

ODC is woedend over experiment zondagopening

20130713 DRIEBERGEN   ,,De gemeenteraad heeft zichzelf een brevet van onvermogen gegeven, dit is een zeer onbezonnen besluit”, zegt Han Roeten, voorzitter van de Ondernemersvereniging Driebergen Centrum (ODC). Met stijgende verbazing heeft hij vorige week in de raadszaal de discussie rond de zondagopenstelling van winkels gevolgd.

Lees verder op de website van De Kaap

Verantwoord vlees uit de regio

20130713 DOORN   Een schapenboer en een slager die elkaar vinden in hun visie op een eerlijks stukje vlees. ,,Wij wilden verantwoorder en duurzamer werken”, vertellen Jan Crets en Ellen Kooiman van C&K Landschapsbeheer. En slager Ben Kamphuis voegt toe dat hij het vooral belangrijk vindt te weten waar het vlees dat hij in de Doornse winkel verkoopt vandaan komt.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 14 juli 2013

Natuurbosfunctie voor bossen rond Leersum

20130714 LEERSUM   Het Leersumse veld is een gevarieerd natuurgebied. Recreatie, natuur en houtproductie gaan hier goed samen. De provincie Utrecht heeft dit gebied echter als hoofdfunctie natuur gegeven. Staatsbosbeheer gaat in het beheer van het gebied dus meer nadruk leggen op natuur.

Lees verder op de website van De Kaap

De Speelweek is jarig

20130714 DRIEBERGEN   De Speelweek in Driebergen bestaat dit jaar 45 jaar. Ter ere van dit jubileum heeft de Speelweek haar oude logo in een nieuw jasje gestoken.

Lees verder op de website van De Kaap

Bezoekersrecord voor Rijnweek in Rhenen

20130714 RHENEN   De Rijnweek op de Veerwei in Rhenen heeft dit jaar ongeveer 120.000 bezoekers ontvangen. Daarmee heeft het meerdaagse festival meer bezoekers getrokken in dan het recordjaar 2009, zegt een opgetogen organisatie tegen RTV Utrecht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Triodos kandidaat-koper H26

20130714 DRIEBERGEN  Triodosbank is een van de kandidaat-kopers voor het perceel H26, de boerderij tussen NS-station en snelweg A12 bij Driebergen. Afgaande op de inspraakrondes maakt Triodos een goede kans.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Plantage Willem III in de zomer

20130714 ELST  Volop en gratis genieten zonder voorafgaande aanmelding?
Welkom op zaterdag 20 juli aanstaande om 14.00 uur op de parkeerplaats van de Plantage Willem III tussen Elst en het ecoduct aan de N225 tussen Rhenen en Elst.
De aanwezige gids van Utrechts Landschap nodigt u uit voor een boeiende wandeling van circa 1½ uur.
Geen wolven, geen wilde zwijnen, wel koniks, galloways en damherten in overvloed.  De gids vestigt ook uw aandacht op de bijzonderheden van de nietigste plantjes en diertjes onder uw voeten.
Kortom, genieten maar!
Nadere info: www.utrechtslandschap.nl
heuvelrugnieuws 15 juli 2013

Brandende straatverlichting in Driebergen

20130715 DRIEBERGEN  In delen van Driebergen brandt intussen al vijf dagen overdag de straatverlichting. Netbeheerder Stedin is bezig het probleem te verhelpen.

Buitenlandse studenten Nederlands in Zeist

20130715 ZEIST   Zeist is de komende weken de thuisbasis voor meer dan honderd buitenlandse studenten die Nederlands studeren.

 De buitenlandse gasten krijgen in Zeist onder meer les in taal en Nederlands toneel. Ook bezoeken ze een aantal Nederlandse steden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Jeugd weet weg naar Manger Cats te vinden tijdens RABO Tenniskidsweek

20130715 DRIEBERGEN  Manger Cats is een tennisvereniging met een groot aantal jeugdleden: zo’n 325 van in totaal 800 leden. Afgelopen tien dagen was de jeugd meer dan welkom op het park tijdens de Rabobank Tenniskidsweek.
De tennisactiviteiten werden ingevuld volgens het Tenniskids concept van de KNLTB, waarbij kinderen aan de hand van de kleur van de bal waarmee zij tennissen worden ingedeeld in kleurgroepen (rood, oranje, groen, en geel) met elk hun specifieke partij- en toernooivorm.

vergroot foto

Voor rood, oranje en groen waren er drie verschillende ‘events’ tijdens de week, voor geel ging het om de clubkampioenschappen. Dit was het tweede jaar dat de Tenniskidsweek op deze manier werd ingevuld, en het was wederom een groot succes: zo’n 250 kinderen bezochten afgelopen week de Manger Cats banen.
 
Naast het tennissen zelf waren er nog diverse andere activiteiten: suikerspin, pannenkoeken en friet eten, een rolstoeltennis clinic met bondscoach Marc Kalkman en voormalig Olympisch kampioen Robin Ammerlaan, en op de slotdag de bingo met een ruim aanbod aan leuke prijsjes.  Tennisweek werd trouwens pas in de avond afgesloten, omdat bijna alle finales uitmondden in driesetters waarbij één finale zelfs bijna vier uur in beslag nam! Het is duidelijk: de jeugd heeft het goed naar de zin bij Manger Cats.
 
De clubkampioenen van 2013: Aernout de Leeuw, Pomme van Teeffelen, Wieger van Teeffelen, Lars Temminck, Yuri Katus, Laura Duyndam (allen enkelspel); Joost Middeldorp/Reinout Willems, Pim Noomen/Jerre Vlug, Sietske Kupperman/Noortje van der Meulen (dubbel).

Spectaculaire rolstoeltennis clinic bij Manger Cats

20130715 DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag 13 juli werd er een rolstoeltennis clinic gegeven door Marc Kalkman (bondscoach rolstoeltennis KNLTB) en Robin Ammerlaan (nr. 1 van de wereld en paralympisch kampioen in Athene) bij Manger Cats. Robin is nu assistent-coach bij verschillende nationale rolstoeltennis ploegen.

vergroot foto

Een ongewoon tafereel voor Manger Cats: tijdens de Tenniskidsweek stonden opeens Robin Ammerlaan, Marc Kalkman en acht rolstoelen op de tennisbaan. Eerst werd door Marc en Robin uitgelegd wat de verschillen zijn tussen rolstoeltennis en gewoon tennis, en wat het verschil is tussen een tennisrolstoel en een gewone rolstoel. Na deze interactieve uitleg werd er een demonstratie gegeven. Erg leuk om in levende lijve te zien hoe snel Robin zich op de baan verplaatste in zijn rolstoel.
Daarna was het de beurt aan de kinderen. Er werd nog een keer uitgelegd hoe je  kunt draaien en hoe belangrijk het is om je rolstoel in beweging te houden, net als het in beweging houden van je benen bij gewoon tennis. Daarna werd er getennist. Dat was in begin best lastig, maar al snel waren de kinderen toch in staat om de bal terug te slaan. De kinderen waren erg enthousiast, een van de kinderen kwam uit de rolstoel en zei: ”ik wil ook op rolstoeltennis”. Andere geluiden waren dat de rolstoelen wel erg lekker zitten en dat het rijden erg zwaar is voor je armen. Kortom, een bijzonder geslaagd evenement op Manger Cats. En rolstoeltennissers, jullie zijn welkom op onze club!

Varen op de Rijn

20130715 ELST  Wanneer u nu een vaartocht maakt met de Blauwe Bever van Utrechts Landschap beleeft u het rivieroeverlandschap van de Nederrijn in zomertooi.

Het schip kan bij elke krib aanleggen, dan gaat u van boord en maakt u een korte wandeling in één van de gebieden van Utrechts Landschap. Dat kan zijn in de Palmerswaard, Blauwe Kamer, de Elster Buitenwaarden of de Amerongse Bovenpolder.
Tijdens de tocht vertelt een gids over bijzonderheden.

Op zaterdag 20 juli 2013 zijn er twee vaarten:
*van 10.30 – 13.00 uur
*van 14.00 – 16.30 uur
Kosten: € 10,00 per persoon voor Beschermers en € 14,00 voor Niet Beschermers, kinderen 6 t/m 12 jaar € 7,00 (t/m 5 jaar gratis).
 Reserveren is noodzakelijk en  kan bij VVV Wijk bij Duurstede, tel. 0343-575995 of via  www.utrechtslandschap.nl/varen

Vertrekpunt  Rivieroevervaart: Parkeerplaats aan de N225 tussen Elst en Rhenen (bij bedrijf PAKO, Utrechtsestraatweg 149, 3911 TS Rhenen). Volg het bord “Parkeren Safariboot de Blauwe Bever”.     
Voor meer informatie over activiteiten van Utrechts Landschap zie: www.utrechtslandschap.nl

heuvelrugnieuws 16 juli 2013

Nieuwe directeur voor Rhenense Woningstichting

20130716 RHENEN   Martijn Rink is de nieuwe directeur van de Rhenense Woningstichting. Hij volgt Eep van Dijk op, die onlangs met vervroegd pensioen ging.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Landgoed Zonheuvel Doorn decor voor Sinterklaasfilm

20130716 DOORN  De mussen vallen van het dak, maar in Doorn wordt deze dagen hard gewerkt aan de nieuwe Sinterklaasfilm.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Scouts voorkomen bosbrand in Rhenens bos

20130716 RHENEN  Drie leden van Scouting Rhenen hebben maandagmiddag een bosbrand in het Rhenense bos voorkomen. Door alert te reageren op een tip van een voorbijganger konden zij het vuur onder controle houden.

Lees verder op de website van De Kaap

Spannend open jeu de boulestoernooi

20130716 LEERSUM   Met dank aan Staatsbosbeheer heeft Jeu de Boulesgroep Leersum haar vijfde open toernooi op de paden van landgoed Broekhuizen gehouden. Er waren dit keer 21 deelnemers uit Leersum en omgeving ingeschreven.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 17 juli 2013

Sofie’s vluchtheuvel in oprichting

20130717 DRIEBERGEN  In het asfalt van de Driebergse Buzziburglaan wordt deze week druk gefreesd en getimmerd voor een vluchtheuvel die de T-kruising veiliger moet maken. De bocht afsnijden zal niet meer gaan.
 

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Cursus eerste hulp in Utrechtse Heuvelrug

20130717 HEUVELRUG  Het Rode Kruis Utrechtse Heuvelrug biedt vanaf eind september een cursus eerste hulp aan. 

Lees verder op de website van De Kaap

‘Hap Stap…Happy!’ voor burgemeester

20130717 DRIEBERGEN  Burgemeester Naafs heeft op basisschool De Vuurvogel in Driebergen, uit handen van schoolleider Sonja Helling, een lespakket over overgewicht en sport in ontvangst genomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandstichters aangehouden in Doorn

2013017 DOORN   Agenten hebben dinsdagavond in Doorn twee mannen aangehouden op verdenking van brandstichting.

Lees verder op de website van De Kaap 

 

Kasteelcafé Amerongen vernieuwd

20130717 AMERONGEN   Het Kasteelcafé in Amerongen is compleet vernieuwd. Belangstellenden zijn welkom om het te komen bekijken. Het terras is ook toegankelijk zonder toegangskaartje voor het museum of de tuinen.

Lees verder op de website van De Kaap

IVN publiekswandeling zondag 21 juli: Nieuwe natuur bij de Hopschuur

20130717 LEUSDEN  Op zondag 21 juli organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publiekswandeling in het gebied van Huize Den Treek, in de omgeving van de Hopschuur.

De start is aan de Treekerweg, tegenover de Vioolbouwer/stenenwinkel nr. 44, 3832 RT Leusden. De gidsen van het IVN gaan samen met u kijken naar de biodiversiteit in de voedselarme natte gronden, in gebied dat normaliter niet voor publiek toegankelijk is. De wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.

Op landgoed Den Treek-Henschoten wordt op dit moment 60 hectare landbouwgrond omgetoverd tot nieuwe natuur. In 2012 is de eerste fase van 12 hectare gerealiseerd bij het Baggergat en de Hopschuur. De Hopschuur is een vakantie onderkomen voor aandeelhouders van het landgoed, die uit alle delen van de wereld komen. De fosfaatrijke bovengrond van voormalige landbouwpercelen is afgegraven, zodat voedselarme, natte gronden ontstaan om biodiversiteit terug te brengen. Veel wilde planten kunnen niet groeien op zwaar bemeste grond, maar wel op schraal zand. Een tien meter brede strook langs de Heiligenbergerbeek is afgegraven, zodat er natte bermen komen voor planten en dieren die van vochtige omstandigheden houden. In de beek werden boomstobben geplaatst als schuilgelegenheid voor vissen. Achter hotel Den Treek is een nat kwelgebied met orchideeën, echte koekoeksbloem en de ratelaar. Ook de ringslang voelt zich hier thuis. Langs de Vieweg kijken de IVN gidsen met u naar de bloemrijke bermen waar veel insecten in leven. Een wandeling met bijzondere flora en fauna in een gebied dat normaliter niet voor publiek toegankelijk is!       
                                                                                          
Meer informatie: IVN, tel. 033-2534882 of mail: wandelingen@ivnamersfoort.nl

Expositie Femke Bertels in Cultuurhuis Doorn

20130717 DOORN   Femke Bertels exposeert tot en met 26 augustus met zestien schilderijen op de vide van het Cultuurhuis Doorn. De expositie is te bezoeken tijdens kantoortijden en op zaterdagen van 10.00 tot 13.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 18 juli 2013

VVD-Heuvelrug tegen verbod op schaliegas

HEUVELRUG  De Heuvelrugse VVD vindt een verbod op proefboringen naar schaliegas op de Heuvelrug te ver gaan. ‘Er wordt een hetze over gehouden.’

Lees verder op nieuwspost Heuvelrug

Watertappunt verplicht in nieuwe openbare gebouwen

20130718 HEUVELRUG  Nieuwe scholen, sporthallen en andere openbare gebouwen in de gemeente Heuvelrug krijgen allemaal een tappunt, waar voorbijgangers hun flesjes kunnen vullen.

Lees verder op nieuwspost Heuvelrug

Een bijenhouder is nog geen imker

20130718 DRIEBERGEN  Op twaalf plaatsen in de regio werd zondag deelgenomen aan de open imkerijdag. Over het houden van bijen, hoe nodig ze zijn, over honing slingeren en waskaarsen maken. 

Lees verder op de website van De Kaap

Beukenstein onderzoekt fusie

20130718 DRIEBERGEN  Hoewel het Driebergse verzorgingshuis Beukenstein wordt opgeheven, zoals deze krant onlangs meldde, kan het zorgaanbod voor mensen met een rooms-katholieke achtergrond in Driebergen waarschijnlijk toch blijven voortbestaan. 

Lees verder op de website van De Kaap

Galerie Kampwegkerk van Welnúh zoekt vrijwilligers

20§30718 DOORN

De kerk, waar welzijnsstichting Welnúh is gevestigd, is een prachtige locatie om kunst te presenteren.

Peter Kroes, vrijwilliger bij Welnúh, heeft daarom het project op zich genomen om kunst in de kerk te exposeren. In het gebouw zijn kunstwerken van onder andere lokale kunstenaars te zien.


Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn voor de vrij- en zaterdagen vrijwilligers nodig die het eerste aanspreekpunt voor de bezoekers zijn en potentiële kopers en geïnteresseerden kunnen adviseren over de aanwezige kunst. Belangstellenden voor deze functie kunnen zich wenden tot Peter Kroes, p.kroes@welnuh.nl of 0343 523005. Kijk ook op
www.galeriekampwegkerk.nl of breng op vrijdag of zaterdag een bezoek aan de Galerie!
heuvelrugnieuws 19 juli 2013

Soap rond €7 precario

20130719 LEERSUM  De Leersumse Margot Lantinga wordt per brief gestalkt door de gemeente Utrechtse heuvelrug. Over zeven euro en twee cent aan precario, om precies te zijn. Die ze niet hoeft te betalen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Bedreigde bejaardenhuizen moeten transformeren

20130719 HEUVELRUG  Alle verzorgingstehuizen in Nederland staan onder druk, ook die op de Heuvelrug. Transformeren tot verpleeghuizen of andere specialistische zorg moet de tehuizen redden.


Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Verdriet om sluiting buurtsuper Langbroek

20130719 LANGBROEK   De enige buurtsuper in Langbroek sluit zaterdag de deuren. De winkel aan de Langbroekerdijk werd negen maanden geleden overgenomen, maar het bedrijf blijkt niet rendabel. 

Lees verder op de website van RTV Utrecht

JRUH: Straatverlichting op sommige plekken dimmen

20130719 HEUVELRUG  Op een aantal plekken kan het straatlicht gedimd worden, maar de veiligheid moet voorop blijven staan. Dat is het advies van de Jongerenraad van de Utrechtse Heuvelrug (JRUH).

 

Lees verder op de website van De Kaap

Ambtenaren moeten nog wennen aan flexwerken

20130719 HEUVELRUG   Ambtenaren zijn niet onverdeeld gelukkig met het nieuwe gemeentekantoor aan de Dorpsstraat in Doorn. Er zouden te weinig werkplekken voorhanden zijn en de werkruimtes worden door sommigen als kil en onpersoonlijk ervaren.

Lees verder op de website van De Kaap

heuvelrugnieuws 20 juli 2013

Spetterend programma EvenementenXpress van Welnuh

20130720 HEUVELRUG  Voor het komende seizoen is het programma van de EvenementenXpress, waaronder nu ook de Theaterbus valt, gereed.

Een greep uit het veelzijdige assortiment: het Singermuseum te Laren, Museum aan de Stroom (MAS) te Antwerpen, het Rijksmuseum, het Joods Historisch Museum, de Hermitage en het Van Goghmuseum te Amsterdam kunnen worden bezocht. Ook theatervoorstellingen staan weer op het programma, zoals bijvoorbeeld opnieuw Soldaat van Oranje in Katwijk en het toneelstuk Madame Rosa, met Anne Wil Blankers, in Den Haag.

Het programma is te vinden op de website van Welnuh www.welnuh.nl/activiteiten/evenementen. Ook kan het programma worden opgehaald bij de receptie van de Kampwegkerk in Doorn of worden aangevraagd op 0343 523000.


heuvelrugnieuws 21 juli 2013  
heuvelrugnieuws 22 juli 2013

Pleidooi voor lange tunnel Maarsbergen

20130722 MAARSBERGEN   ‘Het historisch hart Maarsbergen leeft’ is te lezen op het spandoek bij het veelbesproken kruispunt in het dorp. Met het in één keer ondertunnelen van spoorweg en kruispunt, zodat doorgaand verkeer ook echt ongehinderd door kan rijden, ziet het dorpscomité van Maarsbergen het dorp herleven.

 

Lees verder op de website van De Kaap

Ramkraak op supermarkt Amerongen

AMERONGEN – Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag rond 02.00 uur geprobeerd een ramkraak uit te voeren op het pand van de Jumbo en ING aan de Koenestraat in Amerongen.

 

Lees verder op de website van De Kaap

heuvelrugnieuws 26 juli 2013

Welstand verdwijnt van toneel

20130726 HEUVELRUG  Welstand, de aloude commissie die beslist of ver- of nieuwbouwplannen wel in een dorpsgezicht passen, is binnenkort niet meer. Het fuseert met het landschapserfgoedhuis, dat toeziet op een mooi buitengebied. De regels moeten meteen ook versoepelen, vindt de Heuvelrugse wethouder Verhoef.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Monumentaal Amerongen op de schop

20130726 AMERONGEN  Drie monumentale straatjes in het oude dorp van Amerongen gaan volgend jaar op de schop. Er komt nieuwe riolering onder en er iets meer voetpad naast. Helemaal tot aan de Groene Entree.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

SP onderzoekt koopzondag ook zelf

20130726 HEUVELRUG  De lokale SP wacht de officiele evaluatie van het experiment met de Heuvelrugse koopzondag niet af. Het gaat zelf vast de winkels af.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Schoonmaken op grote hoogte in Maarn

20130726 MAARN   Ondanks de tropische temperaturen in Nederland, gaat het werk wel gewoon door. Dat bewezen de werknemers die maandag op hoogte de hoogspanningsmasten aan de Buntlaan in Maarn schoonmaakten.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Aanzienlijke schade’ bij inbraak Bosbad

20130726 LEERSUM   Onbekenden hebben in de nacht van maandag op dinsdag ,,aanzienlijke” schade aangericht bij een inbraak in het Leersumse Bosbad. ,,Het exacte schadebedrag weet ik nog niet, maar dat kan in de honderden of duizenden euro’s lopen”.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Alles gaat in een rustiger tempo’

20130726 HEUVELRUG   Veel kans op smog boven midden-Nederland, een nationaal hitteplan dat in werking treedt. De zomer brengt tropische temperaturen met zich mee en ook op de Utrechtste Heuvelrug worden maatregelen getroffen.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Zonneburg staat voor sfeer en huiselijkheid’

20130726 DRIEBERGEN   Binnenkort is het twintig jaar geleden dat de particuliere ouderen residentie Zonneburg van start is gegaan. Inmiddels huren ongeveer vijftig cliënten een fraai en comfortabel verblijf bij één van de vier locaties.

Lees verder op de website van De Kaap

Man doet zich voor als bankmedewerker

20130726 DOORN  Woensdagochtend 24 juli werd een vrouw slachtoffer van een babbeltruc. Een man deed zich voor als een medewerker van een bank. De politie zoekt getuigen.

Rond 11.30 uur werd bij een 93-jarige bewoonster aan de Kombos aangebeld. Een net geklede jongeman stond voor de deur die aangaf van de bank van de bewoonster te zijn. Hij vertelde dat hij de pinpas van de bewoonster kwam halen omdat de vrouw vrijdag een nieuwe pas zou krijgen. De Doornse gaf haar pinpas. Tevens vroeg de man om haar pincode, die de vrouw ook gaf.
Toen de man weg was realiseerde de Doornse dat dit niet in de haak was. Er werd contact opgenomen met haar bank en de pinpas werd geblokkeerd. Er bleek geen geld van de rekening verdwenen.

Signalement
De man had een lichtgetinte huidskleur, is tussen de 23 en 25 jaar oud en ongeveer 1.72 meter lang met een slank postuur. Hij heeft kort donker haar en droeg een lange broek. Hij sprak vloeiend Nederlands en had een netjes en verzorgd uiterlijk.

Rijden op gestolen scooter

20130726 ZEIST   Op vrijdagochtend werd een jongen aangehouden omdat hij op een gestolen scooter reed.

Omstreeks 02.00 uur zagen agenten een auto en een motorscooter rijden over de Griftlaan. De agenten besloten de auto en de scooter te controleren. Een stopteken werd gegeven maar de motorscooter en auto gingen hierop harder rijden. Ter hoofte van de Griffensteinselaan ging de scooterrijder onderuit en de bestuurder rende hard weg. De achtervolging werd ingezet en de 14-jarige jongen uit Utrecht kon na een korte achtervolging worden aangehouden. Het slot van de scooter was kapot. Verder onderzoek wees uit dat de scooter zojuist was gestolen in Amerongen. De jongen is aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Doorn tekent voor glasvezel

20130726 DOORN   Doorn krijgt als één van de eerste dorpen in Nederland een glasvezelnetwerk. Wethouder Bert Homan ondertekende dinsdag namens de gemeente het convenant, de overeenkomst tussen de gemeente en CIF, voor het glasvezelnetwerk in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Kees van Kooten komt naar Cultuurhuis Doorn

20130726 DOORN   Het duurt nog even, maar op vrijdag 27 september komt Kees van Kooten naar Cultuurhuis Doorn voor een avondje literair amusement.

Lees verder op de website van De Kaap

Juf Iekje neemt afscheid van Wilhelminaschool

2013726 AMERONGEN   Juf Iekje Steffen nam vrijdag 19 juli afscheid van de Wilhelminaschool in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 27 juli 2013

Weinig animo koopzondag

20130727 HEUVELRUG  De animo voor de koopzondag onder Heuvelrugse winkeliers is nihil. Alleen een aantal supermarkten opent ’s middags de deuren. Zelfs ketens als HEMA, Zeeman en Blokker houden de deuren ‘voorlopig’ nog gesloten. De Doornse Maartenskerk is sowieso open.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

‘Hartveiligheid in Maarn en Maarsbergen’

20130727 MAARN   ,,Voordat ik EHBO’er werd, heb ik het een keer meegemaakt. Iemand kreeg een hartstilstand en ik wist niet wat ik moest doen”, vertelt Luty de Mooy, voorzitter van de EHBO-vereniging Maarn Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrug’s Got Talent tijdens corso

20130727 LEERSUM   Nog iets meer dan drie weken en dan is het weer corsoweekeinde in Leersum. Het programma biedt niet alleen de gebruikelijke optocht van praalwagens, maar ook het dagprogramma op zaterdag 17 augustus biedt volop entertainment voor de bezoekers.

Lees verder op de website van De Kaap

Leersumse speelt in tienerfilm Spijt!

20130727 LEERSUM   Plankenkoorts. Daar heeft Marilina Fabac (17) uit Leersum geen last van. Afgelopen maand werd haar droom werkelijkheid en debuteerde ze in de film ‘Spijt!’, één van de zes verfilmingen van de boeken van schrijfster Carry Slee.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 28 juli 2013

Kindervaart met de Blauwe Bever

20130728 RHENEN  Ahoy kinderen, wie vaart er mee met de Blauwe Bever?
Speciaal voor jullie, nieuwsgierige kinderen vanaf 6 jaar, maakt safariboot de Blauwe Bever een ontdekkingsreis langs de Nederrijn.
Een gids vertelt aan boord spannende verhalen over de rivier en de schipper leert je knopen leggen.
Bij de Palmerswaard, een natuurgebied in Rhenen, legt de boot aan. Samen gaan we op zoek om “raadsels langs de Rijn” op te lossen.

De boot vertrekt om 14.00 uur; de tocht duurt tot 16.30 uur.
Vertrekpunt: Remmerden: parkeerplaats aan de N225 tussen Elst en Rhenen (bij bedrijf PAKO, Utrechtsestraatweg 149,  3911 TS) tegenover industrieterrein Remmerden. Volg het bord “Parkeren Safariboot de Blauwe Bever”. Hier is voldoende parkeergelegenheid. U dient 15 minuten voor  vertrek aanwezig te zijn.
Kosten: voor jeugd van 6 tot en met 12 jaar € 7,00, voor volwassenen €13,00 (beschermers) of € 16,00 (niet-beschermers). Kinderen t/m 5 jaar gratis. Deze prijzen zijn inclusief een drankje en wat lekkers.

Reserveren via www.utrechtslandschap.nl/varen of VVV Wijk bij Duurstede 0343-575995.
Voor meer informatie over activiteiten van Utrechts Landschap: www.utrechtslandschap.nlver een ontdekkingsreis langs de Nederrijn.
Een gids vertelt aan boord spannende verhalen over de rivier en de schipper leert je knopen leggen.
Bij de Palmerswaard, een natuurgebied in Rhenen, legt de boot aan. Samen gaan we op zoek om “raadsels langs de Rijn” op te lossen.

Ouders en grootouders, speciaal voor de kleinere kinderen zijn ook welkom.

Eik valt door storm op huizen Driebergen

20130728 UTRECHT   De onweersbuien die vannacht over de regio trokken, hebben nauwelijks tot problemen geleid. Wel was er veel wateroverlast en viel er zondagmorgen een grote eik op twee huizen en enkele schuren in Driebergen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Wie weet waar Frankrijk ligt?

20130728 DOORN  Welnuh is op zoek naar enthousiaste (buurt)vrijwilligers die leerlingen willen ondersteunen bij hun huiswerk. Het gaat om leerlingen uit de eerste en tweede klas van het middelbaar onderwijs die huiswerkbegeleiding nodig hebben of willen.

Het Jongerenwerk van Welnuh wil in de nieuwe jongerenruimte in Doorn voor het schooljaar van 2013-2014 een huiswerkplek creeren op elke dinsdag en donderdag van 15.00 uur tot 17.00 uur met de mogelijkheid om na het huiswerk maken een uurtje te sporten.

De huiswerkplek is voorzien van laptops en internet waar tussen de 8 en 12 jongeren hun huiswerk in een rustige omgeving kunnen maken.

Voordat we starten willen we een club gemotiveerde vrijwilligers bij elkaar krijgen die de jongeren uit de Heuvelrug willen helpen op weg naar hun toekomst.
Heeft u/heb jij 1 x per maand (of meer) op dinsdag of op donderdag van 15.00 tot 17.00 uur tijd en bent u/ben jij bereid om deze leerlingen te helpen? Dan horen wij dat graag!
Aanmelden of vragen? Neem contact op met Joep van Dam via joep@welnuh.nl of bel naar 06-23883591.

Leersums duo met hart voor het Bloemencorso

20130728 LEERSUM   Gerrie van de Garde maakte vorig jaar haar laatste jurk voor de Bloemenkoningin in Leersum. Haar opvolgster stond al klaar: Wouda van den Brink heeft het stokje overgenomen.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Pittige’ klimtoertocht DTC

20130728 DRIEBERGEN   De Driebergse Tourclub (DTC) houdt op zondag 4 augustus een klimtoertocht. ,,De liefhebbers komen met deze pittige klimmetjes geheel aan hun trekken”, aldus de organisatie.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 29 juli 2013

Heidekweker verlaat Groene Long zonder wrok

20130729 DRIEBERGEN  Het laatste schuurtje van Henk Haalboom verdween afgelopen zaterdag van de oude kwekerij, om plaats te maken voor nieuwbouwwijk Groene Tuinen. Komt er toch een einde aan drie generaties Driebergse heidekwekers.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Aarzelend begin van koopzondag

20130729 HEUVELRUG   De kop is eraf. Zondagmiddag openden vijf supermarkten in Utrechtse Heuvelrug voor het eerst hun deuren voor het publiek. De vestigingen van C1000 en Albert Heijn in Doorn en Driebergen hadden de primeur van de nieuwe koopzondag.

Lees verder op de website van De Kaap

Festival Achter de Linie

20130729 AUSTERLITZ  Van zaterdag 3 augustus t/m zondag 11 augustus is iedereen weer welkom op Festival Achter de Linie in het zomerse Beauforthuis. Bezoekers kunnen luisteren naar een scala aan prachtige concerten, artiesten ontmoeten en van dichtij kijken hoe  Camera Ostinato wordt ontwikkeld.  En als het weer het toelaat is er natuurlijk weer kampvuur.

Centraal staat  Camera Ostinato. Jeroen en Sandra van Veen spelen op twee vleugels samen Canto Ostinato. David Haneke, videograaf en zoon van Michael Haneke, filmt en mixt met 10 camera’s de live-beelden, te zien op een groot doek achter de spelende pianisten. Insight wordt gedurende de week ontwikkeld en het publiek mag getuige zijn van de repetities. Op 10 augustus vindt de première plaats.
Jeroen van Veen, artist in residence zal tevens met vele gastmusici gedurende de hele week samen met het publiek de grenzen zoeken van de klassieke muziek. Varierend van Canto Ligconcerten, Einaudi, Opera, Klankschalen tot ‘U2 met een vleugje klassiek’. En wist je dat Liszt de Michael Jackson van zijn tijd was?

Het programma bestaat uit:
3 en 4 aug- ligconcert van de Canto Ostinato.
4 aug- de kindervoorstelling Dieren in Muziek. Met o.a.  het ‘Carnaval des Animeauxs
5 aug -A Night at the Opera, van de Parelvissers tot Bohemian Raphsody
6 aug -Ludovico Einaudi, vertolkt door Jeroen van Veen
7 aug -Dromen bij Philip Glass en Arvo Pärt
8 aug- U2 met een vleugje klassiek
9 aug – Loungen met klankschalen, hang, gitaar en piano
10 aug- Liszt4Kids
10 aug – Camera Ostinato – premiere
11 aug – DJ + piano
11 aug – Nederland van boven in NLXL, live muziekfilm gebaseerd op het boek van Karel Tomeï

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
HET HELE PROGRAMMA ZIE
WWW.ACHTERDELINIE.NL

reserveren
Beauforthuis www.beauforthuis.nl of tel. 0343 – 49 18 58.
lokatie 
Beauforthuis 
Woudenbergseweg 70 – 3711 AB Austerlitz 
tel. 0343 – 49 18 58
www.beauforthuis.nl
info@beauforthuis.nl

‘Lekker dagje uit’ tijdens Billys Day Out

20130729 DOORN   Landgoed Beukenrode in Doorn stond afgelopen weekend volop in het teken van Billys Day Out. Van vrijdag tot en met zondag konden kinderen en hun ouders er terecht voor diverse activiteiten.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 30 juli 2013

‘Stappen gezet voor openstelling Zanderij’

20130730 MAARN   Recreatie Midden Nederland laat weten dat er sinds de informatieavond in maart dit jaar weer een aantal stappen is gezet op weg naar de openstelling van de zandafgraving, Zanderij, in november.

Lees verder op de website van De Kaap

Wooninitiatief Driebergen zoekt jonge gezinnen

20130730 DRIEBERGEN  Het wooninitiatief Centraal&Sociaal Wonen Driebergen is op zoek naar jonge gezinnen. ,,Wonen in een gezellige, sociale, goed verzorgde buurt, met aandacht en interesse voor elkaar en voor andere buurtgenoten. Dat is waar ons initiatief voor staat.

Lees verder op de website van De Kaap

Straatroof zonder buit

20130730 ZEIST  Op maandag werd een straatroof gepleegd. De daders gingen ervandoor zonder buit.

Omstreeks 12.30 uur liep een 37-jarige man uit Odijk over de Couwenhove. Plotseling kwamen er twee lichtgetinte jongens op hem af. Ze bedreigde de man met een mes en probeerden zijn protemonnee uit zijn zak te stelen. Dit mislukte uiteindelijk en de jongens verdwenen op de fiets in de richting van de Weteringlaan. De politie is op zoek naar getuigen en zij kunnen bellen met 0900-8844.

Lezing over het woelige verleden van Polen bij Welnúh

20130730 DRIEBERGEN De Stichtse Zomerschool van Welnúh organiseert op dinsdag 6 augustus de lezing Het woelige verleden van Polen. Spreker is prof. dr. A. van Goudoever. Tijd: 10.00-12.00 uur in gebouw `De Vijver’, Vijverlaan 10, Driebergen. Kosten € 20,-


Een actief Pools beleid in de EU en een groeiend aantal Polen in Nederland vragen aandacht voor de Poolse geschiedenis.

Het zelfbeeld van het twintigste-eeuwse verleden wijkt sterk af van het beeld dat men in Nederland van Polen koestert. De Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, het opschuiven van Polen naar het westen hadden zodanige gevolgen voor Polen, dat het in 1945 een geheel ander land was geworden. Het Poolse nationalisme, door de Rooms-katholieke kerk gesteund, gaf een eenheidsbesef dat in schril contrast staat tot de eerdere verdeeldheid binnen de adel (Poolse landdag).

Ook Polen kende een Gouden Eeuw (na 1500). In de 18e eeuw ontstond overheersing door Rusland, Oostenrijk en Pruisen. Aanvankelijk waren Joden welkom in de 19e eeuw, tot antisemitisme de kop opstak. In de Tweede Wereldoorlog kwamen miljoenen joden en etnische Polen om; na de oorlog werd een groot aantal Polen verdreven wegens het opschuiven van de Russische grens.


Voor meer informatie en aanmelden: www.welnuh.nl en tel. 0343 523011 of via het inschrijfformulier in de brochure, verkrijgbaar bij de Steunpunten WZW en de receptie van de Kampwegkerk.


Zomerwandeling DHV ‘Thorheim’ in bossen De Ruiterberg

20130730 DOORN   De Doornse Historische Vereniging ‘Thorheim’ houdt zondagmiddag 4 augustus een zomerwandeling in de bossen van het landgoed De Ruiterberg.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 31 juli 2013

Heuvelrug snuffelt aan fusie met buurgemeenten

20130731 HEUVELRUG  De colleges van Utrechtse heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Rhenen en Bunnik gaan praten over een mogelijke herindeling.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Parasol houdt logeerkonijn koel

20130731 DRIEBERGEN   De zomervakantie betekent altijd topdrukte voor kinderboerderij ’t Woelige Nest in Driebergen. Als de baasjes op vakantie gaan, kunnen ze daar tegen betaling hun konijn of cavia onderbrengen.

Lees verder op de website van De Kaap

Plaatsing toeristische borden

20130731 RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum onthulde vorige week één van de vijf toeristische borden bij Tanteloes. De borden geven antwoord op de vraag “wat kan ik doen in de gemeente Rhenen”. Er staat een plattegrond van de directe omgeving op en nodigt uit om iets te gaan ondernemen.

vergroot foto

De op de borden aanwezige QR code linkt door naar www.uitinrhenen.nl, waar mensen “up to date” informatie kunnen vinden over bijvoorbeeld de bezienswaardigheden, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden in Rhenen.
De borden staan op Kwintelooyen, in het centrum van Rhenen bij de wensput, in Ouwehands Dierenpark en bij Tanteloes. Een vijfde bord komt volgend jaar in Elst bij de steenfabriek.

Avondexcursie door het Laarsenbos

20130731 RHENEN  Op woensdag 7 augustus a.s. staat om 19.00 uur een gids van Utrechts Landschap voor u klaar op de parkeerplaats naast de Erebegraafplaats op de Grebbeberg, Grebbeweg 123, 3911 AV Rhenen.

In de afgelopen winter zijn behoorlijk wat bomen verdwenen, maar nu wijst uw begeleider u op de moderne wijze van nieuwe aanplant. De jeugdige berken staan in wonderlijke plastic buizen, waarvoor uw gids de verklaring kent.
Wolven hoort of ziet u wel, maar de angst van Roodkapje hoeft u niet te koesteren. Ze behoren tot Ouwehands Dierenpark.
Honden houden we in dit bos aangelijnd.
Na anderhalf uur staat u weer op het uitgangspunt.
Geen kosten, geen reservering vooraf.
Meer info: www.utrechtslandschap.nl

In memoriam: Co van Engelenburg

20130731 AMERONGEN  Co van Engelenburg, erelid van voetbalvereniging DVSA uit Amerongen, is onlangs overleden. Dat meldt de club op de website.

Lees verder op de website van De Kaap