heuvelrugnieuws 1 juli 2012

College en raad oneens over lichtreclame

HEUVELRUG  De gemeenteraad wil niet dat het college doorgaat met het verkopen van lichtreclamebakken langs de Heuvelrugse wegen. Maar de gemeente wil de eerste negen borden toch vast laten ophangen.

Lees verder op Nieuespost Heuvelrug

Joyriding


LEERSUM   De politie heeft in de nacht van zaterdag 30 juni op zondag 1 juli een 16-jarige jongen uit Leersum aangehouden voor joyriding.

Surveillerende agenten zagen die nacht rond 00.50 uur een automoblist met stadslicht rijden en die opvallend rijgedrag vertoonde. Hierop gaven agenten de bestuurder een stopteken. De bestuurder ging er vervolgens met hoge snelheid richting de Dreef vandoor. Agenten zetten de achtervolging in en zagen dat de auto bij het Juffersland plotseling stilstond. De auto was door de tuin van twee woningen gereden en had een hekje van een andere woning aangereden. Bij de auto stonden twee jongens die bij het zien van de politie wegrenden. Agenten konden een van hen, een 16-jarige jongen, aanhouden.
De jongen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Het bleek dat hij de auto van zijn moeder zonder toestemming had meegenomen. De politie onderzoekt wie de andere inzittende van de auto was. De jongen zal de schade aan de tuinen vergoeden. Tegen de jongen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Natuur, recreatie en wonen mogelijk op Vliegbasis Soesterberg

SOESTERBERG  De gemeenteraden van Soest en Zeist hebben ieder voor hun eigen grondgebied het bestemmingsplan Vliegbasis Soesterberg vastgesteld, het kroonproject van het programma Hart van de Heuvelrug.

Dit betekent dat de transformatie van het merendeel van de voormalige Vliegbasis naar een natuurgebied met het Nationaal Militair Museum en een nieuwe woonwijk mogelijk wordt.  Wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof van Zeist: “Grote delen van het gebied dat vroeger hermetisch afgesloten was, kunnen in de toekomst door iedereen gebruikt worden om te wonen en te recreëren.” Wethouder Harry Witte van Soest vult aan: “Andere delen worden als rust- en stiltegebied voor dieren ingericht en beheerd. Over een paar jaar kan iedereen wandelen, fietsen en genieten van de prachtige natuur op de Vliegbasis.”
 
De gemeenteraad van Soest heeft op 21 juni ingestemd met het bestemmingsplan Vliegbasis Soesterberg. De gemeenteraad van Zeist op 28 juni. Nu de twee raadsbesluiten zijn genomen is het planologisch mogelijk de herinrichting te starten.
 
Waarom een nieuw bestemmingsplan
Om de wijziging van de Vliegbasis naar natuur, recreatie, wonen en deels nog steeds defensieterrein, juridisch en planologisch te regelen was een nieuw bestemmingsplan bij de beide gemeenten noodzakelijk. Dat ligt er nu. Omdat de Vliegbasis op grondgebied van de twee gemeenten ligt, was het echter niet mogelijk om één bestemmingsplan voor het gehele gebied te maken. Daarom stelden Zeist en Soest ieder een bestemmingsplan op voor het deel van de Vliegbasis binnen de eigen gemeentegrens. De bestemmingsplannen beschrijven de nieuwe bouw- en de gebruiksmogelijkheden voor het plangebied. Op grond van de oude bestemmingsplannen met alleen een militaire bestemming konden de plannen niet worden uitgevoerd. De toelichting heeft grotendeels betrekking op het gehele projectgebied en is voor beide gemeenten nagenoeg gelijk.
 
Wat gaat er gebeuren
Het terrein van de voormalige Vliegbasis wordt grotendeels bestemd voor recreatie en natuur met ecologische verbindingszones. Ook het Nationaal Militair Museum komt op de Vliegbasis. Het gebied van Camp New Amsterdam behoudt de militaire bestemming maar wordt doorsneden door één van de ecologische verbindingszones. Voor het gebied tussen Camp New Amsterdam en het bedrijventerrein Soesterberg-Noord maakt het bestemmingsplan woningbouw aan de rand van de Vliegbasis mogelijk op zowel Soester als Zeister grondgebied. De landingsbanen blijven prominent aanwezig in het gebied, als herinnering aan een eeuw lang vliegen. De zweefvliegvereniging blijft gebruik maken van het terrein.
 
De transformatie van Vliegbasis Soesterberg naar natuur, recreatie en wonen wordt onder andere mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht, gemeenten Soest en Zeist, Het Utrechts Landschap en Defensie. De partijen streven ernaar om de herinrichting in 2014 afgerond te hebben. Meer informatie staat op de website

You ‘ve got your troubles, I’ve got mine

AUSTERLITZ The Fortunes, de Britse popgroep die vooral succes had in de jaren 60 en 70 treedt zondag 8 juli op in het Beauforthuis.. Hun grootste successen zijn You’ve got your troubles en Here Comes That Rainy Day Feeling Again.

Maar ze zijn waarschijnlijk het bekendst vanwege hun nummer It’s the real thing dat in een Coca-Cola-reclamespotje gebruikt werd. 
The Fortunes worden aangevoerd door zanger, gitarist  Michael Smitham, 35 jaar lid van The Fortunes. 
De verdere huidige bezetting is: Glen Taylor (ex-Marmelade) – drums en zang (Obbladi, Obblada); Bob Jackson – toetsen, gitaar en zang (ex Badfinger); Eddy Mooney – bas en zang (ex Dakota en ex- Mind-Benders). 

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

zondag, 8 juli, 17.30 uur tapasconcert 
The Fortunes, You’ve got yout Troubles
entree € XX | re ductieprijs € 17,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)
heuvelrugnieuws 2 juli 2012

Kasteel Broekhuizen wordt horeca

LEERSUM  Kasteel Broekhuizen in Leersum wordt horecabedrijf. De nieuwe eigenaar kan het landgoed anders onmogelijk onderhouden.  ‘Het licht moet er weer aan.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Al zestig jaar gymlerares

LEERSUM   Hanny van der Meer uit Leersum viert deze week niet alleen haar 75e verjaardag, maar ook haar 60-jarig jubileum als gymlerares. Al veertig jaar geeft zij les in Leersum, op dit moment aan twee groepen in De Binder en eentje in De Schermerij.

Lees verder op de website van De Kaap

Gezamenlijke aanpak bedrijventerreinen Zuidoost Utrecht

HEUVELRUG  De gemeenten in Zuidoost Utrecht gaan samen aan de slag met het verbeteren van de bedrijventerreinen. Vier bedrijventerreinen in deze regio mogen uitbreiden. Dit hebben de betrokken gemeenten en de provincie Utrecht met elkaar afgesproken in het convenant bedrijventerreinen.

Bij de eerstvolgende herijking van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en Verordening besluiten de partijen of deze afspraken voldoende zijn en/ of dat er toch extra ruimte voor bedrijven nodig is. In de provincie Utrecht is de ruimte schaars, daarom is de provincie terughoudend met het toestaan van extra hectares bedrijventerreinen. Tegelijkertijd zijn bedrijventerreinen belangrijk voor de economie en de werkgelegenheid.

Gemeenten stemmen daarom regionaal af hoeveel extra oppervlakte bedrijventerreinen ze nodig denken te hebben en maken tegelijkertijd afspraken voor de verbetering van bestaande locaties. Als deze terreinen efficiënter gebruikt worden, hoeft er minder nieuwe ruimte vrij gemaakt te worden voor nieuwe terreinen. Het tot stand komen van een regionaal convenant is een voorwaarde voordat de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU) zal participeren dan wel investeren in de regio.
Het regionale convenant vloeit voort uit de in 2010 gemaakte afspraken tussen rijk, provincies en gemeenten over het gezond houden van de huidige terreinen en het voorkomen van een teveel aan nieuwe terreinen. Belangrijk onderdeel hierin is de samenwerking tussen gemeenten bij de planning en herstructurering van bedrijventerreinen.
Regio Zuidoost Utrecht bestaat uit de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Rhenen, Veenendaal en Renswoude.

Hennepkwekerij 


DRIEBERGEN  De politie heeft zondagavond 1 juli rond 19.00 uur in een woning aan De Engh een hennepplantage opgerold.

Na een melding gingen agenten naar de woning aan De Engh en stelden een onderzoek in. Daar troffen zij een hennepkwekerij aan met een grote hoeveelheid planten. De stroom werd op illegale wijze afgetapt. De politie trof geen personen in het pand aan. Naar de eigenaar van de hennepkwekerij wordt een onderzoek ingesteld.

Jeugd weet weg naar Manger Cats te vinden!

DRIEBERGEN  Tennisvereniging Manger Cats organiseerde afgelopen week de Jeugdweek om de jeugd de kans te geven zich goed thuis te gaan voelen op het fraaie nieuwe park van de club.

Manger Cats heeft een groot aantal jeugdleden (zo’n 325 van in totaal 800 leden). Het bleek een heel groot succes, zo’n 75% van alle jeugdleden wist de weg naar de banen te vinden tijdens deze week!  De jeugdweek werd mede mogelijk gemaakt door de steun van  Rabobank, Albert Hein en Instituut AdRhenum.
 
De tennisactiviteiten werden ingevuld volgens het nieuwe concept van de KNLTB waarbij kinderen aan de hand van de kleur van de bal waarmee zij tennissen worden ingedeeld in kleurgroepen (rood, oranje, groen, en geel) met elk hun specifieke partij- en toernooivorm. Voor rood was dat bijvoorbeeld een aantal korte mini-tenniswedstrijdjes, en voor groen was dat een enkel- en dubbelpartij met sets tot de 4.
 
De clubkampioenen in groep geel zijn: Floris Dorré, Pomme van Teeffelen, David van Veenendaal, Daan Goedhart (enkelspel), Jomijn van den Broek/Pomme van Teeffelen (dubbel).
 
Naast het tennissen zelf waren er verschillende gezelligheidsmomenten: pannenkoeken en friet eten, de loterij met leuke prijsjes, en op zaterdagavond de “Beach Party”, waar in tropische sferen getennist werd!
 
Het is duidelijk: Manger Cats en zijn jeugd gaan een mooie toekomst tegemoet!
 

Het ís zoals het was.


AMERONGEN  Vanaf 7 juli staat de 18de eeuw centraal op Kasteel Amerongen in de zomeropstelling Een zomerse dag in de 18de eeuw. Pronkstukken uit de 18de eeuw geven een intrigerend beeld van het leven van de heren en vrouwen Van Reede, graven van Athlone.

Het ís zoals het was. Een zomerse dag in de 18de eeuw

Een jaar lang boden de 17de-eeuwse bewoners van Kasteel Amerongen de bezoekers een kijkje in hun leven. De unieke multimediale presentatie van theatermaker Saskia Boddeke en cineast Peter Greenaway Een dag in het leven op het kasteel. Midzomerdag 1680 trok bijna 50.000 bezoekers sinds 1 juli 2011.
Vanaf 7 juli a.s. staat de 18de-eeuwse bewonersgeschiedenis van Kasteel Amerongen centraal. Een periode die begint met het overlijden van Margaretha Turnor, bouwvrouwe van Kasteel Amerongen. De eenvoud die Margaretha ten toon spreidde gold zeker niet voor wie na haar kwam. In de 18de eeuw zijn verschillende pronkstukken toegevoegd aan het interieur die veel zeggen over het leven van de bewoners. In de zomeropstelling wordt de bezoeker aan de hand van deze topstukken geleid van kamer naar kamer. U proeft hoe het “Huys” er in die tijd uitzag en hoe zorgvuldig het onlangs is gerestaureerd.
Een zomerse dag in de 18de eeuw. Vanaf 7 juli 2012.
De presentatie is uitsluitend met een gids te bezoeken. Donderdag tot en met zondag 11.00 – 17.00 uur.
Nieuwe openingstijden
7 juli t/m 28 oktober do t/m zo 11.00-17.00 uur
Nadere informatie voor de pers:
Kasteel Amerongen, lieke.vervoorn@kasteelamerongen.nl, tel 0343 56 37 66

Nieuw MVO-Platform Zeister bedrijfsleven

ZEIST  Ongeveer honderd Zeister bedrijven en organisaties kwamen vorige week op het Slot Zeist bij elkaar; om kennis te delen en gezamenlijk stappen te zetten op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof: “MVO-Platform Zeist verbindt de bestaande zakelijke netwerken van Zeist en omgeving op dit belangrijke thema. De deelnemers hebben MVO in hun genen zitten of willen er stappen in zetten. We zien dat er heel veel kennis aanwezig is bij de deelnemers, maar dat deze gefragmenteerd verdeeld is onder hen. Dus wordt iedere deelnemer er beter van als kennis wordt gedeeld en er samen wordt gewerkt.”

Aan thematafels is druk gesproken over concrete onderwerpen als energiebesparing, duurzame bedrijfsvoering en fair trade; hoe kunnen organisaties hierin stappen zetten en willen de deelnemers hier samen een vervolg aan geven.

De afgelopen tijd heeft een vertegenwoordiging van de zakelijke netwerken Zeist Onderneemt!, Zakelijk Zeist en de gemeente, in samenwerking met MVO Nederland veel bedrijfsbezoeken afgelegd en leden gepolst om te kijken of samenwerking wenselijk is. De bijeenkomst op het Slot Zeist was de eerste stap op weg naar een steeds groter groeiend MVO-platform, waarin bedrijven elkaar ontmoeten, kennis met elkaar delen, waar men ideeën brengt en haalt en kijkt naar mogelijke vormen van samenwerking. Het platform bundelt de initiatieven zodat deelnemers niet iedere keer zelf het wiel hoeven uit te vinden.

Arnout van Dijk, namens MVO-Platform Zeist: “Dat het platform nu al ruim honderd deelnemers telt is een grote, maar eerste stap. Het geeft ook aan hoezeer het onderwerp bij het Zeister bedrijfsleven leeft! Het zou mooi zijn als ook bedrijven van andere gemeenten aanhaken.”
 
Voor meer informatie over het MVO-Platform Zeist, zie www.mvo-platform-zeist.nl
heuvelrugnieuws 3 juli 2012

Ongeval met quad

ZEIST  Op maandagmiddag reed een quad tegen een auto die geparkeerd stond aan de Homeruslaan. Door de klap kwamen de twee opzittenden ten val.

 De 20-jarige man uit Zeist werd bewusteloos op de grond aangetroffen en werd vervoerd naar het ziekenhuis. De andere persoon, een 22 jarige man uit Zeist, werd bij kennis maar wel gewond vervoerd naar het ziekenhuis. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Olympische spelen op De Hoeksteen

LEERSUM  Het thema van het eindejaarsfeest van basisschool De Hoeksteen was dit jaar Olympische Spelen. Voorafgaand aan deze jaarlijkse happening overhandigden drie leerlingen een cheque van € 2073,- aan Jan Lengers.

Lees verder op de website van De Kaap

FietsNetwerkTocht met Maurits Groen

DRIEBERGEN   De organisatie ‘Fietsen Scoort’ heeft afgelopen vrijdag, samen met Antropia, een landelijke FietsNetwerkTocht gehouden voor bedrijven en (semi)overheid.

Lees verder op de website van De Kaap

Opbrengst veiling boven verwachting

DOORN  De opbrengst van de ‘goede doel veiling’ op basisschool Hoog Moersbergen in Doorn was vrijdagavond boven verwachting. Er werd geboden op 29 ‘kavels’. Het goede doel is de herinrichting van het schoolplein.

Lees verder op de website van De Kaap

ICT-diensten vanaf deze week gebundeld

HEUVELRUG/DOORN  De RID Utrecht (Regionale ICT-Dienst Utrecht) is deze week officieel van start gegaan in Soesterberg. Tot de verhuizing naar het nieuwe gemeentehuis (per 1 mei 2013) in Doorn, is dit de plek waar de ICT-diensten van de gemeenten Baarn, Bunnik, De Bilt, Soest, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede hun krachten bundelen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 4 juli 2012

Stationsgebied krijgt €140 miljoen van Rijk

HEUVELRUG  De bijdragen van de rijksoverheid aan het stationsgebied Driebergen-Zeist is veilig gesteld. Naast de 26,2 miljoen van provincie, BRU en de beide gemeente Zeist en Utrechtse heuvelrug draagt de rijskoverheid €140 bij aan het project.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Ex-Statenlid Van Hal Scheffer dood gevonden

PROVINCIE UTRECHT   De politie heeft in de bossen bij Zeist het stoffelijk overschot gevonden oud-PVV-Statenlid Jos van Hal Scheffer. Dat heeft de politie bevestigd. Van Hal Scheffer werd sinds dinsdagochtend vermist. Het gaat niet om een misdrijf, zegt de politie.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Succesvol Open Toernooi ATV

AMERONGEN   Bij de Amerongse Tennisvereniging (ATV) werd afgelopen week het BC Drost B.V Open gehouden.  Naast vele tennisfanaten uit Amerongen, waren er veel deelnemers uit omliggende gemeentes.

Lees verder op de website van De Kaap

Jongeren trekken weg, behoefte aan ouderenzorg neemt toe

HEUVELRUG   De krapte op de arbeidsmarkt wordt een groot knelpunt op de Heuvelrug, dat verwacht de Kamer van Koophandel. Het aantal jongeren neemt af, de vergrijzing neemt toe en de beroepsbevolking krimpt.

Lees verder op de website van De Kaap

Insecten op Nieuw Wulven

BUNNIK  Nieuw Wulven is met recht nieuw, want de laatste decennia zijn er de eerste boompjes geplant. Het gebied bestaat voornamelijk uit oude rivierklei en is gevuld met vakken van o.a. gelderse roos, inlandse vogelkers, veldesdoorn en wilde kers.

We zien open water met een moeras. Hier gaan we allereerst op zoek naar de eerste libellen en waterjuffers (wat zijn de verschillen ook alweer). Vanwege het riet is dit is ook de perfecte biotoop voor de blauwborst. Gaan we die zien? Verder is het gebied gevuld met meerdere plasjes, veel sloten en wandelpaden en zelfs een aantal ruiterpaden. Bij de sloten gaan we natuurlijk weer even kijken naar libellen. Voor ringslangen zijn broeihopen aangebracht en deze worden door vrijwilligers onderhouden. Wellicht liggen ze hier te zonnen. We zullen best wat vlinders zien, maar we durven te beloven in ieder geval een bont zandoogje waarvan de mannetjes een gebiedje terroriseren. Ze zitten op de uitkijk en vliegen op bij een voorbij vliegende vlinder. Dus ga mee op deze excursie, een kop koffie zit er altijd in.

De excursie vindt plaats op zondag 8 juli om 14.00 uur en start bij de ingang van Nieuw Wulven, Marsdijk t/o fort Vechten, 3981 HE te Bunnik
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn
heuvelrugnieuws 5 juli 2012

Maarnse zandafgraving beetje open voor publiek

MAARN  De hekken rond de voormalige Maarnse zandafgraving Zanderij gaan eindelijk weer open. Maar niet alle hekken. En zwemmen blijft er verboden.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Familiehockeyclub met sportieve groei-ambities

DOORN  De Doornse Hockeyclub wil de hockeyclub met de beste jeugdopleiding van de Heuvelrug worden. Jeroen Beumer, bestuurslid toekomstvisie, legt uit waar die ambitie vandaan komt en hoe de club deze waar wil maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Raad tegen woning aan Kersweg

AMERONGEN  De meerderheid van de gemeenteraad is tegen de bouw van een nieuwe woning aan de Kersweg. De raad sprak ernstige bedenkingen uit over het woningbouwplan dat Ameronger Kees van Rijsbergen heeft voor het perceel tussen de Zuylesteinseweg en de Kersweg.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 6 juli 2012

Nieuw kansen voor Huis Doorn

DOORN  Huis Doorn blijft in 2013 misschien toch open voor publiek. Den Haag geeft het voormalig verblijf van de Duitse keizer Wilhelm tijd en kans alsnog op de lijst met musea te komen.

Lees verdeer pp Nieuwspost Heuvelrug

Vertrek kazerne weer stapje dichterbij

DOORN  De verhuizing van de Doornse marinierskazerne naar Vlissingen is opnieuw een stapje dichterbij gekomen. De Tweede Kamer bevestigde vannacht minister Hillens koers.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Verkeersregelaar aangereden

RHENEN  Een automobiliste reed in de avond van donderdag 5 juli een verkeersregelaar aan. De man raakte gewond aan zijn schouder.

De politie kreeg rond 20.55 uur melding van een verkeersongeval op de Herenstraat. Een automobiliste zou een verkeersregelaar hebben aangereden. Ter plaatse troffen agenten de verkeersregelaar, een 50-jarige man uit Nijmegen, aan op de grond. Hij werd ondersteund door omstanders. Een automobiliste mocht de Herenstraat niet in, reed achteruit en vervolgens via de verkeerde kant alsnog de Herenstraat in. Hierbij werd de verkeersregelaar aangereden, waarbij hen ten val kwam. Hij is met vermoedelijk een gebroken schouders per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De automobiliste, een 28-jarige vrouw uit Hilversum, is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Zomeravondwandelingen door Driebergen

DRIEBERGEN  Ook dit jaar organiseert de stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu weer twee zomeravondwandelingen. Deze zullen worden gehouden op dinsdag 10 en woensdag 11 juli.

Lees verder op de website van De Kaap

Extra rijstrook op A12 vandaag geopend

HEUVELRUG  Automobilisten op de A12 richting Utrecht hebben vanochtend iets meer ruimte dan ze gewend zijn. De extra rijstrook tussen Driebergen en Bunnik wordt namelijk vrijdagochtend om vijf uur in gebruik genomen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Werving vrouwenvoetbal FC DriebergenLees verder op de website van De Kaap

Passend onderwijs op Maupertuus verder uitgebreid

DRIEBERGEN   Al vele jaren zitten op Maupertuus kinderen waarvoor ‘passend onderwijs’ nodig is. De school wil dit concept verder gaan uitbreiden.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 7 juli 2012

Bassin op zijn plek gehesen in Elst

ELST   Er is de afgelopen twee weken een groot gat gegraven in het perceel aan de Opslag (achter eierhandel Van der Grift) in Elst. Hierin is woensdag een groot bassin voor de riolering geplaatst.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Peuters naar De Trommelaar

MAARN   Peuterspeelzaal ‘t Hummelhonk zal per 1 januari 2013 gevestigd worden bij Kindercentrum De Trommelaar. De peutergroep valt met ingang van die datum onder de Wet Kinderopvang, zo heeft KMN Kind & Co – de aanbieder van beide voorzieningen – medegedeeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Imkers houden open dag

DOORN/DRIEBERGEN  In de gemeente Utrechtse Heuvelrug doen in het weekend van 14 en 15 juli meerdere imkers mee aan een landelijke open dag. Ze vertellen dan over hun hobby en het belang van bijen voor het in stand houden van de natuur.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 8 juli 2012

Naafs geeft kazernestrijd nog niet op

120708 DOORN  Burgemeester Naafs denkt niet dat de marinierskazerne al voor Doorn verloren is. Maar denkt toch voorzichtig al aan plan B.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Verkeersongeval met letsel 


ZEIST  Op zaterdagochtendreed een 84-jarige man uit Zeist in een auto over de Laan van Beek en Royen. Hij sloeg rechtsaf de Prins Bernhardlaan op. Hierbij zag hij een groep wielrenners over het hoofd.

Een 30-jarige wielrenner uit Utrecht werd door de auto geschept. Een ambulance heeft de man voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Hij hield schrammen en bulten over aan het ongeval.

Aanranding 


ZEIST Op zaterdagmiddag kreeg de politie de melding dat een vrouw was aangerand op het Vrijheidsplein. De 26-jarige vrouw uit Zeist fietste over het vrijheidsplein, toen een man op skeelers haar wenkte.

De vrouw stopte, omdat zij dacht dat je man iets wilde vragen. De man randde haar aan en ging er daarna snel vandoor. Agenten zochten in de omgeving naar de man en een centralist van de politiemeldkamer startte een Burgernetactie. Meerdere deelnemers belden dat zij de man hadden gezien op de Laan van Vollenhove. Agenten hebben de man niet meer aangetroffen, maar bedankt de deelnemers voor hun oplettendheid.

Landgoedexcursie Hoge Ginkel

LEERSUM  Het Utrechts Landschap verzorgt woensdagavond 11 juli vanaf 19.00 uur een wandelexcursie over Landgoed Hoge Ginkel in Leersum. 

Lees verder op de website van De Kaap

Theatervijfdaagse in Driebergen voor kinderen

DRIEBERGEN   Jeugdtheaterschool Midden Nederland (JTSMN) en stichting Welnúh organiseren van maandag 13 tot en met vrijdag 17 augustus (laatste week zomervakantie) de Theater5daagse.

Lees verder op de website van De Kaap

ODC gaat door met bedenken van activiteiten

DRIEBERGEN   Volop complimenten worden er uitgedeeld voor de vrolijke aankleding van de Traaij met bloemenmanden en plantenbakken. Het is vooral de gemeente die een pluim krijgt voor deze opwaardering van de Driebergse winkelstraat. ,,En dat is een beetje jammer”, vindt de Ondernemersvereniging Driebergen Centrum (ODC).

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 9 juli 2012

Bedrijven kennisas Zeist-Doorn gaan in zee

20120709 DOORN  Op uitnodiging van de KvK Midden-Nederland spraken woensdag 4 juli brancheorganisaties, gemeenten, adviesbureaus en andere ondernemingen af om rond de zogeheten kennisas Zeist-Doorn meer samen te ondernemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Start discussie in het digitale dorpscafé

120709 HEUVELRUG   De werkgroep Bruggenbouwers start op donderdag 12 juli een discussieforum op internet. De Bruggenbouwers willen de mening van de inwoners horen over de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Wielrenner gewond

120709 MAARSBERGEN  Zondagochtend reed een 45-jarige wielrenner uit Amersfoort met enkele andere wielrenners over het fietspad van de Scherpenzeelseweg. Omdat er een tegenligger aankwam, maakte de Amersfoorter ruimte.

Daarbij stuurde hij echter te ver naar rechts, belandde in de berm en botste tegen een boom. Hij werd met vooralsnog onbekend letsel per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht.
heuvelrugnieuws 10 juli 2012

Heuvelrug verkoopt Maarns gemeentehuis

20120710 MAARN  Het voormalig gemeentehuis van Maarn is verkocht. Aan wie en voor hoeveel wordt vrijdag duidelijk. Vrijdagochtend 10.30 uur tekent wethouder Homan een intentieovereenkomst met de kopers, aldus een aankondiging die vanochtend naar de pers is gestuurd.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Afscheid van Otto Bogaart

20120710 AMERONGEN  Het afsluitende volleybaltoernooi van SVA was voor Otto Bogaart het sein om te stoppen met zijn rol als scheidsrechter. Hij heeft die rol 40 jaar lang met veel plezier vervuld, nadat hij zelf ook volleyballer was geweest.

Lees verder op de website van De Kaap

Jongeren worden van de drank gehouden

20120710 HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat zich de komende jaren inzetten om alcoholgebruik onder jongeren te bestrijden. Het gemeentebestuur wil bereiken dat het alcoholgebruik onder jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar tot 2016 harder daalt dan het gemiddelde in de regio.

Lees verder op de website van De Kaap

Let de Stigter fietst haar pad

20120710 HEUVELRUG  Let de Stigter, voormalig burgemeester van Maarn en initiatiefneemster van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug, fietste zaterdag 7 juli het pad over de Heuvelrug dat naar haar genoemd is.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 11 juli 2012

Te paard de Heuvelrug op

20120711 LEERSUM  Staatsbosbeheer verzorgt woensdagavond 18 juli een avondrit te paard door nationaal park de Utrechtse Heuvelrug. Deze rit vindt plaats onder begeleiding van een gids.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD viert bereiken hoogste punt nieuw gebouw

20120711 DOORN   Het was dinsdag 10 juli feest bij KCD: het traditionele pannenbier werd gevierd omdat aannemer Boswijk het hoogste punt van de nieuw te bouwen kantine op Tuilland had bereikt.

Lees verder op de website van De Kaap

Straatsymfonieorkest Ricciotti speelt op Bloemencorso

20120711 LEERSUM   Het is de Stichting Muziek in de Maartenskerk gelukt het veelgevraagde Ricciotti Ensemble vast te leggen voor een concert tijdens het bloemencorso in Leersum op 18 augustus.

Lees verder op de website van De Kaap

Tabaksrotonde in Amerongen

20120711 AMERONGEN  Amerongen is niet alleen een Tabaksteeltmuseum rijk, maar nu ook een rotonde die herinnert aan 300 jaar tabaksteelt in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontmoetingscentrum dementie ook in Amerongen

20120711 AMERONGEN   Het ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in Amerongen opent op 11 september haar deuren aan de Jhr. H. van den Boschstraat 44. Eerder dit jaar opende het Ontmoetingscentrum Utrechtse Heuvelrug ‘De Vijver’ aan de Vijverlaan in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 12 juli 2012

Tegelmuur met foto’s bewoners L-Flat

20120712 ZEIST  De L-flat in de Zeister wijk Vollenhove heeft een flinke opknapbeurt gekregen met als grote blikvanger een tegelmuur met foto’s van de bewoners. De muur in de flat werd vandaag feestelijk onthuld.

Lees verder op de websirte van RTV Utrecht

Gemeente wil kwart miljoen van falende taxateur

20120712 DOORN  De gemeente Heuvelrug gaat een foutieve taxatie verhalen op de taxateur. De gemeente heeft het geld nodig voor het Cultuurhuis.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Tegenvallers vallen mee

20120712 HEUVELRUG  De rijksbezuiniging op de algemene uitkering valt mee, zegt de gemeente Heuvelrug. Maar er kan nog slecht nieuws komen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Kat beschoten 


20120712 LEERSUM   Op woensdag rond 21.15 uur werd de politie naar de Oude Kolk geroepen waar een kat beschoten zou zijn. Daar troffen zij de kat aan, deze had een schotwond boven het rechterpootje, vermoedelijk afkomstig van een luchtbuks. Dit moest in de buurt van de Oude Kolk veroorzaakt zijn, tussen 15.00 uur en 21.15 uur. De kat is door zijn bazin naar de dierenarts gebracht.
De politie zoekt getuigen van de beschieting, deze kunnen contact opnemen met district Heuvelrug, via 0900-8844.

Politieke excursie op Huis Doorn

DOORN   Het jaar 2012 is uitgeroepen tot Jaar van de Historische Buitenplaats. Daarom organiseert de statenfractie van de ChristenUnie dit jaar een serie excursies op buitenplaatsen met een rijke historie. Vorige week was Huis Doorn aan de beurt.

Lees verder op de website van De Kaap

Jazz at the Castle dit jaar op Landgoed Zonheuvel

20120912 AMERONGEN/DOORN   De stichting Jazz at the Castle zet haar festivaltraditie voort. Op 26 augustus zal het bekende jazz- en soulevenement weer plaatsvinden. Deze keer niet bij Kasteel Amerongen, maar in de tuinen van het Maarten Maartenshuis op Landgoed Zonheuvel in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 13 juli 2012

Berk en conifeer vogelvrij

20120713 HEUVELRUG  Voor het omzagen of -kappen van de boomsoorten berk en conifeer hoeft vanaf oktober niet langer een vergunning te worden aangevraagd. Ook wordt de ondergrens voor een kapvergunning verhoogd van diameter 20cm naar 30cm.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

140 miljoen voor stationsrenovatie vol vage details

20120713 DRIEBERGEN   Vorige week werd bekend dat het Ministerie van Infrastructuur en Milieu definitief besloten heeft om 140 miljoen beschikbaar te stellen voor de vernieuwing van het stationsgebied Driebergen-Zeist.

Lees verder op de website van De Kaap

Open Atelier moet deuren sluiten

20120713 AMERONGEN   Het Open Ateliermoet gooit het roer noodgedwongen om. De atelierruimte aan de Overstraat moet vanwege beperkte belangstelling voor het cursusaanbod dicht. De fysieke sluiting van het atelier wil niet zeggen dat de cursussen, die het Open Atelier nog wel aanbiedt, stoppen.

Lees verder op de website van De Kaap

D66 blij met openbaar subsidieregister

20120713 HEUVELRUG   Inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug kunnen sinds enkele weken op de gemeentelijke website een overzicht vinden van alle subsidies die door de gemeente worden verstrekt.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 14 juli 2012

Raad voor Cultuur blijft erbij: Huis Doorn moet dicht

20120714 HEUVELRUG  Het voortbestaan van Huis Doorn hangt aan een zijden draadje. De bezwaren van het museum tegen het subsidieadvies van de Raad voor Cultuur zijn afgewezen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Bushaltes in Zeist worden toegankelijker 


20120714 ZEIST  De gemeente Zeist en Bestuur Regio Utrecht (BRU) gaan samen de bushaltes in Zeist opnieuw inrichten zodat ouderen en minder-validen makkelijker de bus in en uit kunnen stappen.

BRU en de gemeente Zeist doen dit samen. BRU heeft van de rijksoverheid geld gekregen om bushaltes in de regio toegankelijker te maken. Het gaat in totaal om ongeveer 700 haltes, waarvan 80 in Zeist. De gemeente Zeist heeft inmiddels met BRU afspraken gemaakt over welke 80 bushaltes voor deze subsidie in aanmerking komen.

Wethouder Johan Varkevisser van Duurzaam veilig verkeer en vervoer: “De gemeente Zeist vindt toegankelijkheid van het openbaar vervoer zo belangrijk dat we zelf in de andere 50 bushaltes die in gemeentelijk beheer zijn, willen investeren. Het toegankelijk maken van die bushaltes gebeurt dan in combinatie met grote verkeersprojecten, zoals de reconstructie van de Panweg. Uiteindelijk worden 125 van de 130 bushaltes in heel Zeist toegankelijker gemaakt voor ouderen en minder-validen.”

Hoe ziet een toegankelijke bushalte er uit?
Een toegankelijke bushalte bestaat uit een verhoogd perron zodat reizigers eenvoudiger de bus in en uit kunnen stappen. De perrons worden bovendien breder gemaakt, wat bijvoorbeeld prettig is voor reizigers met een kinderwagen, of in een rolstoel. Ook komen er op het perron geleidetegels, speciaal voor de visueel beperkte reiziger. De bushaven wordt verder voorzien van asfalt of beton, en de afwatering wordt verbeterd. Hierdoor is er minder kans op plasvorming.

Planning
Naar verwachting zal BRU vanaf eind 2012 de 80 bushaltes toegankelijk gaan maken. Doordat de bushaltes hoger en breder worden, kan dit in sommige gevallen leiden tot een iets andere inrichting van de straat, zoals het omvormen van een groenvak tot een stoep. Als sprake is van een aanzienlijke wijziging zal de gemeente met de direct aanwonenden het nieuwe ontwerp bespreken. De haltes die de gemeente zelf wil aanpassen zijn al deels verhoogd of worden in 2012 of 2013 tijdens de lopende verkeersprojecten aangepast.

BRU
Bestuur Regio Utrecht (BRU) is een samenwerkingsverband van negen gemeenten in de regio Utrecht. Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Vianen en Zeist werken aan een verbetering van de bereikbaarheid, de leefbaarheid en de economische ontwikkeling van het gebied.

Open Jeu de boules toernooi

20120714 LEERSUM   Met dank aan Staatsbosbeheer kan jeu de boulesgroep Leersum voor het vierde jaar op rij een open toernooi organiseren op de paden van landgoed Boekhuizen bij de ingang aan de Broekhuizerlaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Huiverig voor jongerencentrum

20120714 DOORN   De bewoners van wijk De Wijngaard zijn huiverig voor de plannen van de gemeente om het jongerencentrum te verplaatsen van het centrum van Doorn naar sporthal Steinheim.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 15 juli 2012

Kerktoren Amerongen in de verkoop

20120715 HEUVELRUG   De Andrieskerktoren in Amerongen staat te koop. De gemeente Utrechtse Heuvelrug zet zo’n vijftig gebouwen in de verkoop om de begroting op orde te krijgen. 

Lees verder op de website RTV Utrecht

Nieuws van kinderboerderij ’t Woelige Nest

20120715 DRIEBERGEN  De kinderboerderij timmert hard aan de educatieve weg. Inmiddels heeft de educatief medewerkster (Jasione van Esch) voor alle groepen van de basisschool (voor groep 1 tot en met groep 8) lesprogramma’s ontwikkeld die zeer de moeite waard zijn om te volgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw cultuurprogramma in de Cultuurhuizen Heuvelrug

20120715 HEUVELRUG   Het cultureel aanbod voor het komende seizoen 2012-2013 in de Cultuurhuizen Pléiade Doorn en De Binder Leersum is weer bekend.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 16 juli 2012

Paarden op hol

2012016 RHENEN  Zondagochtend kreeg de politie een melding dat er op de Oude Veensegrindweg vier paarden op hol waren geslagen. Ter plaatse bleek dat de koets met vier paarden ervoor op zijn kant lag, nadat er over een boomstronk werd gereden.

De inzittenden van de koets, een 10-jarig meisje en een 36-jarige vrouw, beiden uit Veenendaal, kwamen hierdoor ten val. Zij zijn ter plaatse behandeld door de ambulancedienst en vervolgens door een bekende naar het ziekenhuis gebracht. De eigenaar van de koets, een 47-jarige man uit Rhenen, kon met enige aanwijzingen de twee paarden naar huis laten lopen. De andere twee paarden waren ervandoor gegaan richting de Defensieweg, maar werden opgevangen door behulpzame omstanders. De paarden raakten niet gewond bij het incident en zijn teruggebracht naar de eigenaar.

Intentieovereenkomst Verkoop gemeentekantoor Maarn getekend

20120716 MAARN  Vrijdagmorgen hebben investeerder Jan Pater en wethouder Bert Homan hun handtekening gezet onder de intentieovereenkomst Verkoop gemeentekantoor Maarn.

Er wordt een stichting ‘Vrienden van het gemeentehuis’ opgericht die eigenaar wordt van het voorterrein. Hierdoor kunnen de festiviteiten op Koninginnedag gewoon op de vertrouwde locatie door gaan. De stichting wordt ook eigenaar van het monument voor de gevallenen en een deel van het oorspronkelijke gemeentehuis. Hierdoor komt ook de klok in beheer van de stichting en blijft de raadszaal als trouwlocatie gehandhaafd. De raadszaal kan ook als expositie- of vergaderruimte dienen.
Het plan is om de serre in te richten met een restaurant/brasserie. Over de verdere invulling van de begane grond worden gesprekken gevoerd, waarbij gedacht wordt aan een invulling door maatschappelijke organisaties. Verder wordt onderzocht of op de verdiepingen appartementen kunnen worden gerealiseerd. De houten barakken aan de Lindenlaan worden verwijderd zodat plek vrijkomt voor bouwkavels. 
Tot slot gaat de brandweer uit de voormalige ambtswoning. Zij nemen hun intrek in Veenendaal.

De verwachting is dat over twee jaar het voormalige gemeentehuis ‘als nieuw’ is ingericht. Het restaurant of de brasserie hoopt over een jaar haar deuren al te openen. De transformatie van het voormalige gemeentehuis neemt uiteraard tijd in beslag omdat het bestemmingsplan aangepast moet worden. Daarnaast moeten alle vergunningen nog worden aangevraagd en verleend.
(bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Nieuw doel Heuvelrugwijn

20120716 DRIEBERGEN  De medewerkers van jongerenruimte Djoi aan de Engweg in Driebergen werden blij verrast door het bericht dat de ruimte is aangewezen als goed doel voor de opbrengst van de Heuvelrugwijn komend jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

DoornRoosjeboom geplant op de Keizerswei

20120716 DOORN   Van 7 tot en met 14 juli werd voor de vierde keer door de Stichting DoornRoosje een vakantieweek in het Roosevelthuis in Doorn georganiseerd. Het thema van de week was deze keer ‘Elke dag een feest!?’

Lees verder op de website van De Kaap

Achtste editie Doornse Kindervakantieweek

20120716 DOORN  De achtste Doornse Kindervakantieweek vindt plaats van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 augustus van 10.00 tot 15.00 uur aan de Van Bennekomweg. Het thema is dit jaar ‘verleg je grenzen’.

Lees verder op de website van De Kaap

Kleurige Blauwe Kamer

20120716 RHENEN  Op woensdagavond 18 juli 2012 organiseert Utrechts Landschap een wandelexcursie met gids in de Blauwe Kamer, het natuurgebied langs de Nederrijn tussen Wageningen en Rhenen.

Hartje zomer kent hier een maximaal kleurenpallet met heel veel geel van de manshoge mosterdplanten, het rose van de distels en het paars van de kattenstaart.
Het is puur genieten van de rijke zomerse natuur!

Om 19.00 uur wacht een gids u op bij het infocentrum naast de ingang van restaurant De Blauwe Kamer,  De Blaauwe Kamer 15,  6702 PA Wageningen.
Deelname is gratis, reserveren is niet nodig.
Advies: stevig schoeisel of laarzen en een verrekijker mee.

Zomeravondwandeling in de Kaapse Bossen

20120716 DOORN  Wist u dat het in de zomer vaak heel rustig is in het bos. Nederland trekt massaal naar het buitenland of de kust. En in het bos, daar heerst de rust. Wilt u deze rust ervaren? Ga dan mee op woensdag 25 juli met onze gids op een zomeravondwandeling. Geniet van de stilte, luister naar de vogels. Wie weet spot u wel een ree? Of vindt u de sporen van een vos.

Op vakantie in de natuur
Wanneer u wandelt op de Utrechtse Heuvelrug is het vakantie. U ervaart rust, ruimte en prachtige vergezichten. Kortom, u bent op vakantie in de natuur. En dat midden in de zomer en midden in het land. Onze gids zal u wijzen op de vele verhalen die de heuvelrug te vertellen heeft. En op de sporen die u ziet en de vogelgeluiden die u hoort.
De wandeling start op 25 juli om 20 uur vanaf de parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen (langs de rijksweg N225 tussen Doorn en Leersum).

Kijk op www.natuurmonumenten.nl voor alle informatie en om u aan te melden. Bent u al lid van Natuurmonumenten? Dan krijgt u natuurlijk korting voor deze excursie. Kosten voor niet-leden zijn € 7,50, voor leden € 4,50 en voor kinderen € 2,50.
heuvelrugnieuws 17 juli 2012

Trein rijdt langzamer vanwege verwarde man

20120717 DRIEBERGEN  In de bossen van Driebergen is een vermiste man uit Rotterdam aangetroffen. De 50-jarige man was gistermiddag in verwarde toestand van huis gegaan en zou volgens familieleden naar Driebergen zijn gereisd.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

D66: meer aandacht voor stageplaatsen

20120717 HEUVELRUG   D66 Utrechtse Heuvelrug wil snellere invoering van Social Return in aanbestedingen en inkopen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Interplant wil uitbreiden

20120717 LEERSUM  Interplant wil misschien ´een stukje grond´ en ´misschien een kas´ van Darthuizer kwekerij overnemen als dat verhuist naar Flevoland. Dat heeft het bedrijf laten weten aan wethouder Verhoef en burgemeester Naafs, tijdens een bedrijfsbezoek.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Rijp voor “De rijdende rechter”

20120717 DRIEBERGEN  Middels onderstaande Raadsinformatiebrief heeft het college de gemeenteraad op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen rondom de restauratie van Broekbergen en de daarmee gepaard gaande spanningen tussen de buren.

    1.    Inleiding
Rondom het Masterplan Broekbergen, Kloosterlaantje 1 in Driebergen-Rijsenburg van de heer Den Boon voor restauratie van hoofdhuis en tuin, gebruik van dit pand, en verdere invulling (nieuwbouw en gebruik) van de buitenplaats zijn op diverse fronten spanningen ontstaan tussen de familie Den Boon en de naast wonende buren. Dit heeft er toe geleid dat keer op keer bezwaar- en beroepszaken ontstonden. Tegen de verleende 1e en 2e fase vergunning voor de restauratie en verbouw van het hoofdhuis voor bewoning is door de buren bezwaar en beroep ingesteld. Uiteindelijk heeft de rechter voorgesteld om een mediationtraject in te zetten. Met deze brief informeren wij u over de uitkomst van de mediation en het vervolg hierop.

    2.    Kern
Kloosterlaantje 1
Er zijn enkele bijeenkomsten met de bewoners en omwonenden van het Kloosterlaantje geweest, waarbij ook de gemeente was vertegenwoordigd. Zoals u bekend is, is de inhoud van deze gesprekken vertrouwelijk, zodat hierover geen mededelingen kunnen worden gedaan. De mediation heeft in eerste instantie niet tot een gedeeld resultaat geleid omdat het traject is afgebroken door mevrouw Van het Nederend (Kloosterlaantje2) in januari 2012. Geheel zonder resultaat is deze mediation niet gebleven: een aantal van de door verschillende betrokkenen ingebrachte wensen is door de gemeente uitgevoerd (o.a. parkeerverbod Kloosterlaantje). Onlangs hebben alle partijen besloten om een nieuw mediationtraject op te starten, met een andere mediator. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de op te starten planologische procedure soepeler verloopt.


Door de heer Den Boon en de gemeente is hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank dat op het Kloosterlaantje 1 wonen niet is toegestaan. De Raad van State wilde de zaak niet aanhouden voor het lopende mediationtraject. Daardoor ontstond er een conflict met mevrouw Van het Nederend en haar adviseur. Het college heeft van de Raad van State de opdracht gekregen om een nieuwe beslissing op bezwaar (bouwvergunning 1e en 2e fase verbouw hoofdhuis Kloosterlaantje 1 voor bewoning ) te nemen. Dat betekent dat de gemeente óf moest weigeren óf de aanvraag moest beschouwen als een aanvraag om een planologische ontheffing of projectbesluit.

Omdat het bouwplan (gebruik) volgens de rechter in strijd is met het bestemmingsplan en de aanvraag ingediend is voor invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, kan deze bouwaanvraag alleen via een projectbesluit op grond van artikel 3.10 Wet ruimtelijke ordening vergund worden. Dit is de procedure die in de periode dat de aanvraag is ingediend van toepassing was op dit soort planologische afwijkingen. De gemeenteraad is bevoegd, voor een project van gemeentelijk belang, een projectbesluit te nemen. Gezien het feit dat wij altijd kenbaar hebben gemaakt te willen meewerken aan de bewoning van het hoofdhuis wordt  nu voorgesteld de planologische procedure op te starten. De aanvrager, de heer Den Boon, heeft ingestemd met het opstarten van deze planologische procedure en toegezegd een ruimtelijke onderbouwing aan te zullen leveren. Daarbij moet nog worden vermeld dat de heer Den Boon zijn aanvraag 1e fase bouwvergunning niet kan intrekken (en dan een Wabo-projectbesluit of partiële herziening aanvragen) omdat deze aanvraag/vergunning gekoppeld is aan de Kanjersubsidie die hij heeft ontvangen voor de restauratie en verbouw voor bewoning van het hoofdhuis.

In de door de Raad vastgestelde nota ‘Buitens op de Heuvelrug’ over buitenplaatsen is opgenomen dat bewoning van een buitenplaats historisch gezien  de meest voor de hand liggende bestemming is. De eigenaar van Broekbergen heeft vanaf 2008 kenbaar gemaakt het hoofdhuis te willen bewonen met zijn familie, en de overige bebouwing (bestaand en nieuw) voor maatschappelijke doeleinden te willen gebruiken. Om in aanmerking te kunnen komen voor een kanjersubsidie voor de restauratie van het hoofdhuis heeft hij, in overleg met de gemeente, een bouwvergunning 1e fase ingediend op 25 september 2009 voor de restauratiewerkzaamheden en de verbouw voor bewoning. Op deze vergunning moet de gemeente nu een nieuw besluit nemen, en wij hebben in onze vergadering van 29 mei jl. ingestemd met het in gang zetten van de wijzigingsprocedure artikel 3.10 Wro (de wetgeving van 25-09-2009 moet hier worden toegepast). Het belang in deze is dat een rijksmonumentaal hoofdhuis behouden blijft. De raad is het bevoegd gezag in deze procedure, als het gaat om projecten met een gemeentelijk belang.

Kloosterlaantje 2 en 3
Kloosterlaantje 2 (vroeger dienstwoning) en 3 (voormalige schuur) worden bewoond door de voormalige eigenaresse van de buitenplaats Broekbergen, en door haar dochter. Ook dit perceel valt onder de bestemming Maatschappelijke doeleinden in bestemmingsplan Buitengebied Driebergen. Kloosterlaantje 2 kan, evenmin als het hoofdhuis Kloosterlaantje 1,  beschouwd worden als bewoning ondergeschikt aan de maatschappelijke activiteiten die uitgevoerd worden op de buitenplaats Broekbergen. Volgens het bestemmingsplan en de rechter zou hier ook sprake zijn van strijdigheid. Echter, de gemeente heeft op 17 maart 2009 aan mevrouw Van het Nederend schriftelijk meegedeeld de woning als een burgerwoning te beschouwen. Dit moet procedureel nog worden aangepast in het te actualiseren bestemmingsplan. Dit zou door middel van een Wabo-projectbesluit of een partiële herziening kunnen. De raad is bevoegd gezag.

Kloosterlaantje 3 is een omgebouwde schuur en heeft geen woonbestemming. Deze situatie is al zeer lange tijd zo, en in het bestemmingsplan Buitengebied Driebergen is dit niet goed geïnventariseerd. Legalisatie wordt moeilijk, omdat het in strijd is met het gemeentelijk en provinciaal beleid.

Door middel van deze informatiebrief hebben wij u vooraf  willen informeren over hetgeen voor besluitvorming naar de raad zal worden gestuurd.

Canto Ostinato opent zomerserie

20120717 AUSTERLITZ  Zaterdagavond 21 juli in het Beauforthuis Zeist/Austerlitz ; De Canto Ostinato bij Schemering voorafgegaan aan een boswandeling. 


Om 19.30 uur neemt de gids je mee door het bos om te luisteren naar de geluiden van de vallende avond. Om 21.30 uur kun je luisteren naar de  Canto Ostinato. Het beroemde muziekstuk van Simeon ten Holt dat voor veel mensen een speciale betekenis heeft. De Canto wordt op 2 vleugels uitgevoerd door Daphne Keuning en Robert Lambermont. Beide musici zijn gespecialiceerd in het uitvoeren van muziek van Ten Holt. 

Het theatercafé is de hele dag open en voorafgaand aan de wandeling of het concert kun je lekker tapas eten.
Overige zomerconcerten in het Beauforthuis deze zomer: 
 28 juli; Satie – een theaterfilmconcert door Jeroen & Sandra van Veen 
11 aug: De Canto Ostinato door het Cello8tet 
19 aug: De grenzen van Flamenco door Vaarzon Morel, Meijer en Ruller.
heuvelrugnieuws 18 juli 2012

Een zomermiddag op de Plantage

20120718 ELST  Op zaterdag 21 juli aanstaande bent u om 14.00 uur van harte welkom op de parkeerplaats van de Plantage Willem III tussen Elst en het ecoduct, de wildpassage onder de weg van Rhenen naar Elst (N225).

Daar wacht een gids van Utrechts Landschap om met u gedurende 1½ uur in het glooiende landschap van de Plantage Willem III rond te zwerven.
De rol die de grote grazers, de koniks, galloways, damherten en reeën, hier spelen is van veel groter belang dan de argeloze bezoeker kan bevroeden. De gids gaat graag op uw vragen in. Van harte welkom dus!
Reserveren overbodig en geen kosten.
Nadere inlichtingen: www.utrechtslandschap.nl

Ongelukkig uitgestapt

20120718  RHENEN  Op dinsdag rond 18.00 uur kreeg de politie de melding dat een vrouw op de Cuneraweg gewond was geraakt. De vrouw bleek te zijn uitgestapt uit de auto, waarna haar 73-jarige man de auto wilde inparkeren.

De vrouw had hierbij niet in de gaten dat haar jas tussen de autodeur was blijven steken. Zij werd vervolgens enkele meters meegesleurd. De vrouw liep hierbij schrammen en een gebroken pols op. Zij is overgebracht naar het ziekenhuis.

Nieuwe kunstgrasvelden voor sportverenigingen

20120718 HEUVELRUG   Het nieuwe kunstgrasveld van de Doornse Hockeyclub is de eerste artificiële mat die gelegd is in een reeks van negen velden die in de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden aangelegd en/of aangepakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Lunchconcert Maartenskerk: Van Rusland naar Argentinië

20120718 DOORN   Mensen die op zaterdagmiddag 4 augustus de Maartenskerk bezoeken, maken in drie kwartier een muzikale reis rond de wereld.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 19 juli 2012

Gemeente in de bres voor Huis Doorn

20120719 DOORN  De toekomst van Huis Doorn loopt gevaar. De Raad voor Cultuur heeft vorige week besloten vast te houden aan haar eerdere advies om de rijkssubsidie met meer dan de helft te korten.

Als Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Tweede Kamer dit advies overnemen betekent dit de sluiting van zowel het rijksmuseum als het park. Sluiting zal een enorme impact hebben op het dorp Doorn, waarvan de geschiedenis onlosmakelijk is verbonden met het in oorsprong middeleeuwse Huis Doorn.

In 1919 nam de verdreven Duitse Keizer Wilhelm II hier in Doorn zijn toevlucht. Hij nam wagon-ladingen vol kostbare goederen, zoals schilderijen, meubels en zilver nam mee uit zijn imposante paleizen. Huis en collectie trekken jaarlijks tienduizenden bezoekers, evenals het park.
Het park is gratis toegankelijk en een geliefde plek om in te wandelen. Huis Doorn is één van de weinige buitenplaatsen die opengesteld is voor publiek en vormt het middelpunt van veel culturele evenementen. Maar voor hoe lang nog?

Samen sterk
Om de Tweede Kamer te overtuigen van het belang van Huis Doorn en sluiting te voorkomen, is de gemeente samen met de provincie een actieve lobby begonnen. In een brief aan de commissie Cultuur van de Tweede Kamer, heeft het college van de Utrechtse Heuvelrug duidelijk gemaakt waarom Huis Doorn zo belangrijk is, niet alleen voor de eigen regio, maar ook nationaal en internationaal. De commissie vervult een belangrijke rol bij het definitieve besluit over de toekomst van Huis Doorn.

Educatief voor de jeugd
Bezoekers uit binnen- en buitenland kunnen nu nog genieten van de kunstcollectie, die de eeuwenlange historie van een Europees vorstenhuis laat zien. Voor scholen, zowel uit de regio als ver daarbuiten, biedt Huis Doorn een boeiend educatief programma, waardoor kinderen en jongeren ‘tastbaar’ kennis kunnen maken met een belangrijke episode uit de Europese geschiedenis.  

Huis Doorn is uniek en moet blijven!
De gezamenlijke inspanning van de provincie en de gemeente heeft al opgeleverd dat Huis Doorn vier maanden uitstel heeft gekregen om aan te tonen dat het museum open moet blijven en dat de rijkssubsidie dus niet gekort mag worden. In dit korte tijdsbestek zullen we alles op alles zetten om Huis Doorn te kunnen behouden. De eerstvolgende kastelentocht, die op 19 augustus a.s. vertrekt vanuit Huis Doorn, zal in het teken staan van zijn toekomst. De gemeente zal dan samen met de provincie, het museum en vele sympathisanten een duidelijke boodschap afgeven aan de Tweede Kamer: Huis Doorn is uniek en moet open blijven!  

Vechtersbaas aangehouden

20120719 ZEIST  In de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 juli werd een vechtersbaas aangehouden. Daarbij werd pepperspray gebruikt.

Rond 02.00 uur kreeg de politie de melding dat er gevochten werd in een café aan de Steynlaan. Toen agenten ter plaatse kwamen troffen ze een man aan, die buiten bewustzijn was en geholpen werd door ambulancepersoneel. Volgens getuigen had deze man met verschillende gasten gevochten. Niemand wilde daarvan aangifte doen.
Na een paar minuten kwam de man plotseling bij en werd zeer agressief en beledigend richting de hulpverleners. Op dat moment staakte het ambulancepersoneel de behandeling en sommeerden de agenten de man naar huis te gaan. Zijn verwondingen, diverse schaafwonden en een zwelling aan de neus, gaven namelijk geen aanleiding tot gedwongen medische behandeling.
De man, die rondom dronken was, had geen zin om naar huis te gaan in. Hij wilde zijn vrienden bellen om naar de kroeg te komen om hem te helpen. De agenten gaven vervolgens de man een laatste kans om weg te gaan. Toen hij dit niet deed en ondertussen de agenten beledigend en agressief bleef benaderen, werd hem medegedeeld dat hij aangehouden was.
Ook hier was hij niet van gediend, hij zei dat het dan maar vechten werd. Vervolgens hebben de agenten de man onder controle gebracht met gebruikmaking van pepperspray en controlegrepen. De man, een 26-jarige Zeistenaar, werd ingesloten op het politiebureau. Hij krijgt een proces-verbaal voor openbare dronkenschap.

Theatervijfdaagse in Driebergen voor kinderen

20120719 DRIEBERGEN  Jeugdtheaterschool Midden Nederland (JTSMN) en stichting Welnúh organiseren van maandag 13 tot en met vrijdag 17 augustus (laatste week zomervakantie) de Theater5daagse.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeentehuis blijft voor Maarn

20120719 MAARN  Het voormalige gemeentehuis van Maarn wordt verkocht aan Pater Vastgoed B.V. De vastgoedondernemer uit Maarsbergen betaalt 1,8 miljoen euro voor het pand. De inwoners van Maarn hoeven niet te vrezen voor de publieke functie van het gebouw.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 20 juli 2012

Tweede termijn voor Naafs

20120720 HEUVELRUG  Nadat de gemeenteraad op 10 mei heeft besloten burgemeester Frits Naafs aan te bevelen voor herbenoeming, is hij bij Koninklijk Besluit van 6 juli herbenoemd tot burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor een tweede periode van zes jaar. Op 1 september gaat zijn tweede termijn van start.
Frits Naafs: “Ik werk met veel plezier in de Utrechtse Heuvelrug en voel me hier thuis. Samen met het college, de gemeenteraad en de organisatie blijf ik me enthousiast inzetten voor de belangen van onze inwoners. Er liggen voldoende kansen en uitdagingen voor nog zes jaar burgemeesterschap in deze prachtige gemeente.”
Frits Naafs is zijn bestuurlijke carrière in 1996 begonnen als wethouder en locoburgemeester in buurgemeente Wijk bij Duurstede. In 2002 heeft hij de overstap gemaakt naar de gemeente Rhenen, waar hij vier jaar burgemeester is geweest. In 2006 kwam Naafs naar de toen nog nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Auto in Zeist gaat in vlammen op

20120720 ZEIST   Op de Johan de Meesterstraat in Zeist is vannacht een auto in vlammen op gegaan. De brandweer heeft de vlammen geblust en de politie onderzoekt of sprake is van brandstichting.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

SGM samen met Scholengroep Schoonoord

20120720 MAARSBERGEN/DOORN   Scholengemeenschap Maarsbergen (SGM) maakt met ingang van komend schooljaar op bestuurlijk niveau deel uit van de Openbare Scholengroep Schoonoord.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 21 juli 2012

Erik Satie, één vleugel, vier handen.

20120721 AUSTERLITZ  Sandra & Jeroen van Veen spelen zaterdag 28 juli in het Beauforthuis Erik Satie op één vleugel, vierhandig. Hun handen vliegen in rap tempo over de toetsen om vervolgens weer tot rust te komen in de vaak hypnotiserende klanken van Satie.

Op het programma staan bekende werken zoals de Gnossiennes en de Gymnopédies, maar ook zijn humoristische ballet in één acte: Parade. Het publiek wordt hierin (door middel van kleine, grappige instrumenten die worden uitgedeeld) gevraagd om mee te helpen dit stuk uit te voeren, omdat de beide pianisten handen te kort komen in dit virtuoze werk! 
Het duo sluit af met het spelen van de oorspronkelijke muziek bij de stomme film Entr’acte van René Clair, waarvoor Erik Satie de muziek componeerde. 

Na afloop is er openluchtbios en worden er muziekfilms vertoond.

Wim Dieker ontvouwt plannen voor Kasteel Broekhuizen

20120721 LEERSUM  Wat gaat er met kasteel Broekhuizen gebeuren? Op een vraag die sinds 2004 onbeantwoord moest blijven, kan nu met veel meer duidelijkheid worden gereageerd. De nieuwe eigenaar Wim Dieker ontvouwt zijn ambities vanuit een enorme gedrevenheid.

Lees verder op de website van  De Kaap
heuvelrugnieuws 22 juli 2012

Ingezonden: Tunnelvisie

20120722 DRIEBERGEN  Drommels, het blijft rommelen binnen onze gemeentegrenzen. Gedonder om een te groot ambtenarenhordehol, een laf vertrokken, maar doorbetaalde wethouder, redeloze raadsleden zonder ballen, een frauderende voormalige wethouder en gesteggel over slecht geconstrueerde opritten aan de Traay. Niet te vergeten onze kleurige, reuzerobuuste, roeptoeterende, maar dadenloze dorpswethouder, de slepende kazernekwestie en de verkoop van onroerend goed in een verkeerde tijd. Om zomaar eens een paar probleempjes te noemen.

Maar ach, mijn ergernissen hebben plaatsgemaakt voor een minzaam lachje om al dat aandoenlijke dorpse getob. Geen zorgen trouwens, want straks wordt alles opgelost door de bezielde “Bruggenbouwers”, kennelijk het intellectuele gebroed uit het ei dat Naafs hiervoor in 2006 al legde: “Bewoners intensief betrekken bij het bestuur”. Het mocht even duren, de Heuvelrugse intelligentsia had niet direct tijd. Als de brug onverhoeds doorzakt, dan is daar altijd nog de onstuimige “HeuvelrugBeweging”, die vindt dat alles écht anders moet. Waar heb ik dat toch eerder gehoord?

Hoe dan ook, belangrijker zaken; de 80-jarige spoortunnelklucht in talrijke bedrijven. Onderwijl wij burgers maar droevig toekijken.
Op vrijdag 8 juni 1934 schreef iemand in het toenmalige Driebergse “Kievitskrantje”: “Overweg aan de Hoofdstraat vormt een ernstige belemmering voor alle verkeer”.
Halverwege de jaren zestig werd de kudde tunnelstrijders door de gemeenteraad de mond gesnoerd met als argument dat er een rondweg om Driebergen zou komen. Bovendien zouden de handbediende spoorbomen “spoedig” (in 1971) worden vervangen door “efficiënte ahobs”. Dus was er geen tunnel nodig.

Rond de eeuwwisseling werd iedereen het werkelijk zat, dat die “efficiënte ahobs” op piektijden drie kwartier per uur waren gesloten. Na vele jaren van snateren was het op 22 juni 2006 dan zover; door hare excellentie Peijs, de zoveelste falende minister van Verkeer(d) en Waterstaat en een groepje regionale hotemetoten werd een “bestuurlijke overeenkomst” getekend. In 2010 zouden ze gaan graven, zodat we vanaf 2014 lekker onder het spoor door konden crossen. Peijs legde 120 miljoen klaar, de rest moest onze luchtfietsende gemeente zelf bijlappen; een slordige 15 miljoen. Tot ieders niet geringe verbazing verscheen er in 2010 geen graafmachine, maar wel zowat hetzelfde bobogroepje dat een nieuwe “bestuursovereenkomst” tekende (kennelijk nét iets anders dan een “bestuurlijke overeenkomst”). Uiteraard was het ietsje duurder geworden, 194,8 miljoen om precies te zijn. Vanaf 2019 konden we dan door de tunnel kachelen.
En wat viel er onlangs op deze site en in De Kaap lezen? “140 miljoen voor stationsrenovatie vol vage details”.
Het nog van nieuwigheid glimmende Ministerie van Infrastructuur en Milieu bleek nu voor de klus 140 miljoen over te hebben. De “partners” mogen dan nog 26,2 miljoen bijpassen.
Leuk hoor, al dat gegoochel met onze centen en dat vooruitschuiven. Verder hebben onze regenten in de tussentijd ook nog een paar miljoen verkwanseld aan een tijdelijk busplein, waarop de abri’s vanwege een te smal trottoir door de bussen werden kapotgereden, aan slecht afgestelde verkeerslichten en aan een gevaarlijke situatie voor afhalende en brengende automobilisten.

Sinds dat bericht in het Kievitskrantje in 1934 zijn we grofweg 20 eigengereide gemeenteraden verder, leven we in een hypermoderne wereld, maar zijn onze huidige wereldvreemde bestuurders en raadsleden blijven vastzitten in hun vooroorlogse tunnelvisie.

Hans Hermans

Zwijn moet terug op de Heuvelrug

20120722 HEUVELRUG  Ecoloog Boris Everwijn laat tamme zwijnen uit op de Heuvelrug. Om te laten zien dat er wilde zwijnen horen te leven .  Dat zegt ecoloog en Maarsberger Boris Everwijn in het programma Vroege Vogels, vanochtend op de radio,

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Ramadanconcert in Beauforthuis

20120722 AUSTERLITZ  In het kader van de Ramadan organiseert het Beauforthuis op zaterdagavond 4 augustus, 20.00 uur,  een ontmoeting van vier bijzondere musici: 


Pianist Bert van den Brink zal  de Westerse roots te vertegenwoordigen. Bert is geworteld in jazz en klassiek en  heeft grote interesse in de lastige Arabische muziekritmes.


Karim Eharruyen komt uit Marokko: het land van zand, zon, kleur en geur en gastvrijheid. Op zijn tapijt (‘zharbia’ in het Marokkaans) smeedt hij met musici van de hele wereld nieuwe klanken.


De Hindoestaanse zanger en componist Raj Mohan legt zich toe op het brengen van zowel Indiase en Hindoestaanse muziek en teksten.  


De Chazan is de voorzanger  tijdens de synagogedienst. Hij reciteert de psalmenen zingt de traditionele melodieën. Dit vormt een prachtige voedingsbodem voor de andere musici om hierop te reflecteren 
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Na afloop van het concert is er een gemeenschappelijke maaltijd.

Reserveren is noodzakelijk. info@beauforthuis.nl , 0343-491858 
www.beauforthuis.nl

Nationaal Park bestuurlijk gered

20120722 HEUVELRUG   Het provinciaal bestuur is bezig de gebureaucratiseerde overlegstructuur van de landelijke gebieden te reorganiseren. Daarin dreigde het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) onder te gaan in de nieuwe gebiedscommissie Heuvelrug/Vallei.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 23 juli 2012

‘Konijnenhotel’ helemaal volgeboekt

20120723 DRIEBERGEN  Bij kinderboerderij ’t Woelige Nest in Driebergen is een heus kamp verrezen. Tientallen konijnenhokken staan in lange rijen opgesteld in de wei langs de Hoendersteeg. Het kampje dient als huisvesting voor logeerkonijnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Fladderende Vlindermiddag bij bezoekerscentrum De Boswerf


20120723 ZEIST  Bij De Boswerf is op zondag 29 juli van alles beleven over vlinders.
Vanaf  14.00 is Frater Willibrordus aanwezig om u van alles vertellen en te laten zien over vlinders.

De frater is een bekende radiogast bij Vroege Vogels en een expert op het gebied van vlinders. Frans van Bussel van de KNNV, (Vereniging voor Veldbiologie) houdt een presentatie over vlinders. Hij gaat in op de soorten die bij ons voorkomen. In Nederland komen 53 soorten voor. Hij vertelt ook over de leefwijze van vlinders en hoe je ervoor kunt zorgen dat er veel vlinders je tuin bezoeken. Deze presentatie vindt om 13.00 en 14.30 uur plaats.

Kinderactiviteit
Met een opdrachtentochtje door de tuin van het bezoekerscentrum, met als onderdeel het tellen van vlinders, kom je vast een heleboel te weten over deze vrolijke fladderaars. Ook kun je een prachtige vlinder knutselen. De kinderactiviteit vindt plaats van 12.30 tot 16.00 uur. Deelname kost € 2,50.

Nationale Vlindertelling
Deze activiteit is een voorproefje op de Nationale Vlindertelling die de Vlinderstichting in het het weekend van 4 en 5 augustus organiseert. Door vlinders te tellen, kun je meten hoe het met de natuur in je omgeving is gesteld. Die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op milieufactoren en klimaatverandering en zijn daarmee een goede graadmeter voor de kwaliteit van ons leefmilieu. Lees meer op www.vlindermee.nl
Het bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 uur tot 16.30 uur. Van dinsdag tot en met vrijdag is het van 10.00 uur tot 16.30 uur geopend.
Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl.
Het bezoekerscentrum De Boswerf is gelegen aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Opening Ontmoetingscentrum UH ‘Amerongen’

20120723 AMERONGEN  Ook in Amerongen is vanaf september een ontmoetingscentrum voor mensen met lichte tot matige dementie en hun mantelzorgers. In navolging van ontmoetingscentrum UH De Vijver in Driebergen opent op 11 september de vestiging aan de Jhr. van den Boschstraat 44 in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 24 juli 2012

Bromfietser gewond

20120724 ZEIST  Maandagmiddag reed een 20-jarige jongeman uit De Meern met zijn scooter over de Amersfoortseweg. Daarbij zag hij een betonnen middengeleider op het fietspad over het hoofd.

Hij raakte de middengeleider en vloog met zijn scooter over de kop. Hij werd met mogelijk rugletsel per ambulance naar het Diakonessenhuis in Utrecht gebracht.

Opnamen Henk Westbroek bij Jacques Baas

20120724

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 25 juli 2012

Mogelijkheden verkoop Andrieskerktoren onderzocht

20120725 AMERONGEN  De gemeente wil van de Andrieskerktoren af. Voor het symbolische bedrag van € 1,- kan de markante kerktoren gekocht worden. De toren van de kerk aan de Hof is sinds de jaren ’30 in bezit van de gemeente (toen nog Amerongen) en staat inmiddels bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug te boek als ‘niet strategisch vastgoed’.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 26 juli 2012

Hennepkwekerij

20120726 DRIEBERGEN  Dinsdagmiddag uur kreeg de politie een anonieme melding dat op dat moment op de Loolaan een hennepkwekerij werd leeggehaald en dat er een gewonde man in het pand zou liggen.

Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse. Het pand was op slot, de luxaflex gesloten en er deed niemand open. Agenten forceerden een deur en gingen het pand binnen. Daar bleek niemand aanwezig te zijn. Wel troffen de agenten op de zolder een hennepkwekerij met ruim 1300 hennepplanten aan. Alle planten en de kweekapparatuur werden in beslag genomen en zijn vernietigd.
Een getuige had de eigenaar van het pand met een bestelbus langs zien rijden. Agenten stelden een onderzoek in en troffen de bestelbus op de Loolaan aan. Bij de bestelbus stond een 41-jarige man uit Driebergen-Rijsenburg. De agenten hielden de man aan. Hij is voor nader onderzoek naar het politiebureau gebracht.

Kinderontdekkingstocht in het bos

20120726 LEERSUM   De Vereniging Dorp en Natuur houdt woensdag 1 augustus van 14.00 tot 16.00 uur een kindermiddag. Er wordt verzameld bij het hek bij de ingang van Landgoed Broekhuizen (Broekhuizerlaan, einde Middelweg) in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Themaweek Zuid-Afrika bij Verzorgingstehuis Sparrenheide

20120726 DRIEBERGEN  Juist in de periode dat veel familieleden van de circa negentig bewoners Sparrenheide op vakantie zijn, neemt de energieke coördinator activiteiten Anita de Jager de bewoners mee op een reis naar Zuid-Afrika, tijdens de jaarlijkse themaweek van het verzorgingshuis

Lees verder op de website van De Kaap

Zwembaden Utrechtse Heuvelrug voldoen aan technische eisen

20120726 HEUVELRUG   Naar aanleiding van het dodelijk ongeluk eind vorig jaar in een zwembad in Tilburg, zijn ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug controles uitgevoerd naar het onderhoud van zwembaden De Zwoer in Driebergen en Woestduin in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 27 juli 2012

Agressieve automobilist

20120727 ZEIST  Een automobilist die het op donderdag 26 juli kennelijk normaal vond op een invalidenparkeerplaats te parkeren, werd bekeurd en ging later in het politiebureau door het lint.

Rond 20.25 uur zagen agenten dat een automobilist op de Slotlaan op een invalidenparkeerplaats stilstond. Zij spraken de man aan en hij bleek niet in het bezit te zijn van een invalidenparkeerkaart. Daarom verzochten de agenten hem om door te rijden. Toen hij dat niet deed, sommeerden de agenten hem om door te rijden. Toen hij dat nog steeds niet deed, gaven de agenten de automobilist, een 23-jarige man uit Zeist, een bekeuring voor het parkeren op een invalidenparkeerplaats. De man bleek geen rijbewijs bij zich te hebben en de agenten verzochten hem om die om 22.00 uur op het politiebureau te komen tonen.
Rond 20.30 uur verscheen de 23-jarige Zeistenaar aan het politiebureau in Zeist. Hij was direct verbaal zeer agressief tegen een politiemedewerkster en maakte een beweging of hij over de balie wilde klimmen. Daarop kwam een andere agent daar naartoe en vorderde de Zeistenaar het bureau te verlaten. Daarbij werd de agent gehinderd door een man, die samen met de Zeistenaar binnen was gekomen. De Zeistenaar riep meerdere bedreigingen en beledigingen naar de agent, waarop de agent hem zei dat hij daarvoor werd aangehouden. De verdachte ging er echter vervolgens rennend vandoor en de agent werd door zijn maat tegengehouden. Daardoor wist de verdachte te ontkomen.
De agent hield de tweede verdachte, een 36-jarige man uit Zeist, aan voor belemmering. Agenten op straat keken uit naar de eerste verdachte. Zij zagen hem op de Kersenbergenlaan lopen. Bij het zien van de agenten dook hij nog weg achter een boom, maar werd vervolgens aangehouden. Hij is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor bedreiging en belediging. Zijn maat kreeg een proces-verbaal voor belemmering.

Wielrenner gewond

20120727 DRIEBERGEN  Donderdagavond reed een 52-jarige man uit Utrecht met zijn racefiets over de Engweg. Omdat er plotseling een kat overstak, week de Utrechter uit. Daarbij kwam hij ten val en liep een forse snee in zijn gezicht op. Hij werd voor het hechten van zijn verwonding per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Bloemencorso Leersum: 50 jurken, het is mooi geweest

20120727 LEERSUM  Het komende Bloemencorso staat bol van de jubilea. Mede daardoor zal het een extra groot feest worden. Maar het wordt ook het afscheid van Gerrie van de Garde-Veldhuizen. Selina van Viegen zal op 18 augustus haar laatste creatie dragen, want Gerrie stopt ermee.

Lees verder op de website van De Kaap

Driebergenaar werkt aan oranje krant in Londen

DRIEBERGEN  Voor Wesley Bekker komt de komende weken een jongensdroom uit. Hij mag als afgevaardigde van de School voor Journalistiek naar de Olympische Spelen in Londen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontdekkingstocht door de Amerongse bossen

20120727 AMERONGEN   Door de Amerongse bossen is woensdag 1 augustus een avondrondleiding met als vertrekpunt de informatieschuur van het Utrechts Landschap aan de Veenseweg in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 28-31 juli 2012

Oefening in leegstaande flat in Rhenen

20120731 RHENEN  Buurtbewoners moeten maandagavond 6 en zaterdagochtend 11 augustus niet vreemd opkijken als er bij een leegstaande flat aan de Valleiweg in Rhenen wat rook naar buiten komt.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Schouwspel van klassieke rijtuigen en koetsen

20120731 DOORN  Huis Doorn is op zondag 19 augustus weer het decor van de Kastelentocht. Het paarden- en koetsenevenement wordt voor de 47ste keer gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeersconflict

20120730  
LEERSUM  De politie heeft zondagavond een 67-jarige inwoner van Bussum aangehouden in verband met mishandeling van een 48-jarige inwoner van Leersum.

Rond 18.20 uur kregen beide betrokkenen een conflict bij het innemen van een parkeerplaats op het Kerkplein. Tijdens de woordenwisseling werd het slachtoffer plotseling op zijn gezicht geslagen door de Bussumer. Volgens de verdachte was dat geen bewuste actie maar probeerde hij te voorkomen dat het slachtoffer werd geslagen door een derde man die ter plekke kwam.
De politie hield de man aan en zet het onderzoek voort. Hierbij zullen nog een aantal getuigen worden gehoord.

Man bekent inbraak tijdens rit naar politiebureau

20120729 LEERSUM  Een 35-jarige en 58-jarige man uit Nijmegen zijn in de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 juli aangehouden omdat ze inbrekerswerktuigen in hun auto hadden liggen.

Rond 01.05 uur kreeg de politie een melding van een verdachte auto in de Englaan in Leersum. Agenten gingen met twee auto’s ter plaatse en zagen de auto rijden in de Scherpenzeelseweg. Ze hielden de bestuurder en de inzittende staande. De beide mannen bleken in meerdere regio’s in het politiesysteem te staan. In de auto lagen verschillende inbrekerswerktuigen. De twee mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Onderweg bekende een van hen dat ze in een recreatiegelegenheid in aan de Scherpenzeelseweg in Leersum hadden ingebroken. De politie onderzoekt of ze nog meer inbraken op hun naam hebben staan

Schoten blijken van paintballgeweer te komen 


S20120729 ZEIST  De schoten die een bewoner van de Prinses Margrietlaan vrijdagavond hoorde, bleken afkomstig van een paintballgeweer.
Rond 22.20 uur kreeg de politie een melding van een ongeruste buurtbewoner die schoten had gehoord. De politie ging meteen met meerdere eenheden ter plaatse en zette uit voorzorg de woning af. Twee bewoners werden gesommeerd de woning uit te komen, waarop de agenten de woning binnengingen. Daar troffen ze een paintballgeweer aan. De eigenaar van het geweer verklaarde dat hij een professioneel paintballer is. Zijn geweer werkte niet goed meer en hij had dat buiten even getest. Binnen troffen de agenten verder ook geen wapens of munitie aan.

Bloemencorso Leersum: De drie b(r)oertjes maken jaren-60-muziek

20120728 LEERSUM  Het zestigste Bloemencorso is voor de drie broertjes Van Doorn reden om muziek te maken. Muziek uit de jaren zestig van de vorige eeuw wel te verstaan. ,,Want we willen het getal 60 laten terugkomen op onze wagen,’’ vertelt de oudste broer, Hendrik van Doorn (14), die haarscherp voor ogen heeft hoe de wagen eruit moet gaan zien.

Lees verder op de website van De Kaap