Heuvelrugnieuws van woensdag 1 juli 2009 (kopie)

Van Hardenbroekplein 11-13 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:45 uur  temperatuur: 23 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Nassau Odijcklaan 4 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:40 uur  temperatuur: 23 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Burgemeester en wethouder testen tafeltennistafels Rhenense scholen

RHENEN  Onder luid gejoel speelden burgemeester Joost van Oostrum en wethouder Marius Guichelaar afgelopen week een potje tafeltennis mee met de schooljeugd in Rhenen en Elst. De tafeltennistafels zijn bij de scholen Het Visnet, De Springplank en de Eben Haëzerschool geplaatst na een besluit tijdens de kindergemeenteraad vorig jaar.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Lancering toeristisch marketingplan Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  De Utrechtse Heuvelrug zal op 9 juli in Figi te Zeist haar nieuwe marketingstrategie ontvouwen. Het plan is het resultaat van een unieke samenwerking tussen acht gemeenten en de provincie Utrecht om meer bezoekers te verwelkomen in het gebied.

De gemeenten De Bilt, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Rhenen, Soest, Zeist en Baarn en de provincie Utrecht hebben daarvoor de handen ineen geslagen. Nooit eerder werkten zoveel Utrechtse gemeenten samen met de provincie om op het gebied van toeristische promotie sterk voor de dag te komen.

Vier jaar lang  trekken de partijen samen op om de gunst van de toerist te winnen. Nieuwe bezoekers wordt gewezen op het unieke karakter van de Utrechtse Heuvelrug, dat al eeuwenlang bekend staat als vorstelijk gebied met bijzondere buitenhuizen en een prachtige natuur.  Verschillende campagnes via internet, radio en tv, magazines en mobiele services gaan deze boodschap versterken. Bezoekers ontvangen thuis toeristische informatie, zodat zij opnieuw gaan kiezen voor een verblijf op de Utrechtse Heuvelrug.  In de nieuwe marketingstrategie wordt ook rekening gehouden met de kwetsbare balans tussen rust en reuring, waardoor het Utrechts landschap niet overbelast raakt.

De acht samenwerkende gemeenten en de provincie Utrecht hebben bureau Bosscher & Klein aangetrokken om de komende anderhalf jaar met de toeristische marketing aan de slag te gaan. Bosscher & Klein werkten eerder ondermeer als directieteam voor Rotterdam Marketing. Het destinatiemarketingbureau richt zich specifiek op het ontwikkelen en uitvoeren van toeristische marketingstrategieën.

Bosscher & Klein gaan samenwerken met de verschillende VVV’s in het gebied, waaronder de VVV Utrechtse Heuvelrug en Utrecht Toerisme en Recreatie (UTR). Hierdoor ontstaat een grote

Diefstal fiets

MAARN Op dinsdagavond om zes uur heeft de politie een jongen van 17 en een man van 42 aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets.
 
Agenten kregen de melding dat de twee verdachten uit Zeist een fiets waren aan het inladen in een bus aan de Stationsweg. De agenten zijn polshoogte gaan nemen en hebben de bus gevolgd. Bij de woning van de twee verdachten troffen de agenten de bus aan en de fiets. De politie heeft hierop de twee verdachten staande gehouden. De politie heeft de fiets in beslag genomen.

Openbare schennis

RHENEN Een 63-jarige man uit Veenendaal wordt verdacht van het tonen van zijn geslachtdeel aan een vijf jarig meisje uit Rhenen. Het meisje was op schoolreisje op een recreatieplaats aan de Oude Veensegrindweg. In het toilet trof zij de 63-jarige man die zijn geslachtdeel aan het meisje toonde. Hierop is het meisje onmiddellijk naar begeleidster toe gegaan en heeft dit gemeld. Aan de hand van het signalement van de man en van de auto konden agenten de man later aanhouden.

Verkeersongeval

ZEIST Een 59-jarige man uit Driebergen reed gisteravond tegen middernacht met zijn motor over de Oranje Nassaulaan komende vanuit de richting van de Woudenseberg. Vlak voor het kruispunt met het Julianaplein is hij krachtig gaan remmen. Vermoedelijk is hij hierdoor de macht over het stuur verloren en ten val gekomen. De man is met ernstig hoofdletsel naar het UMC Utrecht. De politie heeft de zaak in behandeling

Rhenen houdt informatieavond over Grebbeberg

RHENEN  De gemeente Rhenen houdt woensdag 8 juli een informatieavond over de gebiedsvisie Grebbeberg. De informatieavond wordt gehouden in het gemeentehuis aan de Nieuwe Veenendaalseweg 75 en duurt van 19.30 tot 21.30 uur.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Koos van Zomeren geeft lezing

DOORN  In een festival ‘kunstenaars en het landschap’ is in de sector literatuur Koos van Zomeren de prominente auteur. Vrijdag 3 juli geeft hij vanaf 20.00 uur een lezing in Cultuurhuis Doorn aan het Kerkplein 2.

Lees verder op de website van De Kaap

Harmonie geef marsoptreden in Wijngaard

DOORN  De wijk de Wijngaard werd vrijdagavond verrast met een marsoptreden van De Koninklijke Harmonie Doorn. Dit is een wijk waar de harmonie normaal niet komt, maar waar wel elk jaar gecollecteerd word voor de Anjercollecte.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 2 juli 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: ansichtkaart uit 1902

tijd: 14:00 uur  temperatuur: 28 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichten van deze straat

Wandeling Utrechts Landschap door Landgoed de Hoge Ginkel te Leersum

LEERSUM  Het Utrechts Landschap organiseert op zaterdag 4 juli een wandeling door het landgoed de Hoge Ginkel. De landgoed ligt ten oosten van de Scherpenzeelseweg in Leersum en strekt zich uit tot ongeveer de Bergweg ten noorden van Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Derde AXA Wielerronde van Rhenen

RHENEN  In het centrum van Rhenen wordt dit jaar de derde editie van de AXA wielerronde van Rhenen gereden. De diverse categorieën wielrenners verschijnen dit jaar op 9 juli aan de start.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Vernietig het raadsbesluit’

HEUVELRUG  De fracties van GroenLinks en de Partij van de Arbeid hebben minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst gevraagd een gemeenteraadsbesluit te vernietigen. Op 28 mei koos de gemeenteraad voor budgetneutrale varianten voor de gemeentelijke beheerplannen voor de wegen, de bomen, de bos- een natuurterreinen.

Lees verder op de website van De Kaap

Jan van Heun 40 jaar bij Nedaf

DOORN  Op 1 juli 1969 begon Jan van Heun uit Doorn aan een dienstverband bij Nedaf in Doorn. Jan maakte met zijn collega’s destijds meubelen en apparatuur voor pedicures en tandartsen.

Lees verder op de website van De Kaap

Dodelijke ongeluk

ZEIST Op dinsdagavond raakte een motorrijder uit Driebergen ernstig gewond op de Oranje Nassaulaan nadat hij met zijn motor ten val was gekomen. De man liep ernstig hoofdletsel op en werd vervoerd naar het ziekenhuis. Op woensdag overleed de man hier aan zijn verwondingen.

Donateurs Heuvelrugfonds ontmoeten schaapskudde

LEERSUM  De donateurs van het Heuvelrugfonds kregen vrijdag de mogelijkheid om de gescheperde schaapskudde (= met herder) te ontmoeten. Deze kudde loopt onder andere op het Leersumse veld en maakt onderdeel uit van het project Herder op de Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Afscheid prominente leden Doornse Avondvierdaagse

DOORN  Vier leden van de Organisatie Doornse Avondvierdaagse hebben maandag afscheid genomen. Rients Politiek is aftredend voorzitter en heeft twintig jaar veel gedaan voor de vierdaagse.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 3 juli 2009 (kopie)

Jagersdreef 145 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:30 uur  temperatuur: 28 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Auto-inbrekers aangehouden

DRIEBERGEN De politie heeft vrijdagmorgen om 00.55 uur twee 16-jarige jongens uit Zeist en Driebergen-Rijsenburg aangehouden omdat zij verdacht worden van een gepleegde auto-inbraak op het Jagerspad.
 
Rond 00.30 uur kreeg de politie een melding dat een aantal jongeren een auto had opengebroken op het Jagerspad en was weggelopen in de richting van Engelenburg. Op het Jagerspad troffen de agenten inderdaad een opengebroken auto aan. Agenten die in de omgeving naar de verdachten zochten, zagen dat twee jongens zich verborgen in de bosjes op de Lange Dreef. De jongens werden gecontroleerd en bleken te voldoen aan het signalement dat was verstrekt. Zij werden aangehouden en ingesloten in het politiebureau. De politie zet het onderzoek voort.

Praktisch verkeersexamen in Driebergen

DRIEBERGEN  Op dinsdag 30 juni 2009 deden alle basisscholen uit Driebergen mee aan het praktijkexamen. Alle leerlingen (250) van groep 7 slaagden op 16 april voor het schriftelijk examen van Veilig Verkeer Nederland en mochten daarom de examenroute van 5 km fietsen. De organisatie van de praktisch gedeelte was voor het derde jaar op rij in handen van Patrick Nootebos van de Fietsersbond. Zo’n 60 ouders bemanden de controleposten en beoordeelden of de kinderen zich aan de regels hielden. Andere ouders keurden de fietsen en stuurden de leerlingen om de minuut op pad.

vergroot foto

Hans Waaldijk lijsttrekker GroenLinks – PvdA

HEUVELRUG  Hans Waaldijk is volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker van de GroenLinks – PvdA. Dit is woensdagavond tijdens de ledenvergadering van de samengesmolten progressieve partijen besloten.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Nog 300 woningen te veel’

MAARSBERGEN/HEUVELRUG  Nagenoeg ééntiende deel is nog over van het oorspronkelijke plan 3000 woningen te bouwen in de weilanden ten noordoosten van Maarsbergen, maar nog steeds is er weinig enthousiasme voor in het dorp.

Lees verder op de website van het AD/UN

Eerste Veteranendag in Rhenen

RHENEN  Voor het eerst werd afgelopen vrijdag in Rhenen aandacht besteed aan Veteranendag. Ruim dertig veteranen namen de uitnodiging van burgemeester Joost van Oostrum aan en ontmoetten elkaar tijdens een lunch in Hart van Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrug viert Veteranendag

DOORN  Zaterdag werd in Nederland voor de vijfde keer Veteranendag gevierd. Op deze dag kan de samenleving erkenning en waardering tot uitdrukking brengen voor het werk en de prestaties van veteranen. Ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug was een bijeenkomst die werd bijgewoond door veteranen hier woonachtig.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente pompt geld in zwembad

DRIEBERGEN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug steekt nog eens 159.000 euro in zwembad De Zwoer in Driebergen. Het gaat om een bedrag dat al eerder in 2006 was toegezegd. Het zwembad kampt met tegenvallende bezoekersaantallen en oplopende onderhoudskosten waardoor het de rente op een eerdere lening van de gemeente niet meer kon betalen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Klein Maar Dapper viert 50-jarig jubileum

MAARN  Een drumband die 50 jaar bestaat is reden voor een feestje. Het Maarnse Klein Maar Dapper viert vandaag vanaf 20.00 uur de verjaardag met een reünie in het clubgebouw aan de Buurtsteeg met alle (oud)bestuursleden en (oud)leden.

Lees verder op de website van De Kaap

RvT woningbouwcorporatie treedt af na meningsverschil

MAARN  Het werd een spannende Algemene Ledenvergadering voor bestuur en raad van toezicht van de woningbouwcorporatie Maarn Maarsbergen afgelopen maandagavond. Een intern meningsverschil tussen beide entiteiten leidde tot een vooraf aangekondigd aftreden van de driekoppige raad van toezicht.

Lees verder op de website van De Kaap

Zonnig bezoek college aan Leersum

LEERSUM  Bij zomerse temperaturen stapten burgemeester en wethouders 30 juni op hun fiets om een bezoek aan Leersum te brengen. Op verschillende plaatsen werd even stilgestaan om de situatie ter plaatse te bekijken en geïnformeerd te worden. Het programma werd na een maaltijd in De Remise ’s avonds vervolgd in De Binder, waar onder meer het thema “Duurzaamheid” nader werd toegelicht.

Lees verder op de website van De Kaap

Hartverwarmend afscheid

LEERSUM  Gevoelens van verslagenheid en verbijstering overheersten vrijdag 26 juni in de foyer van De Binder. De Leersumse verenigingen en instellingen wilden op hun eigen manier laten weten dat men Willem, José, Rick en Bob Koudijs niet snel zal vergeten.

Lees verder op de website van De Kaap

Voetbalschool Heuvelrug opent haar deuren in Doorn

DOORN  In september 2009 opent ‘Voetbalschool Heuvelrug’ haar deuren op het Doornse sportpark Tuilland. Elke vrijdagavond kan de voetbaljeugd in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omstreken techniek- en tactiektrainingen volgen onder leiding van professionele trainers.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 5 juli 2009 (kopie)

Hydeparklaan 3 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:30 uur  temperatuur: 26 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Koninklijke onderscheiding voor trainer SV Austerlitz

Gisteren op zaterdag 4 juli 2009 reikte de burgemeester van Zeist aan de heer A. van Lunteren een Koninklijke Onderscheiding, lid in de Orde van Oranje Nassau, uit.

De uitreiking vond plaats op het feest van de SV Austerlitz. Het feest is ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum en het 25-jarig jubileum van de sectie tennis op het sportcomplex.

De heer Van Lunteren is sinds 1964 zeer actief voor de SV Austerlitz o.a. als trainer, coach, voorzitter en lid van diverse commissies. Ook richtte hij de sectie tennis op.
Daarnaast was hij vrijwilliger voor het fanfarecorps Erica en de Stichting Promotie Metaaltechniek/Bureau Top.

Aanhouding voor heling

ZEIST  Op 4 juli rond 15.00 uur zag een 41-jarige man uit Zeist een 21-jarige man uit Groningen op de Van Reenenweg staan met zijn kort daarvoor gestolen fiets. Hij sprak de man aan en kreeg meteen zijn fietssleutels terug.

Op advies van omstanders belde hij de politie. Twee agenten in vrije tijd hoorden toevallig het gesprek, legitimeerden zich en verzochten de verdachte om te blijven staan tot geuniformeerde politie de zaak verder kon afhandelen. Daar had de verdachte echter geen zin in en wilde er vandoor. Hij verzette zich hevig toen de agenten hem vastpakten. Daarop beet hij in de arm van een van de agenten die letsel opliep. Toegesnelde politie boeiden de agressieve fietsheler en brachten hem naar het bureau voor nader verhoor.

Verdachten vernieling aangehouden

DRIEBERGEN De politie heeft op aanwijzing van omstanders in de omgeving van de Traaij drie 13-jarige jongens uit Doorn en Driebergen aangehouden voor vernieling.
Het trio was hier op 4 juli rond 22.00 uur stenen aan het gooien. Hierbij werd onder andere een geparkeerde auto van een 48-jarige vrouw uit Driebergen-Rijssenburg beschadigd. Buurtbewoners hadden een jongen al in de kraag gevat, twee anderen werden door de politie in een tuin aangetroffen. De jongens werden verhoord en krijgen een alternatieve Haltstraf. De ouders van de jeugd zijn op hoogte gebracht van het gedrag van hun zonen.

Schoolkrijtdag

DRIEBERGEN  Op donderdagmorgen 2 juli had de Valkenheuvelschool de grote schoolkrijtdag. Nadat de groepen 4 t/m 7 waren uitgezwaaid voor hun schoolreisje verzamelden de groepen 1 t/m 3 zich op het schoolplein voor een gezamenlijke kleuractiviteit. Nadat meester Buurman had verteld dat er alleen op schoolplein gekleurd mocht worden (en niet op elkaar) kregen alle kinderen een stoepkrijt. Binnen een half uur was het schoolplein veranderd van een saaie grijze vlakte in een fantastisch kleurenpallet met raketten, bloemen, kastelen, ridders, pijlen, hinkelspelletjes en diverse meerkleurige vlakvullingen. Na een klein uurtje was het stoepkrijt helemaal op en gingen de kinderen weer naar hun leslokaal.

vergroot foto1   vergroot foto2    vergroot foto3  
vergroot foto4   vergroot foto5
Honden verminkt door bijtende vloeistof

ZEIST  Een hondendrama dit weekend in de bossen tussen Zeist en De Bilt. Twee hondjes zijn verminkt door een bijtende vloeistof uit een lekkende opslagtank. Ze liepen ernstige brandwonden op.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Exploitatievergunning Twee Marken

MAARN  ,,Toen ik de brief las schrok ik enorm en werd ik ook boos.”, kijkt Sandra de Bie terug op het moment dat ze zag dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug voornemens is de exploitatievergunning voor haar als de nieuwe pachter van De Twee Marken in te trekken.

Lees verder op de website van De Kaap

Commissie Middelen niet overtuigd van nut precariorecht

HEUVELRUG  Wethouder Robbert Waltmann heeft in de commissie Ruimte voorgesteld precariobelasting in te voeren met als doel de kwaliteit van de openbare ruimte te verhogen. Uit de opbrengst van de belasting kan de personele capaciteit voor toezicht en handhaving worden bekostigd.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Zo eer je de bevrijders niet’

DOORN  Adrian Hovestad liet in mei 1956 Doorn achter zich, en vertrok naar Canada. Een nieuw leven aan de andere kant van de oceaan. Hij had genoeg van de naoorlogse armoede in Nederland. Zo nu en dan komt hij terug en legt hij een bloemetje bij het oorlogsmonument in Doorn, om ‘zijn’ bevrijders te bedanken. Het was schrikken toen hij een paar weken geleden bij het monument aankwam.

Lees verder op de website van De Kaap

Directeur neemt afscheid van De Triangel

DOORN  Na dertien jaar op basisschool De Triangel werkzaam te zijn geweest nam directeur Ad van Deursen (48) woensdag afscheid . Van Deursen gaat per 1 augustus van het komende schooljaar als directeur aan de slag op een basisschool in Assen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 6 juli 2009 (kopie)


Rosariumlaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:00 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

OBS Kameleon neemt afscheid van directeur

DOORN  Vertrekkend directeur Piet Hazewinkel was blij verrast met het kunstwerk, dat hij namens alle ouders, uit handen van de ouderraad ontving. Dinsdag 30 juni namen leerlingen en ouders op school afscheid tijdens een bezoek aan de tentoonstelling ‘een Lastig Portret’.

Lees verder op de website van De Kaap

Er komt vaart in Allemanswaard

AMERONGEN  Er was een uitgebreide en duidelijke informatieavond over het plan Allemanswaard vorige week in De Ark. Woningbouwvereniging Amerongen (WBVA) en de gemeente Utrechtse Heuvelrug verzorgden samen een actuele presentatie over de voortgang van project Allemanswaard. Vertragingen en tegenslagen bleken overwonnen.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Te waardevol voor nieuwbouw’

MAARSBERGEN  Van droog naar nat, van hoog naar laag, van bos naar open landschap en van voedselarm naar voedselrijk. Hans van Oirschot en zijn vrouw Brigitte wonen op een uniek plekje, in het overgangsgebied tussen de Heuvelrug en de Gelderse Vallei, aan de rand van Maarsbergen. Als de plannen in het ontwerp van de Structuurvisie werkelijkheid worden, komt hier over een aantal jaren een nieuwbouwijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 7 juli 2009 (kopie)

Valentijn 40 Driebergen: ansichtkaart uit 1950

tijd: 14:30 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichten van deze straat

Duizend en één dromen op de Hoeksteen

LEERSUM  Het eindejaarsfeest op de CBS de Hoeksteen was dit jaar ook weer een geweldig succes. Het thema was ‘1001 droomvluchten’. De kinderen hebben gedurende enkele weken gewerkt aan dit project. Alle groepen kregen een schilderijlijst die ze op eigen wijze mochten invullen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderen maken vuur, zonder lucifers

LEERSUM  Er stegen vorige week wederom rookwolken op vanaf de plek waar de schuur van de Vereniging voor Dorp&Natuur had gestaan, de schuur die afgelopen december tot de grond toe was afgebrand. Dit keer betrof het echter een onschuldige educatieve activiteit.

Lees verder op de website van De Kaap

Feestelijk jubileum Dick Ruimschotel Toernooi

DOORN  Het Internationale Dick Ruimschotel Toernooi van de Doornse hockeyclub heeft haar 25ste editie feestelijk ingevuld. ,,We openden dit jaar met 28 teams, waarvan drie Engelse teams, één Belgisch team en voor de rest teams uit heel Nederland”, schrijft Floor Smits.

Lees verder op de website van De Kaap

Vitras/CMD stopt met huishoudelijke hulp

HEUVELRUG  Vorige week heeft Vitras/CMD bekend gemaakt dat zij na 1 januari 2010 geen huishoudelijke hulp meer leveren in de gehele regio, waaronder de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het gemeentebestuur van Utrechtse Heuvelrug betreurt dit besluit.
Zij vinden het echter van groot belang voor de cliënten dat continuïteit van huishoudelijke hulp blijft gewaarborgd, bij voorkeur met de medewerkers die zij nu ook kennen.

Wethouder Elisabeth van Oostrum: ”Het is bijzonder jammer dat het Vitras niet is gelukt de huishoudelijke hulp voort te zetten. Eerder dit jaar al waren er financiële en organisatorische problemen bij Meavita, het moederbedrijf van Vitras. Dat was een onzekere tijd voor zowel cliënten als medewerkers. Het is vervelend voor iedereen die is betrokken, dat Vitras dit besluit heeft moeten nemen. Wij hopen dat de huidige medewerkers van Vitras te zijner tijd een fijne werkplek bij een nieuwe zorgaanbieder vinden in onze regio. Wij zullen ons sterk maken voor een soepele overgang voor zowel cliënten en werknemers.”

Jeugdzorg, maatschappelijk werk en AWBZ
Samen met Vitras/CMD en een aantal andere gemeenten in de regio participeert de gemeente Utrechtse Heuvelrug in een stichting die erop is gericht de jeugdzorg en het maatschappelijk werk in stand te houden. Om de AWBZ-zorgverlening veilig te stellen, heeft Vitras een steunaanvraag gedaan bij de Nederlandse zorgautoriteit.

Aanbesteding huishoudelijke hulp
Tot eind van dit jaar houden de inwoners hulp van Vitras. Eind 2009 zijn de nieuwe zorgaanbieders voor het nieuwe jaar in onze gemeente bekend. In de Utrechtse Heuvelrug willen wij de huishoudelijke hulp kleinschaliger gaan organiseren. Het aanbestedingstraject voor de huishoudelijke hulp start dit najaar.

Een geslaagd concours voor rijvereniging de Maarnse Berg Ruiters

MAARN  De Maarnse Berg Ruiters hebben zondag 5 juli opnieuw gezorgd voor een geslaagd concours. Met een nog groter deelnemersaantal dan vorige jaren, prachtig weer en een flink aantal supporters heeft de MBR een sfeervol evenement neergezet.

Lees verder op de website van De Kaap

Gezellige vlooienmarkt op Landgoed Valkenheide

MAARSBERGEN  Op Landgoed Valkenheide werd zondag 5 juli een grote vlooienmarkt gehouden. Tientallen standhouders boden allerhande tweedehands en soms ook nieuwe artikelen te koop aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Centrum voor jeugd en gezin

HEUVELRUG/DOORN  De Wmo-raad heeft een aantal kanttekeningen geplaatst bij een gemeentelijke beleidsnota over een in te stellen centrum voor jeugd en gezin. De Wmo-raad heeft zijn bezwaren onder de aandacht gebracht van het college van burgemeester en wethouders.

Lees verder op de website van De Kaap

Feest en fiets voor Bartiméus

DOORN/DRIEBERGEN  Met een grote sponsorloop bracht de Christelijke Basisschool Instituut Coolsma uit Driebergen geld bij elkaar voor een aangepaste fiets voor Bartiméus. Op feestelijke wijze werd deze fiets vrijdag 3 juli symbolisch in gebruik genomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Echte Helden van CBS De Wijngaard in het Zonnehuis

DOORN  Groep 8 van CBS De Wijngaard is vorige week op bezoek geweest bij het Zonnehuis. Echte Helden, dat is de titel van de musical die groep 8 op hun afscheidsavond gaan uitvoeren.

Lees verder op de website van De Kaap

Buitenbrand Huis Doorn

DOORN  Zaterdagavond rukte de brandweer van Doorn uit voor een buitenbrand bij Huis Doorn. Bij aankomst bleek het prieeltje wat in het park staat, in de brand te staan. Aangezien dit prieeltje een rieten kap heeft, duurde het even voordat de brand er uit was.

Lees verder op de website van De Kaap

Doornse seniorentocht 2009

DOORN  De commissie Doornse Seniorentocht organiseert op donderdag 27 augustus haar jaarlijkse uitgaansdag voor de Doornse senioren. Deelneming aan deze dag kan als u 65 jaar of ouder bent.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 8 juli 2009 (kopie)

Engweg Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:30 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Brandweer Zeist helpt De Ezelsociëteit een handje

ZEIST  Brandweer Zeist heeft op dinsdag 7 juli de handen uit de mouwen gestoken voor stichting ‘De Ezelsociëteit’ in Zeist. Dit als onderdeel van het lokale initiatief ‘Samen voor Zeist’ dat gericht is maatschappelijk betrokken ondernemen. Bovendien sluit dit prima aan op de samenlevingsgerichte werkwijze van de brandweer Zeist.

De Ezelsociëteit is een stichting die de opvang en verzorging verzorgt van zieke, afgedankte of verwaarloosde ezels. Hiervoor zijn zij volledig afhankelijk van giften. Zij krijgen dus geen subsidie. Er worden ook geen salarissen betaald, iedereen is vrijwilliger of stagiaire. Al het geld gaat dus naar de ezels.

vergroot foto1   vergroot foto2   vergroot foto3
vergroot foto4   vergroot foto5

Door de kosten en belasting van de verzorging is onvoldoende tijd en geld voor bepaalde klussen. De stallen en kantine konden wel een likje verf gebruiken. Bovendien moest er gestraat, gemetseld en gesnoeid worden. En er waren de nodige herstelwerkzaamheden. Vanwege het goede werk van de stichting heeft de brandweer besloten een dag uit te trekken voor deze werkzaamheden en tegelijkertijd aan de teambuilding te werken.  

‘Monster van Leersum moet echt gestopt’

LEERSUM  Ze werden gepest en getreiterd door hun buurman, eigendom werd vernield en remmen van auto’s en fietsen werden onklaar gemaakt. Gesprekken, bemiddeling en zelfs rechtszaken met veroordelingen voor ‘het monster van Leersum’ hielpen niet en dus besloot de familie Griffioen zelf te verkassen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Iedereen welkom op Zomerweek kinderen AZC Leersum

LEERSUM  Stichting De Vrolijkheid houdt van 14 juli t/m 17 juli een Zomerweek die bol van activiteiten staat voor de kinderen in het asielzoekerscentrum aan de Hoogstraat te Leersum. Het thema van de Zomerweek is ‘1001 ontmoetingen’. Vrijwilligers die willen meehelpen de Zomerweek tot een onvergetelijke happening te maken voor de vluchtelingkinderen, zijn van harte welkom.

vergroot foto

De meeste Nederlandse kinderen gaan in de zomer op vakantie of maken leuke uitstapjes. Voor de kinderen in het AZC is er in de zomervakantie weinig te beleven.  Ze gaan niet naar school en ook de wekelijkse ‘club’-activiteiten van Stichting De Vrolijkheid houden even op. Ze blijven noodgedwongen in het centrum.

Met de Zomerweek, die de afgelopen jaren steeds rond een ander thema is georganiseerd, willen de vrijwilligers van Stichting De Vrolijkheid de kinderen toch een leuke belevenis in hun zomervakantie geven. Ongeveer dertig kinderen van 6 tot en met 12 jaar doen mee. Van dinsdag tot en met vrijdag zijn er ’s ochtends en ’s middags creatieve en sportieve activiteiten rond het thema ‘1001 ontmoetingen’: van dansen, bootjes bouwen tot het maken van een fotostripverhaal.
Op vrijdagmiddag wordt de sluiting van de Zomerweek gevierd met een feest voor iedereen. De kinderen presenteren hun creaties. Gelijk in de geest van het thema is iedereen dan ook vanaf 15.00 uur welkom: AZC-bewoners, buurtbewoners en belangstellenden.

Wil jij ook meehelpen de kinderen in asielzoekerscentrum Leersum een leuke Zomerweek te bezorgen? De Vrolijkheid – een van de goede doelen van de Postcodeloterij – kan je hulp zeker gebruiken. Neem contact op met Sejfo Biro, centrumcoördinator AZC Leersum De Vrolijkheid op tel.nr: 06 1414 1942.

IVN- wateractiviteit met thee schenken

DRIEBERGEN De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een speciale wateracticiteit voor de hele familie in de IVN-vijver en er zal speciale thee geschonken worden.

Water is heel belangrijk voor mens en dier, want bijna alle dieren moeten elke dag water drinken. Een aantal dieren léven zelfs in of nabij het water.
Je kunt met een schepnet waterbeestjes vangen en ze later met een loepje of een binoculair bekijken en we gaan ons afvragen hoe ze onder water leven en wat ze nodig hebben.
Er zijn ook nog een beperkt aantal gratis Waterbeestjes schoolkranten, over watertrappers en luchthappers.

Op zaterdag 11 juli van 14.00 uur tot 16.00 uur kan je als oudere of samen in gezinsverband komen scheppen naar waterdiertjes en mogelijk genieten van verse thee van kruiden en bloemen uit de IVN-tuin.
De IVN-tuin is te vinden aan de Boterbloem 1, bij Champ”Aubert  te Driebergen.
De mogelijkheid is er om een kop koffie of een beker limonade te drinken tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Fout winkeltje

ZEIST Op dinsdag werd een man aangehouden omdat hij een gestolen fiets te koop aanbood op een internetsite. Een fietseigenaar had zijn eigen fiets zien staan op een verkoopinternetsite en waarschuwde de politie.

De verkoper zou wonen op de Arnold Stramroodlaan. Agenten gingen ter plaatse en troffen de 69-jarige bewoner aan. In de kelderbox troffen agenten 13 fietsen aan. Vermoedelijk zijn 7 fietsen van diefstal afkomstig. Ook de fiets van de melder zat tussen de gestolen fietsen. De 69-jarige man is aangehouden en is ingesloten voor verhoor.

Heuvelrugfonds doneert parkbankje

HEUVELRUG  Het bestuur van het Heuvelrugfonds heeft afgelopen week een parkbankje officieel overgedragen aan Natuurmonumenten. Het bankje staat inmiddels aan het rolstoelpad van het Kaapse Bos.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 9 juli 2009 (kopie)

De Sluis Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:25 uur  temperatuur: 17 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Groep 8 vliegt uit

MAARN/MAARSBERGEN – Nadat de vlaggen in top hebben gehangen voor de geslaagden van de middelbare school, stonden deze week de groepen 8 van de basisscholen in Maarn en Maarsbergen in het zonnetje. Aan de vooravond van hun middelbare schoolcarrière namen ze met musicalvoorstellingen afscheid van hun basisschool.

Lees verder op de website van De Kaap

Ton Coumans neemt afscheid

LEERSUM  Stichting Creatief Centrum Muzemiks neemt afscheid van haar penningmeester Ton Coumans. Dan heeft hij er ruim tien jaar in die functie opzitten. Voor Muzemiks – en dus voor Coumans – is er in die tien jaar veel veranderd. Een terugblik met een man die zijn kennis en kunde volledig ter beschikking van Muzemiks stelde.

Lees verder op de website van De Kaap

Ruim 500 miljoen voor regio

HEUVELRUG  Camiel Eurlings, minister van Verkeer, en gedeputeerde Jan Ekkers hebben maandag een ingrijpend pakket maatregelen voor de bereikbaarheid van de provincie Utrecht bekendgemaakt. De gezamenlijke overheden geven ruim 500 miljoen. Er is besloten dat de Utrechtse Heuvelrug één doorgaande route van de A12 naar de A28 krijgt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 10 juli 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: ansichtkaart uit 1928

tijd: 13:00 uur  temperatuur: 17 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichten van deze straat

Open Imkerdag

HEUVELRUG  Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Zij laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk.

Of, als u daar te bang voor bent: op sommige plaatsen is een observatiekast, waar de bijen achter glas te zien zijn. De imker laat u zien hoe honing wordt geslingerd, hoe ze kaarsen maken van bijenwas, hoe bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen, hoe je met honing lekkere koek kunt maken, wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen.

Op zondag 12 juli houden diverse imkers in zuidoost Utrecht open huis. Breng één of meer van hen een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes.

De imkers zijn alle met de auto bereikbaar. Maar, indien u dat wilt, kunt u ook op de fiets. Er zijn namelijk vier verschillende fietsroutes uitgezet, die alle langs drie of meer imkers voeren. De routes sluiten op elkaar aan en hebben diverse opstappunten, zodat iedere deelnemer zelf kan bepalen welk deel van de totale route hij of zij wil afleggen (van 15 tot 40 of, zo men wil, wel 100 kilometer). U kunt de routebeschrijvingen vinden op internet, via www.bijenhouders.nl .
Bij de deelnemende imkers kunt u ook een routebeschrijving krijgen.

In de regio Zuid-Oost Utrecht vindt u de deelnemende imkers op de volgende adressen:

Austerlitz: parkeren tegenover het Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, en dan de bordjes volgen
Bosch en Duin: Dennenweg 25
Cothen: Trechtweg 3
Doorn:  Gimbornpark, Velperengh 13
Driebergen:  Akkerweg 15
Driebergen: De Reehorst, Hoofdstraat 8 (eerste inrit ten zuiden van Station Driebergen-Zeist, bordjes volgen)
Houten: Odijkseweg 68
Odijk:  Rijnseweg 5 A
Vianen: Prins Berhardstraat 29 
Wijk bij Duurstede: Hoek Overloop 2/Boterslootweg
Zeist: Driebergseweg 10 C (ingang tussen twee witte muurtjes)

Op alle adressen zal ook honing te koop zijn.

Deelname is gratis. U kunt de imkers bezoeken tussen 10.00 en 16.00 uur.

Deze fietstocht is een gezamenlijk initiatief van de Imkerverenigingen Driebergen-Doorn, Zeist, Bunnik-Houten, West-Betuwe (Geldermalsen) en Eck en Wiel

Op www.bijenhouders.nl vindt u het laatste nieuws over deze Open Imkerdag. De routebeschrijvingen kunt u ook laden via deze site.

Voor nadere informatie over de regio Zeist en Driebergen-Doorn kunt u terecht bij:
Wim Oerlemans, 0343-491597 of 06-51669670 of wim.oerlemans@hccnet.nl .

Publieksexcursie: Zagen in het bos

LEERSUM  In de maand augustus begint Staatsbosbeheer met zaag werkzaamheden in haar bossen. Op woensdag 27 juli zullen medewerkers van Staatsbosbeheer om 19.30 uur een excursie organiseren in het Zuylensteinse bos te Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanrijding

RHENEN  Een snorfietser en zijn passagier zijn op donderdag 9 juli lichtgewond geraakt toen zij werden geschept door een 62-jarige automobilist.
 
De 62-jarige man uit Rhenen reed rond 14.15 uur met zijn auto over de rotonde ter hoogte van de Herenstraat en zag bij het afslaan een snorfiets over hoofd. Die werd bestuurd door een 16-jarige jongen uit Rhenen. Achterop zat een 18-jarige man uit Lisse. Beide kwamen door de aanrijding ten val, waarbij de 18-jarige lichtgewond raakte aan zijn linkerbeen. Ambulancepersoneel heeft de slachtoffers ter plaatse onderzocht en constateerde een aantal kneuzingen. De 62-jarige automobilist verklaarde afgeleid te zijn door verkeersregelaars en daarom niet meer oplette. Hij heeft de slachtoffers zijn excuses aangeboden.

Wij zijn een soort A-team

DOORN  Vlak voor zijn vertrek naar Canada werd Adrian Hovestad maandag aangenaam verrast. Vorige week vertelde hij aan deze krant dat het hem pijn doet hoe het herdenkingsmonument in Doorn bijgehouden wordt. De heggetjes, de bankjes, de stoep, volgens de 75-jarige oud-Doornaar is het een zooitje. ,,Ik hoop dat iemand dit leest en het monument vrijwillig netjes wil houden”, sprak Hovestad zijn hoop uit.

Lees verder op de website van De Kaap

Schilder maakt kunst op wereldniveau

AMERONGEN  Het unieke karakter van het werk van schilder Léon van der Linden (55) is ook tot in de Verenigde Staten doorgedrongen. Onlangs werd één van zijn schilderijen door een Amerikaanse vakjury geselecteerd om deel uit te maken van één van de belangrijkste exposities op het gebied van wildlife art, in september in Wausau, Wisconsin (VS).

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 11 juli 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: Hortensia
foto: © Renk Knol
tijd: 14:20 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Veel dode bijen en hommels

DRIEBERGEN  Mevrouw Muil is het opgevallen dat de laatste dagen er erg veel dode bijen of hommels op straat liggen. Daar de bijensterfte erg actueel is maak ze zich hier ernstige zorgen over. 
In een ingezonden brief aan Heuvelrugnieuws.nl vertelt ze dat op de Hoofdstraat ter hoogte van het Kerkplein er vandaag 11-07-2009 aardig wat lagen.
Ze vraagt om een verklaring van dit feit. Wie weet meer?

Bewoner veroorzaakt gaslek in achtertuin

MAARSBERGEN  In Maarsbergen is een gaslek ontstaan in de tuin van een woning aan de Kolklaan. De bewoner wilde zaterdagochtend een plant in de grond zetten. Hierbij raakte hij een gasleiding waardoor het gas de vrije loop kreeg.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Rode Kruis Utrechtse Heuvelrug krijgt een AED

DRIEBERGEN  Afgelopen donderdagmiddag heeft het Nederlandse Rode Kruis afdeling Utrechtse Heuvelrug uit handen van Erik de Jong van Maas International, de leverancier van koffie aan onder andere het KLPD en VTS politie, een AED (automatische externe defibrillator) ontvangen.

Henk Kramer vrijwilliger bij het Rode Kruis in Driebergen en ook werkzaam bij de firma Maas verbaasde zich al enige tijd dat de ruim 20 vrijwilligers van de afdeling wel gecertificeerd waren voor het bedienen van een AED, maar dat de afdeling er geen tot haar beschikking had. Hiertoe benaderde hij zijn werkgever met het verzoek om een AED te schenken aan de afdeling.  De directie van Maas vond het zo’n goed initiatief van Henk, dat zij besloten om zijn verzoek in te wilgen.

Joke Vervat van de afdeling Utrechtse Heuvelrug licht toe ; Een AED vervangt de niet de reanimatie, maar is er een aanvulling op. Indien men binnen enkele minuten de beschikking heeft over een AED is de overlevingskans van het slachtoffer tot wel 75% tegen een reanimatie zonder AED slechts maximaal 25%. Hoewel wij uiteraard hopen de AED nooit nodig te hebben, is het wel een goede gedachte dat wij een slachtoffer nu meer overlevingskans kunnen bieden. Wij zijn blij dat we dit kostbare apparaat warvoor wij op dit moment zelf geen budget voor hadden, nu toch gekregen hebben van de Firma Maas. Voor mensen die zelf ook graag willen leren reanimeren en een AED willen leren bedienen start de afdeling Utrechtse Heuvelrug in september weer een nieuwe EHBO cursus. Deze cursus word gegeven op de maandagavond van 20.00 tot 22.00 en kost slechts  € 145,= incl. alle lesmaterialen. Opgeven kan bij Mevr. N Terstegen 0343-414780

Hoogste punt nieuwbouw SBI op Zonheuvel

DOORN  Tijdens een feestelijke bijeenkomst afgelopen maandag waar veel medewerkers bij aanwezig waren werd gevierd dat het hoogste punt van de nieuwbouw van SBI op landgoed Zonheuvel was bereikt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 12 juli 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: ansichtkaart uit 1903

tijd: 13:10 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichten van deze straat

Playbackshow als slot schooljaar De Wegwijzer

OVERBERG  Het schooljaar werd maandag op CBS De Wegwijzer in Overberg feestelijk afgesloten met een spetterende playbackshow. Alle groepen hebben hieraan een bijdrage geleverd.

Lees verder op de website van De Kaap

Ds. Johan Plante beroepen en bevestigd

MAARSBERGEN Vol verwachting en met een open blik is de humane ds. Johan Plante aan zijn nieuwe en laatste ambtstermijn begonnen. Had hij vorig jaar, toen hij 61 jaar werd, nog de vaste intentie in Vleuten te blijven en niet meer te verhuizen; nu betrekt hij samen met zijn vrouw volgende week de pastorie aan de Haarweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 13 juli 2009 (kopie)

De Woerd Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:30 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Aantal nieuwe huizen Maarsbergen geschrapt uit Structuurvisie

MAARSBERGEN  ,,Ik wil niet het idee geven dat het aantal van 350 nieuwe huizen in Maarsbergen exacte wiskunde is geweest.” Dat vertelde wethouder Robbert Waltmann donderdagavond aan de gemeenteraad. Op verzoek van de fracties wordt het aantal nieuw te bouwen woningen in Maarsbergen-noord uit de Structuurvisie gehaald.

Lees verder op de website van De Kaap

Boswandeling: dieren in het bos

AUSTERLITZ  Reeën laten zich niet gauw zien. Maar hun looppaadjes, slaapplekken, veegsporen en keutels vertellen over hun aanwezigheid en gedrag. ’s Morgens vroeg en ’s avonds laat komen ze uit hun rustplaatsen te voorschijn. Dat geldt ook voor andere dieren die vooral ’s nacht actief zijn, zoals de vos, de boommarter, de vleermuis en de bosuil. Dit is dus ook de beste tijd om ze waar te nemen.

De boswandeling start op vrijdag 17 juli om 20.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis.

De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

Elisabeth van Oostrum Lijsttrekker D66

HEUVELRUG  Elisabeth van Oostrum is op woensdag 8 juli gekozen tot lijsttrekker van D66 Utrechtse Heuvelrug voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 14 juli 2009 (kopie)


Traaij 275-277 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:50 uur  temperatuur: 21 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Karin Fokker nieuwe voorzitter Statenfractie PvdA

UTRECHT  Nadat in de laatste vergadering van Provinciale Staten van 6 juli Wim Bos afscheid nam als fractievoorzitter van de PvdA neemt Karin Fokker na zes jaar lidmaatschap van de staten de rol van fractievoorzitter over. Op dit moment is zij lid van de vakcommissie Ruimte, Groen en Water. Eerder was zij lid van de gemeenteraad in Driebergen.

Limburgs tuinfeest bij het Beauforthuis

AUSTERLITZ Op zaterdag 18 juli staat het Beauforthuis de hele dag in het teken van Limburgse sferen. Met biertafels en banken op het terras en in het onlangs casco opgeleverde theatercafé. Er wordt gezorgd voor Limburgse vlaai en Limburgs landbier van de tap. Er is live muziek en er zijn verschillende exposities. Er is volop gelegenheid om te kijken of na de verbouwing de sfeer van het Beauforthuis bewaard is gebleven. Om 11.00 uur gaan de deuren open, tot in de kleine uurtjes. De opbrengsten van deze dag komen ten goede aan de verbouwing.  En volgens een Limburgs gezegde:

Nao raenge kump zonnesjien !!

Huisbrouwer Gulpener, die de bar voor het nieuwe theatercafé zal leveren, is initiatiefnemer van deze dag.

zaterdag 18 juli, vanaf 11.00 uur
Limburgs tuinfeest – benefietfeestmet concerten

Staaldraad

DOORN  Op maandag werden vier jongens aangehouden nadat ze een staaldraad over de weg hadden gespannen waardoor een fietser ten val kwam.
 
Omstreeks 14.30 uur kreeg de politie de melding dat een fietser was gevallen op het Kombos. Agenten gingen direct ter plaatse een troffen een 57-jarige man man uit Doorn aan. Hij verklaarde dat hij aan het fietsen was over het Kombos en plotseling werd gelanceerd en ten val kwam. Bleek dat een staaldraad over het fietspad was gespannen en hij hierdoor was gevallen.De man kon vier jongens in de omgeving tegenhouden. De politie werd gewaarschuwd en de vier jongeren in de leeftijd van 13 tot 15 jaar uit Doorn en Driebergen werden aangehouden.
 
De man liep alleen enkele striemen op aan zijn armen en zijn gloednieuwe fiets raakte beschadigd. Tegen de jongens is proces-verbaal opgemaakt.

Succesvol slot voor Rijnweek

RHENEN  De laatste avond van de Rijnweek beloofde al het grootste aantal bezoekers van de feestweek te trekken, maar een recordaantal van 50.000 bezoekers in twaalf jaar Rijnweek was boven alle verwachtingen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Clubkampioen Larsheim Badminton

LEERSUM  Eindelijk werd, vorige week donderdag, bekend wie zich over het seizoen 2008 – 2009, door in vier toernooien de meest constante vorm te tonen, clubkampioen van de jeugd mocht noemen van Larsheim Badminton.

Lees verder op de website van De Kaap

Ernstig ongeval Maarsbergseweg

LEERSUM  Op de Maarsbergseweg in Leersum heeft gisteren aan het eind een ernstig ongeval plaatsgevonden. Hierbij waren drie personenauto’s en een personenbus betrokken. Door nog onduidelijk reden botsten de vier auto’s, waar onder een taxibusje, of elkaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Pittige afsluiting seizoen voor Karateka’s

DOORN  Een groot aantal karateka’s van karateschool uit Doorn hebben deelgenomen aan een tweetal pittige activiteiten als afsluiting van het seizoen 2008-2009. In karatepak en op sportschoenen vertrok men richting de Kaapse bossen.

Lees verder op de website van De Kaap

€70.000,- voor inventarisatie recreatieterreinen

HEUVELRUG  De gemeenteraad heeft vorige week ingestemd met het beschikbaar stellen van €70.000,- voor de inventarisatie van de recreatieterreinen binnen de gemeente. De inventarisatie is volgens wethouder Clemens van der Burg nodig omdat er op dit moment binnen de gemeente geen exact beeld is van de recreatieterreinen.

Lees verder op de website van De Kaap

Minimabeleid niet voor grotere groep

HEUVELRUG  Ondanks pogingen van de GroenLinks, PvdA en GroenLinks wordt het minimabeleid niet beschikbaar gesteld voor een grotere groep mensen dan nu het geval is. Mensen die leven van een bedrag tot 110% van het wettelijk minimumloon kunnen gebruik maken van de minimaregelingen

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 15 juli 2009 (kopie)


Schippersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:05 uur  temperatuur: 23 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Autoinbrekers aangehouden

DRIEBERGEN  De politie heeft op dinsdag 14 juli twee verdachten aangehouden voor hun vermoedelijke betrokkenheid bij autoinbraken in het midden van het land.
 
De politie startte een onderzoek nadat zij over de informatie beschikte dat beide verdachten, bekenden van de politie, zich al geruime tijd schuldig zouden maken aan het plegen van diverse autoinbraken. Deze vonden plaats op grote parkeerplaatsen langs autosnelwegen, bij hotel-restaurants en overige locaties in het midden van het land.
 
Het onderzoek leidde ertoe dat het tweetal, een 23-jarige man uit Utrecht en zijn 20-jarige vriendin uit Driebergen, dinsdag in de woning van de vrouw konden worden aangehouden. De politie doorzocht de woning en nam daarbij diverse spullen in beslag die zij verder onderzoekt. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld.

Opbrengst bazaar bij kapel stemt tevreden

MAARN  De bazaar in de kapel aan de Kapelweg in Maarn trok zaterdag weer vele bezoekers en dat resulteerde in een mooie opbrengst voor drie goede doelen. ,,De ruim 2100 euro is bestemd voor het Zonnehuis in Doorn waar ook veel mensen uit Maarn verpleegd worden, Tsjernobylkinderen en het project ‘Kehidupan Anda’ in Sulawesi Indonesië

Lees verder op de website van De Kaap

Afscheid met spetterend gala

LEERSUM  Dranghekken die het nieuwsgierige publiek op afstand moesten houden; de rode loper uitgerold; ontvangst met ‘champagne’; bodyguards en een societyfotograaf. Dit alles maakte van de leerlingen van groep 8 van CBS De Schakel heuse VIP’s.

Lees verder op de website van De Kaap

Speakers Corner Huis Doorn, de Eerste Wereldoorlog in vogelvlucht

DOORN  Het Cultureel Rondje in Doorn vindt op zondag 19 juli plaats. Huis Doorn neemt daaraan deel met de ‘Speakers Corner’, een podium waarop sprekers naar een Engels gebruik hun mening kunnen geven over een bepaald onderwerp of kunstvoorwerp, dat een relatie heeft met ex-keizer Wilhelm II.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 16 juli 2009 (kopie)

Schippersdreef 2 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:05 uur  temperatuur: 24 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Tegen boom

MAARN  Woensdagavond om zeven uur reed een 68-jarige man uit Doorn over de Amersfoortseweg. Vermoedelijk werd hij onwel, raakte van de weg en botste tegen een boom. De man kwam bekneld te zitten in zijn auto en de brandweer moest hem uit zijn benarde positie bevrijden. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Jeu de boulestoernooi

LEERSUM  De jeu de boulesgroep Leersum organiseert op dinsdag 21 juli een open toernooi op het landgoed bij Kasteel Broekhuizen (ingang bij de Broekhuizerlaan in Leersum). De wedstrijden beginnen om 19.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomervoetbaltoernooi op Sportpark Tuilland

DOORN  Na het succesvolle schoolvoetbaltoernooi in mei en juni dit jaar, organiseert Stichting Jeugdvoetbal Doorn het zomerevenement Zomervoetbaltoernooi 2009. Het evenement vindt plaats op woensdag 12 en donderdag 13 augustus op het sportpark Tuilland van DEV Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 17 juli 2009 (kopie)


Lindelaan Driebergen: ansichtkaart uit 1910

tijd: 13:45 uur  temperatuur: 22 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichten van deze straat

Arboretum blijft behouden

DOORN  Het arboretum in Doorn kan behouden blijven op de huidige locatie. Het Doornse arboretum is het grootste van Nederland. De huidige eigenaar, de Universiteit Utrecht, wil af van de bomentuin. Voor 5,7 miljoen euro neemt de Stichting Von Gimborn Arboretum (VGA) het eigendom en beheer over.

Lees verder op de website van De Kaap

Onderzoek naar huisvestingsplannen ondernemers in Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  Ondernemers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden deze week benaderd mee te werken aan een onderzoek naar hun huisvestingsplannen en de behoefte aan ruimte voor bedrijfsvoering. Dit onderzoek – ‘Bedrijven onder Dak’ genaamd – is een initiatief van de KvK Midden-Nederland, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de ondernemersverenigingen aldaar.

Ondernemers hebben ruimte nodig om te ondernemen, maar ruimte wordt steeds schaarser in Nederland. Sommige ondernemers willen uitbreiden, maar hebben daarvoor niet de ruimte tot hun beschikking. Anderen willen de bedrijfsomgeving verbeteren en hebben bijvoorbeeld meer parkeerplaatsen nodig. Het onderzoek moet meer inzicht geven in deze wensen en behoeften van ondernemers. Gemeentes weten ook hoe belangrijk ruimte voor ondernemers is, maar de vertaling ervan naar de praktijk is niet altijd optimaal.

Dit onderzoek in de vorm van een enquête geeft inzicht in de behoeften van bedrijven, dat nodig is om het bedrijfsleven in de Utrechtse Heuvelrug beter te kunnen bedienen. De onderzoeksinformatie wordt gebruikt voor de nieuwe gemeentelijke beleidsnota bedrijfshuisvesting. Daarnaast wordt de informatie gebruikt om met de ondernemersvereniging en de gemeente of provincie naar oplossingen te zoeken voor de knelpunten waar ondernemers tegenaan lopen.

De ondernemers hebben een vragenlijst ontvangen met het verzoek deze uiterlijk 27 augustus ingevuld te retourneren. Ook ondernemers die geen problemen of toekomstplannen hebben op het gebied van huisvesting van hun bedrijf worden uitdrukkelijk gevraagd mee te werken. Op die manier kan de KvK Midden-Nederland een gedegen analyse maken van de wensen en behoeftes. Eerdere vergelijkbare onderzoeken leverden een hoge respons op, dus de initiatiefnemers hopen daar nu ook weer op.

De onderzoeksgegevens komen binnen bij de KvK Midden-Nederland, die de informatie vertrouwelijk zal behandelen. De gegevens zullen voor anderen dan de KvK nooit te herleiden zijn naar een individueel bedrijf.

Oplevering wooncomplex Acacialaan

DOORN  Het heeft langer geduurd dan oorspronkelijk gepland was, maar vorige week zijn acht nieuwbouw appartementen op het voormalige terrein van bloemisterij Veldhuysen opgeleverd.

Lees verder op de website van De Kaap

Inspectie sluit tandartspraktijk

ZEIST  De tandheelkundige Maximakliniek in Zeist moet zeker een week dicht. Dat geldt ook voor de vestigingen van het bedrijf in Bloemendaal en Barendrecht. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg voldoen de locaties niet aan de gestelde voorwaarden voor verantwoorde zorg.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van zaterdag 18 juli 2009 (kopie)

Heidestein Driebergen: ansichtkaart uit 1935

tijd: 13:45 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichten van deze straat

In najaar start van de aanleg van het fietspad Elst tussen Rhenen langs N 225

RHENEN De werkzaamheden voor de aanleg van het fietspad tussen Elst en Rhenen worden door de provincie Utrecht na de zomer aanbesteed en gegund. In het najaar wordt er volgens de planning van de provincie gestart met de aanleg van het fietspad.
Voor de aanleg van het fietspad langs de N225 tussen Elst en Rhenen is door gedeputeerde staten van Utrecht een verklaring van geen bezwaar verleend. Het gemeentebestuur van Rhenen heeft intussen aan de provincie Utrecht vrijstelling van de geldende bestemmingsplannen verleend.

Er komt een fietspad aan twee kanten van de provinciale weg N225, vanaf Zwijnsbergen in Elst tot de Autoweg. Het kruispunt bij de Autoweg wordt omgebouwd tot een rotonde. Deze nieuwe rotonde zal ook worden gebruikt om een veilige overgang te maken van de fietspaden aan twee kanten van de weg naar het fietspad aan één kant van de weg.

Het fietspad van de Autoweg naar het Paardenveld komt aan één kant van de weg, en wel aan de noordzijde. Verder komt er een rotonde even ten oosten van de zijweg Remmerden. De zijweg Remmerden wordt hier naar toe geleid.

Alle zijwegen tussen beide rotonden Autoweg en Remmerden worden opgeheven met als doel een betere veiligheid voor de fietsers en het overige verkeer. De parallelweg die voor een deel al aanwezig is, wordt verder ontwikkeld zodat al het verkeer van en naar het bedrijventerrein via de parallelweg afgewikkeld wordt.

Heuvelrugnieuws van zondag 19 juli 2009 (kopie)

Binnenhof Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:10 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Woninginbreker aangehouden

DOORN  De politie heeft in de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 juli een woninginbreker aan de Vogelweide aangehouden.
 
Alerte buren hoorden in de woning naast hen lawaai en aangezien de bewoners niet thuis waren, vertrouwden zij de situatie niet.  Hierop belden de buren de politie. Toen agenten ter plaatse kwamen, hoorden zij een breekvoorwerp vallen aan de achterzijde van de woning. Agenten zagen vervolgens twee verdachten wegrennen, één van hen kon nog worden aangehouden. Het bleek dat de man verschillende inbrekerswerktuigen in zijn kleding verborgen hield. De man is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De identiteit van de verdachte is nog onbekend, de politie heeft de woninginbraak in onderzoek.

Gert Buitenhuis wint Nederlandse Blaasmuziek Prijs

DOORN  Gert Buitenhuis uit Doorn, dirigent van het Koninklijk Harmoniegezelschap O.B.K. Zeist, ontving woensdag 16 juli de Nederlandse Blaasmuziekprijs 2009. Deze prestigieuze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Wereld Muziek Concours en de Bond van Orkestdirigenten in samenwerking met Kunstfactor.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 20 juli 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:20 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Gemeentelijke informatiegids

HEUVELRUG  Via een ingezonden brief laat Arnoud Venema weten dat hij verontwaardigd is over de zorgvuldigheid waarmee de gemeentelijke informatiegids is samengesteld. Wat vindt u van informatiegids: laat het via een reactie weten.

Hieronder de ingezonden brief.
“Met stijgende verbazing en verontwaardiging heb ik de Informatiegids Utrechtse Heuvelrug 2009-2010 bekeken.
Daarbij rees bij mij de vraag volgens welk loterij-principe deze “gids”  is samengesteld.
Gezien het voorwoord van onze burgervader en de verspreiding huis-aan-huis moet onze Gemeente daar een aardig bedrag voor op tafel hebben gelegd, en dan mag je toch zorgvuldigheid en nauwkeurigheid verwachten.
Niets van dat alles.
Deze mail is ook aan de verantwoordelijke uitgever en de gemeente gestuurd en ik ben benieuwd naar hun commentaar.”

Ooievaarsjong vliegt

Door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN Het ooievaarsjong op het nest aan het Kloosterlaantje heeft zijn vleugels uitgeslagen. Jongstleden vrijdag 18 juli heeft de heer Tiggeloven van kwekerij de Eng het voor het eerst zien vliegen en sindsdien vliegt het een paar keer per dag heen en weer naar het weiland. Het weer opstijgen en landen op het nest gaat zonder problemen. Gelukkig maar, want er is in de buurt een vos gesignaleerd en een ooievaarsjong dat op de grond overnacht, zou een vrij makkelijke prooi zijn voor de vos.

In de komende weken zullen de ouders het voeren van het jong afbouwen om het te stimuleren zijn eigen kost te verzamelen. Het jong zal regelmatig in de weilanden in de omgeving te zien zijn. Het is van de ouders te onderscheiden aan de zwarte snavel. 

Naar verwachting zullen de ooievaars eind augustus, begin september naar het zuiden vertrekken. Ze reizen niet samen, gewoonlijk gaan de jongen het eerst en de ouders volgen dan ongeveer week later.

De was buiten

LEERSUM  De expositie ‘de was buiten’ zal in de maanden juli en augustus te zien zijn in de bibliotheek van Leersum. De expositie is samengesteld door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en laat de achtergronden van honderd belangrijke tradities in Nederland zien.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 21 juli 2009 (kopie)

Zuiderplantsoen 1-6 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:20 uur  temperatuur: 24 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Vrijdag 24 juli: Dieren in het bos

AUSTERLITZ  Reeën laten zich niet gauw zien. Maar hun looppaadjes, slaapplekken, veegsporen en keutels vertellen over hun aanwezigheid en gedrag. ’s Morgens vroeg en ’s avonds laat komen ze uit hun rustplaatsen te voorschijn. Dat is dus ook de beste tijd om ze waar te nemen.

In deze tijd is er extra activiteit voor de paarvorming. Bokken verdedigen hun territorium en hun pas verworven geit. Soms ook met een dreigende houding en blaffend geluid naar de mens.

De wandeling start om 20.00 uur  vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis.

De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

Radio 90FM’s Politieke & Culturele Gelaghkamer

LEERSUM  Het Radio 90FM programma ‘De Politieke & Culturele Gelaghkamer’ zal ook in het radioseizoen 2009/2010 weer via ether, kabel en internet te beluisteren zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 22 juli 2009 (kopie)

Vossenkamp 1-17 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:15 uur  temperatuur: 24 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Vrachtwagen vast onder viaduct

MAARN  Een verkeerde inschatting van de hoogte van zijn vrachtwagen heeft er voor gezorgd dat een 41-jarige man uit Molbergen op dinsdag 21 juli rond 10.00 uur zijn voertuig total-loss reed onder een viaduct van de Rijksweg A12 ter hoogte van de Raadhuislaan. Zijn 42-jarige bijrijder uit Maarssen raakte daarbij lichtgewond.

De 41-jarige had het vrachtwagentje gehuurd en was niet gewend om te rijden met een voertuig dat hoger was dan een personenauto. De bijrijder hield een kneuzing over aan het ongeluk. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Met hoofd door autoruit

RHENEN  Een 14-jarige jongen uit Bennekom is op dinsdag 21 juli met zijn hoofd door een autoruit van een bestelbusje gevallen nadat hij bij verkeerslichten het bestelbusje over het hoofd had gezien.

De 14- jarige jongen uit Bennekom fietste rond 12.30 uur met een vriendje in de richting van de Herenstraat toen hij bij de verkeerslichten een wachtende bestelbus niet zag staan. De jongen fietste in volle vaart tegen de achterruit van de bestelbus en kwam hierbij met zijn hoofd door de ruit heen. De verwondingen leken in eerste instantie mee te vallen, maar de jongen is voor de zekerheid per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak.

Adoptieovereenkomst plantenbakken

RHENEN Wethouder Anne van Miltenburg en Gert van der Kolk van tuincentrum ‘De Wildernis’ ondertekenden in de voorbije week een adoptieovereenkomst over de inrichting en het onderhoud van plantenbakken in de binnenstad van Rhenen.

In de overeenkomst is opgenomen dat de gemeente Rhenen aan ‘De Wildernis’de gemetselde plantenbakken aan het Frederik van de Paltshof in het centrum beschikbaar stelt. En dat het bedrijf zorgt voor de groene invulling en het onderhoud van die bakken voor een periode van drie jaar. 

Mevrouw Dorhout (78) fietst jaarlijks 100 km op één dag

DOORN  Dinie Dorhout is al bijna 79. Maar dat weerhoudt haar niet van een jaarlijkse fietstocht van ruim 100 kilometer. Samen met haar oude buurvrouw Truus, fietst mevrouw Dorhout vanuit Doorn naar de huidige woonplaats van vriendin Truus, Ruurlo

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 23 juli 2009 (kopie)

Oranjelaan Driebergen: ansichtkaart tussen 1938 en 1948

tijd: 13:30 uur  temperatuur: 18 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichten van deze straat

Overval op woning

MAARSBERGEN Vanochtend omstreeks half vijf kreeg de politie de melding dat een woning was overvallen aan de Rottegatsteeg in Maarsbergen. Gealarmeerde agenten troffen in de woning de 63-jarige bewoonster aan. Zij vertelde dat twee gemaskerde mannen binnen waren gekomen en haar hadden geschopt en geslagen.
De mannen zijn er met onbekende buit vandoor gegaan. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen te bellen 0900-8844, district Heuvelrug.

Jeugdsportproject start na zomer

HEUVELRUG  ,,We gaan de komende vier jaar veel geld uitgeven aan sport voor de jeugd. Er moet gedacht worden aan zo’n €365.000,-” zegt wethouder Roy Pamboer. ,,Dit alles om jeugd in de leeftijdscategroie 12 t/m 16 te betrekken bij sport en sportieve activiteiten. We hebben daarvoor nauwkeurig gezocht naar een juiste partner. Dat is Holland Fit geworden.”

Lees verder op de website van De Kaap

Zomerexpositie Kunstgilde

LEERSUM  Kunstgilde Heuvelrug opent zaterdag 25 juli om 16.00 uur haar zomerexpositie, waarin werk van drie gildeleden is te zien. Ben Kolenbrander en Nel van der Sluis exposeren schilderijen, Jip Klimstra toont keramiek.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 24 juli 2009 (kopie)

Jachtlaan 46-48 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:40 uur  temperatuur: 17 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Veranderingen in corsoweek

LEERSUM  Voor het eerst in haar bestaan organiseert de Stichting Bloemencorso Leersum in de corsoweek ook de kermis. Na een lange zoektocht naar een geschikte locatie kwam het terrein tegenover De Binder in beeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 25 juli 2009 (kopie)


Hoofdstraat Driebergen: ansichtkaart uit 1912

tijd: 12:05 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichten van deze straat

Jubileumconcert voor Blue Diamonds

DRIEBERGEN  Er komt een jubileumconcert ter herinnering aan de Blue Diamonds uit Driebergen. Riem de Wolff zal op 22 augustus met zijn zoon Steffen optreden in Zeewolde als The Blue Diamonds.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Seniorenwoningen te huur aan de Stationsweg in Rhenen

RHENEN  Het voormalige politiebureau aan de Stationsweg in Rhenen is gesloopt en de bouw van negen appartementen voor senioren is in volle gang. De woningen worden op 4 september 2009 via de website huiswaarts.nu geadverteerd. Als alles volgens planning verloopt, zal de Rhenense Woningstichting de woningen begin 2010 opleveren.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

AutoJumble Huis Doorn

DOORN  Iedereen met een klassieker of bijzondere (sport)auto wordt op zaterdag 29 augustus auto van harte uitgenodigd om deze deel te laten uitmaken van een uniek klassiek decor: Huis Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Doornse seniorentocht 2009

DOORN  De commissie Doornse Seniorentocht organiseert op donderdag 27 augustus haar jaarlijkse uitgaansdag voor de Doornse senioren. Er kan alleen deelgenomen worden aan deze dag door mensen die 65 jaar of ouder zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

De Amerongse Zomerschool van 3 t/m 6 augustus

AMERONGEN  Het Open Atelier Amerongen organiseert een vierdaagse workshop aquarelleren, schetsen en schilderen in het karakteristieke dorp Amerongen en haar prachtige omgeving.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 26 juli 2009 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:35 uur  temperatuur: 24 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Vrachtwagen ramt hek kasteel Amerongen

AMERONGEN  Het monumentale hek van kasteel Amerongen is zwaar beschadigd. Een vrachtwagenchauffeur reed zich klem onder de boog.
De chauffeur uit Apeldoorn, die pas zes maanden zijn rijbewijs had, had de hoogte van zijn voertuig niet goed ingeschat.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Kastelentocht Doorn

DOORN  Elk jaar weer, op de derde zondag van augustus, verandert er iets in Doorn. Dan komen de tijden van weleer weer tot leven met de Kastelentocht voor klassieke en authentieke Rijtuigen, georganiseerd door Vereniging de Stichtse Aanspanning.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 27 juli 2009 (kopie)

Traaij Driebergen: ansichtkaart uit 1954

tijd: 12:15 uur  temperatuur: 22 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichten van deze straat

Internationale groep vrijwilligers werkt in AZC Leersum aan “Ik houd van Holland”

LEERSUM  Vanaf zaterdag 25 juli werkt een internationale groep vrijwilligers aan het project “Ik hou van Holland”. De vrijwilligers zijn afkomstig uit verschillende landen, waaronder Japan,Korea, Servie, Kyrchizie, Verenigde Staten, Tsjechie, Mexico en Tanzania.

Lees verder op de website van De Kaap

Doorrijden na ongeval

AMERONGEN Op zondagochtend rond negen uur kreeg de politie een melding dat een ongeval had plaatsgevonden op de Koningin Wilhelminaweg.

Een 71-jarige vrouw uit Huizen fietste in de richting van Leersum. Vanuit de Holleweg kwam een personenauto die de vrouw voorrang moest verlenen. Dit gebeurde echter niet, waardoor de vrouw hard moest remmen. Ze vloog over het stuur en kwam met haar gezicht op de grond terecht. De vrouw is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor controle. De personenauto is doorgereden.

Aan getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Woninginbreker aangehouden

DRIEBERGEN De politie heeft zondagmorgen om acht uur een 20-jarige inwoner van Rhenen aangehouden omdat hij vermoedelijk kort daarvoor een woninginbraak had gepleegd.

Rond 07.40 uur kreeg de politie de melding dat er in een woning op de Gooijerdijk was ingebroken. De agenten stelden een buurtonderzoek in waarbij een mogelijk signalement bekend werd van een man die al eerder in de omgeving was gezien. Een tweede politie-eenheid die met dit signalement een onderzoek in de omgeving instelde zag op de Prins Bernhardlaan een man fietsen die aan deze beschrijving voldeed. De fietser zag een controle niet zitten en ging er spoorslags vandoor.

De agenten achtervolgden de verdachte, die inmiddels zijn fiets had achtergelaten, door meerdere straten en tuinen, waarbij zelfs over een schutting geklommen moest worden. Uiteindelijk lukte het om de verdachte aan te houden in een bosperceel op de Du Celliee Mullerlaan. Tijdens het onderzoek aan de kleding van de verdachte troffen de agenten een hoeveelheid sieraden, geld en andere goederen aan die vermoedelijk afkomstig waren van de woninginbraak.

De verdachte werd ingesloten in het politiebureau. De politie zet het onderzoek voort.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 28 juli 2009 (kopie)

Verheullaan Driebergen: ansichtkaart uit 1917

tijd: 16:40 uur  temperatuur: 23 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichten van deze straat

Nieuwe directeur voor ISZ de Brug

DRIEBERGEN  Saskia van der Lyke wordt de nieuwe directeur van zorginstelling ISZ De Brug. Zij volgt interim-bestuurder Bor Veen op.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Aangehouden voor bedreiging en vernieling

RHENEN  De politie heeft maandagavond om half acht een 54-jarige inwoner van Elst aangehouden voor bedreiging van een politieagent en vernieling van enkele politiewagens.
 
De politie was gestuurd naar de Servetstraat waar een man zich lastig zou ophouden. Ter plaatse ging het om de man uit Elst die in zijn broeksband een (nep) vuurwapen droeg en in zijn hand een mes vasthield. Toen hij dreigde met het mes een agent neer te steken werd pepperspray gebruikt om de man onder controle te krijgen. Ondanks de pepperspray en een klap met een wapenstok wilde de man het mes niet los laten en zag hij kans twee politiewagens met het wapen te beschadigen. Een met spoed ter plaatse geroepen hondengeleider lukte het om de verdachte onder controle te krijgen door de diensthond in te zetten.
 
De verdachte is daarna geboeid en ingesloten in het politiebureau.

Speelweek in het teken van “toen”

DRIEBERGEN  Op maandag 17 augustus begint speciaal voor alle basisschoolkinderen de traditionele Speelweek. Dit jaar is het thema “de week van toen”, en gaan de deelnemers terug naar 850 jaar geleden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 29 juli 2009 (kopie)

Coolsmahof 3 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:15 uur  temperatuur: 23 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Replicawapens aangetroffen

LEUSDEN/MAARSBERGEN  De politie heeft dinsdag 28 juli een hoeveelheid replicawapens aangetroffen in een woning aan de Scherpenzeelseweg in Maarsbergen.
 
De vondst was het gevolg van een onderzoek door de recherche van Eemland zuid dat via een anonieme melding werd geattendeerd op een foto op een internet-community-site waar een jongeman stond  afgebeeld met een tweetal vuurwapens. Het onderzoek leidde naar een woning op de Walenburg in Leusden waar de verdachte woonachtig bleek te zijn. De betreffende man, een 22-jarige Leusdenaar, werd aangetroffen en verhoord. Hij erkende dat hij met de wapens op internet had gestaan en dat het om replica’s ging. De wapens waren niet zijn eigendom maar behoorden toe aan een 14-jarige jongen uit Maarsbergen.
 
De agenten troffen bij onderzoek in de woning van deze verdachte drie replicapistolen, twee replicapistoolmitrailleurs, een kruisboog en een munitieband met oefenmunitie aan. De Maarsberger verklaarde wapens in winkels in België en Griekenland te hebben gekocht. Hij erkende te weten dat het bezit van deze wapens in Nederland verboden is maar deze voor de aardigheid te hebben gekocht.
 
Alle wapens werden in beslag genomen. Tegen beide verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Paulien van der Werff in lunchconcert

DOORN  In de Maartenskerk vindt op zaterdag 1 augustus weer een lunchconcert plaats. Sopraan Paulien van der Werff treedt op, begeleid door organist Kees Blijdorp.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 30 juli 2009 (kopie)


Bosstraat Driebergen: ansichtkaart uit 1920

tijd: 12:45 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichten van deze straat

Vijftien jaar voor man die agent neerstak

ZEIST  De man die in januari een agent neerstak op station Driebergen-Zeist krijgt vijftien jaar cel. De 28-jarige man was verward en wilde zelfmoord plegen. Toen de agent dat wilde voorkomen werd hij met een mes aangevallen. De agent raakte vanaf zijn nek verlamd. Hij kan nu niet meer zelfstandig ademen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Naturistendag Ouwehands afgeblazen

RHENEN  De speciale dag voor naturisten in Ouwehands Dierenpark in Rhenen gaat niet door. Er zijn te weinig aanmeldingen voor een rendabele avond. De aankondiging dat leden van de Naturisten Federatie Nederland op 4 september naakt door de dierentuin gingen lopen, zorgde voor veel commotie.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Boswandeling: In de voetsporen van Napoleon

AUSTERLITZ  Austerlitz is nog maar iets ouder dan 200 jaar. Van die begintijd zijn nog vele tekens te zien in de boswachterij. En ook daarna heeft dit gebied vele functies gekend, die hun sporen hebben nagelaten. We gaan naar de geschiedenis op zoek, van het ontstaan van de Heuvelrug in de ijstijd tot herstellingsoorden in de tweede helft van de vorige eeuw.

De wandeling start op zondag 2 augustus om 14.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis.

De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

Vleugelconcerten terug in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Veel mensen hebben warme herinneringen aan de gratis vleugelconcerten op zomerse avonden in het Beauforthuis. Speciaal voor de thuisblijvers: prachtige muziek en na afloop nakletsen bij het kampvuur. Destijds benefietten jonge musici voor de verbouwing. Nu is er geld nodig voor de inrichting van het zojuist opgeleverde theatercafé en denkt men met heimwee terug aan die vleugelconcerten. Goede redenen om ze te herintroduceren. Tijden veranderen en daarom vanaf nu klassiek met een flinke scheut multicul er doorheen. Op zaterdag 1 augustus om 20.15 uur treedt de Hindoestaanse zanger Raj Mohan op, samen met popgitarist Lourens van Haaften (Sneakerfreak, People You Know), viool en tabla. In dit avontuurlijke concert vermengen ze de Indiase composities van Raj Mohan met klassiek en pop. Het concert is gratis, na afloop wordt er geld ingezameld voor de verbouwing. Lees meer op www.beauforthuisinverbouwing.nl

Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

zaterdag 20:15 uur
entree gratis (na afloop met de pet rond voor verbouwing)

Natuurmiddag voor kinderen

AMERONGEN  Op woensdagmiddag 5 augustus organiseert de Vereniging voor Dorp & Natuur Leersum-Amerongen weer een kinderactiviteit. Het thema is dit keer: “Zoektocht in de Amerongse Bovenpolder” met   laarzenof handdoek naar bloemen en waterbeestjes.

Lees verder op de website van De Kaap

Sporten voor aandacht orgaandonatie

DOORN  ,,Tot mijn 20ste was er niets aan de hand. Toen stopte mijn nieren er spontaan mee. Na vier jaar vol ziekenhuisbezoeken en dialyseren werd ik begin 2007 gebeld door een arts: er was een nier voor me.”

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 31 juli 2009 (kopie)

Sparrenlaan 54-60 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:50 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Zeister jongeren op reis naar Marokko

ZEIST  Twintig jongeren uit Zeist vertrekken vandaag voor twee weken naar Marokko. In de plaats Berkane steken ze vrijwillig hun handen uit de mouwen. Zo richten ze ondermeer de tuin van het ziekenhuis in tot een openbaar parkje.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

VBMM-oordeel Centrumplan

MAARN  Het bouwplan voor het centrum van Maarn heeft sinds vrijdag 19 juni 6 weken ter inzage gelegen. Op 22 juni hebben bewoners tijdens een inloopavond in De Twee Marken de laatste tekeningen kunnen bekijken. VBMM uit middels een brief haar zorg richting gemeentebestuur over de verkeerssituatie en het parkeren.

Lees verder op de website van De Kaap

Jaarmarkt Maarn 8 augustus

MAARN  In Maarn zijn ze er weer klaar voor, want op zaterdag 8 augustus wordt de traditionele jaarmarkt weer georganiseerd in het centrum van Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Aangehouden voor belemmering

DOORN  De politie heeft donderdagavond 30 juli om 21.00 uur een 17-jarige jongen uit Veenendaal aangehouden omdat hij niet wilde luisteren naar de agenten.
 
De politie kreeg rond 20.40 uur de melding dat een groep jeugdigen op de Rozenburg overlast veroorzaakte. De agenten die arriveerden zagen één van de groepsleden een blikje bier drinken en gaven hem hiervoor een bekeuring. Tijdens het optreden van de agenten nam de spanning in de groep toe en ging de Veenendaaler hinderlijk in de weg staan. Toen hij daarna ook begon te schelden werd hij aangehouden. Hij kreeg een proces-verbaal.